donderdag 13 december 2018, week 50


U bent nu hier: Meer nieuws van De Financiële Telegraaf

Laatste updatecontrole: vandaag om 16u15
 

De Financiële Telegraaf

Verbergen Tonen
13/12 16u15  Oproep: droomhuis in 2018 gekocht? De huizenmarkt boekte dit jaar prijsrecord na prijsrecord. Door het grote tekort, werd het alleen steeds lastiger in de Randstad om een woning voor een fijne prijs te vinden. Steeds meer jongeren gingen hierdoor weer bij hun ouders wonen.
13/12 16u00  Europese beurzen licht lager De meeste Europese aandelenbeurzen deden donderdag een stapje terug, na het sterke herstel in de afgelopen twee handelsdagen. Beleggers hielden de ontwikkelingen rond de brexit en de Italiaanse begrotingsplannen in de gaten en reageerden op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB).
13/12 15u45  Koerssprong GE op hoger Wall Street De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag iets hoger geopend. Beleggers op Wall Street volgen de ontwikkelingen rond het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China nog altijd nauwgezet. Ook kauwden ze op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB).
13/12 15u00  Beurs: Draghi schokt beleggers niet Het verlies voor de AEX liep halverwege de middag terug. Beleggers leken tevreden met de mededelingen van de Europese Centrale Bank, hoewel deze geen grote verrassingen bevatten.
13/12 15u00  Fonds van Triodos krijgt beursnotering Een fonds voor microfinanciering van de vermogensbeheertak van Triodos krijgt volgend jaar een beursnotering. Het Triodos Fair Share Fund wordt daarmee als zogeheten open fonds voor gemene rekening per 1 januari ook beschikbaar zijn voor beleggers die geen beleggingsrekening bij Triodos Bank hebben.
13/12 15u00  'Wall Street opent hoger na ECB-besluit' De aandelenbeurzen in New York gaan donderdag naar verwachting met kleine koerswinsten openen. Beleggers op Wall Street blijven de ontwikkelingen volgen rond het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China. Ook wordt met een schuin oog gekeken naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB).
13/12 15u00  ECB stelt groeiramingen EU neerwaarts bij De Europese centrale bank verlaagt de groeiramingen voor dit jaar en volgend jaar vanwege de handelsspanningen en de onrust in de opkomende markten. Dat heeft ECB-president Mario Draghi gemeld tijdens toelichting op het rentebesluit.
13/12 14u45  ECB zet mes in groeiramingen De Europese centrale bank verlaagt de groeiramingen voor dit jaar en volgend jaar vanwege handelsspanningen en onrust in opkomende markten.
13/12 14u45  Uitkeringsaanvragen VS nemen af Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is afgelopen week gedaald tot 206.000. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid bekend.
13/12 14u45  Importprijzen VS flink gedaald De importprijzen in de Verenigde Staten zijn in november met 1,6 procent afgenomen in vergelijking met de voorgaande maand. Dat blijkt uit cijfers van de Amerikaanse overheid.
13/12 14u45  NSI krijgt HNK-kantoor Amsterdam Schinkel vol Vastgoedinvesteerders NSI heeft een aantal nieuwe huurovereenkomsten afgesloten. Daarmee wist het zijn onlangs verbouwde pand HNK Amsterdam Schinkel binnen zes maanden volledig verhuurd te krijgen.
13/12 14u30  Coca-Cola investeert in recycle start-up Frisdrankproducent Coca-Cola steekt geld in de Eindhovense start-up Ioniqa. Doel van de investering is om het recyclen van PET-plastic te bevorderen. Financiële details brachten de partijen niet naar buiten.
13/12 14u15  Turkse rente blijft ongemoeid op 24% De Turkse centrale bank handhaaft het belangrijkste rentetarief op 24 procent met het oog op de hoge inflatie en de sterk afgezwakte Turkse lira. Er was algemeen verwacht dat de centrale bank de rente ongemoeid zou laten.
13/12 14u00  ECB maakt einde aan opkoopprogramma De Europese centrale bank koopt zoals verwacht deze maand voor de laatste keer €15 miljard aan obligaties. Daarmee komt vanaf begin volgend jaar een einde aan het omvangrijke opkoopprogramma, dat in maart 2015 van start ging. De belangrijkste rentetarieven van de ECB blijven ongewijzigd tot in ieder geval na de zomer van 2019.
13/12 13u45  EU-hof tikt Brussel op vingers over meting dieseluitstoot De Europese Commissie moet binnen een jaar opnieuw vaststellen hoeveel stikstof nieuwe dieselauto’s mogen uitstoten. Brussel was niet bevoegd toen het de normen voor praktijktesten in 2016 versoepelde. Dat is het oordeel van het Gerecht van de Europese Unie in zaken die de steden Brussel, Parijs en Madrid hadden aangespannen.
Laatste update: vandaag om 16u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
13/12 13u30  EU-hof tikt Brussel op vingers over dieseluitstootDe Europese Commissie moet binnen een jaar opnieuw vaststellen hoeveel stikstof nieuwe dieselauto’s mogen uitstoten. Brussel was niet bevoegd toen het de normen voor praktijktesten in 2016 versoepelde. Dat is het oordeel van het Gerecht van de Europese Unie in zaken die de steden Brussel, Parijs en Madrid hadden aangespannen.
13/12 13u30  Qualcomm wil verkoopverbod nieuwste iPhonesDe Amerikaanse chipreus Qualcomm wil dat het verkoopverbod op smartphones van Apple in China wordt uitgebreid met de nieuwste modellen van de techreus. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times, die zich baseert op advocaten van Qualcomm.
13/12 13u15  KBC zet Unilever op voetstuk in 2019Het Belgische bankconcern heeft levensmiddelenconcern Unilever geslecteerd in de lijst met topaandelen voor 2019.
13/12 13u00  Voorzichtige belegger wacht op DraghiDe AEX zag het verlies tijdens lunchtijd licht oplopen. Beleggers namen in aanloop naar de persconferentie van ECB-topman Draghi her en der winst, na twee fraaie beursdagen. De verliezen van de zwaargewichten ASML en Shell drukten stevig op de index.
13/12 12u30  Column: Houdini-act van MayDe Britse premier Theresa May heeft dinsdagavond een motie van wantrouwen overleefd. Hierdoor komt een ordelijke Brexit helaas geen stap dichterbij.
13/12 12u30  ’Kwart schuldenaren heeft verstandelijke beperking’Mensen met schulden hebben vaak een lager IQ. Sterker nog: een kwart van de mensen in de schuldhulpverlening heeft waarschijnlijk een licht verstandelijke beperking.
13/12 11u45  Historische scheepswerf De Delft faillietDe historische scheepswerf De Delft in Rotterdam waar een replica van VOC-schip 'Delft' wordt gebouwd is failliet.
13/12 11u45  'Galapagos potentiële overnameprooi'Biotechnologiebedrijf Galapagos is in potentie een overnameprooi. Dat schrijft Credit Suisse in een rapport over het in Amsterdam genoteerde bedrijf. De Zwitsers verhoogden daarin hun advies en het koersdoel voor het AEX-fonds.
13/12 11u30  ’ECB zet mes in prognose inflatie en groei’De Europese Centrale Bank (ECB) gaat zijn verwachtingen voor de inflatie en economische groei in 2019 naar beneden bijstellen. Dat meldden ingewijden bij de ECB aan persbureau Bloomberg.
13/12 11u30  Beursverslag: Beursreuzen drukken op AEXDe Amsterdamse beurs koerst donderdag licht in het rood. Randstad en ING gaan voorop. Onderaan staan beursreuzen ASML en Shell.
13/12 11u30  Shell en Aegon steraandelen bij Belgisch beurshuisOlie- en gasreus RD Shell en verzekeraar Aegon zijn opgenomen in de favorietenlijst bij de Belgische broker Leleux.
13/12 11u15  Shell en Aegon steraandelen bij Belgische beurshuisOlie- en gasreus RD Shell en verzekeraar Aegon zijn opgenomen in de favorietenlijst bij de Belgische broker Leleux.
13/12 11u15  Kendrion moet schadevergoeding terugbetalenKendrion moet een eerdere schadevergoeding van bijna 600.000 euro van het Europese Hof van Justitie terugbetalen. Dat heeft de hoogste rechter van de EU bepaald Volgens de rechter is het onterecht dat Kendrion werd gecompenseerd, omdat de behandeling van een kartelzaak te lang op zich liet wachten. Daarbij gaat het expliciet om de kosten voor de bankgarantie door Kendrion.
13/12 11u00  IEA: kans op overaanbod op oliemarktHet is nog te vroeg om te zeggen de productiebeperking door oliekartel OPEC en zijn bondgenoten succesvol zal zijn bij het in balans brengen van de oliemarkt. Er kan in 2019 nog steeds sprake zijn van overaanbod op de markt. Dat schrijft het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in zijn maandrapport.
13/12 10u30  Beursverslag: ING vooraan op lager DamrakDe Amsterdamse beurs is donderdag licht in het rood gezakt. ING gaat voorop. Onderaan stonden Philips en chipmachinereus ASML.
13/12 10u30  'Positief effect AIO II-deal Van Lanschot'De verkoop van een belang in de apothekersketen AIO II door Van Lanschot Kempen zal een positieve impact hebben op de kapitaalpositie van de bank. Dat schrijven analisten van ING naar aanleiding van de aankondiging van de verkoop.
13/12 10u30  Zorgshoppers gaan voor goedkope verzekeringDe restitutiepolis, de zorgverzekering die vrije zorgkeuze biedt, verliest aan populariteit. Vier op de vijf overstappers kiezen voor de goedkopere naturapolis, meldt vergelijkingssite Independer.
13/12 10u30  Goedkoop elektrisch rijden met fiscale trucEen afvalverwerkingsbedrijf heeft een fiscale mogelijkheid ontdekt waardoor het spotgoedkoop wordt met een elektrische auto te rijden. De belastingdienst zou ermee hebben ingestemd.
13/12 10u15  'Sif kan positief nieuws gebruiken na koersval'Funderingsspecialist Sif kan wel wat positief nieuws gebruiken na de koersval van de afgelopen tijd en de zwakke cijfers over het derde kwartaal. Dat schrijft ING in een rapport over de onderneming.
13/12 10u15  Amsterdam wil minder cash in winkelsBurgemeester Femke Halsema heeft een groep Amsterdamse winkeliers uitgenodigd met als doel om transacties met contant geld terug te dringen.10 
13/12 10u15  Curetis snijdt in eigen organisatieHet Duitse biotechnologiebedrijf Curetis gaat flink reorganiseren. Daarbij moet bijna een derde van het personeel vrezen voor zijn baan. Het in Amsterdam genoteerde bedrijf heeft een bedrag van 200.000 euro tot 400.000 euro gereserveerd om de reorganisatie te bekostigen. Bij Curetis werken ruim 120 medewerkers.
13/12 10u00  Signify schrapt banen in TurnhoutLampenfabrikant Signify schrapt in Turnhout 158 banen. Dat stelt een afgevaardigde van de Belgische vakbond ABVV.
13/12 10u00  Zorgen om platformeconomieNederlanders maken zich zorgen om de huidige platformeconomie waar consumenten en ondernemingen op digitale platforms zaken met elkaar doen. Ze zien daarnaast ook veel voordelen. Een grote meerderheid verwacht daarom dat platforms in de toekomst alleen maar belangrijker worden.
13/12 09u45  G4S overweegt geldtransport te verkopenHet Britse beveiligingsbedrijf G4S overweegt te stoppen met zijn waardetransporten, vanwege de zwakkere vraag door de sluiting van veel bankfilialen en een golf aan overvallen op gepantserde geldwagens in Zuid-Afrika.
13/12 09u30  Column: Tijdelijke herstelbeweging AEXDe slotbeweging onder de zone 500 – 501 heeft tot op heden slechts 1 dag geduurd. Toch acht ik de kans groot dat de neerwaartse weg in de komende tijd zal worden vervolgd naar lagere niveaus.
13/12 09u30  Neus voor wijn en lekkere geurenEen 100% natuurlijk parfum. Frances Shoemack kon het zes jaar geleden niet vinden. Zo ontstond het idee een eigen natuurlijk parfummerk te beginnen.
13/12 09u30  Makro-moeder voorziet winstvalHet Duitse groothandelsbedrijf Metro verwacht in het lopende boekjaar minder winst te maken dan een jaar eerder. Het bedrijf zegt de nodige kosten te moeten maken om de Russische activiteiten te stroomlijnen. Verder nemen digitaliseringskosten een hap uit het rendement.
13/12 09u30  AkzoNobel zet stap in ChinaAkzoNobel heeft het minderheidsbelang van Swire Industrial Limited in de samenwerking AkzoNobel Swire Paints (ANSP) overgenomen. Daarmee heeft het verfbedrijf het volledige eigendom verkregen, zo werd donderdag bekendgemaakt. Financiële details werden niet verstrekt.
13/12 09u30  Beursverslag: Financials vooraan op hoger DamrakDe Amsterdamse beurs is donderdag licht hoger van start gegaan. ING en ASR zitten in de kopgroep. Onderaan staan beursreuzen ASML en Shell.
13/12 09u15  Canadezen vast voor bedreigen veiligheidChina zegt twee Canadezen vast te houden omdat ze verdacht worden van activiteiten die een gevaar vormen voor de staatsveiligheid. Dat heeft het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag verklaard.
13/12 09u00  Pakketjes later door kerststakingKerstkaarten en pakketjes liggen de komende dagen later in de bus door de staking van FNV bij PostNL. Dat is de inschatting van PostNL, die de staking vandaag nog via de rechter probeert te voorkomen. De acties van FNV gaan door tot en met zaterdag. „We kunnen niet voorspellen wat de impact van de staking is. Dit brengt PostNL onevenredige schade toe en brengt risico’s met zich mee”, zegt een woordvoerder tegen De Telegraaf.
13/12 08u45  'Nissan haalt geld op bij Chinese dochter'Automaker Nissan is van plan omgerekend bijna 1 miljard euro terug te halen van zijn Chinese dochter. Dat meldden ingewijden rond de kwestie. Het is het Japanse bedrijf er alles aan gelegen om zijn financiële slagkracht te vergroten, nu er scheurtjes aan het ontstaan zijn in de samenwerking met zijn Franse partner Renault. Het geld moet naar verluidt eind januari zijn overgemaakt.
13/12 08u30  CBS: brievenbusfirma’s sluizen 3665 miljard wegHet grootste deel van de buitenlandse investeringen in Nederland stroomt via brievenbusfirma's het land weer uit. Het gaat om ongeveer 80 procent van de 4587 miljard euro die vorig jaar Nederland binnenkwam.
13/12 08u30  Duitse inflatie bevestigd op 2,3 procentDe inflatie in Duitsland is in november uitgekomen op 2,3 procent op jaarbasis. Dat blijkt uit definitieve cijfers van het Duitse federale statistiekbureau.
13/12 08u30  'Beurshandel in teken brexit, Italië en ECB'De aandelenbeurs in Amsterdam lijkt donderdag iets hoger te openen. Ook elders in Europa zullen de beurzen afwachtend beginnen na het sterke herstel in de afgelopen twee handelsdagen. Beleggers blijven de ontwikkelingen rond de brexit en de Italiaanse begrotingsplannen volgen. Ook komt de Europese Centrale Bank (ECB) later op de dag met een rentebesluit.
13/12 08u30  Boodschappen zijn nu al duurderSupermarkt Jumbo is bezig de prijzen van duizenden producten te verhogen. „Het lijkt erop dat Jumbo in aanloop naar de btw-verhoging van volgend jaar de prijzen alvast naar boven aanpast”, zegt mede-eigenaar Thijs van der Tuin van prijsdataleverancier IPVdata, die dagelijks de prijzen in de supermarkten scant.
13/12 08u15  Bonden sturen brandbrief naar metaalbedrijvenDe vakbonden FNV, CNV, De Unie en VHP2 laten maandag een brandbrief bezorgen bij circa achthonderd bedrijven in de metaalsector. Met deze stap willen ze een doorbraak forceren in hun ruzie met werkgeverskoepel FME, die ze een 'halsstarrige' en 'onverantwoordelijke' houding verwijten.
13/12 08u15  ’Topartsen hebben contracten met producenten hulpmiddelen’Tientallen topartsen van universitaire medische centra blijken contracten te hebben met internationale producenten van medische hulpmiddelen, variërend van implantaten als hartkleppen tot bekkenbodemmatjes.
13/12 08u15  Recordomzet voor accountant KPMGAccountantskantoor KPMG International heeft het afgelopen boekjaar wereldwijd een recordomzet in de boeken gezet. De in Londen gevestigde firma sloot de twaalf maanden tot en met september af met bijna 29 miljard dollar (25,5 miljard euro) aan opbrengsten. Resultaten van de Nederlandse tak gaf KPMG niet los.
13/12 08u15  Column: Is het allemaal zo slecht?De financiële markten hebben een tumulteuse paar maanden achter de rug en dan druk ik me nog mild uit. In Europa zakten de aandelenkoersen met 10 procent of meer en ook de opkomende markten kregen er goed van langs. De Amerikaanse aandelen hielden hun hoofd, net, boven water. De langetermijnrentes in de sterke landen, zoals Duitsland en Nederland, zakten behoorlijk. Beleggers zochten schutting in die veilige havens op de woeste financiële oceaan.
13/12 08u15  Canadese zakenman vermist in ChinaChina heeft mogelijk opnieuw een Canadees vastgezet. Zakenman Michael Spavor nam contact op met het Canadese ministerie van Buitenlandse Zaken nadat hij door de Chinese politie was ondervraagd. Sindsdien is niets meer van hem vernomen en is niet bekend waar hij is. Dit heeft een woordvoerder van het ministerie woensdagavond laat gezegd.
13/12 07u45  Burns krijgt alle touwtjes in handen bij VEONVEON heeft Ursula Burns benoemd als topvrouw en voorzitter van het telecomconcern. Burns, die al sinds juli vorig jaar de voorzittershamer hanteerde en sinds maart dit jaar ook uitvoerend preses van de in Amsterdam genoteerde onderneming was, krijgt daarmee nu op papier alle touwtjes in handen.
13/12 07u45  Bazooka ECB mist zijn doelMario Draghi, president van de Europese Centrale Bank (ECB), kondigt donderdag waarschijnlijk officieel het einde van het kwantitatieve verruimingsprogramma aan. Maar Draghi’s belangrijkste doel is niet behaald.
13/12 07u30  'Techbedrijf SoftBank neemt afstand van Huawei'Het Japanse telecom- en technologieconcern SoftBank neemt afstand van het Chinese techbedrijf Huawei Technologies. De onderneming vervangt zijn 4G-infrastructuur komend jaar door apparatuur van branchegenoten als Ericsson en Nokia. Dat melden Japanse media.
13/12 07u30  Nikkei zet stijging voortDe Japanse effectenbeurs zette donderdag de stijging voort na het stevige herstel een dag eerder. Het optimisme over de handelsonderhandelingen tussen China en de Verenigde Staten bleef zorgen voor een positieve stemming onder beleggers. Ook Elders in het Verre Oosten gingen de beursgraadmeters omhoog.
13/12 07u15  Nieuw-Zeeland akkoord met overname GemaltoDe toezichthouder in Nieuw-Zeeland heeft goedkeuring gegeven aan de overname van de in Amsterdam genoteerde digitaal beveiliger Gemalto door het Franse technologieconcern Thales. Dat werd donderdag bekendgemaakt. Thales moet van de Commerce Commission wel zijn divisie hardware-beveiligingsmodules voor algemeen gebruik afstoten.
13/12 07u00  Export groeit in oktoberHet volume van de goederenexport was in oktober 5,1 procent groter dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De stijging is groter dan in september.
12/12 23u30  Ajax moet groepswinst aan Bayern latenIn een meeslepend gevecht heeft Ajax de winst in groep E van de Champions League aan Bayern München moeten laten. Beide ploegen knokten zich met ieder drie doelpunten en één rode kaart naar een gelijkspel (3-3) in de Johan Cruijff ArenA.
12/12 22u30  Winsten voor Amerikaanse beurzenDe aandelenbeurzen in New York zijn woensdag in het groen gesloten, hoewel aan het einde van de handelsdag de stevige winsten wat inzakten. Optimisme over de handelsgesprekken tussen China en de Verenigde Staten steunde het sentiment op de beursvloeren. De Amerikaanse president Donald Trump verklaarde persoonlijk in te willen grijpen in de affaire Huawei als dat de relatie met Peking ten goede komt.
12/12 22u30  May houdt steun parlementariërs eigen partijDe Britse premier Theresa May heeft een motie van wantrouwen van een groep parlementariërs uit haar eigen Conservatieve partij overleefd. De meerderheid van de 317 parlementsleden liet de door de brexit fel omstreden May niet vallen. Van de Conservatieven stemden 200 voor de premier en 117 stemden tegen haar.
12/12 22u15  Britse premier May kan aanblijvenDe Britse premier Theresa May heeft een motie van wantrouwen van een groep parlementariërs uit haar eigen Conservatieve partij overleefd. De meerderheid van de 317 parlementsleden liet de door de Brexit fel omstreden May niet vallen. Van de Conservatieven stemden 200 voor de premier en 117 stemden tegen haar.
12/12 20u45  ’Veel fabeltjes over flexibele kantoren’Flexibele kantoorruimte is allang niet meer alleen iets voor zzp’ers. Bedrijven huren hele verdiepingen af, vertelt Regus-bestuurder Annelou de Groot in Amsterdams meest winstgevende kantoorgebouw Rivierstaete.
12/12 20u45  Hudson’s lijdt in ons land zware verliezenWarenhuis Hudson’s Bay (HBC) staat er beroerd voor. De nieuwe directie maakt zich grote zorgen over de zware investeringen in ons land en de achterblijvende omzetten. Uit interne stukken blijkt dat de dertien warenhuizen in Nederland dit jaar meer dan €80 miljoen verlies draaien. Een ontslagronde wordt niet uitgesloten.
12/12 20u30  Ex-GTST-ster verdient lekker aan crypto’sHet was een opmerkelijke carrièreswitch van Ruud Feltkamp: stoppen met acteren in GTST en zich volledig richten op de handel in cryptovaluta. In de crypto-update legt hij uit dat hij er geen seconden spijt van heeft.
12/12 20u15  Column: ING-baas Hamers is getapte jongen afDan ben je de man van twee miljoen - die begin dit jaar korte tijd in de waan leefde de man van drie miljoen te worden - en dan moet je zó door het stof. Het was bijna zielig.
12/12 19u45  Handelsoptimisme stuwt Wall StreetDe aandelenbeurzen in New York stonden woensdag duidelijk in de plus. Optimisme over de handelsgesprekken tussen China en de Verenigde Staten steunde het sentiment op de beursvloeren. De Amerikaanse president Donald Trump verklaarde persoonlijk in te willen grijpen in de affaire Huawei als dat de relatie met Peking ten goede komt.
12/12 19u30  Meeste Amerikanen krijgen geen loonsverhoging62% van de Amerikanen heeft dit jaar geen loonsverhoging of een beter betaalde baan gekregen. Dit blijkt uit een onderzoek van Bankrate.com.
12/12 19u30  Droplikeur valt in de smaakEen alcoholisch salmiakdropdrankje: daar zit buiten dropland Nederland toch niemand op te wachten? Niets is minder waar. De ondernemers achter Salmari moeten zelfs oppassen dat ze niet te snel in te veel landen lanceren.
12/12 19u30  Dit moet de bedreigde banaan reddenNog voor de kerst wordt de eerste tros Nederlandse bananen geoogst in de kas van Wageningen University & Research. Professor Gert Kema hoopt dat dit de oplossing is voor het wereldwijde schimmelprobleem van de banaan.
12/12 19u15  ’Spannende tijden verzekeraars door strenger toezicht’Levensverzekeraars kunnen na eerdere aanscherping nog strenger verzekeringstoeverwachten. Dat maakt de toekomst voor kleinere verzekeraars spannend, denkt KPMG.
12/12 18u45  Italiaanse vicepremier wijst op tekort ParijsAls de Fransen een groter begrotingstekort dan voorzien kunnen hebben, waarom Italië dan niet? Deze vraag stelde de Italiaanse vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini. Premier Giuseppe Conte overlegt met voorzitter Juncker van de Europese Commissie (EC) over de begrotingsvoorstellen van Italië.
12/12 18u30  Sif krijgt order van Dredging InternationalSif heeft van Dredging International de opdracht gekregen voor de productie van 58 monopiles en het zogeheten primaire staal van de overgangsstukken voor het offshore windpark SeaMade. Dat maakte de funderingsspecialist woensdag bekend, zonder het verstrekken van financiële details.
12/12 18u30  Aris nieuwe commissaris bij RabobankAnnet Aris is door de algemene ledenraad van Rabobank benoemd tot lid van de raad van commissarissen. Dat werd woensdag bekendgemaakt. Ze is benoemd voor een periode van vier jaar.
12/12 18u15  Van Lanschot verkoopt belang in apothekersketenVan Lanschot Kempen verkoopt zijn belang in apothekersketen AIO II. De verkoop zal naar verwachting begin volgend jaar worden afgerond en op de deal wordt een boekwinst voorzien van circa 35 miljoen euro.
12/12 18u00  Registratie boeren tegen grootschalige fraudeHet mestbeleid gaat op de schop. De huidige regels zijn zo ingewikkeld dat naleving en toezicht erop nagenoeg onmogelijk is. Daarnaast past het huidige beleid niet bij de inrichting die minister Schouten (landbouw) voor ogen heeft voor de agrarische sector. Inmiddels pleit ook landbouworganisatie LTO voor een radicale omslag.
12/12 18u00  Beurs (slot): Feestelijke sfeer laat AEX vlammenDe Amsterdamse beurs bracht woendag een prachtige winst over de streep. De hoop dat Amerika en China de langslepende handelsvete uit de weg kunnen ruimen, stuwde de AEX tot net onder de grens van 510 punten. Bij de hoofdfondsen vielen Altice Europe en Galapagos het meest in de smaak. In de Midkap stond Aperam in het zonnetje.
12/12 17u45  Flinke winsten voor Europese beurzenDe Europese aandelenbeurzen zijn woensdag stevig in het groen gesloten. De stemming op de beursvloeren werd gesteund door opmerkingen van de Amerikaanse president Donald Trump, die aangaf optimistisch te zijn over de kansen op een handelsdeal met China. Verder ging de aandacht uit naar de ontwikkelingen rond de brexit.
12/12 17u45  Beurs: Feestelijke sfeer laat AEX vlammenDe Amsterdamse beurs bracht woendag een prachtige winst over de streep. De hoop dat Amerika en China de langslepende handelsvete uit de weg kunnen ruimen, stuwde AEX tot net onder de grens van 510 punten. Bij de hoofdfondsen vielen Altice Europe en Galapagos het meest in de smaak.
12/12 17u30  PostNL wil FNV-acties bij rechter stoppenPostNL sleept vakbond FNV voor de rechter. De post- en pakketbezorger wil voorkomen dat er stakingen worden georganiseerd die de bezorging tijdens de drukke eindejaarsperiode in gevaar kunnen brengen.
12/12 17u15  Grote deal rond lithium Duitsland en BoliviaDuitsland en Bolivia hebben een langjarige deal gesloten voor de levering van lithium voor gebruik in batterijen van elektrische auto's. Het Boliviaanse staatsbedrijf YLB sloot daarvoor een samenwerkingscontract met het Duitse technologiebedrijf ACI Systems.
12/12 17u00  ING-topman ’sowieso tevreden’ met zijn salarisTopman Ralph Hamers van ING ging woensdag in de Tweede Kamer nogmaals flink door het stof, over het plan om zijn salaris flink te verhogen én de megaschikking voor witwaspraktijken bij zijn bank. Van een vertrek wil Hamers echter niet weten.
12/12 16u45  'Topoverleg over Duitse bankenfusie'De Duitse regering is intensief bezig met een mogelijke fusie van Deutsche Bank en Commerzbank, de twee grootste banken van Duitsland. Volgens bronnen tegen persbureau Bloomberg is er topoverleg geweest tussen minister van Financiën Olaf Scholz en topman Christian Sewing van Deutsche Bank over een eventuele samenvoeging van de grote financiële concerns.
12/12 16u45  ‘KLM is de pinautomaat van de Fransen’Hoe kan het dat de protesten van de gele hesjes, de KLM op kosten gaan jagen? Luchtvaartverslaggever Yteke de Jong legt het uit.
12/12 16u45  Beurs: AEX flirt met aftrap eindejaarsrallyNa de mooie gang van zaken van een dag eerder hield de Amsterdamse beurs woensdag de vaart er uitstekend in. De hoop dat op handelsgebied de kou uit de lucht zal gaan tussen Amerika en China wakkerde de kooplust bij beleggers flink aan.
12/12 16u30  ’China zet deur verder open voor buitenlandse bedrijven’China zou de deur naar zijn economie voor buitenlandse bedrijven nog verder willen opengooien. Dat schrijft zakenkrant The Wall Street Journal, die inzage had in de plannen van de Chinese regering.
12/12 16u15  'Meer toegang China buitenlandse bedrijven'China zou de deur naar zijn economie voor buitenlandse bedrijven nog verder willen opengooien. Dat schrijft zakenkrant The Wall Street Journal, die inzage had in de plannen van de Chinese regering.
12/12 16u15  DNB: zorgvuldig bij besluit over hertoetsingDe Nederlandsche Bank (DNB) gaat zorgvuldig te werk bij een besluit over eventuele hertoetsing van bankbestuurders. Daarbij kan informatie die de betreffende instelling zelf heeft geleverd, nooit doorslaggevend zijn. Dat heeft toezichtdirecteur Frank Elderson gezegd in een gesprek met de Tweede Kamer.
12/12 16u00  Europese beurzen verder omhoogDe Europese aandelenbeurzen stonden woensdag stevig in het groen, waarmee het herstel van een dag eerder verder werd uitgebouwd. De stemming werd gesteund door opmerkingen van de Amerikaanse president Donald Trump, die stelde optimistisch te zijn over de kansen op een handelsdeal met China. Verder ging de aandacht uit naar de ontwikkelingen rond de brexit.
12/12 16u00  Beurs: Handelshoop brengt zon naar AEX toeHet optimisme vierde woensdag in de late middaghandel nog steeds hoogtij op de Amsterdamse beurs. Beleggers grepen signalen over voorspoedige handelsgesprekken tussen China en Amerika aan om over een breed front in de markt te stappen. Vooral Unibail en Aalberts deden goede zaken. In de Midkap blonk Air France KLM uit.
12/12 15u45  Wall Street opent met forse plussenDe aandelenbeurzen in New York zijn woensdag duidelijk in de plus geopend. Optimisme over de handelsgesprekken tussen China en de Verenigde Staten steunde het sentiment. De Amerikaanse president Donald Trump verklaarde persoonlijk in te willen grijpen in de affaire Huawei als dat de relatie met Peking ten goede komt. Ook worden de brexitperikelen gevolgd op Wall Street.
12/12 15u00  'Handelshoop heeft overhand op Wall Street'De aandelenbeurzen in New York openen woensdag naar verwachting in de plus. Optimisme over de handelsgesprekken tussen China en de Verenigde Staten heeft de overhand. De Amerikaanse president Donald Trump verklaarde persoonlijk in te willen grijpen in de affaire-Huawei als dat de relatie met Peking ten goede komt. Verder wordt onder meer gekeken naar het nieuwste inflatiecijfer dat de Amerikaanse overheid heeft gepresenteerd.
12/12 15u00  Beurs: AEX sprint met grote animo omhoogOp het Damrak brak de zon woensdag na de lunch steeds meer door. Beleggers voelden zich gesteund door de verwachting dat Italië water bij de wijn gaat doen in het begrotingsconflict met Brussel en het toegenomen vertrouwen dat de ergste kou tussen Amerika en China zal verdwijnen. De techfondsen ASML en Philips konden op flinke kopersinteresse rekenen.
12/12 14u45  Inflatie VS afgezwakt in novemberDe inflatie in de Verenigde Staten is in november afgezwakt naar 2,2 procent op jaarbasis, van 2,5 procent een maand eerder. Dat blijkt uit cijfers van de Amerikaanse overheid.
12/12 14u15  Moody's: omzetgroei vraagstuk voor telecomEuropese telecombedrijven zullen de nodige moeite krijgen met het opvoeren van hun omzetten volgend jaar. Onder meer de hevige concurrentie en de tragere economische groei zitten de bedrijven dwars, zo meldde kredietbeoordelaar Moody's in een rapport over de sector.
12/12 14u00  Nederlander Bram Schot houdt stuur vast bij AudiDe Nederlander Bram Schot is benoemd tot topman van het Duitse automerk Audi. Hij gaf eerder al op tijdelijke basis leiding aan het bedrijf uit Ingolstadt, na de arrestatie van voormalig topman Rupert Stadler in juni.
12/12 13u45  OPEC verwacht minder sterke olievraagDe vraag naar olie van oliekartel OPEC zag volgend jaar minder sterk uitvallen dan eerder verwacht. Dat schrijft de organisatie in haar maandrapport.
12/12 13u45  LIVEBLOG: ING-topman Hamers gaat diep door het stofLees meer >
12/12 13u15  Rigail nieuwe baas van Air FranceAnne Rigail wordt de nieuwe baas van luchtvaartmaatschappij Air France. Dat bevestigde moederbedrijf Air France-KLM woensdag, nadat berichten over haar benoeming al eerder de ronde deden. De Française is de opvolger van AF-KLM-baas Ben Smith, die op tijdelijke basis ook de leiding had over Air France.
12/12 13u00  BAM gaat wegen aanpakken in OverijsselBouwbedrijf BAM heeft de voorlopige gunning van de Vechtdal Verbinding gewonnen. De aanpak van de N340, N377 en N48 in Overijssel begint midden volgend jaar en moet in 2023 afgerond zijn. Financiële details werden niet gegeven.
12/12 13u00  Beurs: Lunch smaakt goed op gastvrij DamrakOp het Damrak zat woensdag rond de lunch de stemming er nog steeds goed in. De aangewakkerde hoop bij beleggers dat Amerika en China er uiteindelijk in zullen slagen om de strijdbijl te gaan begraven droeg sterk bij aan het opgewekte sentiment. Vooral aandelen Unibail en Altice werden ingeslagen. In de Midkap tiommerde BAM goed aan de weg.
12/12 12u45  'Renault wil dat Nissan afstand houdt'Automaker Renault heeft Nissan verteld zijn bestuursleden met rust te laten. Nissan probeerde herhaaldelijk bewijzen van misdragingen van de gewipte topman Carlos Ghosn te delen met de Renault-bestuurders. Dat schrijft persbureau Reuters op basis van een tweetal anonieme bronnen.
12/12 12u45  Samenwerking VolkerWessels en BBGIInvesteringsfonds BBGI verwerft een belang van 49 procent in Participatiemaatschappij VolkerInfra PPP, een dochteronderneming van bouwbedrijf VolkerWessels. Met deze transactie verkoopt VolkerWessels een deel van haar financiële belangen in drie operationele DBFM(O)-projecten in Nederland, namelijk A1/A6 Diemen-Almere Havendreef, N18 Varsseveld-Enschede en Gemeentehuis Westland.
12/12 12u30  Column: wie begint met gezonde kantoren?Zitten is het nieuwe roken. Wie onvoldoende beweegt, wordt eerder ziek: lichamelijk én geestelijk. Sterker nog, mensen die dagelijks 8 tot 11 uur zitten hebben volgens onderzoekers van het VU medisch centrum 15% meer kans om binnen drie jaar te overlijden. En in Nederland, zo stelden de onderzoekers, zijn we zelfs Europees kampioen zitten. Dat zal zeker gelden voor kantoorwerkers.
12/12 12u15  Brill verlengt samenwerking met KITLVWetenschappelijk uitgever Brill heeft een samenwerking met het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) uit Leiden verlengd. Brill blijft binnen die krachtenbundeling twee wetenschappelijke tijdschriften uitgeven als gratis toegankelijke titels.
12/12 12u15  ’Winst luchtvaartsector neemt in 2019 een vlucht’De luchtvaartsector zal volgend jaar een stuk winstgevender zijn. Volgens de internationale branchevereniging IATA zullen maatschappijen wereldwijd profiteren van lagere olieprijzen en groeiende economieën. Al met al rekent IATA op een winstgroei met 10 procent tot 35,5 miljard dollar.
12/12 11u15  Industriële productie eurozone iets hogerDe productie van de industrie in het eurogebied is in oktober met 0,2 procent gestegen ten opzichte van een maand eerder. Dat meldde het Europees statistiekbureau Eurostat.
12/12 11u15  LIVEBLOG: Bankiers maken opwachting in Tweede KamerLees meer >
12/12 11u15  Dit verandert er in het basispakket van de zorgverzekeringDe blik bij de veranderingen in de zorgverzekering gaat altijd eerst naar de premie en het eigen risico. Maar inhoudelijk verandert er ook het nodige aan het basispakket. Dat is dit jaar vooral goed nieuws.
12/12 11u00  'Hitachi koopt stroomnetwerkactiviteiten ABB'Het Japanse conglomeraat Hitachi doet een grote overname op de elektriciteitsmarkt. Het bedrijf koopt het onderdeel voor de aanleg van elektriciteitsnetwerken van het Zwitserse industrieconcern ABB, meldt persbureau Nikkei. Met de overname zou een bedrag zijn gemoeid van 800 miljard yen, omgerekend 6,2 miljard euro.
12/12 11u00  Daling tv-aansluitingen in NederlandHet aantal tv-aansluitingen in Nederland is in het derde kwartaal met 0,1 procent gedaald. Er zijn nu 7,46 miljoen tv-aansluitingen, becijferde onderzoeksbureau Telecompaper.
12/12 11u00  'Baas AEX-bedrijf verdient €3,6 miljoen'De topmannen en -vrouwen van bedrijven met een AEX-notering waren vorig jaar in doorsnee goed voor een beloning van 3,6 miljoen euro, tegen 2,9 miljoen euro een jaar eerder. De AEX-bestuurders verdienden, inclusief bonussen en aandelenpakketten, gemiddeld minder dan hun Britse en Duitse collega's. Dat blijkt uit het jaarlijkse beloningsonderzoek van de Vlerick Business School.
12/12 10u45  'Baas AEX-fonds goed voor 3,6 miljoen euro'De topmannen en -vrouwen van bedrijven met een AEX-notering waren vorig jaar in doorsnee goed voor een beloning van 3,6 miljoen euro, tegen 2,9 miljoen euro een jaar eerder. De AEX-bestuurders verdienden, inclusief bonussen en aandelenpakketten, gemiddeld minder dan hun Britse en Duitse collega's. Dat blijkt uit het jaarlijkse beloningsonderzoek van de Vlerick Business School.
12/12 10u45  Zara-moeder opent distributiecentrum in Lelystad(AFN/BLOOMBERG) - Het Spaanse kledingconcern Inditex verwacht in mei een distributiecentrum in Lelystad te openen. Het moederbedrijf van de ketens Zara, Bershka en Pull & Bear investeert er circa €100 miljoen in.
12/12 10u30  Beurs: Unibail wint op zonnig DamrakDe Amsterdamse beurs staat woensdagochtend op een ruime winst. Beleggers bleven echter in de ban van de Brexit en het Amerikaans-Chinese handelsconflict. De vastgoedfondsen Unibail en WDP waren gewild bij beleggers. Ook Ahold Delhaize was in trek.
12/12 10u00  Megafusie Chinese chemiebedrijven bijna rondEen fusie tussen de twee Chinese chemiebedrijven Sinochem en ChemChina is bijna rond. Het voorbereidende werk voor de samenvoeging, waaronder het wegnemen van knelpunten, is door de top van beide bedrijven al afgerond, meldden ingewijden aan persbureau Bloomberg. In de komende weken kan het akkoord worden bekendgemaakt.
12/12 10u00  Elliott koopt zich in bij Pernod RicardDe activistische investeerder Elliott richt zijn pijlen op drankconcern Pernod Ricard. De firma heeft een belang van 2,5 procent genomen in de maker van onder meer whisky en cognac.
12/12 10u00  Superdry voorziet stevige winstvalHet Britse modemerk Superdry ziet de nabij toekomst alles behalve zonnig in. Het bedrijf kwam bij de publicatie van zijn halfjaarcijfers met een winstwaarschuwing. Superdry wijst met een beschuldigende vinger naar het veranderende consumentengedrag, tegenvallende weersomstandigheden en economische en politieke onzekerheden.
12/12 10u00  Spaarrente omlaag bij ASN BankASN Bank verlaagt de rentes die ze biedt op haar spaarrekeningen. Op de gangbare rekeningen daalt die van 0,1% naar 0,08%.
12/12 09u45  Column: Twee routes voor AEX in 2019Richting de jaarultimo is het gebruikelijk om het vizier op 2019 te richten met de intentie een visie neer te leggen als het gaat over onder andere het verloop van de AEX-index. Ik zal straks voor u de route uitstippelen zoals die wordt ‘voorspeld’ door mijn marktlensindicatoren.
12/12 09u30  Beurs: ASML wint op hogere AEXDe Amsterdamse beurs is woensdag hoger van start gegaan. Beleggers bleven echter in de ban van de Brexit en het Amerikaans-Chinese handelsconflict. Chipmachinefabrikant ASML was een opvallende winnaar in de AEX.
12/12 09u30  BofAML verhoogt advies AegonZorgen over zorgverzekeringen, de kapitaalpositie en kredietrisico's bij Aegon zijn nog altijd relevant, maar die factoren zijn al grotendeels ingeprijsd in het aandeel. Dat schrijven analisten van Bank of America Merrill Lynch (BofAML). De bank verhoogt het advies voor de verzekeraar van underperform naar neutral.
12/12 09u15  AEX begint licht hogerDe aandelenbeurs in Amsterdam is woensdag licht hoger begonnen. Ook elders in Europa gingen de beurzen verder vooruit na het herstel een dag eerder. De aandacht van beleggers bleef uitgaan naar de ontwikkelingen rond de brexit en het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China.
12/12 09u15  'WDP bouwt aan langdurige relaties'De verlenging van het contract van logistiek vastgoedinvesteerder WDP met supermarktketen Auchan in Roemenië is een voorbeeld van hoe het bedrijf langdurige samenwerkingen met huurders wil opbouwen. Dat zeggen analisten van KBC Securities, die erop wijzen dat WDP ook samen met Auchan een distributiecentrum in Luxemburg ontwikkelt.
12/12 09u15  STOCKWATCH BofAML verhoogt advies AegonZorgen over zorgverzekeringen, de kapitaalpositie en kredietrisico's bij Aegon zijn nog altijd relevant, maar die factoren zijn al grotendeels ingeprijsd in het aandeel. Dat schrijven analisten van Bank of America Merrill Lynch (BofAML). De bank verhoogt het advies voor de verzekeraar van underperform naar neutral.
12/12 09u00  Trump: dom om rente deze maand te verhogenDe Amerikaanse president Donald Trump dringt er bij de Federal Reserve op aan om de rente deze maand niet verder te verhogen. De koepel van centrale banken in de VS komt volgende week bijeen om over het te voeren beleid te praten. Trump bestempelde een op handen zijnde volgende rentestap als dom.
12/12 08u45  Beursgang Tencent Music levert 1,1 miljard opDe beursgang van muziekdienst Tencent Music in New York levert het moederbedrijf en investeerders 1,1 miljard dollar op. Dat komt naar voren uit stukken die Tencent heeft ingeleverd bij de aandelenbeurs van Hongkong, waar de technologiegigant zelf is genoteerd.
12/12 08u45  Commissaris Bhattacharya vertrekt bij SignifyAbhijit Bhattacharya vertrekt als commissaris van verlichtingsbedrijf Signify. De huidige financieel directeur van Philips doet dat volgens de voormalige Philips-dochter op eigen verzoek per 31 december.
12/12 08u30  Apple Pay mijdt NederlandTot frustratie van iPhonebezitters komt betalen via Apple Pay met de introductie in buurlanden Duitsland en België steeds dichterbij, maar lijkt de techgigant nog altijd niet van plan de dienst in Nederland te lanceren.
12/12 08u30  'AEX zet stijging voort'De Amsterdamse aandelenbeurs begint woensdag naar verwachting hoger. Ook de andere Europese beurzen lijken verder te stijgen na het herstel van een dag eerder. De aandacht blijft uitgaan naar de ontwikkelingen rond brexit en het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China.
12/12 08u15  'Google-moeder overweegt kantoor in Vietnam'Google-moeder Alphabet overweegt een kantoor in Vietnam te openen. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times bestudeert de techreus momenteel de mogelijkheden. De stap van Alphabet valt samen met een nieuwe strengere cyberbeveiligingswet die de regering in Hanoi voorbereidt. Die verplicht technologiebedrijven onder meer om in het land zelf aanwezig te zijn en data lokaal op te slaan.
12/12 08u15  Zara-moeder zet hogere winst in de boeken(AFN/BLOOMBERG) - Het Spaanse kledingconcern Inditex, met bekende ketens als Zara, Bershka en Pull & Bear, heeft in de eerste negen maanden van dit jaar zijn winst opgevoerd. Het bedrijf hield de winstmarges op peil, door niet mee te gaan in een prijsoorlog van concurrenten.
12/12 07u45  Credit Suisse kondigt aandeleninkoop aanDe Zwitserse bank Credit Suisse gaat zijn aandeelhouders belonen. De bank kondigde voorafgaand aan een investeerdersdag in Londen aan volgend jaar voor 1,5 miljard Zwitserse frank (1,3 miljard euro) aan eigen aandelen in te gaan kopen. Een jaar later volgt een inkoopprogramma van een zelfde orde van grootte.
12/12 07u45  Bankiers wéér op matje bij Tweede KamerLees meer >
12/12 07u30  Japanse beurs toont stevig herstelDe aandelenbeurs in Japan toonde woensdag een stevig herstel na de recente verliezen. Vooral de autofabrikanten stonden in de belangstelling na berichten dat China de importtarieven op voertuigen gemaakt in de Verenigde Staten wil verlagen. Ook het nieuws dat de in Canada gearresteerde topvrouw van het Chinese technologieconcern Huawei op borgtocht is vrijgelaten zorgde voor optimisme.
12/12 07u15  ING-topman Hamers wacht kruisverhoor in KamerTopman Ralph Hamers van ING schuift woensdag aan bij een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over de stand van zaken in de financiële sector. Hij kan rekenen op een stevig kruisverhoor, want veel Kamerleden zijn erg kritisch over onder meer het witwasschandaal bij de bank.
12/12 07u15  ’Rabo draait geldkraan dicht voor vastgoedsector’Meerdere bronnen stellen dat Rabobank nauwelijks meer geld uitleent in het commercieel vastgoed, om zo de eigen balans op orde te krijgen of vanwege de toegenomen risico’s. „Ze zijn bij mij en veel anderen langs gekomen om te zeggen dat ze feitelijk dicht zijn”, vertelt een grote ontwikkelaar.
12/12 07u15  WDP sluit nieuwe deal in RoemeniëWDP heeft een overeenkomst ondertekend voor de ontwikkeling en verhuur van 77.000 vierkante meter aan logistiek vastgoed op een bestaande locatie in Boekarest, voor retailer Auchan. Dat werd woensdag bekendgemaakt. Het investeringsbudget bedraagt circa 45 miljoen euro.
12/12 07u00  AH bouwt supermarkten om tot 'eetcentrum'Albert Heijn (AH) gaat zijn supermarkten rigoureus aanpakken. Traditionele kruideniersproducten zoals schoonmaakmiddelen en dierenvoeding zullen deels plaatsmaken voor eethoeken, veel meer vers en servicepunten voor snelle thuisbezorging. Dat zegt Wouter Kolk, sinds 1 november de baas van Ahold Delhaize Europa en Indonesië, in Het Financieele Dagblad (FD).
12/12 06u45  Aantal faillissementen neemt opnieuw toeHet aantal failliet verklaarde bedrijven is opnieuw toegenomen, voor de tweede maand op rij. In november zijn er 13 bedrijven meer failliet verklaard dan een maand eerder. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend.
12/12 06u30  ‘Wij gaan verder waar ASML stopt’De nieuwe ASML durft oprichter en directeur Aaike van Vught zijn VSParticle nog niet te noemen. „Maar als de ontwikkeling goed blijft gaat, is het zeker niet uitgesloten. Wij gaan verder waar zij stoppen.”
12/12 00u00  Economische groei zorgt niet voor meer veelverdienersDe economische crisis ligt al een heel eind achter ons, maar zelfs de veelverdieners merken daar maar weinig van. Het aantal huishoudens met een netto-inkomen van minstens 50.000 euro is vorig jaar amper toegenomen.
11/12 22u45  'Anne Rigail nieuwe baas Air France'Anne Rigail wordt de nieuwe baas van luchtvaartmaatschappij Air France. Dat meldde de Franse radiozender Europe1. Naar verluidt zal haar benoeming woensdag worden aangekondigd.
11/12 22u15  Trump jaagt kopers weg op Wall StreetDe aandelenbeurzen in New York zagen dinsdag de mooie winsten van eerder op de dag in rook opgaan. Het dreigement van president Donald Trump over een stop op de regeringsuitgaven (shutdown) als hij geen overeenstemming bereikt met de Democraten over financiering van de muur op de grens met Mexico zorgde voor onrust.
11/12 22u15  Grillige handelsdag op Wall StreetDe aandelenbeurzen in New York lieten dinsdag aan het slot een wisselend beeld zien, met beperkte koersuitslagen. De handelsdag op Wall Street verliep grillig, na schrik op de markt door het dreigement van president Donald Trump over een stop op de regeringsuitgaven (shutdown) als hij geen overeenstemming bereikt met de Democraten over financiering van de muur met Mexico. Verder hielden beleggers de ontwikkelingen rond het Chinees-Amerikaanse handelsconflict in de gaten.
11/12 21u30  ’Morgan Stanley mag Uber rit naar beurs geven’Zakenbank Morgan Stanley mag de beursgang begeleiden van Uber Technologies, het bedrijf achter de bekende taxi-app. Volgens bronnen van persbureau Bloomberg heeft Uber Morgan Stanley aangewezen als de bank die leiding mag geven aan de sprong naar de aandelenmarkt.
11/12 21u15  Supermarktketen Colruyt heeft wind meeHet Belgische supermarktconcern Colruyt heeft in de eerste helft van zijn gebroken boekjaar meer omzet behaald. Ook de winst zat in de lift, aldus een handelsbericht dat dinsdag nabeurs in Brussel naar buiten werd gebracht.
11/12 21u00  Supermarktbedrijf Colruyt verhoogt omzetHet Belgische supermarktconcern Colruyt heeft in de eerste helft van zijn gebroken boekjaar meer omzet behaald. Ook de winst zat in de lift, aldus een handelsbericht dat dinsdag nabeurs in Brussel naar buiten werd gebracht.
11/12 20u30  Bouwplaats in ons land blijft dodelijkOnveilige en gevaarlijke situaties op bouwplaatsen in Nederland zijn aan de orde van de dag. In de eerste negen maanden van dit jaar zijn daarbij tien doden gevallen. In totaal zijn er 317 ernstige ongevallen geconstateerd. Dat blijkt uit cijfers van de Inspectie SZW, de vroegere Arbeidsinspectie.
11/12 20u15  Topman Google: zoekmachine in China nog buiten beeldGoogle heeft momenteel geen plannen voor de lancering van een zoekmachine in China. Dat zei Google-topman Sundar Pichai op een hoorzitting in het Amerikaanse Congres.
11/12 20u00  Moody's verhoogt rating ASMLKredietbeoordelaar Moody's verhoogt zijn beoordeling over de kredietwaardigheid van chipmachinemaker ASML. De rating gaat van Baa1 naar A3 en het vooruitzicht voor de kredietwaardigheid gaat van positief naar stabiel.
11/12 20u00  Italië lacht om met geld strooiende MacronDe Franse president Macron heeft de populistische Italiaanse regering munitie gegeven door zelf de begrotingsbroekriem te laten vieren. Rome is in een loopgravenoorlog met Brussel verwikkeld over de eigen begroting. Dat Macron in antwoord op de gele hesjes het Franse tekort laat oplopen leidt bij de Italianen dan ook tot een brede grijns.
11/12 19u45  Koerswinsten op Wall Street verdampenDe aandelenbeurzen in New York zagen dinsdag de mooie winsten van eerder op de dag in rook opgaan. Hernieuwde twijfels over het Chinees-Amerikaanse handelsconflict staken de kop op, nadat er eerder juist nog handelshoop was. Ook het dreigement van president Donald Trump over een stop op de regeringsuitgaven (shutdown) als hij geen overeenstemming bereikt met de Democraten over financiering van de muur op de grens met Mexico zorgde voor onrust.
11/12 19u45  Topman Google: nog geen zoekmachine in ChinaGoogle heeft momenteel geen plannen voor de lancering van een zoekmachine in China. Dat zei Google-topman Sundar Pichai op een hoorzitting in het Amerikaanse Congres.
11/12 19u45  Analyse: Douane speelt alvast in op harde BrexitMeer dan 900 mensen extra, 928 fte om precies te zijn, heeft de douane nodig om helemaal klaar te zijn voor een harde Brexit, een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zonder duidelijke afspraken.
11/12 19u30  May zat even in auto vast vlak voor onderonsje met MerkelVoor de Britse premier Theresa May zat het dinsdag weer eens niet mee. In Berlijn had zij veel moeite om uit de Mercedes te kunnen stappen vlak voor een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Merkel.
11/12 19u00  Trump in de clinch met Democraten over muur bij MexicoDe muur die de Amerikaanse president Donald Trump wil laten bouwen op de grens met Mexico blijft een bron van ergernis tussen het staatshoofd en de Democraten. Trump zei dinsdag dat hij desnoods het leger de rest van de muur wil laten bouwen als het Congres er geen geld voor vrijmaakt.
11/12 18u45  EIA zet mes in prognose olieprijzen voor komend jaarHet Amerikaanse energiebureau EIA heeft zijn verwachtingen voor de olieprijzen in 2019 flink neerwaarts bijgesteld.
11/12 18u45  India benoemt nieuwe centralebankgouverneurDe Indiase regering heeft een nieuwe centralebankgouverneur benoemd als opvolger van de maandag opgestapte Urjit Patel. Shaktikanta Das krijgt de leiding in handen bij de Reserve Bank of India (RBI).
11/12 18u45  Fitch handhaaft kredietoordeel NIBCKredietbeoordelaar Fitch bevestigt de kredietwaardigheid van zakenbank NIBC op BBB met een stabiel vooruitzicht. Het ratingbureau wijst op de solide en verbeterde winstgevendheid en de algemene adequate kwaliteit van de bezittingen.
11/12 18u30  Uitkering Van Lanschot Kempen op 19 decemberVermogensbeheerder Van Lanschot Kempen zal op 19 december het eerder aangekondigde bedrag van 1,50 euro per aandeel aan haar aandeelhouders uitkeren. In totaal wordt ruim 60 miljoen euro uitgekeerd.
11/12 18u15  Koninklijke Munt gaat hart van Utrecht verlatenHet bedrijf dat alle Nederlandse euro's slaat, de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM), gaat verhuizen. De organisatie verruilt zijn huidige pand in het centrum van Utrecht voor een nieuwbouwloods in Houten. Dat heeft bestuursvoorzitter Vincent Van Hecke bevestigd na een bericht van RTV Utrecht.
11/12 18u00  Wall Street koelt af na vliegende startNa een uitstekende start vanwege het hernieuwde optimisme over een verbetering van de handelsrelatie tussen China en de VS zagen de Amerikaanse beurzen dinsdag de riante winsten deels weer verdampen.
11/12 17u45  Beurs: herstel op Damrak na handelsnieuwsHet Damrak heeft dinsdag het zware verlies van een dag eerder grotendeels weggewerkt. Exporterende bedrijven profiteerden van oplevend optimisme over de handelsoorlog.
11/12 17u45  Aanbieders cryptomunten krijgen toezicht van DNBAanbieders van zogenoemde cryptovaluta's, waarvan de bitcoin de bekendste is, hebben binnenkort een vergunning nodig. De maatregel moet helpen voorkomen dat zulke virtuele munten gebruikt worden om crimineel geld wit te wassen of terrorisme te financieren.
11/12 17u15  Brussel onderzoekt telecomovernames 4 landenDe Europese Commissie stelt een diepgravend onderzoek in naar de beoogde overname in vier Europese landen van activiteiten van kabelbedrijf Liberty Global door telecomgigant Vodafone. Het gaat om Duitsland, Tsjechië, Hongarije en Roemenië. Met name in die eerste twee landen vreest Brussel dat de overname de concurrentie vermindert.
11/12 16u45  Beurs: exportfondsen vooraan op hoger DamrakOp het Damrak heeft de AEX-index dinsdag het zware verlies van een dag eerder weggewerkt. Exporterende bedrijven zitten in de kopgroep, na oplevend optimisme over de handelsoorlog.
11/12 16u45  Staking bij ASML en metaalbedrijven EindhovenBij metaalbedrijven in de regio Eindhoven wordt vanaf donderdag twee dagen gestaakt voor een goede cao metalektro, waaronder bij chipmachinefabrikant ASML. Dat meldde vakbond FNV.
11/12 16u45  Brussel akkoord met overname GemaltoDe Europese Commissie geeft goedkeuring aan de overname van de in Amsterdam genoteerde digitaal beveiliger Gemalto door het Franse technologieconcern Thales. Thales moet dan wel zijn divisie hardware-beveiligingsmodules voor algemeen gebruik afstoten, aldus Brussel.
11/12 16u30  ’Kansen bij ondergewaardeerde Europese aandelen in 2019’Na de moeilijke gang van zaken op de aandelenmarkten in 2018 liggen er volgend jaar kansen voor een rebound in economisch gevoelige sectoren, zo stelt Martin Skanberg, fondsbeheerder Europese aandelen bij Schroders.
11/12 16u30  ‘Groeimotor in EU mindert gestaag vaart’De Europese Unie zal naar verwachting dit jaar en in het nieuwe jaar een gestage vertraging in de economische groei laten zien, zo stelt Kevin Flanagan, senior fixed income strategist bij WisdomTree.
11/12 16u15  Moody's positief over Nederlandse bankensectorKredietbeoordelaar Moody's blijft positief gestemd over de Nederlandse bankensector. De vooruitzichten voor de bankensector in ons land blijven stabiel.
11/12 16u15  Philips sluit tienjarige IT-deal in VSPhilips gaat de Amerikaanse ziekenhuisgroep NewYork-Presbyterian Hospital een pakket aan informaticasystemen leveren. Het zorgtechnologiebedrijf heeft daarvoor een tienjarig contract afgesloten.
11/12 15u45  Wall Street laat vliegende start zienDe aandelenbeurzen kwamen dinsdag goedgemutst uit de startblokken na bemoedigende geluiden van het handelsfront. China is naar verluidt bereid importheffingen op auto's uit de Verenigde Staten te verlagen. Eerder werd al duidelijk dat de twee economische grootmachten op hoog niveau overleg blijven voeren over hun handelsconflict.
11/12 15u45  Kerstmis in Londen dit jaar lekker goedkoopHet geschutter van de Britse premier May rond de Brexit heeft ten minste één voordeel voor Nederlanders: Kerstmis of oud en nieuw vieren in Londen is de laatste dagen fors goedkoper geworden. Moest je een maand geleden nog €1,15 betalen voor één pond, nu kost de Britse munt nog maar €1,11.
11/12 15u30  Beurs: opgewekt Damrak pakt verlies terugOp het Damrak heeft de AEX-index dinsdag het zware verlies van een dag eerder weggewerkt. De koersen stijgen over een breed front, met beursreuzen ASML en Shell in de voorste gelederen
11/12 15u15  Consumentenbond gaat praten met KLMDe Consumentenbond gaat in gesprek met KLM over het no-show beleid van de luchtvaartmaatschappij. Daarmee is een dreigende rechtszaak voorlopig van de baan. Evengoed heeft de bond de nodige scepsis, gelet op de uitnodiging die KLM stuurde.
11/12 15u00  Wall Street reageert op handelsnieuwsDe aandelenbeurzen in New York staan dinsdag naar verwachting voor een hogere opening, na bemoedigende geluiden van het handelsfront. China is naar verluidt bereid importheffingen op auto's uit de Verenigde Staten te verlagen. Eerder werd al duidelijk dat de twee economische grootmachten op hoog niveau overleg blijven voeren over hun handelsconflict.
11/12 15u00  Producentenprijzen VS licht gestegenDe producentenprijzen in de Verenigde Staten zijn in november met 0,1 procent gestegen ten opzichte van de voorgaande maand. Dat blijkt uit cijfers die de Amerikaanse overheid heeft gepubliceerd.
11/12 15u00  Betalingsachterstand? Zo krijg je toch zes ton aan hypotheekHet kostte een gang naar de rechter, maar opnieuw is gebleken dat de soep van een BKR-registratie lang niet altijd zo heet gegeten wordt als hij is opgediend. Een vrouw met een reeks betalingsachterstanden op een doorlopend krediet bij ABN Amro komt wat de rechtbank Amsterdam betreft gewoon in aanmerking voor een hypotheek van zes ton.
11/12 14u45  Ondernemers bijeen om brexit-onzekerheidVNO-NCW en MKB-Nederland gaan ondernemers bijpraten over de brexit nu er in het Verenigd Koninkrijk de nodige onduidelijkheid is ontstaan door het uitstel van een parlementaire stemming. De organisaties zeggen tal van telefoontjes van verontruste ondernemers binnen te hebben gekregen en ze beleggen om die reden een informatiebijeenkomst.
11/12 14u15  Brokkenpiloot op ski’s? Sluit een goede verzekering af!Binnenkort op wintersport? Vergeet dan niet om naast een ziektekosten- en reisverzekering (met sneeuwdekking) ook een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Een brokkenpiloot die dat niet deed, draait na een skiongeluk zelf op voor een letselschadevergoeding van mogelijk 100.000 euro.
11/12 14u15  1000 euro extra voor Frans Altice-personeelMedewerkers van Altice in Frankrijk krijgen een extraatje van 1000 euro overgemaakt. Daarmee geeft het bedrijf gehoor aan de oproep van de Franse president Emmanuel Macron. Die spoorde bedrijven aan om ook met maatregelen te komen na de protesten door de 'gele hesjes'.
11/12 14u00  ’Vrijwillig aflossen scheelt tot 350 euro’Huizenbezitters met een hypotheek doen er goed aan hun schuld vrijwillig af te lossen. Door de lage rentestand is een vervroegde terugbetaling voordelig, wat later honderden euro’s per jaar kan schelen. Daarnaast zijn gezinnen beter beschermd tegen de risico’s van rentestijgingen, meldt De Nederlandsche Bank.
11/12 13u30  'China werkt aan lagere tarieven auto-import'China maakt naar verluidt werk van de verlaging van de importtarieven van auto's uit de Verenigde Staten. Bronnen rond de regering in Peking meldden dat er een voorstel in de maak is waarbij het importtarief wordt verlaagd van de huidige 40 naar 15 procent. De stap is volgens de ingewijden nog niet definitief.
11/12 13u15  Recordaantal reizigers voor ThalysUitbater van hogesnelheidstreinen Thalys verwacht dit jaar een toename van het aantal reizigers met 5 procent. Daarmee is 2018 een recordjaar voor Thalys op al zijn routes. Het bedrijf staat dan ook op het punt de 7,5 miljoenste reiziger van dit jaar te vervoeren.
11/12 13u15  Tekenen van herstel voor CarpetrightVloerspecialist Carpetright heeft voorzichtig herstel laten zien in de eerste helft van zijn gebroken boekjaar. De omzet daalde in het tweede kwartaal aanzienlijk minder hard dan in de eerste drie maanden. Ook bracht het bedrijf zijn schuldenlast fors omlaag.
11/12 13u00  Beurs: ASML en Shell vooraan op hoger DamrakOp het Damrak is de AEX-index dinsdag teruggeklommen boven de 500 punten, na de forse tik een dag eerder. De koersen stijgen over een breed front, met beursreuzen ASML en Shell in de voorste gelederen
11/12 12u45  ‘Ons hart ligt bij oude gebouwen’Over de vraag of ze een molen ten noorden van Rotterdam wilden restaureren, moest molenmakersbedrijf Verbij uit Hoogmade in 1972 even nadenken. Drie kwartier rijden vonden ze eigenlijk iets te ver. Vijftien jaar later zat Luc Verbij in het vliegtuig naar Japan om daar een molen te bouwen.
11/12 12u45  Reorganiserend Noble ziet af van beursgangNoble Group gaat door met de geplande reorganisatie die de grondstoffenhandelaar van de ondergang moet redden, maar ziet af van een hernieuwde beursgang in Singapore. Die beursnotering was volgens Noble eerder nog van cruciaal belang voor de reddingsoperatie, waarbij schulden van het bedrijf worden omgezet in aandelen.
11/12 12u45  ‘Britten gaan recht op de afgrond af’De Britse premier Theresa May is op pad in Europa om zo een Brexit-drama te voorkomen. DFT-verslaggever Martin Visser licht toe.
11/12 12u00  Hof: opkoopprogramma ECB kan door de beugelDe Europese Centrale Bank (ECB) is zijn boekje niet te buiten gegaan met het omvangrijke opkoopprogramma van obligaties, oordeelt het Hof van Justitie van de Europese Unie. Critici van die stimuleringsmaatregel stelden dat de ECB buiten zijn mandaat trad met het beleid, maar daar gaat het Hof niet in mee.
11/12 12u00  VNO-NCW: geen CO2-heffing, wel steun aanpakDe overheid moet bedrijven helpen om hun CO2-uitstoot aan te pakken in plaats van een algemene heffing op de uitstoot van het broeikasgas op te leggen. Zo'n heffing is namelijk slecht voor het investeringsklimaat en kan bedrijven wegjagen uit Nederland. Dat heeft voorzitter Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW gezegd in de podcast Studio Energie.
11/12 12u00  Gemeente trekt portemonnee voor personeelIn de zoektocht naar schaars personeel geven gemeenten bakken met geld uit aan (dure) wervings- en selectiebureaus, en verhogen ze hun salarisaanbod. Tegelijkertijd blijft één op de zeven vacatures bij de lokale overheid langer dan zes maanden openstaan.
11/12 11u30  Vertrouwen Duitse beleggers trekt aanHet vertrouwen van Duitse beleggers en analisten in de economie is in december weer iets verbeterd ten opzichte van een maand eerder. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksinstituut ZEW.
11/12 11u15  Beurs: AEX hikt tegen 500 punten aanDe AEX kroop in de loop van de ochtend tot nabij 500 punten. Beleggers kropen uit hun schuld, hoewel de onzekerheid rond de Brexit en de handelsoorlog tussen de VS en China boven de markt bleef hangen.
11/12 11u15  Britse werkloosheid stabielDe Britse werkloosheid is in de periode augustus tot en oktober als verwacht gestabiliseerd op 4,1 procent van de beroepsbevolking. Dat blijkt uit cijfers die het Britse nationale statistiekbureau naar buiten bracht.
11/12 11u00  ABN AMRO positiever over WereldhaveKenners van ABN AMRO hebben hun advies op vastgoedfonds Wereldhave verhoogd. Volgens de bank zorgt de verkoop van een Fins winkelcentrum er mede voor dat het fonds er beter voor staat.
11/12 10u45  Antwoorden uit het museumVeel mensen lopen rond met vragen waarop ze het antwoord niet even snel op kunnen zoeken. Zoals ‘Is het tijd een nieuwe weg in te slaan?’ of ‘moet ik doorgaan met een moeizame relatie?’ Een bezoek aan een museum kan uitkomst bieden, zo is de overtuiging van Roumayne Schepers.
11/12 10u30  ABInBev nadert junkstatus door schuldMoody's heeft zijn rating op ABInBev verlaagd. Vooral de worsteling van de bierbrouwer om de huidige schuldenlast van 100 miljard dollar terug te brengen, is volgens de kredietbeoordelaar punt van zorg. De afwaardering van de rating naar Baa1 betekent dat de brouwer nog maar drie stappen verwijderd is van de zogeheten junkstatus.
11/12 10u30  Zorgverzekering: vijf tips voor gezinnenEen zorgverzekering voor jezelf kiezen is al moeilijk genoeg, voor een heel gezin alles goed regelen lijkt bijna onmogelijk. Hoe moet je jezelf en je kinderen verzekeren? En kun je nog een beetje besparen?
11/12 10u15  Hoe handel ik klacht over onzedelijk gedrag af?Vorige week hebben we op kantoor Sinterklaas gevierd met cadeautjes, muziek, een hapje en een drankje. Twee administratief medewerkers dansten al een tijdje – naar het scheen heel gezellig - vrij intiem met elkaar. Toen sloeg de sfeer ineens om. Zij sloeg hem en liep boos weg. De volgende ochtend sprak ik haar. Zij vertelde dat haar collega haar onzedelijk heeft betast. Wat moet ik doen?
11/12 10u15  Beurs: AEX blijft onder 500 puntenDe AEX wist de openingswinst in het eerste handelsuur niet geheel vast te houden. Daarmee bleef de index onder 500 punten noteren. Beleggers opereerden voorzichtig vanwege de onzekerheid rond de Brexit en de handelsoorlog tussen de VS en China.
11/12 10u00  Daimler trekt portemonnee voor accu'sDe Duitse automaker Daimler steekt fors geld in elektrisch rijden. Zo wordt de komende jaren zeker 20 miljard euro uitgegeven aan de aanschaf van accu's. Daarnaast wordt de vloot elektrisch aangedreven voertuigen fors uitgebreid.
11/12 09u45  Column: Is uitstel Brexit-stemming meesterzet of wanhoopsdaad?Het uitstellen van de Brexit-stemming in het Britse Lagerhuis is geen meesterzet, maar een wanhoopsdaad. Het is een kwestie van tijd voordat premier Theresa May schaakmat staat.
11/12 09u30  ABN en Boskalis in toplijst KBCABN AMRO en Boskalis zijn door de analisten van KBC Securities tot Top Picks gekozen voor volgend jaar. Ook Galapagos en NN Group haalden de favorietenlijst van tien Nederlandse en Belgische bedrijven.
11/12 09u30  Apple Pay van start in DuitslandBetaaldienst Apple Pay is van start gegaan in Duitsland. Het is voor het techbedrijf het veertiende Europese land waar het systeem werkt na onder meer Frankrijk, Spanje, Italië en het Verenigd Koninkrijk. Eind vorige maand deed Apple Pay ook in België zijn intrede. In Nederland is Apple Pay nog niet beschikbaar.
11/12 09u30  Beurs: AEX herstelt richting 500 puntenDe AEX naderde bij opening weer de 500 punten, gesteund door de positieve draai op Wall Street gisteravond. Vooral de recent fors afgestrafte aandelen presteerden goed.
11/12 09u15  WPP trekt miljoenen uit voor reorganisatieReclamebedrijf WPP trekt miljoenen uit voor een eerder aangekondigde reorganisatie. De onderneming kampt met de nodige concurrentie van techreuzen als Facebook en Google en wil de kosten terugdringen. De onderneming gaat onder meer kantoren sluiten en samen voegen. Daarbij gaan 3500 banen verloren.
11/12 08u45  Bestelautoverkoop crisis nog niet te bovenDe verkoop van bestelauto's en aanhangwagens zit sinds 2013 structureel in de lift, maar is de voorbije crisis nog niet geheel te boven. Volgens branchevereniging Bovag zijn in de maanden januari tot en met november al meer bestelauto's verkocht in vergelijking met heel vorig jaar. De aanhangerverkoop ligt 7 procent hoger op jaarbasis.
11/12 08u45  Vastned wil door met topman De GrootVastned wil door met topman Taco de Groot. Het winkelvastgoedfonds heeft hem voorgedragen voor een nieuwe termijn. Aandeelhouders stemmen in april over zijn herbenoeming, zo bleek dinsdag.
11/12 08u30  Ondernemers negatiever over aanwas personeelNederlandse werkgevers verwachten door de bank genomen een toename van het personeel in de komende maanden, maar de vooruitzichten zijn minder positief dan voorheen. Dat komt naar voren uit een onderzoek van uitzender Manpower.
11/12 08u30  Ghosn verzet zich tegen langer voorarrestDe gevallen Nissan-topman Carlos Ghosn heeft bezwaar aangetekend tegen zijn verlengde voorarrest. De in Brazilië geboren Frans-Libanese zakenman is het niet eens met de beslissing van een Japanse rechter om hem nog eens tien dagen in de cel te houden, meldt persbureau Kyodo.
11/12 08u30  'Positief begin Amsterdamse beurshandel'De aandelenbeurs in Amsterdam zal dinsdag waarschijnlijk hoger openen. Ook elders in Europa lijken de beurzen weer op te veren na de zware verliezen een dag eerder. Beleggers verwerken het late herstel op Wall Street, waar vooral de technologiebedrijven een opleving lieten zien. Daarnaast blijven de brexit-ontwikkelingen de gemoederen bezighouden.
11/12 08u15  Column: Huizenmarkt wijst de wegDe financiële markten hebben veel aandacht voor het voortsudderende handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China. Een wapenstilstand is immers niet veel meer dan wat het zegt, het tijdelijk neerleggen van de wapens. Bovendien bleek een dag later dat de wederzijds gewenste rustpauze voor verschillende uitleg vatbaar is.
11/12 07u45  Shell koopt Italiaanse zonne-energie inOlie- en gasreus Shell heeft een overeenkomst gesloten met de Britse stroomleverancier Octopus. Dat bedrijf levert de komende vijf jaar stroom aan Shell. De energie komt van niet gesubsidieerde zonne-energiecentrales van Octopus in Italië, die begin volgend jaar in gebruik worden genomen.
11/12 07u30  Arcadis pakt afvalvervoer New York aanArcadis heeft een plan voor het afvalvervoer in New York gemaakt. Het Nederlandse advies- en ingenieursbureau denkt het aantal kilometers dat vuilniswagens rijden met bijna twee derde te kunnen verminderen. Arcadis werkte een jaar aan het plan voor het stadsbestuur, waar het bedrijf 8 miljoen dollar voor kreeg.
11/12 07u15  Banken en automakers drukken NikkeiDe Japanse effectenbeurs is dinsdag licht lager geëindigd onder aanvoering van de Japanse banken en autofabrikanten. De andere beurzen in het Verre Oosten gingen overwegend omhoog na het late herstel op Wall Street. De winsten bleven wel beperkt door de aanhoudende handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China en de onzekerheid over het brexit-akkoord in Europa.
11/12 06u15  Doorbraak: bananen uit HollandHet is wetenschappers voor het eerst gelukt om bananen te telen die niet in de volle bodem groeien. Wageningen Universiteit presenteert de nieuwe techniek, die wordt gezien als een grote en belangrijke doorbraak in de bananenindustrie, aanstaande woensdag.
11/12 05u45  Nederlander vreest volgende crisisTerwijl de economie goed draait, zijn veel Nederlanders bang voor een nieuwe crisis. Bijna de helft van de consumenten denkt dat een volgende economische crisis er harder inhakt dat de vorige.
11/12 05u45  ’Zzp’er verdient meer dan Jan Modaal’Het gemiddelde jaarinkomen van een zzp'er ligt volgens een onderzoek hoger dan dat van de gemiddelde Nederlander: bijna €43.000 tegenover €37.000 voor Jan Modaal.
10/12 22u30  Banken bij verliezers op groen Wall StreetDe aandelenbeurzen in New York zijn maandag met winsten gesloten. Aanhoudende handelsspanningen tussen de VS en China blijven het sentiment bepalen, evenals de dalende olieprijzen en de onzekerheid over de brexit-deal. Dat laatste zette vooral de financiële fondsen in New York onder druk.
10/12 22u00  'Meerdere records in heel goed horecajaar'Op de laatste dag van Masters of LXRY verzamelden verschillende horeca-grootheden zich bij het Stan Huygens Café in de RAI. Ze bespraken het afgelopen horecajaar met elkaar.
10/12 21u30  Column: arrestaties tonen verharding spelregelsMijn vorige column ging over de arrestatie van de topman van Nissan, Renault en Mitsubishi, Carlos Ghosn in Japan. Inmiddels heeft zich de financiële directeur van het Chinese telecombedrijf Huawei, Meng Wanzhou, gevoegd bij het rijtje internationale topbestuurders die hun dagen zonder schoenveters moeten doorbrengen.
10/12 21u30  Toezichthouder zoekt goedkopere stroom in buitenlandDe energierekening moet betaalbaar blijven. Daarom zou Nederland beter verbonden moeten worden met elektriciteitsnetwerken van zijn buurlanden. „Dat de energietransitie duur wordt, verwacht iedereen. Maar het moet niet onnodig duur worden,” zegt Henk Don, bestuurslid bij toezichthouder ACM.
10/12 20u45  China verwijt Canada schenden van afsprakenChina is boos op Canada vanwege de kwestie rond de opgepakte financieel directeur Meng Wanzhou van Huawei. Het Noord-Amerikaanse land zou bilaterale afspraken niet zijn nagekomen. Zo heeft Canada volgens China verzuimd het Chinese consulaat in te lichten over de arrestatie. Dit wordt door Canada overigens ontkend.
10/12 20u45  China: Canada schendt afsprakenChina is boos op Canada vanwege de kwestie rond de opgepakte financieel directeur Meng Wanzhou van Huawei. Het Noord-Amerikaanse land zou bilaterale afspraken niet zijn nagekomen.
10/12 20u30  Automakers VS eisen barrière tegen JapannersDe Amerikaanse automarkt moet niet verder opengesteld worden voor voertuigen van Japanse makelij. Een Amerikaanse brancheorganisatie, die onder meer Ford, General Motors en Fiat Chrysler vertegenwoordigt, dringt er bij de regering-Trump op aan de regelingen niet te verruimen totdat Tokio laat zien dat het zich ook inzet voor een open markt.
10/12 20u00  Portugal lost IMF-lening afPortugal heeft de uitstaande leningen bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) afgelost. Het land maakte maandag de laatste tranche van 4,7 miljard euro over. Het land leunde sinds 2011 op de financiële steun van Europa en het IMF. Die voorzagen Portugal voor in totaal 78 miljard euro aan noodkredieten.
10/12 20u00  Brexit en handelsvete drukken Wall StreetDe aandelenbeurzen in New York stonden maandag halverwege de sessie overwegend in de min. Aanhoudende handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China drukken het sentiment, evenals de onzekerheid over de brexit-deal. Chipmaker Qualcomm en techreus Apple wisten de aandacht op zich gericht. Apple mag door toedoen van Qualcomm in China bepaalde iPhones voorlopig niet meer verkopen.
10/12 20u00  VS: stop aanleg gaspijplijn Nord Stream 2De Verenigde Staten hebben er openlijk toe opgeroepen de aanleg van de Oostzee-pijpleiding Nord Stream 2 te staken. De Amerikaanse onderminister voor energiegerelateerde zaken Francis Fannon riep alle betrokken partijen op om per direct te stoppen met het project, waar vooral Rusland aan gehecht is.
10/12 19u30  ’Onmogelijk om goed voorbereid te zijn op Brexit’De douane roept ondernemers op om tijdig voorbereid te zijn op de Brexit, maar de eigen aanloop verloopt ook met horten en stoten. Dat kan je de grensdienst nauwelijks verwijten, vinden experts.
10/12 19u30  VS: stop met aanleg gaspijplijn Nord Stream 2De Verenigde Staten hebben er openlijk toe opgeroepen de aanleg van de Oostzee-pijpleiding Nord Stream 2 te staken. De Amerikaanse onderminister voor energiegerelateerde zaken Francis Fannon riep alle betrokken partijen op om per direct te stoppen met het project, waar vooral Rusland aan gehecht is.
10/12 19u00  ‘Gênant hoe Elon Musk Tesla leidt’Kondigt de huidige malaise op de beurzen een recessie aan? En wat moet Tesla met de eigenwijze Elon Musk doen? Dit en meer in de beursweek met Jos Versteeg.
10/12 18u45  Strijd om ’bezit’ van Nissan-topman GhosnDe breuk tussen automaker Nissan en voormalig voorzitter Carlos Ghosn ontaardt in een heuse vechtscheiding. Beide kampen menen recht te hebben op 'privébezittingen' van de eerder gewipte preses.
10/12 18u00  AEX op laagste punt in bijna 2 jaarDe Amsterdamse beursgraadmeter AEX is maandag op het laagste punt sinds februari 2017 gesloten. Uitstel van de stemming in het Britse parlement over de Brexit-deal zorgde voor onzekerheid bij beleggers. Ook een negatieve opening op Wall Street deed de stemming op het Damrak geen goed. Kabelaar Altice Europa bungelde onderaan met een koersval van bijna 8%.
10/12 17u30  Uittocht bij Verizon door vertrekregelingHet Amerikaanse telecombedrijf Verizon neemt afscheid van duizenden werknemers. Het gaat om personeelsleden die gebruikmaken van een vrijwillige vertrekregeling, kondigde het concern aan. Verizon wil afslanken om vervolgens te kunnen investeren in 5G, een nieuw type internetverbinding dat veel hogere snelheden mogelijk maakt.
10/12 17u30  Stevige dalingen op Wall StreetDe aandelenbeurzen in New York gleden na een voorzichtig begin al snel stevig weg. De handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China bleven het sentiment drukken. Ook het uitstel van de stemming over het Brexit-akkoord in het VK viel niet goed.
10/12 17u30  VNO-NCW omarmt bedenktijd van 250 dagenOndernemersorganisatie VNO-NCW steunt het voorstel van minister Sander Dekker van Rechtsbescherming om een wettelijke bedenktijd van 250 dagen in te voeren voor bestuurders van beursgenoteerde bedrijven. De regeling geeft de leiding van de bedrijven langer de tijd om bijvoorbeeld de argumenten voor en tegen een overname te staven.
10/12 16u45  Brexit-stemming uitgesteldDe Britse regering stelt een stemming in het Lagerhuis over de brexit-deal met de EU uit. Dit heeft de Britse premier Theresa May zojuist bevestigd.
10/12 16u45  GoPro haalt deel productie weg uit ChinaMaker van actiecamera's GoPro verhuist een deel van zijn productie van China naar de Verenigde Staten. Het Amerikaanse bedrijf heeft geen trek in de ophanden zijnde extra heffingen op producten die voor de thuismarkt zijn bestemd.
10/12 16u30  Flinke strop voor seizoensbedrijvenBedrijven die afhankelijk zijn van seizoensarbeid krijgen te maken met een flinke strop nu flexibele arbeid duurder wordt. De extra kosten kunnen jaarlijks oplopen tot enkele honderdduizenden euro’s.
10/12 16u30  Tot drie jaar cel in trustfraudezaakDe rechtbank in Amsterdam heeft in een omvangrijke trustfraudezaak drie jaar cel opgelegd aan Erwin de R. (59). Daarnaast krijgt hij een beroepsverbod van vijf jaar. Zijn naaste medewerker Edward P. (54) kreeg een jaar cel en een taakstraf van 240 uur.
10/12 16u15  Beurs: AEX daalt onder 500 puntenDe Amsterdamse beursgraadmeter AEX is maandagmiddag opnieuw onder de grens van 500 punten gedoken. Beleggers waren in afwachting van een mededeling van de Britse premier Theresa May over een mogelijk uitstel van de parlementaire stemming over de Brexit-deal. Ook een negatieve opening op Wall Street deed de stemming op het Damrak geen goed. Kabelaar Altice Europa bungelde onderaan.
10/12 16u00  Europese beurzen overwegend lagerDe AEX-index in Amsterdam stond maandagmiddag in de min. Ook elders in Europa gingen graadmeters overwegend omlaag. De oplaaiende handelsspanningen tussen de VS en China deden het sentiment geen goed. Verder wordt gewacht op de belangrijke stemming in het Britse parlement over het brexit-akkoord. Deze staat gepland op dinsdag, maar wordt vermoedelijk uitgesteld.
10/12 16u00  Rustige opening op Wall StreetDe aandelenbeurzen in New York zijn de nieuwe handelsweek met kleine uitslagen begonnen. Handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China staan nog altijd op de voorgrond na de arrestatie van een topbestuurder van Huawei. Verder wisten chipmaker Qualcomm en techreus Apple de aandacht op zich gericht. Apple mag door toedoen van Qualcomm in China bepaalde iPhones voorlopig niet meer verkopen.
10/12 16u00  ’Hypotheekrente blijft hoog door druk december’De hypotheekrente is de afgelopen maand op gelijk niveau gebleven, terwijl de rente op de kapitaalmarkten wel daalt. Waarschijnlijk is er even geen behoefte aan meer klandizie.
10/12 15u45  Chinese rechter verbiedt verkoop iPhonesEen rechter in China heeft de import en verkoop van bepaalde types iPhones van Apple verboden, meldt de Amerikaanse chipmaker Qualcomm.
10/12 15u45  'Chinese rechter verbiedt verkoop iPhones'Een rechter in China heeft de import en verkoop van bepaalde types iPhones van Apple verboden, meldt de Amerikaanse chipmaker Qualcomm. De twee concerns zijn al geruime tijd verwikkeld in een ruzie over patenten. Qualcomm spande daarom onlangs een rechtszaak tegen Apple in China aan wegens inbreuk op patentrechten.
10/12 15u45  ‘Rutte moet zijn ogen opendoen’Een op de vijf mensen kan zijn of haar rekeningen niet betalen. We vragen in Amsterdam Osdorp of mensen dat herkennen.
10/12 15u30  Beurs: AEX daalt richting 500 puntenDe Amsterdamse beurs kijkt maandagmiddag tegen een stevig verlies aan. Beleggers waren in afwachting van mededelingen uit de Britse regeringshoek over de stand van zaken rond het Brexit-voorstel. Philips en ASML konden op enige kopersinteresse rekenen. Altice Europa bungelde onderaan.
10/12 15u15  Banen weg bij OcéDe Venlose printerfabrikant Océ schrapt komend jaar rond de 300 banen in een operatie die de kosten het komend jaar 10% moet terugbrengen. Volgens een woordvoerder namens het dochterbedrijf van het Japanse Canon is nog niet bekend waar het baanverlies zal plaatsvinden.
10/12 15u00  'Licht herstel bij opening Wall Street'De aandelenbeurzen in New York staan maandag naar verwachting voor een licht hogere opening, na de stevige verliezen op vrijdag. Handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China staan nog altijd op de voorgrond na de arrestatie van een topbestuurder van Huawei. Beleggers kijken verder met een schuin oog naar de brexitperikelen in het Verenigd Koninkrijk.
10/12 14u45  Beurs: Tech tilt lagere AEX weer boven 500De Amsterdamse beurs hield maandag na de lunch de schade binnen de perken. Beleggers waren in afwachting van mededelingen uit de Britse regeringshoek over de stand van zaken rond het brexit-voorstel later vanmiddag. Philips en ASML konden op enige kopersinteresse rekenen. Altice Europa bungelde onderaan.
10/12 14u30  Topman NSI in bestuur IVBNTopman Bernd Stahli van vastgoedinvesteerder NSI treedt per 1 januari toe tot het bestuur van de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed, Nederland (IVBN). Stahli krijgt de portefeuille kantoren onder zijn hoede.
10/12 14u15  FNV gaat deze week in actie komen bij PostNLFNV kondigt werkonderbrekingen aan bij PostNL, nadat de post- en pakketbezorger maandag niet inging op een ultimatum voor toezeggingen over een nieuwe cao. De drie andere bonden die met PostNL onderhandelen over een nieuwe cao, zien niets in actievoeren.
10/12 14u00  Centralebankgouverneur India per direct wegDe gouverneur van de Indiase centrale bank, Urjit Patel, treedt met onmiddellijke ingang af, naar eigen zeggen vanwege persoonlijke redenen. Dat maakte de Reserve Bank of India (RBI) bekend.
10/12 14u00  Gemeenten teruggefloten na verminderen uren hulpTwee gemeenten kregen maandag ongelijk bij de Centrale Raad van Beroep (CRvB). Zij hadden op basis van nieuwe normtijden het aantal uur huishoudelijke hulp waarop een inwoner recht had terug geschoefd. Dat had niet gemogen, concludeert het college.
10/12 14u00  Indiase zakenmagnaat mag uitgeleverd wordenDe Indiase zakenmagnaat Vijay Mallya mag aan India uitgeleverd worden. Dat besloot een rechter in Groot-Brittannië waar Mallya in april 2017 werd gearresteerd.
10/12 13u45  ’Brexit-stemming mogelijk toch uitgesteld’De Britse regering stelt een stemming in het Lagerhuis over de brexit-deal met de EU mogelijk toch uit. De Britse premier Theresa May overlegde maandag met haar belangrijkste ministers. Meerdere Britse media berichten op basis van ingewijden dat de premier heeft besloten de cruciale stemming van dinsdag af te blazen.
10/12 13u30  Signify rondt aandeleninkoopprogramma afVerlichtingsbedrijf Signify heeft zijn aandeleninkoopprogramma afgerond. Onder dit programma werden tussen 30 juli tot 7 december ruim 9,6 miljoen aandelen ingekocht voor een totale prijs van 220 miljoen euro.
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

10x Amsterdam wil minder cash in winkels13/12 10u15 - De Financiële Telegraaf: Burgemeester Femke Halsema heeft een groep Amsterdamse winkeliers uitgenodigd met als doel om transacties met contant geld terug te dringen.
8x Bazooka ECB mist zijn doel13/12 07u45 - De Financiële Telegraaf: Mario Draghi, president van de Europese Centrale Bank (ECB), kondigt donderdag waarschijnlijk officieel het einde van het kwantitatieve verruimingsprogramma aan. Maar Draghi’s belangrijkste doel is niet behaald.
8x 'Sif kan positief nieuws gebruiken na koersval'13/12 10u15 - De Financiële Telegraaf: Funderingsspecialist Sif kan wel wat positief nieuws gebruiken na de koersval van de afgelopen tijd en de zwakke cijfers over het derde kwartaal. Dat schrijft ING in een rapport over de onderneming.
7x 'Techbedrijf SoftBank neemt afstand van Huawei'13/12 07u30 - De Financiële Telegraaf: Het Japanse telecom- en technologieconcern SoftBank neemt afstand van het Chinese techbedrijf Huawei Technologies. De onderneming vervangt zijn 4G-infrastructuur komend jaar door apparatuur van branchegenoten als Ericsson en Nokia. Dat melden Japanse media.
7x Recordomzet voor accountant KPMG13/12 08u15 - De Financiële Telegraaf: Accountantskantoor KPMG International heeft het afgelopen boekjaar wereldwijd een recordomzet in de boeken gezet. De in Londen gevestigde firma sloot de twaalf maanden tot en met september af met bijna 29 miljard dollar (25,5 miljard euro) aan opbrengsten. Resultaten van de Nederlandse tak gaf KPMG niet los.
7x ’Topartsen hebben contracten met producenten hulpmiddelen’13/12 08u15 - De Financiële Telegraaf: Tientallen topartsen van universitaire medische centra blijken contracten te hebben met internationale producenten van medische hulpmiddelen, variërend van implantaten als hartkleppen tot bekkenbodemmatjes.
7x Bonden sturen brandbrief naar metaalbedrijven13/12 08u15 - De Financiële Telegraaf: De vakbonden FNV, CNV, De Unie en VHP2 laten maandag een brandbrief bezorgen bij circa achthonderd bedrijven in de metaalsector. Met deze stap willen ze een doorbraak forceren in hun ruzie met werkgeverskoepel FME, die ze een 'halsstarrige' en 'onverantwoordelijke' houding verwijten.
7x 'Beurshandel in teken brexit, Italië en ECB'13/12 08u30 - De Financiële Telegraaf: De aandelenbeurs in Amsterdam lijkt donderdag iets hoger te openen. Ook elders in Europa zullen de beurzen afwachtend beginnen na het sterke herstel in de afgelopen twee handelsdagen. Beleggers blijven de ontwikkelingen rond de brexit en de Italiaanse begrotingsplannen volgen. Ook komt de Europese Centrale Bank (ECB) later op de dag met een rentebesluit.
7x 'Nissan haalt geld op bij Chinese dochter'13/12 08u45 - De Financiële Telegraaf: Automaker Nissan is van plan omgerekend bijna 1 miljard euro terug te halen van zijn Chinese dochter. Dat meldden ingewijden rond de kwestie. Het is het Japanse bedrijf er alles aan gelegen om zijn financiële slagkracht te vergroten, nu er scheurtjes aan het ontstaan zijn in de samenwerking met zijn Franse partner Renault. Het geld moet naar verluidt eind januari zijn overgemaakt.
7x Curetis snijdt in eigen organisatie13/12 10u15 - De Financiële Telegraaf: Het Duitse biotechnologiebedrijf Curetis gaat flink reorganiseren. Daarbij moet bijna een derde van het personeel vrezen voor zijn baan. Het in Amsterdam genoteerde bedrijf heeft een bedrag van 200.000 euro tot 400.000 euro gereserveerd om de reorganisatie te bekostigen. Bij Curetis werken ruim 120 medewerkers.

Statistieken

Artikels:
35669
Gelezen:
26895
Aantal lezers nu:
62


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven