maandag 18 februari 2019, week 08


U bent nu hier: Meer nieuws van De Morgen pagina 1

Laatste updatecontrole: vandaag om 6u00
 

De Morgen

Verbergen Tonen
18/02 04u45  Nooit eerder deden zoveel Vlamingen sport Twee op de drie Vlamingen zeggen van zichzelf dat ze meerdere keren per maand aan sport doen. Nooit eerder lag dat aandeel zo hoog. Dat blijkt uit een onderzoek onder leiding van professor sportsociologie Jeroen Scheerder (KU Leuven), waarover de Mediahuiskranten berichten.13 
18/02 04u15  Australische politieke partijen gehackt door “buitenlandse mogendheid” De grootste Australische politieke partijen zijn gehackt door een ander land. Dat heeft de Australische premier Scott Morrison vandaag bekendgemaakt.17 
18/02 01u00  50-tal branden teisteren noorden van Spanje Meer dan 700 hulpverleners probeerden zondagavond nog een vijftigtal branden in het noorden van Spanje onder controle te krijgen. Dat zegt de regionale regering van Cantabrië. Sommige branden hebben een criminele oorzaak.25 
17/02 19u45  Leven als dieren om burn-out te voorkomen? Onzin, zeggen evolutiebiologen Leef als een luiaard, denk als een kat, lummel als een leeuw. Volgens een groeiend aantal auteurs zijn dieren prima leermeesters voor overspannen mensen. Maar zien evolutiebiologen dat net zo? 
17/02 19u15  Sp.a staat tussen groen en vuurrood Sp.a neemt afstand van Groen in het klimaatdebat. De socialisten hopen dat het vooral over hún thema gaat in de verkiezingscampagne: koopkracht. En daarvoor halen ze een dieprood discours boven.
17/02 19u00  Russische vlag opgehangen aan kathedraal in Salisbury, waar dubbelspion werd vergiftigd Aan de kathedraal in de Engelse stad Salisbury hebben onbekenden afgelopen nacht een grote Russische vlag opgehangen. Dat melden Britse media. De actie leidde tot heel wat onbegrip in Salisbury, waar bijna een jaar geleden een vroegere Russische dubbelspion vergiftigd werd met het zenuwgif novitsjok.10 
17/02 18u45  Ditmaal heeft Trump gelijk: haal die IS-strijders terug Koert Debeuf is visiting research fellow aan Oxford University en auteur van Tribalization. Why War Is Coming (ASP, 2018).
17/02 17u15  Bart De Wever: “Koning moet historisch pardon voor koloniaal verleden uitspreken” N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever vindt dat een historisch pardon voor de misdaden die onder Belgische verantwoordelijkheid in Congo zijn begaan, aan de orde is en meent dat de koning dat moet uitspreken. Want als het over het koloniale verleden van ons land gaat, valt onvermijdelijk de naam van koning Leopold II, zei De Wever in De zevende dag op Eén.
17/02 16u30  De man die het monster menselijk maakte is niet meer Hij zal altijd herinnerd worden als de schreeuwende, ziekelijke Adolf Hitler uit Der Untergang. Maar de Zwitserse acteur Bruno Ganz was veel meer dan dat. Het icoon uit Der Himmel über Berlin overleed op 77-jarige leeftijd.
17/02 16u30  Ketnet-musicalster (18) sterft na elektrocutie aan spoorleiding na verjaardagsfeestje Een 18-jarige jongen is vannacht verongelukt aan de spoorlijn in Boom. Het gaat om Arne Decock, die meespeelde in Ketnet-musicals. Hij kwam met een vriendin terug van een verjaardagsfeestje. Ter hoogte van de Lange Lei in Boom klom hij over de omheining en betrad het terrein van de NMBS. 
17/02 16u15  Stem niet op een politicus met een blauw pak Stef Selfslagh zet deze week de blik op oneindig. Vandaag over de blauwe pakken waarin mannelijke politici zo graag op tv komen.
17/02 16u15  Gregory Frateur is homo en heeft twee kinderen met een vriendin: “Ik zag mezelf als papa” Schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Vijfentwintig directe vragen, evenveel openhartige antwoorden. Vandaag: Dez Mona-zanger Gregory Frateur (39). Wie is hij in het diepst van zijn gedachten?
17/02 15u15  Waarom moet we in een vliegtuig onze smartphones uitzetten? U zoekt een verklaring voor een mysterie over mens, dier, voeding, gezondheid? hier moet u zijn.
17/02 15u15  Pascal Braeckman, de sterke geluidsman achter Tom Waes: “Tom is een beest, ik ken niemand met zo'n karakter. Maar er moeten zulke mensen zijn” Voor Reizen Waes: Europa, dat zondag aan de laatste aflevering toe is, volgde geluidsman Pascal Braeckman (56) Tom Waes opnieuw getrouw, naar alle uithoeken van ons continent. Om de enige geluidsman die bekend is bij het ruime publiek uit te horen over zijn ervaringen, moet ik naar zijn woning in Hoboken, na een huiveringwekkende reis waarvan ik het verslag wegens plaatsgebrek achterwege laat.
17/02 14u15  Almaci: “Ik betreur dat Crombez in de kaart van Francken speelt” Meyrem Almaci (voorzitter Groen) betreurt dat John Crombez (voorzitter sp.a) met zijn kritiek op de 'onduidelijkheid' van de klimaatmaatregelen van de groenen 'in de kaart van Theo Francken speelt'. Dat zei ze vandaag tijdens een debat in De zevende dag op één. Toch zien Groen en sp.a zichzelf als bondgenoten die voor een ambitieus klimaatbeleid met sociale maatregelen in de volgende legislatuur willen gaan.
Laatste update: vandaag om 4u45


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
17/02 14u15  Een glazen huis omgeven met bomenChris en Bart Demeer (beiden 65) bouwden hun huis in 1987 met architect Willy Verstraete in de stijl van toen, het postmodernisme. 25 jaar later was het tijd om te renoveren. LOW-architecten loodste de woning de 21ste eeuw in. “We hebben de architecten carte blanche gegeven, zelfs voor de nieuwe meubels.”
17/02 14u00  Hoe extreem zijn rollen ook waren, Bruno Ganz wist ze kwetsbaarheid mee te gevenHij speelde de meest complexe van alle film-Hitlers, maar ook een warmbloedige engel. Hoe extreem zijn rollen ook waren of hoe ver ze ook van hem afstonden, Bruno Ganz wist ieder personage een zekere kwetsbaarheid mee te geven. Afgelopen vrijdag overleed de Zwitserse film- en toneelacteur, in zijn huis in Zürich. Ganz was al geruime tijd ernstig ziek. Hij werd 77 jaar.
17/02 13u15  U moest eens weten hoe graag ik een koel, rustig en onbeweeglijk iemand zou willen zijnHilde Van Mieghem gunt ons een gloedvolle blik achter de schermen van haar leven.
17/02 11u45  Justitieminister Koen Geens zet deur op kier voor terughalen IS-strijdersMinister van Justitie Koen Geens (CD&V) zet de deur op een kier om IS-strijders uit Syrië terug te halen en te berechten. Daar had Amerikaans president Trump in een resem tweets toe opgeroepen. Geens wil een “zo groot mogelijk draagvlak zoeken”, zo zei hij in De Zevende Dag. De minister wil “een oplossing met de minste veiligheidsrisico’s”.
17/02 11u15  Net wakker? Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtendTrump wil dat Europa 800 IS-strijders terugneemt, de Britse luchtvaartmaatschappij flybmi wordt slachtoffer van de brexit en wat zegt de ‘ruzie’ tussen Meghan Markle en Kate Middleton over het Verenigd Koninkrijk?
17/02 11u15  Als kind ben je veroordeeld tot een zekere mate van liefde, en ook van pijnOp zijn berg in de Oostkantons schrijft Marnix Peeters over vrijheid, vogels en zijn vrouw. 
17/02 10u15  Minister Sven Gatz liet 300.000 euro uittredingsvergoeding staan: “Reputatie belangrijker dan portefeuille”300 000 euro. Dat was het bedrag waar Sven Gatz (51) volgens de toenmalige regelgeving recht op had toen hij de politiek inruilde voor een leven in de privé. Maar het uittredend parlementslid besliste om af te zien van de uittredingsvergoeding. “Ik heb toen een persbericht verstuurd, met wat wellicht de duurste muisklik van mijn leven is geweest,” blikt de minister op Radio 2 terug op die beslissing.
17/02 10u15  “Ik had de grote Muhammad Ali nog nooit zo zien wenen”: weduwe en dochter van bokslegende sprekenVeronica Porché Ali (63), actrice en de derde vrouw van wijlen Muhammad Ali, en hun dochter Hana (42), schrijfster, over hun leven met een boks­legende.
17/02 09u15  “Een goed mens zijn is oneindig veel belangrijker dan de regels van een religieus boek volgen”Zijn carrière bij Club Brugge afsluiten en daarna als een gelukkig man terugkeren naar Israël: dat was het plan. Maar een verstoorde relatie met coach Ivan Leko besliste er anders over. Lior Refaelov (32) voetbalt nu bij Antwerp en doet dat met zoveel gratie en klasse dat de Great Old de traditionele topclubs danig op de hielen zit. Zinderende play-offs lonken, maar eerst ontvangt het Anderlecht. “Voetbal is emotie en rivaliteit, maar eens je vader wordt, begin je te beseffen dat er zoveel méér is in het leven.”
17/02 09u15  Het verhaal achter de hit ‘I Predict a Riot’ van Kaiser ChiefsHet land ging weer plat en ook de jeugd blijft opstandig. Kaiser Chiefs verzorgen de soundtrack van het verzet met ‘I Predict a Riot’.
17/02 09u00  Gouden Beer voor Israëlisch drama ‘Synonymes’ op filmfestival BerlijnDe film ‘Synonymes’, van de Israëlische regisseur Nadav Lapid, heeft de Gouden Beer gewonnen op het filmfestival van Berlijn. Dat is de prijs voor de beste film.
17/02 08u15  In dancing Heidelicht zijn de dansers op leeftijd en een flirt nooit ver wegOp de dansvloer in dancing Heidelicht in Mol-Postel, net voor de grens met Nederland, zijn de dansers op leeftijd, is de sfeer broeierig en een flirt nooit ver weg. ‘”Jaloers? Daar ben ik te oud voor.”
17/02 07u30  In München wordt zichtbaar hoe groot de kloof tussen Europa en de VS is gewordenOp de internationale veiligheidsconferentie in München werd zichtbaar hoe groot de kloof is tussen Europa en de Verenigde Staten.
17/02 07u15  “Ik heb te weinig voor mijn vader gedaan”: Nicci Gerrard schrijft boek over dementieHet is uit schuldgevoel dat Nicci Gerrard (60) – de helft van thrillerduo Nicci French – een boek schreef over haar dementerende vader. Ze had hem verwaarloosd toen hij in het ziekenhuis lag. Te lang, naar later bleek.
17/02 06u45  Luc Janssen maakte geschiedenis met een scheet: dat is weinigen gegevenMark Coenen gaat op wandel met de week.
17/02 06u45  “Hij pakte mijn hand en ik dacht: oh my god, nu hebben we pas echt een probleem”Eerst dacht ze nog dat hij een heel bijzondere collega was. Maar Leah (46) voelde meer dan vriendschap. Véél meer. Dat zou ze hem vertellen, en dan zou het vanzelf voorbijgaan. Hoopte ze.
17/02 06u15  Boven de dekentjes steken enkel twee asbleke gezichten uitBart Eeckhout is hoofdredacteur bij De Morgen en papa van John John (9) en Missy (5).
17/02 06u00  Braziliaans mijnbedrijf evacueert opnieuw honderden mensen uit vrees voor nieuwe dambreukHet Braziliaanse mijnbouwbedrijf Vale SA heeft uit voorzorg ongeveer tweehonderd mensen geëvacueerd bij een dam in deelstaat Minas Gerais. In een verklaring laat het bedrijf weten dat de mensen zaterdagnacht naar een buurtcentrum zijn gebracht en ondergebracht zullen worden in hotels.
17/02 05u45  Trump wil 800 gevangen IS-strijders overdragen aan EuropaDe Amerikaanse president Donald Trump wil 800 gevangen IS-strijders overdragen aan Europa. Hij vindt dat de Verenigde Staten al genoeg heeft gedaan in de strijd tegen IS, en wil de berechting overlaten aan andere landen. Dat schrijft hij in twee tweets.
17/02 05u30  Graf Karl Marx voor tweede keer in een maand geschondenHet graf van Karl Marx is voor de tweede keer in een maand geschonden. Dat meldt het Britse nieuwsagentschap PA vandaag. 'Doctrine van haat' en 'Architect van genocide' zijn enkele van de woorden die in het rood op de gedenksteen geschilderd zijn van de Duitse filosoof in de Highgate Cemetery in Londen. Op 4 februari werd de gedenksteen al met een hamer toegetakeld. 
17/02 05u00  “Bernie Sanders neemt campagnevideo op”Bernie Sanders maakt zich klaar voor een tweede gooi naar het presidentschap van de VS. Dat meldt de Amerikaanse site Politico op basis van twee bronnen die zeggen dat de populaire politicus een campagnefilmpje heeft opgenomen waarin hij aankondigt dat hij zich kandidaat stelt voor de verkiezingen van 2020.
17/02 04u30  Vrouw vecht voor haar leven in Spa nadat parachute niet opent na sprong uit vliegtuigEen vrouw is gisteren in de Luikse stad Spa zwaargewond geraakt bij een parachutesprong die fout is gegaan. Dat zegt het parket van Luik. De vrouw verkeert in levensgevaar.
17/02 02u30  Oud-presentatrice Fox ziet af van functie als VN-ambassadeurDe beoogde kandidaat van president Donald Trump voor de functie van ambassadeur bij de Verenigde Naties heeft zichzelf teruggetrokken voor die positie. Heather Nauert zal de vertrokken Nikki Haley niet opvolgen. Dat maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken bekend.
17/02 01u45  Jasper van der Veen wint Leids Cabaret FestivalJasper van der Veen is de winnaar van het Leids Cabaret Festival. De stand-upcomedian won de Juryprijs en werd ook door het publiek in de Leidse Schouwburg uitgeroepen tot winnaar.
17/02 00u00  Britse vliegtuigmaatschappij failliet door brexitDe Britse regionale luchtvaartmaatschappij flybmi heeft faillissement aangevraagd, onder meer vanwege de brexit. De luchtvaartmaatschappij heeft dit gisterenavond op haar website aangekondigd.
16/02 19u00  Zowat 10.000 gele hesjes op straat en verschillende demonstranten omver gereden in FrankrijkBij een manifestatie van de gele hesjes in de Franse stad Rouen, is een automobilist zaterdagnamiddag op verschillende actievoerders ingereden. Volgens de Franse media zijn daarbij drie tot vier mensen lichtgewond geraakt.
16/02 17u00  Sp.a wil af van woonbonus: “Er moet woonzekerheid komen voor iedereen”Voer de woonbonus af, maar schrap in ruil de notariskosten en registratierechten die je moet betalen bij de aankoop van een huis. Zo wil sp.a de aanschaf van een huis voor meer mensen bereikbaar maken, zo bleek op het verkiezingscongres in Antwerpen.
16/02 16u45  Duizenden Koerden demonstreren in StraatsburgOngeveer 7000 Koerden zijn volgens de Franse politie in Straatsburg de straat op gegaan om op te roepen tot de vrijlating van PKK-leider Abdullah Öcalan, die al twintig jaar gevangen zit in Turkije. Media berichtten dat de deelnemers aan de vreedzame demonstratie uit verschillende landen kwamen. Volgens de organisatoren namen 17.000 mensen deel aan de demonstratie.
16/02 16u30  Rellen bij betoging tegen regering in AlbaniëIn de Albanese hoofdstad Tirana is het tot rellen gekomen tijdens een betoging tegen de regering. De politie gebruikte traangas en het waterkanon om duizenden betogers weg te houden van het kantoor van premier Edi Rama, zo meldt de lokale zender Klan TV.
16/02 15u45  Zou er zoiets als een aandachts-gen bestaan? Zo ja, dan heeft de zwangere Britse hertogin Meghan hetDe Britse hertogin Meghan wordt zwaar onder vuur genomen door de media. En haar vader schiet lekker mee. Zal de geschiedenis - remember Lady Di – zich herhalen?
16/02 14u30  Zwart, nerd, gevoelig én succesvol: Childish Gambino is het allemaalMet ‘This Is America’ is Childish Gambino de eerste rapartiest ooit die de Grammy voor beste lied van het jaar in de wacht weet te slepen. Gambino, ofte Donald Glover, is op nog wel meer fronten een pionier.
16/02 14u15  Dennis Tyfus (39) en Fred Bervoets (76): “Kinderachtig blijven is de boodschap”Soms komen Fred Bervoets en Dennis Tyfus, de oude en de nieuwe wilde van de Antwerpse kunstscene, elkaar tegen. Zoals vandaag, in galerie De Zwarte Panter, die 50 jaar bestaat en waar Bervoets nu exposeert.
16/02 13u45  Acteur Bruno Ganz (77), die Hitler vertolkte in ‘Der Untergang’, overledenDe Zwitserse acteur Bruno Ganz is op 77-jarige leeftijd gestorven aan kanker. Dat heeft zijn management zaterdag meegedeeld. Ganz was onder meer bekend voor zijn rollen als Adolf Hitler in “Der Untergang” (2004) en als Damiel in “Der Himmel über Berlin” (1987).
16/02 13u30  Sp.a wil dat jongeren én volwassenen gratis naar de huisarts kunnenIedereen moet gratis zijn vaste huisarts kunnen raadplegen. Dat vindt de sp.a, die vandaag een voorstel in die zin heeft aangenomen op haar verkiezingscongres in Antwerpen. Het kostenplaatje becijferen de Vlaamse socialisten op 100 miljoen euro.
16/02 13u15  Burgers worden niet meer gehoord, ook niet als ze betogenMark Elchardus is emeritus professor sociologie aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en opiniemaker bij De Morgen. Zijn column verschijnt elke zaterdag.
16/02 11u30  Merkel waarschuwt voor uiteenvallen internationale organisatiesDe internationale politieke structuren vallen uit elkaar, terwijl ze in 'turbulente tijden' net belangrijk zijn. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel gezegd tijdens de jaarlijkse veiligheidsconferentie in München.
16/02 11u15  Wat u moet weten voor u gaat etenDe ouders en de broer van de overleden Koerdische peuter Mawda mogen in ons land blijven, minister van Justitie Koen Geens is niet opgezet met de kritiek van Bart De Wever over straffeloosheid, en waarom staan banken zo makkelijk leningen toe? Dit en meer leest u in onze lunchbreak.
16/02 11u15  Een toekomstverbond voor het klimaat: hoe de politiek de vraag van de klimaatspijbelaars écht kan oplossenManu Claeys, voorzitter van stRaten-generaal en auteur van Red de democratie!
16/02 11u00  Meisje van 17 jaar overleden na ongeval met brommobiel in Sint-Genesius-RodeLees meer >
16/02 10u45  Ziet u Jean-Marie Dedecker fulmineren tegen de ‘klimaat­gysterie en al die zakes’?Vincent Byloo en Elke Neuville. Partners in crime en in de liefde. Hij maakt radio, zij tv. Ze schrijven over alles wat hen beroert, in co-ouderschap: de ene week zij, de andere week hij. Vandaag: Vincent Byloo.
16/02 10u45  “Alcohol brengt jou vreugde. Of, minder problematisch: geen alcohol drinken brengt jou geen vreugde”Vraag van de week:
16/02 10u15  Vaticaan zet omstreden Amerikaanse kardinaal McCarrick uit ambtHet Vaticaan heeft de Amerikaanse kardinaal Theodore McCarrick uit zijn ambt gezet. McCarrick wordt beschuldigd van seksueel misbruik. Hij verliest zijn clericale status.
16/02 10u15  Indiaas kanaal op de hielen van YouTube-koning Pewdiepie. Valt ie of valt ie niet?Al sinds 2013 mag de Zweedse Pewdiepie zichzelf de koning van YouTube noemen, maar met ruim 85 miljoen abonnees loopt het Indiase productiehuis T-Series ‘slechts’ 50.000 volgers achter op Felix Kjellberg — zoals Pewdiepie eigenlijk heet. Ook op andere platformen als Netflix en Spotify zien we steeds meer Indiase content. Is India de internetgoudmijn van de komende jaren?
16/02 09u15  Peeters wil zo snel mogelijk nieuwe regering: "Geen akkoord van 150 pagina's, wel aantal krijtlijnen”Federaal vicepremier en minister van Werk Kris Peeters (CD&V) wil dat er na de verkiezingen van 26 mei heel snel een federale regering komt. Dat zegt hij in een interview met Het Belang van Limburg. Voor Peeters moet die nieuwe regering geen regeerakkoord van 150 pagina's voorstellen, 'maar wel met een aantal krijtlijnen die de mogelijkheid geven om enkele dossiers te regelen die zelfs met een staatshervorming niet op te lossen zijn'. 
16/02 09u15  Jezus woont in Siberië, samen met honderden volgelingenNa de val van de Sovjet-Unie stond de ene Messias na de andere op. Alleen Vissarion brak door. Wij klommen met zijn volgelingen mee naar de top van zijn paradijs.
16/02 09u00  “Laatste IS-enclave in Syrië gevallen, honderden jihadisten geven zich over”Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten is het laatste IS-bolwerk in Oost-Syrië vanmorgen gevallen. De laatste honderden IS-strijders zouden zich hebben overgegeven aan de militaire coalitie onder leiding van de Koerden. Bevestiging van het bericht is er nog niet.
16/02 08u45  De tovenaar in St-Truiden-trainer Marc Brys: “Voetballers zijn als kinderen”“Ook ik heb wel eens gedacht: ik ben de beste van de wereld.” Het ging voorbij, zoals bij iede­reen, en nu geniét Marc Brys (56) gewoon: een goeie ploeg, een ijzer­sterke reputatie, misschien play-off 1 halen en daarna de niet te weigeren aan­biedingen van grote clubs. Ein-de-lijk.  
16/02 07u45  Ouders Mawda mogen blijven: verblijfsvergunning voor een jaar ligt deze week klaarDe ouders en de broer van de overleden Koerdische peuter Mawda mogen in België blijven, zo besliste minister voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld). Maar waarom heeft die beslissing negen maanden op zich laten wachten?
16/02 07u45  Koen Van den Heuvel, een man “met wie je kunt klappen”Koen springt, Koen danst, Koen zingt. Dat is geen nieuw tv-format, wel de samenvatting van de eerste week van de nieuwe Vlaamse minister van Klimaat. Niets zal ‘Koen Kassei’ tegenhouden om alles uit zijn honderd dagen in de Vlaamse regering te halen.
16/02 07u15  VUB-rector Caroline Pauwels: “Ik zwijg maar beter even over genderquota”Caroline Pauwels (54) behoort tot drie minderheden: die van vrouwelijke proffen, die van vrouwelijke rectoren en die van alleenstaande moeders met een academische carrière. Geen wonder dat ze deze week het genderonevenwicht in onze universiteiten aanklaagde. ‘Te radicaal zijn werkt niet.’
16/02 07u15  Zelf gevangenissen bouwen goedkoper dan met privésectorVia de private sector gevangenissen bouwen en uitbaten kost veel meer dan wanneer de overheid dat zelf doet. Dat stelt het Rekenhof in een kritisch rapport, waarover Het Nieuwsblad, De Standaard en Het Belang van Limburg vandaag berichten.
16/02 06u45  Ontrafeld: het #linkse netwerk dat er helemaal geen blijkt te zijnHet raast door sociale media en geeft retroactief grond aan wat Joke Schauvliege wilde zeggen over de Staatsveiligheid en de spijbelaars: Het Schema met de vermeende smeders van het ‘klimaatcomplot.’ ‘Dit is te gek voor woorden, maar het vreet aan de geesten.’
16/02 06u15  Eén klik volstaat om de ombuds­man te attenderen op germanismen, contaminaties en anakoloetenVincent Byloo en Elke Neuville. Partners in crime en in de liefde. Hij maakt radio, zij tv. Ze schrijven over alles wat hen beroert, in co-ouderschap: de ene week zij, de andere week hij. Vandaag: Vincent Byloo.
16/02 06u15  Vrouwelijke kostwinners zijn een vrij recent fenomeen. En dat heeft grote gevolgen voor het privélevenCathy Galle is journalist.
16/02 06u15  Waarom banken zo makkelijk leningen toestaanDe Belgische banken geven nog steeds te makkelijk woonleningen aan mensen die kwetsbaar zijn, zegt de Nationale Bank, die waarschuwt voor een mogelijke nieuwe financiële crisis. “Dit is een selffulfilling prophecy.”
16/02 06u15  Zo verloopt een gesprek met een IS-strijder: “Stuur me anders naar Tel Aviv”Moeten we IS-strijders terughalen en hier berechten? Deze week werden de aanwezigen in de assisenzaal in Brussel geconfronteerd met de praktijk, de eerste ondervragingen van IS-strijder Mehdi Nemmouche: ‘Ik maak het jullie toch makkelijk? Dazz, dazz, dazz. Hoeven jullie bijna niks te noteren.’
16/02 06u15  Waarden, daar heeft het voetbal het lastig mee. De blauwe kaart zal daar niet zo snel verschijnenLees meer >
16/02 06u15  Kris Vervaet, CEO van Medialaan en de Persgroep: “We beseffen niet genoeg hoe verwend we in Vlaanderen zijn”Vier maanden staat Kris Vervaet aan het hoofd van het nieuw samengestelde bedrijf Medialaan/De Persgroep Publishing. Maanden waarin het al eens durfde te stormen. Maar net dat heeft de CEO graag. “Pas als het te rustig wordt, maak ik me zorgen.”
16/02 06u15  Als de vrouw meer verdient, heeft de man dan nog iets te zeggen?Als de vrouw meer verdient dan de man, dan is het koppel ongelukkiger, stellen Nederlandse onderzoekers. Meteen duikt het oerbeeld op van de man die niet omkan met een vrouw die op een hogere trede van de ladder staat. Larie, zeggen experten. ‘Het is veel complexer dan dat.’
16/02 06u15  Xi Jinping heeft nu zijn eigen rode boekje in app-vormExit het rode boekje, enter het ‘rode appje’. Chinezen bekijken tegenwoordig massaal de propaganda van grote leider Xi Jinping op hun smartphone, in ruil voor punten. Een dagje ‘bingen’ is niet voldoende voor een goed rapport.
16/02 06u15  Kristien Hemmerechts: “Vlaamse SS’ers waren wreder dan hun Duitse collega’s”In Het verdriet van Vlaanderen gaat schrijfster Kristien Hemmerechts met de tweeling Toon en Hein Van den Brempt op zoek naar de details achter het oorlogsverleden van hun moeder Lies en hun vader Henri. “De Vlaamse zaak speelde geen rol. Het ging hen om Hitler.”
16/02 05u30  Steeds minder jongeren in leertijdSteeds minder jongeren stappen in het systeem van de leertijd, het opleidingssysteem dat focust op leren op de werkvloer. In 2014 volgden nog 3.377 jongeren een leertraject. In 2017 was dat aantal al gezakt naar 2.111 en in 2018 ging het nog slechts om 1.158 jongeren. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Axel Ronse heeft opgevraagd. Hij dringt aan op een actieplan 'om het tij te keren'. 
16/02 05u15  Belg neemt fors minder tijdskredietHet aantal werknemers dat met behulp van tijdskrediet minder gaat werken en daarbij een uitkering krijgt, is in enkele jaren fors gedaald. Dat meldt De Tijd vandaag.
16/02 04u30  Nigeriaanse verkiezingen een week uitgesteldDe presidentverkiezingen die voor zaterdag stonden gepland in Nigeria zijn uitgesteld tot volgende week. De kiescommissie van het Afrikaanse land heeft daar op het laatste moment toe besloten vanwege logistieke problemen.
16/02 04u00  Mueller eist 19 tot 24 jaar cel voor Trumps oud-campagneleider Paul ManafortPaul Manafort, de oud-campagnechef van de Amerikaanse president Donald Trump, moet 19,5 tot 24,5 jaar gevangenisstraf krijgen. Die eis heeft het bureau van speciaal aanklager Robert Mueller neergelegd bij de rechtbank in de staat Virginia. Dat meldt CNN.
16/02 03u45  Protesten in Haïti gaan door ondanks toespraak presidentIn Haïti is het vrijdag tot nieuwe protesten gekomen, nadat president Jovenel Moise zich in een toespraak tot de natie had gericht. Dat meldt nieuwsagentschap HPN. In de toespraak vroeg Moise om een punt te zetten achter de betogingen waarin zijn ontslag wordt geëist. 
16/02 02u45  Vijf doden bij schietpartij op industrieterrein in de buurt van ChicagoBij een schietpartij aan een bedrijf in het stadje Aurora, in de buurt van de Amerikaanse grootstad Chicago, zijn vijf burgers omgekomen. Dat zegt Kristen Ziman, hoofd van de politie van Aurora, in de staat Illinois.
16/02 02u45  Frankrijk opent onderzoek naar Syriër wegens misdaden tegen de mensheidHet gerecht in Parijs heeft vrijdag een onderzoek geopend naar een Syriër voor 'medeplichtigheid aan misdaden tegen de mensheid' van het huidige Syrische regime. Het is de eerste keer dat dat gebeurt in Frankrijk. De Syriër zal zich moeten verantwoorden voor de wreedheden die het regime van de Syrische leider Bashar al-Assad gepleegd zou hebben.
16/02 01u00  Sarah Sanders ondervraagd door speciaal aankager MuellerSpeciaal aanklager Robert Mueller heeft Sarah Sanders, de woordvoerster van het Witte Huis, ondervraagd. Sanders zei vandaag tegen CNN dat ze vrijwillig heeft gesproken met Mueller, die onderzoek doet naar de mogelijke Russische bemoeienis met de Amerikaanse presidentsverkiezingen.
15/02 22u30  Nederlandse vondst “veelbelovend” voor zoektocht naar buitenaards levenOntdekken we straks buitenaards leven dankzij een Nederlandse uitvinding? Dat zou kunnen, nu een promovendus van de Vrije Universiteit heeft gemeten dat organisch weefsel een unieke handtekening achterlaat in licht.
15/02 22u15  Vooral kleppers scoren op Belgian Game AwardsDe grootste en bekendste Belgische videogames van het moment waren ook diegene die gefêteerd werden op de allereerste Belgian Game Awards. De wereldwijd bejubelde fantasygame Divinity: Original Sin 2, bijvoorbeeld, ging met de prijs voor beste consolegame lopen. Het evenement, en de daaraan gekoppelde 1UP-tentoonstelling in de expohallen van Kortrijk, onderstreepte vooral de ontzettende groei van het aantal piepjonge studio’s in het land.
15/02 22u00  N-VA zet deur op een kier voor terughalen SyriëstrijdersIn het verkiezingsdebat dat deze avond door HLN en VTM NIEUWS georganiseerd werd, toonde N-VA-voorzitter Bart De Wever zich niet bij voorbaat een tegenstander van het georganiseerd terughalen van Syriëstrijders, zoals Frankrijk recent aankondigde. Als de omstandigheden het toelaten, is dat toch iets dat te overwegen valt, aldus de N-VA-voorzitter.
15/02 21u00  Trump kondigt noodtoestand af om zijn muur te kunnen bouwen. Wat betekent dit?De Amerikaanse president Trump kondigt een noodtoestand af om zijn muur aan de Mexicaanse grens te bouwen. Hij gebruikt de maatregel, die normaal alleen wordt ingezet bij rampen of acute dreiging, voor zijn persoonlijke politieke gewin. Daarmee ontsnapt hij uit een slepende politieke impasse, de vraag is alleen: tegen welke prijs?
15/02 20u45  Eerste Republikeinse uitdager voor Trump meldt zichBill Weld, een gewezen Amerikaanse gouverneur, wil zich kandidaat stellen bij de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen van 2020. Hij zou daarmee als eerste officieel de strijd aangaan tegen Donald Trump. Weld beschrijft de huidige president als “bullebak van het schoolplein”.
15/02 20u30  Londen ziet zwangere IS-vrouw liever niet terugkomenDe Britse ministers van Binnenlandse Zaken en van Veiligheid zijn geen voorstander van de terugkeer van een zwangere IS-vrouw uit Syrië, die in het Verenigd Koninkrijk wil bevallen. Shamima Begum verliet als vijftienjarige het Verenigd Koninkrijk om zich aan te sluiten bij IS. Momenteel zit ze in een vluchtelingenkamp in Syrië en is ze negen maanden zwanger.
15/02 20u30  Indiase regering wil in aanloop naar verkiezingen Facebook en WhatsApp gaan censureren: “De voorgestelde wijzigingen hebben autoritaire trekken”India wil internet censureren, naar eigen zeggen om nepnieuws te bestrijden op sociale media met het oog op de verkiezingen in mei. Facebook, Google en Twitter is al de wacht aangezegd. Gaat de grootste democratie ter wereld China achterna? 
15/02 19u45  Vakbonden en werkgevers zetten sociaal overleg voortDe vakbonden en werkgevers binnen de Groep van Tien hebben vrijdag beslist om het loonoverleg voort te zetten. Dat zei de voorzitter van het overlegorgaan van de sociale partners, Bernard Gilliot, na afloop van het eerste overleg sinds de nationale staking van voorbije woensdag.
15/02 19u30  Verdwaasd staren de aliens naar het zwarte gat dat ‘Temptation Island’ heeft geslagenIn DM ZAPT zet de tv-redactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag Kris Kuppens over Temptation Island.
15/02 19u30  Nieuwe peiling voorspelt Groen als tweede grootste partij van VlaanderenOp exact honderd dagen voor de verkiezingen was Groen nooit populairder in ons land. Mochten we vandaag naar de stembus trekken, zou Groen 15,6 procent van de stemmen behalen en zelfs de tweede partij worden in Vlaanderen, na N-VA dat licht verliest maar afgetekend de grootste blijft. Ook zusterpartij Ecolo zit in de lift: in Wallonië worden ze de derde partij, in Brussel zelfs de eerste. Dat blijkt uit een peiling van Ipsos in opdracht van Het Laatste Nieuws, VTM Nieuws, RTL TVI en Le Soir.
15/02 19u00  Al-Sisi kan Egyptische president blijven tot 2034 door een bijna dictatoriale grondwetswijzigingDe Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi kan, als hij dat wil, aanblijven tot 2034. Het Egyptische parlement heeft ingestemd met een grondwetswijziging die dit mogelijk maakt. Na afloop van zijn huidige termijn kan de 63-jarige Al-Sisi nogmaals twee termijnen dienen. Bovendien wordt de zittingstermijn verlengd van vier tot zes jaar.
15/02 19u00  Klimaatactiviste Greta Thunberg (16): een eigengereide klimaatmessias, of de marionet van haar markante familie?Volgende week donderdag komt de Zweedse Greta Thunberg onze klimaatspijbelaars een hart onder de riem steken tijdens hun acties. Zijzelf staakt al sinds de zomervakantie voor het klimaat. Wie is Thunberg? Een eigengereide klimaatmessias, of de marionet van haar markante familie?
15/02 19u00  Beste Theo Francken, net zoals prins Laurent krijgt u een forse dotatie waar weinig tegenover staatIn het weekend schrijft Joël De Ceulaer een boze, bezorgde of blije brief aan de (m/v/x) van de week.
15/02 18u15  Nieuw album Ryan Adams on hold na #Metoo-beschuldiging, FBI opent onderzoekUniversal, de platenmaatschappij van de Amerikaanse singer-songwriter Ryan Adams (44), heeft de release van zijn nieuwe album uitgesteld. Dat doet het bedrijf nadat bekend werd dat zeven vrouwen hem hebben beschuldigd van seksueel ongewenst gedrag. Er is ondertussen ook een FBI-onderzoek geopend.
15/02 18u00  Ook Britse jongeren komen op straat voor het klimaatDuizenden Britse scholieren hebben vrijdag gedemonstreerd voor het klimaat. Jongeren gingen de straat op in tal van plaatsen, waaronder Londen, Brighton, Leeds, Manchester en Oxford.
15/02 18u00  “Puzzel van bestaande wereldorde valt uit elkaar”In München vindt de jaarlijkse Veiligheidsconferentie plaats, waar gezocht wordt naar antwoorden op de gevaren die de wereld in 2019 wacht. Zelden waren de dreigingen zo groot, terwijl “Europa extreem slecht voorbereid is”.
15/02 17u30  Agent aangehouden in onderzoek naar Antwerpse criminele bende Y.In de zaak rond de criminele bende Y. is een agent van de lokale politie Antwerpen aangehouden. Dat meldt het parket. De agent zou hand- en spandiensten geleverd hebben aan de bende. 
15/02 17u30  Ecomodernisme is vat vol tegenstrijdighedenDirk Holemans is coördinator Denktank Oikos en auteur van Vrijheid & zekerheid. Naar een sociaal-ecologische samenleving. Met dit opiniestuk reageert hij op de opiniebijdrage van Manuel Sintubin en Bart Coenen.
15/02 17u15  Trump roept “nationale noodtoestand” uit om aan geld te geraken voor zijn grensmuurDonald Trump heeft vandaag de nationale noodtoestand afgekondigd langs de Amerikaans-Mexicaanse grens. Volgens de Amerikaanse president speelt zich daar een humanitaire crisis en een crisis van nationale veiligheid af. Met zijn aankondiging kan Trump zichzelf toegang verlenen tot financiële middelen voor de bouw van zijn grensmuur die normaal gezien enkel door het Congres toegewezen kunnen worden.
15/02 17u00  De basisboodschap van klimaatspijbelaars én vakbondsverzet: er is een sterker tegengewicht nodig dat de burger beschermtIn de reeks ‘Lopende zaken’ overschouwt Bart Eeckhout de politieke week.
15/02 16u45  Geens en Van Rompuy trekken CD&V-lijst in Vlaams-BrabantJustitieminister Koen Geens en Peter Van Rompuy, de fractieleider in het Vlaams parlement, trekken in mei in Vlaams-Brabant de CD&V-lijst voor respectievelijk de Kamer en het Vlaams parlement. De partij zal campagne voeren onder het motto “Zekerheid en zuurstof voor alle generaties”. Dat hebben beiden vrijdag bekendgemaakt in Beersel.
15/02 16u30  N-VA is voorstander voor herziening kadastraal inkomen, Open Vld-minister Lydia Peeters nietN-VA staat open voor een herziening van het kadastraal inkomen als basis voor de onroerende voorheffing op woningen. Open Vld heeft geen plannen in die richting. De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) herhaalt vrijdag haar vraag voor een modernisering van het systeem, liefst naar Nederlands model.
15/02 16u30  Elon Musk wil “fantastische” doorbraak in artificiële intelligentie niet delen wegens “te gevaarlijk”De flamboyante Tesla-topman Elon Musk richtte een tijdje geleden de onderzoeksgroep Open AI op. Nu zouden deze wetenschappers een, naar eigen zeggen, “verbluffende” ontdekking hebben gedaan, die zelfs “te gevaarlijk” is om zomaar met iedereen te delen. Nu is natuurlijk de vraag in hoeverre Musk hiermee gewoon de media wil bespelen. Dat schrijft De Standaard.
15/02 16u15  Directie en vakbonden De Lijn Vlaams-Brabant bereiken akkoordDe directie en de vakbonden bij De Lijn in Vlaams-Brabant hebben vrijdagnamiddag een akkoord bereikt over het sociaal conflict over het personeelstekort, de rij- en rusttijden en andere werkomstandigheden. Dat is vernomen bij vakbondssecretaris Pieter Thijs (ACV).
15/02 16u00  Deuk in Poetins macho-imago: president gewond tijdens judopartijHet imago van durf en kracht dat Vladimir Poetin zorgvuldig heeft opgebouwd met zijn talloze jachtpartijen en sportoptredens, heeft een deuk opgelopen. Voor het oog van de wereld moest de Russische leider donderdag voor het eerst zijn ‘machogedrag’ bekopen met een verwonding: een gekneusde vinger.
15/02 15u45  Archeologen ontdekken goed bewaard fresco van Narcissus in PompeiiTijdens recente opgraafwerken in Pompeii hebben archeologen een goed bewaard fresco van Narcissus ontdekt. Het is de laatste vondst van een lange rij ontdekkingen tijdens de recente opgraafwerken in het dorp dat volledig met as werd bedekt na de uitbarsting van de Vesuvius in 79 v.C. Dat meldt The New York Times.
15/02 15u45  Art d’eco: 3 lezers bewijzen dat duurzaam leven niet saai hoeft te zijnWegblijven uit de supermarkt, je haar wassen met appelazijn en hennephemdjes dragen. Wie daar allemaal voor tekent, moet wel een muffe geitenwollensok zijn, toch? Jana, Toon en Liesbet bewijzen het tegendeel. Zij staan met twee voeten in het leven, zijn hippie noch hipster én leiden een duurzaam leven van A tot Z. 
15/02 15u30  Politici, laat het Kremlin de democratie niet ondermijnenLees meer >
15/02 15u15  Canadees wodkabedrijf met stomheid geslagen: 30.000 liter ijsbergwater gestolenEen Canadees wodkabedrijf deed onlangs een nare ontdekking toen bleek dat maar liefst 30.000 liter felbegeerd ijsbergwater verdwenen was. Dat water wordt door de firma gebruikt om authentieke ‘Iceberg Vodka’ te maken. De verdwenen hoeveelheid zou overeenkomen met zo’n 150.000 flessen van de sterke drank.
15/02 14u45  Gevangen in de vergaderzaal: werken kan niet meerHeel wat Belgen vinden vergaderingen volstrekt nutteloos, tijdverlies op een bedje van kleffe sandwiches met kaas . Wordt het geen tijd om die martelende meetings af te schaffen?
15/02 14u30  5 mythes over een domeinnaam ontkrachtDenk je eraan je eigen domeinnaam te registreren, voor een website of gewoon om de naam veilig te stellen? Het loont om verder dan de landsgrenzen te denken. Enkele ontkrachte mythes op een rijtje.
15/02 14u15  Peter Vandermeersch: “Nederlanders vinden Verhofstadt de duivel”Twintig jaar stond hij aan het roer. Nu wordt hij weer matroos. Peter Vandermeersch (57) over media en politiek in België en ­Nederland. “Hier overleeft een minister die liegt geen halfuur.”
15/02 13u30  Antwerps schepencollege schrapt naam Delwaidedok nu alHet Antwerpse schepencollege heeft beslist de naam van het Delwaidedok in de haven nu al te schrappen en niet te wachten op het advies van een wetenschappelijk comité. Uit onderzoek was gebleken dat Antwerps oorlogsburgemeester Leo Delwaide “een actieve rol” in de Jodenrazzia’s heeft gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. 
15/02 13u15  Insecten wereldwijd met uitsterven bedreigd. Zo kunt u zelf ingrijpenHoewel insecten bij velen prijken op het lijstje van ongedierte, kan de mens niet zonder. 'Insecten zijn de belangrijkste dieren in de voedselpiramide,' zegt stadsecoloog Florinda Nieuwenhuis (40). 'Om het simpeler te zeggen: zonder die dieren blijft er weinig voedsel over.' Ze geeft enkele tips hoe we de insecten kunnen helpen.
15/02 13u15  Ergens onderweg hebben we de voeling met de schoonheid van insecten verlorenJean-Paul Mulders onderzoekt alles wat u bij de hersenkwabben kan grijpen.
15/02 12u00  “Berg van afval”: toeristen niet meer welkom op Chinees basiskamp op Mount EverestChina sluit zijn basiskamp op de Mount Everest voor toeristen zonder klimvergunning. De grote meerderheid is tot nader order dus niet meer welkom. De autoriteiten hebben besloten tot die ongewone maatregel om iets te doen aan het grote afvalprobleem ter plaatse.
15/02 11u30  The Streets in de AB: Mike Skinner, wil je volgend jaar opnieuw ons Valentijntje zijn?The Streets trad donderdagavond voor het eerst in 10 jaar op in België. Heeft 2019 wel nood aan Mike Skinner en z’n bloedeerlijke hiphop? En welke idioot tastte gisteren in Skinners kruis? 
15/02 11u15  Nationale Bank waarschuwt: “Te vaak leningen aan kwetsbaren”De Belgische banken geven te vaak woonleningen aan mensen die kwetsbaar zijn. De Nationale Bank van België (NBB) vreest dat een mogelijke nieuwe financiële crisis in de maak is. “Onze boodschap aan de banken is heel duidelijk: jullie moeten oppassen.” 
15/02 11u15  Revoluties zijn altijd onredelijk. Dan liever de redelijkheid van de persoonlijke revolteTarik Fraihi is politiek directeur van Groen en algemeen voorzitter van het Vermeylenfonds. Zijn nieuwe wisselcolumn met Joachim Pohlmann verschijnt op vrijdag.
15/02 11u15  Franse camembertoorlog: enige echte camembert dreigt in verdrukking te komenDoor nieuwe regels zou de ‘echte’ Franse camembert binnen twee jaar in de verdrukking komen, zo melden bezorgde streekkazenproducenten. De Franse ‘camembertoorlog’ leek beslecht, maar spanningen flakkeren weer op. ‘Alleen Europa kan ons nog redden.’
15/02 11u15  “Het was weer Ork-vergadering, vandaag”: binnenkijken bij de fantasykostuum-sculpteurNog niet zo heel lang geleden vulde hij zijn dagen met het oplappen van oude meubels. Tegenwoordig verdient Steve Van Hulle zijn boterham met het sculpteren van superhelden-kostuums. En dat allemaal dankzij de hulp van Iron Man.
15/02 11u15  De strips van de week: strijden voor koffie, liefde en boerenUitgerangeerde boeren die vrouwen zoeken? Een gat vol aambeien? Koffiebonen? Of heeft u toch liever een rauw one-shot gebaseerd op een waargebeurde diefstal in een concentratiekamp die essentieel bleek op het Neurenberg-proces? Dit zijn de strips van de week.
15/02 11u15  André Hazes, de zoon: “Nu denk ik: mijn vader had gewoon vaak een kater”André Hazes treedt uit de schaduw van zijn illustere vader. Ook in Vlaanderen, dat hem vreemd genoeg eerder omarmde dan de Nederlanders.  Zet u schrap voor een reeks Belgische concerten, een realitysoap op VIJF en dit interview, waarin André (25) veel meer vertelt dan hij eigenlijk van plan was.
15/02 11u00  Duurzaam leven saai? Deze lezers bewijzen dat het anders kanWegblijven uit de supermarkt, je haar wassen met appelazijn en hennephemdjes dragen. Wie daar allemaal voor tekent, moet wel een muffe geitenwollensok zijn, toch? Jana, Toon en Liesbet bewijzen het tegendeel. Zij staan met twee voeten in het leven, zijn hippie noch hipster én leiden een duurzaam leven van A tot Z. 
15/02 10u45  Belgen zochten toenadering tot Assad-regime: “Tijd om landschap van inlichtingendiensten te herorganiseren”De militaire inlichtingendienst ADIV heeft in 2016 contacten proberen te leggen bij het Syrische regime van Assad. Volgens professor Herman Matthijs (VUB), die de inlichtingendiensten volgt, is zo'n operatie gewoonweg “bizar”. 
15/02 10u45  Spaanse regering dient ontslag in, vervroegde verkiezingen op 28 aprilSpaans premier Pedro Sánchez heeft het ontslag van zijn regering aangeboden aan koning Felipe. De sociaaldemocraat kwam deze week in de problemen in het parlement toen duidelijk werd dat zijn minderheidsregering de gedoogsteun van de Catalaanse separatistische partijen was kwijtgeraakt. Op 28 april komen er vervroegde verkiezingen.
15/02 10u30  Deborah, de ex van ‘Temptation Tim’: “Ik geloof nog in de liefde, maar niet in de praatjes”Albert Einstein zou ooit hebben gezegd: “De definitie van waanzin is alsmaar hetzelfde doen, maar toch verschillende resultaten verwachten.” In die sfeer heeft men bij VIJF weer vier koppels gevonden om mee te doen aan Temptation Island, de Nederlands-Belgische slagerij waar het altijd iets meer mag zijn. Maar voor we ons weer in de breezers storten: hoe zou het eigenlijk zijn met Deborah Leemans, vorig jaar de minst benijdenswaardige deelneemster en gelukkig al lang niet meer het liefje van Tim 'Timtation' Wauters? Als we haar bellen, komt ze net uit de opnames van Temptation Take-Off, de startshow met Goedele Liekens, waar ze voor het eerst Tim terugzag.
15/02 10u30  Na de staking: sociale partners opnieuw aan tafelNa de staking van woensdag komen de sociale partners vandaag opnieuw bijeen om een compromis te vinden in de loononderhandelingen. Daar hadden de werkgevers eerder toe opgeroepen.
15/02 10u15  Waarom is Amazon weggejaagd uit New York?Na felle protesten tegen de voorgenomen vestiging van een hoofdkantoor van Amazon, houdt de online-gigant de eer aan zichzelf. Waarom kwamen New Yorkers in het geweer?
15/02 10u15  We hebben ruimtes nodig waar er geweend en sorry gezegd kan wordenJulie Cafmeyer is columnist bij De Morgen.
15/02 09u00  Fietsgebruik fors gestegen sinds 2013Het gebruik van de fiets om te gaan winkelen, werken of ontspannen, is in vijf jaar tijd sterk gestegen, zo blijkt uit de Fietsbarometer van mobiliteitsorganisatie VAB?
15/02 08u15  “De NMBS heeft de twee mooiste momenten in mijn leven afgenomen: mijn huwelijk en de geboorte van mijn kind”“Ik nam nooit de trein. Maar omdat het die ochtend gesneeuwd had, ben ik toch naar het werk gespoord. Ik was zes maanden zwanger.” Op 15 februari is het negen jaar geleden dat de treinramp van Buizingen het leven kostte aan 19 passagiers en 171 gewonden maakte. In de aanloop naar het langverwachte proces blikken overlevenden en nabestaanden terug op de seconden die hun leven voorgoed veranderden. “Een oorverdovende klap, een wagon die scheurde als papier, de doodskreet van de treinbestuurder. Dat geluid achtervolgt me nog altijd.”
15/02 08u15  Zo stelt u een optimaal beleggingsplan opVeel banken schuiven een beleggingsplan naar voor als een manier om een hoger rendement te halen uit uw spaarcenten. Waarop moet u letten bij de keuze voor zo’n plan?
15/02 08u15  Loon op basis van prestaties? 2 op de 3 Vlaamse werknemers zijn vragende partijNiet alleen werkgevers, ook werknemers zijn vragende partij om loonstijgingen meer op basis van individuele prestaties in plaats van anciënniteit toe te kennen. Tot die vaststelling komen Vlerick Business School en vacature.com na een rondvraag bij 3.622 loontrekkende Vlamingen. Tijd voor revolutie in de loonvorming?
15/02 07u45  Papieren huwelijksakte verdwijnt, handtekening wordt symbolischTrouwplannen? Binnenkort doet u het digitaal op het gemeentehuis - al zullen de meeste steden en gemeenten u tóch nog een pen aanreiken om uw handtekening te plaatsen. Is het niet uit angst voor wat kan mislopen, dan wel voor de symboliek.
15/02 07u15  Crombez opent aanval op Groen: “Groen kijkt niet naar koopkracht”Sp.a-voorzitter John Crombez wil niet dat klimaatmaatregelen raken aan onze koopkracht. Hij zet de aanval in op de 'vrienden van Groen'. Het Antwerpse Samen-gevoel is voltooid verleden tijd.
15/02 07u15  Maduro wil van geen wijken weten: “Ik stap niet op, ik ben niet bang”De in het nauw gedreven Venezolaanse president Nicolas Maduro is niet van plan op te stappen. “Ik ben niet bang”, zegt hij in een interview met het persbureau AP.
15/02 07u00  Verstoord spoorverkeer door beschadigde bovenleiding nabij HalleHet treinverkeer op de lijnen tussen Halle en Doornik en tussen Brussel en Bergen is deze ochtend verstoord door een beschadigde bovenleiding in de buurt van Halle. Dat meldt een woordvoerder van Infrabel. 
15/02 07u00  Amerikanen beleggen anti-Irantop, alleen mag het niet zo hetenWat eerst door de Amerikanen aangekondigd werd als ‘anti-Iran-top’, werd later verbreed als een conferentie over álle ­problemen in het Midden-Oosten. En toch kroop het bloed waar het niet gaan kan in de Poolse hoofdstad Warschau.
15/02 07u00  En toen werd prins Laurent klokkenluider over verdwenen Libisch geld van KadhafiWat hadden Didier Reynders (MR) en Steven Vanackere (CD&V) te maken met het Libische geld dat ‘verdween’ uit ons land? En waar ging het geld naartoe? Het is via prins Laurent dat die pertinente vragen naar boven komen.
15/02 06u45  Groen en Trump delen omstreden software: de digtale oorlogsvoering van partijen doorgelichtOver exact honderd dagen gaan we stemmen. De partijen smeken om uw aandacht, en meer dan ooit gebeurt dat digitaal. Nieuwe technologieën worden uitgetest, zo gebruikt Groen dezelfde omstreden software als Donald Trump. ‘Alles draait om interactie.’
15/02 06u45  Belgische spionnen zochten toenadering tot Syrisch regime van AssadDe militaire inlichtingendienst ADIV zocht in 2016 toenadering tot het Syrische regime van Bashar al-Assad. Belgische inlichtingenofficieren reisden minstens twee keer af naar Damascus. Oud-legerminister Steven Vandeput zegt niet op de hoogte te zijn geweest. “Als de ADIV daar contacten mee opzet, zou je verwachten dat die politiek afgedekt zijn door de minister”, meent professor Herman Matthijs.
15/02 06u15  “De kerk ziet homoseksualiteit door de vingers, zolang het maar ‘in den duik’ gebeurt”Vier van de vijf geestelijken in het Vaticaan is in het geniep homoseksueel, onthult de Franse socioloog Frederic Martel in zijn nieuwe boek In the Closet of the Vatican. Toch is dat niet noodzakelijk hypocriet van de kerk, vindt moraalfilosoof Patrick Loobuyck.
15/02 06u15  Isolatiegolf valt stilHet aantal Vlamingen dat een premie aanvraagt om een woning energiezuinig te maken, is fors gedaald. De afbouw van de premies heeft niet het gewenste effect, en ze komen bij de verkeerde mensen terecht.
15/02 06u15  De toplui van de militaire inlichtingendienst blijken erg bedreven in spionage, vooral van elkaarBart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen
15/02 06u15  Ecomodernisme verdient beter dan karikatuurManuel Sintubin is geoloog aan de faculteit wetenschappen van de KU Leuven. Bart Coenen is wetenschapscommunicator bij het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, en coauteur van  ‘Ecomodernisme. Het nieuwe denken over groen en groei’.
15/02 05u45  Ongelijkheid begint al in de kleuterklasAlle kinderen zo vroeg mogelijk naar de kleuterschool sturen, zoals de Vlaamse overheid wil, volstaat niet om de ongelijkheid weg te werken. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vakgroep sociaal werk en sociale pedagogiek in samenwerking met het Steunpunt Diversiteit en Leren (beiden UGent), waarover De Standaard vandaag bericht. 
15/02 05u15  Belgische militaire inlichtingendienst zocht toenadering tot regime van AssadDe militaire inlichtingendienst ADIV (Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid) zocht in 2016 toenadering tot het Syrische regime van Bashar al-Assad. Belgische officieren reisden minstens twee keer af naar Damascus. Dat schrijft De Morgen vandaag. Voormalig minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) zegt niet op de hoogte te zijn geweest.
15/02 05u15  Onderzoek naar dood ex-Bendespeurder: “Papa liep sinds doorbraak in het dossier zenuwachtig rond”De speurders van de Bende van Nijvel onderzoeken of er een verband bestaat tussen de dood van Roger Romelart (78), een oud-Bendespeurder, en de recente aanhouding van twee van zijn collega's. Dat schrijven de kranten van Mediahuis vandaag. 
15/02 03u30  Ruim 100.000 baby's sterven jaarlijks door oorlogElk jaar sterven 100.000 pasgeboren kinderen in gewapende conflicten. Dat blijkt vandaag uit een nieuw rapport van de ngo Save the Children. In 2017 leefden zowat 420 miljoen kinderen - of 18 procent van alle kinderen ter wereld - in conflictgebieden, 30 miljoen meer dan het jaar voordien.
15/02 02u15  Nicaragua laat 1.172 gevangen vrij, Belgische studentenleidster nog steeds vastNicaragua heeft naar aanleiding van Valentijnsdag 1.172 gevangenen vrijgelaten. Dat heeft vicepresident Rosario Murillo, de vrouw van president Daniel Ortega, bekendgemaakt. De ruim 750 opposanten die vastzitten, onder wie ook de 24-jarige Belgisch-Nicaraguaanse studente Amaya Coppens, krijgen echter geen gratie. 
15/02 02u15  Nationale Bank: “Weinig ruimte voor belastingverlagingen na verkiezingen”De volgende regering zal na de verkiezingen van 26 mei maar weinig ruimte hebben voor het invoeren van belastingverlagingen. Dat heeft Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank van België (NBB), verklaard bij de voorstelling van het NBB-jaarraport. De gouverneur pleit in de eerste plaats voor aanhoudende inspanningen om de begroting onder controle te houden, in plaats van een 'stop and go'-beleid.
15/02 02u00  Chili sluit zich aan bij Zuid-Amerikaanse WK-bidChili heeft zich aangesloten bij het bid van drie Zuid-Amerikaanse landen om het WK voetbal in 2030 te organiseren. Dat hebben de regeringen van Argentinië, Paraguay, Uruguay en Chili vandaag in een gezamenlijke verklaring bekendgemaakt.
15/02 00u30  Nationale Bank waarschuwt voor sociale gevolgen van schaarser wordende bouwgrondDe Nationale Bank van België heeft bij de voorstelling van haar jaarverslag opmerkelijk genoeg ook gewezen op een sociaal probleem: de steeds moeilijkere toegang tot huisvesting als gevolg van de relatieve schaarste aan bouwgronden. Geschat wordt dat de duurdere grond tot tachtig procent bijdraagt aan de hogere vastgoedprijzen.
14/02 22u00  “Trump zal nationale noodtoestand afkondigen”De Amerikaanse president Donald Trump zal zijn handtekening zetten onder de “grensdeal” die een comité van Republikeinen en Democraten eerder deze week uitwerkten om te vermijden dat er een nieuwe shutdown van de Amerikaanse overheid komt. Maar om extra middelen vrij te maken voor de bouw van zijn grensmuur, zal hij ook de nationale noodtoestand uitroepen. Dat heeft een woordvoerder van het Witte Huis gezegd.
14/02 22u00  May verliest stemming in parlement over brexitstrategieDe Britse premier Theresa May heeft in het Britse parlement een stemming over haar brexitstrategie verloren. Een niet-bindende motie waarin de Conservatieve regering steun zocht voor haar poging om het echtscheidingsakkoord met de Europese Unie te heronderhandelen is met 303 tegen 258 stemmen weggestemd. Het parlement trekt haar aanpak dus in twijfel, maar de motie heeft geen dwingende consequenties voor May en haar regeringsploeg.
14/02 21u45  William Barr is nieuwe VS-minister van JustitieDe Amerikaanse Senaat heeft vandaag ingestemd met de benoeming door president Donald Trump van William Barr tot nieuwe minister van Justitie. Barr, een advocaat van opleiding, was ook al minister van Justitie van 1991 tot 1993 onder George H. W. Bush. 
14/02 21u30  Olivier Deschacht moet 24.000 euro betalen nadat beroep in gokdossier werd afgewezenOlivier Deschacht ontkomt niet aan de 24.000 euro boete die de rechtbank van eerste aanleg Oost-Vlaanderen hem had opgelegd. Die rechtbank oordeelde dat er genoeg bewijs was dat de linksbenige verdediger zélf weddenschappen heeft geplaatst op wedstrijden die hij zelfs rechtstreeks kon beïnvloeden. Deschacht ging in beroep, maar keert dus van een kale reis terug.
14/02 21u30  Apple en Google onder druk door app die helpt Saoedische vrouw te controlerenApple en Google staan onder druk niet langer een app aan te bieden waarmee mannen in Saoedi-Arabië hun echtgenotes en dochters in de gaten kunnen houden. De app Absher geeft bijvoorbeeld een seintje wanneer vrouwen op het punt staan in een vliegtuig te stappen of het land te verlaten.
14/02 21u15  Amerikaans Congres maakt zich klaar voor stemming over compromis grensbeveiligingBeide kamers van het Amerikaanse Congres gaan vandaag stemmen over het compromis van de Republikeinse en Democratische onderhandelaars over de beveiliging van de grens met Mexico. President Donald Trump liet op Twitter weten dat hij en zijn team zich buigen over de tekst, terwijl de debatten in de Senaat al aan de gang zijn. Met het compromis hopen beide partijen een nieuwe shutdown te vermijden.
14/02 20u00  “Ze gaan zeggen dat ik zoals R. Kelly ben, lol”: singer-songwriter Ryan Adams beschuldigd van seksuele intimidatieDe Amerikaanse singer-songwriter Ryan Adams wordt ervan beschuldigd verschillende vrouwen te hebben misleid met de belofte van een muziekcarrière. Onder meer Adams’ voormalige echtgenote Mandy Moore en een 14-jarig meisje zeggen in The New York Times dat Adams hen seksueel intimideerde. Adams ontkent alles.
14/02 19u45  Afscheid van Willy Willy: volmaakte gentleman met punk-attitudeWilly Willy is woensdagavond overleden. De Oostendse gitarist, geboren als Willy Lambregt, legde de duimen tegen kanker. Hij zou dit jaar 60 geworden zijn. The man so nice, they named him twice laat een leegte na voor The Scabs, maar laat gelukkig ook een onwaarschijnlijke rock-’n-roll-erfenis na.
14/02 19u45  Studenten houden de klimaatmars recht: “Het voelt wat militanter aan”De zesde klimaatars keerde terug naar de bron in Brussel en werd overgoten door zon, een nieuwe lading studenten en groot nieuws: de Zweedse Greta Thunberg komt volgende week mee betogen. “Ik vreesde even dat ze te vroeg aan het pieken waren om het momentum tot 26 mei te bewaren.”
14/02 19u00  Aminé in de Botanique: blijf van m’n haar en slik het N-woord in!Hoe schizofreen is die Aminé eigenlijk? In de Botanique twijfelde de Amerikaanse rapper zichtbaar tussen een amusant nerdy imago en dat van een onderkoelde trap-rapper. Om zich uiteindelijk toch als een feestvarken te gedragen.
14/02 19u00  Nu is het wetenschappelijk bewezen: “Bewegen verkleint de kans op depressie”Dagelijks een kwartier joggen, of wat langer wandelen of tuinieren, doet de kans op depressies verkleinen. Dat blijkt uit een nieuwe studie die gepubliceerd is in het gezaghebbende medische tijdschrift JAMA Psychiatry.
14/02 18u45  “Wat seks betreft ís er geen normaal”: Wim Slabbinck ontkracht drie misvattingen“Het is de vraag die het vaakst terugkomt in de praktijk van elke seksuoloog: ‘Is dit normaal?’ Wel, wat seks betreft, ís er geen normaal.” Seksuoloog Wim Slabbinck ontkracht drie vaak voorkomende misvattingen rond liefde en seksualiteit.
14/02 17u45  Zij kwamen vandaag op straat voor het klimaat: “Begin gewoon bij jezelf en doe wat je kan”Zelfs voor de politieagenten lijkt het ondertussen business as usual: duizenden jongeren die door de straten van onze hoofdstad trekken. Al valt wel op dat het publiek steeds diverser wordt. Een impressie vanuit de buik van de zesde klimaatmars.
14/02 17u45  Ondanks klachten blijft dit nazihuis in Keerbergen provocerenEr loopt een onderzoek naar een man uit Keerbergen die zijn huis versiert met nazivlaggen en hakenkruisen. Dat ontdekte RTBF en is bevestigd aan De Morgen. In 2014 was er al een klacht, maar toen seponeerde het parket de zaak. “Ook ik dacht toen dat ze me zouden stoppen”, lacht Georges Boeckstaens (75). Waarna hij een Hitlergroet maakt. 
14/02 17u00  Linde in het ‘vies boske’: melig, naïef, maar wel schoonIn DM ZAPT zet de tv-redactie van De Morgen de blik op oneindig. Deze week is Kris Kuppens aan de beurt. Vandaag over Linde Merckpoel en haar nieuwe vlog.
14/02 17u00  Delphine Boël vraagt dwangsommen van koning Albert II in strijd om DNA-staalDelphine Boël wil dat koning Albert verplicht wordt om dwangsommen te betalen, zolang hij geen standpunt inneemt over de DNA-staal die hij aan de rechtbank moet bezorgen. Dat hebben haar advocaten gevraagd aan het Brusselse hof van beroep, zo meldt VRT NWS.
14/02 16u30  May beducht voor nieuwe rebellie van conservatieve hardlinersHet lijkt erop dat de Britse premier Theresa May rekening zal moeten houden met een nieuwe rebellie van harde brexiteers in het parlement, dat vanavond opnieuw stemt over het verdere verloop van de onderhandelingen over het Britse vertrek uit de Europese Unie.
14/02 16u15  Je job? Meebouwen aan duurzame mobiliteit bij NMBSLees meer >
14/02 16u15  The Scabs-frontman Guy Swinnen over afscheid Willy Willy: “Hij is zelfs gestopt met zijn tweede chemokuur om te blijven optreden met ons”Guy Swinnen, de frontman van The Scabs, reageert verslagen op de dood van zijn vriend en jarenlang bandgenoot Willy Willy. “Het afscheid komt altijd te vroeg”, zegt hij in een eerste reactie op Radio 1.
14/02 15u45  Robot weet de weg zonder gps dankzij woestijnmierFranse wetenschappers ontwikkelden een robotje dat de weg vindt als een woestijnmier. Nauwkeurig navigeren zonder kilo’s aan dure apparatuur is nu nog problematisch voor robots.
14/02 15u45  Red Lions slokken alle prijzen op, Van Doren is opnieuw Speler van het JaarVoor het derde jaar op rij is een Belgische hockeyer op de Hockey Star Awards in Lausanne verkozen tot Speler van het Jaar. Na John-John Dohmen in 2016, volgt Arthur Van Doren dit jaar zichzelf op als winnaar van de verkiezing van de Internationale Hockeyfederatie (FIH).
14/02 15u45  Helft migranten aan Griekse grens vlucht voor Erdogan: “We hebben geen leven meer”Het aantal migranten dat de landsgrens tussen Turkije en Griekenland bij de Evros-rivier oversteekt, is vorig jaar verdrievoudigd. De toename is grotendeels te danken aan Turkse politieke vluchtelingen. Naar schatting de helft van de achttienduizend migranten die op rubberen bootjes de rivier zijn overgestoken, is op de vlucht vanwege de politieke zuiveringen van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan na de mislukte staatsgreep in juli 2016.
14/02 15u15  Facebook heeft twee privé-accounts van Dries Van Langenhove verwijderd: “Ik ben duizenden contacten kwijt”Facebook heeft twee privé-accounts van Dries Van Langenhove verwijderd. Hij zou herhaalde inbreuken tegen de gebruikersregels gepleegd hebben. De lijsttrekker voor Vlaams Belang in Vlaams-Brabant bij de federale verkiezingen ziet er ontoelaatbare inmenging in de verkiezingen in. “Ik ben duizenden contacten kwijt. Dit is verkiezingsvervalsing.”
14/02 15u15  Europese rechters fluiten Commissie terug over Belgische overwinstrulingsHet Gerecht van de Europese Unie heeft het besluit van de Europese Commissie over de Belgische overwinstrulings vernietigd. Volgens de rechters besloot de Commissie ten onrechte dat de Belgische rulings voor multinationals staatssteun waren, zo blijkt vandaag uit een mededeling.
14/02 15u00  De liefde door vrouwenogenMaatschappij Discordia die aan de slag gaat met Marguerite Duras en haar eigenzinnige kijk op de liefde? Dat moet wel vuurwerk geven. Gek dus dat het gezelschap eerder met een zacht stromend beekje op de proppen komt in plaats van met een woest kolkende rivier.
14/02 15u00  Ex-speurder Philippe V. vrijgelaten onder voorwaarden door onderzoeksrechterIn het onderzoek naar de Bende van Nijvel heeft de onderzoeksrechter in Charleroi Philippe V., een van de twee ex-speurders die aangehouden werd op verdenking van manipulatie, vrijgelaten onder voorwaarden. Dat bevestigt het federaal parket.
14/02 14u45  “Trump voert sabotageoorlog op om Iraanse langeafstandsraket te voorkomen”De VS hebben de sabotageoorlog tegen Iran flink opgevoerd. De regering-Trump zou sinds twee jaar een geheime campagne nieuw leven hebben ingeblazen om te voorkomen dat Teheran ooit beschikt over een nucleaire langeafstandsraket die Amerikaanse steden kan bereiken. De CIA-operatie zou succesvol zijn.
14/02 14u45  Meghan Markle, de nieuwe Diana? Of gewoon “een lastige hertogin”?Een uitgelekte brief van Meghan aan haar vader heeft weer stof doen opwaaien rond het Britse koningshuis, waar prins Charles moet zien te bemiddelen tussen zijn twee totaal verschillende schoondochters Meghan en Kate.
14/02 14u00  Dancefestival Laundry Day transformeert naar hiphopfestival Fire Is GoldLaundry Day gooit het over een andere boeg. Na 21 edities kiest het muziekfestival, dat in 1998 begon in de Antwerpse Kammenstraat, resoluut voor urban muziek in plaats van de dansbare elektronische muziek waar het festival in het verleden mee uitpakte.
14/02 13u45  Scabs-gitarist Willy Willy (60) overledenScabs-gitarist Willy Willy is woensdagavond overleden, dat meldt het boekingsagentschap TTT Artists.
14/02 13u15  “Spelers en supporters voelen dat het onderzoek niets oplevert. Zo gaat het in België altijd”Kan een seizoen nog woeliger? KV Mechelen degradeerde, ontsloeg z'n trainer, kwam in opspraak in operatie Schone handen én zag zijn voorzitter vertrekken. Maar kijk: op 1 mei speelt Malinwa de finale van de beker, en volgend seizoen speelt het misschien weer in de hoogste klasse. Vier exen over de club die weleens buigt, maar nooit barst. “Mijn gevoel zegt dat het goed zal aflopen voor Mechelen.”
14/02 13u00  Triggerfinger in De Roma: nog eens twintig jaar graagDe Amerikanen hebben Queens of the Stone Age, maar wij hebben al twintig jaar Triggerfinger. En voor wie van potige gitaren houdt is dat, zo stelden we vast in De Roma, méér dan een troostprijs.
14/02 12u30  Beroemde Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg komt volgende week naar Brusselse klimaatmarsDe Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg (16), die wereldwijd beroemd werd door elke week te spijbelen voor het klimaat, komt volgende week naar de Brusselse klimaatmars. Dat maakte Anuna De Wever van Youth for Climate zopas bekend.
14/02 11u45  Dit moet u weten voor u gaat etenEr woedt een heftige machtsstrijd binnen de militaire inlichtingendiensten. De klimaatmars trekt opnieuw door Brussel. En Open Vld komt eindelijk met zijn wit konijn voor de Antwerpse Kamerlijst. Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend. 
14/02 11u45  Apple wil ‘Netflix voor nieuws’ lancerenApple zou volgens Amerikaanse media met een Netflix voor nieuws komen, een formule waarmee gebruikers via een abonnement toegang hebben tot magazines en kranten. Ook al kan dat voor consumenten misschien wel handig zijn, toch zitten veel uitgevers hier niet op te wachten. 
14/02 11u30  7 vrouwen beschuldigen zanger Ryan Adams van seksuele intimidatie, onder wie 14-jarig meisjeDe Amerikaanse singer-songwriter Ryan Adams wordt ervan beschuldigd verschillende vrouwen misleid te hebben met de belofte van een muziekcarrière. De vrouwen, onder wie ook Adams’ voormalige echtgenote Mandy Moore en een 14-jarig meisje, zeggen dat Adams hen seksueel intimideerde en carrièrebeloftes terugnam als ze niet ingingen op zijn avances. Dat schrijft The New York Times in een uitgebreid artikel op woensdag.
14/02 11u30  Groen: “Malaise binnen militaire inlichtingendienst is ronduit gevaarlijk”De aanslepende malaise binnen de militaire inlichtingendienst ADIV is “ronduit gevaarlijk” voor de veiligheidsbelangen van ons land. Dat zegt Wouter De Vriendt, de groene defensiespecialist.
14/02 11u30  EU waarschuwt voor spionnen, brexiteer praat mond voorbij: hebben de muren in Brussel oren?De EU waarschuwt voor Chinese en Russische spionnen in restaurants in de Europese wijk, terwijl een brexittoponderhandelaar wordt ‘afgeluisterd’ in een café. Hebben de muren der Brusselse horeca oren?
14/02 11u00  Wat is het geheim van een goede relatie? De redactie bundelde de beste stukken over lust, liefde en relatiesWaarover kan iemand vijftien jaar lang elke week iemand interviewen, zonder dat we het beu worden? De liefde natuurlijk. Journaliste Corine Koole had intussen al meer dan 1.000 gesprekken met doodgewone mensen over lust en liefde. Hieronder vindt u enkele van de meest beklijvende verhalen, en (bijna) alles wat u moet weten over seks en relaties.
14/02 10u45  Ondernemer Christian Leysen trekt Kamerlijst voor Open Vld in AntwerpenOndernemer Christian Leysen zal in mei de Antwerpse Kamerlijst trekken voor Open Vld. Dat meldt De Standaard en wordt bevestigd aan onze redactie. Drie weken nadat Philippe De Backer afhaakte, komt partijvoorzitter Gwendolyn Rutten dus met een wit konijn.
14/02 10u30  Live - Duizenden scholieren en studenten verwacht voor klimaatmars in BrusselVoor de zesde week op rij komen vandaag klimaatjongeren op straat. Deze keer strijkt de mars opnieuw neer in Brussel. Naast spijbelende scholieren worden er vooral studenten verwacht. Naast Youth for Climate riep Students for Climate in alle studentensteden en in hogescholen en universiteiten studenten op om vandaag naar Brussel af te zakken. Volg de betoging hier op de voet.
14/02 10u15  Eerste foto in een eeuw tijd van zeldzame zwarte panter in AfrikaNatuurliefhebbers wereldwijd genieten momenteel van unieke foto's van een Afrikaanse zwarte panter. Deze luipaardvariant is een soort omgekeerde albino, waarbij de vacht pikzwart kleurt. 
14/02 10u15  Oude liefde roest niet: drie koppels vertellen hun verhaal op ValentijnsdagNa vijf of vijftig jaar plots je jeugdliefde tegen het lijf lopen en er weer een relatie beginnen: het lijkt een romantische fantasie die je alleen in films ziet. Niet zo voor deze drie koppels: “De gevoelens zijn er nog, maar het is toch anders.”
14/02 09u30  Spaanse premier moet er alweer mee stoppenHet premierschap van Pedro Sánchez is niet meer dan een lege huls gebleken. De begroting van zijn linkse kabinet werd weggestemd door het Spaanse parlement. Dat maakt nieuwe verkiezingen onontkoombaar.
14/02 09u00  Delphine Boël naar hof van beroep voor DNA-test Albert IIDe advocaten van Delphine Boël gaan vandaag aan het Brusselse hof van beroep vragen om koning Albert II te verplichten zo snel mogelijk een DNA-test te ondergaan. Volgens de raadsheren van de kunstenares moet de beslissing van de rechtbank in oktober, die bepaalde dat de koning binnen de drie maanden de DNA-test moest doen, uitgevoerd worden ondanks het feit dat de koning naar Cassatie stapte.
14/02 08u45  Telenet verwacht eerste winstdaling sinds beursgangTelecombedrijf Telenet verwacht voor het eerst een winstdaling sinds de beursgang. Het bedrijf verwijst bij de jaarresultaten naar 'bepaalde uitdagingen en tegenwinden in 2019'. Telenet zag de omzet het afgelopen jaar nog stijgen en de nettowinst verdubbelen.
14/02 08u00  Filip Dewinter niet vervolgd in Chinese spionagezaakHet Brusselse parket staakt zijn onderzoek naar banden tussen Filip Dewinter (Vlaams Belang) en een vzw die verdacht wordt van spionage voor China. Na contact met Staatsveiligheid ziet de procureur-generaal geen strafbare feiten.
14/02 07u30  Vlaams Parlement wil snijden in uittredingsvergoedingenHet Vlaams Parlement heeft plannen om te snijden in de controversiële uittredingsvergoedingen, die voor sommige parlementsleden honderdduizenden euro’s kan bedragen. Er bestaat een politiek akkoord om de vergoedingen te halveren.
14/02 07u15  Rokers spekken schatkist: Belgische staat int 124 miljoen euro meer aan tabaksaccijnzen dan in 2017De Belgische schatkist heeft vorig jaar 8,833 miljard euro opgestreken aan accijnzen. Dat melden de kranten van Sudpresse vandaag. De accijnzen op tabaksproducten brachten in 2018 zowat 2,373 miljard euro op, een stijging met 123,8 miljoen ten opzichte van het jaar voordien.
14/02 07u00  Doek valt voor Europese ‘superjumbo’: Airbus levert laatste A380 in 2021De laatste levering van de superjumbo A380 staat voor 2021 op de rol. Dat maakte vliegtuigbouwer Airbus vandaag bekend. Volgens de onderneming heeft luchtvaartmaatschappij Emirates zijn bestelling verkleind. Daardoor is er geen substantieel orderboek meer voor het toestel en dus geen basis om de productie op gang te houden.
14/02 07u00  Vlaamse literatuur flirt met Wallonië op Foire du LivreOnder de noemer Flirt Flamand kan Wallonië vier dagen lang kennismaken met het puikje van de Vlaamse literatuur. Zestig auteurs, illustratoren en vertalers slaan vanaf donderdag hun tenten op in de Brusselse Foire du Livre.
14/02 06u45  De klimaatflagellanten zijn in aantochtMark Coenen is columnist bij De Morgen.
14/02 06u45  Busverkeer in Limburg en Vlaams-Brabant sterk verstoordDe buschauffeurs van De Lijn voeren ook vandaag nog actie in de provincies Limburg en Vlaams-Brabant. 'De vakbondsactie veroorzaakt grote hinder op de stads- en streeklijnen in beide provincies', meldt De Lijn. 'Het is nog vroeg, maar volgens een eerste inschatting zal vandaag vermoedelijk slechts een op de twee bussen uitrijden.'
14/02 06u15  Oorlog onder spionnen: militaire inlichtingendienst ADIV wordt verteerd door machtsstrijdWrok en paranoia heersen binnen ADIV. De inlichtingenofficieren zijn verwikkeld in een grimmige machtsstrijd. Het hoofd van de afdeling Contraspionage mag zijn bureau niet meer in. Een majoor wordt beschuldigd van spionage voor Rusland. En het wachtwoord van de topman zou te grabbel liggen.
14/02 06u15  “Vier kleine helden zijn het”: de tocht van vier klimaatpelgrims en één ‘neutrale’ toeschouwerFinn (10), Lucie (11), Maxime (12) en Gust (12) trokken er deze week op uit om van Gent naar Brussel te wandelen voor het klimaat, met een neutrale toeschouwer in hun spoor. Dat laatste mislukt: in de meute spijbelaars springen er voor onze reporter vandaag vier kleine helden uit.
14/02 06u15  Brugs Europacollege nam Saudisch geld aan voor lobbywerkHet prestigieuze Europacollege in Brugge laat zich volgens een Europese nieuwssite door Saudi-Arabië betalen om lobbywerk met Europese Parlementsleden mogelijk te maken. Er wordt verbolgen gereageerd, zowel door oud-studenten in het parlement als door de Europese Groenen. “Heeft het college een nieuw masterprogramma over journalisten in zuur oplossen?”
14/02 06u15  Staken is een ultiem instrument, maar soms is er geen andere optieDissidentie mag ook. Onder die vlag vaart Hugo Camps op donderdag.
14/02 06u15  Ode aan het tweede kind: “Er zit zoveel schoonheid in herhaling”De eerste keer een kind verwachten, op de wereld zetten, opvoeden. Daarover raken mensen maar niet uitgepraat of uitgeschreven. Een broer of zus moet het met aanzienlijk minder aandacht doen. Journaliste Lynn Berger zocht uit hoe het tweede kinderen vergaat. ‘Drie IQ-punten minder, dat is toch niks?’
14/02 05u15  Planbureau voorspelt begrotingstekort van 12 miljard in 2024Bij ongewijzigd beleid neemt de economische groei de komende vijf jaar af, slabakt de jobcreatie, stijgt het begrotingstekort tot 12 miljard euro en zakken de rentelasten niet meer. Dat blijkt vandaag uit nieuwe vooruitzichten van het Planbureau, die De Tijd en L'Echo konden inkijken. De langetermijnvooruitzichten van het Planbureau tot 2024 zullen als basis dienen voor de verkiezingsprogramma's.
14/02 04u30  Protesten in Haïti eisen nieuwe dodeBij de gewelddadige protesten op Haïti is vandaag opnieuw een dodelijk slachtoffer gevallen. Een jongeman werd gedood bij het presidentieel paleis in Port-au-Prince. De toegang wordt er geblokkeerd door de ordediensten, die traangas inzetten. Elders in de hoofdstad werd ook een Haïtiaanse journalist door een kogel geraakt in de arm tijdens een schietpartij tussen politie en betogers.
14/02 03u15  Opnieuw honderden priesters in de VS verdacht van misbruik minderjarigenOpnieuw is in de VS een lijst vrijgegeven met priesters die worden verdacht van seksueel misbruik van minderjarigen. Bisschoppen in de staten Virginia en New Jersey hebben in totaal 246 namen bekendgemaakt.
14/02 02u45  Huis van Afgevaardigden VS stemt voor stopzetting militaire steun aan Saudi-Arabië in JemenHet Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, waarin de Democraten de meerheid hebben, heeft vandaag een resolutie goedgekeurd die president Donald Trump oproept om de steun stop te zetten aan de coalitie onder leiding van Saudi-Arabië die actief is in de oorlog in Jemen. 
14/02 02u30  Frankrijk verlaagt leerplicht tot 3 jaarIn Frankrijk heeft het parlement gisterenavond met een ruime meerderheid de leerplicht in het land verlaagd van 6 naar 3 jaar. Vanaf volgend schooljaar gaat de maatregel, die in maart 2018 door president Emmanuel Macron werd aangekondigd, van kracht. 
14/02 02u15  Rechtbank VS: Paul Manafort loog tegen FBI, speciaal aanklager Mueller en juryDe federale rechtbank van het district Columbia in de Verenigde Staten is van oordeel dat Paul Manafort, voormalig campagneleider van president Donald Trump, moedwillig heeft gelopen tegen de FBI, speciaal aanklager Robert Mueller en een jury. Manafort staat terecht voor onder meer samenzwering tegen de Amerikaanse staat. Hij sloot in september 2018 een deal met Mueller. 
14/02 02u00  Solène Zahedi (18) gezochtOp woensdag 13 februari 2019 omstreeks 1 uur 's nachts werd de 18-jarige vrouw Solène Zahedi voor het laatst gezien op de campus van de ULB in Elsene. Sindsdien ontbreekt elk spoor van haar.
14/02 01u45  Franstalige nieuwszender LN24 gaat begin september van startDe Franstalige nieuwszender LN24 is vanaf 2 september te bekijken. Dat is vandaag bekendgemaakt. LN24 is de eerste nieuwsomroep in Franstalig België die de klok rond zeven dagen per week beschikbaar zal zijn. De zender wil ook een radiovergunning krijgen.
14/02 01u00  Zestig jaar cel voor Colombiaan die 276 kinderen misbruikteIn Colombia heeft een rechter in Bogotá vandaag een man veroordeeld tot een gevangenisstraf van zestig jaar voor kindermisbruik. Volgens het openbaar ministerie vergreep hij zich aan minstens 276 kinderen, zo berichtten lokale media.
13/02 22u00  Staakt De Lijn straks opnieuw? Vakbonden dienen stakingsaanzegging inDe vakbonden bij De Lijn hebben een stakingsaanzegging ingediend voor alle entiteiten omwille van de onvrede over het personeelsbeleid bij de vervoersmaatschappij. Dat meldt het gemeenschappelijk vakbondsfront.
13/02 21u30  Twee jaar cel gevorderd voor vroegere Franse bokser DettingerOp het proces tegen Christophe Dettinger heeft de procureur woensdag drie jaar cel waarvan één jaar met uitstel en onder voorwaarden, gevorderd. De ex-bokser staat terecht voor ernstige geweldpleging op twee gendarmes naar aanleiding van een betoging van de ‘gele hesjes’ in Parijs.
13/02 21u30  Reynders: “Geen Amerikaanse vraag om jihadisten uit Syrië te repatriëren”België heeft van de Verenigde Staten geen enkele vraag ontvangen om in Syrië gedetineerde jihadisten te repatriëren. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Didier Reynders gezegd. De MR-vicepremier sluit niet uit dat Washington zo’n verzoek nog doet.
13/02 21u15  Staking met “ongeziene proporties” legde deel van het land lamDe nationale staking van de drie vakbonden hield woensdag het hele land in de ban. Op voorhand was aangekondigd dat de actiedag “ongeziene” proporties zou aannemen. In welke mate die verwachting waarheid is geworden, valt moeilijk in te schatten. Duidelijk is wel dat er in heel wat sectoren overal in het land matige tot zware hinder was.
13/02 21u00  The Streets: een balorig straatschoffie met een piepklein hartjeThe Streets zijn terug van weggeweest. Na zeven jaar radiostilte staat de amoureus getroubleerde Mike Skinner in de AB. Op Valentijnsavond, nota bene. Maar hoe groot moet uw liefde voor The Streets vandaag nog zijn?
13/02 21u00  Marsjeep Opportunity (2004 - 2019), het ‘golfkarretje’ dat blik gunde op spectaculaire vlakten rode planeetVijftien jaar lang betoverde hij de mensheid met ongekend scherpe beelden van onze buurplaneet Mars. Daarmee hield hij het veel langer vol dan tweelingbroer Spirit, die in 2011 de geest gaf. Toch viel woensdagavond ook het doek voor robotwagen Opportunity. Een stofstorm maakte een einde aan een leven in dienst van de wetenschap.
13/02 20u30  Mandaten voorzitters rechtbank eerste aanleg Brussel worden niet vernieuwdDe mandaten van de Nederlandstalige en Franstalige voorzitters van de rechtbank van eerste aanleg in Brussel worden niet vernieuwd. Dat meldt de Hoge Raad voor de Justitie (HRJ) woensdag op zijn website.
13/02 20u00  EU wapent zich voor Russisch-Duitse gaspijpleiding Nord Stream 2De Europese instellingen hebben een akkoord bereikt over de regels waaraan gaspijpleidingen moeten voldoen die afkomstig zijn uit een niet-Europees land. Het moet de ingebruikname mogelijk maken van de controversiële gaspijpleiding Nord Stream 2, die Russisch gas via de Baltische Zee naar Duitsland en de Europese Unie brengt.
13/02 19u30  “De bosbranden in Californië zijn 100 procent uitzonderlijk”De Belgische topwetenschapper Valérie Trouet leest de klimaatverandering af uit boomringen. Wat ze ziet, is verontrustend. “Uit jaarringen leidden we af dat het sneeuwdek in de Sierra Nevada in de winter van 2014-‘15 het laagst was in de voorbije 500 jaar.”
13/02 19u30  Dit is een nogal pijnlijke afbladdering van het beeld van goed bestuur dat Theo Francken graag van zichzelf verspreiddeBart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen.
13/02 19u15  Is meerderheid van de geestelijken in het Vaticaan homoseksueel?Vier op de vijf geestelijken in het Vaticaan is heimelijk homoseksueel. Dat is wat de Franse socioloog Frederic Martel volgens goede bronnen schrijft in zijn boek In the Closet of the Vatican, dat volgende week verschijnt.
13/02 19u15  Onderzoek naar overleden student na studentendoop verhuist van Antwerpen naar LimburgHet gerechtelijk onderzoek naar de dood van een 20-jarige jongeman tijdens een doop van studentenclub Reuzegom verhuist van Antwerpen naar Limburg. Dat heeft het Hof van Cassatie beslist op vraag van het Antwerpse parket. 
13/02 17u45  NAVO beraadt zich over Russische raketten die Europese steden kunnen bereikenAlle 29 NAVO-landen zijn het erover eens dat ze zich eensgezind moeten voorbereiden op de plaatsing van meer Russische (kern)raketten die Europese steden kunnen bereiken. 
13/02 17u30  Pukkelpop pakt uit met Royal Blood en Billie EilishPukkelpop heeft twee nieuwe headliners voor de 34ste editie van het festival bekendgemaakt. Op zaterdag 17 augustus speelt het Britse rockduo Royal Blood in Kiewit, terwijl de Amerikaanse zangeres Billie Eilish op zondag 18 augustus langskomt. Voor beide headliners wordt het de eerste keer op Pukkelpop.
13/02 17u30  Seksuoloog Wim Slabbinck antwoordt live op uw vragenWat hebt u altijd al willen weten over seksualiteit, romantiek en relaties? Wim Slabbinck, seksuoloog en expert in het VTM-programma Blind Getrouwd, antwoordt live op uw vragen.
13/02 17u30  Zonder hulp is de Afrikaanse neushoorn snel uitgestorvenEr zijn vorig jaar minder witte en zwarte neushoorns gestroopt in Zuid-Afrika, maar zonder menselijke bescherming tegen stropers sterven ze toch in twee decennia uit.
13/02 17u15  Televisiemakers die hun heil in het buitenland gaan zoeken, ik noem ze reissoldatenKris Kuppens zet deze week de blik op oneindig. Vandaag over programma’s opgenomen in den vreemde.
13/02 16u45  Waarom Sigrid Spruyt Het Journaal verliet: “De VRT is verziekt, rot en tragisch”Van 1989 tot 2007 werkte Sigrid Spruyt (54) voor de nieuwsdienst van de VRT, de laatste tien jaar als nieuwsanker. Ze verliet het scherm als gevolg van een make-upallergie. Dat blijkt nu maar de  de halve waarheid, zo schrijft ze in haar boek.
13/02 16u45  Recordhoeveelheid sneeuw in Moskou, maar openbaar vervoer rijdt zoals normaalIn Moskou is in de nacht van dinsdag op woensdag 36 centimeter sneeuw gevallen. Dat is een record in 140 jaar waarnemingen. Het vorige dateerde van de winter van 1995. Dat heeft het staatspersbureau Ria Novosti woensdag bericht onder aanhaling van de meteorologische diensten in de Russische hoofdstad.
13/02 16u30  Joke Schauvliege vervangt Peter Van Rompuy als eerste ondervoorzitter Vlaams ParlementGewezen CD&V-minister Joke Schauvliege vervangt Peter Van Rompuy als eerste ondervoorzitter van het Vlaams Parlement. 
13/02 16u30  Het is inderdaad tijd voor excuses aan CongoKoert Debeuf is directeur van het Tahrir Institute en auteur van Tribalization. Why War is Coming (ASP)
13/02 16u30  Onze man stapte mee met vier jonge klimaatpelgrims: “We willen de wereld weer beter maken”Van maandag tot donderdag stappen jonge klimaatpelgrims Finn (9), Lucie (11), Maxime (12) en Gust (12) van Gent naar Brussel. “Om de wereld weer beter te maken.”
13/02 16u15  Brussel als humane stad? Zo kan hetCathy Macharis, Pieter Ballon & Michael Ryckewaert zijn verbonden aan de VUB-denkgroep Poincaré
13/02 14u45  “Ford overweegt verhuis vanwege brexit”Automaker Ford overweegt productieactiviteiten in het Verenigd Koninkrijk naar elders te verplaatsen als gevolg van de brexit. Dat heeft het Amerikaanse concern laten weten in een telefonisch gesprek met de Britse premier Theresa May, meldt Reuters.
13/02 14u45  EU-Commissie zet Saudi-Arabië op lijst van landen die te weinig doen tegen terrorismefinancieringDe Europese Commissie heeft een nieuwe lijst voorgesteld van niet-EU-landen die te weinig doen tegen het witwassen van crimineel geld en de financiering van terroristische activiteiten. De lijst werd uitgebreid van 16 naar 23 landen, Saudi-Arabië is de meest opvallende nieuwkomer. 
13/02 14u15  Guaidó beveelt leger noodhulp VS toe te laten: “Anders sterven 300.000 Venezolanen”De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó, die zichzelf heeft uitgeroepen tot interim-president, heeft het leger opdracht gegeven Amerikaanse noodhulp toe te laten. Hij wil dat vanaf 23 februari vrachtwagens met voedsel en medicijnen via Colombia binnenkomen om de bevolking te helpen.
13/02 14u00  Spaanse premier verliest stemming over begroting, mogelijk nieuwe verkiezingenIn Spanje worden mogelijk snel vervroegde verkiezingen gehouden. De sociaaldemocratische premier Pedro Sanchez kreeg woensdag zoals verwacht geen steun in het parlement voor zijn begroting. Sanchez leidde sinds vorig jaar een minderheidsregering na de val van premier Mariano Rajoy.
13/02 12u15  Lomepal in Vorst Nationaal: muzikale hoogdag voor de hippe Franstalige gemeenschapHet is een klein mirakel dat het succes van de Parijse rapper Lomepal zo onopgemerkt voorbijgaat ten noorden van onze gewestgrens. De goede vriend van Belgische hiphoppers als Roméo Elvis, Caballero en JeanJass zorgde afgelopen zomer voor het meest uitzinnige concert op Dour, en gisteren in Vorst Nationaal werd hij als wereldster onthaald. En terecht.
13/02 11u30  Theo Francken verdedigt beleid over humanitaire visa: “Ik blijf 100 procent achter reddingsoperaties staan”Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) geeft vandaag tekst en uitleg over de zaak rond de humanitaire visa in het federale parlement. De oppositie wil Francken op de rooster leggen over wat hij wist en niet wist over de fraude waarvan zijn partijgenoot en Mechels gemeenteraadslid Melikan Kucam verdacht wordt.
13/02 11u15  Het belangrijkste nieuws van de ochtend samengevatLees meer >
13/02 11u15  “Mijn ouders zijn geen slechte mensen, maar ze hadden nooit een kind mogen krijgen”Tot zijn 4de woonde Samuel Vermeulen (33) met zijn ouders in een commune van de Indiase goeroe Osho, ook bekend als Bhagwan. Drank, drugs en een zwakke mentale gezondheid deden zijn vader en moeder almaar verder afglijden. Terug in Nederland belandde Samuel in een pleeggezin en zette hij zich fel af tegen de 'zweverige flauwekul' van zijn ouders. Tot hij twee jaar geleden terugkeerde naar de commune in India en daar vond wat zijn ouders zo krampachtig hadden gezocht. In het boek Prins van liefde ontzenuwt hij zijn jeugd.
13/02 10u45  Students for Climate gaan praten met stakers: “Solidariteit is nodig”In Brussel en Gent bezoeken studenten van Students for Climate vandaag stakingspiketten. Terwijl er vaak geopperd wordt dat de ecologische omslag het leven net duurder zou maken.  Wat gebeurt er als groene en gele hesjes elkaar ontmoeten? “We hebben solidariteit vandaag meer dan ooit nodig.” 
13/02 10u30  Voertuig rijdt in op stakerspost in Gent, bestuurder opgepaktIn Gent is een voertuig ingereden op een stakerspost aan de Proeftuinstraat, nabij de Ghelamco Arena. Dat meldt een syndicale bron en bevestigt de politie. Twee vakbondsmannen zijn daarbij gewond geraakt, voor een van hen werd de ziekenwagen opgeroepen. De bestuurder van de wagen is opgepakt. 
13/02 10u15  Nederlaag voor premier: Australië moet zieke migranten toelaten op het vastelandHet Australische parlement heeft een wet aangenomen die de regering verplicht om zieke migranten in detentiecentra op Manus Island en Nauru naar het Australische vasteland te brengen voor medische zorg. De wet is een forse nederlaag voor premier Scott Morrison, die fel tegen het toelaten van de migranten is.
13/02 10u15  Dag 2 van de klimaatpelgrims: “De bus nemen? No way”Wat voor muzikanten geldt, telt ook voor klimaatpelgrims: de tweede worp is vaak de lastigste. 22 kilometer tussen Lede en Asse brachten zelfs even verjaardagstraantjes boven.
13/02 10u00  Flitscontroles door privébedrijven bespreekbaar voor WeytsHet voorstel van verkeersveiligheidsinstituut Vias om privébedrijven in te schakelen voor het uitvoeren van flitscontroles, is 'bespreekbaar' voor Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. 'Ik ben daar niet ongevoelig voor', zo zei de N-VA-minister op Radio 1.
13/02 09u45  Nieuwe Amerikaanse shutdown lijkt afgewend na ‘principeakkoord’ over grensbeveiligingRepublikeinen en Democraten in het Amerikaanse Congres hebben een principeakkoord bereikt om een nieuwe sluiting van de overheid te voorkomen. President Trump is niet tevreden.
13/02 09u30  Vandeurzen laat mentale gezondheid van zwangere vrouwen screenenVlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen breidt de screening naar psychische problemen tijdens en na de zwangerschap uit over heel Vlaanderen. “Elke vrouw in Vlaanderen zal tijdens de zwangerschap worden bevraagd naar haar gebruik van alcohol en middelen en tijdens en na de zwangerschap gescreend op angst en depressieve klachten.”
13/02 09u15  Telenet lanceert tv-pakket via smartphoneMet een nieuwe formule zullen Telenet-klanten binnenkort tv kunnen kijken zonder decoder of afstandsbediening. De bundel Yugo is volledig opgebouwd rond een smartphone-app.
13/02 09u00  Verlaging leerplicht naar 5 jaar op komstEr lijkt schot in de zaak te komen voor de verlaging van de leerplicht van 6 naar 5 jaar. De Vlaamse regering gaf, na een vraag van de federale overheid, een gunstig advies.
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

25x 50-tal branden teisteren noorden van Spanje18/02 01u00 - De Morgen: Meer dan 700 hulpverleners probeerden zondagavond nog een vijftigtal branden in het noorden van Spanje onder controle te krijgen. Dat zegt de regionale regering van Cantabrië. Sommige branden hebben een criminele oorzaak.
17x Australische politieke partijen gehackt door “buitenlandse mogendheid”18/02 04u15 - De Morgen: De grootste Australische politieke partijen zijn gehackt door een ander land. Dat heeft de Australische premier Scott Morrison vandaag bekendgemaakt.
13x Nooit eerder deden zoveel Vlamingen sport18/02 04u45 - De Morgen: Twee op de drie Vlamingen zeggen van zichzelf dat ze meerdere keren per maand aan sport doen. Nooit eerder lag dat aandeel zo hoog. Dat blijkt uit een onderzoek onder leiding van professor sportsociologie Jeroen Scheerder (KU Leuven), waarover de Mediahuiskranten berichten.
10x Russische vlag opgehangen aan kathedraal in Salisbury, waar dubbelspion werd vergiftigd17/02 19u00 - De Morgen: Aan de kathedraal in de Engelse stad Salisbury hebben onbekenden afgelopen nacht een grote Russische vlag opgehangen. Dat melden Britse media. De actie leidde tot heel wat onbegrip in Salisbury, waar bijna een jaar geleden een vroegere Russische dubbelspion vergiftigd werd met het zenuwgif novitsjok.
9x Een glazen huis omgeven met bomen17/02 14u15 - De Morgen: Chris en Bart Demeer (beiden 65) bouwden hun huis in 1987 met architect Willy Verstraete in de stijl van toen, het postmodernisme. 25 jaar later was het tijd om te renoveren. LOW-architecten loodste de woning de 21ste eeuw in. “We hebben de architecten carte blanche gegeven, zelfs voor de nieuwe meubels.”
9x Waarom moet we in een vliegtuig onze smartphones uitzetten?17/02 15u15 - De Morgen: U zoekt een verklaring voor een mysterie over mens, dier, voeding, gezondheid? hier moet u zijn.
9x Stem niet op een politicus met een blauw pak17/02 16u15 - De Morgen: Stef Selfslagh zet deze week de blik op oneindig. Vandaag over de blauwe pakken waarin mannelijke politici zo graag op tv komen.
9x Ditmaal heeft Trump gelijk: haal die IS-strijders terug17/02 18u45 - De Morgen: Koert Debeuf is visiting research fellow aan Oxford University en auteur van Tribalization. Why War Is Coming (ASP, 2018).
9x Sp.a staat tussen groen en vuurrood17/02 19u15 - De Morgen: Sp.a neemt afstand van Groen in het klimaatdebat. De socialisten hopen dat het vooral over hún thema gaat in de verkiezingscampagne: koopkracht. En daarvoor halen ze een dieprood discours boven.
8x Almaci: “Ik betreur dat Crombez in de kaart van Francken speelt”17/02 14u15 - De Morgen: Meyrem Almaci (voorzitter Groen) betreurt dat John Crombez (voorzitter sp.a) met zijn kritiek op de 'onduidelijkheid' van de klimaatmaatregelen van de groenen 'in de kaart van Theo Francken speelt'. Dat zei ze vandaag tijdens een debat in De zevende dag op één. Toch zien Groen en sp.a zichzelf als bondgenoten die voor een ambitieus klimaatbeleid met sociale maatregelen in de volgende legislatuur willen gaan.

Statistieken

Artikels:
31473
Gelezen:
12069
Aantal lezers nu:
36


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven