dinsdag 23 juli 2019, week 30


U bent nu hier: Meer nieuws van NOS.nl pagina 3

Laatste updatecontrole: vandaag om 17u45
 

NOS.nl

Verbergen Tonen
23/07 17u45  Online handel in privégegevens uit kentekenregister Er worden maandelijks vermoedelijk tientallen namen en adressen uit het kentekenregister verhandeld, mogelijk voor criminele doeleinden. Dat schrijft RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek. Autoregistratieautoriteit RDW is afgelopen week door het nieuwsprogramma op de hoogte gesteld en is samen met de politie een onderzoek gestart. De RDW beheert zo'n 11,5 miljoen Nederlandse kentekens met naast openbare voertuiggegevens ook persoonsgegevens, die niet openbaar zijn. Op de populaire chat-app Telegram wordt echter geadverteerd met het aanbieden van de privégegevens. De bedragen lopen uiteen van 50 tot 150 euro, schrijft RTL Nieuws, dat het aanbod de afgelopen maanden in de gaten hield. Bij elke aanvraag die het programma deed, kreeg het binnen enkele minuten de juiste NAW-gegevens bij een kentekenplaat en soms zelfs het juiste telefoonnummer. Dat gebeurde volgens de tussenpersonen via een 'ingang bij de gemeente'. Het is nog niet duidelijk waar het lek zit. De online verkopers zeggen RDW-werknemers te kennen die toegang tot het kentekenregister hebben. De betaling gaat via PaySafe, een Tikkie of in bitcoins. 'Als dat echt zo is, wat we aannemen, is dat een ernstige zaak en daarom zijn we ook direct een onderzoek begonnen', reageert Gert Jan Holland, manager Registratie en Informatie bij de RDW. 'We weten nog niet wat er is misgegaan.' Volgens Holland doet de RDW er alles aan om de privacy te waarborgen. 'We hebben een heel stelsel van maatregelen om de gegevens van burgers en bedrijven te beschermen.' De RDW ontsloeg in het verleden een werknemer die gegevens doorspeelde aan derden. 'Het is kwalijk dat iemand over de rug van anderen gegevens deelt en verkoopt', zegt Holland. 'En natuurlijk vooral dat de gegevens in handen komen van derden die er mogelijk wat mee willen. Ik neem niet aan dat je zomaar ergens voor betaalt.' In de zaak van de voortvluchtige crimineel Ridouan T. leidde gelekte kentekeninformatie tot de liquidatie van misdaadblogger Martin Kok, bleek uit een reconstructie van NRC. Kroongetuige Nabil B. trok in opdracht het kenteken na, naar eigen zeggen zonder te weten waarvoor. Door een lek bij de parkeercontrole van de gemeente Amsterdam werden de NAW-gegevens van Kok achterhaald.
23/07 17u15  Dode bij aanvaring tussen speedboot en rubberboot in Zoutelande Bij een botsing tussen een speedboot en een rubberboot voor de kust bij Zoutelande is een dode gevallen. De bestuurder van de speedboot is aangehouden, meldt Omroep Zeeland. Het ongeluk gebeurde rond 15.15 uur. De toedracht is nog onbekend. Ook is nog onduidelijk op welke van de twee boten het 20-jarige slachtoffer zat en hoeveel opvarenden er waren. Onder meer een traumahelikopter, de politie, ambulances en de reddingsmaatschappij rukten uit. Veel mensen op het strand waren getuige van het ongeluk. Voor hen wordt slachtofferhulp ingeschakeld.
23/07 17u00  Meisje (6) in coma door ranja met ghb, Helmonder krijgt taakstraf Een 45-jarige man uit Helmond heeft een taakstraf van 180 uur gekregen omdat door zijn schuld een meisje van 6 ghb binnenkreeg. Ze raakte daardoor in coma en overleefde het maar net. De man moet ook een schadevergoeding van ruim 2700 euro aan haar ouders betalen. Het meisje was in juni vorig jaar bij de Helmonder thuis aan het spelen met zijn dochter. Op een gegeven moment schonk de man voor de kinderen en voor zichzelf een beker ranja in. In zijn eigen beker deed hij ook een scheut andere vloeistof. Hij ging vervolgens naar de schuur om iets te halen en liet zijn drankje staan. Het 6-jarige meisje dronk uit de beker van de man en werd vrijwel direct ziek. Ze moest braken, stopte geregeld met ademhalen en raakte in coma. In het ziekenhuis bleek dat ze ghb had ingenomen. Volgens de arts die haar behandelde was de situatie kritiek en had ze kunnen overlijden als ze niet naar het ziekenhuis was gebracht. Drankje voor vetverbranding De Helmonder zegt dat hij niet wist dat er ghb in de vloeistof zat. Hij had het goedje van iemand uit de sportschool gekregen voor betere vetverbranding, schrijft Omroep Brabant. De rechtbank verwijt hem dat hij onvoorzichtig gehandeld heeft en de beker niet uit de buurt van de meisjes heeft gehouden. Vooral ook omdat hij zelf eerder klachten als hartkloppingen, duizeligheid en hoofdpijn had gekregen na het drinken van het spul. Ook wordt het hem kwalijk genomen dat hij in het ziekenhuis niet meteen heeft gezegd dat het meisje mogelijk de verkeerde ranja had gedronken, terwijl haar leven op het spel stond. Omdat de man het meisje wel direct naar het ziekenhuis heeft gebracht en berouw heeft getoond, valt de straf niet hoger uit.
23/07 17u00  Overleg in Wenen moet Iran-deal redden Zondag bespreken alle betrokken landen behalve de Verenigde Staten in Wenen hoe de atoomdeal met Iran uit 2015 gered kan worden. De Europese Unie, die de gesprekken voorzit, heeft bekendgemaakt dat Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, China, Rusland en de EU met Iran om de tafel gaan. 'De vergadering is bijeengeroepen op verzoek van Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Iran en we zullen zaken bespreken die te maken hebben met de invoering van alle aspecten van het akkoord', schrijft het bureau Buitenlandse Zaken van de EU. De Iran-deal is erop gericht de nucleaire activiteiten van Iran in te perken, in ruil voor verlichting van de internationale sancties tegen het land. De Verenigde Staten, die zondag dus geen vertegenwoordiger in Wenen hebben, trokken zich vorig jaar eenzijdig terug uit het akkoord. Sindsdien dringt de VS er bij de EU op aan om Iran harder aan te pakken. Spanningen met Iran Na de terugtrekking van de VS hebben de overgebleven ondertekenaars altijd volgehouden dat ze het akkoord willen redden. De afgelopen weken is de druk echter toegenomen, onder meer doordat Iran inmiddels een grotere voorraad laagverrijkt uranium heeft dan volgens het akkoord is toegestaan. EU-buitenlandchef Mogherini zei begin vorige week nog dat die overschrijding door Iran 'niet aanzienlijk' is, en dat die kan worden teruggedraaid. Toch zwelt de roep om harder optreden tegen Iran aan, vooral sinds de inbeslagname van een Britse olietanker in de Straat van Hormuz door de Iraanse Revolutionaire Garde, afgelopen vrijdag. Groot-Brittannië, dat zich samen met de Europese ondertekenaars inzette voor de redding van het atoomakkoord, pleitte er gisteren voor om een Europese maritieme missie op te zetten in de Straat van Hormuz. Wat dat betekent voor de Iran-deal is niet duidelijk. De Britten hebben de inbeslagname een 'vijandige daad' genoemd, maar zeggen ook te zoeken naar een diplomatieke oplossing.
23/07 16u45  Lachen bij gekruisigd lichaam is oorlogsmisdrijf, oordeelt rechtbank Voor het eerst is een Nederlandse Syriëganger veroordeeld voor het plegen van een oorlogsmisdrijf. De rechtbank in Den Haag legde de 24-jarige Utrechter Oussama A. 7,5 jaar gevangenisstraf op, onder meer omdat hij poseerde bij een gekruisigd lijk en de foto verspreidde via Facebook. Dat laatste geldt als oorlogsmisdrijf. Behalve A. werd ook Syriëganger Reda N. (25) uit Leiden veroordeeld. Hij kreeg 4,5 jaar cel. Volgens de rechtbank is bewezen dat de twee zich hadden aangesloten bij de terroristische organisatie Islamitische Staat in Irak en Syrië. Lachend bij het kruis De straf voor A. is hoger vanwege het oorlogsmisdrijf. Op de foto poseert hij lachend naast een door IS geëxecuteerde man die aan een kruis was gehangen. Dat is volgens de rechtbank een schending van artikel 3 van de Geneefse Conventie. 'Deze onterende en vernederende gedraging is van zodanige ernst dat dit zonder meer wordt gezien als aanranding van de persoonlijke waardigheid van de overledene', verklaarde de rechter. 'De verdachte drukt uit dat het lichaam van de overleden man als trofee moet worden gezien.' Omdat A. als actief IS-lid de foto verspreidde op sociale media, vindt de rechtbank het een oorlogsmisdrijf. 'Verzorgers in een ziekenhuis' Het was ook de eerste keer dat het Openbaar Ministerie een oorlogsmisdrijf op de tenlastelegging van een Nederlandse Syriëganger had gezet. Voorheen werd zulk bewijs als opruiing tot terrorisme geclassificeerd. De twee mannen waren in Turkije al tot zes jaar veroordeeld wegens lidmaatschap van een terroristische organisatie, maar werden vrijgelaten in afwachting van het hoger beroep. Het tweetal ontkent dat ze hebben gevochten in hun tijd bij IS. Volgens A. en N. waren ze verzorgers in een ziekenhuis en waren de foto's stoerdoenerij.
23/07 16u30  Internationale felicitaties voor Johnson: 'Er wachten moeilijke dossiers' De nieuwe leider van de Tories en aankomend Brits premier Boris Johnson ontvangt vanuit de hele wereld felicitaties. Ursula von der Leyen, die later dit jaar Jean-Claude Juncker opvolgt als voorzitter van de Europese Commissie, zei kort voor een treffen met de Franse president Macron dat ze uitkijkt naar een goede samenwerking met Johnson. Er zijn een hoop verschillende en moeilijke dossiers om op te lossen, voegde Von der Leyen eraan toe. Ook Macron feliciteerde Johnson (55) met diens verkiezing tot leider van de Conservatieve Partij. Aan het begin van de middag maakten de Tories bekend dat Johnson de leiderschapsverkiezing had gewonnen van Jeremy Hunt, de minister van Buitenlandse Zaken. Johnson had twee keer zo veel stemmen gekregen als zijn tegenstander. Barnier Ook Michel Barnier, de brexit-hoofdonderhandelaar namens de Europese Unie, heeft van zich laten horen. Hij kijkt ernaar uit om samen te werken met Johnson en benadrukte in een tweet dat de Britten het uittredingsakkoord moeten ratificeren om een ordelijke brexit te bewerkstelligen. Barnier herhaalt daarmee de boodschap vanuit Brussel aan Londen dat het akkoord niet meer onderhandelbaar is. De Amerikaanse president Trump meent dat de Britten een geweldige premier krijgen. De Australische premier Morrison zei alvast uit te kijken naar een ontmoeting met Johnson, volgende maand bij de G7 in het Franse Biarritz. Volgens Morrison heeft Johnson, die eerder minister van Buitenlandse Zaken en burgemeester van Londen was, de reputatie dat hij dingen voor elkaar krijgt. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken en Lega-leider Salvini zei op Twitter dat het feit dat 'links' de Brit neerzet als 'gevaarlijker dan Lega' hem alleen maar meer van Johnson doet houden. De Ierse minister van Buitenlandse Zaken Coveney feliciteerde Johnson en hield het verder zakelijk. 'We zullen constructief met hem en zijn regering samenwerken om de betrekkingen tussen Groot-Brittannië en Ierland te onderhouden en te versterken met het oog op de uitdagingen van een brexit.' In eigen land voerde Nigel Farage van de Brexit Party de druk op Johnson nog wat op. 'Het is do or die, niet alleen wat betreft de brexit maar ook voor de toekomst van de Conservatieve Partij.' Labour Labour-leider Jeremy Corbyn protesteert op Twitter tegen de manier waarop de opvolging van May is geregeld. Hij benadrukt dat Johnson de steun heeft gekregen van minder dan 100.000 'niet-representatieve leden van de Conservatieve Partij', door bijvoorbeeld belastingverlagingen voor rijken te beloven en te prediken voor een volgens Corbyn schadelijke no-deal-brexit. Corbyn zegt ook dat Johnson niet de steun van het land heeft gewonnen. Overigens noemde Johnson Corbyn in zijn overwinningsspeech uitdrukkelijk. Een van zijn belangrijkste doelstellingen is voorkomen dat Corbyn aan de macht komt, zei de aanstaande premier.
23/07 16u15  Agenten die riepen om neerschieten Amerikaans Congreslid ontslagen Twee politieagenten uit Louisiana zijn ontslagen, nadat ze op Facebook hadden gesuggereerd dat het Amerikaanse Congreslid Alexandria Ocasio-Cortez neergeschoten moest worden. Een van de agenten deelde op het sociale medium een satirisch nieuwsbericht over Ocasio-Cortez, waarin stond dat de 29-jarige politicus de Amerikaanse strijdkrachten overbetaald vindt. Kogel De agent schreef erbij: 'Deze verachtelijke idioot heeft een round nodig, en ik bedoel niet het soort dat ze serveerde.' De Engelse term round kan zowel 'kogel' als een 'rondje' betekenen. De dubbelzinnige opmerking slaat op het feit dat Ocasio-Cortez als serveerster werkte voordat ze afgelopen jaar een plek in het Amerikaanse Congres bemachtigde. De andere ontslagen agent had bij het bericht op 'vind ik leuk' geklikt. Hoofdcommissaris Arthur Lawson spreekt van een schande voor het politiebureau. 'Deze agenten hebben onprofessioneel gehandeld en aangestuurd op geweld jegens een zittend Congreslid.' Extra beveiliging Het incident volgt korte tijd na de in brede kring als racistisch veroordeelde uitspraken van president Trump, die onder meer gericht waren aan Democraat Ocasio-Cortez. Hierin suggereerde Trump dat zij en drie collega's teruggaan 'naar waar ze oorspronkelijk vandaan komen'. Hier kwamen felle reacties op. De Commissie voor Binnenlandse Veiligheid van het Huis van Afgevaardigden vroeg eerder al om extra beveiliging voor de vier Congresleden.
23/07 15u15  Fraudehelpdesk moet stoppen met verzamelen phishingmails De Fraudehelpdesk moet stoppen met het op grote schaal verzamelen van voorbeelden van phishing en andere vormen van fraude. Tot nu toe kreeg de organisatie 80.000 tot 100.000 phishingmailtjes per maand doorgestuurd, maar die mogen dus niet meer mogen verwerkt. Ook spooknota's, fraude-sms'jes en frauduleuze websites mag de fraudewaakhond niet meer verzamelen. 'De Fraudehelpdesk heeft zijn huiswerk niet op orde', zegt een woordvoerder van de Autoriteit Persoonsgegevens. 'Daarom hebben we de Fraudehelpdesk daarvoor geen vergunning verleend.' Die vergunning is nodig omdat de Fraudehelpdesk met strafrechtelijke gegevens werkt. Elk doorgestuurd phishing-mailtje kan immers informatie over verdachten bevatten, en daarvoor gelden strenge regels. Geen voorbeelden Het besluit van de Autoriteit Persoonsgegevens betekent dat de Fraudehelpdesk minder goed in kaart kan brengen wat voor fraude er plaatsvindt. 'Mensen mogen ons nog wel tippen, maar we kunnen niet meer doorvragen naar waar iets precies is gebeurd', zegt woordvoerder Tanya Wijngaarden. 'Alles wat mogelijk te herleiden is naar een persoon, mogen we niet meer opslaan.' Wie zich afvraagt of hij slachtoffer is geworden van een oplichter, kan dus mogelijk niet meer worden geholpen. 'Als iemand geld heeft belegd via een website, en zich afvraagt of dat wel verstandig was, kunnen we niet meer helpen.' Mensen kunnen wel nog melding maken van poging tot oplichting, maar kunnen dan alleen globaal aangeven wat er aan de hand is. De Fraudehelpdesk gaat niet in beroep tegen de afwijzing van de vergunning, maar wil wel een nieuwe aanvragen. Wanneer dat gaat gebeuren, is onbekend. Niet duidelijk Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens kon de Fraudehelpdesk niet duidelijk maken waarvoor de organisatie precies persoonsgegevens wilde verwerken, en waarom. 'Ze hadden eigenlijk geen goed beeld van wat voor informatie ze nu eigenlijk precies verzamelden.' Volgens de woordvoerder is fraudebestrijding 'ontzettend belangrijk'. 'Daar zijn we niet tegen. Maar je moet dat wel goed motiveren.'
23/07 15u00  Parachutist omgekomen op vliegveld Teuge Op vliegveld Teuge is een leerling-parachutist omgekomen bij een ongeluk. Dat bevestigt een medewerker van het Nationaal Paracentrum Teuge. Hoe het ongeluk kon gebeuren is niet bekend. Omstanders zagen de leerling tollen in de lucht. Het leek alsof het slachtoffer de parachute niet goed onder controle kreeg, schrijft Omroep Gelderland. Mogelijk gaat het om een militair. De marechaussee wil nog geen mededelingen doen over de zaak. De Luchtvaartpolitie en de ongevallencommissie van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart doen onderzoek naar het ongeval.
23/07 14u45  KLM moet bijna half miljoen betalen voor noodopvang schildpadden KLM moet ruim 470.000 euro terugbetalen aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor de noodopvang van zo'n 11.000 schildpadden. Dat heeft de rechter besloten. KLM kan niet in beroep gaan tegen het vonnis. NVWA-inspecteurs troffen de schildpadden in de zomer van 2017 aan tijdens een routinecontrole op Schiphol. De dieren waren op doorreis van Zuid-Amerika naar Azië en zaten in veel te kleine hokken. Een deel van de schildpadden had de reis niet overleefd, de overgebleven dieren waren in slechte gezondheid. De NVWA besloot de dieren daarom met spoed onder te brengen in een noodopvang. De rekening van die opvang werd naar de luchtvaartmaatschappij gestuurd. Dierenhotel KLM was het daar niet mee eens en stapte naar de rechter. De luchtvaartmaatschappij vond ook dat de dieren hulp nodig hadden, maar had de reptielen liever ondergebracht in het KLM Dierenhotel. Dat is een opvang waar dieren kunnen wachten totdat hun baasje ze ophaalt na een vlucht. Dat was volgens de luchtvaartmaatschappij velen malen goedkoper geweest. De rechter is er niet van overtuigd dat opvang in het dierenhotel een alternatief was, schrijft NH Nieuws. Er waren bijvoorbeeld niet genoeg waterbassins voor zo'n grote hoeveelheid schildpadden. Bovendien zei het bedrijf pas tijdens de rechtszaak dat het de dieren zelf onderdak had kunnen bieden.
23/07 14u00  Gezondheidsraad: spierziekte SMA in hielprikscreening Bij de hielprik bij pasgeboren baby's moet ook gekeken worden naar de ziekte spinale spieratrofie (SMA). Dit adviseert de Gezondheidsraad aan staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid. 'Het belangrijkste voordeel is dat screening de mogelijkheid biedt om kinderen te behandelen voordat de symptomen zich ontwikkelen', zegt de adviesraad. Een paar dagen na de geboorte wordt bij baby's via een klein prikje aan de onderkant van de voet bloed afgenomen om aangeboren afwijzingen op te sporen. Het gaat om ziekten die beter te behandelen zijn als ze op tijd gevonden worden. Er worden nu 19 aangeboren aandoeningen gescreend via de hielprik. Niet zitten en lopen SMA is een spierziekte die jaarlijks bij zo'n 15 jonge kinderen in Nederland wordt aangetroffen. Er is iets mis met de zenuwcellen in het ruggenmerg die uitlopen naar de spieren. Daardoor raken spieren verlamd of verzwakt en kunnen kinderen op jonge leeftijd niet zitten en lopen. Sinds 2017 bestaat er een medicijn dat de symptomen van SMA kan verminderen. Het is belangrijk dat zo vroeg mogelijk met de behandeling wordt gestart. De ziekte wordt vaak pas geconstateerd als de baby niet blijkt te kunnen zitten, dat is na een paar maanden. De staatssecretaris zal binnen drie maanden bekendmaken of hij het advies van de Gezondheidsraad opvolgt.
23/07 14u00  Vrouw (20) gearresteerd voor betrokkenheid diefstal honderdduizenden euro's Een 20-jarige vrouw is opgepakt in Goes voor een overval op een woning in Grijpskerke. Daarbij werd de dagopbrengst van het Zeeuwse muziekfestival Hrieps buitgemaakt. Het ging om naar schatting honderdduizenden euro's. Haar rol bij de overval is nog onduidelijk, De politie deed ook twee huiszoekingen in Goes. Meer arrestaties op korte termijn worden niet uitgesloten. De overval werd in de nacht van 11 op 12 mei gepleegd in het huis van een van de organisatoren van het muziekfestival. Nog geen kwartier eerder was daar de dagopbrengst - naar schatting enkele honderdduizenden euro's - gebracht. Het bedrag was zo hoog omdat er door een storing niet gepind kon worden op het festivalterrein. Drie gemaskerde personen drongen het huis binnen door een steen door de ruit te gooien. Niemand raakte bij de overval gewond. De daders wisten weg te komen. Vermoedelijk is daarbij gebruik gemaakt van een witte Toyota IQ en een grotere grijze auto, schrijft Omroep Zeeland.
23/07 13u45  Nederlandse Syriëgangers veroordeeld tot jarenlange celstraf De teruggekeerde Syriëgangers Reda N. (24) uit Leiden en Oussama A. (23) uit Utrecht zijn veroordeeld tot respectievelijk 4,5 jaar en 7,5 jaar cel. Het Openbaar Ministerie had tegen N. zeven jaar cel geëist en tegen A. zeven jaar en acht maanden. De twee mannen zijn in Turkije al tot zes jaar veroordeeld wegens lidmaatschap van een terroristische organisatie, maar werden vrijgelaten in afwachting van het hoger beroep. Daarna zijn ze in Nederland aangehouden voor deelname aan IS en werving van jihadisten. De rechtbank in Den Haag rekent het Oussama A. zwaar aan dat hij op Facebook heeft geposeerd met een gekruisigd lijk. Dat wordt gezien als oorlogsmisdrijf en daarom valt de straf voor A. zwaarder uit.
23/07 13u45  Chinese oud-premier Li Peng, 'slager van Peking', overleden De Chinese oud-premier Li Peng is na een ziekbed overleden. Hij was 91 jaar. Li Peng was premier van China van 1988 tot 1998. Hij diende in die tijd onder de presidenten Jang Shangkun en vervolgens onder Jiang Zemin. Ook was hij 15 jaar voorzitter van het Nationaal Volkscongres. Li heeft een deel van zijn reputatie te danken aan het feit dat hij premier was ten tijde van het bloedige neerslaan van het studentenprotest op het het Plein van de Hemelse Vrede in 1989. Ruim een miljoen studenten namen deel aan het protest tegen de Chinese Communistische Partij. Tot op de dag van vandaag is onduidelijk hoeveel mensen daarbij om het leven zijn gekomen, maar Li dankt er wel zijn bijnaam 'de slager van Peking' aan.
23/07 13u30  Chinese oud-premier Li Peng, 'slager van Tiananmenplein', overleden De Chinese oud-premier Li Peng is na een ziekbed overleden. Hij was 91 jaar. Li Peng was premier van China van 1988 tot 1998. Hij diende in die tijd onder de presidenten Jang Shangkun en vervolgens onder Jiang Zemin. Ook was hij 15 jaar voorzitter van het Nationaal Volkscongres. Li heeft een deel van zijn reputatie te danken aan het feit dat hij premier was ten tijde van het bloedige neerslaan van het studentenprotest op het het Plein van de Hemelse Vrede in 1989. Tot op de dag van vandaag is onduidelijk hoeveel mensen daarbij om het leven zijn gekomen, maar Li dankt er wel zijn bijnaam 'de slager van het Tiananmenplein' aan.
Laatste update: vandaag om 17u45


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
Geen oude hoofdpunten gevonden.
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

14x Vrouw en hond doodgereden in Rotterdam23/07 00u15 - NOS.nl: Een vrouw is overleden nadat ze werd geschept door een auto op de Gordelweg in Rotterdam-Noord. Ook haar hond overleefde het ongeluk niet. Ze werden aangereden toen ze de weg overstaken. De automobilist reed door na het ongeluk, maar de politie kon hem al snel aanhouden. Hij is overgebracht naar het politiebureau. Hulpdiensten hebben de vrouw nog geprobeerd te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend.
12x Trump en Congres sluiten begrotingsdeal; voorlopig geen 'shutdown' meer23/07 03u00 - NOS.nl: De Amerikaanse president Trump en de politieke leiders in het Congres hebben nieuwe begrotingsafspraken gemaakt waardoor de Amerikaanse overheid voorlopig niet op slot gaat. Het schuldenplafond, het maximumbedrag dat de regering mag lenen wordt met 320 miljard dollar verhoogd. De politici gaan ervan uit dat er nu voor de komende twee jaar genoeg ruimte is om een 'shutdown' te voorkomen, een sluiting van veel overheidsinstellingen omdat de federale overheid geen geld meer te besteden heeft. Dat gebeurde eind vorig jaar nog en was toen de langste shutdown in de VS ooit. De laatste jaren ruziën Republikeinen en Democraten om de zoveel maanden over de begroting, waardoor de overheid steeds weer op slot dreigt te gaan. Dat er nu een deal is bereikt waardoor de problemen twee jaar voorbij moeten zijn is daarom bijzonder te noemen. 1 biljoen tekort Volgens NOS-correspondent Arjen van der Horst heeft dit akkoord voor de iets langere termijn alles te maken met de presidentsverkiezingen in de VS volgend jaar: 'Zowel de Republikeinen als de Democraten zitten dan niet te wachten op politieke onrust door een dreigende shutdown'. Tegelijkertijd zijn er veel economen die waarschuwen voor het almaar oplopende Amerikaanse begrotingstekort, dat nu richting de 1 biljoen dollar (1.000.000.000.000) gaat. 'Zij vinden dat het begrotingstekort in tijden van economische groei juist zou moeten dalen, maar onder Trump loopt het alleen maar verder op', zegt Van der Horst.
12x Venezuela weer grotendeels in het donker door stroomuitval23/07 03u00 - NOS.nl: Het grootste deel van Venezuela zit - niet voor het eerst - zonder elektriciteit. Volgens berichten op sociale media is in 19 van de 24 staten de stroom uitgevallen. Ook hoofdstad Caracas is getroffen. Netblocks, een Europese ngo die censuur op internet meet, zegt dat het grootste deel van Venezuela offline is. In maart was het ook al twee keer raak in Venezuela. Langdurige stroomuitval veroorzaakte toen onder meer watertekorten. Ook lag het openbaar vervoer stil en werd er op veel plekken geplunderd. President Maduro gaf toen de VS de schuld; de elektriciteitsvoorziening zou zijn gesaboteerd met een hackaanval. Dit keer stelt de regering dat er een elektromagnetische aanval is geweest. Tegenstanders van de regering zeggen dat het elektriciteitsnetwerk van het Zuid-Amerikaanse land sterk is verouderd, omdat er al jaren niet in is geïnvesteerd. Venezuela kampt door economische en politieke crises al jaren met humanitaire rampspoed. Hoewel oppositieleider Guaidó zichzelf begin dit jaar heeft uitgeroepen tot president, heeft Maduro nog steeds de steun van het leger, de rechters en de politie.
12x Naaktkampeerders Hellevoetsluis woest om geplande uitkijktoren23/07 00u45 - NOS.nl: Bezoekers van een naturistencamping in Hellevoetsluis zijn niet blij met het plan van de gemeente om een uitkijktoren naast de camping te bouwen. 'We geven ons graag bloot, maar aan bekenden, niet aan vreemden. Zo trek je fout volk aan', zegt een recreant tegen RTV Rijnmond. Hellevoetsluis wil met de toren een mooi uitzichtpunt voor fietsers creëren, die zo een blik kunnen werpen op een nog te bouwen groot park met zonnepanelen. De gemeente is trots op dat park en wil het graag aan voorbijgangers laten zien. Een gemeentewoordvoerder laat schriftelijk weten dat het niet de bedoeling is dat beklimmers van de uitkijktoren ook naar de recreanten op de natuurcamping kunnen gluren, en dat er daarom goed moet worden gekeken naar de hoogte en de afstand. Met of zonder kleren De naaktkampeerders hadden eerder al bezwaar gemaakt tegen komst van de uitkijktoren en zijn verbaasd dat die nog steeds in de plannen staat. Ze vertrouwen niet dat de toren zo wordt gebouwd dat ze er geen last van hebben. De recreanten hebben het college van Hellevoetsluis uitgenodigd om, met of zonder kleren, te komen bekijken hoe de uitkijktoren de privacy op de camping kan aantasten.
11x Nieuwe Griekse regering wint vertrouwen met hervormingen23/07 00u45 - NOS.nl: De nieuwe regering van de Griekse premier Mitsotakis heeft het vertrouwen van het parlement gekregen na een debat van drie dagen. Hij kreeg 158 parlementariërs achter zich, 142 (alle parlementsleden van de oppositie) stemden tegen. Na de stemming zei de premier dat hij het vertrouwen van de burgers niet zal beschamen en dat zijn regering hard zal werken voor het centrale doel 'het dagelijks leven voor iedereen beter maken'. Dat wil de liberaal-conservatieve premier gaan doen door de bureaucratische, inefficiënte overheid te hervormen, de economische groei te bevorderen, banen te scheppen en de belastingdruk te verlichten. Belastingverlagingen Een van de eerste wetsvoorstellen zal verlaging van de zeer impopulaire onroerendgoedbelasting zijn, die zeven jaar geleden op het hoogtepunt van de crisis werd ingevoerd. Die belasting gaat dit jaar gemiddeld met 22 procent omlaag, voor kleine huiseigenaren zal dat zelfs boven de 30 procent uitkomen. Volgend jaar volgt ook verlaging van de inkomensbelasting en winstbelasting. De premier stond in zijn slotrede ook uitgebreid stil bij de dodelijke bosbrand in badplaats Mati, die op 23 juli vorig jaar woedde, en 102 mensen het leven kostten. Hij beloofde onmiddellijk zo'n 30 miljoen euro vrij te maken voor getroffenen van de ramp. Dat door particulieren en organisaties gedoneerde geld staat al bijna een jaar op een rekening, maar uitbetaling wordt door bureaucratische procedures vertraagd. Verder heeft hij opdracht gegeven om slachtoffers met zware brandwonden niet alleen gratis medicijnen te geven, maar alle medische zorg die anders niet wordt gedekt te vergoeden. Verder wil Mitsotakis dat er vaart wordt gemaakt met het slopen van verwoeste woningen, de bouw van nieuwe huizen, en het opknappen van beschadigde woningen. De tragische gebeurtenissen in Mati en het nabijgelegen Neos Voutzas, de twee plaatsen die deels werden verwoest door het vuur, worden dezer dagen herdacht. Gisteravond werd een herdenkingsconcert gehouden in het sportstadion van Neos Voutzas. Onder anderen musici en acteurs die huizen hebben of hadden in het getroffen gebied werkten daaraan mee. Vandaag wordt er ook een speciale dienst gehouden in een kerk in Mati.
9x Wekdienst 23/7: Tropisch warm en wordt Boris Johnson premier?23/07 07u00 - NOS.nl: Goedemorgen! Vandaag weten we wie de nieuwe leider wordt van de Britse Conservatieve Partij, en dus de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk. Verder begint in Twente de rolstoelvierdaagse en tikken we voor het eerste deze week de 30 graden aan. Het wordt tropisch warm, met temperaturen tussen de 30 en 34 graden. De zon schijnt volop en er staat weinig wind. In de middag steekt in de kustgebieden een zeewind op die voor wat verkoeling zorgt. Morgen en donderdag wordt het nog warmer. Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor. Wat kun je vandaag verwachten? We horen wie de nieuwe leider is van de Britse Conservatieve Partij. Vrijwel zeker komt Boris Johnson als winnaar uit de bus. Hij volgt dan Theresa May op, die na ruim drie jaar afzwaait. Bekijk hieronder een portret van Johnson: De rechter doet uitspraak in de zaak van Syriëgangers Reda N. en Oussama A. Het Openbaar Ministerie verdenkt ze van het voorbereiden van terreuraanslagen en het ronselen van nieuwe leden voor Islamitische Staat in Syrië en Irak. De Twentse Rolstoel4Daagse gaat van start met ruim honderd deelnemers uit het hele land. Vanwege de verwachte hitte heeft de organisatie van de vierdaagse de routes ingekort en de starttijden vervroegd. Wat heb je gemist? Zuid-Koreaanse straaljagers hebben tot twee keer toe waarschuwingsschoten afgegeven richting een Russische bommenwerper die het luchtruim van Zuid-Korea was binnengedrongen. Het incident gebeurde boven de Japanse Zee, ter hoogte van een groep onbewoonde eilanden die door zowel Japan als Zuid-Korea worden geclaimd. Het is de eerste keer dat een Russisch militair toestel het Zuid-Koreaanse luchtruim is binnengedrongen. Ander nieuws uit de nacht: Trump en Congres sluiten begrotingsdeal: daardoor dreigt er voorlopig geen shutdown meer, waarbij de Amerikaanse overheid dicht gaat wegens geldgebrek. Met het nieuwe akkoord is er genoeg financiële ruimte tot na de Amerikaanse presidentsverkiezingen van november 2020. Vrouw en hond doodgereden in Rotterdam: de vrouw en haar dier werden geschept toen ze in Rotterdam-Noord een weg overstaken. De automobilist reed door na het ongeluk, maar is even later aangehouden. Old town road van Lil Nas X evenaart record: het nummer staat al zestien weken op nummer 1 van de Amerikaanse Billboard Hot 100, iets dat nooit eerder is gebeurd. Dat Lil Nas X en Billy Ray Cyrus het zo goed doen, is ook leuk voor de 19-jarige producer Young Kio uit Purmerend. Hij maakte de muziek voor het nummer. En dan nog dit: Bezoekers van een naturistencamping in Hellevoetsluis zijn niet blij met het plan van de gemeente om een uitkijktoren naast de camping te bouwen. 'We geven ons graag bloot, maar aan bekenden, niet aan vreemden.', zegt een recreant tegen RTV Rijnmond. 'Zo trek je fout volk aan.' Hellevoetsluis wil met de toren een uitzichtpunt creëren voor fietsers, die zo een blik kunnen werpen op een nog te bouwen groot park met zonnepanelen. Het is volgens de gemeente niet de bedoeling dat er naar blote mensen kan worden gegluurd en wordt daarom goed naar de hoogte van de toren gekeken. Maar deze recreanten zijn er niet gerust op: Fijne dag!
8x Randstad lijdt onder malaise Duitse auto-industrie; 'overheid moet aan de bak'23/07 11u30 - NOS.nl: De Duitse auto-industrie heeft het moeilijk en dat raakt het Nederlandse uitzendbureau Randstad. De omzet van het concern daalde wereldwijd met 1,7 procent en dat komt volgens het concern voornamelijk door de problemen in Duitsland. De omzet daalde daar het afgelopen kwartaal met 15 procent. In Nederland en België loopt de omzet met respectievelijk 3 en 4 procent terug. 'Het grootste deel van de krimp komt door de auto-industrie en sectoren die daarmee samenhangen', zegt bestuursvoorzitter Jacques van den Broek. De Duitse auto-industrie kampt sinds vorig jaar met verschillende problemen. Dieselauto's moeten aan strengere eisen voldoen en worden steeds minder populair. Daarnaast loopt de vraag vanuit China terug, zijn er gevolgen van de handelsoorlog en is er onzekerheid vanwege de brexit. Bedrijven besparen op hun personeel en dus is er minder werk voor Randstad. Het concern gaat in Duitsland in de kosten snijden. Her en der stimuleren De Duitse overheid verwacht dat de mindere periode voor de industrie de komende maanden aanhoudt. Volgens Randstad is het tijd dat ook de overheid ingrijpt. 'Ze moeten her en der stimuleren. Infrastructuur is achterhaald, het land loopt digitaal achter. Ik denk dat er best wat nodig is. Ik denk dat de overheid aan de bak moet.' Ook in andere landen zouden overheden actiever de economie moeten stimuleren, vindt het uitzendconcern. 'Ik ben niet echt voor Trump, maar hij is wel bezig de economie aan te zwengelen', zegt Van den Broek. 'Ik zie in Europa veel minder dat er een voorwaartse agenda geformuleerd wordt.' In andere delen van de wereld groeit Randstad wel. Bijvoorbeeld in Japan (9%), India (19%) en Brazilië en Argentinië (28%). Doordat het daar beter gaat kan Randstad de klappen die het krijgt in Europa beter opvangen. 'Daardoor zijn we gelukkig niet te afhankelijk van bepaalde sectoren in bepaalde landen', aldus Van den Broek.
8x 'Old town road' van Lil Nas X (en Nederlandse producer van 19) evenaart record23/07 02u00 - NOS.nl: Het nummer Old Town Road van rapper Lil Nas X en countryster Billy Ray Cyrus heeft het record geëvenaard van de Amerikaanse hitlijst Billboard Hot 100. Het nummer staat 16 weken op 1. Old Town Road deelt het record met Despacito van Luis Fonsi en Daddy Yankee uit 2017 en One Sweet Day van Mariah Carey en Boyz II Men uit 1995. Dat Lil Nas X en Billy Ray Cyrus het zo goed doen, is ook leuk voor de 19-jarige producer Young Kio uit Purmerend genaamd. Hij maakte de muziek voor het nummer. Op Instagram schrijft Young Kio: 'We hebben officieel de langste nummer 1 in de GESCHIEDENIS. Bedankt voor iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt.' Benieuwd geworden naar het nummer? Luister het hier: In april was er ophef rond Old Town Road. Billboard, de organisatie die de hitlijsten in de VS bijhoudt, verwijderde een eerdere versie van Lil Nas X namelijk uit zijn country-hitlijst omdat het niet country genoeg was. Countryster Billy Ray Cyrus hoorde het verhaal van Lil Nas X en benaderde hem voor een samenwerking. Dat leverde uiteindelijk dus deze succesvolle versie op.
7x Overleg in Wenen moet Iran-deal redden23/07 17u00 - NOS.nl: Zondag bespreken alle betrokken landen behalve de Verenigde Staten in Wenen hoe de atoomdeal met Iran uit 2015 gered kan worden. De Europese Unie, die de gesprekken voorzit, heeft bekendgemaakt dat Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, China, Rusland en de EU met Iran om de tafel gaan. 'De vergadering is bijeengeroepen op verzoek van Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Iran en we zullen zaken bespreken die te maken hebben met de invoering van alle aspecten van het akkoord', schrijft het bureau Buitenlandse Zaken van de EU. De Iran-deal is erop gericht de nucleaire activiteiten van Iran in te perken, in ruil voor verlichting van de internationale sancties tegen het land. De Verenigde Staten, die zondag dus geen vertegenwoordiger in Wenen hebben, trokken zich vorig jaar eenzijdig terug uit het akkoord. Sindsdien dringt de VS er bij de EU op aan om Iran harder aan te pakken. Spanningen met Iran Na de terugtrekking van de VS hebben de overgebleven ondertekenaars altijd volgehouden dat ze het akkoord willen redden. De afgelopen weken is de druk echter toegenomen, onder meer doordat Iran inmiddels een grotere voorraad laagverrijkt uranium heeft dan volgens het akkoord is toegestaan. EU-buitenlandchef Mogherini zei begin vorige week nog dat die overschrijding door Iran 'niet aanzienlijk' is, en dat die kan worden teruggedraaid. Toch zwelt de roep om harder optreden tegen Iran aan, vooral sinds de inbeslagname van een Britse olietanker in de Straat van Hormuz door de Iraanse Revolutionaire Garde, afgelopen vrijdag. Groot-Brittannië, dat zich samen met de Europese ondertekenaars inzette voor de redding van het atoomakkoord, pleitte er gisteren voor om een Europese maritieme missie op te zetten in de Straat van Hormuz. Wat dat betekent voor de Iran-deal is niet duidelijk. De Britten hebben de inbeslagname een 'vijandige daad' genoemd, maar zeggen ook te zoeken naar een diplomatieke oplossing.
7x Alsnog vervolging Jelle Brandt Corstius na beschuldigingen verkrachting23/07 12u15 - NOS.nl: Het Openbaar Ministerie moet schrijver en tv-maker Jelle Brandt Corstius alsnog vervolgen voor zijn beschuldigingen aan het adres van tv-producent Gijs van Dam. Dat heeft het gerechtshof bepaald in de artikel 12-procedure die Van Dam had aangespannen. Brandt Corstius beschuldigde Van Dam in 2017 in het dagblad Trouw en in het televisieprogramma De Wereld Draait Door van verkrachting. Hij noemde Van Dam niet bij naam, maar al snel werd duidelijk dat het om de tv-producent ging. Die ontkende later in een tv-interview dat er sprake was van verkrachting. Artikel 12-procedure Brandt Corstius deed aangifte van verkrachting en Van Dam van smaad en laster. Het OM besloot toen om niet tot vervolging over te gaan. Van Dam ging tegen die beslissing in beroep en spande een zogenoemde artikel 12-procedure aan. Hiermee kan strafvervolging alsnog worden afgedwongen. Ook besloot hij nogmaals aangifte te doen tegen Brandt Corstius, omdat die na de beslissing van het OM in een persverklaring had gezegd dat hij geen seconde spijt had gehad van zijn verhaal. Volgens het gerechtshof is er mogelijk sprake van smaad omdat Brandt Corstius zijn beschuldigingen meer dan eens in landelijke media heeft geuit. Bovendien gaat het om een beschuldiging van een ernstig misdrijf. Het is nu aan de rechtbank om te beoordelen of er sprake is van strafbare feiten. Alleen maar verliezers Advocaat Nico Meijering, die Brandt Corstius vertegenwoordigt, zegt te betreuren dat de zaak nu opnieuw opgerakeld wordt. Volgens Meijering is het aantoonbaar nooit de bedoeling geweest om de naam van Van Dam openbaar te maken en heeft hij er zelf voor gekozen om naar buiten te treden. Brandt Corstius schrijft in een eigen verklaring dat deze rechtszaak bij voorbaat alleen maar verliezers kent. 'Deze zaak gaat alleen maar narigheid opleveren voor beide partijen en hun naasten.'

Statistieken

Artikels:
30748
Gelezen:
28908
Aantal lezers nu:
73


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven