woensdag 11 december 2019, week 50


U bent nu hier: Nederland | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 17u45
 

Nu.nl

Verbergen Tonen
11/12 16u45  Russische omroepbaas erkent dat satellietfoto van neerhalen MH17 nep was De baas van de Russische staatsomroep Channel One heeft in een interview met The New Yorker toegegeven dat de satellietfoto die door het land werd verspreid na het neerhalen van MH17 nep was. Op het beeld was te zien dat een gevechtstoestel van Oekraïne de vlucht zou hebben doen crashen.
11/12 16u30  Koffer met geld barst open op Schiphol, Albanees aangehouden Een dertigjarige Albanees is zondag 8 december op Schiphol aangehouden voor witwassen. Zijn koffer barstte open tijdens de bagage-afhandeling en er bleek 50.000 euro aan cash in zijn bagage te zitten, meldt de Koninklijke Marechaussee woensdag.
11/12 16u15  Man met 50.000 euro betrapt op Schiphol doordat koffer openbarstte Een dertigjarige Albanees is zondag 8 december op Schiphol aangehouden voor witwassen. Zijn koffer barstte open op de bagageband en er bleek 50.000 euro aan cash in zijn bagage te zitten, meldt de Koninklijke Marechaussee woensdag.
11/12 16u00  Snel: Zwartgelakte documenten opvangtoeslag geven vertekend beeld De zwartgelakte stukken in de dossiers die gedupeerde ouders in de kinderopvangtoeslagaffaire hebben ontvangen geven volgens staatssecretaris Menno Snel (Belastingdienst) 'een vertekend beeld'. Een deel van de ouders ontving maandagavond de dossiers om inzicht te krijgen in waarom zij jarenlang door de Belastingdienst zijn aangemerkt als fraudeurs, maar meerdere pagina's zijn onleesbaar gemaakt.
11/12 15u45  'Verdwenen schilderij Klimt teruggevonden tussen muren Italiaans museum' Een schilderij van de Oostenrijkse schilder Gustav Klimt, waarvan werd gedacht dat het was gestolen, is na 22 jaar teruggevonden tussen de muren van een Italiaans museum. Een tuinman vond het werk terug in een vuilniszak.
11/12 15u45  Snel: zwartgelakte documenten opvangtoeslag geven 'vertekend beeld' De zwartgelakte stukken in de dossiers die gedupeerde ouders in de kinderopvangtoeslagaffaire hebben ontvangen geven volgens staatssecretaris Menno Snel (Belastingdienst) 'een vertekend beeld'. Een deel van de ouders ontving maandagavond de dossiers om inzicht te krijgen in waarom zij jarenlang door de Belastingdienst zijn aangemerkt als fraudeurs, maar meerdere pagina's zijn onleesbaar gemaakt.
11/12 15u30  Nederlanders die op Sziget met drugs werden gepakt langer in voorarrest De voor drugshandel opgepakte Roelf B. en medeverdachte Gert-Jan N. blijven langer in Hongarije vastzitten in afwachting van hun proces. De Nederlanders zijn in augustus op het populaire Sziget-festival opgepakt met een grote hoeveelheid xtc-pillen en marihuana.
11/12 15u30  Russische omroepbaas geeft toe dat satellietfoto neerhalen MH17 nep was De baas van de Russische staatsomroep Channel One heeft in een interview met The New Yorker toegegeven dat de satellietfoto die door het land werd verspreid na het neerhalen van MH17 nep was. Op het beeld was te zien dat een gevechtstoestel van Oekraïne de vlucht zou hebben doen crashen.
11/12 14u45  Suu Kyi sluit niet uit dat oorlogsmisdaden tegen Rohingya's zijn gepleegd De Myanmarese regeringsleider Aung San Suu Kyi zei woensdag dat niet kan worden uitgesloten dat het leger in 2017 'disproportioneel geweld' heeft gebruikt in de strijd tegen Rohingya-rebellen. Deze mogelijke oorlogsmisdaden waren volgens haar echter geen genocide, zoals Gambia stelt.
11/12 14u30  Handbalsters naar halve finales WK door zege van Noorwegen op Duitsland De Nederlandse handbalsters hebben woensdag de halve finales van het WK in Japan bereikt. Oranje won zelf overtuigend van Zuid-Korea (40-33) en voegde zich definitief bij de laatste vier landen door een zege van Noorwegen op Duitsland.
11/12 14u30  Leider Myanmar sluit niet uit dat oorlogsmisdaden tegen Rohingya zijn gepleegd De Myanmarese regeringsleider Aung San Suu Kyi heeft woensdag laten weten dat niet kan worden uitgesloten dat het leger 'disproportioneel geweld' heeft gebruikt in de strijd tegen Rohingya-rebellen in 2017. Deze mogelijke oorlogsmisdaden zijn echter geen genocide, zoals de beschuldiging door Gambia luidt.
11/12 14u15  Time roept klimaatactiviste Greta Thunberg uit tot Persoon van het Jaar Klimaatactiviste Greta Thunberg is door Time uitgeroepen tot Time Person of the Year van 2019. Ze is de jongste persoon ooit die de titel heeft gekregen, heeft het Amerikaanse opinieblad woensdag bekendgemaakt.10 
11/12 14u15  Frankrijk voert ondanks protesten toch universeel pensioensysteem in De Franse premier Édouard Philippe heeft woensdag bekendgemaakt hoe de pensioenen in het land precies hervormd zullen worden. Het al eerder aangekondigde universele pensioensysteem komt er, ondanks vele protesten van de Franse bevolking.
11/12 14u15  Handbalsters naar halve finales WK door zege Noorwegen op Duitsland De Nederlandse handbalsters hebben woensdag de halve finales van het WK in Japan bereikt. Oranje won zelf overtuigend van Zuid-Korea (40-33) en voegde zich definitief bij de laatste vier landen door een zege van Noorwegen op Duitsland.10 
11/12 14u15  Aung San Suu Kyi: 'Sluit niet uit dat er oorlogsmisdaden zijn gepleegd' De Myanmarese regeringsleider Aung San Suu Kyi heeft woensdag laten weten dat niet kan worden uitgesloten dat het leger 'disproportioneel geweld' heeft gebruikt in de strijd tegen Rohingya-rebellen in 2017. Deze mogelijke oorlogsmisdaden zijn echter geen genocide, zoals de beschuldiging door Gambia luidt.10 
Laatste update: vandaag om 16u45
Lees meer van Nu.nl >


De Telegraaf

Verbergen Tonen
11/12 17u45  IJsbeertweeling geboren in Ouwehands Bijzondere beelden uit Ouwehands Dierenpark in Rhenen waar een ijsbeertweeling is geboren.
11/12 17u45  Bombardement aan kerstcommercials in slag om klant Voor supermarkten is Kerstmis de belangrijkste periode van het jaar. Met een bombardement aan sfeervolle reclamefilmpjes proberen zij om de klant naar hun winkels te lokken voor de kerstinkopen.
11/12 17u30  ’Klatergoud is eigenlijk alleen nog voor rappers’ Met een vip-party wordt donderdagavond de vijfdaagse Masters of LXRY 2019 in de Amsterdam Rai afgetrapt. Geen snobistisch onderonsje, maar een ’evenement om het ondernemerschap te vieren’, zo benadrukt organisator Yves Gijrath (52): „Wie hard werkt, mag zichzelf belonen in deze pop-up-luxestad die uitnodigt tot kopen, maar óók tot bewonderen.”
11/12 17u15  ’Wie hard werkt mag zichzelf belonen’ op huishoudbeurs voor de rijken Met een vip-party wordt donderdagavond de vijfdaagse Masters of LXRY 2019 in de Amsterdam Rai afgetrapt. Geen snobistisch onderonsje, maar een ’evenement om het ondernemerschap te vieren’, zo benadrukt organisator Yves Gijrath (52): „Wie hard werkt, mag zichzelf belonen in deze pop-up-luxestad die uitnodigt tot kopen, maar óók tot bewonderen.”13 
11/12 17u15  Scootertuig mishandelt man na verkeersovertreding Een 44-jarige man rijdt op 9 juli nietsvermoedend een parkeerplaats op in Arnhem als twee mannen op een scooter hem afsnijden.12 
11/12 17u00  Arrestaties om voorbereiden aanslag Denemarken De politie in Denemarken heeft woensdag meerdere arrestaties verricht vanwege voorbereidingen van een terroristische aanslag. Op diverse plekken in het land zijn locaties doorzocht, zegt de politie in een verklaring.13 
11/12 17u00  3FM-dj Rámon zegt Serious Request af: ik moet rust nemen 3FM-dj Rámon Verkoeijen zal voorlopig niet op de radio te horen zijn. De 33-jarige radiomaker moet ’wegens persoonlijke omstandigheden’ voorlopig rust nemen. Dat betekent dat hij ook niet meedoet aan Serious Request, dat volgende week begint. Verkoeijen was al enige tijd niet meer in de uitzending Mark+Ramon te horen.11 
11/12 16u45  ’Huishouden te veel geld kwijt aan waterschap’ Nederlandse huishoudens betalen onredelijk veel aan waterschappen. Dat betoogt Vereniging Eigen Huis (VEH), die de Unie van Waterschappen oproept om met een eerlijker, duidelijker en duurzamer belastingstelsel te komen.
11/12 16u45  Handbaldames gillen het uit na bizarre ontknoping De Nederlandse handbalsters hebben zich geplaatst voor de halve finale van het WK. Daarvoor waren ze afhankelijk van het resultaat bij Noorwegen-Duitsland. In het hotel werd de wedstrijd gevolgd.
11/12 16u45  Koffer springt open, 50.000 euro waait weg Een 30-jarige man uit Albanië is op Schiphol opgepakt met 50.000 euro in zijn koffer. De man wordt verdacht van witwassen. Hij was vanuit Spanje naar Nederland gevlogen.
11/12 16u30  Omroepbaas Rusland: satellietfoto MH17 was nep De Russische staatszender Eerste Kanaal erkent dat het bewijs dat een Oekraïense straaljager MH17 zou hebben neergehaald, nep is. Ernst Konstantin, de baas van de omroep die de theorie de wereld in hielp, zegt in een interview met het Amerikaanse blad The New Yorker dat er destijds „een fout” is gemaakt.
11/12 16u30  Man met 50.000 euro in koffer gepakt op Schiphol Een 30-jarige man uit Albanië is op Schiphol opgepakt met 50.000 euro in zijn koffer. De man wordt verdacht van witwassen. Hij was vanuit Spanje naar Nederland gevlogen.
11/12 16u30  Mysterie in Las Vegas: duiven hebben plots hoedjes op Sinds enkele dagen is er een mysterie in de straten van Las Vegas: er lopen duiven rond met hoedjes op hun kopjes. Wie de dieren voorziet van de piepkleine hoofddeksels is niet bekend.
11/12 16u30  Moeder: ’Deze straf is nog moeilijker dan Sarah’s dood’ De moeder van de in Rotterdam omgebrachte Amerikaanse studente Sarah Papenheim (21) kan het niet verteren dat de 24-jarige dader Joël S. een gevangenisstraf van zes jaar en tbs met dwangverpleging heeft gekregen. Voor de Rotterdamse rechtbank waar de begenadigde bassist voor doodslag op zijn huisgenote werd veroordeeld, trilt Donee Odegard een uur na de uitspraak van woede.10 
11/12 16u15  ’Britse pond trekt verder aan bij winst Johnson’ Voor de derde keer in vijf jaar tijd gaan de Britten donderdag naar de stembus. De grote vraag: krijgt premier Johnson het door hem zo gewenste mandaat om zijn land uit de Europese Unie te leiden, en krijgt hij Brexit gedaan? Valutahandelaren denken van wel.12 
Laatste update: vandaag om 17u45
Lees meer van De Telegraaf >

Elsevier.nl

Verbergen Tonen
11/12 15u15  Rutte noemt VVD-kroonprins Dijkhoff ?niet per se? opvolger Premier Mark Rutte spreekt zich in Elsevier Weekblad uit over zijn opvolging en ziet in Klaas Dijkhoff ?niet per se? een toekomstige VVD-lijsttrekker. Lees het volledige interview uit het Kerstnummer met Mark Rutte: ‘Nul immigranten is slecht plan’ Rutte zegt in zijn jaarlijkse interview in het Kerstnummer van EW dat hij ?komende zomer? beslist of … Continued The post Rutte noemt VVD-kroonprins Dijkhoff ‘niet per se’ opvolger appeared first on Elsevierweekblad.nl.10 
11/12 15u15  Greta Thunberg verkozen tot ?Persoon van het Jaar? De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg is woensdag door het tijdschrift Time Magazine verkozen tot ‘Persoon van het Jaar’. De 16-jarige krijgt de prijs voor haar invloed op de klimaatprotesten onder jongeren wereldwijd. Thunberg werd bekend in 2018 toen zij elke dag voor het Zweedse parlement zat om aandacht te vragen voor klimaatsverandering. Ze spijbelde van … Continued The post Greta Thunberg verkozen tot ‘Persoon van het Jaar’ appeared first on Elsevierweekblad.nl.
11/12 14u00  Europa kan niet zonder de Britse militaire slagkracht Wie ook de verkiezingen op 12 december zal winnen – Corbyn of Johnson – , de noodzaak voor samenwerking tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese landen op defensiegebied blijft bestaan. Zonder de Britten gaat het namelijk niet, schrijft Bram Boxhoorn. Donderdag 12 december staat er veel op het spel voor het Verenigd Koninkrijk ? … Continued The post Europa kan niet zonder de Britse militaire slagkracht appeared first on Elsevierweekblad.nl.
11/12 14u00  Rutte vloert Dijkhoff als VVD-kroonprins, noemt Van Nieuwenhuizen ?prima? Premier Mark Rutte spreekt zich in Elsevier Weekblad uit over zijn opvolging en ziet in Klaas Dijkhoff ?niet per se? een toekomstige VVD-lijsttrekker. Feitelijk laat Rutte daarmee de VVD-kroonprins vallen. Lees het volledige interview uit het Kerstnummer met Mark Rutte: ‘Nul immigranten is slecht plan’ Rutte zegt in zijn jaarlijkse interview in het Kerstnummer van … Continued The post Rutte vloert Dijkhoff als VVD-kroonprins, noemt Van Nieuwenhuizen ?prima? appeared first on Elsevierweekblad.nl.
11/12 14u00  ?Succes islamscholen bewijst: onderwijsvrijheid groot goed? Het aantal leerlingen op islamitische basisscholen is in de afgelopen tien jaar met ruim 60 procent toegenomen. De resultaten zijn ook goed; ze scoren al vijf jaar op rij het beste op de Cito-toets. Dat schrijft de Volkskrant woensdag op basis van cijfers van DUO. Het islamitisch basisonderwijs telde in 2008 nog 9.324 leerlingen, in … Continued The post ‘Succes islamscholen bewijst: onderwijsvrijheid groot goed’ appeared first on Elsevierweekblad.nl.
11/12 00u00  Minister Blok (VVD): Laat Assad door Internationaal Strafhof in Den Haag berechten VVD-minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok wil dat de Syrische president Bashir Al Assad door het Internationaal Strafhof in Den Haag wordt berecht. ‘Hij verdient geen plek aan de onderhandelingstafel, maar een stoeltje in de beklaagdenbank,’ zegt Blok dinsdagavond in een toespraak in het Academiegebouw van de universiteit van Leiden bij gelegenheid van de Internationale … Continued The post Minister Blok (VVD): Laat Assad door Internationaal Strafhof in Den Haag berechten appeared first on Elsevierweekblad.nl.17 
10/12 18u15  Dit staat er in de ?Green Deal? van Frans Timmermans De voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en Europees Commissaris voor Klimaat Frans Timmermans presenteren woensdag ambitieuze klimaatplannen. Doel is ervoor te zorgen dat Europa in 2050 een klimaatneutraal continent is. Vrijwel de hele Europese wetgeving gaat op de schop. Volgens de Volkskrant zullen de plannen grote gevolgen hebben voor de Europese … Continued The post Dit staat er in de ‘Green Deal’ van Frans Timmermans appeared first on Elsevierweekblad.nl.
10/12 18u15  Hand geven nog steeds omstreden in Arabische wereld Lees meer >
10/12 18u15  Grootste boerenprotest tot nu toe op komst Het kabinet-Rutte III heeft langer de tijd nodig om de stikstofmaatregelen voor de agrarische sector rond te krijgen. De coalitiepartijen komen er vooralsnog niet uit, en hebben waarschijnlijk nog tot eind januari nodig. Actiegroep Farmers Defence Force is niet van plan daar op te wachten, en houden op woensdag 18 december weer een landelijk boerenprotest, … Continued The post Grootste boerenprotest tot nu toe op komst appeared first on Elsevierweekblad.nl.
10/12 13u30  Elsevier Weekblad Nieuwsquiz 2019 The post Elsevier Weekblad Nieuwsquiz 2019 appeared first on Elsevierweekblad.nl.
10/12 13u30  ?Lachgas bewijst dat legalisering van softdrugs niet zou helpen? Het kabinet maakte maandag bekend lachgas te gaan verbieden. Het middel is razend populair onder jongeren om in een roes te komen, maar kan ook gezondheidsschade opleveren. Door het besluit van staatssecretaris voor Volksgezondheid, Paul Blokhuis (CU), wordt lachgas als een softdrug bestempeld. Bezit en gebruik ervan worden verboden, zodra het verbod over enkele maanden … Continued The post ‘Lachgas bewijst dat legalisering van softdrugs niet zou helpen’ appeared first on Elsevierweekblad.nl.
10/12 13u30  Aantal moorden dit jaar nadert laagterecord van 2018 Met nog drie weken te gaan zijn er in 2019 tot op heden honderd moorden gepleegd. Daarmee ligt het moordcijfer op het niveau van 2018. Dat jaar eindigde de teller op 106, het absolute laagterecord sinds Elsevier Weekblad in 1992 begon het aantal moorden te registreren. De moord op de 44-jarige advocaat Derk Wiersum op … Continued The post Aantal moorden dit jaar nadert laagterecord van 2018 appeared first on Elsevierweekblad.nl.
10/12 11u15  Hoe de VVD haar liberale veren verloor De VVD is de partij geworden van meer immigratie, meer Europa, afbouw van de hypotheekrenteaftrek, verlaging van de maximumsnelheid en een collectievelastendruk die hoger is dan ooit gemeten, schrijft Roelof Bouwman. Hoe kon het zover komen? Politiek is, zoals bekend, geen wetenschap. Er bestaan in de politiek dan ook geen wetenschappelijke wetten. Gelukkig zijn er … Continued The post Hoe de VVD haar liberale veren verloor appeared first on Elsevierweekblad.nl.
10/12 11u15  ?Het is huilen vanwege het gebrek aan basiskennis bij veel jongeren? Scholen krijgen meer vrijheid om te bepalen wat zij in hun lespakket willen opnemen. Dat heeft minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) aan de Tweede Kamer laten weten. Een goed idee of zou het curriculum voor alle Nederlandse scholieren in grote lijnen hetzelfde moeten zijn?, vroegen we u. In de rubriek Reacties … Continued The post ‘Het is huilen vanwege het gebrek aan basiskennis bij veel jongeren’ appeared first on Elsevierweekblad.nl.
09/12 20u00  Slagschaduw en schadelijk gas: vier problemen met windmolens Lees meer >
Laatste update: vandaag om 15u15
Lees meer van Elsevier.nl >

RTL.nl

Verbergen Tonen
11/12 17u30  Moeilijkste puzzel van het jaar is er nu ook voor scholieren De moeilijkste puzzel van Nederland, de AIVD-kerstpuzzel, is er nu ook voor scholieren. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) komt daarmee tegemoet aan verzoeken van schoolklassen die de breinbreker ook wilden maken.
11/12 16u45  Schutters in Jersey City lieten antisemitische verklaring achter De mannen die gisteren in een joodse supermarkt in de Amerikaanse stad Jersey City begonnen te schieten, waren bewust in die winkel. Een van de twee daders heeft online antisemitische verklaringen achtergelaten. Dat zegt burgemeester Steven Fulop van de stad.
11/12 16u15  ACM valt binnen bij Vattenfall in onderzoek naar energiecontracten De ACM is bezig met een onderzoek bij een van de kantoren van Vattenfall. Dat bevestigen een woordvoerder van de toezichthouder en van het bedrijf zelf.
11/12 15u30  ACM valt binnen bij Vattenfall in onderzoek naar contractverkoop De ACM is bezig met een onderzoek bij een van de kantoren van Vattenfall. Dat bevestigen een woordvoerder van de toezichthouder en van het bedrijf zelf.
11/12 15u30  866 kilo illegaal vuurwerk gevonden in Arnhemse wijk De politie heeft in een woonwijk in Arnhem 866 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. "Als het mis was gegaan, was er een groot aantal huizen zwaar beschadigd geweest", schrijft de politie op Facebook.
11/12 13u30  'China zet Faeröer onder druk om zaken te doen met Huawei' De Chinese overheid lijkt zich meer te mengen in de zaken van Huawei dan het techbedrijf beweert. De Chinese ambassadeur zou namelijk de premier van de Faeröer-eilanden onder druk hebben gezet om zaken te doen met Huawei.11 
11/12 07u45  Trump mag geen defensiegeld gebruiken voor muur met Mexico Een federale rechter in Texas heeft de regering Trump verboden geld van het bouwfonds van Defensie te gebruiken voor de grensmuur met Mexico. Dat betekent dat de regering 3,6 miljard dollar ergens anders vandaan moet halen.10 
11/12 06u30  Werkcode van banken en verzekeraars: vernieuwend of reclamepraatje? Banken en verzekeraars tekenen een 'werkcode' waarmee ze een gelijkwaardige beloning van flexwerkers en werknemers beloven. Klinkt sympathiek, maar arbeidsmarktexperts betwijfelen hoe vernieuwend dit is. "Een deel wordt toch al verplicht."
11/12 01u45  Vuurgevecht in New Jersey: één agent en vijf personen overleden Bij een vuurgevecht in New Jersey zijn één politieman, twee schutters en drie andere personen om het leven gekomen. Volgens de politie was een drugsdeal die verkeerd afliep de oorzaak van de schietpartij. Ook liepen meerdere agenten verwondingen op.13 
10/12 23u45  Vuurgevecht in New Jersey: één agent en drie personen overleden Bij een vuurgevecht in New Jersey zijn zeker één politieman en drie andere personen om het leven gekomen. Volgens de politie was een drugsdeal die verkeerd afliep de oorzaak van de schietpartij. Meerdere agenten liepen verwondingen op.
10/12 22u15  Vuurgevecht in New Jersey: één agent overleden, mogelijk meer doden Bij een vuurgevecht in New Jersey is zeker één politieman om het leven gekomen. Volgens de politie was een drugsdeal die verkeerd afliep de oorzaak van de schietpartij. Er zijn mogelijk meerdere doden.
10/12 20u45  Al 70 doden door mazelen in Samoa, vooral kinderen onder 5 De mazelenepidemie op Samoa blijft het kleine eilandje in haar greep houden. Sinds het begin zijn al 4819 gevallen bekend geworden, en de afgelopen 24 uur kwamen er 87 patiënten bij.
10/12 20u30  Nike brengt voor het eerst een boerkini op de markt Nike heeft vandaag een nieuw kledingstuk gelanceerd: de boerkini. Het volledig bedekte badpak is naar eigen zeggen ontworpen omdat het bedrijf veel reacties kreeg van mensen die zonder boerkini niet konden zwemmen.
10/12 18u00  Man krijgt cel en tbs omdat hij politieauto van de weg drukte Een 24-jarige man uit Nijmegen is veroordeeld voor 2,5 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging omdat hij onder meer een politieauto van de weg heeft gedrukt. De rechtbank vond dat 'poging tot doodslag'.
10/12 16u45  PvdA eist extra geld voor natuur in ruil voor steun spoedwet stikstof De PvdA is bereid de spoedwet stikstof in de Eerste Kamer te steunen als er meer geld komt voor natuurherstel, betaalbare woningen en betaalbaar openbaar vervoer. Dat heeft PvdA-leider Lodewijk Asscher vandaag bekendgemaakt.
Laatste update: vandaag om 17u30
Lees meer van RTL.nl >

NOS.nl

Verbergen Tonen
11/12 17u45  Twintig arrestaties in Denemarken voor voorbereiden aanslag Bij een landelijke anti-terrorisme-actie heeft de Deense politie twintig mensen aangehouden. Zij worden ervan verdacht dat ze een aanslag voorbereidden. De verdachten probeerden daarvoor wapens en explosieven in handen te krijgen, zei de hoofdcommissaris van de politie in Kopenhagen op een persconferentie. Hij vertelde niet wanneer de aanslag had moeten plaatsvinden of wat het doelwit was. Wel zegt de politie dat het gaat om militante moslims. De verdachten worden morgen voorgeleid aan de rechter, die bepaalt of ze langer blijven vastzitten.
11/12 17u30  Israël stevent af op derde verkiezingen in een jaar tijd Het Israëlische parlement is vandaag begonnen zichzelf te ontbinden. Daardoor lijkt Israël begin maart voor de derde keer binnen een jaar naar de stembus te gaan om een nieuw parlement te kiezen. Dat kan alleen voorkomen worden als er voor middernacht alsnog een regeringscoalitie tot stand komt. Die kans is uiterst klein. Premier Netanyahu van de rechtse Likud-partij is er na de verkiezingen in september niet in geslaagd een meerderheid in het parlement achter zich te krijgen en Benny Gantz van de middenpartij Blauw en Wit evenmin. Ook met elkaar kwamen de twee partijleiders er niet uit. Blauw en Wit bezet sinds de verkiezingen in september 33 van de 120 zetels in het parlement, Likud heeft er 32. Na de verkiezingen van april lukte het ook al niet om een regering te vormen. Daardoor moesten de Israëliërs voor het eerst in de geschiedenis binnen een half jaar twee keer naar de stembus. Nu stevent het land af op de derde verkiezingen binnen een jaar en is de patstelling compleet. Niet met Netanyahu De impasse is niet het gevolg van onoverbrugbare inhoudelijke tegenstellingen, zegt politicoloog Emmanuel Navon van de Universiteit van Tel Aviv. 'Rechtse partijen hebben een duidelijke meerderheid in het parlement en zouden zonder veel moeite een regering kunnen vormen. Het probleem is de persoon van Benjamin Netanyahu.' Oppositiepartij Blauw en Wit wil niet in een coalitie stappen met de zittende premier aan het roer, zolang die verdacht wordt van corruptie. Netanyahu werd vorige maand aangeklaagd wegens omkoping en fraude. Zijn voormalige rechts-nationalistische bondgenoot Avigdor Lieberman wil niet met Netanyahu in zee zolang die vasthoudt aan zijn orthodox-joodse bondgenoten. Daardoor is een regering waar Likud aan meedoet niet mogelijk. Maar ook Blauw en Wit kan zonder Likud geen meerderheid vormen. Daarvoor zou partijleider Gantz de steun nodig hebben van zowel de Arabisch-Israëlische alliantie in het parlement als van de partij van Lieberman, en die twee staan lijnrecht tegenover elkaar. Geen oplossing in zicht Het is onduidelijk of nieuwe verkiezingen tot een doorbraak zullen leiden. Netanyahu is niet van plan plaats te maken voor een andere kandidaat. Volgens opiniepeilingen is er een vergelijkbare uitslag te verwachten als bij de vorige twee verkiezingen. Voor Netanyahu zijn nieuwe verkiezingen geen ongunstig scenario, zegt politicoloog Gayil Talshir van de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem. 'Zo blijft hij de komende maanden in het centrum van de macht en staat hij sterker als het tot een rechtszaak komt. En hij hoopt dat een nieuw parlement hem immuniteit tegen strafvervolging zal verlenen.' Wel zal Netanyahu in de aanloop naar nieuwe verkiezingen moeten afrekenen met tegenstanders binnen zijn eigen partij. Op 26 december staan voorverkiezingen gepland. Tot nu toe heeft slechts één andere kandidaat zich gemeld: voormalig minister Gideon Saar, die niet aan de populariteit van Netanyahu kan tippen. Imago beschadigd Toch staat de premier binnen Likud minder sterk dan voorheen, zegt politicoloog Navon. 'Het is hem twee keer achter elkaar niet gelukt om de verkiezingen te winnen en een regering te vormen. Dat heeft zijn imago als onoverwinnelijke politieke tovenaar ernstig beschadigd. En het is niet duidelijk waarom hij in maart wel genoeg zetels zal halen voor een coalitie onder zijn leiding.' In de aanloop naar de volgende verkiezingen is de campagne al begonnen. Alle leiders proberen elkaar de schuld van de mislukte formatie in de schoenen te schuiven. Nieuwe verkiezingen zullen de economie schade toebrengen, ook omdat verkiezingsdag in Israël een nationale vrije dag is. Bovendien kan de demissionaire regering in de tussentijd geen nieuw beleid maken. Maar volgens politicoloog Talshir betaalt het land een nog hogere prijs: 'Kiezers hebben geen zin in wederom nieuwe verkiezingen, zeker nu die waarschijnlijk weer hetzelfde resultaat zullen opleveren. Ze raken gedesillusioneerd. Dat is niet goed voor het vertrouwen in de democratie.'
11/12 17u30  Nieuwe dammen leggen deel Zuidoost-Azië droog: 'Ik vang geen kilo vis meer' Hij leerde vissen van zijn vader, Kamseng Pimpophan uit Thailand. Al sinds zijn twaalfde ving hij gemakkelijk 5 kilo vis per dag in de rivier Mekong. Maar de laatste vier, vijf jaar is alles veranderd, vertelt hij: 'Nu vang ik met moeite genoeg om mijn eigen gezin te voeden.' De oorzaak was lang onduidelijk. Maar inmiddels weet Pimpophan meer. 'Mensen zeggen dat ze in Laos het water tegenhouden om er elektriciteit mee te maken', vertelt hij. Kamseng is een van de vissers die direct te maken hebben met damprojecten bij de Mekong. Annemarie Kas luisterde naar zijn verhaal: De Thaise visser heeft de dammen nooit zelf gezien, maar stroomopwaarts van Pimpophans vissersdorp zijn ze de laatste jaren tientallen gebouwd. Eerst in China, waar de Mekong ontspringt in de Tibetaanse hoogvlakte. En later ook in buurland Laos, dat razendsnel dammen bijbouwt en rond 2025 'de accu van Zuidoost-Azië' wil zijn. De nieuwste dam werd in oktober in gebruik genomen. Laagterecord Massaal energie opwekken in het Mekong-gebied leek ooit een goed idee. In de vroege jaren 2000 voorspelde een commissie met specialisten uit Laos, Cambodja, Thailand en Vietnam dat het de economieën van de landen gezamenlijk 30 miljard dollar kon opleveren. Inmiddels is dat idee sterk achterhaald. De dammen blijken funest voor de kwetsbare ecosystemen in de rivier: ze hinderen de migratie van vissen en filteren vruchtbaar sediment, dat anders de akkers van boeren zou bereiken. Afgelopen juli bereikte het waterpeil van de Mekong, mede door aanhoudende droogte, een laagterecord. Dit is waar op dit moment dammen gepland, gebouwd, of in aanbouw zijn: Zoals op de kaart te zien is, overspant het probleem meerdere landen. De Mekong is bijna 4500 kilometer lang en stroomt na China ook door Myanmar, Laos, Thailand, Cambodja en Vietnam. Vooral in de meest zuidelijke landen zijn miljoenen boeren en vissers voor hun levensonderhoud afhankelijk van de rivier. Reden tot ongerustheid dus, vooral omdat er plannen zijn om het netwerk van dammen in de Mekong en haar zijrivieren nog veel verder uit te breiden. Alleen al in Laos heeft de overheid toestemming gegeven voor de bouw van 140 dammen. Serieuze bedreiging 'Die dammen vormen een serieuze bedreiging voor de ecologie van de rivier. Het welzijn van miljoenen mensen die van de rivier afhankelijk zijn voor voedsel, inkomen en transport is in gevaar', stelt de International Rivers. die non-gouvernementele organisatie heeft een website waarop de situatie nauw wordt gevolgd. 'Als alle overgebleven geplande dammen worden gebouwd, vormt dat een serieuze bedreiging voor de Mekong als ecosysteem.' Toch blijven lokale overheden naarstig doorgaan met bouwen. 'Regionale beleidsmakers en energieministers zijn geobsedeerd door infrastructuur', zei de Cambodjaanse oud-energieminister Pou Sothirak laatst bij een discussie op een universiteit van Bangkok. 'Zij willen alleen maar meer energie. Ze zijn ervan overtuigd dat de dammen hun economie zullen versterken'. Die redenering slaat aan, bleek vorige maand nog een keer. Het Vietnamese staatsoliebedrijf Petrovietnam besliste te investeren in de bouw van een grote nieuwe dam in Laos. Dat terwijl de Vietnamese regering zich in 2011 juist hevig had verzet tegen de bouw van zo'n dam. 'Vietnam schiet zichzelf in de voet', schreef de Vietnamese onlinekrant VNExpress. Overheid moet helpen Van die politieke discussie krijgt visser Kamseng Pimpophan nauwelijks wat mee. 'Ik vind dat onze overheid ons zou moeten helpen. Ze zouden kunnen bijdragen om hier een viskwekerij op te zetten', oppert hij. De lokale overheid denkt wel na over dit soort oplossingen, maar concreet is er nog weinig gebeurd. Voorlopig blijft de visser dus twee keer per dag het water op gaan, in de hoop op een goede vangst. Al zal dat nog een tijd moeilijk gaan: de Mekong River Commission voorspelde vorige week dat het nog zeker tot februari droog zal blijven in het gebied. Als er ook na die tijd niks verandert, moet hij maar wat anders gaan doen, vreest visser Pimpophan. 'Dan moet ik nog vaker werken op de rubberplantage, of aan de slag als bouwvakker.' Wat moet dat moet, denkt hij. 'Als er geen vis is, kan ik geen visser zijn.'
11/12 17u15  Schutters Jersey City kozen joodse supermarkt doelbewust uit De burgemeester van Jersey City zegt dat de mensen die gisteren drie bezoekers van een joodse supermarkt doodschoten hun doelwit bewust hebben uitgezocht. Maar hij weigert het vooralsnog een antisemitische aanslag te noemen. Bij een urenlang vuurgevecht kwamen ook de twee daders om het leven. Hun identiteit is nog niet bekendgemaakt. Volgens The New York Times gaat het om een man en een vrouw. Burgemeester Steven Fulop spreekt op Twitter geruchten tegen dat de schutters moslims waren. De aanslag begon op een begraafplaats 1,5 kilometer van de supermarkt, waar de twee een politieman doodschoten. Volgens verschillende Amerikaanse media was de agent afgekomen op een melding over een gestolen busje dat zou zijn gebruikt bij een moord afgelopen weekend. De burgemeester zegt dat uit bewakingsbeelden blijkt dat de schutters vervolgens in het busje langzaam door de straten reden, verschillende winkels passeerden en pas stopten toen ze bij de joodse supermarkt aankwamen. Daar begonnen ze meteen te schieten op de klanten in de winkel. 'Er liepen veel mensen op straat dus ze hadden ook andere doelwitten kunnen kiezen, maar dat deden ze niet', zei burgemeester Fulop. Hij verwacht later vandaag met meer details te komen over de achtergrond van de daders en de slachtoffers.
11/12 17u15  Inval bij Vattenfall in onderzoek naar misleidende verkooppraktijken De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft vandaag een inval gedaan in het kantoor van Vattenfall (voorheen Nuon) in Weesp. Dat bevestigt het energiebedrijf na berichtgeving van het AD. Vanuit het kantoor in Weesp stuurt Vattenfall de verkoopactiviteiten in Nederland aan. 'Vooral de deur-tot-deurverkopers werken hier', zegt een woordvoerder van het bedrijf. Babbeltrucs De verkoopafdeling ligt al langer onder een vergrootglas. Het AD meldde begin dit jaar dat deurverkopers zich door middel van babbeltrucs bij potentiële klanten naar binnen praatten. Met onjuiste informatie probeerden ze vervolgens contracten af te sluiten. Een van de verkopers noemde zichzelf 'een oplichter in dienst van Nuon'. Ook de ACM doet al langer onderzoek naar misleiding van consumenten door verkoopmedewerkers van energiebedrijven. Deze inval is onderdeel van dat onderzoek, zegt een woordvoerder van de toezichthouder. 'Wij hebben het idee dat de verkoop op orde is', zegt de woordvoerder van Vattenfall. 'Al onze verkopers werken alleen voor ons. We trainen en controleren ze zelf. Voor ons gevoel hebben we er grip op.' Het bedrijf geeft wel toe dat er in het verleden klachten waren over de verkooptechnieken. 'Maar we zijn op de goede weg. We nemen alle klachten serieus en het aantal klachten neemt af.' Het bedrijf ziet het onderzoek van de toezichthouder met vertrouwen tegemoet.
11/12 17u00  Honderden kilo's illegaal vuurwerk gevonden in garagebox in Arnhem De politie heeft in een Arnhemse woonwijk een grote partij illegaal vuurwerk in beslag genomen. In totaal gaat het om 866 kilo. Het vuurwerk 'ligt natuurlijk niet volgens de voorschriften opgeslagen', schrijft de politie Arnhem-Zuid op Facebook. 'Als het mis was gegaan was een groot aantal huizen zwaar beschadigd geweest, met erg veel risico voor bewoners.' Het vuurwerk lag in een garagebox in de wijk Elderveld. Met een deel van het vuurwerk was geknoeid, wat de kans op ongelukken vergroot. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is gebeld om onderzoek te doen. Daarna is het vuurwerk verwijderd door een gespecialiseerd bedrijf. Een 41-jarige Arnhemmer is aangehouden, meldt Omroep Gelderland.
11/12 16u45  Meer trajectcontroles op A2 tussen Amsterdam en Utrecht Automobilisten op de A2 tussen Amsterdam en Utrecht krijgen vanaf volgende week te maken met meer trajectcontroles. Het aantal controles wordt opgeschroefd van drie naar vijf. De aanpassing geldt voor beide richtingen. Eerst werd op drie wegdelen de snelheid gemeten met daartussen geen controles. Dat leidde tot onveilige situaties, zegt het Openbaar Ministerie. Automobilisten gingen sneller gingen rijden op de stukken waar geen controle was en remden af als de controle weer begon. Daarom wordt nu ook op de tussenliggende stukken gecontroleerd. Op de snelweg tussen Amsterdam en Utrecht worden de meeste boetes uitgedeeld van heel Nederland. Van mei tot en met augustus waren dat er bijna 160.000.
11/12 16u45  Russische moordverdachte probeert te ontsnappen via systeemplafond rechtbank Een Russische moordverdachte heeft in een rechtbank geprobeerd om te ontsnappen via het systeemplafond. Op camerabeelden is te zien dat hij onder toeziend oog van bewakers via een bankje uit zijn kooi klimt en de plafondplaten wegduwt. Volgens Russische media wordt de 18-jarige man ervan verdacht dat hij zijn zus heeft gedood, terwijl hij onder invloed was van drugs. Taser Zodra de drie aanwezige bewakers de ontsnappingspoging doorhebben, proberen ze hem tegen te houden door aan zijn benen te hangen. De broek van de verdachte zakt daarbij tot op zijn enkels. Gedurende 1,5 minuut blijft de man steken, met zijn romp boven het systeemplafond en met bewakers die aan zijn blote benen hangen. Nadat een van de bewakers een taser tegen zijn been heeft gezet, klimt de verdachte - met enige moeite - naar beneden. Hij krijgt vervolgens zijn broek terug en wordt geboeid door bewakers.
11/12 16u30  ACM onderzoekt mogelijk misleidende verkooppraktijken Vattenfall De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft vandaag een inval gedaan in het kantoor van Vattenfall (voorheen Nuon) in Weesp. Dat bevestigt het energiebedrijf na berichtgeving van het AD. Vanuit het kantoor in Weesp stuurt Vattenfall de verkoopactiviteiten in Nederland aan. 'Vooral de deur-tot-deurverkopers werken hier', zegt een woordvoerder van het bedrijf. Babbeltrucs De verkoopafdeling ligt al langer onder een vergrootglas. Het AD meldde begin dit jaar dat deurverkopers zich door middel van babbeltrucs bij potentiële klanten naar binnen praatten. Met onjuiste informatie probeerden ze vervolgens contracten af te sluiten. Een van de verkopers noemde zichzelf 'een oplichter in dienst van Nuon'. Ook de ACM doet al langer onderzoek naar misleiding van consumenten door verkoopmedewerkers van energiebedrijven. Deze inval is onderdeel van dat onderzoek, zegt een woordvoerder van de toezichthouder. 'Wij hebben het idee dat de verkoop op orde is', zegt de woordvoerder van Vattenfall. 'Al onze verkopers werken alleen voor ons. We trainen en controleren ze zelf. Voor ons gevoel hebben we er grip op.' Het bedrijf geeft wel toe dat er in het verleden klachten waren over de verkooptechnieken. 'Maar we zijn op de goede weg. We nemen alle klachten serieus en het aantal klachten neemt af.' Het bedrijf ziet het onderzoek van de toezichthouder met vertrouwen tegemoet.
11/12 16u30  Zes jaar en tbs voor man die Amerikaanse (21) doodstak, nabestaande woest De man die vorig jaar in Rotterdam een Amerikaanse studente doodstak, is veroordeeld tot zes jaar gevangenis en tbs. Het Openbaar ministerie had tien jaar cel met tbs geëist tegen de 24-jarige Joël S. De 21-jarige studente Sarah Papenheim werd in december vorig jaar doodgestoken in een studentencomplex aan de Kralingse Kerklaan in Rotterdam. S. was haar onderbuurman en de twee waren bevriend. Kort na de dood van Papenheim werd S. gearresteerd op het station van Eindhoven. Van die bewuste dag kan hij zich niet veel herinneren, zei hij tijdens het proces. Wel wist hij nog dat hij boos was op haar. 'Daarna zag ik bloed op de muur en zag ik haar op haar rug liggen.' Tientallen steekwonden De Amerikaanse studente is 27 keer gestoken en tien keer gesneden. Toen de rechter vroeg waarom S. haar heeft gedood, antwoordde hij: 'Ik weet het niet.' Wel zei hij dat hij depressief was en zelfmoord wilde plegen, omdat hij op muzikaal gebied weinig succes had. S. is veroordeeld voor doodslag en niet voor moord, omdat hij volgens de rechter niet vooraf van plan was om Papenheim te doden. De moeder van Papenheim reageert daar geschokt op: In de rechtbank in Rotterdam waren onder anderen de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra en Papenheims moeder aanwezig. Zij is niet te spreken over de opgelegde straf. De eis van tien jaar met tbs vond ze al te licht. Dat de straf nog lager uitpakt is verbijsterend, zei ze tegen de NOS. Fouten hulpverlening Ongeveer een week voor haar dood zei Papenheim tegen een vriendin dat ze zich zorgen maakte over S., waarna die vriendin belde met het Meldpunt Verwarde Personen. Hulpverleners bezochten hem twee keer, maar zagen geen aanleiding om direct in te grijpen. Ook Papenheim zelf deed een melding, nadat S. had gezegd dat hij seriemoordenaar wilde worden. De advocaat van Sarahs moeder, Sebas Diekstra, zegt dat hulpverleners haar dood mogelijk hadden kunnen voorkomen. Volgens deskundigen is S. deels of geheel verminderd toerekeningsvatbaar. Na onderzoek oordeelden een psychiater, psycholoog en een neuroloog dat S. de grip op de realiteit kwijt was door ernstige stoornissen zoals autisme, schizofrenie en een psychose.
11/12 16u15  Voorarrest Nederlanders in Hongaarse cel verlengd tot februari Atleet Roelf B. en Gert-Jan N. uit Stadskanaal blijven voorlopig in de gevangenis op verdenking van drugshandel. De Hongaarse rechtbank heeft het voorarrest van beide mannen verlengd tot 9 februari. De twee Nederlanders werden in de zomer aangehouden op muziekfestival Sziget in Boedapest. In hun tent op het festivalterrein werden onder meer xtc-pillen, marihuana en andere verdovende middelen gevonden. Ze liepen tegen de lamp nadat beveiligers hadden gezien dat andere bezoekers de tent in en uit liepen. Later vond de politie nog eens 17 kilo drugs in de auto van B. In september werd hun voorarrest al een keer met drie maanden verlengd. In Hongarije kan het jaren duren voordat verdachten voor de rechter verschijnen, meldt RTV Noord. Als beide mannen veroordeeld worden, hangt hen een zware straf boven het hoofd. Hongarije heeft één van de strengste anti-drugswetten van Europa. Roelf B. geldt in de atletiekwereld als een talentvolle sprinter. In juli stond hij in de finale van de 100 meter op het NK Atletiek.
11/12 16u15  YouTube komt met strengere regels rond intimidatie Een YouTube-video van een schietspel waarin het gezicht van een bestaand iemand is gefotoshopt op een gamepersonage dat wordt beschoten. Deze video zou onder de oude regels mogen blijven staan, maar kan vanaf nu wél worden weggehaald. Dat is het gevolg van nieuwe regels die het videoplatform heeft aangekondigd. In een blogpost zegt het bedrijf hiermee specifiek te kijken naar intimidatie in video's en reacties. Zo hoopt het platform de problemen beter te beteugelen. 'We hebben altijd video's verwijderd waarin iemand expliciet wordt bedreigd, waarin vertrouwelijke informatie wordt gedeeld of waarin anderen worden aangemoedigd iemand te intimideren. Vanaf nu gaat ons beleid een stap verder en vallen verhulde of impliciete bedreigingen hier ook onder', schrijft het videoplatform. Context belangrijk Dit betekent dat er strenger naar de inhoud van video's zal worden gekeken. Maar, zo zegt het bedrijf, ook de context waarin het gebeurt is belangrijk. Dat maakt dat elke individuele zaak anders kan uitpakken, dus ook de gevallen zoals het voorbeeld waar dit artikel mee begon. Naast bedreiging, worden ook de regels rond beledigingen strenger. 'We zullen niet langer kwaadwillende beledigingen toestaan die gaan over iemands ras, geslacht of seksuele geaardheid.' Daarnaast gelden de regels voor iedereen, ook voor bijvoorbeeld publieke figuren. Volgens het bedrijf is er niet één aanleiding om de regels aan te scherpen. Wel was er eerder dit jaar de nodige controverse over hoe het platform omging met meldingen van Carlos Maza, een presentator van nieuwssite vox.com, over opmerkingen van politiek commentator Steven Crowder over onder meer de seksuele geaardheid van Maza. De discussie kwam op gang nadat Maza onderstaande compilatie van de aanvallen op Twitter had gedeeld: Volgens de commentator ging het om 'politieke komedie'. De video's werden niet verwijderd, de commentator kon er alleen tijdelijk geen geld mee verdienen. BuzzFeed News meldt dat het videoplatform nu alsnog een aantal video's van Crowder over Maza gaat verwijderen. Ook wordt er kritischer gekeken naar terugkerende intimidaties. Zo zullen kanalen die herhaaldelijk in de fout gaan uit het partnerprogramma van het bedrijf worden gehaald, waardoor ze inkomsten verliezen. Ook kan een kanaal tijdelijk worden geschorst of zelfs worden verwijderd. Het nieuwe beleid gaat niet alleen gelden voor video's, maar ook voor het reactiegedeelte onder video's. Voor video's geldt dat er wordt gehandeld op basis van meldingen van gebruikers of doordat de systemen van YouTube zelf zaken signaleren. Een moderator besluit uiteindelijk of iets wordt verwijderd. Bij reacties wordt een deel automatisch verwijderd door de systemen. Volgens het bedrijf zit hier veel spam bij. 'Het is een soort monster dat YouTube moet bevechten', zegt universitair docent Rik Smit, die bij de Rijksuniversiteit Groningen onderzoek doet naar YouTube. 'Gebruikers zullen altijd wel een manier vinden om iets te posten wat niet gepost mag worden.' Daarnaast gaat het over enorme hoeveelheden: per minuut wordt er 500 uur nieuw materiaal naar de site geüpload. De vraag of het bedrijf beter is geworden in het bestrijden van ongewenste content beantwoordt Smit met 'misschien'. Volgens hem zal YouTube nooit een staat van perfectie bereiken. Daarnaast denkt hij dat het bedrijf meer bezig is met bestrijding vanwege hoorzittingen in de VS met techbedrijven over het gevoerde beleid. Op het moment dat er nieuw beleid door een techplatform wordt ingesteld, is het altijd de vraag hoe dat in de praktijk zal uitpakken. YouTube zegt hierover dat het de afgelopen tijd testen heeft gedaan met moderatoren die uiteindelijk het beleid moeten gaan toepassen. Ook wijst het platform erop dat gebruikers altijd in beroep kunnen gaan tegen keuzes.
11/12 16u00  Ouders zwartgelakte dossiers: 'Ik weet nog steeds niet wat ik fout heb gedaan' Gedupeerde ouders van de kinderopvangtoeslagaffaire dachten dat ze na talloze brieven, telefoontjes en een debat in de Tweede Kamer eindelijk gehoord werden door de Belastingdienst. Er was beloofd dat ze inzicht in hun dossiers zouden krijgen, maar bij ontvangst blijkt dat veel informatie die ze zoeken zwartgelakt is. 'Bij mij is alles weggekrast', zegt Nazmiyue Karaduman. 'Ik weet nog steeds niet wat ik volgens de Belastingdienst fout heb gedaan.' SP-Kamerlid Renske Leijten twitterde deze beelden van een map vol zwartgelakte pagina's: Karaduman werd net als honderden andere ontvangers van kinderopvangtoeslag ten onrechte aangewezen als fraudeur. Veel mensen raakten in financiële problemen, met soms grote gevolgen. Sommigen verloren hun huis of baan, of hun partner door de aanhoudende stress en onzekerheid. Ze hebben vaak nog altijd geen idee waarom ze zijn beschuldigd. Vorige maand beloofde de Belastingdienst na een demonstratie dat iedereen die zich meldde inzicht zou krijgen in hun dossier. Gisteren kregen de eerste ouders die informatie toegestuurd, of althans: een deel daarvan. 'Dit kan toch niet?' In de drie multomappen die Karaduman gisteren ontving zijn wel gegevens terug te lezen, maar daar heeft ze naar eigen zeggen niets aan. Een groot deel gaat over kinderopvang 't Voortvarend Scheepje in Rotterdam, waar ze haar kinderen heen bracht als ze ging werken. Alles wat in het dossier staat en over haar gaat wist ze al, want dat komt uit haar eigen correspondentie met de Belastingdienst. 'Ik weet niet wat ik hier mee kan', zegt ze. 'Het is allemaal zo vaag. Veel is zwart gemaakt en op andere plaatsen zie ik namen staan die ik juist niet zou moeten lezen. Ik zie de ouderbijdrage van een andere vrouw staan en haar naam staat er gewoon bij. Dat kan toch niet?' Volgens André Karels, de woordvoerder van staatssecretaris Menno Snel van Financiën, zijn alle gegevens die in de dossiers zijn weggelakt van anderen. 'Gelakt is bijvoorbeeld informatie van de opvangorganisatie en namen, bsn-nummers en adressen van andere ouders', twitterde hij vanmorgen. 'Dat zegt hij misschien wel, maar mijn bsn-nummer is óók weggelakt', zegt Dulce Goncalves Tavares. Ze kreeg gisteravond, net als Karaduman, drie mappen thuisgestuurd. In de eerste twee was vrijwel alles weggelakt; in de derde map stond een beetje informatie over haar situatie. 'Ik dacht dat ik bepaalde dingen terug zou zien. Dat ik de fout eruit kon halen die bij de Belastingdienst of bij mij of door de bso gemaakt is. Maar ik kon niets terugvinden.' In totaal zou ze volgens de fiscus voor 125.000 euro gefraudeerd hebben. 'Maar ik zou niet weten hoe. Het geld ging rechtstreeks naar de kinderopvang. Ik denk dat mijn DigiD is misbruikt door de kinderopvang, maar dat weet ik nog steeds niet zeker.' Drie jaar lang heeft Goncalves Tavares in de schuldsanering gezeten. Deze maand kan ze voor het eerst weer zelf over haar loon beschikken. 'Ik wil verder. Het zorgt namelijk jarenlang voor stress. Ik heb een goede baan en wil mijn drie kinderen geven wat ze verdienen, maar dat kon steeds niet.' Beide vrouwen weten niet hoe het nu verder moet. 'Ik ga nu doen wat Renske zegt', zegt Karaduman verwijzend naar SP-Kamerlid Renske Leijten. Zij heeft zich samen met Pieter Omtzigt van het CDA jarenlang sterk gemaakt voor de gedupeerde groep ouders. Leijten vraagt vandaag een debat aan over de kwestie in de Kamer. 'Als zij zegt: 'neem een advocaat in de arm', dan doe ik dat. Maar ik wacht nu eerst maar weer af wat er verder gaat gebeuren.'
11/12 15u45  Ed Sheeran is dé Britse nummer 1-artiest van dit decennium Ed Sheeran is uitgeroepen tot de Britse nummer 1-artiest van dit decennium. De singer-songwriter kreeg de prijs van de Engelse hitlijst Official Charts Company. Eerder wonnen Justin Bieber en Paul McCartney al deze Official Chart Record Breaker Award. De Brit heeft de prijs bemachtigd, omdat hij sinds 2010 twaalf keer op nummer 1 in de hitlijst stond. In totaal stond hij 79 weken bovenaan. Ook zijn single Shape of You viel in de prijzen. Die stond in 2017 veertien weken bovenaan en was daarmee volgens de grootste hit van dit decennium. De singer-songwriter maakte in 2011 zijn debuut met The A Team. Sindsdien verkocht hij meer dan vijftig miljoen singles. In een videoboodschap bedankte Sheeran zijn fans.
11/12 15u30  Girobank Curaçao geblokkeerd na ingrijpen Centrale Bank, klanten woedend De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten heeft gisteren ingegrepen bij de Girobank. Deuren gingen dicht, betaalkaarten werden geblokkeerd en het internetbankingsysteem werd uit de lucht gehaald. Iedere klant kan tot een maximumbedrag van 5000 euro over zijn tegoeden beschikken, maar nog onbekend is in welk tempo dat kan. Met de maatregel zou volgens de Centrale Bank meer dan 90 procent van de rekeninghouders over hun volledige tegoed kunnen beschikken. De ingreep kwam nadat rekeninghouders massaal hun tegoeden op hadden geëist. Dat gebeurde na geruchten dat de belastingdienst via zijn girorekening 4,5 miljoen euro wilde overmaken naar de ziektekostenverzekeraar SVB. Die transactie mislukte omdat de bank over onvoldoende geld beschikte. Niet veel later liet oliedistributeur Curoil weten geen cheques van de Girobank meer te accepteren en vroeg de distributeur zijn klanten via andere banken te betalen. Noodregeling Opmerkelijk is dat de Girobank al sinds 2013 onder een noodregeling van de Centrale Bank valt. De bank was tot 2002 in handen van de Curaçaose overheid en is sinds 2010 voor het grootste deel in handen van IIG Capital, de International Investment Group in New York. Pensioenfonds APC en de overheid behielden een minderheidsbelang. Volgens bronnen in de financiële sector is het bijna omvallen van de Girobank het gevolg van slecht beleid bij de Centrale Bank zelf. Die heeft onlangs een voorschot van ruim 140 miljoen euro gegeven omdat de Girobank in liquiditeitsproblemen kwam, maar onduidelijk is of daar dekking tegenover staat. Ontslag bankpresident De Centrale Bank kwam onlangs negatief in het nieuws toen de nieuwe president, oud IMF-topman Bob Traa, al na vijf maanden zijn ontslag indiende. Officieel om persoonlijke redenen, maar het is in de financiële sector geen geheim dat hij binnen de Centrale Bank is tegengewerkt vanwege zijn plannen om de bezem door de Centrale Bank te halen na 35 jaar leiding van zijn voorganger Emsley Tromp. Die moest vertrekken nadat hij werd beschuldigd van belastingontduiking. Traa kreeg ondanks de belofte geen vaste aanstelling bij de bank. Naar verluidt zal de Centrale Bank de slechte leningen afschrijven en worden de overige activa verkocht aan andere banken.
Laatste update: vandaag om 17u45
Lees meer van NOS.nl >

AD.nl

Verbergen Tonen
11/12 17u45  3FM-dj Rámon zegt Serious Request af en neemt voorlopig rust 3FM-dj Rámon Verkoeijen zal voorlopig niet op de radio te horen zijn. De 33-jarige radiomaker moet ‘wegens persoonlijke omstandigheden’ voorlopig rust nemen. Dat betekent dat hij ook niet meedoet aan Serious Request, dat volgende week begint. Verkoeijen was al enige tijd niet meer in de uitzending Mark + Ramon te horen.
11/12 17u45  Frankrijk gaat zijn vaak luxueuze pensioenen versoberen Het Franse pensioenstelsel gaat flink op z’n kop. Officieel blijft de pensioenleeftijd op 62 jaar staan, maar in de praktijk zullen de meeste Fransen pas op hun 64ste recht hebben op het volledige pensioenbedrag. Ook werkenden die nu bijvoorbeeld al op 52-jarige leeftijd mogen stoppen met werken, verliezen hun voorrechten.
11/12 17u30  Handbalsters gaan volledig uit hun dak na behalen halve finale WK Het feestgedruis is losgebarsten in het hotel van de handbalsters in Japan. In spanning zaten de handbalvrouwen de resultaten van de andere wedstrijden af te wachten. Noorwegen-Duitsland mocht niet eindigen in een gelijkspel. Het werd uiteindelijk 32-29 voor de Noorse vrouwen en toen die uitslag verscheen op de live-ticker schreeuwden de handbalsters het uit van euforie.
11/12 17u30  NPO Radio 2 gaat hitlijst vol reclamemuziek uitzenden Het is geen Top 2000, maar Radio 2 gaat een Top 40 uitzenden vol met reclamemuziek. Denk hierbij aan De Postbank met 15 miljoen mensen, KLM met One Day I'll Fly Away en Lidl met Little Brown Bag. Liedjes die onlosmakelijk verbonden zijn geraakt met de merken die ermee adverteerden.
11/12 17u15  Diggy Dex schreef een afscheidsrede, maar denkt nog lang niet aan stoppen Als het aan Diggy Dex ligt, staat hij op 60-jarige leeftijd nog steeds op de planken. Dat zegt de rapper in de tweede aflevering van het nieuwe seizoen van Bondig. ,,Ik heb nog steeds het gevoel dat ik pas net begin, dat heb ik al best wel lang. Omdat ik het een heel mooie gedachte vind dat er nog heel veel te maken is.”
11/12 17u15  ‘Waar blijft al m’n geld?’ Je huishoudboekje weet het Zit je aan het einde van de maand regelmatig krap bij kas en heb je geen idee waar je zuurverdiende centen precies zijn gebleven? De oplossing is simpel: zorg dat je weet wat je uitgeeft.
11/12 17u15  In dit restaurant klonk een avond lang alleen zacht gefluister Voor veel mensen is eten in een druk restaurant geen optie. Speciaal voor hen hield een restaurant in Deurne een prikkelarme avond. Hans van de Ven, verslaggever van het Eindhovens Dagblad ging erheen.
11/12 17u15  ‘Verkeerde mensen krijgen bonussen, juist lopendebandpersoneel zou die moeten krijgen’ Neuropsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: de bonus.10 
11/12 17u00  100.000 sociale huurwoningen minder in vijf jaar: ‘De trend is zorgwekkend’ In rap tempo neemt het aantal sociale huurwoningen af. Sinds 2013 telt Nederland bijna 100.000 huizen in de gereguleerde sector minder. De wachtlijsten nemen daardoor toe en meer mensen vallen buiten de boot. ,,Dit is de uitkomst van decennia aan politiek beleid.’’
11/12 17u00  Poolexpeditie met de elektrische Porsche Taycan 4S Na de onlangs gelanceerde Porsche Taycan Turbo en Turbo S kunnen we nu kennismaken met de 4S. Minder vermogen en dus goedkoper geprijsd, maar daarom níet minder indrukwekkend. Dat blijkt als we de nieuwste versie van de elektrische Taycan rijden rond de bitterkoude Poolcirkel.
11/12 16u45  Supermarkten willen schade door protesten op boeren verhalen De supermarkten gaan de eventuele schade door boerenprotesten, volgende week woensdag, op de boeren verhalen. In een brief aan boerenactiegroep Farmers Defence Force stellen ze de stichting op voorhand aansprakelijk.
11/12 16u45  Schilderij na 23 jaar teruggevonden in tuin van museum waar het verdween Een schilderij, vermoedelijk van de Oostenrijkse kunstenaar Gustav Klimt, is na bijna 23 jaar teruggevonden. Bildnis einer Frau werd gisteren in de tuin van een museum in het Italiaanse Piacenza ontdekt, nadat het daar in 1997 verdwenen was. Tuinmannen vonden het toen ze aan het opruimen waren.
11/12 16u45  Barty verkozen tot beste tennisster van het jaar Ashleigh Barty is door tennisbond WTA uitgeroepen tot beste speelster van dit jaar. De Australische won Roland Garros en bereikte ook de eerste plaats op de wereldranglijst.
11/12 16u30  Omroepbaas Rusland: satellietfoto MH17 was nep De Russische staatszender Eerste Kanaal erkent dat het bewijs dat een Oekraïense straaljager MH17 zou hebben neergehaald, nep is. Ernst Konstantin, de baas van de omroep die de theorie de wereld in hielp, zegt in een interview met het Amerikaanse blad The New Yorker dat er destijds ‘een fout’ is gemaakt.
11/12 16u30  Gevonden Olaf op Vlieland is de eerste pup die Pieterburen deze winter opvangt De op Vlieland gevonden zeehondenpup Olaf is de eerste witte pup die Zeehondencentrum Pieterburen deze winter opvangt.
Laatste update: vandaag om 17u45
Lees meer van AD.nl >

de Volkskrant

Verbergen Tonen
11/12 17u30  D66 wil academische Brexitvluchtelingen naar Nederland lokken Wetenschappers die het Verenigd Koninkrijk willen verlaten vanwege de Brexit moeten worden verleid om zich in Nederland te vestigen. Dat bepleit D66. Nederland zou deze academici bijvoorbeeld moeten helpen bij het zoeken naar een huis of een school voor de kinderen.
11/12 17u00  Lakstift brengt Menno Snel terug op een vulkaan van verbijstering Goedemiddag, Sneller dan verwacht ligt toch de vraag weer op tafel: haalt Menno Snel de kerst? Intussen mocht Klaas Dijkhoff noteren dat hij misschien VVD-lijsttrekker wordt. Maar niet per se.
11/12 16u00  Schrijnende ziekenhuisfoto verlegt focus van Britse verkiezingen naar de zorg Brexit domineerde tot nu toe de verkiezingscampagnes in Groot-Brittannië. Labour kon de aandacht verplaatsen naar de gratis gezondheidszorg – het eigen stokpaardje – dankzij een schrijnende foto van een ziekenhuispatiëntje. Kiezers kunnen de gratis zorg donderdag redden uit de klauwen van de Conservatieven, volgens links.
11/12 15u30  Kunnen Nederlandse anglofielen na de Brexit weer onbezorgd van de Britten houden? De talrijke anglofielen in Nederland hebben ondervonden dat hun liefde voor Engeland niet wederkerig is. Maar straks zullen ze weer de illusie koesteren dat de Engelsen hun grapjes leuk vinden.
11/12 15u30  Islamitisch onderwijs groeit: aantal leerlingen in tien jaar tijd met 60 procent toegenomen Islamitisch onderwijs is in opmars, ondanks de discussie die woedt over de wenselijkheid ervan. Het aantal leerlingen op islamitische basisscholen in Nederland is in tien jaar tijd met ruim 60 procent toegenomen.
11/12 15u15  Rechter: Trump mag Mexico-muur niet bouwen met defensiegeld Een federale rechter in de VS heeft de regering van president Donald Trump verboden om 3,6 miljard dollar uit het bouwfonds van Defensie te gebruiken voor de bouw van de omstreden grensmuur met Mexico.
11/12 15u15  Zes doden bij urenlang vuurgevecht in Jersey City Bij een schietpartij bij een joodse supermarkt in Jersey City in de Amerikaanse staat New Jersey zijn dinsdag zes mensen omgekomen, onder wie een politieagent en twee schutters. Twee agenten raakten gewond, maar hebben het ziekenhuis inmiddels verlaten.10 
11/12 15u15  ‘De contouren van de Europese groene revolutie worden vandaag neergezet’ Woensdagmiddag presenteren Europese Commissievoorzitter Von der Leyen en Commissaris Timmermans de Green Deal, een pakket maatregelen dat van Europa in 2050 het eerste klimaatneutrale continent moet maken. We bellen met correspondent Marc Peeperkorn in Brussel.
11/12 14u30  Van vluchtelingen tot buschauffeur – voor Syriërs is taal de grootste drempel Het rijden is niet het grootste probleem. Dat hebben de Syrische vluchtelingen zo onder de knie. Maar Nederlands praten met de passagiers in de bus, dat kost heel wat meer moeite, en vooral ook: tijd. Connexxion heeft die tijd genomen, en is nu laaiend enthousiast over de eerste lichting Syrische buschauffeurs in Arnhem. Andere lichtingen zullen snel volgen.10 
11/12 12u15  Deze basisschool ziet zichzelf graag als gewoon: ‘Soms wordt gedaan alsof we van Mars komen’ Een gewone school met ruimte voor godsdienstonderwijs, zo ziet basisschool Al Amana zichzelf. ‘Soms wordt echt gedaan alsof we compleet van Mars komen.’
11/12 11u30  Het jaar door de ogen van huisfotograaf Marcel van den Bergh Lees meer >
11/12 11u30  Einde eerlijke en vrije wereldhandel: WTO is vanaf nu tandeloos Landen kunnen weer ongehinderd heffingen gaan invoeren op wat ze maar willen. Er is geen instantie meer om ze tegen te houden, nu de Beroepscommissie van de wereldhandelsorganisatie WTO, en daarmee het hele idee achter de WTO ophoudt te bestaan. Dankzij de Verenigde Staten.
11/12 11u30  Griekenland woedend over deal Turkije en Libië over maritieme rechten op Middellandse Zee Griekenland heeft twee brieven naar de Verenigde Naties gestuurd en de Veiligheidsraad gevraagd zich te buigen over een deal die Turkije met Libië heeft gesloten over de maritieme rechten van Ankara op de Middellandse Zee. Die worden hiermee fors uitgebreid, en geven Turkije toegang tot gebieden waar gas en mineralen zijn te halen.
11/12 11u30  Patiëntenstop Parnassia voor VGZ-klanten opgeheven onder druk van Zorgautoriteit De patiëntenstop die ggz-instelling Parnassia vorige week instelde voor klanten van VGZ is weer opgeheven. Dat gebeurde dinsdag nadat beide partijen door de Nederlandse Zorgautoriteit waren ontboden om tekst en uitleg te geven en om tot een oplossing te komen.
11/12 11u30  Autoriteit Persoonsgegevens: websites die cookies plaatsen schenden massaal privacywetgeving Van webwinkels tot media: massaal schenden ze de privacywetgeving, stelt de Autoriteit Persoonsgegevens. Van de ongeveer 175 gecontroleerde websites zou de helft op de verkeerde manier toestemming vragen voor het plaatsen van tracking cookies.
Laatste update: vandaag om 17u30
Lees meer van de Volkskrant >

NRC Handelsblad

Verbergen Tonen
11/12 17u45  DPG Media/Sanoma bindt strijd aan met Google Ads Met een bereik van 11,2 miljoen Nederlanders heeft Google er een geduchte concurrent bij op de online reclamemarkt in Nederland.
11/12 17u45  Deense politie arresteert twintig verdachten in grote antiterreuroperatie Sommige verdachten hadden materialen waarmee bommen kunnen worden gefabriceerd. Een mogelijk radicaal-islamitisch motief wordt door inlichtingendienst PET onderzocht.
11/12 17u45  India neemt omstreden wet aan die illegale moslims uitsluit van staatsburgerschap Illegalen kunnen dankzij de wetswijziging aanspraak maken op het Indiase staatsburgerschap op basis van hun religie. Alleen moslims zijn uitgesloten.
11/12 17u30  Fiscus lakt van alles weg – maar nog niet genoeg Ophef, opnieuw, over de Belastingdienst en de maar voortwoekerende toeslagenaffaire. Dit keer door twee Twitterberichten dinsdagavond waaruit zou blijken dat de Belastingdienst…
11/12 17u00  British Museum toont de gruwelijkheden van de Trojaanse oorlog In het British Museum in Londen komt de gruwelijkheid van de Trojaanse oorlog schitterend naar voren, op vazen, grafstenen en reliëfs. (●●●●●)10 
11/12 17u00  Joodse supermarkt bewust doelwit bij schietpartij Jersey City Onder de slachtoffers waren een agent en drie bezoekers van de Joodse supermarkt. De daders kozen de supermarkt volgens de politie doelbewust uit.
11/12 17u00  Aung San Suu Kyi verdedigt nu de generaals – tot in het Vredespaleis Aung San Suu Kyi, vroeger icoon voor mensenrechten en democratie, is in Den Haag om het leger van Myanmar te verdedigen tegen de beschuldiging van genocide. Het is nog ongewis of deze zaak de Rohingya-minderheid gaat helpen.
11/12 16u45  Drie grote steden willen een suikertaks op frisdrank Het groeiende aanbod van ongezonde voeding wint het van preventiebeleid, schrijven wethouders van drie grote steden in een opinieartikel in NRC.
11/12 16u45  Alice in Virtual Land In ‘Alice, the Virtual Reality Play’ ben je Alice, maar je hoeft je niet aan het boek te houden. Je bent acteur en proefkonijn tegelijkertijd.
11/12 16u45  Comedian Martijn Koning: ‘Ik word steeds weirder’ Martijn Koning houdt de oudejaarsconference voor RTL4. „De meeste comedians en cabaretiers zijn raar, maar ik ben wel echt weird.”
11/12 16u45  Rapper Snelle over zijn succesformule: ‘Lekker meezingbaar, lekker eerlijk, lekker luchtig’ Het debuutalbum ‘Vierentwintig’ van Lars ‘Snelle’ Bos kwam dit najaar op 1 binnen in de albumlijst. Hij nam hits op met Frenna en Marco Borsato en verkocht poppodia uit. Het succes geeft hem zelfvertrouwen. „Nu ik het heb, wil ik het vasthouden.”
11/12 16u15  Gestolen schilderij van Klimt ontdekt achter luik in museum Het olieverfschilderij ‘Portret van een dame’ werd in 1997 uit een Italiaans museum gestolen. Werklui hebben nu dat schilderij waarschijnlijk gevonden, toen ze de klimop bij de buitenmuur van het museum weghaalden.
11/12 16u15  Wethouders grote steden: tijd voor een suikertaks op frisdrank Suikerrijke dranken blijven veel te gemakkelijk beschikbaar voor kinderen, schrijven drie wethouders. Een belasting op suiker moet dat veranderen.
11/12 16u15  Naaz is ster op minipodium in drie dagen uitverkocht Bitterzoet Amsterdam Met drie muzikanten trad de Rotterdamse zangeres Naaz op in het kleine Bitterzoet, Amsterdam. Haar nummers ontwikkelen zich langs allerlei onverwachte zijpaden.
11/12 16u00  Naaz is ster op minipodium in drie dagen uitverkochte Bitterzoet Amsterdam Met drie muzikanten trad de Rotterdamse zangeres Naaz op in het kleine Bitterzoet, Amsterdam. Haar nummers ontwikkelen zich langs allerlei onverwachte zijpaden.
Laatste update: vandaag om 17u45
Lees meer van NRC Handelsblad >

Trouw

Verbergen Tonen
11/12 17u15  Franse pensioenen op de schop: langer werken, maar niet iedereen De Franse premier Édouard Philippe heeft zijn langverwachte plan voor de hervorming van het pensioenstelsel bekendgemaakt. Wie voor 1975 is geboren, blijft buiten schot.11 
11/12 17u00  Franse pensioenhervormingen: langer werken, maar niet iedereen De Franse premier Édouard Philippe heeft zijn langverwachte plan voor de hervorming van het pensioenstelsel bekendgemaakt. Wie voor 1975 is geboren, blijft buiten schot.11 
11/12 16u00  Na zwartgelakte dossiers wacht Snel nieuw debat over de kinderopvangaffaire Ophef in de Tweede Kamer en onder gedupeerde ouders over hun kinderopvangdossiers. Grote delen blijken door de Belastingdienst zwartgelakt.
11/12 16u00  Franse pensioenhervormingen: langer werken, maar niet allemaal De Franse premier Édouard Philippe heeft zijn langverwachte plan voor de hervorming van het pensioenstelsel bekendgemaakt. Wie voor 1975 is geboren, blijft buiten schot.
11/12 14u45  Wat te doen tegen bankhangende, schermturende pubers? Uitrusten, prima. Maar dat de pubers het liefst de hele kerstvakantie doorbrengen met een beeldscherm in bed of op de bank, gaat ouders te ver.
11/12 14u15  Eindelijk zijn er verkiezingen, maar de Algerijn heeft er weinig fiducie in Algerije kiest donderdag een nieuwe president. Twee keer werden de verkiezingen uitgesteld. Nu het eindelijk zo ver is, dreigt een deel van het electoraat de stembusgang te boycotten.11 
11/12 13u30  Mo Ihattaren in Kanaleneiland: Voetbal is hier het bindmiddel Een topvoetballer bij PSV, maar ook een vereniging die vanwege geweld uit de competitie is gezet. In de Utrechtse wijk Kanaleneiland komen een hoogte- en dieptepunt samen van de Marokkaanse voetbalcultuur in Nederland. Hoe belangrijk is voetbal voor de wijk?13 
11/12 13u30  Grootste beursgang ooit: Saudi Aramco bij debuut bijna 1900 miljard dollar waard Drie jaar na de aankondiging is het zover: de beursgang van het Saudische staatsoliebedrijf Saudi Aramco op de Saudische beurs Tadawul.14 
11/12 13u00  ‘Humanitaire’ burgerschapswet bedreigt seculiere karakter van India Door een omstreden aanpassing van de burgerschapswet voelen Indiase moslims zich bedreigd. ‘Het is tegen onze grondwet om te discrimineren op basis van religie.’10 
11/12 11u30  Verpleegkundigen komen niet aan hun preventietaken toe Preventie is een van hun kerntaken, vinden de meeste verpleegkundigen. Maar bijna de helft van hen heeft er geen tijd voor.10 
11/12 11u15  Met John Legend komen we politiek-correct de kerstdagen door Zanger John Legend neemt een vrouw-onvriendelijke kerstklassieker onder handen. ‘Baby It's Cold Outside’ kreeg een nieuwe tekst. En daar zijn mensen natuurlijk woedend over. Is niets meer heilig?10 
11/12 10u30  Yogascholen veranderen naam na ‘roofdiergoeroe’-docu. ‘Ik wil er niets mee te maken hebben’ Een populaire Netflix-serie over yogagoeroe Bikram Choudhury schetst een zeer negatief beeld van de man. Nu willen Bikram-yogascholen van hun naam af.13 
11/12 10u15  Yogascholen veranderen naam vanwege ‘roofdiergoeroe’. ‘Ik wil er niets mee te maken hebben’ Een populaire Netflix-serie over yogagoeroe Bikram Choudhury schetst een zeer negatief beeld van de man. Nu willen Bikram-yogascholen van hun naam af.15 
11/12 10u00  Shells compensatiebos: brandstichting en ruzie met de lokale bevolking Het Indonesische klimaatbos van Shell komt in het nauw door landbouwers en palmolieplantages die er vuurtjes stoken. Omwonenden zitten helemaal niet te wachten op een CO2-compensatiebos.
11/12 10u00  Yogascholen veranderen van naam door handtastelijke goeroe Een populaire Netflix-serie over yogagoeroe Bikram Choudhury schetst een zeer negatief beeld van de man. Nu willen Bikram-yogascholen van hun naam af.
Laatste update: vandaag om 17u15
Lees meer van Trouw >

Het Parool

Verbergen Tonen
11/12 17u15  Twee mannen opgepakt in Zuid voor witwassen De politie heeft maandagavond twee mannen aangehouden op verdenking van witwassen in een woning aan de Jozef Israëlkade. De twee verdachten van 30 en 31 jaar zijn afkomstig uit Israël.11 
11/12 16u45  Amsterdam en Weesp: fusie in 2022 Amsterdam en Weesp zijn eruit: wat de colleges betreft kunnen de twee gemeenten in 2022 fuseren. Op de plaatsnaamborden blijft Weesp gewoon Weesp heten, met daaronder wel de toevoeging ‘gemeente Amsterdam’.
11/12 16u45  Bewoners Kattenburg protesteren opnieuw tegen extra verkeer Bewoners van de Kattenburgerstraat bij het Marineterrein hebben woensdag opnieuw geprotesteerd tegen de gemeentelijke plannen voor de herinrichting van de buurt. Uit vrees voor een flinke toename van autoverkeer liepen ze in een protestmars naar de Stopera.
11/12 16u15  Trajectcontrole op de A2 uitgebreid De trajectcontrole op de snelweg A2 tussen Utrecht en Amsterdam wordt in beide richtingen uitgebreid. Het Openbaar Ministerie (OM) meldt dat er vanaf maandag op vijf secties controle plaatsvindt. Nu wordt de snelheid nog op drie wegdelen gecontroleerd.
11/12 16u15  Schutters kozen joodse supermarkt Jersey City bewust uit De joodse supermarkt in de Amerikaanse stad Jersey City, waar twee schutters dinsdag het vuur openden, was bewust gekozen. Burgemeester Steven Fulop laat dat weten op basis van onder meer de camerabeelden.
11/12 16u15  Man betrapt op Schiphol met 50.000 euro in koffer Een 30-jarige Albanees is zondag op Schiphol aangehouden op verdenking van witwassen. Hij werd betrapt toen zijn koffer, waar zeker 50.000 euro in zat, bij de bagageafhandeling openbarstte.
11/12 15u45  3 jaar cel voor man die Luce Tchouane (35) doodreed in Oost Mees B. (25) die eind augustus de 35-jarige Luce Tchouane aanreed in de Eerste Oosterparkstraat, is veroordeeld tot 36 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Ook is de man voor vijf jaar zijn rijbewijs kwijt.
11/12 15u00  Time roept Greta Thunberg uit tot persoon van het jaar De Zweedse Greta Thunberg is uitgroepen tot persoon van het jaar door Time Magazine. De 16-jarige klimaatactivist is dit jaar het prominente gezicht geworden van de strijd tegen klimaatverandering.
11/12 14u30  Drie jaar cel voor man die Luce Tchouane (35) doodreed in Eerste Oosterparkstraat Mees B. (25) die eind augustus de 35-jarige Luce Tchouane aanreed in de Eerste Oosterparkstraat, is veroordeeld tot 36 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Ook is de man voor vijf jaar zijn rijbewijs kwijt.10 
11/12 14u15  Rutte ziet Dijkhoff ‘niet per se’ als zijn opvolger bij VVD Dat zegt de premier in een interview met Elsevier Weekblad.10 
11/12 14u00  Rutte ziet Dijkhoff ‘niet per se’ als opvolger bij VVD Dat zegt de premier in een interview met Elsevier Weekblad.
11/12 13u45  Waarom ik genoot van de banaan met ducttape Van Theo van Gogh mocht je veel, maar hij verbood mij eens om lacherig te doen over beeldende kunst die niet humoristisch was bedoeld. Dat vond hij kleinburgerlijk en kleingeestig.
11/12 13u30  Rutte ziet Dijkhoff ‘niet per se’ als opvolger als VVD-lijsttrekker Dat zegt de premier in een interview met Elsevier Weekblad.12 
11/12 13u00  Uitstel nieuwe woonregels? Daar wil de raad niets van weten Ondanks het verzet van studenten en bed and breakfast-houders, kunnen de nieuwe woonregels van wethouder Laurens Ivens rekenen op brede steun in de raad.11 
11/12 12u00  Frans Timmermans zet hoog in met zijn Green Deal Europa moet als eerste continent klimaatneutraal worden, volgens de Green Deal die Eurocommissaris Frans Timmermans woensdag lanceert. Nog deze week blijkt of die in goede aarde valt.
Laatste update: vandaag om 17u15
Lees meer van Het Parool >

BN/DeStem

Verbergen Tonen
11/12 17u45  Bertens wint WTA-award voor promotie van de tennissport Kiki Bertens heeft de WTA Jerry Diamond ACES Award gewonnen, bedoeld voor speelsters die zich het afgelopen jaar hebben ingezet voor het promoten van het vrouwentennis. Gekeken wordt onder meer naar het aantal promotionele en charitatieve activiteiten van de speelsters.
11/12 17u45  3FM-dj Rámon zegt Serious Request af en neemt voorlopig rust 3FM-dj Rámon Verkoeijen zal voorlopig niet op de radio te horen zijn. De 33-jarige radiomaker moet ‘wegens persoonlijke omstandigheden’ voorlopig rust nemen. Dat betekent dat hij ook niet meedoet aan Serious Request, dat volgende week begint. Verkoeijen was al enige tijd niet meer in de uitzending Mark + Ramon te horen.
11/12 17u45  Frankrijk gaat zijn vaak luxueuze pensioenen versoberen Het Franse pensioenstelsel gaat flink op z’n kop. Officieel blijft de pensioenleeftijd op 62 jaar staan, maar in de praktijk zullen de meeste Fransen pas op hun 64ste recht hebben op het volledige pensioenbedrag. Ook werkenden die nu bijvoorbeeld al op 52-jarige leeftijd mogen stoppen met werken, verliezen hun voorrechten.
11/12 17u30  Handbalsters gaan volledig uit hun dak na behalen halve finale WK Het feestgedruis is losgebarsten in het hotel van de handbalsters in Japan. In spanning zaten de handbalvrouwen de resultaten van de andere wedstrijden af te wachten. Noorwegen-Duitsland mocht niet eindigen in een gelijkspel. Het werd uiteindelijk 32-29 voor de Noorse vrouwen en toen die uitslag verscheen op de live-ticker schreeuwden de handbalsters het uit van euforie.
11/12 17u30  Oosterhout krijgt meer sociale huurwoningen OOSTERHOUT - Thuisvester wil de komende jaren meer sociale huurwoningen in Oosterhout bouwen. Daarnaast komt er meer aandacht voor ouderen, starters, flexibele bouwvormen en hulp voor spoedzoekers. Die afspraken heeft de woningcoöperatie met de gemeente en huurdersvereniging gemaakt.
11/12 17u30  NPO Radio 2 gaat hitlijst vol reclamemuziek uitzenden Het is geen Top 2000, maar Radio 2 gaat een Top 40 uitzenden vol met reclamemuziek. Denk hierbij aan De Postbank met 15 miljoen mensen, KLM met One Day I'll Fly Away en Lidl met Little Brown Bag. Liedjes die onlosmakelijk verbonden zijn geraakt met de merken die ermee adverteerden.
11/12 17u30  Dure Bredase kerstboom is volgens maker ‘meer dan een boom’, politiek schrikt van kosten BREDA - De politiek in Breda is ‘geschrokken’ van de kosten van de kerstboom op de Grote Markt. Volgens de maker is het echter niet zomaar een boom maar ‘een attractie'.
11/12 17u15  Bredase kerstboom is een ‘attractie', maar de politiek schrikt wel van de kosten BREDA - De politiek in Breda is ‘geschrokken’ van de kosten van de kerstboom op de Grote Markt. Volgens de maker is het echter niet zomaar een boom maar ‘een attractie'.12 
11/12 17u15  Diggy Dex schreef een afscheidsrede, maar denkt nog lang niet aan stoppen Als het aan Diggy Dex ligt, staat hij op 60-jarige leeftijd nog steeds op de planken. Dat zegt de rapper in de tweede aflevering van het nieuwe seizoen van Bondig. ,,Ik heb nog steeds het gevoel dat ik pas net begin, dat heb ik al best wel lang. Omdat ik het een heel mooie gedachte vind dat er nog heel veel te maken is.”11 
11/12 17u15  ‘Waar blijft al m’n geld?’ Je huishoudboekje weet het Zit je aan het einde van de maand regelmatig krap bij kas en heb je geen idee waar je zuurverdiende centen precies zijn gebleven? De oplossing is simpel: zorg dat je weet wat je uitgeeft.11 
11/12 17u00  Buurtkamer mag toch door OOSTERHOUT - De Buurtkamer in activiteitencentrum De Slotjes mag tot vreugde van de gebruikers doorgaan. Het gaat voorlopig om een overgangsjaar. Loes Wagemakers, die een handtekeningenactie hield om de Buurtkamer open te houden is ‘heel blij.’ ,,Ik wil de wethouder bedanken dat hij hier opnieuw naar heeft gekeken. Ik pleit wel voor een lange termijn oplossing.”12 
11/12 17u00  Weer wensen in grote kerstboom van de Lions HOOGERHEIDE - In de ontvangsthal van het gemeentehuis in Hoogerheide staat in deze feestmaand weer een grote kerstboom van de Lionsclub Woensdrecht Zuidkwartier waarin inwoners een wens kunnen hangen.12 
11/12 17u00  Dertiende Dongenice gaat vrijdag van start DONGEN - Wat dertien jaar geleden begon als een geintje tussen vrienden met een ijsbaantje op het Looiersplein, is uitgegroeid tot het jaarlijkse fenomeen Dongenice.12 
11/12 17u00  100.000 sociale huurwoningen minder in vijf jaar: ‘De trend is zorgwekkend’ In rap tempo neemt het aantal sociale huurwoningen af. Sinds 2013 telt Nederland bijna 100.000 huizen in de gereguleerde sector minder. De wachtlijsten nemen daardoor toe en meer mensen vallen buiten de boot. ,,Dit is de uitkomst van decennia aan politiek beleid.’’11 
11/12 17u00  Vergeten klusje: zo verwijder je de resten van behanglijm Als je opnieuw gaat behangen, moet je één belangrijk klusje niet overslaan: het verwijderen van behanglijmresten. Maar waarom is dit zo belangrijk en hoe doe je dat? Klusvrouw Hieke Grootendorst geeft tips.11 
Laatste update: vandaag om 17u45
Lees meer van BN/DeStem >

Gelderlander

Verbergen Tonen
11/12 17u45  3FM-dj Rámon zegt Serious Request af en neemt voorlopig rust 3FM-dj Rámon Verkoeijen zal voorlopig niet op de radio te horen zijn. De 33-jarige radiomaker moet ‘wegens persoonlijke omstandigheden’ voorlopig rust nemen. Dat betekent dat hij ook niet meedoet aan Serious Request, dat volgende week begint. Verkoeijen was al enige tijd niet meer in de uitzending Mark + Ramon te horen.
11/12 17u45  Frankrijk gaat zijn vaak luxueuze pensioenen versoberen Het Franse pensioenstelsel gaat flink op z’n kop. Officieel blijft de pensioenleeftijd op 62 jaar staan, maar in de praktijk zullen de meeste Fransen pas op hun 64ste recht hebben op het volledige pensioenbedrag. Ook werkenden die nu bijvoorbeeld al op 52-jarige leeftijd mogen stoppen met werken, verliezen hun voorrechten.
11/12 17u45  Vollenbroek: ‘Help de boeren zoals de mijnwerkers ooit zijn geholpen’ NIJMEGEN/DEN HAAG - Help de boeren die moeten stoppen zoals ook de mijnwerkers zijn geholpen toen in de vorige eeuw de mijnen moesten sluiten. Investeer jaarlijks 1 tot 2 miljard euro om boeren uit te kunnen kopen en te begeleiden naar een andere manier om geld te verdienen.
11/12 17u45  Handbalsters gaan volledig uit hun dak na behalen halve finale WK Het feestgedruis is losgebarsten in het hotel van de handbalsters in Japan. In spanning zaten de handbalvrouwen de resultaten van de andere wedstrijden af te wachten. Noorwegen-Duitsland mocht niet eindigen in een gelijkspel. Het werd uiteindelijk 32-29 voor de Noorse vrouwen en toen die uitslag verscheen op de live-ticker schreeuwden de handbalsters het uit van euforie.
11/12 17u30  Provincie geeft geen gehoor aan luide roep om wc's in treinen Treinreizigers in Gelderland zullen het nog jarenlang zonder wc's in regionale treinen moeten stellen. Toiletten komen er definitief pas als de bestaande treinen worden vervangen, vanaf 2037. ,,Maar zo lang kunnen mensen hun plas helemaal niet ophouden.”
11/12 17u30  NPO Radio 2 gaat hitlijst vol reclamemuziek uitzenden Het is geen Top 2000, maar Radio 2 gaat een Top 40 uitzenden vol met reclamemuziek. Denk hierbij aan De Postbank met 15 miljoen mensen, KLM met One Day I'll Fly Away en Lidl met Little Brown Bag. Liedjes die onlosmakelijk verbonden zijn geraakt met de merken die ermee adverteerden.
11/12 17u15  Diggy Dex schreef een afscheidsrede, maar denkt nog lang niet aan stoppen Als het aan Diggy Dex ligt, staat hij op 60-jarige leeftijd nog steeds op de planken. Dat zegt de rapper in de tweede aflevering van het nieuwe seizoen van Bondig. ,,Ik heb nog steeds het gevoel dat ik pas net begin, dat heb ik al best wel lang. Omdat ik het een heel mooie gedachte vind dat er nog heel veel te maken is.”12 
11/12 17u15  ‘Waar blijft al m’n geld?’ Je huishoudboekje weet het Zit je aan het einde van de maand regelmatig krap bij kas en heb je geen idee waar je zuurverdiende centen precies zijn gebleven? De oplossing is simpel: zorg dat je weet wat je uitgeeft.12 
11/12 17u15  Politie vindt wapen, vuurwerkbom en soft- en harddrugs bij invallen Beuningen en Nijmegen BEUNINGEN - De politie is dinsdag vanwege een lopend onderzoek een woning in Beuningen en een loods in Nijmegen binnengevallen. Agenten vonden onder meer grote hoeveelheden drugs, een vuurwapen, vuurwerkbom en contant geld.12 
11/12 17u00  100.000 sociale huurwoningen minder in vijf jaar: ‘De trend is zorgwekkend’ In rap tempo neemt het aantal sociale huurwoningen af. Sinds 2013 telt Nederland bijna 100.000 huizen in de gereguleerde sector minder. De wachtlijsten nemen daardoor toe en meer mensen vallen buiten de boot. ,,Dit is de uitkomst van decennia aan politiek beleid.’’12 
11/12 17u00  Vergeten klusje: zo verwijder je de resten van behanglijm Als je opnieuw gaat behangen, moet je één belangrijk klusje niet overslaan: het verwijderen van behanglijmresten. Maar waarom is dit zo belangrijk en hoe doe je dat? Klusvrouw Hieke Grootendorst geeft tips.12 
11/12 17u00  Schattig! IJsbeertjes geboren in Rhenense zoo Ouwehands RHENEN - In Ouwehands Dierenpark in Rhenen zijn twee jonge ijsbeertjes geboren. De tweeling kwam eind november ter wereld, meldt de dierentuin woensdagmiddag. Het is voor het eerst sinds 2014 dat er ijsberen in de Rhenense zoo worden geboren.12 
11/12 16u45  Schilderij na 23 jaar teruggevonden in tuin van museum waar het verdween Een schilderij, vermoedelijk van de Oostenrijkse kunstenaar Gustav Klimt, is na bijna 23 jaar teruggevonden. Bildnis einer Frau werd gisteren in de tuin van een museum in het Italiaanse Piacenza ontdekt, nadat het daar in 1997 verdwenen was. Tuinmannen vonden het toen ze aan het opruimen waren.
11/12 16u45  Zes jaar cel geëist tegen Nijmegenaar voor schieten op auto waarin ex met nieuwe vriend zat ARNHEM – Tegen een 49-jarige man uit Nijmegen is dinsdag een gevangenisstraf van zes jaar geëist voor een dubbele poging tot doodslag. Hij zou in oktober vorig jaar op klaarlichte dag zeker vier keer hebben geschoten op de auto waarin zijn ex en haar nieuwe vriend zaten.
11/12 16u30  Omroepbaas Rusland: satellietfoto MH17 was nep De Russische staatszender Eerste Kanaal erkent dat het bewijs dat een Oekraïense straaljager MH17 zou hebben neergehaald, nep is. Ernst Konstantin, de baas van de omroep die de theorie de wereld in hielp, zegt in een interview met het Amerikaanse blad The New Yorker dat er destijds ‘een fout’ is gemaakt.
Laatste update: vandaag om 17u45
Lees meer van Gelderlander >

fd.nl

Verbergen Tonen
11/12 17u45  Hoe Italiaans vuurwerk wordt gebruikt bij plofkraken Het aantal plofkraken neemt weer toe. Vooral bij de automaten van ABN Amro, maar ook bij andere banken. De daders maken gebruik van Italiaans vuurwerk. Hoe zit dat?
11/12 17u30  Het grote avontuur van DPG DPG betaalt 6,5 maal de winst voor Sanoma. Een hoge multiple voor een krimpbedrijf
11/12 17u15  Zuid-Afrika vreest recessie door ontwrichtende stroomtekorten Staatselektriciteitsbedrijf Eskom kampt met achterstallig onderhoud en heeft een schuld van tientallen miljarden waardoor investeringen uitblijven.
11/12 16u00  Angst in Zuid-Afrika voor recessie vanwege ontwrichtende stroomtekorten Staatselektriciteitsbedrijf Eskom kampt met achterstallig onderhoud en heeft een schuld van tientallen miljarden waardoor investeringen uitblijven.
11/12 16u00  Snel weer op het matje over kinderopvangtoeslagen Belastingdienst wekt nieuwe verontwaardiging met geheimzinnigheid over dossiers.
11/12 16u00  Tories pakken veel meer zetels af van Labour dan andersom Verkiezingen lijken kleine meerderheid voor Conservatieven op te leveren volgens laatste schatting van YouGov.
11/12 16u00  Arcadis wint op lager Damrak Ajax gaat ook op de beurs onderuit na nederlaag in Champions League.
11/12 15u45  Poolse premier zoekt wederom conflict met Europese Commissie Pools kabinet wil 'politieke' rechters kunnen aanpakken.
11/12 15u30  Pools kabinet wil 'politieke' rechters kunnen aanpakken Poolse premier zoekt wederom conflict met Europese Commissie.
11/12 15u15  Woningcorporaties bouwen veel te weinig woningen Vorig jaar werden er 13.000 woningen gebouwd. Dat is volgens de branchevereniging van woningcorporaties 'fors lager dan de ambitie'. Die ligt op 34.000 nieuwbouwwoningen per jaar.
11/12 14u45  Beurswaarde Aramco bij debuut naar $1880 mrd Grootste bedrijf ter wereld plust 10% op eerste handelsdag op beurs van Riyad, maar de grote vraag blijft wat er op termijn met de koers gebeurt, zonder staatssteun.
11/12 14u00  Israël stevent af op derde stembusronde in twaalf maanden tijd Als er vanavond niet alsnog een coalitie is gesmeed, wordt het parlement ontbonden en volgen er nieuwe verkiezingen op 2 maart.
11/12 13u45  Von der Leyen: Groen Akkoord is Europa's 'man op de maan'-moment Voorzitter van de Europese Commissie gebruikt grote woorden als het gaat om het klimaatplan van de EU.
11/12 13u45  Tory's pakken veel meer zetels af van Labour dan andersom Verkiezingen lijken kleine meerderheid voor Conservatieven op te leveren volgens laatste schatting van YouGov.
11/12 12u15  Wantrouwen tegen het boek Column | Ze zijn een bedreigde diersoort: lezende kinderen in Nederland. Maar is dat gelees in ons land vroeger wel zo'n prioriteit geweest?
Laatste update: vandaag om 17u45
Lees meer van fd.nl >

Nieuws.nl

Verbergen Tonen
11/12 17u30  Verdachte kopstukken drugsbende blijven vast DEN BOSCH (ANP) - Vier verdachten die op 25 november werden opgepakt in verband met een onderzoek naar een criminele familie in Oss, blijven in de cel. De raadkamer van de rechtbank in Den Bosch heeft woensdag hun voorarrest met drie maanden verlengd. Het bericht Verdachte kopstukken drugsbende blijven vast verscheen eerst op Nieuws.nl.
11/12 16u45  NPO Radio 2 komt met Top 40 reclamenummers HILVERSUM (ANP) - De Postbank en 15 miljoen mensen, KLM en One Day I'll Fly Away, Lidl en Little Brown Bag. Sommige liedjes zijn onlosmakelijk verbonden geraakt met de merken die ermee reclame maakten. Maar wat is de beste reclamemuziek uit de Nederlandse geschiedenis? NPO Radio 2 brengt het in kaart. Het bericht NPO Radio 2 komt met Top 40 reclamenummers verscheen eerst op Nieuws.nl.
11/12 16u45  ‘Huishouden te veel geld kwijt aan waterschap’ AMSTERDAM (AFN) - Nederlandse huishoudens betalen onredelijk veel aan waterschappen. Dat betoogt Vereniging Eigen Huis (VEH), die de Unie van Waterschappen oproept om met een eerlijker, duidelijker en duurzamer belastingstelsel te komen. Het bericht ‘Huishouden te veel geld kwijt aan waterschap’ verscheen eerst op Nieuws.nl.
11/12 16u30  Lidstaten wijzen wet duurzaam investeren af BRUSSEL (ANP) - Een politiek akkoord over een Europees systeem om te bepalen welke investeringen en beleggingen duurzaam zijn, is alsnog gesneuveld. Een groep lidstaten heeft het vorige week door onderhandelaars van het Europees Parlementen en de lidstaten overeengekomen classificatiesysteem voor financiële producten woensdag afgewezen. Het bericht Lidstaten wijzen wet duurzaam investeren af verscheen eerst op Nieuws.nl.
11/12 16u30  Snel: zwartlakken stukken geen pesterijtje DEN HAAG (ANP) - Dat gedupeerden in de kinderopvangtoeslagaffaire stukken hebben ontvangen die grotendeels waren zwartgelakt, is 'geen pesterijtje geweest', zegt staatssecretaris Menno Snel. Zijn ministerie heeft 'juist zo ruimhartig mogelijk' gekeken naar de dossiers die gedupeerden hebben aangevraagd. Het bericht Snel: zwartlakken stukken geen pesterijtje verscheen eerst op Nieuws.nl.
11/12 16u30  Wall Street blijft dicht bij huis bij opening NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met kleine koersuitslagen aan de dag begonnen. De aandacht op Wall Street gaat vooral uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve later op de dag. Er wordt algemeen verwacht dat de koepel van Amerikaanse centrale banken de rente onveranderd laat. Verder zijn beleggers attent op de verdere ontwikkelingen in de Amerikaans-Chinese handelsvete. Het bericht Wall Street blijft dicht bij huis bij opening verscheen eerst op Nieuws.nl.
11/12 16u00  Green Deal goed ontvangen in EU-parlement BRUSSEL (ANP) - De grote fracties in het Europees Parlement reageren overwegend positief op de klimaatplannen van de Europese Commissie. Die presenteerde woensdag voorstellen die ervoor moeten zorgen dat Europa over 30 jaar netto geen CO2 meer uitstoot. Het bericht Green Deal goed ontvangen in EU-parlement verscheen eerst op Nieuws.nl.
11/12 16u00  Ex-werkloze verdient tijdelijk minder AMSTERDAM (ANP) - Werklozen accepteren vaak een baan met een lager salaris dan in hun laatste dienstverband. Dat komt omdat ze minder uren werken en dat bovendien tegen een lager uurloon doen. Dat blijkt uit een rapport van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). Het bericht Ex-werkloze verdient tijdelijk minder verscheen eerst op Nieuws.nl.
11/12 15u45  Marktwaakhond doet inval bij Vattenfall WEESP (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt heeft woensdag een inval gedaan bij een kantoor van energiebedrijf Vattenfall in Weesp. Dat bevestigt het bedrijf, voorheen bekend als Nuon, na berichtgeving van het AD. Het onaangekondigde bezoek maakt deel uit van een onderzoek naar misleidende praktijken bij de verkoop van energiecontracten. Het bericht Marktwaakhond doet inval bij Vattenfall verscheen eerst op Nieuws.nl.
11/12 15u30  Appgebruiker kan kinderporno direct melden AMSTERDAM (ANP) - Mensen die kinderporno tegenkomen in veelgebruikte chatdiensten als WhatsApp, Telegram en Signal kunnen dat binnenkort rechtstreeks melden. Ze kunnen de foto's meteen doorsturen naar het Expertisebureau Online Kindermisbruik (EOKM), de organisatie achter onder meer het Meldpunt Kinderporno. Dat opent begin volgend jaar een speciaal telefoonnummer, waarmee het via de apps bereikbaar is. Dat telefoonnummer is nu nog niet bekend. Het bericht Appgebruiker kan kinderporno direct melden verscheen eerst op Nieuws.nl.
11/12 15u30  ‘Green Deal blijft dweilen met de kraan open’ BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie houdt in de zogeheten 'Green Deal' nog te veel taboes in stand, stelt Milieudefensie in een reactie op de plannen die Brussel heeft om de EU te verduurzamen. 'Meer CO2-belasting heffen en intussen doorgaan met het uitdelen van tientallen miljarden subsidies voor olie, gas en kolen is dweilen met de kraan wagenwijd open', meent directeur Donald Pols. Het bericht ‘Green Deal blijft dweilen met de kraan open’ verscheen eerst op Nieuws.nl.
11/12 15u30  Drie verdachten aanslag Telegraaf nog vast AMSTERDAM (ANP) - Drie mannen die worden verdacht van betrokkenheid bij de aanslag op het gebouw van De Telegraaf blijven vastzitten tot de start van hun proces over de zaak op 9 maart komend jaar. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag besloten. Het bericht Drie verdachten aanslag Telegraaf nog vast verscheen eerst op Nieuws.nl.
11/12 14u45  Zwartgelakte stukken geven ‘vertekend beeld’ DEN HAAG (ANP) - Het is 'begrijpelijk' dat er ophef is ontstaan over de vele zwartgelakte pagina's in de dossiers van gedupeerde ouders in de kinderopvangtoeslagaffaire. Dat schrijft staatssecretaris Menno Snel (Financiën) aan de Tweede Kamer. Slechts persoonlijke gegevens van derden zijn weggelakt, en de Belastingdienst heeft zich daarbij aan de regels gehouden, aldus de bewindsman. Het bericht Zwartgelakte stukken geven ‘vertekend beeld’ verscheen eerst op Nieuws.nl.
11/12 14u15  Handbalsters alsnog naar laatste vier WK KUMAMOTO (ANP) - De Nederlandse handbalsters zijn toch door naar de halve finales van het WK handbal in Japan. Dankzij de overwinning van Noorwegen op Duitsland (32-29) eindigde de ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade alsnog als tweede in de poule en plaatste hij zich voor de zesde keer op rij voor de halve finales in een titeltoernooi. Het bericht Handbalsters alsnog naar laatste vier WK verscheen eerst op Nieuws.nl.
11/12 14u00  6 jaar en tbs voor doden Amerikaanse studente ROTTERDAM (ANP) - De 24-jarige Joël S. is veroordeeld tot zes jaar cel en tbs met dwangverpleging wegens doodslag op de Amerikaanse studente Sarah Papenheim. S. was volgens de rechtbank in Rotterdam sterk verminderd toerekeningsvatbaar vanwege meerdere psychiatrische stoornissen. Het bericht 6 jaar en tbs voor doden Amerikaanse studente verscheen eerst op Nieuws.nl.
Laatste update: vandaag om 17u30
Lees meer van Nieuws.nl >

De Stentor

Verbergen Tonen
11/12 17u45  Bertens wint WTA-award voor promotie van de tennissport Kiki Bertens heeft de WTA Jerry Diamond ACES Award gewonnen, bedoeld voor speelsters die zich het afgelopen jaar hebben ingezet voor het promoten van het vrouwentennis. Gekeken wordt onder meer naar het aantal promotionele en charitatieve activiteiten van de speelsters.
11/12 17u45  3FM-dj Rámon zegt Serious Request af en neemt voorlopig rust 3FM-dj Rámon Verkoeijen zal voorlopig niet op de radio te horen zijn. De 33-jarige radiomaker moet ‘wegens persoonlijke omstandigheden’ voorlopig rust nemen. Dat betekent dat hij ook niet meedoet aan Serious Request, dat volgende week begint. Verkoeijen was al enige tijd niet meer in de uitzending Mark + Ramon te horen.
11/12 17u45  Frankrijk gaat zijn vaak luxueuze pensioenen versoberen Het Franse pensioenstelsel gaat flink op z’n kop. Officieel blijft de pensioenleeftijd op 62 jaar staan, maar in de praktijk zullen de meeste Fransen pas op hun 64ste recht hebben op het volledige pensioenbedrag. Ook werkenden die nu bijvoorbeeld al op 52-jarige leeftijd mogen stoppen met werken, verliezen hun voorrechten.
11/12 17u45  Stikstofstrijder voor bezoek aan Rutte: ‘Help de boeren zoals de mijnwerkers ooit zijn geholpen’ Help de boeren die moeten stoppen zoals ook de mijnwerkers zijn geholpen toen in de vorige eeuw de mijnen moesten sluiten. Investeer jaarlijks 1 tot 2 miljard euro om boeren uit te kunnen kopen en te begeleiden naar een andere manier om geld te verdienen.
11/12 17u45  Overvaller Kruidvat Deventer geeft zichzelf aan bij de politie De man die begin november een overval pleegde op een Kruidvat-filiaal in Deventer heeft zichzelf gemeld bij de politie. Het gaat om een 18-jarige man.
11/12 17u30  Handbalsters gaan volledig uit hun dak na behalen halve finale WK Het feestgedruis is losgebarsten in het hotel van de handbalsters in Japan. In spanning zaten de handbalvrouwen de resultaten van de andere wedstrijden af te wachten. Noorwegen-Duitsland mocht niet eindigen in een gelijkspel. Het werd uiteindelijk 32-29 voor de Noorse vrouwen en toen die uitslag verscheen op de live-ticker schreeuwden de handbalsters het uit van euforie.
11/12 17u30  NPO Radio 2 gaat hitlijst vol reclamemuziek uitzenden Het is geen Top 2000, maar Radio 2 gaat een Top 40 uitzenden vol met reclamemuziek. Denk hierbij aan De Postbank met 15 miljoen mensen, KLM met One Day I'll Fly Away en Lidl met Little Brown Bag. Liedjes die onlosmakelijk verbonden zijn geraakt met de merken die ermee adverteerden.
11/12 17u30  Nederlandse stagiaire (20) is giftige rook in Sydney spuugzat: ‘Ik wil niet meer in deze lucht zitten’ Een Nederlandse vrouw die al enkele maanden stage loopt in de Australische stad Sydney zegt zich ernstig zorgen te maken om haar gezondheid. De hoofdstad is al wekenlang in een dikke rook gehuld als gevolg van tientallen extreme bosbranden. ,,Ik krijg hier erg veel last van prikkelende ogen, hoofdpijn en van mijn ademhaling. Dan moet ik echt binnen zien te blijven’’, zegt de 20-jarige Olina Bolta uit Hilversum tegen deze nieuwssite.
11/12 17u30  Geen radio meer in nieuwe bussen Keolis, chauffeurs boos Geen radio meer luisteren tijdens je busritje. In de nieuwe bussen van vervoerder Keolis, die ook in deze regio gaan rijden, is niet meer standaard een radio ingebouwd. Buschauffeurs zijn daar kwaad over. PvdA Overijssel, die er klachten over zegt te hebben ontvangen, heeft woensdagmiddag om opheldering gevraagd.
11/12 17u30  A1 bij Lochem krijgt landelijke primeur van bamboeborden van Rijkswaterstaat De A1 tussen Apeldoorn en knooppunt Azelo heeft als snelweg de primeur met de plaatsing van klimaatneutrale verkeersborden. Inmiddels staan de eerste hectometerpaaltjes, gemaakt van bamboe, tussen Deventer-Oost en Bathmen. Deze borden moeten net zolang meegaan als de ouderwetse versie van aluminium.
11/12 17u15  Diggy Dex schreef een afscheidsrede, maar denkt nog lang niet aan stoppen Als het aan Diggy Dex ligt, staat hij op 60-jarige leeftijd nog steeds op de planken. Dat zegt de rapper in de tweede aflevering van het nieuwe seizoen van Bondig. ,,Ik heb nog steeds het gevoel dat ik pas net begin, dat heb ik al best wel lang. Omdat ik het een heel mooie gedachte vind dat er nog heel veel te maken is.”10 
11/12 17u15  ‘Waar blijft al m’n geld?’ Je huishoudboekje weet het Zit je aan het einde van de maand regelmatig krap bij kas en heb je geen idee waar je zuurverdiende centen precies zijn gebleven? De oplossing is simpel: zorg dat je weet wat je uitgeeft.10 
11/12 17u00  Rijkswaterstaat gaat milieuneutraal met bamboeborden, A1 langs Lochem heeft primeur De A1 tussen Apeldoorn en knooppunt Azelo heeft als snelweg de primeur met de plaatsing van milieuneutrale verkeersborden. Inmiddels zijn de eerste hectometerpaaltjes, gemaakt van bamboe, te zien tussen Deventer-Oost en Bathmen. Deze borden moeten net zolang meegaan als de ouderwetse versie van aluminium.
11/12 17u00  100.000 sociale huurwoningen minder in vijf jaar: ‘De trend is zorgwekkend’ In rap tempo neemt het aantal sociale huurwoningen af. Sinds 2013 telt Nederland bijna 100.000 huizen in de gereguleerde sector minder. De wachtlijsten nemen daardoor toe en meer mensen vallen buiten de boot. ,,Dit is de uitkomst van decennia aan politiek beleid.’’
11/12 17u00  Vergeten klusje: zo verwijder je de resten van behanglijm Als je opnieuw gaat behangen, moet je één belangrijk klusje niet overslaan: het verwijderen van behanglijmresten. Maar waarom is dit zo belangrijk en hoe doe je dat? Klusvrouw Hieke Grootendorst geeft tips.
Laatste update: vandaag om 17u45
Lees meer van De Stentor >

Reformatisch Dagblad

Verbergen Tonen
11/12 17u45  Drukte rond Rotterdam door ongeluk Het verkeer rond Rotterdam loopt volledig vast door een ongeluk op de A15 bij Vaanplein rond 15.40 uur. Dat meldt Rijkswaterstaat. Er staat ongeveer 41 kilometer op de wegen rond de stad. Bij het ongeluk waren meerdere voertuigen betrokken.
11/12 17u45  Snel: Zwartlakken stukken geen pesterijtje Dat gedupeerden in de kinderopvangtoeslagaffaire stukken hebben ontvangen die grotendeels waren zwartgelakt, is „geen pesterijtje geweest”, zegt staatssecretaris Menno Snel. Zijn ministerie heeft 'juist zo ruimhartig mogelijk' gekeken naar de dossiers die gedupeerden hebben aangevraagd.
11/12 17u45  CNV weg uit cao-overleg technische groothandels Vakbond CNV is weggelopen uit het cao-overleg voor mensen die werken bij technische groothandels (WTG). De bond vindt de voorstellen waar werkgevers mee kwamen bijna een belediging voor het personeel. Acties lijken aanstaande.
11/12 17u15  Man en vrouw gepakt om drugshandel In een lopend onderzoek naar handel in drugs heeft de politie woensdag twee verdachten aangehouden in Boxtel. Het gaat om een 28-jarige hoofdverdachte en een 66-jarige vrouw, beiden uit Boxtel.10 
11/12 17u15  Ondernemers: Green Deal is goed vertrekpunt De Europese klimaatplannen die woensdag zijn gepresenteerd bieden een goed vertrekpunt voor de overgang naar een volledig klimaatneutraal Europa in 2050. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in een reactie. Ondernemersorganisatie voor de technologische industrie FME waarschuwt wel voor het hanteren van een systeem dat in praktijk niet uitvoerbaar is en daarom niet gehandhaafd kan worden.10 
11/12 17u15  Hoofdpijndossier brexit voorlopig niet dicht De Britten moeten donderdag een keuze maken die grote gevolgen kan hebben voor heel Europa. Zo’n 46 miljoen kiezers mogen dan stemmen in een landelijke verkiezing die een einde moet maken aan de crisis rond de brexit. Toch kan het politieke hoofdpijndossier voorlopig niet worden dichtgeklapt.10 
11/12 17u15  Arend van Dam maakt Kinderboekenweekgeschenk Arend van Dam schrijft voor volgend jaar het Kinderboekenweekgeschenk. Het bijbehorende prentenboek wordt gemaakt door Mylo Freeman. Dat maakte de organiserende stichting CPNB bekend. De jonge lezers duiken volgend jaar tijdens de 66ste Kinderboekenweek de geschiedenis in met het thema En toen?.10 
11/12 17u15  BCB trekt samen op met CPNB in Kinderboekenweek 2020 BCB, de Brancheorganisatie voor het Christelijke Boeken- en muziekvak, en de CPNB hebben de handen ineengeslagen voor de komende Kinderboekenweek (30 september t/m 11 oktober). Door de samenwerking krijgt de Kinderboekenweek en daarmee het kinderboek nog meer aandacht, dus de twee organisties.10 
11/12 17u00  Na kerstvakantie is de rust voor politici VS voorbij De Democraten in het Huis van Afgevaardigden beschuldigen president Trump van machtsmisbruik en van het tegenwerken van het Congres. Opvallend is dat de verwachte beschuldiging van omkoperij ontbreekt. Trump spreekt van een heksenjacht, al heeft hij er geen moeite mee dat Washington daar nog maanden druk mee is.10 
11/12 17u00  ‘Laat PFAS-norm voor oppervlaktewater gelden’ Er moeten meer diepe plassen worden aangewezen voor de opslag van grond die vrijkomt bij infrastructurele projecten. Daarom zou de nieuwe PFAS-norm ook voor oppervlaktewater moeten gaan gelden. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland woensdag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over de problematiek.10 
11/12 16u45  OM: 20 jaar voor moord ‘onschuldige’ Köksal Het Openbaar Ministerie heeft voor de rechtbank in Roermond celstraffen van elk twintig jaar geëist tegen twee verdachten van het doden van de 22-jarige Omer Köksal in het Venlose stadsdeel Blerick. Het slachtoffer werd op straat doodgeschoten toen hij zich bemoeide met een drugsruzie, waar hij zelf niets mee te maken had.
11/12 16u45  Arrestaties om voorbereiden aanslag Denemarken De politie in Denemarken heeft woensdag meerdere arrestaties verricht vanwege voorbereidingen van een terroristische aanslag. Op diverse plekken in het land zijn locaties doorzocht, zegt de politie in een verklaring.
11/12 16u30  ‘Supermarkten geen partij in stikstofkwestie’ Supermarkten zijn geen partij in de stikstof en PFAS-problematiek en staan volledig buiten de discussie. Dat zegt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) in een reactie op de aankondiging van nieuwe acties door boeren, verenigd in de Farmers Defence Force (FDF).
11/12 16u30  Omroepbaas Rusland: satellietfoto MH17 was nep De Russische staatszender Eerste Kanaal erkent dat het bewijs dat een Oekraïense straaljager MH17 zou hebben neergehaald, nep is. Ernst Konstantin, de baas van de omroep die de theorie de wereld in hielp, zegt in een interview met het Amerikaanse blad The New Yorker dat er destijds „een fout” is gemaakt.
11/12 16u30  Waarom tovenaars en profeten met elkaar overhoop liggen over duurzaamheid Hoe voeden we 10 miljard monden in 2050? Hoe bieden we klimaatverandering het hoofd? Hierover bestaan twee concurrerende ideeën. De mensheid kun je dan ook grofweg in twee groepen verdelen: tovenaars en profeten. Bij wie hoort een christen?
Laatste update: vandaag om 17u45
Lees meer van Reformatisch Dagblad >

Blik op Nieuws

Verbergen Tonen
11/12 17u30  Jongen (12) omgekomen bij aanrijding in Enter Dinsdag is een 12-jarige jongen uit Enter in zijn woonplaats om het leven gekomen nadat hij was aangereden door een auto. Dit meldt de politie woensdag.
11/12 17u00  Koffer met 50.000,- euro barst open op platform Schiphol Afgelopen zondag vlogen de eurobiljetten op Schiphol door de lucht. 'Een koffer van een passagier barstte tijdens de bagage-afhandeling op het platform open en deze bleek voor minstens 50.000,- euro aan eurobiljetten te bevatten', zo heeft de Koninklijke Marechaussee (KMar) laten weten.
11/12 16u45  Computer gestuurde treinrit goed verlopen Afgelopen nacht heeft de NS een test gedaan met een zelfrijdende trein.
11/12 16u30  Trajectcontrole A2 van 3 naar 5 secties uitgebreid De trajectcontrole in beide richtingen op de A2 tussen Amsterdam en Utrecht wordt uitgebreid naar vijf secties. 'Het trajectcontrolesysteem bestaat nu uit drie secties. Vanaf 16 december wordt ook op de tussenliggende wegdelen op snelheid gecontroleerd', zo laat het Openbaar Ministerie (OM) woensdag weten.
11/12 16u15  EOD moet explosieve garage in Arnhemse woonwijk ontmantelen De politie heeft woensdag na een tip in een garage bij woningen in de woonwijk Elderveld een grote partij illegaal vuurwerk in beslag genomen. Dit meldt de politie woensdag.
11/12 16u00  Doorzoekingen op 20 plaatsen in Nederland voor drugshandel en witwassen De Landelijke Recherche heeft woensdagochtend op 20 verschillende locaties in heel Nederland doorzoekingen verricht in een onderzoek naar een criminele organisatie die verdachte wordt van drugshandel en witwassen. Dit meldt de politie woensdag.
11/12 15u00  Zes jaar cel en tbs voor doodsteken Amerikaanse studente Rotterdam Woensdag heeft de rechtbank Rotterdam de 24-jarige man, die een Amerikaanse studente eind 2018 met meerdere messteken om het leven heeft gebracht, veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor doodslag.
11/12 14u45  Nieuwe traumaheli en MMT-auto voor UMCG De ANWB en het mobiel medisch team van het UMCG hebben de nieuwe traumahelikopter van ANWB Medical Air Assistance en de nieuwe MMT-auto gepresenteerd op vliegveld Eelde.
11/12 13u30  Michael Luesink zet boon op de kaart en ontvangt hiervoor de Agrofoodpluim Sinds 2015 zet Michael Luesink met zijn bedrijf de boon op de kaart: een product dat nauwelijks belastend is voor het milieu. Luesink doet dat met duurzame bedrijfsvoering, slimme marketing en aanstekelijk enthousiasme. Zijn aanpak krijgt van de provincie een Agrofoodpluim.10 
11/12 13u15  Jongeman mogelijk in auto getrokken De politie onderzoekt een vreemde melding die afgelopen zondag rond 20.40 uur gedaan werd door meerdere getuigen.12 
11/12 13u00  Michael Luesink haalt alles uit de boon Sinds 2015 zet Michael Luesink met zijn bedrijf de boon op de kaart: een product dat nauwelijks belastend is voor het milieu. Luesink doet dat met duurzame bedrijfsvoering, slimme marketing en aanstekelijk enthousiasme. Zijn aanpak krijgt van de provincie een Agrofoodpluim.
11/12 12u00  Spierziektemedicijn nu voor alle SMA-patiënten beschikbaar Minister Bruins heeft vandaag groen licht gegeven voor een voorlopige toelating van het medicijn nusinersen (Spinraza®) tot het basispakket van de zorgverzekering.
11/12 11u45  Explosieven in Noordwijk De politie heeft woensdag 11 december omstreeks 02.40 uur meldingen ontvangen over knallen bij een woning aan de Binnenweg.
11/12 11u30  Bouw sociale huurwoningen op dieptepunt Uit onderzoek van branchevereniging Aedes Hebben woningcorporaties in 2018 13.000 sociale huurwoningen gebouwd.
11/12 11u15  NS doet test met zelfrijdende trein Afgelopen nacht heeft de NS een test gedaan met een zelfrijdende trein.
Laatste update: vandaag om 17u30
Lees meer van Blik op Nieuws >

Metro

Verbergen Tonen
11/12 17u45  Duurzaamheid en social media belangrijke invloed op reisgedrag Duurzaamheid en social media zijn twee belangrijke indicatoren als het gaat om de nieuwe ‘vliegtrends’ bij luchtvaartmaatschappij KLM. De vliegmaatschappij blikt vooruit op de ontwikkelingen van de toekomst. 
11/12 17u00  Man met 50.000 in koffer gepakt op Schiphol Mocht je goederen willen smokkelen via het vliegveld, dan kun je maar beter investeren in een goede koffer. Daar kwam een man uit Albanië op de harde manier achter.10 
11/12 16u30  Sudoku van de dag Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.
11/12 15u45  Muziektrends uit de jaren ’10: Populaire genres It’s the end of a decade. Een mooi moment om terug te blikken op de muziektrends van de afgelopen tien jaar. In deel 2 van deze driedelige serie belichten we de populaire muziekgenres uit de jaren ’10. De meeste muziekstromingen kennen een lange ontstaansgeschiedenis en zijn niet altijd direct te herleiden naar één nummer of artiest, al is het vaak wel duidelijk aanwijsbaar wanneer bepaalde genres populair worden. SLAM!-dj Tom van der Weerd, 3FM-dj Frank van de Lende en FunX-muzieksamensteller Patrick Coelho bespreken een aantal muziekstijlen die het afgelopen decennium de kop opstaken. Folk Een genre dat al bestond voordat Édouard-Léon Scott de Martinville de eerste geluidsdrager uitvond. Zowel in de jaren ’60 van de vorige eeuw als vijftig jaar later maakte folk een ongekende revival mee. 3FM ondersteunde de hernieuwde opleving van folkmuziek. Voormalig 3FM-dj Giel Beelen belichtte talent van eigen bodem binnen die stroming in zijn televisieprogramma De Beste Singer-Songwriter Van Nederland. „Ik denk dat songwriters en bandjes heel erg hebben meegeholpen aan hoe groot 3FM was”, zegt Van de Lende terugkijkend. „Het is stom dat wij gingen meebewegen met de hype richting andere stromingen. Bandjes zijn er wel als je ze zoekt; die zijn gewoon doorgegaan.” Hij erkent wel dat de nieuwe aanwas afnam. „Wij zijn anders gaan draaien omdat het aanbod minder groot was, maar nu zijn ze weer aan het terugkomen en daar focust 3FM zich nu op.” Sleuteltrack: Mumford & Sons – The Cave (2010) Dubstep Van origine Brits dancegenre, voortgekomen uit jungle en UK garage, herkenbaar aan zijn kenmerkend lage bastonen. Vooral de commerciëlere substromingen post-dubstep (denk aan James Blake) en brostep (Skrillex) waren populair. „Het is in hele korte tijd ontploft en daarna is het best wel snel verdwenen”, aldus Van der Weerd. “Als wij dat nu op SLAM! zouden draaien, zijn er maar een paar mensen die je er blij mee maakt. De meeste mensen zitten er niet meer op te wachten.” Zijn concullega van 3FM is het daarmee eens. „Het is nooit echt mainstream geworden. Prima, maar niet per se voor de radio. Ik ben er niet rouwig om dat het gesneuveld is.” Sleuteltrack: Skrillex – Bangarang (2012) EDM Elektronische dansmuziek bestaat al sinds pioniers als Giorgio Moroder en Kraftwerk in de jaren ’70 met analoge synthesizers in de weer gingen. Het afgelopen decennium groeide het uit tot een waar imperium, uiteenlopend van bigroomhouse tot K-pop. „In die tijd zaten wij er bovenop”, zegt de SLAM!-dj over de EDM-boom uit het begin van de jaren ’10. „EDM is een soort overkoepelende term geworden voor de verschillende genres die daaruit zijn voorgekomen.” We zagen Nederlandse dj’s wereldwijd floreren. „We mogen daar als Nederland best trots op zijn, want we liepen daarmee voorop”, zegt Van de Lende. „Het is de perfecte weekendmuziek; gewoon gedachteloos fistpumpen.” Sleuteltrack: Martin Garrix – Animals (2013) Deephouse De oorsprong ligt in de jaren ’80 en in het afgelopen decennium wist deephouse plotseling de hitlijsten te domineren. De retrovibe van oude Chicago house gecombineerd met nieuwerwetse drops en pakkende zanglijnen bleek een schot in de roos. „Ik denk dat het veel toegankelijker is geworden dan toentertijd”, aldus Van der Weerd. „Toen was het vooral beuken, nu heeft het meer herkenbare vocalen.” Sleuteltrack: Duke Dumont ft. A*M*E – Need U (100%) (2013) Tropical house Een subgenre van deephouse, maar dan trager, zonniger en heel laidback. Dit met de toevoeging van instrumenten als steeldrums en saxofoon. „Bah!”, roept Van de Lende als hij denkt aan de elektronische steeldrums. „Op een gegeven moment hoorde je dat overal in terug.” Los van wereldhits van Kygo en zomerse playlists was de invloed van tropical house binnen de dancewereld beperkt. Hiphopacts als Frenna en Broederliefde borduurden er wel op voort. „Ik heb het idee dat het zijn hoogtepunt al heeft gehad in de Nederlandse urbanscene”, zegt Coelho. „Iets dat nu veel aandacht krijgt is de afrosound. Dat is nu de meest gebruikte externe invloed in de Nederlandse hiphop.” Sleuteltrack: Klingande – Jubel (2013) Trap De Roland TR-808-drumcomputer uit begin jaren ’80 doet nog steeds dienst in trapproducties, een subgenre van hiphop dat afgelopen jaar in de VS de langst genoteerde nummer 1-hit ooit opleverde: Old Town Road van Lil Nas X. Ook autotune is prominent aanwezig. „Het is een genre dat een tijdje geleden ontstaan is vanuit het zuiden van de VS, met name in Atlanta”, legt Coelho uit. „Migos is een van de groepen die het voor een breed publiek populair heeft gemaakt.” Trapinvloeden zijn sindsdien te horen op albums van Billie Eilish, Nicki Minaj en Ariana Grande. Sleuteltrack: Desiigner – Panda (2015) Reggaeton Exotische muzieksoort die voortvloeide uit Jamaicaanse dancehall en voet aan de grond kreeg in Latijns-Amerika. Het leverde in 2003 enkele wereldhits op en keerde in 2016 keihard terug. „De basis van de reggaeton is ongewijzigd gebleven”, vertelt Coelho over de kenmerkende dembowbeat in het Zuid-Amerikaanse genre. „Elke nieuwe impuls die groot genoeg is, kan zorgen voor mainstreamsucces.” Van de Lende snapt het succes van reggaeton wel. „Het is niet gemaakt om te laten horen hoe goed de muzikanten zijn, maar om de billen naar de grond te krijgen en vies tegen elkaar aan te dansen.” Sleuteltrack: Luis Fonsi & Daddy Yankee – Despacito (2016) Grime Een typisch Britse genre, op het snijvlak tussen hiphop, R&B en house, dat vijftien jaar geleden al baanbrekende acts als Dizzee Rascal en The Streets voortbracht. Buiten de Britse eilanden was het succes marginaal. „Het is best wel alternatief en moeilijk behapbaar”, stelt Van de Lende. „Maar het is er weer en ik vind het wel een vet genre eigenlijk. De eerste keer heb ik het niet zo heel erg opgemerkt, maar de tweede keer vind ik ‘m tof.” Sleuteltrack: Mura Masa – Deal Wiv It (2019) Volgende week het laatste deel, over hoe gitaarmuziek in de jaren ’10 terrein moest afstaan aan hiphop en dance. Lees hier deel 1. Bekijk ook: Sojakaneelmelkschuim, engelen én Aznavour in huize Abspoel Bekijk ook: Groenlandse ijskappen smelten veel sneller dan verwacht Bekijk ook: Muziektrends uit de jaren ’10: Dansrages
11/12 13u00  SP en CDA boos om onleesbare dossiers kinderopvangtoeslag Een aantal gedupeerde ouders in de affaire rond de kinderopvangtoeslag mocht na lang aandringen het eigen dossier inzien. Alleen blijkt de Belastingdienst een groot deel van de informatie onleesbaar te hebben gemaakt met zwarte lak. De SP en het CDA zijn boos en eisen opheldering. 10 
11/12 11u45  Sojakaneelmelkschuim, engelen én Aznavour in huize Abspoel Metro’s Iris klopte aan bij Michael Abspoel en ontdekte een huis vol ‘gehechtingen’, kaneel uit Ceylon én zijn grande theaterliefde voor zijn twee Franse jeugdhelden. Met Vive Aznavour!, de voorstelling over Charles Aznavour die zo'n 1300 nummers uitbracht, zijn 'grote Armeense neus' op aanraden van Édith Piaf liet opereren (waarna ze 'die eerste toch leuker vond') en vorig jaar overleed, staat hij nu in de theaters. 
11/12 10u45  Groenlandse ijskappen smelten veel sneller dan verwacht Het ijs op Groenland, het grootste eiland ter wereld, smelt zeven keer sneller dan dertig jaar terug. 
11/12 10u15  Waarom je het Amsterdam Light Festival moet zien Met Kerstmis voor de deur is er van alles te doen in Amsterdam. Niet te missen momenteel: het Amsterdam Light Festival.12 
11/12 09u45  Dé kerstgedachte? Baas geeft 10 miljoen aan bonussen weg Heb je dinsdagavond de tiende geen fortuin gewonnen bij de Staatsloterij? Je kunt altijd nog gaan werken bij St. John Properties. 
11/12 08u30  Dag van de Doggybag en Groene Voetstappenweek staan er in 2020 op! Klassiekers als Dag van Duurzaamheid en Movember staan ook in 2020 op de Issuekalender. Nieuwkomers zijn: Dag van de Doggybag, Dag van het Veilig Vuurwerk Vieren, Week van het Oorsuizen en Dag van het Luisteren.
11/12 08u15  Islamitisch onderwijs groeit afgelopen jaren sterk In het islamitisch onderwijs is een sterke groei te constateren. Dit blijkt uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (Duo), die de Volkskrant heeft opgevraagd.10 
11/12 07u45  Koen Maas’ podcastmonument voor Suske en Wiske Al zijn hele leven leest Koen Maas Suske en Wiske. Dankzij zijn eigen zoons raakte hij geïnspireerd om dit jaar een podcast rondom het Vlaamse stripduo te starten. „Je geeft iemand een beetje eer van zijn werk.”
11/12 07u30  Ajax moet verdriet plekje geven richting AZ Trainer Erik ten Hag staat voor de loodzware opgave zijn zwaar teleurgestelde spelers weer op te lappen voor het uitduel van zondag met AZ. „Nu zit iedereen helemaal stuk', zei hij na de nederlaag tegen Valencia (0-1) die Ajax een plaats in de achtste finales van de Champions League kostte.10 
10/12 17u45  Lampionnen voor iedereen die met kanker te maken heeft Iedereen heeft wel een verhaal over de ziekte kanker. KWF houdt deze maand daarom de actie Nederland Geeft Licht.
10/12 17u30  Wat wordt het Woord van het Jaar 2019? Bezorgschaamte, toetertrouwstoet, boomer en wiebelpensioen. Dat zijn enkele van de negentien woorden die Van Dale heeft genomineerd voor de verkiezing van Woord van het Jaar 2019.
Laatste update: vandaag om 17u45
Lees meer van Metro >Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

37x Woedende Memphis op het veld in de clinch met Lyon-supporters11/12 01u00 - BN/DeStem: Olympique Lyon haalde in extremis de volgende ronde in de Champions League, maar de avond eindigde merkwaardig genoeg in mineur. Memphis, die een glansrol vervulde, kreeg het samen met zijn ploeggenoten op het veld aan de stok met de eigen supporters.
37x Veltman rekent zich tegentreffer aan: ‘Ik dacht dat hij ging schieten’11/12 01u00 - BN/DeStem: Joël Veltman was betrokken bij de enige goal van Valencia die Ajax een plaats in achtste finales van de Champions League kostte. De verdediger slaagde er niet in Rodrigo buitenspel te zetten, waardoor de spits de bezoekers uit Spanje aan een zege wist te helpen (0-1).
36x Woedende Memphis op het veld in de clinch met Lyon-supporters11/12 01u00 - De Stentor: Olympique Lyon haalde in extremis de volgende ronde in de Champions League, maar de avond eindigde merkwaardig genoeg in mineur. Memphis, die een glansrol vervulde, kreeg het samen met zijn ploeggenoten op het veld aan de stok met de eigen supporters.
35x Veltman rekent zich tegentreffer aan: ‘Ik dacht dat hij ging schieten’11/12 01u00 - De Stentor: Joël Veltman was betrokken bij de enige goal van Valencia die Ajax een plaats in achtste finales van de Champions League kostte. De verdediger slaagde er niet in Rodrigo buitenspel te zetten, waardoor de spits de bezoekers uit Spanje aan een zege wist te helpen (0-1).
29x Zes doden bij urenlange schietpartij in Amerikaanse stad Jersey City11/12 01u15 - Nu.nl: Bij een schietpartij van vier uur in een supermarkt in de Amerikaanse stad Jersey City zijn dinsdag zes mensen om het leven gekomen, Dat bevestigt de politie tijdens een persconferentie.
27x ’Als je nu in actie komt kan dat veel stress voorkomen’11/12 01u00 - De Telegraaf: Bij het kiezen van de juiste zorgverzekering voor het nieuwe jaar kan het advies van een deskundige natuurlijk geen kwaad. Vijf experts van het zorgspreekuur van De Telegraaf geven hun ’gouden tip’.
27x Ten Hag moet scherven snel bijeenrapen11/12 00u45 - De Telegraaf: PSV en Feyenoord zouden er een moord voor doen: overwintering in de Europa League. Maar voor Ajax is de plaatsing voor de knock-outfase van het B-toernooi niets meer dan een dreun. Erik ten Hag en zijn spelers hadden tegen Valencia in de kolkende Johan Cruijff ArenA aan één punt genoeg om zich weer bij de Champions League-elite, de crème de la crème van Europa te voegen, maar faalden jammerlijk: 0-1.
26x Schietpartij bij supermarkt in VS eist zes doden11/12 01u30 - Gelderlander: Bij een schietpartij bij een joodse supermarkt in Jersey City in de Amerikaanse staat New Jersey zijn dinsdag zes mensen omgekomen, onder wie een politieagent en twee schutters. Twee agenten raakten gewond, maar hebben het ziekenhuis inmiddels verlaten.
26x Britse verkiezingen: Hebben de kleine partijen wel een kans?11/12 00u45 - Nu.nl: Nog een paar dagen voor de belangrijke verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk. Vanuit Londen houdt NU.nl je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Het gaat vooral om Labour en de Conservative Party, maar wat is de rol van kleinere partijen?
26x Napoli zet Ancelotti ondanks zege op straat11/12 00u15 - BN/DeStem: Carlo Ancelotti (60) is niet langer de trainer van Napoli. De gelouterde Italiaanse oefenmeester werd vanavond de laan uitgestuurd nadat het Champions League-duel met KRC Genk was geëindigd in een klinkende zege: 4-0. Het moment van het ontslag is daarom opvallend.

Statistieken

Artikels:
31357
Gelezen:
42641
Aantal lezers nu:
65


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven