donderdag 19 oktober 2017, week 42


U bent nu hier: Nederland | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 7u15
 

Nu.nl

Verbergen Tonen
19/10 06u45  Podcast: Michael P. voorgeleid en hoe help je schuilende egels In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je in een klein kwartier bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag. In deze aflevering bespreken het voorarrest van Michael P en hebben we het over schuilende egels met Dickie van Riemsdijk van egelopvang te Haarlem. 12 
19/10 06u30  Braziliaanse president Temer overleeft eerste stemming over corruptie De Braziliaanse president Michel Temer heeft een eerste stemming in het hogerhuis van zijn land over een aanklacht wegens corruptie overleefd. 16 
19/10 06u15  Podcast: Biografie van Jan Wolkers en hoe help je schuilende egels In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je in een klein kwartier bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag. In deze aflevering praten we met Schrijver Onno Blom over de vandaag uitgekomen biografie van Jan Wolkers en hebben we het over schuilende egels met Dickie van Riemsdijk van egelopvang te Haarlem. 23 
19/10 03u30  Amerikaanse congresleden willen inreisverbod voor Myanmarese militairen Ruim veertig leden van het Amerikaanse Congres hebben de regering gevraagd om een inreisverbod voor hooggeplaatste militairen uit Myanmar.50 
19/10 02u45  Meer asielzoekers dan nareizigers naar Nederland Asielzoekers met een verblijfsvergunning hebben de laatste maanden een stuk minder gezinsleden naar Nederland gehaald. Het aantal zogeheten nareizigers daalde in het derde kwartaal van dit jaar met 45 procent ten opzichte van het tweede kwartaal: van 4095 tot 2260.17 
19/10 02u45  Wereldwijde kindersterfte sinds eeuwwisseling bijna gehalveerd De kindersterfte in de wereld blijft dalen. Desondanks stierven in 2016 ruim 5,6 miljoen kinderen voor hun vijfde verjaardag, meer dan vijftienduizend per dag.  20 
19/10 01u30  Braziliaanse president Temer overleeft eerste stemming over vervolging De Braziliaanse president Michel Temer heeft een eerste stemming in het hogerhuis van zijn land over een aanklacht wegens corruptie overleefd. 45 
18/10 23u15  Dit wordt het nieuws: Michael P. voorgeleid, deadline Catalaanse premier verloopt Wat gaat er donderdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 19 oktober 2017.
18/10 23u15  Video: Duikers begeleiden verdwaalde walvis haven van Marseille uit Een gedesoriënteerde baleinwalvis zat woensdag vast in de haven van Marseille. Het dier kon na een uur gered worden.
18/10 23u00  Strootman en AS Roma pakken punt tegen Chelsea in spektakelstuk Chelsea en AS Roma hebben woensdagavond hun onderlinge confrontatie in de Champions League beslecht in een gelijkspel. Het spektakelstuk op Stamford Bridge eindigde in 3-3. Eerder op de avond in groep C liet Atletico Madrid dure punten liggen op bezoek bij FK Qarabag. 
18/10 23u00  Livestream Champions League: Nabeschouwing FC Barcelona-Olympiakos Kijk hier vanaf 20.00 uur live naar het groepsduel tussen FC Barcelona en Olympiakos Piraeus in de derde speelronde van de Champions League.
18/10 22u45  Strootman en AS Roma spelen gelijk tegen Chelsea in spektakelstuk CL Chelsea en AS Roma hebben woensdagavond hun onderlinge confrontatie in de Champions League beslecht in een gelijkspel. Het spektakelstuk op Stamford Bridge eindigde in 3-3. Eerder op de avond in groep C liet Atletico Madrid dure punten liggen op bezoek bij FK Qarabag. 
18/10 22u15  'Catalonië dreigt met afsplitsing van Spanje bij intrekken regionale autonomie' De Catalaanse premier Carles Puigdemont zal mogelijk formeel de onafhankelijkheid van Catalonië uitroepen, als Spanje de regionale autonomie van het gebied intrekt.
18/10 22u00  Aantal vliegende insecten in Duitse natuurgebieden flink afgenomen In 63 beschermde natuurgebieden in Duitsland is sinds 1989 driekwart van de vliegende insecten verdwenen. In Nederland en elders in Europa is de teruggang vermoedelijk net zo groot.
18/10 21u15  Voor 200 miljoen euro aan coke gevonden tussen bananen in haven Antwerpen De Nederlandse en Belgische politie hebben in de haven van Antwerpen een lading cocaïne ontdekt met een straatwaarde van naar schatting ruim 200 miljoen euro. De drugs, verstopt tussen bananen, was onderweg naar Nederland.   
Laatste update: vandaag om 6u45
Lees meer van Nu.nl >


De Telegraaf

Verbergen Tonen
19/10 07u00  Schneiders: eervol genoemd te worden Bernt Schneiders, oud-burgemeester van Haarlem, noemt het „eervol” dat zijn naam in de wandelgangen van het Amsterdamse stadhuis genoemd wordt als waarnemend burgemeester van hoofdstad nu loco-burgemeester Kajsa Ollongren zeer waarschijnlijk naar Den Haag vertrekt.
19/10 05u45  Vrouwen aan roer bij defensie Voor het eerst in de historie gaan er twee vrouwen het ministerie van Defensie bestieren. VVD-Kamerlid Barbara Visser wordt staatssecretaris op het departement. Eerder werd al bekend dat Ank Bijleveld (CDA) het ministerie gaat leiden.31 
19/10 05u45  Terrorist Rotterdam had genoeg voor bloedbad De Rotterdammer die vandaag wegens terrorisme voor de rechter staat, had bij elkaar meer dan negen kilo springstof in huis, genoeg om een bloedbad aan te richten. Dankzij een tip van de AIVD werd met zijn aanhouding in december een ramp voorkomen.28 
19/10 05u45  Rookgordijn rond Elatik: politie lakt gevoelige info weg De politie houdt een groot deel van de peperdure adviezen van diversiteitsadviseur Fatima Elatik voor het politiekorps in Amsterdam van de afgelopen twee jaar geheim. Voor deze adviezen verdiende de oud-PvdA-politica in die periode tenminste een kwart miljoen euro.34 
19/10 05u45  Op stoel voor antiquariaat? €220 boete! Hij dacht eerst dat ze een grapje maakten. Maar de twee bijzondere opsporingsambtenaren bleken bloedserieus. Of Ton Stille even 220 euro wilde dokken omdat hij illegaal op een stoel voor zijn antiquariaat in Maastricht zat. En oh ja, ook nog zeven euro administratiekosten.28 
19/10 00u15  Pensioenfondsen herstellen langzaam maar zeker De pensioenfondsen herstellen langzaam maar zeker. De meeste fondsen hebben zich in het derde kwartaal van dit jaar kunnen versterken. Het herstel is echter nog lang niet genoeg om de pensioenen in de naaste toekomst te kunnen verhogen.46 
18/10 21u30  ’Berekeningen Schiphol opnieuw bekijken’ Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) laat berekeningen voor het milieueffectenrapport (MER) van Schiphol opnieuw onder de loep nemen. Dat heeft ze aan Schiphol en de Omgevingsraad laten weten.
18/10 20u00  Kamp waarschuwt voor groei melkveestapel De groei van het aantal melkkoeien moet stoppen, anders dreigt Nederland zijn uitzonderingspositie in de EU op mestgebied alsnog te verliezen. Daarvoor waarschuwt minister Henk Kamp van Economische Zaken.
18/10 20u00  ‘Donald Duck is niet alleen voor kinderen’ Het nog altijd populaire weekblad is 65 jaar geworden, maar is nog lang niet toe aan pensioen. Het tijdschrift wordt nog steeds gelezen door jong en oud.
18/10 19u45  Ondanks herfstvakantie toch weer veel files Ondanks de herfstvakantie stonden er woensdagavond in de spits toch veel lange files. Rond 17.30 uur telde de VerkeersInformatieDienst (VID) bijna 300 kilometer aan file op de snelwegen.
18/10 19u30  Zoektocht naar mes in Krabbeplas afgerond De politie en marineduikers hebben hun zoektocht in de Krabbeplas in Vlaardingen afgerond. Ze zochten naar bewijsmateriaal in het onderzoek naar de moord op een 21-jarige Rotterdamse. Er zijn een ,,paar zaken´´ uit het water gehaald, maar een woordvoerster van de politie kon woensdagavond niet zeggen wat er is gevonden.
18/10 18u45  200 miljoen aan coke tussen bananen De Nederlandse en Belgische politie hebben in de haven van Antwerpen 5300 kilo cocaïne ontdekt in een container met bananen. De partij, afkomstig uit Colombia, heeft een straatwaarde van naar schatting ruim 200 miljoen euro.
18/10 18u30  Karin gebruikte pepperspray en werd beboet De 38-jarige Karin gebruikte pepperspray uit noodweer tegen haar agressieve en criminele ex-vriend. Toch werd niet hij, maar zij meegenomen door de politie.
18/10 18u15  Aangifte om festival met cowboys en indianen Een actiegroep is gevallen over een feest waarbij kinderen als cowboys en indianen verkleed gingen. Tegen de organisator, TivoliVredenburg in Utrecht, is bij de politie aangifte gedaan wegens discriminatie. De politie bevestigt de aangifte.
18/10 18u15  Dit is er mis met onze democratie Werkt onze democratie nog wel goed? Naar die vraag heeft een speciale commissie onderzoek gedaan. Tips van Telegraaf-lezers zijn ook meegenomen in het rapport.
Laatste update: vandaag om 7u00
Lees meer van De Telegraaf >

Elsevier.nl

Verbergen Tonen

RTL.nl

Verbergen Tonen
18/10 23u00  Slachtoffer loverboy: 'Ik was 17 toen het begon' Jaarlijks komen schrikbarend veel tienermeiden in de gedwongen prostitutie terecht. Nicole was één van hen. Ze vertelt haar verhaal bij ons, vooral om andere meiden te waarschuwen.
18/10 22u30  Prototypes van Trumps muur worden al gebouwd Het was een van Trumps belangrijkste verkiezingsbeloftes. De bouw van een muur in het zuiden van Amerika aan de grens met Mexico. In San Diego ging Erik Mouthaan kijken bij de prototypes van de muur die nu worden gebouwd.
18/10 20u00  Chipocalypse in Nieuw-Zeeland: aardappeloogst mislukt De hardcore chipsgebruiker in Nieuw-Zeeland zit op het ogenblik in zak en as. De oogst is mislukt, vooral die van de chipsaardappels. En dus is het echt paniek.
18/10 19u00  Het dark web: hoe het werkt en wat je er kunt vinden Op het dark web kun je anoniem surfen. Dat is ideaal voor criminelen, maar ook voor mensen die om andere redenen bezorgd zijn over hun privacy. Maar hoe werkt het dark web en wat kun je er vinden? Een kijkje in het wilde westen van het internet.
18/10 18u30  Het dark web: hoe werkt het en wat kun je er vinden? Op het dark web kun je anoniem surfen. Dat is ideaal voor criminelen, maar ook voor mensen die om andere redenen bezorgd zijn over hun privacy. Maar hoe werkt het dark web en wat kun je er vinden? Een kijkje in het wilde westen van het internet.
18/10 18u00  Het dark web: van criminele marktplaats tot schuilplaats voor activisten Op het dark web kun je anoniem surfen. Dat is ideaal voor criminelen, maar ook voor mensen die om andere redenen bezorgd zijn over hun privacy. Maar hoe werkt het dark web en wat kun je er vinden? Een kijkje in het wilde westen van het internet.
18/10 15u30  Wijkagent Dre geeft tips tegen inbrekers: Haal die container weg! Een container wordt vaak gebruikt als opstapje om over een hek te komen. Inbrekers slaan vaak een tweede keer toe in een huis waar ze al geweest zijn. Ze kennen er de weg en weten waar alles ligt. Wijkagent Dre van Roomen kijkt rond in een wijk in Roosendaal en ziet nog veel punten die verbeterd kunnen worden.
18/10 12u30  'Haal die container weg!': wijkagent Dre geeft tips tegen inbrekers Een container wordt vaak gebruikt als opstapje om over een hek te komen. Inbrekers slaan vaak een tweede keer toe in een huis waar ze al geweest zijn. Ze kennen er de weg en weten waar alles ligt. Wijkagent Dre van Roomen kijkt rond in een wijk in Roosendaal en ziet nog veel punten die verbeterd kunnen worden.
18/10 08u00  Excuses voor oproep tot geweld tegen militairen ''Het was nooit mijn bedoeling aan te zetten tot geweld of bedreigingen te uiten om Nederlandse militairen te doden.'' Een politicus van Sint-Eustatius heeft zijn excuses aangeboden voor zijn uitspraak over Nederlandse militairen. Onlangs hield hij een speech waarin hij aangaf Nederlandse militairen te doden en op straat te verbranden.
17/10 23u00  Verzetsheld uit Raqqa kan niet echt blij zijn na nederlaag IS Raqqa was jarenlang de hoofdstad van terreurbeweging IS. De terreurgroep regeerde er met ijzeren hand. Hussam kwam in verzet. Met vrienden bracht hij beelden naar buiten van het leven in de hoofdstad van IS. Levensgevaarlijk werk. Maar nu IS in Raqqa is verslagen, kan Hussam toch niet echt blij zijn.
17/10 20u30  EMA lobby Wouter Bos Oud-minister Wouter Bos toert al maanden als lobbyist door Europa om voor Nederland het Europese Medicijnen Agentschap (EMA) binnen te halen. Verslaggever Fons Lambie sprak hem vandaag over de kansen voor Nederland, het sluiten van dealtjes en zijn tactiek.
17/10 20u00  'Stralende' dag verpest door storm die bij ons niet wilde waaien Er was vandaag vaak geen wolkje aan de hemel maar die zon kwam er maar niet door. Volgens William Huizinga van Buienradar was dat de schuld van Ophelia, de orkaan die later een zware storm werd en over Ierland raasde.
17/10 19u00  Kantoorgevel die energie geeft Kantoorgebouwen gebruiken veel energie en moeten daarom energieneutraler worden van de overheid. In Alblasserdam wordt morgen een kantoorgevel onthuld die meer energie opwekt dan het gebouw verbruikt.
17/10 18u30  Gemert opent fietsersbrug uit 3D-printer In Gemert is vandaag deze brug geopend. Hij lijkt niet zo bijzonder, maar hij is gemaakt met een 3D-printer.
17/10 18u30  IS-hoofdstad in Syrië heroverd: Raqqa bevrijd IS heeft geen hoofdstad meer. De Syrische stad die ze daarvoor hadden uitgekozen is heroverd door een coalitie van Koerdische en Arabische strijders.
Laatste update: woensdag 18 oktober 2017, 23u00
Lees meer van RTL.nl >

NOS.nl

Verbergen Tonen
19/10 07u15  'Lichaam verdwenen Argentijnse activist gevonden' In Argentinië is mogelijk het lichaam gevonden van de vermiste activist Santiago Maldonado. Hij werd op 1 augustus voor het laatst gezien tijdens een protestactie van een inheemse bevolkingsgroep in het zuiden van het land. De kustwacht vond het lichaam in de provincie Chubet, zo'n 1800 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Buenos Aires. Zijn familie wil de vondst nog niet bevestigen, maar meldde wel dat op de vindplaats de identiteitskaart en een jas van Maldonado zijn gevonden. Een anonieme functionaris zei tegen persbureau AP dat er 'redenen zijn' om aan te nemen dat het om het lichaam van de activist gaat. Het lichaam werd gevonden in de buurt van de plek waar de Argentijn voor het laatst werd gezien. Hij demonstreerde daar voor de rechten van de inheemse Mapuche-indianen: zij eisen een stuk land terug, dat nu in handen is van de Italiaanse kledingfabrikant Benetton. Wat er precies met Maldonado is gebeurd in de uren voor zijn vermissing niet duidelijk: getuigen zeggen dat de 28-jarige man werd opgepakt bij een wegversperring. Maar er kwam geen officiële bevestiging en de politie ontkende verkeerds te hebben gedaan. Campagne opgeschort De verdwijning van Maldonado leidde de afgelopen weken tot een storm van kritiek en oproer in Argentinië. De zaak deed mensen denken aan de militaire dictatuur van 1976 tot 1983, waarbij zo'n 30.000 politieke tegenstanders verdwenen. Mensenrechtenorganisaties, vakbondsleiders en andere groepen riepen de regering van president Macri op meer te doen om de man te vinden. Ook U2-zanger Bono kaartte de kwestie aan bij Macri. De Argentijnen gaan zondag naar de stembus voor tussentijdse verkiezingen. Zowel regerings- als oppositiepartijen hebben de campagne vanwege de vondst van het lichaam opgeschort.
19/10 07u15  Beter Leven-keurmerk: in tien jaar van 6 naar 1600 boeren In tien jaar tijd is het aantal boeren dat voor het Beter Leven-keurmerk produceert, gestegen van zes naar 1600. In 2007 begonnen zes kippenboeren voorzichtig met een experiment: zij hielden vleeskuikens die meer ruimte kregen in de stal en een overdekte uitloop. Daarmee kwamen ze in aanmerking voor het destijds nieuwe keurmerk dat de Dierenbescherming verleent aan veehouders die aandacht besteden aan dierenwelzijn. Het experiment is inmiddels uit zijn jasje gegroeid. Nu produceren 1600 veehouders voor het Beter Leven-keurmerk, twee keer zo veel als in 2012. Zij houden samen circa 31 miljoen dieren. Die enorme stijging is dit jaar ook terug te zien in de supermarkt. Volgens marktonderzoeker IRI zullen consumenten dit jaar zo'n 1,4 miljard euro uitgeven aan vlees en vleeswaren met één, twee of drie sterren. In 2016 was dat nog 907 miljoen euro. Sterrensysteem Het sterrensysteem werkt simpel: hoe meer sterren op de verpakking staan van bijvoorbeeld leverworst of karbonade, hoe diervriendelijker het product tot stand is gekomen. Eén ster betekent dat het varken of de kip nog wel zijn leven in de stal heeft doorgebracht, maar daar meer ruimte en speeltjes heeft gehad. Twee sterren wil zeggen: een uitloop naar buiten. En drie sterren betekent nog meer ruimte om te leven en te spelen, met speelmateriaal. 'In de reguliere veehouderij krijgen beesten geen speelgoed en dan gaan ze elkaar uit verveling bijten of aan elkaar pikken met alle verwondingen van dien', zegt Niels Dorland van de Dierenbescherming. 'Ook komen ziektes veel meer voor als ze zo op elkaar gepropt leven.' 'Bedankt boeren' De komende week zendt de dierenwelzijnsorganisatie radiospotjes uit waarin boeren worden bedankt voor de inzet in de afgelopen tien jaar. Dorland: 'Het ligt inderdaad niet direct voor de hand om boeren te bedanken, maar in dit geval is dat terecht. Het gaat dan natuurlijk wel om de boeren die voor het Beter Leven-keurmerk hebben gekozen en dus hun steentje hebben bijgedragen aan het diervriendelijker maken van de veehouderij.' Nog altijd hebben 2500 veehouders in ons land nul sterren. Zij produceren nog op de ouderwetse manier en dan ook vooral voor het buitenland, waar de lat qua dierenwelzijn vaak lager ligt. 'Wij lopen als Nederland voorop, maar we zijn nog niet klaar. We moeten doorpakken, want 2500 vind ik nog veel te veel.'
19/10 07u15  Wekdienst 19/10: nieuw ultimatum voor Catalonië en Eurotop in Brussel Goedemorgen! Het is droog, met op sommige plaatsen kans op mist. Later vandaag meer bewolking en in het westen wat regen. Het wordt 18 tot 22 graden. Moet je de deur uit? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor. Wat brengt vandaag? - Opnieuw een spannende dag in Catalonië: regiopresident Puigdemont moet voor 10.00 uur aan de regering in Madrid laten weten of hij de onafhankelijkheid uitroept of niet. Madrid heeft gedreigd het bestuur in de regio over te nemen als dat gebeurt. Puigdemont dreigt op zijn beurt de onafhankelijkheid uit te roepen zodra Spanje de autonomie van zijn regio opschort. - De verdachte in de zaak-Anne Faber moet verschijnen voor de raadkamer van de rechtbank in Utrecht. Die beslist of Michael P. langer in voorarrest blijft. - In Brussel begint een Eurotop. De 28 Europese staatshoofden en regeringsleiders praten onder meer over de brexit, het migratieprobleem en de relatie met Turkije. Grote besluiten of doorbraken worden niet verwacht. - En het is vandaag voor het eerst de dag van de hoosbui. De dag is een initiatief van Waterschap Rivierenland en moet mensen ervan bewust maken dat er in de toekomst meer extreme regenval zal zijn. De initiatiefnemers vragen iedereen om in regenlaarzen naar het werk te komen en foto's te twitteren met de hashtag #hohohoosbui. Wat heb je gemist? 'Pensioenfondsen staan er iets beter voor': Volgens het ANP hebben de beleggingen van de fondsen meer opgeleverd dan in het tweede kwartaal. Daardoor is de kans dat er binnenkort verder moet worden gekort op de pensioenen kleiner geworden. Maar het ziet er niet naar uit dat gepensioneerden meer geld gaan krijgen. Verhoging van de pensioenen is ondanks de betere positie voorlopig nog niet aan de orde. De meeste pensioenfondsen zien kleine verbeteringen van hooguit enkele procenten, wat onvoldoende is om de pensioenen te laten groeien. Ander nieuws uit de nacht: - Drie doden bij schietpartij Maryland, schutter opgepakt na klopjacht: In het oosten van de VS heeft de politie een man opgepakt voor twee schietpartijen. - Braziliaanse president overleeft eerste stemming over corruptieschandaal: Een parlementscommissie stemde over een aanklacht tegen president Temer wegens corruptie. - Dodental natuurbranden Californië naar 42, veel vermisten terecht: De branden ten noorden van San Francisco duren nu al ruim een week en zijn de dodelijkste die ooit in de staat woedden. - ADE begonnen met uniek openluchtconcert: Het Amsterdam Dance Event begon gisteravond met een concert op de Nieuwmarkt, in het centrum van Amsterdam. En dan nog dit: Donald Duck bestaat vandaag 65 jaar! Dat wordt gevierd met een speciale jubileumeditie, waarvan gisteren de cover is onthuld. Dat is een mozaïek van duizenden Duck-lezers. Luistertip: de hoofdredacteur van het gelijknamige stripblad hoor je even na om 09.00 uur in het NOS Radio 1 Journaal. Fijne dag in Duckstad!
19/10 06u45  VN-rapport: kindersterfte daalt, maar pasgeborenen overlijden vaker De wereldwijde aanpak van kindersterfte sorteert effect. Dat blijkt uit een VN-rapport dat vandaag uitkomt. De meest recente cijfers laten zien dat het aantal kinderen dat in de eerste vijf levensjaren overlijdt sinds 2000 is gedaald van meer dan 27.000 naar 15.000 kinderen per dag. In 2016 overleden 5,6 miljoen kinderen. In het VN-rapport staat dat er sinds 2000 zo'n vijftig miljoen kinderen onder de vijf zijn gered. Volgens UNICEF blijft de vooruitgang van de afgelopen jaren nu steken op de kindersterfte kort na de geboorte. Van alle kinderen die voor hun vijfde jaar sterven, gaat het in 46 procent om kinderen tot één maand oud. Dat percentage was voorheen 41 procent. Dat betekent dat nog steeds elke dag 7000 pasgeborenen sterven. Complicaties bij de zwangerschap of bij de geboorte waren de voornaamste oorzaak. Oorzaken Een gebrek aan toegang tot gezondheidszorg tijdens de zwangerschap en bij de geboorte, te weinig beschikbare vaccinaties en basismedicijnen en problemen met borstvoeding worden verder als redenen genoemd voor de sterfte onder pasgeboren kinderen. Ook de gebrekkige toegang tot veilig drinkwater en hygiënische sanitaire voorzieningen in arme regio's zijn belangrijke oorzaken, staat in het rapport. Verwacht wordt dat er tussen 2017 en 2030 zestig miljoen kinderen voor hun vijfde verjaardag zullen sterven. In de helft van die gevallen gaat het om pasgeborenen. De meeste pasgeboren kinderen overlijden in Zuid-Azië (39 procent) en in Afrika ten zuiden van de Sahara (38 procent). De helft van de sterftegevallen komt uit vijf landen in die twee regio's: India, Pakistan, Nigeria, Congo en Ethiopië. Oudere kinderen Nieuw in dit VN-onderzoek zijn de sterftecijfers voor oudere kinderen. Vorig jaar overleden ongeveer een miljoen kinderen tussen de vijf en de veertien jaar. Ongelukken en verwondingen komen in die groep vaker voor als doodsoorzaak.12 
19/10 05u30  'Pensioenfondsen staan er iets beter voor' De financiële positie van de grote pensioenfondsen is in het derde kwartaal licht verbeterd. Persbureau ANP meldt dat de Nederlandse fondsen meer rendement uit hun beleggingen hebben gehaald. Daardoor is de kans dat er binnenkort verder moet worden gekort op de pensioenen kleiner geworden. Verhoging van de pensioenen is ondanks de betere positie voorlopig nog niet aan de orde. Het ANP schrijft dat de meeste pensioenfondsen kleine verbeteringen zien van hooguit enkele procenten, wat onvoldoende is om de pensioenen te laten groeien. Eric Uijen van van metaalfonds PME vindt dat er 'mooie stappen' zijn gemaakt, maar zegt dat het fonds nog niet uit herstel is. De dekkingsgraad van PME steeg van 100 procent naar 101,6 procent, waarmee het fonds nu iets meer vermogen achter de hand heeft dan het de komende decennia aan verplichtingen heeft. Meegroeien Zorgfonds PFZW had eind september een dekkingsgraad van 100,1 procent. 'Dat is slechts een dagkoers en het is helaas nog niet genoeg om de pensioenen te kunnen laten meegroeien met de stijgende prijzen', citeert het ANP directeur Borgdorff van het fonds. Ambtenarenfonds ABP haalde 103 procent en techniekfonds PMT komt op 102 procent. Het bouwfonds bpfBOUW staat er al langer beter voor en heeft nu een dekkingsgraad van zo'n 117 procent, meldt het ANP. 'Het perspectief om in de nabije toekomst weer gedeeltelijk te kunnen indexeren is dichtbij', meldt het fonds. De pensioensector heeft over het algemeen positief gereageerd op het regeerakkoord van het nieuwe kabinet. Daarin staat onder meer dat de sociale partners in de Sociaal-Economische Raad extra tijd krijgen om met een plan voor een grootscheepse hervorming van het pensioenstelsel te komen. Wereldeconomie en rente Of de positie van de fondsen verder verbetert, hangt af van de ontwikkeling van de wereldeconomie. Ook is van belang wat de rente zal doen. De opkrabbelende rente is nu positief voor de fondsen, maar naar verwachting blijft het renteniveau nog lange tijd erg laag.36 
19/10 03u45  Dodental natuurbranden Californië naar 42, veel vermisten terecht Het dodental bij de natuurbranden in de Amerikaanse staat Californië is opgelopen naar 42. De brandweer in de zwaar getroffen plaats Sonoma verwacht niet veel lichamen meer te ontdekken. Ook zijn de meeste vermisten weer terecht. De natuurbranden ten noorden van San Francisco, de dodelijkste die ooit in de staat woedden, duren nu al ruim een week. Zo'n honderdduizend bewoners moesten geëvacueerd worden en op het hoogtepunt waren ongeveer tweeduizend mensen vermist. Sinds gisteren heeft de brandweer het vuur beter onder controle. Het aantal vermissingen is de afgelopen dagen bijgesteld naar vijftig mensen. De meesten leven waarschijnlijk nog, maar zeker de helft zou dakloos zijn. Omdat ze niet in de zwaarst getroffen gebieden op straat leefden, verwachten de autoriteiten dat ze op tijd zijn weggekomen bij de branden. Op dertien plaatsen zijn nog grote brandhaarden, maar de verwachting is dat die geen directe bedreiging meer zijn voor nabijgelegen bewoonde gebieden. In sommige gebieden is het vuur al wat teruggedrongen.51 
19/10 02u30  Drie doden bij schietpartij Maryland, schutter opgepakt na klopjacht In het oosten van de VS is een man opgepakt die ervan wordt verdacht dat hij twee schietpartijen is begonnen in twee verschillende staten. Bij de eerste schietpartij, bij een bedrijf in Maryland zijn drie doden en twee zwaargewonden gevallen. De slachtoffers zouden collega's zijn geweest van de schutter. Na de schietpartij in Maryland vluchtte de man naar de buurstaat Delaware, waar hij woont. In zijn woonplaats Wilmington, op zo'n 90 kilometer van zijn werk, zou hij nog een zesde man hebben neergeschoten. De politie heeft hem na een klopjacht in Delaware ingerekend. Geen terreurdaden De verdachte, Radee Labeeb Prince, is een bekende van de politie. Hij werd 42 keer eerder opgepakt voor verschillende vergrijpen, waaronder wapenbezit en verkeersovertredingen. Eerder dit jaar werd hij ontslagen bij een ander bedrijf nadat hij een collega had geslagen en andere medewerkers had bedreigd. Over de motieven van Prince is nog niets bekend. Volgens de politie kende hij al zijn slachtoffers en had hij al langer ruzie met de man die hij in Delaware neerschoot. De schietpartijen worden niet onderzocht als terreurdaden, meldt de FBI.24 
19/10 02u15  Braziliaanse president overleeft eerste stemming over corruptieschandaal Een meerderheid in de commissie van het Braziliaanse Congres voor de grondwet, justitie en burgerschap wil dat president Temer niet wordt vervolgd voor betrokkenheid bij een grote corruptiezaak. 39 leden van de commissie stemden ervoor om de aanklachten bij het Hooggerechtshof te laten vervallen, 26 stemmen waren voor vervolging. Volgende week wordt de stemming besproken in het Congres. Daar is een tweederdemeerderheid nodig voor vervolging en omdat Temer er een stevige meerderheid heeft, wordt verwacht dat ook daar zal worden besloten de aanklachten te laten vallen. President Temer wordt beschuldigd van corruptie, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Hij zou steekpenningen hebben aangenomen van JBS, de grootste vleesproducent ter wereld. Zwijggeld Het schandaal kwam aan het licht, nadat de eigenaar van JBS, Joesley Batista, in opdracht van de federale politie geluidsopnames had gemaakt van een gesprek met Temer. Op die opname was te horen dat de president instemde met het doorbetalen van zwijggeld aan de voor corruptie veroordeelde oud-voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Eduardo Cunha. Batista biechtte op dat hij Cunha al geruime tijd betaalde om zijn mond te houden. Hij zou zo'n anderhalf miljoen euro zwijggeld hebben betaald. Temer zou hem hebben gevraagd daarmee door te gaan. De oppositie diende een verzoek in om de president af te zetten, nadat de opnames aan het licht waren gekomen. Zelf heeft Temer altijd ontkend dat hij betrokken is bij de zaak. Hij zei in mei dat er met de geluidsopname is geknoeid en weigerde toen op te stappen.26 
19/10 02u15  EU-president heeft haast met hervormingen en wil meer topoverleg Er komen meer topontmoetingen tussen de regeringsleiders van de Europese Unie. Er moet vaart worden gemaakt, zo is de gedachte in Brussel, en knopen worden nu eenmaal het best doorgehakt door de hoogste bazen. Zo komt er in november een extra top in Zweden en begin volgend jaar één in Bulgarije. Het doel van Donald Tusk, de voorzitter van de Raad, is om de EU de komende tijd snel te hervormen. Onderwerpen die al lang vastzitten, zoals de migratie, maar ook de toekomst van de euro, moeten niet alleen door ministers en ambtenaren worden besproken. Tusk wil politieke helderheid en besluiten, waarna die door vakministers uitgewerkt kunnen worden. Heikele onderwerpen Op de top van vandaag in Brussel wil Tusk de agenda voor het komende jaar, inclusief alle extra toppen vaststellen. Verder staan een aantal heikele onderwerpen op de agenda, behalve migratie ook de relatie met Turkije en de brexit. Maar diplomaten verwachten geen schokkende besluiten. Wat betreft migratie zal het vooral gaan over de langzaam oplopende cijfers. Zo komen er in Griekenland weer meer migranten aan en zitten nog steeds veel mensen vast op de eilanden. Ook in Spanje neemt het aantal migranten en vluchtelingen dat de oversteek vanuit Marokko maakt, langzaam toe. Waarschijnlijk zullen de Europese leiders Italië prijzen voor het nieuwe beleid. De Italianen hebben de registratie van de nieuwkomers sinds kort redelijk op orde en maken nu ook werk van het terugsturen van migranten die geen recht hebben op een verblijfsvergunning. Turkije Tijdens het diner wordt ook gesproken over Turkije, op verzoek van de Duitse bondskanselier Merkel. De ministers van Buitenlandse Zaken hebben onlangs afgesproken om maar even niets af te speken. De onderhandelingen over toetreding van Turkije tot de EU liggen stil, maar niemand wil uitspreken dat ze worden afgebroken. Dat zal vandaag ook niet gebeuren. De spanning zit vandaag in de brexit. De Britse premier May, die eerder deze week ook al naar Brussel kwam om met voorzitter Juncker van de Europese Commissie te praten, zal haar positie duidelijk maken. Ze zal het beeld schetsen dat de EU en Groot-Brittannië, of ze het nu leuk vinden of niet, tot elkaar veroordeeld zijn. May zal vragen om snellere onderhandelingen en uitzicht op de volgende fase, waarin gesproken gaat worden over de toekomstige handelsrelaties. De premier wil met iets in de handen terug naar het verdeelde Groot-Brittannië. Hoewel de andere 27 regeringsleiders voorlopig nog niet willen wijken, zal er een formulering worden gevonden dat in december, bij voldoende vooruitgang, ze natuurlijk de volgende fase ingaan. Amsterdam Voor Nederland wordt de top vrijdag pas echt interessant, want dan is er een eerste ronde over het agentschap voor de medicijnen. Dat staat nu nog in Londen, maar door de brexit moet dat verhuizen. Amsterdam is één van de steden die in de race is om het agentschap binnen te halen. Tijdens die eerste ronde wordt helder hoe de kaarten geschud zijn en of de lobby van Wouter Bos (de officiële lobbyist voor Amsterdam) enige zin heeft gehad. En dan hangt als een schaduw nog de kwestie Catalonië boven de top. Die staat niet op de agenda en formeel kan alleen Spanje die erop zetten, maar de Spaanse premier Rajoy heeft laten weten dat hij het niet over Catalonië wil hebben.27 
19/10 01u45  Braziliaanse commissie voor justitie stemt tegen vervolging president Een meerderheid in de commissie van het Braziliaanse Congres voor de grondwet, justitie en burgerschap wil dat president Temer niet wordt vervolgd voor betrokkenheid bij een grote corruptiezaak. 39 leden van de commissie stemden ervoor om de aanklachten bij het Hooggerechtshof te laten vervallen, 26 stemmen waren voor vervolging. Volgende week wordt de stemming besproken in het Congres. Daar is een tweederdemeerderheid nodig voor vervolging en omdat Temer er een stevige meerderheid heeft, wordt verwacht dat ook daar zal worden besloten de aanklachten te laten vallen. President Temer wordt beschuldigd van corruptie, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Hij zou steekpenningen hebben aangenomen van JBS, de grootste vleesproducent ter wereld. Zwijggeld Het schandaal kwam aan het licht, nadat de eigenaar van JBS, Joesley Batista, in opdracht van de federale politie geluidsopnames had gemaakt van een gesprek met Temer. Op die opname was te horen dat de president instemde met het doorbetalen van zwijggeld aan de voor corruptie veroordeelde oud-voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Eduardo Cunha. Batista biechtte op dat hij Cunha al geruime tijd betaalde om zijn mond te houden. Hij zou zo'n anderhalf miljoen euro zwijggeld hebben betaald. Temer zou hem hebben gevraagd daarmee door te gaan. De oppositie diende een verzoek in om de president af te zetten, nadat de opnames aan het licht waren gekomen. Zelf heeft Temer altijd ontkend dat hij betrokken is bij de zaak. Hij zei in mei dat er met de geluidsopname is geknoeid en weigerde toen op te stappen.40 
19/10 01u30  EU-president wil vaker topoverleg om haast te maken met hervormingen Er komen meer topontmoetingen tussen de regeringsleiders van de Europese Unie. Er moet vaart worden gemaakt, zo is de gedachte in Brussel, en knopen worden nu eenmaal het best doorgehakt door de hoogste bazen. Zo komt er in november een extra top in Zweden en begin volgend jaar één in Bulgarije. Het doel van Donald Tusk, de voorzitter van de Raad, is om de EU de komende tijd snel te hervormen. Onderwerpen die al lang vastzitten, zoals de migratie, maar ook de toekomst van de euro, moeten niet alleen door ministers en ambtenaren worden besproken. Tusk wil politieke helderheid en besluiten, waarna die door vakministers uitgewerkt kunnen worden. Heikele onderwerpen Op de top van vandaag in Brussel wil Tusk de agenda voor het komende jaar, inclusief alle extra toppen vaststellen. Verder staan een aantal heikele onderwerpen op de agenda, behalve migratie ook de relatie met Turkije en de brexit. Maar diplomaten verwachten geen schokkende besluiten. Wat betreft migratie zal het vooral gaan over de langzaam oplopende cijfers. Zo komen er in Griekenland weer meer migranten aan en zitten nog steeds veel mensen vast op de eilanden. Ook in Spanje neemt het aantal migranten en vluchtelingen dat de oversteek vanuit Marokko maakt, langzaam toe. Waarschijnlijk zullen de Europese leiders Italië prijzen voor het nieuwe beleid. De Italianen hebben de registratie van de nieuwkomers sinds kort redelijk op orde en maken nu ook werk van het terugsturen van migranten die geen recht hebben op een verblijfsvergunning. Turkije Tijdens het diner wordt ook gesproken over Turkije, op verzoek van de Duitse bondskanselier Merkel. De ministers van Buitenlandse Zaken hebben onlangs afgesproken om maar even niets af te speken. De onderhandelingen over toetreding van Turkije tot de EU liggen stil, maar niemand wil uitspreken dat ze worden afgebroken. Dat zal vandaag ook niet gebeuren. De spanning zit vandaag in de brexit. De Britse premier May, die eerder deze week ook al naar Brussel kwam om met voorzitter Juncker van de Europese Commissie te praten, zal haar positie duidelijk maken. Ze zal het beeld schetsen dat de EU en Groot-Brittannië, of ze het nu leuk vinden of niet, tot elkaar veroordeeld zijn. May zal vragen om snellere onderhandelingen en uitzicht op de volgende fase, waarin gesproken gaat worden over de toekomstige handelsrelaties. De premier wil met iets in de handen terug naar het verdeelde Groot-Brittannië. Hoewel de andere 27 regeringsleiders voorlopig nog niet willen wijken, zal er een formulering worden gevonden dat in december, bij voldoende vooruitgang, ze natuurlijk de volgende fase ingaan. Amsterdam Voor Nederland wordt de top vrijdag pas echt interessant, want dan is er een eerste ronde over het agentschap voor de medicijnen. Dat staat nu nog in Londen, maar door de brexit moet dat verhuizen. Amsterdam is één van de steden die in de race is om het agentschap binnen te halen. Tijdens die eerste ronde wordt helder hoe de kaarten geschud zijn en of de lobby van Wouter Bos (de officiële lobbyist voor Amsterdam) enige zin heeft gehad. En dan hangt als een schaduw nog de kwestie Catalonië boven de top. Die staat niet op de agenda en formeel kan alleen Spanje die erop zetten, maar de Spaanse premier Rajoy heeft laten weten dat hij het niet over Catalonië wil hebben.48 
18/10 23u15  ADE begonnen met uniek openluchtconcert Het Amsterdam Dance Event is de afgelopen avond begonnen met een openluchtconcert op de Nieuwmarkt, in het centrum van Amsterdam. Het is voor het eerst dat een openluchtconcert werd gehouden bij het ADE. Van over heel de wereld komen deze dagen danceliefhebbers naar Amsterdam. Er worden 375.000 bezoekers verwacht, bijna twee keer zo veel als vijf jaar geleden. Toch is de groei de afgelopen jaren gestagneerd. Het Amsterdam Dance Event noemt zichzelf het grootste elektronische dance-festival ter wereld. Het duurt tot en met zondag.
18/10 23u00  Spanje en Catalonië stellen elkaar op de proef vlak voor deadline De Catalaanse regiopresident Carles Puigdemont heeft op een partijbijeenkomst gezegd dat hij formeel de onafhankelijkheid zal uitroepen zodra Spanje de autonomie van de regio opschort. Als de Spaanse premier Rajoy de zeggenschap over Catalonië overneemt, duurt het drie tot vijf dagen voor dat officieel in werking kan treden. Madrid heeft de Catalanen tot morgenochtend 10.00 uur de tijd gegeven om af te zien van afscheiding van Spanje waarvoor de Catalanen zich begin deze maand uitspraken in een referendum. Rajoy deed vanmorgen in het Spaanse parlement een beroep op Puigdemont om verstandig te handelen, nu de deadline nadert. Hij vroeg Puigdemont om een evenwichtig oordeel, waarbij de belangen van de Spaanse en de Catalaanse bevolking voorop moeten staan. Puigdemont moest maandag al duidelijkheid bieden of Catalonië zou doorgaan op de weg naar afscheiding, maar hij liet dat toen na. De Catalanen kregen vervolgens nog drie dagen de tijd om helderheid te verschaffen. Illegaal Puigdemont verklaarde vorige week dat de Catalaanse deelstaatregering in het referendum het mandaat had gekregen om de onafhankelijkheid uit te roepen, maar dat hij eerst nog de voorkeur gaf aan overleg met Madrid. De Spaanse regering vroeg daarop om duidelijkheid: wil Catalonië nu wel of niet de onafhankelijkheid uitroepen? Spanje voelt niets voor een dialoog over onafhankelijkheid van Catalonië. Als Catalonië voor afscheiding kiest, grijpt de Spaanse regering in door het Catalaanse parlement te ontbinden en het bestuur in Catalonië over te nemen. Het Spaanse Constitutionele Hof bepaalde gisteren dat het referendum over onafhankelijkheid in Catalonië op 1 oktober illegaal was. De regering voelt zich daardoor gesterkt om op te treden tegen Catalonië als de onafhankelijkheid daadwerkelijk wordt uitgeroepen. Catalaanse kant Terwijl Rajoy het parlement toesprak, hield de Catalaanse minister van Buitenlandse Zaken Raül Romeva een persconferentie in Brussel. Hij vroeg daar voor de Europese top van morgen aandacht voor de Catalaanse kant van het verhaal. Volgens Romeva is het juist Spanje dat wetten overtreedt door repressie en het gebruik van geweld. Zo noemde hij de twee opgepakte leiders van de Catalaanse afscheidingsbeweging politieke gevangenen. 'Wat er gebeurt in Catalonië raakt alle Europeanen, omdat we gedeelde waarden hebben die we met z'n allen moeten verdedigen', zei hij. Bij de bijeenkomst van de EU-regeringsleiders morgen staat de Catalaanse kwestie niet op de agenda. Alleen als premier Rajoy het wil, wordt erover gesproken. Maar die kans is klein.
18/10 23u00  Britse journalist start 'per ongeluk' anti-brexit-partij 'Accidentally' richtte de Britse journalist Jeremy Cliffe gisteravond een nieuwe politieke partij op. Nadat hij op Twitter uiteenzette hoe 'Groot-Brittannië zonder brexit binnen achttien maanden een leidende rol kan spelen binnen de EU', kreeg hij naar eigen zeggen zoveel positieve reacties dat hij besloot de nieuwe partij Radicals UK op te richten. De Radicals willen een progressieve en pro-Europese partij zijn. Volgens correspondent Tim de Wit zijn er in Groot-Brittannië zeker kansen voor een dergelijke beweging. 'Geen van de twee huidige grote partijen verzet zich nog tegen de brexit, terwijl toch 48 procent van de mensen tegen stemde. Vooral onder twintigers en dertigers is er een flinke groep die niet voelt dat er een partij voor ze is.' Journalist Cliffe werkt als correspondent in Berlijn voor het Britse tijdschrift The Economist. De Wit noemt Cliffe een serieuze en gerespecteerde journalist. Vooral online, op social media, ziet hij wel degelijk potentie voor de partij. 'In de vorm van een grote anti-brexit-beweging, die zich verzet en op die manier invloed probeert uit te oefenen.' Zetel in parlement De volgende verkiezingen zijn pas in 2022, al kan dat volgens De Wit in het instabiele Groot-Brittannië heel goed veel eerder zijn. 'Maar de kans dat de partij daadwerkelijk een zetel in het parlement verovert is, mede door het Britse districtenstelsel, klein. Net zoals het alsnog tegenhouden van de brexit.' Volgens De Wit hebben zowel de Conservatieven als Labour zich neergelegd bij een onomkeerbare brexit-koers. 'Ondanks dat die laatsten het er nog steeds niet mee eens zijn.' Duizenden steunbetuigingen Twee uur na de lancering van het idee, gisteravond, twitterde Cliffe dat hij 2000 steunbetuigingen had ontvangen. Hij schreef dat hij overweldigd is, en lijkt vastbesloten over de oprichting van de Radicals. Vanmorgen schreef de journalist dat in ieder geval is aangetoond dat er overduidelijk behoefte is aan een dergelijke partij. Hij liet weten dat 'de omvang en voortzetting van dit experiment niet te combineren is met zijn baan als Berlijn-correspondent' en dat hij de oprichting van de Radicals overdraagt aan een groep medestanders in Groot-Brittannië.
18/10 22u00  Kerncentrale Borssele stilgelegd na kortsluiting De kerncentrale Borssele ligt sinds gisteren stil. Aanleiding is een kortsluiting, halverwege de middag, tussen twee schakelkasten in het niet-nucleaire deel van de centrale. Toezichthouder ANVS meldt dat de centrale even na 15.00 uur automatisch werd afgeschakeld. Volgens eigenaar EPZ hebben alle veiligheidssystemen goed gewerkt en is de centrale veilig gestopt. Kleine afwijking EPZ doet onderzoek naar de oorzaak van de kortsluiting. De ANVS kwalificeert het incident voorlopig als een 'kleine afwijking', schrijft Omroep Zeeland. Een definitieve conclusie trekt de ANVS als het onderzoek van EPZ klaar is. Wanneer de kerncentrale weer wordt opgestart is nog niet bekend.
Laatste update: vandaag om 7u15
Lees meer van NOS.nl >

AD.nl

Verbergen Tonen
19/10 07u15  Vitesse en Zulte Waregem op zoek naar de eerste punten • Vitesse zonder Matavz en Foor • Beide ploegen met lege handen na 2 duels • Wedstrijd om 19.00 uur van start • Kroaat Ivan Bebek is arbiter
19/10 07u15  Jihadbruiden een tikkende klok, of hier berechten een morele plicht? Nu het kalifaat in elkaar stort, willen vrouwen van jihadisten terug naar Nederland. Zijn het tikkende tijdbommen die daar moeten blijven of heeft ons land een morele plicht hen hier te berechten?
19/10 07u15  Cruise naar het ziekenhuis: meer zieken dan ooit van vakantieschepen gehaald Alarmcentrale Eurocross verwacht dit jaar 135 mensen van cruiseschepen te halen, omdat ze ernstig ziek zijn geworden. Dat is vergeleken met twee jaar geleden een stijging van 30 procent.
19/10 07u15  Verkoop van drugs 'onder de toonbank' floreert Nergens in Nederland wordt zoveel drugs onder de toonbank verkocht als in Rotterdam en Den Haag. De twee Zuid-Hollandse steden tellen elk 10 á 20 zogeheten 'winkel- en horecadealers', ofwel middenstanders die er ook nog een drugshandeltje op nahouden.
19/10 07u00  Verdachte in zaak Anne Faber vandaag voorgeleid aan raadkamer Michael P., de man die verdacht wordt van betrokkenheid bij de verdwijning en dood van Anne Faber, moet vandaag voor de raadkamer komen. Dan wordt duidelijk of hij nog langer in voorarrest blijft. De raadkamer kan zijn voorarrest met 90 dagen verlengen.
19/10 07u00  ‘Weinig races, minimale inzet, maximaal resultaat’ Jorien ter Mors (27) hoopt in februari terug te keren van de Olympische Spelen in Pyeongchang met medailles op de 1000 en 1500 meter langebaan én een plak met de relayploeg van de shorttrackers. Maar hoe combineer je die twee doelen? 
19/10 06u30  Katja Schuurman: 50 procent meer btw op groente en fruit? Nee! Katja Schuurman (42) heeft zich aangesloten bij het protest tegen de plannen van het kabinet om meer btw te heffen op groente en fruit. Zij riep op Twitter haar volgers op een petitie te tekenen tegen deze plannen van Rutte III.18 
19/10 06u30  NS zet 83 extra sprinters in De Nederlandse Spoorwegen gaan meer sprinters inzetten. Vanaf december wordt de dienstregeling uitgebreid met 83 extra sprinterverbindingen. Er gaan onder meer vaker sprinters rijden tussen Geldermalsen en Den Bosch en Leeuwarden en Meppel.18 
19/10 06u30  Sport Vandaag: Vitesse in EL en wielrennen in China Vrijwel elke dag staat de sportwereld bol van de evenementen en wordt het lastig om nog bij te houden wat écht interessant is. Daarom zetten wij dagelijks op een rijtje welke evenementen speciale aandacht verdienen.17 
19/10 06u15  Fortuna-leider met een beugel in de mond Perr Schuurs is zeventien jaar, draagt een beugel en heeft geen rijbewijs. De Limburger is óók aanvoerder en drijvende kracht van Fortuna Sittard, dat morgen tegen FC Eindhoven de eerste periodetitel kan pakken.15 
19/10 06u15  Terugkeerders uit kalifaat zetten wereld op zijn kop Özcan Akyol schrijft deze weken elke dag over wat hem bezighoudt.15 
19/10 06u15  Fascinerend inkijkje in onverwoestbare bastion Van der Valk Journaliste Angela de Jong schrijft drie keer per week een column over wat haar opvalt op televisie.15 
19/10 06u00  Feyenoord gaat Ajax opjagen in de Kuip Feyenoord gaat zondag tegen Ajax het randje van het toelaatbare opzoeken. ,,De tegenstander achteruit drukken, de duels aangaan. Dat is onze kracht en dat ontbrak bij ons dit seizoen te vaak.’’25 
19/10 05u30  Meer asielzoekers, minder familieleden naar Nederland Asielzoekers met een verblijfsvergunning hebben de laatste maanden een stuk minder gezinsleden naar Nederland gehaald. Het aantal zogeheten nareizigers daalde in het derde kwartaal van dit jaar met bijna de helft (45 procent) ten opzichte van het tweede kwartaal: van 4095 tot 2260, becijfert het CBS. 34 
19/10 04u45  Man opgepakt na twee schietpartijen in Amerika De politie in de Amerikaanse staat Delaware heeft vannacht een man opgepakt die verdacht wordt van het doodschieten van drie collega's en het verwonden van nog eens drie anderen. De schietincidenten waren in twee verschillende staten.37 
Laatste update: vandaag om 7u15
Lees meer van AD.nl >

de Volkskrant

Verbergen Tonen
19/10 02u30  Vanwege een burenruzie rijdt tussen Weert en Hamont al zestig jaar geen trein Een knap lijntje verbindt het Belgische Hamont met Weert. Enkelspoors, 9 kilometer lang, door natuurgebied de Weerterbergen, langs een vakantiepark, een militair oefenterrein en Budel-Schoot. ProRail slijpt de rails, wiedt het onkruid, plaatst borden in het kader van zelfmoordpreventie. Alleen: er rijdt hier al zestig jaar geen trein. Dat lijntje werd als verloren beschouwd. Vanwege burenruzie om24 
19/10 02u30  Met Nooit meer Auschwitz revancheerde Wolkers zich als woeste kunstenaar Jan Wolkers tekende in de oorlogsjaren met een woeste eigenzinnigheid, die hij later kwijtraakte. Maar toen kwam het Wertheimparkmonument. Onlangs las ik Jan Wolkers' Serpentina's petticoat. Ik kocht het boekje in een kringloopwinkel voor 1 euro. Het omslag met eenvoudige schreefloze oranje letters was van Jan Vermeulen, die later meer ontwerpen voor de boeken van Wolkers zou maken. Buiten de verh24 
19/10 02u15  Het kalifaat verslagen, maar het Westen is greep op de regio kwijt Het is goed dat het IS-kalifaat op zijn laatste benen loopt, maar de oorlogen in de regio woeden voort. Raqqa, de hoofdstad van het in 2014 door Islamitische Staat uitgeroepen kalifaat, is bijna gevallen. IS loopt op zijn laatste benen en dat is een compliment waard aan al die tientallen landen die tot de internationale coalitie toetraden om hem te bestrijden. De strijd tegen IS - en wellicht ook27 
19/10 02u15  Het weer: na ruim een week droog weer, vandaag een verandering Een omvangrijk lagedrukgebied boven Engeland en Ierland beweegt naar het oosten en bepaalt vanaf morgen het weer in Nederland. De eerste tekenen van de omslag zijn vanochtend al merkbaar. De zuidoostenwind trekt aan naar matig, windkracht 3 tot 4. Eerst is het droog en vooral landinwaarts schijnt de zon af en toe tussen de wolken door. Vanuit het westen neemt in de loop van de dag de bewolking toe29 
19/10 02u15  Ruïnestad Kobani wordt een museum, maar waar moeten de bewoners heen? De herovering van Raqqa deze week valt niet los te zien van de overwinning op IS in Kobani in Noord-Syrië, nu bijna twee jaar geleden. Een deel van die stad ligt nog steeds in puin. Herbouw is verboden. 'Uw huis wordt een museum.' Zodra Azdesheir Muslim, bouwvakker met een jong verweerd gezicht en een rolmaat aan zijn broek, zijn huis begon te herstellen na de overwinning op IS, stond het stadsbes30 
19/10 02u15  'Jan Wolkers en ik zijn onverbrekelijk met elkaar verbonden geraakt in de verbeelding' Ze zagen elkaar nauwelijks, maar Jan Wolkers en acteur Rutger Hauer waren sinds Turks Fruit 'onverbrekelijk met elkaar verbonden'. Hauer legt uit waarom. Rutger Hauer is voor Jan Wolkers belangrijk geweest. Niet voor zijn intieme, persoonlijke leven - ze hebben elkaar misschien vijf, zes keer ontmoet - maar wel voor hoe hij door anderen werd bekeken. Hauer heeft stevig bijgedragen aan Wolkers' ima29 
19/10 02u15  Japanner gokken voor 7 miljard euro op de keirin en twee Nederlanders zijn erbij Matthijs Büchli en Laurine van Riessen maakten afgelopen maanden deel uit van het Japanse keirincircuit, waarin wordt gegokt op de uitslag. Een beuk is heel normaal. Dit is fietsen om het hardst op de baan met het vertoon van de eenvoud. De renners dragen geen drukke shirts vol logo's van sponsoren of emblemen van nationaliteiten, maar rijden in egaal wit, zwart, groen, rood, geel, blauw, paars, o29 
19/10 02u15  Wolkers' ik-personen zijn wreed én teder, hebben een grote mond en een bang hart Je kon iets van seks opsteken voordat je eraan deed. Wolkers bracht de literatuur naar de mensen. Turks fruit, dat was hét boek. Ons Boek. Beter bestond gewoon niet. Het was opwindend, grappig, hartverscheurend, rauw, goor, wreed, lief en ontzettend zielig. En dat allemaal in één roman. Er stonden zinnen in als: 'Ik zag die stang van mij steeds tussen die twee reusachtige bolle blanke heuvels verd27 
19/10 02u15  Zijn 'groene' plastic tassen wel beter voor het milieu? Winkels geven steeds meer 'groene' plastic tassen mee. Maar zijn die wel altijd zo duurzaam? Dat is een misvatting. Het ene plastic is het andere niet: de meeste tasjes zijn van de goed recyclebare kunststof PE (polyetheen), maar je hebt ook zogeheten 'biobased' tassen van maïs- en aardappelzetmeel, suikerriet of een combinatie met kunststof. Als je alle milieufactoren meeweegt, is papier niet per29 
19/10 02u15  De smerigste citaten van Wolkers volgens de Volkskrantredactie Donderdag is het tien jaar geleden dat schrijver en beeldhouwer Jan Wolkers overleed. De Volkskrant selecteerde het smerigste uit zijn werk. In het ziekenhuis kreeg hij eerst een buisje in zijn onderlijf voor zijn ontlasting. Maar toen de ziekte zijn buikholte met woekerende zwammen vulde, kwam er een heel rioleringsnet naast hem in bed liggen. Ik stootte het zware stuk marmer van mij af. De stron29 
19/10 02u15  Na #MeToo nu ook #IHave: mannen bieden excuses aan voor misbruik en intimidatie 'Ik heb het gedaan. Seksuele intimidatie en aanranding. Ik ben een deel van het probleem geweest en ik werk eraan om een deel van de oplossing te zijn.' De Amerikaan Neil Figuracion is een van de mannen die onder de hashtag #IHave een openbare biecht hebben afgelegd. Honderden mannen geven inmiddels op sociale media toe dat ze vrouwen hebben lastiggevallen. De publieke schuldbekentenissen zijn een42 
19/10 02u15  'Formule 1 is te saai, te voorspelbaar en niet opwindend genoeg' Het moet allemaal anders, vindt de nieuwe baas van de Formule 1. Raceweekends moeten van de ochtend tot de avond boeien, waarom niet ook met muziek? Met zijn krulsnor en vriendelijke gezicht lijkt Chase Carey (63) in niets op zijn frêle, getekende voorganger Bernie Ecclestone (86). Toch hebben de nieuwe en oude baas van de Formule 1 meer met elkaar gemeen dan op het eerste gezicht lijkt. Ze willen30 
19/10 02u15  Zo vliegt een mug na het steken - zonder dat je het voelt - héél voorzichtig weg Wageningse onderzoekers bestudeerden hoe een mug wegvliegt en ontdekten iets geks: het insect zet alles op alles om ervoor te zorgen dat het zich niet te hard afzet. Is dat om te voorkomen dat we hem voelen? Daar zit je dan, kleine mug. Volgezogen met bloed. Een lading die ongeveer net zo zwaar is als je hele lijf. En nu wil je weg. Als je je te lomp afzet, voelt je slachtoffer het. En dan: páts,22 
19/10 02u15  Waarom Saskia Noort haar verkrachting jarenlang stilhield Saskia Noort zweeg jaren over haar verkrachting. 'Ik zweeg omdat ik bang was voor ongeloof en het verdriet van anderen.' Matthijs van Nieuwkerk vroeg zich bij het item omtrent Harvey Weinstein af waarom al zijn slachtoffers nu pas naar buiten komen. Merkwaardig noemde hij het. Ik vind daar niets merkwaardigs aan. Zwijgen over seksueel geweld en seksuele intimidatie is ons met de paplepel ingegoten29 
19/10 02u15  Die ene seconde, die tel, die blik, kun je uren naar kijken en verlangen naar meer De beste tv bestaat soms alleen maar uit een blik. Zoals die van een valsspelende wielrenner of de biograaf van Wolkers. Soms is het alleen een blik. Dinsdag werd op Canvas in de schitterende Belga Sport-reeks (de Vlaamse variant van Andere Tijden Sport) een aflevering uitgezonden over Michel Pollentier, de wielrenner die in gewonnen positie in de Tour van 1978 werd betrapt op fraude bij de doping29 
Laatste update: vandaag om 2u30
Lees meer van de Volkskrant >

NRC Handelsblad

Verbergen Tonen
19/10 01u30  Opnieuw conflict tussen AkzoNobel en belegger AkzoNobel heeft drie vacatures voor een commissaris. Maar nu zijn er vier kandidaten. Wie valt af in de stoelendans?37 
19/10 01u30  Mediabeleid: minder Hilversum, meer regio Voor het eerst sinds 2014 bezuinigt het kabinet niet op de publieke omroep. Verder krijgt de pers 5 miljoen voor onderzoekjournalistiek, maar klaagt over btw.37 
19/10 01u30  ‘September qua kijkcijfers de allerslechtste maand ooit’ Dat zei tv-maker Ivo Niehe eind vorige maand in het programma Nieuws & Co op Radio 1. Heeft hij gelijk?37 
19/10 01u15  De heel enge ziekte waaraan Rutte III lijdt Het nieuwe kabinet lijdt aan bestuursobesitas. Een overaanbod van ministers die ons, gewone burgers, maar in de weg zitten.47 
19/10 01u15  Kan de kolencentrale wel dicht? Het nieuwe kabinet wil kolencentrales op termijn sluiten, maar Nederland kan volgens Taco Douma, de baas van de centrales van RWE, niet zonder.37 
19/10 01u15  Neem eens een deelscooter naar kantoor Nederlanders zaten vorig jaar meer in de auto dan ooit. Vooral zakelijke rijders maakten meer kilometers. Wat zijn de alternatieven?37 
19/10 01u15  Culturele instellingen schieten tekort bij verantwoorden beleid Het Stedelijk Museum is zeker niet de enige culturele instelling die haar beleid matig verantwoordt. Dat blijkt uit recent onderzoek.39 
18/10 23u30  Dance brengt juist mensen samen NRC-dance-verslaggever Rolinde Hoorntje schaamt zich voor een vergelijking op de Achterpagina (14/10) tussen de vormgeving van danceraves en die van NSDAP-partijdagen. 'Dance brengt nu juist zonder retoriek mensen uit allerlei lagen samen.'
18/10 23u15  ‘Aangifte doen van seksueel geweld geeft weer controle’ Slachtoffers van seksueel geweld voelen zich vaak schuldig. Hulp bij het doen van aangifte is hard nodig, zegt advocaat Korver.
18/10 23u00  Raad van State: strandhuisjes Zuiderstrand mogen De gemeente Den Haag heeft terecht vergunningen verleend voor veertig omstreden strandhuisjes op het Zuiderstrand van Kijkduin.
18/10 23u00  AS Roma houdt in spektakelstuk stand bij Chelsea De Romeinen wisten een achterstand in de tweede helft om te bouwen naar een voorsprong, maar konden die niet vasthouden: 3-3.
18/10 21u30  ‘Ook berekeningen rapport Schiphol onderzocht’ Eerder werden rekenfouten gevonden in een berekening van de aanvliegroutes van luchthaven Lelystad, waardoor nu vragen zijn ontstaan over de berekeningen bij Schiphol.
18/10 21u30  Haagse Zaken #5: Pim-pam-petten met ministerposten, teleurgestelde Kamerleden en de prijs van Thijs In de vijfde aflevering van NRC Haagse Zaken draait het maar om één ding: het nieuwe kabinet. Host Lamyae Aharouay en redacteuren Marike Stellinga en Tom-Jan Meeus bespreken het spel en de knikkers.
18/10 20u15  Kamp: laat veestapel niet verder groeien Nederland heeft een uitzonderingspositie in Europa en mag meer fosfaat uitstoten. Maar door de groeiende veestapel komt die positie in gevaar, waarschuwt minister Kamp.
18/10 19u45  Journalist Ksenia Sobtsjak presidentskandidaat Rusland Sobtsjak wordt gezien als verlengstuk van president Poetin, die naar verluidt zelfs haar peetvader zou zijn. Zelf stelt ze zich op als kandidaat “tegen iedereen”.
Laatste update: vandaag om 1u30
Lees meer van NRC Handelsblad >

Trouw

Verbergen Tonen
19/10 05u15  ‘Turkije kan niet zonder het Westen’ In Istanbul komt vandaag en morgen de D8 bijeen: een islamitische variant van de G8. Is moslimsolidariteit een alternatief voor de verslechterde relatie met het Westen?28 
19/10 02u45  Nederlandse onderzoekers ontdekken speciale vliegtechniek van muggen Nadat ze zich bij hun slachtoffer hebben volgezogen, hanteren muggen een speciale techniek om ongezien en veilig weg te komen. Deze bestaat uit een combinatie van een extra snelle vleugelslag kort voor het opstijgen en het geleidelijk opvoeren van de druk middels hun lange poten.17 
19/10 02u45  Meer asielzoekers, minder familieleden naar Nederland Asielzoekers met een verblijfsvergunning hebben de laatste maanden een stuk minder gezinsleden naar Nederland gehaald. Het aantal zogeheten nareizigers daalde in het derde kwartaal van dit jaar met bijna de helft (45 procent) ten opzichte van het tweede kwartaal: van 4095 tot 2260, becijfert het CBS. 18 
19/10 00u30  Pensioenfondsen doen het iets beter, maar hoger pensioen komt er nog niet De financiële positie van de grote pensioenfondsen in Nederland is in het derde kwartaal licht verbeterd. De fondsen slaagden erin meer rendement uit beleggingen te halen. Daarmee is de kans dat er binnenkort nog gekort moet worden op de pensioenen kleiner geworden.36 
19/10 00u00  Gevlucht lid van Keniaanse kiescommissie vreesde voor haar leven Roselyn Akombe werd bedreigd in aanloop naar de verkiezingen van volgende week. De vraag is of die nog doorgaan.17 
19/10 00u00  Zwitsers dorpje mag gevonden goudstaven houden Het moet voor de 3273 inwoners van het Zwitserse dorpje Klingnau hebben gevoeld als een bezoek van Gaston, de weldoener van de Postcodeloterij. Deze week kregen zij te horen dat hun kleine gemeenschap zich eigenaar mag noemen van tien goudstaven met een waarde van 100.000 Zwitserse francs, ruim 86.000 euro.17 
18/10 23u45  Futuristische Google-wijk in Toronto heeft verwarmde fietspaden Google wil een stukje stad om al zijn innovatieve snufjes uit te proberen. Dat stukje krijgt het techbedrijf van het Canadese Toronto.10 
18/10 23u00  'Het moet geen heksenjacht worden', zei Woody Allen. Hoezo heksenjacht? Harmen van Dijk bespiegelt wekelijks de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daarbuiten.
18/10 22u45  Een jaar lang wekelijks in gesprek met een teruggekeerde Syriëganger Een jaar lang voerde de Noorse schrijver Demian Vitanza wekelijks lange gesprekken met een teruggekeerde Syriëganger in een van de zwaarst beveiligde gevangenissen in Noorwegen. Op basis daarvan schreef hij de net in het Nederlands verschenen roman 'In dit leven of het volgende'.
18/10 22u30  Op reis door Marokko kijken naar Nederland Reisleider Hafid Oukarrou merkt het onbegrip in de Nederlandse samenleving tot in Marokko. Met zijn rondreizen door Marokko wil hij een brug bouwen. “Autochtone Nederlanders mogen best wat opener zijn.”
18/10 21u45  Spiek niet en bedenk wie de schilder is, Bol of Flinck Govert Flinck en Ferdinand Bol associëren de meeste Nederlanders eerder met straten dan met schilderijen. Twee tentoonstellingen in Amsterdam kunnen daar verandering in brengen.
18/10 21u45  'Ik blijf in Oeganda zolang het moet. Ik heb niets te zoeken in Europa of Amerika' Oeganda vangt meer dan een miljoen vluchtelingen op. Daarmee is het, op Turkije en Pakistan na, het meest gastvrije land ter wereld. Vluchtelingen hebben er ongekend veel rechten. Laatste deel van een drieluik: hoe zien de vluchtelingen hun toekomst?
18/10 21u30  De jaren zeventig belden: ze willen hun theologie terug Recensenten van Trouw bespreken pas verschenen fictie, non-fictie, jeugdliteratuur en thrillers.
18/10 21u15  Is de Hoeksche Waard geboren uit noodzaak of pure bangmakerij? Vijf gemeenten gaan samen in één gemeente Hoeksche Waard, besloot het kabinet-Rutte II in de laatste ministerraad. Veel Hoeksche Waarders voelen er niks voor.
18/10 20u45  Het christendom is een Zwak Geloof Stephan Sanders ging een beetje proefgeloven, hij doet verslag van zijn vorderingen. Deze maand: 'Als niet-christen wist ik precies te vertellen wat een verteerbare en wat een onmogelijke versie was van het christendom.'
Laatste update: vandaag om 5u15
Lees meer van Trouw >

Het Parool

Verbergen Tonen
19/10 04u30  Lange rijen, moshpits en hardcore op eerste ADE-nacht Van woensdag 18 tot en met zondag 22 oktober is het Amsterdam Dance Event. Er draaien meer dan 2500 artiesten op zo'n 500 feesten op 160 verschillende locaties en er zijn talloze conferenties. Wil je niets missen? In dit liveblog houden we je op de hoogte van alle hoofd- en bijzaken.49 
19/10 02u00  Ook dertigers dansen bij ADE Van woensdag 18 tot en met zondag 22 oktober is het Amsterdam Dance Event. Er draaien meer dan 2500 artiesten op zo'n 500 feesten op 160 verschillende locaties en er zijn talloze conferenties. Wil je niets missen? In dit liveblog houden we je op de hoogte van alle hoofd- en bijzaken.39 
19/10 01u00  ADE danst ook in een kapel Van woensdag 18 tot en met zondag 22 oktober is het Amsterdam Dance Event. Er draaien meer dan 2500 artiesten op zo'n 500 feesten op 160 verschillende locaties en er zijn talloze conferenties. Wil je niets missen? In dit liveblog houden we je op de hoogte van alle hoofd- en bijzaken.42 
19/10 00u00  Dit zijn de films die je deze week moet zien Elke week kun je nieuwe films zien in de Amsterdamse bioscopen, maar welke films mag je écht niet missen? Wij zetten ze voor je op een rij. 'Weg van Jou is de romcom waar Nederland naar snakte,' schrijft recensent Mike Peek. 'Aanvankelijk lijkt het alsof de film Zeeland belachelijk gaat maken, maar het zijn juist de randstedelijke pretentie en arrogantie die ervan langs krijgen.'Lees de hele recen19 
18/10 23u00  Auto en tram botsen op elkaar in Osdorp Op de Tussen Meer in Osdorp zijn een tram en personenauto woensdagavond rond 18.30 uur hard in botsing gekomen. De vrouwelijke bestuurder van de auto raakte dusdanig bekneld dat ze door de brandweer moest worden losgeknipt. Ze is met spoed en met nog onbekende verwondingen naar een ziekenhuis afgevoerd. De oorzaak van het ongeval is nog onduidelijk.
18/10 21u45  ADE brengt hommage aan Van der Laan met video Van woensdag 18 tot en met zondag 22 oktober is het Amsterdam Dance Event. Er draaien meer dan 2500 artiesten op zo'n 500 feesten op 160 verschillende locaties en er zijn talloze conferenties. Wil je niets missen? In dit liveblog houden we je op de hoogte van alle hoofd- en bijzaken.
18/10 21u15  Dijksma: berekeningen Schiphol opnieuw bekijken Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) laat berekeningen voor het milieueffectenrapport (MER) van Schiphol opnieuw onder de loep nemen. Dat heeft ze aan Schiphol en de Omgevingsraad laten weten. Berichtgeving van de NOS hierover woensdag wordt bevestigd door het ministerie. Het besluit heeft voorlopig geen gevolgen. Het gaat om het MER dat nodig is om te bepalen hoeveel Schipho
18/10 20u30  Metropole Orkest geeft openingsconcert in ADE Van woensdag 18 tot en met zondag 22 oktober is het Amsterdam Dance Event. Er draaien meer dan 2500 artiesten op zo'n 500 feesten op 160 verschillende locaties en er zijn talloze conferenties. Wil je niets missen? In dit liveblog houden we je op de hoogte van alle hoofd- en bijzaken.
18/10 20u30  '50Plus, kom verkiezingsbelofte na!' 50Plus verklaarde onlangs de strijd aan te gaan met de Amsterdamse Partij van de Ouderen (PvdO). In een ingezonden brief in Het Parool uit de bestuurscommisie van die PvdO z'n ongenoegen. De partij 50Plus deed niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2014, maar stond haar leden nadrukkelijk toe zelf een partij op te richten en mee te doen. Een verdere toezegging, uitgesproken door voormalige
18/10 20u30  Ondanks herfstvakantie toch weer veel files Ondanks de herfstvakantie stonden er woensdagavond in de spits toch veel lange files. De avondfile op de A4 van Amsterdam naar Den Haag was rond 17.30 uur zo'n 20 kilometer wegens een auto met pech bij Leidschendam. Rond 17.30 uur telde de VerkeersInformatieDienst (VID) bijna 300 kilometer aan file op de snelwegen door heel het land.Dit is volgens de VID voor een avondspits op woensdag sowieso al
18/10 20u15  50Plus, kom verkiezingsbelofte na! 50Plus verklaarde onlangs de strijd aan te gaan met de Amsterdamse Partij van de Ouderen (PvdO). In een ingezonden brief in Het Parool uit de bestuurscommisie van die PvdO z'n ongenoegen. De partij 50Plus deed niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2014, maar stond haar leden nadrukkelijk toe zelf een partij op te richten en mee te doen. Een verdere toezegging, uitgesproken door voormalige
18/10 19u15  Politie toont beelden brandstichters Diemen De politie is naarstig op zoek naar de laatste verdachte van brandstichting in een studentenflat in Diemen deze zomer en heeft daarom bewakingsbeelden waarop hij te zien is verspreid. Eén van de twee verdachten is al aangehouden maar weigert een verklaring af te leggen. Daarom is onduidelijk welke van de twee heren op de beelden nu vast zit. In de hoop daar verandering in te brengen zijn in het AT
18/10 18u30  Akzo en ASML verliezers op Damrak AkzoNobel en ASML waren woensdag de grote verliezers op een overwegend positieve beurs in Amsterdam. Verf- en chemieconcern Akzo gaf beleggers een winstalarm. Chipmachinefabrikant ASML bood eveneens een kijkje in de boeken en wist daarbij niet te overtuigen.Beleggers in Europa waren verder positief gestemd en verwerkten ook resultaten van andere grote Europese bedrijven. De AEX-index op Beursplein
18/10 18u30  Richie Hawtin draait gratis op drukke Nieuwmarkt Van woensdag 18 tot en met zondag 22 oktober is het Amsterdam Dance Event. Er draaien meer dan 2500 artiesten op zo'n 500 feesten op 160 verschillende locaties en er zijn talloze conferenties. Wil je niets missen? In dit liveblog houden we je op de hoogte van alle hoofd- en bijzaken.
18/10 18u30  Onafhankelijk onderzoek naar Ruf en Stedelijk Er komt een tweetal onderzoeken naar de gang van zaken bij het Stedelijk Museum onder het directeurschap van de dinsdag opgestapte Beatrix Ruf. De onderzoeken zijn gelast door de Raad van toezicht van het museum, schrijft verantwoordelijk wethouder Kajsa Ollongren (Kunst en Cultuur) woensdag aan de gemeenteraad. Zo wordt gekeken naar de relatie die Ruf onderhield met de Raad van Toezicht van het m
Laatste update: vandaag om 4u30
Lees meer van Het Parool >

BN/DeStem

Verbergen Tonen
19/10 07u15  Vitesse en Zulte Waregem op zoek naar de eerste punten • Vitesse zonder Matavz en Foor • Beide ploegen met lege handen na 2 duels • Wedstrijd om 19.00 uur van start • Kroaat Ivan Bebek is arbiter
19/10 07u15  Jihadbruiden een tikkende klok, of hier berechten een morele plicht? Nu het kalifaat in elkaar stort, willen vrouwen van jihadisten terug naar Nederland. Zijn het tikkende tijdbommen die daar moeten blijven of heeft ons land een morele plicht hen hier te berechten?
19/10 07u15  Onrust over nieuwe geitenstal in Teteringen TETERINGEN - Terwijl er een bouwstop voor nieuwe geitenstallen in Brabant geldt, wordt tussen Oosterhout en Teteringen hard aan zo'n nieuwe stal gebouwd. Omwonenden zijn boos en bezorgd. 
19/10 07u15  Cruise naar het ziekenhuis: meer zieken dan ooit van vakantieschepen gehaald Alarmcentrale Eurocross verwacht dit jaar 135 mensen van cruiseschepen te halen, omdat ze ernstig ziek zijn geworden. Dat is vergeleken met twee jaar geleden een stijging van 30 procent.
19/10 07u15  De reuzenpompoenen van Boerderij Wolfslaar in Breda Als je de twee oranje kolossen van een afstandje bekijkt, zou je zweren dat ze nep zijn. Van plastic. Of papier-maché. Maar ze zijn helemaal echt, de reuzenpompoenen van Boerderij Wolfslaar in Breda!
19/10 07u00  Verdachte in zaak Anne Faber vandaag voorgeleid aan raadkamer Michael P., de man die verdacht wordt van betrokkenheid bij de verdwijning en dood van Anne Faber, moet vandaag voor de raadkamer komen. Dan wordt duidelijk of hij nog langer in voorarrest blijft. De raadkamer kan zijn voorarrest met 90 dagen verlengen.
19/10 07u00  Hopteling, Proostrijk, of Efteliertje: fans verzinnen naam nieuw Eftelingbiertje LOON OP ZAND – Bezoekers van de Efteling kunnen vanaf volgend jaar genieten van een heel speciaal drankje: Eftelingbier. En wat het nóg specialer maakt, is dat fans de naam van het biertje zelf mogen verzinnen.
19/10 06u45  Werkloosheid stabiel op 4,9 procent De werkloosheid in Nederland bedroeg in september 4,9 procent van de beroepsbevolking, gelijk aan augustus. Dat blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).12 
19/10 06u45  Jongeren interesseren in nieuws kan écht wel; 'Het moet alleen anders' TILBURG - Peter Noordanus vliegt als een soort Hulk door het beeld, vlak daarna rapper Boef met een joint. Met een handige animatie legt een vrolijke stem uit wat ze met elkaar te maken hebben. Het gaat snel, duurt niet te lang en is grappig. Op die manier probeert het videoplatform Stutt jongeren te interesseren in het belangrijkste Brabantse nieuws.14 
19/10 06u45  Bietentocht eindigt in het jaar van de suikerbiet niet in Willemstad STEENBERGEN/WILLEMSTAD - De jaarlijkse Bietentocht eindigt dit jaar niet in Willemstad maar in Steenbergen. Samenwerkingsverband Waterpoort heeft 2017 namelijk uitgeroepen tot jaar van de suikerbiet, dus wil de organisatie vandaag aanmeren bij de traditionele afmeerplaats Steenbergen.11 
19/10 06u30  Katja Schuurman: 50 procent meer btw op groente en fruit? Nee! Katja Schuurman (42) heeft zich aangesloten bij het protest tegen de plannen van het kabinet om meer btw te heffen op groente en fruit. Zij riep op Twitter haar volgers op een petitie te tekenen tegen deze plannen van Rutte III.19 
19/10 06u30  NS zet 83 extra sprinters in De Nederlandse Spoorwegen gaan meer sprinters inzetten. Vanaf december wordt de dienstregeling uitgebreid met 83 extra sprinterverbindingen. Er gaan onder meer vaker sprinters rijden tussen Geldermalsen en Den Bosch en Leeuwarden en Meppel.19 
19/10 06u15  Noodkreet Bosstraat Bergen op Zoom: opknappen parkeergarage hard nodig BERGEN OP ZOOM - Het opknappen van parkeergarage Achter de Grote Markt is keihard nodig. Ondernemers uit de Bosstraat snappen niet dat de meerderheid van de gemeenteraad daarover twijfels heeft. Omdat er bijna 3 miljoen mee is gemoeid. Een noodkreet, noemen ze de brief die ze daarom naar de raadsleden hebben gestuurd. De boodschap: steek dat geld in Achter de Grote Markt.23 
19/10 06u15  Verbijsterde motoragent bekeurt 28 bestuurders voor fotograferen ongeval: 'Levensgevaarlijk. Aanpakken' BREDA - Brabantse politie spreekt van groot probleem: automobilisten die zo nodig ongevallen met hun mobieltje fotograferen. ,,Daar komen meer ongelukken van.'23 
19/10 05u15  Meer asielzoekers, minder familieleden naar Nederland Asielzoekers met een verblijfsvergunning hebben de laatste maanden een stuk minder gezinsleden naar Nederland gehaald. Het aantal zogeheten nareizigers daalde in het derde kwartaal van dit jaar met bijna de helft (45 procent) ten opzichte van het tweede kwartaal: van 4095 tot 2260, becijfert het CBS. 31 
Laatste update: vandaag om 7u15
Lees meer van BN/DeStem >

Gelderlander

Verbergen Tonen
19/10 07u15  Vitesse en Zulte Waregem op zoek naar de eerste punten • Vitesse zonder Matavz en Foor • Beide ploegen met lege handen na 2 duels • Wedstrijd om 19.00 uur van start • Kroaat Ivan Bebek is arbiter
19/10 07u15  Jihadbruiden een tikkende klok, of hier berechten een morele plicht? Nu het kalifaat in elkaar stort, willen vrouwen van jihadisten terug naar Nederland. Zijn het tikkende tijdbommen die daar moeten blijven of heeft ons land een morele plicht hen hier te berechten?
19/10 07u15  Cruise naar het ziekenhuis: meer zieken dan ooit van vakantieschepen gehaald Alarmcentrale Eurocross verwacht dit jaar 135 mensen van cruiseschepen te halen, omdat ze ernstig ziek zijn geworden. Dat is vergeleken met twee jaar geleden een stijging van 30 procent.
19/10 07u00  Verdachte in zaak Anne Faber vandaag voorgeleid aan raadkamer Michael P., de man die verdacht wordt van betrokkenheid bij de verdwijning en dood van Anne Faber, moet vandaag voor de raadkamer komen. Dan wordt duidelijk of hij nog langer in voorarrest blijft. De raadkamer kan zijn voorarrest met 90 dagen verlengen.
19/10 06u45  Werkloosheid stabiel op 4,9 procent De werkloosheid in Nederland bedroeg in september 4,9 procent van de beroepsbevolking, gelijk aan augustus. Dat blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).12 
19/10 06u30  Katja Schuurman: 50 procent meer btw op groente en fruit? Nee! Katja Schuurman (42) heeft zich aangesloten bij het protest tegen de plannen van het kabinet om meer btw te heffen op groente en fruit. Zij riep op Twitter haar volgers op een petitie te tekenen tegen deze plannen van Rutte III.19 
19/10 06u30  NS zet 83 extra sprinters in De Nederlandse Spoorwegen gaan meer sprinters inzetten. Vanaf december wordt de dienstregeling uitgebreid met 83 extra sprinterverbindingen. Er gaan onder meer vaker sprinters rijden tussen Geldermalsen en Den Bosch en Leeuwarden en Meppel.19 
19/10 06u30  Sport Vandaag: Vitesse in EL en wielrennen in China Vrijwel elke dag staat de sportwereld bol van de evenementen en wordt het lastig om nog bij te houden wat écht interessant is. Daarom zetten wij dagelijks op een rijtje welke evenementen speciale aandacht verdienen.19 
19/10 05u15  Meer asielzoekers, minder familieleden naar Nederland Asielzoekers met een verblijfsvergunning hebben de laatste maanden een stuk minder gezinsleden naar Nederland gehaald. Het aantal zogeheten nareizigers daalde in het derde kwartaal van dit jaar met bijna de helft (45 procent) ten opzichte van het tweede kwartaal: van 4095 tot 2260, becijfert het CBS. 29 
19/10 04u45  Man opgepakt na twee schietpartijen in Amerika De politie in de Amerikaanse staat Delaware heeft vannacht een man opgepakt die verdacht wordt van het doodschieten van drie collega's en het verwonden van nog eens drie anderen. De schietincidenten waren in twee verschillende staten.34 
19/10 03u30  Amerika heeft er een bizarre complottheorie bij over dubbelganger Melania Trump Een Amerikaanse actrice heeft een complottheorie de wereld ingegooid die al ontkracht werd voor ze op internet losbarstte: Melania Trump zou vervangen zijn door een dubbelganger.58 
19/10 03u15  Val Defensie-minister Hennis betekende redding van Rutte III De val van Defensie-minister Jeanine Hennis heeft voor een doorbraak gezorgd in de vastzittende formatie van het derde kabinet-Rutte. Omdat drie partijen exact dezelfde ministeries wilden, zat de formatie lange tijd muurvast. Dat bevestigen bronnen rond de kabinetsformatie.48 
19/10 01u45  Waarom je een mug niet ziet wegvliegen na het prikken Nadat ze zich bij hun slachtoffer hebben volgezogen, hanteren muggen een speciale techniek om ongezien en veilig weg te komen. Deze bestaat uit een combinatie van een extra snelle vleugelslag kort voor het opstijgen en het geleidelijk opvoeren van de druk middels hun lange poten.39 
19/10 00u30  Pensioenfondsen doen het iets beter, maar hoger pensioen komt er nog niet De financiële positie van de grote pensioenfondsen in Nederland is in het derde kwartaal licht verbeterd. De fondsen slaagden erin meer rendement uit beleggingen te halen. Daarmee is de kans dat er binnenkort nog gekort moet worden op de pensioenen kleiner geworden.44 
18/10 23u15  In het huis van Wim (83) zorgen robots voor hem Wim Baanen is 83 jaar, maar woont nog op zichzelf. Dat gaat steeds minder makkelijk, en daarom hangt zijn huis voor een speciale proef vol met technische snufjes. Zijn kat is een robot die hem gezelschap houdt en als agenda dient, zijn bed registreert of en hoeveel hij geslapen heeft. Zijn hele leefpatroon wordt door alle sensoren in zijn huis op de voet gevolgd. 
Laatste update: vandaag om 7u15
Lees meer van Gelderlander >

fd.nl

Verbergen Tonen
19/10 07u15  Charmeoffensiefje van May richting EU-burgers in Verenigd Koninkrijk Aan vooravond van EU-top belooft Britse premier inspraak over registratiesysteem na brexit.
19/10 07u15  ASML pompt alleen maar méér geld in onderzoek De verkoop van de nieuwe EUV-machines draait op volle toeren. Voor ASML is dat geen reden om het kalmer aan te doen met onderzoek en ontwikkeling.
19/10 06u00  'Nu steken handelaren elkaar niet aan, maar algoritmes' Op 19 oktober 1987 verloor de AEX 12%, de Dow Jones stond ruim 22% lager. Dat is nog altijd de grootste eendaagse koersval in de geschiedenis. Kan het nu weer gebeuren?22 
19/10 06u00  'Juncker-geld' voor nieuwbouw ziekenhuis Breda EIB investeert €100 mln in Amphia Ziekenhuis waar afdelingen makkelijker samen kunnen werken.21 
19/10 00u15  Pensioenfonds Bouw neemt afstand van pensioenplannen in regeerakkoord Afschaffing doorsneesystematiek 'onnodig', overgang naar een persoonlijk pensioenvermogen 'een zorgpunt'.21 
18/10 23u30  Charmeoffensiefje van May richting EU-burgers in VK Aan vooravond van EU-top belooft Britse premier inspraak over registratiesysteem na brexit.
18/10 22u45  Sandd blijft PostNL belagen Vraag of Apeldoorns postbedrijf daadwerkelijk goedkoper kan blijven dan PostNL.
18/10 22u15  IBM en Fed stuwen sentiment op Wall Street Koers automatiseringsbedrijf stijgt ruim 9%
18/10 22u00  Met een cactus Amazon verleiden Amerikaanse steden strijden om het tweede hoofdkantoor van het megabedrijf met zijn 50.000 goedbetaalde banen.
18/10 21u45  May onderhandelt in Brussel vooral met zichzelf EU-leiders willen meer duidelijkheid van Britse premier voordat ze onderhandelingen over brexit verbreden.
18/10 20u30  Rutte III: jonge talenten, weinig vrouwen Stukje bij beetje worden de namen van de nieuwe ministers bekend. De lijst is bijna compleet.
18/10 19u45  Amerikaanse minister van financiën dreigt met beurskrach Als het Congres niet instemt met belastinghervormingen, is het gedaan met de recordkoersen op Wall Street, zegt Steven Mnuchin.
18/10 19u15  Refresco overstag: bottelaar onderhandelt met investeerder PAI Nieuw bod is voor de top van Refresco aantrekkelijk genoeg om te gaan praten.
18/10 19u15  ‘Spaanse regering biedt Puigdemont uitweg via de stembus’ Mocht Barcelona verkiezingen uitschrijven, dan ziet Spaanse regering vooralsnog af van ingreep in zelfbestuur Catalonië.
18/10 18u15  ‘Dit werk is vanaf je zestigste niet meer te doen’ Sjorders in Rotterdamse haven willen verlaging van pensioenleeftijd.
Laatste update: vandaag om 7u15
Lees meer van fd.nl >

Nieuws.nl

Verbergen Tonen
19/10 07u00  Werkloosheid stabiel op 4,9 procent DEN HAAG (ANP) - De werkloosheid in Nederland bedroeg in september 4,9 procent van de beroepsbevolking, gelijk aan augustus. Dat bleek donderdag uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het bericht Werkloosheid stabiel op 4,9 procent verscheen eerst op Nieuws.nl.
19/10 06u45  NS gaat vaker sprinters inzetten AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse Spoorwegen gaan meer sprinters inzetten. Vanaf december wordt de dienstregeling uitgebreid met 83 extra sprinterverbindingen. Er gaan onder meer vaker sprinters rijden tussen Geldermalsen en Den Bosch en Leeuwarden en Meppel. Het bericht NS gaat vaker sprinters inzetten verscheen eerst op Nieuws.nl.11 
19/10 05u45  Tien jaar na zijn dood biografie over Wolkers LEIDEN (ANP) - In Leiden promoveert neerlandicus Onno Blom donderdag op zijn biografie over schrijver en beeldend kunstenaar Jan Wolkers, die precies tien jaar geleden stierf. Het bericht Tien jaar na zijn dood biografie over Wolkers verscheen eerst op Nieuws.nl.26 
19/10 03u30  Gregorius weer belangrijk voor Yankees NEW YORK (ANP) - De New York Yankees zijn nog een zege verwijderd van het bereiken van de World Series, de finale van het Amerikaanse honkbalseizoen. Mariekson 'Didi' Gregorius had opnieuw een belangrijk aandeel in de 5-0 zege op de Houston Astros. Het bericht Gregorius weer belangrijk voor Yankees verscheen eerst op Nieuws.nl.45 
19/10 03u30  Volgezogen mug is slachtoffers te slim af WAGENINGEN (ANP) - Nadat ze zich bij hun slachtoffer hebben volgezogen, hanteren muggen een speciale techniek om ongezien en veilig weg te komen. Deze bestaat uit een combinatie van een extra snelle vleugelslag kort voor het opstijgen en het geleidelijk opvoeren van de druk middels hun lange poten. Het bericht Volgezogen mug is slachtoffers te slim af verscheen eerst op Nieuws.nl.51 
19/10 02u30  Minder gezinsleden asielzoekers naar Nederland DEN HAAG (ANP) - Asielzoekers met een verblijfsvergunning hebben de laatste maanden een stuk minder gezinsleden naar Nederland gehaald. Het aantal zogeheten nareizigers daalde in het derde kwartaal van dit jaar met bijna de helft (45 procent) ten opzichte van het tweede kwartaal: van 4095 tot 2260, becijfert het CBS. Het aantal eerste aanvragen nam juist met bijna 14 procent toe tot 4385. Het bericht Minder gezinsleden asielzoekers naar Nederland verscheen eerst op Nieuws.nl.24 
19/10 02u15  Pensioenfondsen staan er weer iets beter voor AMSTERDAM (ANP) - De financiële positie van de grote pensioenfondsen in Nederland is in het derde kwartaal licht verbeterd. De fondsen slaagden erin meer rendement uit beleggingen te halen. Daarmee is de kans dat er binnenkort nog gekort moet worden op de pensioenen kleiner geworden. Het bericht Pensioenfondsen staan er weer iets beter voor verscheen eerst op Nieuws.nl.21 
18/10 23u30  Robben: we zijn op de goede weg MÜNCHEN (ANP) - Arjen Robben klonk tevreden nadat zijn honderdste optreden in de Champions League een 3-0-zege van Bayern München tegen Celtic had opgeleverd. ,,Het was goed. We zijn op de goede weg'', zei de 33-jarige aanvaller direct na de wedstrijd. Het bericht Robben: we zijn op de goede weg verscheen eerst op Nieuws.nl.
18/10 23u30  FA diep door het stof in discriminatiezaak LONDEN (ANP) - De Engelse voetbalbond FA heeft publiekelijk excuses aangeboden aan de Engelse internationals Eniola Aluko en Drew Spence voor de discriminerende opmerkingen van voormalig bondscoach Mark Sampson. Sampson is vorige maand door de FA ontslagen wegens ''ongepast gedrag'' tijdens een eerdere functie als coach en begeleider bij Bristol. Het bericht FA diep door het stof in discriminatiezaak verscheen eerst op Nieuws.nl.
18/10 22u45  Techconcern IMB steelt de show op Wall Street NEW YORK (ANP) - Technologieconcern IBM was woensdag de grote uitblinker op de Amerikaanse beurzen. Beleggers reageerden verheugd op de sterke kwartaalcijfers en vooruitzichten van het Dow-fonds. Het aandeel werd bijna 9 procent hoger gezet. Het bericht Techconcern IMB steelt de show op Wall Street verscheen eerst op Nieuws.nl.
18/10 22u15  Zware tegenstand voor waterpoloteams NIEUWEGEIN (ANP) - De Nederlandse waterpoloërs spelen vanaf volgende maand in de FINA World League tegen Spanje en Hongarije. Ze werden tijdens een loting op Malta aan de twee sterke ploegen gekoppeld. De waterpolosters vormen met Spanje, Rusland en Hongarije een Europese poule. De beste drie teams plaatsen zich voor de Super Final in juni. Bij de mannen gaat alleen de poulewinnaar door naar de finaleronde. Het bericht Zware tegenstand voor waterpoloteams verscheen eerst op Nieuws.nl.
18/10 22u15  ‘Arbitrage tussen Tienpont en AkzoNobel’ ALICANTE (ANP) - Simeon Tienpont wil via arbitrage zijn plek aan boord bij Team AkzoNobel in de Volvo Ocean Race terugkrijgen. De zaak dient vrijdag bij het Nederlands Arbitrage Instituut, twee dagen voor de start van de eerste etappe van Alicante naar Lissabon, meldt de NOS. Steam Ocean Racing, het managementbedrijf van Tienpont, wil de arbitragezaak bevestigen noch ontkennen. Het bericht ‘Arbitrage tussen Tienpont en AkzoNobel’ verscheen eerst op Nieuws.nl.
18/10 21u00  Carrefour werkt aan plannen voor thuismarkt PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Carrefour, de grootste supermarktketen van Frankrijk, presenteert voor het einde van het jaar plannen om de verkopen op de thuismarkt op te krikken. Daar kampt de super met sterke concurrentie. Ook prijsdalingen van fruit en groente eisen er hun tol. Het bericht Carrefour werkt aan plannen voor thuismarkt verscheen eerst op Nieuws.nl.
18/10 21u00  Dijksma: berekeningen Schiphol opnieuw bekijken DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) laat berekeningen voor het milieueffectenrapport (MER) van Schiphol opnieuw onder de loep nemen. Dat heeft ze aan Schiphol en de Omgevingsraad laten weten. Het bericht Dijksma: berekeningen Schiphol opnieuw bekijken verscheen eerst op Nieuws.nl.
18/10 18u15  Bottelaar Refresco begint overnamegesprekken ROTTERDAM (ANP) - Refresco is in onderhandeling gegaan met de Franse investeerder PAI Partners over diens bod op de Rotterdamse sap- en frisdrankbottelaar. Dat meldt de maker van onder meer Wicky-limonade woensdag na het sluiten van de beurs. Het bericht Bottelaar Refresco begint overnamegesprekken verscheen eerst op Nieuws.nl.
Laatste update: vandaag om 7u00
Lees meer van Nieuws.nl >

De Stentor

Verbergen Tonen
19/10 07u15  Vitesse en Zulte Waregem op zoek naar de eerste punten • Vitesse zonder Matavz en Foor • Beide ploegen met lege handen na 2 duels • Wedstrijd om 19.00 uur van start • Kroaat Ivan Bebek is arbiter
19/10 07u15  Jihadbruiden een tikkende klok, of hier berechten een morele plicht? Nu het kalifaat in elkaar stort, willen vrouwen van jihadisten terug naar Nederland. Zijn het tikkende tijdbommen die daar moeten blijven of heeft ons land een morele plicht hen hier te berechten?
19/10 07u15  Cruise naar het ziekenhuis: meer zieken dan ooit van vakantieschepen gehaald Alarmcentrale Eurocross verwacht dit jaar 135 mensen van cruiseschepen te halen, omdat ze ernstig ziek zijn geworden. Dat is vergeleken met twee jaar geleden een stijging van 30 procent.
19/10 07u00  Geen treinverkeer tussen Kampen en Zwolle Vanwege een reparatie aan de stroomvoorziening is er momenteel geen treinverkeer mogelijk op het traject Zwolle-Kampen.
19/10 07u00  Verdachte in zaak Anne Faber vandaag voorgeleid aan raadkamer Michael P., de man die verdacht wordt van betrokkenheid bij de verdwijning en dood van Anne Faber, moet vandaag voor de raadkamer komen. Dan wordt duidelijk of hij nog langer in voorarrest blijft. De raadkamer kan zijn voorarrest met 90 dagen verlengen.
19/10 07u00  Vrachtwagenchaffeur valt in slaap en schiet van A28 sloot in Doordat de chauffeur in slaap was gevallen is een vrachtwagen even na middernacht op de A28 ter hoogte van Putten van de snelweg gevlogen en in een sloot tot stilstand gekomen.
19/10 06u45  Werkloosheid stabiel op 4,9 procent De werkloosheid in Nederland bedroeg in september 4,9 procent van de beroepsbevolking, gelijk aan augustus. Dat blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).12 
19/10 06u45  Vrachtwagen schiet van A28 sloot in Een vrachtwagen is door onbekende oorzaak even na middernacht op de A28 ter hoogte van Putten van de snelweg gevlogen en in een sloot tot stilstand gekomen.11 
19/10 06u30  Katja Schuurman: 50 procent meer btw op groente en fruit? Nee! Katja Schuurman (42) heeft zich aangesloten bij het protest tegen de plannen van het kabinet om meer btw te heffen op groente en fruit. Zij riep op Twitter haar volgers op een petitie te tekenen tegen deze plannen van Rutte III.18 
19/10 06u30  NS zet 83 extra sprinters in De Nederlandse Spoorwegen gaan meer sprinters inzetten. Vanaf december wordt de dienstregeling uitgebreid met 83 extra sprinterverbindingen. Er gaan onder meer vaker sprinters rijden tussen Geldermalsen en Den Bosch en Leeuwarden en Meppel.17 
19/10 06u30  Sport Vandaag: Vitesse in EL en wielrennen in China Vrijwel elke dag staat de sportwereld bol van de evenementen en wordt het lastig om nog bij te houden wat écht interessant is. Daarom zetten wij dagelijks op een rijtje welke evenementen speciale aandacht verdienen.18 
19/10 06u30  Fiasco bomenkap kost Lochem 175.000 euro Het fiasco rond bomenkap in de gemeente Lochem kost 175.000 euro. Dat blijkt uit een analyse van de gemeente.17 
19/10 06u15  Binnenkort kan iedereen bieden op synagoge in Deventer De openbare verkoop van de synagoge aan de Golstraat in Deventer begint over enkele weken. Volgens Ton van Cooten van kerkmakelaar Reliplan komt het bidboek eind oktober of begin november beschikbaar. Vanaf dat moment kan iedereen tot aan de kerst een bod uitbrengen.23 
19/10 06u15  ‘Onveilige’ Lange Hofstraat wordt aangepakt De gemeente Zutphen trekt binnenkort waarschijnlijk 200.000 euro uit om de Lange Hofstraat aan te pakken. Dat is nodig ook, vinden ondernemers in de winkelstraat. Op dit moment doen zich volgens hen namelijk regelmatig onveilige situaties voor. 23 
19/10 06u15  Kunstkring Ruurlo terug in race om Willibrordusschool De Kunstkring Ruurlo is terug in de race om de leegstaande Willibrordusschool te mogen betrekken. Wethouder Patricia Hoytink heeft opdracht gekregen om te kijken of de kunstkring naar dat pand kan verhuizen.22 
Laatste update: vandaag om 7u15
Lees meer van De Stentor >

Reformatisch Dagblad

Verbergen Tonen
19/10 06u45  Werkloosheid stabiel op 4,9 procent De werkloosheid in Nederland bedroeg in september 4,9 procent van de beroepsbevolking, gelijk aan augustus. Dat bleek donderdag uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).11 
19/10 06u15  Lutherse kerk Leeuwarden gerestaureerd De Lutherse Kerk in Leeuwarden is gerestaureerd. Op zondag 1 oktober werd de kerk officieel weer in gebruik genomen.19 
19/10 06u15  NS gaat vaker sprinters inzetten De Nederlandse Spoorwegen gaan meer sprinters inzetten. Vanaf december wordt de dienstregeling uitgebreid met 83 extra sprinterverbindingen. Er gaan onder meer vaker sprinters rijden tussen Geldermalsen en Den Bosch en Leeuwarden en Meppel.19 
19/10 06u00  Jan Pieter Roubos: In de psychiatrie mag best wat meer gelachen worden Hij is voorstander van een strikte scheiding tussen pastoraat en hulpverlening. Psychiater Jan Pieter Roubos (56) stapte tien jaar geleden van Eleos over naar de Koninklijke Marine. In zijn vrije tijd zingt hij in een gregoriaans koor. „Dat zingen zou zo in onze kerken moeten worden ingevoerd.”22 
19/10 04u45  Tusk wil op EU-top de vaart erin houden De 28 leiders van de Europese Unie komen donderdag en vrijdag in Brussel bijeen voor hun najaarstop. EU-president Donald Tusk gaat een nieuwe werkwijze voorstellen om sneller knopen te kunnen doorhakken over gevoelige onderwerpen.31 
19/10 04u15  Erop of eronder voor Puigdemont met ja of nee De Catalaanse leider Carles Puigdemont moet donderdagochtend duidelijk maken of hij de onafhankelijkheid nou wel of niet heeft uitgeroepen. Puigdemont zorgt al sinds vorige week voor verwarring over het afscheiden van Catalonië en Spanje heeft er genoeg van.41 
19/10 04u00  Man die drie collega’s doodschoot opgepakt De politie in de Amerikaanse staat Delaware heeft een man opgepakt die verdacht wordt van het doodschieten van drie collega’s en het verwonden van nog eens drie anderen. De schietincidenten waren in twee verschillende staten.43 
19/10 03u00  Congres VS wil inreisverbod militairen Myanmar Ruim veertig leden van het Amerikaanse Congres hebben de regering gevraagd om een nieuw inreisverbod voor hooggeplaatste militairen uit Myanmar.11 
19/10 02u15  Minder gezinsleden asielzoekers naar Nederland Asielzoekers met een verblijfsvergunning hebben de laatste maanden een stuk minder gezinsleden naar Nederland gehaald. Het aantal zogeheten nareizigers daalde in het derde kwartaal van dit jaar met bijna de helft (45 procent) ten opzichte van het tweede kwartaal: van 4095 tot 2260, becijfert het CBS. Het aantal eerste aanvragen nam juist met bijna 14 procent toe tot 4385.25 
19/10 01u15  Temer overleeft eerste stemming afzetting De Braziliaanse president Michel Temer heeft een stemming in het Hogerhuis van zijn land over een aanklacht wegens corruptie overleefd. 39 senatoren stemden tegen een proces tegen Temer door het Hooggerechtshof. 26 leden stemden voor een procedure.39 
19/10 00u15  Pensioenfondsen staan er weer iets beter voor De financiële positie van de grote pensioenfondsen in Nederland is in het derde kwartaal licht verbeterd. De fondsen slaagden erin meer rendement uit beleggingen te halen. Daarmee is de kans dat er binnenkort nog gekort moet worden op de pensioenen kleiner geworden.38 
19/10 00u15  Volgezogen mug is slachtoffers te slim af Nadat ze zich bij hun slachtoffer hebben volgezogen, hanteren muggen een speciale techniek om ongezien en veilig weg te komen. Deze bestaat uit een combinatie van een extra snelle vleugelslag kort voor het opstijgen en het geleidelijk opvoeren van de druk middels hun lange poten.38 
18/10 22u30  Techconcern IMB steelt de show op Wall Street Technologieconcern IBM was woensdag de grote uitblinker op de Amerikaanse beurzen. Beleggers reageerden verheugd op de sterke kwartaalcijfers en vooruitzichten van het Dow-fonds. Het aandeel werd bijna 9 procent hoger gezet.
18/10 22u30  Catalaanse leider spreekt weer dreigende taal Als Spanje de regionale autonomie van Catalonië intrekt, zal de Catalaanse premier Carles Puigdemont formeel de onafhankelijkheid uitroepen. Dat heeft de regionale leider woensdag gezegd tijdens een partijbijeenkomst.
18/10 22u00  Catalaanse leider dreigt Madrid weer Als Spanje de regionale autonomie van Catalonië intrekt, zal de Catalaanse premier Carles Puigdemont formeel de onafhankelijkheid uitroepen. Dat heeft de regionale leider woensdag gezegd tijdens een partijbijeenkomst.
Laatste update: vandaag om 6u45
Lees meer van Reformatisch Dagblad >

Blik op Nieuws

Verbergen Tonen
18/10 21u45  Duits-Nederlands onderzoek: massale afname insecten Uit vandaag gepubliceerd, Duits-Nederlands onderzoek blijkt dat in Duitse natuurgebieden sinds 1989 de biomassa van vliegende insecten met zeker 75 procent is afgenomen. Deze alarmerende afname is waarschijnlijk ook van toepassing op Nederland, maar harde cijfers van ons land ontbreken.
18/10 21u45  Paay gaat tussen de Poolse arbeiders wonen in Zundert Patricia Paay gaat samen met haar man Robbert Hinfelaar een woning op een recreatiepark in Zundert bewonen. Voor een dikke twee ton heeft de polderdiva het huis gekocht. Dit meldt De Telegraaf.
18/10 21u45  Misdaadjournalist Paul Vugts ondergedoken Paul Vugts, misdaadjournalist van Het Parool en auteur van verschillende boeken, is sinds vorige week op een geheime locatie. Dit op zeer dringend advies van de autoriteiten. Dit meldt Het Parool.
18/10 21u30  Gewonde bij botsing tussen fietsers in Vlaardingen Bij een aanrijding tussen twee fietsers is woensdagmiddag op de Van Hogendoorplaan in Vlaardingen een persoon gewond geraakt. Beide kwamen in botsing toen bij het afslaan.
18/10 21u15  Paay gaat tussen de Poolsearbeiders wonen in Zundert Patricia Paay gaat samen met haar man Robbert Hinfelaar een woning op een recreatiepark in Zundert bewonen. Voor een dikke twee ton heeft de polderdiva het huis gekocht. Dit meldt De Telegraaf.
18/10 21u15  Brandweer dooft buitenbrand in bosperceel Best De brandweer werd woensdag aan het einde van de middag gealarmeerd voor een buitenbrand aan de Broekdijk in het buitengebied van Best.
18/10 21u15  Sanquin en LUMC onderzoeken de invloed van zwangerschap bij bloedtransfusies De overlevingskans van mannelijke patiënten die bloed krijgen van vrouwelijke bloeddonors lijkt samen te hangen met een doorgemaakte zwangerschap bij deze vrouwen. Internationaal zijn er meerdere onderzoeken gedaan naar de effecten van geslacht bij bloedtransfusies met uiteenlopende uitkomsten. Onderzoekers van Sanquin en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben dit vraagstuk opgepakt. Onderzoek onder 31.000 patiënten in Nederland toont een statistisch negatief verband tussen transfusie met bloed van een vrouwelijke donor die zwanger is geweest, en de overlevingskans van een mannelijke patiënt. De onderzoekers publiceren hun resultaten in het prestigieuze wetenschappelijk tijdschrift JAMA.
18/10 19u30  ‘Experimenten voor betere behandeling psychische stoornissen’ Gebruik experimenten om het begrip en de behandeling van psychische stoornissen te verbeteren. Die oproep doet psycholoog prof. dr. Matthias Wieser tijdens zijn oratie op vrijdag 20 oktober 2017. Door experimenteel onderzoek te doen hoopt Wieser te kunnen bijdragen aan het vergroten van de effectiviteit van de behandeling van angststoornissen en chronische pijn.
18/10 19u15  Geldboete voor stalken Van der Laan Een 69-jarige man uit Utrecht is door de rechtbank van Amsterdam veroordeeld voor het stalken van Eberhard van der laan. Dit melden verschillende media.
18/10 19u15  Toyota onthult concept waterstofbus Sora Toyota ontwikkelde de Sora met twee belangrijke doelstellingen in het achterhoofd: het zo goed mogelijk benutten van de eigenschappen van de brandstofceltechnologie en het verhogen van het comfort voor de reizigers. De Sora is uitgerust met het Toyota Fuel Cell System (TFCS) van Toyota’s waterstofauto Mirai. De passagiersbus levert uitmuntende milieuprestaties, waaronder een CO2-uitstoot van nul. De Sora is uitgerust met een stroomvoorzieningssysteem met een energiecapaciteit en vermogen van respectievelijk 235 kilowattuur (kWh2) en 9 kilowatt (kW). Hiermee kan de bus fungeren als een externe energiebron, bijvoorbeeld na een natuurramp.
18/10 19u15  Amsterdam Dance Event van start Amsterdam Dance Event (ADE) is weer in de stad. Van woensdag 18 tot en met zondag 22 oktober ademt Amsterdam dance-dance-dance.
18/10 19u15  Misdaadjournalist Paul Vugts ondergedoken om concrete dreiging Paul Vugts, misdaadjournalist van Het Parool en auteur van verschillende boeken, is sinds vorige week op een geheime locatie. Dit op zeer dringend advies van de autoriteiten. Dit meldt Het Parool.
18/10 19u15  Rotterdamse agente vecht verbod dragen hoofddoek aan Een jonge medewerkster van de politie Rotterdam heeft de 'kwestie' of een politiemedewerker in uniform een hoofddoek mag dragen of niet voorgelegd bij het College voor de Rechten van de Mens. 'Vrijheid van godsdienst vond de ene kant, de andere kant wees op het belang van onpartijdig handelen', zo meldt de politie woensdag.
18/10 19u00  30 miljoen voor vergroening transportsector 30 miljoen voor vergroening transportsectorHet ministerie van Infrastructuur en Milieu maakt 30 miljoen euro vrij voor bedrijven die innovaties ontwikkelen, zoals een vuilniswagen op waterstof, het opzetten van pakjesbezorging met elektrische busjes en het maken van biobrandstoffen met algen. Dit heeft het ministerie woensdag bekendgemaakt.
18/10 19u00  Vriend moeder langer in voorarest voor dood meisje Hoogeveen De 46-jarige man die zich afgelopen zaterdagavond meldde bij het politiebureau in Assen met een overleden meisje van 12 jaar in zijn auto, blijft 14 dagen langer in voorarrest. Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) woensdagmiddag bekendgemaakt.
Laatste update: woensdag 18 oktober 2017, 21u45
Lees meer van Blik op Nieuws >

Metro

Verbergen Tonen
19/10 07u15  Ook Hitler hield van zijn hond Ik ben niet erg gevoelig voor complottheorieën, althans dat denk ik. Artikelen over hoe de Amerikanen zelf de Twin Towers opbliezen of dat er allang aliens onder ons zijn, glijden van me af als water van een gezonde eend. Toch zien mijn hersenen steeds vaker door de letters van de krant een web ontvouwen. Een web waarin vrouwen stelselmatig worden gebruikt en aan de kant geschoven. De grote zaken; Anne Faber en de smerige praktijken van Harvey Weinstein, zijn evident. Er zijn zieke mannen en die worden het door het rechtssysteem of maatschappij te makkelijk gemaakt. Zo krijgt iemand die twee vrouwen verkracht heeft, maar zich als voorbeeldig gevangene gedraagt, allerlei versoepelende omgangsvormen. Zo wordt iemand die een waanzinnig filmimperium heeft opgebouwd, door niemand een strobreed in de weggelegd. Niemand is door en door slecht. Ook Hitler hield van zijn hond. Dat maakt dit soort zaken altijd zo triest. De bewakers van Michael P. konden vast een goed gesprekje met hem voeren over het weer. Als je fijn zaken deed met Weinstein, deed je de klachten van de vrouwen vast af als roddels. En even teruggrijpend: Bill Cosby heeft nog steeds een groot komisch talent, ook al valt er nu niet veel meer te lachen. Na 208 dagen formeren keek ik hoopvol naar de nieuwe kabinetsformatie. Rutte maakte korte metten met mijn droom dat de toekomst altijd beter is: een gelijkheidsratio van man-vrouw is van secundair belang, liet hij weten. Ervan uitgaande dat hij en zijn mannelijke collega’s als enige ter wereld geen last hebben van een gender-bias, oftewel een onbewust prefereren van de eigen sekse, kiezen zij dus de beste mannen voor de baan. Uitgaande van Rutte II, heb ik weinig te verwachten; daar was de ratio 19-8. En dan heb ik het er nog niet over dat Rutte zijn kabinetten tot nu toe honderd procent wit zijn geweest. Wat een voorbeeld voor onze multiculturele, inclusieve maatschappij. Én voor het bedrijfsleven, waar afzwaaiend minister Bussemaker al jaren een roepende in de woestijn is voor meer vrouwen in bestuursfuncties. Zij presenteerde op vrijdag nog de topvrouwen-lijst; 1400 vrouwen met gedegen ervaring die klaar zijn voor bestuurlijke functies. Ik vraag me af of Rutte er überhaupt naar zal kijken. Toegeven dat je níet alle waarheid in pacht hebt, dat je wellicht een blinde vlek hebt, getuigd van groot inzicht. Het inzicht dat je bij een grote leider zou willen zien. Niemand is honderd procent slecht, maar niemand is ook zeker honderd procent goed.
19/10 07u00  Donald Duck klungelt al 65 jaar door het leven Ze rennen allemaal naar de brievenbus als de nieuwe Donald Duck op de mat valt, want ze moéten als eerste het kakelverse exemplaar lezen. Het is ’een dingetje’ onder de fans van de olijke eend, want „een tweederangs Duckie daar doe je het niet voor”. 65 jaar wordt (de Nederlandse) Donald Duck donderdag en hij heeft fans van alle leeftijden. Wat maakt ’de Donald’ toch zo leuk? ’Alleen de algemene voorwaarden lees ik niet’ Hugo Vonk, 11 jaar uit Haarlem „Ik lees de Donald Duck al sinds ik kan lezen. Ik ben er ook heel snel door gaan lezen, omdat ik dat zo graag wilde. Toen ik op de kinderopvang zat, zag ik ’m een keer liggen en begon ik erin te lezen. Ik vond het meteen heel leuk. Nu heb ik een abonnement. Ik krijg ’m iedere donderdag en het eerste wat ik doe als ik uit school kom, is de Donald Duck pakken. Ik vind de humor heel erg leuk en het is altijd zo vrolijk. Bij Donald gaan dingen altijd fout en dat vind ik juist heel leuk. Ook hoe ze namen veranderen is heel grappig. Zoals Sneek Vonk en Herman den Blikvoer. Dat vind ik misschien nog wel het leukste. Mijn broertje heeft er niet zoveel mee. Die leest soms de achterkant, maar verder niet. Ik heb ook posters, een dekbed, knuffels van Donald Duck en Dagobert Duck. Ik heb er eigenlijk heel veel van. Mijn favoriete karakters zijn Donald Duck, Dagobert Duck en Willie Wortel en Lampje. Dagobert omdat hij zo gierig is en ook weleens gemeen, dat is grappig. Van Willie Wortel vind ik leuk dat hij zo slim is en zijn verhalen zijn gewoon leuk. Lampje loopt altijd met hem mee en is heel schattig. Ik lees de Donald Duck als ik ’m net heb altijd twee keer door. Dat gaat heel snel. Ik begin bij de brievenrubriek en dan lees ik hem verder uit. Van voren naar achteren. Alleen de kleine lettertjes, de algemene voorwaarden lees ik niet. Daarna gaat ’ie op de stapel van nummer 1 tot 50 om te bewaren. Ik lees ook veel pockets. Donald Duck History vind ik het leukst. Van dit jaar heb ik ze allemaal. Zo’n pocket lees ik wel 7 keer. Zelfs een keer in de klas tijdens de les. Dat mocht natuurlijk niet. Ik had ’m stiekem verstopt achter mijn werkboek. Ik ben niet ontdekt, maar wel bijna. Dus dat doe ik maar niet meer.” ’Een afgeragd Duckie, daar doe ik het niet voor’ Fleur Akersloot, 36 jaar uit Haarlem „Als kind lazen ik, mijn twee broers en zus al de Donald Duck. Zelfs toen we allemaal al uit huis waren, hielden mijn ouders het abonnement en las ik het als ik thuis kwam. Ik moet het er op de eerste date met mijn vriend ook al over hebben gehad, want op ons eerste weekendje weg bracht hij mij ’s ochtends een cappuccino en een Donald Duck.  Een paar jaar geleden heeft hij mij een abonnement cadeau gedaan voor mijn verjaardag. Op een gegeven moment kwam ik erachter dat ook mijn zus en mijn twee broers een abonnement hadden. We wonen allemaal in Haarlem, dus het is niet echt duurzaam, maar we willen het abonnement toch allemaal houden. Je wilt toch de eerste zijn die de Donald Duck leest. Een afgeragd Duckie daar doen we het niet voor!  De strips zijn geestig en luchtig. Ik vind het geweldig hoe Donald Duck vol overgave en met gestrekt been aan het aanklooien is en al klungelend door het leven gaat. Vroeger vond ik de avonturen prachtig, nu ook de cynische grapjes op de achtergrond. De grapjes van de tekenaar zoals een schilderijtje aan de muur van Katrien met een scheve strik bijvoorbeeld.  Toen ik klein was las ik de Donald Duck ’s ochtends, nu voordat ik ga slapen. Ik ben ervan overtuigd dat ik dan beter slaap. Je bent overdag met zoveel hectiek en heftige dingen bezig, dan is het fijn om je even in een grappige wereld te kunnen begeven. Geen iPhones, maar Duckjes. Mijn vriend las altijd literatuur, maar heeft nu ook een stapeltje Duckjes naast zijn bed.  Je ziet ze bij mij overal slingeren in huis. Niemand vindt dat raar. Als vroeger vriendinnen bleven slapen na het stappen dan lagen ze ook met een Duckje in bed. Een gebakken ei en een Donald Duck horen bij de beleving van bij mij overnachten. Mijn dochter van anderhalf is nog te jong, maar mijn broers en zus hebben allemaal al wat oudere kinderen en die lezen ook de Donald Duck. Het is een moetje geworden bij ons.” ’Ik heb Donald naar Timboektoe gestuurd’ Elsbeth Mulder, een week jonger dan Donald Duck uit Gouda „Mijn vader kreeg in oktober 1952 de eerste Donald Duck die gratis werd uitgedeeld. Een week later kreeg hij mij, zijn eerste kind. We zijn allebei nooit meer uit zijn leven verdwenen. Hij heeft er ook nooit een weggegooid. Hij las ze altijd eerst zelf en daarna mochten de kinderen en later kleinkinderen het lezen. Maar hij hield precies bij wie welke Donald Duck had, en wilde ze altijd terug.  Toen mijn vader in 1999 overleed, heb ik zijn abonnement overgenomen. Hierdoor heb ik alle jaargangen en edities. Eerst lagen ze op zolder, maar dat paste op een gegeven moment niet meer. Nu liggen ze in een opslagruimte. Ik heb ook een aantal buitenlandse edities die ik voor mijn vader meenam van mijn reizen. Op een gegeven moment waren we naar Siberië geweest en vroeg ik aan mijn man: Wat is een nog gekkere plek om naartoe te gaan? Naar Timboektoe, want daar wil Donald altijd heen. Dus zijn we gegaan.  Toen Donald Duck 50 werd, heb ik een brief naar ze gestuurd en gezegd: Zeg maar tegen Kwik, Kwek en Kwak dat er geen zwembad is in Timboektoe. Bij de volgende editie stond er een kameel op de voorpagina en mijn brief in de brievenrubriek. Voor het eerst was Donald aangekomen in Timboektoe, en wij hadden hem daarheen gestuurd. Die voorpagina hebben we natuurlijk ingelijst.  Ik heb mijn vijftigste verjaardag ook gevierd onder het mom van ’Donald Duck wordt 50 en Elsbeth toevallig ook, komen jullie ook?’ Ik heb toen van mijn oudste vriend een zilveren ketting met een Donald Duckje eraan gekregen. Nu vragen vrienden al voorzichtig: Donald Duck wordt 65, hoe wordt dat bij jullie gevierd? Vroeger zei men weleens: Dat lees je toch niet, dat is dom. Maar ik wist als kind al wat een fata morgana was, omdat ik dat in de Donald Duck had gelezen. Mijn man en ik noemen hem ’de Donald’ en hij hoort er gewoon bij. Ik ken hem al mijn hele leven. Mijn man heeft hetzelfde als ik. Hij heeft zichzelf leren lezen toen hij 4 jaar was omdat hij het niet kon uitstaan dat zijn oudere broer als eerste de Donald Duck las. We lezen het nog iedere week. Ter ontspanning. In de meest recente editie gaat het goed met Donald, terwijl het normaal altijd fout afloopt. ’Het gaat goed!’, riep ik tegen mijn man. Haha. Ik heb een academische opleiding hoor.  Jaargang 2016 ligt nu bij mijn zus. Zij leest haar kleinzoon eruit voor. We zijn hard bezig hem ook te besmetten.” Lees ook: Hond klinkt als Donald Duck  
19/10 07u00  19 oktober - Amerikaanse man schiet 3 mensen dood Elke ochtend selecteert de redactie van Metro in de vroege uurtjes speciaal voor jou hét nieuws dat je vannacht gemist hebt, dat speelt of waar we het vandaag over gaan hebben. Zodat je niet met je mond vol tanden bij het koffiezetapparaat staat.    
19/10 00u15  Daghoroscoop Vissen 19 Oktober 2017 Maak er vandaag een gezellige dag van. Je contacten met familie en/of vrienden verlopen bijzonder harmonisch. Laat het niet aan anderen over, neem zelf het initiatief.36 
19/10 00u15  Daghoroscoop Waterman 19 Oktober 2017 Je moet beslissen over je toekomst. Bepaal eerst wat jij wilt, een easy job, veel geld, groei, veel tijd voor je gezinsleven of relatie? Neem de tijd voor je beslissing.36 
19/10 00u15  Daghoroscoop Steenbok 19 Oktober 2017 Vandaag moet je dat doen wat je anders altijd laat liggen. Je kunt je daarmee enorm profileren en die kans krijg jij niet zo snel nog een keer.31 
19/10 00u15  Daghoroscoop Boogschutter 19 Oktober 2017 Graaf in je gevoel en je weet haarfijn wat je partner wil. Jij voelt jouw partner vandaag zo goed aan, dat een romantische avond niet meer kan fout gaan. Je hoeft alleen maar je gevoel te volgen.31 
19/10 00u15  Daghoroscoop Schorpioen 19 Oktober 2017 Vandaag is jouw geluksdag op liefdesgebied. Geen pechwolkje te zien aan de lucht. Doe dus maar eens iets waar jij anders de moed niet voor hebt.31 
19/10 00u15  Daghoroscoop Weegschaal 19 Oktober 2017 Je relatie bevindt zich in rustig vaarwater. Jullie zijn gelukkig samen. Ga lekker reizen of doe iets anders om nieuwe ervaringen op te doen. Jouw partner doet waarschijnlijk graag met je mee.31 
19/10 00u15  Daghoroscoop Maagd 19 Oktober 2017 Het is verstandig open kaart te spelen. Vertel de feiten zoals ze zijn en wind er geen doekjes om. De waarheid kan soms hard zijn, maar ze zal uiteindelijk de beste resultaten opleveren voor iedereen.31 
19/10 00u15  Daghoroscoop Leeuw 19 Oktober 2017 Blijf niet de hele tijd doorpraten over al die kleine onzinnigheden. Zeg wat jou werkelijk dwars zit. Dat lucht op en is waarschijnlijk de enige manier om tot resultaat te komen.31 
19/10 00u15  Daghoroscoop Kreeft 19 Oktober 2017 Jij hebt het gevoel dat je wordt overstroomd met problemen en dat aan die stroom nooit een einde komt. Ga er even tussenuit en zie hoe de wereld gewoon doordraait als jij even pauze neemt.31 
19/10 00u15  Daghoroscoop Tweeling 19 Oktober 2017 Je bent erg gericht op anderen in deze periode. Je let meer op wat anderen nodig hebben, dan op wat je zelf nodig hebt. Een lieve en bewonderenswaardige eigenschap, maar vergeet jezelf niet.31 
19/10 00u15  Daghoroscoop Stier 19 Oktober 2017 Je bent goed gehumeurd en je hebt een zonnige uitstraling. Laat jouw charme vandaag voor je werken. Met een beetje moed en beleid maak jij op de juiste persoon de juiste indruk.32 
19/10 00u15  Daghoroscoop Ram 19 Oktober 2017 Je bent gesloten en wilt liever met rust gelaten worden. Je hebt je periode alleen ook even heel hard nodig, er is heus niks met je aan de hand. Pas als je alleen bent kun jij je gevoelens weer zuiveren en op een rijtje zetten.32 
Laatste update: vandaag om 7u15
Lees meer van Metro >Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

61x #MeToo maakt veel los18/10 13u30 - De Telegraaf: De beschuldigingen aan het adres van Hollywood-producer Harvey Weinstein over zijn seksueel intimiderende gedrag ten aanzien van actrices heeft wereldwijd veel losgemaakt. Talloze vrouwen delen hun ervaringen met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat doen ze met de hashtag #MeToo die inmiddels trending is op sociale media.
58x Amerika heeft er een bizarre complottheorie bij over dubbelganger Melania Trump19/10 03u30 - Gelderlander: Een Amerikaanse actrice heeft een complottheorie de wereld ingegooid die al ontkracht werd voor ze op internet losbarstte: Melania Trump zou vervangen zijn door een dubbelganger.
51x Dodental natuurbranden Californië naar 42, veel vermisten terecht19/10 03u45 - NOS.nl: Het dodental bij de natuurbranden in de Amerikaanse staat Californië is opgelopen naar 42. De brandweer in de zwaar getroffen plaats Sonoma verwacht niet veel lichamen meer te ontdekken. Ook zijn de meeste vermisten weer terecht. De natuurbranden ten noorden van San Francisco, de dodelijkste die ooit in de staat woedden, duren nu al ruim een week. Zo'n honderdduizend bewoners moesten geëvacueerd worden en op het hoogtepunt waren ongeveer tweeduizend mensen vermist. Sinds gisteren heeft de brandweer het vuur beter onder controle. Het aantal vermissingen is de afgelopen dagen bijgesteld naar vijftig mensen. De meesten leven waarschijnlijk nog, maar zeker de helft zou dakloos zijn. Omdat ze niet in de zwaarst getroffen gebieden op straat leefden, verwachten de autoriteiten dat ze op tijd zijn weggekomen bij de branden. Op dertien plaatsen zijn nog grote brandhaarden, maar de verwachting is dat die geen directe bedreiging meer zijn voor nabijgelegen bewoonde gebieden. In sommige gebieden is het vuur al wat teruggedrongen.
51x Amerika heeft er een bizarre complottheorie bij over dubbelganger Melania Trump19/10 03u30 - BN/DeStem: Een Amerikaanse actrice heeft een complottheorie de wereld ingegooid die al ontkracht werd voor ze op internet losbarstte: Melania Trump zou vervangen zijn door een dubbelganger.
51x Amerika heeft er een bizarre complottheorie bij over dubbelganger Melania Trump19/10 03u30 - De Stentor: Een Amerikaanse actrice heeft een complottheorie de wereld ingegooid die al ontkracht werd voor ze op internet losbarstte: Melania Trump zou vervangen zijn door een dubbelganger.
51x Volgezogen mug is slachtoffers te slim af19/10 03u30 - Nieuws.nl: WAGENINGEN (ANP) - Nadat ze zich bij hun slachtoffer hebben volgezogen, hanteren muggen een speciale techniek om ongezien en veilig weg te komen. Deze bestaat uit een combinatie van een extra snelle vleugelslag kort voor het opstijgen en het geleidelijk opvoeren van de druk middels hun lange poten. Het bericht Volgezogen mug is slachtoffers te slim af verscheen eerst op Nieuws.nl.
50x Amerikaanse congresleden willen inreisverbod voor Myanmarese militairen19/10 03u30 - Nu.nl: Ruim veertig leden van het Amerikaanse Congres hebben de regering gevraagd om een inreisverbod voor hooggeplaatste militairen uit Myanmar.
49x Lange rijen, moshpits en hardcore op eerste ADE-nacht19/10 04u30 - Het Parool: Van woensdag 18 tot en met zondag 22 oktober is het Amsterdam Dance Event. Er draaien meer dan 2500 artiesten op zo'n 500 feesten op 160 verschillende locaties en er zijn talloze conferenties. Wil je niets missen? In dit liveblog houden we je op de hoogte van alle hoofd- en bijzaken.
48x Val Defensie-minister Hennis betekende redding van Rutte III19/10 03u15 - Gelderlander: De val van Defensie-minister Jeanine Hennis heeft voor een doorbraak gezorgd in de vastzittende formatie van het derde kabinet-Rutte. Omdat drie partijen exact dezelfde ministeries wilden, zat de formatie lange tijd muurvast. Dat bevestigen bronnen rond de kabinetsformatie.
48x Val Defensie-minister Hennis betekende redding van Rutte III19/10 03u15 - BN/DeStem: De val van Defensie-minister Jeanine Hennis heeft voor een doorbraak gezorgd in de vastzittende formatie van het derde kabinet-Rutte. Omdat drie partijen exact dezelfde ministeries wilden, zat de formatie lange tijd muurvast. Dat bevestigen bronnen rond de kabinetsformatie.

Statistieken

Artikels:
37237
Gelezen:
23503
Aantal lezers nu:
34


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2017 Naar boven