zondag 5 april 2020, week 14


U bent nu hier: Nederland | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 6u00
 

Nu.nl

Verbergen Tonen


De Telegraaf

Verbergen Tonen

Elsevier.nl

Verbergen Tonen
02/04 00u15  Relativerende stemmen over corona Terwijl Nederland verder op slot gaat, klinken relativerende geluiden over de langetermijneffecten van de corona-epidemie. Verscheidene deskundigen kijken inmiddels met iets meer optimisme naar de cijfers. De laatste dagen duiken in internationale media geluiden op van mensen die proberen deze pandemie in een breder perspectief te plaatsen en voorzichtig de vraag opwerpen hoeveel we bereid … Continued The post Relativerende stemmen over corona appeared first on Elsevierweekblad.nl.
02/04 00u15  Coronacrisis levert veel ellende op, maar niet uitsluitend Ondanks alle levens die de coronacrisis eist, het verdriet in de ziekenhuizen, faillissementen en kleiner leed zoals de afgelaste sportevenementen, is niet álles ellende, schrijft Philip van Tijn in een extra blog. Turnster Sanne Wevers die binnenshuis verder traint op de balk, musici die Beethoven spelen op hun balkons; het zijn kleine dingen die hem … Continued The post Coronacrisis levert veel ellende op, maar niet uitsluitend appeared first on Elsevierweekblad.nl.
02/04 00u15  ?Dit zie je bij een gewone longontsteking niet? Maarten Sulzer (59) werkt als longarts in het Spaarne Gasthuis in Haarlem. Elsevier Weekblad volgt hem de komende weken tijdens de coronacrisis. Wat speelt zich af in het ziekenhuis? En wat betekent dat voor het werk van een longarts? ‘Het ziekenhuis heeft inmiddels een aparte ingang voor coronapatiënten. En een sluis waar de ambulance binnenkomt. … Continued The post ‘Dit zie je bij een gewone longontsteking niet’ appeared first on Elsevierweekblad.nl.
02/04 00u15  Feiten en cijfers: hoe staat Nederland ervoor in strijd tegen corona? Kamerleden zijn woensdagmorgen bijgepraat door het RIVM en de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care over de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus. Hoe staan we er als Nederland voor? Wat zijn de laatste cijfers? Het coronavirus heeft inmiddels 356 levens geëist in Nederland. Dat zijn 80 overledenen meer dan een dag eerder bekend was. Het Rijksinstituut … Continued The post Feiten en cijfers: hoe staat Nederland ervoor in strijd tegen corona? appeared first on Elsevierweekblad.nl.
02/04 00u15  De taal van corona: gebarentaal Constanteyn Roelofs vraagt zich af: wat valt er nog te zeggen over de pandemie? En vooral: hoe? In wat voor bewoordingen? Als woorden tekortschieten, hebben we in elk geval de gebarentaal. Dankzij tolk Irma Sluis kan heel Nederland het leren. Bij het zien van de slagvelden op de intensive cares, de overvolle mortuaria en de … Continued The post De taal van corona: gebarentaal appeared first on Elsevierweekblad.nl.
01/04 00u15  Rutte komt met lockdown, maar wel een ?intelligente? Premier Mark Rutte noemt het ‘een intelligente lockdown’ of ‘een gerichte lockdown’, maar de verschillen met de door Thierry Baudet en Geert Wilders gewenste totale lockdown worden nu kleiner. Op hun persconferentie maandagavond kondigden premier Rutte en de direct bij de coronacrisis betrokken ministers strenge maatregelen aan om de verdere verspreiding van het virus te … Continued The post Rutte komt met lockdown, maar wel een ‘intelligente’ appeared first on Elsevierweekblad.nl.
01/04 00u15  Wat houden de nieuwe regels nu eigenlijk in? Het kabinet kondigde maandag nieuwe maatregelen af in de strijd tegen het coronavirus. Premier Mark Rutte noemde het een ‘intelligente lockdown’. Maar wat zijn de regels nu eigenlijk precies? Alle evenementen – ongeacht de grootte – zijn tot 1 juni verboden. Voor begrafenissen en kerkelijke bruiloften gelden uitzonderingen, later komt hierover meer informatie. Lees ook de … Continued The post Wat houden de nieuwe regels nu eigenlijk in? appeared first on Elsevierweekblad.nl.
01/04 00u15  Vier keer positief nieuws in coronatijd Doemverhalen zijn er genoeg over de coronacrisis en dus snakt Nederland zo nu en dan naar een goed bericht. Elsevier Weekblad zet vier hoopvolle nieuwtjes op een rij. Einde lockdown Wuhan in zicht De lockdown in Wuhan wordt op woensdag 8 april opgeheven. Dat betekent dat inwoners van de Chinese miljoenenstad weer mogen reizen, maar … Continued The post Vier keer positief nieuws in coronatijd appeared first on Elsevierweekblad.nl.
01/04 00u15  Gedetineerden maken mondkapjes tegen corona Gevangenen helpen mee in de strijd tegen corona door mondkapjes te maken. Intussen zijn ze bang dat het virus ook achter de tralies opduikt, zo vertelt een gedetineerde aan Gerlof Leistra. Een paar dagen geleden kreeg ik op een ochtend een telefoontje uit Norgerhaven, een gevangenis in Drenthe. De Antilliaanse pooier Lindomar ?Lino? Plantein (43) … Continued The post Gedetineerden maken mondkapjes tegen corona appeared first on Elsevierweekblad.nl.
31/03 00u15  Alle vragen en antwoorden over het coronavirus Hoe dodelijk is het coronavirus? Wat zijn de symptomen? Hoelang overleeft het buiten het lichaam? En wanneer stopt een pandemie? Redacteur zorg en gezondheid Marieke ten Katen beantwoordt in dit blog veelgestelde vragen over het coronavirus. In december werd een nieuw virus ontdekt in China. In eerste instantie kreeg het de naam 2019-nCoV, waarbij 2019 … Continued The post Alle vragen en antwoorden over het coronavirus appeared first on Elsevierweekblad.nl.
Laatste update: donderdag 2 april 2020, 0u15

RTL.nl

Verbergen Tonen
04/04 12u15  Hamsterwoede ebt weg, maar rijst, pasta en wc-papier zijn nog steeds mateloos populair Het ergste collectieve hamstergedrag lijkt wel achter de rug te zijn, maar toch spekken we de kas van de supermarkten nog behoorlijk met zijn allen. De weekomzet ligt nog altijd zo'n 10 procent hoger dan vorig jaar, maar dat is alweer een stuk minder dan vorige week.
04/04 10u15  Sympathieke acties van bedrijven: 'De coronacrisis is een karaktertest' Tijdens de coronacrisis komt de ware aard van bedrijven naar boven. Sommige ondernemers proberen ten koste van alles hun eigen hachje te redden, anderen bieden juist hulp en laten zich van hun beste kant laat zien. En dat heeft effect op hun imago.
03/04 18u15  Als je haar maar goed zit – maar hoe krijgt premier Rutte dat voor elkaar? Professionele kappers valt iets op: de coupes van premier Rutte en coronaminister Hugo de Jonge zien er nog opvallend goed uit. En dat terwijl kappers niet mogen knippen. "We krijgen daar opvallend veel telefoontjes over binnen", zegt de Kappersbond. Wat is hun geheim? En hoe gaan de premier en de minister dit volhouden?
03/04 18u15  Een derde van de ondernemers vindt overheidsregelingen onduidelijk TOGS, Tozo, NOW en GO. Veel ondernemers zien door de bomen het bos niet meer. Het kabinet heeft een noodpakket met negen regelingen samengesteld om ondernemers te helpen in de coronacrisis. Maar er is veel onduidelijkheid bij ondernemers.
03/04 18u15  Permanent wonen op vakantieparken straks vaker toegestaan Permanent wonen op een vakantiepark wordt straks vaker toegestaan. Minister Stientje van Veldhoven van Milieu en Wonen past de regels aan om het voor gemeenten gemakkelijker te maken toestemming te verlenen. Tegelijkertijd roept ze gemeenten op nu – tijdens de coronacrisis – niet te handhaven als mensen illegaal in een vakantiehuisje wonen.
03/04 17u15  Nederland doet massaal online boodschappen: 700 man erbij voor Picnic Vanwege de uitbraak van het coronavirus doen Nederlanders massaal online hun boodschappen. Onlinesupermarkt Picnic huurt vanwege de drukte honderden nieuwe werknemers in, en gaat in de ochtend bezorgen. Het bedrijf verhoogt het minimale bestelbedrag van 25 naar 35 euro. Ook bij concurrenten Jumbo en Albert Heijn is het razend druk.
03/04 17u15  Permanent wonen op vakantieparken straks sneller toegestaan Permanent wonen op een vakantiepark wordt straks sneller toegestaan. Minister Stientje van Veldhoven van Milieu en Wonen past de regels aan om het voor gemeenten gemakkelijker te maken toestemming te verlenen. Tegelijkertijd roept ze gemeenten op nu – tijdens de coronacrisis – niet te handhaven als mensen illegaal in een vakantiehuisje wonen.
03/04 17u15  Belastingdienst nog coulanter voor ondernemers: meer uitstel, soepeler voorwaarden De Belastingdienst gaat het nog wat makkelijker maken voor ondernemers om hun belastingen later te betalen. Het aanvragen van uitstel wordt eenvoudiger en er kan voor meer belastingen uitstel worden aangevraagd.
03/04 17u15  Aantal nieuwe ic-opnames vlakt af: nu 1324 patiënten opgenomen Het aantal Nederlanders dat op een intensive care ligt met het coronavirus is gestegen tot 1324. Dat zijn er 51 meer dan gisteren. Met dat getal is het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) voorzichtig optimistisch, omdat het aantal nieuwe ic-opnames lijkt af te zwakken. Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.
03/04 16u15  Zzp'ers massaal in acute geldnood: waar gaat het mis? Nederland zit pas een paar weken op slot en nu al moeten vele tienduizenden zzp'ers accuut aan het infuus van de overheid. Is het fair dat zzp'ers allerlei fiscale voordelen genieten, maar in moeilijke tijden direct hun hand ophouden? "Je kunt je afvragen of de overheid hier niet te soepel is."
03/04 16u15  Premier Rutte over corona-aanpak op wekelijkse persconferentie Premier Rutte geeft iedere vrijdag zijn wekelijkse persconferentie. Ook vandaag zal deze in het teken staan van de corona-aanpak. Kijk vanaf ongeveer 15:30 uur live mee.
03/04 16u15  Politie mag slijm afnemen van coronaspugers door nieuwe wet De politie mag binnenkort slijm gaan afnemen van mensen die hoesten of spugen naar anderen en daarbij roepen dat ze het coronavirus onder de leden hebben. De politie heeft regelmatig te maken met coronaspugers. Minister Grapperhaus erkent dat het om een heel kleine groep mensen gaat die dit doen. "Maar we pakken ze".
03/04 15u15  Dagelijkse cijferregen RIVM, maar wat zegt die nou eigenlijk? Besmettingen, doden, ziekenhuisbedden – de cijfers vliegen je bij de coronacrisis om de oren. Maar wat zeggen deze cijfers precies? Vijf vragen over de dagelijkse cijferregen.
03/04 15u15  RIVM: 148 nieuwe doden door corona, aantal ziekenhuisopnames lijkt af te zwakken De eerste effecten van de coronamaatregelen lijken zichtbaar te worden. Het dodental als gevolg van het coronavirus in Nederland stijgt vandaag met 148 naar 1487, en er zijn 502 nieuwe patiënten opgenomen in het ziekenhuis. Maar die aantallen nemen minder snel toe dan je zonder maatregelen zou verwachten, zegt het RIVM. Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.
03/04 14u15  RIVM: aantal doden door corona stijgt met 148 naar 1487 Het dodental als gevolg van het coronavirus in Nederland stijgt met 148 naar 1487. Dat heeft het RIVM bekendgemaakt. Ook zijn er 502 nieuwe patiënten opgenomen in het ziekenhuis. Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.
Laatste update: zaterdag 4 april 2020, 12u15
Lees meer van RTL.nl >

NOS.nl

Verbergen Tonen
30/03 09u15  Meldpunt voor zorgmedewerkers om tekort aan beschermende middelen Er is een meldpunt geopend voor zorgmedewerkers om het tekort aan beschermende middelen in kaart te brengen. Het initiatief komt van NU'91, de beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden. Vanuit het hele land komen signalen binnen bij NU'91 dat er bijvoorbeeld onvoldoende mondmaskers zijn ter bescherming tegen het coronavirus. Verpleegkundigen en verzorgenden kunnen online een enquête invullen. De resultaten moeten vervolgens inzichtelijk maken waar de problemen precies zitten. Door het coronavirus is de vraag naar beschermende middelen groot. Zorgprofessionals maken zich zorgen over hun eigen gezondheid, die van hun patiënten en die van hun familie. Dat blijkt uit de vele verhalen die de afgelopen weken zijn binnengekomen bij de beroepsvereniging. Onveilige mondkapjes Zaterdag ontving Nederland nog van China een zending mondmaskers, maar het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport keurde die af. De kwaliteit van de 600.000 maskers was volgens het ministerie onvoldoende. De mondkapjes waren al verdeeld over ziekenhuizen; het ministerie kan daarom niet garanderen dat de mondkapjes niet gebruikt zijn door artsen. Minister Van Rijn heeft gisteren gesproken met de Chinese ambassadeur Xu Hong over de levering van de ondeugdelijke mondkapjes. Van Rijn benadrukt dat Nederland en China blijven samenwerken en ambassadeur Xu sprak de hoop uit dat het incident de goede samenwerking tussen de twee landen in de strijd tegen het virus niet zal beïnvloeden. Nieuwe zendingen zullen extra worden gecontroleerd. Er zijn niet alleen weinig mondmaskers, ook dreigt in Nederland een tekort aan beademingsapparatuur. De vragenlijst van NU'91 kan tot 2 april anoniem ingevuld worden door zorgmedewerkers. De organisatie gaat de resultaten voorleggen aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in een overleg dat donderdag plaatsvindt.
30/03 07u15  Wekdienst 30/3: Madrid rouwt en oordeel over terugkeer Moszkowicz als advocaat Goedemorgen! In Madrid is een periode van officiële rouw begonnen. En Bram Moszkowicz hoort of hij mag terugkeren als advocaat; hij mag zijn beroep niet meer uitoefenen sinds 2013. Het weer: verspreid over het land buien, in de middag klaart het op en pas in de avond wordt het overal droog. Het wordt een graad of 8. Morgen blijft het zonnig. Vandaag op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en de situatie op het spoor. Wat kun je vandaag verwachten? In Madrid is een periode van officiële rouw begonnen. In de stad zijn meer dan 3000 mensen om het leven gekomen door het coronavirus. De vlaggen hangen er halfstok en op het middaguur is dagelijks een minuut stilte. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Het Hongaarse parlement stemt zeer waarschijnlijk over een wetsvoorstel dat de regering in staat stelt per decreet te regeren. Als de wet wordt aangenomen, krijgt de regering de mogelijkheid om voor onbepaalde tijd te regeren zonder toezicht. Bram Moszkowicz hoort of hij mag terugkeren als advocaat; hij mag zijn beroep niet meer uitoefenen sinds 2013. De Orde van Advocaten wil niet dat hij terug komt, maar Moszkowicz ging in beroep. Wat heb je gemist? De Nederlandse overheid bestelde twee weken geleden extra beademingsapparaten bij Philips, vertelde topman Frans van Houten in het tv-programma Op1. De voorraad van het bedrijf was op dat moment al aan andere landen verkocht. De topman ging niet in op de vraag of de bestelling aan de late kant was. Volgens Van Houten heeft de hele wereld 'niet scherp genoeg naar China gekeken en gedacht dat het wel mee zou vallen'. Philips heeft zaterdag 100 beademingsapparaten geleverd aan de Nederlandse overheid. In totaal zijn er 1000 besteld. Het bedrijf probeert de productie flink op te schroeven om die zo snel mogelijk te leveren. Philips-topman Van Houten vertelt dat hij en zijn medewerkers er slapeloze nachten van hebben: Ander nieuws uit de nacht: Cruiseschip Zaandam zoekt bestemming: de directeur van rederij Holland Amerika Lijn zegt dat er hard wordt gewerkt om een bestemming te vinden voor het cruiseschip Zaandam. Dat schip ligt voor de kust van Panama. Meerdere mensen aan boord zijn besmet met het coronavirus. Aantal nieuwe besmettingen in China blijft dalen: de autoriteiten zeggen dat in 24 uur tijd bij 31 mensen is vastgesteld dat ze het longvirus hebben. Een dag eerder waren er nog 45 nieuwe patiënten. Er zijn vier mensen overleden, allen in de provincie Hubei waar de virusuitbraak begon. Trump: 'Maatregelen VS tot eind april van kracht, piek dodental over twee weken': eerder dacht president Trump nog dat het land met Pasen weer normaal zou functioneren. Nu verwacht hij dat de VS rond 1 juni op weg is naar herstel. En dan nog even dit: De Belgische zender VTM laat elke dag een drone vliegen om te laten zien dat niemand er alleen voor staat. Zodra bekend is waar de drone gaat vliegen, gaat iedereen aan de slag om elkaar vanuit huis een hart onder de riem te steken. Dat ziet er zo uit: Fijne dag!
30/03 07u15  Trump: maatregelen tot eind april van kracht, piek dodental over twee weken De Amerikaanse president Trump heeft de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus tot 30 april verlengd. Eerder dacht hij dat het land met Pasen (12 april) weer normaal zou kunnen functioneren. 'De modellen schatten in dat de piek in het sterftecijfer waarschijnlijk over twee weken zal zijn. Daarom zullen we onze richtlijnen verlengen tot 30 april om de verspreiding te vertragen', zei Trump tijdens een persconferentie. Hij verwacht dat de VS tegen 1 juni weer aan het herstellen is. De coronacrisis heeft de bloeiende Amerikaanse economie in puin gelegd. In een week tijd verloren ruim drie miljoen Amerikanen hun baan. Dinsdag volgt een 'belangrijke aankondiging' over de plannen en strategie van de regering voor de komende tijd. In de VS wordt nu geadviseerd om thuis te werken en groepen groter dan tien te vermijden. Ouderen wordt verzocht om volledig thuis te blijven. 2,2 miljoen Een paar dagen geleden zei Trump nog dat hij met zijn experts ging overleggen over wanneer de beperkingen versoepeld konden worden. Nu zei hij: 'Niets is erger dan de overwinning bekend te maken voordat de overwinning is behaald.' De president denkt dat er zonder maatregelen 2,2 miljoen mensen zouden kunnen overlijden aan het coronavirus. In de VS zijn 139.000 mensen besmet. Dat het is het hoogste aantal wereldwijd. 2400 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Trump verwacht dat het dodental de komende tijd nog flink oploopt. 'Als we het totaal aantal doden kunnen onderdrukken tot, laat ik zeggen 100.000 tot 200.000, dan hebben we het met zijn allen heel goed gedaan.'
30/03 03u15  Trump: 'Maatregelen VS tot eind april van kracht, piek dodental over twee weken' De Amerikaanse president Trump heeft de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus tot 30 april verlengd. Eerder dacht hij dat het land met Pasen (12 april) weer normaal zou kunnen functioneren. 'De modellen schatten in dat de piek in het sterftecijfer waarschijnlijk over twee weken zal zijn. Daarom zullen we onze richtlijnen verlengen tot 30 april om de verspreiding te vertragen', zei Trump tijdens een persconferentie. Hij verwacht dat de VS tegen 1 juni weer aan het herstellen is. De coronacrisis heeft de bloeiende Amerikaanse economie in puin gelegd. In een week tijd verloren ruim drie miljoen Amerikanen hun baan. Dinsdag volgt een 'belangrijke aankondiging' over de plannen en strategie van de regering voor de komende tijd. In de VS wordt nu geadviseerd om thuis te werken en groepen groter dan 10 te vermijden. Ouderen wordt verzocht om volledig thuis te blijven. 2,2 miljoen Een paar dagen geleden zei Trump nog dat hij met zijn experts ging overleggen over wanneer de beperkingen versoepeld konden worden. Nu zei hij: 'Niets is erger dan de overwinning bekend te maken voordat de overwinning is behaald.' De president denkt dat er zonder maatregelen 2,2 miljoen mensen zouden kunnen overlijden aan het coronavirus. In de VS zijn 139.000 mensen besmet. Dat het is het hoogste aantal wereldwijd. 2400 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Trump verwacht dat het dodental de komende tijd nog flink oploopt. 'Als we het totaal aantal doden kunnen onderdrukken tot, laat ik zeggen 100.000 tot 200.000, dan hebben we het met zijn allen heel goed gedaan.'
30/03 03u15  Philips-topman: 'Nederland bestelde beademingsapparaten twee weken geleden' Nederland trok twee weken geleden aan de bel bij Philips voor beademingsapparaten, vertelde Philips-topman Frans van Houten in televisieprogramma Op1. Hij ging niet in op de vraag of dat aan de late kant was. 'Ik denk dat heel de wereld niet scherp genoeg naar China heeft gekeken. Men dacht dat het wel mee zou vallen.' In China zijn begin dit jaar veel beademingsapparaten geleverd. Daarna volgde een grote vraag uit Italië. 'En toen was de voorraad op.' De Nederlandse overheid heeft bestellingen voor beademingsapparaten bij verschillende bedrijven uitstaan. Zaterdag heeft Philips er 100 geleverd. In totaal zijn er 1000 bij het bedrijf besteld. 'De anderen komen zo snel mogelijk. Dat hangt af van hoe snel we kunnen produceren.' Het bedrijf probeert de productie nu flink op te schroeven. 'Normaal zouden we daar een jaar over doen. Nu proberen dat in weken te doen.' Meer plaatsen op IC Beademingsapparaten zijn van cruciaal belang bij de uitbreiding van het aantal intensivecarebedden in Nederland. Coronapatiënten die daar belanden moeten soms wekenlang beademd worden. Er moeten nu nodig meer plaatsen op de intensive care gecreëerd worden. 'In het meest waarschijnlijke scenario liggen er half april 2500 coronapatienten op de intensive care', zei Jacco Wallinga van het RIVM gisteren. Vorige week gold dat aantal nog als het sombere scenario van het RIVM. Wallinga hoopte toen dat er maximaal 1000 bedden nodig zouden zijn begin april. Maar dat aantal is gisteren al bereikt. Philips is bij de productie afhankelijk van andere factoren. De onderdelen in een beademingsapparaat moeten uit verschillende landen komen. Uiteindelijk vindt de productie in de Verenigde Staten plaats. Vorige week werd bekend dat Philips vreesde dat de Amerikanen beademingsapparatuur van het bedrijf gaan opeisen. De Amerikaanse president Trump haalde toen een wet uit 1950 van stal die hem het recht geeft de apparatuur in eigen land te houden, de Defense Production Act. 'Ik ben in gesprek met regeringsleiders om uit te leggen waarom ze de grenzen open moeten houden, want als er op dit moment een land de grenzen dichtgooit doen anderen dat ook.' Van Houten geeft aan dat de enorme vraag om levensreddende apparatuur hem zwaar weegt. 'Daar krijg je slapeloze nachten van. Niet alleen ik, maar ook de medewerkers die dit produceren. Die voelen dit persoonlijk. De mensen die dit uitleveren weten dat er levens van afhangen. Dat is echt heel belangrijk.'
30/03 01u15  Philips topman: 'Nederland bestelde beademingsapparaten twee weken geleden' Nederland trok twee weken geleden aan de bel bij Philips voor beademingsapparaten, vertelde Philips-topman Frans van Houten in televisieprogramma Op1. Hij ging niet in op de vraag of dat aan de late kant was. 'Ik denk dat heel de wereld niet scherp genoeg naar China heeft gekeken. Men dacht dat het wel mee zou vallen.' In China zijn begin dit jaar veel beademingsapparaten geleverd. Daarna volgde een grote vraag uit Italië. 'En toen was de voorraad op.' De Nederlandse overheid heeft bestellingen voor beademingsapparaten bij verschillende bedrijven uitstaan. Zaterdag heeft Philips er 100 geleverd. In totaal zijn er 1000 bij het bedrijf besteld. 'De anderen komen zo snel mogelijk. Dat hangt af van hoe snel we kunnen produceren.' Het bedrijf probeert de productie nu flink op te schroeven. 'Normaal zouden we daar een jaar over doen. Nu proberen dat in weken te doen.' Meer plaatsen op IC Beademingsapparaten zijn van cruciaal belang bij de uitbreiding van het aantal intensivecarebedden in Nederland. Coronapatiënten die daar belanden moeten soms wekenlang beademd worden. Er moeten nu nodig meer plaatsen op de intensive care gecreëerd worden. 'In het meest waarschijnlijke scenario liggen er half april 2500 coronapatienten op de intensive care', zei Jacco Wallinga van het RIVM gisteren. Vorige week gold dat aantal nog als het sombere scenario van het RIVM. Wallinga hoopte toen dat er maximaal 1000 bedden nodig zouden zijn begin april. Maar dat aantal is gisteren al bereikt. Philips is bij de productie afhankelijk van andere factoren. De onderdelen in een beademingsapparaat moeten uit verschillende landen komen. Uiteindelijk vindt de productie in de Verenigde Staten plaats. Vorige week werd bekend dat Philips vreesde dat de Amerikanen beademingsapparatuur van het bedrijf gaan opeisen. De Amerikaanse president Trump haalde toen een wet uit 1950 van stal gehaald die hem het recht geeft de apparatuur in eigen land te houden, de Defense Production Act. 'Ik ben in gesprek met regeringsleiders om uit te leggen waarom ze de grenzen open moeten houden, want als er op dit moment een land de grenzen dichtgooit doen anderen dat ook.' Van Houten geeft aan dat de enorme vraag om levensreddende apparatuur hem zwaar weegt. 'Daar krijg je slapeloze nachten van. Niet alleen ik, maar ook de medewerkers die dit produceren. Die voelen dit persoonlijk. De mensen die dit uitleveren weten dat er levens van afhangen. Dat is echt heel belangrijk.'
29/03 22u15  Coronanieuws 29 maart: zorgen om IC-capaciteit en rouw in Madrid Wat was er vandaag in het nieuws rond het coronavirus? Een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen. 'De meest positieve scenario's van vorige week komen niet uit.' Die boodschap brengt het RIVM vandaag. Vorige week was de verwachting dat het effect van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus nu te zien zou zijn. Dat is ook gebeurd, maar minder dan het RIVM had verwacht. Bovendien is men een stuk somberder over het aantal coronapatiënten dat op de intensive care terecht zal komen. Dat het er meer zijn komt volgens het RIVM doordat patiënten langer op de IC liggen dan verwacht. Volgens de laatste cijfers liggen er 975 coronapatiënten op de IC. Gisteren waren dat er 900. Die cijfers lopen ongeveer een dag achter dus het werkelijke aantal zal hoger liggen. Het kabinet besluit dinsdag of de coronamaatregelen worden verlengd. Als het aan de burgemeester van Den Bosch ligt, mogen die tot zeker 1 mei duren. Jack Mikkers deed die oproep in het actualiteitenprogramma 1Vandaag. De burgemeester is ook voorzitter van de Veiligheidsregio Brabant-Noord. In Brabant ziet het RIVM nu een positieve ontwikkeling. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames is daar veel lager dan een paar dagen geleden, waardoor het erop lijkt dat de piek daar geweest is. Daar staat tegenover dat de bedden in Zuid-Holland heel snel gevuld worden. Om straks voor alle patiënten nog genoeg medicijnen te hebben, zijn ziekenhuisapothekers druk bezig met de productie van bepaalde slaapmiddelen en met het verkrijgen van de grondstoffen daarvoor. Er is nu een voorraad voor twee tot drie weken, zonder die slaapmiddelen kunnen patiënten niet beademd worden. Twee Nederlandse coronapatiënten zijn overgeplaatst van het Isala Ziekenhuis in Zwolle naar een ziekenhuis in het Duitse Münster. Ze zijn overgeplaatst omdat het ziekenhuis voor de komende dagen een piek verwacht en alvast ruimte op de IC wilde vrijmaken. IC-opnamen Italië dalen, Madrid rouwt Het aantal IC-opnamen in Italië is flink gedaald, meldden de autoriteiten. De groei van die opnamen is afgevlakt en voor de tweede achtereenvolgende dag zijn er minder nieuwe sterfgevallen. Tot nu toe kwamen er in Italië 10.799 mensen om het leven door het coronavirus. In Duitsland maakte een deelstaatminister een einde aan zijn leven. Mogelijk was dat vanwege de coronacrisis, zo bleek vandaag. De minister van Financiën in Hessen maakte zich volgens zijn premier grote zorgen over de coronacrisis en de enorme verwachtingen van de bevolking over financiële hulp. Een massale volksverhuizing in India doet vrezen voor een coronauitbraak. In het land is een lockdown van kracht en veel arbeidsmigranten willen terug naar huis. Zij moeten te voet vaak honderden kilometers afleggen. Uit heel India komen berichten dat terugkeerders uit steden niet meer welkom zijn in hun dorpen, uit angst voor corona. De situatie in Spanje is nog weinig verbeterd. Daar overleden de afgelopen dag 838 mensen aan de gevolgen van het virus, het hoogste aantal sinds het begin van de uitbraak. 'Zo gruwelijk dat je ze niet meer kunt bevatten', vertelt correspondent Rop Zoutberg. De stad Madrid heeft een periode van officiële rouw afgekondigd. Die begint morgen. In Zweden mag iedereen nog naar buiten. Hoewel daar 3700 mensen besmet zijn met corona, heeft het land nauwelijks beperkende maatregelen ingevoerd. De scholen zijn open en de terrassen gevuld. Daarmee is Zweden een buitenbeentje in Europa. Tegemoetkoming en op zoek naar afleiding Ook ondernemers in de non-foodsector kunnen aanspraak maken op een tegemoetkoming van de overheid. Zij kunnen wel openblijven, maar hebben veel minder klanten omdat mensen thuis blijven of anderhalve meter afstand moeten houden. Vrijdag werd een overzicht van sectoren voor wie de regeling is bestemd, gepubliceerd. Eigenaren van onder meer kledingwinkels, sportzaken en woonwarenhuizen stonden daar niet op en waren daar boos over. Veel Nederlanders snakken naar een beetje afleiding, nu alle café's dicht zijn neemt de online variant van de pubquiz een vlucht. Mensen kunnen dan vanuit huis via een livestream meedoen om even niet aan corona te denken. In België zit de afleiding in de lucht. Daar laat de zender VTM elke dag een drone op om te laten zien dat niemand er alleen voor staat. Zodra bekend is waar de drone gaat vliegen, gaat iedereen aan de slag om elkaar vanuit huis een hart onder de riem te steken:
29/03 22u15  Pubquiz heeft in coronatijd geen café nodig om door te gaan De 'gewone' pubquiz was al populair en nu alle café's dicht zijn neemt de online variant ook een vlucht. Nederlanders zoeken massaal naar digitale afleiding, zien organisatoren van online pubquizzen. 'Het overtreft iedere verwachting', zegt de bedenker van de Upbeatles-pubquizzen Jochem Geerdink, die zelf noodgedwongen thuiszit. 'Wij dachten: als we met 100 mensen zo'n live-quiz spelen, hartstikke leuk! Maar bij de eerste quiz anderhalve week geleden hadden we al meteen 1200 teams in de app. Toen dachten we wel: wat gebeurt hier?' Voordat het coronavirus uitbrak en alle horeca dichtging, maakte en presenteerde Geerdink zo'n drie tot vier pubquizzen per week. Stilzitten zag hij niet zitten, dus bedacht hij een online pubquiz: een presentatie via een livestream op YouTube en vraag/antwoord in een aparte app. 'Je merkt dat mensen smachten naar wat vertier', zegt Geerdink. 'Bijna iedereen zit thuis, overdag misschien met kinderen. Die mensen willen 's avonds wel even pubquizzen met verstand op nul.' Vermaak Dat ziet ook Marc van Liere van het Tilburgse bedrijf Livewall. Het bedrijf is gespecialiseerd in het ontwikkelen van zogenoemde voting apps, die bijvoorbeeld worden ingezet bij televisieprogramma's of in stadions. Een pubquiz hadden ze nog niet eerder gedaan. 'We hadden bij de eerste keer gerekend op 50 of 60 mensen, een beetje onze vriendenclub', zegt Van Liere. 'Maar toen deden er ineens 1000 mensen mee en dachten we: dit is niet normaal.' Ook de tweede editie een week later bleek een groot succes. 'Op het hoogtepunt waren 2000 mensen de quiz aan het spelen, dat was wel heel erg leuk.' Bij beide bedrijven is meedoen aan de online quiz gratis. Vermaak staat voorop. 'Ik heb wel echt spanning nodig', zegt Jochem Geerdink. 'Ik ben gewend om bijna iedere dag een quiz te maken. Dat is nu een beetje weggevallen en dan raak je al snel in die put van verveling. Dus ook voor ons is dit een hele mooie uitkomst.' Normaal gesproken haalt Geerdink zijn inkomsten uit de pubquizzen die hij organiseert in de horecagelegenheden. Omdat hij die inkomsten nu mist, zette hij een crowdfundingsactie op. 'We gaven er niet al te veel ruchtbaarheid aan', zegt Geerdink. 'Maar we dachten: als we de komende periode gewoon een paar duizend euro kunnen ophalen om onze vaste lasten kunnen betalen, dan is het helemaal prima.' Andere bestemming Maar al gauw liep dat uit de hand. 'Binnen een week hadden we 6000 euro', zegt Jochem Geerdink. 'Daar zijn we natuurlijk hartstikke blij mee, maar we houden er ook wel rekening mee dat dit niet zo gaat blijven. Mensen blijven niet na iedere quiz betalen en dat is ook prima.' Mocht dat wel het geval zijn, dan heeft Geerdink voor het geld ook een andere bestemming voor ogen. 'Als het echt gênant wordt qua wat we ophalen, dan gaan we kijken of we dat geld misschien kunnen geven aan mensen die het ook goed kunnen gebruiken. De Voedselbank bijvoorbeeld of 'onze' horecazaken waar we normaal gesproken een quiz doen.' Ook Livewall heeft geen winstoogmerk en wil mensen vooral een leuke avond bezorgen. 'We willen een beetje goodwill tonen in deze tijd', zegt Van Liere. Ondanks het succes is het bedrijf niet van plan dit wekenlang voort te zetten. 'We doen het nu goed en zetten het stevig neer, maar het vraagt ook wel heel veel energie op zo'n zaterdag.' Wel heeft het bedrijf één belangrijk doel voor ogen. 'Volgende week willen we de Nederland-editie gaan doen', zegt Van Liere. 'De grootste pubquiz van Nederland. Ik ben benieuwd met hoeveel Nederlanders we de quiz kunnen doen.' Jochem Geerdink gaat wel door zolang de horeca gesloten blijft. 'Daarna gaan we sowieso terug naar de kroegjes. Normaal gesproken zit je met 50 tot 200 man in een kroeg en bedenk je vooraf een aantal vragen waarvan je weet dat er reactie op komt vanuit de zaal. Dat mensen allemaal lachen of 'boe' roepen. Dat aspect mis ik nu wel heel erg.'
29/03 21u15  'Tunahan Kuzu moest weg om relatie met medewerkster Denk' Partijleider Tunahan Kuzu van Denk, die vorige week onverwachts zijn vertrek uit de politiek aankondigde, deed dat omdat hij wordt achtervolgd door een inmiddels beëindigde relatie met een medewerkster van zijn partij, meldt HP/De Tijd. Dat blad beschikt over een schriftelijke verklaring van de vrouw, waarin ze vermeldt dat na afloop van de verhouding een incident plaatsvond waarbij de gehuwde Kuzu zich 'grensoverschrijdend' heeft gedragen. De vrouw informeerde de huidige partijleider Farid Azarkan over het voorval. Die zou zich geschokt hebben getoond en haar hebben gezegd dat hij over de consequenties wilde nadenken, maar vervolgens niets meer hebben laten horen. Daarop nam de vrouw Kamervoorzitter Arib in vertrouwen, die haar adviseerde om aangifte te doen. Daartoe was zij niet bereid, blijkt uit een e-mail van Arib die ook in bezit is van HP/De Tijd. Een woordvoerder van Arib bevestigt dat dat gesprek heeft plaatsgevonden, maar wil niet op de zaak ingaan. WhatsApp-gesprek Vervolgens besluit de vrouw om de kwestie te laten rusten, omdat ze opziet tegen de gevolgen die openbaarmaking kan hebben voor haar leven. Ze vindt elders een baan, maar enkele weken geleden zocht partijvoorzitter Öztürk contact met haar. Hij bleek van plan om Kuzu met de affaire te confronteren, samen met de oud-CDA'er Ayhan Tonca, die vorig jaar lijsttrekker was voor Denk bij de Europese Verkiezingen. De vrouw wilde hier niet aan meewerken en blijkens een WhatsApp-gesprek heeft zij Öztürk dat ook duidelijk gemaakt, maar die reageerde niet op haar berichten en heeft Kuzu toch gesproken, zegt zij. Enkele dagen later maakte die zijn vertrek bekend. Denk wil tegenover de NOS geen commentaar geven en verwijst naar de reactie van Kuzu in HP/De Tijd.
29/03 21u15  Online pubquiz populair in coronatijd: 'Mensen smachten naar vertier' De 'gewone' pubquiz was al populair en nu alle café's dicht zijn neemt de online variant ook een vlucht. Nederlanders zoeken massaal naar digitale afleiding, zien organisatoren van online pubquizzen. 'Het overtreft iedere verwachting', zegt de bedenker van de Upbeatles-pubquizzen Jochem Geerdink, die zelf noodgedwongen thuiszit. 'Wij dachten: als we met 100 mensen zo'n live-quiz spelen, hartstikke leuk! Maar bij de eerste quiz anderhalve week geleden hadden we al meteen 1200 teams in de app. Toen dachten we wel: wat gebeurt hier?' Voordat het coronavirus uitbrak en alle horeca dichtging, maakte en presenteerde Geerdink zo'n drie tot vier pubquizzen per week. Stilzitten zag hij niet zitten, dus bedacht hij een online pubquiz: een presentatie via een livestream op YouTube en vraag/antwoord in een aparte app. 'Je merkt dat mensen smachten naar wat vertier', zegt Geerdink. 'Bijna iedereen zit thuis, overdag misschien met kinderen. Die mensen willen 's avonds wel even pubquizzen met verstand op nul.' Vermaak Dat ziet ook Marc van Liere van het Tilburgse bedrijf Livewall. Het bedrijf is gespecialiseerd in het ontwikkelen van zogenoemde voting apps, die bijvoorbeeld worden ingezet bij televisieprogramma's of in stadions. Een pubquiz hadden ze nog niet eerder gedaan. 'We hadden bij de eerste keer gerekend op 50 of 60 mensen, een beetje onze vriendenclub', zegt Van Liere. 'Maar toen deden er ineens 1000 mensen mee en dachten we: dit is niet normaal.' Ook de tweede editie een week later bleek een groot succes. 'Op het hoogtepunt waren 2000 mensen de quiz aan het spelen, dat was wel heel erg leuk.' Bij beide bedrijven is meedoen aan de online quiz gratis. Vermaak staat voorop. 'Ik heb wel echt spanning nodig', zegt Geerdink van Upbeatles. 'Ik ben gewend om bijna iedere dag een quiz te maken. Dat is nu een beetje weggevallen en dan raak je al snel in die put van verveling. Dus ook voor ons is dit een hele mooie uitkomst.' Normaal gesproken haalt Geerdink zijn inkomsten uit de pubquizzen die hij organiseert in de horecagelegenheden. Omdat hij die inkomsten nu mist, zette hij een crowdfundingsactie op. 'We gaven er niet al te veel ruchtbaarheid aan', zegt Geerdink. 'Maar we dachten: als we de komende periode gewoon een paar duizend euro kunnen ophalen om onze vaste lasten kunnen betalen, dan is het helemaal prima.' Andere bestemming Maar al gauw liep dat uit de hand. 'Binnen een week hadden we 6000 euro', zegt Geerdink. 'Daar zijn we natuurlijk hartstikke blij mee, maar we houden er ook wel rekening mee dat dit niet zo gaat blijven. Mensen blijven niet na iedere quiz betalen en dat is ook prima.' Mocht dat wel het geval zijn, dan heeft Geerdink voor het geld ook een andere bestemming voor ogen. 'Als het echt gênant wordt qua wat we ophalen, dan gaan we kijken of we dat geld misschien kunnen geven aan mensen die het ook goed kunnen gebruiken. De Voedselbank bijvoorbeeld of 'onze' horecazaken waar we normaal gesproken een quiz doen.' Ook Livewall heeft geen winstoogmerk en wil mensen vooral een leuke avond bezorgen. 'We willen een beetje goodwill tonen in deze tijd', zegt Van Liere. Ondanks het succes is Livewall niet van plan dit wekenlang voort te zetten. 'We doen het nu goed en zetten het stevig neer, maar het vraagt ook wel heel veel energie op zo'n zaterdag.' Wel heeft het bedrijf één belangrijk doel voor ogen. 'Volgende week willen we de Nederland-editie gaan doen', zegt Van Liere. 'De grootste pubquiz van Nederland. Ik ben benieuwd met hoeveel Nederlanders we de quiz kunnen doen.' Geerdink van Upbeatles gaat wel door zolang de horeca gesloten blijft. 'Daarna gaan we sowieso terug naar de kroegjes. Normaal gesproken zit je met 50 tot 200 man in een kroeg en bedenk je vooraf een aantal vragen waarvan je weet dat er reactie op komt vanuit de zaal. Dat mensen allemaal lachen of 'boe' roepen. Dat aspect mis ik nu wel heel erg.'
29/03 21u15  Online kerkdiensten: een kaars bij je beeldscherm en selfies op lege stoelen Lege kerkbanken en koorleden die op 1,5 meter afstand samen zingen. In Ede vertaalt een doventolk de diensten, ook de liedteksten. En in Leiden staan kerkbanken vol met selfies. Deze zondag is voor veel gelovigen anders dan gebruikelijk. Alleen kleinschalige diensten tot 30 personen mogen doorgaan als er 1,5 meter afstand wordt bewaard. De Rooms-Katholieke Kerk heeft daarom alle parochies opgeroepen om alleen nog online vieringen te houden. De Protestantse Kerk heeft hetzelfde dringende advies gegeven en ook Gereformeerde Kerken moeten zich houden aan het verbod. Zo zit er toch publiek in de kerk: Maar wie beslist wie welkom is? 'Dat is niet te doen', weet Nikolaas Sintobin, een Vlaamse jezuïet die in Amsterdam werkt. Ook de Gereformeerde Gemeente in Doetinchem worstelt hiermee. Op de website staat: 'Het is voor ons ondoenlijk om een eerlijke selectie te maken wat betreft gemeenteleden. Daarom hebben we besloten om alleen een aantal kerkenraadsleden naar de kerk te laten gaan.' Sintobin is opgelucht dat in zijn kerk in Amsterdam is besloten om vieringen helemaal zonder kerkgangers te organiseren. 'Bij de communie was het lastig, daar heb je toch interactie. Het is dan onmogelijk om de richtlijnen te volgen.' Al signaleert hij wel een behoefte: 'Mensen voelen zich eenzaam vandaag, voor hun eigen scherm.' Sintobin is ook als internetpastor actief. Door het coronavirus is Facebook volgens hem in één grote liturgische ruimte veranderd. Soms stuntelig, vaak een genot, vindt hij: 'Er zijn geen vaste recepten voor, het is trial and error. We gaan het samen ontdekken.' Sintobin geeft in een blog daarom tips om aan online kerkdiensten te wennen: De koek en koffie mogen overigens wel na afloop van de viering. 'Als je voor een scherm zit, is je concentratie snel verdwenen', weet Sintobin. Ook hardop meebidden helpt: 'Hierdoor neem je deel, in plaats van dat je consumeert.' De creativiteit die wordt aangewakkerd onder gelovigen doet de internetpastor goed. In Leiden heeft een predikant vandaag zijn gemeenschap opgeroepen om selfies in te sturen, die nu uitgeprint op de kerkbanken staan. Het idee van de foto's komt uit Italië, waar een pastoor er mee begon. De internetpastor ziet de toename van online activiteiten van gelovigen als een kans. De goede week voor Pasen komt eraan en hij benadrukt dat deze verhalen allemaal over eenzaamheid gaan: 'Het is een moeilijke tijd, maar ook een kans op spirituele groei.'
29/03 20u15  Wennen aan online kerkdiensten: 'zet een kaars bij je beeldscherm' Lege kerkbanken en koorleden die op 1,5 meter afstand samen zingen. In Ede vertaalt een doventolk de diensten, ook de liedteksten. En in Leiden staan kerkbanken vol met selfies. Deze zondag is voor veel gelovigen anders dan gebruikelijk. Alleen kleinschalige diensten tot 30 personen mogen doorgaan als er 1,5 meter afstand wordt bewaard. De Rooms-Katholieke Kerk heeft daarom alle parochies opgeroepen om alleen nog online vieringen te houden. De Protestantse Kerk heeft hetzelfde dringende advies gegeven en ook Gereformeerde Kerken moeten zich houden aan het verbod. Zo zit er toch publiek in de kerk: Maar wie beslist wie welkom is? 'Dat is niet te doen', weet Nikolaas Sintobin, een Vlaamse jezuïet die in Amsterdam werkt. Ook de Gereformeerde Gemeente in Doetinchem worstelt hiermee. Op de website staat: 'Het is voor ons ondoenlijk om een eerlijke selectie te maken wat betreft gemeenteleden. Daarom hebben we besloten om alleen een aantal kerkenraadsleden naar de kerk te laten gaan.' Sintobin is opgelucht dat in zijn kerk in Amsterdam is besloten om vieringen helemaal zonder kerkgangers te organiseren. 'Bij de communie was het lastig, daar heb je toch interactie. Het is dan onmogelijk om de richtlijnen te volgen.' Al signaleert hij wel een behoefte: 'Mensen voelen zich eenzaam vandaag, voor hun eigen scherm.' Sintobin is ook als internetpastor actief. Door het coronavirus is Facebook volgens hem in één grote liturgische ruimte veranderd. Soms stuntelig, vaak een genot, vindt hij: 'Er zijn geen vaste recepten voor, het is trial and error. We gaan het samen ontdekken.' Sintobin geeft in een blog daarom tips om aan online kerkdiensten te wennen: De koek en koffie mogen overigens wel na afloop van de viering. 'Als je voor een scherm zit, is je concentratie snel verdwenen', weet Sintobin. Ook hardop meebidden helpt: 'Hierdoor neem je deel, in plaats van dat je consumeert.' De creativiteit die wordt aangewakkerd onder gelovigen doet de internetpastor goed. In Leiden heeft een predikant vandaag zijn gemeenschap opgeroepen om selfies in te sturen, die nu uitgeprint op de kerkbanken staan. Het idee van de foto's komt uit Italië, waar een pastoor er mee begon. De internetpastor ziet de toename van online activiteiten van gelovigen als een kans. De goede week voor Pasen komt eraan en hij benadrukt dat deze verhalen allemaal over eenzaamheid gaan: 'Het is een moeilijke tijd, maar ook een kans op spirituele groei.'
29/03 20u15  RIVM somberder dan vorige week: zorgen om IC-capaciteit, wel positief over Brabant Vorige week verwachtte het RIVM dat het effect van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus nu te zien zou zijn. Dat is ook gebeurd, maar minder dan het RIVM had verwacht. Bovendien is men een stuk somberder over het aantal coronapatiënten dat op de intensive care terecht zal komen. 'De meest positieve scenario's van vorige week komen niet uit', zegt Jacco Wallinga, hoofdmodelleur van het RIVM. 'In het meest waarschijnlijke scenario liggen er half april 2500 coronapatienten op de intensive care. Dat is best wel een grote verschuiving ten opzichte van vorige week', aldus Wallinga. Vorige week gold dat aantal nog als het sombere scenario van het RIVM. Wallinga hoopte toen dat er maximaal 1000 bedden nodig zouden zijn begin april. Maar dat aantal is vandaag al bereikt. Dat het aantal hoger ligt komt mede doordat het RIVM er nu van uitgaat dat patiënten langer op de IC blijven liggen. Rekende het RIVM vorige week nog met 10 dagen, inmiddels gaat men uit van 23 dagen. Hierdoor liggen er veel meer mensen tegelijkertijd op de IC. Ook is de stijging de afgelopen dagen sneller gegaan dan gedacht. Nieuwe maatregelen 'Het enige wat je nu kan doen is de capaciteit verhogen. De patiënten die over twee weken op de intensive care liggen zijn nu al besmet. Nieuwe maatregelen nemen heeft voor deze mensen geen effect meer', denkt Wallinga. 2500 intensivecarepatiënten met het coronavirus is voor Nederlandse ziekenhuizen te veel, stelde Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care eerder deze week al. 'Ik denk niet dat het zit in het kopen van meer apparaten. Ik denk dat de Nederlandse gezondheidszorg het dan gewoon niet aankan', zei Gommers in de Tweede Kamer, toen hem gevraagd werd naar een scenario met 2500 of 3000 coronapatiënten. Op dit moment is er op de IC's ongeveer plaats voor 1100 coronapatienten. Goed nieuws Toch is er ook goed nieuws: de verwachte 'afvlakking' heeft plaatsgevonden. Wallinga baseert zich in zijn analyse vooral op het aantal ziekenhuisopnames. Maar bij ziekenhuisopnames duurt het even voordat het effect in de cijfers zichtbaar is. Mensen raken besmet, worden ziek, bellen de huisarts en gaan dan pas naar het ziekenhuis. Daardoor kan Wallinga nu pas zien wat de effecten zijn van de maatregelen die twee weken geleden zijn genomen. De analyse van het RIVM gaat daardoor nu ongeveer terug naar 16 maart. 'Op 16 maart zien we het reproductiegetal onder de 1 komen', constateert Wallinga. Daarmee bedoelt hij dat een besmet persoon vanaf die datum gemiddeld nog maar één ander persoon besmet. Eerder was dat nog bijna twee. Wel is die daling wat later gekomen dan hij had voorspeld. 'De groeisnelheid wordt minder, maar is nog wel hoger dan we dachten', aldus de modelleur. Verontrustend Het gunstigste voorteken is de ontwikkeling in Noord-Brabant. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames is daar veel lager dan een paar dagen geleden, waardoor het erop lijkt dat de piek daar geweest is. 'Daar zijn de maatregelen het eerst ingevoerd. Dus als je mij nu vraagt, waar baseer je het optimisme op, dan is dat het beeld van Noord-Brabant.' Daar tegenover staat dat de groei van het aantal ziekenhuisopnames in Zuid-Holland snel gaat. 'Dat is het meest verontrustend. Echt iets om in de gaten te houden.'
29/03 19u15  Vrees voor coronauitbraak India door massale volksverhuizing Heel India is sinds deze week in lockdown. Hoewel premier Narendra Modi alle 1,3 miljard Indiërs heeft opgeroepen te blijven waar ze zijn, heeft het besluit juist een volksverhuizing in gang gezet. Naar schatting 120 miljoen arbeidsmigranten willen terug naar hun dorpen, nu ze geen werk meer hebben bij de fabrieken, bouwplaatsen en huishoudens in de grote steden. En omdat er geen bussen en treinen meer rijden, lopen ze, soms wel honderden kilometers. 'Wat moeten we dan doen, wat moeten we eten?' Vraagt Sunita, die met haar zoontje van twee in de armen net begonnen is met lopen. Haar man draagt een kleine rugtas. Het gezin is vlakbij de grens van Delhi en heeft nog ruim 600 kilometer te gaan naar hun dorp in de deelstaat Madya Pradesh. 'Ik werkte op een bouwplaats, maar die ligt al de hele week stil. We krijgen sinds vijf dagen niets uitbetaald. In het dorp hebben we een huis, en eten.' Ook fabrieksarbeider Shiv Singh is onderweg. Hij 'logeerde' net als veel collega's in de fabriek, en werd met het sluiten van het bedrijf vorige week op straat gezet. Het kostte hem zes uur om de grens tussen Delhi en de deelstaat Uttar Pradesh, waar hij woont, te bereiken. Zijn dorp is nog 200 kilometer verder naar het oosten. 'Ik heb geen geld, geen onderdak. Terug naar huis lopen is de enige optie.' Het zijn vooral mannen die langs de kant van de weg lopen. Vaak zijn zij het die in de steden geld verdienen om naar hun gezinnen in de dorpen te sturen. Om zoveel mogelijk te sparen van hun daglonen, van 3 tot 7 euro, wonen ze vaak in kleine gedeelde kamers, of zelfs op straat. Nu dragen ze dragen nauwelijks bagage, enkel lichte rugzakjes met een extra set kleding of een enkele maaltijd. Of ze het gaan redden is de vraag. De deelstaat Uttar Pradesh gaat bussen inzetten voor migranten die al onderweg zijn. Maar uit heel India komen berichten dat mensen uit steden niet meer welkom zijn in de dorpen, uit angst voor corona. Ondanks de lockdown is er in India een volksverhuizing in gang: Ook proberen de autoriteiten te voorkomen dat de arbeiders de grens oversteken. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft alle deelstaten opgeroepen de arbeiders van voedsel en onderdak te voorzien, zodat ze niet weg hoeven. 'Het laatste dat de overheid wil is dat het virus zich over het platteland verspreidt', zegt een woordvoerder van het ministerie tegen de krant Indian Express. De overheid van Delhi opent door de stad verspreid ruim 500 voedseldistributiecentra, waar daklozen en gestrande arbeiders drie keer per dag kunnen eten. Ook worden er extra opvangplekken voor de nacht geopend. Maar tot nu toe kan drukte bij opvang en voedseldistributie niet worden voorkomen, waardoor voldoende afstand houden onmogelijk is. Negentig mensen in twintig stapelbedden In een zaaltje boven een school staan zo'n twintig stapelbedden. 'Hier slapen negentig vrouwen en kinderen', zegt de toezichthouder van de lokale overheid, Rajesh Gautam. 'Plek voor een meter afstand tussen de bedden en matrassen hebben we niet. Maar we kunnen deze arme mensen ook niet naar buiten sturen. Dan krijgen ze de politie op hun dak, want buiten mogen ze ook niet zijn.' Rajkumari zit bovenop een van de stapelbedden. Haar man slaapt buiten, in een tent met vijftig andere mannen. Het stel arriveerde ze vorige week in Delhi op zoek naar werk. Maar op de dag dat ze aankwamen stopten de treinen met rijden, en twee dagen later werd de landelijke lockdown aangekondigd. 'We konden niet werken, en wisten ook niet waar we heen moesten. We hebben vier dagen op straat rondgezworven, voordat we deze opvangplek vonden. Hier krijgen we drie maaltijden per dag. Maar de onzekerheid maakt me gek. Hoe lang gaat dit nog duren? Het zou goed zijn als de overheid een bus regelt voor mensen als wij. Zodat we terug naar onze familie kunnen.' Niet traceerbare besmettingen In India zijn tot nu toe 1024 mensen positief getest op het coronavirus. Er zijn 27 mensen overleden. Volgens de regering zijn nog steeds alle gevallen traceerbaar. Mensen met corona zijn volgens de regering in gebieden geweest met veel besmettingen of hebben contact gehad met een andere patiënt. De lockdown moet voorkomen dat India een volgende fase ingaat, van exponentiële groei van niet traceerbare besmettingen. Dat zou het zorgsysteem niet aankunnen. Veel experts twijfelen aan de officiële cijfers, omdat zeer beperkt wordt getest.
29/03 19u15  Harde wind veroorzaakt schade op meerdere plekken in het land De harde wind die over het land trok heeft op meerdere plekken schade veroorzaakt. Door omgevallen bomen op de A15 is de verbindingsweg met de A16 afgesloten, meldt Rijnmond. Er kwamen tientallen meldingen binnen bij de veiligheidsregio. Zo kwam in Rotterdam-Lombardijen een glazen pui van een flat naar beneden. Voor zover bekend raakte er niemand gewond. In Sittard rukten brandweerlieden vanochtend uit voor een loshangend verkeerslicht. Het apparaat zat alleen nog aan een stroomkabel vast en dreigde op de weg te vallen. Die werd door de politie korte tijd afgezet om het euvel te verhelpen, schrijft 1Limburg. In Wilnis waaide een boom om die op een geparkeerde auto belandde. Er raakte niemand gewond. Bewoners belden de brandweer, die de boom met behulp van een zaag verwijderde, meldt RTV Utrecht. In Woudenberg greep de brandweer in toen een dakkapel van een huis dreigde weg te waaien. Verder kwamen er meldingen uit De Bilt over losse zonnepanelen op een flat.
Laatste update: maandag 30 maart 2020, 9u15
Lees meer van NOS.nl >

AD.nl

Verbergen Tonen

de Volkskrant

Verbergen Tonen

NRC Handelsblad

Verbergen Tonen
05/04 05u15  Spaanse premier Sánchez: Coronacrisis zet toekomst Europa op het spel Twee dagen voor nieuw EU-overleg over de coronacrisis, pleit de Spaanse premier Pedro Sánchez in een open brief aan de rest van Europa voor een ‘marshallplan’ voor economisch herstel. „Het is tijd om oude nationale dogma's te doorbreken.”
05/04 05u15  Negentien doden bij vuurgevecht drugsbendes in Mexico Het bloedbad is een van de ernstigste uitbarstingen van bendegeweld in Mexico dit jaar. De twee groepen waren verbonden aan het Juarezkartel en het Sinaloakartel, die elkaar bestrijden in het noordelijke grensgebied.
05/04 00u15  De wereld zonder ons Lees meer >
05/04 00u15  Fokke & Sukke Lees meer >
04/04 23u15  Kobe Bryant postuum opgenomen in Hall of Fame van NBA De verongelukte basketballegende Kobe Bryant is met onder anderen Tim Duncan en Kevin Garrett uitgekozen voor de lichting oud-spelers die in augustus worden geëerd.
04/04 22u15  Dit zijn de indrukwekkendste foto’s van deze week Terwijl het coronavirus zich deze week nog verder verspreidde, vonden in Mali parlementsverkiezingen plaats en werd in Beekse Bergen een chimpansee geboren.
04/04 22u15  '62.500 bedrijven vragen noodhulp aan bij ministerie' En verder: het RIVM meldt 164 nieuwe doden als gevolg van het coronavirus. Natuurgebieden en stranden in Nederland lijken rustig na de oproep om thuis te blijven.
04/04 21u15  Leider Afghaans-Pakistaanse tak van IS opgepakt De Pakistaan Mawlawi Abdullah, bekend als Aslam Farooqi, wordt verantwoordelijk gehouden voor de aanslag op een sikhtempel in Kabul waarbij vorige maand 25 mensen omkwamen.
04/04 21u15  Twee doden, vier gewonden bij mesaanval Frankrijk Naast de twee dodelijke slachtoffers, zijn zeker vier mensen gewond geraakt bij de mesaanval. De dader is gearresteerd.
04/04 20u15  New York meldt recordaantal doden En verder: het RIVM meldt 164 nieuwe doden als gevolg van het coronavirus. Natuurgebieden en stranden in Nederland lijken rustig na de oproep om thuis te blijven.
04/04 18u15  Kersverse Labour-leider Keir Starmer voldoet niet aan het standaardbeeld van de moderne politicus Hij won op overtuigende wijze de leiderschapsverkiezing bij Labour. Wie is Keir Starmer en wat wil de nieuwe voorman van de Britse arbeiderspartij, nu hij midden in coronacrisistijd aantreedt?
04/04 17u15  De kersverse Labour-leider Keir Starmer is een scherpe advocaat die langzaam behendig politicus werd Hij won op overtuigende wijze de leiderschapsverkiezing bij Labour. Wie is Keir Starmer en wat wil de nieuwe voorman van de Britse arbeiderspartij, nu hij midden in coronacrisistijd aantreedt?
04/04 17u15  â€˜Helaas zelf ziek geworden, klotezooi’ De 45-jarige huisarts Maaike Roovers-Schellekens had al een paar dagen niet geappt En dat viel op. Tot woensdagochtend. Ping! „Ben helaas zelf ziek geworden, klotezooi.”
04/04 17u15  1.360 Nederlandse coronapatiënten op intensive care En verder: het RIVM meldt 164 nieuwe doden als gevolg van het coronavirus. In Spanje is het aantal meldingen van dodelijke slachtoffers opnieuw licht gedaald.
04/04 16u15  Wat is er aan de hand in Ecuador, waar doden op straat liggen? Beelden van lijken en doodskisten in de straten van Ecuador gaan de wereld over. Niet alleen sterfgevallen door Covid-19, maar ook de strenge ‘lockdown’ in het Zuid-Amerikaanse land zorgt dat mortuaria overbelast zijn.
Laatste update: vandaag om 5u15
Lees meer van NRC Handelsblad >

Trouw

Verbergen Tonen

Het Parool

Verbergen Tonen

BN/DeStem

Verbergen Tonen

Gelderlander

Verbergen Tonen

fd.nl

Verbergen Tonen
04/04 23u15  Laatste coronanieuws: 630 doden in New York binnen een dag Meer huurwoningen beschikbaar door stilvallen toeristische verhuur. ILO denkt dat 25 miljoen mensen hun baan kunnen verliezen door de coronacrisis.
04/04 17u15  Laatste coronanieuws: 36 nieuwe ic-opnames, 'al dagen minder snelle stijging' Meer huurwoningen beschikbaar door stilvallen toeristische verhuur. ILO denkt dat 25 miljoen mensen hun baan kunnen verliezen door de coronacrisis.
04/04 13u15  Laatste coronanieuws: 164 nieuwe sterfgevallen, 336 ziekenhuisopnames erbij Meer huurwoningen beschikbaar door stilvallen toeristische verhuur. ILO denkt dat 25 miljoen mensen hun baan kunnen verliezen door de coronacrisis.
04/04 13u15  Keir Starmer volgt Corbyn op als Labour-leider Vergeleken met de aftredende Jeremy Corbyn geldt Starmer als de kandidaat van het politieke midden.
04/04 13u15  Deelstepaanbieders scheren langs de rand van de afgrond Ondanks honderden miljoenen durfkapitaal moeten fabrikanten van elektrische steps vrezen voor hun voortbestaan.
04/04 12u15  Laatste coronanieuws: Minister Koolmees verwacht zeker 100.000 aanvragen loonkostenregeling ILO denkt dat 25 miljoen mensen hun baan kunnen verliezen door de coronacrisis. China herdenkt aan coronavirus overledenen.
04/04 11u15  BNR Thuisradio Ook BNR-hoofdredacteur Mireille van Ark ziet haar redactie eigenlijk alleen nog op videoschermen. En ook daar werkt het.
04/04 08u15  Laatste coronanieuws: ILO verwacht wereldwijd 25 miljoen ontslagen ILO denkt dat 25 miljoen mensen hun baan kunnen verliezen door de coronacrisis. China herdenkt aan coronavirus overledenen.
04/04 08u15  De pandemie zet al het andere in de schaduw Terwijl de wereld strijdt tegen een voortwoekerend virus, ontglippen andere problemen aan de aandacht. In relatieve stilte groeien ze verder.
04/04 06u15  Hortend en stotend naar 2400 ic-bedden Zondag moet het aantal intensive care-bedden in Nederlandse ziekenhuizen zijn verdubbeld. Dat is een gigantisch logistieke operatie.
04/04 06u15  Hema-eigenaar Boekhoorn vraagt offer van schuldeisers Hema-eigenaar bereid om vers kapitaal in de warenhuisketen te steken, mits financiers een deel van de schuld kwijtschelden.
04/04 06u15  Het duurde even voordat het zwarte schaap een naam kreeg De Hongaarse coronanoodwet heeft alarmbellen doen afgaan in Brussel.
04/04 00u15  'De VS onderschepten mondkapjes van 3M bestemd voor Duitsland' De VS hebben een Duitse bestelling van 200.000 medische mondkapjes van onderschept en omgeleid naar hun eigen land.
03/04 23u15  Wall Street lager gesloten, Trump ontmoet oliebazen Amerikaanse en Europese aandelenbeurzen sloten in het rood, terwijl de olieprijs juist flink steeg nu Rusland, Saoedi-Arabië én de VS mogelijk gezamenlijk productie verlagen.
03/04 22u15  Laatste coronanieuws: huidige crisis volgens IMF-directeur erger dan 2008 148 nieuwe Nederlandse sterfgevallen gemeld bij het RIVM. Luchtvaartgroep Air France-KLM onderhandelt met de banken over een leningenpakket ter waarde van meerdere miljarden.
Laatste update: zaterdag 4 april 2020, 23u15
Lees meer van fd.nl >

Nieuws.nl

Verbergen Tonen

De Stentor

Verbergen Tonen

Reformatisch Dagblad

Verbergen Tonen
05/04 00u15  Burgemeester Oostzaan ontstemd over veel bezoekers recreatiegebied Burgemeester Rob Meerhof van de Noord-Hollandse gemeente Oostzaan is ontstemd dat ondanks de oproep om thuis te blijven veel mensen zaterdag het recreatiegebied het Twiske hebben bezocht. Vanaf zaterdagnacht tot in ieder geval maandag 6 april 20.00 uur blijven daarom parkeerplaatsen gesloten en slagbomen naar beneden.
04/04 23u15  Trump over coronavirus: komende twee weken het zwaarst De Amerikaanse president Donald Trump gaat ervan uit dat de komende twee weken het zwaarst worden wat betreft het coronavirus in de Verenigde Staten. Hij verwacht „helaas veel doden”. De VS zijn het zwaarst getroffen door het virus. Meer dan 300.000 Amerikanen raakten besmet, zeker 8000 duizend stierven aan de gevolgen.
04/04 22u15  WHO: zorgen om toename huiselijk geweld tijdens coronacrisis De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakt zich zorgen over de toename van huiselijk geweld tijdens de coronacrisis. Dat maakte WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus zaterdag bekend op Twitter. „Helaas zijn er meldingen van een toename van huiselijk geweld sinds het begin van de Covid-19-uitbraak. Er is nooit een excuus voor geweld.” Verdere details gaf hij niet.
04/04 22u15  Vliegtuig kapot, repatrianten vanuit Suriname gestrand Rond de 200 mensen die vrijdag vanuit Suriname naar Nederland teruggebracht zouden worden, zijn gestrand. Het door de overheid ingehuurde vliegtuig van TUI bleek een mankement te hebben. Alle passagiers zijn in twee hotels in Paramaribo ondergebracht. Dat heeft Jerry Slijngaard, voorzitter van het Covid-19 managementteam, zaterdag bevestigd aan het ANP.
04/04 22u15  Eerste besmetting met corona op Terschelling Het coronavirus is voor het eerst vastgesteld bij een bewoner van Terschelling. Dat heeft waarnemend burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld van het waddeneiland zaterdag bekendgemaakt.
04/04 22u15  Nederlanders branden kaarsjes voor corona-slachtoffers In heel Nederland werd om 21.00 uur een kaarsje aangestoken voor mensen die zijn overleden aan het coronavirus. Veel mensen delen hun foto op Twitter.
04/04 22u15  Groep autocrossers op de bon vanwege samenscholing Een groep van zo’n dertig man heeft bij het station in Lage Zwaluwe een bekeuring gekregen vanwege samenscholing. Vanwege het coronavirus is het niet toegestaan om op dit moment met een grote groep bij elkaar te zijn.
04/04 21u15  Lombardije roept inwoners op buiten neus en mond te bedekken Italianen die in de regio Lombardije toch naar buiten gaan, moeten hun mond en neus bedekken om zo de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Die oproep deed de gouverneur van Lombardije, Attilio Fontana, zaterdag via sociale media. Toch hoopt hij dat mensen de adviezen opvolgen en zoveel mogelijk binnen blijven.
04/04 21u15  Aantal Turkse coronadoden gestegen naar ruim vijfhonderd Het aantal doden in Turkije als gevolg van het coronavirus is de vijfhonderd gepasseerd. Dat maakte de Turkse minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca zaterdag bekend. Hij zei dat er nu 501 doden zijn gemeld. Bijna 24.000 mensen raakten besmet. De meeste gevallen zijn in Istanbul gemeld.
04/04 20u15  06042020coronacrisis Het coronavirus legt het openbare leven in grote delen van de wereld plat. Om verspreiding van het virus tegen te gaan, zijn in Nederland alle bijeenkomsten tot 1 juni verboden. Een wereldwijde economische recessie ligt op de loer. Lees de laatste ontwikkelingen in dit liveblog.
04/04 20u15  Motorrijder overlijdt na ongeluk met vrachtauto Een 40-jarige man uit Enschede is zaterdagmiddag om het leven gekomen nadat hij op zijn motor in botsing kwam met een vrachtauto op de Enschedesestraat in het Twentse Losser. De politie onderzoekt nog hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.
04/04 20u15  Aantal coronagevallen op vliegdekschip VS stijgt Het aantal coronabesmettingen op het Amerikaanse vliegdekschip USS Theodore Roosevelt, is gestegen naar 155. Dat maakte de Amerikaanse marine zaterdag bekend. Eerder werden nog 93 gevallen gemeld. Niemand is opgenomen in het ziekenhuis.
04/04 20u15  Mevrouw Notenboom: Is er nou écht corona, of heb ik het gedroomd? „Tja, hoe gaat het met mij? Eigenlijk best wel goed. Ik zit hier in m’n eentje aan de keukentafel, maar ik ben gelukkig niet eenzaam en nooit alleen. Omdat de Heere bij me is en me de kracht geeft om verder te gaan in dit leven. Zoals Hij dat ook deed na het overlijden van mijn man, een schoonzoon, een kleinzoon en mijn oudste dochter, die heel veel voor me betekende. Dini was in allerlei opzichten mijn rechterhand. Haar overlijden in 2018 was een zware klap voor me, maar de Heere heeft me kracht gegeven om ook dat verlies te dragen.
04/04 19u15  â€˜Niemand mag zondag in Curaçao de straat op’ In Curaçao mag zondag niemand de straat op. Dat is volgens minister van Sociale Zaken, Arbeid en Welzijn Hensley Koeiman de eerste keer in de geschiedenis van het land. Uitzonderingen zijn er voor mensen met vitale functies zoals ziekenhuispersoneel.
04/04 19u15  Oproep thuis te blijven lijkt goed te zijn nageleefd Nederlanders lijken zich goed aan het dringende advies te hebben gehouden om thuis te blijven. Ondanks het mooie lenteweer werden reactiegebieden, stranden en andere natuurgebieden grotendeels gemeden. Veel straten waren leeg en waar het druk was hielden mensen goed afstand. Bij bouwmarkten werd her en der wel drukte gesignaleerd.
Laatste update: vandaag om 0u15
Lees meer van Reformatisch Dagblad >

Blik op Nieuws

Verbergen Tonen
05/04 00u15  Premie zorgverzekering stijgt in 2020 De zorgverzekeraars hebben allemaal hun zorgpremie bekend gemaakt voor het nieuwe jaar. Voor de zorgverzekering in 2020 gaat de premie bij het grootste deel wat omhoog.
05/04 00u15  BlikopNieuws.nl biedt nu gegarandeerde plaatsing van uw persberichten Omdat wij steeds meer verzoeken krijgen om persberichten op www.blikopnieuws.nl te plaatsen is het voor iedereen vanaf nu mogelijk om van te voren één of meerdere plaatsingen in te kopen door middel van een zogenaamde strippenkaart waarbij geldt: één strip is één gegarandeerde plaatsing van uw persbericht op www.blikopnieuws.nl.
04/04 21u15  Dodelijk ongeval in Rotterdam Een 28-jarige motorrijder bezweek zaterdagmiddag 4 april om 13.35 uur aan de gevolgen van een eenzijdig ongeval dat hem overkwam.
04/04 19u15  Motorrijder omgekomen in Losser In het Overijsselse Losser is bij een ernstig verkeersongeval een motorrijder om het leven gekomen. Dit maakt de politie bekend.
04/04 18u15  Drie aanhoudingen in België na overval Amsterdamse lachgaskoerier In de nacht van vrijdag 3 op zaterdag 4 april 2020 hebben drie gewapende mannen in het Westelijk Havengebied in Amsterdam een lachgaskoerier overvallen. De drie gingen er daarna vandoor in een voertuig met Belgische kentekenplaten. Niet veel later zagen agenten een soortgelijk voertuig met drie inzittenden nabij de Belgische grens rijden en dit voertuig kon na een achtervolging door Belgische politie-eenheden in de buurt van Antwerpen worden klemgereden. De inzittenden zijn aangehouden. In het voertuig troffen agenten diverse goederen aan welke vermoedelijk zijn gebruikt bij de overval en goederen die waarschijnlijk eigendom zijn van de lachgaskoerier.
04/04 18u15  Help de Horeca groot succes! Het eerste miljoen is binnen voor horecazaken Sinds de start van Help de Horeca twee weken geleden zijn inmiddels ruim 20.000 waardebonnen ter waarde van maar liefst 1 miljoen euro aangeschaft door horecaliefhebbers in heel Nederland. Met dit bijzondere initiatief ondersteunt Koninklijke Horeca Nederland samen met horecapartners de Nederlandse horecaondernemers tijdens de coronacrisis. De waardebonnen helpen de ondernemers direct aan inkomsten, ook nu ze gesloten zijn of alleen voor afhaal en thuisbezorging operationeel zijn. Zodat iedereen straks weer kan genieten van mooie momenten in hun favoriete restaurant of café. Inmiddels hebben zo'n 6200 zaken zich aangesloten bij Help de Horeca. Horecaondernemers kunnen zich nog steeds aanmelden via www.helpdehoreca.nl.
04/04 18u15  Mishandeling docente online te zien Leerlingen van de middelbare school ISW Hoogeland zijn afgelopen donderdag getuigen geweest van de mishandeling van een docente via een online videoverbinding.
04/04 18u15  Dode bij steekpartij in Oosterwolde Een man is zaterdagmiddag overleden als gevolg van een steekincident in Oosterwolde. Het slachtoffer werd met verwondingen aangetroffen bij een tankstation aan de Venekoterweg in Oosterwolde. Hoewel ambulancepersoneel zich over de man ontfermde, overleed hij onderweg naar het ziekenhuis. De politie is op zoek naar de dader.
04/04 17u15  Auto met aanhanger van de weg Hulpdiensten in Klazienaveen werden zaterdagmiddag opgeroepen voor een ongeval op de N862-Dordsedijk.
04/04 17u15  Today I love you bij Amsterdam UMC Today I Love You; deze woorden lichten op bij het Amsterdam UMC, locatie VUmc. Gisteren plaatsten Amsterdam Light Festival en Light Art Collection een lichtkunstwerk met een boodschap. Een boodschap met verlichtende woorden voor alle mensen die dag en nacht keihard aan het werk zijn om anderen te helpen en voor hen die zelf getroffen zijn door het virus. Deze magische woorden zijn nu meer welkom dan ooit en nodigen voorbijgangers uit om ze elke dag hardop uit te spreken.
04/04 16u15  Gewonde man aangetroffen in Oosterwolde In het Friese Oosterwolde is zaterdagmiddag een man zwaargewond aangetroffen. De politie onderzoekt de toedracht.
04/04 16u15  Voetgangster overleden na aanrijding met vuilniswagen Een 85-jarige Rotterdamse overleed zaterdag 4 april vrijwel direct aan de verwondingen die zij opliep bij een ongeval met een vuilniswagen.
04/04 14u15  Kleine brand in zorgcentrum Coevorden De brandweer in Coevorden kreeg zaterdagmorgen de melding van een brand in zorgcentrum Aleida Kramer.
04/04 13u15  Corona-Update: 164 patiënten overleden en 904 nieuwe besmettingen Volgens het RIVM zijn tussen er 336 patiënten als in het ziekenhuis opgenomen gemeld. Er zijn sinds gisteren 164 personen als overleden gemeld. Deze mensen zijn niet allemaal in de afgelopen dag in het ziekenhuis opgenomen of overleden.
04/04 13u15  Man bungelt aan brug in centrum Groningen In het centrum van Groningen werden zaterdagmiddag voorbijgangers opgeschrikt door een persoon die zichzelf had opgehangen aan de Ebbingebrug met een touw om zijn middel.
Laatste update: vandaag om 0u15
Lees meer van Blik op Nieuws >

Metro

Verbergen Tonen
04/04 21u15  Al 62.500 bedrijven bij corona-noodloket Ongeveer 62.500 bedrijven en ondernemers hebben zich tot dusver bij het corona-noodloket gemeld voor een bedrag van 4000 euro om de meest acute nood te kunnen verlichten.
04/04 20u15  New York piept en kraakt, weer 630 doden (recorddag) In de Amerikaanse staat New York zijn in een dag tijd 630 mensen overleden door het coronavirus. Dat is een record, aldus gouverneur Andrew Cuomo zaterdag.
04/04 19u15  Ed Sheeran heeft wat anders aan zijn hoofd dan corona, de tuin Beter een goede buur dan een verre vriend gaat niet echt op voor Ed Sheeran. Naast het coronavirus in zijn land, heeft de artiest nog een probleem. 
04/04 18u15  5 x positief nieuws: tests voor de zorg, bemoedigende cijfers Het positieve nieuws van zaterdag 4 april. Miljoen euro voor noodlijdende horeca, goede testmogelijkheden zorgmedewerkers Rotterdam, sprankje hoop door nieuwe cijfers en meer.
04/04 18u15  'Duitsers willen weer voetballen', bond spreekt tegen Als het aan de Duitse voetbalclubs in de twee hoogste divisies ligt, wordt er in de eerste of tweede week van mei al weer gevoetbald. Zonder publiek.
04/04 17u15  1360 mensen op intensive care, opnames stijgen minder snel Het aantal Nederlanders dat op een intensivecareafdeling ligt met het coronavirus, is gestegen tot 1360. Dat zijn er 36 meer dan vrijdag.
04/04 17u15  Duitsers willen in mei ‘gewoon’ weer voetballen Als het aan de Duitse voetbalclubs in de twee hoogste divisies ligt, wordt er in de eerste of tweede week van mei al weer gevoetbald. Zonder publiek.
04/04 15u15  Tijl Beckand geveld door corona Er breken spannende dagen aan voor comedian en tv-presentator Tijl Beckand. Hij is geveld door het coronavirus.
04/04 15u15  Twee vermiste leden Kennedy-familie overleden De twee leden van de Amerikaanse Kennedy-familie die vermist zijn in de staat Maryland, Maeve Kennedy McKean (40) en haar 8-jarige zoon Gideon, zijn om het leven gekomen.
04/04 15u15  Nederland houdt zich keurig aan oproep thuis te blijven Nederland lijkt vooralsnog volop gehoor te geven aan het dringende advies, in het kader van de coronamaatregelen, zo veel mogelijk thuis te blijven. Diverse regio's en betrokken instanties gaven zaterdag halverwege de dag aan dat het rustig was, ondanks het fraaie lenteweer. We hebben het nu wel over dag één. Zondag wordt het pas echt prachtig weer.
04/04 14u15  Amsterdams restaurant in één week drie keer beschoten Een restaurant aan de Borneosteiger in Amsterdam-Oost is in een week tijd drie keer beschoten. Bij geen van de incidenten zijn gewonden gevallen.
04/04 14u15  Dodental door corona stijgt met 164 Het officiële dodental door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 1651. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 164 sterfgevallen doorgekregen, zo is zaterdagmiddag bekendgemaakt.
04/04 13u15  Wederom rampspoed voor de Kennedy-familie: moeder en zoon vermist Er is wederom sprake van een drama voor de Kennedy-familie. De twee leden van de Amerikaanse Kennedy-familie die sinds donderdag vermist zijn in de staat Maryland, zijn vermoedelijk om het leven gekomen. Dat stelt een familielid in een verklaring, meldt NBC News.
04/04 13u15  Tuintrends 2020: beachlook, black & white en zen De lente is aangebroken, de dagen worden langer en het zal niet lang meer duren voordat we weer heerlijk kunnen genieten van zwoele avonden in de tuin. Wat zijn de trends?
04/04 12u15  Verstappen wint virtuele race Suzuka en pakt eerste titel 2020 Nu de Formule 1 tot in ieder geval halverwege juni stilligt vanwege het coronavirus, hebben de coureurs volop vrije tijd. Onder andere Max Verstappen gebruikt deze tijd om deel te nemen aan virtuele races. En met succes, gisteren sleepte hij tijdens de virtuele race op het circuit van Suzuka (Japan) zijn eerste titel van 2020 binnen.
Laatste update: zaterdag 4 april 2020, 21u15
Lees meer van Metro >Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

5x De wereld zonder ons05/04 00u15 - NRC Handelsblad: Lees meer >
5x Fokke & Sukke05/04 00u15 - NRC Handelsblad: Lees meer >
3x Burgemeester Oostzaan ontstemd over veel bezoekers recreatiegebied05/04 00u15 - Reformatisch Dagblad: Burgemeester Rob Meerhof van de Noord-Hollandse gemeente Oostzaan is ontstemd dat ondanks de oproep om thuis te blijven veel mensen zaterdag het recreatiegebied het Twiske hebben bezocht. Vanaf zaterdagnacht tot in ieder geval maandag 6 april 20.00 uur blijven daarom parkeerplaatsen gesloten en slagbomen naar beneden.
3x New York meldt recordaantal doden04/04 20u15 - NRC Handelsblad: En verder: het RIVM meldt 164 nieuwe doden als gevolg van het coronavirus. Natuurgebieden en stranden in Nederland lijken rustig na de oproep om thuis te blijven.
3x ‘Ik schrijf over iets wat ons allen één of meerdere keren overkomt’31/03 03u15 - NRC Handelsblad: Voor haar bundel ‘Lijfrente’ ontving dichter Vrouwkje Tuinman maandagavond de grootste Nederlandse prijs voor poëzie. De bundel gaat over de plotse dood van een geliefde en de rouw die dan volgt.
2x Premie zorgverzekering stijgt in 202005/04 00u15 - Blik op Nieuws: De zorgverzekeraars hebben allemaal hun zorgpremie bekend gemaakt voor het nieuwe jaar. Voor de zorgverzekering in 2020 gaat de premie bij het grootste deel wat omhoog.
2x BlikopNieuws.nl biedt nu gegarandeerde plaatsing van uw persberichten05/04 00u15 - Blik op Nieuws: Omdat wij steeds meer verzoeken krijgen om persberichten op www.blikopnieuws.nl te plaatsen is het voor iedereen vanaf nu mogelijk om van te voren één of meerdere plaatsingen in te kopen door middel van een zogenaamde strippenkaart waarbij geldt: één strip is één gegarandeerde plaatsing van uw persbericht op www.blikopnieuws.nl.
2x Trump over coronavirus: komende twee weken het zwaarst04/04 23u15 - Reformatisch Dagblad: De Amerikaanse president Donald Trump gaat ervan uit dat de komende twee weken het zwaarst worden wat betreft het coronavirus in de Verenigde Staten. Hij verwacht „helaas veel doden”. De VS zijn het zwaarst getroffen door het virus. Meer dan 300.000 Amerikanen raakten besmet, zeker 8000 duizend stierven aan de gevolgen.
2x Kobe Bryant postuum opgenomen in Hall of Fame van NBA04/04 23u15 - NRC Handelsblad: De verongelukte basketballegende Kobe Bryant is met onder anderen Tim Duncan en Kevin Garrett uitgekozen voor de lichting oud-spelers die in augustus worden geëerd.
2x Laatste coronanieuws: 630 doden in New York binnen een dag04/04 23u15 - fd.nl: Meer huurwoningen beschikbaar door stilvallen toeristische verhuur. ILO denkt dat 25 miljoen mensen hun baan kunnen verliezen door de coronacrisis.

Statistieken

Artikels:
15977
Gelezen:
6059
Aantal lezers nu:
1


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2020 Naar boven