dinsdag 23 juli 2019, week 30


U bent nu hier: Meer nieuws van De Financiële Telegraaf pagina 2

Laatste updatecontrole: vandaag om 17u45
 

De Financiële Telegraaf

Verbergen Tonen
23/07 17u45  Piekende AEX nadert 600 punten De Amsterdamse beursgraadmeter AEX is dinsdag naar het hoogste punt in 18 jaar gestegen. Meevallende bedrijfscijfers en de verwachting van nieuwe stimuleringsmaatregelen door centrale banken stuwden de index.
23/07 16u30  Verkoop bestaande woningen VS gedaald De verkoop van bestaande woningen in de Verenigde Staten is in juni met 1,7 procent gedaald ten opzichte van de voorgaande maand. Dat heeft de Amerikaanse branchevereniging van makelaars laten weten.
23/07 16u30  Consumentenvertrouwen eurozone verbeterd Het consumentenvertrouwen in de eurozone is in juli verbeterd ten opzichte van de maand ervoor. Dat meldde de Europese Commissie op basis van een voorlopig cijfer.
23/07 16u15  Zonnige dag op Europese beurzen De Europese aandelenbeurzen lieten dinsdag mooie winsten zien. Beleggers waren overwegend enthousiast over de kwartaalresultaten van grote Europese bedrijven. Vooral in de autosector en bij chipbedrijven werden stevige plussen geboekt. Op het Damrak viel fitnessketen Basic-Fit uit de gratie na publicatie van resultaten.
23/07 16u15  Beurs knalt record aan diggelen Waarom is de AEX naar het hoogste niveau in 18 jaar gestegen? Kan de Amsterdamse beursgraadmeter nog verder stijgen of ligt een correctie op de loer? Op deze en andere vragen geven beleggingsexperts antwoord.
23/07 16u00  Zo verdien je als belegger aan de zomerhitte Beleggers kunnen een appeltje voor de dorst verdienen aan de huidige zomerhitte. Fabrikanten van ijs, bier en frisdrank doen uitstekende zaken als de temperatuur stijgt.10 
23/07 15u45  Wall Street opent hoger na cijferstroom De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met winst geopend, waarmee werd voortgeborduurd op de kleine plussen van een dag eerder. Beleggers op Wall Street verwerkten een fikse hoeveelheid bedrijfsresultaten van grote namen als bijvoorbeeld frisdrankproducent Coca-Cola, defensieconcern Lockheed Martin, industrieconglomeraat United Technologies en motorfietsenbouwer Harley-Davidson.12 
23/07 15u30  IMF snijdt in groeiramingen wereldeconomie Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft zijn groeivoorspellingen voor de wereldeconomie verder verlaagd. Mede door de aanhoudende handelsoorlog is het daarbij onzeker of het in de ramingen opgenomen groeiherstel voor 2020 realistisch is. Hiervoor is het nodig dat de situatie in enkele probleemmarkten stabiliseert en de Verenigde Staten en China vooruitgang boeken bij het oplossen van hun handelsvete, zegt het IMF.
23/07 15u15  IMF: stop met de handelsoorlog Tarieven zijn geen goed middel om de wereldhandel in balans te krijgen, of om hervormingen bij andere landen voor elkaar te krijgen. Om de economie echt op de rails te krijgen, moeten landen zelf aan de slag. Niet alleen in eigen land, maar ook op internationaal vlak.
23/07 15u00  'Wall Street verwerkt stroom aan cijfers' De aandelenbeurzen in New York openen dinsdag naar verwachting met groene koersborden. De aandacht van beleggers is gericht op de stroom van handelsupdates waarmee bedrijven deze week in grote getale komen. De marktvorsers zijn in het bijzonder gespitst op tegenvallende signalen in verband met de handelsoorlog. Ook de nieuwe ramingen van het IMF voor de groei van de wereldeconomie staan op de agenda.10 
23/07 15u00  DAF-moeder Paccar blijft goed presteren De Amerikaanse vrachtwagenfabrikant Paccar heeft in het tweede kwartaal opnieuw geprofiteerd van de sterke vraag naar vrachtwagens. Ook verkocht het bedrijf veel vrachtwagenonderdelen. Het moederbedrijf van het Nederlandse DAF voerde de omzet daardoor op tot recordhoogte.
23/07 15u00  KLM moet opvang schildpadden betalen KLM moet betalen voor de noodopvang van schildpadden die twee jaar geleden door de luchtvaartmaatschappij onder erbarmelijke omstandigheden waren vervoerd.
23/07 15u00  Lockheed Martin verhoogt prognoses Het Amerikaanse defensieconcern Lockheed Martin heeft zijn winst en omzet in het tweede kwartaal opgevoerd. De maker van gevechtsvliegtuigen, raketten en radarsystemen ziet in de resultaten aanleiding zijn verwachtingen voor heel het jaar opwaarts bij te stellen.
23/07 14u30  Prognoses omhoog bij maker Kleenex en Huggies De Amerikaanse fabrikant van verzorgingsproducten Kimberly-Clark heeft zijn omzet- en winstverwachting voor het hele jaar verhoogd. Naar eigen zeggen profiteert het bedrijf van gunstige marktomstandigheden. Ook werpen kostenbesparingen hun vruchten af.
23/07 14u15  Sherwin-Williams zet meer verf af Verffabrikant Sherwin-Williams heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een hogere omzet en winst geboekt. Prijsverhogingen om de stijgende kosten voor grondstoffen te compenseren, waren daarbij belangrijk. Wel had de branchegenoot van AkzoNobel last van negatieve wisselkoerseffecten.
Laatste update: vandaag om 17u45


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
18/07 16u30  Postmates gaat in zee met AdyenAdyen is door Postmates geselecteerd als betalingenverwerker. Het aan de beurs in Amsterdam genoteerde bedrijf zal Postmates helpen met betalingen in de Verenigde Staten. Er zijn geen financiële details naar buiten gebracht.
18/07 16u30  Conjunctuurbarometer VS omlaagDe vooruitzichten voor de Amerikaanse economie zijn in juni iets verslechterd. Dat stelde onderzoeksbureau Conference Board op basis van zijn index van leidende indicatoren.
18/07 16u15  Column: Chips!De wereldwijde verkopen van halfgeleiders, de werkende bestanddelen van microchips, is sinds augustus van vorig jaar met bijna 20% gedaald. Dat is natuurlijk niet leuk voor chipfabrikanten of fabrikanten van apparaten waarmee je chips kunt maken, maar het kan ook slecht nieuws zijn voor alle andere bedrijven.
18/07 16u15  Vrouw deels blijvend invalide na kattenbeetEen vrouw die door de kat van haar buurvrouw in haar hand werd gebeten, heeft een schadevergoeding van zo’n €20.000 gekregen. Ze kan sinds de beet een van haar vingers nooit meer normaal gebruiken.
18/07 16u00  Vlak beeld op beurs AmsterdamDe aandelenbeurs in Amsterdam stond donderdag vlak, terwijl elders in Europa rode cijfers waren te zien. De zorgen over het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China bleven boven de markt hangen. Daarnaast kregen beleggers opnieuw een flinke hoeveelheid bedrijfsresultaten voor de kiezen van grote Europese bedrijven. Op het Damrak bleef GrandVision profiteren van overnamenieuws.
18/07 16u00  Werkgevers: loop niet weg voor pensioenkortingVakbonden en pensioenfondsen moeten eerlijk zijn over de kans dat er pensioenkortingen komen. Als de financiële situatie van fondsen slecht blijven, zijn die kortingen onvermijdelijk.
18/07 16u00  Dreun voor Netflix op Wall StreetDe aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met verliezen aan de handel begonnen. Onlinevideodienst Netflix kreeg een stevig pak slaag na teleurstellende cijfers over de klantengroei. Daarnaast verwerkten beleggers op Wall Street resultaten van onder meer technologieconcern IBM, internethandelaar eBay, zorgverzekeraar UnitedHealth, zakenbank Morgan Stanley en industrieel conglomeraat Honeywell.
18/07 15u45  OM schorst FIOD-rechercheurs in corruptie-onderzoek DamenHet Functioneel Parket heeft twee rechercheurs van de fiscale opsporingsdienst FIOD uit het strafrechtelijk onderzoek ’Bagdad’ naar vermeende smeergeldbetalingen van Damen Shipyards gezet.
18/07 15u45  Nederland krijgt twee Lego-winkelsHet Deense speelgoedbedrijf Lego opent voor het eerst twee eigen winkels in Nederland. Amsterdam en Utrecht krijgen dit najaar een eigen brandstore.
18/07 15u30  AEX houdt stand dankzij ASMLEvenals woensdag is ASML voor de AEX vandaag de redder in nood. Dankzij de stevige plus van de zwaargewicht houdt de beursgraadmeter het hoofd halverwege de middag boven water, ondanks de opgelopen handelsspanningen en tegenvallende kwartaalberichten van enkele buitenlandse bedrijven.
18/07 15u15  Aluminiumgigant ziet afname vraagAluminiummaker Alcoa ziet een reductie in orders vanuit bouwbedrijven en autoproducenten. Zelfs met afnemende voorraden, die in tien jaar niet zo laag waren, vreest het concern afname.
18/07 15u15  Philip Morris kijkt positiever vooruitTabaksreus Philip Morris International verhoogt zijn verwachtingen voor het lopende boekjaar. De fabrikant achter onder andere Marlboro verkocht in het eerste halfjaar minder sigaretten, maar maakte dat goed met de verkoop van tabak voor sigarettenvervanger IQOS. Dit apparaat werd in het tweede kwartaal bovendien goedgekeurd voor verkoop in de Verenigde Staten.
18/07 15u00  Vrouw krijgt €20.000 na kattenbeetEen vrouw die door de kat van haar buurvrouw in haar hand werd gebeten, heeft een schadevergoeding van €20.000 gekregen. Ze kan sinds de beet een van haar vingers nooit meer normaal gebruiken.
18/07 15u00  'Netflix afgestraft op Wall Street na cijfers'De aandelenbeurzen in New York lijken donderdag vlak tot iets lager te openen, na de minnen een dag eerder. Onlinevideodienst Netflix dreigt een stevige tik te krijgen na teleurstellende cijfers over de klantengroei. Daarnaast verwerken beleggers op Wall Street resultaten van onder meer technologieconcern IBM, internethandelaar eBay, zorgverzekeraar UnitedHealth, zakenbank Morgan Stanley en industrieel conglomeraat Honeywell, plus wat macro-economische gegevens.
18/07 15u00  Jumbo en bonden weer in gesprekWerknemers in de distributiecentra van Jumbo die destijds niet hebben getekend voor de arbeidsvoorwaardenregeling, krijgen met terugwerkende kracht alsnog de afgesproken loonsverhoging. Verder behouden zij hun oude cao-rechten.
18/07 15u00  Bedrijvigheid Philadelphia fors toegenomenDe industriële bedrijvigheid rond de Amerikaanse stad Philadelphia groeit deze maand een stuk harder dan een maand eerder. Dat meldde de Federal Reserve van Philadelphia.
18/07 15u00  WW-aanvragen VS licht gestegenHet aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is afgelopen week uitgekomen op 216.000. Dat betekende een stijging met 8000 aanvragen ten opzichte van een week eerder. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid bekend.
18/07 14u30  Oproep: loopt uw aflossingsvrije hypotheek af?Een huizenbezitter kan aan het einde van de aflossingsvrije hypotheek wel eens in de problemen komen. Met een beetje pech kan het zelfs leiden tot een gedwongen verkoop van het huis als de bank niet meewerkt.
18/07 14u30  'ECB bekijkt aanpassing van inflatiedoel'De Europese Centrale Bank (ECB) bekijkt een mogelijke aanpassing van zijn inflatiedoel. Dat schrijft persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Medewerkers van de bank analyseren de huidige aanpak van de ECB en kijken daarbij ook naar de vraag of het huidige doel van 'dichtbij, maar iets onder de 2 procent' nog past bij de huidige tijd.
18/07 14u15  Winst zakenbank Morgan Stanley omlaagDe Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley heeft in het tweede kwartaal een lagere winst behaald. Net als branchegenoten op Wall Street kampte Morgan Stanley met gedaalde inkomsten uit de handel in obligaties en aandelen, zo blijkt uit cijfers van het financiële concern.
18/07 14u00  ‘Probleem pensioenfondsen behoorlijk groot’Het pensioenakkoord is nog maar net van de band gerold en nu komen er allerlei berichten over pensioenfondsen die er slecht voor staan. Korting op pensioenen dreigt. Martin Visser legt uit wat er aan de hand is.
18/07 14u00  Iran neemt tanker in beslag om ’oliesmokkel’Iran zegt in de Perzische Golf een tanker in beslag te hebben genomen waarin olie werd gesmokkeld. Het gaat om de tanker die zondag werd weggesleept in verband met een technisch defect.
18/07 14u00  Lagere omzet voor verfmaker PPGDe Amerikaanse verfproducent PPG Industries heeft het tweede kwartaal afgesloten met een lagere omzet. Het concern wist zijn verf voor hogere prijzen te verkopen, maar wisselkoerseffecten drukten op de opbrengsten. Daarnaast had PPG last van een zwakke vraag naar coatings voor de industrie en autobranche.
18/07 13u30  Vrouw krijgt €20.000 schadevergoeding na kattenbeetEen vrouw die door de kat van haar buurvrouw in haar hand werd gebeten, heeft een schadevergoeding van €20.000 gekregen. Ze kan sinds de beet een van haar vingers nooit meer normaal gebruiken.
18/07 13u30  Directeur ontslagen na schaamteloze zelfverrijkingEen landendirecteur van een internationaal concern maakte wel erg handig gebruik van zijn positie. Hij gaf zichzelf cadeaus en een riante pensioenvoorziening en huurde een eigen bv én zijn ex in op kosten van de zaak.
18/07 13u30  Honeywell optimistischer over resultatenIndustrieel concern Honeywell heeft zijn verwachtingen voor heel dit jaar aangescherpt. Zowel voor de omzet, de winst als de vrije kasstroom verwacht het bedrijf nu aan de bovenkant van de eerder uitgesproken prognoses uit te komen.
18/07 13u30  Klant woedend om prijswijzigingen TeslaTesla-eigenaar Elon Musk probeert de woede van klanten over de nieuwe prijzen te temperen. Terwijl zij auto’s maanden eerder hadden besteld tegen een vaste prijs, heeft Musk de tarieven voor de nieuwste auto’s fors verlaagd.
18/07 13u15  Zorgreus UnitedHealth krikt winstdoel opDe Amerikaanse zorggigant UnitedHealth heeft zijn winstdoel voor dit jaar verhoogd. Het grootste zorgbedrijf ter wereld kijkt terug op een sterk kwartaal, met dank aan zijn zorgverzekeringen en software voor onder meer apotheken.
18/07 13u15  Werkloosheid groeit, maar crisis nog ver wegDe werkloosheid is afgelopen maand iets toegenomen, maar dat betekent nog niet dat er een nieuwe crisis in aantocht is, zeggen arbeidsmarktdeskundigen.
18/07 13u00  AEX beste jongetje dankzij sterspeler ASMLBijna alle aandelenbeurzen verliezen terrein door de opgelopen handelsspanningen en enkele tegenvallende kwartaalberichten. De AEX staat tijdens lunchtijd echter hoger, met dank aan het ijzersterk presterende ASML.
18/07 12u45  Klant woedend op prijswijzigingen TeslaTesla-eigenaar Elon Musk probeert de woede van klanten over de nieuwe prijzen te temperen. Terwijl zij auto’s maanden eerder hadden besteld tegen een vaste prijs, heeft Musk de tarieven voor de nieuwste auto’s fors verlaagd.
18/07 12u15  Hoge EU-boete voor chipconcern QualcommDe Europese Commissie legt het Amerikaanse chipconcern Qualcomm een boete op van 242 miljoen euro vanwege misbruik van zijn dominante marktpositie. Volgens Brussel heeft Qualcomm zich schuldig gemaakt aan prijsdumping van chips voor mobiele telefoons om zo zijn kleinere concurrent Icera uit de markt te duwen.
18/07 12u15  'Europese tak Accell vergroot omzet'Fietsenfabrikant Accell Group zet in de eerste helft van dit jaar een hogere omzet in de boeken in zijn Europese tak vergeleken met een jaar geleden. Ook voert het bedrijf in dat onderdeel zijn brutowinst (ebit) op. Dat is de verwachting van analisten bij ING, die rekenen op een kwartaalbericht met twee gezichten. De activiteiten van het bedrijf in de Verenigde Staten noteren waarschijnlijk een operationeel verlies, maar wel kleiner dan een jaar eerder.
18/07 12u15  Miljarden stromen weg van Beursplein 5En dat is vijf. Na BinckBank, Kas Bank, Gemalto en Wessanen lijkt nu ook GrandVision door een overname van de Amsterdamse beurs te verdwijnen. In totaal vloeit er zo bijna €13 miljard aan marktwaarde weg. Tot nu toe staan daar alleen de beursgangen van Marel en Fastned tegenover, later dit jaar moet het Zuid-Afrikaanse Naspers nog komen.
18/07 12u00  Miljarden stromen weg op Beursplein 5En dat is vijf. Na BinckBank, Kas Bank, Gemalto en Wessanen lijkt nu ook GrandVision door een overname van de Amsterdamse beurs te verdwijnen. In totaal vloeit er zo bijna €13 miljard aan marktwaarde weg. Tot nu toe staan daar alleen de beursgangen van Marel en Fastned tegenover, later dit jaar moet het Zuid-Afrikaanse Naspers nog komen.
18/07 12u00  Rode beurzen na cijferstroomDe Europese beurzen stonden donderdag overwegend in het rood. De zorgen over het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China bleven boven de markt hangen. Daarnaast kregen beleggers opnieuw een flinke hoeveelheid bedrijfsresultaten voor de kiezen van grote Europese bedrijven. Op het Damrak bleef GrandVision profiteren van overnamenieuws.
18/07 11u45  Duitse vermogensreus vormt grootste Nederlandse datacentersDe Duitse vermogensbeheerder DWS voegt twee grote datacenters samen tot het in omvang grootste onafhankelijke datacenterbedrijf van Nederland.
18/07 11u15  Column: Schommelende olieprijs geen struikelblok NederlandDe meningen over olie zijn verdeeld; de prijzen zullen omhoogschieten vanwege de oplopende spanningen in het Midden-Oosten, of dalen door de stagnerende wereldwijde economische groei. Welke kant het ook opgaat, volgens de kenners zullen de Europese en Nederlandse economie, en daarmee ook de aandelen, rake klappen krijgen.
18/07 11u15  Morgenrood op Amsterdamse beursDe Amsterdamse beurs hangt al de hele ochtend licht in de min. Beleggers maken zich zorgen over handelsspanningen tussen Japan en Zuid-Korea. De tegenvallende resultaten van Netflix en SAP helpt ook niet mee.
18/07 11u15  ’Onmogelijke puzzel bij pensioenakkoord’Bestuurders van pensioenfondsen maken zich grote zorgen over de dreigende kortingen. Ze vrezen dat dit ook voor problemen gaat zorgen bij de uitwerking van het pensioenakkoord.
18/07 11u00  Britse winkelverkopen gaan omhoogDe detailhandelsverkopen in Groot-Brittannië zijn in juni op maandbasis met 0,9 procent gestegen. Dat meldde het Britse statistiekbureau. In de voorgaande twee maanden was hier nog een daling te zien.
18/07 10u45  NIBC roept aandeelhouders bijeenNIBC houdt op 29 augustus een bijzondere aandeelhoudersvergadering. Dan mogen de aandeelhouders van de Haagse zakenbank stemmen over de benoeming van Jeroen Kremers als lid van de raad van commissarissen.
18/07 10u45  Rabobank meldt zich in strijd om EnecoRabobank wil energiebedrijf Eneco overnemen. De bank trekt daarbij samen op met de Amerikaanse investeerder KKR. De twee partijen hebben een consortium gevormd, zo bevestigt de bank.
18/07 10u30  ING volgt Marel met koopadviesING is begonnen Marel te volgen met een koopadvies. Het bedrijf staat er strategisch sterk voor en zal de komende tijd profiteren van aanhoudende vraag naar dierlijke eiwitten, schrijven de marktkenners. Ook ABN AMRO (hold), JP Morgan (overweight) en Citi (buy) lieten weten Marel te gaan volgen.
18/07 10u30  AkzoNobel neemt Franse Mapaero overAkzoNobel neemt de Franse producent van vliegtuigcoatings Mapaero over, om zo zijn positie in de wereldwijde luchtvaartmarkt te versterken. Het is de bedoeling dat de overname in de tweede helft van dit jaar wordt afgerond. Er werden geen financiële details gemeld.
18/07 10u15  Korting pensioen dreigt bij meer fondsenOok de ambtenaren, onderwijzers en verplegers krijgen mogelijk eind dit jaar al een pensioenkorting voor de kiezen. Hun fondsen ABP en PFZW zien een jaar eerder dan gedacht ook al een korting opdoemen.
18/07 10u15  De Ligt voor 75 miljoen van Ajax naar JuventusAjax en Juventus hebben dan eindelijk de transfer van Matthijs de Ligt afgerond. De 19-jarige verdediger verhuist voor 75 miljoen euro van Amsterdam naar Turijn. De international van Oranje ondertekende bij de Italiaanse kampioen een contract voor vijf jaar.
18/07 10u00  'Tegenvallende resultaten voor Sligro'De moeilijke marktomstandigheden die Sligro aanhaalt, hebben gezorgd voor tegenvallende resultaten. De verwachtingen voor het groothandelsbedrijf moeten dan ook omlaag, schrijven analisten van ING in een reactie op de halfjaarcijfers. Ze verwachten dan ook een koersdaling voor het aandeel Sligro.
18/07 10u00  'NSI overtreft verwachtingen'Vastgoedfonds NSI heeft over het eerste halfjaar een hogere waarde van zijn bezittingen gerapporteerd dan analisten van ING hadden voorzien. Op vlak van leegstand en winst presteerde de onderneming als verwacht, aldus de kenners.
18/07 10u00  Beurs krabbelt op, GrandVision blijft stekenNa aanvankelijk redelijke verliezen na de openingsgong, krabbelt de Amsterdamse beurs ietwat op. Beleggers maken zich zorgen over handelsspanningen tussen Japan en Zuid-Korea. De tegenvallende resultaten van Netflix en SAP helpt ook niet mee.
18/07 09u45  'ASML en ASMI steken boven markt uit'Chipmachinefabrikanten ASML en ASM International (ASMI) steken dankzij hun technologische staat van dienst boven branchegenoten uit. Dit geeft de bedrijven betere groeimogelijkheden in een markt die komend halfjaar naar verwachting zwak zal blijven, schrijven analisten van KBC Securities in een nieuw rapport.
18/07 09u45  Distributieproblemen houden Asos in de knelOnlinekledingverkoper Asos rekent dit jaar op een lager dan verwachte winst vanwege aanhoudende distributieproblemen. Het Britse bedrijf kampt al sinds vorig jaar met problemen en heeft meer tijd nodig om orde op zaken te stellen.
18/07 09u30  Danske rekent op hogere kapitaalbufferDanske Bank is in gesprek met de Deense financiële toezichthouder over het aanleggen van hogere buffers. De bank verwacht dat het tussen de 4 en 7 miljard Deense kroon extra apart moet zetten.
18/07 09u30  Marktplaats CarNext koopt AutoManagerDe digitale marktplaats voor tweedehandsauto's CarNext neemt techbedrijf AutoManager over. Het dochterbedrijf van LeasePlan wil met deze deal aan zijn klanten een steeds grotere selectie van tweedehandsauto's, bijvoorbeeld uit andere Europese markten, bieden.
18/07 09u15  Fors openingsverlies AEX, GrandVision blijft stekenDe Amsterdamse beurs begint de dag met een flinke verkoopgolf. Beleggers maken zich zorgen over handelsspanningen tussen Japan en Zuid-Korea. De tegenvallende resultaten van Netflix en SAP helpt ook niet mee.
18/07 09u15  Minder interesse drukt clouddiensten SAPSoftwarebedrijf SAP heeft minder nieuwe orders voor zijn clouddiensten binnengehaald in het tweede kwartaal. De groei van het aantal klanten kwam uit op 15 procent in de maanden april tot en met juni, terwijl het bedrijf in de eerste drie maanden nog een toename van 26 procent noteerde.
18/07 09u00  Hogere omzet EasyJet door meer passagiersBudgetluchtvaartmaatschappij easyJet heeft in de het eerste halfjaar van zijn gebroken boekjaar flink meer passagiers vervoerd. Het Britse bedrijf zag de omzet dan ook stijgen.
18/07 09u00  Verwachtingen TSMC opsteker voor chipsectorDe Taiwanese chipmaker Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) verwacht dat de vraag naar zijn chips in het derde kwartaal sterker aantrekt dan analisten hadden verwacht. De sterke vooruitzichten van de toeleverancier van Apple zijn een meevaller voor de chipsector.
18/07 08u45  'Overname GrandVision lijkt zinvol'Een overname van GrandVision door brillen- en lenzengigant EssilorLuxottica snijdt hout. Een samensmelting biedt financiële en strategische voordelen, zo concludeert een analist van RBC.
18/07 08u30  Vraag naar gas neemt snel toeDe gasprijs is naar het laagste punt in tien jaar tijd gegaan. Door die gunstige prijs van gas tegenover kolen zet de overstap van gebruik van kolen naar gas door, en neemt de vraag naar gas echter snel toe.
18/07 08u30  Protesten Hongkong remmen RichemontDe Zwitserse producent van luxegoederen Richemont heeft in het afgelopen kwartaal last gehad van de protesten in Hongkong. Eerder deze week gaf branchegenoot Swatch ook al aan dat de onlusten daar de verkopen niet ten goede waren gekomen.
18/07 08u30  'Lager begin voor Amsterdamse beurs'De aandelenbeurs in Amsterdam zal donderdag waarschijnlijk lager beginnen. Ook elders in Europa lijken de beurzen met verliezen te openen in navolging van de negatieve stemming in Azië en New York. Beleggers krijgen opnieuw een flinke stroom aan kwartaalresultaten voor de kiezen van grote Europese bedrijven als Novartis, SAP en Richemont.
18/07 08u15  Nikkei sluit flink lagerDe aandelenbeurs in Japan is donderdag flink lager gesloten. Een sterker dan verwachte daling van de Japanse export en tegenvallende bedrijfsresultaten zorgden voor een negatieve stemming. Ook bleven de zorgen over het Chinees-Amerikaanse handelsconflict boven de markt hangen.
18/07 08u00  Sligro ziet winst halverenSligro heeft in het eerste halfjaar aanzienlijk minder winst behaald. Het groothandelsbedrijf had last van een moeizame markt en hogere kosten. Ook zijn de kosten die het bedrijf maakt met zijn centrale organisatie nog niet zo ver gedaald als Sligro had gewild na het afstoten van zijn supermarkttak EMTÉ.
18/07 08u00  Nordea houdt doelen tegen het lichtDe Scandinavische bank Nordea houdt zijn financiële doelstellingen voor dit jaar tegen het licht. Het in Helsinki gevestigde concern heeft last van de aanhoudend lage rentes en strengere regelgeving voor banken, zo liet het weten bij de bekendmaking van zijn kwartaalresultaten.
18/07 08u00  Truckmaker Volvo verhoogt omzetverwachtingDe Zweedse vrachtwagenmaker Volvo heeft zijn omzetverwachting voor dit jaar in Europa en Noord-Amerika opgekrikt. De onderneming verwacht nu 320.000 vrachtwagens in Europa af te zetten en 325.000 in Noord-Amerika aan de man te brengen. Volvo geniet de laatste jaren van sterke vraag naar vrachtwagens.
18/07 08u00  Farmaceut Novartis kijkt positiever vooruitNovartis heeft zijn financiële verwachtingen voor heel het jaar opgeschroefd. De Zwitserse farmaceut voerde in het tweede kwartaal zijn omzet op, maar zag de winst wel lager uitvallen dan vorig jaar.
18/07 08u00  Minder interesse in clouddiensten SAPSoftwarebedrijf SAP heeft minder nieuwe orders voor zijn clouddiensten binnengehaald in het tweede kwartaal. De groei van het aantal klanten kwam uit op 15 procent in de maanden april tot en met juni, terwijl het bedrijf in de eerste drie maanden nog een toename van 26 procent noteerde.
18/07 08u00  Einde vette jaren al voelbaar op de arbeidsmarktHet afnemen van de economische groei laat zich voorzichtig voelen op de arbeidsmarkt. Dat valt op te maken uit de nieuwe werkloosheidscijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en uitkeringsinstantie UWV.
18/07 08u00  Failliet Koopjedeal én klanten geredDuizenden consumenten werden gedupeerd door het faillissement van Koopjedeal.nl. De aanbiedingensite is nu overgenomen door de snelgroeiende webwinkel Dekbed-Discounter.nl van ondernemer Niels Verwij.
18/07 07u45  Lagere huurinkomsten voor vastgoedfonds NSIVastgoedfonds NSI heeft in het afgelopen halfjaar lagere huurinkomsten behaald dan een jaar eerder. De daling is het gevolg van het afstoten van bepaalde panden, om de opbrengsten vervolgens in nieuw vastgoed te investeren met een lager rendement. De vastgoedinvesteerder handhaafde verder de winstverwachting voor het lopende jaar.
18/07 07u45  Waarom oog brillenreus op winkels Pearle valtDe Frans-Italiaanse brillenreus EssilorLuxottica heeft een bod van €7,1 miljard gedaan op GrandVision, het moederbedrijf van onder meer Pearle en EyeWish. Verrassend, maar mogelijk een welkome oplossing voor grootaandeelhouder HAL, constateert Corné van Zeijl.
18/07 07u45  Aantal werkenden neemt toeHet aantal 15- tot 75-jarigen met betaald werk is de afgelopen drie maanden met gemiddeld 12.000 per maand toegenomen. In juni waren er in totaal 9 miljoen werkenden, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
18/07 07u15  Zo voorkom je werktelefoontjes tijdens je vakantieZit je lekker op vakantie, wil je net een fles wijn ontkurken en van het uitzicht genieten, word je gemaild, geappt, of gebeld voor je werk. Moet het eens afgelopen zijn daarmee? De PvdA wil dat het recht op onbereikbaarheid in een wet wordt vastgelegd.
18/07 07u15  TenCate in vijf delen opgekniptTenCate Advanced Armour, de snelgroeiende producent van pantsers voor legervoertuigen, wordt verkocht aan de hoogste bieder. Het conglomeraat TenCate, ooit een trots Twents industrieel bolwerk, valt daarmee definitief in stukken uiteen.
18/07 06u15  Internethandelaar eBay verhoogt winstramingDe Amerikaanse internethandelaar eBay verhoogt zijn winstverwachting voor het hele jaar. Dat liet eBay woensdag weten na het sluiten van de aandelenbeurzen in New York.
18/07 06u15  Groeiende webwinkel redt failliet KoopjedealDuizenden consumenten werden gedupeerd door het faillissement van Koopjedeal.nl. De aanbiedingensite is nu overgenomen door de snelgroeiende webwinkel Dekbed-Discounter.nl van ondernemer Niels Verwij.
17/07 22u45  Rabobank wil belang in EnecoRabobank blijkt onderdeel te zijn van een consortium dat energiebedrijf Eneco wil kopen. Dat bevestigt een woordvoerder van de bank naar aanleiding van berichtgeving hierover in het AD.
17/07 22u45  Netflix keldert op beurs na slechte cijfersOnlinevideodienst Netflix heeft in het afgelopen kwartaal veel minder nieuwe klanten binnengehaald dan verwacht. Op Wall Street ging de koers van het aandeel Netflix in de handel nabeurs met meer dan 10 procent omlaag na publicatie van het cijferbericht.
17/07 22u45  IBM ziet kwartaalomzet dalenHet Amerikaanse technologieconcern IBM heeft de omzet in het tweede kwartaal van het jaar zien dalen. IBM zette een omzet van 19,2 miljard dollar in de boeken, een min van ruim 4 procent vergeleken met een jaar eerder. Dat liet IBM woensdag nabeurs in New York weten.
17/07 22u30  Handelsvrees drukt Wall Street omlaagDe aandelenbeurzen in New York zijn woensdag in het rood gesloten. De handelsvrees laaide op bij beleggers op Wall Street na nieuwe dreigementen van president Donald Trump tegen China. Bij de bedrijven ging de aandacht onder meer uit naar Bank of America, dat resultaten publiceerde. Verder kwam de Federal Reserve nog met zijn zogeheten Beige Book, dat inzage geeft in de staat van de Amerikaanse economie.
17/07 21u00  'Philips koopt Amerikaanse start-up Medumo'Zorgtechnologieconcern Philips neemt de Amerikaanse start-up op verzorgingsgebied Medumo over. Dat meldde de Amerikaanse zakenzender CNBC, zonder daarbij financiële details naar buiten te brengen.
17/07 20u45  Navigatiekastjes geven TomTom zetjeNavigatiebedrijf TomTom is in het tweede kwartaal verrast over de trouw van zijn klanten. Meer consumenten dat verwacht hebben toch maar weer een nieuwe TomTom gekocht, sinds oudere modellen na een noodzakelijke aanpassing in de GPS-software in april niet langer geüpdate worden.
17/07 20u30  Fed: economische vooruitzichten nog positiefDe vooruitzichten voor de economie van de Verenigde Staten blijven positief, met een gematigde economische groei. Dat meldde de Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, in zijn zogeheten Beige Book, dat inzage geeft in de economische activiteit in de VS.
17/07 20u00  Wat doe je als de baas tijdens je vakantie belt?Voor veel werknemers is de vakantie begonnen, maar wat doe je als de baas belt of appt met een verzoek?
17/07 19u45  Werknemer tijdens vakantie in spagaatVoor veel werknemers is de vakantie begonnen, maar wat doe je als de baas belt of appt met een verzoek?
17/07 19u45  Rode cijfers op beurzen Wall StreetDe aandelenbeurzen in New York stonden woensdag in het rood. De handelsvrees laaide op bij beleggers op Wall Street na nieuwe dreigementen van president Donald Trump tegen China. Bij de bedrijven ging de aandacht onder meer uit naar Bank of America, dat met resultaten kwam. Verder komt de Federal Reserve nog met zijn zogeheten Beige Book.
17/07 19u30  Van overtuiging naar webshopToen Emily-Jane Townley besloot zo afvalvrij mogelijk te leven, had ze niet kunnen bedenken dat ze daar ruim zes jaar later haar beroep van zou maken.
17/07 19u00  Zwitserse Swatch loopt goedOp de beurs in Zurich stal het aandeel Swatch Group woensdag de show na de bekendmaking van de resultaten.
17/07 18u45  'Supermarktketen Marqt zoekt koper'De duurzame supermarktketen Marqt staat te koop. Het bedrijf heeft bankiers van ING aan het werk gezet om de 'strategische opties’ te onderzoeken, zo vertellen ingewijden op voorwaarde van anonimiteit aan NRC. Dat betekent in de taal van de financiële wereld dat er gezocht wordt naar een koper.
17/07 18u45  ’Supermarktketen Marqt zoekt koper’De duurzame supermarktketen Marqt staat te koop, meldt NRC.
17/07 18u45  NSI sluit overeenkomst met RijksvastgoedbedrijfVastgoedfonds NSI heeft recent een nieuwe vijfjarige huurovereenkomst getekend met het Rijksvastgoedbedrijf voor het pand aan de Uniceflaan 1 in Utrecht. Het betreft het gehele gebouw met een omvang van 12.083 vierkante meter en 133 parkeerplaatsen.
17/07 18u45  FloraHolland boekt omzetstijging bij lagere aanvoerBloemenveiling Royal FloraHolland heeft in de eerste helft ruimschoots geprofiteerd van hogere prijzen van bloemen en planten. Die hebben de daling van aanvoer bij de veiling gecompenseerd.
17/07 18u15  HAL praat over verkoop Pearle-moeder GrandVisionBrillen- en lenzenproducent EssilorLuxottica bekijkt een overname van het Nederlandse GrandVision, moederbedrijf van optiekketens als EyeWish en Pearle. Grootaandeelhouder HAL heeft dit bevestigd, maar benadrukt dat de gesprekken nog kunnen stuklopen.
17/07 18u00  Supersnelle ’slimme 5G-stad’ kent vertragingenEen smart city (slimme stad) waarbij transportsystemen op elkaar aangesloten zijn, zorginstellingen voorbereid zijn op inkomende patiënten en algoritmes het bestuur optimaliseren. Om dat te realiseren wil het kabinet na 2022 een heel netwerk realiseren, maar dan moeten er nog grote stappen genomen worden.
17/07 17u45  AEX lift mee op vleugels ASMLAangezwengeld door de kooplust van beleggers in aandelen ASML kwam de AEX woensdag met een kleine winst over de streep. Daarmee deed de Amsterdamse beurs het beter dan omringende Europese aandelenmarkten. Bij de hoofdfondsen lag Arcelor Mittal er zwak bij.
17/07 17u30  Super snelle ’slimme 5G-stad’ kent vertragingenEen smart city (slimme stad) waarbij transportsystemen op elkaar aangesloten zijn, zorginstellingen voorbereid zijn op inkomende patiënten en algoritmes het bestuur optimaliseren. Om dat te realiseren wil het kabinet na 2022 een heel netwerk realiseren, maar dan moeten er nog grote stappen genomen worden.
17/07 17u30  Aangifte wordt ’hele hobbel’ door Airbnb-uitspraakWie zijn tuinhuis tijdelijk via Airbnb verhuurt, hoeft daar een stuk minder belasting over te betalen dan de Belastingdienst zou willen. Maar de aangifte wordt er niet makkelijker op.
17/07 17u30  'EssilorLuxottica bekijkt koop GrandVision'Brillen- en lenzenproducent EssilorLuxottica bekijkt een overname van het Nederlandse GrandVision, moederbedrijf van optiekketens als EyeWish en Pearle. Dat meldden bronnen rond de kwestie aan persbureau Bloomberg.
17/07 16u30  WTO tikt Amerika op de vingersWereldhandelsorganisatie WTO heeft de Verenigde Staten op de vingers getikt vanwege strafheffingen op Chinese producten. Daarmee lijkt de weg vrij voor Peking om weer terug te slaan.
17/07 16u15  Picnic en FNV vliegen elkaar in de harenDe FNV en online supermarkt Picnic vliegen elkaar volop in de haren. De vakbond beschuldigt Picnic ervan werknemers op non-actief te zetten, omdat ze zich inzetten voor betere arbeidsvoorwaarden.
17/07 16u00  Column: Alibaba sprookje met happy vooruitzichtHet Chinese Alibaba is een wonder van groeikracht en expansiedrift. In amper twintig jaar tijd groeide het uit tot een internationaal bedrijf met een marktkapitalisatie van ruim $440 miljard. De vooruitzichten voor verdere groei blijven goed.
17/07 16u00  Kleine koersuitslagen op Wall StreetDe aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met zeer kleine uitslagen geopend. De Amerikaanse president Donald Trump liet van zich horen op het handelsvlak en dreigde met nieuwe importheffingen tegen China. Bij de bedrijven ging de aandacht uit naar Bank of America, dat met resultaten kwam. Verder komt de Federal Reserve nog met zijn zogeheten Beige Book.
17/07 15u45  Krachtig ASML helpt AEX aan nieuwe jaarpiekAan de hand van uitblinker ASML belandde de AEX woensdag in de late middaghandel op een nieuwe jaartop.
17/07 15u30  Wisselingen in top biotechnoloog GileadHet Amerikaanse biotechnologiebedrijf Gilead Sciences heeft meerdere wijzigingen in zijn top doorgevoerd. Dat meldde de samenwerkingspartner van Galapagos in een verklaring.
17/07 15u30  Column: een hongerige pensioenonderhandelaarOp een nacht lag er in het maanlicht een eitje op een blad. Op een mooie zondagmorgen kwam de zon stralend en warm op. Plop! En uit het eitje kroop een piepklein, hongerig pensioenonderhandelaartje: Tuurtje Nooitgenoeg.
17/07 15u15  'Winstgroei IMCD zwakt af'De winst van chemicaliëndistributeur IMCD zal in de tweede helft van het jaar minder hard groeien. Dat voorspellen analisten van Kempen. Branchegenoot Brenntag lijkt diens stelling te bevestigen nu dat bedrijf inmiddels waarschuwde voor een tragere winstgroei vanwege een zwakkere economie.
17/07 15u00  'Afwachtende opening op Wall Street'De aandelenbeurzen in New York openen woensdag naar verwachting met kleine uitslagen. De Amerikaanse president Donald Trump liet van zich horen op het handelsvlak en dreigde met nieuwe importheffingen. Bij de bedrijven gaat de aandacht uit naar Bank of America, dat met resultaten kwam. Verder komt de Federal Reserve nog met zijn zogeheten Beige Book.
17/07 15u00  Woningbouw in VS verder omlaagHet aantal in aanbouw genomen woningen in de Verenigde Staten is in juni met 0,9 procent gedaald in vergelijking met een maand eerder. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Handel bekend.
17/07 15u00  Kind van migranten? Dan vaker solliciterenWerkzoekenden met een migratieachtergrond moeten meer sollicitatiebrieven schrijven om uitgenodigd te worden of een vriendelijke reactie te krijgen. Zelf kunnen ze weinig doen om hun kansen op een baan te vergroten.
17/07 14u45  ASML blinkt uit; staalfondsen zwakNa de lunch hield de AEX de wind in de rug geholpen door de koerssprong van ASML na overtuigende bedrijfsresultaten. Unibail Rodamco kon evenens op kopersinteresse rekenen. De staalfondsen Arcelor en Aperam waren in mineur.
17/07 14u45  Japanners en Juventus tackelen Electronic ArtsEen dubbel verlies voor computerspelletjesmaker Electronic Arts. Het Amerikaanse bedrijf mag de Italiaanse voetbalclub Juventus niet meer opvoeren in Fifa 20. Prompt daarop hebben beleggers het aandeel van het bedrijf als een baksteen laten vallen.
17/07 14u15  Migratieachtergrond? Dan vaker solliciterenWerkzoekenden met een migratieachtergrond moeten meer sollicitatiebrieven schrijven om uitgenodigd te worden of een vriendelijke reactie te krijgen. Zelf kunnen ze weinig doen om hun kansen op een baan te vergroten.
17/07 14u00  Rechtszaak tegen Air France na dodelijke crashTien jaar na het neerstorten van een vliegtuig van Air France met 228 doden wil de Franse justitie de luchtvaartmaatschappij voor de rechtbank dagen wegens dood door schuld. Franse aanklagers beschuldigen Air France er onder meer van de piloten niet voldoende te hebben opgeleid. Air France spreekt de beschuldigingen in een reactie tegen.
17/07 13u30  ’De leukste bijbaan ooit’Zal ik een squashcentrum beginnen in Harderwijk, vroeg de 19-jarige Maurits ’t Jong afgelopen december aan een vriend na het spelen van een partijtje in buurgemeente Nijkerk. „Op dat moment riep ik zomaar iets”, geeft ’t Jong toe. „Maar ik kreeg het idee niet meer uit mijn hoofd.” Nog geen half jaar later opende hij de deuren van zijn Squash Harderwijk.
17/07 13u30  Bank of America profiteert van leningenBank of America heeft in het afgelopen kwartaal geprofiteerd van de goedlopende Amerikaanse economie. Daardoor kon de bank meer leningen uitzetten. De baten stegen licht, de winst ging steviger omhoog.
17/07 13u30  'Cryptoplan Facebook kan zo niet doorgaan'De lancering van een eigen cryptomunt door Facebook kan niet doorgaan in de vorm die de socialmediagigant tot nu toe heeft voorgesteld. Dat zei de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire voorafgaand aan overleg met ambtsgenoten van de zogeheten G7-landen.
17/07 13u15  FNV: Picnic ontslaat actieve vakbondsledenInternetsupermarkt Picnic heeft meerdere medewerkers ontslagen die actief waren voor de FNV, stelt de vakbond. De kwestie is voor FNV aanleiding om woensdag acties te organiseren bij de boodschappenbezorger. Medewerkers presenteren dan hun eis dat de werkgever ophoudt met de in hun ogen onterechte ontslagen.
17/07 13u00  ASML neemt AEX op sleeptouwOnder aanvoering van ASML na gunstige kwartaalcijfers kreeg de AEX rond de lunch de jaartop steeds dichter in zicht. Belegers deden aandelen Arcelor Mittal van de hand. In de Midkap wist TomTom de tussentijdse dip weg te werken.
17/07 13u00  Groen licht voor overname VivatDe Europese Commissie heeft groen licht gegeven voor de verkoop van de Nederlandse verzekeraar Vivat door het Chinese Anbang aan Athora. Onderdeel van de deal is dat de op Bermuda gevestigde verzekeringsgroep de niet-levensverzekeringactiviteiten direct doorverkoopt aan NN Group, waarmee die weer in Nederlandse handen komen.
17/07 12u30  Restaurant maakt wortel van kalkoenvleesDe Amerikaanse restaurantketen Arby’s steekt de draak met concurrenten die vleesvervangers zoals groenteburgers omarmen. De broodjesverkoper ziet niets in deze vegetarische trend. Het bedrijf heeft juist een wortel ontwikkeld die is gemaakt van kalkoenvlees.
17/07 12u30  ’Dijsselbloem-klap’ komt hard aan voor grote pensioenfondsenDe grote pensioenfondsen krijgen in 2021 ook nog eens een stevige tik te verwerken. De nieuwe rekenregels van de commissie-ijsselbloem gaan flink inhakken op de dekkingsgraad.
17/07 12u30  Brullende Simba maakt Disney streaming-koningDeze week gaat de 3D-versie van De leeuwenkoning in première. Hoofdrolspeler Simba is geen dag ouder dan in 1994, het jaar waarin hij als tekenfilmfiguur wereldfaam verwierf. Maar bij producent Disney is sindsdien alles veranderd. Dit jaar volgt de grootste gok tot nu toe, als het met streamingdienst Disney+ de aanval op Netflix inzet.
17/07 12u30  Is de huurgekte op z’n eind?De huizenprijzen en huren stijgen minder hard, en dalen her en der zelfs. Koelt de op hol geslagen woningmarkt eindelijk af?
17/07 12u15  Airbnb-verhuur tuinhuisje levert meer opWie zijn tuinhuisje via Airbnb verhuurt, hoeft over de opbrengst daarvan geen inkomstenbelasting te betalen. Het gerechtshof van Amsterdam bevestigt dat de Belastingdienst achter het net vist, maar schaart de huurinkomsten wel onder de lagere vermogensbelasting.
17/07 12u15  MeesPierson pessimistischer over aandelenABN AMRO MeesPierson is negatiever over aandelenbeleggingen. Het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China schaadt het ondernemersvertrouwen, wat uiteindelijk drukt op winsten en economische groei. Door zijn positie in aandelen te verlagen van neutraal naar onderwogen, wil de vermogensbeheerder van ABN AMRO minder afhankelijk zijn van die ontwikkelingen.
17/07 12u00  'Strafproces tegen Air France om crash 2009'De Franse justitie zint naar verluidt op een strafproces tegen Air France, in verband met de crash van een Air France-toestel op een vlucht van Rio de Janeiro naar Parijs in 2009. Daarbij vonden 228 mensen de dood.
17/07 11u45  Renault zet in op elektrische auto's in ChinaRenault gaat samen met het Chinese Jiangling Motors elektrische auto's ontwikkelen. De Franse automaker trekt daar 1 miljard Chinese yuan of omgerekend 128,5 miljoen euro voor uit en wordt voor de helft eigenaar van het samenwerkingsverband.
17/07 11u30  ASML blijft overeind dankzij 5GHet Veldhovens lithografiebedrijf ASML houdt zich goed, ondanks de malaise in de chipindustrie. Terwijl de markt voor geheugenchips nog verder terugzakt dan gevreesd, wordt dat gecompenseerd door een sterker dan verwachte markt voor rekenchips.
17/07 11u30  Bill Gates gepasseerd op rijkenlijstMicrosoft-oprichter Bill Gates heeft zijn tweede plaats in de Bloomberg Miljardairs Index moeten afstaan aan de Fransman Bernard Arnault. Het is voor het eerst sinds de start van de ranglijst, zeven jaar geleden, dat Gates uit de top 2 zakt.
17/07 11u15  Inflatie eurozone trekt licht aanDe inflatie in de eurozone is in juni gestegen tot 1,3 procent op jaarbasis. Dat meldde het Europese statistiekbureau Eurostat op basis van een definitief cijfer, dat licht hoger is dan een voorlopige raming.
17/07 11u00  Bedrijf Musk gaat ’draden’ plaatsen in hersensDe Amerikaanse start-up Neuralink wil volgend jaar proefpersonen verbinden met computers door elektroden in hun hersenen te implanteren. Dat maakte het bedrijf, met Tesla-baas Elon Musk als grootste geldschieter, bekend. Neuralink heeft al dergelijke elektroden geïmplanteerd bij ratten waardoor hun hersenactiviteit is te meten.
17/07 11u00  Dashmote haalt groeigeld opTechnologiebedrijf Dashmote heeft €2,5 miljoen opgehaald bij Amerikaanse en Chinese investeerders. Dashmote is al winstgevend en gaat de investering gebruiken om snel op te schalen.
17/07 11u00  Britse inflatie onveranderdDe inflatie in Groot-Brittannie is in juni stabiel gebleven op 2 procent, vergeleken met een maand eerder. Dat meldde het Britse nationale statistiekbureau.
17/07 10u45  Wat kun je doen als je pensioenfonds kort?Ondanks het net gesloten pensioenakkoord, hangen kortingen toch in de lucht voor miljoenen gepensioneerden. Wat kun doen om er niet in koopkracht op achteruit te gaan?
17/07 10u45  Trump: ik kan nog meer heffingen opleggenDe Amerikaanse president Donald Trump heeft benadrukt dat hij nog meer importheffingen kan opleggen aan China als hij dat wil. Eerder beloofde hij dat niet te doen na het bereiken van een wapenstilstand in de handelsoorlog met het Aziatische land.
17/07 10u45  Beleggers moeten zwarte neushoorn reddenBeleggen in duurzame initiatieven krijgt begin volgend jaar een nieuwe dimensie. Investeerders kunnen dan een obligatie kopen om de met uitsterven bedreigde zwarte neushoorn te redden.
17/07 10u30  'Minder geld naar start-ups door handelsvete'Beginnende bedrijven hebben het eerste halfjaar wereldwijd minder durfkapitaal opgehaald dan een jaar eerder. Vooral in China zijn investeerders minder snel bereid geld in start-ups te steken dan voorheen, becijferde accountants- en adviesbureau KPMG. Daarbij speelt onzekerheid door de handelsoorlog met de Verenigde Staten de bedrijven een grote rol.
17/07 10u15  ING verwacht gemengde reactie cijfers TomTomDe tweedekwartaalcijfers van TomTom roepen waarschijnlijk een gemengde reactie op bij beleggers. Zo beoordelen kenners bij ING de handelsupdate. De navigatiedienstverlener voerde zijn opbrengsten en omzetprognose op. Maar het bedrijf liet ook weten licht hogere kosten te verwachten.
17/07 10u15  ASML in trek op hogere AEXDe Amsterdamse beursgraadmeter AEX staat woensdagochtend op een lichte winst. Beleggers reageren positief op de kwartaalcijfers van chipmachinefabrikant ASML. Navigatieconcern TomTom daalt echter na een aanvankelijke koerssprong van 5%.
17/07 10u00  Lotus onthult supersnelle stekkerautoDe Britse sportautofabrikant Lotus presenteert vandaag in Londen een electrische ’hyperauto’ met een topsnelheid van 320 kilometer per uur.
17/07 10u00  TomTom blij verrast door trouwe klantenConsumenten die ooit een TomTom-navigatiekastje kochten, blijken trouwer dan het bedrijf zelf had verwacht. Dat werd duidelijk bij de kwartaalcijfers die het Amsterdamse techbedrijf woensdag presenteerde.
17/07 09u30  'Brits contract Arcadis is klein bier'De nieuwe raamwerkovereenkomst die Arcadis in het Verenigd Koninkrijk heeft getekend, zal onder beleggers weinig opzien baren. Het gaat voornamelijk om een voortzetting van een bestaand contract met de Britse Environment Agency, schrijven analisten van KBC Securities. Wel vergroot de nieuwe overeenkomst de bekendheid van Arcadis op de groeiende markt voor bescherming tegen overstromingen, stellen de analisten.
17/07 09u30  ASML en TomTom in trek op hogere beursDe Amsterdamse beurs is woensdag licht hoger van start gegaan. Beleggers reageren positief op de kwartaalcijfers van chipmachinefabrikant ASML en navigatieconcern TomTom.
17/07 09u15  ASML en TomTom in trek op vlakke beursDe Amsterdamse beurs is woensdag licht lager van start gegaan. Beleggers reageren positief op de kwartaalcijfers van chipmachinefabrikant ASML en navigatieconcern TomTom.
17/07 09u15  'ASML doet goede zaken met EUV-machines'ASML deed afgelopen kwartaal goede zaken met zogenoemde EUV-machines. Die indruk heeft een analist van vermogensbeheerder Oddo BHF. Hij stelt dat ASML 'sterke' orders liet zien, terwijl de kwartaalresultaten volgens hem 'boven verwachting' waren.
17/07 09u00  KPN investeert in jonge Britse techbedrijvenKPN steekt via zijn tak voor durfinvesteringen geld in een fonds van IQ Capital. Die Britse fondsenmanager investeert vooral in technologiebedrijven die voortkomen uit onderzoek aan de universiteit van Cambridge.
17/07 09u00  Column: Rode streep-strategie bij ShellDat de ondertoon op menig langere termijn speelveld positief is, mag voor u geen nieuws zijn. Maar dat wil niet zeggen dat de bulls ongestoord kunnen scoren. Ze moeten zo nu en dan een horde nemen, of een extra aanloop, hetgeen voor trendbeleggers impliceert dat zij een zogenaamde ’rode streep-strategie’ moeten voeren. Dit laatste is thans het geval op de maandchart van Royal Dutch Shell. Ik zal deze strategie nader uiteen zetten.
17/07 09u00  Tele2 voert omzet op door fusieTelecomconcern Tele2 heeft in het tweede kwartaal een hogere omzet in de boeken gezet. Die groei komt volledig op het conto van een fusie met branchegenoot Com Hem op de Zweedse thuismarkt. Zonder die samenvoeging was er juist sprake van krimp.
17/07 09u00  FNV: pensioenkorting moet in de ijskastDe drempel voor het korten van pensioenen is verlaagd, maar de kans dat pensioenfondsen er toch over struikelen is nog altijd groot. Als het aan vakbond FNV ligt, komen er voorlopig nog helemaal geen kortingen. „Nu korten zou een drama zijn. Voor de deelnemers, fondsen en zeker ook de politiek”, zegt vicevoorzitter Tuur Elzinga.
17/07 08u30  Europese autoverkopen stevig lager in juniHet aantal nieuwe personenauto’s dat vorige maand in de Europese Unie op kenteken is gezet, is fors lager dan in juni 2018. Dat blijkt uit cijfers van branchevereniging ACEA.
17/07 08u30  Ericsson verkoopt meer netwerkapparatuurMaker van netwerkapparatuur Ericsson heeft in het tweede kwartaal de omzet flink opgevoerd. Met name in Noord-Amerika en Noordoost-Azië boerde het Zweedse bedrijf goed. Ericsson zette dan ook een winst in de boeken, waar vorig jaar in dezelfde periode nog een verlies werd geleden.
17/07 08u30  'ASML en TomTom in focus op beurs'De Amsterdamse aandelenbeurs lijkt woensdag iets lager te openen. Ook de andere Europese beurzen zullen naar verwachting met verliezen beginnen. De beurshandel staat vooral in het teken van bedrijfsresultaten. Op het Damrak openden chipmachinefabrikant ASML en navigatiebedrijf TomTom de boeken.
17/07 08u30  New Sources lanceert claimemissieNew Sources Energy (NSE) geeft bijna 10 miljoen nieuwe aandelen uit tegen een nominale waarde van 0,03 euro. De opbrengsten van de eerder aangekondigde emissie zijn bedoeld om schulden af te betalen.
17/07 08u15  Nikkei lager door handelszorgenDe Japanse aandelenbeurs is woensdag opnieuw met verlies geëindigd. De handelszorgen staken de kop weer op. De Amerikaanse president Donald Trump stelde dat er nog een lange weg is te gaan tot een handelsdeal met China en dreigde met extra importtarieven op 325 miljard dollar aan Chinese goederen.
17/07 08u15  Kabinet wil veel meer 5G-masten in gemeentenHet kabinet maakt ruim baan voor de aanleg van 5G-zendmasten in Nederland. Gemeenten krijgen de plicht om mee te werken aan de aanleg van antenne-installaties voor supersnel internet in openbare gebouwen, lantaarnpalen en verkeerslichten.
17/07 08u15  Swatch voelt strijd tegen 'grijze markt'Horlogemaker Swatch heeft in het eerste halfjaar een lagere omzet en winst in de boeken gezet dan een jaar eerder. Het bedrijf wijt de mindere resultaten aan harde acties tegen officieuze verkoopkanalen die luxehorloges tegen flinke kortingen aanbieden.
17/07 08u15  TomTom geeft gas met omzetprognoseNavigatiedienstverlener TomTom heeft in het tweede kwartaal zijn omzet opgevoerd ten opzichte van een jaar geleden. Het Nederlandse bedrijf deed wederom goede zaken met zijn autotak die zich bezighoudt met het ontwikkelen van navigatieproducten voor de auto-industrie. De consumententak, die jarenlang kromp, bleef het afgelopen kwartaal stabiel op jaarbasis.
17/07 08u00  TomTom voert zijn omzet wederom opNavigatiedienstverlener TomTom heeft in het tweede kwartaal zijn omzet opgevoerd ten opzichte van een jaar geleden. Het Nederlandse bedrijf deed wederom goede zaken met zijn autotak die zich bezighoudt met het ontwikkelen van navigatieproducten voor de auto-industrie. De consumententak, die jarenlang kromp, bleef het afgelopen kwartaal stabiel op jaarbasis.
17/07 08u00  Bierdrinkers kiezen voor vertrouwd merkNederlandse bierdrinkers kiezen meestal voor een vertrouwd merk en bekende biersoorten, ondanks interesse in nieuwe bieren. Dat is de belangrijkste uitkomst van onderzoek van brancheorganisatie Nederlandse Brouwers onder ruim duizend Nederlanders.
17/07 07u45  Swedbank verlaagt dividend na schandaalSwedbank gaat fors minder dividend uitkeren. De Zweedse bank betaalde tot nu toe driekwart van de jaarlijkse winst uit aan aandeelhouders, maar verlaagt dat tot de helft van de winst. De bank wil daarmee de kapitaalpositie versterken.
17/07 07u45  ASML compenseert zwakte geheugenchipsASML heeft afgelopen kwartaal meer omzet en winst in de boeken gezet dan een kwartaal eerder. Sterkere resultaten op het vlak van Logic-chips compenseerden een zwakkere prestatie bij geheugenchips. De chipmachinefabrikant houdt zijn verkoopprognose voor het hele jaar ongewijzigd.
17/07 07u30  Kleinste huurprijsstijging sinds 2015De huurprijzen in de vrije sector zijn in het afgelopen kwartaal met slechts 3,1 procent toegenomen. Dat is de laagste gemiddelde prijsstijging sinds het tweede kwartaal van 2015, meldt woningplatform Pararius.
17/07 07u30  Arcadis aan de slag voor Brits agentschapArcadis gaat de Environment Agency in het Verenigd Koninkrijk bijstaan in het voorkomen van overstromingen. Het ingenieurs- en adviesbureau heeft daarvoor zijn vijfde zogeheten raamwerkovereenkomst met het agentschap getekend.
17/07 05u30  Indexeren of korten? Zo staat jouw pensioenfonds ervoorVeruit de meeste pensioenfondsen hebben een beroerd halfjaar achter de rug. Ze komen dichter in de buurt van de gevarenzone, of moeten zich zelfs gaan voorbereiden op kortingen. Kijk in de tool hieronder hoe jouw fonds ervoor staat: wordt jouw pensioen geïndexeerd, of dreigt er juist een lagere uitkering?
17/07 05u30  Pensioenen in gevaar ondanks soepelere regelsDe drempel voor het korten van pensioenen is verlaagd, maar de kans dat pensioenfondsen er toch over struikelen is nog altijd groot. Maar als het aan vakbond FNV ligt, komen er voorlopig nog helemaal geen kortingen.
16/07 22u45  Analyse: Wie betaalt straks de hogere fruitprijs?Fruittelers uit Nederland en België gaan samenwerken om een in hun ogen eerlijke prijs te krijgen voor hun producten. Zij zijn het beu om supermarkten fruit te moeten leveren ver onder de kostprijs en willen daarom leveren via een termijnmarkt. Dat de consument die hogere prijs volledig doorberekend krijgt, is onwaarschijnlijk.
16/07 22u30  Wall Street sluit lagerDe aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag licht lager geëindigd. Beleggers verwerkten de kwartaalresultaten van de grote Amerikaanse banken JPMorgan Chase, Goldman Sachs en Wells Fargo. Ook reageerden ze op een speech van Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell, waarin ze nieuwe aanwijzingen zagen voor een aanstaande renteverlaging.
16/07 22u15  Bitcoin duikt onder $10.000De waarde van de bitcoin is dinsdagavond onder de 10.000 dollar gezakt. Dat gebeurde toen Amerikaanse politici zich kritisch uitlieten over Libra, de geplande cryptomunt van Facebook.
16/07 21u15  Sweco profiteert van complexe projecten als ZuidasdokIngenieursadviesbureau Sweco zit weer in de lift. Het vroegere Grontmij profiteert van complexe projecten in de gebouwde omgeving, zegt de Nederlandse topman Eugene Grüter.
16/07 20u30  Balcaen en Waterland kleiner in FagronDe Belgische miljardair Filiep Balcaen en Waterland Private Equity Fund VI hebben hun belang in Fagron verkleind. Dat blijkt uit een melding van de apothekerstoeleverancier. Balcaen en Waterland hebben nu gezamenlijk 21,08 procent van de aandelen in handen. Een overeenkomst tussen Fagron en de investeerders om in onderling overleg te handelen, is verlopen.
16/07 20u15  Jumbo-imperium blijft maar groeienSupermarktketen Jumbo heeft de wind in de zeilen. De gesponsorde wielerploeg vliegt over de Franse wegen, Max Verstappen zit al comfortabeler in zijn RB 15 en het bedrijf scoort steeds betere cijfers.
16/07 19u45  Wall Street licht in de minDe aandelenbeurzen in New York lieten dinsdag halverwege de handelsdag een licht negatief beeld zien. Beleggers verwerkten de kwartaalresultaten van de grote Amerikaanse banken JPMorgan Chase, Goldman Sachs en Wells Fargo. Ook reageerden ze op een speech van Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell, waarin ze nieuwe aanwijzingen zagen voor een aanstaande renteverlaging.
16/07 18u30  ASR koopt eigen aandelen in voor personeelVerzekeraar ASR gaat voor maximaal 12,5 miljoen euro eigen aandelen inkopen. Die aandelen gaat het bedrijf aan het personeel aanbieden in de vorm van een aandelenplan.
16/07 18u15  ING en Rabo bieden eerste groene Chinese leningDe Chinese grondstoffenhandelaar Cofco heeft een financiering van ruim $2 miljard gekregen, begeleid door onder andere Nederlandse banken.
16/07 18u00  Heeft werknemer recht op loon tijdens neuscorrectie?Onze pr-medewerker heeft laten weten dat ze er volgende week niet is omdat ze een neusverkleining krijgt. Omdat de ingreep puur cosmetisch is, vraag ik me af of wij dan wel ziekengeld aan haar moeten betalen.
16/07 17u45  Damrak vervolgt winstreeksHet Damrak boekte dinsdag opnieuw winst. ArcelorMittal werd afgetekend winnaar, Takeaway de bodemzoeker in de AEX. Wall Street handelde met verlies. Beleggers keken al vooruit naar de ASML-cijfers van woensdagochtend.
16/07 17u45  Ikea sluit in VS, gaat naar ’goedkoper’ EuropaMeubelgigant Ikea sluit zijn productie in de Verenigde Staten. De kosten zijn te hoog opgelopen, aldus de Zweedse producent van Billy-boekenkasten en de Poäng-stoel. Ikea verplaatst de productie naar Europa omdat het daar goedkoper is.
16/07 16u30  Winst AEX hangt aan dun draadjeDe AEX hield dinsdagmiddag winst vast, na het ochtendverlies. Arcelor bleef bovenin de AEX, Takeway verloor het meest terwijl Air France KLM. Wall Street begon met verlies. Beleggers keken vooruit naar de ASML-cijfers morgenochtend.
16/07 16u15  Bedrijfsvoorraden VS in de liftDe bedrijfsvoorraden in de Verenigde Staten zijn in mei met 0,3 procent toegenomen op maandbasis. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Handel bekend.
16/07 16u15  Hypotheek in beeld voor meer uitzendkrachtenUitzendkrachten kunnen voortaan makkelijker een hypotheek krijgen, via een zogeheten externe perpectief taxateur die de ’toekomstige inzetbaarheid’ beoordeelt.
16/07 16u00  Wall Street licht lager na cijfers grote bankenDe aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met kleine verliezen geopend, nadat maandag op de valreep nieuwe records werden behaald op Wall Street. De aandacht van beleggers ging vooral uit naar de kwartaalresultaten van de grote Amerikaanse banken JPMorgan Chase, Goldman Sachs en Wells Fargo.
16/07 15u45  ’Geen ingreep nodig op bezorgmarkt’Het kabinet ziet geen reden om regelgeving over de maaltijdbezorgmarkt te veranderen. Uit onderzoek dat staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) heeft laten doen naar afspraken tussen restauranteigenaren en maaltijdbezorgplatforms als Thuisbezorgd.nl, concludeert ze dat deze afspraken de markt niet verstoren.
16/07 15u30  Industriële productie VS onveranderdDe industriële productie in de Verenigde Staten is in juni onveranderd gebleven ten opzichte van een maand eerder. Dat blijkt uit cijfers van de Federal Reserve.
16/07 15u30  Banken VS kampen met rentedrukDe rente-inkomsten van Amerikaanse banken staan onder druk. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die JPMorgan Chase, Citigroup en Wells Fargo hebben gepresenteerd. De dalende rente begint daarmee een wissel te trekken op de resultaten van financiële dienstverleners in de VS.
16/07 15u00  Importprijzen VS verder omlaagDe importprijzen in de Verenigde Staten zijn in juni met 0,9 procent gezakt in vergelijking met de voorgaande maand. Dat blijkt uit cijfers van de Amerikaanse overheid.
16/07 15u00  'Grote banken in focus op Wall Street'De aandelenbeurzen in New York gaan dinsdag naar verwachting zonder grote koersuitslagen openen, nadat maandag op de valreep nieuwe records werden behaald op Wall Street. De aandacht van beleggers gaat vooral uit naar de kwartaalresultaten van de grote Amerikaanse banken JPMorgan Chase, Goldman Sachs en Wells Fargo.
16/07 15u00  Winkelverkopen VS gaan omhoogDe detailhandelsverkopen in de Verenigde Staten zijn in juni met 0,4 procent gestegen ten opzichte van de voorgaande maand. Dat meldde het Amerikaanse ministerie van Handel.
16/07 14u45  Beeldscherm grootste risico op werkvloerNiet zwaar moeten tillen of blootgesteld worden aan harde geluiden, maar werken met een beeldscherm vormt het grootste risico voor werkend Nederland. Bijna 350.000 werknemers moeten oppassen voor de schadelijke gevolgen van beeldschermwerk, waarschuwt de Inspectie SZW.
16/07 14u30  ’Patiëntenstop Rotterdams ziekenhuis onacceptabel’Dat er geen plaats meer is voor VGZ-verzekerden bij het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam dit jaar, is onacceptabel. De Consumentenbond vindt dat de ruzie tussen ziekenhuis niet ten koste moet gaan van de patiënt.
16/07 14u30  Trump: onderzoek naar band Google en ChinaDe Amerikaanse overheid stelt een onderzoek in naar mogelijke banden van Google met de Chinese overheid. Dat kondigde de Amerikaanse president Donald Trump dinsdag aan.
16/07 14u15  'Brussel opent formeel onderzoek naar Amazon'De Europese Commissie gaat waarschijnlijk formeel onderzoek doen naar webwinkelgigant Amazon, vanwege mogelijk misbruik van verkoopgegevens van concurrenten. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.
16/07 14u15  Groen licht herbenoemingen Holland ColoursAandeelhouders van Holland Colours hebben ingestemd met een nieuwe termijn voor financieel topvrouw Margret Kleinsman. Ze blijft de komende vier jaar eindverantwoordelijke voor de financiën van de producent voor verfpigmenten.
16/07 14u15  AEX keert naar winst, banken VS in plusDe AEX ging dinsdagmiddag van verlies naar een winstje. Beleggers namen hier en daar wat winst na kwartaalpublicaties door grote Amerikaanse banken, en keken al verder richting de retailcijfers vanavond in de VS en van ASML morgenochtend.
16/07 14u15  Dijsselbloem bij IMF: krijgt Nederland nu wel topbaan?PvdA’er Jeroen Dijsselbloem is in de race voor een hoge internationale post. De Duitse regering ziet het wel zitten om hem de baas van het Internationaal Monetair Fonds te maken. Maakt hij enige kans op deze prestigieuze baan?
16/07 14u00  Tesla verlaagt prijzen en schrapt modellenElon Musk schrapt in zijn modellen van Tesla : de goedkoopste versies van de dure Model X en S verdwijnen uit de collectie.
16/07 13u45  FrieslandCampina verliest recordaantal melkveehoudersFrieslandCampina heeft afgelopen in de periode tussen 1 juli 2018 en 1 juli dit jaar afscheid moeten nemen van 230 melkveehouders. De leden zijn ontevreden over het beleid dat de zuivelreus is ingeslagen.
16/07 13u45  Tesla schrapt in prijzen van modellenElon Musk schrapt in zijn modellen van Tesla : de goedkoopste versies van de dure Model X en S verdwijnen uit de collectie.
16/07 13u45  Johnson & Johnson krikt zijn omzetprognose opDe Amerikaanse zorg- en consumentengigant Johnson & Johnson (J&J) heeft zijn omzetprognose voor het lopende jaar opgekrikt. Het bedrijf kijkt met meer vertrouwen de toekomst tegemoet nadat het goede zaken deed met zijn farmaceutische tak, vooral buiten de thuismarkt.
16/07 13u30  Hogere winst voor JPMorgan ChaseJPMorgan Chase heeft in het tweede kwartaal een hogere nettowinst behaald. Volgens de grootste bank van de Verenigde Staten gemeten naar bezittingen werd een recordwinst geboekt van bijna 9,7 miljard dollar, een stijging van 16 procent vergeleken met een jaar eerder.
16/07 13u00  Arcelor leidt op afwachtend DamrakDe AEX bleef rond lunchtijd na een serie macrocijfers toch op een klein verlies staan. Beleggers namen hier en daar wat winst in aanloop naar de kwartaalpublicaties door grote Amerikaanse banken vanmiddag, de retailcijfers in de VS en van ASML morgenochtend.
16/07 12u45  'Tragere groei Ryanair goed nieuws voor KLM'Dat budgetvlieger Ryanair komende winter en in de zomer van 2020 minder hard groeit dan verwacht, is goed nieuws voor andere luchtvaartconcerns waaronder Air France-KLM. Dat zegt een kenner bij marktonderzoeksbureau Redburn.
16/07 12u00  Geringe reislust kost vrouwen geld en banenNederlandse vrouwen zoeken hun baan gemiddeld 21 kilometer dichter bij huis dan mannen. Dat geldt zowel voor jonge als oudere vrouwn. Het drukt hun kansen op de arbeidsmarkt en is een van de redenen van de loonkloof met mannen.
16/07 12u00  Van Oord bestelt derde sleephopperzuigerBaggeraar Van Oord versterkt zijn baggervloot met een derde nieuwe sleephopperzuiger. Het Rotterdamse bedrijf heeft daarvoor een bestelling geplaatst bij scheepsbouwer Keppel uit Singapore.
16/07 11u45  'Omzet TomTom zakt terug'De omzet van navigatiedienstverlener TomTom valt naar verwachting in het tweede kwartaal een stuk lager uit. Ook zet het bedrijf een verlies in de boeken. Dat komt naar voren uit een consensus van analistenschattingen die het bedrijf op zijn website beschikbaar stelt. TomTom opent woensdag de boeken.
16/07 11u30  Column: beleggen in wc’s stinkt nietTijdens de recente hittegolf in Nederland werd er opgeroepen tot minder waterverbruik en er werd zelf gevraagd om minder vaak de wc door te trekken. Het is voor ons Nederlanders (en de westerse wereld) vanzelfsprekend dat we een wc in huis hebben, maar dat geldt niet voor bijna 2,5 miljard andere mensen op deze aardbol.
16/07 11u15  Export uit eurozone toegenomenDe goederenexport van de landen van de eurozone naar de rest van de wereld is in mei met 7,1 procent toegenomen in vergelijking met een jaar eerder. In totaal werd in die maand voor 203,4 miljard euro uitgevoerd. Dat meldde het Europees statistiekbureau Eurostat op basis van een voorlopige schatting.
16/07 11u15  Duitse beleggersvertrouwen nog verder omlaagHet vertrouwen van Duitse beleggers en analisten in de economie is in juli verder gedaald. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksinstituut ZEW.
16/07 11u15  Belegger wacht op kwartaalcijfersDe AEX bleef in de loop van de ochtend op een klein verlies staan. Beleggers namen hier en daar wat winst in aanloop naar de kwartaalpublicaties door grote Amerikaanse banken vanmiddag en van ASML morgenochtend.
16/07 10u45  Ctac migreert SAP-platformen van TomTomCtac heeft een opdracht voor navigatiedienstverlener TomTom binnen tijd en budget uitgevoerd. Dat meldde de automatiseerder in een verklaring. Ctac migreerde SAP-platformen van TomTom naar een cloud-applicatie van Microsoft.
16/07 10u30  ’Schuldensituatie bij millennials zorgelijk’„Meer dan 10% van de twintigers heeft en betalingsachterstand. Het hoogste percentage betalingsachterstanden zit in de leeftijd tussen 31-40 jaar. Bijna 12% van de mensen in deze leeftijdscategorie heeft een betalingsachterstand. Dat blijkt uit cijfers van het BKR.
16/07 10u15  Winstnemingen zetten AEX lagerDe AEX schommelde in het eerste handelsuur op een bescheiden verlies. Beleggers namen hier en daar wat winst in aanloop naar de kwartaalpublicaties door grote Amerikaanse banken vanmiddag.
16/07 10u00  Column: Solliciteren 2019Recentelijk sprak ik toevallig – onafhankelijk van elkaar - vier talent- en ambitievolle Young and Old Professionals, die op zoek waren én zijn naar een nieuwe baan.
16/07 10u00  Ontslagen directeur stal bijna ton van Limburgse schoolEen Limburgse schooldirecteur heeft in een paar jaar tijd bijna een ton aan ouderbijdragen en subsidies naar zijn eigen bankrekening doorgesluisd. Toen hij dreigde te worden ontmaskerd, heeft hij het bedrag in contanten in de kluis van de school gelegd.
16/07 09u45  'Deal is positieve stap voor TKH'Het is goed dat TKH Group niet helemaal uit zijn industriële connectivity-activiteiten stapt. Dat zeggen analisten van KBC Securitites. Zij verwelkomen de stap van het bedrijf om de activiteiten met een lagere marge af te stoten, maar tegelijk vinden ze het een goede zaak dat TKH op deze manier 'opwaarts potentieel' behoudt door de samenwerking met Torqx. Ook analisten van ING reageren positief.
16/07 09u45  Britse frisdranktaks geeft fabrikant optaterDe Britse frisdrankfabrikant A.G. Barr voorziet een flinke winstdaling door de invoering van de frisdranktaks in het Verenigd Koninkrijk. Het effect van de heffing op suikerhoudende drankjes op de verkopen van het bedrijf was een stuk groter dan voorzien.
16/07 09u15  Beurs: Verlies Shell drukt op AEXDe AEX is vanochtend licht lager geopend, onder invloed van het verlies van zwaargewicht Shell. Beleggers deden het rustig aan in aanloop naar de kwartaalpublicaties door grote Amerikaanse banken vanmiddag.
16/07 09u15  Meeste Nederlanders willen gas houdenSteeds minder Nederlanders willen van het gas af. Dat blijkt uit een landelijke peiling die is uitgevoerd door klimaatstichting HIER.
16/07 09u15  Handelsspanning Japan en Zuid-Korea loopt opHet handelsconflict tussen Japan en Zuid-Korea dreigt te verergeren. De landen zijn al langer verwikkeld in een diplomatieke ruzie, die de handel steeds meer raakt vanwege Japanse exportbeperkingen tegen Zuid-Korea.
16/07 09u15  Oplichtster verhuurt dezelfde woning 20 keerEen vrouw die zich voordeed als verhuurder van een appartement in de Kraijenhoffstraat in Eindhoven heeft meer dan twintig mensen opgelicht.
16/07 09u00  Burberry profiteert van nieuwe ontwerperHet Britse modehuis Burberry heeft in het afgelopen kwartaal goede zaken gedaan met de nieuwe ontwerpen van Riccardo Tisci, de ontwerper die overkwam van concurrent Givenchy. De vergelijkbare verkopen stegen met 4 procent, twee keer zo hard als analisten hadden voorzien.
16/07 09u00  Flinke omzetgroei voor supermarktketen JumboSupermarktketen Jumbo maakt stevige groei door. Door een uitbreiding van het aantal filialen en flink meer omzet in de bestaande winkels, gingen de verkopen in het eerste halfjaar fors omhoog. Ook bij restaurantketen La Place gingen de zaken goed.
16/07 09u00  Kazachse tak ArcelorMittal breekt met GazpromDe Kazachse tak van staalconcern ArcelorMittal heeft zijn contract met het Russische staatsbedrijf Gazprom verbroken vanwege bestaande Europese en Oekraïense sancties. Dat meldt de Russische krant Kommersant. ArcellorMittal kwam tot dit besluit na een inventarisatie van de risico's die samenhangen met de sancties.
16/07 08u45  Rechter verlaagt Roundup-boete tot 25 miljoenDe boete die Bayer moet betalen aan een man die zegt kanker te hebben gekregen van onkruidverdelger Roundup is verlaagd van 80 miljoen dollar (71 miljoen euro) naar 25 miljoen dollar (22 miljoen euro). Dat heeft een rechter in San Francisco maandag bepaald.
16/07 08u45  Ryanair: problemen met 737 MAX drukken groeiRyanair groeit komende winter en in de zomer van 2020 waarschijnlijk minder hard dan gehoopt. De van oorsprong Ierse luchtvaartmaatschappij wijt dat aan de problemen met de Boeing 737 MAX. De prijsvechter verwacht wel dat nog dit jaar weer met de toestellen kan worden gevlogen.
16/07 08u30  TKH stoot deel connectivity-activiteiten afTKH Group verkoopt de meerderheid van zijn industriële connectivity-activiteiten. Daarover heeft het beursgenoteerde technologiebedrijf overeenstemming bereikt met de Nederlandse investeerder Torqx Capital Partners. Er wordt een nieuw bedrijf, genaamd Cable Connectivity Group, opgezet dat de aandelen van een groot deel van het betreffende onderdeel van TKH zal overnemen.
16/07 08u30  Leegstand in de winkelstraat neemt weer toeDe leegstand in de winkelstraten stijgt plotseling weer sterk, na vier jaar van afname. Begin dit jaar stond nog 6,7 procent van het aantal panden leeg en dat is opgelopen naar 7 procent, oftewel meer dan 15.000 leegstaande panden. Dat meldt Locatus, een onderzoeksbureau dat gegevens verzamelt over de detailhandel.
16/07 08u15  'Licht lager begin voor AEX'De aandelenbeurs in Amsterdam zal dinsdag waarschijnlijk licht lager beginnen. Ook elders in Europa lijken de beurzen met kleine koersuitslagen te openen. Beleggers kijken vooral uit naar de kwartaalresultaten van de grote Amerikaanse banken JPMorgan, Goldman Sachs en Wells Fargo, die later op de dag naar buiten komen.
16/07 08u15  Groeizorgen drukken NikkeiIn Japan, waar beleggers terugkeerden na een lang weekeinde, is de aandelenbeurs dinsdag lager gesloten. De afnemende Chinese economische groei, die een dag eerder bekend werd gemaakt, zorgde nog voor terughoudendheid op de Japanse markt. De op een grootste economie ter wereld groeide afgelopen kwartaal in het traagste tempo in 27 jaar. Daarnaast werd uitgekeken naar de bedrijfsresultaten die de komende weken naar buiten komen.
16/07 08u00  Goederenvervoer Nederland in de liftHet totale goederenvervoer is vorig jaar in Nederland licht gestegen tot 1,71 miljard ton. De toename van 1,2 procent kwam volledig op het conto van vrachtwagens en zeevaart. Vliegtuigen, binnenvaartschepen en goederentreinen vervoerden minder vanuit, naar en binnen Nederland, blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
16/07 08u00  'WTO geeft groen licht handelssancties Europa'De Wereldhandelsorganisatie (WTO) geeft de Amerikanen waarschijnlijk groen licht om importheffingen op 5 tot 7 miljard dollar aan Europese goederen op te leggen. Dat zeiden ingewijden tegen persbureau Bloomberg. Zij verwachten dat de handelsorganisatie uiterlijk deze zomer een uitsluitsel geeft.
16/07 07u45  Column: onafhankelijke centrale bank goud waardDe geopolitieke situatie is voor eenieder vrij duidelijk. Aan de ene kant is er de heersende supermacht de Verenigde Staten die sinds de Tweede Wereldoorlog en zeker na het vallen van de Muur in 1989 de wereld heeft gedomineerd. Gedurende deze periode zijn er geen gewapende conflicten geweest tussen de westerse naties.
16/07 07u30  VEON haalt Ventures-baas van FacebookTelecomconcern VEON heeft Sergi Herrero benoemd tot operationeel directeur van VEON Ventures. Hij begint in september aan zijn nieuwe baan en zal dan direct rapporteren aan topvrouw Ursula Burns. Ook zal hij zitting nemen in het uitvoerend comité van VEON Group.
16/07 07u15  Heeft de middenklasse iets aan die mooie woorden?Discussies over koopkracht zijn van alle tijden. Geen land meet en voorspelt die koopkracht met zoveel precisie. Terwijl we eerst nog dachten dat dit jaar 96 procent van de Nederlanders erop vooruitgaat, heeft het Centraal Planbureau onlangs berekend dat het toch ’maar’ 93 procent is.
16/07 07u15  AMS ziet af van overname Osram LichtDe Oostenrijkse sensormaker AMS ziet af van een overname van Osram Licht. Maandag werd bekend dat de onderneming een rivaliserend bod heeft uitgebracht op het Duitse verlichtingsbedrijf, dat al had ingestemd met een overnamebod van investeerders Bain Capital en Carlyle Group. Volgens AMS is er echter onvoldoende basis om de overnamegesprekken met Osram voort te zetten.
16/07 06u45  Jackpot voor oversluiter: ’Maandlasten van 800 naar 175 euro’De hypotheekrente blijft maar dalen. Daar kun je als huiseigenaar op verschillende manieren van profiteren.
16/07 06u00  Biotech in trek: forse deal AM-PharmaHet Nederlandse biotechbedrijf AM-Pharma haalt bij investeerders €116 miljoen op voor doorslaggevend onderzoek naar een middel tegen nierfalen. Zo blijken biotechbedrijven in de Benelux steeds populairder bij geldschieters.
16/07 05u45  Familiebedrijf vaker grens overGrote Nederlandse familiebedrijven halen een steeds kleiner percentage van hun omzet uit eigen land. Inmiddels komt meer dan de helft van de centen van wat wel eens de ruggengraat van de economie is genoemd van over de grens.
16/07 00u15  Rek uit groei rundveestapelDe rek lijkt definitief uit de groei en schaalvergroting in de rundveehouderij. Het aantal runderen is gedaald en het aantal dieren per rundveehouderij is voor het derde jaar op rij gedaald.
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

12x Hogere chocolaprijs dreigt door cacaokartel in Afrika23/07 07u00 - De Financiële Telegraaf: OPEC is het productiekartel dat een eigen, hogere prijs voor ruwe olie afdwingt; Ivoorkust en Ghana beginnen nu ’Copec’, een kartel voor betere cacaoprijzen. Zij beheersen dik 60% van de markt. Als het kartel slaagt, zullen op den duur prijzen bij verwerkers, in restaurants en de winkel stijgen.
12x Wall Street opent hoger na cijferstroom23/07 15u45 - De Financiële Telegraaf: De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met winst geopend, waarmee werd voortgeborduurd op de kleine plussen van een dag eerder. Beleggers op Wall Street verwerkten een fikse hoeveelheid bedrijfsresultaten van grote namen als bijvoorbeeld frisdrankproducent Coca-Cola, defensieconcern Lockheed Martin, industrieconglomeraat United Technologies en motorfietsenbouwer Harley-Davidson.
11x ’Meer nieuwe beursgangen in 2020’23/07 05u45 - De Financiële Telegraaf: Dit jaar is met name in Europa een ’overgangsjaar’, maar volgend jaar is andere koek: dan komen er weer veel bedrijven naar de beurs, ook in Amsterdam.
11x Randstad daalt op groen Damrak23/07 09u15 - De Financiële Telegraaf: De Amsterdamse aandelenbeurs is dinsdag met winst geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen in het groen. De beurshandel stond vooral in het teken van de aanhoudende stroom van bedrijfsresultaten. Op het Damrak werd uitzender Randstad lager gezet na een tegenvallend kwartaalbericht.
10x Lagere winst voor Banco Santander23/07 07u45 - De Financiële Telegraaf: Banco Santander heeft in het eerste halfjaar een lagere winst in de boeken gezet dan in dezelfde periode vorig jaar. De bank profiteerde van hogere rente-inkomsten, maar had ook te maken met hoge reorganisatiekosten.
10x Randstad heeft last van moeizame markt23/07 07u45 - De Financiële Telegraaf: Uitzendreus Randstad heeft last van uitdagende marktomstandigheden in Europa. Mede hierdoor gingen omzet en winst afgelopen kwartaal omlaag. Randstad voorziet bovendien dat de negatieve trend in het derde kwartaal verder doorzet.
10x Randstad ziet omzet dalen23/07 07u45 - De Financiële Telegraaf: Randstad heeft de omzet in het tweede kwartaal zien dalen vanwege de groeivertraging in Duitsland, Nederland en België. Ook in juni zette de daling door.
10x Hogere chocoladeprijs dreigt door cacaokartel in Afrika23/07 08u45 - De Financiële Telegraaf: OPEC is het productiekartel dat een eigen, hogere prijs voor ruwe olie afdwingt; Ivoorkust en Ghana beginnen nu ’Copec’, een kartel voor betere cacaoprijzen. Zij beheersen dik 60% van de markt. Als het kartel slaagt, zullen op den duur prijzen bij verwerkers, in restaurants en de winkel stijgen.
10x Chinese automaker BAIC neemt belang in Daimler23/07 09u00 - De Financiële Telegraaf: De Chinese automaker BAIC heeft een belang van 5 procent genomen in zijn Duitse branchegenoot Daimler. Het moederbedrijf van Mercedes-Benz laat weten 'zeer blij te zijn dat onze langdurige partner BAIC nu ook een langetermijninvesteerder is geworden'.
10x 'ACM-besluit raakt PostNL niet wezenlijk'23/07 10u00 - De Financiële Telegraaf: Het besluit van de Autoriteit Consument & Markt dat zzp'ers ongestraft afspraken kunnen maken over hun tarief, heeft waarschijnlijk weinig gevolgen voor PostNL. Dat schrijven analisten van KBC Securities die erop wijzen dat PostNL al tachtig procent van zijn bezorgers in vaste dienst moet hebben.

Statistieken

Artikels:
30748
Gelezen:
28908
Aantal lezers nu:
75


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven