maandag 18 februari 2019, week 08


U bent nu hier: Meer nieuws van De Morgen pagina 2

Laatste updatecontrole: vandaag om 5u30
 

De Morgen

Verbergen Tonen
18/02 04u45  Nooit eerder deden zoveel Vlamingen sport Twee op de drie Vlamingen zeggen van zichzelf dat ze meerdere keren per maand aan sport doen. Nooit eerder lag dat aandeel zo hoog. Dat blijkt uit een onderzoek onder leiding van professor sportsociologie Jeroen Scheerder (KU Leuven), waarover de Mediahuiskranten berichten.10 
18/02 04u15  Australische politieke partijen gehackt door “buitenlandse mogendheid” De grootste Australische politieke partijen zijn gehackt door een ander land. Dat heeft de Australische premier Scott Morrison vandaag bekendgemaakt.14 
18/02 01u00  50-tal branden teisteren noorden van Spanje Meer dan 700 hulpverleners probeerden zondagavond nog een vijftigtal branden in het noorden van Spanje onder controle te krijgen. Dat zegt de regionale regering van Cantabrië. Sommige branden hebben een criminele oorzaak.23 
17/02 19u45  Leven als dieren om burn-out te voorkomen? Onzin, zeggen evolutiebiologen Leef als een luiaard, denk als een kat, lummel als een leeuw. Volgens een groeiend aantal auteurs zijn dieren prima leermeesters voor overspannen mensen. Maar zien evolutiebiologen dat net zo? 
17/02 19u15  Sp.a staat tussen groen en vuurrood Sp.a neemt afstand van Groen in het klimaatdebat. De socialisten hopen dat het vooral over hún thema gaat in de verkiezingscampagne: koopkracht. En daarvoor halen ze een dieprood discours boven.
17/02 19u00  Russische vlag opgehangen aan kathedraal in Salisbury, waar dubbelspion werd vergiftigd Aan de kathedraal in de Engelse stad Salisbury hebben onbekenden afgelopen nacht een grote Russische vlag opgehangen. Dat melden Britse media. De actie leidde tot heel wat onbegrip in Salisbury, waar bijna een jaar geleden een vroegere Russische dubbelspion vergiftigd werd met het zenuwgif novitsjok.
17/02 18u45  Ditmaal heeft Trump gelijk: haal die IS-strijders terug Koert Debeuf is visiting research fellow aan Oxford University en auteur van Tribalization. Why War Is Coming (ASP, 2018).
17/02 17u15  Bart De Wever: “Koning moet historisch pardon voor koloniaal verleden uitspreken” N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever vindt dat een historisch pardon voor de misdaden die onder Belgische verantwoordelijkheid in Congo zijn begaan, aan de orde is en meent dat de koning dat moet uitspreken. Want als het over het koloniale verleden van ons land gaat, valt onvermijdelijk de naam van koning Leopold II, zei De Wever in De zevende dag op Eén.
17/02 16u30  De man die het monster menselijk maakte is niet meer Hij zal altijd herinnerd worden als de schreeuwende, ziekelijke Adolf Hitler uit Der Untergang. Maar de Zwitserse acteur Bruno Ganz was veel meer dan dat. Het icoon uit Der Himmel über Berlin overleed op 77-jarige leeftijd.
17/02 16u30  Ketnet-musicalster (18) sterft na elektrocutie aan spoorleiding na verjaardagsfeestje Een 18-jarige jongen is vannacht verongelukt aan de spoorlijn in Boom. Het gaat om Arne Decock, die meespeelde in Ketnet-musicals. Hij kwam met een vriendin terug van een verjaardagsfeestje. Ter hoogte van de Lange Lei in Boom klom hij over de omheining en betrad het terrein van de NMBS. 
17/02 16u15  Stem niet op een politicus met een blauw pak Stef Selfslagh zet deze week de blik op oneindig. Vandaag over de blauwe pakken waarin mannelijke politici zo graag op tv komen.
17/02 16u15  Gregory Frateur is homo en heeft twee kinderen met een vriendin: “Ik zag mezelf als papa” Schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Vijfentwintig directe vragen, evenveel openhartige antwoorden. Vandaag: Dez Mona-zanger Gregory Frateur (39). Wie is hij in het diepst van zijn gedachten?
17/02 15u15  Waarom moet we in een vliegtuig onze smartphones uitzetten? U zoekt een verklaring voor een mysterie over mens, dier, voeding, gezondheid? hier moet u zijn.
17/02 15u15  Pascal Braeckman, de sterke geluidsman achter Tom Waes: “Tom is een beest, ik ken niemand met zo'n karakter. Maar er moeten zulke mensen zijn” Voor Reizen Waes: Europa, dat zondag aan de laatste aflevering toe is, volgde geluidsman Pascal Braeckman (56) Tom Waes opnieuw getrouw, naar alle uithoeken van ons continent. Om de enige geluidsman die bekend is bij het ruime publiek uit te horen over zijn ervaringen, moet ik naar zijn woning in Hoboken, na een huiveringwekkende reis waarvan ik het verslag wegens plaatsgebrek achterwege laat.
17/02 14u15  Almaci: “Ik betreur dat Crombez in de kaart van Francken speelt” Meyrem Almaci (voorzitter Groen) betreurt dat John Crombez (voorzitter sp.a) met zijn kritiek op de 'onduidelijkheid' van de klimaatmaatregelen van de groenen 'in de kaart van Theo Francken speelt'. Dat zei ze vandaag tijdens een debat in De zevende dag op één. Toch zien Groen en sp.a zichzelf als bondgenoten die voor een ambitieus klimaatbeleid met sociale maatregelen in de volgende legislatuur willen gaan.
Laatste update: vandaag om 4u45


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
13/02 14u15  Guaidó beveelt leger noodhulp VS toe te laten: “Anders sterven 300.000 Venezolanen”De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó, die zichzelf heeft uitgeroepen tot interim-president, heeft het leger opdracht gegeven Amerikaanse noodhulp toe te laten. Hij wil dat vanaf 23 februari vrachtwagens met voedsel en medicijnen via Colombia binnenkomen om de bevolking te helpen.
13/02 14u00  Spaanse premier verliest stemming over begroting, mogelijk nieuwe verkiezingenIn Spanje worden mogelijk snel vervroegde verkiezingen gehouden. De sociaaldemocratische premier Pedro Sanchez kreeg woensdag zoals verwacht geen steun in het parlement voor zijn begroting. Sanchez leidde sinds vorig jaar een minderheidsregering na de val van premier Mariano Rajoy.
13/02 12u15  Lomepal in Vorst Nationaal: muzikale hoogdag voor de hippe Franstalige gemeenschapHet is een klein mirakel dat het succes van de Parijse rapper Lomepal zo onopgemerkt voorbijgaat ten noorden van onze gewestgrens. De goede vriend van Belgische hiphoppers als Roméo Elvis, Caballero en JeanJass zorgde afgelopen zomer voor het meest uitzinnige concert op Dour, en gisteren in Vorst Nationaal werd hij als wereldster onthaald. En terecht.
13/02 11u30  Theo Francken verdedigt beleid over humanitaire visa: “Ik blijf 100 procent achter reddingsoperaties staan”Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) geeft vandaag tekst en uitleg over de zaak rond de humanitaire visa in het federale parlement. De oppositie wil Francken op de rooster leggen over wat hij wist en niet wist over de fraude waarvan zijn partijgenoot en Mechels gemeenteraadslid Melikan Kucam verdacht wordt.
13/02 11u15  Het belangrijkste nieuws van de ochtend samengevatLees meer >
13/02 11u15  “Mijn ouders zijn geen slechte mensen, maar ze hadden nooit een kind mogen krijgen”Tot zijn 4de woonde Samuel Vermeulen (33) met zijn ouders in een commune van de Indiase goeroe Osho, ook bekend als Bhagwan. Drank, drugs en een zwakke mentale gezondheid deden zijn vader en moeder almaar verder afglijden. Terug in Nederland belandde Samuel in een pleeggezin en zette hij zich fel af tegen de 'zweverige flauwekul' van zijn ouders. Tot hij twee jaar geleden terugkeerde naar de commune in India en daar vond wat zijn ouders zo krampachtig hadden gezocht. In het boek Prins van liefde ontzenuwt hij zijn jeugd.
13/02 10u45  Students for Climate gaan praten met stakers: “Solidariteit is nodig”In Brussel en Gent bezoeken studenten van Students for Climate vandaag stakingspiketten. Terwijl er vaak geopperd wordt dat de ecologische omslag het leven net duurder zou maken.  Wat gebeurt er als groene en gele hesjes elkaar ontmoeten? “We hebben solidariteit vandaag meer dan ooit nodig.” 
13/02 10u30  Voertuig rijdt in op stakerspost in Gent, bestuurder opgepaktIn Gent is een voertuig ingereden op een stakerspost aan de Proeftuinstraat, nabij de Ghelamco Arena. Dat meldt een syndicale bron en bevestigt de politie. Twee vakbondsmannen zijn daarbij gewond geraakt, voor een van hen werd de ziekenwagen opgeroepen. De bestuurder van de wagen is opgepakt. 
13/02 10u15  Nederlaag voor premier: Australië moet zieke migranten toelaten op het vastelandHet Australische parlement heeft een wet aangenomen die de regering verplicht om zieke migranten in detentiecentra op Manus Island en Nauru naar het Australische vasteland te brengen voor medische zorg. De wet is een forse nederlaag voor premier Scott Morrison, die fel tegen het toelaten van de migranten is.
13/02 10u15  Dag 2 van de klimaatpelgrims: “De bus nemen? No way”Wat voor muzikanten geldt, telt ook voor klimaatpelgrims: de tweede worp is vaak de lastigste. 22 kilometer tussen Lede en Asse brachten zelfs even verjaardagstraantjes boven.
13/02 10u00  Flitscontroles door privébedrijven bespreekbaar voor WeytsHet voorstel van verkeersveiligheidsinstituut Vias om privébedrijven in te schakelen voor het uitvoeren van flitscontroles, is 'bespreekbaar' voor Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. 'Ik ben daar niet ongevoelig voor', zo zei de N-VA-minister op Radio 1.
13/02 09u45  Nieuwe Amerikaanse shutdown lijkt afgewend na ‘principeakkoord’ over grensbeveiligingRepublikeinen en Democraten in het Amerikaanse Congres hebben een principeakkoord bereikt om een nieuwe sluiting van de overheid te voorkomen. President Trump is niet tevreden.
13/02 09u30  Vandeurzen laat mentale gezondheid van zwangere vrouwen screenenVlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen breidt de screening naar psychische problemen tijdens en na de zwangerschap uit over heel Vlaanderen. “Elke vrouw in Vlaanderen zal tijdens de zwangerschap worden bevraagd naar haar gebruik van alcohol en middelen en tijdens en na de zwangerschap gescreend op angst en depressieve klachten.”
13/02 09u15  Telenet lanceert tv-pakket via smartphoneMet een nieuwe formule zullen Telenet-klanten binnenkort tv kunnen kijken zonder decoder of afstandsbediening. De bundel Yugo is volledig opgebouwd rond een smartphone-app.
13/02 09u00  Verlaging leerplicht naar 5 jaar op komstEr lijkt schot in de zaak te komen voor de verlaging van de leerplicht van 6 naar 5 jaar. De Vlaamse regering gaf, na een vraag van de federale overheid, een gunstig advies.
13/02 09u00  Ondanks al die kleurrijke pracht en praal voel ik me gapen naar een decor van bordkartonKris Kuppens zet deze week de blik op oneindig. Vandaag over Studio Tarara op VTM.
13/02 08u15  Dit zijn de meest energiezuinige tv-toestellenStaat de tv best wel veel aan bij jouw gezin? Dan is het niet onverstandig om je stroomverbruik in de gaten te houden; sommige tv’s slurpen immers bijzonder veel energie. De volgende kwaliteitstoestellen scoren ook uitstekend op het vlak van zuinigheid.
13/02 07u45  Proces Catalaanse leiders van start: “Het lijkt wel het Wilde Westen”Het proces tegen de voormalige Catalaanse regeringsleiders is gisteren eindelijk van start gegaan. Vandaag stemmen de parlementsleden, ook de Catalaanse, over de Spaanse begroting. Een regeringscrisis lonkt. Alle Spaanse problemen lijken te worden samengebald.
13/02 07u30  Bourgeois: “Als vakbonden dit beleid 'pure horror' vinden, is dat leugenachtig populisme”Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) haalt op een vrije tribune op zijn website fors uit naar de vakbonden en de nationale staking. Bourgeois countert de kritiek van de vakbonden op het beleid van de centrumrechtse regeringen. 'Als vakbonden dit beleid 'pure horror noemen, kan ik dat helaas niet anders omschrijven dan leugenachtig populisme. De waarheid heeft haar rechten', aldus Bourgeois.
13/02 07u15  Prins Laurent: "Ik wilde in Libië gaan wonen"Het heeft niet veel gescheeld of prins Laurent was naar Libië verhuisd. In 2008 sloot zijn vzw een contract af om de woestijn in dat land te bebossen. 'Dat was het project van mijn leven. Ik wilde zelfs in Tripoli gaan wonen', zegt Laurent in een 'Pano'-reportage die vanavond wordt uitgezonden op Eén. 
13/02 07u15  Zacht en droog weer voor stakersOver het noorden van het land is in de voormiddag nog tijdelijk lage bewolking mogelijk, maar het blijft vandaag droog bij maximumtemperaturen tussen 3 of 4 graden op de Ardense toppen en 10 of 11 graden in Vlaanderen. Dat meldt het KMI.
13/02 07u00  Politie rolt Antwerpse misdaadfamilie opHet Antwerpse gerecht heeft vijftien verdachten van de Turks-Assyrische familie Y. opgepakt. Er werden 46 huiszoekingen uitgevoerd, vooral in Antwerpen-Noord. Tijdens dit onderzoek is ook aan het licht gekomen dat het Mechelse gemeenteraadslid Melikan Kucam (N-VA) fraudeerde met humanitaire visa. Kucam is in dit onderzoek wel geen verdachte.
13/02 07u00  België proefkonijn voor app waarmee toeristen btw kunnen recupererenTwee ondernemers uit Israël, onder wie de medeoprichter van navigatie-app Waze, lanceren een app waarmee toeristen gemakkelijk de btw op hun aankopen in België kunnen recupereren. Dat kan nu al, maar de papierwinkel schrikt veel toeristen af. Refundit belooft een veel eenvoudigere procedure via een app.
13/02 06u45  Live - Nationale staking: bedrijven en overheidsdiensten leggen massaal het werk neerDe vakbonden leggen massaal het werk neer omdat ze vinden dat de werknemers er financieel te weinig op vooruitgaan. Mis niets van de stakingsdag via deze liveblog of lees hier een overzicht van waar u hinder zult onder vinden.
13/02 06u45  Grote winterstorm in VS zorgt voor meer dan 2.500 geschrapte vluchtenMeer dan 2.500 vluchten van een naar de Verenigde Staten zijn dinsdag lokale tijd geannuleerd door een winterstorm die het het noordoosten en Midden-Westen van het land treft. Dat meldt de gespecialiseerde website flightaware.com.
13/02 06u15  Vakbondsleiders Miranda Ulens (ABVV) en Marc Leemans (ACV): “N-VA-kiezers stemmen tegen hun eigen portemonnee”Na de gele hesjes en de klimaatspijbelaars achten de vakbonden het moment rijp om weer actie te voeren. Met een nationale staking op 13 februari betogen ze voor hogere lonen en kwaliteitsvollere jobs. Marc Leemans (ACV) en Miranda Ulens (ABVV) leggen uit waarom en vieren terloops de 75ste verjaardag van de sociale zekerheid. 'Het ongenoegen bij de mensen is zeer groot. Het zal die dag heel stil zijn in België.'
13/02 06u15  Gezocht: oude VTM-decors voor ‘Studio Tarara’Decorstukken voor een reeks over de beginjaren van VTM? Die hoopten de makers van Studio Tarara in het archief van de zender te vinden. Alleen viel dat in de praktijk behoorlijk tegen. “VTM was in die beginjaren pure rock-’n-roll. Dingen bewaren voor het nageslacht stond helemaal onderaan op het prioriteitenlijstje.”
13/02 06u15  Controversiële woontorens in Antwerpen goedgekeurd tegen adviezen inHet Antwerpse stadsbestuur heeft de plannen voor een nieuwe wijk op de Slachthuissite definitief goedgekeurd. Daarmee gaat ze in tegen adviezen van de gemeentelijke bouwcommissie, de provincie en klachten van buurtbewoners.
13/02 06u15  VN geven Francken ongelijk in visazaakDe VN kunnen wel degelijk een rol spelen bij de uitreiking van humanitaire visa aan Syrische vluchtelingen. Ex-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) stelde dat zo geen bedreigde christenen gered konden worden.
13/02 06u15  Paul Beloy: “Er is in België veel te weinig respect voor de échte geschiedenis van Congo”Paul Beloy is oud-voetballer, vervolgcoach anderstalige nieuwkomers (Atheneum Hoboken) en bestuurslid DEMOS, kenniscentrum voor participatie en democratie.
13/02 06u15  Er bestaat geen mannelijke versie van het woord ‘diva’Julie Cafmeyer is columnist bij De Morgen.
13/02 05u30  Mexicaanse politie vindt 69 lichamen in massagravenAutoriteiten in Mexico hebben in meerdere verstopte graven in het westen van het land 69 lijken gevonden. De openbaar aanklager van de provincie Colima laat weten dat gewerkt wordt aan de identificatie van de slachtoffers.
13/02 05u15  Vlaanderen maakt komaf met absurditeit rond buurtwegenNa jaren van onderhandelen zijn de Vlaamse meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld klaar met het decreet gemeentewegen, dat de problemen met oude buurt- of voetwegen moet oplossen. Hoewel die vaak niet meer bestaan of worden gebruikt, veroorzaken ze in heel wat dossiers jarenlang oponthoud, zoals in dat van het Eurostadion. Dat staat vandaag in Het Belang van Limburg.
13/02 05u00  Australische regering moet zieke migranten toelatenHet Australische parlement heeft een wet aangenomen die de regering verplicht om zieke migranten in detentiecentra op Manus Island en Nauru naar het Australische vasteland te brengen voor medische verzorging. De wet is een forse nederlaag voor premier Scott Morrison die fel tegen het voorstel is.
13/02 05u00  Bedrijven houden aandeelhouders voorlopig geheimVan de naar schatting 800.000 tot 1 miljoen bedrijven in ons land hebben nog maar 25.000 bekendgemaakt wie hun aandeelhouders zijn. Om te vermijden dat bedrijven boetes krijgen die tot 50.000 euro kunnen oplopen, heeft minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) beslist om de termijn voor de registratie van aandeelhouders met zes maanden te verlengen tot eind september. Dat schrijft De Tijd vandaag.
13/02 03u45  Gameontwikkelaar Activision Blizzard schrapt bijna 800 banenBij gameontwikkelaar Activision Blizzard - bekend van onder meer ‘Call of Duty, ‘World of Warcraft’, ‘Overwatch’, en ‘Diablo’ - staat 8 procent van de 9.600 banen op de tocht. Dat heeft CEO Bobby Kotick vandaag bevestigd. Dat melden verscheidene Amerikaanse media. Sinds vrijdag circuleerden al geruchten over een nakende herstructurering.
13/02 03u45  Amerikaanse staatsschuld loopt op tot 22 biljoen dollarIn de Verenigde Staten heeft de overheidsschuld dinsdag lokale tijd 22 biljoen dollar bereikt, een nieuw record. Dat blijkt uit gegevens van het ministerie van Financiën.
13/02 01u30  Haven van Oostende vaart minder politieke koersHet bestuur van de Haven van Oostende vaart voortaan een minder politieke koers. Die komt er na de omvorming van een autonoom gemeentebedrijf naar een naamloze vennootschap van publiek recht, waardoor de politieke inmenging beperkt blijft tot zes gemeenteraadsleden op dertien bestuurders. De nieuwe raad van bestuur is gisteren voorgesteld.
13/02 01u30  Macron en Italiaanse president Mattarella strijken plooien gladDe presidenten van Frankrijk en Italië, Emmanuel Macron en Sergio Mattarella, hebben elkaar telefonisch gesproken. Dat meldde het Elysée deze avond. Beide staatshoofden 'hebben het belang voor elk van hun landen bevestigd van de Frans-Italiaanse relatie, gevoed door historische, economische, culturele en menselijke banden', luidt het. 
13/02 00u45  Lichaam Sala wordt vrijdag gerepatrieerd naar ArgentiniëHet stoffelijk overschot van Emiliano Sala zal vrijdag naar Argentinië worden overgevlogen. Daar zal hij in zijn geboortestad Progreso een laatste rustplaats krijgen.
13/02 00u45  Alle gevangenen ontsnappen tegelijk uit Haïtiaanse gevangenisOp Haïti zijn in de zuidelijke stad Aquin alle 78 gedetineerden vandaag uit een gevangenis ontsnapt. Dat meldde de nationale politie. Er is een onderzoek gestart om de precieze omstandigheden van de ontsnapping te achterhalen.
12/02 22u00  Macedonië heet nu officieel Noord-MacedoniëHet kleine Balkanland Macedonië heet nu officieel Noord-Macedonië. De nieuwe naam is dinsdag van kracht gegaan. Het hernoemen van het land maakt deel uit van de omzetting van een overeenkomst met Griekenland van juni vorig jaar om het land voor te bereiden op Navo- en EU-lidmaatschap.
12/02 20u45  In vergelijking met de verloren tijd door een afwezige regering valt één stakingsdag nog wel meeBart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen.
12/02 20u30  VN-expert Michal Balcerzak: “Tijd dat België excuses aanbiedt voor bewind in Congo”Een werkgroep van VN-experts heeft net ons land bezocht en gezien wat er dringend kan veranderen om racisme aan te pakken. Excuses voor wat België tijdens het koloniale bewind in Congo heeft aangericht horen daarbij, zegt de Poolse voorzitter Michal Balcerzak. 
12/02 20u15  Waarom wil Rusland zich zo graag loskoppelen van het wereldwijde web?Rusland wil zich in de toekomst beschermen tegen cyberaanvallen door zich af te sluiten van het wereldwijde web. De overheid steunt Russische internetproviders bij het bekostigen van de nodige infrastructuurwerken. Maar wat is nu precies de bedoeling van dat grote afschakelplan?
12/02 20u15  We rijden massaal op plantaardige olie (en dat is bijzonder schadelijk)Diesel aangelengd met palm-, soja- of koolzaadolie lijkt meer ecologisch dan gewone diesel, maar is eigenlijk net schadelijker. Toch plant de Europese Commissie nu wettelijke achterpoortjes voor die vervuilende biobrandstoffen. ‘Ons land moet zich verzetten’, menen milieuorganisaties.
12/02 19u45  “Waarom wij staken? De regering heeft er geen flauw benul van wat wij in de haven doen”Morgen gaat het land plat. Maar waarom precies? Deze stakers leggen uit waarom ze het werk neerleggen. ‘Als de economie goed draait, zou iedereen mee moeten genieten.’
12/02 19u30  Britten in België ruilen massaal rijbewijs in uit vrees voor harde brexitIn januari ruilden liefst 258 Britse inwoners in ons land hun Brits rijbewijs in voor een Belgisch exemplaar. Dat is evenveel als in de acht maanden daarvoor. Bij een harde brexit dreigt hun rijbewijs immers van de ene op de andere dag ongeldig te worden in ons land.
12/02 19u15  Regisseur Bryan Singer beschuldigd van seksueel misbruik minderjarigenDe plannen voor de film Red Sonja waaraan Bryan Singer zou gaan werken, zijn opgeschort. De regisseur wordt beschuldigd van seksueel misbruik met minderjarigen.
12/02 19u00  Drugsbaron El Chapo over hele lijn schuldig bevonden door Amerikaanse juryDe Amerikaanse jury heeft de Mexicaanse drugsbaron Joaquin ‘El Chapo’ Guzman (61) na een proces van elf weken schuldig bevonden. ‘s Werelds bekendste drugsbaas riskeert een levenslange gevangenisstraf.
12/02 18u45  Sp.a vraagt time-out voor invoering digitale meter: “Energiefactuur kan enkel stijgen”Oppositiepartij sp.a vraagt aan minister van Energie Lydia Peeters (Open Vld) om in het dossier van de digitale meter op de pauzeknop te drukken. 
12/02 18u45  Alsof de stakers geen deel uitmaken van de economieMatthias Somers is wetenschappelijk medewerker bij denktank Minerva.
12/02 18u45  Elena Ferrante-koorts brengt literaire toeristen naar de armste wijken van Napels: “Wat is hier in godsnaam te zien?”Dankzij het wereldwijde succes van Elena Ferrante’s Napolitaanse romanreeks – en meer nog de bijbehorende tv-serie – rijden er bussen met toeristen af naar ‘een van de lelijkste plekken van Napels’. Buurtbewoners vragen zich af: ‘Wat is hier in godsnaam te zien?’
12/02 18u15  25 jaar buurtinformatienetwerken: als burgers de oren en ogen van de politie zijnDe buurtinformatienetwerken (BIN), waarbij burgers zelf hun buurt observeren en de politie inseinen bij verdachte zaken, bestaan 25 jaar. En er komen er nog elke week bij. Zijn ze een voorbeeld van burgerparticipatie, of vergroten ze net het onveiligheidsgevoel?
12/02 18u00  Marokkaanse vrouw klaagt België aan voor "illegale vrijheidsberoving" na verblijf in 127 bisKaoutar Fal, een Marokkaanse vrouw die vorig jaar bijna twee maanden in het gesloten centrum 127 bis in Steenokkerzeel zat, trekt naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Dat staat vandaag in La Dernière Heure. Ze klaagt de Belgische staat aan wegens illegale vrijheidsberoving, 'zonder gerechtvaardigde reden'.
12/02 18u00  Crowdfunding moet 'arme' Pippi Langkous steun biedenActrice Karin Inger Monica Nilsson is dan wel wereldberoemd geworden met haar vertolking van Pippi Langkous, rijk is ze er niet van geworden. 'Een schande', en dus werd een crowdfunding opgestart.
12/02 17u30  Iran viert 40 jaar Islamitische Republiek met vertonen van nieuwe langeafstandswapensHonderdduizenden Iraniërs zijn maandag de straat op gegaan om de 40ste verjaardag van de Islamitische Republiek te vieren. In Teheran greep de regering de gelegenheid aan om de nieuwste langeafstandsraketten te demonstreren terwijl burgers met vlaggen zwaaiden en de leuzen riepen die al tijdens de revolutie van 1979 klonken: “Dood aan Amerika”, “dood aan Israël”.
12/02 17u30  Ook kopstukken van Catalaanse burgerbewegingen opgesloten: “Alsof ik in het rijtje van Hitler, Mussolini en Franco thuishoor”Bijna 1,5 jaar na de eenzijdige afscheiding van Spanje begint in Madrid de zaak tegen de Catalaanse separatisten. Jordi Cuixart van burgerorganisatie Òmnium Cultural is een van hen.
12/02 17u30  Deze game wijst u op uw ecologische voetafdruk: “Je kunt je plaats veroveren op de planeet, maar ze duwt vanaf nu terug”In de nieuwste uitbreiding voor videogame Civilization krijgen de beslissingen van de speler ineens ook een ecologische impact. Het volgt op een lange traditie waarin simulatiegames inspelen op maatschappelijke ontwikkelingen, en verbanden tonen die zelfs kunnen leiden tot een verbeterd inzicht bij de speler.
12/02 17u30  ‘If Beale Street Could Talk’ bevecht racisme met bedwelmende schoonheidZelden bracht een filmmaker donkere huid zo mooi in beeld als Barry Jenkins, en dat mag u gerust een statement noemen. If Beale Street Could Talk is een esthetisch bedwelmende ode aan de liefde, maar ook aan een systematisch onderdrukte bevolkingsgroep.
12/02 17u00  Brits premier May vraagt parlementsleden om "de zenuwen in bedwang te houden"De Britse premier Theresa May vraagt de Britse parlementsleden om meer tijd om een herwerkt brexitakkoord met de EU te bekomen. Dat bleek uit haar speech in het Britse Lagerhuis. Tegelijkertijd roept ze de parlementsleden op om 'hun zenuwen in bedwang te houden'. 'Het zal mogelijk nog tijd kosten om een herwerkte deal te krijgen', maar 'de gesprekken zijn nu in een cruciaal stadium'.
12/02 17u00  Moet de ‘geprivilegieerde’ man maar het gelag betalen?Els Van Peborgh, is doctoraatsstudent en vrijwillig medewerker aan het departement Wijsbegeerte van de Universiteit Antwerpen.
12/02 16u45  Ebola maakt meer dan 500 doden in zes maanden in CongoHet ebola-virus heeft in het oosten van Congo in zes maanden tijd aan 502 mensen het leven gekost. Daarbovenop zou er een industrie ontstaan zijn waarbij vrouwen seks aanbieden in ruil voor een vaccin of een job.
12/02 16u30  24 uur lang geen luchtverkeer in Belgisch luchtruim wegens stakingDoor de staking van morgen zal vanaf vanavond vanaf 22 uur gedurende 24 uur geen luchtverkeer mogelijk zijn in het Belgische luchtruim. Dat zegt luchtverkeersleider skeyes.
12/02 16u15  Als we toelaten dat Spanje politieke tegenstanders opsluit, dan laten we andere Europese landen toe hetzelfde te doenSimon Bekaert is advocaat bij advocatenkantoor Bekaert. Samen met Paul Bekaert verdedigt hij de belangen van president Puigdemont en zijn ministers in België. Hij is eveneens advocaat van de naar België gevluchte Spaanse rapper Valtonyc.
12/02 15u00  Wat we met ‘Sign for my Future’ willen (en wat niet)Jeanne Verwee (18) is studente Duitse taal- en letterkunde aan de UGent.
12/02 14u30  Sinds Solskjaer het overnam van Mourinho heeft Man U alles gewonnen wat er te winnen vielMark Coenen is columnist bij De Morgen.
12/02 14u30  Jaloezie tegenover rijken het grootst in Duitsland en FrankrijkMiljonairs die geen zin hebben in jaloerse blikken van hun buren, kunnen beter in het Verenigd Koninkrijk wonen dan in Duitsland of Frankrijk. Tot die conclusie komt de Duitse socioloog Rainer Zitelmann, die onderzocht hoe mensen in Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de VS aankijken tegen de meest vermogenden.
12/02 14u15  Met deze tip maak je de lekkerste chocolade-banaancake ooit (licht én smeuïg!)Chocolade-banaancake is sowieso al een hemelse zoetigheid. Maar bak hem eens met olie in plaats van boter. Zo krijg je een lichtere cake die niet als een baksteen op je maag valt én een smeuïge, fluwelen textuur heeft. Smullen!
12/02 14u15  “Zo'n programma presenteren is topsport, je moet ervoor zorgen dat je niet opgebrand raakt”Wat is er toch aan de hand met onze talkshows? Heel dik zijn ze niet meer gezaaid, en ze blijken ook niet meer bijster goed te scoren. Talkshowhosts Lieven Van Gils en Bart Schols zijn zelfs een poosje van het toneel verdwenen. Lukt het Jan Leyers straks wel om hoge toppen te scheren wanneer hij aan de nieuwe reeks van Nachtwacht begint? Of is er in de toekomst alleen nog ruimte voor shows als Gert Late Night, waarin reality en gesprekken meer en meer in elkaar overvloeien?
12/02 14u00  Extra steun voor dove en blinde kinderenDove en blinde kinderen en kinderen met een verstandelijke of motorische beperking krijgen vanaf volgend jaar meer ondersteuning in het gewone onderwijs. De financiering voor die uren volgt voortaan het kind, in plaats van dat het geld verdeeld wordt over de scholen.
12/02 14u00  Lunchpakket deluxe: deze Italiaanse minitaartjes zijn makkelijk te maken én mee te nemenElke middag een belegde boterham kan saai worden. Doe jezelf of je gezin een plezier en pimp je lunchbox met deze verse ricottataartjes: een simpel recept met een Italiaanse touch. Wedden dat je tafelgenoten stikjaloers zijn?
12/02 14u00  Veiligheid: N-VA wil noodtoestand kunnen uitroepenN-VA wil het huidige veiligheidsbeleid voortzetten en aanscherpen, met een aantal geel-zwarte evergreens.
12/02 14u00  Antwerpse gerecht rolt grote misdaadbende op in zaak humanitaire visaDe Antwerpse politie heeft vanmorgen 46 huiszoekingen uitgevoerd, waarbij 15 verdachten werden opgepakt. Volgens VRT NWS zouden de arrestaties kaderen in een breder onderzoek naar de zaak van fraude met humanitaire visa, waarvoor Melikan Kucam, het N-VA gemeenteraadslid eerder reeds werd opgepakt.
12/02 14u00  Turkije geeft opdracht tot arrestatie 1.112 personen, drie jaar na mislukte coupDe Turkse regering heeft opnieuw een grote operatie gelanceerd tegen personen die de geestelijke Fethullah Gülen zouden steunen. De openbare aanklager gelastte de arrestatie van 1.112 personen, drie jaar na de mislukte coup die volgens Ankara het werk was van Gülen.
12/02 13u45  Na bananenpannenkoekjes zijn deze even makkelijke wortelflensjes de nieuwe hitFlensjes serveren voor de lunch? Dat kan je dus gewoon dóén dankzij deze hartige wortelpannenkoekjes. Supermakkelijk te maken, heel gezond en heerlijk met wat frisse groenten en zalm. 
12/02 13u30  “Broer van Bezos’ maîtresse lekte berichtjes over affaire”Het was de broer van Lauren Sánchez die het bezwarende materiaal over haar verhouding met Jeff Bezos lekte aan de National Enquirer. Dat meldden verscheidene bronnen aan de Daily Beast. 
12/02 13u30  Niet iedereen profiteert mee van het toegenomen welzijnHet welzijn van de Belgen daalde na de crisis van 2008 en is verbeterd in 2016 en 2017. Maar die recente verbetering wordt niet door iedereen gedeeld. Dat concludeert het Federaal Planbureau in een studie op basis van 67 aanvullende indicatoren naast het bbp die sociale, milieu- en economische materies bestrijken.
12/02 13u00  Vlaming heeft vertrouwen in politie, maar niet in de KerkVan alle verschillende (overheids)instellingen had de Vlaming in 2018 het meeste vertrouwen in het onderwijs en de politie en het minste in de Kerk. Daarnaast is het vertrouwen in de politie en het leger de laatste jaren het meeste gestegen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Statistiek Vlaanderen. 
12/02 12u45  Democraat Ilhan Omar biedt excuses aan voor ‘antisemitische’ uitsprakenDe Democraat Ilhan Omar, een van de eerste twee moslima’s in het Amerikaanse parlement, heeft maandag haar excuses aangeboden voor uitspraken die als antisemitisch werden bestempeld. Zij deed dit nadat Democratische leiders haar hadden opgeroepen direct afstand te doen van haar opmerkingen.
12/02 12u30  N-VA wil nadenken over bouw gevangenissen in buitenlandAls het van N-VA afhangt, moeten we durven nadenken over de bouw van gevangenissen in het buitenland. Dat is een van de maatregelen die de partij naar voren schuift op het vlak van veiligheid in de aanloop naar de verkiezingen. Ook de inzet van vrijwilligers bij de politie en een wettelijk kader voor de noodtoestand maken deel uit van het kiesprogramma.
12/02 12u30  Raadkamer bevestigt aanhouding van tweede en derde verdachte bankroof AntwerpenDe raadkamer in Antwerpen heeft de aanhouding bevestigd van de tweede en de derde opgepakte verdachte van de bankkraak bij BNP Paribas Fortis aan de Belgiëlei. Beiden ontkennen dat ze bij de diefstal betrokken waren.
12/02 11u45  Politie schiet verdachte dood in MechelenDe politie heeft vanochtend een man doodgeschoten die met een broodmes een Spar probeerde te overvallen op de Tervuursesteenweg in Mechelen. 
12/02 11u45  Suikerdip maakt slachtoffers: “Gouden eeuw voor Europese producenten is voorbij”De aanhoudende lage suikerprijs eist zijn tol. Producenten wereldwijd moeten ingrijpen en voeren forse herstructureringen door. Een overaanbod, onder meer door een afnemende suikerconsumptie, weegt door.
12/02 11u45  Lente loert nu al om de hoek: komend weekend dubbel zo warm als normaal, tot 14 gradenEen vroege lenteprik loert om de hoek. Vanaf morgen breekt de zon door en gaat het kwik in stijgende lijn. Vrijdag en zaterdag is lokaal tot 14 graden mogelijk. Het wordt dubbel zo warm als normaal voor die tijd van het jaar.
12/02 11u30  Stichting Dignity betaalde ruim 4,5 miljoen euro schadevergoedingen aan slachtoffers misbruik in de KerkDe stichting Dignity heeft tot nu toe in totaal 4.580.000 euro schadevergoedingen betaald aan slachtoffers van seksueel misbruik in de Kerk. Dat zegt prof. Manu Keirse, die voorzitter is van de stichting Dignity en die ook voorzitter is van de Interdiocesane Commissie voor de bescherming van kinderen en jongeren.
12/02 11u15  Jong Recensiegeweld Jeroen en ancien Lene Kemps kruisen in deze podcast de degens: "Hier moet je beslist gaan eten”Jong Keukengeweld verzamelt de beste jonge chefs in Brussel en Vlaanderen. Jongeren van 18 tot en met 30 jaar genieten binnenkort opnieuw van topgastronomie aan een erg voordelige prijs, klaargemaakt door Vlaamse topchefs, jonger dan 35 jaar. Student Jeroen en ancien Lene Kemps bundelen in deze podcast hun krachten en trekken naar Altermezzo in Tongeren.
12/02 11u15  Onder onze dekens warmt liefdevol de wereld opElke dinsdag en donderdag schrijft Ann De Craemer over de kleine en grote dingen des levens die haar beroeren.
12/02 11u00  10 jaar Jong Keukengeweld: 10 vragen aan rock-’n-rollchef Damien BrunetJong Keukengeweld verzamelt de beste jonge chefs in Brussel en Vlaanderen. Jongeren van 18 tot en met 30 jaar genieten binnenkort opnieuw van topgastronomie aan een erg voordelige prijs, klaargemaakt door Vlaamse topchefs, jonger dan 35 jaar. We schoven de jonge chef Damien Brunet tien vragen onder de neus.
12/02 10u45  “De bandeloosheid van de jaren 90 was idealistisch: we gingen alle taboes doorbreken”De nieuwe VTM-serie Studio Tarara knalt, en niet alleen door de schreeuwende kleuren, de veel te brede schouders en de belachelijk geföhnde haren. Tim Van Aelst, de bedenker van Safety First en Wat als?, heeft zichzelf overtroffen in deze wonderlijke combinatie van een whodunit, dwaze sketches en sfeertekeningen van de showbizzwereld in de jaren 90. Studio Tarara vindt plaats in 1993, om precies te zijn: bij VTM knalden de champagnekurken en was coke snuiven een hobby als een andere. Koen De Graeve, die de drankverslaafde Ricky Bolsens speelt alsof hij er zelf bij was, werd in dat jaar 21.
12/02 10u45  Le Mystique getest: "Hier voel je de passie en trots voor de producten”Jong Keukengeweld verzamelt de beste jonge chefs in Brussel en Vlaanderen. Jongeren van 18 tot en met 30 jaar genieten binnenkort opnieuw van topgastronomie aan een erg voordelige prijs, klaargemaakt door Vlaamse topchefs, jonger dan 35 jaar. Hoe dat smaakt? MNM-redactrice Liesbeth Verhulst ging met ancien Lene Kemps proeven in Le Mystique in Brugge.
12/02 10u30  En de Auwch Award gaat naar ... het RekenhofHet Rekenhof is de winnaar van de Auwch Award 2018 van de Vrouwenraad. De instelling wint de 'prijs' omdat haar algemene vergadering op twaalf leden slechts twee vrouwen telt. 
12/02 10u15  Deze Vilvoordse transjongen schrijft tv-geschiedenis op KetnetBo Van Spilbeeck is zijn rolmodel, en nu zal ook hij transjongeren inspireren. In de Ketnet-serie 4eVeR geeft Emile Jacobs (19) vanaf vanavond gestalte aan Lewis, een transjongen. Dat Jacobs zelf transgender is, maakt het des te baanbrekender: “Wij zijn geen rariteit.”
12/02 10u15  Helaas, de mens is niet de kers op de taart van de creatie: vijf misverstanden over DarwinDinsdag is het Darwin Day, de verjaardag van Charles Darwin. De Britse wetenschapper die ons zelfbeeld grondig dooreenschudde werd op 12 februari 1809 geboren. Maar nog altijd heerst er grote verwarring over de basis die hij legde om het leven op onze planeet te begrijpen. De grootste instinkers op een rij.
12/02 10u15  ‘Trio’: degelijke film, matig scenarioZeg van Bruno Vanden Broecke, Matteo Simoni en Ruth Beeckmans wat je wil, maar ze zijn niet bang om risico’s te nemen. Met z’n drieën produceerden, regisseerden én acteerden ze Trio. Die samenwerking is meer dan geslaagd, maar een zwak scenario doet afbreuk aan hun debuut.
12/02 10u15  Sp.a noemt nieuwe regels op gokreclame "gemiste kans"Oppositiepartij sp.a noemt de nieuwe regels rond gokreclame, die vandaag besproken worden in de Kamercommissie Justitie, “een gemiste kans”. Dat heeft sp.a-Kamerlid Peter Vanvelthoven (sp.a) gezegd in het VRT-radioprogramma De Ochtend. Volgens hem gaan de plannen 'niet ver genoeg'.
12/02 10u00  Grote politiemacht valt binnen in clublokaal Hells Angels in Gentbrugge: twee mannen meegenomenIn Gentbrugge heeft de Gentse politie een grootse interventie gehouden aan het Hells Angels clublokaal op de Brusselsesteenweg. Onder meer enkele zwaar bewapende politieagenten, een helikopter en de speciale eenheden (POSA) kwamen ter plekke. Rond half één, meer dan twee uur na het begin van de actie, werden twee mannen uit het lokaal meegenomen en met een combi weggebracht.
12/02 09u45  Hoe eerlijk is het proces dat de twaalf Catalaanse leiders krijgen?Krijgen de Catalaanse leiders die vanaf vandaag in Madrid voor rebellie terechtstaan een eerlijk proces? Correspondent Maartje Bakker komt tot een ontnuchterende conclusie.
12/02 09u45  Gent wil snelheidslimiet van 90 per uur op E40 en E17De stad Gent wil haar plan om de snelheid op de E17 en de E40 te beperken tot 90km/u opnieuw op de onderhandelingstafel leggen. “Dat Brussel de snelheid verlaagt op de snelwegen op haar grondgebied kan een opening zijn voor nieuwe onderhandelingen”, klinkt het. 
12/02 09u30  May schakelt Herman Van Rompuy in als “influencer”Europees president emeritus Herman Van Rompuy is door de Britse premier Theresa May aangezocht om te proberen de impasse rond de brexit te doorbreken. Van Rompuy zou maandagavond in Brussel al een privédiner hebben gehad met vice-premier David Lidington, zo meldt Sky News.
12/02 09u30  Paul Pogba: de posterboy van de heropstanding van Manchester UnitedNooit was Paul Pogba (25) zo bepalend voor Man United als onder Ole-Gunnar Solskjaer. Nu hij verlost is van zijn schaduw, de dwangbuis en Mourinho zitten zijn tentakels weer overal. Champions League-tegenstander Paris Saint-Germain is gewaarschuwd.
12/02 09u15  Belgische Katrien Meire stopt als CEO van Sheffield WednesdayKatrien Meire is niet langer de CEO van Sheffield Wednesday. Dat heeft het Engelse team, dat uitkomt in de Championship, bekendgemaakt. Meire was in functie sinds januari 2018.
12/02 09u00  Vias wil nultolerantie voor beginnende bestuurdersHet verkeersinstituut Vias wil dat er voor beginnende autobestuurders en motorrijders een nultolerantie op het vlak van alcohol wordt ingesteld. Dat is een van de concrete maatregelen die de organisatie naar voren schuift in haar memorandum voor de komende verkiezingen. Vias Institute pleit daarnaast onder meer voor een helmplicht voor jonge fietsers en voor een verbod op radarverklikkers.
12/02 09u00  Zoveel bochtenwerk dat CD&V er zelf duizelig van wordtLinks en rechts tevreden houden was decennialang het recept van de christendemocraten. Met een zijsprong hier en daar kregen ze hun plannen overal verkocht. Maar wie te veel van zijn koers afwijkt, verliest uiteindelijk zelf het noorden.
12/02 08u45  “Ottolenghi maakt zelfs knolselder opwindend”Hij maakt van koolraap de sexy ster in een Valentijnsrecept en zorgde ervoor dat ook in Vlaanderen steeds meer mensen weten wat sumak is. En wanneer een boekhandelaar hem in Gent inviteert, ontploft het aantal inschrijvingen in enkele minuten. “Ottolenghi is opwindend eetplezier. Daar snakken wij naar.”
12/02 08u30  Belgische onderzoekers ontdekken waarom koffie zo lekker isVorsers van de onderzoeksgroep industriële microbiologie en voedingsbiotechnologie van de Vrije Universiteit Brussel zijn een stap dichter gekomen bij het ontrafelen van de complexe aromavorming van onze dagelijkse kop koffie.
12/02 08u15  Nationale staking op 13 februari: hier kunt u morgen hinder verwachtenDe vakbonden verwachten dat hun achterban op woensdag 13 februari massaal gevolg geeft aan hun oproep om te staken tegen de volgens hen te beperkte loonmarge. De staking zal zich op verschillende vlakken laten voelen. We houden u hier op de hoogte van de belangrijkste hinder.
12/02 08u15  "Staken wérkte 120 jaar lang. Tot N-VA aan de macht kwam"Het land gaat morgen plat, maar wat brengt zo'n nationale staking eigenlijk op? De vakbonden die hun spierballen eens laten rollen, een aperitiefje voor de verkiezingen of halen stakers wel degelijk hun slag thuis? 'Vroeger vaak wel', zegt professor Geert Van Goethem (UGent). 'Maar niet meer sinds N-VA in de regering zit.”
12/02 08u15  Zo geef je een positieve wending aan je ontslagEen ontslag kan je fel uit het lood slaan. Opeens heb je geen werk meer, zit je in financiële onzekerheid en word je meegesleurd op een emotionele rollercoaster. Toch hoeft het niet alleen maar vervelend te zijn. Met deze tips geef je een positieve wending aan je ontslag.
12/02 08u15  U wilt een huis kopen, maar u hebt niet veel spaargeld? Zo pakt u dat aanDe rente staat historisch laag. Ideaal dus om te lenen voor de aankoop van een woning. Maar wat als u maar weinig middelen hebt voor een substantiële eigen inbreng en de bank de woning dus (bijna) volledig moet financieren? Krijgt u dan wel een krediet? Of zijn er alternatieven?
12/02 07u30  Alejandro Pozuelo dreigt met contractbreuk als Racing Genk hem niet laat gaanZowel Racing Genk als Alejandro Pozuelo spelen het hard. Genk houdt het been stijf en houdt de speler aan zijn contract. Pozuelo dreigt met eenzijdige contractbreuk.
12/02 07u15  Sp.a : “Zware vertraging dreigt voor windmolenparken op zee”Dreigt er vertraging voor de nieuwe windmolenparken op zee? Sp.a vreest van wel. De energiebedrijven willen al bouwen tegen 2024, maar netbeheerder Elia kan de parken wellicht zo snel niet op het energienet aansluiten. Toch verzekert minister Philippe De Backer (Open Vld): “Er zal geen probleem zijn.”
12/02 07u15  Dag 1 van de klimaatpelgrims: “Je hoort de snelweg nog steeds”Dag één in het zog van vier jonge klimaatpelgrims bracht onze reporter, naast 34.500 stappen tussen Gent en Lede, een – kuch – verrassend inzicht bij: kinderen op de lagere school hebben geen kaas gegeten van IPCC-rapporten.
12/02 06u45  Megastal in opmars: vlees en zuivel komen steeds meer uit industriële productieBijna driekwart van het varkensvlees en pluimvee in ons land is afkomstig van grote industriële spelers, blijkt uit een studie van milieuorganisatie Greenpeace. Die intensieve landbouw in megastallen heeft nefaste gevolgen voor dier en mens. Ze staat bovendien op gespannen voet met de maatschappelijke vraag naar een meer ecologische landbouwsector.
12/02 06u30  Myrrha-reactor in Mol loopt financiering mis door val regeringDoor de val van de federale regering wordt de financiering van de experimentele kernreactor Myrrha in Mol bemoeilijkt. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) op vragen van Kristof Calvo (Groen) en Frank Wilrycx (Open Vld), schrijft De Standaard vandaag.
12/02 06u15  Richt een oorlogstribunaal voor Europese Syriëstrijders opMaarten Rabaey is journalist bij De Morgen.
12/02 06u15  “Vooral wie al veel verdient, gaat erop vooruit”: daarom wordt er woensdag gestaaktDe vakbonden leggen woensdag massaal het werk neer omdat het regeringsbeleid de facturen volgens hen vooral heeft doen stijgen. Werkgevers en meerderheidspartijen wijzen er echter op dat onder Michel I de koopkracht net is gestegen. Hoe zit dat precies?
12/02 06u15  Syrië-strijders overbrengen? Onze politici denken er niet aanMoet ons land, net zoals Frankrijk overweegt, IS-strijders actief uit Syrië weghalen? De politiek houdt zich zo ver mogelijk weg van het vraagstuk. Al houdt niets doen risico’s in.
12/02 06u15  Barbie hervindt adem op haar zestigsteLife in plastic, it’s fantastic. Toch als je Barbie heet. Na jaren van slabakkende verkoop is de pop vandaag weer helemaal terug. 
12/02 06u15  Zo ontspoorde het idee voor een Europese treingigantPaul De Grauwe is professor aan de London School of Economics. Zijn column verschijnt wekelijks.
12/02 06u15  Textielfabrieken in Cambodja dreigen hun deuren te moeten sluiten door Europese handelsontzeggingAan de rand van Phnom Penh in een grote textielfabriek produceren Lek Sopheak en zijn collega’s iedere dag sportbroeken, T-shirts, ondergoed en andere kledingproducten voor Adidas. De lokale vakbondsleider is blij met de baan. Maar de toekomst ziet hij somber in. “Als Cambodja zijn handelsvoordelen bij de Europese Unie kwijtraakt, zullen veel fabrieken moeten sluiten. Reken maar dat veel mensen dan hun baan verliezen”, verzucht hij.
12/02 06u00  Catalaanse onafhankelijkheidsleiders riskeren tot 25 jaar celHet proces voor het Spaanse Hooggerechtshof in Madrid tegen twaalf Catalaanse onafhankelijkheidsleiders start vandaag. De separatisten riskeren celstraffen tot 25 jaar voor hun rol in de poging tot afscheiding van Catalonië na het onafhankelijkheidsreferendum van oktober 2017. Ze worden aangeklaagd voor rebellie, verduistering van overheidsgeld en ongehoorzaamheid.
12/02 05u30  Dikketruiendag moedigt je aan om vandaag de fiets te nemenVandaag is het weer zover: dan is het opnieuw Dikketruiendag. Thema is dit jaar 'klimaatflandriens' en de bedoeling is om zoveel mogelijk mensen aan te moedigen om een dag de auto in te ruilen voor de fiets. 'Smeer je kuiten in en trek de spurt aan om de klimaateffecten door autoverkeer te verminderen', luidt het.
12/02 05u00  Nieuw record voor wachtlijst voor scholenbouwDe wachtlijst voor scholenbouw is toegenomen tot een recordbedrag van 2,97 miljard euro. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Vlaams Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (Agion), schrijft De Tijd vandaag.
12/02 04u45  "Megastallen" al goed voor 70 procent varkensvlees en pluimveeMilieuorganisatie Greenpeace breekt vandaag opnieuw een lans voor een kleinschaligere landbouw. Uit een eigen studie blijkt de heel forse opmars van de 'megastallen'. Die veeteeltbedrijven met een omzet van minstens 500.000 euro per jaar waren in 2016 al goed voor 70 procent van het Belgische varkensvlees en 72 procent van het pluimvee.
12/02 03u30  Nieuwe shutdown VS afgewend? Republikeinen en Democraten bereiken akkoord over grensbewakingIn het Amerikaanse Congres zijn de Republikeinen en Democraten tot een akkoord gekomen over de financiering van de grensbeveiliging. Volgens de Republikeinse senator Richard Shelby heeft het team van onderhandelaars een principeakkoord bereikt. Als het akkoord ook het fiat krijgt van president Trump, wordt een nieuwe shutdown afgewend.
12/02 03u15  Topadviseur van Macron stapt opEen van de belangrijkste adviseurs van de Franse president Emmanuel Macron stopt ermee. Ismael Emelien doet dat zodat hij een boek kan uitbrengen, klinkt het maandag in een interview met het tijdschrift Le Point.
12/02 00u45  Tim Cook (Apple) en andere bekende Amerikaanse bedrijfsleiders vragen regularisatie van jonge sans-papiersEen honderdtal bedrijfsleiders heeft maandag in het Congres opgeroepen om enkele honderdduizenden jonge immigranten die het risico lopen de VS uitgezet te worden, te regulariseren. Zo kunnen ze op een legale manier in het land verblijven en werken.
11/02 21u30  Onderzoek geopend naar interim-president Guaido voor illegale financieringIn Venezuela is vandaag een administratief onderzoek geopend naar interim-president Juan Guaido voor illegale financiering, in het bijzonder vanuit het buitenland.
11/02 21u00  Russisch parlement herschrijft geschiedenis: “Sovjet-invasie in Afghanistan was volkomen terecht”Juist nu de VS onderhandelen over het terugtrekken van hun troepen uit Afghanistan, maakt het Russische parlement zich op om met terugwerkende kracht zijn zegen te geven aan de Sovjet-invasie in Afghanistan veertig jaar geleden. 
11/02 20u45  Nu de laatste overlevenden van de Holocaust nog leven, moeten we rechtzetten wat er nog recht te zetten valtAntwerps schepen Claude Marinower (Open Vld) is ondervoorzitter van de Kazerne Dossin, voorzitter van het Joods museum deportatie en verzet, en zoon van een gedeporteerde.
11/02 20u30  Voetballer Sala overleden door “verwondingen aan hoofd en romp”De Argentijnse voetballer Emiliano Sala (28) is overleden aan de gevolgen van “verwondingen aan het hoofd en de romp”. Dat is gebleken uit het onderzoek naar de doodsoorzaak van de voetballer die vermist raakte boven Het Kanaal toen hij met een vliegtuigje onderweg was naar Engeland. De eerste resultaten van het onderzoek werden vandaag in Bournemouth, in het zuiden van Engeland, bekendgemaakt.
11/02 20u15  Burgemeester Wezembeek-Oppem: “Beslissing van Homans is om van te huilen”Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) wil vier burgemeesters van faciliteitengemeenten niet benoemen, omdat ze volgens haar de taalwetgeving overtreden hebben bij de gemeenteraadsverkiezingen. Frédéric Petit van Wezembeek-Oppem wil nu samen met andere gecontesteerde burgemeesters naar de Raad van State stappen.
11/02 20u15  VN-experten vragen Belgische excuses voor koloniaal verledenEen expertengroep van de Verenigde Naties roept de overheid op om in naam van ons land verontschuldigingen aan te bieden voor ons koloniaal verleden en de misdaden die tijdens dat “donkere hoofdstuk” uit de Belgische geschiedenis plaatsvonden. Dat bleek vandaag bij de voorstelling van de tussentijdse bevindingen van de expertengroep, die ons land een week heeft bezocht.
11/02 20u15  Peeters en Marghem willen verhoging sociaal tarief terugdraaienDe energieregulator CREG heeft vandaag van de ministers van Consumenten en Energie, Kris Peeters en Marie Christine Marghem, de opdracht gekregen om tegen donderdag na te gaan of de verhoging van het sociaal tarief van gas en elektriciteit kan worden teruggedraaid en hoeveel dat zou kosten.
11/02 20u15  Heeft de leeftijd waarop opa overlijdt invloed op de levensverwachting van de kleinkinderen?Lees meer >
11/02 19u30  Van Jehova’s getuige tot Topdokter: deze man mocht thuis niet studeren en werd toch pionier in robotchirurgieVan Jehova’s getuige tot Topdokter. Uroloog Karel Decaestecker (38) bewijst dat het kan. “De directeur van mijn middelbare school heeft me doen inzien dat ik wel kon voortstuderen.”
11/02 19u15  Een wereld zonder insecten is geen droom maar een nachtmerrieVoor de eerste keer hebben wetenschappers, onder wie een Vlaamse entomoloog, de wereldwijde insectensterfte in kaart gebracht. In hun review schetsen ze een schrikwekkend beeld: 40 procent van de soorten kan in enkele decennia tijd verdwijnen. “De gevolgen zijn catastrofaal”, waarschuwen ze. Terecht?
11/02 18u30  Too big to fail? Daar is de Big Bank weerIn de Verenigde Staten gaan de banken BB&T en SunTrust fuseren. Het gaat om de grootste fusie sinds de financiële crisis van 2008. Intussen maakt het zwalpende Deutsche Bank zich op voor een fusie met Commerzbank. Wie riep daar ‘too big to fail’?
11/02 18u15  Het nieuwste miljoenenproject van James Cameron komt uit Japan: “Alita is hot en bad ass tegelijk”Met een kostenplaatje van zo’n omgerekend 177 miljoen euro is Alita: Battle Angel een van de grootste Hollywood-producties van het jaar. En met een naam als James Cameron (Titanic, Avatar) eraan verbonden, zijn de verwachtingen ook torenhoog. Nochtans is dit een berekend risico. Alita is dan wel een bestaand personage, toch geniet ze vooral naam en faam in thuisland Japan. Zal de wereld volgen?
11/02 18u15  ‘Alita: Battle Angel’: van een productie van dit kaliber hadden we misschien toch wat meer platte actie verwachtOp zich liepen we niet erg warm voor een verfilming van een Japanse manga waar we nooit eerder van hadden gehoord. Maar een productie van James Cameron en een hoofdrol voor Christoph Waltz? Dat is een prikkelende combo.
11/02 18u00  Verst waargenomen ruimteobject ooit heeft een andere vorm dan gedachtBegin januari leek hij nog op een sneeuwman, of een bowlingkegel. Maar nieuwe beelden laten nu zien dat Ultima Thule, het verste ruimteobject ooit door de mens bestudeerd, veel platter is dan eerst gedacht. Ultima Thule bevindt zich op zowat 6,6 miljard kilometer van ons.
11/02 18u00  Lega grote winnaar van regionale verkiezingen in ItaliëDe rechtspopulistische Lega van vicepremier Matteo Salvini is de grote winnaar van de regionale verkiezingen van afgelopen weekend in de Italiaanse regio Abruzzo. De Vijfsterrenbeweging, die samen met de Lega in de regering zit, krijgt er klappen.
11/02 17u15  Vondst in vuilnisbak zijn daadwerkelijk Zweedse kroonjuwelenNa meerdere dagen onderzoek hebben de Zweedse autoriteiten de echtheid bevestigd van de kroonjuwelen die vorige week in een vuilnisbak in de omgeving van Stockholm werden ontdekt. Het gaat wel degelijk om de sieraden die uit de kathedraal van Strängnäs werden gestolen, zo deelde de politie vandaag mee.
11/02 17u00  Presentator Fox News gelooft niet in bacteriën: “Ik heb mijn handen al 10 jaar niet gewassen”Pete Hegseth, nieuwsanker van Fox News, heeft tijdens een rechtstreekse uitzending toegegeven dat hij zijn handen al 10 jaar niet gewassen heeft omdat “bacteriën niet bestaan”.
11/02 16u45  Kris Hoflack wordt nieuwe directeur Communicatie van Vlaams ParlementKris Hoflack, gewezen hoofdredacteur bij de VRT en voormalig hoofdredacteur van de VTM-nieuwsdienst, wordt de nieuwe directeur Publiekswerking, Informatie & Communicatie van het Vlaams Parlement. Dat heeft Belga uit verschillende bronnen vernomen.
11/02 16u15  Voor het eerst in jaren minder vacatures bij VDABIn januari kreeg de VDAB 24.893 vacatures binnen. Dat zijn er 2,1 procent minder dan een jaar geleden. Het is voor het eerst sinds 2015 dat er minder vacatures werden gemeld.
11/02 16u15  “We staan aan de vooravond van een groene industriële revolutie”Lees meer >
11/02 16u15  Nu ik weet dat Hanne danst, heb ik wat jeuk als Hanne ankertIn DM ZAPT zet de tv-redactie van De Morgen de blik op oneindig. Deze week is Kris Kuppens aan de beurt. Vandaag over Hanne danst op Canvas.
11/02 15u15  Wetenschappelijk comité beslist mee over naamsverandering Delwaidedok in AntwerpenHet Antwerpse stadsbestuur gaat over de kwestie van het Delwaidedok het advies inwinnen van een wetenschappelijk comité. Dat begeleidt de stad inzake de herdenking van en herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. Als dat comité een naamsverandering adviseert, zal de stad die vraag doorspelen aan het Havenbedrijf, dat bevoegd is voor de naamgeving van de dokken.
11/02 14u45  Gevluchte profvoetballer wordt vrijgelaten uit Thaise cel nadat hij werd opgepakt tijdens huwelijksreisThailand zal voetballer Hakeem al Araibi maandag vrijlaten, nadat Bahrein haar uitleveringsverzoek tegen de sporter heeft ingetrokken. Al Araibi werd in november tijdens zijn huwelijksreis op de luchthaven van Bangkok opgepakt, omdat hij in zijn geboorteland Bahrein tot tien jaar cel is veroordeeld. De voetballer ontkent alle beschuldigingen en heeft vier jaar geleden al asiel gekregen in Australië vanwege deze zaak.
11/02 14u45  “Ongeziene” staking aangekondigd op 13 februari: hier kan u hinder verwachtenDe vakbonden verwachten dat hun achterban straks massaal gevolg geven aan de stakingsoproep voor woensdag 13 februari. ACV, ABVV en ACLVB riepen op tot een nationale staking uit protest tegen de volgens hen te beperkte loonmarge. De staking zal zich op verschillende vlakken laten voelen. We houden u hier op de hoogte van de belangrijkste hinder.
11/02 12u30  Op restaurant met Valentijn? Dit zijn de tips van onze recensentenZoek je een klassiek menu met een twist? Een bijzondere wijnkaart, of een romantische setting? Speciaal voor Valentijnsdag verzamelden wij de beste eetadressen. Of het nu goed eten in een gezellige huiskamer is, een exclusief menu of een schotel met kleine gerechten om te delen bij een drankje: deze pareltjes moet je ontdekken.
11/02 12u15  Rome schakelt gedetineerden in om slechte wegen te herstellenGedetineerden in de Italiaanse hoofdstad Rome verlaten worden ingezet om elk dag wegen rondom de stad te herstellen, die er vaak slecht aan toe zijn. “Een win-winsituatie”, klinkt het. De gevangenen worden niet betaald en zijn dus goedkoop, de gedetineerden zijn tevreden dat ze de gevangenis even kunnen verlaten.
11/02 12u00  Britse ondernemers: “Land zit in gevarenzone door de brexit”Het hoofd van de Confederation of British Industry (CBI), de grootste lobbygroep die de belangen van industriëlen vertegenwoordigt, heeft afgelopen weekend alarm geslagen over de brexit. 
11/02 11u30  Koppels gelukkiger als man kostwinner isKoppels bij wie werk en inkomen op een traditionele manier verdeeld zijn, zijn het meest tevreden over hun relatie. Dat concludeert socioloog Niels Blom.
11/02 11u15  Bij deze 5 bedrijven raak je je job nooit beuLees meer >
11/02 11u15  Bas Devos over zijn film ‘Hellhole’: “Ik hoop dat de film dat woord een beetje kan ontkrachten”De Berlinale kleurde afgelopen weekend een beetje Brussels, met de wereldpremière van Hellhole. Daarin verkent regisseur Bas Devos de sfeer in de hoofdstad na de aanslagen van 22 maart 2016. Zijn doel: nuance vinden in een wereld waar roepers als Donald Trump – die de titel voor de film leverde – de toon zetten.
11/02 11u00  Voor deze bedrijven wil iedereen werkenLees meer >
11/02 10u15  Mathieu van der Poel: “Ik loop normaal niet warm voor records. Maar nu het zo dichtbij is, speelt het wel”Wat is het leven fijn als je in februari nog overschot hebt. En als wereldkampioen het resterende graan kan oogsten. Afgelopen weekend de DVV-Trofee, volgend weekend de Superprestige. Dat mag niet meer misgaan voor Mathieu van der Poel.
11/02 10u15  Ook in Brugse derby kan Club kansen niet verzilverenClub Brugge heeft weer niet gewonnen. In Genk glimlachen ze met de week harder. De uittredende landskampioen staat nu voor een allesbepalende veertiendaagse.
11/02 10u15  Zullen onze liefdesrelaties veranderen door het klimaat?Julie Cafmeyer is columnist bij De Morgen.
11/02 10u15  Vergeet staal en beton, de modernste flatgebouwen zijn gemaakt van houtRuim een eeuw nadat staal en beton het standaardmateriaal zijn geworden voor de bouw van torenflats, beleeft de boom zijn comeback. In Canada en de Verenigde Staten is houten hoogbouw in opmars. Ook bij ons is er een duidelijke tendens.
11/02 10u15  Het rapport van de milieuministers: “Politici hoeven niet bang meer te zijn van de bevolking. Integendeel”Al maanden roepen jonge en minder jonge manifestanten om een ambitieuzer klimaatbeleid. Eerst bedankte Joke Schauvliege de klimaatspijbelaars, uiteindelijk nam ze ontslag. Haar collega Marie Christine Marghem liep mee in de klimaatmars. Wat velen zich intussen afvragen: hadden onze klimaatministers de afgelopen jaren niet veel meer kunnen en moeten doen? Mathias Bienstman van de Bond Beter Leefmilieu en klimaatwetenschapper Wim Thiery van de VUB houden hun beleid tegen het licht. 
11/02 10u00  Ketnet start nieuwe campagne om pesten te stoppenBinnenkort organiseert het Vlaams netwerk Kies Kleur Tegen Pesten opnieuw de Vlaamse Week Tegen Pesten. Ook dit jaar krijgt het daarbij de hulp van Ketnet. Ghost Rockers-actrice Tinne Oltmans gaf gisteren het startschot in Kingsize Live, de live ochtendshow op Ketnet.
11/02 09u45  De man die een rijk op miserie bouwde: David Pecker, baas van 'National Enquirer' en vriend van TrumpHij werd in 1951 geboren in de New Yorkse wijk The Bronx als zoon van een metselaar en een huisvrouw, vandaag is hij de baas van het machtigste roddelimperium van de VS. David Pecker maakte zijn American dream waar en ziet een zielsverwant in die andere volkse New Yorker die zegt waar het op staat: Donald Trump.
11/02 09u30  Grondwaterpeil is zelfs na alle regenval nog niet genoeg gestegenDoor de vele regen is de hoogte van het grondwater in Vlaanderen de afgelopen weken al heel wat gestegen. Maar het tekort na de kurkdroge zomer van 2018 is nog altijd niet weggewerkt.
11/02 09u15  Leden studentenclub Reuzegom riskeren ook schorsing aan uniefDe studenten die aanwezig waren bij de fatale doop van de studentenclub Reuzegom riskeren, behalve een strafrechtelijke sanctie, een schorsing van de KU Leuven. Onder hen ook een 'schacht' die in het ziekenhuis belandde.
11/02 08u45  Disney neemt afscheid van laatste familietelgThe Walt Disney Company nam zaterdag afscheid van Ron W. Miller. De man was 21 toen hij tijdens een blind date werd voorgesteld aan de toen 20-jarige Diane Disney, de oudste en enige biologische dochter van Walt Disney. 
11/02 08u45  Je huilt niet als je zelf ergens vertrektHans Vandeweghe is sportjournalist.
11/02 08u15  Democrate Elizabeth Warren is officieel Amerikaans presidentskandidaatDe Democratische senator Elizabeth Warren (69) heeft zich officieel kandidaat gesteld voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020. 
11/02 08u15  Homans gaat burgemeesters vier faciliteitengemeenten niet benoemen: “Tijd dat ze leren dat ze in Vlaanderen wonen”Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) zegt dat ze de burgemeesters van Drogenbos, Sint-Genesius-Rode, Linkebeek en Wezembeek-Oppem niet zal benoemen omdat ze volgens haar inbreuken hebben begaan op de taalwetgeving. Dat kondigt ze aan op Radio 1. 
11/02 08u00  Brigitte Bardot wil naar Europees ParlementEen opgemerkte kandidate voor de Europese verkiezingen in mei: Brigitte Bardot (84) wil deelnemen voor de Dierenpartij. 
11/02 07u45  “Catastrofe voor mens en planeet”: Belgische wetenschapper trekt aan alarmbel over nooit geziene insectensterfteAls de insectensterfte verder gaat zoals de afgelopen 25 tot 30 jaar, dan is er over een eeuw geen enkel levend insect meer te vinden op de hele planeet. Dat zou desastreuze gevolgen hebben voor het hele ecosysteem en de mens. Dat zeggen twee wetenschappers, waaronder een Belg, in de eerste wereldwijde studie over het onderwerp. Insecten vormen de basis voor zowel het planten- als dierenleven op de aarde.
11/02 07u30  Primeur Grammy Awards: rapnummer uitgeroepen tot beste songChildish Gambino heeft zondag de Grammy Award voor song van het jaar gewonnen. This Is America versloeg Shallow, de hit van Lady Gaga en Bradley Cooper uit de film A Star Is Born. Het is voor het eerst in de 61-jarige geschiedenis van de Grammy Awards dat een rapnummer tot beste song van het jaar wordt verkozen. 
11/02 07u30  ‘The Favourite’ grote winnaar van de BAFTA’s, ‘Roma’ wint beste filmRoma van de Mexicaanse regisseur Alfonso Cuaron heeft vandaag de BAFTA voor de beste film gewonnen. De door Netflix geproduceerde film had zeven nominaties voor de belangrijkste Britse filmprijzen in de wacht gesleept.
11/02 07u15  Trump spot met klimaatbewuste presidentskandidate in sneeuwstormDe Amerikaanse senator Amy Klobuchar heeft zich aan de lijst van vrouwelijke kandidaten voor de Democratische voorverkiezingen van 2020 gevoegd. Klobuchar, die de strijd wil aanbinden tegen klimaatopwarming, trapte haar campagne af bij sneeuw en min 10 graden in de staat Minnesota. Voor Trump een kans om opnieuw de draak te steken met klimaatactivisme. 
11/02 06u15  Sociale stroomtarieven worden duurder: “Dit wordt de doodsteek voor de sukkelaars”Het sociaal tarief voor elektriciteit gaat vanaf deze maand met 22 procent omhoog. Wat betekent dat voor mensen die nu al elke cent omdraaien om de rekeningen te betalen? “Dat ene dagje naar de zee zullen ze op hun buik mogen schrijven.”
11/02 06u15  De vraag of de naam Delwaidedok mag blijven, klinkt oppervlakkig, maar toch vooral voor wie het oorlogsleed niet heeft moeten voelenBart Eeckhout is hoofdredacteur.
11/02 06u15  Beruchte IS-strijder wil terug naar België komen: “Ik was een gewone soldaat”Er duikt een video op van de beruchte Belgische IS-strijder Caner Cankurtaran, die eind 2017 is gearresteerd en vastgezet in het Koerdische deel van Noord-Syrië. Hij zegt naar België te willen terugkeren. Cankurtaran is geen kleine garnaal: in 2016 werd hij bij verstek veroordeeld in België tot vijftien jaar cel.
11/02 06u15  Groen Antwerpen wil naam Delwaidedok veranderenGroen Antwerpen wil een discussie voeren over de naam van het Delwaidedok. Nieuw historisch onderzoek leert dat de Antwerpse oorlogsburgemeester Leo Delwaide een grotere rol speelde bij de Jodenvervolging dan tot nu toe werd aangenomen.
11/02 06u15  Minister Pieter De Crem (CD&V) gelooft niet in kernuitstap tegen 2025, zijn partij welMinister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) gelooft niet dat alle Belgische kerncentrales kunnen sluiten tegen 2025. Hij gaat daarmee in tegen het officiële standpunt van zijn partij.
11/02 06u15  De klimaatwet van Groen is een peperduur luchtkasteelLorin Parys is Vlaams parlementslid voor de N-VA. Anneleen Van Bossuyt is N-VA-europarlementslid.
11/02 05u45  VK en Zwitserland verzekeren handelsovereenkomst na brexitDe handelsovereenkomst tussen Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk zal niet veranderen na de brexit. Dat heeft de Britse minister van Internationale Handel Liam Fox maandag gezegd.
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

23x 50-tal branden teisteren noorden van Spanje18/02 01u00 - De Morgen: Meer dan 700 hulpverleners probeerden zondagavond nog een vijftigtal branden in het noorden van Spanje onder controle te krijgen. Dat zegt de regionale regering van Cantabrië. Sommige branden hebben een criminele oorzaak.
14x Australische politieke partijen gehackt door “buitenlandse mogendheid”18/02 04u15 - De Morgen: De grootste Australische politieke partijen zijn gehackt door een ander land. Dat heeft de Australische premier Scott Morrison vandaag bekendgemaakt.
10x Nooit eerder deden zoveel Vlamingen sport18/02 04u45 - De Morgen: Twee op de drie Vlamingen zeggen van zichzelf dat ze meerdere keren per maand aan sport doen. Nooit eerder lag dat aandeel zo hoog. Dat blijkt uit een onderzoek onder leiding van professor sportsociologie Jeroen Scheerder (KU Leuven), waarover de Mediahuiskranten berichten.
9x Een glazen huis omgeven met bomen17/02 14u15 - De Morgen: Chris en Bart Demeer (beiden 65) bouwden hun huis in 1987 met architect Willy Verstraete in de stijl van toen, het postmodernisme. 25 jaar later was het tijd om te renoveren. LOW-architecten loodste de woning de 21ste eeuw in. “We hebben de architecten carte blanche gegeven, zelfs voor de nieuwe meubels.”
9x Russische vlag opgehangen aan kathedraal in Salisbury, waar dubbelspion werd vergiftigd17/02 19u00 - De Morgen: Aan de kathedraal in de Engelse stad Salisbury hebben onbekenden afgelopen nacht een grote Russische vlag opgehangen. Dat melden Britse media. De actie leidde tot heel wat onbegrip in Salisbury, waar bijna een jaar geleden een vroegere Russische dubbelspion vergiftigd werd met het zenuwgif novitsjok.
9x Sp.a staat tussen groen en vuurrood17/02 19u15 - De Morgen: Sp.a neemt afstand van Groen in het klimaatdebat. De socialisten hopen dat het vooral over hún thema gaat in de verkiezingscampagne: koopkracht. En daarvoor halen ze een dieprood discours boven.
8x Waarom moet we in een vliegtuig onze smartphones uitzetten?17/02 15u15 - De Morgen: U zoekt een verklaring voor een mysterie over mens, dier, voeding, gezondheid? hier moet u zijn.
8x Gregory Frateur is homo en heeft twee kinderen met een vriendin: “Ik zag mezelf als papa”17/02 16u15 - De Morgen: Schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Vijfentwintig directe vragen, evenveel openhartige antwoorden. Vandaag: Dez Mona-zanger Gregory Frateur (39). Wie is hij in het diepst van zijn gedachten?
8x Stem niet op een politicus met een blauw pak17/02 16u15 - De Morgen: Stef Selfslagh zet deze week de blik op oneindig. Vandaag over de blauwe pakken waarin mannelijke politici zo graag op tv komen.
8x Bart De Wever: “Koning moet historisch pardon voor koloniaal verleden uitspreken”17/02 17u15 - De Morgen: N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever vindt dat een historisch pardon voor de misdaden die onder Belgische verantwoordelijkheid in Congo zijn begaan, aan de orde is en meent dat de koning dat moet uitspreken. Want als het over het koloniale verleden van ons land gaat, valt onvermijdelijk de naam van koning Leopold II, zei De Wever in De zevende dag op Eén.

Statistieken

Artikels:
31452
Gelezen:
11289
Aantal lezers nu:
29


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven