vrijdag 26 april 2019, week 17


U bent nu hier: Meer nieuws van Knack

Laatste updatecontrole: vandaag om 11u45
 

Knack

Verbergen Tonen
26/04 11u00  'Nog te weinig bewijs dat digitale schermen de ontwikkeling van kinderen schaden' De nieuwe richtlijnen van de WHO voor het gebruik van schermen voor baby's en peuters, zijn niet helemaal wat ze op het eerste gezicht lijken.
26/04 10u30  Gasverbod en autostekkerbeleid in Nederland leiden tot klimaatrevolte bij de kiezers Het klimaat is naast migratie een tweede bron voor politieke turbulentie in Nederland. Brandende vraag: wordt Nederland zo toch nog gidsland?13 
26/04 05u15  Sebastian Kurz volgens schrijver Robert Menasse: 'Een krokodil is geen alternatief voor een draak' Is de coalitie van kanselier Sebastian Kurz' conservatieve ÖVP met de radicaal-rechtse FPÖ de vrucht van een faustiaans pact? Schrijver en essayist Robert Menasse denkt er het zijne van.15 
26/04 05u15  33 jaar na de kernramp van Tsjernobyl: Hoe kwam de kerncentrale tot stand? In Nacht in Tsjernobyl tekent Adam Higginbotham het definitieve verhaal op van de grootste kernramp ooit. Knack biedt u een passage uit het boek aan, over het ontstaan van de kerncentrale die op 26 april 1986 ten onder ging in een zwaar ongeval dat duizenden mensen het leven kostte.16 
26/04 05u00  Draagvlak voor één politiezone en kilometerheffing is groot bij Brusselse kopstukken Het draagvlak voor een eengemaakte Brusselse politiezone en de invoering van een slimme kilometerheffing is vrij groot bij de Brusselse politici. Dat blijkt uit het kopstukkendebat dat donderdagavond werd georganiseerd door ondernemersorganisaties Unizo en UCM.15 
26/04 03u30  CD&V, Open VLD en N-VA verdedigen op kopstukkendebat verhoging pensioenleeftijd De kwestie zorgde voor enkele woordenwisselingen. Groen-voorzitter Meyrem Almaci wil van de verlaging van de pensioenleeftijd naar 65 dan weer geen breekpunt maken bij de volgende onderhandelingen. Enkele socialistische kopstukken hadden dat eerder wel al gedaan.17 
26/04 02u00  Bart De Wever: 'Ik zie geen democratie in gevaar' Tijdens een voorzittersdebat over democratie heeft Bart De Wever (N-VA) de sociale media omschreven als 'de langste toog ter wereld'. Wouter Beke (CD&V) waarschuwde voor het gevaar van fake news dat zo verspreid wordt, onder meer in een N-VA-campagne over het migratiepact.14 
26/04 00u45  Kim Jong-un beschuldigt VS van slechte wil tijdens mislukte top in Hanoi De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un vindt dat de Verenigde Staten 'van slechte wil' waren tijdens zijn mislukte top in Hanoi met de Amerikaanse president Donald Trump. Die ontmoeting vond plaats in februari.19 
26/04 00u00  Koen Geens: 'Het staat in de sterren geschreven dat rekeningrijden er ooit komt' 'Er zijn voorwaarden aan verbonden en we moeten draagvlak creëren. Als ik echter op Justitie gewacht had op draagvlak bij de magistraten, dan had ik niets gedaan'. Dat heeft Justitieminister Koen Geens (CD&V) donderdagavond gezegd tijdens een verkiezingsdebat in Leuven georganiseerd door de jongerenafdelingen van alle Leuvense partijen.15 
25/04 22u15  Verdacht overlijden in asielcentrum: 5 verdachten aangehouden De onderzoeksrechter in Antwerpen heeft donderdag de vijf verdachten aangehouden in het onderzoek naar de dood van een jongen van negen in het opvangcentrum van Fedasil in Broechem (Ranst).
25/04 22u15  Verkiezingen Spanje: Opbod aan nationalisme, maar weinig uitzicht op stabiele regering Voor de derde keer in minder dan vier jaar tijd trekken de Spanjaarden komende zondag naar de stembus voor de verkiezing van een nieuw parlement. De kans dat dit leidt tot een stabiele regering, is klein. Ook in Spanje is het politieke landschap versplinterd, en de crisis rond Catalonië zorgt voor een opbod aan nationalisme.
25/04 20u15  Macron zegt dat 'rechtvaardige eisen' ten grondslag liggen aan gelehesjesbeweging De Franse president Emmanuel Macron heeft donderdagavond gezegd dat de eisen van de gelehesjesbeweging legitiem zijn, en daarom niet 'overschaduwd mogen worden door het geweld van sommigen'.
25/04 19u45  Onrust bij Nederlandse rechtspopulistische partij FVD Wat er precies aan de hand is binnen de Nederlandse rechtspopulistische partij Forum voor Democratie (FVD) blijft onduidelijk. Partijleider Thierry Baudet verscheen donderdag niet in het parlement wegens ziekte, liet zijn woordvoerder weten.
25/04 18u30  Verdacht overlijden in asielcentrum: 4 verdachten aangehouden De onderzoeksrechter in Antwerpen heeft donderdag al vier van de vijf verdachten aangehouden in het onderzoek naar de dood van een jongen van negen in het opvangcentrum van Fedasil in Broechem (Ranst).
25/04 18u15  Annick De Ridder (Antwerpse schepen van Stadsontwikkeling): 'Hoogbouw is geen doel op zich' De nieuwe Antwerpse schepen van Stadsontwikkeling, Annick De Ridder, wil minder gedetailleerde bouwvergunningen. Ze mikt op hoogbouw, waar dat noodzakelijk is. Voorts wil ze Linkeroever en de oude havengebieden uitbouwen tot aantrekkelijke wijken.
Laatste update: vandaag om 11u00


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
25/04 18u15  Axa zoekt overnemer voor Axa Bank BelgiumDe Franse verzekeraar Axa zet zijn Belgische bankdochter Axa Bank Belgium in de etalage.
25/04 17u00  Kamer verbiedt verkoop van tabak aan minderjarigenDe Kamer heeft donderdag een wetsvoorstel goedgekeurd dat de verkoop aan tabak onder de 18 jaar verbiedt. Nu ligt de leeftijdsgrens op 16 jaar.
25/04 16u45  Factcheck: 'Chocolade kan je helpen bij het afvallen'Die stelling lazen we onlangs in Story. Maar klopt die wel?
25/04 16u45  Francken wil grenzen aan sociale zekerheid om uitkeringsmigratie tegen te gaanIn een nieuw boek over migratie pleiten gewezen staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) en zijn partijgenoot Joren Vermeersch voor een getrapt systeem van sociale zekerheid voor iedereen. Enkel wie eerst heeft bijgedragen, zou er gebruik van kunnen maken. Dat moet uitkeringsmigratie tegengaan.
25/04 16u30  Wat als de regering-Michel straks nog maar een vierde van de kiezers vertegenwoordigt?Dat de peilingen de regeringspartijen niet belonen, is een understatement. Toch blijft de regering-Michel aan zet zolang er geen nieuwe coalitie gevonden is. Maar volgens de vooruitzichten zou die ploeg binnenkort nog goed zijn voor slechts een vierde van de zetels. 'Een onuitgegeven situatie', zegt Hendrik Vuye (Vuye&Wouters).
25/04 16u15  Bart Somers (Open VLD): 'Vlaanderen zal dezelfde weg als Mechelen moeten volgen'De economische en sociale recepten die Mechelen uit het slop hebben gehaald, worden de komende jaren het best ook Vlaams en federaal opgediend, zegt burgemeester Bart Somers. Werk is volgens het Vlaamse Open VLD-kopstuk de beste manier om uit de armoede te geraken.
25/04 14u15  Aantal erkende asielaanvragen in Europese Unie daalt sterk in 2018Landen van de Europese Unie gaven het voorbije jaar aan 333.400 asielzoekers bescherming. Dat zijn er bijna 40 procent minder dan in 2017, zo blijkt donderdag uit cijfers van Eurostat. Daarnaast werden er nog eens ruim 24.800 vluchtelingen hervestigd in de EU.
25/04 13u45  Francken verdedigt Soedanese identificatiemissie ondanks vermeend ontslag ambassadeurOud-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) blijft de veelbesproken identificatiemissie voor Soedanese vluchtelingen verdedigen die onder zijn bestuur werd opgezet, ook nu er berichten opduiken dat de politieke onrust in Soedan tot het ontslag van de Soedanese ambassadeur in ons land heeft geleid.
25/04 13u30  Francken verdedigt Soedanese identificatiemissie verdedigen ondanks vermeend ontslag ambassadeurOud-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) blijft de veelbesproken identificatiemissie voor Soedanese vluchtelingen verdedigen die onder zijn bestuur werd opgezet, ook nu er berichten opduiken dat de politieke onrust in Soedan tot het ontslag van de Soedanese ambassadeur in ons land heeft geleid.
25/04 13u30  Oud-vicepresident Joe Biden kandidaat voor democraten bij Amerikaanse presidentsverkiezingenJoe Biden, onder Barack Obama acht jaar vicepresident, is kandidaat voor de democraten bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2020. Dat heeft hij donderdagmiddag (Belgische tijd) op Twitter aangekondigd met een videoboodschap. De kandidatuur van Biden zat er al even aan te komen. Biden is de twintigste democraat die zich kandidaat stelt voor het hoogste ambt in de Verenigde Staten.
25/04 10u30  De bomen, het bos en de brexit: de sluwe nieuwe roman van Max PorterDe Britse taalvirtuoos Max Porter verbluft met zijn tweede roman Lanny. U mag de opvolger van Verdriet is het ding met veren lezen als een ecologische fabel. Woede is de motor die de literaire schoonheid aandrijft: 'Soms zie ik de mensheid in cartoonvorm: we marcheren als lemmingen richting afgrond terwijl we elkaar met boze tweets bestoken.'
25/04 10u30  Partners van kankerpatiënten: 'Spaar elkaar niet'Kanker krijg je niet alleen. De ziekte sleept ook je omgeving mee. 'Partners maken alles mee vanaf de eerste rij, maar ze voelen zich ontzettend machteloos', weet oncopsychologe Bieke Maes. 'In de zorg worden zij al te vaak vergeten.'
25/04 09u30  Verdachten opgepakt na verdacht overlijden asielcentrum, Fedasil reageert aangeslagenOp het terrein van een asielcentrum in Broechem (Ranst) is woensdag het lichaam gevonden van een 9-jarige jongen die daar samen met zijn 26-jarige moeder verbleef. Dat zegt het Antwerpse parket. Het gaat om een verdacht overlijden. Er zijn in de loop van de dag vijf verdachten opgepakt.
25/04 05u45  Afschakelplan voor water op komstTegen de zomer van 2020 moet er een plan op tafel liggen dat bepaalt wie voorrang krijgt om water te gebruiken bij grote droogte. Het is daarbij niet uitgesloten dat ook voor gezinnen de kraan dichtgaat. Dat schrijven kranten van Mediahuis donderdag.
25/04 05u15  De Witte wordt 100: hoe Jef Bruyninckx dé Vlaamse posterboy van de jaren 30 werdHonderd jaar geleden werd Jef Bruyninckx geboren. Hij speelde en was De Witte. En hij werd de eerste Vlaamse filmster. Dit is het verhaal van dé posterboy van de jaren dertig.
25/04 05u15  De tien personen die je tegenkomt in de fitness en hoe ze te vermijdenTwintiger Elisabeth Lucie gidst u wekelijks door de do's, de don'ts en de what the fucks van deze verwarrende tijden. Deze week: de fitnessbezoekers.
24/04 22u15  Vijf verdachten opgepakt na verdacht overlijden van negenjarige jongen in asielcentrumOp het terrein van een asielcentrum in Broechem (Ranst) is woensdag het lichaam gevonden van een 9-jarige jongen die daar samen met zijn 26-jarige moeder verbleef. Dat zegt het Antwerpse parket. Het gaat om een verdacht overlijden. Er zijn in de loop van de dag vijf verdachten opgepakt.
24/04 21u15  Gedaan met kamperen voor de schoolpoort? Doorbraak over nieuwe regels voor inschrijvingenEr is een doorbraak in het dossier van het inschrijvingsdecreet, het decreet dat de inschrijvingen in het Vlaamse onderwijs regelt.
24/04 21u00  Vlaamse onderzoekers maken 'onzichtbaarheidsmantel' voor automatische persoonsdetectieOnderzoekers van de KU Leuven hebben een patroon ontwikkeld dat een persoonsdetector om de tuin kan leiden. Door een kartonnen bordje met dat patroon rond je nek te hangen, zou je jezelf onzichtbaar kunnen maken voor een slimme bewakingscamera.
24/04 16u15  'Sinds de vluchtelingendeal is Europa minder kritisch voor Turkije'Met Turkse Belgen praten over de Turkse politiek ligt gevoelig. Zo blijkt na twee gesprekken in Gentbrugge en Genk. 'Vandaag hebben veel Turken in Europa het gevoel tussen twee gescheiden ouders te leven. Turkije zegt 'gedraag je zo', en Europa zegt 'gedraag je zus'.'
24/04 16u15  Voedselfraude: tot de helft van onze honing is vervalstDe honingmarkt staat onder druk. Bijen produceren almaar minder honing, maar de vraag stijgt. De gevolgen laten zich haast raden: producenten belazeren de kluit, en er dreigen zelfs gezondheidsproblemen van te komen.
24/04 16u15  Kamer jaagt er nog snel zestig teksten doorZoals de traditie het wil, maakt de Kamer de laatste week van haar werkzaamheden de schuiven leeg.
24/04 16u15  Turkije en de EU: waarom Ankara en Brussel tot elkaar veroordeeld zijnTurkije wordt geen lid van de Europese Unie, daar is bijna iedereen het over eens. Toch is de samenwerking tussen de EU en het land van Erdogan intenser dan ooit. 'Vergeet de grote wederzijdse liefde. We hebben behoefte aan verstandhouding en vertrouwen.'
24/04 16u15  Waarom nemen de gorilla's in Virunga National Park een mensenhouding aan?Een park ranger van het Virunga National Park heeft een verrassende selfie genomen met twee gorilla's die op twee voeten staan, net zoals mensen.
24/04 15u30  Huiszoeking bij Anderlecht: onderzoek naar transfer Aleksandar MitrovicDe speurders die woensdag zijn binnengevallen bij onder meer voetbalclub RSC Anderlecht, onderzoeken de financiële constructies rond de uitgaande transfer van spits Aleksandar Mitrovic naar de Engelse voetbalclub Newcastle. Dat bevestigt het federaal parket.
24/04 15u30  Modern Monetary Theory veroorzaakt controverse: hoe gevaarlijk is gratis geld?Vergeet alles wat u ooit geleerd hebt over begrotingstekorten en overheidsschulden. Want een overheid kan nooit zonder geld vallen. Dat is het credo van een nieuwe economische stroming die in de Verenigde Staten in opmars is. De tegenstanders vrezen hyperinflatie en megalomane projecten.
24/04 13u45  Waarom nemen de gorilla's in Virunga National Park een menselijke houding aan?Een park ranger van het Virunga National Park heeft een verrassende selfie genomen met twee gorilla's die op twee voeten staan, net zoals mensen.
24/04 12u30  Carl Devos over nieuwste peiling: 'De goede uitslag van Groen verbleekt tegenover die van Ecolo'De peiling van VRT en De Standaard laat zien dat de federale regeringsvorming helemaal open ligt. De Zweedse partijen verliezen, Groen, Vlaams Belang en PVDA winnen. 'Voor N-VA is de inzet een fundamentele keuze tussen het Zweedse model en de 'volksfrontregering'', zegt politicoloog Carl Devos (UGent).
24/04 12u00  Belgische appel-, peren- en veeboeren officieel in crisisMinister van Landbouw Denis Ducarme heeft de rundvleessector en de appel- en perenteelt erkend als sectoren in crisis. Naar gelang hun situatie kunnen de landbouwers aanspraak maken op een vrijstelling, vermindering of uitstel van hun sociale bijdragen.
24/04 11u45  Het eindrapport van Hilde Crevits (Onderwijs): een beleid van gemiste kansenEmotionele discussies over de kwaliteit van het Vlaamse onderwijs maakten wetenschappelijk onderbouwde hervormingen de voorbije jaren zo goed als onmogelijk. Ondertussen bezwijken scholen en leerkrachten onder de hoge werkdruk. De opvolger van Hilde Crevits kan maar beter iemand zijn die van een uitdaging houdt.
24/04 11u45  Komt er een nieuwe crisis? 'Gebruik de dreigende klimaatramp om de economie te hervormen'We hebben niets geleerd uit de kredietcrisis, waarschuwt topeconome Mariana Mazzucato. Banken geven opnieuw hoge hypotheken aan mensen met een te laag inkomen, en veel durfkapitalisten en vermogensbeheerders blijven graaien. 'In veel landen dreigt een economische kladderadatsch.'
24/04 11u45  Verkiezingen 2019: wie wil er nieuwe communautaire onderhandelingen?De communautaire stilte werd ook door de N-VA de voorbije regeerperiode heel letterlijk genomen en het is onwaarschijnlijk dat daar snel verandering in komt. Al ligt de communautaire splijtstof in België altijd maar nét onder de oppervlakte.
24/04 11u45  Europese Vaccinatieweek: welke vaccinaties heb je nodig voor reizen dichterbij?Wie deze zomer binnen Europa of naar de overkant van de Middellandse Zee reist, beseft vaak niet dat ook in dat geval vaccinaties belangrijk zijn. Wat moet je weten? Een overzicht.
24/04 10u00  De Wever: 'Angst slaat me om het hart als ik peiling zie''De angst slaat me om het hart als ik de peiling zie. In Wallonië stemt bijna zestig procent links of uiterst links.' Dat zegt Bart De Wever woensdag in De Ochtend op Radio 1. De N-VA-voorzitter vreest naar eigen zeggen voor Kristof Calvo als nieuwe premier.
24/04 08u00  Groen-voorzitter Almaci over nieuwe peiling: 'Duidelijke afstraffing van centrumrechtse coalitie'Voorzitter van Groen Meyrem Almaci is tevreden over de resultaten van Groen en Ecolo in een nieuwe peiling. 'Een nieuwe centrumrechtse coalitie zou het signaal van de kiezer negeren', waarschuwde Almaci in de Ochtend op Radio 1.
24/04 05u15  Gwendolyn Rutten: 'Wallonië kan makkelijker inspanningen doen voor klimaat'Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten wil dat Wallonië meer dan Vlaanderen inspanningen levert om de Europese klimaatdoelstellingen te halen. Dat zegt ze in een geanimeerd dubbelgesprek met Groen-voorzitster Meyrem Almaci, dat vandaag verschijnt in Knack.
24/04 05u00  Gwendolyn Rutten en Meyrem Almaci: 'Het land heeft behoefte aan vrouwelijk leiderschap'De groen-blauwe as bestaat niet meer. Vrijwel nergens zijn Meyrem Almaci en Gwendolyn Rutten, de voorzitsters van respectievelijk Groen en de Open VLD, het over eens. 'Nu hebben we écht een sociaal-economische herstelregering nodig.'
24/04 05u00  Hoe Vorselaar een modelgemeente werd: 'Je moet de Vlaming niet bruuskeren'Een burgemeester die zijn marktplein onthardt en vergroent, hogere bouwlagen toelaat in zijn dorpskern, weekendhuizen in recreatiegebieden afbreekt én toch de steun krijgt van zijn bevolking: Lieven Janssens krijgt het voor elkaar in Vorselaar.
24/04 05u00  De woonenquête: de Vlaming woont nog altijd het liefst op het plattelandDe fermette op het platteland geniet nog steeds de voorkeur, blijkt uit een nieuwe studie van het Vlaams Agentschap Wonen. Het zal dus nog knap lastig worden om de Vlamingen te overtuigen slimmer, kleiner en gestapeld te gaan wonen, zoals de overheid wil.
24/04 04u45  Huawei mag helpen bij uitbouw 5G-netwerk in Groot-BrittanniëDe Britse premier Theresa May geeft de Chinese telecomreus Huawei groen licht om te helpen bij de uitbouw van het Britse 5G-netwerk. De Nationale Veiligheidsraad kwam dinsdag overeen dat Huawei in beperkte mate mag bijdragen aan de gedeeltelijke uitbouw van het netwerk. Er wordt dan gedacht aan antennes en andere 'minder essentiële' infrastructuur.
24/04 04u45  N-VA blijft grootste partij, Ecolo wordt populairder, bevestigt peilingMochten er vandaag verkiezingen plaatsvinden, dan zou N-VA met ruime voorsprong de grootste partij van Vlaanderen zijn. CD&V, Groen en Open VLD strijden op ruime afstand voor de tweede plaats. Ecolo wordt in Wallonië de tweede grootste. Dat blijkt althans uit een peiling van VRT en De Standaard, waarvan de resultaten woensdag werden bekendgemaakt.
24/04 04u45  'Eén op de zeven baby's ziet geen pediater of huisarts'Eén op de zeven baby's in ons land ziet geen pediater of huisarts. Bij baby's uit gezinnen met verhoogde tegemoetkoming (RVV), die een laag inkomen hebben, of eenoudergezinnen gaat het zelfs om één op de vijf. Dat melden de Onafhankelijke Ziekenfondsen woensdag.
24/04 02u15  Braziliaans gerecht kort celstraf Lula fors inHet Braziliaanse Hooggerechtshof heeft dinsdag de celstraf van oud-president Luiz Inácio Lula da Silva fors ingekort. Lula ziet zijn verblijf in de gevangenis teruggebracht van 12 jaar en een maand naar 8 jaar en 10 maanden. Daardoor komt de 73-jarige ex-president al vanaf september in aanmerking voor een halfopen gevangenisregime of huisarrest, zo melden lokale media.
23/04 22u00  Verder verloop Operatie Propere Handen: 'Chaos dreigt'De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft het disciplinair onderzoek naar eventuele competitievervalsing op het eind van vorig seizoen afgerond. Drie vragen aan Kristof De Ryck, journalist bij Sport/Voetbalmagazine.
23/04 19u30  Campagne op sociale media moet lerarentekort aanpakkenZowel het kleuter-, het lager als het secundair onderwijs hebben extra onderwijspersoneel nodig.
23/04 18u45  Nog geen enkele veroordeling voor vrouwelijke genitale verminking: Kanko wil wet herzienMinstens 8.600 meisjes in België lopen het risico om besneden te worden. Vrouwelijke genitale verminkings in nochtans al ruim zeventien jaar strafbaar, maar die wet heeft nog tot geen enkele veroordeling geleid. N-VA-politica Assita Kanko pleit ervoor om de wet te herzien, zodat die beter kan worden toegepast.
23/04 18u30  Onderzoek matchfixing: Bondsparket eist degradatie voor KV Mechelen en Waasland-BeverenHet parket van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) eist op basis van de bevindingen van onderzoekscoördinator Ebe Verhaegen dat de sportieve promotie van KV Mechelen naar 1A ongedaan wordt gemaakt. Het Bondsparket vordert ook de degradatie naar 1B voor Waasland-Beveren.
23/04 17u45  Pastoor Felix Van Meerbergen: 'De brede solidariteit na de brand van de Notre-Dame is een signaal'Daags na de brand van de Notre-Dame luidden in Diest de klokken van de Sint-Sulpitiuskerk. Uit solidariteit met de Franse katholieken. En omdat pastoor-deken Felix Van Meerbergen vindt dat de kerk zich moet laten horen: 'Het ergste wat de kerk kan overkomen, is dat ze zich in zichzelf keert.'
23/04 17u00  Herman De Croo: 'Siegfried Bracke heeft zijn best gedaan'Na 51 jaar zitting in een van de Belgische parlementen houdt Herman De Croo het voor bekeken. 'Ik zal mezelf niet bestoefen, maar Herman Van Rompuy noemde mij de beste Kamervoorzitter sinds de Tweede Wereldoorlog.'
23/04 17u00  Onderzoek matchfixing: KV Mechelen, Waasland-Beveren voor GeschillencommissieKV Mechelen, Waasland-Beveren en dertien personen (voornamelijk clubleiders en agenten) moeten zich voor de Geschillencommissie Hoger Beroep van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) verantwoorden met betrekking tot het onderzoek naar eventuele wedstrijdvervalsing eind vorig seizoen.
23/04 16u45  Vlaams bouwmeester Leo Van Broeck: 'Verandering wordt niet van bovenaf opgelegd'Architect Leo Van Broeck (60) woont in Brussel en is medeoprichter van het bureau Bogdan & Van Broeck. In 2016 volgde hij Peter Swinnen op als Vlaams Bouwmeester, om kwaliteit in architectuur en stedenbouw te bevorderen. Op vraag van Anuna De Wever leidt hij ook een denktank rond de klimaatproblematiek.
23/04 16u00  Vastgoed was nog nooit zo populairHet aantal vastgoedtransacties bereikte in het eerste kwartaal van dit jaar een nieuw record. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Federatie van het Notariaat.
23/04 16u00  Burgemeester Bart Tommelein en projectontwikkelaar Bart Versluys: 'De kentering is ingezet in Oostende'De Oostendse burgemeester Bart Tommelein rekent voor de vernieuwing van zijn stad op projectontwikkelaars zoals Bart Versluys. Omgekeerd verwacht de projectontwikkelaar van het stadsbestuur een duidelijke visie op stadsontwikkeling.
23/04 14u45  Senaat start met lijst van herzienbare grondwetsartikelenDe commissie Institutionele Aangelegenheden van de Senaat heeft dinsdagvoormiddag het debat over de lijst van voor herziening vatbare grondwetsartikelen aangevat. Doel is dat de stemming in plenaire vergadering vrijdag plaatsvindt.
23/04 13u45  VUB-team wil naar Syrië om Belgische kinderen te verzorgen en te repatriërenEen team van psychologen en artsen bereidt zich op initiatief van Gerrit Loots, professor psychologie aan de Vrije Universiteit Brussel, voor om naar de Koerdische vluchtelingenkampen in Noordoost-Syrië te trekken. Dat schrijft De Morgen en wordt bevestigd aan Belga. Het doel is om de Belgische kinderen te redden en ze te repatriëren.
23/04 13u45  IS eist verantwoordelijkheid voor aanslagen in Sri Lanka opIslamitische Staat (IS) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslagen in Sri Lanka. De terreurgroep deed dat dinsdag via zijn officiële communicatiekanaal Amaq.
23/04 12u45  De paringsdans tussen N-VA en PS gaat alle kanten uitZitten N-VA en PS binnenkort samen in een federale regering? De kans is enorm klein, maar volgens Jan Jambon (N-VA) niet onbestaande. PS-boegbeeld Paul Magnette doet dan weer de deur dicht, zelfs voor 'honderd procent'. Toch schept zijn partijvoorzitter, Elio Di Rupo, amper klaarheid. En het is de oud-premier die de touwtjes in handen heeft.
23/04 12u15  Gert Verhulst: 'Ik ben tegen gelijk welke vorm van cordon sanitaire'Met Samson-shows houdt hij binnenkort op, maar op Studio 100 is Gert Verhulst nog lang niet uitgekeken. Binnenkort presenteert hij opnieuw Gert Late Night, Vlaanderens populairste talkshow. Een gesprek over politici in entertainmentprogramma's, ladders in tekenfilms en de rokjes van K3. 'Waarom zou Kris Peeters niet mogen zingen?'
23/04 12u15  'Vlaamse porno toont een groezelig beeld dat niet spoort met ons zelfbeeld'Petites Mythologies Flamandes is een geestig en snedig portret van de Vlaming.
23/04 10u00  Jambon (N-VA): 'Eerst confederalisme invoeren en dan Grondwet aanpassen kan perfect'Volgens Antwerps lijsttrekker voor de Kamer Jan Jambon is het perfect mogelijk om na 26 mei het confederalisme in te voeren en pas nadien de Grondwet aan te passen. Dat heeft hij dinsdag gezegd op de RTBF-radio.
23/04 09u45  Zes jaar na Rana Plaza: 'Eindelijk worden ook modemerken verantwoordelijk gesteld'Op 24 april herdenken we de instorting van de textielfabriek Rana Plaza. Meer dan duizend doden en honderden gewonden betaalden de prijs voor de op hol geslagen mode-industrie. Zes jaar later gaan we na of de situatie voor textielarbeiders is verbeterd.
23/04 09u00  Open Vld lanceert twintigpuntenplan rond veiligheidOpen Vld heeft een 20-puntenplan rond veiligheid klaar. In dat plan pleiten de Vlaamse liberalen er onder meer voor een aantal politietaken, zoals het vaststellen van snelheidsovertredingen, uit te besteden zodat de politie zich kan toeleggen op haar kerntaken. De partij pleit ook voor strengere straffen voor terroristische activiteiten en voor een meer effectieve strafuitvoering.
23/04 07u15  Al 310 doden na aanslagen in Sri Lanka, noodtoestand van krachtTwee dagen na de zelfmoordaanslagen van zondag in Sri Lanka is het aantal dodelijke slachtoffers gestegen naar 310. Dat heeft de politie dinsdag gezegd.
23/04 04u00  Kim Jong-un brengt 'binnenkort' bezoek aan RuslandDe Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un gaat 'binnenkort' naar Rusland voor een onderhoud met president Vladimir Poetin. Dat meldt het staatsagentschap KCNA, dat daarmee een bericht van het Kremlin van donderdag bevestigt. Het Russische bezoek van Kim komt er op uitnodiging van Poetin, aldus KCNA.
23/04 04u00  New IRA geeft moord op Noord-Ierse journaliste toeDe militante Republikeinse groepering New IRA heeft toegegeven achter de moord op de Noord-Ierse journaliste Lyra McKee te zitten. De organisatie biedt in een brief aan lokale media haar 'oprechte excuses' aan.
23/04 02u15  In beeld: De Sudanezen die na dertig jaar dictatuur democratie eisenTalloze Sudanezen blijven vastberaden op straat komen om democratie te eisen nadat het leger Omar al-Bashir afzette na dertig jaar hardvochtige dictatuur.
22/04 23u00  Washington maakt einde aan vrijstellingen voor aankoop van Iraanse olie; prijzen schieten de hoogte inDe Verenigde Staten maken een einde aan de vrijstellingen die landen toelaten om Iraanse olie te kopen zonder sancties opgelegd te krijgen. De olieprijs schoot meteen de hoogte in.
22/04 22u45  Dinsdag spoedbijeenkomsten over Soedan en Libië in CaïroDinsdag vinden in Caïro twee spoedbijeenkomsten plaats over de crisissen in Soedan en Libië, onder leiding van Abdel Fattah al-Sissi, de Egyptische president en de voorzitter van de Afrikaanse Unie. Dat meldt het Egyptische presidentschap maandag.
22/04 17u30  De galavoorstelling van de Skoda ScalaSkoda is de kaap van de 1,5 miljoen verkochte wagens voorbij en ook de winstcijfers blijven stijgen. Het Tsjechische satellietmerk van Volkswagen heeft zich de voorbije twee decennia ontwikkeld van low budgetmerk tot een zeer gerespecteerd en succesrijk volumemerk. Met elk nieuw model zet Skoda een stap vooruit, met de nieuwe Scala is dat niet anders. Skoda evolueert van simply clever naar simply ...
22/04 17u15  Minstens zes doden bij aardbeving op FilipijnenBij de krachtige aardbeving op het Filipijnse eiland Luzon zijn maandag minstens zes mensen omgekomen en vijtig anderen gewond geraakt. Dat melden de plaatselijke autoriteiten.
22/04 17u00  Belgische moslimgemeenschap veroordeelt aanslagen Sri LankaHet Executief van de Moslims van België (EMB) en de Coördinatieraad van de Islamitische Instellingen van België (CIB) veroordelen de aanslagen van zondag in Sri Lanka, waarbij minstens 290 mensen om het leven kwamen en 500 anderen gewond raakten. Dat melden ze maandag in een persbericht.
22/04 16u45  Groen presenteert negen topprioriteiten en wil werk maken van een vermogensregisterGroen heeft maandag haar prioriteiten voor de nakende verkiezingen voorgesteld in Mechelen. Om hun voorstellen te betalen, kijkt Groen onder meer naar een bijdrage van de grootste vermogens.
22/04 16u45  Titelambities Club Brugge krijgen deuk na 0-0 bij AntwerpClub Brugge heeft op paasmaandag 0-0 gelijkgespeeld bij Antwerp op de vijfde speeldag in Play-off I van de Jupiler Pro League. Blauw-zwart telt zo zes punten achterstand op leider Genk.
22/04 16u30  Het internet der dingen in de praktijk: 'Een sensor voorspelt perfect wanneer een drachtige merrie zal bevallen'In de West-Vlaamse polders hebben drachtige merries hun eigen draadloos netwerk. Het is de voorbode van hoe het internet of things onze samenleving kan veranderen. Maar dan moeten we wel het massale dataverkeer betaalbaar houden.
22/04 15u45  Meerderheidspartijen willen M-decreet voor hoogbegaafdenAls het aan N-VA, CD&V en de Open VLD ligt, maakt de volgende Vlaamse regering extra middelen vrij om hoogbegaafde leerlingen beter tot hun recht te laten komen. 'We hebben geen andere keuze', klinkt het.
22/04 12u15  Regering Sri Lanka ziet in aanslagen het werk van lokale islamistische groepering gesteund door internationaal netwerkEen lokale islamistische beweging, de National Thowheeth Jama'ath (NTJ), zit achter de zelfmoordaanslagen die zondag minstens 290 slachtoffers hebben geëist in Sri Lanka. Dat heeft regeringswoordvoerder Rajitha Senaratne maandag verklaard.
22/04 10u45  Dag van de Aarde: 17 originele manieren om de planeet wat meer lief te hebbenOp 22 april vieren we de Dag van de Aarde. Hier zijn 15 verrassende manieren om onze planeet opnieuw een beetje meer lief te hebben.
22/04 05u00  Aanslagen Sri Lanka: 'Aanwijzingen dat er iets ging gebeuren'Na de reeks aanslagen op Sri Lanka zondag zijn tot dusver 215 dodelijke slachtoffers en meer dan 450 gewonden geteld. De inlichtingendiensten van het land hadden gewaarschuwd voor een terreurdreiging.
22/04 03u15  Maak kennis met Toni Iwobi, de Italiaanse anti-immigratie immigrantItaliaans senator Toni Iwobi is verantwoordelijk voor het strenge immigratiebeleid van zijn partij, de Lega van Matteo Salvini. De man werd in 1955 in Nigeria geboren en kwam in de jaren zeventig naar Italië. Het lijkt een paradox: een immigrant verantwoordelijk voor het anti-immigratiebeleid van de Italiaanse regering.
21/04 20u15  Presidentsverkiezingen Oekraïne: klinkende zege voor nieuwkomer ZelenskyActeur en humorist Volodymyr Zelensky, een nieuwkomer in de politiek, heeft zondag een klinkende overwinning op aftredend president Petro Porosjenko behaald in de presidentsverkiezingen in Oekraïne, zo blijkt uit een peiling aan de uitgang van de stembureaus.
21/04 18u00  Mathieu van der Poel wint Amstel Gold RaceDe Nederlander Mathieu van der Poel (Corendon-Circus) heeft zondag de 54e editie van de Amstel Gold Race op zijn naam geschreven. Bij de dames ging de overwinning naar de Poolse Katarzyna Niewiadoma (Canyon).
21/04 17u30  Explosies in kerken en hotels in Sri Lanka: aantal slachtoffers loopt opHet aantal slachtoffers na de explosies op Sri Lanka zondag blijft verder oplopen. Volgens gegevens van de politie zijn er intussen 207 doden, onder wie meer dan 30 buitenlanders, en meer dan 450 gewonden.
21/04 15u00  Wat is het effectiefste uurtje van de dag om te sporten?We worstelen met onze agenda's om ergens tussen al die activiteiten een uurtje sport te prangen. En dus vraagt een mens zich af: op welk tijdstip heeft dat uurtje het grootste effect?
21/04 14u45  Lorin Parys (N-VA): 'Als politicus ben je de ene dag duif, de andere dag standbeeld'Lorin Parys is Vlaams volksvertegenwoordiger en ondervoorzitter (N-VA). Maar hoe is hij als mens? Om deze 20 vragen te beantwoorden, had hij 14 minuten en 45 seconden nodig.
21/04 14u45  Biograaf Yves Knockaert gaat op zoek naar de ware Franz SchubertYves Knockaert heeft een nieuwe biografie van Franz Schubert geschreven. Op het achterblad staat: 'De geheimen van de mysterieuze Schubert ontrafeld.' Nochtans is de ware Schubert makkelijk te vinden: in zijn muziek.
21/04 14u45  De beginselen van Buelens: waar trek je de grens tussen werk en gezin?Werk en gezin zijn communicerende vaten. Elk uur dat je met je kinderen doorbrengt, is een uur minder dat je e-mails kunt beantwoorden. Waar trek je de grens?
21/04 13u00  SP.A wil kiezers 'zekerheid' bieden en stelt rode taxshift voorSP.A-voorzitter John Crombez heeft in Gent de aftrap gegeven van de verkiezingscampagne met een sterke klemtoon op 'zekerheid'. 'Zekerheid op een job die loont, betaalbare facturen en een pensioen', zegt Crombez. De socialisten willen, ondanks tegenvallende peilingen, fors winnen. 'Zodat de anderen op 26 mei zeggen: miljaar, daar zijn die sossen weer.'
21/04 10u00  Aviel Cahn van Opera Vlaanderen brengt Les Bienveillantes: 'Dit stuk is een wake-upcall'Artistiek directeur Aviel Cahn verlaat in juni Opera Vlaanderen en doet het publiek nog een wereldcreatie cadeau: Les Bienveillantes, naar de bestseller van Jonathan Littell.
21/04 09u45  Wetenschappers ontwikkelen antilichaam in poedervormHet gaat om een antilichaam dat als gewoon poeder aan de voeding kan worden toegevoegd om onder meer maag- en darmproblemen te behandelen.
21/04 09u15  Explosies in kerken en hotels in Sri LankaHet aantal doden na de explosies in kerken en hotels in Sri Lanka loopt zondagochtend verder op. Volgens ziekenhuisbronnen zijn er nu al 129 doden geteld en zijn er zeker 250 gewonden.
21/04 05u45  Belgen vliegen vaker mét klimaatbijdrageSteeds meer mensen storten spontaan een klimaatbijdrage als ze een vliegreis boeken, bericht De Zondag. Bij de website Greentripper zijn dat er in de eerste drie maanden van 2019 evenveel als in heel 2018.
21/04 04u30  John Crombez (SP.A): 'We hebben ons eigen model verraden'In gesprek met De Zondag heeft SP.A-voorzitter John Crombez kritiek op zijn voorgangers Frank Vandenbroucke en Patrick Janssens, die met hun Derde Weg 'te veel sociaaldemocraten waren. De SP.A moet ongegeneerd socialistisch durven te zijn.'
21/04 03u45  SP.A stelt 'rode taxshift' van 12 miljard euro voorSP.A-voorzitter John Crombez heeft in Gent de aftrap gegeven van de verkiezingscampagne met een sterke klemtoon op 'zekerheid'. 'Zekerheid op een job die loont, betaalbare facturen en een pensioen'. De partij streeft ook naar een 'rode taxshift' van 12 miljard euro.
21/04 03u15  Crombez (SP.A) stelt 'rode taxshift' van 12 miljard euro voorSP.A-voorzitter John Crombez heeft in Gent de aftrap gegeven van de verkiezingscampagne met een sterke klemtoon op 'zekerheid'. 'Zekerheid op een job die loont, betaalbare facturen en een pensioen'. De partij streeft ook naar een 'rode taxshift' van 12 miljard euro.
21/04 02u30  De late bloei van keramiste Ann Van Hoey: 'Als je te zelfverzekerd bent, kom je nergens'Wie bij keramiek alleen aan duffe terracotta potten denkt, heeft de kunst van Ann Van Hoey nog niet gezien. Vijftig was ze al toen ze voor het eerst haar eigen werk toonde, waarna ze meteen doorstootte naar de top. 'Ik blijf denken: is het wel goed genoeg? Maar misschien is dat niet slecht.'
21/04 01u00  Waarom Trump boos is over het rapport dat hem vrijpleitHet langverwachte Mueller-rapport concludeerde dat presidentskandidaat Donald Trump en diens campagne niet samenspanden met Rusland. De president gewaagde van 'een goede dag'. Maar kort daarna sloeg de stemming om.
20/04 17u00  Plastic crisis: wanneer de walvis wegwerpzakjes braaktEen record van 40 kilo plastic. Zoveel stak er onlangs in de maag van een dood aangespoelde spitssnuitdolfijn in de Filipijnen. Een hartverscheurend beeld dat hopelijk de mens zal aanzetten om zijn gedrag te wijzigen. 'Plastic is nog maar 60 jaar oud, maar het heeft in die korte tijd al meer schade aangericht dan eender welk ander materiaal op deze planeet.'
20/04 15u15  Opstootjes in Parijs op 23e protestdag van gele hesjesDe 23ste mobilisatiedag van de gele hesjes in Frankrijk tegen de sociale en fiscale politiek van de regering, bleef zaterdag niet zonder incidenten. Bij manifestaties in Parijs braken in het begin van de namiddag eerste opstootjes uit, zo stelde een journalist van AFP vast.
20/04 15u15  Beestenboel: de riviergrondel blijft bij ons voorlopig van plastic gespaardVan de vijftien onderzochte Vlaamse rivieren waren er vier waarin microplastics in de vissen gevonden werden.
20/04 15u00  Twee jonge mannen opgepakt in onderzoek naar moord op journaliste in Noord-IerlandNa de moord op journaliste Lyra McKee in Noord-Ierland zijn in het onderzoek twee jonge mannen van 18 en 19 jaar opgepakt. Dat heeft de politie van Noord-Ierland zaterdag bekendgemaakt.
20/04 10u15  Klimaatexperte waarschuwt: hittegolven worden het nieuwe normaalJazeker, in 1976 kreunden we óók onder de hitte, maar sceptici die daarmee beweren dat de hete zomer die ons land vorig jaar trof helemaal niet zo uitzonderlijk was, hebben het mis. Een Zwitsers onderzoeksteam onder leiding van klimaatexperte Sonia Senevirate levert afdoende bewijs én een stevige waarschuwing: 'We moeten onmiddellijk ingrijpen.'
20/04 10u15  Het bladerdak van bossen isoleert tegen extreme temperaturenDe natuur speelt een onderschatte rol in de strijd tegen de klimaatopwarming.
20/04 08u15  Huidhonger: hoe belangrijk aanraking is, wordt vooral duidelijk als ze er niét is.Of het nu gaat om een vluchtige aai over de wang of een innige omhelzing: elkaar aanraken doet een mens goed. Niet alleen emotioneel, maar ook lichamelijk. Hoe komt het dat huidcontact zo'n magisch effect heeft?
20/04 08u00  Philippe Gilbert: de hardheid van een Ardense rotsNog meer dan aan zijn onverslijtbare, getransformeerde lichaam dankt Philippe Gilbert - zondag een van de favorieten voor de Amstel Gold Race - zijn zege in Parijs-Roubaix aan zijn granieten hoofd.
20/04 04u00  Strengere regels voor alcoholreclameReclame voor alcoholische dranken moet binnenkort beantwoorden aan strengere regels. Wie de regels herhaaldelijk overtreedt, riskeert een boete die kan oplopen tot 10.000 euro. Dat staat in een convenant waarover minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) een akkoord heeft bereikt met de Raad voor de Reclame, de Federatie Vinum et Spiritus en de Federatie van Belgische Brouwers.
20/04 02u45  Zijn de Verenigde Staten toe aan een 'ultra-miljonairsbelasting'?Na de belastingverlagingen van Donald Trump pleiten veel Democraten juist voor verhógingen, althans voor de allerrijksten. Is de tijd rijp voor een taxshift?
20/04 01u45  Tweede man Forum voor Democratie: Baudet te rechts en te ijdelDe tweede man van Forum voor Democratie (FVD) heeft stevige kritiek op partijleider Thierry Baudet. Die trekt de partij te veel naar rechts, vindt Henk Otten. Ook moet hij niet langer alle aandacht voor zichzelf opeisen.
19/04 23u45  Democrate Elizabeth Warren roept op Trump af te zettenSenatrice Elizabeth Warren, Democratische kandidate voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2020, heeft vrijdag opgeroepen om een afzettingsprocedure te starten, of 'impeachment', voor president Donald Trump. Ze doet dat nadat de conclusies van het Rusland-onderzoek openbaar zijn gemaakt.
19/04 20u45  Burundese commissaris dreigt oppositieleden en hun families te dodenEen hoge Burundese politiefunctionaris heeft er publiekelijk mee gedreigd om leden van de belangrijkste oppositiepartij en hun families 'te elimineren', als ze thuis 'clandestiene ontmoetingen' organiseren. Dat blijkt uit een audio-opname die vrijdag is binnengekomen bij AFP.
19/04 20u15  WHO-arts gedood bij nieuwe aanval op ebolacentrum in CongoBij een aanval op een ebolacentrum in de Oost-Congolese stad Butembo is vrijdag een arts van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om het leven gekomen. Dat heeft de WHO meegedeeld.
19/04 19u45  Vlaamse Volksbeweging kant zich tegen grondwetswijziging'Vlaamse senatoren, maak geen staatshervorming mogelijk.' Het zou een noodkreet kunnen zijn van een ultra-Belgische organisatie, maar de oproep komt daarentegen van de Vlaamse Volksbeweging. Die Vlaams-nationalistische beweging vreest immers dat een nieuwe communautaire ronde zou kunnen uitmonden in bevoegdheden die terug van Vlaanderen naar het federale niveau worden overgeheveld.
19/04 19u30  Bonte over Belgische kinderen in Syrië: 'Regering laat liever kinderen sterven dan dat ze de moeders hier berecht'amerlid Hans Bonte (SP.A) wil dat de regering snel een B-Fast Team naar Syrische vluchtelingenkampen stuurt om Belgische kinderen die er in acuut levensgevaar verkeren terug naar ons land te halen. Volgens Bonte is de situatie zo precair dat drie kinderen voor hun leven vechten, terwijl eind vorige maand twee kinderen overleden zijn.
19/04 18u15  Twee Italiaanse regeringspartijen clashen in corruptie-affaireHet zit er opnieuw bovenarms op in de Italiaanse regering, nu er een corruptie-onderzoek is geopend naar een medewerker van minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini.
19/04 16u00  Zeilster Emma Plasschaert gaat overstag: 'Ik moet harder en meedogenlozer worden'Rijk is een sportland dat de ene topper door een andere kan vervangen. Na Evi Van Acker is er nu Emma Plasschaert, de amper 25-jarige wereldkampioene in de Laser Radial. 'Ik zet een masker op wanneer ik zeil: dat van Emma de Kille Zeilprof.'
19/04 15u30  D'Haese tikt 'allochtoon gezin' op de vingers voor brand in AalstAalsters burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) heeft de moeder van de drie kinderen die maandagochtend alleen in het appartement van het gezin waren toen daar brand uitbrak, op de vingers getikt. Dat zegt hij op Facebook.
19/04 14u51  Hoe de harde brexiteers het geweld in Noord-Ierland dreigen aan te wakkerenHet overlijden van een journaliste in Londonderry bewijst nogmaals welk gevaarlijk spel de harde brexiteers momenteel spelen. Door een harde uitstap zonder akkoord dreigt het politieke en sektarische conflict aan de Noord-Ierse grens opnieuw te escaleren.
19/04 14u51  Waalse regering weigert luchtverkeersleider te betalenZolang de sociale spanningen bij skeyes voortduren, zal het Waals gewest geen betalingen meer uitvoeren aan de luchtverkeersleider. Dat heeft Waals minister Jean-Luc Crucke (MR), bevoegd voor Luchthavens, vrijdag verklaard op de RTBF.
19/04 13u30  Europese Commissie veroordeelt geweld in Noord-IerlandEen vrouw is omgekomen bij een 'terroristisch incident' in een buitenwijk van de Noord-Ierse stad Derry.
19/04 12u00  Verloren gewaand kniebotje maakt comebackEen overbodig botje achteraan de knie, dat in het kader van de natuurlijke selectie verdwenen leek, komt steeds meer opnieuw voor bij de mens.
19/04 10u15  Parlementsverkiezingen in India: begint premier Modi straks aan een tweede ambtstermijn?'De balans van vijf jaar premier Narendra Modi oogt mager', schrijft professor internationale betrekkingen Jonathan Holslag (VUB). 'Toch ziet het ernaar uit dat hij deze verkiezingen zal winnen.'
19/04 10u15  Jozef De Kesel: 'We zullen moeten inleveren, het met iets minder moeten doen'Naar aanleiding van Pasen praat aartsbisschop Jozef De Kesel over kindermisbruik door geestelijken, het klimaat en migratie. 'Angela Merkel werd verkeerd begrepen.'
19/04 10u15  Vliegen met kinderen: een goed voorbereide ouder is er twee waardHet is een trend in vliegtuigland: goodiebags uitdelen aan medepassagiers als u vliegt met uw baby. Klinkt leuk, maar niet iedereen is fan. 'Zo bevestig je het cliché dat baby's altijd krijsen in de lucht.'
19/04 08u45  Open VLD stelt 12-puntenplan voor onderwijs voor: centraal eindexamen en meer NederlandsOpen VLD lanceert een 12-puntenplan om de achteruitgang van de kwaliteit van het onderwijs een halt toe te roepen. Zo willen de liberalen onder meer een centraal eindexamen invoeren en van de lessen levensbeschouwing een keuzevak maken.
19/04 07u45  De verdoken strijd tegen euthanasie bij psychisch lijdenEen juridische zaak rond euthanasie bij psychisch lijden kan artsen doen aarzelen om nog tegemoet te komen aan de specifieke wens van patiënten.
19/04 06u15  Rapport-Mueller vrijgegeven: 'Geen bewijs voor samenzwering tussen entourage Trump en Rusland'Het is niet hard te maken dat getrouwen van Donald Trump onder één hoedje speelden met Rusland om de verkiezingen in 2016 te ondermijnen. Wel probeerde de VS-president het onderzoek ernaar te ondermijnen, zegt speciaal aanklager Robert Mueller in zijn pas vrijgegeven conclusies. Toch vegen de Democraten de mogelijkheid Trump af te zetten van tafel.
19/04 05u30  Rusland-onderzoek afgerond: 'Geen bewijs voor samenzwering'Het is niet hard te maken dat getrouwen van Donald Trump onder één hoedje speelden met Rusland om de verkiezingen in 2016 te ondermijnen. Wel probeerde de VS-president het onderzoek daarnaar te ondermijnen, zegt speciaal aanklager Robert Mueller. Toch vegen de Democraten de mogelijkheid Trump af te zetten van tafel.
19/04 05u00  Hirak-activist Wafi Kajoua over de Marokkaanse justitie: 'Ik waag me niet meer in Marokko'Het Marokkaanse gerecht bevestigde de zware straffen voor de leiders van de volksopstand in het Marokkaanse Rifgebied. Een nieuwe kaakslag, vindt de Belgische facebookactivist Wafi Kajoua. 'Deze veroordeling is politiek gestuurd.'
19/04 05u00  Collectieve schuldenregeling leidt te weinig tot nieuwe startEen derde van de mensen in een collectieve schuldenregeling (CSR) heeft amper geld voor een afbetalingsplan. Dat zegt Cebud, het Centrum voor budgetadvies en -onderzoek aan de Thomas More-hogeschool, vrijdag in De Standaard.
19/04 04u45  Belgen blijven verslaafd aan pijnstillersHet aantal Belgen dat verslavende morfineachtige pijnstillers als tramadol en oxycodon slikt, blijft stijgen. Dat leren nieuwe cijfers van het Riziv, bericht De Morgen vrijdag.
19/04 04u45  Autobouwers riskeren CO2-boete van 500 miljoenDe Europese uitstootnormen voor CO2 dreigen de autoconstructeurs met een fikse factuur op te zadelen. Als hun nieuwe auto's tegen 2021 gemiddeld meer dan 95 gram CO2 per km uitstoten, moeten Volkswagen, BMW en co. miljardenboetes betalen aan de EU. Voor de Belgische markt alleen al dreigt een boete van zo'n 500 miljoen euro, bericht De Tijd vrijdag.
19/04 03u30  Vrouw gedood in Noord-Ierland, politie gaat uit van 'terroristisch incident'Een vrouw is omgekomen bij een 'terroristisch incident' in een buitenwijk van de Noord-Ierse stad Londonderry. Dat meldt de politie vrijdag via Twitter.
19/04 02u45  Malinese regering treedt afDe regering van het West-Afrikaanse Mali, die geleid werd door premier Soumeylou Boubèye Maiga, is afgetreden. Er wordt geen reden genoemd voor het ontslag.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

19x Kim Jong-un beschuldigt VS van slechte wil tijdens mislukte top in Hanoi26/04 00u45 - Knack: De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un vindt dat de Verenigde Staten 'van slechte wil' waren tijdens zijn mislukte top in Hanoi met de Amerikaanse president Donald Trump. Die ontmoeting vond plaats in februari.
17x CD&V, Open VLD en N-VA verdedigen op kopstukkendebat verhoging pensioenleeftijd26/04 03u30 - Knack: De kwestie zorgde voor enkele woordenwisselingen. Groen-voorzitter Meyrem Almaci wil van de verlaging van de pensioenleeftijd naar 65 dan weer geen breekpunt maken bij de volgende onderhandelingen. Enkele socialistische kopstukken hadden dat eerder wel al gedaan.
16x 33 jaar na de kernramp van Tsjernobyl: Hoe kwam de kerncentrale tot stand?26/04 05u15 - Knack: In Nacht in Tsjernobyl tekent Adam Higginbotham het definitieve verhaal op van de grootste kernramp ooit. Knack biedt u een passage uit het boek aan, over het ontstaan van de kerncentrale die op 26 april 1986 ten onder ging in een zwaar ongeval dat duizenden mensen het leven kostte.
15x Koen Geens: 'Het staat in de sterren geschreven dat rekeningrijden er ooit komt'26/04 00u00 - Knack: 'Er zijn voorwaarden aan verbonden en we moeten draagvlak creëren. Als ik echter op Justitie gewacht had op draagvlak bij de magistraten, dan had ik niets gedaan'. Dat heeft Justitieminister Koen Geens (CD&V) donderdagavond gezegd tijdens een verkiezingsdebat in Leuven georganiseerd door de jongerenafdelingen van alle Leuvense partijen.
15x Draagvlak voor één politiezone en kilometerheffing is groot bij Brusselse kopstukken26/04 05u00 - Knack: Het draagvlak voor een eengemaakte Brusselse politiezone en de invoering van een slimme kilometerheffing is vrij groot bij de Brusselse politici. Dat blijkt uit het kopstukkendebat dat donderdagavond werd georganiseerd door ondernemersorganisaties Unizo en UCM.
15x Sebastian Kurz volgens schrijver Robert Menasse: 'Een krokodil is geen alternatief voor een draak'26/04 05u15 - Knack: Is de coalitie van kanselier Sebastian Kurz' conservatieve ÖVP met de radicaal-rechtse FPÖ de vrucht van een faustiaans pact? Schrijver en essayist Robert Menasse denkt er het zijne van.
14x Bart De Wever: 'Ik zie geen democratie in gevaar'26/04 02u00 - Knack: Tijdens een voorzittersdebat over democratie heeft Bart De Wever (N-VA) de sociale media omschreven als 'de langste toog ter wereld'. Wouter Beke (CD&V) waarschuwde voor het gevaar van fake news dat zo verspreid wordt, onder meer in een N-VA-campagne over het migratiepact.
13x Gasverbod en autostekkerbeleid in Nederland leiden tot klimaatrevolte bij de kiezers26/04 10u30 - Knack: Het klimaat is naast migratie een tweede bron voor politieke turbulentie in Nederland. Brandende vraag: wordt Nederland zo toch nog gidsland?
7x Onrust bij Nederlandse rechtspopulistische partij FVD25/04 19u45 - Knack: Wat er precies aan de hand is binnen de Nederlandse rechtspopulistische partij Forum voor Democratie (FVD) blijft onduidelijk. Partijleider Thierry Baudet verscheen donderdag niet in het parlement wegens ziekte, liet zijn woordvoerder weten.
5x 'Nog te weinig bewijs dat digitale schermen de ontwikkeling van kinderen schaden'26/04 11u00 - Knack: De nieuwe richtlijnen van de WHO voor het gebruik van schermen voor baby's en peuters, zijn niet helemaal wat ze op het eerste gezicht lijken.

Statistieken

Artikels:
29845
Gelezen:
14932
Aantal lezers nu:
57


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven