dinsdag 17 september 2019, week 38


U bent nu hier: Wetenschap | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 14u15
 

Gazet van Antwerpen: Wetenschap

Verbergen Tonen
17/09 14u15  Dit vinden mensen de belangrijkste karaktertrek bij een partner Als mannen en vrouwen op zoek gaan naar een nieuwe partner, vinden ze het vooral belangrijk dat hij of zij vriendelijk is. Dat blijkt uit onderzoek aan de universiteit van Swansea in Groot-Brittannië, verschenen in het wetenschappelijk vakblad Journal of Personality.
17/09 13u45  Dronken duo slaat en stampt naar politie na oproep over overlast Twee personen vielen dinsdagmiddag enkele inspecteurs van de Antwerpse politie in Berchem aan. Er werd gestampt en geslagen in de richting van de politie. Die kwam ter plaatse op de terreinen van Post X omdat een dronken duo een werkman had belaagd.
17/09 13u45  Topmodel Doutzen Kroes lanceert eigen YouTube-kanaal Doutzen Kroes is met een eigen YouTube-kanaal gestart. Op ‘Doutzen diaries’ geeft het Nederlandse topmodel een kijkje in haar dagelijkse leven, zowel wat werk als privé betreft. Ze kondigde haar project maandagavond aan.
17/09 13u30  Doutzen Kroes lanceert eigen YouTube-kanaal Doutzen Kroes begint met een eigen YouTube-kanaal. Op ‘Doutzen diaries’ gaat het Nederlandse topmodel een kijkje geven in haar dagelijkse leven, zowel wat werk als privé betreft. Ze kondigde haar project maandagavond aan.
17/09 13u30  Mechelen zet nieuw fiets- en voetpadenteam in Meldingen over gebreken of hindernissen aan fiets-en voetpaden snel en efficiënt oplossen. Dat is de opdracht van een nieuw fiets- en voetpadenteam dat binnen de uitvoeringsdiensten van de stad Mechelen is opgericht.
17/09 13u15  Parket in beroep tegen beslissing om Melikan Kucam onder elektronisch toezicht te plaatsen Het Antwerpse parket gaat in beroep tegen de beslissing van de raadkamer. Die besliste dinsdag namelijk om Melikan Kucam onder elektronisch toezicht te plaatsen. De Mechelse N-VA’er zit al acht maanden in de gevangenis op verdenking van gesjoemel met humanitaire visa.
17/09 13u15  Man aangehouden in onderzoek naar granaataanslag Biekorfstraat In het onderzoek naar een ontplofte granaat in de Biekorfstraat in Antwerpen heeft de onderzoeksrechter dinsdag een 22-jarige man aangehouden. Dat meldt het Antwerpse parket.
17/09 13u15  Opnieuw inbraak op campus Caputsteen Minder dan een week na de inbraak bij Busleyden Atheneum, campus Caputsteen, sloegen er opnieuw inbrekers toe. Deze keer viseerden ze een ander gebouw op de site. Er werden twee tablets gestolen.
17/09 13u15  B-elftallen van Antwerp en Westerlo spelen gelijk Ook na de interlandbreak blijft Antwerp oefenmatchen afwerken. Dinsdagochtend kwam provinciegenoot Westerlo langs op de Bosuil voor een trainingsduel onder wisselspelers.
17/09 12u45  "Inhalen in de F1 is bijna onmogelijk zonder DRS" McLaren-rijder Carlos Sainz legt aan ‘crash.net’ het belang uit van DRS in de huidige F1 en hij hoopt dat het op een dag overbodig zal worden.
17/09 12u30  Meisje in Duitse ‘The Voice’ slaat jury met verstomming met atypische act De Duitse Stephanie Stuber miste deze week haar entree in de Duitse versie van ‘The Voice’ zeker niet. Tijdens de zogenaamde ‘blind auditions’ kwam ze niet met een typisch nummer aanzetten dat haar zangprestatie in de verf kan zetten. Neen, Stephanie ademde eens goed in en uit en begon aan een snoeihard metalnummer, inclusief grommende stem. De jury was helemaal verrast en wist duidelijk niet wat te denken. Maar als gedurende het nummer blijkt dat Stephanie ook écht kan zingen, heeft ze algauw iedereen mee. Gedurfd en geslaagd!
17/09 12u30  Merad opent in historisch pand op Vismarkt: “We starten ’s morgens met koffie en vers gebak” Begin 2020 openen de uitbaters van het bekende Turkse restaurant Merad een nieuwe vestiging in een historisch pand op de Mechelse Vismarkt. Ze geven al meer details vrij over de nieuwigheden. “Klanten kunnen vanaf ’s morgens bij ons terecht. We starten met koffie en vers gebak”, zegt Dilara Demir. “Gewoon iets drinken, kan ook.”
17/09 12u30  Kiel bijna uitverkocht voor bekerduel tegen Anderlecht Supporters van Beerschot die het bekerduel met Anderlecht niet willen missen, zullen snel moeten zijn. Tribunes 1, 3 en 4 van het Olympisch Stadion zijn al uitverkocht, in tribune 2 zijn er nog maar een goede 800 tickets beschikbaar. Kortom: Beerschot zal volgende week woensdag de Belgische recordkampioen naar alle waarschijnlijkheid ontvangen in een uitverkocht stadion.
17/09 12u15  Bekende Vlamingen betuigen hun steun aan zieke Pia Bekend Vlaanderen leeft mee met de kleine Pia. De baby heeft spinale musculaire atrofie, een ongeneeslijke spierziekte waardoor ze zonder behandeling maximum twee jaar oud zal worden. De aandoening is te stabiliseren, maar het medicijn dat ze nodig heeft, kost bijna 2 miljoen euro. Dat geld hebben haar ouders niet. Een nieuwe SMS-actie lijkt hoopgevend. Per sms’je doneer je twee euro voor dat ene medicijn. Veel bekende Vlamingen roepen op om een berichtje naar het speciale nummer 4666 te sturen.
17/09 12u00  Zo wil intendant Oosterweel de verkeersknoop ontwarren Alexander D’Hooghe, professor architectuur en urbanisatie aan het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology (MIT) in de VS, en bekend van zijn rol als intendant in het Oosterweeldossier, stelt voor om van de Antwerpse stations Schijnpoort (waar nu enkel goederentreinen passeren) en Luchtbal ‘multimodale’ knooppunten te maken. Hij ziet die ‘hubs’ onder meer ingevuld met parkeerplaatsen, opstapplaatsen voor openbaar vervoer en taxi’s, stalling voor deelfietsen en -steps, en vooral private shuttlediensten die met een app zijn op te roepen. De vastgoedsector ziet brood in de exploitatie van die hubs, waar bijvoorbeeld ook supermarkten, crèches, pakjesdiensten en appartementen interessant kunnen zijn.
Laatste update: vandaag om 14u15
Lees meer van Gazet van Antwerpen: Wetenschap >


De Standaard: Wetenschap

Verbergen Tonen
17/09 13u45  Buizingen: 'Voor bestuurder stond licht op groen toen hij erdoor reed’ Op het proces over de treinramp in Buizingen vragen de advocaten van de treinbestuurder om het technisch rapport van de experten onontvankelijk te verklaren. ‘Er blijven heel veel vragen open.’
17/09 13u45  Sms-actie baby Pia zit al halfweg Meer dan 450.000 mensen hebben al ge-sms't om baby Pia te redden. Vermits de opbrengst van de nationale sms-actie integraal naar het gezin van het meisje gaat, zit de actie halfweg.
17/09 13u30  ‘Voor bestuurder stond licht op groen toen hij erdoor reed’ Op het proces over de treinramp in Buizingen vragen de advocaten van de treinbestuurder om het technisch rapport van de experten onontvankelijk te verklaren. ‘Er blijven heel veel vragen open.’
17/09 13u30  Granaataanslagen Antwerpen: één man aangehouden In het onderzoek naar een ontplofte granaat in maart in Antwerpen heeft de onderzoeksrechter vandaag een man aangehouden.
17/09 13u30  Onderzoekers stap dichter bij genezing aids Onderzoekers van het UZ-Gent hebben een belangrijke stap gezet om het HIV-virus op termijn te kunnen uitschakelen en aids definitief te genezen.
17/09 13u15  Antwerpen heeft opnieuw een eigen Monopoly-spel Antwerpen heeft sinds dinsdag opnieuw een eigen versie van Monopoly, met bekende straten en gebouwen zoals de Meir, het Centraal Station en het MAS erop in de vorm van tekeningen door cartoonist Lectrr.
17/09 13u15  Welke spierziekte heeft baby Pia? Pia Boehnke uit Wilrijk werd geboren met spinale musculaire atrofie (SMA). Enkel een dure behandeling biedt hoop. Wat is SMA precies?
17/09 13u00  "Inhalen in de F1 is bijna onmogelijk zonder DRS" McLaren-rijder Carlos Sainz legt aan ‘crash.net’ het belang uit van DRS in de huidige F1 en hij hoopt dat het op een dag overbodig zal worden.
17/09 13u00  Rolstoelgebruiker klaagt in open brief de manier aan waarop NMBS hem behandelt: ‘Ik ben reiziger derde klasse’ Kurt Vanhauwaert zit in een rolstoel en klaagt in een open brief op Facebook de manier aan waarop de NMBS hem behandelt. ‘Het geeft me het gevoel dat ik een reiziger derde klasse ben: iemand die toch tijd genoeg heeft en voor wie het niet uitmaakt of hij te laat of helemaal niet op zijn bestemming geraakt.’ Zijn brief wordt druk gedeeld op social media.11 
17/09 12u45  Groen is het nieuwe zwart: het defilé wordt klimaatneutraal Ook modehuizen zoeken naar oplossingen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Gucci en Burberry kondigen met veel trots aan dat hun defilé klimaatneutraal is.10 
17/09 12u45  Seingevers staan in Lembeek en niet in Lembeke: koers afgelast Wie maandagnaar aloude traditie op koers had gerekend als afsluiter van de Speculoosfeesten in het Oost-Vlaamse Lembeke, was eraan voor de moeite. 'Geen seingevers, geen koers', besliste de politie. Blijkbaar hadden enkele seingevers zich van locatie vergist en stonden ze in Lembeek. In Vlaams-Brabant.
17/09 12u30  De Grote Rob de Nijs Quiz Aan alle mooie liedjes komt een einde: de Nederlandse zanger Rob de Nijs heeft zijn afscheid aangekondigd. Gelukkig voor de fans laat hij een omvangrijk oeuvre na. En u weet er vast meer over dan u denkt. Doe de test!
17/09 12u15  Hoe kan het medicijn voor Pia betaalbaarder worden? Baby Pia uit Wilrijk moet een peperduur medicijn van 1,9 miljoen euro krijgen. Hoe kan die prijs naar beneden gehaald worden? Kamagurka heeft een suggestie in de video hierboven.
17/09 12u15  Melikan Kucam mag voorhechtenis bij zijn ouders uitzitten De raadkamer in Antwerpen heeft beslist om Melikan Kucam onder elektronisch toezicht te plaatsen. De Mechelse N-VA’er, die al acht maanden in de gevangenis zit op verdenking van gesjoemel met humanitaire visa, mag zijn voorhechtenis met een enkelband bij zijn ouders gaan uitzitten. Het parket kan nog in beroep gaan tegen die beslissing.
17/09 12u15  ‘Laatste jaren geen verengelsing aan Vlaamse universiteiten’ Het Nederlands is en blijft de dominante taal aan de Vlaamse universiteiten, stelt een nieuw rapport van de Taalunie. In Nederland blijft het hoger onderwijs wel in sneltempo ‘verengelsen’.
Laatste update: vandaag om 13u45
Lees meer van De Standaard: Wetenschap >

Het Laatste Nieuws: Wetenschap

Verbergen Tonen
17/09 13u30  Wetenschappers van UZ Gent zetten grote stap om aids definitief te genezen Onderzoekers van het UZ-Gent hebben een belangrijke stap gezet om het HIV-virus op termijn te kunnen uitschakelen en aids definitief te genezen....
17/09 13u15  Wetenschappers van UZ Gent realiseren grote doorbraak in strijd tegen aids Onderzoekers van het UZ-Gent hebben een belangrijke stap gezet om het HIV-virus op termijn te kunnen uitschakelen en aids definitief te genezen....12 
17/09 13u00  Video toont hoe schapen “het onmogelijke doen” en verticale rotswand op- en aflopen Een Amerikaanse biologe heeft op Twitter beelden gedeeld van een kudde blauwschapen, die een nagenoeg loodrechte rotswand afdalen en beklimmen in...17 
17/09 12u30  Nieuwe migratieregels maken België minder aantrekkelijk voor toponderzoekers Nieuwe regels die sinds begin dit jaar gelden om niet-Europees personeel aan te werven, spelen het hoger onderwijs en het bedrijfsleven parten. De...12 
17/09 11u45  Wetenschappers ontdekken nieuwe diersoort: “mogelijk grootste amfibie ter wereld” Wetenschappers hebben enkele nieuwe soorten ontdekt van de Chinese reuzensalamander en één daarvan zou aanspraak maken op de titel van ‘grootste...13 
17/09 03u30  Greta Thunberg krijgt samen met jongerenklimaatbeweging Amnesty International-prijs die ook Nelson Mandela te beurt viel De jongse Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg en de jongerenbeweging 'Fridays for Future' hebben vandaag de ‘Ambassadeurs van het...29 
16/09 20u31  Waarom zoveel jongeren last hebben van slaapproblemen en wat je er aan kan doen Vlaamse jongeren zijn over het algemeen gezond en vrij tevreden met hun leven. Ze roken minder, eten gezonder en hebben minder overgewicht dan 4...
16/09 19u46  Zwarter dan zwart: wetenschappers ontdekken zwartste materiaal ooit Niet witter dan wit, maar wel zwarter dan zwart. Onderzoekers hebben het zwartste materiaal ooit ontdekt. Het vangt maar liefst 99,995 procent van...
16/09 19u00  Niet alleen smartphone houdt Vlaamse jongeren wakker Vlaamse jongeren zijn over het algemeen gezond en vrij tevreden met hun leven. Ze roken minder, eten gezonder en hebben minder overgewicht dan 4...
16/09 16u00  Tijgermuggen, tekenbeten,... : Rode Kruis Vlaanderen voelt impact van klimaatverandering Rode Kruis-Vlaanderen ondervindt de gevolgen van de klimaatverandering. Die heeft een impact op eerstehulpverlening, internationale noodhulp en...
16/09 14u30  185 arrestaties na enorme bosbranden in Indonesië, luchtkwaliteit gevaarlijk ongezond De Indonesische politie heeft bijna tweehonderd mensen opgepakt vanwege de enorme bosbranden in het land. Ook hebben de autoriteiten duizenden...
16/09 13u01  185 arrestaties om enorme bosbranden in Indonesië, luchtkwaliteit gevaarlijk ongezond De Indonesische politie heeft bijna tweehonderd mensen opgepakt vanwege de enorme bosbranden in het land. Ook hebben de autoriteiten duizenden...
16/09 12u15  Bouwvakkers dumpen 1 ton afval in Zoniënwoud (maar worden betrapt) Boswachters hebben in het Zoniënwoud twee bouwvakkers betrapt terwijl die een grote hoeveelheid afval aan het dumpen waren. In totaal ging het om...
16/09 11u00  Komend weekend heerlijk nazomerweer met temperaturen tot 27 graden Vandaag is het nog zwaarbewolkt met hier en daar soms zelfs lichte regen. In de loop van de week wordt het weer echter geleidelijk beter, met als...
16/09 09u01  Weerdip na stralend weekend: “Bewolkt begin, vanaf vrijdag weer warmer” In het zuiden van het land is er vanmorgen nog kans op opklaringen. Later wordt het op de meeste plaatsen zwaarbewolkt. In de loop van de dag...
Laatste update: vandaag om 13u30
Lees meer van Het Laatste Nieuws: Wetenschap >

NRC.nl: Wetenschap

Verbergen Tonen
17/09 14u01  Droneverbod voor grootste deel Flevoland vanwege Lelystad Airport Het vliegverbod is onderdeel van het aanstaande luchtcontrole rondom Lelystad Airport. Professionele dronevluchten kunnen wel doorgaan.
17/09 14u01  Radio nog altijd populairste luisteractiviteit maar podcasts groeien Ondanks de opkomst van Spotify, blijven Nederlanders aan de radio gekluisterd. Gemiddeld 144,7 minuten per dag, en dat is 0,3 minuten meer dan twee jaar geleden.
17/09 14u01  Brief aan Van Engelshoven: uw wet gaat verengelsing niet tegen Fijn dat minister Van Engelshoven de verengelsing van het hoger onderwijs wil aanpakken, vindt Paul Kirschner, maar haar wetsvoorstel is niet streng genoeg.
17/09 13u46  Koning: ook de generaties na ons hebben recht op een goed pensioen en schone lucht In dit blog houden we de hele dag het belangrijkste nieuws (en de leukste bijzaken) rondom Prinsjesdag bij. Koning Willem-Alexander spreekt nu de Troonrede uit.
17/09 13u30  Koning: 17 miljoen Nederlanders passen niet in een mal In dit blog houden we de hele dag het belangrijkste nieuws (en de leukste bijzaken) rondom Prinsjesdag bij. Koning Willem-Alexander spreekt nu de Troonrede uit.
17/09 13u15  Koning en koningin begonnen aan rijtour naar het Binnenhof In dit blog houden we de hele dag het belangrijkste nieuws (en de leukste bijzaken) rondom Prinsjesdag bij. De koning en koningin zijn nu onderweg naar de Ridderzaal.
17/09 12u30  Ruim 30 doden bij explosie verkiezingsbijeenkomst Afghanistan De Talibaan hebben de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opgeëist. De groepering dreigde eerder al met aanslagen in aanloop naar de verkiezingen volgende week.
17/09 12u15  Veel doden bij explosie verkiezingsbijeenkomst Afghanistan De Taliban hebben gedreigd met aanslagen in aanloop naar de verkiezingen volgende week.
17/09 12u00  Dit zijn de beste tips voor stilte op kantoor In de strijd om stilte op kantoor houdt een uitgeverij dagelijks een stilte-uur. Wat een briljant idee, vindt Japke-d. Bouma.
17/09 11u16  Den Haag maakt zich op voor Prinsjesdag In dit blog houden we de hele dag het belangrijkste nieuws (en de leukste bijzaken) rondom Prinsjesdag bij. Om 13 uur begint de vergadering in de Ridderzaal.
17/09 11u00  Voor het eerst alleen roetveegpieten tijdens landelijke Sinterklaasintocht Dit jaar wordt voor de eerste keer geen enkele volledig zwart geschminkte Piet ingezet tijdens de landelijke intocht en in het Sinterklaasjournaal.11 
17/09 10u45  Robert Oey gehoord als verdachte van verboden wapenbezit Of er een strafeis volgt is nog niet duidelijk.
17/09 10u30  ‘Moederbedrijf WeWork stelt beursgang uit’ De belangstelling voor de geplande beursgang valt tegen, melden verschillende media. Het vastgoedbedrijf is omgeven door ophef door de rol van oprichter Adam Neumann.
17/09 10u30  Wonderboom De buurman van de ouders van Ellen Deckwitz zag in plantenzaadjes een euthanasie-doe-het-zelfpakket.
17/09 09u45  Netanyahu of geen Netanyahu, dat is (weer) de vraag Vijf dingen om dinsdag bij de Israëlische verkiezingen in de gaten te houden, volgens NRC-correspondent Jannie Schipper.
Laatste update: vandaag om 14u01
Lees meer van NRC.nl: Wetenschap >

GezondheidsNet

Verbergen Tonen
17/09 00u00  Gezonde leefstijl voor operatie heeft gunstig effect Een gezondere leefstijl in aanloop naar een operatie heeft direct een positief effect en verhogen de kans op een succesvol verloop van een operatie.16 
15/09 00u00  Overgang krijgt vaak onterecht het stempel burn-out Arboartsen hebben te weinig kennis over de overgang. Mogelijk zitten veel vrouwen hierdoor onnodig lang ziek thuis. Dat zegt gynaecologenvereniging NVOG.
14/09 00u00  Half miljoen kinderen gaan niet naar de tandarts Ruim een half miljoen kinderen in Nederland gaan nooit naar de tandarts. Dat stelt de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) in een brandbrief gericht aan minister Bruins van VWS. De tandartsorganisatie had zorgverzekeraars gevraagd om ouders actief te wijzen op het recht op een vergoeding vanuit de basisverzekering, maar stuit daarbij op verzet.
14/09 00u00  Pepermuntolie heeft positief effect op PDS Pepermuntolie zorgt voor verlichting van buikpijn, fysiek ongemak en ernst van de klachten bij patiënten met het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Dat concluderen wetenschappers van het Maastricht UMC+ naar aanleiding van onderzoek bij zo’n 200 patiënten.
13/09 00u00  Optimisten leven langer dan pessimisten Optimisten lijken langer te leven dan pessimisten. Dat stellen Amerikaanse onderzoekers. Volgens hen is de kans 85 jaar of ouder te worden groter voor mensen met een optimistische kijk op het leven.
13/09 00u00  Financiële prikkel stimuleert bij afvallen Afvallen is niet eenvoudig, maar het helpt als er een financiële stok achter de deur is. Dit blijkt uit de resultaten van 273 deelnemers aan het leefstijlprogramma ´Afvallen met Afspraken´ van Zilveren Kruis. Het programma wordt beschikbaar gesteld aan werkgevers.
12/09 11u16  Thuis sporten heeft positief effect voor Parkinsonpatiënten Thuis sporten heeft een positief effect voor patiënten met de ziekte van Parkinson. Dat blijkt uit een grote dubbelblinde studie van onderzoekers van het Radboudumc.
12/09 00u01  Avocado maakt steeds meer slachtoffers Hij lijkt zo onschuldig: de avocado. Maar dat is maar schijn. Slachtoffers van de ‘avocado hand’ belanden steeds vaker op de spoedeisende hulp.
11/09 00u01  70 procent schildklierpatiënten heeft ondanks medicijngebruik klachten Uit onderzoek onder ruim 1500 mensen die behandeld worden voor een traag werkende schildklier, blijkt dat zo'n 70 procent van hen ondanks geneesmiddelengebruik klachten blijft houden. Zij willen graag meer grip op hun behandeling.
11/09 00u01  Hooikoortsseizoen zo goed als voorbij Het reguliere hooikoortsseizoen is zo goed als voorbij. Dat melden Weeronline en Wageningen University.
Laatste update: vandaag om 0u00

Scientias

Verbergen Tonen
17/09 13u15  Omvang van het Arctisch zee-ijs duikt onder de 4 miljoen vierkante kilometer Dat zagen onderzoekers – sinds de metingen in 1979 begonnen – slechts één keer eerder gebeuren. Nu de zomer op zijn einde loopt, stevent het zee-ijs op de noordpool af op het jaarlijkse zee-ijsminimum (zie kader). Een nieuw record lijkt het niet te gaan worden. Wel is er ook dit jaar opvallend weinig zee-ijs op […] Het bericht Omvang van het Arctisch zee-ijs duikt onder de 4 miljoen vierkante kilometer verscheen eerst op Scientias.nl.
17/09 10u45  ‘Mysterieus dimmende ster steelt exomaan en helpt ‘m geleidelijk aan de vernieling in’ Wetenschappers komen met een nieuwe – en opvallend passende – verklaring voor het vreemde gedrag van Tabby’s ster, oftewel KIC 8462852. Het is niet ongebruikelijk dat onderzoekers er getuige van zijn dat de helderheid van een ster afneemt. Sterker nog: ruimtetelescopen zoals Kepler en TESS hebben al duizenden sterren in helderheid zien afnemen en daaruit […] Het bericht ‘Mysterieus dimmende ster steelt exomaan en helpt ‘m geleidelijk aan de vernieling in’ verscheen eerst op Scientias.nl.
17/09 08u45  Wetenschappers toveren menselijke stamcellen om tot ‘embryo-achtige structuren’ Gehoopt wordt dat deze meer inzicht kunnen geven in de meest prille stadia van een mensenleven. Het is onderzoekers gelukt om menselijke pluripotente stamcellen op zeer efficiënte wijze uit te laten groeien tot embryo-achtige structuren. Een doorbraak. “Andere wetenschappers hebben kunstmatige muizen-embryo’s gemaakt,” vertelt onderzoeker Jianping Fu aan Scientias.nl. “Wij zijn de eerste onderzoeksgroep die […] Het bericht Wetenschappers toveren menselijke stamcellen om tot ‘embryo-achtige structuren’ verscheen eerst op Scientias.nl.12 
16/09 17u15  Zwart kan nog zwarter: onderzoekers presenteren het zwartste materiaal ooit De coating is maar liefst tien keer donkerder dan materialen die tot nu toe als zwartst werden aangemerkt. Men neme een glinsterende 16,78-karaats diamant met een waarde geschat op 2 miljoen dollar en… een hele donkere coating. Het klinkt misschien opmerkelijk, maar het is onderzoekers gelukt om dit schitterende juweel te bekleden met het zwartste […] Het bericht Zwart kan nog zwarter: onderzoekers presenteren het zwartste materiaal ooit verscheen eerst op Scientias.nl.
16/09 16u15  Kun je vlees snijden met een mes gemaakt van bevroren uitwerpselen? Misschien heb je het je nog nooit afgevraagd. Maar Amerikaanse wetenschappers bleven zich er het hoofd over breken. En dus hebben ze het middels experimenten uitgezocht. Het idee voor dit opmerkelijke onderzoek – gepubliceerd in het blad Journal of Archaeological Science – ontstond dankzij het boek Shadows in the Sun, geschreven door Wade Davis. In […] Het bericht Kun je vlees snijden met een mes gemaakt van bevroren uitwerpselen? verscheen eerst op Scientias.nl.
16/09 13u15  Deze logge 1000 kilo zware buideldieren zwierven over de Australische vlaktes De ontdekking geeft meer inzicht in de vreemde diersoorten die het oude Australië rijk was. Australië heeft in de afgelopen miljoenen jaren veel bijzondere dieren gekend. Denk bijvoorbeeld aan 250 kilo zware kangoeroes, tien meter lange slangen of uit de kluiten gewassen krokodillen. Over de vlaktes slenterden echter ook enorme palorchestes; een uitgestorven geslacht van […] Het bericht Deze logge 1000 kilo zware buideldieren zwierven over de Australische vlaktes verscheen eerst op Scientias.nl.
16/09 11u15  Foto vrijgegeven van het tweede object ooit afkomstig van buiten ons zonnestelsel Het nieuw ontdekte interstellaire object – waar we de komende tijd ongetwijfeld nog veel over zullen horen – stevent op dit moment af op onze zon. De Oekraïense amateurastronoom Gennady Borisov staarde eind augustus door zijn telescoop naar de sterren toen hij opeens iets opvallends voorbij zag komen; een klein lichtvlekje baande zich een weg […] Het bericht Foto vrijgegeven van het tweede object ooit afkomstig van buiten ons zonnestelsel verscheen eerst op Scientias.nl.
16/09 08u45  Extreem geduldige alien sterft mogelijk uit voor hij ons met een bezoekje kan vereren Onderzoekers komen in een nieuw paper met een opmerkelijke oplossing voor de Fermi Paradox. Als je kijkt naar het grote aantal sterren en planeten in onze Melkweg zou je toch verwachten dat er nog veel meer hemellichamen zijn die net als de onze bewoond zijn. Zeker als je ook recente studies in ogenschouw neemt die […] Het bericht Extreem geduldige alien sterft mogelijk uit voor hij ons met een bezoekje kan vereren verscheen eerst op Scientias.nl.
15/09 09u15  Primeur: astronauten maken cement in de ruimte Uit de experimenten moet blijken of het meestgebruikte bouwmateriaal op aarde ook in de ruimte functioneert. De komende decennia zal een select groepje mensen zich naar de maan en Mars verplaatsen om daar gedurende langere tijd te vertoeven. Het vereist wel dat we daar gebouwen gaan neerzetten waarin deze maan- en Marskolonisten kunnen werken en […] Het bericht Primeur: astronauten maken cement in de ruimte verscheen eerst op Scientias.nl.
14/09 09u15  Zo ziet het huis van de toekomst eruit Ook in 2100 hebben wij mensen nog een dak boven ons hoofd nodig. Maar dat ziet er wel heel anders uit dan nu. In de afgelopen duizenden jaren is het dak boven ons hoofd behoorlijk veranderd. Waar onze verre voorouders nog voornamelijk in grotten en later ook in tochtige tenten en hutten vertoefden, zoeken we […] Het bericht Zo ziet het huis van de toekomst eruit verscheen eerst op Scientias.nl.
13/09 19u30  Enorme planetoïde scheert zondag langs de aarde De ruimtesteen 2000 QW7 zou een diameter van 300 tot 600 meter hebben en passeert ons op zo’n 4,8 miljoen kilometer afstand. De afstand tussen de aarde en planetoïde 2000 QW7 is zondagnacht rond twee uur Nederlandse tijd het kleinst. Op dat moment is de afstand tussen de aarde en de ruimtesteen zo’n 4,8 miljoen […] Het bericht Enorme planetoïde scheert zondag langs de aarde verscheen eerst op Scientias.nl.
13/09 15u30  Nederlands onderzoek naar ‘vies geld’ bekroond met de Ig Nobelprijs Nijmeegse onderzoekers mogen de prijs – voor onderzoek dat je eerst aan het lachen maakt en later aan het denken zet – een plekje op hun schoorsteenmantel geven. De Nobelprijzen kennen we allemaal. Iets minder bekend is de Ig Nobelprijs. Deze wordt sinds 1991 uitgereikt aan wetenschappers die onderzoek hebben gedaan naar onderzoeksvragen die in […] Het bericht Nederlands onderzoek naar ‘vies geld’ bekroond met de Ig Nobelprijs verscheen eerst op Scientias.nl.
13/09 13u15  Pink van Denisovamens lijkt opvallend veel op die van moderne mensen En dat terwijl Denisovamensen meer verwant zijn aan Neanderthalers. Hoe kan dat? De Denisovamensen zijn tot op de dag van vandaag een heus mysterie. In 2008 beschrijven onderzoekers deze mensachtige voor het eerst, als ze in een Siberische grot op een vingerkootje stuiten. Inmiddels zijn we meer dan tien jaar verder en weten we nog […] Het bericht Pink van Denisovamens lijkt opvallend veel op die van moderne mensen verscheen eerst op Scientias.nl.
13/09 10u45  Wetenschappers laten ijsbreker expres vastlopen in Arctisch zee-ijs Vanaf de ijsbreker – in feite een laboratorium dat een onbekende reis op de zeestromingen maakt – zal een jaar lang uniek poolonderzoek worden gedaan. Een schip dat vast komt te zitten in het Arctisch zee-ijs: het is de nachtmerrie van elke kapitein. Behalve dan die van de ijsbreker Polarstern. Het onderzoeksschip vertrekt volgende maand […] Het bericht Wetenschappers laten ijsbreker expres vastlopen in Arctisch zee-ijs verscheen eerst op Scientias.nl.
13/09 09u45  Opnieuw een heldere vuurbol gespot boven Nederland (met filmpje!) De meteoroïde lijkt boven Duitsland de atmosfeer binnen te zijn gedrongen en – na een vlucht over de Oost-Friese Waddeneilanden – boven de Noordzee te zijn uitgedoofd. Dat blijkt uit een eerste analyse van zo’n 325 ooggetuigenverslagen, zo meldt de Werkgroep Meteoren. Het is de tweede keer in korte tijd dat een heldere vuurbol op […] Het bericht Opnieuw een heldere vuurbol gespot boven Nederland (met filmpje!) verscheen eerst op Scientias.nl.
Laatste update: vandaag om 13u15
Lees meer van Scientias >

Nu.nl Wetenschap

Verbergen Tonen
17/09 00u00  India signaleert 'verloren' lander en probeert contact te herstellen India heeft de lander, die vrijdag op het zuidelijke deel van de maan moest neerkomen, gesignaleerd. Volgens directeur van de Indiase organisatie voor Ruimteonderzoek (ISRO) Kailasavadivoo Sivan gaat het land de komende twee weken proberen het verloren contact met de lander te herstellen.18 
14/09 17u15  Nieuw ontdekt reptiel behoort tot grootste vliegende dieren ooit Een nieuw beschreven reptiel blijkt een van de grootste vliegende dieren uit de geschiedenis te zijn. Het dier kon naar schatting een spanwijdte tot 10 meter hebben. Paleontologen van de Queen Mary Universiteit in London beschrijven de vondst in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Vertebrate Paleontology.
14/09 16u45  NUcheckt: Onderzoek toonde niet aan dat ongelovige kinderen aardiger zijn NU.nl checkt berichten op betrouwbaarheid. Bewering: 'Kinderen die zonder religie zijn opgevoed, zijn aardiger.'
14/09 16u45  Nieuw ontdekte dinosauriër behoort tot grootste vliegende dieren ooit Een nieuw beschreven dinosauriër blijkt een van de grootste vliegende dieren uit de geschiedenis te zijn. Het dier kon naar schatting een spanwijdte tot 10 meter hebben. Paleontologen van de Queen Mary Universiteit in London beschrijven de vondst in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Vertebrate Paleontology.
14/09 16u30  Pas ontdekte sidderaal is krachtigste levende elektriciteitsbron Wetenschappers hebben twee nieuwe soorten sidderalen ontdekt in het Amazonegebied, waarvan een de krachtigste stroomstoten afgeeft van alle bestaande diersoorten. Braziliaanse, Amerikaanse, Britse en Zwitserse wetenschappers beschrijven de nieuw ontdekte soorten in wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications.
14/09 15u45  Planetoïde zo groot als twee Eiffeltorens scheert 'langs' aarde Een planetoïde met het formaat van ruim twee Eiffeltorens, 650 meter, scheert in de nacht van zaterdag op zondag 'langs' de Aarde. Het object is ver van de aarde verwijderd, maar met 5,3 miljoen kilometer is het astronomisch gezien 'in de buurt'.
13/09 15u30  Waarom specerijen zo duur en gewild waren in de Gouden Eeuw Enkele eeuwen terug waren specerijen letterlijk peperduur. Gekruid eten is best lekker, maar waarom zou je je blauw betalen voor een snufje peper of nootmuskaat?
12/09 12u30  Mogelijk opnieuw planetoïde van buiten ons zonnestelsel ontdekt Een Oekraïense sterrenkundige heeft eind augustus mogelijk een planetoïde ontdekt die afkomstig is uit een ander planetenstelsel, schrijven diverse internationale media. Het zou pas het tweede rotsblok van buiten ons zonnestelsel zijn dat de omgeving betreedt.
11/09 20u30  Universiteit Twente uit internationale academische toplijst gevallen De Universiteit Twente staat niet meer in de top 200 van beste universiteiten ter wereld. Maandagavond is de nieuwe ranglijst gepresenteerd door het Britse wetenschappelijke tijdschrift Times Higher Education (THE).
11/09 19u15  Planeet ver buiten zonnestelsel heeft atmosfeer met waterdamp Astronomen hebben ontdekt dat een planeet ver buiten ons zonnestelsel een atmosfeer heeft met waterdamp. Volgens Britse wetenschappers is K2-18b daarom de meest geschikte exoplaneet om leven zoals wij het kennen te ondersteunen. De onderzoekers beschrijven hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Astronomy.
11/09 19u15  Wetenschappers creëren embryo's van met uitsterven bedreigde neushoorn Onderzoekers van een Italiaans laboratorium hebben met succes twee embryo's gemaakt van de noordelijke witte neushoorn uit Kenia, die ernstig met uitsterven bedreigd is. Hiervoor gebruikten de wetenschappers de eicellen van de twee laatste vrouwtjes van deze neushoornsoort en de spermacellen van overleden mannetjes.
Laatste update: vandaag om 0u00Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

29x Greta Thunberg krijgt samen met jongerenklimaatbeweging Amnesty International-prijs die ook Nelson Mandela te beurt viel17/09 03u30 - Het Laatste Nieuws: Wetenschap: De jongse Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg en de jongerenbeweging 'Fridays for Future' hebben vandaag de ‘Ambassadeurs van het...
27x Toekomst Antwerpse Waterbus oogt onzeker door discussie over financiering: ‘Niet fatsoenlijk van het Havenbedrijf’17/09 03u00 - De Standaard: Wetenschap: Hoewel de Waterbus een groot succes is bij Antwerpse pendelaars en recreanten, oogt zijn toekomst onzeker nu de Antwerpse haven bij monde van bevoegd schepen Annick De Ridder (N-VA) bevestigd heeft dat ze niet wil blijven instaan voor de financiering ervan. De haven wil dat Vlaanderen de kosten overneemt. De kwestie zou op tafel komen van de lopende Vlaamse regeringsonderhandelingen. Actiegroep Doel 2020 reageert alvast misnoegd.
25x Experts waarschuwen: “een liter Cola Zero per dag is ook ongezond”17/09 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Jongeren drinken nog half zoveel gesuikerde frisdrank als vroeger. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van de Universiteit Gent. De opkomst van Cola Zero en andere suikervrije frisdranken heeft daar veel mee te maken. Toch is het percentage jongeren met over- gewicht over dezelfde periode gestegen. “Een liter Cola Zero drinken per dag in plaats van een liter Cola is niet veel gezonder”, zegt voedingsexpert Patrick Mullie.
24x Warm onthaald in ‘nonkel’ België17/09 02u00 - NRC.nl: Wetenschap: België hoopt op nauwere banden met ex-kolonie Congo en slikt kritiek op de omstreden verkiezing van president Tshisekedi in.
24x Europees onderzoek naar Belgische ‘illegale staatssteun’ aan 39 multinationals17/09 02u00 - NRC.nl: Wetenschap: De Europese Commissie is onderzoek begonnen naar mogelijk „illegale staatssteun” aan 39 multinationals door de Belgische overheid.
24x Een Indische glossy voor iedereen17/09 02u00 - NRC.nl: Wetenschap: Woensdag wordt Pinda* gepresenteerd, een tijdschrift over de Nederlands-Indische lifestyle. Een minderheidsgroep die haar cultuur dreigt kwijt te raken, juist omdat ze zo voorbeeldig integreert, zegt filmproducent San Fu Maltha.
23x Nieuwe ster van `The Sky is the Limit´: “300.000 dollar om mijn honden terug te vinden”17/09 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: “Japanners hebben schrik van mij, die heb ik zo in mijn zak.” Maak kennis met Robert Maes (60), een zakenman in sportmarketing die in Tokio woont. Hij wordt een van de blikvangers in het nieuwe seizoen van The Sky is the Limit op Vier. Niet in het minst vanwege zijn strijd tegen de Belgische Staat over zijn twee verdwenen honden, die hem al 300.000 dollar kostte.
23x Wordt een gevangene straks president?17/09 02u00 - NRC.nl: Wetenschap: Nabil Karoui en Kais Saied strijden volgende maand om het presidentschap. De anti-establishmentpolitici willen de werkloosheid in Tunesië aanpakken.
23x Staking GM17/09 02u00 - NRC.nl: Wetenschap: Bijna 50.000 werknemers van de Amerikaanse autobouwer General Motors (GM) hebben maandag het werk neergelegd om hun onvrede te uiten over hun arbeidsvoorwaarden.
23x Tv-aanbieders verliezen zaak ‘voetbaltaks’17/09 02u00 - NRC.nl: Wetenschap: De Autoriteit Consument en Markt (ACM) hoeft geen diepgaand onderzoek te doen naar mogelijk misbruik van het monopolie op de eredivisierechten.

Statistieken

Artikels:
31907
Gelezen:
26368
Aantal lezers nu:
60


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven