woensdag 12 december 2018, week 50


U bent nu hier: Meer nieuws van De Morgen

Laatste updatecontrole: vandaag om 7u15
 

De Morgen

Verbergen Tonen
12/12 06u15  Studentendopen voortaan zonder fysiek of verbaal geweld, groepsdruk of slachtafval Dwang via verbaal geweld en groepsdruk zijn bij dopen voortaan uit den boze. Na een ontmoeting met KU Leuven-rector Luc Sels verklaren de studentenclubs zich akkoord met een verscherpt charter. Opvallend: de tekst werd nog niet ondertekend. 
12/12 06u15  Om het aantal verkeersdoden verder terug te drijven, zal er meer ruimte vrijgemaakt moeten worden voor de fietser Bart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen.
12/12 06u15  Bedelmissie van Britse premier May stuit op irritatie De brexitbedeltour van de Britse premier May eindigde gisteren in Brussel zonder applaus. Na meetings met Nederlands premier Rutte, Duits bondskanselier Merkel en EU-president Tusk, schoof ze aan bij voorzitter Juncker van de Europese Commissie. Maar een aangepast brexitakkoord bleef uit.
12/12 06u15  Reist Michel volgende week naar Oostenrijk voor migratietop of niet? Een migratietop in Wenen volgende week wordt geboycot door de West-Europese regeringsleiders. Premier Michel moet nog een beslissing nemen. 
12/12 06u15  Nog geen inspiratie voor kerstcadeaus? Surf eens naar YouTube De tv-spotjes en folders voor speelgoed? Ze zijn bijna verleden tijd. YouTube neemt het over. Speelgoedkanalen en unboxing-video’s hebben al een veel grotere invloed op wat uw kind wil (en dus op wat u koopt). 
12/12 06u15  “Haren wordt aan zijn lot overgelaten”: Inwoners verweren zich tegen bouw van ‘megagevangenis’ en ‘megamoskee’ “Wat kunnen wij doen tegen tous les dikkeneks daar?” Inwoners van Haren komen in het verweer: in de Brusselse deelgemeente zal al een ‘megagevangenis’ verrijzen. Nu staat er ook een ‘megamoskee’ op stapel.
12/12 06u15  Steden vol kleur maar bestuur blijft wit Onze centrumsteden missen kleur. Niet in de bevolking, wel in het stadsbestuur. Zowel Aalst, Brugge, Roeselare, Sint-Niklaas als Turnhout krijgen op 1 januari een witter dan wit bestuur. Zelfs het diverse Gent is niet zeker van een schepen met migratieachtergrond. Kan dat wel, anno 2018?
12/12 06u15  De mythe van de onontdekte volksstam: “Niemand wil volledig geïsoleerd leven van de rest van de mensheid” De mythe van de onontdekte, volledig van de buitenwereld afgesloten ‘volksstam’ heeft met de recente dood van missionaris John Allen Chau een nieuwe impuls gekregen. Maar hoe geïsoleerd leven die bevolkingsgroepen werkelijk? En waarom maken zij deze keuze?
12/12 06u00  Luchtverkeersleiders in opstand na bijna-botsing boven Luik Op 6 september kwamen twee vliegtuigen boven Luik gevaarlijk dicht bij elkaar. Volgens luchtverkeersleiders werd een ramp nipt vermeden, terwijl het controleorgaan (AAUI) oordeelt dat er geen onderzoek komt omdat het geen ernstig incident was. 
12/12 04u15  Facebook-campus ontruimd na bommelding Meerdere gebouwen op de Facebook-campus in Menlo Park, Californië, zijn ontruimd vanwege een bommelding. Dat heeft Facebook bevestigd nadat meerdere Amerikaanse media het nieuws meldden. 12 
12/12 03u45  Trump blijft Saudische kroonprins Mohammed Bin Salman steunen De Amerikaanse president Donald Trump staat nog steeds achter de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. Dat zegt hij in een interview met persbureau Reuters. “Hij is de leider van Saudi-Arabië en dat is een waardevolle bondgenoot van ons.'16 
12/12 03u45  Stormy Daniels moet Trump bijna 300.000 dollar betalen De Amerikaanse porno-actrice Stormy Daniels moet aan de Amerikaanse president Donald Trump meer dan 293.000 dollar betalen. Dat heeft een rechter in Californië vandaag geoordeeld. De uitspraak komt er in de nasleep van een proces wegens laster dat de vrouw had verloren. 22 
12/12 02u30  May kijkt aan tegen vertrouwensstemming in eigen partij De positie van de Britse premier Theresa May komt steeds meer onder druk te staan. Britse media melden dat er binnen haar eigen Conservatieve Partij een vertrouwensstemming zou plaatsvinden die haar leiderschap kan betwisten. 17 
12/12 02u00  Borg Huawei-directeur vastgesteld op 10 miljoen dollar De Canadese rechter heeft de borg voor de financieel directeur van Huawei, Meng Wanzhou, vastgesteld op 10 miljoen Canadese dollar (6,6 miljoen euro), waarvan 7,5 miljoen in cash. Daarnaast moet Meng al haar paspoorten en andere reisdocumenten inleveren bij de Canadese autoriteiten.12 
12/12 00u15  Advocaat vraagt vandaag om vrijlating Jos Brech De Nederlandse advocaat Gerald Roethof wil dat zijn cliënt Jos B. vrijkomt. Hij zal vandaag aan de rechtbank in Maastricht vragen B. in afwachting van zijn proces op vrije voeten te stellen. Dat zei de advocaat gisterenavond in het Nederlandse programma RTL Late Night.21 
Laatste update: vandaag om 6u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
11/12 21u45  May probeert tijd te rekken met reis naar Europa: “Premier speelt verstoppertje”De Britse premier Theresa May heeft aangekondigd de nieuwe Lagerhuisstemming over de brexit voor 21 januari te willen houden. Hoe langer die kan worden uitgesteld, hoe beter dat haar uitkomt.
11/12 21u00  Van Overtveldt (N-VA) heeft recht op opzegvergoeding van 450.000 euro en wil gedeelte aan goed doel gevenEx-minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) gaat een deel van de opzegvergoeding waar hij als ontslagnemend minister recht op heeft, afstaan aan een goed doel. 
11/12 20u45  Politie rukt uit voor schietincident in Straatsburg: 1 dode en meerdere gewondenDe Franse politie is massaal uitgerukt naar aanleiding van een schietpartij in het centrum Straatsburg. Volgens de politie zijn er verschillende gewonden gevallen, de brandweer spreekt van 1 dodelijk slachtoffer.
11/12 20u30  Plasticvanger van Boyan Slat beweegt te langzaam en vangt daardoor geen plasticDe operatie van de Nederlandse uitvinder Boyan Slat om het plastic afval in de Grote Oceaan op te ruimen kampt met tegenslag. Het schoonmaaksysteem houdt verzameld plastic niet vast, zodat dit niet kan worden opgevist. Volgens Slat betekent dit absoluut niet dat zijn spraakmakende plan is mislukt.
11/12 20u30  Premier Michel moet kerstcadeaus uitdelen aan oppositieDe oppositiepartijen hebben hun verlanglijstjes klaar. Als premier Charles Michel (MR) hun steun wil, dan zal daar een flinke prestatie tegenover moeten staan. Maar de premier kan onmogelijk iedereen tevreden stellen.
11/12 20u15  Gele hesjes kosten Frankrijk 10 miljard euro‘Kruimels – maar we willen het hele stokbrood!’, zo reageerde een aanhanger van de gelehesjes­beweging op de concessies die de Franse president Emmanuel ­Macron maandag in een televisietoespraak heeft gedaan. Maar zelfs de kruimels komen de ambitieuze president duur te staan, zowel thuis als in Europa.
11/12 20u00  Schild & Vrienden zit achter ‘Mars tegen Marrakech’: “We gaan zelf zorgen voor een goede ordedienst”Achter de aangekondigde ‘Mars tegen Marrakech’ in Brussel gaat de extreemrechtse organisatie Schild & Vrienden schuil. Oprichter Dries Van Langenhove diende de aanvraag voor de manifestatie in. Er is ook een aanvraag voor een tegenbetoging. Brussels burgemeester Philippe Close (PS) vreest de komst van hooligans en houdt de aanvraag in beraad.
11/12 19u45  ‘Sido’ van Colette: de bedwelmende aroma’s van een Franse jeugdDe jeugdherinneringen van de Franse schrijfster Colette sprankelen en tintelen, alsof je de parfums van weleer zomaar kunt opsnuiven. En je haar eigengereide moeder Sido nog steeds de lakens voelt uitdelen.
11/12 19u45  Na een dodelijke fietszomer: is de fietser straks zijn eigen grootste vijand?Vlaanderen kende een dodelijke fietszomer, maar die wijst volgens deskundigen niet op een onveilige trend. Toch zijn er toekomstzorgen: is de fietser straks zijn eigen grootste vijand? “Nieuwe fietspaden vallen nu al te nauw uit voor het huidige bestand van speedpedelecs en bakfietsen.”
11/12 19u45  ISS-bemanning naar buiten om mysterieus gaatje te inspecterenTwee Russische kosmonauten hebben vandaag hun ruimtepak aangetrokken voor een zes uur durende ruimtewandeling. De reden voor hun uitstapje is een mysterieus gaatje in de romp van een Sojoez-capsule die vastzit aan het internationale ruimtestation ISS. 
11/12 19u30  ‘Ralph Breaks The Internet’: de grappigste animatiefilm die we dit jaar zagenKatapulteert Ralph Breaks The Internet zich rechtstreeks in het lijstje van Disney-klassiekers? Zeker niet. Maar is het een amusante animatiefilm? De grappigste die we dit jaar zagen!
11/12 19u30  Laat ‘Kapitein Onderbroek’ nu uitpakken met precies het soort onnozele scenario’s waar mijn jonge én volwassen ik van smullenIn DM ZAPT zet de cultredactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag: Sasha Van der Speeten over de kinderserie Kapitein Onderbroek.
11/12 19u15  Eerste professionele transgenderbokser van de VS wint debuutwedstrijdDe 33-jarige Amerikaan Patricio Manuel heeft afgelopen weekend geschiedenis geschreven. Manuel is de eerste professionele transgenderbokser van de VS. Hij won zijn debuutkamp in Californië van Hugo Aguilar.
11/12 19u15  Er is veel meer leven onder de aarde dan eropWe hadden het tot nu niet door, maar diep onder de aardkorst krioelt het van het leven in zeer extreme omstandigheden. Er is een gigantisch ecosysteem van miljarden micro-organismen ontdekt dat honderden keren meer leven vertegenwoordigt dan alle mensen samen.
11/12 19u00  Het AfricaMuseum is er voor de witte gezinnen die op zaterdagnamiddag iets over Afrika willen leren. Niet voor onsSabrine Ingabire is schrijfster, freelancejournaliste en rechtenstudente.
11/12 19u00  Een Syrische beeldhouwer en Aalst carnaval: dit is ‘Atlas Unlimited’In de fictieve performance Atlas Unlimited - Part III verbeelden choreograaf Andros Zins-Browne en visueel kunstenaar Karthik Pandian de realiteit van een beeldhouwer uit het Syrische Palmyra. “Er wordt een vluchteling veel afgenomen, ook het recht op fictie.”
11/12 19u00  Studentenclubs, doe toch iets meer dan enkel drinken. Nihilisme leidt tot nietsPeter Vanham werkt bij het Wereld Economisch Forum in New York, en studeerde handelsingenieur aan de KU Leuven (2003-2008). Hij schrijft dit stuk in eigen naam.
11/12 18u00  Macrons speech over gele hesjes was “te bestraffend”: “Hij had beter eerst door het stof kunnen gaan”Ook op retorisch vlak stelde de Franse president met zijn rede maandag teleur. Hij had zich door Bill Clinton en Tony Blair moeten laten inspireren, betoogt Roderik van Grieken, directeur van het Nederlands Debat Instituut, dat trainingen en opleidingen rond mondelinge communicatie organiseert.
11/12 17u45  Krijgt Hongarije een ‘slavenwet’? Zo ja, dan wordt onbetaald overwerken mogelijkHonderden uren overwerken zonder garantie op uitbetaling. Dat wordt hoogstwaarschijnlijk realiteit in Hongarije, waar het parlement woensdag stemt over een omstreden wetswijziging. Werkgevers mogen vanaf begin volgend jaar 400 overuren per jaar vragen, wat neerkomt op een volle werkdag per week erbij. Nu ligt het maximum nog op 250. Vakbonden en oppositiepartijen zijn woedend en reppen van een “slavenwet”.
11/12 17u30  PS na “teleurstellend” gesprek met Michel: “Premier begrijpt niet in welke politieke urgentie hij zich bevindt”Het gesprek van PS-fractieleider Ahmed Laaouej met premier Charles Michel was naar eigen zeggen 'teleurstellend'. Over een motie van wantrouwen tegen de regering wil Laaouej zich nog niet uitspreken. Eerst willen de Franstalige socialisten horen wat de premier morgen tijdens het Kamerdebat te vertellen heeft.
11/12 17u00  Egypte roept een halt toe aan de verkoop van gele hesjesAlles behalve een nieuwe revolutie zoals in 2011, is de gedachte van de Egyptische regering. Om potentiële oproerkraaiers een slag voor te zijn is een tijdelijk verbod op de verkoop van gele hesjes ingevoerd. De angst heerst dat de Franse protestbeweging een kettingreactie kan veroorzaken, zoals dat ook bij de Arabische Lente het geval was.
11/12 17u00  Vrijdag nationale actiedag tegen pensioenplannen: “De stakingen zullen talrijk zijn”Onvrede over de pensioenmaatregelen van de regering, het mislukt overleg over de zware beroepen en de groeiende onrust over de koopkracht zullen vrijdag tot een “stakingsgolf” leiden die over het land rolt, zo maken de vakbonden zich sterk.
11/12 16u45  Grootste palmoliebedrijf ter wereld lanceert plan tegen ontbossingWilmar International, het grootste palmoliebedrijf ter wereld, gaat stappen ondernemen om zijn leveranciers aan satellietcontroles te onderwerpen. Dat kan een belangrijke stap zijn in de strijd tegen ontbossing, zegt Greenpeace.
11/12 16u45  Seksueel misbruik door spiritueel ‘genezer’ João de Deus schokt BraziliëDe wereldberoemde spiritueel genezer João Texeira de Faria is in Brazilië door tientallen vrouwen beschuldigd van seksueel misbruik. “Pak mijn penis vast”, zei hij volgens een van de vrouwen. “Het is energie, het zal je genezen.” De Nederlandse danser en choreograaf Zahira Lieneke Mous (34) werd vier jaar geleden slachtoffer van de goeroe, en bracht de zaak aan het rollen.
11/12 16u30  Dieren maken comeback en toch mogen we niet blij zijnIn 2000 nog zo goed als uitgestorven, maar nu telt Vlaanderen weer duizenden boomkikkers. Hiep hiep hoera? Niet echt, want deze spectaculaire comeback is slechts een klein lichtpuntje in de duisternis genaamd biodiversiteit. 'Tegen het einde van deze eeuw zal 40 tot 60 procent van de huidige diersoorten er niet meer zijn', zegt professor Ivan Janssens van de Universiteit Antwerpen.
11/12 16u15  Marianentrog, de diepste plek op aarde, geeft geheimen (nog) niet prijs: oceanograaf verliest levenswerkAlsof de Marianentrog, de diepste plek op aarde, zich verzet tegen het prijsgeven van haar geheimen. Een onderzoek van de Nederlandse fysisch oceanograaf Hans van Haren naar de mysterieuze kloof in de bodem van de Stille Oceaan is mislukt. De kostbare apparatuur die in de duistere diepte informatie had moeten verzamelen, heeft hij niet boven water kunnen krijgen. Jaren van voorbereiding lijken voor niets te zijn geweest.
11/12 16u15  Vrees om recessie houdt beurzen in een wurggreepAanhoudende zorgen over de groei van de wereldeconomie blijven de stemming op de beurzen beheersen. Maar ook de onzekerheid rond de brexitdeal speelt door de hoofden van de beleggers, die een nieuwe verkoopgolf ontketenden.
11/12 16u15  De Block verdedigt haar asielbeleid: “Dit gaat niet over ander beleid, maar over zwakke mensen helpen”Minister van Volksgezondheid, Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) heeft haar diensten gevraagd om het aantal asielaanvragen 'stap voor stap' naar boven op te drijven. 'De situatie was nu eenmaal erg acuut toen ik werd aangesteld. Dit gaat niet over ander beleid, maar gewoon over zwakke mensen beschermen en verantwoordelijkheid nemen.'
11/12 16u00  Deze hartverwarmende film mag u vanavond niet missen op tvKiest u vanavond voor een prachtig drama van eigen bodem, voetbal, of bent u eerder benieuwd naar de zielenroerselen van Margriet Hermans? De tv-avond biedt weer voor elk wat wils. Dit zijn onze tips. 
11/12 15u45  ‘Iemand die slaapt’: een troostende trip doorheen een existentiële crisis“Je voelt je niet erg geschikt om te leven, om te handelen, om productief te zijn.” De theatermakers van BOG. grijpen naar de keel met hun beschrijving van een personage dat vanuit een oefening in onthechting afglijdt richting waanzin.
11/12 15u45  VBO waarschuwt: "Economische groei dreigt stil te vallen"De brexit, mondiale handelsspanningen en het Italiaanse begrotingstekort dreigen de komende maanden voor een “dichte mist” te zorgen voor de Belgische economie. Dat zegt het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). In het slechtste geval dreigt dat de groei in 2019 tot nul te herleiden. Het VBO roept de politieke partijen in ons land op verantwoordelijk te zijn.
11/12 15u30  Piet Huysentruyt: “Mijn moeder was een trotse vrouw. Zelfs toen ze doodging, straalde ze nog”Piet Huysentruyt wordt deze week 56. Wanneer hij straks het perfect gegaarde patrijsje aansnijdt om dat te vieren, zal er veel winst zijn om op terug te blikken, en ook een stugge brok verlies. Zijn winst: een leven van koken in de schijnwerpers, nu bekroond met Likoké, zijn restaurant in Frankrijk dat groeit en bloeit. Zijn verlies: de dood van zijn moeder, die hem leerde door het leven te fietsen. 'Niets is zo erg als een leven dat je overkomt. Je moet toch zélf de regisseur zijn?'
11/12 15u15  Studentenclub Reuzegom heeft zichzelf ontbonden na doop met dodelijke afloopStudentenclub Reuzegom heeft zichzelf ontbonden, nadat vorige week een van de schachten overleed door een uit de hand gelopen doop. Dat meldt VTM Nieuws. 
11/12 14u45  ‘Don Pasquale’ in De Munt: een bitter snoepjeIs Don Pasquale geschikt als eindejaarscadeau? Donizetti’s bittere ouderdomskomedie kun je op twee manieren bekijken: als dijenkletser om het leed van een ander of als donkere zedenschets over de bourgeoisie. De interpretatie van Laurent Pelly in de Munt landt ergens in het midden: soms intelligent, soms leuk, soms zelfs poëtisch maar vaak ook te gemakkelijk.
11/12 14u45  Russische president Poetin had voor val muur identiteitsbewijs van de Oost-Duitse StasiDe Russische president Vladimir Poetin had voor het vallen van de Berlijnse Muur in 1989 een identiteitsbewijs van de gevreesde Oost-Duitse geheime dienst Stasi. Dit heeft een archivaris vandaag bekendgemaakt.
11/12 14u45  Khashoggi en andere journalisten Personen van het Jaar bij Time MagazineDe gedode Saudische journalist Jamal Khashoggi en andere journalisten zijn voor het Amerikaanse Time Magazine de Personen van het Jaar 2018.
11/12 14u30  “Eenzaamheid is killer nummer één, dubbel zo dodelijk als alcohol”Eenzaamheid is 20 procent dodelijker dan roken en zelfs dubbel zo dodelijk als drinken, zo betoogt de Duitse psychiater Manfred Spitzer in een nieuw boek. Hij noemt eenzaamheid een niet-erkende ziekte en één van de urgentste problemen van onze westerse samenleving. “Het is een taboe geworden: wie durft toe te geven dat hij eronder lijdt, scoort geen likes.”
11/12 14u15  NASA-sonde vindt water op asteroïde na een reis van 2,2 miljoen kilometerDe NASA vond vorige week water op de asteroïde Bennu, op zo’n 2,2 miljoen kilometer van de aarde. Dat heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau gisteren bekendgemaakt. 
11/12 12u30  Thaise militaire junta kondigt verkiezingen aan en heft verbod op politieke activiteiten opThailand kiest in februari volgend jaar een nieuwe burgerregering. De militaire junta heeft een verbod op alle politieke activiteiten dinsdag opgeheven. Dit verbod was sinds 2014 van kracht toen het leger de macht greep om een einde te maken aan de politieke onrust.
11/12 12u15  Groenen voeren hun prijs op: steun voor Michel zal afhangen van zijn klimaatambitieDe groenen leggen een klimaatresolutie op tafel. De steun van Groen en Ecolo aan de premier zal afhangen van zijn bereidwilligheid om die goed te keuren. Dat hebben beide partijen laten weten op een persconferentie vandaag.
11/12 11u45  Als het stormt in de Wetstraat, regent het in Antwerpen: gooit migratiepact roet in eten tussen sp.a en N-VA?De coalitiegesprekken in Antwerpen liepen al niet van een leien dakje, maar de harde N-VA-campagne over het migratiepact maakt de zaak er niet eenvoudiger op. Een sp.a-verkozene overweegt zelfs om als onafhankelijke te gaan zetelen als zijn partij met N-VA in het bestuur stapt.
11/12 11u30  'Vergeten' Enzo Scifo solliciteert naar functie bij Anderlecht: "Ik wil Coucke helpen”Hij leek wel van de aardbol verdwenen, Enzo Scifo. Tot hij zondag als eregast de aftrap in Anderlecht kwam geven. “Ik wil Coucke helpen”, klinkt het.
11/12 11u30  Geneesmiddel voor 1 patiënt: 588.744 euro per jaar, maar “zonder geheime contracten zou budget exploderen”Voor de tien duurste geneesmiddelen in ons land, betalen we gemiddeld meer dan 274.000 euro per patiënt per jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Onafhankelijke Ziekenfondsen. “In de meeste gevallen gaat het om medicatie voor zeldzame aandoeningen.”
11/12 11u15  “Wie charter niet ondertekent, riskeert sancties die zelfs kunnen leiden tot uitsluiting KU Leuven”Het geduld van Luc Sels, de rector van de KU Leuven, is op. Alle studentenclubs moeten vandaag een aangescherpt (doop)charter ondertekenen. Clubs die dat niet doen, zetten zich buiten het tuchtreglement van de KU Leuven en riskeren sancties. In het uiterste geval kan zo’n sanctie leiden tot de uitsluiting van de universtiteit. Dat heeft Sels dinsdag gezegd in De Ochtend.
11/12 11u15  Een ode aan de stad: ‘Hoge weg’ van Marthatentatief brengt de stedelijke realiteit tot leven op enkele vierkante metersWat heb je nodig om de stedelijke realiteit tot leven te brengen op een podium? Na een stevige researchperiode kwamen Bart Van Nuffelen en Johan Petit van Marthatentatief uit bij de inkomhal van een appartement, Evelien Bosmans en 22 niet-professionele acteurs.
11/12 10u45  Kijk komende zomer met een 3D-bril naar Kraftwerk op Best Kept SecretKraftwerk is volgend jaar in het Nederlandse Hilvarenbeek te vinden. De Duitse elektroband komt naar Best Kept Secret, maakte de festivalorganisatie dinsdag bekend. Kraftwerk sluit de tweede festivaldag, zaterdag 1 juni, af met een speciale 3D-show.
11/12 10u30  Steve Bannon, ex-strateeg van Trump: “Liever gele hesjes aan de macht dan deze politieke elite”'Ik zou veel liever geregeerd worden door die gele hesjes dan door de huidige politieke klasse.' Aan het woord: Steve Bannon (65), ex-hoofdstrateeg van Donald Trump. Hij reist nu Europa rond om rechts-populistische partijen te promoten. 'Dude, de elite vindt de werkende mensen idioten, nauwelijks slimmer dan beesten.'
11/12 10u15  In 1 op de 3 gevallen gaan dienstenchequebedrijven nog steeds in op discriminerende vragenZeker geen jonge poetshulp? Liever een vrouw? Of liever niemand van vreemde origine? In een op de drie gevallen gaan dienstenchequebedrijven nog steeds in op discriminerende vragen van klanten. Dat blijkt uit grootschalig onderzoek met mysterycalls. 
11/12 10u15  Tablet ligt almaar vaker stof te vergarenHet voortbestaan van de tablet hangt aan een zijden draadje. De verkoop zit niet alleen al jaren in het slop, 'we' weten ook niet meer wat we ermee moeten aanvangen.
11/12 10u15  Waarom iedereen in deze schattige puppy wil knijpenHet is een bekend, maar al bij al vreemd fenomeen: zien we een uiterst aandoenlijke puppy of een blozende kleuter, dan komt het weleens voor dat we de onweerstaanbare drang hebben erin te knijpen. Psychologen aan de Universiteit van Yale hebben daar de term 'schattigheidsagressie' voor bedacht.
11/12 09u45  De tablet gaat door een identiteitscrisisLees meer >
11/12 09u45  Steeds meer vrouwelijke professoren in VlaanderenAan Vlaamse universiteiten geven steeds meer vrouwelijke professoren les. Dat blijkt uit het Gelijkekansenrapport van de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR). Was in 2010 nog 20 procent van het zelfstandig academisch personeel een vrouw, dan is dat vorig jaar gegroeid tot 26 procent.
11/12 09u45  “Vertrouwensstemming is juridisch niet afdwingbaar maar wel de gewoonte”Hoewel ze juridisch niet afdwingbaar is, bestaat er een “grondwettelijke gewoonte” dat een regering ook na een wijziging van haar samenstelling met een regeringsverklaring of -mededeling komt, waarna een debat en vertrouwensstemming volgen. Dat staat in een advies van de juridische diensten van de Kamer, dat er kwam op vraag van de groene fractie.
11/12 09u00  Publifin weigert verloning leiders bekend te makenPublifin weigert de verloning van haar leiders bekend te maken. Dat blijkt uit een rapport van speciale afgevaardigden binnen de Luikse intercommunale waarover Le Soir bericht. Van de 45 aanbevelingen van de parlementaire onderzoekscommissie naar de Publifin-affaire zijn er 12 niet behandeld, aldus de krant.
11/12 08u45  Verenigde Staten zijn tegelijk spelbreker en klimaatambitieus in KatowiceOp de klimaatconferentie van Parijs in 2015 waren de VS een drijvende kracht. Op de vervolgtop in het Poolse Katowice zijn de VS een land met twee gezichten. Een officiële delegatie is spelbreker, terwijl een grote groep staten, steden en bedrijven laat zien dat de VS nog steeds meedoen.
11/12 08u45  Diablo Blvd neemt afscheid langs de grote poortDiablo Blvd, de metalband rond frontman Alex Agnew, nam gisteren definitief afscheid in een volgelopen AB. Het Antwerpse vijftal toonde zich in absolute bloedvorm. Groep en metalminnend Vlaanderen maakten van dit concert anderhalf uur lang een passend slotfeest.
11/12 08u30  Hooligans doen mee aan Mars tegen MarrakechDe harde kernen van verschillende eersteklassers willen zondag aansluiten bij de Mars tegen Marrakech. De Brusselse politie houdt rekening met hun mogelijke aanwezigheid.
11/12 08u15  Opslag vragen? 10 procent meer is vaak al te veelJe krijgt meer verantwoordelijkheid, je takenpakket breidt uit, je merkt dat een collega met dezelfde functie meer loon krijgt, … Het kan allemaal een aanzet zijn om opslag te vragen. Maar wanneer zet je die stap, en hoeveel mag je vragen? Wij vroegen het aan Brigitte Oversteyns, reward consultant bij SD Worx.
11/12 08u15  Studentenclub Reuzegom gebruikte al jaren vissaus tijdens dopenDe studentenclub Reuzegom gebruikt al jaren vissaus bij haar dopen. Dat blijkt uit het onderzoek naar de dood van Sanda D. (20). Vorige week ging het helemaal fout.
11/12 08u15  Verjaardag in mineur: “De N-VA ondergraaft de mensenrechten”Zeventig kaarsjes op een zure taart: de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens mag dan wel 70 jaar zijn geworden, de verjaardag is er eentje in mineur. Dat zegt docent digitale media en politiek Ico Maly. “Onze grondrechten staan wereldwijd onder druk van rechts”, schrijft hij in zijn nieuw boek Hedendaagse antiverlichting.
11/12 08u15  Lage rente maakt kiezen tussen vaste of variabele rente moeilijkerDe rente staat nog altijd op een historisch dieptepunt en het is nog altijd uitzonderlijk goedkoop om een hypothecaire lening af te sluiten. Maar hoelang kan dat nog blijven duren?
11/12 08u15  Dit waren de technologietoppers en -flops van 2018Ieder jaar komen er enkele topproducten op de markt, maar belanden er ook in de afslagrekken omdat ze de hype niet waarmaakten. Hier zijn vijf topproducten van 2018, en drie enorme miskleunen.
11/12 06u45  Michel moet kiezen: toegeven aan N-VA of tegemoetkomen aan eisen linkse oppositieWil het minderheidskabinet overleven, dan heeft premier Charles Michel (MR) de steun nodig van N-VA. Maar zij zetten de hakken in het zand.
11/12 06u30  Brexit leidt tot stormloop op dierenartsenDe overheid moet binnenkort minstens 60 extra dierenartsen aanwerven om het vervoer van levende dieren van en naar het Verenigd Koninkrijk te controleren. Maar het voedselagentschap worstelt nu al om er genoeg te vinden. Dat schrijft De Tijd vandaag.
11/12 06u30  Antwerps diamantmuseum DIVA gaat vijf jaar besparenHet nieuwe Antwerpse diamantmuseum DIVA heeft een vijfjarenplan klaar om zijn tekorten weg te werken. Het zal jaarlijks 378.000 euro moeten besparen. Vier personeelsleden worden geschrapt, schrijft Gazet van Antwerpen vandaag.
11/12 06u15  Ik heb al een kerstcadeautip voor een flink deel van onze regeringsledenElke dinsdag en donderdag schrijft Ann De Craemer over de kleine en grote dingen des levens die haar beroeren.
11/12 06u15  “Bijna dagelijks word ik uitgescholden”: joodse Belgen bij de bangste van EuropaEuropese joden ervaren steeds meer antisemitisme en na Frankrijk is België het land waar joden de meest haat zeggen te voelen, zo toont een enquête. “Bijna dagelijks word ik uitgescholden”, getuigt een rabbijn.
11/12 06u15  Van uitkeringen tot pensioenen: krijgt Michel II nog wat klaar van heikelste koopkrachtdossiers?Jobs, jobs, jobs. Dat blijft het mantra van Michel II.  Maar wat met de hervorming van de werkloosheidsuitkeringen? De heikelste dossiers lijken eraan voor de moeite.
11/12 06u15  De grootste uitdaging van Maggie De Block: een positief migratieverhaal uit te dragenEen grote trendbreuk op migratie? Die komt er niet. Maar met de quota aan het asielloket en de opvangcapaciteit voor vluchtelingen erft Maggie De Block (Open Vld) twee symbooldossiers waarmee ze snel het verschil kan maken.
11/12 06u15  Kan Michel II zich nog een groen imago aanmeten? Si Marghem le veutMichel II wil zich een groen imago aanmeten. Als minister Marghem wakker schiet, kan er nog wel wat. Met de nadruk op ‘als’.
11/12 06u15  Zonder de instemming van het volk regeren is gevaarlijkAlain Gerlache is zelfstandig journalist voor onder meer RTBF en opiniemaker voor De Morgen.
11/12 06u15  Alfonso Cuarón over ‘Roma’: “Dit is de moeilijkste film die ik ooit heb gemaakt”De afgelopen vijftien jaar veroverde Alfonso Cuarón Hollywood. Maar nu, op zijn 56ste, kijkt hij in zijn magnum opus Roma terug naar zijn geboorteland Mexico. Naar zijn jeugd, als kind van gescheiden ouders. En naar Libo, het dienstmeisje dat zoveel betekende voor zijn gezin.
11/12 06u15  Vlaamse leerkracht Koen Timmers lanceert samen met Jane Goodall onderwijsplatform in AfrikaDe Vlaamse leerkracht Koen Timmers lanceert volgend jaar samen met de bekende Britse primatologe Jane Goodall een innovatief leerplatform in Afrika. Op termijn moeten een miljoen leerlingen gratis les krijgen via Skype. “We focussen op thema’s zoals het klimaat, armoede en gendergelijkheid.”
11/12 06u15  ‘Roma’: intiem meesterwerk in zwart-witSorry, Girl: de Oscar voor de beste niet-Engelstalige film gaat straks naar Roma. Dat kan haast niet anders. Alfonso Cuarón (Gravity) verrast met een hoogstpersoonlijk zwart-witdrama dat nooit voor de gemakkelijke weg kiest, maar zindert van stille emotie. Binnenkort op Netflix, maar ga dit – por favor – vooral op een groot scherm zien.
11/12 06u15  Het rapport van Michel I: geslaagd of tweede zit?Paul De Grauwe is professor aan de London School of Economics. Zijn column verschijnt wekelijks.
11/12 04u30  Amerikaans olympisch comité faalde bij aanpak misbruik door turnarts Larry NassarHet Amerikaans olympisch comité USOC heeft veel te weinig gedaan om zijn atleten te beschermen tegen het jarenlange misbruik door turnarts Larry Nassar. Dat blijkt uit een onafhankelijk rapport dat is opgesteld in opdracht van USOC zelf.
11/12 01u15  Corbyn krijgt spoeddebat over uitstel stemming brexitdealJeremy Corbyn heeft een spoeddebat gevraagd over het besluit van premier Theresa May de stemming in het parlement over haar brexitdeal uit te stellen. Een aantal Conservatieven steunde de wens van de Labourleider. De leden van het Britse Lagerhuis komen morgen bijeen. Ze krijgen drie uur de tijd. Dat heeft voorzitter John Bercow toegezegd.
11/12 00u45  “Belgische werkgevers optimistisch voor begin 2019"De wervingsintenties van de Belgische werkgevers zijn voor het eerste kwartaal van volgend jaar positief in de drie gewesten. Dat blijkt vandaag uit de Manpower barometer voor de tewerkstellingsvooruitzichten.
10/12 22u30  Is May nog premier als het Lagerhuis stemt over het brexitakkoord?Uitgelachen door Kamerleden, uitgefoeterd door de Kamervoorzitter en uitgeregeerd volgens haar critici. Tijdens een turbulent Lagerhuisoptreden heeft Theresa May de stemming over haar brexitakkoord maandagmiddag voor onbepaalde tijd uitgesteld om zichzelf voor een vernederend verlies te behoeden. 
10/12 21u30  Ierse sterrenchef: “Avocado’s zijn als legbatterijkippen”Een Ierse sterrenchef is een campagne gestart tegen de verkoop en consumptie van avocado’s. Want avocado’s zijn “vergelijkbaar met legbatterijkippen”, zegt JP McMahon aan The Independent.
10/12 21u15  Tabula Rasa grote winnaar Vlaamse Televisiesterren in mineurNog niet zo heel lang geleden was de Nacht van de Vlaamse Televisiesterren een van dé societyfeestjes van het jaar. Maar de sterren hebben veel van hun glans verloren. Anno 2018 is er geen feestje en al helemaal geen tv-show meer. De winnaars werden maandagavond bekendgemaakt tijdens een gastcollege aan de UGent. 
10/12 21u00  Spanje verheugd over vertrek N-VA uit federale regeringSpaans minister van Buitenlandse zaken Josep Borrell heeft het vertrek van N-VA uit de Belgische federale regering 'goed nieuws' genoemd. Zoals bekend heeft Madrid het erg moeilijk met de houding van N-VA in het dossier rond Catalonië. 
10/12 21u00  Macron doet toegevingen aan ‘gele hesjes’: minimumlonen gaan omhoogFrans president Emmanuel Macron heeft in een toespraak op tv gehoor gegeven aan het aanhoudende protest van de ‘gele hesjes’ in zijn land. Zonder gêne stak hij meteen van wal door het geweld streng te veroordelen. Toch komt hij zijn volk tegemoet met enkele beloftes.
10/12 20u30  Dit zijn de 5 genomineerden voor het Kinderwoord van het Jaar 2018, maar weet u wat ze betekenen?Dissen, cringe en lit. Dat zijn enkele van de woorden die genomineerd zijn voor de verkiezing van Kinderwoord van het Jaar 2018. Vanaf vandaag kan er worden gestemd, tot zondag 16 december 18.00 uur.
10/12 20u15  Stadse kikker aantrekkelijker voor vrouwtjes dan soortgenoot in bosDe stad doet het sexappeal goed. Dat ondervindt althans de tungarakikker, een kleine amfibie die in Midden-Amerika voorkomt. Mannetjes die in een stedelijke omgeving leven, blijken aantrekkelijker voor vrouwtjes dan soortgenoten die zich in het bos ophouden. Dat ontdekte een onderzoeksteam in Panama.
10/12 19u30  Is Michel II legitiem? “Ja, tot parlement beslist dat het zo niet verder kan”De vlotte doorstart die de regering-Michel maakt nadat N-VA het kabinet verliet, roept heel wat vragen op over de democratische legitimiteit. Toch wordt de grondwet niet met de voeten getreden, zegt specialist Stefan Sottiaux (KU Leuven).
10/12 19u15  ‘De collega’s 2.0’ krijgen meteen hun C4De collega’s worden 40, maar veel reden om te vieren hebben ze niet: De collega’s 2.0, de pijnlijk ongrappige verfilming die Jan Verheyen ter ere van die verjaardag regisseerde, is een cadeau dat je niemand toewenst.
10/12 19u15  Mooie postume plaat of muziek van een vrouwenhater? Amerika worstelt met nalatenschap XXXTentacionZijn grootste prestatie getuigt van een tragedie. Op 25 juni dit jaar schoot de single ‘Sad’ van de Amerikaanse rapper XXXTentacion naar nummer één van de Billboard Hot 100. Daarmee was XXXTentacion de eerste artiest na The Notorious B.I.G. die postuum op de toppositie van de Amerikaanse hitlijst verscheen. De twintigjarige rapper was een week voor zijn hit namelijk doodgeschoten bij een motordealer in Deerfield Beech, Florida.
10/12 19u00  Wereldberoemde kangoeroe ‘Schwarzenegger’ gestorven: golf van verdriet op sociale mediaKangoeroe Roger, die wereldberoemd werd omdat hij zo sterk was dat hij metalen emmers met zijn poten kon pletten, is op 12-jarige leeftijd gestorven. Dat heeft The Kangaroo Sanctuary in Alice Springs, waar het dier verbleef, op Facebook gemeld. 
10/12 19u00  Leerlingen die dreigen met aanslag op klas voor nieuwkomers? In KTA Brugge gaat het examenleven rustig voortIn een besloten Facebook-groep hebben vijf leerlingen van het KTA Brugge gedreigd met een aanslag op een klas voor anderstalige nieuwkomers. Het onderwerp van de dag is het op de speelplaats nochtans niet. “Dit gebeurt ook op andere scholen. Alleen blijft daar het potje toe.”
10/12 17u45  Bredene trekt opnieuw aan alarmbel na nieuwe klifvormingBurgemeester van Bredene en Vlaams parlementslid Steve Vandenberghe (sp.a) luidt de alarmbel over kustbescherming. Dat deed hij maandag omdat er na het herfstweer van afgelopen weekend opnieuw zandkliffen zijn ontstaan, en omdat er in het Marien Ruimtelijk Plan geen zone meer is voor een proefeiland.
10/12 17u30  Waarom speelde N-VA het niet even hard toen communautaire principes in het geding waren?Bart Maddens is politicoloog aan de KU Leuven.
10/12 17u00  Het toneel van onze Vlaams-nationalistische vrienden: een lachwekkend schouwspelMatthias Somers is filosoof, wetenschappelijk medewerker van de progressieve denktank Minerva en columnist bij De Morgen. Zijn column verschijnt tweewekelijks.
10/12 16u45  Joodse EU-burgers menen dat antisemitisme voorbije vijf jaar is toegenomenBijna 9 op de 10 Europese joden menen dat antisemitisme de afgelopen 5 jaar is toegenomen in de EU. Dat blijkt uit een enquête van het EU-agentschap voor de Fundamentele Rechten (FRA) in 12 landen, waaronder België.
10/12 16u00  Wie maakte deze kitscherige foto? De zoektocht is een klein pareltjeIn DM Zapt zet de tv-redactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag: Thomas Smolders over de lelijkste foto ter wereld.
10/12 15u45  ‘De slimste mens ter wereld’ schakelt een versnelling hogerQuizzers moeten we het misschien niet meer vertellen, maar vanaf vanavond steekt De slimste mens ter wereld een tandje bij, en begint de eerste finaleweek. Heeft u liever iets met wat meer gewicht om de dag af te sluiten? Dan hebben we ook enkele sterke documentaires als tv-tip. Het volledige tv-overzicht vindt u hier.
10/12 15u30  De Crem: “Jambon heeft goed beleid gevoerd, zijn lijn zal worden verdergezet”Kersvers minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Pieter De Crem (CD&V) wil de lijn van zijn voorganger Jan Jambon voortzetten. De N-VA'er heeft een goed beleid gevoerd op vlak van Binnenlandse Zaken, vindt De Crem. “Ik zal ervoor zorgen dat zijn lijn wordt verdergezet.”
10/12 15u15  Canadese rechter buigt zich opnieuw over verzoek tot vrijlating Huawei-topvrouwNa een weekend van zware diplomatieke druk vanuit Peking buigt de Canadese rechter zich vandaag weer over het Chinese verzoek tot vrijlating van de aangehouden financiële topvrouw van techgigant Huawei. 
10/12 15u00  De Block schrapt quotum Francken: vanaf morgen weer tot 150 asielaanvragen per dagDe Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) heeft het quotum van 50 asielaanvragen per dag, dat eind november werd ingesteld door voormalig staatsecretaris Theo Francken (N-VA), weer geschrapt. Dat willen zeggen dat de grens vanaf morgen weer op 150 asielaanvragen per dag ligt. Dat schrijft VRT NWS.
10/12 15u00  Céleste Cockmartin, dochter van Goedele Liekens: “Ik ben even preuts als mijn moeder. Misschien zelfs preutser”Als we oog in oog staan met Céleste Cockmartin (19), zijn we even de kluts kwijt. Haar blik, haar mond, haar motoriek: ze is helemaal haar moeder, toen we die voor het eerst ontmoetten. Goedele Liekens studeerde destijds psychologie, Céleste volgt nu neuropsychologie in Maastricht. We treffen haar net voor ze met haar moeder op een VN-missie naar Benin vertrekt. Afgelopen zomer was ze ook al in Afrika voor de opnames van Bloed, zweet & luxeproblemen, dat zes kinderen van bekende ouders de wereld van een andere kant wil laten zien.
10/12 14u45  Warre Borgmans tilt ‘Scrooge, de musical’ naar hoger niveauActeur Warre Borgmans is de afgelopen decennia alom tegenwoordig op tv en in het theater. Aan musical waagde hij zich zelden, tot nu: hij speelt de titelrol in Scrooge, de musical. Zijn eigen vrees om in het niet te vallen naast de geschoolde musicalzangers om hem heen, mag hij opbergen: als zanger staat hij meer dan zijn mannetje, als acteur speelt hij iedereen naar huis.
10/12 14u45  Londerzeel vreest komst haatprediker Jean-Louis Denis: “Wat als er naast de deur een aanslag wordt beraamd?"Naar eigen zeggen is hij 'nog radicaler dan voor zijn opsluiting'. Toch wandelde de veroordeelde haatprediker Jean-Louis Denis (44) zaterdag de gevangenis van Itter buiten. Zijn nieuwe thuis wordt Londerzeel, een rustige, Vlaamse gemeente waar ze niet opgezet zijn met hun nieuwe buur. 'Misschien wordt er naast de deur een aanslag beraamd, da's beangstigend.'
10/12 14u30  Het is fout om alle kritiek op het pact weg te zetten als een uiting van racisme of nationalismeKoen Lemmens is hoofddocent mensenrechten, KU Leuven.
10/12 14u15  N-VA vraagt regeringsverklaring en vertrouwensstemmingN-VA vraagt van “de nieuwe regering” een regeringsverklaring en een vertrouwensstemming in het parlement. Dat zegt fractieleider Peter De Roover aan ‘Het Laatste Nieuws’. “Wij willen weten in welk politiek spel we zitten voor we het parlementaire werk verderzetten.” 
10/12 14u00  Wat weet u nog van 2018?Onvermijdelijk gaat 2018 de geschiedenis in als het jaar waaraan u een driedubbele Marrakech-indigestie overhield, maar wat gebeurde er voor de rest ook alweer?
10/12 13u30  "Ik kan niet ademen”:de laatste woorden van Saudische journalist Khashoggi“Ik kan niet ademen”. Dat zouden de laatste woorden geweest zijn van de vermoorde Saudische journalist Jamal Khashoggi, bericht CNN. De Amerikaanse zender baseert zich op een transcriptie van de opnames bij de moord in het Saudische consulaat in Istanbul.
10/12 13u30  VN-diplomate: “Verbazingwekkend hoeveel foute informatie er is over het migratiepact”'Het is verbazingwekkend dat er zo veel foute informatie geweest is over het VN-migratiepact en over de inhoud van de tekst.' Dat heeft Louise Arbour, de bijzonder VN-vertegenwoordiger voor internationale migratie, vanavond in Marrakech verklaard aan de vooravond van de internationale conferentie over dat pact. Arbour wilde evenwel niet ingaan op vragen over de Belgische situatie.
10/12 13u15  Brief aan mevrouw Aung San Suu KyiLees meer >
10/12 12u45  Van BeraadGeslagen tot Tsar B: deze concerten mag u deze week niet missenU wilt deze week een stapje in de wereld zetten? De muziekredactie van De Morgen helpt u graag op weg.
10/12 12u15  In de wereld van James Bond bestaan condooms (nog) nietJames Bond heeft het er maar druk mee, en niet alleen met het stoppen van slechteriken. De Britse spion deelde verspreid over 24 films het bed met 58 vrouwen. Over voorbehoedsmiddelen wordt met geen woord gerept. Dat concluderen een Utrechtse vader en zijn 16-jarige dochter in een artikel in het wetenschappelijk tijdschrift Scottish Medical Journal. Het is een studie met een dikke knipoog, maar ook met een serieuzere boodschap: Bond zou een beter rolmodel in veilige seks mogen zijn.
10/12 11u45  “Mensenrechten zijn ook bij ons minder vanzelfsprekend geworden”De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens blaast zeventig kaarsjes uit. Valt er ook iets te vieren nu zelfs Belgische politici rechters activisten noemen? “Zeker wel”, zegt hoogleraar mensenrechten Eva Brems (UGent). “Alleen al dat jij ongehinderd je werk kan doen, is reden voor feest.”
10/12 11u00  Piketty is terug, dit keer met plannen om Europa te democratiserenEuropa moet democratischer worden, vindt Thomas Piketty. In een manifest, waarover The Guardian en Le Soir berichten, pleit de Franse econoom voor de invoering van nieuwe belastingen. De opbrengst daarvan moet ongelijkheid, klimaatverandering en migratie aanpakken.
10/12 10u45  Chic & Nile Rodgers in Vorst Nationaal: een overdaad aan meebrulbare trouwfeesthitsNile Rodgers gaf het publiek van Vorst Nationaal exact wat het wilde: een vrolijk jukeboxconcert vol meezingers. Alleen vertrouwde de Amerikaanse discoveteraan te fel op de routine.
10/12 10u45  Eerste baarmoedertransplantatie in BelgiëChirurgen van de Vrouwenkliniek en het Transplantatiecentrum van het UZ Gent zijn erin geslaagd om de eerste baarmoedertransplantie in ons land uit te voeren. De vrouw stelt het goed en zal zonder complicaties over een jaar zwanger kunnen worden van haar eerste kind via ivf.
10/12 10u15  VN-migratiepact formeel goedgekeurd in MarrakechHet VN-migratiepact is formeel goedgekeurd in de Marokkaanse stad Marrakech.
10/12 10u15  Het Verenigd Koninkrijk mag brexit eenzijdig stopzetten zonder instemming EU, oordeelt Europees HofHet Verenigd Koninkrijk kan eenzijdig beslissen om het brexit-proces stop te zetten. Dat oordeelt het Europees Hof van Justitie in Luxemburg. De beslissing heeft voor de Britse regering geen gevolg, maar kan later belangrijk blijken.
10/12 10u00  Altijd die dodelijke foutjes: Anderlecht controleert, maar laat opnieuw punten liggenHet is nog maar eens een wedstrijd geworden waarin Anderlecht aanspraak kon maken op meer. Op voorwaarde dat dít niet was gebeurd, en dát, en dát… Maar het is dit seizoen een ongeschreven wet in het paars-witte huishouden dat shit happens.
10/12 10u00  Zonder zorgen werken in de zorg? Hier kan hetLees meer >
10/12 09u45  Letterlijk: dit staat er in de ontslagbrief van de N-VA-regeringsledenDe drie ministers en twee staatssecretarissen van N-VA uit de regering-Michel I hebben een gezamenlijke ontslagbrief geschreven aan eerste minister Charles Michel. Het valt op dat de vijf niet zélf ontslag nemen maar zich “beschouwen als ontslagen”. Ze vragen de premier om “de verdere afhandeling” van hun ontslag “conform de grondwet te verzekeren”. 
10/12 09u45  Strenge visaregels versoepeld: Japan heeft laaggeschoolde buitenlandse werknemers nodigHet immigratieschuwe Japan kan niet heen om de krappe arbeidsmarkt. De strenge visaregels worden versoepeld voor buitenlandse werknemers. Japan staat bekend als een land dat zeer weinig immigratie toelaat.
10/12 09u45  Federale crisis laat zich ook voelen in AntwerpenDe vervelling van de regering-Michel I tot Michel II heeft ook in Antwerpen gevolgen. Sp.a-voorzitter John Crombez wond er gisteren geen doekjes om: de gesprekken over een nieuw stadsbestuur worden bemoeilijkt door de crisis. Vooral de controversiële N-VA-campagne vorige week zet kwaad bloed.
10/12 09u30  Handvol leerlingen KTA Brugge dreigt met aanslag op nieuwkomers in FacebookgroepEen handvol leerlingen van het KTA in Brugge heeft er in een besloten Facebookgroep mee gedreigd een aanslag te plegen op een OKAN-klas in hun school, waar anderstalige nieuwkomers terechtkomen. De jongeren deelden ook foto’s van wapens in de groep. Volgens de eerste vaststellingen van de politie gaat het om uit de hand gelopen stoerdoenerij van tieners met rechtse overtuigingen.
10/12 09u15  Francken over Michel II: “Wat is de democratische legitimiteit van dit beleid?”Voormalig N-VA-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken is kritisch voor de nieuwe  minderheidsregering van premier Michel in De Ochtend op Radio 1. “Wat is de democratische legitimiteit van dit beleid?”, vraagt hij zich af. De “uithaal” van zijn opvolger Maggie De Block (Open Vld) vindt Francken “beneden alle peil”.
10/12 08u30  “Macron, we komen je halen”: eisen gele hesjes weerklinken steeds luiderEen week na de gewelddadige betogingen keerden de gele hesjes afgelopen zaterdag terug naar de straten van Parijs. Terwijl het protest chaotisch blijft, groeit de vastberadenheid onder de demonstranten. “Ik blijf komen tot Macron vertrekt.”
10/12 08u30  40 procent meer kinderen wachten op pleegoudersHet aantal kinderen dat wacht op een pleeggezin, is in twee jaar tijd met 40 procent gestegen. Nochtans zijn er steeds meer mensen bereid om een kind op te vangen. Voor Nadia Weiss (33), die van instelling naar instelling trok, was een pleeggezin alleszins een godsgeschenk.
10/12 08u15  Helft ingenieurs verwacht dat job ingrijpend zal veranderen door digitaliseringWelke eigenschappen maken dat een ingenieur klaar is voor de toekomst? Ingenieursvereniging ie-net vroeg aan 900 ingenieurs naar hun verwachtingen voor de digitale industrie 4.0*.
10/12 08u15  Haal het maximum uit de eindejaarspremieVoor veel mensen is de eindejaarspremie een handige extra om de feesten goed mee in te zetten, maar je kan je zogenaamde dertiende maand ook als het ideale moment zien om te starten met een nieuw spaarplan. We zetten enkele mogelijkheden uiteen waarop je dat extra geld goed kan laten renderen.
10/12 07u30  Migratiecongres Marrakech: bijna 180 landen tekenen presentTerwijl de regering bijna viel over het VN-migratiepact, overheerst in Marrakech blijdschap en opwinding. Bijna 180 landen zijn vandaag aanwezig in de Marokkaanse stad om het VN-migratiepact, of pact van Marrakech, te steunen.
10/12 07u00  Het kan niet anders of het EK veldlopen moet het favoriete sportevent van Theo Francken zijnHans Vandeweghe is sportjournalist bij De Morgen.
10/12 07u00  Michel II wacht de komende maanden een aartsmoeilijke opdrachtHet minderheidskabinet Michel II wil nog krachtdadig besturen in de vijf maanden tot de nieuwe verkiezingen. Maar dat wordt een aartsmoeilijke opdracht.
10/12 06u15  Reconstructie van een regeringsval: een zweer die maar niet wilde barstenNiemand wilde de N-VA buitenzetten, en de N-VA wilde niet zelf opstappen. De doodstrijd van Michel I werd dagenlang gerekt.
10/12 06u15  Maak je eigen kortfilm in Kanal (maar ‘dit is géén filmschool’)Een film maken in drie luttele uurtjes? Het kan, meent Eternal Sunshine of the Spotless Mind-regisseur Michel Gondry. Zijn Filmfabriek stelt groepen van tien tot vijftien mensen tewerk in Kanal-Centre Pompidou. Al is de ervaring belangrijker dan het eindresultaat. “Een echte film maken is veel fascistischer.”
10/12 06u15  Michel blijft de handpop, N-VA heeft die gewoon in een andere hand vastgenomenDe politieke actualiteit volgens UGent-politicoloog en De Morgen-columnist Carl Devos.
10/12 04u45  Brussels Airlines is een van meest vervuilende vliegmaatschappijen ter wereldUit een nieuwe ranking van de Duitse milieuwaakhond Atmosfair blijkt dat Brussels Airlines bij de meest milieuvervuilende luchtvaartmaatschappijen ter wereld behoort. Volgens de ngo benut de maatschappij haar toestellen niet efficiënt genoeg, waardoor de CO2-uitstoot oploopt, staat maandag in De Standaard en Het Nieuwsblad.
10/12 02u45  “Ook in België nog werk aan de winkel op vlak van mensenrechten”Ook België heeft in 2018 belangrijke steken laten vallen als het om het respecteren van de mensenrechten ging. Dat zegt Amnesty International, naar aanleiding van de 70ste verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. De mensenrechtenorganisatie verwijst onder meer naar de wapenleveringen aan Saoedi-Arabië en het gekibbel van de regering over het VN-migratiepact. 
10/12 02u30  AI: “Wereldwijd steeds meer vrouwen op de barricaden tegen seksistisch beleid”Zogenaamde 'sterke' wereldleiders houden er een vrouwonvriendelijk, xenofoob en homofoob beleid op na, en halen zo fundamentele vrijheden en rechten onderuit. Wereldwijd zijn er echter ook steeds meer vrouwen die op de barricades staan om actie te voeren voor de mensenrechten. Dat blijkt uit een rapport van Amnesty International dat terugblikt op de mensenrechtensituatie in 2018, en wordt gepubliceerd naar aanleiding van de 70ste verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.
10/12 01u45  Amerikaanse bedrijven domineren wapenhandel, maar Rusland rukt opDe wapenverkoop neemt wereldwijd nog altijd toe. In 2017 steeg de verkoop van militaire uitrusting door de honderd grootste wapenproducenten voor het derde jaar op rij. Het gaat om een stijging van 2,5 procent, goed voor 398 miljard dollar. Dat blijkt uit de jaarlijkse monitor van het Zweedse onderzoeksinstituut Sipri. De Amerikaanse bedrijven blijven de rangschikking domineren, maar Rusland rukt op, zo blijkt nog.
10/12 00u30  Favoriete opvolger stafchef Witte Huis haakt afHet blijft onduidelijk wie John Kelly, de stafchef van het Witte Huis, zal opvolgen. Nick Ayers, die door de Amerikaanse media werd getipt als topkandidaat, heeft zondag laten weten Kelly niet te zullen vervangen. Vanaf eind dit jaar verlaat hij eveneens Washington en keert terug naar zijn thuisstaat Georgia.
09/12 22u00  Alexander De Croo: “N-VA heeft zich teruggetrokken op haar eiland”Alexander De Croo (Open Vld) windt er geen doekjes om: Michel II wacht een hobbelige parcours tot de volgende verkiezingen, maar een crash was geen optie. “In de kerstboom is nog plaats voor extra bollen.”
09/12 21u45  “Alle mannen zijn hetzelfde, hij is de uitzondering”: waarom ze in zijn ziekenhuis zo uitkijken naar de Nobelprijs-toespraak van MukwegeWanneer Denis Mukwege, Nobelprijswinnaar voor de vrede, vandaag de wereld toespreekt vanuit Oslo, volgt iedereen uit zijn Panzi-ziekenhuis mee. Het is daar dat hij verkrachte, kapotgemaakte vrouwen een nieuw leven schonk met zijn chirurgische ingrepen.
09/12 21u30  Aalsterse maatregel om anticonceptie bij mensen in armoede bespreekbaar te maken, botst op weerstandHet nieuwe Aalsterse stadsbestuur wil anticonceptie bespreekbaar maken bij mensen die een leefloon ontvangen en de kosten ervan terugbetalen. Het Netwerk tegen Armoede vindt het idee maar niets: “Het is moeilijk om de maatregel niet als dwingend te zien.”
09/12 21u00  De plastic kerstboom wint aan populariteit, maar hoe zit dat met het milieu?Nu het paard van Sinterklaas de hoeven heeft gelicht, mag naar aloude traditie de kerstboom opgetuigd. Sommige Belgen kiezen ieder jaar voor een vers gekapt exemplaar, anderen halen telkens hun valse spar boven om de natuur te sparen. Wie heeft gelijk?
09/12 20u30  Sporen van asbest in twee motorstellen van NMBSOnlangs zijn sporen van asbest aangetroffen in een afgesloten technische ruimte van twee Sprinter-motorstellen. In de reizigerscompartimenten van beide treinen werd geen asbest aangetroffen, zo laat de NMBS weten.
09/12 19u45  Van hondenfluitje tot trombone: waarom we N-VA nu ‘radicaal rechts’ mogen noemenNu N-VA omwille van het migratiepact de stekker uit de regering heeft getrokken, kan een hardnekkig misverstand naar de schroothoop. De partij van Bart De Wever en Theo Francken hoort wel degelijk thuis in het rijtje van Trump, Wilders en Orbán.
09/12 19u30  Deze regering heeft misschien wel gevonden wat ze zo ontbeerde: eendrachtBart Eeckhout is hoofdredacteur. 
09/12 19u15  Ballerina op wie verhaal is gebaseerd: “Wie ‘Girl’ bekritiseert, probeert mij het zwijgen op te leggen”Ondanks een Golden Globe-nominatie voor beste niet-Engelstalige film, krijgt Girl veel kritiek in de VS. “Een gevaar voor de transgendergemeenschap”, kopte het invloedrijke The Hollywood Reporter afgelopen week. Nu mengt ook Nora Monsecour, de ballerina op wier verhaal de film werd gebaseerd, in het debat.
09/12 18u00  Hoe Europees rechts een informatieoorlog voerde over het migratiepactHet debat over het migratiepact leefde aanvankelijk enkel bij rechtse opiniemakers. Talloze tweets, filmpjes en enkele petities later ligt het pact in verschillende Europese landen zwaar onder vuur. In ons land is er zelfs een regering over gevallen. 
09/12 17u45  Minderheidsregering moet vooral rekenen op goodwill van N-VAMet een minderheidsregering maken MR, CD&V en Open Vld een doorstart zonder N-VA. Maar de toekomst van de coalitie oogt allesbehalve stabiel. Ze moeten vooral rekenen op de goodwill van N-VA, en die doet nu al moeilijk.
09/12 17u15  Twee lessen uit vier weekends gilets jaunesFrederik Dhondt is Frankrijk-kenner en rechtshistoricus aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Universiteit Antwerpen (UAntwerpen).
09/12 17u15  Voor jou en voor niemand andersHet is een match made in heaven: Toon Tellegen, Ingrid Goddon en Corrie van Binsbergen brengen met Ik wou een fragiele, grappige en buitenissige voorstelling.
09/12 17u15  Eva Mouton aanvaardt dat het leven soms ook rampspoed is: “Ik kan goed in het verdriet springen”Schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Vijfentwintig directe vragen, evenveel openhartige antwoorden. Vandaag: illustrator-cartoonist Eva Mouton (31). Wie is zij in het diepst van haar gedachten?
09/12 17u00  Met deze tv-tips kunt u het weekend in schoonheid afsluitenEen grauw en grijs weekend sluiten we graag af voor ons tv-toestel. Maak er met deze tips een fijne avond van!
09/12 17u00  Zo hard en mooi kan het boerenleven echt zijn“Naar wat boeren denken of zeggen hebben we het raden”, zegt regisseur Brecht Vanhoenacker. Die beroepsgroep krijgt naar Victoria Deluxe-traditie nu een stem op het grote scherm. Wat hebben we verdiend vandaag? toont het boerenleven anno 2018, maar van een “verzuurde, almaar klagende landbouwer” is geen spoor in deze gevoelige film.
09/12 16u30  Hoe een artikel over het ‘kalifaatmeisje’ een boek werd, en dan een podcastUitgeverij Das Mag brengt tegelijkertijd een boek én een podcast uit over Laura H., het kalifaatmeisje uit Zoetermeer. Een straffe promotiestunt of net een groot risico? “Niemand weet precies hoe de kruisbestuiving zal verlopen.”
09/12 16u00  LIVE - De eerste persconferentie van Michel IIDe regering-Michel I is niet meer. Premier Michel gaat door met MR, Open Vld en CD&V in een oranje minderheidsregering. Volg de eerste persconferentie hier live.
09/12 15u45  The War on Drugs in het Sportpaleis: kippenvel werd gratis uitgedeeldGeboren zijn in de jaren negentig betekent jaloers zijn op de vorige generaties, want zij hadden The Beatles, Pink Floyd, Woodstock, Dire Straits, Nirvana en nog veel meer. Welnu, wij hebben The War On Drugs.
09/12 15u00  Jambon, Francken en Demir terug naar Kamer, Loones en Van Overtveldt zonder jobHet ontslag van de N-VA-ministers heeft grote gevolgen voor de personeelsbezetting binnen de partij. Tientallen medewerkers vallen nu zonder job. Onder hen ook Sander Loones en Johan Van Overtveldt.
09/12 15u00  Arsenal in volgelopen Lotto Arena: een ander (feest)beestjeMet liefst een dozijn waren ze, de muzikanten van het Belgische Arsenal op het podium van de Lotto Arena gisteravond. Arsenal toonde zich een volwassen band in volle transitie. In the Rush of Shaking Shoulders is een half jaar oud en verkent nieuwe paden. Het Antwerpse concert werd opgedragen aan Mario Dos Santos, een van de (gast)zangers van Arsenal, die onlangs overleed.
09/12 14u45  Hoe werkt dat, zo’n minderheidsregering? En zijn er geslaagde voorbeelden?Voortaan wordt ons land bestuurd door een oranje-blauwe minderheidsregering van CD&V, MR en Open Vld. Maar hoe gaat dat juist in zijn werk en hoe brachten andere minderheidsregeringen het ervan af?
09/12 14u15  “Na de verkiezingen sprak mijn zoontje drie dagen niet tegen me, omdat ik had verloren van Bart De Wever”Anderhalf jaar geleden zat ze niet eens in de politiek. Vandaag is ze, ondanks een ferme dreun van de Antwerpse kiezer, uitgegroeid tot de hoop van een hele partij. Het doet Jinnih Beels – ex-politievrouw en kind uit de sloppenwijken van Calcutta – amper met de ogen knipperen. Wat misschien wel wringt, is dat het kersverse sp.a-lid haar zo gekoesterde politieke maagdelijkheid dreigt te verliezen door een coalitie te vormen met Bart De Wever. Maar “ik ben er fier op dat ik van mening durf te veranderen.”
09/12 14u15  “Kom nekkir ier dat ik ou tege mijne frak trek”, zei mijn oma al lachend, en ik begreep precies wat ze bedoeldeAnnelies De Rouck herontdekt haar vaderland.
09/12 14u00  Maggie De Block maakt onmiddellijk komaf met asielquota Francken: “Het beleid moet weer menselijk worden”Maggie De Block (Open Vld) is de nieuwe minister van Asiel en Migratie en breekt meteen met het beleid van haar voorganger Theo Francken (N-VA): gedaan met de quota van maximaal 50 asielaanvragen per dag. “Het beleid moet weer menselijk worden.”
09/12 13u45  Overzicht: dit is de nieuwe Belgische regeringDe samenstelling van de nieuwe regering is bekend. Philippe De Backer (Open Vld) wordt minister van Telecommunicatie, Pieter De Crem (CD&V) minister van Binnenlandse Zaken. Opvallend: Maggie De Block (Open Vld) wordt opnieuw bevoegd voor Asiel en Migratie. De regering-Michel II (MR, CD&V en Open Vld) telt 1 premier, 12 ministers en geen staatssecretarissen. Een overzicht.
09/12 13u15  Wat vindt u van de regeringswissel? Laat het ons weten!De regering-Michel I bestaat niet meer, maar wordt de minderheidsregering-Michel II. Was de afgelopen week een politiek circus, of een feest van de democratie? De Morgen wil het van u weten. 
09/12 13u15  Acteur Dominique Van Malder: “Met mijn Nokia was ik laatste der Mohikanen”Is een smartphone een spiegel? Strookt het online­leven nog met de werkelijkheid? Matthias M.R. Declercq gaat wekelijks face to face, over swipen, liken en liegen. Vandaag: Dominique Van Malder (42), acteur.   
09/12 13u15  Francken bij zijn achterban: “CD&V en Open Vld: dat was bijna haat tegen ons”“Bij Open Vld en CD&V is tien jaar frustratie over de successen van de N-VA er plots uitgekomen.” Voormalig staatssecretaris Theo Francken zocht vanochtend steun bij zijn achterban om zijn ontslag te verwerken. “Ik ben ontgoocheld en trots.”
09/12 13u15  Pieter De Crem, klepper van de CD&V-rechterzijdeTwee weken geleden greep hij naast het Europese kopmanschap van CD&V. Nu wordt hij plotseling minister in de federale regering. Wie is Pieter De Crem, de man die de nationale politiek straks vaarwel zegt?
09/12 11u45  Wie is minister Philippe De Backer?Door de herschikking van de bevoegdheden in de regering-Michel mag Philippe De Backer (Open Vld) zich plotseling minister noemen. Een portret.
09/12 11u30  Demir: "Wil niet op mijn geweten hebben wat ‘Marrakechcoalitie’ wil doen"Terwijl premier Michel het einde van de Zweedse coalitie heeft aangekondigd, drukt N-VA-staatssecretaris Zuhal Demir op Facebook haar 'terleurstelling' uit. Volgens haar gebruikt de 'Marrakechcoalitie' het migratiepact om 'N-VA uit de regering te duwen en laat ze de Vlamingen opdraaien voor de gevolgen'.
09/12 11u15  Oppositie niet van plan minderheidsregering te depanneren: “Al vier jaar klagen wij hun beslissingen aan”De Vlaamse oppositiepartijen sp.a en Groen zijn niet van plan om Michel II de hand te reiken. Dat bevestigden sp.a-voorzitter John Crombez en Groen-kopstuk Kristof Calvo deze ochtend nogmaals. Ook aan Waalse zijde is men dat niet van plan. “De afbraakpolitiek van de afgelopen vier jaar gaat met deze minderheidsregering gewoon door.”
09/12 11u15  Jongens van 9 kunnen gesloten oesters zijn. Het harde, luide stadsleven helpt dan nietBart Eeckhout is hoofdredacteur bij De Morgen en papa van John John (9) en Missy (5). Elke week schrijft hij over zijn avonturen met zijn kroost.
09/12 10u15  La Paix in Anderlecht kreeg van Michelin een tweede ster. Een beloning voor vakmanschap en vernieuwingsdrangAncien Lene Kemps en jonkie Femke Vandevelde bespreken om de beurt een eetadres. Deze week trekt Femke naar La Paix in Brussel.
09/12 09u15  Nikki Sixx verving de heroïne door botox, maar zelfs de beste dokter houdt de jaren niet tegenLees meer >
09/12 08u15  Hoe moet het nu verder? De laatste updatesNadat premier Charles Michel gisteren het einde van de Zweedse coalitie aankondigde en Michel II voorstelde, hangt er nog veel mist rond de politieke situatie. Michel vertrekt dan wel naar Marrakech, maar officieel zit N-VA nog in de regering. Een nieuwe ministerraad, dus zonder N-VA, zou om 10 uur bijeenkomen.
09/12 08u15  De favoriete ochtendmuziek van Blu Samu: “Het is een kunst om iets simpels te maken waarmee alles is gezegd”Elke week vragen we een ongemeen boeiende medemens om vijftien platen te kiezen waarmee hij op zondag ontwaakt. U vindt de playlist onderaan dit artikel. Deze week: de Sunday Morning Playlist van Blu Samu.
09/12 07u30  CD&V en Open Vld gaan voluit voor oranje-blauwOpen Vld-vicepremier Alexander De Croo reageert op Twitter op het uiteenvallen van de Zweedse coalitie. “Voorbije jaren goed samengewerkt met N-VA, in het bijzonder met Jan Jambon in de kern. Jammer dat zo moet eindigen”, aldus De Croo. CD&V schaart zich ondertussen vol achter oranje-blauw.
09/12 07u15  Van Grieken: “Migratiepact niet geruisloos goedgekeurd dankzij Vlaams Belang”Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken klopt zichzelf op de borst over de regeringscrisis. 'De waarheid heeft haar rechten: alleen onze partij heeft ervoor gezorgd dat het Marrakech-pact niet geruisloos goedgekeurd werd. Onze kiezers weten nu dat Vlaams Belang stemmen helpt.”
09/12 07u15  Een museumpje meepikken? Eén adres: Abu DhabiHet Louvre in Abu Dhabi is een groot succes. In een jaar tijd bezochten meer dan één miljoen mensen het filiaal van het museum in Parijs. ‘Echt bijzonder wat hier gebeurt.’
09/12 06u45  China waarschuwt Canada voor "zwaarwichtige gevolgen" na arrestatie van Huawei-baasChina heeft Canada gewaarschuwd voor 'zwaarwichtige consequenties' in de affaire van de in Vancouver opgepakte financieel directeur van telecombedrijf Meng Wanzhou. Staatspersagentschap Xinhua schrijft vandaag dat de Canadese ambassadeur op het matje is geroepen door viceminister van Buitenlandse Zaken Le Yucheng. Daarbij is protest aangetekend tegen de arrestatie van Meng.
09/12 06u15  “Ik wachtte op de woorden: ‘Nee, nee, dit gaat me allemaal te snel.’ Maar die kwamen niet”Amper bekomen van haar scheiding, kreeg zangeres Rosa (32) een klik met de gitarist van haar band. Uit respect voor de ­doodzieke vrouw van de gitarist was een ­relatie geen optie. Maar na haar overlijden was er geen houden meer aan.
09/12 06u00  NMBS voert vandaag nieuw vervoersplan inSpoorwegmaatschappij NMBS zal vanaf vandaag voor bepaalde treinen de dienstregeling of het traject aanpassen, 'met als doel het treinaanbod te versterken en te verbeteren'. 
09/12 04u45  Vooraanstaande Russische mensenrechtenactiviste overledenLyudmila Alexeyeva, een befaamde Russische mensenrechtenactiviste en Kremlincriticus, is op 91-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Moskou na een zware ziekte. De Presidentiële Raad voor de Burgermaatschappij en Mensenrechten, die de Russische president Vladimir Poetin adviseert over mensenrechten, bevestigde haar overlijden zaterdagavond.
09/12 02u30  "Iran voert tests uit met raketten die EU kunnen bereiken"Iran zou dit jaar aanzienlijk meer rakettentests uitgevoerd hebben. Daarbij zouden raketten ingezet zijn die de Europese Unie kunnen bereiken, bericht de Welt am Sonntag.
09/12 01u45  “May wil in Brussel opnieuw onderhandelen over brexit”De Britse premier Theresa May wil de stemming in het Lagerhuis over de brexitdeal uitstellen. Volgens de Sunday Times reist May binnenkort af naar Brussel om betere voorwaarden voor het Verenigd Koninkrijk uit het vuur te slepen.
09/12 01u00  “Russische nepaccounts op sociale media voeden protest van ‘gilets jaunes’ in Frankrijk”De Franse veiligheidsdiensten hebben een onderzoek gelanceerd nadat er een massa valse accounts werd aangemaakt op sociale media, met de bedoeling om het protest van de beweging van de 'gilets jaunes' te versterken. Dat is vandaag vernomen van bronnen dichtbij het onderzoek.
09/12 00u15  En nu? Het minderheidskabinet Michel-II begint aan zijn wankel avontuurBart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen.
09/12 00u00  Dit mag u niet missen op tv vanavondHeel wat bezienswaardige films op tv vanavond. Kiest u voor Spartacus, de epische sandalenfilm van Stanley Kubrick uit 1960 of toch maar liever de romantische komedie When Harry Met Sally? Dit zijn onze tv-tips voor vanavond. Een volledig overzicht vindt u hier. 
08/12 23u30  Zweedse coalitie wordt minderheidsregering: De Crem (CD&V) en De Backer (Open Vld) worden ministerPremier Charles Michel (MR) gaat verder met een minderheidsregering, zonder N-VA. Staatssecretarissen Pieter De Crem (CD&V) en Philippe De Backer (Open Vld) worden minister. Maar hoe werkt een minderheidskabinet juist?
08/12 23u15  John Crombez: “Deze coalitie is gebuisd op al haar hoofdvakken”John Crombez, voorzitter van sp.a, ziet dat er “eindelijk een einde is gekomen aan het gijzelingsdrama dat de regering nu al een tijdje in zijn greep had”. 
08/12 22u45  Kristof Calvo (Groen): “N-VA stort dit land in een crisis”Voor Groen-fractieleider Kristof Calvo is het duidelijk: “De N-VA stort dit land in een crisis. Ik heb met grote ogen naar die persconferentie zitten kijken. De Wever doet er alles aan om te doen uitschijnen dat hij is buitengezet, maar iedereen weet wel beter. Het is N-VA die opstapt en niets anders.”
08/12 22u30  N-VA: “Als de premier opstijgt naar Marrakech, stappen wij uit de regering”N-VA trekt zijn conclusies en wenst geen deel meer uit te maken van de federale regering. De partij pikt het niet dat ons land het VN-migratiepact goedkeurt. “De premier heeft gevochten, maar is uitgelachen door zijn coalitiepartners.”
08/12 20u00  Stafchef John Kelly verlaat eind dit jaar Witte HuisJohn Kelly, de stafchef van het Amerikaanse Witte Huis, stopt er eind dit jaar mee. Dat heeft president Trump vandaag bekendgemaakt. 
08/12 19u45  Renilde Gees spuit echt voedsel in de sonde van dochtertje Anna (6): “Die eerste pamper vol, dat was om te huilen van geluk”De 6-jarige Anna is een ster op Twitter, maar dat zal ze nooit beseffen. Ze ziet amper, praat niet en ‘eet’ via een sonde. Op haar blog ‘Anna is anders’ schrijft mama Renilde Gees hoe ze nu ook echte voeding door die sonde jaagt. ‘Van de ene op de andere dag was ze van haar klachten verlost.’
08/12 17u15  De zee stijgt, de zee neemt: wat Arko Datto fotografeert, is nu misschien al verdwenenTerwijl de wereldleiders in Polen praten over de aanpak van de klimaatverandering, kampen kwetsbare gebieden nu al met hevige schade. Zeespiegelstijging en cyclonen teisteren de Ganges-delta in het grensgebied tussen Bangladesh en India. Fotograaf Arko Datto: ‘Je ziét het gewoon gebeuren.’
08/12 16u45  Lorin Parys nieuwe ondervoorzitter N-VAVlaams parlementslid Lorin Parys wordt ondervoorzitter van N-VA. Hij werd zaterdag verkozen door de partijraad van de Vlaams-nationalisten. Parys volgt Sander Loones op, die na de lokale verkiezingen minister van Defensie en Ambtenarenzaken werd.
08/12 16u30  Trump benoemt Mark Milley tot nieuwe stafchef van het legerDe Amerikaanse president Donald Trump heeft viersterrengeneraal Mark Milley benoemd tot nieuwe voorzitter van de chefstaven van het Amerikaanse leger, zo heeft het staatshoofd zelf getwitterd. Milley is nu nog stafchef van de landmacht.
08/12 16u15  Hoe Michel I jarenlang van crisis naar crisis laveerdeNog voor Michel I van start ging, kreeg ze al het epitheton een kamikazeregering te zijn. Een ruime meerderheid aan Vlaamse kant, slechts één partij aan Franstalige zijde: dat kon alleen maar drama opleveren.  De centrumrechtse coalitie laveerde de afgelopen vier jaar effectief van crisis naar crisis, maar wist ze - tot nog toe - allemaal te overleven.
08/12 16u15  Toen ik die zes mannen de heuvel zag aflopen, kreeg ik de tranen in mijn ogen van ontroeringHilde Van Mieghem, acteur, regisseur en auteur, neemt u mee in haar leefwereld.
08/12 15u45  Seniorenkonvent Leuven reageert: “Erkenning studentenclub Reuzegom wordt ingetrokken”Het Seniorenkonvent Leuven, het overkoepelende orgaan van de gildes en clubs, heeft voor het eerst gereageerd na het dodelijke incident tijdens een studentendoop van Moeder Reuzegom. “De erkenning van de studentenclub wordt ingetrokken”, klinkt het in een mededeling. 
08/12 15u15  Wat als die leuke internetdate plots niets meer laat horen? Het fenomeen 'ghosting' neemt toe: “Het is hard. Enorm hard”Ben je al een tijd aan het daten, verdwijnt die persoon ineens volledig van de radar. ‘Ghosting’ is een fenomeen dat steeds vaker voorkomt. Wat is het precies en hoe ga je ermee om?
08/12 14u30  Hans Vandeweghe blikt vooruit naar het Sportgala: “Olympisch zilver van Bart Swings is hoogst aangeschreven prestatie”Hans Vandeweghe is sportjournalist bij De Morgen.
08/12 14u15  Babysitters (m/v) klappen uit de biecht: “Plots was ik de kinderen kwijt. Het duurde 20 minuten voor ik ze vond. Horror!”‘Babysitten is niet echt werken.’ Dat kreeg Imami Ramioulle te horen na onenigheid over de prijs­afspraak voor een avondje oppassen. Een relletje op social media was geboren. Imani en vijf collega’s over hun oppasavonden: ‘Soms denk ik: zat ik maar bij mijn vrienden.’
08/12 12u15  Regering komt vanmiddag “finaal” bijeen. De Wever: “We vragen soepelheid van onze partners”De regering komt deze namiddag bijeen voor een extra ministerraad. Dat meldt N-VA-voorzitter Bart De Wever aan VRT NWS. “We vragen soepelheid van onze partners”, zegt De Wever nog. Het Marrakech-pact blijft de regering verdelen.
08/12 11u30  Cadeautje voor afscheidnemende Merkel: een opvolger die op haar lijktToegegeven, Annegret Kramp-Karrenbauer is wat conservatiever en tegelijk minder voorzichtig dan Angela Merkel. Maar de nipt gekozen 'AKK' zal er nog een hele klus aan hebben de harten van de kiezers terug te winnen.
08/12 11u15  Ex-moslims: “Om te bewijzen dat we van ons geloof zijn gevallen, drinken we een Freedom Pils”Ex-moslims kunnen in hun omgeving zelden praten over hun overtuigingen. Sinds een jaar komt een aantal van hen daarom stiekem in Brussel samen in een gespreksgroep. Voor één keer geven ze inkijk. ‘We hebben niets meer met elkaar te maken, zei mijn broer.’
08/12 11u15  Van ‘Baywatch’ naar de barricaden: ook Pamela Anderson steunt de gele hesjesDe gele hesjes in Frankrijk kunnen zich de afgelopen dagen gesterkt voelen door steun uit opmerkelijke hoek. Vanuit haar huidige woonplaats Marseille lanceerde voormalig Baywatch-actrice Pamela Anderson (51) een reeks tweets waarin ze de protestbeweging verdedigt.
08/12 11u15  Ik denk niet dat mannen van sub-Saha­raanse oorsprong hun slechte ideeën uit De Druivelaar halen, zei mijn vrouwOp zijn berg in de Oostkantons schrijft Marnix Peeters over vrijheid, vogels, zijn vader en zijn vrouw. Zijn nieuwe roman Ik heb aids van Johnny Diamond verscheen bij Pottwal Publishers.
08/12 11u15  De lokroep van (vrouwonvriendelijke) toogpraat: mannen moeten ‘de grootste’ hebbenIn IJsland is ophef ontstaan nadat opnames zijn uitgelekt van enkele grofgebekte politici op café. Onschuldig? Allerminst, menen experts. Typisch mannelijk? Meestal wel. De psychologie achter seksistische toogpraat.
08/12 10u45  Zinzen en Van Cauwelaert fileren de week: ‘Dit was een ordinaire knokpartij’De regering is dood, maar niemand wil de kosten voor de begrafenis op zich nemen. Dat vat volgens Walter Zinzen en Rik Van Cauwelaert – de meest ervaren politieke commentatoren van Vlaanderen – het best de clash over het VN-migratiepact samen. “Dit is een perfecte gijzeling.”
08/12 10u15  Mijn alternatieve tante kwam met geneeskrachtige recepten die bobonne dan klaarmaakte. Ze noemde het niet bio, maar ‘nie gespoten’Dominique Persoone, de Indiana Jones der chocolatiers, runt The Chocolate Line in Brugge en Antwerpen en een cacaoplantage in Mexico.
08/12 10u15  In dit Zuid-Italiaanse dorp ben je op je 80ste nog een puberAls de Fontein van de Eeuwige Jeugd bestaat, dan moet die in Acciaroli te vinden zijn. Het Zuid-Italiaanse dorp wordt bewoond door kwieke bejaarden en telt opzienbarend veel honderdjarigen. Dokter D’Arena wil hun geheim ontsluieren. ‘Kijk hier, een vrouw van 98 die nog met een vrachtwagen rijdt!’
08/12 09u45  Historicus Adam Hochschild: “Belgische excuses voor wandaden in Congo zouden goede zaak zijn”Auteur Adam Hochschild klaagde twintig jaar geleden als eerste aan dat het oude Afrika-museum in Tervuren koloniale wandaden verzweeg. Zonder zijn bestseller De geest van koning Leopold II was het museum mogelijk nooit vernieuwd. Nu pleit hij voor vorstelijke verontschuldigingen. ‘En laat die maar gevolgd worden door hersteldaden.’ 
08/12 09u15  Parijs zet zich schrap voor nieuw geweld: al 278 personen opgepakt, restaurants en winkels dichtgetimmerd, 8.000 agenten ingezetIn de Franse hoofdstad Parijs bereiden ze zich opnieuw voor op een betoging van de zogenaamde ‘gele hesjes’. Die protesteren net zoals vorig weekend, tegen de te hoge brandstofprijzen. Sommigen onder hen eisen zelfs het ontslag van president Macron. De Franse politiediensten hebben vanochtend al 278 mensen preventief opgepakt bij hun aankomt in Parijs. 
08/12 09u15  Nederland heft taks op vliegtuigtickets, Vlaanderen wil volgenNederland wil vanaf 2021 een belasting van zeven euro invoeren op vliegtuigtickets. In afwachting van Europese afspraken, wil ook Vlaanderen kijken of het gewest hier een gelijkaardige taks kan heffen. 
08/12 09u00  ‘Prinsessia’-actrice Désirée Viola (26) overledenDe 26-jarige Désirée Viola, bekend als prinses Roos in de Studio 100-reeks ‘Prinsessia’ op Ketnet, is overleden. Dat schrijft Showbizzsite.
08/12 08u15  Aanval op ‘Marrakech’ bewijst: antiverlichting is springlevendIco Maly is docent Digitale media en politiek (Tilburg University) en auteur van Hedendaagse antiverlichting en Nieuw rechts. 
08/12 07u00  Brussel maakt zich op voor nieuwe betoging 'gele hesjes'Brussel en haar ordediensten maken zich op voor een nieuwe betoging van de 'gele hesjes'. Hoeveel betogers er vandaag zullen opduiken voor de niet-aangevraagde manifestatie is nog onduidelijk, maar de politie neemt alvast het zekere voor het onzekere.
08/12 06u15  Jonathan Holslag: “Almaar meer academici laten zich voor de politieke kar spannen”Om uit de impasse rond het migratiepact te raken, zocht de regering haar heil onder meer in hoorzittingen met experts. Typisch Belgisch, meent politicoloog Jonathan Holslag. We zijn het enige West-Euro­pese land waar academici op verzoek van partijen komen opdraven om hun kunstjes te vertonen.
08/12 06u15  De studentenclubs waar Leuven geen vat op heeftDe 20-jarige student die een hartstilstand kreeg tijdens een studentendoop is overleden. De doop was georganiseerd door studentenclub Reuzegom, die in het verleden al in opspraak kwam. Net als andere streekclubs weigert ze het doopcharter te ondertekenen. “Er hangt een diep nihilisme rond die club.”
08/12 06u15  Binnenkijken in een omgebouwde modernistische woning met een knipoog naar ‘Mad Men’Wat begon als louter een renovatieproject voor zijn ­architectenbureau Co.Studio, werd uiteindelijk een nieuwe thuis voor Christian Van Suetendael, die als een blok viel voor dit sterk staaltje Belgisch modernisme.
08/12 06u15  Jeroen Meus: “Ik wil een goeroe worden voor iedereen die niet mee wil zijn”De meest succesvolle tv-kok van Vlaanderen heeft een nieuw boek uit. Winterkost serveert 75 recepten op maat van het donkerste seizoen. Een babbel met Jeroen Meus én natuurlijk een voorsmaakje.
08/12 06u15  Premier Michel blijft zoeken naar de mirakeloplossing op weg naar MarrakechMet de moed der wanhoop zoekt premier Charles Michel (MR) naar een oplossing voor de Marrakech-crisis. De val van de regering is nabij, tenzij hij nog een mirakeloplossing uit de mouw schudt.
08/12 06u15  Parijs bereidt zich voor op gele hesjes: “Onze plantenbakken binnenzetten? Die zijn vorig weekend al gesneuveld”‘Acte IV’ van het gelehesjesprotest vandaag zou weleens de gewelddadigste Franse opstand sinds mei ’68 kunnen worden. Winkels worden gebarricadeerd, extra politieagenten opgetrommeld. Frankrijk maakt zich op voor een nieuwe protestgolf.
08/12 06u15  Ledig de emmer der vernedering niet langer op de schacht, maar in de grachtMichiel Martin is journalist bij deze krant en liet zich als UGent-student dopen.
08/12 06u15  Tom Lenaerts: “Ik ben vaak bang als ik onder de mensen ben”Volgende week zondag laat Tom Lenaerts zijn nieuwe fictiereeks Over water op u los. Maar wat weten we eigenlijk over de man die al 25 jaar lang het ene succesvolle programma na het andere aflevert?
08/12 06u15  Migrantenorganisaties dreigen Gentse sp.a de rug toe te keren: “Houden geen rekening met onze stemmen”Achttien migrantenorganisaties uit Gent zijn er niet over te spreken dat de sp.a vanaf januari niet langer een schepen met een migratieachtergrond zal hebben. Ze verwijten de partij een “antidemocratische houding” en dreigen ermee hun steun voor de sp.a publiekelijk op te zeggen.
08/12 06u15  Stadsvogels krijgen het steeds moeilijker in de stadTypische stadsvogels zoals merels, spreeuwen en huismussen hebben het net in de stad hard te verduren. Dat tonen Nederlandse cijfers aan. Ook in ons land is dezelfde trend merkbaar. 
08/12 06u15  Premie tot 1.500 euro voor artsen die goedkopere geneesmiddelen voorschrijvenVoor het eerst zullen artsen in ons land betaald worden om een bepaald medicijn voor te schrijven. Dat bevestigen meerdere bronnen aan De Morgen. Vanaf volgend jaar zullen bepaalde artsen-specialisten een premie krijgen als ze goedkopere biologische medicijnen aan hun patiënten geven. 
08/12 06u15  Ontbijten alsof je uit dineren gaat: waarom bagels, pancakes, waffels en breakfast wraps op restaurant ons steeds meer verleidenDe plekken waar je buitenshuis kunt ontbijten schieten als paddenstoelen uit de grond, van on the go tot lazy weekendbrunch. Hier en daar kun je zelfs de hele dag lang in stijl ontbijten. Hoe dat komt, zoeken we uit met trendwatcher Herman Konings en culinair auteur Mara Grimm. Scroll verder voor de beste adressen.
08/12 06u00  Belgische ondernemers investeren 100 miljoen euro in kankeronderzoekEen twintigtal Belgische ondernemers waaronder Marc Coucke, Filip Balcaen, Christian Van Thillo en Alexander Van Damme leggen 100 miljoen euro op tafel om de zoektocht naar kankermedicijnen te versnellen. Dat bericht De Tijd vandaag.
08/12 05u45  Farmabedrijf stopt met levering van levensnoodzakelijk medicijn aan ongeneeslijk ziek meisje (5) uit LeefdaalNog zo'n drie weken, en dan kan een meisje van vijf jaar uit het Vlaams-Brabantse Leefdaal niet langer de medicatie krijgen die haar de ­afgelopen maanden op de been hield. Het meisje lijdt aan het ongeneeslijke syndroom van Morquio. Sinds april krijgt ze gratis het middel Vimizin, dankzij de producent. Maar eind dit jaar zet die de leveringen stop, berichten Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg vandaag.
08/12 05u30  Vlaming recycleert nog niet genoegVorig jaar is de totale hoeveelheid huishoudelijk afval per Vlaming met 19 kilo gedaald. Dat blijkt uit de officiële jaarcijfers van OVAM, waarover Het Nieuwsblad, de Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg vandaag berichten.
08/12 05u00  Huawei-directeur zeker tot maandag in Canadese celFinancieel directeur Meng Wanzhou van Huawei blijft het weekend vastzitten in Canada. De zitting waarbij de rechter zou bepalen of ze al dan niet op borgtocht vrij mag, is verdaagd tot maandag. Meng werd woensdag in Canada opgepakt op verzoek van de Verenigde Staten.
08/12 02u15  Ex-advocaat Trump riskeert vijf jaar celHet openbare ministerie van New York wil een langere celstraf voor Michael Cohen, de voormalige advocaat van president Donald Trump. In het strafadvies, dat vrijdagavond in New York werd gepubliceerd, beveelt het openbaar ministerie een celstraf van vijf jaar aan voor de jurist. 
08/12 01u15  “Belgische klimaatactiviste mag Polen niet binnen”Polen heeft de Belgische klimaatactiviste Zanna Vanrenterghem de toegang tot het land geweigerd. Ze zou er de klimaattop bijwonen in de stad Katowice. Dat meldt Climate Action Network (CAN) Europa, de koepelorganisatie van ngo's die actief zijn rond klimaatopwarming, vrijdagavond.
07/12 21u45  Regeringen vallen zelden op het juiste moment, maar nu kan de timing echt wel beterBart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen.
07/12 20u30  N-VA wil dat Gent “positiever communiceert” met hogere overhedenDe Gentse N-VA wil dat het nieuwe stadsbestuur “positiever communiceert” met hogere overheden. Dat zegt Anneleen Van Bossuyt, die vanaf januari fractievoorzitter wordt in de Gentse gemeenteraad. 
07/12 20u15  Giftige stoffen op smartphones baren wetenschappers zorgenOp smartphones zijn verschillende toxische stoffen te vinden die een correlatie vertonen met concentraties op de handen en in de urine van gebruikers. Dat hebben Canadese wetenschappers ontdekt.
07/12 19u30  “Wacht tot je 20ste om met alcohol te beginnen, dan ga je er bewuster mee om”Steeds minder jongeren beginnen onder de 16 jaar alcohol te drinken. 17- en 18-jarigen drinken wel nog altijd veel. Dat blijkt uit onderzoek van het Vlaams expertisecentrum van Alcohol en andere Drugs (VAD). Wettelijk gezien is het verboden om alcohol te verkopen aan jongeren onder de 16. “Het lijkt er dus op dat die wettelijke restricties min-16-jarigen steeds meer van de alcohol afhouden”, zegt Marijs Geirnaert (VAD). Zij pleit voor een verhoging van de minimumleeftijd naar 18 jaar.
07/12 18u45  Deur op een kiertje voor nieuwe Arco-regelingMogen de Arco-coöperanten opnieuw hopen? De Belgische regering krijgt gelijk van het Gerecht van de Europese Unie in een rechtszaak tegen de Europese Commissie. Het gevolg van die uitspraak biedt mogelijk een opening voor een nieuwe regeling voor de Arco-coöperanten. Als daar tenminste nog politieke wil voor is.
07/12 18u15  De beperking van de opening van het asielloket tot vijftig aanvragers per dag is een criminele schandeBob Pleysier is oud-directeur van Fedasil.
07/12 17u45  Student (20) overleden na uit de hand gelopen studentendoopDe 20-jarige student uit Edegem die in coma lag nadat hij een hartstilstand kreeg tijdens zijn studentendoop, is vandaag overleden. Dat bevestigt Koen Metsu, de burgemeester van Edegem.
07/12 17u45  Met Pete Shelley verliest de Britse popgeschiedenis een van haar sleutelfigurenMet de donderdag overleden Pete Shelley verliest de Britse popgeschiedenis een van haar sleutelfiguren. De Sex Pistols braken de Britse popwereld in 1976 open met hun punksingles ‘Anarchy In The UK’ en ‘God Save The Queen’. The Clash was de eerste punkband die het in Amerika wist te maken, maar het waren de Buzzcocks uit Manchester die vanaf 1977 het best de muzikale agressie van de punk wist te koppelen aan tijdloze melodieën.
07/12 17u30  Vrijdagavond filmavond of liever de terugkeer van Merlina? Dit mag u niet missen op tv vanavondVrijdag filmdag? Of kiest u liever voor de seniorenversie van The Voice? Dit zijn onze tv-tips. Een volledig overzicht vindt u hier.
07/12 16u45  15 voetbalvelden nieuw bos dankzij klimaatmars: “Mensen beseffen steeds meer hoe belangrijk bomen zijn”De organisatoren van de klimaatmars hadden beloofd dat er voor elke deelnemer een vierkante meter bos aangelegd zou worden. Door het grote succes van de Claim the Climate-klimaatmars - met zo'n 75.000 deelnemers - meldt BOS+ dat er 3,75 hectare nieuwe klimaatbossen aangelegd zullen worden in Kortrijk en Willebroek, de rest wordt in Ecuador en Oeganda aangeplant. 
07/12 16u30  HR-digitalisering en interne communicatie: benader je interne medewerkers als klantenLees meer >
07/12 16u15  Olieproductie wordt met 1,2 miljoen vaten per dag ingeperktDe vergadering van oliekartel OPEC in Wenen is afgesloten met een akkoord over een productieverlaging. De productie wordt met 1,2 miljoen vaten per dag ingeperkt, zo kwamen de OPEC-leden en bondgenoten als Rusland overeen.
07/12 16u15  Filip Watteeuw (Groen): “Voor hetzelfde geld was het afgelopen met mij”Met een omstreden circulatieplan zette hij in Gent zijn politieke carrière op het spel. Het pakte goed uit. Nu wordt hij superschepen naast burgemeester Mathias De Clercq. Filip Watteeuw (56) over de ranzige N-VA-campagne, politiek vertrouwen en het nadeel van 5.000 euro netto per maand.
07/12 16u00  Jongeren beginnen later te drinken, maar bingedrinking blijft groot probleemVlaamse jongeren beginnen tegenwoordig later met het drinken van alcohol. Toch blijft het de meest gebruikte drug onder jongeren. Dat blijkt uit de jaarlijkse leerlingenbevraging van het Vlaams expertisecentrum van Alcohol en andere Drugs (VAD).
07/12 16u00  Alweer een heikel thema: to twerk or not to twerk?“Do you twerk?” Dat vroeg dj Martin Solveig aan Ada Hegerberg, nadat ze maandag de Gouden Bal voor beste vrouwelijke voetballer had gewonnen. Hegerberg keek hem ijskoud aan, Twitter droop van verontwaardiging. Maar waarom? Twerking is toch een geëmancipeerd dansje? Of niet?
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

22x Stormy Daniels moet Trump bijna 300.000 dollar betalen12/12 03u45 - De Morgen: De Amerikaanse porno-actrice Stormy Daniels moet aan de Amerikaanse president Donald Trump meer dan 293.000 dollar betalen. Dat heeft een rechter in Californië vandaag geoordeeld. De uitspraak komt er in de nasleep van een proces wegens laster dat de vrouw had verloren. 
21x Advocaat vraagt vandaag om vrijlating Jos Brech12/12 00u15 - De Morgen: De Nederlandse advocaat Gerald Roethof wil dat zijn cliënt Jos B. vrijkomt. Hij zal vandaag aan de rechtbank in Maastricht vragen B. in afwachting van zijn proces op vrije voeten te stellen. Dat zei de advocaat gisterenavond in het Nederlandse programma RTL Late Night.
17x May kijkt aan tegen vertrouwensstemming in eigen partij12/12 02u30 - De Morgen: De positie van de Britse premier Theresa May komt steeds meer onder druk te staan. Britse media melden dat er binnen haar eigen Conservatieve Partij een vertrouwensstemming zou plaatsvinden die haar leiderschap kan betwisten. 
16x Trump blijft Saudische kroonprins Mohammed Bin Salman steunen12/12 03u45 - De Morgen: De Amerikaanse president Donald Trump staat nog steeds achter de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. Dat zegt hij in een interview met persbureau Reuters. “Hij is de leider van Saudi-Arabië en dat is een waardevolle bondgenoot van ons.'
12x Borg Huawei-directeur vastgesteld op 10 miljoen dollar12/12 02u00 - De Morgen: De Canadese rechter heeft de borg voor de financieel directeur van Huawei, Meng Wanzhou, vastgesteld op 10 miljoen Canadese dollar (6,6 miljoen euro), waarvan 7,5 miljoen in cash. Daarnaast moet Meng al haar paspoorten en andere reisdocumenten inleveren bij de Canadese autoriteiten.
12x Facebook-campus ontruimd na bommelding12/12 04u15 - De Morgen: Meerdere gebouwen op de Facebook-campus in Menlo Park, Californië, zijn ontruimd vanwege een bommelding. Dat heeft Facebook bevestigd nadat meerdere Amerikaanse media het nieuws meldden. 
7x Luchtverkeersleiders in opstand na bijna-botsing boven Luik12/12 06u00 - De Morgen: Op 6 september kwamen twee vliegtuigen boven Luik gevaarlijk dicht bij elkaar. Volgens luchtverkeersleiders werd een ramp nipt vermeden, terwijl het controleorgaan (AAUI) oordeelt dat er geen onderzoek komt omdat het geen ernstig incident was. 
7x Steden vol kleur maar bestuur blijft wit12/12 06u15 - De Morgen: Onze centrumsteden missen kleur. Niet in de bevolking, wel in het stadsbestuur. Zowel Aalst, Brugge, Roeselare, Sint-Niklaas als Turnhout krijgen op 1 januari een witter dan wit bestuur. Zelfs het diverse Gent is niet zeker van een schepen met migratieachtergrond. Kan dat wel, anno 2018?
6x Er is veel meer leven onder de aarde dan erop11/12 19u15 - De Morgen: We hadden het tot nu niet door, maar diep onder de aardkorst krioelt het van het leven in zeer extreme omstandigheden. Er is een gigantisch ecosysteem van miljarden micro-organismen ontdekt dat honderden keren meer leven vertegenwoordigt dan alle mensen samen.
6x Gele hesjes kosten Frankrijk 10 miljard euro11/12 20u15 - De Morgen: ‘Kruimels – maar we willen het hele stokbrood!’, zo reageerde een aanhanger van de gelehesjes­beweging op de concessies die de Franse president Emmanuel ­Macron maandag in een televisietoespraak heeft gedaan. Maar zelfs de kruimels komen de ambitieuze president duur te staan, zowel thuis als in Europa.

Statistieken

Artikels:
32632
Gelezen:
9558
Aantal lezers nu:
45


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven