maandag 20 januari 2020, week 04


U bent nu hier: Wetenschap | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 17u45
 

Gazet van Antwerpen: Wetenschap

Verbergen Tonen
20/01 17u45  Informateurs geloven dat ze vooruitgang geboekt hebben en nemen bloemen mee voor de jarige koningin Informateur Joachim Coens (CD&V) gelooft dat hij, samen met zijn collega Georges-Louis Bouchez (MR), de voorbije dagen wat vooruitgang heeft geboekt. Volgende week leggen ze hun eindverslag voor aan de koning en dan is het de bedoeling dat er een volgende stap wordt gezet. Dat heeft Coens maandag verklaard nadat hij en Bouchez tussentijds verslag van hun opdracht hadden uitgebracht.
20/01 17u45  Eeuwenoud Hofke van Meeùs krijgt nieuwe bewoners én buren: “Stuk Schotens erfgoed” Op 3 februari start de bouw van tien nieuwe appartementen schuin achter het statige Hofke van Meeùs. “Maar aan het eeuwenoud kasteeltje zelf raken we niet. Dat gaan we in een latere fase volledig en in al zijn glorie restaureren”, belooft eigenaar-projectontwikkelaar Luc Van De Wiel.
20/01 17u45  Huisarts op proces over dood Tine Nys: “Ik wist niet dat de euthanasie die dag zou gebeuren” “Ik dacht dat het briefje met mijn advies nodig was voor een administratieve aanvraag bij de euthanasiecommissie. Ik wist niet dat de euthanasie die dag zou gebeuren.” Dat verklaarde de huisarts van Tine Nys maandagnamiddag voor het Gentse hof van assisen. “Die commissie zit er voor spek en bonen bij.”
20/01 17u30  Uitslaande brand in Stuivenbergwijk, geen gewonden In de Lange Stuivenbergstraat in Antwerpen-Noord woedt een zware woningbrand. Er is veel rookontwikkeling maar volgens de eerste informatie zijn er geen gewonden.
20/01 17u30  Mathieu van der Poel mag zich opmaken voor debuut in Parijs-Roubaix: Alpecin-Fenix krijgt wildcard Alpecin-Fenix, het team van Mathieu van der Poel, heeft van organisator ASO een wildcard gekregen voor Parijs-Roubaix. De wereldkampioen veldrijden en winnaar van de Amstel Gold Race zal zo debuteren in de ‘Hel van het Noorden’.
20/01 17u30  Nog geen regering, maar informateurs nemen wel bloemen mee voor de jarige koningin Informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) hadden deze keer een boeket bloemen mee voor hun audiëntie met de koning. Vandaag is het de verjaardag van koningin Mathilde.
20/01 17u15  Laatstejaarsstudenten Gitok ondernemen vrijwillig reis naar Auschwitz: “Onze gidsen hebben zelf de kampen overleefd” Begin mei vertrekt vanuit Brussel een gecharterde NMBS-trein richting Krakau en het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. Aan boord zitten duizend laatstejaars uit verschillende Europese landen en ook België. Negentien leerlingen uit het TSO en BSO van het Gitok mogen mee.
20/01 17u15  Pakketje met ‘verdacht’ poeder in gemeentehuis Grobbendonk: mogelijk verstuurd door ex-personeelslid Een pakketje met daarin een kleine hoeveelheid wit poeder heeft maandagochtend even voor opschudding gezorgd in het gemeentehuis van Grobbendonk. “We waren er meteen van overtuigd dat er allemaal onschuldig was, maar we moesten de voorgeschreven procedure volgen”, zegt burgemeester Marianne Verhaert (GiB).10 
20/01 17u15  Meisje van 7 dood aangetroffen in Molenbeek: moeder opgepakt op verdenking van moord Een meisje van 7 jaar is maandagochtend dood aangetroffen in haar bed in Molenbeek. De moeder van het meisje is opgepakt en wordt verhoord. Het kind is vrijdag al gestorven. Waarom de mama zo lang wachten om hulp te zoeken, blijft voorlopig nog een raadsel.
20/01 17u00  Mechelen draagt straatnaam op aan eerste vrouwelijke schepen Het stadsbestuur van Mechelen heeft beslist om de straatnaam voor een nieuwe verkaveling op te dragen aan Gabriella Tambuyser (1886-1983). Zij was de eerste vrouwelijke schepen in de geschiedenis van de stad.
20/01 17u00  Floyd ‘Money’ Mayweather viert verjaardag in Antwerpen met unieke show: basketten tegen de Giants, workout met Delfine Persoon Op vrijdag 28 februari 2020 strijkt het Amerikaans boksfenomeen Floyd “Money” Mayweather met zijn team neer in België. De ongeslagen topbokser (50-0) komt in primeur naar de Lotto Arena om er zijn ‘Legendary Icon Tour’ op gang te schieten. Samen met zijn vrienden mikt hij voor de gelegenheid enkel raak in de basketbalring. Het belooft dan ook een niet te missen show te worden én is voorlopig ook zijn enige passage op het Europese vasteland.
20/01 17u00  Bart De Wever vindt Joodse karikaturen tijdens Aalst Carnaval “lomp” N-VA-voorzitter Bart De Wever vindt de poppen met Joodse karikaturen die vorig jaar op Aalst Carnaval zijn getoond “lomp, punt andere lijn.” Dat heeft hij gezegd tijdens een boekvoorstelling van partijgenoot André Gantman. Door de hele affaire werd Aalst carnaval geschrapt als cultureel erfgoed van Unesco.
20/01 16u45  Huisarts op proces over dood Tine Nys: “"Ik wist niet dat de euthanasie die dag zou gebeuren” “Ik dacht dat het briefje met mijn advies nodig was voor een administratieve aanvraag bij de euthanasiecommissie. Ik wist niet dat de euthanasie die dag zou gebeuren.” Dat verklaarde de huisarts van Tine Nys maandagnamiddag voor het Gentse hof van assisen. “Die commissie zit er voor spek en bonen bij.”
20/01 16u45  Buiten de lijntjes: alle ogen op je eyeliner Goed nieuws voor wie behoorlijk onhandig is met eyeliner: uitschieters zijn deze lente niet zo erg. Kronkelende lijnen of grafische strepen - lees: iets vastere hand nodig - zijn volgens grote modehuizen meer dan ooit in de mode.
20/01 16u30  Monte Carlo trekt nieuw rallyseizoen op gang Met de shakedown van de Monte Carlo gaat woensdagnamiddag om 16 uur een nieuw seizoen van het WK rally van start. In vergelijking met vorig jaar zijn nogal wat rijders naar een ander team overgestapt.
Laatste update: vandaag om 17u45
Lees meer van Gazet van Antwerpen: Wetenschap >


De Standaard: Wetenschap

Verbergen Tonen
20/01 17u45  Algemene staking bij VRT na ontslag topman De werknemers van de VRT houden op maandag 27 januari een 24-urenstaking. Er heerst grote onvrede binnen de openbare omroep om het ontslag van topman Paul Lembrechts, die vandaag de laan werd uitgestuurd.
20/01 17u45  Mathieu van der Poel mag zich opmaken voor debuut in Parijs-Roubaix: Alpecin-Fenix krijgt wildcard Alpecin-Fenix, het team van Mathieu van der Poel, heeft van organisator ASO een wildcard gekregen voor Parijs-Roubaix. De wereldkampioen veldrijden en winnaar van de Amstel Gold Race zal zo debuteren in de ‘Hel van het Noorden’.
20/01 17u30  Zevenjarig meisje dood aangetroffen in Molenbeek, moeder opgepakt In Sint-Jans-Molenbeek is een 7-jarig meisje in verdachte omstandigheden om het leven gekomen. Dat meldt La Dernière Heure en wordt bevestigd door het Brusselse parket. Het meisje zou vrijdag al overleden zijn, maar haar moeder kwam het overlijden pas maandag melden.
20/01 17u15  TV-tips. Will Smith en Martin Lawrence proberen grappig te zijn Lees meer >10 
20/01 17u15  Wielerseizoen 2020: tien verschillen met vorig jaar Het nieuwe wegseizoen nadert razendsnel. Op dinsdag 21 januari begint het voor echt met de Santos Tour Down Under, meteen een World Tour-race. Terwijl het vanaf zondag 26 januari dan weer uitkijken is naar Sportman van het Jaar Remco Evenepoel, die van start gaat in de Ronde van San Juan. Maar wat is er allemaal veranderd tegenover 2019? Alvast deze tien zaken.
20/01 16u45  Directeur-generaal van Britse openbare omroep BBC stapt op Tony Hall, de directeur-generaal van de BBC, verlaat komende zomer de Britse openbare omroep. Dat heeft hij maandag zelf bekendgemaakt. Hall zegt dat hij plaats maakt voor een opvolger, die de onderhandelingen over een nieuwe overeenkomst tussen de BBC en de regering van premier Boris Johnson moet voeren.
20/01 16u30  Pairi Daiza opent hotel onder water bij walrussen en ijsberen Het dierenpark Pairi Daiza opent een nieuw hotel, met kamers die zicht hebben op ijsberen, walrussen, pinguïns en Siberische tijgers. ‘We hebben gemerkt dat die interactie nieuwsgierigheid opwekt bij dieren’, zegt woordvoerder Mathieu Goedefroy.
20/01 16u30  Monte Carlo trekt nieuw rallyseizoen op gang Met de shakedown van de Monte Carlo gaat woensdagnamiddag om 16 uur een nieuw seizoen van het WK rally van start. In vergelijking met vorig jaar zijn nogal wat rijders naar een ander team overgestapt.
20/01 16u30  Timelapse toont hoe snel de sneeuw viel in Canada Canada en het noorden van de VS worden momenteel geteisterd door zware sneeuwstormen. Saint John’s, de hoofdstad van de Canadese provincie Newfoundland en Labrador, werd vorige week vrijdag bedolven onder 76,2 centimeter sneeuw: een absoluut record. Een bewakingscamera toont in versneld tempo hoeveel sneeuw er viel in 24 uur tijd.
20/01 16u30  Hoe de Gentse transformatie Birmingham inspireert: ‘Maar copy-pasten werkt niet’ De Britse stad Birmingham inspireert zich op Gent voor zijn nieuwe mobiliteitsplan. ‘Maar copy-pasten werkt niet’, reageert de Gentse schepen Filip Watteeuw (Groen).
20/01 16u15  Dit was de eerste editie van 'De schrijfwijzen', het Groot Dictee heruitgevonden Afgelopen zaterdag kwamen meer dan tweehonderd taalbollebozen samen in de Koninklijke Bibliotheek van België voor de finale van 'De schrijfwijzen'. In de video hierboven ziet u hoe Joost Verheyen foutloos naar de titel van Schrijfwijze 2020 raasde.11 
20/01 16u15  REGERINGSBLOG. Informateurs bij koning voor tussentijds verslag Volg hier de laatste ontwikkelingen over de federale regeringsvorming.11 
20/01 16u00  Proces Ruinerwold: waarom wilde Gerrit Jan van D. met zijn gezin verdwijnen? Veel is nog onduidelijk in de zaak rond het gezin dat jarenlang ongezien in Ruinerwold leefde. Dinsdag beoordeelt de rechter de voortgang van de zaak. Wat weten we eigenlijk?
20/01 15u45  Kinderen van IS-weduwen op weg naar ons land Vier van de zes kinderen van de IS-schoonzussen Tatiana Wielandt (27) en Bouchra Abouallal (26) zijn met het vliegtuig onderweg van Turkije naar ons land. Dat is bevestigd aan De Standaard.
20/01 15u45  Coach David Goffin hoopvol: “Hij mag veel hoger mikken dan de top tien” Volgens zijn coach Thomas Johansson mag David Goffin (ATP 11) “veel hoger” mikken dan een plaats in de top tien.
Laatste update: vandaag om 17u45
Lees meer van De Standaard: Wetenschap >

Het Laatste Nieuws: Wetenschap

Verbergen Tonen
20/01 17u15  Opnieuw "wandelen" twee vrouwen in de ruimte Twee vrouwelijke astronauten van het Internationaal Ruimtestation ISS zijn vandaag aan een nieuw uitje begonnen ter vervanging van zonnebatterijen,...17 
20/01 15u30  Coronavirus eist mogelijk eerste westerse slachtoffer, Britse toerist (32) vecht voor leven Een Britse toerist vecht voor zijn leven in een ziekenhuis in Thailand nadat hij tijdens een bezoek aan het populaire eiland Koh Phi Phi is...11 
20/01 14u15  "Knuffelhormoon" stimuleert mannen met autisme om emotionele banden aan te gaan Het extern toedienen van het zogenaamde ‘knuffelhormoon’, oxytocine, stimuleert volwassen mannen met autisme om nauwe emotionele banden aan te gaan...12 
20/01 14u00  Hoogste luchtdruk ooit gemeten in Ukkel, maar dat merk je alleen aan het kookpunt van water Vandaag om 11 uur is in Ukkel met 1048,3 hectopascal (hPa) een nieuw absoluut record voor de luchtdruk gemeten. Het vorig record van 1048,0 hPa...16 
20/01 13u00  Hoogste luchtdruk ooit gemeten, maar dat merk je alleen aan het kookpunt van water Vandaag om 11 uur is in Ukkel met 1048,3 hectopascal (hPa) een nieuw absoluut record voor de luchtdruk gemeten. Het vorig record van 1048,0 hPa...19 
20/01 12u00  Achtergelaten husky met “gekke ogen” eindelijk geadopteerd nadat wanhopige oproep viraal gaat Dit is Jubilee, een Siberische husky die werd achtergelaten door haar hondenfokker - want “onverkoopbaar” door haar gek uitziende ogen. Nu is er...15 
20/01 11u15  China gaat strijd aan met plastic: zakjes in supermarkten verboden, rietjes in de ban De Chinese ontwikkelings- en hervormingscommissie heeft vandaag een ambitieus plan bekendgemaakt dat op vijf jaar tijd de hoeveelheid plastic afval...26 
20/01 10u30  Onderzoek neemt twijfel weg over echtheid zelfportret Vincent van Gogh Onderzoek heeft de twijfel over de echtheid van een zelfportret van Vincent van Gogh weggenomen. Volgens het Van Gogh Museum in Amsterdam is het...13 
20/01 10u00  Uitgemergelde leeuwen schokken bezoekers dierentuin Soedan: “Extreem ondervoed” In de dierentuin van de Soedanese hoofdstad Khartoem is volgens internationale dierenrechtenorganisaties sprake van dramatische misstanden....16 
19/01 22u30  SpaceX test met succes mislukte lancering SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Tesla-oprichter Elon Musk, heeft vandaag met succes een mislukte lancering gesimuleerd waarbij astronauten...
19/01 19u45  China verbiedt plastic zakjes in supermarkten Plastic zakjes en andere wegwerpproducten worden verboden in supermarkten in de grote Chinese steden. De Chinese ontwikkelings- en...
19/01 19u30  Klimaatactivisten Extinction Rebellion die actievoerden op autosalon krijgen elk dagvaarding van 2.000 euro De klimaatacties gisteren op het autosalon in Brussel gaan een gerechtelijk staartje krijgen. Zo’n 150 activisten van Extinction Rebellion hebben...
19/01 12u45  Freya Saeys (Open Vld) vraagt georganiseerde screening prostaatkanker om sterfgevallen te voorkomen Vlaams parlementslid Freya Saeys (Open Vld) wil een georganiseerde screening van prostaatkanker. Prostaatkanker is een ziekte die vaak een fatale...
19/01 07u45  Vrij zonnige dag met tussendoor wolken en enkele buien, vanochtend nog kans op gladde wegen Er staan vandaag zonnige perioden op het menu, maar tussendoor ook wolkenvelden waaruit vooral aan zee en in de Ardennen enkele buitjes kunnen...
18/01 18u15  “Hoeveel bomen denken jullie tegen te komen in de ruimte?”: camouflagepakken van Amerikaanse Space Force leiden tot hoongelach Het internet maakt zich vrolijk over de uniformen van de Amerikaanse ruimtemacht die in december in het leven werd geroepen. Het gaat om pakken met...
Laatste update: vandaag om 17u15
Lees meer van Het Laatste Nieuws: Wetenschap >

NRC.nl: Wetenschap

Verbergen Tonen
20/01 17u45  De machine laat zelf weten wanneer een beitel versleten is Het produceren van de toekomst heet Industry 4.0: fysieke machines worden gekoppeld aan een database, of andere slimme machines, om beter te produceren. Er is veel buzz rond smart industry, maar voorlopig is het duur pionierswerk.
20/01 17u45  Hoe Isabel Dos Santos de rijkste vrouw van Afrika werd De vrouw die de eerste vrouwelijke president van Angola wil worden, verdiende miljarden met corruptie.
20/01 17u30  Het blindenverzet zat in Utrecht Twee verzetskranten in braille werden dit najaar op een zolder gevonden. Deze twee zijn op de dag van de bevrijding geprikt.
20/01 17u30  Als geen ander neemt Lebbis hypocrisie en leugenachtigheid op de korrel In zijn nieuwe voorstelling ‘De Ervaring’ wil Lebbis zijn publiek tot verandering aanzetten. Maar hoewel hij nog steeds een snelle prater is, zijn inmiddels ook ‘gewone’ mooie verhalen het waard om verteld te worden.
20/01 17u15  Doek de Bob den Uyl-prijs niet stilletjes op, VPRO Het opheffen van VPRO Boeken betekent ook het einde van de Bob den Uyl-prijs voor reisliteratuur. Een vergissing, menen oud-winnaars.
20/01 17u15  Lood in drinkwater bij Amsterdamse crèches Ook in twee woonblokken in Amsterdam-West zijn loden waterleidingen aangetroffen, zo meldt de gemeente.
20/01 17u15  Veel barrières voor maatregelen die bosbranden voorkomen Er zijn zat mogelijkheden om bosbranden te voorkomen, maar om sociaal-economische redenen gebeurt het niet.
20/01 17u00  Vlaamse regering ontslaat topman VRT Na weken van conflict aan de top, heeft de Vlaamse regering topman Paul Lembrechts van de VRT ontslagen.
20/01 17u00  Onafhankelijk worden van ASML blijft China’s belangrijkste doel Europese bedrijven moeten niet naïef zijn over de strategische tech-dominantie die China nastreeft, schrijft Jonathan Holslag.
20/01 17u00  Mannenbladen ontwaken na #MeToo In de Verenigde Staten hebben tijdschriften voor mannen zich aangepast na #MeToo. Maar in Nederland lijkt het genderbewustzijn nog niet erg doorgedrongen tot de kiosk.
20/01 16u45  Van Tokio tot Santa Monica - deze Nederlander leidt Sony’s gamestudio’s Hermen Hulst speelde met het Amsterdamse Guerrilla Games al jaren in de eredivisie. Sinds kort geeft de Nederlander leiding aan PlayStation Worldwide Studios. „Gaming wordt langzaamaan voor iedereen.”
20/01 16u30  Oerschorpioen was landloper De oudste fossiele schorpioen kon misschien in water én op land leven, dankzij zijn boekkieuwen.
20/01 16u30  Van Tokio tot Santa Monica - de Nederlander Herman Hulst leidt de gamestudio’s van Sony Hermen Hulst speelde met het Amsterdamse Guerrilla Games al jaren in de eredivisie. Sinds kort geeft de Nederlander leiding aan PlayStation Worldwide Studios. „Gaming wordt langzaamaan voor iedereen.”
20/01 16u15  Zeker tien doden bij instorten tribune Ethiopische stad Gondar Duizenden mensen kwamen op de viering van het orthodoxe feest Timkat af. Vermoedelijk stonden te veel mensen op de houten stellage.10 
20/01 16u00  Hermen Hulst: ‘We leven nu in de gouden eeuw van gaming’ Hermen Hulst speelde met Guerrilla al jaren in de eredivisie. Sinds kort geeft hij leiding aan PlayStation Worldwide Studios. „Gaming wordt langzaamaan voor iedereen.”10 
Laatste update: vandaag om 17u45
Lees meer van NRC.nl: Wetenschap >

GezondheidsNet

Verbergen Tonen
20/01 16u30  Albert Heijn roept alle AH Boerenkaas Belegen 30+ terug Heb je Albert Heijn Boerenkaas Belegen 30+ stukken of plakken in huis gehaald? Breng het terug naar de Albert Heijn.
20/01 12u45  Slechts zes op de tien vrouwen laten uitstrijkje maken Slechts zes op de tien vrouwen in Nederland laten na een oproep een uitstrijkje maken. Met een uitstrijkje kan baarmoederhalskanker worden opgespoord. Maar het aantal deelnemers aan het bevolkingsonderzoek steeg de afgelopen twee jaar niet.
20/01 12u30  Overlevingskans voor mensen met kanker toegenomen De overlevingskans van mensen met kanker neemt toe. 65 procent van de patiënten die in 2013 de diagnose kregen, was vijf jaar later nog in leven. Dat blijkt uit de Nederlandse Kankerregistratie.10 
20/01 00u00  Uitbraken norovirus in verschillende zorgcentra In het woonzorgcentrum Careaz J.W. Andriessen in Borculo is het zeer besmettelijke norovirus ontdekt. Er zijn zeker tien ouderen besmet geraakt. Ook bij een zorgcentrum in Boekel en in het Zuyderland Medisch Centrum hebben tientallen bewoners, personeelsleden en patiënten last van deze buikgriep.19 
19/01 00u00  Veganistische moeders mogen moedermelk voortaan ook doneren Moeders die veganistisch leven, kunnen vanaf nu hun moedermelk ook doneren aan de Nederlandse Moedermelkbank. Dit was eerder niet mogelijk, omdat hun plantaardige voedingspatroon werd gezien als niet voldoende uitgebalanceerd. Uit onderzoek is het tegendeel gebleken.
19/01 00u00  Groenten en fruit vaak vervuild met bestrijdingsmiddelen Op groenten en fruit in Nederlandse winkels zitten restanten van bestrijdingsmiddelen die de hormoonhuishouding kunnen verstoren. Dat meldt Trouw dinsdag.
19/01 00u00  Helft kankerpatiënten staat niet stil bij keuze ziekenhuis Iets meer dan de helft van de kankerpatiënten in Nederland heeft niet goed nagedacht over welk ziekenhuis het meest geschikt is voor de behandeling van hun vorm van kanker. Eén op de vijf zou achteraf voor een ander ziekenhuis hebben gekozen. Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) onder bijna 7400 mensen die kanker hebben of hadden.
16/01 15u45  Groenten remmen prostaatkanker niet af Mannen met een vroeg stadium van prostaatkanker kregen een dieet met zeker zeven porties groenten of fruit per dag. Helaas hielp het niet om de kanker te remmen.
16/01 10u45  Veel Nederlanders ziek thuis, griepgolf op komst Het aantal griepgevallen neemt flink toe. Dat melden de peilstations van Nivel Zorgregistraties. Mogelijk stevenen we zelfs op een griepepidemie af.
16/01 00u00  Kennis over gezondheidsrisico's alcohol schiet tekort Nederlanders hebben gemiddeld weinig kennis over de gezondheidsrisico's van alcohol. Dat is de conclusie uit een peiling van PanelWizard in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het Trimbos-instituut.
16/01 00u00  Zacht winterweer: nu al last van hooikoorts Heb je last van een dichte neus, veel niezen en denk je dat je verkouden bent? Dat kan natuurlijk, maar het zou ook hooikoorts kunnen zijn. 'De eerste hazelaars staan namelijk al in bloed en de elzenpollen dwarrelen door de lucht.'
16/01 00u00  Klein beetje langer slapen al positief voor je gezondheid Heb jij er ook iedere avond weer moeite mee om op tijd je bed in te gaan? Nog even netflix kijken, je vaatwasser leegruimen... er is altijd wel iets 'belangrijker' dan op tijd naar bed te gaan. Toch kun je beter vroeg naar bed gaan én uit recent onderzoek blijkt dat dat niet eens veel vroeger hoeft te zijn. Zelfs 43 minuten langer slapen heeft al grote effecten.
14/01 00u00  Ziekenhuis begint verslavingspoli voor rokers Het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) krijgt als eerste een gespecialiseerde verslavingspoli voor zware rokers. Dat meldt ad.nl maandag.
14/01 00u00  Gratis spiraaltje na abortus vanaf volgend jaar Vrouwen die een abortus hebben ondergaan, kunnen vanaf januari 2020 in aanmerking komen voor een gratis spiraaltje. Dat maakte minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid woensdag bekend.
13/01 00u00  Medicijn tegen spierziekte SMA vanaf 1 januari vergoed Spinraza, een medicijn dat helpt bij de spierziekte SMA, komt per 1 januari 2020 in het basispakket voor alle patiënten die voor het medicijn in aanmerking komen. Daar heeft minister Bruins afspraken over gemaakt met fabrikant Biogen.
Laatste update: vandaag om 16u30
Lees meer van GezondheidsNet >

Scientias

Verbergen Tonen
20/01 17u00  Luchtdruk in Nederland momenteel bijzonder hoog In De Bilt werd een luchtdruk van 1048.16 hPa gemeten; nét geen record. Nederland heeft vandaag te maken met een extreem hoge luchtdruk. “Op dit moment is de luchtdruk rond De Bilt 1048.16 hPa,” vertelt meteoroloog Helga van Leur aan Scientias.nl. “Dat is erg hoog.” Het record uit 1932 is daarmee nét niet verbroken. Destijds […] Het bericht Luchtdruk in Nederland momenteel bijzonder hoog verscheen eerst op Scientias.nl.
20/01 13u15  Baanbrekend filmpje onthult hoe atomen chemische verbindingen vormen Voor het eerst zijn twee metaalatomen die zich binden en breken op beeld vastgelegd. Atomen zijn de bouwstenen van de wereld. Alles om ons heen is gebaseerd op dat ene chemische proces waarbij twee atomen zich binden en materie vormen. Toch weten onderzoekers nog maar weinig over hoe en waarom atomen zich aan elkaar verbinden. […] Het bericht Baanbrekend filmpje onthult hoe atomen chemische verbindingen vormen verscheen eerst op Scientias.nl.11 
20/01 11u15  Mislukte lancering van SpaceX verloopt perfect Nu ook deze laatste grote testvlucht tot een succesvol einde is gebracht, kan het echte werk gaan beginnen. Het was de laatste cruciale test die ruimtevaartuig Crew Dragon van SpaceX nog te wachten stond: de vuurdoop van van het zogenoemde launch escape system. Het launch escape system is ontworpen voor het geval er tijdens de […] Het bericht Mislukte lancering van SpaceX verloopt perfect verscheen eerst op Scientias.nl.
20/01 08u45  We worden steeds koeler: menselijke lichaamstemperatuur blijkt sinds de 19e eeuw te dalen Het is mogelijk een reactie op een betere levensstandaard. Dat schrijven onderzoekers in het blad eLife. De studie tornt aan het idee dat de menselijke lichaamstemperatuur min of meer onveranderlijk is. “Onze temperatuur is niet wat mensen denken dat het is,” aldus onderzoeker Julie Parsonnet. “Wat we altijd geleerd hebben, namelijk dat 37 graden Celsius […] Het bericht We worden steeds koeler: menselijke lichaamstemperatuur blijkt sinds de 19e eeuw te dalen verscheen eerst op Scientias.nl.10 
19/01 09u15  Van wieg tot graf: zo ziet het leven van een ster eruit Als je ze ziet twinkelen aan de hemel zou je het niet zeggen. Maar al deze sterren worden mede mogelijk gemaakt door catastrofale explosies. En velen ervan komen door zo’n zelfde explosie aan hun einde. Je hebt vast wel eens naar de hemel gestaard en je misschien afgevraagd wat al deze lichtpuntjes die wij sterren […] Het bericht Van wieg tot graf: zo ziet het leven van een ster eruit verscheen eerst op Scientias.nl.
18/01 15u00  SpaceX Crew Dragon-lancering één dag uitgesteld SpaceX heeft de lancering van de Crew Dragon één dag uitgesteld. Als de test morgen goed gaat, dan staat weinig het bedrijf meer in de weg om astronauten naar het ISS te brengen. Nog dit jaar wil SpaceX – in opdracht van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA – astronauten van en naar het ISS gaan vervoeren. […] Het bericht SpaceX Crew Dragon-lancering één dag uitgesteld verscheen eerst op Scientias.nl.
17/01 16u15  Opnieuw enkele bizarre objecten ontdekt nabij het zwarte gat in het hart van onze Melkweg De objecten zien eruit als gas en gedragen zich als sterren. Het is 2005 en de onderzoeksgroep van Andrea Ghez ontdekt een vreemd object in het hart van onze Melkweg dat G1 wordt gedoopt. Zeven jaar later, in 2012, wordt er nog zo’n vreemd object ontdekt: G2. En in 2014 scheert het laatstgenoemde object langs […] Het bericht Opnieuw enkele bizarre objecten ontdekt nabij het zwarte gat in het hart van onze Melkweg verscheen eerst op Scientias.nl.
17/01 13u15  Het was toch echt de planetoïde die dinosaurussen fataal werd Onderzoek onthult dat vulkaanuitbarstingen niets met de verdwijning van de dino’s te maken hebben. Het was lang een punt van discussie: de oorzaak van het uitsterven van de dinosaurussen – en met hen zo’n 75% van alle soorten op aarde. Want in de periode dat deze massa-extinctie plaatsvond, gebeurden er twee dingen. Een planetoïde van […] Het bericht Het was toch echt de planetoïde die dinosaurussen fataal werd verscheen eerst op Scientias.nl.
17/01 10u45  Zijn we onlangs – zonder het te beseffen – een nieuwe zonnecyclus ingerold? Het zou zomaar kunnen nu er recent – na een lange periode van afwezigheid – weer zonnevlekken op onze moederster zijn gespot. De dag voor kerst zagen astronomen twee groepen zonnevlekken op onze moederster. Nu hoor ik je denken: zo bijzonder is dat toch niet? Nou, de astronomen keken er toch even van op. Want […] Het bericht Zijn we onlangs – zonder het te beseffen – een nieuwe zonnecyclus ingerold? verscheen eerst op Scientias.nl.
17/01 08u45  Hoe gaat het Australische landschap eruit zien als extreme bosbranden blijven terugkeren? In een drieluik gaan we in op de allesverwoestende bosbranden die Australië al maanden teisteren. Vandaag gaan we in op de toekomst: wat kunnen we verwachten als bosbranden in Australië frequenter voor gaan komen? “We zijn op het meest kritieke punt in de menselijke geschiedenis aangekomen,” zegt Bob Hill, directeur van het Environment Institute aan […] Het bericht Hoe gaat het Australische landschap eruit zien als extreme bosbranden blijven terugkeren? verscheen eerst op Scientias.nl.
16/01 16u15  Genoom van de mysterieuze reuzeninktvis in kaart gebracht Hopelijk kan het ons eindelijk meer vertellen over deze 18 meter lang inktvis waar we tot op heden praktisch niets van weten. Diep in de oceaan leeft de monsterlijk grote Architeuthis (Architeuthis dux); een reuzeninktvis met ogen zo groot als borden en tentakels waarmee hij zelfs op tien meter afstand prooi kan vangen. Het is […] Het bericht Genoom van de mysterieuze reuzeninktvis in kaart gebracht verscheen eerst op Scientias.nl.
16/01 13u15  Neanderthalers namen regelmatig een duik in de Middellandse Zee Nieuw onderzoek onthult dat ze tot wel vier meter diep het water in doken, op zoek naar schelpen. Neanderthalers worden vaak afgeschilderd als domme en lompe holbewoners die met speren op mammoeten jaagden. Maar steeds vaker komen onderzoekers met bewijs dat aantoont dat onze verre neven veel intelligenter en vindingrijker waren dan gedacht. Ook voor […] Het bericht Neanderthalers namen regelmatig een duik in de Middellandse Zee verscheen eerst op Scientias.nl.
16/01 11u15  Onderzoekers genereren opnieuw een embryo van de noordelijke witte neushoorn Daarmee neemt de kans op een succesvolle voortplanting toe. Afgelopen augustus lukte het onderzoekers om eicellen van de laatste twee noordelijke witte neushoorns die in Kenia in het wild rondlopen te oogsten. Een bijzondere prestatie. Zo’n twee weken later kwam het onderzoeksteam wederom met groot nieuws. Dit keer meldde ze met trots dat twee van […] Het bericht Onderzoekers genereren opnieuw een embryo van de noordelijke witte neushoorn verscheen eerst op Scientias.nl.
16/01 08u45  Wilde dieren heroveren het nucleaire rampgebied in Fukushima Cameravallen hebben tersluiks meer dan twintig verschillende diersoorten op beeld vastgelegd. Bijna tien jaar geleden ging het in de kerncentrale in het Japanse Fukushima helemaal mis. Een aardbeving en tsunami zorgden voor grote problemen die de kerncentrale beschadigde. Het resulteerde in een kernramp waarbij veel radioactieve straling vrijkwam. Mensen moesten het gebied onverhoopt verlaten en […] Het bericht Wilde dieren heroveren het nucleaire rampgebied in Fukushima verscheen eerst op Scientias.nl.
15/01 20u15  Ster die het dichtst bij ons zonnestelsel staat herbergt mogelijk nóg een planeet Observaties suggereren voorzichtig dat Proxima Centauri ook een superaarde herbergt. Dat schrijven onderzoekers in het blad Science Advances. Ze borduren met hun studie verder op een eerder onderzoek, waarin men met behulp van het Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) een vreemd signaal oppikte nabij Proxima Centauri. Het ging om een signaal in het spectrum van […] Het bericht Ster die het dichtst bij ons zonnestelsel staat herbergt mogelijk nóg een planeet verscheen eerst op Scientias.nl.
Laatste update: vandaag om 17u00
Lees meer van Scientias >

Nu.nl Wetenschap

Verbergen Tonen
19/01 00u00  Papegaaien helpen soortgenoten met deals sluiten voor voedsel Papegaaien blijken soortgenoten te willen helpen door deals te sluiten over voedsel, blijkt uit onderzoek door het Duitse Max Planck Instituut. Biologen schrijven in het vakblad Current Biology dat dit de eerste keer is dat behulpzaamheid wordt gezien bij vogels.
19/01 00u00  Ontmoette Columbus echt kannibalen in de Caraïben? Ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus beschrijft in zijn verslagen zijn ontmoetingen met bloeddorstige krijgers die zich schuldig maakten aan kannibalisme. Deze verhalen werden veelal weggewuifd als mythes, maar nieuw onderzoek gepubliceerd in het vakblad Nature laat zien dat Columbus' vertellingen misschien toch een kern van waarheid hadden.
19/01 00u00  Overbejaging walrussen droeg bij aan verdwijnen Groenlandse Vikingen Na er eeuwen te hebben geleefd, verdwenen Vikingen in de vijftiende eeuw uit Groenland, mogelijk door de overbejaging van walrussen. Dat schrijven Britse, Ierse en Noorse onderzoekers in het vakblad Quaternary Science Reviews.
18/01 20u30  Dry January: waarom een maand zonder alcohol je al veel gezonder kan maken Lekker hoor, een biertje met je vrienden. Maar als je echt gezond wilt leven, is één al te veel. Daar zijn wetenschappers het over eens.
18/01 20u30  Deze wesp dwingt haar stervende prooi om haar larven te beschermen Een nieuw ontdekte wespensoort uit de Amazone blijkt eieren te leggen op spinnen, om vervolgens deze spinnen te dwingen om die eieren te beschermen. Een Finse onderzoeksgroep van de universiteit van Turku beschrijft de soort in het wetenschappelijke tijdschrift Zootaxa.
18/01 20u30  Sensor op plantenenergie maakt contact met satellieten Door met planten energie op te wekken en daarmee sensoren aan te drijven, willen Brits-Engelse onderzoekers signalen versturen naar satellieten. Die technologie werd afgelopen week gedemonstreerd bij het filiaal van het Europees Ruimtevaartagentschap ESA in Noordwijk.
18/01 20u30  NUcheckt: Waarom dagelijks theedrinken waarschijnlijk gezond is Volgens meerdere nieuwsberichten leven theedrinkers langer én gezonder. NUcheckt bekeek waarom thee zulke heilzame werkingen krijgt toegedicht.
18/01 00u00  Plantenleven tiert welig op flanken Mount Everest door opwarming aarde Het plantenleven in het gebied rond de Mount Everest in het Himalayagebergte groeit doordat de aarde opwarmt en het ijs zich terugtrekt. Mogelijk heeft dit ook verstrekkende gevolgen voor de watervoorziening van ruim een miljard mensen in Azië, blijkt vrijdag uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.
17/01 00u00  Nucleair rampgebied Fukushima veranderd in oord voor wilde dieren Nadat in 2011 een kerncentrale ontplofte in het Japanse Fukushima, is het gebied een oord voor wilde dieren geworden, schrijven Amerikaanse en Japanse onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Frontiers in Ecology and the Environment.
16/01 20u30  Wetenschappers: Bloedvergiftiging is wereldwijd doodsoorzaak nummer één Bloedvergiftiging blijkt veel vaker voor te komen dan gedacht. Volgens onderzoekers aan de University of Washington is sepsis wereldwijd zelfs de belangrijkste doodsoorzaak.
16/01 20u15  Wetenschappers: Bloedvergiftiging doodsoorzaak nummer één wereldwijd Bloedvergiftiging blijkt veel vaker voor te komen dan gedacht. Volgens onderzoekers aan de University of Washington is het wereldwijd zelfs doodsoorzaak nummer één.
15/01 14u15  Het is een winter van niks: dit is nodig voor sneeuw en kou We zitten midden in de winter. Genieten van de sneeuw buiten, lekker schaatsen en sleetje rijden? Nee, dat zit er op dit moment niet in. Het is een zachte winter, maar wat moet er gebeuren willen we wél winters weer krijgen?
15/01 12u45  Geen sneeuw of ijs te zien: dit is nodig voor een strenge winter We zitten midden in de winter. Genieten van de sneeuw buiten, lekker schaatsen en sleetje rijden? Nee, dat zit er op dit moment niet in. Het is een zachte winter, maar wat moet er gebeuren willen we wél winters weer krijgen?
15/01 12u30  Het is een winter van niks: dit is nodig voor een strenge winter We zitten midden in de winter. Genieten van de sneeuw buiten, lekker schaatsen en sleetje rijden? Nee, dat zit er op dit moment niet in. Het is een zachte winter, maar wat moet er gebeuren willen we wél winters weer krijgen?
15/01 00u00  NASA ontdekt planeet waarop misschien leven mogelijk is De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft op ruim honderd lichtjaren van de aarde een planeet ontdekt waarop misschien leven mogelijk is. Doordat de planeet zich in de zogeheten leefbare zone rondom een ster bevindt, kan er mogelijk water op het oppervlak gevonden worden.
Laatste update: zondag 19 januari 2020, 0u00
Lees meer van Nu.nl Wetenschap >Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

28x De gouden jaren tien van streamingdienst Netflix20/01 01u15 - NRC.nl: Wetenschap: Deze rubriek belicht iedere maandag beursfondsen die in de belangstelling staan. Deze week: Netflix.
26x China gaat strijd aan met plastic: zakjes in supermarkten verboden, rietjes in de ban20/01 11u15 - Het Laatste Nieuws: Wetenschap: De Chinese ontwikkelings- en hervormingscommissie heeft vandaag een ambitieus plan bekendgemaakt dat op vijf jaar tijd de hoeveelheid plastic afval...
26x Vanaf nu is Trump beklaagde – zonder er zelf te zijn20/01 00u15 - NRC.nl: Wetenschap: De Senaat is de jury. Maar wordt het een echt proces? Democraten willen getuigen oproepen, maar Senaatsleider Mitch McConnell weigert.
24x ‘Het bod op ons huis verbaasde me’20/01 01u15 - NRC.nl: Wetenschap: Ilja Taleski (41) werkt bij een detacheerder in de bouw en techniek. Hij heeft net zijn huis verkocht en is verhuisd naar een huurhuis. „We waren helemaal niet van plan om te verkopen.”
24x Jurk voor een avond20/01 01u15 - NRC.nl: Wetenschap: Het huren van mode is in opmars. Omdat het designermode bereikbaar maakt, maar is het ook duurzamer?
23x Ingrijpen bij de accountants is nu onvermijdelijk20/01 01u15 - NRC.nl: Wetenschap: Een accountant is „de vertrouwensman van het maatschappelijk verkeer”. Hoogleraar Théodore Limpbergs honderd jaar oude omschrijving geldt nog steeds.
22x Onbevredigend: al je begeertes bevredigen20/01 01u15 - NRC.nl: Wetenschap: Hij sprak over de betekenis van het huwelijk, Roger Scruton, in de serie Van de schoonheid en de troost (2000) waarin Wim Kayzer schitterende gesprekken voerde met mensen die…
22x Vooral oudere was afgelopen jaren vaker actief op sociale media20/01 00u15 - NRC.nl: Wetenschap: Van iedere tien Nederlanders boven de 75 jaar, zaten er vorig jaar vier op sociale media. Dat waren er in 2014 nog drie keer zo weinig.
22x Waarom wilde Gerrit Jan van D. met zijn gezin verdwijnen?20/01 00u15 - NRC.nl: Wetenschap: Veel is nog onduidelijk in de zaak rond het gezin dat jarenlang ongezien in Ruinerwold leefde. Dinsdag beoordeelt de rechter de voortgang van de zaak. Wat weten we eigenlijk?
20x Topsportmentaliteit20/01 00u00 - NRC.nl: Wetenschap: Lees meer >

Statistieken

Artikels:
30786
Gelezen:
36650
Aantal lezers nu:
68


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2020 Naar boven