vrijdag 23 juni 2017, week 25


Downloaden voor Windows Phone

Downloaden voor Windows 8

U bent nu hier: Meer nieuws van Knack

Laatste updatecontrole: vandaag om 5u15
 

Knack

Verbergen Tonen
23/06 05u15  Overheid overtreedt regels voor aanbestedingen, zegt het Rekenhof De diensten van de federale overheid houden zich niet altijd aan de regels over overheidsopdrachten die moeten vermijden dat bedrijven een voorkeursbehandeling krijgen. Dat blijkt uit een rapport dat het Rekenhof deze week bezorgde aan de fracties in de Kamer, zo meldt De Tijd vrijdag.
23/06 04u45  Federaal procureur wil bezoeken van jihadistische sites strafbaar maken Na de mislukte aanslag in Brussel-Centraal, pleit federaal procureur Frédéric Van Leeuw ervoor om het bezoeken van jihadistische sites strafbaar te maken. Dat staat vrijdag in De Standaard.20 
23/06 02u45  Bill Cosby wil voorlichting over wetten rondom aanranding geven De PR-mensen van Cosby gaven in een ochtendshow in Alabama aan dat de ster de jeugd wil voorlichten over wetten over aanranding en seksuele intimidatie.21 
23/06 02u30  Advocaat van 'El Chapo' wil klacht indienen tegen Netflix Een advocaat van Joaquin 'El Chapo' Guzman overweegt om een klacht wegens laster in te dienen tegen Netflix en Univision, die een tv-reeks uitzenden over het leven van de beruchte Mexicaanse drugsbaron. Dat melden lokale media donderdag.26 
23/06 02u00  Nederland heeft contact met guerrillabeweging die journalisten ontvoerde Nederland staat in contact met de Colombiaanse guerrillabeweging ELN, die begin deze week twee Nederlandse journalisten ontvoerde. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders heeft dat donderdagavond gezegd in de marge van het staatsbezoek aan Italië.33 
23/06 00u00  EU beslist in november over nieuwe gaststeden voor agentschappen uit VK In november wordt duidelijk waar de twee Europese agentschappen die in Groot-Brittannië zijn gevestigd na de brexit gehuisvest zullen worden. De staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie zijn het donderdagavond op een top in Brussel eens geraakt over de procedure voor de toewijzing.41 
22/06 23u30  May onthult aanbod voor Europese burgers na brexit Europese burgers die wettelijk in Groot-Brittannië wonen, zullen het land niet moeten verlaten na de brexit. Dat heeft premier Theresa May volgens diplomatieke bronnen gezegd op een Europese top in Brussel.12 
22/06 22u30  VS weigeren VN-oproep voor veilige abortussen te honoreren De VN-Mensenrechtenraad heeft donderdag een door Canada ingediende resolutie goedgekeurd die geweld tegen en het discrimineren van vrouwen veroordeelt. De Verenigde Staten weigerden echter een paragraaf uit de tekst te bekrachtigen: die had het over het verzekeren van abortus onder veilige medische omstandigheden.
22/06 21u45  Europese Unie verlengt sancties tegen Rusland De Europese Unie gaat haar economische sancties tegen Rusland verlengen. Dat hebben de staatshoofden en regeringsleiders donderdag beslist op een top in Brussel.
22/06 21u15  Wetsvoorstel om terroristen niet meer te bewapenen stuit op apathie in Amerikaans Congres Vijf maanden geleden introduceerde het Democratische parlementslid Tulsi Gabbard een wetsvoorstel dat de Verenigde Staten voortaan verbiedt, wapens te leveren of te verkopen aan terroristen. In het Huis van Afgevaardigden lopen erg weinig Congresleden warm voor het initiatief.
22/06 20u45  Ecolo en PS ontmoeten elkaar maandag Ecolo en PS ontmoeten elkaar maandag om te praten over politieke vernieuwing. Dat kondigde PS-voorzitter Elio Di Rupo donderdagavond aan op RTL-TVi.
22/06 20u30  Michel bepleit politieke dialoog met Rusland Premier Charles Michel heeft donderdag op de Europese top in Brussel een lans gebroken voor een 'politieke dialoog op hoog niveau' met Rusland. 'Het zou voor Europa een strategische vergissing zijn om te blijven steken in een logica van ego's.' De EU beslistte wel om de sancties tegen Rusland te verlengen.
22/06 20u00  Sociale mediabedrijven moeten inhoud die oproept tot terreur automatisch verwijderen Op hun Europese top in Brussel bogen de 28 leiders zich donderdag over hun strijd tegen terrorisme en radicalisme. Ze willen die nog opvoeren en rekenen daarvoor ook op sociale mediabedrijven als Facebook, Twitter en Google/YouTube.
22/06 19u45  N-VA: 'Factuur gaat enkel naar beneden als ze naar beneden kan' N-VA waarschuwt dat de vernietiging van de Turteltaks door het Grondwettelijk Hof niet betekent dat de energiefactuur meteen zal dalen. De energietransitie kost immers veel geld, stelt Andries Gryffroy, de energiespecialist van N-VA in het Vlaams Parlement.
22/06 19u30  Piqueur: 'strafonderzoek zal waarheid over faillissement naar boven brengen' Jeroen Piqueur, die door de Optima-onderzoekscommissie verantwoordelijk wordt gehouden voor het faillissement van de bank, is niet te spreken over de werkzaamheden van de parlementaire commissie. Piqueur blijft de schuld leggen bij de Nationale Bank en heeft nu zijn hoop gevestigd op het strafonderzoek in Gent.
Laatste update: vandaag om 5u15Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
22/06 19u00  Tommelein (Open VLD): 'Hiermee verdwijnen schulden uit het verleden niet'Vlaams Energieminister Bart Tommelein (Open Vld) wil de mensen 'geen blaasjes wijsmaken'. De vernietiging van de Vlaamse energieheffing doet de schulden uit het verleden niet verdwijnen, benadrukt hij na de vernietiging van de Turteltaks. 'Gratis bestaat niet. We zullen dus moeten bekijken hoe we dit kunnen oplossen.'
22/06 18u45  Belgische delegatie leert in Zwitserland over combinatie 'leren en werken'Koning Filip is donderdag in Zwitserland aangekomen voor een tweedaags werkbezoek. De koning leidt er een Belgische delegatie die kennis komt maken met het Zwitsers systeem van alternerend leren, waarbij jongeren afwisselend leren op school en op de werkvloer. Dat systeem bestaat in Zwitserland al lang en is er vrij succesvol.
22/06 18u30  NV-A: 'Factuur gaat enkel naar beneden als ze naar beneden kan'N-VA waarschuwt dat de vernietiging van de Turteltaks door het Grondwettelijk Hof niet betekent dat de energiefactuur meteen zal dalen. De energietransitie kost immers veel geld, stelt Andries Gryffroy, de energiespecialist van N-VA in het Vlaams Parlement.
22/06 18u15  Familie merkte geen tekenen van radicalisering bij dader Brussel-CentraalDe familie van Oussama Z., de man die dinsdagavond een koffer probeerde te laten ontploffen in het treinstation Brussel-Centraal en vervolgens werd neergeschoten door militairen, kan niet geloven dat de dertiger in staat was om een aanslag te plegen. Dat zeggen zijn vader en zus, die in de Marokkaanse kuststad Nador wonen, in een interview met VRT.
22/06 17u45  Macron doet zijn intrede op Europees toneelDe nieuwe Franse president Emmanuel Macron woont donderdag zijn eerste Europese top bij. Voor de man die campagne voerde met een bijzonder ambitieuze Europese agenda, staat er veel op het spel. 'Voor mij is Europa niet zomaar een idee, maar een project, een ambitie', zei hij bij het binnenkomen.
22/06 17u30  Jambon denkt aan opleiding 'behavioural detection' voor alle politiemensenDaarnaast wil de minister bekijken of de veiligheidscellen die radicalisering signaleren, de juiste mensen rond de tafel krijgen.
22/06 17u30  Vier verdachten mislukte aanslag Brussel-Centraal weer vrijgelatenDe vier verdachten die woensdagavond zijn opgepakt in het onderzoek naar de mislukte aanslag in het treinstation Brussel-Centraal, zijn na 'een grondig verhoor' weer vrijgelaten. Ze werden niet in verdenking gesteld. Dat meldt het federaal parket donderdag.
22/06 16u30  cdH en Ecolo eens over nood aan 'radicale verandering' van het politieke levenEcolo en cdH stellen vast dat er na de opeenvolging van affaires de laatste maanden nood is aan 'radicale verandering' van het politieke leven. Dat bleek na een bijna drie uur durende bijeenkomst van de leiding van beide partijen in Namen.
22/06 16u30  Herlees: Jambon spreekt parlement toe over mislukte aanslag in BrusselDoor een ongezien politiek manoeuvre van CDH zitten Brussel en Wallonië zonder regering. Tegelijk laait met de mislukte aanslag in Brussel-Centraal de angst voor terreur in ons land opnieuw op. Herlees hier onze LIVE over het vragenuurtje in de Kamer.
22/06 16u15  Waarom onthield oppositie zich bij stemming over halvering provincieraadsleden?Het Vlaams Parlement besliste woensdag om het aantal provincieraadsleden te halveren. SP.A, Groen en Vlaams Belang stemden echter niet voor. Waarom niet? 'Je kan makkelijk populistisch doen over dit onderwerp, omdat het vrij ingewikkelde materie is.'
22/06 16u00  Migratie: het lot van christelijke vluchtelingen in Europa'Europeanen blijven het christendom zien als een religie van daders: kolonisatoren en pedofiele bisschoppen', zegt David Dessin. 'Maar dat klopt niet meer. Het is een religie van slachtoffers geworden.' In zijn nieuwe boek over christelijke migranten verklaart hij waarom.
22/06 16u00  Der Spiegel: 'Duitse inlichtingendienst bespioneerde jarenlang Witte Huis'Alsof de Duitse buitenlandse inlichtingendienst BND al niet genoeg verwikkeld zit in afluisterschandalen, heeft het Duitse weekblad Der Spiegel de Bundesnachrichtendienst ervan beschuldigd, 'jarenlang' Amerikaanse bedrijven en ministeries, waaronder het Witte Huis, te hebben afgeluisterd.
22/06 15u45  Niet E=mc² maar het foto-elektrisch effect bezorgde Einstein zijn enige NobelprijsIn de blokmaand juni presenteert Knack authentieke examenvragen van Vlaamse professoren en de antwoorden voor een 10, 14 en 20 op 20. Deze week: Leg aan een willekeurig iemand op de bus het ontstaan, de betekenis en de relevantie uit van het foto-elektrisch effect waarvoor Albert Einstein de Nobelprijs kreeg.
22/06 15u45  Stopzetting brexit niet aan de orde voor premier MichelPremier Charles Michel wil geen speculaties over een stopzetting van de brexit. 'Wat nodig is, is zekerheid voor onze bedrijven. Als men het beeld steunt dat de brexit misschien niet zal plaatsvinden, dan betekent dat onzekerheid', zo gaf hij donderdag Europees president Donald Tusk lik op stuk.
22/06 15u30  Ministerraad zet aankoop nieuwe gevechtsvoertuigen in gangDe federale ministerraad heeft donderdag het licht op groen gezet voor de aankoop van meer dan vierhonderd gevechtsvoertuigen voor het Belgische leger. Volgens Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) gaat het om de belangrijkste investering voor de landmacht uit de strategische visie van de minister.
22/06 14u30  Regering spreekt parlement toe over mislukte aanslag in BrusselDoor een ongezien politiek manoeuvre van CDH zitten Brussel en Wallonië zonder regering. Tegelijk laait met de mislukte aanslag in Brussel-Centraal de angst voor terreur in ons land opnieuw op. Volg het vragenuurtje in de Kamer vanaf 14u15 LIVE.
22/06 12u45  'Jeroen Piqueur en management verantwoordelijk voor faillissement Optima Bank'Volgens de parlementaire onderzoekscommissie zijn hoofdaandeelhouder Jeroen Piqueur en het management verantwoordelijk voor het faillissement van Optima Bank. De commissie pleit ook voor strenger toezicht.
22/06 12u15  Optima Bank: onderzoekscommissie legt schuld voor faillissement bij management en aandeelhouderDe onderzoekscommissie pleit ook voor strenger toezicht.
22/06 12u15  Veiliger rijden dankzij nieuwe appsGsm'en achter het stuur, is geen goed idee. Maar wat als je niet aan de lokroep van de notificaties kan weerstaan? Deze nieuwe apps verplichten je om veiliger te rijden.
22/06 11u30  Grondwettelijk Hof vernietigt TurteltaksHet Grondwettelijk Hof vernietigt de Turteltaks. Voor 2016 en 2017 blijft hij wel behouden.
22/06 11u15  Rudi Vervoort ziet "convergentie" tussen PS, DéFI en Ecolo in BrusselBrussels minister-president Rudi Vervoort (PS) ziet in de hoofdstad een 'convergentie' ontstaan tussen zijn partij, DéFI en Ecolo.
22/06 10u45  Als zelfs de leerkracht Frans geen Frans meer durft te sprekenHet gaat bergafwaarts met de kennis van het Frans bij jonge Vlamingen. 'Een werkwoord correct vervoegen in de indicatif présent zit er voor veel studenten al niet meer in.'
22/06 10u45  Geneticus Jean-Jacques Cassiman: 'Reduceer de NIP-test niet tot een downtest'De niet-invasieve prenatale test (NIPT) is veilig en het is goed dat iedereen die dat wil er gebruik van kan maken, zegt geneticus Jean-Jacques Cassiman. 'Al is het cruciaal dat aanstaande ouders goed geïnformeerd worden. Alleen dan kunnen ze de beslissing nemen die voor hen klopt.'
22/06 10u45  Aantal studenten met leefloon verzevenvoudigd in vijftien jaarHet aantal Belgische studenten dat een beroep doet op een leefloon van het OCMW is tussen 2002 en 2016 gestegen van 3.654 naar 27.133, of een verzevenvoudiging.
22/06 10u30  Ook na zevende stemronde geen rector verkozen aan UGentAan de UGent is er ook na de zevende stemronde geen nieuwe rector verkozen. Hoe het nu verder moet, is niet duidelijk.
22/06 05u45  Factchecker: 'Luchtvervuiling in de auto is negen à twaalf keer hoger dan erbuiten'Dat lazen we in The Guardian, maar klopt het wel?
22/06 05u45  Besparen in de gezondheidszorg: 'Rokers straffen? Zullen we dan ook skiërs straffen?'Onze gezondheidszorg wordt alleen maar duurder, maar econoom Erik Schokkaert weigert somber naar de toekomst te kijken. 'Leeft u niet liever een jaar langer gezond dan dat u een tweede auto kunt kopen?'
22/06 05u45  De 'Turteltaks': hoe zat dat weer precies?Vandaag doet het Grondwettelijk Hof uitspraak over de rechtsgeldigheid van de zogenaamde 'Turteltaks'. Dat is een energieheffing die voormalig minister van Energie Annemie Turtelboom in het leven riep om de schuldenberg die ontstond na het massaal toekennen van groenestroomcertificaten te verlichten.
22/06 05u00  Miljarden minder steun voor windmolensStaatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open Vld) en minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) leggen eerstdaags een voorstel op de regeringstafel om de subsidies voor de bouw van de laatste drie windmolenparken op zee met 2,5 tot 3 miljard euro te verminderen. 'In plaats van 5,2 miljard willen we nog hooguit 2,2 tot 2,7 miljard subsidies betalen', zegt De Backer donderdag in De Tijd.
22/06 04u45  Trump: de muur langs Mexico krijgt misschien zonnepanelenTijdens een rally in de staat Iowa zei Donald Trump zonnepanelen op de muur die hij aan de zuidelijke grens met Mexico wil bouwen te overwegen.
22/06 04u30  Colombiaanse guerillabeweging bevestigt twee Nederlandse journalisten te hebben ontvoerdDe Colombiaanse guerillabeweging ELN heeft woensdag bevestigd verantwoordelijk te zijn voor de ontvoering van twee Nederlandse journalisten. Dat meldt de lokale krant El Spectador. De twee Nederlanders verdwenen eerder deze week aan de Venezolaanse grens.
22/06 02u30  Agent neergestoken in Michigan: FBI gaat uit van terreurdaadDe Amerikaanse federale politie heeft een terrorismeonderzoek geopend na het incident waarbij een agent werd neergestoken op de luchthaven van Flint (Michigan). Dat heeft de FBI woensdag meegedeeld.
22/06 01u15  Wereld zal 9,8 miljard mensen tellen in 2050In het jaar 2050 zullen er in totaal 9,8 miljard mensen op aarde zijn. Dat voorspellen de Verenigde Naties in een woensdag gepubliceerd rapport. De onderzoekers gaan er ook van uit dat India binnenkort China zal voorbijsteken als het land met het grootste aantal inwoners.
22/06 01u00  Zuid-Korea kiest voor kernuitstapDe nieuwe Zuid-Koreaanse president Moon Jae-In schrapt de bouw van nieuwe kerncentrales en wil op termijn ook alle bestaande kerncentrales sluiten. Hij pleit voor een focus op schone energiebronnen zoals wind- en zonne-energie.
21/06 22u45  Vier arrestaties bij vier huiszoekingen in Anderlecht, Koekelberg en Sint-Jans-MolenbeekIn het onderzoek naar de mislukte aanslag dinsdagavond in het treinstation Brussel-Centraal, heeft de politie in de loop van woensdagavond vier huiszoekingen uitgevoerd. Daarbij zijn vier mensen opgepakt. Dat meldt het federaal parket.
21/06 22u30  Premier Michel en acht collega's steken koppen bij elkaar over post-brexit EUPremier Charles Michel heeft woensdag in Den Haag gedineerd met zijn collega's van de Benelux, Scandinavië en de Baltische staten. Gespreksonderwerp: de toekomst van de EU op langere termijn. 'De brexit heeft grote gevolgen, ook voor de machtsbalans in Europa', zo schetste gastheer Mark Rutte na afloop.
21/06 22u00  Emmanuel Macron herschikt zijn regering nadat ministers opstaptenNadat enkele van zijn regeringsleden in opspraak kwamen omwille van verscheidene schandalen, herschikte Emmanuel Macron vandaag enkele belangrijk posten. Macron introduceert drie vrouwen in zijn regering.
21/06 21u15  De Croo (Open VLD): 'Vrede is enige oplossing voor crisis in Oeganda'België gaat de bevolking in Zuid-Soedan blijven steunen, maar die hulp is geen duurzame oplossing. 'De enige echte oplossing is een einde van het conflict, en dat hangt niet af van de bevolking en, vooral, haar politieke leiders', zei minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo woensdag tijdens een bezoek aan het land.
21/06 19u45  Vlaams Parlement halveert aantal provincieraadsledenHet Vlaams Parlement heeft woensdag het licht op groen gezet voor de halvering van het aantal provincieraadsleden. Regeringspartijen N-VA, CD&V en Open Vld stemden voor, oppositiepartijen sp.a, Groen en Vlaams Belang onthielden zich.
21/06 19u15  Vlaams Parlement keurt vernieuwd wapenhandeldecreet goedHet Vlaams Parlement heeft woensdag het vernieuwde Vlaams wapenhandeldecreet goedgekeurd. De meest in het oog springende nieuwigheid is wellicht de mogelijkheid dat de regering zelf een Vlaams wapenembargo kan opleggen. Meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld en oppositiepartij Vlaams Belang stemden voor, oppositiepartijen Groen en sp.a stemden tegen.
21/06 19u00  Frans gemeenschapsparlement hervat werkzaamheden op 3 juliSinds cdH-voorzitter Benoît Lutgen vorige week de coalitie met de PS opblies, ligt het werk in het Frans Gemeenschapsparlement stil. Op 3 juli zouden de partijen terug aan de slag gaan.
21/06 18u30  De Ro (Open VLD): 'Niet Homans, maar steden zouden moeten beslissen over erkenning moskeeën'Eigenlijk zouden de steden moeten beslissen over het al dan niet erkennen van een moskee, en niet minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA). Dat zegt Vlaams parlementslid en Vilvoords schepen Jo De Ro (Open Vld).
21/06 18u15  Federaal Parket: 'Aanwijzingen dat verdachte sympathieën had voor Islamitische Staat'Het federaal parket heeft aanwijzingen dat de man die dinsdagavond probeerde om zijn reiskoffer te laten ontploffen in het station Brussel-Centraal, 'sympathieën had voor de terreurorganisatie IS'. Dat zegt het woensdag in een mededeling.
21/06 17u00  Materiaal om bommen te maken aangetroffen in woning Oussama Z.De man die dinsdagavond een mislukte aanslag heeft gepleegd in Brussel-Centraal was de 36-jarige O.Z., een man van Marokkaanse nationaliteit die in Sint-Jans-Molenbeek woonde. Hij stond enkel bekend voor een drugsfeit uit 2013. In zijn woning zijn materialen gevonden om explosieven te maken.
21/06 16u45  Meer dan 80% van artsen zijn in carrière slachtoffer van agressieLiefst 84,4 procent van de artsen is tijdens zijn of haar carrière ooit het slachtoffer geweest van geweld of agressie door de patiënt. Onder hen zijn vooral vrouwen. Dat blijkt uit een ondervraging bij 3.726 artsen die masterstudent Lennart De Jager van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) voerde voor zijn thesis.
21/06 16u30  Ecolo legt scherpe eisen op tafel voor nieuwe meerderheid in regeringenEcolo vraagt een grondige hertekening van de politieke en publieke structuren, een volledige decumul, en een versterkte burgerparticipatie. 'Dit lijstje heeft meer weg van een uitstalraam voor politieke vernieuwing dan van een onderhandelingsnota met prioriteiten,' zegt politoloog Nicolas Bouteca (UGent).
21/06 16u30  Parket: Materiaal om bommen te maken aangetroffen in woning Oussama Z.De man die dinsdagavond een mislukte aanslag heeft gepleegd in Brussel-Centraal was de 36-jarige O.Z., een man van Marokkaanse nationaliteit die in Sint-Jans-Molenbeek woonde. Hij stond enkel bekend voor een drugsfeit uit 2013. In zijn woning zijn materialen gevonden om explosieven te maken.
21/06 16u30  Debat over militairen in straatbeeld laait op: 'Dit ruikt naar politieke recuperatie'Nog geen 24 uur na de verijdelde aanslag in Brussel roept staatssecretaris Theo Francken (N-VA) enkele groepen op om hun standpunt over militairen te verduidelijken. 'Zijn er dan geen belangrijkere zaken?'
21/06 16u30  Rock Werchter kondigt strengere veiligheidsmaatregelen aanDe maatregelen zullen ook op TW Classic en Werchter Boutique gelden.
21/06 16u15  Brussels Parlement vraagt regering om positie van cdH te verduidelijkenHet uitgebreid bureau van het Brussels Parlement vraagt aan de Brusselse regering om de positie van het cdH binnen de regering te verduidelijken. Zo is woensdag beslist op de eerste vergadering van het bureau sinds de aankondiging van het cdH dat de partij niet langer met de PS wil besturen in Wallonië, Brussel en de Franse gemeenschap.
21/06 16u15  De Knack-quiz: 'Wat is er aan de hand met de vijver in het Antwerps stadspark?'U beweert mee te zijn met het nieuws? Bewijs het met de Knack-quiz.
21/06 16u15  Stéphane Moreau (ex-PS) is vanaf 5 juli niet langer burgeemester van AnsStéphane Moreau, topman bij het omstreden Publifin, neemt op 5 juli ontslag als burgemeester van de Luikse gemeente Ans. Hij stapt dan ook op uit de gemeenteraad. Huidig schepen Grégory Philippin zal hem opvolgen.
21/06 16u00  Nieuw Europees project voor mensen met dementie en hun mantelzorgersTien partners uit België, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Nederland hebben de handen in elkaar geslagen om een innovatief en kostenefficiënt zorgmodel te ontwikkelen en uit te testen voor mensen met dementie en hun mantelzorgers.
21/06 15u30  VN: 'Hongersnood officieel voorbij in Zuid-Soedan, maar situatie blijft erbarmelijk'De Zuid-Soedanese staat Unity kampt niet langer met hongersnood, maakten drie VN-agentschappen woensdag bekend. Desalniettemin is de situatie er nog altijd 'erbarmelijk'. De agentschappen waarschuwen ook voor een geringe toegang tot voedsel.
21/06 15u00  Francken trekt zeven verblijfskaarten van criminele vreemdelingen inStaatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken heeft woensdag zeven verblijfskaarten van criminele vreemdelingen ingetrokken. Dat gebeurt op basis van de verstrengde vreemdelingenwet.
21/06 14u45  Stéphane Moreau (ex-PS) is vanaf 5 juli niet langer burgemester van AnsStéphane Moreau, topman bij het omstreden Publifin, neemt op 5 juli ontslag als burgemeester van de Luikse gemeente Ans. Hij stapt dan ook op uit de gemeenteraad. Huidig schepen Grégory Philippin zal hem opvolgen.
21/06 14u30  Parket: Dader Oussama Z. enkel bekend voor drugsfeitDe man die dinsdagavond een mislukte aanslag heeft gepleegd in Brussel-Centraal was de 36-jarige O.Z., een man van Marokkaanse nationaliteit die in Sint-Jans-Molenbeek woonde. Hij stond enkel bekend voor een drugsfeit uit 2013. Dat melden het federaal parket en de burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek.
21/06 14u15  Queen Elisabeth II kondigt acht wetten aan om EU-regels te vervangenDe Britse Queen heeft woensdag in naam van de regering een reeks nieuwe wetten aangekondigd die moeten zorgen voor een 'vlotte en ordentelijke' exit van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Er zijn onder meer nieuwe wetten op komst rond handel, douanerechten en migratie, zei koningin Elizabeth in haar 64ste speech voor het parlement.
21/06 14u15  Vandeurzen maakt 25 miljoen euro extra vrij voor de jeugdhulpVlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen maakt 25 miljoen euro extra vrij voor de jeugdhulp. Daarmee kunnen naar schatting 5.000 bijkomende gezinnen geholpen worden. Het grootste deel van het budget zal gaan naar snelle en laagdrempelige hulp.
21/06 13u45  Auto wassen en gras sproeien vanaf morgen verboden door droogteVlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) heeft beslist dat er door de aanhoudende droogte geen water meer verspild mag worden.
21/06 13u45  Van Bossuyt (N-VA) gaat belangrijke positie in brexit-gesprekken bekledenAnneleen Van Bossuyt zal in het Europees Parlement de commissie leiden die onder meer de interne markt overziet. Die interne markt wordt een heikel punt bij de brexit-onderhandelingen.
21/06 12u15  Mensensmokkel op de Middellandse Zee: 'De vloer lag bezaaid met lichamen, ik liep over doden'Pietro Bartolo (61) is de voorbije jaren uitgegroeid tot de bekendste arts van Italië. Al ruim vijfentwintig jaar runt hij de enige kliniek op hét Europese vluchtelingeneiland Lampedusa. Knack sprak eerder al met de man en biedt u nu een passage aan uit Tranen en troost, het boek waarin hij zijn verhaal doet.
21/06 11u30  Parket: Dader is O.Z., van Marokkaanse nationaliteitDe dader is O.Z., geboren op 12 januari 1981, van Marokkaanse nationaliteit. Dat meldt het federaal parket.
21/06 11u15  Charles Michel: 'We laten ons niet intimideren'De dader van de aanslag in het Brusselse centraal station dinsdagavond, had wel degelijk nog meer explosieven bij zich. Dat heeft premier Charles Michel (MR) zonet bevestigd op een persconferentie na afloop van een bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad.
21/06 11u15  'Zijn al die intercommunales en vzw's wel nodig? Veel van de vzw's zijn dat duidelijk niet'Na het schandaal over het gegraai bij daklozenorganisatie Samusocial beloven politici meer openheid en pleiten ze voor decumulatie. Zo gaan ze het echte debat uit de weg.
21/06 10u45  Weggezuiverde Turkse NAVO-officieren: 'We vragen België om bescherming'Negen maanden nadat ze uit het leger werden ontslagen, hopen meer dan honderd Turkse ex-NAVO-officieren op politiek asiel in België. Ze leiden een teruggetrokken leven, uit vrees verlinkt te worden aan de Turkse inlichtingendiensten.
21/06 10u45  ALS, een ziekte als een sluipmoordenaarAmyotrofe Laterale Sclerose, kortweg ALS, is een ziekte die plots opduikt en leidt tot spierverzwakking en uiteindelijk verlamming. Ongeveer de helft van de getroffenen overlijdt binnen drie jaar na de diagnose. Aan de KU Leuven wordt heel wat onderzoek verricht naar deze ziekte. Een stand van zaken ter gelegenheid van Wereld-ALS-dag.
21/06 10u45  'Turkije verlamt de NAVO: één op de twee dossiers komt er niet door'De zuivering van het Turkse leger zet ook het functioneren van de NAVO op de helling.
21/06 10u45  Emmanuel Macron: een messias met een donker randjeMet een robuuste parlementaire meerderheid heeft de Franse president Emmanuel Macron alle kaarten in handen. Wordt hij de redder van Frankrijk en Europa, de man die zijn land de 21e eeuw inloodst? Of ontpopt hij zich als de liberaal die de rechtsstaat afschaft? 'Hij kiest duidelijk voor de revolutie.'
21/06 09u45  Dader was dertiger uit Molenbeek: niet gekend voor terreurDe man die gisterenavond neergeschoten werd in Brussel-Centraal nadat hij een aanslag probeerde te plegen, was afkomstig uit Sint-Jans-Molenbeek en was 37 jaar oud.
21/06 09u45  Politieke reacties aanslag Brussel-Centraal: lof voor ingrijpen militairen, Close vraagt extra agentenNa de terreurdaad van dinsdagavond in het station Brussel-Centraal, waarbij de dader doodgeschoten werd door de aanwezige militairen, loven de eerste politieke reacties vooral het werk van de veiligheidsdiensten. De nieuwe burgemeester van Brussel, Philippe Close (PS) vraagt versterking voor de politie.
21/06 09u30  François Bayrou stapt op als Frans minister van JustitieDe Franse minister van Justitie François Bayrou neemt ontslag. Tegen zijn centrumpartij MoDem loopt een onderzoek over de mogelijke fictieve tewerkstelling van assistenten in het Europees Parlement.
21/06 08u45  Topman Uber stapt op onder druk aandeelhoudersTopman Travis Kalanick is opgestapt als hoogste baas bij Uber, het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app. Dat heeft de onderneming woensdag bevestigd.
21/06 08u15  Brussel-Centraal weer vrijgegeven - terreurniveau blijft op 3Rond 8 uur is het station Brussel-Centraal opnieuw opengegaan. Vannacht werd beslist om het dreigingsniveau op 3 te houden.
21/06 06u15  Verdachte doodgeschoten na 'terreurdaad' in Brussel-Centraal: dit is wat we wetenDindsdagavond heeft een kleine explosie plaatsgevonden in het station van Brussel-Centraal. Een verdachte man is doodgeschoten door de aanwezige militairen. Volgens het federale parket zijn er bij de terreurdaad geen gewonden gevallen.
21/06 05u45  Republikeinen behouden Congreszetels in Georgia en South CarolinaDe Republikeinse kandidate Karen Handel stevent in de Amerikaanse deelstaat Georgia af op een overwinning in een tussentijdse verkiezing. Volgens de voorlopige resultaten zal de zetel in het Huis van Afgevaardigden in Republikeinse handen blijven.
21/06 05u15  Kans op belastingcontrole in drie jaar tijd gehalveerdDoor een sterke daling van het aantal belastingcontroleurs worden fors minder aangiftes grondig onderzocht. Dat blijkt uit cijfers die woensdag in De Standaard en Het Nieuwsblad staan.
21/06 04u45  De val van de PS: hoe het rode regime in crisis raakteNu CDH-voorzitter Benoît Lutgen de PS ook in Wallonië en Brussel tot de oppositie wil veroordelen, zijn de Franstalige socialisten stilaan in de grootste crisis van de laatste honderd jaar beland.
21/06 04u45  Federaal procureur Frédéric Van Leeuw: 'Ook dit jaar hebben wij al aanslagen verijdeld''Ik krijg signalen dat Turkse jongeren in ons land aan het radicaliseren zijn, aangevuurd door propaganda uit Turkije. We mogen hen niet van ons wegduwen: die fout hébben we al eens gemaakt.' Aant het woord is federaal procureur Frédéric Van Leeuw, die volgende week ridder wordt in het Légion d'Honneur, de hoogste Franse onderscheiding.
21/06 04u45  Europarlementslid Gérard Deprez (MR): 'CDH heeft een mooie politieke coup gepleegd'Volgens zijn verre voorganger Gérard Deprez, vandaag Europarlementslid voor de MR, móést CDH-voorzitter Benoît Lutgen wel vluchten uit de Brusselse en Waalse regeringen. 'Anders dreigt zijn partij samen met de PS ten onder te gaan.'
21/06 04u45  Kazachgate: de witwasvilla's van Patokh Chodiev en co.Gebruikten Patokh Chodiev en zijn kompanen 5 Brusselse gebouwen om crimineel geld wit te wassen?
21/06 04u45  Volgens federaal procureur zijn ook dit jaar aanslagen vermeden in België'Ik mag geen details geven, maar de politiediensten in België hebben ook dit jaar al terroristische aanslagen kunnen verijdelen.' Dat zegt federaal procureur Frédéric Van Leeuw, die volgende week ridder wordt in het Légion d'Honneur, de hoogste Franse onderscheiding.
21/06 04u00  Congolese minister zegt dat België Congo wil 'balkaniseren'Lambert Mende Omalang, de Congolese minister van Communicatie, heeft België er dinsdag van beschuldigd Congo (DRC) te willen 'balkaniseren.' Hij benadrukt ook dat Kinshasa nadenkt over tegenmaatregelen, nadat de EU sancties had opgelegd aan enkele hooggeplaatste Congolezen. Dat melden lokale media.
21/06 03u15  Zeker 40 doden bij nieuwe gevechten in Centraal-Afrikaanse RepubliekBij gevechten in de stad Bria, in het centrum van de Centraal-Afrikaanse Republiek, zijn dinsdag minstens veertig mensen om het leven gekomen. Dat is vernomen bij humanitaire organisaties en de plaatselijke veiligheidsdiensten.
21/06 02u45  Politieke reacties aanslag Brussel-Centraal: lof voor ingrijpen militairenNa de terreurdaad van dinsdagavond in het station Brussel-Centraal, waarbij de dader doodgeschoten werd door de aanwezige militairen, loven de eerste politieke reacties vooral het werk van de veiligheidsdiensten.
21/06 01u45  Man doodgeschoten na 'terreurdaad' in Brussel-Centraal: dit is wat we wetenDindsdagavond heeft een kleine explosie plaatsgevonden in het station van Brussel-Centraal. Een verdachte man is doodgeschoten door de aanwezige militairen. Volgens het federale parket zijn er bij de terreurdaad geen gewonden gevallen.
20/06 23u30  Explosie in treinstation Brussel-Centraal: parket onderzoekt terreurdaadEr hebben een of meerdere (kleine) explosies plaatsgevonden in het station van Brussel-Centraal. Een verdachte man is uitgeschakeld door de aanwezige militairen. Volgens het federale parket zijn er bij de terreurdaad geen gewonden gevallen.
20/06 22u00  Explosie in treinstation Brussel-Centraal, situatie onder controleEr hebben een of meerdere (kleine) explosies plaatsgevonden in het station van Brussel-Centraal. De politie heeft het station ondertussen afgezet. De politie is het station gewapend binnengevallen, maar heeft aangekondigd dat de situatie onder controle is. De persoon in kwestie zou zijn uitgeschakeld, zijn toestand is voorlopig onduidelijk. Ook de ontmijningsdienst DOVO is ter plaatse.
20/06 21u45  Explosie in treinstation Brussel-CentraalEr hebben een of meerdere (kleine) explosies plaatsgevonden in het station van Brussel-Centraal. De politie heeft het station ondertussen afgezet. De politie is het station gewapend binnengevallen, maar heeft aangekondigd dat de situatie onder controle is. De persoon in kwestie zou zijn uitgeschakeld, zijn toestand is voorlopig onduidelijk. Ook de ontmijningsdienst DOVO is ter plaatse.
20/06 21u15  Minister Homans schrapt 925 mandaten bij Vlaamse intercommunalesBij de Vlaamse intercommunales verdwijnen 925 zitjes in de raden van bestuur. Dat is een gevolg van de beperking op de omvang van die raden die minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans heeft opgelegd.
20/06 21u00  Verenigde Staten verscherpen sancties tegen Rusland voor annexatie van de KrimDe Verenigde Staten kondigden dinsdag aan dat ze de sancties tegen Rusland voor zijn vermeende steun aan de separatistische rebellen in Oekraïne en de annexatie van de Krim gaan aanscherpen.
20/06 20u45  Magnette (PS): 'Ik blijf 100% achter Di Rupo staan'Waals minister-president Paul Magnette (PS) begrijpt naar eigen zeggen de terughoudendheid van andere partijen om in te gaan op de oproep van cdH-voorzitter Benoît Lutgen. 'Wie op een dag verraad pleegt, zal steeds verraad blijven plegen', zo haalde het PS-kopstuk uit op de televisiezender RTL-TVi.
20/06 20u15  Meerderheid en oppositie passen statuut slachtoffers terrorisme aanDe Kamercommissie Volksgezondheid heeft dinsdag het wetsontwerp goedgekeurd over de slachtoffers van terreurdaden. Meerderheid en oppositie raakten het eens over een reeks amendementen, die tot stand kwamen in samenwerking met de bevoegde ministers Koen Geens en Maggie De Block.
20/06 20u00  Europese Commissie wil dat fiscus zicht krijgt op belastingconstructiesAdvocaten, belastingconsulenten en andere tussenpersonen worden verplicht om de fiscus op de hoogte te brengen van de belastingconstructies die ze aanbieden aan hun klanten. Dat voorstel zal de Europese Commissie woensdag op tafel leggen.
20/06 19u15  De Croo (Open VLD): 'De rotte appels moeten eruit'Dat zei Herman De Croo (Open VLD) vandaag in gesprek met Raoul Hedebouw (PvdA) in 'De Meulemeester in Debat' van VTM NIEUWS. Volgens Hedebouw moeten politici zowel hun private als hun inkomsten uit een openbare ambt bekend maken.
20/06 19u15  Verbod op gebruik glyfosaat mogelijk vanaf najaarHet verbod op het gebruik van onkruidverdelger glyfosaat door particulieren kan ten vroegste in september of oktober worden ingevoerd. In de bevoegde commissie van het Vlaams parlement werd dinsdag de decretale basis goedgekeurd, waarna ook de regering nog een besluit moet nemen. Volgens de oppositie komt het verbod te laat.
20/06 18u15  Europese Commissie: 'Geen enkele intentie om de Belgische frieten te bannen'Dat heeft een woordvoerder van het dagelijks bestuur van de Europese Unie dinsdag gezegd in een reactie op een brief van Vlaams minister Ben Weyts.
20/06 17u00  Hendrik Vuye: 'Samen met de PS stort ook de N-VA-strategie in'Het confederalisme van de N-VA is verder af dan ooit, denkt Kamerlid Hendrik Vuye (ex-N-VA): 'De Belgische problemen blijven, er is geen PS meer om uit te roken, en de partijen die de nieuwe Franstalige regeringen moeten vormen zijn stuk voor stuk zéér belgicistisch.'
20/06 16u45  Dodelijke hittegolven rukken op: 'Keuze tussen slecht en verschrikkelijk'Dodelijke hittegolven komen steeds vaker voor en zullen tegen het einde van deze eeuw drie kwart van de wereldbevolking treffen.
20/06 16u45  Over de 'mythische relatie' tussen Mexicaanse drugsbendes en Islamitische StaatVolgens Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson bestaan er nauwe banden tussen IS en Mexicaanse drugkartels. Concrete bewijzen zijn moeilijk te vinden. Mexicaanse media vrezen Amerikaanse inmenging.
20/06 16u45  Internationale coalitie haalt in Syrië drone van regimegezinde troepen neerDe door de VS geleide coalitie heeft in Syrië opnieuw een gewapende drone van regeringsgezinde troepen neergehaald. Ditmaal zou het om een Iraanse drone gaan.
20/06 16u30  Geens (CD&V) komt met wetsontwerp rond registratie van 'sterrenkindjes'Minister van Justitie Koen Geens wil nog voor de zomer een wetsontwerp klaarhebben over de naamgeving en de registratie van kinderen die nog voor de geboorte zijn overleden. De minister ontving vandaag 18.000 handtekeningen om iets aan de huidige situatie te doen.
20/06 16u30  Chef Salem Salem ontvluchtte Aleppo: 'Koken is mijn leven. Zolang ik dat kan, heb ik hoop'Salem Salem runde jarenlang een van de populairste restaurants van Aleppo. In januari 2014 ontvluchtte de Syrische kok de door oorlogsgeweld geteisterde stad. Sinds kort staat hij opnieuw achter het fornuis in Molenbeek. 'Jammeren helpt me niet vooruit, en in het restaurant glijdt alles van me af.'
20/06 16u15  Hoe radicalisering aanpakken: zo denken de Molenbekenaren er zelf overHet Europees Vredesinstituut (EIP) deed een uitgebreid diepteonderzoek naar de problemen in Molenbeek en formuleert nu een reeks concrete aanbevelingen voor de autoriteiten.
20/06 15u30  Europees Parlement wil Chinese dumping strenger aanpakkenDat keurden de leden van de Handelscommissie van het Europees Parlement vandaag goed. De maatregelen zijn vooral bedoeld om een vuist te kunnen maken tegen het handelsbeleid van China.
20/06 15u00  CdH wil af van PS: DéFi eist dat Milquet en De Decker (MR) opstappenDe partij DéFI eist dat PS, MR en cdH onmiddellijk de nodige maatregelen nemen om de mensen uit de partij te zetten die een verantwoordelijkheid dragen in de schandalen die geleid hebben tot de huidige crisis in de Franstalige politieke wereld.
20/06 14u00  Onderzoekers ontdekken nieuw mechanisme achter darmverlammingUit nieuw onderzoek aan de KU Leuven blijkt dat darmverlamming niet wordt veroorzaakt door de cellen die daar al jarenlang verantwoordelijk voor worden geacht.
20/06 13u00  CdH wil af van PS: MR neemt afwachtende houding aanNadat cdH-voorzitter Benoît Lutgen maandag een oproep gelanceerd heeft om alternatieve meerderheden - dus zonder de PS - te zoeken voor de regeringen van het Waals gewest, het Brussels gewest en de Franse gemeenschap, neemt de MR dinsdag een afwachtende houding aan.
20/06 12u30  De verkiezing van Donald Trump door de ogen van Barack ObamaVijf maand geleden legde Donald Trump de eed af als president van de Verenigde Staten. Als Witte Huis-correspondent voor The New York Times kon Peter Baker zijn voorganger, president Obama, op de voet volgen. Met Obama: president van hoop en vernieuwing schreef hij hét portret van Amerika's eerste Afro-Amerikaanse president. Knack biedt u een passage uit het boek aan.
20/06 12u15  Knack-journalist getuigt over zwaar fietsongeluk in Antwerpen: 'Hij is toch niet dood?'Op 12 maart werd onze reporter aangereden door een auto. Vanaf zijn ziekenhuisbed kijkt hij terug op de voorbije maanden. 'Ze zouden het woord gewond bij wet moeten verbieden.' Het verhaal achter fietsongeval 1579 van 2017.
20/06 12u15  EHRM veroordeelt Moskou voor verbod op 'homopropaganda'Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft Rusland veroordeeld voor de wet op 'homopropaganda'. Het verbod is een schending van de vrijheid van meningsuiting en is een overtreding van het verbod op discriminatie.
20/06 11u30  ACV: Bijna derde van schoonmaaksters kreeg te maken met seksueel geweld op het werkBijna een derde (31,7 pct) van de schoonmaaksters en poetshulpen kreeg ooit te maken met seksistische opmerkingen en ongewenste aanrakingen, zo blijkt uit een enquête van het ACV bij meer dan 51.000 schoonmaaksters en poetshulpen.
20/06 10u45  Frans defensieminister Goulard neemt ontslagIn Frankrijk neemt minister van Defensie Sylvie Goulard ontslag. Dat maakt ze dinsdag bekend in een persmededeling. Ze wordt genoemd in het vooronderzoek naar centrumpartij MoDem en de mogelijke fictieve tewerkstelling van assistenten in het Europees Parlement.
20/06 10u30  Opnieuw geen rector verkozen aan de UGent, woensdag start een tweede stemrondeHet enige overgebleven kandidatenduo behaalde nog altijd geen tweederdemeerderheid.
20/06 10u30  Dodelijk ongeval na straatblokkade door migranten bij CalaisEen hindernis die migranten hebben opgesteld op een snelweg bij het Franse Calais, heeft een dodelijk ongeval veroorzaakt. De bestuurder van een bestelwagen met Poolse nummerplaat kwam om het leven, zo zei de prefectuur dinsdag.
20/06 09u45  Raoul Hedebouw: 'Hoe geloofwaardig is cdH? Zij hebben jarenlang meegegraaid'PVDA-kopstuk Raoul Hedebouw is niet onder de indruk van de strategie van cdH-voorzitter Benoit Lutgen. 'Dit gaat niet over Wallonië of Brussel, maar over heel België.'
20/06 04u30  Baas militaire spionnen stapt opLuitenant-generaal Eddy Testelmans neemt ontslag als baas van de Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid (Adiv) nadat een zeer kritische brief over zijn dienst was uitgelekt. Dat bevestigt hij dinsdag in een gesprek met De Standaard.
20/06 03u45  Fors meer woningen gebouwd in Israëlische nederzettingenDe bouw van woningen in de Israëlische kolonies op de Westelijke Jordaanoever is in één jaar tijd met 70 procent gestegen. Dat blijkt uit statistieken die het centraal bureau voor de statistiek van Israël maandag heeft gepubliceerd.
20/06 03u30  Twee Nederlandse journalisten "tegen hun zin vast" in ColombiaTwee Nederlandse journalisten worden in Colombia 'tegen hun zin in vastgehouden'. Dat meldt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken in de nacht van maandag op dinsdag.
20/06 01u15  De Amerikaanse Kamer van Koophandel (AmCham) in België waarschuwt voor uitblijven hervorming vennootschapsbelastingDinsdag stuurt de Amerikaanse Kamer van Koophandel (AmCham) in België een brief aan de federale regering waarin ze pleit voor een snelle verlaging van de vennootschapsbelasting. Zonder hervorming dreigen Amerikaanse bedrijven België de rug toe te keren, is de niet mis te verstane boodschap.
20/06 00u00  MR-voorzitter Chastel krijgt mandaat om te onderhandelen met cdH en andere partijenMR-voorzitter Olivier Chastel heeft maandag tijdens een drie uur durende vergadering van het politiek bureau van zijn partij het mandaat gekregen om 'op een verantwoorde manier te onderhandelen met cdH en de verschillende politieke formaties die verandering willen'.
20/06 00u00  Amerikaanse student die onlangs werd vrijgelaten uit Noord-Korea is overledenDe Amerikaanse student Otto Warmbier, die onlangs na zeventien maanden gevangenschap in Noord-Korea werd vrijgelaten, is overleden. Dat meldt zijn familie. De jongeman leed aan ernstige hersenschade toen hij naar de VS terugkeerde, en verkeerde in een comateuze toestand.
19/06 23u45  Hooggerechtshof VS gaat zaak over gerrymandering behandelenHet hooggerechtshof in de VS gaat een zaak over gerrymandering in de staat Wisconsin behandelen. De Republikeinse machthebbers deelde kiesdistricten daar zodanig in dat ze bij de volgende verkiezingen haast zeker de meerderheid zullen winnen.
19/06 23u15  Wetenschappers vinden afbreekbaar alternatief voor microplasticsWetenschappers en ingenieurs van de Universiteit van Bath hebben afbreekbare cellulosemicrobeads ontwikkeld. Die kunnen de schadelijke microplastics vervangen die onze oceanen vervuilen.
19/06 21u30  Amerikaanse ambtenaren kunnen niet vervolgd worden voor buitensporige detenties na 9/11Topfunctionarissen van de Bush-regering, onder wie de minister van Justitie en de FBI-chef, kunnen niet worden vervolgd voor hun rol bij de slechte behandeling van verdachten, vooral moslims, die na de aanslagen in New York in 2001 werden opgepakt. Dat heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof maandag geoordeeld.
19/06 21u00  Lutgen (cdH): 'Geen probleem als we in de oppositie belanden'CdH-voorzitter Benoît Lutgen zei in Terzake dat hij de hand reikt naar MR, Ecolo en Défi om een nieuwe coalitie te vormen in de Waalse en Brusselse Gewest en de Franse Gemeenschap.
19/06 20u45  'Het CDH presenteert zich als de maagd die ze natuurlijk niet is'Wordt het met Benoît Lutgen - en zonder de PS - anders? Johan Van den Driessche, gemeenteraadslid in Brussel en fractieleider in het Brusselse parlement voor de N-VA, geloof er niet echt in. 'Alle partijen deden lustig mee.
19/06 20u15  Brexitonderhandelaars komen vergaderagenda overeenDe Europese hoofdonderhandelaar voor de brexit, Michel Barnier, en de Britse brexitminister David Davis zijn maandag overeengekomen hoe ze hun onderhandelingen over het Britse vertrek uit de EU gaan aanpakken.
19/06 20u00  Almaci (Groen): 'Komaf maken met systeem van zelfbediening en cumul'Groen-voorzitter Meyrem Almaci ziet de demarche van het cdH om de Franstalige regeringen in ons land op te blazen als 'het hoogtepunt van wat uitgegroeid is tot een systeemcrisis'.
19/06 19u30  Vijfduizend Gentenaars krijgen 'stemrecht' vanaf 16De stad Gent wil een proefproject organiseren waarbij jongeren van 16 tot 18 jaar kunnen deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Het gaat om bijna vijfduizend tieners van 16 tot 18 jaar.
19/06 19u15  Franse minister Ferrand verlaat regering op vraag van MacronDe Franse minister Richard Ferrand zal op vraag van president Emmanuel Macron de regering verlaten, zo heeft BFMTV maandag gemeld.
19/06 19u00  PVDA: 'manoeuver van cdH is schone schijn''CdH-voorzitter Benoît Lutgen verkiest eerder te regeren met de MR van Kazachgate dan met de PS van Publifin en Samusocial', zo reageert de PVDA op de aankondiging van het cdH dat de partij niet meer met de PS wil regeren.
19/06 17u45  PS beschuldigt cdH van 'verraad' en 'onverantwoordelijke houding'De PS heeft gereageerd op de aankondiging van coalitiepartner cdH om zonder de socialisten te willen regeren in de deelstaten. De PS spreekt van 'verraad' en zegt dat het cdH zich 'onverantwoordelijk' gedraagt. De socialisten menen dat cdH de maatregelen tegen het cumuleren van mandaten niet zien zitten.
19/06 17u30  Man rijdt in op politievoertuig op Champs-ElyseesVolgens de Franse politie was de man gewapend. Bij de aanrijding is de auto van de bestuurder ontploft, er zouden er explosieven in zijn voertuig aanwezig zijn geweest.
19/06 17u15  Man rijdt in op politievoertuig oip Champs-ElyseesVolgens de Franse politie was de man gewapend. Bij de aanrijding is de auto van de bestuurder ontploft, er zouden er explosieven in zijn voertuig aanwezig zijn geweest.
19/06 16u45  Finsbury Park moskee: van jihadistische hotspot tot rolmodelDe tijdens een aanslag geviseerde gebedsplaats onderging een opmerkelijke transformatie. De moskee transformeerde van een ontmoetingsplaats van terroristen tot een voorbeeld van een moskee met een plaats in de gemeenschap.
19/06 16u45  Europese Unie formeel: 'Over akkoord van Parijs wordt niet opnieuw onderhandeld'Het klimaatakkoord van Parijs kan niet heronderhandeld worden. Dat standpunt hebben de Europese milieuministers maandag geofficialiseerd. De Europese Unie betreurt de unilaterale beslissing van de VS om zich uit het akkoord terug te trekken, maar gaat verder op de ingeslagen weg.
19/06 16u30  Belgische Moslimexecutieve veroordeelt aanslag in LondenHet Executief van de Moslims van België veroordeelt maandag de aanslag van afgelopen nacht aan de moskee in de Noord-Londense wijk Finsbury Park, en betuigt zijn 'diepste medeleven met de familie en vrienden van het overleden slachtoffer'.
19/06 16u15  Na demarche CDH: 'Dit is du jamais vu'De CDH dropt een bom in de binnenlandse politiek. Door de PS uit de deelstaatregeringen te willen gooien, schept het een opvallend precedent. 'Ik verwacht dat CDH nu tot de regering van premier Michel zal toetreden.'
19/06 16u00  'Reclame voor inlegkruisjes wekt de indruk dat urineverlies bij het leven hoort'Over ongewild urineverlies bestaan nog heel wat misverstanden. Zo denken veel mensen foutief dat urine-incontinentie hoort bij verouderen of normaal is na een bevalling. 'We weten niet meer wat normaal plasgedrag is.'
19/06 16u00  EU bereid tot sancties bij cyberaanvallenDe Europese ministers van Buitenlandse Zaken zijn maandag overeengekomen hoe de EU als één blok kan reageren bij cyberaanvallen. Sancties zijn daarbij een van de opties.
19/06 15u45  'De gok van de CDH isoleert de PS en trekt het Franstalige spel open'De 'gedegouteerde' Franstalige christendemocraten laten de socialisten vallen. Een alternatieve meerderheid met de liberalen zou Wallonië en Brussel kunnen wakker schudden. Tenzij de chaos losbarst...
19/06 15u15  Rusland veroordeelt VS voor neerhalen Syrisch toestelDe Russische viceminister van Buitenlandse Zaken, Sergej Rjabkov, heeft maandag de VS met de vinger gewezen voor het neerhalen van een Syrisch gevechtsvliegtuig.
19/06 14u30  CDH stapt 'gedegouteerd' uit alle regeringen met PSDe Franstalige christendemocraten roepen MR, Ecolo en Défi op om alternatieve meerderheden te vormen.
19/06 14u15  CDH stapt uit alle regeringen met PS: 'Gedegouteerd'De beslissing is een reactie op de recente schandalen rond coalitiepartner PS.
19/06 14u00  CDH stapt uit alle regeringen met PSDe beslissing is een reactie op de recente schandalen rond coalitiepartner PS.
19/06 12u00  'Ik neem wraak op politici door hen in de huid van hun slachtoffers te doen kruipen'Amerikaans president Donald Trump als vluchteling met vermoeide, roemloze blik, slaapmatje op de rug en dochter op de arm. Russisch president Vladimir Poetin die bedelt om kleingeld. Het zijn maar twee van de schilderijen uit The Vulnerability Series van de Brusselse Syriër Abdalla Al Omari. Partijvoorzitter Bart De Wever (N-VA) en staatssecretaris Theo Francken (N-VA) komen binnenkort aan de beurt.
19/06 12u00  In beeld: politici 'in de huid van hun slachtoffers'Met The Vulnerability Series neemt de Brussels-Syrische schilder Abdalla Al Omari de machtigen der aarde onder vuur. Van een doorweekte Bashar Al-Assad met een papieren bootje boven het hoofd tot David Cameron als dronkaard. Knack sprak met de man en biedt u hier een selectie van zijn werk aan.
19/06 11u45  Brussels-Syrische schilder: 'Ik neem wraak op politici door hen in de huid van hun slachtoffers te doen kruipen'Amerikaans president Donald Trump als vluchteling met vermoeide, roemloze blik, slaapmatje op de rug en dochter op de arm. Russisch president Vladimir Poetin die bedelt om kleingeld. Het zijn maar twee van de schilderijen uit The Vulnerability Series van de Brusselse Syriër Abdalla Al Omari. Partijvoorzitter Bart De Wever (N-VA) en staatssecretaris Theo Francken (N-VA) komen binnenkort aan de beurt.
19/06 11u15  Waarom vindt Europa onze frieten een gevaar voor de volksgezondheid?Afgelopen weekend waren Europarlementslid Bart Staes en minister Ben Weyts in een verhitte discussie verwikkeld over onze Belgische trots: de friet en meer bepaald over hoe hij wordt gebakken. Wat is het probleem?
19/06 11u00  Cubaanse ondernemers over koerswijziging Trump: 'Het wordt een ramp voor ons'Aan de dooi tussen Cuba en de Verenigde Staten komt een einde en daar verliest vooral de prille maar sterk groeiende Cubaanse privésector bij.
19/06 11u00  'Antwerp wil en zal geen grijze club zijn'Onze wekelijkse analyse van de voetbalactualiteit: over de Belgische trainersmalaise, FC Antwerp en de ambities van AA Gent.
19/06 10u30  Aanslag aan moskee Londen: verdachte aangehouden voor poging tot moordVolgens de Metropolitan Police vielen bij het incident een dode en tien gewonden.
19/06 10u15  Aanval op toeristisch resort in Mali: twee dodenGewapende mannen hebben een toeristisch resort in Mali dat vooral bij westerlingen populairs is, aangevallen. Daarbij zijn volgens de regering twee doden gevallen.
19/06 10u00  Bestelwagen rijdt voetgangers aan in Londen, man opgepaktVolgens de Metropolitan Police vielen bij het incident een dode en tien gewonden.
19/06 09u00  Parlementsverkiezingen Frankrijk: absolute meerderheid voor coalitie MacronDe coalitie van president Emmanuel Macron heeft een absolute meerderheid gehaald in het parlement. De opkomst bij de tweede ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk lag zondagmiddag historisch laag.
19/06 09u00  In beeld: Portugal vecht tegen zwaarste bosbranden in decenniaVolgens de regering zijn er al 62 doden geteld, er zijn drie dagen van nationale rouw afgekondigd.
19/06 08u00  Hulplijn voor pedofielen krijgt 66 oproepen en mails in eerste maand'Stop it Now!', de hulplijn voor mensen met pedofiele gevoelens en hun omgeving, heeft in haar eerste maand al 66 oproepen of mails gekregen. Dat meldt deredactie.be.
19/06 07u15  Bestelwagen rijdt voetgangers aan in Londen, persoon gearresteerdVolgens de Metropolitan Police vielen bij het incident een dode en tien gewonden.
19/06 05u45  Een op de tien rusthuisbewoners besmet met superbacterieIn vijf jaar is het aantal rusthuisbewoners die besmet zijn met de 'superbacterie' ESBL, die andere bacteriën resistent maakt tegen antibiotica bijna verdubbeld. Dat blijkt uit een rapport van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid, waarover de overheid niet communiceerde, schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws. De opmars van ESBL is deels gelinkt aan het overvloedige gebruik van antibiotica in de veeteelt.
19/06 04u30  Brexitonderhandelingen gaan van startDe echtscheidingsonderhandelingen tussen de Europese Unie en Groot-Brittannië gaan vandaag/maandag van start. Tegen eind maart 2019 moeten beide partijen een overeenkomst bereiken over de voorwaarden van de scheiding en de toekomstige relaties uittekenen.
19/06 04u15  Bestelwagen rijdt voetgangers aan in noorden van Londen, persoon gearresteerdIn de Londense wijk Finsbury Park heeft een bestelwagen in de nacht van zondag op maandag verschillende voetgangers aangereden. De omstandigheden van het incident zijn nog niet duidelijk, maar de politie meldt dat er 'verschillende gewonden' zijn. Een persoon werd opgepakt.
19/06 01u15  Zes ministers van regering-Philippe werden verkozenDe zes leden van de nieuwe Franse regering van Edouard Philippe die zich kandidaat stelden voor de parlementsverkiezing zijn zondag verkozen. Ze hadden aangekondigd dat ze de regering zouden verlaten indien ze geen zitje in het parlement konden veroveren.
19/06 00u00  Bomalarm op Brussels Airport: niets gevondenIn de luchthaven Brussels Airport was zondagavond een bomalarm van kracht. Dat meldde de federale politie. Niet veel later klonk het dat er geen verdachte paketten gevonden waren.
18/06 22u30  Fransen verkozen hoop boven woede'De Franse kiezers hebben de president van de republiek en de regering een duidelijke meerderheid gegeven. Ze kozen hoop boven woede, optimisme boven pessimisme, en vertrouwen boven terugplooiing.' Zo heeft de Franse premier Edouard Philippe gereageerd na de tweede ronde van de parlementsverkiezingen zondag.
18/06 22u15  Bomalarm op Brussels Airport: gebouw wordt doorzocht na aantreffen verdachte geschriftenIn de luchthaven Brussels Airport is zondagavond een bomalarm van kracht. Dat meldt de federale politie.
18/06 22u15  Iran lanceert raketten tegen "terroristische bases" in SyriëIran heeft raketten gelanceerd tegen 'terroristische basissen' in Syrië, zo verluidde zondagavond officieel in Teheran.
18/06 20u15  Parlementsverkiezingen Frankrijk: Absolute meerderheid voor partij MacronDe partij van president Emmanuel Macron heeft een absolute meerderheid gehaald in het parlement. De opkomst bij de tweede ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk lag zondagmiddag historisch laag.
18/06 20u15  Acht op de tien diploma's van vluchtelingen erkendVlaanderen heeft vorig jaar acht op de tien buitenlandse diploma's erkend van vluchtelingen en subsidiair beschermden. Dat meldt onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) zondag. Ze benadrukt dat een erkend diploma meer kansen biedt op de arbeidsmarkt.
18/06 19u00  Burgemeester Londen: 'Brand appartementsgebouw had vermeden kunnen worden'De brand van woensdag in de Londense Grennfell-toren was een 'vermijdbaar ongeluk' dat door een 'reeks vergissingen en onachtzaamheden' is veroorzaakt. Dit heeft de Londense burgemeester Sadiq Khan zondag gezegd na een religieuze dienst ter herdenking van de slachtoffers.
18/06 18u30  Parlementsverkiezingen Frankrijk: Opkomst historisch laagDe opkomst bij de tweede ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk ligt zondagmiddag historisch laag.
18/06 18u00  Open Vld'er Jean-Luc Vanraes neemt ontslag als OCMW-voorzitter Ukkel na juridische vragen over cumulJean-Luc Vanraes (Open VLD) neemt ontslag als OCMW-voorzitter van Ukkel nadat juridische vragen waren opgedoken over zijn cumul. Hij houdt vol dat er hem niets te verwijten valt.
18/06 16u45  'Geen onderzoek naar Donald Trump wegens obstructie van rechtsgang'Niettegenstaande de Amerikaanse president Donald Trump vrijdag heeft getwitterd dat er een onderzoek tegen hem loopt wegens belemmering van de rechtsgang, is dat laatste niet zo. Dit heeft zijn advocaat Jay Sekulow zondag tegenover zender NBC gezegd.
18/06 16u15  Brexit: De Gucht ziet 'ernstige kans' dat Britten toch willen blijvenOud-eurocommissaris Karel De Gucht ziet een 'ernstige kans' dat de Britten toch in de Europese Unie zouden willen blijven. Dat zei hij in VTM NIEUWS. Volgens de Open Vld'er heeft de Europese Commissie zich dan ook niet alleen voorbereid op de brexit-onderhandelingen, maar doet ze ook aan 'contingency planning' voor als de zaak in het honderd loopt.
18/06 16u15  Brexit-minister: 'Geen twijfel mogelijk dat Groot-Brittanië de Europese Unie verlaat'Er bestaat geen twijfel over dat Groot-Brittannië de Europese Unie gaat verlaten. Dat heeft de Britse brexit-minister David Davis zondag aangekondigd, een dag voor de echtscheidingsonderhandelingen tussen de Europese Unie en Groot-Brittannië in Brussel van start gaan.
18/06 15u45  Juridische vragen bij cumul Open Vld'er Jean-Luc VanraesEr zijn vragen opgedoken rond de huidige cumul van voormalig Brussels Open Vld-minister Jean-Luc Vanraes. Vanraes is OCMW-voorzitter in Ukkel en vicevoorzitter van het uitvoerend comité bij Finance.Brussels (GIMB), maar de statuten van de gewestelijke investeringsmaatschappij verbieden dat. Vanraes zou met de cumul 319.000 euro bruto per jaar verdienen, zo maakte RTL-TVi zaterdagavond bekend.
18/06 15u30  Bosbrand Portugal: Dodentol opgelopen tot 62 - Regering kondigt drie dagen van nationale rouw aanBij de zware bosbrand in de regio van Leiria, in het centrum van Portugal, zijn al 62 doden geteld en 59 mensen gewond geraakt.
18/06 15u00  PS-federaties van Magnette en Di Rupo niet op één lijnMorgen wordt op het partijbureau van de PS besproken wat er in de toekomst moet gebeuren met mandatarissen die mandaten cumuleren. In Mons en Charleroi hebben de federaties van de partij een andere visie op de zaak.
18/06 14u45  Bosbrand Portugal: Dodentol opgelopen tot 57 - Europa belooft hulpBij de zware bosbrand in de regio van Leiria, in het centrum van Portugal, zijn nu al 57 doden geteld en 59 mensen gewond geraakt. Dat blijkt zondagmiddag uit een nieuwe balans door de Portugese regering.
18/06 14u45  Het VW-busje blijft zichzelf heruitvindenDeze zomer vieren we de vijftigste verjaardag van de Summer of Love, een van de hoogtepunten van de hippiebeweging. Reizen hoorde bij de vrijheid die de hippies opeisten, en dat gebeurde met het door verzamelaars nog altijd begeerde VW-busje.
18/06 14u45  Dit was dag twee van Best Kept Secret: muzikaal avontuur en een grandioos Arcade FireVan big band-kamerpop over ziedende post-punk en female powerrock en een droomheadliner: een zonovergoten tweede BKS-dag loste alle verwachtingen in.
18/06 14u30  Vincent De Wolf (MR) over cumuls: 'Vlaanderen heeft Brussel geen lessen te geven'Het aantal politici in Brussel moet inderdaad omlaag, maar Vlaanderen heeft Brussel daarin geen lessen te geven. Dat vindt Brussels parlementslid Vincent De Wolf (MR), die in De Zevende Dag reageerde op het Vlaamse pleidooi voor een fusie van de negentien Brusselse gemeenten. De Wolf waarschuwde N-VA-parlementslid Liesbet Dhaene ook dat snoeien in het aantal mandaten Nederlandstalige zetels zal kosten.
18/06 14u15  Vincent De Wolf (MR): 'Vlaanderen heeft Brussel geen lessen te geven'Het aantal politici in Brussel moet inderdaad omlaag, maar Vlaanderen heeft Brussel daarin geen lessen te geven. Dat vindt Brussels parlementslid Vincent De Wolf (MR), die in De Zevende Dag reageerde op het Vlaamse pleidooi voor een fusie van de negentien Brusselse gemeenten. De Wolf waarschuwde N-VA-parlementslid Liesbet Dhaene ook dat snoeien in het aantal mandaten Nederlandstalige zetels zal kosten.
18/06 14u00  Passagiers van vliegtuig geëvacueerd in Stuttgart wegens 'mogelijke aanslag'Op de luchthaven van Stuttgart zijn zondagochtend 180 passagiers van een vliegtuig van Bulgaria Air geëvacueerd. Reden: de ene passagier beschuldigde een andere passagier ervan dat hij een bomaanslag wilde plegen. Loos alarm bleek achteraf.
18/06 13u15  Franse parlementsverkiezingen: opkomst nog lager dan eerste rondeDe Fransen trekken zondag voor de vierde keer in anderhalve maand tijd naar de stembussen, deze keer voor de tweede ronde van de parlementsverkiezingen. Verwacht wordt dat de partij van de pas verkozen president Emmanuel Macron een torenhoge overwinning boekt, al blijft de vraag of hij een absolute meerderheid zal halen.
18/06 13u15  'Europa bedreigt onze frietcultuur': Bart Staes: 'Weyts doet aan populistisch EU-bashen'Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) bevoegd voor voedselveiligheid, vreest dat de Europese strijd tegen de stof acrylamide gevolgen kan hebben voor 'onze rijke gastronomische traditie'.
18/06 12u00  Dodentol opgelopen tot 57 - Europa belooft hulpBij de zware bosbrand in de regio van Leiria, in het centrum van Portugal, zijn nu al 57 doden geteld en 59 mensen gewond geraakt. Dat blijkt zondagmiddag uit een nieuwe balans door de Portugese regering.
18/06 10u45  Bosbrand in Portugal: dodental loopt op tot 43Bij een zware bosbrand zijn in de regio van Leiria, in het centrum van Portugal, minstens 43 doden en 59 gewonden gevallen. Dat blijkt zondagochtend uit een nieuwe balans door de Portugese regering.
18/06 10u45  Ben Weyts: 'Europa bedreigt onze frietcultuur'Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) bevoegd voor voedselveiligheid, vreest dat de Europese strijd tegen de stof acrylamide gevolgen kan hebben voor 'onze rijke gastronomische traditie'.
18/06 09u30  Bosbrand in Portugal: dodental loopt op tot 39Bij een zware bosbrand zijn in de regio van Leiria, in het centrum van Portugal, minstens 39 doden en 59 gewonden gevallen. Dat blijkt zondagochtend uit een nieuwe balans door de Portugese regering.
18/06 08u30  Bosbrand in Portugal: dodental loopt op tot 24Bij een zware bosbrand zijn in de regio van Leiria, in het centrum van Portugal, minstens 24 doden en een twintigtal gewonden gevallen. Dat heeft de overheid in de nacht van zaterdag op zondag gemeld.
18/06 08u00  Alexander De Croo: 'Ik word ziek van de zelfbediening'Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD), bevoegd voor Ontwikkelingssamenwerking, zette vrouwenrechten de voorbije maanden op de agenda. Al is er ook een donkere bladzijde: Saoedi-Arabië. De Croo is verder ook scherp voor de politiek in Brussel.
18/06 06u00  Sp.a dient wetsvoorstel in om kinderen gratis naar dokter te laten gaanSp.a-parlementslid Karin Jiroflée dient een wetsvoorstel in om het remgeld voor kinderen en jongeren te schrappen. De partij wil ook de derdebetalersregeling invoeren voor die doelgroep. 'Door het bezoek kosteloos te maken, vermijd je duurdere behandelingen', zegt Jiroflée in De Zondag.
18/06 05u45  Fransen trekken naar stembus voor tweede ronde, Macron op weg naar monsteroverwinningDe Fransen trekken zondag voor de vierde keer in anderhalve maand tijd naar de stembussen, deze keer voor de tweede ronde van de parlementsverkiezingen. Verwacht wordt dat de partij van de pas verkozen president Emmanuel Macron een torenhoge overwinning boekt, al blijft de vraag of hij een absolute meerderheid zal halen.
18/06 05u45  Lichamen van vermiste mariniers aangetroffen na botsing voor Japanse kustDe lichamen van Amerikaanse mariniers die vermist waren na de botsing van zaterdag tussen de USS Fitzgerald en een Filipijns containerschip, zijn teruggevonden. Dat meldt de Zevende Vloot van de Navy zondag. In het persbericht van de Navy staat enkel dat 'een aantal' lichamen werden teruggevonden, maar volgens de Amerikaanse media gaat het wel degelijk om de lichamen alle vermisten.
18/06 05u45  Minstens drie doden bij bomaanslag Colombia, onderzoek in handen van antiterreurpolitieBij de ontploffing van zaterdagavond in een winkelcentrum in de Colombiaanse hoofdstad Bogota, zijn minstens drie doden gevallen. Dat melden de autoriteiten. Volgens burgemeester Enrique Penalosa blijkt uit de eerste elementen van het onderzoek dat het 'duidelijk om een terreuraanslag ging'.
18/06 05u15  Hoe blijf je een gezin na incest?De zestienjarige Bart heeft zijn zusje misbruikt. Dankzij een bijzondere gezinstherapie slaagt Femke, moeder van dader én slachtoffer, er toch in om het gezin bij elkaar te houden.
18/06 05u15  Presidentieel speechschrijver Cody Keenan: 'Obama vond "Yes, we can" te goedkoop'Tien jaar geleden schreef Cody Keenan zijn eerste tekst voor Barack Obama. Nu spreekt de stille kracht achter bekende presidentiële speeches voor het eerst op Europese bodem over zijn grote passie. 'Tijdens lange nachten dronken we sloten Red Bull en koffie in het Witte Huis.'
18/06 05u15  Cellist Victor Julien-Laferrière, winnaar van de Elisabethwedstrijd: 'Deze wedstrijd woont je helemaal uit'Victor Julien-Laferrière trad als laatste aan tijdens de allereerste Elisabethwedstrijd voor cello, en gaat hevig zwetend de geschiedenisboeken in: 'Ik heb me van mijn leven niet zo uitgeput gevoeld.'
18/06 04u45  Minstens drie doden, onderzoek in handen van antiterreurpolitieBij de ontploffing van zaterdagavond in een winkelcentrum in de Colombiaanse hoofdstad Bogota, zijn minstens drie doden gevallen. Dat melden de autoriteiten. Volgens burgemeester Enrique Penalosa blijkt uit de eerste elementen van het onderzoek dat het 'duidelijk om een terreuraanslag ging'.
18/06 04u30  Republikein die werd neergeschoten tijdens honkbaltraining niet meer in kritieke toestandDe toestand van Steve Scalise, de Republikein uit Louisiana die woensdag gewond raakte bij een schietpartij in de buurt van Washington, is nog steeds 'ernstig' maar de man verkeert niet meer in kritieke toestand. Dat melden de Amerikaanse media op gezag van een mededeling van het ziekenhuis waar Scalise wordt behandeld.
18/06 04u15  Dertien doden bij gevechten tussen militie en leger in oosten van CongoBij gevechten tussen het Congolese leger en leden van een militie in Beni, in het noorden van de provincie Noord-Kivu, zijn zaterdag dertien mensen om het leven gekomen. Dat heeft het leger gemeld.
18/06 02u30  Minstens 19 doden en 20 gewonden bij bosbrand in PortugalBij een zware bosbrand zijn in de regio van Leiria, in het centrum van Portugal, negentien doden en een twintigtal gewonden gevallen. Dat heeft de overheid in de nacht van zaterdag op zondag gemeld.
18/06 00u00  Regering heeft einde gemaakt aan besparingen bij DefensieDe regering heeft beslist om een einde te maken aan de besparingen bij Defensie, wat een van de engagementen was die de NAVO-landen die minder dan 2 procent van hun bruto binnenlands product uitgeven aan hun leger, in 2014 hebben opgenomen.
17/06 23u30  Brandwonden genezen met vissenhuiden (foto)In Brazilie experimenteren onderzoekers met Tilapia-vellen om tweede- en derdegraads brandwonden te genezen. Voordeel: in tegenstelling tot de gebruikelijke verbanden, hoeven de vellen pas na tien dagen vervangen te worden.
17/06 18u45  Premier May roept regeringsleden bijeen voor bijzondere zitting: dodental brand loopt verder opNa de brand in een Londense woontoren woensdag heeft de Britse premier Theresa May zaterdag leden van haar regering voor een bijzondere zitting bij zich geroepen.
17/06 18u45  Luc Cortebeeck wordt voorzitter ILO: 'Als je in België kan onderhandelen, kan je dat in de wereld'Luc Cortebeeck, erevoorzitter van de christelijke vakbond ACV, is zaterdag in Genève verkozen tot voorzitter van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO/ILO).
17/06 18u00  Proces Bill Cosby: rechter verklaart zaak nietigEen Amerikaanse rechter heeft de strafzaak tegen de Amerikaanse komiek en acteur Bill Cosby nietig verklaard. De jury slaagde er zaterdag niet in tot een unaniem verdict te komen.
17/06 16u45  Het ijs op de Zuidpool smelt trager door hoge ligging van het continentOp de Zuidpool stijgt de temperatuur door de klimaatopwarming minder sterk dan op de Noordpool.
17/06 15u15  Armand De Decker neemt ontslag als burgemeester van UkkelArmand De Decker neemt ontslag als burgemeester van Ukkel. Dat bevestigt MR-voorzitter Olivier Chastel op Twitter.
17/06 14u30  De Wever over mandaten in Brussel: 'Nu hebben SP.A en Groen plots niets gezien'N-VA-voorzitter Bart De Wever reageert voor het eerst op de heisa over de Brusselse politiek van de afgelopen weken.
17/06 14u15  'Als India niet drastisch water begint te besparen, zal er binnenkort geen meer uit de kranen komen''Terwijl het drinkwater snel opraakt, de vervuiling aanhoudt en de bevolking steeds dorstiger wordt, kijkt India aan tegen een watercrisis die geen enkele van de vorige generaties heeft meegemaakt', waarschuwen onderzoekers.
17/06 14u00  Elk jaar minstens 1,2 miljoen aan zitpenningen in Brussel: 'Fouten in mandatenlijst'De nieuwe burgemeester van Brussel Philippe Close (PS) zet vandaag/zaterdag het kadaster van Brusselse mandatarissen online. Tweehonderd structuren en bijna 1.400 postjes zijn jaarlijks goed voor minstens 1,2 miljoen euro aan zitpenningen. Al meteen lopen er klachten binnen over fouten in de lijst.
17/06 14u00  N-VA: 'Lonen stijgen te sterk voor Wallonië'N-VA is van mening dat de lonen in België te sterk stijgen voor Wallonië. Volgens de federale regeringspartij is de Belgische loonvorming 'te ambitieus' voor het Waals gewest, waardoor het zich uit de markt prijst.
17/06 14u00  Premier May roept regeringsleden bijeen voor bijzondere zittingNa de brand in een Londense woontoren woensdag heeft de Britse premier Theresa May zaterdag leden van haar regering voor een bijzondere zitting bij zich geroepen.
17/06 13u15  Britse koningin stuurt sombere verjaardagsboodschap de wereld in'Vandaag is traditioneel een dag om te vieren. Maar dit jaar is het evenwel moeilijk te ontkomen aan de zeer sombere stemming in het land', zo zei de 91-jarige Britse koningin Elizabeth II in een boodschap naar aanleiding van haar 91ste verjaardag.
17/06 13u00  Luc Cortebeeck verkozen tot voorzitter van de Internationale ArbeidsorganisatieLuc Cortebeeck, erevoorzitter van de christelijke vakbond ACV, is zaterdag in Genève verkozen tot voorzitter van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO/ILO).
17/06 12u00  Vervanging van Obamacare loopt niet over rozen: hoe Trump het de Republikeinen moeilijk maaktDat het lastig is, zal niemand betwijfelen, maar de vervanging van Obamacare wordt voor vele Republikeinse parlementsleden een nachtmerrie. President Donald Trump maakt hun leven niet gemakkelijker.
17/06 10u30  Hoe productverpakkingen ons inpakkenWat je in je hand hebt, zoals een smartphone, bepaalt mee wat je uit een winkelrek neemt.
17/06 10u30  Beestenboel: 'Wandelen over de bodem is voor de rode poon energievriendelijker dan zwemmen'Een vis die kan zwemmen, wandelen en vliegen: het is een unicum. Toch heeft het even geduurd voor de rode poon 'vis van het jaar' werd.
17/06 09u45  Yann Le Cun: 'Echte virtuele assistenten komen er pas binnen tien of twintig jaar'De Fransman Yann Le Cun is een wereldautoriteit in artificiële intelligentie. Hij is een van de grondleggers van de techniek achter het machinaal leren. Mark Zuckerberg heeft hem in 2013 aangeworven om een fundamenteel onderzoek bij Facebook te leiden. Een exclusief interview met de man die de toekomst van de technologie achter het sociale netwerk ontwikkelt.
17/06 09u45  Een echte Europese muntunie is geen utopie meerDe Europese Commissie lanceert een pakket voorstellen om de muntunie te versterken. Nieuw zijn die ideeën niet, alleen lijken de tijden er deze keer rijp voor. Trends legde de voorstellen voor aan een politicus, een econoom en een hoogleraar. Zijn we eindelijk verlost van de eurocrisissen?
17/06 08u45  Vier miljoen spoorloos in Kazachgate-zaakDe Oezbeeks-Belgische miljardair Patokh Chodiev en zijn twee zakenpartners hadden samen minstens 13,3 miljoen euro veil om advocaten en lobbymensen te belonen die hen hielpen bij het afkopen van hun vervolging in België. Dat blijkt uit honderden documenten van het Franse gerecht die De Tijd via de krant Le Soir kon inkijken. Het gerechtelijk onderzoek kon nog maar 9,3 miljoen euro traceren.
17/06 08u30  Trump geeft inkijkje in financiënDonald Trump heeft zich vooraleer hij Amerikaans president werd, teruggetrokken uit 565 ondernemingen. Dat blijkt uit een financieel document dat vrijdag werd gepubliceerd.
17/06 08u15  Elk jaar minstens 1,2 miljoen aan zitpenningen in BrusselDe nieuwe burgemeester van Brussel Philippe Close (PS) zet vandaag/zaterdag het kadaster van Brusselse mandatarissen online. Tweehonderd structuren en bijna 1.400 postjes zijn jaarlijks goed voor minstens 1,2 miljoen euro aan zitpenningen.
17/06 06u00  Minister van Defensie vraagt meer geld voor zijn legerDe federale regering maakt 51 miljoen extra vrij voor Defensie. Voor defensieminister Steven Vandeput (N-VA) volstaat dat evenwel niet, zegt hij in een interview met Het Nieuwsblad zaterdag.
17/06 05u15  Hoe de Amerikaanse politicus zijn eigen kiezers kiestHet Amerikaanse kiesstelsel is opgedeeld in districten die eens per tien jaar opnieuw ingericht worden. En doorgaans gebeurt dat op zo'n manier dat de partij die op dat moment in de meerderheid is er voordeel van ondervindt. Het zogenaamde 'gerrymanderen' is een belangrijke factor in de polarisatie van de Amerikaanse politiek.
17/06 05u15  Chronische rugpijn: 'Als zitten het nieuwe roken is, dan spreken we zeker van twee pakjes per dag'Tachtig procent van de Belgen krijgt ooit te maken met lage rugpijn. In veel gevallen is daar geen duidelijke oorzaak voor en gaan de klachten vanzelf weer weg. Toch worden patiënten nog te vaak onder de scanner en zelfs op de operatietafel gelegd, zegt rugspecialiste Gaëtane Stassijns van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.
17/06 05u00  "Universeel basisinkomen is onhaalbaar, onbetaalbaar en onwenselijk"Het principe van een universeel basisinkomen - dat elke burger een inkomen garandeert - lijkt sympathiek, maar is een 'gevaarlijke utopie'. Dat concludeert denktank Itinera na een analyse.
17/06 05u00  Sp.a wil bevriezing van alle zitpenningenStoppen met het betalen van alle zitpenningen en vergoedingen in het kluwen van vzw's en bestuursstructuren in Brussel tot het onderzoek van de Brusselse parlementaire commissie afgerond is. Die eis zal de sp.a maandag aan al haar verkozenen in het Brussels Gewest overmaken, om het in elk van de 19 gemeenten ter stemming te brengen. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen zaterdag.
17/06 04u00  Cuba betreurt verscherpt embargo van Trump, herhaalt wil om dialoog te voerenDe Cubaanse overheid heeft vrijdag de nieuwe beperkingen die de Amerikaanse president Donald Trump heeft aangekondigd, veroordeeld. Ze herhaalde echter haar bereidheid om de 'respectvolle dialoog' met Washington voort te zetten, die werd opgestart na het herstel van de diplomatieke relaties tussen beide landen eind 2014.
17/06 03u00  Botsing tussen Amerikaans oorlogsschip en containerschip: zeven vermistenHet Amerikaanse oorlogsschip USS Fitzgerald is voor de Japanse kust gebotst tegen een containerschip uit de Filipijnen. Dat meldt de Amerikaanse Navy in een persbericht. Volgens de Japanse media zouden zeven bemanningsleden van het Amerikaanse schip vermist zijn, en raakte één persoon gewond.
17/06 02u00  CETA is maar "een voorbeeld van wat Canada en België kunnen bereiken"Charles Michel en Justin Trudeau hebben vrijdagnamiddag in Ottawa een 'productieve' vergadering gehad in een 'vriendschappelijke sfeer'. Dat heeft de Canadese premier gezegd op een persconferentie. De premiers kwamen uitgebreid terug op het CETA-verdrag, het vrijhandelsakkoord tussen Canada en de Europese Unie.
17/06 00u00  PS-militanten in Charleroi willen decumul vanaf 2018Een vierhonderdtal PS-militanten van de afdeling van Charleroi hebben zich vrijdagavond uitgesproken voor een decumul tussen de functie van burgermeester en die van parlementslid. Ze deden dat tijdens een bijeekomst in de aanloop naar het PS-congres dat voorzitter Elio Di Rupo op 2 juli zal organiseren.
16/06 23u15  Agent die Afro-Amerikaanse Philando Castile doodschoot gaat vrijuitDe politieagent die vorige zomer de Afro-Amerikaanse Philando Castile doodschoot in Minnesota tijdens een verkeerscontrole, is door een jury vrijgesproken.
16/06 22u45  Woedende betogers bestormen Downing StreetHonderden betogers hebben vrijdagavond in Londen voor de ambtswoning van premier Theresa May in Downing Street haar ontslag geëist. Zij achten de Tory-politica, jarenlang minister van Binnenlandse Zaken, (mede)verantwoordelijk voor de tragedie in North Kensington, waar deze week bij een brand in een appartementsgebouw minstens dertig doden zijn gevallen.
16/06 22u30  Gezonde dieren redden door droogte geteisterde SomaliërsEen op de drie Somaliërs lijdt honger omdat droogte het land in de greep houdt. De FAO zet in op de versterking van de gezondheid van het vee om mensenlevens te redden. Twaalf miljoen dieren zijn al behandeld.
16/06 21u15  Trump draait VS-toenadering tot Cuba terugDe Verenigde Staten gaan de 'volkomen eenzijdige deal' die de regering-Obama met Cuba sloot, schrappen.
16/06 19u30  Trump bevestigt dat er een onderzoek naar hem looptDe Amerikaanse president Donald Trump toont zich opnieuw verontwaardigd over al de onderzoeken naar de Russische affaire.
16/06 19u00  Helmut Kohl en het 'verraad' van MerkelDirk Rochtus, docent Internationale Politiek, herdenkt een van de meest bepalende Europese politici uit de naoorlogse periode. Van 'bloeiende landschappen' tot een vadermoord.
16/06 18u45  Nederlandse rechter verwerpt schikking voor Fortis-aandeelhoudersHet gerechtshof in Amsterdam heeft de Fortis-schikking niet bindend verklaard. De schikking voorzag in een schadeloosstelling voor iedereen die tussen 28 februari 2007 en 14 oktober 2008 aandeelhouder was van Fortis, maar dreigt nu in het water te vallen.
16/06 17u45  Oud-bondskanselier Helmut Kohl overledenVerschillende Duitse media melden het overlijden van Helmut Kohl, die Duits bondskanselier was van 1982 tot 1998.
16/06 17u30  Waarom lost Nederland de Belgische F-16's niet af zoals afgesproken?België moet 17 miljoen euro ophoesten voor de onverwachte verlenging van de operatie tegen IS. Waarom stelt Nederland de geplande aflossing uit? 'Wij dachten ook dat we de missie gewoon zouden overnemen op 1 juli.'
16/06 17u30  'Het lijkt een obsessie van Trump om de erfenis van Obama te vernietigen'Knack sprak met Arturo Valenzuela, die onder Obama viceminister van Buitenlandse Zaken bevoegd voor de Westelijke Hemisfeer was en onder Bill Clinton al waakte over de relaties tussen de Verenigde Staten en Mexico.
16/06 17u30  Pietro Bartolo runt de enige kliniek op Lampedusa: 'Je laat mensen niet zomaar sterven'Pietro Bartolo (61), de voorbije jaren uitgegroeid tot de bekendste arts van Italië, oogt vermoeid, maar klinkt strijdvaardig. Al ruim vijfentwintig jaar runt hij de enige kliniek op hét Europese vluchtelingeneiland Lampedusa. Weinig artsen hebben de voorbije jaren zoveel lijkzakken moeten vullen als hij.
16/06 17u15  Het is oorlog tussen Elio Di Rupo en Paul MagnetteDe achterdocht tussen Elio Di Rupo en Paul Magnette, waar Le Vif/L'Express al eerder naar verwees, is intussen een publieke oorlog geworden. De meester en zijn pupil wedijveren over cumuls en bij de PS kiest men stilaan kamp.
16/06 17u15  OCAD analyseerde vorig jaar record aantal documentenOCAD, het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, heeft in 2016 ruim 25.000 documenten, of bijna 70 per dag, ontvangen om te analyseren. Dat is een vijfde meer dan in 2015, toen na de verschillende aanslagen in Frankrijk het aantal documenten bijna verdubbelde, blijkt vrijdag uit het jaarverslag van de FOD Binnenlandse Zaken.
16/06 17u15  Amazon lijft Whole Foods Market in voor 13,7 miljard dollarWebwinkel Amazon neemt de bio-supermarktketen Whole Foods Market over voor 13,7 miljard dollar.
16/06 16u00  Uw handleiding bij de brexit-onderhandelingen: 'Iedereen zal verliezen, maar de Britten het meest'Hebben die Britten wel een strategie voor hun zo gewenste brexit? 'Het zijn al zo moeilijke onderhandelingen, en met hun verkiezingen maken ze er nog eens een ongezien zootje van.' Knack sprak met toponderhandelaars over de vechtscheiding met de EU.
16/06 16u00  Vlaamse regering gaat brexit-team versterkenDe Vlaamse regering heeft beslist om het Departement Buitenlandse Zaken te versterken voor de duur van de brexit-onderhandelingen. Drie extra krachten zullen de Britse uittreding en de toekomstige relatie EU-VK mee opvolgen. Dat heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois vrijdag bekendgemaakt.
1 2Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

41x EU beslist in november over nieuwe gaststeden voor agentschappen uit VK23/06 00u00 - Knack: In november wordt duidelijk waar de twee Europese agentschappen die in Groot-Brittannië zijn gevestigd na de brexit gehuisvest zullen worden. De staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie zijn het donderdagavond op een top in Brussel eens geraakt over de procedure voor de toewijzing.
33x Nederland heeft contact met guerrillabeweging die journalisten ontvoerde23/06 02u00 - Knack: Nederland staat in contact met de Colombiaanse guerrillabeweging ELN, die begin deze week twee Nederlandse journalisten ontvoerde. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders heeft dat donderdagavond gezegd in de marge van het staatsbezoek aan Italië.
26x Advocaat van 'El Chapo' wil klacht indienen tegen Netflix23/06 02u30 - Knack: Een advocaat van Joaquin 'El Chapo' Guzman overweegt om een klacht wegens laster in te dienen tegen Netflix en Univision, die een tv-reeks uitzenden over het leven van de beruchte Mexicaanse drugsbaron. Dat melden lokale media donderdag.
21x Bill Cosby wil voorlichting over wetten rondom aanranding geven23/06 02u45 - Knack: De PR-mensen van Cosby gaven in een ochtendshow in Alabama aan dat de ster de jeugd wil voorlichten over wetten over aanranding en seksuele intimidatie.
20x Federaal procureur wil bezoeken van jihadistische sites strafbaar maken23/06 04u45 - Knack: Na de mislukte aanslag in Brussel-Centraal, pleit federaal procureur Frédéric Van Leeuw ervoor om het bezoeken van jihadistische sites strafbaar te maken. Dat staat vrijdag in De Standaard.
12x May onthult aanbod voor Europese burgers na brexit22/06 23u30 - Knack: Europese burgers die wettelijk in Groot-Brittannië wonen, zullen het land niet moeten verlaten na de brexit. Dat heeft premier Theresa May volgens diplomatieke bronnen gezegd op een Europese top in Brussel.
8x Overheid overtreedt regels voor aanbestedingen, zegt het Rekenhof23/06 05u15 - Knack: De diensten van de federale overheid houden zich niet altijd aan de regels over overheidsopdrachten die moeten vermijden dat bedrijven een voorkeursbehandeling krijgen. Dat blijkt uit een rapport dat het Rekenhof deze week bezorgde aan de fracties in de Kamer, zo meldt De Tijd vrijdag.
4x Europese Unie verlengt sancties tegen Rusland22/06 21u45 - Knack: De Europese Unie gaat haar economische sancties tegen Rusland verlengen. Dat hebben de staatshoofden en regeringsleiders donderdag beslist op een top in Brussel.
4x VS weigeren VN-oproep voor veilige abortussen te honoreren22/06 22u30 - Knack: De VN-Mensenrechtenraad heeft donderdag een door Canada ingediende resolutie goedgekeurd die geweld tegen en het discrimineren van vrouwen veroordeelt. De Verenigde Staten weigerden echter een paragraaf uit de tekst te bekrachtigen: die had het over het verzekeren van abortus onder veilige medische omstandigheden.
3x Wereld zal 9,8 miljard mensen tellen in 205022/06 01u15 - Knack: In het jaar 2050 zullen er in totaal 9,8 miljard mensen op aarde zijn. Dat voorspellen de Verenigde Naties in een woensdag gepubliceerd rapport. De onderzoekers gaan er ook van uit dat India binnenkort China zal voorbijsteken als het land met het grootste aantal inwoners.

Statistieken

Artikels:
32161
Gelezen:
17217
Aantal lezers nu:
33


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2017 Naar boven