vrijdag 26 april 2019, week 17


U bent nu hier: Wetenschap | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 11u30
 

Gazet van Antwerpen: Wetenschap

Verbergen Tonen
26/04 11u30  De roem viel zwaar voor Vanessa Hudgens (30): “Op mijn 27ste had ik een midlifecrisis, en ik ben er dankbaar voor” Disney-ster Vanessa Hudgens heeft op haar 27ste een midlifecrisis doorgemaakt. Dat vertelt ze in een interview met het magazine People. “En ik ben daar blij om”, aldus de nu 30-jarige Hudgens. “Ik geniet nu van de vrijheid.”
26/04 11u30  Ott Tänak eerste leider in rally van Argentinië, landgenoot Thierry Neuville vijfde. “Vandaag wordt een hele uitdaging” debnOtt Tänak (Toyota Yaris WRC) heeft de eerste klassementsrit in de rally van Argentinië op zijn naam geschreven. In de straten van Villa Carlos Paz was de Est 1,6 seconde sneller dan Sébastien Ogier (Citroën C3 WRC) en 1,7 seconde dan zijn teamgenoot Kris Meeke (Toyota Yaris WRC). De Belg Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupe WRC) reed de vijfde tijd en volgt op 2,1 seconden van Tänak.
26/04 11u30  Nieuw zwemcomplex staat in de steigers: “Op elke moment van de dag vrije banen voor zwemmers” De bouwwerkzaamheden aan het nieuwe zwembad van Heist-op-den-Berg verlopen volgens de planning. Dat blijkt uit een bezoek dat uw krant bracht aan de werf in de Lostraat. Op dit moment is al goed te zien hoe het complex van Sportoase er in grote lijnen gaat uitzien. Als het project goed blijft vlotten, kan er zoals gepland in het voorjaar van 2020 gezwommen worden.
26/04 11u15  Sprookjesachtige beelden als bekende freediver als een zeemeermin door wrak zwemt Wat krijg je als je een van de beste freedivers ter wereld laat rondzwemmen in een van de bekendste scheepswrakken op de bodem van de oceaan? Erg sprookjesachtige beelden zo blijkt. Het was de Nederlandse filmmaker Daan Verhoeven die de mooie beelden opnam. De video dateert van vorig jaar, maar hij deelde ze pas recent met de rest van de wereld. De duikster is Georgina Miller, de Britse is een echte freedive-veteraan en zwemt zonder luchtflessen naar het wrak van de Zenobia, een schip dat in 1980 zonk voor de kust van Cyprus. Met haar grote zwemvlies lijkt Georgina wel een zeemeermin, en dat op 40 meter diepte...
26/04 11u15  Wereldwijde erkenning: voor penisprothese moet je bij Jessa in Hasselt zijn De kliniek voor urologie van Jessa is uitgeroepen tot één van de acht beste centra voor penisprothesen ter wereld. Dat label van ‘global center of excellence’ krijgen ze vrijdag uitgereikt. Met 120 prothesen per jaar doet Jessa de helft van dit soort operaties in België.
26/04 11u15  Actrice Kyoko Scholiers uit ‘Geub’: “Ik hou veel van de oude cafés die er in Antwerpen nog zijn” Actrice Kyoko Scholiers (37) was de voorbije jaren vooral actief in het theater. Het tv-publiek leert haar nu kennen dankzij Geub waarin ze Philippe Geubels verlaat voor een oude, sexy Nederlander. Kyoko woont met haar gezin in de schaduw van het Te Boelaerpark in Borgerhout. In deze groene stadsoase begint de tocht door haar persoonlijk Antwerpen.
26/04 11u15  Prins Harry en Kate Middleton maken zeldzame verschijning Terwijl de wereld nog niet weet of Meghan Markle al dan niet al bevallen is, hebben prins Harry en zijn schoonzus Kate Middleton donderdag een zeldzaam uitstapje gemaakt. Ze gingen samen naar Westminster Abbey in Londen om Anzac Day bij te wonen, de dag waarop Australiërs en Nieuw-Zeelanders die hebben gediend en stierven in alle oorlogen worden herdacht.
26/04 11u00  Date met Viktor Verhulst geveild voor gigantisch bedrag, maar dan loopt het uit de hand In Gert Late Night werd heel wat geld geboden voor een date met Viktor Verhulst. De 66-jarige Liliane was de gelukkige: zij mocht een bord spaghetti verorberen met de jongeman. Maar dat etentje liep niet van een leien dakje.
26/04 11u00  Romelu Lukaku geeft toe: “In de Serie A spelen, zou een droom zijn” Het is dit seizoen alle hens aan dek bij Manchester United. De Red Devils moeten alle zeilen bijzetten om de top vier (lees: Champions League) te halen in de Premier League. Romelu Lukaku voelt de zware druk in zijn tweede seizoen op Old Trafford, maar vond de tijd om te spreken met Sky Italia. Over een toekomstige transfer?
26/04 10u45  Burundees international Faty Papy (28) maakt dramatisch foute keuze en overlijdt na hartfalen op veld De Burundese international Faty Papy is donderdagavond in elkaar gezakt tijdens een competitiewedstrijd van zijn ploeg Malanti Chiefs FC. De 28-jarige middenvelder werd nog naar het ziekenhuis gebracht maar daar konden de artsen alleen zijn overlijden vaststellen. Een hartfalen kostte hem het leven.
26/04 10u45  Zweedse dj Avicii postuum op nummer 1 in Nederland Een jaar na zijn overlijden staat de Zweedse dj en producer Avicii op de eerste plaats van de Nederlandse hitparade. Zijn nummer ‘SOS’ behaalde vrijdag de nummer 1-positie in de Top 40, meldt de Stichting Nederlandse Top 40.
26/04 10u45  Werken met Voice over IP: ‘Onze job stond tien jaar geleden nog in zijn kinderschoenen’ De telecomsector is een wereld die de jongste jaren een sterke evolutie heeft gekend en die nog voortdurend in beweging blijft. Dat creëert ook nieuwe kansen. De introductie van Voice over IP is daar een van. Dat hebben ook Tom Van den Keybus (39) en Mirko Cockx (30) zo begrepen. Een jaar geleden richtten ze Nubila op.
26/04 10u15  Federaal parket eist twee jaar cel tegen dronken Meir-terrorist Het openbaar ministerie heeft twee jaar effectieve gevangenisstraf gevorderd tegen ‘Meir-terrorist’ Mohamed R., de Tunesiër die op 23 maart 2017 een groot terreuralarm veroorzaakte door met een hoge snelheid over de Meir te racen. De man wordt niet vervolgd voor terroristische misdrijven, maar moet zich wel verantwoorden voor verboden wapenbezit, bezit van verdovende middelen, heling en rijden onder invloed van drank en drugs. R. liet zich vanmorgen niet zien op de rechtbank en laat verstek.
26/04 10u00  Willy (83) weet buurt te mobiliseren voor Lentepoets ondanks taalbarrières: “Een glimlach of schouderklop zijn universeel” “Met één buurvrouw, een Congolese dame, converseer ik uitsluitend door de brievenbus. Maar dat stoort me absoluut niet, zolang de boodschap maar overkomt.” Kielenaar Willy Seppion (83) heeft er een erezaak van gemaakt om de mensen uit zijn stukje van de De Bosschaertstraat, tussen de Berendrechtstraat en de Landbouwstraat, dichter bij elkaar te brengen. Alle middelen zijn daarvoor goed, zoals de Lentepoets van aanstaande zaterdag.
26/04 09u45  De Wever vraagt advies OCAD voor komst spreker op Medina Expo Vlaams Belang ‘eist’ van burgemeester Bart De Wever (N-VA) dat hij het optreden van de islamistische preker Saoed Khadje verbiedt, nu zaterdag op de moslimbeurs Medina Expo. Dat doet De Wever niet, maar hij vraagt wel bijkomend advies aan OCAD.
Laatste update: vandaag om 11u30
Lees meer van Gazet van Antwerpen: Wetenschap >


De Standaard: Wetenschap

Verbergen Tonen
26/04 11u30  Ott Tänak eerste leider in rally van Argentinië, landgenoot Thierry Neuville vijfde. “Vandaag wordt een hele uitdaging” debnOtt Tänak (Toyota Yaris WRC) heeft de eerste klassementsrit in de rally van Argentinië op zijn naam geschreven. In de straten van Villa Carlos Paz was de Est 1,6 seconde sneller dan Sébastien Ogier (Citroën C3 WRC) en 1,7 seconde dan zijn teamgenoot Kris Meeke (Toyota Yaris WRC). De Belg Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupe WRC) reed de vijfde tijd en volgt op 2,1 seconden van Tänak.
26/04 11u15  Freediver verkent gezonken schip in Cyprus Het schip Zenobia zonk in 1980 voor de kust van Cyprus. Sindsdien is het een trekpleister geworden voor duikers. Georgina Miller is een Britse vrijduikster en recordhoudster. Ze zwemt doorheen het prachtige wrak, zo'n 40 meter diep. En dat alles met één ademteug. Dat levert fascinerende beelden op.
26/04 11u00  Café met ‘man tax’ sluit de deuren De Australische bar Handsome Her werd wereldberoemd door hun ‘man tax’, een toeslag van 18 procent die ze enkel aan mannen aanrekenden om de loonkloof aan te kaarten. De uitbaters laten nu weten dat ze de zaak verkopen.
26/04 11u00  Benzineprijs stijgt tot hoogste peil sinds 2015 Benzine tanken zal zaterdag duurder worden. Een liter benzine 95 E10 kost dan maximaal 1,565 euro aan de pomp, een stijging van 3 cent. Voor een volle tank van 50 liter betekent dat een prijsstijging van anderhalve euro.
26/04 10u45  Burundees international Faty Papy (28) maakt dramatisch foute keuze en overlijdt na hartfalen op veld De Burundese international Faty Papy is donderdagavond in elkaar gezakt tijdens een competitiewedstrijd van zijn ploeg Malanti Chiefs FC. De 28-jarige middenvelder werd nog naar het ziekenhuis gebracht maar daar konden de artsen alleen zijn overlijden vaststellen. Een hartfalen kostte hem het leven.
26/04 10u45  'A nightmare in de Wetstraat', de rood-groene horrorfilm van De Ideale Wereld N-VA noemde het succes van links in Wallonië en Brussel een 'rood-groene horrorfilm'. De Ideale Wereld voegt de daad bij het woord en zorgt alvast voor een trailer.
26/04 10u30  Werken met Voice over IP: ‘Onze job stond tien jaar geleden nog in zijn kinderschoenen’ De telecomsector is een wereld die de jongste jaren een sterke evolutie heeft gekend en die nog voortdurend in beweging blijft. Dat creëert ook nieuwe kansen. De introductie van Voice over IP is daar een van. Dat hebben ook Tom Van den Keybus (39) en Mirko Cockx (30) zo begrepen. Een jaar geleden richtten ze Nubila op.
26/04 10u30  Werknemers krijgen welgemeende dankjewel voor dagelijkse inzet Gaan werken doe je niet alleen voor de maandelijkse centjes op de rekening. Uit eergevoel een sterke prestatie neerzetten, samen met je collega’s de doelstellingen bereiken en welgemutst, op een aangename manier de werkuren doorbrengen. Wie die ingesteldheid heeft, mag daar vast en zeker eens voor bedankt worden, vindt Voka Limburg. Daarom organiseerde de werkgeversorganisatie afgelopen week een eigen Ronde van Limburg, waarin 20.000 werknemers met appels, wafels en leuke bedankkaartjes in de bloemetjes werden gezet.
26/04 10u30  Ongehoord. 'Een kind van mij zou alles mogen worden, behalve CD&V’er' Ook deze week passeerden er weer heel wat opmerkelijke uitspraken de revue. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.
26/04 10u30  Tekort aan specialisten in cybersecurity: ‘De lat ligt lager dan vroeger’ Specialist cybersecurity. Voor sommigen is het een jongensdroom (of meisjesdroom natuurlijk, al zijn het meestal wel jongens). Toch blijkt er een behoorlijk tekort aan geschoolde specialisten. Maar cybersecurity is vooral een kwestie van aanleg en instelling. “Een diploma wil eigenlijk heel weinig zeggen”, vindt Jan Guldentops, netwerk- en security-expert uit Leuven.
26/04 10u15  49-jarige gaat 50-plussers aan een leuke job helpen Een werkzoekende die de 50 jaar voorbij is, heeft amper 4 procent kans om binnen de maand een job te vinden. “Zonde, want het zijn erg trouwe, gemotiveerde en ervaren medewerkers, die veel minder kosten dan wat veel werkgevers denken”, zegt Els Soffers, die speciaal om de doelgroep van de oudere werkzoekenden te helpen, het nieuwe hr-bureau Plus is More heeft opgericht.
26/04 10u00  Gentse horeca wanhopig op zoek naar professionals De horeca in Gent is wanhopig op zoek naar opgeleid personeel. Vijftien jonge werkzoekenden uit de regio krijgen de kans om een opleiding te volgen tot bartender, een initiatief van Diageo en getrokken door Horeca Vorming Vlaanderen en VDAB. Na hun opleiding kunnen de jongeren vrijwel zeker rekenen op een vaste aanwerving.
26/04 09u45  Avicii scoort postuum nummer 1-hit in Nederland Een jaar na zijn overlijden staat de Zweedse dj en producer Avicii bovenaan de Nederlandse hitparade. Daarmee is hij de eerste artiest die zowel bij leven als postuum de eerste plaats verovert.
26/04 09u45  Spotgoedkope luxehandtassen voor goede doel Lederwaren Delsart opent binnenkort tijdelijk de deuren voor een grote uitverkoop. De zaak bestaat al sinds 1840.
26/04 09u45  Assistenten Kim Jong-un in paniek wanneer trein één meter te ver tot stilstand komt De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un was deze week in het Russische Vladivostok voor een top met president Poetin. Maar zijn aankomst woensdagmiddag liep niet helemaal volgens plan: de Noord-Koreaanse gepantserde trein stopte niet exact voor de rode loper, waardoor de wachtende assistenten even niet wisten wat doen.
Laatste update: vandaag om 11u30
Lees meer van De Standaard: Wetenschap >

Het Laatste Nieuws: Wetenschap

Verbergen Tonen
26/04 10u00  Dit maakt iedereen vrolijk: achttien pasgeboren dwerggeitjes dartelen rond in pyjama’s Op de Sunflower Farm in Maine, in de Verenigde Staten, hebben ze de voorbije dagen hun handen vol. Vorige week hebben zeven dwerggeiten samen maar...
25/04 23u30  Cycloon Kenneth bereikt kust van Mozambique, vrees voor verwoestingen en overstromingen Met windsnelheden tot 280 kilometer per uur is de tropische storm Kenneth aan land gegaan in het Afrikaanse Mozambique. Dat meldt de nationale...
25/04 21u30  Een kartonnen bord met kleurrijke print: meer is er niet nodig om slim detectiesysteem te misleiden Door een kartonnen bord met daarop een kleurrijke print voor het lichaam te houden, kan een persoon zich onzichtbaar maken voor een intelligent...
25/04 18u45  Dan toch manifestatie tegen komst van ijsberen naar Pairi Daiza Op 16 juni gaan actievoerders manifesteren aan de ingang van Pairi Daiza tegen de komst van ijsberen naar het dierenpark in Brugelette...
25/04 18u30  Vrouw die puppy’s dumpte bij afval geklist, in haar huis worden nog eens 38 verwaarloosde honden gevonden De beelden van een bewakingscamera zijn om van te huiveren: een vrouw die stopt bij enkele afvalcontainers en vervolgens doodleuk een zak vol...
25/04 18u15  Vrouw die puppy’s dumpte bij afval geklist, in haar woning ontdekt dierenbescherming 38 verwaarloosde honden De beelden van een bewakingscamera zijn om van te huiveren: een vrouw die stopt bij enkele afvalcontainers en vervolgens doodleuk een zak vol...
25/04 14u45  EMMA geneest je nog voor je ziek bent Geen zoveelste app en ook geen publiciteitsstunt. EMMA Health is en online screeningsplatform, ondersteund door een uitgebreid team artsen....
25/04 14u30  Eindelijk bewijs van legendarisch bloedbad in Alaska door uit de hand gelopen dartpartij Archeologen hebben in Alaska een massagraf blootgelegd dat 350 jaar geleden gegraven werd, daarin vonden ze de lijken van 28 Eskimo’s die volgens...
25/04 13u30  Duizenden kuikens van kolonie pinguïns op Antarctica verdronken nadat zee-ijs barst De afgelopen drie jaar trok een kolonie van keizerspinguïns weg uit een van de grootste broedgebieden op Antarctica nadat een platform zee-ijs...
25/04 12u45  En dan valt plots een enorme kudde schapen de tuin binnen In de Amerikaanse stad Lincoln, in de staat Californië, zet het stadsbestuur elk jaar duizenden schapen in om de vegetatie van open weilanden kort...
25/04 12u15  Ontmoet OSCaR, de kleine ruimtestofzuiger die 6 miljoen kilogram afval uit de ruimte moet verwijderen Ontmoet OSCaR: een klein ruimtevaartuig van zo’n dertig centimeter lang en tien centimeter breed. OSCaR is een zogenaamde CubeSat of nanosatelliet,...
25/04 12u15  E-sigaret bevat vaak sporen van microben en schimmels Populaire elektronische sigaretten bevatten vaak sporen van schadelijke bacteriën en schimmels. Dat blijkt uit een analyse van populaire...
25/04 10u15  Al meer dan 13.000 klachten tegen Bayer in VS voor kankerrisico onkruidverdelgers Het aantal klachten tegen het Duitse concern Bayer voor de mogelijke kankerrisico's van onkruidverdelgers met glyfosaat, is verder gestegen. Op 11...
25/04 09u15  Energiecoalitie pleit voor snelle stop stookolieketels in woningen Negentig procent van de gezinnen in Vlaanderen verwarmt de woning met stookolie of aardgas. Als we de klimaatdoelstellingen willen halen, moeten...
25/04 08u00  Wereldwijd is twaalf miljoen hectare bossen verdwenen In 2018 is wereldwijd twaalf miljoen hectare aan tropisch bos verloren gegaan. Vooral verontrustend is het verlies van 3,6 miljoen hectare primair...
Laatste update: vandaag om 10u00
Lees meer van Het Laatste Nieuws: Wetenschap >

NRC.nl: Wetenschap

Verbergen Tonen
26/04 11u30  Hee, gezellig, mijn co-auteur is een robot! Kunstmatige intelligentie wordt een steeds belangrijker instrument van wetenschappers. Nederlandse onderzoekers werken aan een robot die co-auteur kan zijn van een wetenschappelijk artikel.
26/04 11u30  Rotterdamse start-up wil Notre-Dame herstellen met 3D-techniek en eigen restmateriaal. Oorspronkelijke materialen en ambachtslui zijn schaars. Daarom moet de Notre-Dame worden gerestaureerd met behulp van eigen as en 3D-techniek, vindt de Rotterdamse start-up Conc3rde.
26/04 11u15  Hammershøi dankt reputatie aan stille vertolkingen van dat ene adres De interieurs van de Deense schilder Vilhelm Hammershøi hebben een wonderlijke intensiteit. Ze hangen nu in Parijs.
26/04 10u45  Aarde warmt op, oceanen verzuren Veel zeedieren hebben een kalkskelet dat oplost in een zure omgeving. Zo ook vleugelslakken: zee-engelen en zeevlinders. Is dat een probleem, nu de oceanen verzuren?
26/04 10u45  Misschien is koraal in staat de opwarming te overleven Niet alle koraalwetenschappers zijn even pessimistisch over het Australische Great Barrier Reef, dat te lijden heeft van verzuring en warmer zeewater. Een nieuwe generatie hoopt een oplossing te vinden, bijvoorbeeld via genetische modificatie. ‘Als er geen hoop meer is, waarom zouden mensen zich dan nog zorgen maken?’
26/04 10u45  Subsidieregeling zonnepanelen met drie jaar verlengd Zonnepaneelhouders kunnen tot 1 januari 2023 energie die zij terugleveren aan het stroomnet belastingvrij aftrekken van hun eigen energieverbruik.
26/04 10u30  Tijdschrift legt Doornroosje definitief in coma: protest Iedere week bespreekt de redactie wetenschap hier ophef in de wetenschap. Vandaag: ‘seksualisering’ van het publicatieproces.
26/04 10u30  Man vastgebonden aan hek bij brandende auto in Amsterdam Het is onduidelijk wat er precies gebeurd is. De man is overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij wordt verzorgd.
26/04 10u30  Eindelijk mocht Mat Herben nu eens grappen over gerommel in de politiek De buitenstaanders in het programma ‘De outsiders’ lijken vooral eenzaam. In ‘M’ en ‘Pauw’ verkneukelde men zich over de ,,LPF-toestanden” bij Forum voor Democratie.
26/04 10u15  Te koop: enge kasuaris Naast een kasuaris moet je niet op de grond gaan liggen. Dat is levensgevaarlijk.
26/04 10u15  Politie vindt man vastgebonden aan hek bij brandende auto Amsterdam Het is onduidelijk wat er precies gebeurd is. De man is overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij wordt verzorgd.
26/04 10u15  Nerdgrappen over melk en bitterballen Optische illusies, logicaraadsels, speltheorie, het quantumwaarnemerseffect en de optimale verdeling van bitterballen.
26/04 10u00  Zingen met 120 stappen per minuut Wekelijks stuit Karel Knip in de alledaagse werkelijkheid op raadsels en onbegrijpelijke verschijnselen.Deze week: wandelliedjes en marsliederen.
26/04 10u00  KPN kiest omstreden Huawei voor antennes van 5G-netwerk Huawei gaat apparatuur leveren voor het modernste netwerk van KPN. De Chinese tech-gigant wordt in sommige westerse landen niet vertrouwd.
26/04 10u00  Op pad met een kunstmatig mens In Ian McEwans nieuwe roman die in het verleden speelt schaft een dertiger een kunstmatig mens aan die voor een echt mens kan doorgaan.
Laatste update: vandaag om 11u30
Lees meer van NRC.nl: Wetenschap >

GezondheidsNet

Verbergen Tonen
26/04 00u00  RIVM waarschuwt voor zonlicht paasweekend Dit paasweekend wordt het mooi weer. 'Geniet maar verbrand niet', waarschuwt daarom Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De niet aan de zon gewende huid kan nu snel verbranden en dit kan huidkanker veroorzaken, meldt het instituut.13 
25/04 00u00  Ernstige vrieswonden en littekens door gebruik lachgas Het gebruik van de partydrug lachgas kan leiden tot ernstige vrieswonden en levenslange littekens. Brandwondencentra in Groningen, Beverwijk en Rotterdam zien de afgelopen weken een stijging van het aantal personen met verwondingen die overeenkomen met tweedegraads en derdegraads brandwonden. Om die reden slaan ze nu alarm.
25/04 00u00  Consumentenbond pleit voor invoering Nutri-Score De Consumentenbond pleit voor invoering van de Nutri-Score in Nederland. Om te laten zien dat dit voedselkeuzelogo werkt, heeft de bond 50 tussendoortjes van dit logo voorzien. Het maakt de keuze voor een gezonde keuze veel makkelijker.
24/04 10u00  RIVM scherpt vaccinatieadvies mazelen aan voor reizigers Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert vakantiegangers om hun baby's vervroegd in te laten enten als ze naar landen reizen waar mazelen zijn uitgebroken. Daarnaast heeft het instituut een lijst van risicovolle landen uitgebreid.
24/04 00u00  Wetenschappers printen 3D-hart met menselijk weefsel Wetenschappers aan de Universiteit van Tel Aviv hebben voor het eerst een miniatuur 3D-hart geprint dat bestaat uit menselijk weefsel en bloedvaten, meldt persbureau AFP.
23/04 00u00  Meeste vrouwen herkennen signalen van borstkanker niet Veel vrouwen weten niet goed hoe ze signalen van borstkanker kunnen herkennen. Uit onderzoek van het Alexander Monro Ziekenhuis blijkt dat 70 procent van de vrouwen niet op de hoogte is van het feit dat het belangrijker is om regelmatig naar je borsten te kijken dan te voelen.
23/04 00u00  Helft ziekenhuiszorg niet bewezen effectief Van de helft van alle behandelingen die artsen uitvoeren in Nederlandse ziekenhuizen, is niet bewezen dat de patiënt er baat bij heeft. Dat stelt onderzoeker Sjoerd Repping in de Volkskrant.
20/04 00u00  Psychische problemen bij jongeren: erover praten is een taboe Praten over psychische problemen is voor veel jongeren een taboe. Uit een onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het Een Vandaag Opiniepanel, in samenwerking met MIND en NPO 3FM, blijkt dat 55 procent van de jonge mensen die het afgelopen jaar langer dan twee maanden last hebben gehad van psychische klachten het als een taboe ervaren om erover te praten.
20/04 00u00  Hooikoortspiek verwacht vanwege droog weer Mensen met een berkenpollenallergie moeten deze maand houden met klachten. De komende periode blijft het namelijk overwegend droog. Dat betekent dat de hoeveelheid pollen in de lucht de komende week toeneemt.
19/04 00u00  Hooikoortsseizoen is vroeg begonnen Hooikoortspatiënten zijn dit jaar relatief vroeg met het aanschaffen van medicijnen voor hun pollenallergie. De eerste piek in aanschaf van hooikoortsmedicatie lag al in februari en begin maand maart. Dit is een maand eerder dan in voorgaande jaren. Dat meldt het CBS.
19/04 00u00  Steeds meer jongeren met overgewicht Steeds meer kinderen en jongeren zijn te zwaar. Van jongvolwassenen in de leeftijd van 18 tot 25 jaar was bijna een kwart te zwaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek naar aanleiding van nieuwe cijfers in de jeugdmonitor.
Laatste update: vandaag om 0u00

Scientias

Verbergen Tonen
26/04 10u45  Het is nu officieel: Japan heeft een krater gemaakt op planetoïde Ryugu Het zware object dat door ruimtesonde Hayabusa2 is afgeworpen, heeft een behoorlijk gebied op de planetoïde voorgoed veranderd. Dat blijkt uit foto’s die ruimtesonde Hayabusa2 deze week van het getroffen gebied op de planetoïde heeft gemaakt. [CRA2] Crater formation where the Small Carry-on Impactor collided with Ryugu has been confirmed! These images compare the surface […] Het bericht Het is nu officieel: Japan heeft een krater gemaakt op planetoïde Ryugu verscheen eerst op Scientias.nl.
26/04 08u45  Op één na grootste keizerspinguïn-kolonie raakt al drie jaar op rij alle jongen kwijt Door verdwijnend zee-ijs gaan al drie jaar op rij vrijwel alle jongen vroegtijdig dood. Met dat alarmerende nieuws komen onderzoekers van de British Antarctic Survey. Ze baseren zich op satellietbeelden. En die beelden laten zien dat de enorme keizerspinguïn-kolonie – de Halley Bay-kolonie – in drie jaar tijd vrijwel verdwenen is. Jongen Tot voor kort […] Het bericht Op één na grootste keizerspinguïn-kolonie raakt al drie jaar op rij alle jongen kwijt verscheen eerst op Scientias.nl.11 
25/04 19u15  Het universum dijt zo’n 9 procent sneller uit dan verwacht De discrepantie kan haast geen toeval meer zijn. Ons universum is in de afgelopen miljarden jaren behoorlijk gegroeid. Ook op dit moment dijt het heelal uit. Onderzoekers hebben in een studie nieuwe berekeningen gemaakt in de hoop te achterhalen hoe snel het universum precies uitdijt. En opmerkelijk genoeg kwamen de onderzoekers erachter dat het heelal […] Het bericht Het universum dijt zo’n 9 procent sneller uit dan verwacht verscheen eerst op Scientias.nl.
25/04 17u15  Goed nieuws: aantal soepschildpadden rond Hawaïaanse eilanden neemt toe Maatregelen die deze zeeschildpad moeten beschermen lijken te werken. De soepschildpad verkeert al enige tijd in zwaar weer. En zijn naam verraad waarom. Zo wordt er op het beestje gejaagd zowel om het vlees, de eieren, de huid en zijn schild. Daarnaast helpen mensen ook zijn leefgebied – koraalriffen – de vernieling in. Om de […] Het bericht Goed nieuws: aantal soepschildpadden rond Hawaïaanse eilanden neemt toe verscheen eerst op Scientias.nl.
25/04 15u15  Bizarre krab ontdekt in 95 miljoen jaar oud fossiel Het nieuwe fossiel daagt ons begrip van evolutie uit. Een monster uit de Griekse mythologie met een leeuwenkop, een geitenlichaam en een slangenstaart. Daar deed het de onderzoekers aan denken toen ze een nieuw – en bizar – soort krab opgraven. “Toen we beter keken ontdekten we dat het fossiel ogen had van een larve, […] Het bericht Bizarre krab ontdekt in 95 miljoen jaar oud fossiel verscheen eerst op Scientias.nl.
25/04 13u15  Rendieren doen zich door klimaatverandering te goed aan zeewier Het toont aan dat de dieren zich kunnen aanpassen aan nieuwe omstandigheden. In het hoge noorden, op zo’n 79 graden noorderbreedte, leeft het spitsbergenrendier. Deze rendieren krijgen elke dag te maken met extreme kou. Gelukkig is hun lichaam daar volledig op aangepast. Zo zijn ze dik en rond, waardoor ze de kou makkelijker kunnen verdragen. […] Het bericht Rendieren doen zich door klimaatverandering te goed aan zeewier verscheen eerst op Scientias.nl.
25/04 10u45  Primeur: onderzoekers meten het langzaamste radioactieve verval ooit De halfwaardetijd voor het effect is een nieuw wereldrecord: 18 miljard biljoen jaar. In het ondergrondse Gran Sasso laboratorium zijn onderzoekers bezig met een bijzonder experiment. Diep onder de berg staat namelijk een vat met een paar ton pure xenon, in de hoop dat donkere materie-deeltjes op de atoomkernen van dat xenon botsen. Op die […] Het bericht Primeur: onderzoekers meten het langzaamste radioactieve verval ooit verscheen eerst op Scientias.nl.
25/04 08u45  Deze satelliet gaat korte metten maken met ruimteafval De ‘ruimteprullenbak’ zal stukje voor stukje het rondslingerende puin opvangen. Onderzoekers werken op dit moment aan een kleine satelliet die de belangrijke taak toebedeeld heeft gekregen om het rondslingerende ruimteafval op te ruimen. De onderzoekers hebben de CubeSat tot ‘OSCar’ gedoopt, vernoemd naar het moppermonster uit Sesamstraat dat een vuilnisbak als onderkomen heeft. Ruimteafval Een […] Het bericht Deze satelliet gaat korte metten maken met ruimteafval verscheen eerst op Scientias.nl.
24/04 20u30  Nieuw bewijs dat mensen veel eerder dan gedacht het Amazonegebied bewoonden Dit waren geen typische jagers-verzamelaars, maar ze experimenteerden al met landbouw. In het zuidwesten van het Amazonegebied leefden in Llanos de Moxos ongeveer 2500 jaar geleden al complexe samenlevingen. Maar deze mensen waren niet de eersten die het gebied bevolkten. Een nieuwe studie duwt de eerste nederzettingen in het Amazonegebied verder op de tijdlijn terug. […] Het bericht Nieuw bewijs dat mensen veel eerder dan gedacht het Amazonegebied bewoonden verscheen eerst op Scientias.nl.
24/04 17u15  Wetenschappers ontwikkelen pacemaker aangedreven door het kloppende hart Het apparaat wekt stroom op uit hartslagen. Huidige pacemakers en implanteerbare medische apparaten worden vaak aangedreven door batterijen. Maar dat werkt niet altijd optimaal. Zo zijn deze batterij vaak groot en gaan niet zo lang mee. Amerikaanse en Chinese onderzoekers besloten het over een andere boeg te gooien. En ze ontwikkelden een pacemaker die elektriciteit […] Het bericht Wetenschappers ontwikkelen pacemaker aangedreven door het kloppende hart verscheen eerst op Scientias.nl.
24/04 15u15  Het hebben van een gelukkige echtgenoot leidt tot een langer leven Heb je een blije levenspartner? Dan leef jij langer! Uit onderzoek bleek al eens dat het hebben van een gelukkige echtgenoot tot een langer huwelijk leidt. Maar dat is niet het enige. Nu blijkt namelijk dat een blije levenspartner ook je eigen leven kan verlengen. Koppels In de studie volgden de onderzoekers 4400 koppels in […] Het bericht Het hebben van een gelukkige echtgenoot leidt tot een langer leven verscheen eerst op Scientias.nl.
24/04 13u15  Veel lichaamsvet kan de vorm en structuur van het brein veranderen Mensen met overgewicht hebben bijvoorbeeld minder grijze stof – die informatie verwerkt – in hun hersenen. Met behulp van geavanceerde MRI-technologie is het onderzoekers gelukt om de gevolgen van overgewicht op de hersenen in kaart te brengen. En ze kwamen tot een nieuwe ontdekking. Zo blijkt dat een toename van lichaamsvet de vorm en structuur […] Het bericht Veel lichaamsvet kan de vorm en structuur van het brein veranderen verscheen eerst op Scientias.nl.
24/04 10u45  Onderzoekers stuiten op tientallen mummies in Egyptische tombe Ook de stretcher waarop de mummies naar hun laatste rustplaats werden vervoerd is teruggevonden. In de zuidelijke plaats Aswan in Egypte hebben archeologen een goed bewaarde tombe uit het zand opgegraven. “Het graf dateert uit de late Romeins-Griekse periode en behoort tot een persoon genaamd Tjt,” zei Mostafa Waziri, secretaris-generaal van de Egyptische Hoge Raad […] Het bericht Onderzoekers stuiten op tientallen mummies in Egyptische tombe verscheen eerst op Scientias.nl.
24/04 08u45  Marslander Insight meet voor het eerst een mogelijke ‘marsbeving’ Het is waarschijnlijk de eerste gedetecteerde beving afkomstig uit het binnenste van de rode planeet. Marslander Insight vertoeft al enige tijd op Mars. Daar onderzoekt de marslander hoe de planeet precies in elkaar steekt en hoe deze door de tijd heen geëvolueerd is. Insight richt zich daarbij voornamelijk op het binnenste van de rode planeet. […] Het bericht Marslander Insight meet voor het eerst een mogelijke ‘marsbeving’ verscheen eerst op Scientias.nl.
23/04 19u15  Hoe worden de sterren in het prachtige kosmische ‘kwalsterrenstelsel’ gevormd? In het sterrenstelsel zouden geen sterren meer geboren moeten worden, maar dit gebeurt toch. Kan de James Web telescoop het antwoord achterhalen? Als je naar het sterrenstelsel ESO 137-001 kijkt, snap je waarom het ook wel het ‘kwalsterrenstelsel’ wordt genoemd. Blauwe linten van jonge sterren bungelen als kosmische tentakels in een gasstroom naar beneden. Echter […] Het bericht Hoe worden de sterren in het prachtige kosmische ‘kwalsterrenstelsel’ gevormd? verscheen eerst op Scientias.nl.
Laatste update: vandaag om 10u45
Lees meer van Scientias >

Nu.nl Wetenschap

Verbergen Tonen
26/04 00u00  Een van de grootste vleesetende zoogdieren ontdekt in Kenia In Kenia is een van de grootste vleesetende zoogdieren die ooit op aarde rondliepen ontdekt. De Simbakubwa kutokaafrika was een kruising tussen een leeuw en tijger, woog zo'n 1.500 kilo en was in staat dieren ter grootte van een olifant of nijlpaard te doden.12 
26/04 00u00  RIVM: Uitstoot schadelijke PAK's sinds 1990 met twee derde afgenomen De uitstoot van schadelijke PAK's, stoffen die vrijkomen als er organisch materiaal wordt verbrand, is de afgelopen dertig jaar met twee derde afgenomen. Dat meldt het RIVM woensdag.13 
25/04 00u00  Amerikaanse wetenschappers herstellen varkenshersens vier uur na slacht Amerikaanse wetenschappers hebben bepaalde verbindingen in de hersens van varkens en een aantal dode hersencellen, vier uur nadat de dieren waren geslacht, gedeeltelijk hersteld.
24/04 14u15  Archeologen vinden tientallen mummies in Egyptische grafkelder Een team van Egyptische en Italiaanse archeologen hebben in de Egyptische plaats Aswan een grafkelder blootgelegd met daarin tientallen mummies. Dat heeft het Egyptische ministerie van Antiquiteiten bekendgemaakt.
23/04 23u00  NASA's InSight deed mogelijk eerste waarneming van beving op Mars InSight, de Marslander van NASA, heeft op 6 april voor het eerst een beving gedetecteerd op de rode planeet. De Franse ruimtevaartorganisatie CNES heeft dit dinsdag bekendgemaakt. De waarneming is echter wel te klein om verder onderzoek mogelijk te maken.
23/04 10u00  Vrachtschip uit Tweede Wereldoorlog gevonden voor Australische kust Maritieme archeologen hebben voor de Australische kust het wrak ontdekt van een vrachtschip dat zonk tijdens de Tweede Wereldoorlog.
23/04 00u00  Wetenschappers printen voor het eerst 3D-hart van menselijk weefsel Wetenschappers aan de Universiteit van Tel Aviv zijn er voor het eerst in geslaagd om een miniatuur 3D-hart te printen dat bestaat uit menselijk weefsel en bloedvaten. Het hart heeft de grootte van dat van een konijn.
21/04 00u00  Kan Nederland een extreme zeespiegelstijging technisch opvangen? De zeespiegel gaat stijgen. Het water zou in 2100 al 3 meter hoger kunnen staan dan nu, blijkt uit serieuze scenario's van serieuze wetenschappers, waarin alles ongunstig uitpakt. Kunnen we ons lage landje met technisch vernuft beschermen tegen zo'n grote stijging van de zeespiegel?
20/04 23u15  Rivierdolfijnen in Brazilië kunnen breed repertoire aan geluiden maken Biologen hebben ontdekt dat de Inia araguaiaensis, een mysterieuze rivierdolfijn die leeft in de Araguaiarivier in Brazilië, honderden verschillende geluiden kan maken om te communiceren.
20/04 23u15  NUcheckt: Onduidelijk hoeveel insecten doodgaan door windmolens NU.nl checkt dagelijks berichten op betrouwbaarheid. Bewering: 'In Nederland gaat door windmolens jaarlijks 115.000 kilo aan insecten dood.'
20/04 23u15  Dit kun je het beste doen tegen rug- en nekpijn Zeker twee miljoen Nederlanders hebben rug- en nekklachten. Wat moeten we daaraan doen? 'Keurig rechtop zitten heeft geen zin.'
20/04 23u15  Onderzoekers stellen miljoenen kleine aardbevingen in Californië vast Amerikaanse wetenschappers hebben vastgesteld dat er in de afgelopen tien jaar miljoenen 'verborgen' aardbevingen hebben plaatsgevonden in Zuid-Californië. Hierdoor is het totaal aantal geregistreerde aardbevingen in de regio vertienvoudigd.
20/04 00u00  Falcon Heavy-raket van SpaceX maakt eerste commerciële vlucht De Falcon Heavy-raket van ruimtevaartbedrijf SpaceX is in de nacht van donderdag op vrijdag succesvol gelanceerd voor een eerste commerciële klus.
Laatste update: vandaag om 0u00Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

14x Eredivisie naar climax na simpele zege PSV26/04 00u30 - NRC.nl: Wetenschap: PSV wint eenvoudig bij Willem II en kan zich opmaken voor het slot van de titelstrijd met Ajax: nog twee speelronden te gaan.
13x ‘Afschakelplan’ voor water: wat als we doen zoals Nederland?26/04 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Wie of wat krijgt bij extreme droogte voorrang om nog water te gebruiken? Dat is de vraag nu blijkt dat Vlaanderen tegen de zomer van 2020 een zogenaamd ‘afschakelplan’ met de prioriteiten klaar wil hebben. In Nederland bestaat zo’n lijst al. Kunnen wij die gewoon ‘kopiëren en plakken’?
13x Kroniek van een mislukte poging tot omkoping: “Die Walen kunnen het wél regelen, en gij… Krapuul!”26/04 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Voor de voetbalbond is het bewijs geleverd: KV Mechelen probeerde actief de wedstrijd tegen Waasland-Beveren te ­beïnvloeden. In een 158 bladzijden tellend rapport wijst de KBVB drie ‘architecten’ van matchfixing aan: spelersmakelaar Dejan Veljkovic, financieel directeur Thierry Steemans en hoofd­aandeelhouder Olivier ­Somers. Niet de allerbeste architecten overigens, want de poging om KV in eerste te houden, draaide op een sisser uit.
13x Bema Graphics drukt nu bij Antilope De Bie26/04 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Bema Graphics uit Wommelgem, onder leiding van Bart Beyers, verhuist nog deze zomer naar de vorig jaar volledig vernieuwde en uitgebreide productiesite van Antilope De Bie in Duffel.
13x RIVM waarschuwt voor zonlicht paasweekend26/04 00u00 - GezondheidsNet: Dit paasweekend wordt het mooi weer. 'Geniet maar verbrand niet', waarschuwt daarom Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De niet aan de zon gewende huid kan nu snel verbranden en dit kan huidkanker veroorzaken, meldt het instituut.
13x RIVM: Uitstoot schadelijke PAK's sinds 1990 met twee derde afgenomen26/04 00u00 - Nu.nl Wetenschap: De uitstoot van schadelijke PAK's, stoffen die vrijkomen als er organisch materiaal wordt verbrand, is de afgelopen dertig jaar met twee derde afgenomen. Dat meldt het RIVM woensdag.
12x Nederlandse vakantiegangers worden teruggehaald uit Sri Lanka26/04 04u30 - De Standaard: Wetenschap: De reisorganisaties in Nederland gaan vrijdag al ‘hun’ Nederlandse vakantiegangers terughalen uit Sri Lanka. Dat heeft het coördinerende Calamiteitenfonds besloten, nadat het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag een aangescherpt reisadvies had uitgevaardigd.
12x Theo Hiddema legt het uit26/04 03u45 - NRC.nl: Wetenschap: Lees meer >
12x Twee kandidaten dienen zich aan om kerk van Battel te kopen26/04 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Er zijn al twee kandidaten om de ­­Sint-Jozefkerk in de Mechelse wijk Battel te kopen. Nog dit jaar komt er publiek een aankondiging om na te gaan of er nog meer gegadigden zijn. Het actiecomité ‘Red de kerk van Battel’ ijvert ervoor om ze open te houden voor het gemeenschapsleven.
12x Van Damme speelt op Heizel 100ste officiële wedstrijd voor KV Mechelen26/04 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Joachim Van Damme. Voor een deel van de buitenwereld zal hij altijd de voetballende beenhouwer - of omgekeerd - blijven maar bij KV Mechelen weten ze wel beter. Bij Gazet van Antwerpen trouwens ook. Van Damme werd in deze krant niet voor niets verkozen tot ‘Speler van het Seizoen’ bij KV Mechelen . In zijn 100ste officiële wedstrijd kan Van Damme woensdag geschiedenis schrijven. “De dubbel pakken zou pure waanzin zijn.”

Statistieken

Artikels:
29767
Gelezen:
14491
Aantal lezers nu:
39


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven