vrijdag 23 maart 2018, week 12


U bent nu hier: Meer nieuws van De Morgen pagina 3

Laatste updatecontrole: vandaag om 5u45
 

De Morgen

Verbergen Tonen
23/03 05u15  Ex-Playmate over maandenlange affaire met Trump: "Hij wilde me betalen voor seks" Karen McDougal, een voormalig Playboymodel dat al eerder beweerde een affaire van tien maanden te hebben gehad met Donald Trump, heeft zich in een exclusief interview met CNN uitgelaten over haar vermeende relatie met de president. 
23/03 04u45  School van 150 walvissen strandt in Australische baai Zo’n honderdvijftig walvissen zijn gestrand aan Hamelin Bay in het zuidwesten van Australië, op zo’n 315 kilometer van Perth. Ongeveer de helft van de groep is inmiddels overleden. De Australische kustwacht probeert de vissen te redden en palliatieve zorg toe te dienen aan de walvissen waarvan duidelijk is dat ze het niet zullen halen. Ook zwemt er nog een kleine school rond voor de kust. 
23/03 04u45  Europese Commissie maakt 4,6 miljoen euro vrij voor ex-werknemers Caterpillar De Europese Commissie wil 4,6 miljoen euro vrijmaken om de vroegere werknemers van Caterpillar in Gosselies en de toeleveranciers van de machinebouwer te ondersteunen bij hun zoektocht naar een nieuwe job.
23/03 04u45  Acerta: "Strijd om talent zorgt voor stijgende loonspanning" De loonspanning in ons land - het verschil tussen de hoogste en de laagste lonen - is het voorbije jaar duidelijk gestegen, naar het hoogste peil in zes jaar tijd. De war for talent zorgt ervoor dat vooral de beste verdieners meer gaan verdienen. Dat blijkt uit een studie van hr-dienstverlener Acerta.
23/03 03u15  China neemt voor 3 miljard dollar aan tegenmaatregelen tegen invoer Amerikaanse producten De Chinese regering heeft vandaag een lijst van 128 Amerikaanse producten opgesteld die mogelijk zullen worden geviseerd. Het gaat onder meer om stalen pijpen en varkensvlees. De verhoogde importtarieven kunnen de VS tot 3 miljard dollar (2,4 miljard euro) kosten. 17 
23/03 02u45  China denkt aan heffingen tegen Amerikaanse producten China overweegt om eigen maatregelen te nemen tegen het Amerikaanse voornemen om de importheffingen voor Chinees staal en aluminium te verhogen.17 
23/03 02u45  EU roept ambassadeur terug uit Moskou en houdt Rusland verantwoordelijk voor gifaanval op ex-spion De Europese Unie roept haar ambassadeur terug uit Moskou voor overleg. De maatregel volgt op de vaststelling van de EU-regeringsleiders dat Rusland hoogstwaarschijnlijk achter de aanslag met zenuwgas in Salisbury op oud-dubbelspion Sergej Skripal zit. Volgens hen is dat de enige plausibele verklaring.17 
23/03 02u15  Voormalig Braziliaans president Lula moet voorlopig niet in de cel In Brazilië heeft het hooggerechtshof vandaag nipt beslist om de vroegere Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva op vrije voeten te laten tot de rechters opnieuw samenkomen om zich over de zaak te buigen. De zitting is op 4 april gepland.
23/03 01u30  AI: "Amerikaanse en Britse wapenleveringen aan Saoedische coalitie eisen burgerslachtoffers" Mensenrechtenorganisatie Amnesty International hekelt dat wapenleveringen door onder andere de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk aan Saoedi-Arabië, burgerslachtoffers in Jemen eisen. Saoedi-Arabië grijpt in dat land immers in tegen sjiitische rebellen, aan het hoofd van een Arabische coalitie.15 
23/03 00u45  Verkrachtingsslachtoffer (14) sterft tijdens bevalling in Paraguay Een veertienjarig meisje is in Paraguay gestorven tijdens de geboorte van haar kind. Het meisje was verkracht en zwanger gemaakt door een 37-jarige man, die inmiddels gearresteerd is. Het meisje lag al twintig dagen in het ziekenhuis wegen complicaties bij de zwangerschap. Haar baby is stabiel, maar ligt wel aan de beademing.16 
23/03 00u00  Europese leiders wijzen Rusland unaniem met de vinger voor gifaanval in Salisbury De Europese staatshoofden en regeringsleiders wijzen Rusland unaniem als de schuldige aan voor de gifaanval op oud-dubbelspion Sergei Skripal en zijn dochter in Salisbury begin deze maand. Dat blijkt deze avond uit een tweet van Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk.15 
22/03 22u30  Paul Marchal reageert op tijdelijke vrijlating Lelièvre: "Het voelt wrang" Michel Lelièvre, de vroegere handlanger van Marc Dutroux, heeft begin deze maand voor het eerst in vijf jaar de gevangenis voor 36 uur mogen verlaten. Dat bevestigt zijn advocate Benjamine Bovy. Lelièvre kreeg een dag en nacht verlof om zich voor te bereiden op zijn definitieve vrijlating. Dat bevestigt zijn advocate aan VTM NIEUWS. 
22/03 22u00  Waarom krijgt prins Laurent en prinses Astrid eigenlijk zoveel geld? Prins Laurent ziet dit jaar wellicht 47.100 euro door zijn neus geboord, omdat hij zijn boekje te vaak te buiten gegaan is. Maar waarom krijgen hij en de rest van de koninklijke familie eigenlijk zoveel geld? En kunnen we eventueel zonder?
22/03 21u45  Amerikaanse politieagenten houden iPhone voor wapen en schieten ongewapende zwarte jongeman neer In de Amerikaanse staat Californië hebben twee politieagenten een ongewapende Afro-Amerikaan in de tuin van zijn grootmoeder doodgeschoten. Ze gingen er naar eigen zeggen van uit dat de 22-jarige gewapend was. Maar in werkelijkheid is naast zijn lijk enkel een iPhone gevonden. In totaal schoten de wetsdienaars twintig keer op de man die ter plaatse overleed.
22/03 21u45  Trump dreigt dat hij oud-vicepresident Biden in elkaar kan slaan: "Hij zou huilend ten onder gaan" In een tweet heeft de Amerikaanse president Donald Trump een dreigement geuit aan het adres van oud-vicepresident Joe Biden. Die had eerder hard uitgehaald naar Trump vanwege de manier waarop hij vrouwen behandelt. 
Laatste update: vandaag om 5u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
19/03 06u45  Geduld met voedselagentschap geraakt stilaan opIs het federaal voedselagentschap (FAVV) correct omgegaan met de crisis in de vleessector? Het geduld van de meerderheid geraakt op, nu blijkt dat ook een Vlaams bedrijf bedorven vlees exporteerde naar Kosovo.
19/03 06u15  Eén, VIER en VTM zetten op zondag de grote kanonnen inVIER pakt uit met De mol, bij VTM rekenen ze op een handvol vrijgezellenboeren, en Eén haalt De drie wijzen van onder het stof. Op zondagavond, jarenlang een oase van rust in de kijkcijferstrijd, wordt vanaf volgende week een kijkcijferoorlog uitgevochten.
19/03 06u15  Geduld met voedselagentschap geraakt op na alweer een vleesschandaalIs het federaal voedselagentschap (FAVV) correct omgegaan met de crisis in de vleessector? Het geduld van de meerderheid geraakt op, nu blijkt dat ook een Vlaams bedrijf bedorven vlees exporteerde naar Kosovo. 
19/03 06u15  Dave Sinardet: "De pers is niet kritisch genoeg voor de N-VA"Bart De Wever en de joden. John Crombez en de zorg. De regering en uw firmawagen. Politiek wetenschapper Dave Sinardet geeft commentaar op het nieuws van de week, en legt uit waarom de lijst Samen in Antwerpen 'een politiek condoom' was voor Groen.
19/03 06u15  Mooier materiaal voor een complottheorie is er zelden geweestBert Wagendorp is columnist bij de Volkskrant.
19/03 06u15  Misschien moet iemand de Arco-gedupeerden eens zeggen dat er geen (noemenswaardige) compensatie komtDe politieke actualiteit volgens UGent-politicoloog en De Morgen-columnist Carl Devos.
19/03 06u15  Tate Modern toont werk van Picasso uit 'magische' jaar 193245 jaar na zijn overlijden heeft Pablo Picasso zijn eerste solotentoonstelling in het Londense Tate Modern. De expositie, goed voor honderd werken, focust op 1932, zijn ‘magische' jaar, waarin Picasso vooral zijn minnares Marie-Thérèse Walter op het doek vereeuwigde.
19/03 06u15  "Als wielrennen zich ooit afvraagt waarom het publiek bestaat uit een meerderheid van ouderen en zieken, dan moeten ze Milaan-Sanremo analyseren"Hans Vandeweghe is sportjournalist voor De Morgen.
19/03 06u00  Beroepsvereniging roept kinesisten op zich te deconventioneren: "Patiënt dupe, maar dit is ons enige drukkingsmiddel"De beroepsvereniging voor kinesitherapeuten, Axxon, roept haar leden vandaag in een opiniestuk in De Standaard op om zich massaal te deconventioneren. Daardoor zouden ze zich niet meer moeten houden aan de tariefafspraken met het Riziv.
19/03 05u15  Groen: "Steeds minder tijd voor patiënten in thuiszorg"Het aantal uren dat thuiszorgmedewerkers kunnen spenderen aan hun patiënten neemt alsmaar af. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Elke Van den Brandt (Groen) opvroeg bij minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Jo Vandeurzen (CD&V). Ze pleit ervoor om het systeem efficiënter te maken.
19/03 05u15  Hacker (37) die Chelsea Manning aangaf bij FBI dood in zijn appartement aangetroffenEen beruchte Amerikaanse hacker die onder meer bekendheid kreeg omdat hij klokkenluider Chelsea Manning aangaf bij de FBI, is dood in zijn appartement aangetroffen. Adrian Lamo was pas 37 jaar. Over de doodsoorzaak is niets bekend.
19/03 04u30  Italiaanse aanklager legt beslag op reddingsboot van Spaanse ngo: "Ze maken van solidariteit een misdaad"Een Italiaanse openbaar aanklager heeft beslag laten leggen op een Spaanse reddingsboot voor vluchtelingen. De ngo achter de boot had zich ertegen verzet om vluchtelingen over te dragen aan de Libische autoriteiten.
19/03 04u30  Bosbrand verwoest Australisch kuststadjeEen hevige en snel aanwakkerende bosbrand heeft een kuststadje in het zuidoosten van Australië verwoest. De brand trof tientallen huizen en bedrijven in de plaatsTathra in de staat New South Wales.
19/03 02u45  Trump presenteert vandaag zijn antidrugsplan: doodstraf voor grote drugsdealersDe Amerikaanse president Donald Trump zal vandaag  zijn plan in de strijd tegen drugs uit de doeken doen. Dat voorziet onder meer in een herinvoering van de doodstraf voor bepaalde drugssmokkelaars. Dat heeft een woordvoerder van het Witte Huis gezegd.
18/03 22u15  Dit zijn de deelnemers aan 'De Mol'Ze zijn met tien. Vijf mannen en vijf vrouwen. En vanaf volgende week gaan ze samen met televisiekijkend Vlaanderen op mollenjacht. 
18/03 21u30  Moraalfilosoof Patrick Loobuyck : "Wat De Wever zegt, is niet totaal van de pot gerukt"Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) kreeg dit weekend de volle laag toen hij in een interview beweerde dat 'joden conflicten vermijden en dat ze daarin verschillen van moslims'. Moraalfilosoof Patrick Loobuyck gaat in tegen de hetze. 'Er zijn wel degelijk spanningen tussen sommige moslims en onze seculiere samenleving.' 
18/03 21u15  Poetin begint fluitend aan vierde ambtstermijn: met monsterzege herkozen als presidentDe Russische president Vladimir Poetin is, zoals verwacht, herverkozen. Hij kan een vierde en laatste ambtstermijn aansnijden. Na telling van een kwart van de stemmen, voor het leeuwendeel uit het oosten van Rusland, waar het al maandagochtend is, stond Poetin op 72,78 procent. Om een tweede ronde te vermijden, moest een kandidaat meer dan 50 procent van de stemmen halen. 
18/03 21u00  Poetin zoals verwacht herverkozen met score van meer dan 70 procentDe Russische president Vladimir Poetin is, zoals verwacht, herverkozen. Hij kan een vierde en laatste ambtstermijn aansnijden. Na telling van een kwart van de stemmen, voor het leeuwendeel uit het oosten van Rusland, waar het al maandagochtend is, stond Poetin op 72,78 procent. Om een tweede ronde te vermijden, moest een kandidaat meer dan 50 procent van de stemmen halen. 
18/03 20u45  We zouden de heer De Wever willen danken voor zoveel openheid. Eindelijk vallen de maskers afBart Eeckhout is opiniërend hoofdredacteur.
18/03 20u45  Met 'zorgzekerheid' probeert sp.a een oud electoraal kunstje over te doenMet 'de sociale zekerheid' wonnen de socialisten in 1995 de verkiezingen, toen niemand het verwachtte. Met 'de zorgzekerheid' probeert John Crombez dat kunstje over te doen. Hun nieuwe voorstellen over hun oude thema's geven de partijleden weer wat zelfvertrouwen. Maar waarom zoeken ze net die niche op?
18/03 20u30  Groen springt in de bres voor het bos dat Natuurpunt opofferde: moeten bomen wijken voor een resort?Weer verdwijnen in Limburg ettelijke voetbalvelden bos en wéér, stelt Groen, is Joke Schauvliege (CD&V) verantwoordelijk. Vreemd genoeg houdt Natuurpunt zich afzijdig in de discussie: dertig jaar geleden offerde de natuurbeweging het bos in Dilsen-Stokkem op om de Limburgse natuur te sparen van groter onheil. 'Dat was pure winst.'
18/03 20u15  In het licht van de toekomst is elk nationalisme onrustwekkendJeroen Olyslaegers is schrijver van Wij, Winst en WIL. Dit is een ingekorte versie van de Clauslezing die hij vandaag uitspreekt in het Toneelhuis in Antwerpen. De integrale versie leest u hier.
18/03 20u15  "Vergeet niet wie gij zijt": de integrale Clauslezing van Jeroen OlyslaegersJeroen Olyslaegers is schrijver van Wij, Winst en WIL. Hier leest u de tekst van de Clauslezing die hij uitspreekt in het Toneelhuis in Antwerpen.
18/03 19u45  Eerste exitpolls: Poetin verkozen voor vierde termijn met score van meer dan 70 procentDe Russische president Vladimir Poetin is, zoals verwacht, herverkozen. Hij kan een vierde en laatste ambtstermijn aansnijden. Volgens de eerste exitpolls van peilingbureau VTsJoeM kreeg Poetin 73,9 procent van de stemmen. Een andere exitpoll geeft Poetin 71,9 procent. 
18/03 19u30  Assisenproces aanslagen 22 maart gaat volgend jaar van startHet assisenproces over de aanslagen in Brussel komt er volgend jaar. Dat zegt federaal procureur Frédéric Van Leeuw in een interview met VTM NIEUWS. Naar schatting 1.000 mensen zullen zich burgerlijke partij stellen. Daarmee wordt dit het grootste assisenproces dat ooit in ons land heeft plaatsgevonden.
18/03 19u30  Hoe 'zorgzekerheid' sp.a weer schwung moet gevenMet 'de sociale zekerheid' wonnen de socialisten in 1995 de verkiezingen, toen niemand het verwachtte. Met 'de zorgzekerheid' probeert John Crombez dat kunstje over te doen. Hun nieuwe voorstellen over hun oude thema's geven de partijleden weer wat zelfvertrouwen. Maar waarom zoeken ze net die niche op?
18/03 19u30  Eerste exitpolls: Poetin verkozen voor vierde termijn met score van 73,9 procentDe Russische president Vladimir Poetin is, zoals verwacht, herverkozen. Hij kan een vierde en laatste ambtstermijn aansnijden. Volgens de eerste exitpolls van peilingbureau VTsJoeM kreeg Poetin 73,9 procent van de stemmen. Een andere exitpoll geeft Poetin 71,9 procent. 
18/03 19u00  Test-Aankoop maakt de rekening: zo duur is België échtHet aards bestaan biedt maar weinig zekerheden, behalve dan de wetenschap dat het leven alsmaar duurder wordt. Maar waarom zijn veel prijzen bij ons hoger dan in de ons omliggende landen? Ivo Mechels en Simon November van Test-Aankoop kwamen gewapend met laptop en stapels statistieken aan tafel voor een stevig gesprek over de kostprijs van ons leven. 'Winkelen in het buitenland loont. Soms betalen we hier tot 37 procent meer dan in andere landen.'
18/03 19u00  Na vijf maanden ploeteren is 'Zoutelande' de onverwachte nummer 1 van BLØFHet was een traject van lange adem, maar vijf maanden na de release staat 'Zoutelande' op één in de Ultratop. Het is de eerste superhit voor de Nederlandse band BLØF in Vlaanderen. En dat met een Duits nummer en een Belgische zangeres.
18/03 18u30  Bomdreiging op SXSW in Austin: optreden van The Roots afgelastDoor een bomdreiging in Austin werd het concert van de Amerikaanse hiphopband Roots op het South By Southwest (SXSW) afgelat. Er zou een verdachte opgepakt zijn.
18/03 18u00  Paul Magnette (PS) over De Wever: "Zijn stereotiepe discours is een vorm van racisme"Gewezen PS-voorzitter en Waals minister-president Paul Magnette heeft vandaag zeer scherp scherp gereageerd op de uitspraken van N-VA-voorzitter Bart De Wever. Die stelde eerder vandaag: 'Joden vermijden conflicten. Dat is het verschil met moslims'. 'Een vorm van racisme', noemt Magnette die uitspraak.
18/03 17u45  Tweede dag op rij sneuvelt kouderecord: koudste 18 maart sinds begin metingenVoor de tweede dag op rij zullen we een kouderecord breken. Het is de koudste 18 maart sinds het begin van de metingen. Het vorige record werd gevestigd in 1975, toen het drie graden was. Vandaag werd het niet warmer dan één of twee graden, met een gevoelstemperatuur van -10. 
18/03 17u45  Belgische IS-vrouwen willen terugkeren naar ons land: "Al geven ze ons 20 jaar. We accepteren onze straf"VRT-Journalist Rudy Vranckx heeft in een vluchtelingenkamp in Syrië een gesprek gehad met twee Belgische IS-vrouwen. De vrouwen, Bouchra en Tatiana, afkomstig uit Borgerhout, trokken in 2013 met hun echtgenotes naar Syrië. Hun echtgenotes zijn intussen gesneuveld. De vrouwen hopen terug te kunnen keren naar België.
18/03 17u45  Hoe duur is België? Ivo Mechels en Simon November (Test-Aankoop) maken de rekeningHet aards bestaan biedt maar weinig zekerheden, behalve dan de wetenschap dat het leven alsmaar duurder wordt. Maar waarom zijn veel prijzen bij ons hoger dan in de ons omliggende landen? Ivo Mechels en Simon November van Test-Aankoop kwamen gewapend met laptop en stapels statistieken aan tafel voor een stevig gesprek over de kostprijs van ons leven. 'Winkelen in het buitenland loont. Soms betalen we hier tot 37 procent meer dan in andere landen.'
18/03 16u45  Limburger Koen Timmers (38) dan toch niet 'beste leerkracht ter wereld'De voortekenen waren goed, maar Vlaming Koen Timmers (38) heeft het niet gehaald. Hj was één van de tien finalisten in de Global Teacher Prize, een jaarlijkse verkiezing van de beste leerkracht ter wereld, maar het was uiteindelijk een Britse collega die tot winnares werd uitgeroepen. 
18/03 16u45  FAVV en parket kibbelen over nieuw vleesschandaal: "Niet pas in januari, maar in november ingelicht"Het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) werd al in augustus gewaarschuwd door het Kosovaarse voedselagentschap over een levering van vervallen vlees. Toch opende het parket pas in januari een opsporingsonderzoek naar het bedrijf Vanlommel dat het vervallen vlees naar een groothandel in Kosovo had gestuurd. 'Het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid heeft ons pas in januari ingelicht', zegt parketwoordvoerster Caroline Vanderstokker. Het FAVV weerlegt dit nu en zegt dat ze het parket al in november op de hoogte brachten. 
18/03 16u30  Kan u niet wachten op 'De Mol'? Vandaag krijgt u al een voorproefjeEen indringende documentaire over Hugo Claus, een humoristisch programma over kanker of een culinaire trip door Rome? Het zit allemaal in onze tv-tips. Net als 'Café De Mol', een nagelnieuwe talkshow voor wie niet kan wachten tot 'De Mol' start. Het volledige overzicht vind je hier.
18/03 16u30  FAVV zegt dat het parket al in november op de hoogte bracht over vervallen vlees, niet pas in januariHet Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) werd al in augustus gewaarschuwd door het Kosovaarse voedselagentschap over een levering van vervallen vlees. Toch opende het parket pas in januari een opsporingsonderzoek naar het bedrijf Vanlommel dat het vervallen vlees naar een groothandel in Kosovo had gestuurd. 'Het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid heeft ons pas in januari ingelicht', zegt parketwoordvoerster Caroline Vanderstokker. Het FAVV weerlegt dit nu en zegt dat ze het parket al in november op de hoogte brachten. 
18/03 16u15  Na vijf maanden ploeteren: de onverwachte nummer één van BLØFHet was een traject van lange adem, maar vijf maanden na de release staat 'Zoutelande' op één in de Ultratop. Het is de eerste superhit voor de Nederlandse band BLØF in Vlaanderen. En dat met een Duits nummer en een Belgische zangeres.
18/03 16u15  Barbara Sarafian: "Ik ben mentaal, financieel en intellectueel gekloot geweest"De Franse schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Dertig directe vragen, evenzoveel openhartige antwoorden. Vandaag: actrice Barbara Sarafian (49). Wie is zij in het diepst van haar gedachten?
18/03 16u00  "Doel is mensen zonder papieren op te pakken": PS-parlementslid haalt uit naar politieactie in Brusselse metroBrussels PS-parlementslid Ridouane Chahid heeft kritiek op de politieactie die volgens hem morgen doorgaat in metrostations rond het Noordstation in samenwerking met de MIVB. Volgens hem is de politieactie opgezet om de federale regering en de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) in staat te stellen mensen zonder een geldige verblijfsvergunning op te pakken.
18/03 16u00  Waarom overklassen Nederlandse rappers de Belgen in onze hitlijsten?Wanneer Nederlandse artiesten als Lil' Kleine, Boef of Kraantje Pappie met een single komen, kleuren de Vlaamse hitlijsten in een vingerknip oranje. Voor Belgische urbanartiesten blijft het echter moeilijk om in onze charts te belanden. Hoe komt dat?
18/03 15u45  Duizenden betogers tegen onafhankelijkheid in BarcelonaDuizenden tegenstanders van Catalaanse onafhankelijkheid zijn vandaag door de straten van Barcelona getrokken. Ze eisen een terugkeer naar de 'wijsheid' nu de regio al sinds oktober zonder regering zit.
18/03 15u45  Barbara Sarafian: "Ik ben niet zozeer bepoteld als wel mentaal, financieel en intellectueel gekloot geweest"De Franse schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Dertig directe vragen, evenzoveel openhartige antwoorden. Vandaag: actrice Barbara Sarafian (49). Wie is zij in het diepst van haar gedachten?
18/03 15u30  FAVV speelde informatie over tweede melding van vervallen vlees pas vier maanden na datum door aan parketHet Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) werd al in augustus gewaarschuwd door het Kosovaarse voedselagentschap over een levering van vervallen vlees. Toch opende het parket pas in januari een opsporingsonderzoek naar het bedrijf Vanlommel dat het vervallen vlees naar een groothandel in Kosovo had gestuurd. 'Het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid heeft ons pas in januari ingelicht', zegt parketwoordvoerster Caroline Vanderstokker. Daardoor werd het onderzoek dus pas vier maanden na de feiten geopend.
18/03 15u30  Noord-Korea is bezig bezig met vrienden maken, na Zuid-Korea is nu Zweden aan de beurtZweden wil zich inzetten voor een geslaagde ontmoeting tussen de Amerikaanse president en de leider van Noord-Korea.
18/03 14u45  Barbara Sarafian: "Soms denk ik: mannekes, ik kan niet meer"De Franse schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Dertig directe vragen, evenzoveel openhartige antwoorden. Vandaag: actrice Barbara Sarafian (49). Wie is zij in het diepst van haar gedachten?
18/03 14u45  Wie weet komt 'de allerbeste leerkracht ter wereld' uit ons landDe beste burgemeester van de wereld hádden we al, en wie weet komt straks ook de allerbeste leerkracht uit eigen land. Hasselaar Koen Timmers is één van de tien finalisten, de winnaar mag naar huis met een prijzenpot van – hou u vast aan uw geodriehoek, smartboard of lessenaar – één miljoen dollar.
18/03 14u30  Russisch ambassadeur: "Zenuwgas is afkomstig uit Brits labo"Vladimir Chizhov zegt dat het zenuwgas dat gebruikt is op voormalig spion Sergei Skripal en zijn dochter afkomstig is uit een Brits labo en dus niet uit Rusland. Dat heeft hij gezegd in een interview met de BBC.
18/03 13u30  Neutraal Zweden wil tussen Trump en Kim bemiddelenZweden wil zich inzetten voor een geslaagde ontmoeting tussen de Amerikaanse president en de leider van Noord-Korea.
18/03 13u30  Filosoof Ramin Jahanbegloo: "De islam is deel van het Europese cultuurgoed"De in Iran geboren filosoof Ramin Jahanbegloo ziet de Europese beschaving afkalven. Een paar decennia geleden was er hoop. Nu zijn de Europeanen niet meer geïnteresseerd in hun eigen geschiedenis en in elkaar, stelt hij. Deel 12 van een serie waarin niet-Europeanen hun visie geven op Europa en de EU.
18/03 13u30  Bitcoin blijft crashen en stevent af op beruchte ‘Kruis des Doods’Na een crash in februari begon bitcoin opnieuw aan een koers omhoog, maar de laatste weken ziet het er opnieuw niet zo goed uit. En enkele analisten zien de munt op het zogenaamde ‘death cross’ afstevenen, ofwel het ‘Kruis des Doods’.
18/03 13u15  Britse parlementaire commissie waarschuwt voor vertraging van BrexitDe Britse parlementaire commissie die de onderhandelingen rond de Brexit superviseert, suggereert in een vandaag verschenen rapport dat het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie wel eens op zich zou kunnen laten wachten. Tijdens de gesprekken tussen de twee partijen wordt maar zeer beperkt vooruitgang geboekt, klinkt het.
18/03 13u15  Turkije: "Centrum van Afrin volledig onder controle van Syrische leger"Syrische rebellen zijn vandaag met steun van Turkse troepen kort voor zonsopgang de stad Afrin in het noordwesten van Syrië binnengetrokken. Ze hebben de controle over delen ervan overgenomen nadat de Koerdische YPG-troepen zich hadden teruggetrokken, zei een woordvoerder van de rebellenstrijders van het Vrije Syrische Leger.
18/03 13u00  Peeters (CD&V): "De Wever moet gemeenschappen verbinden, niet uiteen drijven"In een interview met De Zondag zegt N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever dat 'Joden conflicten vermijden. Dat is het verschil met moslims.' Onder meer Kris Peeters (CD&V) reageert: 'Een burgemeester moet een burgervader zijn voor alle inwoners.' Wouter Van Besien (Groen) roept op om vooral niet te veralgemenen.
18/03 12u30  Peeters (CD&V): "De Wever moet als burgemeester gemeenschappen verbinden, niet uit elkaar spelen"In een interview met De Zondag zegt N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever dat 'Joden conflicten vermijden. Dat is het verschil met moslims.' Onder meer Kris Peeters (CD&V) reageert: 'Een burgemeester moet een burgervader zijn voor alle inwoners.' Wouter Van Besien (Groen) roept op om vooral niet te veralgemenen.
18/03 11u45  Meer mensen naar de stembus in Rusland dan bij vorige verkiezingenBij de presidentsverkiezingen in Rusland melden de stembureaus een hogere opkomst dan zes jaar geleden. De stemlokalen gingen zondag om 8.00 uur lokale tijd open in het dichtbevolkte westelijke deel van het land.
18/03 11u45  Editors in Het Sportpaleis: Ganzenpas ter plaatse ★★☆☆☆Editors bleek nog maar eens een maatje te klein voor Het Sportpaleis. De Britse band beschikt over genoeg catchy stadionrocksongs, ja.  Maar als de heren ooit een wereldniveau willen halen, is er qua attitude, sound en branie nog werk. 
18/03 11u30  Editors in Het Sportpaleis: Ganzenpas ter plaatseEditors bleek nog maar eens een maatje te klein voor Het Sportpaleis. De Britse band beschikt over genoeg catchy stadionrocksongs, ja.  Maar als de heren ooit een wereldniveau willen halen, is er qua attitude, sound en branie nog werk. 
18/03 11u15  "Cyberaanval vanuit 15 landen op Russische verkiezingscommissie"Het computernetwerk van de Russische verkiezingscommissie was vannacht het doelwit van een cyberaanval uit vijftien landen, meldt het hoofd van de commissie, Ella Pamfilova.
18/03 11u15  Fotograaf Pau Buscató slentert door de stad, op zoek naar het toevalToeval. Wie zich erdoor laat overvallen, vindt in drukke steden een speeltuin terug. Twee verwante kleuren die zich in de bonte mengelmoes eventjes naast elkaar nestelen. Of de mens die in een fractie opgeslorpt wordt door het straatbeeld. “We hebben vaak geen aandacht voor die details. Mensen zitten met hun gedachten al op kantoor of zitten vastgekluisterd aan hun schermpje”, zegt de Spaanse straatfotograaf Pau Buscató, die bijna elke dag zijn uren aan de stenen slijt met een simpel motto: “Ik trek erop uit en ik kijk rond. Soms wel zes uren aan een stuk.”
18/03 11u15  Bjorn crawlde liever dan te klagenNa een zwaar motorongeval liet hij het hoofd niet hangen. 'Leen me je zwembad, en we worden vrienden', postte Bjorn Delaire op Facebook. Korte tijd later had de bekendste rolstoelgebruiker van ons land honderd aanbiedingen.
18/03 11u15  O dierbaar België, doe eens wat aan je imago alsjeblieftAnnelies De Rouck (37) woonde 15 jaar in Londen, Amsterdam en New York. Onlangs verhuisde ze terug naar Brussel.
18/03 11u15  Deze eetbare tuin in Schoten gaat nog verder dan bio: "De natuur blijft me verbazen"Schrik niet als je Vicky Geunes, Nick Bril of ­Sergio Herman tegen het lijf loopt in Schoten. Allemaal komen ze kruiden en wilde groenten shoppen in de Oranjerietuin van domein Vordenstein. 
18/03 10u45  Wordt Koen Timmers straks verkozen tot 'Beste leerkracht ter wereld'?De beste burgemeester van de wereld hádden we al, en wie weet komt straks ook de allerbeste leerkracht uit eigen land. Hasselaar Koen Timmers is één van de tien finalisten, de winnaar mag naar huis met een prijzenpot van – hou u vast aan uw geodriehoek, smartboard of lessenaar – één miljoen dollar.
18/03 10u30  Dit was het belangrijkste nieuws van de ochtendLees meer >
18/03 10u15  Maple in Borgerhout kruist verschillende stijlen zonder ooit in clichés te vervallenIn 'Open kaart' bespreken ancien Lene Kemps en jonkie Femke Vandevelde om de beurt een eetadres. Deze week trok Femke naar Maple in Borgerhout.
18/03 10u15  Bedrijf gelinkt aan Trump beïnvloedde stemgedrag: 'Grootste privacyschending Facebook ooit'Een Amerikaans bedrijf dat nauw samenwerkte met het campagneteam van Donald Trump heeft gegevens verzameld over zo'n vijftig miljoen Facebook-gebruikers in de VS. Cambridge Analytica heeft geprobeerd hun stemgedrag te beïnvloeden. De onderneming zou ook bemoeienis hebben gehad met de Brexit-campagne.
18/03 09u45  Syrische rebellen trekken stad Afrin binnenSyrische rebellen zijn vandaag met steun van Turkse troepen kort voor zonsopgang de stad Afrin in het noordwesten van Syrië binnengetrokken. Ze hebben de controle over delen ervan overgenomen nadat de Koerdische YPG-troepen zich hadden teruggetrokken, zei een woordvoerder van de rebellenstrijders van het Vrije Syrische Leger.
18/03 09u30  Bedrijf gelinkt aan Trump beïnvloedde stemgedrag. 'Grootste privacyschending Facebook ooit'Een Amerikaans bedrijf dat nauw samenwerkte met het campagneteam van Donald Trump heeft gegevens verzameld over zo'n vijftig miljoen Facebook-gebruikers in de VS. Cambridge Analytica heeft geprobeerd hun stemgedrag te beïnvloeden. De onderneming zou ook bemoeienis hebben gehad met de Brexit-campagne.
18/03 09u15  Nhung Dam: "Waar vind ik het Vietnamese alfabet?"Is een smartphone een spiegel? Strookt het onlineleven nog met de werkelijkheid? Matthias M.R. Declercq gaat wekelijks face to face, over swipen, liken en liegen. Vandaag: Nhung Dam (34), actrice en schrijfster.
18/03 09u15  Wie zou mij als sessie­muzikant mogen inhuren? Harry Styles, Toto of Phoenix?StuBru-presentator Stijn Van de Voorde loopt elke week voor de muziek uit.
18/03 08u45  Beluister de favoriete ochtendmuziek van Boris Van Severen: "Shit joenge, zo'n goe nummer!"Elke week vragen we een ongemeen boeiende medemens om vijftien platen te kiezen waarmee hij op zondag ontwaakt. Deze week: de Sunday Morning Playlist van acteur Boris Van Severen.
18/03 08u45  Russen naar de stembus, maar pas na de verkiezingen begint de echte onrustRusland kiest vandaag een nieuwe president. Kiezen is een groot woord, want Vladimir Poetin gaat winnen. Veel Russen laten het over zich heen komen. 'Interessanter is wat er in 2024 gebeurt.''
18/03 07u45  Israëlische luchtmacht voert luchtaanvallen uit op GazaDe Israëlische luchtmacht heeft vannacht een 'militair doelwit' van Hamas, op de Gazastrook, gebombardeerd. De luchtaanvallen kwamen er na de ontploffing van een boobytrap op de grens van de Gazastrook en Israël, aldus het leger.
18/03 07u45  Boris Johnson: "Russisch antwoord op Britse sancties is futiel"De Russische beslissing om 23 Britse diplomaten het land uit te zetten, enkele dagen na de uitwijzing van 23 Russische diplomaten door Londen, is 'futiel'. Dat zegt Brits minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson zondag. 'Deze futiele maatregelen gaan enkel gewone Russen straffen, door hen de mogelijkheid te ontnemen om Engels te leren, wat ongevaarlijk is, of een Brits visum aan te vragen.'
18/03 07u30  Chinese premier krijgt tweede termijn na bijna 3.000 ja-stemmen en 2 nee-stemmenIn China is premier Li Keqiang vandaag door het Nationaal Volkscongres herverkozen. Een overgrote meerderheid van het niet-verkozen parlement (2.964 tegen 2) schaarde zich achter een tweede termijn van vijf jaar voor de 62-jarige voorzitter van de Staatsraad.
18/03 07u00  Meer dan 250 zorgorganisaties zetten deuren open voor Dag van de ZorgMeer dan 250 organisaties uit de zorgsector zetten vandaag hun deuren open voor het grote publiek. Dat gebeurt naar aanleiding van de zevende editie van de Dag van de Zorg.
18/03 07u00  We ruilen auto steeds vaker in voor ander vervoermiddel, maar niet om naar het werk te rijdenHoewel we nog steeds erg verknocht zijn aan onze auto, kiezen we over het algemeen vaker voor een alternatief, zoals de fiets of het openbaar vervoer. Voor woon-werkverkeer stappen we echter wel weer vaker in onze wagen. Dat blijkt uit de nieuwste editie van het Onderzoek Verplaatsingsgedrag (OVG) van de Vlaamse overheid, waarvoor 1.600 personen werden bevraagd tussen januari 2016 en januari 2017.
18/03 06u45  Kristof Calvo na nieuw vleesschandaal: "Niet alleen het vlees is rot, ook het hele systeem"In reactie op de berichtgeving van de RTBF dat een tweede (Vlaams) slachthuis vervallen vlees naar Kosovo stuurde, eisen Ecolo en Groen een doorlichting van de hele agrovoedingssector. 'Niet alleen het vlees is rot, ook het hele systeem. De hele sector moet grondig doorgelicht worden. Mensen moeten weer kunnen vertrouwen wat er op hun bord ligt', aldus federaal fractieleider Kristof Calvo en Kamerlid Anne Dedry.
18/03 06u45  Standard wint beker van BelgiëBekerwinnaar 2018: Standard de Liège. Voor de tweede keer in drie seizoenen. Bekerheld Emond zorgde voor het enige doelpunt van de wedstrijd.
18/03 06u30  Zeven kandidaten strijden vandaag om presidentschap tegen Poetin: "Kansloos maar niet betekenisloos"De huidige Russische president Vladimir Poetin neemt het vandaag  op tegen zeven kandidaten die een gooi doen naar het presidentschap. Een gooi die bij voorbaat vruchteloos lijkt, want met ongeveer 70 procent in de peilingen ziet het ernaar uit dat Poetin gewonnen spel heeft. Er is één grote afwezige: oppositiefiguur Aleksej Navalny (41) mag niet deelnemen door gerechtelijke veroordelingen. Hij roept zijn aanhangers op om de stembusgang te boycotten.
18/03 06u15  Zeven kandidaten strijden vandaag om presidentschap tegen PoetinDe huidige Russische president Vladimir Poetin neemt het vandaag  op tegen zeven kandidaten die een gooi doen naar het presidentschap. Een gooi die bij voorbaat vruchteloos lijkt, want met ongeveer 70 procent in de peilingen ziet het ernaar uit dat Poetin gewonnen spel heeft. Er is één grote afwezige: oppositiefiguur Aleksej Navalny (41) mag niet deelnemen door gerechtelijke veroordelingen. Hij roept zijn aanhangers op om de stembusgang te boycotten.
18/03 06u15  Hoe krijgen we het Belgisch profvoetbal gezonder, beter en eerlijker?Het was een bewogen laatste speeldag in de Jupiler Pro League, vorige zondag. Eupen maakte ‘verdacht’ veel goals, Moeskroen gaf ‘cadeaus’, spelers zouden gokken op eigen matchen, en KV Mechelen was boos. Insinuaties vlogen over en weer. Het Belgische profvoetbal is een mesthoop, stelt Hans Vandeweghe. Valt er iets aan te doen? Zeker wel. Problemen en remedies op een rijtje.
18/03 06u15  Geboren onder Poetin: "Russen zijn nog altijd een volk dat gehoorzaamt"Nu zondag zijn het presidentsverkiezingen in Rusland. In de Siberische studentenstad Tomsk praten we met vijf jongeren die nog maar net geboren waren toen Vladimir Poetin voor de eerste keer president werd. Houden ze van Rusland? Wat zijn hun verlangens? En gaan ze stemmen?
18/03 06u15  Op de vraag waarom een president zijn volk laat verhongeren, bestaat geen kindvriendelijk antwoordBart Eeckhout is opiniërend hoofdredacteur bij De Morgen en papa van John John (8) en Missy (4).
18/03 06u15  Bielo: ambachtelijk luxebreiwerk van ‘op den buiten’Goed verscholen in de Spaanse bergen komt het beste van alle werelden samen. De familie Bielo brouwt er niet alleen eigen wijn en cava, maar produceert er vooral het allermooiste breigoed van de wereld. Onder eigen naam, voor Marni, Balenciaga, Carven en andere groten op aarde.
18/03 06u00  Chinese premier krijgt tweede termijn na bijna 3000 ja-stemmen en 2 nee-stemmenIn China is premier Li Keqiang vandaag door het Nationaal Volkscongres herverkozen. Een overgrote meerderheid van het niet-verkozen parlement (2.964 tegen 2) schaarde zich achter een tweede termijn van vijf jaar voor de 62-jarige voorzitter van de Staatsraad.
18/03 05u30  De Wever: "Joden vermijden conflicten. Dat is het verschil met moslims"In een interview met De Zondag ontkent N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever dat zijn standpunten over migratie de laatste jaren harder zijn geworden. 'Analyseer mijn discours van de voorbije dertig jaar. Je zal vooral continuïteit zien. Maar door de valse menslievendheid van links lijkt elk ander discours keihard', klinkt het.
18/03 05u00  Ook ex-FBI-vicedirecteur hield notities bij over conversaties met TrumpAndrew McCabe, de voormalige ex-vicedirecteur van de FBI en een van de favoriete schietschijven van Donald Trump, hield tijdens zijn ambtstermijn notities bij over zijn contacten met de Amerikaanse president, net zoals ex-directeur James Comey dat destijds deed. McCabe heeft de notities ondertussen overhandigd aan Robert Mueller, zelf een voormalige FBI-directeur, die aan het hoofd staat van de commissie die de banden tussen de Trumpcampagne en Rusland onderzoekt.
18/03 04u45  Ook ex-FBI-vicedirecteur hield notities bij van conversaties met TrumpAndrew McCabe, de voormalige ex-vicedirecteur van de FBI en een van de favoriete schietschijven van Donald Trump, hield tijdens zijn ambtstermijn notities bij over zijn contacten met de Amerikaanse president, net zoals ex-directeur James Comey dat destijds deed. McCabe heeft de notities ondertussen overhandigd aan Robert Mueller, zelf een voormalige FBI-directeur, die aan het hoofd staat van de commissie die de banden tussen de Trumpcampagne en Rusland onderzoekt.
18/03 03u45  Oppositie komt op straat tegen aangekondigde verkiezingen in VenezuelaIn verschillende steden in Venezuela zijn zaterdag mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de presidentsverkiezingen op 20 mei. Daartoe was opgeroepen door de oppositie. Het gaat om de eerste manifestaties sinds de golf van betogingen tussen april en juli 2017 in het Zuid-Amerikaanse land. Die werden toen gewelddadig neergeslagen, met ruim 125 doden tot gevolg.
18/03 03u45  Netwerk dat minstens 1000 mensen land uit smokkelde opgerold in AlbaniëIn Albanië zijn in totaal 39 mensen opgepakt bij een grootschalige actie tegen een crimineel netwerk dat mensen illegaal naar de Verenigde Staten, Canada en Groot-Brittannië smokkelde. Dat hebben de lokale autoriteiten vandaag bekendgemaakt. Ook politieagenten maakten deel uit van het netwerk.
18/03 03u45  Evacuatiebevel voor duizenden bewoners door natuurbranden in zuiden van AustraliëIn het zuidwesten van de Australische staat Victoria, waar sinds zondagochtend onbeheersbare natuurbranden woeden, hebben duizenden inwoners een evacuatiebevel gekregen. Volgens de autoriteiten is er al een 'aanzienlijk aantal huizen' in as opgegaan.
18/03 00u00  Het was nauwelijks om aan te zien, maar Standard wint voor tweede keer in drie jaar tijd de Cup dankzij bekerheld EmondBekerwinnaar 2018: Standard de Liège. Voor de tweede keer in drie seizoenen. Bekerheld Emond zorgde voor het enige doelpunt van de wedstrijd.
17/03 21u30  Nog 3 dodelijke slachtoffers in bedolven auto's onder ingestorte wandelbrug MiamiBrandweerlieden hebben vandaag onder de ingestorte voetgangersbrug in Miama nog drie dodelijke slachtoffers aaangetroffen. Het gaat om de inzittenden van een Jeep Cherokee en een Chevrolet-pickuptruck die onder de brug reden toen de constructie instortte en zo bedolven raakten.
17/03 21u15  Advocaat Trump roept op tot stopzetting onderzoek naar Russische inmengingDe persoonlijke advocaat van president Donald Trump heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie zaterdag opgeroepen het onderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezing te staken.
17/03 21u15  Ook Vlaams slachthuis verkocht bedorven vleesAan de Kosovaarse grens werd vorig jaar in augustus bedorven vlees uit België in beslag genomen. Het vlees was op weg van het Belgische vleesverwerkingsbedrijf Vanlommel uit Olen naar een klant, dat bericht RTBF. Het zou gaan om een menselijke fout. 
17/03 20u30  Ook Vlaams vleesbedrijf verkocht bedorven vleesAan de Kosovaarse grens werd vorig jaar in augustus bedorven vlees uit België in beslag genomen. Het vlees was op weg van het Belgische vleesverwerkingsbedrijf Vanlommel uit Herentals naar een klant, dat bericht RTBF. Het zou gaan om een menselijke fout. 
17/03 20u15  Belgisch bedrijf leverde bedorven vlees in KosovoAan de Kosovaarse grens werd vorig jaar in augustus bedorven vlees uit België in beslag genomen. Het vlees was op weg van het Belgische vleesverwerkingsbedrijf Vanlommel uit Herentals naar een klant, dat bericht RTBF. Het zou gaan om een menselijke fout. 
17/03 19u00  Gwendolyn Rutten wil nieuw eerste artikel in Belgische GrondwetEen eerste artikel in de Belgische Grondwet dat zegt dat 'alle mensen vrij en gelijk in waardigheid en rechten geboren worden', zoals in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Dat zou Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten liever zien dan het huidige openingsartikel, dat stelt dat België een federale staat is met gemeenschappen en gewesten.
17/03 19u00  Socialisten maken 'zorgzekerheid' tot kernthema op Antwerps congresNa alle schandalen en het uiteenspatten van Samen in Antwerpen, rechten de Vlaamse socialisten de ruggen op hun partijcongres. Er heerste een pril zelfvertrouwen, nu de partij zich opwerpt als de enige voorvechter van 'de zorgzekerheid'.
17/03 17u45  Koudste 17e maart sinds 1909Met een maximumtemperatuur van 2,3 graden Celsius in Ukkel wordt vandaag 17 maart 2018 de koudste 17 maart sinds 1909, toen 2,7 graden werd opgetekend. Dat meldt weerman David Dehenauw.
17/03 17u45  Italiaan Nibali wint Milaan-Sanremo op fantastische wijze, Belg Roelandts vijfdeVincenzo Nibali (Bahrein-Merida) heeft Milaan Sanremo gewonnen. De Italiaan reed weg op de Poggio, de slotklim, en hield nog net genoeg over om de sprintende groep af te houden. Eerste landgenoot was Jürgen Roelandts op de vijfde stek. 
17/03 17u00  Matthias Schoenaerts in Suite française of de bekerfinale in het voetbal? Dit zijn onze tv-tipsStemt u vanavond af op de bekerfinale in het voetbal? Of toch maar liever Matthias Schoenaerts in Suite française? Dit zijn onze vijf tips, een volledig overzicht vindt u hier.
17/03 16u15  NTGent ontvangt haatmail na controversiële oproep voor IS-strijdersHet Gentse NTGent ontving na de ophef rond een zoekertje waarin ze op zoek ging naar IS-strijders dagenlang haatmail. Ook op sociale media werden dreigementen geuit aan het adres van het Gentse theater. 'Dat is niet fijn, maar we willen al die mensen uitnodigen op de voorstelling', klinkt het. Het Gentse theater is door de ophef ook benaderd door buitenlandse media, die interesse tonen in de productie.
17/03 16u15  Plannen voor islamitische school in Genk, kandidaat-burgemeester Zuhal Demir geen fanDe Limburgse moslimgemeenschap wil volgend schooljaar in Genk een islamitische school oprichten. Er zijn al 50 inschrijvingen voor de eerste graad, klinkt het. Achter de initiatiefnemers zit de Turkse Milli Görüs-beweging, weet het Belang van Limburg, maar dat wordt ontkend. 
17/03 15u45  Russisch ministerie van Defensie beschuldigt VS van voorbereiden chemische aanvalAmerikaanse instructeurs zijn 'militanten' in Syrië aan het opleiden om in Zuid-Syrië chemische aanvallen uit te voeren, die dan toegeschreven worden aan de Syrische regering. Die beschuldiging heeft het Russische ministerie van Defensie vandaag geuit.
17/03 15u45  Nieuw seksschandaal voor Oxfam: "Van Hauwermeiren hield collega ruim jaar lang hand boven het hoofd na seksueel wangedrag"Oxfam is opnieuw getroffen door een seksschandaal. Uit een intern rapport dat The Times kon inkijken, blijkt dat een hooggeplaatste medewerker meer dan een jaar lang gewoon aan het werk bleef in Haïti, ondanks meldingen van seksuele intimidatie door vrouwelijke collega’s. Ook toen hij ervan verdacht werd jonge vrouwen te betalen voor seks, kon de man zijn gang gaan. Het was de Belg Roland Van Hauwermeiren die zijn collega al die tijd een hand boven het hoofd hield.
17/03 15u45  Consultanten voor Trump misbruikten Facebook-gegevens van miljoenen Amerikanen tijdens campagneCambridge Analytica, het data-analyse bedrijf dat onder meer Donald Trump ondersteunde, heeft in de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen privé-informatie van zo'n 50 miljoen Facebookgebruikers op een onwettige manier verzameld. Het bedrijf is intussen door Facebook geschorst van haar platform. 
17/03 15u30  Consultanten voor Trump misbruikten Facebookgegevens van miljoenen Amerikanen tijdens campagneCambridge Analytica, het data-analyse bedrijf dat onder meer Donald Trump ondersteunde, heeft in de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen privé-informatie van zo'n 50 miljoen Facebookgebruikers op een onwettige manier verzameld. Het bedrijf is intussen door Facebook geschorst van haar platform. 
17/03 15u15  Bootvluchtelingen komen om bij Grieks eilandZeker vijftien vluchtelingen, onder wie vijf kinderen, zijn om het leven gekomen in de Egeïsche Zee toen de boot waarop ze zaten kapseisde. Het ongeluk gebeurde bij het Griekse eiland Agathonisi, niet ver van de Turkse kust.
17/03 15u00  Voor Christian Benteke staat het WK plots op de hellingHet is wachten op de hashtag #jesuisbenteke. De aanvaller van Crystal Palace is niet opgeroepen voor het oefenduel tegen Saudi-Arabië op 27 maart. Mist hij ook het WK?
17/03 14u45  Voor Christian Benteke staat het WK staat plots op de hellingHet is wachten op de hashtag #jesuisbenteke. De aanvaller van Crystal Palace is niet opgeroepen voor het oefenduel tegen Saudi-Arabië op 27 maart. Mist hij ook het WK?
17/03 14u15  Mijn kleindochter is een teletijdmachine. Ze klutst mijn verleden en heden door elkaarHilde Van Mieghem, acteur, regisseur en auteur, neemt u mee in haar leefwereld.
17/03 14u15  Lieke (26): "Hij wist precies hoe hij me wilde, een zekerheid die op mij oversloeg"De jonge verpleegster die een verhouding krijgt met de knappe en getrouwde ­dokter. Lieke (26) besefte dat dit verhaal niet goed kon aflopen, en dat deed het ook niet. Ze kon het hem niet eens kwalijk nemen.
17/03 14u15  Op tijdreis door Barcelona: met de Ruta Emblemàtics ontdek je de magie van het modernismeEen honderdjarige snoepwinkel omgetoverd tot hippe cocktailbar of een designwinkel in een art-nouveauvilla: de magie van het modernisme in Barcelona gaat zoveel verder dan Gaudí alleen. Wie de Ruta Emblemàtics volgt, stuit op de glorie van vervlogen jaren én ontdekt de coolste plekken van het moment.
17/03 13u45  Xi's 'brandweerman' Wang zuiverde de Chinese Volkspartij, pakt corruptie aan en houdt van House of CardsXi Jinpings 'brandweerman', het 'handvat van Xi's mes' en 'uitvoerder' namens Xi. De vele bijnamen van Wang Qishan (69) laten geen misverstand bestaan over het feit dat hij Xi's man is. Dit weekend werd Wang met slechts één tegenstem door het Chinese parlement verkozen tot vice-president. Xi werd, vanzelfsprekend met honderd procent van de stemmen, president.
17/03 13u00  Sp.a wil kinderen drie dagen per week verplicht in de kleuterklasDe sp.a wil dat kinderen minstens drie dagen per week verplicht naar de kleuterklas gaan. Dat is beslist op het Go Left-congres van de partij in Antwerpen, waarvoor 1.300 mensen waren ingeschreven.
17/03 12u30  Rusland zet 23 Britse diplomaten het land uitHet Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Britse ambassadeur in Moskou op het matje geroepen. Ambassadeur Laurie Bristow hoorde er de tegenmaatregelen.
17/03 12u00  Plannen voor islamitische school in GenkDe Limburgse moslimgemeenschap wil volgend schooljaar in Genk een islamitische school oprichten. Er zijn al 50 inschrijvingen voor de eerste graad, klinkt het. Achter de initiatiefnemers zit de Turkse Milli Görüs-beweging, weet het Belang van Limburg, maar dat wordt ontkend. 
17/03 11u15  Turkije ontkent bombarderen ziekenhuis AfrinHet Turkse leger ontkent een ziekenhuis in Afrin, de belangrijkste stad van de gelijknamige Koerdische enclave in het noordwesten van Syrië, gebombardeerd te hebben. 'Deze operatie wordt gevoerd op een manier die burgers en onschuldigen buiten schot laat', meldt het Turkse leger op Twitter.
17/03 11u15  Het geheim van de chocoladedrank is van de Spanjaarden afgekekenDominique Persoone, de Indiana Jones der chocolatiers, runt The Chocolate Line in Brugge en Antwerpen en een cacaoplantage in Mexico.
17/03 10u30  Philippe Gilbert: "Het leven is een komen en gaan van mensen. Dat is keihard, maar het is niet anders."Soms bekijkt Philippe Gilbert zijn eigen palmares op Wikipedia: 'Mmm, niet slecht.' De succesvolste Belg van het peloton heeft nu een eigen hashtag – #StriveForFive – om de laatste lacunes op te vullen: Milaan-Sanremo en Parijs-Roubaix. Gilbert is 35, maar strak van lijf en rad van tong. Over motortjes, jagen en een viaduct: 'Ik mis het oude wielrennen.'
17/03 10u15  Bos moet wijken voor bungalowpark in Dilsen-Stokkem: "Ecologische ravage"In het Limburgse Dilsen-Stokkem dreigt een waardevol bos van 30 ha plaats te moeten maken voor een vakantiepark. Vlaams parlementslid Elisabeth Meuleman (Groen) vreest een 'ecologische ravage' en haalt fors uit naar Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V). Die is niet opgezet met de kritiek en zegt dat ze totaal niet betrokken is bij de beslissing. Ze beschuldigt Groen van 'pure stemmingmakerij'. 
17/03 10u00  Harry Styles in het Sportpaleis: ontkoppeld en ontketend ★★★☆☆Na zijn passage in Antwerpen is er geen twijfel meer mogelijk: Harry Styles heeft een verleden als mooiboy van One Direction, maar een toekomst als Harry Styles.
17/03 09u45  Zenuwgasrel: Rusland wijst 23 Britse diplomaten het land uitHet Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Britse ambassadeur in Moskou op het matje geroepen. Ambassadeur Laurie Bristow hoorde er de tegenmaatregelen.
17/03 09u15  Rusland roept Britse ambassadeur op het matjeHet Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vandaag de Britse ambassadeur in Moskou op het matje geroepen. Dat melden Russische staatsmedia. 
17/03 09u15  FAVV: "Onze routinecontroles zijn onvoldoende om ernstige fraude op te sporen"FAVV-topman Herman Diricks geeft in een interview met De Standaard toe dat de routinecontroles van het Voedselagentschap onvoldoende zijn om ernstige fraude op te sporen. 'Daarvoor heb ik een gerechtelijk onderzoek en bijzondere opsporingstechnieken nodig, dus de steun van het parket', aldus Diricks. Intussen meldt VRT NWS dat steeds minder dierenartsen inspecties willen uitvoeren voor het FAVV. 
17/03 09u15  Wij zijn een volk van treuzelaars, leugenaars, wegkijkers en flauweriken gewordenOp zijn berg in de Oostkantons schrijft Marnix Peeters over vrijheid, vogels en zijn vrouw.
17/03 08u30  Steeds minder dierenartsen willen voor het voedselagentschap werkenSteeds minder dierenartsen willen inspecties uitvoeren bij vleesbedrijven in opdracht van het Federaal Voedselagentschap (FAVV). Dat meldt VRT NWS zaterdag. 
17/03 08u15  Van Avermaet rijdt zijn tiende Primavera: zo vaak goed, maar nooit prijsVoor de tiende keer start Greg Van Avermaet in Milaan-Sanremo. Twee keer slechts eindigde hij in de top tien. Toch blijft hij in zijn winstkansen geloven. 'Ik ben een van de beste renners van de wereld.'
17/03 08u15  Geluk is geen eindproduct, maar een beginpuntBert Gabriëls is stand-upcomedian.
17/03 08u00  Bos moeten wijken voor bungalowpark in Dilsen-Stokkem: "Ecologische ravage"In het Limburgse Dilsen-Stokkem dreigt een waardevol bos plaats te moeten maken voor een vakantiepark. Vlaams parlementslid Elisabeth Meuleman (Groen) vreest een 'ecologische ravage' en haalt fors uit naar Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V). Die is niet opgezet met de kritiek en zegt dat ze totaal niet betrokken is bij de beslissing. Ze beschuldigt Groen van 'pure stemmingmakerij'. 
17/03 07u45  Kiezen voor geluk: je moet het willen (én kunnen)Geluk zit tussen onze twee oren, maar wil dat ook zeggen dat we ervoor kunnen kiezen? Niet helemaal. Aangeboren factoren kunnen een belangrijke rol spelen, en het blijkt ook een tikkeltje besmettelijk.
17/03 07u45  Er zit meer achter uw lichtknop dan u denktZodra u wakker wordt, steekt u het licht aan, en 's avonds doet u het met één druk op de knop weer uit. Maar zelfs om zo een alledaagse handeling mogelijk te maken, is een heus leger van techniekers nodig. Wij zochten uit wat die technische tovenaars allemaal verzetten om uw lamp te doen branden.
17/03 07u00  Radiocampagne richt zich op partners van pedofielenStop it Now!, de hulplijn waar personen die pedofiele gevoelens ervaren terechtkunnen voor informatie, advies en ondersteuning, komt met een campagne voor (ex-)partners van mensen die zich aangetrokken voelen tot kinderen. Het doel is om hen uit hun isolement te halen.
17/03 07u00  Hulplijn wil ook partners van pedofielen aansprekenStop it Now!, de hulplijn voor mensen met pedofiele gevoelens, bereikt zijn doel: dagelijks neemt minstens één iemand contact op. Een nieuwe campagne wil nu ook (ex)-partners van pedoseksuelen aanspreken.
17/03 06u15  Nieuwe campagne richt zich op partners van pedofielenStop it Now!, de hulplijn voor mensen met pedofiele gevoelens, bereikt zijn doel: dagelijks neemt minstens één iemand contact op. Een nieuwe campagne wil nu ook (ex)-partners van pedoseksuelen aanspreken.
17/03 06u15  Danielle Iwens, twee jaar na 22/3: "Om de twee maanden moet ik bewijzen dat ik slachtoffer ben"Nu de lichamelijke wonden min of meer geheeld zijn, komen de slachtoffers van de aanslagen van 22 maart in een nieuwe hel terecht: die van de Belgische administratie. Ook de luchthaven schiet na twee jaar nog altijd tekort, vindt Danielle Iwens.
17/03 06u15  Rogier De Langhe: "De vakbonden parasiteren op de zwaksten onder ons"Het plan om meer ambtenaren met zware beroepen vervroegd te pensioneren staat haaks op de vergrijzings­noden, waarschuwt Rogier De Langhe. 'Ik kan begrijpen dat een volle kleuterklas voor een 60-plusser niet meer te behappen is, maar moet die kleuterleidster daarom weg uit de arbeidsmarkt?'
17/03 06u15  Ik kan niet wachten tot de eerste Rolling Stone na Brian Jones doodgaat. Liefst allemaal samen!Mark Coenen, adviseur en opleidingshoofd van de Hasseltse hogeschool PXL, gaat op wandel met de week.
17/03 06u15  500 gram fraude aub: waarom het voedselagentschap de schandalen opstapeltTwee schandalen om u tegen te zeggen in amper een jaar tijd: wat loopt er mis bij het federaal voedselagentschap (FAVV)? Ons kent ons, en ons verklikt ons niet, zo blijkt uit gesprekken met inspecteurs en veeartsen. 'Na een inspectie zijn we op restaurant gegaan met de directeur van een slachthuis. Voor een steak bearnaise natuurlijk.'
17/03 06u15  Bosbaden: waarom bossen rooien slecht is en we meer bomen moeten knuffelenHipsters in de VS zijn voortdurend op zoek naar een remedie voor de  dagelijkse malaise. Eerst waren ze fan van hygge, dan van lagom, nu blijkbaar van niksen. Hopelijk komen ze er weldra achter dat alleen bosbaden echte verlichting brengt. En genezing, zo beweren aanhangers van het bomenheil. 
17/03 06u15  "De Engelsen moeten onze doelmannen niet. Hoog tijd voor Courtois om te vertrekken, net als Mignolet"Hans Vandeweghe is sportjournalist bij De Morgen.
17/03 05u30  Voormalig FBI-vicedirecteur McCabe twee dagen voor pensioen aan de deur gezetDe koppen blijven rollen in de duiventil van het Witte Huis. Vrijdag was het de beurt aan Andrew McCabe, de voormalige vicedirecteur van de FBI. Na het ontslag van James Comey vorig jaar trad hij op als waarnemend directeur. Het was minister van Justitie Jeff Sessions die hem aan de deur mocht zetten. McCabe was nauw betrokken bij het onderzoek naar de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen en kreeg al vaak kritiek te verduren van president Trump. Die noemde zijn ontslag in een tweet 'een heuglijke dag voor de democratie'.
17/03 05u15  Ingenieur zag twee dagen voor instorting van brug al scheurtjesEen ingenieur maakte twee dagen voor de instorting van de brug in Miami waarbij zes mensen omkwamen, al melding van scheurtjes aan één zijde van de betonnen constructie. De man liet daarover een voicemail achter bij het departement voor Transport van Florida. Zijn bericht werd echter pas gehoord toen het kwaad al geschied was.
17/03 05u15  Trump eist 20 miljoen dollar van pornoster Stormy Daniels en geeft zo affaire toeDe Amerikaanse president Donald Trump en de vennootschap die Stormy Daniels 130.000 dollar zwijggeld betaalde om de mond te houden over haar vermeende affaire met Trump, eisen een schadevergoeding van 20 miljoen dollar van de pornoster. Volgens advocaat Michael Cohen zou Daniels de zwijgovereenkomst minstens 20 keer verbroken hebben.
17/03 05u00  Trump eist 20 miljoen dollar van pornoster Stormy DanielsDe Amerikaanse president Donald Trump en de vennootschap die Stormy Daniels 130.000 dollar zwijggeld betaalde om de mond te houden over haar vermeende affaire met Trump, eisen een schadevergoeding van 20 miljoen dollar van de pornoster. Volgens advocaat Michael Cohen zou Daniels de zwijgovereenkomst minstens 20 keer verbroken hebben.
17/03 03u45  Trump ontslaat voormalig FBI-vicedirecteur McCabeDe koppen blijven rollen in de duiventil van het Witte Huis. Vandaag was het de beurt aan Andrew McCabe, de voormalige vicedirecteur van de FBI. Na het ontslag van James Comey vorig jaar trad hij op als waarnemend directeur. Het was minister van Justitie Jeff Sessions die hem zijn ontslag mocht meedelen. McCabe was nauw betrokken bij het onderzoek naar de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen en kreeg al vaak kritiek te verduren van president Trump.
17/03 00u15  Voorzitter Oscar-academie wordt beschuldigd van seksuele intimidatieJohn Bailey, voorzitter van de Oscar-academie, wordt onderzocht voor aantijgingen van seksuele intimidatie. Dat stellen Amerikaanse media, waaronder vakblad Variety.
16/03 23u00  Voorzitter Oscar-academie wordt onderzocht voor seksuele intimidatieJohn Bailey, de voorzitter Oscar-academie, wordt onderzocht voor aantijgingen van seksuele intimidatie. Dat stellen Amerikaanse media, waaronder vakblad Variety.
16/03 22u30  Videoscheidsrechter debuteert op WK voetbal in RuslandHet WK voetbal in Rusland krijgt een videoref. Het bestuur van de wereldvoetbalbond FIFA heeft  tijdens een vergadering in de Colombiaanse hoofdstad Bogota ingestemd met het gebruik ervan, meldde de Duitse bondsvoorzitter Reinhard Grindel via Twitter. 
16/03 22u15  Palestijnse inwoner Westelijke Jordaanoever rijdt Israëlische soldaten doodOp de Westelijke Jordaanoever zijn vrijdag twee Israëlische soldaten om het leven gekomen toen een Palestijnse inwoner opzettelijk met zijn auto op ze inreed. Twee andere militairen raakten gewond; een van hen verkeert in kritieke toestand.
16/03 22u00  'Minder belasting, meer bitterballen!' en 'Bedankt dat je naar me omcake': dit zijn de slechtste Nederlandse verkiezingsslogansLokale verkiezingen, ze staan elke keer weer garant voor een paar tenenkrullende slogans. Zo ook bij onze noorderburen, die woensdag naar de stembus trekken voor de gemeenteraadsverkiezingen. De website slechtseslogans.nl organiseert nu een wedstrijd om de 'winnaar' te bepalen. En toegegeven, er zitten pareltjes bij.
16/03 22u00  Banksy na 5 jaar terug in New York met twee nieuwe werkenDe Britse anonieme straatkunstenaar Banksy heeft na vijf jaar weer voet gezet in Manhattan. Zijn voetafdruk in The Big Apple: twee nieuwe opvallende werken van zijn hand.
16/03 22u00  Oproep aan onze politici: doorbreek het stilzwijgen rond AfrinNet als Oost-Ghouta kan de Syrische stad Afrin elk moment vallen. Het Turkse leger heeft de stad omsingeld, er vielen al honderden doden. Voornamelijk Belgische academici en kunstenaars doen gezamenlijk een oproep om het stilzwijgen te doorbreken.  
16/03 21u45  Meerdere vrouwen mogen getuigen in nieuwe rechtszaak tegen Bill CosbyDe aanklager in de nieuwe rechtszaak tegen Bill Cosby, de gevallen ster van de tv-serie The Cosby Show, mag vijf andere vermeende slachtoffers laten getuigen. Eerder mocht slechts één vrouw, die Cosby ervan beschuldigt dat hij haar heeft gedrogeerd en misbruikt, haar verhaal doen.
16/03 21u15  Nederlands voedselagentschap waarschuwt voor Belgische ossenstaartenNederlandse bedrijven moeten hun klanten waarschuwen om ossenstaarten, afkomstig van Veviba, niet te consumeren. De ossenstaarten zijn in de handel gebracht zonder dat een dierenarts het vlees heeft goedgekeurd voor menselijke consumptie. 
16/03 21u15  "Het probleem met het Gentse circulatieplan zit tussen de oren"Het Gentse circulatieplan zorgt voor drukkere winkelstraten in het centrum. Dat zegt het stadsbestuur op basis van een eerste evaluatie. Klaagden de handelaars niet net over minder klanten? 'Ach, het stadsbestuur steekt zich weg achter het aantal wandelaars. Wij kennen wel een omzetdaling.'
16/03 21u00  Belgische aardappelsector vreest frietoorlog met Brazilië en ColombiaOns land lijkt in een frietoorlog verwikkeld met Brazilië en Colombia. Beide landen zeggen dat Belgische bedrijven hun frieten uitvoeren tegen dumpingprijzen. Brazilië heeft al extra heffingen ingevoerd. Sectorvereniging Belgapom vreest de gevolgen.
16/03 21u00  Zuhal Demir trekt N-VA-lijst Genk bij gemeenteraadsverkiezingenStaatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) zal na haar verhuis naar Genk ook de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in de Limburgse gemeente trekken. Dat kondigt ze aan bij VTM Nieuws. 'Als ik het haal, stop ik als staatssecretaris', zegt ze.
16/03 21u00  U bent best gelukkig, zo blijkt uit onze pollVoor de ene is het de Lotto winnen, voor de ander de geur van verse koffie op zondagochtend. Een Vlaamse universiteit bracht voor het eerst in kaart hoe gelukkig de Belg écht is. Wij stelden de vraag aan u. 
16/03 20u45  Agentschap Wegen en Verkeer waarschuwt voor gevaarlijk gladde wegen vannachtIn de nacht van vrijdag op zaterdag kunnen de wegen er na middernacht glad bijliggen. Het Agentschap Wegen en Verkeer maant automobilisten aan om uitermate voorzichtig te zijn.
16/03 20u45  Evolutiebioloog Richard Dawkins: "Laten we mensenvlees eten"De Britse evolutiebioloog Richard Dawkins zet op Twitter de deur op een kier voor kannibalisme. Hij deed dit naar aanleiding van een artikel over 'schoon vlees'.
16/03 20u30  Salvador Dalí na dna-onderzoek herbegraven in FigueresHet lichaam van de Spaanse kunstenaar Salvador Dalí is weer teruggeplaatst in de tombe in zijn eigen theatermuseum in Figueres. In het diepste geheim hebben forensische experts in de nacht van donderdag op vrijdag de stoffelijke resten van Dalí herbegraven.
16/03 20u30  Waarom Poetin de confrontatie met het Westen zal blijven opzoekenDe winnaar van de Russische presidentverkiezingen van zondag is bekend: Vladimir Poetin. Hoewel hij in het Westen niet graag gezien is, licht dat in zijn eigen land anders. Maar Poetins strategie kan alleen overleven als zijn volk zich bedreigd blijft voelen. 
16/03 20u30  Resultaten poll: 42 procent noemt zichzelf gelukkigVoor de ene is het de Lotto winnen, voor de ander de geur van verse koffie op zondagochtend. Een Vlaamse universiteit bracht voor het eerst in kaart hoe gelukkig de Belg écht is. Wij stelden de vraag aan u. 
16/03 20u15  Sp.a wil dertig keer meer investeren in armoedebestrijdingOp hun congres lanceren de Vlaamse socialisten zaterdag hun 'Armoedepact'. Sp.a stelt voor het budget op te trekken van 7 miljoen tot liefst 200 miljoen euro. Daarmee kunnen 2.000 nieuwe hulpverleners aan de slag die de Vlaming uit de armoede moeten trekken. 
16/03 20u15  Onzuiver water, bedorven vlees en vuile lucht: loopt onze gezondheid meer risico, of lijkt dat alleen zo?De luchtkwaliteit is erbarmelijk, met ons vlees is mogelijk gesjoemeld en ons drinkwater is nog onzuiverder dan gedacht. En dat is nog maar een greep uit het nieuws van de afgelopen week. Swingen de risico's voor onze gezondheid echt de pan uit, of lijkt dat alleen maar zo?
16/03 20u15  De vrouw die Europa een geweten schoptDe Ombudsvrouw van Europa werd geboren met een spraakgebrek, maar spreekt tegenwoordig met luide stem. Emily O'Reilly aarzelt niet om de Europese goden ter verantwoording te roepen.
16/03 20u00  Onzuiver water, bedorven vlees en vuile lucht: loopt onze gezondheid meer risico, of lijkt dat alleen maar zo?De luchtkwaliteit is erbarmelijk, met ons vlees is mogelijk gesjoemeld en ons drinkwater is nog onzuiverder dan gedacht. En dat is nog maar een greep uit het nieuws van de afgelopen week. Swingen de risico's voor onze gezondheid echt de pan uit, of lijkt dat alleen maar zo?
16/03 20u00  Oud-dirigent James Levine, ontslagen wegens misbruik, eist 4,7 miljoen euro schadevergoedingDe wereldberoemde operadirigent James Levine heeft een miljoenenclaim ingediend tegen zijn voormalige werkgever, The Metropolitan Opera in New York. Het vermaarde orkest besloot eerder deze week de 74-jarige Levine te ontslaan nadat uit eigen onderzoek was gebleken dat hij zich zowel voor als tijdens zijn periode bij The Met schuldig had gemaakt aan misbruik en intimidatie.
16/03 20u00  Voor sommige mensen wordt het aantrekkelijk om toch maar in de file te blijven staanBart Eeckhout is opiniërend hoofdredacteur.
16/03 19u45  Sven Gatz: "Ik ben de garantie voor de artistieke vrijheid"Betwiste schilderijen, een theater dat jihadi’s zoekt, en een minister die op het nippertje een debat afzegt wegens volledig mannelijk panel. Geen Wetstraat-perceel waar de relletjes elkaar zo snel opvolgen als in de kunsten. Minister Sven Gatz (Open Vld): 'Ik proef veel overgevoeligheid.'
16/03 19u45  Auto omruilen? Eerst rekenen geblazenHoe verder je van kantoor woont, hoe groter je mobiliteitsbudget. Wie bij een kmo werkt, krijgt ook meer. Maar hoe groot zijn de verschillen juist? En wanneer kies je toch maar beter voor cash-for-car?
16/03 19u30  Skiërs gewond na ongeval met op hol geslagen skilift in GeorgiëIn het Georgische skigebied Gudauri zijn verschillende gewonden gevallen nadat een skilift op hol was geslagen. In paniek sprongen de skiërs uit de stoeltjeslift, anderen werden eruit geslingerd. 
16/03 19u30  Gevaarlijke trend: steeds meer vuurwerk in voetbaltribunesDe federale politie trekt aan de alarmbel over de opmars van Bengaals vuurwerk en bommetjes tijdens voetbalwedstrijden. Dat is verboden, maar toch zijn er bij vier op de tien wedstrijden incidenten.
16/03 19u15  'Blonde Ambition' schopt Europa een gewetenDe Ombudsvrouw van Europa werd geboren met een spraakgebrek, maar spreekt tegenwoordig met luide stem. Emily O'Reilly aarzelt niet om de Europese goden ter verantwoording te roepen.
16/03 19u15  Londen houdt Poetin persoonlijk verantwoordelijk voor vergiftiging ex-spionDe verbale strijd tussen Groot-Brittannië en Rusland over de zaak-Skripal heeft nieuwe hoogten bereikt. Londen houdt de Russische president Vladimir Poetin persoonlijk verantwoordelijk voor de vergiftiging van de voormalige dubbelspion Sergej Skripal. 
16/03 19u15  Sven Gatz: "Ik ben de garantie van de artistieke vrijheid"Betwiste schilderijen, een theater dat jihadi’s zoekt, en een minister die op het nippertje een debat afzegt wegens volledig mannelijk panel. Geen Wetstraat-perceel waar de relletjes elkaar zo snel opvolgen als in de kunsten. Minister Sven Gatz (Open Vld): 'Ik proef veel overgevoeligheid.'
16/03 19u15  Zodra dieren voeding worden, worden wij de beestenDavid Van Turnhout is communicatieconsultant en kernlid van de liberale denktank Liberales.
16/03 19u15  Een wereld zonder grenzen, wat kan daarop tegen zijn?Mark Elchardus is emeritus professor sociologie aan de VUB en opiniemaker bij De Morgen. Zijn bijdrage verschijnt op zaterdag.
16/03 18u45  Hoe YouTube ons radicaliseertZeynep Tufekci is assistent-professor aan de University of North Carolina en auteur van Twitter and Tear Gas: The Power and Fragility of Networked Protest.
16/03 18u45  Nipte meerderheid blokkeert ritssysteem man-vrouw bij Brusselse verkiezingenEen nipte meerderheid aan Nederlandstalige kant blokkeert de invoering van de volledige rits bij de verkiezingen voor het Brussels Parlement. Bij zo'n rits zou afwisselend een vrouw en een man op de kieslijsten moeten staan.
16/03 18u45  Meerdere studenten aangevallen in Gentse Overpoort: "drie jongemannen opgepakt"Verschillende studenten werden recent fysiek aangevallen na een nachtje stappen in de Gentse Overpoort. De politie roept slachtoffers en getuigen van vechtpartijen in de uitgaansbuurt op om zich te melden. Intussen werden drie jongemannen uit Limburg opgepakt.
16/03 18u15  Wereld zonder grenzen, wat kan daarop tegen zijn?Mark Elchardus is emeritus professor sociologie aan de VUB en opiniemaker bij De Morgen. Zijn bijdrage verschijnt op zaterdag.
16/03 17u45  "Trump stelt maandag antidrugsplan voor en wil doodstraf invoeren voor dealers"De Amerikaanse president Donald Trump zal komende maandag het nieuwe antidrugsplan van zijn regering voorstellen. Een van de opvallendste maatregelen is dat Trump zal oproepen de doodstraf in te voeren voor hardleerse drugsdealers. Dat melden verschillende Amerikaanse media, waaronder Politico en CBS.
16/03 17u30  Boekenprijzen 'De Hugo's' van de VRT krijgen een nieuwe naamDe Hugo's, de nieuwe boekenprijzen van de VRT, zullen door het leven gaan als de LangZullenWeLezen-trofeeën. Dat maakt de VRT donderdag bekend. De naamsverandering komt er na overleg met de organisatoren van de Amerikaanse Hugo Awards.
16/03 17u30  De comeback van Paul Jambers: "Ik heb nooit mensen belachelijk gemaakt"Paul Jambers (72) heeft echt iedereen geïnterviewd, van de junkie tot de sadomasochist. In 2014 waagde hij zich op VTM voor het eerst aan politici. En dat gaat hij straks in Antwerpen opnieuw doen. 'Ik heb minder mededogen met politici dan met boer Charel.'
16/03 17u00  Meerdere studenten aangevallen in Gentse Overpoort: politie vraagt om vechtpartijen te meldenVerschillende studenten werden recent fysiek aangevallen na een nachtje stappen in de Gentse Overpoort. De politie roept slachtoffers en getuigen van vechtpartijen in de uitgaansbuurt op om zich te melden.
16/03 17u00  NAVO begint maandag met verhuis naar nieuw hoofdkwartierNa jaren vertraging vat de NAVO maandag de definitieve verhuis naar zijn nieuwe zetel aan. Een lange afstand zullen de verhuiswagens niet moeten afleggen, want het nieuwe complex ligt tegenover de huidige, vaak verouderde gebouwen aan de Leopold III-laan die de Verdragsorganisatie sinds 1967 bezet.
16/03 17u00  De Pet Shop Boys zijn schromelijk onderschatDe briljante popdeuntjes van de Pet Shop Boys werden in hun tijd genegeerd door de critici. Wat zaten die ernaast, zo laat een nieuwe heruitgave zien.
16/03 16u45  De Gewone Man van Jambers tot WoestijnvisWaarom de befaamde reporter meer respect had voor gewone mensen dan de makers van In de gloria.
16/03 16u45  Dit zijn de strafste songs van de weekVrijwel onverwacht bracht Pearl Jam deze week een nieuwe single uit, die meteen op verwarring en controverse onthaald werd. Méér unaniem klinkt de lof die ook u Eels of The Voidz zal toezingen. Om nog te zwijgen van jong Belgisch geweld als Teen Creeps en de bekoorlijke ambientpop van Tristan. In onze Spotify-lijst onderaan vindt u bovendien de andere toppers van de maand. 
16/03 16u45  Zuid-Afrika gaat Jacob Zuma vervolgen: corruptie, fraude en witwassenJustitie in Zuid-Afrika gaat over tot strafrechtelijke vervolging van Jacob Zuma, de voormalige ANC-leider die vorige maand voortijdig terugtrad als president. Openbaar aanklager Shaun Abrahams maakte bekend dat justitie werk maakt van zestien aanklachten wegens corruptie, fraude en witwassen.
16/03 16u45  Onderzoek pleit vzw VOEM vrij na rel rond predikerNadat de Nederlandse spreker Ali Houri in november een conservatieve, islamitische spreekbeurt in Genk hield, kwam ook vzw Voem in opspraak. Voem organiseerde in gebouwen van de stad Antwerpen een lessenreeks door Ali Houri.
16/03 16u30  Regering zet Saudische concessie Grote Moskee stopDe regering zet de concessie van Saudi-Arabië voor het uitbaten van de Grote Moskee in Brussel nu officieel stop. Dat heeft de ministerraad beslist. De Moskee zal in de toekomst uitgebaat worden door een vzw van de lokale geloofsgemeenschap en door de Moslimexecutieve, het vertegenwoordigend orgaan van de moslims in België.
16/03 16u30  Inception of Goed Volk? Dit zijn onze tv-tips voor vanavondEen visueel en inhoudelijk verbluffende kaskraker of heeft u vorig jaar de populaire culinaire reisreeks van Jeroen Meus gemist? Dan krijgt u vanavond een herkansing. Dit zijn onze vijf tips, een volledig overzicht vindt u hier.
16/03 16u00  Deminor verdient zo'n 1 miljoen euro per jaar aan Fortis-schikkingBelangenorganisatie Deminor zou netto zo'n 14 miljoen euro overhouden als de Fortis-schikking door het gerechtshof in Amsterdam bindend zou worden verklaard. Dat bleek vrijdag op de hoorzitting. 'Dat is zeker een redelijk bedrag, omdat het gaat over een periode van dertien jaar en gezien de vele risico's die gelinkt zijn aan deze procedure', pleitte de advocaat van Deminor.
16/03 16u00  Ex-hoofdredacteur 'The Guardian': "Donald Trump is een zegen voor de journalistiek"Voor vele journalisten is hij een held, voor uitgevers een roekeloze dwars­ligger. Alan Rusbridger (64) was als hoofd­redacteur van The Guardian verantwoordelijk voor een van de grootste succes­verhalen uit de media­geschiedenis – én voor een flinke financiële krater. Hoe kijkt hij nu, als lezer, naar de omknelling van kranten tussen mondige lezers en in elkaar stuikende zaken­modellen?
16/03 16u00  Nooit meer bang voor de prik: zo maak je het ziekenhuis minder eng voor kinderenEen bloedprik, een infuus... Elk jaar behandelen de Vlaamse ziekenhuizen ruim 400.000 kinderen. Maar zelfs ‘kleine’ ingrepen kunnen hen met een trauma achterlaten. Kinder­afdelingen doen er tegen­woordig alles aan om die nare ervaringen te beperken. 'Te veel zorgverleners gedragen zich tegenover patiëntjes nog als ‘gestampte boeren’.'
16/03 15u45  Paul Jambers: "Ik heb nooit mensen belachelijk gemaakt"Paul Jambers (72) heeft echt iedereen geïnterviewd, van de junkie tot de sadomasochist. In 2014 waagde hij zich op VTM voor het eerst aan politici. En dat gaat hij straks in Antwerpen opnieuw doen. 'Ik heb minder mededogen met politici dan met boer Charel.'
16/03 15u45  Is neusspray nu echt zo verslavend?Het is de vaste boodschap van de apotheker als je een flesje neusspray aanschaft: gebruik hem maximaal een week. Maar is neusspray nu echt zo verslavend?
16/03 15u30  "Elke gelijkenis met bestaande personen of gebeurtenissen berust op louter toeval"Een puik naslagwerk laat zien op welke echte mensen Hollywood-personages zijn gebaseerd. En hoe filmmakers daarbij soms de boel manipuleren. Noodgedwongen.
16/03 15u30  Martinez roept Limbombe en Nainggolan op, Benteke blijft thuisDe Rode Duivels blazen maandag verzamelen in Tubeke om zich voor te bereiden op de oefeninterland van dinsdag 27 maart tegen Saoedi-Arabië. Anthony Limbombe, de 23-jarige winger van Club Brugge, krijgt voor het eerst plaats in de 28-koppige selectie.
16/03 15u15  Saskia de Coster: "Ik vind heteroseks heel geil"Schrijfster Saskia de Coster (41) vraagt me glimlachend of zij in deze reeks de lesbienne van dienst is. 'Maakt niet uit, hoor, ik voel me niet beledigd.' Toch hoeven mensen van haar niet gedefinieerd te worden op basis van geslacht of geaardheid. 'Het leven is leuker als je met alle mogelijke schakeringen van vrouwelijkheid en mannelijkheid kunt spelen.'
16/03 15u15  Haar fijnbesnaarde films leveren Naomi Kawase fans én vijanden op. Beïnvloedt dat haar werk?Zachtmoedig en fijnbesnaard zijn de films van Naomi Kawase. Zo ook haar jongste werk, Radiance. Het levert haar fans én vijanden op. Beïnvloedt dat haar werk?
16/03 15u00  Gibraltar dreigt burgerrechten te schrappen als Spanje veto stelt tegen brexitdealDe regering van Gibraltar, het Britse overzeese gebied ten zuiden van Spanje, is bereid de rechten van EU-burgers in te trekken als het eiland buiten de brexitdeal valt. Dat zegt vicepremier Joseph García.
16/03 14u45  Gouden Schoen Ruud Vormer grijpt naast selectie voor OranjeDe 29-jarige middenvelder van Club Brugge en Gouden Schoen Ruud Vormer wordt niet opgenomen in de nationale ploeg van Nederland. Hij was nochtans opgenomen in de voorselectie, maar hoort niet bij de 25-koppige groep die bondscoach Ronald Koeman heeft bekendgemaakt voor de oefeninterland tegen Engeland en Portugal.
16/03 14u45  Lagere registratietaks op woningen gaat in op 1 juniDe verlaging van de koopbelasting in Vlaanderen gaat in op 1 juni. Dat heeft Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open Vld) bekendgemaakt. 
16/03 14u30  Jeugdtrainer die vrouwen filmde blijft in de celDe 41-jarige jeugdtrainer uit Gent die vrouwen filmde in de kleedruimtes van het sportcomplex van HoGent en beelden op een voyeuristisch forum plaatste, kan dan toch niet vrijkomen onder voorwaarden. Het parket gaat tegen de beslissing van de Gentse raadkamer in beroep.
16/03 14u15  Speech die JFK nooit kon houden tot leven gewekt met Kennedy's eigen stemDe Britse krant The Times heeft een fonologische reconstructie laten maken van de speech die de Amerikaanse president John F. Kennedy in Dallas zou houden op die fatale 22 november 1963. JFK werd onderweg naar zijn redevoering vermoord. Meer dan 54 jaar later komen zijn woorden alsnog tot leven, mét JFK's eigen stem.
16/03 14u15  Stephan Vanfleteren: "Ik heb opnieuw ontzag voor de natuur gekregen"Gedurende een jaar reisde Stephan Vanfleteren de wereld rond om surfers te fotograferen. Wereldkampioenen, maar ook minder rijke jongens die het met een stukje wrakhout moeten doen. 'Na Surf Tribe heb ik beseft dat er nog een mooier beroep is dan fotograaf, en dat is surfer.'
16/03 13u45  Raadkamer: jeugdtrainer die vrouwen filmde mag vrij onder voorwaardenDe 41-jarige jeugdtrainer uit Gent die vrouwen filmde in de kleedruimtes van het sportcomplex van HoGent en beelden op een voyeuristisch forum plaatste, kan vrijkomen onder voorwaarden. Dat heeft de raadkamer in Gent beslist, maar het parket kan nog in beroep gaan.
16/03 13u00  Fever Ray in de AB: koortsig carnaval met kale BritneyMet dreunende clubbeats, flitsende kitsch en een feministische feestneus verdeelde en heerste Fever Ray in een uitverkochte AB. Minder vaak dan je had verhoopt, wist ze je midscheeps te treffen met haar ontregelend concert-concept. Maar tegelijk was het werkelijk onmogelijk om je te vervelen in haar sinistere gay club.
16/03 13u00  Oorlogsbeeld van dode Syrische kinderen deels in scène gezetDe foto van twee dode Syrische kinderen, die anderhalve week geleden veel ophef veroorzaakte, werd deels in scène gezet. Dat melden het Europese persbureau EPA en de Amerikaanse zender CNN.
16/03 13u00  Ruimtetelescoop Kepler zit na opsporen van duizenden planeten bijna zonder brandstofDe Kepler-ruimtetelescoop van NASA speurt al bijna tien jaar succesvol naar andere, eventueel bewoonbare, planeten. Maar volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie heeft Kepler inmiddels nog voor slechts een paar maanden brandstof. Het is sowieso al buiten verwachting dat de satelliet het vandaag nog altijd doet, na de problemen in 2013.
16/03 12u30  Verdwijnt de hoge hak van de werkvloer?Vrouwen die 's ochtends naar hun werk gaan, stappen niet meer standaard in een paar hoge hakken. Op veel werkplekken is niet alleen de vrijdag casual, de comfortabele platte schoen maakt zijn opmars.
16/03 12u15  Russisch vliegtuig verliest 305 miljoen aan goud en diamantenEen Russisch vrachtvliegtuig is vandaag een lading goud en diamanten verloren ter waarde van 305 miljoen euro. Het luik van het toestel vloog open bij het opstijgen, waardoor onder meer 172 goudstaven ((3,4 ton) op de landingsbaan van luchthaven van Jakoetsk terechtkwamen.
16/03 12u15  Rihanna roept op om Snapchat te verwijderen: "Wat een rotzooi"Snapchat heeft zich verontschuldigd voor een advertentie die gebruikers vroeg om 'Rihanna te meppen of Chris Brown te slaan'. Kwetsend voor alle slachtoffers van huiselijk geweld, reageert Rihanna. Ze roept op om de app te verwijderen.
16/03 12u15  Een gezonde lunch voor twee in minder dan 30 minuten: spinazie-kruidenkaaswrapsHoe handig zijn wraps? Je kunt ze vullen met wat je maar wil, stelt zo in een wip een volwaardig gerechtje samen en íédereen lust ze, van groot tot klein. In dit geval vormen ze het omhulsel voor een frisse mix van spinazie, kruidenkaas, Italiaanse ham en zongedroogde tomaten. Gezonde lunch incoming in drie, twee, een ... Smakelijk!
16/03 12u15  Officieel: 13 jaar wordt minimumleeftijd voor sociale mediaDe minimumleeftijd voor sociale media, zoals Facebook, Instagram of Twitter, wordt in ons land 13 jaar. De regering volgt het voorstel daarover van staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open Vld). 
16/03 12u15  "Saudische kroonprins houdt eigen moeder onder huisarrest"De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman houdt zijn eigen moeder onder huisarrest en verbiedt haar om haar man, koning Salman, te zien. Dat hebben 14 Amerikaanse (ex-)ambtenaren gezegd aan NBC News. 
16/03 12u15  Waarom u beter geen pyjama draagt als u ziek bentDe universitaire ziekenhuizen van Leuven en Brussel moedigen hun patiënten aan om niet in pyjama in hun bed te liggen. De reden: in pyjama voelt u zich langer ziek. 
16/03 11u30  Lieven Scheire: “Tieners zoeken geen werkzekerheid. Ze zoeken een passie”Technologiebedrijven zitten op dit moment met de handen in het haar om ruim 30.000 vacatures ingevuld te krijgen. Er zijn nog steeds te weinig studenten die kiezen voor een STEM-studierichting. Maar hoe maak je kinderen warm voor wetenschap en techniek?
16/03 11u30  Jeroen Meus: "Ik heb het moeten beloven aan mijn vrouw: nooit meer een eigen restaurant"Het gaat hard voor Jeroen Meus. Op zijn veertigste kan hij al terugblikken op een rijke carrière met drie restaurants, meer dan tien tv-programma's en nog meer boeken. Vandaag steekt hij de grens over en gaat zijn Goed volk in première op de Nederlandse tv. We legden de tv-kok enkele dilemma's voor.
16/03 11u15  Kersvers Duits minister veroorzaakt al controverse: "De islam hoort niet bij Duitsland"Horst Seehofer heeft nog maar net de eed afgelegd als Duits minister van Binnenlandse Zaken en laat zich al opmerken met een controversiële uitspraak. 'De islam hoort niet bij Duitsland', verklaarde hij in een interview in Bild. 
16/03 11u15  Dit moet u weten voor u gaat etenBinnenkort kunt u uw bedrijfswagen inruilen voor een abonnement op het openbaar vervoer, een fiets of cash, maar niet iedereen krijgt evenveel. Een kwart van de Belgen is niet gelukkig. En met een robotpak kunt u binnenkort zonder moeite 100 kilo tillen. Dit moet u weten voor u aan tafel gaat. 
16/03 11u15  Maak kennis met het alternatief voor de petfles: de pefflesHet kan nog even duren, maar er is een alternatief op komst voor het petflesje, symbool van de wegwerpmaatschappij: pef. Volledig gemaakt van plantaardige stoffen, en energiezuiniger te produceren. Maar helaas even slecht afbreekbaar.
16/03 11u15  Ruim helft Gentenaars tevreden over circulatieplanBijna een jaar na de invoering van het gecontesteerde Gentse circulatieplan heeft het stadsbestuur een eerste evaluatie gedaan. Wat blijkt? Zo'n 55 procent van de Gentenaars laat zich positief uit over het plan. Ook ziet het stadsbestuur geen bewijs voor de veelgehoorde klacht van handelaars dat het aantal klanten terugloopt.
16/03 11u00  Wie wil begrijpen waarom Poetin herkozen zal worden, moet naar dit arme, met wodka doordrenkte dorpjeIn de achttien jaar dat Vladimir Poetin president is, is het dorp Rodina alleen maar verder afgegleden. De inwoners zijn straatarm en veel mensen kampen er met drankproblemen. Toch stemmen ze straks weer op Poetin, want die houdt hen veilig.
16/03 10u45  Deliveroo breidt uit naar KortrijkDeliveroo gaat nu ook maaltijden aan huis brengen in Kortrijk. Dat meldt het bedrijf in een persbericht. Het is al de tiende stad in België waar Deliveroo actief is, na Brussel, Antwerpen, Gent, Luik, Waterloo, Knokke (in de zomer), Brugge, Leuven en Mechelen.
16/03 10u45  Ontdekking nieuw koraalrif geeft hoop: "Zelden zo'n gezond rif gezien"Het komt niet vaak voor: goed nieuws over koraal. Onderzoekers van de Wageningen Marine Research en het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee hebben bij het Caribische eilandje Saba - Nederlands territorium - een niet eerder bekend koraalrif ontdekt.
16/03 10u30  "Ook veiligheidsadviseur McMaster wordt ontslagen"In het Witte Huis is nu ook nationaal veiligheidsadviseur H.R. McMaster op weg naar de uitgang. Dat schrijft de krant The Washington Post, die zich baseert op vijf bronnen. De Amerikaanse president Donald Trump zou zijn stafchef John Kelly opgedragen om een geschikte vervanger te zoeken. 
16/03 10u30  "Ik heb het moeten beloven aan mijn vrouw: nooit meer een eigen restaurant"Het gaat hard voor Jeroen Meus. Op zijn veertigste kan hij al terugblikken op een rijke carrière met drie restaurants, meer dan tien tv-programma's en nog meer boeken. Vandaag steekt hij de grens over en gaat zijn Goed volk in première op de Nederlandse tv. We legden de tv-kok enkele dilemma's voor.
16/03 10u15  Rodina is een van de armste plekken van Rusland. En toch is het geloof in Poetin er nog steeds grootIn de achttien jaar dat Vladimir Poetin president is, is het dorp Rodina alleen maar verder afgegleden. De inwoners zijn straatarm en veel mensen kampen er met drankproblemen. Toch stemmen ze straks weer op Poetin, want die houdt hen veilig.
16/03 10u15  Poll: Hoe gelukkig bent u?Een op de drie Belgen is vandaag zeer gelukkig, maar ruim een kwart is dat niet, zo blijkt uit cijfers van het Nationaal Geluksonderzoek. Hoe gelukkig voelt u zich?
16/03 10u15  ‘Now You’ van Mount Eerie: een wandelende open wondeHet beeld van zijn gestorven geliefde mag niet vervagen, dus zingt Phil Elverum (alias Mount Eerie) haar weer toe op Now Only. Het resultaat? Drie kwartier balsem tegen de wrede absurditeit van het bestaan. 
16/03 10u00  1 kans op 2.700 dat asteroïde over 100 jaar inslaat op aarde: "Met de huidige technologie redden we het niet"1 op 2.700: groter is de kans dat asteroïde Bennu in het jaar 2135 op aarde zal inslaan niet. Maar als het doemscenario zich voordoet, zal de huidige technologie niet volstaan om het gevaar af te wenden. Die waarschuwing sturen Amerikaanse wetenschappers van het Planetary Defense Coordination Office de wereld in.
16/03 10u00  Kevin Janssens krijgt rol naast Bondgirl Olga Kurylenko in thriller 'The Room'Kevin Janssens (38) heeft opnieuw een rol beet in een buitenlandse film - zijn vierde al in twee jaar. In de thriller The Room speelt hij naast Olga Kurylenko (38), de Bondgirl uit Quantom of Solace. 
16/03 10u00  Fel bekritiseerde Courtois richt blik al op Saudi-Arabië: "Niets krijgt me klein"Zijn onfeilbare status is hij kwijt. Doelman Thibaut Courtois slikte drie doelpunten in Barcelona en moet de Chelsea-fans weer overtuigen. Het schrikt hem niet af.
16/03 10u00  Veiliger, fitter en properder: afgesloten schoolstraat heeft enkel voordelenDe helft van alle Vlaamse scholen moet overwegen om de straat aan de schoolpoort 's ochtends en 's middags tijdelijk af te sluiten voor auto's, zeggen experts. Niet alleen wordt het veiliger en bewegen kinderen meer, op termijn wordt de lucht ook properder.
16/03 09u45  Goedgekeurde wet blijkt na 17 jaar nog niet aangepastDe Kamer heeft gisteren unaniem, op een tegenstem van PVDA na, een voorstel goedgekeurd dat de gewesten bevoegd maakt voor het uitgavenplafond bij de lokale verkiezingen. De beslissing werd zeventien jaar geleden al goedgekeurd in het kader van het Lambermontakkoord, maar door een vergetelheid nooit aangepast.
16/03 09u45  Ambtenaren in Andorra leggen voor het eerst sinds 1933 het werk neerIn de dwergstaat Andorra, tussen Frankrijk en Spanje, hebben honderden ambtenaren gisteren het werk neergelegd. Dat doen ze uit protest tegen een aangekondigde hervorming van het openbaar ambt. Het gaat om de eerste sociale actie in het vorstendom sinds 1933.
16/03 09u30  Twaalf procent van Vlaamse werknemers loopt risico op burn-outGoed 12 procent van de Vlaamse werknemers (280.000 mensen) en 11 procent van de zelfstandigen (40.000 mensen) hebben last van acute psychische vermoeidheidsproblemen die tot een burn-out kunnen leiden. Dat blijkt uit een bevraging van de Serv-stichting Innovatie & Arbeid.
16/03 09u00  Thomas Buffel: "Het vuur is zeker niet gedoofd"Thomas Buffel kan morgenavond zijn tweede Beker van België winnen met Racing Genk. Die kans wil de aanvoerder met beide handen grijpen. 'Ik heb nog steeds die drive om beslissend te zijn.'
16/03 08u45  Vrouw van Donald Trump Junior vraagt scheiding aanVanessa Trump heeft de scheiding aangevraagd van de oudste zoon van de Amerikaanse president Donald Trump, Donald Trump Jr. Dat meldden Amerikaanse media.
16/03 08u45  Courtois staat op na kritiek: "Niets krijgt me klein"Zijn onfeilbare status is hij kwijt. Doelman Thibaut Courtois slikte drie doelpunten in Barcelona en moet de Chelsea-fans weer overtuigen. Het schrikt hem niet af.
16/03 08u45  Een tegen allen, allen tegen Poetin: hoe het westen de Russische hoop op verdeeldheid aan diggelen sloegDe grote westerse mogendheden slaan de handen ineen en beschuldigen Rusland ervan achter de eerste gifgasaanval in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog te zitten. Ondertussen laten de Russen weten op tegenmaatregelen te broeden.
16/03 08u30  Martínez stuurt vermoeide Duivels op vakantieEen pak Rode Duivels krijgt volgende week, in de aanloop naar Saudi-Arabië, vrijaf van de bondscoach. Het idee: hen zo fris mogelijk aan het WK laten beginnen.
16/03 08u30  Afgesloten schoolstraat: veilig verkeer, fitte kinderen, propere luchtDe helft van alle Vlaamse scholen moet overwegen om de straat aan de schoolpoort 's ochtends en 's middags tijdelijk af te sluiten voor auto's, zeggen experts. Niet alleen wordt het veiliger en bewegen kinderen meer, op termijn wordt de lucht ook properder.
16/03 08u15  Westen blijft akelig stil over honderden Syrische dodenNet als Oost-Ghouta kan de Syrische stad Afrin elk moment vallen. Het Turkse leger heeft de stad omsingeld, er vielen al honderden doden. Maar hier blijft het Westen erg stil, uit angst voor een botsing met Erdogan.
16/03 08u15  Gebrek aan technische werkkrachten dreigt onze economie te verlammenHet tekort aan technisch personeel is nog nooit zo groot geweest. Technologiebedrijven zitten op dit moment met de handen in het haar om ruim 30.000 vacatures ingevuld te krijgen. Hoe komt dat toch? Is techniek werkelijk zo saai? Zo vies? “Neen, maar veel mensen denken dat wel. Terwijl technici met hun machines minstens evenveel levens redden als dokters”, getuigen experts. Hoog tijd voor een mentaliteitsswitch!
16/03 08u00  Een tegen allen, allen tegen PoetinDe grote westerse mogendheden slaan de handen ineen en beschuldigen Rusland ervan achter de eerste gifgasaanval in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog te zitten. Ondertussen laten de Russen weten op tegenmaatregelen te broeden.
16/03 07u45  Explosies beschadigen wagens en gevels in Deurne, politie gaat uit van kwaad opzetIn het Antwerpse district Deurne zijn afgelopen nacht vijftien wagens en enkele gevels van woningen beschadigd door twee explosies. Dat zegt de lokale politie. Er vielen geen gewonden. 
16/03 07u45  Niet alle leerkrachten hebben een zwaar beroepBrenda Froyen is lerarenopleider aan de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen en werkte de afgelopen 17 jaar in verschillende onderwijscontexten als leerkracht. 
16/03 07u30  Zo (on)gelukkig is de BelgVoor de ene is het de Lotto winnen, voor de ander de geur van verse koffie op zondagochtend. Voor het eerst brengt een Vlaamse universiteit in kaart hoe gelukkig de Belg écht is, en wat hij daarvoor nodig heeft. De primeur komt van de UGent, en staat op naam van geluksprofessor Lieven Annemans. Meer dan 3.700 mensen werkten mee aan het onderzoek.
16/03 07u30  "Ook Trumps nationale veiligheidsadviseur McMaster op weg naar de uitgang"In het Witte Huis in nu ook nationaal veiligheidsadviseur H.R. McMaster op weg naar de uitgang. Volgens de krant The Washington Post, die zich baseert op vijf bronnen, heeft Amerikaans president Donald Trump zijn stafchef John Kelly opgedragen om een geschikte vervanger te zoeken. 
16/03 07u15  Damso is 'meest gestreamde Belg', maar award komt te vroeg na de hetzeEn de prijs voor de meest gestreamde Belgische artiest van 2017 gaat naar *tromgeroffel* Damso! Alleen werd de bijhorende Ultratop Streaming Award afgelopen dinsdag niet uitgereikt zoals voorzien.
16/03 07u15  Noord-Koreaanse ex-gezant VS wil positief signaal voor top: "Laat drie Amerikaanse gevangenen vrij"De voormalig gezant voor Noord-Korea van de VS, Joseph Yun, heeft het regime in Noord-Korea opgeroepen een positief signaal af te geven door drie Amerikaanse gevangenen vrij te laten in de aanloop naar de top tussen het land en de VS. Dat heeft Yun, die vorige maand plotseling met pensioen ging, gezegd in een interview met CNN.
16/03 07u15  'Ventriloquism' van Meshell Ndegeocello: Warme knuffel voor nostalgiciMeshell Ndegeocello herinterpreteert op Ventriloquism de popliedjes uit haar jeugd en de classics die haar als muzikante tekenden. Ze wil er troosten en verstrooien, soelaas bieden in stormachtige tijden. Missie geslaagd.
16/03 07u00  Bedrijfswagen inruilen? Niet voor iedereen gelijkBinnenkort kunt u uw bedrijfswagen inruilen voor een trein- of busabonnement, een fiets en/of cash geld. Daarover bereikte de regering een akkoord. Opvallend: wie ver van zijn werk woont of bij een klein bedrijf werkt, krijgt een hoger budget.
16/03 06u30  Het verhaal achter de cover van Cult.opvrijdag door Philippe CallantElke week vraagt Cult. aan een grafisch ontwerper om de Cult.opvrijdag-cover onder handen te nemen. Deze week portretteert illustrator Philippe Callant – Phille voor de vrienden – de Belgisch-Congolese zanger Baloji. 
16/03 06u15  Kwart van patiënten in thuiszorg in vrijheid beperktIn de thuiszorg wordt een op de vier patiënten in zijn of haar vrijheid beperkt. Dat schrijft De Standaard vandaag op basis van een studie van Kristien Scheepmans (KU Leuven en Wit-Gele Kruis).
16/03 06u15  De doodssprong die er geen zou mogen zijnElke week kiest onze taalcolumniste Ann De Craemer het #WoordVanDeWeek. Dat kan een actueel woord zijn, een hip nieuw woord, een woord dat een snaar raakt, een totaal vergeten woord of een woord dat allang had moeten bestaan. Deze week: adieu.
16/03 06u15  Hoe De Wever Conscience verruilde voor TacitusJan Rock doceert aan de Universiteit van Amsterdam over de geschiedenis van cultuurnationalisme in de Nederlanden en is assistent-redacteur van de Encyclopedia of Romantic Nationalism in Europe (romanticnationalism.net).
16/03 06u15  De CEO is van zijn podium gedonderd: Bpost zoekt eerherstel na verlies van 1,4 miljard euroKoen Van Gerven heeft het verkorven bij de beleggers. De topman van Bpost is van zijn podium gedonderd. Een Amerikaanse nachtmerrie zorgt ervoor dat de verwachte tango met PostNL verder weg is dan ooit.
16/03 06u15  Tot frustratie van Francken: België mag Syriëstrijder niet uitwijzen naar MarokkoEen rechter heeft de uitwijzing geschorst van een terreurveroordeelde, omdat hij in Marokko risico loopt op onmenselijke behandeling, een schending van artikel 3 van het EVRM. 'Die gerechtelijke instanties maken het zo moeilijk om nog efficiënt beleid te voeren', zegt staatssecretaris Francken. 
16/03 06u15  Zware dozen tillen? Even een exoskelet aantrekkenPicanol, Volvo Trucks, Colruyt en andere bedrijven kijken met grote verwachtingen naar robotpakken. Ze werken samen met universiteiten om te onderzoeken of werknemers dankzij exoskeletten plots moeiteloos 100 kilo zullen kunnen tillen.
16/03 06u15  De Morgen-gezichten delen hun kijk op geluk: "Er is altijd wel iemand met een beter seksleven. Geluk is een keuze"Een op de drie Belgen is vandaag zeer gelukkig, maar ruim een kwart is dat niet, zo blijkt uit cijfers van het Nationaal Geluksonderzoek. Hoe gelukkig voelen bekende De Morgen-gezichten Yasmien Naciri, Marnix Peeters, Mark Coenen, Joachim Pohlmann en Heleen Debruyne zich? Wat bepaalt hun geluk en wat is hun geluksscore op tien? 
16/03 06u15  Met Baloji naar Congo: "Ik ben een puzzelstukje in de verkeerde doos"'Wat ben je nu eigenlijk?', vroeg iemand ooit aan Baloji. 'Een designer of muzikant?' Daar kon hij toen niet op antwoorden, en vandaag nog veel minder. Met de muzikant, rapper, regisseur, poëet en designer reisden we naar de dieptes van Congo om er een kortfilm te draaien. Die vergezelt zijn nieuwe album 137 Avenue Kaniama.
16/03 06u15  Zijn vast benoemde leerkrachten minder goed? Nee, maar het systeem nodigt uit tot onderpresterenBrenda Froyen is lerarenopleider aan de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen en werkte de afgelopen 17 jaar in verschillende onderwijscontexten als leerkracht. 
16/03 06u15  Deze Zwitser zette Chinese hedendaagse kunst op de kaartDe grootste verzameling Chinese hedendaagse kunst ligt vreemd genoeg niet in China, maar in Zwitserland. In het kasteel van zakenman en verzamelaar Uli Sigg kunt u letterlijk over werken van wereldbekende kunstenaars als Ai Weiwei struikelen. Toen Sigg ons in zijn schatkamer uitnodigde, was twijfelen geen optie.
16/03 06u15  'You Will Not Die' van Nakhane: rauw als een verse wondeIn deze ruwe tijden waar medemenselijkheid haast als een persoonlijkheidsstoornis wordt gezien, is een artiest als Nakhane onontbeerlijk. Op You Will Not Die houdt hij ons een spiegel voor, weliswaar niet zonder mededogen. 
16/03 06u15  'Rebel-chirurg' haalt zijn medisch materiaal noodgedwongen uit de BricoAls chirurg in Afrika improviseerde Erik Erichsen (70) met goedkoop doe-het-zelfmateriaal. The Rebel Surgeon registreerde zijn werkwijze, en is volgende week te zien tijdens het documentairefestival Docville. De arts – vandaag jazzmuzikant – komt zelf ook.
16/03 06u15  Fotograaf Stephan Vanfleteren brengt indrukwekkende ode aan de surferVan Afrikaanse jongetjes op wrakhout tot Californische beach boys op glimmende planken. Fotograaf Stephan Vanfleteren reisde de wereld rond om tweeduizend surfers voor zijn lens te halen. Het resultaat is te zien in ‘Surf Tribe’, een vuistdik fotoboek en een tentoonstelling in Knokke. Verwacht geen kleurrijke actieshots, maar zwart-witportretten van de surfer in zijn puurste vorm. ‘Voetballers denken soms dat de wereld rond hen draait, surfers niet, die kennen hun plek, temidden van de natuur.’
16/03 05u30  Groen licht voor mobiliteitsvergoeding 'cash for cars'De plenaire Kamer heeft gisteren het wetsontwerp goedgekeurd dat de mobiliteitsvergoeding invoert, ook wel bekend als 'cash for cars'. De maatregel laat mensen toe om een bedrijfswagen in te ruilen voor een mobiliteitsvergoeding, met dezelfde fiscale en sociale voordelen als de bedrijfswagen.
16/03 05u00  Buitenlandse werknemer kan voortaan in een keer werk- en verblijfsvergunning aanvragenBuitenlanders die in ons land willen verblijven om te werken, zullen binnenkort via één enkel document zowel een arbeidsvergunning als een verblijfsvergunning kunnen aanvragen. De Kamer heeft daarvoor gisteren een wetsontwerp goedgekeurd. Ecolo-Groen onthield zich en Vlaams Belang stemde tegen. 
16/03 04u30  Marij Preneel trekt aparte Groen-lijst in BorgerhoutIn het Antwerpse district Borgerhout wordt huidig districtsburgemeester Marij Preneel lijsttrekker voor Groen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Groen en sp.a trekken er na 12 jaar niet langer samen naar de kiezer. Eerder raakte al bekend dat sp.a nationaal ondervoorzitter Stephanie Van Houtven uitspeelt als lijsttrekker.
16/03 04u15  Kamer keurt verscherpte controle op dringende medische hulp goed en beslecht discussie artsenquotaDe plenaire Kamer heeft gisteren het wetsontwerp goedgekeurd dat de controle op de dringende medische hulp aan mensen in illegaal verblijf aanscherpt. Ook werd in de late uurtjes een wetsontwerp goedgekeurd dat de verdeling van de artsenquota tussen Vlaanderen en Franstalig België regelt. Daarmee komt een einde aan een discussie die al decennia leeft over de rem op de toegang tot het beroep van arts.
16/03 03u45  Politie Suriname vindt vliegtuig met 488 kilo cocaïneIn het vliegtuigje dat de Surinaamse politie dinsdag heeft gevonden, zat 488 kilo cocaïnepoeder, verpakt in 420 pakketten. In verband met de vondst zijn zeven mensen aangehouden van wie twee buitenlanders. Dat heeft de politie donderdag bekendgemaakt. 
16/03 03u30  Brussels gewest mag handelsattachés niet langer intimiderenHet Brussels gewest mag de handelsattachés van Brussel Invest & Export (BIE) niet langer intimideren, bedreigen of druk op hen uitoefenen om hen aan te zetten een nieuw contract te ondertekenen bij het pas opgerichte Brussels Agentschap voor de Ondersteuning van het Bedrijfsleven (BAOB, ook wel hub.brussels). Dat heeft de arbeidsrechtbank in kort geding beslist, meldt de Franstalige organisatie GERFA (Groupe d'Etude et de Réforme de la Fonction administrative) vandaag.
16/03 03u00  Amnesty: "Shell laks en traag bij olielekken Nigeria"Shell en Eni doen niet genoeg om olielekken in Nigeria tijdig te verhelpen en omgevingsschade te beperken. Dat zegt Amnesty International, dat de rapporten van de oliereuzen over de lekken bestudeerde. De organisatie verwijt de maatschappijen bovendien misleidende berichten te hebben verspreid over de oorzaak van lekken. Daardoor lopen getroffen gemeenschappen compensatie mis.
16/03 02u15  SD Worx: "Geen draagvlak voor mobiliteitsvergoeding bij werkgevers en werknemers"Slechts een op de zes (16 procent) pendelaars met een bedrijfswagen toont interesse in de mobiliteitsvergoeding ('cash for car') zoals die donderdag door de Kamer is gestemd. Dat blijkt uit een rondvraag van iVox in opdracht van HR-dienstverlener SD Worx en vacature.com bij 2.000 werknemers en 500 werkgevers in België. Ook werkgevers lijken nog niet gewonnen voor systeem.
16/03 02u00  Amerikaans legertoestel stort neer in IrakEen Amerikaans legertoestel dat zeven personen vervoerde is neergestort in het westen van Irak. Dat heeft het Amerikaanse centrale opperbevel in Irak in een verklaring laten weten. 
16/03 01u30  Gaan studeren in Québec wordt eenvoudiger voor Franstalige studentenHet moet voor Franstalige studenten eenvoudiger worden om te kunnen gaan studeren aan de universiteiten van de Franstalige Canadese provincie Québec. 
1 2 3 4


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

17x China neemt voor 3 miljard dollar aan tegenmaatregelen tegen invoer Amerikaanse producten23/03 03u15 - De Morgen: De Chinese regering heeft vandaag een lijst van 128 Amerikaanse producten opgesteld die mogelijk zullen worden geviseerd. Het gaat onder meer om stalen pijpen en varkensvlees. De verhoogde importtarieven kunnen de VS tot 3 miljard dollar (2,4 miljard euro) kosten. 
17x China denkt aan heffingen tegen Amerikaanse producten23/03 02u45 - De Morgen: China overweegt om eigen maatregelen te nemen tegen het Amerikaanse voornemen om de importheffingen voor Chinees staal en aluminium te verhogen.
17x EU roept ambassadeur terug uit Moskou en houdt Rusland verantwoordelijk voor gifaanval op ex-spion23/03 02u45 - De Morgen: De Europese Unie roept haar ambassadeur terug uit Moskou voor overleg. De maatregel volgt op de vaststelling van de EU-regeringsleiders dat Rusland hoogstwaarschijnlijk achter de aanslag met zenuwgas in Salisbury op oud-dubbelspion Sergej Skripal zit. Volgens hen is dat de enige plausibele verklaring.
16x Verkrachtingsslachtoffer (14) sterft tijdens bevalling in Paraguay23/03 00u45 - De Morgen: Een veertienjarig meisje is in Paraguay gestorven tijdens de geboorte van haar kind. Het meisje was verkracht en zwanger gemaakt door een 37-jarige man, die inmiddels gearresteerd is. Het meisje lag al twintig dagen in het ziekenhuis wegen complicaties bij de zwangerschap. Haar baby is stabiel, maar ligt wel aan de beademing.
15x AI: "Amerikaanse en Britse wapenleveringen aan Saoedische coalitie eisen burgerslachtoffers"23/03 01u30 - De Morgen: Mensenrechtenorganisatie Amnesty International hekelt dat wapenleveringen door onder andere de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk aan Saoedi-Arabië, burgerslachtoffers in Jemen eisen. Saoedi-Arabië grijpt in dat land immers in tegen sjiitische rebellen, aan het hoofd van een Arabische coalitie.
15x Europese leiders wijzen Rusland unaniem met de vinger voor gifaanval in Salisbury23/03 00u00 - De Morgen: De Europese staatshoofden en regeringsleiders wijzen Rusland unaniem als de schuldige aan voor de gifaanval op oud-dubbelspion Sergei Skripal en zijn dochter in Salisbury begin deze maand. Dat blijkt deze avond uit een tweet van Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk.
9x Waarom krijgt prins Laurent en prinses Astrid eigenlijk zoveel geld?22/03 22u00 - De Morgen: Prins Laurent ziet dit jaar wellicht 47.100 euro door zijn neus geboord, omdat hij zijn boekje te vaak te buiten gegaan is. Maar waarom krijgen hij en de rest van de koninklijke familie eigenlijk zoveel geld? En kunnen we eventueel zonder?
8x School van 150 walvissen strandt in Australische baai23/03 04u45 - De Morgen: Zo’n honderdvijftig walvissen zijn gestrand aan Hamelin Bay in het zuidwesten van Australië, op zo’n 315 kilometer van Perth. Ongeveer de helft van de groep is inmiddels overleden. De Australische kustwacht probeert de vissen te redden en palliatieve zorg toe te dienen aan de walvissen waarvan duidelijk is dat ze het niet zullen halen. Ook zwemt er nog een kleine school rond voor de kust. 
8x Europese Commissie maakt 4,6 miljoen euro vrij voor ex-werknemers Caterpillar23/03 04u45 - De Morgen: De Europese Commissie wil 4,6 miljoen euro vrijmaken om de vroegere werknemers van Caterpillar in Gosselies en de toeleveranciers van de machinebouwer te ondersteunen bij hun zoektocht naar een nieuwe job.
8x Acerta: "Strijd om talent zorgt voor stijgende loonspanning"23/03 04u45 - De Morgen: De loonspanning in ons land - het verschil tussen de hoogste en de laagste lonen - is het voorbije jaar duidelijk gestegen, naar het hoogste peil in zes jaar tijd. De war for talent zorgt ervoor dat vooral de beste verdieners meer gaan verdienen. Dat blijkt uit een studie van hr-dienstverlener Acerta.

Statistieken

Artikels:
33674
Gelezen:
8008
Aantal lezers nu:
18


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven