maandag 18 februari 2019, week 08


U bent nu hier: Meer nieuws van Knack

Laatste updatecontrole: vandaag om 4u45
 

Knack

Verbergen Tonen
18/02 02u00  Duitse buitenlandminister noemt Trumps eis over IS-strijders moeilijk realiseerbaar De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas noemt de eis van de Amerikaanse president Donald Trump, om buitenlandse strijders van terreurgroep IS in eigen land te berechten, 'buitengewoon moeilijk te realiseren'.17 
17/02 22u30  Kabila en Tshisekedi praten over vorming van regeringscoalitie De Congolese president Félix Tshisekedi heeft zondag met zijn voorganger Joseph Kabila gesprekken gevoerd over de vorming van een coalitie.12 
17/02 22u30  Israël bevriest meer dan 120 miljoen euro van Palestijnse Autoriteit Het Israëlische veiligheidskabinet heeft zondag beslist om meer dan 122 miljoen euro aan middelen voor de Palestijnse Autoriteit (PA) te bevriezen. Het geld stemt volgens Israël overeen met het bedrag dat in 2018 door de PA werd uitbetaald aan 'terroristen en hun familieleden'.12 
17/02 22u15  Hans Bonte (SP.A): 'Hoog tijd voor een gecontroleerd beleid rond IS-strijders' Kamerlid Hans Bonte (SP.A) reageert zondag zo op het nieuws dat België en enkele andere Europese landen een antwoord zoeken op de Amerikaanse vraag om zo'n 800 Europese Syrië-strijders terug te halen en in eigen land te berechten.10 
17/02 16u30  Bart De Wever: 'Koning moet historisch pardon voor koloniaal verleden uitspreken' N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever vindt dat een historisch pardon voor de misdaden die onder Belgische verantwoordelijkheid in Congo zijn begaan, aan de orde is en meent dat de koning dat moet uitspreken. Want als het over het koloniale verleden van ons land gaat, valt onvermijdelijk de naam van koning Leopold II, zei De Wever in De Zevende Dag op één
17/02 16u00  Radiomaker Annemie Peeters: 'Ik had graag wat meer lef gehad' Annemie Peeters maakt dit voorjaar voor Radio 1 Fifty-fifty: een reeks filmpjes, podcasts en radiouitzendingen over en voor vijftigers. Maar hoe is zij als mens? Om deze 20 vragen te beantwoorden, had ze 18 minuten en 24 seconden nodig.
17/02 16u00  Francken: 'IS-strijders terughalen? Moeten hun nationaliteit intrekken' Oud-staatssecretaris en N-VA-kopstuk Theo Francken is tegen het idee om Belgische IS-strijders terug naar ons land te halen en hier te berechten. 'We moeten hun nationaliteit intrekken. Dan zijn het geen Belgen meer en zijn ze ook ons probleem niet meer', zei Francken zondagmiddag bij VTM NIEUWS.10 
17/02 16u00  Orgaantransport van levers beter bij kamertemperatuur Om het tekort aan donororganen op te vangen, wordt er naarstig gewerkt aan manieren om organen langer en efficiënter te kunnen bewaren.
17/02 15u45  Iran noemt uitspraken Amerikaanse vicepresident 'haatdragend' en 'belachelijk' De uitspraken van de Amerikaanse vicepresident Mike Pence over Iran getuigen van 'haat' en 'onwetendheid'. Dat heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif zondag in een felle reactie verklaard. Pence had Iran, dat een vijandige relatie heeft met Israël, ervan beschuldigd 'een nieuwe Holocaust' voor te bereiden.
17/02 13u45  Premier Michel en Theresa May streven naar gelijklopende aanpak IS-strijders Premier Charles Michel is met de Britse eerste minister Theresa May overeengekomen dat België en het Verenigd Koninkrijk naar een gezamenlijke aanpak zullen zoeken wat betreft het al dan niet terughalen van Europese IS-strijders.
17/02 13u30  Almaci: 'Ik betreur dat Crombez in de kaart van Francken speelt' Groen-voorzitter Meyrem Almaci betreurt dat haar sp.a-collega John Crombez met zijn kritiek op de 'onduidelijkheid' van de klimaatmaatregelen van de groenen 'in de kaart van Theo Francken speelt'. Dat zei ze zondag tijdens een debat in De Zevende Dag op één.
17/02 13u30  Journaliste Hilde Sabbe op lijst Pacal Smet in Brussel Journaliste Hilde Sabbe zal bij de verkiezingen op 26 mei op de Brusselse lijst van Brussels sp.a-minister Pascal Smet staan. Dat heeft ze aangekondigd in De Zevende Dag op één. Bij de gemeenteraadsverkiezingen stond Sabbe nog op de Be.One-lijst van Dyab Abou Jahjah.
17/02 12u30  Koen Geens (CD&V) wil Europese aanpak bij al dan niet terughalen IS-strijders Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) pleit voor overleg met de andere Europese landen over de manier waarop moet worden omgegaan met de Syriëstrijders die nu nog in Turkse kampen in Noord-Syrië gevangenzitten maar vrij dreigen te komen na het vertrek van de Amerikaanse troepen.
17/02 11u15  Schrijversduo Elvis Peeters: 'Wat we alleen maken, is nooit zo goed als wat we met z'n tweeën doen' Elvis Peeters is geen schrijver, het is een schrijversduo. Nicole Van Bael, de vrouwelijke helft ervan, bleef altijd uit de pers. Tot nu. Omdat ze samen met haar partner Jos Verlooy een nieuwe roman uit heeft, De Ommelanden. En om een eind te maken aan de #MeToo-verwijten.
17/02 10u00  Bernie Sanders stelt zich kandidaat voor presidentsverkiezingen in videoboodschap De Amerikaanse senator Bernie Sanders heeft een video opgenomen waarin hij zijn kandidatuur lanceert voor de presidentverkiezingen van 2020. Dat meldt de nieuwssite Politico zaterdag.
Laatste update: vandaag om 2u00


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
17/02 09u30  Trump eist dat Europa 800 gevangen IS-strijders terughaalt en berechtDe Amerikaanse president Donald Trump eist dat Europa honderden IS-strijders opneemt die in Syrië werden gevangengenomen en hen voor de rechter brengt. Anders zullen de VS zich verplicht zien hen vrij te laten, zo zegt Trump.
17/02 05u30  Journaliste Lynn Berger countert in haar nieuwe boek de clichés rond het tweede kindIs een broer of zus krijgen echt een trauma voor uw eerstgeborene? In De tweede scheidt de Nederlandse journaliste Lynn Berger feit van fictie.
17/02 05u15  Guy D'Haeseleer: 'N-VA heeft geen énkele belofte waargemaakt'De N-VA heeft zijn kiezers opgelicht, zegt Guy D'Haeseleer, de Vlaams Belanger die in Ninove 40 procent van de stemmen haalde maar toch geen burgemeester werd, in De Zondag. 'Een stem voor N-VA is eenverloren stem voor de Vlaamse zaak.'
17/02 03u45  Heather Nauert trekt kandidatuur in voor functie als ambassadrice bij VNHeather Nauert, voormalig journaliste en woordvoerster van het VS-ministerie van Buitenlandse Zaken, heeft zaterdag meegedeeld dat ze niet langer kandidaat is om ambassadrice van haar land bij de Verenigde Naties te worden.
16/02 22u15  Virungapark in Congo opnieuw geopend voor toeristenHet Virungapark, het oudste nationaal park van Afrika, is na ongeveer negen maanden opnieuw geopend voor toeristen. Het natuurpark in het oosten van Congo had in mei vorig jaar de deuren gesloten vanwege de onveiligheid in de regio.
16/02 17u45  Levert Hasseltse diamant de essentiële bouwsteen voor de kwantumcomputer?Onderzoekers van de Universiteit Hasselt en Imec zijn er in geslaagd om een qubit uit artificiële diamant te maken. 'Het grote voordeel van onze diamanten qubits is dat ze elektrisch leesbaar zijn en op kamertemperatuur kunnen werken', zegt professor Milos Nesladek.
16/02 17u15  Opnieuw duizenden gele hesjes op straat in FrankrijkHet protest van de gele hesjes-beweging heeft zaterdag rond 14.00 uur in heel Frankrijk nog 10.200 mensen op straat gekregen. Dat meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken. In de hoofdstad Parijs protesteerden zowat 3.000 mensen.
16/02 16u45  Decenniumdoelen lanceert nieuwe campagne tegen armoedeDecenniumdoelen, het platform dat onder meer armoedeorganisaties verzamelt, heeft zaterdag de campagne #komafmetarmoede gelanceerd. 'Vanaf vandaag tot 26 mei willen wij samen met vele mensen in dit land de politieke partijen erop wijzen dat het niet langer kan dat in zo'n rijk land 1,6 miljoen mensen in armoede moeten leven', zei voorzitter Jos Geysels zaterdag in zijn speech.
16/02 15u15  Door de klimaatopwarming zelf wordt de natuurlijke bosbuffer aangetastDe klimaatverandering zal de komende decennia nog versnellen, zeker nu er weer meer tropisch regenwoud wordt gekapt.
16/02 13u00  Acteur Bruno Ganz overledenDe Zwitserse acteur Bruno Ganz is op 77-jarige leeftijd gestorven aan kanker. Dat heeft zijn management zaterdag meegedeeld. Ganz was onder meer bekend voor zijn rollen als Adolf Hitler in 'Der Untergang' (2004) en als Damiel in 'Der Himmel über Berlin' (1987).
16/02 12u45  Merkel waarschuwt voor uiteenvallen internationale organisatiesDe internationale politieke structuren vallen uit elkaar, terwijl ze in 'turbulente tijden' net belangrijk zijn. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel zaterdag gezegd tijdens de jaarlijkse veiligheidsconferentie in München.
16/02 12u45  Europees mededingingsbeleid onder druk: 'De arrogantie van de grote landen maakt Europa kapot'Europees commissaris Margrethe Vestager heeft de treinfusie tussen het Franse Alstom en het Duitse Siemens verboden. Parijs en Berlijn verteren die beslissing niet. Zij willen een versoepeling van de concurrentieregels, zodat Europa 'industriële kampioenen' kan baren. De doos van Pandora voor de Europese vrije markt?
16/02 10u45  Vaticaan zet omstreden Amerikaanse kardinaal McCarrick uit ambtHet Vaticaan heeft de Amerikaanse kardinaal Theodore McCarrick uit zijn ambt gezet, zo is zaterdag officieel bekendgemaakt. McCarrick wordt beschuldigd van seksueel misbruik. Hij verliest zijn clericale status.
16/02 10u30  Verblijfsvergunning voor familie overleden peuter MawdaMinister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) heeft het licht op groen gezet voor een humanitaire regularisatie van de ouders en broer van de overleden Koerdische peuter Mawda.
16/02 10u30  Belg neemt fors minder tijdskredietHet aantal werknemers dat met behulp van tijdskrediet minder gaat werken en daarbij een uitkering krijgt, is in enkele jaren fors gedaald. Dat meldt De Tijd zaterdag.
16/02 10u15  Nigeria stelt verkiezingen in extremis uitNigeria heeft de presidents- en parlementsverkiezingen die zaterdag gepland waren in extremis, slechts vijf uur voor de stembureaus open zouden gaan, uitgesteld. De nationale kiescommissie roept logistieke problemen in, zonder veel extra uitleg.
16/02 10u00  Beestenboel: de West-Europese populatie van de kleine zwaan neemt afNaar de precieze verklaring voor die dalende populatie hebben wetenschappers het raden.
16/02 05u30  De triatlete vs. de bokser: 'Ik heb liever kettingvet aan mijn vingers dan nagellak'Charlotte Deldaele is een van Belgiës beste triatletes, haar echtgenote Oshin Derieuw is wereldkampioene boksen. Derieuw kampt zaterdag tegen Gülsüm Tatar, een Turkse met een gevaarlijke linker. Charlotte is er gerust op: 'Haar tegenstander, díé moet ze knijpen.'
16/02 05u30  De strijd tegen tienerpooiers: 'Als we in jeugdinstellingen gaan praten, zie je soms verzorgers huilen'Minderjarige slachtoffers van tienerpooiers beantwoorden aan alle karakteristieken van slachtoffers van mensenhandel, maar kregen die erkenning pas in september 2018. Hoe komt dit? En hoe staat het verder met de strijd tegen tienerpooiers en de opvang van slachtoffers in ons land?
16/02 05u15  Gewezen Starbucks-CEO overweegt presidentschap: broodnodige centrist of nachtmerrie voor Democraten?Voormalig Starbucks-CEO Howard Schultz overweegt zich kandidaat te stellen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020. Schultz wil onafhankelijk van de twee grote partijen meedoen, maar hebben de verdeelde Verenigde Staten eigenlijk wel behoefte aan een centrist?
16/02 00u30  N-VA, CD&V en Open VLD sluiten nieuwe samenwerking na mei niet uitN-VA, CD&V en Open VLD sluiten een nieuwe Zweedse coalitie na de verkiezingen van 26 mei niet uit, ondanks de val van de federale ploeg eind vorig jaar. Dat bleek vrijdagavond op een kopstukkendebat van Het Laatste Nieuws en VTM in Antwerpen.
15/02 23u15  Gewezen Republikeinse gouverneur wil Trump uitdagenBill Weld, een gewezen Amerikaanse gouverneur, wil zich kandidaat stellen bij de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen van 2020. Hij zou daarmee als eerste officieel de strijd aangaan tegen Donald Trump. Weld beschrijft de huidige president als 'bullebak van het schoolplein'.
15/02 23u00  Omzetgroei taxidienst Uber zwakt fors afDe omzet van Uber Technologies, het bedrijf achter de bekende taxi-app, blijft sterk groeien, maar het tempo zwakt wel flink af. Daarnaast blijft de onderneming rode cijfers schrijven, terwijl wordt gewerkt aan een beursgang in New York.
15/02 22u45  Amerikaanse sancties tegen vertrouwelingen MaduroHet Amerikaanse ministerie van Financiën heeft vrijdag nieuwe sancties afgekondigd tegen vijf Venezolaanse inlichtingen- en andere officieren, die dicht staan bij president Nicolas Maduro. In een persbericht noemt het ministerie Maduro als de 'onrechtmatige voormalige president'.
15/02 22u30  DRC: Partij van Tshisekedi waarschuwt BelgiëDe partij van de nieuwe Congolese president Felix Tshisekedi heeft vrijdag gewaarschuwd tegen elke poging van destabilisering vanuit België tegen zijn nieuwe regime.
15/02 21u00  NAVO-baas roept op tot dialoog met RuslandNAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft vrijdag opgeroepen tot dialoog met Rusland, met het oog op het bilaterale nucleaire wapenverdrag INF waaruit zowel de Verenigde Staten als Rusland zich terugtrekken.
15/02 21u00  Londen wil terugkeer zwangere IS-vrouw voorkomenDe Britse ministers van Binnenlandse Zaken en van Veiligheid zijn geen voorstander van de terugkeer van een zwangere IS-vrouw uit Syrië, die in het Verenigd Koninkrijk wil bevallen.
15/02 17u30  Trump roept nationale noodtoestand uit voor grensmuur met MexicoDe Amerikaanse president Donald Trump zal een verklaring ondertekenen om de nationale noodtoestand uit te roepen en zo de grensmuur te financieren.
15/02 17u00  De 'cloud' en '5G' klinken fantastisch, maar wat is de prijs die we ervoor betalen?'Bedrijven weten vandaag vaak wat consumenten willen, nog voor ze dat zélf weten', waarschuwt professor Jonathan Holslag (VUB). 'Privacy bestaat niet meer.'
15/02 17u00  Brexit is niet langer de enige kopzorg van de Europese UnieFrankrijk en Italië worden gescheiden door de Alpen, en tegenwoordig ook door een andere kijk op Europa.
15/02 16u45  De Croo wil maatregelen tegen risicovolle woonkredietenMinister van Financiën Alexander DeCroo (Open Vld) vraagt de Nationale Bank om maatregelen te nemen die de risicovolle woonkredieten bij banken aan banden legt. Dat zei De Croo vrijdag voor aanvang van de ministerraad.
15/02 16u45  Dagrecord gesneuveld: 18,1 graden in UkkelIn Ukkel is vrijdag een dagrecord gesneuveld: rond 15.30 uur was het 18,1 graden Celsius. Dat is de hoogste maximumtemperatuur voor 15 februari sinds het begin van de waarnemingen.
15/02 15u15  Delwaidedok krijgt nieuwe naamHet Antwerpse schepencollege beslist nu al de naam van het Delwaidedok te schrappen, na de onthullingen over oorlogsburgemeester Leo Delwaide in het boek '1942 - Het jaar van de stilte' van historicus en UA-rector Herman Van Goethem. Het wacht het advies van een wetenschappelijk comité dan toch niet af, zoals het eerder had aangekondigd. Een nieuwe naam is er nog niet.
15/02 15u00  Schrijfrobot van Open AI 'te gevaarlijk' om openbaar te makenOnderzoekers van non-profitorganisatie Open AI hebben een tekstgenerator gemaakt die onder meer op grote schaal nepnieuws kan produceren. Uit angst voor misbruik hebben ze beslist om de volledige code niet vrij te geven.
15/02 14u45  De strijd om de muur: 'Trump wil laten zien dat hij een president is die zijn beloftes waarmaakt'Amerikaanse president Donald Trump geeft zijn grensmuur met Mexico niet op en wil er de noodtoestand voor afkondigen. 'Met zijn manoeuvre wil Trump alles in het werk stellen om zijn basis tevreden te houden', zegt Amerikakenner Raymond Mens.
15/02 14u45  Brexit zonder akkoord blijft een optie, zegt Britse ministerDe Britse regering wil een brexit zonder akkoord ('no deal') niet als optie uitsluiten. Dit heeft de Britse minister Andrea Leadsom, bevoegd voor parlementaire kwesties, op de BBC-radio gezegd.
15/02 14u45  Geens en Van Rompuy stellen Vlaams-Brabantse CD&V-lijsten voorAffligems burgemeester Walter De Donder, als acteur bekend van rollen als kabouter Plop en burgemeester in Samson & Gert, krijgt plaats vier op de Kamerlijst.
15/02 12u00  Krijgen Bart De Wever en Jan Jambon nog echte uitdagers?Met nog exact honderd dagen te gaan tot de verkiezingen, zijn nagenoeg alle lijsttrekkers bekend. Toch heeft enkel N-VA twee kandidaat-regeringsleiders naar voren geschoven: Bart De Wever en Jan Jambon. Wie biedt meer?
15/02 12u00  Mannen niet toegelaten: nieuw feestconcept focust exclusief op vrouwenEen feest voor en door vrouwen: dat is het uitgangspunt van de allereerste 'Goddess Party', op 21 februari in Gent.
15/02 11u00  Spanje: vervroegde verkiezingen op 28 aprilDe Spanjaarden trekken op 28 april vervroegd naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Dit heeft de socialistische premier Pedro Sanchez vrijdag bekendgemaakt.
15/02 10u45  Nu het tijdperk-Merkel afloopt, verdwijnt ook de Duitse politieke vredeIn Duitsland stelden beide regeringspartijen deze week nieuwe (en radicale) standpunten voor. Daarmee lijkt een einde te komen aan de kleurloze vrede in de Duitse politiek, maar ook het einde van een tijdperk.
15/02 10u30  Spanning stijgt in Haïti: president Moise zegt dat hij niet opstapt na dagen van straatprotestenIn het arme Haïti vinden al een week gewelddadige straatprotesten tegen de regering plaats. President Jovenel Moise reageert nu voor het eerst en zegt dat hij niet van plan is om op te stappen.
15/02 10u15  Algoritmes analyseren uw relatie: blijft u samen of niet?Wat als... een algoritme zou luisteren naar een gesprek tussen u en uw partner en daarna voorspelt of u bij elkaar blijft? Het lijkt sciencefiction, maar het kan.
15/02 10u15  Het idee van Sofie Foets: 'Ik organiseer in het weekend praktijklessen voor jongeren in Brussel''Misschien kunnen we mensen aanzetten tot meer betrokkenheid bij onze kwetsbare jeugd', vertelt Sofie Foets. Met Toekomst Atelier de l'Avenir (TADA) zullen ze binnenkort zo'n 1500 tieners gecoacht hebben.
15/02 10u15  Spanning stijgt in Haïti: president Moise zegt dat hij niet opstaptIn het arme Haïti vinden al een week gewelddadige straatprotesten tegen de regering plaats. President Jovenel Moise reageert nu voor het eerst en zegt dat hij niet van plan is om op te stappen.
15/02 08u30  Belgische CEO van Oegandese gsm-operator MTN is het land uitgezetDe Belgische CEO van de Oegandese afdeling van gsm-operator MTN, Wim Van Helleputte, is het land uitgezet.
15/02 07u00  Ook Britse schoolkinderen spijbelen voor het klimaatIn een vijftigtal steden verspreid over het Verenigd Koninkrijk worden vrijdag voor het eerst duizenden klimaatspijbelaars verwacht.
15/02 07u00  Maduro in het nauw: komt er een buitenlandse interventie in Venezuela?De spanning is te snijden in Venezuela. De VS en verscheidene Europese landen erkennen Nicolas Maduro niet langer als president en schuiven parlementsvoorzitter Juan Guaido naar voren. Hoe moet het verder? Latijns-Amerika-expert Ernesto Rodriguez Amarisprak met vooraanstaande getuigen.
15/02 05u00  Militaire inlichtingendienst zocht toenadering tot regime van Assad na aanslagen Brussel en ParijsDe militaire inlichtingendienst ADIV (Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid) zocht in 2016 toenadering tot het Syrische regime van Bashar al-Assad.
15/02 04u45  Woning doorzocht in onderzoek naar dood ex-BendespeurderDe speurders van de Bende van Nijvel onderzoeken of er een verband bestaat tussen de dood van Roger Romelart (78), een oud-Bendespeurder, en de recente aanhouding van twee van zijn collega's.
15/02 03u45  Trump wil noodtoestand uitroepen om grensmuur te kunnen bouwen, Congres voorkomt nieuwe 'shutdown'De Amerikaanse president Donald Trump zal een compromis tussen Democraten en Republikeinen steunen om een nieuwe 'shutdown' te vermijden, maar wil dan tegelijkertijd een 'nationale noodtoestand' aan de Mexicaanse grens uitroepen om daar een muur te bouwen teneinde illegale immigratie tegen te gaan.
15/02 03u45  Ruim 100.000 zuigelingen sterven jaarlijks door oorlogElk jaar sterven 100.000 pasgeboren kinderen in gewapende conflicten. Dat blijkt vrijdag uit een nieuw rapport van de ngo Save the Children.
15/02 03u15  Trump wil noodtoestand uitroepen om grensmuur te kunnen bouwen, nieuwe 'shutdown' is voorkomenDe Amerikaanse president Donald Trump zal een compromis tussen Democraten en Republikeinen steunen om een nieuwe 'shutdown' te vermijden, maar wil dan tegelijkertijd een 'nationale noodtoestand' aan de Mexicaanse grens uitroepen om daar een muur te bouwen teneinde illegale immigratie tegen te gaan.
15/02 00u15  De tien standjes van de Nationale Bank aan het adres van onze politici en sociale partnersIn het jaarverslag van de Nationale Bank staan zaken die de regering-Michel, de regionale regeringen, de werkgevers- en werknemersorganisaties niet graag zullen lezen. Knack-redacteur Ewald Pironet somt de tien belangrijkste op. Het is meteen een to-dolijst voor de volgende regeringen.
14/02 22u15  Trump wil 'nationale noodtoestand' uitroepen om muur te kunnen bouwenDe Amerikaanse president Donald Trump zal een compromis tussen Democraten en Republikeinen steunen om een nieuwe 'shutdown' te vermijden, maar wil dan tegelijkertijd een 'nationale noodtoestand' aan de Mexicaanse grens uitroepen om daar een muur te bouwen teneinde illegale immigratie tegen te gaan.
14/02 22u00  Trump zou 'nationale noodtoestand' omtrent grens met Mexico willen uitroepenDe Amerikaanse president Donald Trump zal wellicht het compromis tussen Democraten en Republikeinen omtrent de overheidsfinanciering ondertekenen om een nieuwe 'shutdown' te vermijden, maar wil dan een 'nationale noodtoestand' aan de Mexicaanse grens uitroepen om daar een muur te bouwen.
14/02 21u00  Vlaanderen overweegt lage emissiezone in Antwerpse havenVlaanderen bestudeert of er een lage emissiezone kan worden ingevoerd in de Antwerpse haven.
14/02 21u00  Huurdersverenigingen vragen 'minstens een verdubbeling' van het aantal sociale huurwoningenDe huurdersverenigingen Vlaams Huurdersplatform, de Huurdersbond en Vivas vragen de volgende Vlaamse regering om het aantal sociale huurwoningen 'op korte tot middellange termijn minstens te verdubbelen'.
14/02 20u30  Voormalige adjunct-directeur FBI: 'Amerikaans ministerie van Justitie heeft afzetting Trump besproken'Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft na het ontslag van FBI-baas James Comey gesprekken gevoerd over een mogelijke afzetting van president Donald Trump. Dat heeft de voormalige adjunct-directeur van de FBI Andrew McCabe verklaard.
14/02 20u30  Rusland, Iran en Turkije verheugen zich over Amerikaanse terugtrekking uit SyriëDe beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om de tweeduizend Amerikaanse militairen uit Syrië terug te trekken, geldt voor Iran, Turkije en Rusland als een 'positieve stap', zei het Russische staatshoofd Vladimir Poetin donderdag na een top tussen de drie landen.
14/02 20u15  Premier May verliest stemming in parlement over brexit-strategieDe Britse premier Theresa May heeft in het Britse parlement een stemming over haar brexit-strategie verloren. Een niet-bindende motie waarin de Conservatieve regering steun zocht voor haar poging om het echtscheidingsakkoord met de Europese Unie te heronderhandelen is donderdagavond met 303 tegen 258 stemmen verworpen.
14/02 20u15  De grote groene belastinghervorming: ook voor een klimaatplan moet de rekening kloppenNa alle protestacties van de voorbije weken is het duidelijk dat deze en de volgende regering maatregelen moeten nemen tegen de klimaatopwarming. Zulke plannen hebben alleen kans op slagen als wordt nagedacht over de financiering.
14/02 20u00  Amerikaanse Senaat keurt benoeming William Barr tot Justitieminister goedDe Amerikaanse Senaat heeft donderdag ingestemd met de benoeming door president Donald Trump van William Barr tot nieuwe minister van Justitie.
14/02 20u00  Hoeveel kost het om Vlaanderen klimaatvriendelijker te maken?Tienduizenden wekelijkse bosbrossers, driehonderd captains of society die zich scharen achter Sign for my Future en het ontslag van een Vlaamse minister. De klimaatproblematiek is hot. De kosten van de transitie zijn een pak minder duidelijk.
14/02 19u45  Koopkracht laagste lonen gedaald, socialistische vakbond pleit voor hoger minimumloonDe allerlaagste lonen in ons land zagen het voorbije jaar hun koopkracht dalen, zo blijkt uit onderzoek van het Duitse onderzoeksinstituut WSI. Het ABVV bevestigt en bepleit een verhoging van het minimumloon naar 14 euro per uur.
14/02 19u30  Patrick Dewael wil Grondwet aanpassen en fundamentele rechten aanscherpenAls het van Patrick Dewael (Kamerfractieleider Open VLD) afhangt, moet onze Grondwet de volgende legislatuur kunnen worden herzien. Niet voor een nieuw rondje staatshervormen, maar om de fundamentele rechten in de Grondwet te verfijnen.
14/02 19u30  Ben Weyts neemt het op tegen de Raad van State die 'te veel rekening houdt met individueel belang'De Raad van State moet het algemeen belang meer laten primeren over het individueel belang. Dat vindt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA).
14/02 17u45  Wat kost het klimaatbeleid in België?Tienduizenden wekelijkse bosbrossers, driehonderd captains of society die zich scharen achter Sign for my Future en het ontslag van een Vlaamse minister. De klimaatproblematiek is hot. De kosten van de transitie zijn een pak minder duidelijk.
14/02 17u15  Bouwsector dringt aan op doorgedreven klimaatplan voor meer tewerkstelling in EuropaDe tewerkstelling in Europa, en in het bijzonder die in de bouwsector, heeft het meest te winnen bij een doorgedreven klimaatplan. Dat besluit de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) op basis van een Europese studie.
14/02 17u15  May beducht voor nieuwe rebellie van conservatieve hardlinersHet lijkt erop dat de Britse premier Theresa May rekening zal moeten houden met een nieuwe rebellie van harde brexiteers in het parlement, dat donderdagavond opnieuw stemt over het verdere verloop van de onderhandelingen over het Britse vertrek uit de Europese Unie.
14/02 17u00  Mediasector trekt aan de alarmbel over uitgesteld kijken: 'Het is niet 5 voor 12, maar 12 uur'Alle spelers in het Vlaamse medialandschap moeten dringend een antwoord vinden op het veranderende kijkgedrag. Deze niet al te nieuwe conclusie trokken verschillende spelers van de mediasector donderdagochtend in de commissie Media van het Vlaams Parlement. Ook het idee van een 'Vlaamse Netflix' kwam weer op tafel.
14/02 17u00  De VS trekken voorlopig geen troepen terug uit Afghanistan (ondanks wat Trump eerder zei)De Verenigde Staten trekken voorlopig geen troepen terug uit Afghanistan. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie ad interim, Patrick Shanahan, opnieuw bevestigd tijdens een vergadering met zijn NAVO-collega's in Brussel.
14/02 16u45  Aantal asielaanvragen in Europa opnieuw op niveau van voor vluchtelingencrisisHet aantal asielaanvragen in Europa is in 2018 gedaald tot hetzelfde niveau als 2014, voor het begin van de vluchtelingencrisis.
14/02 16u45  Cricketbond hoopt met ontvangst Wereldbeker indruk te maken op minister MuytersDe Belgische Cricketfederatie (BCF) mag zich vrijdag voor één dag gastheer noemen van de Wereldbekertrofee cricket.
14/02 16u30  Vakbonden verkiezen hoger brutoloon boven winstpremieVolgens het ABVV en het ACV zijn werknemers beter gebaat bij een hoger brutoloon, omdat dat meer zekerheid biedt.
14/02 16u30  Sluiting Oostenrijkse moskeeën was onwettig: 'Rechtbanken zijn corrigerende instanties in tijden van populisme'De administratieve rechtbank van Wenen acht de sluiting door de overheid van zes moskeeën van de Arabische geloofsgemeenschap in Oostenrijk onwettig.
14/02 16u15  Mike Pence roept Europese bondgenoten op om steun aan Iraans akkoord op te zeggenDe Europese bondgenoten moeten stoppen met hun 'onbezonnen' pogingen om Amerikaanse sancties tegen Iran te vermijden. Dat heeft de Amerikaanse vicepresident Mike Pence donderdag gezegd tijdens een toespraak op de Midden-Oostenconferentie in de Poolse hoofdstad Warschau.
14/02 16u15  Administratieve boetes voor lichte snelheidsovertredingen op Waalse wegenIn Wallonië zullen technische inbreuken en lichte snelheidsovertredingen in de toekomst met administratieve boetes worden bekeurd. 'Tot voor kort werden meer dan 45 procent van de snelheidsovertredingen die bij de parketten toekwamen niet behandeld of zonder vervolg geklasseerd bij gebrek aan voldoende personeel en informatica', aldus Waals minister van Verkeersveiligheid Carlo Di Antonio (CDH).
14/02 16u00  Klimaatjongeren in beeld: 'De mensen moeten wakker worden'Met een deelnemersaantal van 11.000 jongeren voor het zesde klimaatprotest op rij op donderdag is het duidelijk dat het enthousiasme van de beweging groot blijft. Knack was erbij en sprak met betogers en toeschouwers.
14/02 15u45  KBC ziet kredietkosten oplopen: 'De economie is over haar piek'KBC werd in het vierde kwartaal van 2018 geconfronteerd met een toename van de kredietkosten. Dat zal in 2019 niet anders zijn, zegt CEO Johan Thijs.
14/02 15u45  Red Lions winnen alle internationale hockeyawardsVoor het derde jaar op rij is een Belgische hockeyer op de Hockey Star Awards in Lausanne verkozen tot Speler van het Jaar. Na John-John Dohmen in 2016 volgt Arthur Van Doren dit jaar zichzelf op als winnaar van de verkiezing van de Internationale Hockeyfederatie (FIH).
14/02 15u30  Zaterdag brengt een spannende Nigeriaanse strijd tussen president Buhari en uitdager AbubakarAfrika's grootste economie en bevolkingrijkste land trekt zaterdag naar de stembus voor presidents- en parlementsverkiezingen. De meeste aandacht gaat naar de spannende race tussen zittend president Muhammadu Buhari en zijn uitdager Atiku Abubakar.
14/02 15u15  Klimaatmeisje Greta Thunberg komt volgende week mee betogen in BrusselHet Zweedse klimaatmeisje Greta Thunberg komt volgende week donderdag 21 februari naar Brussel om samen met de Belgische klimaatspijbelaars te betogen voor een betere toekomst. Dat maakte Youth for Climate bekend bij aankomst van de klimaatmars aan het Brusselse Zuidstation.
14/02 15u15  Mourinho en staf kregen 22,3 miljoen euro ontslagvergoeding van Man UtdJosé Mourinho en enkele van zijn stafleden, die in december door Manchester United werden ontslagen vanwege de tegenvallende resultaten, hebben samen een vergoeding van 19,6 miljoen pond (circa 22,3 miljoen euro) gekregen.
14/02 15u15  Compromis gevonden over de omstreden hervorming van het auteursrechtEr ligt een Europees akkoord over de hervorming van het auteursrecht op tafel, dat het gebruik van media moet aanpassen aan het digitale tijdperk. Het wetsvoorstel, dat nog moet goedgekeurd worden door het Europees Parlement, kan een grote impact hebben op hoe het internet er in de toekomst zal uitzien.
14/02 15u00  Willy Willy (1959-2019): Belpopveteraan zonder compromissenWilly Lambregt, bekend als Willy Willy, is overleden. Hij streed al een tijdje tegen kanker. De gitarist speelde onder meer bij Arbeid Adelt! en Vaya Con Dios, maar is vooral bekend van The Scabs. Met die groep won hij vorige week nog een carrièreprijs op de MIA's.
14/02 15u00  Sociale partners leggen toekomstplan op tafel van 1,8 miljard voor basisonderwijsDe sociale partners in het onderwijs hebben een toekomstplan voor het basisonderwijs opgesteld, goed voor een investering van 1,8 miljard euro in de komende 10 jaar. Ze vragen het Vlaams parlement een resolutie goed te keuren die ook de volgende regeringen daaraan bindt. 'We detecteren hier altijd veel goede wil, maar dat is niet voldoende. Waar wachten jullie nog op?'
14/02 15u00  Factcheck: 'Slechts 46 procent van onze trams en bussen rijdt op tijd'Dat lazen we onlangs in De Morgen. Maar klopt dat wel?
14/02 15u00  Hilde Crevits (CD&V) trekt 342.000 euro uit voor creatieve projecten op schoolHet maken van een muurschildering, een ecologisch verantwoorde wetenschapsopera of met je klas de opnamestudio induiken. Dat zijn enkele voorbeelden van hoe scholen creatief aan de slag gaan met de subsidies in het kader van het dynamoPROJECT.
14/02 14u45  Lijsttrekker Christian Leysen (Open VLD): 'Kernuitstap in 2025? We moeten niet dogmatisch zijn'Christian Leysen is het wit konijn van Gwendolyn Rutten. Alhoewel, erg 'wit' is hij niet. Leysen is twintig jaar lid van Open VLD en zetelde al in de Antwerpse gemeenteraad. Kleurt de zakenman dan eerder blauw-groen? 'Er is een fundamenteel probleem met het hele e-commercegebeuren', zegt hij.
14/02 14u45  Onderwijsbonden leggen toekomstplan op tafel van 1,8 miljard voor basisonderwijsDe onderwijsbonden hebben een toekomstplan voor het basisonderwijs opgesteld, goed voor een investering 1,8 miljard euro in de komende 10 jaar. Ze vragen het Vlaams parlement een resolutie goed te keuren die ook de volgende regeringen daaraan bindt. 'We detecteren hier altijd veel goede wil, maar dat is niet voldoende. Waar wachten jullie nog op?'
14/02 14u30  Moet België 700 miljoen terugbetalen aan multinationals? 'De volgende regering krijgt dit in de nek gedraaid'Het Europees Hof van Justitie in Straatsburg oordeelde vandaag dat België geen illegale staatsteun heeft gegeven aan 36 multinationals. Nochtans heeft ons land al ruim 700 miljoen euro teruggevorderd van de bedrijven in kwestie. 'De volgende regering krijgt dit waarschijnlijk in haar nek gedraaid', zegt fiscaal expert Michel Maus.
14/02 14u00  Klimaatjongeren vertrokken voor nieuwe mars door de hoofdstadEen massa klimaatjongeren is om 11 uur opnieuw begonnen aan een 'mars voor een betere toekomst' doorheen de hoofdstad. Voor de zesde donderdag op rij verzamelen de klimaatspijbelaars om hun stem te laten horen en voor de vijfde keer gebeurt dat in Brussel. De studenten vervoegen vandaag de scholieren en het is duidelijk dat er weer heel veel jongeren op de been zijn.
14/02 11u30  Geen wit konijn voor Open VLD: zakenman Christian Leysen trekt Antwerpse KamerlijstZakenman Christian Leysen trekt de Kamerlijst voor Open VLD in Antwerpen. Hij komt in de plaats van Philippe De Backer, die kapt met politiek.
14/02 11u30  20 jaar Triggerfinger in de Roma: inventieve carrièretrip van een groep in topvormHeel even dreigde het eerste verjaardagsconcert van Triggerfinger in de Antwerpse Roma een routineus rondje beuken te worden, maar op het einde konden we alleen vaststellen dat Ruben, Mario en Polle live nog altijd op eenzame hoogte staan in dit land.
14/02 11u30  Ryan Adams beschuldigd van machtsmisbruik en seksueel grensoverschrijdend gedragIn The New York Times vertellen zeven vrouwen, onder wie zangeres Phoebe Bridgers, dat Ryan Adams hen carrièrekansen aanbood in ruil voor seks en zijn macht in de muziekbusiness misbruikte om hen te domineren. Adams zelf ontkent de aantijgingen.
14/02 10u45  Europese rechters geven België gelijk over omstreden 'excess profit rulings'Het Europees Hof van Justitie heeft het besluit van de Europese Commissie over de Belgische overwinstrulings vernietigd. Volgens de rechters besloot de Commissie ten onrechte dat de Belgische belastingregeling voor multinationals staatssteun was, zo blijkt donderdag uit een mededeling.
14/02 10u30  Vrouwelijke academici getuigen over vooroordelen: 'Zolang ze je niet schatje noemen, is het toch goed?'Gendervooroordelen zijn de academische wereld nog lang niet uit, zeggen jonge vrouwelijke wetenschappers. 'Als je er te goed uitziet, word je niet ernstig genomen.'
14/02 10u30  Peter Dedecker (N-VA): 'Vanackere heeft sowieso probleem met verdwenen Libisch geld''Ofwel was Vanackere op de hoogte en is hij mee verantwoordelijk. Ofwel was hij niet op de hoogte en dan kan je van een politiek probleem spreken'. Volgens Peter Dedecker, N-VA-lid van de commissie Financiën, zit gewezen minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) sowieso met een probleem in het kader van de verdwenen Libische interesten. Dat heeft Dedecker donderdag gezegd in het VRT-radioprogramma De Ochtend.
14/02 10u30  'Je kunt nooit helemaal ontkomen aan de "greep" van Facebook'Er zijn sociale media die een pak meer aandacht besteden aan privacy dan Facebook, zegt onderzoeker Rob Heyman (VUB). 'Maar daar heb je weinig aan als al je vrienden op Facebook blijven.'
14/02 07u30  Advocaten in voetbaldossier willen spijtoptantenregeling laten vernietigenTwee advocaten van verdachten in het voetbaldossier vragen aan het Grondwettelijk Hof om de wet op de spijtoptanten -waardoor verdachten een deal kunnen sluiten met het gerecht in ruil voor strafvermindering- te vernietigen. Dat zegt VRT NWS donderdag op haar website.
14/02 07u30  Consensus in Vlaams Parlement over halvering maximale uittredingsvergoedingHet Vlaams Parlement heeft plannen om dieper te snijden in de uittredingsvergoedingen. Volgens verchillende bronnen bestaat er een politiek akkoord dat alle parlementsleden in de toekomst nog maximaal 24 maanden lang een uitkeringsvergoeding krijgen. Nu ligt dat plafond voor sommigen nog op 48 maanden.
14/02 07u00  Willen Vlaamse parlementsleden eigen maximale uittredingsvergoeding halveren?Het Vlaams Parlement heeft plannen om dieper te snijden in de uittredingsvergoedingen. Volgens verchillende bronnen bestaat er een politiek akkoord dat alle parlementsleden in de toekomst nog maximaal 24 maanden lang een uitkeringsvergoeding krijgen. Nu ligt dat plafond voor sommigen nog op 48 maanden.
14/02 05u30  Vooroordelen bij huisartsen en specialisten kosten vrouwenlevensVeel artsen gaan ervan uit dat een vrouwenlichaam zich alleen door de borsten en vagina onderscheidt van een mannenlichaam. Vooroordelen en een gebrek aan kennis leiden tot late diagnoses en foute behandelingen - met alle gevolgen van dien.
14/02 05u30  Machtsstrijd verteert inlichtingendienstenBij de militaire inlichtingendienst ADIV (Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid) is het hoofd van de afdeling Contraspionage op non-actief geplaatst, terwijl een majoor verdacht wordt van 'medewerking aan Russische spionage'. Dat schrijft De Morgen donderdag op basis van meerdere anonieme bronnen.
14/02 05u30  De wetenschap van de liefde: 'De partner mag gerust een beetje een mysterie blijven'Als we realityprogramma's als 'Blind Getrouwd' mogen geloven, lijkt Cupido zijn engelenvleugeltjes te hebben ingeruild voor een professorsbrilletje. Bestaat er een wetenschappelijke formule voor de liefde?
14/02 05u30  Cupido valt van zijn roze wolkBent u een onverbeterlijke romantische ziel? Wend dan even het hoofd, want de wetenschap ontdoet de liefde stilaan van al haar romantiek en reduceert ze tot een hoop stofjes en chemische reactietjes. Lees verder op eigen risico...
14/02 05u15  Planbureau voorspelt begrotingstekort van 12 miljard in 2024Dat blijkt donderdag uit nieuwe vooruitzichten van het Planbureau, die De Tijd en L'Echo konden inkijken. De langetermijnvooruitzichten van het Planbureau tot 2024 zullen als basis dienen voor de verkiezingsprogramma's.
14/02 05u00  Rechter: Trumps voormalig campagneleider Manafort loog tegen FBIPaul Manafort heeft zijn overeenkomst met justitie voor strafvermindering geschonden door 'bewust meerdere valse verklaringen' af te leggen aan de FBI, de speciale aanklager Robert Mueller. Dat heeft rechter Amy Berman Jackson beslist na een hoorzitting achter gesloten deuren.
14/02 05u00  Dewinter niet vervolgd in Chinese spionagezaakDat heeft de procureur-generaal laten weten in een brief aan Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) en de advocaat van Dewinter, zo schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen donderdag.
14/02 02u00  Amerikaans lagerhuis stemt voor stopzetten militaire steun aan Saoedi-Arabië in JemenHet Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft woensdag een resolutie goedgekeurd die president Donald Trump oproept om de steun stop te zetten aan de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië, die actief is in de oorlog in Jemen.
13/02 23u15  SP.A-er Dirk Van der Maelen vraagt extra hoorzittingen na Pano-reportageDat zegt hij woensdag naar aanleiding van een Pano-reportage over de gerechtelijke strubbelingen van prins Laurent met de Libische staat en de 2 miljard euro aan bevroren Libisch fondsen die België heeft vrijgegeven.
13/02 23u15  'Meesterwerk' van UA-rector Van Goethem over Antwerpse Jodenvervolging voorgesteldIn Antwerpen is woensdagavond het langverwachte '1942 - Het Jaar van de Stilte' voorgesteld, een boek van historicus en UA-rector Herman Van Goethem over de Jodenvervolging in Antwerpen tijdens een cruciaal jaar van de Tweede Wereldoorlog.
13/02 23u00  De Lijn: 'Als één partij conflict opzoekt, dan is het wel ACOD'Dat zegt woordvoerder van De Lijn Tom Van de Vreken woensdagavond, in een reactie op de stakingsaanzegging die het gemeenschappelijk vakbondsfront bij de vervoersmaatschappij woensdag heeft ingediend.
13/02 22u45  Staking skeyes voorbij; vliegtuigen kunnen België weer inDe 24 urenstaking bij luchtverkeersleider skeyes is woensdag om 22.00 uur afgelopen. Dat betekent dat er weer kan worden gevlogen, en onmiddellijk dook er een reeks vliegtuigen het Belgische luchtruim in om te landen op Brussels Airport.
13/02 22u00  Na acht maanden radiostilte valt het doek definitief voor Marsrover OpportunityNASA heeft na vijftien jaar de Opportunity-missie definitief stopgezet. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie ondernam woensdag tevergeefs nog een allerlaatste poging om contact te leggen met de marsrover die sinds vorige zomer geen teken van leven meer geeft.
13/02 21u45  Minister Van den Heuvel vraagt haatcampagnes tegen klimaatjongeren te stoppenVlaams minister van Omgeving Koen Van den Heuvel (CD&V) vraagt om de haatcampagnes tegen klimaatjongeren te stoppen.
13/02 20u15  Amerikaanse dubbelagente beschuldigd van spionage voor IranIran slaagde erin een Amerikaanse dubbelagente te laten overlopen en gebruikte haar om voormalige collega's te bespioneren. Dat heeft het ministerie van Justitie in Washington meegedeeld.
13/02 18u45  Joke Schauvliege vervangt Peter Van Rompuy als eerste ondervoorzitter Vlaams ParlementGewezen CD&V-minister Joke Schauvliege vervangt Peter Van Rompuy als eerste ondervoorzitter van het Vlaams Parlement.
13/02 18u15  Herlees: Nationale staking: economische schade loopt in de miljoenenDe vakbonden hadden voor vandaag - woensdag - een 'ongeziene' staking aangekondigd. De hinder bleek in ieder geval aanzienlijk. Voor vele grote bedrijven viel de productie vandaag eenvoudigweg stil. De economische schade als gevolg daarvan wordt geraamd op ettelijke miljoenen euro's.
13/02 17u45  Nationale staking: economische schade loopt in de miljoenenDe vakbonden hadden voor vandaag - woensdag - een 'ongeziene' staking aangekondigd. De hinder bleek in ieder geval aanzienlijk. Voor vele grote bedrijven viel de productie vandaag eenvoudigweg stil. De economische schade als gevolg daarvan wordt geraamd op ettelijke miljoenen euro's.
13/02 16u45  Waarom niet alle deelstaten klaar zijn voor economisch confederalismeDe zesde staatshervorming en de nieuwe financieringswet zijn nog geen vijf jaar oud en het systeem kraakt al aan alle kanten.
13/02 16u15  Milieujurist Alexander Gillespie: 'De opwarming van het klimaat vergroot de kans op oorlog'De Nieuw-Zeelandse milieujurist Alexander Gillespie legt verrassende verbanden tussen problemen als de klimaatopwarming, fake news en migratie. 'We zijn zelden goed voorbereid. We wachten altijd tot de geest uit de fles is en er een ramp gebeurt.'
13/02 16u15  Piet Colruyt, bezieler van Sign for My Future: 'Ik zie wel potentieel in een groen-blauwe as'De jonge klimaatbetogers hebben in Anuna De Wever hun grote voorbeeld. Op nog grotere schaal wordt de actie 'Sign for My Future' getrokken door een ondernemer met een naam als een klok. Knack sprak met Piet Colruyt over bosbrossers, fiscale spijbelaars en boontjes uit Kenia.
13/02 16u15  Deal of uitstel op laatste moment? 'Parlementsleden moeten niet afgaan op gesprek in een bar'De Britse premier May bagatelliseert berichten over dat de Britse hoofdonderhandelaar voor de brexit, de te volgen strategie voor de komende weken verklapt zou hebben in een Brusselse bar.
13/02 16u00  De twee gezichten van Theo Francken na de Kucam-affaireTijdens de langverwachte hoorzitting met gewezen staatssecretaris Theo Francken heeft de N-VA'er twee gezichten getoond. Hij blijft de reddingsoperaties '100 procent steunen'. Maar hij ziet ook ruimte voor verbetering, zoals het screenen van tussenpersonen als Melikan Kucam. Het verhaal is alleszins nog niet ten einde.
13/02 16u00  Sigrid Spruyt doet na meer dan tien jaar haar verhaal: 'De toestand is er in menig opzicht niet op verbeterd, integendeel'Een dik decennium geleden verliet Sigrid Spruyt de VRT-nieuwsdienst. 'Een schminkallergie,' luidde de verklaring toen, maar in een gesprek met Knack naar aanleiding van het verschijnen van haar boek geeft ze de echte reden voor haar vertrek: 'Er was geen bereidheid om aan zelfkritiek te doen.' Knack biedt u het voorwoord van het boek aan.
13/02 15u45  Nationale staking: grote hinder voor haven en industrieDe vakbonden hadden voor vandaag - woensdag - een 'ongeziene' staking aangekondigd. De hinder is in ieder geval aanzienlijk.
13/02 15u45  Prins Laurent zegt aan 'Pano' dat hij zelfs in Tripoli wilde gaan wonen'Dat was het project van mijn leven. Ik wou zelfs in Tripoli gaan wonen', zegt prins Laurent aan het VRT-duidingsprogramma Pano dat woensdagavond een uitzending wijdt aan de gerechtelijke strubbelingen van de prins met de Libische staat die hem niet wil vergoeden voor het stopzetten van een herbebossingsproject.
13/02 15u00  EU-Commissie zet Saoedi-Arabië bij landen die te weinig doen tegen terrorismefinancieringDe Europese Commissie heeft woensdag een nieuwe lijst voorgesteld van niet-EU-landen die te weinig doen tegen het witwassen van crimineel geld en de financiering van terroristische activiteiten.
13/02 14u30  Waarom wil de Europese Unie niet toegeven aan Brits premier May? 'Dit gaat om mensenlevens'Theresa May heeft een nieuwe stemming over de brexit uitgesteld tot 27 februari. Daarmee wil ze de Labourpartij en de Europese Unie verder onder druk zetten. De hoogspanning loopt alleszins op. Hoewel er de afgelopen weken enkele barsten in het Europese pantser verschenen, moet May niet op substantiële toegevingen rekenen.
13/02 14u30  Herlees: Francken aan de tand gevoeld over affaire-Kucam: 'Misschien had ik de tussenpersonen moeten laten screenen'Gewezen staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft een spervuur aan vragen over de affaire-Kucam gekregen in het parlement. Francken staat '100 procent achter de reddingsacties', maar 'worstelt' ook met vragen of hij fouten heeft gemaakt. Zo denkt hij dat hij beter de contactpersonen had laten screenen 'om me politiek in te dekken'.
13/02 14u30  Premier Michel roept op onderhandelingen over loonoverleg te hervattenPremier Charles Michel roept de vakbonden en werkgevers op vanaf donderdag de onderhandelingen te hervatten. 'Er is geen alternatief', aldus de eerste minister, die benadrukt dat sociale rust in het belang van iedereen is.
13/02 13u45  Francken aan de tand gevoeld over affaire-Kucam: 'Misschien had ik de tussenpersonen moeten laten screenen'Gewezen staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) krijgt een spervuur aan vragen over de affaire-Kucam in het parlement. Francken staat '100 procent achter de reddingsacties', maar 'worstelt' ook met vragen of hij fouten heeft gemaakt. De parlementsleden hadden tientallen vragen voor hem klaar.
13/02 13u45  Europees Parlement zet baanbrekend handelsverdrag met Singapore in de steigersMet een grote meerderheid heeft het Europees Parlement woensdag zijn zegen gegeven aan het handelsverdrag tussen de Europese Unie en Singapore. Ook het bijbehorende investeringsbeschermingsakkoord, waarin komaf gemaakt wordt met de gewraakte ISDS-arbitrage, kreeg groen licht.
13/02 13u30  Spaans parlement keurt ontwerpbegroting af: nieuwe verkiezingen in aantocht?In Spanje is woensdag de ontwerpbegroting van de socialistische minderheidsregering van premier Pedro Sanchez gestemd. Een nederlaag die mogelijk zelfs tot nieuwe verkiezingen leidt.
13/02 12u00  Francken blijft vierkant achter beleid rond humanitaire visa staanVoormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) blijft achter de humanitaire reddingsoperatie voor Syrische christenen staan. 'Ik ben daar nog altijd trots op', zei hij woensdag tijdens een hoorzitting in de Commissie Binnenlandse Zaken. Francken gaf wel toe dat zijn vertrouwen mogelijk beschaamd is, en dat de procedure voor verbetering vatbaar is.
13/02 11u30  Grensoverschrijdende gezondheidszorg in Europa? 'Gedaan met het bureaucratische moeras'Het Europese parlement keurde dinsdag bijna unaniem een rapport van Ivo Belet (CD&V - EVP) goed als instrument voor een heldere en grensoverschreidende gezondheidszorg in de Unie. 'We moeten uit het bureaucratisch moeras', zegt Belet.
13/02 11u15  Francken wordt aan de tand gevoeld over affaire-KucamVandaag mag gewezen staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) een spervuur aan vragen verwachten over de affaire-Kucam. Francken staat '100 procent achter de reddingsacties', maar 'worstelt' ook met vragen of hij fouten heeft gemaakt.
13/02 11u15  Hoe de Europese Unie zich klaarstoomt voor grensoverschrijdende gezondheidszorgHet Europese parlement keurde dinsdag bijna unaniem een rapport van Ivo Belet (CD&V - EVP) goed als instrument voor een heldere en grensoverschreidende gezondheidszorg in de Unie. 'We moeten uit het bureaucratisch moeras', zegt Belet.
13/02 11u00  VBO-topman Pieter Timmermans: 'Tegen de vakbonden zeg ik: zet die "ploat" eens af'Pieter Timmermans is een ervaren onderhandelaar, en toch had de topman van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) de staking van woensdag 13 februari niet zien aankomen. 'De val van de regering-Michel heeft bij de vakbonden een belletje doen rinkelen: 'Dit is een kans om toe te slaan.''
13/02 11u00  Jos Geysels over klimaatinspanningen: 'Minderbedeelden hoeven geen duit in het zakje te doen'Kan een regering groene maatregelen treffen zonder de minder bemiddelden financieel pijn te doen? Jos Geysels, voorzitter van Decenniumdoelen, gelooft erin.
13/02 10u15  Volg hier de hoorzitting met Theo Francken over affaire-KucamVandaag mag gewezen staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) een spervuur aan vragen verwachten over de affaire-Kucam. De Kamerleden krijgen hun kans om Francken het vuur aan de schenen te leggen over de vermoedelijke fraude met humanitaire visa.
13/02 10u15  Zwangere vrouwen screenen op mentale problemen? 'We willen depressies preventief aanpakken'Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V) wil alle vrouwen tijdens en na hun zwangerschap screenen op mentale problemen. Professor Gilbert Lemmens, diensthoofd psychiatrie van het UZ Gent, leidt het project in goede banen.
13/02 08u00  Verenigde Naties geven Francken ongelijk over humanitaire visaDe Verenigde Naties kunnen wel degelijk een rol spelen bij de uitreiking van humanitaire visa aan Syrische vluchtelingen. Dat schrijft De Morgen woensdag. Gewezen staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) stelde dat zo geen bedreigde christenen gered konden worden.
13/02 07u15  Australië heropent vluchtelingenkamp op ChristmaseilandHet Australische detentiekamp voor migranten op Christmaseiland (ook wel Kersteiland) in de Indische Oceaan gaat weer open. Dat heeft premier Scott Morrison woensdag aangekondigd. Met de heropening moet Australië 'het hoofd kunnen bieden aan het vooruitzicht van aankomsten en overbrengingen', klinkt het.
13/02 07u00  NMBS: 'Verwachten dat bijna helft van treinen zal rijden'Het ziet ernaar uit dat woensdag, in het kader van de minimale dienstverlening, bijna de helft van de treinen zal rijden. Dat zegt woordvoerder Dimitri Temmerman. In heel het land wordt gestaakt, uit protest tegen de volgens de vakbonden te beperkte loonmarge.
13/02 05u15  Voormalige VRT-ankervrouw Sigrid Spruyt verklaart waarom ze 'Het Journaal' écht verlietEen dik decennium geleden besloot Sigrid Spruyt om de VRT-nieuwdienst te verlaten. 'Een schminkallergie,' luidde de verklaring toen, maar dat blijkt vandaag niet de echte reden. 'Het ware probleem was een nieuwsallergie', zegt het gewezen nieuwsanker in een gesprek met Knack.
13/02 05u15  App van overheid blijkt onnauwkeurig over luchtkwaliteitEen app van de Vlaamse overheid die de luchtkwaliteit weergeeft, blijkt allesbehalve nauwkeurig. Zelfs vlak naast een autosnelweg zweert het programma dat er geen vuiltje aan de lucht is, zo schrijft Het Laatste Nieuws woensdag.
13/02 05u00  Econoom Paul De Grauwe: 'Miljardairs zijn een gevaar voor de democratie'De vakbonden hebben gelijk om meer loonsverhoging te vragen, vindt econoom Paul De Grauwe van de London School of Economics. 'Het aandeel van de economische groei dat naar lonen gaat, is de voorbije twintig jaar stelselmatig gedaald.'
13/02 05u00  Sigrid Spruyt: 'Er was bij de VRT-nieuwsdienst geen enkele bereidheid om aan zelfkritiek te doen'In haar laatste jaren als VRT-nieuwsanker hield Sigrid Spruyt een dagboek bij. Het waren jaren van extase in het privéleven en vaak degout op de werkvloer. 'Er was bij de nieuwsdienst geen bereidheid om aan zelfkritiek te doen.'
13/02 05u00  Maakt een slapeloze nacht ons gevoeliger voor pijn?Wie pijn heeft, slaapt slechter. Maar is het omgekeerde ook waar?
13/02 05u00  Regisseur Ersan Mondtag: 'Hoe rechtser de samenleving, hoe belangrijker theater wordt'De 32-jarige Ersan Mondtag is dé regiebelofte van Duitsland. In mei maakt hij bij NTGent De living. Nu toont hij er zijn successtuk Die Vernichtung.
13/02 04u45  Vandeurzen laat mentale gezondheid van alle zwangere vrouwen screenenVlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen breidt de screening naar psychische problemen tijdens en na de zwangerschap uit over heel Vlaanderen.
12/02 22u30  Nationale staking: '24 uur lang geen luchtverkeer mogelijk boven België'Sinds dinsdagavond (12 februari) 22.00 uur is er voor een periode van 24 uur geen luchtverkeer mogelijk in het Belgische luchtruim. Luchtverkeersleider skeyes kan namelijk niet garanderen dat alle cruciale posten voldoende bemand zijn tijdens de staking.
12/02 21u00  Amerikaanse jury oordeelt 'El Chapo' schuldigDe Mexicaanse drugsbaron Joaquin Guzman aka 'El Chapo' is in New York door een Amerikaanse jury na een beraadslaging van zes dagen schuldig bevonden aan alle tien aanklachten.
12/02 20u45  Trump niet tevreden met compromis over muur, maar verwacht geen 'shutdown'De Amerikaanse president Donald Trump heeft gezegd dat hij niet tevreden is met het compromis van de Republikeinse en Democratische onderhandelaars over de bouw van een muur aan de grens met Mexico, maar hij gelooft niet dat er opnieuw een stillegging van de federale administratie komt.
12/02 17u45  Nationale staking: 'Vanaf dinsdagavond 24 uur lang geen luchtverkeer mogelijk boven België'Er zal vanaf dinsdagavond om 22.00 uur gedurende 24 uur geen luchtverkeer mogelijk zijn in het Belgische luchtruim. Luchtverkeersleider skeyes kan namelijk niet garanderen dat alle cruciale posten voldoende bemand zijn tijdens de staking.
12/02 17u45  Kadastraal inkomen of jaarlijkse schatting vastgoed: 'Jaarlijkse aanpassing is rechtvaardiger'Als de gemeentebelasting zich zou baseren op een schatting van de reële waarde van woningen in plaats van op het kadastraal inkomen, dan zouden steden als Antwerpen, Brussel en Knokke-Heist meer geld binnenhalen. In 109 gemeenten zouden de inkomsten dalen, blijkt uit een studie van ING.
12/02 17u45  Arnout Hauben trekt weer op avontuur: 'De zee is als een casino: op het einde wint ze altijd'De Noordzee spreekt voor verhalenvertellers, ook op tv, tot de verbeelding. Reden genoeg voor Eén om Arnout Hauben (De weg naar Compostela, Ten oorlog, Leve de zoo) uit de dierentuin te halen en aan de achterdeur van Europa te droppen.
12/02 17u00  Vlamingen hebben meeste vertrouwen in onderwijs en politie, minste in de KerkVan alle verschillende (overheids)instellingen had de Vlaming in 2018 het meeste vertrouwen in het onderwijs en de politie en het minste in de Kerk.
12/02 17u00  May vraagt parlementsleden om 'de zenuwen in bedwang te houden'De Britse premier Theresa May vraagt de Britse parlementsleden om meer tijd om een herwerkt brexitakkoord met de EU voor te leggen.
12/02 16u30  Herman Van Goethem: 'Het Antwerps Schoon Verdiep was actief betrokken bij de Jodenrazzia's'De kroon op het werk, zo beschouwt Herman Van Goethem, historicus en rector van de Universiteit Antwerpen, zijn boek 1942. Daarin beschrijft hij hoe de Antwerpse burgemeester Leo Delwaide welwillend meewerkte met de Duitse bezetter.
12/02 16u30  De belangrijkste stemmen in het klimaatdebat: wie is de kampioen van groen?Wie is de groenste van het hele land? Als er groene miss- of misterverkiezingen worden georganiseerd, dan zou de milieukoepel Bond Beter Leefmilieu met het kroontje gaan lopen, zo blijkt uit een rondvraag van Knack onder ecowatchers en spelers uit het veld.
12/02 16u00  Puigdemont: 'Proces tegen Catalanen is test voor de Spaanse democratie'Het dinsdag in Madrid gestarte proces tegen twaalf Catalaanse separatistische leiders is een 'test voor de Spaanse democratie'. Dit heeft de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont dinsdag in Berlijn gezegd.
12/02 15u15  Onderzoek naar Melikan Kucam is uitloper van onderzoek naar criminele organisatieHet onderzoek naar Melikan Kucam (44), het Mechelse N-VA-gemeenteraadslid dat werd aangehouden in het onderzoek naar gesjoemel met humanitaire visa, is een uitloper van het onderzoek naar de criminele organisatie die dinsdag werd opgerold. Dat meldt de VRT en het nieuws wordt ook bevestigd door het parket van Antwerpen. Kucam is geen verdachte in dat onderzoek.
12/02 13u45  Brexit: Charles Michel verkiest geen akkoord boven een slecht akkoordAmper 45 dagen voor het Britse vertrek uit de Europese Unie heeft premier Charles Michel dinsdag duidelijk gemaakt dat hij een no deal boven een bad deal verkiest. 'Ik aanvaard niet dat onze bedrijven het slachtoffer worden van een debacle in het Britse parlement', zei hij tijdens een bezoek aan het Europacollege in Brugge.
12/02 13u30  Is de forse winstdaling van Mercedes een voorbode van slechte tijden voor andere automerken?Vorig week maakte Daimler bekend dat de winst voor het boekjaar 2018 zo'n 30 procent lager zal liggen dan in 2017, en dat ondanks de vele hoeraberichten in de loop van het voorbije jaar vanuit Stuttgart. Volgt er ook onheil voor andere merken?
12/02 13u30  Premier Michel: 'Samenvatting VN-experts over koloniaal verleden heel vreemd'Premier Charles Michel wil nagaan of de samenvatting van de expertengroep van de Verenigde Naties over het koloniale verleden van België in overeenstemming is met 'de toon van het rapport'. Want de samenvatting die de eerste minister maandag hoorde, klinkt hem naar eigen zeggen 'heel vreemd' in de oren.
12/02 12u00  Staking 13 februari: hebben de vakbonden een punt?De vakbonden betogen voor meer loonopslag en koopkracht. Terecht?
12/02 12u00  Amnesty International Vlaanderen over Catalaanse leiders: 'Het zijn geen gewetensgevangenen'Met het proces tegen de Catalaanse leiders staat de reputatie van de Spaanse rechtsstaat op het spel. 'We willen erop toezien dat de beklaagden een eerlijk proces krijgen', zegt Wies De Graeve, directeur van AI Vlaanderen.
12/02 12u00  Na niet-benoeming vier burgemeesters: 'Waarom moet de N-VA dit spelletje zo nodig spelen?'De beslissing van Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) om de burgemeesters van 4 faciliteitengemeenten niet te benoemen wordt in Franstalig België op onbegrip onthaald.
12/02 11u30  N-VA: 'Bouw gevangenis in het buitenland voor gedetineerden in België'Op een campagnedag van N-VA heeft Jan Jambon (N-VA) gepleit voor een nieuwe gevangenis in het buitenland. De partij denkt openlijk aan Marokko.
12/02 11u30  Impact investing: 'Het overleven van onze maatschappij hangt ervan af. Beleggers moeten betrokkenheid tonen'Door het succes van duurzame beleggingen wil een aantal beheerders de lat hoger leggen.
12/02 11u30  Proces tegen Catalaanse separatisten in Madrid gestartVoor het Spaanse Hooggerechtshof in Madrid is dinsdag het proces tegen twaalf Catalaanse onafhankelijkheidsleiders gestart. Aan het gerechtsgebouw zijn intussen heel wat demonstranten samengekomen die met Catalaanse vlaggen zwaaien.
12/02 10u30  Herman Van Rompuy als brexitbemiddelaar? 'Fake news'Heeft Brits premier Theresa May voormalig Belgisch premier Herman Van Rompuy ingeschakeld om te bemiddelen in het brexitdossier? 'Niets van aan', zegt Van Rompuy aan Knack.
12/02 08u00  SP.A vraagt time-out voor invoering digitale meterOppositiepartij SP.A vraagt aan minister van Energie Lydia Peeters (Open VLD) om in het dossier van de digitale meter op de pauzeknop te drukken. 'Het is ondertussen voor iedereen duidelijk dat dit dossier met haken en ogen aan mekaar hangt', zegt Rob Beenders.
12/02 08u00  Marokkaanse vrouw klaagt België aan voor 'illegale vrijheidsberoving'De Marokkaanse vrouw Kaoutar Fal, die vorig jaar bijna twee maanden in het gesloten centrum 127 bis in Steenokkerzeel zat, trekt naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Dat staat dinsdag in La Dernière Heure. Ze klaagt de Belgische staat aan wegens illegale vrijheidsberoving, 'zonder gerechtvaardigde reden'.
12/02 07u30  Hoe de radicaal-rechtse Lega haar populistische coalitiepartner met de grond gelijkmaaktAfgelopen zondag zijn de regionale verkiezingen in de Midden-Italiaanse regio Abruzzo uitgedraaid op een zware afstraffing voor de populistische Vijfsterrenbeweging (M5S) van voorzitter Luigi Di Maio. Grote winnaar is de rechtse alliantie rond de Lega van minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini, de Forza Italia van Silvio Berlusconi en de Fratelli d'Italia van Georgia Meloni.
12/02 07u30  Proces tegen Catalaanse separatisten van start: 'De uitkomst is al in de achterkamers beklonken'Dinsdagstart voor het Spaanse Hooggerechtshof in Madrid het proces tegen de voortrekkers van de Catalaanse onafhankelijkheid. 'Onafhankelijkheid blijft ons doel', zegt de voormalige Catalaanse minister Meritxell Serret.
12/02 05u45  Sporten op kunstgras? Een verband tussen rubberkorrels en kanker werd nooit vastgesteldSportvelden met kunstgras zijn veel robuuster dan die met natuurlijk gras. De onrust over mogelijke negatieve gezondheidseffecten van de rubberkorrels waarmee het kunstgras opgevuld is, werden door meerdere rapporten weerlegd.
12/02 05u45  Hoe herken je een eetstoornis? 'Het is een misverstand dat iemand met anorexia per definitie graatmager is'Je dochter staat elke dag op de weegschaal en eet veel te weinig. Logisch dat je je soms zorgen maakt. Hoe herken je een eetstoornis en hoe kun je helpen?
12/02 05u30  Democraten en Republikeinen bereiken principeakkoord en vermijden nieuwe shutdownEen groep van Republikeinse en Democratische senatoren zijn tot een principeakkoord gekomen over de begroting en zo kan een tweede shutdown vermeden worden. Dat berichten de lokale media dinsdag.
12/02 05u30  'Terrorisme is vaak een fenomeen van de gegoede middenklasse, zowel bij anarchisten als jihadisten''Neen, de 21ste eeuw wordt niet de eeuw van het terrorisme. Wat we nu in Europa met jihadisme meemaken, valt grotendeels te vergelijken met wat we zien aan het eind van de 19de eeuw, de aanslagen door anarchisten.' Professor Rik Coolsaet gidst ons door de bizarre wereld van de terreur.
12/02 05u30  Greenpeace: Megastallen al goed voor 70 procent varkensvlees en pluimveeMilieuorganisatie Greenpeace breekt dinsdag opnieuw een lans voor een kleinschaligere landbouw. Uit een eigen studie blijkt dat veeteeltbedrijven met een omzet van minstens 500.000 euro per jaar in 2016 al goed waren voor 70 procent van het Belgische varkensvlees en 72 procent van het pluimvee.
12/02 05u15  SP.A roept op tot samenwerking voor versterking van het elektriciteitsnet aan de kustAanleiding is de waarschuwing van het Belgian Offshore Platform (BOP) dat de productie van windenergie op zee meerdere jaren gestremd wordt doordat er niet snel genoeg geïnvesteerd wordt in het elektriciteitsnetwerk.
12/02 05u15  EY verhuist spilvennootschap van Londen naar BrusselDe Europese spilvennootschap van internationale audit- en adviesgroep EY verhuist van Londen naar Brussel. Dat schrijft De Tijd dinsdag. Bij het Instituut voor Bedrijfsrevisoren (IBR) is een erkenning aangevraagd voor een juridische entiteit die de EY-organisaties in de Europese Unie en hun 3.500 partners overkoepelt.
12/02 05u00  Nieuw record voor wachtlijst voor scholenbouwDe wachtlijst voor scholenbouw is toegenomen tot een recordbedrag van 2,97 miljard euro. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Vlaams Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (Agion), schrijft De Tijd dinsdag.
12/02 03u15  Topadviseur van Macron stapt opEen van de belangrijkste adviseurs van de Franse president Emmanuel Macron stopt ermee. Ismael Emelien doet dat zodat hij een boek kan uitbrengen, klinkt het maandag in een interview met het tijdschrift Le Point.
12/02 01u15  Amerikaanse bedrijfsleiders vragen regularisatie van jonge sans-papiersEen honderdtal bedrijfsleiders heeft maandag in het Congres opgeroepen om enkele honderdduizenden jonge immigranten die het risico lopen de VS uitgezet te worden, te regulariseren. Zo kunnen ze op een legale manier in het land verblijven en werken.
11/02 22u45  Democraten willen excuses van Congresvrouw Ilhan Omar voor 'antisemitische' commentarenDe Democratische leiders van het Huis van Afgevaardigden hebben in een gemeenschappelijke verklaring de Democratische vertegenwoordigster van Minnesota, Ilhan Omar, opgeroepen om zich te verontschuldigen voor commentaren die ze als 'antisemitisch' omschreven.
11/02 22u45  Afrikaanse Unie wil in oktober verkiezingen in LibiëDe Afrikaanse Unie heeft maandag gevraagd om een internationale conferentie over Libië te organiseren, en om in oktober verkiezingen te houden in het Noord-Afrikaanse land.
11/02 22u30  Crisis in Venezuela: Onderzoek geopend naar Guaido voor illegale financieringIn Venezuela is maandag een administratief onderzoek geopend naar interim-president Juan Guaido voor illegale financiering, in het bijzonder vanuit het buitenland.
11/02 21u15  Europees Parlement steunt versterking grens- en kustwachtHet Europees Parlement steunt het voorstel van de Europese Commissie om de Europese grens- en kustwacht te versterken en op termijn uit te breiden tot een korps van 10.000 grenswachten.
11/02 20u45  Nationale staking: Luchtverkeer aan halve capaciteitTijdens de 24 urenstaking van de luchtverkeersleiders, die dinsdag om 22.00 uur begint, wordt de capaciteit van het luchtverkeer in België gehalveerd.
11/02 18u45  VN-experten vragen Belgische excuses voor koloniaal verledenEen expertengroep van de Verenigde Naties roept de overheid op om in naam van ons land verontschuldigingen aan te bieden voor ons koloniaal verleden en de misdaden die tijdens dat 'donkere hoofdstuk' uit de Belgische geschiedenis plaatsvonden.
11/02 16u45  Herman Van Goethem over heisa rond Delwaidedok: 'Lees eerst mijn boek en discussieer dan'Het nieuwe boek van Herman Van Goethem, rector van de Universiteit Antwerpen, over de rol van voormalig Antwerps burgemeester Leo Delwaide zorgt voor opschudding in Antwerpen. 'Burgemeester Leo Delwaide ging héél ver', zegt Van Goethem.
11/02 15u45  Kris Hoflack wordt nieuwe directeur Communicatie van Vlaams ParlementKris Hoflack, gewezen hoofdredacteur Duiding bij de VRT en voormalig hoofdredacteur van de VTM-nieuwsdienst, wordt de nieuwe directeur Publiekswerking, Informatie & Communicatie van het Vlaams Parlement. Dat heeft Belga uit verschillende bronnen vernomen.
11/02 15u30  Studie: 'Harde brexit bedreigt meer dan 600.000 jobs wereldwijd'Indien het tot een harde brexit komt, dus zonder Brits-Europees akkoord, dan zijn er wereldwijd meer dan 600.000 jobs bedreigd, alleen al door de daling van de export van Europese producten naar het Verenigd Koninkrijk. Dat staat in een studie die maandag werd gepubliceerd door de Duitse onderzoeksinstituut IWH.
11/02 15u15  Met raad en daad: waarom u zelf ook beter wordt van goed advies te gevenMisschien zit uw vrienden- en familiekring er niet op te wachten, maar toch is het een goed idee om die mensen geregeld goede raad te geven. Zij worden er wijzer van, en u wordt extra gemotiveerd.
11/02 14u45  Gouverneur West-Vlaanderen wil drones inzetten tijdens waterschaarsteWest-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé wil drones inzetten als er waterschaarste dreigt. De toestellen moeten er dan op toezien dat er nergens illegaal water wordt opgepompt. Dat is één van de maatregelen die naar voren is gekomen tijdens de evaluatie van de grote droogte van vorige zomer.
11/02 13u15  PS: 'N-VA wil met alle middelen communautaire terug op de agenda'De PS heeft maandag de verontwaardiging van de andere Franstalige partijen gedeeld over de weigering van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) om vier burgemeesters van de faciliteitengemeenten niet te benoemen.
11/02 12u15  Parlement zet zich schrap voor hoorzitting rond affaire-Kucam: 'Het zal één grote Theo-show worden'Woensdag getuigt gewezen staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) in het parlement over de visa-affaire. De Kamerleden zijn alvast van plan om hem het vuur aan de schenen te leggen. 'Als hij geen klare wijn schenkt, dan gaan we voor een echte onderzoekscommissie.'
11/02 11u45  Prinses Esmeralda over het WWF en de klimaatspijbelaars: 'De kritiek op die jongeren is schandalig'Prinses Esmeralda is ereambassadrice van WWF-België. Samen met directeur Antoine Lebrun krijgt ze het warm van duizenden jongeren die tijdens de klimaatmarsen door Brussel trekken. 'Uiteraard willen we met het WWF de dieren redden, maar we willen ook onszelf redden.'
11/02 11u45  Geld gezocht voor het klimaatbeleid: begrotingsdogma's versperren de wegDe klimaatspijbelaars eisen meer geld voor klimaatbeleid. Terecht, volgens veel economen. Alleen zijn geldcreatie en het monetair beleid niet de oplossing. Overheidsinvesteringen zijn dat des te meer, maar daarvoor zitten begrotingsdogma's in de weg.
11/02 10u30  Grammy Awards: Childish Gambino scoort primeur, Kendrick Lamar en Drake zijn de verliezersDe grote winnaars van de 61ste Grammy Awards zijn countryzangeres Kacey Musgraves en rapper Childish Gambino geworden. Gambino's hit This is America is de eerste hiphopsong ooit die de Grammy voor Song van het Jaar wint.
11/02 09u30  Negentigtal activisten blokkeren werf gevangenis HarenSinds maandagochtend 6 uur blokkeren zowat 90 mensen de werf van de megagevangenis in de Brusselse gemeente Haren. Dat melden deelnemers aan de actie. De arbeiders hebben hun werk niet kunnen hervatten. De politie was snel ter plaatse. Zowat vijftien betogers zijn omstreeks 8 uur al opgepakt.
11/02 08u15  Homans zal vier burgemeesters faciliteitengemeenten niet benoemenVlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) zal de burgemeesters van vier faciliteitengemeenten niet benoemen. Ze pikt het niet dat de gemeenten zelf oproepingsbrieven voor de lokale verkiezingen hebben verstuurd, terwijl dat door de gouverneur zou gebeuren. Dat zei ze in De Ochtend op Radio 1.
11/02 08u00  Van Overtveldt (N-VA): 'Vooral naar uitgaven kijken voor begroting in evenwicht'Voormalig minister van Financiën Johan Van Overtveldt benadrukt dat de cijfers van het planbureau over het begrotingstekort van 7,7 miljard schattingen zijn. 'We moeten afwachten hoe de economie zal evolueren', aldus de N-VA'er aan De Ochtend op Radio 1.
11/02 07u30  Jonge professoren vragen aandacht voor genderkloof in onze universiteitenMaandag lanceert de Jonge Academie, een groep van jonge onderzoekers van verschillende universiteiten, een campagne om iets te doen aan de genderkloof in de academische wereld. Een grote postercampagne, een website en cartoons op sociale media moeten het probleem van te weinig vrouwelijke docenten en hoogleraren onder de aandacht brengen.
11/02 05u45  Grammy's: 'This Is America' van Childish Gambino wint nummer van het jaarChildish Gambino, het muzikale alter ego van de Amerikaanse comedian Donald Glover, heeft zondag met 'This Is America' de prijs voor nummer van het jaar gewonnen op uitreiking van de 61ste Grammy Award.
11/02 05u15  Groen pleit voor andere naam voor DelwaidedokGroen Antwerpen roept op om de naam voor het Delwaidedok te herzien. Dat bericht De Morgen maandag. Uit nieuw historisch onderzoek blijkt dat de Antwerpse oorlogsburgemeester Leo Delwaide een grotere rol speelde bij de Jodenvervolging dan tot nu toe werd aangenomen.
11/02 05u15  Dit is hoe verstoorde hersenstructuren een psychopaat van je kunnen makenZe zaaien verwarring, strooien zand in de ogen en kunnen twee stenen doen vechten terwijl ze toekijken hoe rondom hen chaos ontstaat. Wat loopt er zo grondig mis in de bovenkamer van de psychopaat en kan die ooit genezen tot een doorsnee burger?
11/02 05u00  'This Is America' van Childish Gambino wint Grammy voor nummer van het jaarChildish Gambino, het muzikale alter ego van de Amerikaanse comedian Donald Glover, heeft zondag met 'This Is America' de prijs voor nummer van het jaar gewonnen op uitreiking van de 61ste Grammy Award.
11/02 04u45  Gemeenten mogen weldra zelf beslissen hoe kinderopvang georganiseerd wordtDe drie Vlaamse meerderheidspartijen dienen een voorstel van decreet in dat tot een nieuwe aanpak van de buitenschoolse opvang zal leiden. Dat schrijven Het Nieuwsblad, De Standaard, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg maandag.
11/02 02u00  Unicef trekt aan alarmbel over kindsoldatenTienduizenden kinderen worden wereldwijd ingezet als kindsoldaten bij gewapende conflicten. Dat stelt Unicef zondag naar aanleiding van de Internationale Dag van de Kindsoldaten op 12 februari. De VN-Kinderrechtenorganisatie roept overheden op om meer te doen
11/02 00u30  Amerikaanse senator Amy Klobuchar doet gooi naar presidentschapSenator Amy Klobuchar heeft zondag tijdens een speech bekendgemaakt dat ze zich kandidaat stelt voor de Democratische voorverkiezingen van 2020 voor het Witte Huis. Ondertussen zijn er bij de Democraten al een recordaantal vrouwen kandidaat voor het presidentschap.
11/02 00u15  'Roma' van Mexicaanse regisseur Cuaron wint Bafta voor beste film'Roma' van de Mexicaanse regisseur Alfonso Cuaron is zondagavond in Londen op de jaarlijkse Britse filmprijzen bekroond met de Bafta voor de beste film. De film is een productie van streamingdienst Netflix.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

17x Duitse buitenlandminister noemt Trumps eis over IS-strijders moeilijk realiseerbaar18/02 02u00 - Knack: De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas noemt de eis van de Amerikaanse president Donald Trump, om buitenlandse strijders van terreurgroep IS in eigen land te berechten, 'buitengewoon moeilijk te realiseren'.
12x Israël bevriest meer dan 120 miljoen euro van Palestijnse Autoriteit17/02 22u30 - Knack: Het Israëlische veiligheidskabinet heeft zondag beslist om meer dan 122 miljoen euro aan middelen voor de Palestijnse Autoriteit (PA) te bevriezen. Het geld stemt volgens Israël overeen met het bedrag dat in 2018 door de PA werd uitbetaald aan 'terroristen en hun familieleden'.
12x Kabila en Tshisekedi praten over vorming van regeringscoalitie17/02 22u30 - Knack: De Congolese president Félix Tshisekedi heeft zondag met zijn voorganger Joseph Kabila gesprekken gevoerd over de vorming van een coalitie.
10x Francken: 'IS-strijders terughalen? Moeten hun nationaliteit intrekken'17/02 16u00 - Knack: Oud-staatssecretaris en N-VA-kopstuk Theo Francken is tegen het idee om Belgische IS-strijders terug naar ons land te halen en hier te berechten. 'We moeten hun nationaliteit intrekken. Dan zijn het geen Belgen meer en zijn ze ook ons probleem niet meer', zei Francken zondagmiddag bij VTM NIEUWS.
10x Hans Bonte (SP.A): 'Hoog tijd voor een gecontroleerd beleid rond IS-strijders'17/02 22u15 - Knack: Kamerlid Hans Bonte (SP.A) reageert zondag zo op het nieuws dat België en enkele andere Europese landen een antwoord zoeken op de Amerikaanse vraag om zo'n 800 Europese Syrië-strijders terug te halen en in eigen land te berechten.
8x Schrijversduo Elvis Peeters: 'Wat we alleen maken, is nooit zo goed als wat we met z'n tweeën doen'17/02 11u15 - Knack: Elvis Peeters is geen schrijver, het is een schrijversduo. Nicole Van Bael, de vrouwelijke helft ervan, bleef altijd uit de pers. Tot nu. Omdat ze samen met haar partner Jos Verlooy een nieuwe roman uit heeft, De Ommelanden. En om een eind te maken aan de #MeToo-verwijten.
8x Koen Geens (CD&V) wil Europese aanpak bij al dan niet terughalen IS-strijders17/02 12u30 - Knack: Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) pleit voor overleg met de andere Europese landen over de manier waarop moet worden omgegaan met de Syriëstrijders die nu nog in Turkse kampen in Noord-Syrië gevangenzitten maar vrij dreigen te komen na het vertrek van de Amerikaanse troepen.
8x Journaliste Hilde Sabbe op lijst Pacal Smet in Brussel17/02 13u30 - Knack: Journaliste Hilde Sabbe zal bij de verkiezingen op 26 mei op de Brusselse lijst van Brussels sp.a-minister Pascal Smet staan. Dat heeft ze aangekondigd in De Zevende Dag op één. Bij de gemeenteraadsverkiezingen stond Sabbe nog op de Be.One-lijst van Dyab Abou Jahjah.
8x Almaci: 'Ik betreur dat Crombez in de kaart van Francken speelt'17/02 13u30 - Knack: Groen-voorzitter Meyrem Almaci betreurt dat haar sp.a-collega John Crombez met zijn kritiek op de 'onduidelijkheid' van de klimaatmaatregelen van de groenen 'in de kaart van Theo Francken speelt'. Dat zei ze zondag tijdens een debat in De Zevende Dag op één.
8x Premier Michel en Theresa May streven naar gelijklopende aanpak IS-strijders17/02 13u45 - Knack: Premier Charles Michel is met de Britse eerste minister Theresa May overeengekomen dat België en het Verenigd Koninkrijk naar een gezamenlijke aanpak zullen zoeken wat betreft het al dan niet terughalen van Europese IS-strijders.

Statistieken

Artikels:
31417
Gelezen:
10187
Aantal lezers nu:
30


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven