vrijdag 15 december 2017, week 50


U bent nu hier: Nederland | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 1u30
 

Nu.nl

Verbergen Tonen
15/12 00u30  Twee doden en drie gewonden door steekincidenten Maastricht Door twee steekincidenten in Maastricht zijn donderdagavond twee mensen om het leven gekomen. Ook zijn drie mensen gewond geraakt. Een verdachte is aangehouden. 12 
15/12 00u00  Dit wordt het nieuws: Zitting Holleeder, Oranje in halve finale WK handbal Wat gaat er vrijdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 15 december 2017.14 
14/12 23u15  Tweede persoon omgekomen door grote natuurbrand in Californië De uitgestrekte natuurbrand in Californië heeft een tweede leven geëist. Brandweercommandant Ken Pimlott maakte donderdag bekend dat een van zijn personeelsleden tijdens het werk om het leven is gekomen. Over de toedracht deed hij geen mededelingen.
14/12 23u00  Dit wordt het nieuws: Zitting Holleeder, Oranje in halve finale EK Handbal Wat gaat er vrijdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 15 december 2017.
14/12 23u00  Vier kinderen omgekomen bij botsing tussen trein en schoolbus Frankrijk Vier kinderen zijn om het leven gekomen bij een botsing tussen een trein en een schoolbus in het zuiden van Frankrijk. 
14/12 22u45  Twee doden en meerdere gewonden door steekincidenten Maastricht Door twee steekincidenten in Maastricht zijn donderdagavond twee mensen om het leven gekomen. Ook zijn meerdere mensen gewond geraakt. 
14/12 22u30  Wiebes ziet terugschroeven verbruik en export van gas als belangrijkste taak Om de gaswinning in Groningen te verlagen, ziet minister Eric Wiebes (Economische Zaken) geen andere taak voor zichzelf dan het binnenlands verbruik en de export van gas naar beneden te krijgen.
14/12 22u00  Dode en gewonden door steekpartij in Maastricht Door een of meerdere steekpartijen in Maastricht is donderdagavond een persoon overleden en zijn meerdere mensen gewond geraakt. 
14/12 21u45  Mollema: 'Froome en Sky hebben iets uit te leggen na positieve dopingtest' Bauke Mollema kan er met zijn hoofd niet bij dat Chris Froome positief is getest op het dopingmiddel salbutamol na afloop van de achttiende etappe van de Vuelta a España.
14/12 21u30  Europese Unie verlengt sancties tegen Rusland met zes maanden De Europese Unie (EU) verlengt de economische sancties tegen Rusland met zes maanden. De regeringsleiders zijn daar eensgezind over, liet EU-president Donald Tusk weten na beraad op een top in Brussel. 
14/12 21u30  Twee jongens opgepakt voor betrokkenheid bij dood man uit Sneek De politie in Friesland heeft twee verdachten van 16 en 17 jaar oud aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij fataal geweld in Sneek eerder op donderdag. Een 39-jarige man uit die plaats kwam om het leven.
14/12 21u30  OM Zuid-Afrika tegen vrijlating op borgtocht van Guus Kouwenhoven Het Openbaar Ministerie (OM) in Zuid-Afrika is tegen het op borgtocht vrijlaten van Guus Kouwenhoven. De man werd eerder dit jaar veroordeeld tot negentien jaar cel voor wapensmokkel en medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden. 
14/12 21u00  Verenigde Staten trekken regels voor netneutraliteit terug De Verenigde Staten trekken zijn regels voor netneutraliteit terug. Dat heeft de Amerikaanse telecomwaakhond FCC donderdag besloten.
14/12 19u30  VS trekt regels voor netneutraliteit terug De VS trekt zijn regels voor netneutraliteit terug. Dat heeft de Amerikaanse telecomwaakhond FCC donderdag besloten.
14/12 19u15  Primeur voor Kromowidjojo met goud op 50 meter vlinder bij EK kortebaan Ranomi Kromowidjojo heeft donderdag bij de EK kortebaan in Kopenhagen goud gepakt op de 50 meter vlinderslag. Maaike de Waard maakte het Nederlandse succes compleet door derde te worden. Kira Toussaint pakte zilver op de 100 meter rugslag.
Laatste update: vandaag om 0u30
Lees meer van Nu.nl >


De Telegraaf

Verbergen Tonen
15/12 00u45  VROUW’s Marieke in de prijzen Marieke ’t Hart van VROUW is gisteravond tijdens het Mercur tijdschriftengala in het De La Mar Theater verkozen tot hoofdredacteur van het jaar. Tijdens deze verkiezing strijden ieder jaar de kopstukken uit tijdschriftenland om een plek op het erepodium.14 
15/12 00u30  Gewonde bij arrestatie na schot agent Den Haag In Den Haag heeft de politie donderdagavond een schot gelost bij een arrestatie in een restaurant aan de Wagenstraat. Een man raakte daarbij gewond. Hij is naar het ziekenhuis gebracht.18 
15/12 00u30  Domme gokker mishandelt vrouw De politie heeft beelden vrijgegeven van een man die bij een wedkantoor in Rotterdam een ticket wil inleveren. Omdat het kaartje in de wasmachine heeft gezeten kan de medewerkster hem niet helpen.18 
14/12 23u30  Intens verdriet na steekpartijen Maastricht Heftige beelden uit Maastricht. Daar zijn donderdagavond twee mensen doodgestoken en meerdere mensen gewond geraakt.
14/12 23u30  Ollongren krijgt veeg uit de pan om kwestie Palmen Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) krijgt een veeg uit de pan vanuit de oppositie over hoe ze met een omstreden wethouder uit Brunssum is omgesprongen. Enkele Kamerleden vinden haar eerdere oorlogstaal niet passen bij haar huidige gebrek aan actie.
14/12 23u30  Mona Keijzer: ’Kom niet allemaal naar Volendam’ Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) wil toeristen meer spreiden over Nederland. Ze erkent dat Amsterdam gebukt gaat onder de drukte. „Ik wil niet zeggen tegen alle toeristen: kom meteen allemaal naar Volendam, ook al is dit dorp het mooiste van Nederland!”
14/12 23u15  Twee doden en gewonden door geweld Maastricht UPDATE 22.48 uur - In Maastricht zijn donderdagavond twee mensen doodgestoken en meerdere mensen gewond geraakt.
14/12 23u00  Twee doden en gewonden door geweld Maastricht ( UPDATE 22.48 uur - In Maastricht zijn donderdagavond twee mensen doodgestoken en meerdere mensen gewond geraakt.
14/12 22u30  Betrapte zwartrijder compleet in paniek Bizarre beelden van een zwartrijder die uit een trein probeert te ontsnappen en wordt aangehouden. Het filmpje is donderdag door NS Veiligheid en Service op Facebook geplaatst.
14/12 22u00  Dode en meerdere gewonden door steekpartij Maastricht Door een of meerdere steekpartijen in Maastricht is donderdagavond iemand overleden en zijn meerdere mensen gewond geraakt. Dat meldt de politie.
14/12 21u30  ’Onduidelijkheid over zonnepanelen moet weg’ Minister Wiebes (Klimaat) wil de zorgen over het verdwijnen van de gunstige zonnepanelenregeling wegnemen. De bewindsman wil in gesprek met maatschappelijke organisaties die eerder deze week aan de bel trokken.
14/12 21u15  Stewardessen vliegen deuren langs Actievoerende stewardessen in Lelystad. Overlast of niet: het uitbreiden van het vliegveld moet doorgaan, vinden ze.
14/12 21u00  Jongens opgepakt na dood man (39) in Sneek De politie heeft donderdagavond twee jongens van 16 en 17 gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de dood van een een 39-jarige man uit Sneek. De twee verdachten zijn afkomstig uit de gemeente Súdwest-Fryslân, aldus de politie.
14/12 20u45  Jonge verdachten vast voor dood 39-jarige man in Sneek De politie heeft donderdagavond twee jongens van 16 en 17 gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de dood van een een 39-jarige man uit Sneek. De twee verdachten zijn afkomstig uit de gemeente Súdwest-Fryslân, aldus de politie.
14/12 20u30  Chocoladelettergate nadert einde: Excuses voor Miep (70)? Een zorginstelling voor verstandelijk gehandicapten in Dinteloord wil in gesprek met weldoenster Miep Broeren (70), die 25 chocoladeletters voor bewoners had geregeld. De lekkernij bereikte de gehandicapten niet: het personeel deed zich tegeoed aan de Sinterklaastraktatie.
Laatste update: vandaag om 0u45
Lees meer van De Telegraaf >

Elsevier.nl

Verbergen Tonen

RTL.nl

Verbergen Tonen
15/12 00u30  Zo voorkomt deze school dat leerlingen tijdens de les sociale media gebruiken Les volgen en je smartphone checken, het gaat maar moeilijk samen. Volgens leraren zijn sociale media dan ook funest voor de schoolprestaties van leerlingen. Daar heeft deze school iets op gevonden.14 
14/12 22u30  Italiaans dorp heeft meer migranten dan inwoners: 'Dit is waanzin' In Brussel wordt stevig gediscussieerd over de herverdeling van vluchtelingen. Veel landen vertikken het om daaraan mee te werken. Voor de inwoners van dit kleine Italiaanse dorpje is dat onbegrijpelijk. In hun dorp met 110 inwoners, wonen 116 asielzoekers. 'Dit systeem is niet houdbaar meer.'
14/12 21u30  Herdenking Brand Grenfell Tower: 'Zolang de toren er staat, vergeten we het nooit' Achmed zag van een afstand de brand Grenfell Tower. Door de brand verloor hij vijf familieleden. Tot zijn verdriet ziet hij elke dag vanuit zijn woning de uitgebrande toren nog staan. Vandaag werd in Londen de ramp herdacht.
14/12 19u30  Brand Grenfell Tower herdacht Bij de ramp kwamen 71 mensen om het leven. Ze hadden geen schijn van kans. Het vuur greep razendsnel om zich heen, doordat goedkope, brandbare, gevelbekleding was gebruikt.
14/12 18u00  PVV en DENK strijden om kiezer bij Rotterdamse moskee De PVV en DENK doen beide mee in Rotterdam. Ze presenteerden zich bij dezelfde moskee. Wat vinden de Rotterdammers van deze partijen?
14/12 18u00  'Ik wil dat het bedrijf hier van leert': Kariens man kwam om bij een arbeidsongeval 'Als dat lukt, denk ik dat er boven iemand heel trots op mij is.' Haar man Toon kwam om bij een arbeidsongeval met giftig gas. Sindsdien vecht Karien om bedrijven te verplichten maatregelen te nemen na zo'n ongeluk.
14/12 16u30  Te jong om te stemmen: deze jongeren voeren campagne voor Russische oppositie De meeste Russen steunen Poetin. Dus zit het er dik in dat hij opnieuw president wordt. Maar Poetin heeft één probleem: de oppositie heeft het laatste jaar een behoorlijke aantrekkingskracht op jongeren.
14/12 15u30  Kritische vraag voor Poetin tijdens persconferentie Elk jaar houdt de Russische president Poetin een persconferentie voor honderden journalisten.
14/12 13u00  Doe-het-zelf: 5 jaar later Neem zelf eens een 5 jaar later-video op. Dat is leuk, nou ja, voor later dus.
14/12 12u00  Spektakel: meteorenregen Geminiden aan heldere Chinese hemel Bij ons was de meteorenzwerm Geminiden vannacht vrijwel niet te zien door de bewolking. Maar in Noord-China was het helder. Zonder al te veel lichtvervuiling, door het kunstlicht van grote steden, krijg je dan mooie plaatjes van de sterrenregen.
14/12 10u00  Fransen redden migranten uit ijskoude alpenpas Migranten die naar Frankrijk willen vanuit Italië wagen nog steeds de gevaarlijke oversteek door de Alpen. Ook nu, onder barre winterse omstandigheden. Aan de Franse kant worden ze geholpen door inwoners van een dorp. Bij nacht en ontij trekken die eropuit om de vluchtelingen uit de vrieskou te redden.
13/12 23u00  Kinderen steeds vaker bijziend Kinderen zitten te lang en te dicht achter een scherm en komen te weinig buiten. Dat zijn volgens het Erasmus Medisch Centrum de belangrijkste oorzaken van bijziendheid onder kinderen.
13/12 21u30  Wonderbaby met hart buiten lichaam overleeft zware operaties Baby Vanellope Hope Wilkins is met recht een wonderbaby. Ze werd geboren met haar hartje buiten haar lichaam en heeft nu drie zware operaties overleefd.
13/12 18u15  Emile Roemer begon veelbelovend, maar kon het niet waarmaken Een veelbelovend politicus met veel humor. Emile Roemer moest de bikkelharde oppositiepartij SP klaarstomen voor deelname aan het kabinet. Het liep heel anders. Roemer bleek uiteindelijk geen winnaar. Onder hem raakte de SP in verval
13/12 17u45  Honderd vallende sterren per uur vannacht, maar kun je ze ook zien? Vannacht reist de aarde door de meteorenzwerm Geminiden. Daardoor zien we tientallen vallende sterren per uur. Maar zijn die ook te zien, of is het te bewolkt? William Huizinga van Buienradar heeft het antwoord.
Laatste update: vandaag om 0u30
Lees meer van RTL.nl >

NOS.nl

Verbergen Tonen
15/12 00u30  Doden en gewonden bij steekpartijen Maastricht, verdachte opgepakt Bij twee steekpartijen in Maastricht zijn twee mensen gedood. Ook zijn drie mensen gewond geraakt. Het is onduidelijk wat de aanleiding is geweest en of de twee incidenten met elkaar te maken hebben. De politie heeft een verdachte opgepakt. De steekpartijen speelden zich vanavond kort achter elkaar af in het noordwesten van de stad. De plek van de twee steekpartijen liggen enkele honderden meters van elkaar vandaan. Een ooggetuige meldde eerder vanavond aan L1 dat er drie ambulances en veel agenten aanwezig zijn.18 
15/12 00u30  Russen en Amerikanen maken ruzie in het Syrische luchtruim Twee Amerikaanse gevechtsvliegtuigen hebben lichtkogels afgevuurd om Russische toestellen te af te schrikken boven Syrië. Volgens het Pentagon kwamen de Russen een deel van het luchtruim binnen dat is toegewezen aan de VS. Rusland ontkent dat en zegt dat de twee Russische toestellen een konvooi met hulpgoederen begeleidden, toen er uit het niets Amerikaanse straaljagers opdoken. Een van de twee Amerikaanse F-22-straaljagers kwam bijna in botsing met een Russische Su-25, meldt het Amerikaanse ministerie van Defensie. Volgens het Pentagon duurde de confrontatie zo'n 40 minuten. Islamitische Staat Rusland en de VS hebben het luchtruim boven Syrië onderling verdeeld. Rusland steunt het regime van president Assad en de Amerikanen strijden tegen Islamitische Staat. De afgelopen weken zijn er vaker Russische toestellen het 'Amerikaanse' luchtruim binnengedrongen.19 
14/12 23u15  'Communicatie leest als een handboek voor de cocaïnevisserij' Criminelen hebben jarenlang vissers ingezet om cocaïne aan land te brengen, vermoedt het Openbaar Ministerie. Vandaag begon de rechtszaak tegen twee mannen, die een visser uit Urk onder druk zouden hebben gezet om drugs van zee op te pikken. De verdachten communiceerden via versleutelde berichten, die vorig jaar in handen zijn gevallen van het OM. 'De communicatie leest als een handboek voor de cocaïnevisserij', zegt officier van justitie Koos Plooij. In de berichten wordt beschreven hoe smokkelaars vanaf containerschepen pakketten met cocaïne in zee gooiden. De drugs werden opgepikt en aan land gebracht door Nederlandse vissers, in ruil voor een deel van de opbrengst. Het Openbaar Ministerie kwam de 'cocaïnevisserij' op het spoor in het onderzoek naar Naoufal F., een Amsterdamse crimineel die in 2015 opdracht zou hebben gegeven voor een (mislukte) liquidatie. Tijdens het ontrafelen van zijn geheime berichtenverkeer, stuitte de politie ook op de drugshandel. F. deed volgens het OM zaken met Muhammed S. uit Amstelveen, die weer in contact stond met Ferry B. uit Den Helder. Dit tweetal zou een criminele organisatie hebben gevormd die zorgde dat de cocaïne aan land kwam. S. beschreef tot in detail hoe de drugs verpakt moesten worden. Een vissersboot waar de groep volgens het OM gebruik van maakte, was kotter Z181 uit Urk. In juni dit jaar zag de kustwacht iets opvallends: het schip voer uit vanuit Harlingen, lag een paar minuten in de stroom van een containerschip en keerde weer terug. In een watertank vond de douane dertien tassen met cocaïne, 261 kilo in totaal. Mogelijk heeft de groep jarenlang op deze manier drugs van zee gehaald, stelt het OM. Toch lijkt de medewerking van de vissers niet altijd vrijwillig. Een van hen heeft verklaard dat hij de klus in Harlingen aanvankelijk weigerde, maar daarna door twee mannen onder druk werd gezet om toch mee te doen. Volgens het OM heeft Muhammed S. deze visser naar een carpoolplaats in Urk gedirigeerd en hem gedwongen om mee te werken omdat hij 'te veel had gepraat'. In een versleuteld bericht uit 2015 laat S. zich ook over hem uit. Volgens het OM zijn er nog meer berichten, waaruit blijkt dat ook andere vissers geïntimideerd zijn. De twee verdachten schuwen ook grof geweld niet, zegt justitie. Ze zouden ook betrokken zijn bij de beschieting van een huis in Hippolytushoef. Ferry B. schrijft dat hij 25.000 euro wil betalen voor de beschieting 'met een AK' en 'een ei erbij in het tuinhuis', oftewel een automatisch wapen en een handgranaat. Het doelwit, 'de dikke', moet wel blijven leven. Het slachtoffer wordt volgens het OM bijna geraakt als de kogels midden in de nacht door zijn ruit vliegen. Welk conflict achter de schietpartij schuilt, is onduidelijk. De rechtszaak tegen de twee mannen gaat in maart verder. Dan wordt ook de zaak tegen Naoufal F. behandeld. De zaak tegen de betrapte vissers wordt naar verwachting voor de zomer behandeld.
14/12 23u00  Gordon trouwt niet in 'Gordon gaat trouwen'; kijkers teleurgesteld Presentator Gordon heeft niemand zijn jawoord gegeven in de finale van het programma Gordon Gaat Trouwen. En dat was een ontknoping die veel kijkers niet verwachtten. Het doel van het RTL-programma was immers een goede huwelijkspartner te vinden voor de 49-jarige Gordon. In eerdere afleveringen van de show had hij dates met verschillende mannen. In de finale zou hij in Zuid-Afrika kiezen tussen tussen de twee overgebleven kandidaten: Manuel en Rogier. Op het laatste moment maakte Gordon echter bekend dat hij niet wilde trouwen. 'Ik kan het niet', zei hij onder meer. 'En geloof me: er is niemand zo teleurgesteld als ik.' Op sociale media is er stevige kritiek van kijkers. Onder de hashtag #Gordongaattrouwen wordt veel gereageerd. 'Dit is de grootste anticlimax in de Nederlandse tv-geschiedenis', schrijft iemand. 'Acht weken voor niets gekeken', zegt een andere trouwe kijker.
14/12 23u00  Compleet zonnestelsel ontdekt dankzij telescoop en kunstmatige intelligentie NASA heeft een compleet zonnestelsel ontdekt dat evenveel planeten heeft als ons eigen zonnestelsel. Kepler-90 is een ster die eruit ziet als onze eigen zon. En zijn acht planeten hebben veel weg van die in ons zonnestelsel: rotsachtige planeten dichtbij de ster en een aantal gasreuzen verder weg. Met de snelheid van het licht zou een ruimtevaartuig er meer dan 2500 jaar over doen om Kepler-90 te bereiken, maar met NASA's ruimtetelescoop Kepler is het ondanks die afstand gelukt om te zien hoeveel planeten er om de ster draaien. Daarbij kregen de astronomen hulp van Google-technologie op het gebied van kunstmatige intelligentie. Gedeeld record Een computer werd getraind om de enorme hoeveelheid data die de ruimtetelescoop naar de aarde stuurt door te spitten en op zoek te gaan naar signalen die van planeten afkomstig kunnen zijn. Signalen die te zwak zijn om door mensen te worden opgemerkt. Zo werd de achtste planeet bij Kepler-90 ontdekt en moet ons zonnestelsel, tot nog toe recordhouder met zijn aantal van acht planeten (en een aantal dwergplaneten) zijn toppositie voortaan delen. De ontdekking geeft sterrenkundigen hoop dat er nog meer verre werelden verscholen liggen in de data die de ruimtetelescoop de afgelopen jaren heeft verzameld. 'Zoals we hedden verwacht, zijn er opwindende ontdekkingen verstopt in onze gearchiveerde Kepler-data, die wachten op het geschikte gereedschap om ze naar boven te halen', zegt Paul Hertz van NASA's astrofisica-divisie. 'Deze vondst laat zien dat onze data nog jaren een schatkist zullen zijn voor onderzoekers.'
14/12 22u45  Doden en gewonden bij steekpartijen Maastricht Bij twee steekpartijen in Maastricht zijn twee mensen gedood. Het is onduidelijk wat de aanleiding is geweest en of de twee incidenten met elkaar te maken hebben. Ook is een aantal mensen gewond geraakt. De steekpartijen speelden zich vanavond kort achter elkaar af in het noordwesten van de stad. De plek van de twee steekpartijen liggen enkele honderden meters van elkaar vandaan. De hulpdiensten zijn nog bezig met het verlenen van eerste hulp, zegt een politiewoordvoerder. Een ooggetuige meldt aan L1 dat er drie ambulances en veel agenten aanwezig zijn.
14/12 22u30  EU verlengt economische sancties tegen Rusland De Europese Unie heeft de economische sancties tegen Rusland zoals verwacht met zes maanden verlengd. De strafmaatregelen, die eind januari zouden aflopen, werden in 2014 opgelegd als reactie op de annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim. Vandaag en morgen zijn de 28 regeringsleiders van de EU-landen in Brussel bijeen voor een top. Naast de Russische sancties worden enkele gevoelige thema's besproken: de brexit, migratie en defensiesamenwerking. De Oekraïense president Porosjenko noemde het verlengen van de sancties 'een belangrijke politieke beslissing' voor zijn land. EU-president Tusk liet via Twitter weten dat de Europese leiders eensgezind de sancties hebben verlengd. De sancties tegen Rusland zijn een poging om president Poetin te dwingen zich uit de Krim terug te trekken en het conflict in Oost-Oekraïne te beëindigen. Maar vooralsnog lijkt dat niet aan de orde. Rusland stelde zelf ook maatregelen in tegen de EU. Zolang Rusland de afspraken uit het Minsk-vredesplan niet naleeft, blijven de maatregelen van kracht, luidt het standpunt van de EU. Daarin is onder meer een wapenstilstand overeengekomen. Ook werden afspraken gemaakt over het herstellen van de Oekraïense territoriale eenheid, met een aparte status voor Donetsk en Loegansk, de separatistische gebieden in Oost-Oekraïne. Intussen blijft de situatie in Oost-Oekraïne gespannen. Beide zijden beschuldigen elkaar ervan de wapenstilstand te schenden. Ook nam het aantal incidenten buiten het conflictgebied toe. Zo werden er aan het conflict gelieerde aanslagen in Kiev gepleegd.
14/12 22u30  Dode en gewonden bij steekpartijen Maastricht Bij een steekpartij in Maastricht is een dode gevallen. Het incident speelde zich vanavond af in een straat in het noordwesten van de stad. Het is onduidelijk wat de aanleiding is geweest. Volgens de politie was er later op de avond ook een steekpartij in een andere straat, enkele honderden meters verderop. Daarbij is een aantal mensen gewond geraakt. De hulpdiensten zijn nog bezig met het verlenen van eerste hulp, zegt een politiewoordvoerder. Een ooggetuige meldt aan L1 dat er drie ambulances en veel politie aanwezig zijn. De politie kan nog niets zeggen over een mogelijk verband tussen de twee steekpartijen.
14/12 22u15  'We vragen mensen met een beperking een tocht door de bureaucratie te maken' Het kabinet wil meer banen creëren voor mensen met een beperking door regels voor werkgevers te versimpelen. Maar niet alle werkgevers en werknemers zijn enthousiast. In de huidige regeling van loonsubsidie krijgen mensen met een beperking een volwaardig loon. Hun productiviteit ligt, door de beperking lager dan die van een werknemer zonder beperking. De werkgever krijgt een subsidie om ondanks de lagere productiviteit, toch een volwaardig loon te kunnen geven. Werkgevers vinden het systeem van loonsubsidie te ingewikkeld. Als gevolg daarvan zou het de bereidheid om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen juist remmen. In de nieuwe regeling van loondispensatie wordt de administratieve last grotendeels weggenomen bij werkgevers. Die betalen alleen een loon dat ongeveer gelijk ligt aan de productiviteit van de werknemer. Iemand met een beperking die bijvoorbeeld 30 procent van de productiviteit levert van iemand zonder beperking, krijgt in dit systeem dus ook maar 30 procent salaris. De overheid vult vervolgens het salaris aan, tot in ieder geval boven het bijstandsniveau. Vraagtekens Vakbond FNV zet grote vraagtekens bij de nieuwe regeling. Het loon dat mensen met een arbeidsbeperking straks van de werkgever krijgen, zal volgens de bond moeten worden aangevuld met toeslagen en uitkeringen. Dat is in de praktijk niet altijd haalbaar, vreest de bond. 'Met een partner heb je bijna nooit recht op die toeslagen. De nieuwe regeling maakt arbeidsbeperkten dus volledig afhankelijk van anderen. Dat is wat we niet willen', zegt een woordvoerder van de FNV. Ook stelt de bond dat mensen met een arbeidsbeperking vaak niet goed in staat zijn om de administratie te voeren die nodig is om aanspraak te kunnen maken op voorzieningen die het inkomen aanvullen. Werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW zijn wel blij dat de loonkostensubsidie wordt geschrapt. Het systeem is, volgens een woordvoerder, een 'bureaucratische nachtmerrie voor ondernemers'. De organisaties gaan ervan uit dat in het nieuwe systeem van loondispensatie gemeenten het lagere inkomen aanvullen. 'Het is belangrijk dat er niemand tussen wal en schip valt,' zegt een woordvoerder. 'Jungle' aan regels Maar er zijn ook werkgevers met kritiek. Bijvoorbeeld van werkgeversnetwerk De Normaalste Zaak, een netwerk van 500 mkb-ondernemers en grote werkgevers die kijkt naar manieren om mensen met een beperking de arbeidsmarkt op te krijgen. Zo zou het niet de verantwoordelijkheid van de werknemer moeten zijn om een aanvulling op het loon te regelen, vindt Bert van Boggelen van De Normaalste Zaak. 'De mensen waar het over gaat, zijn best kwetsbaar. We vragen ze om een tocht te maken door de bureaucratie. We zien dat het mensen van hun werk afleidt.' Bovendien is de nieuwe regeling alleen geschikt voor een deel van de mensen die moeilijk aan het werk komen. Voor mensen die de Nederlandse taal niet goed spreken of mensen die in de Wia zijn geraakt, blijven andere regelingen gelden, aldus Van Boggelen. 'We hebben al zoveel veranderingen gehad voor de groep mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt dat er een jungle aan regels is ontstaan. Werknemers willen gewoon een beroep kunnen doen op één regeling voor al deze mensen.'
14/12 22u15  Dode bij steekpartij Maastricht, gewonden bij ander incident Bij een steekpartij in Maastricht is een dode gevallen. Het incident speelde zich vanavond af in een straat in het noordwesten van de stad. Het is onduidelijk wat de aanleiding is geweest. Volgens de regionale omroep L1 is er ook een incident geweest in een straat anderhalve kilometer verderop. Daarbij zijn meerdere mensen gewond geraakt. De politie kan nog niets zeggen over een mogelijk verband tussen de twee incidenten.
14/12 22u00  Dode en gewonden bij steekpartij Maastricht Bij een steekpartij in Maastricht is een dode gevallen. Volgens de politie zijn meerdere mensen gewond geraakt. De steekpartij speelde zich vanavond af in een straat in het noordwesten van de stad. Het is onduidelijk wat de aanleiding is geweest. Volgens de regionale omroep L1 is er ook een incident geweest in een straat anderhalve kilometer verderop. Beide incidenten zouden met elkaar te maken hebben, zo stelt de politie.
14/12 22u00  Tieners opgepakt voor doodsteken man in Sneek In Sneek zijn twee jongens van 16 en 17 jaar opgepakt in verband met een dodelijke steekpartij. Daarbij kwam volgens regionale media een man van 39 om het leven. De politie wil niet veel kwijt over de zaak, slechts dat het om een 'dodelijk geweldsincident' gaat. Volgens ooggetuigen gebeurde de steekpartij bij de man thuis. Het slachtoffer wankelde naar buiten en zakte daar in elkaar. Reanimatiepogingen haalden niets uit; hij overleed ter plekke aan zijn verwondingen. De politie heeft de hele dag gezocht naar de daders en maakte daarbij gebruik van Burgernet. Volgens Omrop Fryslân had de steekpartij mogelijk te maken met een ruzie over drugs, maar ook daar wil de politie niets over zeggen.
14/12 21u45  Gemeente stelt verkoop stadion NAC uit, geboden prijs te laag De verkoop van het stadion van NAC Breda gaat voorlopig niet door. Twee partijen brachten een bod uit, maar de biedingen waren lager dan het bedrag dat de gemeente voor het stadion wil hebben. Een van de partijen met interesse was de voetbalclub zelf. Voor het uitbrengen van een bod had NAC een stichting opgericht met drie grootaandeelhouders, die het plan financieel steunden. 'We hadden het stadion graag gekocht, maar we hebben niet meer willen bieden dan dat we verantwoord vonden', aldus Joost van Mierlo van de raad van commissarissen van NAC tegen Omroep Brabant. Het niet doorgaan van de verkoop is een behoorlijke tegenvaller voor de club. De huur van het stadion is al lange tijd een molensteen om de nek van NAC. Jaarlijks wordt ruim 900.000 euro aan stadionhuur aan de gemeente Breda overgemaakt. Volgens het bestuur van de club is dat bedrag te hoog voor een gezonde financiële toekomst.
14/12 21u30  Vuur raast door Zuid-Californië: 'alles is gesmolten' 'Alles is bedekt onder een dikke laag as', vertelt correspondent Arjen van der Horst. Hij loopt door de restanten van een huis in Californië. In de Amerikaanse staat woeden sinds het begin van de maand bosbranden. 'Zelfs het metaal van auto's is gesmolten. Zo extreem is de hitte hier geweest.' Sinds 4 december woeden rond Los Angeles enorme bosbranden, die de naam Thomas hebben gekregen. Het vuur heeft een gebied van ongeveer 980 vierkante kilometer in de as gelegd en is daarmee de op drie na grootste brand in de geschiedenis van Californië. 'We hebben hier in het verleden ook wel bosbranden gehad, maar niet op deze manier', vertelt Steve uit het plaatsje Bonsall, ten zuiden van Los Angeles. Hij raakte zijn huis kwijt. 'Het vuur sloeg razendsnel om zich heen', zegt hij. Hij zette zijn honden en katten in de auto en vluchtte. Een van de redenen dat de bosbranden zich zo snel verspreidden is de enorme droogte in het gebied. Het vuur wordt verder aangewakkerd door de harde wind. De inwoners van Californië zijn gewend aan bosbranden, maar niet in deze tijd van het jaar. 'Dit is zeer ongewoon', zegt Steve. 'Normaal woeden die in de herfst, niet halverwege december.' De gouverneur van de staat, Jerry Brown, noemde bosbranden met Kerst 'het nieuwe normaal' en weet de dorre winters aan de toenemende CO2-uitstoot. Zo ver wil wetenschapper Alexander Gershunov van de University of California nog niet gaan. Er spelen ook andere factoren mee, zegt hij. Maar hij bevestigt wel dat bosbranden met Kerst in Californië normaal zouden kunnen worden, mede door klimaatverandering. De inwoners van Californië zullen moeten wennen aan de hogere temperaturen, extreme droogte en steeds grotere kans op allesverwoestende bosbranden. 'De weersomstandigheden in de regio zijn veranderd', zegt inwoner Steve. 'Het zuiden van Californië heeft geen echte winter meer. Er valt vrijwel geen regen.' Hoewel de inwoners van sommige getroffen gebieden inmiddels weer terug mogen naar hun huizen, zijn de bosbranden nog steeds niet achter de rug. Veel scholen en wegen zijn nog dicht. De verwachting is dat het vuur ook dit weekend nog woedt. Geschat wordt dat de branden nu al voor bijna 75 miljoen aan schade hebben aangericht. Zeker 800 huizen zijn verwoest. Steve is een van de mensen die vrijwel alles is kwijtgeraakt. Hij woont met zijn huisdieren in de garage bij vrienden. Hij heeft in zijn afgebrande huis in Bonsall gezocht naar overgebleven spullen van waarde, maar vond bijna niets. 'Alles is weggesmolten in een onherkenbare massa. Zo intens was de hitte van het vuur.'
14/12 21u15  Tieners in Sneek opgepakt voor doodsteken man In Sneek zijn twee jongens van 16 en 17 jaar opgepakt in verband met een dodelijke steekpartij. Daarbij kwam volgens regionale media een man van 39 om het leven. De politie wil niet veel kwijt over de zaak, slechts dat het om een 'dodelijk geweldsincident' gaat. Volgens ooggetuigen gebeurde de steekpartij bij de man thuis. Het slachtoffer wankelde naar buiten en zakte daar in elkaar. Reanimatiepogingen haalden niets uit; hij overleed ter plekke aan zijn verwondingen. De politie heeft de hele dag gezocht naar de daders en maakte daarbij gebruik van Burgernet. Volgens Omrop Fryslân had de steekpartij mogelijk te maken met een ruzie over drugs, maar ook daar wil de politie niets over zeggen.
Laatste update: vandaag om 0u30
Lees meer van NOS.nl >

AD.nl

Verbergen Tonen
15/12 01u00  Politie ziet steeds vaker verborgen ruimtes in auto's De Rotterdamse politie ziet steeds vaker dat verborgen ruimten in auto’s worden ingebouwd om er drugs, wapens of crimineel geld in te verstoppen. ,,Soms zijn zelfs onze specialisten wel een uur bezig voor ze iets tegenkomen’’, zegt Arjan de Zwart, hoofd van de regionale recherche.12 
15/12 00u30  Twee doden bij steekincidenten Maastricht, verdachte aangehouden In Maastricht zijn vandaag bij twee steekincidenten twee doden en verschillende gewonden gevallen. Dat meldt de politie. De slachtoffers zijn vermoedelijk van Syrische afkomst. Er is een verdachte aangehouden.18 
15/12 00u00  Price wint met hoog gemiddelde in slotpartij Vanavond is het WK darts begonnen. Titelfavoriet Michael van Gerwen won zijn eerste partij met 3-1 van landgenoot Christiaan Kist. Eerste ronde WK (best of 5 sets) Afgelopen Price (Wal, 16) - Evetts (Eng) 3-0 Van Gerwen (Ned, 1) - Kist (Ned) 3-1 Beaton (Eng, 25) - O'Connor (Ier) 3-1 Wilson (Eng, 32) - Ratajski (Pol) 3-1
14/12 23u45  LIVE: Price naar hoog gemiddelde in slotpartij Vanavond is het WK darts begonnen. Titelfavoriet Michael van Gerwen won zijn eerste partij met 3-1 van landgenoot Christiaan Kist. Eerste ronde WK LIVE: Price (Wal, 16) - Evetts (Eng) 0-0 in legs (2-0 in sets) (best of 5 sets) Afgelopen Van Gerwen (Ned, 1) - Kist (Ned) 3-1 Beaton (Eng, 25) - O'Connor (Ier) 3-1 Wilson (Eng, 32) - Ratajski (Pol) 3-1
14/12 23u30  Gordon houdt tóch date over aan programma Geen Manuel of Rogier, maar mogelijk houdt Gordon tóch nog een date over aan het spraakmakende programma. Wat blijkt? Van de mannen die zich terugtrokken voorafgaand aan de selectiedag, heeft één alsnog contact gezocht met Gordon.
14/12 23u30  LIVE: Price besluit roerig avondje in Ally Pally Vanavond begint het WK darts. En meteen komt titelfavoriet Michael van Gerwen in de eerste ronde in actie. Tegenstander is zijn landgenoot Christian Kist. Eerste ronde WK LIVE: Price (Wal, 16) - Evetts (Eng) 0-0 in legs (1-0 in sets) (best of 5 sets) Afgelopen Van Gerwen (Ned, 1) - Kist (Ned) 3-1 Beaton (Eng, 25) - O'Connor (Ier) 3-1 Wilson (Eng, 32) - Ratajski (Pol) 3-1
14/12 23u30  Keizer rekent voorlopig niet op Wöber Ajax-trainer Marcel Keizer rekent zondag niet op Maximilian Wöber. De verdediger liep vanavond tegen Excelsior een blessure op en werd per brandcard afgevoerd. ,,Ik ben geen dokter, maar zoals ik hem zag liggen is hij er zondag zeker niet bij’’, aldus Keizer bij FOX Sports.
14/12 23u15  Team AkzoNobel loopt schade op in Ocean Race De boot van Team AkzoNobel heeft in de derde etappe van de Volvo Ocean Race schade opgelopen. Dat gebeurde in de Zuidelijke Oceaan in de nabijheid van Antarctica.
14/12 23u15  Van Gerwen uitstekend begonnen aan WK darts Michael van Gerwen is goed begonnen aan het WK darts. De 28-jarige titelverdediger toonde tegen landgenoot Christian Kist een uitstekende vorm en won met 3-1.
14/12 23u15  LIVE: Price besluit avond in Ally Pally Vanavond begint het WK darts. En meteen komt titelfavoriet Michael van Gerwen in de eerste ronde in actie. Tegenstander is zijn landgenoot Christian Kist. Eerste ronde WK LIVE: Price (Wal, 16) - Evetts (Eng) 0-0 (best of 5 sets) Afgelopen Van Gerwen (Ned, 1) - Kist (Ned) 3-1 Beaton (Eng, 25) - O'Connor (Ier) 3-1 Wilson (Eng, 32) - Ratajski (Pol) 3-1
14/12 23u15  Rusland blijft afspraken vredesplan overtreden, dus EU verlengt straf De Europese Unie verlengt de economische sancties tegen Rusland met zes maanden. De regeringsleiders zijn daar eensgezind over, liet EU-president Donald Tusk weten na beraad op een top in Brussel.
14/12 23u00  Is een politicus te onmisbaar om een papadag op te nemen? Had voetbaljournalist Johan Derksen gelijk toen hij zei dat politici als Jesse Klaver te onmisbaar zijn om een papadag te kunnen opnemen? Duizenden AD-lezers die hebben gestemd op onze poll zijn verdeeld. Iets meer dan de helft van de mensen acht een papadag voor politici onmogelijk, terwijl een nipte minderheid vindt dat politici juist het goede voorbeeld geven door tijd aan hun kinderen te besteden.
14/12 23u00  LIVE: Sterke Van Gerwen stevent op zege af tegen Kist Vanavond begint het WK darts. En meteen komt titelfavoriet Michael van Gerwen in de eerste ronde in actie. Tegenstander is zijn landgenoot Christian Kist. Eerste ronde WK LIVE: Van Gerwen (Ned, 1) - Kist (Ned) 2-2 in legs (2-0 in sets) Price (Wal, 16) - Evetts (Eng) 0-0 (best of 5 sets) Afgelopen Beaton (Eng, 25) - O'Connor (Ier) 3-1 Wilson (Eng, 32) - Ratajski (Pol) 3-1
14/12 23u00  Rusland blijft afspraken vredesplan overtreden, dus verlengt de EU straf De Europese Unie verlengt de economische sancties tegen Rusland met zes maanden. De regeringsleiders zijn daar eensgezind over, liet EU-president Donald Tusk weten na beraad op een top in Brussel.
14/12 22u45  Poetin: Trump doet het goed De Russische president Vladimir Poetin laat geen onderwerp onberoerd in zijn jaarlijkse persconferentie, in de wandelgangen de ‘Grote Poetin-show’ genoemd. Van Trump tot doping, in drie uur komt alles aan de orde.
Laatste update: vandaag om 1u00
Lees meer van AD.nl >

de Volkskrant

Verbergen Tonen
15/12 00u00  Het nieuws van vandaag en de krant van morgen Goedenavond. De jaarlijkse persconferentie van de president van Rusland is het enige moment in het jaar waarop deze wereldleider toegankelijk is voor media. Er zijn 1.640 journalisten geaccrediteerd, dus is het vechten om de aandacht van Vladimir Poetin. Verder in de Volkskrant Avond: een dubbele tweestrijd bij de Rotterdamse raadsverkiezingen en deze arts, bijnaam: Dr. Death, is zijn leven lang a12 
14/12 23u45  Monsterstudie toont aan: ongelijkheid neemt wereldwijd extreme vormen aan De ongelijkheid neemt wereldwijd extreme vormen aan. Weliswaar is de mondiale economie sinds 1980 fors gegroeid, maar van dat extra inkomen heeft de rijkste 0,1 procent van de wereldbevolking net zo'n groot deel naar zich toe weten te trekken als de armste 50 procent. Daarmee wordt de vrees bevestigd dat vooral een kleine groep de vruchten plukt van de globalisering. Dat blijkt uit het eerste Worl
14/12 23u30  Ajax loopt door 3-1-zege op Excelsior verder in op PSV, maar verliest twee verdedigers Door een 3-1-zege op Excelsior halveerde Ajax binnen vijf dagen de achterstand op koploper PSV tot vijf punten. Maar het is te vroeg om van een wederopstanding te spreken. Zondag kan PSV wellicht weer achterover leunen als de naaste achtervolgers Ajax en AZ elkaar pijnigen. Bovendien moet Ajax-coach Marcel Keizer improviseren met een drastisch uitgedunde defensie, waarin behalve de geschorste Velt
14/12 23u15  Monsterstudie toont aan: ongelijkheid neemt mondiaal extreme vormen aan De ongelijkheid neemt wereldwijd extreme vormen aan. Weliswaar is de mondiale economie sinds 1980 fors gegroeid, maar van dat extra inkomen heeft de rijkste 0,1 procent van de wereldbevolking net zo'n groot deel naar zich toe weten te trekken als de armste 50 procent. Daarmee wordt de vrees bevestigd dat vooral een kleine groep de vruchten plukt van de globalisering. Dat blijkt uit het eerste Worl
14/12 23u15  Gemeenten mogen snorfiets van het fietspad weren, de rijbaan op Gemeenten krijgen de mogelijkheid de snorfiets van het fietspad te weren en naar de rijbaan te verplaatsen. Regeringspartijen VVD en CDA hebben hun verzet tegen die aanpassing van de verkeersregelgeving opgegeven, zo bleek donderdag tijdens een debat over verkeersveiligheid in de Tweede Kamer. Daarmee krijgt bijvoorbeeld Amsterdam de steun van een ruime Kamermeerderheid om de snorfiets (eigenlijk
14/12 22u45  De anticlimax van Gordon die ging trouwen - maar niet heus Gordon ging trouwen in Kaapstad, maar de vraag was - tot donderdagavond - met wie. Het betrof volgens de voice-over van Gordons veelbekeken trouwshow op RTL4 een kwestie 'die het land al acht weken in haar greep houdt': Manuel of Rogier? Ook wel: 'De mooie magische Manuel of de rechtschapen Rogier?' Ook wel: 'Manuel, die symbool staat voor het vrije, onbesuisde leven, of Rogier, dat toonbeeld van
14/12 22u30  Primeur voor Kromowidjojo op EK: goud op 50 meter vlinderslag Primeurs zijn in de rijke sportloopbaan van Ranomi Kromowidjojo (27) zeldzaam geworden. Maar donderdag was een bijzondere dag, erkende ze ruiterlijk na de tweede dag op de EK kortebaan in Kopenhagen. Kromowidjojo won voor het eerst op een groot, internationaal toernooi goud op de 50 meter vlinderslag. Een kwartier later werd ze op het gemengde estafetteonderdeel 4 x 50 meter wisselslag opnieuw Eur
14/12 22u30  Drie vrouwen beschuldigen hiphopmagnaat Russell Simmons van verkrachting De Amerikaanse hiphopmagnaat Russell Simmons is door drie vrouwen beschuldigd van verkrachting. De aantijgingen komen van twee vrouwen met wie hij heeft samengewerkt, en van een muziekjournalist die enkele keren is uitgeweest met Simmons. De incidenten zouden volgens The New York Times hebben plaatsgevonden tussen 1988 en 2014. In de Los Angeles Times hebben nog eens vijf vrouwen verteld door Simm
14/12 22u30  'Blijkbaar ben ik niet zo goed in het accepteren van het feit dat mensen mij ruk vinden' Woensdag nog was hij een van de 'roasters' van Giel Beelen, vanaf zondag is hij teamcaptain in Dit was het nieuws. Want meer dan in zijn talent gelooft Peter Pannekoek (31) in zijn vermogen te bikkelen. 'Als cabaretier kreeg ik al vroeg in mijn carrière de kans grappen te schrijven voor tv-programma's. Bij Dit was het nieuws ben ik in 2009 begonnen als freelanceschrijver. Toen werd ik nog betaald
14/12 22u00  Economieblog - Norwegian Air gaat ultragoedkoop van Amsterdam naar New York vliegen Van de gekte op de huizenmarkt tot de perikelen bij Uber. Hier vindt u groot en klein economienieuws, bij elkaar geblogd door specialisten van de Volkskrant.
14/12 22u00  België stuurt als eerste land ter wereld een vrouwelijke ambassadeur naar Saoedi-Arabië België stuurt als eerste land ter wereld een vrouw als ambassadeur naar Saoedi-Arabië. Een statement, gezien de achtergestelde positie van vrouwen in de streng-islamitische staat. Met de benoeming 'geven we een signaal dat we groot belang hechten aan de positie en rechten van vrouwen', aldus een woordvoerder van minister Reynders van Buitenlandse Zaken. Dominique Mineur, nu ambassadeur voor België
14/12 21u45  Zelflerend algoritme van Google vindt stelsel met acht planeten Voor het eerst is er bij een andere ster een stelsel van acht planeten gevonden - evenveel als er in ons eigen zonnestelsel zijn. En net als bij ons draaien de kleine planeten het dichtst rond de ster, en de grote planeten meer naar buiten. In meetgegevens van de ruimtetelescoop Kepler waren eerder al zeven planeten ontdekt rond de ster Kepler-90. De achtste planeet (Kepler-90i) was tot nu toe nie
14/12 21u45  Advocaat joods restaurant, die dader ingooien ruit 'terrorist' noemde, had geen informatie mogen onthullen Advocaat Herman Loonstein had geen informatie uit het procesdossier mogen onthullen over de man die vorige week de ruiten van een joods restaurant in Amsterdam ingooide. Het Openbaar Ministerie in Amsterdam gaat een klacht tegen hem indienen. Loonstein, die de eigenaar van restaurant HaCarmel bijstaat, verspreidde woensdag een persbericht waarin hij de Syriër 'een keiharde terrorist' noemt. Volgen
14/12 21u15  Drie vrouwen beschuldigen hiphopmagnaat Russel Simmons van verkrachting De Amerikaanse hiphopmagnaat Russell Simmons is door drie vrouwen beschuldigd van verkrachting. De aantijgingen komen van twee vrouwen met wie hij heeft samengewerkt, en van een muziekjournalist die enkele keren is uitgeweest met Simmons. De incidenten zouden volgens The New York Times hebben plaatsgevonden tussen 1988 en 2014. In de Los Angeles Times hebben nog eens vijf vrouwen verteld door Simm
14/12 21u00  Disney koopt deel 21st Century Fox, met mogelijk ingrijpende gevolgen voor tv-, film- en serieliefhebbers Na maandenlange gesprekken achter de schermen was het donderdag zo ver: Walt Disney neemt een groot deel van het media- en filmbedrijf 21st Century Fox over, voor 44 miljard euro. Het is een van de grootste internationale mediaovernames van de laatste tien jaar, met mogelijk ingrijpende gevolgen voor tv-kijkers en liefhebbers van series en films. De overname past in een wereldwijde trend. Grote fi
Laatste update: vandaag om 0u00
Lees meer van de Volkskrant >

NRC Handelsblad

Verbergen Tonen
15/12 01u15  Twee doden bij steekpartijen in Maastricht Een man is aangehouden voor ,,mogelijke betrokkenheid” bij de steekpartijen. Over de identiteit van de dader en de slachtoffers is niets bekendgemaakt.
15/12 00u45  Democratie en euro, gaat dat samen? De Franse president Macron wil een speciaal parlement voor de eurogroep. Vrijdag staat zijn plan op de agenda van de EU-top.14 
15/12 00u45  ‘Als laaggeletterde wil je gewoon iemand aan de lijn’ De taalachterstand die Lenie Valk opliep als kind, haalde ze pas in als volwassene. Ze vertelt over de belevingswereld van laaggeletterden.14 
15/12 00u45  Behandel Baudet correct in les Dickjan Lust herkent in het artikel van lerares Michelle van Dijk de verongelijkte ‘kritiese leraar’ uit de jaren 70.14 
15/12 00u30  Kunnen daders van slachting Rohingya worden berecht? Een ‘Joegoslavië-tribunaal’ voor Birma? Met het huidige regime is dat ondenkbaar. Andere opties zijn er nauwelijks.13 
15/12 00u30  Straatgevecht Wilders en Kuzu: twee ballen Omdat ook straattheater een serieuze recensie verdient, ging ik naar de Essalam-moskee. Daar kwam Wilders op de stoep zijn Rotterdamse lijsttrekker presenteren.18 
15/12 00u30  Hongaarse premier Orbán ondermijnt links én rechts In een opmerkelijk vertoon van eensgezindheid demonstreren links en extreem-rechts tegen de machinaties van de premier.19 
15/12 00u30  Laaggeletterden staan vol schaamte aan de balie De Belastingdienst wil ook mensen die laaggeletterd zijn goed kunnen helpen. Met meer begrip voor hun gevoelens.18 
15/12 00u15  Ook zonder fossiele brandstof wil Eric Wiebes het leven leuk houden Nederland staat een technische en maatschappelijke omwenteling te wachten. Maar Wiebes’ grootste prioriteit is nu Groningen.13 
15/12 00u15  Belastingdienst verlaagt drempel laaggeletterden De Belastingdienst wil laaggeletterden op een discrete manier gaan helpen. Voorlopig gaat het om een proef.18 
15/12 00u00  Onrust bij Achmea over FBTO Financiële strop bij dochter FBTO maakt omstreden fusie van andere dochters nodig. Vooral in Friesland is er groot verzet.14 
15/12 00u00  Libor-fraude laat Rabobank maar niet los Rabobank is donderdag voor de rechter gesleept door de stichting Elco, die schadevergoeding eist voor gedupeerden van jarenlange manipulatie van rentetarieven.
14/12 23u15  Ajax wint en lijdt in aanloop naar AZ Ajax is met een 3-1 zege op Excelsior koploper PSV tot op vijf punten genaderd, maar in aanloop naar de topper tegen AZ liep de ploeg forse schade op.
14/12 22u45  Jan Terlouw: 'Uitbreiding Lelystad Airport moet niet doorgaan' Jan Terlouw (D66) vindt dat zijn partijgenoten in de Tweede Kamer voor uitstel van Lelystad Airport moeten stemmen. 'Het hele vliegverkeer moet grondig worden hervormd.'
14/12 22u15  VS: Iran bewapent Houthi-rebellen in Jemen Als bewijs toonde de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley de resten van een Iraanse raket die door de Houthi’s zou zijn afgevuurd op Saoedi-Arabië.
Laatste update: vandaag om 1u15
Lees meer van NRC Handelsblad >

Trouw

Verbergen Tonen
14/12 23u00  Dof Ajax komt weer iets dichter bij PSV Een grote score bleef uit tegen Excelsior, maar Ajax liep door een 3-1 zege weer iets in op koploper PSV.
14/12 22u30  EU-top over herverdeling van asielzoekers rijt oude wonden open De laatste Europese top van het jaar is vandaag ontaard in een hevige discussie over de verplichte spreiding van asielzoekers.
14/12 22u30  Dreigende taal van multinationals in hoorzitting over dividendbelasting De liefde moet van twee kanten komen, zeiden multinationals in een bijeenkomst met de Tweede Kamer over het afschaffen van de dividendbelasting. ‘Wees zuinig op ons.’
14/12 22u15  Sleutelen aan de eurozone in een periode zonder acute crisis De tijd is rijp voor hervormingen aan de eurozone, wordt al het hele jaar gezegd. Morgen liggen de plannen daarvoor op tafel tijdens een zogeheten eurozone-top. Daarbij zijn in principe alleen de leiders van de negentien eurolanden aanwezig.
14/12 22u00  Een universitaire lerarenopleiding is 'echt een andere manier van leren' Drie jaar gaat de eerste volledige universitaire studie voor basisschoolleerkrachten in Nijmegen duren.
14/12 21u30  Poetin prijst Trump en haalt uit naar tegenkandidaat De Russische president Vladimir Poetin heeft veel waardering voor zijn Amerikaanse collega Donald Trump.
14/12 21u30  Links dilemma in Hongarije: demonstreren met de rechtse Jobbik? De centrum-rechtse oppositiepartij Jobbik kreeg een exorbitante boete van de regering-Orbán. Links is ook boos, maar moet je samen optrekken met een partij die in 2014 nog een hetze voerde tegen Joden, homo’s en zigeuners?
14/12 20u45  Servië is oorlogsmoe, in de touwen geslagen Servië probeert het trauma van de oorlog achter zich te laten, maar nationalisme is altijd een factor van belang. Deel 11 van de reisserie van Jonathan Holslag langs de rafelranden van Europa.
14/12 20u30  Deloitte: 40 procent minder parkeerruimte nodig door 'smart mobility' Er is in 2040 veel minder parkeerruimte nodig door deelauto's en zelfrijdende voertuigen. Op de vrijgekomen plekken kunnen huizen komen, of bomen.
14/12 20u30  Onrust over de koers van Hudson’s Bay Het rommelt bij Hudson’s Bay, moederbedrijf van de gelijknamige keten in Nederland. De Europese activiteiten zouden mogelijk in de verkoop gaan.
14/12 19u30  Tenminste 6700 Rohingya-doden in één maand is 'de conservatiefste schatting' Tenminste 6700 Rohingya-moslims, onder wie zo’n 730 kinderen, zijn omgekomen in de eerste maand van het recente bloedvergieten in Burma. Dit schat Artsen zonder Grenzen.
14/12 19u15  The Crown is een heerlijke serie, en nog historisch verantwoord ook In het tweede seizoen van de 'The Crown' ligt de nadruk meer op de relatie tussen Elizabeth en Philip. Als kijker ga je van het stel houden.
14/12 18u45  Paus is niet tevreden met Onze Vader Paus Franciscus zet in een nieuw interview vraagtekens bij het belangrijkste gebed uit de christelijke traditie.
14/12 18u45  Was dat nou wel zo slim, Ted-Jan Bloemen? De een vond zijn actie dom. De ander vond het slim. Ted-Jan Bloemen had er in ieder geval enorme schik in.
14/12 17u00  Een slachthuis als decor voor een liefdesverhaal De Hongaarse Gouden Beer-winnares Ildikó Enyedi koos in haar film 'On Body and Soul' een wonderlijk decor voor een wonderlijke liefde: een slachthuis.
Laatste update: donderdag 14 december 2017, 23u00
Lees meer van Trouw >

Het Parool

Verbergen Tonen
14/12 22u45  Ajax heeft taaie kluif aan Excelsior maar wint toch Ajax heeft de thuiswedstrijd tegen Excelsior tot een goed einde gebracht (3-1). Waar Ajax afgelopen zondag nog op dertien punten afstand van koploper PSV had kúnnen komen, zijn de kaarten woensdag in de Johan Cruijff Arena heel anders geschud. De Eindhovenaren werden zoals bekend zondag overklast en verloren gisteren in Groningen bovendien opnieuw punten.  Zo kan Ajax PSV bij winst dus tot vijf p
14/12 22u30  Ricky Gervais staat in februari opnieuw in Afas Live De Britse komiek Ricky Gervais komt weer naar Amsterdam. Op 16 februari staat hij in de Afas Live met zijn stand-upcomedyshow Humanity. Dat maakte concertorganisator Mojo donderdag bekend. De Brit stond in september al twee keer met Humanity voor een uitverkochte Afas Live. Kaarten voor de nieuwe show zijn vanaf vrijdag te koop. Gervais brak begin deze eeuw door met zijn komedieserie The Office, w
14/12 22u15  Dolberg brengt Ajax weer aan de leiding Als Ajax vanavond thuis wint van Excelsior klimt het naar de tweede plaats in de Eredivisie. Het staat 2-1. Waar Ajax afgelopen zondag nog op dertien punten afstand van koploper PSV had kúnnen komen, zijn de kaarten woensdag in de Johan Cruijff Arena heel anders geschud. De Eindhovenaren werden zoals bekend zondag overklast en verloren gisteren in Groningen bovendien opnieuw punten.  Zo kan Ajax
14/12 22u00  Ajax domineert maar is nog niet van Excelsior af Als Ajax vanavond thuis wint van Excelsior klimt het naar de tweede plaats in de Eredivisie. Het staat 1-1. Waar Ajax afgelopen zondag nog op dertien punten afstand van koploper PSV had kúnnen komen, zijn de kaarten woensdag in de Johan Cruijff Arena heel anders geschud. De Eindhovenaren werden zoals bekend zondag overklast en verloren gisteren in Groningen bovendien opnieuw punten.  Zo kan Ajax
14/12 21u45  Excelsior uit het niets op gelijke hoogte Als Ajax vanavond thuis wint van Excelsior klimt het naar de tweede plaats in de Eredivisie. Het staat 1-1. Waar Ajax afgelopen zondag nog op dertien punten afstand van koploper PSV had kúnnen komen, zijn de kaarten woensdag in de Johan Cruijff Arena heel anders geschud. De Eindhovenaren werden zoals bekend zondag overklast en verloren gisteren in Groningen bovendien opnieuw punten.  Zo kan Ajax
14/12 21u45  Effecten ultra-fijnstof onderzocht bij kinderen rondom Schiphol Op basisscholen in de buurt van Schiphol is het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een onderzoek naar de effecten van ultrafijn-stof op de longen van kinderen gestart. De twee scholen staan aan weerzijden van de luchthaven, in Badhoevedorp en Aalsmeer, zodat bij verschillende windrichtingen gemeten kan worden wat het ultrafijn-stof van vliegtuigen met de kinderlongen doet.Het min
14/12 21u30  Ajax halverwege de eerste helft op voorsprong Als Ajax vanavond thuis wint van Excelsior klimt het naar de tweede plaats in de Eredivisie. Het staat 1-0. Waar Ajax afgelopen zondag nog op dertien punten afstand van koploper PSV had kúnnen komen, zijn de kaarten woensdag in de Johan Cruijff Arena heel anders geschud. De Eindhovenaren werden zoals bekend zondag overklast en verloren gisteren in Groningen bovendien opnieuw punten.  Zo kan Ajax
14/12 21u15  Ajax maakt nog geen tempo tegen verdedigend Excelsior Als Ajax vanavond thuis wint van Excelsior klimt het naar de tweede plaats in de Eredivisie. Het staat 0-0. Waar Ajax afgelopen zondag nog op dertien punten afstand van koploper PSV had kúnnen komen, zijn de kaarten woensdag in de Johan Cruijff Arena heel anders geschud. De Eindhovenaren werden zoals bekend zondag overklast en verloren gisteren in Groningen bovendien opnieuw punten.  Zo kan Ajax
14/12 21u15  Amsterdamse notaris per direct geschorst De Amsterdamse notaris Bart Voorwinde is vorige week vrijdag met onmiddellijke ingang geschorst. De exacte reden voor de schorsing is niet bekendgemaakt, maar er is sprake van verdenking van een 'zeer ernstige zaak', zegt Marijke Kaptein, directeur van het Bureau Financieel Toezicht (BFT), tegen de Volkskrant. Een 'signaal' dat het BFT donderdag ontving was voor de toezichthouder aanleiding om 'me
14/12 20u15  Gat tussen vraag en aanbod op woningmarkt Het aanbod aan Amsterdamse woningen sluit niet aan bij de vraag. Meer dan tachtig procent van de huishoudens zoekt een woning van zestig vierkante meter of meer, terwijl slechts 40 procent van de Amsterdamse woningen zo groot zijn. Als een groter huis wél beschikbaar komt, is dat te duur. Dat staat in een donderdag gepubliceerd onderzoek van de Rekenkamer Amsterdam. De prijzen zijn vanaf 2014 bijn
14/12 20u00  'Meer dan bijstand voor gehandicapte met baan' Gehandicapten met een baan gaan niet werken onder bijstandsniveau. Iemand met een arbeidsbeperking moet aan werk meer overhouden dan aan een uitkering. 'Als mensen gaan werken, en als mensen méér gaan werken, wil ik dat ze er echt op vooruitgaan,'' is de boodschap van staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Zij wil daarmee de onrust bij betrokkenen over haar plannen weg
14/12 20u00  Ajax met Siem de Jong voor Lasse Schöne Als Ajax vanavond thuis wint van Excelsior klimt het naar de tweede plaats in de Eredivisie. Volg het duel vanaf 20.45 uur in dit liveblog. Waar Ajax afgelopen zondag nog op dertien punten afstand van koploper PSV had kúnnen komen, zijn de kaarten woensdag in de Johan Cruijff Arena heel anders geschud. De Eindhovenaren werden zoals bekend zondag overklast en verloren gisteren in Groningen bovendie
14/12 20u00  Fiddler on the Roof maakt kans op acht Musical Awards Fiddler on the Roof is de grootste kanshebber tijdens de Musical Awards 2018. De productie heeft acht nominaties in de wacht gesleept, zo maakte de jury donderdag bekend. Was getekend, Annie M.G. Schmidt en De Marathon volgen met ieder zeven nominaties. De drie voorstellingen maken ook samen uit wie de award voor beste grote musical wint. In de categorie vrouwelijke hoofdrol in een grote musical n
14/12 19u45  Meeste nominaties voor Fiddler on the Roof Fiddler on the Roof is de grootste kanshebber tijdens de Musical Awards 2018. De productie heeft acht nominaties in de wacht gesleept, zo maakte de jury donderdag bekend. Was getekend, Annie M.G. Schmidt en De Marathon volgen met ieder zeven nominaties. De drie voorstellingen maken ook samen uit wie de award voor beste grote musical wint. In de categorie vrouwelijke hoofdrol in een grote musical n
14/12 19u45  Amsterdam Light Festival opent expositie op het land Een primeur voor het Marineterrein: waar de landexpositie van het Amsterdam Light Festival voorheen in de Plantagebuurt plaatsvond, is het dit keer het Marineterrein dat de lichtroute huisvest. Vijf edities lang was de Plantagebuurt het toneel van de wandelroute langs kunstige lichtobjecten. Sinds donderdag moet de liefhebber naar het Marineterrein afreizen om van de kunstwerken te genieten. Van 1
Laatste update: donderdag 14 december 2017, 22u45
Lees meer van Het Parool >

BN/DeStem

Verbergen Tonen
15/12 01u00  Politie ziet steeds vaker verborgen ruimtes in auto's De Rotterdamse politie ziet steeds vaker dat verborgen ruimten in auto’s worden ingebouwd om er drugs, wapens of crimineel geld in te verstoppen. ,,Soms zijn zelfs onze specialisten wel een uur bezig voor ze iets tegenkomen’’, zegt Arjan de Zwart, hoofd van de regionale recherche.11 
15/12 00u30  Kist: Ben echt dik tevreden, maar lig er wel uit Net als vorig jaar zit zijn toernooi er na de eerste ronde op. ,,Maar ik ga met opgeheven hoofd naar huis”, zegt Christian Kist.19 
15/12 00u15  Van Gerwen: Kist haalde het beste in mij naar boven Na zijn met 3-1 gewonnen openingswedstrijd tegen Christian Kist strooide Michael van Gerwen met complimenten. ,,Hij speelde veel beter dan ik had verwacht. Hij haalde het beste in mij naar boven.”20 
15/12 00u15  Schansstraat in Terheijden deels op de schop TERHEIJDEN - De Schansstraat blijft niet ongedeerd met de komst van 39 nieuwe woningen op het voormalige Ooninxterrein in Terheijden.13 
15/12 00u00  Immers doorbreekt doelpuntloze serie, Assaidi en Ziyech tonen klasse Elke speelronde in de eredivisie beoordelen de verslaggevers van AD Sportwereld alle spelers. In de doordeweekse ronde was FC Twente-aanvaller Oussama Assaidi de absolute blikvanger. Mede dankzij zijn twee doelpunten op bezoek bij NAC Breda wonnen de Tukkers weer eens een uitduel. Voor zijn optreden kreeg hij van ons een welverdiende 8.11 
15/12 00u00  Ziyech kan wel lachen om staande ovatie na goal Na 49 mislukte pogingen verzilverde Hakim Ziyech donderdag voor het eerst een vrije trap voor Ajax. Hij brak in de slotfase het verzet van Excelsior (3-1).11 
15/12 00u00  Keizer had vooraf voor achterstand van vijf punten getekend Trainer Marcel Keizer is niet ontevreden over de achterstand van vijf punten van Ajax op PSV. Sterker nog, de opvolger van Peter Bosz vertelde na de zege van zijn ploeg op Excelsior (3-1) dat hij in juli voor dit verschil had getekend.17 
15/12 00u00  Price wint met hoog gemiddelde in slotpartij Vanavond is het WK darts begonnen. Titelfavoriet Michael van Gerwen won zijn eerste partij met 3-1 van landgenoot Christiaan Kist. Eerste ronde WK (best of 5 sets) Afgelopen Price (Wal, 16) - Evetts (Eng) 3-0 Van Gerwen (Ned, 1) - Kist (Ned) 3-1 Beaton (Eng, 25) - O'Connor (Ier) 3-1 Wilson (Eng, 32) - Ratajski (Pol) 3-112 
14/12 23u45  Faik over hands: Het was een reflex, heel raar Of Excelsior zonder zijn handsbal een punt of meer over had gehouden aan het uitduel bij Ajax, is hoogst twijfelachtig. Maar merkwaardig was het moment wel, tien minuten na rust, bij een 1-1 stand. Bij een voorzet van Hakim Ziyech schoot de rechterarm van Hicham Faik uit het niets omhoog in het strafschopgebied, waarna Kasper Dolberg de penalty benutte.10 
14/12 23u45  LIVE: Price naar hoog gemiddelde in slotpartij Vanavond is het WK darts begonnen. Titelfavoriet Michael van Gerwen won zijn eerste partij met 3-1 van landgenoot Christiaan Kist. Eerste ronde WK LIVE: Price (Wal, 16) - Evetts (Eng) 0-0 in legs (2-0 in sets) (best of 5 sets) Afgelopen Van Gerwen (Ned, 1) - Kist (Ned) 3-1 Beaton (Eng, 25) - O'Connor (Ier) 3-1 Wilson (Eng, 32) - Ratajski (Pol) 3-110 
14/12 23u30  Gordon reageert op Facebook: Het juiste gevoel was er gewoon niet Gordon ontdekte tot zijn grote teleurstelling al halverwege de opnames van Gordon gaat trouwen dat de juiste man niet tussen de kandidaten zat. ,,Ik heb nog met alle goede wil van de wereld dit gevoel om proberen te draaien maar dat kun je helaas niet afdwingen', schrijft de presentator op Facebook na de verrassende ontknoping van de trouwshow. Vanavond was te zien dat Gordon niemand koos tot zijn echtgenoot.
14/12 23u30  Julia Schutten (18) uit Roosendaal: 'Het helpt je eigen shit in een song te stoppen' ROOSENDAAL - Al jaren verkoopt de Roosendaalse kijk op de Top 2000 de kleine zaal van De Kring uit. Julia Schutten is een van de grootste plaatselijke zangtalenten. Dit jaar covert ze Nina Simone's Feeling Good.
14/12 23u30  Schansstraat in Made deels op de schop MADE - De Schansstraat blijft niet ongedeerd met de komst van 39 nieuwe woningen op het voormalige Ooninxterrein in Made.
14/12 23u30  LIVE: Price besluit roerig avondje in Ally Pally Vanavond begint het WK darts. En meteen komt titelfavoriet Michael van Gerwen in de eerste ronde in actie. Tegenstander is zijn landgenoot Christian Kist. Eerste ronde WK LIVE: Price (Wal, 16) - Evetts (Eng) 0-0 in legs (1-0 in sets) (best of 5 sets) Afgelopen Van Gerwen (Ned, 1) - Kist (Ned) 3-1 Beaton (Eng, 25) - O'Connor (Ier) 3-1 Wilson (Eng, 32) - Ratajski (Pol) 3-1
14/12 23u15  Twitter ontploft na uitzending Gordon: 'We zijn bedonderd door RTL' Twitter is vanavond bijna ontploft toen bleek dat Gordon er uiteindelijk toch niet voor koos te trouwen met Rogier of Manuel. ,,Ik kon het écht niet'', aldus de 49-jarige presentator. Tv-kijkers zijn echter diep teleurgesteld en ronduit verbijsterd. Een greep uit de vele reacties. Zoals: 'waar hebben we nou al die weken naar zitten kijken'. Anderen vinden dat het Gordon juist siert dat hij toch maar niet naar het altaar ging.
Laatste update: vandaag om 1u00
Lees meer van BN/DeStem >

Gelderlander

Verbergen Tonen
15/12 01u00  Politie ziet steeds vaker verborgen ruimtes in auto's De Rotterdamse politie ziet steeds vaker dat verborgen ruimten in auto’s worden ingebouwd om er drugs, wapens of crimineel geld in te verstoppen. ,,Soms zijn zelfs onze specialisten wel een uur bezig voor ze iets tegenkomen’’, zegt Arjan de Zwart, hoofd van de regionale recherche.12 
15/12 00u30  Twee doden bij steekincidenten Maastricht, verdachte aangehouden In Maastricht zijn vandaag bij twee steekincidenten twee doden en verschillende gewonden gevallen. Dat meldt de politie. De slachtoffers zijn vermoedelijk van Syrische afkomst. Er is een verdachte aangehouden.19 
15/12 00u00  Immers doorbreekt doelpuntloze serie, Assaidi en Ziyech tonen klasse Elke speelronde in de eredivisie beoordelen de verslaggevers van AD Sportwereld alle spelers. In de doordeweekse ronde was FC Twente-aanvaller Oussama Assaidi de absolute blikvanger. Mede dankzij zijn twee doelpunten op bezoek bij NAC Breda wonnen de Tukkers weer eens een uitduel. Voor zijn optreden kreeg hij van ons een welverdiende 8.11 
15/12 00u00  Ziyech kan wel lachen om staande ovatie na goal Na 49 mislukte pogingen verzilverde Hakim Ziyech donderdag voor het eerst een vrije trap voor Ajax. Hij brak in de slotfase het verzet van Excelsior (3-1).16 
15/12 00u00  Keizer had vooraf voor achterstand van vijf punten getekend Trainer Marcel Keizer is niet ontevreden over de achterstand van vijf punten van Ajax op PSV. Sterker nog, de opvolger van Peter Bosz vertelde na de zege van zijn ploeg op Excelsior (3-1) dat hij in juli voor dit verschil had getekend.16 
14/12 23u45  Faik over hands: Het was een reflex, heel raar Of Excelsior zonder zijn handsbal een punt of meer over had gehouden aan het uitduel bij Ajax, is hoogst twijfelachtig. Maar merkwaardig was het moment wel, tien minuten na rust, bij een 1-1 stand. Bij een voorzet van Hakim Ziyech schoot de rechterarm van Hicham Faik uit het niets omhoog in het strafschopgebied, waarna Kasper Dolberg de penalty benutte.10 
14/12 23u30  Gordon reageert op Facebook: Het juiste gevoel was er gewoon niet Gordon ontdekte tot zijn grote teleurstelling al halverwege de opnames van Gordon gaat trouwen dat de juiste man niet tussen de kandidaten zat. ,,Ik heb nog met alle goede wil van de wereld dit gevoel om proberen te draaien maar dat kun je helaas niet afdwingen', schrijft de presentator op Facebook na de verrassende ontknoping van de trouwshow. Vanavond was te zien dat Gordon niemand koos tot zijn echtgenoot.
14/12 23u30  Keizer rekent voorlopig niet op Wöber Ajax-trainer Marcel Keizer rekent zondag niet op Maximilian Wöber. De verdediger liep vanavond tegen Excelsior een blessure op en werd per brandcard afgevoerd. ,,Ik ben geen dokter, maar zoals ik hem zag liggen is hij er zondag zeker niet bij’’, aldus Keizer bij FOX Sports.
14/12 23u15  Twitter ontploft na uitzending Gordon: 'We zijn bedonderd door RTL' Twitter is vanavond bijna ontploft toen bleek dat Gordon er uiteindelijk toch niet voor koos te trouwen met Rogier of Manuel. ,,Ik kon het écht niet'', aldus de 49-jarige presentator. Tv-kijkers zijn echter diep teleurgesteld en ronduit verbijsterd. Een greep uit de vele reacties. Zoals: 'waar hebben we nou al die weken naar zitten kijken'. Anderen vinden dat het Gordon juist siert dat hij toch maar niet naar het altaar ging.
14/12 23u00  Is een politicus te onmisbaar om een papadag op te nemen? Had voetbaljournalist Johan Derksen gelijk toen hij zei dat politici als Jesse Klaver te onmisbaar zijn om een papadag te kunnen opnemen? Duizenden AD-lezers die hebben gestemd op onze poll zijn verdeeld. Iets meer dan de helft van de mensen acht een papadag voor politici onmogelijk, terwijl een nipte minderheid vindt dat politici juist het goede voorbeeld geven door tijd aan hun kinderen te besteden.
14/12 23u00  Gordon houdt tóch date over aan programma Geen Manuel of Rogier, maar mogelijk houdt Gordon tóch nog een date over aan het spraakmakende programma. Wat blijkt? Van de mannen die zich terugtrokken voorafgaand aan de selectiedag, heeft één alsnog contact gezocht met Gordon.
14/12 22u45  Poetin: Trump doet het goed De Russische president Vladimir Poetin laat geen onderwerp onberoerd in zijn jaarlijkse persconferentie, in de wandelgangen de ‘Grote Poetin-show’ genoemd. Van Trump tot doping, in drie uur komt alles aan de orde.
14/12 22u45  Voormalig baanwielrenner Mulder en Vitesse winnaars van Gelderse sportprijzen 2017 LENT - Teun Mulder heeft donderdagavond de Gelderse sportprijs 2017 gewonnen. De voormalig baanwielrenner uit Epe ontving de prijs tijdens het Gelders Sportgala in Lent uit de handen van Maarten Tjallingii, de winnaar van vorig jaar. Voetbalclub Vitesse werd in bioscoop Cinemec verkozen tot sportploeg van het jaar.
14/12 22u45  Twee doden en enkele gewonden bij steekincidenten Maastricht In Maastricht zijn vandaag bij twee steekincidenten twee doden en verschillende gewonden gevallen. Dat meldt de politie.
14/12 22u30  Gordon gaat trouwen... maar niet heus Gordon heeft vanavond tot grote teleurstelling en verbijstering van tv-kijkers geen keuze gemaakt uit twee potentiële bruidegommen: de Italiaanse charmeur Manuel Schiavi (34) en de 41-jarige horeca-ondernemer Rogier van der Linden (41). Kort voor het jawoord hakte hij de knoop pas door. ,,Geen Manuel en geen Rogier. Ik kan het niet.’’ Een gigantische anti-climax en kijkersbedrog, zo wordt gesteld op sociale media.
Laatste update: vandaag om 1u00
Lees meer van Gelderlander >

fd.nl

Verbergen Tonen
14/12 22u30  Disney trekt de aandacht op licht dalende Amerikaanse beurs Disney en 21st Century Fox sluiten eindelijk deal van ruim $50 mrd.
14/12 22u00  VS schaffen regels voor gelijk speelveld op internet af Internetproviders zijn niet langer verplicht om alle internetdiensten en websites gelijk te behandelen.
14/12 21u30  Presidentskandidaat Poetin ziet geen alternatieven voor zichzelf Russische president kondigt aan als onafhankelijke kandidaat de kiezer in maart 2018 tegemoet te treden.
14/12 20u45  VS schaffen regels voor netneutraliteit af Internetproviders hoeven niet meer alle diensten gelijk te behandelen.
14/12 20u30  Axalta houdt deur open voor AkzoNobel De twee zijn nu volgens Axalta-topman Bryant niet meer in gesprek. Of dat verandert hangt volgens de ceo af van 'variabelen waar wij geen greep op hebben'.
14/12 19u45  Vijlbrief krijgt topfunctie bij eurogroep Haagse topambtenaar wordt voorzitter van werkgroep die vergaderingen van de eurogroep voorbereidt.
14/12 18u30  Shell en Unilever dreigen niet met vertrek, ze waarschuwen alleen maar Schoten voor de boeg op hoorzitting Tweede Kamer over noodzaak afschaffing dividendbelasting
14/12 18u30  Juncker mikt met EMU-voorstellen op lange termijn Commissievoorzitter is gefrustreerd over veronachtzaming van rapport uit 2015
14/12 18u15  OM eist 3,5 jaar cel tegen oud-directeur Brabantse woningcorporatie Woningcorporatie Laurentius door haar eigen topman volgens OM voor miljoenen benadeeld in vastgoedcarrousels met bevriende architect.
14/12 17u30  ECB ziet nog steeds geen aantrekkende inflatie en laat beleid ongewijzigd Economische groeiprognose fors opwaarts bijgesteld.
14/12 16u30  Rutte haalt uit naar Visegrad-landen Premier noemt financiële steun van Oost-Europese landen aan migratieprojecten in Libië een 'schaamteloos verhaal'.
14/12 16u15  Onderzoek wijst uit: FD Gazellen zijn stabiele groeiers Meer dan andere groeibedrijven zijn FD Gazellen in staat in te springen op veranderende omstandigheden en over grenzen heen te kijken, concludeert onderzoeker Carsten Röskes van Universiteit Maastricht na vergelijking van Nederlandse en Noorse groeiers.
14/12 16u00  ECB verhoogt groeiverwachtingen Centrale bank laat beleid ongewijzigd en verhoogt groeiverwachtingen naar 2,4% dit jaar en 2,3% voor volgend jaar.
14/12 15u30  Beveiligingsbedrijf Fox-IT zelf gehackt Hackers kregen korte tijd toegang tot bestanden die mensen naar het bedrijf stuurden
14/12 15u30  Bestuur Huis voor Klokkenluiders treedt af na kritisch rapport over functioneren Van de 28 verzoeken voor een onderzoek naar een mogelijke misstand is uiteindelijk geen enkele in behandeling genomen.
Laatste update: donderdag 14 december 2017, 22u30
Lees meer van fd.nl >

Nieuws.nl

Verbergen Tonen
15/12 01u00  Verdachte aangehouden in Maastricht MAASTRICHT (ANP) - De politie heeft donderdagavond een man aangehouden voor ,,mogelijke betrokkenheid'' bij de steekpartijen in Maastricht. De politie bevestigt dat een man en een vrouw zijn doodgestoken. Drie anderen raakten gewond. Over de identiteit van de dader en slachtoffers is niets bekendgemaakt. Het bericht Verdachte aangehouden in Maastricht verscheen eerst op Nieuws.nl.12 
15/12 00u30  Libelle is tijdschrift van het jaar AMSTERDAM (ANP) - Het beste tijdschrift van het afgelopen jaar is Libelle. Het magazine kreeg donderdagavond een Mercur. De uitreiking was in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Het bericht Libelle is tijdschrift van het jaar verscheen eerst op Nieuws.nl.12 
15/12 00u30  Steeds vaker verborgen ruimte in auto’s ROTTERDAM (ANP) - De politie Rotterdam ontdekt steeds vaker verborgen ruimtes in voertuigen, vooral in auto's van criminelen. In die holtes zijn cash geld, drugs of een wapen verstopt. Op dit moment worden in Rotterdam en omstreken tientallen verborgen ruimtes per jaar gevonden, zegt Arjan de Zwart van de regionale recherche in de Maasstad. Het bericht Steeds vaker verborgen ruimte in auto’s verscheen eerst op Nieuws.nl.14 
15/12 00u15  ‘Dader en slachtoffers komen uit Syrië’ MAASTRICHT (ANP) - Buurtbewoners vertellen dat de twee mensen die donderdagavond werden doodgestoken in Maastricht uit Syrië komen. Het zou gaan om een man en een vrouw. Ook de vermoedelijke dader is volgens diverse mensen uit de buurt een Syriër. Hij zou een familielid zijn van de slachtoffers. Twee mensen zouden zijn opgepakt, maar de politie wilde dat niet bevestigen. Het bericht ‘Dader en slachtoffers komen uit Syrië’ verscheen eerst op Nieuws.nl.11 
15/12 00u15  Gewonde bij arrestatie na schot agent Den Haag DEN HAAG (ANP) - In Den Haag heeft de politie donderdagavond een schot gelost bij een arrestatie in een restaurant aan de Wagenstraat. Een man raakte daarbij gewond. Hij is naar het ziekenhuis gebracht. Het bericht Gewonde bij arrestatie na schot agent Den Haag verscheen eerst op Nieuws.nl.12 
14/12 23u45  Van Gerwen stoomt door naar tweede ronde LONDEN (ANP) - Michael van Gerwen heeft de tweede ronde bereikt op de WK darts in Londen. De titelverdediger uit het Brabantse Vlijmen was in de eerste ronde te sterk voor zijn landgenoot Christian Kist en won met 3-1 in sets. Het bericht Van Gerwen stoomt door naar tweede ronde verscheen eerst op Nieuws.nl.
14/12 23u00  Koninklijke onderscheiding atlete Schippers UTRECHT (ANP) - Dafne Schippers is donderdag tijdens het Atletiekgala in Utrecht koninklijk onderscheiden. De Utrechtse atlete ontving de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau uit handen van Bruno Bruins, de minister voor Medische Zorg en Sport. Het bericht Koninklijke onderscheiding atlete Schippers verscheen eerst op Nieuws.nl.
14/12 23u00  Twee doden en gewonden door geweld Maastricht MAASTRICHT (ANP) - In Maastricht zijn donderdagavond twee mensen doodgestoken en meerdere mensen gewond geraakt. Het bericht Twee doden en gewonden door geweld Maastricht verscheen eerst op Nieuws.nl.
14/12 22u45  Schippers en Vloon in de prijzen UTRECHT (ANP) - Dafne Schippers en Menno Vloon zijn donderdag tijdens het Atletiekgala in Utrecht gekroond tot beste atleten van het jaar. Schippers prolongeerde haar wereldtitel op de 200 meter en pakte brons op de 100 meter. Ze hield in de verkiezing meerkampster Anouk Vetter en langeafstandsloopster Sifan Hassan achter zich. Het bericht Schippers en Vloon in de prijzen verscheen eerst op Nieuws.nl.
14/12 22u30  Wall Street sluit met kleine verliezen NEW YORK (ANP) - De effectenbeurzen in New York zijn donderdag met kleine verliezen gesloten. Disney en 21st Century Fox stonden in de schijnwerpers na een miljardendeal. Ook hadden beleggers belangstelling voor de beslissing van de Amerikaanse toezichthouder FCC om netneutraliteit af te schaffen. Verder verwerkten ze verschillende rentebesluiten, waaronder die van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Bank of England (BoE). Het bericht Wall Street sluit met kleine verliezen verscheen eerst op Nieuws.nl.
14/12 22u30  Mollema: zaak-Froome slecht voor de sport HVAR (ANP) - Bauke Mollema was vooral verbaasd over de positieve dopingtest van Chris Froome in de Ronde van Spanje. ,,Dit verwacht je niet van iemand die al zo lang meegaat en al honderden controles heeft gehad'', zei Mollema bij de presentatie van zijn ploeg Trek-Segafredo voor de camera van de NOS. Woensdag werd bekend dat bij Vuelta-winnaar Froome een te hoge waarde salbutamol is aangetroffen in zijn urine. De Brit moet zich daarvoor verantwoorden bij de internationale wielrenunie UCI. Het bericht Mollema: zaak-Froome slecht voor de sport verscheen eerst op Nieuws.nl.
14/12 22u30  Golf Awards opnieuw voor Luiten en Van Dam NOORDWIJK (ANP) - Joost Luiten en Anne van Dam zijn donderdagavond in Noordwijk uitgeroepen tot beste golfer en golfster van het jaar. De toekenning op een gala in Huis ter Duin was geen verrassing. Luiten kreeg de prijs al voor de achtste keer op rij. Voor Van Dam, die vorige week haar derde jaar als golfprof afrondde met de vijfde plaats in het Europese geldklassement, was het de tweede keer dat ze de beste was. Het bericht Golf Awards opnieuw voor Luiten en Van Dam verscheen eerst op Nieuws.nl.
14/12 22u00  Dode en gewonden door steekpartij Maastricht MAASTRICHT (ANP) - Door een of meerdere steekpartijen in Maastricht is donderdagavond iemand overleden en zijn meerdere mensen gewond geraakt. Dat meldt de politie. Het bericht Dode en gewonden door steekpartij Maastricht verscheen eerst op Nieuws.nl.
14/12 21u00  Smit klopt titelverdediger Van de Zandschulp ROTTERDAM (ANP) - Tennisser Botic van de Zandschulp is uitgeschakeld op de NK tennis in Rotterdam. De titelverdediger ging donderdagavond in drie sets onderuit tegen Jasper Smit: 6-1 4-6 6-1. Het bericht Smit klopt titelverdediger Van de Zandschulp verscheen eerst op Nieuws.nl.
14/12 20u30  OM Zuid-Afrika: geen borgtocht Kouwenhoven KAAPSTAD (ANP) - ,,Hij is zo rijk geworden door de misdaden waar hij voor is veroordeeld. Dit is allemaal bloedgeld.'' Met die woorden verzette de officier van justitie in Kaapstad zich donderdag volgens Zuid-Afrikaanse media tegen vrijlating op borgtocht van Guus Kouwenhoven. De Nederlandse rechter heeft hem bij verstek tot negentien jaar celstraf veroordeeld voor illegale wapenhandel en medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden in Liberia en Guinee. Het bericht OM Zuid-Afrika: geen borgtocht Kouwenhoven verscheen eerst op Nieuws.nl.
Laatste update: vandaag om 1u00
Lees meer van Nieuws.nl >

De Stentor

Verbergen Tonen
15/12 01u00  Politie ziet steeds vaker verborgen ruimtes in auto's De Rotterdamse politie ziet steeds vaker dat verborgen ruimten in auto’s worden ingebouwd om er drugs, wapens of crimineel geld in te verstoppen. ,,Soms zijn zelfs onze specialisten wel een uur bezig voor ze iets tegenkomen’’, zegt Arjan de Zwart, hoofd van de regionale recherche.12 
15/12 00u30  Twee doden bij steekincidenten Maastricht, verdachte aangehouden In Maastricht zijn vandaag bij twee steekincidenten twee doden en verschillende gewonden gevallen. Dat meldt de politie. De slachtoffers zijn vermoedelijk van Syrische afkomst. Er is een verdachte aangehouden.19 
15/12 00u00  Immers doorbreekt doelpuntloze serie, Assaidi en Ziyech tonen klasse Elke speelronde in de eredivisie beoordelen de verslaggevers van AD Sportwereld alle spelers. In de doordeweekse ronde was FC Twente-aanvaller Oussama Assaidi de absolute blikvanger. Mede dankzij zijn twee doelpunten op bezoek bij NAC Breda wonnen de Tukkers weer eens een uitduel. Voor zijn optreden kreeg hij van ons een welverdiende 8.
15/12 00u00  Ziyech kan wel lachen om staande ovatie na goal Na 49 mislukte pogingen verzilverde Hakim Ziyech donderdag voor het eerst een vrije trap voor Ajax. Hij brak in de slotfase het verzet van Excelsior (3-1).12 
15/12 00u00  Keizer had vooraf voor achterstand van vijf punten getekend Trainer Marcel Keizer is niet ontevreden over de achterstand van vijf punten van Ajax op PSV. Sterker nog, de opvolger van Peter Bosz vertelde na de zege van zijn ploeg op Excelsior (3-1) dat hij in juli voor dit verschil had getekend.12 
14/12 23u45  Faik over hands: Het was een reflex, heel raar Of Excelsior zonder zijn handsbal een punt of meer over had gehouden aan het uitduel bij Ajax, is hoogst twijfelachtig. Maar merkwaardig was het moment wel, tien minuten na rust, bij een 1-1 stand. Bij een voorzet van Hakim Ziyech schoot de rechterarm van Hicham Faik uit het niets omhoog in het strafschopgebied, waarna Kasper Dolberg de penalty benutte.
14/12 23u45  LIVE: Price naar hoog gemiddelde in slotpartij Vanavond is het WK darts begonnen. Titelfavoriet Michael van Gerwen won zijn eerste partij met 3-1 van landgenoot Christiaan Kist. Eerste ronde WK LIVE: Price (Wal, 16) - Evetts (Eng) 1-2 in legs (1-0 in sets) (best of 5 sets) Afgelopen Van Gerwen (Ned, 1) - Kist (Ned) 3-1 Beaton (Eng, 25) - O'Connor (Ier) 3-1 Wilson (Eng, 32) - Ratajski (Pol) 3-1
14/12 23u30  Gordon reageert op Facebook: Het juiste gevoel was er gewoon niet Gordon ontdekte tot zijn grote teleurstelling al halverwege de opnames van Gordon gaat trouwen dat de juiste man niet tussen de kandidaten zat. ,,Ik heb nog met alle goede wil van de wereld dit gevoel om proberen te draaien maar dat kun je helaas niet afdwingen', schrijft de presentator op Facebook na de verrassende ontknoping van de trouwshow. Vanavond was te zien dat Gordon niemand koos tot zijn echtgenoot.
14/12 23u30  LIVE: Price besluit roerig avondje in Ally Pally Vanavond begint het WK darts. En meteen komt titelfavoriet Michael van Gerwen in de eerste ronde in actie. Tegenstander is zijn landgenoot Christian Kist. Eerste ronde WK LIVE: Price (Wal, 16) - Evetts (Eng) 0-0 in legs (1-0 in sets) (best of 5 sets) Afgelopen Van Gerwen (Ned, 1) - Kist (Ned) 3-1 Beaton (Eng, 25) - O'Connor (Ier) 3-1 Wilson (Eng, 32) - Ratajski (Pol) 3-1
14/12 23u30  Keizer rekent voorlopig niet op Wöber Ajax-trainer Marcel Keizer rekent zondag niet op Maximilian Wöber. De verdediger liep vanavond tegen Excelsior een blessure op en werd per brandcard afgevoerd. ,,Ik ben geen dokter, maar zoals ik hem zag liggen is hij er zondag zeker niet bij’’, aldus Keizer bij FOX Sports.
14/12 23u15  Twitter ontploft na uitzending Gordon: 'We zijn bedonderd door RTL' Twitter is vanavond bijna ontploft toen bleek dat Gordon er uiteindelijk toch niet voor koos te trouwen met Rogier of Manuel. ,,Ik kon het écht niet'', aldus de 49-jarige presentator. Tv-kijkers zijn echter diep teleurgesteld en ronduit verbijsterd. Een greep uit de vele reacties. Zoals: 'waar hebben we nou al die weken naar zitten kijken'. Anderen vinden dat het Gordon juist siert dat hij toch maar niet naar het altaar ging.
14/12 23u15  Team AkzoNobel loopt schade op in Ocean Race De boot van Team AkzoNobel heeft in de derde etappe van de Volvo Ocean Race schade opgelopen. Dat gebeurde in de Zuidelijke Oceaan in de nabijheid van Antarctica.
14/12 23u15  Discobus warmt Apeldoorn nog een keer op voor 3FM Serious Request Hits als 'I like to move it, move it', 'Eat Sleep Rave Repeat' en 'Dom, Lomp en Famous', schalden donderdagavond door de Hoofdstraat van Apeldoorn. Met de rijdende discobus werd de langste winkelstraat van Nederland even omgetoverd tot langste discostraat van het land, om nog een keer duidelijk te maken dat 3FM Serious Request maandag echt van start gaat in Apeldoorn.
14/12 23u15  LIVE: Price besluit avond in Ally Pally Vanavond begint het WK darts. En meteen komt titelfavoriet Michael van Gerwen in de eerste ronde in actie. Tegenstander is zijn landgenoot Christian Kist. Eerste ronde WK LIVE: Price (Wal, 16) - Evetts (Eng) 0-0 (best of 5 sets) Afgelopen Van Gerwen (Ned, 1) - Kist (Ned) 3-1 Beaton (Eng, 25) - O'Connor (Ier) 3-1 Wilson (Eng, 32) - Ratajski (Pol) 3-1
14/12 23u00  Is een politicus te onmisbaar om een papadag op te nemen? Had voetbaljournalist Johan Derksen gelijk toen hij zei dat politici als Jesse Klaver te onmisbaar zijn om een papadag te kunnen opnemen? Duizenden AD-lezers die hebben gestemd op onze poll zijn verdeeld. Iets meer dan de helft van de mensen acht een papadag voor politici onmogelijk, terwijl een nipte minderheid vindt dat politici juist het goede voorbeeld geven door tijd aan hun kinderen te besteden.
Laatste update: vandaag om 1u00
Lees meer van De Stentor >

Reformatisch Dagblad

Verbergen Tonen
15/12 00u45  Verdachte aangehouden in Maastricht De politie heeft donderdagavond een man aangehouden voor „mogelijke betrokkenheid” bij de steekpartijen in Maastricht. De politie bevestigt dat een man en een vrouw zijn doodgestoken. Drie anderen raakten gewond. Over de identiteit van de dader en slachtoffers is niets bekendgemaakt.11 
15/12 00u15  Gewonde bij arrestatie na schot agent Den Haag In Den Haag heeft de politie donderdagavond een schot gelost bij een arrestatie in een restaurant aan de Wagenstraat. Een man raakte daarbij gewond. Hij is naar het ziekenhuis gebracht.13 
15/12 00u15  „Dader en slachtoffers komen uit Syrië” Buurtbewoners vertellen dat de twee mensen die donderdagavond werden doodgestoken in Maastricht uit Syrië komen. Het zou gaan om een man en een vrouw. Ook de vermoedelijke dader is volgens diverse mensen uit de buurt een Syriër. Hij zou een familielid zijn van de slachtoffers. Twee mensen zouden zijn opgepakt, maar de politie wilde dat niet bevestigen.22 
15/12 00u15  Steeds vaker verborgen ruimte in auto’s De politie Rotterdam ontdekt steeds vaker verborgen ruimtes in voertuigen, vooral in auto’s van criminelen. In die holtes zijn cash geld, drugs of een wapen verstopt. Op dit moment worden in Rotterdam en omstreken tientallen verborgen ruimtes per jaar gevonden, zegt Arjan de Zwart van de regionale recherche in de Maasstad.15 
14/12 23u15  Tweede dode door natuurbrand Californië De uitgestrekte natuurbrand in Californië heeft een tweede leven geëist. Brandweercommandant Ken Pimlott maakte donderdag bekend dat een van zijn personeelsleden tijdens het werk om het leven is gekomen. Over de toedracht deed hij geen mededelingen.
14/12 22u30  Wall Street sluit met kleine verliezen De effectenbeurzen in New York zijn donderdag met kleine verliezen gesloten. Disney en 21st Century Fox stonden in de schijnwerpers na een miljardendeal. Ook hadden beleggers belangstelling voor de beslissing van de Amerikaanse toezichthouder FCC om netneutraliteit af te schaffen. Verder verwerkten ze verschillende rentebesluiten, waaronder die van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Bank of England (BoE).
14/12 22u00  Vliegtuigje crasht bij Ravensburg, drie doden Door het crashen van een vliegtuigje in de buurt van de Duitse plaats Ravensburg (Baden-Württemberg) zijn donderdagavond drie mensen om het leven gekomen. De Cessna was van luchthaven Frankfurt-Egelsbach op weg naar Friedrichshafen. Het toestel stortte volgens de politie door nog onbekende oorzaak neer in een bosgebied.
14/12 22u00  Dode en gewonden door steekpartij Maastricht Door een of meerdere steekpartijen in Maastricht is donderdagavond iemand overleden en zijn meerdere mensen gewond geraakt. Dat meldt de politie.
14/12 21u30  Vier doden door helikoptercrash Door een helikoptercrash ten noorden van de Canadese plaats Tweed in Ontario zijn donderdag vier mensen om het leven gekomen. Volgens CBC News heeft energiebedrijf Hydro One bevestigd dat het om een van zijn toestellen ging. De oorzaak van het ongeluk is nog niet bekend.
14/12 21u15  EU verlengt sancties tegen Rusland De Europese Unie verlengt de economische sancties tegen Rusland met zes maanden. De regeringsleiders zijn daar eensgezind over, liet EU-president Donald Tusk weten na beraad op een top in Brussel. De formele afhandeling staat gepland voor volgende week. De sancties zouden 31 januari aflopen.
14/12 21u00  Achtste planeet van Kepler-90 ontdekt Ons eigen zonnestelsel met acht planeten rond een enkele ster was lang bijzonder, maar nu is op 2545 lichtjaren van de aarde zijn gelijke gevonden. Dat heeft NASA donderdag bekendgemaakt. Dankzij analyse van gegevens van de Kepler ruimtetelescoop is de achtste planeet van Kepler-90, een op de zon lijkend hemellichaam, ontdekt.
14/12 20u45  VS: Iran bewapende Jemenitische opstandelingen De Verenigde Staten beschuldigen Iran van het bewapenen van de Jemenitische Houthi-rebellen. Daarmee overtreedt Teheran VN-resoluties, zei de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley. Zij toonde onder meer een vermeend Iraans projectiel dat door de Houthi’s zou zijn afgevuurd op Saudi-Arabië.
14/12 20u45  Jonge verdachten vast voor dood man Sneek De politie in Friesland heeft twee verdachten van 16 en 17 jaar oud aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij fataal geweld in Sneek eerder op donderdag. Een 39-jarige man uit die plaats kwam om het leven. De twee verdachten zijn afkomstig uit de gemeente Súdwest-Fryslân, aldus de politie.
14/12 20u15  Ook president-commissaris Steinhoff stapt op President-commissaris Christo Wiese vertrekt bij het geplaagde winkelconcern Steinhoff. De grootaandeelhouder nam donderdag ontslag. Ook zijn zoon Jacob Wiese heeft vanwege de familiebanden zijn vertrek aangekondigd.
14/12 20u15  OM Zuid-Afrika: geen borgtocht Kouwenhoven „Hij is zo rijk geworden door de misdaden waar hij voor is veroordeeld. Dit is allemaal bloedgeld.” Met die woorden verzette de officier van justitie in Kaapstad zich donderdag volgens Zuid-Afrikaanse media tegen vrijlating op borgtocht van Guus Kouwenhoven. De Nederlandse rechter heeft hem bij verstek tot negentien jaar celstraf veroordeeld voor illegale wapenhandel en medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden in Liberia en Guinee.
Laatste update: vandaag om 0u45
Lees meer van Reformatisch Dagblad >

Blik op Nieuws

Verbergen Tonen
14/12 23u45  Meeste Musical Award nominaties voor Fiddler on the Roof Meeste Musical Award nominaties voor Fiddler on the Roof Met negen nominaties de grootste kanshebber op Musical Awards Gala 2018
14/12 23u00  Europese leiders lanceren basis voor Europese Defensie De europese staatshoofden hebben tijdens een top in Brussel ook enog even de bais gelegd voor de uitbouw van een Europese Defensie.
14/12 23u00  Twee doden en meerdere gewonden bij steekincidenten Maastricht Bij twee verschillende steekincidenten in Maastricht zijn donderdag een dode en verschillende gewonden gevallen. Dat heeft de politie bekendgemaakt.
14/12 22u30  Dode en gewonden bij steekincidenten Maastricht Bij twee verschillende steekincidenten in Maastricht zijn donderdag een dode en verschillende gewonden gevallen. Dat heeft de politie bekendgemaakt.
14/12 21u30  Overvaller bedreigt medewerkster casino Egmond aan Zee In Egmond aan Zee is een medewerkster van casino flamingo donderdagavond door een overvaller bedregd 'met iets dat op een wapen lijkt of een wapen ís', zo meldt NH Nieuws.
14/12 21u00  Vier tieners komen in Frankrijk om het leven bij botsing tussen trein en schoolbus Bij een botsing tussen een trein en een schoolbus zijn in Zuid-Frankrijk zeker vier tieners om het leven gekomen.
14/12 21u00  Gezochte slachtoffer mishandeling bij No Surrender heeft zich bij de politie gemeld Tijdens de uitzending van Opsporing Verzocht was afgelopen dinsdag een geluidsfragment te horen waarin een man werd mishandeld bij motorclub No Surrender. Dit zou gebeurd zijn in het voormalige clubhuis in Emmen. De politie was opzoek naar het slachtoffer.
14/12 20u45  Twee tieners aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij dood man (39) uit Sneek De politie heeft twee verdachten aangehouden inzake de dood van een 39-jarige man uit Sneek.
14/12 20u00  Politie vraagt hulp aan woonbootbewoners Leeuwarden bij zoektocht naar Remon Bruinsma Woonbootbewoners in Leeuwarden hebben van de politie het verzoek gekregen om onder hun woonark te kijken. Dit in verband met de zoektocht naar Remon Bruinsma.
14/12 20u00  Tweede stoffelijk overschot opgegraven in onderzoek insulinemoorden Op de begraafplaats in Heerjansdam is de politie donderdag bezig geweest met het opgraven van een lichaam in verband met het onderzoek naar de insulinemoorden in Puttershoek.
14/12 20u00  Man hoort 16 jaar cel eisen voor doodsteken zwangere vriendin Tegen de man die op 17 juli van dit jaar in Lopik zijn hoogzwangere vriendin doodstak, heeft de officier van justitie donderdag een gevangenisstraf van zestien jaar geëist. Die avond drong tot hem door dat zij bij hem weg zou gaan. Hij was bang om alles te verliezen wat hem lief was.
14/12 19u30  Dodelijk ongeval Dedemsvaart Bij een ernstig ongeval op de N377 bij Dedemsvaart is donderdagmiddag een persoon om het leven gekomen.
14/12 19u00  Energierekening volgend jaar bij iedereen omhoog Volgend jaar gaat de energierekening bij iedereen omhoog. 'Dit is daarom een goed moment om weer eens je energiecontract te vergelijken', zo meldt Pricewise donderdag.
14/12 19u00  FNV houdt stakingen bij Bakkersland om beter loonbod, toeslagen en zeggenschap Op diverse plaatsen in Nederland staken vandaag de medewerkers van bakkerijen van Bakkersland Ridderkerk, Rotterdam, Aalsmeer, Emmeloord en Kerkrade, Vomar Alkmaar en Jaffa Bakery in Amsterdam. De FNV-leden in de bakkerijen staken van donderdag 14 december tot vrijdagochtend voor een beter loonbod, toeslagen en meer zeggenschap over de eigen werktijden
14/12 18u45  Milieudefensie blij met verplaatsen scooter naar rijbaan Gemeenten mogen binnenkort scooters op de rijbaan laten rijden in plaats van op het fietspad. Dat laat minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) weten in een Kamerdebat vanmiddag.
Laatste update: donderdag 14 december 2017, 23u45
Lees meer van Blik op Nieuws >

Metro

Verbergen Tonen
14/12 22u45  Gorden trouwt met... niemand! Gordon heeft aan het einde van zijn zoektocht naar een ideale echtgenoot besloten nog niemand ten huwelijk te vragen. Zowel de bedeesde horeca-ondernemer Rogier als de goedlachse Italiaanse steward Manuel kreeg niet het gehoopte huwelijksaanzoek. De achtste en laatste aflevering van Gordon gaat trouwen…maar met wie? speelde zich af in Zuid-Afrika. Gordon had twee potentiële huwelijkspartners naar Kaapstad meegenomen en stelde zijn keuze uit tot het allerlaatste moment. Een dag voor de grote dag had hij nog een date met beide mannen. Gordon nam beiden mee op safari. Het zou een keuze worden tussen de stabiele Hollandse Rogier, die vader is van een dochtertje, en de aantrekkelijke Romeinse psycholoog, banketbakker die van beroep steward is. Maar voor geen van beiden ging Gordon uiteindelijk door de knieën. 100 procent „Ik heb een keuze gemaakt in mijn hoofd en in mijn hart en die keuze is vandaag bevestigd’’, zei Gordon tijdens de safari. Aan al zijn gasten op het huwelijk, dat niet doorging, legde hij uit waarom hij alleen bij het altaar stond, zonder bruidegom aan zijn zijde: „Het is misschien wel de moeilijkste keuze uit mijn leven, maar de meest wijze en verstandige. Als ik niet 100 procent kan geven aan iemand die wel 100 procent aan mij zou geven, dat zou ik nooit met mezelf kunnen verenigen.” Manuel en Rogier hoopten tot het laatste moment ten huwelijk te worden gevraagd, maar reageerden sportief. „Zo is het leven’’, antwoordde Manuel aan Gordon. „Het gaat erom dat jij gelukkig bent. En ik heb liever een goede vriend dan een echtgenoot voor een jaar”, zei de Italiaan. Aan Rogier legde Gordon uit dat hij de vlinders in zijn buik miste. „Als ik je nu zou vragen, vraag ik iets dat niet overeenkomt met mij als mens, als persoon’’, verklaarde Gordon. Leidenaar Rogier knikte begrijpend, maar reageerde achteraf ook teleurgesteld. Rogier: „Het is alles of niets. Ik ben heel blij dat Gordon zo eerlijk tegen zichzelf is geweest en ook tegen mij.”
14/12 22u45  Kromowidjojo sluit dag af met twee keer goud Twee keer in tien minuten tijd veroverde Ranomi Kromowidjojo goud in een drukke zwemavond. De 27-jarige zwemster schreef voor het eerst de Europese titel op de 50 meter vlinderslag op haar toch al imposante erelijst. Nog geen tien minuten later bezorgde ze Nederland als slotzwemster goud op de gemengde estafette 4x50 meter wisselslag. Topfavoriet Kromowidjojo was als topfavoriete de finale van de 50 meter vlinderslag ingegaan, zeker na de verrassende uitschakeling van titelverdedigster Sarah Sjöström. Ze ging er als een speer vandoor en de Deense Emilie Beckmann kon niet meer langszij komen. 'Kromo' tikte aan in 24,78, voor Beckmann in 25,16. Daarachter veroverde Maaike de Waard met 25,24 haar eerste individuele medaille op een groot toernooi. Boegbeeld Nog geen tien minuten later moest het boegbeeld van het Nederlandse zwemmen opnieuw aan de bak. In de finale van de gemengde estafette lag Nederland met Kira Toussaint ver achter op Wit-Rusland, Frankrijk en Duitsland, waar mannen waren gestart. Na Arno Kamminga en Joeri Verlinden, kwam Kromowidjojo in het bad en lagen de zes estafettes ineens naast elkaar. Het eindschot van de Nederlandse was het beste. Zij tikte aan in een nationaal record van 1.37,71 en bleef Wit-Rusland drie honderdsten en Frankrijk vier honderdsten van een seconde voor. Toussaint had donderdag in een nieuw Nederlands record zilver veroverd op de 100 meter rugslag. Ze moest met haar tijd van 56,21 alleen de Hongaarse Katinka Hosszú (55,66) voorlaten. Net naast Kamminga en Verlinden hadden eerder op de avond net naast een medaille gegrepen. Kamminga eindigde als vierde op de 100 meter schoolslag. Verlinden finishte als vijfde op de 100 meter vlinderslag. Kyle Stolk werd vijfde op de 200 meter vrije slag. Kromowidjojo en Femke Heemskerk plaatsten zich voor de finale van de 100 meter vrije slag van vrijdag. Marrit Steenbergen bereikte de finale op de 100 meter wisselslag.
14/12 22u15  Dode en gewonden door steekpartij Maastricht Door een of meerdere steekpartijen in Maastricht is donderdagavond iemand overleden en zijn meerdere mensen gewond geraakt. Dat meldt de politie. De politie vond de dode aan de Botsaartstraat. De gewonden werden aangetroffen op de Joseph Postmesstraat, een stuk verderop. Volgens een ooggetuige zijn er drie ambulances bij de Joseph Postmesstraat en is er veel politie te vinden.   Nadere bijzonderheden ontbreken nog.
14/12 22u00  Wat je vrijdag aan moet? Een kersttrui! Wat je vrijdag aan moet naar werk? Een kersttrui! Het is vrijdag 15 december namelijk Foute Kersttruiendag. Maar lang niet iedereen durft zo'n fout exemplaar naar werk aan te doen.  Dit jaar nog een exemplaar Dat blijkt uit onderzoek van Dresscode.nl. Zij hielden een poll onder 1542 mensen, waaruit blijkt dat maar 21 procent van de ondervraagden een foute kersttrui in huis heeft. 2,5 procent van die mensen heeft zelfs meer dan vijf (!) foute kersttruien in huis. En van alle mensen die de trui nog niet hebben, geeft ook nog eens 18,9 procent van de ondervraagden aan er dit jaar nog een exemplaar in huis te willen halen.   Genoeg keuze voor een exemplaar voor op werk zou je denken, maar uit het onderzoek blijkt dat 65 procent van de ondervraagden niet meedoet aan Foute Kersttruiendag. Bijna 30 procent (29,7) weet zelfs niet eens dat de dag bestaat!  Geen (kerst)bal aan  Zonde, want een beetje foute kersttrui zou een dagje kantoor toch best een beetje opleuken volgens ons. Dat vindt ook 43,7 procent van de ondervraagden die nog geen Foute Kersttruiendag op werk heeft, maar er wel graag eentje zou willen hebben. Daarentegen vindt 40,9 procent er echt geen (kerst)bal aan: zij hoeven ook geen Foute Kersttruiendag op werk.  En ach, uiteindelijk zijn we toch ook gewoon eigenwijze Hollanders: 49,7 procent van de mensen trekt dit jaar toch echt een foute kersttrui aan naar werk. Foute Kersttruiendag of niet... En gelijk hebben ze! 
14/12 21u15  Gordon: 'Ik heb echt klote weken gehad' Voor wie kiest Gordon vanavond in Gorden Gaat Trouwen... Maar Met Wie? De ex-zanger en presentator vertelde donderdagmiddag in De Coen en Sander Show dat hij in ieder geval heel lang heeft nagedacht over het tv-programma.  „Ik heb er vier jaar over gedaan om ja te zeggen', zei Gordon in de show. „En het is ook niet niks. Het is wel een stap die je maakt. Ik laat zo intens in mijn privéleven kijken, dat was voor mij echt wel een moeilijke stap.  Klote weken Goor liet verder in de show weten dat hij heel lang bang was dat zou uitlekken met wie hij getrouwd is. „Ik heb echt klote weken gehad. Dat meen ik echt. Dat je niet kunt vertellen wat het is, het is zo fucking kut. Dat iedereen je feliciteert, maar je kan niets zeggen.' The Roast of Giel Gorden reageerde in de show verder nog even op The Roast van Giel, aangezien hij zelf ook als eerste bn'er ooit een roast had. „Ik vond hem op sommige gedeelten heel goed en op sommige gedeelten echt niet goed. Soundos vond ik niet heel sterk, hakkelend.' „Ik vond Dennis Weening ook teleurstellend. Maar wie ik heel sterk vond is Peter Pannekoek, die was echt waanzinnig goed. Weet je wat zo lullig was dit seizoen? Niemand wilde. Dat is zo klote; mensen zijn allemaal zo serieus met hun carrière bezig. Dan denk ik: godverdorie jongens.'   Hij heeft nog wel wat suggesties voor mensen die leuk zijn om te roasten: „Weet je wie ideaal zou zijn? Johnny de Mol. Katja Schuurman is natuurlijk fantastisch om te pakken te nemen. Wat dacht je van Peter R. de Vries of Badr Hari. Kom op!’ De laatste uitzending van Gorden Gaat Trouwen... Maar Met Wie? is vanavond om 21.30 uur te zien op RTL 4. 
14/12 19u45  Racistische vrouw wordt uit Starbucks gezet Een video waarin een Amerikaanse vrouw woest is vanwege het feit dat twee klanten in Starbucks Koreaans met elkaar spraken, gaat viral.  'Praat alleen Engels' Het gaat om voorval op 10 december, in een Starbucks in het plaatsje Walnut Creek. Een klant daar wordt woest als ze hoort dat twee klanten onderlink Koreaans met elkaar praten. Eén van de klanten, Annie An op Facebook, vertelt dat ze rustig zat te kletsen, toen een oudere dame haar woest toesprak met de woorden: „Dit is Amerika. Praat álleen Engels.'  Toen An verbaasd vroeg waar dit op sloeg, zei de vrouw nogmaals dat ze in Amerika leefden en dat ze geen 'vreemde' taal wilde horen. Walgelijk De twee raakten in een discussie, waarna het Starbucks personeel zich besloot te mengen. Vanaf dat moment filmde An het incident. Op de beelden is te zien dat de vrouw onder andere zegt dat ze de taal van An 'walgelijk' noemt, ze zich 'vooral ergert aan Koreanen', 'ze die taal niet wil horen' en dat ze het alleen accepteert dat An in Starbucks is „Als ze haar mond houdt.'  Terug naar je eigen land  Als de medewerkers van Starbucks de vrouw erop wijzen dat iedereen zijn of haar eigen taal mag spreken in hun zaak, roept de vrouw tegen An dat ze terug moet naar haar eigen land. Daarop vragen de medewerkers de vrouw te vertrekken. Uiteindelijk wordt de politie gebeld en de vrouw naar buiten geëscorteerd.    „Dit is de meest ongelofelijke en onverwachtse dag van heel 2017 voor mij', zegt An op haar Facebookpagina. „En het verbaasde mij nog het meest dat ze maar door bleef klagen over mijn taal toen de politie er was. Ik zou willen dat geen enkele immigrant of internationale student dit soort verschrikkelijke dingen hoeft mee te maken.' 
14/12 18u30  Nieuwsgierige herten checken assortiment winkeltje Zo met de feestdagen is menig mens nieuwsgierig wat er in andermans huizen en winkeltjes gebeurt. Maar dat blijkt ook voor dieren te gelden, merkte de Amerikaanse Lori Jones.  Jones kreeg namelijk hoog bezoek van een stel herten in haar winkeltje in Colorado. Zo'n drie weken geleden liep een moederhert haar winkel binnen, waardoor Jones het prachtige beestje op de foto kon zetten, terwijl zij heel dichtbij stond.  Zonnebrillen checken Jones vertelt aan 9NEWS dat ze aan het werk was, toen de moederhert zo haar winkeltje in wandelde om te kijken wat zij allemaal in het assortiment had. Nadat het beest een kijkje had genomen bij de zonnebrillen en de chips, wist Jones het vrouwtje naar buiten te lokken met een pindareep.  Daarmee zou het wel gedaan zijn met de nieuwsgierigheid van het beestje, dacht Jones, maar niets was minder waar. Toen ze naar het magazijn liep om de voorraad te checken en terugkeerde, zag ze dat het hertje drie soortgenoten had meegenomen die ook nieuwsgierig waren geworden naar het aanbod in de winkel. Jones kreeg het voor elkaar om de beestjes op de foto te zetten met haar telefoon. Ze vertelt dat ze ontzettend hard moest lachen toen ze de nieuwsgierige familie in haar winkeltje zag. De foto's die Jones maakte zijn inmiddels al duizenden keren geliked en gedeeld. Dat het beestje zo dichtbij durfde te komen is namelijk best wel zeldzaam. En deze nieuwsgierigheid geeft toch iedereen een glimlach op het gezicht? 
14/12 18u30  Oh Oh Amsterdam: van 2 x engel naar cut met een k Metro's Iris neemt je mee in haar Amsterdam, waar van alles in voorbij komt. Van Chinese massagesalon tot het stiekem begraven van cavia’s en spannende afters. En alles ertussenin. Perzische prins Onderweg naar Amsterdam strand ik met honderden medereizigers op station Amersfoort. Een dubbeldekstrein komt binnen en de omroepstem waarschuwt dat deze trein níet naar Utrecht gaat, waarna iedereen vriendelijk verzocht wordt de trein te verlaten. Ik kijk op m’n gemakje naar alle naar buiten stromende reizigers, de een nog bozer dan de ander. Behalve de man die met een grote glimlach boven blijft zitten en vanaf het perron houd ik hem in de gaten. Hij lijkt op een Perzische prins en wuift naar me wanneer ik met gebaren probeer duidelijk te maken dat-ie moet uitstappen en dat hij anders wel bij mij mag komen staan. Op het bord zie ik nu de nieuwe bestemming: Zwolle met zo’n elf stops, waaronder station ’t Harde waar ik het altijd op een of andere manier even warm van krijg, maar tijd om daar iets mee te doen, is er niet. De man knikt vriendelijk naar de nieuwe mensen die instappen en ik zie dat over vier minuten de trein gaat vertrekken. Ik twijfel geen seconde en sprint de stoptrein in, m’n koffer en drie tassen achter me aan slepend. Ik pak de trap met twee treden tegelijk, gooi de deur open en sta dan oog in oog met mijn Perzische prins, die van dichtbij toch wat meer op een Somalische piraat lijkt. „You to Youtrecht?” hakkel ik moeizaam, mijn maand in een Engels gastgezin (lees: hysterische gescheiden vrouw die dacht dat ik het met haar ex deed) compleet te zijn vergeten. Hij knikt blij: „You too?” No no, panikeer ik lichtelijk als hij een plastic bakje vol eten, waardoor ik een flashback naar Border Security krijg, wil openen en zich extra diep in zijn stoel nestelt. „You out!” roep ik en wijs met mijn hand iets omhoog naar het perron en wanneer ik mezelf in reflectie zie in het treinraampje, voel ik me even die tweede hoofdpersonage in een oorlog- of vluchtelingenfilm waar iedereen een gezamenlijke zeer sterke antipathie voor heeft opgevat. Ik lach mijn lach er snel achteraan en leg summier uit dat deze niet naar Utrecht gaat. Hij pakt zijn plastic bak en tas en volgt me naar buiten, waar hij zijn handen op m’n schouders legt en me aankijkt met zijn intens zwarte ogen. „You angel”, hoor ik nog net voordat we elkaar kwijtraken in de menigte. De omroepstem klinkt weer en ik besluit daarna die gratis koffie of thee op te halen. Ik probeer nog even of warme choco of een miniflesje rode wijn ook mogen, maar sta een minuut later weer buiten met English Breakfast Tea, de enige smaak die er nog was. ,,Zo zo, dat ziet er lekker warm uit”, kijkt een kleine vrouw het bekertje bijna uit m’n handen. Ik vertel haar dat het gratis is, maar de rij is intussen langer dan die bij die Indonesische toko op de Amstelveenseweg. Ze komt net van een Reiki Master Weekend, dat een ‘warm bad’ voor haar is geweest. ,,Ik heb het nu dan ook extra koud, maar dat komt ook omdat ik heel veel ben afgevallen na mijn scheiding afgelopen jaar.” 47 kilo weegt ze en ik reken snel uit dat ze tijdens mijn tussenjaar in Spanje, waar ik een paar kilo zwaarder was, #understatement, bijna twee keer in mij had gepast. Ik doop het zakje nog maar een keer op en neer. ,,We wonen nog wel in hetzelfde huis, maar dat kan even niet anders.” Het vrouwtje kijkt naar een punt in de verte. ,,Oh, ben je d’r weer?”, doet ze een barse mannenstem na. Haar ex straks als ze thuiskomt, weet ze nu al.  ,,Nee, ideaal is het allemaal niet.” Ze rilt en ik geef haar mijn thee. Het is wel ontbijtthee, verontschuldig ik namens Lipton, de Kiosk en mijzelf, maar dat deert haar niet. ,,Hier word ik nou zo warm van”, fluistert ze bijna, ,,je bent een engel.” Geen slechte score, bedenk ik me tevreden en tel de karmapunten bij elkaar op. Maar tijd om naast mijn wolkje te gaan zweven, is er nauwelijks. Terug in Amsterdam loop ik in de sneeuw over straat naar huis, waardoor een fietser moet uitwijken en bijna valt. „Stomme kút!”, spuugt hij de woorden uit en ik moet lachen. Ik ben weer thuis.  Lees ook: Oh Oh Amsterdam: Rode rozen van Ahmed  
14/12 17u30  Metro & Lidl maken Rotterdam blij met vaatwastablet Lidl deelde donderdag samen met Metro op 20 grote NS-stations haar eigen vaatwastabletten uit! Deze zijn als beste getest door de Consumentenbond. We gingen langs op Rotterdam CS en namen een kijkje.    
14/12 17u30  Zes fantastische feitjes over truffel Ben je al hard aan het nadenken over wat je wil maken met kerst? Wij ook. Een van onze favoriete ingrediënten is truffel. Maar wat is truffel nou eigenlijk? Oil & Vinegar hielp ons aan zes fantastische feitjes. Een delicatesse We zien truffel op dit moment misschien op veel plekken, maar het is toch echt een delicatesse. Liefhebbers zijn gek op de bijzondere geur en smaak en bijna elke sterrenkeuken heeft ze op het menu. De smaak is heel intens, waardoor je niet zoveel nodig hebt. Maar goed ook: truffels zijn namelijk verschrikkelijk duur. Frankrijk en Italië hebben de meeste truffels en daar worden ze dan ook meer dan elders gebruikt. Huh? Zwammen? Jup, truffels zijn eigenlijk zwammen die onder de grond op de wortels van bepaalde bomen groeien. Dat komt vrijwel alleen in het wild en in een kalkrijke aarde voor. Voor mensen zijn truffels dan ook moeilijk te vinden, maar gelukkig kan het goede reukorgaan van honden ze wel opsporen. Truffelzoekers gebruiken meestal een zogenaamde “vanghino” of “vanghetto”, een kleine schoffel met houten handvat, om de truffels uit de grond te halen.  Zwarte truffels versus Zomertruffels Zwarte truffels zijn donkerbruin met bobbeltjes en zijn rijp in de winter. De beste komen uit de Périgord of Quercy in Frankrijk of uit Umbrië en Toscane in Italië. Ze groeien maar onder een paar boomsoorten, het liefst onder kleine steeneiken. Het aroma doet denken aan bosgrond en mos met een vleug hazelnoot en jeneverbes. Zomertruffels zijn eveneens zwart met bobbeltjes en worden gedurende de zomer geoogst. De smaak is vergelijkbaar met die van zwarte truffels, maar minder uitgesproken.  Hoe komt een zwam dan in de keuken? Mensen zijn al jaren gek op een eitje in de morgen, zo ook in het Franse Périgord en Quercy. De plaatselijke bevolking deed rauwe truffelsnippers in de eieren voor de boel werd geklutst. In Toscane en Umbrië schaven ze stukjes truffel over pasta of risotto, die ze serveren met gesmolten boter of geraspte Parmezaanse kaas. In de negentiende eeuw eigende de Franse haute cuisine zich de truffel toe, denk aan coquilles met schijfjes truffel of kwartelborst met truffelsaus. Gelukkig is truffel er nu voor iedereen!  De wauw-factor van witte truffels Witte truffels zijn eigenlijk niet wit, maar meer geel. Ze lijken een beetje op een aardappel. In Duitsland noemt men de aardappel een Kartoffel en dat woord is afgeleid van tartufo, truffel. Dus niet alleen qua uiterlijk lijken ze op elkaar. De witte truffel vind je vooral in de Italiaanse streek Piemonte. Door hun sensationele aroma zijn ze van alle truffelsoorten het meest gewild en het duurst. Zelf aan de slag De smaak van truffel komt het beste tot zijn recht in relatief simpele gerechten. Pasta, aardappelen en eieren – of het nu in de vorm van een omeletje, gevulde eieren of een luxe soufflé is – absorberen de smaak erg goed. Maar truffel past ook uitstekend bij een mooi stukje rood vlees, zoals biefstuk. Om zo veel mogelijk mensen te laten genieten van de ongeëvenaarde smaak van truffel, heeft truffel-expert Oil & Vinegar een uitgebreid assortiment aan mooie truffelproducten: dunne schijfjes zomertruffel, olijfolie met witte of zwarte truffel, truffelsalsa, truffelpoeder, truffelzout, truffelcrème en truffelsaus. Ideaal voor met de feestdagen! 
14/12 16u45  Wanhopige Belg zwaait met messen en poept op agent Het werd hem allemaal te veel. Een 49-jarige ex-militair uit België kon alle ellende in zijn leven niet meer aan, toen hij een maand geleden de politie belde om te zeggen dat hij zichzelf iets aan ging doen. Agenten konden hem uiteindelijk overmeesteren, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Volgens de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws zwaaide de man met twee messen toen de politie arriveerde. Tijdens het latere verhoor bleek dat het zijn bedoeling was om een schietpartij uit te lokken om op die manier het leven te laten. De zes agenten gebruikten echter pepperspray en toen de man zich bleef verzetten trokken ze hun wapenstok. Volledig onder Toen de ex-militair zich op een gegeven moment omdraaide om de pepperspray uit zijn ogen te wrijven, lukte het de agenten hem te overmeesteren. Toch lukte het de man nog om zijn behoefte te doen op een van de agenten, die volledig onder de poep kwam te zitten. De wanhoopsdaad van de man komt voort uit een opeenstapeling van ellende. Hij verloor twee kinderen. De een of 8-jarige leeftijd, de ander was pas zes maanden oud. Het verlies had enorme impact op zijn baan bij defensie, waar hij uiteindelijk ontslag nam. Gevangenisstraf Dat nu zijn vrouw ook nog eens ernstig ziek is, was voor de Belg de druppel. Hij besloot uit het leven te willen stappen en daarvoor de politie te gebruiken. Die 'zelfmoordactie' mislukte en nu hangt hem een gevangenisstraf van een jaar en een boete boven het hoofd. Tegenover Het Laatste Nieuws laat zijn advocaat weten dat er rekening gehouden moet worden met de levensbedreigende situatie waarin de man zich bevindt. Op de dag van zijn telefoontje naar de politie had hij maar liefst vijftien glazen mazout op; een combinatie van cola en bier. Hij kan zich niets meer herinneren van zijn daden. Lees ook: Winkeldief betrapt; smeert poep over beveiliging Toch heeft de man, die is gestopt met drinken, spijt betuigd in de rechtszaal. Op 11 januari hoort hij definitief wat er van de strafeis overblijft.  
14/12 16u30  Amsterdam mag snorfiets naar rijbaan verplaatsen Amsterdammers met een snorfiets moeten binnenkort naar de rijbaan verplaatsen. Een meerderheid van de Tweede Kamer is voor een maatregel die ervoor zorgt de gemeente Amsterdam de snorfietsen en snorscooters naar de rijbaan vertrekken en van het fietspad af gaan.  Helmplicht Hoewel VVD en CDA eerder tegen het plan waren, gaan ze nu wel akkoord met de nieuwe maatregel. Amsterdam is een van de gemeenten die al langere tijd pleiten voor het vertrek van snorfietsen naar de rijbaan. Daar moeten de bestuurders dan wel een helm dragen. Na een jaar wordt de nieuwe maatregel geëvalueerd, meldt minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat.    Remco Dijkstra van de VVD wees erop dat de problemen op fietspaden in de grote steden steeds groter worden. Door de maatregel zal het aantal ongelukken volgens hem flink afnemen. De PVV is fel tegen het plan, omdat ze vinden dat het gaat om 'symbolische maatregelen' die enkel tot verwarring leiden. 
14/12 15u45  4 vragen en antwoorden over het basisinkomen Kan een basisinkomen zorgen voor een eerlijkere verdeling tussen arm en rijk? Hoe zou dat dan in zijn werk moeten gaan? En zorgt het uitdelen van ‘gratis geld’ er niet voor dat mensen juist lui worden? Vier vragen en antwoorden aan econoom Marten van Garderen over het basisinkomen. Het idee van een basisinkomen roept veel vragen op. Voorstanders zien het uitdelen van geld – zonder dat de ontvanger ervan een tegenprestatie hoeft te leveren – als dé oplossing voor het dichten van de kloof tussen arm en rijk. Anderen denken juist dat het luiheid van mensen in de hand werkt. Wat is zo’n basisinkomen nou eigenlijk? Er zijn veel verschillende varianten, maar vanuit beginsel is het „een universeel, individueel en onvoorwaardelijk inkomen voor elke inwoner van een land”, legt Marten van Garderen, econoom bij ING, uit. „Je krijgt het, zonder dat de overheid er voorwaarden aan stelt. Het ligt aan de variant of de ontvanger daarnaast nog toeslagen – zoals in Nederland huur- of zorgtoeslag – krijgt. Daar is geen stelregel voor.” Experimenten Er zijn verschillende experimenten met het basisinkomen. „Maar niet al deze experimenten kunnen onder de noemer ‘basiskomen’ worden geschaard”, vindt Van Garderen. „Vaak betreft dit uitkeringen voor specifieke doelgroepen.” Een bekend voorstander van het basisinkomen in Nederland is Rutger Bregman, journalist bij De Correspondent. Hij pleit voor een aangepaste vorm van een basisinkomen, de zogenaamde ‘negatieve inkomstenbelasting’. “Dit klinkt weer ingewikkeld, maar het is best eenvoudig. Op dit moment moet iedere werkende Nederlander belasting betalen. Met een negatieve inkomstenbelasting zou het ook de andere kant op werken. Verdien je niet genoeg om boven de armoedegrens uit te komen? Dan maak je geen geld over naar de Belastingdienst, maar maakt de Belastingdienst geld over naar jou”, schrijft Bregman.  Heeft Rutger Bregman een punt, en zou een ‘negatieve inkomstenbelasting’ kunnen helpen bij het uitroeien van armoede? Van Garderen: „Allereerst: dit idee van het uitbetalen van belasting heeft eigenlijk niet zo veel meer te maken met een basisinkomen. Het is immers niet meer generiek maar specifiek en komt zo dichtbij allerlei bestaande regelingen in de sociale zekerheid.” „Een belangrijk bezwaar tegen een negatieve inkomstenbelasting die ervoor zorgt dat het gat tussen inkomen en een zeker bestaansminimum altijd wordt opgevuld, lijkt me dat het de armoedeval verhoogt. Met andere woorden: het neemt de prikkel om meer te gaan werken voor een deel van het inkomenstraject juist weg. Dat lijk me niet bevorderlijk voor de arbeidsparticipatie.” Is het überhaupt economisch haalbaar? „Daar wringt de schoen, een echt basisinkomen is zeer, zeer kostbaar. Een basisinkomen van rond het bestaansminimum (huidige bijstandsniveau) financieren lukt alleen via hele forse belastingverhogingen. Die flink hogere belastingen zorgen er vervolgens voor dat er veel economische schade wordt aangericht. Simpel gezegd: het kost banen en welvaart.  Zo span je economisch het paard achter de wagen.” „Gratis bestaat niet. Economisch gezien is het niet slim om een basisinkomen in te voeren. Juist omdat het niet gratis is, en het via hogere en meer verstorende belastingen zou moeten worden betaald.” Lees ook: Steeds meer gemeenten zien basisinkomen zitten Maar als je kijkt naar de werkproblemen van de huidige generatie, waarin flexwerkcontracten en gedwongen zzp-constructies aan de orde van de dag zijn en veel werkenden met burn-outs kampen, zou het basisinkomen dan niet een soort financiële zekerheid kunnen betekenen? En hoe zit dat bijvoorbeeld met de toekomst, waarin veel werk weleens overgenomen zou kunnen worden door robots? „Een toekomst waarin computers simpelweg veel banen overnemen, berust op een misverstand. Zo simpel is het gelukkig niet. Automatisering of robotisering zorgt er weliswaar voor dat sommige banen verdwijnen, maar tegelijkertijd komen er juist om diezelfde reden ook veel banen bij. Werk blijft dus nodig, nu en in de toekomst.” „Wat betreft de problemen op de arbeidsmarkt: het basisinkomen lijkt me vanwege alle bijwerkingen niet het geschikte economische medicijn om deze serieuze problemen mee te lijf te gaan. Is het nuttiger om meer te investeren in werkgelegenheid?   „Ik denk van wel. Productieve investeringen zijn sowieso verstandig, die versterken de economie en zorgen voor banen en uiteindelijk een hogere welvaart om te verdelen. Overheidsinvesteringen die de verdiencapaciteit van onze economie vergroten zijn dus zeker nuttiger.”  Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar
14/12 15u45  Voor een prikkie naar New York met Norwegian Air New York liefhebbers opgelet! Binnenkort vlieg je voor een prikkie naar de stad die nooit slaapt. Het Parool schrijft dat prijsvechter Norwegian aankomend voorjaar vier keer per week op en een neer gaat vliegen tussen Nederland en de Verenigde Staten. Van Amsterdam naar New York  Norwegian vloog nog niet eerder tussen Amsterdam en New York en gaat nu onder andere concurreren met Air France –KLM. Bij KLM ligt de prijs voor een retourtje New York rond de 700 euro.   De prijzen bij de Noorse maatschappij beginnen bij 199 euro, maar kunnen al snel oplopen na het bijboeken van bagage en het kopen van versnaperingen aan boord. Ook zal het aantal vrije stoelen invloed hebben op de uiteindelijke prijs. Lees ook: Mobieltjes straks toegestaan op scholen New York Prijzen stijgen snel  Norwegian zal op haar website de laagste prijzen bijhouden. Het wordt al snel duidelijk dat er in de eerste weken van mei en juni geen vlucht meer te vinden is voor 199 euro. Worden er veel vluchten geboekt, en is het druk? Dan kunnen de prijzen al snel oplopen tot 500 euro voor een enkele vlucht. De prijs voor een vliegticket zal dan dus alsnog de prijzen van reguliere maatschappijen als KLM overstijgen. Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar
14/12 15u15  Mobieltje in de klas? ‘Juist een geweldige uitkomst' De digitale wereld. Smartphonegebruik. Sociale media. Het zijn onderwerpen die al snel in een kwaad daglicht worden gesteld. Nu blijkt uit een rapport van DUO dat ruim negen op de tien leraren in het voortgezet onderwijs zich zorgen maakt over het gebruik van sociale media door leerlingen. Drie op de vier leraren denkt dat apps, zoals Facebook, Snapchat en WhatsApp zorgen voor een verminderd concentratievermogen en 22 procent denkt dat de smartphones medeoorzaak zijn van verslechterde examenresultaten.  Het persoonlijk gebruik van telefoons in de klas mag dan gezien worden als negatief, het inzetten van smartphones als onderdeel van de les is juist positief, zegt Michel van Ast, trainer en adviseur op het gebied van onderwijs en ICT. „Smartphones inzetten tijdens de lessen is niet alleen vanuit didactisch oogpunt effectief, maar ook omdat leraren op die manier makkelijker het gesprek kunnen aangaan over de zorgen die geuit worden. Mobiele telefoons spelen in onze maatschappij zo’n nadrukkelijke rol en komen terug in vrijwel ieder beroep.” Aantekeningen Volgens Frans Droog, biologie- en scheikundedocent aan het Wolfert Lyceum in Bergschenhoek is de mobiele telefoon een geweldige uitkomst. „Smartphones zijn net kleine computers, je kunt er zoveel kanten mee op.” Bij Droog gebruiken leerlingen de telefoon om informatie op te zoeken, om aantekeningen op te maken of om op te leren. „Ik zie ook dat leerlingen er misbruik van kunnen maken, maar daar ben je als leraar zelf verantwoordelijk voor. Zolang je maar aangeeft wanneer en hoe ze hun telefoon mogen gebruiken. En als je maar duidelijke sancties stelt als daar niet naar wordt geluisterd. Bij mij moet je in dat geval de telefoon inleveren; ’s middags om 16.30 uur kan hij dan weer worden opgehaald bij de receptie. De ervaring leert dat leerlingen die regel snel genoeg doorhebben.” ‘Verbieden werkt averechts’ Volgens Van Ast gaan veel scholen verkeerd om met het gebruik van mobiele telefoons in de klas. „Ze proberen vaak op allerlei manieren het smartphonegebruik tegen te gaan. Ik heb weleens een docent gezien die met een bak bij de ingang stond en waar leerlingen aan het begin van de les hun telefoon in moesten gooien. Maar leerlingen namen dan gewoon twee telefoons mee. De hele bak lag vol met oude telefoons en hun eigen gebruikten ze onder de tafel.” „Verbieden werkt juist averechts', zegt Van Ast. „Laat de telefoon maar gewoon omgekeerd en op stil op tafel leggen. Anders zoeken pubers juist de grens op.” Het goede voorbeeld Ook in de lessen van Gerrit Zandbergen, docent Geschiedenis op het Drachtster Lyceum, worden telefoons soms ingezet tijdens de lessen. „Maar wel alleen als het gebruik een toegevoegde waarde heeft, anders blijft hij in de tas.” Zandbergen vindt de smartphone nuttig om te checken of de leerlingen de stof begrijpen. „Dan maak ik een diagnostische toets met bijvoorbeeld Kahoot. Maar ook als leerlingen snel iets willen opzoeken of een YouTube-video willen bekijken om de stof nog beter te kunnen begrijpen, mag de smartphone worden gebruikt.' „Zolang je maar afspraken maakt met leerlingen, kan de een smartphone een goed middel zijn een telefoon in te zetten in het onderwijs”, zegt Wilfred Rubens, adviseur op het gebied van ICT en leren. „En spreek leerlingen erop aan als ze zich er niet aan houden.” Maar volgens Rubens zou dit onderzoek net zo goed kunnen worden toegepast op teammanagers. „Er is nu onderzocht hoe docenten aankijken tegen smartphonegebruik in de les, maar als je teammanagers vraagt wat zij vinden van telefoongebruik tijdens vergaderingen, zullen zij ook zeggen dat het negatieve gevolgen heeft. Docenten die het goede voorbeeld geven is misschien nog wel het belangrijkst.” Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar
Laatste update: donderdag 14 december 2017, 22u45
Lees meer van Metro >Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

22x „Dader en slachtoffers komen uit Syrië”15/12 00u15 - Reformatisch Dagblad: Buurtbewoners vertellen dat de twee mensen die donderdagavond werden doodgestoken in Maastricht uit Syrië komen. Het zou gaan om een man en een vrouw. Ook de vermoedelijke dader is volgens diverse mensen uit de buurt een Syriër. Hij zou een familielid zijn van de slachtoffers. Twee mensen zouden zijn opgepakt, maar de politie wilde dat niet bevestigen.
20x Van Gerwen: Kist haalde het beste in mij naar boven15/12 00u15 - BN/DeStem: Na zijn met 3-1 gewonnen openingswedstrijd tegen Christian Kist strooide Michael van Gerwen met complimenten. ,,Hij speelde veel beter dan ik had verwacht. Hij haalde het beste in mij naar boven.”
19x Twee doden bij steekincidenten Maastricht, verdachte aangehouden15/12 00u30 - Gelderlander: In Maastricht zijn vandaag bij twee steekincidenten twee doden en verschillende gewonden gevallen. Dat meldt de politie. De slachtoffers zijn vermoedelijk van Syrische afkomst. Er is een verdachte aangehouden.
19x Kist: Ben echt dik tevreden, maar lig er wel uit15/12 00u30 - BN/DeStem: Net als vorig jaar zit zijn toernooi er na de eerste ronde op. ,,Maar ik ga met opgeheven hoofd naar huis”, zegt Christian Kist.
19x Hongaarse premier Orbán ondermijnt links én rechts15/12 00u30 - NRC Handelsblad: In een opmerkelijk vertoon van eensgezindheid demonstreren links en extreem-rechts tegen de machinaties van de premier.
19x Twee doden bij steekincidenten Maastricht, verdachte aangehouden15/12 00u30 - De Stentor: In Maastricht zijn vandaag bij twee steekincidenten twee doden en verschillende gewonden gevallen. Dat meldt de politie. De slachtoffers zijn vermoedelijk van Syrische afkomst. Er is een verdachte aangehouden.
19x Russen en Amerikanen maken ruzie in het Syrische luchtruim15/12 00u30 - NOS.nl: Twee Amerikaanse gevechtsvliegtuigen hebben lichtkogels afgevuurd om Russische toestellen te af te schrikken boven Syrië. Volgens het Pentagon kwamen de Russen een deel van het luchtruim binnen dat is toegewezen aan de VS. Rusland ontkent dat en zegt dat de twee Russische toestellen een konvooi met hulpgoederen begeleidden, toen er uit het niets Amerikaanse straaljagers opdoken. Een van de twee Amerikaanse F-22-straaljagers kwam bijna in botsing met een Russische Su-25, meldt het Amerikaanse ministerie van Defensie. Volgens het Pentagon duurde de confrontatie zo'n 40 minuten. Islamitische Staat Rusland en de VS hebben het luchtruim boven Syrië onderling verdeeld. Rusland steunt het regime van president Assad en de Amerikanen strijden tegen Islamitische Staat. De afgelopen weken zijn er vaker Russische toestellen het 'Amerikaanse' luchtruim binnengedrongen.
18x Gewonde bij arrestatie na schot agent Den Haag15/12 00u30 - De Telegraaf: In Den Haag heeft de politie donderdagavond een schot gelost bij een arrestatie in een restaurant aan de Wagenstraat. Een man raakte daarbij gewond. Hij is naar het ziekenhuis gebracht.
18x Domme gokker mishandelt vrouw15/12 00u30 - De Telegraaf: De politie heeft beelden vrijgegeven van een man die bij een wedkantoor in Rotterdam een ticket wil inleveren. Omdat het kaartje in de wasmachine heeft gezeten kan de medewerkster hem niet helpen.
18x Straatgevecht Wilders en Kuzu: twee ballen15/12 00u30 - NRC Handelsblad: Omdat ook straattheater een serieuze recensie verdient, ging ik naar de Essalam-moskee. Daar kwam Wilders op de stoep zijn Rotterdamse lijsttrekker presenteren.

Statistieken

Artikels:
35705
Gelezen:
3607
Aantal lezers nu:
23


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2017 Naar boven