woensdag 12 december 2018, week 50


U bent nu hier: Meer nieuws van Knack

Laatste updatecontrole: vandaag om 6u00
 

Knack

Verbergen Tonen
12/12 05u30  VN-topvrouw Michèle Coninsx: 'Laat kinderen van Syriëstrijders niet aan hun lot over' In een interview met Knackstuurt Michèle Coninsx, directeur VN-Directoraat van het Antiterrorismecomité, een duidelijke boodschap de wereld in: 'Het is niet omdat het ons kind niet is, dat we er geen zorg voor hoeven te dragen.'
12/12 05u30  Herman Van Rompuy: 'De N-VA heeft Vlaams Belang eigenhandig weer tot leven gewekt' Herman Van Rompuy praat eigenlijk liever niet meer over de nationale politiek. Maar de oud-premier en vorige president van de Europese Unie kan dezer dagen moeilijk anders. 'Het verhaal van de N-VA is compleet ongeloofwaardig.'
12/12 05u30  VN-topvrouw Michèle Coninsx: 'De weg naar de top is lang, zeker op hoge hakken' Van nationaal magistrate over voorzitter van Eurojust tot topfunctionaris bij de Verenigde Naties: Michèle Coninsx heeft een indrukwekkende internationale carrière uitgebouwd. De rode draad daarin is de strijd tegen terrorisme. 'Een wereldwijd probleem los je niet op door alleen naar je navel te kijken.'
12/12 05u30  In beeld: de identitaire opstoten van Michel I Een overzicht van de identitaire perikelen binnen de regering-Michel I vanaf de eedaflegging in oktober 2014 tot het moment dat N-VA uit de regering stapt in december 2018.
12/12 05u30  Woensdag vonnis in rechtszaak tegen ex-advocaat van Trump Een rechter in New York spreekt zich woensdag uit over de aanklachten tegen Michael Cohen, de voormalige advocaat van president Donald Trump. Cohen heeft zijn medewerking aan het gerecht en aan speciaal aanklager Robert Mueller aangeboden, in ruil voor een strafvermindering.
12/12 05u15  Google ter verantwoording in Amerikaans Congres: hoog tijd, maar weinig onthullend De hoorzitting van Google's CEO Sundar Pichai in het Amerikaanse Congres was weliswaar weinig onthullend, maar moet gezien worden als sluitstuk van een jaar waarin Big Tech (eindelijk) ter verantwoording werd geroepen.
12/12 05u15  ING-topman Hamers wacht kruisverhoor in Nederlands parlement Topman Ralph Hamers van de bank ING schuift woensdag aan bij een rondetafelgesprek in de Nederlandse Tweede Kamer over de stand van zaken in de financiële sector. Hij kan rekenen op een stevig kruisverhoor, want veel Kamerleden zijn erg kritisch over onder meer het witwasschandaal bij de bank.
12/12 03u45  Schietpartij in Straatsburg: dader nog niet gepakt, noodtoestand afgeroepen Bij de schietpartij in Straatsburg zijn dinsdagavond 4 mensen omgekomen en een tiental anderen gewond geraakt, zo bevestigt burgemeester Roland Ries eerdere informatie van Franse media. In Straatsburg zelf wordt de 'lockdown' opgeheven, maar er komen wel extra controles aan de grens en op de Franse kerstmarkten.13 
12/12 01u45  Schietpartij in Straatsburg: dodental loopt op naar 4, dader nog niet gepakt Bij de schietpartij in Straatsburg zijn dinsdagavond 4 mensen omgekomen en een tiental anderen gewond geraakt, zo bevestigt burgemeester Roland Ries eerdere informatie van Franse media. Intussen is ook de evacuatie van de binnenstad van Straatsburg, die sinds de schietpartij hermetisch was afgesloten, gestart.14 
12/12 01u15  May kijkt aan tegen vertrouwensstemming in eigen partij De positie van de Britse premier Theresa May komt steeds meer onder druk te staan. Britse media berichten dinsdagavond dat er binnen haar eigen Conservatieve Partij een vertrouwensstemming zou plaatsvinden die haar leiderschap kan betwisten.17 
12/12 01u15  CFO Huawei wordt vrijgelaten op borg De financieel directrice van het Chinese concern Huawei wordt vrijgelaten op borg. Dat heeft een rechter in Canada beslist. Haar aanhouding zorgde de voorbije dagen nog voor hoogoplopende spanningen tussen de VS en China, bovenop het handelsconflict tussen beide landen.17 
12/12 00u00  Schietpartij in Straatsburg: dodental loopt op naar vier Bij een incident op een kerstmarkt in de Oost-Franse stad Straatsburg zijn dinsdagavond schoten gevallen. De dader is gekend bij het gerecht. Volgens Le Figaro gaat het om een man van 29 jaar. Hij zou te voet op de vlucht zijn geslagen en daarbij gewond zijn geraakt.14 
11/12 23u45  Sp.a onderhandelt voorlopig verder met N-VA en Open Vld in Antwerpen In Antwerpen is de lokale afdeling van sp.a dinsdagavond samengekomen voor een partijbestuur, met onder meer de lopende onderhandelingen met N-VA en Open Vld voor een nieuw stadsbestuur op de agenda.12 
11/12 23u15  Schietpartij in Straatsburg: Twee doden en elf gewonden Bij een incident op een kerstmarkt in de Oost-Franse stad Straatsburg zijn dinsdagavond schoten gevallen. De dader is gekend bij het gerecht. Volgens Le Figaro gaat het om een man van 29 jaar. Hij zou te voet op de vlucht zijn geslagen en daarbij gewond zijn geraakt.
11/12 22u30  Schietpartij op kerstmarkt in Straatsburg: Twee doden en elf gewonden Bij een incident op een kerstmarkt in de Oost-Franse stad Straatsburg zijn dinsdagavond schoten gevallen. De politie heeft de dader in het nauw gedreven.
Laatste update: vandaag om 5u30


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
11/12 22u00  Schietpartij op kerstmarkt in Straatsburg: Twee doden en tien gewondenBij een incident op een kerstmarkt in de Oost-Franse stad Straatsburg zijn dinsdagavond schoten gevallen.
11/12 21u30  Schietpartij Straatsburg: minstens zes gewondenBij een incident op een kerstmarkt in de Oost-Franse stad Straatsburg zijn dinsdagavond schoten gevallen.
11/12 20u30  Tusk over brexit: 'De Europese Unie wil Theresa May helpen. De vraag is alleen hoe'De Europese Unie is wel degelijk bereid om de Britse premier Theresa May te helpen haar felbevochten brexit-akkoord door het parlement goedgekeurd te krijgen. 'De vraag is alleen hoe.' Dat heeft Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk dinsdag gezegd na een gesprek met May in Brussel.
11/12 20u15  Europees Parlement wil werkloosheidsuitkering vanaf dag éénWerknemers uit andere lidstaten moeten reeds na één dag werk aanspraak kunnen maken op een werkloosheidsuitkering in België. Dat standpunt heeft het Europees Parlement dinsdag ingenomen in Straatsburg.
11/12 20u00  Studentenclub Reuzegom heeft zichzelf ontbonden na dood studentDe leden van studentenclub Reuzegom hebben de club ontbonden, nadat een van hun schachten vorige week was overleden door een uit de hand gelopen doop.
11/12 19u15  Vakbonden voorspellen vrijdag 'stakingsgolf'Onvrede over de pensioenmaatregelen van de regering, het mislukt overleg over de zware beroepen en de groeiende onrust over de koopkracht zullen vrijdag tot een 'stakingsgolf' leiden die over het land rolt, zo maken de vakbonden zich sterk.
11/12 19u00  PS had 'teleurstellend gesprek' met de premierHet gesprek van PS-fractieleider Ahmed Laaouej met premier Charles Michel was 'teleurstellend'.
11/12 18u30  Carl Devos over de regering-Michel II: 'Ik vrees een mossel- noch visbeleid'De N-VA zal wellicht een aantal sociaaleconomische dossiers van de regering-Michel II steunen, verwacht de Gentse politicoloog Carl Devos. Maar er zullen wellicht 'grijze en afgevlakte beslissingen' worden genomen.
11/12 17u30  Charles Michel: 'Wie met de feiten tegen simpele slogans moet opboksen, heeft het lastig'Misschien is Charles Michel (MR) wel écht een mirakelpremier, zeker nu hij met een minderheidscoalitie van 52 op 150 Kamerzetels wil doorgaan tot in mei. Met hem overliep Knack dit woelige jaar. 'Het debat is harder, radicaler, maar ook simplistischer geworden.'
11/12 17u30  Het kwakkelkabinet: zelfs voor vervroegde verkiezingen is het te laatBelgië staat voor een lange periode van onbestuurbaarheid, net nu er economische donderwolken samenpakken.
11/12 16u30  VBO waarschuwt: 'In het slechtste geval dreigt Belgische economie volgend jaar stil te vallen'Volgens het VBO vormen de brexit en de handelsoorlog een groot gevaar voor de Belgische economie. De werkgeversorganisatie houdt rekening met drie mogelijke scenario's.
11/12 16u15  Kamer organiseert debat met premier MichelDe Kamer organiseert woensdag een debat over de politieke situatie met premier Charles Michel.
11/12 16u15  Studentenclub Reuzegom heeft zichzelf ontbondenDe leden van studentenclub Reuzegom hebben de club ontbonden, nadat een van hun schachten vorige week was overleden door een uit de hand gelopen doop.
11/12 16u15  Sneuvelt Theresa May dan toch door de brexit? 'Ze heeft haar limiet bereikt'Valt ze of valt ze niet? In het Verenigd Koninkrijk lijkt het slotakkoord van de regering te weerklinken. Premier Theresa May wil de stemming over de brexitdeal uitstellen en opnieuw onderhandelen met Brussel, maar het geduld lijkt op. Vindt May nog een uitweg?
11/12 16u15  Macron belooft stijging van minimumloon met 100 euro, gele hesjes reageren verdeeldDe Franse president Emmanuel Macron heeft beloofd dat het minimumloon met 100 euro per maand wordt opgetrokken. De maatregel zal de werkgevers niets kosten, zo zei hij maandagavond in een dertien minuten durende televisietoespraak over de eisen van de 'gele hesjes'.
11/12 14u00  Marrakesh-pact wil migranten geld laten terugsturen naar hun thuisland, maar in Marokko zelf kan dat nietArbeidsmigranten de mogelijkheid geven geld terug te sturen naar hun thuislanden, is een van de doelstellingen van het VN-migratiepact. Maar in Marokko, waar het pact gisteren door onder andere België werd goedgekeurd, kan dat niet op legale wijze.
11/12 14u00  May op missie: 'Nuttig gesprek' met Mark Rutte over brexitDe Britse premier heeft haar rondreis langs enkele Europese hoofdsteden aangevat in de hoop haar brexitakkoord te redden.
11/12 13u45  Vlaams Belang vraagt Raad van State om goedkeuring VN-migratiepact te schorsen'Het lot van de regering ligt nu deels in handen van de Raad van State.'
11/12 13u45  Groene Kamerfractie dient resolutie in voor hogere klimaatambitiesDe groene Kamerfractie dient een resolutie in om de klimaatambities van ons land fors op te voeren. Nu N-VA niet meer in de meerderheid zit, heeft het parlement de kans België opnieuw internationaal het voortouw te laten nemen op klimaatvlak, luidt de redenering.
11/12 11u45  Waarom de dubbele boodschap van N-VA in de regering niet kon blijven durenDe N-VA werkte mee aan het Marrakeshpact, maar was uiteindelijk toch tegen. Net zoals de partij een ranzige campagne introk waarmee ze wel had willen uitpakken. Die bipolariteit van de partij werd onhoudbaar.
11/12 11u45  NASA-sonde vindt sporen van water op asteroïde BennuDe Amerikaanse sonde OSIRIS-REx heeft resten van water gevonden op Bennu, de asteroïde waar de sonde sinds vorige week rondcirkelt. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA bekendgemaakt.
11/12 11u45  Mensheid steekt voor tweede keer over naar interstellaire ruimte met een boodschap18.000.000.000 kilometer. Zo ver verwijderd is de Voyager-2, die sinds deze week het tweede menselijke object is dat zich in de interstellaire ruimte waagt, van de aarde.
11/12 11u15  Premier Michel consulteert 'alle democratische' KamerfractiesPremier Charles Michel is in de Kamer gestart met zijn gesprekken met de verschillende fracties.
11/12 11u00  Maggie De Block: 'Aantal asielaanvragen stap voor stap opdrijven'Dit gaat niet over ander beleid, maar gewoon over zwakke mensen beschermen en verantwoordelijkheid nemen, zegt de minister die de bevoegdheden van Theo Francken overnam.
11/12 10u45  Rector KU Leuven: 'Studentenclubs die doopcharter niet ondertekenen, riskeren sancties'Het geduld van Luc Sels, de rector van de KU Leuven, is op. Alle studentenclubs moeten dinsdag een aangescherpt (doop)charter ondertekenen. Clubs die dat niet doen, zetten zich buiten het tuchtreglement van de KU Leuven en riskeren sancties.
11/12 10u30  'Verboden de zwarten eten te geven': waarom België ooit Congolezen heeft tentoongesteldOp de wereldtentoonstellingen van 1885 en 1894 in Antwerpen werden Congolezen tentoongesteld in namaakhutten. De toeschouwers wierpen hen nootjes toe. In 1897 hing er bij de Koloniale Tentoonstelling in Tervuren daarom een bordje met de vraag dat niet te doen. Het idee om mensen tentoon te stellen - een zoo van mensen - vervult ons vandaag met afschuw. Waarom toen niet?
11/12 09u45  Juridische diensten Kamer: 'Vertrouwensstemming niet verplicht, wel grondwettelijke gewoonte'Hoewel een 'grondwettelijke gewoonte', is premier Charles Michel niet verplicht om zijn nieuw samengetelde regering aan een vertrouwensstemming te onderwerpen.
11/12 09u45  Kun je leren terwijl je slaapt?Leren tijdens de slaap is ongetwijfeld de natte 'droom' van nogal wat studenten. Een flard van onze hersenen blijft inderdaad alert, maar is dat voldoende om echt te leren?
11/12 08u45  Protestactie van gele hesjes bij AB InBev in LeuvenBij brouwerij AB InBev in Leuven was er maandagavond een protestactie van de gele hesjes. De actievoerders willen elke avond van de week van 19 tot 23 uur opdagen bij de poort.
11/12 08u15  Moeten Europese autobouwers naar pijpen van China dansen?Met gerichte maatregelen houdt de Chinese regering de autoimport streng onder controle, terzelfdertijd moedigt ze Chinese bedrijven aan om in Europa te investeren.
11/12 07u30  Dodelijke fietszomer maakt einde aan daling aantal verkeersdoden in VlaanderenEr is een einde gekomen aan de gestage daling van het aantal verkeersdoden in Vlaanderen. Dat is het gevolg van een erg dodelijke zomer voor vooral fietsers op de Vlaamse wegen. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) kondigt extra maatregelen aan.
11/12 05u30  Sneuvelt Theresa May eindelijk door de brexit? 'Ze heeft haar limiet bereikt'Valt ze of valt ze niet? In het Verenigd Koninkrijk lijkt het slotakkoord van de regering te weerklinken. Premier Theresa May wil de stemming over de brexitdeal uitstellen en opnieuw onderhandelen met Brussel, maar het geduld lijkt op. Vindt May nog een uitweg?
11/12 05u30  Deloitte: Smartphones populairder dan laptops bij Belgische consumentVoor het eerst bezitten de Belgen meer smartphones dan laptops. Dat blijkt dinsdag uit de enquête Global Mobile Consumer van Deloitte. Zowat alle 18- tot 24-jarigen hebben een smartphone en 40 procent van hen bekijkt dagelijks een video op het toestel.
11/12 05u30  Ook Brazilië wil uit het migratiepact stappenOok Brazilië is van plan om uit het VN-Migratiepact te stappen, dat maandag in Marrakesh formeel werd aangenomen. Dat kondigde de toekomstige minister van Buitenlandse Zaken aan op Twitter.
11/12 05u30  Hoorzitting rond Huawei-CFO wordt dinsdag voortgezetDe financieel directrice van het Chinese concern Huawei blijft voorlopig opgesloten in Canada. Haar advocaten vroegen om Meng Wanzhou om gezondheidsredenen vrij te laten op borg, maar het openbaar ministerie vreest dat ze zal vluchten naar China. De hoorzitting wordt dinsdag voortgezet.
11/12 01u00  Macron belooft stijging van minimumloon met 100 euro; gele hesjes reageren verdeeldDe Franse president Emmanuel Macron heeft beloofd dat het minimumloon met 100 euro per maand wordt opgetrokken. De maatregel zal de werkgevers niets kosten, zo zei hij maandagavond in een dertien minuten durende televisietoespraak over de eisen van de 'gele hesjes'.
11/12 00u45  Manpower: Belgische werkgevers optimistisch voor begin 2019De wervingsintenties van de Belgische werkgevers zijn voor het eerste kwartaal van volgend jaar positief in de drie gewesten. Dat blijkt dinsdag uit de Manpower barometer voor de tewerkstellingsvooruitzichten.
11/12 00u15  Macron belooft stijging van minimumloon met 100 euro; gele hesjes zijn verdeeldDe Franse president Emmanuel Macron heeft beloofd dat het minimumloon met 100 euro per maand wordt opgetrokken. De maatregel zal de werkgevers niets kosten, zo zei hij maandagavond in een dertien minuten durende televisietoespraak over de eisen van de 'gele hesjes'.
10/12 22u30  Amerikaanse sancties tegen Noord-Koreaanse functionarissen wegens schending mensenrechtenDe VS vaardigen sancties uit tegen drie hoge functionarissen uit Noord-Korea als reactie op 'ernstige en aanhoudende schendingen van mensenrechten'. Dat heeft Washington maandag laten weten.
10/12 21u15  Macron belooft stijging van minimumloon met 100 euroDe Franse president Emmanuel Macron heeft beloofd dat het minimumloon met 100 euro per maand wordt opgetrokken. De maatregel zal de werkgevers niets kosten, zo zei hij maandagavond in een dertien minuten durende televisietoespraak over de eisen van de 'gele hesjes'. Macron liet ook weten een 'sociale en economische noodtoestand' te zullen afkondigen.
10/12 20u45  Spanje verheugd over vertrek van N-VA uit de Belgische federale regeringSpaans minister van Buitenlandse zaken Josep Borrell heeft maandag het vertrek van de N-VA uit de Belgische federale regering 'goed nieuws' genoemd. Zoals bekend heeft Madrid het erg moeilijk met de houding van N-VA in het dossier van Catalonië.
10/12 20u15  De Wever sluit vertrouwen in Michel II niet uit, maar wil stemming in parlementN-VA-voorzitter Bart De Wever sluit niet uit dat de N-VA de afgeslankte regering Michel II het vertrouwen zou geven. 'Dat hangt af van de inhoud van de regeerverklaring en of men die vooraf met ons heeft afgetoetst', verklaarde hij maandag in een interview met Terzake. 'Een minderheidsregering kan, maar dan moet er wel aan het parlement gevraagd worden of dit kan', zei hij aan VTM NIEUWS.
10/12 20u00  De Wever sluit vertrouwen in Michel II niet uit, maar eist vertrouwensstemmingN-VA-voorzitter Bart De Wever sluit niet uit dat de N-VA de afgeslankte regering Michel II het vertrouwen zou geven. 'Dat hangt af van de inhoud van de regeerverklaring en of men die vooraf met ons heeft afgetoetst', verklaarde hij maandag in een interview met Terzake. 'Een minderheidsregering kan, maar dan moet er wel aan het parlement gevraagd worden of dit kan', zei hij aan VTM NIEUWS.
10/12 20u00  Motie van vertrouwen of wantrouwen: wie, wat, wanneer?Verschillende partijen vragen dat premier Charles Michel in de Kamer een regeerverklaring komt voorlezen en het vertrouwen vraagt van het parlement in zijn minderheidsregering. Ze vinden immers dat de regering, na het vertrek van N-VA, een nieuwe bewindsploeg is, met nieuwe ministers en een nieuw programma dat gefocust is op veiligheid, koopkracht en klimaat.
10/12 19u30  Ministers nemen nieuwe bevoegdheden over van hun N-VA-collega'sNa de herschikking van de federale regering als gevolg van het vertrek van de N-VA vonden maandagnamiddag een aantal machtsoverdrachten plaats, al dan niet in aanwezigheid van de pers.
10/12 17u15  Klimaatconferentie Katowice: stem van olie-industrie klinkt steeds luiderDeze week gaat de laatste, cruciale week in van de VN-klimaatconferentie (COP24). Maar de huidige stand van zaken voorspelt weinig goeds. De kolen- en aardgaslobby hebben de deelnemende landen alvast in een woordenstrijd gestort.
10/12 17u15  Negen op de 10 joden vindt dat antisemitisme afgelopen 5 jaar is toegenomenNegen op de tien joden die werden ondervraagd voor een groot Europees onderzoek, zijn van mening dat het antisemitisme de afgelopen vijf jaar is gegroeid. Dat zegt het Europees Bureau voor de grondrechten maandag.
10/12 17u00  Oppositie vraagt vertrouwensstemming in parlement, premier start dinsdag met consultatiesN-VA, SP.A en Groen willen dat premier Charles Michel (MR), na het ontslag van N-VA, voor zijn minderheidsregering het vertrouwen vraagt aan de Kamer. CD&V-voorzitter Wouter Beke argumenteert dat de oranje-blauwe coalitie geen nieuwe regering is.
10/12 16u45  De Warmste Week en andere goede doelen: slim doneren doe je zoGeeft ú iets voor een goed doel tijdens De Warmste Week van Studio Brussel? Allemaal heel sympathiek, vindt natuurkundige en moraalfilosoof Stijn Bruers, maar de vraag is: haalt het iets uit? 'Wie écht het verschil wil maken, zoekt rationeel naar de grootste impact.'
10/12 16u45  Expo: Belgische Magnumfotografe Martine Franck gaf zwakkeren in de samenleving waardigheidDe vernieuwde Fondation Cartier-Bresson in Parijs opent haar deuren met een mooie retrospectieve van de Belgische Magnumfotografe Martine Franck. Maak kennis met een oeuvre vol passie, poëzie en sociale betrokkenheid.
10/12 16u15  Oppositie vraag vertrouwensstemming in parlement, premier start dinsdag met consultatiesN-VA, SP.A en Groen willen dat premier Charles Michel (MR), na het ontslag van N-VA, voor zijn minderheidsregering het vertrouwen vraagt aan de Kamer. CD&V-voorzitter Wouter Beke argumenteert dat de oranje-blauwe coalitie geen nieuwe regering is.
10/12 15u00  Merkel looft pact als 'mijlpaal' in aanpakken van migratievraagstukDe Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft het maandag in het Marokkaanse Marrakesh aangenomen VN-migratiepact omschreven als een 'mijlpaal' in het ontwikkelen van een internationale aanpak voor migratie. Merkel was samen met de Belgische premier Charles Michel een van de weinige Europese regeringsleiders in Marrakesh.
10/12 15u00  Hans Maertens (Voka) over de regering-Michel II: '2019 mag geen verloren jaar worden'Hans Maertens, de gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka, vraagt snel duidelijkheid over het sociaaleconomische beleid dat de regering-Michel II wil voeren.
10/12 14u45  N-VA, SP.A en Groen vragen vertrouwensstemming in parlementN-VA, SP.A en Groen willen dat premier Charles Michel (MR), na het ontslag van N-VA, voor zijn minderheidsregering het vertrouwen vraagt aan de Kamer. CD&V-voorzitter Wouter Beke argumenteert dat de oranje-blauwe coalitie geen nieuwe regering is.
10/12 14u00  Kunst als mensenrecht: 'We boren het potentieel van nieuwkomers veel te weinig aan'Is kunst een mensenrecht? Artikel 27 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens beweert in ieder geval van wel. Els Rochette, artistiek directeur van Globe Aroma, past dat artikel met haar Brusselse cultuurhuis toe door zich open te stellen voor iedereen die moeilijk toegang heeft tot cultuur, en won daarom zaterdag de Prijs voor Mensenrechten van de Liga voor Mensenrechten.
10/12 13u45  Michel in Marrakesh: 'Mijn land zal aan goede kant van geschiedenis staan'Op de VN-top in het Marokkaanse Marrakesh is maandagvoormiddag het 'Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration', het veelbesproken VN-migratiepact, goedgekeurd. In zijn toespraak op de top zei premier Charles Michel (MR) dat ons land 'aan de goede kant van de geschiedenis zal staan'.
10/12 12u15  'We boren het potentieel van nieuwkomers veel te weinig aan'Is kunst een mensenrecht? Artikel 27 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens beweert in ieder geval van wel. Els Rochette, artistiek directeur van Globe Aroma, past dat artikel met haar Brusselse cultuurhuis toe door zich open te stellen voor iedereen die moeilijk toegang heeft tot cultuur, en won daarom zaterdag de Prijs voor Mensenrechten van de Liga voor Mensenrechten.
10/12 11u00  Francken stelt grondwettelijke legitimiteit van Michel II ter discussieOud-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) vraagt zich af of de doorstart van de regering-Michel als een minderheidskabinet met MR, Open VLD en CD&V grondwettelijk wel in orde is.
10/12 11u00  Voeding tegen angst en depressie: 'Alles begint in de darmen'Geef je je darmbacteriën de juiste voeding, dan zorgen zij dat je minder risico loopt op een depressie of angststoornissen. Dat stellen de Zweedse wetenschapsjournalist Henrik Ennart en sterrenkok Niklas Ekstedt in hun bestseller 'Gelukseten'.
10/12 11u00  VN-migratiepact is goedgekeurd in MarrakeshOp de VN-top in het Marokkaanse Marrakesh is maandagvoormiddag het 'Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration', het veelbesproken VN-migratiepact, goedgekeurd.
10/12 11u00  Amnesty International: 'Vrouwelijk protest in 2018 is hoopvol signaal'In een rapport dat de balans opmaakt van de mensenrechtensituatie in 2018 stelt Amnesty International dat zogenaamd sterke wereldleiders vaak een vrouwonvriendelijk, xenofoob en homofoob beleid voeren. 'Wereldwijd zien we echter vrouwen op de barricades staan om actie te voeren', zegt de mensenrechtenorganisatie hoopvol.
10/12 10u45  Hoe de rassen in Belgisch-Congo subtiel werden verdeeldCongolezen hadden in Belgisch-Congo de Belgische nationaliteit, maar ze hadden niet dezelfde rechten als andere Belgen. Er gold geen officiële rassenscheiding, maar de gelijkheid was ver zoek. Verdoken apartheid, die veruitwendigd werd in de ruimtelijke ordening.
10/12 10u00  Europees Hof: VK kan brexit eenzijdig stopzetten (als het dat wil)De beslissing heeft geen onmiddellijke impact, maar kan in een later stadium belangrijk blijken.
10/12 09u30  Francken stelt grondwettelijke legitimiteit van Michel II in vraagOud-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) vraagt zich af of de doorstart van de regering-Michel als een minderheidskabinet met MR, Open VLD en CD&V grondwettelijk wel in orde is.
10/12 08u45  Kabila sluit niet uit dat hij zich nog eens kandidaat stelt voor presidentschapDe Congolese president Joseph Kabila, die na de geplande verkiezingen van 23 december moet opstappen, sluit niet uit dat hij zich in de toekomst nog eens kandidaat stelt om president te worden.
10/12 08u00  Coalitie van aftredende premier wint overtuigend in ArmeniëDe alliantie van de Armeense premier Nikol Pashinjan heeft de vervroegde parlementsverkiezingen overtuigend gewonnen.
10/12 05u30  Flinke stijging aantal kinderen dat wacht op pleeggezinHet aantal kinderen dat wacht op een pleeggezin, is in twee jaar tijd met 40 procent gestegen. Eind 2015 waren het er 602, maar eind vorig jaar was hun aantal al gestegen tot 844, staat maandag in Het Laatste Nieuws en De Morgen.
10/12 05u15  Herlees: De nasleep van het einde van de Zweedse coalitieZaterdagavond maakte de N-VA bekend dat ze zich niet kan vinden in de beslissing van Michel om het VN-migratiepact in naam van België aan te nemen. De premier heeft intussen zijn nieuwe regering (zonder N-VA) samengesteld.
10/12 05u00  Milieuwaakhond: Brussels Airlines bij meest vervuilende luchtvaartmaatschappijenUit een nieuwe ranking van de Duitse milieuwaakhond Atmosfair blijkt dat Brussels Airlines bij de meest milieuvervuilende luchtvaartmaatschappijen ter wereld behoort.
10/12 03u30  VN-vertegenwoordiger: 'Verbazingwekkend veel foute informatie over pact van Marrakesh'Volgens VN-vertegenwoordiger Louise Arbour is er 'verbazingwekkend' veel foute informatie over het VN-migratiepact verspreid. Dat zei ze aan de vooravond van de internationale conferentie over het pact van Marrakesh.
10/12 01u30  Amnesty: 'Ook België moet tandje bijsteken in strijd tegen schending van mensenrechten'Ook België heeft in 2018 belangrijke steken laten vallen als het om het respecteren van de mensenrechten ging. Dat zegt Amnesty International, naar aanleiding van de 70ste verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.
09/12 23u00  Saoedi-Arabië levert geen verdachten uit in zaak-KhashoggiSaoedi-Arabië zal twee gewezen functionarissen niet uitleveren, tegen wie Turkije arrestatiebevelen heeft uitgevaardigd in verband met de moord op de Saoedische regeringskritische journalist Jamal Khashoggi.
09/12 22u45  EU-rapport: 'Vrouwelijke immigranten hinken achterop wat betreft integratie'Vrouwelijke immigranten hinken vaak achterop wat betreft de integratie in het land van opvang. Dat blijkt uit een rapport dat de Europese Commissie en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) zondag hebben gepubliceerd.
09/12 22u30  VN-functionaris: 'Verbazingwekkend veel foute informatie over pact van Marrakesh'Volgens VN-vertegenwoordiger Louise Arbour is er 'verbazingwekkend' veel foute informatie over het VN-migratiepact verspreid. Dat zei ze aan de vooravond van de internationale conferentie over het pact van Marrakesh.
09/12 22u00  Parijs wil dat Trump zich niet inlaat met binnenlands beleid in FrankrijkParijs wil dat de Amerikaanse president Donald Trump zich niet mengt het binnenlands beleid van Frankrijk. Dit heeft minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian zondag gezegd.
09/12 16u45  Waarom de kaarten voor een tweede brexitreferendum beter liggen dan ooitDinsdag moet het Britse Lagerhuis zich uitspreken over het brexitakkoord dat Theresa May met de Europese Unie onderhandelde. Aangezien de kans op een goedkeuring daar klein lijkt, liggen de kaarten voor een tweede brexitreferendum beter dan ooit.
09/12 15u15  Maggie De Block is beenhard voor voorganger Theo FranckenMinister Maggie De Block (Open VLD), die de bevoegdheden Asiel en Migratie overneemt van staatssecretaris Theo Francken (N-VA), reageert scherp op haar voorganger. Francken zelf reageert misnoegd.
09/12 14u45  In beeld: Bijna tweeduizend mensen opgepakt bij sociale onrust in ParijsBij het protest van de 'gele hesjes' zijn zaterdag in Frankrijk bijna 2.000 mensen opgepakt, zo heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken zondagmiddag meegedeeld.
09/12 14u15  Van De Croo op Financiën tot De Block op Asiel en Migratie, dit zijn de veranderingen in uw regeringNa het verdwijnen van de N-VA uit de federale regering zijn de bevoegdheden van de N-VA-ministers en -staatssecretarissen verdeeld over andere leden van de regering. Een overzicht.
09/12 14u00  Dwangarbeid in Belgisch-Congo, de keerzijde van het economisch succesCongo kende een enorme economische ontwikkeling onder het Belgisch bewind. Mijnbouw en plantages waren de motor van de groei. De schaduwkant van dat succesverhaal? De koloniale machine draaide op dwangarbeid.
09/12 13u45  Parijs wil dat Trump zit niet inlaat met binnenlands beleid in FrankrijkParijs wil dat de Amerikaanse president Donald Trump zich niet mengt het binnenlands beleid van Frankrijk. Dit heeft minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian zondag gezegd.
09/12 13u45  Directeur AfricaMuseum: 'Vandaag veroordelen we het kolonialisme ondubbelzinnig'Het AfricaMuseum in Tervuren, dat nauw verbonden was met de Congopolitiek van Leopold II, werpt na een grote vernieuwingsoperatie zijn koloniale gewaden af. Kan een voormalig koloniaal museum onbevangen naar Afrika kijken? Directeur Guido Gryseels gelooft rotsvast van wel.
09/12 13u15  Vlaams Belang bevestigt klacht in kort geding bij Raad van State tegen VN-migratiepactNu de beslissing gevallen is dat premier Charles Michel naar Marrakesh trekt om het VN-migratiepact namens België goed te keuren, trekt oppositiepartij Vlaams Belang naar de Raad van State om die goedkeuring tegen te houden.
09/12 13u15  Tom Lenaerts: 'Over politieke verbetering wordt veel te vaak lichtzinnig gedaan'Tom Lenaerts is televisiemaker. Op 16 december start zijn fictiereeks Over water op Eén. Maar hoe is hij als mens? Om deze 20 vragen te beantwoorden, had hij 18 minuten en 49 seconden nodig.
09/12 11u45  In beeld: Meer dan 1700 mensen opgepakt bij sociale onrust in ParijsBij het protest van de 'gele hesjes' zaterdag in Frankrijk zijn in totaal 1723 mensen opgepakt. Dit heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken zondagochtend bekendgemaakt.
09/12 11u45  De vergeten geschiedenis van de Congolese ménagères, gevangen tussen bed en keukenSeksuele contacten tussen veroveraars en veroverden waren schering en inslag in de geschiedenis van de koloniale overheersing wereldwijd. In de Belgische kolonie hielden heel wat kolonialen er een zwarte 'huishoudster' op na. Was zij een volwaardige partner of een prostituee? Een slachtoffer of een verleidster?
09/12 11u30  Volgens peiling wil meerderheid van Britten in Europese Unie blijvenLuttele dagen voor een cruciale stemming in het Lagerhuis over de brexit wil een meerderheid van de Britten in de Europese Unie blijven, zo blijkt uit een peiling waarmee de kwaliteitskrant The Independent zondag heeft uitgepakt.
09/12 11u00  May: Groot-Brittannië in 'onbekende wateren' als Brexit-akkoord stemming niet overleeftGroot-Brittannië komt in 'onbekende wateren' terecht als de parlementsleden het Brexit-akkoord niet goedkeuren dat premier Theresa May heeft onderhandeld met Brussel. Daarvoor waarschuwde May zondag in een interview.
09/12 10u30  Karel De Gucht: 'N-VA beweegt naar extreemrechts'In een interview met De Zondag(dat voor het vallen van de coalitie werd afgenomen) zegt de Open VLD-coryfee dat de N-VA onder druk van Vlaams Belang naar extreemrechts opschuift. 'Zo'n campagne, die gewoon racistisch is, kan niet ontstaan zonder draagvlak in een partij.'
09/12 10u30  Auteur Guido Lauwaert: 'Theaterteksten van nu zijn beschamend onaf'Guido Lauwaert vat zijn bestaan als 'luxezwerver' samen in Alvorens alles vervaagt, een autobiografie die als een schelmenroman leest.
09/12 10u30  De nasleep van het einde van de Zweedse coalitieZaterdagavond maakte de N-VA bekend dat ze zich niet kan vinden in de beslissing van Michel om het VN-migratiepact in naam van België aan te nemen. De premier kondigde daarna aan dat de N-VA-ministers in de regering vervangen zullen worden. Volg hier live de nasleep van het einde van de Zweedse coalitie.
09/12 10u15  Je bewegingen bepalen mee wat je zietOnze hersenen reageren anders op visuele prikkels in functie van bewegingen die we maken.
09/12 10u15  Facebook gaat een uitdagend jaar tegemoetFacebook heeft het meest pijnlijke jaar sinds zijn ontstaan achter de rug. En misschien moet het ergste nog komen.
09/12 09u15  De Zweedse coalitie is gevallen, maar wie is verantwoordelijk?Het schouwspel dat zaterdagavond plaatsvond zal de geschiedenisboeken ingaan als de Belgische perceptieoorlog van de eeuw. De vraag zal zijn: wie won?
09/12 05u45  Zweedse coalitie valt: wie is verantwoordelijk?Het schouwspel dat zaterdagavond in de Belgische politiek plaatsvond zal de geschiedenisboeken in gaan als de perceptie-oorlog van de eeuw. De vraag zal zijn: wie won?
09/12 05u30  Karel De Gucht: 'De N-VA is aan het zwalpen'In een interview met De Zondag(dat voor het vallen van de coalitie werd afgenomen) zegt de Open Vld-coryfee dat de N-VA onder druk van Vlaams Belang naar extreemrechts opschuift. 'Zo'n campagne, die gewoon racistisch is, kan niet ontstaan zonder draagvlak in een partij.'
09/12 05u30  De vrouwen in het werk van Marc Sleen: 'Néé, ik ben geen antifeminist'De vrijgevochten Madam Pheip was haar tijd dan wel ver vooruit, dat gold niet voor haar geestelijke vader, Marc Sleen. Nero-kenner Noël Slangen en Yves Kerremans van de Stichting Marc Sleen analyseerden het gedateerde vrouwbeeld van de tekenaar. Het moet gezegd: de man ontwikkelde voortschrijdend inzicht.
09/12 05u15  Zweedse coalitie valt: wie is schuldig?Het schouwspel dat zaterdagavond in de Belgische politiek plaatsvond zal de geschiedenisboeken in gaan als de perceptie-oorlog van de eeuw. De vraag zal zijn: wie won?
09/12 02u15  'Iran breidt rakettentests uit'Iran zou dit jaar aanzienlijk meer rakettentests uitgevoerd hebben. Daarbij zouden raketten ingezet zijn die de Europese Unie kunnen bereiken, bericht de Welt am Sonntag.
09/12 00u45  Franse veiligheidsdiensten onderzoeken valse internetaccountsDe Franse veiligheidsdiensten hebben een onderzoek gelanceerd nadat er een massa valse accounts is aangemaakt op sociale media, met de bedoeling om het protest van de beweging van de 'gilets jaunes' te versterken. Dat is zaterdag vernomen van bronnen dichtbij het onderzoek.
08/12 23u45  Zweedse coalitie bijt de tanden stuk op VN-migratiepactDe Zweedse coalitie van Open Vld, CD&V en N-VA heeft het tegen de verwachtingen in vier jaar uitgezongen, maar haalt de eindmeet dan toch niet. Hoe kon een ploeg die 'crisette' na 'crisette' overleefde, vallen over een op het eerste zicht onschuldig migratiepact van de Verenigde Naties?
08/12 23u30  Is de regering nu gevallen?Nadat Bart de Wever eerder op zaterdagavond zei dat een vertrek van Charles Michel naar Marrakesh gelijk stond aan het ontslaan van de N-VA, gaf Michel in een persconferentie aan dat wat hem betreft de N-VA de coalitie heeft verlaten. De regering lijkt daarmee gevallen te zijn, maar dat is niet officieel bevestigd.
08/12 23u30  Charles Michel: 'Ik neem er akte van dat de N-VA de Zweedse coalitie verlaat'Premier Michel gaat naar Marrakesh om het migratiepact te ondersteunen. 'Als hij dat doet, ontslaat hij ons uit de regering', zei Bart De Wever eerder op de avond. In een persconferentie zei Michel dat de N-VA de coalitie verlaten heeft, waarmee de Zweedse coalitie aan z'n einde is gekomen.
08/12 23u15  De regering lijkt gevallenNadat Bart de Wever eerder op de avond zei dat een vertrek van Charles Michel naar Marrakesh gelijk stond aan het ontslaan van de N-VA, gaf Michel in een persconferentie aan dat wat hem betreft de N-VA de coalitie heeft verlaten. De regering lijkt daarmee gevallen te zijn.
08/12 23u15  Charles Michel: 'N-VA stapt uit coalitie'Premier Michel gaat naar Marrakesh om het migratiepact te ondersteunen. 'Als hij dat doet, ontslaat hij ons uit de regering', zei Bart De Wever eerder op de avond. In een persconferentie zei Michel dat de N-VA de coalitie verlaten heeft, waarmee de Zweedse coalitie aan z'n einde is gekomen.
08/12 21u30  De Wever: 'Als Michel op het vliegtuig stapt, dan ontslaat hij ons'Premier Michel gaat naar Marrakesh om het migratiepact te ondersteunen. 'Als hij dat doet, ontslaat hij ons uit de regering', zegt Bart De Wever.
08/12 21u15  Valt de regering? Premier Michel gaat naar Marrakesh, geen consensus binnen regeringPremier Michel gaat naar Marrakesh om het migratiepact te ondersteunen. Dat meldt Belga. Er is geen consensus gevonden binnen de regering, heeft Michel geconstateerd. De N-VA houdt een persconferentie om 21.15h.
08/12 21u00  Valt ze of valt ze niet? N-VA verlaat ministerraad na half uur, persconferentie om 21.00hDe ministers van de federale regering komen momenteel samen om te bepalen welk standpunt België al dan niet zal innemen over het Migratiepact van Marrakesh. De N-VA wil dat België zich onthoudt, terwijl de MR, CD&V en Open VLD wel akkoord gaat.
08/12 20u15  Ministerraad komt momenteel bij elkaar: valt de regering of niet?De ministers van de federale regering komen momenteel samen om te bepalen welk standpunt België al dan niet zal innemen over het Migratiepact van Marrakesh. De N-VA wil dat België zich onthoud, terwijl de MR, CD&V en Open VLD wel akkoord gaat.
08/12 19u15  450 administratieve aanhoudingen bij protesten in BrusselNaar aanleiding van de acties van de 'gele hesjes' in Brussel zijn zaterdag 450 personen administratief aangehouden. Daarnaast werden ook 10 personen gerechtelijk aangehouden, meldt het Brusselse parket.
08/12 19u00  Ministerraad gaat door om 20.00h, De Wever wil dat België zich onthoudtBart De Wever wil dat België zich onthoudt bij de stemming van het VN-migratiepact in Marrakesh. Dat heeft de N-VA-voorzitter zaterdag laten weten bij aankomst op de partijraad van de N-VA. Er was lang twijfel of de ministerraad wel ging doorgaan en op welk tijdstip, maar uiteindelijk werd besloten dat de ministers om 20.00h samenkomen.
08/12 17u15  Onzeker of ministerraad doorgaat, De Wever wil dat België zich onthoudtBart De Wever wil dat België zich onthoudt bij de stemming van het VN-migratiepact in Marrakesh. Dat heeft de N-VA-voorzitter zaterdag laten weten bij aankomst op de partijraad van de N-VA. Hoewel er normaal deze namiddag een ministerraad moest plaatsvinden, is het niet zeker of en wanneer het van start zal gaan.
08/12 17u15  Vlaams Belang steekt migratiepact-pluim op eigen hoedVlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken ruikt zijn kans nu de regering wankelt over het VN-migratiepact. 'De waarheid heeft haar rechten: alleen onze partij heeft ervoor gezorgd dat het Marrakesh-pact niet geruisloos wordt goedgekeurd. Onze kiezers weten nu dat een stem voor Vlaams Belang niet weggegooid is.'
08/12 16u45  Beestenboel: de kleine wintervlinder is de klimaatopwarming te snel afDe kleine wintervlinder illustreert hoe soorten zich aan de klimaatopwarming kunnen aanpassen.
08/12 16u45  Europese socialisten hijsen Timmermans officieel op het schild als 'Spitzenkandidat'De Europese sociaaldemocraten hebben Frans Timmermans zaterdag officieel gekozen als hun kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. De ruim duizend gedelegeerden bevestigden de kandidatuur van de huidige vicevoorzitter van de Commissie en voormalige Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken tijdens een partijcongres in Lissabon.
08/12 16u15  Lorin Parys nieuwe ondervoorzitter N-VAVlaams parlementslid Lorin Parys wordt ondervoorzitter van N-VA. Hij werd zaterdag verkozen door de partijraad van de Vlaams-nationalisten. Parys volgt Sander Loones op, die na de lokale verkiezingen minister van Defensie en Ambtenarenzaken werd.
08/12 13u45  Duizenden actievoerders dagen op in Parijs, maar situatie blijft onder controleOndanks de gespannen situatie op de Champs-Elysées in Parijs, lijkt de vierde actiedag van de 'gele hesjes' in Frankrijk relatief rustig te verlopen. In de hoofdstad waren rond de middag al 548 mensen opgepakt, van wie er 272 aangehouden zijn. Dat zijn al meer arrestaties dan tijdens de hele vorige actiedag op 1 december, toen de rellen en de grootschalige vernielingen in Parijs de Fransen met verstomming sloegen.
08/12 13u00  De Wever wil dat België zich onthoudt bij stemming over migratiepactBart De Wever wil dat België zich onthoudt bij de stemming van het VN-migratiepact in Marrakesh. Dat heeft de N-VA-voorzitter zaterdag laten weten bij aankomst op de partijraad van de N-VA. Hij voegde er ook aan toe dat er later op de dag een vergadering van de regering volgt.
08/12 11u45  1.500-tal actievoerders verzamelen op Champs-Elysées, al meer dan 300 arrestatiesIn Parijs zijn zaterdag al ongeveer 1.500 actievoerders van de 'gele hesjes' naar de Champs-Elysées afgezakt. Dat melden verschillende Franse media - sommige tellen al tweeduizend manifestanten. Er zijn volgens de politie reeds 354 mensen opgepakt, van wie er 127 aangehouden zijn.
08/12 11u30  Klimaatopwarming dreigt nog te versnellenWe hebben er alle belang bij om de klimaatopwarming tot 1,5 graad Celcius te beperken.
08/12 11u30  Veldloper Isaac Kimeli is klaar voor het EK: 'Binnenkort moeten ze Kimeli overal in de wereld kennen'In zijn allereerste wedstrijd stak Isaac Kimeli zijn handen vijf ronden te vroeg in de lucht. Op het Europees kampioenschap veldlopen, zondag in Tilburg, zal hem dat niet overkomen. 'Ik droom van een medaille.' Zijn vader heeft hij nooit gekend, in België vond hij een tweede thuis.
08/12 11u30  50-tal arrestaties bij protesten gele hesjes in BrusselIn totaal zijn er zaterdagvoormiddag al een vijftigtal personen gearresteerd, meldt de Brusselse politie. Dat gebeurde zowel in de Brusselse treinstations als in de Europese wijk.
08/12 10u30  MR-voorzitter Chastel: 'België zal de lijn van N-VA niet volgen'Olivier Chastel, de voorzitter van de Franstalige liberale regeringspartij MR, houdt zaterdag in een interview in L'Echo voet bij stuk in de discussie over het migratiepact. 'België zal niet de lijn van N-VA volgen, die zelf op de lijn van Oostenrijk en Italië zit, die de populistisch rechtse weg zijn ingeslagen', zegt hij.
08/12 06u00  Groep Belgische ondernemers investeert honderd miljoen in zoektocht naar kankermedicijnEen 20-tal Belgische ondernemers waaronder Marc Coucke, Filip Balcaen, Christian Van Thillo en Alexander Van Damme leggen 100 miljoen euro op tafel om de zoektocht naar kankermedicijnen te versnellen. Dat bericht De Tijd zaterdag.
08/12 04u45  Komt het einde van het Mueller-onderzoek in zicht?De afgelopen maand was een drukke voor de speciaal aanklager Robert Mueller, die onderzoek doet naar mogelijke samenwerking tussen de Trump-campagne en de Russische overheid om de Amerikaanse verkiezingen van 2016 te beïnvloeden. Wat is bekend, en is het einde in zicht?
08/12 02u30  Neonazi die vrouw doodreed bij betoging in Charlottesville schuldig bevonden aan moordEen 21-jarige neonazi die na een extreemrechtse betoging in de Amerikaanse stad Charlottesville een tegenbetoogster omverreed, is schuldig bevonden aan moord. Dat berichten Amerikaanse media, waaronder de Washington Post, vrijdag.
08/12 02u00  Openbaar ministerie: 'Trump stuurde advocaat Cohen aan bij betaling zwijggeld'Als presidentskandidaat heeft Donald Trump zijn toenmalige advocaat Michael Cohen geïnstrueerd om zwijggeld te betalen aan twee vrouwen die claimen een affaire te hebben gehad met Trump.
08/12 01u00  Klimaatgroep: 'Polen weigert Belgische activiste toegang tot het land'Polen heeft de Belgische klimaatactiviste Zanna Vanrenterghem de toegang tot het land geweigerd, waar ze de klimaattop zou bijwonen in de stad Katowice.
07/12 22u15  Politievakbonden activeren stakingsaanzegging voor 13 en 14 decemberHet gemeenschappelijk vakbondsfront van ACV Politie, ACOD en NSPV heeft de ingediende stakingsaanzegging geactiveerd.
07/12 21u30  China lanceert sonde naar achterkant van de MaanChina heeft vrijdag voor een primeur gezorgd door als eerste te proberen een sonde naar de achterkant van de Maan te lanceren. Dat heeft het officiële persbureau Xinhua bevestigd.
07/12 20u15  Weinig beweging in nieuwe peiling, N-VA blijft grootsteN-VA blijft de grootste partij in een nieuwe Grote Peiling van VTM Nieuws, Het Laatste Nieuws, RTL en Le Soir. De peiling werd wel grotendeels afgenomen voor de huidige regeringscrisis uitbrak. Tegenover de peiling van oktober blijven alle verschillen binnen de foutenmarge.
07/12 18u15  Ook Brussels parlement wil dat federale regering migratiepact goedkeurtHet Brussels Parlement heeft zich met een ruime meerderheid van 73 stemmen tegen 4 (N-VA en Vlaams Belang) en één onthouding van Alain Destexhe (MR) achter het VN-migratiepact geschaard.
07/12 17u30  Annegret Kramp-Karrenbauer volgt Angela Merkel op als voorzitter van CDUSecretaris-generaal Annegret Kramp-Karrenbauer lost Bondskanselier Angela Merkel op aan de leiding van de Duitse christendemocratische regeringsparrij CDU.
07/12 16u45  Amerikaanse president Trump benoemt William Barr tot minister van JustitieDe Amerikaanse president Donald Trump benoemt William Barr (68) tot minister van Justitie, zo heeft het Amerikaanse staatshoofd vrijdag bekendgemaakt.
07/12 16u45  Greenpeace: 'Meer dan 25.000 Belgen ondertekenen in 24 uur klimaatbrief aan koning Filip'In 24 uur tijd hebben meer dan 25.000 Belgen een brief ondertekend aan koning Filip uit bezorgdheid voor het klimaat. Milieu-organisatie Greenpeace nam het initiatief voor de brief aan de koning, omdat ze vindt dat 'de regering niet opgewassen is tegen de uitdagingen van de klimaatopwarming en geen besef heeft van de hoogdringendheid.'
07/12 16u30  De kier waar N-VA tussen probeert te glippenN-VA houdt vol dat er geen politieke goedkeuring voor het VN-migratiepact is zolang de partij niet ingestemd heeft aan de regeringstafel. Klopt dat ook?
07/12 16u30  Arco-dossier: België krijgt gelijk in tweede Europese rechtszaakEind 2016 werd de waarborgregeling voor de Arco-coöperanten al definitief afgewezen door het Europees Hof van Justitie. Maar het Gerecht van de EU oordeelt nu dat de Europese Commissie destijds geen verbod kon opleggen tegen terugbetalingen in het kader van die garantieregeling.
07/12 16u30  Kris Peeters: 'Uitspraak van het Europees Gerecht neemt een hindernis weg voor vergoedingsregeling'De uitspraak van het Gerecht bij het Europees Hof van Justitie neemt voor CD&V-vicepremier Kris Peeters een hindernis weg voor de vergoedingsregeling die de federale regering voorbije zomer overeenkwam.
07/12 16u30  Wielrenners op wereldkampioenschappen: heet maar niet oververhitVeel mensen raken in een lichte paniek wanneer hun lichaamstemperatuur of die van hun kind tot boven 39 graden opklimt. De lichaamstemperatuur van elitesporters tijdens topwedstrijden laten echter zien dat het lichaam best wat aankan. Zoals tijdens het WK Wielrennen 2016 in Qatar.
07/12 16u15  Jeroen Dijsselbloem: 'Italië moet vooral zichzelf redden'Als Italië zijn overheidsfinanciën niet op orde krijgt, moet Europa geen medelijden tonen, vindt de Nederlandse ex-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.
07/12 15u45  N-VA-fractie schaart zich achter steunbetuiging voor Catalaanse Carme ForcadellDe N-VA-fractie in het Vlaams Parlement schaart zich achter de steunbetuiging van parlementsleden uit verschillende landen aan het adres van voormalig Catalaans parlementsvoorzitter Carme Forcadell.
07/12 15u45  Nieuwe beelden Animal Rights: verboden praktijken schering en inslag bij Nederlandse varkenshoudersEen medewerker van de Nederlandse afdeling van Animal Rights ging undercover in twee varkenshouderijen in Noord-Brabant en Gelderland. Dat leverde opnieuw weinig fraaie beelden op.
07/12 15u15  Buitenlandse Zaken raadt reizen naar Parijs af omwille van zware protestenDe Belgische overheid raadt reizen naar Parijs komend weekend af wegens de geplande betogingen van de 'gele hesjes'. Dat blijkt uit een vrijdag vernieuwd reisadvies voor Frankrijk. Touroperator TUI belooft alvast een integrale terugbetaling van de reiskosten.
07/12 15u00  Sociale onrusten in Frankrijk: commotie over optreden politieHet optreden van de politie bij de massale arrestaties van studenten heeft in Frankrijk voor commotie gezorgd. 'Er waren shockerende beelden, omdat we ons in een klimaat van buitengewoon geweld bevinden', zei de Franse minister van Onderwijs Jean-Michel Blanquer vrijdag op de zender France Inter.
07/12 13u45  Jan Jambon: 'Premier mag naar Marrakesh, maar niet om pact goed te keuren'Er komt een nieuwe ministerraad over het VN-migratiepact voor de premier naar Marrakesh vertrekt.
07/12 12u30  Extra ministerraad over migratiepact Marrakesh na bilaterale gesprekkenEr komt een nieuwe ministerraad over het VN-migratiepact voor de premier naar Marrakesh vertrekt.
07/12 11u15  Uur van de waarheid voor Michel? Francken over mogelijke val regering: 'God only knows'Na het lange Kamerdebat van donderdag over het VN-migratiedebat, is het uitkijken naar de ministerraad en de aansluitende vergadering van het kernkabinet vrijdag.
07/12 10u30  Pete Shelley (63), zanger van Buzzcocks, overledenPete Shelley, oprichter en zanger van Buzzcocks, is op 63-jarige leeftijd overleden. Hij is vermoedelijk gestorven aan een hartaanval in Estland, het land waar hij woonde. Dat meldt de BBC, op gezag van het management van de groep.
07/12 10u15  Sfeer op het werk met 'wonderbrekingen': kleine acties blijken effectiever dan groteVergeet de jaarlijkse kajaktocht op de Lesse of die karaokeavond met collega's: om de sfeer op het werk echt goed te krijgen, zijn kleine acties veel effectiever. De start-up Hallelujah! wil zo meer 'happiness' op de werkvloer brengen.
07/12 10u15  'Het AfricaMuseum puilt nog altijd uit van de roofkunst'De Belgisch-Congolese activiste Mireille-Tsheusi Robert gaat zaterdag niet naar de opening van het vernieuwde AfricaMuseum in Tervuren. 'Dekoloniseren betekent dat je ook de macht deelt.'
07/12 10u00  Komt pact vrijdag op agenda ministerraad?Na het lange Kamerdebat van donderdag over het VN-migratiedebat, is het uitkijken naar de ministerraad en de aansluitende vergadering van het kernkabinet vrijdag.
07/12 10u00  België voert onderzoek naar HuaweiNadat de VS, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland Huawei gebannen hebben, neemt ook België de Chinese telecomleverancier onder de loep. Het Centrum voor Cybersecurity (CCB), dat onder eerste minister Charles Michel (MR) valt, gaat na of de overheid Huawei van onze markt moet weren, bericht De Tijdvrijdag.
07/12 10u00  Herlees: verhit debat in de kamer over migratiepact, Michel koopt tijdIn de Kamer wordt de diepe verdeeldheid in de coalitie tastbaar. N-VA staat helemaal geïsoleerd. Wouter Beke en Patrick Dewael pakten de partij hard aan.
07/12 08u45  Reddingsoperatie van Aquarius in Middellandse Zee stopgezetDe hulporganisatie SOS Méditerranée beëindigt de operatie van de Aquarius, het schip dat vluchtelingen redt op de Middellandse Zee.
07/12 06u00  Verlaten Duitse christendemocraten met nieuwe voorzitter het midden?Angela Merkel besloot zich niet meer kandidaat te stellen voor het CDU-voorzitterschap. Vrijdag wordt op het partijcongres in Hamburg duidelijk wie in haar voetsporen treedt, en of de partij het midden verlaat en meer naar rechts opschuift.
07/12 05u45  Liliane Saint-Pierre wordt 70: 'Ik vergeet altijd om me in te houden'Liliane Saint-Pierre wordt straks zeventig. 'Misschien ben ik niet de meest belezen artieste met de meest geleerde citaten', zegt ze. 'Maar ik heb tenminste gelééfd.' Een avond met een starlet-voor-het-leven.
07/12 05u30  België voert onderzoek naar Chinese HuaweiNadat de VS, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland Huawei gebannen hebben, neemt ook België de Chinese telecomleverancier onder de loep. Het Centrum voor Cybersecurity (CCB), dat onder eerste minister Charles Michel (MR) valt, gaat na of de overheid Huawei van onze markt moet weren, bericht De Tijdvrijdag.
07/12 05u30  Tekort aan luchtwegenmedicatie AtroventAtrovent, een aerosolmiddel dat de luchtwegen moet helpen openen, is in tal van apotheken hopeloos uitgeput. Dat schrijft Het Laatste Nieuws vrijdag. Een omstreden praktijk in de farmawereld is de oorzaak.
07/12 05u30  Bouwbedrijf dreigt met miljoenenclaim tegen De LijnTramContractors, het aannemersconsortium rond het Nederlandse bouwbedrijf BAM, wil een miljoenenclaim indienen tegen De Lijn, het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de stad Antwerpen. Het conflict draait om het vertraagde Noorderlijn-project in het Antwerpse stadscentrum, bericht De Tijd vrijdag.
07/12 05u15  1 op 2 jongeren voelt zich verslaafd aan smartphoneDe helft van de jongeren voelt zich verslaafd aan zijn smartphone. Dat blijkt vrijdag uit een enquête van de Onafhankelijke Ziekenfondsen bij 976 Belgische jongeren tussen 12 en 23 jaar over hun digitale welzijn.
07/12 02u30  VS vinden geen meerderheid voor kritische VN-resolutie tegen HamasEen resolutie, waarin de radicaal-islamistische Palestijnse organisatie Hamas wegens zijn raketaanvallen op Israël veroordeeld worden, heeft in de Algemene Vergadering van de VN geen voldoende meerderheid gehaald.
07/12 00u45  Verherstraeten (CD&V): 'Het zal niet evident zijn om nog een uitweg te vinden'Na een cryptische speech van Charles Michel werd de premier onder druk gezet door CD&V en Open VLD. Het manoeuvre laat nog weinig ruimte voor oplossingen.
07/12 00u00  Charles Michel steunt Belgische kandidatuur voor VN-klimaatconferentie in 2020Premier Charles Michel staat achter het voorstel van de Waalse regering om de COP26, de VN-klimaatconferentie in 2020, naar ons land te halen. Hij zal de kwestie op de agenda plaatsen van het overlegcomité van de verschillende regeringen, zei hij donderdag in de Kamer.
06/12 22u00  Michel koopt tijd, N-VA staat helemaal geïsoleerdEnkel een vage speech van premier Michel hield de regering overeind, na harde woorden van Open VLD en CD&V voor N-VA. Hoe lang kan deze coalitie nog doen alsof ze een regering vormt?
06/12 22u00  Kamer keurt aangepaste resolutie goed - Michel gaat naar Marrakesh: 'Een woord is een woord'In het Kamerdebat over het migratiepact stond N-VA tegenover de andere regeringspartijen over de eventuele goedkeuring in Marrakesh.
06/12 21u30  Opnieuw wisselmeerderheid gevormd tegen N-VAIn de Kamer wordt de diepe verdeeldheid in de coalitie tastbaar. N-VA staat helemaal geïsoleerd. Wouter Beke en Patrick Dewael pakten de partij hard aan.
06/12 20u45  Charles Michel koopt zichzelf nog maar eens tijd, maar hoeveel?Enkel een vage speech van premier Michel hield de regering overeind, na harde woorden van Open VLD en CD&V voor N-VA. Hoe lang kan deze coalitie nog doen alsof ze een regering vormt?
06/12 20u45  N-VA staat helemaal geïsoleerd, wisselmeerderheid vraagt duidelijkheid van premierIn de Kamer wordt de diepe verdeeldheid in de coalitie tastbaar. N-VA staat helemaal geïsoleerd. Wouter Beke en Patrick Dewael pakten de partij hard aan.
06/12 19u45  Michel gaat naar Marrakesh: 'Een woord is een woord'In het Kamerdebat over het migratiepact stond N-VA tegenover de andere regeringspartijen over de eventuele goedkeuring in Marrakesh.
06/12 19u30  Charles Michel koopt zichzelf nog maar eens tijdEnkel een vage speech van premier Michel hield de regering overeind, na harde woorden van Open VLD en CD&V voor N-VA. Hoe lang kan deze coalitie nog doen alsof ze een regering vormt?
06/12 18u45  'Ik ben de premier, en ik ga naar Marrakesh'In de Kamer wordt de diepe verdeeldheid in de coalitie tastbaar. N-VA staat helemaal geïsoleerd. Wouter Beke en Patrick Dewael pakten de partij hard aan.
06/12 18u00  Patrick Dewael in debat over migratiepact: 'Je kan niet binnen én buiten regering staan'Verschillende oppositieleden willen meer tekst en uitleg bij een instructie die minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders begin oktober heeft rondgestuurd over de goedkeuring van het VN-migratiepact. In het Kamerdebat stond N-VA tegenover de andere regeringspartijen over de eventuele goedkeuring in Marrakesh.
06/12 17u45  'Michel zal naar Marrakesh gaan met standpunt van parlement'In de Kamer wordt de diepe verdeeldheid in de coalitie tastbaar. N-VA staat helemaal geïsoleerd. Wouter Beke en Patrick Dewael pakten de partij hard aan.
06/12 17u15  Regeringspartners duwen N-VA in verdrukkingIn de Kamer wordt de diepe verdeeldheid in de coalitie tastbaar. N-VA staat helemaal geïsoleerd. Wouter Beke en Patrick Dewael pakten de partij hard aan.
06/12 17u00  Patrick Dewael in debat over migratiepact: 'Wie kar keert, moet zelf conclusies trekken'Verschillende oppositieleden willen meer tekst en uitleg bij een instructie die minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders begin oktober heeft rondgestuurd over de goedkeuring van het VN-migratiepact. In het Kamerdebat stond N-VA tegenover de andere regeringspartijen over de eventuele goedkeuring in Marrakesh.
06/12 17u00  Iwein Segers maakt kortfilm over opgraving Cyriel Verschaeve: 'De werkelijkheid was nog veel gekker'45 jaar nadat de extreemrechtse VMO het lijk van collaborateur Cyriel Verschaeve opgroef, verschijnt een kortfilm over die absurde passage uit de Vlaamse geschiedenis. 'Ik denk niet dat mensen boos kunnen zijn op deze film.'
06/12 16u45  Open VLD dwingt N-VA tot buigen of barstenNaar alle verwachting wordt vandaag in de Kamer opnieuw een wisselmeerderheid gevormd waarmee N-VA in de hoek wordt geduwd. De cruciale vraag is of de premier naar Marrakesh kan zonder goedkeuring van N-VA. De ministers van N-VA zijn in ieder geval niet naar de zitting gekomen.
06/12 16u30  De Roover aan premier: 'Gaat u in Marrakesh zeggen dat u het pact niet kan goedkeuren?'Zal u maandag zeggen dat er in deze regering geen eensgezindheid bestaat over de goedkeuring van het Global Compact on Migration en dat ons land om die reden het pact niet kan goedkeuren?' Die vraag wierp N-VA-fractieleider Peter De Roover premier Charles Michel donderdag voor de voeten. De Roover herhaalde dat er op regeringsniveau geen enkele beslissing is genomen die N-VA bindt rond het VN-migratiepact.
06/12 16u15  'Girl' en 'Beautiful Boy' kunnen Golden Globe winnenGirl van Lukas Dhont is genomineerd in de categorie Foreign Language van de Golden Globes. Dat zijn de belangrijkste filmprijzen van de VS na de Oscars. Ook Beautiful Boy van Felix Van Groeningen heeft één nominatie beet. Vice, de nieuwe film van Christian Bale, doet van alle films de beste zaak met zes nominaties.
06/12 15u45  N-VA wil dat Michel in Marrakesh migratiepact niet goedkeurtNaar alle verwachting wordt vandaag in de Kamer opnieuw een wisselmeerderheid gevormd waarmee N-VA in de hoek wordt geduwd. De cruciale vraag is of de premier naar Marrakesh kan zonder goedkeuring van N-VA. De ministers van N-VA zijn in ieder geval niet naar de zitting gekomen.
06/12 15u30  Instructie van Reynders doet vragen rijzen bij oppositieVerschillende oppositieleden willen meer tekst en uitleg bij een instructie die minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders begin oktober heeft rondgestuurd over de goedkeuring van het VN-migratiepact. Die insinueert dat de minister toen al opdracht gaf om het pact goed te keuren. 'Als u dit wist, dan hebt u 150 Kamerleden bij de neus genomen', stelde Dirk Van der Maelen (sp.a).
06/12 14u45  Girl genomineerd voor Golden Globe voor Beste Niet-Engelstalige FilmGirl is genomineerd in de categorie Foreign Language van de Golden Globes. Dat zijn de belangrijkste filmprijzen van de VS na de Oscars.
06/12 14u30  Politieke crisis gaat voort: wat doet Michel?Naar alle verwachting wordt vandaag in de Kamer opnieuw een wisselmeerderheid gevormd waarmee N-VA in de hoek wordt geduwd. De cruciale vraag is of de premier naar Marrakech kan zonder goedkeuring van N-VA.
06/12 14u15  Lidstaten geven groen licht voor Europese Arbeidsautoriteit in strijd tegen sociale fraudeDe Europese ministers van Werk en Sociale Zaken zijn het donderdag in Brussel eens geraakt over de oprichting van een Europese Arbeidsautoriteit die de lidstaten moet ondersteunen in de strijd tegen grensoverschrijdende sociale fraude.
06/12 14u00  Rapport wijst uit: 'België is het beste land om als atheïst te wonen'België is een van de beste landen om als atheïst of vrijdenker te wonen. Dat blijkt uit het zevende jaarlijkse Freedom of Thought Report van de International Humanist and Ethical Union (IHEU) dat vrijdagmiddag wordt voorgesteld in het Europees Parlement in Brussel. Volgens het rapport worden niet-gelovigen in de overgrote rest van de wereld steeds meer vervolgd.
06/12 13u45  Jemenoverleg in Zweden 'eerste stap naar de vrede'VN-bemiddelaar Martin Griffiths hoopt dat met de nieuwe vredesgesprekken in Zweden een eind komt aan het leed van de bevolking in het door een burgeroorlog geteisterde Jemen. 'Na twee en een half jaar zonder formeel politiek proces is het bijeenbrengen van de strijdende partijen een eerste stap om Jemen op het pad van de vrede te brengen', zei Griffiths donderdag op een persconferentie
06/12 13u00  EU-Hof beslist dag voor stemming over Britse mogelijkheid om brexit eenzijdig te stoppenHet Europees Hof van Justitie gaat maandag een uitspraak doen over de vraag of het Verenigd Koninkrijk eenzijdig kan beslissen de brexit stop te zetten en in de Europese Unie te blijven. Dat heeft de rechtbank donderdag op Twitter bekendgemaakt. Het arrest valt daarmee één dag voordat er in het Britse parlement gestemd wordt over de brexit-deal.
06/12 12u00  Linkse partijen gaan motie van wantrouwen indienen tegen Franse regeringParlementsleden van drie linkse partijen gaan een motie van wantrouwen indienen tegen de Franse regering. Dat heeft Olivier Faure, de leider van de PS, meegedeeld aan de Franse media. De motie komt er omdat de partijen ontevreden zijn over de reactie van de regering op het protest van de 'gele hesjes'.
06/12 11u45  'De Congolese geschiedenis krijgt pas zin als ze ook door een Belgische bril wordt bekeken'Knack-redacteur en historicus Walter Pauli kijkt vooruit op de heropening van het AfricaMuseum: 'Een aantal Belgen wil niet horen van te veel gezeur over bloedrubber en afgehakte handen.'
06/12 11u45  Congokenner Peter Verlinden: 'De Congolezen zijn hun zelfrespect verloren'Wie Congo wil begrijpen, kan niet zonder basiskennis over de koloniale geschiedenis of een cursus internationale politiek. Dat vraagt om veel studiewerk of jarenlange ervaring. Aan dat laatste heeft Congokenner Peter Verlinden geen gebrek. Een gesprek over verleden, heden en toekomst.
06/12 11u30  EU-drugsrapport: 'Te weinig bewijs voor nut van medicinale cannabis'Hoewel er een licht effect is bij onder andere chronische pijn en spasticiteit, bestaat er onvoldoende bewijs voor het gebruik van medicinale cannabis bij heel wat aandoeningen, zegt het Europees waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving. 'Meer uitgebreide en langdurige studies zijn nodig.'
06/12 11u30  Staatsveiligheid legt wervingsreserve aan van 1.000 inspecteursDe Veiligheid van de Staat (VSSE) organiseert een eerste algemene toelatingsproef voor de aanleg van een wervingsreserve van 1.000 inspecteurs, 500 Nederlandstalige en 500 Franstalige. De VSSE zal uit deze reserve putten wanneer er vacatures vrijkomen, klinkt het donderdag in een persbericht. De uiterste inschrijvingsdatum is 18 december 2018. Inschrijven kan via de website van Selor.
06/12 11u30  Vijftig jaar geleden maakten The Rolling Stones voorgoed komaf met de hippie-onzinBeggars Banquet, de plaat waarmee de creatiefste periode van The Rolling Stones werd ingeluid en die de wereld classics schonk als Street Fighting Man en Sympathy For The Devil, is vandaag precies een halve eeuw oud.
06/12 11u30  Topmanager Ronnie Leten: 'België is een bedrijf in nood'De Limburgse topmanager Ronnie Leten, voorzitter van de telecomreus Ericsson en het mijnindustriebedrijf Epiroc, heeft sinds zijn afscheid als CEO van het industriële concern Atlas Copco niets aan strijdlust ingeboet. Onze politici zullen het geweten hebben.
06/12 11u15  Rebellen dreigen luchthaven van Sanaa af te sluiten voor VN-vliegtuigenDe Houthi-rebellen in Jemen willen de luchthaven van Sanaa afsluiten voor vliegtuigen van de Verenigde Naties als de vredesonderhandelingen niet leiden tot een hervatting van de burgerluchtvaart in het land. Dat heeft een vertegenwoordiger van de sjiitische rebellengroep donderdag duidelijk gemaakt. De regering eist dan weer dat de rebellen zich terugtrekken uit de havenstad Hodeida.
06/12 11u00  De Wever: 'Logisch dat PS aan macht wil komen door ons uit te sluiten''Dat PS terug aan het roer wil komen door N-VA uit te sluiten, is logisch. Maar uiteindelijk zal de Vlaamse kiezer daarover beslissen.' Dat zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever in reactie op de oproep van Paul Magnette om een cordon rond N-VA te leggen.
06/12 11u00  Interne mails gelekt: nieuw hoofdstuk in Facebooks toch al rampzalige jaarEen Brits parlementslid lekte 250 interne e-mails, die onthulden waar Facebook het meest om geeft: geld, en het vermorzelen van de concurrentie.
06/12 10u45  N-VA gebruikte ongevraagd foto van christelijke ngo voor campagne: 'Ongepast'Een van de zes foto's die N-VA gebruikte in zijn gewraakte campagne tegen het VN-Migratiepact werd zonder toestemming van de eigenaar gebruikt.
06/12 10u45  Factcheck: 'Dure wijn bezorgt je meer hoofdpijn'Dat lazen we onlangs in een artikel in Metro. Maar klopt dat wel?
06/12 10u45  Gynaecoloog Petra De Sutter: 'Die "mad scientist" uit China ging totaal over de schreef'Over genetische modificatie van embryo's is dringend een ethisch debat nodig, vindt professor gynaecologie Petra De Sutter (UZ Gent). 'Op dit moment is het onverantwoord, omdat niet bewezen is dat de technologie veilig is.'
06/12 09u30  De Roover: 'Wil duidelijkheid over wat premier Michel in Marrakesh zal doen'Vandaag zal premier Charles Michel spreken in het federaal parlement naar aanleiding van de stemming over het migratiepact. Fractieleider van de N-VA Peter De Roover verwacht van Michel klaarheid. 'In wiens naam wil de premier naar Marrakesh gaan?', vroeg De Roover zich af op Radio 1.
06/12 08u45  Paul Magnette trekt volgend jaar Europese lijst PSPaul Magnette zal bij de verkiezingen van volgend jaar de Europese PS-lijst trekken. Dat maakt de partij donderdag bekend.
06/12 08u15  Franse regering verwacht 'zeer zwaar geweld' zaterdagHet bureau van de Franse president Emmanuel Macron verwacht 'zeer zwaar geweld' zaterdag in Parijs, waar de beweging van de 'gilets jaunes' weer wil actievoeren, ondanks toegevingen van de regering. Macron roept op tot kalmte.
06/12 07u45  Van Grieken: 'Vlaams Belang heeft meer invloed op N-VA dan premier Michel'Voorzitter van het Vlaams Belang vindt dat N-VA niet meer geloofwaardig is omdat de partij haar eigen rode lijnen niet respecteert. 'Ik zou graag zien dat partij haar stoere taal eindelijk eens omzet in stoere daden' zei van Grieken aan De Ochtend op Radio 1.
06/12 06u00  Orban zet licht op groen voor megaconcentratie regeringsgetrouwe mediaDe Hongaarse premier Viktor Orban heeft woensdag het licht op groen gezet voor een megaconcentratie binnen de Hongaarse media die zijn conservatief-nationalistische bestuur gunstig gezind zijn. Ondanks de bezorgdheid over het pluralisme binnen de media.
06/12 06u00  Studie: Groenlandse ijskap smelt aan 'ongeziene' snelheidOnderzoekers hebben vastgesteld dat de ijskap van Groenland, op dit moment de grootste bron van nieuw water dat de oceaan in vloeit, afsmelt aan een snelheid die ongezien is in de moderne tijd. Dat blijkt uit een studie die het wetenschappelijke tijdschrift Nature woensdag publiceert.
06/12 06u00  Huawei-topvrouw gearresteerd in Canada; zou Iraanse sancties geschonden hebbenCanada heeft de CFO gearresteerd van de Chinese telecomgigant Huawei Technologies, op vraag van de Verenigde Staten. De vrouw wordt ervan verdacht dat ze de handelssancties tegen Iran heeft overtreden. Dat bericht de Canadese krant Globe and Mail woensdag.
06/12 05u15  Een nieuw hoofdstuk in Facebooks toch al rampzalige jaarEen Brits parlementslid lekte 250 interne emails, die onthulden waar Facebook het meeste om geeft: geld, en het vermorzelen van de concurrentie.
06/12 05u15  Bijdrage voor niet-dringend ziekenvervoer verviervoudigt op sommige plaatsenVanaf 1 januari worden alle tarieven voor ziekenvervoer van de CM over Vlaanderen op een gelijk niveau gebracht. Voor een klein aantal patiënten zal het iets goedkoper worden, maar voor bijvoorbeeld de Limburgse dialysepatiënt verviervoudigt de rekening van wat hij nu persoonlijk moet bijdragen.
06/12 05u15  Hoe intervalvasten helpt: 'Sla het avondeten over'De meeste diëten focussen op wat en hoeveel iemand mag eten. Maar blijkbaar is het vooral een kwestie van timing: wie 's morgens vroeg calorieën opneemt en 's avonds vast, helpt het lichaam overtollig vet af te bouwen.
06/12 05u15  Mogelijk binnenkort ook zonnepanelen op appartementenAls het van N-VA afhangt, die deel uitmaakt van de Vlaamse regering, kunnen ook de inwoners van appartementsgebouwen binnenkort eenvoudig profiteren van zonnepanelen op hun gemeenschappelijk dak. Dat bericht De Tijd donderdag.
06/12 05u00  Spanje dreigt met nieuwe diplomatieke crisis met BelgiëEen nieuw diplomatiek incident tussen Spanje en België lijkt in de maak. Madrid is ontstemd over tweets van minister van Defensie Sander Loones (N-VA) over de Catalaanse kwestie, bericht De Tijd.
05/12 21u15  'In Marrakesh zal de regering het pact niet goedkeuren, punt'Als premier Charles Michel donderdag in de Kamer zegt dat hij België in Marrakesh gaat binden aan het VN-migratiepact, dan is er een probleem. Dat zei N-VA-fractieleider Peter De Roover woensdagavond in Terzake.
05/12 21u15  Vlaams Parlement keurt nieuwe eindtermen goedHet Vlaams Parlement heeft woensdag de nieuwe eindtermen voor de eerste graad van het secundair onderwijs goedgekeurd. Op 1 september 2019 moeten ze van kracht worden, samen met de modernisering van het secundair onderwijs.
05/12 21u00  Noodtoestand in Tunesië opnieuw verlengdIn Tunesië wordt de noodtoestand die al meer dan drie jaar van kracht is, opnieuw met een maand verlengd tot 5 januari. Dat heeft president Béji Caïd Essebsi bekendgemaakt.
05/12 20u45  Bijna de helft van de Vlamingen vindt migratiepact geen regeringsval waardIs de discussie over het VN-migratiepact een val van de regering waard? Bijna de helft van de Vlamingen vond van niet, toen VTM Nieuws, Het Laatste Nieuws, RTL en Le Soir nog voor de huidige regeringscrisis een peiling afnamen bij 2.500 Belgen. Eén op drie Vlamingen vindt dat de regering wel mag vallen over de VN-tekst.
05/12 20u15  Kan regering-Michel verder zonder N-VA?Als N-VA uit de regering treedt en de drie andere partijen besluiten door te gaan zonder meerderheid, zou dat geen primeur zijn in de Belgische geschiedenis. 'Maar zo'n experiment werd nooit een succes', zegt politicoloog Nicolas Bouteca. 'Het zit niet in onze traditie.'
05/12 20u15  Personeel Fedasil is 'ten einde raad': 'Voorschriften welzijn, hygiëne en veiligheid niet nageleefd'Het personeel van Fedasil is 'ten einde raad'. Dat zegt permanent secretaris van ACV-Openbare Diensten Carina Jiala. Volgens haar functioneert het nieuwe aanmeldpunt in Klein Kasteeltje niet op een optimale manier.
05/12 20u15  'Uitvoering klimaatakkoord Parijs kan jaarlijks miljoen mensenlevens redden'De doelen die de internationale gemeenschap zichzelf stelde in het klimaatakkoord van Parijs kunnen volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) miljoenen mensenlevens redden.
05/12 20u00  'Uitvoering klimaatakkoord Parijs kan jaarlijks miljoen mensenlevens rDe doelen die de internationale gemeenschap zichzelf stelde in het klimaatakkoord van Parijs kunnen volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) miljoenen mensenlevens redden.
05/12 19u45  Wereldgezondheidsorganisatie: 'Uitvoering klimaatakkoord Parijs kan jaarlijks miljoen mensenlevens redden'De doelen die de internationale gemeenschap zichzelf stelde in het klimaatakkoord van Parijs kunnen volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) miljoenen mensenlevens redden.
05/12 19u45  Erkenning van asielaanvragen wordt strenger voor Palestijnen uit GazastrookPalestijnen uit de Gazastrook die in België asiel aanvragen, zullen het moeilijker hebben om erkend te worden. Dat meldt het Commissariaat-generaal voor de vluchtelingen en de staatlozen (CGVS) woensdag. Voortaan zal elke dossier 'grondig' worden behandeld, waarbij meer aandacht uitgaat naar de individuele situatie van de asielzoeker.
05/12 19u30  Trump roept OPEC op om productie niet te verlagen: 'De wereld heeft geen hogere olieprijzen nodig'De Amerikaanse president Donald Trump heeft de Organisatie van Olie-exporterende Landen (OPEC) woensdag opgeroepen om haar productie niet te verlagen en zodoende de olieprijzen de hoogte in te jagen.
05/12 19u15  Akkoord over Europese begroting voor 2019: focus op groei, veiligheid en migratieOnderhandelaars van het Europees Parlement en de lidstaten hebben een akkoord bereikt over de Europese begroting voor 2019. Het resultaat weerspiegelt volgens de onderhandelaars de Europese prioriteiten van het moment: groei en jobs, veiligheid en migratie.
05/12 18u45  Minister van Energie: 'Niet zo gelukkig dat we tegen scherpere doelstelling energie-efficiëntie gestemd hebben'Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) heeft in het Vlaams Parlement toegegeven dat hij zelf 'niet zo gelukkig' was met het feit dat er door ons land tegen de scherpere ambitie op het vlak van energie-efficiëntie is gestemd.
05/12 18u30  De regering sleept zich naar de uitgangDe Kamercommissie Buitenlandse Zaken heeft met een alternatieve meerderheid een resolutie goedgekeurd die het VN-migratiepact steunt. Meerderheidspartij N-VA stemde zoals aangekondigd tegen. Donderdag stemt de volledige Kamer over de resolutie. Als zowel N-VA als MR, CD&V en Open VLD geen toegift meer willen doen, is de enige vraag nog wannéér deze regering valt.
05/12 18u15  De Block is niet van plan om ereloonsupplementen te schrappenMinister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) deelt de bekommernis om de stijgende kosten van eenpersoonskamers in ziekenhuizen, maar vindt het geen goed idee om de ereloonsupplementen bij ziekenhuisopnames te verbieden, zoals CM voorstelt.
05/12 17u30  Franse premier wil 'noodzakelijk' debat over belasting op fortuinen niet uit de weg gaanDe Franse regering wil het 'noodzakelijke' debat over de efficiëntie van een hervorming van de belasting op fortuinen (l'impôt sur la fortune, kortweg ISF) niet uit de weg gaan. Dat heeft de Franse eerste minister Edouard Philippe woensdag in het Franse parlement verklaard.
05/12 17u15  Herlees: N-VA stemt tegen resolutie over migratiepact, andere regeringspartijen vinden wisselmeerderheidIn de commissie Buitenlandse Zaken stond de stemming gepland over het VN-migratiepact. N-VA staat lijnrecht tegenover haar coalitiepartners, maar mogelijk betekent dat (nog) niet het einde van de regering-Michel.
05/12 17u00  'Met N-VA in de regering zal België dit pact niet goedkeuren in Marrakesh, noch New York'In de commissie Buitenlandse Zaken staat de stemming gepland over het VN-migratiepact. N-VA staat lijnrecht tegenover haar coalitiepartners, maar mogelijk betekent dat (nog) niet het einde van de regering-Michel.
05/12 16u30  Trekt Magnette in mei de Europese lijst voor PS?Volgens het Franstalige blad Le Vif trekt Waals PS-kopstuk Paul Magnette in mei de Europese lijst. De partij zelf wil dat niet bevestigen, maar ontkent ook niet.
05/12 16u15  Knack op stap met YouthStart: 'Kanszoekende jongeren zitten boordevol talent, maar zien dat zelf niet'De vzw YouthStart boekt opvallend goede resultaten met 'kanszoekende' jongeren: jongeren die noch voltijds aan het werk zijn noch voltijds naar school gaan. De overgrote meerderheid gaat na de training opnieuw studeren, vindt werk of start een eigen zaak. Knack nam een kijkje achter de schermen om te zien wat het geheim van YouthStarts succes is.
05/12 16u15  Steeds minder controle op politiediensten bij gedwongen verwijdering vreemdelingenDe Algemene Inspectie van de federale politie en de lokale politie (AIG) voert steeds minder controles uit bij de gedwongen uitzettingen van vreemdelingen. Op vier jaar tijd is het aantal controles met zowat 40 procent gedaald, zo blijkt woensdag uit een rapport van het federaal migratiecentrum Myria.
05/12 16u15  Rojava, de Koerdische staat in Syrië: 'Vrouwenemancipatie staat hier centraal'Sinds 2012 genieten de Koerden in Noordoost-Syrië feitelijke autonomie. Zo ontstond de protostaat Rojava, georganiseerd volgens de recepten van PKK-leider Abdullah Öcalan. Ludo De Brabander schreef er een geëngageerd boek over.
05/12 16u15  Rusland op de G20: wie doet Poetin nog wat?Het leek even spannend te worden, maar Rusland kwam op de G20 goed weg met zijn agressieve actie tegen Oekraïne.
05/12 16u15  Afrika: het beloftevolle continent achter het migratiepact van MarrakeshDe hoogspanning over het migratiepact van Marrakesh maskeert het echte pijnpunt: we zijn als de dood voor Afrikaanse migranten. Wat we niet zien, is het continent dat achter hen ligt. Afrika is een gigantische investeringskans.
05/12 16u00  VN-commissaris ontgoocheld over landen die zich distantiëren van MigratiepactDe nieuwe VN-mensenrechtencommissaris Michelle Bachelet is ontgoocheld dat zo veel landen zich gedistantieerd hebben van het Migratiepact.
05/12 16u00  273.000 Belgische jongeren hebben werk noch opleidingMet 273.000 zijn ze, de jongeren in België die niet werken, niet op school zitten of geen opleiding volgen. De vzw YouthStart brengt lokale besturen en ondernemers samen om daar iets aan te doen. 'Het enige wat we vragen, is een lokaal.'
05/12 16u00  Juridisch advies: 'Verenigd Koninkrijk kan eindeloos vastzitten in onderhandelingen met de EU'Het Verenigd Koninkrijk kan door het akkoord over de Ierse backstop jarenlang vastzitten in de brexitonderhandelingen van de Europese Unie. Dat staat in een juridisch advies over de brexitdeal, die na veel vijven en zessen is vrijgegeven door de Britse regering.
05/12 15u45  Chaos in de regering: mag Michel zonder consensus naar Marrakesh?In de Kamercommissie Buitenlandse Betrekkingen stemmen de regerings- en oppositiepartijen straks over een resolutie die het licht op groen zet voor de goedkeuring van het VN-migratiepact door premier Charles Michel (MR). N-VA blijft ertegen gekant en zal tegenstemmen of zich onthouden, maar zegt dat het zich niet uit de regering stapt.
05/12 15u45  Hongaarse regering laat anti-Verhofstadt-reclamewagen rondjes rijden in BrusselDe beruchte reclamewagen waarmee de Hongaarse regering de confrontatie aangaat met Guy Verhofstadt, rijdt woensdag rond in Brussel. Dat moet blijken uit een tweet van regeringswoordvoerder Zoltan Kovacs.
05/12 15u30  'Met N-VA in de regering zal België dit pact niet goedkeuren in Marrakech, noch New York'In de commissie Buitenlandse Zaken staat de stemming gepland over het VN-migratiepact. Na de crisis van de laatste dagen lijkt een oplossing nu in de maak.
05/12 15u30  Chaos in de regering: hoe moet het nu verder?In de Kamercommissie Buitenlandse Betrekkingen stemmen de regerings- en oppositiepartijen straks over een resolutie die het licht op groen zet voor de goedkeuring van het VN-migratiepact door premier Charles Michel (MR). N-VA blijft ertegen gekant en zal tegenstemmen of zich onthouden, maar zegt dat het zich niet uit de regering stapt.
05/12 15u30  VN-mensenrechtencommissaris ontgoocheld over landen die zich distantiëren van MigratiepactDe nieuwe VN-mensenrechtencommissaris Michelle Bachelet is ontgoocheld dat zo veel landen zich gedistantieerd hebben van het Migratiepact.
05/12 15u30  Poetin wil ook kernraketten bouwen als VS dat doetAls de Verenigde Staten een arsenaal aan kernraketten op middellange afstand begint op te bouwen, nadat het land zich heeft teruggetrokken uit het INF-verdrag, dan zal Rusland ook beginnen met de bouw van dergelijke kernraketten. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin gezegd.
05/12 15u30  Je lichaam afstaan aan de wetenschap: hoe doe je dat?Je kunt bij leven beslissen je lichaam na het overlijden aan de wetenschap te schenken. Lichaamsdonatie gebeurt minder vaak dan gewenst, onder meer omdat er een taboe op rust. Onterecht.
05/12 15u30  Wall Street dicht vanwege begrafenis BushDe Amerikaanse beurzen zijn woensdag gesloten vanwege de begrafenis van oud-president George H.W. Bush. Daarvoor is een dag van nationale rouw uitgeroepen. Op maandag werd op de New York Stock Exchange en de Nasdaq al een minuut stilte in acht genomen voor Bush, die onlangs op 94-jarige leeftijd overleed. Hij was president van 1989 tot 1993.
05/12 15u30  Filip De Wilde: 'Het nieuwe Anderlechtbestuur moet nog leren wat continuïteit is'Sportief adviseur bij Waasland-Beveren is hij niet meer, maar hij is nog wel keepertrainer bij de Belgische beloften.
05/12 15u15  Chaos in de regering: kan Michel wel zonder consensus naar Marrakesh?In de Kamercommissie Buitenlandse Betrekkingen stemmen de regerings- en oppositiepartijen straks over een resolutie die het licht op groen zet voor de goedkeuring van het VN-migratiepact door premier Charles Michel (MR). N-VA blijft ertegen gekant en zal tegenstemmen of zich onthouden, maar zegt dat het zich niet uit de regering stapt.
05/12 15u15  Macron vraagt partijen en vakbonden om op te roepen tot rustDe Franse president Emmanuel Macron vraagt politieke partijen, vakbonden en bedrijven om 'een duidelijke en expliciete oproep te lanceren tot kalmte en respect voor de Republiek'.
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

17x CFO Huawei wordt vrijgelaten op borg12/12 01u15 - Knack: De financieel directrice van het Chinese concern Huawei wordt vrijgelaten op borg. Dat heeft een rechter in Canada beslist. Haar aanhouding zorgde de voorbije dagen nog voor hoogoplopende spanningen tussen de VS en China, bovenop het handelsconflict tussen beide landen.
17x May kijkt aan tegen vertrouwensstemming in eigen partij12/12 01u15 - Knack: De positie van de Britse premier Theresa May komt steeds meer onder druk te staan. Britse media berichten dinsdagavond dat er binnen haar eigen Conservatieve Partij een vertrouwensstemming zou plaatsvinden die haar leiderschap kan betwisten.
14x Schietpartij in Straatsburg: dodental loopt op naar vier12/12 00u00 - Knack: Bij een incident op een kerstmarkt in de Oost-Franse stad Straatsburg zijn dinsdagavond schoten gevallen. De dader is gekend bij het gerecht. Volgens Le Figaro gaat het om een man van 29 jaar. Hij zou te voet op de vlucht zijn geslagen en daarbij gewond zijn geraakt.
14x Schietpartij in Straatsburg: dodental loopt op naar 4, dader nog niet gepakt12/12 01u45 - Knack: Bij de schietpartij in Straatsburg zijn dinsdagavond 4 mensen omgekomen en een tiental anderen gewond geraakt, zo bevestigt burgemeester Roland Ries eerdere informatie van Franse media. Intussen is ook de evacuatie van de binnenstad van Straatsburg, die sinds de schietpartij hermetisch was afgesloten, gestart.
13x Schietpartij in Straatsburg: dader nog niet gepakt, noodtoestand afgeroepen12/12 03u45 - Knack: Bij de schietpartij in Straatsburg zijn dinsdagavond 4 mensen omgekomen en een tiental anderen gewond geraakt, zo bevestigt burgemeester Roland Ries eerdere informatie van Franse media. In Straatsburg zelf wordt de 'lockdown' opgeheven, maar er komen wel extra controles aan de grens en op de Franse kerstmarkten.
12x Sp.a onderhandelt voorlopig verder met N-VA en Open Vld in Antwerpen11/12 23u45 - Knack: In Antwerpen is de lokale afdeling van sp.a dinsdagavond samengekomen voor een partijbestuur, met onder meer de lopende onderhandelingen met N-VA en Open Vld voor een nieuw stadsbestuur op de agenda.
9x Schietpartij in Straatsburg: Twee doden en elf gewonden11/12 23u15 - Knack: Bij een incident op een kerstmarkt in de Oost-Franse stad Straatsburg zijn dinsdagavond schoten gevallen. De dader is gekend bij het gerecht. Volgens Le Figaro gaat het om een man van 29 jaar. Hij zou te voet op de vlucht zijn geslagen en daarbij gewond zijn geraakt.
9x ING-topman Hamers wacht kruisverhoor in Nederlands parlement12/12 05u15 - Knack: Topman Ralph Hamers van de bank ING schuift woensdag aan bij een rondetafelgesprek in de Nederlandse Tweede Kamer over de stand van zaken in de financiële sector. Hij kan rekenen op een stevig kruisverhoor, want veel Kamerleden zijn erg kritisch over onder meer het witwasschandaal bij de bank.
9x Google ter verantwoording in Amerikaans Congres: hoog tijd, maar weinig onthullend12/12 05u15 - Knack: De hoorzitting van Google's CEO Sundar Pichai in het Amerikaanse Congres was weliswaar weinig onthullend, maar moet gezien worden als sluitstuk van een jaar waarin Big Tech (eindelijk) ter verantwoording werd geroepen.
8x Tusk over brexit: 'De Europese Unie wil Theresa May helpen. De vraag is alleen hoe'11/12 20u30 - Knack: De Europese Unie is wel degelijk bereid om de Britse premier Theresa May te helpen haar felbevochten brexit-akkoord door het parlement goedgekeurd te krijgen. 'De vraag is alleen hoe.' Dat heeft Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk dinsdag gezegd na een gesprek met May in Brussel.

Statistieken

Artikels:
32413
Gelezen:
8169
Aantal lezers nu:
45


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven