woensdag 13 november 2019, week 46


U bent nu hier: Wetenschap | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 17u45
 

Gazet van Antwerpen: Wetenschap

Verbergen Tonen
13/11 17u30  TIPS. Bloemetjes op een rij en legendes aan je voeten Elke week tippen lifestyleredactrices Hanne en Lien trends, places to be en de leukste hebbedingen.
13/11 17u15  Fietsers krijgen eigen licht in De Keyserlei na kritiek over onduidelijke situatie Een verkeerslicht voor fietsers moet beletten dat fietsers door het rood rijden als voetgangers groen hebben aan het kruispunt van de De Keyserlei met de Quellinstraat.
13/11 17u00  Rita Coeck, de Antwerpse die al jaren de bussen op stal houdt: “De toestand was nog nooit zo dramatisch als nu” Al 40 jaar staat Rita Coeck (62) op de barricaden om het openbaar vervoer te verdedigen. “Niet alleen in het belang van het personeel, maar ook van de reizigers”, zo stelt de federaal secretaris van de socialistische ACOD, de enige vakbond bij De Lijn die heeft opgeroepen om woensdag het werk neer te leggen. “Niet van willen maar van moeten: de toestand was nooit zo dramatisch als nu, met een management dat vastzit in de ontkenningsfase.”
13/11 17u00  Kerstverlichting legt verkeer in Patersstraat lam De kerstverlichting in het stadscentrum, die nog maar pas was gehangen, veroorzaakte woensdagmiddag een lange file in het centrum van Turnhout. In de Patersstraat, nabij de Lindekensstraat, kwam rond 16u een deel van de kerstverlichting naar beneden. Een vrachtwagen die op dat ogenblik kwam aangereden, kon er niet meer langs. De vrachtwagen en enkele bussen van De Lijn konden zich opzijzetten, zodat nog een tijdje auto’s konden passeren, maar toch slibde de straat snel dicht. De brandweer werd erbij gehaald om de kerstverlichting te verwijderen. Ondertussen was al een lange file ontstaan, waardoor het verkeer in nagenoeg het hele centrum even stilstond.
13/11 17u00  Joachim Mununga houdt pakkend betoog: “Racisme in voetbal is bijna een banaliteit geworden” De Pro League heeft woensdag ter gelegenheid van de voorstelling van zijn handleiding tegen kwetsende en discriminerende spreekkoren enkele (ex-)voetballers aan het woord gelaten tijdens zijn panelgesprek. Joachim Mununga, voormalig speler van onder meer KV Mechelen en huidig staflid bij OH Leuven, zorgde voor een kippenvelmoment. “Ik koester nog steeds wrok en zelfs haat.”
13/11 17u00  Twee Argentakantoren smelten samen in voormalig hotel-restaurant Sparrenhof Raf Van Dijck (46) en zijn echtgenote Christel Ruttens (44) hebben hun twee Argentakantoren nu op één adres samengevoegd. Argenta Kasterlee vind je voortaan op één adres: Lichtaartsebaan 49 B in Kasterlee. Vele mensen kennen het gebouw nog als het voormalige hotel-restaurant Sparrenhof. Er was ook een tijd een winkel in lederen meubelen gevestigd.
13/11 16u45  Jonge ondernemers tonen wat ze waard zijn tijdens minimarktdag De marktkramers in Mechelen krijgen zaterdag het gezelschap van toekomstige collega’s. Tijdens de jaarlijkse minimarktdag, aan de overdekte zuilengang van het stadhuis, stellen zeventien miniondernemingen zich voor aan het publiek. De minionderneming is een goede leerschool en dat tonen de jongeren ieder jaar tijdens een marktdag die wordt georganiseerd door Vlajo (Vlaamse Jonge Ondernemingen), de Kamer van Koophandel en de stad Mechelen. “Er zijn standjes met handgemaakte betonnen interieurstukken, herbruikbare rietjes en bekers, bamboe tandenborstels en toebehoren, enzovoort”, zegt Chris Rits van Vlajo. De jongeren met de mooiste, vlotste en beste verkoopstand en -aanpak vallen in de prijzen. De achttiende minimarktdag vindt plaats van 9 tot 13u.(ldn)
13/11 16u45  Edegems gemeentepersoneel in zak en as na afvloeiing 70 personeelsleden Edegem gaat 30 procent van zijn personeelsbestand laten afvloeien. Dat veroorzaakte gisteravond heel wat commotie aan het gemeentehuis. De afvloeiing kadert in het strategisch meerjarenplan van de gemeente. Het aantal naakte ontslagen zal volgens burgemeester Koen Metsu beperkt blijven.
13/11 16u45  Iedereen in het blauw op Wereld Diabetes Dag VIn Mechelen kwamen woensdagmiddag tijdens Wereld Diabetes Dag tientallen mensen gekleed in het blauw samen op de Grote Markt om aandacht te vragen voor de ziekte. Er werd gedanst, maar er was ook een minuut stilte ter ere van Lauren, een 23-jarige patiënte die vorige week overleed.
13/11 16u45  KV-doelman Yannick Thoelen en vriendin Kim verwachten kindje na emotioneel jaar KV Mechelen-doelman Yannick Thoelen (29) en zijn partner Kim Vandoninck verwachten opnieuw een kindje. In januari dit jaar verloren ze vroegtijdig hun dochtertje Lia.
13/11 16u45  Harry Styles komt naar het Sportpaleis Heuglijk nieuws voor (ex-)bakvissen: op maandag 25 mei komt Harry Styles voor een concert naar het Sportpaleis in Antwerpen. Sinds zijn groep One Direction in 2015 heeft beslist om te pauzeren, bouwt het voormalig tieneridool een succesvolle solocarrière uit.
13/11 16u45  Celstraf geëist nadat hond uitbreekt en andere hond aanvalt Het Openbaar Ministerie heeft zes maanden cel gevorderd tegen twee mannen uit Willebroek. Een hond die in hun woning verbleef, brak uit en viel een andere hond aan. Dat dier werd net uitgelaten door zijn eigenaar. Een van de mannen probeerde de agressieve hond nog te kalmeren door er water op te gooien.
13/11 16u45  Man steelt machine op werf maar loopt tegen de lamp door gps-systeem Een 26-jarige man uit Heist-op-den-Berg stond in Mechelen voor de rechter voor de diefstal van een Knikmops, een soort kraantje dat gebruikt wordt om onder meer stenen mee te verplaatsen. De dief liep tegen de lamp omdat de machine met een gps-systeem was uitgerust.
13/11 16u45  Belgian Cats beginnen aan nieuwe campagne richting EK 2021 en het doel is duidelijk De Belgische basketbalvrouwen spelen donderdagavond (om 20u30) in Charleroi hun openingswedstrijd op weg naar het EK basketbal van 2021. De Belgian Cats, bronzenmedaillewinnaar in 2017 in Praag en dit jaar vijfde in Belgrado, ontvangen Oekraïne. Het doel van de campagne is de derde kwalificatie op een rij.
13/11 16u30  Waasland-Beveren weerlegt “onjuiste informatie” omtrent strijd rond stamnummer KSK Beveren liet woensdag weten Waasland-Beveren voor de rechter te dagen om het stamnummer 2300 te bekomen. In een reactie zegt de club uit 1A dat KSB Beveren “onjuiste informatie verspreidt”.
Laatste update: vandaag om 17u30
Lees meer van Gazet van Antwerpen: Wetenschap >


De Standaard: Wetenschap

Verbergen Tonen
13/11 17u45  Greta Thunberg met catamaran naar Madrid, nog geen oplossing voor Anuna De Wever De Zweedse klimaatactiviste heeft een plek aangeboden gekregen op een catamaran, die haar terug naar Europa zal brengen om de internationale klimaatconferentie in Madrid bij te wonen. Dat heeft ze op sociale media bekendgemaakt. De Belgische klimaatactiviste Anuna De Wever heeft nog geen oplossing gevonden.
13/11 17u45  Maaltijden uit nieuwe Jumbo in Pelt teruggeroepen wegens onvolledige info op etiketten Een aantal kant-en-klaarmaaltijden dat verkocht werd door de eerste Jumbo-winkel in België wordt teruggeroepen. De etiketten op de producten vermelden namelijk niet dat ze selderij en melk bevatten.
13/11 17u30  Luchtbeelden tonen overstromingen nabij Venetië Het Italiaanse Venetië kampt met extreme wateroverlast. Dinsdagnacht hadden ze er last van de zwaarste overstromingen in 53 jaar tijd. Ook op de nabijgelegen eilanden Pellestrina en Lido staat het waterpeil hoog. De Italiaanse brandweer maakte met een helikopter bovenstaande beelden van de ondergelopen eilanden.
13/11 17u15  Steur gevonden in de Schelde, helaas niet de ‘juiste’ Een team van het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (Inbo) heeft in de Schelde nabij het Oost-Vlaamse Kastel-Moerzeke een steur gevangen.
13/11 17u00  TV-tips. Amy Adams en een stel buitenaardse wezens U zou vanavond op Q2 naar ‘Arrival’ kunnen kijken (als u moeilijk in slaap raakt bijvoorbeeld), maar u zou natuurlijk ook naar het geweldige ‘Perpetual Grace Ltd’ kunnen kijken op Canvas.
13/11 17u00  Zoekactie naar vermiste Antwerpsupporter Ben Vanleene gestaakt: 'Onderzoek loopt verder' e politie heeft woensdagnamiddag rond half vijf de zoekactie rond het Lobroekdok naar de vermiste Antwerpsupporter Ben Vanleene gestaakt. De 28-jarige man verdween zondag na de wedstrijd tegen Club Brugge. 'De zoekactie bevestigde onze vermoedens dat Ben zich in deze buurt opgehouden heeft', zegt politiewoordvoerder Wouter Bruyns.
13/11 16u45  Zoekactie naar vermiste Antwerp-supporter Ben Vanleene hervat De politie is sinds woensdagochtend opnieuw aan het zoeken naar de vermiste Antwerp-supporter Ben Vanleene. De 28-jarige man verdween zondag na de gewonnen wedstrijd tegen Club Brugge.
13/11 16u45  Belgian Cats beginnen aan nieuwe campagne richting EK 2021 en het doel is duidelijk De Belgische basketbalvrouwen spelen donderdagavond (om 20u30) in Charleroi hun openingswedstrijd op weg naar het EK basketbal van 2021. De Belgian Cats, bronzenmedaillewinnaar in 2017 in Praag en dit jaar vijfde in Belgrado, ontvangen Oekraïne. Het doel van de campagne is de derde kwalificatie op een rij.
13/11 16u30  Impeachment-onderzoek naar Donald Trump gaat nieuwe fase in met publieke verhoren Het impeachment-onderzoek naar de Amerikaanse president Donald Trump gaat woensdag een nieuwe fase in. Vandaag starten de leden van de onderzoekscommissie van het Congres namelijk met publieke verhoren, die live op televisie zullen worden uitgezonden. Ook vrijdag vinden publieke verhoren plaats.
13/11 16u30  Waasland-Beveren weerlegt “onjuiste informatie” omtrent strijd rond stamnummer KSK Beveren liet woensdag weten Waasland-Beveren voor de rechter te dagen om het stamnummer 2300 te bekomen. In een reactie zegt de club uit 1A dat KSB Beveren “onjuiste informatie verspreidt”.
13/11 16u30  Walter De Donder reageert op incident Bilzen in Samson & Gert-kostuum Walter De Donder is - naast kandidaat-voorzitter voor CD&V en burgemeester van Affligem - nog steeds 'meneer de burgemeester' in kinderreeks Samson & Gert. Ze namen woensdag de allerlaatste clip op. En De Donder reageerde op de actualiteit, in kostuum.
13/11 16u15  Dunkin’ Donuts komt naar ons land De populaire donutketen Dunkin’ Donuts komt naar ons land. Volgend jaar opent wellicht in Antwerpen een eerste vestiging, zegt Roberto Fava in het magazine RetailTrends, meldt De tijd.
13/11 16u15  Zijn ploegmaat kon erom lachen maar Engelse voetbalbond niet: Manchester City-speler Bernardo Silva zwaar gestraft voor tweet De Engelse voetbalbond (FA) heeft Bernardo Silva woensdag een schorsing van één wedstrijd en een boete van 50.000 pond (58.300 euro) opgelegd voor een tweet die hij op 22 september postte. Die tweet werd door de FA als beledigend beschouwd. De Portugese middenvelder van Manchester City werd veroordeeld voor een overtreding van regel E3 van de FA, met betrekking tot ras, kleur of etnische afkomst. Hij moet ook een cursus over racisme volgen.
13/11 16u00  Nederlandse premier noemt snelheidsverlaging op snelweg ‘rotmaatregel’ De Nederlandse premier Mark Rutte heeft de verlaging van de maximumsnelheid op snelwegen woensdag ‘een rotmaatregel’ genoemd, die nodig is ‘om te voorkomen dat Nederland op slot gaat’ en banen verloren gaan.
13/11 16u00  Vanderjeugd (Open VLD): ‘De kopstukken zijn de partij niet’ Francesco Vanderjeugd, nog steeds de enige kandidaat-voorzitter bij Open VLD, gaat alle 63.000 leden bevragen over de toekomst van de partij. ‘Onze leden liggen niet noodzakelijk van hetzelfde wakker als de partijtop.’
Laatste update: vandaag om 17u45
Lees meer van De Standaard: Wetenschap >

Het Laatste Nieuws: Wetenschap

Verbergen Tonen
13/11 17u30  Ster gekatapulteerd uit het hart van onze Melkweg raast met duizelingwekkende snelheid richting uitgang S5-HVS1 is de naam van een ster die vijf miljoen jaar geleden uit het ‘hart der duisternis’ van onze Melkweg werd weggeschoten. Astronomen hebben...
13/11 16u30  “Geneesmiddelen komen steeds vaker in milieu terecht”: tot 30 stoffen vindbaar in Belgisch water Als er geen maatregelen worden genomen zullen er alsmaar meer farmaceutische actieve stoffen in het milieu terechtkomen. Dat schrijft de...12 
13/11 16u00  17 zwarte neushoorns van Zuid-Afrika naar Malawi verhuisd: “Belangrijke verschuiving om soort voor uitsterven te behoeden” Zeventien zwarte neushoorns zijn van Zuid-Afrika naar Malawi overgebracht, een van de grootste verhuizingen ooit volgens natuurbeschermers en...12 
13/11 16u00  Witte dolfijn die met rugbybal speelt op oceaan is mogelijk Russische ‘spionwalvis’ Een filmpje van een beloega die met een rugbybal in de bek terugzwemt naar een bootje, gaat de laatste dagen viraal. Al snel dachten sommigen aan...13 
13/11 15u45  Eighties en nineties waren makkelijk, maar hoe benoem je het voorbije decennium? Op 1 januari 2020 start een nieuw decennium, of een periode van tien jaar. Het woord is afkomstig van het Latijnse decem, dat tien betekent, in...15 
13/11 12u15  Eerste hybride cruiseschip van wal: ticket kost minstens 13.000 euro De luxueuze reisindustrie krijgt almaar meer aandacht voor duurzaamheid. Dat bewijst ook de Noorse cruisemaatschappij Hurtigruten. De MS Roald...12 
13/11 12u15  Twee nieuwe gevallen van longpest veroorzaken paniek in China De Chinese overheid roept de bevolking op zichzelf te beschermen tegen een mogelijke besmetting met de pest. Gisteren was er paniek ontstaan nadat...14 
13/11 11u15  Noodweer gijzelt Noord-Italië: overvloedig veel sneeuw in de Alpen, extreme overstromingen in Venetië Een lagedrukgebied boven de Middellandse Zee zorgt momenteel voor overvloedige neerslag in het noorden van Italië. Aangedreven door een sterke wind...14 
12/11 22u00  Planetoïde Ultima Thule krijgt nieuwe naam na controverse Het rotsblok voorbij de dwergplaneet Pluto dat dit jaar is bezocht door ruimtesonde New Horizons krijgt een nieuwe naam. Ultima Thule, zoals de...
12/11 20u30  Steeds meer bewijs dat heelal verbonden is door ‘gigantische structuren’ Melkwegstelsels die miljoenen lichtjaren van elkaar verwijderd liggen, schijnen synchroon met elkaar te bewegen volgens vaak nog onverklaarde...
12/11 18u00  Al meer dan 185.000 euro ingezameld om door bosbranden bedreigde koala’s te redden in Australië Een grootscheepse geldinzameling voor de door bosbranden bedreigde koala’s in Nieuw-Zuid-Wales, Australië heeft al bijna 300.000 Australische...
12/11 15u00  Aantal jonge vrouwen met borstkanker met 10 procent gedaald Het aantal nieuwe gevallen van borstkanker bij jonge vrouwen (jonger dan 50 jaar) is op tien jaar tijd met 10 procent gedaald. Dat blijkt uit...
12/11 14u30  Vreemde lichtgevende bol gespot boven België (en daar zit ene Elon Musk vermoedelijk voor iets tussen) Op verschillende plaatsen in ons land hebben mensen gisterenavond een vreemd lichtgevend fenomeen in de lucht zien verschijnen. Kort na 18 uur...
12/11 14u30  Katje met twee gezichten dat verstoten werd door moeder vindt nieuwe thuis bij dierenarts Een katje dat op de wereld kwam met twee gezichten en verstoten werd door haar moeder, heeft een nieuw onderkomen gevonden bij een Amerikaanse...
12/11 08u15  ‘Uitgestorven’ zilverrugdwerghert duikt na dertig jaar op in Vietnam Dertig jaar nadat hij voor het laatst was gezien, verscheen er ineens weer eentje in beeld: het zilverrugdwerghert. Natuuronderzoekers ontdekten...
Laatste update: vandaag om 17u30
Lees meer van Het Laatste Nieuws: Wetenschap >

NRC.nl: Wetenschap

Verbergen Tonen
13/11 17u45  Tegenpool van Morales, telg van de Europese elite De rechtse senator Jeanine Áñez Chávez vervangt sinds woensdag de vertrokken president Morales. Haar machtsclaim splijt het land politiek en territoriaal in tweeën.
13/11 17u30  Als het uitkomt is de Ander opeens toch ‘onze’ held Het is frappant hoe gemakkelijk tribale gevoelens zich aanpassen aan nieuwe omstandigheden, schrijft Ian Buruma. Zelfs in het ‘raszuivere’ Japan.
13/11 17u30  Als je klant te laat, of helemaal niet betaalt Klus gedaan, geld te goed? Er zijn heldere regels voor betaaltermijnen. En diverse manieren om daarna toch nog je geld te krijgen.
13/11 17u30  Hoe haal je stikstof effectief weg uit de natuur? Van de milieuwinst wordt door het kabinet nu 30 procent ingeboekt voor de natuur. Maar er is meer nodig. Veel minder stikstof. En veel grotere natuurgebieden.
13/11 17u30  Kun je met je gedachten een computer bedienen? Hanneke de Bruijne heeft ALS en kan de spieren in haar lichaam niet meer gebruiken, maar ze kan in haar gedachten nog wel bewegingen maken. Maar dat klinkt eenvoudiger dan het is.
13/11 17u15  Vleermuizen hebben weinig aan hun darmbacteriën Nauw verwante zoogdieren hebben vaak een microbioom dat veel overeenkomsten vertoont. Dat geldt niet voor vleermuizen.
13/11 17u15  Protesten bij voorpremière nieuwe film van Roman Polanski in Parijs Opnieuw is Roman Polanski beschuldigd van verkrachting. In Parijs maakten demonstranten de vertoning van zijn nieuwe film J’accuse onmogelijk.
13/11 17u15  natura 2000 gebieden   Hoe haal je stikstof effectief weg uit de natuur? Van de milieuwinst wordt door het kabinet nu 30 procent ingeboekt voor de natuur. Maar er is meer nodig. Veel minder stikstof. En veel grotere natuurgebieden.
13/11 17u00  Europese manier van leven wordt toch niet beschermd Na felle kritiek gaat Europa zijn manier van leven niet beschermen, maar promoten.
13/11 16u45  Mannen zitten soms vast in hun verdriet Veel mannen hebben moeite met rouwen, zeggen therapeuten Wim van Lent en Tim Overdiek. Ze schreven een boek over hoe om te gaan met verlies.
13/11 16u45  Zo diagnosticeer je Fight Club kapot De cultfilm Fight Club daagt de technocratische, marktgedreven jaren negentig uit. Maar in de popcast Popcorn Psychology wordt de rebellerende protagonist vooral weggezet als patiënt.
13/11 16u45  Shell wil geen toetsing van zijn beleid door Nederlandse rechter Milieudefensie wil met een rechtszaak afdwingen dat Shell de CO2-uitstoot tot 2030 met 45 procent afbouwt. Het 272 pagina’s tellende verweer van het olieconcern richt zich vooral op de juridische kant van de zaak.
13/11 16u45  22 aangiften in onderzoek naar grootschalige afpersing met naaktfoto’s De politie doet in de regio Leiden grootschalig onderzoek naar sextortion. Begin deze maand werden drie verdachten aangehouden, onder wie twee minderjarigen.
13/11 16u45  Corruptieonderzoek stad Den Haag richt zich ook op vastgoeddeal De Haagse ex-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui worden verdacht van corruptie. Het onderzoek richt zich ook op de verkoop van een groot gemeentelijk pand.
13/11 16u30  Met een kangoeroe extreem-rechts bestrijden Met de verhalen over een communistische kangoeroe is de Duitse schrijver Marc-Uwe Kling in eigen land enorm populair. Juist omdat hij met absurdisme de politiek op de hak neemt.
Laatste update: vandaag om 17u45
Lees meer van NRC.nl: Wetenschap >

GezondheidsNet

Verbergen Tonen
13/11 00u00  Online oefentherapie helpt tegen duizeligheid Vertigo Training, een online oefenprogramma van Amsterdam UMC, blijkt een effectieve behandeling tegen chronische duizeligheid. Dat blijkt uit onderzoek van huisarts-in-opleiding Vincent van Vugt.11 
13/11 00u00  Zout stimuleert ontstekingsreacties en verergert slagaderverkalking Dat een te hoge inname van zout niet gezond is, was al langer bekend, maar nu is er voor het eerst aangetoond dat zout bij mensen ontstekingen kan bevorderen en slagaderverkalking kan verergeren. Dat zegt de Hartstichting.11 
13/11 00u00  Met joggen boek je de meeste gezondheidswinst Vijftig minuten joggen per week blijkt het leven aantoonbaar te verlengen. Voor je gezondheid is het genoeg. Dat schrijft de Volkskrant dinsdag.11 
13/11 00u00  Minister Bruins wil grotere medicijnenvoorraad verplichten Minister Bruins van Medische Zorg wil dat groothandelaren en apothekers een grotere medicijnvoorraad opbouwen. Het aanleggen van de voorraden start in 2020 en kost rond de 25 miljoen euro.11 
12/11 16u01  Veel overstappers zorgverzekering verwacht Naar verwachting zullen meer mensen dan vorig jaar van zorgverzekering wisselen. Mogelijk komt er zelfs een nieuw overstaprecord. De belangrijkste reden is de halvering van de maximale korting op collectieve verzekeringen van tien naar vijf procent.
12/11 16u01  Zorgpremie 2020 soms iets omlaag De zorgpremies voor 2020 druppelen binnen en dat betekent in sommige gevallen goed nieuws: bij onder meer CZ en VGZ gaan de premies iets omlaag.
10/11 00u00  Groot deel Nederlanders krijgt te weinig licht Een groot deel van de Nederlanders krijgt te weinig daglicht. Ze zitten te veel in het donker. Dit heeft invloed op hun humeur en de nachtrust. Hierdoor kunnen allerlei gezondheidsproblemen ontstaan. Volgens deskundigen moet er daarom meer aandacht komen voor het effect van licht op de gezondheid. Dat meldt RTL Nieuws.
09/11 00u00  Driekwart van de Nederlanders valt niet genoeg af na bezoek diëtist De gewichtsafname bij mensen met overgewicht is na een leefstijlinterventie beperkt. Ook na behandeling bij een diëtist behaalt driekwart van de patiënten met overgewicht de aanbevolen gewichtsafname van 5 procent van het startgewicht niet.
08/11 00u00  Nieuw Alzheimer-medicijn lijkt te werken Een nieuw medicijn wordt momenteel aangedragen om de strijd aan te gaan met de hersenziekte Alzheimer. Als het middel wordt goedgekeurd, betekent dit dat er voor het eerst in vijftien jaar een nieuw medicijn tegen alzheimer op de markt komt.
07/11 00u00  Ruim 10.000 mensen met hoge bloeddruk opgespoord Dit jaar hebben ruim 33.500 mensen hun bloeddruk laten meten bij een bloeddrukmeetpunt van de Hartstichting. Ruim 10.000 mensen bleken een verhoogde bloeddruk (bovendruk >140 mmHg) te hebben. Bijna de helft van hen wist dit niet*.
07/11 00u00  Een op de vijf Nederlanders gaat liever niet naar de WC onder werktijd Nederlandse werknemers gaan liever niet naar het toilet op het werk. Een op de vijf houdt de boodschap liever op. Vrouwen doen dit nog vaker: meer dan de helft wacht tot ze thuis is. Dat blijkt uit onderzoek naar het toiletgebruik onder werkend Nederland.
06/11 00u00  Aantal patiënten met huidkanker blijft jaarlijks fors groeien Het aantal patiënten met huidkanker blijft toenemen. Jaarlijks komen er bijna 70.000 nieuwe huidkankerpatiënten bij. Dat maakt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) vandaag bekend.
Laatste update: vandaag om 0u00

Scientias

Verbergen Tonen
13/11 17u15  Zwart gat in onze Melkweg slingert ster de interstellaire ruimte in De ster werd 5 miljoen jaar geleden resoluut door het zwarte gat weggeslingerd en haast zich nu met 6 miljoen km/u(!) onze Melkweg uit. In het centrum van onze Melkweg bevindt zich een reusachtig zwart gat, dat ook wel bekend staat als Sagittarius A*. Dit zwarte gat heeft een massa gelijk aan meer dan vier […] Het bericht Zwart gat in onze Melkweg slingert ster de interstellaire ruimte in verscheen eerst op Scientias.nl.
13/11 13u15  Wetenschappers hebben slecht nieuws over ‘het allerlaatste ijs’ op de Noordpool Het ijs dat naar verwachting het langste stand zou houden, blijkt twee keer sneller te smelten dan de rest van het Arctische ijs. Op de Noordelijke IJszee ligt een deken van zee-ijs. Maar al sinds de jaren vijftig is dit zee-ijs sterk aan het veranderen. Hoe er eerst vooral dik, meerjarig ijs op de zee […] Het bericht Wetenschappers hebben slecht nieuws over ‘het allerlaatste ijs’ op de Noordpool verscheen eerst op Scientias.nl.
13/11 11u15  Er is iets op Mars dat zuurstof produceert (en weer opruimt) Maar wat het is? Wetenschappers hebben geen idee. De Gale krater op Mars zit vol verrassingen. Dat blijkt maar weer uit een nieuwe studie verschenen in het vakblad Journal of Geophysical Research: Planets. Voor het eerst is het onderzoekers gelukt om de seizoensveranderingen van de gassen die zich rechtstreeks boven de Gale-krater ophouden, te meten. […] Het bericht Er is iets op Mars dat zuurstof produceert (en weer opruimt) verscheen eerst op Scientias.nl.
13/11 08u45  ‘Geloof in goed en kwaad werd mede mogelijk gemaakt door ziekte’ Mensen zouden goed en kwaad in het leven hebben geroepen om ziekte te kunnen verklaren. Stel je voor dat je leeft in een gemeenschap die geen weet heeft van virussen of bacteriën. En dan wordt je buurman ziek. Kort daarop gevolgd door zijn vrouw. En daarna de kinderen. En de kinderen die met die kinderen […] Het bericht ‘Geloof in goed en kwaad werd mede mogelijk gemaakt door ziekte’ verscheen eerst op Scientias.nl.10 
12/11 15u45  NASA gaat wolken en nevels op andere planeten bestuderen Het instrument dat de ruimtevaartorganisatie daarvoor bouwt, wordt op de Europese ARIEL-missie gemonteerd. De ARIEL-missie (ARIEL staat voor Atmospheric Remote-sensing Infrared Exoplanet Large-survey) wordt in 2028 gelanceerd en zal fulltime onderzoek gaan doen naar de atmosfeer van exoplaneten. Naar verwachting zal de sonde daarbij honderden exoplaneten onder de loep nemen. CASE ARIEL is voorzien van […] Het bericht NASA gaat wolken en nevels op andere planeten bestuderen verscheen eerst op Scientias.nl.
12/11 13u15  De Nijl blijkt zeker zes keer ouder dan gedacht Normaal gesproken ‘verhuizen’ langlevende rivieren regelmatig, maar de Nijl ligt al zeker 30 miljoen jaar op zijn plek. Tot die opmerkelijke conclusie komen onderzoekers in het blad Nature Geoscience. En in hun paper komen de onderzoekers direct met een fascinerende verklaring voor het feit dat deze rivier al zo lang zo honkvast is. “Onze oplossing […] Het bericht De Nijl blijkt zeker zes keer ouder dan gedacht verscheen eerst op Scientias.nl.
12/11 10u30  Zonneobservatorium maakt adembenemende beelden van Mercuriusovergang Het observatorium zat op de eerste rij en is bereid het uitzicht met ons te delen. Al jaren bestudeert het Solar and Heliospheric Observatory (kortweg SOHO) de zon. En ook gisteren hield de sonde de blik strak op de zon gericht. En dat levert bijzondere beelden op. Want gisteren gebeurde er iets bijzonders; de binnenste […] Het bericht Zonneobservatorium maakt adembenemende beelden van Mercuriusovergang verscheen eerst op Scientias.nl.
12/11 08u45  Wetenschap wil neushoornstropers tot waanzin drijven met van paardenhaar gemaakte nephoorns De nephoorns – die lastig van echte hoorns te onderscheiden zijn – kunnen wel eens de redding van de neushoorn zijn. Het aantal neushoorns is de laatste decennia flink afgenomen. Het is met name het resultaat van stroperij: naar schatting wordt er momenteel elke acht uur een neushoorn door stropers gedood. Die stropers hebben het […] Het bericht Wetenschap wil neushoornstropers tot waanzin drijven met van paardenhaar gemaakte nephoorns verscheen eerst op Scientias.nl.
11/11 16u00  De dinosaurussen leefden feitelijk aan de andere kant van ons sterrenstelsel Dat blijkt uit een prachtige animatie die je gegarandeerd aan het denken zet. De maan draait rond de aarde en de aarde draait rond de zon. Maar waar we minder vaak bij stilstaan, is dat ons zonnestelsel in zijn geheel eveneens in beweging is en daarbij rond het hart van ons sterrenstelsel cirkelt. Dat duurt […] Het bericht De dinosaurussen leefden feitelijk aan de andere kant van ons sterrenstelsel verscheen eerst op Scientias.nl.
11/11 13u15  Hoe een onzichtbare barrière ervoor zorgde dat de Neanderthaler pas vrij laat uitstierf Wetenschappers komen met een nieuwe verklaring voor het uitsterven van de Neanderthaler en waarom dat zo lang duurde. Recente studies suggereren dat onze voorouders meer dan 130.000 jaar geleden in het oostelijke deel van het Mediterrane gebied – ook wel de Levant genoemd – al Neanderthalers tegen het lijf liepen. Maar pas zo’n 40.000 jaar […] Het bericht Hoe een onzichtbare barrière ervoor zorgde dat de Neanderthaler pas vrij laat uitstierf verscheen eerst op Scientias.nl.
11/11 10u30  Amerikanen zijn de oorzaak van mysterieuze vaping-epidemie mogelijk op het spoor Voorlopig onderzoek wijst in de richting van vitamine E acetaat. Dat melden het CDC (Centers for Disease Control and Prevention) en de FDA (Food and Drug Administration) in een korte verklaring. Of dit werkelijk de grote doorbraak is waar we al maanden op wachten? Dat blijft onduidelijk. Het onderzoek Het CDC verzamelde monsters afkomstig uit […] Het bericht Amerikanen zijn de oorzaak van mysterieuze vaping-epidemie mogelijk op het spoor verscheen eerst op Scientias.nl.
11/11 09u00  Legertje van microrobots gaat korte metten maken met radioactief afval Mogelijk heeft kernenergie dankzij deze toepassing toch toekomst. We bevinden ons momenteel in een energietransitie: fossiele brandstoffen worden langzaam uitgebannen en nieuwe bronnen van energie winnen terrein. Velen zijn het er namelijk wel over eens: het is tijd om afscheid te nemen van fossiele brandstoffen en te kiezen voor energiebronnen die minder belastend zijn voor […] Het bericht Legertje van microrobots gaat korte metten maken met radioactief afval verscheen eerst op Scientias.nl.
10/11 09u15  Inkt uit koffiedik of folie uit afvalwater: de jacht op hét duurzame idee nadert zijn ontknoping! En nu er nog zes steengoede ideeën in de race zijn voor de ASN Bank Wereldprijs, wordt het spannend! In augustus meldden ruim 200 Nederlandse start-ups zich – gewapend met een duurzaam idee – bij ASN Bank voor hun jaarlijkse start-up competitie: de ASN Bank Wereldprijs. Verschillende voorronden volgden en het ene na het andere […] Het bericht Inkt uit koffiedik of folie uit afvalwater: de jacht op hét duurzame idee nadert zijn ontknoping! verscheen eerst op Scientias.nl.
09/11 14u00  De val van de Berlijnse muur: hoe een oppervlakkige overwinningsroes Europa voorgoed veranderde Het is vandaag precies dertig jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Het leidde tot een grenzeloos westers optimisme. En de gevolgen daarvan zijn nog altijd merkbaar, zo betoogt historicus Eleni Braat. De periode na de val van de Berlijnse Muur wordt gekenmerkt door een enorm optimisme in het westen, dat besmettelijk bleek en ook […] Het bericht De val van de Berlijnse muur: hoe een oppervlakkige overwinningsroes Europa voorgoed veranderde verscheen eerst op Scientias.nl.
09/11 09u15  De val van de Muur: hoe een oppervlakkige overwinningsroes Europa voorgoed veranderde Het is vandaag precies dertig jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Het leidde tot een grenzeloos westers optimisme. En de gevolgen daarvan zijn nog altijd merkbaar, zo betoogt historicus Eleni Braat. De periode na de val van de Berlijnse Muur wordt gekenmerkt door een enorm optimisme in het westen, dat besmettelijk bleek en ook […] Het bericht De val van de Muur: hoe een oppervlakkige overwinningsroes Europa voorgoed veranderde verscheen eerst op Scientias.nl.
Laatste update: vandaag om 17u15
Lees meer van Scientias >

Nu.nl Wetenschap

Verbergen Tonen
11/11 23u15  'Uitgestorven' dwerghert voor het eerst in dertig jaar gespot in Vietnam Een dwerghert waarvan wetenschappers dachten dat het al bijna dertig jaar was uitgestorven, is in Vietnam gespot op camerabeelden, blijkt uit een studie die maandag is gepubliceerd in Nature Ecology & Evolution.
10/11 00u00  Waarom vogeleieren donkerder zijn in koude gebieden Vogels die in koudere gebieden leven en open nestjes bouwen, leggen voornamelijk eieren met donkere schillen. Amerikaanse en Australische onderzoekers schrijven in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Ecology & Evolution dat dit komt omdat het donkere pigment ervoor zorgt dat de eieren beter opwarmen en warmte vasthouden in zonlicht.
10/11 00u00  Vrijgelaten vleermuizen houden band met 'vrienden' uit gevangenschap Vampiervleermuizen die in gevangenschap hebben geleefd en daarna zijn vrijgelaten, blijven samenleven met soortgenoten die met hen in een kooi hebben geleefd. Dat schrijven Amerikaanse, Duitse en Panamese biologen in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology.
10/11 00u00  NUcheckt: Waarom het niet bewezen is dat veel werken voor kaalheid zorgt NU.nl checkt dagelijks berichten op betrouwbaarheid. Bewering: 'Te veel werken zorgt voor twee keer zoveel kans op kaalheid.'
09/11 21u45  Negenjarige jongen behaalt bachelordiploma aan Technische Universiteit De negenjarige Laurent Simons behaalt binnenkort zijn bachelordiploma Electrical Engineering aan de Technische Universiteit Eindhoven.
09/11 17u30  Mogen moslims wijn drinken? Mogen moslims alcohol drinken? De meeste mensen zullen die vraag met nee beantwoorden. Toch ligt die kwestie genuanceerder dan we denken.
09/11 16u45  Kunnen moslims wijn drinken? Kunnen moslims alcohol drinken? De meeste mensen zullen die vraag met nee beantwoorden. Toch ligt die kwestie genuanceerder dan we denken.
09/11 15u30  Student stuit op plant in Zuid-Afrika die al 215 jaar niet is gezien Een promovendus in plantkunde in Zuid-Afrika stuitte onlangs bij toeval op een plant die al sinds 1804 niet meer is waargenomen, schrijft de Zuid-Afrikaanse Stellenbosch-universiteit deze week. De Psoralea cataracta ging verloren in de Zuid-Afrikaanse provincie de West-Kaap, als gevolg van ontbossing en landbouw.
09/11 15u15  Vogels blijken ook in een complexe samenleving te kunnen leven De Afrikaanse gierparelhoen leeft in complexe samenlevingen met verschillende sociale groepen, wat voorheen alleen werd gezien bij zoogdieren met grote hersenen, zoals mensen, olifanten en apensoorten. Een team van Britse, Duitse, Keniaanse en Zwitserse biologen beschrijft de samenlevingen in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology.
09/11 15u00  Hoe artsen bepalen of je een donororgaan krijgt of niet In Nederland wachten ruim duizend mensen op een nieuw orgaan. Meer dan de helft heeft een nieuwe nier nodig. De rest wacht op een hart, lever, longen, alvleesklier of dunne darm. Wie krijgt het orgaan als er een beschikbaar komt?
09/11 00u00  Doorbraak in onderzoek naar mazelen mede dankzij Nederlandse Biblebelt De mazeleninfectie veroorzaakt (naast de mazelen) langdurige schade aan het afweersysteem, wat patiënten kwetsbaar maakt voor andere ziekten. Twee bijzondere onderzoekstechnieken hebben hiervoor mogelijk doorslaggevend bewijs geleverd. Dit is ontdekt met hulp van een Nederlandse bevindelijk gereformeerde gemeenschap, die zich om religieuze redenen niet laat vaccineren, maar wel meewerkte aan een groot onderzoek.
07/11 02u15  Fossiel gevonden van niet eerder ontdekte voorganger aap Duitse wetenschappers hebben aan de hand van eerder gevonden fossielen een nieuwe voorganger van de aap ontdekt. Het gaat om een variant die miljoenen jaren geleden een manier ontwikkelde om op de achterpoten te lopen.
06/11 00u00  Onderzoek: Moderne mens is afkomstig uit Noord-Botswana De moderne mens is waarschijnlijk afkomstig uit het noorden van Botswana. Het was al bekend dat de mens zijn oorsprong in Afrika heeft, maar nu kan voor het eerst een precieze regio aangewezen worden als plaats van herkomst van de homo sapiens. Zuid-Afrikaanse en Australische onderzoekers beschrijven de oorsprong van de mens in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.
Laatste update: maandag 11 november 2019, 23u15Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

19x Klant ontwapent overvallers van Carrefour Market in Flémalle13/11 02u30 - De Standaard: Wetenschap: In Flémalle, in de provincie Luik, is dinsdag rond 19.30 uur een overval gepleegd op een Carrefour Market. Dat heeft de lokale politie gemeld.
19x Eigenares (79) van platgebrand asielcentrum: “Ik heb maar één wens: de asielzoekers op champagne trakteren”13/11 02u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Het beste antigif dat Limburg te bieden heeft tegen haat jegens asielzoekers: Maike Wijnants, zeg maar Maike de Onverzettelijke uit Groot-Spouwen (Bilzen). Het is haar rusthuis dat zondagnacht in brand werd gestoken. In de pyjama van haar overleden man zag de 79-jarige weldoenster de vlammen metershoog oplaaien. “Normaal ben ik een bleiter. Maar nu ben ik zo kwaad, zo teleurgesteld dat ik nog geen traan heb gelaten.”
19x Acteurs kijken samen naar nieuwe Kampioenen-film: patatten, saucissen én Julie Vermeire13/11 02u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Gedaan met de exotische uitstapjes in de F.C. De Kampioenen-films. De vierde blijft dicht bij huis en is zo Vlaams als patatten met saucissen. “De film keert terug naar de roots”, zegt scenariste en actrice An Swartenbroekx, die gisteren met de voltallige cast verzamelde om Viva Boma! voor het eerst te bewonderen.
16x Zes BV’s varen met zeilboot naar Guadeloupe voor nieuw Vier-programma: “Ze beseffen niet waaraan ze beginnen”13/11 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Voor het nieuwe Vier-programma ‘Over de oceaan’ kiezen zes BV’s het ruime sop. Geleid door kapitein Piet Smet ondernemen ze een zeiltocht naar Guadeloupe. Elk krijgt een eigen functie toegewezen. “Volgens mij beseffen ze nog niet helemaal waaraan ze begonnen zijn”, zegt ex-zeilster Evi Van Acker. Zij lijst de vier grote zeilgevaren op.
16x Voormalig danscafé De Kadans maakt plaats voor 17 appartementen13/11 02u00 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Op de hoek van de Grote Baan en de Sint-Elisabethstraat in Melsele pronkte vroeger het populaire café en feestzaal De Kadans. Na twee jaar leegstand werd het gebouw gesloopt. Binnenkort komt er een appartementsgebouw met vier bouwlagen.
15x Eighties en nineties waren makkelijk, maar hoe benoem je het voorbije decennium?13/11 15u45 - Het Laatste Nieuws: Wetenschap: Op 1 januari 2020 start een nieuw decennium, of een periode van tien jaar. Het woord is afkomstig van het Latijnse decem, dat tien betekent, in...
15x Rapport van de heenronde: Club Brugge boven, maar ook Antwerp en Malinwa kleuren de statistieken13/11 05u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: De heenronde van de Jupiler Pro League ligt achter ons, op twee inhaalduels (Antwerp – AA Gent en Charleroi – Club Brugge) en een gestaakte derby (STVV – Genk) na. Hoog tijd om een tussenbalans op te maken met een elftal interessante statistieken. Titelfavoriet Club Brugge domineert heel wat klassementen, maar ook Antwerp FC en KV Mechelen laten van zich horen.
15x De bocht is ingezet: Open Vld en CD&V geloven niet meer in regering met N-VA13/11 02u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: De Vlaamse liberalen en christendemocraten verzetten zich niet langer tegen een federale regering zonder N-VA. “We krijgen steeds meer signalen dat zij eigenlijk hebben afgehaakt”, klinkt het binnen CD&V en Open Vld. De N-VA-aanvallen richting informateur Paul Magnette (PS), de hernieuwde Vlaams-nationale eisen en de tweets van Theo Francken maken dat CD&V en Open Vld makkelijker hun langverwachte bocht kunnen maken.
15x Dominic Thiem verslaat Novak Djokovic op ATP Finals na marathonmatch13/11 00u30 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Dominic Thiem (ATP 5) heeft dinsdag zijn tweede groepswedstrijd in de poule Bjorn Borg op de ATP Finals in de Londense O2 Arena winnend afgesloten. De Oostenrijker had liefst twee uur en vijftig minuten nodig om de Serviër Novak Djokovic (ATP 2), vijfvoudig winnaar en vorig jaar verliezend finalist, in drie sets (6-7 (5/7), 6-3 en 7-6 (7/5)) te verslaan.
14x Twee nieuwe gevallen van longpest veroorzaken paniek in China13/11 12u15 - Het Laatste Nieuws: Wetenschap: De Chinese overheid roept de bevolking op zichzelf te beschermen tegen een mogelijke besmetting met de pest. Gisteren was er paniek ontstaan nadat...

Statistieken

Artikels:
30557
Gelezen:
30748
Aantal lezers nu:
65


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven