zondag 5 april 2020, week 14


U bent nu hier: Meer nieuws van Gazet van Antwerpen pagina 2

Laatste updatecontrole: vandaag om 6u00
 

Gazet van Antwerpen

Verbergen Tonen
05/04 05u15  Bisschop Bonny over coronatijden: “De Vlaming is als een Brabants trekpaard: hij trekt hard, maar alleen aan zijn eigen kar” De Antwerpse bisschop Johan Bonny is nog op post, in het bisschoppelijke hoofdkwartier vlak bij de Groenplaats, waar hij ook woont. “Ik ben bij de gelukkigen”, beseft hij. “Ik woon alleen, zonder de spanningen met huisgenoten die plots moeten thuisblijven, maar er is in het gebouw altijd nog wel een beetje volk, dus ik zit ook niet in een isolement.” Volgende week moet Bonny de paasviering wel in een lege kathedraal leiden. “Ja, dat is nog nooit gebeurd. En het is heel jammer.”
05/04 05u15  Deelpunt voor doe-het-zelvers: Berlijners halen gereedschap uit de muur Een boormachine draait in zijn levensduur gemiddeld maar dertien minuten. De rest van de tijd ligt ze ergens ongebruikt in een schuif. We kunnen ons gereedschap daarom beter delen. Berlijners kunnen in metrostations en kleine winkels gereedschap uit de muur halen om onderling te delen.
05/04 05u15  Mister Bean, Mary Poppins en Bugs Bunny zitten wel nog gewoon buiten in Londen Een lockdown kan eenzaam zijn. Gelukkig mogen Londenaars nog gaan wandelen in de stad. Inwoners die een ei kwijt moeten, kunnen dat nu in het centrum gaan doen aan een bijzonder publiek. Gezelschap zoeken kan vanaf nu bij Britse filmsterren als Mister Bean, Beertje Paddington of Batman.
05/04 05u15  Onzekerheid over Lokerse Feesten Hoe langer de coronacrisis duurt, hoe meer mensen zich ook zorgen maken over de zomerfestivals. Medische specialisten stelden al vraagtekens rond Rock Werchter of Tomorrowland. Ook de organisatoren van de Lokerse Feesten wachten bang af.
05/04 05u15  Isabelle Bergman biedt haute couture juwelen aan van Antwerpse bodem Haute couture kan bijna niet zonder persoonlijk contact. Het zijn dus moeilijke tijden voor de Antwerpse Isabelle Bergman (52), die juwelen op maat maakt onder de naam Bergman Jewels. “De bestellingen heb ik tijdelijk stopgezet voor mijn eigen veiligheid, maar ik heb meer tijd om te werken aan nieuwe ontwerpen.”
05/04 05u15  BUURTREPORTAGE. Vrijdagmarkt, van bruisend plein tot verlaten vlakte: “Dat er geen markt meer is, is geleden van in de oorlog” Antwerpen is onherkenbaar geworden in coronatijd. De mensen die de stad normaal kleuren, zitten veilig binnen. Je kunt de vogels horen fluiten en een speld horen vallen. Alle bruisende pleinen zijn verlaten. Ook de Vrijdagmarkt, pal in het centrum, ligt er stilletjes bij. Het geluid van terrasgangers en museumbezoekers heeft plaats gemaakt voor burenbabbels.
05/04 05u15  Boomplantdag kan wel doorgaan: “Plantgaten op twee meter van elkaar, we lopen niet in elkaars weg” De boomplantdag die Bruno Van Orshoven van vzw Oakland zaterdag wou organiseren viel in het water door de coronamaatregelen. Dus stond hij er zaterdag helemaal alleen voor met zijn 1.700 nieuwe bomen aan het waterzuiveringsstation in Pulle. Gelukkig meldden zich nog drie Chinese vrijwilligers, die de boompjes van dit nieuw ‘coronabos’ volgens de regels van de social distance in de grond staken.
05/04 05u15  Leegte in Bobbejaanland: “Je voelt dat mensen de draad weer willen oppikken” “Als het park ’s avonds leegloopt en het lawaai van die 10.000 mensen wegebt, valt de stilte als een deken over dit park. Dat is een zalig moment.” Daniël, de enige bewoner en al dertig jaar vaste werknemer van Bobbejaanland, mijmert op de eerste dag van het nieuwe seizoen over het einde van die dag. “Ik hoor toch liever het rumoer van een vol park”, reageert directeur Yves Peeters.
05/04 05u15  Wie is wie? Raad de bekende Kempenaar op basis van zijn/haar jeugdfoto Misschien deed u het de voorbije dagen ook al, een foto uit uw kindertijd op ­Facebook plaatsen. Daar is het namelijk dé coronahype van het moment. Het inspireerde ons bij Gazet van Antwerpen tot dit artikel. We vroegen een aantal Bekende Kempenaars om ook eens in het fotoalbum van hun jeugd te duiken en ons een foto te bezorgen. Nu is het aan u om te raden wie wie is. Klik bovenaan op de foto’s om ze allemaal te bekijken.
05/04 05u15  Fossiel schedeltje van Limburgse wonderkip zet evolutie vogels op zijn kop Schedels van vogels zijn klein en broos. Dat een schedeltje van 66,7 miljoen jaar geleden nu nog bijna intact is, mag dan al een klein mirakel heten. Maar het wordt pas een ‘wonderkip’ wanneer die een nieuw licht werpt op de evolutie.
05/04 04u15  Willem Verlooy: wereldster in patisserieland ‘Made with passion by Willem Verlooy’ staat er op de kartonnen dozen waarin de patissier uit Oevel, die ook een zaak in Antwerpen heeft, zijn lekkernijen verpakt. Passie, dat is nodig als je zoals Willem uren spendeert aan het maken van chocoladen kunstwerken en ‘haute patisserie’. Voor de paasdagen werkt hij aan een pronkstuk: een chocoladen uil, volledig met de hand vervaardigd, met een buikje vol pralines. “Zoiets vraagt een beetje knutselwerk”, zegt hij zelf.
05/04 03u15  Gluren bij BV’s: De familie Verhulst speelt een spelletje en de dubbele kin van Peter Van de Veire Spelletjes spelen, met de baby gaan wandelen en het missen van vrienden: de afgelopen week zijn bekende Vlamingen druk in de weer geweest met van alles en nog wat. Zij deelden hun belevenissen op Instagram - die we graag even voor je bundelen.
04/04 23u15  Zo was het zaterdag in de Antwerpse parken: deze keer geen overrompeling Het was zaterdag de eerste dag van de paasvakantie en het mooie weer nodigde meer dan ooit uit om buiten te komen. Het beloofde dan ook een eerste echte test te worden voor de Antwerpenaren. Kon iedereen zich aan de opgelegde maatregelen houden? Geen overrompeling alvast in het Middelheim- of Nachtegalenpark, al blijken de regels niet voor iedereen even duidelijk.
04/04 22u15  Geen hoop meer om twee leden Kennedy-familie levend terug te vinden In de Verenigde Staten is de zoektocht naar de twee vermiste leden van de Kennedy-familie opgegeven. Ze zijn vermoedelijk dood, zo hebben hun nabestaanden zaterdag meegedeeld.
04/04 21u15  DISCUSSIE. Nood aan psychologische hulp is groot… hoe kan die opgevangen worden? De nabijheid van een zieke of overledene, de vrees om zelf ziek te worden, het isolement, de uitzichtloosheid van deze gezondheidscrisis… Veel mensen raken verstrikt in negatieve gevoelens. Hoe kan volgens jou de grote nood aan psychologische hulp worden opgevangen?
Laatste update: vandaag om 5u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
02/04 19u15  COLUMN. Inbrekers gaan vandaag blijkbaar gewoon een stapje verderGeloof het of niet, maar ik heb de voorbije dagen al wel eens gedacht aan een beroepsgroep die het vandaag de dag hard te verduren heeft. Ze waren al niet populair en ze beleven nu extra moeilijke tijden. Het zijn mensen die normaal dag en nacht in de weer zijn, ze staan onder hoge tijdsdruk, lopen steeds risico en moeten omgaan met veel stress. Op de momenten waarop wij ons amuseren op een feestje, moeten zij werken. Wanneer wij genieten van een deugddoende vakantie, begint voor hen het hoogseizoen.
02/04 19u15  Struisvogels ziek door rattengif: dierenhater actief in WuustwezelIs er een dierenhater actief in Wuustwezel? De bekende struisvogels daar van Koch’s Corner waren begin deze week doodziek omdat iemand rattenvergif in hun verblijf had gelegd.
02/04 19u15  Thuis bevallen plots heel populair door coronavirusVroedvrouwen merken dat zwangere vrouwen er nu meer voor kiezen om thuis te bevallen. Koppels maken zich zorgen over het risico op besmetting in ziekenhuizen. Maar enkel uit angst kiezen voor een thuisbevalling is geen goed idee.
02/04 19u15  Chauffeurs De Lijn maken filmpje: “We vervoeren graag de mensen die ons écht nodig hebben”De chauffeurs van De Lijn in de stelplaats Rumst (lijn 500 antwerpen zuid en lijnen 180, 181,182 en 183 groenplaats) willen een positieve noot naar de gemeenschap uitsturen in deze moeilijke tijden. Zo willen ze hun steentje bijdragen door te laten zien dat ze er voor iedereen zijn.
02/04 18u15  Hond sterft bij botsing op ‘Brug van den Azijn’Bij een ernstig ongeval op de ‘Brug van den Azijn’, die Deurne en Merksem verbindt, zijn donderdag een moeder en haar kind lichtgewond geraakt. Hun hond overleefde de klap jammer genoeg niet.
02/04 18u15  Eerste spuwincident in Mechelen: ‘coronabag’ beschermt politieDe Mechelse onderzoeksrechter heeft een 19-jarige man aangehouden nadat die woensdagnamiddag had gespuwd naar de politie en ook in hun richting had gehoest. Het ging om het eerste spuwincident in Mechelen in volle coronacrisis. Inspecteurs van de lokale politie Mechelen-Willebroek die op patrouille gaan, hebben sinds begin deze week een coronabag mee aan boord.
02/04 18u15  Onze journalisten vertellen over hun leukste, mooiste en ontroerendste verhalenDe coronacrisis houdt ons allemaal in haar greep. Lezen kan je afleiden. Daarom bundelen wij onze beste verhalen van de afgelopen maanden en jaren nog eens voor jou. Zo doken onze journalisten in hun persoonlijk archief om aan jou te vertellen welk verhaal voor hen speciaal was. Van een nachtelijke wandeling op het Schoonselhof tot (on)kruiden plukken in de stad. Lees het eerste artikel in deze lijst gratis.
02/04 18u15  Pascale Gauthier schept opnieuw ijsjes: “Ik was bang, maar het begon te kriebelen”Door de coronacrisis zijn veel handelszaken in de Mechelse binnenstad gesloten, maar bij Pascale Gauthier (54) kunt u alvast opnieuw een schepijsje kopen. “Ik was bang, maar het begon te kriebelen”, zegt ze. Een doos meenemen voor in uw kot kan ook.
02/04 18u15  Pasen in tijden van corona: tips om te knutselen, spelen en vierenNee, je kan niet naar de bioscoop, en ook de schouwburg is dicht. Dus vieren we de paasvakantie ditmaal op grootmoeders wijze! Met paashazentikkertje, kuikentjes uit wol, een heerlijke paasbrunch en tonnen eieren.
02/04 18u15  UEFA niet blij met stopzetting Belgische competitie: “Dit was niet de bedoeling”De Europese voetbalbond UEFA is niet blij met de beslissing om de Belgische competitie meteen stop te zetten. Dat de raad van bestuur van de Pro League dat adviseert net een dag nadat de UEFA de deur openzette om tot 3 augustus te voetballen, stuit op onbegrip op de hoofdzetel in het Zwitserse Nyon.
02/04 18u15  Kempens webplatform doet bedrijven vooruitblikken op periode na coronaMet ‘Straks welkom in mijn kot, na corona’ kunnen ondernemingen die nu hun deuren gesloten moeten houden kenbaar maken hoe ze straks de klanten weer een warm welkom willen heten.
02/04 18u15  Kempense ex-motorcrosser (48) sterft aan corona: “Onbegrijpelijk dat we hem nu al moeten afgeven”De familie van Werner Op de Beeck uit Laakdal moet zaterdag in intieme kring afscheid van hem nemen, nadat hij vorige vrijdag overleed aan de gevolgen van corona. De gewezen motorcrosser was nochtans kerngezond, nog maar 48 jaar en sportief. “Onbegrijpelijk dat we hem nu al moeten afgeven.”
02/04 18u15  LIVE. CORONAVIRUS IN DE SPORT. Volg hier alle actua en afgelastingen! En wat doen topsporters nu?De sport over de ganse wereld is in de ban van het coronavirus. De ene maatregel na de andere wordt doorgevoerd, terwijl de topsporters zich nuttig proberen bezighouden. Wij bundelen hier voor u alle nieuws.
02/04 18u15  Politie ontdekt plantage in centrumDe lokale politie regio Turnhout heeft dinsdag vijf personen gearresteerd op verdenking van het opzetten van een cannabisplantage en de handel in drugs. De politie kreeg een tip van verdachte gedragingen op een parking in het centrum van Turnhout. De inspecteurs konden ter plaatse vijf verdachte personen arresteren. Ze waren in het bezit van een duizendtal stekken van marihuanaplanten en een hoeveelheid cash geld. De politie nam hun drie auto’s ook in beslag. Na verder onderzoek troffen de agenten in de onmiddellijke buurt een cannabisplantage aan. Er waren eerder al meer dan duizend plantjes geoogst. Wellicht wilden de verdachten deze plantage weer opstarten en heeft de politie dit kunnen verijdelen.
02/04 18u15  Competitie definitief stopgezet? Alles wat u moet weten over de beslissing van de Pro LeagueWat is er beslist op de vergadering van de Pro League over onze competitie? Hoe zit het precies met de verdeling van de Europese tickets? En hoe moet het dan volgend seizoen verder in de Jupiler Pro League? De meest prangende vragen én antwoorden op een rijtje.
02/04 18u15  Dick Norman houdt geen rekening met doemscenario in het tennis: “Ik maak me nog geen zorgen over European Open”Wat als na de graveltornooien, het grasseizoen, de Fed Cup en Wimbledon ook de rest van dit tennisjaar sneuvelt? Dick Norman, tornooidirecteur van de European Open in Antwerpen, weigert vooralsnog rekening te houden met dat doemscenario. “Een geluk bij een ongeluk: wij organiseren pas op het einde van het seizoen.”
02/04 18u15  GETEST. Huis op stelten tijdens de Lockdown GamesEen lijstje vol gekke opdrachten in anderhalf uur tijd afwerken terwijl je netjes in je kot blijft: dat zijn de Lockdown Games. Je tegenstanders ken je niet en zie je niet, maar ze zijn er wel. Verslag van onze heroïsche strijd.
02/04 18u15  Niet meer linksaf draaienNa de heraanleg van de doortocht in Olen-centrum mag gemotoriseerd verkeer dat vanuit de richting Herentals komt op het dorpsplein niet meer linksaf de Bulestraat indraaien. Alleen bussen van De Lijn mogen dat nog. Het is een van de maatregelen die werd genomen om de doorstroming van het verkeer vlotter te laten verlopen. Het verbod is duidelijk aangegeven, maar de heel wat automobilisten negeren de verkeersborden. De politie schreef de voorbije week al 277 pv’s uit voor deze verkeersovertreding. Ook de ANPR-camera houdt een oogje in het zeil. Om het verbod nog duidelijker te maken liet het lokale bestuur een bijkomende waarschuwingsbord plaatsen.
02/04 18u15  Frituren al terug van weggeweest: “Twee weken thuis zitten is meer dan genoeg”De liefhebbers van de echte Belgische frieten geraken weer wat makkelijker aan hun portie. In verschillende gemeenten heropenen frituren de deuren voor een afhaalservice. “We hebben de deur dichtgedaan uit een soort paniekreactie. Maar nu zal het wel weer lukken.”
02/04 18u15  Blutsbus van Alex en Julie levert Happy Food Boxes in de VoorkempenAlex en Julie Dingemans uit Schilde rijden twee keer per week vrolijk de Voorkempen door met hun volgeladen ‘blutsbus’ om Happy Food Boxes aan huis te leveren. “We koken niet zelf maar halen onze gezonde en lekkere ingrediënten bij specialisten in de regio. Dat we die kleinhandelszaken hiermee deze coronacrisis helpen doorkomen, is mooi meegenomen”, aldus broer en zus.
02/04 18u15  Agressieveling spuwt naar medisch personeel en politie in AZ KlinaIn het ziekenhuis AZ Klina in Brasschaat heeft een 37-jarige man woensdag tijdens een dispuut naar medisch personeel en politiemensen gespuwd. Dat meldt het Antwerpse parket. De man was door de politie naar het ziekenhuis gebracht na een vechtpartij. Na het incident in het ziekenhuis werd hij opgepakt en de onderzoeksrechter heeft de man intussen laten aanhouden voor bedreiging met een aanslag met een schijnbaar gevaarlijke substantie en ongewapende weerspannigheid.
02/04 17u15  Premier Wilmès: “Er is een tekort aan mondmaskers op de wereldmarkt, niet alleen in België”Donderdag debatteerden de Belgische parlementsleden over de coronacrisis in de Kamer. Ook de discussie rond de mondmaskers kwam ter sprake nadat tegenstrijdige adviezen opdoken over het wel of niet dragen van een mondmasker op straat. Premier Sophie Wilmès herhaalde het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie en wilde ook duidelijk zijn: “Zelfs al zou het aan te raden zijn, is dat niet haalbaar. Er is een tekort aan mondmaskers op de wereldmarkt, niet alleen in België.”
02/04 17u15  Professor Claraplein krijgt opknapbeurtDe binnenplaats van het Professor Claraplein nabij het Groen Kwartier krijgt een opknapbeurt. Maandag starten de werkzaamheden. Bij de buurtbewoners heerst er heel wat ongenoegen. “We geven onze input, horen dan niets meer en krijgen nu een definitief ontwerp dat niet door de buurt wordt gedragen”, zegt Veerle Mees van het Burenforum.
02/04 17u15  STEM-leerkrachten maken beschermingsmateriaal voor zorgsectorEr zijn geen leerlingen en toch is het een drukte van jewelste in de STEM-lokalen van Talentenschool Turnhout. Leerkrachten maken er spatschermen voor onder meer het ziekenhuis.
02/04 17u15  Ann Wauters is besmet met het coronavirus: “Ik dacht dat ik een sterk lichaam had, maar ik kon de trap niet meer op”Ann Wauters (39) heeft vorige week positief getest op het coronavirus. Dat heeft de Belgian Cat zelf bekendgemaakt. “Ik dacht dat ik een sterk lichaam had, maar het virus had me toch flink te pakken,” communiceerde ze op Instagram. “Ik kon de trap niet meer op en af”, klonk het emotioneel aan de telefoon.
02/04 17u15  Kempens bedrijfje schoolt professionals bij over vergaderen via internetHeel wat bedrijven en organisaties zien door het coronagebeuren meetings en congressen in het water vallen. Daarom swingen de online vergaderingen en overlegmomenten de pan uit. Maarten Vanneste van Meeting Design Institute uit Beerse geeft nu zo veel mogelijk online meetings over .. online meetings.
02/04 17u15  Het dagboek van Sofie, aan het front op intensieve zorgen in AZ MonicaKeihard, en dag en nacht werken de verpleegkundigen om patiënten die besmet geraakten met Covid-19 de allerbeste zorgen te schenken. De afdeling intensieve zorgen draait overuren. Het verplegend personeel staat er in de frontlinie. De 28-jarige Sofie Symaeys is een van hen: ze werkt sinds vijf jaar als verpleegster op de afdeling intensieve zorgen van het AZ Monica in Deurne. Vandaag verzorgt ze fulltime coronapatiënten. Haar ervaringen tekenen we op in een dagboek, waarvan we elke vrijdag een nieuwe aflevering publiceren. In deze video stellen we Sofie al even voor, morgen lees je de eerste aflevering in Gazet van Antwerpen, editie Stad en Rand.
02/04 17u15  Gemeente Brasschaat bij drugsoverlast: “Minnelijke schikking of gedwongen hulpverlening”De gemeente Brasschaat stapt als eerste gemeente na Antwerpen mee in het proefproject waarbij overtreders van de drugswet meteen een minnelijke schikking krijgen voorgeschoteld. Bij niet-betaling volgt gedwongen hulpverlening.
02/04 17u15  Hostel Bed Muzet kan dertig tot vijftig coronapatiënten verzorgen als schakelzorgcentrumProvinciegouverneur Cathy Berx heeft Bed Muzet in Lier weerhouden als een van de acht schakelzorgcentra in onze provincie. Of de hostel daadwerkelijk gebruikt zal worden, beslist de Vlaamse regering.
02/04 17u15  Het Gevolg speelt online theater met Hartenspelers: “Ontroerend, hoe hard ze aan deze voorstelling werken”De Hartenspelers van theaterwerkplaats Het Gevolg gaan online. “Het voelde niet goed dat ik hen niet meer kon zien”, zegt theatermaker Stefan Perceval. “Ze zijn een kwetsbare groep, voor wie sociaal contact erg belangrijk is.”
02/04 16u15  Vijf Antwerpse webshops: lokaal shoppen vanuit je zetelDoor onze winkelstraten flaneren zit er voorlopig helaas niet in. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om vanuit je zetel, ook lokaal, te shoppen en je aanwinsten thuis te laten leveren. Hieronder vijf Antwerpse zaken met het perfecte online aanbod om de dagen thuis op te vrolijken.
02/04 16u15  Belgische lingerieontwerpster toont nieuwe lijn vanuit haar slaapkamerDe coronacrisis is ook een streep door de rekening van de Belgische lingerieontwerpster Ophelia Debisschop, maar ze probeert er het beste van te maken. Haar nieuwe collectie stelt ze dan maar zelf voor, vanuit haar slaapkamer.
02/04 16u15  4 Roemenen stelen portefeuilles en plunderen rekeningen in warenhuizenVier Roemenen hangt een celstraf van een tot vijf jaar boven het hoofd voor een reeks diefstallen van portefeuilles in warenhuizen. Niet alleen het geld werd eruit geroofd, met de bankkaart konden ze ook enkele malen geld van de rekeningen halen.
02/04 16u15  Visagiste Bobby Brown leert je de kneepjes van het vakBobby Brown, oprichtster van Bobby Brown Cosmetics, helpt je om zelfs thuis op je paasbest voor de dag te komen. Woensdagavond deelde ze via de streamingsplatform Masterclass haar beautygeheimen tijdens een gratis live les, waarbij kijkers haar ook allerhande vragen konden stellen.
02/04 16u15  Trio vlucht zonder buit bij home invasion: “Ze dreigden met hun messen en eisten geld”Drie gemaskerde en met messen gewapende kerels hebben woensdagavond geprobeerd om een gezin te overvallen in Berlaar. Een van de bewoners werd bedreigd, maar de man bleef koelbloedig en kon het mes van een boef uit zijn handen trappen en even later ook de deur van de woonkamer dichtslaan. Daarop namen de gangsters de benen. Een van hen werd na een klopjacht ingerekend.
02/04 16u15  “Ontroerend, hoe hard ze aan deze voorstelling werken”De Hartenspelers van theaterwerkplaats Het Gevolg gaan online. “Het voelde niet goed dat ik hen niet meer kon zien”, zegt theatermaker Stefan Perceval. “Ze zijn een kwetsbare groep, voor wie sociaal contact erg belangrijk is.”
02/04 16u15  Containerparken vanaf dinsdag opnieuw open: “Weeg af of uw bezoek het risico op besmetting waard is”De elf recyclageparken van Ivarem in het arrondissement Mechelen zijn vanaf dinsdag 7 april opnieuw open. Elke gezin mag wel maar een keer per week langskomen en alleen als het echt nodig is. Er wordt gevraagd om bij voorkeur maximaal drie soorten afval af te leveren. U kunt er ook niet alles kwijt.
02/04 16u15  Wooncomplex op site van teloorgegane buurtsupermarkt Mera gaat in verkoopDe bouw van de nieuwe Residentie Hermelyn met 23 wooneenheden in het centrum van Veerle-Laakdal nadert zijn voltooiing. Het vastgoedproject vult de site van de vroegere supermarkt Mera in.
02/04 16u15  Pro League trekt streep onder competitie: het integrale communiquéDe Pro League trekt na 29 speeldagen een streep onder de Jupiler Pro League. Tot die conclusie kwam de raad van bestuur donderdag unaniem. Als de aanbeveling op 15 april door de algemene vergadering bevestigd wordt, mag Club Brugge zich kampioen noemen. Lees hier het integrale communiqué dat het einde van de competitie inluidt:
02/04 16u15  Willebroek zet met creatieve wedstrijd de bloemetjes buitenDe gemeente Willebroek begint dit jaar met het laagdrempelige project ‘Willebroek zet de bloemetjes buiten’. De bedoeling is om via een wedstrijd iedereen aan het werk te krijgen om zijn of haar voortuin en gevel letterlijk op te fleuren.
02/04 16u15  Balen verplicht professionele beveiliging op Scheps Kermis: “Een gigantische meerkost die we moeilijk kunnen ophoesten”Scheps Kermis in Balen moet vanaf de eerstvolgende editie professionele security inschakelen. Volgens de organisatie betekent dat een zware financiële domper.
02/04 16u15  Oud-politicus zit al weken vast in Spanje maar klaagt niet: “Voorraad verf is groot genoeg”Brasschatenaar Luc Sevenhans (65), gewezen senator en schepen, zit sinds 22 februari in zijn tweede woonst in het Spaanse Benissa. De terugvlucht was gepland voor 22 maart, maar vroeger dan 9 mei zal het echtpaar Sevenhans niet kunnen vertrekken.
02/04 16u15  Lessen van een luiaard: 10 tips om beter te leren niksenNa de rage van de flamingo’s en de alpaca’s pronkt nu op T-shirts en gadgets vaak een luiaard. En dat is niet zomaar een beestje, als je de nieuwe zelfhulpboeken mag geloven. De mantra van het dier is: doe langzaamaan. Tien tips om – ook in coronatijden – beter te leren niksen.
02/04 16u15  Hoe sterk is de eenzame voetballer? Buitenlanders in Pro League zien af zonder familie in de buurtAlsof een lockdown al niet erg genoeg is. Sommige buitenlandse voetballers in België konden tijdelijk terugkeren naar hun thuisland, maar anderen zitten momenteel duizenden kilometers verwijderd van hun familie. Eenzaamheid troef. Hoe gaan ze daarmee om?
02/04 16u15  Mechelse tiener aangehouden voor opzettelijk spuwen en hoesten richting politieDe onderzoeksrechter in Mechelen heeft vandaag een 19-jarige man uit Mechelen aangehouden, omdat hij woensdag tijdens een politietussenkomst naar de politiediensten had gespuwd en gehoest.
02/04 16u15  Word tekentalent dankzij DisneyZoek je nog een low key hobby voor in deze tijden vol... tijd? Met een potlood, gom, slijper en papier heb je genoeg om te leren tekenen met Disney. Via het YouTubekanaal toont de animatiestudio gratis hoe je bekende personages verwezenlijkt.
02/04 16u15  Oud-schepen Wiske Mandelings overledenIn het lokale woonzorgcentrum Alfons Smet Residenties is begin deze week de Desselse oud-schepen en oud-OCMW-voorzitter Wiske Mandelings overleden. Ze werd 88 jaar oud.
02/04 15u15  Brandweer bevrijdt trucker uit cabine na kop-staartaanrijdingOp de Steenweg op Diest in Turnhout, pal op de brug van de E34, gebeurde om 14.10u een kop-staartaanrijding tussen twee vrachtwagens. De bestuurder die achteraan op een andere truck inreed, zat even gekneld in zijn cabine. De brandweer moest hem uit zijn benarde positie bevrijden door de deur open te breken. De man is ter controle naar het ziekenhuis gebracht. Het ongeval gebeurde in de richting van Turnhout.
02/04 15u15  Rode lantaarn Brescia wil Serie A niet meer hervattenMassimo Cellino, voorzitter van rode lantaarn Brescia, kant zich tegen een hervatting van de Serie A in juni. Dat heeft hij donderdag verklaard in de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport.
02/04 15u15  COLUMN. #Sfeersponsfons pakt ons barbecueplezier af!Sinds de intrede van groepsgesprekken via Whatsapp dragen groepen vrienden een vaste naam. Bij onze groep, bestaande uit een bende millennials binnen en net buiten de Ring, werd dat redelijk willekeurig ‘den Bourgeoisie’. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, zijn we gewoon een paar twintigers en dertigers die werken om hun paar vierkante meter woonruimte in Antwerpen te betalen.
02/04 15u15  Tom De Sutter stopt met voetballenTom De Sutter, voormalig spits van Anderlecht en Club Brugge, zet enkele maanden voor zijn 35ste verjaardag een punt achter zijn carrière. Afgelopen seizoen was De Sutter nog actief bij FC Knokke, waarmee hij kampioen werd in tweede amateurklasse. De ex-Rode Duivel heeft zijn contract laten ontbinden.
02/04 15u15  Zwanger of net bevallen tijdens de coronacrisis? Deze website helpt je er doorWie (hoog)zwanger is, of net bevallen, had zich deze periode wellicht heel anders voorgesteld. Met een beetje minder zorgen en een beetje meer hulp, bijvoorbeeld. Speciaal voor deze vrouwen stampten journaliste Rien de Mey, vroedvrouw Elke Notebaert en grafisch vormgeefster Sanne Ruelens op amper vijf dagen de website ‘hetiseenfase.be’ uit de grond, om informatie te geven en gerust te stellen.
02/04 15u15  Veertig maanden geëist: moeder probeert 15-jarige dochter neer te stekenEen vrouw uit Mechelen riskeert veertig maanden cel voor de poging tot doodslag van haar dochter van 15. Ze probeerde met een groot broodmes uit te halen, maar het jongere broertje kon dat nipt voorkomen. De advocate van de vrouw benadrukte dat haar cliënte nooit de intentie heeft gehad om haar eigen kind te vermoorden.
02/04 15u15  TREND. Tuinmeubels in bamboe, zeemzoete pastelkleurtjes en stoer zwartHaal je tuinmeubilair maar vanonder het stof, want de zon laat zich opnieuw zien en de temperaturen stijgen zienderogen. Wil je jouw terras toch graag een update geven, dan zijn tuinmeubels in natuurlijke materialen, zwart of pastelkleurtjes de grote favoriet. Op naar de webshop.
02/04 15u15  Tottenham-ster Son Heung-min zal in april zijn dienstplicht vervullen in Zuid-KoreaDe Zuid-Koreaanse aanvaller van Tottenham Son Heung-min, die eind maart de toestemming kreeg van zijn club om terug te keren naar zijn land, zal deze maand zijn dienstplicht vervullen. Hij zal vanaf 20 april op het eiland Jeju deelnemen aan een trainingskamp bij de marine. Dat melden Zuid-Koreaanse media donderdag.
02/04 15u15  Studente stuurt kleuters op ‘Bere-Leuke Wandeling’Studente Charlotte Haeckx (22) uit Walem (Mechelen) heeft een spel bedacht waarbij kleuters en jonge kinderen op zoek kunnen gaan naar verhalen en opdrachten in de straat. Zo blijven ze ook tijdens de coronacrisis bezig. Het concept leunt aan bij de berenjacht, waarbij mensen een knuffelbeer voor hun raam plaatsen.
02/04 15u15  Ann Wauters is besmet met het coronavirus: “Ik dacht dat ik een sterk lichaam had”Ann Wauters (39) heeft vorige week positief getest op het coronavirus. Dat heeft de Belgian Cat zelf bekendgemaakt. “Ik dacht dat ik een sterk lichaam had, maar het virus had me toch flink te pakken,” communiceerde ze op Instagram.
02/04 15u15  Wassen zonder wasmachine in coronatijden: een handleidingZit je thuis zonder wasmachine? Dat is geen excuus om je vuile was te laten slingeren of gewoon te blijven dragen, want ook zonder trip naar het wassalon kun je thuiszitten in propere kleren. Liesbeth Verboven van Het Poetsbureau geeft tips om kledingstukken met de hand te wassen in je bad, douche, de afwasbak of zelfs een emmer.
02/04 14u15  De mondmaskermalaise van Maggie: hoe coronacrisis De Block populair maakte, maar dat snel weer veranderde‘Minister Maggie De Block (Open Vld) geverbaliseerd omdat ze een lockdownparty organiseerde. Het was een gemaskerd bal.’ Het opvallende bericht, gisteren op de site van La Dernière Heure, was een aprilgrap, maar wel eentje met een bittere ondertoon. Want de coronacrisis leek De Block opnieuw populair te maken, maar na wat missers, openlijke woordenwisselingen en politieke druk, lijkt dat nu helemaal anders uit te pakken.
02/04 14u15  Je kan niet meer naar de kerk, maar de kerk komt naar u: priester zet preken onlineNaar de kerk gaan zit er niet in momenteel. Vanuit de kathedraal in Antwerpen kan je dagelijks wel online een viering volgen. Maar ook dorspriesters laten zich niet onbetuigd. Zo wil priester Bart Goossens die actief is in Malle, Zoersel en Schoten ook in contact blijven met zijn parochianen via YouTube.
02/04 14u15  CD&V Zoersel vraagt steun voor verenigingen: “Sportclubs verliezen óók duizenden euro’s”CD&V Zoersel roept het schepencollege op om ook extra steunmaatregelen te voorzien voor verenigingen en sportclubs. “Het verlies door het wegvallen van de inkomsten van competitiewedstrijden, zonder een eventuele eindronde, loopt in de vele duizenden euro’s. Als er straks ook geen jeugdtornooien kunnen ingericht worden, verhoogt dat bedrag nog eens”, zegt Paul Van Wesenbeeck, gemeenteraadslid voor CD&V en voorzitter van KFC Halle.
02/04 14u15  Werken in tijden van corona: winkel Speculaasje Heyns is alleen vier dagen voor Pasen openBij speculaasproducent Heyns in Herentals hebben ze het zekere voor het onzekere genomen. “Onze winkel is klein en we zijn uit voorzorg gesloten”, zeggen Monique (58) en haar man Staf (67). “Was deze crisis in november en december geweest, dan was dat voor ons een kleine ramp.”
02/04 14u15  ‘Op restaurant gaan’ maar dan bij u thuisDe maaltijden aan huis zijn natuurlijk bijzonder in trek in deze tijden waarin we in ons kot moeten blijven. Maar dat is natuurlijk niet altijd haute cuisine. Enkele restaurateurs gaan nu samen werken om hun restaurant eigenlijk naar u thuis te brengen. De Best of Antwerp take away heet het.
02/04 14u15  Dopingcontroles kunnen niet meer uitgevoerd worden door coronacrisisVanwege de pandemie van het coronavirus wordt het antidopingprogramma van de Athletics Integrity Unit (AIU) op korte termijn zwaar verstoord, zo maakte de organisatie bekend in een persbericht. In de huidige omstandigheden is het voor de AIU immers niet mogelijk om alle dopingtesten uit te voeren.
02/04 14u15  KV Oostende klaagt Marc Coucke aan voor licentiecommissieHet financieel geplaagde KV Oostende heeft woensdagavond tijdens een anderhalf uur durende videoconferentie met de licentiecommissie haar licentiedossier verdedigd. De club verzocht de commissie met aandrang “om zich uit te spreken over de verbondenheid van (Anderlecht-voorzitter) Marc Coucke met KV Oostende”, zo maakte KVO donderdag bekend.
02/04 14u15  Delicatessenzaak Harvey & Hayes schenkt elke dag kaasschotels weg aan coronahelden en -slachtoffersAlhoewel Harvey & Hayes tijdens de coronacrisis mag openblijven, besliste zaakvoerder Daniël Kerkhofs om zijn delicatessenwinkel op de Grote Markt in Lier tóch te sluiten. “Het sop was de kool niet waard.” Terwijl hij ernstig vreest dat zijn zaak deze lastige periode niet overleeft, maakt hij nu dagelijks iemand gelukkig met een gratis kaasschotel.
02/04 14u15  In slechts twee landen zijn er meer coronadoden per inwoner dan in België: wat zegt dat cijfer?Het coronavirus maakte tot gisteren 828 dodelijke slachtoffers in België. Er zijn slechts acht landen waar er al meer doden geteld zijn. Italië is met 13.155 doden het zwaarst getroffen land. Als we het aantal covid-19-doden per inwoner bekijken, zijn in ons land al 71 doden per miljoen inwoners gevallen. Van alle landen ter wereld ligt dat cijfer alleen in Italië (218) en Spanje (194) hoger. Is dat laatste cijfer, het aantal doden per inwoner, niet de eerlijkste vergelijking?
02/04 14u15  Danslerares laat bejaarden in dienstencentrum twisten op het balkonLynn Leloup - Borgerhoutse en lesgeefster van dansstudio Moves Borgerhout- ging woensdag twisten voor de balkon van dienstencentrum Den Drossaert. De bewoners gaan er helemaal in op in tijden van lockdown in hun appartementje. Ook vandaag werd er om 10 uur gedanst.
02/04 14u15  Jeugdwerkers KRAS bezorgen kansarme jongeren spelpakketten voor de paasvakantieMet de paasvakantie voor de deur denken de jeugdwerkers van KRAS in Borgerhout ook aan de kansarme kinderen. Samen gaan spelen op pleintjes mag en lukt niet. Daarom maakten de jeugdwerkers nu 600 pakketten, met knutseldozen voor de kinderen. Zodat die zich niet zullen vervelen de komende weken.
02/04 14u15  Pro League wil streep trekken onder competitieAls het van de Pro League afhangt, zal er na 29 speeldagen een streep getrokken worden onder de Jupiler Pro League. Tot die conclusie kwam de raad van bestuur donderdag.
02/04 13u15  Scholen organiseren e-infodagen op hun websiteDoor de coronacrisis houden drie secundaire scholen van de KITOS-groep in Mechelen en Sint-Katelijne-Waver e-infodagen als alternatief.
02/04 13u15  Pro League wil streep trekken onder competitie: Beerschot zou promoveren en wel nog bekerfinaleAls het van de Pro League afhangt, zal er na 29 speeldagen een streep getrokken worden onder de Jupiler Pro League. Tot die conclusie kwam de raad van bestuur donderdag. Als de aanbeveling door de algemene vergadering bevestigd wordt, mag Club Brugge zich kampioen noemen en bestaat 1A volgend seizoen uit 18 ploegen - inclusief OH Leuven en Beerschot.
02/04 13u15  Thrillertip van de dag: ‘Moord op de tennisbaan’Het verplichte binnenzitten heeft ook zijn goede kanten. Het geeft de kans om nog eens wat klassiekers van onder het stof te halen. Geert D’Hulster heeft elke dag een uitmuntend misdaadverhaal in de aanbieding.
02/04 13u15  GETEST. Negen coronaproof gezelschapsspelletjes om te spelenOok grote en kleine reisplannen moeten we voorlopig opbergen – met dank aan dat vermaledijde virus. Maar ook binnen uw vier murenvalt genoeg te beleven. Dus even geen reportages vanop stranden, eilanden of bergen, maar wel een berg gezelschapsspelletjes om de tijd te verdrijven. En niet gewoon Monopoly of Scrabble, wel deze zorgvuldig uitgekiende selectie uit onze schuilkelder.
02/04 13u15  Ronde van Vlaanderen gaat virtueel door en zo zal het eruitzienDe Ronde van Vlaanderen krijgt zondag voor het eerst een virtuele editie. Dertien profrenners, onder wie Remco Evenepoel, Wout van Aert en Greg Van Avermaet, zullen thuis op de rollen de laatste 32 kilometer van ‘Vlaanderens Mooiste’ tegen elkaar rijden. DeRonde2020 is vanaf 15u30 te zien op Eén. Medio maart werd de 104e editie van de klassieker uitgesteld vanwege de overheidsmaatregelen om het coronavirus te bestrijden. Er wordt nog gezocht naar een nieuwe datum.
02/04 12u15  Auto brandt uit in Deurne, geen kwaad opzet in het spelEen auto is donderdag uitgebrand in de Plankenbergstraat in Deurne. Er is geen kwaad opzet in het spel. Een kindje van drie ademde mogelijk wel te veel rook in en werd ter plaatse verzorgd in de ambulance.
02/04 12u15  Kettingbotsing met bus van De Lijn en drie voertuigen in Sint-LenaartsDonderdagmorgen gebeurde er in Sint-Lenaarts een kettingbotsing. Daarbij zijn 3 personenwagens en een lijnbus in aanrijding gekomen. Er vielen geen gewonden, er is enkel sprake van stoffelijke schade.
02/04 12u15  Erik uit Retie is ‘held van nu’: “Zonder vrachtwagenchauffeurs draait het land niet”De Vlaamse Stichting Verkeerskunde heeft vandaag een affichecampagne gelanceerd om alle ‘helden van nu’ te bedanken voor hun inzet om het land draaiende te houden. Naast, onder meer, een vuilnisophaler en een vroedvrouw kunt u ook vrachtwagenchauffeur Erik Leysen (49) uit Retie herkennen op grote aanplakborden. “Ik zou mezelf geen held noemen, maar onze sector in z’n geheel verdient wel een pluim.”
02/04 12u15  Hoe geluk en drama een F1-serie op Netflix populair maakteIn een gesprek met de officiële website van de Formule 1 gunt de producent van de populaire Netflix-reeks ‘Drive To Survive’ ons een blik achter de schermen.
02/04 12u15  Zeventiger stampt mes uit handen van indringer tijdens home invasion: minderjarige opgepaktEen ouder koppel uit Berlaar stond woensdagavond plots oog in oog met drie indringers die gewapend waren met een mes. De 70-jarige bewoner kon zich echter verzetten en het mes weg stampen, waarna de drie indringers het hazenpad kozen. Eén minderjarige verdachte kon al worden gearresteerd.
02/04 12u15  Soap Antwerps afval gaat verder: Isvag eist inzage in voorstellen andere bedrijvenDe intercommunale Isvag, beheerder van de verbrandingsoven in Wilrijk, eist inzage in de volledige marktbevraging over de alternatieven rond verwerking van het Antwerps afval. “Alleen als we alle informatie hebben, kunnen we ons ook verdedigen”, klinkt het. De stad Antwerpen organiseerde die bevraging om te weten of er alternatieven zijn voor de nieuwe installatie, die Isvag op haar site wil bouwen.
02/04 12u15  Zlatan Ibrahimovic verveelt zich niet in coronacrisis: “Ik hou ervan thuis te zijn”Zlatan Ibrahimovic heeft begrip voor de aanpak van de Italiaanse autoriteiten in de strijd tegen het coronavirus. “Het is tragisch dat de voetbaldivisies geschorst werden. Maar we moeten het systeem respecteren en geduld hebben”, verklaart de Zweedse vedette van AC Milan in een interview met de Zweedse krant Svenska Dagbladet.
02/04 12u15  Licentie ASV Geel geweigerd, faillissement lijkt onafwendbaarHet doek over ASV Geel lijkt dan toch te vallen. Enkele maanden leek het noodscenario van een faillissement nog even te kunnen worden vermeden, maar nu de voetbalbond de licentieaanvraag van blauw-wit naar de prullenbak verwees, lijkt het verhaal op De Leunen ten einde. Of komt er toch nog een mirakel?
02/04 12u15  Ronde van Vlaanderen gaat toch door… vanuit ons kot: Evenepoel, Van Aert, Van Avermaet en co. rijden finale op rollen tegen elkaarDe Ronde van Vlaanderen krijgt zondag voor het eerst een virtuele editie. Dertien profrenners, onder wie Remco Evenepoel, Wout van Aert en Greg Van Avermaet, zullen thuis op de rollen de laatste 32 kilometer van ‘Vlaanderens Mooiste’ tegen elkaar rijden. DeRonde2020 is vanaf 15u30 te zien op Eén. Medio maart werd de 104e editie van de klassieker uitgesteld vanwege de overheidsmaatregelen om het coronavirus te bestrijden. Er wordt nog gezocht naar een nieuwe datum.
02/04 12u15  Man zet gaskraan open om woning op te blazen, drie jaar cel met uitstelEen 50-jarige man uit Niel is veroordeeld tot drie jaar cel met uitstel. Hij draaide in oktober de gasleiding in zijn woning open om de boel te laten ontploffen.
02/04 12u15  Amerikaans voetbal MLS heeft nu ook eerste coronagevalIn de Major League Soccer heeft voor het eerst een speler positief getest op het coronavirus. Hij verdedigt de kleuren van Philadelphia Union, zo heeft de club woensdag gemeld.
02/04 11u15  Winkelier die vervallen handgels verkocht op de vlucht voor politieEen van de winkeliers uit de Reinaert Galerij die vervalste en vervallen hangels verkocht, is op de vlucht voor de politie. Zijn kompaan werd aangehouden. Het parket roept de 2.000 kopers van de flesje op om de zeep, die niet werkt, niet te gebruiken.
02/04 11u15  Het land in de ban van corona … maar in AZ Lokeren (voorlopig) nog geen patiëntenHet Algemeen Ziekenhuis in Lokeren heeft tot op vandaag nog geen corona-patiënten opgenomen. Ook in andere Lokerse woonzorgcentra en verzorgingsinstellingen blijft het virus op één uitzondering na voorlopig weg. Toch is AZ Lokeren klaar om in te springen. “We hebben alvast onze volledige vierde verdieping vrijgemaakt”, vertelt hoofdgeneesheer Dirk Van Winckel.
02/04 11u15  UCI moet volop puzzelen voor wielerkalender: Tour in juli, Giro in oktober?Nu duidelijk is dat er tot 1 juni geen enkele UCI-koers wordt gereden, komt ook de Tour – die normaal start op 27 juni – in nauwe schoentjes. Tour-baas Christian Prudhomme zei gisteren dat “de voorziene datum nog altijd behouden blijft, maar andere mogelijkheden onderzocht worden”.
02/04 11u15  Overvalster die zelf gewond raakte krijgt 18 maanden cel met uitstelEen 41-jarige vrouw is veroordeeld tot achttien maanden cel met uitstel. Ze probeerde in april 2019 een winkel te overvallen op de Stenenbrug in Borgerhout. De overvalster raakte daarbij zelf zwaargewond.
02/04 11u15  Uitbater Bemdkaffee levert survivalkit aan huis: zes Belgische bieren in doosOmdat zijn klanten tijdelijk niet naar het café kunnen komen, gaat uitbater Jan Segers (48) van het Bemdkaffee in Arendonk dan maar zelf naar zijn stamgasten. Met BK@home levert de cafébaas ‘overlevingspakketten’ aan huis: veilig verpakte survivalkits om het weekend door te komen, met daarin een wisselende selectie van zes Belgische bieren.
02/04 11u15  Politie bewaakt grens op E19 vanuit oude tent: “We lijken wel re-enactors van WO II”“Het zijn niet de scouts die op kamp zijn, maar de politie”. Meerdere chauffeurs die de Belgisch-Nederlandse grens oversteken via de E19 in Meer (Hoogstraten), krabben zich even in het haar bij de aanblik. “We hebben inderdaad een oude scoutstent en wat aftandse stuks tuinmeubilair gekregen dat moet dienen als “douanekantoor”, klinkt het bij de misnoegde agenten die er heel de dag en nacht de wacht optrekken.
02/04 11u15  Tom Dice en Kato Callebaut: muzikaal duo, liefdeskoppel en revelatie van ‘Liefde voor Muziek’Het nieuwe seizoen van Liefde voor Muziek is nog maar één aflevering ver, maar noem The Starlings nu al gerust dé revelatie van het VTM-programma. Tom Dice (30) en Kato Callebaut (28) vormen sinds 2018 een muzikaal duo én een koppel. Met hun Little Submarine betoverden ze maandag artiesten en kijkers. “Een carrière zoals Nicole en Hugo? Dat zou schoon zijn.”
02/04 11u15  Volledige PO1, aangepaste PO2: zo wil de Pro League de competitie afwerkenDe Belgische profclubs beslissen vandaag of er na 30 juni nog kan worden gevoetbald. De UEFA staat toe dat het seizoen uitzonderlijk tot begin augustus duurt, maar het is weinig waarschijnlijk dat de meerderheid van onze clubs na 30 juni nog willen voortdoen.
02/04 11u15  Familie kan blinde moeder in ziekenhuis niet bezoeken door coronamaatregelen: “Ook nevenschade eist slachtoffers”De vier kinderen van Magda Dockx (77) willen hun moeder bezoeken in het Imeldaziekenhuis in Bonheiden maar dat blijkt door de federale quarantainemaatregelen niet mogelijk. De blinde vrouw is door de quarantaine volgens de familie helemaal gedesoriënteerd en vertoont tekenen van psychologische stress. “Bovendien werd ze wereldvreemd. Het begon bij de quarantainemaatregel,” zegt haar zoon Guido Vaganée, ex-burgemeester van Bonheiden.
02/04 11u15  Kate Moss verkoopt iconische jas voor het goede doelNet als heel wat andere bekende namen uit de modewereld heeft Kate Moss haar medewerking verleend aan een liefdadigheidsorganisatie die geld inzamelt voor de strijd tegen het coronavirus. Het model heeft daarvoor haar geliefde jas met luipaardenprint gedoneerd.
02/04 11u15  Ronde van Vlaanderen gaat toch door… vanuit ons kot: Evenepoel, Van Aert, De Gendt en co. rijden finale op rollen tegen elkaarDe Ronde van Vlaanderen krijgt zondag voor het eerst een virtuele editie. Dertien profrenners zullen thuis op de rollen de laatste 32 kilometer van ‘Vlaanderens Mooiste’ tegen elkaar rijden. Remco Evenepoel, Thomas De Gendt en Wout van Aert behoren tot de deelnemers. DeRonde2020 is vanaf 15u30 te zien op Eén. Medio maart werd de 104e editie van de klassieker uitgesteld vanwege de overheidsmaatregelen om het coronavirus te bestrijden. Er wordt nog gezocht naar een nieuwe datum.
02/04 10u15  Stad verdeelt eerste gratis laptops voor leerlingen en kwetsbare gezinnenDe stad Antwerpen begint vandaag met de verspreiding van duizend laptops bij leerlingen en kwetsbare gezinnen of alleenstaanden. Digipolis, de IT-partner van de stad, maakte de laptops gebruiksklaar. “De leerlingen mogen die houden, ook na de coronacrisis”, zegt schepen voor Digitalisering Claude Marinower (Open Vld). “We moeten ervoor zorgen dat dit geen kansencrisis wordt.”
02/04 10u15  Mondmasker of niet? Virologen zijn het niet (meer) eens over de juiste strategie‘Gewone’ burgers hebben géén mondmasker nodig, het heeft geen zin, alleen voor zorgverleners is het nuttig. Zo werd het ons herhaaldelijk ingepeperd door overheid en experts. Maar nu zegt viroloog Marc Van Ranst dat het in sommige gevallen wél zin kan hebben om een mondmasker te dragen. Intussen maken sommige Europese landen ze zelfs verplicht. Wat moet je nu geloven?
02/04 10u15  DISCUSSIE. Arts waarschuwt voor uitstel van bezoek aan spoed: neem jij hierin risico’s?Mensen met een ernstige aandoening stellen hun bezoek aan de spoeddienst onterecht uit, uit vrees voor het coronavirus. “Dat is voor niets nodig. Bovendien brengen ze zichzelf in een nog groter gevaar”, zegt spoedarts Kevin Vereecken.
02/04 10u15  Zo herstel je een kapotte relatie volgens De Ideale Wereld: “Relaties zijn als boilers...”Tijdens de quarantaine zitten veel koppels op elkaars lip en dreigt hun relatie op de klippen te lopen. Gelukkig is Didier van De Ideale Wereld op Canvas er nog. Vanuit zijn Hobbyhoek weet hij perfect hoe je een relatie moet herstellen... Maar of zijn tips ook echt te aan te raden zijn, dat is een andere zaak.
02/04 10u15  Biografe prins Harry: “Ik herken hem niet meer”Biografe Angela Levin nam geen blad voor de mond in het meest recente nummer van The Tatler. De koninklijke biografe vertelde dat Harry en Meghan, sinds eind maart ontheven van hun koninklijke opdrachten, zich gedragen als verwende tieners.
02/04 10u15  Wandelaar spot eerste bever op Rupeldijk Niel: “In het Broek voelt hij zich helemaal in zijn sas”In het Broek van Niel is er een bever gespot. Het is al van 1826 geleden dat dit knaagdier er nog te zien was.
02/04 09u15  Ronde van Vlaanderen gaat zondag toch door… vanuit ons kot: 13 profrenners rijden finale op rollen tegen elkaarDe Ronde van Vlaanderen krijgt zondag voor het eerst een virtuele editie. Dertien profrenners zullen thuis op de rollen de laatste 32 kilometer van ‘Vlaanderens Mooiste’ tegen elkaar rijden. DeRonde2020 is vanaf 15u30 te zien op Eén. Medio maart werd de 104e editie van de klassieker uitgesteld vanwege de overheidsmaatregelen om het coronavirus te bestrijden. Er wordt nog gezocht naar een nieuwe datum.
02/04 08u15  Grootschalige politiecontroles richting kust tijdens paasvakantieDoor het voorspelde mooie weer voor dit weekend vreest de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé dat de mensen het devies om niet naar de kust te komen in de wind zullen slaan. “Zeker als ik de mails en uitvluchten in mijn mailbox lees. Daarom herhaal ik mijn oproep: blijf thuis, kom niet naar de kust!”
02/04 08u15  Simone Biles: “Heb geweend toen de Olympische Spelen uitgesteld werden”Voor turnster Simone Biles was het uitstellen van de Olympische in Tokio een zware klap. De 23-jarige Amerikaanse, die in 2016 in Rio de Janeiro vier olympische titels pakte, wou er na de Spelen mee ophouden. “Toen ik het nieuws hoorde, moest ik gaan zitten en heb ik toch wel geweend, ja”, verklaarde ze woensdag in een interview met NBC.
02/04 08u15  Zes weken oude baby gestorven aan Covid-19 in Verenigde StatenVreselijk nieuws uit de VS. Vandaag is daar bekend gemaakt dat een zes weken oude baby overleden is aan Covid-19. Het is wellicht het jongste slachtoffertje ter wereld.
02/04 08u15  In de geschiedenis: wat gebeurde er op 2 april?Zolang corona ons leven blijft beheersen, kijken we terug in de geschiedenis, van dag tot dag. Welke gebeurtenis is voor eeuwig verbonden aan die ene dag? Welke bekende stierf op die specifieke datum? Afsluiten doen we dagelijks met een kort krantenstukje uit Gazet van Antwerpen van exact honderd jaar geleden. Hopelijk levert het een boeiende reeks herinneringen op – soms dramatische, even vaak leuke – die onze aandacht even kunnen wegtrekken van… Inderdaad.
02/04 07u15  Tweevoudig F1-kampioen Fernando Alonso doet belangrijke donatie in de strijd met het coronavirusFernando Alonso heeft een serieuze donatie gedaan door via UNICEF beschermende kledij en mondmaskers te schenken.
02/04 07u15  Het is al voorbij, die mooie zomer: aanbieders van logementen zien boekingen verloren gaanDe coronacrisis heeft ook invloed op de geboekte zomervakanties. Hotels en hostels zien de reservaties voor de maanden juni, juli en augustus verdwijnen als sneeuw voor de zon. En veel nieuwe boekingen komen daar vandaag niet bij. Alleen in de vakantiedomeinen zien ze het nog een beetje zitten: “Het hoogtepunt van het jaar willen ze niet snel afgelasten.”
02/04 07u15  Antwerpse arts waarschuwt voor uitstel van bezoek aan spoed: “Onherroepelijke schade bij beroertes en hartinfarcten”Mensen met een ernstige aandoening stellen hun bezoek aan de spoeddienst onterecht uit, uit vrees voor het coronavirus. “Dat is voor niets nodig. Bovendien brengen ze zichzelf in een nog groter gevaar”, zegt spoedarts Kevin Vereecken. Hij zag de eerste gevallen op zijn spoeddienst in het Stuivenbergziekenhuis.
02/04 05u15  Familie van overleden Rachel (12): “Kinderen zijn geen prioritair geval, zei de dokter. Ze stierf in onze woonkamer”“We zijn erg teleurgesteld in het gezondheidssysteem van ons land”, zegt de familie van Rachel, het 12-jarige meisje uit Gent dat overleed aan het coronavirus. Het meisje werd door een huisarts wandelen gestuurd, en ze stierf drie dagen later in de woonkamer thuis toen een ambulance niet opdaagde. “De drempel ligt te hoog. België moet ook jonge mensen beginnen testen op het virus. Alleen zo kunnen kinderen als Rachel gered worden.”
02/04 05u15  Vrees voor tsunami aan faillissementen: “De ravage van de coronacrisis zal enorm zijn”“Economisch en financieel zwaar stormweer”, “een tsunami”, “een orkaan die we het hoofd moeten bieden”… Het doemscenario dat Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) woensdag schetste over onze bedrijven, groot én klein, bezorgde kippenvel: “De ravage zal enorm zijn.” De Belgische modeketen E5 Mode heeft alvast bescherming gevraagd tegen zijn schuldeisers.
02/04 05u15  Van Steve Stevaert tot de Falklandoorlog: Dit gebeurde er op 2 april in de geschiedenisZolang corona ons leven blijft beheersen, kijken we terug in de geschiedenis, van dag tot dag. Welke gebeurtenis is voor eeuwig verbonden aan die ene dag? Welke bekende stierf op die specifieke datum? Afsluiten doen we dagelijks met een kort krantenstukje uit Gazet van Antwerpen van exact honderd jaar geleden. Hopelijk levert het een boeiende reeks herinneringen op – soms dramatische, even vaak leuke – die onze aandacht even kunnen wegtrekken van… Inderdaad.
02/04 05u15  STANDPUNT. Ooit moeten we dit terugbetalenHet regent steunmaatregelen voor de economie. Alle regeringen van dit land halen bazooka’s boven om de bedrijven overeind te houden en de burgers niet in armoede te storten.
02/04 05u15  Nu nog alleen, na de lockdown niet meer: datingsites boomen door coronamaatregelenAls we thuis toch maar met onze duimen zitten te draaien, kunnen we even goed een lief zoeken. Datingapps en -websites zien het aantal actieve gebruikers spectaculair de hoogte ingaan deze tijd. “Als echte ontmoetingen wegvallen, wordt de drempel nog kleiner om online iemand te zoeken”, zegt dr. Lara Hallam van de UAntwerpen.
02/04 05u15  In Zweden zijn scholen en winkels open, en ligt het aantal doden driekwart lagerIn Zweden zijn de scholen en veel winkels en restaurants open. En samenkomsten met maximum vijftig personen zijn nog toegestaan. Toch ligt het aantal coronadoden er bijna driekwart lager dan in België.
02/04 05u15  Renovatie van uw huis loopt maanden vertraging opWie bouwwerken heeft gepland, houdt er best rekening mee dat die werken een maandenlange vertraging kunnen oplopen. Zelfs als de federale regering de beperkingen op de bewegingsvrijheid versoepelt, kan het nog lang duren vooraleer de bouwsector weer volop aan de slag kan gaan.
02/04 05u15  Hoe bestrijden BV’s de coronablues? Luister-, lees- en kijktips van Lien Van de KelderWaar houden acteurs en muzikanten zich mee bezig, nu ze u niet van op allerhande podia kunnen entertainen? Met welke films, series, muziekjes, podcasts en boeken bestrijden zij de coronablues? We geven je kijk-, luister- en leestips van tien BV’s! Vandaag: actrice Lien Van de Kelder (37).
02/04 05u15  Schepen Meeuws: “LEZ alleen is niet genoeg. Er moeten ook minder wagens zijn”Antwerps schepen van Leefmilieu Tom Meeuws (sp.a) blijft geloven in de efficiënte van de lage-emissiezone (LEZ) om de luchtkwaliteit te verbeteren. “Gezondere lucht krijgen we echter niet alleen met de invoering van een LEZ. Naast propere wagens moeten er ook minder wagens zijn”, zegt Meeuws.
02/04 05u15  Het is al voorbije, die mooie zomer: aanbieders van logementen zien boekingen verloren gaanDe coronacrisis heeft ook invloed op de geboekte zomervakanties. Hotels en hostels zien de reservaties voor de maanden juni, juli en augustus verdwijnen als sneeuw voor de zon. En veel nieuwe boekingen komen daar vandaag niet bij. Alleen in de vakantiedomeinen zien ze het nog een beetje zitten: “Het hoogtepunt van het jaar willen ze niet snel afgelasten.”
02/04 05u15  Antwerpse arts waarschuwt voor uitstel van bezoek aan spoed: “Onherroepelijke schade bij patiënten met beroertes en hartinfarcten”Mensen met een ernstige aandoening stellen hun bezoek aan de spoeddienst onterecht uit, uit vrees voor het coronavirus. “Dat is voor niets nodig. Bovendien brengen ze zichzelf in een nog groter gevaar”, zegt spoedarts Kevin Vereecken. Hij zag de eerste gevallen op zijn spoeddienst in het Stuivenbergziekenhuis.
02/04 05u15  Beleidsmakers willen dat Fluvius weer aan de slag gaat op sommige openbare wervenGas- en elektriciteitsnetbeheerder Fluvius is, zoals ook andere nutsbedrijven en aannemers, voorlopig minder actief door de coronacrisis. Het bedrijf is betrokken bij veel openbare werken die momenteel stil liggen. “Ik denk dat het wel mogelijk is om op een veilige afstand te blijven werken. Nu is het moment om werkzaamheden te verrichten die anders verkeershinder veroorzaken”, klinkt het bij lokale beleidsmakers.
02/04 05u15  Stad schenkt duizend laptops aan kwetsbare groepenDe stad Antwerpen schenkt een duizendtal laptops aan leerlingen en kwetsbare gezinnen of alleenstaanden. Vandaag worden de eerste exemplaren verdeeld. “Zo willen we leerachterstand vermijden voor kinderen zonder computer thuis en ook vereenzaming voorkomen”, zegt schepen voor Digitalisering, Claude Marinower (Open Vld).
02/04 05u15  COLUMN. ‘A strong, large and Beautiful City on ye River Scheld’Dankzij corona breng ik momenteel heel wat tijd thuis door. En aangezien er voorlopig minder werk op de plank ligt, zoek ik naarstig naar alternatieven om die tijd al dan niet zinvol door te brengen.
02/04 05u15  Antwerpse zelfstandigen tussen hangen en wurgen, nieuwe steunmaatregel helpt niet iedereenDat we op een economisch rampscenario afstevenen, wordt met de dag duidelijker. We legden ons oor te luisteren bij vijf zelfstandigen die in principe in aanmerking komen voor de nieuwe steunmaatregel van 3.000 euro van de Vlaamse regering. Maar zo simpel is het allemaal niet.
02/04 05u15  Typetje van Bart Peeters leidt tot kledinglijn voor goed doel: “De Itegemse Sloek op T-shirts, dat ontroert mij”Woensdag rolden de eerste T-shirts met de opdruk ‘Itegemse Sloek’ van de persen. Die term dook vorige week voor het eerst op in de ‘Itegemse Coronakroniek’ van Bart Peeters en Hugo Matthysen op Radio 1 en is in de Heistse deelgemeente in korte tijd uitgegroeid tot een begrip. De opbrengst van de T-shirtverkoop gaat naar een goed doel.
02/04 05u15  Schrijver en hoofdpersonage brengen sportmateriaal naar Bosnische jeugd: “Enorme dankbaarheid bij club, spelers én ouders”De Zandhovense Bosniër Samir Zahirovic en auteur Jan D'haese uit Grasheide (Putte) brachten onlangs sportmateriaal naar de U10 van de Bosnische voetbalclub NK Vlasic Turbe. Het idee kreeg vorig jaar vorm nadat D’haese 'De horizon is bereikbaar' had uitgebracht, een boek waarin hij het vluchtverhaal van Zahirovic neerpende. De succesvolle verkoop van het boek was de directe aanleiding voor het initiatief.
02/04 05u15  Opvallend veel vacatures bij Kempense gemeentes: “We kunnen gewoon niet wachten tot na corona”Ruim de helft van de Kempense gemeentes heeft de voorbije dagen één of meerdere vacatures voor personeel bekendgemaakt. Dat heeft niets met corona te maken, maar voor kleinere besturen is de nood hoog.
02/04 05u15  Landloperskoloniën krijgen als eerste Vlaamse site European Heritage LabelTien sites die een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis en cultuur van Europa ontvangen het European Heritage Label. De Koloniën van Weldadigheid, waar Merksplas-Kolonie en Wortel-Kolonie (Hoogstraten) deel van uitmaken, behoren tot de laureaten.
02/04 05u15  Nieuwe CEO voor Janssen Pharmaceutica in volle coronacrisis: “We mogen zeker niet op onze lauweren rusten”Kris Sterkens (56) uit Schoten heeft woensdag de fakkel van Stef Heylen overgenomen als nieuwe CEO van Janssen Pharmaceutica met hoofdzetel in Beerse. De overdracht gebeurde in volle coronacrisis. “Ik had het me wel anders voorgesteld, maar ik zit in een bevoorrechte positie om deze crisis mee aan te pakken”, zegt Kris Sterkens.
01/04 23u15  Beerschot ontvangt positief advies over licentieOp het Kiel verwachten ze eerstdaags hun licentie voor volgend seizoen. Beerschot kreeg woensdag namelijk een positief advies van de licentiemanager, nadat het in eerste instantie nog enkele ontbrekende documenten heeft moeten toevoegen aan het licentiedossier.
01/04 23u15  De ouders van Bjorg Lambrecht, die 23 jaar zou geworden zijn: “Elke dag naar zijn graf, en we staan daar nooit alleen”Ze zouden donderdagavond gastronomisch uit eten gaan: Kurt (50), Anje (50), dochter Britt (20) en zoon Bjorg, om de drieëntwintigste verjaardag van die laatste te vieren. Het gaat niet door. De restaurants zijn gesloten en Bjorg Lambrecht is er niet meer. Op 5 augustus vorig jaar verloor de wielersport een toptalent tijdens de Ronde van Polen. Lotto-Soudal verloor zijn guitige glimlach, Knesselare zijn chouchou en zijn ouders hun enige zoon. “We zijn ons geloof in het christendom helemaal kwijt. De manier waarop Bjorg is overleden... dan kan je toch moeilijk geloven dat er iets is.”
01/04 21u15  Dr. Martens: een ‘comfortabele schoen voor oudere vrouwen’ maar na 60 jaar hipper dan ooitEigenlijk waren ze bedoeld als comfortabele schoenen voor oudere vrouwen, maar ondertussen draagt heel de wereld ze. De zwarte ‘legerbottines’ met gele stiksels van Dr. Martens zijn uitgegroeid tot een icoon in de modewereld. En dat voor een schoen die al haar zestigste verjaardag viert.
01/04 21u15  Antwerpse politie toont zich opnieuw op indrukwekkende wijze solidair met zorgverlenersOpnieuw een indrukwekkend eerbetoon: tientallen politiemensen hebben woensdagavond halt gehouden voor het Jan Palfijnziekenhuis in Merksem om te applaudisseren voor het medisch personeel dat zich inzet in de strijd tegen het coronavirus.
01/04 21u15  Kempense schaapherders hebben geen schrik van de nieuwe wolfEr zwerft minstens één wolf rond in de Antwerpse Kempen, maar volgens verschillende schaapherders is dat geen reden voor paniek. Ondertussen heeft de wolf die dinsdagmorgen in Herentals was gespot het Albertkanaal overgestoken.
01/04 21u15  Vier mannen opgepakt met 700 kilogram cocaïneIn een loods in Deurne zijn maandagavond vier mannen opgepakt met een lading cocaïne van meer dan 700 kilogram. Vorige week werden op een containerterminal ook al twee vermoedelijke drugsuithalers opgepakt.
01/04 20u15  Na hart- en heupoperatie overwint 87-jarige Jeaninne ook corona: “Ik ga een grote kaars branden voor de verpleegsters”Jeaninne De Guise (87) uit Mechelen is woensdag ontslagen uit het ziekenhuis, precies tien dagen nadat ze er op de spoed positief had getest op het coronavirus. De kranige dame herstelt verder bij een van haar dochters, heel dankbaar om de goede zorgen die ze kreeg. “Iedereen was zo lief in het ziekenhuis”, zegt ze. “Die corona doet mij echt aan de oorlog denken.”
01/04 20u15  Ziekenhuisgroep dient klacht in wegens “wansmakelijke aprilgrap”GZA Ziekenhuizen, de groep waartoe de ziekenhuizen Sint-Augustinus, SInt-Vincentius en Sint-Jozef behoren, heeft een klacht tegen onbekenden ingediend naar aanleiding van een brief over Covid-19 die in omloop is en waarin het logo van GZA gebruikt wordt. “Een wansmakelijke aprilgrap”, meent de groep.
01/04 20u15  Uitzonderlijk: berggeit in Kalmthout werpt 5 jongenMamageit Leylah gaf woendagochtend in Nieuwmoer bij Kalmthout het leven aan vijf berggeiten. De kroost bestaat uit drie bokjes en twee geitjes en ze stellen het allemaal prima. En dat is toch wel bijzonder, want meestal werpt een berggeit maar 1 of 2 lammetjes. Het was dan ook even schrikken voor geitenhouder Natasja toen ze ’s ochtends de stal binnenkwam.
01/04 20u15  Opties gelicht: Mboko en Vorogovskiy blijven bij BeerschotBeerschot heeft de optie in de contracten van Ayrton Mboko (22) en Yan Vorogovskiy (23) gelicht. Beide vleugelbacks hadden nog een contract tot 30 juni 2020 bij Beerschot, maar zijn nu dus zeker van een verlengd verblijf op het Kiel.
01/04 20u15  Snoepwinkeltje opent in Hove in volle coronatijdTerwijl veel winkeliers verplicht de deuren moeten sluiten, zijn er ook mensen die nu een winkel opstarten. Anne bijvoorbeeld heeft deze week een snoepwinkel geopend in het centrum van Hove en heeft geen schrik dat corona haar opstart in de weg zal staan.
01/04 20u15  Ongezien: onbekenden stortten steenpuin op parking FC NijlenDoor de coronacrisis zijn de recyclageparken al een tijdje dicht en dat leidt blijkbaar tot creatieve oplossingen. Op de parking van het voetbalveld van Nijlen hebben onbekenden een vrachtwagen vol steenpuin gestort.
01/04 19u15  Vergeet het puzzelen, deze Brechtse jongens laten iedereen dominoënZowat vier maanden geleden begonnen Toon (8) en Wannes (11) Loncke uit Brecht met Don Domino, een webshop met dominosteentjes. “De laatste week hebben we dag na dag ons record verbroken. We verkopen nu zo’n 5.000 steentjes per dag”, merken ze op. Domino is goed voor uren spelplezier. Ideaal voor deze barre coronatijden.
01/04 19u15  Sociale kruidenier deelt voedingsbonnen supermarkten uit aan de klantenGezinnen die het niet breed hebben kunnen in Schoten al enkele jaren terecht bij Appel & Ei, een sociale kruidenier waar de gezinnen aan een voordelig tarief inkopen konden doen. Door het coronavirus is Appel & Ei nu gesloten, maar dat houdt de vrijwilligers niet tegen om hun goede werk verder te zetten.
01/04 19u15  Restaurant is al meer dan jaar gesloten, maar ’t Heike maakt nu weer klassiekers om mee te nemenIn de keuken van Resto ’t Heike op de Bredaseweg in Minderhout (Hoogstraten) wordt weer eten gemaakt. Wilma Adams sloot in december 2018 de deuren van het restaurant, maar wil in dit coronatijdperk iedereen laten genieten van haar culinaire specialiteiten.
01/04 19u15  Voor het eerst in de geschiedenis: gemeenteraad vergadert in feestzaalDe maandelijkse gemeenteraad is een week later dan gewoonlijk gehouden en ging voor ’t eerst in haar geschiedenis door in de gemeentelijke feestzaal: iedereen op veilige afstand van elkaar.
01/04 19u15  Smakelijkeloze aprilgrap stuurt mensen naar spoeddienst met vervalste briefHet zijn drukke tijden in de ziekenhuizen. Het is dan ook schrijnend dat de GZA ziekenhuizen zich nu moeten bezighouden met een flauwe grappenmaker die in naam van het ziekenhuis valse brieven rondstuurt.
01/04 19u15  Brenda en Ronald brengen muziek voor Vesalius-bewonersDe bewoners van het Dienstencentrum Vesalius kregen woensdagnamiddag een mini-concertje voorgeschoteld door Brenda en Ronald. Het duo zong een reeks meezingers van op een veilige afstand. De bewoners konden het optreden alvast smaken. Ook de familieleden van de bewoners van Vesalius reageerden bijzonder enthousiast. Na de bewoners van Vesalius werd alles nog eens overgedaan voor de bewoners van de huisjes van De Voorkempen.
01/04 19u15  Parkings groendomeinen gesloten, provincie Antwerpen vraagt om niet langer dan twee uur te komen wandelenAlle parkings in de provinciale groendomeinen zijn gesloten. Die beslissing moet mensen ontmoedigen om met hun wagen naar de parken af te zakken. De provincie vraagt ook om tijdens het weekend niet langer dan twee uur te komen wandelen in het Rivierenhof.
01/04 18u15  Focus bij Kind en Gezin ligt op vaccinaties: “Anders zitten we met ander virus”Het consultatiebureau van Kind en Gezin in Mechelen is woensdag opnieuw opgestart. Het is tijdelijk wel elders gehuisvest en de focus ligt op geplande en in te halen vaccinaties.
01/04 18u15  Werken in tijden van corona: “We behoren zelf tot de risicogroep, maar we brengen bestellingen aan huis”Slager Jean Van Nuffel (71) en zijn vrouw Mariette (69) voelen de coronacrisis in hun portemonnee. “De verkoop is met de helft gedaald. We behoren zelf tot de risicogroep, maar staan klaar om onze klanten te helpen”, zegt Jean. “Zijn wij nu helden? Ach neen, ik vind dat allemaal dikken truut.”
01/04 18u15  Gemeente checkt welzijn van 1.000 zeventigplussersMedewerkers van de gemeente Lille bellen vanaf donderdag naar alle alleenstaande zeventig-plussers uit de hele gemeente om te informeren hoe ze het stellen tijdens deze coronacrisis.
01/04 18u15  Officieel: ook Wimbledon wordt afgelast door coronavirusHet tennisseizoen 2020 is weer een monument armer. Na Roland Garros en de Olympische Spelen is nu ook Wimbledon officieel afgelast. Dat liet de organisatie woensdag weten. De grand slam stond gepland van 29 juni tot 12 juli. Het is de eerste keer sinds WO II dat het toernooi op het heilige gras niet kan doorgaan.
01/04 17u15  Officieel: ook Wimbledon wordt afgelastHet tennisseizoen 2020 is weer een monument armer. Na Roland Garros en de Olympische Spelen is nu ook Wimbledon officieel afgelast. Dat liet de organisatie woensdag weten. De grand slam stond gepland van 29 juni tot 12 juli.
01/04 17u15  Het virtueel museum (4): “Weinig mensen weten dat er in het MAS een werk van Mark Chagall hangt”Marieke Van Bommel laat zich, zoals wel meer mensen in het virtueel museum, inspireren door de actualiteit. “Laten zien wat maatschappelijk relevant is, is voor een museum een belangrijke opdracht. En het zorgt ervoor dat mensen beter begrijpen waarom we sommige tentoonstellingen of objecten tonen”, zegt de directeur van het MAS Marieke van Bommel.
01/04 17u15  Opruimen in de beautykast: “Twijfel niet om fond de teint en mascara weg te gooien”Goed nieuws voor wie de verveling niet wil laten toeslaan in coronatijden: de lente is het ideale moment om weer orde in je beautykast te krijgen. Wat mag weg en hoe herken je blijvers? Parfumdokter en beautyjournaliste Sofie Albrecht van Café Cosmétique geeft tips.
01/04 17u15  Brechtse tieners zetten iedereen aan het ‘dominoën’ in coronatijdenZowat vier maanden geleden startten Toon (8) en Wannes (11) Loncke met Don Domino, een webshop met dominosteentjes. “De laatste week hebben we dag na dag ons record verbroken. We zitten nu al aan 5.000 steentjes per dag”, merken ze op. Domino is goed voor uren spelplezier. Ideaal voor deze barre coronatijden.
01/04 17u15  Zorgbedrijf Antwerpen versoepelt regels serviceflats opnieuw: “We gaan er geen boksmatch van maken”Het Antwerpse Zorgbedrijf kwam gisteren naar buiten met verscherpte regels voor de bewoners van zijn serviceflats. Het verving onder meer de sloten en badges van zijn hoofdingangen zodat bewoners niet meer naar buiten konden. Ook niet voor essentiële verplaatsingen. Die maatregelen schroeft het Zorgbedrijf nu terug nadat het Agentschap Zorg en Gezondheid afgelopen nacht aangepaste richtlijnen lanceerde.
01/04 17u15  Stadsbestuur sanctioneert minderjarige overlastplegers via ‘Nero 2.0’De Mechelse gemeenteraad keurde maandag het plan ‘Nero 2.0’ goed. Op deze manier is het ook mogelijk om minderjarigen vanaf 14 jaar te sanctioneren. De regel maakt gebruik van de GAS-wetgeving. “Maar toch zijn er grote verschillen met de traditionele GAS-boetes voor volwassenen”, aldus de stad.
01/04 17u15  Al meer dan 2.000 mensen kregen in Antwerpen pv voor overtreden coronamaatregelenDe Antwerpse politie heeft sinds het ingaan van de coronamaatregelen al meer dan 2.000 mensen op de bon geslingerd omdat ze zich niet aan de opgelegde regels hielden. In bijna de helft van de gevallen ging het om niet-essentiële verplaatsingen. Ook tegen 56 handelszaken werd opgetreden.
01/04 16u15  ‘We zullen doorgaan’ op fluit en hoorn: “Elke avond meer toehoorders”Lutgart Valckx (55) en Eric Leysen (52) gaven vorige week voor het eerst gehoor aan de oproep van Vlamo, organisatie die amateurmuzikanten in Vlaanderen verenigt, om ‘We zullen doorgaan’ te spelen. Elke avond vatten de fluitiste en hoornspeler post op de stoep voor hun woning aan de Eikenlaan. Dit als eerbetoon aan alle harde werkers, terwijl het hele land binnen blijft.
01/04 16u15  Schilde volgt Knokke en gelast tot en met 30 juni alle evenementen afHet schepencollege van Schilde gelooft duidelijk niet dat het snel weer goed komt met de coronaperikelen en gelast alle evenementen en activiteiten af tot en met 30 juni. Voor Schilde Leeft en de Dorpsdag in ’s-Gravenwezel rest nog een waterkans.
01/04 16u15  Oefenmatchen in Zweden voortaan geheim nadat gokkers amateurclubs overrompelen: “Het was compleet gestoord”De Zweedse amateurclub Eskilstuna FC heeft zijn geplande oefenwedstrijd tegen Näshulta GoIF moeten annuleren nadat gokkers van over de hele wereld de club lastigvielen. De Zweedse voetbalbond heeft de clubs intussen gevraagd niet meer te communiceren over geplande oefenwedstrijden “voor hun eigen veiligheid”.
01/04 16u15  KBVB heeft geen plek meer voor Kris Wagner als bondsprocureur, Facebookposts blijken de druppelDe KBVB heeft op de vergadering van gisteren beslist om met onmiddellijke ingang het mandaat van Bondsprocureur Kris Wagner te beëindigen. Zijn mandaat stond al langer onder druk en de publieke posts op Facebook van Wagner zorgden ervoor dat zijn positie niet langer houdbaar was.
01/04 16u15  Traiteur op ronde voor ‘Feed the nurses’: “Dit is mijn plicht”Traiteur Tom Herbosch wil het verplegend personeel van de drie Wommelgemse woonzorgcentra een hart onder de riem steken door hen maaltijden te bezorgen. Vandaag deed hij dat voor het eerst in Hof Ten Dorpe.
01/04 16u15  Hoe geraakten vijf inbrekers in kluizenzaal terwijl alarmen al dagen afgingen? Zo verliep de tunnelroof in AntwerpenVijf verdachten van een opvallende inbraak in de kluizenzaal van het filiaal van BNP Paribas Fortis op de Belgiëlei zouden normaal vandaag voor de rechtbank verschijnen. Door de maatregelen tegen de verspreiding van het nieuwe coronavirus zal de rechtszaak uitgesteld worden naar een latere datum. Gazet van Antwerpen reconstrueerde de tunnelkraak eerder dit jaar. Uit het onderzoek bleek dat de alarmen van de kluizenzaal al een week afgingen. Drie avonden werden de sensoren zelfs gedeactiveerd.
01/04 16u15  Belgische kledingketen e5 mode vraagt bescherming tegen schuldeisersNadat Hema dinsdag al liet weten bang te zijn dat ze de coronacrisis misschien niet zullen overleven, heeft de Belgische modeketen e5 mode nu bescherming gevraagd tegen schuldeisers. De kledingketen zich met andere woorden in slechte papieren.
01/04 16u15  Vier bewoners woonzorgcentrum in Zandhoven testen positief, maar toestand is stabielVier bewoners van woonzorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw van Troost in Zandhoven zijn positief getest op Covid-19. Ze verblijven allemaal op dezelfde afdeling en hun toestand is stabiel. Er worden nu nog extra beschermings- en hygiënemaatregelen voor de medewerkers en bewoners getroffen.
01/04 16u15  Anonieme politie aan de grens levert meerdere drugsvangsten opSinds de coronacrisis zijn veel grensovergangen tussen België en Nederland afgesloten. De politie controleert wie de grens oversteekt op vaste plaatsen, maar ook met anonieme ploegen. De lokale politie Grens (Essen, Kalmthout, Wuustwezel) kon zo de afgelopen dagen meerdere drugsvangsten doen.
01/04 16u15  Nederlandse restaurants van Jamie Oliver sluiten voorgoed de deurenJamie’s Italian in Rotterdam en Den Haag, een restaurantconcept van tv-chef Jamie Oliver, sluiten per direct en voorgoed de deuren. De coronacrisis werd de twee zaken fataal.
01/04 16u15  Parkings groendomeinen gesloten, provincie vraagt ook om niet langer dan twee uur te komen wandelenAlle parkings in de provinciale groendomeinen zijn gesloten. Die beslissing moet mensen ontmoedigen om met de wagen naar de parken af te zakken. De provincie vraagt ook om in de weekends niet langer dan twee uur te gaan wandelen in het Rivierenhof.
01/04 16u15  Steps van Poppy zijn al opgeborgen, gebruik deelauto’s en -fietsen keldert: “Ook wij focussen nu op thuislevering”We mogen bijna niet meer buiten komen en als we dat toch doen, verplaatsen we ons liefst te voet of met eigen fiets of wagen. Deelplatformen als Poppy, Cambio of Cloudbike zien het aantal bewegingen met hun vervoersmiddelen drastisch verminderen. “Deze situatie mag niet te lang meer duren, zeker niet voor de vele start-ups in onze sector”, klinkt het.
01/04 16u15  Metejoor verwoordt wat iedereen denkt: “Laat het voor de liefde zijn”Wil je iemand verrassen met een tof filmpje? Heb je een boodschap of liedje voor al diegenen die hard werken om de boel draaiende te houden? Heb je een overheerlijk recept voor slow cooking (toch tijd genoeg), een oproep, een spel of een andere fantastische tip om iedereen gezond bezig te houden? Alle leuke filmpjes zijn welkom via Whatsapp op het nummer 03/212.13.60. Je kan alles bekijken op ATV in het programma ‘Zorg Voor Mekaar’ .
01/04 15u15  Witte vlag wappert op Sint-RomboutstorenBovenop de Sint-Romboutstoren in Mechelen wappert sinds woensdag een witte vlag. Ze blijft hangen tot de coronacrisis bedwongen is.
01/04 15u15  Geen verkeer richting Lier in Statiestraat in paasvakantieEen aannemer start op maandag 6 april met afbraakwerken in de Statiestraat in Nijlen. Omdat de woning heel dicht bij de rijbaan ligt en omdat er een noodvoetpad moet komen, is er tijdens de werkzaamheden een rijstrook afgesloten.
01/04 15u15  Drugsverslaafde duwt hoofd ex-vriendin tegen voorruit van autoDe rechter legde N.H. (29) uit Arendonk een celstraf van tien maanden met probatie-uitstel op voor het toebrengen van slagen en verwondingen aan zijn ex-vriendin, het uiten van bedreigingen, de diefstal van haar gsm en het bezit van een keukenmes als verboden wapen.
01/04 15u15  14 maanden cel voor drugshandel op Sunrise FestivalDe rechtbank in Turnhout veroordeelde David G. (44) uit Antwerpen tot een effectieve celstraf van veertien maanden en een boete van 8.000 euro voor drugsbezit en de handel in drugs.
01/04 15u15  Steve Tielens zingt duet met Kayleigh (8): “Ik was compleet uit mijn lood geslagen”Kayleigh Floren uit Wechelderzande (Lille) is amper 8 jaar en schittert al aan de zijde van zanger Steve Tielens in zijn nieuw lied ‘Sterrenkind’. Het jonge zangtalent nam een duet op met de zanger en duikt ook op in de clip. Het nieuwe nummer wil ouders die hun kind verloren, een hart onder de riem steken.
01/04 15u15  “Champions League en Europa League worden in juli en augustus afgewerkt”De Europese clubcompetities Champions League en Europa League worden in juli en augustus afgewerkt, en interlands die voor juni gepland stonden zullen in de herfst worden ingehaald. Dat is één van de belangrijkste maatregelen die de Europese voetbalbond UEFA op zijn videoconferentie met zijn lidstaten van woensdag communiceert, beweert de Duitse openbare omroep ZDF.
01/04 14u15  Metejoor verwoordt wat iederen denkt: “Laat het voor de liefde zijn”Wil je iemand verrassen met een tof filmpje? Heb je een boodschap of liedje voor al diegenen die hard werken om de boel draaiende te houden? Heb je een overheerlijk recept voor slow cooking (toch tijd genoeg), een oproep, een spel of een andere fantastische tip om iedereen gezond bezig te houden? Alle leuke filmpjes zijn welkom via Whatsapp op het nummer 03/212.13.60. Je kan alles bekijken op ATV in het programma ‘Zorg Voor Mekaar’ .
01/04 14u15  Verkeer op E19 aan grensovergang wordt gescheiden om ongevallen tegen te gaanSinds woensdagmorgen is er een nieuwe verkeersregeling van kracht op de E19 aan de grensovergang in Meer (Hoogstraten). Het personenvervoer richting Nederland wordt er gescheiden van het vrachtvervoer, om zo het verkeer veiliger te maken. Dinsdag kwam nog een Nederlandse bestuurder om het leven bij ongeval.
01/04 14u15  Nainggolan en zijn ploegmaats bij Cagliari leveren maand loon inRadja Nainggolan en zijn teamgenoten bij het Italiaanse Cagliari hebben een akkoord bereikt om een maand salaris in te leveren. Het moet de club helpen besparen nu de inkomsten zijn stilgevallen door de coronacrisis.
01/04 14u15  Pleidooi voor videobellen met gevangenenAdvocaten die de gevangenis dezer dagen liever mijden, kunnen hun cliënten die in de cel zitten enkel nog bellen. Advocate Chantal Van den Bosch, die niet meer op gevangenisbezoek gaat om besmetting te voorkomen, pleit er daarom voor om te kunnen videobellen met gevangenen die ze verdedigt. Dat zou hen meer vrijuit moeten kunnen doen spreken, wat volgens haar niet altijd kan via de gewone telefoonlijn.
01/04 14u15  3000 chauffeurs luchthavenvervoer voelen zich vergeten door overheidDe sector van het luchthavenvervoer voelt zich vergeten door de overheid. De sector is ingedeeld bij de taxibedrijven en mag dus blijven rijden. Maar de chauffeurs hebben geen klanten meer want de luchthavens zijn zo goed als dicht en aan een gewone taxistandplaats mogen ze geen klanten oppikken. Zowat 3.000 chauffeurs zitten met de handen in het haar.
01/04 14u15  Premie van 3.000 euro voor wie omzet met 60 procent zag dalenVlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) heeft woensdagmiddag extra maatregelen bekendgemaakt om bedrijven te steunen die draaiende blijven maar nog weinig omzet draaien.
01/04 14u15  Op de zetel bij een topmodel: Doutzen Kroes deelt foto van gezin in quarantaineAls gevolg van de coronacrisis zien we het Nederlandse topmodel Doutzen Kroes voorlopig niet op de catwalk terug. Ook zij heeft zich met haar gezin teruggetrokken in hun huis in Amsterdam. Ze deelde wel enkele intieme beelden van haar familie.
01/04 14u15  Thomas Meunier is momenteel één van de meest gegeerde rechtsachters, maar: “Ik wil graag bij PSG blijven”Thomas Meunier stuurt aan op een verlengd verblijf bij de Franse topclub Paris Saint-Germain, waar zijn contract op 30 juni afloopt. “Als het aan mij ligt, blijf ik bij PSG, al is er op dat vlak momenteel niet al te veel beweging”, vertelde de 28-jarige Rode Duivel dinsdag aan RTBF.
01/04 14u15  Zo glamoureus zag handen wassen er nog nooit uitVeelvuldig handen wassen: het is meer dan ooit iets van deze tijd. De Pakistaanse Sara Shakeel was vroeger tandarts, maar heeft zich nu toegelegd op het maken van surrealistische collages met een hoge dosis glitter. Handen wassen met fonkelende kristallen of een schitterende rol toiletpapier: het geeft hygiëne in tijden van corona een glamoureus kantje.
01/04 13u15  Waterfontein en scheepshoorns in haven als eerbetoon aan zorgsectorOm steun te betuigen aan alle zorgverleners werd vanmiddag in de Vlaamse havens klokslag 12 uur getoeterd door schepen en vrachtwagen. Er verschenen ook een pak witte doeken aan ramen van gebouwen en schepen. Dit na een oproep van het Havenbedrijf, die de hele havengemeenschap opriep om mee te doen, uit solidariteit met het zorgpersoneel, maar ook met het eigen havenpersoneel.
01/04 13u15  Hernan Losada: “Het zou niet eerlijk zijn als andere clubs dan OHL en Beerschot promoveren”Hoe vult Hernan Losada zijn dagen in deze coronatijden? Wat vindt de coach van Beerschot over de verschillende opties die op tafel liggen om het seizoen in 1B te eindigen? En hoe ging nu ook weer het verhaal van topvedette Sergio Agüero en de auto van Losada? Dave Peters nam een uitgebreid video-interview af dat je hieronder ook volledig kan lezen.
01/04 13u15  Lier stelt Ommegang met een jaar uitDe ‘Ommegang … anders’, die vanaf nu elke vijf jaar in het stadscentrum van Lier zou plaatsvinden, gaat dit jaar door de coronacrisis niet door. Het evenement verschuift naar 2021.
01/04 13u15  "Niet ondenkbaar dat grote automerken door coronavirus uit de F1 stappen"Volgens voormalig F1-baas Bernie Ecclestone zal het coronavirus de Formule 1 in de grootste crisis aller tijden doen belanden. Voormalig BMW Motorsport-baas Mario Theissen treedt hem daarin bij in de podcast ‘Starting Grid’ van ‘Motorsport-Total.’
01/04 13u15  Thrillertip van de dag: ‘Een kus voor je sterft’Het verplichte binnenzitten heeft ook zijn goede kanten. Het geeft de kans om nog eens wat klassiekers van onder het stof te halen. Geert D’Hulster heeft elke dag een uitmuntend misdaadverhaal in de aanbieding.
01/04 13u15  Reis geannuleerd door coronavirus? Dan krijg je voucher of terugbetalingAls uw pakketreis geannuleerd wordt, dan moet de reisorganisator u de keuze geven: een voucher of terugbetaling binnen zes maanden. De nieuwe regel moet de reissector van de ondergang redden.
01/04 13u15  Voormalig OCMW-voorzitter Ludo Van den Bossche overledenVoormalig OCMW-voorzitter en gemeenteraadslid in Bornem Ludo Van den Bossche is overleden, hij was 65 jaar. Van den Bossche overleed zaterdag, hij had een zoon en twee kleinkinderen. Door de geldende coronamaatregelen werd in strikte familiekring afscheid genomen. Er komt later nog wel een herdenkingsplechtigheid.
01/04 13u15  Vete tussen Franse spitsen blijft duren, Giroud dient Benzema van antwoord: “Wel eentje die wereldkampioen is”Olivier Giroud heeft met een kwinkslag gereageerd op de denigrerende commentaren van Karim Benzema afgelopen weekend. De spits van Real Madrid had toen verklaard “een Formule 1-bolide niet te kunnen vergelijken met een kartingwagen”.
01/04 13u15  Crisiscentrum: “Niet veilig na twee weken thuisisolatie”De voorbije 24 uur zijn in België 123 mensen overleden aan het coronavirus. Het totale dodental in ons land stijgt daarmee tot 828. Dat hebben de interfederale woordvoerders woensdag bekendgemaakt op de dagelijkse persconferentie. Het Crisiscentrum waarschuwde ook voor de misvatting dat je na twee weken thuisisolatie safe bent.
01/04 12u15  Komiek Steven Goegebeur reserveert duizend tickets voor zorgpersoneel: “Mijn rol als huisvader bevalt me wel”Het coronavirus trok tijdelijk de stekker uit zijn theaterdebuut, maar de immer sympathieke komiek Steven Goegebeur uit Heist-op-den-Berg spendeert zijn tijd ook nuttig in quarantaine. Hij poetst, hij strijkt, hij zorgt voor de kinderen en als het even kan, schrijft hij aan zijn nieuwe show ‘Mankracht’. Duizend tickets liggen volgend theaterseizoen klaar voor mensen uit de zorgsector.
01/04 12u15  "Niet ondenkbaar dat de grote automerken uit de F1 stappen"Volgens voormalig F1-baas Bernie Ecclestone zal het coronavirus de Formule 1 in de grootste crisis aller tijden doen belanden. Voormalig BMW Motorsport-baas Mario Theissen treedt hem daarin bij in de podcast ‘Starting Grid’ van ‘Motorsport-Total.’
01/04 12u15  De gatenplant is hip, maar hoe onderhoud je hem?Bloemenwinkels zijn weer open in deze vreemde coronatijden. Dat is goed nieuws voor wie meer groen in het interieur wil halen om de quarantaine aangenamer te maken. Een van de hipste planten is nog steeds de monstera, ook gatenplant genoemd. Deze tropische klimmer uit de aronskelkfamilie groeit vooral in de regenwouden van zuid-Mexico tot in Panama, maar is ook makkelijk te integreren in je eigen living. Met deze praktische tips van Sofie Vertongen van The Plant Corner in Antwerpen, creëer je de beste levensomstandigheden voor de groene eyecatcher.
01/04 12u15  Lady Gaga in volle coronacrisis in de problemen gebracht door haar vaderTerwijl Lady Gaga zaterdag nietsvermoedend haar 34ste verjaardag vierde, vroeg haar vader Joe Germanotta via een crowdfundingsite om 50.000 dollar (45.000 euro) te doneren om zo het personeel van zijn familierestaurant Joanne Trattoria te kunnen betalen. Dat kwam de popster op heel wat kritiek te staan.
01/04 12u15  Antwerpenaar maakt clip in ‘leeg’ New York: “De stad die nooit slaapt, is veranderd in een slaapstad”Het lijkt een trailer van een snoeiende Hollywood-actiefilm, maar de boodschap die de Antwerpse-Georgische acteur Bond Mgebrishvili (28) verkondigt in het filmpje dat hij op zijn Facebookpagina postte, verkondigt precies de tegenovergestelde boodschap: New Yorkers, blijf in uw kot. Ook de stad die nooit slaapt, is nu stilgevallen.
01/04 12u15  TV-zender verwacht dat Spaanse voetbalcompetitie in juli wordt hervatDe hoogste Spaanse voetbalcompetitie La Liga kan in juli weer worden voortgezet, verwacht de baas van Mediapro, een van de grootste tv-zenders. “Ik verwacht dat het voetbal in juli weer kan beginnen, maar wel zonder publiek. En de clubs moeten eerst een periode krijgen om zich voor te bereiden”, zei Jaume Roures op de Spaanse radio.
01/04 11u15  “Zomer- en Winterspelen in half jaar tijd is speciale situatie”Door het uitstel van de Olympische Spelen van Tokio naar de zomer van 2021, zullen de komende Zomer- en Winterspelen plaatsvinden in een tijdspanne van amper zes maanden. “Het is een speciale situatie”, erkent een woordvoerder van de Winterspelen in Peking.
01/04 11u15  Spaanse tv-zender verwacht dat Spaanse voetbalcompetitie in juli wordt hervatDe hoogste Spaanse voetbalcompetitie La Liga kan in juli weer worden voortgezet, verwacht de baas van Mediapro, een van de grootste tv-zenders. “Ik verwacht dat het voetbal in juli weer kan beginnen, maar wel zonder publiek. En de clubs moeten eerst een periode krijgen om zich voor te bereiden”, zei Jaume Roures op de Spaanse radio.
01/04 11u15  NBA onderhandelt met spelers over inleveren salarisIn de NBA zijn onderhandelingen opgestart over de financiële gevolgen van de coronacrisis voor de spelers. Volgens sportzender ESPN zal elke afgelaste wedstrijd de basketvedetten één procent van hun jaarinkomen kosten.
01/04 11u15  In de geschiedenis: wat gebeurde er op 1 april?Zolang corona ons leven blijft beheersen, kijken we terug in de geschiedenis, van dag tot dag. Welke gebeurtenis is voor eeuwig verbonden aan die ene dag? Welke bekende stierf op die specifieke datum? Afsluiten doen we dagelijks met een kort krantenstukje uit Gazet van Antwerpen van exact honderd jaar geleden. Hopelijk levert het een boeiende reeks herinneringen op – soms dramatische, even vaak leuke – die onze aandacht even kunnen wegtrekken van… Inderdaad.
01/04 11u15  Kan bloedonderzoek van UAntwerpen in kaart brengen hoeveel Belgen echt besmet zijn?Door bloed in te zamelen bij commerciële labs en het verder te analyseren, brengen onderzoekers in kaart hoeveel Belgen al besmet zijn geweest met het nieuwe coronavirus.
01/04 11u15  Bewoonster is op zoek naar knutselwerkjes voor paasboomIn de Varendonksesteenweg in Herselt staat een paasboom met enkele versierde eitjes voor de deur van bewoonster An Bosmans. “Ik zoek zelfgemaakte knutselwerkjes om de boom te versieren”, zegt ze.
01/04 11u15  Wagen in beslag genomen van man die al zes jaar zonder rijbewijs rijdtDe Antwerpse politie heeft dinsdag op bevel van het parket een wagen in beslag genomen. De bestuurder kon geen rijbewijs voorleggen bij een controle. Hij bleek namelijk al sinds 2014 rond te rijden zonder rijbewijs.
01/04 11u15  School maakt 950 gelaatsmaskers voor de zorg: “Fantastisch om solidariteit te zien”Het leerkrachtenteam van Githo Nijlen heeft de voorbije weken 950 gelaatsmaskers gemaakt, die gebruikt kunnen worden bij het verzorgen van patiënten die besmet zijn met het coronavirus.
01/04 11u15  Leidt coronavirus tot meer plaats voor voetgangers op de rijweg? “Alleen wanneer infrastructuur goed is”“Het coronavirus heeft ervoor gezorgd dat het aantal mensen dat zich te voet verplaatst flink is toegenomen. In sommige buitenlandse steden is zelfs een deel van de rijweg vrijgemaakt voor voetgangers. Dat is logisch, want een gemiddeld voetpad is amper anderhalve meter breed en onmogelijk om de voorgeschreven afstand om besmetting te vermijden te respecteren”, zegt de woordvoerder van de Voetgangersbeweging Tom Dhollander.
01/04 11u15  Is deze robot een coronakiller? Ziekenhuis in Geel test toestel dat virussen in kamer doodtEen robot die alle coronavirussen in pakweg een ziekenhuiskamer doodt? Het lijkt sciencefiction, maar een verdeler van medisch materiaal in Overijse heeft mogelijk een oplossing in huis. Handig nu ontsmettingsmiddelen schaarser zijn. Donderdag vindt in het Sint-Dimpnaziekenhuis in Geel een test plaats.
01/04 11u15  Nieuwe wolf steekt als allereerste Albertkanaal over en komt duidelijk in beeldDe nieuwe wolf, die de voorbije dagen in de Kempen werd waargenomen, heeft als allereerste wolf het Albertkanaal overgestoken, zo meldt Welkom Wolf woensdag. Het dier maakte meer dan waarschijnlijk de oversteek via een brug of sluis. “Een heel bijzondere prestatie toch, want het Albertkanaal werd altijd beschouwd als een niet te onderschatten barrière voor migratie van wolven in zuidelijke richting”, zegt Jan Loos van Welkom Wolf.
01/04 11u15  Kris Sterkens is nieuwe CEO van Janssen PharmaceuticaKris Sterkens (56) uit Schoten is vanaf woensdag de nieuwe CEO bij Janssen Pharmaceutica in Beerse. In volle coronacrisis neemt hij de fakkel over van Stef Heylen, de Kempenaar die de voorbije drieënhalf jaar aan het hoofd stond van het grootste farmaceutisch bedrijf in België.
01/04 11u15  Ariana Grande grijpt quarantaine aan om voor het eerst haar natuurlijke look te tonenNu Ariana Grande haar tijd doorbrengt in zelfquarantaine, heeft ze besloten om haar stijltang eventjes achterwege te laten. En wat blijkt, de 26-jarige popster heeft van nature een flinke bos krullen.
01/04 11u15  Knuffelbeer Corona spreekt ‘berenjagers’ aan: “Kom gerust wat dichterbij, maar niet te dicht!”Wie in Oud-Turnhout op berenjacht gaat, komt een wel heel bijzonder exemplaar tegen. Beer Corona wenkt in Eigen voorbijgangers dichterbij en geeft hen uitleg over het coronavirus.
01/04 11u15  Jordi Nolle verhuist van Beerschot naar HoogstratenDoelman Jordi Nolle (21) verlaat Beerschot en verhuist naar Hoogstraten. Hij tekende een overeenkomst voor één seizoen.
01/04 11u15  David Attenborough neemt je mee op een virtuele tour langs het Great Barrier ReefOp reis gaan naar Australië zit er momenteel niet in, maar de legendarische documentairemaker David Attenborough neemt je op virtuele wijze wel mee naar het Great Barrier Reef. Dat is het grootste koraalrif ter wereld.
01/04 10u15  COLUMN. Help, na twee weken thuiswerken zit ik al met een mentale corona-crash!Fenna Bouve (40) woont met haar man en twee kinderen in Borgerhout. Sinds kort verzet ze zich tegen het te snel rijdend verkeer in onze straten in de aangevuurde bewonersactiegroep door haar aangevuurde bewonersactiegroep 30MAX. Voor deze krant is zij een van de vier columnisten mobiliteit.
01/04 10u15  Fietskoeriers blijven rijden: “Corona doet veel leveringen wegvallen, maar er kwamen ook ritten in de plaats”De fietskoeriers blijven ook tijdens de coronacrisis werken. B2B-leveringen en het handenvrij shoppen mogen dan wel tijdelijk stilgevallen zijn, er zijn voor de koeriers ook heel wat ritten in de plaats gekomen. Zo helpen de Mechelse ECOkoeriers met het bedelen van voedselpakketten en laptops voor gezinnen die het moeilijk hebben.
01/04 10u15  Het is stil op de academie, maar dat is slechts schijn: “Het is mooi om te zien hoe docenten en leerlingen nu met elkaar ‘pingpongen’ met filmpjes”Sinds 14 maart heerst er in de academie een haast gewijde stilte. Het coronavirus houdt de 1.500 leerlingen en zeventig docenten ver uit elkaars buurt. Fysiek dan toch. “We gebruiken onze creativiteit nu ook om in deze moeilijke omstandigheden ‘samen’ te blijven musiceren, tekenen en voordragen”, aldus directeur Lisbeth Wolfs.
01/04 10u15  Mechelen verbouwt vleugel oud ziekenhuis tot schakelzorgcentrum voor coronapatiëntenHet Mechelse stadsbestuur heeft een aannemer aangesteld om een vleugel van het oude ziekenhuis op de Zwartzustersvest in sneltempo te verbouwen. Er moet een schakelzorgcentrum voor coronapatiënten komen.
01/04 10u15  Meer dan 700 kilogram cocaïne gevonden in loods: vier mannen opgepaktTijdens een tussenkomst in een loods in de Tweemontstraat in Deurne heeft de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen maandag vier mannen opgepakt. Het gaat om drie Albanezen van 30,30 en 31 jaar en een Nederlander van 63 jaar. In de loods werd meer dan 700 kilogram cocaïne gevonden.
01/04 10u15  DISCUSSIE. Vind jij dat iedereen die naar de supermarkt gaat een mondmasker moet dragen?Gewezen spoedarts Luc Beaucourt wil dat de overheid en haar wetenschappelijke raadgevers de adviezen over het dragen van mondmaskers herbekijken.
01/04 09u15  “Zlatan neemt afscheid van Milan en denkt eraan te stoppen met voetballen”Zlatan Ibrahimovic (38) blijft volgend seizoen niet meer bij AC Milan. De Zweed zou eraan denken zijn schoenen aan de haak te hangen. Dat schrijft de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport woensdag.
01/04 09u15  UA-onderzoek naar ‘street canyons’: in bijna alle straten in centrum Antwerpen blijft luchtvervuiling hangenZo goed als alle straten in het centrum van Antwerpen zijn street canyons waar luchtvervuiling gemakkelijk blijft hangen. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een studie van de Universiteit Antwerpen die nagaat hoe de lucht in de stad kan worden gezuiverd. “Nu moeten we bekijken welke maatregelen op korte en lange termijn mogelijk zijn”, zegt Dimitri Voordeckers, onderzoeker Stadsontwikkeling aan de faculteit Ontwerpwetenschappen.
01/04 09u15  Loenhoutse processie gaat niet uit, alleen bezoekje aan kapel blijft mogelijkDe organisatoren van de Sint-Quirinusprocessie in Loenhout hebben de knoop doorgehakt. De processie gaat dit jaar niet uit op zondag 3 mei.
01/04 09u15  Kunstenares zet 300 zelfgemaakte vlinders ‘op haar kot’: “Boodschap van hoop””De hoogste tijd om de boel hier wat op te vrolijken”, vindt Cathy Verstraelen (59) uit Boechout, die ook keramiekkunst maakt. “Weken lag de straat hier op de schop en nu zitten we met z’n allen in een lockdown.”
01/04 09u15  Heilig Hartziekenhuis Lier behandelt 60 coronapatiëntenIn het Heilig Hartziekenhuis in Lier liggen momenteel zestig mensen die door het coronavirus besmet zijn. Van die zestig liggen er acht op de dienst intensieve zorgen.
01/04 08u15  Tottenham-baas Daniel Levy waarschuwt Jan Vertonghen en Toby Alderweireld dat ook zij afstand zullen moeten doen van loonTottenham Hotspur-baas Daniel Levy heeft aangekondigd dat zijn club de komende maanden flink zal besparen op de lonen van staf en medewerkers. Hij waarschuwde meteen ook zijn spelers, waaronder Rode Duivels Jan Vertonghen en Toby Alderweireld: “Ook zij zullen hun steentje moeten bijdragen.”
01/04 08u15  BBC: “Afgelasting Wimbledon wordt binnen de 48 uur bekendgemaakt”Volgens de Britse openbare omroep BBC zal de organisatie van Wimbledon “binnen de 48 uur” de afgelasting van het toernooi officieel bekendmaken. “Momenteel vindt er een reeks crisisvergaderingen plaats. De All England Club zegt dat de beslissing nog moet worden genomen, maar een eerste afgelasting van de Championships sinds Wereldoorlog Twee lijkt onvermijdelijk”, meldt de BBC dinsdag.
01/04 08u15  Ex-Marseille-voorzitter Pape Diouf bezwijkt aan coronavirusVoormalig voorzitter van Olympique de Marseille Pape Diouf is op 68-jarige leeftijd overleden. Hij raakte besmet met het nieuwe coronavirus en dat kostte de Senegalees uiteindelijk ook het leven. Zijn dood werd dinsdag bevestigd door de Senegalese staatszender RTS.
01/04 07u15  Coronavirus: voormalig F1-circuit in India wordt quarantaine-plaatsWereldwijd wordt alles op alles gezet om de strijd met het coronavirus aan te gaan. Daarbij wordt in India zelfs een voormalig F1-circuit ingezet als quarantaine-plaats
01/04 06u15  Fraude ontdekt met vervallen handgel: zeep al acht jaar over datumDe politie is maandag binnengevallen bij een winkel in de Reinaert Galerij waar op grote schaal vervallen flesjes handgel verkocht zouden worden. De winkeliers plakten een nieuw etiket en houdbaarheidsdatum op zeep die al acht jaar over datum was.
01/04 05u15  STANDPUNT. Doden tellen, een onmogelijke opgaveIn alle leed en angst aangericht door het coronavirus kwam het overlijden van een meisje van 12 gisteren toch nog als een schok. Omdat de dood van een kind altijd diep raakt en omdat kinderen normaal, godzijdank, gespaard worden door het coronavirus en er amper ziek van worden.
01/04 05u15  12-jarig meisje overleden aan corona: “Ze ging razendsnel achteruit. Het was een kwestie van een paar uur”De familie van een 12-jarige meisje dat in Gent overleed na een besmetting met het coronavirus, zag maandag thuis hoe haar gezondheid plots razendsnel achteruitging. Volgens de familie was het een kwestie van een paar uur vooraleer de ziekte het kind fataal werd. Tot overmaat van ramp ontstonden er problemen toen ze de noodcentrale belden: er daagde geen ambulance op.
01/04 05u15  BV’s in hun verzorgingshuis: “Ik voel me niet eenzaam, wel soms alleen”Geen visite, niet naar buiten, zwaaien achter het vensterglas: onze verzorgingsinstellingen zitten op slot. Begint de eenzaamheid ook bij BV’s te wegen? Zangeres Samantha (71) verblijft in een woonzorgcentrum in Zwijndrecht, artiest Will Ferdy (93) in een serviceflat op Linkeroever en Ken Delissen (39, uit het Eén-programma Taboe) in een verzorgingshuis voor personen met een handicap in Brasschaat. Hoe beleven zij de quarantaine?
01/04 05u15  Urgentiearts Luc Beaucourt: “Iedereen zou een mondmasker moeten dragen”Volgens een nieuwe studie van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) kunnen virusdruppeltjes tot wel acht meter afstand afleggen. Daarom is gewezen spoedarts Luc Beaucourt ervan overtuigd dat iedereen een mondmasker zou moeten dragen.
01/04 05u15  Twee van vier in buitenland gestrande Antwerpse duo’s zijn weer thuisVan de vier duo’s die vorige week in uw krant getuigden dat ze door de coronacrisis vastzaten in het buitenland zijn er twee opnieuw thuis. De andere twee weten niet wanneer ze het thuisfront weerzien, maar maken er het beste van.
01/04 05u15  Ook op 1 april puilen sociale media nog uit van virushumor, maar “einde van corona-memes is in zicht”We kunnen geen WhatsAppgroep openen of er staan twintig memes en video’s te wachten die bulderlachen met de coronacrisis. Maar dat spelletje blijft niet duren. “Hoe meer mensen iemand kennen met het virus, hoe minder er gelachen zal worden”, zegt Karolien Poels, professor communicatiewetenschappen aan de UAntwerpen.
01/04 05u15  Italië valt Nederland aan: “Een land van benepen nationaal egoïsme”Corona doet ook de EU daveren op haar grondvesten. In een open brief waarschuwen Italiaanse burgemeesters, gouverneurs en wetenschappers ervoor dat de Unie uit elkaar zal vallen als er niet snel een noodfonds tegen corona komt. Nederland is daarbij kop van Jut omdat het land een klein groepje trekt dat een financieel noodplan blokkeert. “Egoïstisch, en het toont een gebrek aan ethiek.” Terwijl China, Rusland en zelfs Cuba hulp naar Italië ­sturen, is het binnen de Europese Unie ieder voor zich.
01/04 05u15  Antwerpse haven pessimistisch: “Het wordt een grote en ongeziene crisis”Na een eerste kwartaal met nog lichte groeicijfers staat de Antwerpse haven voor ongezien zwaar weer. Dat is de conclusie van Directeur Internationale Netwerken Luc Arnouts tijdens een webcast naar meer dan tweehonderd volgers uit de hele havensector.
01/04 05u15  Grote truckparking Antwerpse haven toch open “omdat chauffeurs zich elders verzamelden, zonder sanitair”De parking Goordijk op de Noorderlaan in de Antwerpse haven, waar enkele honderden trucks kunnen staan en truckers vaak overnachten, is opnieuw open. Nochtans was die gesloten als maatregel in de strijd tegen corona. “Maar de chauffeurs verzamelden zich elders, waar dan geen sanitair was.”
01/04 05u15  Nieuw koppel in ‘Temptation Island’: “Als zij het verpest, neem ik de hond mee”Vrijdag moeten we afscheid nemen van deelnemers Melissa & Gianni in Temptation Island. Het koppel overtrad de spelregels en moest het programma meteen verlaten. Maar niet getreurd: de leegte die ze achterlaten wordt opgevuld door nieuwkomers Zach (24) en Simone (31).
01/04 05u15  Een ode aan Martine Tanghe en elf andere eigen liedjes: Jonas Van Geel en Jelle Cleymans lanceren hun debuutplaatMet hun covers van Nederlandstalige pop- en rockklassiekers entertainen Jelle Cleymans en Jonas Van Geel al vijftien jaar overal te lande elk publiek. Nu waagt het duo zich aan een eerste album met eigen liedjes, waaronder een ode aan Martine Tanghe. “Een sprong in het diepe”, bekennen de twee beste vrienden. “Als deze plaat helemaal flopt, gaan we opnieuw covers spelen.”
01/04 05u15  Hoe bestrijden BV’s de coronablues? Luister-, lees- en kijktips van Axl PelemanWaar houden acteurs en muzikanten zich mee bezig, nu ze u niet van op allerhande podia kunnen entertainen? Met welke films, series, muziekjes, podcasts en boeken bestrijden zij de coronablues? We geven je kijk-, luister- en leestips van tien BV’s! Vandaag: muzikant Axl Peleman (49).
01/04 05u15  Shane McLeod ook in Tokio 2021 bondscoach Red Lions: “Ik wil mijn missie afmaken”De winnende combinatie blijft ongewijzigd: ook volgend jaar in Tokio mikken de Red Lions naar olympisch goud met Shane McLeod als hoofdcoach. De 51-jarige Nieuw-Zeelander had eerder nochtans aangekondigd na de zomer van 2020 een sabbatjaar te houden, maar dat stelt hij nu uit. “Het heeft jaren geduurd om de band tussen groep en staf op punt te stellen. Dat evenwicht wilden we beschermen”, aldus McLeod.
01/04 05u15  Coach Waasland-Beveren: “Ik hád misschien corona. Voetbal is nu echt bijzaak”In februari begon Dirk Geeraerd (56) aan een ‘Mission Impossible’. Waasland-Beveren op twintig dagen tijd behoeden voor degradatie. Blijkbaar is Geeraerd de Tom Cruise van het Waasland. Als we volgend seizoen door het coronavirus met achttien ploegen in 1A gaan voetballen, slaagt de coach in zijn missie en blijft zijn club op het hoogste niveau. “Gered dankzij corona? Ik heb het zelf misschien gehad en lach daar niet mee.” Jürgen Geril
01/04 05u15  Van Gaye tot gay: dit gebeurde er op 1 april in de geschiedenisZolang corona ons leven blijft beheersen, kijken we terug in de geschiedenis, van dag tot dag. Welke gebeurtenis is voor eeuwig verbonden aan die ene dag? Welke bekende stierf op die specifieke datum? Afsluiten doen we dagelijks met een kort krantenstukje uit Gazet van Antwerpen van exact honderd jaar geleden. Hopelijk levert het een boeiende reeks herinneringen op – soms dramatische, even vaak leuke – die onze aandacht even kunnen wegtrekken van… Inderdaad. We verloren op deze dag in de geschiedenis een van de invloedrijkste soulzangers ter wereld, die bekend stond voor zijn nummers over liefde. En over de liefde gesproken: op 1 april 2001 werd het eerste huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht juridisch toegelaten.
01/04 05u15  COLUMN. Er wordt hoog van de toren geblazenEr wordt hoog van de toren geblazen in Borgerhout. Geblazen. Gezongen. Gemusiceerd eigenlijk. Want sinds een week neemt een muzikant elke dag plaats in de torenkamer van het districtshuis op het Moorkensplein, bij valavond wanneer het applaus voor de zorg zachtjes is uitgestorven. Nu ja. Applaus. Gefluit. Getoeter. Laat ons zeggen dat hier behoorlijk wat kabaal wordt gemaakt voor onze zorgverleners. Een schoon momentje dat het samenhorigheidsgevoel rond den achten even flink aanwakkert.
01/04 05u15  Stad Antwerpen heeft openbare barbecues definitief verwijderdDe stad Antwerpen heeft al haar publieke barbecues weggehaald. Vorige zomer verwijderde de stad er al zeven van de vijftien. En nu dus ook de rest. “Op het vlak van hygiëne en voedselveiligheid kunnen we dit niet meer verantwoorden”, zegt schepen van Buurtonderhoud Fons Duchateau (N-VA).
01/04 05u15  Eerste Antwerps bedrijf verzegeld omdat het “heimelijk openbleef voor particulieren”De Antwerpse burgemeester Bart De Wever heeft Probumat laten verzegelen door de politie. De Merksemse groothandel in bouwmaterialen zou de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan herhaaldelijk hebben proberen omzeilen. Het is het eerste Antwerpse bedrijf dat verzegeld wordt omdat het de coronaregels overtreedt.
01/04 05u15  Cartamundi en Intracto lanceren online ‘kaartspellenbijbel’Er zit meer in een stok kaarten dan je denkt. De Kempense bedrijven Cartamundi en Intracto brengen op www.stayandplay.cards kaartspelletjes uit alle hoeken van de wereld onder de aandacht.
31/03 23u15  Bewoners serviceflats niet te spreken over lockdown: “Ik zit hier precies in de gevangenis”De lockdown van de serviceflats in Antwerpen is mensonterend. Dat zeggen bewoners en hun familieleden. Er geldt een strikt toegangsverbod in de serviceflatcomplexen van het Antwerpse Zorgbedrijf, ook mantelzorgers mogen niet meer binnen. Ouderen die slecht te been zijn, zitten daardoor al twee weken vast op hun flatje zonder enig contact. En wie wel nog buiten kan, mag dat niet meer. Sommigen noemen hun flat nu zelfs een gevangenis.
31/03 23u15  Mohammed van Frituur ’t Zuid: “Ook in het ziekenhuis zal een lekker frietje wel smaken”Frieten voor corona. In een paar uur gooide Mohammed Chabari van Frituur ’t Zuid in Antwerpen zijn bijdrage bovenop de enorme hoop steunbetuigingen voor verzorgingspersoneel. “Het begon met mijn vader, die me op het hart drukte dat ik ook iets moest doen. Omdat ik geen tijd heb om mondmaskers te maken als ik hier achter mijn frietketel sta, dacht ik ‘Hé, die hardwerkende mensen in het ziekenhuis zullen toch ook wel eens zin hebben in frietjes?’”
31/03 22u15  Gemeente wil in dialoog met alle getroffen ondernemersDe gemeente Malle gaat op korte termijn geen 500 euro steun geven aan ondernemingen die de deuren moeten sluiten door de coronacrisis zoals sommige andere gemeenten dat doen, maar gelooft meer in duurzame oplossingen op lange termijn. “Lokale bedrijfsbelastingen hebben wij al een hele tijd niet meer”, zegt bevoegd schepen Dries Van Dyck (DBM). “In ons huidig meerjarenplan staan al verschillende acties om ons ondernemersklimaat nog te verbeteren. Zo zal de lokale detailhandel verder ondersteund worden via het project ‘Ik koop in Malle’. Onze eerste focus is nu de communicatie en dialoog met al de verschillende soorten getroffen ondernemers, van kapper over freelancer of tot groot bedrijf van onze bedrijvenzone. Wij roepen iedereen op om zich te registreren via www.malle.be/bedrijven. We lanceerden al een oproep op onze website naar voorstellen voor ondersteunende maatregelen via www.malle.be/coronanieuws-voor-ondernemers. 2020 is in Malle het Jaar van de Zorg, en we hebben in het schepencollege van afgelopen maandag beslist om 2021 uit te roepen tot het Jaar van de Lokale Ondernemer.”
31/03 22u15  Containerparken weer open, maar niet in Antwerpen: “De recyclageparken komen naar de bewoners”Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft beslist dat de recyclageparken weer open mogen vanaf dinsdag 7 april. De stad Antwerpen houdt ze voorlopig toe, maar biedt een ophaaldienst aan huis aan.
31/03 22u15  Mohammed van Frituur ’t Zuid: “Ook in het ziekenhuis zal een lekker frietje wel smaken’”Frieten voor corona. In een paar uur gooide Mohammed Chabari van Frituur ’t Zuid in Antwerpen zijn bijdrage bovenop de enorme hoop steunbetuigingen voor verzorgingspersoneel. “Het begon met mijn vader, die me op het hart drukte dat ik ook iets moest doen. Omdat ik geen tijd heb om mondmaskers te maken als ik hier achter mijn frietketel sta, dacht ik ‘Hé, die hardwerkende mensen in het ziekenhuis zullen toch ook wel eens zin hebben in frietjes?’”
31/03 22u15  KV Mechelen licht optie Bouzian wel, Corryn nietKV Mechelen hakt knopen door voor volgend seizoen. Van de twee spelers met een optie in hun aflopende contract wordt alleen die van Sofiane Bouzian gelicht. De 19-jarige Brusselaar blijft ook volgend seizoen de derde doelman bij KV.
31/03 21u15  Originele bedanking voor hulpverleners in MassenhovenSommigen hangen een wit laken, aan andere huizen wappert een witte vlag met rood hart, maar deze bewoners in de Korenbloemstraat in Massenhoven kwamen wel erg creatief uit de hoek om het zorgpersoneel te bedanken. Ze plaatsten twee poppen met kleding voor verpleegkundigen, inclusief duikbril. Zelfs de bloempot van de viooltjes kreeg een aangepast jasje. En niet te vergeten: de beer voor de berenzoektocht.
31/03 21u15  Minstens één nieuwe wolf opgedoken in de KempenVolgens het meldpunt Welkomwolf.be is er minstens één nieuwe wolf op pad in de Antwerpse Kempen. Zo dook er dinsdagmorgen een wolf op in een betoncentrale aan het Albertkanaal in Herentals. Ook in Mol werden sporen gevonden die mogelijk van een wolf zijn.
31/03 21u15  Containerparken weer open, maar niet in AntwerpenVlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft beslist dat de recyclageparken weer open mogen vanaf dinsdag 7 april. De stad Antwerpen houdt ze voorlopig toe, maar biedt een ophaaldienst aan huis aan.
31/03 21u15  Horecazaak Bread Garden verdeelt 300 kilogram frieten aan mensen in problemenDe voorbije dagen hebben heel wat Nijlenaars in financiële moeilijkheden een voedingspakket gekregen. Bij horecazaak Bread Garden konden ze namelijk honderden kilo’s eten op de kop tikken na een schenking van een leverancier. Onder andere honderden kilo’s frieten kwamen terecht bij mensen die het in deze moeilijke tijden het hardste nodig hebben.
31/03 21u15  OPROEP. Ben jij genezen van het coronavirus na opname in het ziekenhuis?Elke dag verlaten heel wat mensen het ziekenhuis nadat ze genezen zijn verklaard van het coronavirus. Opvallend was een filmpje op Facebook van het AZ Herentals waar de eerste genezen patiënt zelfs een lintje mocht doorknippen.
31/03 21u15  Serviceflats letterlijk op slot: Zorgbedrijf scherpt strenge maatregelen verder aanHet Zorgbedrijf gaat nog een fikse stap verder in de strikte maatregelen voor zijn assistentiewoningen. Op plaatsen waar het Zorgbedrijf niet met zekerheid kan zeggen dat bewoners te allen tijde in hun woning blijven, werden de sloten van de gemeenschappelijke buitendeuren vervangen of de codes van de toegangsbadges gewijzigd. Op sommige plaatsen zijn ook de belletjes van de assistentiewoningen zelf uitgeschakeld.
31/03 21u15  Mohammed van Frituur ’t Zuid: “Ook daar in het ziekenhuis zal een lekker frietje wel eens smaken’”Frieten voor corona. In een paar uur gooide Mohammed Chabari van frituur ’t Zuid zijn bijdrage bovenop de enorme hoop steunbetuigingen voor verzorgingspersoneel. “Het begon met mijn vader, die me op het hart drukte dat ik ook iets moest doen. Omdat ik geen tijd heb om mondmaskers te maken als ik hier achter mijn frietketel sta, dacht ik ‘hé, die hardwerkende mensen in het ziekenhuis zullen toch ook wel eens zin hebben in frietjes?’”
31/03 20u15  Clamotte Rock afgeblazen: festival slaat terug met derde dagDe organisatie van Clamotte Rock heeft er iets langer over nagedacht dan andere festivalorganisatoren, maar de conclusie is dezelfde: het evenement wordt geschrapt. “Hoewel we geloven dat muziek een machtig medicijn is, primeert de gezondheid van onze bezoekers, crewleden, artiesten en leveranciers”, zegt Sander Ooms.
31/03 20u15  Familie neemt afscheid van PVDA-boegbeeld Dirk Van Duppen: “Papa hield enorm veel van het leven”Dirk van Duppen (63) is maandagavond overleden aan de gevolgen van pancreaskanker. Het PVDA-boegbeeld en dokter bij Geneeskunde voor het Volk is heengegaan, omringd door zijn familie. “De solidariteit die we elkaar laten zien in deze coronatijden toont wat hij tot op het einde wilde vertellen: de mens is geen wolf voor de anderen”, zegt zijn zoon Ben Van Duppen.
31/03 20u15  Werken asielcentrum op de lange baan: “We weten niet wanneer we weer aan de slag kunnen”De werken aan het gebouw in Kalmthout waar Fedasil noodopvang voor 120 asielzoekers plant, liggen stil door de coronamaatregelen. De gemeente maant de eigenaar aan om vergunningen aan te vragen in verband met het lozen van afvalwater. Het is voorlopig onduidelijk wanneer Fedasil het gebouw in gebruik wil nemen.
31/03 20u15  Uitwisseling van Berlaarse leerlinge in Canada abrupt afgebroken: “Ik keek erg uit naar het eindejaarsbal”Voor de Berlaarse Laura Luyten (18) is haar jaartje schoollopen in het buitenland abrupt tot een einde gekomen. Door de coronacrisis werden de lessen ook in Canada stopgezet en werd ze op het vliegtuig richting ons land gezet. Nu zit ze veertien dagen quarantaine uit.
31/03 20u15  Janssen Pharmaceutica ontwikkelt aan sneltempo een vaccin: “Verantwoorde gok en verdedigbaar risico”Een vaccin ontwikkelen duurt normaal vijf tot tien jaar, maar farmareus Johnson & Johnson, met vaccin-afdeling Janssen Pharmaceutica in Beerse, wil al een vaccin voor Covid-19 op de markt brengen in 2021. Het wil de productie zelfs al opstarten nog voor er testen op mensen gedaan worden. Pierre Van Damme, epidemioloog en professor aan de Universiteit Antwerpen, legt uit hoe deze ontwikkeling zo snel kan gaan, waarom snelheid niet moet inboeten aan veiligheid, en waarom competitie tussen bedrijven onderling net goed is.
31/03 20u15  Aperotime vanuit uw kot wordt dubbel zo plezant met een cocktail in de brievenbusVeel mensen zullen het beamen. In deze tijden van een ongekend beperkt sociaal contact, nemen we thuis toch al eens graag de tijd voor een gezellig en uitgebreid aperitiefje. Alleen of virtueel met vrienden en familie. Een goede cocktail van een echte bartender zou dan wel smaken natuurlijk. Wel dat kan. Want 4 gerenommeerde bartenders hebben het concept Cocktail Maison op poten gezet. Zij maken een cocktail en steken die letterlijk in uw brievenbus.
31/03 20u15  KV Mechelen licht optie Bouzian, Corryn krijgt nieuw contractvoorstelKV Mechelen hakt knopen door voor volgend seizoen. Van de twee spelers met een optie in hun aflopende contract wordt alleen die van Sofiane Bouzian gelicht. De 19-jarige Brusselaar blijft ook volgend seizoen de derde doelman bij KV. De optie in het contract van Alexander Corryn (26) werd niet gelicht.
31/03 20u15  Gefilmde inbreker na tien dagen geklistDe dubbele inbraak van zaterdagochtend 21 maart in twee handelszaken in hartje Geel is opgehelderd.
31/03 19u15  We kijken massaal naar de sterren: “Nog nooit zo veel telescopen verkocht”Net nu er de laatste dagen dikwijls geen wolkje aan de lucht is, heeft ook volkssterrenwacht Urania de deuren moeten sluiten wegens het coronavirus. “Uit het grote aantal vragen dat we krijgen, blijkt dat de mensen dan maar thuis het heelal afspeuren”, zegt Urania-directeur Marc Van den Broeck.
31/03 19u15  Juf Stephanie zet educatieve filmpjes online: “Kleuters zijn vergeten doelgroep”De kleuters van basisschool Wijngaard in Herentals gaan al drie weken niet meer naar school, maar juf Stephanie vangt dat gemis op met filmpjes. Zo houdt ze online contact met haar kindjes. Omdat ouders het beeldmateriaal massaal delen, heeft de juf een website ontwikkeld waarop iedereen terecht kan voor educatief verantwoorde filmpjes.
31/03 19u15  Jongeren met beperking zingen zorgen van zich af met coronaliedEen groepje jongeren met een mentale beperking van MPI Oosterlo in Geel-Oosterlo heeft eigenhandig een liedje en bijhorende clip opgenomen. Daarin drukken ze hun steun voor anderen en elkaar uit.
31/03 19u15  Hest Buurderij neemt succesvolle start in volle coronacrisisGezonde ingrediënten met een minimum aan risico afhalen én tegelijk lokale handel steunen: het kan sinds twee weken tijdens Hest Buurderij, een initiatief dat de kloof tussen plaatselijke producenten en klanten wil dichten. Ondanks de coronacrisis ziet zangeres en buurderijverantwoordelijke Aalex Vertommen het aantal bestellingen toch stijgen. “Mensen kopen meer en meer lokaal”, merkt ze op.
31/03 19u15  Serviceflats in Antwerpen nu ook letterlijk op slot: Zorgbedrijf scherpt strenge maatregelen verder aanHet Antwerpse Zorgbedrijf gaat nog een grote stap verder in de strikte maatregelen voor zijn assistentiewoningen. Op plaatsen waar het Zorgbedrijf niet met zekerheid kan zeggen dat bewoners te allen tijde in hun woning blijven, werden dinsdag de sloten van de gemeenschappelijke buitendeuren vervangen of de codes van de toegangsbadges gewijzigd. Op sommige plaatsen zijn ook de belletjes van de assistentiewoningen gedesactiveerd. Bewoners kunnen dus niet meer op eigen kracht hun woning in of uit en hebben daar begeleiding bij nodig.
31/03 18u15  Nederlander komt om bij zwaar ongeval met vier vrachtwagens op E19Op de E19 in Meer (Hoogstraten) is dinsdag rond 15.30u een dodelijk ongeval gebeurd in richting van Nederland. Bij een ongeval in de file die daar stond voor de controles aan de grens, raakten vier vrachtwagens en een bestelwagen betrokken.
31/03 18u15  TIPS. Veilig zonnen en stilte in je thuiskantoorElke week tippen lifestyleredactrices Hanne en Lien trends, places to be en de leukste hebbedingen.
31/03 18u15  FIA komt met noodmaatregelen en past F1-reglement aanDe FIA heeft vandaag bekendgemaakt dat er een akkoord is bereikt om verschillende noodmaatregelen in te voeren alsook een aanpassing van het F1-reglement te doen.
31/03 18u15  KAART. Bekijk hoe zwaar de Antwerpse gemeenten getroffen zijn door het coronavirusVoor het eerst sinds de uitbraak van de coronacrisis geeft Volksgezondheid cijfers van het aantal bevestigde besmettingen per gemeente. In de provincie Antwerpen tellen de Antwerpen, Mechelen, Geel en Heist-op-den-Berg de meeste coronabesmettingen. Bekijk het op de kaart hieronder voor elke gemeente.
31/03 18u15  Burgerbeweging biedt luisterend oor: geen eenzamenmaaltijd, wel nieuwe hulplijnIedere Boechoutenaar of Vremdenaar die zich eenzaam voelt of nood heeft aan extra hulp kan voortaan bellen naar een nieuwe hulplijn. Het is een initiatief van burgerbeweging Hartig Boechout/Hartig Vremde.
31/03 18u15  Matrassenproducent Salus maakt enkel nog medische schorten, maar kan vraag niet meer bijbenenHet Mechelse bedrijf Salus produceert sinds vorige week medische schorten voor een ziekenhuis en een woonzorgcentrum. Omdat de vraag dramatisch toeneemt, zoeken de zaakvoerders vrijwilligers die in hun woonplaats Koningshooikt (Lier) mee helpen stikken.
31/03 18u15  Politie ziet meer dealers drugs aan huis leveren door coronamaatregelen: ook dit weekend twee mannen in Mechelen betraptDe Mechelse onderzoeksrechter heeft twee mannen aangehouden die zich bezighielden met de verkoop van drugs. Er werd 400 gram cannabis en 6.000 euro in beslag genomen. Speurders merken dat, ondanks de strenge maatregelen rond het coronavirus, nog steeds massaal drugs worden gedeald en dat de drugs meer en meer aan huis worden geleverd. Een noodoplossing, omdat cafés gesloten zijn en dealen op straat meteen opvalt.
31/03 18u15  Mogelijk twee nieuwe wolven in de KempenHet meldpunt Welkomwolf.be heeft maandag en dinsdag meerdere waarnemingen van wolven en vermeende wolven ontvangen uit de provincie Antwerpen. Maandag kwamen er meldingen uit Rijkevorsel, maar ook een melding van potentiële wolvensporen in Mol.
31/03 18u15  Bloemen en liedjes voor bejaarden in woonzorgcentraZanger Eric verzorgde gisteren enkele optredens rond het woonzorgcentrum De Notelaar in Olen en in Dessel waren er bloemen voor de bewoners en de medewerkers van het woonzorgcentrum Alfons Smet. Het zijn maar twee van de initiatieven die genomen worden om het leven van de bejaarden tijdens de coronacrisis wat aangenamer te maken
31/03 17u15  Brasschaat schrijft 39 pv’s uit voor overtreden van coronamaatregelenIn Brasschaat werden sinds het begin van de coronamaatregelen in totaal 39 pv’s uitgeschreven. Het ging voornamelijk over het verbod op samenscholingen en niet-essentiële verplaatsingen.
31/03 17u15  Regenboogzebrapad op komstLier is een stad waar iedereen zich thuis kan voelen. Om dat te accentueren, wordt het zebrapad aan de Molbrug binnenkort in de kleuren van de regenboog geschilderd. Het schepencollege gaat hiermee in op een vraag van De Schaapraadt, de Lierse jeugdraad.
31/03 17u15  Vijftien maanden cel geëist tegen bende die winkeldiefstallen pleegtHet Openbaar Ministerie heeft vijftien maanden cel gevorderd tegen drie mannen die op 18 februari van dit jaar in enkele Mechelse winkels diefstallen had gepleegd. De Algerijnen waren in het bezit van een tas die met aluminiumfolie was uitgerust.
31/03 17u15  Man slaat echtgenote en kinderen: jaar cel gevorderdYasser E. uit Lier riskeert een celstraf van een jaar voor intrafamiliaal geweld. De man zou volgens het Openbaar Ministerie zijn vrouw en kinderen herhaaldelijk hebben geslagen.
31/03 17u15  Kinderopvang Edegem gebeurt tijdens paasvakantie in de scholenHet gemeentebestuur van Edegem zal tijdens de paasvakantie noodopvang voor kinderen aanbieden in de scholen zelf in plaats van in de locaties van IBO De Speelclub. “We willen vermijden dat het coronavirus zich verspreidt wanneer we groepen kinderen opnieuw samenbrengen”, zegt schepen voor onderwijs Koen Michiels (N-VA).
31/03 17u15  Gevangenis Begijnenstraat dient klacht in tegen gedetineerde die op personeelslid spuwdeHet gevangeniswezen heeft een klacht ingediend tegen een gedetineerde die maandag in het gezicht van een vrouwelijk personeelslid heeft gespuwd in het arresthuis in de Antwerpse Begijnenstraat. De man werd overgebracht naar de strafcel en zal ook strafrechtelijk worden vervolgd.
31/03 17u15  Eerste genezen coronapatiënt in AZ Herentals knipt lintje door: “Ik heb echt de tunnel van de dood gezien”Zelfs in het hart van de strijd tegen het coronavirus vallen soms vrolijke momenten te beleven. Het Algemeen Ziekenhuis Herentals liet Marc Laenen, de eerste patiënt die genas van Covid-19, een lint doorknippen als was het een notabele.
31/03 17u15  Brandweercode oranje in natuurgebieden: verhoogd toezicht op brandgevaarHet is nu erg droog en brandgevaarlijk in natuurgebieden. Daarom geldt er in Antwerpse natuurgebieden brandweercode oranje. Dat is onder meer het geval in Grenspark Kalmthoutse Heide, het Mastenbos in Kapellen en het Elsenbos en Ravenhof in Stabroek.
31/03 17u15  Kan Heilig Bloedweek in Hoogstraten plaatsvinden? Organisatie moet nog knopen doorhakkenDe lijst van evenementen die dit voorjaar worden afgelast of uitgesteld door de coronacrisis, groeit stelselmatig aan. Of alle activiteiten tijdens de Heilig Bloedweek in Hoogstraten kunnen plaatsvinden, is onzeker. De organisatie heeft nog geen knopen doorgehakt.
31/03 17u15  Tuincentrum Rodenburg in Schoten mag eerst wel, dan toch niet opnieuw open: “Dit is oneerlijke concurrentie”Rodenburg Home & Garden is nog steeds dicht. Van de gemeente mocht het grote tuincentrum nochtans heropenen, maar burgemeester Maarten De Veuster (N-VA) werd teruggefloten door provinciegouverneur Cathy Berx. “Dit is oneerlijke concurrentie”, sakkert Cees Rodenburg, de Nederlander die het grote tuincentrum in de Brechtsebaan oprichtte.
31/03 16u15  Marc Laenen knipt als eerste genezen coronapatiënt in AZ Herentals lintje door: “Ik heb echt de tunnel van de dood gezien”Zelfs in het hart van de strijd tegen corona vallen soms vrolijke momenten te beleven. Het Algemeen Ziekenhuis Herentals liet de eerste patiënt die genas van corona een lint doorknippen als was het een notabele.
31/03 16u15  Wat met communie of huwelijk? Moet je afgelasten? Krijg je je geld terug?Wanneer de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus versoepeld zullen worden, is nog koffiedik kijken, maar experts zijn het er wel over eens dat deze toestand nog weken kan duren. De katholieke kerk heeft vormsels en eerste communies alvast uitgesteld en ook bruidjes zitten met de handen in het haar. Maar wat moet je doen als je lang geplande feest niet kan doorgaan, en krijg je dan (een deel van) je geld terug?
31/03 16u15  IJsboerke levert weer aan huis in provincie Antwerpen: “Thuisblijven draaglijker maken”Roomijsfabrikant IJsboerke uit Tielen (Kasterlee) brengt vanaf deze week weer ijs aan huis in de provincie Antwerpen. “Om het thuisblijven wat draaglijker te maken, leveren we tijdelijk weer ijs tot aan de voordeur”, zegt Jef Segers, commercieel manager bij IJsboerke. Ook enkele andere Kempense ijsverkopers moeten zich aan de coronacrisis aanpassen.
31/03 16u15  Hier shop je merken van Belgische bodem in tijden van coronaBelgische merken lieten het al weten: ze zijn ongerust over de gevolgen van de coronacrisis. Modemerken vragen consumenten om zo veel mogelijk Belgisch te kopen, en om dat gemakkelijker te maken verzamelt Flanders DC de lokale online adresjes in één lijst.
31/03 16u15  Tuincentrum Rodenburg mag eerst wel, dan toch niet opnieuw open: “Dit is oneerlijke concurrentie”Rodenburg Home & Garden is nog steeds dicht. Van de gemeente mocht het grote tuincentrum nochtans heropenen, maar burgemeester Maarten De Veuster (N-VA) werd teruggefloten door provinciegouverneur Cathy Berx. “Dit is oneerlijke concurrentie”, sakkert Cees Rodenburg, de Nederlander die het grote tuincentrum in de Brechtsebaan oprichtte.
31/03 16u15  Wagen belandt tegen vangrail na ongeval op E313Op de E313 richting Antwerpen waren dinsdagmiddag een tijdlang twee rijstroken versperd ter hoogte van Ranst. Een wagen belandde er tegen de vangrail na een botsing met een vrachtwagen. De brandweer moest de passagier bevrijden uit het voertuig.
31/03 16u15  Coronavirus inspireert Antwerpse bloemist: “Mensen hebben nood aan schoonheid in deze tijden”Het virus stimuleert de creativiteit. Niet alleen van de gewone man, maar ook van kunstenaars. In de Antwerpse Orgelstraat, naast de Bourlaschouwburg, maakte bloemkunstenaar Mark Colle dit prachtige werk voor de etalage van zijn winkel Baltimore. “Ik krijg er alleen maar goede reacties op”, zegt hij.
31/03 16u15  Meisje (12) dat overleed door corona, komt uit Gent: “Onwezenlijk afscheid”Het twaalfjarige meisje dat zaterdag is overleden aan Covid-19 was een meisje uit Gent. Dat wordt bevestigd door het Gentse stadsbestuur. Het meisje ging tot 13 maart naar de opvang van een school van de stad Gent. “Onwezenlijk dat klasgenoten en familie op deze manier afscheid moeten nemen.”
31/03 15u15  Zorghotels voor opvang coronapatiënten die ziekenhuis mogen verlatenJeugdverblijf De Bielebale in Brasschaat wordt omgevormd tot een schakelzorgcentrum. Noem het een zorghotel voor coronapatiënten die niet meer in het hospitaal hoeven te blijven, maar nog te zwak zijn om al terug naar huis te gaan. Het is een tussenschakel, waarbij mensen nog verzorging krijgen en tegelijk geen ziekenhuisbed inpalmen. In onze regio komen er zo drie zorghotels.
31/03 15u15  Heilig Bloedcomité neemt nog geen beslissing: “We zouden geen grote kater overhouden aan een eventuele afgelasting”De lijst van evenementen die dit voorjaar worden afgelast of uitgesteld door de coronacrisis, groeit stelselmatig aan. Of alle activiteiten tijdens de Heilig Bloedweek in Hoogstraten kunnen plaatsvinden, is onzeker. De organisatie heeft nog geen knopen doorgehakt.
31/03 15u15  Banden stuk gestoken: werkstraf voor duoDe strafrechter in Mechelen heeft Melissa V. uit Mechelen en Robin H. uit Sint-Katelijne-Waver allebei veroordeeld tot een werkstraf van vijftig uur. De twee waren betrokken bij vandalisme aan de auto van de ex-schoonzus van Melissa. Tot twee keer toe werden de banden van haar voertuig stuk gestoken. Dat gebeurde toen de relatie tussen Melissa en de broer van het slachtoffer beëindigd werd.
31/03 15u15  Drie diefstallen bij DreamLand: werkstraf van zestig uurStefania M. uit Sint-Katelijne-Waver is door de correctionele rechtbank veroordeeld tot een werkstraf van zestig uur. De vrouw had drie winkeldiefstallen gepleegd in de winkel DreamLand in Mechelen. Dat gebeurde in januari van vorig jaar. Ze stal onder meer gsm-hoesjes, een heuptasje, een rugzak, oortjes om naar muziek te kunnen luisteren en een hesje. Alles samen goed voor een waarde van bijna 300 euro.
31/03 15u15  Man slaat vrouw en wil gsm stelen: 37 maanden celDe Mechelse correctionele rechtbank heeft Lionel M. uit Jette veroordeeld tot 37 maanden gevangenisstraf voor een winkeldiefstal en omdat hij een vrouw tegen de grond had geslagen om haar gsm te stelen.
31/03 15u15  Zes maanden cel voor diefstal bij buurmanVictoire B. uit Bornem is veroordeeld tot zes maanden cel met uitstel en een voorwaardelijke boete van 400 euro voor een diefstal bij haar buurman. De diefstal gebeurde bij een verantwoordelijke van het streekmuseum in Weert. De man nam de inkomsten van het museum telkens mee naar huis met de bedoeling het geld op de rekening van de vzw te storten.
31/03 15u15  Proximus start met 5G ‘light’ in vier Antwerpse gebieden, maar is het al tijd om over te stappen?Op de échte 5G – die ons tot 200 keer sneller mobiel internet belooft – is het nog even wachten, maar Proximus start op 1 april (en dat is geen aprilgrap!) met een ‘light’-versie die toch al 30 procent sneller zou zijn. Al heb je er wel een nieuw abonnement én een nieuw toestel voor nodig.
31/03 15u15  Coronavirus inspireert Antwerpse bloemist: prachtig virusbloemstuk siert etalageHet virus stimuleert de creativiteit. Niet alleen van de gewone man, maar ook van kunstenaars. In de Antwerpse Orgelstraat, naast de Bourlaschouwburg, maakte bloemkunstenaar Mark Colle dit prachtige werk voor de etalage van zijn winkel Baltimore. “Ik krijg er alleen maar goede reacties op”, zegt hij.
31/03 15u15  In coronatijd is ook Gene Thomas alleen met zijn gitaarWil je iemand verrassen met een tof filmpje? Heb je een boodschap of liedje voor al diegenen die hard werken om de boel draaiende te houden? Heb je een overheerlijk recept voor slow cooking (toch tijd genoeg), een oproep, een spel of een andere fantastische tip om iedereen gezond bezig te houden? Alle leuke filmpjes zijn welkom via Whatsapp op het nummer 03/212.13.60. Je kan alles bekijken op ATV in het programma ‘Zorg Voor Mekaar’ .
31/03 15u15  Handgels die aan woekerprijzen te koop staan in beslag genomenDe Antwerpse politie heeft maandag meerdere flacons handgel in beslag genomen. Een krantenwinkel op de Grotesteenweg in Berchem bood die aan woekerprijzen aan. De desinfecterende gels werden geschonken aan de spoeddienst van het Sint-Vincentiusziekenhuis.
31/03 15u15  Meisje (12) dat overleed door corona, komt uit Gent: “Onwezenlijk dat klasgenoten en familie op deze manier afscheid moeten nemen”Het twaalfjarige meisje dat zaterdag is overleden aan Covid-19 was een meisje uit Gent. Dat wordt bevestigd door het Gentse stadsbestuur. Het meisje ging tot 13 maart naar de opvang van een school van de Stad Gent.
31/03 14u15  Bestuurder vrij onder voorwaarden betrapt zonder rijbewijs en onder invloedDe Antwerpse politie deed maandag een opmerkelijke vaststelling in de Verbondstraat. Een bestuurder die gecontroleerd werd, kon geen geldig rijbewijs voorleggen. Zijn voorlopig rijbewijs was al in 2014 vervallen. Dat was echter niet de enige inbreuk waar hij zich schuldig aan maakte.
31/03 14u15  Jonge Antwerpse ondernemers geven ‘hamsterpakket’ bij aankoop van een VettepetDe Vettepet, dat is een nieuw Antwerps product. En de Vettepet mag u redelijk letterlijk nemen. Het gaat om vette petten, coole petten dus. 3 jonge twintigers, die zelf ook fervente pettendragers zijn, hebben het idee bedacht.
31/03 14u15  Antwerpenaar biedt gratis taxiritten aan voor ziekenhuispersoneelHicham El Fallah (40), uitbater van taxibedrijf Taxi Power & Services, biedt zijn diensten gratis aan voor ziekenhuispersoneel dat zich inzet voor Covid-19-patiënten. “Wij Antwerpenaren moeten er in deze moeilijke tijden meer dan ooit voor elkaar zijn”, vindt hij.
31/03 14u15  Verveel je je? Wat denk je van deze ‘moeilijkste puzzel ooit’De ideale remedie tegen de verveling nu je verplicht zo veel mogelijk in je kot moet blijven? Lekker oubollig puzzelen! Is die uitdaging te beperkt, dan moet je deze geheel witte puzzel van Japanse makelij eens uitproberen.
31/03 14u15  PVDA-kopstuk Dirk Van Duppen: “Het doet deugd om te zien dat ik mijn steentje heb bijgedragen”Dirk Van Duppen, een van de sterkhouders van Geneeskunde voor het Volk, is maandagavond overleden. Het Antwerpse PVDA-kopstuk was al een tijdje ernstig ziek, hij werd 63 jaar. Vorig jaar, kort na de diagnose, blikten we samen met hem terug op zijn leven.
31/03 14u15  Uitgebreid video-interview met nieuwe coach van Lierse K.: “Toen ik in Heist duizend fans in uitvak zag, was ik overtuigd”Wat doet de nieuwe coach van Lierse K. in deze coronatijden? Wat trok hem over de streep om voor de Pallieters te tekenen en hoe kijkt hij terug op zijn periode als assistent-trainer bij Racing Genk? Het zijn maar enkele vragen die Dave Peters aan Tom Van Imschoot voorlegde in een uitgebreid video-interview.
31/03 14u15  Antwerpse bedrijven halen hun kasten leeg om zorgverleners te helpenMondmaskers, schorten, spatmaskers … Het zijn maar enkele van de vele spullen die nodig zijn in de strijd tegen het coronavirus. Talloze bedrijven uit het Antwerpse voorzien nu creatieve oplossingen. Een 120-tal projecten bevat de databank van Voka Antwerpen-Waasland intussen. Een opvallend initiatief komt van Bilfinger uit Zwijndrecht, dat een industriële thermometer ter beschikking stelt om koorts op te sporen bij groepen mensen.
31/03 14u15  Virologen aangeslagen door dood van 12-jarig meisje: “Dit is iets wat ons helemaal overhoop haalt”Een meisje van 12 jaar is maandag overleden aan het nieuwe coronavirus. Dat blijkt dinsdag uit de dagelijkse update van de federale overheidsdienst Volksgezondheid en het Crisiscentrum. Interfederaal woordvoerder Steven Van Gucht beklemtoont dat dit weliswaar uitzonderlijk is.
31/03 13u15  PVDA-arts Dirk Van Duppen (63) overledenDirk Van Duppen, dokter bij Geneeskunde voor het Volk en Antwerps PVDA-kopstuk, is maandagavond overleden. Dat bevestigt PVDA. Hij was al een tijdje ernstig ziek.
31/03 13u15  Drie grote flessen lachgas gevonden bij controleEen wagen met daarin twee personen botste maandagnacht tegen een verkeerslicht in de Emiel Vloorstraat. Bij controle door de Antwerpse politie werden in de wagen verschillende ballonnen en drie grote flessen lachgas aangetroffen.
31/03 13u15  Thrillertip van de dag: ‘Het stenen oordeel’Het verplichte binnenzitten heeft ook zijn goede kanten. Het geeft de kans om nog eens wat klassiekers van onder het stof te halen. Geert D’Hulster heeft elke dag een uitmuntend misdaadverhaal in de aanbieding.
31/03 13u15  DISCUSSIE. Onderwijs snakt naar duidelijkheid: wat moet er gebeuren?Heropenen na de paasvakantie, ergens in mei, of helemaal niet of nauwelijks voor de zomervakantie. Dat zijn de drie scenario’s waar het onderwijs nu nog rekening mee houdt. Al bleek gisteren na het wekelijkse overleg tussen vakbonden, koepels en bevoegd minister Ben Weyts (N-VA) dat het onderwijs eerder rekening houdt met scenario twee.
31/03 12u15  Voertuig zonder originele nummerplaat en zonder inschrijving in beslag genomenDe Antwerpse politie controleerde maandag op verschillende plaatsen op verkeersveiligheid en parkeerovertredingen. Daarbij werd een wagen opgemerkt die niet geldig was ingeschreven en waarvan de nummerplaat niet de originele was. Het wijkteam liet de auto in beslag nemen.
31/03 12u15  Hoe besmettelijk is de lucht rond coronapatiënten?Wie niest, kan personen die meters verderop staan, besmetten met zijn uitgespuwde druppels. Maar hangende ‘viruswolken’ zijn onwaarschijnlijk.
31/03 12u15  Voormalig F1-paus: "Sebastian Vettel moet stoppen of naar McLaren gaan"Bernie Ecclestone laat zijn licht schijnen over de situatie van Sebastian Vettel bij Ferrari en hij ziet daar nog weinig toekomst voor de viervoudig F1-kampioen.
31/03 12u15  Antwerpse bedrijven halen kasten leeg voor zorg: koorts meten met industriële thermometerMondmaskers, schorten, spatmaskers … Het zijn maar enkele van de vele spullen die nodig zijn in de strijd tegen het coronavirus. Talloze bedrijven uit het Antwerpse voorzien nu creatieve oplossingen. Een 120-tal projecten bevat de databank van Voka Antwerpen-Waasland intussen. Een opvallend initiatief komt van Bilfinger uit Zwijndrecht, dat een industriële thermometer ter beschikking stelt om koorts op te sporen bij groepen mensen.
31/03 12u15  Meisje van 12 jaar overleden aan coronavirus: “Zeer uitzonderlijk”Een meisje van 12 jaar is maandag overleden aan het nieuwe coronavirus. Dat blijkt dinsdag uit de dagelijkse update van de federale overheidsdienst Volksgezondheid en het Crisiscentrum. Interfederaal woordvoerder Steven Van Gucht beklemtoont dat dit weliswaar uitzonderlijk is.
31/03 12u15  UAntwerpen verspreidt opnieuw enquête voor coronastudie: “Invullen blijft belangrijk”Dinsdag is coronastudiedag. Voor de derde week op rij roept de Universiteit Antwerpen alle Belgen op om de bevraging in te vullen. Van 10u tot 22u staat de enquête opnieuw open. Ze kan zowel in het Nederlands, het Frans, het Duits als in het Engels worden ingevuld.
31/03 12u15  Limerickfan brengt boekje met eigen schrijfsels uit, opbrengt gaat naar KinderkankerfondsDirk De Decker uit Tisselt (Willebroek) heeft een boekje met honderd limericks van eigen hand gebundeld. De opbrengst van de verkoop gaat integraal naar het Kinderkankerfonds van het UZ Gent.
31/03 12u15  UAntwerpen staat voortijdige opzeg huurcontract toe voor kotenStudenten die een kamer huren die de Universiteit Antwerpen zelf aanbiedt, mogen hun contract voortijdig opzeggen. Dat heeft de UAntwerpen beslist, nu alle lessen vanop afstand worden georganiseerd. Voor koten op de privémarkt kan de universiteit aan verhuurders vragen om flexibeler te zijn.
31/03 12u15  Anna Wintour zoals u haar nog nooit zag: in een jeansAltijd strak in het mantelpakje of piekfijn uitgedost in een jurk met bloemenprint én met de obligate zwarte zonnebril. Anna Wintour zul je niet snel betrappen in een casual outfit, maar de coronacrisis is duidelijk ook doorgedrongen tot in haar kleerkast.
31/03 11u15  Nieuwe data van Olympische Spelen werd met unanimiteit goedgekeurd door internationale federatiesDe nieuwe datum van de Olympische Spelen, 23 juli tot 8 augustus 2021, werd maandag met de unanimiteit van de 33 internationale sportfederaties goedgekeurd. Dat verklaarde de Italiaan Francesco Ricci Bitti, de voorzitter van de ASOIF, de vereniging van olympische sportfederaties, in een interview met persagentschap AP.
31/03 11u15  Failliet café op iconische plek op Linkeroever krijgt tweede leven: “Hopelijk een mooie opening deze zomer”Wanneer het Retro Café opnieuw kan openen, is momenteel uiteraard nog onzeker. Maar de populaire taverne vlak aan de Schelde krijgt wel een tweede leven. Uitbater van New Westside Vincent Eugène neemt de failliet verklaarde zaak binnenkort over, minstens tot de nodige renovatiewerken kunnen aanvangen.
31/03 11u15  Dealers gepakt nadat ze coronamaatregelen aan hun laars laptenDe Antwerpse politie heeft dit weekend drie vermoedelijke dealers gearresteerd in Ekeren. Ze reden, ondanks de geldende coronamaatregelen, rond in hun wagen en leken drugs te verkopen. De bestuurder van de wagen beschikte ook niet over een rijbewijs.
31/03 11u15  Spuwen naar politie voortaan bestraft met 2.400 euro boete (en tot vijf jaar celstraf)Wie spuwt naar een agent, riskeert daar deze dagen een zware straf voor te betalen. De parketten kunnen tot 2.400 euro boete vorderen, en zelfs tot vijf jaar cel. Dat blijkt uit een recente rondzendbrief van de procureurs-generaal.
31/03 11u15  Rihanna wil drie of vier kinderen: “Niets verkeerd met alleenstaande mama’s”Niet een of twee, maar wel drie of vier kinderen. Dat is wat op Rihanna haar verlanglijstje staat als het over kinderen gaat. Dat vertelde de popster en zakenvrouw in een interview met de Britse Vogue. Ze ziet er ook geen graten in om desnoods een alleenstaande mama te zijn.
31/03 10u15  Vrachtwagen kantelt in berm op E19 in KontichBij een ongeval op de E19 richting Antwerpen belandde dinsdagmorgen een vrachtwagen op de zij in de berm. De bestuurder moest bevrijd worden door de brandweer en werd gewond afgevoerd naar het ziekenhuis.
31/03 10u15  Pedicure at home: stap voor stap naar verzorgde voeten voor de zomerNa een winter in dikke sokken en gesloten schoenen, kunnen voeten weer vaker in sandaaltjes. Maar in coronatijden kun je momenteel ook niet langs bij de schoonheidsspecialiste voor een verkwikkende pedicure. Nathalie Flamée, onder meer gespecialiseerd in esthetische en medische pedicures, geeft tips een basis DIY-voetverzorging.
31/03 10u15  Lichaam gevonden aan appartementsblok: geen aanwijzingen van kwaad opzetAan de Jan de Voslei werd dinsdagmorgen het lichaam van een 32-jarige man gevonden. De man lag buiten aan een appartementsblok. Eerder die avond was ook brand ontstaan in zijn woning. Bij de eerste vaststellingen zijn geen aanwijzingen van kwaad opzet gevonden.
31/03 10u15  Prins Harry en Meghan Markle verlaten nu ook InstagramTwee dagen voor ze officieel afstand doen van hun koninklijke titels en verplichtingen, hebben prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle al hun laatste post geplaatst op hun Instagram-account ‘Sussex Royal’.
31/03 10u15  Proximus start met 5G ‘light’, enkel deel van de haven gedekt in AntwerpenProximus start woensdag als eerste operator in België in 30 gemeenten met het mobiele netwerk 5G, al zal het maar een “light” versie daarvan zijn op de bestaande infrastructuur. Brussel valt uit de boot. De telecomoperator versnelt ook de uitrol van zijn vaste glasvezelnetwerk.
31/03 10u15  Auto botst tegen verkeerseiland en boom bij KolonieDe ravage is groot na een ongeval op de Steenweg op Rijkevorsel in Merksplas. Ter hoogte van de Kolonie verloor de bestuurder van een BMW, die in de richting van Turnhout reed, maandag om 23.15u de controle over het stuur van zijn auto. De wagen botste eerst tegen een verkeerseiland en kwam naast de weg tegen een boom terecht. De boom knakte af en de auto verloor door de impact een wiel. Andere brokstukken lagen verspreid over de weg.
31/03 10u15  Levering van 60.000 mondmaskers voor dokterspraktijken verdeeld vanuit HobokenDe dokters van Geneeskunde voor het Volk hebben 60.000 mondmaskers op de kop kunnen tikken. Ze zijn gisteren geleverd op de praktijk in Hoboken van waaruit ze verdeeld worden over de elf groepspraktijken en de wijkgezondheidscentra.
31/03 09u15  Het virtueel museum (3): “Een negligé zal nu wel vaker dan normaal gedragen worden”Ook de musea hebben hun deuren moeten sluiten. Wie toch een portie cultuur wil opsnuiven, kan terecht in het virtueel museum van Gazet van Antwerpen. Iedere aflevering mag een directeur of medewerker van een Antwerps museum twee van zijn of haar werken tonen. En die keuze toelichten uiteraard.
31/03 09u15  Ook Stan Van Samang en zijn band maken muziek vanuit hun kotWil je iemand verrassen met een tof filmpje? Heb je een boodschap of liedje voor al diegenen die hard werken om de boel draaiende te houden? Heb je een overheerlijk recept voor slow cooking (toch tijd genoeg), een oproep, een spel of een andere fantastische tip om iedereen gezond bezig te houden? Alle leuke filmpjes zijn welkom via Whatsapp op het nummer 03/212.13.60. Je kan alles bekijken op ATV in het programma ‘Zorg Voor Mekaar’ .
31/03 09u15  Lichaam gevonden buiten appartementsblok: wetsdokter en labo ter plaatseAan de Jan de Voslei werd dinsdagmorgen het lichaam gevonden. De man lag buiten aan een appartementsblok. Het is nog niet duidelijk of het om een overlijden met kwaad opzet gaat, de wetsdokter en het gerechtelijk labo zijn ter plaatse.
31/03 08u15  Containerparken mogen weer openen na sluiting door coronavirusDe recyclageparken mogen op 7 april weer de deuren openen. Dat meldt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).
31/03 08u15  Tweevoudig F1-kampioen Fernando Alonso krijgt hoofdrol in nieuwe Amazon Prime-reeksTweevoudig F1-kampioen Fernando Alonso krijgt een erg belangrijke rol in een nieuwe documentairereeks die op Amazone Prime te zien zal zijn.
31/03 08u15  Waarom daling nog niet in zicht is, maar experts toch positief klinkenHet record ‘aantal overlijdens in één dag’ werd gebroken en zal de komende dagen nog worden verbeterd. Toch zijn experts almaar positiever. Afgelopen weekend bleef het nog bij een fluisterstem. Nu luidt het met overtuiging: “De kracht van de epidemie neemt af. Dat zien we duidelijk”, aldus Sciensano. En waar zien we dat? In de ziekenhuizen.
31/03 08u15  Janssen Pharma heeft tegen voorjaar 2021 vaccin klaarFarmareus Johnson & Johnson, moederbedrijf van Janssen Pharmaceutica, neemt het voortouw in de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus. Het bedrijf heeft al een kandidaat-vaccin geselecteerd en hoopt begin 2021 de markt op te kunnen.
31/03 07u15  Fernando Alonso krijgt hoofdrol in nieuwe Amazon Prime-reeksTweevoudig F1-kampioen Fernando Alonso krijgt een erg belangrijke rol in een nieuwe documentairereeks die op Amazone Prime te zien zal zijn.
31/03 05u15  Onderwijs snakt naar duidelijkheid: “De onrust in scholen is groot”Minister Ben Weyts (N-VA) en het onderwijsveld roepen de federale regering op om snel duidelijkheid te scheppen of de scholen na de paasvakantie dichtblijven of niet. De koepels gaan er wel vanuit dat de schoolpoorten langer dichtblijven, maar zeker is dat niet. “Het moet nog te organiseren zijn voor scholen en ouders”, zegt Lieven Boeve, topman van het katholiek onderwijs.
31/03 05u15  Dagcijfers coronavirus stijgen niet meer enorm, afvlakking in zichtHet record ‘aantal overlijdens in één dag’ werd gebroken en zal de komende dagen nog worden verbeterd. Toch zijn experts almaar positiever. Afgelopen weekend bleef het nog bij een fluisterstem. Nu luidt het met overtuiging: “De kracht van de epidemie neemt af. Dat zien we duidelijk”, aldus Sciensano. En waar zien we dat? In de ziekenhuizen.
31/03 05u15  Antwerpse rechter bij hof van beroep haalt scherp uit naar minister Geens: “Hij bestuurt alsof hij Al Capone is, maar dan minder menselijk”Een rechter van het hof van beroep in Antwerpen heeft op zijn LinkedIn-pagina ongemeen hard uitgehaald naar minister van Justitie Koen Geens. De raadsheer noemt hem een bedreiging voor de rechtsstaat en vergelijkt hem met maffiabaas Al Capone. “Maar dan met minder menselijke empathie en politiek talent”, stelt rechter Pierre Thiriar.
31/03 05u15  Moederbedrijf Janssen Pharma hoopt tegen voorjaar 2021 vaccin tegen coronavirus klaar te hebbenFarmareus Johnson & Johnson, moederbedrijf van Janssen Pharmaceutica, neemt het voortouw in de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus. Het bedrijf heeft al een kandidaat-vaccin geselecteerd en hoopt begin 2021 de markt op te kunnen.
31/03 05u15  In de geschiedenis: wat gebeurde er op 31 maart?Zolang corona ons leven blijft beheersen, kijken we terug in de geschiedenis, van dag tot dag. Welke gebeurtenis is voor eeuwig verbonden aan die ene dag? Welke bekende stierf op die specifieke datum? Afsluiten doen we dagelijks met een kort krantenstukje uit Gazet van Antwerpen van exact honderd jaar geleden. Hopelijk levert het een boeiende reeks herinneringen op – soms dramatische, even vaak leuke – die onze aandacht even kunnen wegtrekken van… Inderdaad.
31/03 05u15  STANDPUNT. Wie koopt dan nog tulpen?Je hoort geregeld zeggen dat we in oorlog zijn met het coronavirus, om maar te zeggen hoe ernstig de situatie wel niet is. Maar voor Willem Buiter (70), een in New York wonende professor, auteur en vroegere hoofdeconoom van bankenreus Citigroup, is het erger dan een oorlog.
31/03 05u15  Hoe de superrijken omgaan met de coronacrisisDe ene schenkt tientallen miljoenen dollars om de strijd met corona aan te gaan, de andere laat miljoenen gratis mondmaskers leveren. Maar niet elke superrijke heet Bill Gates of Jack Ma. Sommige miljardairs laten zich tijdens deze crisis net van hun minst solidaire kant zien. “Ik hoop dat iedereen veilig is”, zegt mediamagnaat David Geffen vanop zijn jacht in de Caribische Zee. “Het coronavirus is de gelijkmaker”, preekt superster Madonna vanuit haar witmarmeren bad.
31/03 05u15  Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) vraagt extra steunmaatregelen: “Veel ondernemers worden in de armoede geduwd”De helft van de zelfstandige ondernemers vreest dat het lastig wordt om niet failliet te gaan als hun zaak langer dan drie weken gesloten moet blijven. Dat blijkt uit een bevraging van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) bij meer dan tienduizend leden.
31/03 05u15  Antwerpse deejays en festivalorganisatoren kreunen onder coronacrisis: ”Van 25 naar 0 boekingen”Tientallen boekingen kwijt en duizenden euro weg. Deejays en organisatoren uit het Antwerpse nachtleven beleven hun donkerste periode. “Het uitgaansleven zal er na deze coronacrisis helemaal anders uitzien.”
31/03 05u15  Acteercarrière Stan Van Samang ligt stil na slotaflevering ‘Zie Mij Graag’De allerlaatste aflevering van Zie Mij Graag betekent voorlopig ook het laatste acteerwerk van Stan Van Samang (41). Sinds het inblikken van het derde seizoen kreeg de zanger geen nieuwe rollen op zijn bord, en ook de volgende maanden kleurt de agenda leeg. Komt daar nog eens bij dat de opnames van zijn album stilliggen. Maar Van Samang maakt zich geen zorgen. “Onzekerheid hoort bij de job.”
31/03 05u15  Daphne Paelinck, terug in ‘Thuis’, getroffen door coronacrisis: “Ons pop-uptheater begon net op wieltjes te lopen en dan dit...”En daar was Christine weer in Thuis. Actrice Daphne Paelinck (31) verliet de reeks vorige zomer toen ze ging bevallen. Het leek een definitief einde, maar niet dus. “Twee weken na mijn laatste scène kreeg ik al de vraag om terug te komen”, vertelt de Antwerpse, die met haar pop-uptheater zwaar getroffen wordt door het coronavirus. “We hebben maanden onze kop boven water kunnen houden en dan dit...”
31/03 05u15  Hoe bestrijden BV’s de coronablues? Luister-, lees- en kijktips van Greet RouffaerWaar houden acteurs en muzikanten zich mee bezig, nu ze u niet van op allerhande podia kunnen entertainen? Met welke films, series, muziekjes, podcasts en boeken bestrijden zij de coronablues? We geven je kijk-, luister- en leestips van tien BV’s! Vandaag: actrice Greet Rouffaer (61).
31/03 05u15  Nooit meer play-offs in België? Tweederdemeerderheid in de maak om competitieformule 2020-2021 aan te passenHet Europese clubvoetbal staat voor een belangrijke week. Morgen vergadert de UEFA en donderdag beraadt de Jupiler Pro League zich over het vervolg van de ‘coronacompetitie’. In België groeit een tweederdemeerderheid om nooit meer play-offs te spelen.
31/03 05u15  Looninlevering verdeelt Anderlecht: spelers discussiëren weer over voorwaarden om salaris april af te staanOm de coronacrisis financieel te overbruggen vroeg Anderlecht zijn spelers om hun loon van de maand april af te staan. Een akkoord leek bereikt, maar gisteren weigerde een deel van de kern toch het contract daarover te tekenen omdat ze zich niet konden vinden in bepaalde voorwaarden. Speler-manager Vincent Kompany probeerde te bemiddelen in een spoed-videocall.
31/03 05u15  Deel drie van ‘De Antwerpse Voetbalquiz’: ken jij de tien onorthodoxe breinbrekers van Dave Peters?Dave Peters is een creatieve veelvraat. Radio- en televisiepresentator, auteur en bovenal sportbeest. Nu eens hoog in de voetbaltribune als commentator, dan weer als interviewer langs de zijlijn, ook en vooral in de Proximus League. Omdat in deze corona-tijden ook de competitie in ‘zijn’ 1B stilligt, entertaint hij u de komende weken - elke dinsdag in Gazet van Antwerpen - met zijn eigenzinnige ‘Antwerpse Voetbalquiz’. Met veel passie. En een knipoog.
31/03 05u15  Antwerpse ZNA-ziekenhuizen nemen Limburgse coronapatiënten opHet Ziekenhuisnetwerk Antwerpen (ZNA) neemt coronapatiënten over van de Limburgse ziekenhuizen Sint-Trudo in Sint-Truiden en Sint-Franciscus in Heusen-Zolder. Het gaat in eerste instantie om acht patiënten.
31/03 05u15  Tweehonderd Antwerpse boomspiegels worden ‘boomtuinen’De Antwerpse vzw Groot Licht zal de komende tijd tweehonderd boomspiegels in het district Antwerpen aanplanten met kleurrijke bij- en vlinderplanten. Bewoners kunnen zich opgeven voor adoptie van zo’n boomspiegel. De aanplant gebeurt dan gratis door de vzw. In ruil engageert de bewoner zich voor het onderhoud.
31/03 05u15  Sint-Andrieskerk is aan opknapbeurt toe: “Er sijpelt vocht binnen”De Sint-Andrieskerk in het hartje van de gelijknamige wijk wordt grondig aangepakt. De daken, gevels en gewelven worden opgeknapt en ook de glasramen zijn aan restauratie toe. “De huidige staat van de kerk zorgt ervoor dat er op sommige plekken vocht binnensijpelt. En dat zorgt voor extra schade. Dat moeten we vermijden”, zegt architect en zaakvoerder van Steenmeijer Architecten Stefanie Reyskens.
31/03 05u15  Rector start met virtuele stadswandeling door 19e-eeuws Antwerpen: “Reizen Corona neemt u mee op een imaginaire reis”Omdat reizen tijdelijk onmogelijk geworden is, besloot rector van de UAntwerpen en historicus Herman Van Goethem op Facebook het virtuele reisbureau Reizen Corona op te richten. Iedere dag neemt hij zijn reisgenoten mee naar een stukje Antwerpen uit de negentiende eeuw aan de hand van een unieke fotoverzameling. “Geniet, droom weg, roep met mij ‘oh!’ en ‘ah!’ met de blijheid van een kind dat naar vuurwerk kijkt.”
31/03 05u15  COLUMN. Open de ZooZondag was ik voor de Gazet een klein anderhalf uur in de Zoo. Het was een bijna surreële ervaring. Eén verzorgster zagen we in de verte een kruiwagen met voeder duwen. Al haar collega’s bleven achter de schermen, druk in de weer met hun dieren. De wandelpaden bleven onheilspellend leeg. Leven genoeg, nochtans.
30/03 23u15  Godelieve Spiessens, de grande dame van de Antwerpse muziekgeschiedenis, is overledenHet voorbije weekend overleed Godelieve Spiessens. Niemand wist meer over de geschiedenis van het Antwerpse muziekleven en haar onderzoek was een grote inspiratiebron voor het museum Vleeshuis Klank van de Stad. Ze was 87.
30/03 23u15  Plein in hartje Borgerhout wordt ‘tiny forest’: 750 boompjes en planten moeten uitgroeien tot dichtbegroeid bosOver een aantal jaar groeit er op het Vinçotteplein in hartje Borgerhout een bos dat qua begroeiing niet te onderscheiden zal zijn van een wild bos. Of dat is toch wat kunstenaar Koen De Ceuleneer voor ogen heeft met BOS, het tiny forest-kunstproject dat hij ontwierp voor het plein en dat vorige week werd aangeplant.
30/03 22u15  Amper nog passagiers, maar Candy blijft met pendelbus rijden: “Thuiszitten? Liever niet”Sinds de werkzaamheden aan de N450 de verbindingsweg tussen deelgemeentes Melsele en Kallo versperren, legt de gemeente Beveren er een pendelbus in. Tijdens de schooldagen werd die nog intensief gebruikt, maar sinds de coronamaatregelen van kracht zijn, heeft chauffeur Candy amper nog passagiers. Toch blijft ze dapper doorwerken.
30/03 22u15  Collega’s en vrienden reageren op overlijden van ‘meesterfixer’ André Meganck: “Als hij iemand belde voor een interview, luisterde die”“Die keer toen een sneeuwstorm in de Ronde van Italië onze commentaarcabine wegblies, met elektriciteit en al. Die keer hebben we toch nog rechtstreeks verslag kunnen uitbrengen. Dankzij één man: André Meganck. De superfixer had het weer eens gefixt. We gaan hem zo missen.” VRT-sportjournalist Renaat Schotte en met hem heel het wielerpeloton rouwen om de dood van André Meganck (72), de man die de hotels, de verplaatsingen, de interviews ... zowat alles regelde voor de wielerjournalisten van de VRT.
30/03 22u15  Directeur van Westerlo opgezet met pleidooi van Patrick Goots (maar hij ziet nog veel obstakels)In zijn column van gisteren in uw krant pleitte analist Patrick Goots onder meer voor de stopzetting van eerste klasse B. In één adem verdedigde hij het standpunt dat in dat geval Westerlo of Virton promoveert, op basis van het algemene klassement naar analogie met de lagere reeksen. Het klinkt als muziek in de oren van Wim Van Hove, algemeen directeur van Westerlo.
30/03 22u15  Eindelijk mondmaskers voor dokters Geneeskunde voor het VolkDe dokters van Geneeskunde voor het Volk in Hoboken en Deurne moesten tot nu hun raadplegingen houden zonder bescherming. Maar dat probleem is nu gelukkig van de baan. Maandagavond kwam er een lading van 60.000 mondmaskers toe aan de groepspraktijk.
30/03 22u15  30 maanden cel voor afperser Jan FabreDe correctionele rechtbank van Antwerpen heeft de 36-jarige Luk T. uit Schoten veroordeeld tot 30 maanden celstraf waarvan de helft met uitstel. Hij probeerde kunstenaar Jan Fabre af te persen.
30/03 21u15  Drugs en wapens gevonden bij man met enkelband die coronamaatregelen niet naleeftDe Antwerpse politie controleerde zondag een appartement aan de Leiebos in Merksem. Daar was het blijkbaar een komen en gaan van mensen, ondanks de geldende coronamaatregelen. De aanwezigen kregen een pv, maar de politie vond in het appartement ook drugs en wapens.
30/03 21u15  Geen groot verjaardagsfeest? Dan schenkt Amirah (4) traktatie aan politie en zorgverlenersVoor de vierde verjaardag van Amirah kon het gezin Sabbahi uit Hoboken deze keer geen feest geven. Het besloot dan maar lekkernijen te trakteren aan de werknemers van het ZNA Middelheim, de Antwerpse politie, een rusthuis en een dokterspraktijk. “Die mensen verdienen dat. En zo heeft Amirah toch nog een speciale dag.”
30/03 20u15  Jarige Amirah (4) schenkt traktatie aan politie en zorgverlenersVoor de vierde verjaardag van Amirah kon het gezin Sabbahi uit Hoboken deze keer geen feest geven. Het besloot dan maar lekkernijen te trakteren aan de werknemers van het ZNA Middelheim, de Antwerpse politie, een rusthuis en een dokterspraktijk. “Die mensen verdienen dat. En zo heeft Amirah toch nog een speciale dag.”
30/03 20u15  Stabroekse duivenmelkers organiseren virtuele wedstrijdHet Coronavirus heeft er ook voor gezorgd dat alle duivensportwedstrijden zijn afgelast. Een zware dobber voor de duivenmelkers die erg naar de start van het seizoen uitkijken. Maar de Stabroekse Duivenbond heeft een oplossing gevonden. Op 5 april organiseren ze voor hun leden een, jawel, virtuele vlucht.
30/03 20u15  Vinçotteplein wordt ‘tiny forest’: 750 boompjes en planten moeten uitgroeien tot dichtbegroeid bosOver een aantal jaar groeit er op het Vinçotteplein in hartje Borgerhout een bos dat qua begroeiing niet te onderscheiden zal zijn van een wild bos. Of dat is toch wat kunstenaar Koen De Ceuleneer voor ogen heeft met BOS, het tiny forest-kunstproject dat hij ontwierp voor het plein en dat vorige week werd aangeplant.
30/03 20u15  Meer vrouwen in straatnamen? Mariaburg heeft er twaalf, van Moeder Sarov tot Maria TheresiaDe VRT deed in januari een oproep om in de Vlaamse steden en gemeenten meer straten de naam van een vrouw te geven. In Mariaburg doet men dat al lang. De wijk, die zowel op Antwerps als op Brasschaats grondgebied ligt, telt twaalf straatnamen die naar vrouwen zijn genoemd.
30/03 20u15  Vijfde dode in Molenkouter Wichelen, eerste slachtoffer in Sint-Jozef MoerzekeIn Sint-Gillis-Waas zijn vier bewoners gestorven aan het coronavirus. Daar is de toestand de afgelopen dagen stabiel gebleven. In het woonzorgcentrum in Hamme is afgelopen weekend een dodelijk slachtoffer gevallen door de gevolgen van het virus. En in Wichelen zijn de voorbije uren nog eens twee rusthuisbewoners gestorven aan COVID-19. Dat brengt het totaal daar op vijf. Dinsdag komen er containers om het rusthuis te vergroten.
30/03 20u15  Ultrarunner loopt in één maand meer dan duizend kilometer, en dat in straal van 8 kilometer rond ‘zijn kot’Ultrarunner Alain Aerts (56) uit Massenhoven liep in maart al 1.063 kilometer, en dat in een straal van acht kilometer rond zijn huis. “Een bewijs dat je niet ver moet lopen om lang te lopen”, zegt de ultieme coronajogger wat raadselachtig.
30/03 19u15  Ook kinesisten willen bescherming: "Zonder wapens naar de oorlog"'We krijgen zo goed als dagelijks telefoon van dokters met de vraag of we mensen kunnen helpen, maar zonder wapens kunnen we niet naar de oorlog'. Het is een noodkreet van kinesist Geert Beirnaert uit Sinaai. Hij heeft patiënten van wie de longen chronisch beschadigd zijn.
30/03 19u15  865 kilo cocaïne gevonden in container met ananassen bedoeld voor AntwerpenDe Nederlandse douane heeft maandag een partij van 865 kilo cocaïne onderschept tijdens een controle in de Rotterdamse haven. De drugs zaten verstopt in een container geladen met ananassen.
30/03 19u15  Flower Boost Challenge: Spranco-Matic schenkt bloemen aan ziekenhuispersoneelOp de twee campussen van het AZ Turnhout zijn maandagvoormiddag in totaal meer dan 1.200 bloemen geleverd. Het maakt deel uit van de Flower Boost Challenge, waarbij bedrijven bloemen kopen voor klanten of mensen uit de zorgsector.
30/03 19u15  Willebroek zet miljoen euro opzij om economie en sociaal weefsel te herstellen na coronacrisisHet gemeentebestuur van Willebroek voorziet in minstens een miljoen euro aan middelen om zo de economische en sociale activiteiten in de gemeente te ondersteunen na de coronacrisis. Opties om het geld te besteden staan vervat in de ‘XII werken van Willebroek’.
30/03 19u15  Brieven schrijven naar mensen die de deur niet meer uit kunnen: “In coronatijden besef je pas hoe hard contact nodig is”In deze moeilijke tijden zijn er gelukkig ook heel wat hartverwarmende acties. Op het platform Antwerpen Helpt vind je verschillende warme initiatieven terug. Een bijzondere actie daar is om een brief te schrijven naar mensen die de deur niet meer uit kunnen, zoals bijvoorbeeld de bewoners van de Markgrave, een voorziening voor blinden en slechtzienden.
30/03 19u15  Brassband Willebroek oefent online voortBrassband Willebroek, wereldkampioen, Europees kampioen en tal van keren Belgisch kampioen, heeft ‘A Concert of Legends’ moeten afgelasten. Toch blijven de leden niet bij de pakken zitten: ze prikten een nieuwe datum en oefenen online voort.
30/03 19u15  Eerste digitale zitting verloopt succesvol: aangehoudenen volgen proces in gevangenisHoewel het voor iedereen nog een beetje wennen was, is de eerste digitale zitting van de Mechelse correctionele rechtbank vrij vlot verlopen. Terwijl het Openbaar Ministerie een straf vorderde en de advocaten in de rechtszaal pleitten, volgden de aangehouden beklaagden het proces vanuit de gevangenis en konden ze ook door de rechter worden ondervraagd.
30/03 18u15  Woning onbewoonbaar verklaard na brand in livingIn de Bremveldlaan in Mortsel brak maandagmiddag brand uit in een woning. De brandweer was snel ter plaatse en kon het vuur in de living blussen. Er vielen gelukkig geen gewonden, maar het huis werd wel onbewoonbaar verklaard.
30/03 18u15  Kempense onderzoekster strijdt mee in frontlinie in Boston: “Dankzij ons kunnen dokters snel beslissingen nemen”De Verenigde Staten voeren sinds eind vorige week de wereldwijde lijst aan van het hoogste aantal coronabesmettingen. Kim Vanuytsel uit Kasterlee helpt er mee een geschikte coronatest te ontwikkelen.
30/03 18u15  Artiest/muzikant zit thuis, maar beantwoordt aanvraagjes via WeTransferDe coronacrisis treft ook artiest/muzikant Wim Geysen. Alle voorstellingen zijn afgelast. Wim zingt nu liedjes op bestelling. Een aanvraagje wordt beantwoord met een WeTransfer-file.
30/03 17u15  Opknapbeurt op komst voor station Antwerpen-ZuidTreinstation Antwerpen-Zuid krijgt een grondige opknapbeurt. De stad Antwerpen heeft een omgevingsvergunning aangevraagd. De werken zijn gepland in 2022-2023.
30/03 17u15  Mechelaar die gratis in businessclass naar New York vliegt moet 12.000 euro terugbetalenDe Mechelse correctionele rechtbank heeft een 25-jarige man uit Mechelen opschorting van straf gegeven. De man had de website van Brussels Airlines gehackt en kon zo gratis vliegtuigtickets bestellen. De Mechelaar moet niet naar de gevangenis, maar moet wel 12.000 euro schadevergoeding betalen.
30/03 17u15  600 studenten UAntwerpen zullen examens afleggen in Antwerp ExpoDe Universiteit van Antwerpen zal twee hallen huren in Antwerpen Expo zodat studenten hun examens kunnen afleggen met voldoende ruimte tussen. Voor de studenten van Universiteit Antwerpen gaan de examens op 1 juni van start, een week later dan gewoonlijk. In Antwerp Expo zullen enkel schriftelijke examens gehouden worden voor groepen met meer dan 100 studenten. Alle andere examens zullen gewoon afgelegd worden in de aula’s van de negen verschillende faculteiten.
30/03 17u15  Boeken met beren prijken aan bibEen raam van de bibliotheek in de Kerkstraat in Lille hangt vol met boeken over beren.
30/03 17u15  Culinair topevenement dat spots op Antwerpen zou richten, met een jaar uitgesteldThe World’s 50 Best Restaurants, de culinaire manifestatie en de daaraan gekoppelde ranking, die normaal gezien in juni in Antwerpen zou plaatsvinden, is met een jaar uitgesteld.
30/03 17u15  Viroloog Steven Van Gucht: “Tests voorzien voor iedereen? Onbegonnen werk”Viroloog Steven Van Gucht heeft maandag uitgelegd waarom niet iedereen kan getest worden op een besmetting met het coronavirus. “Er moet in eerste instantie al gekeken worden naar de prioriteit van wie we testen”, aldus Van Gucht. “Verder is het puur mathematisch gezien gewoon onbegonnen werk.”
30/03 17u15  Stad Mechelen organiseert begrafenissen via live streamingDe stad Mechelen biedt nabestaanden de mogelijkheid om voor begrafenissen in de aula een live streaming te organiseren. Zo kunnen meer mensen met respect voor de social distancing van thuis uit het afscheid toch meemaken.
30/03 16u15  Strangers “tribjoetband” 4Tact maakt videoclip… in eigen kotDe heren van 4Tact, de nieuwe Strangers tribute band, zouden zichzelf normaal gezien op 14 mei voorstellen in CoSTA, gevolgd door een hele reeks optredens én een plaat. Maar door alle gebeurtenissen rond het coronavirus is de kans groot dat ze die plannen voorlopig in de frigo moeten steken. Om fans toch alvast op te warmen, geven ze vandaag al hun versie vrij van Draai 797204. Een nummer dat de Strangers destijds zelf van Will Tura overnamen en dat heel Vlaanderen zo kan meefluiten. 4Tact nam het clipje op, elk van uit hun eigen kot.
30/03 16u15  Stad organiseert begrafenissen via live streamingDe stad Mechelen biedt nabestaanden de mogelijkheid om voor begrafenissen in de aula een live streaming te organiseren. Zo kunnen meer mensen met respect voor de social distancing van thuis uit het afscheid toch meemaken.
30/03 16u15  Politie begint onderzoek naar graffitivandaal die al maanden actief isDe lokale politie Klein-Brabant is met een onderzoek begonnen naar een of meerdere graffitivandalen. Die sloegen de voorbije maanden al meermaals toe in Sint-Amands (Puurs-Sint-Amands).
30/03 16u15  Mechelen roept inwoners op: “Ga viraal vanuit uw kot”De stad Mechelen lanceert de campagne ‘2800love. Ga viraal vanuit uw kot’. Ze heeft een Facebookpagina aangemaakt waar alle Mechelaars hun creatieve en posities vibes met elkaar kunnen delen.
30/03 16u15  Mortselse slechtvalken broeden weer drie eieren uit: geboorte mogelijk al op 10 aprilDe lente is wel degelijk in het land, en in Mortsel is dat zichtbaar bij het koppel slechtvalken dat drie eieren uitbroedt in de nestkast bij Agfa Gevaert.
30/03 16u15  Mortsels auteur belandt in keuzelijst schoolboeken: “Sommige leerlingen mailen me met de vraag of ik hun taak dan maar wil maken ”“In deze coronatijd krijgen veel scholieren de opdracht om een boek van mij te lezen”, vertelt Mortsels jeugdauteur Luc Descamps (57). “Daar moeten ze dan vragen over oplossen of opdrachten bij maken.” Gerichte vragen beantwoordt de succesauteur met plezier. “Maar sommige ‘kastaars’ verwachten dat ik mijn boek voor hen samenvat. Daar pas ik voor.”
30/03 16u15  Vier topbartenders brengen hun cocktails naar je thuisJe favoriete cocktailbar bezoeken, zit er momenteel niet in. Maar waarom niet de cocktails naar je thuis brengen? Daarom lanceren bartenders Hannah Van Ongevalle, Jurgen Nobels, Hannes Desmedt en Lou Claessens met Cocktail Maison een pakket dat aan je deur wordt geleverd.
30/03 16u15  BMW stelt tientallen testwagens ter beschikking van verplegend personeel ziekenhuizenBMW Belux, met zetel in Bornem, gaat haar testwagens ter beschikking stellen van het verplegend personeel van de ziekenhuizen. “We horen nog te veel verhalen dat verpleegkundigen te veel tijd verliezen met het openbaar vervoer en door de coronacrisis op onregelmatige uren moeten werken. Daarom willen wij onze wagens, die hier toch maar staan, ter beschikking stellen van die mensen”, zegt Jeroen Lissens.
30/03 16u15  Wat mag u doen als anderen de maatregelen tegen corona overtreden?Ze zijn er: de hardnekkige overtreders van de coronamaatregelen die gezellig gaan picknicken in het park, een balletje gaan trappen of een toertje gaan fietsen. Met veel te veel en veel te dicht bij elkaar. Wat doe je dan, als omstander? Negeer je wat je ziet, kom je tussen of bel je de politie?
30/03 16u15  Opnieuw man aangehouden die naar agenten spuwde, deze keer in MortselDe onderzoeksrechter in Antwerpen heeft opnieuw een man aangehouden die tijdens een politietussenkomst zou gespuwd hebben in de richting van de agenten. Dat meldt het parket. Het gaat om een 19-jarige jongeman uit Mortsel.
30/03 16u15  UAntwerpen organiseert examens in hallen van Antwerp Expo: 600 studenten met voldoende plaats ertussenStudenten van de UAntwerpen zullen komende examenperiode in twee hallen van Antwerp Expo terechtkunnen. Daarin kunnen 600 studenten tegelijk examen doen, met alle respect voor de geldende maatregelen. De examens starten een week later en worden met een week verlengd. “Het vermijden van studieduurvertraging is essentieel”, zegt rector Herman Van Goethem.
30/03 15u15  Formule 1-team Mercedes ontwikkelt beademingstoestel voor coronapatiëntenOnderzoekers, artsen en ingenieurs van het Formule 1-team Mercedes hebben in minder dan een week tijd een toestel ontwikkeld dat coronapatiënten moet helpen ademen, zonder dat ze daarvoor aan een beademingsmachine moeten.
30/03 15u15  Opnieuw man aangehouden die naar politiemensen spuwdeDe onderzoeksrechter in Antwerpen heeft opnieuw een man aangehouden die tijdens een politietussenkomst zou gespuwd hebben in de richting van de agenten. Dat meldt het parket. Het gaat om een 19-jarige jongeman uit Mortsel.
30/03 15u15  Spelers van FC Barcelona accepteren dan toch forse salarisverlaging: “We zijn altijd bereid geweest mee te werken”De spelers van FC Barcelona nemen gedurende de coronacrisis genoegen met 30 procent van hun salaris. Ze hebben ook beloofd om ervoor te zorgen dat alle medewerkers van de club wel hun volledige salaris zullen ontvangen. De spelers verspreidden maandag een verklaring via hun sociale media.
30/03 15u15  Heruitzending wielerwedstrijd Gent-Wevelgem van vijf jaar geleden trekt nog bijna 400.000 kijkersOpenbare omroep VRT heeft met zijn heruitzending van wielerwedstrijd Gent-Wevelgem van 2015 nog bijna 400.000 kijkers weten te boeien. De spectaculaire waaierkoers bezorgde VRT zelfs het grootste marktaandeel op dat moment van de dag. Straffe cijfers voor een koers die vijf jaar geleden verreden werd, en waarvan iedereen dus al bij voorbaat wist dat de Italiaan Luca Paolini uiteindelijk als eerste over de meet zou komen.
30/03 15u15  Drugsdealer met enkelband op heterdaad betraptDe Antwerpse politie pakte zaterdag een man op tijdens een vermoedelijke drugsdeal. Hij droeg al een enkelband na een eerdere veroordeling. Bij hem thuis werden nog meer drugs en geld gevonden. De onderzoeksrechter besliste de man aan te houden.
30/03 15u15  UAntwerpen organiseert examens in beurszalen van Antwerp ExpoStudenten van de UAntwerpen zullen komende examenperiode ook in Antwerp Expo terechtkunnen. De examens starten een week later en worden met een week verlengd. “Het vermijden van studieduurvertraging is essentieel”, zegt rector Herman Van Goethem. De grote beurshallen van Antwerp Expo maken het mogelijk voldoende ruimte te maken voor grote groepen studenten.
30/03 15u15  Heraanleg Begijnenstraat gaat van start: “We printen kasseien in het asfalt”Stratenmaker Hoogmartens uit Glabbeek is maandag begonnen met de heraanleg van een deel van de Begijnenstraat in Turnhout. De kasseien die voor het Begijnhof waren gelegd, dreven bij regenweer uit hun plastic matten.
30/03 15u15  Vloerlegger springt in de bres voor gedupeerde horeca-uitbaters en winkeliers: “We hebben voldoende voorraad”De deuren van horecazaken en heel wat handelszaken blijven nog een tijdje dicht. Martens Vloeren uit Hoogstraten adviseert hen dat het daardoor een goede gelegenheid is om een nieuwe vloer te leggen of te renoveren.
30/03 15u15  Hoe Giorgio Armani uitgroeide tot de volksheld in ItaliëGiorgio Armani heeft bekendgemaakt dat hij de productie van kleding voorlopig stillegt om voorrang te geven aan het maken van beschermende kleding voor het zorgpersoneel in het door corona zwaar getroffen Italië. De 85-jarige ontwerper is ondertussen uitgegroeid tot een van de grote helden in zijn thuisland.
30/03 15u15  Minister Muylle maakt kortingen in supermarkten opnieuw mogelijkSupermarkten mogen opnieuw kortingen geven op hun producten. Dat maakt minister van Consumentenzaken Nathalie Muylle (CD&V) bekend via Twitter. “Kortingen worden opnieuw mogelijk om de winkelkar goedkoper te maken. Want voor veel mensen zijn het moeilijke tijden”, klinkt het. Albert Heijn laat alvast weten er vandaag, maandag, al opnieuw mee te beginnen.
30/03 15u15  Organisatoren bevestigen: Olympische Spelen in 2021 van 23 juli tot 8 augustusDe kogel is definitief door de kerk. De Olympische Spelen zullen volgend jaar van 23 juli tot 8 augustus plaatsvinden in Tokio. Eerder maandag meldden al verschillende Japanse media het nieuws. Later op de dag bevestigden de organisatoren en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) de datum. Ook de Paralympische Spelen kregen maandag een nieuwe datum. Zij zullen doorgaan tussen 24 augustus en 5 september.
30/03 15u15  Man ondanks levenslang rijverbod toch betrapt achter het stuurDe Antwerpse politie betrapte in de omgeving van het Damplein een bestuurder die ondanks een levenslang rijverbod toch achter het stuur was gekropen. De takeldienst kwam ter plaatse om zijn wagen te immobiliseren en de politie stelde een proces-verbaal op.
30/03 15u15  Video ‘ellebooggroet’ van verpleegkundigen UZA al meer dan 210 000 bekekenDe video ‘ellebooggroet’ met daarin een groep enorm gemotiveerde verpleegkundigen van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen werd al meer dan 1900 keer rechtstreeks (en meer dan 65.000 (!) keer onrechtstreeks) gedeeld. Meer dan 210.000 mensen hebben de video al bekeken. De verpleegkundigen die in de video figureren, dragen allemaal een hartverwarmende ellebooggroet-T-shirt. Ze werken op de verpleegeenheid A1, die op dit ogenblik wordt aangepast om eerstdaags als extra corona-afdeling te fungeren. Het UZA is één van de Belgische referentieziekenhuizen voor de behandeling van coronapatiënten.
30/03 15u15  Deze films leren je hoe social distancing moetWe mogen tegenwoordig niet te dicht bij onze vrienden, lief en familieleden komen. In het kader van social distancing kun je enkele films bekijken waarin de afstand tussen de personages vaak groter is dan anderhalve meter. Wij zetten er vijf op een rij als voorbeeld, die ineens ook de verveling tegengaan.
30/03 14u15  Nederlander betaalt 1.000 euro aan achterstallige boetes bij controleEen Nederlandse bestuurder kreeg zondag de rekening gepresenteerd bij een controle in de Spitsenstraat. Hij had nog 1.000 euro aan niet-betaalde boetes staan en betaalde ter plekke.
30/03 14u15  Vijf jaar cel voor Macedonisch paar dat Flor (64) op terras liet slapenDe correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Sebastijan I. (43) en Silva I. (41) veroordeeld tot vijf jaar cel en 20.000 euro boete. Het Macedonisch paar uit Deurne had de 64-jarige Flor V. meer dan tien jaar financieel uitgebuit en mensonterend behandeld. Zo moest het slachtoffer, dat bij hen inwoonde, op het terras slapen. De zestiger kreeg 102.500 euro schadevergoeding toegekend. De vzw Payoke, die hem opving, kreeg 2.500 euro toegekend.
30/03 14u15  Jaar cel gevorderd voor man die vrouw en kinderen slaatVoor de correctionele rechtbank van Mechelen is maandag een man verschenen die beschuldigd wordt van opzettelijke slagen en verwondingen. Hij sloeg zijn vrouw en kinderen geregeld, toch was zijn echtgenote maandag vol lof over de man. Het parket vraagt een celstraf van een jaar.
30/03 14u15  Ploegmaat van Thomas Vermaelen is eerste positieve geval in J-LeagueDe Japanse verdediger Gotoku Sakai van Vissel Kobe heeft als eerste speler in de J-League positief getest op het coronavirus. Dat heeft de club maandag bekendgemaakt.
30/03 14u15  Bestuurder zonder rijbewijs voor de vierde keer betraptBij een verkeerscontrole betrapte de Antwerpse politie afgelopen zondag een bestuurder al voor de vierde keer zonder rijbewijs. Daags voordien was hij ook al gecontroleerd, zondag zette de politie hem aan de kant op de Amerikalei. Zijn wagen werd geïmmobiliseerd en de man mag het binnenkort gaan uitleggen bij de politierechter.
30/03 14u15  Antwerps stadsbestuur houdt digitale gemeenteraad op 6 aprilDe Antwerpse gemeenteraad komt dan toch versneld bij elkaar, op maandag 6 april. De zitting van 30 maart was door het coronavirus uitgesteld omdat het technisch niet mogelijk was om die al digitaal te organiseren.
30/03 14u15  Antwerps gezin mag na meer dan een week eindelijk naar paard Jacky: “Politie laat ons nu toch door aan de grens”Na meer dan een week onduidelijkheid, kan Lenne Verloo (17) uit Berendrecht eindelijk weer naar zijn springpaard Jacky dat in een manege vlak over de Nederlandse grens in Wouwse Plantage staat. Ook zijn vader Wim reageert opgelucht. “Veel langer had dit niet mogen duren. Met de eigendomsdocumenten van het paard en de stalovereenkomst laat de politie ons nu toch door aan de grens.”
30/03 14u15  Antwerpse hotels bieden zorgpersoneel hotelkamers aanDe hotels in Antwerpen staan ondertussen zo goed als leeg. Het overgrote deel is dan ook gesloten. De sector vreest nu al een dramatisch jaar. En toch toont de Antwerp Hotel Association haar solidariteit, want het maakt 10.000 euro vrij om zorgpersoneel van het UZA en de ZNA-ziekenhuizen een hotelkamer aan te bieden.
30/03 14u15  Nu ook boetes: “Er wordt nog vaak geprobeerd om de grens over te steken”De Politiezone Noord gaat vanaf vandaag niet langer sensibiliseren bij grenscontroles maar pv’s opstellen voor wie zich niet aan de regels houdt en toch de grens wil oversteken. Te veel mensen gingen nog in Nederland winkelen of tanken. Momenteel is er geen vast bedrag voor de boetes.
30/03 14u15  Geraint Thomas kant zich tegen een Tour zonder publiek: “Zonder fans is er geen Ronde van Frankrijk”Voormalig Tourwinnaar Geraint Thomas heeft maandag in de Britse krant The Daily Telegraph laten verstaan dat hij geen voorstander is van een Ronde van Frankrijk zonder publiek. Die optie ligt momenteel op tafel bij het Franse ministerie van Sport en Tourorganisatie (ASO) om alsnog te kunnen organiseren in tijden van corona.
30/03 14u15  Studio 100 wil pop-uptheater in Puurs permanent makenOp de agenda van de gemeenteraad van Puurs-Sint-Amands wordt maandagavond, weliswaar achter gesloten deuren omwille van de coronamaatregelen, de aanzet gegeven tot het ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Studio 100.’ Het is de bedoeling dat het pop-uptheater er permanent kan blijven.
30/03 13u15  Red Bull dacht eraan Max Verstappen bewust te laten besmetten met corona: “Idee werd niet positief ontvangen”Het Formule 1-team van Red Bull heeft even met de gedachte gespeeld om de Nederlander Max Verstappen en de andere coureurs die het onder contract heeft bewust te besmetten met het coronavirus. Het idee was dat de coureurs, jonge en gezonde mannen voor wie het virus in principe geen gevaar vormt, daarna immuun zouden zijn. Ze zouden dan in de loop van dit jaar, als het Formule 1-seizoen alsnog van start kan gaan, niet meer het risico lopen alsnog besmet te raken.
30/03 13u15  OPROEP. Heb jij al aangeklopt bij het OCMW sinds de coronacrisis?De OCMW’s van de provincie Antwerpen verwachten tijdens de coronacrisis een stijging in het aantal mensen dat steun nodig heeft, of merken die nu al in de aanvragen. Het gaat om totaal nieuwe mensen, zoals studenten of zelfstandigen.
30/03 13u15  ‘Meesterfixer van de koers’ André Meganck overledenAndré Meganck, de ‘meesterfixer van de koers’, is overleden. Dat werd bevestigd aan onze redactie. Meganck verwierf van 1976 tot 2015 faam als manusje van alles tijdens de wieleruitzendingen van de openbare omroep. Hij werd 72.
30/03 13u15  Thrillertip van de dag: ‘De toevalsfactor’Het verplichte binnenzitten heeft ook zijn goede kanten. Het geeft de kans om nog eens wat klassiekers van onder het stof te halen. Geert D’Hulster heeft elke dag een uitmuntend misdaadverhaal in de aanbieding.
30/03 13u15  Religieuze feesten zullen dit jaar heel anders verlopen door coronamaatregelenDe corona-maatregelen hebben heel wat gevolgen voor grote bevolkingsgroepen in Antwerpen. Vormsels werden uitgesteld en in de joodse gemeenschap zal Pesach, het joodse paasfeest, heel anders verlopen. Normaal komt de hele familie samen. En over minder dan vier weken start voor de moslims de vastenmaand, de ramadan. Ook dat zal hoogstwaarschijnlijk zonder collectief gebed of iftar zijn.
30/03 13u15  OCMW’s in provincie Antwerpen zien nu al toestroom door coronacrisis: “We zien totaal nieuwe mensen”De coronacrisis heeft onvermijdelijk ook een invloed op de financiële situatie van de mensen. De OCMW’s van de provincie Antwerpen verwachten een stijging in het aantal mensen dat steun nodig heeft, of merken die nu al in de aanvragen. Het gaat om totaal nieuwe mensen, zoals studenten of zelfstandigen.
30/03 13u15  Japanse oppositie stelt zich vragen bij plotse stijging in coronagevallen: “Tokio loog om Olympische Spelen te laten doorgaan”Dat het aantal coronagevallen in Tokio exponentieel de hoogte is ingegaan sinds de Olympische Spelen uitgesteld werden, leidt tot vraagtekens bij de plaatselijke oppositie. Voormalig Japans eerste minister Yukio Hatoyama neemt op Twitter geen blad voor de mond en beschuldigt de hoofdstad van manipulatie van de cijfers om het sportevenement toch te kunnen laten doorgaan. Regeringspartij LDP bezweert dat het louter om toeval gaat, en verwijst naar wetenschappers die het hebben over een ‘tweede golf’ nadat het aantal besmettingen in Europa en de VS ook omhoog ging.
30/03 12u15  OCMW’s zien nu al toestroom door coronacrisis: “Vooral zelfstandigen en studenten zitten met vragen”De coronacrisis heeft onvermijdelijk ook een invloed op de financiële situatie van de mensen. De OCMW’s van de provincie Antwerpen verwachten een stijging in het aantal mensen dat steun nodig heeft, of merken die nu al in de aanvragen. Het gaat om totaal nieuwe mensen, zoals studenten of zelfstandigen.
30/03 12u15  Vijf jaar cel voor gewapende overval op juwelierDe correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Moshe Z. (52) veroordeeld tot vijf jaar cel voor een gewapende overval op een juwelier in de Antwerpse diamantwijk. De zaakvoerster had daarbij rake klappen gekregen. Igor D. (40), die op uitkijk stond, kreeg vijf jaar cel, waarvan veertig maanden effectief en de rest met uitstel.
30/03 12u15  "Het F1-seizoen 2020 dat pas in 2021 eindigt? Ja, dat is mogelijk"Volgens Ferrari-teambaas Mattia Binotto moet het mogelijk zijn om tijdens de zomer extra races te plannen en het F1-seizoen 2020 eventueel pas in januari 2021 te eindigen.
30/03 12u15  Eerste iPad van Toby Alderweireld komt aan in residentie BeukenhofToby Alderweireld, speler bij de Tottenham Hotspurs en Rode Duivel, schonk een groot aantal tablets aan verzorgingstehuizen zodat de bewoners beter contact kunnen houden met hun familie.
30/03 12u15  AZ Rivierenland reserveert 116 bedden voor coronapatiëntenHet AZ Rivierenland met campussen in Bornem en Reet (Rumst) heeft capaciteit uitgebouwd om in totaal 116 coronapatiënten op te vangen. Daarvan werden er twintig gereserveerd op de afdelingen intensieve zorg.
30/03 12u15  “Deze week officiële aankondiging over nieuwe data Olympische Spelen”De nieuwe data van de Olympische Spelen in Tokio, die omwille van de coronacrisis uitgesteld werden naar volgend jaar, zullen normaal gezien deze week vastgelegd worden. Dat heeft de voorzitter van het Japans organisatiecomité Yoshiro Mori maandag aangekondigd.
30/03 12u15  De Berthoutzonen zetten jaarlijkse processie digitaal voortIn principe had zondag de jaarlijkse processie ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand moeten plaatsvinden in Hallaar. Sinds 1502 is de deelgemeente van Heist-op-den-Berg een vrij bekend bedevaartsoord en wordt er wekelijks een bedevaartsmis opgedragen.
30/03 12u15  Coronavirus slaat stevig toe in Mechelse regio, ziekenhuizen op scherp: “140 patiënten, dertig op intensieve zorg”Het coronavirus slaat stevig toe in de Mechelse regio en de twee ziekenhuizen staan op scherp, want de druk neemt toe. Samen hadden ze afgelopen weekend al meer dan 140 besmette patiënten opgevangen, van wie een dertigtal op intensieve zorg. In het Imeldaziekenhuis in Bonheiden was de maximumcapaciteit stilaan bereikt. Ook het AZ Sint-Maarten in Mechelen zag het aantal patiënten meer dan verdubbelen met een tiental extra opnames afgelopen weekend. “We steunen elkaar, want de regio is zwaar getroffen”, klinkt het. Zo wordt er ook samengewerkt met het Heilig Hartziekenhuis in Lier.
30/03 12u15  Puber mag zijn lief niet bezoeken, volwassene met vaste relatie wel“Het is niet de bedoeling dat een puber van zestien zijn lief gaat bezoeken”, zegt Yves Stevens van het Crisiscentrum. “Maar volwassen partners met een vaste relatie en beperkte cirkel moeten elkaar wel kunnen bezoeken.”
30/03 12u15  Prins Harry en Meghan Markle ruilen Canada in voor Los AngelesDe Britse prins Harry, Meghan Markle en hun zoontje Archie hebben na Groot-Brittannië nu ook Canada achter zich gelaten. Er doen hardnekkige geruchten de ronde dat het gezin momenteel in Los Angeles woont. Dat schrijft onder meer het Amerikaanse blad People.
30/03 12u15  Jacquemus en Alexander McQueen bieden gratis online lessen aanMeer te weten komen over mode of les volgen bij de grote namen uit het wereldje? Dat kan in deze tijden van zelfquarantaine. Het Institut Français de la Mode en Alexander McQueen’s Sarabande Foundation bieden gratis heel wat online cursussen en lezingen aan.
30/03 11u15  Man neergestoken tijdens ruzie in Kapellen, verdachte gearresteerdBij een uit de hand gelopen ruzie is zondagavond een 42-jarige man neergestoken. Dat gebeurde rond 19.30u in de Koerspleindreef in Kapellen. Niet veel later kon een verdachte worden gearresteerd.
30/03 11u15  Kun je twee keer Covid-19 krijgen? En hoe verloopt de ziekte? De laatste wetenschappelijke inzichtenEr zijn heel wat vragen rond het coronavirus. Wij bekijken even de wetenschappelijke kant ervan en proberen daar een antwoord op te formuleren
30/03 11u15  Researchbureau CIES: “Als dit seizoen geen match meer gespeeld wordt, zakt transferwaarde voetballers met 28 procent”De verspreiding van het coronavirus, die nagenoeg wereldwijd het voetbal heeft stilgelegd, leidt ertoe dat de transferwaarde van de spelers in de vijf grote Europese competities met 28 procent zakt. Dat berekende het researchbureau CIES (International Centre for Sports Studies).
30/03 11u15  Verwarde man dreigt ontploffing te veroorzaken en wordt ingerekend met hulp speciale eenhedenDe landelijke Keerbaan en Wommelgemseweg, op de grens Wommelgem-Ranst, werd voorbije nacht opgeschrikt door een uren durende interventie door de Speciale Eenheden van de Federale Politie (DSU). Die kwamen met grote middelen en gewapend met machinegeweren ter plaatse om een verwarde man in te rekenen. Dat gebeurde zonder dat er gewonden vielen of een schot gelost werd.
30/03 11u15  Simon Mignolet schenkt tablets aan ziekenhuis in Sint-TruidenSimon Mignolet heeft tablets geschonken aan het Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden. Dat heeft de doelman van Club Brugge maandag aangekondigd op Instagram.
30/03 11u15  Geannuleerd Arendonkt Zingt & Swingt denkt aan bezoekers: “Alle drankbonnen zijn al terugbetaald”Popfestival Arendonk Zingt & Swingt trekt door de coronacrisis de stekker uit de eerstvolgende editie op 8 en 9 mei. “Al wie vooraf drankbonnen gekocht had voor ons festival, is al terugbetaald. Met de leveranciers, de bands en de deejays die we al hadden vastgelegd, nemen we de komende dagen contact op”, bevestigen de organisatoren.
30/03 11u15  Hengelaars klagen: “Véél veiliger dan fietsen op zo’n druk jaagpad”Terwijl er in Nederland wél nog een hengel mag uitgeworpen worden, is elke vorm van recreatief vissen in België volledig verboden. “Als er nu één sport is waarbij de afstandsregels sowieso al gerespecteerd worden, dan is het toch de hengelsport”, vindt wedstrijdvisser Fons Verrijckt (49) uit Zoersel.
30/03 11u15  Geen Sander’s Ontbijt dit jaarOok evenementen voor het goede doel ontsnappen niet aan de coronacrisis. De organisatoren van Sander’s Ontbijt in Olen hebben maandagochtend beslist dat ze hun evenement dit jaar niet organiseren.
30/03 11u15  Geen voetbal meer in lagere reeksen: zo reageren Kempense clubsTerwijl er in het profvoetbal nog getwijfeld en gepalaverd wordt, heeft Voetbal Vlaanderen vrijdagnamiddag de knoop wel doorgehakt voor de lagere voetbalreeksen. Alle competities van eerste amateur tot vierde provinciale worden onmiddellijk stopgezet. Stijgers en dalers worden bepaald door het klassement op 12 maart. Voor sommigen reden tot vieren of opgelucht ademhalen, voor anderen reden tot gevloek. De supporters van de Kempense clubs kunnen zich alvast vinden in de beslissing.
30/03 11u15  Kobe Bryants ‘laatste’ handdoek levert 33.000 dollar opDe handdoek die de betreurde basketlegende Kobe Bryant in april 2016 tijdens zijn laatste NBA-wedstrijd gebruikte, heeft meer dan 33.000 dollar (29.778 euro) opgebracht bij een veiling. Dat heeft veilinghuis Iconic Auctions zondag bekendgemaakt. Het icoon van de LA Lakers kwam eind januari met zijn dochter Gianna om het leven bij een helikoptercrash.
30/03 11u15  E19 grotendeels versperd in Kontich nadat wagen inreed op botsabsorbeerderOp de E19 richting Antwerpen zijn maandagochtend ter hoogte van Kontich drie rijstroken versperd geraakt nadat een wagen was ingereden op een signalisatievoertuig van wegenwerken die er aan de gang waren. De bestuurder zat gekneld en werd met zware verwondingen naar het ziekenhuis gevoerd.
30/03 11u15  Hier is hij dan: het liedje van prins Harry met Jon Bon JoviTijdens zijn laatste officiële verplichtingen in het Verenigd Koninkrijk nam prins Harry ook een liedje op met rockster Jon Bon Jovi. Dat dient als de soundtrack voor de Invictus Games, een internationaal sportevent voor gewonde militairen en veteranen dat door Harry werd opgericht.
30/03 11u15  DISCUSSIE. Vind jij het correct dat politie meteen boetes uitschrijft voor overtreders van de coronamaatregelen?Er werden vorige week in verschillende politiezones in de provincie Antwerpen tientallen pv’s opgesteld wegens het niet naleven van de coronamaatregelen.
30/03 11u15  Antwerpse moskeeën stellen gebedsruimten beschikbaar aan zorgsectorDe moskeeën in Antwerpen stellen hun gebedsruimten beschikbaar aan de zorgsector als dat nodig zou zijn. Dat zegt de Antwerpse moskeekoepel Unie van Moskeeën in Antwerpen (UMA).
30/03 11u15  Voorzitter City Pirates Antwerpen pleit voor herziening: “Amateurs die drie keer zoveel verdienen als zorgpersoneel… Komaan zeg!”Sport is maar bijzaak op dit moment, maar het slagveld dat er in het amateurvoetbal zit aan te komen, valt niet te onderschatten. Clubs die leven van een eenzame geldschieter of enkele sponsors - en niet van tv-gelden of voorzitters die een vaste stek hebben in de top honderd van de rijkste Belgen - gaan het zeer zwaar te verduren krijgen. Michel Pradolini (58), de voorzitter van het net naar tweede amateurklasse gepromoveerde City Pirates Antwerpen en sinds december ook lid van de algemene vergadering van de Belgische voetbalbond, pleit ervoor om eens heel goed na te denken over de toekomst van het amateurvoetbal. “Er gaat véél te veel geld om in de lagere afdelingen”, zegt hij. “Het is een artificieel wereldje geworden, waar clubs zonder aanhang geld uit ramen en deuren blijven smijten. Laten we van deze crisis gebruikmaken om het voetbal terug aan het volk te geven.”
30/03 11u15  Modeweken voor mannen en couture in Parijs en Londen afgelastNadat eerder al alle modeweken in Azië werden afgeschaft, kwam nu ook het bericht dat die in Parijs en Londen niet zullen doorgaan. In Milaan worden alle evenementen dan weer naar september verschoven.
30/03 09u15  In de geschiedenis: wat gebeurde er op 30 maart?Vanaf vandaag, en dat zolang corona ons leven blijft beheersen, kijken we terug in de geschiedenis, van dag tot dag. Welke gebeurtenis is voor eeuwig verbonden aan die ene dag? Welke bekende stierf op die specifieke datum? Afsluiten doen we dagelijks met een kort krantenstukje uit Gazet van Antwerpen van exact honderd jaar geleden. Hopelijk levert het een boeiende reeks herinneringen op – soms dramatische, even vaak leuke – die onze aandacht even kunnen wegtrekken van… Inderdaad.
30/03 08u15  COLUMN. Ellebogenwerk om in de tram te gerakenEllebogenwerk was altijd een negatief beladen woord. Je zag er asociale haantjes-de-voorste bij die zich, zonder zich iets aan te trekken van de rest van de wereld, een weg naar de top wroetten, of naar een aaitje van de baas, of naar die vijftien pakken drielagig toiletpapier. Tot ik zondagnamiddag op het zo goed als lege perron van premetrostation Opera op een tram naar Linkeroever stond te wachten.
30/03 07u15  ANALYSE GOOTS. Maak Club Brugge en Westerlo of Virton nu meteen kampioen“De beslissingen in het amateurvoetbal moeten nu ook doorgetrokken worden naar het profvoetbal. Iedereen gelijk voor de wet.” Patrick Goots, voetbalanalist van Gazet van Antwerpen, windt er geen doekjes om: ook in 1A en 1B moeten alle wedstrijden meteen geannuleerd worden. “Zodat we snel met een propere lei naar volgend seizoen kunnen beginnen toewerken.”
30/03 07u15  Thuisverplegers Polet op coronarondeVolgens virologen zijn we voorlopig nog niet aan de piek van de corona-epidemie, maar ondertussen mogen wel al heel wat patiënten het ziekenuis opnieuw verlaten. Omdat het vaak om oudere mensen gaat, rekenen die vanaf dan ook op de hulp van thuisverpleging. Daarom starten nu heel wat thuiszorgorganisaties met een zogenaamde coronaronde.
30/03 07u15  Kaap van 10.000 besmettingen is bereikt in ons land, nu komt de week van de waarheidHebben we genoeg bedden voor alle ernstig zieke coronapatiënten? Dat is de vraag die de zorgverleners in ons land deze week bezighoudt. Want de piek nadert. Dit weekend is de kaap van 10.000 geregistreerde besmettingen bereikt. Sciensano telde weer 177 patiënten extra op intensieve zorgen en 142 sterfgevallen.
30/03 05u15  Communicantjes hadden zó naar hun grote dag uitgekekenDe eerste en plechtige communies die zouden plaatsvinden tussen Pasen en Pinksteren, worden uitgesteld. Dat heeft de Antwerpse bisschop Johan Bonny nu duidelijk gemaakt. “Als we een mooie viering willen, met alle generaties samen, dan zullen we moeten wachten tot na de coronacrisis. Als het in juni nog kan, zullen we het dan doen, anders zal het na de zomervakantie zijn”, zei Bonny in De Zevende Dag. De communies een jaar uitstellen, wil hij niet. En dat hopen ook deze communicantjes en vormelingen in spe.
30/03 05u15  Hengelaars klagen: “Als er nu één sport is waar afstand heilig is”Niet alleen het kanaalvissen is stilgelegd, elke vorm van recreatief hengelen is verboden en dat stuit sportvissers tegen de borst. “Als er nu één sport is waar afstandsregels sowieso al heilig zijn, dan is het toch de hengelsport”, vindt wedstrijdvisser Fons Verrijckt (49) uit Zoersel. Als je de online-hengeldiscussieforums leest, staat hij niet alleen. “Wij begrijpen dat men streng moet zijn, maar dit is moeilijk te begrijpen. Zaterdag fietste ik over de dijk naast de Nete waar het wemelde van fietsers en wandelaars en in het bos stond het vol auto’s.”
30/03 05u15  Vriend van jongste coronadode Isaura (30) probeerde haar nog te reanimerenVeruit de jongste coronadode uit ons land is ze, de Genkse verpleegster Isaura Castermans (30). Nooit een medisch kwaaltje, nooit een dag ziek. Niemand die weet waar ze het virus, dat zeer uitzonderlijk haar hartspier deed ontsteken, opdeed. Haar vriend Sauro Cimino (35), dokter in opleiding, probeerde haar nog te animeren, maar in het ziekenhuis overleed ze. “Omdat ik zelf besmet ben, moet ik haar begrafenis via Skype volgen.”
30/03 05u15  Kaap van 10.000 besmettingen is bereikt in ons land, nu komt de week van de waarheid en de hoge cijfersHebben we genoeg bedden voor alle ernstig zieke coronapatiënten? Dat is de vraag die de zorgverleners in ons land deze week bezighoudt. Want de piek nadert. Dit weekend is de kaap van 10.000 geregistreerde besmettingen bereikt. Sciensano telde weer 177 patiënten extra op intensieve zorgen en 142 sterfgevallen.
30/03 05u15  STANDPUNT. Geen onnozele vragen meerMisschien moet iedereen nu maar eens ophouden met het stellen van onnozele vragen over wat mag en niet mag in deze coronacrisis. En als die vragen toch worden gesteld, laat ze dan beantwoorden door specialisten.
30/03 05u15  UZ Antwerpen zoekt geld voor coronabestrijdingDe vijf universitaire ziekenhuizen in ons land hebben een fonds geopend dat ze zullen besteden aan de aanpak van Covid-19. “Er zijn mensen die iets meer willen doen dan in de handen klappen voor het zorgpersoneel. Met hun geld zorgen wij onder meer voor de verdere uitbreiding van onze afdeling intensieve zorgen.”
30/03 05u15  Schoonmaakploegen dag en nacht in de weer om coronakamers te poetsen: “Wij staan mee in de frontlinie”“Engel van de kuis”, zo sprak een coronapatiënt deze week Lola Djurayeva (56) aan toen ze zijn kamer in het Sint-Augustinusziekenhuis kwam poetsen. “Ik zeg altijd dat ze er al een beetje beter uitzien dan de dag ervoor, dat doet deugd”, zegt Lola. Ze is een van de twintig vaste onderhoudsmedewerkers bij GZA Ziekenhuizen die zich vrijwillig hebben aangeboden om op de Covid-19-afdelingen te poetsen.
30/03 05u15  Evenementensector vraagt overheid om steunmaatregelenAl meer dan 4.600 zelfstandigen die werkzaam zijn in de evenementensector hebben zich gegroepeerd onder de koepel FedEvent en trekken aan de alarmbel. Ze vragen de overheid om steunmaatregelen omdat zij door het coronavirus zowat al hun activiteiten en opdrachten zien geannuleerd worden. Aan Waalse kant werd er intussen een buitengewoon fonds van 233 miljoen euro opgericht voor de getroffen sector.
30/03 05u15  In de geschiedenis: wat gebeurde er op 30 maartVanaf vandaag, en dat zolang corona ons leven blijft beheersen, kijken we terug in de geschiedenis, van dag tot dag. Welke gebeurtenis is voor eeuwig verbonden aan die ene dag? Welke bekende stierf op die specifieke datum? Afsluiten doen we dagelijks met een kort krantenstukje uit Gazet van Antwerpen van exact honderd jaar geleden. Hopelijk levert het een boeiende reeks herinneringen op – soms dramatische, even vaak leuke – die onze aandacht even kunnen wegtrekken van… Inderdaad.
30/03 05u15  Antwerpse Lies Vandenberghe (29) debuteert als sportanker bij ‘VTM Nieuws’Catherine Van Eylen van de VRT is niet langer de enige vrouwelijke sportanker op de Vlaamse tv. VTM heeft er voor het eerst ook één: Lies Vandenberghe. De 29-jarige Antwerpse met West-Vlaamse roots debuteert vanmiddag in het middagnieuws van 13u. Zij wordt zo collega van haar echtgenoot Maarten Breckx. “Zijn eerste tip? Trager praten, Lies.”
30/03 05u15  Hoe bestrijden BV’s de coronablues? Luister-, lees- en kijktips van Alex CallierWaar houden acteurs en muzikanten zich mee bezig, nu ze u niet van op allerhande podia kunnen entertainen? Met welke films, series, muziekjes, podcasts en boeken bestrijden zij de coronablues? We geven je kijk-, luister- en leestips van tien BV’s! Vandaag: muzikant Alex Callier (47).
30/03 05u15  Isvag vormt stresstest voor Bourgondische coalitieDe toekomst van Isvag en de verwerking van het Antwerpse afval zorgt voor spanningen tussen coalitiepartners N-VA en sp.a. De kiem voor dit politieke conflict ligt in het najaar van 2018 tijdens de onderhandelingen voor een Bourgondische coalitie. N-VA en Open Vld onderschatte toen het belang dat sp.a hechtte aan het sluiten van Isvag uit Wilrijk. De socialisten eisen de naleving van het bestuursakkoord.
30/03 05u15  COLUMN. EllebogenwerkEllebogenwerk was altijd een negatief beladen woord. Je zag er asociale haantjes-de-voorste bij die zich, zonder zich iets aan te trekken van de rest van de wereld, een weg naar de top wroetten, of naar een aaitje van de baas, of naar die vijftien pakken drielagig toiletpapier. Tot ik zondagnamiddag op het zo goed als lege perron van metrostation Opera op een tram naar Linkeroever stond te wachten.
1 2 3 4


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

9x Brandweer blust brandje in bijgebouw04/04 21u15 - Gazet van Antwerpen: De brandweer van Zone Rand post Schilde rukte zaterdagavond uit naar de Missionarislei in Schilde. Daar was brand in een bijgebouw ontstaan door een probleem met de open haard.
8x Gluren bij BV’s: De familie Verhulst speelt een spelletje en de dubbele kin van Peter Van de Veire05/04 03u15 - Gazet van Antwerpen: Spelletjes spelen, met de baby gaan wandelen en het missen van vrienden: de afgelopen week zijn bekende Vlamingen druk in de weer geweest met van alles en nog wat. Zij deelden hun belevenissen op Instagram - die we graag even voor je bundelen.
8x Drie personen opgepakt nabij Antwerpen na overval op Amsterdamse lachgaskoerier04/04 21u15 - Gazet van Antwerpen: De politie heeft vrijdagnacht een wagen klemgereden in de buurt van Antwerpen en de drie inzittenden opgepakt. Het trio wordt ervan verdacht een gewapende overval gepleegd te hebben op een lachgaskoerier in Amsterdam eerder die nacht.
8x Politie valt woning binnen na melding van huiselijk geweld04/04 19u15 - Gazet van Antwerpen: De Antwerpse politie is zaterdagmiddag binnengevallen in een woning in de Van Roiestraat in Merksem. Daar had een vrouw de politie gebeld omdat ze vastgehouden en mishandeld werd door haar man.
8x Mathieu Van der Poel en ploegmaats rijden zondag ‘Ronde van Zwift’04/04 18u15 - Gazet van Antwerpen: Mathieu van der Poel rijdt zondag, op de dag waarop hij oorspronkelijk zou hebben deelgenomen aan de Ronde van Vlaanderen, samen met zijn ploegmaats van Alpecin-Fenix de ‘Ronde van Zwift’, een virtuele rit van 27 kilometer op het gelijknamige virtuele trainingsprogramma. Het parcours is de WK-omloop van 2015 in het Amerikaanse Richmond. Die bestaat onder meer uit zes kasseiklimmetjes.
7x Deelpunt voor doe-het-zelvers: Berlijners halen gereedschap uit de muur05/04 05u15 - Gazet van Antwerpen: Een boormachine draait in zijn levensduur gemiddeld maar dertien minuten. De rest van de tijd ligt ze ergens ongebruikt in een schuif. We kunnen ons gereedschap daarom beter delen. Berlijners kunnen in metrostations en kleine winkels gereedschap uit de muur halen om onderling te delen.
7x Isabelle Bergman biedt haute couture juwelen aan van Antwerpse bodem05/04 05u15 - Gazet van Antwerpen: Haute couture kan bijna niet zonder persoonlijk contact. Het zijn dus moeilijke tijden voor de Antwerpse Isabelle Bergman (52), die juwelen op maat maakt onder de naam Bergman Jewels. “De bestellingen heb ik tijdelijk stopgezet voor mijn eigen veiligheid, maar ik heb meer tijd om te werken aan nieuwe ontwerpen.”
7x Wie is wie? Raad de bekende Kempenaar op basis van zijn/haar jeugdfoto05/04 05u15 - Gazet van Antwerpen: Misschien deed u het de voorbije dagen ook al, een foto uit uw kindertijd op ­Facebook plaatsen. Daar is het namelijk dé coronahype van het moment. Het inspireerde ons bij Gazet van Antwerpen tot dit artikel. We vroegen een aantal Bekende Kempenaars om ook eens in het fotoalbum van hun jeugd te duiken en ons een foto te bezorgen. Nu is het aan u om te raden wie wie is. Klik bovenaan op de foto’s om ze allemaal te bekijken.
7x Willem Verlooy: wereldster in patisserieland05/04 04u15 - Gazet van Antwerpen: ‘Made with passion by Willem Verlooy’ staat er op de kartonnen dozen waarin de patissier uit Oevel, die ook een zaak in Antwerpen heeft, zijn lekkernijen verpakt. Passie, dat is nodig als je zoals Willem uren spendeert aan het maken van chocoladen kunstwerken en ‘haute patisserie’. Voor de paasdagen werkt hij aan een pronkstuk: een chocoladen uil, volledig met de hand vervaardigd, met een buikje vol pralines. “Zoiets vraagt een beetje knutselwerk”, zegt hij zelf.
7x Geen hoop meer om twee leden Kennedy-familie levend terug te vinden04/04 22u15 - Gazet van Antwerpen: In de Verenigde Staten is de zoektocht naar de twee vermiste leden van de Kennedy-familie opgegeven. Ze zijn vermoedelijk dood, zo hebben hun nabestaanden zaterdag meegedeeld.

Statistieken

Artikels:
15977
Gelezen:
6059
Aantal lezers nu:
1


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2020 Naar boven