maandag 18 februari 2019, week 08


U bent nu hier: Meer nieuws van De Financiële Telegraaf pagina 2

Laatste updatecontrole: vandaag om 5u15
 

De Financiële Telegraaf

Verbergen Tonen
17/02 18u00  Handelsoorlog halveert groei economie Hongkong De economie van Hongkong wordt hard geraakt door de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. De economische groei in de speciale administratieve regio van de volksrepubliek China is in het vierde kwartaal van vorig jaar gehalveerd.
17/02 16u30  'Opnieuw drukke week voor beleggers' Beleggers wacht opnieuw een drukke cijferweek. Op het Damrak geven onder meer de bouwers BAM en Heijmans en biotechnoloog Galapagos een kijkje in de boeken. Veel aandacht gaat daarnaast uit naar Air France-KLM. Ook vindt er weer handelsoverleg plaats tussen de Verenigde Staten en China.
17/02 15u00  Fortnite verliest van Apex Legends in miljoenengevecht De markt van games is opengereten. De maandenlang uiterst succesvolle Fortnite van studio Epic Games is van de troon gestoten door Apex Legends. Dat computerspel is in de eerste week door 25 miljoen gamers gedownload.
17/02 14u45  'Onduidelijk of dip in groei tijdelijk is' De afzwakking van de economische groei in Europa is ,,significant''. Maar het is nog niet duidelijk of het om een tijdelijke dip gaat of niet. Dat heeft de Franse centralebankpresident en ECB-bestuurder François Villeroy de Galhau gezegd in een interview met de Spaanse krant El País.
17/02 13u15  'KLM-baas tekent compromis over aanblijven' KLM-baas Pieter Elbers mag naar verluidt aanblijven als president-directeur van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij. Volgens de Franse krant La Tribune heeft Elbers ingestemd met een compromis hierover met de top van moederbedrijf Air France-KLM.
17/02 10u45  Column: Onverantwoord je niet voor aansprakelijkheid te verzekeren Verzekeringen heb je in vele soorten en maten, maar je kunt ze indelen in drie groepen: de onmisbare, de twijfelgevallen, en de overbodige.
17/02 09u30  Britse vliegmaatschappij failliet door Brexit De Britse regionale luchtvaartmaatschappij Flybmi heeft faillissement aangevraagd, onder meer vanwege de Brexit. De luchtvaartmaatschappij heeft dit zaterdagavond op haar website aangekondigd.
16/02 17u00  Brexit: nog duizend uur Nog minder dan duizend uur, en dan is het Verenigd Koninkrijk geen lid meer van de Europese Unie. In de aanloop naar de Brexit wordt steeds duidelijker wat de gevolgen zijn als Brussel en Londen zonder nette afspraken uit elkaar gaan.
16/02 15u15  Column: Waarom hackatons zo goed werken bij werving IT-ers zijn nauwelijks te werven. What’s new? Iedereen vist in dezelfde vijver. Deze schaarste geeft de werkzoekende IT’er een royale positie. LinkedIn, recruiters en headhunters rollen de rode loper uit voor developers en codeurs. Dit betekent een uitdaging voor werkgevers, die allemaal de beste IT’ers willen hebben.
16/02 15u00  Deze prijsvechter wil Aldi en Lidl slopen De Russen openen de aanval op de Duitse discounters Aldi en Lidl. In de Saksische stad Leipzig is dezer dagen de eerste Siberische supermarkt van het levensmiddelenconcern Tongservis (TS) geopend.
16/02 13u30  Weekoverzicht: nostalgie in de winkelstraat Zaterdag, winkeldag. In de Koopgoot en de Kalverstraat kun je vandaag vast wel weer over de hoofden lopen, maar hoe zit het in het centrum van Alkmaar, Gouda of Kerkrade? Wie de winkelstraten daar vergelijkt met die van tien jaar geleden, herkent het niet meer terug.
16/02 11u00  Ikea: einde aan 1 euro-ontbijt Rotterdam Woonwarenhuis Ikea is gestopt met het vermaarde ontbijtje voor 1 euro. Sinds deze week biedt het restaurant in de winkel twee verschillende ochtendmaaltijden aan.
16/02 10u30  ’Beleggers bang de boot te missen’ Positieve berichten over het handelsoverleg tussen de VS en China alsook per saldo meevallende bedrijfsberichten blijven de aandelenkoersen opjagen. Uit angst de boot te missen, keren veel beleggers ook terug op de beurs. Dit constateert vermogensbeheerder Krist Plaizier van Fintessa.
16/02 10u30  Nibud: laat minder mensen gemeentebelasting betalen Huishoudens met weinig spaargeld moeten vaker in aanmerking komen voor kwijtschelding van de gemeentebelasting. Financieel voorlichtingsinstituut Nibud steunt een oproep van die strekking van de vier grote steden.
16/02 10u15  Column: Stilstaand spaargeld in beweging Door een lezer word ik gewezen op het platform Voordegroei dat het mogelijk maakt om direct te investeren in bedrijven die de kritische startfase overleefd hebben.
Laatste update: zondag 17 februari 2019, 18u00


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
13/02 16u15  ’AkzoNobel is een vijftiger in gescheurde jeans’Verf- en coatingbedrijf AkzoNobel heeft een moeilijk jaar achter de rug, maar wist in het laatste kwartaal fors op te krabbelen en presteerde zelfs een fractie beter dan waarop analisten hadden gerekend. Het concern moet alleen nog wel flinke stappen zetten om zijn doelstellingen te halen.
13/02 16u15  Farmareus koopt robot-start-upHet Amerikaanse medisch concern Johnson & Johnson stapt in de operatierobots. Het bedrijf neemt voor $3,4 miljard Auris Health over, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de behandeling van longkanker.
13/02 16u00  Leven te duur? Kijk verder dan je kassabon!De consumentenprijzen zijn fors hoger een jaar geleden. Het zorgt voor gemopper in de supermarkt DFT-verslaggever Martin Visser vindt dat veel te kort door de bocht.
13/02 16u00  'J&J neemt medisch robotbedrijf Auris over'Het Amerikaanse medisch concern Johnson & Johnson (J&J) legt 3,4 miljard dollar in contanten op tafel voor de overname van Auris Health, een bedrijf dat zich bezighoudt met medische robottechnologie voor de behandeling van longkanker. Dat meldden ingewijden rond de deal aan persbureau Bloomberg.
13/02 16u00  Wall Street verder omhoog door handelsoptimismeDe aandelenbeurzen in New York gingen woensdag bij opening opnieuw omhoog. Hoop op een snelle oplossing van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China nam toe na toeschietelijke opmerkingen van de Amerikaanse president Donald Trump. Ook verwerkten beleggers nog wat bedrijvennieuws.
13/02 15u15  Beurs: Amerikaanse inflatie geeft duwtje omhoogNa het verwerken van de bedrijfscijfers in de ochtend was het op de Amsterdamse beurs even wachten op nieuwe redenen voor koersbewegingen. Die kwamen er: de Amerikaanse inflatie voor januari kwam uit op de verwachtingen van analisten. Voor beleggers hét signaal om aan het kopen te slaan, zij het voorzichtig.
13/02 15u00  Hedgefondsmanager Ackman draait lekker op koffieHet in Amsterdam genoteerde Pershing is dit jaar bijna een kwart in waarde gestegen. Het investeringsvehikel van hedgefondsmanager Bill Ackman verdiende vooral goed aan detailhandelsketen Lowe’s, koffieketen Starbucks en fastfoodketen Chipotle.
13/02 15u00  'Wall Street opnieuw omhoog'De aandelenbeurzen in New York staan woensdag opnieuw voor een hogere opening. Hoop op een snelle oplossing van de handelsoorlog met China nam toe na toeschietelijke opmerkingen van de Amerikaanse president Donald Trump. Ook verwerken beleggers nog wat bedrijvennieuws.
13/02 15u00  Inflatie VS zwakt afDe inflatie in de Verenigde Staten is in januari afgezwakt naar 1,6 procent op jaarbasis, van 1,9 procent een maand eerder. Dat blijkt uit cijfers van de Amerikaanse overheid.
13/02 14u45  Amerikaanse inflatie verrast nietDe inflatie in de Verenigde Staten lag in januari in lijn met de verwachtingen. De consumentenprijzen kwamen, vergeleken met december 2018, niet van hun plaats, waar analisten een kleine stijging van 0,1% verwachtten. De kerninflatie kwam uit op 0,2%.
13/02 14u45  ‘Ford dreigt weg te gaan uit VK om Brexit’De Amerikaanse autofabrikant Ford zou de Britse premier May hebben gewaarschuwd om zijn activiteiten uit het Verenigd Koninkrijk (VK) weg te halen vanwege de Brexit, zo meldt Reuters op basis van een anonieme bron.
13/02 14u30  'Trump wil grensdeal tekenen'De Amerikaanse president Donald Trump is van plan het compromisvoorstel te ondertekenen dat een nieuwe gedeeltelijke sluiting van de federale overheid moet voorkomen. Dat meldt nieuwszender CNN op basis van twee bronnen die ,,direct met de president'' hebben gesproken.
13/02 14u15  Nooit meer aandelen aan toonderHet is in Nederland afgelopen met aandelen aan toonder, de papieren documenten die het bewijs vormen van aandeelhouderschap en die zonder formaliteiten overgedragen kunnen worden. De Eerste Kamer heeft gisteren unaniem met het wetsvoorstel ingestemd.
13/02 14u15  Juventus wil na topaankoop Ronaldo scoren met obligatiesDe Italiaanse voetbalclub Juventus wil met de uitgifte van nieuwe obligaties in totaal 150 miljoen euro uit de markt halen om zo zijn financiële buffers te versterken.
13/02 14u15  Topman AF-KLM praat met pilotenvakbond VNVDe Nederlandse pilotenvakbond VNV heeft een gesprek gevoerd met topman Ben Smith van Air France-KLM. Het betrof een vervolgafspraak na een eerder gesprek vorige week. Onderwerp van discussie was onder meer de onrust over de positie van KLM-topman Pieter Elbers.
13/02 14u00  Topman Twitter zegt sorrySociale netwerken hebben te weinig gedaan om slachtoffers van pestgedrag te beschermen. Topman Jack Dorsey van Twitter geeft zichzelf „een zesje” voor het nemen van verantwoordelijkheid, en spreekt van „een flinke flater”.
13/02 14u00  DeGiro dijt uit, topman treedt terugBroker DeGiro heeft zijn omzet vorig jaar met 33% laten groeien. Het aantal rekeningen bij deze concurrent van BinckBank nam met 45% op jaar basis toe. Directeur Niels Klok treedt terug, maar blijft aan DeGiro verbonden.
13/02 13u45  Bank of America tast diep in de buidel voor BrexitMet het oog op de Brexit verhuist Bank of America haar Europese hoofdkantoor naar Dublin. En dat is niet gratis: de bank geeft $400 miljoen uit aan de operatie, heeft Anne Finucane gezegd op het European Financial Forum in de Ierse hoofdstad.
13/02 13u45  Staat heropent deur voor kortlopende leningenDe Nederlandse staat wil maandag tussen 2 miljard en 4 miljard euro ophalen met de heropening van twee kortlopende leningen. Dat maakte het Agentschap van de Generale Thesaurie van het ministerie van Financiën (DSTA) bekend.
13/02 13u30  Prijsvechter DeGiro dijt uit in EuropaBroker DeGiro heeft zijn omzet vorig jaar met 33% laten groeien. Het aantal actieve rekeningen bij de concurrent van BinckBank en Lynx nam met geclaimd 45% op jaar basis toe.
13/02 13u30  ’Mogelijk bod op Osram’Investeerders Bain Capital en Carlyle Group onderzoeken een gezamenlijke overname van verlichtingsbedrijf Osram, de voormalige lichtdivisie van Siemens. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.
13/02 13u00  Aegon en NN in kopgroep met gevoeligheid obligatierente VSWereldwijd gezien zitten de Nederlandse verzekeraars Aegon en NN vooraan in de lijst van grote financiële waarden met de meeste gevoeligheid in de koers voor de beweging van de rente op 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties, zo komt naar voren uit berekeningen van de Amerikaanse bank Citigroup in de afgelopen drie jaar.
13/02 13u00  ’Investeerders wegen bod op Osram’Investeerders Bain Capital en Carlyle Group onderzoeken gezamenlijk een overname van verlichtingsbedrijf Osram Licht. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.
13/02 12u45  'Investeerders wegen bod op Osram'Investeerders Bain Capital en Carlyle Group onderzoeken gezamenlijk een overname van verlichtingsbedrijf Osram Licht. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.
13/02 12u45  Pershing Square komt met kwartaaldividendHet in Amsterdam genoteerde investeringsbedrijf Pershing Square Holdings gaat een doorlopend kwartaaldividend uitbetalen aan zijn aandeelhouders. Die krijgen dit jaar iedere drie maanden 0,10 dollar per aandeel.
13/02 12u45  Staat wil tot 4 miljard euro ophalenDe Nederlandse staat wil maandag tussen 2 miljard en 4 miljard euro ophalen met de heropening van twee kortlopende leningen. Dat maakte het Agentschap van de Generale Thesaurie van het ministerie van Financiën (DSTA) bekend.
13/02 12u30  Analyse: Gevoelsinflatie hoog, echte prijsstijging valt nog meeBoodschappen worden duurder, de zorgpremie gaat omhoog, de energienota liegt er ook niet om. Toch valt de gemiddelde prijsstijging alleszins mee. Hoe kan dat?
13/02 12u30  ’ABN Amro maakt goed rendement’Het aandeel ABN Amro ging woensdag bij opening beurs flink onderuit, ondanks dat de bank de winstuitkering over 2018 verhoogde naar 62%. Het beleggersfeestje werd echter verstierd door de jaarwinst, die met 17% flink daalde.
13/02 12u30  Beurs: cijfers verwerkt, nu wachten op inflatie VSNa een piek in de vroege ochtend en een stortvloed aan bedrijfscijfers is de AEX-index rond het middaguur terug bij af. Handelaren wachten met spanning op de Amerikaanse inflatie. Die zegt namelijk veel over een eventuele rentestap van centrale bank Fed.
13/02 12u15  BAM gaat onderhoud plegen aan Centraal MuseumBAM gaat het onderhoud en beheer voor het Centraal Museum in Utrecht de komende vier jaar verzorgen. Het bouwbedrijf won een aanbesteding. Er is de mogelijkheid om het contract met vier jaar te verlengen. Financiële details zijn niet bekendgemaakt.
13/02 12u15  ’Bijstandsmoeder’ krijgt megahypotheek, ABN Amro moet bloedenABN Amro moet een forse schadevergoeding betalen omdat de bank een hypotheek van €600.000 heeft verleend aan een alleenstaande moeder met een inkomen op bijstandsniveau.
13/02 12u00  ABN Amro moet bloeden voor te hoge hypotheekABN Amro moet een forse schadevergoeding betalen omdat de bank een hypotheek van €600.000 heeft verleend aan een alleenstaande moeder met een inkomen op bijstandsniveau.
13/02 11u45  'Crisis Venezuela vormt risico op oliemarkt'De politieke crisis in Venezuela kan voor onrust zorgen op de wereldwijde oliemarkten. Dat stelt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een nieuw rapport.
13/02 11u30  Industriële productie eurozone verder omlaagDe productie van de industrie in het eurogebied is in december met 0,9 procent gedaald ten opzichte van een maand eerder. Dat meldt het Europees statistiekbureau Eurostat. De daling volgt op de stevige neergang een maand eerder van 1,7 procent.
13/02 11u30  Oproep: Wat is jouw ervaring met flexwerk?Het vaste contract is niet langer de standaard. Steeds meer mensen werken op een tijdelijk arbeidscontract, als zzp’er, uitzendkracht of oproepkracht.
13/02 11u15  Gevallen Nissan-topman met nieuwe advocaat in zeeCarlos Ghosn, de gevallen topman van zowel Nissan als Renault, heeft een nieuw juridisch team om zich heen verzameld. Ghosn zit al maanden vast in een Japanse cel op verdenking van fraude. Hij hoopt door de advocatenwissel zijn verdediging tegen het financiële wangedrag waarvan hij wordt beschuldigd te versterken.
13/02 11u00  Ceo Air France KLM voor geheim overleg in NederlandTopman Ben Smith van luchtvaartmaatschappij Air France KLM is woensdag voor geheim overleg met pilotenvakbond Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) in Nederland. Dat melden bronnen aan De Telegraaf. Een woordvoerder van de VNV geeft desgevraagd geen commentaar. Smith is gesignaleerd op het hoofdkantoor in Hoofddorp.
13/02 11u00  Beurs: AEX raakt winst onder druk ABN bijna kwijtDe Amsterdamse beurs zag woensdagochtend de openingswinst bijna van het koersbord verdwijnen. Vooral de zware averij bij ABN Amro in reactie op teleurstellende resultaten zette een rem op de AEX. Akzo Nobel en Heineken konden op flinke kopersinteresse rekenen na het opendoen van de boeken.
13/02 10u30  'Brutomarge Takeaway volgens verwachting'De jaarcijfers van maaltijdbestelbedrijf Takeaway.com laten zien dat het aantal actieve klanten en aangesloten restaurants blijft stijgen, evenals de frequentie van bestellingen. De brutowinstmarge komt grotendeels overeen met de consensus onder analisten. Dat schrijft ING in een rapport naar aanleiding van de gepresenteerde resultaten.
13/02 10u30  Beurs: ABN Amro keldert in hogere AEXOp het Damrak hadden woensdagochtend de kopers nog steeds licht de overhand. Beleggers zagen vooral brood om in Heineken en Akzo Nobel te stappen na goed ontvangen resultaten. ABN Amro liep tegen een dreun aan in reactie op de tegenvallende winstcijfers.
13/02 10u15  Deutsche Bank verlaagt advies RELXHet advies op het aandeel RELX is door analisten van Deutsche Bank verlaagd naar hold van buy. Dat maakten ze woensdag bekend in een rapport over de informatieleverancier.
13/02 10u15  Groente-oorlog supers: AH verlaagt prijs komkommerKomkommernieuws deze week: de prijs van groente is inzet van oorlog tussen supermarkten. Nu mengt ook Albert Heijn zich in de strijd, die werd ontketend door Plus en Jumbo.
13/02 10u00  Online tactiek voor fysieke winkelsOnline winkeliers kunnen door de grote hoeveelheid beschikbare data heel gericht communiceren. De Amsterdamse scale-up Windowsketch biedt retailers met een fysieke winkel dezelfde kans. „Als er veel koffie wordt verkocht, verschijnt er reclame voor donuts in de winkel”, schetst oprichter Floris Sanders de toekomst.
13/02 10u00  'Vierde kwartaal Vopak zwakjes'Vopak boekte in het vierde kwartaal resultaten die zwakjes waren, schrijft zakenbank NIBC in een analistenrapport. Daarbij kampte het tankopslagbedrijf vooral met een mindere vraag naar terminals voor brandstofolie. De onderneming zelf kijkt positief vooruit, maar volgens de marktvorsers kunnen beleggers enigszins teleurgesteld zijn wegens een gebrek aan concrete doelstellingen voor 2019.
13/02 09u45  'Opname Adyen in MSCI-index geen adequate steun'De opname van Adyen in de MSCI World Index kan gezien het huidige en zeer speculatieve koersniveau van de betalingsdienstverlener niet gezien worden als een adequate steun. Dat constateren analisten van KBC Securities.
13/02 09u45  'Winstgroei AkzoNobel valt tegen'AkzoNobel heeft in het afgelopen vierde kwartaal de aangepaste operationele winst met 2 procent opgevoerd, wat lager was dan analisten van KBC Securities hadden voorzien. Het verfbedrijf deed het wel beter dan de gemiddelde consensus van marktvorsers.
13/02 09u45  Beurs: Heineken en Akzo stralen; ABN krijgt dreunNa een positieve start hield de Amsterdamse beurs woensdag de openingswinst in handen. Vooral Heineken en AkzoNobel vielen in de smaak bij beleggers na goed ontvangen resultaten. ABN Amro ging hard onderuit in reactie op de jaarcijfers.
13/02 09u30  Oslo Børs beoordeelt nieuw bod Euronext snelOslo Børs beoordeelt de financiële kant van het verhoogde bod van Euronext voor het einde van deze maand. Dat heeft het Noorse beursbedrijf bekendgemaakt. Euronext schroefde begin deze week de waarde van zijn bod op Oslo Børs op.
13/02 09u30  Grootste prijsstijging in jaren door btw-verhogingNederlandse consumenten betaalden in januari 2,2% meer voor goederen en diensten dan een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
13/02 09u15  Beurs: Getapt Heineken helpt AEX aan hogere startDe Amsterdamse beurs kwam woensdag voortvarend uit de startblokken. Beleggers trokken zich op aan de goed ontvangen resultaten van Heineken. AkzoNobel deed ook goede zaken na de publicatie van de bedrijfscijfers. ABN Amro belandde stijf onderaan in reactie op de resultaten.
13/02 09u15  Column: AEX DrieluikIn perioden van heftige turbulentie, ik heb het natuurlijk over het koersverloop op het Damrak, is het lastig om als actieve belegger de analisten te volgen. De ene analist beweert dat de index zal stijgen, de andere zegt dat we gaan dalen en de derde beursexpert gaat uit van een zijwaartse beweging, om maar wat varianten te noemen.
13/02 09u00  Sweco profiteert in Nederland van goede marktDe Nederlandse divisie van het Zweedse ingenieursbedrijf Sweco heeft zijn winstgevendheid in het afgelopen kwartaal verder verbeterd. Sweco profiteerde in Nederland naar eigen zeggen van goede marktomstandigheden. Daardoor konden meer medewerkers worden ingezet en hogere kosten worden gerekend aan klanten.
13/02 09u00  ABN AMRO zet fors in op voorkomen witwassenABN AMRO gaat flink uitbreiden op zijn onderdeel dat op witwassen controleert. De bank heeft er veel geld voor opzijgezet. Maar dat ging wel ten koste van het resultaat over het afgelopen jaar.
13/02 09u00  'Heineken beter dan verwacht'Heineken is met beter dan verwachte cijfers op de proppen gekomen. Dat schrijven kenners van zakenbank Jefferies in een reactie op de cijfers van de bierbrouwer. Ze verwachten een positieve koersreactie.
13/02 08u45  Extra voorzieningen ABN AMRO in diamantsectorABN AMRO heeft vorig jaar minder winst in de boeken gezet dan een jaar eerder. Toch ziet het financiële concern kans om extra dividend aan de aandeelhouders uit te keren. De Nederlandse staat, die nog altijd voor meer dan de helft eigenaar is van de bank, profiteert hiervan.
13/02 08u30  Tele2 ziet meer kostenvoordeel in overnameHet van oorsprong Zweedse telecombedrijf Tele2 heeft zijn doel voor het synergievoordeel van de overname van Com Hem opgeschroefd. Door de overname van de Zweedse branchegenoot worden de mogelijkheden van Tele2 om gebundelde diensten met internet, telefonie, mobiel en televisie aan te bieden verruimd.
13/02 08u30  Kabel-reparatiecontract voor BoskalisBoskalis heeft een contract getekend voor het vervangen en repareren van een deel van de zogeheten inter-array kabels van een offshore windpark. Dat werd woensdag bekendgemaakt. De deal heeft voor de baggeraar- en maritiem dienstverlener een waarde van circa 80 miljoen euro.
13/02 08u30  Afschrijvingen drukken winst LeasePlanAutoleasemaatschappij LeasePlan heeft het afgelopen jaar minder winst gemaakt op een iets hogere omzet. Afschrijvingen in Turkije en Duitsland zorgden er voor dat er onder de streep minder geld overbleef.
13/02 08u15  'Damrak verwerkt weer cijferstroom'De aandelenbeurs in Amsterdam opent woensdag naar verwachting hoger. Ook elders in Europa lijken de beurzen met winst te beginnen. De toegenomen hoop op een handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China blijft zorgen voor optimisme. Op het Damrak verwerken beleggers onder meer de resultaten van de AEX-bedrijven ABN AMRO, Heineken, AkzoNobel en Vopak.
13/02 08u15  AkzoNobel voelt Chinese tegenwindDe stagnerende Chinese markt, ongunstige wisselkoerseffecten en hogere grondstofprijzen hebben een behoorlijk gat geslagen in de operationele inkomsten van verfmaker AkzoNobel. De eigenaar van onder meer Flexa en Sikkens zijn bedrijfsresultaat dalen van €905 miljoen in 2017 naar €798 miljoen afgelopen jaar.
13/02 08u15  'Aegon bereid tot Vivat-overname met investeerder'Aegon staat open voor een overname van concurrent Vivat in samenwerking met een private-equitypartij. Dat zegt topman Alexander Wynaendts in een gesprek met Het Financieel Dagblad.
13/02 07u45  Verlies Takeaway loopt terugTakeaway.com heeft in het afgelopen jaar zijn verlies een stuk verkleind. Het bedrijf achter onder meer maaltijdbezorger Thuisbezorgd zag verder de omzet wederom flink stijgen.
13/02 07u45  Vopak voelt zwakkere vraag uit oliesectorVopak heeft in het vierde kwartaal een lagere omzet in de boeken gezet dan een jaar eerder. Het tankopslagbedrijf wijt die daling een zwakkere vraag vanuit de oliesector. Die zorgde voor een lagere bezettingsgraad van de tankterminals, hoewel de behoefte aan opslagterminals voor andere goederen stabiel bleef.
13/02 07u45  Alcoholvrije bier geeft impuls aan Heineken-verkopenBierbrouwer Heineken heeft afgelopen jaar met name met bier van zijn eigen merk goed geboerd. Volgens topman Jean-François van Boxmeer betekende de groei met bijna 8 procent de beste prestatie van het merk Heineken in ruim tien jaar tijd, geholpen ook door de 0.0-variant die inmiddels in 38 landen beschikbaar is.
13/02 07u30  Dalende verkopen China zitten AkzoNobel dwarsAkzoNobel heeft vorig jaar minder verf verkocht. Dat is onder meer te wijten aan afnemende verkopen in China, na een bijzonder sterk 2017. Met prijsstijgingen wist het verfconcern stijgende materiaalkosten grotendeels te compenseren. Daarentegen zaten wisselkoerseffecten Akzo dwars.
13/02 07u30  Stevige winstdaling voor ABN AMROABN AMRO heeft vorig jaar minder winst in de boeken gezet dan een jaar eerder. Toch ziet het financiële concern kans om extra dividend aan de aandeelhouders uit te keren. De Nederlandse staat, die nog altijd voor meer dan de helft eigenaar is van de bank, profiteert hiervan.
13/02 07u30  Handelshoop helpt Nikkei vooruitDe Japanse effectenbeurs is woensdag opnieuw met winst geëindigd. De hoop op een handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en China zorgde voor optimisme op de beursvloeren. Ook waren beleggers opgelucht dat een nieuwe shutdown van de Amerikaanse overheid lijkt te zijn voorkomen. Elders in het Verre Oosten gingen de meeste beurzen eveneens omhoog.
13/02 07u15  'De Volksbank voelt weinig voor beursgang'Staatsbank de Volksbank moet privatiseren, maar het moederbedrijf van onder andere SNS en ASN voelt weinig voor een beursgang. Dat schrijft de Volkskrant, die sprak met topman Maurice Oostendorp, woensdag.
13/02 07u00  Hoger btw-tarief stuwt consumentenprijzenNederlandse consumenten betaalden in januari 2,2 procent meer voor goederen en diensten dan een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De verhoging van het lage btw-tarief aan het begin van de maand had een opwaartse druk op de prijzen van onder meer voeding, boeken en openbaar vervoer.
13/02 07u00  Omzetdaling voor GrouponAanbiedingensite Groupon heeft de omzet afgelopen kwartaal zien dalen. Dat kwam onder meer door een ,,lager klantenverkeer'', aldus een verklaring van de onderneming.
13/02 06u45  Winkelmalaise? Niet in Batavia Staddoor
13/02 05u30  ’Vuil spel fiscus in proces Hummel’De Belastingdienst heeft vastgoedmiljonair Klaas Hummel doelbewust strafrechtelijk laten aanpakken om op die manier een belastingaanslag van €51 miljoen op de erven Endstra zeker te stellen.
12/02 23u00  Staatsschuld VS op record: $22.000.000.000.000De Amerikaanse overheid heeft maar liefst $22,01 triljoen, dat is 22.000 miljard, aan schulden uitstaan. Dat is een nieuw record.
12/02 22u30  Handelshoop zet Wall Street hogerDe aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag duidelijk hoger gesloten. Hernieuwde handelshoop tussen de VS en China gaven de financiële markten een impuls. Verder reageerden beleggers op het principe-akkoord bereikt in het Amerikaanse Congres over de grensbeveiliging tussen Mexico en de Verenigde Staten. Ook kwamen de nodige bedrijven met cijfers naar buiten.
12/02 21u45  Privatisering Holland Casino stokt in senaatDe wet die de privatisering van Holland Casino regelt, wordt volgende week nog niet in stemming gebracht in de Eerste Kamer. Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) is er niet in geslaagd de zorgen over het voorstel die in de senaat leven, weg te nemen. Daarom heeft hij gevraagd de behandeling ervan aan te houden.
12/02 21u00  Bonusvoorstel baas Ryanair valt verkeerdHet voorstel om Ryanair-baas Michael O'Leary een bonus van in potentie 99 miljoen euro te geven, is bij vakbonden in het verkeerde keelgat geschoten. Onder meer de Nederlandse pilotenvakbond VNV spreekt van een verkeerd signaal bij de Ierse prijsvechter, zo schrijft de Britse zakenkrant Financial Times.
12/02 20u30  Trump bereid om China-deadline te verschuivenDe Amerikaanse president Donald Trump is bereid te sleutelen aan de door China en de Verenigde Staten zelfopgelegde periode van negentig dagen waarin vanwege de handelsoorlog ingestelde maatregelen niet van kracht waren. Op 1 maart loopt die deadline af. Een verlenging is volgens Trump mogelijk.
12/02 20u00  'Blackstone verkoopt aandelen Intertrust'Investeerder Blackstone verkoopt aandelen Intertrust. Het Amerikaanse fonds plaatst bijna 6,1 miljoen aandelen van de financieel dienstverlener en heeft daarvoor ABN AMRO en Deutsche Bank aangesteld, zo bleek dinsdag.
12/02 19u45  Nieuwe handelshoop stuwt Wall StreetDe aandelenbeurzen in New York stonden dinsdag halverwege de sessie duidelijk op winst. Onder meer de hernieuwde handelshoop tussen de VS en China gaven de markten een impuls. Verder reageerden beleggers op het principe-akkoord bereikt in het Amerikaanse Congres over de grensbeveiliging tussen Mexico en de Verenigde Staten. Ook kwamen de nodige bedrijven met cijfers.
12/02 19u30  Kamerleden boos vanwege ’toneelstukje’ HoekstraDe megaschikking rond de witwasaffaire bij ING krijgt een onverwacht politiek staartje. Minister Hoekstra (Financiën) zit ineens in de beklaagdenbank, omdat zijn ambtenaren zich actief bemoeiden met een belangrijke brief, die door de onafhankelijk geachte toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) zou zijn opgesteld.
12/02 19u30  IMF: economische groei Nederland vlakt afDe hoogtijdagen van de Nederlandse economie lijken voorlopig voorbij. Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal de Nederlandse economie de komende jaren nog wel groeien, maar de vaart raakt er een beetje uit.
12/02 19u30  Robot bij verkoopgesprekIn de nabije toekomst gaan robot-computers onderling prijsafspraken maken tussen supermarkten en fabrikanten. Nu al is het verstandig om je bij zulke gesprekken door een robot te laten bijstaan. Dat zegt Nils van Dam, oud-topmanager van voedingsreus Unilever.
12/02 19u15  ’HemAH ideale naam voor winkels AH en Hema’De gezamenlijke winkels van Albert Heijn en Hema moeten HemAH gaan heten. Dat vinden de meeste deelnemers aan een peiling van DFT.nl, waar vandaag ruim 1400 lezers aan hebben meegedaan.
12/02 19u15  Garmin koopt hometrainermaker TacxMaker van hometrainers Tacx wordt overgenomen door Garmin. Volgens de navigatiespecialist passen de apparaten van het Nederlandse Tacx uitstekend in de fitness-portfolio van het bedrijf. Financiële details over de deal werden niet bekendgemaakt.
12/02 19u15  Toeristen weten Bataviastad te vindenBatavia Stad houdt goed stand tegen de opmars van internetwinkels. Het outletdorp met 150 winkels in Lelystad kreeg vorig jaar fors meer bezoekers langs, onder wie een groeiende stroom toeristen.
12/02 18u45  Trump: China wil heel graag een dealChina wil heel graag een deal sluiten met de Verenigde Staten. Dat zei de Amerikaanse president Donald Trump. Volgens hem probeert een grote Amerikaanse delegatie momenteel in China om tot een vergelijk met de Chinezen te komen. Trump verwacht nog altijd op ,,bepaald moment' met zijn Chinese collega Xi Jinping af te spreken.
12/02 18u45  Analyse: Veilig of Huawei?Twee grote vragen spelen er rond de Chinese telecomapparatuurmaker Huawei. De eerste luidt: hoe wordt die naam in hemelsnaam uitgesproken? De tweede is: kunnen we ons mobiele datanetwerk toevertrouwen aan een Chinese leverancier?
12/02 18u30  Veranderingen op touw bij IngenicoBetalingsdienstverlener Ingenico gaat dit jaar de nodige strategische veranderingen doorvoeren. Dat meldde de branchegenoot van het Nederlandse Adyen bij de publicatie van de jaarcijfers. De boodschap volgt op een naar eigen zeggen uitdagend jaar voor de Fransen.
12/02 18u15  In memoriam: Naam afvalkoning werd synoniem met private equity-misstandenLeo van Gansewinkel wist als geen ander zijn stempel te drukken op de afvalverwerkingssector in Nederland. Zijn naam werd echter ook synoniem met private equity uitwassen.
12/02 18u15  Woedende vissers: ‘Dan kan je beter stoppen’Boze pulsvissers verzamelen zich in Den Haag om te demonstreren. De Europese Unie wil een totaalverbod op het elektronisch vissen.
12/02 18u00  Naam afvalkoning werd synoniem met private equity-misstandenLeo van Gansewinkel wist als geen ander zijn stempel te drukken op de afvalverwerkingssector in Nederland. Zijn naam werd echter ook synoniem met private equity uitwassen.
12/02 17u45  Brussel akkoord met deal AF-KLM en VirginDe Europese Commissie heeft groen licht gegeven voor de deal tussen Air France-KLM, Delta en Virgin Atlantic. Volgens Brussel blijft er voldoende concurrentie in de luchtvaartsector over.
12/02 17u45  Beurs: AEX werkt met topper Randstad aan vertrouwenNa de positieve weekstart vervolgde de Amsterdamse beurs dinsdag de weg omhoog. De goede sfeer rond uitzender Randstad vanwege meevallende bedrijfscijfers hielp de AEX om de dip van vorige week bijna geheel weg te werken. Bij de kleinere fondsen klonk er gejuich voor de resultaten van Wessanen.
12/02 17u30  Bonden eisen actie Koolmees tegen DeliverooVakbonden FNV, CNV en VCP roepen het kabinet op om actie te ondernemen in het Deliveroo-dossier. Ze zijn ,,ontsteld'' over de antwoorden van minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) op Kamervragen over het recente vonnis over maaltijdbezorgbedrijf Deliveroo.
12/02 17u15  Intertoys: na uitstel van betaling in de verkoopDe grootste speelgoedwinkelketen van Nederland, Intertoys, heeft uitstel van betaling gekregen. Het concern gaat in de verkoop.
12/02 17u15  Schotse whisky gaat er goed in bij FransenDe export van whisky uit Schotland zat vorig jaar aardig in de lift met een toename van bijna 8%. Vooral in Frankrijk gingen de verkopen van het sterke drankje omhoog.
12/02 17u15  Rechter verbiedt boek van wraakzuchtige ex-manHet gerechtshof in Den Bosch heeft een man bevolen om alle exemplaren van zijn thriller Hexit, over een wraakzuchtige ex, terug te halen bij boekhandels en webwinkels zoals Bruna en Bol.com. Dit op straffe van een dwangsom van maximaal €50.000.
12/02 17u00  Schotse whiskey gaat er goed in bij FransenDe export van whiskey uit Schotland zat vorig jaar aardig in de lift met een toename van bijna 8%. Vooral in Frankrijk gingen de verkopen van het sterke drankje omhoog.
12/02 16u45  Man beschrijft ex als Hitler in boek, hof steekt er stokje voorHet gerechtshof in Den Bosch heeft een man bevolen om alle exemplaren van zijn thriller Hexit, over een wraakzuchtige ex, terug te halen bij boekhandels en webwinkels zoals Bruna en Bol.com. Dit op straffe van een dwangsom van maximaal €50.000.
12/02 16u30  Afvalmagnaat Leo van Gansewinkel (80) overledenLeo van Gansewinkel, grondlegger van afvalbedrijf Van Gansewinkel, is dinsdagochtend op 80-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt afvalbedrijf Ortessa, opgericht door Van Gansewinkels zoon Rob, aan BN DeStem.
12/02 16u30  Molson Coors herziet jaarcijfers 2016 en 2017Molson Coors Brewing Company heeft een fout in zijn boekhouding ontdekt. De bierbrouwer herziet zijn jaarcijfers voor 2016 en 2017 vanwege foutief ingeboekte belastingen. Dat kost Molson Coors bijna 250 miljoen dollar.
12/02 16u30  Intertoys vraagt uitstel van betalingDe grootste speelgoedwinkelketen van Nederland, Intertoys, vraagt uitstel van betaling aan. In tien jaar tijd is de verkoop van speelgoed in winkels gehalveerd, meldt het concern. Vooral speelgoed ondervindt enorme concurrentie van onlineverkopen en van prijsvechters als Action.
12/02 16u15  Kamer verwerpt EU-bemoeienis met pensioenenUit vrees voor Europese bemoeienis met het Nederlandse pensioenstelsel moet Nederland gaan dwarsliggen in Brussel. De Tweede Kamer roept het kabinet op tegen te stemmen als de EU-lidstaten over een Europese pensioenregeling besluiten.
12/02 16u00  ‘KLM-baas vecht voor zijn werknemers’Er woedt een keiharde strijd binnen Air France-KLM. De nieuwe topman Ben Smith is KLM-baas Pieter Elbers liever kwijt dan rijk, maar volgens DFT-verslaggever Yteke de Jong wil Elbers niet zomaar wijken.
12/02 16u00  Olieprijs stijgt na paniek bij OPECDe olieprijs is dinsdag fors gestegen. Het kartel OPEC voorziet een teruglopende vraag naar ruwe olie, de productie liep afgelopen maand eveneens fors terug.
12/02 15u45  Beurs: Opgewekt VS duwt AEX verder omhoogGesteund door de goede aftrap op Wall Street breidde de Amsterdamse beurs dinsdag in de late middaghandel de winst nog wat verder uit. Beleggers zagen bij de hoofdfondsen vooral brood in Randstad. De verzekeraars lieten ook een opgewekt beeld zien. Bij de kleinere aandelen speelde Wessanen de hoofdrol.
12/02 15u45  Wall Street opent in het groenDe aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met winsten aan de sessie begonnen, volgend op winsten in Europa en Azië. Beleggers reageren op het principe-akkoord bereikt in het Amerikaanse Congres over de grensbeveiliging tussen Mexico en de Verenigde Staten. Verder wordt gekeken naar de handelsbesprekingen tussen de VS en China die later deze week plaatsvinden. Ook openden weer een aantal bedrijven de boeken.
12/02 15u45  'Nissan wilde groter belang in Renault'Automaker Nissan heeft vorig jaar aangestuurd op een groter belang in partner Renault. Dat gebeurde tijdens een direct overleg met de Franse staat over een mogelijke fusie tussen de twee bedrijven, schrijft de Amerikaanse krant The Wall Street Journal.
12/02 15u30  Intertoys vraagt uitstel van betaling aanDe grootste speelgoedwinkelketen van Nederland, Intertoys, vraagt uitstel van betaling aan. In tien jaar tijd is de verkoop van speelgoed in winkels gehalveerd, meldt het concern. Vooral speelgoed ondervindt enorme concurrentie van onlineverkopen en van prijsvechters als Action.
12/02 15u30  Argumenten van mens sterker dan van machineEen spelletje schaak kunnen we niet meer winnen van een computer, maar de 31-jarige Harish Natarajan heeft gisteren laten zien dat we machines nog wel de baas zijn als het gaat om debatteren.
12/02 15u30  Consumentenbond wil verbod telefonische verkoopDe Consumentenbond wil een totaalverbod op telefonische verkoop, ook wel telemarketing genaamd. Dat laat de bond weten in reactie op een waarschuwing van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) voor malafide incassobureaus.
12/02 15u15  Oliereus OPEC vreest lagere groeiDe olieprijs is dinsdag fors gestegen. Het kartel OPEC voorziet een teruglopende vraag naar ruwe olie, en de productie liep afgelopen maand eveneens fors terug.
12/02 15u15  Gouden zet van Marcel BoekhoornToenmalig Ahold-bestuurder Peter Wakkie was zijn tijd ver vooruit. Hij zag in 2007 al dat twee iconische Nederlandse merken moesten gaan samenwerken. Dagelijkse boodschappen in de Hema en non-food in de Albert Heijn.
12/02 15u00  'Groene koersenborden op Wall Street'De graadmeters op Wall Street staan dinsdag voor een hogere opening. Daarmee volgen de Amerikaanse beurzen de opmars van de markten in Europa en Azië. Beleggers zijn opgelucht dat de Republikeinen en Democraten in het Amerikaanse Congres tot een principe-akkoord kwamen over de financiering van de grensbeveiliging. Hiermee zou een nieuwe shutdown van de overheid voorkomen kunnen worden. Daarnaast zijn marktpartijen optimistisch over de vorderingen van het handelsoverleg tussen de Verenigde Staten en China.
12/02 15u00  Knot: ECB moet pas op de plaats makenDe Europese Centrale Bank (ECB) moet nog niet aan renteverhogingen denken en even pas op de plaats maken. Dan kan de ECB kijken hoe het nu echt met de economie staat, zegt president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) in een interview met de Britse krant Financial Times.
12/02 15u00  ACM waarschuwt voor agressieve incassobureausDe Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarschuwt voor de agressieve werkwijze van diverse incassobureaus. Volgens de toezichthouder zetten ze consumenten onder druk om onterechte rekeningen te betalen.
12/02 14u45  Beurs: Wessanen en Randstad hoogvliegersDe Amsterdamse beurs liet dinsdag na de lunch nog steeds een vriendelijk beeld zien. Beleggers voelden zich gesteund door het goede vervolg van het lopende cijferseizoen. Vooral Randstad kreeg de handen op elkaar met de resultaten. Bij de kleinere fondsen werd Wessanen massaal omarmd in reactie op de cijfers.
12/02 14u45  Hof verbiedt wraakboek van ex-manHet gerechtshof in Den Bosch heeft een man bevolen om alle exemplaren van zijn thriller Hexit, over een wraakzuchtige ex, terug te halen bij boekhandels en webwinkels zoals Bruna en Bol.com. Dit op straffe van een dwangsom van maximaal €50.000.
12/02 14u30  Shell haalt Egyptische concessies binnenShell heeft nieuwe rechten verworven op de winning van gas en olie in Egypte. Dat heeft het Egyptische ministerie van ministerie van Energie bekendgemaakt.
12/02 14u15  Zakenman Paarlberg moet €24 miljoen betalenDe omstreden zakenman Jan-Dirk Paarlberg moet definitief een ontnemingsmaatregel van ruim 24 miljoen euro betalen. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald.
12/02 14u00  Knot: ECB moet afbouw opkoopregeling pauzerenDe Europese Centrale Bank (ECB) moet de afbouw van zijn obligatie-opkoopprogramma niet verder doorzetten en even pas op de plaats maken. Dan kan de ECB kijken hoe het nu echt met de economie staat, zegt president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) in een interview met de Britse krant Financial Times.
12/02 14u00  Klimaatbelegger dubt nog over Shell-resolutieDe activistische beleggersgroep Follow This twijfelt nog of het op de aanstaande aandeelhoudersvergadering van Shell opnieuw met eisen voor strengere klimaatdoelen komt. Het olie- en gasconcern presenteerde vorig jaar eigen klimaatdoelstellingen. De milieuclub onderzoekt nu of die voldoende in lijn zijn met de klimaatdoelen van Parijs, laat oprichter Mark van Baal weten.
12/02 13u30  Eneco en Vattenfall nemen windpark in gebruikEnergiebedrijven Eneco en Vattenfall nemen het gemoderniseerde windpark Slufterdam, gelegen op de Maasvlakte, in gebruik. Het park kreeg veertien nieuwe windmolens die over dubbel zo veel vermogen beschikken voor het opwekken van duurzame energie.
12/02 13u30  ’Indiase marktwaakhond onderzoekt Google’De Indiase mededingingsautoriteit overweegt een zaak tegen technologiebedrijf Google te beginnen rond zijn Android-besturingssysteem. Dat zeggen bronnen tegen persbureau Reuters.
12/02 13u30  ’Gevaarlijk dat er geen Brexit-plan is’Uitzender Randstad verwacht dit jaar ondanks een groeivertraging in een aantal Europese landen geen grootscheepse recessie.
12/02 13u15  TomTom nog nauwer in zee met MicrosoftAMSTERDAM (AFN) -TomTom komt samen met Microsoft en ov-app Moovit met een routeplanner waarin zowel autoroutes, parkeermogelijkheden en opties van openbaar vervoer zijn meegenomen. Dat heeft de Nederlandse navigatiedienstverlener bekendgemaakt op een conferentie in Londen.
12/02 13u15  Hema en Albert Heijn beginnen samen winkelsHema en Albert Heijn openen in 2019 winkels waar klanten zowel hun HEMA- als Albert Heijn-boodschappen kunnen doen.
12/02 13u00  Beurs: Randstad werkt mee aan mooie lunch op DamrakRond de lunch hield de Amsterdamse beurs de blik opwaarts gericht. Onder aanvoering van Randstad na goed ontvangen resultaten kreeg de AEX de jaartop weer in het vizier. DSM en de verzekeraar gaven ook steun aan de handel. Bij de kleinere fondsen steelt Wessanen de show.
12/02 12u30  Familie Blokker boekt €100 miljoen winstDe familie Blokker, naamgever van de grote winkelketen, heeft over 2018 ongeveer €100 miljoen winst gemaakt op al zijn investeringen.
12/02 12u15  ’Nederland voorop bij omarmen zelfrijdende auto’Nederland is opnieuw het land dat het best is voorbereid op de komst van zelfrijdende auto's. Dat is de conclusie van adviesbureau KPMG na onderzoek onder 25 landen. Vorig jaar was Nederland ook al de nummer één. Toen keek KPMG naar twintig landen. Achter Nederland is Singapore opnieuw de nummer twee. Nieuwkomer Noorwegen schaart zich in de top drie.
12/02 12u15  Boskalis gaat eigen aandelen inkopenBaggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis is van plan om voor 100 miljoen euro eigen aandelen in te gaan kopen, wat bij de huidige beurskoers neerkomt op circa 4,4 miljoen aandelen ofwel 3,3 procent van het aantal uitstaande aandelen. Het bedrijf zal later met berichten komen over de aanvang van het inkoopprogramma en nadere details.
12/02 12u00  Saudisch staatsolieconcern gaat de grens overHet Saudische staatsolieconcern Saudi Aramco is van plan voor het eerst ook buiten de eigen landsgrenzen op zoek te gaan naar olie en gas. Het grootste olie- en gasbedrijf ter wereld werkt aan een internationale tak voor exploratie en productie. Dat zegt de Saudische olieminister Khalid Al-Falih in een interview met zakenkrant Financial Times.
12/02 12u00  Column: Het dilemma van privacySinds de nieuwe privacywet blijken de strengere regels voor databescherming behoorlijk te kunnen wringen met gebruikersgemak en informatiebehoefte. Bij consumenten én bij bedrijven.
12/02 11u45  Saudisch staatsolieconcern naar buitenlandHet Saudische staatsolieconcern Saudi Aramco is van plan voor het eerst ook buiten de eigen landsgrenzen op zoek te gaan naar olie en gas. Het grootste olie- en gasbedrijf ter wereld werkt aan een internationale tak voor exploratie en productie. Dat zegt de Saudische olieminister Khalid Al-Falih in een interview met zakenkrant Financial Times.
12/02 11u30  Parijs en Berlijn: minder hindernissen voor bedrijfsfusiesFrankrijk en Duitsland werken aan een plan voor een Europees industriebeleid dat moet leiden tot de vorming van ’wereldkampioenen’. Nieuwe bedrijven moeten hun krachten kunnen bundelen zonder te worden gehinderd door mededingingsregels die volgens de Franse minister Bruno Le Maire (Economie en Financiën) dringend aan modernisering toe zijn.
12/02 11u15  Hudson’s Bay stunt met gratis Valentijns-tattooWarenhuisketen Hudson’s Bay ontpopt zich op Valentijnsdag tot een tattooshop. Wie meer dan 50 euro aan producten besteedt, mag donderdag gratis een tatoeage laten zetten.
12/02 11u15  AM krijgt groen licht voor plan WickevoortBAM-dochter AM heeft groen licht gekregen voor de gebiedsontwikkeling van het Landgoed Wickevoort met maximaal 1000 woningen. Het bestemmingsplan voor het project, waarbij wordt samengewerkt met de gemeente Haarlemmermeer en Stichting Epilepsie Nederland (SEIN), is goedgekeurd door de Raad van State.
12/02 11u15  Bedrijfscijfers en akkoord VS helpen AEXDe AEX bleef in de loop van de ochtend op een mooie winst staan. Beleggers zijn blij dat een nieuwe shutdown in de VS van de baan lijkt. Randstad en Wessanen werden beloond voor hun meevallende kwartaalcijfers.
12/02 11u15  Parijs en Berlijn werken aan EU-industrieplanFrankrijk en Duitsland werken aan een plan voor een Europees industriebeleid dat moet leiden tot de vorming van 'wereldkampioenen’. Nieuwe bedrijven moeten hun krachten kunnen bundelen zonder te worden gehinderd door mededingingsregels die volgens de Franse minister Bruno Le Maire (Economie en Financiën) dringend aan modernisering toe zijn.
12/02 11u00  Brill geeft tijdschrift Simone de Beauvoir uitWetenschappelijk uitgever Brill gaat het tijdschrift Simone de Beauvoir Studies uitgeven. Dat is Brill overeengekomen met de International Simone de Beauvoir Society.
12/02 11u00  Economie op volle toeren: we kopen volop luxe kledingDe wereldeconomie bereikt ongekende hoogtes, en daarom consumeren we erop los. Luxemerken als Gucci, Louis Vuitton en Yves Saint Laurent profiteren daar met volle teugen van.
12/02 10u45  Beleggers dringen om Nederlandse staatsschuldDe belangstelling voor een nieuwe Nederlandse tienjaarsobligatie is groot. In een kwartier tijd hebben beleggers al voor €14 miljard ingetekend op de lening. Het agentschap is echter van plan zo’n €4 tot 6 miljard op te halen.
12/02 10u30  Column: Lust ’Chuan-pu’ ze rauw?Vorige week vierden Chinezen over de hele wereld de aanvang van het Jaar van het Varken. De feestelijkheden nemen vijftien dagen in beslag. In de Chinese cultuur worden de volgende karaktereigenschappen toegekend aan mensen die in het jaar van het varken zijn geboren: tolerant en begrijpend, sensueel, geestdriftig, aardig, sympathiek en waarheidsgetrouw, gesteld op gezelligheid en lekker eten, goedgelovig en naïef. Zo bezien ligt er het komend jaar veel moois in het verschiet voor de Chinezen.
12/02 10u15  Column: Gestrekt been is belofte van hoopOp Linkedin is er elke dag sprake van massale kruisbestuivende consultancy. U doet er vast ook aan mee. We vragen namelijk elkaars mening over de zakelijke dingetjes waar we mee bezig zijn. Wat is het dan jammer dat we ons een ongeluk jokken in al die antwoorden naar elkaar.
12/02 10u15  Pharming omhoog na Frans koopadviesHet aandeel Pharming was dinsdag een opvallende stijger bij de kleinere fondsen op Beursplein 5. De biotechnoloog profiteerde van een koopadvies van analisten van Portzamparc Société de Bourse.
12/02 10u15  Column: Lust ’Chan-pu’ ze rauw?Vorige week vierden Chinezen over de hele wereld de aanvang van het Jaar van het Varken. De feestelijkheden nemen vijftien dagen in beslag. In de Chinese cultuur worden de volgende karaktereigenschappen toegekend aan mensen die in het jaar van het varken zijn geboren: tolerant en begrijpend, sensueel, geestdriftig, aardig, sympathiek en waarheidsgetrouw, gesteld op gezelligheid en lekker eten, goedgelovig en naïef. Zo bezien ligt er het komend jaar veel moois in het verschiet voor de Chinezen.
12/02 10u02  Randstad blinkt uit in hogere AEXDe AEX hield de openingswinst in het eerste handelsuur goed vast. Dat een nieuwe shutdown in de VS er niet lijkt te komen, zorgde voor enthousiasme bij beleggers. Randstad en Wessanen werden beloond voor hun meevallende kwartaalcijfers.
12/02 09u46  'Gezonde kwartaalcijfers Wessanen'Wessanen heeft over het vierde kwartaal ,,erg gezonde cijfers'' gepresenteerd, schrijft KBC Securities in een analistenrapport. Het bedrijf overtrof de gemiddelde verwachtingen omtrent de verkoopcijfers en de operationele marge. Bovendien groeiden de eigen merken van het natuurvoedingsbedrijf harder dan in de voorgaande kwartalen, wat volgens de Belgische bank de nervositeit rond Wessanen onder beleggers wegneemt.
12/02 09u46  'Randstad blijft dicht bij verwachtingen'De autonome groei van Randstad liep vorig jaar weliswaar terug, maar bleef dicht bij de verwachtingen. Dat stellen analisten van KBC Securities. Ze verhogen hun koersdoel voor de uitzendreus vanwege de sterke toename van de winstmarge van 43 euro naar 44,50 euro. Het advies blijft hold.
12/02 09u30  Nissan geeft winstwaarschuwingHet Japanse autoconcern Nissan Motor waarschuwt dat de winst en omzet in het lopende gebroken boekjaar zwakker zullen uitvallen dan gedacht, vanwege tegenvallende verkopen in China, de Verenigde Staten en Europa. Verder neemt het bedrijf een eenmalige miljoenenlast voor de vermeende belastingfraude van voormalig topman Carlos Ghosn, die al sinds november vastzit in een Japanse cel.
12/02 09u15  AEX stijgt verder na akkoord in VSDe AEX is hoger van start gegaan, omdat een nieuwe shutdown in de VS lijkt te zijn voorkomen. Vooral Randstad was in trek, na de publicatie van meevallende kwartaalcijfers.
12/02 09u15  Randstad en Wessanen stijgen op DamrakDe aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag met winst begonnen. Ook de andere Europese beurzen openden hoger. Op het Damrak werden de resultaten van Randstad en Wessanen goed ontvangen. Beleggers hielden de blik verder gericht op de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China, die deze week in Peking worden gehouden.
12/02 09u15  Vechtersbazen Air France en KLM in openlijke strijdLuchtvaartmaatschappij KLM dreigt binnen een paar weken onthoofd te worden. De huidige KLM-baas Pieter Elbers, die het schip financieel drijvende houdt, zit op de schopstoel. Vriend en vijand verbazen zich over de openlijke oorlog die is uitgebroken bij Air France KLM, waar ’eindbaas’ Ben Smith de scepter zwaait.
12/02 09u00  Michelin ondanks moeilijke markt positiefDe Franse bandenmaker Michelin verwacht dit jaar zijn winstgevendheid te kunnen verbeteren, ondanks uitdagende marktomstandigheden. De verwachtingen voor de autosector liggen momenteel onder een vergrootglas, vanwege handelsspanningen, de brexit en zwakkere economische omstandigheden.
12/02 09u00  Makro-moeder Metro voelt wisselkoersenHet Duitse groothandelsbedrijf Metro heeft in het voorbije kwartaal veel last gehad van negatieve wisselkoerseffecten. Het moederconcern van groothandelsketen Makro had het vooral in Turkije en Rusland lastig. Het bedrijf sloot het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar daardoor af met een lagere winst.
12/02 08u45  Warme zomer raakt reisbedrijf TUIReisbedrijf TUI heeft afgelopen kwartaal last gehad van de buitengewoon warme zomer, die tot in de herfst rekte. Daardoor boekten vooral vakantiegangers in Noord-Europa minder reizen via de Duitse reisorganisatie. Ook had het bedrijf te maken met ongunstige wisselkoerseffecten, onder meer vanwege de zwakte van het Britse pond.
12/02 08u15  'Positief begin voor Amsterdamse beurs'De Amsterdamse aandelenbeurs lijkt dinsdag met winst te beginnen. Ook de andere Europese beurzen zullen naar verwachting hoger openen. Op het Damrak kwamen Randstad en Wessanen met cijfers. Beleggers houden de blik verder gericht op de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China, die deze week in Peking worden gehouden.
12/02 08u15  Rabobank beboet voor slecht toezicht witwassenOok ná de recordschikking van justitie met ING heeft De Nederlandsche Bank (DNB) een boete uitgedeeld voor gebrekkige controles op criminele geldstromen. Rabobank betaalde ruim 1 miljoen euro omdat het bedrijf zijn klantdossiers niet op orde had, meldt de Volkskrant.
12/02 08u00  Column: Lust ‘Chan-pu’ ze rauw?Vorige week vierden Chinezen over de hele wereld de aanvang van het Jaar van het Varken. De feestelijkheden nemen vijftien dagen in beslag. In de Chinese cultuur worden de volgende karaktereigenschappen toegekend aan mensen die in het jaar van het varken zijn geboren: tolerant en begrijpend, sensueel, geestdriftig, aardig, sympathiek en waarheidsgetrouw, gesteld op gezelligheid en lekker eten, goedgelovig en naïef. Zo bezien ligt er het komend jaar veel moois in het verschiet voor de Chinezen.
12/02 07u45  Handelsspanningen raken winst ThyssenKruppHet Duitse staal- en industrieconcern ThyssenKrupp heeft in de afgelopen periode een lager resultaat behaald, mede onder druk van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. Wel wist het bedrijf de omzet en orderontvangst op te voeren. Daarnaast kwam ThyssenKrupp met meer details over de afsplitsing van de Europese staalactiviteiten.
12/02 07u45  Randstad voelt vertraging in EuropaUitzendconcern Randstad heeft last van de vertraging van de economische groei in Europa. In het vierde kwartaal van vorig jaar was er slechts een beperkte groei van de omzet en een daling van de winst. Over heel 2018 voerde de onderneming de resultaten wel op.
12/02 07u45  Randstad: groei zet doorUitzender Randstad heeft een goed jaar achter de rug en ziet dat de groei ook in het nieuwe jaar doorzet. Dat blijkt uit de jaarcijfers die het concern vanochtend bekend heeft gemaakt.
12/02 07u30  Milieuorganisaties samen in zaak tegen ShellZes milieuorganisaties sluiten zich aan bij de rechtszaak die Milieudefensie vorig jaar heeft aangespannen tegen Shell. In een gezamenlijke brief aan Shell stellen de organisaties het olie- en gasconcern aansprakelijk voor het aanrichten van wereldwijde klimaatschade.
12/02 07u30  Wessanen voert omzet eigen merken opWessanen heeft in het vierde kwartaal de omzet uit eigen merken opgevoerd. De producent van natuurvoeding moest het daarbij vooral hebben van aanbiedingsacties in Franse supermarkten. Het is het bedrijf achter Zonnatura en Clipper er veel aan gelegen de eigen merken te laten groeien, want zogeheten private-labelproducten leveren naar verwachting steeds minder op.
12/02 07u15  Nikkei toont flink herstelIn Japan, waar beleggers terugkeerden na een lang weekeinde, is de aandelenbeurs dinsdag flink hoger gesloten. Een daling van de Japanse yen bood steun aan de handel na eerdere zware koersverliezen. Daarnaast werd gehoopt op een goed verloop van de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China, die deze week in Peking worden gehouden.
12/02 07u00  'Staat wil zwarte lijst voor schikkende bedrijven'De Nederlandse Staat wil de mogelijkheid hebben om geen zaken meer te doen met bedrijven die vanwege een wetsovertreding hebben geschikt met justitie. De ministeries van Economische Zaken en Financiën onderzoeken hoe dit soort ondernemingen in de toekomst kunnen worden uitgesloten bij aanbestedingen door de overheid, dan wel hoe contracten worden opgezegd.
12/02 06u45  Aantal faillissementen neemt afHet aantal failliet verklaarde bedrijven is afgenomen. In januari zijn er 47 bedrijven minder failliet verklaard dan een maand eerder, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de drie voorafgaande maanden steeg het aantal faillissementen.
12/02 06u45  Adyen krijgt plek in prestigieuze MSCI-indexBetalingsdienstverlener Adyen is toegevoegd aan de MSCI World Index van de Amerikaanse index-samensteller MSCI. Ook KKR en Altice USA behoren tot de drie grootste bedrijven die zijn toegevoegd aan de graadmeter, zo bleek dinsdag.
12/02 06u30  'FNV dreigt Randstad met zaak om ontduiken cao'De FNV ligt op ramkoers met uitzender Randstad. De bond dreigt Randstad-dochter TempoTeam voor de rechter te dagen ­wegens duizenden gevallen van cao-ontduiking bij zijn klant PostNL, schrijft Het Financieele Dagblad dinsdag, na inzage in de sommatiebrief van de FNV.
12/02 06u30  Onderhandelaars Congres VS akkoord over grensDe Republikeinen en Democraten in het Amerikaanse Congres zijn tot een akkoord gekomen over de financiering van de grensbeveiliging. Volgens de Republikeinse senator Richard Shelby is er een principe-akkoord bereikt door de onderhandelaars uit het Congres.
12/02 06u15  Weduwen klagen Shell aan om executies NigeriaVier Nigeriaanse weduwen dagen Shell voor de rechtbank in Den Haag om de executies van hun echtgenoten in 1995. De vrouwen beschuldigen Shell ervan het toenmalige militaire regime te hebben aangezet tot de executies.
12/02 06u00  ’Arts in loondienst of toch mede-eigenaar’Artsen voelen zich ondernemers, maar volgens BDO gedragen ze zich niet zo. Hun fiscale ondernemersstatus staat op de helling. „De minister moet artsen verplichten om te kiezen tussen dienstverbanden en eigenaarschap”, zegt Chris van den Haak van BDO.
12/02 05u30  ’Schrap het slapend contract’Werkgevers en vakbonden roepen bedrijven op zo snel mogelijk een eind te maken aan slapende dienstverbanden nu er een compensatieregeling van kracht is.
11/02 22u30  Kleine uitslagen op Wall StreetDe Amerikaanse aandelenbeurzen zijn maandag dicht bij huis gebleven. Beleggers namen een afwachtende houding aan in aanloop naar de nieuwe handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China, die later deze week in Peking worden gehouden.
11/02 22u30  Havenbond twist met FNV over AOW-leeftijdVakbond FNV Havens is het niet eens met het AOW-standpunt van het centrale bestuur van FNV. Daarom organiseert de havenbond een referendum onder de eigen achterban. Ook komt er in maart een stakingsdag in de havensector om een vuist te maken tegen de stijging van de AOW-leeftijd.
11/02 21u45  AFM treft flitskredietToezichthouder AFM sluit het net rond kredietverstrekkers die klanten vasthouden met hoge en onduidelijke leentarieven. Consumenten betaalden jarenlang torenhoge rentes zonder al te veel te kunnen aflossen.
11/02 20u45  Hoekstra: goed gesprek over KLM met Le MaireMinister Wopke Hoekstra van Financiën heeft in Brussel ,,een constructief’’ gesprek gevoerd met zijn Franse collega Bruno Le Maire over het ,,grote belang van KLM’’. Hij zei dat na afloop van het bilaterale overleg in de marge van de Eurogroepvergadering. Hoekstra noch Le Maire wilde op de inhoud ingaan.
11/02 20u15  Analyse: Øvernamesoap rond Noorse beursDe Amsterdamse beurs is sinds 2000 onderdeel van fusiebedrijf Euronext, samen met de beurzen van Brussel en Parijs. Na jaren van kwakkelen, was Euronext de afgelopen jaren zeer succesvol, waardoor het nu een flinke oorlogskas heeft van ruim een tot anderhalf miljard euro. Dat geld wil Euronext graag investeren, want als het eind 2019 nog op de balans staat, eisen de aandeelhouders die cash op. Volgens een schatting van zakenbank JP Morgan gaat het om €6,40 per aandeel Euronext.
11/02 20u15  'Gamesbedrijf Unity wil naar de beurs'Het Amerikaanse gamesbedrijf Unity Technologies wil naar verluidt in 2020 een gang naar de beurs maken. Dat meldt techwebsite Cheddar op basis van ingewijden. Het bedrijf gaf geen commentaar.
11/02 19u45  Gemengd beeld op Wall StreetDe Amerikaanse aandelenbeurzen toonden maandag tijdens de middaghandel in New York een gemengd beeld. Beleggers namen een afwachtende houding aan in aanloop naar de nieuwe handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China, die later deze week in Peking worden gehouden.
11/02 19u00  DNB-directeur in bestuur SASB FoundationDirecteur Else Bos van De Nederlansche Bank (DNB) treedt toe tot het bestuur van de Sustainability Accounting Standards Board Foundation (SASB Foundation). Dat is een organisatie die zich bezighoudt met richtlijnen voor boekhouden op het gebied van duurzaamheid.
11/02 18u45  ‘Weg met die shitcoins’Boris van der Ven is presentator bij Gamekings en heeft zich inmiddels ook gericht op de mogelijkheden van de bitcoin. Over de altcoins heeft hij een uitgesproken mening. Kijk de crypto-update.
11/02 18u45  ’Stimuleer vrouwen om meer uren te werken’Nederlandse vrouwen zonder kinderen werken ook relatief vaak in deeltijd. Overheid en bedrijfsleven zouden het moeten stimuleren dat daar verandering in komt. Dat stelden meerdere experts maandag in de Tweede Kamer tijdens een hoorzitting over de arbeidsparticipatie van vrouwen.
11/02 18u30  NVWA vreest lange wachtrij bij no-deal BrexitDe Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) roept ondernemers op zich tijdig aan te melden bij haar administratieve systemen vanwege de Brexit. De voedselwaakhond vreest een lange wachtrij als veel bedrijven zich vanwege een no-deal Brexit pas op het laatste moment aanmelden.
11/02 18u15  DNB-baas wil meer aandacht voor huurwoningenDe vrije huursector is de afgelopen decennia te veel een ,,ondergeschoven kindje'' geweest in het Nederlandse woningmarktbeleid. Dat stelt president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB). In een speech hamerde het centralebankhoofd er maandag op dat er meer aandacht nodig is voor vrije huurwoningen.
11/02 18u00  Beurs: financials gewild op hoger DamrakDe Amsterdamse beurs is maandag ruim in de plus gesloten. Financiële fondsen zaten in de kopgroep, met Aegon vooraan. Ook winkelbelegger Unibail ging stevig vooruit.
11/02 17u45  Swissport lijft HCH helemaal inBagage- en vrachtafhandelaar Swissport lijft Heathrow Cargo Handling (HCH) helemaal in. Het belang van 50 procent in het bedrijf dat de Zwitsers nog niet bezaten, wordt overgenomen van Air France.
11/02 17u15  Na tabak ook ban op beleggen in gevangenissenAmerikaanse gevangenissen waren in private handen grote geldmakers voor investeerders. Maar beleggingsfondsen haken af, de investeringen zouden onethisch zijn.
11/02 17u00  Eurogroep nomineert Ier voor directie ECBDe Eurogroep draagt de Ier Philip Lane voor als directielid van de Europese Centrale Bank (ECB) in Frankfurt. Dat zijn de ministers van Financiën van de eurozone over de ,,hoog opgeleide, ervaren'' 49-jarige gouverneur van de Ierse centrale bank overeengekomen.
11/02 17u00  Alle ogen nu op dividend bij BoskalisLees meer >
11/02 16u45  Geen zin in Valentijn? Dit bedrijf helpt met uitmakenHet is Valentijnsdag en je krijgt van je geliefde...... een bos dode bloemen of een flesje parfum met visgeur. Onder het motto ’Pleur op’ kun je in heel Nederland cadeautjes bestellen die er waarschijnlijk voor zorgen dat je na Valentijnsdag weer vrijgezel bent.
11/02 16u45  ABN AMRO steekt geld in zonne-energiebedrijfHet ABN AMRO Energy Transition Fund heeft een meerderheidsbelang genomen in Eternal Sun Group (ESG), een bedrijf actief in de markt voor zonne-energie. ESG gaat naar verwachting van de bank snel groeien, mede omdat het unieke technologie in handen heeft. Om hoeveel geld het gaat, werd niet naar buiten gebracht.
11/02 16u30  Beurs: Aegon vooraan op hoger DamrakDe Amsterdamse beurs koerst maandag ruim in de plus. Financiële fondsen zitten in de kopgroep, met Aegon vooraan. Slechts drie hoofdfondsen staan op verlies.
11/02 16u15  ‘Buitenlands avontuur Heineken is briljant’Weer dreiging van een shutdown in Amerika. Boskalis stopt samenwerking met Chilenen en wat heeft Heineken voor zijn aandeelhouders in petto? De beursweek met Corné van Zeijl.
11/02 16u00  Hoofdindex Amsterdam op winstDe AEX-index op de beurs in Amsterdam stond maandagmiddag op winst. Ook de andere Europese graadmeters gingen vooruit. Beleggers maken zich op voor een drukke cijferweek. Daarnaast wordt er uitgekeken naar een nieuwe ronde van handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China.
11/02 16u00  Column: Bijna 100% winst bij AEX van 525 puntenDe AEX is sinds de bodem van 472 op 27 december 2018 in bijna één streep doorgetrokken naar een hoogste niveau van 538 op 7 februari 2019. Dat is +14% in 42 dagen. Vorige week zagen we zelfs een vrij uniek patroon van 7 dagen koersstijgingen op een rij. Dat is sinds 2000 slechts 19 keer voorgekomen in de AEX. Een zwarte candle was te verwachten. Inmiddels noteert de AEX rond de 531. De stijging gaat weliswaar snel, maar echt veel is er niet veranderd sinds december.
11/02 16u00  Wall Street opent in de plusDe aandelenbeurzen in New York zijn maandag hoger geopend. Daarmee volgt Wall Street het voorbeeld van de markten in China en Europa. Beleggers kijken onder meer uit naar de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China, die later deze week in Peking worden gehouden. De tijdelijke wapenstilstand in het handelsconflict loopt op 1 maart af.
11/02 15u30  'Ordina flink hoger op Damrak'ICT-bedrijf Ordina zou mogelijk een overnameprooi kunnen worden voor de Noorse branchegenoot Visma. Die speculatie stuwt het aandeel maandag op, nadat bekend is gemaakt dat Visma softwarebedrijf Roxit overneemt, schrijft IEX-analist Martin Crum.
11/02 15u15  'Winst Aegon zakt verder'Aegon presenteert over het tweede halfjaar een lagere onderliggende winst dan een jaar eerder. Ook is de nettowinst meer dan gehalveerd vergeleken met wat er in de tweede helft van 2017 verdiend werd. Dit verwachten marktvorsers gepeild door de verzekeraar vooruitlopend op de presentatie van de halfjaarcijfers aanstaande donderdag.
11/02 15u00  Column: Zinloos risico in opkomende marktenBeleggers in opkomende markten lopen vaak meer risico dan nodig is. Producten die een-op-een de index volgen bieden namelijk geen bescherming tegen grote koersdalingen. Vaak wordt het risico in deze markten in kaart gebracht door de bewegelijkheid te meten met de standaard deviatie, maar hierin zit ook het opwaartse risico gevat. Professionele beleggers bestuderen daarom vooral de mate van het neerwaartse risico door te kijken naar de maximale terugval in procenten, gemeten vanaf de piek tot het laagste punt over een bepaalde periode. Dit biedt een beter inzicht in het daadwerkelijke verlies dat in portefeuille wordt gevoeld.
11/02 15u00  Beurs: Aegon en ING voeren opgewekt Damrak aanDe Amsterdamse beurs staat maandagmiddag ruim in de plus. Financiële fondsen zitten in de kopgroep, met Aegon vooraan. Slechts drie hoofdfondsen staan op verlies.
11/02 14u45  'Wall Street opent hoger'De aandelenbeurzen in New York gaan maandag naar verwachting hoger beginnen. Daarmee volgt Wall Street het voorbeeld van de markten in China en Europa. Beleggers kijken onder meer uit naar de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China, die later deze week in Peking worden gehouden. De tijdelijke wapenstilstand in het handelsconflict loopt op 1 maart af.
11/02 14u30  ’Tekort aan woningen veel groter dan gedacht’Er zijn op dit moment 263.000 huizen te weinig in Nederland. Dat is 3,4% van de totale woningvoorraad. Zeker tot het jaar 2030 zal er een hoog woningtekort zijn.
11/02 13u30  Eerste jaarcijfers met Westfield bij UnibailVastgoedinvesteerder Unibail-Rodamco-Westfield kan bij de presentatie van zijn jaarcijfers woensdag voor het eerst inzicht geven in de impact van de miljardenfusie waaruit het bedrijf is ontstaan. Het in Amsterdam genoteerde Unibail-Rodamco nam de Australische branchegenoot Westfield afgelopen zomer over voor 21 miljard euro.
11/02 13u00  'Winst verzekeraar NN Group loopt op'Verzekeraar NN Group (Nationale-Nederlanden) heeft een hoger resultaat over het vierde kwartaal in de boeken gezet vergeleken met een jaar eerder. Dat verwachten analisten geraadpleegd door persbureau Bloomberg. Beleggers zullen verder alert zijn of het NN lukte om de kosten structureel te verlagen in het afgelopen jaar. De verzekeraar presenteert donderdag voorbeurs zijn kwartaal- en jaarcijfers.
11/02 13u00  Beurs: Financials vooraan op hoger DamrakDe Amsterdamse beurs staat maandagmiddag ruim in de plus. Financiële fondsen zitten in de kopgroep. Beursreus Unilever is een van de weinige dalers bij de hoofdfondsen.
11/02 12u45  Oproep: liefde gevonden op een flexwerkplek?Amsterdam Heb jij je vriend of vriendin leren kennen op een flexwerkplek? En willen jullie daarover vertellen en ook op de foto?
11/02 12u30  Noors Visma koopt Hollands it-bedrijf RoxitHet Noorse it-bedrijf Visma, sponsor van Nederlandse fiets- en schaatsploeg, koopt voor ruim €100 miljoen het meerderheidsbelang in het snel groeiende Nederlandse softwarebedrijf Roxit gekocht van Main Capital Partners.
11/02 11u45  Europese beurzen winnen terreinDe Europese aandelenbeurzen wonnen maandag stevig terrein, na de verliesbeurt op vrijdag. Beleggers maakten zich op voor een drukke cijferweek. Op het Damrak bleef het maandag nog rustig aan het cijferfront. Verder werd uitgekeken naar een nieuwe ronde van handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China, die in Peking worden gehouden.
11/02 11u45  Cat Rock wil fusie Just East met branchegenootHet Britse maaltijdbezorgbedrijf Just Eat moet een fusie aangaan met een branchegenoot. Dat schrijft de activistische aandeelhouder Cat Rock Capital Management in een open brief aan het bestuur van Just Eat, een branchegenoot van het Nederlandse Takeaway.com.
11/02 11u00  Beurs: AEX slaat weg omhoog weer stevig inDe Amerdamse beurs hield maandag in de late ochtendhandel de vaart er goed in. In de nieuwe beursweek wierpen beleggers de schroom weer van zich af in de aanloop naar een regen van kwartaalcijfers. Vooral Aegon kon op flinke kopersinteresse rekenen.
11/02 11u00  Brexitzorgen drukken op Britse economieDe naderende brexit heeft duidelijk zijn weerslag op de Britse economische groei. Volgens het Britse statistiekbureau was in het vierde kwartaal van 2018 sprake van een groeivertraging tot 0,2 procent op kwartaalbasis, tegen een groei van 0,6 procent in de vorige meetperiode. Het gaat daarbij om voorlopige cijfers.
11/02 11u00  Ajax ook op beurs onderuitHet aandeel Ajax werd bij het begin van de nieuwe handelsweek door beleggers van de hand gedaan.
11/02 10u45  Tientallen miljoenen gewonnen, en dan?In de Brabantse gemeente Reusel-De Mierden is op dit moment iemand aan het bijkomen: op zijn of haar staatslot viel gisteravond 27,8 miljoen euro. Netto. Wat moet een mens met zoveel geld?
11/02 10u00  Beurs: Aegon en ABN trekken kar in zonnige AEXDe Amsterdamse beurs raakte maandagochtend steeds beter op dreef. Na de mindere gang van zaken eind vorige weken stapten beleggers weer massaal in de markt. Vooral de financiële waarden namen de AEX op sleeptouw.
11/02 09u45  Hoekstra gaat praten over machtsstrijd bij KLMMinister Wopke Hoekstra (Financiën) gaat vandaag in gesprek over de machtsstrijd aan de top bij KLM met zijn Franse collega Bruno Le Maire, die grootaandeelhouder is van de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij.
11/02 09u45  'Boskalis vangt goede prijs met verkoop'Boskalis vangt een goede prijs bij de verkoop van zijn belang in het samenwerkingsverband Saam Smit Towage. Dat schrijft KBC Securities in een reactie.
11/02 09u45  Beurs: AEX klimt weer ruim boven 530 puntenNa een voortvarende start breidde de Amsterdamse beurs maandag de winst verder uit. Beleggers schudden de aangewakkerde onzekerheid over de afloop van handelsgesprekken tussen Amerika en China van zich af. Vooral Altice Europe werd weer opgepikt. De financials hadden ook de wind in de rug.
11/02 09u30  Topmanagers KLM bezorgd over koersManagers en leidinggevenden van luchtvaartmaatschappij KLM maken zich grote zorgen over de koers van moederbedrijf Air France-KLM. In een brandbrief van KLM-topmanagers aan de raad van commissarissen van Air France-KLM spreken ze hun zorgen uit over recente ontwikkelingen. Een belangrijk punt is de gewenste herbenoeming van KLM-baas Pieter Elbers wiens termijn bijna afloopt.
11/02 09u15  AEX opent met winstDe Amsterdamse aandelenbeurs is maandag met winst geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen hoger. Beleggers maakten zich op voor een drukke cijferweek. Op het Damrak bleef het maandag nog rustig aan het cijferfront. Verder werd uitgekeken naar de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China later deze week.
11/02 09u15  Beurs: ASML helpt AEX bij positieve weekstartNa de terugtrekkende beweging eind vorige week kwam de Amsterdamse beurs maandag voortvarend uit de startblokken. Vooral ASML hielp de AEX weer terug boven de 530 punten. Altice Europe en Arcelor vielen ook in de smaak.
11/02 09u00  Recordaantal overstappers energieleverancierDoor de stijgende energiekosten stappen Nederlanders massaal over van energieleverancier. Vorig jaar is een recordaantal van 1,4 miljoen Nederlanders overgegaan naar een andere maatschappij , zo bevestigde de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Dat betekende een stijging van 7,7% in vergelijking met een jaar eerder.
11/02 09u00  Column: AEX lijkt te zijn doorgeschotenDe versteiling van de stijgende kortetermijntrend van de AEX werd afgelopen vrijdag neerwaarts gebroken. Hiermee lijkt er sprake te zijn geweest van een blow-off fase en een overshoot. Bevestiging is echter nog nodig.
11/02 09u00  Veel nieuwe ondernemers, vooral in onderwijsNederlanders begonnen vorig jaar massaal voor zichzelf. Vooral binnen het onderwijs worden veel eenmanszaken opgericht. In deze sector kwamen er in 2018 bijna zevenduizend bedrijven bij.
11/02 08u30  Echte naam op bankafschrift bij RaboRabobank maakt als eerste bank een einde aan de ’vreemde afboekingen’ in afschriften van rekeninghouders. Onbekende namen van betalingsverwerkers creëren namelijk steeds meer verwarring onder consumenten.
11/02 08u15  Bankmedewerkers welkom in onderwijsHet moet voor personeel van banken en verzekeraars eenvoudiger worden om zich te laten omscholen tot leraar om daarmee ook het lerarentekort aan te pakken. Vertegenwoordigers uit de financiële sector, lerarenopleidingen en werkgevers in het onderwijs ondertekenen daarvoor maandag een convenant in het bijzijn van minister Arie Slob van onderwijs.
11/02 08u15  'Damrak begint hoger aan drukke week'De aandelenbeurs in Amsterdam opent maandag waarschijnlijk met winst. Ook elders in Europa lijken de beurzen hoger te beginnen aan de nieuwe drukke cijferweek. Op het Damrak komen deze week de AEX-bedrijven Randstad, AkzoNobel, ABN AMRO, Heineken, DSM en Aegon met resultaten. Maandag is het nog rustig aan het cijferfront.
11/02 08u15  Boskalis verkoopt belang Saam Smit TowageBaggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis verkoopt zijn belang in samenwerkingsverband Saam Smit Towage voor 201 miljoen dollar. De deal moet in het tweede kwartaal afgerond worden, afhankelijk van goedkeuring van autoriteiten.
11/02 08u00  Euronext verhoogt bod op Oslo BørsEuronext heeft zijn bod op zijn Noorse branchegenoot Oslo Børs verhoogd. De pan-Europese beursuitbater biedt nu 158 Noorse kroon per aandeel waardoor het totale bod op ruim 6,7 miljard Noorse kroon uitkomt. Omgerekend is dat ongeveer 690 miljoen euro.
11/02 08u00  Record aan bedrijven opgericht in 2018Vorig jaar is een recordaantal bedrijven opgericht. Voor het overgrote deel waren dat eenmanszaken.
11/02 08u00  Heijmans ontwikkelt woningen in VlaardingenBouwbedrijf Heijmans gaat 300 tot 400 woningen ontwikkelen en bouwen in Vlaardingen. Daartoe tekenden de bouwer en de Zuid-Hollandse gemeente een voorlopig contract. De deal levert Heijmans naar verwachting tussen de 80 miljoen en 100 miljoen euro op.
11/02 07u45  Echte naam op bankafschriftRabobank maakt als eerste bank een einde aan de ’vreemde afboekingen’ in afschriften van rekeninghouders. Onbekende namen van betalingsverwerkers creëren namelijk steeds meer verwarring onder consumenten.
11/02 07u30  Opdracht Gemalto voor politie OegandaDe in Amsterdam genoteerde digitaal beveiliger Gemalto heeft een opdracht gekregen om biometrische identificatietechnologie te leveren aan de politie van Oeganda. Er werden geen financiële details gemeld over de opdracht.
11/02 07u15  Gemengd beeld op beurzen AziëDe aandelenbeurzen in het Verre Oosten lieten maandag een gemengd beeld zien. Beleggers hielden de blik vooral gericht op de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China die later deze week in Peking worden gehouden. De handel verliep verder relatief rustig aangezien de belangrijke financiële markt in Japan gesloten was vanwege een nationale feestdag.
11/02 06u30  'Bouwer sluisdeuren IJmuiden dreigt met beslag'De Zuid-Koreaanse bouwer van de deuren van de nieuwe zeesluis in IJmuiden dreigt met beslaglegging op de net aangekomen deuren. Dit laat Geosung Tech weten aan Het Financieele Dagblad. De bouwer ligt in de clinch met OpenIJ, het consortium van BAM en VolkerWessels, over meerkosten van de bouw van de stalen deuren en over de bankgarantie waarvan OpenIJ gebruik heeft gemaakt.
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

4x Zonnig Damrak na cijferregen14/02 13u00 - De Financiële Telegraaf: Beleggers bleven tijdens lunchtijd zeer positief gestemd. Zij zijn zich nog minder zorgen over de handelsoorlog gaan maken. DSM en Arcadis kregen de handen op elkaar, terwijl de dompers bij Aegon en Unibail-Rodamco-Westfield afgestraft werden.
3x Nooit meer aandelen aan toonder13/02 14u15 - De Financiële Telegraaf: Het is in Nederland afgelopen met aandelen aan toonder, de papieren documenten die het bewijs vormen van aandeelhouderschap en die zonder formaliteiten overgedragen kunnen worden. De Eerste Kamer heeft gisteren unaniem met het wetsvoorstel ingestemd.
3x Ook tijdschriften LINDA naar Talpa14/02 12u15 - De Financiële Telegraaf: Na de overstap van Linda de Mol naar Talpa Network, verkast haar bedrijf met magazine LINDA, sites en evenementen mee naar het bedrijf van haar broer John. Linda de Mol wordt bovendien creatief directeur bij zender Net5.
3x Hoe de markt SBM een gouden kans geeft op rehabilitatie14/02 13u45 - De Financiële Telegraaf: De markt voor FPSO’s - grote omgebouwde olietankers die op volle zee olie- en gas winnen - is booming. En SBM Offshore heeft net op tijd de handen vrij om het marktleiderschap opnieuw op te eisen.
3x Wisselend beeld op Europese beurzen14/02 16u00 - De Financiële Telegraaf: De Europese aandelenbeurzen lieten donderdag een wisselend beeld zien. Lichte koerswinsten werden bij een aantal graadmeters in de middaghandel ingeruild voor minnen. Op het Damrak werden speciaalchemiebedrijf DSM en advies- en ingenieursbureau Arcadis flink hoger gezet, na goed ontvangen resultaten. Daarnaast openden ook Aegon, NN Group en SBM Offshore de boeken.
3x Zon breekt door op beurs15/02 12u45 - De Financiële Telegraaf: De Amsterdamse beurs staat vrijdagmiddag op winst. Op het Damrak overheerst het optimisme na een lagere opening. Beleggers zijn al weer over de schrik heen van het zwakke detailhandelscijfer uit de VS van gistermiddag.
3x ’Zonder steekpenningen geen opdracht in Midden-Oosten’15/02 16u45 - De Financiële Telegraaf: De fiscale opsporingsdienst Fiod heeft vrijdag een inval gedaan bij bouwbedrijf Strukton, omdat er mogelijk smeergeld is betaald om de bouw van een metrotraject in Saoedische stad Riyad in de wacht te slepen. Strukton is zeker niet het enige Nederlandse bedrijf dat met steekpenningen aan projecten komt in het Midden-Oosten.
3x 'Opnieuw drukke week voor beleggers'17/02 16u30 - De Financiële Telegraaf: Beleggers wacht opnieuw een drukke cijferweek. Op het Damrak geven onder meer de bouwers BAM en Heijmans en biotechnoloog Galapagos een kijkje in de boeken. Veel aandacht gaat daarnaast uit naar Air France-KLM. Ook vindt er weer handelsoverleg plaats tussen de Verenigde Staten en China.
2x Topman AF-KLM praat met pilotenvakbond VNV13/02 14u15 - De Financiële Telegraaf: De Nederlandse pilotenvakbond VNV heeft een gesprek gevoerd met topman Ben Smith van Air France-KLM. Het betrof een vervolgafspraak na een eerder gesprek vorige week. Onderwerp van discussie was onder meer de onrust over de positie van KLM-topman Pieter Elbers.
2x Juventus wil na topaankoop Ronaldo scoren met obligaties13/02 14u15 - De Financiële Telegraaf: De Italiaanse voetbalclub Juventus wil met de uitgifte van nieuwe obligaties in totaal 150 miljoen euro uit de markt halen om zo zijn financiële buffers te versterken.

Statistieken

Artikels:
31430
Gelezen:
11034
Aantal lezers nu:
25


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven