zondag 5 april 2020, week 14


U bent nu hier: Meer nieuws van Gazet van Antwerpen pagina 4

Laatste updatecontrole: vandaag om 5u45
 

Gazet van Antwerpen

Verbergen Tonen
05/04 05u15  Bisschop Bonny over coronatijden: “De Vlaming is als een Brabants trekpaard: hij trekt hard, maar alleen aan zijn eigen kar” De Antwerpse bisschop Johan Bonny is nog op post, in het bisschoppelijke hoofdkwartier vlak bij de Groenplaats, waar hij ook woont. “Ik ben bij de gelukkigen”, beseft hij. “Ik woon alleen, zonder de spanningen met huisgenoten die plots moeten thuisblijven, maar er is in het gebouw altijd nog wel een beetje volk, dus ik zit ook niet in een isolement.” Volgende week moet Bonny de paasviering wel in een lege kathedraal leiden. “Ja, dat is nog nooit gebeurd. En het is heel jammer.”
05/04 05u15  Deelpunt voor doe-het-zelvers: Berlijners halen gereedschap uit de muur Een boormachine draait in zijn levensduur gemiddeld maar dertien minuten. De rest van de tijd ligt ze ergens ongebruikt in een schuif. We kunnen ons gereedschap daarom beter delen. Berlijners kunnen in metrostations en kleine winkels gereedschap uit de muur halen om onderling te delen.
05/04 05u15  Mister Bean, Mary Poppins en Bugs Bunny zitten wel nog gewoon buiten in Londen Een lockdown kan eenzaam zijn. Gelukkig mogen Londenaars nog gaan wandelen in de stad. Inwoners die een ei kwijt moeten, kunnen dat nu in het centrum gaan doen aan een bijzonder publiek. Gezelschap zoeken kan vanaf nu bij Britse filmsterren als Mister Bean, Beertje Paddington of Batman.
05/04 05u15  Onzekerheid over Lokerse Feesten Hoe langer de coronacrisis duurt, hoe meer mensen zich ook zorgen maken over de zomerfestivals. Medische specialisten stelden al vraagtekens rond Rock Werchter of Tomorrowland. Ook de organisatoren van de Lokerse Feesten wachten bang af.
05/04 05u15  Isabelle Bergman biedt haute couture juwelen aan van Antwerpse bodem Haute couture kan bijna niet zonder persoonlijk contact. Het zijn dus moeilijke tijden voor de Antwerpse Isabelle Bergman (52), die juwelen op maat maakt onder de naam Bergman Jewels. “De bestellingen heb ik tijdelijk stopgezet voor mijn eigen veiligheid, maar ik heb meer tijd om te werken aan nieuwe ontwerpen.”
05/04 05u15  BUURTREPORTAGE. Vrijdagmarkt, van bruisend plein tot verlaten vlakte: “Dat er geen markt meer is, is geleden van in de oorlog” Antwerpen is onherkenbaar geworden in coronatijd. De mensen die de stad normaal kleuren, zitten veilig binnen. Je kunt de vogels horen fluiten en een speld horen vallen. Alle bruisende pleinen zijn verlaten. Ook de Vrijdagmarkt, pal in het centrum, ligt er stilletjes bij. Het geluid van terrasgangers en museumbezoekers heeft plaats gemaakt voor burenbabbels.
05/04 05u15  Boomplantdag kan wel doorgaan: “Plantgaten op twee meter van elkaar, we lopen niet in elkaars weg” De boomplantdag die Bruno Van Orshoven van vzw Oakland zaterdag wou organiseren viel in het water door de coronamaatregelen. Dus stond hij er zaterdag helemaal alleen voor met zijn 1.700 nieuwe bomen aan het waterzuiveringsstation in Pulle. Gelukkig meldden zich nog drie Chinese vrijwilligers, die de boompjes van dit nieuw ‘coronabos’ volgens de regels van de social distance in de grond staken.
05/04 05u15  Leegte in Bobbejaanland: “Je voelt dat mensen de draad weer willen oppikken” “Als het park ’s avonds leegloopt en het lawaai van die 10.000 mensen wegebt, valt de stilte als een deken over dit park. Dat is een zalig moment.” Daniël, de enige bewoner en al dertig jaar vaste werknemer van Bobbejaanland, mijmert op de eerste dag van het nieuwe seizoen over het einde van die dag. “Ik hoor toch liever het rumoer van een vol park”, reageert directeur Yves Peeters.
05/04 05u15  Wie is wie? Raad de bekende Kempenaar op basis van zijn/haar jeugdfoto Misschien deed u het de voorbije dagen ook al, een foto uit uw kindertijd op ­Facebook plaatsen. Daar is het namelijk dé coronahype van het moment. Het inspireerde ons bij Gazet van Antwerpen tot dit artikel. We vroegen een aantal Bekende Kempenaars om ook eens in het fotoalbum van hun jeugd te duiken en ons een foto te bezorgen. Nu is het aan u om te raden wie wie is. Klik bovenaan op de foto’s om ze allemaal te bekijken.
05/04 05u15  Fossiel schedeltje van Limburgse wonderkip zet evolutie vogels op zijn kop Schedels van vogels zijn klein en broos. Dat een schedeltje van 66,7 miljoen jaar geleden nu nog bijna intact is, mag dan al een klein mirakel heten. Maar het wordt pas een ‘wonderkip’ wanneer die een nieuw licht werpt op de evolutie.
05/04 04u15  Willem Verlooy: wereldster in patisserieland ‘Made with passion by Willem Verlooy’ staat er op de kartonnen dozen waarin de patissier uit Oevel, die ook een zaak in Antwerpen heeft, zijn lekkernijen verpakt. Passie, dat is nodig als je zoals Willem uren spendeert aan het maken van chocoladen kunstwerken en ‘haute patisserie’. Voor de paasdagen werkt hij aan een pronkstuk: een chocoladen uil, volledig met de hand vervaardigd, met een buikje vol pralines. “Zoiets vraagt een beetje knutselwerk”, zegt hij zelf.
05/04 03u15  Gluren bij BV’s: De familie Verhulst speelt een spelletje en de dubbele kin van Peter Van de Veire Spelletjes spelen, met de baby gaan wandelen en het missen van vrienden: de afgelopen week zijn bekende Vlamingen druk in de weer geweest met van alles en nog wat. Zij deelden hun belevenissen op Instagram - die we graag even voor je bundelen.
04/04 23u15  Zo was het zaterdag in de Antwerpse parken: deze keer geen overrompeling Het was zaterdag de eerste dag van de paasvakantie en het mooie weer nodigde meer dan ooit uit om buiten te komen. Het beloofde dan ook een eerste echte test te worden voor de Antwerpenaren. Kon iedereen zich aan de opgelegde maatregelen houden? Geen overrompeling alvast in het Middelheim- of Nachtegalenpark, al blijken de regels niet voor iedereen even duidelijk.
04/04 22u15  Geen hoop meer om twee leden Kennedy-familie levend terug te vinden In de Verenigde Staten is de zoektocht naar de twee vermiste leden van de Kennedy-familie opgegeven. Ze zijn vermoedelijk dood, zo hebben hun nabestaanden zaterdag meegedeeld.
04/04 21u15  DISCUSSIE. Nood aan psychologische hulp is groot… hoe kan die opgevangen worden? De nabijheid van een zieke of overledene, de vrees om zelf ziek te worden, het isolement, de uitzichtloosheid van deze gezondheidscrisis… Veel mensen raken verstrikt in negatieve gevoelens. Hoe kan volgens jou de grote nood aan psychologische hulp worden opgevangen?
Laatste update: vandaag om 5u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
30/03 05u15  COLUMN. Codorníu-18Heer, ik heb gezondigd. En wel door een expeditie naar de supermarkt. Omdat het moest. Het was dat of een handje met rund en tarwe aangedikte kattenbrokken als middagmaal. En dan loopt een mens door die weelderig gestoffeerde drankrekken. Met daarin geestrijke flessen uit verre landen als Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland en Chili. Met jaartallen uit de tijd dat nog naar die landen gevlogen kon worden. En ronkende opschriften als Brancot Estate, Codorníu Vintage en Amarone della Valpolicella.
30/03 05u15  Tattoo-artiest uit Turnhout maakt alternatieve steunbetuiging: “Eerbied tonen op mijn manier”Ieder drukt op zijn eigen manier zijn waardering uit voor de helden van de zorg die momenteel het land rechthouden. Tattoo-artiest Seppe Broeckx uit Turnhout verbaast met een knappe zwartwit tekening.
30/03 05u15  Centrum voor Basiseducatie Kempen post filmpjes om anderstaligen hun kennis Nederlands te laten onderhoudenOok vluchtelingen geraken niet meer in de klas, waar Nederlands aan anderstaligen wordt gegeven. Om hen de kans te geven hun nieuwe taal toch wat te onderhouden, plaatst Centrum voor Basiseducatie Kempen filmpjes op Facebook.
30/03 05u15  Werken in tijden van corona: Tim Bouve uit Dessel rijdt nog dagelijks rond met verse groenten en fruitHet zijn drukke tijden voor Tim Bouve (42) uit Oud-Turnhout, logistiek- en magazijnverantwoordelijke bij Fruitmarkt Cools. “Nu behoren we bij de helden. Echt iedereen binnen ons bedrijf zet zijn beste beentje voor”, zegt hij. “Er worden meer verse groenten en fruit gekocht. De restaurants zijn gesloten en mensen die noodgedwongen thuis zitten, hebben tijd om in hun keuken aan de slag te gaan.”
30/03 05u15  Verpleegkundige loopt marathon als dankbetoon voor alle steunbetuigingen: “Ik voel me geen held, ik doe gewoon mijn job”Pieter Geudens (42), die als hoofdverpleegkundige op de spoeddienst van het ziekenhuis in Geel werkt, heeft zondag de meest emotionele marathon uit zijn sportieve carrière gelopen. “Het is een tocht geworden van wederzijdse dankbaarheid”, zegt Pieter. Een opmerkelijk verhaal in volle coronacrisis van een tocht die onderweg ook heel wat emoties losweekte.
30/03 05u15  COLUMN. Diep ontroerd door een bokaal rodekoolIn onze wijk is er nog een echte buurtslager gevestigd. Zo’n slager herken je onmiddellijk aan de uitstaltoog. Er liggen geen drie soorten gerookte hespen te blinken maar slechts één Ardeense hesp. Er worden geen twintig variaties op salades met kip aangeboden, alleen kip curry. Alleen met Kerstmis wordt het assortiment uitgebreid met een feestsalade met gerookte zalm. De volledige toog moet dan gereorganiseerd worden om dat bruine bakje een plaats te kunnen geven. Tegen de muur staat ook nog een rek met groenten en fruit in blik of bokalen, geen assortiment olijfolie.
30/03 01u15  Ambulancedienst fabriceert zelf ‘faceshields’ met 3D-printerAmbulancediensten die niet aan een ziekenhuis verbonden zijn, hebben het moeilijk om beschermingsmateriaal te verkrijgen voor het vervoer van coronapatiënten, zegt het Ambulancecentrum Antwerpen. De ambulancedienst besloot om enkele 3D-printers aan te kopen om zelf faceshields te kunnen maken.
29/03 23u15  Duffelse Laure (46) moet ‘De Mol’ verlaten: opnieuw topverdachte naar huisVoor de derde week op rij een verrassende exit in De Mol: Laure (46) moet het spel verlaten. Ze fixeerde zich op één kandidaat. Dat had ze beter niet gedaan, beseft de Duffelse.
29/03 23u15  GAIA opent hulplijn, want ook huisdieren kunnen coronastress krijgenAls het coronavirus en de maatregelen ertegen u stress geven, kunnen ook uw huisdieren onrustig worden. “Nu we met z’n allen collectief in ons kot blijven, hebben huisdieren meer gezelschap en is de routine zoek”, zegt professor diergedrag Christel Moons. Dierenrechtenorganisatie GAIA opent maandag een 0800-lijn voor iedereen met vragen over dieren en corona.
29/03 23u15  Chiro Gompel houdt online ChironamiddagDe Chirojongens van Gompel (Mol) hielden zondagnamiddag hun wekelijkse Chironamiddag. Al deden ze dat ditmaal online. Zo moest elke leeftijdsgroep een speciale opdracht tot een goed einde brengen. De oudsten zochten dan weer contact met elkaar via het videochatplaform Zoom.
29/03 22u15  Hoe draag je een mondmasker en handschoenen juist? Deze docenten leggen uitVeel mensen dragen in deze coronacrisis mondmaskers en handschoenen. Maar hoe doe je dat juist en is het wel nodig? In een instructiefilmpje leggen docenten van de opleiding verpleegkunde van de Thomas More-hogeschool in Mechelen het uit.
29/03 22u15  De Antwerpse Zoo in tijden van coronaDit weekend kregen we een rondleiding in de Zoo van Antwerpen. Die ligt er in deze tijden van corona akelig verlaten bij, ook de dieren merken dat. Maar de verzorgers maken er het beste van.
29/03 22u15  Bernie Ecclestone: 'Vergeet het F1-seizoen 2020 gewoon'Terwijl huidig F1-baas Chase Carey probeert om een nieuwe F1-kalender voor 2020 in elkaar te knutselen, komt zijn voorganger Bernie Ecclestone met een opmerkelijke oproep om het F1-seizoen 2020 gewoonweg te vergeten.
29/03 22u15  Oma van Miss België Celine Van Ouytsel besmet met coronavirus: “Word snel beter moeke”De oma van Miss België Celine Van Ouytsel is besmet met het coronavirus. “Mijn gedachten en gaan uit naar iedereen die zich inzet voor de strijd tegen corona”, verkondigt ze.
29/03 21u15  Bestelling van vijf miljoen FFP2-mondmaskers geannuleerd: “De prijs werd opgedreven”Normaal gezien hadden er deze week vijf miljoen FFP2-mondmaskers geleverd moeten worden. Maar gezien de leverancier de prijs plots opdreef en zich niet aan de regels hield, gaat de bestelling niet door.
29/03 21u15  Mondkapjes gestolen op spoedafdeling Heilig HartziekenhuisOp de spoedafdeling van het Heilig Hartziekenhuis in Lier werden twee dozen met mondkapjes ontvreemd.
29/03 21u15  Bewoner rusthuis Bornem besmet met coronavirusEen bewoner van het Seniorencentrum OLV in Bornem is besmet met het coronavirus. De betrokkene wordt al een tijdje in isolement gehouden, zodat hij andere bewoners en verzorgers niet kan besmetten.
29/03 21u15  Ook zonder bezoekers blijft de Zoo draaien: “Gorilla’s weten goed dat er iets niet in de haak zit”Het geschreeuw van de ara’s, het geplons van de zeehonden, het trommelen van gorilla Mayani op het glas; elk dierengeluid in de Zoo valt extra op nu er geen drommen opgewonden kinderen rondhuppelen en vrolijk keuvelende abonnees de laatste gebeurtenissen uit hun leven delen met hun favoriete beestjes. Maar ook al zijn bezoekers tijdelijk niet meer welkom, de dieren blijven niet alleen.
29/03 21u15  Tientallen boetes uitgeschreven voor overtreden coronamaatregelenOp de Kalmthoutse Heide was het een rustig weekend nadat de politie er de parkings had afgesloten. Ook elders in de provincie lijken de coronamaatregelen grotendeels gerespecteerd te worden, al werden in de verschillende politiezones wel tientallen pv’s opgesteld.
29/03 21u15  De hartverwarmende virusremmer van de dag: wanneer je toch echt naar de winkel moetElke dag serveren we jou een coronatip waar je warm en/of vrolijk van wordt. Vandaag: winkelen in tijden van corona is niet altijd even evident. Daardoor zullen sommigen hun trip naar de winkel soms iets meer uitstellen dan normaal. Maar dan komt er een moment waarop dat echt niet meer gaat …
29/03 20u15  Lierse Kempenzonen stelt Tom Van Imschoot aan als nieuwe hoofdcoachLierse Kempenzonen heeft zaterdag zijn nieuwe coach voorgesteld. De bijna veertigjarige Tom Van Imschoot ondertekende op het Lisp een contract voor twee seizoenen. De fusieclub werd het voorbije seizoen, dat vrijdag door de voetbalbond werd beëindigd omwille van het coronavirus, dertiende in de eerste amateurdivisie en kon zich zo maar net redden.
29/03 20u15  “Olympische Spelen werden uitgesteld om atleten mentale onrust te besparen”De voorzitter van de Internationale Atletiekfederatie, de Brit Sebastian Coe, heeft zondag in een gesprek met de Britse radiozender TalkSport laten vallen dat het uitstel van de Olympische Spelen in Tokio, die voorzien waren tussen 24 juli en 9 augustus, de atleten heeft bespaard van veel “mentale onrust”. Afgelopen dinsdag beslisten het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en de Japanse regering om de Spelen omwille van het coronavirus uit te stellen tot ten laatste de zomer van 2021.
29/03 20u15  Lore en Laura (uit Lier) zitten nog enkele weken vast in Nieuw-Zeeland: “Het voelt alsof België ons vergeten is”Lore Plantefeve en Laura Maes waren aan het rondtrekken in Nieuw-Zeeland toen de coronacrisis in alle hevigheid toesloeg. Hoe ze thuis geraken, is voorlopig nog een raadsel. “Het voelt alsof België ons vergeten is”, zeggen ze.
29/03 20u15  Oma van Miss België Celine Van Ouytsel besmet met coronavirus: “Wordt snel beter moeke”De oma van Miss België Celine Van Ouytsel is besmet met het coronavirus. “Mijn gedachten en gaan uit naar iedereen die zich inzet voor de strijd tegen corona”, verkondigt ze.
29/03 20u15  “Je kind niet kunnen vastpakken als het pijn heeft, dat doet pijn”We hebben allemaal wel vrienden, ouders of grootouders die we voorlopig best niet zien. Maar wat als je door de corona-maatregelen je eigen kind niet kan zien omdat het in een instelling zit bijvoorbeeld? Kim Gilles uit Kontich is moeder van een tweeling met een mentale beperking. Zij communiceert met haar kinderen via Skype en roept ouders - in gelijkaardige situaties - op om de moed niet te laten zakken.
29/03 20u15  Verpleger stelt carrièreswitch uit “Ik kan mijn collega’s en patiënten niet in de steek laten”Spoedverpleger Erik De Vadder uit Berendrecht had er maandenlang, en erg goed, over nagedacht. Vanaf 1 april zou hij een carrièreswitch maken naar een andere werkgever. Maar nu de coronacrisis volop woedt voelt het voor hem aan alsof hij zijn patienten en collega’s in de steek laat. Het knaagde zo erg aan hem dat zijn nieuwe werkgever zelf voorstelde om nog enkele weken of maanden langer op de spoeddienst te blijven. Daar hebben ze hem nu harder nodig.
29/03 19u15  Voetbalclubs vieren promotie nu al door coronamaatregelen: “Een echt titelfeestje hebben de supporters nog van ons tegoed”Verscheidene voetbalploegen uit onze regio mochten vorige week de promotie naar een hogere reeks vieren. Sneller dan verwacht, want door de coronacrisis werden alle competities in het amateurvoetbal stopgezet en telt de huidige rangschikking als eindstand. “Daardoor hebben we nog niet kunnen vieren met onze supporters, maar iedereen heeft nog een kampioensfeest tegoed”, klinkt het bij de clubs.
29/03 19u15  Bernie Ecclestone: "Vergeet het F1-seizoen 2020 gewoon"Terwijl huidig F1-baas Chase Carey probeert om een nieuwe F1-kalender voor 2020 in elkaar te knutselen komt zijn voorganger Bernie Ecclestone met een opmerkelijke oproep om het F1-seizoen 2020 gewoonweg te vergeten.
29/03 19u15  Is Belgische crisiscommunicatie over coronacrisis echt zo goed? “Ze zal zeker levens hebben gered”De wereldwijd gerespecteerde krant ‘The Financial Times’ schreef woensdag dat België een mooi voorbeeld stelde qua crisiscommunicatie met betrekking tot de corona-epidemie. Is dat echt zo? We vroegen het aan Jan Van der Cruysse, gewezen woordvoerder van Brussels Airport en momenteel senior advisor bij RCA, een consultancy- en communicatiebureau
29/03 19u15  Zanger Hanz Duval zingt dagelijks vanop balkon: “Niet bedoeling dat iedereen op straat samentroept om te luisteren”Zanger Hanz Duval (de artiestennaam van Herentalsenaar Hans Horemans) heeft zaterdagavond voor de tiende avond op rij een kort optreden verzorgd. Iedere avond om klokslag 20u komt Hanz op het balkon van zijn appartement op de vierde verdieping staan en zingt hij twee nummers. “De mensen even een blij gevoel geven, daar gaat het om”, zegt de zanger.
29/03 18u15  Ook gevangenen ontsnappen niet aan technologie: digitale rechter verhoort en veroordeelt via videoverbindingHet coronavirus zorgt ook voor lage activiteit in onze rechtbanken. De Mechelse rechtbank wil daar iets aan doen en start maandag met digitale zittingen. De rechter en het Openbaar Ministerie zijn in de rechtszaal aanwezig en kunnen via een videoverbinding met de gevangenis praten met aangehouden personen. Advocaten kunnen kiezen of ze in persoon aanwezig zijn of van thuis uit pleiten.
29/03 18u15  Zanger Hanz Duval treedt dagelijks op vanop zijn balkon: “Niet de bedoeling dat iedereen op straat samentroept om te luisteren”Zanger Hanz Duval (de artiestennaam van Herentalsenaar Hans Horemans) heeft zaterdagavond voor de tiende avond op rij een kort optreden verzorgd. Iedere avond om klokslag 20u komt Hanz op het balkon van zijn appartement op de vierde verdieping staan en zingt hij twee nummers. “De mensen even een blij gevoel geven, daar gaat het om”, zegt de zanger.
29/03 18u15  Familie viert 102de verjaardag bomma met bord voor raamHenriette Van Rossum-Goorden vierde haar 102de verjaardag in woonzorgcentrum De Buurt in Zoersel. Omdat er momenteel geen bezoek mag komen, plaatste haar familie een groot bord ‘proficiat bomma 102 hip hip hoera’ onder haar raam. Er werd ook op de grond gekrijt. ‘De bomma’ wierp achter het vensterglas goedkeurend een blik op de kleurrijke ballonnen. Henriette is een echte Zoerselse stammoeder met al 39 achterkleinkinderen. Eén van hen, Seppe, is op dezelfde dag jarig en werd net 18. Hij kwam mee het bord zetten. “Ze vindt die maatregelen allemaal wat overdreven”, vertelt kleinzoon Tom. “‘Ik heb al zo dikwijls griep gehad’, zegt ze. Dat verjaardagsfeest met de familie heeft ze nog tegoed als alles achter de rug is.”
29/03 18u15  Joske geniet van eeuwfeest ondanks coronaJoske Schellekens werd zopas 100 jaar. Het eeuwfeest waar de kranige bewoonster van het Sint-Lodewijkrusthuis in ’s-Gravenwezel zo naar uitgekeken had, dreigde door het coronavirus op een sisser uit te draaien. Maar dat was buiten de vindingrijkheid van directeur Chris Janssens en vooral van de hoofdverpleegkundigen Nicole Rumers en Véronique Janssens de Varebeke gerekend. Die brachten de eeuweling tot haar grote verrassing naar een rijkelijk gedekte feestdis waar ook plaats was voor acht vriendinnen uit Sint-Lodewijk. Uiteraard was de tafelschikking zo voorzien dat er anderhalve meter afstand bleef tussen de feestvierders. Dit was niet zomaar een lockdownfeestje.
29/03 18u15  Jim en Anke openen beenhouwerij in volle coronatijdMedia berichtten de jongste weken heel vaak over winkels en bedrijven die moeten sluiten. Jim Weijns en Anke Geldhof varen echter tegen de stroom in. Zij openden deze week hun eigen slagerij. Het jonge koppel nam de zaak in Stabroek over van voorganger Schillemans.
29/03 18u15  Antwerpse zoekt zorgverleners die zich willen laten fotograferen in heetst van de strijdEen fotoreportage met de zorgverleners in onze woonzorgcentra en hospitalen, uitgerekend die plaatsen die in volle coronastrijd zo angstvallig afgeschermd worden. Dat is de wens van Ingeborg Selleslags. De Antwerpse kunstfotografe, in 2016 slachtoffer van de bomaanslagen op onze nationale luchthaven, wil díé beelden tonen die we niet in onze journaals te zien krijgen.
29/03 18u15  Schilders of papierscheppers volgend schooljaar in de containerDe vzw Vorming en Onderwijs Ranst (VOR) biedt een groot aantal cursussen voor jong en oud aan. Om al die leerlingen een onderdak te bieden, plant de gemeente de aanschaf van vier gekoppelde containerunits.
29/03 17u15  Oud-schepen en voormalig schooldirecteur Carlos Vloebergs (89) overledenVoormalig schooldirecteur en gewezen schepen en OCMW-voorzitter Carlos Vloebergs is zaterdag op 89-jarige leeftijd overleden. De ancien van sp.a Hemiksem stond bekend als iemand met een groot hart voor ‘zijn’ school en een groot sociaal engagement.
29/03 17u15  Herenthoutenaar waarschuwt voor online bedrog: cybercriminelen misbruiken coronacrisisMarcel Ooms uit Herenthout werd in de eindejaarsperiode online opgelicht. De Herenthoutenaar merkt dat de oplichters dezer dagen opnieuw toeslaan in de digitale drukte die momenteel heerst door de coronacrisis.
29/03 17u15  Antwerpse politie verzegelt twee cafés die (opnieuw) open bleven ondanks coronamaatregelenEen café op de Gitschotellei in Berchem is voor de derde keer gesloten sinds de coronamaatregelen ingingen. Ook in de Bothastraat in Borgerhout werd een zaak gesloten omdat er 23 aanwezigen aan het waterpijpen waren.
29/03 16u15  Vier katten komen om bij uitslaande brand op BredabaanOp de Bredabaan in Merksem is zondagnamiddag brand ontstaan in een appartement. De bewoners waren niet aanwezig maar vier katten kwamen om het leven.
29/03 16u15  Wijnegem zal dit jaar niet ZappenWijnegem Zapt, zoals de voorbije twintig jaar voorzien op 30 april, gaat niet door. Dat maakt organisator Tom Veeckmans bekend.
29/03 16u15  Antwerpse politie verzegelt twee cafés die open bleven ondanks coronamaatregelenIn Antwerpen heeft de lokale politie de voorbije dagen twee cafés bestuurlijk gesloten omdat ze zich niet aan de opgelegde maatregelen rond het coronavirus hadden gehouden. Een van de cafés kreeg eerder al twee pv’s en werd nu dus een derde keer betrapt.
29/03 15u15  Vormsels en communies tussen Pasen en Pinksteren in Antwerpen uitgesteldDe eerste communievieringen en vormsels die tussen Pasen (12 april) en Pinksteren (31 mei) gepland staan, worden alvast in het bisdom Antwerpen uitgesteld. Dat meldt de Antwerpse bisschop Johan Bonny zondag.
29/03 15u15  Mechelaar (57) woont in coronavrij Spaans dorpje: “Na boodschappen springt mijn vrouw in de douche”Ruim vier jaar woont geboren en getogen Mechelaar Jo Swinnen (57) ondertussen in het zwaar geteisterde Spanje. In zijn dorpje La Matanza (Alicante), waar amper duizend zielen wonen, is er voorlopig gelukkig nog niemand besmet met corona. “En als het wel zover is, weten wij het meteen. De apotheek, dat is onze gazet”, zegt hij.
29/03 15u15  District bedankt zorgverleners met Antwerpse handjesHet verplegend en verzorgend personeel van de drie Ekerse rusthuizen kreeg als dank voor zijn inzet een smakelijk geschenkje. Districtsburgemeester Koen Palinckx (N-VA) en districtsschepen Annemie Plompen (N-VA) boden hen Antwerpse handjes aan.
29/03 14u15  Doublefaux schildert imitatiemarmer en -hout in woningen en kerkenHet atelier van Chantal Siebens en Jan Lermytte staat vol marmer en parket. Althans, zo lijkt het vanop een afstand. In werkelijkheid zijn de muren bedekt met geschilderde imitaties. Het koppel werkt in herenhuizen en kerken om er met penselen schouwen of muren in ere te herstellen. Zij met de rechter-, hij met de linkerhand: een perfecte combinatie. “Wanneer mensen onze marmer- of houtimitaties willen betasten, weten we dat ze geslaagd zijn.”
29/03 14u15  Fotografen printen uw portretten af om te bezorgen in woonzorgcentraDe bewoners van de woonzorgcentra in deze coronatijden opbeuren met een mooie familiefoto, dat is het opzet van fotografen Danny Van Rompaey en Thalia Janssen van Dantha Photography in Aartselaar. Ze hopen dat heel Vlaanderen volgt.
29/03 14u15  Radio Minerva helpt senioren door eenzame periode: “Onze luisteraars willen hoopvolle liedjes horen”Meer dan ooit willen alle senioren hem horen. Radio Minerva, al sinds 1982 een vaste waarde bij de iets oudere Antwerpenaar, blijft ook in deze moeilijke en bovenal bizarre tijden uitzenden. Ze bieden zij die thuis ‘opgesloten’ zitten troost en hoop. “We draaien Leef van André Hazes Jr. iedere dag. De mensen willen liedjes horen waar ze zich aan kunnen optrekken”, vertelt Frank Boekhoff (63), voorzitter van de Sinjorenradio.
29/03 14u15  Hoevewinkels boeren goed in crisistijd: “Soms heeft een mens iets nodig om wakker geschud te worden”Te druk in de supermarkt? Geen aardappelen meer beschikbaar? In deze coronatijd ontdekken veel Vlamingen plotsklaps de geneugten van de hoevewinkel. “Soms heb je zoiets nodig om wakker geschud te worden”, zegt Maggie De Backer uit Reet.
29/03 14u15  Ziekenhuisschorten gaan door de wasstraatDe ziekenhuizen van ZNA wapenen zich tegen het tekort aan beschermingsmateriaal. In het Stuivenbergziekenhuis wordt zondag voor het eerst een soort wasstraat voor medisch materiaal gebruikt. Schorten en andere herbruikbare bescherming worden gewassen, gedesinfecteerd en opnieuw ingezet. Om zo het personeel veilig haar werk te laten doen.
29/03 13u15  OPROEP. Vormsels en communies tussen Pasen en Pinksteren uitgesteld: die van jouw kind ook?De eerste communievieringen en vormsels die tussen Pasen (12 april) en Pinksteren (31 mei) gepland staan, worden alvast in het bisdom Antwerpen uitgesteld. Dat meldt de Antwerpse bisschop Johan Bonny zondag.
29/03 13u15  “Soms heeft een mens iets nodig om wakker geschud te worden”Te druk in de supermarkt? Geen aardappelen meer beschikbaar? In deze coronatijd ontdekken veel Vlamingen plotsklaps de geneugten van de hoevewinkel. “Soms heb je zoiets nodig om wakker geschud te worden”, zegt Maggie De Backer uit Reet.
29/03 13u15  Minister Maggie De Block en professor Herman Goossens oneens over thuisquarantaineWanneer iemand met het nieuwe coronavirus besmet is geraakt, heeft het weinig zin dat hij zich in huis afzondert van zijn eigen partner. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) zondag aangegeven in ‘De zevende dag’. Professor microbiologie Herman Goossens is het daar echter niet mee eens.
29/03 13u15  Keylor Navas lapt strikte maatregelen aan zijn laars en pakt peperdure vlucht naar huis: “We zijn ook maar mensen”PSG-doelman Keylor Navas heeft in Frankrijk voor gefronste wenkbrauwen gezorgd. De Costa Ricaan heeft ondanks de strikte coronamaatregelen die de Franse regering instelde, een privé-vlucht naar zijn thuisland genomen. Dat bracht sportzender ESPN zondag naar buiten.
29/03 13u15  Onheilspellende boodschap voor al wie graag tennis kijkt: geen Wimbledon én geen US Open door coronacrisis?De vicevoorzitter van de Duitse tennisbond, Dirk Hordorff, heeft “het nieuws gekregen dat je behoorlijk zeker mag zijn dat het hele grasseizoen niet zal doorgaan”.
29/03 13u15  Vier doden aangetroffen in woning vlak bij Belgische grens: politie op zoek naar vader van gezinIn een woning in het Nederlandse Etten-Leur (Noord-Brabant) zijn zaterdagavond vier dode mensen aangetroffen. Het zou gaan om de bewoners van het huis: de oma, een moeder en twee jonge kinderen. De politie is op zoek naar de vader van het gezin, aldus De Telegraaf.
29/03 12u15  Boot dreigt te zinken in KempischdokIn het Kempischdok dreigt een boot zondagmiddag te zinken. De brandweer is ter plaatse om het water uit het schip te pompen.
29/03 12u15  Axl Peleman post mooi lied voor ‘zijn’ kassierster: “Respect”Axl Peleman steekt het personeel van supermarkten een hart onder de riem. Op sociale media heeft hij een liedje voor ‘zijn’ kassierster gepost. “Omdat ik enorm veel respect heb voor iedereen die bereid is zijn of haar gezondheid te riskeren opdat wij ‘s avonds kunnen eten.”
29/03 11u15  Gevangenen worden niet meer overgebracht: rechtbank legt videoverbinding met gevangenis inHet coronavirus zorgt er ook voor dat de rechtbanken in ons land op een laag pitje draaien. De Mechelse rechtbank wil daar nu iets aan doen en start maandag met digitale zittingen. De rechter en het Openbaar Ministerie zullen in de rechtszaal aanwezig zijn en zullen via een videoverbinding kunnen praten met aangehouden personen in de gevangenis. Advocaten kunnen kiezen of ze in persoon aanwezig zijn, of van thuis uit pleiten.
29/03 11u15  ROYALS. Zo kwam de ‘perfecte’ foto van Harry en Meghan tot stand en krijgt Beatrice huwelijk met amper drie gasten?In een interview met Vogue heeft fotograaf Samir Hussein verteld over de adembenemende foto die hij maakte van Harry en Meghan. Sarah Ferguson deelde dan weer een nooit geziene foto van het huwelijk van prinses Eugenie. En in België, daar werden wafels gebakken.
29/03 11u15  Vier doden aangetroffen in woning vlak bij Belgische grens: “Onderzoek loopt”In een woning in het Nederlandse Etten-Leur (Noord-Brabant) zijn zaterdagavond vier dode mensen aangetroffen. Uit politieonderzoek in het huis aan de Dasseburcht blijkt dat er mogelijk sprake is van een misdrijf. De vier doden zijn vermoedelijk de bewoners, liet de politie weten.
29/03 10u15  Online aanmelden voor secundaire school kan vanaf maandagGedaan met kamperen. Ouders in de streek van Mechelen kunnen vanaf maandag om 14u hun kinderen online aanmelden voor het eerste jaar secundair onderwijs. Dat kan voor verschillende scholen.
29/03 09u15  Julian Alaphilippe kan zich een Tour de France zonder fans moeilijk inbeelden: “Ik zou er kapot van zijn”Julian Alaphilippe kan zich de Tour de France zonder publiek maar moeilijk voorstellen. Dat zei de Franse kopman van Deceuninck - Quick-Step een paar dagen na de mededeling van Roxana Maracineanu, de Franse minister van Sport, die zei dat het een optie is om de Ronde van Frankrijk zonder toeschouwers te houden.
29/03 09u15  Duidelijkheid voor 2021? “IOC en Japan hebben nieuwe datum voor Olympische Spelen geprikt”Het Internationaal Olympisch Comité en de Japanse organisatoren hebben nagenoeg overeenstemming bereikt over een nieuwe datum voor de Olympisch Spelen. Dat melden verschillende Japanse media, waaronder staatszender NHK.
29/03 08u15  CD&V-voorzitter Joachim Coens: “Ik zie ook voordelen aan deze crisis”“We moeten deze crisis aangrijpen om onze samenleving beter te maken”, zegt CD&V-voorzitter Joachim Coens in een interview met De Zondag. Tevens werkt Coens aan een manifest met “tien lessen voor de toekomst”.
29/03 08u15  Beroemde jurk van prinses Diana verdwijnt in de “diepvriezer”De blauwe fluwelen jurk die de Britse prinses Diana droeg tijdens een dans met Hollywoodacteur John Travolta, wordt bevroren. U leest het goed: bevroren. De nieuwe eigenaars hopen het kledingstuk op die manier beter te bewaren, om het later voor het grote publiek te kunnen tentoonstellen.
29/03 06u15  Gluren bij BV’s: Jeroen Meus werkt aan zijn conditie, Klaasje rekt zich uitMake-up aanbrengen in drie minuten, wandelen en fit blijven in coronatijden: de afgelopen week zijn bekende Vlamingen druk in de weer geweest met van alles en nog wat. Zij deelden hun belevenissen op Instagram - die we graag even voor je bundelen.
29/03 05u15  Blijf in uw kot en koop lokaal: vier toffe Antwerpse merken om jezelf mee te verwennen in tijden van coronaVoor vele bedrijven, zeker ook in de modesector, is het niet eenvoudig om nu het hoofd boven het water te houden. De Markt zocht enkele Antwerpse labels op en showt hun bestsellers. Tegelijkertijd vroegen we hen hoe ze omgaan met deze crisis. De boodschap: koop lokaal (en blijf natuurlijk in uw kot).
29/03 05u15  Londense politie zet camera’s met gezichtsherkenning inOm gezochte mensen uit de massa te kunnen plukken, zet de lokale Londense politie sinds kort een camerasysteem met gezichtsherkenning in. Maar zo wordt wel iedereen gecontroleerd. “Nooit eerder zijn we op die manier als wandelende identiteitskaarten behandeld”, klinkt het bij een privacybeweging.
29/03 05u15  Kiezen tussen pest en cholera: enge ziekten als inspiratiebron voor schrijvers en cineastenDe voorbije dagen betrapte ik mezelf er geregeld op dat ik te pas en te onpas het refrein van Corrina, Corrina stond te zingen, een nummer van de onvolprezen Boz Scaggs. Weliswaar met een licht aangepaste, behoorlijk voorspelbare tekst. Een frivoliteit die me in deze vreemde en barre tijden enigszins geoorloofd lijkt. Maar een liedtekst vermassacreren hoeft eigenlijk helemaal niet. De wereld van het lichte – en ook wat minder lichte – amusement staat immers bol van verwijzingen naar besmettelijke virussen en epidemieën allerhande. Van serieuze kronieken over hooglijk gewaardeerde romans en spannende films tot compleet van de pot gerukte hersenspinsels. Een greep uit het aanbod.
29/03 05u15  Dertig jaar Mama’s Jasje én comeback van Peter Vanlaet: “Ik besef heel goed dat het erop of eronder is”Het grote publiek was hem de laatste jaren wat uit het oog verloren, maar 2020 wordt het jaar van de grote terugkeer van Peter Vanlaet (52). De zanger viert dertig jaar Mama’s Jasje met een nieuwe plaat, én hij is dit jaar een van de deelnemers aan het populaire VTM-programma Liefde voor Muziek. “Heel eerlijk: ik zat erop te wachten.”
29/03 05u15  Pechvogel Lothar en dolgelukkige Winnie over hun deelname aan ‘Blind Getrouwd’Allebei doen ze mee aan Blind Getrouwd: Winnie Bogaerts (27) uit Lier en Lothar Callaerts (26) uit Puurs-Sint-Amands. Maar terwijl Winnie en haar Jonah op een roze wolk zitten, draaide het liefdesexperiment van Lothar en Tati uit op een lijdensweg bezaaid met pijnlijke stiltes en misbegrepen attenties.
29/03 05u15  Hoe bestrijden BV’s de coronablues? Luister-, lees- en kijktips van Pommelien ThijsWaar houden acteurs en muzikanten zich mee bezig, nu ze u niet van op allerhande podia kunnen entertainen? Met welke films, series, muziekjes, podcasts en boeken bestrijden zij de coronablues? We geven je kijk-, luister- en leestips van tien BV’s! Vandaag: actrice Pommelien Thijs (19).
29/03 05u15  Het virtuele museum: “In contact blijven en toch afstand respecteren, dat toont deze foto”Een wandtapijt en een polaroidfoto van een performance zijn de kunstwerken die Madiken Verboven selecteerde voor het digitaal museum. De vrouw is medewerker digitale communicatie bij het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA). “De polaroid is een beeld dat je prima kan linken aan de social distancing die we momenteel allemaal proberen te respecteren.”
29/03 05u15  Al een week afgesloten en bewaakte grenzen: “De wereld lijkt wel even gehalveerd voor ons”Al de hele week luidt hetzelfde liedje: er staan files op de snelwegen omwille van de grenscontroles in deze coronacrisi. De gesloten grenzen zijn er nog maar een week, maar ze hebben heel wat impact op niet alleen de automobilisten, maar ook op de bewoners in de grensgemeenten. Bakkers en voedingswinkels verliezen nu al hun Nederlandse klanten, en dat vertaalt zich in hun omzet. Ondertussen kunnen we niet meer bij onze Nederlandse familieleden langs, en worden de straten nu nog rustiger.
29/03 05u15  Scouts leveren voedselpakketten Welzijnsschakel aan huis: “We helpen onze omgeving graag”De voedselbedeling van de Hobokense Welzijnsschakel kan tijdens de coronacrisis niet doorgaan in Kasteel Broydenborg. De hulpbehoevende gezinnen krijgen toch wat ze nodig hebben dankzij Scouting Hoboken en Scouts Zaoeja, die leveringen aan huis doen.
29/03 05u15  Uitgetest: een gastronomisch afhaaldiner op sterrenniveau (met 18 potjes voor 4 gerechten)Bij restaurant Eyckerhof in Hingene (Bornem) maken ze dezer dagen sterrenmenuutjes om thuis af te werken. Je hoeft helemaal geen kok te zijn om die klus tot een goed einde te brengen. Je hoeft enkel wat moeite te doen om al dat lekkers deftig op je bord te krijgen. Mijn vrouw en ik gingen aan de slag met zo’n ‘culinair bouwpakket’, dat bestaat uit achttien afzonderlijke potjes voor vier gerechten.
29/03 05u15  Plots heeft Noordpool ook gat in ozonlaagWetenschappers zagen deze maand dat de ozonlaag boven de Noordpool het grootste gat ooit gemeten vertoont. Normaal zit daar helemaal geen gat, wel boven de Zuidpool. Op die plek worden juist positieve records gebroken.
29/03 03u15  Wandelen langs de mooiste art nouveau van GeelWie al eens in Geel komt, kent zeker de prachtige historische panden die het straatbeeld sieren. De gebouwen waarin broodjesbars Pain Deco en Quadratura huizen bijvoorbeeld. Of de statige woning De Gele Legende. Of Villa Brembloem, die ondertussen geprangd ligt tussen de parkings van Lidl en Action. Allemaal zijn het panden in art-nouveaustijl. Of was het art deco?
1 2 3 4


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

9x Brandweer blust brandje in bijgebouw04/04 21u15 - Gazet van Antwerpen: De brandweer van Zone Rand post Schilde rukte zaterdagavond uit naar de Missionarislei in Schilde. Daar was brand in een bijgebouw ontstaan door een probleem met de open haard.
8x Drie personen opgepakt nabij Antwerpen na overval op Amsterdamse lachgaskoerier04/04 21u15 - Gazet van Antwerpen: De politie heeft vrijdagnacht een wagen klemgereden in de buurt van Antwerpen en de drie inzittenden opgepakt. Het trio wordt ervan verdacht een gewapende overval gepleegd te hebben op een lachgaskoerier in Amsterdam eerder die nacht.
8x Politie valt woning binnen na melding van huiselijk geweld04/04 19u15 - Gazet van Antwerpen: De Antwerpse politie is zaterdagmiddag binnengevallen in een woning in de Van Roiestraat in Merksem. Daar had een vrouw de politie gebeld omdat ze vastgehouden en mishandeld werd door haar man.
8x Mathieu Van der Poel en ploegmaats rijden zondag ‘Ronde van Zwift’04/04 18u15 - Gazet van Antwerpen: Mathieu van der Poel rijdt zondag, op de dag waarop hij oorspronkelijk zou hebben deelgenomen aan de Ronde van Vlaanderen, samen met zijn ploegmaats van Alpecin-Fenix de ‘Ronde van Zwift’, een virtuele rit van 27 kilometer op het gelijknamige virtuele trainingsprogramma. Het parcours is de WK-omloop van 2015 in het Amerikaanse Richmond. Die bestaat onder meer uit zes kasseiklimmetjes.
7x Gluren bij BV’s: De familie Verhulst speelt een spelletje en de dubbele kin van Peter Van de Veire05/04 03u15 - Gazet van Antwerpen: Spelletjes spelen, met de baby gaan wandelen en het missen van vrienden: de afgelopen week zijn bekende Vlamingen druk in de weer geweest met van alles en nog wat. Zij deelden hun belevenissen op Instagram - die we graag even voor je bundelen.
7x Geen hoop meer om twee leden Kennedy-familie levend terug te vinden04/04 22u15 - Gazet van Antwerpen: In de Verenigde Staten is de zoektocht naar de twee vermiste leden van de Kennedy-familie opgegeven. Ze zijn vermoedelijk dood, zo hebben hun nabestaanden zaterdag meegedeeld.
7x DISCUSSIE. Nood aan psychologische hulp is groot… hoe kan die opgevangen worden?04/04 21u15 - Gazet van Antwerpen: De nabijheid van een zieke of overledene, de vrees om zelf ziek te worden, het isolement, de uitzichtloosheid van deze gezondheidscrisis… Veel mensen raken verstrikt in negatieve gevoelens. Hoe kan volgens jou de grote nood aan psychologische hulp worden opgevangen?
7x Zo was het vandaag in de Antwerpse parken: deze keer geen overrompeling04/04 20u15 - Gazet van Antwerpen: Het was vandaag de eerste dag van de paasvakantie en het mooie weer nodigde meer dan ooit uit om buiten te komen. Het beloofde dan ook een eerste echte test te worden voor de Antwerpenaren. Kon iedereen zich aan de opgelegde maatregelen houden? Geen overrompeling alvast in het Middelheim- of Nachtegalenpark, al blijken de regels niet voor iedereen even duidelijk.
7x Verpleegster zoekt magazines voor coronapatiënten04/04 20u15 - Gazet van Antwerpen: Verpleegster Nadia De Wilder uit Kapellen doet volgende opmerkelijke oproep via Facebook: gooi uw oude tijdschriften en magazines niet weg, maar sta ze af aan een ziekenhuis. Coronapatiënten die in het ziekenhuis liggen mogen namelijk geen persoonlijke spullen meenemen en omdat de shops in de ziekenhuizen gesloten zijn slaat de verveling vaak snel toe.
6x Deelpunt voor doe-het-zelvers: Berlijners halen gereedschap uit de muur05/04 05u15 - Gazet van Antwerpen: Een boormachine draait in zijn levensduur gemiddeld maar dertien minuten. De rest van de tijd ligt ze ergens ongebruikt in een schuif. We kunnen ons gereedschap daarom beter delen. Berlijners kunnen in metrostations en kleine winkels gereedschap uit de muur halen om onderling te delen.

Statistieken

Artikels:
15977
Gelezen:
6059
Aantal lezers nu:
1


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2020 Naar boven