vrijdag 15 december 2017, week 50


U bent nu hier: Meer nieuws van De Morgen pagina 3

Laatste updatecontrole: vandaag om 1u15
 

De Morgen

Verbergen Tonen
15/12 00u45  Meer dan miljoen kinderen levensbedreigend ondervoed in Zuid-Soedan Bijna drie miljoen kinderen in Zuid-Soedan hebben ernstige voesdelonzekerheid en meer dan een miljoen kinderen zijn levensbedreigend ondervoed. Meer dan de helft van de kinderen in Zuid-Soedan lijdt onder het conflict in het land. Dat meldt Unicef, het Kinderfonds van de Verenigde Naties, in het rapport 'Childhood under Attack'. 12 
14/12 23u30  Europees standpunt over statuut Jeruzalem "onveranderd" De lidstaten van de Europese Unie blijven gehecht aan een tweestatenoplossing en hun positie over het statuut van Jeruzalem blijft 'ongewijzigd'. Dat heeft Europees president Donald Tusk laten verstaan na een debat onder de staatshoofden en regeringsleiders over de Amerikaanse beslissing om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël.
14/12 22u45  Disney koopt om te streamen Walt Disney heeft een van de grootste mediaovernames van de laatste tien jaar bekendgemaakt: het neemt een groot deel van het media- en filmbedrijf 21st Century Fox over, voor 44 miljard euro. Dat heeft mogelijk ingrijpende gevolgen voor tv-kijkers en liefhebbers van series en films.
14/12 22u15  Hoe in Kruibeke jagers-verzamelaars en ingeweken landbouwers elkaar voor het eerst vonden Jagers-verzamelaars uit de midden steentijd kwamen in Bazel-Sluis, een deelgemeente van Kruibeke, al omstreeks 4850 tot 4500 vóór Christus in contact met geteeld graan via immigranten. Daarmee is de site de allereerste in West-Europa waar materieel bewijs is gevonden voor dergelijke contacten.
14/12 22u00  Ook Kamer vraagt gratie voor ter dood veroordeelde VUB-professor De Kamer heeft vandaag unaniem een resolutie goedgekeurd waarin Iran wordt gevraagd gratie te verlenen aan Ahmadreza Djalali, de VUB-docent die vorige maand in Iran werd veroordeeld tot de doodstraf omdat hij zou gespioneerd hebben voor Israël.
14/12 22u00  Syrische regering blijft rechtstreekse vredesgesprekken met oppositie afwijzen Er komt maar geen schot in de vredesgesprekken over Syrië in Genève. De regering wees donderdag opnieuw rechtstreekse gesprekken met de oppositie van de hand. 
14/12 21u45  Kamer keurt maatregelen tegen malafide vastgoedmakelaars goed De plenaire Kamer heeft vandaag unaniem een wetsontwerp goedgekeurd met maatregelen tegen oneerlijke vastgoedmakelaars. Zo wordt het binnenkort mogelijk voor gedupeerden om een gerechtelijke spoedprocedure te staren voor bewarende maatregelen tegen malafide makelaars. Vastgoedmakelaars worden ook verplicht een afgescheiden derdenrekening te gebruiken.
14/12 21u45  "Zorgwekkende paradox": liever geen vlees dan geen vliegtuig Even naar Rome voor 30 euro? We staan niet stil bij de klimaatgevolgen van al dat goedkope vliegen, vinden experts. En zij hebben nog iets ontdekt: het zijn net de vegetariërs, die hun vlees laten uit milieuoverwegingen, die er het vaakst op uit trekken.
14/12 21u15  Hoe Bracke naar een exit begeleid lijkt te worden Wordt Siegfried Bracke richting uitgang geduwd bij de Gentse N-VA? Daar lijkt het steeds meer op, nu lijsttrekker Elke Sleurs hem de lijstduwersplaats ontzegt. Een beslissing die ze in haar eentje lijkt genomen te hebben. En dat valt niet bij iedereen in goede aarde. 
14/12 21u00  België stuurt eerste vrouwelijke ambassadeur naar Saudi-Arabië: "Nuttig experiment" België stuurt voor het eerst vrouwelijke ambassadeurs naar Saudi-Arabië en Iran, waar conservatieve geestelijken streng toezien op allerlei vrouwonvriendelijke regels. 'Een mooi signaal maar ook een gewaagd experiment', zeggen experts. 'Zeker als de nieuwe ambassadeurs met de oudere generaties in contact treden.'
14/12 20u15  Computergigant IBM stelt als eerste quantumcomputers beschikbaar voor bedrijven Computergigant IBM zet als eerste de poorten open voor grootschalig rekenwerk met geavanceerde quantumcomputers. Het bedrijf heeft donderdag een commercieel contract gesloten met twaalf bedrijven en instellingen die ingewikkelde problemen met de nieuwe generatie supercomputer te lijf willen gaan.
14/12 20u15  "Internet in gevaar": hoe groot is de kans dat ook Europa netneutraliteit afschaft? De Amerikaanse telecomwaakhond FCC heeft een einde gemaakt aan een neutraal internet. Internetproviders kunnen vanaf nu bepalen welk verkeer ze voorrang geven. 'Mocht dat hier gebeuren, kan Telenet Netflix op een traag internetspoor zetten.'
14/12 20u00  Belgisch leger breidt aanwezigheid in Mali, Irak en Afghanistan uit Het Belgische leger breidt volgend jaar zijn aanwezigheid in Mali, Irak en Afghanistan uit. De strijd tegen terrorisme blijft de focus van de buitenlandse operaties.
14/12 20u00  Cultureel-erfgoedsector: "Te lang gewacht om onze stem te laten horen" De Vlaamse musea, archieven en erfgoedorganisaties voelen zich gepasseerd op het vlak van subsidies. Een actie voor de deur van het kabinet van Sven Gatz (Open Vld) moet de cultuurminister aanzetten om eindelijk met de nodige centen over de brug te komen. 
14/12 20u00  De kloof tussen arm en rijk krimpt. Dat wil niet zeggen dat er niets mag of moet veranderen Bart Eeckhout is opiniërend hoofdredacteur. 
Laatste update: vandaag om 0u45


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
10/12 20u15  Smartphones niet meer welkom in Franse scholenDe Franse minister van Onderwijs Jean-Michel Blanquer bevestigde vandaag dat vanaf september 2018 smartphones niet meer toegelaten worden in Franse scholen en in het hoger onderwijs. De maatregel kwam er op initiatief van de huidige president Emmanuel Macron.
10/12 20u00  Doodstraf dreigt voor Iraanse gastdocent VUB omdat advocaat beroep niet indiendeDe doodstraf waar Ahmadreza Djalali, een Iraans-Zweedse wetenschapper en gastdocent aan de Vrije Universiteit Brussel, toe veroordeeld is, is uitvoerbaar nu zijn advocaat tegen de afspraken in geen beroep aangetekend heeft tegen het vonnis. Dat meldt Gerlant van Berlaer, een collega van Djalali en spoedarts aan het UZ Brussel. 
10/12 20u00  Herbeleef hoe Anderlecht met negen man ten onder gaat tegen CharleroiAftrap om 18uScheidsrechter: Lawrence VisserConstant Vanden Stock-stadionAnderlecht wil verderbouwen op de zege tegen Celtic in de CL
10/12 19u45  LIVE: Benavente doet de boeken toe voor Anderlecht (0-3)Aftrap om 18uScheidsrechter: Lawrence VisserConstant Vanden Stock-stadionAnderlecht wil verderbouwen op de zege tegen Celtic in de CL
10/12 19u30  LIVE: Owngoal Kums duwt Anderlecht nog dieper in de put (0-2)Aftrap om 18uScheidsrechter: Lawrence VisserConstant Vanden Stock-stadionAnderlecht wil verderbouwen op de zege tegen Celtic in de CL
10/12 19u15  Het Vlaams politiek landschap is eenvoudig in wielertermen te omschrijven. N-VA is weg. LosDe politieke actualiteit volgens Carl Devos.
10/12 19u00  LIVE: Anderlecht met z'n tienen verder na tweede geel Deschacht (0-1)Aftrap om 18uScheidsrechter: Lawrence VisserConstant Vanden Stock-stadionAnderlecht wil verderbouwen op de zege tegen Celtic in de CL
10/12 18u45  Waarom moeten onze kinderen slaapverwekkende boeken lezen?Marc de Bel is 20 jaar onderwijzer, 30 jaar kinder- en jeugdboekenschrijver, auteur van 164 boeken, met ruim 1.600 lezingen in lagere en middelbare scholen op de teller.
10/12 18u45  Europa mist kans om met één stem over Israël-Palestina te pratenBenjamin Netanyahu is vandaag in Brussel om de EU uit te leggen dat Trump groot gelijk heeft om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen. Dat Hongarije en Tsjechië de Israëlische premier voluit steunen, betekent dat Europa niet met één stem kan spreken.
10/12 18u30  Macron roept Netanyahu op tot "moedig gebaar" naar PalestijnenDe Franse president Emmanuel Macron heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu opgeroepen tot een 'moedige gebaar' ten opzichte van de Palestijnen. Dat is nodig 'om uit de huidige impasse te komen', zo klonk het tijdens de gemeenschappelijke persconferentie van Macron en Netanyahu na een ontmoeting in Parijs.
10/12 18u30  Europa mist kans om met een stem over Israël-Palestina te pratenLees meer >
10/12 18u30  LIVE: Rezaei trapt Charleroi van op de stip op voorsprong! (0-1)Aftrap om 18uScheidsrechter: Lawrence VisserConstant Vanden Stock-stadionAnderlecht wil verderbouwen op de zege tegen Celtic in de CL
10/12 17u15  De kerstboom heeft zijn piek nog niet bereiktKoopt u dit jaar een kunststof kerstboom of haalt u toch opnieuw puur natuur binnen? In beide gevallen koopt u steeds vaker een boom die past in een kleiner interieur. 
10/12 17u00  Bitcoin doorloopt alle stadia van een klassieke financiële bubbel: wanneer volgt de crash?Aan het eind van een doldwaze week is één bitcoin 15.000 dollar waard. De cryptomunt doorloopt dezelfde vijf stadia als alle financiële bubbels. Wanneer volgt de crash?
10/12 17u00  LIVE: Anderlecht - Charleroi gaat gewoon door - Vanhaezebrouck zet Teo opnieuw op de bankAftrap om 18uScheidsrechter: Lawrence VisserConstant Vanden Stock-stadionAnderlecht wil verderbouwen op de zege tegen Celtic in de CL
10/12 17u00  Vastgelopen ferry in Calais weer vlotEerder dan verwacht is een ferry die bij het verlaten van de haven van Calais in Frankrijk op een zandbank was gelopen weer vlot gekomen. Geen van de ruim tweehonderd mensen aan boord van de ferry 'Pride of Kent' is gewond geraakt, zo liet rederij P&O Ferries weten. 'Wij hopen de passagiers zo snel mogelijk op een ander schip over te zetten.'
10/12 16u30  Magnette wil niet in regering als PS onder de twintig procent zou uitkomenMocht de PS bij de verkiezingen van 2019 het resultaat van de jongste peiling halen, zou PS-kopstuk Paul Magnette niet voor regeringsdeelname van zijn partij pleiten. Dat zei Magnette zondag op RTL-TVi. In de peiling van VTM, Het Laatste Nieuws, Le Soir en RTL haalden de Franstalige socialisten de drempel van 20 procent niet, zowel in Wallonië als in Brussel.
10/12 16u30  Ben Crabbé of 'Sorry voor alles'? Dit mag u vanavond niet missen op tvHet is vandaag een hoogdag voor Ben Crabbé, want vanavond wordt de 5.000ste aflevering van Blokken uitgezonden. Niet overtuigd door onze selectie? Bekijk hier de volledige tv-gids.
10/12 16u15  Man neergestoken in busstation in JeruzalemIn Jeruzalem is een beveiligingsagent neergestoken door een Palestijn in een busstation. De man zou zwaargewond zijn. De politie heeft het over een 'terroristische aanval'.
10/12 16u15  "Er was een stemmetje in mij dat zei: als je nu zelfmoord pleegt, heb je niet alles geprobeerd"De Franse schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Dertig directe vragen, evenzoveel openhartige antwoorden. Vandaag: schrijfster-cartooniste Fleur van Groningen (35). Wie is zij in het diepst van haar gedachten?
10/12 16u15  Fleur van Groningen: "Mijn grootste prestatie is dat ik nog leef"De Franse schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Dertig directe vragen, evenzoveel openhartige antwoorden. Vandaag: schrijfster-cartooniste Fleur van Groningen (35). Wie is zij in het diepst van haar gedachten?
10/12 16u15  Als er dino's aan te pas komen, zit ik geheid op de eerste rijIn de dagelijkse rubriek DM ZAPT zet de tv-redactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag: Maxim Vandendaele over zijn liefde voor Jurassic Park.
10/12 16u00  'Als er dino's aan te pas komen, zit ik geheid op de eerste rij'In de dagelijkse rubriek DM ZAPT zet de tv-redactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag: Maxim Vandendaele over zijn liefde voor Jurassic Park.
10/12 15u45  Overlast noch overmoed: de toekomst van de Belgische muziekIn DE Studio kon je het met eigen ogen aanschouwen: de toekomst van de Belgische muziek is verzekerd. Afwezig: de usual suspects uit de scene. Aanwezig: een karrenvracht aan onterecht onbekend talent en enkele engelenstemmen.
10/12 15u30  Londen zal EU-factuur niet betalen zonder handelsakkoordHet Verenigd Koninkrijk zal niet zomaar 40 à 45 miljard euro betalen om zijn rekeningen met de Europese Unie te vereffenen. Die betaling kan er enkel komen als er ook een handelsakkoord wordt gesloten. Dat heeft David Davis, de Britse minister die bevoegd is voor de brexit, vandaag verklaard aan de BBC. Davis stelde in het interview ook dat het vrijdag gesloten principeakkoord niet juridisch bindend is, waardoor het eerder als 'intentieverklaring' geldt.
10/12 15u15  120.000 Vlamingen op wachtlijst voor sociale woningKandidaat-huurders voor een sociale woning moeten gemiddeld 1.131 dagen, meer dan drie jaar, wachten op een sociale woning. Dat zegt Vlaams Parlementslid An Moerenhout (Groen), die daarover een schriftelijke vraag stelde aan minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA). Groen pleit ervoor de wachttijden terug te dringen en meer sociale woningen te bouwen.
10/12 14u45  Inside Trump’s hour-by-hour battle for self-preservationWith Twitter as his Excalibur, the president takes on his doubters, powered by long spells of cable news and a dozen Diet Cokes. But if Mr. Trump has yet to bend the presidency to his will, he is at least wrestling it to a draw.
10/12 14u45  Ferry met 300 inzittenden vastgelopen in haven van CalaisEen ferry met 300 passagiers aan boord is vastgelopen in de Franse haven van Calais. Daarbij vielen geen gewonden maar het verkeer op zee is wel verstoord, zo is vernomen uit officiële bron.
10/12 14u45  Erdogan noemt Israël "terroristische staat" en "kindermoordenaar"Volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan is Israël een 'terroristische staat' is die 'kinderen vermoordt'. Dat heeft hij gezegd tijdens een campagnebijeenkomst in het Turkse Sivas.
10/12 14u30  Internationale Campagne tot Afschaffing van Kernwapens wint Nobelprijs VredeSetsuko Thurlow uit Japan, die de atoombom op Hiroshima heeft overleefd, en Beatrice Fihn van de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) hebben vandaag in Oslo tijdens een plechtigheid officieel de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst genomen.
10/12 14u30  Meer dan een halve eeuw oud, maar nog geen greintje gedateerdGeen kerstkitsch in de Munt dit jaar, wél reflectie over de betekenis van religie. Poulencs opera Dialogues des Carmélites is een beklemmend drama over existentiële angst. En: geen greintje gedateerd.
10/12 13u45  IN BEELD. Sneeuwtapijt in VlaanderenOp verschillende plaatsen in Vlaanderen sneeuwde het vanochtend. Dat zorgt voor heel wat mooie beelden en voor sneeuwpret. Al zorgt de sneeuw ook voor gevaarlijke wegen.
10/12 13u30  Guy Vanhengel: "Sabotage en tegenwerking in dossier rond het Eurostadion"Brussels minister Guy Vanhengel (Open VLD) voelt zich niet aangesproken door de kritiek van premier Charles Michel (MR) op het 'verprutste' Eurostadiondossier. Dat zei hij vandaag in De Zevende Dag.
10/12 13u15  Joe Arpaio, de gemeenste sheriff van Amerika: "75 jaar heb ik gewacht op mijn held Donald Trump"President Donald Trump verleende in augustus van dit jaar gratie aan de toen pas veroordeelde 85-jarige Joe Arpaio, de ‘gemeenste sheriff van de VS’. Arpaio wordt gevreesd door Amnesty International, maar geliefd door Trump. ‘Ik heb de reputatie keihard te zijn, terwijl ik in werkelijkheid ook een heel fijne man ben.’
10/12 13u15  Ik weet zeker dat ik hem moet laten inslapen, snikt mijn vriendin, het is een kwestie van dagenHilde Van Mieghem, acteur, regisseur en auteur, neemt u mee in haar leefwereld.
10/12 13u15  "Ik was als een muis voor de kat, terwijl ik dacht dat we samen tijgers waren"Else (28) had maar één doel: de jongen die haar steeds ontglipte, doen kiezen voor een relatie, voor vaste grond onder de voeten. Toen ze hem wilde verrassen met een ontbijtje, werd pijnlijk duidelijk dat haar strijd zinloos was.
10/12 13u00  De kerstcadeaus van de Cult.redactieNog inspiratie nodig? De Cult.redactie van De Morgen selecteerde zelf ook een paar al dan niet cultureel verantwoorde cadeaus voor onder de kerstboom.
10/12 13u00  Guy Vanhengel: "Politieke sabotage in dossier rond het Eurostadion"Brussels minister Guy Vanhengel (Open VLD) voelt zich niet aangesproken door de kritiek van premier Charles Michel (MR) op het 'verprutste' Eurostadiondossier. Dat zei hij vandaag in De Zevende Dag.
10/12 12u45  Hinder en ongevallen door sneeuwvalDe sneeuw die vanochtend over Vlaanderen viel zorgde niet alleen voor mooie plaatjes en sneeuwpret, maar brengt ook gladde en gevaarlijke wegen met zich mee. 
10/12 12u30  LIVE (18u): Anderlecht: "Voorlopig geen indicaties dat wedstrijd uitgesteld zal worden"Aftrap om 18uScheidsrechter: Lawrence VisserConstant Vanden Stock-stadionAnderlecht wil verderbouwen op de zege tegen Celtic in de CL
10/12 12u00  Jambon vraagt CD&V om Spaanse "neofascist"-uitspraak af te keurenMinister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) hoopt op een vorm van excuses of afkeur van partijgenoten in het Europees Parlement van de Spaanse Pilar Ayuso Gonzalez, die hem gisteren een 'neofascist' noemde. Dat heeft hij verklaard in Wakker Op Zondag op ATV. De Partido Popular van Gonzalez hoort samen met onder meer CD&V tot de EVP-fractie in het Europees Parlement. Jambon noemt de uitspraak 'totaal van de pot gerukt' en 'niet ernstig'.
10/12 11u00  Kinderen grootste slachtoffers van conflict in SyriëKinderen zijn de dupe van aanhoudend geweld in Ghouta, een door rebellen beheerst gebied even ten oosten van de Syrische hoofdstad Damascus. De meeste scholen zijn gesloten en medische zorg voor kinderen is nagenoeg onmogelijk. 
10/12 09u30  Netanyahu: "Hypocriet Europa meet met twee maten over conflict Midden-Oosten"Kort voor een bezoek aan Parijs en Brussel heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu Europa verweten in het conflict in het Midden-Oosten met twee maten te meten. 
10/12 09u15  Vlaanderen krijgt grootste eengemaakt bibliotheeksysteem ter wereldVlaanderen krijgt een eengemaakt bibliotheeksysteem (EBS) dat het grootste centraal beheersplatform voor bibliotheken ter wereld moet worden. De Vlaamse regering heeft daarvoor op voorstel van minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) een akkoord gesloten met Cultuurconnect.
10/12 09u15  Witte zandstranden, wuivende palmbomen en geradicaliseerde moslimsHet Caribische Trinidad en Tobago heeft witte zandstranden en wuivende palmbomen. En geradicaliseerde moslims, die massaal naar Syrië vertrekken.
10/12 08u30  Netanyahu: "Europa meet met twee maten over conflict Midden-Oosten"Kort voor een bezoek aan Parijs en Brussel heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu Europa verweten in het conflict in het Midden-Oosten met twee maten te meten. 
10/12 08u15  Wie betoogt tegen slavenhandel, moet zijn doelwit zorgvuldig kiezenMark Elchardus is emeritus professor sociologie aan de Vrije Universiteit Brussel en opiniemaker bij De Morgen. Zijn bijdrage verschijnt op zaterdag.
10/12 06u30  VN-diplomaat na bezoek aan Pyongyang: "Tijd dringt voor diplomatieke oplossing"In de Noord-Koreaanse kwestie is er een 'dringende noodzaak om misrekeningen te vermijden en kanalen te openen die het risico op conflict verminderen'. Dat is de boodschap die de vicesecretaris-generaal van de Verenigde Naties Jeffrey Feltman heeft overgemaakt tijdens zijn bezoek aan Pyongyang.
10/12 06u15  Jasje met 'Turkse ruit' regeert in Turkije: Erdogan is de grote trendsetterWe hadden het niet meteen in hem gezien, maar de Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft een ‘mode­trend’ in gang gezet. 
10/12 06u15  "Nieuw referendum over finaal brexitakkoord is nodig"Na een week getouwtrek over de Noord-Ierse grens hebben Theresa May en de EU alsnog de eerste fase van de brexit-gesprekken afgerond. Toch blijven de uitdagingen voor de Britse premier enorm. Politicologe Sarah de Lange: 'De positie van Theresa May blijft zwak'.
10/12 06u15  Madame MiG knalde als eerste vrouw door de geluidsmuurDe Russische Marina Popovitsj brak 102 wereldrecords en sloopte als eerste vrouw de geluidsbarrière. Madame MiG, zoals zij werd genoemd, ontpopte zich tot een van de belangrijkste pilotes aller tijden.
10/12 06u15  Bollywood en kitsch zijn passé: Mumbai, stad van duizend-en-één dromenJe kunt Mumbai – Bombay voor de nostalgici – al lang niet meer reduceren tot Bollywoodfilms, sloppenwijken en heilige koeien. Anno 2017 geven creatieve en ondernemende Indiërs de stad een grondige make-over. Een verslag vanuit de grootste stad van India. 
10/12 06u15  Tippen zegt vooral iets over het karakter van de tipgever en heeft niets met sociale status te makenDominique Persoone (49), de Indiana Jones der chocolatiers, runt The Chocolate Line in Brugge en Antwerpen en een cacaoplantage in Mexico.
10/12 05u30  Dit is het nieuwe NMBS-vervoersplan dat vandaag van start gaatSpoorwegmaatschappij NMBS voert vandaag haar nieuwe vervoersplan in, waarbij het treinaanbod met 5 procent wordt uitgebreid. Het vervoersplan moet zorgen voor meer treinen naar grote steden, een versterking van het weekendaanbod, snellere verbindingen en betere overstapmogelijkheden. Waar mogelijk wordt ook de reistijd verlaagd.
10/12 05u00  Arabische Liga eist dat Trump zijn beslissing over Jeruzalem ongedaan maaktDe Arabische Liga eist dat de Verenigde Staten hun beslissing om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël, ongedaan maken. 'Deze verschuiving in het Amerikaanse beleid inzake Jeruzalem is een gevaarlijke ontwikkeling, waarbij de VS zich geïsoleerd hebben zodat ze geen sponsor en bemiddelaar meer kunnen zijn van het vredesproces', luidt in een gezamenlijke mededeling van de buitenlandministers van de lidstaten na een spoedzitting in het Egyptische Caïro.
10/12 03u45  Gemaskerde mannen bekogelen Zweedse synagoge met molotovcocktailsEen groep mannen heeft geprobeerd brand te stichten in een synagoge in het centrum van de Zweedse stad Göteborg. Volgens berichten ging het om een groep van ongeveer twintig gemaskerde mannen. Zweedse media melden dat er molotovcocktails richting het gebouw zijn gegooid. Op het moment van het voorval waren er in de synagoge ongeveer twintig jongeren aanwezig.
10/12 03u30  Arabische Liga wil dat VS beslissing over Jeruzalem ongedaan maaktDe Arabische Liga vraagt de Verenigde Staten het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël te herzien. Volgens een gezamenlijke verklaring in de nacht van zaterdag op zondag 'is het Amerikaanse besluit over Jeruzalem een schending van het internationale recht.'
10/12 03u00  Zweedse synagoge doelwit van brandstichtingEen groep mannen heeft geprobeerd brand te stichten in een synagoge in het centrum van de Zweedse stad Göteborg. Volgens eerste berichten ging het om een groep van ongeveer twintig gemaskerde mannen. Zweedse media melden dat er molotovcocktails richting het gebouw zijn gegooid. Op het moment van het voorval waren er in de synagoge ongeveer twintig jongeren aanwezig.
10/12 02u30  "Grootste Quiz ter Wereld" in Gent breekt twee wereldrecordsIn het Gentse Flanders Expo hebben zaterdagavond 3.723 mensen deelgenomen aan de 'Grootste Quiz ter Wereld' ten voordele van Music For Life, de jaarlijkse actie voor het goede doel van radiozender Studio Brussel. Het wereldrecord van 4.903 deelnemers werd niet gehaald, maar er werden wel records opgetekend voor het dragen van een fluohesje en voor het gelijktijdig een blikje opentrekken.
10/12 00u45  Militairen klissen onruststoker in ElseneIn de marge van de kerstmarkt die dit weekend wordt georganiseerd op het Flageyplein in Elsene, hebben militairen gisteravond een man ingerekend die klanten lastigviel in een nachtwinkel. 
10/12 00u15  "The Square" pakt zes prijzen op European Film AwardsDe film 'The Square' van de Zweedse regisseur Ruben Ostlund heeft gisteren zes prijzen in de wacht gesleept op de 30ste editie van de European Film Awards in Berlijn. 'The Square' ging onder meer met de prijs voor Beste Europese film lopen. Eerder won Ostlund met de langspeelfilm ook al de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes.
10/12 00u15  LIVE (18u): Rukt Anderlecht op naar de tweede plaats, of neemt Charleroi afstand?Aftrap om 18uScheidsrechter: Lawrence VisserConstant Vanden Stock-stadionAnderlecht wil verderbouwen op de zege tegen Celtic in de CL
09/12 23u15  VIDEO: Sterke Yaremchuk velt KV KortrijkAA Gent heeft vanavond met 2-1 gewonnen van KV Kortrijk. De bezoekers kwamen op voorsprong via Chevalier, maar de Buffalo's keerden de situatie nog voor de rust om. De tweede helft was er dan weer één om snel te vergeten.
09/12 21u45  Duits dorpje bij opbod verkocht aan anonieme biederHet kleine gehucht Alwine in de Duitse staat Brandenburg is vandaag bij opbod verkocht in Berlijn en ging van de hand voor 140.000 euro. Een anonieme bieder bracht via de telefoon het enige bod op het plaatsje uit en is dus de nieuwe eigenaar van het dorp midden in het bos waar momenteel vijftien mensen wonen.
09/12 20u45  Songfestivalwinnaar Salvador Sobral heeft een nieuw hartSongfestivalwinnaar Salvador Sobral heeft een nieuw hart gekregen. Dat bericht de Portugese media. De toestand van de Portugese zanger zou stabiel zijn, maar dat werd nog niet officieel bevestigd. 
09/12 19u45  Archeologen ontdekken spectaculaire nieuwe grafkamers met mummies in EgypteEgyptische archeologen hebben in de stad Luxor twee oude grafkamers uitgegraven. De zowat 3.500 jaar oude kamers bevatten onder meer verschillende mummies, beelden, aardewerk, kleurrijke inscripties en grafzegels, zei minister voor Oudheid Khaled al-Enani. Hij kondigde verdere ontdekkingen aan voor de toekomst.
09/12 19u15  Code oranje in bijna heel het land: KMI waarschuwt voor gevaarlijke gladheid vannachtHet koude- en sneeuwfront dat ons land binnenkomt, kan vannacht voor gevaarlijk gladde wegen zorgen. Daarvoor waarschuwt het KMI.
09/12 19u00  Theaterbewerking ‘Oorlog en terpentijn’ van Jan Lauwers: een gesamtkunstwerkIntense gedramatiseerde vertelling die vanuit een origineel regieconcept vertrekt en door een sterke bezetting gedragen wordt.
09/12 18u15  Imam Grote Moskee van Brussel: "Ik ben niet gevaarlijk, ik ben geen salafist"De imam van de Grote Moskee in Brussel is 'een gevaar voor de samenleving'. Dat zei staatssecretaris Theo Francken (N-VA) over Abdelhady Sewif. VRT NWS interviewde de man. 'Ik weet niet waar die informatie vandaan komt', zegt hij. 'Ik ben geen gevaarlijke salafist.' Vandaag raakte bekend dat de moskee officieel erkend wil worden door de Belgische staat.
09/12 17u15  Louvre in Parijs deels ontruimd wegens brandLees meer >
09/12 16u45  Europarlementslid Spaanse regeringspartij noemt Jambon "neofascist" na Catalaanse manifestatie BrusselPilar Ayuso González, Europees parlementslid voor de Partido Popular, de partij van Spaans premier Mariano Rajoy, noemt Jan Jambon (N-VA) een 'neofascist'. González gebruikt de weinig diplomatieke term om uit te halen naar de minister van Binnenlandse Zaken nadat op Twitter foto's waren verschenen van een Brusselse politiewagen met daarop Catalaanse vlaggen.
09/12 16u45  Deze vijf filmtoppers kan u vanavond gratis bekijkenVoor wie er vanavond een gezellige tv-avond wil van maken: goed nieuws. Deze vijf parels zijn vanavond niet te missen. Voor een volledig overzicht van het tv-aanbod kan u hier terecht.
09/12 16u15  Theaterbewerking van 'Oorlog en terpentijn' door Jan Lauwers: een gesamtkunstwerkLees meer >
09/12 16u00  Premier Michel stelt toekomst Europese onderhandelingen over toetreding van Turkije in vraagPremier Charles Michel stelt zich opnieuw ernstige vragen bij de toekomst van de Europese toetredingsonderhandelingen met Turkije. De Europese Unie moet een 'strategische relatie' met Ankara onderhouden, maar Michel betwijfelt 'of het kader van toetreding (tot de EU) wel het juiste kader is'. 
09/12 15u45  Opnieuw rellen in Jeruzalem: verscheidene Palestijnen opgepaktIn Oost-Jeruzalem kwam het deze namiddag tot confrontaties tussen betogende Palestijnse jongeren en Israëlische militairen. Verschillende Palestijnen werden daarbij opgepakt.
09/12 15u00  Kris Peeters over Sinterklaasakkoord: "De kraan stond helemaal open, die is nu toch iets dichtgedraaid"De federale regering bereikte gisteravond een akkoord over de losse eindjes van het Zomerakkoord. Tot opluchting van CD&V-vicepremier Kris Peeters, die tevreden is over de bijsturingen die zijn partij uit de brand wist te slepen. 'Als je de adviezen in de vuilnisbak kiepert, moet je ze ook niet vragen.'
09/12 14u45  Grote Moskee van Brussel wil erkenning aanvragenDe directeur van de Grote Moskee in Brussel, Tamer Abou el Saod, zegt dat hij bereid is om een officiële erkenning voor de moskee aan te vragen bij de Belgische staat. Dat zegt hij zaterdag in Het Journaal op Eén.
09/12 14u30  In deze school willen mensen gratis les geven. Sofie Foets laat kansarme kinderen de wereld ontdekkenZe kregen deze week les van koning Filip himself. Een kroon op het werk voor Sofie Foets, bezielster van het Toekomstatelier, een weekendschool voor kansarme Brusselaartjes. Martine Tanghe en Guy Verhofstadt geven er les. 'Wij zeggen tegen die kinderen: dit kun jij ook.'
09/12 14u15  Aanhang Saakasjvili trekt op naar gevangenisAanhangers van de voormalige Georgische president Michail Saakasjvili zijn zaterdag in de Oekraïense hoofdstad Kiev de straat opgegaan om zijn vrijlating te eisen. Ze blokkeerden een toegangsweg naar de gevangenis. Daarop sloot de politie een andere straat af, meldden lokale media. 
09/12 14u00  KLM vindt pilotenpet te ouderwets en schaft het iconische hoofddeksel in 2018 afVanaf 2018 dragen KLM-piloten geen pilotenpet meer. De luchtvaartmaatschappij is daardoor zeer vooruitstrevend - of, afhankelijk aan wie je het vraagt, slordig met tradities.
09/12 13u15  Iraakse premier: oorlog tegen Islamitische Staat ten eindeDe oorlog tegen Islamitische Staat in Irak is afgelopen. Dat heeft premier Haider al-Abadi verklaard. Het Iraakse leger heeft, met internationale steun, drie jaar lang tegen de jihadistische terreurorganisatie gestreden.
09/12 13u15  De nacht in beeld: wandelen door de slapeloze uren van EuropaLees meer >
09/12 13u15  Sofie Foets laat kansarme kinderen de wereld ontdekken in haar school: "Mensen staan in de rij om hier gratis les te geven"Ze kregen deze week les van koning Filip himself. Een kroon op het werk voor Sofie Foets, bezielster van het Toekomstatelier, een weekendschool voor kansarme Brusselaartjes. Martine Tanghe en Guy Verhofstadt geven er les. 'Wij zeggen tegen die kinderen: dit kun jij ook.'
09/12 13u15  Mijn mond viel kortstondig open toen ik links van de gang met sauzen en pasta een rekje met twaalf vinyl­platen aantrofStuBru-presentator Stijn Van de Voorde loopt elke week voor de muziek uit.
09/12 13u15  Nog eentje voor de winterslaap: een veelzijdig nachtkastjeVoor Planeet De Prez aan een diepe winterslaap begint, geven we nog dit veelzijdige hoeknachtkastje mee. Perfect voor kleine ruimtes.
09/12 12u45  Procureur De Valkeneer is overtuigd dat "enkelen bereid zijn te praten"Christian De Valkeneer, procureur van Luik, zegt in La Libre Belgique en La Dernière Heure dat hij ervan overtuigd is dat er 'mensen zijn die de waarheid kennen en dat enkelen bereid zijn te praten' in het dossier van de Bende van Nijvel. 
09/12 12u30  Grootste kerstboom van Nederland kan niet stralen door blikseminslagHet zou dit jaar de 25ste keer zijn dat de zendmast van Lopik tijdens de donkere dagen de show zou stelen als de grootste kerstboom van Nederland. Maar vrijdagochtend, nadat de laatste tests waren verricht met de 120 ledlampen, sloeg de bliksem in op de Gerbrandytoren in IJsselstein. De lampen zijn daardoor zo beschadigd dat een snelle reparatie niet mogelijk is.
09/12 12u15  Hydrogen Sea in deSingel: een oceaan van donzige duisternis“Water is what you are, water is what you'll be,” geloofde Hydrogen Sea al op hun debuut. Aan die liquide belijdenis werd niet geraakt in deSingel, met een gloednieuwe en bloedstollende set waarin water én waterlanders overvloedig mochten stromen.
09/12 12u00  Procureur De Valkeneer overtuigd dat "enkelen bereid zijn te praten"Christian De Valkeneer, procureur van Luik, zegt in La Libre Belgique en La Dernière Heure dat hij ervan overtuigd is dat er 'mensen zijn die de waarheid kennen en dat enkelen bereid zijn te praten' in het dossier van de Bende van Nijvel. 
09/12 12u00  Zo ziet het Sinterklaasakkoord eruitDe federale regering bereikte gisteravond laat een akkoord over de losse eindjes in het Zomerakkoord. Maar wat verandert er nu precies?
09/12 11u30  Apple wil muziekapplicatie Shazam opkopenApple staat kort bij een akkoord over de overname van Shazam, de onderneming die de gelijknamige muziekherkenningsapp ontwikkelde. Dat meldt het financieel nieuwsagentschap Bloomberg op basis van een bron die de onderhandelingen opvolgt. 
09/12 11u15  Eerste Australische holebikoppels dienen huwelijksaanvraag inAustralische holebikoppels die in het huwelijksbootje willen stappen, hebben vandaag voor het eerst de gelegenheid gekregen om een aanvraag daarvoor in te dienen. Nauwelijks iets meer dan 24 uur na de massale goedkeuring ervan in het parlement, is de wet die het homohuwelijk toelaat al in werking getreden.
09/12 11u15  Zij krijgt dit weekend de Nobelpijs voor de Vrede: "De kernbom is een onhandig, ouderwets wapen"Beatrice Fihn (35) gaat zondag in Oslo de Nobelprijs voor de Vrede ophalen. Namens ICAN, de lobbyclub die strijdt voor het uitbannen van kernwapens. Maar is dat streven wel zo verstandig?
09/12 10u15  Veroordeelde Brendan Dassey uit Making a Murderer blijft vastzittenBrendan Dassey, een van de veroordeelde hoofdpersonen uit de Netflix-serie Making a Murderer blijft toch in de gevangenis. De verstandelijk beperkte Dassey kreeg in 2007 levenslang voor betrokkenheid bij de verkrachting en moord.
09/12 10u00  Ziekenfonds Bond Moyson start met terugbetaling HPV-vaccin voor jongensJongens die zich laten inenten tegen baarmoederhalskanker (HPV) kunnen vanaf 1 januari volgend jaar rekenen op de terugbetaling van het vaccin door het ziekenfonds Bond Moyson Oost-Vlaanderen. 
09/12 09u15  Israël voert luchtaanval uit in GazastrookIn het centrum van de Gazastrook zijn zaterdagochtend twee Palestijnen om het leven gekomen bij een Israëlische luchtaanval op een Hamas-doelwit. De heeft een vertegenwoordiger van de radicale Palestijnse beweging meegedeeld.
09/12 08u45  Geluidshinder Brussels Airport: geen oplossing voor 2019Er zal voor 2019 geen structurele oplossing uit de bus komen voor de geluidshinder op de luchthaven Brussels Airport, dat zegt minister van Mobiliteit François Bellot (MR) in een interview aan L'Echo zaterdag. 
09/12 08u30  Oppositiepoliticus Saakasjvili opnieuw opgepakt in OekraïneDe voormalige Georgische president Michail Saakasjvili (49) heeft vrijdag laten weten dat hij opnieuw is gearresteerd door de Oekraïense autoriteiten. Eerder deze week werd hij ook al opgepakt bij zijn huis in Kiev, maar hij slaagde er toen in er met hulp van aanhangers in te ontsnappen uit het politiebusje.
09/12 07u45  Bitcoin: Nobel initiatief, gekaapt door geldwolvenDe hysterie rond de virtuele munt bitcoin verblindt ons voor wat die in de eerste plaats is: een waanzinnig project waar we heel wat van kunnen leren voor de toekomst.
09/12 07u30  Vandaag koud en droog, maar sneeuw is op komstVandaag is het koud en meestal droog met brede opklaringen. In het zuidoosten zijn er aanvankelijk vrij veel lage wolkenvelden. In het noordoosten is er ook een kleine kans op een winterse bui. Maxima van -2 tot +5 graden. 's Nachts neemt de bewolking toe. Minima rond het vriespunt in het centrum, meldt het KMI. 
09/12 07u30  Zuhal Demir bevallen van dochtertje RozanneStaatssecretaris voor Gelijke Kansen en Armoedebestrijding Zuhal Demir (N-VA) is gisterochtend in het Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk bevallen van een dochtertje. Het meisje weegt 3,4 kilo en heet Rozanne. Dat meldt Het Nieuwsblad.
09/12 07u15  100.000 euro voor jongerenproject? Neen, dank uMinister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil een jongerenproject opstarten in Molenbeek. Hij heeft er 100.000 euro voor klaarliggen. Alleen: de gemeente Molenbeek gaat niet akkoord.
09/12 06u15  Seveso-alarm vanaf volgend jaar afgevoerd: duur en nooit gebruiktDe Seveso-sirenes rond kerncentrales en chemische bedrijven worden afgevoerd. Vanaf volgend jaar worden ze vervangen door BE-Alert en sociale media, zo berichten  Het Belang van Limburg, Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen vandaag.
09/12 06u15  "In Japan is seks zoiets als een hobby: sommigen vinden het leuk, anderen niet. Het is een keuze"Seks? Trouwen? Een relatie? Voor steeds meer Japanners hoeft het niet zo. Jonge mensen blijven liever alleen en getrouwde stellen slapen niet vaak samen. 'Pas als ze hebben besloten een kind te nemen, zetten ze in hun agenda: volgende week seks.'
09/12 06u15  De stad wordt slim. Nu de bestuurders nogMark Coenen is adviseur en opleidingshoofd van de Hasseltse hogeschool PXL, en columnist van De Morgen.
09/12 06u15  Het is fascinerend om te zien wat er met een mens gebeurt als je hem als een beest behandeltOp zijn berg in de Oostkantons schrijft Marnix Peeters (°1965) over vrijheid, vogels en zijn vrouw. Zijn nieuwe boek 'In elke vrouw schuilt haar moeder' is nu uit.
09/12 06u15  Zes culturo's kopen kerstcadeautjes voor elkaar: "Dit geschenk gaat mij nog achtervolgen in mijn nachtmerries"Het idee: laat zes bekende culturo’s kerstcadeaus voor elkaar kopen. Het resultaat: poëzie van Tupac tot Trump, een sadistisch sociaal experiment en verhalen over bizarre verslavingen, instant crushes en nachtjes in de cel. 'Als je mijn geschenk wilt weggeven of verbranden, ik neem het je niet kwalijk. Echt.'
09/12 06u15  Transgender Corinne (81): "Veel mannen hebben nooit doorgehad dat ik nog geen echte vrouw was"Tientallen jaren bewaarde ze haar leven in een kartonnen doos. Netjes neergepend in dagboeken. Nu, op haar 81ste, ligt daar plots een boek: Casablanca voorbij. Het verhaal van een reis rond de wereld. Maar vooral: het verhaal van de Antwerpse Cornelis die Corinne werd.
09/12 06u15  'Godless': de nachtmerries achter de American DreamMinireeks Godless heeft de looks, structuur en thema's van een conventionele western. Maar in de ruwheid en tragiek van haar personages heeft ze tegelijkertijd een paar bakens verlegd - zowel voor haar specifieke genre als voor tv tout court.
09/12 06u15  Belg wil af van kernenergie: enquête toont vraag om groene stroomMeer of minder zonnepanelen, kerncentrales en elektrische auto's: hoe moet onze toekomst eruitzien? De vier energieministers in ons land lanceerden in oktober een onlinebevraging. De resultaten, de meningen van 30.000 mensen, zijn nu binnen en zullen worden meegenomen in hun politieke Energiepact. Alvast vier conclusies.
09/12 06u15  Alle kernwapens moeten weg, ook uit België, mijnheer MichelLees meer >
09/12 06u15  Dit zijn de 10 beste platen van de weekZeker, de streamers staan nu al vol kerstplaylists en in platenwinkel duiken de eerste kleffe eindejaarscompilaties op. Maar we krijgen toch nog een handvol pareltjes op ons bord, van Pantha Du Prince, Robert Finley en Dijf Sanders; wie anders?
09/12 06u15  Straks mag in Europa elke aap met een hoedje (en veel geld) een concurrerende competitie opzettenHans Vandeweghe is sportjournalist bij De Morgen.
09/12 05u15  Sluiting kerncentrales kan leiden tot enorme stijging van CO2-uitstootBij een sluiting van de kerncentrales kan de CO2-uitstoot in 2030 stijgen met 48 tot 78 procent. Dat berekende professor economie Johan Albrecht (UGent) samen met denktank Itinera. De federale regering en de deelstaten overleggen de komende weken over het Energiepact, dat de toekomst van de elektriciteitsproductie in ons land moet vastleggen.
09/12 04u15  Vijf leden van al-Qaida gedood bij Amerikaanse luchtaanvallen in JemenDe Verenigde Staten hebben vijf strijders van terreurorganisatie al-Qaida gedood bij luchtaanvallen in Jemen. Dat meldt het US Central Command vrijdag. 
09/12 02u45  Opnieuw twee Lafarge-directeurs in verdenking gesteld van financiering ISNa de ex-CEO van LafargeHolcim Eric Olsen zijn gisteravond in Parijs ook nog twee andere kopstukken in verdenking gesteld in verband met de activiteiten van de cementgroep in Syrië. Het gaat om de voormalige Lafarge-CEO Bruno Lafont (Olsens voorganger voor de fusie met Holcim) en de vroegere adjunct-directeur-generaal Christian Herrault.
09/12 02u30  Opnieuw raket vanuit Gaza naar Israël afgeschotenVanuit de Gazastrook is gisteravond opnieuw een raket afgevuurd op de zuidelijke Israëlische stad Sderot. Dat meldt het Israëlische leger. Het gaat om de derde raket die richting Israël is afgevuurd nadat de Amerikaanse president Donald Trump woensdag aankondigde om eenzijdig Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël.
09/12 02u15  Smart businessLees meer >
09/12 02u00  Vooral aso'ers behalen diploma lerarenopleidingLees meer >
09/12 02u00  Scientology lokt Amsterdamse scholierenLees meer >
09/12 02u00  Een dode bij rellenLees meer >
09/12 02u00  Hilde CrevitsLees meer >
09/12 02u00  26.000 extra woningen nodig in AntwerpenTegen 2032 krijgt Antwerpen 40.000 nieuwe inwoners. Om die bevolkingsgroei op te vangen, moeten er 26.000 woningen bijkomen. Dat zegt schepen van Stadsontwikkeling Rob Van de Velde (N-VA).
09/12 02u00  Alles behalve 'no deal'Lees meer >
09/12 02u00  KLM doet pilotenpet in de banLees meer >
09/12 02u00  Spoorvakbond wil staken op 19 decemberLees meer >
09/12 02u00  'Beste antwoord op Trump is erkenning Palestijnse staat'De Palestijnse ambassadeur in Brussel verwacht na de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als Israëlische hoofdstad een krachtdadiger rol van de Europese Unie. 'We aanvaarden nog steeds een vredesproces, maar wel volgens een nieuws model.'
09/12 02u00  Noorse royal beschuldigt SpaceyLees meer >
09/12 02u00  Man behoudt vaker huis na echtscheidingLees meer >
09/12 02u00  'Als ik één tiende verdiende van wat men denkt, zou ik blij zijn'De discussie over de supplementen die artsen-specialisten aanrekenen voor een eenpersoonskamer zorgde deze week voor argwaan en irritatie bij collega's en patiënten. Want die dokters, verdienen die sowieso al niet buitensporig veel? 'Alle nuance verdwijnt bij het horen van die bedragen.'
09/12 02u00  Liever kerstcadeau op maatKrijgt u een kerstcadeautje van uw baas, dan krijgen uw collega's waarschijnlijk exact hetzelfde. Dat is democratisch, maar niet persoonlijk en dat kan contraproductief werken.
09/12 02u00  Nadal en Muguruza wereldkampioenenLees meer >
09/12 02u00  Wie is Satoshi Nakamoto?Lees meer >
09/12 01u30  Stad van duizend-en-één dromenJe kunt Mumbai - Bombay voor de nostalgici - al lang niet meer reduceren tot Bollywoodfilms, sloppenwijken en heilige koeien. Anno 2017 geven creatieve en ondernemende Indiërs de stad een grondige make-over. Een verslag vanuit de grootste stad van India.
09/12 01u30  laat het feest beginnenZoals we dit jaar trots mochten zijn op onze topsporters, mogen we ook fier wezen op de Belgische wijnbouwers. In binnen- én buitenland maken zij indruk met deze 18 feestwijnen.
09/12 01u30  Keramiek à la carteLees meer >
09/12 01u30  WoedeLees meer >
09/12 01u30  'Chagrijnig was ik, om die dure pen'Voor zijn jongste boek, De Heilige Rita, putte de Nederlandse schrijver Tommy Wieringa (50) uit zijn persoonlijk verleden.
09/12 01u30  Ik draag wat jij draagtZe zijn verliefd, verwant of elkaars beste maatje. Ze houden van opvallen, voelen zich zo meer verbonden of vinden het gewoon gemakkelijk. Deze duo's hebben krek hetzelfde hangen in hun kast, en daar hebben ze zo hun redenen voor.
09/12 01u30  EEN loft midden in het bosIn de groene long van Brussel vonden Laura en Pieter hun droomhuis: een totaal verloederd pand uit de jaren 30. Onbewoonbaar, maar met bakken karakter en heel wat potentieel.
09/12 01u30  ExtraatjeLees meer >
09/12 01u30  Kerst in het kasteelLees meer >
09/12 01u30  'Als ik vandaag terugblik, voel ik alleen maar dankbaarheid'Tientallen jaren bewaarde ze haar leven in een kartonnen doos. Netjes neergepend in dagboeken.
09/12 01u30  Ottolenghi doet het zoet Shortbread met sinaasappel en anijs3 recepten uit Sweet, het nieuwe boek van de Brits-Israëlische chef.
09/12 01u30  Hij is gekomenLees meer >
09/12 01u30  'Ik was als een muis voor de kat, terwijl ik dacht dat we samen tijgers waren'Else (28) had maar één doel: de jongen die haar steeds ontglipte, doen kiezen voor een relatie, voor vaste grond onder de voeten. Toen ze hem wilde verrassen met een ontbijtje, werd pijnlijk duidelijk dat haar strijd zinloos was.
09/12 01u30  Lekker lang in pyjamaUlrike De Maeseneire (29) van mannenmerk Six Edges geniet op een winterochtend van ontbijten, uitrusten en wandelen met de hond. En dat alles met een goed humeur.
09/12 01u30  'Seks zonder drugs is zo gewóón'Drugs worden steeds vaker in bed gebruikt in plaats van op de dansvloer. De reden? Om op een grensverleggende manier te vrijen. Welkom in de wereld van chemsex.
09/12 01u30  'Ik weet niet of ik over tien jaar nog wel vlees kan serveren'Wie écht hip wil zijn, schotelt zijn gasten gerechten van Yotam Ottolenghi voor. Uit zijn nieuwste boek, Sweet, bijvoorbeeld. Maar wie is de Israëlisch-Britse chef? Een gesprek over de moeilijke band met zijn vaderland, zijn kinderwens als homoseksuele man, en zijn visie op voedsel. 'Ik wil drama in de mond.'
09/12 01u30  Het regent nieuwe winkelsLees meer >
09/12 01u30  Belgische bartrendsWanneer de Londense bartender Tony Conigliaro in het land is, hangen bartenders, sommeliers én chefs aan zijn lippen. Met zijn distillaten van mos en vuursteen stelt hij al je zintuigen op de proef. Wij waren erbij toen Tony een workshop gaf en onthielden vooral: niets is te vergezocht voor hem.
09/12 01u30  SweetLees meer >
09/12 01u30  NachtkastjeVoor we aan een diepe winterslaap beginnen, geven we nog dit veelzijdige hoeknachtkastje mee. Perfect voor kleine ruimtes.
08/12 23u30  Regering bereikt akkoord over laatste dossiers Zomerakkoord en mobiliteitsvergoedingHet kernkabinet heeft vanavond een akkoord bereikt over de vennootschapbelasting, de effectentaks en het belastingvrij bijverdienen, maar ook over het dossier cash-for-cars. 
08/12 23u30  Kernkabinet bereikt dan toch nog akkoord over laatste dossiers zomerakkoordDe federale regering heeft een akkoord bereikt over de losse eindjes van het zomerakkoord. Grote wijzingen zijn er niet doorgevoerd. Kleine aanpassingen aan de effectentaks en vennoot­schapsbelasting volstonden voor CD&V.
08/12 22u00  Bitcoincontracten straks te verhandelen op beursBitcoincontracten zijn vanaf zondag te verhandelen op de Chicago Board Options Exchange (CBOE), de grootste optiebeurs ter wereld. Centraal daarbij staat Akuna Capital, een marketmaker die op deze termijnmarkt de posities zal innemen in contracten waarmee bitcoins op termijn kunnen worden verkocht en gekocht. 
08/12 22u00  'Big Little Lies' krijgt tweede seizoenDe bekroonde HBO-serie Big Little Lies krijgt een vervolg. Nicole Kidman, Reese Witherspoon en schrijver David E. Kelley hebben opnieuw getekend voor het tweede seizoen van de indringende dramareeks.
08/12 21u45  Nationale aanpak voor grote dossiers is 'ivorentorendenken'Een Brussels project met (inter)nationaal allure op Vlaamse grond, het Eurostadion lijkt al lang gedoemd om te falen. Kan een nationale aanpak voor minder wrevel zorgen bij grote infrastructuurprojecten?
08/12 21u30  Waarom de Italiaanse maffia plots koffie verkooptMinder dan een maand na de dood van de meest beruchte maffiabaas van Sicilië, prijkt zijn naam op een reeks espressoproducten die zijn dochter aan de man probeert te brengen. Of hoe de man die schuldig wordt geacht aan zo'n 150 moorden, plots een merk geworden is.
08/12 21u30  En zo blijven we heen en weer klutsen tussen #MeToo en het sekseverschilDe MeToo-vrouwen vielen deze week in de prijzen. Voor het grensverleggend debat dat ze op gang getrokken hebben. Vraag is wel welke grenzen er nu precies verlegd zijn? 
08/12 21u00  Amerikaanse ambassade pas in 2019 naar JeruzalemDe Amerikaanse ambassade in Israël zal volgens minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson niet voor 2019 van Tel Aviv naar Jeruzalem verhuizen. 
08/12 21u00  VS waren in 1994 zeker dat ze een oorlog met Noord-Korea zouden winnen. Maar met massaal veel slachtoffersDe Verenigde Staten geloofden in 1994 dat het Amerikaanse leger, met de steun van Zuid-Korea, 'zonder twijfel zou winnen' als er een oorlog kwam met Noord-Korea. Dat blijkt uit documenten die vandaag zijn vrijgegeven.
08/12 20u45  Palestijns ambassadeur: "Beste antwoord op Trump is erkenning van Palestijnse staat"De Palestijnse ambassadeur in Brussel verwacht na de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als Israëlische hoofdstad een krachtdadiger rol van de Europese Unie. 'De VS verwijderen zich van het vredesproces. Wij vragen nu een actievere rol van de EU maar ook een uitbreiding met neutralere bemiddelaars, zoals China.'
08/12 20u45  VS geloofden dat ze "zonder twijfel" een oorlog met Noord-Korea zouden winnen in 1994De Verenigde Staten geloofden in 1994 dat het Amerikaanse leger, met de steun van Zuid-Korea, 'zonder twijfel zou winnen' als er een oorlog kwam met Noord-Korea. Dat blijkt uit documenten die vandaag zijn vrijgegeven.
08/12 20u30  Voor Europa wordt het nu zaak de politiek stuurloze Britten niet overmoedig ten gronde te richtenBart Eeckhout is opiniërend hoofdredacteur.
08/12 20u15  May kan niet anders meer dan een brexitakkoord sluiten. De prijs van ‘no deal’ zou hoe dan ook hoger zijnLees meer >
08/12 20u15  Peiling: sp.a haalt nog maar net 10 procent, De Wever opnieuw de populairsteDe Vlaamse socialisten van sp.a halen in een nieuwe peiling van VTM Nieuws, Het Laatste Nieuws, RTL-tvi en Le Soir nog maar net meer dan 10 procent van de stemmen. N-VA blijft de grootste partij met iets minder dan 30 procent. Bart De Wever, voorzitter van de Vlaams-nationalisten, is de populairste politicus.
08/12 19u45  Peiling: sp.a haalt nog maar net 10 procentDe Vlaamse socialisten van sp.a halen in een nieuwe peiling van VTM Nieuws, Het Laatste Nieuws, RTL-tvi en Le Soir nog maar net meer dan 10 procent van de stemmen. N-VA blijft de grootste partij met iets minder dan 30 procent. Bart De Wever, voorzitter van de Vlaams-nationalisten, is de populairste politicus.
08/12 19u45  Sp.a: "Open Vld geeft mensen die duurste huizen kopen grootste cadeau"Het Open Vld-voorstel om de registratierechten te hervormen is onrechtvaardig, zegt sp.a. De liberalen willen naar één vast tarief voor wie een huis koopt, maar daar profiteren volgens de socialisten vooral de rijken van.
08/12 19u45  Crevits: "Nee, de meeste leraars komen niet uit het beroepsonderwijs, wel uit het aso"Wie als leerkracht afstudeert, heeft voordien meestal een aso-diploma behaald. In tien jaar tijd is hierin nauwelijks verandering gekomen, zo stelt minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).
08/12 19u15  Studie: drastisch dieet kan type 2 diabetes genezenEen Britse studie onthult veelbelovend nieuws voor patiënten met type 2 diabetes. Een drastisch dieet met weinig calorieën zou de ziekte immers kunnen terugdraaien. Zelfs bij mensen die al zes jaar aan diabetes lijden.
08/12 19u15  Alcoholslot moet aantal verkeersslachtoffers terugdringenStrengere straffen voor dronken rijden. Met die beslissing hoopt de federale ministerraad het aantal verkeersongevallen en -slachtoffers verder terug te dringen. Vooral het alcoholslot, dat vaker kan worden opgelegd, staat centraal. 'We hebben nog een enorme weg af te leggen.'
08/12 19u00  Dank u, Belgische bureaucratie. Hebben wij Nederlanders eindelijk ook weer eens watDe Nederlandse columnist Frank Heinen schrijft over sport en cultuur voor de Volkskrant, HP/De Tijd en vele andere media. Hij schreef deze bijdrage op uitnodiging van De Morgen
08/12 18u00  Wat zou je liever hebben: de blamage van een wereldteam zonder stadion of die van tien stadions zonder wereldteam? PreciesDe Nederlandse columnist Frank Heinen schrijft over sport en cultuur voor de Volkskrant, HP/De Tijd en vele andere media. Hij schreef deze bijdrage op uitnodiging van De Morgen
08/12 18u00  Een veilig experiment is het niet, maar wie politieke vernieuwing vroeg, wordt met Trump op zijn wenken bediendMark Elchardus is emeritus professor sociologie aan de Vrije Universiteit Brussel en opiniemaker bij De Morgen. Zijn bijdrage verschijnt op zaterdag.
08/12 17u45  Stop de radicalisering van ons onderwijs: niet alle leren is leukWim Van den Broeck is professor in de onderwijs- en ontwikkelingspsychologie aan de Vrije Universiteit Brussel
08/12 17u45  Een veilig experiment is het niet, maar wie politieke vernieuwing vroeg, wordt bediendMark Elchardus is emeritus professor sociologie aan de Vrije Universiteit Brussel en opiniemaker bij De Morgen. Zijn bijdrage verschijnt op zaterdag.
08/12 17u45  Waar blijven de schone kleren van het voetbal?Marnix Beyen doceert politieke geschiedenis aan de Universiteit Antwerpen. 
08/12 17u30  Wat de brexit in Ierland heeft losgemaaktMario Danneels is een freelancejournalist die sinds 2004 in Ierland woont en werkt als correspondent. Hij heeft er onder meer voor The Irish Times geschreven.
08/12 17u15  Wat denken ze in de Sleepstraat van al die migrantenpartijen? "Je kunt echt nergens meer parkeren"Vier partijen (zie onderaan) profileren zich straks in Gent als dé Turkse partij, maar wiens affiches zijn straks het zichtbaarst in de Sleepstraat? 'Ik denk dat ik helemaal geen affiche ga ophangen. Je kunt echt nergens meer parkeren.'
08/12 17u15  'The Crown' heeft Elizabeth van ijskoningin veranderd in een echte vrouwHet heeft ruim 90 jaar geduurd, maar dankzij de dramaserie The Crown, waarvan het tweede seizoen nu op Netflix te zien is, weten we het zeker: Elizabeth II is zo echt als maar kan zijn. Dat bewijzen ook deze beelden.
08/12 17u15  Arsenal in de AB: hitsige exotiek voor hooligansArsenal speelde donderdagavond zijn twintigste concert in de AB. Het vormde meteen ook de feestelijke aftrap van een dansbaar vierluik in de Brusselse concerttempel. Wie zijn zinnen had gezet op een door drum en bas beheerst spektakel, was gisteren aan het juiste adres. Wie nieuw werk van de groep wilde horen gelukkig ook.
08/12 17u15  Palestijnse dag van woede: "Eindelijk komt de jeugd weer op straat"Een nieuwe Palestijnse ‘dag van woede’, nieuw geweld op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza. In Jeruzalem kwam het tot kleine demonstraties, met als opvallende aanwezige: de jongeren. 'Dit is goed om te zien.'
08/12 17u00  Vooral aso’ers behalen diploma lerarenopleidingWie als leerkracht afstudeert, heeft voordien meestal een aso-diploma behaald. Op tien jaar tijd is hierin nauwelijks veranderd gekomen, zo stelt minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).
08/12 17u00  Waarom uw baas niet dezelfde kerstcadeautjes mag kopen voor u en uw collega'sKrijgt u een kerstcadeautje van uw baas, dan krijgen uw collega's waarschijnlijk exact hetzelfde. Dat is democratisch, maar niet persoonlijk en dat kan contraproductief werken. 'Een collectieve beloning kan als een collectieve straf aanvoelen', zegt psycholoog Mia Leijssen. 
08/12 17u00  VN: "Groot aantal blauwhelmen gedood bij aanval in Oost-Congo"Een 'groot aantal' VN-blauwhelmen is gedood en verwond bij een aanval gisterenavond laat in de Congolese provincie Noord-Kivu. Dat tweet Jean-Pierre Lacroix, vicesecretaris-generaal van de Verenigde Naties voor Vredeshandhaving. Volgens Lacroix zijn versterkingen ter plaatse. 
08/12 16u45  Wouter Vandenhaute, het bijtertje dat altijd en overal zijn gelijk wil halenHij had al een restaurant, een productiehuis, twee zenders en een korf kassei­koersen, maar de maag van Wouter Vandenhaute (55) blijft rammelen. Nu wil hij Ander­lecht kopen, om de club de 21ste eeuw in te sleuren. Een inkijk in de stormachtige boven­kamer van een van Vlaanderens kleurrijkste ondernemers.
08/12 16u45  Woordvoerder May: "Brexitrekening van 39 tot 45 miljard euro is eerlijke deal"De Britse regering rekent op een brexitrekening tussen 35 en 39 miljard pond (39,9 à 44,5 miljard euro). Dat heeft een woordvoerder van eerste minister Theresa May deze namiddag gezegd.
08/12 16u30  Artsen-specialisten over hun verloning: "Als ik één tiende verdiende van wat men denkt, dan zou ik blij zijn"De discussie over de supplementen die artsen-specialisten aanrekenen voor een eenpersoons­kamer zorgde deze week voor argwaan en irritatie bij collega’s en patiënten. Want die dokters, verdienen die sowieso al niet buitensporig veel? 'Alle nuance verdwijnt bij het horen van die bedragen.'
08/12 16u30  Hilde Crevits: "Ik ben fan van meer ambitie op school. Misschien moeten we dat weer wat helderder durven uitspreken"Dag na dag laait de cultuuroorlog op over de identiteit van het Vlaamse onderwijs. Nu blijkt er ook nog een echt probleem te zijn: kinderen kunnen niet meer begrijpend lezen. Midden in het schootsveld meet minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) de schade op. '’t Is nog al nie naar de wuppe.'
08/12 16u30  In tijden dat iedereen ingenieur moet worden, moeten we onze kinderen blijkbaar niet lastigvallen met lezenBart Goossens is leraar Nederlands-Engels (Heilig Hart van Maria, Berlaar) en co-auteur leerwerkboek Engels On Track
08/12 16u15  "Seks zonder drugs is zo gewóón": chemsex is aan een opmars bezigDrugs worden steeds vaker in bed gebruikt in plaats van op de dansvloer. De reden? Om op een grensverleggende manier te vrijen. Welkom in de wereld van chemsex.
08/12 16u15  Hippe chef Yotam Ottolenghi: "Als je echt radicaal wilt zijn, moet iedereen veganist worden"Wie écht hip wil zijn, schotelt zijn gasten gerechten van Yotam Ottolenghi (48) voor. Al dan niet uit zijn nieuwste boek, Sweet. Maar wie is de Israëlisch-Britse chef? Een gesprek over de moeilijke band met zijn vaderland, zijn kinderwens als homoseksuele man, en zijn visie op voedsel. 'Ik wil drama in de mond.'
08/12 16u15  Spanningen in Israël lopen op: twee doden en tientallen gewonden bij protesten na vrijdaggebedBij rellen tussen Palestijnse betogers en de Israëlische ordediensten zijn vandaag twee doden gevallen. Ook zijn er minstens tientallen gewonden gevallen; sommige bronnen spreken zelfs van 200 gewonden. Na het vrijdaggebed was het in Jeruzalem en de Palestijnse gebieden tot protesten gekomen tegen de erkenning door Amerikaans president Trump van Jeruzalem als Israëlische hoofdstad. 
08/12 16u00  "En leid ons niet in bekoring": paus wil tekst van Onze Vader aanpassenPaus Franciscus heeft opgeroepen de tekst van het Onze Vader in verschillende vertalingen te wijzigen. De woorden zouden immers impliceren dat God ons op de proef stelt.
08/12 16u00  Spanningen in Israël lopen op: één dode en tientallen gewonden bij protesten na vrijdaggebedBij rellen in Jeruzalem en de Palestijnse gebieden is vandaag een dode gevallen. Ook zijn er minstens tientallen gewonden gevallen, sommige bronnen spreken zelfs van 200 gewonden. Na het vrijdaggebed was het tot talrijke protesten gekomen tegen de beslissing van Amerikaans president Trump om de Israëlische ambassade naar Jeruzalem te verhuizen. 
08/12 15u45  Spanningen in Jeruzalem lopen op: één dode en tientallen gewonden bij protesten na vrijdaggebedBij rellen in Jeruzalem en de Palestijnse gebieden is vandaag een dode gevallen. Ook zijn er minstens tientallen gewonden gevallen, sommige bronnen spreken zelfs van 200 gewonden. Na het vrijdaggebed was het tot talrijke protesten gekomen. 
08/12 15u30  'The Crown', seizoen 2: wroetende monarchenVan een mislukt militair ingrijpen in de Suezcrisis tot het Profumo-seksschandaal: ook het tweede seizoen van de Britse prestigereeks The Crown speelt zich af in woelige politieke tijden. Maar de echte strijd woedt meer dan ooit binnenskamers.
08/12 15u15  Argentijnse oud-president aangeklaagd wegens landverraad: "Kirchner verborg Iraanse betrokkenheid bomaanslag"De Argentijnse oud-president Cristina Kirchner is door een federale rechter aangeklaagd wegens landverraad. Ook gelastte hij haar arrestatie omdat zij betrokken zou zijn geweest bij een complot om de Iraanse rol in een bloedige aanslag op een Joods gemeenschapscentrum in 1994 te verdoezelen, waarbij 85 doden vielen.
08/12 15u00  Catalanen pikken bezoekje Brugge mee na betogingVeel Catalanen maken van de grote betoging, gisteren in Brussel, gebruik om een bezoekje aan Brugge mee te pikken. Dat is te zien aan de bezettingscijfers van de Brugse hotels. Antwerpen voelt dan weer geen verschil.
08/12 15u00  Klopt dit wel? Heet bad nemen verbrandt evenveel calorieën als sportenIn een warm bad verbrand je evenveel calorieën als tijdens het sporten. Dat beweert een Britse studie. Maar klopt het wel?
08/12 15u00  Deze 4 topfilms kunt u vanavond gratis bekijkenVoor wie vrijdagavond gelijkstaat aan filmavond, is er goed nieuws: vanavond zitten er weer enkele parels in het tv-aanbod. Dit zijn onze tips.
08/12 14u30  Deze films mag u niet missen op tv vanavondVoor wie vrijdagavond gelijkstaat aan filmavond, is er goed nieuws: vanavond zitten er weer enkele parels in het tv-aanbod. Dit zijn onze tips.
08/12 14u30  Waarom proef je bloed als je sport in de kou?Wie in de winter de kou trotseert om buiten te sporten, proeft wel eens bloed in zijn of haar mond. Maar hoe komt dat?
08/12 14u15  Japanse priesteres gedood met samoeraizwaardEen hoge geestelijke van een Shinto-heiligdom in Tokio is gedood door een aanval met een samoeraizwaard. Haar chauffeur liep volgens Japanse media ernstige verwondingen op. De vermeende daders stierven kort na de aanval.
08/12 14u00  Ibeyi in Het Depot: Rauw reinigingsritueelIbeyi droeg hoop en zelfrespect hoog in het vaandel in Leuven. De exotische zussen joegen hun vierkanten groove tegen de wanden van Het Depot en mikten op een onversneden feelgood-sfeertje.
08/12 14u00  Strengere straffen voor alcohol achter stuur, rijden zonder rijbewijs en recidiveEr komen strengere straffen voor dronken rijden, rijden zonder rijbewijs, vluchtmisdrijf en recidive. De ministerraad heeft daarvoor vandaag definitief het licht op groen gezet voor een wetsontwerp van Justitieminister Koen Geens (CD&V) en zijn collega van Mobiliteit François Bellot (MR). Ze hopen dat de nieuwe regels vanaf het voorjaar 2018 van kracht kunnen worden, na goedkeuring in de Kamer.
08/12 14u00  Juncker spreekt van "compromis", maar EU lijkt de beste zaken te doen bij brexitdealEen historisch moment voor de Europese Unie: vanochtend is voor het eerst een akkoord bereikt over het verlaten van de gemeenschap. De eerste balans kan worden opgemaakt: op het eerste oog lijkt de EU weinig reden tot klagen te hebben.
08/12 13u30  Dit zijn de tien films van 2017, volgens het AFINaar loffelijke jaarlijkse gewoonte heeft het American Film Institute (AFI) zijn keuze bekendgemaakt van wat volgens het gerenommeerde instituut de tien beste films van het bijna voorbije jaar zijn. Al even gebruikelijk is dat het lijstje meteen beschouwd wordt als een indicatie voor het Oscarfestijn. Het AFI herbergt zowel filmdeskundigen als filmcritici en acteurs (onder wie Halle Berry en Jamie Lee Curtis).
08/12 13u30  Jeruzalem houdt de adem in: Palestijnen protesteren na vrijdaggebedNa het vrijdaggebed in de Al Aqsa-moskee op de Tempelberg in Jeruzalem is het tot talrijke protesten gekomen. De situatie lijkt er licht ontvlambaar. In Hebron kwam het volgens televisieberichten zelfs tot schermutselingen tussen manifestanten.
08/12 12u30  Rusland: "Noord-Korea bereid om te praten met VS"Noord-Korea is bereid om met de VS te praten. Dat heeft Sergej Lavrov, Russisch minister van Buitenlandse Zaken, gezegd volgens The Guardian. Hij zou die boodschap hebben overgebracht aan zijn Amerikaanse ambtsgenoot Rex Tillerson. 
08/12 12u30  Jeruzalem houdt de adem in: "Wij zijn klaar om te sterven"Het vrijdaggebed in de Al Aqsa-moskee op de Tempelberg in Jeruzalem is net afgelopen. Niemand weet wat er nu zal gebeuren, maar de kleinste vonk lijkt genoeg om de boel in brand te steken.
08/12 12u15  Vegetarisch, mager, gezond én zo lekker: deze pasta scoort op alle vlakkenJe hebt volgende wijsheid ongetwijfeld al vaak horen voorbijkomen: you can't have it all. Maar dat geldt níét voor deze pasta! Dankzij Ine en Michiel van foodblog Let's Hygge scoort deze courgetti met hummus-yoghurtdressing, olijven, feta en kerstomaatjes op alle vlakken: veel groenten, geen dikmakers, geen vlees en veel pittige ingrediënten. Beter dan dit wordt het niet, toch? 
08/12 12u00  “Bedankt, maar ik vind dit geschenk echt afschuwelijk”Van een Tupac-koffietas tot poëzie van Trump. Als je zes bekende koppen uit de cultuur en media vraagt kerstcadeaus te kopen voor elkaar, krijg je originele vondsten én bijzondere verhalen. 
08/12 11u45  Vijf vragen over eerste brexitdoorbraak: "Dit was het makkelijke gedeelte"Vanochtend hebben de Britse premier Theresa May en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker bekendgemaakt dat er een eerste akkoord is over de brexit. 'Maar het moeilijkste moet nog komen', klinkt het al meteen. Dit moet u weten over het akkoord.
08/12 11u30  'Uplace Light' al begraven nog voor het geboren isIn een rapport stelt de aangestelde bemiddelaar voor om het omstreden winkelcomplex Uplace met een derde in te krimpen. Maar het gelekte plan wordt al meteen afgeschoten.
08/12 11u00  Moeten we grote dossiers opnieuw nationaal aanpakken?Moeten dossiers zoals het Eurostadion nationaal aangepakt worden? Vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) pleit daarvoor. Ook gewezen premier Yves Leterme (CD&V) wijt de mislukking van het stadion aan het constante tegenwerkingsfederalisme in ons land. Hebben ze een punt?
08/12 10u30  Reacties op de eerste brexitovereenkomst: "We brengen zekerheid terug in de EU"Na maanden onderhandelen is de eerste fase van de brexitonderhandelingen afgerond. Hiermee is de weg vrij voor onderhandelingen over de handelsrelatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU. Lees hieronder alle reacties op de deal.
08/12 10u00  Opgegraven oorlogsbom aan station Oostende ongevaarlijk: treinverkeer hernomenBij werkzaamheden aan het station van Oostende is vanochtend omstreeks 9 uur een oorlogsbom opgegraven. Dat melden spoornetbeheerder Infrabel en de NMBS. De bom blijkt niet gevaarlijk te zijn.
08/12 09u45  Oorlogsbom opgegraven aan station Oostende: treinverkeer verstoordBij werkzaamheden aan het station van Oostende is vanochtend omstreeks 9 uur een oorlogsbom opgegraven. Dat melden spoornetbeheerder Infrabel en de NMBS.
08/12 09u45  Moeten we grote dossiers terug nationaal aanpakken?Moeten dossiers zoals het Eurostadion nationaal aangepakt worden? Vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) pleit daarvoor. Ook gewezen premier Yves Leterme (CD&V) wijt de mislukking van het stadion aan het constante tegenwerkingsfederalisme in ons land. Hebben ze een punt?
08/12 09u45  Onderzoekscollectief Bellingcat zegt naam te hebben van generaal die bij BUK-raket MH17 betrokken wasHet onderzoekscollectief Bellingcat zegt een Russische generaal te hebben geïdentificeerd die betrokken was bij de levering van de BUK-raket waarmee in 2014 vlucht MH17 werd neergeschoten. Hij zou de figuur met de schuilnaam 'Delfin' ('Dolfijn') zijn wiens gesprekken door de Oekraïense geheime dienst SBOe zijn onderschept.
08/12 09u45  Ook Uplace light is "onverteerbaar" voor Vilvoords burgemeester Hans BonteOok de komst van een eventueel 'Uplace light', dat een derde kleiner is dan gepland, is voor burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte 'onverteerbaar'. Dat heeft hij vandaag gezegd in De Ochtend op Radio 1. 'Het verbaast mij dat minister Muyters daar niet meer vraagtekens bij plaatst', aldus de sp.a'er.
08/12 09u15  Amerikaans congreslid stapt op: hij vroeg medewerksters of zij draagmoeder wilden zijnHet Amerikaanse congreslid Trent Franks geeft zijn zetel in het Huis van Afgevaardigden in januari op. Hij is de derde Amerikaanse politicus die deze week opstapt na klachten over grensoverschrijdend gedrag. Franks zou twee voormalige medewerksters hebben gevraagd of zij draagmoeder wilden zijn voor hem en zijn vrouw.
08/12 09u15  Tien tips voor wie zijn gading niet vindt bij de klassieke televisiezendersLees meer >
08/12 09u00  Ultiem plan om Uplace te reddenNa maandenlang geheim topoverleg over het geplande winkelcomplex Uplace ligt een ultiem plan op tafel om het project van de ondergang te redden. Dat bericht De Tijd vandaag. 
08/12 09u00  Nieuw postuum album van Jimi Hendrix: 'Both sides of the sky'Een nieuw postuum album van Jimi Hendrix, de rocklegende die in 1970 overleed, zal uitkomen op 9 maart 2018. Het album zal bestaan uit tien nummers die een paar maanden voor zijn dood zijn opgenomen, zeggen de erfgenamen van Hendrix.
08/12 09u00  Nog nooit zoveel multi-jobbers in VlaanderenNog nooit waren er zo veel multi-jobbers in Vlaanderen. Maar liefst 126.532 werknemers hadden vorig jaar een bijverdienste, wat neerkomt 4,5% van de werkende bevolking. Maar wie zijn de mensen die zo vlijtig aan de slag gaan in hun vrije tijd? En waarom doen ze dat eigenlijk? De antwoorden zouden u nog kunnen verrassen.
08/12 08u45  Ford daagt Trump uit met verhuis elektrische auto's naar MexicoDe op een na grootste autobouwer van de VS, Ford, zal zijn elektrische auto's, in tegenstelling tot eerdere plannen, toch in Mexico produceren. Dat zegt Ford-manager Jim Farley in een interview met de Wall Street Journal.
08/12 08u45  Peter Sagan nog niet in koersmodus: "Het doel in 2018? Een goede papa zijn"'Ik ben geen slecht mens', vertelt Peter Sagan tijdens de ploegvoorstelling van Bora-Hansgrohe. Nu de UCI toegeeft dat de val van Mark Cavendish in de Tour een ongelukkig koersincident was en nu hij vader is geworden, is het gemoed van de wereldkampioen weer gerust.
08/12 08u45  Bitcoin zakt weer onder 15.000 dollarDe bitcoin beleefde vanochtend weer een wilde rit. De virtuele munt speelde meer dan 12 procent kwijt en noteerde weer onder de 15.000 dollar.
08/12 08u45  Israël bereidt zich voor op mogelijke geweldgolfUit ongerustheid over een nieuwe escalatie van geweld heeft Israël de veiligheidsdiensten in een verhoogde staat van paraatheid gebracht. De radicaalislamitische organisatie Hamas heeft immers opgeroepen tot het begin van een nieuwe opstand van de Palestijnen (Intifada) tegen Israël. Na de wereldwijd bekritiseerde beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël, kwam het al tot gewelddadige onlusten en militaire acties in Palestijnse gebieden.
08/12 08u45  Waarom vijf Premier League-clubs overwinteren in de Champions LeagueDe Britten mogen de Europese Unie dan verlaten, in de Champions League zijn ze sterker vertegenwoordigd dan ooit. Liefst vijf Engelse teams overwinteren, een unicum. Vier ervan wonnen de poule. Zijn ze klaar om na vijf jaar (Chelsea, 2012) nog eens de beker te winnen?
08/12 08u30  Tweede zware storing in twee weken, trams in Antwerpen rijden weerIn Antwerpen reed er deze ochtend meer dan twee uur lang geen tram tussen Linkeroever en de binnenstad. Er was een probleem met de seininrichting. Intussen is het euvel hersteld, maar vertragingen blijven mogelijk.
08/12 08u15  Nooit zoveel multi-jobbers in VlaanderenNog nooit waren er zo veel multi-jobbers in Vlaanderen. Maar liefst 126.532 werknemers hadden vorig jaar een bijverdienste, wat neerkomt 4,5% van de werkende bevolking. Maar wie zijn de mensen die zo vlijtig aan de slag gaan in hun vrije tijd? En waarom doen ze dat eigenlijk? De antwoorden zouden u nog kunnen verrassen.
08/12 08u15  EU en Londen bereiken akkoord over brexitvoorwaarden: "Het was geven en nemen aan beide kanten"De Britse premier Theresa May en de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker hebben vanochtend een doorbraak in de brexitonderhandelingen bereikt. Dat meldt de Europse Commissie in een persbericht. 'Het was geven en nemen aan beide kanten', aldus premier May tijdens een persconferentie.
08/12 08u00  Alweer is tramverkeer in Antwerpen zwaar verstoordIn Antwerpen is er al sinds 6 uur deze ochtend geen tramverkeer tussen Linkeroever en de binnenstad door een probleem met de seininrichting. Dat zegt De Lijn Antwerpen. 
08/12 08u00  EU en Londen bereiken akkoord over brexitvoorwaardenDe Britse premier Theresa May en de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker hebben vanochtend een doorbraak in de brexitonderhandelingen bereikt. Dat meldt de Europse Commissie in een persbericht. 
08/12 07u30  Vijf dagen lang kans op sneeuwWe gaan een erg koud weekend tegemoet met hier en daar een sneeuwvlok. In Laag- en Midden-België worden ook vandaag al winterse buien met - voornamelijk - stofhagel verwacht, in de Ardennen gaat het echt sneeuwen. Het waait ook krachtig, met rukwinden tot 60 kilometer per uur.
08/12 07u30  Brexitonderhandelingen in stroomversnelling: Britse premier May geeft dadelijk persconferentie in BrusselDe Britse premier Theresa May is in alle vroegte in Brussel aangekomen voor een onderhoud met Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie. Dat heeft een woordvoerder van de commissie bevestigd. Het bezoek volgt op een hele nacht van onderhandelingen in Brussel over een overeenkomst over de scheidingsvoorwaarden.
08/12 07u15  Catalanen overrompelen Brussel voor onafhankelijkheid: "En waar kan ik Manneke Pis vinden?"45.000 Catalanen hebben Brussel overspoeld, om druk te zetten op Europa om de democratie in hun land garanderen. Ook de in ons land verblijvende Carles Puigdemont nam het woord. 'Ooit een demonstratie van deze grootte gezien?'
08/12 07u15  Britse premier May in Brussel voor cruciaal brexitoverleg na nachtelijke onderhandelingenDe Britse premier Theresa May is in alle vroegte in Brussel aangekomen voor een onderhoud met Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie. Dat heeft een woordvoerder van de commissie bevestigd. Het bezoek volgt op een hele nacht van onderhandelingen in Brussel over een overeenkomst over de scheidingsvoorwaarden.
08/12 07u15  Maak kennis met de 'Koreander': de kloon die we verachtenElke week kiest onze taalcolumniste Ann De Craemer het #WoordVanDeWeek. Dat kan een actueel woord zijn, een hip nieuw woord, een woord dat een snaar raakt, een totaal vergeten woord of een woord dat allang had moeten bestaan. Deze week: koreanderen.
08/12 07u00  Doorbraak in brexitonderhandelingen? "May en Juncker ontmoeten elkaar waarschijnlijk om 7 uur"Is er een doorbraak in de maak in het huidige luik van de brexitonderhandelingen?De Britse premier Theresa May ontmoet om zeven uur 'waarschijnlijk' de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker in Brussel, aldus een mededeling van de commissie. Tussen half acht en acht zou die gevolgd worden door een persconferentie. 
08/12 06u45  Betekent geen EK ook geen Eurostadion?Na de afwijzing door de UEFA van Brussel als gaststad voor het Europees kampioenschap, lijken de kansen het Eurostadion kleiner dan ooit. Enkel projectontwikkelaar Ghelamco lijkt nog echt te geloven in een nieuwe voetbaltempel.
08/12 06u30  Stan Van Samang: "Spelen in het Sportpaleis maakt me ziek, en tegelijk is er niks mooiers"Als kleine jongen riep hij al 'good evening, Sportpaleis' voor de spiegel. Dit weekend mag Stan Van Samang zijn kinderdroom voor de vierde en vijfde keer laten uitkomen. En de Vlaams-Brabander blijft groots dromen, bekent hij aan Goesting Magazine. 'Wijgmaal is mijn thuis, maar het buitenland roept. Ik wil gehoord worden door zoveel mogelijk mensen.'
08/12 06u15  Dominique Persoone proeft van Yotam OttolenghiDe Brits-Israëlische chef Yotam Ottolenghi heeft met 'Sweet' zijn eerste boek over desserten in de rekken. Chocolatier Dominique Persoone was er snel bij om zijn pecantruffels met prosecco uit te testen. ‘Truffels en alcohol zijn een mooie combinatie.’ 
08/12 06u15  Applaus op alle banken voor Kortrijkse droommachineEen tentenparaplu of een antiverveelmachine. De ideeën blijven meestal in de hoofden van kinderen hangen. De Kortrijkse organisatie MyMachine maakt ze, in samenwerking met kinderen en studenten, werkelijkheid. Het concept won een internationale onderwijsprijs.
08/12 05u00  N-VA blaast energiepact met kernuitstap nu al opN-VA zal geen energiepact ondertekenen waarin staat dat de kerncentrales in 2025 moeten sluiten. Dat berichten de Mediahuis-kranten vandaag.
08/12 04u30  Helft van de Vlaamse gevangenen heeft psychische stoornisZowat de helft van de gedetineerden in Vlaamse gevangenissen heeft een psychisch probleem. ­Dat blijkt uit een onderzoek van de Gentse universiteit, waarover Het Belang van Limburg, Het Nieuwsblad en De Standaard vandaag berichten.
08/12 04u30  Antwerpse rederijen trekken aan alarmbelZonder Saeftinghedok zal de Antwerpse haven niet langer in de Champions League spelen. Dat zeggen de internationale containerrederijen die Antwerpen vandaag in een open brief in De Tijd.
08/12 03u15  VS-Congres vermijdt 'shutdown' voorlopig voor twee wekenDe regering van de Verenigde Staten heeft een gedeeltelijke stilstand van de overheid, een zogenaamde 'shutdown', uit geldgebrek afgewend. Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat keurden gisteren een wettekst goed die ervoor zorgt dat de federale begroting tot 22 december voldoende geld heeft. Ondertussen moet gezocht worden naar een langetermijnoplossing. President Donald Trump moet de wet nu voor vrijdag middernacht ondertekenen om ze in werking te laten treden.
08/12 02u00  Een coauteur schrap je niet ongestraftIn 2013 pakte de bekende fotograaf Jimmy Kets uit met 'zijn' documentaire OdysSea, over de Magnum-fotograaf Carl De Keyzer. Nu blijkt dat Kets zijn ex Mei Vandenberghe al die tijd als coauteur verzweeg. De Gentse rechtbank heeft hem daarvoor ook in beroep veroordeeld, met een geldboete van 25.000 euro.
08/12 01u45  'Genk heeft geen mentale leider'Toen Racing Genk een jaar geleden Albert Stuivenberg aanstelde als T1, keek één man niet vreemd op: Sef Vergoossen. De ex-kampioenenmaker van Genk (2002) had de naam van de Rotterdammer zelf op tafel gelegd. Nu ziet hij hoe de ambitieuze Limburgers niet op play-off I-koers zitten.
08/12 01u45  Wereldwijde lof voor Kortrijkse droommachineEen antiverveelmachine of tentenparaplu. De ideeën blijven meestal in de hoofden van kinderen hangen. De Kortrijkse organisatie MyMachine maakt ze in samenwerking met kinderen en studenten werkelijkheid. Het concept won een internationale onderwijsprijs.
08/12 01u45  Als techreuzen ruziën, is klant de dupe'Onze producten niet aanbieden? Geen YouTube meer voor jullie gebruikers.' Techgiganten Google en Amazon zijn verwikkeld in een venijnig steekspel waarbij inzet en slachtoffer dezelfde naam dragen: de klant. Of toch vooral zijn gegevens.
08/12 01u45  Ik blijf staan en vechtJoachim Pohlmann is woordvoerder van Bart De Wever (N-VA) en schrijver van Een unie van het eigen. Zijn column verschijnt wekelijks.
08/12 01u45  Ready For The WeekendJournalist Ewoud Ceulemans leidt u door het cultuurweekend.
08/12 01u45  EK organiseren kost meestal meer dan het opbrengtTot in de uithoeken van Europa slaat ons land een mal figuur, maar op economisch vlak is het wegvallen van Euro 2020 geen ramp. De horeca vloekt eens, maar in totaal kost zo'n groot toernooi meestal meer dan het opbrengt.
08/12 01u45  Bijna 20 procent minder studenten in lerarenopleidingenDe lerarenopleidingen blijven klappen krijgen. In vijf jaar is het aantal studenten dat begint aan een lerarenopleiding met bijna 20 procent gedaald.
08/12 01u45  De kwestie JeruzalemLees meer >
08/12 01u45  'Arabisch protest is voor bühne'De beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem tot hoofdstad van Israël uit te roepen, speelt op een achtergrond vol geopolitieke intriges en wisselende machtsverhoudingen. Clingendael-expert Bertus Hendriks ontwart het kluwen.
08/12 01u45  Minstens 30 gewonden bij rellen met PalestijnenOp de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook zijn Palestijnen slaags geraakt met Israëlische troepen. Amper een dag na de beslissing van de Amerikaanse president om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël vielen zo al ruim 30 gewonden.
08/12 01u45  Dino-zwaan met krokotanden ontdektHij had de kop en nek van een zwaan, maar de tanden van een krokodil en was familie van de velociraptor. Wetenschappers stellen deze week deze nieuwe dinosauriër, de halszka, voor in vakblad Nature.
08/12 01u45  Niet bestaand restaurant op nummer éénLees meer >
08/12 01u45  Champions League op Q2 en SBS BelgiumLees meer >
08/12 01u45  Staat 'laagvlieger' Lukaku op in derby?In Engeland gaat er geen dag voorbij of zijn povere cijfers in toppers worden vermeld. Zondag moet Romelu Lukaku opstaan tegen Manchester City.
08/12 01u45  Ex-vicepremier Philippe Maystadt overledenPhilippe Maystadt (69) is overleden. De Franstalige christendemocraat was in de jaren 80 en 90 een belangrijke compagnon de route van Wilfried Martens en Jean-Luc Dehaene.
08/12 01u45  Ronaldo verovert vijfde Gouden BalCristiano Ronaldo (32) staat voortaan naast Lionel Messi (30). De ster van Real ontving in Parijs zijn vijfde Gouden Bal.
08/12 01u45  Recept Botox eindelijk gekraaktHet recept van Botox, na dat van Coca-Cola het geheimste ter wereld, lijkt gekraakt. Het Californische biotechbedrijf Revance gaat een concurrent voor het antirimpelmiddel op de markt brengen.
08/12 00u15  Ex-CEO Frans-Zwitsers betonbedrijf in verdenking gesteld van financiering jihadistische groepenDe ex-CEO van de groep LafargeHolcim, Eric Olsen, is in Frankrijk in verdenking gesteld voor 'financiering van een terroristische onderneming'. Dat berichten verschillende persagentschappen en media gisteravond. 
08/12 00u00  Met deze tips bent u helemaal ready for the weekendLees meer >
1 2 3 4


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

12x Meer dan miljoen kinderen levensbedreigend ondervoed in Zuid-Soedan15/12 00u45 - De Morgen: Bijna drie miljoen kinderen in Zuid-Soedan hebben ernstige voesdelonzekerheid en meer dan een miljoen kinderen zijn levensbedreigend ondervoed. Meer dan de helft van de kinderen in Zuid-Soedan lijdt onder het conflict in het land. Dat meldt Unicef, het Kinderfonds van de Verenigde Naties, in het rapport 'Childhood under Attack'. 
2x Europees standpunt over statuut Jeruzalem "onveranderd"14/12 23u30 - De Morgen: De lidstaten van de Europese Unie blijven gehecht aan een tweestatenoplossing en hun positie over het statuut van Jeruzalem blijft 'ongewijzigd'. Dat heeft Europees president Donald Tusk laten verstaan na een debat onder de staatshoofden en regeringsleiders over de Amerikaanse beslissing om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël.
2x Hoe Bracke naar een exit begeleid lijkt te worden14/12 21u15 - De Morgen: Wordt Siegfried Bracke richting uitgang geduwd bij de Gentse N-VA? Daar lijkt het steeds meer op, nu lijsttrekker Elke Sleurs hem de lijstduwersplaats ontzegt. Een beslissing die ze in haar eentje lijkt genomen te hebben. En dat valt niet bij iedereen in goede aarde. 
1x Disney koopt om te streamen14/12 22u45 - De Morgen: Walt Disney heeft een van de grootste mediaovernames van de laatste tien jaar bekendgemaakt: het neemt een groot deel van het media- en filmbedrijf 21st Century Fox over, voor 44 miljard euro. Dat heeft mogelijk ingrijpende gevolgen voor tv-kijkers en liefhebbers van series en films.
1x Hoe in Kruibeke jagers-verzamelaars en ingeweken landbouwers elkaar voor het eerst vonden14/12 22u15 - De Morgen: Jagers-verzamelaars uit de midden steentijd kwamen in Bazel-Sluis, een deelgemeente van Kruibeke, al omstreeks 4850 tot 4500 vóór Christus in contact met geteeld graan via immigranten. Daarmee is de site de allereerste in West-Europa waar materieel bewijs is gevonden voor dergelijke contacten.
1x Ook Kamer vraagt gratie voor ter dood veroordeelde VUB-professor14/12 22u00 - De Morgen: De Kamer heeft vandaag unaniem een resolutie goedgekeurd waarin Iran wordt gevraagd gratie te verlenen aan Ahmadreza Djalali, de VUB-docent die vorige maand in Iran werd veroordeeld tot de doodstraf omdat hij zou gespioneerd hebben voor Israël.
1x Syrische regering blijft rechtstreekse vredesgesprekken met oppositie afwijzen14/12 22u00 - De Morgen: Er komt maar geen schot in de vredesgesprekken over Syrië in Genève. De regering wees donderdag opnieuw rechtstreekse gesprekken met de oppositie van de hand. 
1x Kamer keurt maatregelen tegen malafide vastgoedmakelaars goed14/12 21u45 - De Morgen: De plenaire Kamer heeft vandaag unaniem een wetsontwerp goedgekeurd met maatregelen tegen oneerlijke vastgoedmakelaars. Zo wordt het binnenkort mogelijk voor gedupeerden om een gerechtelijke spoedprocedure te staren voor bewarende maatregelen tegen malafide makelaars. Vastgoedmakelaars worden ook verplicht een afgescheiden derdenrekening te gebruiken.
1x "Zorgwekkende paradox": liever geen vlees dan geen vliegtuig14/12 21u45 - De Morgen: Even naar Rome voor 30 euro? We staan niet stil bij de klimaatgevolgen van al dat goedkope vliegen, vinden experts. En zij hebben nog iets ontdekt: het zijn net de vegetariërs, die hun vlees laten uit milieuoverwegingen, die er het vaakst op uit trekken.
1x België stuurt eerste vrouwelijke ambassadeur naar Saudi-Arabië: "Nuttig experiment"14/12 21u00 - De Morgen: België stuurt voor het eerst vrouwelijke ambassadeurs naar Saudi-Arabië en Iran, waar conservatieve geestelijken streng toezien op allerlei vrouwonvriendelijke regels. 'Een mooi signaal maar ook een gewaagd experiment', zeggen experts. 'Zeker als de nieuwe ambassadeurs met de oudere generaties in contact treden.'

Statistieken

Artikels:
35704
Gelezen:
2865
Aantal lezers nu:
22


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2017 Naar boven