donderdag 19 oktober 2017, week 42


U bent nu hier: Meer nieuws van De Morgen pagina 2

Laatste updatecontrole: vandaag om 7u15
 

De Morgen

Verbergen Tonen
19/10 07u15  Ja of nee? Ultimatum voor Catalaans leider Puigdemont verstrijkt vanochtend De Catalaanse leider Carles Puigdemont moet vanochtend duidelijk maken of hij de onafhankelijkheid nu wel of niet heeft uitgeroepen. Puigdemont zorgt al sinds vorige week voor verwarring over het afscheiden van Catalonië en Spanje heeft er genoeg van.
19/10 07u15  Na #MeToo: mannen biechten seksuele intimidatie op via #IHave Na MeToo is er nu IHave, een nieuwe hashtag waaronder mannen bekennen dat ze vrouwen seksueel hebben lastig gevallen. Maar is dat genoeg? 'Nu dreigen we een digitale klaagmuur te creëren waar schuldig pleiten onder de juiste hashtag genoeg is om je vrij te pleiten.'
19/10 07u15  Rook in goederentrein in Geraardsbergen, hinder voor treinverkeer In het station van Geraardsbergen is vanochtend rookontwikkeling ontstaan in een stuurpost van een goederentrein. Dat zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols. De brandweer is ter plaatse. De hinder voor het treinverkeer loopt intussen op, aldus Crols.
19/10 07u00  Ford roept 1,3 miljoen voertuigen terug in Noord-Amerika Ford roept in Noord-Amerika 1,34 miljoen voertuigen terug wegens problemen met de deurscharnieren. Het gaat om pick-uptrucks van het type F-150, gebouwd tussen 2015 en 2017, en het type Super Duty uit 2017. De terugroepactie kost de Amerikaanse autobouwer naar schatting 267 miljoen dollar (ruim 225 miljoen euro).
19/10 07u00  Rook in goederentrein in Geraardsbergen, beperkte hinder voor treinverkeer In het station van Geraardsbergen is vanochtend rookontwikkeling ontstaan in een stuurpost van een goederentrein. Dat zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols. De brandweer is ter plaatse.
19/10 07u00  Wie aandelen wil, moet eerst test afleggen Wie aandelen wil kopen, moet eerst een examen 'beleggen' afleggen. Met die maatregel wil de EU bankklanten beschermen tegen foute investeringen. 
19/10 07u00  Europa start procedure tegen ons land in strijd tegen illegale houthandel De Europese Commissie heeft een procedure tegen België opgestart omdat het te weinig doet in de strijd tegen de illegaal houthandel. Ze oordeelde, na een klacht van milieuorganisatie Greenpeace, dat ons land te weinig controles uitoefent. Dat schrijft De Standaard vandaag.
19/10 06u45  Vandaag nog zonnig en zacht tot 22 graden, maar de herfst loert om de hoek Vandaag wordt het, na het optrekken van het lokale ochtendgrijs, droog en zonnig ondanks de hoge sluierwolken. Die hoge sluierbewolking wordt stilaan dikker en vanuit het westen volgt er later ook middelhoge bewolking. In het westen van het land is tegen de avond wat gedruppel of een buitje niet uitgesloten. Het blijft erg zacht met maxima van 17 graden in de Hoge Venen tot 21 of plaatselijk 22 graden in Laag-België, meldt het KMI.16 
19/10 06u45  Het is van levensbelang dat ook mannelijke slachtoffers praten over wat hen is overkomen Wim Slabbinck is klinisch seksuoloog en auteur van Waarom mannen geen seksboeken kopen.16 
19/10 06u30  Europa start procedure tegen België in strijd tegen illegale houthandel De Europese Commissie heeft een procedure tegen België opgestart omdat het te weinig doet in de strijd tegen de illegaal houthandel. Ze oordeelde, na een klacht van milieuorganisatie Greenpeace, dat ons land te weinig controles uitoefent. Dat schrijft De Standaard vandaag.20 
19/10 06u15  Emery prijst gretig Anderlecht: "Het heeft getoond dat het verdient om Champions League te spelen" PSG-coach Unai Emery kon uiteraard niet klagen over de prestatie van zijn team na de 0-4 overwinning op Anderlecht op de derde speeldag in groep B van de Champions League. 'Maar Anderlecht heeft vandaag getoond dat het verdient om in de Champions League te spelen', liet hij optekenen.24 
19/10 06u15  Waarom je een mug niet ziet wegvliegen nadat ze je prikte Nadat ze zich bij hun slachtoffer hebben volgezogen, hanteren muggen een speciale techniek om ongezien en veilig weg te komen. Deze bestaat uit een combinatie van een extra snelle vleugelslag kort voor het opstijgen en het geleidelijk opvoeren van de druk door middel van hun lange poten.25 
19/10 06u15  Spaanse furie tegen Michel: Rajoy razend om uitspraken over Catalonië-crisis Spanje reageert furieus op enkele uitspraken van premier Michel over de Catalaanse crisis. De regering-Rajoy heeft het over ‘onaanvaardbare aanvallen’ en trekt haar steun in voor de kandidatuur van Catherine De Bolle als topvrouw van Europol.25 
19/10 06u15  Aandelen kopen? Eerst slagen voor examen U kent het verschil tussen een aandeel en een obligatie? U kijkt niet vreemd als iemand over kapitaalgarantie spreekt? Dan slaagt u mogelijk voor het examen dat u vanaf januari moet afleggen om te mogen beleggen. Die Europese maatregel moet de consument beter beschermen.24 
19/10 06u15  Seksueel geweld is niet enkel #metoo, het is ook #mentoo Wim Slabbinck is klinisch seksuoloog en auteur van Waarom mannen geen seksboeken kopen.25 
Laatste update: vandaag om 7u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
17/10 22u45  Bam! Het kind van de duivel bezorgt Brigitte een bangelijk bedrag!!Lees meer >
17/10 22u30  Trump herbevestigt Amerikaanse steun voor schuldverlichting GriekenlandDe Amerikaanse president Donald Trump heeft opnieuw bevestigd dat de Verenigde Staten voor een schuldverlichting voor Griekenland zijn. Dat heeft hij gezegd na een ontmoeting met de Griekse premier Alexis Tsipras in het Witte Huis.
17/10 22u30  Het spel is gespeeld!Lees meer >
17/10 22u15  Bosbranden Portugal eisen nu al 41 dodelijke slachtoffersHet dodental van de bosbranden in Portugal is opgelopen tot 41. Dat heeft de civiele bescherming deze avond gemeld.
17/10 22u15  Nu wordt ook broer van Harvey Weinstein beschuldigd van seksuele intimidatieBijna twee weken nadat het seksschandaal rond Harvey Weinstein in Hollywood losbarstte, komt ook zijn broer steeds meer in nauwe schoentjes. Zo beschuldigt tv-producer Amanda Segel Bob Weinstein van seksuele intimidatie.
17/10 22u00  'De slimste mens': de voorspelbaarste quiz ter wereldIn de rubriek DM ZAPT zet de tv-redactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag: Jan Debackere over De slimste mens ter wereld.
17/10 22u00  Misnoegde De Bruyne vindt geen gehoor bij ploegmaatsLees meer >
17/10 21u45  Save the Children: "Humanitaire crisis in Raqqa erger dan ooit"In de Syrische stad Raqqa, die vandaag heroverd werd door de Syrische Democratische Krachten (SDF), heerst de 'ergste humanitaire crisis ooit'. Dat meldt de NGO Save the Children. Volgens het in Londen gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten hebben de gevechten om Raqqa aan 3.250 mensen het leven gekost.
17/10 21u45  Amerikaanse rechter blokkeert Trumps nieuwe inreisverbodEen Hawaiiaanse rechter heeft vandaag het meest recente inreisverbod van Amerikaans president Donald Trump geblokkeerd. Vanaf morgen zouden er nieuwe beperkingen gelden voor reizigers uit acht landen die de VS willen binnenkomen.
17/10 21u30  Filmcomponist Terence Blanchard: "Ik heb moeite met een film als 'La La Land'"Hij groeide op met Wynton Marsalis als beste vriend en speelde bij Art Blakey's Jazz Messengers. Vandaag is jazz trompettist Terence Blanchard (55) huiscomponist van Spike Lee en staan er 35 scores op zijn naam. Woensdag is hij centrale gast op de World Soundtrack Awards in Gent.
17/10 21u30  Hoofd Britse inlichtingendienst waarschuwt voor "intense" terreurdreigingDe Britse inlichtingendiensten staan voor een 'intense uitdaging' wat terrorisme betreft. Daarvoor waarschuwt Andrew Parker, hoofd van de inlichtingendienst MI5, zo meldt de BBC. Volgens Parker is er momenteel 'meer terroristische activiteit op komst' en is die mogelijk 'moeilijker te detecteren'. 
17/10 21u15  PSG-coach Emery wil dat zijn team tegen Anderlecht "complete match" speeltDe sterren van Paris Saint-Germain geven morgenavond (20u45) Anderlecht partij op de derde speeldag in de Champions League. 'We zijn hier om drie punten te pakken, met respect voor de tegenstander', zo zei PSG-coach Unai Emery op de persconferentie daags voor de wedstrijd.
17/10 21u15  Ex-bankdirecteur moet 1,1 miljoen euro aan klanten terugbetalenDe correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Joseph V.B. (70) veroordeeld tot achttien maanden cel, 9.000 euro boete en een beroepsverbod van acht jaar. De vroegere directeur van de Kredietbank in Wuustwezel had 1,1 miljoen euro van zijn klanten verduisterd en maakte zichzelf vervolgens 'onvermogend' om hen niet te moeten terugbetalen. De rechtbank verklaarde 1,9 miljoen euro verbeurd. Met dat geld worden de slachtoffers vergoed.
17/10 21u15  Nagefloten op straat? Deze hilarische reactie maakt er voorgoed komaf meeLees meer >
17/10 21u00  Do We Believe Women Yet? The Battle to End Sexual HarassmentThe phrase most commonly used to describe a particularly noxious form of workplace aggression is sexual harassment. But sexual predation is more apt in many instances. What is it if not predatory when a male boss abuses his power to demand physical gratification from a female employee?
17/10 20u45  Trump zakt in lijst van de rijkste AmerikanenDe verkiezing tot president van de Verenigde Staten heeft Donald Trump niet rijker gemaakt, integendeel. Het persoonlijke vermogen van Trump is in waarde gedaald en dus zakt hij in de jaarlijkse Forbes-rangschikking van 's werelds rijkste personen, zegt het gelijknamige magazine.
17/10 20u30  Google Photo herkent nu ook uw huisdierWie Google Photo gebruikt, weet dat deze software automatisch mensen kan herkennen. Voortaan herkent het fotoprogramma ook uw hond of kat.
17/10 20u30  Elektrische wagens belasten is een gevaarlijk spelHenri Marie L. Van Soest is onderzoeker in energierecht aan de Universiteit van Oslo.
17/10 20u30  Aandeel Brusselse werknemers bij Audi Brussels stijgtVan de ruim 2.500 werknemers bij autobouwer Audi in Vorst komt 12 procent uit Brussel. Enkele jaren geleden was dat nog maar 9 procent. Brussels minister van Economie Didier Gosuin (DéFI) drukte tijdens een bezoek aan het Brusselse opleidingscentrum van Audi zijn tevredenheid uit over de opleidingssamenwerking tussen Audi en de Brusselse overheid.
17/10 20u30  Ook Reese Witherspoon getuigt: "Op mijn 16de voor het eerst seksueel geïntimideerd"In de nasleep van het schandaal rond filmbons Harvey Weinstein heeft nu ook actrice Reese Witherspoon gezegd dat ze seksueel geïntimideerd werd door een regisseur. Dat gebeurde voor het eerst toen ze 16 was, en producers en agents vroegen haar over het voorval te zwijgen.
17/10 20u00  Onze man in Hebron, een heilige stad vol haat: "Je moet de vijand doden voor hij jou doodt"De stad Hebron staat symbool voor de omstreden Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden. 850 extreemrechtse kolonisten leven er op gespannen voet met 200.000 Palestijnen. Honderden zwaarbewapende militairen moeten instaan voor de orde. “Ik hou van Israël, maar op deze manier zullen we nooit tot een vreedzame oplossing komen”, zegt voormalig elitesoldaat Achiya Schatz.
17/10 20u00  Inlichtingendienst liet steken vallen voor 22/03Lees meer >
17/10 20u00  "Alles in de as" na bosbrandenLees meer >
17/10 19u45  Sp.a: "Moeten we nog wel wapens uitvoeren naar de VS?"Sp.a vraagt zich af of het nog verantwoord is om wapens uit te voeren naar de Verenigde Staten, nu dat land wapendeals afsluit met onder meer Saoedie-Arabië. Kunnen we de VS nog als een betrouwbare partner zien, vraagt Vlaams parlementslid Tine Soens.
17/10 19u45  Labour: "Theresa May spreekt met gespleten tong over brexit"Nu de gesprekken tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU vastlopen op cruciale punten, neemt de vrees voor een harde brexit toe. Oppositiepartij Labour hoopt er haar voordeel uit te halen. 'De Conservatieven zijn diep verdeeld', zegt schaduwminister Keir Starmer in een interview met Der Spiegel. 'Het is onmogelijk te zeggen hoelang Theresa May zal overleven als eerste minister.'
17/10 19u45  Vakbond vraagt duizend extra aanwervingen in gezinszorgOm de werkdruk in de sector van de gezinszorg te verlichten, is nood aan duizend extra aanwervingen. Dat vraagt de christelijke vakbond. 'Niet alleen in de woonzorgcentra zijn er problemen. De werkdruk in de gezinszorg wordt stilaan onhoudbaar'.
17/10 19u45  #MeToo: neen, zij overdrijven niet. En wij allen mogen het niet meer aanvaardenBart Eeckhout is opiniërend hoofdredacteur. 
17/10 19u30  Neen, zij overdrijven nietBart Eeckhout is opiniërend hoofdredacteur. 
17/10 19u30  Moeder van Bart De Wever neemt op 78-jarige leeftijd voor het eerst mandaat opHet districtshuis van Deurne in Antwerpen vormt donderdagavond het decor voor een opmerkelijke eedaflegging. De moeder van Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA), Irene Torfs, zal er op 78-jarige leeftijd voor het eerst een politiek mandaat opnemen. Ze wordt raadslid voor N-VA in de districtsraad van Deurne, als opvolgster van Vera Verbist die moet stoppen omdat ze verhuist.
17/10 19u30  Inlichtingendiensten lieten steken vallen voor aanslagen van 22 maartDe Staatsveiligheid en de militaire inlichtingendienst ADIV hebben steken laten vallen in de aanloop naar de aanslagen in ons land op 22 maart vorig jaar. Dat is de conclusie in het jaarverslag van het Comité I dat VTM Nieuws kon inkijken.
17/10 19u30  Kat verstoort spannend liveverslagLees meer >
17/10 19u30  Tien (kort)films voor de prijs van éénTien films voor de prijs van één? Dat kan, tijdens de Competitie voor Beste Belgische Studentenkortfilms op Film Fest Gent.
17/10 19u30  Tien personen opgepakt in Frankrijk die aanslagen wilden plegen op politiciIn het zuidoosten van Frankrijk en in de buurt van Parijs zijn vandaag tien mensen opgepakt die aanslagen wilden plegen tegen politieke figuren. De arrestaties vonden plaats in het kader van een onderzoek waarin een ex-militant van extreemrechts eind juni werd opgepakt, aldus een bron dicht bij het onderzoek.
17/10 19u15  Vastgoedontwikkelaar WDP is Onderneming van het JaarWDP is vanavond verkozen tot Onderneming van het Jaar 2017. De vastgoedontwikkelaar uit Wolvertem volgt Vyncke op, dat verbrandingsinstallaties bouwt.
17/10 19u15  Ze vertrokken voor een leven in het kalifaat, en nu willen ze terug. Dit is het verhaal van jihadbruiden uit BelgiëAls Belgische, Nederlandse en andere buitenlandse vrouwen van IS-strijders hadden ze status in het kalifaat. Nu dat bijna ineengestort is, zitten ze in vluchtelingenkampen in Noord-Syrië, met hun kinderen die in IS-gebied zijn geboren en geen papieren hebben. Wat nu? 'Ik hoop dat ze me naar België sturen.'
17/10 19u00  Ze vertrokken voor een leven in het kalifaat, en nu willen ze terug. Dit is het verhaal van jihadbruiden uit België en andere EU-landenAls Belgische, Nederlandse en andere buitenlandse vrouwen van IS-strijders hadden ze status in het kalifaat. Nu dat bijna ineengestort is, zitten ze in vluchtelingenkampen in Noord-Syrië, met hun kinderen die in IS-gebied zijn geboren en geen papieren hebben. Wat nu? 'Ik hoop dat ze me naar België sturen.'
17/10 19u00  Prosper V. (76) in beroep tegen celstraf van 26 jaar voor moord op zijn zoonIn de zaak rond de moord in 2011 in het Oost-Vlaamse Schellebelle gaat de 76-jarige opdrachtgever Prosper V. in beroep tegen zijn veroordeling tot 26 jaar cel voor de moord op zijn zoon. De zaak, waarin volgens de correctionele rechtbank van Dendermonde de redelijke termijn al overschreden was, zal vermoedelijk begin volgend jaar voor het Gentse hof van beroep komen.
17/10 19u00  Ryanair neemt nieuwe topman aan "opdat problemen zoals in september zich nooit zullen herhalen"Ryanair heeft deze avond de komst van Peter Bellew aangekondigd. Hij ruilt zijn directeursfunctie bij Malaysia Airlines in voor een functie als Chief Operations Officer (COO) bij de lowcostmaatschappij. Zijn belangrijkste missie: zich bezighouden met de inroostering van piloten, want dat probleem leidde sinds begin september tot tal van geannuleerde vluchten. 'Zoiets mag zich nooit meer herhalen', klinkt het.
17/10 18u45  Cumulverbod dreigt Waals Parlement pak geld te kosten aan uitstappremiesNa de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 mogen burgemeesters en schepenen van Waalse gemeenten hun functie niet langer combineren met een zitje in het Waals Parlement. Dat cumulverbod zou het Waals Parlement wel eens een pak geld aan uittredingsvergoedingen kunnen kosten, meent parlementsvoorzitter André Antoine (cdH).
17/10 18u45  In Gent en Antwerpen huwt de helft van de koppels gratisAls een Belg trouwt, dan doet hij dat graag gratis, zo blijkt uit een rondvraag van deze krant. In Gent en Antwerpen kiest de helft van de koppels voor een lowbudgetformule, in Brussel zelfs driekwart. 
17/10 18u45  "Om onderhandelingen brexit te versnellen, moet je met twee zijn"'Ik ben bereid om de onderhandelingen te versnellen, maar daarvoor moet je met twee zijn'. Zo heeft de Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier vandaag aangegeven dat de Britse premier Theresa May ook na haar blitzbezoek aan Brussel nog niet voldoende toegevingen heeft gedaan in de onderhandelingen over de boedelscheiding tussen haar land en de Europese Unie.
17/10 18u15  17 hooligans van Club Brugge, onder wie Jelle Borkelmans, voor rechter na zware vechtpartij met Napoli-fansHet parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge, zal aan de raadkamer vragen om 17 verdachten naar de correctionele rechtbank te verwijzen voor hun aandeel in de vechtpartij na de wedstrijd Club Brugge-Napoli in 2015. Eén van de hoofdverdachten is Jelle Borkelmans, zoon van voormalig assistent-bondscoach Vital Borkelmans.
17/10 18u00  Vijf Georgiërs op dievenpad door Tongerse onderzoeksrechter aangehoudenDe onderzoeksrechter in Tongeren heeft vijf verdachten van Georgische afkomst aangehouden en opgesloten in de gevangenis op verdenking van het plegen van diefstallen met braak. Het vijftal werd maandag in Bilzen opgepakt door de lokale politie Bilzen-Riemst-Hoeselt, zo is vernomen van de politie van Bilzen.
17/10 18u00  Trumps 'drugs-tsaar' trekt zich terug na berichten dat hij drugsbeleid ondermijntDonald Trumps genomineerde voor de post van 'drugs-tsaar' heeft zich teruggetrokken na berichten dat hij pogingen om de drugsepidemie aan te pakken ondermijnt. Dat heeft de Amerikaanse president bekendgemaakt via Twitter. 
17/10 18u00  Geroemde akoestiek Griekse theaters is mytheWetenschappers hebben een bekende bewering over het oude Griekenland hardhandig doorgeprikt. De eeuwenlang geroemde akoestiek in de theaters is volgens onderzoekers een mythe. Er klopt weinig van de bewering dat ook op de goedkoopste plekken, bovenin het theater, elk gefluisterd woord van de acteurs kon worden verstaan.
17/10 18u00  Belgische ontwerpster Lisbeth Antoine levert platenhoes aan VRWRKIn de rubriek Look Hoes Talking gaan we op zoek naar het verhaal achter een Belgische platenhoes. Deze week: On The Outside, het veelgesmaakte debuutalbum van VRWRK, met een artwork van ontwerpster Lisbeth Antoine.
17/10 17u45  Catalaanse woordvoerder: "Spaanse overheid is erger dan Franco"De Spaanse overheidsinsanties gedragen zich erger dan onder dictator Francisco Franco. Dat heeft een woordvoerder van de Catalaanse regering vandaag verklaard. Hij reageert daarmee op de arrestatie van twee Catalaanse separatisten.
17/10 17u45  Vijftien voetzoekers voor VRWRK: "We voelden elkaars pijn en lieten die over een ander heen spoelen"Hoe weergaloos het langverwachte debuut van VRWRK (spreek uit als vuurwerk) klinkt, kon u hier al lezen. Maar wie of wat stak de lont aan voor VRWRK? We spraken met de Belgisch-Britse groep over liefdesverdriet, comic books, platen, de duisternis van Francis Bacon, de schetsen van Stanley Kubrick, psycho-analyse en LSD.
17/10 17u45  Gestolen Belgische bus in Denemarken teruggevondenOp zowat 60 kilometer van de Deense hoofdstad Kopenhagen is een gestolen autobus van het Vlaamse busbedrijf Clicking TG, dat deel uitmaakt van Mandel Cars, teruggevonden. De autocar werd eind augustus gestolen in de buurt van het station van Kopenhagen. Er werd gevreesd dat de bus zou gestolen zijn om een terreurdaad mee te plegen.
17/10 17u45  Derde kindje van Kate en William wordt verwacht in aprilHet derde kindje van de Britse prins William en zijn vrouw Kate zal in april geboren worden. Dat heeft de royal family gemeld.
17/10 17u45  17 hooligans van Club Brugge, waaronder Jelle Borkelmans, voor rechtbank voor zware vechtpartij met Napoli-supportersHet parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge, zal aan de raadkamer vragen om 17 verdachten naar de correctionele rechtbank te verwijzen voor hun aandeel in de vechtpartij na de wedstrijd Club Brugge-Napoli in 2015. Eén van de hoofdverdachten is Jelle Borkelmans, zoon van voormalig assistent-bondscoach Vital Borkelmans.
17/10 17u45  Zeker zeven doden bij mijnongeval in TurkijeBij een ongeval in een steenkoolmijn in Sirnak, in het zuidoosten van Turkije, zijn zeven mensen om het leven gekomen. Dat heeft het Turkse agentschap voor het beheer van noodsituaties (Afad) meegedeeld.
17/10 17u30  17 hooligans van Club Brugge voor rechtbank voor zware vechtpartij met Napoli-supportersBrugs parket wil 17 hooligans van Club Brugge voor correctionele rechtbank brengen voor hun rol in zware vechtpartij na match tegen Napoli in 2015.
17/10 17u30  Catalaanse woordvoerder: "Huidige Spanje is erger dan Franco"De Spaanse overheidsinsanties gedragen zich erger dan onder dictator Francisco Franco. Dat heeft een woordvoerder van Catalaanse regering vandaag verklaard. Hij reageert daarmee op de arrestatie van twee Catalaanse separatisten.
17/10 17u30  Belgen ontdekken 28 nieuwe soorten (!) op AntarcticaCédric d'Udekem d'Acoz en Marie Verheye, vorsers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen in Brussel, hebben op Antarctica niet minder dan 28 nieuwe soorten amfipoden of vlokreeftjes ontdekt, kleine kreeftachtigen die in lengte variëren tussen twee en acht centimeter. Daarmee verdubbelen ze in één klap het aantal bekende soorten in het zuidpoolgebied.
17/10 17u15  Na Weinstein-schandaal en #metoo: "Mannen, laat je horen met #NOTme"Europarlementslid Hilde Vautmans(Open Vld) lanceert op Twitter een oproep aan mannen om massaal te reageren tegen seksuele intimidatie met de hashtag '#NOTme'. Met de talloze getuigenissen van vrouwen wereldwijd die ooit te maken kregen met seksueel misbruik of intimidatie, onder de hashtag '#MeToo', ligt de focus nu bij de vrouwen, vindt Vautmans, 'terwijl we naar de mannen moeten kijken'.
17/10 17u15  Rusland moet oppositieleider Navalny en broer 80.000 euro betalen na oneerlijk fraudeprocesRusland moet ruim 80.000 euro schadevergoeding betalen aan de Russische oppositieleider Aleksej Navalny en diens broer Oleg. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) oordeelde vandaag dat het fraudeproces tegen hen in 2014 niet eerlijk verlopen is.
17/10 17u15  Amerikaanse vrouw huwt prins die ze ontmoette in een nachtclubSprookjes beginnen doorgaans niet in een nachtclub in Washington D.C. Maar wel voor één Amerikaanse vrouw, die haar Ethiopische prins ontmoette op de dansvloer van de club Pearl.
17/10 17u15  Vermiste vlucht MH370: bedrijf biedt 'geen vondst, geen kosten'-dealDe Maleisische minister voor Transport heeft vandaag bekendgemaakt dat drie bedrijven een aanbesteding hebben gedaan om de zoektocht naar het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines met vluchtnummer MH370 te hervatten. Eén van die bedrijven biedt een deal aan waarbij er niets hoeft betaald te worden indien ze het vliegtuig niet vinden.
17/10 17u15  To think different, 550 jaar vóór Apple: het verhaal van de geniale Leonardo da VinciUit de schat aan aantekeningen die Leonardo da Vinci naliet, destilleerde Walter Isaacson de biografie van het creatiefste genie aller tijden. Bert Wagendorp las die vol verbazing en bewondering.
17/10 17u15  Joost de Vries: "Personages in een roman mogen nooit 100 procent logisch of verklaarbaar zijn"In 2014 kreeg Joost de Vries de Gouden Uil voor De republiek. We keken daarom met argusogen uit naar zijn nieuwe boek, Oude meesters. Zou het net zo goed zijn? Of zelfs beter? Het werd dat laatste: een roman over onze nostalgische tijden die de lezer een confronterende spiegel voorhoudt. 'In onze sector is ‘vroeger was het beter’ het credo geworden.'
17/10 17u15  De omgekeerde wereld: inbreker schakelt agent uit met pepperspray en vuistslagEen inspecteur van de Brusselse lokale politie heeft afgelopen zaterdag in Sint-Jans-Molenbeek een inbreker opgepakt. Dat ging evenwel niet zonder slag of stoot. De inbreker verdedigde zich met pepperspray en sloeg de inspecteur in het gezicht. Desondanks kon de man ingerekend worden, waarna hij door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel werd geplaatst. Dat meldt het Brusselse parket.
17/10 17u00  Dodental van aanvallen taliban in Afghanistan stijgt naar 78De aanvallen die de taliban hebben uitgevoerd in vier verschillende Afghaanse provincies, hebben in totaal 78 slachtoffers gemaakt. Dat heeft de Afghaanse viceminister van Binnenlandse Zaken meegedeeld. Daarnaast zouden ook minstens zeven talibanstrijders om het leven zijn gekomen.
17/10 17u00  Volvo investeert 640 miljoen euro in eigen Tesla-variant PolestarDe Zweedse autobouwer Volvo, die een fabriek heeft in Gent, en zijn Chinese eigenaar Geely investeren 640 miljoen euro in de ontwikkeling van Volvo-dochtermerk Polestar, een constructeur van elektrische sportwagens. Het eerste model van Polestar is vanmiddag in Shanghai voorgesteld.
17/10 17u00  Zeker zes doden bij mijnongeval in TurkijeDoor een ongeval in een kolenmijn in Turkije zijn vandaag zeker zes mensen omgekomen. Een mijnschacht stortte door onbekende oorzaak voor een deel in.
17/10 17u00  'Die vampier' uit Twilight: "Commerciële films hoeven niet meer voor mij"Zeg niet te gauw: 'Daar is die vampier uit Twilight weer.' Robert Pattinson (31) is de posters ontgroeid, duikt tegenwoordig in de ene na de andere interessante film op. Zoals Good Time, waarin hij een amateur-bankovervaller speelt die samen met zijn zwakbegaafde broer door een nachtelijk New York spurt.
17/10 17u00  Goffin in Antwerpen tegen jonge AmerikaanIn Antwerpen gaat dezer dagen de European Open (hard/589.185 euro) door. Hier alles wat je moet weten over het ATP-toernooi in ons land.
17/10 16u45  "Israël wil meer dan 2.000 woningen bouwen op Westelijke Jordaanoever"Israël heeft vandaag verschillende plannen naar voren geschoven om in totaal 1.292 woningen te bouwen in de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Dat meldt de ngo La Paix maintenant.
17/10 16u45  Imago van de 'grote, boze wolf' ligt onder vuurU vindt dat uw hond in niets lijkt op de grote, boze wolf waar hij van afstamt? Een nieuwe studie werpt een heel nieuw licht op het gedrag van beide soorten, en dus op het domesticatieproces van de hond. Wolven blijken immers beter te kunnen samenwerken dan hun huiselijke verwanten.
17/10 16u45  Zestigtal banen bedreigd bij Coca-Cola in BelgiëIn de zeven vestigingen van drankenproducent Coca-Cola in België staan in totaal 63 van de circa 2.200 banen op de tocht. Dat meldt de VRT-nieuwsredactie en het bericht wordt bevestigd door Coca-Cola European Partners Belgium.
17/10 16u45  Robert Pattinson: "Nummer 1 aan de kassa? Kan me niets schelen"Zeg niet te gauw: 'Daar is die vampier uit Twilight weer.' Robert Pattinson (31) is de posters ontgroeid, duikt tegenwoordig in de ene na de andere interessante film op. Zoals Good Time, waarin hij een amateur-bankovervaller speelt die samen met zijn zwakbegaafde broer door een nachtelijk New York spurt.
17/10 16u30  De Gucht pleit voor digitaal meldpunt voor jihadistische propagandaOpen Vld-senator Jean-Jacques De Gucht pleit voor het opzetten van één digitaal meldpunt voor jihadistische propaganda naar het voorbeeld van Frankrijk en Nederland. Hij doet dat naar aanleiding van het nieuws dat de onlinepolitie (Internet Referral Unit) in één jaar 247 haatboodschappen en 943 jihadistische propagandaberichten heeft onderschept. 77% van de jihadistische propaganda werd daarbij door de sitebeheerders geblokkeerd eenmaal dit aan hen werd gemeld.
17/10 16u15  Na Bart Tommelein, nu ook Joke Schauvliege in het gipsVlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) heeft afgelopen weekend haar elleboog gebroken bij een ongeval met de mountainbike. Net nu collega Bart Tommelein uit het gips is, zit Schauvliege met een plaaster van schouder tot pols.
17/10 16u15  Goffin in Antwerpen tegen jonge Amerikaan - Van Uytvanck door in LuxemburgLees meer >
17/10 16u00  Homans verandert niets aan functie diversiteitsambtenaarVlaams minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA) verandert niets aan de functieomschrijving van de diversiteitsambtenaar. Sp.a, Groen en CD&V hadden de minister gevraagd die functie te versterken na het tumultueuze ontslag van de vorige ambtenaar. Maar de functie is voldoende beschermd, aldus Homans in haar antwoord op een vraag van Yasmine Kherbache (sp.a).
17/10 15u45  Goffin krijgt in tweede ronde in Antwerpen jonge Amerikaan voorgeschoteldFrances Tiafoe (ATP 79) heeft zich vandaag geplaatst voor de tweede ronde van de European Open (hard/589.185 euro) in Antwerpen. De 19-jarige Amerikaan klopte in de eerste ronde in de Lotto Arena zonder al te veel moeite de Duitser Florian Mayer (ATP 66) in twee sets: 6-3 en 6-4. De wedstrijd nam 58 minuten in beslag. Tiafoe treft in de tweede ronde David Goffin (ATP 10). De 26-jarige Luikenaar had in de eerste ronde vrij.
17/10 15u45  #MeToo, ook in de politiek: "Ik probeer te reageren, maar je doet dat niet elke keer"Ook in de politiek is er een probleem van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat zegt Vlaams Parlementslid Elke Van den Brandt (Groen) naar aanleiding van de golf aan verhalen die wereldwijd gedeeld worden onder de vlag #Metoo.
17/10 15u45  Malta in shock na moord op kritische journalisteIn heel Europa wordt geschokt gereageerd op de bomaanslag op de kritische Maltese journaliste Daphne Caruana Galizia. Zij werd gisteren door onbekenden om het leven gebracht met een autobom. Dat zoiets nog kan in de Europese Unie van 2017 kan er bij politici, journalisten en burgers niet in.
17/10 15u30  Het is eens iets anders: film kijken in de saunaTijdens de 21e editie van het Internationaal Kortfilmfestival, dat dit jaar in Leuven plaatsvindt van 2 tot 9 december, wordt onder meer gefocust op kortfilms uit Finland. Omdat de sauna in dat land 'de nationale hobby' is, zullen de organisatoren op het binnenplein van het kunstencentrum STUK een sauna voor zes personen bouwen waar men tijdens het festival kortfilms kan bekijken.
17/10 15u30  Steeds minder Afghaanse meisjes naar school: 'succesnummer' blijkt mislukkingHet geldt als het succesnummer van de buitenlandse steun aan Afghanistan en werd in 2001 aangevoerd als een reden voor de Amerikaanse interventie in het land: onderwijs voor meisjes. Maar zestien jaar na het verjagen van het Talibanbewind is er eerder sprake van een mislukking.
17/10 15u30  Belgische staat vecht verbod op uitwijzing Soedanezen aanDe Belgische staat heeft vanochtend voor de Luikse rechtbank van eerste aanleg, via derdenverzet, het verbod aangevochten op de uitzetting van Soedanezen van het gesloten centrum van Vottem, en hun identificatie door een identificatiemissie uit Soedan. De zaak is in beraad en mogelijk valt vandaag nog een beslissing.
17/10 15u30  Bijdragen optrekken is niet genoeg: Groen stelt armoedeplan voorDe bijdragen optrekken is onvoldoende om de armoede aan te pakken, weet Groen. Daarom komt de partij met een heel pakket aan maatregelen.
17/10 15u15  McCain waarschuwt voor "halfbakken, onecht nationalisme" in de VSIn een emotionele speech heeft Republikeins senator John McCain gewaarschuwd voor de opkomst van een 'halfbakken, onecht nationalisme' in de Verenigde Staten. Zonder president Donald Trump bij naam te noemen, haalde hij uit naar diens 'America First'-beleid. 
17/10 15u15  "64 miljoen euro investeren in spitsstroken is weggegooid geld"De 64 miljoen euro die Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) vrijmaakt voor de aanleg van vier nieuwe spitsstroken, is 'weggegooid geld'. Dat zegt sp.a-fractieleider in het Vlaams parlement Joris Vandenbroucke. Hij stelt voor om het spitsstrook-project te schrappen en het bedrag te investeren in fietssnelwegen en het stimuleren van spitsmijden.
17/10 15u15  De douchescène van 'Psycho' helemaal ontleed (en 4 andere Film Fest Gent-tips)Deze week is het Film Fest Gent. Daarom somt De Morgen de komende dagen elke dag vijf films op die u écht niet mag missen.
17/10 15u00  Laat je inspireren door de succesvolle vrouwen in deze podcastIn de rubriek PODGROND gaan we op zoek naar de beste podcasts. Deze week: The Role Models, een podcast die succesvolle vrouwen in de schijnwerpers plaatst.
17/10 14u45  Dit mag u niet missen op tv vanavondEen Champions League-wedstrijd van de bovenste plank, De Slimste Mens ter Wereld of toch liever Nafi Thiam in Die huis? Dit zijn onze tv-tips voor een boeiende avond in de zetel. 
17/10 14u15  Filipijnse president kondigt bevrijding van Marawi aanNa vijf maanden van gevechten met radicaalislamitische strijders heeft de Filipijnse president Rodrigo Duterte de bevrijding van de stad Marawi aangekondigd. De president bezocht er vandaag troepen van het Filipijnse leger. Volgens lokale media zijn er echter nog altijd gevechten.
17/10 14u15  'Good Time': ademloze misdaadtrip in New YorkDe regisserende broers Safdie zorgen voor een welgekomen elektroshock met Good Time, een ademloos vooruit denderende misdaadfilm vol neonkleuren, onverwachte humor en subtiele sociale kritiek. Posterboy Robert Pattinson is quasi onherkenbaar, en beter dan ooit.
17/10 14u15  Onze energievisie is even onduidelijk als de energiefactuurChristophe Degrez is CEO van Eneco.
17/10 14u00  Krijgen we nieuwe vluchtelingenstroom?Lees meer >
17/10 14u00  Wat gebeurt er nu met de IS-strijders?Lees meer >
17/10 14u00  Politie houdt grote terreuroefeningLees meer >
17/10 14u00  Journaliste dood door bomauto in MaltaLees meer >
17/10 14u00  Is Syrië nu volledig bevrijd van IS?Lees meer >
17/10 14u00  KUL-medewerker op straat na seksuele intimidatieLees meer >
17/10 14u00  Hoe ontwaakte Portugal vandaag na branden?Lees meer >
17/10 14u00  "Optrekken uitkeringen kost 650 miljoen euro", zegt Planbureau. Waarom sprak Demir dan van 2 miljard?Het optrekken van de laagste uitkeringen tot de Europese armoededrempel kost 650 miljoen euro. Dat blijkt uit een studie van het Planbureau in opdracht van Elke Sleurs (N-VA), tot begin dit jaar staatssecretaris voor Armoedebestrijding. Waarom had haar opvolgster Zuhal Demir het vorige week dan over een bedrag van 2 miljard euro?
17/10 13u45  Custovic behoudt het vertrouwen bij KV OostendeKV Oostende behoudt vertrouwen in Adnan Custovic. Hij blijft tot eind volgend seizoen hoofdcoach, zo bevestigt topman Marc Coucke via Twitter.
17/10 13u45  Al bijna 700 bedrijven halen zetel weg uit CataloniëIn amper twee weken tijd hebben 691 bedrijven hun zetel verhuisd uit Catalonië door de politieke crisis. Dat blijkt vandaag uit het handelsregister.
17/10 13u45  Opnieuw fietser overleden in Antwerpen: Fietsersbond eist actie van stadsbestuurIn Antwerpen is vanochtend opnieuw een fietser om het leven gekomen bij een aanrijding. Het is het derde dodelijke ongeval in twee weken. 'Het is de verantwoordelijkheid van de stad om de veiligheid van iedereen in het verkeer te garanderen', reageert de Fietsersbond. 'Ondanks het feit dat Antwerpen 'wereldfietsstad' wil worden, lijkt fietsveiligheid geen prioriteit te zijn. De sense of urgency lijkt volledig te ontbreken.'
17/10 13u45  Korter verblijf in kraamkliniek slaat aanLees meer >
17/10 13u45  Oktober zal wellicht filerecord brekenLees meer >
17/10 13u45  Raad van Europa: "Pas taalwetgeving aan: op gemeenteraad moet Frans gesproken kunnen worden"Experten van de Raad van Europa zien - niet voor het eerst - een schending van de principes van de lokale democratie in de faciliteitengemeenten. Dat schrijft Le Soir, op basis van hun rapport. Centraal in de opdracht van de experten stond de weigering van de Vlaamse regering om Damien Thiéry te benoemen tot burgemeester van Linkebeek.
17/10 13u45  Planbureau: "Optrekken uitkeringen kost 650 miljoen euro"Het optrekken van de laagste uitkeringen tot de Europese armoededrempel kost 650 miljoen euro. Dat blijkt uit een studie van het Planbureau in opdracht van Elke Sleurs (N-VA), tot begin dit jaar Staatssecretaris voor Armoedebestrijding. Waarom had haar opvolgster Zuhal Demir het vorige week dan over een bedrag van 2 miljard euro?
17/10 13u30  China maakt zich op voor grote militaire machtswisselIn Peking begint morgen het negentiende Nationale Congres van de Communistische Partij. Alle ogen zullen gericht zijn op de strijdkrachten. Verwacht wordt dat het congres er de grootschalige machtswissel zal formaliseren die al enkele jaren in de stellingen staat, zo schrijven China-deskundigen Bates Gill en Adam Ni.
17/10 13u30  Hoofdstad van het kalifaat heroverd: "IS uit Raqqa verdreven"De door de VS gesteunde Syrische Democratische Krachten (SDF) zeggen vandaag dat ze erin geslaagd zijn om de stad Raqqa, de voormalige hoofdstad van IS in Syrië, 'volledig' onder controle te krijgen.
17/10 13u15  Cercle Brugge heeft eerste training met Vercauteren achter de rug: "Veel respect voor deze coach"Met twee veldtrainingen maakt kersvers coach Frankie Vercauteren vandaag zijn intrede bij Cercle Brugge. Na de eerste oefensessie heeft de nieuwe trainer al meteen indruk gemaakt: 'Het is goed voor onze groep dat Cercle iemand met zo'n mooi palmares heeft aangesteld', klinkt het in de spelersgroep.
17/10 13u15  Alleen autobom kon invloedrijkste journalist van EU-lid Malta het zwijgen opleggenVijanden had onderzoeksjournalist Daphne Caruana Galizia genoeg. Van de oppositieleider van Malta, die ze beschuldigde van banden met een prostitutiebende, tot de premier die corruptiegeld zou hebben doorgesluisd naar Panama. Met een bom onder haar auto werd haar het zwijgen opgelegd.
17/10 13u15  Commissie: "Francken heeft privacy van asielzoekers genegeerd"Twee adviezen hebben kritiek geuit op twee wetsontwerpen van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Dat schrijft Le Soir vandaag. Het gaat in het bijzonder over het respecteren van de privacyregels.
17/10 12u30  Drie bedrijven bieden zich aan bij Maleisië om zoektocht naar MH370 verder te zettenDrie bedrijven hebben Maleisië hulp aangeboden om het wrak van vlucht MH370 te vinden, nu de officiële zoektocht afgesloten is. Het land heeft nog geen beslissing genomen of het de hulp gaat aanvaarden, meldt persagentschap Reuters.
17/10 12u30  Belastingvoordeel voor hybride auto's dooft uit: "Omgekeerde wereld"De federale regering plant de fiscale steun voor hybride wagens veel meer af te bouwen dan eerst gedacht. Dat blijkt uit nog niet afgeklopte teksten over het Zomerakkoord die De Tijd kon inkijken. De plannen zouden betekenen dat zo goed als alle hybride auto's hun fiscaal voordeel (gedeeltelijk) verliezen en dus ook minder aantrekkelijk worden als bedrijfswagen. 'De omgekeerde wereld', vindt Danny Smagghe van mobiliteitsorganisatie Touring. 'Zulke ecologisch verantwoorde wagens verdienen nog altijd een stimulans.'
17/10 12u15  Strategisch plein in Raqqa waar IS openbare executies organiseerde, heroverdDe door de VS gesteunde Syrische Democratische Krachten (SDF) zegt in de Syrische stad Raqqa opnieuw grondgebied te hebben heroverd op terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Onder meer het nationaal ziekenhuis in de stad en het centraal gelegen Naim-plein konden bij de gevechten worden ingenomen, zo blijkt uit de mededeling van SDF, een alliantie van Koerdische peshmerga en Arabische milities.
17/10 12u15  Opnieuw fietser overleden na aanrijding met wagen in AntwerpenIn Antwerpen is vanochtend opnieuw een fietser om het leven gekomen bij een aanrijding.
17/10 12u15  Spaans gevechtsvliegtuig crasht in buurt van Madrid: piloot overledenEen Spaans F18-gevechtsvliegtuig is gecrasht op de militaire basis van Torrejon, in de buurt van Madrid. Dat laat het Spaanse ministerie van Defensie weten. De piloot is daarbij overleden. 
17/10 12u15  Noord-Koreaanse VN-gezant: "Kernoorlog met VS kan elk ogenblik uitbreken"De Noord-Koreaanse vice-ambassadeur bij de Verenigde Naties stelt dat een kernoorlog elk ogenblik kan uitbreken. Voor de Algemene Vergadering van de VN stelde Kim In-ryong dat zijn land onder 'extreme en directe nucleaire dreiging' van de Verenigde Staten staat. De situatie op het Koreaanse schiereiland heeft volgens hem 'een kantelpunt' bereikt waardoor 'elke ogenblik een kernoorlog kan uitbreken'.
17/10 12u15  Vrouwen nafluiten: wat als de vrouw in kwestie wél interesse toont?Lees meer >
17/10 12u00  Facebook koopt app van amper negen weken oud die tieners complimentjes laat gevenFacebook heeft de app Tbh, wat staat voor 'To be honest', gekocht voor net geen 100 miljoen dollar. Via de Amerikaanse app kunnen gebruikers anoniem complimentjes geven aan elkaar. Tbh is op korte tijd - het bestaat nog maar negen weken - enorm populair geworden bij tieners. De aankoop van Tbh lijkt voor Facebook dan ook vooral van strategisch belang om de jonge doelgroep in te lijven.
17/10 12u00  Waarom zon en hemel zo spectaculair kleuren vandaagDe zware storm Ophelia, die vooral in Ierland voor veel ellende zorgt, veroorzaakt in ons land een opvallend bijverschijnsel. De zon en de hemel kleuren spectaculair rood en oranje vandaag.
17/10 12u00  Vrouwen nafluiten: charmant of degoutant?Lees meer >
17/10 11u45  #MeToo heeft preventief effect, zeggen experts: "Deze discussie zal blijvende gevolgen hebben"Vrouwen over de hele wereld, ook talloze Vlamingen, getuigen op sociale media over seksuele intimidatie. Maar waarom maakt juist de affaire rond Hollywood-producer Harvey Weinstein zoveel los? 'Vrouwen doorbreken nu taboes en dat heeft een preventief effect.'
17/10 11u45  Familie neemt afscheid van Tom PettyFamilieleden en naaste vrienden van Tom Petty hebben maandag in een besloten uitvaartdienst afscheid genomen van de rocker. De dienst vond plaats in Lake Shrine, een spiritueel complex aan de rand van Los Angeles, waar in 2001 ook de uitvaart van Beatle George Harrison werd gehouden.
17/10 11u30  23 concrete acties moeten homofobie in Brussel tegengaanDiscriminatie op het werk en bij de dienstverlening, fysiek en verbaal geweld en intimidaties maken deel uit van het dagelijks leven van holebi's. Om dat tegen te gaan stelt Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V) een actieplan op met 23 concrete acties die een oplossing moeten aanbieden.
17/10 11u30  Gwendolyn Rutten: "Je mag naar vrouwen kijken, maar blijf er met je poten af"Gwendolyn Rutten, 'leading lady' van Open Vld, vindt dat getuigenissen over seksueel grensoverschrijdend gedrag naar buiten moeten komen. Ook in de politiek. 'Het is een groot maatschappelijk probleem en er is veel te lang over gezwegen', zegt de Vlaamse liberale in 'De Ochtend' op Radio 1.
17/10 11u15  Britse ministers bezorgd: "Brexitonderhandelingen staan op instorten"Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en de Britse premier Theresa May zijn het gisteren eens geworden dat ze de inspanningen om een akkoord te vinden over de brexit 'de komende maanden zullen versnellen'. Toch groeit de vrees bij Britse ministers dat de onderhandelingen 'binnen enkele weken' zullen instorten, schrijft de Britse krant The Independent. 
17/10 11u15  Drie dagen van nationale rouw in Portugal begonnen, belangrijkste branden onder controleIn Portugal zijn vandaag drie dagen van nationale rouw begonnen voor de slachtoffers van de bosbranden. Dat berichtten Portugese media. Volgens de meeste recente balans lieten zeker 36 mensen het leven. Er zijn nog altijd zeven vermisten. Door een regenfront en de wind die is gaan liggen, is de brandweer er intussen in geslaagd de belangrijkste branden onder controle te krijgen.
17/10 11u15  Festivaldirecteur Patrick Duynslaegher: “Film Fest Gent is een voorbijrazende sneltrein”Hij ziet amper een film tijdens zijn festival, maar wel een pak acteurs, regisseurs en componisten. Artistiek directeur Patrick Duynslaegher holt op Film Fest Gent van de ene verwelkoming naar de andere inleiding. Een dag in het spoor van een onstopbare filmfreak.
17/10 11u00  Brugse hooligans bundelen gewelddaden in boek: "Iemand gaf hem nog een trap en toen bleef hij roerloos liggen"De hooligans van Club Brugge laten zich volledig gaan in hun verhalenboek East-Side Never Dies. Dat verschijnt volgende week. En uitgerekend volgende zondag kunnen ze al uitkijken naar de komst van Royal Antwerp FC, vijand nummer 1 in het boek
17/10 10u30  Hoe smerig is de wagen van de populairste politica van Vlaanderen Hilde Crevits?Lees meer >
17/10 10u15  Man doodgestoken in hartje BrusselOp het Anneessensplein in Brussel is vanochtend rond 6 uur een man overleden bij een steekpartij. Dat meldt het Brusselse parket.
17/10 10u15  Nieuwe studie: walvissen en dolfijnen hebben "leven dat op dat van mensen lijkt"Dat walvisachtigen sociale beestjes zijn en in hechte groepen leven, was al bekend. Nieuw onderzoek stelt nu dat hoe groter de hersenen van een walvisachtige zijn, hoe complexer zijn leven en gedrag is, en dus meer verwant aan menselijk gedrag. Maar niet iedereen is enthousiast over de studie: sommige experts waarschuwen voor dergelijke vergelijkingen.
17/10 10u15  Ook rokers willen rookverbod in de autoHoewel nog steeds één op de vijf Belgen rookt, bestaat er in ons land een groot draagvlak voor antitabaksmaatregelen, blijkt vandaag uit de rookenquête van Stichting tegen Kanker. Zo vindt 93 procent van de ondervraagden dat roken in auto's met minderjarigen moet verboden worden, een mening die trouwens gedeeld wordt door 88 procent van de rokers.
17/10 09u15  Vlaanderen krijgt vier nieuwe spitsstrokenDe komende twee jaar leggen arbeiders vier nieuwe spitsstroken aan op snelwegen in de buurt van Gent, Leuven, Brussel en Beringen. Dat bevestigde Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts vanochtend op Radio 1.
17/10 09u15  Onlinepolitie onderschept duizend jihadaccountsIn een jaar tijd heeft de federale politie bijna 1.200 haatboodschappen en jihadistische propagandaberichten onderschept. Bijna 70 procent daarvan is verwijderd. Dat schrijft De Morgen vandaag.
17/10 09u00  Neuroloog: "Slaaptekort is moordend. Dokters zouden slaap moeten voorschrijven"Is zes uur slaap per nacht voldoende? Neen, zegt de Amerikaanse neuroloog Matthew Walker. In zijn boek Why We Sleep: The New Science of Sleep and Dreams pleit hij ervoor om van slaap een absolute prioriteit te maken, als we nog lang en gezond willen leven. 'Er is een verband tussen minder dan acht uur slapen per nacht en een hoger risico op kanker en andere ziektes.'
17/10 09u00  275 Belgische IS-sympathisanten strijden nog in Syrië en IrakMomenteel bevinden zich zowat 275 strijders van Belgische origine in conflictzones in Syrië en Irak. Dat blijkt uit cijfers die het kabinet van minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon aan de krant La Dernière Heure bezorgd heeft.
17/10 08u15  Dit moet u weten als u wil bijverdienen in ons land202.076 Belgen hebben een tweede job, goed voor ongeveer 4,4 procent van de werkende bevolking. Het levert hen gemiddeld 315 euro extra per maand op. Zegt het u ook wel iets, zo’n tweede job? Zorg dan dat u voldoende geïnformeerd bent over uw rechten en plichten voor u er aan begint.
17/10 08u15  Met deze goedkope technologie hou je inbrekers van de deurDe donkere herfst- en wintermaanden komen eraan, en daarmee traditioneel ook weer een lichte verhoging in het aantal woninginbraken. Hier zijn vijf apparaten die je zo uit het rek van de multimediashop haalt, en waarmee je je woonst in een wip wat veiliger maakt.
17/10 08u00  Online politiepatrouilles onderscheppen bijna 1.200 jihadberichtenIn een jaar tijd heeft de federale politie bijna 1.200 haatboodschappen en jihadistische propagandaberichten onderschept. Bijna 70 procent daarvan is verwijderd. Maar het kan beter. Software van Europol moet toelaten om een versnelling hoger te schakelen, in afwachting van 'supersoftware'.
17/10 07u45  "Ik ben niet van plan om de Champions League zomaar op te geven"De boormachines op de achtergrond waren niet te horen, Hein Vanhaezebrouck was nu eenmaal zichzelf. Aan de vooravond van de confrontatie met de sterren van PSG bood Anderlecht het beste wat het daar tegenover kon zetten: een interview met zijn nieuwe T1. 'Ik zal niet op de bank zitten en denken: Neymar, mmm.'
17/10 07u45  Zware ochtendspits door ongeval met zes wagens op Brusselse ringDe ochtendspits verloopt vanochtend erg moeizaam. Op de Brusselse binnenring moeten bestuurders vanaf Grimbergen een uur aanschuiven door een stevig ongeval waarbij zes wagens betrokken raakten. Ook de E313 richting Antwerpen was vanochtend vroeg versperd door een ongeval, maar daar is de weg intussen vrijgemaakt.
17/10 07u45  Facebook wordt schatrijk en hoeft die rijkdom met (bijna) niemand te delen. Dat is onhoudbaarPaul De Grauwe is professor aan de London School of Economics. Zijn column verschijnt wekelijks
17/10 07u30  "Een rundstong in een doosje": zo maakte Carrie Fisher korte metten met seksuele intimidatieCarrie Fisher sprong in 2000 in de bres voor een vriendin die was lastiggevallen door een filmproducent. De Star Wars-actrice waarschuwde de man op een uiterst originele en doeltreffende manier: door een chique juweliersdoosje met daarin een rundstong bij zijn kantoor te laten bezorgen.
17/10 07u30  Zware ochtendspits door twee ongevallen op E313 en Brusselse ringDe ochtendspits verloopt vanochtend erg moeizaam door twee ongevallen die veel hinder veroorzaken. Op de Brusselse binnenring moeten bestuurders vanaf Grimbergen een uur aanschuiven. Op de E313 richting Antwerpen moet je op meer dan een uur extra rekenen. Dat meldt het Vlaams Verkeerscentrum vanochtend op Twitter.
17/10 07u15  Tot 30 procent minder belbusreizigersHet aantal belbusreizigers in Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Limburg is in de eerste helft van dit jaar met 18 tot 30 procent gedaald. Dat zou liggen aan een nieuwe routeplanner van De Lijn.
17/10 07u00  Netflix plant maar liefst 80 films in 2018Netflix brengt volgend jaar ongeveer tachtig films uit. De streamingservice wil daarmee volgens contentdirecteur Ted Sarandos evenveel eigen films gaan aanbieden als series.
17/10 07u00  Regeringspartijen willen actrices horen over misbruikN-VA wil de bevoegdheden van de Vlaamse commissie Grensoverschrijdend Gedrag uitbreiden, naar aanleiding van de vele berichten en getuigenissen over seksisme in de internationale en Vlaamse filmwereld. De oproep vindt gehoor bij meerderheidspartijen CD&V en Open Vld.
17/10 06u45  Lars von Trier ontkent intimidatie van Björk: "Ze was sterker dan wij en ons bedrijf samen"De Deense regisseur Lars von Trier ontkent dat hij zangeres Björk seksueel heeft geïntimideerd. De IJslandse sprak zich eergisteren in een bericht op Facebook uit over een intimiderende en onaangename ervaring met een Deense regisseur op een filmset. Ze noemt geen namen, maar von Trier is de enige Deense regisseur met wie ze ooit samenwerkte.
17/10 06u45  Energiefactuur dreigt nog maar eens te stijgenOnze energiefactuur dreigt nog maar eens duurder te worden, omdat de prijzen vanaf volgend jaar maandelijks mogen worden geïndexeerd op basis van de beursprijs en andere parameters. Daarmee schrapt de federale regering een omstreden maatregel van de regering-Di Rupo.
17/10 06u45  Niet alle IS-propaganda moet meteen offline: foutje of slimme zet?Hoewel de Belgische politie het afgelopen jaar de strijd tegen het cyberkalifaat heeft opgevoerd, is het nog altijd mogelijk dat IS websites beheert met een Belgische domeinnaam. Foutje? Een ongelijke strijd? Of slimme inlichtingendiensten?
17/10 06u30  Vlaming krijgt (eindelijk) energiebijdrage teruggestortDe regering heeft het licht op groen gezet voor de distributienetbeheerders Elia en Infrax om een bedrag van 75 miljoen euro terug te storten aan de elektriciteitsverbruikers in Vlaanderen. Er is de voorbije jaren immers tientallen miljoenen euro's federale energiebijdrage te veel aangerekend. Dat schrijft De Tijd vandaag.
17/10 06u30  "Een onafhankelijk Palestina? Vergeet het"Op uitnodiging van de EU-delegatie in de Palestijnse gebieden reisde De Morgen-journalist Koen Vidal naar Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever. Vandaag: het eerste deel van zijn verslag. 
17/10 06u15  Vergeet de avocado: het pandanblad is het nieuwe supervoedselNa de jarenlange hype rond de avocado, doet een nieuwe superfood zijn intrede: het Aziatische pandanblad. Dat geeft je eten vanillearoma én een Instagram-proof lichtgroen kleurtje. De Britse tv-persoonlijkheid Nigella Lawson gelooft dat een nieuw tijdperk is aangebroken.
17/10 06u15  Brussel wil homofobie aanpakkenOmdat het beloofde plan van de federale regering tegen homofobie uitblijft, komt de Brusselse regering binnenkort zelf met een aantal maatregelen. Morgen overlegt Brussels staatssecretaris Bianca Debaets hierover met verschillende holebiorganisaties. 
17/10 06u15  Dank je wel, Eberhard van der LaanDominique Persoone (49), de Indiana Jones der chocolatiers, runt The Chocolate Line in Brugge en Antwerpen en een cacaoplantage in Mexico. 
17/10 06u15  Joseph Beuys of die zot van Spring Breakers? Tien expo's die u niet mag missenU loopt snel verloren in de wondere wereld van de beeldende kunst? Geen paniek! De Morgen stippelt voor u elke week het boeiendste parcours uit.
17/10 06u15  Mijn voorstel: een belasting van 10 dollar per gebruiker te betalen door FacebookPaul De Grauwe is professor aan de London School of Economics. Zijn column verschijnt wekelijks
17/10 06u15  Piepjong in de politiek: een plus?Sebastian ‘Wunderwuzzi’ Kurz is op weg om de jongste Europese staatsleider ooit te worden. Maar ben je met 31 jaar onderlegd genoeg om op een Europees banket naast krokodillen als Angela Merkel of Jean-Claude Junker aan te schuiven?
17/10 06u15  Stroom duurder of goedkoper? Volgt u nog?Alex Polfliet is energie-expert en zaakvoerder Zero Emission Solutions.
17/10 06u15  Een onafhankelijk Catalonië maakt Europa net sterkerTomas Roggeman is voorzitter van Jong N-VA en Sander Loones is Europees parlementslid en nationaal ondervoorzitter van N-VA.
17/10 06u15  'Een onafhankelijk Palestina? Vergeet het'Op uitnodiging van de EU-delegatie in de Palestijnse gebieden reisde De Morgen-journalist Koen Vidal naar Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever. Vandaag: het eerste deel van zijn verslag. 
17/10 06u15  Online politiepatrouilles onderscheppen duizend jihadaccountsIn een jaar tijd heeft de federale politie bijna 1.200 haatboodschappen en jihadistische propagandaberichten onderschept. Bijna 70 procent daarvan is verwijderd. Maar het kan beter. Software van Europol moet toelaten om een versnelling hoger te schakelen, in afwachting van 'supersoftware'.
17/10 06u15  Sneller naar huis na bevalling? Moeder gelukkig, zorgverlener gestresstSinds een jaar lopen in ons land proefprojecten waarbij vrouwen slechts twee of drie dagen op de kraamafdeling blijven na hun bevalling, in plaats van vier. 'Een succes', zo blijkt. Of toch bij de mama's.
17/10 05u45  U mag volgend jaar 23 tot 32 euro extra in uw portemonnee stekenDoor de taxshift stijgen de nettolonen vanaf januari met 23 (hoge lonen) tot 32 euro (lage lonen). Dat blijkt uit berekeningen die minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) liet maken en die vandaag in De Tijd en L'Echo staan. Zijn administratie becijferde de nieuwe schalen voor de bedrijfsvoorheffing die vanaf volgend jaar van toepassing zijn.
17/10 05u15  "H&M verbrandt jaarlijks 12 ton onverkochte kleding"De Zweedse modegigant H&M heeft de afgelopen jaren ongeveer 60 ton kleding verbrand. Dat blijkt uit onderzoek van een Deens tv-programma. Het gaat om kleding die de kassa niet heeft gehaald. Het bedrijf zelf ontkent. Dat schrijft ad.nl op basis van het Deense onderzoeksprogramma Operation X van het Deense TV2.
17/10 05u00  Voor kwart van Belgische werknemers gaat digitalisering te snelVoor een kwart van de werknemers raast de digitale trein te snel. Uit een bevraging van Tempo-Team naar de e-inclusiviteit van de Belgische werkvloer moet blijken dat goed een kwart van de werknemers de nodige digitale vaardigheden mist en vindt dat er te weinig opleidingen zijn om die vaardigheden aan te scherpen.
17/10 04u30  Kwart van Brusselse kinderen groeit op in huishouden zonder inkomen uit werkEen kwart (24 procent) van de Brusselse kinderen jonger dan 18 jaar groeit op in een gezin zonder inkomen uit werk. Dat blijkt uit de nieuwe Welzijnsbarometer van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Ongeveer een derde van de Brusselaars moet zien rond te komen met een inkomen onder de armoederisicogrens, en meer dan een vijfde is afhankelijk van een vervangingsinkomen of een bijstandsuitkering.
17/10 04u00  Peiling: "N-VA verliest pluimen maar blijft nummer 1 in Vlaanderen, PS blijft grootste in Wallonië"In Vlaanderen blijft de N-VA veruit de grootste partij, ondanks een verlies van 4,4 procent. In Wallonië verliezen PS en MR, maar door het zwaardere verlies van de socialisten benen de liberalen hen bij. In Brussel is MR de nummer één, voor Ecolo, PS en DéFI. N-VA is de grootste Nederlandstalige partij. Dat blijkt uit de peiling van de kiesintenties in opdracht van VRT, De Standaard, RTBF en La Libre.
17/10 03u45  Airbus en Bombardier gaan samenwerken om C-Serie op de markt te brengenDe Europese vliegtuigbouwer Airbus en de Canadese vliegtuig- en treinenfabrikant Bombardier zijn een samenwerkingsovereenkomst aangegaan voor de verdere ontwikkeling van de C-Serie, het nieuwe vliegtuig van Bombardier. Airbus neemt een meerderheidsbelang van 50,1 procent in het C-Serieprogramma. Dat maakten beide bedrijven bekend.
17/10 02u45  VS voeren bombardementen uit op IS in JemenDe Verenigde Staten hebben gisteren bombardementen uitgevoerd op twee trainingskampen van terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Jemen. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Defensie. Daarbij zouden tientallen strijders zijn gedood.
17/10 02u15  Amerikaan pleit schuldig aan desertieLees meer >
17/10 02u00  Dode bij steekpartij in metrostation Parsons Green in LondenBij een steekpartij in het Londense metrostation Parsons Green, waar in september dertig gewonden vielen bij een explosie, zijn gisterenavond één man gedood en twee anderen gewond geraakt. Het incident wordt door Scotland Yard niet als een terreurdaad behandeld en er is nog niemand gearresteerd. Dat meldt de BBC.
17/10 01u45  EU roept op tot dialoog tussen Koerden en BagdadDe Europese hoge vertegenwoordiger voor buitenlands beleid Federica Mogherini heeft gisteren de Iraakse premier Haider al-Abadi in een telefoongesprek opgeroepen tot een dialoog met de Koerden en het einde van het geweld in de provincie Kirkoek. Ze kondigde daarnaast een nieuwe civiele veiligheidsmissie aan naar Irak die de lokale overheden bij 'civiele aspecten van de Iraakse nationale veiligheidsstrategie' moeten bijstaan.
17/10 01u45  Ruim 99 procent Ryanair-klachten verwerktLees meer >
17/10 01u45  Van een jeugd in een grot tot grote leiderIn China begint morgen het negentiende partijcongres. Daar zal president Xi Jinping (1953) zijn macht tonen - en zijn status als grootste politieke ster in lange tijd. Hoe kon de zoon van een revolutionair opklimmen tot een aanbeden partijleider? Op zoek naar antwoorden in het dorp waar Xi opgroeide.
17/10 01u45  Het nieuwe pond lijkt wel erg veel op die dekselse euroHet Verenigd Koninkrijk is een klein beetje Europeser geworden. De eilandbewoners blijven links rijden, in mijlen rekenen en geloven in de brexit. De verandering zit hem in de nieuwe munt van een pond, die de oude nu officieel heeft vervangen en verdacht veel lijkt op de euro.
17/10 01u45  Congo in raad mensenrechten van VNLees meer >
17/10 01u45  Twaalf gewonden bij busbotsing in HasseltLees meer >
17/10 01u45  'Onafhankelijk Palestina? Vergeet het'In een week waar de regering-Netanyahu de bouw van bijna vierduizend Israëlische huizen op Palestijns grondgebied wil aankondigen, heerst opnieuw hoogspanning in de regio. 'De regering wil zo veel mogelijk Palestijnse territorium veroveren, met zo weinig mogelijk Palestijnse inwoners', zegt een Israëlische mensenrechtenactivist.
17/10 01u45  Eerst samen tegenover IS, nu tegenover elkaarHet Iraakse leger heeft gisteren onverwacht snel het centrum van de overwegend Koerdische stad Kirkuk veroverd. Koerdische strijders zouden nauwelijks weerstand hebben geboden.
17/10 01u45  Vercauteren gaat Cercle trainenLees meer >
17/10 01u45  Niet alle IS-propaganda moet meteen offlineLees meer >
17/10 01u45  Storm Ophelia eist drie levens in IerlandLees meer >
17/10 01u45  Voedselagentschap haalt opnieuw eieren uit de handelLees meer >
17/10 01u45  Noodtoestand Turkije opnieuw verlengdLees meer >
17/10 01u45  De vele gezichten van een blockbustermachineGeen enkele regisseur is vandaag zó bekend als Steven Spielberg. Tegelijk weet de gemiddelde kijker eigenlijk bitter weinig over de man zelf. Of niet? In de HBO-documentaire Spielberg wordt duidelijk dat zelfs de grootste blockbusters héél persoonlijke films zijn voor de bebaarde cineast.
17/10 01u45  Hoezo, een clash?Een jaar voor de verkiezingen stevent Antwerpen af op een clash tussen Wouter Van Besien (Groen) en Bart De Wever (N-VA). In de districten werken hun partijen echter vlot samen. 'Wij sluiten N-VA in 2018 niet uit', zegt districtsschepen van Deurne Karen Maes (Groen).
17/10 01u45  Alternatieve regering: 's werelds dodelijkste terreurgroepDe islamitische terreurgroep Al Shabaab heeft de ogen van de wereld weer op zich weten te vestigen met de zwaarste aanslag ooit op het Afrikaanse continent. Bij een bomexplosie in de Somalische hoofdstad Mogadishu vielen zaterdag meer dan 300 doden en evenveel gewonden. Is Al Shabaab terug van weggeweest?
17/10 01u45  Hoe Facebook belasten?Paul De Grauwe is professor aan de London School of Economics. Zijn column verschijnt wekelijks
17/10 01u45  Klachten over onlineaankopen: nu al meer dan in heel 2016Lees meer >
17/10 01u00  Ook Producers Guild gooit Weinstein buitenNadat de Academy of Motion Pictures Hollywood-producer Harvey Weinstein zaterdag per direct uit de organisatie achter de Oscars gezette, heeft ook de raad van bestuur van de Producers Guild of America de gevallen producent geroyeerd als lid. De bestuursleden van de vakorganisatie van Amerikaanse tv- en filmproducenten besloten gisteren unaniem afscheid te nemen van Weinstein.
16/10 22u45  Een hypothese zo oud als de Bende zelf: het was een inside job‘Ik denk dat ik weet wie er achter de Bende van Nijvel zit.’ In een gesprek met TV-Oost legde Jef Vermassen zondagavond een verband met de Staatsveiligheid en de vroegere groep Diane, de speciale eenheden van de rijkswacht. Maar hij is niet de eerste die in die richting wijst.
16/10 22u45  Van een jeugd in een grot tot de grote leiderIn China begint woensdag het negentiende partijcongres. Daar zal president Xi Jinping zijn macht in vol ornaat tonen. Hoe kon de zoon van een revolutionair opklimmen tot een aanbeden partijleider? Op zoek naar antwoorden in het dorp waar Xi opgroeide.
16/10 22u45  Trump: "Hillary, stel je alstublieft opnieuw kandidaat"Donald Trump heeft maandag met zijn voormalige tegenstander bij de presidentsverkiezingen gelachen. 'Ik hoop dat Hillary (Clinton) zich opnieuw kandidaat stelt. Hillary, doe dat alstublieft', aldus Trump tijdens een persconferentie aan het Witte Huis.
16/10 22u30  Leeft Ruth Beeckmans in haar wagen?Lees meer >
16/10 22u30  Heeft de 10-jarige Jack 'the Force'?Lees meer >
16/10 22u15  Strijd om voorzitterschap Amerikaanse centrale bank ligt weer helemaal openAanvankelijk moest president Donald Trump niets van haar en haar lage rentebeleid hebben. Na zijn verkiezing sloot hij Janet Yellen toch weer in de armen. Maar nu het uur van de waarheid nadert, lijkt de strijd om het voorzitterschap van het Amerikaanse centrale bankenstelsel Fed toch weer helemaal open te liggen.
16/10 22u15  Hoe zit het nu met... Clini-Jedi Jack?Lees meer >
16/10 22u00  May en Juncker steken tandje bij voor brexitDe Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en de Britse premier Theresa May zijn het vandaag eens geworden om 'de inspanningen in de komende maanden te versnellen' om een akkoord te vinden over de brexit.
16/10 22u00  Steekpartij in Londen: drie mannen gewondBij een steekpartij nabij het metrostation Parsons Green in Londen zijn vanavond drie mannen gewond geraakt. De omgeving rond het station is afgezet, meldt Scotland Yard.
16/10 22u00  Dit is de nieuwe mascotte van de Rode DuivelsDe winnaar is gekend. De supporters van de Rode Duivels hebben met een ruime meerderheid (46 procent van de stemmen) gekozen voor het ontwerp van Arnaud Hermant als nieuwe officiële mascotte van de Rode Duivels.
16/10 21u45  Ageas doet bijkomende inspanning van 100 miljoen euro in Fortis-schikkingIn het kader van de onderhandelingen over een aangepaste Fortis-schikking heeft Ageas beslist een bijkomende inspanning te doen van 100 miljoen euro. Dat meldt Ageas, de beursgenoteerde internationale verzekeringsgroep, maandagavond in een persmededeling.
16/10 21u45  Wat we kunnen leren over gender van het grootste moslimland ter wereldIn het Westen nemen we met horten en stoten afstand van de dwanggedachte dat elke mens te categoriseren valt als man of als vrouw. Elders is men al lang overtuigd van het tegendeel. Non-binaire genderidentiteit is eeuwenoud in Indonesië, het land met de grootste moslimpopulatie op aarde.
16/10 21u45  Twee Duitse vakantiegangers verdronken voor de kust van TenerifeVoor het Spaanse eiland Tenerife zijn vandaag twee Duitse toeristen verdronken. Dat maakte de regionale regering bekend. Een derde toerist kon aan land geraken en werd naar het ziekenhuis overgebracht.
16/10 21u45  Ik zie al voor me hoe Liesbeth Homans 's avonds haar tv-boerka aantrektIn de dagelijkse rubriek DM ZAPT zet de tv-redactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag: Stef Selfslagh over de manier waarop we tv kijken.
16/10 21u30  Amerikaanse basketballers mijden hotels Trump uit protestDe beste basketballers van Amerika mijden dit seizoen de hotels van Donald Trump uit protest tegen de president. Elf van de twaalf NBA-ploegen die bij uitduels weleens in zijn hotels sliepen - ruim een derde van de competitie - zeiden tegen The Washington Post dat zij vanaf komende nacht ergens anders slapen.
16/10 21u30  Van tv-dekentje naar tv-boerkaIn de dagelijkse rubriek DM ZAPT zet de tv-redactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag: Stef Selfslagh over de manier waarop we tv kijken.
16/10 21u30  Verzorgsters veroordeeld voor 'tapen' kleutersLees meer >
16/10 21u30  De veilige thuishaven die het conservatisme ons belooftMatthias Somers is filosoof en wetenschappelijk medewerker van de progressieve denktank Minerva. Zijn wisselcolumn met Yasmien Naciri verschijnt wekelijks.
16/10 21u30  Nog nooit zo warm, zo laat op het jaarLees meer >
16/10 21u15  Ryanair heeft al meer dan 313.000 omboekingen en terugbetalingen verwerktAlle 315.000 klanten van Ryanair die in september en oktober te maken kregen met geschrapte vluchten, hebben een e-mail ontvangen en meer dan 313.000 omboekingen of terugbetalingen zijn verwerkt. Dat komt overeen met 99,4 procent van de klanten. Dat meldt de Ierse lowcostmaatschappij vanavond.
16/10 21u15  Louise diende al in 2015 klacht in tegen haar latere moordenaar: Luikse agent geschorstDe inspecteur van de politiezone Luik die op 11 februari 2015 Louise L. (24) zag, is geschorst. Dat hebben zonechef Christian Beaupère en burgemeester Willy Demeyer vandaag gezegd. De Franse studente Louise L. werd op 10 oktober gedood door Patrick Vanderlinden (54).
16/10 21u15  Waarom uitgerekend Harvey Weinstein zoveel losmaaktRoman Polanski, Woody Allen, Bill Cosby en zovele anderen gingen hem voor. Stuk voor stuk werden ze beschuldigd van seksueel misbruik, maar geen enkele van hen ontketende de storm aan reacties van de afgelopen weken. Waarom maakt uitgerekend Harvey Weinstein zoveel los? 
16/10 21u15  Rusland probeert bitcoin wind uit de zeilen te halen met 'cryptoroebel'Rusland wil de nachtmerrie van bitcoinfans laten uitkomen: een virtuele staatsmunt. Het land werkt momenteel aan de ontwikkeling van de 'cryptoroebel', citeerde het weekblad Argoementy i Fakty dit weekend uit een toespraak van Nikolai Nikiforov, de Russische minister van Communicatie.
16/10 21u00  Minder vlees eten stopt resistentie tegen antibioticaVolgens een internationale studie naar het gebruik van antibiotica in diervoeder vermindert een beperking van de vleesconsumptie tot 40 gram per dag antibiotica-resistentie aanzienlijk.
16/10 21u00  Terroristen van Al Shabaab zijn in Somalië legitieme optie als overheidDe islamitische terreurorganisatie Al Shabaab heeft de ogen van de wereld weer op zich weten te vestigen met de zwaarste aanslag ooit op het Afrikaanse continent. Bij een bomexplosie in het zakencentrum van de Somalische hoofdstad Mogadishu vielen zaterdag meer dan 300 doden en evenzoveel gewonden. Is Al Shabaab terug van weggeweest?
16/10 21u00  Irak pakt Kirkuk af van KoerdenHet Iraakse leger heeft maandag onverwacht snel het centrum van de overwegend Koerdische stad Kirkuk veroverd. Koerdische strijders zouden nauwelijks weerstand hebben geboden. Ooggetuigen meldden ’s middags dat de Koerdische vlag op het hoofdkwartier van het regionale bestuur werd gestreken en vervangen door de Iraakse.
16/10 21u00  Weyts en Bourgeois openen expo over Rubens in WenenVlaams minister van Toerisme Ben Weyts en Vlaams minister-president Geert Bourgeois openen maandagavond de Rubens-tentoonstelling 'Kraft der Verwandlung' (Kracht van de Verandering) in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Tot 21 januari 2018 zijn in het Kunsthistorisches Museum (KHM) tal van werken van de Vlaamse grootmeester van de barok te bekijken. De tentoonstelling moet voor Vlaanderen ook een hefboom zijn om buitenlandse kunstliefhebbers naar Vlaanderen te lokken.
16/10 20u45  Meerderheid van Belgen wil militairen op straat houdenEen grote meerderheid van de Vlamingen (64%), Walen (69%) en Brusselaars (67%) wil de militairen op straat houden om in te staan voor de veiligheid van de burgers. Dat blijkt uit een peiling in opdracht van VRT NWS, De Standaard, RTBF en La Libre Belgique.
16/10 20u45  Hoezo, een clash? In de Antwerpse districten besturen N-VA en Groen vrolijk samenEen jaar voor de verkiezingen stevent Antwerpen af op een clash tussen Wouter Van Besien (Groen) en Bart De Wever (N-VA). In de districten werken hun partijen echter vlot samen. 'Wij sluiten N-VA in 2018 niet uit', zegt districtsschepen van Deurne Karen Maes (Groen).
16/10 20u45  Steeds meer tropische ziektes in EuropaIn Europa raken steeds meer mensen besmet met ziektes zoals malaria, zonder dat ze in het buitenland zijn geweest. De globalisering en de klimaatopwarming zorgen er namelijk voor dat die ziektes ook tot hier geraken. 
16/10 20u45  De Britten hebben een nieuw pond dat verdacht veel lijkt op de euroHet Verenigd Koninkrijk is weer een klein beetje Europeser geworden. Nee, de eilandbewoners blijven links rijden, in mijlen rekenen en geloven in de brexit. De verandering zit hem in de nieuwe één pondmunt die de oude nu officieel heeft vervangen en verdacht veel op de euro lijkt.
16/10 20u30  Noodtoestand opnieuw verlengd na mislukte staatsgreep in TurkijeDe Turkse regering heeft vandaag ingestemd met een nieuwe verlenging van de noodtoestand, ingesteld na de mislukte coup van juli 2015. Dat heeft regeringswoordvoerder Bekir Bozdag bekendgemaakt.
16/10 20u30  Zitje met airbag beschermt kind bij ongevalLees meer >
16/10 20u30  Belg ontdekt wereldwijd wifilekLees meer >
16/10 20u30  FAVV blokkeert leghennenbedrijf, eieren met pcb uit handel genomenBij een controle in een nieuw gestart bio-leghennenbedrijf is gebleken dat de pcb-norm overschreden is. 'De resultaten wijzen op een mogelijk risico voor de gezondheid van de consument', aldus het Voedselagentschap (FAVV) in een mededeling.
16/10 20u30  Jessie Ware treedt exclusief op voor De MorgenEind deze week komt Jessie Ware met haar nieuwe plaat Glasshouse. De Britse zangeres, bekend van hits als ‘Wildest Moments’ en ’Say You Love Me’, stelt die plaat op maandag 23 oktober voor tijdens een exclusieve De Morgen Sessie in De Beursschouwburg in Brussel.
16/10 20u30  23% meer dranken verkocht door weerLees meer >
16/10 20u30  Botsing Lijnbussen Hasselt: 11 gewondenLees meer >
16/10 20u30  Jill Peeters: "Orkanen kunnen niet tot bij ons komen"Lees meer >
16/10 20u30  Dublin is spookstad door storm OpheliaLees meer >
16/10 20u15  Noord-Koreaanse flyers gedropt boven Seoel: 'Dood aan oude gek Trump'In de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel zijn flyers opgedoken die oproepen om 'mad dog' Trump te onthoofden. 
16/10 20u15  Autobom doodt kritische journalist op MaltaDe bekendste onderzoeksjournalist van Malta is omgekomen toen een krachtige bom haar auto opblies. Daphne Caruana Galizia (53) was razend populair onder de bewoners van de eilandenstaat.
16/10 20u00  Lijnbussen botsen in Hasselt: 12 gewondenTwaalf mensen zijn deze avond gewond geraakt bij een botsing tussen twee lijnbussen in Kuringen (Hasselt). Dat bevestigt De Lijn.
16/10 20u00  Renaissance op Film Fest Gent: “Italië staat eindelijk weer op de filmkaart”Met een volledig parcours gewijd aan nieuwe Italiaanse films, wil Film Fest Gent tonen dat Italië, ondanks de nodige obstakels, weer terug is. Drie regisseurs uit het land van La dolce vita en La notte beamen dat. “Filmmakers willen weer het onderste uit de kan halen.”
16/10 19u45  Rajoy: "Deze brand is aangestoken"Lees meer >
16/10 19u30  Maltese topjournaliste vermoord met autobomDe vooraanstaande Maltese politieke journaliste Daphne Caruana Galizia is omgekomen nadat een zware bom haar auto deed ontploffen. Dat heeft premier Joseph Muscat bevestigd.
16/10 19u15  Stroom duurder of goedkoper ? Volgt u nog ?Lees meer >
16/10 19u00  Laptop van Vlaams-Marokkaanse IS-bruid uitgevlooid: porno, recepten, gebeden en HollywoodfilmsEen verzetsgroep die actief is in door IS bezette gebieden nam eind augustus de laptop in beslag van een Vlaamse vrouw van Marokkaanse afkomst die als bruid van een IS-jihadist in de Syrische stad Raqqa verbleef. Enkele dagen later werd de vrouw opgepakt, ze wordt gevangen gehouden door de Syrische Democratische Strijders (SDF) en wacht haar lot af in de stad Kobane. The Daily Beast kon de harde schijf van de laptop uitlezen en stootte daar naast zoekopdrachten voor recepten voor gebak en downloads van Hollywoodfilms en porno ook op zoekopdrachten voor gebeden, de aanslag in Barcelona en de evolutie van de strijd in Afghanistan.
16/10 19u00  Britse eurosceptici waarschuwen voor "Zwitserse val" na brexitTerwijl de onderhandelingen over de brexit muurvast zitten en veel parlementsleden vrezen voor een vertrek zonder deal, waarschuwen Britse eurosceptici voor een ander scenario. Hun nieuwe leuze luidt: 'Let op voor de Zwitserse val.'
16/10 18u30  1 euro-woningen moeten verloedering stad tegengaan: "Er is meer nodig om middenklasse aan te trekken"De Franse stad Roubaix wil wijken opwaarderen door verloederde huizen voor 1 euro te verkopen en die te laten opknappen. Ze haalden de mosterd in Liverpool en Detroit, waar een gelijkaardig recept met succes werd toegepast. Experts betwijfelen of dat ook in Belgische gemeenten als Charleroi kan werken.
16/10 18u15  Jonge politici schieten sneller omhoog. Maar ze doven ook sneller uitBart Eeckhout is opiniërend hoofdredacteur. 
16/10 18u15  Frank Vercauteren tot juni bij Cercle Brugge: "Veel aanbiedingen geweigerd"Na een onderbreking van één jaar is Frankie Vercauteren opnieuw trainer. De 60-jarige coach koos na het weigeren van meerdere aanbiedingen voor het ambitieuze project van het door AS Monaco geleide Cercle Brugge: 'Ik ga nog geen boek schrijven en ben nog niet aan stoppen toe.'
16/10 18u15  Door taliban gegijzelde militair pleit schuldig voor desertieDe Amerikaanse militair Bowe Bergdahl (31), die in 2009 in handen viel van de taliban, heeft vandaag schuldig gepleit voor desertie en wangedrag voor de vijand. Bergdahl werd ervan beschuldigd dat hij zijn medesoldaten onnodig in gevaar bracht toen hij zijn post in Afghanistan verliet, waarna die hem gingen zoeken.
16/10 18u00  Zes maanden cel voor vijftiger die dreigde moskee in Halle op te blazenEen 56-jarige man uit Halle is vandaag door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 maanden en een boete van 600 euro omdat hij er tot tweemaal toe mee gedreigd had de moskee in Halle op te blazen. De man deed dat in de nasleep van de aanslag in het Britse Manchester. Omdat hij niet kwam opdagen voor zijn proces, werd hij bij verstek veroordeeld.
16/10 18u00  Russische kunstenaar gearresteerd nadat hij gebouw Banque de France in brand probeerde te stekenDe Russische performancekunstenaar Pjotr Pavlenski is vandaag in Parijs gearresteerd nadat hij had geprobeerd een gebouw van de Banque de France (BF), de Franse centrale bank, in brand te steken. Pavlenski had in mei politiek asiel gekregen in Frankrijk omdat hij in Rusland zou worden vervolgd voor zijn opruiende politieke acties.
16/10 17u45  Waar u moet op letten bij prijsoffertes voor zonnepanelenU heeft beslist om zonnepanelen te installeren en u wil de prijzen van verschillende leveranciers vergelijken. Hier moet u op letten.  
16/10 17u45  Originele tekeningen Suske en Wiske brengen 60.000 euro opEen veiling bij veilinghuis Catawiki met originele tekeningen van Suske en Wiske heeft zondagavond 60.000 euro opgebracht.
16/10 17u45  Zo werkt de marketingmachine achter 'De Slimste Mens'Vanavond start het vijftiende seizoen van De slimste ter wereld met Goedele Wachters, Rob Vanoudenhoven en Bartel Van Riet. Maar aan de quiz gaat een maandenlange voorbereiding vooraf om toch maar zoveel mogelijk gratis publiciteit te krijgen. 
16/10 17u30  Russische kunstenaar Pavlenski gearresteerd in Frankrijk voor brandstichtingDe Russische performancekunstenaar Pjotr Pavlenski is vandaag in Parijs gearresteerd nadat hij had geprobeerd een gebouw van de Banque de France (BF), de Franse centrale bank, in brand te steken. Pavlenski had in mei politiek asiel gekregen in Frankrijk omdat hij in Rusland zou worden vervolgd voor zijn opruiende politieke acties.
16/10 17u30  Dieven op slinkse wijze aan de haal met 50.000 euro aan fietsen in DiestDieven hebben afgelopen nacht ingebroken bij fietsenwinkel Ride, aan de Nijverheidslaan in Diest, en zijn er vandoor gegaan met 10 dure racefietsen. Dat meldt de lokale politie. De totale waarde van de buit bedraagt ongeveer 50.000 euro.
16/10 17u30  Energiefactuur straks misschien nog hogerOnze energiefactuur dreigt nog maar eens duurder te worden, omdat de energieprijzen vanaf volgend jaar maandelijks mogen worden geïndexeerd op basis van de beursprijs en andere parameters. Daarmee schrapt de federale regering een omstreden maatregel van de regering-Di Rupo.
16/10 17u15  Geen olie meer, geen geldoverdracht, geen investeringen: EU treft Noord-Korea met nieuwe sanctiesDe Europese Unie heeft nieuwe sancties getroffen tegen Noord-Korea, als een aanvulling op en een versterking van de sancties van de VN-Veiligheidsraad. Het gaat onder meer om een volledig verbod op investeringen in het land.
16/10 17u15  Energiefactuur straks misschien nog duurderOnze energiefactuur dreigt nog maar eens duurder te worden, omdat de energieprijzen vanaf volgend jaar maandelijks mogen worden geïndexeerd op basis van de beursprijs en andere parameters. Daarmee schrapt de federale regering een omstreden maatregel van de regering-Di Rupo.
16/10 17u15  Opschorting voor verzorgsters die kleuters vastplakten met tapeDe correctionele rechtbank heeft twee kinderverzorgsters van 25 jaar uit Antwerpen een opschorting van straf gegeven, nadat ze twee kleuters op ontoelaatbare wijze gestraft hadden. Bij het ene kind werden de handen bij elkaar getapet, omdat hij lastig deed en bij het andere werd de vinger aan zijn neus geplakt om het neuspeuteren af te leren.
16/10 17u00  De hoogmis van de quiz is ook de hoogmis van de PRVanavond start het vijftiende seizoen van De slimste ter wereld met Goedele Wachters, Rob Vanoudenhoven en Bartel Van Riet. Maar aan de quiz gaat een maandenlange voorbereiding vooraf om toch maar zoveel mogelijk gratis publiciteit te krijgen. 
16/10 17u00  De zee rond Groenland wordt minder zout en dat heeft grote gevolgen voor ons weerDe smeltende Groenlandse ijskap maakt de zee rond Groenland minder zout, hebben wetenschappers vastgesteld. En dat kan ook het weer in Europa fors beïnvloeden.
16/10 17u00  Sterrenkundigen lyrisch: zwaartekrachtsgolfdetector ontdekt kosmische goudmijnDe Nobelprijs was al binnen, maar de écht spectaculaire ontdekking op het gebied van zwaartekrachtgolven is nu pas gedaan.
16/10 17u00  Politie op zoek naar deze inbrekers die zich voordeden als agentenDe federale politie heeft een opsporingsbericht verspreid met de robotfoto's van twee van de drie daders van een diefstal met geweld in Schaarbeek, op dinsdag 19 september. De daders deden zich voor als agenten om de woning van de slachtoffers binnen te komen.
16/10 17u00  Iran bedreigt VS: "Zeg atoomverdrag op en we zullen iets doen wat jullie zal berouwen"Iran heeft de Verenigde Staten gewaarschuwd het atoomverdrag van 2015 niet op te zeggen. 'We zullen dan iets doen waardoor de Amerikanen hun besluit zullen berouwen', zei de Iraanse parlementsvoorzitter Ali Laridschani in Sint-Petersburg. Hij lichtte zijn dreigement niet toe.
16/10 17u00  Deze docu ‘Spielberg’ toont sterregisseur op zijn persoonlijkstGeen enkele regisseur is vandaag zó bekend als Steven Spielberg. Tegelijk weet de gemiddelde kijker eigenlijk bitter weinig over de man zelf. Of niet? In de HBO-documentaire Spielberg wordt duidelijk dat zelfs de grootste blockbusters héél persoonlijke films zijn voor de bebaarde cineast.
16/10 17u00  Man rijdt recht door vlammenzee in PortugalLees meer >
16/10 17u00  Wat zou jij doen als je even terug kon gaan in de tijd? Deze intense podcast is een absolute aanraderIn de rubriek PODGROND gaan we op zoek naar de beste podcasts. Deze week: Heavyweight, een podcast over wroeging.
16/10 16u45  Docu ‘Spielberg’ toont sterregisseur op zijn persoonlijkstGeen enkele regisseur is vandaag zó bekend als Steven Spielberg. Tegelijk weet de gemiddelde kijker eigenlijk bitter weinig over de man zelf. Of niet? In de HBO-documentaire Spielberg wordt duidelijk dat zelfs de grootste blockbusters héél persoonlijke films zijn voor de bebaarde cineast.
16/10 16u45  Dit jaar al meer klachten over online aankopen dan in heel 2016De Economische Inspectie heeft tot eind augustus al 6.203 klachten gekregen over online transacties. Dat zijn er al meer dan in heel 2016. Eén dossier - de luierbox - alleen al zorgde voor 2.000 klachten, zo blijkt uit cijfers van de Economische Inspectie vrijgegeven door minister van Economie Kris Peeters.
16/10 16u45  Jongen (18) gaat onder het mes om milt te verwijderen. Maar chirurg neemt verkeerde orgaan wegHet lijkt wel het scenario van een horrorfilm. Maar een 18-jarige patiënt maakte wel degelijk het ondenkbare mee. Toen hij vorige week wakker werd na zijn operatie in een ziekenhuis in Bremen, bleek dat het verkeerde orgaan was weggenomen.
16/10 16u45  Wat zou jij doen als je terug kon gaan in de tijd?In de rubriek PODGROND gaan we op zoek naar de beste podcasts. Deze week: Heavyweight, een podcast over wroeging.
16/10 16u45  Israël bombardeert Syrisch luchtafweergeschut na beschieten verkenningsvliegtuigenDe Israëlische luchtmacht heeft een aanval uitgevoerd op Syrisch luchtafweergeschut. Dat gebeurde volgens de Israëlische strijdkrachten nadat militaire vliegtuigen waren beschoten terwijl ze boven Libanon bezig waren met een verkenningsvlucht.
16/10 16u45  Spaans parket vraagt aanhouding Catalaanse politiechefHet Spaanse parket heeft vandaag de aanhouding gevraagd van het hoofd van de Catalaanse politie, Josep Lluis Trapero. Dat kadert in het onderzoek naar gezagsondermijning in Madrid, zo is vernomen uit een gerechtelijke bron.
16/10 16u45  Disney genoeg voor u? Experts trekken aan alarmbel rond "afschuwelijke" fokpraktijken bij paardenMaak kennis met 'El Rey Magnum', een jong Arabisch showpaard, ettelijke miljoenen waard en ook wel 'koning van de paarden' genoemd. 'Dicht bij de perfectie', volgens zijn Amerikaanse kwekers. Beter: een kapotgefokte gruwel. Dierenartsen en experts waarschuwen voor de vreselijke trend van extreme kweekprogramma's bij paarden. 'Afschuwelijk' noemt paardenkenner Jaak Pijpen het: zowel het paard in kwestie als de praktijk die tot creaties als El Rey Magnum leidt.
16/10 16u30  Dit at de neolithische mens na een werkdag in StonehengeOnze voorvaderen uit het Stenen Tijdperk waren niet enkel bedreven in de bouwkunst, hebben wetenschappers ontdekt. Naast het optrekken van grote monolieten, zoals in Stonehenge, was ook het organiseren van feestmalen een belangrijke bezigheid.
16/10 16u15  Verregaand wifi-probleem kan al uw internetverkeer en e-mails op straat gooien: dit moet u wetenDe standaardbeveiliging van wifi-verbindingen is gekraakt. Een Belgische beveiligingsexpert van de KU Leuven ontdekte een ernstige kwetsbaarheid die verregaande gevolgen kan hebben. Miljoenen wifi-apparaten wereldwijd zijn nu kwetsbaar.
16/10 16u00  Ierse komiek Sean Hughes (51) overledenDe Ierse komiek Sean Hughes is aan een hartaanval overleden. Hughes, die kapitein was in het BBC-comedyprogramma 'Never Mind the Buzzcocks', werd slechts 51 jaar.
16/10 16u00  Franky Vercauteren maakt opmerkelijke keuze: hij wordt nieuwe trainer Cercle BruggeLees meer >
16/10 16u00  Nieuw Amenra-album al gratis te streamenNa vijf jaar verschijnt vrijdag het nieuwe album van Amenra. Fans die niet kunnen wachten, kunnen MASS VI nu al streamen op de site van de Britse krant The Independent.
16/10 16u00  De 10 beste sportfilms aller tijden (waarvan u er 3 kan zien op Film Fest Gent)Er draaien deze week maar liefst drie straffe, sportieve films op Film Fest Gent. Tijd om onze lijst van beste sportfilms aller tijden samen te stellen!
16/10 16u00  Incidentrijk, plezant en tragisch: zo kwam Studio Skoop tot standToen een ambitieuze Nederlander in 1970 Studio Skoop uit de grond stampte, was dat in turbulente omstandigheden. Maar de ontstaansgeschiedenis van de iconische Gentse bioscoop spreekt wel tot de verbeelding, zo blijkt uit de expo en het boek Skopiumschuivers.
16/10 15u45  Ex-Pussycat Doll getuigt: "Ik zat niet in een popgroep, maar in een prostitutienetwerk"“We werden allemaal misbruikt. Ik zat niet in een popgroep, maar in een prostitutienetwerk.” Die forse beschuldigingen uit Kaya Jones, ex-lid van popgroep Pussycat Dolls.
16/10 15u45  Nog eens 11 lichamen aangetroffen na botsing twee schepen voor kust TunesiëDe Tunesische marine heeft nog eens elf lichamen gevonden na de botsing tussen een vluchtelingenboot en een militair vaartuig vorige week. Dat maakte het ministerie van Defensie bekend. De voorlopige balans van het ongeval staat zo op 19 doden. Volgens getuigen zijn er ook tientallen vermisten.
16/10 15u30  Ex-manager Schumacher haalt uit naar familie: "Dat ze nu eindelijk eens de waarheid vertellen"Jarenlang stond hij aan de zijde van Michael Schumacher. Als zijn manager, als zijn vriend. Maar ook Willi Weber mag 'Schumi' niet bezoeken en daar heeft hij het heel moeilijk mee.
16/10 15u30  Nieuw warmterecord: het was nog nooit zo laat op het jaar zó warm'25 graden in Ukkel deze namiddag. Nooit zo laat in het jaar was het daar zo warm.' Dat heeft weerman David Dehenauw via Twitter laten weten.
16/10 15u30  Bakelants: "De weg naar herstel zal lang zijn" - Sluitingsprijs Putte-Kapellen laatste wedstrijd voor Jurgen Van den BroeckLees meer >
16/10 15u15  De Slimste Mens is terug (en 4 andere tv-tips)Lees meer >
16/10 15u15  Libanon wil anderhalf miljoen Syrische vluchtelingen terugsturenLibanon weet geen raad meer met de talloze Syrische vluchtelingen die het land bevolken. President Michel Aoun doet een beroep op internationale organisaties voor bijstand.
16/10 15u15  Beste Kris Peeters, u rijdt voor de creatievelingen, zegt u? Dan toch eerder achteruitTom Kestens is voorzitter van GALM (Genootschap Artiesten Lichte Muziek).
16/10 15u00  Inzicht in uw energieverbruik helpt u besparenIs uw jaarlijkse afrekening ook altijd een verrassing? En vraagt u zich ook af waarom u opnieuw meer (of minder) verbruikt heeft? Vier getuigen gingen op zoek naar een verklaring, met de hulp van een klein toestel…
16/10 15u00  Courtney Love waarschuwde actrices in 2005 al: "Blijf weg bij Harvey Weinstein"Zangeres Courtney Love waarschuwde in 2005 al voor Harvey Weinstein, de filmproducent die ervan beschuldigd wordt meer dan twintig jaar lang vrouwen te hebben misbruikt. Dat is te zien in een video van een rodeloperevenement die de celebritynieuwssite TMZ opdiepte.
16/10 15u00  Aartsconservatieve Sessions zet ervaren strafpleiter op moordzaak transgender. Maar op lof hoeft hij niet te rekenenWashington stuurt een federale aanklager naar Iowa voor een lokale moordzaak op een transgender. Dat is zeer uitzonderlijk, maar nog opmerkelijker is de opdrachtgever: Jeff Sessions. De aartsconservatieve justitieminister ontnam de lgbt-gemeenschap zelf een deel van haar wettelijke bescherming.
16/10 14u45  Nieuw-Zeeland vreest ‘patatocalyps’Lees meer >
16/10 14u45  Laagje zand op je auto? Daar zit Ophelia voor iets tussenTerwijl Ophelia momenteel Ierland teistert, ervaren wij hier heerlijk nazomerweer, mede dankzij de storm. En ook het laagje zand dat vanmorgen misschien ook op uw auto lag, heeft met Ophelia te maken.
16/10 14u30  Cercle Brugge zet coach José Riga aan de deurJosé Riga is niet langer de coach van Cercle Brugge. Dat heeft de West-Vlaamse club vandaag bekendgemaakt. 'De uitslagen sinds de start van de competitie stemmen niet overeen met onze verwachtingen', staat er op de clubwebsite te lezen.
16/10 14u30  Legertop Myanmar niet welkom in EuropaDe opperbevelhebber en andere hooggeplaatste militairen van het leger van Myanmar zijn voorlopig niet welkom in de Europese Unie. De praktische samenwerking op defensiegebied wordt opnieuw bekeken.
16/10 14u15  Amerikaanse minister die lgbt-rechten inperkte zet federale aanklager op moordzaak transgenderWashington stuurt een federale aanklager naar Iowa voor een lokale moordzaak op een transgender. Dat is zeer uitzonderlijk, maar nog opmerkelijker is de opdrachtgever: Jeff Sessions. De aartsconservatieve justitieminister ontnam de lgbt-gemeenschap zelf een deel van haar wettelijke bescherming.
16/10 14u15  Golden State Warriors opnieuw favoriet voor NBA-titelVannacht gaat het nieuwe NBA-seizoen van start met de krakers Boston-Cleveland en Houston-Golden State. Cleveland, Houston, Oklahoma City en Boston hebben zich in het tussenseizoen geroerd op de transfermarkt in de hoop uittredend kampioen Golden State van de troon te stoten.
16/10 14u15  Tropische storm Ophelia eist mensenleven in IerlandDe orkaan Ophelia is inmiddels afgezwakt tot een tropische storm en teistert de zuidkust van Ierland. In Waterford zou een vrouw zijn omgekomen nadat ze onder een omgewaaide boom was terechtgekomen.
16/10 14u00  VIDEO: Topfavoriet Goffin vol hoop voor European Open: "België verwacht veel van mij"Lees meer >
16/10 14u00  China bespaart: geen scampi op het partijcongresHet is crisis voor iedereen, denkt de Chinese president Xi Jinping, dus moet ook zijn partij besparen. Op het grote partijcongres staan dit jaar geen scampi of zeekomkommer op het menu. Ook het gratis kapsalon is er niet bij.
16/10 14u00  Oostenrijk: Wie is Sebastian Kurz?Lees meer >
16/10 14u00  Puigdemont vraagt uitstel, Madrid wil donderdag duidelijkheidLees meer >
16/10 14u00  Vooral klachten buitenlandse webshopLees meer >
16/10 14u00  "Elke leerling moet kunnen reanimeren"Lees meer >
16/10 13u30  Wie draadloze telefoon uit VS gebruikt, riskeert boete tot 16.000 euroHet BIPT, de federale telecomwaakhond in België, waarschuwt consumenten om geen draadloze telefoons voor de vaste lijn aan te kopen in de Verenigde Staten of Canada voor gebruik in ons land. De technologie waarmee die toestellen werken, DECT 6.0, verstoort in onze contreien immers het gsm-signaal.
16/10 13u30  Wickmayer én Van Uytvanck op hoofdtabel in LuxemburgLees meer >
16/10 13u15  Noodcentrales moeilijk bereikbaar door problemen bij ProximusSommige noodcentrales 112 en 101 zijn vanmiddag niet of moeilijk bereikbaar door een technisch probleem bij Proximus. Dat meldt de FOD Binnenlandse Zaken.
16/10 13u15  Ophelia doet Belgische ambassade in Dublin sluitenDe Belgische ambassade in Dublin blijft vandaag gesloten wegens Ophelia, nu een post-tropische storm. Dit heeft de Belgische ambassadeur in Ierland, Piere-Emmanuel De Bauw, getwitterd.
16/10 13u15  Zowat 130 vluchten geschrapt op luchthaven Dublin door OpheliaZowat 130 geplande vluchten van en naar Dublin zijn geschrapt door orkaan Ophelia. Dat meldt Dublin Airport op zijn website. Op Brussels Airport werd tot nog toe één vlucht naar de Ierse hoofdstad geannuleerd.
16/10 13u15  Minstens dertig doden bij bosbranden in Portugal en SpanjeBij bosbranden op het Iberisch schiereiland zijn minstens dertig mensen opgekomen. In Portugal zijn volgens de civiele bescherming minstens 27 mensen om het leven gekomen. Daarmee dreigt een herhaling van de catastrofe in juni, toen minstens 63 mensen omkwamen in de vlammen. In de Spaanse gemeente Nigrán, in de provincie Pontevedra (Galicië), werden zondagavond de verkoolde lichamen van twee mannen gevonden in een auto.
16/10 12u45  Duikt hij woensdag in het Astridpark ook met stijl? Neymar op grappige wijze te kijk gezet in reclame voor luxehorlogemerkHet Italiaanse horlogemerk Gaga Milano heeft Neymar als uithangbord gestrikt. De Braziliaan, die woensdag met PSG Champions League in Anderlecht speelt, pakt uit met een opvallende reclame.
16/10 12u45  Israëlische legervliegtuigen bestoken Syrische luchtafweerDe Israëlische luchtmacht heeft luchtafweerraketten in Syrië beschoten en 'buiten gevecht gesteld', zo deelt het leger mee. De actie kwam er nadat Syrische luchtafweerraketten Israëlische gevechtsvliegtuigen hadden aangevallen.
16/10 12u30  Belgische rugzaktoerist (22) krijgt lift in Nieuw-Zeeland. Maar dan haalt inzittende mes bovenEen 22-jarige Belgische rugzaktoerist was een droomreis aan het maken in Nieuw-Zeeland toen hij een ware nachtmerrie beleefde. Toen hij een lift kreeg aangeboden nabij Matamata, bleken de inzittenden geen goede bedoelingen te hebben. Plots werd hij bedreigd met een mes.
16/10 12u30  Sluitingsprijs Putte-Kapellen laatste wedstrijd voor Jurgen Van den Broeck: "Het was me te veel geworden"Morgen omstreeks 17u15 trekt Jurgen Van den Broeck een streep onder zijn carrière als renner. De 34-jarige Morkhovenaar besliste in mei om op het eind van dit seizoen ermee te kappen. In de Sluitingsprijs Putte-Kapellen maalt hij zijn laatste wedstrijdkilometers af. Daarna wordt hij in de bloemetjes gezet.
16/10 12u30  E313 versperd door brandende truckLees meer >
16/10 12u15  Eerste American football-speler die knielde uit protest tegen geweld tegen zwarte Amerikanen vindt geen club en klaagt NFL aanQuarterback Colin Kaepernick heeft de clubs uit de American Football League NFL aangeklaagd voor samenzwering. De 32 teams spannen volgens hem samen om hem geen contract aan te bieden. En dat allemaal omdat hij in 2016 de eerste speler in de NFL was die uit protest tegen het politiegeweld tegen vooral zwarte Amerikanen knielde tijden het spelen van het volkslied.
16/10 12u15  Rode Duivels blijven vijfde op FIFA-ranking en zijn reekshoofd bij WK-lotingDe Rode Duivels behouden vandaag op de nieuwe FIFA-ranking de vijfde plaats. Daarmee zijn ze nu ook officieel reekshoofd bij de loting voor de groepsfase op het WK in Rusland.
16/10 12u15  Een op de vijf Belgen loopt risico op armoedeIn België lopen 2,33 miljoen mensen het risico op armoede of sociale uitsluiting, of 20,7 procent van de totale bevolking. Dat blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat voor 2016. In 2008 ging het om 2,19 miljoen Belgen, of toen 20,8 procent van de bevolking. België scoort iets beter dan het Europees gemiddelde, dat op 23,4 procent van de bevolking ligt.
16/10 12u15  Clinton: ‘Koude Cyberoorlog pas begonnen’“Vladimir Poetin voert een Koude Cyberoorlog tegen het westen en die is nog maar net begonnen.”, waarschuwt Hillary Clinton. Rusland hackt volgens haar niet alleen computers, maar ook de eenheid van het westen.
16/10 12u15  Wickmayer bereikt hoofdtabel - Maria Sharapova stijgt naar 57e plaats op WTA-rankingLees meer >
16/10 12u15  Je kids zullen smullen van deze one-pan-wonder met chipolata, aardappelen en spiegeleiOuder zijn is niet simpel: je moet die kleintjes tevreden houden én ondertussen ook het huishouden in goede banen leiden. Gelukkig maakt dit gerecht je leven op die beide vlakken gemakkelijker. De kids zullen de heilige drievuldigheid van chipolata, gebakken aardappelen en ei met veel plezier verorberen, en omdat je alles in nagenoeg één pan kan klaarmaken, bespaar je jezelf een hele berg afwas. Win-win!
16/10 12u15  E313 volledig versperd richting Antwerpen door brandende vrachtwagensOp de E313 richting Antwerpen zijn omstreeks 10.20 uur ter hoogte van Massenhoven twee vrachtwagens op elkaar ingereden. De cabine van de aanrijdende vrachtwagen vatte vuur. Ook de lading van de aangereden vrachtwagen - bestaande uit Haribo snoepjes - vloog in brand. Er vielen geen gewonden. De rijbaan is er volledig versperd. Alle verkeer richting Antwerpen moet de afrit Massenhoven nemen om via Zandhoven en Zoersel naar de E34 Turnhout-Antwerpen te rijden.
16/10 12u00  StuBru oogst kritiek met Chinese K3Studio Brussel ligt onder vuur nadat het dit weekend een bewerkte foto de wereld in stuurde die de Chinese versie van K3 moet voorstellen. 'Onversneden racisme', klinkt de kritiek. 
16/10 12u00  Leko nadat Limbombe tweede gele kaart kreeg bij het vieren: "Dat vind ik top. Voor mij het moment van de dag"De ene trainer zou eens flink vloeken, de andere genieten van het moment. Ivan Leko behoort vast en zeker bij die laatste categorie. Nadat Anthony Limbombe de beslissende 2-3 tegen de touwen joeg in Oostende trok de flankspeler zijn truitje uit. Het leverde hem een tweede gele kaart en een bijhorende schorsing op.
16/10 11u45  Leko nadat Limbombe tweede gele kaart kreeg bij het vieren: "Dat is voor mij het moment van de dag"De ene trainer zou eens flink vloeken, de andere genieten van het moment. Ivan Leko behoort vast en zeker bij die laatste categorie. Nadat Anthony Limbombe de beslissende 2-3 tegen de touwen joeg in Oostende trok de flankspeler zijn truitje uit. Het leverde hem een tweede gele kaart en een bijhorende schorsing op.
16/10 11u45  Deze iconische torens in Gent gaan tegen de vlakte: "Dit is echt niet meer leefbaar"In Gent worden de iconische sociale woontorens van het Rabot afgebroken. Filmmaker Christina Vandekerckhove maakte een aangrijpende documentaire over de bewoners van de torens in de armste wijk van Gent. 'Die gebouwen worden afgebroken, nog voor ze afbetaald zijn. Dat heeft een reden, hè.'
16/10 11u30  Vrouw van ex-Cityster: "Als De Bruyne geen Speler van het Jaar wordt, dan dans ik samen met mijn man naakt de conga"Lees meer >
16/10 11u30  "We gaan sterven, dude": Beangstigende video toont hoe twee Amerikanen door vuurzee rijden en nipt aan de dood ontsnappenEen half uur voor Michael (Mike) Vien en Layton Smith deze video maakten in Loma Rica, Californië hadden ze naar de lokale sheriff gebeld. 'Moeten we evacueren?' Ze kregen te horen dat ze in hun huis konden blijven. Maar niemand had kunnen verwachten dat de bosbrand zo snel hun richting zou uitkomen. Wat volgde, waren de spannendste minuten van hun leven. Ze graaiden mee wat ze konden, laadden hun vier honden in de koffer en begonnen te vluchten.
16/10 11u30  Spaanse regering: 'Antwoord Puigdemont onduidelijk'De Catalaanse leider Carles Puigdemont heeft met zijn antwoord op de vraag van de Spaanse regering niet de gewenste duidelijkheid gebracht. Dat zegt de Spaanse minister van Justitie Rafael Catala.
16/10 11u30  Dodental van overstromingen in Vietnam opgelopen tot 72De overstromingen en aardverschuivingen in het noorden en het centrum van Vietnam hebben al zeker aan 72 mensen het leven gekost. Dat blijkt vandaag uit een nieuwe balans. Er zijn nog altijd 33 mensen vermist.
16/10 11u30  Vrouw krijgt hartstilstand tijdens vlucht naar Brussel. Antwerps districtsschepen kan haar reanimerenEen vliegtuig van luchtvaartmaatschappij El AL met bestemming Brussel heeft gisteren in allerijl rechtsomkeer moeten maken nadat een vrouw onwel was geworden. Antwerps districtsschepen Shmulie Markowitz was ook aan boord en begon meteen te reanimeren. Dankzij zijn tussenkomst kreeg de passagier opnieuw hartslag.
16/10 11u15  E313 volledig versperd richting Antwerpen door brandende vrachtwagenOp de E313 richting Antwerpen zijn maandagochtend omstreeks 10.20 uur ter hoogte van Massenhoven twee vrachtwagens op elkaar ingereden, waarna één van de betrokken voertuigen vuur heeft gevat. Dat meldt het Vlaams Verkeerscentrum. De rijbaan is er volledig versperd, alle verkeer richting Antwerpen moet de afrit Massenhoven nemen om vervolgens via Zandhoven en Zoersel naar de E34 Turnhout-Antwerpen te rijden.
16/10 11u00  Dit moet u weten voor u gaat etenCatalonië probeert tijd te kopen bij Madrid, de hervorming van het secundair onderwijs lijkt zijn start te zullen missen, en in Oostenrijk heeft radicaal rechts de sleutel in handen. Dit moet u weten voor u de voeten onder tafel schuift.
16/10 11u00  Iraaks leger verwerft controle over legerbasis en verkeersassen in KirkoekHet Iraakse leger heeft in Kirkoek, een provincie die door zowel de Iraakse autonome regio Koerdistan als door Bagdad wordt opgeëist, enkele strategische belangrijke wegen en een legerbasis onder controle gekregen. Dat heeft Defensie vanuit Bagdad meegedeeld.
16/10 10u15  "De wil om te vechten is weg bij IS"De snelle herovering van de laatste IS-bolwerken in Irak laat zien dat de terreurgroep militair zo goed als uitgespeeld is. Haar ideologie is echter springlevend.
16/10 10u15  Films van een kwaadaardige schoonheid: hoe de Duitse filmindustrie boomde tijdens de oorlogsjarenWe kennen allemaal de nazi-documentaire Triumph des Willens, maar de Duitse cinema van de jaren 30 en 40 was meer dan dat. In de documentaire Hitler’s Hollywood, nu te zien op Film Fest Gent, toont regisseur Rüdiger Suchsland hoe musicals hoogdagen beleefden. En hoe topcineasten zich uit opportunisme voor de nazi-kar lieten spannen.
16/10 10u00  Bruggeling gaat vrijuit voor aanranding stiefdochtertjeEen 34-jarige Bruggeling is door de correctionele rechtbank van Brugge vrijgesproken voor de aanranding van de eerbaarheid van zijn stiefdochtertje. J.D. ontkende altijd met klem dat hij het toen 3-jarig meisje onder de douche zou betast hebben. Het Openbaar Ministerie had een effectieve gevangenisstraf gevorderd.
16/10 10u00  Tiental migranten gisterenavond opgepakt bij actie in MaximiliaanparkEen tiental migranten werd gisterenavond in het Maximiliaanpark opgepakt en meegenomen in het kader van de identiteitscontroles die er plaatsvinden, dat bevestigt de politie Brussel-Hoofdstad/Elsene.
16/10 09u45  De marathonloper móét erover nadenken: wanneer gaat hij naar de wc?De marathonloper móét erover nadenken, of hij nu topatleet is of recreant: wanneer ontlast hij zichzelf? Juist hardlopen stimuleert de darmen enorm. De keuze is dus: zorgen dat je leeg begint of even uitstappen? Want láten lopen is een nachtmerrie.
16/10 09u45  Bokser zwaar onder vuur nadat hij tegenstander op ongeziene manier vloert en dan ook nog het publiek gaat jennenLees meer >
16/10 09u45  David Goffin behoudt tiende plaats op wereldranglijstDavid Goffin blijft ondanks zijn snelle uitschakeling op het Masters 1.000 toernooi van Shanghai nummer 10 van de wereld in het mannentennis.
16/10 09u30  Stropers roven nu ook nijlpaardtandenDe tanden van nijlpaarden zijn een gewilde bron van ivoor. Nu de olifant in Afrika strenger wordt beschermd, lijkt de handel in nijlpaardentanden een ongecontroleerde vlucht te nemen. Een onlangs gehouden onderzoek wijst uit dat er in importplaats Hongkong meer nijlpaardentanden binnenkomen dan exportlanden Oeganda en Tanzania zeggen te verhandelen.
16/10 09u30  Teleurstelling troef bij Frederik Van LierdeMeer dan twee minuten moest Frederik Van Lierde zaterdag tijdens de Ironman van Hawaï wachten voor hij eindelijk zijn tas met bevoorrading kreeg. Het gaf de 38-jarige Belg een mentale dreun waar hij niet van herstelde. 'Ik ben niet het type dat snel opgeeft, maar het was de spreekwoordelijke druppel.' Dat vraagt om wat uitleg.
16/10 09u15  Waarom Wout van Aert dit seizoen nog niet kon winnenDe parcours zijn dezelfde, de spelregels zijn dezelfde en de tenoren zijn dezelfde, maar de verhoudingen liggen helemaal overhoop. Vorig jaar was de cross één lange tweestrijd tussen Wout van Aert en Mathieu van der Poel, dit jaar staat er geen maat op de Nederlander. Wat is er veranderd?
16/10 09u15  'Verlink je varken': Tienduizenden Fransen getuigen over seksuele intimidatieDe affaire-Harvey Weinstein leidt ook in Frankrijk tot zelfonderzoek. De journaliste Sandra Muller riep vrouwen op mannen door wie ze seksueel waren lastig gevallen - of erger - via Twitter aan te geven.
16/10 09u00  AA Gent: nieuwe coach, nieuw elanDe voorzitter glunderde, zijn spelers straalden en de fans riepen zijn naam. Yves Vanderhaeghe bezorgde Gent niet alleen meteen een eerste thuiszege, er gaat sinds kort ook een zucht van verlichting door de club.
16/10 09u00  Blauw-zwart neemt voorsprong van zes punten op eerste achtervolger CharleroiAls er één club verdiende te winnen, dan wel Club Brugge. Limbombe was de killer met dienst. Club lacht zijn eigen traditie uit: het zegevierde in Waregem, Kortrijk en Oostende, waar het vorig jaar in vijf duels niet één keer kon winnen.
16/10 08u45  10 miljoen voor belastende informatie over TrumpHeeft u beschikking over belastende informatie over de Amerikaanse president Donald Trump? Dan is pornokoning Larry Flynt bereid daar 10 miljoen dollar voor neer te tellen, als dat leidt tot impeachment. Dat kondigde de uitgever van het blootblad Hustler aan in een paginagrote advertentie in The Washington Post.
16/10 08u45  Bonte over deradicalisering Syriëstijders in gevangenis: "Pure chaos"De deradicalisering van Syriëstrijders in de gevangenissen is een complete chaos. Dat zegt Kamerlid Hans Bonte (sp.a) vandaag in Het Nieuwsblad en De Standaard, na een bezoek aan vier van de zeven Syriëstrijders uit Vilvoorde, waar Bonte burgemeester is, die in een Belgische gevangenis zitten.
16/10 08u45  Puigdemont vraagt Spaanse premier om uitstelDe Catalaanse regeringsleider Carles Puigdemont vraagt de Spaanse premier Mariano Rajoy twee maanden uitstel om te onderhandelen. Dat meldt de Catalaanse regering.
16/10 08u30  Hoe machtig wordt het Europees Monetair Fonds?Tijdens de financiële crisis werd al beslist dat Europa voor zichzelf moet kunnen zorgen. Een Europees Monetair Fonds komt er, de vraag is alleen hoe machtig het wordt.
16/10 08u30  PEP wil jongeren onderwijskansen gevenPuur toeval, noemt Rihab Hajjaji, een 26-jarige vrouw van Marokkaanse origine, het feit dat ze als eerste in haar familie een diploma hoger onderwijs haalde. Vandaag lanceert ze PEP, een organisatie die kansarme jongeren op de juiste plaats in het onderwijs wil krijgen.
16/10 08u30  Dodental aanslag Mogadishu loopt op tot 276De zware bomaanslag van zaterdag in de Somalische hoofdstad Mogadishu, heeft intussen al aan 276 mensen het leven gekost. Dat blijkt uit een mededeling die het Somalische ministerie van Informatie vannacht heeft verspreid.
16/10 08u15  Alles of niets voor IS: ook vrouwen aan het frontNu Raqqa op het punt staat te vallen, nemen ook de vrouwen in de stad de wapens op. Veel van hen vechten nu mee aan het front.
16/10 08u15  Bewoonster sterft in brand nadat auto in winkel onder haar rijdtDe bewoonster van een appartement boven een leegstaand winkelpand op de Markt van Lokeren is in de nacht van zondag op maandag omgekomen bij een brand. Die brak uit nadat een auto met hoge snelheid op het gebouw inreed, melden verschillende media.
16/10 08u15  Zelfstandigen liggen niet wakker van cyberaanvalOndernemers verzekeren zich goed tegen inbraak en diefstal, maar hacking en phishing zien ze als minder bedreigend. De meesten zijn beperkt beschermd tegen cybercriminaliteit en vier op de tien willen zich niet beter beschermen omdat ze het risico om gehackt te worden, te klein vinden.
16/10 08u00  Kris Peeters: 'Antwerpen heeft invloed op verkiezingen 2019''Natuurlijk zal het resultaat van de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen zes maanden later doorwerken.' Waarmee Kris Peeters (CD&V), minister en kandidaat-burgemeester, ook doelt op het federale niveau, waar het in 2019 verkiezingen zijn.
16/10 08u00  Politie krijgt nog geen 'gevaarlijke' tasersDe tasers die onze politie wil inzetten zijn mogelijk veel gevaarlijker dan gedacht. Volgens een onderzoek zijn er in Amerika meer dan 150 arrestanten mede door de elektrische schok gestorven. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon: 'In afwachting mag de politie de taser hier op straat nog niet gebruiken.'
16/10 07u45  Radicaal rechts heeft sleutel in handen in OostenrijkDe Oostenrijkse christendemocraten hebben met een rechts programma de verkiezingen in Oostenrijk gewonnen. Maar het is het radicaal rechtse FPÖ dat de sleutel voor de coalitievorming in handen heeft.
16/10 07u15  Verschuiving in medialand: kruipt Mediahuis helemaal uit De Vijver?De eigenaars van VIER, VIJF en Woestijnvis werken plannen uit om de aandeelhoudersstructuur opnieuw te hertekenen. Telenet en Mediahuis praten over een nieuwe structuur met Wouter Vandenhaute, de gedelegeerd bestuurder van De Vijver, die in het midden van het bed ligt.
16/10 07u15  VS en Zuid-Korea houden vijfdaagse zeemanoeuvresDe Amerikaanse en Zuid-Koreaanse zeemacht zijn vandaag gestart met grootschalige zeemanoeuvres voor de Koreaanse kust. Aan de vijfdaagse oefening nemen in totaal ongeveer veertig schepen deel, waaronder het vliegdekschip USS Ronald Reagan en twee torpedobootjagers.
16/10 07u00  Engelsman Cross houdt Kim Huybrechts uit finale European Darts TrophyKim Huybrechts (PDC 15) is er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de finale op het European Darts Trophy toernooi. In het Duitse Göttingen moest hij in de halve finales met 6-1 zijn meerdere erkennen in de Engelsman Rob Cross (PDC 32).
16/10 06u15  Hervorming secundair onderwijs lijkt start te missenOok Katholiek Onderwijs Vlaanderen vraagt om de modernisering van het secundair onderwijs uit te stellen. Eerder gingen het Gemeenschaps­onderwijs (GO!) en de Onderwijskoepel van Steden en Gemeenten al in tegen de Vlaamse regering, die vasthoudt aan 1 september 2018.
16/10 06u15  Het nationale belang van de slag om AntwerpenDe politieke actualiteit volgens Carl Devos.
16/10 06u00  Recordaantal Belgen op sociale bijstandEen op de twintig Belgen (ruim 576.000) krijgt een bijstandsuitkering, zoals een leefloon, een bijpassing bij een klein pensioen of een tegemoetkoming voor hun handicap. Dat blijkt uit een rondvraag van De Standaard bij de betrokken overheidsdiensten. Het gaat om een drievoudiging sinds het ontstaan van de sociale bijstand midden jaren 70.
16/10 05u30  Stookoliefonds moet monsterfacturen voorkomenBelgen die kampen met een lekkende mazouttank, hoeven straks niet meer zelf op te draaien voor alle kosten van de peperdure sanering. Na bijna 20 jaar gelobby wordt een solidariteitsfonds opgericht waardoor slachtoffers nog hooguit 500 euro moeten betalen om hun grond te laten reinigen. Dat schrijft deze krant vandaag.
16/10 04u30  Björk: "Ook ik werd seksueel geïntimideerd"Ook Björk heeft ervaringen met seksuele intimidatie in de filmwereld. De beschuldigingen die de zangeres zondag uitte op Facebook, lijken te gaan over regisseur Lars von Trier.
16/10 04u30  Iraakse troepen betreden KirkoekIraakse troepen zijn volgens de staatstelevisie de door Koerdische peshmerga's gecontroleerde provincie Kirkoek binnengedrongen en naderen de gelijknamige regionale hoofdstad. Doel van het offensief is een militaire basis, de luchthaven van Kirkoek en de door Koerden gecontroleerde olievelden. Dat meldt de Koerdische nieuwssite Rudaw op gezag van de veiligheidsraad van de Koerdische Autonome Regio.
16/10 03u30  Vijf doden bij bosbranden in Portugal en SpanjeBij bosbranden op het Iberisch schiereiland zijn minstens vijf mensen opgekomen. In de Spaanse gemeente Nigrán, in de provincie Pontevedra (Galicië), werden zondagavond de verkoolde lichamen van twee mannen gevonden in een auto. Dat melden de autoriteiten. In het centrum van Portugal kwamen in de gemeenten Penacova en Sertã volgens de civiele bescherming in totaal drie mensen om.
16/10 03u15  Van der Poel ook de beste in KruibekeLees meer >
16/10 02u45  Macron belooft in eerste tv-interview illegalen harder aan te pakkenDe Franse president Emmanuel Macron wil zich sterker opstellen op vlak van immigratie. Alle 'illegalen' die een misdaad begaan 'zullen worden uitgezet', zei het staatshoofd tijdens zijn eerste grote televisieinterview op TF1. Zonder de wet te veranderen, 'zullen we strengere maatregelen nemen. We gaan doen wat we moeten doen.'
16/10 02u30  May reist vandaag af naar Brussel voor brexitonderhandelingenDe Britse premier Theresa May zal vandaag afzakken naar Brussel voor gesprekken met de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker en de hoofdonderhandelaar van de EU voor de brexit Michel Barnier. Dat heeft de Britse regering gisterenavond bekendgemaakt. De gesprekken zullen in de namiddag plaatshebben. May zal daarbij worden vergezeld van brexit-minister David Davis.
16/10 01u45  IS-vrouwen ook aan het frontNu Raqqa op het punt staat te vallen, nemen ook de vrouwen in de stad de wapens op. Veel van hen vechten nu mee aan het front.
16/10 01u45  Teleurstelling troef bij Van LierdeMeer dan twee minuten moest Frederik Van Lierde tijdens de Ironman van Hawaï wachten voor hij zijn tas met bevoorrading kreeg. Het gaf de 38-jarige Belg een mentale dreun waar hij niet van herstelde.
16/10 01u45  Britten bevreesd voor 'no deal'-scenario brexitIn het Britse Lagerhuis bundelen parlementsleden van meerderheid en oppositie de krachten om een harde brexit te voorkomen.
16/10 01u45  Napoli blijft foutloos, Juve lijdt nederlaagLees meer >
16/10 01u45  '8,5 miljoen voor info die leidt tot afzetting Trump'Lees meer >
16/10 01u45  Kaarten worden herschud bij VIER en WoestijnvisLees meer >
16/10 01u45  Kruipt Mediahuis helemaal uit De Vijver?De eigenaars van VIER, VIJF en Woestijnvis werken plannen uit om de aandeelhoudersstructuur opnieuw te hertekenen. Telenet en Mediahuis praten over een nieuwe structuur met Wouter Vandenhaute, de gedelegeerd bestuurder van De Vijver, die in het midden van het bed ligt.
16/10 01u45  Oulare leidt sterk Antwerp naar derde plaatsRevancheren door te imponeren. Obbi Oulare haalde met anderhalve goal meer dan zijn gram. Hij trakteerde de Bosuil op een feestje.
16/10 01u45  Zwaarste aanslag ooit in Somalië doodt 231 mensenDe dodentol van de zware bomaanslag die zaterdag plaatsvond in de Somalische hoofdstad Mogadishu is opgelopen tot minstens 231. Daarnaast vielen er meer dan 200 gewonden, onder wie een aantal zwaargewonden.
16/10 01u45  Britse politie breidt onderzoek naar Harvey Weinstein uitDe Londense politie breidt het onderzoek naar de aantijgingen tegen de filmproducent Harvey Weinstein nog uit.
16/10 01u45  Eerste in La Liga voor Ronaldo, Barça struikeltLees meer >
16/10 01u45  Wie is Andreas Tirez?Lees meer >
16/10 01u45  Mooi weer lokt 200.000 man naar de kustLees meer >
16/10 01u45  Beter dan hij zelf wil toegevenHarmony Korine, het vroegere enfant terrible van de Amerikaanse indiecinema, toont in Parijs zijn beeldend werk. De fantast overtuigt vooral als schilder.
16/10 01u45  Over zoenen en plassersDe redactie van De Morgen zet de blik op oneindig. Vandaag: Pieter Dumon kijkt toe hoe dokter Bea een poging doet zijn dochters seksueel voor te lichten.
16/10 01u30  "Opnieuw arrestaties in Maximiliaanpark"De politie heeft zondagavond opnieuw migranten opgepakt in het Maximiliaanpark in Brussel. Dat zeggen vrijwilligers die getuige waren. Volgens hen waren op dat moment zowat 200 migranten aanwezig in het stadspark, van wie er een vijftigtal werden ingerekend.
16/10 01u00  De Lijn controleert recordaantal reizigersDe Lijn heeft in de eerste 8 maanden van het jaar de vervoerbewijzen van 1,8 miljoen reizigers gecontroleerd, een record. Iets meer dan 46.000 mensen - of 2,6 procent van de gecontroleerde reizigers - kregen een pv voor zwartrijden. Dat meldt de openbaarvervoermaatschappij.
16/10 00u15  Macron wil Weinstein onderscheiding afnemenDe Franse president Emmanuel Macron heeft stappen gezet om de wegens seksueel wangedrag in opspraak geraakte Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein zijn Légion d'Honneur af te nemen. ''Omdat zijn daden eer ontberen'', zei Macron vandaag tegen de zender TF1.
16/10 00u00  "Sinds ik moeder ben geworden, schrik ik iedere dag van mezelf"De Franse schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Dertig directe vragen, evenzoveel openhartige antwoorden. Vandaag: tv- en radiopresentatrice Karolien Debecker (38). Wie is zij in het diepst van haar gedachten?
16/10 00u00  Ierse scholen sluiten voor orkaan OpheliaIerland zet zich schrap voor de orkaan Ophelia, mogelijk de zwaarste storm sinds meer dan vijftig jaar die het land treft. In grote delen van het land blijven scholen morgen gesloten. Dat meldt de Irish Times. Het hoogtepunt van de storm wordt verwacht tussen maandag 09.00 uur (10.00 uur Belgische tijd) en dinsdag 03.00 uur.
16/10 00u00  Israëlisch leger beschuldigt Egyptische regio van raketaanvalEr zijn deze avond twee raketten afgevuurd vanuit Egypte op Israëlisch grondgebied. Dat zegt het Israëlische leger in een communiqué. De wapens landden in Eshkol, een regio langs de grens met Egypte, maar veroorzaakten geen grote schade. Er vielen ook geen gewonden.
15/10 23u30  Time roemt Adil El Arbi als de "Spielberg van Molenbeek"Het gerenommeerde magazine 'Time' haalt de loftrompet boven voor Adil El Arbi. Het blad neemt de Belgische regisseur op in de prestigieuze reeks 'next generation leaders'.
15/10 22u30  Dertig doden bij gevechten in de SinaïBij een reeks aanvallen op militaire steunpunten in het noorden van het Egyptische schiereiland Sinaï zijn dertig doden gevallen, zes militairen en 24 terroristen. Dat heeft woordvoerder Karam al-Qawadis van het Egyptische leger gezegd.
15/10 22u15  "Hopelijk is dit kindje levensvatbaar"Lees meer >
15/10 22u15  Jef Vermassen: "Ik denk dat ik weet wie er achter de Bende Van Nijvel zit"Advocaat Jef Vermassen denkt te weten wie er achter de Bende Van Nijvel zit. Hij zegt dat de waarheid eigenlijk 'al lang bekend is, maar dat die angstvallig wordt achtergehouden'.
15/10 22u15  Kinderen spelen steeds vaker buitenLees meer >
15/10 22u00  31 en premier. Dit is Sebastian 'Wunderwuzzi' Kurz, die de Oostenrijkse verkiezingen wonWat goed is, komt snel in Oostenrijk. Mozart gaf in Wenen zijn eerste concert voor de machtige keizerin Maria Theresia. Hij was pas zes jaar. Zondag won Sebastian Kurz de Oostenrijkse parlementsverkiezingen. Hij is 31. Als hij de coalitieonderhandelingen succesvol weet af te ronden, wordt hij 's werelds jongste regeringsleider.
15/10 21u45  Meunier ietwat op z'n hoede voor Anderlecht: "Waarom zouden zij geen kans maken?"Thomas Meunier was gisteren dé held van het sterrenensemble van PSG. De Rode Duivel scoorde twee keer in de 1-2 zege tegen Dijon. VTM Stadion was erbij en sprak met Thomas Meunier. 'Ik ben blij dat jullie reis de moeite waard was. Ik heb twee keer gescoord, het was echt een prachtige match.'
15/10 21u30  Maaseik verliest punt in GentDe vierde speeldag van de EuroMillions Volley League speelde zich vooral op zondag af. Na de 3-0 zege van Roeselare in de topper tegen Aalst liet Maaseik de kans liggen om naast de Oost-Vlamingen te komen in de stand. De Limburgers wonnen met heel wat moeite met 2-3 bij Gent.
15/10 21u30  Verjaardagsfeestjes: de hele klas uitnodigen of niet?Een school in Denderhoutem laat kinderen enkel uitnodigingen voor verjaardagsfeestjes uitdelen als alle klasgenoten mogen komen. Betutteling of goed nieuws voor dat kindje dat nooit gevraagd wordt? 'Ik heb als kind ook wel gehuild omdat ik niet naar een feestje mocht. Daar hoef je niet altijd zo'n zielig drama van te maken.'
15/10 21u30  Lessen uit Oostenrijk: Rechts is weer rechts, en links moet weer links durven te zijnBart Eeckhout is opiniërend hoofdredacteur.
15/10 21u15  Lessen uit OostenrijkLees meer >
15/10 21u15  Orée moet rol lossen in Audi Hockey League, Waterloo Ducks alleen leiderWaterloo Ducks staat na de zesde speeldag in de Audi Hockey League alleen op kop. De Ducks wonnen vandaag met 4-3 van Beerschot en lopen uit op Orée, dat in eigen huis een pak slaag kreeg van Racing (1-6).
15/10 21u00  Nicolas Colsaerts eindigt op 15e plaats Italian Open golfNicolas Colsaerts is vandaag na een ultieme ronde van 66 slagen vijftiende geworden op het Italian Open golftoernooi (EPGA/7.000.000 dollar) in Monza.
15/10 20u45  Cri du coeur van een verpleegkundigeJo Van Hove is zelfstandig thuisverpleegkundige in de regio Belsele-Sinaai-Temse.
15/10 20u30  Vermassen denkt te weten wie achter Bende van Nijvel zit: "We moeten naar Staatsveiligheid van die tijd kijken"'Ik denk dat ik weet wie de Bende van Nijvel is. We moeten zeker en vast zoeken in de richting van Staatsveiligheid van die tijd en de Groep Diane. Dan ook terrorisme. (..) Het is een vervlechting van criminele milieus en van administraties van toen.' Dat heeft advocaat Jef Vermassen verklaard aan TV Oost naar aanleiding van de presentatie van zijn nieuwe boek. De advocaat pleit voor een nieuwe verlenging van de verjaringstermijn van het onderzoek.
15/10 20u15  Advocaat denkt te weten wie achter Bende van Nijvel zit: "We moeten naar Staatsveiligheid van die tijd kijken"'Ik denk dat ik weet wie de Bende van Nijvel is. We moeten zeker en vast zoeken in de richting van Staatsveiligheid van die tijd en de Groep Diane. Dan ook terrorisme. (..) Het is een vervlechting van criminele milieus en van administraties van toen.' Dat heeft advocaat Jef Vermassen verklaard aan TV Oost naar aanleiding van de presentatie van zijn nieuwe boek. De advocaat pleit voor een nieuwe verlenging van de verjaringstermijn van het onderzoek.
15/10 20u15  Steeds meer vrouwen doen mee aan jachtLees meer >
15/10 20u15  Zo ziet mobilhome van 760.000 euro eruitLees meer >
15/10 20u15  Deze econoom vindt IQ-tests in het onderwijs wél een goed idee: "Er gaat te veel talent verloren"Als we het IQ van leerlingen meten, dan kunnen we voorkomen dat intelligentere kinderen uit kansarme milieus uit de boot vallen. Dat stelt econoom Andreas Tirez. Hij begrijpt de kritiek op het N-VA-voorstel om IQ-testen in het onderwijs in te voeren dan ook niet.
15/10 20u00  Acteur Johan Leysen: “Aan ervaring heb je niks”Met drie films op het programma is Johan Leysen (67) de meest bedrijvige acteur op Film Fest Gent. En dan kreeg hij dit weekend ook nog eens een carrièreprijs. Maar de karakterkop uit Façades en Resurrection wil vooral niet te veel eer opstrijken. “Het is een beetje mager om je leven met complimenten te vullen.”
15/10 20u00  Moeder op zoek naar aftuigers zoonLees meer >
15/10 20u00  Bomaanslag Mogadishu: 231 dodenLees meer >
15/10 20u00  Ophelia als categorie 2 op weg naar IerlandLees meer >
15/10 20u00  Warmste 15 oktober ooit gemetenLees meer >
15/10 20u00  Waarom het vandaag rommelde bij GroenLees meer >
15/10 20u00  Deur blokkeert Groen-kopman na moeilijke vraagLees meer >
15/10 19u45  Britse politie breidt onderzoek naar Weinstein uitDe Londense politie breidt haar onderzoek naar de aantijgingen tegen de Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein nog uit. Dat schrijft het Britse persagentschap Press Association. De Britten onderzoeken nu ook de klacht van een tweede vrouw, die tot drie keer toe door de filmbons zou zijn aangerand.
15/10 19u45  "Geen actie maandag bij AB InBev na opening directie over werkzekerheid"De vakbonden bij AB InBev hebben de acties voorlopig opgeschort, nadat er vandaag vanuit de directie de mededeling kwam dat men in het kader van de lopende cao-onderhandelingen toch bereid is om te praten over een verbeterde inkomens- en werkzekerheidsgarantie. Omdat de directie hiertoe eerder niet bereid was, blokkeerden de vakbonden vrijdag gedurende enkele uren vrachtwagens aan de poorten van de brouwerijen in Leuven, Hoegaarden en Jupille.
15/10 19u45  Beerschot Wilrijk moet vrede nemen met een punt in WesterloBeerschot Wilrijk is er vandaag op de elfde speeldag van de heenronde in de Proximus League (1B) niet in geslaagd de volle buit mee te nemen uit Westerlo. De partij in Het Kuipje eindigde na een kansarme vertoning op 0-0.
15/10 19u45  Hilde Van Mieghem na seksschandaal Hollywood: "Ook hier is onderhuidse actie bezig om er iets aan te doen"In Hollywood outen zich steeds meer slachtoffers van Harvey Weinstein, de filmbons die heel wat jonge actrices en modellen heeft aangerand. Maar in Vlaanderen bestaat dit ook. Dat heeft actrice en regisseur Hilde Van Mieghem gisteravond verklaard in het tv-programma 'Alleen Elvis blijft bestaan'. 'Ook bij ons broeit iets om het naar buiten te brengen.'
15/10 19u45  Partij Kurz (31) op weg naar winst in OostenrijkLees meer >
15/10 19u30  De man met de moeilijkste job in televisielandZelf omschrijft Chris Harris zijn job als de meest onmogelijke uit de televisiegeschiedenis. Hij zou wel eens gelijk kunnen hebben. De gewezen autocoureur heeft de ondankbare taak om Top Gear – ’s werelds populairste autoprogramma – nieuw leven in te blazen.
15/10 19u15  Een pittig debat later: leden Groen en sp.a keuren samenwerking goedHet is nu helemaal zeker: Groen en sp.a trekken samen naar de kiezer voor de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. Ook  de leden stemden mee in. Vooral bij de groenen ging daar een pittig debat aan vooraf.
15/10 19u15  Groen en sp.a keuren samenwerking dan toch goed na voelbare spanning bij GroenDe leden van zowel de Antwerpse sp.a en Groen hebben hun goedkeuring gegeven voor een samenwerking bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Vooraf was vooral bij Groen kritiek te horen. 
15/10 19u00  Lionel Messi verwacht derde kindDe Argentijnse topvoetballer Lionel Messi en zijn vrouw Antonella Roccuzzo verwachten een derde kind. Dat heeft het koppel vandaag bekendgemaakt via de sociale media.
15/10 19u00  Groen en sp.a keuren samenwerking dan toch goed na interne spanning bij GroenDe leden van zowel de Antwerpse sp.a en Groen hebben hun goedkeuring gegeven voor een samenwerking bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Vooraf waren vooral bij Groen kritiek te horen. 
15/10 18u30  'Er gaat nu te veel talent verloren'Als we het IQ van leerlingen meten, dan kunnen we voorkomen dat intelligentere kinderen uit kansarme milieus uit de boot vallen. Dat stelt econoom Andreas Tirez. Hij begrijpt de kritiek op het N-VA-voorstel om IQ-testen in het onderwijs in te voeren dan ook niet.
15/10 18u15  Vrouw sterft in armen van haar man terwijl ze samen in zwembad schuilden voor meedogenloze vuurzeeZe waren ingesloten door vlammen en konden niet meer vluchten. Een wanhopig koppel uit Californië dook samen het zwembad in en hield zich daar urenlang schuil voor de oprukkende bosbrand. Maar het noodlot sloeg alsnog toe.
15/10 18u00  Tillerson nuanceert Trumps uithaal naar Iran en zegt dat diplomatieke opties Noord-Korea worden uitgespit "tot de eerste bom valt"De Verenigde Staten willen niet uit het nucleaire akkoord met Iran stappen. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson vandaag gezegd. Ook president Donald Trump is die mening toegedaan, zette Tillerson de puntjes op de 'i' tijdens een interview op nieuwszender CNN.
15/10 18u00  Exitpoll: conservatieve partij van piepjonge Sebastian Kurz wint verkiezingen OostenrijkDe 31-jarige conservatief Sebastian Kurz kan de jongste regeringsleider ooit worden in Oostenrijk en in de EU, zo blijkt uit de eerste exitpoll.
15/10 18u00  MNM-presentatrice Karolien Debecker: "Ik vind mijn rimpels erger dan mijn prothese"De Franse schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Dertig directe vragen, evenzoveel openhartige antwoorden. Vandaag: tv- en radiopresentatrice Karolien Debecker (38). Wie is zij in het diepst van haar gedachten?
15/10 17u45  MNM-presentatrice Karolien Debecker: "Ik vind het jammer dat ik niet de moed had om eerder uit de kast te komen"De Franse schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Dertig directe vragen, evenzoveel openhartige antwoorden. Vandaag: tv- en radiopresentatrice Karolien Debecker (38). Wie is zij in het diepst van haar gedachten?
15/10 17u45  Drone botst bijna op Brits vliegtuig met 130 passagiers: "Het had in een tragedie kunnen eindigen"'Een groter vliegtuig had de drone misschien niet kunnen ontwijken. Volgens de kapitein werden 130 levens op het spel gezet', staat in een rapport van het UK Airprox Board te lezen. In juli vloog een drone rakelings over de vleugel van een vliegtuig boven de Londense luchthaven Gatwick Airport. Dat schrijft de BBC.
15/10 17u45  Met 24,4 graden beleven we de warmste 15 oktober ooitMet 24,4 graden Celsius in Ukkel op de thermometer halen we in ons land vandaag een meteorologisch record op deze 15e oktober, dat wil zeggen sinds 1901 toen we de dagrecords zijn beginnen bijhouden, aldus weerman David Dehenauw.
15/10 17u45  MNM-presentatrice Karolien Debecker: "Mijn goorste fantasie is seks hebben met twee mannen"De Franse schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Dertig directe vragen, evenzoveel openhartige antwoorden. Vandaag: tv- en radiopresentatrice Karolien Debecker (38). Wie is zij in het diepst van haar gedachten?
15/10 17u30  'Spring Breakers'-regisseur Harmony Korine exposeert in Parijs: "Ik doe maar wat"? LeugensHarmony Korine, het vroegere enfant terrible van de Amerikaanse indiecinema, toont in Parijs zijn beeldend werk. De mythomaan overtuigt vooral als schilder.
15/10 17u15  MNM-presentatrice Karolien Debecker: "Ik ervoer mijn depressie erger dan kanker. Bij depressie voel je geen hoop"De Franse schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Dertig directe vragen, evenzoveel openhartige antwoorden. Vandaag: tv- en radiopresentatrice Karolien Debecker (38). Wie is zij in het diepst van haar gedachten?
15/10 17u00  Er is vanavond bijna niets degelijk op tv, dus geef deze 10 tips een kansU vindt uw gading niet op de Vlaamse tv-zenders? De tv-redactie van De Morgen gidst u door het on demand-aanbod.
15/10 17u00  Spanning bij Groen vlak voor cruciale stemming: "Dit is zeer zwak"De leden van de Antwerpse sp.a hebben hun goedkeuring gegeven voor de samenwerking met Groen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Bij de 160 aanwezigen was er slechts 1 tegenstem en 1 onthouding.
15/10 17u00  In 150 gemeenten ging gisterenavond het licht uitZo'n 150 Vlaamse steden en gemeenten hebben gisteravond de lichten gedoofd tijdens de Nacht van de Duisternis, een initiatief van milieuorganisaties om aan te tonen hoeveel licht we verspillen.
15/10 16u45  Dubbele aanslag was zwaarste ooit in Somalië: "Zeker 231 doden"De dodentol van de zware bomaanslag die gisteren plaatsvond in de Somalische hoofdstad Mogadishu heeft minstens 231 mensenlevens geëist. In het puin van ingestorte gebouwen wordt nog naar slachtoffers gezocht, maar de aanslag is nu al verreweg de bloedigste sinds islamitische militanten van al-Shabaab in 2007 de heilige oorlog uitriepen.
15/10 16u30  Meer dan 200.000 dagtoeristen tijdens zonnig oktoberweekend aan de kustTijdens het zonnige weekend van 14 en 15 oktober heeft de Vlaamse kust meer dan 200.000 dagtoeristen over de vloer gekregen. Daarmee is de verwachting van Westtoer waargemaakt. 'De toeristen genieten volop van de laatste mooie dagen', zegt gedeputeerde voor Toerisme Franky De Block.
15/10 16u30  Over zoenen en plassers: spannende televisiemomenten met dokter BeaIn de rubriek DM Zapt zet de redactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag kijkt Pieter Dumon toe hoe televisiedokter Bea een poging doet zijn dochters van 9 en 12 bij te praten op het vlak van seksuele voorlichting.
15/10 16u30  Sp.a-leden keuren samenwerking goed, spanning bij Groen: "Dit is zeer zwak"De leden van de Antwerpse sp.a hebben hun goedkeuring gegeven voor de samenwerking met Groen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Bij de 160 aanwezigen was er slechts 1 tegenstem en 1 onthouding.
15/10 16u30  Sp.a keurt project 'Samen' goed, wachten op GroenTijdens een congres in Deurne legden de sp.a kopstukken het project 'Samen' voor aan haar achterban. Met een ruime 98% van de stemmen keurden de militanten het bondgenootschap met Groen goed. Nu is het afwachten wat de achterban van Groen beslist. Wanneer ook zij hun fiat geven is 'Samen' een feit.
15/10 16u15  Het is bepaald zorgwekkend dat een land zich verbonden voelt door dit onbenullig Vlaams meezingertjeHans Vandeweghe is sportjournalist. 
15/10 16u15  "Drieduizend burgers zijn Raqqa ontvlucht"'Meer dan 3.000 burgers' zijn Raqqa, de stad in Syrië die tot zondag in handen was van terreurbeweging IS, gisterenavond ontvlucht. Dat stelde een woordvoerder van de Syrische Democratische Krachten (SDF), een door Washington gesteunde alliantie van Koerdische peshmerga en enkele Arabische stammen. Die alliantie staat op het punt de volledige controle over de stad over te nemen.
15/10 16u15  Sp.a-leden keuren samenwerking met Groen goedDe leden van de Antwerpse sp.a hebben hun goedkeuring gegeven voor de samenwerking met Groen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Bij de 160 aanwezigen was er slechts 1 tegenstem en 1 onthouding.
15/10 16u15  Dubbele aanslag was zwaarste ooit in Somalië: "Zeker 189 doden"De dodentol van de zware bomaanslag die gisteren plaatsvond in de Somalische hoofdstad Mogadishu heeft minstens 189 mensenlevens geëist. Er vielen ook meer dan 200 gewonden. Dat meldt het Amerikaanse persbureau Associated Press (AP), op basis van bronnen bij de Somalische politie en de hulpdiensten.
15/10 15u30  ‘The Ooz’ van King Krule: in de klauwen van de brombeerThe Ooz van King Krule is moeilijk te verteren. Maar eenmaal de Britse twintiger u in een houdgreep houdt, is het onmogelijk ontsnappen uit de klauwen van de brombeer.
15/10 15u15  Een satanische bombshell (en 4 andere Film Fest Gent-tips)Gisteren startte het Film Fest Gent. Daarom somt De Morgen de komende dagen elke dag vijf films op die u écht niet mag missen.
15/10 15u15  Is dit 's werelds moeilijkste verkeersknooppunt?Een op zijn zachtst uitgedrukt opvallend verkeersknooppunt in de Chinese stad Zhangjiakou, gaststad voor de Olympische Winterspelen van 2022, doet de gemoederen verhitten. 'Ik zou nooit meer thuis geraken', grapt een Chinese automobilist. De verkeerssituatie wordt smalend ''s werelds moeilijkste verkeersknooppunt' genoemd.
15/10 15u00  Aanslag van gisteren was zwaarste ooit in Somalië: "Zeker 189 doden"De dodentol van de zware bomaanslag die gisteren plaatsvond in de Somalische hoofdstad Mogadishu heeft minstens 189 mensenlevens geëist. Er vielen ook meer dan 200 gewonden. Dat meldt het Amerikaanse persbureau Associated Press (AP), op basis van bronnen bij de Somalische politie en de hulpdiensten.
15/10 14u30  Ik kleed me discreet. Ik flirt niet. Ik besef goed dat veel jonge feministen die houding onaanvaardbaar zullen vindenMayim Bialik is een Amerikaanse actrice, bekend van Blossom en Big Bang Theory.
15/10 14u15  Dierenwinkels uit Californië mogen alleen geredde dieren verkopenCalifornië gaat de strijd aan tegen broodfok, waarbij dieren vaak massaal in slechte omstandigheden worden gefokt om uiteindelijk in dierenwinkels terecht te komen. Vanaf 2019 mogen Californische dierenwinkels alleen honden, katten en konijnen afkomstig uit dierenasielen en -opvangen verkopen. 'Dit is een grote overwinning voor onze viervoeters', zegt democraat Patrick O'Donnell, die de wet voorstelde.
15/10 14u15  In 150 gemeenten ging licht uitLees meer >
15/10 14u00  Orkaan Ophelia zet koers naar Britse eilanden: KLM schrapt vijf vluchtenIerland en het Verenigd Koninkrijk zetten zich schrap voor de komst morgen van orkaan Ophelia, die gisteren is versterkt tot categorie 3. Het gaat om de krachtigste orkaan die ooit is waargenomen in het oosten van de Atlantische Oceaan.
15/10 14u00  Integraal: studiogast John CrombezLees meer >
15/10 14u00  Crombez: samenwerken met PVDA "niet op de agenda"Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 samenwerken met de PVDA staat voor sp.a 'absoluut niet op de agenda'. Dat zegt partijvoorzitter John Crombez in de studio van VTM NIEUWS. 'De verschillen tussen ons en de PVDA zijn groot', benadrukt Crombez. Op een congres in Antwerpen moeten de leden van sp.a daar vanmiddag over stemmen.
15/10 14u00  Emotionele herdenking Slag om PassendaleLees meer >
15/10 14u00  Omstreden Weinstein uit Academy gegooidLees meer >
15/10 14u00  Straks gedaan met heisa rond buurtwegenLees meer >
15/10 14u00  Fietsdieven maken 15 miljoen euro buit in 2 jaarLees meer >
15/10 13u45  Mannen die vrouwen misbruiken, hebben geen enkel excuus. Maar we mogen niet naïef zijn over de cultuur waarin we levenMayim Bialik is een Amerikaanse actrice, bekend van Blossom en Big Bang Theory.
15/10 13u45  Oostenrijkers vervroegd naar stembusLees meer >
15/10 13u45  Bestuurder rijdt in op markt in GentLees meer >
15/10 13u30  Dag van de waarheid voor 'Samen' in Antwerpen: krijgt het project goedkeuring van de leden?In respectievelijk Berchem en Deurne komen vanmiddag de Antwerpse afdelingen van Groen en sp.a samen om te beslissen of het voorgestelde project 'Samen' er effectief komt.
15/10 13u30  Strijd in Raqqa "gaat laatste fase in"De strijd om het laatste deel van de Noord-Syrische stad Raqqa dat nog in handen is van Islamitische Staat (IS) 'gaat zijn laatste fase in'. Dat hebben de Syrische Democratische Strijdkrachten vandaag bekendgemaakt, de alliantie van Koerdische en Arabische strijders die gesteund wordt door de Verenigde Staten.
15/10 12u45  Francken bevestigt: "Er zijn al Soedanezen teruggestuurd"Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) bevestigt dat er al Soedanezen zijn teruggestuurd naar hun land van herkomst, na de omstreden identificatiemissie van de Soedanese administratie in ons land. Dat heeft de staatssecretaris vandaag verklaard in 'De Zevende Dag' op Eén. Ondertussen blijkt dat meer dan twintig Soedanezen een asielaanvraag hebben ingediend.
15/10 12u30  Freek Braeckman koos een wel heel speciaal nummer voor zijn openingsdansLees meer >
15/10 12u30  Freek Braeckman als Praeses: geen goede, maar wel luide zangerLees meer >
15/10 12u30  Pogoën, moshpits en combats, Freek Braeckman kent het allemaalLees meer >
15/10 12u30  Wat is de echte naam van Freek Braeckman?Lees meer >
15/10 12u15  Grizzly Bear laat luchtkastelen verdampenLoof de Heer voor Grizzly Bear! Zijn laatste plaat mag dan niet meteen z'n beste zijn, live laat de New Yorkse band de concurrentie nog steeds ver achter zich. In de AB steeg de groep ver boven zichzelf uit.
15/10 12u00  'No deal' dreigt: Britse parlementsleden bundelen krachten tegen harde brexitIn het Britse Lagerhuis bundelen parlementsleden van meerderheid en oppositie de krachten om een harde brexit te voorkomen. Ze willen vermijden dat het Verenigd Koninkrijk op 30 maart 2019 de Europese Unie verlaat zonder akkoord met de EU, wat volgens hen desastreuze gevolgen zou hebben. Dat schrijft de krant The Observer.
15/10 11u15  Bond Beter Leefmilieu: "Vlaanderen moet stookolieketels uitfaseren"De verkoop van stookolieketens moet op termijn stoppen, zo meent de Bond Beter Leefmilieu. De Vlaamse regering moet naast zo'n verbod bovendien werk maken van goedkopere elektriciteit en meer heffingen op fossiele brandstoffen.
15/10 11u15  Jambon na roekeloze trouwstoet in Borgerhout: "Kordaat optreden"In de Kroonstraat in het Antwerpse district Borgerhout heeft de politie gisteren een toeterende colonne auto's klemgereden. Het ging om een trouwstoet die het niet zo nauw nam met de verkeersregels.
15/10 11u00  St. Vincent - ‘Masseduction’: seks, drugs en rauwe rouwOp haar vijfde album laat St. Vincent je dichter dan ooit in haar leven toe. Hoewel de songs vaak opzichtig en uitzinnig gekleed gaan, geeft Annie Clark zichzelf helemaal bloot. Krols crepeert ze tussen drugs en droefenis, en tussen seks en sleazy praatjes.
15/10 11u00  Jambon na roekeloze trouwstoet: "Kordaat optreden"Lees meer >
15/10 11u00  Politieheli filmt spectaculaire redding van vrouw uit zinkende wagenDe Australische politie heeft een bestuurster kunnen redden uit haar wagen, net voor die helemaal in de Georges River bij Sydney wegzonk. De vrouw was op de vlucht voor de politie en reed plots in het water, toen ze geen kant meer op kon. Vanuit een politieheli werden spectaculaire beelden gefilmd.
15/10 10u45  Politie redt op het nippertje vrouw onder invloed uit zinkende wagenDe Australische politie heeft een bestuurster kunnen redden uit haar wagen, net voor die helemaal in de Georges River bij Sydney wegzonk. De vrouw was op de vlucht voor de politie en reed plots in het water, toen ze geen kant meer op kon. Vanuit een politieheli werden spectaculaire beelden gefilmd.
15/10 10u30  Generaal op rust: "VS op weg naar oorlog met Noord-Korea tegen de zomer"De Verenigde Staten zijn op weg naar een oorlog met Noord-Korea tegen de zomer van volgend jaar. Dat zei Barry McCaffrey, een gerespecteerde Amerikaanse generaal op rust, in een interview met NBC.
15/10 10u15  Mercedes Van Volcem (Open Vld) hard voor partner N-VA: "Ik heb het lastig met hun mensbeeld"Als het over de N-VA gaat, mag Mercedes Van Volcem, Vlaams parlementslid en kandidaat burgemeester in Brugge, de 'pitbull van Open Vld' genoemd worden. In De Zondag uit ze opnieuw forse kritiek op die partij. 'Ik geloof niet in N-VA.'
15/10 10u00  Tien doden na brand in Saoedische hoofdstad RiyadBij een brand in een schrijnwerkerij in de Saoedische hoofdstad Riyad zijn tien mensen om het leven gekomen en drie anderen gewond geraakt. Dat meldt de civiele bescherming van Saoedie-Arabië.
15/10 09u45  Pommeline laat nu ook billen vergroten en dat mogen we live volgenNoteer alvast in je agenda: 26 oktober, 10 uur! Dan zendt 'Temptation Island'-babe Pommeline niks minder dan haar eigen bilvergroting live uit op Instagram. Eerder liet de blondine ook al haar boezem tot 400 cc bijwerken.
15/10 09u30  "Koerdische troepen krijgen 24 uur uitstel van Irak voor terugtrekking uit Kirkoek"De Koerdische troepen, de peshmerga, hebben van de Iraakse regering 24 uur uitstel gekregen om zich terug te trekken uit de olierijke provincie Kirkoek. Tijdens die periode moeten de Iraakse en Koerdische president, Foead Massoem en Massoed Barzani, elkaar ontmoeten. Dat meldt een Koerdische verantwoordelijke, die anoniem wenste te blijven. De spanningen tussen de centrale regering in Bagdad en Erbil lopen sinds het Koerdisch onafhankelijkheidsreferendum op.
15/10 09u00  Dodentol bosbranden Californië loopt op tot 38De bosbranden in Californië hebben inmiddels 38 slachtoffers geëist, zo meldden de autoriteiten. Het gaat om een van de grootste tragedies ooit in Californië, zei gouverneur Jerry Brown van de zuidwestelijke Amerikaanse staat.
15/10 09u00  Bekijk hem nu: Bonzaaaaaiiiiiiiii, de filmGisterenavond ging in Gent de documentaire Bonzai Records: The Story in première. In rotvaart doet de film het verhaal van het legendarische Belgische platenlabel Bonzai Records, dat dit jaar zijn 25ste verjaardag viert. De documentaire is nu al te bekijken online.
15/10 08u15  Is het weer zomer? Tot 25 graden vandaagHet wordt vandaag, na het optrekken van het lokale ochtendgrijs, zonnig en zeer warm. De temperaturen lopen op naar waarden tussen 19 en 21 graden in de Ardennen en tussen 23 en 25 graden in het centrum en westen van het land. Er staat daarbij een matige bries uit het zuiden, zo meldt het KMI.
15/10 08u15  Zo krijg je opslag in een handomdraaiWie een loonsverhoging wil aankaarten bij de baas, kan maar beter stevig bewijs hebben van uitmuntende prestaties. Maar er zijn ook andere factoren die je slaagkansen kunnen bepalen.
15/10 08u15  'Wunderwuzzi' Sebastian Kurz stevent af op kanselierschap OostenrijkDe politieke tovenaar Sebastian Kurz is hard op weg zijn conservatieve ÖVP een glorieuze overwinning te bezorgen en zichzelf het kanselierschap van Oostenrijk.
15/10 08u15  Toen ik haar geheim kende, begon ze zich te schamen. Ze wilde minder seks, niet langer aangeraakt wordenEmpathie leek Kees (45) te missen. Toen zijn vrouw haar vader had aangegeven omdat hij haar had misbruikt tijdens haar jeugd, vroeg hij gewoon kort hoe het was geweest. ‘Heftig’, antwoordde ze. En daarop boog hij zich weer over zijn werk. 
15/10 08u15  Gestrand gezin krijgt redding à la Harry Potter met ZweinsteinexpresIn de Schotse Hooglanden is een gestrand gezin op een wel heel opmerkelijke manier gered. De stoomtrein die, althans in de films, kinderen in de magische wereld van Harry Potter vervoert naar de toverschool Zweinstein, spoorde te hulp. Dat schrijft de BBC vandaag.
15/10 07u30  Het kan echt: orkaan raast richting IerlandVoor de tweede keer in twee maanden tijd haalt een heuse orkaan uit naar Ierland. Naar verwachting maandag wordt de Ierse kust getroffen door de restanten van wat nu nog de tropische orkaan Ophelia is, met verwachte piekwindsnelheden tot 130 kilometer per uur. Afgelopen augustus bracht het restant van orkaan Gert nog veel wind en regen naar de Britse eilanden.
15/10 07u30  Duitse outsider Lange wint Ironman Hawaï, Van Lierde vindt tas met voeding en drank niet terug en geeft opKailua-Kona, Hawaï, was afgelopen nacht alweer het toneel van het hoogtepunt van het triatlonjaar: de 41ste Ironman van Hawaï. Bij de mannen ging de zege naar de Duitse outsider Patrick Lange. In een recordtijd (8u01:40) werkte hij de 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en marathon af. De Zwitserse Daniela Ryf (8u50:47) maakte haar favorietenrol dan weer waar bij de vrouwen bij de vrouwen. Frederik Van Lierde, onze Belgische hoop, zat lang mee in de kopgroep maar kende halfweg het fietsnummer brute pech. De winnaar van 2013 moest vijf minuten lang wachten op zijn zak met voeding en drank in de bevoorradingszone en gaf wat later op.
15/10 07u15  Tot 5.000 mensen verwacht op eerste Dag van het ZoniënwoudDe groene long in en rond Brussel krijgt vandaag zijn eerste Dag van het Zoniënwoud met meer dan 50 activiteiten op verschillende plekken in het bos. Deze eerste editie is een initiatief van de drie bevoegde ministers Céline Fremault (cdH), Joke Schauvliege (CD&V) en René Collin (cdH).
15/10 07u15  Nu te bekijken: Bonzaaaaaiiiiiiiii, de filmGisterenavond ging in Gent de documentaire Bonzai Records: The Story in première. In rotvaart doet de film het verhaal van het legendarische Belgische platenlabel Bonzai Records, dat dit jaar zijn 25ste verjaardag viert. De documentaire is nu al te bekijken online.
15/10 07u15  Frederik Van Lierde vindt tas met drank en voeding niet terug en geeft op in Ironman Hawaï, outsider Lange wintKailua-Kona, Hawaï, was afgelopen nacht alweer het toneel van het hoogtepunt van het triatlonjaar: de 41ste Ironman van Hawaï. Bij de mannen ging de zege naar de de Duitser Patrick Lange, terwijl de Zwitserse Daniela Ryf de oppergaai pakte bij de vrouwen. Frederik Van Lierde, onze Belgische hoop, zat lang mee in de kopgroep maar kende halfweg het fietsnummer brute pech. De winnaar van 2013 moest vijf minuten lang wachten op zijn zak met voeding en drank in de bevoorradingszone en gaf wat later op.
15/10 06u15  Hillary Clinton: "Trump ontketent kernwapenrace"In een interview met CNN dat vandaag zal worden uitgezonden, hekelt Hillary Clinton de agressieve taal van president Donald Trump ten opzichte van Noord-Korea. 'We zullen nu een wapenwedloop krijgen, een nucleaire wapenwedloop in Oost-Azië.'
15/10 06u15  Onrust op intensive care: morfine voor pasgeborenen, hoe schadelijk is dat?Dertig jaar geleden werden baby's nog onverdoofd geopereerd. Ze voelden immers geen pijn... Sinds artsen beter weten, krijgen de baby's morfine. En nu vragen onderzoekers zich af: wat doet die zware pijnstiller met het kinderbrein?
1 2 3 4 5 6


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

55x Parlementaire commissie stemt tegen proces voor president Temer19/10 03u30 - De Morgen: In Brazilië heeft een parlementaire commissie de nieuwe beschuldigingen tegen president Michel Temer wegens belemmering van de rechtsgang met 39 stemmen tegen 26 aan de kant geschoven. De beslissing van de commissie geldt als een niet-bindend advies voor het lagerhuis van het Braziliaanse parlement dat volgende over de zaak moet stemmen. Verwacht wordt dat een proces tegen Temer voor het hooggerechtshof - waarvoor een tweederdemeerderheid nodig is - ook daar zal worden afgewezen.
51x Ook Nicaragua tekent klimaatakkoord. Enkel VS en Syrië blijven achter19/10 00u45 - De Morgen: Nicaragua gaat het klimaatakkoord van Parijs dan toch ondertekenen. Dat heeft president Daniel Ortega vandaag gezegd. 'Het is tijd dat Nicaragua het akkoord ondertekent. Dat zullen we in de komende dagen of weken dus doen', luidt het in een officiële mededeling. Daarmee zijn de Verenigde Staten en Syrië de enige landen die niet deelnemen.
48x Heeft Melania Trump een dubbelganger? Liefhebbers van complottheorieën denken van wel19/10 04u15 - De Morgen: Een Amerikaanse actrice heeft een complottheorie de wereld ingegooid die al ontkracht werd voor ze op internet losbarstte: Melania Trump zou vervangen zijn door een dubbelganger.
47x Politie pakt verdachte op na schietpartijen op Amerikaans bedrijventerrein19/10 04u30 - De Morgen: In de Verenigde Staten heeft de politie de verdachte van de schietpartijen in Maryland en Delaware opgepakt. Het gaat om de 37-jarige Radee Labeeb Prince, zo melden lokale media. Bij de incidenten vielen in totaal drie doden en drie gewonden.
45x VN-Veiligheidsraad roept op tot de-escalatie in Koerdische gebieden19/10 01u45 - De Morgen: De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft woensdag in een unanieme verklaring opgeroepen tot de-escalatie nadat het Iraakse leger opnieuw de controle heeft genomen over Koerdische gebieden, met name de olierijke provincie Kirkoek. Alle partijen 'moeten zich onthouden van elke bedreiging en het gebruik van geweld, en zich engageren voor een constructieve dialoog'.
45x Zelfs op de wc kijkt China mee19/10 01u45 - De Morgen: De Communistische Partij van China (CPC) gaat een veel grotere rol spelen in het dagelijkse leven. President en partijleider Xi Jinping nam ruim drie uur de tijd voor zijn uiteenzetting over zijn Nieuwe Tijdperk. 'De partij oefent het totale leiderschap over inspanningen op alle gebieden in elk deel van het land uit', zei Xi op de openingsdag van het Partijcongres.
43x Op jacht naar Belgische IS'ers in het Midden-Oosten19/10 01u45 - De Morgen: Sammy Mahdi is politicoloog en nationaal voorzitter van Jong CD&V. Zijn wisselcolumn met Derk Jan Eppink verschijnt wekelijks.
43x Voorzitter Real: 'Geen Liga zonder Barça'19/10 01u45 - De Morgen: Lees meer >
43x Wat verandert er voor de treinreiziger?19/10 01u45 - De Morgen: Lees meer >
42x Tussen mythe en boter19/10 01u45 - De Morgen: De spotlights staan deze week op Joseph Beuys, de Duitse (performance)kunstenaar met hoge spektakelwaarde. Het M KHA kijkt naar zijn Antwerpse periode en fascinatie voor een groot Eurazië, Film Fest Gent toont Beuys als de charismatische messias.

Statistieken

Artikels:
37237
Gelezen:
23503
Aantal lezers nu:
38


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2017 Naar boven