woensdag 18 juli 2018, week 29


U bent nu hier: Meer nieuws van De Morgen pagina 3

Laatste updatecontrole: vandaag om 14u45
 

De Morgen

Verbergen Tonen
18/07 14u30  Ook Eurofighter goedkoper dan voorzien Het gevechtsvliegtuig van het Europese consortium Eurofighter zal in aankoop en gebruik minder kosten dan het bedrag dat de Belgische overheid heeft uitgetrokken voor de aankoop van 34 nieuwe vliegtuigen. Dat zegt Anthony Gregory, campagnedirecteur voor België van het Britse defensiebedrijf BAE Systems, dat deel uitmaakt van het consortium.
18/07 14u00  Europese Commissie legt Google een recordboete op, maar waarom eigenlijk? Alphabet, het moederbedrijf van Google, heeft een recordboete opgelegd gekregen door de Europese Commissie. Het gaat om een bedrag van 4,3 miljard – Met afstand een record. Vijf vragen over deze clash.
18/07 13u30  Guns N’ Roses brengt heuse platenkast uit, en de prijs is er ook naar Voor 850 euro haal je een heuse Appetite for Destruction-kast in huis met foto's, archiefmateriaal en - zeker - ook te gekke opnamen. Al zijn er ook meer bescheiden, en dus betaalbaarder, versies beschikbaar.
18/07 13u15  Thaise voetballertjes en coach hebben ziekenhuis verlaten De twaalf Thaise voetballertjes en hun coach, die vorige week uit een grot in het noorden van het land werden gered, hebben het ziekenhuis vandaag verlaten.
18/07 13u00  Minder stress, minder slaap: dit doet de langgerekte zomer met uw lichaam Volgens de voorspellingen houdt de zomer het nog een hele poos vol. Dat langdurig mooie weer doét wat met ons lijf. Er razen extra veel goede hormonen door, bijvoorbeeld, en we genieten van een beter humeur. Overmatig zweten? Dat heeft ons lichaam in twee weken onder de knie. Maar schrik niet als u op de werkvloer minder geconcentreerd of extra moe rondloopt.
18/07 12u30  Cliff Richard wint rechtszaak tegen de BBC De Britse oerrocker Cliff Richard heeft een privacy-rechtszaak die hij tegen de openbare omroep BBC had ingespannen gewonnen. Dit hebben meerdere Britse media vandaag gemeld.
18/07 12u15  Bijna 600 kinderen verloren gelopen aan de kust De strandredders aan de kust hadden de eerste twee weken van juli hun handen vol. Al 597 kinderen liepen verloren. 'Het ziet er dus naar uit dat het record van 2003 verbroken zal worden. Toen liepen in heel juli 914 kindjes verloren', zegt An Beun van de Kustreddingsdienst (IKWV).
18/07 12u15  Geheugensteuntje op Trumps getypte verklaring: er was geen 'colusion' (sic) Terwijl Amerikaans president Donald Trump de pers toesprak over zijn opvallende verspreking, was er een ander detail dat niet aan de aanwezige journalisten ontsnapte. 'There was no colusion' stond, inclusief spelfout, in dikke zwarte hoofdletters geschreven op zijn getypte verklaring.
18/07 12u00  Peeters legt advies Muyters naast zich neer en keurt werkloosheid met bedrijfstoeslag bij Carrefour goed Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) heeft het herstructureringsplan van Carrefour goedgekeurd, ondanks het negatieve advies van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA). In dat plan, dat de vakbonden en directie onlangs overeenkwamen, zit het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT), het vroegere brugpensioen, vervat. 
18/07 12u00  Steden vragen VN om hulp in strijd tegen projectontwikkelaars en speculanten Zeven grote steden, waaronder Amsterdam en Parijs, hebben de VN om hulp gevraagd in hun strijd tegen projectontwikkelaars en speculanten. Die verzieken de woningmarkt zodanig, dat de steden ten einde raad zijn. 'Straks vind je hier alleen nog de allerrijksten en de allerarmsten. En toeristen.'10 
18/07 12u00  "Recordboete van 4,3 miljard euro voor Google" De Europese Commissie zou het Amerikaanse technologiebedrijf Google een boete opleggen van zo'n 4,3 miljard euro. Dat meldt het persagentschap Bloomberg op basis van een bron bij de Europese Unie. 10 
18/07 11u45  Wordt het nu 20 of 42 graden volgende week? In Nederland wordt het volgende week 42 graden maar misschien ook wel maar 20 graden, het hangt er maar van af welk weermodel je raadpleegt. Is het weer überhaupt wel meetbaar?18 
18/07 11u45  Wereldeconomie heeft kuren: indicatoren geven verdeeld beeld Terwijl de diamantprijs floreert, crasht de koperprijs. Gelukkig is er nog de Baltic Dry Index als houvast. De BDI is misschien wel dé graadmeter voor de wereldeconomie. En die oogt fraai. Met dank aan de lange hete zomer en dat mag je letterlijk nemen.10 
18/07 11u45  App tegen homofobie stelt teleur UNI-FORM, de app waarmee u sinds oktober vorig jaar holebi- en transfoob geweld kunt melden, flopt. Er zijn in ons land nog maar achttien meldingen binnengekomen.11 
18/07 11u15  Wie is Julian Alaphilippe, die Quickstep zijn vijftigste seizoenszege bezorgde? Julian Alaphilippe won ongetwijfeld zieltjes met zijn solo over de Col de Romme en de Colombière. Wie is die springveer, die QuickStep Floors zijn vijftigste seizoenszege bezorgde?
Laatste update: vandaag om 14u30


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
11/07 20u15  Ross From Friends komt naar Dour: de hipste rakker met de snulligste artiestennaamRoss was de harkerige romanticus uit Friends, maar dit weekend leidt hij u alsnog in bekoring op Dour – als architect van dromerige deep house en lofi elektronica. I’ll be there for you, Ross From Friends!
11/07 20u00  Trump wil norm van 4 procent voor NAVODe Amerikaanse president Donald Trump heeft op de NAVO-top aangedrongen op hogere defensie-uitgaven dan in 2014 is afgesproken. Trump wil dat lidstaten van het bondgenootschap 4 procent van het bruto binnenlands product uitgeven aan defensie.
11/07 19u46  "Door verkeerde behandeling kan 'onbekende' soa superbug worden"Soa's worden steeds vaker resistent tegen de antibiotica waarmee dokters ze proberen te behandelen. Als we die behandelingen niet aanpassen, kunnen ze uitgroeien tot 'superbugs', waarschuwen Britse experts. 
11/07 19u46  Grot Thaise voetballertjes wordt museumHet grottencomplex waar een jeugdvoetbalteam ruim twee weken vastzat, wordt een museum. 'Het wordt een nieuwe grote attractie voor Thailand', voorspelde gouverneur Narongsak Osottanakorn, het hoofd van de reddingsoperatie.
11/07 19u46  NMBS sluit akkoord met vakbonden: koopkrachtverhoging van 6 procentSpoorwegmaatschappij NMBS heeft samen met de vakbonden ACV-Transcom en VSOA binnen de nationale paritaire commissie een sociaal akkoord bereikt over onder andere een koopkrachtverhoging voor de treinbestuurders van 6 procent. Dat meldt de NMBS  in een mededeling.
11/07 19u46  De broer van Laura (24) stierf aan een overdosis: "Kaken en neuzen die openliggen, moeten we daarover zwijgen?"De broer van Laura Gieseke (24) stierf aan een overdosis. Met haar eindwerk 'IL Y A' wil de beeldend vormgever Vlaanderen nu sensibiliseren: 'Eén pil maakt je geen crimineel, maar stop alsjeblieft met drugs te romantiseren.'
11/07 19u15  Zo ga je om met de Boze Man uit WashingtonKoen Vidal is commentator. 
11/07 19u15  5 tips voor wie zich aan 'Fortnite' wil wagenHebt u met de start van het vijfde seizoen zin om u aan Fortnite te wagen? Ben Allosery, hoofdredacteur van gamingplatform Invader, heeft vijf tips die uw levensduur van uw personage gevoelig kunnen verhogen.
11/07 19u01  Rijk worden met gratis game? Dit is het geheim achter 'Fortnite Battle Royale', dat aan seizoen 5 begintEen gratis game die zich ontwikkelt tot cashkoe. Het razend populaire Fortnite Battle Royale zet het businessmodel van de game-industrie op zijn kop. Het vijfde seizoen, dat donderdagochtend wordt gelanceerd, moet de hype verder aanzwengelen. 
11/07 18u45  De modernisering van de abortuswet is wel een belangrijke stap vooruitCarina Van Cauter is federaal parlementslid voor Open Vld, Patrick Dewael is federaal fractieleider voor Open Vld.
11/07 18u00  Amerikaanse officials: "Mogelijk vader en peuter jaar lang ten onrechte gescheiden"Het Amerikaanse department van Justitie heeft aan een federale rechter verklaard dat een vader en een peuter 'mogelijk ten onrechte' een jaar lang gescheiden werden, als onderdeel van het nultolerantiebeleid van Trump. De vader en de peuter hebben mogelijk de Amerikaanse nationaliteit, maar daar is nog geen zekerheid over. 'Afschuwelijk', klinkt het.
11/07 18u00  Palestijnen zonder arm of been voetballen "als verzet tegen Israël"Palestijnen die ledematen hebben verloren door gewelddadige confrontaties met Israëlische soldaten zijn met een eigen voetbalploeg gestart. Het team van geamputeerde spelers wil zo bewijzen dat Israël hen niet klein kan krijgen.
11/07 18u00  Sagan schiet raak op hellende aankomst in Tour, Van Avermaet blijft leiderPeter Sagan heeft de vijfde etappe van de Tour gewonnen. De Slovaak van Bora-Hansgrohe was de beste op de hellende aankomst in Quimper. Sonny Colbrelli en Philippe Gilbert maakten de top drie compleet. Greg Van Avermaet finishte als zevende en blijft leider.
11/07 18u00  Brusselse beurs lijkt een slagveld: wat is er aan de hand?Terwijl de reële economie floreert – getuige het hoge aantal vacatures – gaat het met de aandelenmarkten helemaal de andere kant op. De Brusselse beurs lijkt op een slagveld. 'In de buurlanden zie je wel een gezond klimaat met nieuwe beursnoteringen. Die boot missen wij helemaal.'
11/07 17u31  In de Kempen maakt bos plaats voor heide om waterschaarste te bestrijdenOm de waterschaarste in Vlaanderen te bestrijden, willen biologen van de Universiteit Antwerpen Kempense naaldbossen kappen. Bedoeling: regenwater gemakkelijker de bodem laten insijpelen om het grondwater aan te dikken.
11/07 17u31  Louvre lanceert 'Beyoncé en Jay Z'-tourVoor hun nieuwste videoclip 'Apeshit', huurden Beyoncé en Jay Z het Louvre af. De clip werd van kop tot teen wereldwijd geanalyseerd en dat is ook het Louvre niet ontgaan. Door het grote succes organiseert het bekende museum een tour gebaseerd op de clip van Beyoncé en Jay Z. 
11/07 17u16  Van kruimeldief tot seriemoordenaar: op zoek naar de Golden State KillerDe Golden State Killer was in de jaren 1970 en 1980 verantwoordelijk voor tientallen moorden en verkrachtingen. Hij werd nooit opgepakt. Michelle McNamara ging op zoek naar hem en vond een man met een voorkeur voor familiefoto’s, handlotion en morbide humor. Haar bevindingen zijn nu postuum gebundeld. 
11/07 17u16  De klap was hard, maar degradeerde de Rode Duivels niet tot geslagen hondenDissidentie mag ook, onder die vlag vaart Hugo Camps elke donderdag.
11/07 17u16  Ex-ingenieur Apple opgepakt omdat "hij geheimen wou doorgeven aan Chinees bedrijf"De Chinese ex-ingenieur van Apple Xiaolang Zhang stond afgelopen weekend op het punt om op de luchthaven van San José te boarden voor een vlucht naar China toen hij door de Amerikaanse autoriteiten werd gearresteerd. 'Zhang had geheimen over Apple's plannen voor een zelfrijdende auto bij zich', klinkt het in een klacht door de FBI.
11/07 16u47  Transfer Ronaldo leidt tot staking in Fiat-fabriekArbeiders van Fiat-Chrysler in het Zuid-Italiaanse Malfi gaan staken nu voetbalclub Juventus-sterspeler Cristiano Ronaldo heeft aangetrokken. De autobouwer wordt gecontroleerd door de familie Agnelli, die ook aandelen van Juventus in handen heeft. De vakbond USB vindt het niet kunnen dat de familie miljoenen uitgeeft aan de voetballer.
11/07 16u47  Deze spoorstakingen zijn nog geen échte test voor minimale dienstverleningHerman Welter volgt sinds 1964 de spoorwegen en het stads- en streekvervoer in binnen- en buitenland. Hij is journalist bij het Nederlands-Belgische vakblad Magazine Personenvervoer.
11/07 16u15  Ngo's niet te spreken over opvangcentrum Steenokkerzeel: "Gevangenis voor buitenlandse kinderen die geen misdaad begaan hebben"'Ook al doen ze er alles aan om het niet zo te laten lijken, het blijft zeer duidelijk een gevangenis', zeggen verschillende ngo's na een bezoek aan de nieuwe woonunits voor families met kinderen in het gesloten centrum van Steenokkerzeel. Nog deze maand zouden de eerste families er opgesloten worden. 'We zullen proberen om die families via de rechtbank vrij te krijgen', zegt Sotieta Ngo, directrice van de ngo Ciré.
11/07 15u46  Eerste beelden van geredde voetballertjes in ziekenhuisIn Thailand zijn de eerste videobeelden getoond van de kinderen die na twee weken uit een grot werden gered. De voetballertjes en hun trainer herstellen in het ziekenhuis en verkeren volgens artsen 'in een zeer goede mentale gezondheid'.
11/07 15u30  Martínez wil absoluut brons: "Beter doen dan in 1986: dat is belangrijk"De wereldtitel gaat niet mee in zijn valies, een bronzen medaille misschien wel. Roberto Martínez ziet nog één doel in Rusland. 'De generatie van 1986 definitief voorbijsteken.'
11/07 15u30  Jazz spelen op de schouders van reuzenVeteranen wagen zich aan experimentele genres, terwijl de jonkies juist teruggrijpen op het verleden. Een vooruitblik op het 43ste North Sea Jazz-festival dat vrijdag 13 juli begint in Rotterdam Ahoy.
11/07 15u30  Neonazi Beate Zschäpe krijgt levenslang voor 10 racistische moorden, maar gaat in beroepNeonazi Beate Zschäpe (42) heeft een levenslange gevangenisstraf gekregen wegens het plegen van racistische moorden. Het Duitse Openbaar Ministerie klaagde Zschäpe aan voor medeplichtigheid aan tien moorden en twee bomaanslagen van de neonazistische Nationaalsocialistische Ondergrondse (NSU). Zschäpe gaat in beroep. 
11/07 14u31  John Cleese verhuist naar Caraïben: "Teleurgesteld in het Verenigd Koninkrijk"Monty Python-acteur en komiek John Cleese zegt dat hij in november naar het Caribische eiland Nevis verhuist, omdat hij teleurgesteld is in het Verenigd Koninkrijk.
11/07 14u31  Lancering opvolger Hubble-telescoop in gevaar: er is straks mogelijk geen raket meerDe door eindeloze vertragingen geplaagde James Webb-ruimtetelescoop dreigt de aansluiting met zijn raket te missen. De beoogde raket die de opvolger van de befaamde Hubble-telescoop moet lanceren, de Ariane 5, gaat uiterlijk eind 2022 uit de vaart, omdat zijn opvolger dan gereed is.
11/07 14u31  Europol lanceert eigen 'Panini-album' van meest gezochte criminelenDe Europese politiedienst Europol lanceert donderdag een nieuwe campagne om de zoektocht naar de 25 meest gezochte criminelen op 'Europe's most wanted list' een duwtje in de rug te geven. De campagne staat dit keer in het teken van voetbal: mensen kunnen op sociale media van politiediensten op zoek naar codes waarmee ze online een soort 'Panini-album' van criminelen kunnen aanvullen.
11/07 14u17  Kunnen de Rode Duivels zich nog opladen voor de derde plaats? "Nog een laatste keer alles uit de kast halen"Geen WK-finale voor de Rode Duivels dus, maar de Belgische ploeg kan nog wel de derde plaats behalen. Kunnen Hazard, Lukaku en co. zich daar nog voor opladen, of weegt de ontgoocheling over het verlies tegen Frankrijk te zwaar door?
11/07 14u01  172 cm pure klasse en wilskracht: waarom de kleine Luka Modric de Gouden Bal verdientLuka Modric is de spelverdelende ode aan de kleine voetballer. Hij is de man van geniale ingevingen in een sport die steeds meer kracht en lengte vraagt. Eens zien of hij en de andere Kroaten vanavond de Engelse hunkering naar de thuiskomst van het voetbal weten te stoppen.
11/07 13u31  Peumans pleit voor Vlaamse grondwet en betaalde feestdag op 11 juliVlaanderen moet een eigen grondwet krijgen en 11 juli moet een betaalde feestdag worden. Dat heeft Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans gezegd tijdens zijn 11 julitoespraak in het Brusselse stadhuis. Peumans vindt ook dat de vijf Vlaamse resoluties uit 1999 onder de loep moeten genomen worden en dat die oefening de aanzet kan zijn voor een nieuwe staatshervorming.
11/07 13u00  Benoot geeft na zware val op in Tour: "Ik kan met moeite mijn T-shirt aandoen"Geen Tiesj Benoot meer in de Tour de France. Onze landgenoot van Lotto-Soudal kwam gisteren zwaar ten val en liep daarbij een ontwrichte schouder, meerdere kneuzingen en hoofdwonden op.
11/07 12u32  Guernsey broedt op exit van brexit: "Als Britse politici ons niet respecteren, dan maar zelfstandig"De Britse regering is ernstig verdeeld over de nieuwe, zachtere brexitkoers. Guernsey zit niet aan tafel bij de onderhandelingen, maar is er wel afhankelijk van. Het ziet de brexit met angst en beven tegemoet.
11/07 12u32  Klacht van Francken tegen nazi-afbeelding Jong Ecolo geseponeerdHet parket van Brussel heeft de klacht geseponeerd die staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) had ingediend tegen de jongerenafdeling van Ecolo omdat die hem als een nazisoldaat had afgebeeld. Dat meldt Francken op twitter, en is door het parket bevestigd aan onze redactie.
11/07 12u15  Amerikaanse Senaat stemt bijna unaniem voor behoud van NAVODe Amerikaanse Senaat heeft dinsdag, aan de vooravond van de NAVO-top in Brussel, bijna unaniem in het voordeel van de verdragsalliantie gestemd. Van de 99 stemmen waren er 97 voor de NAVO; slechts twee senatoren stemden tegen.
11/07 12u01  Tot meer dan 22 jaar cel na mijnramp die 301 levens kostte in TurkijeEen Turkse rechtbank heeft de eerste veroordelingen uitgesproken na de mijnramp van mei 2014 in Soma, in het westen van Turkije, waarbij 301 mensen om het leven kwamen. Het was het zwaarste mijnongeval in de Turkse geschiedenis. De rechter sprak celstraffen tot meer dan 22 jaar uit, meldt het Turkse persagentschap Anadolu.
11/07 11u46  Eurosceptici in Europees Parlement verdienen het vaakst bij. Leidt dit tot belangenverstrengelingen?De eurosceptische leden van het Europees Parlement verdienen verhoudingsgewijs het vaakst bij, naast hun voltijdse baan als Europarlementariër. Dat blijkt uit een rapport van anti-corruptiewaakhond Transparency International, die vreest dat bijbanen leiden tot belangenverstrengeling. 
11/07 11u46  Kritiek op Weight Watchers voor gratis jongerenlidmaatschapEen gratis lidmaatschap voor jongeren. Het plan van Weight Watchers om te moderniseren, krijgt kritiek van voedingsdeskundigen. 'Het is verkeerd om te focussen op tieners.'
11/07 11u30  Gigantische ijsberg dobbert ter plaatse rond, alsof hij treuzeltEen ijsmassa zo groot als twee provincies brak vorig jaar af en raakte op drift. Een spektakel op zich, al dreef de ijsberg daarna nauwelijks van zijn plek. Welke natuurkrachten belemmeren zijn vaart?
11/07 11u00  Hazard na Frans 'antivoetbal': "Ik verlies liever dan zo te winnen"Zijn sympathie voor Frankrijk was even ver weg, gisteravond. Eden Hazard (27) hekelt de manier waarop de Rode Duivels zijn uitgeschakeld. Met de nodige ontgoocheling - zoals het een aanvoerder betaamt.
11/07 10u46  Zorgeloos reizen met alleen handbagage doe je zoNog even en reislustig Nederland vertrekt richting luchthaven. Vakantiegangers die tijd bij de bagageband en geld willen besparen, kiezen voor de optie van alleen handbagage. Maar hoe pak je dat aan? We vroegen professionele reizigers naar hun tips.
11/07 10u46  Net nu het zo goed ging, ziet Twitter zich genoodzaakt grote schoonmaak te houdenDeze week werd duidelijk dat Twitter liefst 70 miljoen (nep)accounts heeft opgeheven. De beurs strafte het bedrijf af voor die schoonmaak en veel beroemdheden zagen hun volgersschare slinken.
11/07 10u46  Ik had mijn vrouw een WK-baby beloofd. De naam hadden we al: Tousensemble EliasEen uitgelezen elftal gastcolumnisten schrijft elke dag over hoofd- en bijzaken van het WK. Vandaag: presentator en schrijver Pedro Elias.
11/07 10u46  Trump start NAVO-top met sneer naar Duitsland: "Een gevangene van Rusland"De Amerikaanse president Donald Trump heeft net voor de start van de NAVO-top in Brussel forse kritiek geuit op Duitsland. Trump verweet de Duitsers dat ze door hun energiebeleid 'compleet gecontroleerd' worden door Rusland. 'Het land is een gevangene van Rusland.'
11/07 10u46  Bananenwafels: het nieuwe it-ontbijt dat bananenpannenkoekjes van de troon stootBananenpannenkoekjes zijn zó 2017. Verwerk die bananen nu liever in wafeldeeg, werk af met pecannoten en andere leuke toppings et voilà: het nieuwe it-ontbijt (of -dessert!) staat voor je neus.
11/07 10u46  Een beladen rondje Europa: dit staat deze week op Trumps programmaDineren met May, praten met Poetin. Donald Trump maakt deze week een beladen reis door Europa. Dit staat op zijn programma.
11/07 09u31  Dit crunchy dessertje past op élk uur van de dagHavermout around the clock, als we gezondheidsgoeroes mogen geloven is dat geen slecht plan. Met dit dessert scoor je op alle fronten: het is gezond én lekker. Tip: vervang het bolletje ijs door yoghurt en je hebt een zalig ontbijt!
11/07 09u15  Al eens geprobeerd om tikka masala te combineren met zalm?Kip tikka masala is een klassieker uit de Indische keuken, in dit recept ontdek je de yummy combi met zalm. De basis voor de marinade is garam masala, een mengsel van geroosterde specerijen dat vooral warm kruidig smaakt en slechts lichtjes pikant is. Hoe hot jij het maakt, beslis je dus helemaal zelf!
11/07 09u15  Moederbedrijf Google wacht Europese miljardenboeteGoogle-moeder Alphabet staat een Europese miljardenboete te wachten. Het Amerikaanse techbedrijf zou zijn dominante marktpositie met zijn mobiele besturingssysteem Android misbruiken. 
11/07 09u15  Ryanair schrapt donderdag tot 30 vluchten door staking Ierse pilotenDe Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair verwacht dat donderdag iets meer dan een kwart van haar in Ierland gebaseerde piloten zal staken. Ze moet daardoor tot 30 van 290 vluchten van en naar Ierse luchthavens schrappen, zo laat Ryanair weten. 
11/07 09u15  Geredde Thaise grotjongens "stellen het goed"De twaalf jongens en hun trainer die meer dan twee weken vastzaten in een grot in het noorden van Thailand, verkeren in 'een zeer goede mentale gezondheid'. Dat hebben artsen woensdag verklaard. De dertien werden tijdens een reddingsoperatie die van zondag tot en met dinsdag heeft geduurd allemaal uit hun benarde positie bevrijd.
11/07 09u15  Opnieuw aanslag in Afghanistan: twee explosies aan overheidsgebouwGewapende mannen hebben woensdagochtend een aanval uitgevoerd op het Afghaanse onderwijsdepartement in Jalalabad, in het oosten van het land. Er waren al twee explosies te horen, meldt een woordvoerder van de gouverneur van de provincie Nangarhar.
11/07 08u16  Juventus tast diep in de buidel voor Real-icoon Cristiano RonaldoAardverschuiving in het clubvoetbal. Na een negenjarig heerschap in Spanje trekt Cristiano Ronaldo (33) definitief richting Juventus. Real Madrid troost zich met de 100 miljoen euro die het nog vangt voor zijn 'veteraan'.
11/07 07u31  Britse premier May houdt regering (voorlopig) overeindDe Britse premier Theresa May heeft voor het eerst vergaderd met haar nieuwe kabinet. Haar regering verkeert in crisis na het ontslag van twee ministers.
11/07 07u31  "De mooiste verliezer ooit": dit schrijven buitenlandse media over de Rode DuivelsOndanks de nederlaag tegen Frankrijk zijn de internationale media overwegend lovend voor de Rode Duivels. 'Dit waren de twee beste landen op het WK. Spijtig dat er eentje moest verliezen.' Al is er ook kritiek op de prestatie van onder meer Kevin De Bruyne en Moussa Dembélé. Een overzicht. 
11/07 07u15  Zomerweer houdt nog zeker tot begin volgende week aanNa het optrekken van de plaatselijke nevel of mistbank verwacht het KMI deze ochtend eerst brede opklaringen. In de loop van de dag ontwikkelen er zich stapelwolken. In de oostelijke helft van het land wordt het in de namiddag soms zwaarbewolkt en kan er wat lichte regen of een plaatselijke bui vallen. 
11/07 07u15  Façades van eindeloos plezierIn de reeks Graduation 2018 toont De Morgen u elke dag het talent van een pas afgestudeerde fotograaf. Vandaag: Simon Van Geel, die de vergane glorie van een Brits entertainmentpark in beeld bracht.
11/07 07u00  Opnieuw zwaar verstoord treinverkeer: "Ongeveer een op de drie treinen rijdt"Ook op de tweede dag van de staking van de Onafhankelijke Vakbond van het Spoorwegpersoneel (OVS) is het treinverkeer ernstig verstoord. Dat meldt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman. Ongeveer één trein op de drie rijdt. Wie de trein wil nemen, raadpleegt het best de routeplanner. 
11/07 06u16  We moeten ons een beetje inhouden, puur uit eigenbelangEen uitgelezen elftal gastcolumnisten schrijft elke dag over hoofd- en bijzaken van het WK. Vandaag: Hugo Matthysen, scenarist, muzikant en zo nog wat, maar zeker geen voetbalkenner.
11/07 06u16  NAVO zonder VS nog niet denkbaarPresident Trump zal vandaag op de NAVO-top in Brussel naar verwachting Europa de les lezen. Hij dwingt de Europese Unie na te denken over een toekomst zonder de Amerikaanse veiligheidsparaplu.
11/07 06u16  Waarom een paard ook een beetje een kikker isWe zijn minder ‘puur’ mens dan we denken. Meer dan tot nu vermoed, ‘springen’ sommige stukjes DNA van de ene soort naar de andere, waardoor zoogdieren zelfs genetisch materiaal van vissen of insecten hebben.
11/07 06u16  Europa moet zichzelf niet zwakker voorstellen dan het isSven Biscop is professor aan de UGent en leidt het programma 'Europa in de wereld' aan het Egmont Instituut in Brussel. Hij is de auteur van 'Make Europe Great Again - een nieuwe toekomst voor de oude grootmacht' (Lannoo).
11/07 06u16  Feministen zijn níet schuldig aan overbevolkingMarlies Casier is beleidsmedewerker internationaal bij Sensoa.
11/07 06u16  Een lofzang voor Roberto Martínez, de man die het Belgische volk leerde dromenSportjournalist Hans Vandeweghe laat elke dag zijn licht schijnen op het reilen en zeilen in Rusland.
11/07 06u16  1,5 miljoen euro om (school)gebouwen in kaart te brengen1,5 miljoen euro. Zoveel betaalt het GO! aan het opmetingsbedrijf Vansteelandt om een gedetailleerd beeld te krijgen van haar duizenden (school)gebouwen, waaronder een kasteeldomein en een zwembad.
11/07 06u16  Hoeveel druk wordt het in 2100 op aarde?Elke dag wordt er wel iets gevierd. Of het nu Dag van de Klant, het Pluimvee of het Palindroom is. De Morgen beantwoordt daarover deze zomervakantie elke dag een goede vraag. Vandaag: Wereldbevolkingsdag.
11/07 05u31  Den Haag herdenkt genocide in SrebrenicaDe ruim 8.000 slachtoffers van de volkerenmoord in Srebrenica, tijdens de Bosnische burgeroorlog (1992-1995), worden vandaag in het Nederlandse Den Haag herdacht. De herdenking heeft sinds 1997 ieder jaar plaats op 11 juli op Het Plein in de Haagse binnenstad.
11/07 05u02  Pfizer ziet voorlopig af van prijsverhogingen na kritiek TrumpDe Amerikaanse farmareus Pfizer ziet voorlopig af van prijsverhogingen van zijn geneesmiddelen, nadat president Donald Trump forse kritiek had geuit op het bedrijf. 'Na uitvoerige gesprekken' met Trump, besliste Pfizer om de president een kans te geven om een 'blauwdruk voor het versterken van het zorgstelsel' uit te werken, zo luidt het in een mededeling.
11/07 04u45  Dertigtal gewonden bij paniekgolf in Nice nadat supporters voetzoekers aanstekenIn Nice, in het zuidoosten van Frankrijk, zijn een dertigtal mensen gewond geraakt bij een paniekgolf. Die was ontstaan toen supporters vlak voor het eindsignaal van de halve finale van het WK voetbal tussen Frankrijk en België twee voetzoekers hadden aangestoken.
11/07 04u17  Britse privacywaakhond legt Facebook boete van half miljoen pond opDe Britse privacywaakhond ICO heeft aangekondigd dat hij Facebook de maximumboete van 500.000 pond (565.000 euro) gaat opleggen wegens het schandaal rond het Britse databedrijf Cambridge Analytica. De boete is nog niet definitief omdat de Amerikaanse sociaalnetwerksite eerst de kans krijgt om te antwoorden op de ingebrekestelling.
11/07 03u45  VS bereiden bijkomende heffingen op 200 miljard dollar aan Chinese producten voorDe Verenigde Staten hebben een lijst opgesteld met 200 miljard dollar aan Chinese producten waarop ze bijkomende invoerrechten dreigen te heffen vanaf september. Dat heeft de Amerikaanse handelsvertegenwoordiging (USTR) bekendgemaakt.
11/07 03u00  VS verstrengen visavereisten voor Myanmar en LaosDe Verenigde Staten maken het moeilijker voor inwoners van Myanmar en Laos om een visum te bemachtigen. Washington doet dat omdat de Zuidoost-Aziatische landen hun uit de VS gedeporteerde burgers weigeren te aanvaarden. 
11/07 02u32  Trump krijgt sobere ontvangst in BrusselDe Amerikaanse president Donald Trump heeft gisterenavond een opmerkelijk sobere ontvangst gekregen op Brussels Airport. Vorig jaar werd de rode loper nog letterlijk uitgerold, bracht een militaire fanfare het volkslied en defileerden een veertigtal soldaten. Maar door de slechte diplomatieke relaties wachtte dit jaar slechts een handvol Amerikaanse ambassadeurs de president op.
11/07 01u15  Gaan studeren in Nederland wordt (iets) goedkoperNieuwe studenten aan Nederlandse hogescholen en universiteiten betalen vanaf komend collegejaar de helft minder collegegeld. De korting van ruim 1000 euro geldt in het eerst studiejaar, voor studenten die aan een lerarenopleiding beginnen zelfs de eerste twee studiejaren. 
11/07 00u00  Minstens twaalf doden door zelfmoordaanslag in PakistanZeker twaalf mensen zijn om het leven gekomen door een zelfmoordaanslag op een verkiezingsbijeenkomst in het Pakistaanse Peshawar. Ook raakten tientallen personen gewond. Dat meldt de Pakistaanse krant Dawn.
1 2 3


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

21x Boeing tekent deal voor productie nieuwe Air Force One18/07 03u45 - De Morgen: Vliegtuigmaker Boeing heeft een contract getekend voor het bouwen van twee 747-8-toestellen die dienst moeten gaan doen als Air Force One van de Amerikaanse president. De toestellen moeten in december 2024 klaar zijn en geverfd zijn in de kleuren rood, wit en blauw. Met het contract is een bedrag van 3,9 miljard dollar (3,3 miljard euro) gemoeid.
20x Zeker zestig bosbranden na extreme hitte en aanhoudende droogte in Zweden: "Meest ernstige situatie ooit"18/07 03u30 - De Morgen: Zweden heeft momenteel te kampen met zeker zestig bosbranden verspreid over het hele land. De droge mei en juni-maanden en de aanhoudende hittegolf deze maand zorgen voor 'de meest serieuze bosbrandsituatie in moderne tijden', aldus de Zweedse brandweer. Italiaanse blusvliegtuigen worden ingezet om het vuur te helpen blussen.
18x Wordt het nu 20 of 42 graden volgende week?18/07 11u45 - De Morgen: In Nederland wordt het volgende week 42 graden maar misschien ook wel maar 20 graden, het hangt er maar van af welk weermodel je raadpleegt. Is het weer überhaupt wel meetbaar?
16x Democraten willen publieke hoorzitting van team-Trump: "Draai van Trump 24 uur te laat en op de verkeerde plaats"18/07 01u15 - De Morgen: In de Verenigde Staten zijn de Democraten niet te spreken over de poging van president Donald Trump om terug te komen op zijn uitspraken over Rusland in Helsinki. 'Hij probeert onderuit te komen van wat hij gisteren heeft gezegd. Het is 24 uur te laat en op de verkeerde plaats', reageert de leider van de Democraten in de Senaat, Chuck Schumer, op Twitter. Hij roept op tot een publieke hoorzitting van het team van Trump.
16x CD&V laat taboe varen: lang werkloos, sneller minder geld18/07 07u00 - De Morgen: De werkloosheidsuitkering sneller laten dalen: vier jaar lang was dat onbespreekbaar voor CD&V, nu zou het toch deel kunnen uitmaken van de arbeidsdeal van premier Michel. Kris Peeters onderzoekt de haalbaarheid.
15x Vlaanderen wil meer hoogopgeleide buitenlanders lokken18/07 05u00 - De Morgen: Hoogopgeleide burgers van buiten de Europese Unie kunnen binnenkort een arbeidskaart voor een periode tot drie jaar krijgen. Werknemers die vier jaar onafgebroken voor één werkgever hebben gewerkt, krijgen een vergunning voor onbepaalde duur. Dat heeft de Vlaamse regering op voorstel van minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) beslist. Dat schrijft De Tijd vandaag.
15x Literaire wereld in greep van politiek: mag Mia Doornaert voorzitter worden van Vlaams Fonds voor de Letteren?18/07 06u15 - De Morgen: Mag de Vlaamse regering Mia Doornaert naar voren schuiven als nieuwe voorzitter van het Vlaams Fonds voor de Letteren? Ja, vindt de politiek. Nee, vindt men in de literaire wereld. 'Men kent de eigen wetgeving niet.'
15x Statiegeld op plastic: welke erfenis wil deze regering nalaten?18/07 06u15 - De Morgen: Rob Buurman en Tom Zoete schrijven namens het Recycling Netwerk.
15x "Ik was het woordje 'niet' vergeten." Trump hoopt knieval voor Poetin bij te sturen18/07 07u00 - De Morgen: 'Het was een dubbele ontkenning.' VS-president Trump zegt dat hij het woordje ‘niet’ was vergeten toen hij tijdens een persconferentie met Vladimir Poetin sprak over de Russische hacks tijdens de Amerikaanse verkiezingen. 'Ik zag geen enkele reden waarom het níét Rusland was, bedoelde ik.' Maar het kwaad is geschied.
14x Eerst huren, daarna kopen: 'hamsterhuren' zit in de lift18/07 06u15 - De Morgen: Het concept van hamsterhuren – huren met een koopoptie – zit stevig in de lift, met wachtlijsten tot gevolg. Een slimme formule, of zitten er ook addertjes onder het gras?

Statistieken

Artikels:
32232
Gelezen:
24305
Aantal lezers nu:
44


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven