zondag 5 april 2020, week 14


U bent nu hier: Meer nieuws van Gazet van Antwerpen pagina 3

Laatste updatecontrole: vandaag om 6u45
 

Gazet van Antwerpen

Verbergen Tonen
05/04 05u15  Bisschop Bonny over coronatijden: “De Vlaming is als een Brabants trekpaard: hij trekt hard, maar alleen aan zijn eigen kar” De Antwerpse bisschop Johan Bonny is nog op post, in het bisschoppelijke hoofdkwartier vlak bij de Groenplaats, waar hij ook woont. “Ik ben bij de gelukkigen”, beseft hij. “Ik woon alleen, zonder de spanningen met huisgenoten die plots moeten thuisblijven, maar er is in het gebouw altijd nog wel een beetje volk, dus ik zit ook niet in een isolement.” Volgende week moet Bonny de paasviering wel in een lege kathedraal leiden. “Ja, dat is nog nooit gebeurd. En het is heel jammer.”
05/04 05u15  Deelpunt voor doe-het-zelvers: Berlijners halen gereedschap uit de muur Een boormachine draait in zijn levensduur gemiddeld maar dertien minuten. De rest van de tijd ligt ze ergens ongebruikt in een schuif. We kunnen ons gereedschap daarom beter delen. Berlijners kunnen in metrostations en kleine winkels gereedschap uit de muur halen om onderling te delen.
05/04 05u15  Mister Bean, Mary Poppins en Bugs Bunny zitten wel nog gewoon buiten in Londen Een lockdown kan eenzaam zijn. Gelukkig mogen Londenaars nog gaan wandelen in de stad. Inwoners die een ei kwijt moeten, kunnen dat nu in het centrum gaan doen aan een bijzonder publiek. Gezelschap zoeken kan vanaf nu bij Britse filmsterren als Mister Bean, Beertje Paddington of Batman.
05/04 05u15  Onzekerheid over Lokerse Feesten Hoe langer de coronacrisis duurt, hoe meer mensen zich ook zorgen maken over de zomerfestivals. Medische specialisten stelden al vraagtekens rond Rock Werchter of Tomorrowland. Ook de organisatoren van de Lokerse Feesten wachten bang af.
05/04 05u15  Isabelle Bergman biedt haute couture juwelen aan van Antwerpse bodem Haute couture kan bijna niet zonder persoonlijk contact. Het zijn dus moeilijke tijden voor de Antwerpse Isabelle Bergman (52), die juwelen op maat maakt onder de naam Bergman Jewels. “De bestellingen heb ik tijdelijk stopgezet voor mijn eigen veiligheid, maar ik heb meer tijd om te werken aan nieuwe ontwerpen.”
05/04 05u15  BUURTREPORTAGE. Vrijdagmarkt, van bruisend plein tot verlaten vlakte: “Dat er geen markt meer is, is geleden van in de oorlog” Antwerpen is onherkenbaar geworden in coronatijd. De mensen die de stad normaal kleuren, zitten veilig binnen. Je kunt de vogels horen fluiten en een speld horen vallen. Alle bruisende pleinen zijn verlaten. Ook de Vrijdagmarkt, pal in het centrum, ligt er stilletjes bij. Het geluid van terrasgangers en museumbezoekers heeft plaats gemaakt voor burenbabbels.
05/04 05u15  Boomplantdag kan wel doorgaan: “Plantgaten op twee meter van elkaar, we lopen niet in elkaars weg” De boomplantdag die Bruno Van Orshoven van vzw Oakland zaterdag wou organiseren viel in het water door de coronamaatregelen. Dus stond hij er zaterdag helemaal alleen voor met zijn 1.700 nieuwe bomen aan het waterzuiveringsstation in Pulle. Gelukkig meldden zich nog drie Chinese vrijwilligers, die de boompjes van dit nieuw ‘coronabos’ volgens de regels van de social distance in de grond staken.
05/04 05u15  Leegte in Bobbejaanland: “Je voelt dat mensen de draad weer willen oppikken” “Als het park ’s avonds leegloopt en het lawaai van die 10.000 mensen wegebt, valt de stilte als een deken over dit park. Dat is een zalig moment.” Daniël, de enige bewoner en al dertig jaar vaste werknemer van Bobbejaanland, mijmert op de eerste dag van het nieuwe seizoen over het einde van die dag. “Ik hoor toch liever het rumoer van een vol park”, reageert directeur Yves Peeters.
05/04 05u15  Wie is wie? Raad de bekende Kempenaar op basis van zijn/haar jeugdfoto Misschien deed u het de voorbije dagen ook al, een foto uit uw kindertijd op ­Facebook plaatsen. Daar is het namelijk dé coronahype van het moment. Het inspireerde ons bij Gazet van Antwerpen tot dit artikel. We vroegen een aantal Bekende Kempenaars om ook eens in het fotoalbum van hun jeugd te duiken en ons een foto te bezorgen. Nu is het aan u om te raden wie wie is. Klik bovenaan op de foto’s om ze allemaal te bekijken.
05/04 05u15  Fossiel schedeltje van Limburgse wonderkip zet evolutie vogels op zijn kop Schedels van vogels zijn klein en broos. Dat een schedeltje van 66,7 miljoen jaar geleden nu nog bijna intact is, mag dan al een klein mirakel heten. Maar het wordt pas een ‘wonderkip’ wanneer die een nieuw licht werpt op de evolutie.
05/04 04u15  Willem Verlooy: wereldster in patisserieland ‘Made with passion by Willem Verlooy’ staat er op de kartonnen dozen waarin de patissier uit Oevel, die ook een zaak in Antwerpen heeft, zijn lekkernijen verpakt. Passie, dat is nodig als je zoals Willem uren spendeert aan het maken van chocoladen kunstwerken en ‘haute patisserie’. Voor de paasdagen werkt hij aan een pronkstuk: een chocoladen uil, volledig met de hand vervaardigd, met een buikje vol pralines. “Zoiets vraagt een beetje knutselwerk”, zegt hij zelf.
05/04 03u15  Gluren bij BV’s: De familie Verhulst speelt een spelletje en de dubbele kin van Peter Van de Veire Spelletjes spelen, met de baby gaan wandelen en het missen van vrienden: de afgelopen week zijn bekende Vlamingen druk in de weer geweest met van alles en nog wat. Zij deelden hun belevenissen op Instagram - die we graag even voor je bundelen.
04/04 23u15  Zo was het zaterdag in de Antwerpse parken: deze keer geen overrompeling Het was zaterdag de eerste dag van de paasvakantie en het mooie weer nodigde meer dan ooit uit om buiten te komen. Het beloofde dan ook een eerste echte test te worden voor de Antwerpenaren. Kon iedereen zich aan de opgelegde maatregelen houden? Geen overrompeling alvast in het Middelheim- of Nachtegalenpark, al blijken de regels niet voor iedereen even duidelijk.
04/04 22u15  Geen hoop meer om twee leden Kennedy-familie levend terug te vinden In de Verenigde Staten is de zoektocht naar de twee vermiste leden van de Kennedy-familie opgegeven. Ze zijn vermoedelijk dood, zo hebben hun nabestaanden zaterdag meegedeeld.
04/04 21u15  DISCUSSIE. Nood aan psychologische hulp is groot… hoe kan die opgevangen worden? De nabijheid van een zieke of overledene, de vrees om zelf ziek te worden, het isolement, de uitzichtloosheid van deze gezondheidscrisis… Veel mensen raken verstrikt in negatieve gevoelens. Hoe kan volgens jou de grote nood aan psychologische hulp worden opgevangen?
Laatste update: vandaag om 5u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
01/04 05u15  Van Gaye tot gay: dit gebeurde er op 1 april in de geschiedenisZolang corona ons leven blijft beheersen, kijken we terug in de geschiedenis, van dag tot dag. Welke gebeurtenis is voor eeuwig verbonden aan die ene dag? Welke bekende stierf op die specifieke datum? Afsluiten doen we dagelijks met een kort krantenstukje uit Gazet van Antwerpen van exact honderd jaar geleden. Hopelijk levert het een boeiende reeks herinneringen op – soms dramatische, even vaak leuke – die onze aandacht even kunnen wegtrekken van… Inderdaad. We verloren op deze dag in de geschiedenis een van de invloedrijkste soulzangers ter wereld, die bekend stond voor zijn nummers over liefde. En over de liefde gesproken: op 1 april 2001 werd het eerste huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht juridisch toegelaten.
01/04 05u15  COLUMN. Er wordt hoog van de toren geblazenEr wordt hoog van de toren geblazen in Borgerhout. Geblazen. Gezongen. Gemusiceerd eigenlijk. Want sinds een week neemt een muzikant elke dag plaats in de torenkamer van het districtshuis op het Moorkensplein, bij valavond wanneer het applaus voor de zorg zachtjes is uitgestorven. Nu ja. Applaus. Gefluit. Getoeter. Laat ons zeggen dat hier behoorlijk wat kabaal wordt gemaakt voor onze zorgverleners. Een schoon momentje dat het samenhorigheidsgevoel rond den achten even flink aanwakkert.
01/04 05u15  Stad Antwerpen heeft openbare barbecues definitief verwijderdDe stad Antwerpen heeft al haar publieke barbecues weggehaald. Vorige zomer verwijderde de stad er al zeven van de vijftien. En nu dus ook de rest. “Op het vlak van hygiëne en voedselveiligheid kunnen we dit niet meer verantwoorden”, zegt schepen van Buurtonderhoud Fons Duchateau (N-VA).
01/04 05u15  Eerste Antwerps bedrijf verzegeld omdat het “heimelijk openbleef voor particulieren”De Antwerpse burgemeester Bart De Wever heeft Probumat laten verzegelen door de politie. De Merksemse groothandel in bouwmaterialen zou de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan herhaaldelijk hebben proberen omzeilen. Het is het eerste Antwerpse bedrijf dat verzegeld wordt omdat het de coronaregels overtreedt.
01/04 05u15  Cartamundi en Intracto lanceren online ‘kaartspellenbijbel’Er zit meer in een stok kaarten dan je denkt. De Kempense bedrijven Cartamundi en Intracto brengen op www.stayandplay.cards kaartspelletjes uit alle hoeken van de wereld onder de aandacht.
31/03 23u15  Bewoners serviceflats niet te spreken over lockdown: “Ik zit hier precies in de gevangenis”De lockdown van de serviceflats in Antwerpen is mensonterend. Dat zeggen bewoners en hun familieleden. Er geldt een strikt toegangsverbod in de serviceflatcomplexen van het Antwerpse Zorgbedrijf, ook mantelzorgers mogen niet meer binnen. Ouderen die slecht te been zijn, zitten daardoor al twee weken vast op hun flatje zonder enig contact. En wie wel nog buiten kan, mag dat niet meer. Sommigen noemen hun flat nu zelfs een gevangenis.
31/03 23u15  Mohammed van Frituur ’t Zuid: “Ook in het ziekenhuis zal een lekker frietje wel smaken”Frieten voor corona. In een paar uur gooide Mohammed Chabari van Frituur ’t Zuid in Antwerpen zijn bijdrage bovenop de enorme hoop steunbetuigingen voor verzorgingspersoneel. “Het begon met mijn vader, die me op het hart drukte dat ik ook iets moest doen. Omdat ik geen tijd heb om mondmaskers te maken als ik hier achter mijn frietketel sta, dacht ik ‘Hé, die hardwerkende mensen in het ziekenhuis zullen toch ook wel eens zin hebben in frietjes?’”
31/03 22u15  Gemeente wil in dialoog met alle getroffen ondernemersDe gemeente Malle gaat op korte termijn geen 500 euro steun geven aan ondernemingen die de deuren moeten sluiten door de coronacrisis zoals sommige andere gemeenten dat doen, maar gelooft meer in duurzame oplossingen op lange termijn. “Lokale bedrijfsbelastingen hebben wij al een hele tijd niet meer”, zegt bevoegd schepen Dries Van Dyck (DBM). “In ons huidig meerjarenplan staan al verschillende acties om ons ondernemersklimaat nog te verbeteren. Zo zal de lokale detailhandel verder ondersteund worden via het project ‘Ik koop in Malle’. Onze eerste focus is nu de communicatie en dialoog met al de verschillende soorten getroffen ondernemers, van kapper over freelancer of tot groot bedrijf van onze bedrijvenzone. Wij roepen iedereen op om zich te registreren via www.malle.be/bedrijven. We lanceerden al een oproep op onze website naar voorstellen voor ondersteunende maatregelen via www.malle.be/coronanieuws-voor-ondernemers. 2020 is in Malle het Jaar van de Zorg, en we hebben in het schepencollege van afgelopen maandag beslist om 2021 uit te roepen tot het Jaar van de Lokale Ondernemer.”
31/03 22u15  Containerparken weer open, maar niet in Antwerpen: “De recyclageparken komen naar de bewoners”Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft beslist dat de recyclageparken weer open mogen vanaf dinsdag 7 april. De stad Antwerpen houdt ze voorlopig toe, maar biedt een ophaaldienst aan huis aan.
31/03 22u15  Mohammed van Frituur ’t Zuid: “Ook in het ziekenhuis zal een lekker frietje wel smaken’”Frieten voor corona. In een paar uur gooide Mohammed Chabari van Frituur ’t Zuid in Antwerpen zijn bijdrage bovenop de enorme hoop steunbetuigingen voor verzorgingspersoneel. “Het begon met mijn vader, die me op het hart drukte dat ik ook iets moest doen. Omdat ik geen tijd heb om mondmaskers te maken als ik hier achter mijn frietketel sta, dacht ik ‘Hé, die hardwerkende mensen in het ziekenhuis zullen toch ook wel eens zin hebben in frietjes?’”
31/03 22u15  KV Mechelen licht optie Bouzian wel, Corryn nietKV Mechelen hakt knopen door voor volgend seizoen. Van de twee spelers met een optie in hun aflopende contract wordt alleen die van Sofiane Bouzian gelicht. De 19-jarige Brusselaar blijft ook volgend seizoen de derde doelman bij KV.
31/03 21u15  Originele bedanking voor hulpverleners in MassenhovenSommigen hangen een wit laken, aan andere huizen wappert een witte vlag met rood hart, maar deze bewoners in de Korenbloemstraat in Massenhoven kwamen wel erg creatief uit de hoek om het zorgpersoneel te bedanken. Ze plaatsten twee poppen met kleding voor verpleegkundigen, inclusief duikbril. Zelfs de bloempot van de viooltjes kreeg een aangepast jasje. En niet te vergeten: de beer voor de berenzoektocht.
31/03 21u15  Minstens één nieuwe wolf opgedoken in de KempenVolgens het meldpunt Welkomwolf.be is er minstens één nieuwe wolf op pad in de Antwerpse Kempen. Zo dook er dinsdagmorgen een wolf op in een betoncentrale aan het Albertkanaal in Herentals. Ook in Mol werden sporen gevonden die mogelijk van een wolf zijn.
31/03 21u15  Containerparken weer open, maar niet in AntwerpenVlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft beslist dat de recyclageparken weer open mogen vanaf dinsdag 7 april. De stad Antwerpen houdt ze voorlopig toe, maar biedt een ophaaldienst aan huis aan.
31/03 21u15  Horecazaak Bread Garden verdeelt 300 kilogram frieten aan mensen in problemenDe voorbije dagen hebben heel wat Nijlenaars in financiële moeilijkheden een voedingspakket gekregen. Bij horecazaak Bread Garden konden ze namelijk honderden kilo’s eten op de kop tikken na een schenking van een leverancier. Onder andere honderden kilo’s frieten kwamen terecht bij mensen die het in deze moeilijke tijden het hardste nodig hebben.
31/03 21u15  OPROEP. Ben jij genezen van het coronavirus na opname in het ziekenhuis?Elke dag verlaten heel wat mensen het ziekenhuis nadat ze genezen zijn verklaard van het coronavirus. Opvallend was een filmpje op Facebook van het AZ Herentals waar de eerste genezen patiënt zelfs een lintje mocht doorknippen.
31/03 21u15  Serviceflats letterlijk op slot: Zorgbedrijf scherpt strenge maatregelen verder aanHet Zorgbedrijf gaat nog een fikse stap verder in de strikte maatregelen voor zijn assistentiewoningen. Op plaatsen waar het Zorgbedrijf niet met zekerheid kan zeggen dat bewoners te allen tijde in hun woning blijven, werden de sloten van de gemeenschappelijke buitendeuren vervangen of de codes van de toegangsbadges gewijzigd. Op sommige plaatsen zijn ook de belletjes van de assistentiewoningen zelf uitgeschakeld.
31/03 21u15  Mohammed van Frituur ’t Zuid: “Ook daar in het ziekenhuis zal een lekker frietje wel eens smaken’”Frieten voor corona. In een paar uur gooide Mohammed Chabari van frituur ’t Zuid zijn bijdrage bovenop de enorme hoop steunbetuigingen voor verzorgingspersoneel. “Het begon met mijn vader, die me op het hart drukte dat ik ook iets moest doen. Omdat ik geen tijd heb om mondmaskers te maken als ik hier achter mijn frietketel sta, dacht ik ‘hé, die hardwerkende mensen in het ziekenhuis zullen toch ook wel eens zin hebben in frietjes?’”
31/03 20u15  Clamotte Rock afgeblazen: festival slaat terug met derde dagDe organisatie van Clamotte Rock heeft er iets langer over nagedacht dan andere festivalorganisatoren, maar de conclusie is dezelfde: het evenement wordt geschrapt. “Hoewel we geloven dat muziek een machtig medicijn is, primeert de gezondheid van onze bezoekers, crewleden, artiesten en leveranciers”, zegt Sander Ooms.
31/03 20u15  Familie neemt afscheid van PVDA-boegbeeld Dirk Van Duppen: “Papa hield enorm veel van het leven”Dirk van Duppen (63) is maandagavond overleden aan de gevolgen van pancreaskanker. Het PVDA-boegbeeld en dokter bij Geneeskunde voor het Volk is heengegaan, omringd door zijn familie. “De solidariteit die we elkaar laten zien in deze coronatijden toont wat hij tot op het einde wilde vertellen: de mens is geen wolf voor de anderen”, zegt zijn zoon Ben Van Duppen.
31/03 20u15  Werken asielcentrum op de lange baan: “We weten niet wanneer we weer aan de slag kunnen”De werken aan het gebouw in Kalmthout waar Fedasil noodopvang voor 120 asielzoekers plant, liggen stil door de coronamaatregelen. De gemeente maant de eigenaar aan om vergunningen aan te vragen in verband met het lozen van afvalwater. Het is voorlopig onduidelijk wanneer Fedasil het gebouw in gebruik wil nemen.
31/03 20u15  Uitwisseling van Berlaarse leerlinge in Canada abrupt afgebroken: “Ik keek erg uit naar het eindejaarsbal”Voor de Berlaarse Laura Luyten (18) is haar jaartje schoollopen in het buitenland abrupt tot een einde gekomen. Door de coronacrisis werden de lessen ook in Canada stopgezet en werd ze op het vliegtuig richting ons land gezet. Nu zit ze veertien dagen quarantaine uit.
31/03 20u15  Janssen Pharmaceutica ontwikkelt aan sneltempo een vaccin: “Verantwoorde gok en verdedigbaar risico”Een vaccin ontwikkelen duurt normaal vijf tot tien jaar, maar farmareus Johnson & Johnson, met vaccin-afdeling Janssen Pharmaceutica in Beerse, wil al een vaccin voor Covid-19 op de markt brengen in 2021. Het wil de productie zelfs al opstarten nog voor er testen op mensen gedaan worden. Pierre Van Damme, epidemioloog en professor aan de Universiteit Antwerpen, legt uit hoe deze ontwikkeling zo snel kan gaan, waarom snelheid niet moet inboeten aan veiligheid, en waarom competitie tussen bedrijven onderling net goed is.
31/03 20u15  Aperotime vanuit uw kot wordt dubbel zo plezant met een cocktail in de brievenbusVeel mensen zullen het beamen. In deze tijden van een ongekend beperkt sociaal contact, nemen we thuis toch al eens graag de tijd voor een gezellig en uitgebreid aperitiefje. Alleen of virtueel met vrienden en familie. Een goede cocktail van een echte bartender zou dan wel smaken natuurlijk. Wel dat kan. Want 4 gerenommeerde bartenders hebben het concept Cocktail Maison op poten gezet. Zij maken een cocktail en steken die letterlijk in uw brievenbus.
31/03 20u15  KV Mechelen licht optie Bouzian, Corryn krijgt nieuw contractvoorstelKV Mechelen hakt knopen door voor volgend seizoen. Van de twee spelers met een optie in hun aflopende contract wordt alleen die van Sofiane Bouzian gelicht. De 19-jarige Brusselaar blijft ook volgend seizoen de derde doelman bij KV. De optie in het contract van Alexander Corryn (26) werd niet gelicht.
31/03 20u15  Gefilmde inbreker na tien dagen geklistDe dubbele inbraak van zaterdagochtend 21 maart in twee handelszaken in hartje Geel is opgehelderd.
31/03 19u15  We kijken massaal naar de sterren: “Nog nooit zo veel telescopen verkocht”Net nu er de laatste dagen dikwijls geen wolkje aan de lucht is, heeft ook volkssterrenwacht Urania de deuren moeten sluiten wegens het coronavirus. “Uit het grote aantal vragen dat we krijgen, blijkt dat de mensen dan maar thuis het heelal afspeuren”, zegt Urania-directeur Marc Van den Broeck.
31/03 19u15  Juf Stephanie zet educatieve filmpjes online: “Kleuters zijn vergeten doelgroep”De kleuters van basisschool Wijngaard in Herentals gaan al drie weken niet meer naar school, maar juf Stephanie vangt dat gemis op met filmpjes. Zo houdt ze online contact met haar kindjes. Omdat ouders het beeldmateriaal massaal delen, heeft de juf een website ontwikkeld waarop iedereen terecht kan voor educatief verantwoorde filmpjes.
31/03 19u15  Jongeren met beperking zingen zorgen van zich af met coronaliedEen groepje jongeren met een mentale beperking van MPI Oosterlo in Geel-Oosterlo heeft eigenhandig een liedje en bijhorende clip opgenomen. Daarin drukken ze hun steun voor anderen en elkaar uit.
31/03 19u15  Hest Buurderij neemt succesvolle start in volle coronacrisisGezonde ingrediënten met een minimum aan risico afhalen én tegelijk lokale handel steunen: het kan sinds twee weken tijdens Hest Buurderij, een initiatief dat de kloof tussen plaatselijke producenten en klanten wil dichten. Ondanks de coronacrisis ziet zangeres en buurderijverantwoordelijke Aalex Vertommen het aantal bestellingen toch stijgen. “Mensen kopen meer en meer lokaal”, merkt ze op.
31/03 19u15  Serviceflats in Antwerpen nu ook letterlijk op slot: Zorgbedrijf scherpt strenge maatregelen verder aanHet Antwerpse Zorgbedrijf gaat nog een grote stap verder in de strikte maatregelen voor zijn assistentiewoningen. Op plaatsen waar het Zorgbedrijf niet met zekerheid kan zeggen dat bewoners te allen tijde in hun woning blijven, werden dinsdag de sloten van de gemeenschappelijke buitendeuren vervangen of de codes van de toegangsbadges gewijzigd. Op sommige plaatsen zijn ook de belletjes van de assistentiewoningen gedesactiveerd. Bewoners kunnen dus niet meer op eigen kracht hun woning in of uit en hebben daar begeleiding bij nodig.
31/03 18u15  Nederlander komt om bij zwaar ongeval met vier vrachtwagens op E19Op de E19 in Meer (Hoogstraten) is dinsdag rond 15.30u een dodelijk ongeval gebeurd in richting van Nederland. Bij een ongeval in de file die daar stond voor de controles aan de grens, raakten vier vrachtwagens en een bestelwagen betrokken.
31/03 18u15  TIPS. Veilig zonnen en stilte in je thuiskantoorElke week tippen lifestyleredactrices Hanne en Lien trends, places to be en de leukste hebbedingen.
31/03 18u15  FIA komt met noodmaatregelen en past F1-reglement aanDe FIA heeft vandaag bekendgemaakt dat er een akkoord is bereikt om verschillende noodmaatregelen in te voeren alsook een aanpassing van het F1-reglement te doen.
31/03 18u15  KAART. Bekijk hoe zwaar de Antwerpse gemeenten getroffen zijn door het coronavirusVoor het eerst sinds de uitbraak van de coronacrisis geeft Volksgezondheid cijfers van het aantal bevestigde besmettingen per gemeente. In de provincie Antwerpen tellen de Antwerpen, Mechelen, Geel en Heist-op-den-Berg de meeste coronabesmettingen. Bekijk het op de kaart hieronder voor elke gemeente.
31/03 18u15  Burgerbeweging biedt luisterend oor: geen eenzamenmaaltijd, wel nieuwe hulplijnIedere Boechoutenaar of Vremdenaar die zich eenzaam voelt of nood heeft aan extra hulp kan voortaan bellen naar een nieuwe hulplijn. Het is een initiatief van burgerbeweging Hartig Boechout/Hartig Vremde.
31/03 18u15  Matrassenproducent Salus maakt enkel nog medische schorten, maar kan vraag niet meer bijbenenHet Mechelse bedrijf Salus produceert sinds vorige week medische schorten voor een ziekenhuis en een woonzorgcentrum. Omdat de vraag dramatisch toeneemt, zoeken de zaakvoerders vrijwilligers die in hun woonplaats Koningshooikt (Lier) mee helpen stikken.
31/03 18u15  Politie ziet meer dealers drugs aan huis leveren door coronamaatregelen: ook dit weekend twee mannen in Mechelen betraptDe Mechelse onderzoeksrechter heeft twee mannen aangehouden die zich bezighielden met de verkoop van drugs. Er werd 400 gram cannabis en 6.000 euro in beslag genomen. Speurders merken dat, ondanks de strenge maatregelen rond het coronavirus, nog steeds massaal drugs worden gedeald en dat de drugs meer en meer aan huis worden geleverd. Een noodoplossing, omdat cafés gesloten zijn en dealen op straat meteen opvalt.
31/03 18u15  Mogelijk twee nieuwe wolven in de KempenHet meldpunt Welkomwolf.be heeft maandag en dinsdag meerdere waarnemingen van wolven en vermeende wolven ontvangen uit de provincie Antwerpen. Maandag kwamen er meldingen uit Rijkevorsel, maar ook een melding van potentiële wolvensporen in Mol.
31/03 18u15  Bloemen en liedjes voor bejaarden in woonzorgcentraZanger Eric verzorgde gisteren enkele optredens rond het woonzorgcentrum De Notelaar in Olen en in Dessel waren er bloemen voor de bewoners en de medewerkers van het woonzorgcentrum Alfons Smet. Het zijn maar twee van de initiatieven die genomen worden om het leven van de bejaarden tijdens de coronacrisis wat aangenamer te maken
31/03 17u15  Brasschaat schrijft 39 pv’s uit voor overtreden van coronamaatregelenIn Brasschaat werden sinds het begin van de coronamaatregelen in totaal 39 pv’s uitgeschreven. Het ging voornamelijk over het verbod op samenscholingen en niet-essentiële verplaatsingen.
31/03 17u15  Regenboogzebrapad op komstLier is een stad waar iedereen zich thuis kan voelen. Om dat te accentueren, wordt het zebrapad aan de Molbrug binnenkort in de kleuren van de regenboog geschilderd. Het schepencollege gaat hiermee in op een vraag van De Schaapraadt, de Lierse jeugdraad.
31/03 17u15  Vijftien maanden cel geëist tegen bende die winkeldiefstallen pleegtHet Openbaar Ministerie heeft vijftien maanden cel gevorderd tegen drie mannen die op 18 februari van dit jaar in enkele Mechelse winkels diefstallen had gepleegd. De Algerijnen waren in het bezit van een tas die met aluminiumfolie was uitgerust.
31/03 17u15  Man slaat echtgenote en kinderen: jaar cel gevorderdYasser E. uit Lier riskeert een celstraf van een jaar voor intrafamiliaal geweld. De man zou volgens het Openbaar Ministerie zijn vrouw en kinderen herhaaldelijk hebben geslagen.
31/03 17u15  Kinderopvang Edegem gebeurt tijdens paasvakantie in de scholenHet gemeentebestuur van Edegem zal tijdens de paasvakantie noodopvang voor kinderen aanbieden in de scholen zelf in plaats van in de locaties van IBO De Speelclub. “We willen vermijden dat het coronavirus zich verspreidt wanneer we groepen kinderen opnieuw samenbrengen”, zegt schepen voor onderwijs Koen Michiels (N-VA).
31/03 17u15  Gevangenis Begijnenstraat dient klacht in tegen gedetineerde die op personeelslid spuwdeHet gevangeniswezen heeft een klacht ingediend tegen een gedetineerde die maandag in het gezicht van een vrouwelijk personeelslid heeft gespuwd in het arresthuis in de Antwerpse Begijnenstraat. De man werd overgebracht naar de strafcel en zal ook strafrechtelijk worden vervolgd.
31/03 17u15  Eerste genezen coronapatiënt in AZ Herentals knipt lintje door: “Ik heb echt de tunnel van de dood gezien”Zelfs in het hart van de strijd tegen het coronavirus vallen soms vrolijke momenten te beleven. Het Algemeen Ziekenhuis Herentals liet Marc Laenen, de eerste patiënt die genas van Covid-19, een lint doorknippen als was het een notabele.
31/03 17u15  Brandweercode oranje in natuurgebieden: verhoogd toezicht op brandgevaarHet is nu erg droog en brandgevaarlijk in natuurgebieden. Daarom geldt er in Antwerpse natuurgebieden brandweercode oranje. Dat is onder meer het geval in Grenspark Kalmthoutse Heide, het Mastenbos in Kapellen en het Elsenbos en Ravenhof in Stabroek.
31/03 17u15  Kan Heilig Bloedweek in Hoogstraten plaatsvinden? Organisatie moet nog knopen doorhakkenDe lijst van evenementen die dit voorjaar worden afgelast of uitgesteld door de coronacrisis, groeit stelselmatig aan. Of alle activiteiten tijdens de Heilig Bloedweek in Hoogstraten kunnen plaatsvinden, is onzeker. De organisatie heeft nog geen knopen doorgehakt.
31/03 17u15  Tuincentrum Rodenburg in Schoten mag eerst wel, dan toch niet opnieuw open: “Dit is oneerlijke concurrentie”Rodenburg Home & Garden is nog steeds dicht. Van de gemeente mocht het grote tuincentrum nochtans heropenen, maar burgemeester Maarten De Veuster (N-VA) werd teruggefloten door provinciegouverneur Cathy Berx. “Dit is oneerlijke concurrentie”, sakkert Cees Rodenburg, de Nederlander die het grote tuincentrum in de Brechtsebaan oprichtte.
31/03 16u15  Marc Laenen knipt als eerste genezen coronapatiënt in AZ Herentals lintje door: “Ik heb echt de tunnel van de dood gezien”Zelfs in het hart van de strijd tegen corona vallen soms vrolijke momenten te beleven. Het Algemeen Ziekenhuis Herentals liet de eerste patiënt die genas van corona een lint doorknippen als was het een notabele.
31/03 16u15  Wat met communie of huwelijk? Moet je afgelasten? Krijg je je geld terug?Wanneer de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus versoepeld zullen worden, is nog koffiedik kijken, maar experts zijn het er wel over eens dat deze toestand nog weken kan duren. De katholieke kerk heeft vormsels en eerste communies alvast uitgesteld en ook bruidjes zitten met de handen in het haar. Maar wat moet je doen als je lang geplande feest niet kan doorgaan, en krijg je dan (een deel van) je geld terug?
31/03 16u15  IJsboerke levert weer aan huis in provincie Antwerpen: “Thuisblijven draaglijker maken”Roomijsfabrikant IJsboerke uit Tielen (Kasterlee) brengt vanaf deze week weer ijs aan huis in de provincie Antwerpen. “Om het thuisblijven wat draaglijker te maken, leveren we tijdelijk weer ijs tot aan de voordeur”, zegt Jef Segers, commercieel manager bij IJsboerke. Ook enkele andere Kempense ijsverkopers moeten zich aan de coronacrisis aanpassen.
31/03 16u15  Hier shop je merken van Belgische bodem in tijden van coronaBelgische merken lieten het al weten: ze zijn ongerust over de gevolgen van de coronacrisis. Modemerken vragen consumenten om zo veel mogelijk Belgisch te kopen, en om dat gemakkelijker te maken verzamelt Flanders DC de lokale online adresjes in één lijst.
31/03 16u15  Tuincentrum Rodenburg mag eerst wel, dan toch niet opnieuw open: “Dit is oneerlijke concurrentie”Rodenburg Home & Garden is nog steeds dicht. Van de gemeente mocht het grote tuincentrum nochtans heropenen, maar burgemeester Maarten De Veuster (N-VA) werd teruggefloten door provinciegouverneur Cathy Berx. “Dit is oneerlijke concurrentie”, sakkert Cees Rodenburg, de Nederlander die het grote tuincentrum in de Brechtsebaan oprichtte.
31/03 16u15  Wagen belandt tegen vangrail na ongeval op E313Op de E313 richting Antwerpen waren dinsdagmiddag een tijdlang twee rijstroken versperd ter hoogte van Ranst. Een wagen belandde er tegen de vangrail na een botsing met een vrachtwagen. De brandweer moest de passagier bevrijden uit het voertuig.
31/03 16u15  Coronavirus inspireert Antwerpse bloemist: “Mensen hebben nood aan schoonheid in deze tijden”Het virus stimuleert de creativiteit. Niet alleen van de gewone man, maar ook van kunstenaars. In de Antwerpse Orgelstraat, naast de Bourlaschouwburg, maakte bloemkunstenaar Mark Colle dit prachtige werk voor de etalage van zijn winkel Baltimore. “Ik krijg er alleen maar goede reacties op”, zegt hij.
31/03 16u15  Meisje (12) dat overleed door corona, komt uit Gent: “Onwezenlijk afscheid”Het twaalfjarige meisje dat zaterdag is overleden aan Covid-19 was een meisje uit Gent. Dat wordt bevestigd door het Gentse stadsbestuur. Het meisje ging tot 13 maart naar de opvang van een school van de stad Gent. “Onwezenlijk dat klasgenoten en familie op deze manier afscheid moeten nemen.”
31/03 15u15  Zorghotels voor opvang coronapatiënten die ziekenhuis mogen verlatenJeugdverblijf De Bielebale in Brasschaat wordt omgevormd tot een schakelzorgcentrum. Noem het een zorghotel voor coronapatiënten die niet meer in het hospitaal hoeven te blijven, maar nog te zwak zijn om al terug naar huis te gaan. Het is een tussenschakel, waarbij mensen nog verzorging krijgen en tegelijk geen ziekenhuisbed inpalmen. In onze regio komen er zo drie zorghotels.
31/03 15u15  Heilig Bloedcomité neemt nog geen beslissing: “We zouden geen grote kater overhouden aan een eventuele afgelasting”De lijst van evenementen die dit voorjaar worden afgelast of uitgesteld door de coronacrisis, groeit stelselmatig aan. Of alle activiteiten tijdens de Heilig Bloedweek in Hoogstraten kunnen plaatsvinden, is onzeker. De organisatie heeft nog geen knopen doorgehakt.
31/03 15u15  Banden stuk gestoken: werkstraf voor duoDe strafrechter in Mechelen heeft Melissa V. uit Mechelen en Robin H. uit Sint-Katelijne-Waver allebei veroordeeld tot een werkstraf van vijftig uur. De twee waren betrokken bij vandalisme aan de auto van de ex-schoonzus van Melissa. Tot twee keer toe werden de banden van haar voertuig stuk gestoken. Dat gebeurde toen de relatie tussen Melissa en de broer van het slachtoffer beëindigd werd.
31/03 15u15  Drie diefstallen bij DreamLand: werkstraf van zestig uurStefania M. uit Sint-Katelijne-Waver is door de correctionele rechtbank veroordeeld tot een werkstraf van zestig uur. De vrouw had drie winkeldiefstallen gepleegd in de winkel DreamLand in Mechelen. Dat gebeurde in januari van vorig jaar. Ze stal onder meer gsm-hoesjes, een heuptasje, een rugzak, oortjes om naar muziek te kunnen luisteren en een hesje. Alles samen goed voor een waarde van bijna 300 euro.
31/03 15u15  Man slaat vrouw en wil gsm stelen: 37 maanden celDe Mechelse correctionele rechtbank heeft Lionel M. uit Jette veroordeeld tot 37 maanden gevangenisstraf voor een winkeldiefstal en omdat hij een vrouw tegen de grond had geslagen om haar gsm te stelen.
31/03 15u15  Zes maanden cel voor diefstal bij buurmanVictoire B. uit Bornem is veroordeeld tot zes maanden cel met uitstel en een voorwaardelijke boete van 400 euro voor een diefstal bij haar buurman. De diefstal gebeurde bij een verantwoordelijke van het streekmuseum in Weert. De man nam de inkomsten van het museum telkens mee naar huis met de bedoeling het geld op de rekening van de vzw te storten.
31/03 15u15  Proximus start met 5G ‘light’ in vier Antwerpse gebieden, maar is het al tijd om over te stappen?Op de échte 5G – die ons tot 200 keer sneller mobiel internet belooft – is het nog even wachten, maar Proximus start op 1 april (en dat is geen aprilgrap!) met een ‘light’-versie die toch al 30 procent sneller zou zijn. Al heb je er wel een nieuw abonnement én een nieuw toestel voor nodig.
31/03 15u15  Coronavirus inspireert Antwerpse bloemist: prachtig virusbloemstuk siert etalageHet virus stimuleert de creativiteit. Niet alleen van de gewone man, maar ook van kunstenaars. In de Antwerpse Orgelstraat, naast de Bourlaschouwburg, maakte bloemkunstenaar Mark Colle dit prachtige werk voor de etalage van zijn winkel Baltimore. “Ik krijg er alleen maar goede reacties op”, zegt hij.
31/03 15u15  In coronatijd is ook Gene Thomas alleen met zijn gitaarWil je iemand verrassen met een tof filmpje? Heb je een boodschap of liedje voor al diegenen die hard werken om de boel draaiende te houden? Heb je een overheerlijk recept voor slow cooking (toch tijd genoeg), een oproep, een spel of een andere fantastische tip om iedereen gezond bezig te houden? Alle leuke filmpjes zijn welkom via Whatsapp op het nummer 03/212.13.60. Je kan alles bekijken op ATV in het programma ‘Zorg Voor Mekaar’ .
31/03 15u15  Handgels die aan woekerprijzen te koop staan in beslag genomenDe Antwerpse politie heeft maandag meerdere flacons handgel in beslag genomen. Een krantenwinkel op de Grotesteenweg in Berchem bood die aan woekerprijzen aan. De desinfecterende gels werden geschonken aan de spoeddienst van het Sint-Vincentiusziekenhuis.
31/03 15u15  Meisje (12) dat overleed door corona, komt uit Gent: “Onwezenlijk dat klasgenoten en familie op deze manier afscheid moeten nemen”Het twaalfjarige meisje dat zaterdag is overleden aan Covid-19 was een meisje uit Gent. Dat wordt bevestigd door het Gentse stadsbestuur. Het meisje ging tot 13 maart naar de opvang van een school van de Stad Gent.
31/03 14u15  Bestuurder vrij onder voorwaarden betrapt zonder rijbewijs en onder invloedDe Antwerpse politie deed maandag een opmerkelijke vaststelling in de Verbondstraat. Een bestuurder die gecontroleerd werd, kon geen geldig rijbewijs voorleggen. Zijn voorlopig rijbewijs was al in 2014 vervallen. Dat was echter niet de enige inbreuk waar hij zich schuldig aan maakte.
31/03 14u15  Jonge Antwerpse ondernemers geven ‘hamsterpakket’ bij aankoop van een VettepetDe Vettepet, dat is een nieuw Antwerps product. En de Vettepet mag u redelijk letterlijk nemen. Het gaat om vette petten, coole petten dus. 3 jonge twintigers, die zelf ook fervente pettendragers zijn, hebben het idee bedacht.
31/03 14u15  Antwerpenaar biedt gratis taxiritten aan voor ziekenhuispersoneelHicham El Fallah (40), uitbater van taxibedrijf Taxi Power & Services, biedt zijn diensten gratis aan voor ziekenhuispersoneel dat zich inzet voor Covid-19-patiënten. “Wij Antwerpenaren moeten er in deze moeilijke tijden meer dan ooit voor elkaar zijn”, vindt hij.
31/03 14u15  Verveel je je? Wat denk je van deze ‘moeilijkste puzzel ooit’De ideale remedie tegen de verveling nu je verplicht zo veel mogelijk in je kot moet blijven? Lekker oubollig puzzelen! Is die uitdaging te beperkt, dan moet je deze geheel witte puzzel van Japanse makelij eens uitproberen.
31/03 14u15  PVDA-kopstuk Dirk Van Duppen: “Het doet deugd om te zien dat ik mijn steentje heb bijgedragen”Dirk Van Duppen, een van de sterkhouders van Geneeskunde voor het Volk, is maandagavond overleden. Het Antwerpse PVDA-kopstuk was al een tijdje ernstig ziek, hij werd 63 jaar. Vorig jaar, kort na de diagnose, blikten we samen met hem terug op zijn leven.
31/03 14u15  Uitgebreid video-interview met nieuwe coach van Lierse K.: “Toen ik in Heist duizend fans in uitvak zag, was ik overtuigd”Wat doet de nieuwe coach van Lierse K. in deze coronatijden? Wat trok hem over de streep om voor de Pallieters te tekenen en hoe kijkt hij terug op zijn periode als assistent-trainer bij Racing Genk? Het zijn maar enkele vragen die Dave Peters aan Tom Van Imschoot voorlegde in een uitgebreid video-interview.
31/03 14u15  Antwerpse bedrijven halen hun kasten leeg om zorgverleners te helpenMondmaskers, schorten, spatmaskers … Het zijn maar enkele van de vele spullen die nodig zijn in de strijd tegen het coronavirus. Talloze bedrijven uit het Antwerpse voorzien nu creatieve oplossingen. Een 120-tal projecten bevat de databank van Voka Antwerpen-Waasland intussen. Een opvallend initiatief komt van Bilfinger uit Zwijndrecht, dat een industriële thermometer ter beschikking stelt om koorts op te sporen bij groepen mensen.
31/03 14u15  Virologen aangeslagen door dood van 12-jarig meisje: “Dit is iets wat ons helemaal overhoop haalt”Een meisje van 12 jaar is maandag overleden aan het nieuwe coronavirus. Dat blijkt dinsdag uit de dagelijkse update van de federale overheidsdienst Volksgezondheid en het Crisiscentrum. Interfederaal woordvoerder Steven Van Gucht beklemtoont dat dit weliswaar uitzonderlijk is.
31/03 13u15  PVDA-arts Dirk Van Duppen (63) overledenDirk Van Duppen, dokter bij Geneeskunde voor het Volk en Antwerps PVDA-kopstuk, is maandagavond overleden. Dat bevestigt PVDA. Hij was al een tijdje ernstig ziek.
31/03 13u15  Drie grote flessen lachgas gevonden bij controleEen wagen met daarin twee personen botste maandagnacht tegen een verkeerslicht in de Emiel Vloorstraat. Bij controle door de Antwerpse politie werden in de wagen verschillende ballonnen en drie grote flessen lachgas aangetroffen.
31/03 13u15  Thrillertip van de dag: ‘Het stenen oordeel’Het verplichte binnenzitten heeft ook zijn goede kanten. Het geeft de kans om nog eens wat klassiekers van onder het stof te halen. Geert D’Hulster heeft elke dag een uitmuntend misdaadverhaal in de aanbieding.
31/03 13u15  DISCUSSIE. Onderwijs snakt naar duidelijkheid: wat moet er gebeuren?Heropenen na de paasvakantie, ergens in mei, of helemaal niet of nauwelijks voor de zomervakantie. Dat zijn de drie scenario’s waar het onderwijs nu nog rekening mee houdt. Al bleek gisteren na het wekelijkse overleg tussen vakbonden, koepels en bevoegd minister Ben Weyts (N-VA) dat het onderwijs eerder rekening houdt met scenario twee.
31/03 12u15  Voertuig zonder originele nummerplaat en zonder inschrijving in beslag genomenDe Antwerpse politie controleerde maandag op verschillende plaatsen op verkeersveiligheid en parkeerovertredingen. Daarbij werd een wagen opgemerkt die niet geldig was ingeschreven en waarvan de nummerplaat niet de originele was. Het wijkteam liet de auto in beslag nemen.
31/03 12u15  Hoe besmettelijk is de lucht rond coronapatiënten?Wie niest, kan personen die meters verderop staan, besmetten met zijn uitgespuwde druppels. Maar hangende ‘viruswolken’ zijn onwaarschijnlijk.
31/03 12u15  Voormalig F1-paus: "Sebastian Vettel moet stoppen of naar McLaren gaan"Bernie Ecclestone laat zijn licht schijnen over de situatie van Sebastian Vettel bij Ferrari en hij ziet daar nog weinig toekomst voor de viervoudig F1-kampioen.
31/03 12u15  Antwerpse bedrijven halen kasten leeg voor zorg: koorts meten met industriële thermometerMondmaskers, schorten, spatmaskers … Het zijn maar enkele van de vele spullen die nodig zijn in de strijd tegen het coronavirus. Talloze bedrijven uit het Antwerpse voorzien nu creatieve oplossingen. Een 120-tal projecten bevat de databank van Voka Antwerpen-Waasland intussen. Een opvallend initiatief komt van Bilfinger uit Zwijndrecht, dat een industriële thermometer ter beschikking stelt om koorts op te sporen bij groepen mensen.
31/03 12u15  Meisje van 12 jaar overleden aan coronavirus: “Zeer uitzonderlijk”Een meisje van 12 jaar is maandag overleden aan het nieuwe coronavirus. Dat blijkt dinsdag uit de dagelijkse update van de federale overheidsdienst Volksgezondheid en het Crisiscentrum. Interfederaal woordvoerder Steven Van Gucht beklemtoont dat dit weliswaar uitzonderlijk is.
31/03 12u15  UAntwerpen verspreidt opnieuw enquête voor coronastudie: “Invullen blijft belangrijk”Dinsdag is coronastudiedag. Voor de derde week op rij roept de Universiteit Antwerpen alle Belgen op om de bevraging in te vullen. Van 10u tot 22u staat de enquête opnieuw open. Ze kan zowel in het Nederlands, het Frans, het Duits als in het Engels worden ingevuld.
31/03 12u15  Limerickfan brengt boekje met eigen schrijfsels uit, opbrengt gaat naar KinderkankerfondsDirk De Decker uit Tisselt (Willebroek) heeft een boekje met honderd limericks van eigen hand gebundeld. De opbrengst van de verkoop gaat integraal naar het Kinderkankerfonds van het UZ Gent.
31/03 12u15  UAntwerpen staat voortijdige opzeg huurcontract toe voor kotenStudenten die een kamer huren die de Universiteit Antwerpen zelf aanbiedt, mogen hun contract voortijdig opzeggen. Dat heeft de UAntwerpen beslist, nu alle lessen vanop afstand worden georganiseerd. Voor koten op de privémarkt kan de universiteit aan verhuurders vragen om flexibeler te zijn.
31/03 12u15  Anna Wintour zoals u haar nog nooit zag: in een jeansAltijd strak in het mantelpakje of piekfijn uitgedost in een jurk met bloemenprint én met de obligate zwarte zonnebril. Anna Wintour zul je niet snel betrappen in een casual outfit, maar de coronacrisis is duidelijk ook doorgedrongen tot in haar kleerkast.
31/03 11u15  Nieuwe data van Olympische Spelen werd met unanimiteit goedgekeurd door internationale federatiesDe nieuwe datum van de Olympische Spelen, 23 juli tot 8 augustus 2021, werd maandag met de unanimiteit van de 33 internationale sportfederaties goedgekeurd. Dat verklaarde de Italiaan Francesco Ricci Bitti, de voorzitter van de ASOIF, de vereniging van olympische sportfederaties, in een interview met persagentschap AP.
31/03 11u15  Failliet café op iconische plek op Linkeroever krijgt tweede leven: “Hopelijk een mooie opening deze zomer”Wanneer het Retro Café opnieuw kan openen, is momenteel uiteraard nog onzeker. Maar de populaire taverne vlak aan de Schelde krijgt wel een tweede leven. Uitbater van New Westside Vincent Eugène neemt de failliet verklaarde zaak binnenkort over, minstens tot de nodige renovatiewerken kunnen aanvangen.
31/03 11u15  Dealers gepakt nadat ze coronamaatregelen aan hun laars laptenDe Antwerpse politie heeft dit weekend drie vermoedelijke dealers gearresteerd in Ekeren. Ze reden, ondanks de geldende coronamaatregelen, rond in hun wagen en leken drugs te verkopen. De bestuurder van de wagen beschikte ook niet over een rijbewijs.
31/03 11u15  Spuwen naar politie voortaan bestraft met 2.400 euro boete (en tot vijf jaar celstraf)Wie spuwt naar een agent, riskeert daar deze dagen een zware straf voor te betalen. De parketten kunnen tot 2.400 euro boete vorderen, en zelfs tot vijf jaar cel. Dat blijkt uit een recente rondzendbrief van de procureurs-generaal.
31/03 11u15  Rihanna wil drie of vier kinderen: “Niets verkeerd met alleenstaande mama’s”Niet een of twee, maar wel drie of vier kinderen. Dat is wat op Rihanna haar verlanglijstje staat als het over kinderen gaat. Dat vertelde de popster en zakenvrouw in een interview met de Britse Vogue. Ze ziet er ook geen graten in om desnoods een alleenstaande mama te zijn.
31/03 10u15  Vrachtwagen kantelt in berm op E19 in KontichBij een ongeval op de E19 richting Antwerpen belandde dinsdagmorgen een vrachtwagen op de zij in de berm. De bestuurder moest bevrijd worden door de brandweer en werd gewond afgevoerd naar het ziekenhuis.
31/03 10u15  Pedicure at home: stap voor stap naar verzorgde voeten voor de zomerNa een winter in dikke sokken en gesloten schoenen, kunnen voeten weer vaker in sandaaltjes. Maar in coronatijden kun je momenteel ook niet langs bij de schoonheidsspecialiste voor een verkwikkende pedicure. Nathalie Flamée, onder meer gespecialiseerd in esthetische en medische pedicures, geeft tips een basis DIY-voetverzorging.
31/03 10u15  Lichaam gevonden aan appartementsblok: geen aanwijzingen van kwaad opzetAan de Jan de Voslei werd dinsdagmorgen het lichaam van een 32-jarige man gevonden. De man lag buiten aan een appartementsblok. Eerder die avond was ook brand ontstaan in zijn woning. Bij de eerste vaststellingen zijn geen aanwijzingen van kwaad opzet gevonden.
31/03 10u15  Prins Harry en Meghan Markle verlaten nu ook InstagramTwee dagen voor ze officieel afstand doen van hun koninklijke titels en verplichtingen, hebben prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle al hun laatste post geplaatst op hun Instagram-account ‘Sussex Royal’.
31/03 10u15  Proximus start met 5G ‘light’, enkel deel van de haven gedekt in AntwerpenProximus start woensdag als eerste operator in België in 30 gemeenten met het mobiele netwerk 5G, al zal het maar een “light” versie daarvan zijn op de bestaande infrastructuur. Brussel valt uit de boot. De telecomoperator versnelt ook de uitrol van zijn vaste glasvezelnetwerk.
31/03 10u15  Auto botst tegen verkeerseiland en boom bij KolonieDe ravage is groot na een ongeval op de Steenweg op Rijkevorsel in Merksplas. Ter hoogte van de Kolonie verloor de bestuurder van een BMW, die in de richting van Turnhout reed, maandag om 23.15u de controle over het stuur van zijn auto. De wagen botste eerst tegen een verkeerseiland en kwam naast de weg tegen een boom terecht. De boom knakte af en de auto verloor door de impact een wiel. Andere brokstukken lagen verspreid over de weg.
31/03 10u15  Levering van 60.000 mondmaskers voor dokterspraktijken verdeeld vanuit HobokenDe dokters van Geneeskunde voor het Volk hebben 60.000 mondmaskers op de kop kunnen tikken. Ze zijn gisteren geleverd op de praktijk in Hoboken van waaruit ze verdeeld worden over de elf groepspraktijken en de wijkgezondheidscentra.
31/03 09u15  Het virtueel museum (3): “Een negligé zal nu wel vaker dan normaal gedragen worden”Ook de musea hebben hun deuren moeten sluiten. Wie toch een portie cultuur wil opsnuiven, kan terecht in het virtueel museum van Gazet van Antwerpen. Iedere aflevering mag een directeur of medewerker van een Antwerps museum twee van zijn of haar werken tonen. En die keuze toelichten uiteraard.
31/03 09u15  Ook Stan Van Samang en zijn band maken muziek vanuit hun kotWil je iemand verrassen met een tof filmpje? Heb je een boodschap of liedje voor al diegenen die hard werken om de boel draaiende te houden? Heb je een overheerlijk recept voor slow cooking (toch tijd genoeg), een oproep, een spel of een andere fantastische tip om iedereen gezond bezig te houden? Alle leuke filmpjes zijn welkom via Whatsapp op het nummer 03/212.13.60. Je kan alles bekijken op ATV in het programma ‘Zorg Voor Mekaar’ .
31/03 09u15  Lichaam gevonden buiten appartementsblok: wetsdokter en labo ter plaatseAan de Jan de Voslei werd dinsdagmorgen het lichaam gevonden. De man lag buiten aan een appartementsblok. Het is nog niet duidelijk of het om een overlijden met kwaad opzet gaat, de wetsdokter en het gerechtelijk labo zijn ter plaatse.
31/03 08u15  Containerparken mogen weer openen na sluiting door coronavirusDe recyclageparken mogen op 7 april weer de deuren openen. Dat meldt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).
31/03 08u15  Tweevoudig F1-kampioen Fernando Alonso krijgt hoofdrol in nieuwe Amazon Prime-reeksTweevoudig F1-kampioen Fernando Alonso krijgt een erg belangrijke rol in een nieuwe documentairereeks die op Amazone Prime te zien zal zijn.
31/03 08u15  Waarom daling nog niet in zicht is, maar experts toch positief klinkenHet record ‘aantal overlijdens in één dag’ werd gebroken en zal de komende dagen nog worden verbeterd. Toch zijn experts almaar positiever. Afgelopen weekend bleef het nog bij een fluisterstem. Nu luidt het met overtuiging: “De kracht van de epidemie neemt af. Dat zien we duidelijk”, aldus Sciensano. En waar zien we dat? In de ziekenhuizen.
31/03 08u15  Janssen Pharma heeft tegen voorjaar 2021 vaccin klaarFarmareus Johnson & Johnson, moederbedrijf van Janssen Pharmaceutica, neemt het voortouw in de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus. Het bedrijf heeft al een kandidaat-vaccin geselecteerd en hoopt begin 2021 de markt op te kunnen.
31/03 07u15  Fernando Alonso krijgt hoofdrol in nieuwe Amazon Prime-reeksTweevoudig F1-kampioen Fernando Alonso krijgt een erg belangrijke rol in een nieuwe documentairereeks die op Amazone Prime te zien zal zijn.
31/03 05u15  Onderwijs snakt naar duidelijkheid: “De onrust in scholen is groot”Minister Ben Weyts (N-VA) en het onderwijsveld roepen de federale regering op om snel duidelijkheid te scheppen of de scholen na de paasvakantie dichtblijven of niet. De koepels gaan er wel vanuit dat de schoolpoorten langer dichtblijven, maar zeker is dat niet. “Het moet nog te organiseren zijn voor scholen en ouders”, zegt Lieven Boeve, topman van het katholiek onderwijs.
31/03 05u15  Dagcijfers coronavirus stijgen niet meer enorm, afvlakking in zichtHet record ‘aantal overlijdens in één dag’ werd gebroken en zal de komende dagen nog worden verbeterd. Toch zijn experts almaar positiever. Afgelopen weekend bleef het nog bij een fluisterstem. Nu luidt het met overtuiging: “De kracht van de epidemie neemt af. Dat zien we duidelijk”, aldus Sciensano. En waar zien we dat? In de ziekenhuizen.
31/03 05u15  Antwerpse rechter bij hof van beroep haalt scherp uit naar minister Geens: “Hij bestuurt alsof hij Al Capone is, maar dan minder menselijk”Een rechter van het hof van beroep in Antwerpen heeft op zijn LinkedIn-pagina ongemeen hard uitgehaald naar minister van Justitie Koen Geens. De raadsheer noemt hem een bedreiging voor de rechtsstaat en vergelijkt hem met maffiabaas Al Capone. “Maar dan met minder menselijke empathie en politiek talent”, stelt rechter Pierre Thiriar.
31/03 05u15  Moederbedrijf Janssen Pharma hoopt tegen voorjaar 2021 vaccin tegen coronavirus klaar te hebbenFarmareus Johnson & Johnson, moederbedrijf van Janssen Pharmaceutica, neemt het voortouw in de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus. Het bedrijf heeft al een kandidaat-vaccin geselecteerd en hoopt begin 2021 de markt op te kunnen.
31/03 05u15  In de geschiedenis: wat gebeurde er op 31 maart?Zolang corona ons leven blijft beheersen, kijken we terug in de geschiedenis, van dag tot dag. Welke gebeurtenis is voor eeuwig verbonden aan die ene dag? Welke bekende stierf op die specifieke datum? Afsluiten doen we dagelijks met een kort krantenstukje uit Gazet van Antwerpen van exact honderd jaar geleden. Hopelijk levert het een boeiende reeks herinneringen op – soms dramatische, even vaak leuke – die onze aandacht even kunnen wegtrekken van… Inderdaad.
31/03 05u15  STANDPUNT. Wie koopt dan nog tulpen?Je hoort geregeld zeggen dat we in oorlog zijn met het coronavirus, om maar te zeggen hoe ernstig de situatie wel niet is. Maar voor Willem Buiter (70), een in New York wonende professor, auteur en vroegere hoofdeconoom van bankenreus Citigroup, is het erger dan een oorlog.
31/03 05u15  Hoe de superrijken omgaan met de coronacrisisDe ene schenkt tientallen miljoenen dollars om de strijd met corona aan te gaan, de andere laat miljoenen gratis mondmaskers leveren. Maar niet elke superrijke heet Bill Gates of Jack Ma. Sommige miljardairs laten zich tijdens deze crisis net van hun minst solidaire kant zien. “Ik hoop dat iedereen veilig is”, zegt mediamagnaat David Geffen vanop zijn jacht in de Caribische Zee. “Het coronavirus is de gelijkmaker”, preekt superster Madonna vanuit haar witmarmeren bad.
31/03 05u15  Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) vraagt extra steunmaatregelen: “Veel ondernemers worden in de armoede geduwd”De helft van de zelfstandige ondernemers vreest dat het lastig wordt om niet failliet te gaan als hun zaak langer dan drie weken gesloten moet blijven. Dat blijkt uit een bevraging van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) bij meer dan tienduizend leden.
31/03 05u15  Antwerpse deejays en festivalorganisatoren kreunen onder coronacrisis: ”Van 25 naar 0 boekingen”Tientallen boekingen kwijt en duizenden euro weg. Deejays en organisatoren uit het Antwerpse nachtleven beleven hun donkerste periode. “Het uitgaansleven zal er na deze coronacrisis helemaal anders uitzien.”
31/03 05u15  Acteercarrière Stan Van Samang ligt stil na slotaflevering ‘Zie Mij Graag’De allerlaatste aflevering van Zie Mij Graag betekent voorlopig ook het laatste acteerwerk van Stan Van Samang (41). Sinds het inblikken van het derde seizoen kreeg de zanger geen nieuwe rollen op zijn bord, en ook de volgende maanden kleurt de agenda leeg. Komt daar nog eens bij dat de opnames van zijn album stilliggen. Maar Van Samang maakt zich geen zorgen. “Onzekerheid hoort bij de job.”
31/03 05u15  Daphne Paelinck, terug in ‘Thuis’, getroffen door coronacrisis: “Ons pop-uptheater begon net op wieltjes te lopen en dan dit...”En daar was Christine weer in Thuis. Actrice Daphne Paelinck (31) verliet de reeks vorige zomer toen ze ging bevallen. Het leek een definitief einde, maar niet dus. “Twee weken na mijn laatste scène kreeg ik al de vraag om terug te komen”, vertelt de Antwerpse, die met haar pop-uptheater zwaar getroffen wordt door het coronavirus. “We hebben maanden onze kop boven water kunnen houden en dan dit...”
31/03 05u15  Hoe bestrijden BV’s de coronablues? Luister-, lees- en kijktips van Greet RouffaerWaar houden acteurs en muzikanten zich mee bezig, nu ze u niet van op allerhande podia kunnen entertainen? Met welke films, series, muziekjes, podcasts en boeken bestrijden zij de coronablues? We geven je kijk-, luister- en leestips van tien BV’s! Vandaag: actrice Greet Rouffaer (61).
31/03 05u15  Nooit meer play-offs in België? Tweederdemeerderheid in de maak om competitieformule 2020-2021 aan te passenHet Europese clubvoetbal staat voor een belangrijke week. Morgen vergadert de UEFA en donderdag beraadt de Jupiler Pro League zich over het vervolg van de ‘coronacompetitie’. In België groeit een tweederdemeerderheid om nooit meer play-offs te spelen.
31/03 05u15  Looninlevering verdeelt Anderlecht: spelers discussiëren weer over voorwaarden om salaris april af te staanOm de coronacrisis financieel te overbruggen vroeg Anderlecht zijn spelers om hun loon van de maand april af te staan. Een akkoord leek bereikt, maar gisteren weigerde een deel van de kern toch het contract daarover te tekenen omdat ze zich niet konden vinden in bepaalde voorwaarden. Speler-manager Vincent Kompany probeerde te bemiddelen in een spoed-videocall.
31/03 05u15  Deel drie van ‘De Antwerpse Voetbalquiz’: ken jij de tien onorthodoxe breinbrekers van Dave Peters?Dave Peters is een creatieve veelvraat. Radio- en televisiepresentator, auteur en bovenal sportbeest. Nu eens hoog in de voetbaltribune als commentator, dan weer als interviewer langs de zijlijn, ook en vooral in de Proximus League. Omdat in deze corona-tijden ook de competitie in ‘zijn’ 1B stilligt, entertaint hij u de komende weken - elke dinsdag in Gazet van Antwerpen - met zijn eigenzinnige ‘Antwerpse Voetbalquiz’. Met veel passie. En een knipoog.
31/03 05u15  Antwerpse ZNA-ziekenhuizen nemen Limburgse coronapatiënten opHet Ziekenhuisnetwerk Antwerpen (ZNA) neemt coronapatiënten over van de Limburgse ziekenhuizen Sint-Trudo in Sint-Truiden en Sint-Franciscus in Heusen-Zolder. Het gaat in eerste instantie om acht patiënten.
31/03 05u15  Tweehonderd Antwerpse boomspiegels worden ‘boomtuinen’De Antwerpse vzw Groot Licht zal de komende tijd tweehonderd boomspiegels in het district Antwerpen aanplanten met kleurrijke bij- en vlinderplanten. Bewoners kunnen zich opgeven voor adoptie van zo’n boomspiegel. De aanplant gebeurt dan gratis door de vzw. In ruil engageert de bewoner zich voor het onderhoud.
31/03 05u15  Sint-Andrieskerk is aan opknapbeurt toe: “Er sijpelt vocht binnen”De Sint-Andrieskerk in het hartje van de gelijknamige wijk wordt grondig aangepakt. De daken, gevels en gewelven worden opgeknapt en ook de glasramen zijn aan restauratie toe. “De huidige staat van de kerk zorgt ervoor dat er op sommige plekken vocht binnensijpelt. En dat zorgt voor extra schade. Dat moeten we vermijden”, zegt architect en zaakvoerder van Steenmeijer Architecten Stefanie Reyskens.
31/03 05u15  Rector start met virtuele stadswandeling door 19e-eeuws Antwerpen: “Reizen Corona neemt u mee op een imaginaire reis”Omdat reizen tijdelijk onmogelijk geworden is, besloot rector van de UAntwerpen en historicus Herman Van Goethem op Facebook het virtuele reisbureau Reizen Corona op te richten. Iedere dag neemt hij zijn reisgenoten mee naar een stukje Antwerpen uit de negentiende eeuw aan de hand van een unieke fotoverzameling. “Geniet, droom weg, roep met mij ‘oh!’ en ‘ah!’ met de blijheid van een kind dat naar vuurwerk kijkt.”
31/03 05u15  COLUMN. Open de ZooZondag was ik voor de Gazet een klein anderhalf uur in de Zoo. Het was een bijna surreële ervaring. Eén verzorgster zagen we in de verte een kruiwagen met voeder duwen. Al haar collega’s bleven achter de schermen, druk in de weer met hun dieren. De wandelpaden bleven onheilspellend leeg. Leven genoeg, nochtans.
30/03 23u15  Godelieve Spiessens, de grande dame van de Antwerpse muziekgeschiedenis, is overledenHet voorbije weekend overleed Godelieve Spiessens. Niemand wist meer over de geschiedenis van het Antwerpse muziekleven en haar onderzoek was een grote inspiratiebron voor het museum Vleeshuis Klank van de Stad. Ze was 87.
30/03 23u15  Plein in hartje Borgerhout wordt ‘tiny forest’: 750 boompjes en planten moeten uitgroeien tot dichtbegroeid bosOver een aantal jaar groeit er op het Vinçotteplein in hartje Borgerhout een bos dat qua begroeiing niet te onderscheiden zal zijn van een wild bos. Of dat is toch wat kunstenaar Koen De Ceuleneer voor ogen heeft met BOS, het tiny forest-kunstproject dat hij ontwierp voor het plein en dat vorige week werd aangeplant.
30/03 22u15  Amper nog passagiers, maar Candy blijft met pendelbus rijden: “Thuiszitten? Liever niet”Sinds de werkzaamheden aan de N450 de verbindingsweg tussen deelgemeentes Melsele en Kallo versperren, legt de gemeente Beveren er een pendelbus in. Tijdens de schooldagen werd die nog intensief gebruikt, maar sinds de coronamaatregelen van kracht zijn, heeft chauffeur Candy amper nog passagiers. Toch blijft ze dapper doorwerken.
30/03 22u15  Collega’s en vrienden reageren op overlijden van ‘meesterfixer’ André Meganck: “Als hij iemand belde voor een interview, luisterde die”“Die keer toen een sneeuwstorm in de Ronde van Italië onze commentaarcabine wegblies, met elektriciteit en al. Die keer hebben we toch nog rechtstreeks verslag kunnen uitbrengen. Dankzij één man: André Meganck. De superfixer had het weer eens gefixt. We gaan hem zo missen.” VRT-sportjournalist Renaat Schotte en met hem heel het wielerpeloton rouwen om de dood van André Meganck (72), de man die de hotels, de verplaatsingen, de interviews ... zowat alles regelde voor de wielerjournalisten van de VRT.
30/03 22u15  Directeur van Westerlo opgezet met pleidooi van Patrick Goots (maar hij ziet nog veel obstakels)In zijn column van gisteren in uw krant pleitte analist Patrick Goots onder meer voor de stopzetting van eerste klasse B. In één adem verdedigde hij het standpunt dat in dat geval Westerlo of Virton promoveert, op basis van het algemene klassement naar analogie met de lagere reeksen. Het klinkt als muziek in de oren van Wim Van Hove, algemeen directeur van Westerlo.
30/03 22u15  Eindelijk mondmaskers voor dokters Geneeskunde voor het VolkDe dokters van Geneeskunde voor het Volk in Hoboken en Deurne moesten tot nu hun raadplegingen houden zonder bescherming. Maar dat probleem is nu gelukkig van de baan. Maandagavond kwam er een lading van 60.000 mondmaskers toe aan de groepspraktijk.
30/03 22u15  30 maanden cel voor afperser Jan FabreDe correctionele rechtbank van Antwerpen heeft de 36-jarige Luk T. uit Schoten veroordeeld tot 30 maanden celstraf waarvan de helft met uitstel. Hij probeerde kunstenaar Jan Fabre af te persen.
30/03 21u15  Drugs en wapens gevonden bij man met enkelband die coronamaatregelen niet naleeftDe Antwerpse politie controleerde zondag een appartement aan de Leiebos in Merksem. Daar was het blijkbaar een komen en gaan van mensen, ondanks de geldende coronamaatregelen. De aanwezigen kregen een pv, maar de politie vond in het appartement ook drugs en wapens.
30/03 21u15  Geen groot verjaardagsfeest? Dan schenkt Amirah (4) traktatie aan politie en zorgverlenersVoor de vierde verjaardag van Amirah kon het gezin Sabbahi uit Hoboken deze keer geen feest geven. Het besloot dan maar lekkernijen te trakteren aan de werknemers van het ZNA Middelheim, de Antwerpse politie, een rusthuis en een dokterspraktijk. “Die mensen verdienen dat. En zo heeft Amirah toch nog een speciale dag.”
30/03 20u15  Jarige Amirah (4) schenkt traktatie aan politie en zorgverlenersVoor de vierde verjaardag van Amirah kon het gezin Sabbahi uit Hoboken deze keer geen feest geven. Het besloot dan maar lekkernijen te trakteren aan de werknemers van het ZNA Middelheim, de Antwerpse politie, een rusthuis en een dokterspraktijk. “Die mensen verdienen dat. En zo heeft Amirah toch nog een speciale dag.”
30/03 20u15  Stabroekse duivenmelkers organiseren virtuele wedstrijdHet Coronavirus heeft er ook voor gezorgd dat alle duivensportwedstrijden zijn afgelast. Een zware dobber voor de duivenmelkers die erg naar de start van het seizoen uitkijken. Maar de Stabroekse Duivenbond heeft een oplossing gevonden. Op 5 april organiseren ze voor hun leden een, jawel, virtuele vlucht.
30/03 20u15  Vinçotteplein wordt ‘tiny forest’: 750 boompjes en planten moeten uitgroeien tot dichtbegroeid bosOver een aantal jaar groeit er op het Vinçotteplein in hartje Borgerhout een bos dat qua begroeiing niet te onderscheiden zal zijn van een wild bos. Of dat is toch wat kunstenaar Koen De Ceuleneer voor ogen heeft met BOS, het tiny forest-kunstproject dat hij ontwierp voor het plein en dat vorige week werd aangeplant.
30/03 20u15  Meer vrouwen in straatnamen? Mariaburg heeft er twaalf, van Moeder Sarov tot Maria TheresiaDe VRT deed in januari een oproep om in de Vlaamse steden en gemeenten meer straten de naam van een vrouw te geven. In Mariaburg doet men dat al lang. De wijk, die zowel op Antwerps als op Brasschaats grondgebied ligt, telt twaalf straatnamen die naar vrouwen zijn genoemd.
30/03 20u15  Vijfde dode in Molenkouter Wichelen, eerste slachtoffer in Sint-Jozef MoerzekeIn Sint-Gillis-Waas zijn vier bewoners gestorven aan het coronavirus. Daar is de toestand de afgelopen dagen stabiel gebleven. In het woonzorgcentrum in Hamme is afgelopen weekend een dodelijk slachtoffer gevallen door de gevolgen van het virus. En in Wichelen zijn de voorbije uren nog eens twee rusthuisbewoners gestorven aan COVID-19. Dat brengt het totaal daar op vijf. Dinsdag komen er containers om het rusthuis te vergroten.
30/03 20u15  Ultrarunner loopt in één maand meer dan duizend kilometer, en dat in straal van 8 kilometer rond ‘zijn kot’Ultrarunner Alain Aerts (56) uit Massenhoven liep in maart al 1.063 kilometer, en dat in een straal van acht kilometer rond zijn huis. “Een bewijs dat je niet ver moet lopen om lang te lopen”, zegt de ultieme coronajogger wat raadselachtig.
30/03 19u15  Ook kinesisten willen bescherming: "Zonder wapens naar de oorlog"'We krijgen zo goed als dagelijks telefoon van dokters met de vraag of we mensen kunnen helpen, maar zonder wapens kunnen we niet naar de oorlog'. Het is een noodkreet van kinesist Geert Beirnaert uit Sinaai. Hij heeft patiënten van wie de longen chronisch beschadigd zijn.
30/03 19u15  865 kilo cocaïne gevonden in container met ananassen bedoeld voor AntwerpenDe Nederlandse douane heeft maandag een partij van 865 kilo cocaïne onderschept tijdens een controle in de Rotterdamse haven. De drugs zaten verstopt in een container geladen met ananassen.
30/03 19u15  Flower Boost Challenge: Spranco-Matic schenkt bloemen aan ziekenhuispersoneelOp de twee campussen van het AZ Turnhout zijn maandagvoormiddag in totaal meer dan 1.200 bloemen geleverd. Het maakt deel uit van de Flower Boost Challenge, waarbij bedrijven bloemen kopen voor klanten of mensen uit de zorgsector.
30/03 19u15  Willebroek zet miljoen euro opzij om economie en sociaal weefsel te herstellen na coronacrisisHet gemeentebestuur van Willebroek voorziet in minstens een miljoen euro aan middelen om zo de economische en sociale activiteiten in de gemeente te ondersteunen na de coronacrisis. Opties om het geld te besteden staan vervat in de ‘XII werken van Willebroek’.
30/03 19u15  Brieven schrijven naar mensen die de deur niet meer uit kunnen: “In coronatijden besef je pas hoe hard contact nodig is”In deze moeilijke tijden zijn er gelukkig ook heel wat hartverwarmende acties. Op het platform Antwerpen Helpt vind je verschillende warme initiatieven terug. Een bijzondere actie daar is om een brief te schrijven naar mensen die de deur niet meer uit kunnen, zoals bijvoorbeeld de bewoners van de Markgrave, een voorziening voor blinden en slechtzienden.
30/03 19u15  Brassband Willebroek oefent online voortBrassband Willebroek, wereldkampioen, Europees kampioen en tal van keren Belgisch kampioen, heeft ‘A Concert of Legends’ moeten afgelasten. Toch blijven de leden niet bij de pakken zitten: ze prikten een nieuwe datum en oefenen online voort.
30/03 19u15  Eerste digitale zitting verloopt succesvol: aangehoudenen volgen proces in gevangenisHoewel het voor iedereen nog een beetje wennen was, is de eerste digitale zitting van de Mechelse correctionele rechtbank vrij vlot verlopen. Terwijl het Openbaar Ministerie een straf vorderde en de advocaten in de rechtszaal pleitten, volgden de aangehouden beklaagden het proces vanuit de gevangenis en konden ze ook door de rechter worden ondervraagd.
30/03 18u15  Woning onbewoonbaar verklaard na brand in livingIn de Bremveldlaan in Mortsel brak maandagmiddag brand uit in een woning. De brandweer was snel ter plaatse en kon het vuur in de living blussen. Er vielen gelukkig geen gewonden, maar het huis werd wel onbewoonbaar verklaard.
30/03 18u15  Kempense onderzoekster strijdt mee in frontlinie in Boston: “Dankzij ons kunnen dokters snel beslissingen nemen”De Verenigde Staten voeren sinds eind vorige week de wereldwijde lijst aan van het hoogste aantal coronabesmettingen. Kim Vanuytsel uit Kasterlee helpt er mee een geschikte coronatest te ontwikkelen.
30/03 18u15  Artiest/muzikant zit thuis, maar beantwoordt aanvraagjes via WeTransferDe coronacrisis treft ook artiest/muzikant Wim Geysen. Alle voorstellingen zijn afgelast. Wim zingt nu liedjes op bestelling. Een aanvraagje wordt beantwoord met een WeTransfer-file.
30/03 17u15  Opknapbeurt op komst voor station Antwerpen-ZuidTreinstation Antwerpen-Zuid krijgt een grondige opknapbeurt. De stad Antwerpen heeft een omgevingsvergunning aangevraagd. De werken zijn gepland in 2022-2023.
30/03 17u15  Mechelaar die gratis in businessclass naar New York vliegt moet 12.000 euro terugbetalenDe Mechelse correctionele rechtbank heeft een 25-jarige man uit Mechelen opschorting van straf gegeven. De man had de website van Brussels Airlines gehackt en kon zo gratis vliegtuigtickets bestellen. De Mechelaar moet niet naar de gevangenis, maar moet wel 12.000 euro schadevergoeding betalen.
30/03 17u15  600 studenten UAntwerpen zullen examens afleggen in Antwerp ExpoDe Universiteit van Antwerpen zal twee hallen huren in Antwerpen Expo zodat studenten hun examens kunnen afleggen met voldoende ruimte tussen. Voor de studenten van Universiteit Antwerpen gaan de examens op 1 juni van start, een week later dan gewoonlijk. In Antwerp Expo zullen enkel schriftelijke examens gehouden worden voor groepen met meer dan 100 studenten. Alle andere examens zullen gewoon afgelegd worden in de aula’s van de negen verschillende faculteiten.
30/03 17u15  Boeken met beren prijken aan bibEen raam van de bibliotheek in de Kerkstraat in Lille hangt vol met boeken over beren.
30/03 17u15  Culinair topevenement dat spots op Antwerpen zou richten, met een jaar uitgesteldThe World’s 50 Best Restaurants, de culinaire manifestatie en de daaraan gekoppelde ranking, die normaal gezien in juni in Antwerpen zou plaatsvinden, is met een jaar uitgesteld.
30/03 17u15  Viroloog Steven Van Gucht: “Tests voorzien voor iedereen? Onbegonnen werk”Viroloog Steven Van Gucht heeft maandag uitgelegd waarom niet iedereen kan getest worden op een besmetting met het coronavirus. “Er moet in eerste instantie al gekeken worden naar de prioriteit van wie we testen”, aldus Van Gucht. “Verder is het puur mathematisch gezien gewoon onbegonnen werk.”
30/03 17u15  Stad Mechelen organiseert begrafenissen via live streamingDe stad Mechelen biedt nabestaanden de mogelijkheid om voor begrafenissen in de aula een live streaming te organiseren. Zo kunnen meer mensen met respect voor de social distancing van thuis uit het afscheid toch meemaken.
30/03 16u15  Strangers “tribjoetband” 4Tact maakt videoclip… in eigen kotDe heren van 4Tact, de nieuwe Strangers tribute band, zouden zichzelf normaal gezien op 14 mei voorstellen in CoSTA, gevolgd door een hele reeks optredens én een plaat. Maar door alle gebeurtenissen rond het coronavirus is de kans groot dat ze die plannen voorlopig in de frigo moeten steken. Om fans toch alvast op te warmen, geven ze vandaag al hun versie vrij van Draai 797204. Een nummer dat de Strangers destijds zelf van Will Tura overnamen en dat heel Vlaanderen zo kan meefluiten. 4Tact nam het clipje op, elk van uit hun eigen kot.
30/03 16u15  Stad organiseert begrafenissen via live streamingDe stad Mechelen biedt nabestaanden de mogelijkheid om voor begrafenissen in de aula een live streaming te organiseren. Zo kunnen meer mensen met respect voor de social distancing van thuis uit het afscheid toch meemaken.
30/03 16u15  Politie begint onderzoek naar graffitivandaal die al maanden actief isDe lokale politie Klein-Brabant is met een onderzoek begonnen naar een of meerdere graffitivandalen. Die sloegen de voorbije maanden al meermaals toe in Sint-Amands (Puurs-Sint-Amands).
30/03 16u15  Mechelen roept inwoners op: “Ga viraal vanuit uw kot”De stad Mechelen lanceert de campagne ‘2800love. Ga viraal vanuit uw kot’. Ze heeft een Facebookpagina aangemaakt waar alle Mechelaars hun creatieve en posities vibes met elkaar kunnen delen.
30/03 16u15  Mortselse slechtvalken broeden weer drie eieren uit: geboorte mogelijk al op 10 aprilDe lente is wel degelijk in het land, en in Mortsel is dat zichtbaar bij het koppel slechtvalken dat drie eieren uitbroedt in de nestkast bij Agfa Gevaert.
30/03 16u15  Mortsels auteur belandt in keuzelijst schoolboeken: “Sommige leerlingen mailen me met de vraag of ik hun taak dan maar wil maken ”“In deze coronatijd krijgen veel scholieren de opdracht om een boek van mij te lezen”, vertelt Mortsels jeugdauteur Luc Descamps (57). “Daar moeten ze dan vragen over oplossen of opdrachten bij maken.” Gerichte vragen beantwoordt de succesauteur met plezier. “Maar sommige ‘kastaars’ verwachten dat ik mijn boek voor hen samenvat. Daar pas ik voor.”
30/03 16u15  Vier topbartenders brengen hun cocktails naar je thuisJe favoriete cocktailbar bezoeken, zit er momenteel niet in. Maar waarom niet de cocktails naar je thuis brengen? Daarom lanceren bartenders Hannah Van Ongevalle, Jurgen Nobels, Hannes Desmedt en Lou Claessens met Cocktail Maison een pakket dat aan je deur wordt geleverd.
30/03 16u15  BMW stelt tientallen testwagens ter beschikking van verplegend personeel ziekenhuizenBMW Belux, met zetel in Bornem, gaat haar testwagens ter beschikking stellen van het verplegend personeel van de ziekenhuizen. “We horen nog te veel verhalen dat verpleegkundigen te veel tijd verliezen met het openbaar vervoer en door de coronacrisis op onregelmatige uren moeten werken. Daarom willen wij onze wagens, die hier toch maar staan, ter beschikking stellen van die mensen”, zegt Jeroen Lissens.
30/03 16u15  Wat mag u doen als anderen de maatregelen tegen corona overtreden?Ze zijn er: de hardnekkige overtreders van de coronamaatregelen die gezellig gaan picknicken in het park, een balletje gaan trappen of een toertje gaan fietsen. Met veel te veel en veel te dicht bij elkaar. Wat doe je dan, als omstander? Negeer je wat je ziet, kom je tussen of bel je de politie?
30/03 16u15  Opnieuw man aangehouden die naar agenten spuwde, deze keer in MortselDe onderzoeksrechter in Antwerpen heeft opnieuw een man aangehouden die tijdens een politietussenkomst zou gespuwd hebben in de richting van de agenten. Dat meldt het parket. Het gaat om een 19-jarige jongeman uit Mortsel.
30/03 16u15  UAntwerpen organiseert examens in hallen van Antwerp Expo: 600 studenten met voldoende plaats ertussenStudenten van de UAntwerpen zullen komende examenperiode in twee hallen van Antwerp Expo terechtkunnen. Daarin kunnen 600 studenten tegelijk examen doen, met alle respect voor de geldende maatregelen. De examens starten een week later en worden met een week verlengd. “Het vermijden van studieduurvertraging is essentieel”, zegt rector Herman Van Goethem.
30/03 15u15  Formule 1-team Mercedes ontwikkelt beademingstoestel voor coronapatiëntenOnderzoekers, artsen en ingenieurs van het Formule 1-team Mercedes hebben in minder dan een week tijd een toestel ontwikkeld dat coronapatiënten moet helpen ademen, zonder dat ze daarvoor aan een beademingsmachine moeten.
30/03 15u15  Opnieuw man aangehouden die naar politiemensen spuwdeDe onderzoeksrechter in Antwerpen heeft opnieuw een man aangehouden die tijdens een politietussenkomst zou gespuwd hebben in de richting van de agenten. Dat meldt het parket. Het gaat om een 19-jarige jongeman uit Mortsel.
30/03 15u15  Spelers van FC Barcelona accepteren dan toch forse salarisverlaging: “We zijn altijd bereid geweest mee te werken”De spelers van FC Barcelona nemen gedurende de coronacrisis genoegen met 30 procent van hun salaris. Ze hebben ook beloofd om ervoor te zorgen dat alle medewerkers van de club wel hun volledige salaris zullen ontvangen. De spelers verspreidden maandag een verklaring via hun sociale media.
30/03 15u15  Heruitzending wielerwedstrijd Gent-Wevelgem van vijf jaar geleden trekt nog bijna 400.000 kijkersOpenbare omroep VRT heeft met zijn heruitzending van wielerwedstrijd Gent-Wevelgem van 2015 nog bijna 400.000 kijkers weten te boeien. De spectaculaire waaierkoers bezorgde VRT zelfs het grootste marktaandeel op dat moment van de dag. Straffe cijfers voor een koers die vijf jaar geleden verreden werd, en waarvan iedereen dus al bij voorbaat wist dat de Italiaan Luca Paolini uiteindelijk als eerste over de meet zou komen.
30/03 15u15  Drugsdealer met enkelband op heterdaad betraptDe Antwerpse politie pakte zaterdag een man op tijdens een vermoedelijke drugsdeal. Hij droeg al een enkelband na een eerdere veroordeling. Bij hem thuis werden nog meer drugs en geld gevonden. De onderzoeksrechter besliste de man aan te houden.
30/03 15u15  UAntwerpen organiseert examens in beurszalen van Antwerp ExpoStudenten van de UAntwerpen zullen komende examenperiode ook in Antwerp Expo terechtkunnen. De examens starten een week later en worden met een week verlengd. “Het vermijden van studieduurvertraging is essentieel”, zegt rector Herman Van Goethem. De grote beurshallen van Antwerp Expo maken het mogelijk voldoende ruimte te maken voor grote groepen studenten.
30/03 15u15  Heraanleg Begijnenstraat gaat van start: “We printen kasseien in het asfalt”Stratenmaker Hoogmartens uit Glabbeek is maandag begonnen met de heraanleg van een deel van de Begijnenstraat in Turnhout. De kasseien die voor het Begijnhof waren gelegd, dreven bij regenweer uit hun plastic matten.
30/03 15u15  Vloerlegger springt in de bres voor gedupeerde horeca-uitbaters en winkeliers: “We hebben voldoende voorraad”De deuren van horecazaken en heel wat handelszaken blijven nog een tijdje dicht. Martens Vloeren uit Hoogstraten adviseert hen dat het daardoor een goede gelegenheid is om een nieuwe vloer te leggen of te renoveren.
30/03 15u15  Hoe Giorgio Armani uitgroeide tot de volksheld in ItaliëGiorgio Armani heeft bekendgemaakt dat hij de productie van kleding voorlopig stillegt om voorrang te geven aan het maken van beschermende kleding voor het zorgpersoneel in het door corona zwaar getroffen Italië. De 85-jarige ontwerper is ondertussen uitgegroeid tot een van de grote helden in zijn thuisland.
30/03 15u15  Minister Muylle maakt kortingen in supermarkten opnieuw mogelijkSupermarkten mogen opnieuw kortingen geven op hun producten. Dat maakt minister van Consumentenzaken Nathalie Muylle (CD&V) bekend via Twitter. “Kortingen worden opnieuw mogelijk om de winkelkar goedkoper te maken. Want voor veel mensen zijn het moeilijke tijden”, klinkt het. Albert Heijn laat alvast weten er vandaag, maandag, al opnieuw mee te beginnen.
30/03 15u15  Organisatoren bevestigen: Olympische Spelen in 2021 van 23 juli tot 8 augustusDe kogel is definitief door de kerk. De Olympische Spelen zullen volgend jaar van 23 juli tot 8 augustus plaatsvinden in Tokio. Eerder maandag meldden al verschillende Japanse media het nieuws. Later op de dag bevestigden de organisatoren en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) de datum. Ook de Paralympische Spelen kregen maandag een nieuwe datum. Zij zullen doorgaan tussen 24 augustus en 5 september.
30/03 15u15  Man ondanks levenslang rijverbod toch betrapt achter het stuurDe Antwerpse politie betrapte in de omgeving van het Damplein een bestuurder die ondanks een levenslang rijverbod toch achter het stuur was gekropen. De takeldienst kwam ter plaatse om zijn wagen te immobiliseren en de politie stelde een proces-verbaal op.
30/03 15u15  Video ‘ellebooggroet’ van verpleegkundigen UZA al meer dan 210 000 bekekenDe video ‘ellebooggroet’ met daarin een groep enorm gemotiveerde verpleegkundigen van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen werd al meer dan 1900 keer rechtstreeks (en meer dan 65.000 (!) keer onrechtstreeks) gedeeld. Meer dan 210.000 mensen hebben de video al bekeken. De verpleegkundigen die in de video figureren, dragen allemaal een hartverwarmende ellebooggroet-T-shirt. Ze werken op de verpleegeenheid A1, die op dit ogenblik wordt aangepast om eerstdaags als extra corona-afdeling te fungeren. Het UZA is één van de Belgische referentieziekenhuizen voor de behandeling van coronapatiënten.
30/03 15u15  Deze films leren je hoe social distancing moetWe mogen tegenwoordig niet te dicht bij onze vrienden, lief en familieleden komen. In het kader van social distancing kun je enkele films bekijken waarin de afstand tussen de personages vaak groter is dan anderhalve meter. Wij zetten er vijf op een rij als voorbeeld, die ineens ook de verveling tegengaan.
30/03 14u15  Nederlander betaalt 1.000 euro aan achterstallige boetes bij controleEen Nederlandse bestuurder kreeg zondag de rekening gepresenteerd bij een controle in de Spitsenstraat. Hij had nog 1.000 euro aan niet-betaalde boetes staan en betaalde ter plekke.
30/03 14u15  Vijf jaar cel voor Macedonisch paar dat Flor (64) op terras liet slapenDe correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Sebastijan I. (43) en Silva I. (41) veroordeeld tot vijf jaar cel en 20.000 euro boete. Het Macedonisch paar uit Deurne had de 64-jarige Flor V. meer dan tien jaar financieel uitgebuit en mensonterend behandeld. Zo moest het slachtoffer, dat bij hen inwoonde, op het terras slapen. De zestiger kreeg 102.500 euro schadevergoeding toegekend. De vzw Payoke, die hem opving, kreeg 2.500 euro toegekend.
30/03 14u15  Jaar cel gevorderd voor man die vrouw en kinderen slaatVoor de correctionele rechtbank van Mechelen is maandag een man verschenen die beschuldigd wordt van opzettelijke slagen en verwondingen. Hij sloeg zijn vrouw en kinderen geregeld, toch was zijn echtgenote maandag vol lof over de man. Het parket vraagt een celstraf van een jaar.
30/03 14u15  Ploegmaat van Thomas Vermaelen is eerste positieve geval in J-LeagueDe Japanse verdediger Gotoku Sakai van Vissel Kobe heeft als eerste speler in de J-League positief getest op het coronavirus. Dat heeft de club maandag bekendgemaakt.
30/03 14u15  Bestuurder zonder rijbewijs voor de vierde keer betraptBij een verkeerscontrole betrapte de Antwerpse politie afgelopen zondag een bestuurder al voor de vierde keer zonder rijbewijs. Daags voordien was hij ook al gecontroleerd, zondag zette de politie hem aan de kant op de Amerikalei. Zijn wagen werd geïmmobiliseerd en de man mag het binnenkort gaan uitleggen bij de politierechter.
30/03 14u15  Antwerps stadsbestuur houdt digitale gemeenteraad op 6 aprilDe Antwerpse gemeenteraad komt dan toch versneld bij elkaar, op maandag 6 april. De zitting van 30 maart was door het coronavirus uitgesteld omdat het technisch niet mogelijk was om die al digitaal te organiseren.
30/03 14u15  Antwerps gezin mag na meer dan een week eindelijk naar paard Jacky: “Politie laat ons nu toch door aan de grens”Na meer dan een week onduidelijkheid, kan Lenne Verloo (17) uit Berendrecht eindelijk weer naar zijn springpaard Jacky dat in een manege vlak over de Nederlandse grens in Wouwse Plantage staat. Ook zijn vader Wim reageert opgelucht. “Veel langer had dit niet mogen duren. Met de eigendomsdocumenten van het paard en de stalovereenkomst laat de politie ons nu toch door aan de grens.”
30/03 14u15  Antwerpse hotels bieden zorgpersoneel hotelkamers aanDe hotels in Antwerpen staan ondertussen zo goed als leeg. Het overgrote deel is dan ook gesloten. De sector vreest nu al een dramatisch jaar. En toch toont de Antwerp Hotel Association haar solidariteit, want het maakt 10.000 euro vrij om zorgpersoneel van het UZA en de ZNA-ziekenhuizen een hotelkamer aan te bieden.
30/03 14u15  Nu ook boetes: “Er wordt nog vaak geprobeerd om de grens over te steken”De Politiezone Noord gaat vanaf vandaag niet langer sensibiliseren bij grenscontroles maar pv’s opstellen voor wie zich niet aan de regels houdt en toch de grens wil oversteken. Te veel mensen gingen nog in Nederland winkelen of tanken. Momenteel is er geen vast bedrag voor de boetes.
30/03 14u15  Geraint Thomas kant zich tegen een Tour zonder publiek: “Zonder fans is er geen Ronde van Frankrijk”Voormalig Tourwinnaar Geraint Thomas heeft maandag in de Britse krant The Daily Telegraph laten verstaan dat hij geen voorstander is van een Ronde van Frankrijk zonder publiek. Die optie ligt momenteel op tafel bij het Franse ministerie van Sport en Tourorganisatie (ASO) om alsnog te kunnen organiseren in tijden van corona.
30/03 14u15  Studio 100 wil pop-uptheater in Puurs permanent makenOp de agenda van de gemeenteraad van Puurs-Sint-Amands wordt maandagavond, weliswaar achter gesloten deuren omwille van de coronamaatregelen, de aanzet gegeven tot het ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Studio 100.’ Het is de bedoeling dat het pop-uptheater er permanent kan blijven.
30/03 13u15  Red Bull dacht eraan Max Verstappen bewust te laten besmetten met corona: “Idee werd niet positief ontvangen”Het Formule 1-team van Red Bull heeft even met de gedachte gespeeld om de Nederlander Max Verstappen en de andere coureurs die het onder contract heeft bewust te besmetten met het coronavirus. Het idee was dat de coureurs, jonge en gezonde mannen voor wie het virus in principe geen gevaar vormt, daarna immuun zouden zijn. Ze zouden dan in de loop van dit jaar, als het Formule 1-seizoen alsnog van start kan gaan, niet meer het risico lopen alsnog besmet te raken.
30/03 13u15  OPROEP. Heb jij al aangeklopt bij het OCMW sinds de coronacrisis?De OCMW’s van de provincie Antwerpen verwachten tijdens de coronacrisis een stijging in het aantal mensen dat steun nodig heeft, of merken die nu al in de aanvragen. Het gaat om totaal nieuwe mensen, zoals studenten of zelfstandigen.
30/03 13u15  ‘Meesterfixer van de koers’ André Meganck overledenAndré Meganck, de ‘meesterfixer van de koers’, is overleden. Dat werd bevestigd aan onze redactie. Meganck verwierf van 1976 tot 2015 faam als manusje van alles tijdens de wieleruitzendingen van de openbare omroep. Hij werd 72.
30/03 13u15  Thrillertip van de dag: ‘De toevalsfactor’Het verplichte binnenzitten heeft ook zijn goede kanten. Het geeft de kans om nog eens wat klassiekers van onder het stof te halen. Geert D’Hulster heeft elke dag een uitmuntend misdaadverhaal in de aanbieding.
30/03 13u15  Religieuze feesten zullen dit jaar heel anders verlopen door coronamaatregelenDe corona-maatregelen hebben heel wat gevolgen voor grote bevolkingsgroepen in Antwerpen. Vormsels werden uitgesteld en in de joodse gemeenschap zal Pesach, het joodse paasfeest, heel anders verlopen. Normaal komt de hele familie samen. En over minder dan vier weken start voor de moslims de vastenmaand, de ramadan. Ook dat zal hoogstwaarschijnlijk zonder collectief gebed of iftar zijn.
30/03 13u15  OCMW’s in provincie Antwerpen zien nu al toestroom door coronacrisis: “We zien totaal nieuwe mensen”De coronacrisis heeft onvermijdelijk ook een invloed op de financiële situatie van de mensen. De OCMW’s van de provincie Antwerpen verwachten een stijging in het aantal mensen dat steun nodig heeft, of merken die nu al in de aanvragen. Het gaat om totaal nieuwe mensen, zoals studenten of zelfstandigen.
30/03 13u15  Japanse oppositie stelt zich vragen bij plotse stijging in coronagevallen: “Tokio loog om Olympische Spelen te laten doorgaan”Dat het aantal coronagevallen in Tokio exponentieel de hoogte is ingegaan sinds de Olympische Spelen uitgesteld werden, leidt tot vraagtekens bij de plaatselijke oppositie. Voormalig Japans eerste minister Yukio Hatoyama neemt op Twitter geen blad voor de mond en beschuldigt de hoofdstad van manipulatie van de cijfers om het sportevenement toch te kunnen laten doorgaan. Regeringspartij LDP bezweert dat het louter om toeval gaat, en verwijst naar wetenschappers die het hebben over een ‘tweede golf’ nadat het aantal besmettingen in Europa en de VS ook omhoog ging.
30/03 12u15  OCMW’s zien nu al toestroom door coronacrisis: “Vooral zelfstandigen en studenten zitten met vragen”De coronacrisis heeft onvermijdelijk ook een invloed op de financiële situatie van de mensen. De OCMW’s van de provincie Antwerpen verwachten een stijging in het aantal mensen dat steun nodig heeft, of merken die nu al in de aanvragen. Het gaat om totaal nieuwe mensen, zoals studenten of zelfstandigen.
30/03 12u15  Vijf jaar cel voor gewapende overval op juwelierDe correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Moshe Z. (52) veroordeeld tot vijf jaar cel voor een gewapende overval op een juwelier in de Antwerpse diamantwijk. De zaakvoerster had daarbij rake klappen gekregen. Igor D. (40), die op uitkijk stond, kreeg vijf jaar cel, waarvan veertig maanden effectief en de rest met uitstel.
30/03 12u15  "Het F1-seizoen 2020 dat pas in 2021 eindigt? Ja, dat is mogelijk"Volgens Ferrari-teambaas Mattia Binotto moet het mogelijk zijn om tijdens de zomer extra races te plannen en het F1-seizoen 2020 eventueel pas in januari 2021 te eindigen.
30/03 12u15  Eerste iPad van Toby Alderweireld komt aan in residentie BeukenhofToby Alderweireld, speler bij de Tottenham Hotspurs en Rode Duivel, schonk een groot aantal tablets aan verzorgingstehuizen zodat de bewoners beter contact kunnen houden met hun familie.
30/03 12u15  AZ Rivierenland reserveert 116 bedden voor coronapatiëntenHet AZ Rivierenland met campussen in Bornem en Reet (Rumst) heeft capaciteit uitgebouwd om in totaal 116 coronapatiënten op te vangen. Daarvan werden er twintig gereserveerd op de afdelingen intensieve zorg.
30/03 12u15  “Deze week officiële aankondiging over nieuwe data Olympische Spelen”De nieuwe data van de Olympische Spelen in Tokio, die omwille van de coronacrisis uitgesteld werden naar volgend jaar, zullen normaal gezien deze week vastgelegd worden. Dat heeft de voorzitter van het Japans organisatiecomité Yoshiro Mori maandag aangekondigd.
30/03 12u15  De Berthoutzonen zetten jaarlijkse processie digitaal voortIn principe had zondag de jaarlijkse processie ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand moeten plaatsvinden in Hallaar. Sinds 1502 is de deelgemeente van Heist-op-den-Berg een vrij bekend bedevaartsoord en wordt er wekelijks een bedevaartsmis opgedragen.
30/03 12u15  Coronavirus slaat stevig toe in Mechelse regio, ziekenhuizen op scherp: “140 patiënten, dertig op intensieve zorg”Het coronavirus slaat stevig toe in de Mechelse regio en de twee ziekenhuizen staan op scherp, want de druk neemt toe. Samen hadden ze afgelopen weekend al meer dan 140 besmette patiënten opgevangen, van wie een dertigtal op intensieve zorg. In het Imeldaziekenhuis in Bonheiden was de maximumcapaciteit stilaan bereikt. Ook het AZ Sint-Maarten in Mechelen zag het aantal patiënten meer dan verdubbelen met een tiental extra opnames afgelopen weekend. “We steunen elkaar, want de regio is zwaar getroffen”, klinkt het. Zo wordt er ook samengewerkt met het Heilig Hartziekenhuis in Lier.
30/03 12u15  Puber mag zijn lief niet bezoeken, volwassene met vaste relatie wel“Het is niet de bedoeling dat een puber van zestien zijn lief gaat bezoeken”, zegt Yves Stevens van het Crisiscentrum. “Maar volwassen partners met een vaste relatie en beperkte cirkel moeten elkaar wel kunnen bezoeken.”
30/03 12u15  Prins Harry en Meghan Markle ruilen Canada in voor Los AngelesDe Britse prins Harry, Meghan Markle en hun zoontje Archie hebben na Groot-Brittannië nu ook Canada achter zich gelaten. Er doen hardnekkige geruchten de ronde dat het gezin momenteel in Los Angeles woont. Dat schrijft onder meer het Amerikaanse blad People.
30/03 12u15  Jacquemus en Alexander McQueen bieden gratis online lessen aanMeer te weten komen over mode of les volgen bij de grote namen uit het wereldje? Dat kan in deze tijden van zelfquarantaine. Het Institut Français de la Mode en Alexander McQueen’s Sarabande Foundation bieden gratis heel wat online cursussen en lezingen aan.
30/03 11u15  Man neergestoken tijdens ruzie in Kapellen, verdachte gearresteerdBij een uit de hand gelopen ruzie is zondagavond een 42-jarige man neergestoken. Dat gebeurde rond 19.30u in de Koerspleindreef in Kapellen. Niet veel later kon een verdachte worden gearresteerd.
30/03 11u15  Kun je twee keer Covid-19 krijgen? En hoe verloopt de ziekte? De laatste wetenschappelijke inzichtenEr zijn heel wat vragen rond het coronavirus. Wij bekijken even de wetenschappelijke kant ervan en proberen daar een antwoord op te formuleren
30/03 11u15  Researchbureau CIES: “Als dit seizoen geen match meer gespeeld wordt, zakt transferwaarde voetballers met 28 procent”De verspreiding van het coronavirus, die nagenoeg wereldwijd het voetbal heeft stilgelegd, leidt ertoe dat de transferwaarde van de spelers in de vijf grote Europese competities met 28 procent zakt. Dat berekende het researchbureau CIES (International Centre for Sports Studies).
30/03 11u15  Verwarde man dreigt ontploffing te veroorzaken en wordt ingerekend met hulp speciale eenhedenDe landelijke Keerbaan en Wommelgemseweg, op de grens Wommelgem-Ranst, werd voorbije nacht opgeschrikt door een uren durende interventie door de Speciale Eenheden van de Federale Politie (DSU). Die kwamen met grote middelen en gewapend met machinegeweren ter plaatse om een verwarde man in te rekenen. Dat gebeurde zonder dat er gewonden vielen of een schot gelost werd.
30/03 11u15  Simon Mignolet schenkt tablets aan ziekenhuis in Sint-TruidenSimon Mignolet heeft tablets geschonken aan het Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden. Dat heeft de doelman van Club Brugge maandag aangekondigd op Instagram.
30/03 11u15  Geannuleerd Arendonkt Zingt & Swingt denkt aan bezoekers: “Alle drankbonnen zijn al terugbetaald”Popfestival Arendonk Zingt & Swingt trekt door de coronacrisis de stekker uit de eerstvolgende editie op 8 en 9 mei. “Al wie vooraf drankbonnen gekocht had voor ons festival, is al terugbetaald. Met de leveranciers, de bands en de deejays die we al hadden vastgelegd, nemen we de komende dagen contact op”, bevestigen de organisatoren.
30/03 11u15  Hengelaars klagen: “Véél veiliger dan fietsen op zo’n druk jaagpad”Terwijl er in Nederland wél nog een hengel mag uitgeworpen worden, is elke vorm van recreatief vissen in België volledig verboden. “Als er nu één sport is waarbij de afstandsregels sowieso al gerespecteerd worden, dan is het toch de hengelsport”, vindt wedstrijdvisser Fons Verrijckt (49) uit Zoersel.
30/03 11u15  Geen Sander’s Ontbijt dit jaarOok evenementen voor het goede doel ontsnappen niet aan de coronacrisis. De organisatoren van Sander’s Ontbijt in Olen hebben maandagochtend beslist dat ze hun evenement dit jaar niet organiseren.
30/03 11u15  Geen voetbal meer in lagere reeksen: zo reageren Kempense clubsTerwijl er in het profvoetbal nog getwijfeld en gepalaverd wordt, heeft Voetbal Vlaanderen vrijdagnamiddag de knoop wel doorgehakt voor de lagere voetbalreeksen. Alle competities van eerste amateur tot vierde provinciale worden onmiddellijk stopgezet. Stijgers en dalers worden bepaald door het klassement op 12 maart. Voor sommigen reden tot vieren of opgelucht ademhalen, voor anderen reden tot gevloek. De supporters van de Kempense clubs kunnen zich alvast vinden in de beslissing.
30/03 11u15  Kobe Bryants ‘laatste’ handdoek levert 33.000 dollar opDe handdoek die de betreurde basketlegende Kobe Bryant in april 2016 tijdens zijn laatste NBA-wedstrijd gebruikte, heeft meer dan 33.000 dollar (29.778 euro) opgebracht bij een veiling. Dat heeft veilinghuis Iconic Auctions zondag bekendgemaakt. Het icoon van de LA Lakers kwam eind januari met zijn dochter Gianna om het leven bij een helikoptercrash.
30/03 11u15  E19 grotendeels versperd in Kontich nadat wagen inreed op botsabsorbeerderOp de E19 richting Antwerpen zijn maandagochtend ter hoogte van Kontich drie rijstroken versperd geraakt nadat een wagen was ingereden op een signalisatievoertuig van wegenwerken die er aan de gang waren. De bestuurder zat gekneld en werd met zware verwondingen naar het ziekenhuis gevoerd.
30/03 11u15  Hier is hij dan: het liedje van prins Harry met Jon Bon JoviTijdens zijn laatste officiële verplichtingen in het Verenigd Koninkrijk nam prins Harry ook een liedje op met rockster Jon Bon Jovi. Dat dient als de soundtrack voor de Invictus Games, een internationaal sportevent voor gewonde militairen en veteranen dat door Harry werd opgericht.
30/03 11u15  DISCUSSIE. Vind jij het correct dat politie meteen boetes uitschrijft voor overtreders van de coronamaatregelen?Er werden vorige week in verschillende politiezones in de provincie Antwerpen tientallen pv’s opgesteld wegens het niet naleven van de coronamaatregelen.
30/03 11u15  Antwerpse moskeeën stellen gebedsruimten beschikbaar aan zorgsectorDe moskeeën in Antwerpen stellen hun gebedsruimten beschikbaar aan de zorgsector als dat nodig zou zijn. Dat zegt de Antwerpse moskeekoepel Unie van Moskeeën in Antwerpen (UMA).
30/03 11u15  Voorzitter City Pirates Antwerpen pleit voor herziening: “Amateurs die drie keer zoveel verdienen als zorgpersoneel… Komaan zeg!”Sport is maar bijzaak op dit moment, maar het slagveld dat er in het amateurvoetbal zit aan te komen, valt niet te onderschatten. Clubs die leven van een eenzame geldschieter of enkele sponsors - en niet van tv-gelden of voorzitters die een vaste stek hebben in de top honderd van de rijkste Belgen - gaan het zeer zwaar te verduren krijgen. Michel Pradolini (58), de voorzitter van het net naar tweede amateurklasse gepromoveerde City Pirates Antwerpen en sinds december ook lid van de algemene vergadering van de Belgische voetbalbond, pleit ervoor om eens heel goed na te denken over de toekomst van het amateurvoetbal. “Er gaat véél te veel geld om in de lagere afdelingen”, zegt hij. “Het is een artificieel wereldje geworden, waar clubs zonder aanhang geld uit ramen en deuren blijven smijten. Laten we van deze crisis gebruikmaken om het voetbal terug aan het volk te geven.”
30/03 11u15  Modeweken voor mannen en couture in Parijs en Londen afgelastNadat eerder al alle modeweken in Azië werden afgeschaft, kwam nu ook het bericht dat die in Parijs en Londen niet zullen doorgaan. In Milaan worden alle evenementen dan weer naar september verschoven.
30/03 09u15  In de geschiedenis: wat gebeurde er op 30 maart?Vanaf vandaag, en dat zolang corona ons leven blijft beheersen, kijken we terug in de geschiedenis, van dag tot dag. Welke gebeurtenis is voor eeuwig verbonden aan die ene dag? Welke bekende stierf op die specifieke datum? Afsluiten doen we dagelijks met een kort krantenstukje uit Gazet van Antwerpen van exact honderd jaar geleden. Hopelijk levert het een boeiende reeks herinneringen op – soms dramatische, even vaak leuke – die onze aandacht even kunnen wegtrekken van… Inderdaad.
30/03 08u15  COLUMN. Ellebogenwerk om in de tram te gerakenEllebogenwerk was altijd een negatief beladen woord. Je zag er asociale haantjes-de-voorste bij die zich, zonder zich iets aan te trekken van de rest van de wereld, een weg naar de top wroetten, of naar een aaitje van de baas, of naar die vijftien pakken drielagig toiletpapier. Tot ik zondagnamiddag op het zo goed als lege perron van premetrostation Opera op een tram naar Linkeroever stond te wachten.
30/03 07u15  ANALYSE GOOTS. Maak Club Brugge en Westerlo of Virton nu meteen kampioen“De beslissingen in het amateurvoetbal moeten nu ook doorgetrokken worden naar het profvoetbal. Iedereen gelijk voor de wet.” Patrick Goots, voetbalanalist van Gazet van Antwerpen, windt er geen doekjes om: ook in 1A en 1B moeten alle wedstrijden meteen geannuleerd worden. “Zodat we snel met een propere lei naar volgend seizoen kunnen beginnen toewerken.”
30/03 07u15  Thuisverplegers Polet op coronarondeVolgens virologen zijn we voorlopig nog niet aan de piek van de corona-epidemie, maar ondertussen mogen wel al heel wat patiënten het ziekenuis opnieuw verlaten. Omdat het vaak om oudere mensen gaat, rekenen die vanaf dan ook op de hulp van thuisverpleging. Daarom starten nu heel wat thuiszorgorganisaties met een zogenaamde coronaronde.
30/03 07u15  Kaap van 10.000 besmettingen is bereikt in ons land, nu komt de week van de waarheidHebben we genoeg bedden voor alle ernstig zieke coronapatiënten? Dat is de vraag die de zorgverleners in ons land deze week bezighoudt. Want de piek nadert. Dit weekend is de kaap van 10.000 geregistreerde besmettingen bereikt. Sciensano telde weer 177 patiënten extra op intensieve zorgen en 142 sterfgevallen.
30/03 05u15  Communicantjes hadden zó naar hun grote dag uitgekekenDe eerste en plechtige communies die zouden plaatsvinden tussen Pasen en Pinksteren, worden uitgesteld. Dat heeft de Antwerpse bisschop Johan Bonny nu duidelijk gemaakt. “Als we een mooie viering willen, met alle generaties samen, dan zullen we moeten wachten tot na de coronacrisis. Als het in juni nog kan, zullen we het dan doen, anders zal het na de zomervakantie zijn”, zei Bonny in De Zevende Dag. De communies een jaar uitstellen, wil hij niet. En dat hopen ook deze communicantjes en vormelingen in spe.
30/03 05u15  Hengelaars klagen: “Als er nu één sport is waar afstand heilig is”Niet alleen het kanaalvissen is stilgelegd, elke vorm van recreatief hengelen is verboden en dat stuit sportvissers tegen de borst. “Als er nu één sport is waar afstandsregels sowieso al heilig zijn, dan is het toch de hengelsport”, vindt wedstrijdvisser Fons Verrijckt (49) uit Zoersel. Als je de online-hengeldiscussieforums leest, staat hij niet alleen. “Wij begrijpen dat men streng moet zijn, maar dit is moeilijk te begrijpen. Zaterdag fietste ik over de dijk naast de Nete waar het wemelde van fietsers en wandelaars en in het bos stond het vol auto’s.”
30/03 05u15  Vriend van jongste coronadode Isaura (30) probeerde haar nog te reanimerenVeruit de jongste coronadode uit ons land is ze, de Genkse verpleegster Isaura Castermans (30). Nooit een medisch kwaaltje, nooit een dag ziek. Niemand die weet waar ze het virus, dat zeer uitzonderlijk haar hartspier deed ontsteken, opdeed. Haar vriend Sauro Cimino (35), dokter in opleiding, probeerde haar nog te animeren, maar in het ziekenhuis overleed ze. “Omdat ik zelf besmet ben, moet ik haar begrafenis via Skype volgen.”
30/03 05u15  Kaap van 10.000 besmettingen is bereikt in ons land, nu komt de week van de waarheid en de hoge cijfersHebben we genoeg bedden voor alle ernstig zieke coronapatiënten? Dat is de vraag die de zorgverleners in ons land deze week bezighoudt. Want de piek nadert. Dit weekend is de kaap van 10.000 geregistreerde besmettingen bereikt. Sciensano telde weer 177 patiënten extra op intensieve zorgen en 142 sterfgevallen.
30/03 05u15  STANDPUNT. Geen onnozele vragen meerMisschien moet iedereen nu maar eens ophouden met het stellen van onnozele vragen over wat mag en niet mag in deze coronacrisis. En als die vragen toch worden gesteld, laat ze dan beantwoorden door specialisten.
30/03 05u15  UZ Antwerpen zoekt geld voor coronabestrijdingDe vijf universitaire ziekenhuizen in ons land hebben een fonds geopend dat ze zullen besteden aan de aanpak van Covid-19. “Er zijn mensen die iets meer willen doen dan in de handen klappen voor het zorgpersoneel. Met hun geld zorgen wij onder meer voor de verdere uitbreiding van onze afdeling intensieve zorgen.”
30/03 05u15  Schoonmaakploegen dag en nacht in de weer om coronakamers te poetsen: “Wij staan mee in de frontlinie”“Engel van de kuis”, zo sprak een coronapatiënt deze week Lola Djurayeva (56) aan toen ze zijn kamer in het Sint-Augustinusziekenhuis kwam poetsen. “Ik zeg altijd dat ze er al een beetje beter uitzien dan de dag ervoor, dat doet deugd”, zegt Lola. Ze is een van de twintig vaste onderhoudsmedewerkers bij GZA Ziekenhuizen die zich vrijwillig hebben aangeboden om op de Covid-19-afdelingen te poetsen.
30/03 05u15  Evenementensector vraagt overheid om steunmaatregelenAl meer dan 4.600 zelfstandigen die werkzaam zijn in de evenementensector hebben zich gegroepeerd onder de koepel FedEvent en trekken aan de alarmbel. Ze vragen de overheid om steunmaatregelen omdat zij door het coronavirus zowat al hun activiteiten en opdrachten zien geannuleerd worden. Aan Waalse kant werd er intussen een buitengewoon fonds van 233 miljoen euro opgericht voor de getroffen sector.
30/03 05u15  In de geschiedenis: wat gebeurde er op 30 maartVanaf vandaag, en dat zolang corona ons leven blijft beheersen, kijken we terug in de geschiedenis, van dag tot dag. Welke gebeurtenis is voor eeuwig verbonden aan die ene dag? Welke bekende stierf op die specifieke datum? Afsluiten doen we dagelijks met een kort krantenstukje uit Gazet van Antwerpen van exact honderd jaar geleden. Hopelijk levert het een boeiende reeks herinneringen op – soms dramatische, even vaak leuke – die onze aandacht even kunnen wegtrekken van… Inderdaad.
30/03 05u15  Antwerpse Lies Vandenberghe (29) debuteert als sportanker bij ‘VTM Nieuws’Catherine Van Eylen van de VRT is niet langer de enige vrouwelijke sportanker op de Vlaamse tv. VTM heeft er voor het eerst ook één: Lies Vandenberghe. De 29-jarige Antwerpse met West-Vlaamse roots debuteert vanmiddag in het middagnieuws van 13u. Zij wordt zo collega van haar echtgenoot Maarten Breckx. “Zijn eerste tip? Trager praten, Lies.”
30/03 05u15  Hoe bestrijden BV’s de coronablues? Luister-, lees- en kijktips van Alex CallierWaar houden acteurs en muzikanten zich mee bezig, nu ze u niet van op allerhande podia kunnen entertainen? Met welke films, series, muziekjes, podcasts en boeken bestrijden zij de coronablues? We geven je kijk-, luister- en leestips van tien BV’s! Vandaag: muzikant Alex Callier (47).
30/03 05u15  Isvag vormt stresstest voor Bourgondische coalitieDe toekomst van Isvag en de verwerking van het Antwerpse afval zorgt voor spanningen tussen coalitiepartners N-VA en sp.a. De kiem voor dit politieke conflict ligt in het najaar van 2018 tijdens de onderhandelingen voor een Bourgondische coalitie. N-VA en Open Vld onderschatte toen het belang dat sp.a hechtte aan het sluiten van Isvag uit Wilrijk. De socialisten eisen de naleving van het bestuursakkoord.
30/03 05u15  COLUMN. EllebogenwerkEllebogenwerk was altijd een negatief beladen woord. Je zag er asociale haantjes-de-voorste bij die zich, zonder zich iets aan te trekken van de rest van de wereld, een weg naar de top wroetten, of naar een aaitje van de baas, of naar die vijftien pakken drielagig toiletpapier. Tot ik zondagnamiddag op het zo goed als lege perron van metrostation Opera op een tram naar Linkeroever stond te wachten.
30/03 05u15  COLUMN. Codorníu-18Heer, ik heb gezondigd. En wel door een expeditie naar de supermarkt. Omdat het moest. Het was dat of een handje met rund en tarwe aangedikte kattenbrokken als middagmaal. En dan loopt een mens door die weelderig gestoffeerde drankrekken. Met daarin geestrijke flessen uit verre landen als Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland en Chili. Met jaartallen uit de tijd dat nog naar die landen gevlogen kon worden. En ronkende opschriften als Brancot Estate, Codorníu Vintage en Amarone della Valpolicella.
30/03 05u15  Tattoo-artiest uit Turnhout maakt alternatieve steunbetuiging: “Eerbied tonen op mijn manier”Ieder drukt op zijn eigen manier zijn waardering uit voor de helden van de zorg die momenteel het land rechthouden. Tattoo-artiest Seppe Broeckx uit Turnhout verbaast met een knappe zwartwit tekening.
30/03 05u15  Centrum voor Basiseducatie Kempen post filmpjes om anderstaligen hun kennis Nederlands te laten onderhoudenOok vluchtelingen geraken niet meer in de klas, waar Nederlands aan anderstaligen wordt gegeven. Om hen de kans te geven hun nieuwe taal toch wat te onderhouden, plaatst Centrum voor Basiseducatie Kempen filmpjes op Facebook.
30/03 05u15  Werken in tijden van corona: Tim Bouve uit Dessel rijdt nog dagelijks rond met verse groenten en fruitHet zijn drukke tijden voor Tim Bouve (42) uit Oud-Turnhout, logistiek- en magazijnverantwoordelijke bij Fruitmarkt Cools. “Nu behoren we bij de helden. Echt iedereen binnen ons bedrijf zet zijn beste beentje voor”, zegt hij. “Er worden meer verse groenten en fruit gekocht. De restaurants zijn gesloten en mensen die noodgedwongen thuis zitten, hebben tijd om in hun keuken aan de slag te gaan.”
30/03 05u15  Verpleegkundige loopt marathon als dankbetoon voor alle steunbetuigingen: “Ik voel me geen held, ik doe gewoon mijn job”Pieter Geudens (42), die als hoofdverpleegkundige op de spoeddienst van het ziekenhuis in Geel werkt, heeft zondag de meest emotionele marathon uit zijn sportieve carrière gelopen. “Het is een tocht geworden van wederzijdse dankbaarheid”, zegt Pieter. Een opmerkelijk verhaal in volle coronacrisis van een tocht die onderweg ook heel wat emoties losweekte.
30/03 05u15  COLUMN. Diep ontroerd door een bokaal rodekoolIn onze wijk is er nog een echte buurtslager gevestigd. Zo’n slager herken je onmiddellijk aan de uitstaltoog. Er liggen geen drie soorten gerookte hespen te blinken maar slechts één Ardeense hesp. Er worden geen twintig variaties op salades met kip aangeboden, alleen kip curry. Alleen met Kerstmis wordt het assortiment uitgebreid met een feestsalade met gerookte zalm. De volledige toog moet dan gereorganiseerd worden om dat bruine bakje een plaats te kunnen geven. Tegen de muur staat ook nog een rek met groenten en fruit in blik of bokalen, geen assortiment olijfolie.
30/03 01u15  Ambulancedienst fabriceert zelf ‘faceshields’ met 3D-printerAmbulancediensten die niet aan een ziekenhuis verbonden zijn, hebben het moeilijk om beschermingsmateriaal te verkrijgen voor het vervoer van coronapatiënten, zegt het Ambulancecentrum Antwerpen. De ambulancedienst besloot om enkele 3D-printers aan te kopen om zelf faceshields te kunnen maken.
29/03 23u15  Duffelse Laure (46) moet ‘De Mol’ verlaten: opnieuw topverdachte naar huisVoor de derde week op rij een verrassende exit in De Mol: Laure (46) moet het spel verlaten. Ze fixeerde zich op één kandidaat. Dat had ze beter niet gedaan, beseft de Duffelse.
29/03 23u15  GAIA opent hulplijn, want ook huisdieren kunnen coronastress krijgenAls het coronavirus en de maatregelen ertegen u stress geven, kunnen ook uw huisdieren onrustig worden. “Nu we met z’n allen collectief in ons kot blijven, hebben huisdieren meer gezelschap en is de routine zoek”, zegt professor diergedrag Christel Moons. Dierenrechtenorganisatie GAIA opent maandag een 0800-lijn voor iedereen met vragen over dieren en corona.
29/03 23u15  Chiro Gompel houdt online ChironamiddagDe Chirojongens van Gompel (Mol) hielden zondagnamiddag hun wekelijkse Chironamiddag. Al deden ze dat ditmaal online. Zo moest elke leeftijdsgroep een speciale opdracht tot een goed einde brengen. De oudsten zochten dan weer contact met elkaar via het videochatplaform Zoom.
29/03 22u15  Hoe draag je een mondmasker en handschoenen juist? Deze docenten leggen uitVeel mensen dragen in deze coronacrisis mondmaskers en handschoenen. Maar hoe doe je dat juist en is het wel nodig? In een instructiefilmpje leggen docenten van de opleiding verpleegkunde van de Thomas More-hogeschool in Mechelen het uit.
29/03 22u15  De Antwerpse Zoo in tijden van coronaDit weekend kregen we een rondleiding in de Zoo van Antwerpen. Die ligt er in deze tijden van corona akelig verlaten bij, ook de dieren merken dat. Maar de verzorgers maken er het beste van.
29/03 22u15  Bernie Ecclestone: 'Vergeet het F1-seizoen 2020 gewoon'Terwijl huidig F1-baas Chase Carey probeert om een nieuwe F1-kalender voor 2020 in elkaar te knutselen, komt zijn voorganger Bernie Ecclestone met een opmerkelijke oproep om het F1-seizoen 2020 gewoonweg te vergeten.
29/03 22u15  Oma van Miss België Celine Van Ouytsel besmet met coronavirus: “Word snel beter moeke”De oma van Miss België Celine Van Ouytsel is besmet met het coronavirus. “Mijn gedachten en gaan uit naar iedereen die zich inzet voor de strijd tegen corona”, verkondigt ze.
29/03 21u15  Bestelling van vijf miljoen FFP2-mondmaskers geannuleerd: “De prijs werd opgedreven”Normaal gezien hadden er deze week vijf miljoen FFP2-mondmaskers geleverd moeten worden. Maar gezien de leverancier de prijs plots opdreef en zich niet aan de regels hield, gaat de bestelling niet door.
29/03 21u15  Mondkapjes gestolen op spoedafdeling Heilig HartziekenhuisOp de spoedafdeling van het Heilig Hartziekenhuis in Lier werden twee dozen met mondkapjes ontvreemd.
29/03 21u15  Bewoner rusthuis Bornem besmet met coronavirusEen bewoner van het Seniorencentrum OLV in Bornem is besmet met het coronavirus. De betrokkene wordt al een tijdje in isolement gehouden, zodat hij andere bewoners en verzorgers niet kan besmetten.
29/03 21u15  Ook zonder bezoekers blijft de Zoo draaien: “Gorilla’s weten goed dat er iets niet in de haak zit”Het geschreeuw van de ara’s, het geplons van de zeehonden, het trommelen van gorilla Mayani op het glas; elk dierengeluid in de Zoo valt extra op nu er geen drommen opgewonden kinderen rondhuppelen en vrolijk keuvelende abonnees de laatste gebeurtenissen uit hun leven delen met hun favoriete beestjes. Maar ook al zijn bezoekers tijdelijk niet meer welkom, de dieren blijven niet alleen.
29/03 21u15  Tientallen boetes uitgeschreven voor overtreden coronamaatregelenOp de Kalmthoutse Heide was het een rustig weekend nadat de politie er de parkings had afgesloten. Ook elders in de provincie lijken de coronamaatregelen grotendeels gerespecteerd te worden, al werden in de verschillende politiezones wel tientallen pv’s opgesteld.
29/03 21u15  De hartverwarmende virusremmer van de dag: wanneer je toch echt naar de winkel moetElke dag serveren we jou een coronatip waar je warm en/of vrolijk van wordt. Vandaag: winkelen in tijden van corona is niet altijd even evident. Daardoor zullen sommigen hun trip naar de winkel soms iets meer uitstellen dan normaal. Maar dan komt er een moment waarop dat echt niet meer gaat …
29/03 20u15  Lierse Kempenzonen stelt Tom Van Imschoot aan als nieuwe hoofdcoachLierse Kempenzonen heeft zaterdag zijn nieuwe coach voorgesteld. De bijna veertigjarige Tom Van Imschoot ondertekende op het Lisp een contract voor twee seizoenen. De fusieclub werd het voorbije seizoen, dat vrijdag door de voetbalbond werd beëindigd omwille van het coronavirus, dertiende in de eerste amateurdivisie en kon zich zo maar net redden.
29/03 20u15  “Olympische Spelen werden uitgesteld om atleten mentale onrust te besparen”De voorzitter van de Internationale Atletiekfederatie, de Brit Sebastian Coe, heeft zondag in een gesprek met de Britse radiozender TalkSport laten vallen dat het uitstel van de Olympische Spelen in Tokio, die voorzien waren tussen 24 juli en 9 augustus, de atleten heeft bespaard van veel “mentale onrust”. Afgelopen dinsdag beslisten het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en de Japanse regering om de Spelen omwille van het coronavirus uit te stellen tot ten laatste de zomer van 2021.
29/03 20u15  Lore en Laura (uit Lier) zitten nog enkele weken vast in Nieuw-Zeeland: “Het voelt alsof België ons vergeten is”Lore Plantefeve en Laura Maes waren aan het rondtrekken in Nieuw-Zeeland toen de coronacrisis in alle hevigheid toesloeg. Hoe ze thuis geraken, is voorlopig nog een raadsel. “Het voelt alsof België ons vergeten is”, zeggen ze.
29/03 20u15  Oma van Miss België Celine Van Ouytsel besmet met coronavirus: “Wordt snel beter moeke”De oma van Miss België Celine Van Ouytsel is besmet met het coronavirus. “Mijn gedachten en gaan uit naar iedereen die zich inzet voor de strijd tegen corona”, verkondigt ze.
29/03 20u15  “Je kind niet kunnen vastpakken als het pijn heeft, dat doet pijn”We hebben allemaal wel vrienden, ouders of grootouders die we voorlopig best niet zien. Maar wat als je door de corona-maatregelen je eigen kind niet kan zien omdat het in een instelling zit bijvoorbeeld? Kim Gilles uit Kontich is moeder van een tweeling met een mentale beperking. Zij communiceert met haar kinderen via Skype en roept ouders - in gelijkaardige situaties - op om de moed niet te laten zakken.
29/03 20u15  Verpleger stelt carrièreswitch uit “Ik kan mijn collega’s en patiënten niet in de steek laten”Spoedverpleger Erik De Vadder uit Berendrecht had er maandenlang, en erg goed, over nagedacht. Vanaf 1 april zou hij een carrièreswitch maken naar een andere werkgever. Maar nu de coronacrisis volop woedt voelt het voor hem aan alsof hij zijn patienten en collega’s in de steek laat. Het knaagde zo erg aan hem dat zijn nieuwe werkgever zelf voorstelde om nog enkele weken of maanden langer op de spoeddienst te blijven. Daar hebben ze hem nu harder nodig.
29/03 19u15  Voetbalclubs vieren promotie nu al door coronamaatregelen: “Een echt titelfeestje hebben de supporters nog van ons tegoed”Verscheidene voetbalploegen uit onze regio mochten vorige week de promotie naar een hogere reeks vieren. Sneller dan verwacht, want door de coronacrisis werden alle competities in het amateurvoetbal stopgezet en telt de huidige rangschikking als eindstand. “Daardoor hebben we nog niet kunnen vieren met onze supporters, maar iedereen heeft nog een kampioensfeest tegoed”, klinkt het bij de clubs.
29/03 19u15  Bernie Ecclestone: "Vergeet het F1-seizoen 2020 gewoon"Terwijl huidig F1-baas Chase Carey probeert om een nieuwe F1-kalender voor 2020 in elkaar te knutselen komt zijn voorganger Bernie Ecclestone met een opmerkelijke oproep om het F1-seizoen 2020 gewoonweg te vergeten.
29/03 19u15  Is Belgische crisiscommunicatie over coronacrisis echt zo goed? “Ze zal zeker levens hebben gered”De wereldwijd gerespecteerde krant ‘The Financial Times’ schreef woensdag dat België een mooi voorbeeld stelde qua crisiscommunicatie met betrekking tot de corona-epidemie. Is dat echt zo? We vroegen het aan Jan Van der Cruysse, gewezen woordvoerder van Brussels Airport en momenteel senior advisor bij RCA, een consultancy- en communicatiebureau
29/03 19u15  Zanger Hanz Duval zingt dagelijks vanop balkon: “Niet bedoeling dat iedereen op straat samentroept om te luisteren”Zanger Hanz Duval (de artiestennaam van Herentalsenaar Hans Horemans) heeft zaterdagavond voor de tiende avond op rij een kort optreden verzorgd. Iedere avond om klokslag 20u komt Hanz op het balkon van zijn appartement op de vierde verdieping staan en zingt hij twee nummers. “De mensen even een blij gevoel geven, daar gaat het om”, zegt de zanger.
29/03 18u15  Ook gevangenen ontsnappen niet aan technologie: digitale rechter verhoort en veroordeelt via videoverbindingHet coronavirus zorgt ook voor lage activiteit in onze rechtbanken. De Mechelse rechtbank wil daar iets aan doen en start maandag met digitale zittingen. De rechter en het Openbaar Ministerie zijn in de rechtszaal aanwezig en kunnen via een videoverbinding met de gevangenis praten met aangehouden personen. Advocaten kunnen kiezen of ze in persoon aanwezig zijn of van thuis uit pleiten.
29/03 18u15  Zanger Hanz Duval treedt dagelijks op vanop zijn balkon: “Niet de bedoeling dat iedereen op straat samentroept om te luisteren”Zanger Hanz Duval (de artiestennaam van Herentalsenaar Hans Horemans) heeft zaterdagavond voor de tiende avond op rij een kort optreden verzorgd. Iedere avond om klokslag 20u komt Hanz op het balkon van zijn appartement op de vierde verdieping staan en zingt hij twee nummers. “De mensen even een blij gevoel geven, daar gaat het om”, zegt de zanger.
29/03 18u15  Familie viert 102de verjaardag bomma met bord voor raamHenriette Van Rossum-Goorden vierde haar 102de verjaardag in woonzorgcentrum De Buurt in Zoersel. Omdat er momenteel geen bezoek mag komen, plaatste haar familie een groot bord ‘proficiat bomma 102 hip hip hoera’ onder haar raam. Er werd ook op de grond gekrijt. ‘De bomma’ wierp achter het vensterglas goedkeurend een blik op de kleurrijke ballonnen. Henriette is een echte Zoerselse stammoeder met al 39 achterkleinkinderen. Eén van hen, Seppe, is op dezelfde dag jarig en werd net 18. Hij kwam mee het bord zetten. “Ze vindt die maatregelen allemaal wat overdreven”, vertelt kleinzoon Tom. “‘Ik heb al zo dikwijls griep gehad’, zegt ze. Dat verjaardagsfeest met de familie heeft ze nog tegoed als alles achter de rug is.”
29/03 18u15  Joske geniet van eeuwfeest ondanks coronaJoske Schellekens werd zopas 100 jaar. Het eeuwfeest waar de kranige bewoonster van het Sint-Lodewijkrusthuis in ’s-Gravenwezel zo naar uitgekeken had, dreigde door het coronavirus op een sisser uit te draaien. Maar dat was buiten de vindingrijkheid van directeur Chris Janssens en vooral van de hoofdverpleegkundigen Nicole Rumers en Véronique Janssens de Varebeke gerekend. Die brachten de eeuweling tot haar grote verrassing naar een rijkelijk gedekte feestdis waar ook plaats was voor acht vriendinnen uit Sint-Lodewijk. Uiteraard was de tafelschikking zo voorzien dat er anderhalve meter afstand bleef tussen de feestvierders. Dit was niet zomaar een lockdownfeestje.
29/03 18u15  Jim en Anke openen beenhouwerij in volle coronatijdMedia berichtten de jongste weken heel vaak over winkels en bedrijven die moeten sluiten. Jim Weijns en Anke Geldhof varen echter tegen de stroom in. Zij openden deze week hun eigen slagerij. Het jonge koppel nam de zaak in Stabroek over van voorganger Schillemans.
29/03 18u15  Antwerpse zoekt zorgverleners die zich willen laten fotograferen in heetst van de strijdEen fotoreportage met de zorgverleners in onze woonzorgcentra en hospitalen, uitgerekend die plaatsen die in volle coronastrijd zo angstvallig afgeschermd worden. Dat is de wens van Ingeborg Selleslags. De Antwerpse kunstfotografe, in 2016 slachtoffer van de bomaanslagen op onze nationale luchthaven, wil díé beelden tonen die we niet in onze journaals te zien krijgen.
29/03 18u15  Schilders of papierscheppers volgend schooljaar in de containerDe vzw Vorming en Onderwijs Ranst (VOR) biedt een groot aantal cursussen voor jong en oud aan. Om al die leerlingen een onderdak te bieden, plant de gemeente de aanschaf van vier gekoppelde containerunits.
29/03 17u15  Oud-schepen en voormalig schooldirecteur Carlos Vloebergs (89) overledenVoormalig schooldirecteur en gewezen schepen en OCMW-voorzitter Carlos Vloebergs is zaterdag op 89-jarige leeftijd overleden. De ancien van sp.a Hemiksem stond bekend als iemand met een groot hart voor ‘zijn’ school en een groot sociaal engagement.
29/03 17u15  Herenthoutenaar waarschuwt voor online bedrog: cybercriminelen misbruiken coronacrisisMarcel Ooms uit Herenthout werd in de eindejaarsperiode online opgelicht. De Herenthoutenaar merkt dat de oplichters dezer dagen opnieuw toeslaan in de digitale drukte die momenteel heerst door de coronacrisis.
29/03 17u15  Antwerpse politie verzegelt twee cafés die (opnieuw) open bleven ondanks coronamaatregelenEen café op de Gitschotellei in Berchem is voor de derde keer gesloten sinds de coronamaatregelen ingingen. Ook in de Bothastraat in Borgerhout werd een zaak gesloten omdat er 23 aanwezigen aan het waterpijpen waren.
29/03 16u15  Vier katten komen om bij uitslaande brand op BredabaanOp de Bredabaan in Merksem is zondagnamiddag brand ontstaan in een appartement. De bewoners waren niet aanwezig maar vier katten kwamen om het leven.
29/03 16u15  Wijnegem zal dit jaar niet ZappenWijnegem Zapt, zoals de voorbije twintig jaar voorzien op 30 april, gaat niet door. Dat maakt organisator Tom Veeckmans bekend.
29/03 16u15  Antwerpse politie verzegelt twee cafés die open bleven ondanks coronamaatregelenIn Antwerpen heeft de lokale politie de voorbije dagen twee cafés bestuurlijk gesloten omdat ze zich niet aan de opgelegde maatregelen rond het coronavirus hadden gehouden. Een van de cafés kreeg eerder al twee pv’s en werd nu dus een derde keer betrapt.
29/03 15u15  Vormsels en communies tussen Pasen en Pinksteren in Antwerpen uitgesteldDe eerste communievieringen en vormsels die tussen Pasen (12 april) en Pinksteren (31 mei) gepland staan, worden alvast in het bisdom Antwerpen uitgesteld. Dat meldt de Antwerpse bisschop Johan Bonny zondag.
29/03 15u15  Mechelaar (57) woont in coronavrij Spaans dorpje: “Na boodschappen springt mijn vrouw in de douche”Ruim vier jaar woont geboren en getogen Mechelaar Jo Swinnen (57) ondertussen in het zwaar geteisterde Spanje. In zijn dorpje La Matanza (Alicante), waar amper duizend zielen wonen, is er voorlopig gelukkig nog niemand besmet met corona. “En als het wel zover is, weten wij het meteen. De apotheek, dat is onze gazet”, zegt hij.
29/03 15u15  District bedankt zorgverleners met Antwerpse handjesHet verplegend en verzorgend personeel van de drie Ekerse rusthuizen kreeg als dank voor zijn inzet een smakelijk geschenkje. Districtsburgemeester Koen Palinckx (N-VA) en districtsschepen Annemie Plompen (N-VA) boden hen Antwerpse handjes aan.
29/03 14u15  Doublefaux schildert imitatiemarmer en -hout in woningen en kerkenHet atelier van Chantal Siebens en Jan Lermytte staat vol marmer en parket. Althans, zo lijkt het vanop een afstand. In werkelijkheid zijn de muren bedekt met geschilderde imitaties. Het koppel werkt in herenhuizen en kerken om er met penselen schouwen of muren in ere te herstellen. Zij met de rechter-, hij met de linkerhand: een perfecte combinatie. “Wanneer mensen onze marmer- of houtimitaties willen betasten, weten we dat ze geslaagd zijn.”
29/03 14u15  Fotografen printen uw portretten af om te bezorgen in woonzorgcentraDe bewoners van de woonzorgcentra in deze coronatijden opbeuren met een mooie familiefoto, dat is het opzet van fotografen Danny Van Rompaey en Thalia Janssen van Dantha Photography in Aartselaar. Ze hopen dat heel Vlaanderen volgt.
29/03 14u15  Radio Minerva helpt senioren door eenzame periode: “Onze luisteraars willen hoopvolle liedjes horen”Meer dan ooit willen alle senioren hem horen. Radio Minerva, al sinds 1982 een vaste waarde bij de iets oudere Antwerpenaar, blijft ook in deze moeilijke en bovenal bizarre tijden uitzenden. Ze bieden zij die thuis ‘opgesloten’ zitten troost en hoop. “We draaien Leef van André Hazes Jr. iedere dag. De mensen willen liedjes horen waar ze zich aan kunnen optrekken”, vertelt Frank Boekhoff (63), voorzitter van de Sinjorenradio.
29/03 14u15  Hoevewinkels boeren goed in crisistijd: “Soms heeft een mens iets nodig om wakker geschud te worden”Te druk in de supermarkt? Geen aardappelen meer beschikbaar? In deze coronatijd ontdekken veel Vlamingen plotsklaps de geneugten van de hoevewinkel. “Soms heb je zoiets nodig om wakker geschud te worden”, zegt Maggie De Backer uit Reet.
29/03 14u15  Ziekenhuisschorten gaan door de wasstraatDe ziekenhuizen van ZNA wapenen zich tegen het tekort aan beschermingsmateriaal. In het Stuivenbergziekenhuis wordt zondag voor het eerst een soort wasstraat voor medisch materiaal gebruikt. Schorten en andere herbruikbare bescherming worden gewassen, gedesinfecteerd en opnieuw ingezet. Om zo het personeel veilig haar werk te laten doen.
29/03 13u15  OPROEP. Vormsels en communies tussen Pasen en Pinksteren uitgesteld: die van jouw kind ook?De eerste communievieringen en vormsels die tussen Pasen (12 april) en Pinksteren (31 mei) gepland staan, worden alvast in het bisdom Antwerpen uitgesteld. Dat meldt de Antwerpse bisschop Johan Bonny zondag.
29/03 13u15  “Soms heeft een mens iets nodig om wakker geschud te worden”Te druk in de supermarkt? Geen aardappelen meer beschikbaar? In deze coronatijd ontdekken veel Vlamingen plotsklaps de geneugten van de hoevewinkel. “Soms heb je zoiets nodig om wakker geschud te worden”, zegt Maggie De Backer uit Reet.
29/03 13u15  Minister Maggie De Block en professor Herman Goossens oneens over thuisquarantaineWanneer iemand met het nieuwe coronavirus besmet is geraakt, heeft het weinig zin dat hij zich in huis afzondert van zijn eigen partner. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) zondag aangegeven in ‘De zevende dag’. Professor microbiologie Herman Goossens is het daar echter niet mee eens.
29/03 13u15  Keylor Navas lapt strikte maatregelen aan zijn laars en pakt peperdure vlucht naar huis: “We zijn ook maar mensen”PSG-doelman Keylor Navas heeft in Frankrijk voor gefronste wenkbrauwen gezorgd. De Costa Ricaan heeft ondanks de strikte coronamaatregelen die de Franse regering instelde, een privé-vlucht naar zijn thuisland genomen. Dat bracht sportzender ESPN zondag naar buiten.
29/03 13u15  Onheilspellende boodschap voor al wie graag tennis kijkt: geen Wimbledon én geen US Open door coronacrisis?De vicevoorzitter van de Duitse tennisbond, Dirk Hordorff, heeft “het nieuws gekregen dat je behoorlijk zeker mag zijn dat het hele grasseizoen niet zal doorgaan”.
29/03 13u15  Vier doden aangetroffen in woning vlak bij Belgische grens: politie op zoek naar vader van gezinIn een woning in het Nederlandse Etten-Leur (Noord-Brabant) zijn zaterdagavond vier dode mensen aangetroffen. Het zou gaan om de bewoners van het huis: de oma, een moeder en twee jonge kinderen. De politie is op zoek naar de vader van het gezin, aldus De Telegraaf.
29/03 12u15  Boot dreigt te zinken in KempischdokIn het Kempischdok dreigt een boot zondagmiddag te zinken. De brandweer is ter plaatse om het water uit het schip te pompen.
29/03 12u15  Axl Peleman post mooi lied voor ‘zijn’ kassierster: “Respect”Axl Peleman steekt het personeel van supermarkten een hart onder de riem. Op sociale media heeft hij een liedje voor ‘zijn’ kassierster gepost. “Omdat ik enorm veel respect heb voor iedereen die bereid is zijn of haar gezondheid te riskeren opdat wij ‘s avonds kunnen eten.”
29/03 11u15  Gevangenen worden niet meer overgebracht: rechtbank legt videoverbinding met gevangenis inHet coronavirus zorgt er ook voor dat de rechtbanken in ons land op een laag pitje draaien. De Mechelse rechtbank wil daar nu iets aan doen en start maandag met digitale zittingen. De rechter en het Openbaar Ministerie zullen in de rechtszaal aanwezig zijn en zullen via een videoverbinding kunnen praten met aangehouden personen in de gevangenis. Advocaten kunnen kiezen of ze in persoon aanwezig zijn, of van thuis uit pleiten.
29/03 11u15  ROYALS. Zo kwam de ‘perfecte’ foto van Harry en Meghan tot stand en krijgt Beatrice huwelijk met amper drie gasten?In een interview met Vogue heeft fotograaf Samir Hussein verteld over de adembenemende foto die hij maakte van Harry en Meghan. Sarah Ferguson deelde dan weer een nooit geziene foto van het huwelijk van prinses Eugenie. En in België, daar werden wafels gebakken.
29/03 11u15  Vier doden aangetroffen in woning vlak bij Belgische grens: “Onderzoek loopt”In een woning in het Nederlandse Etten-Leur (Noord-Brabant) zijn zaterdagavond vier dode mensen aangetroffen. Uit politieonderzoek in het huis aan de Dasseburcht blijkt dat er mogelijk sprake is van een misdrijf. De vier doden zijn vermoedelijk de bewoners, liet de politie weten.
29/03 10u15  Online aanmelden voor secundaire school kan vanaf maandagGedaan met kamperen. Ouders in de streek van Mechelen kunnen vanaf maandag om 14u hun kinderen online aanmelden voor het eerste jaar secundair onderwijs. Dat kan voor verschillende scholen.
29/03 09u15  Julian Alaphilippe kan zich een Tour de France zonder fans moeilijk inbeelden: “Ik zou er kapot van zijn”Julian Alaphilippe kan zich de Tour de France zonder publiek maar moeilijk voorstellen. Dat zei de Franse kopman van Deceuninck - Quick-Step een paar dagen na de mededeling van Roxana Maracineanu, de Franse minister van Sport, die zei dat het een optie is om de Ronde van Frankrijk zonder toeschouwers te houden.
29/03 09u15  Duidelijkheid voor 2021? “IOC en Japan hebben nieuwe datum voor Olympische Spelen geprikt”Het Internationaal Olympisch Comité en de Japanse organisatoren hebben nagenoeg overeenstemming bereikt over een nieuwe datum voor de Olympisch Spelen. Dat melden verschillende Japanse media, waaronder staatszender NHK.
29/03 08u15  CD&V-voorzitter Joachim Coens: “Ik zie ook voordelen aan deze crisis”“We moeten deze crisis aangrijpen om onze samenleving beter te maken”, zegt CD&V-voorzitter Joachim Coens in een interview met De Zondag. Tevens werkt Coens aan een manifest met “tien lessen voor de toekomst”.
29/03 08u15  Beroemde jurk van prinses Diana verdwijnt in de “diepvriezer”De blauwe fluwelen jurk die de Britse prinses Diana droeg tijdens een dans met Hollywoodacteur John Travolta, wordt bevroren. U leest het goed: bevroren. De nieuwe eigenaars hopen het kledingstuk op die manier beter te bewaren, om het later voor het grote publiek te kunnen tentoonstellen.
29/03 06u15  Gluren bij BV’s: Jeroen Meus werkt aan zijn conditie, Klaasje rekt zich uitMake-up aanbrengen in drie minuten, wandelen en fit blijven in coronatijden: de afgelopen week zijn bekende Vlamingen druk in de weer geweest met van alles en nog wat. Zij deelden hun belevenissen op Instagram - die we graag even voor je bundelen.
29/03 05u15  Blijf in uw kot en koop lokaal: vier toffe Antwerpse merken om jezelf mee te verwennen in tijden van coronaVoor vele bedrijven, zeker ook in de modesector, is het niet eenvoudig om nu het hoofd boven het water te houden. De Markt zocht enkele Antwerpse labels op en showt hun bestsellers. Tegelijkertijd vroegen we hen hoe ze omgaan met deze crisis. De boodschap: koop lokaal (en blijf natuurlijk in uw kot).
29/03 05u15  Londense politie zet camera’s met gezichtsherkenning inOm gezochte mensen uit de massa te kunnen plukken, zet de lokale Londense politie sinds kort een camerasysteem met gezichtsherkenning in. Maar zo wordt wel iedereen gecontroleerd. “Nooit eerder zijn we op die manier als wandelende identiteitskaarten behandeld”, klinkt het bij een privacybeweging.
29/03 05u15  Kiezen tussen pest en cholera: enge ziekten als inspiratiebron voor schrijvers en cineastenDe voorbije dagen betrapte ik mezelf er geregeld op dat ik te pas en te onpas het refrein van Corrina, Corrina stond te zingen, een nummer van de onvolprezen Boz Scaggs. Weliswaar met een licht aangepaste, behoorlijk voorspelbare tekst. Een frivoliteit die me in deze vreemde en barre tijden enigszins geoorloofd lijkt. Maar een liedtekst vermassacreren hoeft eigenlijk helemaal niet. De wereld van het lichte – en ook wat minder lichte – amusement staat immers bol van verwijzingen naar besmettelijke virussen en epidemieën allerhande. Van serieuze kronieken over hooglijk gewaardeerde romans en spannende films tot compleet van de pot gerukte hersenspinsels. Een greep uit het aanbod.
29/03 05u15  Dertig jaar Mama’s Jasje én comeback van Peter Vanlaet: “Ik besef heel goed dat het erop of eronder is”Het grote publiek was hem de laatste jaren wat uit het oog verloren, maar 2020 wordt het jaar van de grote terugkeer van Peter Vanlaet (52). De zanger viert dertig jaar Mama’s Jasje met een nieuwe plaat, én hij is dit jaar een van de deelnemers aan het populaire VTM-programma Liefde voor Muziek. “Heel eerlijk: ik zat erop te wachten.”
29/03 05u15  Pechvogel Lothar en dolgelukkige Winnie over hun deelname aan ‘Blind Getrouwd’Allebei doen ze mee aan Blind Getrouwd: Winnie Bogaerts (27) uit Lier en Lothar Callaerts (26) uit Puurs-Sint-Amands. Maar terwijl Winnie en haar Jonah op een roze wolk zitten, draaide het liefdesexperiment van Lothar en Tati uit op een lijdensweg bezaaid met pijnlijke stiltes en misbegrepen attenties.
29/03 05u15  Hoe bestrijden BV’s de coronablues? Luister-, lees- en kijktips van Pommelien ThijsWaar houden acteurs en muzikanten zich mee bezig, nu ze u niet van op allerhande podia kunnen entertainen? Met welke films, series, muziekjes, podcasts en boeken bestrijden zij de coronablues? We geven je kijk-, luister- en leestips van tien BV’s! Vandaag: actrice Pommelien Thijs (19).
29/03 05u15  Het virtuele museum: “In contact blijven en toch afstand respecteren, dat toont deze foto”Een wandtapijt en een polaroidfoto van een performance zijn de kunstwerken die Madiken Verboven selecteerde voor het digitaal museum. De vrouw is medewerker digitale communicatie bij het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA). “De polaroid is een beeld dat je prima kan linken aan de social distancing die we momenteel allemaal proberen te respecteren.”
29/03 05u15  Al een week afgesloten en bewaakte grenzen: “De wereld lijkt wel even gehalveerd voor ons”Al de hele week luidt hetzelfde liedje: er staan files op de snelwegen omwille van de grenscontroles in deze coronacrisi. De gesloten grenzen zijn er nog maar een week, maar ze hebben heel wat impact op niet alleen de automobilisten, maar ook op de bewoners in de grensgemeenten. Bakkers en voedingswinkels verliezen nu al hun Nederlandse klanten, en dat vertaalt zich in hun omzet. Ondertussen kunnen we niet meer bij onze Nederlandse familieleden langs, en worden de straten nu nog rustiger.
29/03 05u15  Scouts leveren voedselpakketten Welzijnsschakel aan huis: “We helpen onze omgeving graag”De voedselbedeling van de Hobokense Welzijnsschakel kan tijdens de coronacrisis niet doorgaan in Kasteel Broydenborg. De hulpbehoevende gezinnen krijgen toch wat ze nodig hebben dankzij Scouting Hoboken en Scouts Zaoeja, die leveringen aan huis doen.
29/03 05u15  Uitgetest: een gastronomisch afhaaldiner op sterrenniveau (met 18 potjes voor 4 gerechten)Bij restaurant Eyckerhof in Hingene (Bornem) maken ze dezer dagen sterrenmenuutjes om thuis af te werken. Je hoeft helemaal geen kok te zijn om die klus tot een goed einde te brengen. Je hoeft enkel wat moeite te doen om al dat lekkers deftig op je bord te krijgen. Mijn vrouw en ik gingen aan de slag met zo’n ‘culinair bouwpakket’, dat bestaat uit achttien afzonderlijke potjes voor vier gerechten.
29/03 05u15  Plots heeft Noordpool ook gat in ozonlaagWetenschappers zagen deze maand dat de ozonlaag boven de Noordpool het grootste gat ooit gemeten vertoont. Normaal zit daar helemaal geen gat, wel boven de Zuidpool. Op die plek worden juist positieve records gebroken.
29/03 03u15  Wandelen langs de mooiste art nouveau van GeelWie al eens in Geel komt, kent zeker de prachtige historische panden die het straatbeeld sieren. De gebouwen waarin broodjesbars Pain Deco en Quadratura huizen bijvoorbeeld. Of de statige woning De Gele Legende. Of Villa Brembloem, die ondertussen geprangd ligt tussen de parkings van Lidl en Action. Allemaal zijn het panden in art-nouveaustijl. Of was het art deco?
1 2 3 4


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

9x Brandweer blust brandje in bijgebouw04/04 21u15 - Gazet van Antwerpen: De brandweer van Zone Rand post Schilde rukte zaterdagavond uit naar de Missionarislei in Schilde. Daar was brand in een bijgebouw ontstaan door een probleem met de open haard.
8x Deelpunt voor doe-het-zelvers: Berlijners halen gereedschap uit de muur05/04 05u15 - Gazet van Antwerpen: Een boormachine draait in zijn levensduur gemiddeld maar dertien minuten. De rest van de tijd ligt ze ergens ongebruikt in een schuif. We kunnen ons gereedschap daarom beter delen. Berlijners kunnen in metrostations en kleine winkels gereedschap uit de muur halen om onderling te delen.
8x Gluren bij BV’s: De familie Verhulst speelt een spelletje en de dubbele kin van Peter Van de Veire05/04 03u15 - Gazet van Antwerpen: Spelletjes spelen, met de baby gaan wandelen en het missen van vrienden: de afgelopen week zijn bekende Vlamingen druk in de weer geweest met van alles en nog wat. Zij deelden hun belevenissen op Instagram - die we graag even voor je bundelen.
8x Drie personen opgepakt nabij Antwerpen na overval op Amsterdamse lachgaskoerier04/04 21u15 - Gazet van Antwerpen: De politie heeft vrijdagnacht een wagen klemgereden in de buurt van Antwerpen en de drie inzittenden opgepakt. Het trio wordt ervan verdacht een gewapende overval gepleegd te hebben op een lachgaskoerier in Amsterdam eerder die nacht.
8x Politie valt woning binnen na melding van huiselijk geweld04/04 19u15 - Gazet van Antwerpen: De Antwerpse politie is zaterdagmiddag binnengevallen in een woning in de Van Roiestraat in Merksem. Daar had een vrouw de politie gebeld omdat ze vastgehouden en mishandeld werd door haar man.
8x Mathieu Van der Poel en ploegmaats rijden zondag ‘Ronde van Zwift’04/04 18u15 - Gazet van Antwerpen: Mathieu van der Poel rijdt zondag, op de dag waarop hij oorspronkelijk zou hebben deelgenomen aan de Ronde van Vlaanderen, samen met zijn ploegmaats van Alpecin-Fenix de ‘Ronde van Zwift’, een virtuele rit van 27 kilometer op het gelijknamige virtuele trainingsprogramma. Het parcours is de WK-omloop van 2015 in het Amerikaanse Richmond. Die bestaat onder meer uit zes kasseiklimmetjes.
7x Onzekerheid over Lokerse Feesten05/04 05u15 - Gazet van Antwerpen: Hoe langer de coronacrisis duurt, hoe meer mensen zich ook zorgen maken over de zomerfestivals. Medische specialisten stelden al vraagtekens rond Rock Werchter of Tomorrowland. Ook de organisatoren van de Lokerse Feesten wachten bang af.
7x Isabelle Bergman biedt haute couture juwelen aan van Antwerpse bodem05/04 05u15 - Gazet van Antwerpen: Haute couture kan bijna niet zonder persoonlijk contact. Het zijn dus moeilijke tijden voor de Antwerpse Isabelle Bergman (52), die juwelen op maat maakt onder de naam Bergman Jewels. “De bestellingen heb ik tijdelijk stopgezet voor mijn eigen veiligheid, maar ik heb meer tijd om te werken aan nieuwe ontwerpen.”
7x Wie is wie? Raad de bekende Kempenaar op basis van zijn/haar jeugdfoto05/04 05u15 - Gazet van Antwerpen: Misschien deed u het de voorbije dagen ook al, een foto uit uw kindertijd op ­Facebook plaatsen. Daar is het namelijk dé coronahype van het moment. Het inspireerde ons bij Gazet van Antwerpen tot dit artikel. We vroegen een aantal Bekende Kempenaars om ook eens in het fotoalbum van hun jeugd te duiken en ons een foto te bezorgen. Nu is het aan u om te raden wie wie is. Klik bovenaan op de foto’s om ze allemaal te bekijken.
7x Willem Verlooy: wereldster in patisserieland05/04 04u15 - Gazet van Antwerpen: ‘Made with passion by Willem Verlooy’ staat er op de kartonnen dozen waarin de patissier uit Oevel, die ook een zaak in Antwerpen heeft, zijn lekkernijen verpakt. Passie, dat is nodig als je zoals Willem uren spendeert aan het maken van chocoladen kunstwerken en ‘haute patisserie’. Voor de paasdagen werkt hij aan een pronkstuk: een chocoladen uil, volledig met de hand vervaardigd, met een buikje vol pralines. “Zoiets vraagt een beetje knutselwerk”, zegt hij zelf.

Statistieken

Artikels:
15977
Gelezen:
6059
Aantal lezers nu:
1


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2020 Naar boven