maandag 18 februari 2019, week 08


U bent nu hier: Meer nieuws van De Financiële Telegraaf

Laatste updatecontrole: vandaag om 4u45
 

De Financiële Telegraaf

Verbergen Tonen
17/02 18u00  Handelsoorlog halveert groei economie Hongkong De economie van Hongkong wordt hard geraakt door de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. De economische groei in de speciale administratieve regio van de volksrepubliek China is in het vierde kwartaal van vorig jaar gehalveerd.
17/02 16u30  'Opnieuw drukke week voor beleggers' Beleggers wacht opnieuw een drukke cijferweek. Op het Damrak geven onder meer de bouwers BAM en Heijmans en biotechnoloog Galapagos een kijkje in de boeken. Veel aandacht gaat daarnaast uit naar Air France-KLM. Ook vindt er weer handelsoverleg plaats tussen de Verenigde Staten en China.
17/02 15u00  Fortnite verliest van Apex Legends in miljoenengevecht De markt van games is opengereten. De maandenlang uiterst succesvolle Fortnite van studio Epic Games is van de troon gestoten door Apex Legends. Dat computerspel is in de eerste week door 25 miljoen gamers gedownload.
17/02 14u45  'Onduidelijk of dip in groei tijdelijk is' De afzwakking van de economische groei in Europa is ,,significant''. Maar het is nog niet duidelijk of het om een tijdelijke dip gaat of niet. Dat heeft de Franse centralebankpresident en ECB-bestuurder François Villeroy de Galhau gezegd in een interview met de Spaanse krant El País.
17/02 13u15  'KLM-baas tekent compromis over aanblijven' KLM-baas Pieter Elbers mag naar verluidt aanblijven als president-directeur van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij. Volgens de Franse krant La Tribune heeft Elbers ingestemd met een compromis hierover met de top van moederbedrijf Air France-KLM.
17/02 10u45  Column: Onverantwoord je niet voor aansprakelijkheid te verzekeren Verzekeringen heb je in vele soorten en maten, maar je kunt ze indelen in drie groepen: de onmisbare, de twijfelgevallen, en de overbodige.
17/02 09u30  Britse vliegmaatschappij failliet door Brexit De Britse regionale luchtvaartmaatschappij Flybmi heeft faillissement aangevraagd, onder meer vanwege de Brexit. De luchtvaartmaatschappij heeft dit zaterdagavond op haar website aangekondigd.
16/02 17u00  Brexit: nog duizend uur Nog minder dan duizend uur, en dan is het Verenigd Koninkrijk geen lid meer van de Europese Unie. In de aanloop naar de Brexit wordt steeds duidelijker wat de gevolgen zijn als Brussel en Londen zonder nette afspraken uit elkaar gaan.
16/02 15u15  Column: Waarom hackatons zo goed werken bij werving IT-ers zijn nauwelijks te werven. What’s new? Iedereen vist in dezelfde vijver. Deze schaarste geeft de werkzoekende IT’er een royale positie. LinkedIn, recruiters en headhunters rollen de rode loper uit voor developers en codeurs. Dit betekent een uitdaging voor werkgevers, die allemaal de beste IT’ers willen hebben.
16/02 15u00  Deze prijsvechter wil Aldi en Lidl slopen De Russen openen de aanval op de Duitse discounters Aldi en Lidl. In de Saksische stad Leipzig is dezer dagen de eerste Siberische supermarkt van het levensmiddelenconcern Tongservis (TS) geopend.
16/02 13u30  Weekoverzicht: nostalgie in de winkelstraat Zaterdag, winkeldag. In de Koopgoot en de Kalverstraat kun je vandaag vast wel weer over de hoofden lopen, maar hoe zit het in het centrum van Alkmaar, Gouda of Kerkrade? Wie de winkelstraten daar vergelijkt met die van tien jaar geleden, herkent het niet meer terug.
16/02 11u00  Ikea: einde aan 1 euro-ontbijt Rotterdam Woonwarenhuis Ikea is gestopt met het vermaarde ontbijtje voor 1 euro. Sinds deze week biedt het restaurant in de winkel twee verschillende ochtendmaaltijden aan.
16/02 10u30  ’Beleggers bang de boot te missen’ Positieve berichten over het handelsoverleg tussen de VS en China alsook per saldo meevallende bedrijfsberichten blijven de aandelenkoersen opjagen. Uit angst de boot te missen, keren veel beleggers ook terug op de beurs. Dit constateert vermogensbeheerder Krist Plaizier van Fintessa.
16/02 10u30  Nibud: laat minder mensen gemeentebelasting betalen Huishoudens met weinig spaargeld moeten vaker in aanmerking komen voor kwijtschelding van de gemeentebelasting. Financieel voorlichtingsinstituut Nibud steunt een oproep van die strekking van de vier grote steden.
16/02 10u15  Column: Stilstaand spaargeld in beweging Door een lezer word ik gewezen op het platform Voordegroei dat het mogelijk maakt om direct te investeren in bedrijven die de kritische startfase overleefd hebben.
Laatste update: zondag 17 februari 2019, 18u00


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
16/02 10u15  5 tips voor een lagere energienotaVrijwel iedereen dreigt dit jaar een hogere energierekening voor de kiezen te krijgen. Maar met onderstaande tips kan de pijn in je portemonnee meevallen.
16/02 10u00  Help, de winkelstraat verzuiptDe familie Blokker is bereid een forse bruidsschat mee te geven aan wie het aandurft om de Blokkerwinkels over te nemen, in een ultieme poging de oranje logo’s niet uit het straatbeeld te laten verdwijnen. Ondertussen worden winkelstraten steeds meer gedomineerd door schoonheidssalons, kappers en hippe koffiezaakjes.
16/02 09u45  ’Ongekende stijging’ energienota dankzij belastingDe energienota wordt dit jaar torenhoog. Huishoudens betalen gemiddeld 334 euro meer voor hun gas- en stroomrekening. Bijna de helft van de stijging komt door de hogere energiebelasting.
16/02 08u15  Column: internationale belastingoorlog neemt toeDe beroemde Amerikaans econoom en Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz schreef deze week in de Britse krant The Guardian dat het onverteerbaar is dat Amerikaanse multinationals, zoals Apple, Google en Starbucks, nauwelijks winstbelasting betalen. In sommige landen zelfs minder dan 1% van hun winst. Ze maken legaal gebruik van verouderde belastingsystemen die niet zijn toegerust om internationale digitale transacties effectief te belasten.
16/02 07u15  Pokerspel rond KLMHet kabinet trekt een onheilspellend rookgordijn op over de groeiende onrust rond luchtvaartmaatschappij KLM. Het verlossende woord kwam er gisteren na een aaneenschakeling van ontmoetingen nog niet uit.
15/02 22u15  Handelsoptimisme helpt Wall Street omhoogDe aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag flink in het groen gesloten. De vooruitgang in de Chinees-Amerikaanse handelsonderhandelingen in Peking zorgde voor een positieve stemming op de financiële markten. Verder verwerkten beleggers op Wall Street het uitroepen van de noodtoestand door president Donald Trump om de bouw van de grensmuur met Mexico.
15/02 21u30  ’Geen bewijs Dutch discount’Zijn Nederlandse bedrijven nu wel of niet goed beschermd tegen overnames en activistische beleggers? Beleggers vinden het niks dat er mogelijk een wettelijke bedenktijd van 250 dagen komt. Maar topadvocaat en commissaris Peter Wakkie verdedigt het mede door hem bedachte voorstel.
15/02 21u00  Column: Twintig jaar euroOp 4 januari 1999 werd de euro als rekeneenheid op de financiële markten ingevoerd. De euro bestaat dus nu twintig jaar. De verjaardag is niet uitbundig gevierd omdat iedereen wel inziet dat er niet veel te vieren valt in een Europa, waarin sinds de invoering van de munt landen verder met elkaar uit de pas zijn gaan lopen. Rijke landen als Duitsland en Nederland zijn relatief rijker geworden, armere landen als Italië en Griekenland relatief armer.
15/02 20u45  Buitengewone vergadering Kiadis in maartBiotechnologiebedrijf Kiadis Pharma houdt op vrijdag 29 maart bij de beurs in Amsterdam een buitengewone aandeelhoudersvergadering. Op de agenda staat onder meer een voorstel voor het optuigen van een beschermingsconstructie via een onafhankelijke stichting tegen overnames.
15/02 19u45  Wall Street hoger door handelshoopDe aandelenbeurzen in New York stonden vrijdag overwegend behoorlijk in het groen. De vooruitgang in de Chinees-Amerikaanse handelsonderhandelingen in Peking zorgde voor een positieve stemming op de financiële markten. Verder verwerkten beleggers op Wall Street het uitroepen van de noodtoestand door president Donald Trump om de bouw van de grensmuur met Mexico.
15/02 19u30  Omzetgroei taxidienst Uber zwakt fors afDe omzet van Uber Technologies, het bedrijf achter de bekende taxi-app, blijft sterk groeien, maar het tempo zwakt wel flink af. Daarnaast blijft de onderneming rode cijfers schrijven, terwijl wordt gewerkt aan een beursgang in New York.
15/02 18u45  Malafide incassobureaus: zo blaf je de boeven afZe blijven maar bellen over een rekening die je helemaal niet kent. Dag én nacht krijg je telefoontjes over een betaling die je „toch écht hebt toegezegd”, terwijl je alleen bevestigde een offerte te willen. Incassobureaus worden steeds agressiever: tips voor hoe je je weert tegen onterechte claims.
15/02 18u45  ING voldoet aan kapitaaleisen ECBING voldoet momenteel ruimschoots aan de kapitaaleisen die de Europese Centrale Bank (ECB) dit jaar voor de bank hanteert. Dat liet het financiële concern weten.
15/02 18u45  Stern praat met ALD over leaseportefeuilleAutobedrijf Stern Groep is in exclusieve onderhandelingen met leasemaatschappij ALD Automotive Nederland over de verkoop van aandelen in SternLease. Dat maakte Stern vrijdag na het slot van de beurshandel in Amsterdam bekend.
15/02 18u30  ABN AMRO verkoopt weer vastgoedleningenABN AMRO heeft een overeenkomst gesloten voor de verkoop van 44 problematische vastgoedleningen met een nominale waarde van ruim 100 miljoen euro aan investeerder Cumberland. Dat meldde de bank vrijdag. Cumberland heeft op zijn beurt Attestor Capital aangewezen als beheerder van de leningen.
15/02 18u30  Retail Estates wil dividend verhogenHet Belgische Retail Estates is van plan zijn dividend te verhogen. De prognose voor de dividenduitkering gaat van 3,80 euro per aandeel naar 4,25 euro per aandeel. Dat meldde het in Brussel en Amsterdam genoteerde bedrijf vrijdag nabeurs.
15/02 17u30  ‘Familie Blokker wil er snel vanaf’Wie het noodlijdende Blokker over wil nemen, krijgt daar een bruidsschat van 250 miljoen euro bij. DFT-verslaggever Edwin van der Schoot legt uit wat het idee daarachter is.
15/02 17u15  Zo krijg je een lagere energierekeningVrijwel iedereen is geschrokken van de energienota die dit jaar de pan uitrijst. Maar wat kun je doen om de pijn in de portemonnee te verzachten? Directeur Ben Woldring van vergelijkingssite Gaslicht.com geeft tips.
15/02 17u15  AH test emissievrije bevoorrading in stedenAlbert Heijn gaat samen met DAF Trucks, de transportbedrijven Simon Loos en Peter Appel Transport en onderzoeksorganisatie TNO testen doen met het bevoorraden van winkels in steden met elektrische vrachtwagens. Als onderdeel van de praktijktest worden niet alleen volledig elektrische trucks ingezet maar ook plug-in-hybride trucks.
15/02 17u15  Kantoor van de toekomst heeft rollatorsEen koffiebar met apotheekfunctie, ergonomische ligwerkstoelen en rolstoelhellingen. Is dat hoe onze kantoren er in de toekomst uitzien, als we door moeten werken tot 70, 80 of zelfs 100 jaar?
15/02 17u15  Trump roept noodtoestand uit voor bouw muurPresident Donald Trump heeft vrijdag gemeld dat hij de noodtoestand uitroept. Met die maatregel hoopt de president de beschikking te krijgen over voldoende geld voor de bouw van een muur aan de grens met Mexico. Trump wil die muur bouwen om illegale immigranten tegen te houden.
15/02 17u00  ’DHL-werknemers woedend op directie’Werknemers van DHL Supply Chain zijn woedend op de directie, omdat het logistieke bedrijf van plan is allerlei toeslagen te schrappen en geen loonsverhoging wil doorvoeren.
15/02 16u45  'Het gaat om duizenden banen'Minister Wopke Hoekstra van Financiën maakt zich zorgen om de ruzie tussen KLM en Air France.
15/02 16u45  Puzzelmaker Keesing koopt Zweeds Aller mediaKeesing Media Group, uitgever van puzzels, heeft de puzzeltijdschriften van het Zweedse Aller media overgenomen.
15/02 16u45  Rutte: geen banen op de tocht bij KLMPremier Mark Rutte heeft niet het idee dat bij KLM banen in gevaar zijn door de toekomstplannen van de nieuwe leiding bij moederbedrijf Air France-KLM. Waarom het kabinet zich dan wel zo intensief bemoeit met de ontwikkelingen bij de luchtvaartmaatschappij, wilde de minister-president tijdens zijn wekelijkse persconferentie niet zeggen.
15/02 16u45  Zonnige dag op de beursDe Amsterdamse beurs staat vrijdagmiddag op een fraaie winst. Op het Damrak overheerst het optimisme dankzij vooruitgang in de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China. Staalfabrikant ArcelorMittal is de grootste stijger in de AEX.
15/02 16u45  ’Zonder steekpenningen geen opdracht in Midden-Oosten’De fiscale opsporingsdienst Fiod heeft vrijdag een inval gedaan bij bouwbedrijf Strukton, omdat er mogelijk smeergeld is betaald om de bouw van een metrotraject in Saoedische stad Riyad in de wacht te slepen. Strukton is zeker niet het enige Nederlandse bedrijf dat met steekpenningen aan projecten komt in het Midden-Oosten.
15/02 16u45  Consumentenvertrouwen VS gaat omhoogHet consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten is in februari gestegen ten opzichte van een maand eerder. Dat blijkt uit een voorlopig cijfer van de Universiteit van Michigan.
15/02 16u45  Hedgefondsmanagers verdienen miljardenDe tien best betaalde hedgefondsmanagers verdienden vorig jaar maar liefst $7,7 miljard. Dit heeft persbureau Bloomberg uitgerekend.
15/02 16u00  Openingswinst voor Wall StreetDe beursgraadmeters in New York zijn vrijdag in de plus geopend. De vooruitgang in de handelsonderhandelingen in Peking zorgde voor een positieve stemming op de Amerikaanse financiële markten. Beide delegaties zeiden dat de gesprekken productief verliepen en uitten optimisme over de voortzetting van het overleg volgende week in Washington.
15/02 16u00  Column: Politiek debet aan stijging zorgkostenUit onderzoek van UWV met betrekking tot de stijgende WIA-instroom in 2016 blijkt dat de stijging van de AOW-gerechtigde leeftijd hiervan een belangrijke oorzaak is.
15/02 16u00  Onverwachte daling industriële productie VSDe productie in de industrie van de Verenigde Staten is in januari met 0,6 procent gedaald in vergelijking met een maand eerder. Dat maakte de Federal Reserve bekend.
15/02 15u15  ‘Lyft wil Uber passeren in race naar beursgang’De Amerikaanse taxidienst Lyft wil concurrent Uber aftroeven door dit jaar eerder de stap naar de beurs te maken met het tonen aan beleggers van zijn grote ambities in de VS, zo meldt Reuters op basis van ingewijden.
15/02 15u00  'Progressie handelsoverleg stuwt Wall Street'De aandelenbeurzen in de Verenigde Staten gaan naar verwachting vrijdag hoger openen. Beleggers reageren op het nieuws dat het handelsoverleg tussen de VS en China volgende week wordt voortgezet. De dreiging van president Donald Trump om een nationale noodsituatie uit te roepen om de financiering voor de grensmuur met Mexico te verkrijgen, hangt nog wel boven de markt. Marktpartijen maken zich verder op voor een lang weekend. Maandag is Wall Street gesloten vanwege President's Day.
15/02 15u00  Terugroepactie Trek-fietsen om afbrekende ’ketting’Fietsenmaker Trek heeft een terugroepactie gedaan voor fietsen waarvan de aandrijfriem plotseling kan afbreken. Daardoor kan een fietser zomaar vallen tijdens een tochtje.
15/02 15u00  Importprijzen VS dalen opnieuwDe importprijzen in de Verenigde Staten zijn in januari met 0,5 procent afgenomen in vergelijking met de voorgaande maand. Dat blijkt uit cijfers van de Amerikaanse overheid.
15/02 14u45  Industrie New York groeit weer harderDe industriële bedrijvigheid in en rond New York is deze maand sterker gegroeid dan een maand eerder. Dat blijkt uit cijfers van de Federal Reserve Bank van New York.
15/02 14u15  Frankrijk maant Britten op te schieten met besluit Brexit-dealDe Franse minister van Europese Zaken Nathalie Loiseau heeft ook een duit in het zakje gedaan met de waarschuwing naar het Verenigd Koninkrijk toe om snel knopen door te hakken over de Brexit-deal.
15/02 14u00  TSMC verlaagt omzetverwachtingDe Taiwanese chipmaker Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) heeft zijn omzetverwachting voor dit kwartaal naar beneden bijgesteld. De grote toeleverancier van Apple heeft meer last van een fout met chemicaliën dan eerder verwacht. Er moesten meer siliciumplaten, waar computerchips van worden gemaakt, worden weggegooid dan eerder werd aangenomen.
15/02 14u00  Deere merkt zorgen boeren over handelsoorlogDe Amerikaanse fabrikant van landbouwmachines Deere heeft last van hogere grondstofprijzen en zorgen bij klanten over importtarieven. Volgens topman Samuel Allen zijn veel boeren voorzichtiger geworden bij het inkopen van bijvoorbeeld tractors en maaidorsers.
15/02 13u30  D66 wil dat Rutte zich met KLM-rel bemoeitPremier Rutte zelf moet zich gaan bemoeien met het conflict over de positie van Pieter Elbers als topman van KLM. Ben Smith, de hoogste baas van Air France-KLM, zou aan de stoelpoten van Elbers zagen, en daarmee aan de zelfstandigheid van KLM.
15/02 13u30  Dit gebeurt er om Elbers voor KLM te behoudenIedereen zet zich in voor Pieter Elbers. Een petitie om de geliefde topman van KLM te behouden, werd door meer dan 25.000 personeelsleden gesteund. Vanochtend hadden twee ministers overleg met de topman Ben Smith van Air France KLM. En inmiddels wordt er druk op premier Rutte uitgeoefend om zich met de kwestie te bemoeien.
15/02 13u00  PepsiCo zet mes in personeelsbestandFrisdrank- en snackproducent PepsiCo gaat snijden in zijn personeelsbestand. Ook gaat het bedrijf fabrieken sluiten. Op die manier wil de maker van onder meer Pepsi cola en Dorito's de komende vijf jaar de productiviteit met 1 miljard dollar per jaar verhogen.
15/02 13u00  Een groot hart, maar liever niet nóg een reorganisatieMichiel Witteveen, de president-commissaris van Blokker, gaf een uitstekende verkoop-pitch voor Blokker, op 12 november 2018 in het programma van Jeroen Pauw. Maar hij maakte één uitglijder. Hij zei dat hij alle saneringen al had doorgevoerd. „Er gaat geen winkel meer dicht.” En: „We hebben zelfs 800 vacatures.”
15/02 12u45  KLM-bestuur in gesprek met hoogste baasDe leiding van KLM spreekt vrijdag met de baas van moederbedrijf Air France-KLM, de Canadees Ben Smith. Een van de onderwerpen die wordt aangesneden is de toekomst van KLM-baas Pieter Elbers, wiens huidige termijn bijna afloopt.
15/02 12u45  Videogame Super Mario is goed voor $100.000Een groep van verzamelaars heeft op een veiling in Amerika $100.000 neergelegd om een zeldzame videogame van Super Mario Bros in handen te krijgen.
15/02 12u45  Zon breekt door op beursDe Amsterdamse beurs staat vrijdagmiddag op winst. Op het Damrak overheerst het optimisme na een lagere opening. Beleggers zijn al weer over de schrik heen van het zwakke detailhandelscijfer uit de VS van gistermiddag.
15/02 12u30  Buffett zet mes in belang AppleDe Amerikaanse superbelegger Warren Buffett heeft eind vorig jaar zijn belang in de Amerikaanse smartphonemaker Apple teruggebracht.
15/02 12u15  Russen openen aanval op Duitse discountersDe Russen openen de aanval op de Duitse discounters Aldi en Lidl. In de Saksische stad Leipzig is dezer dagen de eerste Siberische supermarkt van het levensmiddelenconcern Tongservis (TS) geopend. Oost-Duitsers letten op de portemonnee en kopen er een pond koffie voor twee euro en een pak melk voor 50 cent.
15/02 12u15  Joyridende zoon draait op voor schade aan Jaguar van papaEen joyridende zoon die er met de Jaguar van zijn vader vandoor ging, draait zelf voor de schade op. Verzekeraar ASR heeft terecht de schade op hem verhaald.
15/02 12u00  ‘China en Amerika praten volgende week verder’Amerika en China zullen in de komende week de handelsgesprekken naar verluidt in Washington gaan vervolgen nadat er bij de onderhandelingen in Peking wel ’vooruitgang’ is geboekt, maar nog geen deal is bereikt, zo meldt de Chinese krant South China Morning Post op basis van een anonieme bron die daarover is ingelicht.
15/02 11u45  Millennial bereid salaris in te leveren voor milieuKlimaatspijbelende scholieren werd geregeld verweten dat zij wel actievoeren voor het milieu, maar ondertussen ook op vliegvakantie gaan en junkfood blijven eten. Toch blijkt uit grootschalig Amerikaans onderzoek dat jongere generaties wel bereid zijn zelf te bloeden voor het klimaat. Een meerderheid zou een lager salaris accepteren om voor een duurzamer bedrijf te werken.
15/02 11u45  'Handelsoverleg China en VS duurt voort'China en de Verenigde Staten boeken ,,vooruitgang'' bij hun handelsoverleg in Peking, maar eruit komen doen ze nog niet. Naar verluidt worden de gesprekken volgende week voortgezet. Dat schrijft de South China Morning Post op basis van een anonieme bron.
15/02 11u30  ‘China en Amerika praten volgende week verder in Washington’Amerika en China zullen in de komende week de handelsgesprekken in Washington gaan vervolgen nadat er bij de onderhandelingen in Peking nog geen deal is bereikt, zo meldt de Chinese krant South China Morning Post op basis van een anonieme bron die daarover is ingelicht.
15/02 11u30  Vraag over energie? Stel die nu aan een expert!Hoe krijg ik mijn energienota omlaag? Waar moet ik op letten als ik mijn huis wil verduurzamen en waar kan ik subsidie krijgen? En hoef ik niets meer aan verduurzaming te doen als ik een nieuwbouwwoning koop?
15/02 11u30  Export eurozone daaltDe goederenexport van de landen van de eurozone naar de rest van de wereld is in december met 2,5 procent gedaald in vergelijking met een jaar eerder. In totaal werd in de laatste maand van 2018 voor 176,5 miljard euro uitgevoerd. Dat meldde het Europees statistiekbureau Eurostat op basis van een voorlopige schatting.
15/02 11u15  Kortingsacties stuwen Britse winkelverkopenDe Britse detailhandelsverkopen zijn in januari met 1,2 procent gestegen op maandbasis. Volgens het Britse nationale statistiekbureau is daarmee sprake van de sterkste stijging in zes maanden tijd. Het gaat om de verkopen exclusief de sterk schommelende prijzen voor brandstof.
15/02 11u00  Fiod doet inval bij StruktonDe Fiod doet op dit moment onderzoek naar de procesvoering rondom het metroproject van Strukton in Riyad, Saoedi-Arabië. Dit meldt het ingenieursbureau dat onderdeel is van het beursgenoteerde Oranjewoud.
15/02 10u45  ’Solide halfjaar onvoldoende voor Acomo’De solide prestaties van Amsterdam Commodities (Acomo) in de tweede jaarhelft waren niet genoeg om de mindere over de eerste zes maanden volledig te maskeren. Dat schrijven kenners van ING in een rapport over de handelaar in thee, specerijen en noten.
15/02 10u30  Belegger schudt zorgen van zich afDe AEX heeft het openingsverlies weggewerkt. Beleggers trokken zich weinig aan van de wisselende berichten over het handelsoverleg tussen China en de VS. Ze waren ook al weer over de schrik heen van het zwakke detailhandelscijfer uit de VS gistermiddag.
15/02 10u15  'Unilever moet zich minder op marges richten'Consumentengoederenconcern Unilever zit volgens analisten van RBC gevangen in een vicieuze cirkel van afnemende investeringen en zwakke omzetgroei. De doelstelling van het bedrijf om een ,,arbitrair'' doel van een winstmarge van 20 procent te bereiken, helpen Unilever volgens de kenners ook niet.
15/02 10u15  'Intensief gesprek met baas Air France-KLM'Ministers Wopke Hoekstra (Financiën) en Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) hebben een ,,intensief’’ gesprek gehad met Ben Smith, de bestuursvoorzitter van Air France-KLM. Ze hebben hem op het hart gedrukt hoe belangrijk Schiphol en KLM zijn voor de Nederlandse economie, maar wilden verder weinig kwijt over het gesprek.
15/02 10u15  'Solide halfjaar onvoldoende voor Acomo'De solide prestaties van Amsterdam Commodities (Acomo) in de tweede jaarhelft waren niet genoeg om de mindere over de eerste zes maanden volledig te maskeren. Dat schrijven kenners van ING in een rapport over de handelaar in thee, specerijen en noten.
15/02 10u00  Belgen kijken naar onze MidkappersWaar de AEX dit jaar reeds 10% heeft gewonnen, pakte de AMX er zelfs 12,5% bij. Voor de Belgische krant De Tijd reden om de Nederlandse middelgrote fondsen in het zonnetje te zetten.
15/02 10u00  'Winst Euronext valt tegen'De winst van beursuitbater Euronext valt wat tegen, vinden analisten van ING. De herwaardering van enkele earn out-regelingen was daarvoor verantwoordelijk. De inkomsten waren wel hoger dan de kenners van de bank hadden voorzien, vooral dankzij nieuwe noteringen. Ook de kosten waren hoger.
15/02 10u00  Shell neemt batterijenmaker Sonnen overOlie- en gasconcern Shell koopt de Duitse producent van thuisbatterijen Sonnen. Financiële details van de deal zijn niet verstrekt.
15/02 09u45  Shell neemt thuisbatterijenmaker Sonnen overOlie- en gasconcern Shell koopt de Duitse producent van thuisbatterijen Sonnen. Financiële details van de deal zijn niet verstrekt.
15/02 09u45  ’Plussen en minnen bij Brunel’De resultaten die Brunel vrijdagochtend presenteerde geven een gemengd beeld. Dat concludeert een analist van KBC Securities.
15/02 09u30  Schiphol rekent op flink lagere winstRoyal Schiphol Group, het bedrijf achter luchthaven Schiphol, heeft vanwege hogere kosten het afgelopen jaar iets minder winst behaald, en verwacht ook dit jaar een ,,substantieel lager' nettoresultaat. Dat meldde de luchthaven, tevens uitbater van Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport, bij de publicatie van de jaarcijfers.
15/02 09u30  'Plussen en minnen bij Brunel'De resultaten die Brunel vrijdagochtend presenteerde geven een gemengd beeld. Dat concludeert een analist van KBC Securities.
15/02 09u30  Analyse: bonusmonster jaagt Brexitbuit wegDe NFIA, de instelling die buitenlandse bedrijven naar Nederland haalt, had in 2018 dankzij Brexit een topjaar: ruim veertig bedrijven komen onze kant uit, en er wordt met nog eens 250 bedrijven gesproken.
15/02 09u30  KLM bekijkt chroom-6-blootstelling personeelLuchtvaartmaatschappij KLM gaat individuele medewerkers onderzoeken op blootstelling aan chroom-6. Dat schrijft de onderneming in een reactie op een eis om openheid van vakbond FNV. Betrokken medewerkers werkten in het Regional Jet Center (RJC) op Schiphol waar vliegtuigen van onder meer Martinair en Cityhopper werden geschuurd.
15/02 09u15  Accsys geeft nieuwe aandelen uitHoutveredelaar Accsys gaat 70.175 nieuwe aandelen uitgeven. De waardepapieren hebben een nominale waarde van 0,05 euro per stuk.
15/02 09u15  Meer particulieren leasen hun autoParticulieren kiezen er steeds vaker voor om een auto te leasen. Eind vorig jaar reden er meer dan 150.000 auto's op de weg via private lease, een stijging van ruim 45 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat meldde leasebranchevereniging VNA. Van de hele leasevloot is 15 procent in 'bezit' van particulieren.
15/02 09u15  Amerikanen en Chinezen drukken DamrakDe AEX-index is de laatste dag van de week met verlies begonnen. De hoofdgraadmeter van de Amsterdamse beurs stond kort na de openingsbel op 533,5 punten, oftewel -0,2%, onder meer vanwege pessimisme over de handelsonderhandelingen tussen China en de Verenigde Staten.
15/02 09u15  Nederlands pensioenvermogen gedaald in 2018Het Nederlandse pensioenvermogen is vorig jaar gedaald, na een recordstijging in 2017. De ontwikkeling is in lijn met andere landen, waar het pensioenvermogen in het moeilijke beleggingsjaar 2018 ook omlaag ging. Dat meldt consultancybedrijf Willis Tower Watson op basis van zijn jaarlijkse internationale pensioenonderzoek.
15/02 09u00  RBS waarschuwt voor brexit-onzekerheidRoyal Bank of Scotland (RBS) kijkt steeds voorzichtiger naar de toekomst en vreest voor een schok voor de Britse economie door de toenemende onzekerheid rondom brexit. Het financiële concern presenteerde vrijdag zijn resultaten over het afgelopen jaar.
15/02 08u45  Hoger dividend, maar ook waarschuwing bij RBSAandeelhouders van de Royal Bank of Scotland worden vanochtend verrast met een fors hoger dividend dan verwacht. RBS betaalt 13p per aandeel, 60% meer dan analisten hadden voorspeld. Tegelijkertijd blijft de bank waarschuwen voor de gevolgen van de Brexit.
15/02 08u30  Italiaans oliebedrijf Eni doet goede zakenHet Italiaanse oliebedrijf Eni heeft afgelopen jaar de productie opgevoerd tot een recordniveau. Ook ging de nettowinst met een kwart omhoog. Eni profiteerde daarbij van hogere olieprijzen dan in 2017.
15/02 08u15  ’Openingsverlies voor Damrak’De aandelenbeurs in Amsterdam opent vrijdag naar verwachting met verlies. Ook de andere Europese beurzen lijken lager te beginnen.
15/02 08u15  Stroomprijs geeft EDF duwtje in de rugHet Franse elektriciteitsbedrijf Electricité de France heeft afgelopen jaar het resultaat verbeterd. Voor dit jaar verwacht de onderneming, die voor 84 in handen is van de Franse staat, dat die trend doorzet.
15/02 08u15  Winstgevend Allianz beloont aandeelhoudersDe Duitse verzekeraar Allianz heeft vorig jaar goede zaken gedaan. Het financiële concern was minder geld kwijt aan claims vanwege natuurgeweld. Verder wist het de kosten in te dammen en stegen de opbrengsten uit de divisie vermogensbeheer. Al met al leidde dit volgens het concern tot de hoogste operationele winst ooit. Het bedrijf beloofde zijn aandeelhouders mee te laten profiteren.
15/02 08u00  Brunel rekent op verdere opmars na sterk 2018Detacheerder Brunel heeft een sterk 2018 achter de rug en ziet in het begin van dit jaar signalen dat ook 2019 een goed jaar gaat worden. Het afgelopen jaar werd afgesloten met een recordaantal van 13.000 medewerkers.
15/02 07u45  'Ford en VW naderen deal zelfrijdende auto's'De Amerikaanse en Duitse autofabrikanten Ford en Volkswagen (VW) naderen een akkoord over een samenwerking op het vlak van zelfrijdende auto's. De nu al door Ford gesteunde start-up op dat vlak Argo AI zou dan zo'n 4 miljard dollar waard zijn, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.
15/02 07u15  Nikkei eindigt week stevig lagerDe Japanse effectenbeurs is vrijdag met een stevig verlies geëindigd. Beleggers verwerkten de overwegend lagere slotstanden op Wall Street, waar een onverwachte daling van de winkelverkopen zorgde voor koersdruk. Tevens werd gelet op de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China, die in Peking worden voortgezet.
15/02 07u15  Online winkelomzet flink hoger in 2018De detailhandel heeft vorig jaar online bijna 18 procent meer omgezet dan een jaar eerder. Dat bleek vrijdag uit data van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CSB).
15/02 06u30  Chinese producentenprijzen zwakken weer afDe producentenprijzen in China zijn in januari opnieuw minder sterk gestegen dan een maand eerder. Dat bleek uit cijfers van het Chinese statistiekbureau.
15/02 06u15  Congres VS akkoord met begrotingHet Huis van Afgevaardigden in de VS is akkoord gegaan met een begrotingsvoorstel, waarin geld wordt uitgetrokken voor veiligheidsmaatregelen aan de grens. Daarin is de door president Trump zo gewenste 5,7 miljard dollar voor een grensmuur overigens niet opgenomen.
15/02 00u45  Familie wil koper Blokkerwinkels forse bruidsschat meegevenDe familie Blokker is bereid een koper van de noodlijdende Blokkerwinkels een forse bruidsschat mee te geven. Het zou gaan om €250 miljoen.
15/02 00u30  Geld toe voor BlokkerkoperKopers van de Blokkerwinkels krijgen een bruidsschat mee. Volgens diverse bronnen zou die €250 miljoen bedragen.
15/02 00u00  Boeren halen doelstelling mestbeleidBoeren hebben hun veestapel in twee jaar tijd met bijna een half miljoen runderen moeten verkleinen, maar zij zijn daardoor in 2018 ruimschoots onder de maximaal toegestane fosfaatproductie gedoken.
14/02 22u30  Trump dreigt met noodtoestandDe Amerikaanse president Donald Trump heeft opnieuw gedreigd de noodtoestand uit te roepen. Maar hij zal ook het begrotingsvoorstel ondertekenen dat de Republikeinen en Democraten in het Congres hebben uitgewerkt. Dat heeft zijn woordvoerster Sarah Sanders donderdag gezegd.
14/02 22u15  Coca-Cola geeft bittere smaak op Wall StreetDe aandelenbeurzen in New York hielden overwegend de schade beperkt na een bedrukt begin. De schrik over zwakke Amerikaanse detailhandelsverkopen werden getemperd door optimisme over de handelsgesprekken tussen de VS en China.
14/02 22u15  Wall Street sluit overwegend lagerDe aandelenbeurzen in New York zijn donderdag overwegend lager gesloten. Het sentiment stond enigszins onder druk, omdat de Amerikaanse detailhandelsverkopen in de laatste maand van het jaar onverwacht zijn afgenomen. Enig optimisme over een mogelijke handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China was er echter ook. President Donald Trump zou bereid zijn de deadline voor een handelsakkoord zestig dagen op te schuiven.
14/02 21u45  Kabinet vraagt baas Air France-KLM om uitlegDe ministers Wopke Hoekstra (Financiën) en Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) hebben vrijdag een gesprek met topman Ben Smith van Air France-KLM. Hij moet uitleg komen geven over onder meer de onrust rond de positie van KLM-baas Pieter Elbers.
14/02 21u15  Investeerder verwijt Oslo Børs partijdigheidDe Noorse investeerder Incentive verwijt het bestuur van Oslo Børs vooringenomen te zijn in de biedingsstrijd rond het beursbedrijf. Ook vindt Incentive dat de directie niet in het belang van de aandeelhouders werkt.
14/02 20u45  Haven Rotterdam trekt aan alarmbelDe Rotterdamse haven ziet grote problemen op zich afkomen, omdat het investerings- en vestigingsklimaat in Nederland steeds onaantrekkelijker wordt.
14/02 20u15  Steunmotie May haalt het niet in LagerhuisEen motie die steun uitspreekt voor het huidige brexitbeleid en strategie van de Britse premier Theresa May is donderdag weggestemd in het Lagerhuis. Ruim driehonderd parlementsleden stemden tegen de motie, 258 voor. Het parlement trekt zo duidelijk de aanpak van May in twijfel, maar de motie heeft geen dwingende consequenties voor May en haar regeringsploeg.
14/02 20u15  Arcadis maakt schoon schip met terugdringen schuldenIngenieursbureau Arcadis maakt schoon schip. Het bedrijf wist de schuldpositie aanzienlijk omlaag te brengen, maar worstelt nog Brazilië en Azië.
14/02 19u45  President-commissaris NN Group vertrektJan Holsboer vertrekt als voorzitter van de raad van commissarissen van verzekeraar NN Group (Nationale Nederlanden), na de aandeelhoudersvergadering in mei. Holsboer zal worden opgevolgd door David Cole.
14/02 19u45  Wall Street krabbelt wat opDe aandelenbeurzen in New York toonden donderdag halverwege de sessie een gemengd beeld. Het sentiment stond enigszins onder druk, omdat de Amerikaanse detailhandelsverkopen in de laatste maand van het jaar onverwacht zijn afgenomen. Na een eerste schok kwam optimisme over een mogelijke handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China echter weer bovendrijven.
14/02 19u15  ‘Onrust gigantisch bij KLM’Bij het hoofdkantoor van KLM in Amstelveen kwamen donderdag honderden medewerkers bijeen om hun CEO Pieter Elbers een hart onder de riem te steken. Ze zijn bang dat de Fransen meer invloed willen uitoefenen op KLM en vrezen voor de positie van Elbers.
14/02 19u15  ’Betalen aan zender raakt achterhaald’VodafoneZiggo is tweeënhalf jaar na de fusie klaar voor een nieuwe fase in de strijd met zijn grote concurrenten op de Nederlandse markt. Die voert topman Jeroen Hoencamp niet alleen op de snelheid van het internetverkeer. „De emotie zit in goede content.”
14/02 18u45  Thriller rond KLM-topman Elbers niet ten einde’French European Airlines’ was ooit de beoogde naam voor de gefuseerde luchtvaartcombinatie Air France en KLM. De realisatie lijkt 15 jaar na het samengaan van Air France KLM alsnog dichterbij gekomen.
14/02 18u30  Lagere prijzen zitten Acomo dwarsThee-, specerijen- en notenhandelaar Amsterdam Commodities (Acomo) heeft vorig jaar last gehad van uitdagende marktomstandigheden, met dalende prijzen van voedingsgrondstoffen en negatieve wisselkoerseffecten. Dat bleek donderdag nabeurs uit een handelsbericht van de onderneming.
14/02 18u30  Onrust rond KLM-topman baart minister zorgenDe interne strijd bij Air France-KLM om de positie van KLM-topman Pieter Elbers baart ook minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) zorgen. Het bedrijf zou er beter aan doen het over de eigen toekomstplannen te hebben in plaats van over personen, vindt de bewindsvrouw.
14/02 18u30  Omzetgroei voor NedapNedap heeft de opbrengsten afgelopen jaar zien stijgen. Dat bleek donderdag nabeurs uit een handelsbericht van de onderneming. Maar in de tweede helft van 2018 stagneerde de omzetgroei wel, door onder meer een ,,fundamentele verschuiving'' in de retailmarkt.
14/02 18u15  Euronext voert omzet en winstmarge opEuronext heeft vorig jaar de omzet fors opgevoerd. De pan-Europese beursuitbater profiteerde onder meer van de overname van de beurs in Dublin. Ook de brutowinstmarge ging flink omhoog. De nettowinst viel wel wat lager uit, maar die was een jaar eerder nog opgestuwd door een aantal eenmalige baten.
14/02 18u15  Amazon ziet af van hoofdkantoor in New YorkDe online retailgigant Amazon heeft zijn plannen om een tweede hoofdkantoor te gaan vestigen in New York afgeblazen. Dat heeft het bedrijf donderdag bekend gemaakt.
14/02 18u00  Oudste werklozen vaak ex-managersIn een lijstje van de tien beroepsgroepen van ww’ers met de hoogste gemiddelde leeftijd staan managers uit het onderwijs bovenaan, met een gemiddelde leeftijd van 58 jaar.
14/02 17u45  Recessieangst zet AEX lagerBeleggers schrokken donderdagmiddag van het bericht dat de Amerikaanse detailhandelsverkopen in december onverwacht sterk zijn gedaald. Het verlies voor de AEX bleef echter beperkt, met grote individuele uitslagen. De publicaties van kwartaalcijfers joegen DSM en Arcadis fors omhoog, terwijl Aegon en Unibail-Rodamco-Westfield juist onderuit gingen.
14/02 17u15  ‘Lamgeslagen banken krijgen weer kleur’De drie grote banken hebben hun cijfers over 2018 laten zien. DFT-verslaggever Ruben Eg vertelt hoe Rabobank, ING en ABN Amro ervoor staan.
14/02 17u15  Valentijnsdeal HSBC wekt toorn op bij damesDe Britse bank HSBC heeft tijdens Valentijnsdag zijn vrouwelijke personeel op de kast gejaagd.
14/02 17u00  Valentijnsdeal HBSC wekt toorn op bij damesDe Britse bank HSBC heeft tijdens Valentijnsdag zijn vrouwelijke personeel bij op de kast gejaagd.
14/02 17u00  ’Weinig voortgang in handelsoverleg’In tegenstelling tot het recente optimisme dat Donald Trump uitstraalt, boeken de VS en China nauwelijks voortgang in de handelsbesprekingen in Beijing. Dit meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.
14/02 16u30  Belegger schrikt van consument VSBeleggers schrokken ’s middags van het bericht dat de Amerikaanse detailhandelsverkopen in december onverwacht sterk zijn gedaald. Dit duidt op een duidelijke afkoeling van ’s werelds grootste economie. Beleggers bleven DSM en Arcadis stevig belonen voor hun meevallende kwartaalcijfers. Aegon en Unibail-Rodamco-Westfield gingen juist onderuit.
14/02 16u15  Bedrijfsvoorraden VS nemen iets afDe bedrijfsvoorraden in de Verenigde Staten zijn in november met 0,1 procent gedaald op maandbasis. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Handel bekend.
14/02 16u15  PostNL test bezorging voor Jumbo in GroningenPostNL neemt drie maanden lang de bezorging van de Jumbo Foodmarkt in Groningen op zich. De postbezorger brengt in de avonduren boodschappen van de supermarkt thuis in Groningen.
14/02 16u15  Vastgoedtopman: Blij dat we geen Hudson’s Bay hebbenOp de beurs worden winkelvastgoedfondsen Vastned en Unibail donderdag zwaar afgestraft na de publicatie van hun jaarverslag. Vastned-topman Taco de Groot prijst zich gelukkig dat zijn concern tenminste niet is blootgesteld aan kwakkelende retailformules zoals Hudson’s Bay, Hema of Blokker.
14/02 16u00  Wisselend beeld op Europese beurzenDe Europese aandelenbeurzen lieten donderdag een wisselend beeld zien. Lichte koerswinsten werden bij een aantal graadmeters in de middaghandel ingeruild voor minnen. Op het Damrak werden speciaalchemiebedrijf DSM en advies- en ingenieursbureau Arcadis flink hoger gezet, na goed ontvangen resultaten. Daarnaast openden ook Aegon, NN Group en SBM Offshore de boeken.
14/02 16u00  Wall Street negatief door winkelverkopenDe aandelenbeurzen in New York zijn donderdag lager geopend. Na sterk gedaalde detailhandelsverkopen sloeg het eerder positieve sentiment op Wall Street om. Handelaren hadden eerder handelshoop rond het Amerikaans-Chinese handelsconflict. President Donald Trump zou bereid zijn de deadline voor een handelsakkoord zestig dagen op te schuiven.
14/02 15u45  Belegger laat Coca-Cola vallenOp Wall Street kregen de resultaten van Coca-Cola donderdag een slechte ontvangst. De koers van de frisdrankgigant ging hard onderuit.
14/02 15u45  Nieuw meerjarig contract voor Philips in VSPhilips gaat het Miami Cancer Institute een pakket aan informaticasystemen leveren. Het zorgtechnologiebedrijf heeft daarvoor een meerjarig contract afgesloten. Er zijn geen financiële details naar buiten gebracht.
14/02 15u45  ’Groen ook goed voor vestigingsklimaat’Het vestigingsklimaat neemt toe als bedrijven duurzaam ondernemen. Met duurzame productie halen ondernemingen meer geld binnen om te investeren en de producten vinden veel gemakkelijker afzet en voldoen beter aan de toekomstige vraag.
14/02 15u30  Wynaendts wil gejuich over dividend, krijgt koersvalAegon was weer eens de grootste daler van de AEX-fondsen donderdag. Enkele tegenvallers deden beleggers veel pijn. Topman Alex Wynaendts had meer waardering voor zijn dividendverhoging verwacht.
14/02 15u15  'Optimisme voorbij op Wall Street'De aandelenbeurzen in New York gaan donderdag naar verwachting lager openen. Zwakke cijfers over de Amerikaanse detailhandelsverkopen joegen beleggers schrik aan. Dat de verliezen voor de ndexfutures beperkt bleven, is te danken aan de aanhoudende positieve geluiden rond het oplossen van het Amerikaans-Chinese handelsconflict.
14/02 15u15  Tv-gelden melkkoe voor Manchester UnitedManchester United heeft de voorbije maanden fors meer geld verdiend. De beursgenoteerde voetbalclub profiteerde vooral van zijn deelname aan de lucratieve Champions League. Vooral de verkoop van de uitzendrechten deed de kassa bij de Noord-Engelse club rinkelen. Deelnemende clubs aan het miljardenbal mogen dit seizoen bijna 2 miljard euro aan tv-gelden verdelen.
14/02 15u00  Domper uit VS zet AEX lagerDe AEX zag de winst halverwege de middag ruimschoots wegsmelten vanwege tegenvallend economisch nieuws uit de VS. Niettemin bleven beleggers optimistisch, in de groeiende overtuiging dat de handelsoorlog tussen de VS en China binnenkort eindigt. DSM en Arcadis boekten na hun cijferpublicaties indrukwekkende winsten, terwijl Aegon en Unibail-Rodamco-Westfield juist in de uitverkoop gingen.
14/02 15u00  'Optimisme houdt aan op Wall Street'De aandelenbeurzen in New York gaan donderdag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Dit zou de derde dag op rij zijn met groene koersborden op Wall Street. Beleggers verkeren in een optimistische stemming mede door de aanhoudende positieve geluiden rond het oplossen van het Amerikaans-Chinese handelsconflict. Zo zou president Donald Trump bereid zijn de deadline voor een handelsakkoord op te schuiven met zestig dagen. Verder krijgen beleggers een reeks bedrijfscijfers te verwerken.
14/02 14u45  Bitcoin-hater JPMorgan begint eigen cryptoJamie Dimon, topman van zakenbank JPMorgan, noemde bitcoin „een fraude” en „luchtbel”. Nu begint de grote Wall Street-bank zelf een cryptomunt: JPM Coin.
14/02 14u45  Producentenprijzen VS licht lagerDe producentenprijzen in de Verenigde Staten zijn in januari met 0,1 procent gedaald ten opzichte van de voorgaande maand. Dat blijkt uit cijfers die het Amerikaanse ministerie van Arbeid heeft gepubliceerd.
14/02 14u45  Meer uitkeringsaanvragen in VSHet aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is afgelopen week met 4000 gestegen tot 239.000. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid bekend.
14/02 14u45  Winkelverkopen VS fors onderuitDe detailhandelsverkopen in de Verenigde Staten zijn in december met 1,2 procent gedaald ten opzichte van de voorgaande maand. Dat meldde het Amerikaanse ministerie van Handel.
14/02 14u45  Verkopen suikervrije Coca-Cola in de liftCoca-Cola heeft zijn winst het afgelopen jaar aanzienlijk opgevoerd. De frisdrankreus slaagde erin zijn drankjes voor hogere prijzen te slijten en profiteerde van de populariteit van suikervrije frisdrank. Tegelijkertijd stootte het concern meer bottelactiviteiten af, waarop de winstmarges laag zijn.
14/02 14u15  Coca-Cola profiteert van hogere prijzenCoca-Cola heeft zijn winst het afgelopen jaar aanzienlijk opgevoerd. De frisdrankreus slaagde erin zijn drankjes voor hogere prijzen te slijten en profiteerde van de populariteit van suikervrije frisdrank. Tegelijkertijd stootte het concern meer bottelactiviteiten af, waarop de winstmarges laag zijn.
14/02 13u45  Gemalto stabiel aan vooravond overnameGemalto heeft de winst afgelopen jaar zien stijgen ten opzichte van een jaar eerder. Dat bleek donderdag uit een handelsbericht van de onderneming. De opbrengsten kwamen op een nagenoeg gelijk niveau uit. Het bedrijf verwacht dat de overname door Thales dit kwartaal nog wordt afgerond.
14/02 13u45  Hoe de markt SBM een gouden kans geeft op rehabilitatieDe markt voor FPSO’s - grote omgebouwde olietankers die op volle zee olie- en gas winnen - is booming. En SBM Offshore heeft net op tijd de handen vrij om het marktleiderschap opnieuw op te eisen.
14/02 13u45  Valentijn dit jaar 3% duurder uitWie zijn lief dit jaar romantisch wil verrassen op Valentijnsdag, is 3,1% meer kwijt dan een jaar eerder. Vooral voor het geliefde bosje bloemen wordt de liefde duur betaald.
14/02 13u30  Banken praten met FIOD over centrale controle geldtransactiesDe Nederlandse banken onderzoeken met de FIOD en De Nederlandsche Bank (DNB) of het binnen de huidige grenzen van de privacywet mogelijk is om geldtransacties centraal in de gaten te houden. Dat verklaarde Rabobank-topman Wiebe Draijer donderdag.
14/02 13u30  Ryanair aast op stukje Thomas CookRyanair heeft interesse in delen van de luchtvaartdivisie van Thomas Cook, mochten er zich geen partijen meldden voor de overname van de hele vliegtak van de Britse reisorganisatie.
14/02 13u15  Brill gaat tijdschrift over zoölogie uitgevenWetenschappelijk uitgever Brill neemt het tijdschrift Contributions to Zoology op in zijn portfolio voor biologisch onderzoek. Het Leidse bedrijf neemt de titel, die als open-accespublicatie wordt uitgegeven, over van onderzoekscentrum Naturalis.
14/02 13u15  Column: Kies voor Hollandse nuchterheidBeleggers wisten vorig jaar geen raad met Europese aandelen die erg achterbleven bij aandelen wereldwijd. Sombere stemmingen werken zelfs door in aandelen van gezonde landen, zoals Nederland. Laat u door mineur uit het verleden echter niet van de wijs brengen! Wat het diepste daalt, komt vaak het sterkste weer terug. De rebound van januari lijkt het begin te zijn van een geweldig jaar voor de AEX - en Europa.
14/02 13u15  Ondernemingsraad KLM: naar rechter om ElbersDe ondernemingsraad van KLM stapt naar de rechter als president-directeur Pieter Elbers van KLM niet wordt herbenoemd.
14/02 13u00  Zonnig Damrak na cijferregenBeleggers bleven tijdens lunchtijd zeer positief gestemd. Zij zijn zich nog minder zorgen over de handelsoorlog gaan maken. DSM en Arcadis kregen de handen op elkaar, terwijl de dompers bij Aegon en Unibail-Rodamco-Westfield afgestraft werden.
14/02 12u30  Topman Vastned: kieskeurig met huurdersWinkelvastgoedfonds Vastned gaat kieskeurig te werk bij het selecteren van huurders voor zijn winkelpanden. Volgens topman Taco de Groot wordt daarbij gekeken of bedrijven een goede strategie volgen, financiële slagkracht hebben en ze vooral blijven investeren in hun winkels.
14/02 12u15  Maker van Angry Birds voorziet winstdalingHet Finse Rovio, bekend van het populaire spelletje Angry Birds, kijkt met enige terughoudendheid naar de nabije toekomst. De onderneming voorziet vooral in de eerste helft van dit jaar een lagere winst, zo bleek bij de presentatie van de jaarcijfers.
14/02 12u15  Ook tijdschriften LINDA naar TalpaNa de overstap van Linda de Mol naar Talpa Network, verkast haar bedrijf met magazine LINDA, sites en evenementen mee naar het bedrijf van haar broer John. Linda de Mol wordt bovendien creatief directeur bij zender Net5.
14/02 12u00  'RBS gelinkt aan kartelonderzoek Brussel'Royal Bank of Scotland (RBS) heeft zich mogelijk schuldig gemaakt aan het maken van verboden afspraken omtrent de handel in euro-obligaties. Ingewijden weten aan persbureau Bloomberg te melden dat de Britse bank één van de acht banken is wereldwijd, die onder loep ligt van onderzoekers in Brussel vanwege vermeende kartelafspraken.
14/02 12u00  Europese beurzen stijgen na cijferstroomDe Europese aandelenbeurzen gingen donderdag opnieuw licht vooruit. Beter dan verwachte cijfers van grote Europese bedrijven boden steun aan de handel. Op het Damrak werden speciaalchemiebedrijf DSM en advies- en ingenieursbureau Arcadis flink hoger gezet, na goed ontvangen resultaten. Naast DSM en Arcadis openden ook Aegon, NN Group en SBM Offshore de boeken.
14/02 12u00  Koers Vastned krijgt flinke dreunHet aandeel Vastned zakte donderdag tot 9 procent. Daarmee zette het winkelvastgoedfonds de grootste koersdaling in de boeken sinds mei 2012. De verwachtingen die de onderneming uitsprak bij de presentatie van zijn jaarcijfers, stellen teleur.
14/02 12u00  Natuur als basis voor sieradenlijnMet de opening van haar atelier in Utrecht kwam drie jaar geleden alles samen voor de Zweedse ontwerpster Julia Otilia. Haar liefde voor de natuur, haar creativiteit en haar streven de wereld een stukje mooier te maken.
14/02 11u30  Column: Wat kan Draghi (of Knot) doen?Fed-baas Jay Powell maakte laatst een verrassend scherpe U-bocht. Had hij in december nog twee renteverhogingen voor 2019 in het vooruitzicht gesteld, nu kondigde hij een pauze aan. Hij suggereerde bovendien dat de kans dat de volgende rentestap een verhoging zou worden inmiddels even groot was als de kans op een verlaging. Neutraler kun je het niet krijgen. De val in cijfers van het Amerikaanse ondernemersvertrouwen in december en de koersval op de beurs hebben hem ongetwijfeld tot deze manoeuvre geïnspireerd.
14/02 11u30  Analyse: de beste tijd ligt alweer achter onsDe Nederlandse economie groeit als kool. Toch springen steeds meer seinen op oranje. Stevenen we af op een recessie of zal het zo’n vaart niet lopen?
14/02 11u15  Sportartikelenmaker Puma verhoogt omzetDe Duitse producent van sportartikelen Puma heeft vorig jaar zijn omzet opgevoerd, waarbij vooral flinke groei was te zien in Azië en in Noord- en Zuid-Amerika. Wel ondervond de maker van sportschoenen en sportkleding hinder van negatieve wisselkoerseffecten.
14/02 11u15  Economische groei zwakt een beetje afDe Nederlandse economie is vorig jaar met 2,5% gegroeid. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
14/02 11u00  Beurs: DSM verlicht Damrak, Aegon lijdtAegon kwam donderdagochtend niet uit zijn verlies op zwakke kwartaalcijfers. Beleggers filterden meer resultaten. DSM vergrootte zijn koerswinst, Arcadis steeg na hard ingrijpen. Unibail werd teruggezet, terwijl de zorgen over de handelsoorlog zijn afgenomen.
14/02 11u00  Column: Doldwaze dollardagenDe Amerikaanse dollar is in 2019 overtuigend uit de startblokken geschoten op valutamarkten. Het is nog maar de vraag hoe lang die indrukwekkende opmars kan worden doorgezet.
14/02 10u45  'Te hoge schuldenlast voor megafusie Unibail'De schuldenlast als gevolg van de fusie tussen vastgoedbedrijven Unibail-Rodamco en Westfield is te hoog, schrijven analisten van ING in een reactie op de jaarcijfers van de onderneming. De resultaten over vorig jaar geven volgens de marktvorsers voor het eerst een goed beeld van de staat van Unibail-Rodamco-Westfield (URW) na de deal.
14/02 10u45  Ook tijdschriften Linda gaan naar TalpaSanoma verkoopt zijn belang in Mood for Magazines, uitgever van de Linda, aan Linda de Mol.
14/02 10u30  'Solide resultaten voor Ordina'Automatiseerder Ordina heeft in het vierde kwartaal ,,solide'' resultaten neergezet, vinden analisten van ING. De marktvorsers zien in de cijfers van het beursgenoteerde bedrijf zowel minpuntjes als kleine meevallers.
14/02 10u15  Sanoma verkoopt belang Linda aan LindaSanoma verkoopt zijn belang in Mood for Magazines, uitgever van de Linda, aan Linda de Mol.
14/02 10u00  Grootverbuikers post willen aanpak postmarktDe Vereniging voor Grootverbruikers op de Postmarkt (VGP) heeft een plan gepresenteerd dat moet voorkomen dat de postzegelprijs blijft stijgen en dat de grootste postaanbieders in Nederland samengaan. De belangenvereniging wil een generieke heffing op alle post in plaats van de jaarlijkse verhoging van de postzegelprijs.
14/02 10u00  ACM pakt onvolledige prijzen autobanden aanDe Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft verkopers van autobanden aangepakt omdat ze niet de volledige prijzen van autobanden hadden vermeld. Bij één partij moest er een last onder dwangsom aan te pas komen.
14/02 10u00  'Kasstroom Arcadis beter dan verwacht'Arcadis heeft over het voorbije kwartaal de verwachtingen rond de vrije kasstroom en het werkkapitaal duidelijk overtroffen. Tegelijkertijd was de omzetgroei van het advies- en ingenieursbureau grotendeels zoals verwacht, terwijl de winstgevendheid iets beneden de verwachtingen was. Daarmee presenteerde Arcadis ,,gemengde'' resultaten, schrijft KBC Securities in een rapport.
14/02 10u00  DSM en Arcadis bruisen, Aegon geraaktAegon kwam donderdagochtend niet uit het verlies op zwakke kwartaalcijfers. Beleggers filterden een reeks resultaten: opening van de beurs. DSM startte tussen de reeks bedrijfscijfers echter met flinke winst en ook Arcadis steeg na hard ingrijpen. Unibail werd hard teruggezet, terwijl de zorgen over de handelsoorlog zijn afgenomen.
14/02 10u00  Groeivertraging voor Nederlandse economieDe economische groei van Nederland kwam vorig jaar uit op 2,5 procent in vergelijking met een jaar eerder. Daarmee is sprake van een groeivertraging. De Nederlandse economie groeide een jaar eerder nog met 2,9 procent. Dat valt op te maken uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
14/02 10u00  'NN gaat langzaam de goede kant op'NN Group heeft resultaten laten zien die licht tegenvallen, maar de verzekeraar is desalniettemin op het goede pad. Verder is de aangekondigde aandeleninkoop ter waarde van een half miljard euro indrukwekkend. Dat concludeert een analist van KBC Securities.
14/02 10u00  DSM en Arcadis uitblinkers op DamrakSpeciaalchemiebedrijf DSM en advies- en ingenieursbureau Arcadis waren donderdag uitblinkers op de Amsterdamse beurs, na goed ontvangen resultaten. Ook elders in Europa werd het beurssentiment gesteund door beter dan verwachte cijfers van grote Europese bedrijven. Op het Damrak openden naast DSM en Arcadis ook Aegon, NN Group en SBM Offshore de boeken.
14/02 09u45  'Solide cijfers voor SBM Offshore'Maritiem oliedienstverlener SBM Offshore heeft in 2018 solide cijfers in de boeken gezet, terwijl het dividend met 50 procent wordt verhoogd en er voor 200 miljoen dollar aan eigen aandelen wordt ingekocht. Dat zegt KBC Securities in een reactie op de resultaten.
14/02 09u45  Economische groei zwakt afDe Nederlandse economie is vorig jaar met 2,5% gegroeid. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
14/02 09u45  Motor van Rabobank begint te draaienRabobank heeft zijn winst vorig jaar met meer dan een tiende opgevoerd, naar ruim 3 miljard. De coöperatieve bank profiteerde van de de draaiende economie, en tegelijk van de dalende kosten door verdere digitalisering.
14/02 09u30  Koers Arcadis explodeert na ingrepenAdvies- en ingenieursbureau Arcadis won donderdag 13% op de beurs na een serie ingrepen.
14/02 09u30  'Resultaten DSM iets beter dan verwacht'De resultaten over het vierde kwartaal die DSM donderdag presenteerde zijn iets beter dan verwacht. Dat concludeert een analist van KBC Securities, die verder wijst op de aankondiging van een nieuw aandeleninkoopprogramma ter waarde van een miljard euro en een dividendverhoging.
14/02 09u30  Beurs: Aegon onderuit, Arcadis knaltAegon bloedde donderdag bij opening van de beurs. DSM startte tussen de reeks bedrijfscijfers echter met flinke winst en ook Arcadis steeg na hard ingrijpen. Beleggers gaan door een serie van kwartaalresultaten, terwijl de zorgen over de handelsoorlog zijn afgenomen.
14/02 09u30  'Bredere visie voor Aegon ontbreekt'De focus van de financiële markten lag bij het handelsbericht van Aegon op de doelstellingen voor de middellange termijn. En die zijn ,,niet te ambitieus'' en minder dan verwacht, aldus analisten van KBC Securities. Zij missen nog steeds ,,een bredere visie voor de verzekeraar''.
14/02 09u15  Flinke winstgroei CommerzbankCommerzbank heeft het afgelopen jaar een fors hogere winst behaald. Het Duitse financiële concern voerde zijn onderliggende opbrengsten op dankzij hogere kredietverlening aan het midden- en kleinbedrijf. Daarnaast kreeg Commerzbank er bijna een half miljoen particuliere klanten bij in zijn thuismarkt.
14/02 09u15  AEX stijgt op drukke cijferdagDe aandelenbeurs in Amsterdam is donderdag met winst begonnen. Ook de andere Europese beurzen openden hoger. Beleggers kregen een flinke hoeveelheid resultaten voor de kiezen van grote Europese bedrijven. Op het Damrak openden onder meer Aegon, DSM, NN Group, Arcadis en SBM Offshore de boeken.
14/02 09u15  Aegon keldert, DSM en Heineken bruisenAegon bloedde donderdag bij opening van de beurs. DSM startte tussen de reeks bedrijfscijfers echter met flinke winst. Beleggers gaan door een serie van kwartaalresultaten, terwijl de zorgen over de handelsoorlog zijn afgenomen.
14/02 09u00  Bottelaar CCEP boert goed door hogere prijzenFrisdrankbottelaar Coca-Cola European Partners (CCEP) heeft in het afgelopen jaar geprofiteerd van prijsverhogingen. De omzet steeg mede daardoor met 5 procent tot 2,8 miljard euro. Het mede in Amsterdam genoteerde fusiebedrijf van bottelaars kondigde verder een aandeleninkoop van een miljard euro aan en is van plan zijn notering in Londen te laten overplaatsen naar de primaire aandelenmarkt van London Stock Exchange (LSE).
14/02 09u00  AstraZeneca voert productverkoop opDe Britse farmaceut AstraZeneca heeft in 2018 zijn productverkoop met 4 procent verhoogd tot 21 miljard dollar. Daarbij werd geprofiteerd van hogere verkopen van eigen medicijnen, zoals nieuwe middelen tegen kanker, diabetes en astma.
14/02 09u00  ABN AMRO verlaagt advies WessanenAnalisten van ABN AMRO verlagen het advies voor het aandeel Wessanen van buy naar hold. Ze maken zich zorgen om de vooruitzichten voor 2019 die de producent van natuurlijke voeding gaf.
14/02 09u00  'Sterke financiële doelen bij Aegon'De nieuwe financiële doelstellingen van Aegon zien er ,,sterk'' uit. Dat vindt analist Robin van den Broek van Mediobanca. Volgens hem zal de markt hier positief op reageren, als beleggers verder willen kijken dan Aegons slechte resultaten over de tweede helft van 2018.
14/02 08u45  Crédit Agricole verdubbelt winstCrédit Agricole heeft in het vierde kwartaal van vorig een hogere winst geboekt dan een jaar eerder. De Franse bank trok buiten de eigen landsgrenzen meer particuliere klanten en wist de kosten te verlagen. De handelstak had juist te maken met een ,,ongunstiger'' klimaat, vooral op de financiële markten.
14/02 08u30  DSM haalt doelstellingen met recordjaarFijnchemiebedrijf DSM heeft helemaal aan de verwachtingen voldaan. De maker van kunststoffen, vitaminen en voedingssupplementen heeft zijn kerndoelen voor afgelopen jaar gehaald, wat neerkomt op een recordjaar.
14/02 08u30  Groei Duitse economie zwakker dan gedachtDe Duitse economie is over heel 2018 met 1,4 procent gegroeid, wat zwakker is dan eerder gedacht. Dat meldde het Duitse federale statistiekbureau op basis van nieuwe ramingen.
14/02 08u30  Renault keert vertrekregeling Ghosn niet uitAutomaker Renault keert een ruime vertrekregeling voor de gevallen topman Carlos Ghosn niet uit. De automaker denkt dat het uitbetalen van de bonus van circa 11 miljoen euro voor de nodige spanningen zal zorgen. Ghosn zit al enkele maanden vast in een Japanse cel op verdenking van fraude en werd uiteindelijk door Renault aan de kant geschoven.
14/02 08u30  Eerste jaarwinst Credit Suisse in vier jaarDe Zwitserse bank Credit Suisse heeft in het afgelopen jaar een winst in de boeken gezet. Het is voor het eerst in vier jaar dat het de financiële instelling lukt om een jaarwinst te behalen. De bank rondde een driejarige herstructurering van zijn activiteiten af, waarin onder meer de kosten verlaagd werden.
14/02 08u30  'Damrak begint hoger aan drukke cijferdag'De Amsterdamse aandelenbeurs lijkt donderdag licht hoger te beginnen aan een nieuwe drukke cijferdag. Ook elders in Europa zullen de beurzen met kleine winsten openen. Beleggers krijgen een flinke hoeveelheid kwartaalcijfers voor de kiezen. Op Beursplein 5 openden bedrijven als Aegon, DSM, NN Group, Arcadis en SBM Offshore de boeken.
14/02 08u15  Voormalig topman Ahold Delhaize naar NestléNestlé heeft voormalig topman van Ahold Delhaize Dick Boer naar voren geschoven als commissaris. Dat maakte de Zwitserse voedingsmiddelengigant bekend bij de presentatie van zijn jaarcijfers.
14/02 08u00  Rabobank voert winst stevig opRabobank heeft zijn winst vorig jaar met meer dan een tiende opgevoerd. Het financiële concern profiteerde van de aanhoudend gunstige economie in Nederland. Daardoor bleven de kosten voor kredietverliezen laag en kon Rabobank zijn buffers versterken.
14/02 08u00  Winst- en omzetgroei voor OrdinaAutomatiseerder Ordina heeft vorig jaar zowel de winst als de omzet zien stijgen. Daarbij was in zowel Nederland als België sprake van een groei van de opbrengsten, zo bleek donderdag uit een handelsbericht.
14/02 07u45  Winst Aegon keldert door lasten en tegenwindAegon heeft in de tweede helft van vorig jaar flink minder winst geboekt. Het Nederlandse verzekeringsconcern kampte met tegenwind van ongunstige marktomstandigheden. Ook ging het resultaat omlaag door een eerder aangekondigde juridische schikking in de Verenigde Staten en een boekverlies op de verkoop van Amerikaanse levensherverzekeringsactiviteiten.
14/02 07u45  SBM verwacht hogere omzet in 2019Maritiem oliedienstverlener SBM Offshore verwacht dit jaar een hogere omzet te boeken dan afgelopen jaar, met een iets lager bedrijfsresultaat. Verder gaat het bedrijf voor 200 miljoen dollar eigen aandelen inkopen en wordt de dividenduitkering met 50 procent verhoogd tot 75 miljoen dollar.
14/02 07u45  Verlies NN door kosten inpassen Delta LloydNN Group heeft het afgelopen kwartaal een verlies in de boeken gezet. Het negatieve resultaat werd grotendeels veroorzaakt door een eenmalige last vanwege het samenvoegen van de eigen leven- en schadeverzekeringstakken met die van Delta Lloyd. Ook de operationele winst van de verzekeraar liep iets terug. NN kondigde verder aan voor maximaal 500 miljoen euro aan eigen aandelen in te kopen.
14/02 07u45  Afschrijving drukt Arcadis in het roodAdvies- en ingenieursbureau Arcadis heeft 2018 afgesloten met een nettoverlies. Het negatieve resultaat is het gevolg van een afschrijving op de boekwaarde van activiteiten in het Midden-Oosten. Ook in Azië had het bedrijf te maken met tegenwind.
14/02 07u30  Personeel van KLM in actie voor topman ElbersPersoneel van KLM komt vandaag in actie om het uitkleden van de luchtvaartmaatschappij te voorkomen. Een petitie met 24.000 handtekeningen om de herbenoeming van president-directeur Pieter Elbers te steunen, wordt vanmiddag aangeboden aan voorzitter Hans Smits van de raad van commissarissen van KLM onder het mom ’blue storm rising’.
14/02 07u30  DSM groeit ondanks wegvallen vitamineboostDSM heeft in het vierde kwartaal een kleine stijging van de omzet genoteerd. Het speciaalchemieconcern kondigde bij de presentatie van zijn jaar- en kwartaalcijfers verder een aandeleninkoopprogramma aan ter waarde van een miljard euro aan en een verhoging van het dividend.
14/02 07u30  Nikkei sluit fractie lagerDe aandelenbeurs in Japan is donderdag een fractie lager gesloten. Beleggers namen her en der wat winst na de sterke opmars in de afgelopen dagen. De exportbedrijven waren in trek dankzij een goedkopere Japanse yen. Beter dan verwachte Chinese handelscijfers boden eveneens steun aan de handel. Ook zou de Amerikaanse president Donald Trump bereid zijn de deadline in de handelsoorlog met China zestig dagen op te schuiven.
14/02 07u15  Column: Hogere rentes in het verschietNu de recessieangst weer naar de achtergrond aan het verdwijnen is getuige de wereldwijd sterk oplopende aandelenkoersen, wil ik in deze column aandacht besteden aan de renteontwikkelingen in Europa.
14/02 07u15  Airbus schrapt productie ’s werelds grootste vliegtuig A380De laatste levering van de superjumbo A380 staat voor 2021 op de rol. Dat maakte vliegtuigbouwer Airbus donderdag bekend. Volgens de onderneming heeft luchtvaartmaatschappij Emirates zijn bestelling verkleind. Daardoor is er geen substantieel orderboek meer voor het toestel en dus geen basis om de productie op gang te houden.
14/02 07u00  Groei voor Japanse economieDe Japanse economie is in het vierde kwartaal gegroeid. Dat bleek donderdag. Het land werd een periode eerder nog flink geraakt door een aardbeving en een tyfoon met stortregens, waardoor de productie een klap kreeg.
14/02 06u45  Airbus: laatste levering A380 in 2021De laatste levering van de superjumbo A380 staat voor 2021 op de rol. Dat maakte vliegtuigbouwer Airbus donderdag bekend. Volgens de onderneming heeft luchtvaartmaatschappij Emirates zijn bestelling verkleind. Daardoor is er geen substantieel orderboek meer voor het toestel en dus geen basis om de productie op gang te houden.
14/02 06u45  'Trump bereid deadline China op te schorten'De Amerikaanse president Donald Trump zou zijn de deadline in de handelsoorlog met China zestig dagen op te schuiven. Dat zeggen bronnen in de directe omgeving van Trump.
14/02 06u45  Winstgroei voor digitaal beveiliger GemaltoGemalto heeft de winst afgelopen jaar zien stijgen ten opzichte van een jaar eerder. Dat bleek donderdag uit een handelsbericht van de onderneming. De opbrengsten kwamen op een nagenoeg gelijk niveau uit.
14/02 06u30  ’Steekpenningen bij oliebedrijf Curaçao’Het Rotterdamse oliebedrijf Count is bij haar overnamepoging van de Isla-raffinaderij op Curaçao betrokken bij corruptie. Count kreeg naar eigen zeggen steekpenningen aangeboden.
14/02 05u45  Jelmer is dolgelukkig als flexwerker, Albert haat hetZo’n drie miljoen Nederlanders zijn flexwerkers. Ze hebben een tijdelijk contract, werken als uitzendkracht, oproepkracht of zelfstandige. Voor sommigen een zegen, voor anderen een nachtmerrie.
14/02 05u45  Flexwerkplek: flirten achter de laptopDe beste plek om een date te vinden is tegenwoordig een flexwerkplek: de kantoren waar zzp’ers, werknemers en studenten hun laptop openklappen om te gaan werken. Daar zou volop worden geflirt.
13/02 22u30  Cisco Systems ziet verdere omzetgroeiDe Amerikaanse producent van netwerkapparatuur Cisco Systems heeft in de afgelopen periode een hogere omzet behaald en rekent op verdere omzetgroei in het lopende kwartaal. Dat meldde Cisco nabeurs in New York.
13/02 22u15  Wall Street sluit opnieuw in de plusDe aandelenbeurzen in New York zijn woensdag opnieuw in het groen gesloten. Het sentiment kreeg steun door hoop op een oplossing van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China na toeschietelijke opmerkingen van de Amerikaanse president Donald Trump. Ook verwerkten beleggers bedrijfsnieuws.
13/02 22u00  Veel werknemers hebben psychische klachtenMeer dan 100.000 werknemers met psychische klachten zijn langdurig uitgeschakeld, omdat zij nauwelijks worden begeleid bij terugkeer op de werkvloer. Dat blijkt uit onderzoek van ziektewet-uitvoerder Acture.
13/02 21u30  Handel met voorkennis bij AppleDe Amerikaanse beurswaakhond SEC begint een rechtszaak tegen een voormalige topadvocaat van Apple. Daniel Levoff zou op basis van niet algemeen bekende informatie in de aandelen van de techgigant hebben gehandeld.
13/02 20u30  ’Met apparaat in twintig minuten topfit’Een twintig minuten durende training die qua efficiëntie gelijk staat aan drie uur reguliere krachtoefeningen. Als fysiotherapeut had Ariën Mak aanvankelijk zo zijn vraagtekens bij Elektro Musculaire Stimulatie (EMS), maar inmiddels biedt zijn bedrijf de training op drie locaties aan.
13/02 20u30  Unibail wil meer winkelcentra kwijt in EuropaVastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield (URW) heeft in 2018 een hogere winst per aandeel behaald dan het zelf had voorspeld. Dat blijkt uit cijfers van het nieuwe fusieconcern, dat vorig jaar ontstond na de overname van het Australische Westfield door het in Amsterdam genoteerde Unibail-Rodamco ter waarde van 21 miljard euro.
13/02 20u15  Delta en easyJet praten over AlitaliaHet Amerikaanse Delta Air Lines en het Britse easyJet voeren verregaande gesprekken over een deelneming in het noodlijdende Alitalia. Dat bevestigde het Italiaanse staatsspoorwegbedrijf Ferrovie dello Stato. Ferrovie onderhandelt namens de regering rond Alitalia.
13/02 20u00  Column: Krijgen we eindelijk zoet na al dat zuur?Dat wordt een spannend jaar. Voor Nederlanders die nu eindelijk wel eens willen voelen in hun portemonnee dat het ons land economisch voor de wind gaat. En daarmee dus ook een spannend jaar voor het kabinet. Premier Mark Rutte heeft immers beloofd dat de economische voorspoed dit jaar bij de mensen zal landen. Iedereen moet nu gaan meeprofiteren van de sterk gegroeide economie. Wat de grote bedrijven allang voelden, wil de rest van Nederland nu ook eens merken.
13/02 19u45  Kleine plussen op Wall StreetDe aandelenbeurzen in New York stonden woensdag opnieuw in het groen. Het sentiment kreeg wat steun door hoop op een oplossing van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China na toeschietelijke opmerkingen van de Amerikaanse president Donald Trump. Ook verwerkten beleggers bedrijvennieuws.
13/02 19u30  Deutsche Börse krikt winst flink opDeutsche Börse heeft vorig jaar zijn winst flink verhoogd, met ook een duidelijke stijging van de omzet. Dat liet de uitbater van de aandelenbeurs in Frankfurt woensdag na het slot van de handelsdag weten.
13/02 19u30  Topman Heineken is tegen stuntprijzenTopman Jean-François van Boxmeer van Heineken staat pal achter het Preventieakkoord van de regering dat stunten met kratten bier in de winkels wil inperken. ,,Eerlijk gezegd is het wel goed. De handel verdient er nu niks aan en wij ook niet.’’
13/02 18u45  Insider trading bij AppleDe Amerikaanse beurswaakhond SEC begint een rechtszaak tegen voormalig directiesecretaris Gene Levoff van Apple. Hij zou op basis van niet algemeen bekende informatie in de aandelen van de techgigant hebben gehandeld.
13/02 18u45  Vastned voorziet lager resultaat per aandeelVastned verwacht dat het direct resultaat per aandeel dit jaar lager zal uitvallen dan vorig jaar. Het resultaat over 2018 kwam wel hoger uit dan het winkelvastgoedbedrijf zelf had gedacht.
13/02 18u30  ’Italië, onze Brexit-buit EMA blijft gewoon hier’Italië probeert de komst van onze Brexit-buit te blokkeren door een stap naar het Europees hof. Maar Nederland koestert de komst van het Europees Medicijn Agentschap, die duizenden banen en veel bedrijvigheid brengt. „Wij hebben en houden het EMA”, zegt zorgminister Bruno Bruins. Ook het EMA zelf wil van geen wijken weten.
13/02 18u30  Unibail-Rodamco-Westfield overtreft verwachtingenVastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield (URW) heeft in 2018 een hogere winst per aandeel behaald dan het zelf had voorspeld. Dat blijkt uit cijfers van het nieuwe fusieconcern, dat vorig jaar ontstond na de overname van het Australische Westfield door het in Amsterdam genoteerde Unibail-Rodamco ter waarde van 21 miljard euro.
13/02 18u00  Beurs: ABN Amro op het strafbankjeEen stortvloed aan bedrijfscijfers én nieuwe inflatiestatistieken uit de Verenigde Staten kregen de AEX-index maar nauwelijks van zijn plek. De licht positieve stemming op het Damrak wilde maar niet overslaan in een volwaardig ’hosanna’. Belangrijke factor daarin: ABN Amro.
13/02 17u30  Financieel directeur Airbus naar DaimlerDe financieel directeur van de Europese vliegtuigbouwer Airbus treedt in april in dienst bij het Duitse autoconcern Daimler, moederbedrijf van Mercedes-Benz. Harald Wilhelm zal daar de komende drie jaar ook financieel topman zijn.
13/02 17u30  Nu ook Starbucks-cupjes in de supermarktStarbucks mag dan vooral bekend zijn van de alomtegenwoordige koffietentjes, binnenkort is het ook mogelijk koffiebonen, poeder of cups van het merk in de supermarkt te kopen. Het is echter niet de Amerikaanse koffieketen zelf die de producten verkoopt, maar levensmiddelengigant Nestlé.
13/02 17u30  Fiscaal kroonjuweel moet op de schopDe fiscale eenheid, ooit gezien als het kroonjuweel van de Belastingdienst, moet met pleisters en noodverbanden bij elkaar gehouden worden. De meningen verschillen over hoe het verder moet met dit bij mkb’ers geliefde fiscale vehikel.
13/02 17u15  'Online broker Lynx koopt TradersOnly'Lynx heeft TradersOnly overgenomen, waardoor de online broker zijn klantenbestand met 20 procent uitbreidt. Dat meldde De Telegraaf. Er werden geen financiële details gemeld.
13/02 17u15  Lichtreus Osram bevestigt verkoopgesprekInvesteerders Bain Capital en Carlyle Group onderzoeken een gezamenlijke overname van verlichtingsbedrijf Osram, de voormalige lichtdivisie van Siemens. Dat bevestigt Osram woensdagmiddag.
13/02 17u00  Levi Strauss gaat naar de beursFans van spijkerbroekenmaker Levi Strauss kunnen binnenkort een stukje van het iconische bedrijf kopen. De jeansfabrikant heeft een beursnotering aangevraagd in New York.
13/02 17u00  DeGiro dijt uit, directeur treedt terugBroker DeGiro heeft zijn omzet vorig jaar met 33% laten groeien. Het aantal rekeningen bij deze concurrent van BinckBank nam met 45% op jaar basis toe. Directeur Niels Klok treedt terug, maar blijft aan DeGiro verbonden.
13/02 16u45  Suitsupply ruimer in z’n jasjeHippe pakkenverkoper Suitsupply heeft weer een investering gekregen om het Amsterdamse bedrijf over de grens te laten groeien.
13/02 16u45  Contract Rijkswaterstaat met ICT GroupRijkswaterstaat heeft een raamcontract gesloten met ICT Group voor het leveren van diensten in de industriële automatiseringsketen. Het contract is afgesloten voor drie jaar met de mogelijkheid tot verlenging van een jaar. Er werden geen financiële details gemeld.
13/02 16u45  Online broker Lynx koopt TradersOnlyLynx heeft TradersOnly overgenomen, waardoor de online broker zijn klantenbestand met 20% uitbreidt.
13/02 16u30  Levi Strauss gaat naar beurs New YorkDe bekende jeansmaker Levi Strauss gaat naar de beurs in New York. Het Amerikaanse bedrijf heeft een aanvraag ingediend voor een notering op Wall Street onder het beurssymbool 'LEVI'.
13/02 16u15  Vlotte valentijnsverkoop bij bloemenhandelDe Nederlandse bloemen- en plantengroothandel heeft de indruk dat de verkopen voorafgaand aan Valentijnsdag ,,vlot'' zijn verlopen. Volgens brancheorganisatie VGB kwam de verkoop dit jaar wel tamelijk langzaam op gang. Mogelijk speelt mee dat 14 februari dit keer op een donderdag valt.
13/02 16u15  ’AkzoNobel is een vijftiger in gescheurde jeans’Verf- en coatingbedrijf AkzoNobel heeft een moeilijk jaar achter de rug, maar wist in het laatste kwartaal fors op te krabbelen en presteerde zelfs een fractie beter dan waarop analisten hadden gerekend. Het concern moet alleen nog wel flinke stappen zetten om zijn doelstellingen te halen.
13/02 16u15  Farmareus koopt robot-start-upHet Amerikaanse medisch concern Johnson & Johnson stapt in de operatierobots. Het bedrijf neemt voor $3,4 miljard Auris Health over, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de behandeling van longkanker.
13/02 16u00  Leven te duur? Kijk verder dan je kassabon!De consumentenprijzen zijn fors hoger een jaar geleden. Het zorgt voor gemopper in de supermarkt DFT-verslaggever Martin Visser vindt dat veel te kort door de bocht.
13/02 16u00  'J&J neemt medisch robotbedrijf Auris over'Het Amerikaanse medisch concern Johnson & Johnson (J&J) legt 3,4 miljard dollar in contanten op tafel voor de overname van Auris Health, een bedrijf dat zich bezighoudt met medische robottechnologie voor de behandeling van longkanker. Dat meldden ingewijden rond de deal aan persbureau Bloomberg.
13/02 16u00  Wall Street verder omhoog door handelsoptimismeDe aandelenbeurzen in New York gingen woensdag bij opening opnieuw omhoog. Hoop op een snelle oplossing van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China nam toe na toeschietelijke opmerkingen van de Amerikaanse president Donald Trump. Ook verwerkten beleggers nog wat bedrijvennieuws.
13/02 15u15  Beurs: Amerikaanse inflatie geeft duwtje omhoogNa het verwerken van de bedrijfscijfers in de ochtend was het op de Amsterdamse beurs even wachten op nieuwe redenen voor koersbewegingen. Die kwamen er: de Amerikaanse inflatie voor januari kwam uit op de verwachtingen van analisten. Voor beleggers hét signaal om aan het kopen te slaan, zij het voorzichtig.
13/02 15u00  Hedgefondsmanager Ackman draait lekker op koffieHet in Amsterdam genoteerde Pershing is dit jaar bijna een kwart in waarde gestegen. Het investeringsvehikel van hedgefondsmanager Bill Ackman verdiende vooral goed aan detailhandelsketen Lowe’s, koffieketen Starbucks en fastfoodketen Chipotle.
13/02 15u00  'Wall Street opnieuw omhoog'De aandelenbeurzen in New York staan woensdag opnieuw voor een hogere opening. Hoop op een snelle oplossing van de handelsoorlog met China nam toe na toeschietelijke opmerkingen van de Amerikaanse president Donald Trump. Ook verwerken beleggers nog wat bedrijvennieuws.
13/02 15u00  Inflatie VS zwakt afDe inflatie in de Verenigde Staten is in januari afgezwakt naar 1,6 procent op jaarbasis, van 1,9 procent een maand eerder. Dat blijkt uit cijfers van de Amerikaanse overheid.
13/02 14u45  Amerikaanse inflatie verrast nietDe inflatie in de Verenigde Staten lag in januari in lijn met de verwachtingen. De consumentenprijzen kwamen, vergeleken met december 2018, niet van hun plaats, waar analisten een kleine stijging van 0,1% verwachtten. De kerninflatie kwam uit op 0,2%.
13/02 14u45  ‘Ford dreigt weg te gaan uit VK om Brexit’De Amerikaanse autofabrikant Ford zou de Britse premier May hebben gewaarschuwd om zijn activiteiten uit het Verenigd Koninkrijk (VK) weg te halen vanwege de Brexit, zo meldt Reuters op basis van een anonieme bron.
13/02 14u30  'Trump wil grensdeal tekenen'De Amerikaanse president Donald Trump is van plan het compromisvoorstel te ondertekenen dat een nieuwe gedeeltelijke sluiting van de federale overheid moet voorkomen. Dat meldt nieuwszender CNN op basis van twee bronnen die ,,direct met de president'' hebben gesproken.
13/02 14u15  Nooit meer aandelen aan toonderHet is in Nederland afgelopen met aandelen aan toonder, de papieren documenten die het bewijs vormen van aandeelhouderschap en die zonder formaliteiten overgedragen kunnen worden. De Eerste Kamer heeft gisteren unaniem met het wetsvoorstel ingestemd.
13/02 14u15  Juventus wil na topaankoop Ronaldo scoren met obligatiesDe Italiaanse voetbalclub Juventus wil met de uitgifte van nieuwe obligaties in totaal 150 miljoen euro uit de markt halen om zo zijn financiële buffers te versterken.
13/02 14u15  Topman AF-KLM praat met pilotenvakbond VNVDe Nederlandse pilotenvakbond VNV heeft een gesprek gevoerd met topman Ben Smith van Air France-KLM. Het betrof een vervolgafspraak na een eerder gesprek vorige week. Onderwerp van discussie was onder meer de onrust over de positie van KLM-topman Pieter Elbers.
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

4x Zonnig Damrak na cijferregen14/02 13u00 - De Financiële Telegraaf: Beleggers bleven tijdens lunchtijd zeer positief gestemd. Zij zijn zich nog minder zorgen over de handelsoorlog gaan maken. DSM en Arcadis kregen de handen op elkaar, terwijl de dompers bij Aegon en Unibail-Rodamco-Westfield afgestraft werden.
3x Nooit meer aandelen aan toonder13/02 14u15 - De Financiële Telegraaf: Het is in Nederland afgelopen met aandelen aan toonder, de papieren documenten die het bewijs vormen van aandeelhouderschap en die zonder formaliteiten overgedragen kunnen worden. De Eerste Kamer heeft gisteren unaniem met het wetsvoorstel ingestemd.
3x Ook tijdschriften LINDA naar Talpa14/02 12u15 - De Financiële Telegraaf: Na de overstap van Linda de Mol naar Talpa Network, verkast haar bedrijf met magazine LINDA, sites en evenementen mee naar het bedrijf van haar broer John. Linda de Mol wordt bovendien creatief directeur bij zender Net5.
3x Wisselend beeld op Europese beurzen14/02 16u00 - De Financiële Telegraaf: De Europese aandelenbeurzen lieten donderdag een wisselend beeld zien. Lichte koerswinsten werden bij een aantal graadmeters in de middaghandel ingeruild voor minnen. Op het Damrak werden speciaalchemiebedrijf DSM en advies- en ingenieursbureau Arcadis flink hoger gezet, na goed ontvangen resultaten. Daarnaast openden ook Aegon, NN Group en SBM Offshore de boeken.
3x Zon breekt door op beurs15/02 12u45 - De Financiële Telegraaf: De Amsterdamse beurs staat vrijdagmiddag op winst. Op het Damrak overheerst het optimisme na een lagere opening. Beleggers zijn al weer over de schrik heen van het zwakke detailhandelscijfer uit de VS van gistermiddag.
3x 'Opnieuw drukke week voor beleggers'17/02 16u30 - De Financiële Telegraaf: Beleggers wacht opnieuw een drukke cijferweek. Op het Damrak geven onder meer de bouwers BAM en Heijmans en biotechnoloog Galapagos een kijkje in de boeken. Veel aandacht gaat daarnaast uit naar Air France-KLM. Ook vindt er weer handelsoverleg plaats tussen de Verenigde Staten en China.
2x Topman AF-KLM praat met pilotenvakbond VNV13/02 14u15 - De Financiële Telegraaf: De Nederlandse pilotenvakbond VNV heeft een gesprek gevoerd met topman Ben Smith van Air France-KLM. Het betrof een vervolgafspraak na een eerder gesprek vorige week. Onderwerp van discussie was onder meer de onrust over de positie van KLM-topman Pieter Elbers.
2x Juventus wil na topaankoop Ronaldo scoren met obligaties13/02 14u15 - De Financiële Telegraaf: De Italiaanse voetbalclub Juventus wil met de uitgifte van nieuwe obligaties in totaal 150 miljoen euro uit de markt halen om zo zijn financiële buffers te versterken.
2x 'Trump wil grensdeal tekenen'13/02 14u30 - De Financiële Telegraaf: De Amerikaanse president Donald Trump is van plan het compromisvoorstel te ondertekenen dat een nieuwe gedeeltelijke sluiting van de federale overheid moet voorkomen. Dat meldt nieuwszender CNN op basis van twee bronnen die ,,direct met de president'' hebben gesproken.
2x ‘Ford dreigt weg te gaan uit VK om Brexit’13/02 14u45 - De Financiële Telegraaf: De Amerikaanse autofabrikant Ford zou de Britse premier May hebben gewaarschuwd om zijn activiteiten uit het Verenigd Koninkrijk (VK) weg te halen vanwege de Brexit, zo meldt Reuters op basis van een anonieme bron.

Statistieken

Artikels:
31417
Gelezen:
10187
Aantal lezers nu:
31


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven