vrijdag 21 september 2018, week 38


U bent nu hier: Meer nieuws van De Morgen

Laatste updatecontrole: vandaag om 18u15
 

De Morgen

Verbergen Tonen
21/09 18u00  Ooit was hij de grote baas van de gangsterrap, nu verdwijnt 'Suge' Knight 28 jaar achter de tralies Marion ‘Suge’ Knight speelde ooit met Death Row Records een voorname rol in de wereld van de  gangsterrap. Miljoenen verdiende hij met het werk van sterren als Snoop Dogg, Dr. Dre en Tupac Shakur. Maar na jaren van aanvaringen met justitie, is Knights ster gedoofd. Gestoken in een oranje gevangenispak en geketend, ging hij akkoord met 28 jaar cel wegens doodslag.
21/09 18u00  Formule 1, maar dan in de lucht: Brussel vormt dit weekend het decor voor de Drone Champions League Dit weekend strijkt de Drone Champions League neer op de Kunstberg in Brussel. Twee dagen strijden acht teams tegen elkaar in de hoop de prijzenpot van 150.000 euro binnen te halen. 'Drone-racing komt recht uit de toekomst.'
21/09 17u45  N-VA Oostende beschuldigt Johan Vande Lanotte van verduistering: "De beschadigingsoperatie is gestart" De Oostendse afdeling van N-VA beticht burgemeester Johan Vande Lanotte (sp.a) ervan geld van basketbalclub BC Oostende te hebben laten verdwijnen in eigen zakken. Volgens lijsttrekker Björn Anseeuw ging er de voorbije twaalf jaar ook al 2,4 miljoen euro stadsgeld naar de club. Vande Lanotte ontkent in alle talen.
21/09 17u30  Alcohol wereldwijd verantwoordelijk voor 1 dode op 20 Alcohol doodt jaarlijks drie miljoen mensen op onze planeet. Die boodschap heeft de Wereldgezondheidsorganisatie vandaag de wereld ingestuurd.
21/09 17u30  Gentse rector: "Extreme meningen zijn noodzakelijk, maar niet alles kan getolereerd worden" Rector Rik Van de Walle van de Universiteit Gent vindt extreme meningen noodzakelijk. 'Maar niet alles kan getolereerd worden.' Dat zei hij in zijn rectorale rede over de ophef rond studentenbeweging Schild & Vrienden. 'Ik ben ervan overtuigd dat we heel ver mogen gaan. Toch hebben we op de nationale televisie gezien dat een grens overschreden kan worden.'
21/09 17u15  Forceren Bende van Nijvel-speurders een doorbraak met coderend DNA? De speurders in het onderzoek naar de Bende van Nijvel mogen gebruik maken van zogenaamd coderend DNA om een doorbraak te forceren in het onderzoek. Dat melden La Dernière Heure en La Libre Belgique. Opmerkelijk, want het is wettelijk eigenlijk niet toegelaten om de techniek te gebruiken in strafonderzoeken. 
21/09 17u15  Eric de neushoorn is geboren in de zoo, maar moet zich nu zien te redden in het wild Na acht jaar in de zoo van San Diego wordt 'Eric de neushoorn' plots in zijn natuurlijke habitat gedropt: de Afrikaanse savanne. Is dat wel zo'n goed idee?
21/09 17u15  Gelukkig blijft de chemie tussen Bert en Ernie geheim Paul Haenen (Amsterdam, 1946) is tv- en theatermaker, schrijver en cabaretier. Hij levert regelmatig bijdragen aan Nederlandse en Belgische programma's en doet vanaf het begin (1976) de stem van Bert en Grover in Sesamstraat.
21/09 17u15  Bloedstollende misdaad en meer: dit mag u niet missen op tv vanavond Wat is het geheim achter de band Bazart? Dat kunt u vanavond ontdekken op VTM. Liever een film? Dan zullen From Russia with Love, Donnie Brasco of Prisoners u bekoren. 
21/09 16u15  Leef je écht langer door veel te lachen? 'Wie veel lacht, leeft langer.' De levenswijsheid rolt vaak over de tongen, maar klopt het wel?10 
21/09 16u15  Over 20 jaar krijg je alzheimer en daar is nog geen behandeling voor. Wil je het dan weten? Leven met de zekerheid dement te worden, dat kan een vroege bloedtest voor alzheimer betekenen. Die wetenschap kan ook een opluchting zijn.
21/09 16u15  Geen respijt voor de zomertijd: wetenschappers over de impact van zomer- en winteruur Onze biologische klok bepaalt ons humeur, onze prestaties, onze gezondheid. De impact van het zomeruur is, kortom, groter dan gedacht. Maar er zijn ook tegenstemmen. 'Je goed voelen omdat het ’s avonds lang licht blijft, heeft ook zijn waarde.'10 
21/09 16u00  Een reis naar de allervroegste periode van het zonnestelsel: Japanse robotjes strijken neer op planetoïde En met stof zal hij wederkeren: twee Japanse landertjes zijn vrijdag zachtjes neergestreken op een planetoïde, bijna 300 miljoen kilometer van de aarde. 11 
21/09 16u00  Pussy Riot vs. de bruinkoolindustrie: "We beschermen deze bomen met ons lichaam" In het eeuwenoude Hambacherwoud bij Keulen woedt al een week lang een felle strijd tussen politie en mensen die willen beletten dat de bomen sneuvelen voor de ontginning van bruinkool. Woensdag viel er een dode. 'Wij riskeren hier onze levens.'
21/09 15u45  Belg gelooft niet dat GDPR zal bijdragen aan privacybescherming De Belgen lijken nauwelijks wakker te liggen van de nieuwe Europese privacywetgeving GDPR, die in mei in werking trad. Dat blijkt uit een enquête van consumentenorganisatie Test-Aankoop bij 1.000 consumenten. 
Laatste update: vandaag om 18u00


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
21/09 15u45  'Girl'-regisseur Lukas Dhont: "Een stoer meisje wordt veel meer aanvaard dan een vrouwelijke jongen"Sinds het succes van Girl in Cannes heeft de wereld Lukas Dhont (27) in de armen gesloten, maar het heeft lang geduurd voordat hij dat zelf kon. Een gesprek over zelfaanvaarding, ambitie, en de controverse die de Oscar­campagne van Girl zou kunnen verstoren.
21/09 15u30  Wereldwijde afvalberg tegen 2050 mogelijk 70 procent groterIndien er vandaag geen maatregelen worden genomen, neemt de globale afvalberg tegen 2050 met 70 procent toe. Daarvoor waarschuwt de Wereldbank in een nieuw rapport. Dat zou een gevaar zijn voor wereldwijde ecosystemen.
21/09 15u30  Air Belgium stopt al na 3 maanden met lijnvlucht naar Hong KongLuchtvaartmaatschappij Air Belgium is van plan haar enige lijnvlucht, tussen Charleroi en Hongkong al na drie maanden stop te zetten. Dat meldt L'Avenir. De Belgische maatschappij zal zich concentreren op het uitvoeren van vluchten in opdracht van andere maatschappijen.
21/09 15u30  Vakbonden Bpost: "Heel Vlaanderen staat op ontploffen"De druk op het personeel bij Bpost is niet langer te houden. Daarvoor waarschuwen de vakbonden van het postbedrijf. 'Heel Vlaanderen staat op ontploffen', zegt vakbondsafgevaardigde Jean-Pierre Nyns (ACOD). 
21/09 15u15  Dit zijn de tien beste platen van de weekBrockhampton rules! Sorry, dat moest er even uit. Niet alleen die jonge wolven van de hiphop triomferen in onze top tien deze week, ook andere koppige bastaards als Skinny Pelembe, Esinam en, evidemment, Chris!
21/09 15u15  Topwetenschapper Peter Carmeliet: "We hopen dat je straks van kanker niet meer doodgaat"Hij wordt bekroond in Nederland en is een van de Belgen die ooit in aanmerking komt voor een Nobelprijs. Maar hij vindt in eigen land geen geld meer voor al zijn onderzoek. Peter Carmeliet over bloedvaten, muizen en het verschil tussen wetenschap en politiek.11 
21/09 15u00  Kerncentrales en legerkazernes nog altijd tot in detail te bekijken op Google MapsOp Google Maps zijn gevoelige plaatsen zoals de luchtmachtbasis van Kleine Brogel, het NAVO-hoofdkwartier in Evere en de kerncentrales in Doel en Tihange nog altijd in detail te bekijken. Dat meldt Het Nieuwsblad. Twee jaar geleden had België al geëist dat Google de luchtbeelden van zo'n 150 'delicate installaties' onherkenbaar zou maken. 
21/09 14u15  Groot-Brittannië richt militaire cyberafdeling op tegen 'Russische bedreiging'De Britse regering wil volgens de krant The Times een nieuwe militaire cyberafdeling oprichten, om de strijd aan te binden met vijandige staten, terroristen en andere criminele groepen. De nieuwe eenheid zou onder het gezag van het ministerie van Defensie en de inlichtingendienst vallen en mag 250 miljoen pond (280 miljoen euro) kosten. 
21/09 14u15  Unicef: "Aantal minderjarige vluchtelingen op Griekse eilanden stijgt"Op de Griekse eilanden in de Egeïsche Zee komen volgens Unicef almaar meer minderjarige vluchtelingen en andere migranten aan. Van begin dit jaar tot augustus hadden rond de 7.000 kinderen en jongeren vanuit Turkije de tocht over zee gemaakt. Dat is een derde (32 procent) meer dan in dezelfde periode vorig jaar. 
21/09 13u45  NASA deelt 3D-infraroodbeelden van noordpool van Jupiter ter ere van Pepperoni Pizza DayOf Jupiter iets weg heeft van een pizza? Bij NASA vinden ze duidelijk van wel. De National Aeronautics and Space Administration deelt 3D-infraroodbeelden van de smakelijk uitziende noordpool van de planeet ter ere van 'Pepperoni Pizza Day'.
21/09 13u45  Yale-professor: "Geen toeval dat Brett Kavanaughs vrouwelijke griffiers allemaal op modellen leken"In de VS doet Brett Kavanaugh veel stof opwaaien sinds hij door president Trump werd genomineerd om de nieuwe Amerikaanse opperrechter te worden. Afgelopen week rapporteerden diverse media dat er anonieme beschuldigingen van seksueel geweld door Kavanaugh waren opgedoken.10 
21/09 13u30  De 10 geboden voor een geslaagde overnameLees meer >
21/09 13u00  Kernreactor Tihange 3 zal vijf maanden langer stilliggenKernreactor Tihange 3 zal vijf maanden langer stilliggen, tot 1 maart. Tihange 2 zal dan weer naar verwachting stilliggen tot 31 mei. Dat kondigt uitbater Engie aan. 
21/09 12u00  Mays 'vernedering' in Salzburg leidt tot woede in Verenigd Koninkrijk'Nein, nein, nein', 'Your Brexit's broken' en 'The Salzburg disaster'. De vernedering die de Britse premier Theresa May gisteren onderging tijdens de informele Europese top in Salzburg is groot uitgemeten in de Engelse pers. 23 
21/09 11u45  Waarom de UHasselt niet meteen twaalf nieuwe opleidingen zal krijgenTwaalf nieuwe opleidingen om te groeien tot 10.000 studenten. De UHasselt zet haar uitbreidingsplannen opnieuw in de kijker. Ze lijken niet snel werkelijkheid te zullen worden, al staan de sterren wat gunstiger dan enkele jaren geleden.14 
21/09 11u45  Drie essentiële vragen bij de start van je carrièreAfstuderen brengt heel wat vragen met zich mee. Aan wie kun je die beter voorleggen dan aan de rekruteerders?13 
21/09 11u30  Arnon Grunberg: "Falen als vader is het ergste wat je als man kan overkomen"Zopas verscheen de nieuwe, wondermooie roman van Arnon Grunberg: Goede mannen. Tijdens een tête-à-tête in Brussel vroegen we ons samen af wat je als man zoal moet doen om goed te zijn. En er is geruststellend nieuws. 'Je mag er best monsterlijke fantasieën op na houden.'14 
21/09 11u15  Hiphop-platenbaas Suge Knight krijgt 28 jaar cel voor doodslagDe Amerikaanse rap- en hiphopproducent Marion 'Suge' Knight heeft een deal gesloten met de openbaar aanklager in Los Angeles. De 53-jarige Knight ging akkoord met een celstraf van 28 jaar voor het opzettelijk aanrijden van twee mannen. Een van de slachtoffers overleefde dat niet.14 
21/09 11u15  Spectaculaire ontdekking over de melkweg: sterren trillen al 500 miljoen jaar na500 miljoen jaar geleden vond in de Melkweg een botsing plaats waarvan de sterren om ons heen nog steeds natrillen, ontdekten astronomen. Hun vondst heeft grote gevolgen voor het begrip van de kosmos.19 
21/09 10u45  Venetië drijft strijd tegen 'lompe' toeristen op: verboden op straat te zittenIn de strijd tegen het 'lompe' toerisme werkt Venetië aan een drastische maatregel: een zit- en ligverbod op straat. Het idee komt van de burgemeester, Luigi Brugnaro, zelf. Overtreders zullen 50 tot 500 euro boete kunnen krijgen.14 
21/09 10u45  VS leggen Chinees leger sancties op na aankoop van Russische wapensDe VS hebben het Chinese leger sancties opgelegd vanwege het kopen van Russische wapens. Zo wil Washington via een omweg de regering-Poetin straffen voor onder andere de bemoeienis met de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de annexatie van Oekraïne.12 
21/09 10u45  Dit zijn de beste bedrijven om je carrière te lancerenLees meer >13 
21/09 10u00  Zwitsers houden zondag referendum over duurzame voedingKrijgen de Zwitsers straks alleen nog duurzaam, lokaal geproduceerd voedsel op hun bord? Als het aan de initiatiefnemers van twee referenda ligt wel. Zondag wordt erover gestemd.18 
21/09 10u00  Francken wil transitmigranten opvangen in gevangenisbootStaatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) stelt aan de federale regering voor om transitmigranten onder te brengen op een gevangenisboot.16 
21/09 09u00  Universiteit Hasselt wil komende jaren fors uitbreidenDe UHasselt wil de komende tien jaar twaalf extra opleidingen toevoegen, om zo te groeien tot tienduizend studenten. Dat ambitieuze uitbreidingsplan van rector Luc De Schepper werd gisterenavond goedgekeurd door de raad van bestuur van UHasselt, schrijven de kranten van Mediahuis.14 
21/09 08u45  "Niet de vluchtelingen zijn het probleem, wel de oorlog en de armoede die ze ontvluchten"Paul Dhuyvetter is lid van ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons), winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede in 2017. Hij woont in Gent.20 
21/09 08u30  Belgian Cats beginnen morgen aan WK basketbal: "We zijn nu sterker dan op het EK"Na hun brons op het EK 2017 zijn de Belgian Cats morgen aan hun tweede primeur toe: deelname aan het WK basketbal. Waartoe is de Belgische vrouwenploeg in staat? Coach Mestdagh en speelsters Meesseman, Wauters en Allemand blikken vooruit.14 
21/09 08u15  O'Leary: "Een staking in België? Uw land is klein voor Ryanair"Michael O'Leary, de CEO van luchtvaartmaatschappij Ryanair, noemt België in een interview met La Libre Belgique 'een klein land' voor zijn bedrijf. 'Het is zeker geen goed idee om te gaan staken', zegt hij. Het cabinepersoneel van Ryanair heeft voor vrijdag 28 september een nieuwe stakingsactie aangekondigd in België, Duitsland, Nederland, Italië en Spanje.20 
21/09 08u15  Wout Van Aert en Mathieu Van der Poel snoeien fors in veldritprogrammaDe wereldbeker veldrijden trapt dit weekend af zonder Mathieu van der Poel. Wout van Aert geeft straks forfait voor drie van de acht Superprestige-manches, in de DVV Trofee mist hij zelfs vijf van de acht crossen. Waarom zijn de klassementen niet meer belangrijk?21 
21/09 08u15  War for talent laat zich nu ook op de campus voelenStart je aan je laatste jaar aan de hogeschool of universiteit, dan mag je je in de handen wrijven. De arbeidsmarkt is in zo’n goeie doen dat de kans reëel is dat je nog voor het einde van het academiejaar je eerste arbeidscontract zult tekenen. Dank je wel, war for talent!12 
21/09 07u45  Ongelukkig Anderlecht gaat onderuit in SlowakijeJe kunt niet zeggen dat RSC Anderlecht rotslecht was in Trnava. Alleen verloor het alwéér, mede omdat het geen opening vond. Zondag wacht Standard in de eigen competitie.17 
21/09 07u45  Eerste dier was niet veel meer dan een kledder weefselHet vroegste dier op aarde had geen bek of ogen, en was niet veel meer dan een ronde kledder weefsel die over de zeebodem schuifelde. Maar hoe buitenaards het schepsel genaamd 'dickinsonia' er ook uitzag, een dier is het wel degelijk, constateert een Australisch-Duits team.14 
21/09 07u30  May moet meer doen om harde brexit af te wenden, vinden Europese leidersDe Europese regeringsleiders dragen hun Britse collega Theresa May op snel met betere voorstellen te komen om een harde brexit af te wenden. Volgens EU-president Tusk is de EU-top op 18 oktober 'het moment van de waarheid' om een akkoord te bereiken.11 
21/09 07u15  Wie onderhoudt Rob Van de Velde tijdens zijn 'ontluizing'?Mag een politicus zomaar overstappen naar het bedrijfsleven? Na de carrièrewending van Rob Van de Velde (N-VA) pleit de oppositie voor een strenge ontluizingsperiode, maar dat is niet evident. 'We willen niemand broodroven', zegt N-VA.
21/09 07u15  Na de heisa rond Schild & Vrienden: memes kunnen nog steeds grappig zijnSinds de Pano-aflevering over Schild & Vrienden kan je het woord meme – zeg: 'miem' – niet uitspreken, of je wordt er bij wijze van spreken van beticht banden te hebben met extreemrechts. Nochtans is de memecultuur veel rijker dan het delen van racistische prenten.
21/09 07u15  Tien tips voor wie zijn gading niet vindt op televisieLees meer >
21/09 07u00  Antwerpse leerlingen krijgen centrale toets om vordering in kaart te brengenVanaf september 2020 gaat het Stedelijk Onderwijs Antwerpen de prestaties van zijn leerlingen nauwgezet opvolgen. Acht jaar lang zullen zij speciale toetsen krijgen om hun vordering in kaart te brengen. Een proefproject bij 4.850 leerlingen start nu al.10 
21/09 06u15  Witte Huis onthult uitgebreide strategie tegen cyberaanvallen: "Onze tegenstanders moeten weten dat we offensiever gaan reageren"Het Witte Huis heeft in een mededeling haar strategie voorgesteld tegen cyberaanvallen. Volgens het Witte Huis gaat het om de eerste strategie van die aard in 15 jaar. De Amerikaanse media wijzen erop dat het leger door het nieuwe beleid meer vrijheid krijgt op cyberaanvallen uit te voeren. 11 
21/09 06u15  Deadline nadert voor zware beroepen, maar het water is nog diepVrijdag komen de sociale partners nog maar eens samen om zich te buigen over de pensioenregeling voor de zware beroepen in de privésector. De kloof tussen werkgevers en vakbonden blijft diep.15 
21/09 06u15  Antwerps OCMW wil schuldbemiddeling leefloontrekkers uitbesteden aan private partnersOCMW Antwerpen start een proefproject om de schuldbemiddeling van mensen met een leefloon uit te besteden aan private partners. 'Moeten leefloontrekkers binnenkort betalen voor schuldbemiddeling?'11 
21/09 06u15  Vier op de tien mannen tussen 25 en 29 jaar wonen nog thuis: "Het is simpelweg ook heel fijn"Jongeren blijven steeds langer thuis plakken, zo blijkt. In België blijven zelfs vier op de tien mannen tussen 25 en 29 bij hun ouders wonen. Dat tonen recente cijfers van Eurostat. 14 
21/09 06u15  Zoals elke verslaving eist ook verontwaardiging slachtoffersJoachim Pohlmann is woordvoerder van Bart De Wever (N-VA) en schrijver van Een unie van het eigen. Zijn column verschijnt wekelijks.10 
21/09 06u15  Zomertijd, wintertijd: waarom gaan we niet nog een stapje verder? Laat iedereen zijn eigen tijd invoerenGustaaf C. Cornelis is wetenschapsfilosoof aan de Vrije Universiteit Brussel11 
21/09 06u15  Loopt het uit de hand met #MeToo?Ian Buruma, hoofdredacteur bij het prestigieuze The New York Review of Books, ‘moet’ opstappen omdat hij een essay publiceerde van een man die vier jaar geleden is beschuldigd van seksueel geweld. Is hij slachtoffer van ‘#MeToo-hysterie’?
21/09 06u15  Geachte eerste minister, onderteken het VN-kernwapenverbodDaniel Termont (sp.a), burgemeester van Gent; Bart Somers (Open Vld, burgemeester van Mechelen; Jan Durnez (CD&V), burgemeester van Ieper; Els De Rammelaere (N-VA), burgmeester van Tielt; André Van de Vyver (Groen), burgemeester Zwijndrecht en Bart Somers (Open Vld), burgemeester Mechelen11 
21/09 06u15  Film Fest Gent: van 'Girl' tot 'Beautiful Boy', en alles daartussenOp het 45ste Film Fest Gent viert zowel de Belgische als de Hongaarse cinema hoogtij. En het besteedt met openingsfilm Girl en een speciale kortfilmselectie bijzondere aandacht aan het transgenderthema. 
21/09 05u30  Duizenden Guatemalteken eisen aftreden president MoralesDuizenden demonstranten hebben in Guatemala het ontslag geëist van president Jimmy Morales. Professoren, studenten, landbouwers en activisten verzamelden zich in het historische centrum van de hoofdstad Guatemala-Stad.19 
21/09 05u15  Havenarbeiders hoeven niet meer verplicht op pensioen op hun 65eHavenarbeiders die langer willen werken dan 65 jaar, mogen dat voortaan. Dat besliste een handelsrechtbank in Brugge. Dat schrijft De Tijd vandaag.17 
21/09 04u45  Jongeren brachten vorig jaar 52 nachten door in Antwerpse politiecelIn 2017 brachten jongeren in totaal 52 nachten door in een Antwerpse politiecel. Dat blijkt uit cijfers die sp.a uit het Werkingsverslag van de Antwerpse rechtbank van eerste aanleg haalde. In 2016 ging het nog om 29 overnachtingen.20 
21/09 04u30  CD&V eist 100.000 euro van ex-adviseur voor Indiase likesCD&V eist een schadevergoeding van 100.000 euro van ex-communicatieadviseur Gert Van Mol, omdat hij de partij schade heeft toegebracht. Dat melden de kranten van Mediahuis. De man zorgde ervoor dat het aantal volgers op de CD&V-Facebookpagina exponentieel toenam. Maar toen bleek dat het vooral om Indiase volgers ging, viel hij in ongenade. 23 
21/09 04u15  Efteling mag uitbreiden: park wil naar 7 miljoen bezoekers per jaarOndanks grote zorgen over een toename van de verkeersdrukte heeft de gemeenteraad van Loon op Zand gisterenavond unaniem ingestemd met uitbreidingsplannen van attractiepark De Efteling. Het sprookjespark in Kaatsheuvel krijgt toestemming om ten westen en ten oosten te groeien buiten de huidige parkgrenzen.23 
21/09 02u00  Mensenrechtencommissie krijgt geen toegang tot opgesloten demonstranten in NicaraguaDe Inter-Amerikaanse Mensenrechtencommissie is bezorgd over het lot van demonstranten die opgepakt zijn en in de cel zitten in Nicaragua, na protesten tegen het regime van president Daniel Ortega. Een van hen is de 23-jarige Belgisch-Nicaraguaanse studente Amaya Coppens. Zij wordt verdacht van 'terroristische daden'.15 
21/09 01u45  België roept Israël op om Palestijns bedoeïnendorp niet te vernietigenAcht Europese landen, waaronder België, hebben aan Israël gevraagd om terug te komen op het plan om een bedoeïnendorp op de Westelijke Jordaanoever te slopen. 15 
21/09 00u30  Paus Franciscus: "Angst voor vreemdelingen niet misbruiken voor stemmenwinst"In een toespraak tot de deelnemers aan een oecumenisch congres over xenofobie en populisme in Rome heeft paus Franciscus gisteren politici opgeroepen om de angst voor vreemdelingen niet te misbruiken in de hoop zo stemmen te winnen. 21 
21/09 00u15  Minstens 34 doden bij overstromingen in GhanaIn het noorden van Ghana zijn minstens 34 personen om het leven gekomen bij overstromingen, die veroorzaakt werden door hevige regens en de overstroming van een dam in buurland Burkina Faso. Dat hebben de reddingsdiensten donderdag gemeld.24 
20/09 22u00  Amerikaanse is snelste fietser ter wereld, bijna zo snel als Boeing op de startbaanCorrectie, zegt Fred Rompelberg (72), hij is het wereldsnelheidsrecord op de fiets helemaal niet kwijt. Hij is nog altijd de rapste man. Op 3 oktober 1995 bereikte hij op de egale zoutvlakte van Bonneville in Utah achter een langgerekte auto, een dragster waarop een groot scherm was gemonteerd, een vaart van bijna 269 kilometer per uur.
20/09 22u00  Te veel 'Star Wars'-films op te korte tijd: Disney gaat op de rem staanProductiemaatschappij Disney heeft te veel 'Star Wars'-films op een te korte tijd uitgebracht. Dat ritme wordt teruggeschroefd, zegt de ceo van The Walt Disney Company, Bob Iger, tegen vakblad The Hollywood Reporter.
20/09 21u45  Schilderkunst is mooier met muziek: in het MSK krijgen 10 schilderijen een soundtrackWat gebeurt er als een schilderij op muziek wordt gezet? In het MSK hebben tien kunstwerken nu een eigen soundtrack, gecomponeerd door een Syrische en een Iraanse muzikant. 'De muziek benadrukt een emotionaliteit die je niet altijd meteen ziet.' 
20/09 21u45  Bart De Wever: "We spelen met de toekomst van Europa"Door de besluiteloosheid in de migratiecrisis is Europa haar eigen ondergang aan het organiseren. Dat zei N-VA-voorzitter Bart De Wever in Terzake. 
20/09 21u30  Vrees voor meer dan 200 doden na ramp met veerboot op Victoriameer in TanzaniaHonderden mensen worden vermist nadat een veerboot is gekapseisd op het Victoriameer in het noorden van Tanzania. Ruim veertig doden zijn al geborgen. De Tanzaniaanse regering vreest dat er meer dan tweehonderd mensen zijn verdronken.
20/09 21u15  De Wever stelt voor om smartphone sans-papiers in beslag te nemenN-VA-voorzitter Bart De Wever gelooft dat het wel degelijk mogelijk is om sans-papiers die geen asiel aanvragen te vervolgen. Dat zei hij in Terzake. Hij stelt voor om in de gerechtelijke procedure hun smartphone in beslag te nemen.
20/09 21u15  Met de discussie winter- of zomertijd toont Europa dat er soms te veel politiek kan zijnBart Eeckhout is opiniërend hoofdredacteur van De Morgen. 
20/09 21u00  De integrale open brief van 150 Belgische burgemeesters die pleiten voor een kernwapenverbodDit is de integrale open brief waarin 150 burgemeesters een oproep doen aan de regering-Michel om het VN-kernwapenverbod te ondertekenen.
20/09 19u45  Pas op, hier komen de ‘burning boomers’Jongeren die binnenkort op de arbeidsmarkt komen, zullen nog veel vatbaarder zijn voor burn-outs. 'Als we niet ingrijpen, komt er een tsunami van burn-outs op ons af.'
20/09 19u45  "Drie jaar geleden stond ik in Brussel alleen voor het rood licht, nu zwaai ik elke dag naar een andere fietser"Plooifietsen uit de 19de eeuw of fietskoeriers in het interbellum, volgens het Brusselse Velomuseum komt alles terug. Op het fietsvriendelijke imago van de hoofdstad na, dat ergens in de tijd van Expo 58 is blijven steken. 
20/09 19u45  De Benelux-landen willen in dezelfde tijdzone blijven. Maar kan dat ook?België, Nederland en Luxemburg willen in dezelfde tijdzone blijven na de afschaffing van de overgang tussen zomeruur en winteruur. Daarover zijn de drie buurlanden het principieel eens. Maar of dat ook zal lukken?
20/09 18u15  Deze wapens heeft de EU om Hongarije en Polen in het gareel te houdenDe Europese Unie wil lidstaten die de rechtsstaat ondermijnen in het gareel houden, maar lijkt machteloos. Zo stemde het Europees Parlement vorige week voor een strafprocedure tegen Hongarije. Toch zal premier Orbán vandaag vrij ontspannen zijn EU-collega’s ontmoeten op de top in Salzburg. Welke wapens heeft Brussel?
20/09 17u45  Niemand zit te wachten op de bruiloft van Eugenie, het nichtje van Harry en WilliamDe Britse prinses Eugenie gaat trouwen. Dé kans voor moeder Sarah Ferguson om weer eens te schitteren op een koninklijk feestje.
20/09 17u30  The Bony King of Nowhere: "Misschien was het geen slechte zaak om eens te crashen"Hoe klauter je uit de krater die de liefde slaat? The Bony King of Nowhere laat het horen op Silent Days, waarmee hij een treurig én troostend album puurde uit een gestrand huwelijk.
20/09 17u15  Klap voor Kremlin: verkiezingszege wordt geschrapt na overduidelijke stembusfraudeEen kandidaat van president Poetins Verenigd Rusland-partij heeft het zo bont gemaakt bij het knoeien met stemmen dat de verkiezingen opnieuw moeten plaatsvinden. Na protesten van de oppositie annuleerde de lokale kiescommissie de uitkomst van de gouverneursverkiezingen in Primorski Kraj, in het uiterste oosten van Rusland. De beslissing is een blamage voor het Kremlin.
20/09 17u15  ‘Geheime oorlog’ in Syrië: Israël bombardeerde naast Iraans wapendepot ook vliegtuig op luchthaven DamascusIsraël heeft bij de luchtaanval dinsdag in Syrië een gebouw in de as gelegd waar volgens Jeruzalem Iraanse wapens waren opgeslagen voor Hezbollah. Ook blijkt uit satellietfoto’s dat de Israëli’s vorige week mogelijk een Iraanse Boeing 747 hebben vernietigd op de luchthaven van Damascus. Hezbollah bestrijdt echter dat de talloze Israëlische aanvallen succesvol zijn geweest. 
20/09 17u15  Poolse president benoemt tien nieuwe rechters ondanks kritiek van EuropaPolen heeft, ondanks kritiek van Europa, tien nieuwe rechters voor het Hooggerechtshof benoemd. President Andrzej Duda benoemde de rechters voor een nieuw opgerichte tuchtkamer.
20/09 17u00  Amazon Go wil 3.000 kassaloze supermarkten openen en dat is slecht nieuws voor Ahold DelhaizeAmazon is van plan om in de VS 3.000 filialen te openen van het kassaloze Amazon GO, meldt persbureau Bloomberg op basis van anonieme bronnen. Daarmee zou Amazon Go in korte tijd een van de grootste winkelketens in de VS worden. 
20/09 16u45  Wat is de Stint, het voertuig dat betrokken was bij de treinaanrijding in Oss?De vier kinderen die omkwamen bij een treinaanrijding in Oss zaten in een Stint, een elektrisch aangedreven bolderkar. Wat is de Stint eigenlijk, het voertuig dat steeds populairder wordt bij kinderopvanglocaties?
20/09 16u45  'Bojack Horseman': gedeprimeerd, aan drugs en alcohol verslingerd paard blijft ook in seizoen 5 briljantIn DM Zapt zet de redactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag: Sasha Van der Speeten over het vijfde seizoen van de animatiereeks Bojack Horseman.
20/09 16u30  Dilbeek heeft volgens Gaia diervriendelijkste bestuur van VlaanderenDe Vlaams-Brabantse gemeente Dilbeek heeft volgens dierenrechtenorganisatie Gaia het meest diervriendelijke gemeentebestuur van Vlaanderen. Gaia gaf alle gemeenten na een bevraging een score over het gevoerde dierenwelzijnsbeleid. De resultaten staan op de nieuwe website kiezenvoordieren.be.
20/09 16u15  Hersenactiviteit wordt spraak: nieuwe technologieën geven mensen met locked-insyndroom weer hoopMensen met locked-insyndroom (LIS) kunnen vaak enkel communiceren door het bewegen van de oogleden. Maar er zijn hoopgevende technologische ontwikkelingen die hersenactiviteit in spraak kunnen omzetten.
20/09 16u00  Franse rechter wil Marine Le Pen psychiatrisch laten onderzoeken omdat ze IS-foto's deelde op TwitterMarine Le Pen, kopstuk van extreemrechts in Frankrijk, is zeer verontwaardigd over de beslissing van een Franse rechter uit Nanterre die haar psychiatrisch wil laten doorlichten, omdat ze in 2015 foto's van gruweldaden van Islamitische Staat had verspreid op Twitter. Ze liet al weten dat ze het onderzoek weigert
20/09 16u00  Schorsing Russisch antidopingbureau opgehevenHet mondiale antidopingbureau WADA heeft de schorsing van het Russische antidopingbureau Rusada opgeheven. Het Rusada werd in 2015 geschorst wegens grootscheeps dopinggebruik in de Russische sport en met name bij de Olympische Spelen van Sotsji 2014.
20/09 15u45  Joodse gemeenschap pikt vergelijking met islamschool door Demir niet: "Uitspraken zijn schandelijk"De Joodse gemeenschap in ons land vindt het niet kunnen dat staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) een vergelijking heeft gemaakt tussen de geplande islamschool in Genk en de erkende Joods-orthodoxe scholen. Dat schrijft Joods Actueel. Partijgenoot en burgemeester Bart De Wever nuanceert de boodschap van Demir.
20/09 15u15  Een vollere haardos? Straks krijg je die (misschien) dankzij deze geurHoofdharen gaan harder groeien door de geur van sandelhout, althans bij huidcellen in het lab. Onderzoekers die het ontdekten zien het als mogelijk haargroeimiddel. Eerst maar eens goed testen op veiligheid, zegt een expert.
20/09 15u00  Vlaamse fotograaf maakt confronterende fotoreeks: zo ziet een slachthuis eruit met mensen in plaats van dierenEen Vlaamse fotograaf wil met een indrukwekkende fotoreeks aandacht vragen voor dieren. Dieter, die wel vaker op afgelegen plekken gaat fotograferen, trok naar een verlaten slachthuis en liet even mensen de plaats innemen van dieren. Het leverde confronterende beelden op.
20/09 15u00  Franse politie vangt 20 ton miniatuur-EiffeltorensDe Franse politie ving al 20 ton miniatuur-Eiffeltorentjes na toegenomen repressie tegen illegale souvenirverkopers in Parijs. Negen verdachten werden opgepakt, onder wie drie Chinese importeurs.
20/09 15u00  Zwevende capsules die voorbijrazen met 1.100 kilometer per uur: is dit de trein van de toekomst?Een magnetische zweeftrein, die de reiziger in een uur van Amsterdam naar Frankfurt schiet. Een Nederlandse start-up werkt aan deze droom. Is het toekomstmuziek of een reëel plan? 
20/09 14u30  Onverwacht hoge donaties na dood Indiase rioolwerker uit laagste kasteIn India reageren velen ontzet op de dood van een rioolwerker. Mensen doneren om zijn weduwe te helpen.
20/09 14u30  De gebroeders Coppens gaan van de grond (en vier andere tv-tips)Hebben superfoods echt een heilzame werking? Waar belt Martin Heylen na 20 jaar opnieuw aan? En welke stoten toveren de gebroeders Coppens uit hun mouw? Dit zijn onze tips voor een geslaagde tv-avond.
20/09 14u30  'Tijdreiziger' Chris Marker: de man die overal bij was staat centraal in BozarDe Franse kunstenaar Chris Marker (1921-2012) maakte vooral naam met de revolutionaire kortfilm La jetée, maar zijn oeuvre gaat onmetelijk veel verder. De Bozar-expo Memories of the Future toont de ontelbare manieren waarop Marker de 20ste eeuw vastlegde.
20/09 13u30  Europese Unie en Verenigd Koninkrijk zoeken brexit-akkoord op ultieme top in novemberIn de loop van november zal er een extra Europese top worden belegd waar de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk eindelijk een brexit-akkoord willen sluiten. De Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz heeft bevestigd dat die top er komt. Een precieze datum is er nog niet.
20/09 13u30  OESO waarschuwt voor onweerswolken boven wereldeconomieToenemende handelsspanningen, politieke risico's en zwakkere groeivooruitzichten voor opkomende economieën wegen op de globale economie. Daar waarschuwt de OESO voor. 
20/09 13u00  Trump adviseerde Spanje een muur te bouwen door de Sahara-woestijnDonald Trump heeft Spanje geadviseerd om een muur te bouwen tegen migratie over de Middellandse zee. De Spaanse muur moet, volgens Trump, door de hele Sahara komen. 'Dat is zeker niet langer dan onze grens met Mexico', schatte hij de situatie verkeerd in.
20/09 13u00  'True Detective'-maker wordt nieuwe James Bond-regisseurCary Fukunaga, de regisseur van het eerste True Detective-seizoen en de Netflix-film Beasts of No Nation, zal de volgende James Bond-film regisseren. Dat hebben de producenten van de reeks bevestigd.
20/09 12u15  Een schaamteloos commerciële erotische strip (en 3 andere nieuwe publicaties)Een jonge Spaanse anarchist die in verschillende oorlogen terechtkomt en wiens tekenaar fortuinen binnenrijft bij Christie’s. Een educatieve strips over pesten op school. En twee klassiekers van de koning van de snelle wagens. De keizer van de erotische strip, die wordt dan weer een onbeduidende hofnar.
20/09 12u15  Pas ontdekte planeet mogelijk thuis van Mr. Spock'Fascinerend', zo zou Mr. Spock in zijn ruimteschip Enterprise hebben gereageerd op de mededeling van wetenschappers dat zij zijn mogelijke thuisplaneet hebben gevonden.
20/09 12u15  Robotarm voelt mieren en zacht briesje met 'huid' van magnetische deeltjesMet je prothese kriebelende insecten voelen? Of zelfs een zacht briesje? Chinese wetenschappers ontwikkelden een robothuid van magnetische deeltjes die dat mogelijk kan maken.
20/09 12u15  Christine and the Queens wordt Chris: "Macho's zijn heel vrouwelijk"Als een slang wierp ze haar oude huid af, zegt ze zelf. En daarbij moesten ook een stukje naam en haarplukken het ontgelden. Voor ons zit een kortgewiekte Héloïse Letissier als Chris. En zo heet de nieuwe plaat van Christine and the Queens ook meteen. “Ik wil een minnares zijn, geen vriendin.”
20/09 12u00  Komt er een Europese grenswacht? EU-leiders discussiëren vandaag over migratie in SalzburgEuropese leiders wagen in Salzburg een nieuwe poging om het migratiebeleid te hervormen. Op tafel ligt onder meer het plan voor een nieuwe EU-grenswacht van tienduizend man. De kritiek van een aantal landen is al bekend: de Europese Commissie zou te veel macht naar zich toetrekken.
20/09 11u45  Ziekte-uitbraak in cruisechip dat vertrok in ZeebruggeHet cruiseschip AIDAPerla in Rotterdam, dat vertrok in Zeebrugge, wordt mogelijk in quarantaine geplaatst. Meer dan 35 passagiers aan boord van het schip zijn ziek. Waarschijnlijk gaat het om het norovirus. 
20/09 11u45  Tien hoofdpunten die u moet onthouden van deze ochtendRob Van de Velde werd meteen consultant in het domein waarvoor hij als schepen bevoegd was, de Benelux-landen willen u raadplegen over zomer- of wintertijd, en Gert Late Night is het meest bizarre programma van het moment. Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend.
20/09 11u30  Zoek de verschillen: een weg in Oeganda aangelegd door China of door EuropaZowel China als de Europese Unie investeert miljarden in Afrika op jacht naar meer invloed op het continent. Maar hun voorwaarden verschillen nogal. Dat wordt duidelijk in Oeganda waar beide grootmachten een asfaltweg hebben aangelegd.
20/09 11u30  Drie doden door niet-ontdekte kanker bij orgaandonorDrie patiënten zijn overleden nadat ze kanker kregen via een donororgaan van een vrouw met niet-ontdekte borstkanker. Dat blijkt uit een studie van Frederike Bemelman, hoogleraar nierziekten aan het Amsterdam Universitair Medisch Centrum. Ook een vierde patiënt kreeg kanker. Hij genas, nadat het donororgaan was verwijderd en hij met chemotherapie was behandeld.
20/09 11u30  'Die Zauberflöte' in De Munt: Intense update van Mozart-klassiekerHij had het allemaal beloofd: symmetrie in het eerste en de realiteit in het tweede bedrijf, alle dialogen geschrapt en een overdonderend decor. Hij had zelfs uitgelegd waarom. En toch schrik je nog wanneer je Romeo Castellucci’s interpretatie van Die Zauberflöte ziet.
20/09 11u15  Betreurde Jóhann Jóhannsson herdacht in de Begijnhofkerk: spelen is zilver, zwijgen is goudDe gevierde componist Jóhann Jóhannsson stierf begin dit jaar in Berlijn. Gisteren zou hij 49 jaar geworden zijn. Goede vriend en muzikant Adam Wiltzie trommelde enkele vrienden en elf koperblazers op om zijn compagnon te eren met een opvoering van zijn tweede solowerk 'Virðulegu Forsetar' in de Begijnhofkerk in Brussel.
20/09 11u15  Polen wil geen asielzoekers, maar de fietskoeriers in Warschau komen wel uit IndiaVluchtelingen komen er niet in, maar voor arbeidsmigranten ligt het in Polen anders. Na de Oekraïners zoekt het land nu mogelijkheden om arbeiders uit Azië in te vliegen. Honderden jonge Indiërs doorkruisen nu al Warschau om maaltijden te bezorgen.
20/09 11u15  Prince en een piano: meer hoeft dat toch niet te zijn. Of toch?Piano & A Microphone 1983 doet muziekliefhebbers die nog nooit achter de schermen van het fenomeen Prince mochten kijken, wellicht in de haren krabben . De ruwe solo-opnames belichten het compositorische talent en het zwierige pianospel van de overleden superster, jazeker, maar ze zijn ook embryonaal en slechts een voetnoot in het bootleg-oeuvre.
20/09 11u00  Koert Debeuf waarschuwt in nieuw boek voor oorlog: "We worden met zijn allen tribaler"Worden ook wij op een dag wakker in een oorlog? Koert Debeuf vreest van wel. De Europa- en Midden-Oosten-kenner ziet overal het stamdenken terugkeren. 'Zonder tegenstrategie gaat het uit de hand lopen, sowieso, daar twijfel ik niet aan.'
20/09 10u45  Rode Duivels opnieuw nummer 1 in FIFA-rankingDe Rode duivels zijn opnieuw de nummer 1 van de wereld in het FIFA-klassement, met een nipte voorsprong op Frankrijk. België bekleedde de hoogste podiumplaats eerder al van november 2015 tot en met maart 2016. De Belgen hebben een nipte voorsprong op Frankrijk. 
20/09 10u45  Benelux-landen willen burgers samen raadplegen over zomer- of wintertijdBelgië, Nederland en Luxemburg willen samen hun inwoners raadplegen over de switch tussen winter- of zomertijd. Dat bevestigt de woordvoerder van premier Charles Michel (MR) aan onze redactie.
20/09 10u45  Eminem breekt YouTube-record met 'dissrap'De Amerikaanse rapper Eminem, bekend van hits als 'Lose Yourself' en 'Stan', heeft een opvallend record op zijn naam staan: dat van het hiphop-nummer met de meest bekeken YouTube-views in één dag. Zijn nummer 'Killshot', een dissrap aan het adres van de Texaanse rapper Machine Gun Kelly, werd in één dag maar liefst 38,1 miljoen keer bekeken.
20/09 10u15  Opnieuw bommelding aan Dok Noord: Gentse stadsring afgeslotenIn Gent is de stadsring afgesloten ter hoogte van het winkelcomplex Dok Noord na de vondst van een verdacht pakket.
20/09 10u15  Klimaatverandering? Pak overbevolking aan: "Er rust een taboe op, en dat is vrij nieuw"In 2100 zal het aantal aardbewoners pieken op elf miljard. En dat remt de bestrijding van de armoede en de klimaatverandering, meent ethicus Peter Singer (72). Waarom praten we er dan niet over?
20/09 10u00  Serveer hindesteak met deze Belgische specialiteit om echt te scorenHoera, wildseizoen! De hele maand oktober delen we makkelijke wildrecepten, met dit keer een hindesteak gepimpt met een Belgische specialiteit. Want een goede saus doet wonderen!
20/09 09u30  4 kinderen komen om bij ongeval met bakfiets aan overweg in Nederlandse Oss, twee zwaargewondenBij een ongeluk tussen een trein en een bakfiets op het spoor in het Nederlandse Oss (Noord-Brabant) zijn vier kinderen om het leven gekomen. De bakfiets is van een kinderdagverblijf. Er zijn ook twee zwaargewonden: een volwassene en een kind.
20/09 09u15  Vandalen gooien fiets in bovenleiding: treinverkeer rond Brussel en naar Gent zwaar verstoordEen fiets in een bovenleiding ter hoogte van Bockstael in Jette veroorzaakt veel hinder op het ringspoor rond Brussel en op de lijn voor stoptreinen tussen Brussel en Gent. 'De fiets werd vermoedelijk van een brug in de bovenleiding gegooid', zegt Infrabel-woordvoerder Thomas Baeken. 'Dat is ongezien vandalisme, totaal onaanvaardbaar.'
20/09 09u15  De Croo over vergelijking Vlaams-nationalisten met mentaal gehandicapten: "Spijtig voor andersvaliden"Herman De Croo blijft bij zijn vergelijking tussen Vlaams-nationalisten en andersvaliden. Dat heeft het Open Vld-parlementslid gisterenavond gezegd in 'De Afspraak', waar hij zijn memoires 'Geworteld in het Leven' kwam voorstellen. 'Ik snap echt niet dat je aan het einde van je carrière miljoenen Vlamingen wil beledigen en krenken', reageert Vlaams minister Ben Weyts (N-VA).
20/09 09u00  Ronaldo in tranen na schijnbaar onterechte rode kaartCristiano Ronaldo heeft in zijn eerste Champions League-wedstrijd voor zijn nieuwe club Juventus een vroege rode kaart gepakt. De vijfvoudig Champions League-winnaar werd in de wedstrijd tegen Valencia in de 29e minuut naar de kleedkamers gestuurd nadat hij een schijnbaar lichte overtreding had begaan op Jeison Murillo.
20/09 08u45  Geniet van de laatste nazomerdag: morgen krijgen we regen en rukwindenHet wordt vandaag (mogelijk) de laatste mooie nazomerdag, met veel zon en maxima in de buurt van 25 graden. Regen en stevige rukwinden luiden morgen wisselvallig en koeler weer in, zo meldt het KMI.
20/09 08u15  Weyts in de clinch met burgemeester Oudenburg over sluiten snelwegparking: "Een foert-mentaliteit"Ook de burgemeester van Oudenburg Peter Velle (CD&V) besluit een snelwegparking in zijn gemeente te sluiten wegens de problematiek met transitmigranten. Maar met die beslissing is minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) niet gediend. 'De man is op zoek naar een verkiezingsthema.'
20/09 08u15  Deze blockbustergames beloven brokken te maken dit najaarHet wordt een bijzonder druk najaar voor videogames, met enkele grote kleppers die nieuwe afleveringen uitbrengen. Alleen al voor deze zeven blockbustergames zouden wij wat tijd in agenda reserveren. 
20/09 08u00  "Stop verkoop verbrandingsmotoren in 2028"Als Europa zijn engagement voor het klimaatakkoord van Parijs wil nakomen, mag er na 2028 geen enkele diesel-, benzine- of conventionele hybridewagen meer verkocht worden. Dat blijkt uit een onderzoek van het Duitse lucht- en ruimtevaartcentrum DLR, in opdracht van milieuorganisatie Greenpeace.
20/09 07u45  De liefde voor de kinderen van mijn vrienden is zo groot dat het woord ‘onvoorwaardelijk’ op zijn plaats isLees meer >
20/09 07u15  Blijven volgende week Ryanairvluchten in vijf landen aan de grond?In de hoop de geplande monsterstaking van volgende week af te wenden, komt Ryanair deels tegemoet aan de eisen van de vakbonden. Onvoldoende, oordeelt de christelijke vakbond LBC, die doorgaat met de actie. Maar welke gevolgen zal dit hebben?
20/09 07u15  Stiptheid treinen al twaalf maanden in vrije valDe treinen van de NMBS rijden steeds minder stipt. Vorige maand kwam 91,3 procent op tijd aan op zijn bestemming. Dat betekent met maximaal 6 minuten vertraging. Een jaar geleden lag de stiptheid op 92,8 procent.
20/09 07u15  Vijftien huiszoekingen in gerechtelijk onderzoek naar Schild & VriendenHet gerecht is vandaag overgegaan tot vijftien huiszoekingen in het kader van het onderzoek naar Schild & Vrienden. Dat bevestigt het parket van Oost-Vlaanderen aan onze redactie.
20/09 07u15  N-VA wil mensen zonder papieren effectief vervolgenWie hier illegaal verblijft en geen asiel aanvraagt, overtreedt de wet en riskeert een gevangenisstraf. 'Maar de wet blijft vandaag dode letter', zegt N-VA-fractieleider Peter De Roover. Hij roept minister van Justitie Koen Geens (CD&V) op om de wet toe te passen. 
20/09 07u00  Carrièreswitch naar privésector van voormalig N-VA-schepen Rob Van de Velde roept vragen opVoormalig Antwerps schepen van Stadsontwikkeling Rob Van de Velde (N-VA) werkt nu als zelfstandig vastgoedconsultant. De carrièrewending is wettelijk toegestaan, maar volgens Filip De Rynck, hoogleraar bestuurskunde (UGent), roept ze ethische vragen op.
20/09 07u00  Ian Buruma weg bij ‘New York Review of Books’ na #MeToo-essaysIan Buruma, Nederlands schrijver en columnist bij onder andere De Standaard, is niet langer de hoofdredacteur van The New York Review of Books. Dat meldt The New York Times. Aanleiding zouden de door Buruma binnenkort gepubliceerde essays zijn van Jian Ghomeshi, die beschuldigd wordt van grensoverschrijdend gedrag.
20/09 07u00  Stap dichter bij vrede in Korea: Kim belooft testcentrum voor raketten permanent te sluitenDe Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un tot enkele concessies kunnen bewegen in de onderhandelingen over de ontmanteling van zijn kernwapenprogramma. 'De complete denuclearisatie is nu heel dichtbij.'
20/09 06u45  Wapenactivist die ontwerp voor plastic vuurwapen online zette, gezocht voor seksueel geweldDe Amerikaanse crypto-anarchist Cody Wilson, die afgelopen zomer in het nieuws kwam omdat hij het ontwerp om een wapen te printen met een 3D-printer op het internet had gezet, wordt gezocht voor seksueel geweld. De 30-jarige Wilson wordt ervan verdacht seksuele betrekkingen te hebben gehad met een 16-jarig meisje, aldus de autoriteiten in Austin.
20/09 06u15  Waarom pech voor Theo Francken goed nieuws is voor de MRAlain Gerlache is zelfstandig journalist voor onder meer RTBF en opiniemaker voor De Morgen.
20/09 06u15  Het enige wat ze wilde lag dood in de zetelFrederik De Backer schrijft elke donderdag over de grauwe wereld die we zo veel mogelijk proberen te negeren.
20/09 05u15  Nieuwe aanwijzingen dat Britse geheime dienst achter hacking Belgacom zatHet federaal parket is bijna klaar met zijn onderzoek naar de hacking van telecomoperator Proximus, die eind 2013 bekendraakte. Het parket heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) een vertrouwelijk verslag bezorgd, met nooit eerder bekend geraakte aanwijzingen dat de Britse geheime dienst GCHQ schuilging achter de operatie. Dat schrijft De Tijd vandaag.
20/09 04u45  Miljoenenschikking in Nederland na vaccinatie tegen Mexicaanse griepDe Nederlandse overheid trekt vijf miljoen euro uit om tot een schikking te komen met mensen die ernstig ziek werden na, en niet noodzakelijkerwijs dóór, een vaccinatie tegen de Mexicaanse griep. Dit blijkt volgens de Volkskrant uit de nieuwe begroting van het ministerie van Volksgezondheid.
20/09 04u15  Vrouw in kritieke toestand na haaiaanval in Great Barrier ReefEen vrouw is in kritieke toestand nadat ze door een haai gebeten werd terwijl ze in de Great Barrier Reef aan het zwemmen was, aan de Australische oostkust. Dat melden de reddingsdiensten. 
20/09 04u00  Genkse lijsttrekkers sparen elkaar tijdens verkiezingsdebatAlle Genkse lijsttrekkers tekenden gisterenavond present op het verkiezingsdebat, dat georganiseerd werd door UNIZO Genk, VIG, VKW Limburg en de drie Genkse Rotaryclubs. Het debat bleef in het algemeen opvallend braaf - met armoedebestrijding en tewerkstelling als belangrijkste thema's - maar de politici reageerden toch verdeeld over de mogelijke komst van een islamitische school in Genk.
20/09 03u30  Facebook zet 'war room' op om verkiezingsmanipulatie in realtime tegen te gaanDe sociale netwerksite Facebook is bezig met het opzetten van een crisisruimte of 'war room' in zijn hoofdkwartier in San Francisco, om pogingen tot het manipuleren van de verkiezingen meteen tegen te gaan. Dat hebben de verantwoordelijken van de Amerikaanse groep gemeld.
20/09 03u30  Palestijnse tiener gedood bij gevechten met Israëlische soldaten op GazastrookBij gevechten tussen Palestijnse manifestanten en Israëlische soldaten, is gisterenavond op de Gazastrook een 15-jarige jongen doodgeschoten. Dat melden medische bronnen. 
20/09 03u15  "Brexit-onderhandelingen zitten vast"Er zit geen schot in de onderhandelingen over de brexit en de grens tussen het (Britse) Noord-Ierland en Ierland. Dat zeggen de regeringsleiders van Litouwen en Slowakije na een diner tussen de Europese regeringsleiders aan de vooravond van de EU-top in Salzburg.
20/09 02u00  'Vergiftigde' Pussy Riot-activist onderzocht dood van drie Russische journalistenPjotr Verzilov, het lid van Pussy Riot dat waarschijnlijk vergiftigd werd, probeerde een onderzoek te voeren naar de dood van drie Russische journalisten in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Volgens de punkband is er een verband tussen de vermoedelijke vergiftiging en dat onderzoek. 
20/09 01u00  Assad beschuldigt Israël van neerhalen Russisch vliegtuigDe Syrische president Bashar al-Assad heeft de verantwoordelijkheid voor het neerhalen van een Russisch vliegtuig bij Israël gelegd. Bij het incident maandag kwamen de 15 inzittenden van het Russische vliegtuig om het leven.
20/09 01u00  "85 keer maandloon sparen nodig om levenstandaard te behouden na pensioen"Wie na zijn pensionering zijn levensstandaard wil behouden, moet tegen dan best 85 keer zijn nettomaandloon bijeengespaard hebben. Dat kan via het aanvullend pensioen via de werkgever, het pensioensparen en vooral het sparen zonder fiscaal voordeel. Dat becijferde HR-bedrijf Mercer.
20/09 00u30  Vijf transmigranten opgepakt in Heusden-ZolderDe lokale politie in Heusden-Zolder heeft deze ochtend vijf transmigranten kunnen oppakken. Ze waren afkomstig uit Eritrea. Er kwam een melding binnen dat er transmigranten waren opgemerkt aan het distributiecentrum van warenhuisketen Aldi in Heusden-Zolder. 
19/09 22u30  Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken nodigt Noord-Koreaanse collega uitDe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft de resultaten van de top tussen Noord- en Zuid-Korea bejubeld en zijn Noord-Koreaanse collega Ri Yong Ho uitgenodigd voor een vergadering. 
19/09 22u15  Juncker zegt dat staten op andere manier solidair kunnen zijn dan migranten opnemenLanden die niemand willen opvangen 'moeten op een andere manier een solidariteitsbijdrage leveren'. Dat zei Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker in Salzburg.
19/09 21u45  Demir over oprichting islamschool: "Niet dezelfde historische fout maken als met joods-orthodoxe scholen"De beslissing om niet in te grijpen bij het oprichten van ultra-orthodoxe joodse scholen was een historische fout. Dat heeft staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) gezegd in Terzake.
19/09 21u15  Theo Francken: "Geen verkrachters of moordenaars bij vrijgelaten criminelen zonder papieren"Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) heeft zich verdedigd in de Kamercommissie voor de criminelen zonder papieren die hij vrijliet om plaats te ruimen voor transitmigranten en voor de gezinnen met kinderen in gesloten centra. 'Ze mogen zoveel procedures starten als ze willen, we zullen die telkens winnen.'
19/09 21u00  Vakbonden, onderwijskoepels en de minister: vandaag heeft iedereen gewonnenRemy Amkreutz is journalist voor De Morgen.
19/09 21u00  Wat je ook wilt dat Bert en Ernie zijn of waren of zullen worden, onnavolgbaar goed blijven zeFrank Heinen schrijft voor verschillende kranten en tijdschriften over sport, media en literatuur. Daarnaast is hij tv-recensent voor de Volkskrant. Zijn favoriete Bert en Ernie-lied is 'Ik ben een kerstbal'.
19/09 21u00  Dodelijk ongeval tijdens ontruiming van Duits woudTijdens de ontruiming van het bezette Hambacher-woud, nabij Keulen, in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, is een dode gevallen. Een jonge journalist maakte een fatale val nadat hij vanuit een boomhut een politie-actie verderop had gefilmd.
19/09 20u00  Bert en Ernie homo? 'Sesamstraat' ontkent met klem'Neen, Bert en Ernie zijn geen koppel maar gewoon huisgenoten', zo benadrukt het Amerikaanse productiehuis Sesame Workshop met klem, nu een van de scenarioschrijvers beweert dat het oranje-gele duo wel een homostel is. 'Puriteins gekibbel', oordelen Belgische collega’s.
19/09 19u45  Moet Gent de tram bannen? "Elke trampassage is weer een beetje horror"De Gentse N-VA-lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt wil op termijn een tramvrij stadscentrum, dat resoluut voor de trambus kiest. Niet alle Gentenaars reageren met hoongelach: 'Als die dezelfde capaciteit en comfort biedt? Waarom niet?'
19/09 19u45  Noord-Korea waant zich even navel van de wereld tijdens bezoek Zuid-Koreaanse presidentVoor het eerst in tien jaar is een Zuid-Koreaanse regeringsleider op bezoek in het geïsoleerde buurland Noord-Korea. Eregast president Moon zoekt toenadering tot de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, in de hoop het vredesproces vlot te trekken en de kluizenaarsnatie te bewegen tot ontwapening. En voorzichtig valt zelfs het woord ‘eenwording’. 
19/09 19u45  Leerkrachten getuigen over werkdruk: "49 uur werken? Dat is een rustige week"Tussen de 41 en de 49 uur per week. Zo veel werken voltijdse leerkrachten in het Vlaamse onderwijs. Enkelen onder hen getuigen over de werkdruk.
19/09 19u30  Opgroeien met veel groen zorgt later voor minder ademhalingsproblemenKinderen met groen in een straal van 100 meter rond hun ouderlijk huis hebben later als volwassene gemiddeld minder ademhalingsproblemen. Dat blijkt uit een Scandinavisch onderzoek bij meer dan 5.000 mensen dat vandaag werd gepresenteerd.
19/09 19u15  'Gert Late Night' hijgt Van Gils in de nekDe kloof is nog niet gedicht, maar op sommige avonden zit Gert Late Night Eén-concurrent Van Gils & gasten al dicht op de hielen. 'Er gaat een dreiging uit van Gert Late Night.'
19/09 18u45  Spotify aangeklaagd voor genderdiscriminatieDe Zweedse technologiegigant Spotify wordt door een voormalige werkneemster voor de rechtbank gedaagd. Hong Perez, die bij het streamingplatform werkte als sales executive, beschuldigt het bedrijf van genderdiscriminatie, schending van het gelijkeloonprincipe en smaad.
19/09 18u45  "Onze democratie is in crisis. We moeten terugvechten"Hillary Clinton werpt zich met een artikel in het blad The Atlantic vol in de Democratische campagne tegen president Trump. Met de tussentijdse verkiezingen van november in zicht schetst de verliezende presidentskandidaat van 2016 een beeld van een land in crisis, bijna in burgeroorlog. Hieronder enkele fragmenten.
19/09 18u45  The sky is niet the limit in Sint-NiklaasSint-Niklaas krijgt de komende jaren een heel andere aanblik. Oppositie en meerderheid erkennen dat er in de hoogte gebouwd moet worden als je open ruimte wil behouden. De vraag is: hoe hoog?
19/09 18u15  Wetenschappers denken dat ze schip legendarische kapitein James Cook gevonden hebbenHet is een van de bekendste vaartuigen uit de geschiedenis: de Endeavour, het schip waarmee de legendarische Britse ontdekkingsreiziger James Cook Australië ontdekte. Wetenschappers denken nu dat ze de plaats gevonden hebben waar de boot zonk en overmorgen willen ze onthullen waar dat exact is.
19/09 18u00  Storm van protest tegen eventuele terugkeer Rusland in internationale sportDe protesten tegen de terugkeer van Rusland in de schoot van de internationale sport nemen de vorm van een opstand aan. Donderdag beslist het mondiale antidopingagentschap Wada over het herstel van de positie van Rusada, het Russische agentschap dat sinds drie jaar geschorst is wegens het grootscheepse bedrog bij de Olympische Winterspelen van Sotsji (2014).
19/09 18u00  Voorzitster Vlaams Belang Dendermonde neemt ontslag na verheerlijken Hitler op sociale mediaIlse Annemans, voorzitster van de Vlaams Belangafdeling van Dendermonde en kandidaat voor de komende gemeenteraadsverkiezingen, neemt ontslag als voorzitster nadat Apache uitbracht dat ze haar voorkeur voor Hitler, islamofobie en racisme niet onder stoelen of banken had gestoken op het internet.
19/09 17u45  Zich vergrijpen aan de tram verdient de electorale doodstrafDissidentie mag ook. Onder die vlag vaart Hugo Camps.
19/09 17u45  De eerste postume expo over Raoul De Keyser in het S.M.A.K.: levenslust die het zwijgen oplegtWeinig grote kunstenaars namen zo discreet een belangrijke positie in als Raoul De Keyser. In het S.M.A.K. vonden ze het dan ook tijd om zijn volledige werk voor de eerste keer na zijn dood te exposeren. 'Waarom we het nu tentoonstellen?', vraagt de curator verbaasd. 'Er is geen moment waarop het werk van De Keyser niet past.' 
19/09 17u45  Francken verdedigt zijn beleid rond opsluiten gezinnenStaatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft vandaag in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken zijn beleid rond de opsluiting van gezinnen in illegaal verblijf verdedigd. 
19/09 17u30  Klimaatopwarming bedreigt de Belgische frietDit is wellicht het meest onvermoede gevolg van de klimaatopwarming. En de alarmklok wordt niet geluid door milieuactivisten, wel door aardappelkenners: de Belgische friet staat onder druk. Het bintje, dé frietaardappel bij uitstek, kan niet tegen hittegolven en daarvan krijgen we er almaar meer.
19/09 16u45  Onderzoek naar een moord en met Jani voor de klas: dit mag u niet missen op tv vanavondOp deze woensdagavond kan u genieten van een Nederlandse thriller, een voetbalwedstrijd tussen twee topteams en Jani Kazaltzis die voor de klas gaat staan. De volledige tv-gids kan u hier terugvinden.
19/09 16u30  Koen Mortier: "Bij het schrijven van 'Engel' dacht ik niet aan Frank Vandenbroucke"Met Engel brengt regisseur Koen Mortier een intens noodlotsdrama over een gevallen wieleridool en zijn coup de foudre met een gazelle, een Senegalese prostituee zonder vergunning. “De toeschouwers verwachten het verhaal van Frank Vandenbroucke, in plaats daarvan krijgen ze een sterke film”, aldus Fatou N’Diaye, de indrukwekkende engel uit de film. 
19/09 16u15  Ex-medewerker Macron ontkent dat hij ooit lijfwacht van president wasDe onder vuur liggende voormalige veiligheidsmedewerker van de Franse president Emmanuel Macron, Alexandre Benalla, heeft vandaag tegenover een onderzoekscommissie van de Franse Senaat ontkend de lijfwacht van het staatshoofd te zijn geweest. 
19/09 16u15  Groen wil hele reeks nieuwe tram-, trein- en waterbusverbindingen bij AntwerpenAls het van Groen afhangt, krijgt Antwerpen zo snel mogelijk een hele reeks nieuwe tram-, trein- en waterbuslijnen die voor een 'dekkend netwerk' van openbaar vervoer kunnen zorgen in de ruimere vervoersregio. 
19/09 16u15  Beste politicus, u bent zo geloofwaardig als een amish in een visnetshirt van Dolce & GabbanaIn DM Zapt zet de tv-redactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag: Stef Selfslagh over politici in nieuws- en duidingsprogramma's.
19/09 14u30  120 voetbalvelden: Sint-Truiden heeft grootste festivalterreinHet voormalige militaire vliegveld van Brustem, bij Sint-Truiden, wordt vanaf volgend jaar gebruikt als festivalterrein. Herman Schueremans en Chokri Mahassine, organisatoren van Rock Werchter en Pukkelpop, kijken met een gezonde interesse naar het grootste vergunde festivalterrein van Vlaanderen.
19/09 14u30  Joke Schauvliege: "De BV’s hebben voortdurend commentaar, maar ik hoor geen werkbare oplossingen. Zo is het gemakkelijk"Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V), ze was jarenlang de favoriete schietschijf van BV’s, oppositie en media. Ze noemden haar een 'gansje van de boerenbuiten', een 'miscast' en een 'minister van Allesbehalve Natuur'. Tot deze zomer het beeld leek te keren. Dat ze misschien toch wat onderschat werd, klonk het plots. Dat ze verdomd taai is. En dat zij het was die vooropliep om het statiegeld en de betonstop erdoor te jagen. Maar stemt dat Joke Schauvliege vrolijker? 'Perceptie interesseert me geen fluit.' 
19/09 14u15  Beleef rechtszaak tegen agent die zwarte jongen doodschoot vanop eerste rijIn de rubriek PODGROND gaan we op zoek naar de beste podcasts. Deze week : 16 shots, een journalistieke podcast waarin alles uitgelegd wordt over de dood van de 17-jarige zwarte jongen Laquan McDonald en de rechtszaak achteraf.
19/09 14u00  Een jaar lang slapen, om wakker te worden op 9/11In Ottessa Moshfeghs nieuwe roman weigert een jonge vrouw nog langer wakker te zijn in het navelstaarderige New York van 2000. Dus gaat ze slapen, tot 9/11 haar wakker maakt.
19/09 14u00  De zware verliezen van een vader en een zoonRachida Lamrabet schrijft met Vertel het iemand een verbeeldingsrijke WO I-roman. Daarin richt ze de lens op een verscheurde Frans-Marokkaanse jongen die tussen twee stoelen valt.
19/09 13u45  Nu ook betonproblemen vastgesteld bij kernreactoren Doel 4 en Tihange 2Er is ook betondegradatie vastgesteld in de plafonds van de bunkers van kerncentrales Doel 4 en Tihange 2. Dat heeft het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) bekendgemaakt. De centrales liggen al een tijdje stil.
19/09 13u45  Wat meer 'cojones' had Make Belgium Great Again deugd gedaanKan VTM België beter maken? Als Make Belgium Great Again wat meer zijn tanden zou laten zien, zou de kans een pak groter zijn.
19/09 13u45  Microplastics komen ook via vliegende insecten bij de mensMicroplastics, de minuscule deeltjes plastic die we doorgaans in oceanen aantreffen, kunnen zich ook verspreiden via vliegende insecten. Dat blijkt uit onderzoek van de Britse Reading University dat werd gepubliceerd in het vakblad Biology Letters. Vooral vogels zouden gevaar lopen.
19/09 13u15  Ik dacht ze me nooit zou durven verlaten, zal hij prevelen. Ze was zo’n schijterdDaan Heerma van Voss is een Nederlandse schrijver.
19/09 13u15  Gezin vrijgelaten uit gesloten centrum wegens psychologische problemen bij de kinderenHet tweede gezin dat werd opgesloten in het gesloten centrum van Steenokkerzeel, wordt vandaag overgebracht naar een open centrum wegens psychologische problemen bij de kinderen. Dat meldt De Standaard. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) roept het gezin op om 'niet te gaan lopen'. 
19/09 13u15  Lid van een studentenvereniging? Dan krijg je meer kans op een sollicitatiegesprekStudenten die zich tijdens hun academische opleiding engageren in een studentenraad of presidium, maken meer kans op een sollicitatiegesprek. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Gent.
19/09 13u15  Nu ook Engels bier erkend als trappistEngeland heeft nu ook zijn trappistenbier. Het bier Tynt Meadow, dat enkele maanden geleden gelanceerd werd door moniken, is door de Internationale Vereniging van Trappisten (IVT) erkend als 'authentieke trappist'. 
19/09 13u15  De kostprijs van een kind? Gemiddeld 918 euro per maandDe kostprijs van een kind kost een gemiddeld Vlaams gezin 918 euro per maand. Dat blijkt uit een onderzoek dat MyFamily en Mama Baas deden samen met de KU Leuven. Uit het onderzoek blijkt ook dat gezinnen die meer verdienen, ook meer zullen uitgeven aan kinderen.
19/09 13u00  Vlaming wil gezonder eten en meer bewegen, maar gaat niet minder achter scherm zittenTwee op de drie Vlamingen wil gezonder of minder gaan eten en bijna drie op de vier Vlamingen wil meer bewegen of minder lang stilzitten. Toch brengt de gemiddelde Vlaming nog te veel uren door achter een scherm. Dat blijkt uit een enquête die het Vlaams Instituut Gezond Leven afnam bij 500 Vlamingen.
19/09 13u00  In vrijwel elke zin van dit boek zit een cadeautje verstoptOp ingenieuze wijze vervlecht Lisa Halliday in Asymmetrie het verhaal van de romance tussen een oudere schrijver en een jonge redactrice met dat van de Amerikaanse inval in Irak. Zet uw zintuigen op scherp voor een duizelingwekkend staaltje intellectuele en literaire acrobatie.
19/09 13u00  Parket opent onderzoek naar racistische beledigingen aan RTBF-weervrouwHet parket van Brussel heeft een onderzoek geopend naar de racistische beledigingen aan het adres van RTBF-weervrouw Cécile Djunga. Dat schrijven de Sudpresse-kranten. Het parket heeft het opsporingsonderzoek op eigen initiatief geopend, zonder een klacht van Djunga of de RTBF af te wachten.
19/09 12u15  Dit is het geheim van een heerlijk smeuïge kaasfondueEen lekkere kaasfondue thuis zelf maken is een makkie. Al kan je weleens met een draderige of klonterige brei eindigen en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Voeg witte wijn en een beetje sausbinder aan de gesmolten kaas toe, et voilà: problem solved.
19/09 11u45  Rijk, mooi en ongelukkig: de rijke elite in beeldHet is makkelijk lachen om de mensen die alle extremen opzoeken om maar bij de rijke elite te kunnen horen. Fotograaf en filmmaker Lauren Greenfield probeert met haar project 'Generation Wealth' te laten zien dat de drijfveren dieper liggen.
19/09 11u30  Onderzoek: leerkrachten werken tot 49 uur per weekTussen 41 en 49 uur per week, zoveel werken voltijdse leerkrachten in het Vlaamse onderwijs. Dat blijkt uit het langverwachte 'groot tijdsbestedingsonderzoek' van de VUB.
19/09 11u30  De mens begon veel vroeger bier te drinken dan we dachtenDe mens begon eerder met het brouwen van bier dan tot nu toe bekend was. Archeologen hebben in een grot in Israël de oudste sporen van deze drank gevonden. Die wijzen erop dat al zo’n 13 duizend jaar geleden bier werd gemaakt uit granen.
19/09 11u30  Klokkenluider die Russisch dopingschandaal uitbracht: "Russische schorsing opheffen zou een catastrofe zijn"Grigory Rodchenkov, de klokkenluider die het Russische dopingschandaal in de atletiek aan het licht bracht, heeft dinsdag aan het Wereldantidopingagentschap (WADA) laten weten dat de opheffing van de Russische schorsing 'een catastrofe' zou zijn. Het WADA beslist vandaag of de schorsing van Rusland opgeheven moet worden.
19/09 11u00  Is het vooral eenzaamheid die depressies veroorzaakt?Een kleine 1,2 miljoen landgenoten neemt net als minister Sven Gatz antidepressiva om de dag enigszins onbekommerd door te komen. Journalist-auteur en ervaringsdeskundige Johann Hari ziet de oorzaak van deze depressie-epidemie vervat liggen in ons verbroken contact met andere mensen. Ook psychiater Eric Kandel meent dat praten een wezenlijk onderdeel is van genezing. 
19/09 10u45  Deze concerten mag u deze week niet missenU wilt deze week een stapje in de wereld zetten? De muziekredactie van De Morgen helpt u graag op weg.
19/09 10u30  Waarom handelsconflicten na 80 jaar rust helemaal terug zijnAanvankelijk leek president Trump zijn dreigementen met handelsoorlogen niet waar te maken. Een jaar later koos hij de aanval en volgde het ene handelsconflict op het andere. 
19/09 10u15  Jonge kerel bekent dat hij naalden in aardbeien stopte: "Ik deed het voor de grap"Een jonge kerel heeft bekend dat hij naalden in Australische aardbeien gestopt heeft. Hij deed het naar eigen zeggen 'voor de grap'. De arrestatie gebeurde al enkele dagen geleden. Intussen zijn de nodige copycats opgedoken, het gevaar is dus nog niet helemaal van de baan.
19/09 10u15  De Block wijst Waalse minister, die te veel studenten geneeskunde laat studeren, op "enorme verantwoordelijkheid"Federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) vindt dat minister van Hoger Onderwijs in de Franse gemeenschap Jean-Claude Marcourt (PS) een 'enorme verantwoordelijkheid' draagt door veel meer jongeren de studies geneeskunde te laten aanvatten dan er uiteindelijk werk zullen hebben. 'Dit is niet eerlijk', vindt De Block.
19/09 10u00  Kim Jong-un doet geen grote concessies tijdens topontmoeting met Zuid-Koreaanse presidentDe Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un slechts tot kleine concessies kunnen bewegen in de onderhandelingen over de ontmanteling van zijn kernwapenprogramma. Wel beloofde Kim nog dit jaar een tegenbezoek te brengen aan Seoul.
19/09 10u00  Jeroen Piqueur ook in beroep veroordeeld voor fraude: vier maanden cel en 1,5 miljoen euro boeteDe voormalige Optima-topman Jeroen Piqueur krijgt vier maanden effectieve celstraf, 1,5 miljoen euro geldboete en 2,3 miljoen euro verbeurdverklaring opgelegd voor grootschalige fiscale fraude. Dat heeft het Gentse hof van beroep vandaag beslist, in een volledige bevestiging van het vonnis van de Gentse correctionele rechtbank.
19/09 09u45  Hoe elektriciteit op één jaar meer dan 90 euro duurder werdElektriciteit is vandaag zowat 90 à 100 euro duurder dan een jaar geleden. De groothandelsprijs voor elektriciteit zit al een tijd in stijgende lijn, en is nu ook doorgesijpeld in de stroomfactuur van de gezinnen.
19/09 09u45  Vul een pompoen met deze ingrediënten en je krijgt het ultieme herfstgerechtWe kunnen er niet meer onderuit: de herfst is in 't land. Dat betekent gelukkig ook dat er opnieuw pompoenen in de winkel liggen. Vul die oranje schatjes met noten, oesterzwammen, pastinaak en couscous voor een hartverwarmend herfstgerecht.
19/09 09u45  Dit zijn de 5 opvallendste momenten uit het Gentse lijsttrekkersdebatEen saaie bedoening kon het lijsttrekkersdebat in Gent bezwaarlijk genoemd worden. Het werd een beschaafd debat, maar daarom niet zonder geknetter: dit zijn de vijf opvallendste momenten.
19/09 09u15  Red kinderlevens, verwijder nu al je socialmedia-accountsSociale media ondermijnen de waarheid en corrumperen de gebruikers. Amerikaans techpionier Jaron Lanier legt in een ontluisterend boek uit waarom u als de bliksem Facebook en andere algoritmeboeren de rug moet toekeren.
19/09 09u00  Vrouw die Amerikaanse kandidaat-opperrechter van aanranding beschuldigt eist FBI-onderzoekDe vrouw die zegt te zijn aangerand door de Amerikaanse kandidaat-opperrechter Brett Kavanaugh, wil dat de FBI de beschuldigingen onderzoekt. Eerder zal ze geen verklaringen in het openbaar afleggen. De advocaat van Christine Blasey Ford heeft dat meegedeeld aan de senaatscommissie voor juridische zaken, die zich buigt over de kandidatuur van Kavanaugh.
19/09 08u15  AA Gent-trainer Yves Vanderhaeghe onder hoogspanning na nederlaagDe thuisnederlaag tegen STVV en vooral de manier waarop die tot stand kwam, doet de onrust bij AA Gent toenemen. Het bestuur heeft ex-coach Trond Sollied om advies gevraagd. Zondag wacht Club.
19/09 08u15  Wie het debat over economische groei van de hand wijst, negeert het belangrijkste economisch probleem van onze tijdDirk Holemans is coördinator van denktank Oikos en auteur van Vrijheid & zekerheid. Naar een sociaal-ecologische samenleving.
19/09 08u00  Jambon wil Genkse islamschool verhinderen: "Mogen we niet oogluikend toelaten"Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil verhinderen dat de controversiële Genkse islamschool ooit het daglicht ziet. Dat zei hij in een interview op Radio 1. Jambon wil ook de geldstromen achter de school laten onderzoeken.
19/09 08u00  Hoe Wout van Aert plots zonder ploeg kwam te zittenWout van Aert heeft zijn contract met Sniper Cycling opgezegd. De reden ligt volgens advocaat Walter Van Steenbrugge bij zijn werkgever, die 'verdere samenwerking onmogelijk heeft gemaakt'. Wat nu? De wereldkampioen veldrijden riskeert alvast een schadeloosstelling te moeten betalen.
19/09 07u45  'Kin': wanneer het coolste laserwapen dodelijk saai wordtVan de producers van Stranger Things, staat er in grote letters op de filmaffiche. En dat is toch wat misleidende informatie. Ook Kin draait om mysterieuze krachten, maar dat garandeert nog geen interessant verhaal.
19/09 07u45  Gerestaureerde 'Dulle Griet' van Bruegel verrast met felle kleurenDe Dulle Griet van Pieter Bruegel de Oude geeft na anderhalf jaar van restauratie in het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) enkele nieuwe geheimen prijs. 
19/09 07u45  Wordt monsterstaking afgeblazen? Ryanair bereid om vakbonden te erkennen en te onderhandelenDe vliegtuigmaatschappij Ryanair is bereid om vakbondsdelegaties te erkennen om met het Belgisch personeel te onderhandelen over collectieve arbeidsovereenkomsten (cao's). Dat zegt de maatschappij in een brief aan de Belgische vakbonden. Wel zou in ruil de geplande staking van 28 september afgeblazen moeten worden.
19/09 07u30  Koeken Troef! moet afslanken na zaak-Bart De PauwDe zaak rond seksueel overschrijdend gedrag tegen Bart De Pauw maakt nog meer slachtoffers. Koeken Troef!, het productiehuis dat De Pauw tien jaar geleden oprichtte, moet volgende maand mensen ontslaan. 'De impact van het dossier waarin Bart verzeild is geraakt, blijkt zo groot dat we niet genoeg opdrachten konden binnenhalen.'
19/09 07u30  Belgische 'terreuradvocaten' mogen VS niet inZeker vijf Belgische advocaten kregen de voorbije weken geen visum om naar de VS te reizen. Telkens gaat het om strafpleiters die ooit een terrorist of terreurverdachte verdedigd hebben.
19/09 07u15  Past een 'stout' wietdrankje wel in het 'brave' Coca-Cola-flesje?Coca-Cola wil een drankje lanceren op basis van CBD, een stof die je ook in cannabis terugvindt. Gezondheidsrisico's zijn er niet, maar lust de consument wel zo'n edgy drankje van die 'brave' frisdrankgigant?
19/09 07u15  N-VA-lijsttrekker wil Gent tramvrij maken: "Ik heb er zelf eens mijn voet door gebroken"In Gent zouden alle trams op termijn moeten verdwijnen. Dat zei N-VA-lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt in een debat met de andere lijsttrekkers georganiseerd door De Morgen. De sporen zouden volgens haar onveilig zijn voor voetgangers en fietsers.
19/09 07u15  Winkelende Grieken in Turkije: "Hier voelen we ons eventjes rijk"Elke donderdag wordt de markt van Ayvalik, een Turkse stad van 40.000 inwoners aan de Egeïsche kust, overspoeld door Grieken uit Lesbos die er hun inkopen komen doen. In de smalle straten komen twee landen samen die door een economisch dal gaan. In hun malaise vonden ze een win-winsituatie.
19/09 07u00  "Drugsgebruik bestrijden is dé grote uitdaging in Aalst"Ze zaten beiden ooit samen bij Open Vld in Aalst. Nu is Christoph D'Haese burgemeester voor N-VA, en is Jean-Jacques De Gucht veroordeeld tot oppositie voeren. D'Haese: 'Ik probeer Bart Somers wat na te doen, maar heb nog wat werk.'
19/09 07u00  Zeven doden na muiterij in Braziliaanse gevangenisZeven gedetineerden zijn vandaag om het leven gekomen bij een opstand na een mislukte ontsnappingspoging in een gevangenis in de Braziliaanse deelstaat Pará. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt. 
19/09 06u45  Bisdom Brooklyn betaalt miljoenen aan slachtoffers seksueel misbruikVier mannen die als kind seksueel misbruikt zijn door een docent religie van de Rooms-Katholieke kerk krijgen een schadevergoeding van 27,5 miljoen dollar. De nu 67-jarige Angelo Serrano misbruikte hen in de kerk, in het appartement van de leraar achter de kerk en in de naschoolse opvang. 
19/09 06u15  Noord-Korea gaat kerncentrale sluiten en inspecteurs toelatenDe Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft beloofd om zijn belangrijkste kerncentrale in Yongyon te sluiten en ook internationale inspecteurs in het land toe te laten. Dat zei de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in woensdag. Onduidelijk is wel wanneer de ontmanteling zal plaatsvinden en hoe die precies zal gebeuren. Evenmin duidelijk is wat Kim in ruil verwacht.
19/09 06u15  Artsen, patiënten, ziekenfondsen, ziekenhuizen hebben allemaal in de snoeppot gezeten. Tijd voor meer disciplineBart Eeckhout is opiniërend hoofdredacteur.
19/09 06u15  'Afwezige' premier komt dan toch uit zijn kot en geeft Francken deadlinePremier Charles Michel (MR) wil tonen dat hij nog steeds de baas is van de regering. Na kritiek dat hij te afwezig was in de discussie rond transitmigranten eist hij van Theo Francken (N-VA) een snelle oplossing.
19/09 06u15  Moet NRJ na twee weken al stoppen met radio maken?De hitradio die NRJ nu maakt, is compleet anders dan wat in het aanvraagdossier staat. Dat vindt concurrent Radio Club FM. Die dient een klacht in tegen de zender.
19/09 06u15  "School begon me mijn keel uit te hangen": deze 3 jongeren kozen voor de examencommissieDeze drie jongeren zeiden hun klas vaarwel en kozen ervoor om examens voor de middenjury af te leggen. Omdat ze schoolmoe of al te volwassen waren. Of gewoon niet naar school konden. En tot nog toe hebben ze daar geen spijt van.
19/09 06u15  En nu het échte verhaal over transitmigratiePierre Verbeeren is directeur van Dokters van de wereld. Emmy Deschuttere is woordvoerder.
19/09 06u15  Charles Michel speelt alles of nietsOlivier Mouton is politiek redacteur bij Le Vif/L'Express.
19/09 06u15  Leerlingen halen vaker diploma buiten schoolLes volgen in het secundair onderwijs, maar elders een diploma halen? In vijf jaar tijd is het aantal leerlingen dat aanklopt bij de centrale Examencommissie met meer dan 60 procent gestegen. ‘We zien een oneigenlijk gebruik.’
19/09 06u15  In 'Jaws' creëren twee muzieknoten een monsterMi-fa, mi-fa, mi-fa. Aan twee noten heeft componist John Williams genoeg om een hele bioscoopzaal te doen geloven dat er een haai in het spel is. Ook al krijgen we die zelden te zien. Dit weekend brengt Brussels Philharmonic een integrale uitvoering van de Jaws-score, live bij de filmbeelden.
19/09 06u00  Syrische luchtafweer begaat kapitale blunder en haalt Russisch spionagevliegtuig neer: 15 dodenDe Russen hebben een van hun belangrijkste spionagevliegtuigen nabij Syrië verloren. Het neerhalen van het toestel, een Ilyushin-20, was een kapitale blunder van de Syrische luchtverdediging. Het vliegtuig werd door de Syriërs getroffen tijdens het afweren van Israëlische luchtaanvallen.
19/09 06u00  Gezinsbond: "Verkeersveiligheid topprioriteit voor Vlaamse gezinnen"De nieuwe lokale besturen moeten prioritair werk maken van een betere verkeersveiligheid. Dat blijkt uit een bevraging van de Gezinsbond, ingevuld door bijna 10.000 ouders en grootouders. De gezinnen formuleerden zelf meer dan 3.700 voorstellen voor meer gezinsvriendelijke steden en gemeenten, waarvan 1.700 rond mobiliteit en verkeersveiligheid.
19/09 05u45  Vanaf volgend jaar nieuwe huurprijzen voor 154.000 sociale woningenVlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) trekt binnenkort naar de regering met een nieuw schattingsmodel voor de huurprijzen van de 154.000 sociale woningen in Vlaanderen. Of de huurpijzen hierdoor zullen stijgen of dalen, kan Homans niet voorspellen. 'Ik heb geen glazen bol.'
19/09 05u30  Voorrang voor Nederlandstalige kinderen in rand rond BrusselKinderen met minstens een Nederlandstalige ouder krijgen voorrang in scholen in de Vlaamse Rand rond Brussel. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. Dat schrijft De Tijd vandaag. Op dit moment geldt die voorrangsregel enkel in Brussel.
19/09 05u15  "Geld staat zit vast door Arco"Het uitstel en mogelijk afstel van een oplossing voor de Arco-coöperanten heeft ook gevolgen voor de staat. Zonder oplossing blijft ruim 90 miljoen euro uit de vereffening van Arco, waarop de federale overheid recht heeft, geblokkeerd zitten bij Arco. Dat schrijft De Tijd vandaag.
19/09 05u15  Nieuw plan voor opsluiten mensen zonder papierenStaatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) lanceert een nieuw systeem om mensen zonder papieren op te sluiten in gesloten centra. Dat legt hij voor aan de premier, die het voortouw neemt in de strijd tegen illegale migratie. Dat schrijft De Tijd vandaag.
19/09 03u45  Vrouw die kandidaat-opperrechter beschuldigt van poging tot aanranding wil dat FBI zaak onderzoektDe vrouw die zegt te zijn misbruikt door de Amerikaanse kandidaat-opperrechter Brett Kavanaugh wil dat de FBI de beschuldigingen onderzoekt. Eerder zal ze geen verklaringen in het openbaar afleggen. De advocaat van Christine Blasey Ford heeft dat meegedeeld aan de Senaatscommissie voor juridische zaken, die zich buigt over de kandidatuur van Kavanaugh.
19/09 02u15  Zeven maanden na onopgeloste moord op onderzoeksjournalist: EU-parlementsleden ongerust over toestand Slovaakse rechtsstaatBijna zeven maanden na de moord op een onderzoeksjournalist in Slovakije heeft een EU-delegatie zich ongerust getoond over de toestand van de Slovaakse rechtsstaat. 
19/09 00u00  Getuige van 'poging tot aanranding' door kandidaat-opperrechter Kavanaugh wil niet getuigenEen vermeende getuige in de misbruikrel rond de Amerikaanse kandidaat-opperrechter Brett Kavanaugh, voelt er niets voor in het openbaar een verklaring af te leggen. Deze Mark Judge schreef aan het Senaatscommissie voor juridische zaken zich 'niets te kunnen herinneren' van het voorval.
18/09 23u30  Brute pech nekt Club Brugge in 85ste minuutWat een verschil, die leeuwen van Leko, vergeleken bij die lammetjes van Preud'homme twee jaar geleden. Wat jammer dat ze door een goal uit de kluts hun eerste puntje in de Champions League mislopen.
18/09 23u00  Dit zijn de duidelijke winnaars in Gents lijsttrekkersdebatDe scooter van Mieke Van Hecke (CD&V) en de trams van Anneleen Van Bossuyt (N-VA), ze passeerden allemaal de revue. Saai kon je het debat van De Morgen in de Gentse Vooruit moeilijk noemen. 
18/09 22u15  N-VA wil neppooiers inzetten om tienermeisjes te waarschuwenVlaams parlementslid Lorin Parys (N-VA) vraagt Welzijnsminister Jo Vandeurzen (CD&V) om te leren van de Nederlandse aanpak en neppooiers in te zetten in de strijd tegen tienerpooiers. Eerder deze week verschenen nog zeven mannen voor de rechtbank in Antwerpen wegens aanranding van de eerbaarheid van een 15-jarig Vlaams meisje dat gedwongen werd zich te prostitueren.
18/09 22u15  Chef Duitse veiligheidsdienst wordt vervangen na berichten over rechts geweld in Chemnitz in vraag te stellenDe omstreden baas van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst, Hans-Georg Maassen, krijgt een andere functie op het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dit is de uitkomst vandaag van hoog politiek overleg van bondskanselier Merkel met de coalitiepartners. Maassen twijfelde aan de echtheid van video’s van rechts geweld in Chemnitz.
18/09 22u15  Burgemeester Genk: "Heb Jambon anderhalve maand geleden al gevraagd om onderzoek naar groep achter islamschool te voeren"Vandaag kondigde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) aan dat hij Staatsveiligheid een onderzoek zou laten uitvoeren naar de plannen van de Turks-islamitische organisatie Milli Görüş om in Genk een islamschool op te richten. Genks Burgemeester Wim Dries (CD&V) stelde vanavond in Terzake dat hij reeds anderhalve maand geleden zo'n onderzoek had gevraagd aan Jambon.
18/09 22u00  Amerikaans gerecht onderzoekt of Tesla-topman Elon Musk fraude pleegde met tweetHet Amerikaanse gerecht voert een onderzoek naar Tesla en topman Elon Musk. Mogelijk hebben de autobouwer en Musk fraude gepleegd toen Musk twitterde over het van de beurs halen van zijn bedrijf en zei dat hij de financiering daarvoor al rond had.
18/09 19u30  Betekent de nieuwe e-Audi de doorbraak voor de mainstream elektrische wagen?Audi heeft zijn eerste volledig elektrische wagen voorgesteld. De e-tron Quattro moet de strijd aangaan met Tesla's Model S en X. Betekent de introductie van de in Brussel geproduceerde wagen de definitieve doorbraak van de elektrische wagen?
18/09 19u15  Schippers misnoegd over staking aan de sluizen: "Ze laten ons in de mist zitten"Door een staking van de maritieme diensten tegen de hervormingsplannen van minister van Bestuurszaken Homans (N-VA) heeft het scheepsverkeer in ons land serieuze hinder ondervonden. Niet dát er gestaakt wordt zit de schippers hoog, wel dat ze niet correct op de hoogte zijn gebracht. “Wij hebben een hele nacht gevaren en liggen hier nu vast.”
18/09 19u15  Volg het debat tussen de Gentse lijsttrekkers hier live vanaf 20 uurDe lijstrekkers van Gent hebben jullie veelgestelde vragen de voorbije week vlijtig beantwoord. Nu is het tijd om dieper in te gaan op hun standpunten. Vanavond kruisen Rudy Coddens (sp.a), Anneleen Van Bossuyt (N-VA), Mieke Van Hecke (CD&V), Mathias De Clercq (Open Vld), Tom De Meester (PVDA) en Johan Deckmyn (Vlaams Belang) de degens tijdens het grote Gentse lijstrekkersdebat in de Vooruit. U kan het debat op deze pagina live volgen vanaf 20 uur. 
18/09 19u00  Ons economisch model: zo goedkoop mogelijk elders vervuilen, verbruiken of uitbuitenJoachim Mergeay is wetenschapper, boomverzorger en landbouwer.
18/09 19u00  Regisseur van nieuwe Netflix-serie 'Maniac': "Normaal als ideaal? Daar verzetten we ons tegen"In de Netflix-serie Maniac beleven de hoofdrolspelers droomavonturen om hun trauma’s te verwerken. Regisseur Cary Joji Fukunaga (41) gooit alle remmen los. Want normaal zijn, dat moeten we niet willen.
18/09 18u15  VBO: 'Brits EU-lidmaatschap verlengen als brexit-onderhandelingen mislukken'Als binnenkort zou blijken dat de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk geen akkoord dreigen te vinden over de brexit, moet het Britse EU-lidmaatschap tijdelijk worden verlengd, met de volledige toepassing van de EU-regels in het VK. Dat zegt het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO).
18/09 18u15  Nieuw onderzoek: mensen vergeven sneller dan gedachtEens gestolen, altijd een dief, zegt het spreekwoord, suggererend dat we een negatief oordeel over iemand vasthouden en niet meer bijstellen. Klopt niet, schrijven Britse psychologen in vakblad Nature, dat doen we juist wel.
18/09 18u00  Akkoord bereikt: overheidspersoneel staakt vrijdag nietOp het informeel overleg tussen de vakbonden en Vlaams minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA) is een akkoord bereikt, klinkt het. Daardoor worden de huidige vakbondsacties stopgezet. Vrijdag wordt er dus niet gestaakt bij de Vlaamse overheid. 
18/09 17u45  Expert: "Een burgemeester kan meer wegen op het armoedebeleid"Het armoedebeleid bij de burgemeester leggen is een schitterend idee. Dat stelt armoedespecialist Wim Van Lancker (KU Leuven/UAntwerpen). 'Wacht niet tot de mensen naar je toekomen, maar spreek hen zelf aan.'
1 2 3


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

24x Minstens 34 doden bij overstromingen in Ghana21/09 00u15 - De Morgen: In het noorden van Ghana zijn minstens 34 personen om het leven gekomen bij overstromingen, die veroorzaakt werden door hevige regens en de overstroming van een dam in buurland Burkina Faso. Dat hebben de reddingsdiensten donderdag gemeld.
23x Mays 'vernedering' in Salzburg leidt tot woede in Verenigd Koninkrijk21/09 12u00 - De Morgen: 'Nein, nein, nein', 'Your Brexit's broken' en 'The Salzburg disaster'. De vernedering die de Britse premier Theresa May gisteren onderging tijdens de informele Europese top in Salzburg is groot uitgemeten in de Engelse pers. 
23x CD&V eist 100.000 euro van ex-adviseur voor Indiase likes21/09 04u30 - De Morgen: CD&V eist een schadevergoeding van 100.000 euro van ex-communicatieadviseur Gert Van Mol, omdat hij de partij schade heeft toegebracht. Dat melden de kranten van Mediahuis. De man zorgde ervoor dat het aantal volgers op de CD&V-Facebookpagina exponentieel toenam. Maar toen bleek dat het vooral om Indiase volgers ging, viel hij in ongenade. 
23x Efteling mag uitbreiden: park wil naar 7 miljoen bezoekers per jaar21/09 04u15 - De Morgen: Ondanks grote zorgen over een toename van de verkeersdrukte heeft de gemeenteraad van Loon op Zand gisterenavond unaniem ingestemd met uitbreidingsplannen van attractiepark De Efteling. Het sprookjespark in Kaatsheuvel krijgt toestemming om ten westen en ten oosten te groeien buiten de huidige parkgrenzen.
21x Wout Van Aert en Mathieu Van der Poel snoeien fors in veldritprogramma21/09 08u15 - De Morgen: De wereldbeker veldrijden trapt dit weekend af zonder Mathieu van der Poel. Wout van Aert geeft straks forfait voor drie van de acht Superprestige-manches, in de DVV Trofee mist hij zelfs vijf van de acht crossen. Waarom zijn de klassementen niet meer belangrijk?
21x Paus Franciscus: "Angst voor vreemdelingen niet misbruiken voor stemmenwinst"21/09 00u30 - De Morgen: In een toespraak tot de deelnemers aan een oecumenisch congres over xenofobie en populisme in Rome heeft paus Franciscus gisteren politici opgeroepen om de angst voor vreemdelingen niet te misbruiken in de hoop zo stemmen te winnen. 
20x "Niet de vluchtelingen zijn het probleem, wel de oorlog en de armoede die ze ontvluchten"21/09 08u45 - De Morgen: Paul Dhuyvetter is lid van ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons), winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede in 2017. Hij woont in Gent.
20x O'Leary: "Een staking in België? Uw land is klein voor Ryanair"21/09 08u15 - De Morgen: Michael O'Leary, de CEO van luchtvaartmaatschappij Ryanair, noemt België in een interview met La Libre Belgique 'een klein land' voor zijn bedrijf. 'Het is zeker geen goed idee om te gaan staken', zegt hij. Het cabinepersoneel van Ryanair heeft voor vrijdag 28 september een nieuwe stakingsactie aangekondigd in België, Duitsland, Nederland, Italië en Spanje.
20x Jongeren brachten vorig jaar 52 nachten door in Antwerpse politiecel21/09 04u45 - De Morgen: In 2017 brachten jongeren in totaal 52 nachten door in een Antwerpse politiecel. Dat blijkt uit cijfers die sp.a uit het Werkingsverslag van de Antwerpse rechtbank van eerste aanleg haalde. In 2016 ging het nog om 29 overnachtingen.
19x Spectaculaire ontdekking over de melkweg: sterren trillen al 500 miljoen jaar na21/09 11u15 - De Morgen: 500 miljoen jaar geleden vond in de Melkweg een botsing plaats waarvan de sterren om ons heen nog steeds natrillen, ontdekten astronomen. Hun vondst heeft grote gevolgen voor het begrip van de kosmos.

Statistieken

Artikels:
35971
Gelezen:
29906
Aantal lezers nu:
49


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven