woensdag 29 maart 2017, week 13


Downloaden voor Windows Phone

Downloaden voor Windows 8

U bent nu hier: Meer nieuws van NOS: Sport

Laatste updatecontrole: vandaag om 21u00
 

NOS: Sport

Verbergen Tonen
29/03 19u45  Verstappen moet tot Canada wachten op betere Renault-motor Voor Max Verstappen zit wedijveren met Mercedes en Ferrari er waarschijnlijk ook in de komende grands prix niet in. De Renault-motor krijgt pas in juni in het Canadese Montréal, de zevende race van het seizoen, een upgrade die een verschil kan maken.  Op 9 april staat de Grand Prix in China op het programma en daarna volgen Bahrein (16 april), Rusland (30 april), Spanje (14 mei), Monaco (28 mei) en op 11 juni Canada. 'In Barcelona moet Renault al een kleine stap zetten, maar de grootste stap moet worden gezet in Montréal', aldus topman Helmut Marko van de Red Bull-renstal tegen de Britse website Autosport.  'Moet nog veel gebeuren' 'Er is nog veel werk te doen', gaat Marko verder. 'De huidige snelheid stemt ons tevreden, maar van onze kant en van de kant van Renault moet er nog veel gebeuren.' Afgelopen zondag begon Verstappen het Formule 1-seizoen met een vijfde plaats in de Grand Prix van Australië in Melbourne. Mercedes en Ferrari toonden aan dat ze al een stuk verder zijn. Sebastian Vettel (Ferrari), Lewis Hamilton (Mercedes), Valtteri Bottas (Mercedes) en Kimi Räikkönen (Ferrari) bezetten de eerste vier plaatsen. Volgens Marko moet de betere motor en een aanzienlijke verbetering van het chassis tot een snellere Red Bull leiden. 'Onze technici hebben die mening en de simulaties laten hetzelfde zien', zegt Marko.
29/03 19u45  Turksen raken olympische medailles kwijt De Turkse atletes Elvan Abeylegesse en Gamze Bulut zijn geschorst door de IAAF en raken onder meer hun olympische medailles kwijt. Het was al bekend dat beiden doping hadden gebruikt.  Abeylegesse werd bij een hertest van de dopingmonsters van de WK 2007 op het verboden middel stanozolol betrapt. Haar resultaten tussen 2007 en 2009 worden geschrapt en ze is door de IAAF voor twee jaar geschorst. Abeylegesse won bij de Spelen van 2008 zilver op de 5.000 en 10.000 meter. Bulut wordt wegens onregelmatigheden in haar biologische paspoort voor vier jaar geschorst. Haar resultaten worden vanaf 2011 geschrapt. Op de Spelen van 2012 won ze zilver op de 1.500 meter.  Haar landgenote Asli Çakir Alptekin won het goud in Londen, maar zij raakte die titel anderhalf jaar geleden kwijt vanwege dopinggebruik. Alptekin en Bulut waren ook de nummers één en twee op de 1.500 meter bij de EK in 2012. De Spaanse Nuria Fernandez werd toen vijfde en is nu de hoogst geklasseerde atlete uit die race die niet geschorst is vanwege doping.
29/03 18u30  Cristiano Ronaldo heeft nu ook zijn eigen luchthaven Hij had al een standbeeld, een museum en een hotel op Madeira, en nu is ook de luchthaven van het Portugese eiland officieel naar Cristiano Ronaldo vernoemd. De spits van Real Madrid verrichte hoogstpersoonlijk de opening van het Aeroporto Internacional da Madeira Cristiano Ronaldo, in het bijzijn van honderden fans. Ook de Portugese president Marcelo Rebelo de Sousa en premier António Costa waren speciaal naar het geboorte-eiland van Ronaldo afgereisd. 'Iedereen weet hoe trots ik ben op mijn vaderland Portugal en vooral Madeira', sprak Ronaldo. 'Het is heel speciaal dat deze luchthaven nu mijn naam draagt.' Bij het vliegveld werden een plaquette en een borstbeeld van Ronaldo onthuld. Ook hangt er nu een portret van de stervoetballer naast het grote naambord van de luchthaven. De naamswijziging, een plan van de regionale regering van Madeira na het gewonnen EK, is niet helemaal zonder slag of stoot gegaan. Enkele lokale politici vonden het overdreven en stelden dat er beter een stadion naar Ronaldo kon worden genoemd. Ook was er een online-petitie tegen het plan. Bovendien was de Portugese regering aanvankelijk ontstemd omdat Madeira geen toestemming had gevraagd voor de naamswijziging. De regionale president van Madeira, Miguel Albuquerque, verweet alle critici een gebrek een manieren: 'Op deze wijze eren wij een groot sportman en een groot Portugees.'  Cristiano Ronaldo werd 32 jaar geleden geboren in Funchal, de hoofdstad van Madeira. Dinsdag maakte de recordinternational nog zijn 71ste doelpunt in het nationale shirt van Portugal. Ondanks zijn treffer verloren de Portugezen, op Madeira nog wel, met 3-2 van Zweden.  Ronaldo is niet de eerste sporter die geëerd wordt met een luchthaven. In Belfast is er het George Best Airport, genoemd naar de legendarische Noord-Ierse voetballer. En in Westmoreland County, Pennsylviania is het Arnold Palmer Regional Airport te vinden. De beroemde Amerikaanse golfer heeft daar ooit leren vliegen. Geen Nederlanders Nederlandse sporters met een luchthaven achter hun naam zijn er niet. Jordi Cruijff liet vorig jaar desgevraagd in een interview wel weten dat hij het een mooi gebaar zou vinden als Schiphol de naam van zijn vader zou dragen. Maar zover is het nog lang niet. Sterker nog: de discussie of de Amsterdam Arena wel naar Johan Cruijff moet worden genoemd, woedt nog steeds.  Sinds 2010 vliegt er wel een planetoïde door de ruimte die de naam van Cruijff draagt, ergens tussen Mars en Jupiter. Cristiano Ronaldo heeft dan weer een in 2015 ontdekt melkwegstelstel op zijn naam staan: CR7.
29/03 18u00  Tafeltennissters pas na referendum naar Turkije De Europese tafeltennisbond (ETTU) heeft besloten het play-offduel van Nederland met Turkije in Istanbul met twee weken uit te stellen tot 25 april. Dat is ruim een week na het referendum over het vergroten van de macht van de Turkse president Erdogan. De ETTU heeft dat besloten na overleg met de nationale bonden vanwege de politieke onrust tussen Nederland en Turkije. De Nederlandse bond deed eind maart het verzoek om de wedstrijd te verplaatsen. Bondscoach Jelena Timina had aangegeven liever niet af te reizen naar Turkije vanwege de diplomatieke crisis en de dreigende taal van president Erdogan. Nederland en Turkije spelen een play-off om een plaats in de Championship Division, de hoogste klasse van het EK. Oranje zou oorspronkelijk op 11 april eerst de uitwedstrijd spelen, maar begint door het verzetten van de uitwedstrijd op 18 april met een thuiswedstrijd. 
29/03 16u45  Kristoff wint tweede etappe Driedaagse De Panne Alexander Kristoff heeft net als in 2015 de tweede etappe in de Driedaagse De Panne-Koksijde gewonnen. De Noor van Katusha klopte in de sprint van het 22 man sterke eerste deel van het peloton Edward Theuns en Marcel Kittel. Klassementsleider Philippe Gilbert deed goede zaken. Toen in het laatste uur het peloton in waaiers uiteenviel, behoorde de Belgisch kampioen tot de eerste groep, waarin Luke Durbridge (de nummer twee na de eerste dag) ontbrak. Donderdag wordt de 41ste editie van de Driedaagse afgesloten met een korte rit in lijn en een individuele tijdrit. (later meer)
29/03 15u30  Rechter neemt twee weken voor vonnis Franssen vs. judobond Juul Franssen heeft bij de rechter geëist dat ze weer mag meedoen aan internationale judowedstrijden. Dat bleek woensdag in het kort geding dat de 27-jarige judoka had aangespannen tegen de Nederlandse judobond. Ook wil Franssen haar A-status terug en opnieuw met de judobond rond de tafel om een oplossing te vinden voor het lopende conflict. De rechter doet op woensdag 12 april uitspraak. Het conflict tussen Fransen en de Nederlandse judobond ontstond nadat de judobond had afgekondigd dat alle judoka's centraal moeten gaan trainen op Papendal. Franssen wil echter met haar eigen trainer in Rotterdam blijven werken. Ze is door haar studie gebonden aan Rotterdam, waar ze traint bij het voormalig steunpunt Budokan.  In haar argumentatie wees Franssen ook op de financiële consequenties die de verplichting om op Papendal te trainen voor haar kan hebben. In dat geval dreigt ze naar eigen zeggen een grote studieschuld op te lopen. Franssen herhaalde dat ze bereid is twee keer per week op Papendal te gaan trainen.  Doordat de judobond en Franssen de voorbije maanden niet tot een oplossing wisten te komen, werd Franssen door de judobond uitgesloten van deelname aan internationale wedstrijden. Ook mag ze niet meedoen aan trainingsstages met de nationale topsportselectie en is ze op 1 februari haar A-status kwijtgeraakt.  Opvallend in de zaak is ook dat twee andere judoka's die om uiteenlopende redenen in het buitenland wonen en trainen wel met de judobond mochten onderhandelen over dispensatie. Kim Polling is uitgeweken naar Turijn, waar haar vriend woont, en Noël van 't End traint, vanwege de relatie die hij heeft met een Française, in Parijs. Op dat punt vroeg de rechter de judobond om een nadere toelichting. Op de vraag of de nieuwe afspraken met Franssen ook zullen gaan gelden voor Polling en Van 't End antwoordde directeur topsport Henry Bonnes in eerste instantie 'ja', maar even later kwam hij toch terug op dat antwoord. De judobond voerde de afgelopen maanden tal van gesprekken met Franssen. Haar werd voorgesteld pas na de WK in augustus naar Papendal te verhuizen. Tot die tijd zou ze slechts twee keer in de week op Papendal hoeven te trainen en tijdens de WK zou ze zich moeten laten begeleiden door één van de Papendal-coaches. Volgens de judobond heeft Franssen die constructie geen serieuze kans willen geven. De bond zegt dat Franssen tot eind december de centrale trainingen op Papendal slechts eenmaal per week bezocht, wat vervolgens voor de bond reden is geweest de judoka de A-status te ontnemen.  Namens de Nederlandse judobond waren directeur topsport Henry Bonnes, voorzitter Jos Hell en coördinator topsport Pascal Bakker aanwezig in Utrecht. De rechter doet over veertien dagen uitspraak, maar hij vroeg zowel Franssen als de judobond nadrukkelijk om voor die tijd alsnog tot een passende oplossing te komen.
29/03 15u15  Warriors winnen topper tegen Rockets Golden State Warriors is goed begonnen aan een zware week. De koploper in de Western Conference van de NBA won de uitwedstrijd bij nummer drie Houston Rockets (106-113) en maakt zich nu op voor de clash van woensdagavond tegen nummer twee San Antonio Spurs. De Warriors vlogen uit de startblokken in Houston. Aan het einde van het eerste kwart keken de Rockets gelijk tegen een achterstand van zeventien punten aan: 20-37. Vooral Stephen Curry (32 punten) en Klay Thompson (25 punten) waren productief. De Rockets konden nog wel iets aan de achterstand doen, maar verder dan 106-113 kwamen de Texanen niet.
29/03 14u45  Nieuw dieptepunt Oranje: 32ste op wereldranglijst Een nieuw dieptepunt voor het Nederlands elftal. Na de nederlagen tegen Bulgarije (2-0) en Italië (1-2) is Oranje op de FIFA-ranglijst, waarvan de nieuwste op 6 april wordt gepubliceerd, afgezakt naar de 32ste plaats. Het is de laagste notering sinds de invoering van de lijst in december 1992. Vanaf 2000 sloot Nederland vijftien jaar lang het jaar af in de toptien. In augustus 2011 loste het zelfs Spanje af als lijstaanvoerder, om die positie een maand later weer aan de wereldkampioen kwijt te raken.  Na het teleurstellend verlopen EK van 2012 zakte Oranje op de ranglijst, maar door de derde plaats op het WK van 2014, onder leiding van Louis van Gaal, keerde Nederland weer terug in de topdrie. In augustus 2015 werd de vrije val ingezet, een jaar later resulterend in plaats 26, mede door het mislopen van het EK. Door de recente nederlagen moet Oranje opnieuw terrein prijsgeven ten opzichte van de wereldtop.  Brazilië eerste Brazilië, dat als eerste land zeker is van WK-deelname in 2018, lost Argentinië af als koploper. Het is voor het eerst sinds mei 2010 dat de Goddelijke Kanaries de lijst aanvoeren. 
29/03 10u15  Twee keer cruciale rol voor 'videoref' bij Frankrijk-Spanje Nadat de videoscheidsrechter recent op nationaal niveau (Feyenoord-PSV) zijn nut al had bewezen, is nu ook in het interlandvoetbal gebleken dat de 'videoref' een cruciale rol kan spelen. Tijdens de oefenwedstrijd Frankrijk-Spanje dinsdag in Parijs werd tot tweemaal toe een beslissing herzien op basis van het elektronisch oog. Eerst werd een doelpunt van de Fransman Antoine Griezmann afgekeurd en later werd een afgekeurde treffer van de Spanjaard Gerard Deulofeu alsnog geldig werd verklaard. Het eerste moment deed zich voor kort na rust. Een voorzet van Christophe Jallet stelde Griezmann in staat koppend de score te openen. Arbiter Felix Zwayer wees al naar de middenstip, toen de videoscheidsrechter in zijn oor riep dat een andere speler, Layvin Kurzawa, buitenspel stond op het moment van de goal. Zwayer herriep daarop zijn beslissing en keurde de goal van Griezmann af. Onterecht vlag omhoog Halverwege de tweede helft kwamen de Spanjaarden op voorsprong door een strafschop van David Silva. Ruim tien minuten voor tijd deed zich het tweede video-moment voor. Na een voorzet van Jordi Alba tikte Deufoleu de bal binnen en zette daarmee Spanje op een 2-0 voorsprong, maar de grensrechter meende buitenspel te hebben geconstateerd en stak de vlag omhoog. Daarop greep de videoscheidsrechter opnieuw in. De tv-beelden toonden aan dat van buitenspel geen sprake was geweest. Vervolgens restte Zwayer niets anders dan zijn beslissing voor de tweede maal te herzien. Spanje won zodoende met 2-0. Ondanks het verlies was er voor de Franse doelman Hugo Lloris toch reden voor een bescheiden feestje. Hij speelde zijn 87ste interland en daarmee evenaarde hij het record van de vermaarde Fabien Barthez, die tussen 1994 en 2006 bij Frankrijk onder de lat stond en met 'De Haantjes' de wereldtitel en Europese titel veroverde. 
29/03 09u00  Wawrinka in Miami onderuit op verjaardag Het masterstoernooi in Miami is zijn eerste reekshoofd kwijtgeraakt. Stan Wawrinka verloor in de achtste finales van Alexander Zverev met 4-6, 6-2, 6-1.  De talentvolle Duitser had een uur en 44 minuten nodig om de 32ste verjaardag van de Zwitser te versjteren en zich voor het eerst in zijn loopbaan onder de laatste acht op een masterstoernooi te scharen.  Het was de tweede ontmoeting tussen de spelers. Vorig jaar had Zverev in Sint-Petersburg ook al gewonnen.  Federer wel door Wawrinka's landgenoot Roger Federer zit wel bij de laatste acht. De voormalig nummer een van de wereld had een kleine twee uur nodig om Roberto Bautista Agut te verslaan: 7-6 (5), 7-6 (4).
29/03 09u00  Warriors tonen vorm in cruciale week Golden State Warriors is goed begonnen aan een cruciale week. De koploper in de Western Conference van de NBA won de uitwedstrijd bij nummer drie Houston Rockets (106-113) en maakt zich nu op voor de clash van woensdagavond tegen nummer twee San Antonio Spurs. De Warriors vlogen uit de startblokken in Houston. Aan het einde van het eerste kwart keken de Rockets gelijk tegen een achterstand van zeventien punten aan: 20-37. Vooral Stephen Curry (32 punten) en Klay Thompson (25 punten) waren productief. De Rockets konden nog wel iets aan de achterstand doen, maar verder dan 106-113 kwamen de Texanen niet. De Warriors spelen nog acht reguliere competitiewedstrijden tot de play-offs, de Spurs nog negen. De Warriors hebben drie winstpartijen meer dan de Spurs in de strijd om de Conference-titel.
29/03 08u45  Zonder Messi zakt Argentinië naar de gevarenzone Zonder de geschorste Lionel Messi is Argentinië met 2-0 onderuit gegaan in de WK-kwalificatiewedstrijd bij Bolivia. Die nederlaag in combinatie met de 2-0 zege die Colombia boekte op Ecuador leidt ertoe dat Argentinië in de Zuid-Amerikaanse kwalificatiegroep is gezakt naar de vijfde plaats. Daarmee zijn de Argentijnen in de gevarenzone aanbeland. De eerste vier landen van de poule gaan direct naar het WK en de nummer vijf moet een play-off spelen tegen een land uit Oceanië. Bolivia laagvlieger Juan Carlos Arce en Marcelo Moreno velden het vonnis over Argentinië. Voor Bolivia, de nummer negen in de stand, was het pas de derde zege in veertien kwalificatieduels.
29/03 07u30  Brazilië zeker van WK na zege op Paraguay Brazilië heeft zich als eerste Zuid-Amerikaanse land geplaatst voor het WK voetbal van 2018 in Rusland. Na de 3-0 zege op Paraguay is de voorsprong van de koploper groot genoeg voor één van de vier rechtstreekse tickets. In het stadion van Corinthians had Paraguay nooit echt een kans. Liverpool-speler Philippe Coutinho opende de score in de 34ste minuut en vlak na rust had Neymar de score al kunnen uitbreiden, nadat hij onderuit was gehaald in het zestienmetergebied, maar de aanvaller zag zijn inzet gekeerd worden. Tien minuten later maakte Neymar zijn misser goed met een fraaie solo: 2-0. Marcelo zette in de slotfase de eindstand op het bord. Het was de achtste kwalificatiezege op rij voor Brazilië. Minimaal vierde Brazilië staat met vier speelronden te gaan elf punten voor op nummer vijf Argentinië. Dat verschil is door Argentinië nog wel te overbruggen, maar gezien de onderlinge duels van de eerste vijf landen, kan Brazilië niet meer door meer dan drie landen ingehaald worden.  Achter de Goddelijke Kanaries wordt het voor Colombia (24), Uruguay (23), Chili (23), Argentinië (22) en Ecuador (20) nog een spannende ontknoping. Argentinië verloor eerder op de dag zonder zijn geschorste sterspeler Lionel Messi bij Bolivia (2-0).11 
29/03 06u45  Brazilië zeker van vijfde plaats na zege op Paraguay Brazilië lijkt zich als eerste Zuid-Amerikaanse land te gaan plaatsen voor het WK voetbal van 2018 in Rusland. Na de 3-0 zege op Paraguay groeide de voorsprong van de koploper tot negen punten. Er zijn nog vier speelronden te gaan. In het stadion van Corinthians had Paraguay nooit echt een kans. Liverpool-speler Philippe Coutinho opende de score in de 34ste minuut en vlak na rust had Neymar de score al kunnen uitbreiden, nadat hij onderuit was gehaald in het zestienmetergebied, maar de aanvaller zag zijn inzet gekeerd worden. Tien minuten later maakte Neymar zijn misser goed met een fraaie solo: 2-0. Marcelo zette in de slotfase de eindstand op het bord. Het was de achtste kwalificatiezege op rij voor Brazilië. Minimaal vijfde Brazilië is nu zeker van minimaal de vijfde plaats, een klassering die recht geeft op een play-off-wedstrijd tegen een land uit Oceanië om een WK-ticket. De beste vier landen in Zuid-Amerika plaatsen zich rechtstreeks voor het WK van 2018. Achter de Goddelijke Kanaries wordt het voor Colombia (24), Uruguay (23), Chili (23), Argentinië (22) en Ecuador (20) nog een spannende ontknoping. Argentinië verloor eerder op de dag zonder zijn geschorste sterspeler Lionel Messi bij Bolivia (2-0).
29/03 06u15  De sport van woensdag bij de NOS Het is de dag na de oefeninterland tussen Nederland en Italië én de dag van de rechtszaak van Feyenoorder Tonny Vilhena, het kort geding van judoka Juul Franssen en de eerste dag van de WK kunstrijden. De beroepszaak van Vilhena staat vandaag op het programma. De Feyenoord-middenvelder zou Mathias Pogba een elleboogstoot hebben gegeven in de eredivisiewedstrijd tegen Sparta.  De aanklager betaald voetbal heeft vier duels, waarvan één voorwaardelijk, geëist.  Naast de zaak van Vilhena is vandaag ook het kort geding van Juul Franssen en de Nederlandse judobond. De judoka wil met haar eigen trainers blijven werken en de A-status van NOC*NSF terug. Verder op het sportprogramma: de eerste dag van de WK kunstrijden in het Finse Helsinki met de korte programma's voor vrouwen en paren. Ook wordt de tweede rit in wielerwedstrijd Driedaagse De Panne-Koksijde verreden.
Laatste update: vandaag om 19u45Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
29/03 00u15  Zonder Messi redt Argentinië het niet in BoliviaZonder de geschorste Lionel Messi is Argentinië met 2-0 onderuit gegaan in de WK-kwalificatiewedstrijd bij Bolivia. Als Colombia vannacht van Ecuador wint, zakt Argentinië naar de vierde plaats in de groep. Dat is nog wel genoeg voor kwalificatie, want de eerste vier gaan direct naar het WK en de nummer vijf moet een play-off spelen tegen een land uit Oceanië. Bolivia laagvlieger Juan Carlos Arce en Marcelo Moreno bezorgden Bolivia, de nummer negen in de stand, pas de derde zege in veertien kwalificatieduels.19 
29/03 00u00  Nadal heeft weinig speelruimte nodig in MiamiRafael Nadal heeft ten koste van de Fransman Nicolas Mahut de kwartfinales van het masterstoernooi van Miami bereikt. De Spanjaard was de nummer 55 van de wereld in Florida met 6-4, 7-6 (4) de baas. In anderhalf uur tennis verscheen er maar een breakpoint op het scorebord. Dat was vroeg in de eerste set en die werd verzilverd door Nadal. In de tiebreak een 'mini-break' achter (1-2), maar hij sloeg direct terug door Mahut twee servicepunten af te snoepen. Nadal treft hierna de Amerikaan Jack Sock. Roger Federer zit in de andere speelhelft en speelt later vandaag tegen Roberto Bautista Agut voor een plaats in de kwartfinales. Nishikori met de schrik vrij Kei Nishikori, als tweede geplaatst, had zijn handen vol aan Federico Delbonis, maar liet zich niet verrassen door de Argentijn. De Japanner was op tijd weer bij de les: 6-3, 4-6, 6-3.15 
29/03 00u00  Handbalster Rozemalen naar BundesligaHandbalster Chariss Rozemalen gaat na dit seizoen van VOC Amsterdam naar de Duitse topclub Bietigheim. De 25-jarige verdedigster, die voor twee jaar heeft getekend, wordt bij de koploper in de Bundesliga ploeggenote van Tess Wester, Maura Visser, Martine Smeets en Angela Malestein.14 
28/03 23u45  Robben wil met Sneijder rol in keuze bondscoachAanvoerder Arjen Robben ziet voor zichzelf en Wesley Sneijder een belangrijke rol weggelegd in de zoektocht naar een nieuwe bondscoach voor het Nederlands elftal. 'Wij zitten veertien jaar bij Oranje. We weten wat voor spelersgroep we nu hebben en wie daar bij zal passen', zei Robben na afloop van het oefenduel met Italië (1-2). Louis van Gaal is de afgelopen dagen veelvuldig genoemd als de ideale man voor Oranje, maar Robben wilde nog geen voorkeuren uitspreken. 'Ik heb Van Gaal heel hoog zitten, maar ik vind nu nog te vroeg om op namen in te gaan.'  Het ontslag van Danny Blind was Robben niet in de koude kleren gaan zitten. 'Het waren heftige dagen. Ik heb dit niet zien aankomen. Ongelooflijk hoe snel alles in 24 uur kan veranderen.'  'Ik ben blij als ik weer in München ben, want dit is ongelooflijk waardeloos geweest. We moeten dit eerst verwerken, daarna kunnen weer vooruitkijken.'
28/03 23u30  Grim trots op Oranje en nog altijd in contact met BlindInterim-bondscoach Fred Grim kijkt ondanks de 2-1 nederlaag met een trots gevoel terug op de oefeninterland van Oranje tegen Italië. 'Het team heeft een reactie laten zien op afgelopen zaterdag.' Hij doelt daarmee op de blamerende 2-0 nederlaag tegen Bulgarije in de WK-kwalificatie, die Danny Blind zijn kop kostte en waardoor assistent Grim voor deze wedstrijd naar voren werd geschoven. 'Het was een merkwaardige week. Vier dagen geleden wist ik dit allemaal nog niet.' Contact met Blind is er nog Blind mag dan wel ontslagen zijn, hij heeft zich nog wel met deze wedstrijd bemoeid. 'Natuurlijk hebben wij nog contact. Logisch toch? Danny is betrokken bij het team en de staf. We hebben goed samengewerkt.' Hoe ziet Grim zijn toekomst bij Oranje? Het kan zomaar zijn dat de nieuwe bondscoach een nieuwe staf samenstelt. 'Dat weet ik niet. Dat is een zaak van de directie.'
28/03 23u30  Spanje in oefenduel te sterk voor FrankrijkHet vriendschappelijke duel tussen Frankrijk en Spanje heeft een zege opgeleverd voor de bezoekende Spanjaarden. In Saint-Denis won de ploeg van bondscoach Julen Lopetegui met 2-0. In het Stade de France dacht Antoine Griezmann kort na de rust dat hij de score namens de Franse ploeg had geopend. Op advies van de videoscheidsrechter werd zijn treffer echter afgekeurd wegens buitenspel. Na ruim een uur kwam Spanje op voorsprong dankzij een treffer van David Silva uit een strafschop. In de 78ste minuut besliste Gerard Deulofeu het duel door een mooie aanval af te ronden met een intikker.
28/03 23u30  Zweden vloert Europees kampioen PortugalOp Madeira heeft Zweden Europees kampioen Portugal in een vriendschappelijk duel met 3-2 verslagen. Op het geboorte-eiland van Cristiano Ronaldo opende de vedette zelf de score op aangeven van Gelson Martins, die ook de voorzet gaf die Andreas Granqvist in eigen doel werkte. De tweede helft behoorde aan de Zweden toe. Viktor Claesson maakte na een goede aanval van dichtbij de 2-1 en de middenvelder kroop na een hoekschop voor zijn man en schoot bij de eerste paal de 2-2 binnen. In de extra tijd passeerde ook de Portugees João Cancelo zijn eigen doelman: 2-3.
28/03 22u45  Ook met Grim op de bank verliest OranjeHet Nederlands elftal heeft in het oefenduel met Italië de wrange smaak van de dramatische avond in Sofia niet weg kunnen spelen. Fred Grim zag zijn ploeg in Amsterdam met 3-1 verliezen.  De debuterende interim-bondscoach wijzigde de ploeg van zijn voorganger Danny Blind op vier plaatsen. Zo nam Wesley Hoedt in de verdediging de plek in van de tegen Bulgarije zo ongelukkig debuterende Matthijs de Ligt.  Maar ook dat was geen succes. Bij de 1-1 kopte de verdediger de bal in de voeten van de trefzekere Éder en bij de 1-2 verloor hij Leonardo Bonucci uit het oog, die prompt van dichtbij scoorde.  Twee Italianen Nederland was in de tiende minuut nog wel op voorsprong gekomen. Na een aardige aanval schoot Quincy Promes de bal via twee Italianen in het doel. Allessio Romagnoli kreeg de goal achter zijn naam. De treffer was een van de schaarse hoogtepunten in de eerste helft. Bruno Martins Indi kopte uit een hoekschop nog wel op de lat, maar verder liet het fletse Oranje teleurstellend weinig zien.  Memphis Depay was de uitzondering op de regel. De buitenspeler van Olympique Lyon was in de spits geposteerd, maar mocht naar hartenlust zwerven. Dat deed hij ook en meer dan eens stierven zijn bevliegingen in schoonheid. Maar als hij met de bal aan de haal ging, gebeurde er tenminste wat. Italië liet ondertussen niet het achterste van zijn tong zien, al hadden beide ploegen in de slotfase nog kunnen scoren. Invaller Wesley Sneijder was twee keer dicht bij de 2-2, maar een gelijkspel was Oranje niet gegund.
28/03 22u15  'Van Gaal sluit terugkeer als bondscoach uit'Louis van Gaal wordt niet de opvolger van de ontslagen bondscoach Danny Blind. Wel wil hij nadenken over een baan als bestuursvoorzitter bij de KNVB. Dat meldt AD Sportwereld. 'Van Gaal heeft voor zichzelf besloten dat hij geen derde keer op de bank gaat zitten bij het Nederlands elftal', schrijft de krant. 'Hij beschouwt het WK van 2014 als een prachtige afsluiting, bekroond met een nooit verwachte bronzen plak.' De voormalig bondscoach, die tussen 2000 en 2002 ook aan het roer stond, werd gezien als de droomkandidaat. Een rol als 'sterke man' bij de KNVB ziet Van Gaal wel zitten. 'Het gaat om de baan als bestuursvoorzitter. Dat wordt de hoogste baan in het nieuwe organisatiemodel dat de bond momenteel aan het opzetten is', stelt AD Sportwereld. Dat nieuwe model moet dit najaar worden ingevoerd.
28/03 21u45  Van Marwijk wint opnieuw met Saudi-ArabiëBert van Marwijk is weer dichter bij een WK-ticket met Saudi-Arabië. In het King Abdullah Sports City Stadium wonnen de Saudi's met 1-0 van Irak en daardoor staat de ploeg van Van Marwijk tweede in groep B van het Aziatische kwalificatietoernooi. Yehya Al Shehri scoorde in de 53ste minuut met een fraai afstandsschot voor de thuisploeg. Saudi-Arabië heeft nu zestien punten uit zeven wedstrijden. Dat zijn er evenveel als koploper Japan, maar dat land heeft een net wat beter doelsaldo. De nummers één en twee van de groep plaatsen zich rechtstreeks voor het WK. De nummer drie speelt met de nummer drie uit groep A om een WK-ticket.
28/03 21u15  Seedorf krijgt eindelijk staande ovatie en wordt bondsridderClarence Seedorf heeft in Amsterdam voorafgaand aan de oefeninterland van het Nederlands elftal tegen Italië afscheid genomen van Oranje. In 2008 speelde hij zijn 87ste en laatste interland. Seedorf werd op het veld toegesproken door bondsvoorzitter Michael van Praag. Het publiek ontving hem met een groot applaus. Dat is wel eens anders geweest, gezien de haat-liefdeverhouding van de middenvelder met Oranje. 'Ik heb je bij Ajax in 1992 zien debuteren en twee jaar later bij Oranje', sprak Van Praag. 'Je hebt onder meer vier keer de Champions League gewonnen en negenhonderd wedstrijden gespeeld. Wat betreft gewonnen bekers en wedstrijden ben jij de meest succesvolle Nederlandse voetballer ooit.' 'En je bent ook nog heel sociaal betrokken. Je hebt een stadion in Suriname laten bouwen en je bent een ambassadeur voor kinderen. Daarom krijg je niet alleen een zilveren schaal met alle 87 interlands die je hebt gespeeld. We willen je ook bondsridder maken.'' En toen kreeg Seedorf de microfoon. 'Ik wil de KNVB bedanken en ook mijn ouders voor alle steun die ze me hebben gegeven. Ook de trainers die in me geloofden of dat niet deden. Zij hebben mij ook als mens gemaakt.' 'Nederland heeft het trouwste legioen van de wereld. Ik hoop dat jullie supporters in Oranje blijven geloven. Het WK in Rusland gaan we nog redden.'' Van Gaal en Capello Als eregasten voor zijn afscheid had Seedorf zijn voormalig trainers Louis van Gaal en Fabio Capello uitgenodigd. Capello was in een gesprek met NOS Langs de Lijn lovend over Seedorf. 'Hij was heel belangrijk voor me als speler. Ik heb 'm van Sampdoria naar Real Madrid gehaald en daar wonnen we de titel. Een jaar later was ik al weg, maar toen wonnen ze ook nog de Champions League.' 'Hij is een van de grootste spelers uit de geschiedenis van het Nederlandse voetbal', aldus de Italiaan.
28/03 21u00  Seedorf krijgt eindelijk staande ovatie van Oranje-publiekClarence Seedorf heeft in Amsterdam voorafgaand aan de oefeninterland van het Nederlands elftal tegen Italië afscheid genomen van Oranje. In 2008 speelde hij zijn 87ste en laatste interland. Seedorf werd op het veld toegesproken door bondsvoorzitter Michael van Praag. Het publiek ontving hem met een groot applaus. Dat is wel eens anders geweest, gezien de haat-liefdeverhouding van de middenvelder met Oranje. 'Ik heb je bij Ajax in 1992 zien debuteren en twee jaar later bij Oranje', sprak Van Praag. 'Je hebt onder meer vier keer de Champions League gewonnen en negenhonderd wedstrijden gespeeld. Wat betreft gewonnen bekers en wedstrijden ben jij de meest succesvolle Nederlandse voetballer ooit.' 'En je bent ook nog heel sociaal betrokken. Je hebt een stadion in Suriname laten bouwen en je bent een ambassadeur voor kinderen. Daarom krijg je niet alleen een zilveren schaal met alle 87 interlands die je hebt gespeeld. We willen je ook bondsridder maken.'' Van Gaal en Capello Seedorf kreeg de zilveren schaal uitgereikt en ontving het bondsridderschap. Als eregasten voor zijn afscheid had Seedorf zijn voormalig trainers Louis van Gaal en Fabio Capello uitgenodigd. Capello was in een gesprek met NOS Langs de Lijn lovend over Seedorf. 'Hij was heel belangrijk voor me als speler. Ik heb 'm van Sampdoria naar Real Madrid gehaald en daar wonnen we de titel. Een jaar later was ik al weg, maar toen wonnen ze ook nog de Champions League.' 'Hij is een van de grootste spelers uit de geschiedenis van het Nederlandse voetbal', aldus de Italiaan.
28/03 20u30  Hoe is het gesteld met de talenten van Oranje?Het Nederlands elftal onder 19 heeft dinsdag in Assen een EK-kwalificatiewedstrijd tegen Griekenland gespeeld (0-0). Het gelijkspel was genoeg voor plaatsing voor het EK, volgend jaar juli in Georgië. Hebben de aanwezige toeschouwers op Sportpark Marsdijk spelers voor het toekomstige Oranje aan het werk gezien? 'Absoluut niet', zegt scout Sjaak van den Helder. 'Het Nederlands voetbal zit wel een beetje in de problemen', aldus de talentenspeurder van Celtic. 'Er is te weinig aandacht besteed aan de fysieke gesteldheid en de mentaliteit van spelers.' Hij denkt dan ook niet veel spelers uit deze lichting op het WK van 2022 terug te zien. 'Van dit team verwacht ik zeker niet dat er acht of negen spelers het A-elftal gaan halen.' Bondscoach Maarten Stekelenburg kan spelers opstellen die al ervaring hebben in de eredivisie, maar de trainer erkent dat dit niet alleen komt door het talent van zijn selectie. 'De eerste elftallen zijn gewoon jonger en spelers vertrekken eerder naar het buitenland.' Volgens Stekelenburg laat het ongelukkige debuut van Matthijs de Ligt in Oranje zien dat zijn spelers nog de nodige stappen moeten maken. 'Hij heeft dit jaar nog in dit elftal gespeeld. Van dat soort spelers verwacht je veel, maar je ziet dat de stap naar het hoogste niveau wel groot is.'
28/03 20u30  Nieuwe domper Rode Duivels, blamage Wit-RuslandDrie dagen na het eerste puntenverlies in de WK-kwalificatiereeks heeft België weer niet kunnen overtuigen. De Rode Duivels gaven in het Olympisch Stadion in Sotsji in de extra tijd een oefenzege op Rusland uit handen: 3-3. Rusland, de gastheer van het komende WK, nam snel de leiding: al in de derde minuut kwam de bal voor de voeten van Viktor Vasin, die binnentikte. Twee goals Benteke België was in het vervolg van de eerste helft echter heer en meester. Christian Benteke maakte het verschil: hij lokte een strafschop uit (benut door Kevin Mirallas) en kopte zelf twee keer raak. Na rust namen de Rode Duivels wat gas terug en daar maakte Rusland gretig gebruik van. Een een-tweetje tussen Aleksei Mirantsjoek en Aleksandr Boetsjarov zorgde voor 3-2 en in de extra tijd maakte Boetsjarov nog 3-3. België speelde afgelopen zaterdag in het WK-kwalificatieduel met Griekenland ook al gelijk: 1-1. Blamage groepsgenoot Oranje Wit-Rusland, een van de tegenstanders van Nederland in de WK-kwalificatie, ging in een oefenwedstrijd tegen Macedonië hard onderuit. De nummer vijf van groep A verloor in Skopje met 3-0. Goran Pandev (twee keer) en Stefan Spirovski scoorden. Nederland staat in poule A op de vierde plek, met vijf punten meer dan Wit-Rusland. Oranje won vorig jaar oktober met 4-1 van het land. In oktober van dit jaar is de return in Wit-Rusland.
28/03 20u15  Nieuwe domper Rode Duivels in extra tijdDrie dagen na het eerste puntenverlies in de WK-kwalificatiereeks heeft België weer niet kunnen overtuigen. De Rode Duivels gaven in het Olympisch Stadion in Sotsji in de extra tijd een oefenzege op Rusland uit handen: 3-3. Rusland, de gastheer van het komende WK, nam snel de leiding: al in de derde minuut kwam de bal voor de voeten van Viktor Vasin, die binnentikte. Twee goals Benteke België was in het vervolg van de eerste helft echter heer en meester. Christian Benteke maakte het verschil: hij lokte een strafschop uit (benut door Kevin Mirallas) en kopte zelf twee keer raak. Na rust namen de Rode Duivels wat gas terug en daar maakte Rusland gretig gebruik van. Een een-tweetje tussen Aleksei Mirantsjoek en Aleksandr Boetsjarov zorgde voor 3-2 en in de extra tijd maakte Boetsjarov nog 3-3. België speelde afgelopen zaterdag in het WK-kwalificatieduel met Griekenland ook al gelijk: 1-1.
28/03 20u00  Waterpolosters in wachtkamer na winst op RuslandDe Nederlandse waterpolosters hebben hun laatste groepswedstrijd in de World League gewonnen. Oranje klopte in Roeza Rusland na strafworpen met 11-10, maar deelname aan het finaletoernooi in juni in Shanghai is allerminst zeker. Nederland moet groepswinnaar worden of bij de beste nummers twee horen om naar de Final Four te gaan. Volgende week dinsdag, na Rusland-Griekenland, is pas duidelijk of dat gelukt is. Nederland begon goed, maar verzilverde in het eerste kwart slechts twee van de vele kansen. Na een minder tweede kwart stond Oranje bij rust met 5-3 achter. De ploeg van coach Arno Havenga overrompelde Rusland na rust en liep uit naar een 5-7 voorsprong. Na weer een mindere periode leidde Rusland vlak voor tijd met 10-8, maar Lieke Klaassen en Dagmar Genee sleepten er een penaltyserie uit. Daarin miste Oranje niet en keerde Debby Willemsz de vierde Russische inzet.
28/03 18u15  FIFA schorst scheldende Messi voor vier kwalificatieduelsZijn uitbrander in de richting van een grensrechter tijdens de interland tegen Chili van afgelopen donderdag is Lionel Messi op een schorsing van maar liefst vier WK-kwalificatiewedstrijden komen te staan. Door de straf mist de Argentijn al meteen het duel met Bolivia, dat voor vandaag op het programma staat. De tuchtcommissie van de FIFA heeft Messi geschorst wegens belediging van de official, hoewel het incident in eerste instantie niet werd gerapporteerd door de dienstdoende Braziliaanse scheidsrechter. De Barcelona-speler, die in de eerste helft vanaf elf meter de enige goal van de wedstrijd maakte, heeft echter alsnog een rode kaart gekregen. Messi gaat tekeer Op televisiebeelden is te zien hoe Messi tekeer gaat tegen de grensrechter nadat deze het gewaagd heeft de Argentijn terug te vlaggen. Na afloop van de wedstrijd weigerde de aanvoerder de man een hand te geven. Na het treffen met Bolivia moet Messi ook bij de WK-kwalificatieduels met Uruguay, Venezuela en Peru aan de kant te blijven. Bij de achttiende en laatste WK-kwalificatiewedstrijd van Argentinië, tegen Ecuador, mag hij weer in actie komen.
28/03 18u00  EK-stadion Brussel steeds verder wegHet heeft er steeds meer de schijn van dat er tijdens het EK van 2020 niet gevoetbald gaat worden in Brussel. De voorgenomen bouw van het Eurostadion in de Belgische hoofdstad heeft met de ene na de andere tegenslag te kampen. De laatste is de weigering van de Vlaamse minister Ben Weyts van Openbare Werken om het voor de bouw noodzakelijke grondgebied te verkopen. Maandag wees de gemeente Grimbergen al de bouwvergunningsaanvraag van projectontwikkelaar Ghelamco af. Dat was het gevolg van een negatief advies over de consequenties voor het verkeer en de ruimtelijke ordening. Ook zou er te veel kantoorruimte in het stadion komen. Vorige maand liet de Brusselse club Anderlecht weten niet de vaste bespeler van het Eurostadion te willen worden.
28/03 18u00  FIFA schorst Messi voor vier kwalificatieduelsZijn uitbrander in de richting van een grensrechter tijdens de interland tegen Chili van afgelopen donderdag is Lionel Messi op een schorsing van maar liefst vier WK-kwalificatiewedstrijden komen te staan. Door de straf mist de Argentijn al meteen het duel met Bolivia, dat voor vandaag op het programma staat. De tuchtcommissie van de FIFA heeft Messi geschorst wegens belediging van de official, hoewel het incident in eerste instantie niet werd gerapporteerd door de dienstdoende Braziliaanse scheidsrechter. De Barcelona-speler, die in de eerste helft vanaf elf meter de enige goal van de wedstrijd maakte, heeft echter alsnog een rode kaart gekregen. Op televisiebeelden is te zien hoe Messi tekeer gaat tegen de grensrechter nadat deze het gewaagd heeft de Argentijn terug te vlaggen. Na afloop van de wedstrijd weigerde de aanvoerder de man een hand te geven. Na het treffen met Bolivia moet Messi ook bij de WK-kwalificatieduels met Uruguay, Venezuela en Peru aan de kant te blijven. Bij de achttiende en laatste WK-kwalificatiewedstrijd van Argentinië, tegen Ecuador, mag hij weer in actie komen.
28/03 17u45  El Azzouzi per direct van Sparta terug naar AjaxZakaria El Azzouzi heeft Sparta verlaten. De 20-jarige aanvaller is per direct teruggekeerd naar Ajax. Hij kwam afgelopen zomer op huurbasis naar de Rotterdamse eredivisieclub. El Azzouzi speelde 21 competitieduels voor Sparta, waarin hij 5 keer scoorde. Volgens de club is het besluit genomen in overleg met Ajax en de speler. De sportieve vooruitzichten voor de jonge spits waren in Rotterdam niet gunstig meer.
28/03 17u15  Gilbert imponeert in openingsrit Driedaagse De PannePhilippe Gilbert heeft op imposante wijze de eerste etappe in de Driedaagse De Panne-Koksijde gewonnen. De Belg van QuickStep loste op de tweede doorkomst van De Muur zijn medevluchters en reed solo naar de streep in Zottegem. Na een onrustige koers ontstond bij het begin van de laatste twee omlopen een kopgroep. Op De Muur reed Gilbert in een ruk naar de kop van de wedstrijd toe. De vluchters bleven weg door de inspanningen van Gilbert en zijn ploegmaat Dries Devenyns. Toen De Muur opnieuw opdoemde, versnelde Gilbert weer. Luke Durbridge had op de top slechts vijf seconden achterstand, maar de Australische tijdrijder van Orica kon het gaatje niet dichten.
28/03 17u00  FIFA schorst Messi voor vier duelsZijn uitbrander in de richting van een grensrechter tijdens de interland tegen Chili van afgelopen donderdag is Lionel Messi op een schorsing van maar liefst vier WK-kwalificatiewedstijden komen te staan. Door de straf mist de Argentijn al meteen het kwalificatieduel met Bolivia, dat voor vandaag op het programma staat. De FIFA heeft Messi geschorst wegens belediging van de official, hoewel het incident in eerste instantie niet werd gerapporteerd door de dienstdoende Braziliaanse scheidsrechter. De Barcelona-speler, die in de eerste helft vanaf elf meter de enige goal van de wedstrijd maakte, heeft echter alsnog een rode kaart gekregen. Op televisiebeelden is te zien hoe Messi tekeer gaat tegen de grensrechter nadat deze het gewaagd heeft de Argentijn terug te vlaggen. Na afloop van de wedstrijd weigerde de aanvoerder de grensrechter een hand te geven.
28/03 14u15  Blessure houdt Andy Murray uit Davis Cup-ploegAndy Murray moet het duel met Frankrijk in de kwartfinales van de Davis Cup aan zich voorbij laten gaan. De Britse nummer één van de wereld kampt nog altijd met een elleboogblessure die hem al enkele weken parten speelt. 'Een zware aderlating natuurlijk', constateerde captain Leon Smith, die het vorige maand in de eerste ronde tegen Canada ook al zonder Murray moest doen.  Groot-Brittannië, de Davis Cup-winnaar van 2015, won die wedstrijd met 3-2, waarbij de vijfde partij een bizarre ontknoping kreeg. De Canadees Denis Shapovalov werd gediskwalificeerd nadat hij uit frustratie een bal hard weg had geslagen en daarbij de arbiter vol in het gezicht raakte.
28/03 14u00  Olympisch kampioene Van Beek moet weg bij Lotto-JumboOlympisch kampioene Lotte van Beek moet op zoek naar een nieuwe ploeg. Lotto-Jumbo verlengt het contract van de 25-jarige schaatsster niet. Ook Roxanne van Hemert en Alexin Contin vertrekken bij de formatie van coach Jac Orie. Van Beek zat pas één seizoen bij Lotto-Jumbo, dat haar na een lange revalidatie vanwege een beenbreuk weer de kans gaf om terug te keren op topniveau. Het seizoen verliep echter anders dan gehoopt. Van Beek eindigde op een teleurstellende dertiende plaats op de KPN NK afstanden (1.000 meter) en werd achtste op de NK sprint. In 2014 veroverde Van Beek nog goud en brons op de Olympische Spelen in Sotsji. Met Ireen Wüst en Jorien ter Mors was ze de beste op de ploegenachtervolging en op de 1.500 meter eindigde ze als derde achter Ter Mors en Wüst. Ook Contin en Van Hemert weg Naast Van Beek moeten ook Van Hemert en Contin uitkijken naar een andere ploeg. Contin kampte afgelopen seizoen met gezondheidsproblemen. De Fransman heeft al geruime tijd de ziekte van Graves, waardoor zijn schildklier niet optimaal functioneert. In december liet hij zijn schildklier verwijderen. Van Hemerts beste prestatie was de tiende plaats op de NK sprint. Bij de NK afstanden eindigde ze als vijftiende (1.000 meter) en twintigste (500 meter). Smeekens blijft wel Jan Smeekens krijgt wel een contractverlenging. De wereldkampioen op de 500 meter heeft voor twee seizoenen getekend. Verder zitten in Lotto-Jumbo Sven Kramer, Kjeld Nuis, Douwe de Vries, Patrick Roest, Sanneke de Neeling, Hein Otterspeer en Gerben Jorritsma. Talent Chris Huizinga is vanaf komend seizoen nieuw bij Lotto-Jumbo.
28/03 13u30  Engelaar denkt soms nog aan Italië, Gattuso en het verloren EKOranje speelt vanavond (20.45 uur) voor de twintigste keer tegen Italië. Een wedstrijd uit de voorgaande negentien springt direct in het oog. Maandag 9 juni 2008. Plaats van handeling: Bern. Het Nederlands elftal, onder leiding van bondscoach Marco van Basten, speelt de Italiaanse ploeg volledig omver. Het duel tussen Nederland en destijds regerend wereldkampioen Italië op het EK leeft in het geheugen van veel voetballiefhebbers nog altijd voort als een galavoorstelling. De 3-0 uitslag was sensationeel, het spel van Oranje was sprankelend en het optreden van Orlando Engelaar, toen nog spelend voor FC Twente, was ronduit imponerend. Hij speelde misschien wel de wedstrijd van zijn leven. Wie is toch die imposante reus op het middenveld? Dat vroegen internationale media zich af. Engelaar ontving lof van alle kanten, zelfs van Johan Cruijff. 'Ongelooflijk wat hij heeft gedaan', zei Ruud van Nistelrooij. En Giovanni van Bronckhorst voegde toe: 'Orlando was nog nooit getest op dit niveau, maar is met vlag en wimpel geslaagd.' 'Het ging vanzelf' Tijdens een trip naar Azië in 2007 debuteerde Engelaar op 27-jarige leeftijd in Oranje en een jaar later greep hij in de voorbereiding op het EK zijn kans. Hij bleek het ontbrekende stukje in de puzzel die Marco van Basten legde voor het EK van 2008.   'Eigenlijk ging het vanzelf', aldus Engelaar. 'Ik liet het zien op het veld, liet zien dat ik meekon op dat niveau. Ik was een van de minst ervaren spelers, maar heb me snel aangepast. Al snel kreeg ik het gevoel dat ik al jaren in Oranje speelde. Ik had veel vertrouwen en dat kon je zien.' 'De missing link' Met onder anderen Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder, Robin van Persie en Arjen Robben had het Oranje van toen vooral aanvallend een overvloed aan kwaliteit. 'Die gasten waren toen zo verschrikkelijk goed', aldus Engelaar. 'Het niveau op de trainingen was soms ongelooflijk. En dan sta je op het veld met die grote namen.' Met Nigel de Jong vormde Engelaar het achterste blok op het middenveld, in het door bondscoach Marco van Basten uitgedokterde 4-2-3-1-systeem. Een gouden greep. De wisselwerking met De Jong werkte wonderwel.  'Van de bondscoach en spelers hoorde ik ook dat ik de missing link was', aldus Engelaar. 'Nigel is een speler die je op zo'n toernooi nodig hebt. Een killer in de goede zin van het woord. Mijn rol was om het voetballend neer te zetten, om de aanvallers en aanvallende middenvelders van ballen te voorzien.' 'Alles klopte' Het duel met Italië was voor Oranje het openingsduel op het EK. 'De spanning in de aanloop naar de wedstrijd staat me bij', aldus Engelaar. 'We zaten in de poule des doods en weinig mensen hadden vertrouwen in ons.'  Na een flitsende start, met goals van Ruud van Nistelrooij en Wesley Sneijder en na rust de derde treffer van Giovanni van Bronckhorst, waren in een klap alle twijfels die onder fans leefden verdwenen. Door de galavoorstelling in Bern was Oranje ineens veranderd van twijfelgeval in favoriet voor de titel.  'Vanaf het begin van de wedstrijd had ik al het gevoel welke richting het op zou gaan', aldus Engelaar. 'Alles klopte. We speelde echt fantastisch en daarna hebben we dat tegen Frankrijk weer bevestigd.' Een tikje van Gattuso Eén bijzonder moment bleef Engelaar bij. Een moment dat symbool staat voor de wijze waarop Engelaar zich op het EK etaleerde. Het was een moment met de Italiaanse middenvelder Gennaro Gattuso. Een confrontatie tussen de ervaren Italiaan van 1,77 meter en de onervaren Nederlander van 1,96 meter. Als geen ander wist Gattuso hoe je tegenstanders moet intimideren en hij dacht ook Engelaar uit te kunnen lokken. 'Hij was gefrustreerd en maakte een overtreding', aldus Engelaar. 'Ik zei: 'Wat doe je?' Toen gaf hij mij een tik op de wang. Ik moest alleen maar lachen. Mijn reactie gaf ook aan hoe we speelden. 'We hebben jullie', dacht ik.'  Oranje versloeg daarna ook Frankrijk overtuigend (4-1), toonde zich vervolgens te sterk voor Roemenië (2-0), maar dolf in de kwartfinales toch het onderspit tegen het Rusland van Guus Hiddink. 'Hiddink kende ons natuurlijk door en door en zij speelden de wedstrijd van hun leven. Als we tien keer tegen Rusland hadden gespeeld, hadden we acht keer gewonnen.' 'Het blijft eeuwig zonde', zegt Engelaar. 'Nog steeds denk ik er vaak aan. We hadden echt de kans om kampioen te worden. Eigenlijk hadden we kampioen moeten worden. Zonde dat dat niet is gelukt.'
28/03 12u15  CAS: Partizan mag toch Europa inHet sporttribunaal CAS in Lausanne heeft de uitsluiting door de UEFA van Partizan Belgrado voor het Europese clubvoetbal ongedaan gemaakt.  De Europese bond besloot de Servische club de komende drie seizoenen uit te sluiten van Europees clubvoetbal, omdat Partizan bij de Servische belastingdienst in het krijt stond. Daarmee overtrad de club de regels omtrent 'financial fair play'.  Partizan kon met aanvullende informatie bij het CAS duidelijk maken waardoor de belastingschuld was ontstaan. Ook heeft de club inmiddels wel voldaan aan zijn betalingsverplichtingen. Het CAS besloot daarop de schorsing om te zetten in een voorwaardelijke straf.
28/03 12u00  'FIFA wil bestuursleden 50 procent salarisverhoging geven'Bestuursleden van wereldvoetbalbond FIFA mogen hopen op een enorme loonsverhoging. De vergoedingen voor topfunctionarissen zouden de komende jaren met vijftig procent kunnen stijgen. Dat schrijft de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung. Volgens de krant ligt er een intern plan bij de FIFA met het voorstel om de salarissen van bestuursleden te verhogen van 300.000 naar 450.000 dollar. Sinds 2014 zijn grote bonussen afschaft bij de FIFA, maar sindsdien werden de jaarlijkse vergoedingen wel verhoogd van 200.000 naar 300.000 dollar. Nieuwe commissie Het verhogen van de vergoedingen zou een opmerkelijke beslissing zijn, aangezien de wereldvoetbalbond zich in een slechte financiële situatie bevindt. Door juridische kosten en een gebrek aan sponsors leed de FIFA een flink verlies in 2016.  Voorzitter Gianni Infantino, die in 2016 zelf een vergoeding van zo'n 1,4 miljoen euro per jaar kreeg, stelde in het najaar een nieuwe salariscommissie samen, die moest kijken naar de financiële beloningen en bonussen bij de voetbalbond.  Volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung bespreekt die commissie binnenkort de plannen voor het beloningsbeleid van de FIFA.
28/03 11u45  'FIFA wil bestuursleden 50% salarisverhoging geven'Bestuursleden van wereldvoetbalbond FIFA mogen hopen op een enorme loonsverhoging. De vergoedingen voor topfunctionarissen zouden de komende jaren met vijftig procent kunnen stijgen. Dat schrijft de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung. Volgens de krant ligt er een intern plan bij de FIFA met het voorstel om de salarissen van bestuursleden te verhogen van 300.000 naar 450.000 dollar. Sinds 2014 zijn grote bonussen afschaft bij de FIFA, maar sindsdien werden de jaarlijkse vergoedingen wel verhoogd van 200.000 naar 300.000 dollar. Nieuwe commissie Het verhogen van de vergoedingen zou een opmerkelijke beslissing zijn, aangezien de wereldvoetbalbond zich in een slechte financiële situatie bevindt. Door juridische kosten en een gebrek aan sponsors leed de FIFA een flink verlies in 2016.  Voorzitter Gianni Infantino, die in 2016 zelf een vergoeding van zo'n 14 miljoen euro per jaar kreeg, stelde in het najaar een nieuwe salariscommissie samen, die moest kijken naar de financiële beloningen en bonussen bij de voetbalbond.  Volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung bespreekt die commissie binnenkort de plannen voor het beloningsbeleid van de FIFA.
28/03 11u45  Olympisch kampioen Van Beek moet weg bij Lotto-JumboOlympisch kampioene Lotte van Beek moet op zoek naar een nieuwe ploeg. Lotto-Jumbo verlengt het contract van de 25-jarige schaatsster niet. Ook Roxanne van Hemert en Alexin Contin vertrekken bij de formatie van coach Jac Orie. Van Beek zat pas één seizoen bij Lotto-Jumbo, dat haar na een lange revalidatie vanwege een beenbreuk weer de kans gaf om terug te keren op topniveau. Het seizoen verliep echter anders dan gehoopt. Van Beek eindigde op een teleurstellende dertiende plaats op de KPN NK afstanden (1.000 meter) en werd achtste op de NK sprint. In 2014 veroverde Van Beek nog goud en brons op de Olympische Spelen in Sotsji. Met Ireen Wüst en Jorien ter Mors was ze de beste op de ploegenachtervolging en op de 1.500 meter eindigde ze als derde achter Ter Mors en Wüst. Ook Contin en Van Hemert weg Naast Van Beek moeten ook Van Hemert en Contin uitkijken naar een andere ploeg. Contin kampte afgelopen seizoen met gezondheidsproblemen. De Fransman heeft al geruime tijd de ziekte van Graves, waardoor zijn schildklier niet optimaal functioneert. In december liet hij zijn schildklier verwijderen. Van Hemerts beste prestatie was de tiende plaats op de NK sprint. Bij de NK afstanden eindigde ze als vijftiende (1.000 meter) en twintigste (500 meter). Smeekens blijft wel Jan Smeekens krijgt wel een contractverlenging. De wereldkampioen op de 500 meter heeft voor twee seizoenen getekend. Verder zitten in Lotto-Jumbo Sven Kramer, Kjeld Nuis, Douwe de Vries, Patrick Roest, Sanneke de Neeling, Hein Otterspeer en Gerben Jorritsma. Talent Chris Huizinga is vanaf komend seizoen nieuw bij Lotto-Jumbo.
28/03 10u45  Verklaring teamarts 'roept grote vragen op rond Team Sky'Nee, er zat echt niets anders dan fluimucil in het verdachte pakketje dat Bradley Wiggins ontving tijdens de Dauphiné in 2011. Dat is de verklaring van teamarts Richard Freeman, die schriftelijk zijn verklaring geeft voor de parlementscommissie die onderzoek doet naar mogelijk dopinggebruik bij Team Sky. Het was lang wachten op de verklaring van Freeman, die als arts betrokken was bij de Britse miljoenenploeg in de jaren dat Wiggins onder meer de Tour de France (2012) won. Freeman kon vanwege gezondheidsredenen niet eerder voor de commissie getuigen. Waarom de arts en Sky het middel niet bij de Franse apotheek haalden en het vanuit Engeland lieten invliegen? Freeman dacht niet dat het bewuste middel verkrijgbaar was in Frankrijk. 'Ik vroeg er twee dagen voor het einde van de Dauphiné naar. Ik dacht gelijk aan de voorraad fluimucil die ik had in Manchester. Daar kon het team makkelijk bij.' Met die verklaring spreekt Freeman de eerdere getuigenis van koerier Simon Cope tegen, die zei dat hij al op 8 juni (vier dagen voor het einde van de ronde, in plaats van twee) onderweg was naar Manchester om het pakketje op te gaan halen. Geen medische gegevens De verklaring van Freeman, die nu voor de Britse wielerbond werkt, neemt de ophef rondom de ploeg niet weg. Temeer omdat hij ook aangaf dat Sky helemaal geen medische gegevens bijhield in die tijd. 'Dat deed geen enkele ploeg in die jaren. Begin 2012 zijn dokter Steve Peters en ik begonnen met het bijhouden van de medicijnen die besteld werden. Dat is uitgegroeid tot het uitgebreide beleid dat er nu is.' Volgens de voorzitter van de onderzoekscommissie, Damian Collins, roept deze verklaring 'grote vragen op rond Team Sky en de Britse wielerbond'. Freeman hield zelf wel gegevens bij van de medicijnen die Wiggins gebruikte. Maar die gegevens verdwenen toen de laptop van Freeman werd gestolen uit zijn appartement in Griekenland. 'Ik had een backup moeten maken van die gegevens. Ik betreur dat ik dat niet gedaan heb.'
28/03 10u30  Ronaldo voor het eerst bestbetaalde voetballer ter wereldCristiano Ronaldo staat voor het eerst in negentien edities van het tijdschrift France Football op de eerste plaats van de lijst bestbetaalde voetballers. De aanvaller van Real Madrid is Lionel Messi van FC Barcelona ruimschoots voorbij. Messi, die vorig jaar nog de lijst aanvoerde, is nu tweede en ziet teamgenoot Neymar op de derde plaats staan. De bedragen worden berekend op basis van de bruto salarissen, bonussen en reclame-inkomsten in het seizoen 2016/17. De topdrie verdient dit seizoen gezamenlijk €219.500.000. Dat was nog nooit zo veel. Ronaldo is ten opzichte van vorig jaar het meest gestegen. De Portugees is er maar liefst 20 miljoen euro op vooruitgegaan: van €67,5 miljoen naar €87,5 miljoen. Messi, vorig jaar nog met een jaarinkomen van €74 miljoen, steeg naar 76,5 miljoen euro. Neymar zit daar ruim 20 miljoen euro onder (€55,5 miljoen), maar ontvangt wel 12 miljoen euro meer dan vorig jaar. Gareth Bale staat vierde (€41 miljoen) en de nummer vijf in de lijst is Ezequiel Lavezzi, die uitkomt voor Hebei Fortune in de Chinese Super League. Het is voor het eerst dat een speler uit de Chinese competitie zo hoog staat in de lijst. De Argentijn strijkt jaarlijks €28,5 miljoen op. De best betaalde trainer is José Mourinho van Manchester United. Met 28 miljoen euro per jaar blijft hij de Italiaan Marcello Lippi ruim voor (€23,5 miljoen). Lippi is de bondscoach van China. Opvallend is dat de nummer drie in de lijst al sinds de zomer niet meer aan het werk is. Laurent Blanc verliet Paris Saint-Germain na drie seizoenen en heeft een flinke afkoopsom meegekregen. Carlo Ancelotti (Bayern München) en Pep Guardiola (Manchester City) completeren de topvijf.
28/03 10u15  Seedorf: de eeuwige haat-liefdeverhouding met OranjeVanavond is het eindelijk zover. Negen jaar na zijn laatste interland neemt Clarence Seedorf tijdens de oefenwedstrijd van het Nederlands elftal tegen Italië in de Arena officieel afscheid van Oranje. De inmiddels 40-jarige Seedorf speelde 87 interlands, waarin hij goed was voor elf doelpunten. En twee gemiste penalty's... Seedorf is een van de succesvolste Nederlandse voetballers aller tijden. Hij was de eerste voetballer ter wereld die de Champions League met drie verschillende clubs won en heeft in totaal vier keer de cup met de grote oren in de lucht mogen houden. Maar in het Nederlands elftal wilde het nooit echt helemaal lukken. Op 14 september 1994 debuteerde Seedorf bij Oranje in een EK-kwalificatieduel met Luxemburg. Het 18-jarige talent was meteen goed voor een doelpunt: hij maakte de 5-0 in de slotminuut. Danny Blind was toen zijn aanvoerder. Veertien jaar later zou Seedorf zijn interlandcarrière afsluiten met een invalbeurt in een met 4-3 gewonnen oefenduel met Oostenrijk. In de tussentijd was hij actief op de EK's van 1996, 2000 en 2004 en het WK van 1998. Hij maakte in totaal elf interlandgoals. De mooiste? Dat was waarschijnlijk zijn vlammende 2-0 in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen België (3-0 winst) in 1996. 'Persoonlijke actie, perfect uitgespeeld', zei NOS-analyticus Johan Cruijff destijds. 'En een slecht veld, dus eigenlijk moet je de technische kwaliteiten nog hoger aanslaan dan ze al lijken.'  Maar, hoe groot Seedorf ook als voetballer was, het huwelijk met Oranje was nooit heel gelukkig. Dat wordt geïllustreerd door zijn twee gemiste penalty's. De eerste was in de strafschoppenserie in de kwartfinale van het EK van 1996 tegen Frankrijk. De penalty van Seedorf werd gekeerd. Wat volgde, waren tranen. Een jaar later, in Bursa, ging de bal op de stip in een WK-kwalificatieduel met Turkije. De nog altijd jonge Seedorf durfde de verantwoordelijkheid aan. De bal ging hoog over. 'Waarom laten de andere spelers Seedorf hier verzuipen?', riep commentator Evert ten Napel ontzet uit. 'Wat kon Seedorf nou gebeuren toen hij van elf meter schoot', zong Freek de Jonge een jaar later. Hoewel Seedorf in de jaren daarop bij zijn clubs internationale successen vierde en hij zijn waarde bij Oranje wel degelijk bewees, doofde zijn interlandloopbaan roemloos uit. Hij kon niet goed overweg met Marco van Basten, die in 2004 bondscoach werd, wat ertoe leidde dat Seedorf in 2008 voor Oranje bedankte. Toen Bert van Marwijk het stokje overnam, stelde Seedorf zich weer beschikbaar. Maar hij werd nooit meer geselecteerd. Omzwervingen Na zijn laatste interland in 2008 speelde Seedorf nog vier jaar voor AC Milan en twee jaar voor het Braziliaanse Botafogo, waarna hij kortstondige periodes trainer was bij AC Milan en het Chinese Shenzhen Xiangxue. Vanwege al die omzwervingen schoot het officieel afscheid nemen van Oranje er steeds bij in, zoals de KNVB recent meldde. Vanavond is het eindelijk zover.
28/03 10u15  Ronaldo voor het eerst best betaalde voetballer ter wereldCristiano Ronaldo staat voor het eerst in negentien edities van het tijdschrift France Football op de eerste plaats van de lijst best betaalde voetballers. De aanvaller van Real Madrid is Lionel Messi van FC Barcelona ruimschoots voorbij. Messi, die vorig jaar nog de lijst aanvoerde, is nu tweede en ziet teamgenoot Neymar op de derde plaats staan. De bedragen worden berekend op basis van de bruto salarissen, bonussen en reclame-inkomsten in het seizoen 2016/17. De topdrie verdient dit seizoen gezamenlijk €219.500.000. Dat was nog nooit zo veel. Ronaldo is ten opzichte van vorig jaar het meest gestegen. De Portugees is er maar liefst 20 miljoen euro op vooruitgegaan: van €67,5 miljoen naar €87,5 miljoen. Messi, vorig jaar nog met een jaarinkomen van €74 miljoen, steeg naar 76,5 miljoen euro. Neymar zit daar ruim 20 miljoen euro onder (€55,5 miljoen), maar ontvangt wel 12 miljoen euro meer dan vorig jaar. Gareth Bale staat vierde (€41 miljoen) en de nummer vijf in de lijst is Ezequiel Lavezzi, die uitkomt voor Hebei Fortune in de Chinese Super League. Het is voor het eerst dat een speler uit de Chinese competitie zo hoog staat in de lijst. De Argentijn strijkt jaarlijks €28,5 miljoen op. De best betaalde trainer is José Mourinho van Manchester United. Met 28 miljoen euro per jaar blijft hij de Italiaan Marcello Lippi ruim voor (€23,5 miljoen). Lippi is de bondscoach van China. Opvallend is dat de nummer drie in de lijst al sinds de zomer niet meer aan het werk is. Laurent Blanc verliet Paris Saint-Germain na drie seizoenen, maar de Fransman heeft een flinke afkoopsom meegekregen. Carlo Ancelotti (Bayern München) en Pep Guardiola (Manchester City) completeren de topvijf.
28/03 08u15  'Italië zal het nog knap lastig krijgen tegen Oranje'Net als bij Oranje is bij de Italiaanse ploeg de historie indrukwekkender dan de nabije toekomst. Dat stelt Alessandra Bocci, journaliste van La Gazzetta dello Sport. Vanavond treffen beide landen elkaar in de Amsterdam Arena. 'Voor Italië is dit een belangrijke test. We zijn niet meer de ploeg van een aantal jaar geleden. Tegen een Nederlands elftal dat de fans iets wil bewijzen, krijgen we het moeilijk', stelt Bocci. In 2006 werd Italië in Berlijn wereldkampioen, maar sindsdien houden de resultaten op WK's niet over. Op de afgelopen drie mondiale toernooien werd de ploeg al in de groepsfase uitgeschakeld. Op het EK van 2012 werd nog de finale bereikt, maar vorig jaar in Frankrijk werden de Italianen in de kwartfinales, na het nemen van strafschoppen, uitgeschakeld door Duitsland. Nieuwe bondscoach: Ventura Na het EK nam Gian Piero Ventura het bondscoachschap over van Antonio Conte, die al voor het toernooi bekend had gemaakt te stoppen. 'Ventura is geen grote naam, maar hij heeft wel bewezen dat hij goed met jonge spelers overweg kan. Hij is een soort leraar voor ze', stelt Bocci. 'Daarom past hij wel bij deze nationale ploeg. We hebben net als Nederland een jonge groep, maar er is wel een verschil tussen beide selecties.' 'Nederland heeft een jonge en getalenteerde groep, met ook nog eens veel jongens die in het buitenland spelen. Dat is bij ons anders. Aanvaller Andrea Belotti bijvoorbeeld, van Torino, heeft nog geen Europees voetbal gespeeld. Terwijl Memphis Depay, die net als Belotti 23 is, al voor PSV en Manchester United heeft gespeeld en nu voor Lyon uitkomt. En met al die clubs heeft hij ook nog eens in Europese competities gespeeld. In Nederland gaan spelers eerder naar het buitenland dan in Italië, waardoor ze toch meer ervaring opdoen.' 'Waarom De Ligt?' Bocci was dan ook verrast dat Danny Blind in de verdediging tegen Bulgarije niet voor buitenlandse ervaring koos, maar voor een tiener. 'Ik snapte niet, net als velen in Nederland waarschijnlijk, dat Matthijs de Ligt in de basis stond en niet Wesley Hoedt. We zien hem vaak bij Lazio en hij is een prima verdediger. Maar ik denk dat hij voor Nederland een wat mysterieus alternatief is, omdat jullie hem minder vaak zien spelen.' In Bocci's ogen maakte Blind vaker opmerkelijke keuzes. 'Hij keek niet naar wat het team nodig had. Daarin had hij pragmatischer moeten zijn.' De weg naar Rusland De route van de Italianen naar het WK mag dan niet zo ingewikkeld ogen als die van Oranje, de hotels kunnen nog niet geboekt worden. 'Het zal denk ik niet lukken om als eerste te eindigen in de poule, Spanje is gewoon beter dan wij. Dan moet het maar in de play-offs gebeuren.' Italië staat met evenveel punten tweede achter de Spanjaarden. Toch is Bocci niet bang dat Italië, dat voor het laatst in 1992 een eindtoernooi miste, zal sneuvelen in de play-offs. 'Dat kan ik me gewoon niet voorstellen.'
28/03 08u15  Spurs verslaan kwakkelende CavaliersCleveland Cavaliers moet nog veel werk verzetten wil de ploeg voor het tweede jaar op rij de NBA-titel opeisen. Bij San Antonio Spurs werd er kansloos verloren: 103-74. Het was de laagste score dit seizoen voor de Cavaliers en alweer de vijfde nederlaag in tien duels. In het derde kwart verloor de ploeg ook nog eens sterspeler LeBron James. Hij kreeg een elleboog in zijn nek en moest naar de kant voor medische behandeling. Door de nederlaag gaat Boston Celtics nu aan de leiding in de Eastern Conference.  De Cavaliers spelen nog negen reguliere competitiewedstrijden, de Celtics nog acht. Het verschil is één winstpartij. De Spurs doen ondertussen goede zaken in de Western Conference. Door de zege blijft de achterstand op koploper Warriors slechts twee zeges. Woensdag is de kraker: Spurs-Warriors.
28/03 07u15  Tovenaar gezocht om veelkoppig monster bij KNVB te bestrijdenWas er ooit zo'n grote crisis bij het Nederlands elftal? Daarover werd gediscussieerd in het Sportforum van Langs de Lijn En Omstreken. Het antwoord? Ja, maar nog nooit was het probleem zo fundamenteel.  Na de nederlaag in Bulgarije wordt het een zware opgave voor Oranje om kwalificatie af te dwingen voor het WK 2018. Mocht die missie stranden, dan zal het Nederlands elftal voor de tweede keer op rij bij een eindtoernooi ontbreken. Daarmee gaan de gedachten terug naar de jaren tachtig, toen Oranje drie toernooien misliep: het WK van 1982, het EK van 1984 en het WK van 1986. 'Dat was een donkere periode, maar dat was een paar keer heel ongelukkig', herinnert NOS-commentator Jeroen Grueter zich. 'Maar toen waren er al wel goede spelers op komst. De problemen zijn nu groter, omdat we echt afscheid nemen van een heel goede generatie en de aanwas is niet enorm.' AD-journalist Maarten Wijffels volgt Oranje al jaren op de voet en ziet verschillen met de crisis van destijds. 'Toen was er eenduidigheid over de speelwijze en over hoe de problemen opgelost zouden moeten worden. Nu lopen de meningen uiteen.' 'Ik heb het idee dat ook de KNVB geen idee heeft wat er moet gaan gebeuren', constateert autosportjournalist Allard Kalff. Hij krijgt bijval van zijn collega's uit de voetbalwereld. Grueter: 'Sterker nog: dat is voor een deel een onthoofde organisatie.' 'Duidelijkheid creëren binnen KNVB' Daarin schuilt volgens Wijffels ook probleem met het  oog op de zoektocht naar een nieuwe bondscoach. 'Wat er eerst moet gebeuren, is duidelijkheid creëren binnen de KNVB. Elke trainer die je nu benadert, gaat de vraag stellen: met wie heb ik straks te maken en wat is jullie plan? Als je daarop moet antwoorden dat je geen directeur hebt...Wat wil je dan die mensen bieden?!' 'Een flinke afkoopsom voor als het niet lukt', grapt Kalff.  De problemen liggen dus voor een groot deel binnen de KNVB, concluderen de gasten. Maar wat is het probleem dan precies? 'Het is een veelkoppig monster dat bestreden moet worden', vindt Grueter.  Hij licht toe: 'Het varieert van speelwijze tot het afschaffen van kunstgras, tot het oppoetsen van de organisatie, het opbouwen van een staf en ook nog eens zorgen dat je een talentvolle generatie weer aan het presteren krijgt.' Volgens Wijffels zijn ook de clubs mede-verantwoordelijk voor de chaos bij de bond. 'De KNVB had al een directeur kunnen hebben', zegt hij, daarmee wijzend op de voorgenomen benoeming van Gijs de Jong, die door de clubs is opgeschort nadat zij het vertrouwen in de rvc hebben opgezegd. 'En er had ook al een nieuwe raad van commissarissen kunnen zijn, maar daar deed Ajax dan weer moeilijk over.'  Ajax keerde zich tegen het voorstel om PSV-directeur Toon Gebrands op te nemen in de rvc, met als gevolg dat er nog altijd geen nieuwe raad van commissarissen is geïnstaleerd.  Als hij kon toveren... Maar, nieuwe rvc of niet, Oranje zit in de problemen. Het vlaggenschip van het Nederlandse voetbal is zelfs de kleine wateren niet meer de baas en mist een kapitein. Iemand die op korte termijn het tij kan keren en alsnog zorgt voor plaatsing voor het WK volgend jaar zomer.  Wijffels is duidelijk: 'Dan heb je een soort tovenaar nodig. Ik ken hem niet in de voetballerij.' 
27/03 23u30  Federer is ook in Miami een dominante factorRoger Federer is hard op weg zijn succes in Indian Wells op het masterstoernooi van Miami te herhalen. De Zwitser versloeg in de derde ronde met opvallend gemak Juan Martin del Potro met 6-3, 6-4. De Argentijn won drie van de laatste vijf duels met Federer, al dateerden die zeges uit 2012 (2x) en 2013. Op Key Biscayne had Federer weinig te duchten van Del Potro, die in de vorige ronde Robin Haase had verslagen. Del Potro vocht bij een 5-3 achterstand in de eerste set terug en kreeg vier breekpunten. Federer hield echter stand, mede door een aantal fraaie forehandwinners. Op zijn eerste setpunt sloeg de Zwitser toe. Achtste zege op rij  Ook in de tweede set bleef Federer de betere speler en trok hij de partij met een lovegame naar zich toe. De tweevoudig winnaar in Miami is nu acht overwinningen op rij ongeslagen op de ATP Tour en verloor bovendien geen set. Hij treft nu de Spanjaard Roberto Bautista Agut.
27/03 23u00  Gullit lonkt naar bondscoachschapHeel veel trainers hebben al laten weten dat ze niet zitten te wachten op de baan van bondscoach van Oranje. Zo niet Ruud Gullit (54). In een interview met het Engelstalige tv-kanaal beIN Sports zegt Gullit dat hij belangstelling heeft voor de functie. 'Het is een eer om coach te zijn van de nationale ploeg.' Wel zegt Gullit dat er het nodige moet veranderen bij de KNVB. 'Niemand neemt daar verantwoordelijkheid. De mensen die nu naar voren zouden moeten stappen, doen dat niet.' 'De bond had twee jaar geleden moeten kiezen voor Ronald Koeman. Daar is de grootste fout gemaakt. Sindsdien is het alleen maar bergafwaarts gegaan.' Afgrijzen Ook Gullit bekeek het duel met Bulgarije vol afgrijzen. 'De nederlaag tegen Bulgarije was een ramp. Het is nu nagenoeg onmogelijk om ons nog te kwalificeren voor het WK. Maar toch denk ik dat het nog kan. Iedereen die bondscoach hoopt te worden denkt dat.' Gullit stond eerder op de nominatie om assistent te worden van Danny Blind. 'Ik was bereid om Oranje te helpen. Maar ik wilde geen contract van dezelfde duur als Blind. Dat zou betekenen dat ik van anderen afhankelijk zou zijn en dat wilde ik niet.' 
27/03 21u45  Italië begint met 18-jarige in het doel tegen OranjeBondscoach Gian Piero Ventura van Italië heeft aangekondigd dat zijn elftal voor de oefenwedstrijd tegen Nederland nogal wat wijzigingen zal ondergaan in vergelijking met de ploeg die vrijdag Albanië in de WK-kwalificatie met 2-0 versloeg. Zo zal de jeugdige keeper Gianluigi Donnarumma van AC Milan het doel verdedigen. Hoewel Donnarumma pas achttien is, mag hij zich sinds het begin van dit seizoen de eerste doelman van AC Milan noemen. Dat betekent dat Gianluigi Buffon niet onder de lat zal staan; de 39-jarige veteraan van Juventus zal op de bank plaatsnemen. Rel rond Barzagli Rond Andrea Barzagli is een relletje ontstaan. Hij wilde na de wedstrijd tegen Albanië wegens persoonlijke omstandigheden naar huis. Maar nadat hij was teruggekeerd naar Italië doken er foto's op van de 35-jarige verdediger in het nachtelijke uitgaansleven. Ventura wilde er op de persconferentie niet te veel woorden aan vuilmaken. 'Ik was erdoor verrast', was zijn enige commentaar. Ook de situatie rond oud-Feyenoorder Graziano Pèlle kwam ter sprake. Pèlle is niet meer uitgenodigd voor het nationale elftal sinds hij in oktober tijdens de interland tegen Spanje met veel misbaar van het veld stapte toen Ventura hem wisselde. Pèlle weigerde toen de uitgestoken hand van bondscoach Ventura. Dat incident beschouwt Ventura inmiddels als verleden tijd. 'De vrede is getekend', sprak de coach. 'Ik ben niet boos meer. Ik volg hem in China en sluit niet uit dat hij terugkeert.' Tactische wisselingen Behalve de keeperswissel wilde Ventura niet veel zeggen over de opstelling. 'Als we volgend jaar een rol willen spelen op het WK zullen we verschillende systemen moeten kunnen spelen. Daarom zal er dinsdagavond het nodige wijzigen in ons team.' Ventura heeft de wedstrijd van Oranje tegen Bulgarije nog maar deels kunnen bekijken. 'Het staat daarom nog wat ver van me af. Van wat ik gezien heb, is me vooral opgevallen dat de gretigheid bij Nederland ontbrak.'
27/03 20u45  Verruimde aanklacht tegen VilhenaFeyenoord moet vrezen voor een zware straf voor Tonny Vilhena, die in de eredivisiewedstrijd tegen Sparta Mathias Pogba een elleboogstoot zou hebben gegeven. De aanklager betaald voetbal heeft de aanklacht tegen de middenvelder namelijk verruimd. Waar in de aanklacht tegen Vilhena eerst alleen werd gesproken van het uitdelen van een elleboogstoot, is daar nu door de aanklager het slaan van een tegenstander aan toegevoegd. Woensdag wordt de beroepszaak behandeld in Zeist. De aanklager wil Vilhena voor vier duels schorsen, waarvan een voorwaardelijk. Vilhena ontkende tijdens de arbitragezaak op zijn beurt dat er van enige opzet sprake was. 'Het was geen elleboogstoot. Ik sprong. Ik heb Pogba niet gezien. Ik voelde wel iets aan mijn arm.' De advocaat van Feyenoord eist vrijspraak.
27/03 19u15  Capello en Van Gaal aanwezig bij afscheid SeedorfFabio Capello en Louis van Gaal zijn dinsdagavond aanwezig bij het afscheid van Clarence Seedorf als international. De coaches wonen in Amsterdam op uitnodiging van de oud-voetballer de oefenwedstrijd Nederland-Italië bij. Van Gaal liet Seedorf in 1992 op zestienjarige leeftijd debuteren bij Ajax. In 1995 stond Seedorf in de basis toen Ajax onder leiding van Van Gaal in de finale van de Champions League AC Milan versloeg. De twee kwamen elkaar ook tegen bij het Nederlands elftal. Seedorf en Capello werkten in het seizoen 2006/2007 samen bij Real Madrid. Twee weken geleden besloot de KNVB om Seedorf negen jaar na zijn laatste interland alsnog een officieel afscheid te geven. De 87-voudig international speelde op 26 maart 2008 zijn laatste interland. Dat was een invalbeurt in en tegen Oostenrijk (4-3 zege voor Oranje).
27/03 17u45  De Kuip trilt al tachtig jaarOp 27 maart 1937 opent jonkheer Jan Daniël Hendrik de Beaufort, in die jaren officieel kamerheer in buitengewone dienst van koningin Wilhelmina, het gloednieuwe stadion van Feyenoord met de woorden: 'In naam van Hare Majesteit de koningin verklaar ik het stadion voor geopend'. Vandaag viert het stadion zijn tachtigste verjaardag.  Op 16 september 1935 wordt door Puck van Heel de de eerste paal geslagen voor het stadion dat bij de oplevering plaats biedt aan 65.000 toeschouwers. De bouw van het stadion is al in 1936 klaar, maar doordat de gemeente de afspraken rond de aan- en afvoerwegen niet nakomt, laat de officiële opening nog even op zich wachten. De kosten van het immense bouwwerk worden op ruim een miljoen euro geschat. En dat voor een stadion waar, volgens de planning van dat moment, alleen voetbal en atletiek beoefend zullen worden. De Kuip krijgt in de jaren 70 een nieuwe functie erbij, die van poptempel. Vele groten der aarde komen in de loop der tijd naar het stadion. Van de Rolling Stones tot Madonna, van Bruce Springsteen tot Bob Dylan, allen spelen zij voor een volgepakte Kuip. Midden jaren 90 ondergaat De Kuip een metamorfose en wordt het nieuwe Maasgebouw aan het stadion gekoppeld. Bijna alle toeschouwers zitten voortaan droog, want de bovenste ring is overkapt.
27/03 16u30  Relletje in schaakwereld, is Iljoemzjinov nu wel of geen FIDE-voorzitter?Kirsan Iljoemzjinov is afgetreden als FIDE-voorzitter. Tenminste, dat meldt de wereldschaakbond op zijn website. De Rus zelf ontkent afgetreden te zijn. Volgens hem is er sprake van een complot. De FIDE meldt dat de voorzitter aan het einde van een bestuursvergadering, afgelopen zondag in Athene, is afgetreden. De 54-jarige Iljoemzjinov, die de bond sinds 1995 leidt, ontkende dat tegenover persbureau Tass. 'Ze wilden me afzetten, maar dat is niet gelukt. Ik heb niets getekend en geen ontslag genomen', tekent Tass op uit de mond van de oud-president van de Russische deelrepubliek Kalmukkië. 'Ik vermoed dat de Amerikanen hier de hand in hebben; ik denk dat het een complot is.'
27/03 15u00  Koeman en De Boer hebben geen trek in OranjeIn de zoektocht naar een opvolger voor de zondag ontslagen Danny Blind zal de KNVB waarschijnlijk op veel afwijzingen stuiten. In een rondvraag van de NOS blijkt dat een aantal (top)kandidaten geen trek heeft in het bondscoachschap van Oranje. Ronald Koeman, in 2014 nog een van de gegadigden om Oranje naar het EK in Frankrijk te leiden, is volgens zijn zaakwaarnemer niet beschikbaar. De oud-trainer van onder meer Ajax en PSV is bezig aan een succesvol seizoen bij Everton. Bovendien ligt het salaris in de Premier League vele malen hoger dan in Zeist.  De Boer en Van Bronckhorst Ook Frank de Boer zal een aanbieding van de KNVB waarschijnlijk naast zich neer leggen. Hoewel hij na vijf succesvolle seizoenen bij Ajax en drie teleurstellende maanden bij Inter clubloos is, en onlangs aangaf in de zomer weer aan een nieuwe klus te willen beginnen. Tussen 2008 en 2011 was De Boer assistent-trainer van het Nederlands elftal. Giovanni van Bronckhorst lijkt ook onhaalbaar. De oud-international is met Feyenoord op weg naar de eerste landstitel van de club sinds 1999 en wordt genoemd in het rijtje van potentiële bondscoaches. Zijn zaakwaarnemer denkt dat Van Bronckhorst het bondscoachschap nog niet ambieert. 
27/03 14u30  Interim-bondscoach Grim lijkt De Ligt in te ruilen voor HoedtHet Nederlands elftal heeft in Alkmaar zijn eerste training afgewerkt zonder de ontslagen Danny Blind, maar mét interim-bondscoach Fred Grim. Oranje oefent dinsdagavond in de Amsterdam Arena tegen Italië. Afgaande op de partijvorm lijkt Grim de basis van Oranje op een plaats te wijzigen: Matthijs de Ligt moet plaatsmaken voor Wesley Hoedt. Wellicht omdat de 17-jarige De Ligt in Bulgarije bij zijn debuut in de fout ging bij de eerste tegengoal, maar misschien ook omdat hij kampt met knieklachten. Verder is Oranje volledig fit voor de oefenwedstrijd tegen Italië. Vermoedelijke opstelling: Jeroen Zoet; Rick Karsdorp, Wesley Hoedt, Bruno Martins Indi, Daley Blind; Georginio Wijnaldum, Kevin Strootman, Davy Klaassen; Arjen Robben, Bas Dost, Quincy Promes. Voor het eerst in twintig jaar wordt Oranje morgen tijdens een interland geleid door een interim-bondscoach. Grim volgt Jan Rab op, die in 1997 in het Parc des Princes op de bank zat bij een oefenduel met Frankrijk. Guus Hiddink was toen herstellende van een operatie aan zijn darmen. Strakke koppies Rond het middaguur stapten er voornamelijk strakke koppies uit de spelersbus. Grim kwam als tweede uit de bus en liep meteen het stadion in. Daley Blind stopte even voor een kort praatje en om een shirt te signeren. Het laatste kwartier van de training was openbaar voor de media. Het is de bedoeling dat Grim het Nederlands elftal maar één interland helpt. De KNVB gaat de komende weken op zoek naar een nieuwe bondscoach, die de nationale ploeg misschien nog naar het WK van volgend jaar in Rusland kan leiden. Oranje oefent op 31 mei tegen Marokko. Na een vriendschappelijk duel met Ivoorkust (4 juni) volgt op 9 juni de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Luxemburg.
27/03 14u15  Strakke koppies en haastige Grim bij training OranjeHet Nederlands elftal heeft in Alkmaar zijn eerste training afgewerkt zonder de ontslagen Danny Blind, maar mét interim-bondscoach Fred Grim. Oranje oefent dinsdagavond in de Amsterdam Arena tegen Italië. Voor het eerst in twintig jaar wordt Oranje morgen tijdens een interland geleid door een interim-bondscoach. Grim volgt Jan Rab op, die in 1997 in het Parc des Princes op de bank zat bij een oefenduel met Frankrijk. Guus Hiddink was toen herstellende van een operatie aan zijn darmen. Strakke koppies Rond het middaguur stapten er voornamelijk strakke koppies uit de spelersbus. Grim kwam als tweede uit de bus en liep meteen het stadion in. Daley Blind stopte even voor een kort praatje en om een shirt te signeren. Het laatste kwartier van de training was openbaar voor de media. Het is de bedoeling dat Grim het Nederlands elftal maar één interland helpt. De KNVB gaat de komende weken op zoek naar een nieuwe bondscoach, die de nationale ploeg misschien nog naar het WK van volgend jaar in Rusland kan leiden. Oranje oefent op 31 mei tegen Marokko. Na een vriendschappelijk duel met Ivoorkust (4 juni) volgt op 9 juni de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Luxemburg.
27/03 12u45  Grim snelt stadion in om eerste training Oranje te leidenHet Nederlands elftal is in Alkmaar begonnen aan de eerste training zonder de ontslagen Danny Blind, maar mét interim-bondscoach Fred Grim. Oranje oefent dinsdagavond in de Amsterdam Arena tegen Italië. Rond het middaguur stapten er voornamelijk strakke koppies uit de spelersbus. Grim kwam als tweede uit de bus en liep meteen het stadion in. Daley Blind stopte even voor een kort praatje en om een shirt te signeren. Het laatste kwartier van de training is openbaar voor de media. Nieuwe bondscoach Het is de bedoeling dat Grim het Nederlands elftal maar één interland helpt. De KNVB gaat de komende weken op zoek naar een nieuwe bondscoach, die de nationale ploeg misschien nog naar het WK van volgend jaar in Rusland kan leiden. Oranje oefent op 31 mei tegen Marokko. Na een vriendschappelijk duel met Ivoorkust (4 juni) volgt op 9 juni de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Luxemburg.
27/03 11u30  Grim, van reservedoelman tot bondscoach OranjeKrap een half jaar na zijn aanstelling als assistent-bondscoach zit Fred Grim komende dinsdag in de oefeninterland tegen Italië plotseling zelf op de Oranje-troon. Door het ontslag van Danny Blind schuift de voormalig reservedoelman van Ajax, in de gouden jaren '90 de tweede man achter Edwin van der Sar, eenmalig een plekje door.  Zijn trainerscarrière is pril, de stappen zijn reusachtig. Tien jaar geleden gaf de nu 51-jarige Amsterdammer nog training aan de jeugdkeepers van Ajax. Via Sparta (assistent), Jong Ajax en Almere City belandde Grim in 2015 bij de KNVB, waar hij bondscoach werd van Jong Oranje. Speelde zelf nooit in Oranje Als keeper van Cambuur (1987-1994) en Ajax (1994-2002) lukte het Grim nooit om het Nederlands elftal te bereiken. Als trainer gaat dat hem beduidend beter af. 'Maar het is niet ondenkbaar dat Grim straks bij de aanstelling van een nieuwe bondscoach geen assistent meer zal zijn', zegt voetbalcommentator Jeroen Grueter.   De eerste keer dat het grote publiek echt kennis maakte met de trainer Grim was in 2013, toen hij Almere City - bij zijn aanstelling nog kansloos onderaan - weer tot leven wekte in de Jupiler League. Grim won de bronzen stier als beste trainer van de competitie en bezorgde de Flevolanders een seizoen later zelfs een periodekampioenschap.  'Los daarvan heeft Grim aan de wieg gestaan van de doorbraak van Vincent Janssen. Hij heeft zijn potentieel onderkend, hem overtuigd om de overstap van Feyenoord naar Almere te maken en hem klaargestoomd voor de top. Dat is zijn grootste verdienste geweest', vindt Grueter. Onder leiding van Grim groeide Janssen in Almere uit tot topscorer (19 goals in 34 duels). Dat leverde hem een transfer op naar AZ, en een seizoen later Tottenham Hotspur. Grueter omschrijft de keeper Grim als 'een loyale reserve die er altijd voor zorgde dat de eerste man kon presteren', maar vindt het tegelijkertijd raar om hem straks als bondscoach op de bank te zien zitten tegen Italië.  'Dat hij na het vertrek van Marco van Basten assistent werd was al opmerkelijk. Daar hebben altijd mensen gezeten met een grote staat van dienst. Frank de Boer, Phillip Cocu, Giovanni van Bronckhorst, Ruud van Nistelrooy, noem maar op. Grim paste niet in dat rijtje.'
27/03 10u45  Knuffelen met Jermain en balen met Arjen: de sportweek in foto'sIedere week maakt de NOS een selectie van de mooiste en opvallendste beelden van de afgelopen week. Met deze week een ballenjongen die erg gehecht is aan Jermain Defoe en Arjen Robben die moedeloos van het veld stapt in Bulgarije.
27/03 10u30  Dichtslaande toiletdeur helpt Johnson WK matchplay winnenDe Amerikaan Dustin Johnson heeft zijn derde opeenvolgende toernooioverwinning behaald. De nummer één van de wereld was in de finale van het WK matchplay in Austin te sterk voor de Spanjaard Jon Rahm. De 32-jarige Johnson nam in het met bijna tien miljoen dollar gedoteerde toptoernooi op de derde hole een voorsprong. Na acht holes stond hij al vijf holes voor. Rahm vocht zich knap terug in de wedstrijd, maar kon het gat net niet meer dichten. Toiletdeur De 22-jarige Spanjaard, die gezien wordt als de toekomstige topgolfers, liet op de laatste hole een kans op een play-off liggen. Zijn laatste slag richting de green mislukte, omdat hij afgeleid werd door een dichtslaande toiletdeur. 'Absoluut, daarom ging het mis. Ik maakte mijn slag af, maar was mijn focus al kwijt.' Johnson, die in Texas 112 holes speelde en nooit achter stond, won uiteindelijk met 1 up. Hij heeft nu alle vier WGC-toernooien, na de majors de topevenementen, al een keer gewonnen en begint volgende week als de favoriet aan de Masters op Augusta.
27/03 09u45  Kings bekronen opmerkelijke comeback met overwinningIn de NBA heeft Russell Westbrook weer een triple-double behaald, dat is eigenlijk geen verrassing meer. Wel opvallend was de comeback van Sacramento Kings bij Los Angeles Clippers. In de laatste vijf minuten werd een achterstand van 18 punten weggewerkt. De Kings wonnen met 98-97. Op 1,8 seconde voor het einde zorgde Willie Cauley-Stein voor de winnende basket. In die opmerkelijke slotfase was rookie Buddy Hield ook belangrijk met twee driepunters. De Clippers zullen niet heel lang wakker liggen van de nederlaag, want ze zijn als vijfde team in de Western Conference al geplaatst voor de play-offs samen met Golden State Warriors, San Antonio Spurs, Houston Rockets en Utah Jazz. Westbrook blinkt weer uit Ondanks een 137-125 nederlaag bij de Rockets voert Oklahoma City Thunder de strijd om de drie resterende tickets aan. Als Westbrook blijft uitblinken, moeten de play-offs geen probleem zijn. In Houston was hij goed voor 39 punten, 11 rebounds en 13 assists, waarvan 1 weergaloze. Het was de 36ste triple-double van Westbrook dit seizoen. Daarmee is hij weer een stapje dichter bij het record van Oscar Robertson. Die liet in het seizoen 1961/62 in 41 duels drie dubbele cijfers noteren. Westbrook heeft nog tien wedstrijden om de inmiddels 78-jarige Robertson uit de recordboeken te spelen.
27/03 08u30  Ferrari-zege een zegen, maar Formule 1 is nog lang niet bloedstollendWeinig Nederlanders zullen blij zijn geweest met de zege van Sebastian Vettel in Melbourne. Dat komt vooral door zijn aanvaringen met Max Verstappen en zijn klaagzang over de boordradio in 2016. Maar de overwinning van de Duitse Formule 1-coureur is goed nieuws voor de sport. De koningsklasse van de autosport is de afgelopen jaren gedomineerd door Mercedes. Lewis Hamilton en Nico Rosberg waren nagenoeg onverslaanbaar. Ter illustratie: de overwinning van Max Verstappen in Barcelona werd op z’n minst mede mogelijk gemaakt door de dubbelcrash van het Mercedes-duo. De ‘Silberpfeile’ wonnen vorig jaar 19 van de 21 grands prix. Ze speelden met de concurrentie en maakten van de Formule 1 een voorspelbare show. “Dat moet anders”, zei Ross Brawn vorige week op een persconferentie in Melbourne. “We willen naar een Formule 1-veld waarin alle teams kunnen winnen en niet één of twee teams. Dat is niet houdbaar”, aldus de Brit die in de Formule 1 een groot deel van het takenpakket van de weggestuurde heerser Bernie Ecclestone heeft overgenomen.  Entertainment De 62-jarige Brawn maakte in het verleden als teambaas bij Benetton en Ferrari furore met Michael Schumacher en runde één seizoen een eigen team, dat prompt de titel greep. Nu is hij de man die de Formule 1 erbovenop moet helpen. Want de kijkcijfers dalen al jaren stevig en het veld is met tien teams ook wat magertjes. Brawn zal het nooit hardop zeggen, maar hij zal dolblij zijn met de zege van Ferrari in Albert Park. Want zo’n eerste overwinning zet de toon. “We willen een competitief veld, we willen spanning. Formule 1 is topsport, maar vooral entertainment. Dat laatste is een beetje ondergesneeuwd”, zei hij voor de race.  Brawn werd op z’n wenken bediend. De Ferrari-fans, onder wie ook veel Aussies, ook. De scuderia bleef vorig seizoen op nul zeges steken. Die kater is nu in één klap weggespoeld. Niet dat het publiek in Albert Park een bloedstollende race voorgeschoteld kreeg. Verre van zelfs. De grand prix was een saaie optocht. “Het is hier met deze nieuwe auto’s bijna onmogelijk in te halen”, constateerde ‘wizard of overtaking’ Max Verstappen na afloop.  Klem Hij kreeg bijval van collega’s en statistieken onderstrepen het. 'Ingehaald' werd er vooral tijdens bandenwissels. Het is tekenend dat Lewis Hamilton zijn kansen op de zege verspeelde door een opvallend vroege pitstop. De Brit kwam na de wissel achter Verstappen de baan op en verloor vervolgens veel tijd. “Ik zat klem”, aldus de drievoudig wereldkampioen. “Het kostte me seconden, maar ik kwam er met geen mogelijkheid langs.” Volgens Verstappens teambaas Christian Horner was dat het beslissende moment in de race. “Max heeft Vettel aan de overwinning geholpen. Het lijkt me goed als Seb hem met een biertje beloont. Dat heeft Max wel verdiend.” De Formule 1 kan zich opmaken voor een gevecht tussen een drievoudig en een viervoudig wereldkampioen: Hamilton versus Vettel. Ferrari heeft het gat naar Mercedes op z’n minst bijna gedicht.  Huiswerk Keerzijde is dat de teamgenoten Valtteri Bottas (Mercedes) en Kimi Raikkonen (Ferrari) duidelijk moeite hebben het tempo te volgen. Zij gaan waarschijnlijk een bijrol spelen, maar een gevecht tussen Mercedes en Ferrari is nog altijd een stuk leuker voor het publiek dan een broedertwist tussen twee dominante teamgenoten, zoals vorig jaar met Rosberg en Hamilton. Slecht nieuws is dat Red Bull Racing er nog niet aan te pas komt. De equipe van Verstappen en Daniel Ricciardo heeft z’n huiswerk in de winter niet goed genoeg gedaan. “We moeten op alle fronten aan de bak”, constateert Verstappen. Erg optimistisch is hij nog niet. “Een paar tienden kunnen we vast wel vinden, maar in de kwalificatie verloren we een seconde. Dat gat hebben we niet 1-2-3 gedicht. En zeker niet bij de volgende races.” De tweede grand prix-zege van Max Verstappen lijkt dus ver weg. Het wachten is vooralsnog op een regenrace, of een dubbelcrash van Vettel en Hamilton. 
27/03 08u00  Nadal net op tijd wakker in 1.000ste wedstrijdRafael Nadal heeft bij het masterstoernooi van Miami zijn 1.000ste wedstrijd op de ATP Tour gewonnen. De Spanjaard bereikte de vierde ronde door de Duitser Philipp Kohlschreiber met 0-6, 6-2, 6-3 aan de kant te zetten. Na 21 minuten was Nadal de eerste set al kwijt. Pas bij 2-2 in de tweede set was de 30-jarige Spanjaard in staat om zijn niveau op te krikken en afstand te nemen van Kohlschreiber. Dertien keer eerder verloor Nadal een eerste set met 6-0 en slechts twee van die duels won hij nog. De teller staat bij Nadal nu in totaal op 822 zeges in 1.000 wedstrijden. Slechts tien spelers speelden meer wedstrijden op de ATP Tour. 'Duizend wedstrijden, dat is veel', zei Nadal na zijn winst op Kohlschreiber. 'Al die jaren heb ik moeten aanhoren dat ik een korte carrière zou hebben, dus dit is wel een mijlpaal voor me.' Over de 6-0 oorwassing in de eerste set had de Spanjaard weinig te melden. 'Hij zat in de zone, hij deed alles goed. Dat was het. Ik kon gelukkig aanhaken in de tweede set en daarna overnemen.'
27/03 06u45  Wie redt Oranje? De vijf opties van Co AdriaanseMet het ontslag van Danny Blind als bondscoach van het Nederlands elftal is de discussie over de opvolger losgebarsten. Co Adriaanse presenteerde in Studio Voetbal vijf kandidaten om Oranje uit het slop te trekken. Bijgaand geeft hij zijn toelichting.  1) Louis van Gaal 'De beste is Van Gaal, verreweg de beste trainer-coach van Nederland. Hij heeft zich overal bewezen, bij alle landen en bij alle clubs, ook bij Oranje. Hij is de laatste die succes had met Oranje en is op dit moment de enige die direct succesvol kan zijn.' 'Hij heeft een sabbatical, maar is wel vrij. Aanstaande dinsdag kan hij direct als assistent van Fred Grim beginnen. Of hij wil, weet ik niet.'  2) Ronald en Erwin Koeman 'Die zijn alleen niet beschikbaar, hebben een doorlopend contract bij Everton. Dus dat kan niet. Ze zijn ook minder dan Van Gaal, hebben nog lang niet zo'n cv als Van Gaal.' 3) Henk ten Cate en Ruud Gullit 'Een mooie mix. Ten Cate moet de hoofdcoach worden. Hij is van het aantrekkelijke, aanvallende voetbal, heeft bij FC Barcelona en bij Ajax gewerkt, heeft internationale ervaring. Ruud Gullit is meer de man van het realistische voetbal, met Italiaanse invloeden, de nul houden.' 'Ook qua persoonlijkheden passen ze goed bij elkaar. Gullit is een mooi uithangbord voor Nederland. Een sympathieke jongen, brengt gezelligheid en kan spelers waarschijnlijk raken. Gullit is de people’s manager en Ten Cate de tacticus. Die twee samen zou heel goed kunnen.' 4) Frank de Boer 'Frank de Boer heeft alleen nog bij Ajax gepresteerd. Hij heeft een geweldig cv bij Ajax, maar een mislukte ervaring bij Inter. Een minder goede keuze, maar wel beschikbaar.' 5) Ron Jans “Ron Jans is een goede trainer, een van de betere Nederlandse trainers. Heeft veel ervaring, is tactisch goed en is een beschaafde, intelligente, duidelijke man. En hij is beschikbaar en gaat al gedeeltelijk voor de KNVB werken als leercoach voor de cursus Coach Betaald Voetbal.' Alternatieven? Buitenlander? Adriaanse: 'Het moet een Nederlander worden. Een buitenlander hebben we niet nodig. Als het dan toch een buitenlander wordt, dan Roger Schmidt (in maart ontslagen bij Bayer Leverkusen, red.). Erik ten Hag? 'Die heeft nog niet de bagage. Als hij deze lijn doortrekt, is hij wel een goede kandidaat voor de toekomst. Nog twee clubs erbij, FC Twente en PSV bijvoorbeeld, met succesvol en goed voetbal. Dan is hij geschikt voor de KNVB. De bondscoach moet de beste coach van Nederland zijn.' Clarence Seedorf? 'Nul ervaring. Ja, een club in de Chinese tweede divisie (Shenzhen Xiangxue, red.) en een mislukt avontuur bij AC Milan. Hij moet eerst bewijzen dat hij een groot team kan managen, dat hij succes heeft en herkenbaar voetbal laat zien. Dat je het Seedorf-team herkent. Dat kan je wel zien bij Van Gaal en Koeman.' Dick Advocaat? 'Geen oude mannen meer. Die is te oud. Guus Hiddink is ook te oud en ik ook.' Frank Rijkaard? 'Die wil niet meer.'
27/03 06u45  De sport van maandag bij de NOSZondagavond viel het doek voor Danny Blind als bondscoach van Oranje. Zonder hem op de bank krijgt Oranje dinsdag in Amsterdam Italië op bezoek voor een oefeninterland. Na het dramatische duel in Bulgarije moet interim-bondscoach Fred Grim het elftal op scherp zien te krijgen. We blikken vandaag vooruit op dat duel, maar staan vooral stil bij de vraag: hoe moet het nu verder met het Nederlands elftal? In het Sportjournaal en Nieuwsuur zijn beelden van de training te zien. Sportforum In het Sportforum van Langs de Lijn En Omstreken (21.30 uur, NPO Radio 1) nemen NOS-verslaggever Jeroen Grueter, Formule 1-volger Allard Kalff en Maarten Wijffels (Algemeen Dagblad) de sport van het afgelopen weekend door. Uiteraard komen het ontslag van Blind en de blamage van Oranje aan bod, maar ook het optreden van Max Verstappen in de Formule 1 en Bo Bendsneyder in de Moto3 zullen de revue passeren.
27/03 01u00  Een onvermijdelijk ontslag en de mythe van RobbenHet ontslag van Danny Blind als bondscoach was onvermijdelijk na de nederlaag in Bulgarije. Dat is de eensluidende conclusie van de tafelgasten in Studio Voetbal. En wie moet hem opvolgen? Eén naam klinkt uit alle kelen: Louis van Gaal. Co Adriaanse vindt net als Pierre van Hooijdonk en Arno Vermeulen dat de KNVB een goed besluit heeft genomen door Blind te ontslaan. 'Dit is ook het beste voor hem, want anders wordt het een lijdensweg', zegt Adriaanse. Geen goede cijfers 'Je merkte aan Blind na afloop meteen dat hij voelde dat het was afgelopen', zegt Vermeulen. 'Blind kent ook de wetten van het voetbal en dan moet je weg als coach, bovendien zijn zijn cijfers als bondscoach ook niet goed.' 'Blind trok zaterdag ook zijn eigen functioneren in twijfel. Dat zal de KNVB ook wel hebben hebben gebruikt', aldus Van Hooijdonk. De voortekenen van Blinds vertrek waren volgens presentator Tom Egbers zondagochtend al voelbaar op het vliegveld van Sofia, waar 'een merkwaardige sfeer' hing. 'Iedereen voelde wat er ging gebeuren en wachtte tot er met de hamer werd geslagen', vult Van Hooijdonk aan. Arjen Robben en Wesley Sneijder, de steunpilaren van Oranje, hadden op het vliegveld (korte) gesprekken met commercieel directeur Jean-Paul Decossaux van KNVB. 'Robben zou eigenlijk terug naar Bayern München gaan, maar is gebleven', benadrukt Vermeulen. 'Robben heeft ongetwijfeld met de KNVB van gedachten gewisseld. De spelers hebben de kans gehad om te zeggen wat zij ervan vinden.' Robben deelde zaterdag in Bulgarije volop in de Oranje-malaise. De aanvoerder en topspeler van Bayern München was onzichtbaar. 'Ook Robben wordt op een gegeven een mythe', waarschuwt Vermeulen. 'Hij was erbij toen we kansloos van IJsland verloren en ook nu in Bulgarije, dat moeten we ook onder ogen zien. Zijn invloed op de wedstrijd was nihil, dat is schrikken.' 'Bij Bayern is hij niet de enige ster en bij Oranje wel', reageert Adriaanse. 'Bulgarije had alles goed afgedekt. Het probleem lag denk ik vooral op het middenveld, waar bijna niemand doorkwam.' De opvolging van Blind zal de komende dagen en weken ongetwijfeld voer voor discussie zijn. Adriaanse ziet een terugkeer van Louis van Gaal als beste oplossing. 'Veel mensen zullen het hiermee eens zijn', zegt Vermeulen. 'Hij is een onderwijzer die de spelers van Oranje bij de lurven kan pakken.' 'Van Gaal wil best nog een WK doen' Vermeulen: 'Ik denk dat het Van Gaal ook niet lekker zit hoe hij bij Manchester United is vertrokken. Zo wil je je loopbaan niet beëindigen. Dus dat kan een reden zijn om het nog een keer als coach te proberen. We kunnen via een achterdeur naar het WK. Ik denk dat Van Gaal het leuk zal vinden om nog een WK te doen.' Van Gaal is trouwens niet de enige optie, meent Adriaanse. Hij schudt in Studio Voetbal nog vier alternatieven uit de mouw om Oranje uit het moeras te trekken: de gebroeders Koeman, Henk ten Cate in combinatie met Ruud Gullit, Frank de Boer, en als laatste en opvallendste suggestie, Ron Jans.
27/03 00u30  Daley Blind steekt vader hart onder de riem: nooit opgegevenDaley Blind heeft zijn vader Danny Blind op social media een hart onder de riem gestoken. De 55-jarige Blind werd zondagavond door de KNVB ontslagen als bondscoach van Oranje. 'We hebben samengewerkt op het allerhoogste niveau: een droom voor ons beiden als vader en zoon', schrijft Blind junior (27) op zijn Instagram. 'Het was niet makkelijk en het heeft niet altijd meegezeten. Maar ik ben trots op hoe je je altijd verantwoordelijk hebt gehouden en nooit hebt opgegeven.' 43 interlands Daley Blind speelde veertien wedstrijden onder het bewind van zijn vader. Doordat hij zaterdagavond in de basis startte tegen Bulgarije (2-0) verlies passeerde Daley zijn vader op basis van het aantal interlands: 43 om 42.
26/03 23u45  WK-kwalificatie: alle samenvattingen van 26 maartAlle samenvattingen van de WK-kwalificatiewedstrijden van zondag 26 maart op een rij. Groep C In groep C van de WK-kwalificatiereeks liep Duitsland geen schade op in de vijfde speelronde. De Duitsers wonnen mede dankzij twee goals van André Schürrle met 4-1 van Azerbeidzjan. Noord-Ierland deed goede zaken met een 2-0 zege op Noorwegen.  Groep E Polen is in groep E vooralsnog een klasse apart. Nummer twee Montenegro werd met 2-1 verslagen en daardoor werd er een flinke stap richting het WK gezet. Roemenië en Denemarken kwamen niet tot scoren. Groep F Engeland en Schotland boekten in eigen huis een overwinning. De Engelsen wonnen vrij zakelijk met 2-0 van Litouwen en de Schotten knokten zich naar een 1-0 zege op Slovenië. 
26/03 23u30  Polen op WK-koers, Denen verzuimen te winnenPolen heeft in groep E van de WK-kwalificatie een belangrijke 2-1 overwinning geboekt in en tegen Montenegro. Lukasz Piszczek was in de 81ste minuut de maker van de beslissende 2-1. Robert Lewandowski, de spits van Bayern München, opende kort voor rust de score. Een kwartier na rust maakte Stefan Mugosa gelijk. Montenegro loerde op de zege, wat de eerste nederlaag voor Polen zou betekenen. Maar de Piszczek werd de held van de avond. Polen mag weer drie punten bijschrijven en heeft na vijf wedstrijden dertien punten verzameld. Alleen tegen hekkensluiter Kazachstan werd gelijkgespeeld. Denen blijven steken op 0-0 Denemarken kwam niet verder dan 0-0 tegen Roemenië. Bij een overwinning hadden de Denen tweede gestaan. Ajacied Lasse Schöne en oud-Ajacied Christian Eriksen stonden in de basis. Oud-Ajacied Özbiliz scoort Armenië won met 2-0 van Kazachstan. Henrikh Mkhitaryan en Aras Özbiliz maakten na rust het verschil in Jerevan. De Armeense goals kwamen pas tot stand na een rode kaart (twee keer geel) voor de Kazach Sergej Maliy in de 64ste minuut. Aanvoerder en Manchester United-middenvelder Mkhitaryan zorgde na 73 minuten met een diagonaal schot voor de 1-0. Twee minuten later was opnieuw raak toen oud-Ajacied Aras Özbiliz, nu uitkomend voor Besiktas, met een volley van dichtbij de 2-0 maakte.
26/03 23u15  Zuinige zege Engeland, Schotland wint op valreepZonder zich bovenmatig in te spannen heeft Engeland in de WK-kwalificatiereeks gewonnen van Litouwen. Op Wembley werd het 2-0 en daarmee behouden de Engelsen de koppositie in groep F. Jermain Defoe rondde halverwege de eerste helft een fraaie aanval af: Raheem Sterling deed het voorbereidende werk en de spits van Sunderland schoot van dichtbij binnen. Na ruim een uur maakte Jamie Vardy er 2-0 van na een snel uitgevoerde combinatie. Eerder in de WK-kwalificatiereeks werd Malta al met dezelfde cijfers verslagen. Engeland is na vijf speelronden nog altijd zonder tegendoelpunten. Alleen in Slowakije liet het elftal van bondscoach Gareth Southgate punten liggen: 0-0. Later op de avond boekte Schotland op Hampden Park een zwaarbevochten 1-0 zege op Slovenië. Chris Martin kroonde zich twee minuten voor tijd tot matchwinner door met links, via het been van de Sloveense doelman Jan Oblak (Atlético Madrid), raak te schieten. De Schotten, die uit de eerste vier duels maar vier punten haalden, moesten winnen om nog enige kans te maken op deelname aan het WK. Slowakije Slovenië werd gepasseerd door Slowakije, dat met 3-1 won op bezoek bij Malta. Adam Nemec bepaalde de eindstand en kort daarna werd de oud-speler van Willem II met zijn tweede gele kaart weggestuurd.  Bij het nog puntloze Malta kreeg Jean Paul Farrugia tien minuten eerder al zijn tweede gele kaart waardoor ook hij voortijdig kon vertrekken.
26/03 23u15  KNVB streeft ernaar in juni nieuwe bondscoach te benoemenDe KNVB streeft ernaar om in juni een nieuwe bondscoach te benoemen. Dat zei commercieel directeur Jean Paul Decossaux van de KNVB, die sinds het vertrek van algemeen directeur Bert van Oostveen verantwoordelijk is voor de dagelijkse leiding in Zeist. 'We hebben mensen die onder regie van Hans van Breukelen gaan kijken wie de nieuwe bondscoach moet worden. Natuurlijk hebben we plannen en ideeën', aldus Decossaux. Assistent Fred Grim neemt voorlopig de honneurs waar. Blind werd zondagavond ontslagen, daags na de dramatische nederlaag in en tegen Bulgarije (2-0 verlies). De hele dag hing het ontslag al in de lucht. Zaterdagavond na de wedstrijd twijfelde Blind over zijn toekomst. 'Die twijfels hebben het proces wel versneld', geeft Decossaux toe. 'Ik heb eerst met Hans van Breukelen gezeten. Daarna hebben we Danny Blind uitgenodigd om het gesprek bij te wonen en hem verteld dat we niet met hem verder willen. Blind is ermee akkoord gegaan. Hij is uit zijn functie ontheven, wat inhoudt dat hij het eens was met onze beslissing', legt Decossaux uit. 'Voor de mens Danny Blind vind ik dit afschuwelijk. Ik zag alleen maar triestheid bij hem.' Of Blind slachtoffer is geworden van de chaos bij de voetbalbond wilde Decossaux niet zeggen. Na het succesvolle WK in Brazilië bleven de successen van Oranje namelijk uit. Het EK in Frankrijk werd misgelopen en ook plaatsing voor het WK in Rusland is ver weg. 'Het heeft niet zo veel zin om terug te kijken', aldus Decossaux.
26/03 23u00  KNVB streeft ernaar in juni nieuwe bondscoach benoemenDe KNVB streeft ernaar om in juni een nieuwe bondscoach te benoemen. Dat zei commercieel directeur Jean Paul Decossaux van de KNVB, die sinds het vertrek van algemeen directeur Bert van Oostveen verantwoordelijk is voor de dagelijkse leiding in Zeist. 'We hebben mensen die onder regie van Hans van Breukelen gaan kijken wie de nieuwe bondscoach moet worden. Natuurlijk hebben we plannen en ideeën', aldus Decossaux. Assistent Fred Grim neemt voorlopig de honneurs waar. Blind werd zondagavond ontslagen, daags na de dramatische nederlaag in en tegen Bulgarije (2-0 verlies). De hele dag hing het ontslag al in de lucht. Zaterdagavond na de wedstrijd twijfelde Blind over zijn toekomst. 'Die twijfels hebben het proces wel versneld', geeft Decossaux toe. 'Ik heb eerst met Hans van Breukelen gezeten. Daarna hebben we Danny Blind uitgenodigd om het gesprek bij te wonen en hem verteld dat we niet met hem verder willen. Blind is ermee akkoord gegaan. Hij is uit zijn functie ontheven, wat inhoudt dat hij het eens was met onze beslissing', legt Decossaux uit. 'Voor de mens Danny Blind vind ik dit afschuwelijk. Ik zag alleen maar triestheid bij hem.' Of Blind slachtoffer is geworden van de chaos bij de voetbalbond wilde Decossaux niet zeggen. Na het succesvolle WK in Brazilië bleven de successen van Oranje namelijk uit. Het EK in Frankrijk werd misgelopen en ook plaatsing voor het WK in Rusland is ver weg. 'Het heeft niet zo veel zin om terug te kijken', aldus Decossaux.
26/03 22u45  MotoGP: Vinales grijpt de zege in Qatar, Marquez naast podiumDe Spanjaard Maverick Vinales heeft in de MotoGP de eerste grand prix van dit jaar gewonnen. De coureur van Yamaha was in Qatar iets sneller dan Andrea Dovizioso. Valentino Rossi werd derde.  Marc Marquez, de wereldkampioen van 2016, werd vierde. Glad circuit De race begon vanwege regen en een glad circuit drie kwartier later. De van pole gestarte Vinales en Dovizioso maakten er een zinderend gevecht van, waarbij het stuivertje wisselen was aan kop.  Johann Zarco was de schlemiel van de dag. De Fransman werd de afgelopen twee jaar wereldkampioen in de Moto2, maakte in Doha zijn MotoGP-debuut en kende een superstart. Hij sloeg een gat van anderhalve seconde, maar gleed in de zesde ronde onderuit.
26/03 22u45  KNVB wil in juni nieuwe bondscoach benoemenDe KNVB streeft ernaar om in juni een nieuwe bondscoach te benoemen. Dat zei commercieel directeur Jean Paul Decossaux van de KNVB, die sinds het vertrek van algemeen directeur Bert van Oostveen verantwoordelijk is voor de dagelijkse leiding in Zeist. 'We hebben mensen die onder regie van Hans van Breukelen gaan kijken wie de nieuwe bondscoach moet worden. Natuurlijk hebben we plannen en ideeën', aldus Decossaux. Assistent Fred Grim neemt voorlopig de honneurs waar. Blind werd zondagavond ontslagen, daags na de dramatische nederlaag in en tegen Bulgarije (2-0 verlies). De hele dag hing het ontslag al in de lucht. Zaterdagavond na de wedstrijd twijfelde Blind over zijn toekomst. 'Die twijfels hebben het proces wel versneld', geeft Decossaux toe. 'Ik heb eerst met Hans van Breukelen gezeten. Daarna hebben we Danny Blind uitgenodigd om het gesprek bij te wonen en hem verteld dat we niet met hem verder willen. Blind is ermee akkoord gegaan. Hij is uit zijn functie ontheven, wat inhoudt dat hij het eens was met onze beslissing', legt Decossaux uit. 'Voor de mens Danny Blind vind ik dit afschuwelijk. Ik zag alleen maar triestheid bij hem.' Of Blind slachtoffer is geworden van de chaos bij de voetbalbond wilde Decossaux niet zeggen. Na het succesvolle WK in Brazilië bleven de successen van Oranje namelijk uit. Het EK in Frankrijk werd misgelopen en ook plaatsing voor het WK in Rusland is ver weg. 'Het heeft niet zo veel zin om terug te kijken', aldus Decossaux.
26/03 22u45  Blind en Oranje: een ongelukkig huwelijkMet het vertrek van bondscoach Danny Blind bij het Nederlands elftal komt na een jaar en acht maanden een einde aan een ongelukkig huwelijk. Oranje speelde onder Blind zeventien duels en won er maar zeven. De coach werkte in het seizoen 2014/2015 als assistent van Guus Hiddink. Toen Hiddink vanwege tegenvallende resultaten werd ontslagen, werd Blind per 1 augustus 2015 naar voren geschoven als de nieuwe bondscoach. Zijn start was dramatisch met nederlagen tegen IJsland (0-1) en Turkije (3-0). Nederland wist zich daardoor niet te plaatsen voor het EK in Frankrijk. Nu is kwalificatie voor het volgende grote toernooi, het WK in 2018 in Rusland, opnieuw ver weg en daar wordt Blind op afgerekend. Oranje moet nog vijf wedstrijden spelen. Zoals het zich nu laat aanzien moet Oranje alle duels winnen om nog kans te maken op deelname aan de eindronde in Rusland.  In totaal 17 wedstrijden Het Nederlands elftal speelde onder Blind negen kwalificatieduels (EK en WK). Slechts drie daarvan leverden een overwinning op: Kazachstan, Wit-Rusland en Luxemburg werden geklopt. IJsland, Turkije, Tsjechië, Frankrijk en Bulgarije bleken te sterk.  Oranje speelde acht oefeninterlands met Blind op de bank. Van de vier zeges was die op Wembley tegen Engeland (2-1) de mooiste. Blind gebruikte in totaal 47 spelers. Hij liet zestien spelers debuteren in het Nederlands elftal.
26/03 21u30  KNVB ontslaat bondscoach BlindDe KNVB heeft Danny Blind ontslagen als bondscoach van het Nederlands elftal. De voetbalbond heeft dat besluit genomen nadat technisch directeur Hans van Breukelen en Danny Blind de hele dag overleg met elkaar hebben gevoerd. Het ontslag is een gevolg van de dramatische 2-0 nederlaag die Oranje zaterdag leed tegen Bulgarije in de WK-kwalificatie.  Bij terugkomst in Nederland leek het doek al gevallen voor de 55-jarige Blind. Terwijl de spelers van Oranje met de bus naar de gym van het Olympisch Stadion vertrokken en de overige spelers zich opmaakten voor een training op de Toekomst bij Ajax, bleef Danny Blind achter voor overleg met KNVB-technisch directeur Hans van Breukelen.  Commercieel directeur Jean Paul Decossaux zegt met spijt afscheid te moeten nemen van Blind. 'We hebben respect voor wat Danny betekend heeft voor ons en voor het elftal tijdens zijn dienstverband. Maar omdat de sportieve resultaten helaas zijn tegengevallen, en nu ook de kwalificatie voor het WK in Rusland moeizaam verloopt, voelen we ons helaas genoodzaakt afscheid van hem te nemen.' De honneurs van de bondscoach werden waargenomen door assistenten Frans Hoek en Fred Grim. Blind bleef achter om te praten met commercieel directeur Jean-Paul Decossaux over de toekomst bij Oranje. Eerlijk zijn  'Ik moet eerlijk zijn naar mezelf en naar de KNVB', zei Blind zaterdagavond al. 'Ik moet wel de indruk hebben dat ik dit kan rechttrekken. Ik moet eerlijk zijn en concluderen dat de weg naar Rusland een stuk moeilijker is geworden. Ik moet nadenken of ik in staat ben dat er nog uit te slepen.' Oranje zakte door de nederlaag naar de vierde plaats in groep A en daarmee is kwalificatie voor het WK ver weg. De keuze van Blind voor de 17-jarige debutant Matthijs de Ligt in het centrum van de verdediging pakte verkeerd uit. Door een fout van de Ajax-jongeling kwam Bulgarije al snel op voorsprong.    Blind beraadt zich op zijn eigen positie, maar erkende dat hij zijn lot niet in eigen hand had. 'Ik bepaal zelf of ik opstap of niet opstap, maar ik praat niet over de KNVB', zei Blind. 'Dat heb ik niet in de hand.'  Twintig maanden bondscoach Met het vertrek komt na een jaar en acht maanden een einde aan het tijdperk-Blind. De coach werkte in het seizoen 2014/2015 als assistent van Guus Hiddink en werd per 1 augustus 2015 de nieuwe hoofdtrainer. Zijn start was dramatisch met nederlagen tegen IJsland (0-1) en Turkije (3-0).  Onder leiding van Blind liep Oranje kwalificatie voor het EK van 2016 mis en met de dramatische nederlaag tegen Bulgarije van zaterdagavond is ook plaatsing voor het WK ver weg. De bondscoach hield zichzelf daarna een spiegel voor en zag geen toekomst meer voor zichzelf.   
26/03 20u30  Mkhitaryan en Özbiliz helpen Armenië aan winstArmenië heeft in groep E van de WK-kwalificatie een 2-0 overwinning geboekt op Kazachstan. Henrikh Mkhitaryan en Aras Özbiliz maakten na rust het verschil in Jerevan. De Armeense goals kwamen pas tot stand na een rode kaart (twee keer geel) voor de Kazach Sergej Maliy in de 64ste minuut. Aanvoerder en Manchester United-middenvelder Mkhitaryan zorgde na 73 minuten met een diagonaal schot voor de 1-0. Twee minuten later was opnieuw raak toen oud-Ajacied Aras Özbiliz, nu uitkomend voor Besiktas, met een volley van dichtbij de 2-0 maakte. Later vandaag staan in groep E nog de duels Roemenië-Denemarken en Montenegro-Polen op het programma.
26/03 20u15  Engeland boekt zuinige zege op LitouwenZonder zich bovenmatig in te spannen heeft Engeland in de WK-kwalificatiereeks gewonnen van Litouwen. Op Wembley werd het 2-0 en daarmee behouden de Engelsen de koppositie in groep F. Jermain Defoe rondde halverwege de eerste helft een fraaie aanval af: Raheem Sterling deed het voorbereidende werk en de spits van Sunderland schoot van dichtbij binnen. Na ruim een uur maakte Jamie Vardy er 2-0 van na een snel uitgevoerde combinatie. Eerder in de WK-kwalificatiereeks werd Malta al met dezelfde cijfers verslagen. Engeland is na vijf speelronden nog altijd zonder tegendoelpunten. Alleen in Slowakije liet het elftal van bondscoach Gareth Southgate punten liggen: 0-0.
26/03 20u00  Duitsland blijft winnen, maar incasseert wel eerste tegengoalDuitsland heeft in groep C van de WK-kwalificatie ook na vijf wedstrijden het maximale aantal punten. Op bezoek bij Azerbeidzjan werd met 4-1 gewonnen. Duitsland moest het doen zonder aanvoerder Manuel Neuer. De doelman van Bayern München haakte eerder deze week af met een kuitblessure. Bernd Leno, keeper van Bayer Leverkusen, kreeg van bondscoach Joachim Löw een basisplaats. Eerste tegengoal Duitsland Uitgerekend Leno incasseerde na een half uur de eerste tegengoal voor Duitsland tijdens deze WK-kwalificatie. Tien minuten daarvoor had André Schürrle de Duitsers op voorsprong gebracht. De gelijkmaker van Dimitrij Nazarov veroorzaakte geen paniek bij Duitsland. Integendeel zelfs. Nog voor rust stelde Thomas Müller orde op zaken. In de 36ste minuut omspeelde hij de doelman en zette de 1-2 op het scorebord. Mario Gomez deed er kort voor rust nog een schepje bovenop met een mooie kopbal. In de tweede helft nam Duitsland wat gas terug. Pas tien minuten voor tijd kwam er nog een doelpunt bij. Schürrle tekende voor zijn tweede van de avond: 1-4. Tsjechië haalt uit Tsjechië beleefde op bezoek bij San Marino een gemakkelijke avond en wist te profiteren van de nederlaag van Azerbeidzjan. De Tsjechen moesten het voorafgaand aan het duel met San Marino doen met een negatief doelsaldo, maar dat was na het duel niet meer het geval. Na de openingsgoal van Antonín Barák in de 17de minuut ging het lopen bij Tsjechië. Binnen acht minuten stond de 4-0 op het scorebord. Vladimír Darida, Barák en Theodor Gebre Selassie waren de doelpuntenmakers. Kort voor rust maakte Michal Krmencik er zelfs nog 5-0 van.  In de tweede helft verzuimde Tsjechië om een monsterscore neer te zetten. Vladimír Darida schoot een kwartier voor tijd raak vanaf de strafschopstip: 6-0. Om 20.45 uur staat er nog een wedstrijd op het programma in groep C. Noorwegen moet op bezoek bij Noord-Ierland.
26/03 20u00  Engeland blijft zonder tegengoals: zuinige zege op LitouwenEngeland heeft in de WK-kwalificatiereeks - zonder zich bovenmatig in te spannen - van Litouwen gewonnen. Op Wembley werd het 2-0 en daarmee behouden de Engelsen de koppositie in groep F. Jermain Defoe rondde halverwege de eerste helft een fraaie aanval af: Raheem Sterling deed het voorbereidende werk en de spits van Sunderland schoot van dichtbij binnen. Na ruim een uur maakte Jamie Vardy er 2-0 van na een snel uitgevoerde combinatie. Eerder in de WK-kwalificatiereeks werd Malta al met dezelfde cijfers verslagen. Engeland is na vijf speelronden nog altijd zonder tegendoelpunten. Alleen in Slowakije liep het averij op: 0-0.
26/03 20u00  Donar grijpt basketbalbeker ten koste van LandstedeDonar is voor de vijfde keer winnaar geworden van de nationale beker. Het won in Groningen na een stroeve start uiteindelijk met ruime cijfers van Landstede: 78-58.  Landstede begon fel en mede doordat bij Donar de driepunters niet vielen, stond het na het eerste kwart 20-15 in het voordeel van de Zwollenaren. Tegen de rust schoten de Groningers wel met scherp, waardoor ze met een 38-28 voorsprong gingen rusten.  De marge werd in het rommelige volgende kwart achttien, maar Landstede gaf niet op en had door enkele goede fastbreaks aan het slot van het derde kwart weer zicht op de beker: 43-51. De druk van de Groningers werd daarna toch te groot en Donar won tenslotte vrij onbedreigd.
26/03 19u30  Leezer maand uit roulatie met breuk in bekkenkamTom Leezer heeft bij een val tijdens Gent-Wevelgem een breuk in de bekkenkam opgelopen. Dat is gebleken uit een CT-scan in het ziekenhuis, zo liet zijn ploeg Lotto-Jumbo weten.  De 31-jarige Leezer is naar verwachting zeker vier weken uitgeschakeld. Valpartij Leezer was betrokken bij een valpartij kort voor de laatste beklimming van de Kemmelberg. Ook de Duitser Tony Martin ging tegen het asfalt. Leezers ploeggenoot Lars Boom werd opgehouden en verloor de aansluiting met de groep. De wedstrijd werd gewonnen door de Belg Greg van Avermaet.
26/03 19u30  Fysieke tegenslag blijft de pupil van Krajicek achtervolgenMilos Raonic heeft zich teruggetrokken voor zijn partij in de derde ronde van het masterstoernooi in Miami. De pupil van Richard Krajicek heeft weer last gekregen van een hamstringblessure. Raonic stond door dezelfde kwetsuur al een maand aan de kant, nadat hij zich in februari had afgemeld voor de finale van het toernooi in Delray Beach. De Canadees maakte deze week in Florida zijn rentree en won in de tweede ronde van de Serviër Viktor Troicki. De 26-jarige Raonic, vorig jaar verliezend finalist op Wimbledon, staat te boek als een blessuregevoelige speler. De nummer vijf van de wereld werkt sinds het begin van dit tennisseizoen met Krajicek als coach aan zijn zijde.
26/03 18u30  Goede start landskampioen TOP in play-offsTOP is de play-offs van de Korfbal League goed begonnen. De regerend landskampioen uit Sassenheim won voor eigen publiek het eerste duel in de best-of-three serie met 24-20 van het Friese LDODK. De thuisclub voerde vanaf het begin de boventoon, maar slaagde er niet in om de eerste helft een riante voorsprong te nemem. TOP ging met een 13-11 voorsprong rusten. In de tweede helft liep TOP snel uit naar 20-12, waarmee het verzet van LDODK was gebroken. TOP liet de touwtjes vervolgens vieren, maar zorgde ervoor dat de overwinning nooit in gevaar kwam. Komende vrijdag spelen TOP en LDODK in Gorredijk hun tweede wedstrijd. Verrassende nederlaag PKC PKC begon zaterdag de andere halve finale met een verrassende nederlaag tegen Blauw-Wit. Het betekende voor de club uit Papendrecht de eerste nederlaag van het seizoen. In de reguliere competitie verloor PKC, dat vorig seizoen in de finale de landstitel aan TOP moest laten, dit jaar nog geen wedstrijd. De finale van de Korfbal League is dit jaar op zaterdag 8 april in de Ziggo Dome in Amsterdam.
26/03 17u30  Ook Gent-Wevelgem een prooi voor Van AvermaetGreg van Avermaet heeft Gent-Wevelgem op zijn naam geschreven. De 31-jarige Belg won vrijdag ook al de E3 Harelbeke. (later meer).
26/03 17u15  Oranje-Rood verrast koploper BloemendaalOranje-Rood heeft in eigen huis de topper tegen Bloemendaal met 5-4 gewonnen. Ondanks de nederlaag blijft Bloemendaal koploper. De Eindhovense hockeyers kwamen op eigen veld op een 3-1 voorsprong, maar zagen de bezoekers terugkomen tot 3-3. Mink van der Weerden en Niek van der Schoot stelden in de slotfase de zege voor Oranje-Rood veilig, alhoewel Bloemendaal ook nog een keer scoorde. Door de overwinning van Oranje-Rood, de ruime zege van Rotterdam op Qui Vive en de winst van Kampong op Den Bosch is het ongemeen spannend in de top van de hoofdklasse.   Twee tot en met vijf wint Rotterdam was veel te sterk voor Qui Vive (2-9) en staat samen met Oranje-Rood derde met 34 punten uit zeventien duels. Kampong won met 4-3 van Den Bosch en hield zo de druk op Rotterdam en Oranje-Rood. Kampong staat vijfde op drie punten van de vierde plaats. In de kelder van de hoofdklasse deed Almere goede zaken door Hurley met 4-1 te verslaan. Door die overwinning stijgt de ploeg van de laatste naar de tiende plaats.
26/03 16u45  Keniaanse topzes bij WK cross, goud CheptaiIrene Cheptai is in het Oegandese Kampala wereldkampioene cross geworden. De Keniaanse liep in de slotfase van de wedstrijd over circa acht kilometer weg bij drie landgenotes.  Voor het eerst in de WK-historie kwam de topzes uit één land. Al snel vormde zich een groep van acht atletes, onder wie de complete Keniaanse delegatie van zes vrouwen. Halverwege de wedstrijd waren er nog vier koplopers over: Alice Nawowuna, Lilian Rengeruk,Faith Kipyego en Cheptai.  Kipyego, olympisch kampioene op de 1.500 meter en getraind door Bram Som, loste als eerste. In de slotfase liep Cheptai, zevende bij de WK atletiek op de 5.000 meter, ook weg bij Nawowuna en Rengeruk. De eerste niet-Keniaanse op de resultatenlijst was Ruth Jebet. Voordat Jebet in 2013 de nationaliteit van Bahrein aannam, kwam ze uit voor haar geboorteland. Inderdaad, Kenia. 
26/03 16u30  Basketbalbeker prooi voor DonarDonar is voor de vijfde keer winnaar geworden van de nationale beker. Het won in Groningen na een stroeve start uiteindelijk met ruime cijfers van Landstede: 78-58.  Landstede begon fel en mede doordat bij Donar de driepunters niet vielen, stond het na het eerste kwart 20-15 in het voordeel van de Zwollenaren. Tegen de rust schoten de Groningers wel met scherp, waardoor ze met een 38-28 voorsprong gingen rusten.  De marge werd in het rommelige volgende kwart achttien, maar Landstede gaf niet op en had door enkele goede fastbreaks aan het slot van het derde kwart weer zicht op de beker: 43-51. De druk van de Groningers werd daarna toch te groot en Donar won tenslotte vrij onbedreigd.
26/03 16u00  Danny Blind ontbreekt bij training OranjeBondscoach Danny Blind ontbreekt daags na het debacle tegen Bulgarije (2-0) op de training van het Nederlands elftal. Assistenten Frans Hoek en Fred Grim nemen de honneurs waar. De spelers van Oranje verzamelden in het Hilton Hotel in Amsterdam en vertrokken zonder Blind. Aanvoerder Arjen Robben stapte als laatste in de bus. Een aantal spelers liet zich afzetten bij de gym van het Olympisch Stadion en de overige selectieleden maakten zich op voor een training op sportpark de Toekomst van Ajax. Gesprek De KNVB liet eerder al weten dat het vandaag om de tafel ging zitten met de bekritiseerde coach. Dat verklaarde Jean-Paul Decossaux aan het ANP. Decossaux is de commercieel directeur van de nationale voetbalbond die sinds het vertrek van algemeen directeur Bert van Oostveen de hoogste in rang is bij de KNVB. Of dat gesprek ook de reden is waarom Blind nu niet op het trainingsveld staat, is onduidelijk.  Blind twijfelde zaterdag na de wedstrijd al over zijn toekomst. 'Ik zoek de schuld bij mezelf. Dit komt rauw op mijn dak. Ik moet voor mezelf nadenken, dat zal mijn werkgever (de KNVB) ook wel doen.' 
26/03 16u00  Kampong houdt strijd om play-offs spannendKampong heeft het thuisduel met MOP gewonnen. In eigen huis werd het 4-0 voor de Utrechtse hockeysters. Engels international Sophie Bray opende de score in de eerste helft. Vlak na rust verdubbelde Lisette Korink de voorsprong. Bray zorgde ook voor de 3-0 en Karlijn Linden zette de 4-0 op het scorebord. Kampong blijft door de overwinning in de race voor een plek in de play-offs.  De ploeg is in achtervolging op Laren, dat vrijdag met 1-3 te sterk was voor de Utrechtsen en vandaag met 1-0 won van nummer laatst Pinoké. Laren staat vierde met twee punten voorsprong op Kampong. Koploper Den Bosch plaatste zich officieel als eerste voor de play-offs. Tegen HDM werd met 2-1 gewonnen.  Amsterdam, de nummer drie op de ranglijst, morste punten tegen Hurley. In eigen huis kwam de ploeg van trainer Rick Mathijssen niet verder dan 0-0, maar Amsterdam blijft ruim voor op nummer vier Laren.
26/03 15u30  Finse Lepistö sprint naar zege in Gent-WevelgemLotta Lepistö heeft de zesde editie van Gent-Wevelgem gewonnen.In de vierde wedstrijd in de WorldTour bleef de voor Cervélo-Bigla rijdende Finse de Belgische Jolien D'Hoore voor in de sprint. Woensdag was Lepistö ook al de beste in Dwars door Vlaanderen. In de 146 kilometer lange wedstrijd, met daarin onder meer twee beklimmingen van de Kemmelberg, gebeurde 125 kilometer vrijwel niets. In de finale regende het echter aanvallen. Met nog 15 kilometer voor de boeg reed Ellen van Dijk even op kop met onder anderen de Italiaanse Bronzini. Ook Janneke Ensing, de nummer twee in Wevelgem in 2014 en 2015, probeerde het met Olga Zabelinskaja. Ook dat koppel redde het niet en dus liep het uit op een massasprint. Chantal Blaak, de winnares van vorig jaar, was nu ook de beste Nederlandse. Blaak eindigde op de negende plaats.
26/03 14u45  Lammers: Mercedes heeft overwinning weggegevenWas Ferrari echt de sterkste in de Grand Prix van Australië? NOS-analist Jan Lammers zet er zijn vraagtekens bij. De voormalige Formule 1-coureur is van mening dat Mercedes de overwinning bij de start van het Formule 1-seizoen heeft weggegeven. 'Door hun verkeerde pitstopstrategie', stelt Lammers. Teambaas Toto Wolff van Mercedes verklaarde na afloop van de eerste GP dat Ferrari in Melbourne het snelst was. Lammers betwijfelt dat. Te vroege pitstop Hamilton 'Hamilton ging na zeventien ronden al naar binnen, terwijl de anderen veel langer op hun banden bleven doorrijden. Hamilton kwam te vroeg binnen. Ze hadden kunnen weten dat hij achter Verstappen op de baan zou terugkeren', kijkt hij terug op die cruciale fase in de race. Lammers had met bewondering naar Sebastian Vettel zitten kijken. De viervoudig wereldkampioen maakte geen fout in Melbourne. 'Vorig jaar kreeg Vettel er geregeld flink van langs. Hij was een zeurpiet. Nu zagen we weer de kampioen Vettel. Ferrari had natuurlijk al indruk gemaakt tijdens de testweken, maar het is leuk dat de titelstrijd nu even een andere kleur heeft', wijst de analist nog even op de dominantie van Mercedes in de afgelopen jaren. Voor Max Verstappen lag zijn enige reële kans om een plaats op te schuiven volgens Lammers bij de start. 'Ze hebben bij Red Bull wat probleempjes gehad in de aanloop naar Australië. Max had een superstart en dan moet je wat geluk hebben. Dat Kimi Räikkönen bijvoorbeeld een wat mindere start heeft. Dat gebeurde niet. Als dit het begin is, dan is dat best hoopvol', meent Lammers. 'Van Red Bull mogen we nog wat groei verwachten', zegt Lammers, die Ricciardo met autopech had zien uitvallen. 'Voor Ricciardo is zo'n seizoenstart voor eigen publiek sneu. Hij had al wat problemen, maar dat gaat wel goed komen. Na deze race verwacht ik dat dit seizoen wel eens heel close kan gaan worden.'
26/03 14u45  Valverde bekroont suprematie in Catalonië met derde ritzegeDe Spanjaard Alejandro Valverde van Movistar heeft voor de tweede keer de Ronde van Catalonië gewonnen. Hij sloot een al zo indrukwekkend optreden af met zijn derde ritzege. In de zevende etappe met start en finish in Barcelona troefde hij vluchtmaat Daniel Martin (QuickStep) af in de sprint.  Met een gereduceerd startveld - liefst 47 renners werden zaterdag uit koers genomen nadat ze buiten de tijdslimiet waren binnengekomen - en Alejandro Valverde in de witte leiderstrui begonnen de renners aan de 138,7 kilometer in en rond Barcelona. Scherprechter was traditiegetrouw de Montjuïc, een klimmetje die acht keer bedwongen moest worden. Al bij de start gingen 21 renners, onder wie Jetse Bol van het Colombiaanse Manzano-Postobon, ervandoor. Rasaanvaller Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) hield van hen het langste stand. Bij het ingaan van de laatste tien kilometer werd de Belg ingerekend en dat was het startsein voor Chris Froome om te demarreren. Aanval Froome De drievoudig Tourwinnaar verloor zaterdag ruim 26 minuten en duikelde daarmee uit de top van het klassement. In de slotrit was Froome duidelijk uit op eerherstel, maar op de top van de laatste beklimming van de Montjuïc werd hij ingerekend. Vervolgens probeerden Romain Bardet (AG2R), Marc Soler (Movistar) en George Bennett (Lotto-Jumbo) een gaatje te slaan, maar zij zagen hun aanval stranden.  Daniel Martin (QuickStep) sloeg wel een gat, maar vond meteen Valverde in zijn wiel. De twee werkten eendrachtig samen tot de streep, maar alleen Valverde wist de spurtende achtervolgers voor te blijven. Tweede eindzege Valverde Met zijn derde ritzege - zijn ploeg Movistar won ook nog de ploegentijdrit, maar werd later teruggezet vanwege duwen - bekroonde Valverde zijn suprematie in deze editie van de Ronde van Catalonië. Na de Ruta del Sol is het al de tweede zege in een meerdaagse koers dit jaar.  Ook is het de tweede eindzege van Valverde in de Ronde van Catalonië. In 2009 was 'El Imbatido' ook de beste in de zevendaagse rittenkoers. Steven Kruijswijk was de beste Nederlander op de zevende plaats in het eindklassement.
26/03 12u00  Wat zijn de kansen van Oranje op WK-deelname?Na het echec in Sofia spraken media, spelers en de bondscoach van het Nederlands elftal over een loodzware, zo niet onmogelijke klus. Plaatsing voor het WK in Rusland is nog mogelijk, maar dan moet wel alles meezitten. Wat zijn de kansen? Zo ruimhartig de plaatsingsmogelijkheden voor het afgelopen EK - en dat liep ook niet goed af -, zo strikt zijn de eisen voor het WK in Rusland. Alleen de groepswinnaars plaatsen zich rechtstreeks, voor de nummers twee is er een ontsnappingsmogelijkheid via play-offs. Tenminste, als je bij de beste acht nummers twee behoort. Eén ploeg, die als tweede eindigt, grijpt sowieso naast een ticket. En daar wringt de schoen voor Oranje.  Na nederlagen tegen Frankrijk en Bulgarije en een remise tegen Zweden is Nederland momenteel vierde in groep A. De thuiswedstrijden met Bulgarije en Zweden zullen gewonnen moeten worden, om kans te maken op de tweede plaats in groep A. En dan moet Oranje nog hopen dat het tot de beste acht nummers twee behoort. Halfweg de kwalificatieserie staat Nederland ook in dat klassement op achterstand. Montenegro, Noord-Ierland en Slovenië komen vanavond nog in actie. Nog een nederlaag fataal? Als de serie Luxemburg (thuis), Frankrijk (uit), Bulgarije (thuis), Wit-Rusland (uit) en Zweden (thuis) louter overwinningen oplevert, komt Oranje op 22 punten. Een - niet ondenkbare nederlaag in en tegen Frankrijk - zou betekenen dat Nederland maximaal op 19 punten kan komen. In dat laatste geval kan Nederland het WK eigenlijk vergeten. Ter illustratie: in de kwalificaties voor het EK in Frankrijk, waarbij op een groep na alle groepen ook uit zes landen bestonden, was minimaal 20 punten nodig om tweede te worden.
26/03 10u30  KNVB gaat vanmiddag al met Blind om de tafelDe KNVB gaat vanmiddag al om de tafel zitten met bondscoach Danny Blind. Dat verklaarde Jean-Paul Decossaux aan het ANP. Decossaux is de commercieel directeur van de nationale voetbalbond die sinds het vertrek van algemeen directeur Bert van Oostveen de hoogste in rang is bij de KNVB. 'Het lijkt me duidelijk dat we goed moeten praten', zei Jean-Paul Decossaux zondag voordat het Nederlands elftal in Sofia in het vliegtuig naar Amsterdam stapte. 'Misschien dat er snel duidelijkheid is, misschien ook niet. Dan moeten we even de tijd nemen. Aan overhaaste beslissingen heb je niets. Veel meer kan ik nu niet zeggen.' Voor Decossaux staat een snel vertrek van Blind allerminst vast. 'Het gebeurt in de voetballerij wel vaker dat er na een teleurstelling iets wordt geroepen. Alles is nog mogelijk.' Blind is nog strijdbaar Blind zelf gaf aan in ieder geval dinsdag, als Nederland oefent tegen Italië, nog op de bank te zitten. 'Ik heb ook mijn verantwoordelijkheid en ben ook nog best strijdbaar'', zei hij. 'Als de KNVB geen andere beslissing neemt, dan ben ik dinsdag nog bondscoach. Ik sta er nog wel steeds achter dat ik me ga beraden en alles een beetje rustig op een rijtje wil zetten.' Twijfel Op de persconferentie, een uurtje na de wedstrijd, toonde Blind zich gisteren kwetsbaar. 'Ik moet eerlijk zijn naar mezelf en naar de KNVB', voegde Blind toe op de persconferentie. 'Ik moet wel de indruk hebben dat ik dit kan rechttrekken. Ik moet eerlijk zijn en concluderen dat de weg naar Rusland een stuk moeilijker is geworden. Ik moet nadenken of ik in staat ben dat er nog uit te slepen.' 
26/03 10u15  Lucic weer te sterk voor RadwanskaAgnieszka Radwanska is al in de derde ronde van het hardcourttoernooi in Miami uitgeschakeld. De Kroatische Mirjana Lucic-Baroni, die de Poolse op de Australian Open ook al over de knie had gelegd, was oppermachtig: 6-0, 6-3.  De als vijfde geplaatst Radwanska, die in de eerste set slechts negen punten maakte, brak de al 35-jarige Lucic-Baroni in het begin van de tweede set. Tot een keerpunt in de wedstrijd leidde dat echter niet, want Lucic sloeg direct terug, ook nadat ze in de derde game weer haar service had moeten inleveren.  Radwanska was na afloop vol lof over de veterane: 'Lucic speelde solide vanaf de eerste bal, met agressie en power. Ik had er niks tegen in te brengen.'
26/03 10u00  Een Israëlische wielerploeg in Gent-Wevelgem, hoe zit dat?De Israëlische kampioen Guy Sagiv reed deze week met een davidster op zijn shirt door België. Zijn wielerploeg, Israel Cycling Academy, wil het land op de kaart zetten en binnen een paar jaar de Tour de France rijden. Vandaag staat de ploeg aan de start in Gent-Wevelgem, een van de koersen die extra beveiligd wordt om terreuraanslagen te voorkomen. Is het wel verstandig om in België, een land dat wordt geteisterd door moslimextremisme, onder de Israëlische vlag op een racefiets rond te rijden? 'Misschien ben ik te naïef, maar ik ben daar totaal niet mee bezig', zegt Dennis van Winden, de Nederlander die de overstap maakte van Lotto-Jumbo naar de Israëlische ploeg. Onopvallend Van Winden heeft zelf geen shirtje met een grote davidster erop. Het tenue is zwart met felgroene details. Ook het woord 'Israël' staat niet op de kleding of op de bus. Waarom niet?  'Ik denk dat het politieke redenen zijn. Ik hoor en zie er weinig van. Ik wil er ook geen woorden aan vuil maken. Het is een mooi land en we zijn een ambitieuze ploeg. Laten we het bij de sport houden, dat vind ik het belangrijkste', zegt Van Winden.  De Israëlische ploegleider Ran Margaliot wil er wel iets over zeggen. Lopen zijn renners geen gevaar door onder de Israëlische vlag rond te rijden?  'We zijn niet naïef. We begrijpen dat het problematisch kan zijn. Maar we proberen er slim mee om te gaan. We gaan het niet opzoeken, het is niet ons doel om een politiek statement te maken. We zijn geen politieke beweging.' Niets te verbergen 'Maar tegelijkertijd willen we het ook niet verbergen. Dit is wie zijn, we komen uit Israël. Als ik de davidsster ga verbergen dan zou dat hetzelfde zijn als dat ik de andere renners zou opdragen om geen kruisje om hun nek te dragen', vindt Margaliot.  Bij de ploeg rijdt alleen nationaal kampioen Sagiv, die Gent-Wevelgem vandaag overslaat, met een shirt in de kleuren van de vlag en een davidster rond. Drie profrenners Israël is een land zonder echte fietscultuur. Het land telt precies drie profwielrenners. Maar dat is in het huidige wielrennen geen indicatie om te bepalen of een land een profploeg kan afvaardigen. Dit seizoen rijden er teams uit Bahrein en Abu Dhabi op een WorldTour-licentie.  Margaliot wil met zijn ploeg z'n land op de kaart zetten, kansen bieden aan jonge talenten én hij wil Israël bevrijden van het vooroordeel dat het er onveilig zou zijn. 'Het feit dat we in Qatar een WK konden rijden is heel mooi en speciaal. Normaal gesproken mogen mensen uit Israël niet naar Qatar reizen. Voor mij is het speciaal dat we samen kunnen racen.' Niet zo 'koersbehendig' Dennis van Winden heeft het naar zijn zin bij de ploeg. Hij deed een stapje terug door voor het procontinentale team te gaan rijden, maar de omgeving bevalt de 29-jarige renner wel. Het niveau van het team, dat in de plannen van Margaliot binnen een paar jaar een grote ronde zou moeten rijden, is echter nog niet al te hoog. In Dwars door Vlaanderen was Zakkari Dempster woensdag met een 34ste plaats de beste renner van zijn ploeg. In Dwars door West-Vlaanderen haalde het hele team, weliswaar bij heel slecht weer, de finish niet.  'Dat was heel slecht', geeft Van Winden toe. 'Maar in de trainingen was ik verbaasd: deze jongens kunnen echt hard fietsen. De inhoud is er, alleen in de koers is het een ander verhaal. We hebben veel Canadezen, Amerikanen, Israëliërs. Die zijn niet zo 'koersbehendig'. Als je ze dan voor de leeuwen gooit in een klassieker... dat is brutaal. Alle Belgen kennen elke vierkante meter en elke bocht hier.'
26/03 09u45  Verstappen: heb mijn best gedaanEven leek het erop dat hij nog een plaats kon opschuiven. Max Verstappen kreeg in de slotfase van de Grand Prix van Australië de Fin Kimi Räikkönen in het vizier. De remmen weigerden echter mee te werken, waardoor de Nederlander op de vijfde plaats bleef steken. 'Uiteindelijk ben ik rustig naar huis getoerd.' Inhaalslag De vijfde plaats stemde de Nederlander van Red Bull enigszins tevreden. 'Ik heb mijn best gedaan, meer zat er nu niet in', zei de coureur die vorig seizoen iedereen verbaasde met gedurfde inhaalacties. Daar kwam de jonge Limburger zondag niet aan toe. Duidelijk is dat het team nog een inhaalslag richting Ferrari en Mercedes moet maken. 'We hebben werk te doen', zei Verstappens teamgenoot Daniel Ricciardo. 'Ik heb er echter vertrouwen in dat we er in China weer staan. Verstappen startte goed, in tegenstelling tot Ricciardo die op weg naar de grid stil kwam te staan en met twee ronden achterstand uiteindelijk nog aan de GP begon. 'De start was goed. Ik heb geprobeerd aan te vallen. Het lukte alleen niet om een plekje te winnen. Dat is jammer anders had ik Räikkönen misschien achter me kunnen houden', stelde de Nederlander na afloop vast. Drama Ricciardo Verstappen belandde wel in de WK-punten, voor Ricciardo werd zijn thuisrace een drama. Ver voor het einde viel hij uit. 'Ik ben blij dat ik na alle problemen dit weekeinde in elk geval nog enkele ronden heb kunnen rijden. Ik blijf optimistisch, in Melbourne heb ik vanaf zaterdag alleen maar gevochten om er zondag nog te staan'', zei de Australische coureur.
26/03 09u45  Haase buigt ook in Miami voor Del PotroRobin Haase is er niet in geslaagd de derde ronde bij het masterstoernooi van Miami te bereiken. In een vanwege regen verlate avondwedstrijd in Florida was de Hagenaar kansloos tegen de Argentijn Juan Martín del Potro: 2-6, 4-6.  Haase, die nog nooit van Del Potro heeft weten te winnen, had niets in te brengen tegen het snelle spel van de nummer 34 van de wereld. De eerste opslaggame won hij nog met moeite, maar door zwak serveren en te veel onnodige fouten ging de set verloren.  Haase ging daarna beter serveren. Maar nadat hij twee breekkansen had gemist, leverde de nummer 48 van de wereld in de negende game zijn opslagbeurt in en verloor hij de wedstrijd.
26/03 09u45  Robben blijft bij Oranje, De Vrij haakt afArjen Robben blijft bij het Nederlands elftal. In eerste instantie zou de aanvaller terugvliegen naar München, maar na het echec gisteren in Bulgarije, heeft de aanvoerder besloten om toch bij Oranje te blijven.  Vanmiddag vinden er in Nederland diverse gesprekken plaats. De KNVB gaat met bondscoach Danny Blind om de tafel. 'Het lijkt me duidelijk dat we goed moeten praten', zei Jean-Paul Decossaux zondag voordat het Nederlands elftal in Sofia in het vliegtuig naar Amsterdam stapte. De Vrij naar huis Stefan de Vrij vliegt niet met het Nederlands elftal terug naar Nederland. De verdediger van Lazio kampt met een blessure aan zijn scheenbeen en zal zijn herstel in Italië voortzetten. Hij ontbreekt daarom ook komende dinsdag als Oranje in Amsterdam de oefeninterland met Italië afwerkt.  De Vrij was zaterdag al niet inzetbaar in de WK-kwalificatiewedstrijd in Sofia tegen Bulgarije, die door de ploeg van bondscoach Danny Blind met 2-0 werd verloren.
26/03 09u30  De Vrij ook niet tegen ItaliëStefan de Vrij vliegt niet met het Nederlands elftal terug naar Nederland. De verdediger van Lazio kampt met een blessure aan zijn scheenbeen en zal zijn herstel in Italië voortzetten. Hij ontbreekt daarom ook komende dinsdag als Oranje in Amsterdam de oefeninterland met Italië afwerkt.  De Vrij was zaterdag al niet inzetbaar in de WK-kwalificatiewedstrijd in Sofia tegen Bulgarije, die door de ploeg van bondscoach Danny Blind met 2-0 werd verloren.
26/03 09u15  KNVB gaat zondagmiddag al met Blind om de tafelDe KNVB gaat zondagmiddag al om de tafel zitten met bondscoach Danny Blind. Dat verklaarde Jean-Paul Decossaux aan het ANP. Decossaux is de commercieel directeur van de nationale voetbalbond die sinds het vertrek van algemeen directeur Bert van Oostveen de hoogste in rang is bij de KNVB. 'Het lijkt me duidelijk dat we goed moeten praten', zei Jean-Paul Decossaux zondag voordat het Nederlands elftal in Sofia in het vliegtuig naar Amsterdam stapte. 'Misschien dat er snel duidelijkheid is, misschien ook niet. Dan moeten we even de tijd nemen. Aan overhaaste beslissingen heb je niets. Veel meer kan ik nu niet zeggen.' Voor Decossaux staat een snel vertrek van Blind allerminst vast. 'Het gebeurt in de voetballerij wel vaker dat er na een teleurstelling iets wordt geroepen. Alles is nog mogelijk.'  Twijfel Blind heeft altijd stellig gezegd nooit zelf op te stappen bij Oranje, maar daar lijkt nu verandering in te zijn gekomen. 'Ik werk lang genoeg in de voetballerij om te weten hoe het werkt. Ik trek me dit aan en moet mezelf een spiegel voor houden. Zo kan het niet verder.' 'Ik moet eerlijk zijn naar mezelf en naar de KNVB', voegde Blind toe op de persconferentie. 'Ik moet wel de indruk hebben dat ik dit kan rechttrekken. Ik moet eerlijk zijn en concluderen dat de weg naar Rusland een stuk moeilijker is geworden. Ik moet nadenken of ik in staat ben dat er nog uit te slepen.' 
26/03 09u00  Wall van waarde voor Wizards tegen CavaliersWashington Wizards heeft de topper in de Eastern Conference tegen Cleveland Cavaliers gewonnen. Vooral dankzij John Wall werd de formatie van sterspeler LeBron James met 127-115 verslagen.  De Wizards sloegen in het eerste kwart hun slag (40-26) en vooral Wall was daar verantwoordelijk voor met liefst achttien punten. Koploper Cleveland kwam daarna gestaag dichterbij en bij het begin van het laatste kwart was het tot op vijf punten genaderd (96-91). De Wizards hielden daarna echter knap stand.  James kwam tot 24 punten, 11 rebounds en 8 assists voor de Cavaliers, die in een reeks van zeven wedstrijden hun enige thuiswedstrijd speelden. 
26/03 08u45  Vettel troeft iedereen af in Melbourne, Verstappen vijfdeSebastian Vettel heeft in Australië de eerste GP van het Formule 1-seizoen op zijn naam gebracht. De Duitser bleef in de Ferrari de Mercedessen van Lewis Hamilton en Valtteri Bottas voor.Max Verstappen (Red Bull) werd vijfde. Vettel kon direct mee De start op Albert Park leverde op de voorste rijen geen verschuivingen op. In de eerste ronden werd al wel duidelijk dat er iets is veranderd ten opzichte van 2016. Mercedes reed niet meer zomaar weg van de rest van het veld; voormalig-wereldkampioen Vettel kon mee in het spoor van Hamilton. Ook was het atypisch dat Hamilton als leider in de race in de 17de ronde als eerste van de toppers naar binnen ging om zijn banden te laten vervangen. Vettels Pirelli's zagen er nog goed uit, dus de Duitser kon nog even vol gas door. Hamilton keerde achter Verstappen terug op de baan en kwam er niet langs. Vettel profiteerde; met zijn latere stop (23ste ronde) nam hij de leiding over. Alle toppers lieten de hardste compound monteren, alleen Verstappen koos 'super-softs'. Daarmee kwam de Limburger achter Räikkönen, maar positiewisselingen waren er niet meer. Vettel kon onbedreigd naar de streep rijden en bezorgde Ferrari de de eerste GP-zege sinds september 2015. Drama Ricciardo Voor Ricciardo werd zijn thuisrace een deceptie.Na transmissieproblemen moest hij al vanuit de pit starten, waarna hij met opnieuw een haperende bak uitviel.
26/03 08u45  Gent-Wevelgem: wielerwatchers verdelen sterrenDe NOS-wielerwatchers kunnen de nummer 1 op hun favorietenlijstje al bijna het hele wielervoorjaar met hun ogen dicht opschrijven. Peter Sagan is in elke klassieker waar hij aan de start staat topfavoriet.  Voor Gent-Wevelgem is dat niet anders. Bij Gio Lippens, Joris van den Berg, Han Kock en Danny Nelissen staat de wereldkampioen bovenaan of hoog op de lijst. Alleen bij Maarten Ducrot niet, maar die stelt dan ook geen echt favorietenlijstje samen maar een 'lijst van de hoop'.  De favorietenstatus van Sagan voor Gent-Wevelgem is niet vreemd. Hij won de koers vorig jaar en in 2013. En de Slowaak is ook dit voorjaar weer in vorm. Hij won Kuurne-Brussel-Kuurne en werd tweede in Omloop Het Nieuwsblad en Milaan-Sanremo. Maar Danny Nelissen kiest toch voor de Noor Alexander Kristoff als zijn grootste troef. 'Het wordt een tweestrijd tussen Kristoff en Sagan, denk ik. Sagan zit er altijd nog bij na de Kemmelberg (de zware slotklim in de finale waar de koers vaak beslist wordt, red.). Maar Kristoff kan dat ook, en hij klopte Gaviria in de sprint in Milaan-Sanremo.' Waaiers? Het koersverloop in Gent-Wevelgem hangt vaak af van het weer. Waait het hard, dan is er kans op waaiers in De Moeren, een open vlakte op 150 kilometer van de finish. Vooralsnog lijkt het wel te gaan meevallen met de wind. 'Dan krijg je dus een koers voor sprinters', voorspelt Nelissen. 'En dan weet Sagan, net als in Milaan-Sanremo, dat hij mannen als Kristoff, Gaviria en Groenewegen kwijt moet spelen voor de finale. Dan moet hij dus aanvallen op de Kemmelberg en hopen dat een aantal van die snelle mannen niet mee kan.' Gent-Wevelgem is de laatste uit het drieluik Belgische voorjaarskoersen van deze week. Sagan sloeg Dwars door Vlaanderen woensdag over en in E3 Harelbeke miste hij de beslissende slag. Daarna ging hij in het uitgedunde peloton ook nog onderuit. Maar dat zegt niks, aldus Nelissen.  'Sagan weet nu precies wanneer hij vol moet koersen en wanneer niet. Dat heeft hij geleerd van het jaar dat hij alleen maar tweede werd. Nu weet hij: ik moet nu niet al te veel geven om in de echte topkoers goed te zijn. In de Strade Bianche zag je hem ook niet, maar in Milaan-Sanremo werd hij tweede.' Groenewegen moet scoren Dylan Groenewegen komt ook vaak terug op de lijstjes van de NOS-wielerwatchers. In Dwars door Vlaanderen sprintte de Nederlands kampioen woensdag naar de vijfde plaats.  'Gent-Wevelgem is de koers waar Groenewegen nu moet scoren', weet Nelissen. 'Ik vind hem echt een toprenner. Ik zie dat hij een nog grotere motor krijgt om de zwaardere koersen ook te winnen. Hij is een toekomstig winnaar van de Ronde van Vlaanderen. Dat talent moeten we koesteren.'
26/03 00u15  'Arrogant Oranje moet uithuilen en opnieuw beginnen''Een blamage van de ergste soort, een regelrechte aanfluiting.' Zo omschrijft NOS-analyticus Pierre van Hooijdonk de 2-0 nederlaag van het Nederlands elftal in Bulgarije. En ook collega John van 't Schip is duidelijk in zijn commentaar: 'Waar moet je beginnen? Het was zó slecht... Een collectief falen.' Volgens Van Hooijdonk en Van 't Schip ging er negentig minuten lang helemaal niets goed bij Oranje. Beide analytici zien de instelling van het Nederlands elftal als belangrijke verklaring voor de blamage in Sofia. 'Ik word zo moe van hoe Nederland aan de wedstrijd begint. Met zo'n arrogante opbouw', verzucht Van Hooijdonk. 'Het straalt een suprematie uit die je niet hebt. Dat breien, ik word er knettergek van. Als een bulldozer schuiven we de bal steeds af.' 'Na de snelle 1-0 achterstand heb je, met blessuretijd, eigenlijk nog negentig minuten om het goed te maken', vult Van 't Schip aan. 'Maar je ziet geen enkele reactie. Dat is wat me het meeste zorgen baart. In de tweede helft, met een andere speelstijl en met Luuk de Jong, hebben we wel iets meer gecreëerd. Maar geen uitgespeelde kansen.' Rechterrijtje Het Nederlands elftal, een kleine drie jaar geleden nog de trotse nummer drie op het WK in Brazilië, is diep gevallen. 'Het is uithuilen en opnieuw beginnen', stelt Van 't Schip. 'We zitten nu in het rechterrijtje van de internationale top', concludeert Van Hooijdonk. 'We hebben Bulgarije laten spelen alsof ze de wereldkampioen zijn. De nummer 71 van de wereld! Op de FIFA-ranking staan ze tussen Haïti en St. Kitts & Nevis in.'
26/03 00u15  WK-kwalificatie: alle samenvattingen van 25 maartAlle samenvattingen van de WK-kwalificatiewedstrijden van zaterdag 25 maart op een rij. Groep A In de poule van Nederland, gaat Frankrijk stevig aan kop door een 3-1 overwinning bij Luxemburg. Zweden bleef in het spoor door Wit-Rusland te verslaan (4-0), maar Oranje zakte door een onthutsende 2-0 nederlaag bij Bulgarije naar de vierde plaats. Groep B Zwitserland en Portugal blijven domineren in deze poule. De Zwitsers gaan ook na een 1-0 overwinning op Letland aan kop en Portugal volgt nog steeds op een punt door een 3-0 overwinning op Hongarije. Andorra en de Faeröer Eilanden speelden gelijk: 0-0. Groep H België gaat nog altijd aan de leiding met twee punten voorsprong op Griekenland. In een onderling duel speelde beide landen met 0-0 gelijk. Bosnië-Herzegovina vond de aansluiting door met 5-0 te winnen van Gibraltar. Cyprus en Estland bleven op 0-0 steken.
26/03 00u15  Voetbalvrouwen FC Twente lopen in op Ajax na zege op ADOFC Twente heeft in de eredivisie voor vrouwen de topper tegen ADO Den Haag gewonnen. In Den Haag werd het 2-0 voor de nummer twee achter koploper Ajax. Omdat Ajax vrijdagavond met 1-0 verloor van PSV verkleinde FC Twente het gat tot acht punten. Wiegman Sherida Spitse maakte - onder het toeziend oog van bondscoach Sarina Wiegman - na een uur met een bekeken schot de 0-1 voor de bezoekers. Tien minuten voor tijd verdubbelde Jill Roord met een schuiver de score. Volgende week is de laatste speelronde en daarna beginnen de play-offs. Ajax, FC Twente, ADO Den Haag en PSV zijn al zeker van de kampioensgroep, waarin de punten worden gehalveerd.
26/03 00u00  Teammanager Jorritsma vertrekt toch bij KNVBHans Jorritsma vertrekt toch als teammanager van het Nederlands elftal. Hij maakt niet van de gelegenheid gebruik langer bij de KNVB te blijven. Hij treedt op 1 december van dit jaar uit dienst. De 68-jarige Jorritsma ziet af van de mogelijkheid om pas na het WK van volgend jaar in Rusland te vertrekken, mocht Oranje zich daarvoor plaatsen. Hij heeft met de KNVB geen overeenstemming kunnen bereiken over de voorwaarden voor een extra half jaar. Op dringend verzoek van bondscoach Danny Blind en de spelersgroep verlengde de KNVB vorig jaar het aflopende contract van de populaire Jorritsma tot 1 december 2017. Jorritsma fungeert al sinds 1996 als teammanager bij Oranje.
25/03 23u45  Sneijder neemt het op voor de bondscoachWesley Sneijder miste 'scherpte en agressiviteit' bij het Nederlands elftal in het verloren WK-kwalificatieduel met Bulgarije (2-0). 'De echte wil om te winnen was er niet', vindt de middenvelder, die in Sofia na rust mocht invallen. 'Het klopt niet met de manier waarop we de afgelopen week hebben getraind, en dan beginnen we de wedstrijd op zo'n slechte manier. Het lijkt erop dat we weer een kans op een groot toernooi aan het vergooien zijn.' 'Ik verdedig de bondscoach' De kritiek aan het adres van bondscoach Danny Blind is volgens Sneijder niet terecht. 'Hier moet ik de bondscoach wel verdedigen. Als je kijkt hoeveel mutaties Oranje heeft moeten ondergaan, dan is dat is lastig. Zelfs vlak voor de wedstrijd kreeg hij daar mee te maken.' In tegenstelling tot Oranje vindt Sneijder dat Bulgarije wel alles had gegeven voor een optimaal resultaat. 'Bulgarije heeft er vanaf het begin bovenop gezeten, dat verdient een compliment. Zo zie je meer dat het niet alleen om kwaliteit gaat, maar ook hoe je aan een wedstrijd begint.' Strootman: niet Oranje-waardig 'Alles wat ik zeg, is te veel', aldus Kevin Strootman. 'De eerste helft was dramatisch. We creëren niks en hebben pas in de 44ste minuut het eerste schot op doel. Dit is niet Oranje-waardig...' Strootman wil de schuld niet bij bondscoach Danny Blind leggen. “We moeten bij onszelf te rade gaan. Met deze bondscoach hebben we ook goede wedstrijden gespeeld. Dat we niet ons niveau halen, komt door onszelf.” Wesley Hoedt snapt niet waarom hij zaterdag niet mocht beginnen in Sofia. 'Ik moet het accepteren, maar hoef het niet te begrijpen. 'Omdat De Vrij rechtsbenig is', herhaalde Hoedt een vraag die aan hem werd gesteld. 'Van Dijk en Bruma zijn allebei rechtsbenig. Ze deden het goed samen. Waarom kunnen er dan geen twee linksbenige spelers samen voetballen.' Uitgerekend De Ligt had schuld aan de openingstreffer van Bulgarije en ging ook niet vrijuit bij de 2-0. Blind wisselde de zeventienjarige verdediger van Ajax in de rust voor Hoedt. 'Stap voor mij, maar slecht voor ons' 'Ik ben blij dat ik mijn debuut heb gemaakt', zei de invaller. 'Dit was een volgende stap in mijn loopbaan. Maar deze nederlaag is slecht voor ons. We hebben het niet goed gedaan.'
25/03 23u30  Blind twijfelt over toekomst: dat zal KNVB ook wel doenDanny Blind zoekt de schuld bij zichzelf na de onthutsende 2-0 nederlaag van het Nederlands elftal bij Bulgarije. De bondscoach twijfelt over zijn toekomst. 'Dit komt rauw op mijn dak. Ik moet voor mezelf nadenken over mijn toekomst. Dat zal mijn werkgever (de KNVB) ook wel doen.' Blind heeft altijd stellig gezegd nooit zelf op te stappen bij Oranje, maar daar lijkt nu verandering in te zijn gekomen. 'Ik werk lang genoeg in de voetballerij om te weten hoe het werkt. Ik trek me dit aan en moet mezelf een spiegel voor houden. Zo kan het niet verder.' Als bondscoach leed hij zeven nederlagen in zeventien wedstrijden en door de vierde plaats in de groep is het WK ver weg voor Oranje. Blind verraste door de pas 17-jarige debutant Matthijs de Ligt in de basis te laten starten. De Ajacied ging al in de vijfde minuut in de fout, waardoor de Bulgaren op 1-0 kwamen. In de rust haalde Blind hem uit het elftal. 'Als ik het nu moet beoordelen was het te vroeg om hem op te stellen', zegt Blind. 'Het is bij Matthijs niet gelopen zoals we wilden en dat is mijn verantwoordelijkheid. Hij wordt een grote verdediger.' 'Het was futloos, stroef. We waren totaal niet in staat om iets te doen met de twee kansen die we kregen. Ook de grotere spelers hebben niet gebracht wat je zou verwachten.'
25/03 23u15  Bondscoach Blind twijfelt over toekomstBondscoach Danny Blind twijfelt na de nederlaag (2-0) in Sofia over zijn toekomst. 'Ik moet voor mezelf goed nadenken. Dit komt rauw op mijn dak', aldus de bondscoach. Blind sluit ook negatieve beslissing van de KNVB niet uit. 'Ik werk lang genoeg in de voetballerij om te weten hoe het werkt...'
25/03 23u15  Robben zwaar teleurgesteld: dit is een nachtmerrieArjen Robben vindt dat er niets valt af te dingen op de blamerende 2-0 nederlaag van het Nederlands elftal in Bulgarije. 'Ja, wat moet ik zeggen? Dit is een nachtmerrie. Er ging zoveel fout. De eerste helft was van een bedroevend niveau', zei de zichtbaar teleurgestelde aanvoerder van Oranje. 'We gaven de goals heel makkelijk weg. We moeten nu onze mond houden, want we zijn niet goed genoeg tegen Bulgarije. Dat is heel pijnlijk', constateerde Robben, die net als de rest van zijn team nagenoeg onzichtbaar was in Sofia. Opstappen Blind Robben wilde zich niet uitlaten over het eventuele opstappen van bondscoach Danny Blind. 'Dat verandert niets aan de kwaliteit van onze spelersgroep. Als we doen wat we moeten doen, dan moet je hier winnen. We hebben hier gewoon een hele slechte wedstrijd gespeeld.'​ Het is de bedoeling dat de aanvaller de oefenwedstrijd van Oranje tegen Italië overslaat, een afspraak die al langer stond, en terugkeert naar Bayern München.  Is het niet raar dat een aanvoerder in deze zware tijden de selectie verlaat? 'Er valt komende dinsdag niets te repareren in de Arena, anders was ik er natuurlijk bij geweest', aldus Robben, die wel aangaf zijn besluit misschien te heroverwegen.
25/03 23u00  Frankrijk behoudt leiding na zakelijke zege in LuxemburgFrankrijk blijft in de WK-kwalificatie op koers liggen om winnaar van groep A te worden. De groepsgenoot van Oranje beleefde geen makkelijke avond in Luxemburg, maar trok wel de winst over de streep: 3-1. Olivier Giroud zette de nummer twee van het EK na 28 minuten op voorsprong na voorbereidend werk van Borussia Dortmund-aanvaller Ousmane Dembélé. Nog voor rust was er de verrassende gelijkmaker van voormalig Willem II-aanvaller Aurélien Joachim, die feilloos een strafschop benutte. Lang kon Luxemburg niet genieten, want in de 37ste minuut maakte Antoine Griezmann eveneens vanaf de penaltystip de 1-2. Even daarvoor was Djibril Sidibé in de zestien tegen het gras gewerkt. Frankrijk controleerde de wedstrijd in de tweede helft en nam in de slotfase definitief afstand toen Giroud met een kopbal zijn tweede treffer van de avond maakte. Debutant Dat was voor bondscoach Didier Deschamps het moment om de jonge Kylian Mbappe (18 jaar en 95 dagen) zijn debuut te gunnen. Hij werd daarmee de jongste Franse debutant sinds Maryan Wisnieski in 1955.
25/03 23u00  Eerste puntenverlies voor Belgen tegen GriekenlandBelgië heeft in groep H van de WK-kwalificatiereeks voor het eerst punten verspeeld. Tegen Griekenland was het lang eenrichtingsverkeer, maar toch namen de gasten een puntje mee: 1-1.  België had voor rust veel meer balbezit en kreeg ook de beste kansen, maar omdat beide ploegen veel kleine overtredingen maakten, kwam het duel niet op gang. Vlak na rust bracht Konstantinos Mitroglou met een knap schot zelfs de 0-1 op het scorebord.  Ondanks een gigantisch overwicht na die goal, leken de Belgen te gaan verliezen, maar vlak voor tijd schoot Romelu Lukaku uit de draai alsnog de gelijkmaker binnen. En in blessuretijd kopte Lukaku ook nog bijna raak, maar doelman Stefanos Kapino had een katachtige redding in petto.
25/03 22u45  Oranje, Blind en De Ligt te kijk gezet in BulgarijeHet Nederlands elftal is in de strijd om een WK-ticket tegen een enorme zeperd aangelopen. Oranje werd in Sofia door een matig Bulgarije op een 2-0 nederlaag getrakteerd. Bondscoach Danny Blind nam vooraf een behoorlijk risico door Matthijs de Ligt in de verdediging te laten debuteren. Dat pakte desastreus uit. De 17-jarige Ajacied liep in de vijfde minuut knullig onder de bal door, waarna Spas Delev eenvoudig de score kon openen. Een kwartier later maakte de aanvaller van het Poolse Pogon Szczecin, die in dertien interlands nog nooit had gescoord voor Bulgarije, zijn tweede goal met een mooi afstandsschot. En weer zag De Ligt er niet goed uit, al deelden dit keer Bruno Martins Indi en doelman Jeroen Zoet mee in de malaise. Dozen En zij waren niet de enigen die hun avond niet hadden. Nederland had weliswaar het meeste balbezit, maar vrijwel iedereen had de grootste moeite de bal aan iemand in hetzelfde shirt te geven. De ervaren Kevin Strootman leek de dozen nog om zijn schoenen te hebben.  Oranje kreeg in de eerste helft welgeteld een kans. Na goed voorwerk van Davy Klaassen had Bas Dost de bal voor het inschieten. Zijn inzet ging net langs de verkeerde kant van de paal. Blind moest halverwege wel ingrijpen en hield De Ligt en Georginio Wijnaldum aan de kant. Voor hen kwamen de twee Wesleys binnen de lijnen: debutant Wesley Hoedt en 128-voudig international Wesley Sneijder. En wonder boven wonder: Nederland ging iets beter voetballen. Bulgarije vond het allemaal wel prima zo, al werd de gastheer toch zo af en toe met de rug tegen de muur gezet. Enkele aardige aanvallen leverden kansen op voor Quincy Promes en Arjen Robben, maar gescoord werd er niet. Toen halverwege de tweede helft de aansluitingstreffer nog niet was gevallen, sloop er een soort moedeloosheid in de ploeg van bondscoach Blind. Het naderende ontij viel niet meer weg te poetsen. Dit Oranje is te fragiel om een tegenslag op te kunnen vangen. En die wetenschap doet pijn.
25/03 22u45  Portugal verslaat Hongarije en blijft in spoor ZwitserlandPortugal heeft in groep B een eenvoudige overwinning geboekt op Hongarije. In eigen huis werd het 3-0 voor de Europees kampioen. Op het afgelopen EK troffen beide landen elkaar in de groepsfase. Dat leverde een waar spektakel op met een eindstand van 3-3. Maar van enige spanning was in Lissabon geen sprake. In de 32ste minuut opende André Silva de score met een intikker. Vier minuten later schoot Cristiano Ronaldo, na prachtige hakbal van Silva, knap de 2-0 binnen. In de 65ste minuut maakte Cristiano Ronaldo uit een vrije trap de 3-0. Dat was zijn zeventigste doelpunt in het shirt van Portugal. Zwitserland blijft koploper Zwitserland versloeg eerder op de avond in dezelfde groep Letland met 1-0. Het duel tussen Andorra en Faeröer eindigde in een doelpuntloos gelijkspel.
25/03 20u00  Zweden verslaat Wit-Rusland en voert druk op Oranje opIn groep A van de WK-kwalificatie heeft Zweden thuis met 4-0 gewonnen van Wit-Rusland en daardoor drie punten voorsprong genomen op Oranje. Wit-Rusland pakte pas twee puntjes (0-0 tegen Frankrijk en 1-1 tegen Luxemburg) en was in Solna kansloos. De Zweden sprongen slordig met de vele kansen om en hadden een penalty, benut door Emil Forsberg, nodig om op 1-0 te komen. Na de rust kregen de Zweden hulp van de Wit-Russische keeper Andrei Gorboenov, die een schotje van Forsberg tussen zijn benen door liet rollen. Ook de arbitrage stak een helpende hand toe door de 3-0 van Marcus Berg goed te keuren, hoewel de bal niet geheel over de doellijn leek te zijn. Isaac Thelin schoof de 4-0 in de verre hoek. In groep B boekte koploper Zwitserland een nipte thuiszege op Letland. Josip Drmic was met het hoofd de matchwinner in de 66ste minuut. Andorra en Faeröer kwamen in dezelfde groep niet tot scoren: 0-0. Enige opvallende feit was de rode kaart voor Jóhan Símun Edmundsson van Faeröer: hij kreeg twee keer geel wegens twee schwalbes. Later vanavond wordt nog Portugal-Hongarije gespeeld. In groep H, de groep van België, won Bosnië-Herzegovina eenvoudig met 4-0 van Bosnië-Herzegovina. Het duel Cyprus-Estonia leverde een doelpuntloos gelijkspel op. De Rode Duivels treden om 20.45 uur aan tegen Griekenland.
25/03 20u00  De Ligt (17) debuteert in Oranje, Sneijder reserveMatthijs de Ligt maakt zijn debuut in de basis van het Nederlands elftal voor de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Bulgarije. De verdediger vervangt in Sofia de geblesseerde Stefan de Vrij. De Vrij had afgelopen week last gekregen van een bloeduitstorting aan zijn onderbeen. Bondscoach Danny Blind uitte vrijdag tijdens de persconferentie nog de hoop dat de kwetsuur van de Lazio-speler zou meevallen.  Blind kan ook al geen beroep doen op de geblesseerde centrumverdedigers Virgil van Dijk en Jeffrey Bruma. De 17-jarige De Ligt is daarmee de jongste Oranjedebutant in 86 jaar sinds Mauk Weber in 1931.  Sneijder op de bank Een andere opvallende keuze is dat Davy Klaassen in de basisopstelling de voorkeur boven Wesley Sneijder krijgt. Basisopstelling Nederland: Jeroen Zoet; Rick Karsdorp, Matthijs de Ligt, Bruno Martins Indi, Daley Blind; Georginio Wijnaldum, Kevin Strootman, Davy Klaassen; Arjen Robben, Bas Dost, Quincy Promes.
25/03 17u45  Barzagli om 'persoonlijke redenen' niet tegen OranjeAndrea Barzagli is er dinsdag niet bij als Italië in de Amsterdam Arena tegen het Nederlands elftal aantreedt. De 35-jarige mandekker van Juventus laat de oefeninterland om 'persoonlijke redenen' schieten. Ook Manolo Gabbiadini, Federico Bernardeschi en Giorgio Chiellini haakten in een eerder stadium al af bij de 'Azzurri'. Italië op WK-koers Met Barzagli won Italië vrijdagavond in Palermo de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Albanië met 2-0. De ploeg van bondscoach Giampiero Ventura is nog ongeslagen in de kwalificatiereeks. Italie bereidt zich in Florence voor op de vriendschappelijke krachtmeting met Oranje.
25/03 17u15  Valverde op rozen in Catalonië, dagzege ImpeyAlejandro Valverde is hard op weg naar zijn tweede eindzege in de Ronde van Catalonië. De Spanjaard van Movistar verdedigde zijn leiderstrui in de zesde en voorlaatste etappe met verve. De rit over 190 kilometer van Tortosa naar Reus kende drie cols van de derde categorie, en een van de eerste op 40 kilometer van de meet. Het meeste vuurwerk vond plaats op de eerste heuvel. Daarop reden vijftig man weg. Onder hen alle grote namen, op Chris Froome (tweede in het klassement) na. In de afzink van de zwaarste col reden Alessandro De Marchi en Dario Cataldo weg uit die groep, maar hun poging strandde op de streep. Daryl Impey won de sprint en Valverde werd tweede. De Marchi werd nog vijfde.
25/03 17u00  Twintig duels schorsing voor Knicks-speler NoahBasketbalspeler Joakim Noah van New York Knicks heeft een schorsing van twintig wedstrijden gekregen wegens overtreding van het dopingreglement van de NBA. De 32-jarige Fransman heeft positief getest op een prestatiebevorderend middel uit een legaal voedingssupplement, dat door de NBA op een zwarte lijst is gezet. Noah mist door de schorsing de laatste tien wedstrijden van dit NBA-seizoen en de eerste tien van komend seizoen. De Knicks zijn al uitgeschakeld voor de play-offs. Blessure De zoon van oud-tennisser Yannick Noah staat al sinds 4 februari aan de kant en werd eind vorige maand aan zijn linkerknie geopereerd. De schorsing gaat pas in als hij daarvan is hersteld. Noah begon zijn professionele carrière in 2007 bij Chicago Bulls. Hij schopte het twee keer tot All Star en werd in 2014 uitgeroepen tot beste verdediger van de NBA. Vorig jaar maakte hij de overstap naar New York.
25/03 17u00  Oefenduel Burkina Faso afgelast, Traoré eerder terug bij AjaxAjax-trainer Peter Bosz kan aanvaller Bertrand Traoré maandag in aanloop naar De Klassieker met Feyenoord gewoon op het trainingsveld verwachten. De aanvaller zou maandagavond in Londen met Burkina Faso een oefenduel spelen tegen Nigeria, maar dat duel is geannuleerd. De reden? Liefst zeven spelers van Burkina Faso konden niet op tijd een inreisvisum bemachtigen. De oefenwedstrijd stond voor maandag op het programma in het Engelse Barnet, waar Nigeria donderdag met 1-1 gelijkspeelde tegen Senegal. Burkina Faso, de nummer drie van de Afrika Cup, verloor vrijdag met 2-0 van Marokko en zou daarna doorreizen naar Londen. De aanvragen van de spelers konden echter niet voor sluitingstijd worden verwerkt door de ambassade in Rabat, waardoor Burkina Faso het duel heeft moeten afzeggen. Waarschuwing Eerder waarschuwde UEFA-voorzitter Alexander Ceferin al voor de gevolgen van de inreisbeperkingen in Groot-Brittannië. Als de uittreding van Groot-Brittannië uit de Europese Unie leidt tot strengere visumregels, zullen in de toekomst mogelijk minder vaak finales in Engeland, Wales, Schotland of Noord-Ierland worden gehouden.
25/03 16u00  Het gaat veel sneller in de Formule 1, maar je ziet het amperAls het zondag droog blijft, zal de Grand Prix van Australië enkele minuten korter duren dan vorig jaar. De auto's zijn dit seizoen namelijk een stuk sneller, vooral in de bochten. Maar langs het circuit in Melbourne merk je daar weinig van. Bernie Ecclestone sloeg de spijker al eens op de kop. 'Het maakt het publiek niet uit of de auto’s in 1,25 rondrijden of in 1,20. Die seconden zie je toch niet. Ze willen spektakel zien', zei het gewezen opperhoofd van de Formule 1. In Australië kan hij weer gelijk krijgen. Het publiek is 'not easily impressed'. Het personeel langs de baan ook niet. 'Het geluid is nog steeds niet best', moppert baancommissaris Kevin Hind naast het circuit vanuit z'n tuinstoel. De palmboom naast hem doet dienst als parasol. 'De wagens klinken niet zoals ze moeten klinken.' Echt opgewonden raakt de marshal dus niet van de vlak voor hem voorbij razende bolides. 'Ik heb gelezen dat ze er dit jaar beestachtig uit zouden zien met die brede banden en zo. Maar als ze zo weinig herrie maken lijken ze niet bruut. Ik hoor het niet, ik zie het niet en ik voel het niet.' Dat geldt niet voor wedstrijdleider Charlie Whiting. 'Door de hogere snelheid zullen de crashes ook heftiger zijn. Dat kunnen we tegenwoordig gelukkig allemaal met computers simuleren.' 'We zien dat we bij een aantal races moeten ingrijpen om de veiligheid te waarborgen. Op moderne circuits met grote uitloopstroken zoals in China en Bahrein, is er geen probleem. Maar oudere banen als Spa-Francorchamps en Suzuka zijn listiger.' Meer spanning? Ondanks dat marshal Hind niet is overtuigd, is het toch het de bedoeling dat het spannender en spectaculairder wordt door het opschudden van het reglement (bredere banden, meer neerwaartse druk, hogere bochtensnelheid, etcetera). Het is inderdaad maar zeer de vraag of dat gebeurt. Mercedes is nog steeds het te kloppen team, Ferrari lijkt een sprong voorwaarts te hebben gemaakt en Max Verstappens Red Bull Racing lijkt het enige team dat in de buurt kan blijven. De overige zeven teams doen mee voor de kruimels. Net als vorig seizoen. Drievoudig wereldkampioen Lewis Hamilton snapt dat de dominantie van zijn team niet goed is voor de sport. 'Ik begrijp dat mensen verrassende uitslagen willen. Ik wil ook graag vechten voor een zege. Het zou mooi zijn als het dit jaar spannender wordt', aldus de favoriet, die wel toevoegt dat hij ten koste van alles z'n wereldtitel wil heroveren. 
25/03 16u00  Nieuwe Eagles-trainer Maaskant: zie dit echt als interim-klusBijna anderhalf jaar na zijn ontslag bij NAC Breda begint Robert Maaskant aan een nieuwe klus als hoofdtrainer. Go Ahead Eagles presenteerde de 48-jarige oud-speler zaterdag als opvolger van de deze week ontslagen Hans de Koning.  Maaskant, die in 1989 zijn voetbalcarrière begon in Deventer en daar zes jaar later kortstondig trainer was, heeft een contract getekend tot het einde van het seizoen. Plannen voor een vervolg in Deventer zijn er niet. 'Ik zie dit ook echt als interim-klus', zegt de oud-trainer van onder meer RBC, FC Groningen en Wisla Kraków. 'Ik heb mij de laatste tijd veel gericht op het bedrijfsleven en dat wil ik graag een vervolg geven.' 'Race nog niet beslist' De doelstelling die Maaskant van zijn nieuwe werkgever heeft meegekregen is simpel: handhaving. Een pittige klus, gezien de stand op de ranglijst (laatste met 20 punten) én het programma. Go Ahead stuit in de resterende zeven wedstrijden nog op onder meer FC Twente, Feyenoord en Ajax. 'Het is een immense sportieve opgave, maar tegelijkertijd zijn in mijn ogen alle middelen aanwezig om de klus te klaren. De staf, de spelersgroep, de betrokken achterban, de medewerkers en vrijwilligers; iedereen is doordrongen van het feit dat we het grote doel - handhaving - alleen met z'n allen kunnen bereiken.' In zijn clubloze periode werkte Maaskant vooral als voetbalanalist, veelal voor NOS Langs de Lijn. 'In die rol heb ik ook goede dingen gezien van Go Ahead. De race is nog niet beslist. We hopen op nacompetitie, maar het gat met de ploegen daarboven is niet groot. We kunnen ons ook nog veilig spelen.' Mocht dat lukken, dan zal Go Ahead in de zomer opnieuw op zoek moeten naar een trainer. 'Laten we hopen dat we straks in polonaise de gang uit lopen, maar dan is het voor mij ook echt klaar hier.' 
25/03 15u30  EK zonder Oranje past in straatje FIFA-baasDe uitschakeling van Oranje voor het EK in Frankrijk afgelopen zomer is een goede zaak geweest voor het voetbal. Dat vindt althans FIFA-voorzitter Gianni Infantino. De Zwitserse voetbalbaas verdedigde vrijdag in het Portugese Estoril de uitbreiding van het aantal deelnemers aan het WK voetbal van 32 naar 48 deelnemers in 2026. Daarbij noemde hij het afgelopen EK en in het bijzonder het Nederlands elftal als voorbeeld.  'Bij het afgelopen EK hebben we het aantal teams verhoogd naar 24. Een van de kritiekpunten was: dan wordt de kwalificatie heel langdradig. De kwalificatie werd werd juist heel boeiend', hield Infantino zijn toehoorders voor. 'Teams die zich nooit hadden geplaatst, plaatsten zich wel en teams die zich altijd plaatsten, zoals Nederland, vielen af. Hoe dat kwam? Omdat de spelers, de teams en de landen met een andere instelling aan de wedstrijden begonnen.' De FIFA besloot in januari tot uitbreiding van het deelnemersveld tot 48 deelnemers. 'Als je vroeger in de groep met Duitsland werd geloot, wist je meteen: Dat wordt niks meer. Ik neem vakantie, want Duitsland plaatst zich toch wel. Maar nu twee of drie landen zich kunnen plaatsen verandert de instelling van iedereen. Veel meer landen mogen opeens dromen van kwalificatie.'
25/03 13u45  Feyenoord-spits Jørgensen haakt af bij DenemarkenFeyenoord-aanvaller Nicolai Jørgensen doet zondag niet mee aan de EK-kwalificatiewedstrijd van Denemarken tegen Roemenië. De spits heeft te veel last van een liesblessure. Om diezelfde reden haakte eerder ook Ajacied Kasper Dolberg af bij de Deense nationale ploeg.  Jørgensen liep de blessure op in het duel met Heerenveen, dat Feyenoord mede dankzij een treffer van de Deen met 2-1 won. De topscorer van de eredivisie werd de afgelopen dagen nog onderzocht door de Deense teamarts, maar blijkt dus niet fit genoeg om te spelen.  Zondag 2 april staat Ajax-Feyenoord op het programma. Of Jørgensen en Dolberg ook dat duel aan zich voorbij moeten laten gaan, is nog onduidelijk. Denemarken behaalde in de kwalificatiereeks voor het WK 2018 in Rusland zes punten uit de eerste vier duels. Het duel met Roemenië begint zondag om 20.45 uur.
25/03 13u30  Olympische medaillewinnaar Leo Peelen (48) onverwachts overledenOud-baanwielrenner Leo Peelen, die in 1988 op de Olympische Spelen in Seoul zilver won op de puntenkoers, is onverwachts overleden. Hij is 48 jaar geworden. De geboren Arnhemmer was van 1983 tot 1991 actief als baanwielrenner. Peelen werd vrijdagavond na afloop van een clinic op de wielerbaan in het Omnisport in Apeldoorn dood aangetroffen in de catacomben. Dat meldt de Nederlandse wielrenunie KNWU.  Zilver In 1988 zorgde de pas 20-jarige Peelen voor een daverende verrassing door in 1988 bij de Olympische Spelen in Seoul de zilveren medaille te winnen op de puntenkoers. Samen met de Deen Dan Frost nam hij een ronde voorsprong en stak daarmee latere profrenners als Frankie Andreu, Pascal Lino, Giovanni Lombardi en Olaf Ludwig de loef af. Samen met Marcel Beumer, Erik Cent en Mario van Baarle werd hij bovendien zevende op de ploegenachtervolging. Dat het olympisch zilver geen toeval was, bewees Peelen een jaar later met een bronzen medaille op de puntenkoers bij de wereldkampioenschappen in Lyon.  Betrokken In 1991, op 23-jarige leeftijd, zette Peelen een punt achter zijn wielerloopbaan. Na zijn loopbaan was Peelen bij de wielerbond onder meer voorzitter van de commissie-baansport. Daarnaast was hij betrokken bij een aantal goede doelen, zoals Alpe d'HuZes en Tour du ALS. 
25/03 12u45  Zieke Vanmarcke doet niet mee aan Gent-WevelgemSep Vanmarcke zal zondag niet deelnemen aan Gent-Wevelgem. De Belgische voorjaarsspecialist, die na veel jaren in Nederlandse dienst dit seizoen de kleuren van het Amerikaanse Cannondale-Drapac verdedigt, kampt met maagklachten.  Vanmarcke ging vrijdag wel gewoon van start in de E3 Harelbeke, maar kreeg in de finale te maken met fysiek ongemak. 'In de finale moest ik de hele tijd braken. We hebben daarom besloten dat ik niet ga starten in Gent-Wevelgem. Ik probeer snel weer beter te worden.' Vorig jaar eindigde Vanmarcke nog als tweede achter Peter Sagan in Gent-Wevelgem. Ook bij zijn debuut in 2010 werd hij tweede. Dit jaar werd hij al derde in Omloop Het Nieuwsblad. Bij afwezigheid van hun kopman mogen Dylan van Baarle, Sebastian Langeveld en sprinter Wouter Wippert zondag waarschijnlijk voor eigen kans gaan. Van Baarle eindigde vrijdag in Harelbeke nog verdienstelijk als negende. Bij Lotto-Jumbo, dat vooralsnog bezig is aan een teleurstellend voorjaar, zijn Lars Boom en Dylan Groenewegen de speerpunten. Woensdag werd Groenewegen knap vijfde in Dwars door Vlaanderen.  Ook Niki Terpstra (Quickstep) en Moreno Hofland (Lotto-Soudal) zullen met ambities aan de start verschijnen in Gent.
25/03 12u15  Go Ahead zet Decheiver uit technische stafNa het ontslag van trainer Hans de Koning zal ook Harry Decheiver niet langer op de bank zitten bij Go Ahead Eagles. De assistent-coach liet vrijdag weten dat hij de club uit Deventer aan het einde van het seizoen wilde verlaten. Daarop besloot de clubleiding Decheiver per direct uit de technische staf van het eerste elftal te verwijderen. 'Juist nu zijn spelers, club en fans gebaat bij een volle focus op de sportieve strijd om handhaving', schrijft de club, die in acute degradatienood verkeert, op de website. 'Go Ahead Eagles heeft om die reden besloten om Harry Decheiver per direct louter nog in de voetbalopleiding actief te laten zijn.' Decheiver, die zelf 27 eredivisieduels speelde voor Go Ahead Eagles en later met Borussia Dortmund onder meer de wereldbeker won, blijft wel trainer van Go Ahead Eagles onder-19. Robert Maaskant wordt vandaag gepresenteerd als nieuwe trainer.
25/03 11u45  Barcelona eert Johan Cruijff met standbeeld én stadionJohan Cruijff krijgt van FC Barcelona een standbeeld. Bovendien zal het toekomstige tweede stadion van de club worden vernoemd naar de vrijdag precies een jaar geleden overleden oud-speler en trainer van de club.  Dat maakte Barcelona-voorzitter Josep Maria Bartomeu bekend op een speciaal evenement in Camp Nou. Ook Jordi Cruijff nam het woord. 'Ik ben ontzettend trots en dankbaar met dit mooie eerbetoon', sprak de zoon van de legendarische nummer 14. Barcelona was van plan donderdag al bekend te maken op welke manier de legende zal worden herdacht door de club. Door het overlijden van oud-voorzitter Agusti Montal Costa - de man die Cruijff in 1973 naar Barcelona haalde - werd dat uitgesteld. 
25/03 11u30  Verstappen: we moeten op alle fronten aan de bakTe groot voor het servet, te klein voor het tafellaken. Die rol lijkt er voor Max Verstappen in het verschiet te liggen bij de eerste races van het Formule 1-seizoen. Dat concludeert hijzelf in ieder geval na zijn vijfde plaats bij de kwalificatie voor de Grand Prix van Australië. 'We zijn duidelijk het derde team', zegt Verstappen. 'Mercedes en Ferrari zijn voorlopig niet te pakken. Daarvoor is het gat van meer dan een seconde per ronde simpelweg te groot.' 'Meer zit er niet in' Het is een pijnlijke constatering voor de fans die na twee goede seizoenen stiekem al droomden van een reeks aan GP-zeges of misschien zelfs wel een wereldtitel voor de Nederlander. Bij Verstappen zelf klinkt er vooral berusting. 'Ik ben niet teleurgesteld. Ik wist dat er niet meer in zou zitten. Dat merkten wel al bij de wintertests in Barcelona.' 'Aan de bak' Ook in Melbourne gaat het met horten en stoten bij Red Bull Racing. 'Het is een moeilijk weekend. We hebben door allerlei factoren veel te weinig rondjes gereden. Het is niet gelukt om de juiste balans in de auto te vinden.' 'De wagen is erg gevoelig en presteert wisselvallig. Bovendien heeft 'ie te weinig grip, te weinig vermogen en een matige topsnelheid. Er zal dus hard gewerkt moeten worden in de fabriek. We moeten op alle fronten aan de bak.'
25/03 11u00  Belgische bondscoach Martínez vreest GriekenNederland-Griekenland, september 2016. De laatste test voordat Oranje vijf dagen later aan de kwalificatie voor het WK 2018 begint. Georginio Wijnaldum maakt al binnen een kwartier de 1-0. Geen vuiltje aan de lucht. Maar na negentig minuten gaan de Grieken toch met 2-1 als winnaar van het veld af. Het is maar een oefenwedstrijd, maar het duel deed in België de alarmbellen rinkelen. Want zomaar verliezen van de Grieken, dat kan de Belgen vanavond ook gebeuren, waarschuwt bondscoach Roberto Martínez. Beide landen staan er tot nu toe uitstekend voor in groep H. België gaat aan de leiding met de maximale score van twaalf punten uit vier duels, Griekenland volgt als nummer twee met tien punten. Martínez: 'Die overwinning van de Grieken op Oranje was indrukwekkend. Ze speelden heel georganiseerd, heel dreigend. We moeten nog uit en thuis tegen ze. Die wedstrijden worden heel belangrijk voor WK-kwalificatie voor beide teams.” Hoewel de coach dus beducht is voor een uitglijder, is de verwachting wel dat de koploper in eigen huis de runner-up verder op achterstand kan zetten in de groep. 'Maar Griekenland wordt beter', vult aanvaller Kevin Mirallas zijn coach aan.  Mirallas speelde tussen 2010 en 2012 voor het Griekse Olympiakos en werd er twee keer kampioen. 'Ze spelen niet meer zo defensief als vroeger, wel gegroepeerd. Als wij de ruimte willen krijgen, zullen we eerst moeten scoren.' De bondscoach weet waar de kracht van de Grieken ligt: 'Het is een team dat al heel lang bij elkaar is. Met talent. En ook met ervaring. De coach werkt al lang met deze ploeg. Hij kan ze ook op verschillende manieren laten spelen. Maar wij spelen thuis. Het stadion is uitverkocht. Dus het wordt een mooie wedstrijd.' De Spanjaard werkt sinds een paar maanden in België en heeft het er erg naar zijn zin. Martínez: 'Ik was bang dat het bondscoachschap echt van-wedstrijd-tot-wedstrijd-werk zou zijn. Maar het is veel meer dan dat. Je bent er echt elke dag mee bezig. Daar heb ik veel plezier in. Natuurlijk zou je wel meer wedstrijden willen hebben, want wat het het leukst maakt, is de samenwerking met de spelers op het veld. Maar het bevalt me goed.'
25/03 10u15  WK 1974: toen we nog eenvoudig van de Bulgaren wonnenOranje en Bulgarije staan vanavond in Sofia tegenover elkaar in de strijd om WK-kwalificatie. De twee ploegen hebben geen rijk gezamenlijk verleden. Het Nederlands elftal trof de Bulgaren in een vriendschappelijk duel in 2012 (2-1 verlies), tijdens de kwalificatiereeks voor het WK van 2008 (2-0 thuis en 1-1 uit) en de ontmoeting daarvoor, die dateert van 1974. Jawel, het WK waarop Oranje net naast de wereldtitel greep. In die tijd werden de Bulgaren nog redelijk eenvoudig aan de kant gezet. Oranje won het duel in Dortmund, mede dankzij twee strafschoppen van Johan Neeskens, overtuigend met 4-1. De goal van Bulgarije kwam op naam van Ruud Krol, die de bal na een actie vanaf links van Georgi Denev in eigen doel werkte. Het was voor doelman Jan Jongbloed de eerste tegentreffer dat toernooi. Daarna moest hij alleen in de finale nog twee keer vissen. Met blote handen Op de beelden is te zien dat Krol oprechte steun krijgt van de Bulgaren, die hem een bemoedigend schouderklopje geven. Niet veel later is Jongbloed balend te zien, met de blote handen in de zij. 'Ik vond dat lekkerder, ik had voor mijn gevoel meer grip op de bal. Als het regende, had ik van die gebreide handschoenen', aldus de inmiddels 76-jarige Jongbloed, tegenwoordig werkzaam bij amateurclub Zilvermeeuwen in Zaandam.  'Daar zaten van die rubberen ribbeltjes tussen de vingers. Maar in vergelijking met de huidige handschoenen zou je denken dat je geen bal kon pakken.' Jongbloed moet bekennen dat hij zich niet al te veel meer kan herinneren van de gebeurtenissen op de 23ste juni in 1974. Maar hij hield destijds in opdracht van Vrij Nederland een dagboek bij en daarin schreef hij het volgende:
25/03 10u15  Bertens onderuit tegen Ozaki in MiamiKiki Bertens is in de tweede ronde van de Miami Open blijven steken. De als zestiende geplaatste Wateringse werd op het hardcourt in drie sets afgetroefd door de Japanse qualifier Risa Ozaki: 4-6, 6-4, 1-6. De laatste partij van de dag in Miami begon pas na middernacht. In het donker en voor vrijwel lege tribunes ploeterde Bertens zich door de wedstrijd heen. Ze veerde na het verlies van de eerste set op, maar werd daarna overklast. Coach Raemon Sluiter probeerde het nog met een peptalk, maar nadat Bertens zich aan het begin van de derde set aan haar knie had moeten laten behandelen, kon ze geen tegenstand meer bieden.
25/03 10u15  Belgische bondscoach Martínez vreest voor GriekenNederland-Griekenland, september 2016. De laatste test voordat Oranje vijf dagen later aan de kwalificatie voor het WK 2018 begint. Georginio Wijnaldum maakt al binnen een kwartier de 1-0. Geen vuiltje aan de lucht. Maar na negentig minuten gaan de Grieken toch met 2-1 als winnaar van het veld af. Het is maar een oefenwedstrijd, maar het duel deed in België de alarmbellen rinkelen. Want zomaar verliezen van de Grieken, dat kan de Belgen vanavond ook gebeuren, waarschuwt bondscoach Roberto Martínez. Beide landen staan er tot nu toe uitstekend voor in groep H. België gaat aan de leiding met de maximale score van twaalf punten uit vier duels, Griekenland volgt als nummer twee met tien punten. Martínez: 'Die overwinning van de Grieken op Oranje was indrukwekkend. Ze speelden heel georganiseerd, heel dreigend. We moeten nog uit en thuis tegen ze. Die wedstrijden worden heel belangrijk voor WK-kwalificatie voor beide teams.” Hoewel de coach dus beducht is voor een uitglijder, is de verwachting wel dat de koploper in eigen huis de runner-up verder op achterstand kan zetten in de groep. 'Maar Griekenland wordt beter'', vult aanvaller Kevin Mirallas zijn coach aan.  Mirallas speelde tussen 2010 en 2012 voor het Griekse Olympiakos en werd er twee keer kampioen. 'Ze spelen niet meer zo defensief als vroeger, wel gegroepeerd. Als wij de ruimte willen krijgen, zullen we eerst moeten scoren.' De bondscoach weet waar de kracht van de Grieken ligt: 'Het is een team dat al heel lang bij elkaar is. Met talent. En ook met ervaring. De coach werkt al lang met deze ploeg. Hij kan ze ook op verschillende manieren laten spelen. Maar wij spelen thuis. Het stadion is uitverkocht. Dus het wordt een mooie wedstrijd.' De Spanjaard werkt sinds een paar maanden in België en heeft het er erg naar zijn zin. Martínez: 'Ik was bang dat het bondscoachschap echt van-wedstrijd-tot-wedstrijd-werk zou zijn. Maar het is veel meer dan dat. Je bent er echt elke dag mee bezig. Daar heb ik veel plezier in. Natuurlijk zou je wel meer wedstrijden willen hebben, want wat het het leukst maakt, is de samenwerking met de spelers op het veld. Maar het bevalt me goed.”
25/03 09u45  Dankzij Dempsey is VS terug in race om WK-ticketDe Verenigde Staten zijn weer in de race om een ticket voor het WK in Rusland. In het eerste duel na het vertrek van bondscoach Jürgen Klinsmann rekenden de Amerikanen met 6-0 af met Honduras. Met name routinier Clint Dempsey was ongrijpbaar en scoorde drie keer. De 34-jarige Dempsey tilde tegen Honduras zijn totaal met drie treffers naar 55 doelpunten voor de Amerikaanse ploeg. Daarmee is hij nog twee treffers verwijderd van het record van Landon Donovan. Sebastian Lletget, Michael Bradley en Christian Pulisic maakten de andere doelpunten voor de Verenigde Staten.  De VS staat nu vierde op een punt van Panama dat met 1-0 verloor van Trinidad & Tobago. Mexico nam de leiding door met 2-0 te winnen van het ongeslagen Costa Rica. De nummers één tot en met drie plaatsen zich rechtstreeks voor het WK. 'We zijn er weer', verzekerde bondscoach Bruce Arena, die de Amerikanen in 2002 en 2006 al naar het WK leidde. 'We hadden echt een goede dag.'
25/03 09u30  'Oranje moet niet gaan breien en Dost moet niet bewegen'Bulgarije-Nederland: 0-3. Het wordt vanavond een simpele uitzege. Althans, als we NOS-analyticus Pierre van Hooijdonk moeten geloven. En Bas Dost? Die moet vooral in de punt blijven staan.  Ergens kwam het bondscoach Danny Blind misschien wel goed uit, de ziekmelding van Vincent Janssen. De moeilijke keuze voor de spitspositie, die op de voet gevolgd werd door zestien miljoen bondscoaches, is voor hem gemaakt.  Toch leek het erop dat Blind vast zou houden aan Janssen. Voelt Dost dan wel het vertrouwen van de bondscoach? 'Mwah, dat weet ik niet', vertelt Van Hooijdonk. 'Maar het is voor Dost gewoon weer een mogelijkheid om te laten zien wat hij kan.' 'Hij hoeft maar één ding te doen en dat is een goede indruk achterlaten', aldus de oud-international. 'Dost moet in ieder geval zijn prestatie tegen Luxemburg gaan verbeteren.' 'Dost moet geduld hebben' De doelpuntenjager van Sporting krijgt een tip van een van zijn voorgangers in de spits bij Oranje: 'Hij moet niet veel bewegen, gewoon lekker in de punt blijven staan. Anders loopt hij de ruimtes juist dicht. Hij moet wegblijven, geduld hebben en er staan als het moet.' Van Hooijdonk, in het verleden goed voor 14 goals in 46 interlands, denkt dat er tegen Bulgarije een belangrijke rol is weggelegd voor de vleugelverdedigers. 'Zij moeten flink aanvallend ingesteld zijn. Dost is afhankelijk van voorzetten, hij is echt het eindstation.' Voor zijn rol als analist bij de wedstrijden van Oranje bekeek Van Hooijdonk de Bulgaren uitvoerig. Onder de indruk is hij allerminst van de nummer 71 van de wereld. 'Ze gaan wel met zijn allen terug, maar er wordt niet verdedigd', concludeert hij. 'Lopende mensen worden overgegeven maar niet overgenomen.' Het gevoel bij Van Hooijdonk over Oranje is goed, maar hij waarschuwt de ploeg ook: 'Je moet niet weer proberen om aanvallen over 25 schijven te laten lopen. Een aanval moet geen vijf minuten duren, maar vijftien seconden. Snel naar voren en linies overslaan.' Wijnaldum Dat moet volgens de oud-Feyenoorder gaan gebeuren aan de hand van de ervaren aanvoerders Arjen Robben en Wesley Sneijder. 'Zij moeten het voortouw nemen, al zie ik daarin ook een rol voor Georginio Wijnaldum.' Van Hooijdonk is erg gecharmeerd van de middenvelder van Liverpool. 'Maar hij mag nog wel dominanter worden in Oranje. Daar is hij ook aan toe: om een echte steunpilaar te worden en dat ook meer uit te stralen.'
25/03 09u30  Booker maakt zeventig punten voor Suns, maar verliest tochPhoenix Suns heeft, ondanks zeventig punten van Devin Booker, in de NBA met 130-120 verloren van Boston Celtics. Booker is na Wilt Chamberlain, Kobe Bryant, David Thompson, David Robinson en Elgin Baylor de zesde speler in de NBA-historie die in een wedstrijd zeventig punten weet te maken.  Baylor - destijds nog voor Minneapolis Lakers - had in 1960 met 64 punten ook het hoogste aantal tegen de Celtics achter zijn naam staan. De Celtics namen met veel driepunters vroeg afstand en stonden in het tweede kwart 26 punten voor.  Met hun derde zege op rij namen de Celtics wraak voor een nederlaag in de slotseconde in Phoenix, eerder deze maand. Isaiah Thomas was met 34 punten topscorer bij de thuisploeg, die al zeker is van de play-offs. Phoenix Suns staat een na laatste in de Western Conference en is al uitgeschakeld voor de play-offs. In het spoor van Kobe De 20-jarige Booker is de jongste speler die ooit meer dan zestig punten maakte in een wedstrijd.  Kobe Bryant was de laatste speler die meer dan zeventig punten achter zijn naam zette. De vorig jaar gestopte basketballegende van Los Angeles Lakers maakte op 22 januari 2006 liefst 81 punten tegen Toronto Raptors.  Het NBA-record is nog altijd in handen van Wilt Chamberlain. Die maakte op 2 maart 1962 honderd punten voor Philadelphia Warriors tegen New York Knicks.
25/03 08u30  Verstappen start GP Australië van vijfde plaatsMax Verstappen begint de eerste race van het Formule 1-seizoen morgenochtend vanaf de vijfde plaats. Tijdens de kwalificatie op Albert Park in Melbourne kon de Nederlander zich niet mengen in de strijd om de voorste startrijen.  Dat gevecht werd geleverd door de coureurs van Mercedes en Ferarri. Lewis Hamilton toonde zich de snelste van het stel en veroverde de eerste poleposition van het jaar. Sebastian Vettel start van P2 en de Finnen Valtteri Bottas en Kimi Räikkönen staan op de tweede startrij. Verstappen tevreden Verstappen kende geen vlekkeloze aanloop naar de kwalificatie. Tijdens de vrije trainingen op vrijdag en zaterdag worstelde hij met de afstellingen van zijn Red Bull en kwam hij niet tot het gewenste aantal rondes omdat hij een bocht miste. Ook tijdens het eerste deel van de kwalificatie (Q1) liet hij via de boordradio weten dat zijn auto nog niet geheel vertrouwd voelde, maar afgezien van de veel snellere Mercedessen en Ferrari's wist hij de rest van het veld achter zich te houden. En dat stemt hem tevreden. 'We zijn duidelijk het derde team en we hadden dit weekend alleen maar problemen, dus eigenlijk is de vijfde plaats beter dan verwacht.'  Voor zijn teamgenoot Daniel Ricciardo waren de druiven zuur. De Australiër ging voor eigen publiek in de fout toen hij iets te enthousiast een bocht aanviel. Zijn wagen raakte van de baan, waardoor Ricciardo in het laatste deel van de kwalificatie (Q3) geen tijd meer kon neerzetten. Hem wacht dus de tiende startplek. 'Ik baal enorm, ook voor de fans. Maar fysiek ben ik in orde. Alleen mentaal nog niet. Ik moet mezelf nu resetten voor de race van morgen. Wehrlein niet van start Ook werd duidelijk dat Pascal Wehrlein de start aan het seizoen aan zich voorbij moet laten gaan. De Duitser is nog onvoldoende hersteld van een rugblessure die hij begin dit jaar opliep bij een race-evenement in Miami. Wehrlein wordt dit weekend bij Sauber vervangen door de Italiaan Antonio Giovinazzi, die de zestiende tijd noteerde.
25/03 00u15  WK-kwalificatie: alle samenvattingen van 24 maartIn groep D was Servië met 3-1 te sterk voor Georgië. De Serviërs pakte, doordat Ierland met 0-0 gelijkspeelde tegen Wales, de leiding in groep D. Oostenrijk versloeg Moldavië.  In groep G stond Italië-Albanië in het teken van Gianluigi Buffon. De doelman van Italië speelde zijn duizendste officiële duel. Albanië werd met 2-0 verslagen. Spanje zette Israël met 4-1 aan de kant en behield de leiding in de groep. Macedonië pakte tegen Liechtenstein zijn eerste overwinning (0-3) in deze kwalificatiereeks. Kroatië heeft in groep I de leiding behouden. Door een prachtige treffer Nikola Kilinic versloegen de Kroaten Oekraïne. Nummer twee IJsland maakte ook geen fout, ook al ging het tegen Kosovo moeilijk. Turkije boekte een betrekkelijk eenvoudig zege op Finland: 2-0. 
24/03 23u30  IJshockeyers Heerenveen pakken derde prijs van het seizoenDe ijshockeyers van Heerenveen hebben hun derde prijs van het seizoen in de wacht gesleept. Dankzij een 4-1 (2-0, 2-1, 0-0) zege bij Den Haag werd de finale van de BeNe-league met 3-1 gewonnen. De Friezen wonnen eerder al de beker (ten koste van Geleen) en de nationale titel (ook in een finale tegen Den Haag).  Heerenveen haalde vorig seizoen in de eerste editie van de BeNe-league ook de finale. Daarin was Herentals te sterk. Dit seizoen sneuvelden de Belgen in de halve finales tegen Den Haag. Bij 0-3 bracht Roosendaal Den Haag uit een manmeer terug in de wedstrijd, maar Postma maakte er al snel 1-4 van. Daarna hielden de Friezen eenvoudig stand.
24/03 23u00  Ierland en Wales scoren niet; Servië profiteertIerland heeft in groep D van de kwalificatiereeks voor het WK van 2018 averij opgelopen tegen Wales. In Dublin kwamen beide landen in een eenzijdig duel niet tot scoren. In de vorige thuiswedstrijd in de kwalificatieserie boekte Ierland nog een benauwde 1-0 zege op Georgië, maar dit keer kwam het zover net. De bezoekers speelden ruim twintig minuten met tien man na een rode kaart voor Neil Taylor. Bale De grootste kans was opvallend genoeg voor het tiental: Gareth Bale was in de slotfase dicht bij de winnende treffer, maar zijn schot zeilde net langs de verkeerde kant van de paal. Wales, net als Ierland actief op het afgelopen EK, speelde al voor de vierde keer gelijk. Servië profiteert Eerder op de avond behield Servië de ongeslagen status en daardoor gaat het nu aan de leiding in de poule. De koploper in groep D won in Tbilisi met 3-1 van Georgië en loste daardoor Ierland af als koploper. Servië kwam in de Georgische hoofdstad wel vroeg op achterstand. Dusan Tadic (ex-Twente) trok de stand kort voor rust gelijk uit een strafschop. In de tweede helft bezorgden Aleksandar Mitrovic en invaller Mijat Gacinovic met hun doelpunten Servië de winst.  Oostenrijk niet in de fout Oostenrijk had het thuis lange tijd behoorlijk lastig met Moldavië, dat pas één punt heeft verzameld. Pas een kwartier voor tijd brak Marcel Sabitzer de ban en in de laatste minuut maakte Martin Harnik er 2-0 van. De Oostenrijkers hebben na vijf speelronden al twee nederlagen achter hun naam staan en konden zich dus niet nog een misstap permitteren.
24/03 23u00  Spanje en Italië blijven op WK-koersSpanje en Italië zijn ook na vijf wedstrijden in de WK-kwalificatiereeks nog ongeslagen. De Spanjaarden boekten een eenvoudige 4-1 zege op Israël en behouden daarmee de koppositie in groep G. Italië won met 2-0 van Albanië en heeft daardoor evenveel punten, maar een minder doelsaldo dan Spanje. Waar Israel in Gijón in het begin wat kansjes liet liggen, was Spanje stukken meedogenlozer. David Silva opende in de dertiende minuut de score met een schot door de benen van de doelman. Vlak voor rust werd het door een rollertje van Vitolo 2-0. De tweede helft was zes minuten oud toen Diego Costa met zijn hoofd goed was voor de derde Spaanse treffer. Israël wist een kwartier voor tijd via Lior Refaelov nog wel de eretreffer op het scorebord te krijgen. Twee minuten voor tijd werd maakte invaller Isco er met een bekeken rollertje nog 4-1 van.  Italië boekte in Palermo een zakelijke zege op Albanië. De Azzurri wonnen met 2-0. Doelman Gianluigi Buffon wist het Italiaanse doel in zijn duizendste wedstrijd schoon te houden. In de twaalfde minuut kwamen de Italianen vanaf de strafschopstip op voorsprong. Andrea Belotti werd gevloerd, Daniele De Rossi schoot koeltjes de strafschop binnen. In de tweede helft werd de wedstrijd tien minuten stilgelegd nadat Albanese uitsupporters een grote hoeveelheid vuurwerk hadden afgestoken. Toen de rook weer was opgetrokken en de wedstrijd hervat, tekende Ciro Immobile met een knappe kopbal voor de 2-0 van Italië. Onderin de groep wist Macedonië zijn eerste punten van deze WK-kwalificatiereeks binnen te slepen. In en tegen Liechtenstein werd een 3-0 overwinning geboekt. Voor rust scoorde Boban Nikolov, na rust tekende Ilja Nestorovski voor twee goals. Dat hadden er drie kunnen zijn, maar in de slotminuut miste Nestorovski een penalty.
24/03 23u00  Kroatië wint en blijft leider in Groep IIn groep I heeft Kroatië Kroatië zijn leidende positie verstevigd door in Zagreb met 1-0 te winnen van Oekraïne, dat door IJsland verdrongen werd van de tweede plaats.  Nikola Kalinic krulde in de eerste helft fraai raak voor Kroatië, dat eerder Mario Mandzukic de lat had zien raken. Oekraïne kon na de pauze de vierde nederlaag in acht onderlinge duels niet meer voorkomen.  IJsland won in het Albanese Shkodër met 2-1 van Kosovo. Bjorn Bergman Sigurdarson zette de IJslanders na een klein half uur op voorsprong uit de rebound na een gestopt schot van Gylfi Sigurdsson, die tien minuten later de marge verdubbelde vanaf de stip. Na rust redde Aldhe Nuhiu met een kopbal de eer voor Kosovo. Tosun schiet Turkije naar zege Turkije boekte een vrije eenvoudige zege op Finland: 2-0. Besiktas-spits Cenk Tosun, topscorer in de Turkse Super Lig, nam in de eerste helft beide treffers voor zijn rekening. 
24/03 22u45  Go Ahead Eagles stelt Maaskant aan als trainerRobert Maaskant volgt Hans de Koning op als trainer van Go Ahead Eagles. De 47-jarige Maaskant moet de club voor degradatie zien te behoeden.  Maaskant kwam als speler al uit voor de club uit Deventer, ging er in 1995 als assistent-coach aan de slag en werd in 2003 kortstondig hoofdtrainer op de Adelaarshorst, toen de club eerstedivisionist was.  Maaskants laatste club was NAC Breda. Ook daar moest hij proberen om de club in de eredivisie te houden, maar daar slaagde hij niet in. FC Twente Go Ahead hield aan zijn laatste vijf duels maar één punt over. De eerste wedstrijd die Maaskant als hoofdtrainer leidt, is het uitduel met FC Twente op zondag 2 april. Afgelopen woensdag zette de hekkensluiter in de eredivisie De Koning op straat. Hij werd verantwoordelijk gehouden voor de tegenvallende resultaten. Maaskant wordt zaterdag gepresenteerd in Deventer. Dan wordt ook meer duidelijk over de contractduur. 
24/03 22u30  Hockeysters Laren doen goede zaken in strijd om play-offsDe hockeysters van Laren hebben goede zaken gedaan in de strijd om de vierde plek. Laren won in Utrecht de uitwedstrijd tegen Kampong, concurrent voor een plek in de play-offs, met 3-1. De eerste twee doelpunten van Laren werden gemaakt uit een strafcorner: de eerste werd benut door Stephanie de Groof, de tweede door Naomi van As. Karlijn van der Linden deed in de tweede helft wat terug, maar enkele minuten later bepaalde Maxime Kerstholt de eindstand. Inhaalduel De wedstrijd zou direct na de winterstop gespeeld worden, maar omdat Kampong verplichtingen had in de Europese zaalcompetitie werd het duel uitgesteld. De vierde plaats geeft aan het eind van het seizoen rechts op deelname aan de play-offs. Omdat het verschil met de topdrie - Den Bosch, SCHC en Amsterdam – groot (negen punten) is, lijken Laren en Kampong zich te moeten richten op de vierde plaats. 
24/03 22u30  Ook Bulgaren missen vaste krachten: keeper Stojanov valt afNet als Oranje moet Bulgarije het zaterdagavond stellen zonder een aantal vaste krachten. In aanloop naar het duel in Sofia vielen middenvelder Georgi Milanov en doelman Vladislav Stojanov af. Door het afvallen van Stojanov is het aannemelijk dat Nikolai Michailov, oud-keeper van FC Twente, onder de lat staat bij Bulgarije. De 28-jarige Michailov speelt momenteel voor de Turkse tweedeklasser Mersin Idmanyurdu. Aanvoerder Svetoslav Dijakov haakte vorige week al af vanwege een blessure. Belang Het duel in de Bulgaarse hoofdstad is voor beide landen van groot belang in de strijd om een WK-ticket. Alleen de winnaar van de groep plaatst zich rechtstreeks voor het WK in Rusland: Oranje is de nummer twee, Bulgarije de nummer vier.  De achterstand op Frankrijk bedraagt voor Nederland en Bulgarije respectievelijk drie en vier punten. Oranje heeft de uitwedstrijd tegen Frankrijk, koploper in de groep, nog op het programma staan.
24/03 21u45  Eredivisie vrouwen: eerste seizoensnederlaag AjaxIn de eredivisie voor vrouwen is Ajax tegen zijn eerste nederlaag van het seizoen aangelopen. PSV was in Eindhoven met 1-0 te sterk voor de koploper. Het enige doelpunt viel na twintig minuten. Kirsten Koopmans was namens PSV de matchwinner. Daphne Koster viel bij Ajax even later geblesseerd uit. PSV blijft ondanks de zege vierde. Ajax blijft ondanks de nederlaag ruim koploper in de eredivisie.  Kampioenspoule Beide clubs zijn al zeker van deelname aan de kampioenspoule. Dat geldt ook voor ADO Den Haag en FC Twente, die zaterdag in actie komen. De kampioenspoule gaat na de 21ste speelronde van start. Het puntenaantal van de top-4 wordt dan gehalveerd.  In de onderste helft van de eredivisie was er eindelijk weer eens iets te juichen voor PEC Zwolle. De hekkensluiter won met 4-3 van Telstar en boekte daarmee pas zijn tweede overwinning in twintig competitieduels. En ook de nummer voorlaatst had een prima avond: Achilles'29 legde sc Heerenveen over de knie en stuurde de Friezinnen met een 5-0 nederlaag naar huis.
24/03 21u00  In Beekbergen legt Wevers de basis voor EK en WKVoor het eerst sinds haar gouden optreden op de Olympische Spelen van Rio heeft Sanne Wevers in Nederland een wedstrijd geturnd. In Beekbergen probeert Wevers zich te plaatsen voor de EK, die over een maand in Roemenië op het programma staan.  'Natuurlijk is het weer spannend', geeft Wevers toe. 'Maar dat is ook de bedoeling. Je moet weer dat ene moment opzoeken dat je je moet laten zien. Ik ben blij met mijn niveau van vandaag.' Eind februari, bij wereldbekerwedstrijden in Melbourne, kwam Wevers pas weer voor het eerst officieel in actie sinds de Spelen. De zilveren medaille die ze daar behaalde, bevestigde dat ze op de goede weg was. 'Het voelde toen echt meteen weer goed om terug te zijn.' EK en WK Dit jaar staan er een EK en een WK op het programma. Het doel van Wevers? 'Elk toernooi zo hoog mogelijk scoren.' Die basis is vandaag in Beekbergen gelegd. 
24/03 19u30  Meer zorgen voor Blind: De Vrij is een twijfelgevalOranje heeft in aanloop naar het duel met Bulgarije niet alleen te kampen met personele problemen in de voorhoede. Bondscoach Danny Blind heeft ook kopzorgen over zijn bezetting in het hart van de defensie. Het is namelijk onzeker of Stefan de Vrij zaterdagavond zijn opwachting kan maken in Sofia. De centrale verdediger van Lazio heeft nog steeds last van een blessure aan een scheenbeen. Hij heeft vrijdagavond ook niet de volledige training met zijn ploeggenoten in het Vasil Levski-stadion meegedaan.  Nachtje slapen 'Het is eigenlijk een heel onschuldige blessure. Normaliter zakt zo'n bloeduitstorting binnen één tot twee dagen weg, maar dat gebeurt maar niet met Stefan. Daardoor kan hij zijn voet niet vrij bewegen. Misschien is het zaterdag na een nachtje slapen allemaal anders.' Blind zat al dun in zijn verdedigers: hij kon geen beroep doen op de geblesseerden Jeffrey Bruma en Virgil van Dijk en riep daarom de pas 17 jaar oude Matthijs de Ligt, die nog nooit bij de selectie van Oranje zat, op. Dost Vincent Janssen maakte de reis naar Bulgarije niet en Luuk de Jong werd opgeroepen als de vervanger van de spits van PSV. Naar alle waarschijnlijkheid start daarom Bas Dost, de laatste weken goed op dreef bij Sporting, in de punt van de aanval start. 'Dat zou zomaar kunnen', hield Blind zich op de vlakte. 'Het is altijd een tegenvaller als er mensen wegvallen in de laatste fase. Maar voor Vincent was het niet te doen om te reizen: hij lag drie tot vier dagen op bed. Het was voor mij gelijk duidelijk dat Luuk de Jong hem zou vervangen.'
24/03 17u30  Van Avermaet wint E3 Harelbeke, podium volledig BelgischGreg van Avermaet van BMC heeft de E3 Harelbeke gewonnen. De zestigste aflevering kreeg een geheel Belgisch podium, want Van Avermaet werd geflankeerd door Philippe Gilbert (QuickStep) en Oliver Naesen (AG2R). Die vluchtgenoten werden door de olympisch kampioen afgetroefd in de sprint. Al kwam Gilbert nog akelig dichtbij. De Waal van QuickStep reed het meest in het zicht van de camera's: door zijn demarrage op de Eikenberg (de tiende van vijftien hellingen) brak het peloton en ontstond er een tien man tellende kopgroep. Kopstukken zoals Peter Sagan en Alexander Kristoff zaten daar niet bij.  Op de Oude Kwaremont (dertiende helling) viel onder anderen Sep Vanmarcke voorin weg toen Gilbert weer gas gaf. Alleen Van Avermaet en Naesen konden volgen. Met nog 40 kilometer voor de boeg was al duidelijk dat de drie Belgen om de zege zouden gaan twisten. Even leek Naesen af te moeten haken toen opnieuw Gilbert op de pedalen ging staan, op de Tiegemberg.  Op het tandvlees kwam Naesen terug in de afdaling bij de Belgisch kampioen en Van Avermaet, winnaar van Omloop Het Nieuwsblad. Naesen ging na gepoker in de ultieme kilometer als eerste aan. Hij sloeg ook een gaatje, dat Van Avermaet toch wist te overbruggen. De laatste keer dat er een volledig Belgisch podium was in Harelbeke was in 1999. Peter Van Petegem, Andrei Tchmil en Frank Vandenbroucke zorgden toen voor een Belgisch 1-2-3'tje.
24/03 17u00  Valverde verslaat Froome en Contador in CataloniëAlejandro Valverde heeft de vijfde rit in de Ronde van Catalonië gewonnen. De Spanjaard  van Movistar finishte in de rit van Valls naar de top van Lo Port met een tiental seconden voorsprong op Chris Froome en Alberto Contador.  De etappe kende een mooie finale op de flanken van Lo Port, een klim van 8,4 kilometer à 9 procent met uitschieters tot 20 procent.Na een eerste aanval van Valverde sloten Froome, Contador, Mauricio Soler en Adam Yates nog aan, maar toen de Spanjaard in de slotkilometer nog eens demarreerde kon niemand volgen.  Toch aan de leiding Valverde is ook de nieuwe leider in het klassement. Hij heeft een voorsprong van 21 seconden op Froome. Eerder deze week kreeg de Spanjaard nog 1 minuut tijdstraf aan zijn broek. Zijn ploeggenoten hadden tijdens de ploegentijdrit anderen geduwd. De UCI bestrafte na veel vijven en zessen uiteindelijk alle Movistar-renners. 
24/03 16u00  Parma, Juventus en Italië: vanavond duizendste duel BuffonDoelman Gianluigi Buffon maakt zich op voor zijn duizendste voetbalwedstrijd als prof. Die mijlpaal bereikt hij vrijdagavond als de 39-jarige veteraan in Palermo het doel verdedigt van Italië in het WK-kwalificatieduel met Albanië. De aanvoerder van Italië en Juventus, inmiddels 39 jaar, speelde zijn eerste officiële wedstrijd als 17-jarige bij Parma. Dat was in november 1995. Afscheid als Zidane Buffon draagt voor de 168ste keer het shirt van de nationale ploeg. Hij speelde in zijn twintigjarige loopbaan 220 wedstrijden voor Parma en 612 voor zijn huidige club Juventus. 'Het enige wat ik met zekerheid kan zeggen, is dat er niet nog eens duizend duels zullen volgen', aldus de Italiaan. 'De spannendste wedstrijden zijn altijd de eerste, of dat nu voor het nationale elftal is of in de Serie A.' Eerder meldde Buffon dat hij een punt achter zijn carrière zou zetten na het WK voetbal in Rusland, volgend jaar, maar inmiddels is hij minder stellig. 'Ik weet het nog niet. Misschien dat ik mijn laatste wedstrijd afsluit met een kopstoot, net als Zinedine Zidane', zei hij met een knipoog.
24/03 15u00  Blind haalt Luuk de Jong bij OranjeBondscoach Danny Blind heeft Luuk de Jong van PSV alsnog opgeroepen voor het het WK-kwalificatieduel van Oranje met Bulgarije. De spits is de vervanger van de zieke Vincent Janssen, die niet mee naar Sofia is gereisd. Janssen moest donderdag al de training aan zich voorbij laten gaan. De verwachting is dat Bas Dost zaterdag tegen de Bulgaren in de punt van de aanval zal spelen.
24/03 14u00  Blind haalt Luuk de Jong alsnog bij OranjeBondscoach Danny Blind heeft Luuk de Jong van PSV alsnog opgeroepen voor het het WK-kwalificatieduel van Oranje met Bulgarije. De spits is de vervanger van de zieke Vincent Janssen, die niet mee naar Sofia is gereisd. Janssen moest ​donderdag al de training aan zich voorbij laten gaan. Bondscoach Danny Blind liet eerder op vrijdag nog weten geen vervanger op te roepen, maar is daar later op teruggekomen.  De verwachting is dat Bas Dost zaterdag tegen de Bulgaren in de punt van de aanval zal spelen.
24/03 11u45  14 momenten waarop we stilstonden bij Johan CruijffHet is vandaag exact een jaar geleden dat er een schokgolf ging door Nederland en ver daarbuiten. Om 13.26 uur werd op 24 maart 2016 via Twitter het overlijden gemeld van Johan Cruijff. De levende legende was vanaf dat moment alleen nog een legende. De hele dag stond verder in het teken van de eeuwige nummer 14. Er volgden speciale uitzendingen op televisie en radio en een stortvloed aan reacties uit binnen- en buitenland. Er werden bloemen gelegd bij het geboortehuis van Cruijff in Betondorp en er was een herdenking bij het Olympisch Stadion. Ook de rest van het jaar is de beste Nederlandse voetballer aller tijden nooit ver weg geweest. We kijken nog eens terug naar 14 momenten waarop we Cruijff hebben herdacht of waarop we áán hem hebben gedacht. 24 maart 2016: De Kuip klapt voor Cruijff Op de avond van de dag dat Cruijff overlijdt, spelen Feyenoord en Sparta een benefietwedstrijd in De Kuip voor de Hartstichting. De dood van Cruijff zet het duel in een heel ander daglicht. Voor aanvang van de wedstrijd is er stilte, in de 14de minuut volgt een ovationeel applaus voor de geboren Amsterdammer. Cruijff was weliswaar een kind van Ajax, maar hij bezorgde Feyenoord in 1984, in zijn laatste seizoen, de dubbel. 25 maart 2016: Nederland-Frankrijk staat in het teken van Cruijff Een dag na de dood van Cruijff speelt het Nederlands elftal een oefenwedstrijd tegen Frankrijk. De wedstrijd in de Arena moet volgens alle betrokkenen een eerbetoon aan Cruijff worden. En dat wordt het ook.  Ook hier volgt in de veertiende minuut een staande ovatie en een indrukwekkend applaus voor de 48-voudig international. Nederland verliest wel, met 3-2, uitgerekend door een doelpunt van nummer 14 Blaise Matuidi. 26-29 maart 2016: tienduizenden herdenken Cruijff in Barcelona Bij Camp Nou wordt El Flaco, de Magere, vier dagen lang herdacht. Tienduizenden mensen staan stil bij de man die FC Barcelona als voetballer en als coach vele successen bracht.  Spelers en voormalig spelers, de president van Catalonië en zelfs de voorzitter van Real Madrid, maar vooral heel veel fans eren hun held. 26-29 maart 2016: ook Amsterdam staat stil bij Cruijff In Amsterdam is ook een 'rouwperiode' van vier dagen ter nagedachtenis aan Cruijff. Bij het veld van de Amsterdam Arena staan condoleanceregisters opgesteld, waar duizenden mensen hun gedachten of herinneringen aan het papier toevertrouwen. 2 april 2016: emotioneel eerbetoon voor aanvang van El Clásico De emoties lopen hoog op in Camp Nou voor aanvang van Barcelona-Real Madrid. De reden is dit keer niet het altijd beladen treffen tussen de twee aartsrivalen, maar het eerbetoon aan Cruijff.  Een emotionele videoboodschap van oud-spelers, een minuut stilte en een luid applaus en een schitterend mozaïek op de tribunes zorgen ervoor dat menig traantje wordt weggepinkt. 3 april 2016: kippenvel in de Arena bij hommage aan Cruijff Een dag later speelt Ajax voor het eerst een thuiswedstrijd sinds het overlijden van het clubicoon. En ook in Amsterdam is het een minuut lang heel erg stil en is het applaus hard en hartverwarmend.  'Cruijff is vandaag door Ajax en Amsterdam en heel Nederland prachtig geëerd. Op een hartstochtelijke manier die je eigenlijk niet achter Nederland had gezocht', omschrijft Jan Mulder 's avonds zijn gevoelens. 19 april 2016: emotionele speeches Gullit en Jordi Cruijff bij Laureus Awards Bij de uitreiking van de Laureus Awards in Berlijn, de 'Oscars van de sport', krijgt Johan Cruijff postuum een Spirit Award.  Ruud Gullit houdt een bewogen toespraak, de prijs wordt door voormalig Barcelona-speler Carles Puyol aan Jordi Cruijff uitgereikt. Een emotionele Jordi spreekt warme woorden over zijn vader. 25 april 2016: de Johan Cruijff-tram rijdt door Amsterdam Op de Middenweg, vlak bij zijn geboortehuis, wordt op Cruijffs geboortedag de Johan Cruijff-tram in gebruik genomen. Voormalig ploeggenoot en eveneens Ajax-icoon Sjaak Swart zet de tram, lijn 14, om exact 14.14 uur in beweging.  De tram, vol foto's van de voetballegende, rijdt vijf weken door Amsterdam. Op de achterkant van de tram staat een bekend citaat van Cruijff: 'Je bent óf op tijd, óf je bent te laat. Als je te laat bent, moet je zorgen dat je op tijd vertrekt.' 9 september 2016: Catalaans dorpje onthult Johan Cruijffstraat In het Catalaanse dorpje Vallfogona de Riucorb onthullen dochter Susila Cruijff en kleinzoon Jesjua Angoy Cruijff de Johan Cruijffstraat. Het is de eerste straat die naar de voetballegende is vernoemd sinds zijn dood.  'Hij heeft ons zo veel gegeven, het is het minste wat we voor hem konden doen', aldus de burgemeester. 6 oktober 2016: de autobiografie van Cruijff verschijnt 'Mijn verhaal' luidt de titel van de autobiografie van Cruijff, die op 6 oktober postuum verschijnt. In Amsterdam overhandigt Frank Rijkaard het eerste exemplaar aan Danny en Jordi Cruijff, in Londen is Pep Guardiola bij de presentatie aanwezig.  'Hij was uniek, totaal uniek. Zonder hem zou ik hier niet zijn', zegt de Catalaanse oogappel van Cruijff. 21 december 2016: ode aan Johan Cruijff op het Sportgala Tijdens het jaarlijkse Sportgala in de Amsterdamse Rai wordt op memorabele wijze stilgestaan bij Cruijff. Met een muzikale ode afgewisseld met anekdotes, waarbij vooral Frank Rijkaard de zaal tot tranen toe roert met een verhaal over het samen 'pikken' tijdens het rondje om de Bosbaan. Ook Sportman van het Jaar Max Verstappen haalt herinneringen op aan Cruijff. 24 december 2016: 'rechterhand' Carola Thate kijkt terug op een ingrijpende periode Carola Thate, manager en rechterhand van Cruijff, was degene die het nieuws van zijn overlijden op 24 maart 2016 naar buiten bracht. De dag voor Kerstmis blikt ze bij de NOS terug op dat ingrijpende moment.  Eén druk op de knop. 'En toen, baf, toen brak het los.' De impact was enorm, wereldwijd. 10 februari 2017: Piet Keizer overlijdt op 73-jarige leeftijd Samen met Piet Keizer vormde Johan Cruijff begin jaren zeventig het koningskoppel van het gouden Ajax. Elf maanden na de Nummer 14 overlijdt ook de legendarische linksbuiten.  'Dat zie je nooit meer, een sublieme techniek', zei Cruijff over Keizer. 'Het was iemand die onlosmakelijk aan mijn vader verbonden is geweest', aldus Jordi Cruijff.  18 maart 2017: wanneer draagt de Arena de naam van Johan Cruijff? Precies een jaar geleden barst de discussie weer in volle hevigheid losbarst: moet de Amsterdam Arena niet heel snel worden omgedoopt tot Johan Cruijff Arena? Dezelfde dag nog laat de gemeente Amsterdam weten achter het idee te staan. Vier dagen later meldt de familie van Cruijff 'het mooi te vinden' als het stadion van Ajax de naam van Johan Cruijff zou dragen. Een jaar later heet de Amsterdam Arena nog steeds Amsterdam Arena. Jordi Cruijff liet vorige week in de NRC weten dat hij ervan baalt. 'Men vond het na mijn vaders dood belangrijk dat het stadion naar hem werd vernoemd. Maar de gesprekken tussen Ajax, de Arena en de gemeente Amsterdam lopen al máánden. Laten we hopen dat het achteraf geen gebakken lucht blijkt te zijn.'
24/03 11u00  In Melbourne draait alles om de teamgenoot van MaxMax Verstappen in een bijrol duwen, dat zou overdreven zijn. Maar in Melbourne zijn de ogen en de camera's vooral gericht op zijn teamgenoot: Daniel Ricciardo. De Australiër domineert met zijn brede grijns de billboards 'Down Under'. Nooit won een Australiër de Grand Prix van Australië. Sterker nog: nooit claimde een 'Aussie' een podiumplaats. Ja, Alan Jones zegevierde in 1980, maar dat was een race die niet meetelde voor het WK. Illegaal gegoochel En ja, er was dat glorieuze moment in 2014, toen Ricciardo als tweede over de finish kwam en een champagnefles mocht ontkurken. De kater was groot toen hij uren later alsnog werd beroofd van zijn podiumplek. Vanwege illegaal gegoochel met het brandstofverbruik kreeg Red Bull Racing straf. Ricciardo was de klos. 'Het was een ongelooflijk frustrerend moment', zegt Ricciardo. 'Ik kon er zelf niets aan doen. Het team maakte een fout en ik kreeg de rekening. Die dingen horen bij Formule 1. Het is een teamsport. Je wint samen en je verliest samen.' Ricciardo verheugt zich op zijn thuisrace. 'Het is niet alleen leuk om in mijn land te racen, maar het is ook een cool circuit. Het wordt een druk weekend: ik moet 24 uur per dag lachen', aldus de teamgenoot van Verstappen, die bekendstaat om zijn grote glimlach. 'Ik ga genieten, want dit moment duurt niet eeuwig.' Melbourne of Monaco? De Red Bull-coureur geniet van de hoge verwachtingen. 'De druk staat er vol op, maar dat kan ik aan. De fans verwachten meer van me dan voorheen. Zeker sinds mijn zege in Maleisië, eind vorig seizoen. Ik vind het prima en zet alles op alles. Deze race wil ik zó graag winnen. Nog liever zelfs dan de Grand Prix van Monaco, maar het is nog wel even de vraag hoe goed de auto is.' Dat is inderdaad de hamvraag. In de wintertests in Barcelona leken Verstappen en Ricciardo het tempo van concurrenten Mercedes en Ferrari niet te kunnen bijbenen. Speelde Red Bull Racing verstoppertje of kwam de auto echt snelheid te kort? 'Ik heb het gevoel dat het gat naar Hamilton kleiner is geworden, maar het lijkt erop dat Ferrari juist een flinke jump voorwaarts heeft gemaakt.' Komst van Verstappen Ricciardo werd vorig jaar na vier grands prix verrast door de komst van een nieuwe teamgenoot. Daniil Kvyat werd gedegradeerd naar Toro Rosso, Verstappen maakte de sprong naar topteam Red Bull Racing. Het is de Australiër erg goed bevallen. 'Ik houd ervan als een teamgenoot me tot het uiterste pusht. Ik geloof in mezelf en in Max. We kunnen het team samen nog een stap verder brengen. Zo werkt dat echt. Het is ook prettig dat het team ons erg vrij laat en onszelf laat zijn. Teamorders zijn ook nog niet aan de orde. Ze laten ons racen.' Er is een klik tussen de twee. 'Gelukkig wel', zegt Ricciardo. 'Het is werk, maar het neemt zoveel tijd van je leven in beslag. Dus we proberen ook lol te maken. Dat lukt prima, hoewel ik af en toe merk dat Max nog piepjong is. Ik ben ook best onvolwassen, maar Max is echt heel erg jong. Hij lacht soms om grapjes die eigenlijk niet zo leuk zijn, hahaha. Maar het is een coole gast hoor.' Wereldkampioen? De meest gestelde vraag aan Ricciardo ligt voor de hand. 'Iedereen wil weten of ik dit jaar de titel kan pakken. Nou, daar ga ik mijn vingers niet aan branden. Ik wil in ieder geval meer grands prix winnen en dan zien we wel. Uiteraard wil ik wereldkampioen worden, maar het is nu nog veel te vroeg om daarover te praten.' Bang dat teamgenoot Verstappen hem dit jaar om de oren zal rijden is Ricciardo niet. 'Nee, daar ben ik niet mee bezig. Max gaat vast weer mooie dingen laten zien. Als hij een spectaculaire manoeuvre doet, geef ik hem applaus. Zelfs als ik de klos ben. Dat heb ik dan te slikken, maar het is natuurlijk aan mij om dat te voorkomen.'
24/03 10u30  Verstappen na wisselvallige trainingsdag: beetje langzaam'We zijn een beetje langzaam, dus we moeten ons verbeteren. Het was geen makkelijke dag.' Erg tevreden is Max Verstappen nog niet na de eerste twee vrije trainingen in Australië. Verstappen kon in de tweede training slechts acht rondes rijden, omdat hij uit de bocht vloog. 'Daarbij liep ik schade aan de onderkant van de auto op, het betekende het einde van mijn training', concludeerde Verstappen nuchter, die nog wel de zesde tijd neerzette, achter zijn teamgenoot Daniel Ricciardo, de twee Mercedessen en de Ferrari's.  Lewis Hamilton (Mercedes) zette in beide trainingen de snelste tijd neer. 'Mercedes is weer snel, ze zijn moeilijk te kloppen. Ook Ferrari zet goede tijden neer, ze zijn sneller dan wij. We zijn het derde team', concludeert Verstappen. De aanpassingen aan de auto zijn volgens Verstappen goed te merken. 'Zeker het effect van de banden, ik heb nu meer grip. Dat maakt het rijden veel leuker. De snelle bochten gaan beter en ik rijd stabieler.' Op zijn eigen website toont de 19-jarige coureur zich wel optimistisch over de rest van het weekeinde. 'Op een stratencircuit zoals hier verbetert de baan altijd veel gedurende het weekend, dus tijdens de kwalificatie zal het nog sneller gaan. Hopelijk hebben we zondag dan een goede start, want als we ervoor rijden, kunnen ze ons toch niet inhalen.” Vorig jaar werd Verstappen, toen nog coureur voor Toro Rosso, tiende in Melbourne. 
24/03 10u15  Teleurgestelde Benzema wil uitleg van bondscoach DeschampsKarim Benzema vindt het moeilijk te accepteren dat hij al bijna anderhalf jaar niet is opgeroepen voor de nationale ploeg van Frankrijk. Hij wil graag van bondscoach Didier Deschamps horen waarom hij niet is geselecteerd voor de WK-kwalificatiewedstrijd van Frankrijk tegen Luxemburg. 'Ik vind het niet eerlijk, ik heb geen enkele uitleg gekregen', zei de aanvaller van Real Madrid tegen de Franse radiozender RMC. 'Ik wil tenminste de discussie aan kunnen gaan met de coach, zodat ik duidelijkheid krijg.' Afpersingszaak In december 2015 kreeg Benzema van de Franse voetbalbond te horen dat hij voorlopig niet welkom was in de nationale selectie, omdat hij was verwikkeld in een afpersingszaak met een seksvideo van Frans international Mathieu Valbuena.  Daardoor miste Benzema onder meer het EK voetbal van vorig jaar. De schorsing van de aanvaller liep tot september, maar ook daarna riep Deschamps hem nog niet op.  'Ik wil praten met de trainer', aldus Benzema. 'Dan kan hij mij vertellen wat hij denkt. Dat wil ik graag weten.'
24/03 10u00  Opnieuw wint Toronto Raptors na flinke achterstandToronto Raptors heeft in de NBA een zege geboekt op Miami Heat. De nummer vier van de Eastern Conference klopte de nummer acht in Florida met 101-84.  De Raptors bogen voor de negentiende keer dit seizoen een achterstand van minstens tien punten om. Tegen Miami was het gat in het eerste kwart vijftien punten, maar Toronto gaf in het vervolg defensief weinig meer weg en bouwde in het vierde kwart een ruime marge op.  DeMar DeRozan maakte voor het eerst in zijn loopbaan twee wedstrijden op rij minstens veertig punten. Tegen Chicago Bulls was hij goed voor 42 punten en tegen Miami nam hij 40 punten voor zijn rekening. Bij Miami was Hassan Whiteside één van de weinige lichtpuntjes. Hij raakte dinsdag in het duel met Phoenix Suns geblesseerd en speelde met dertien hechtingen in zijn rechterhand. Tegen Toronto liep hij aan het einde van de wedstrijd ook nog een enkelblessure op, maar desondanks kwam hij tot zestien punten en veertien rebounds. Het duel tussen Dallas Mavericks en Los Angeles Clippers kende een spannende ontknoping. Dankzij een goede actie van Harrison Barnes wonnen de Mavericks in eigen huis met 97-95. Blake Griffin was bij de Clippers goed voor 21 punten in totaal, waarvan 9 punten achter elkaar in het vierde kwart. Topschutter van de Mavericks was Seth Curry met 23 punten. Voor LA Clippers betekende het verlies een einde aan een zegereeks van drie wedstrijden.
24/03 09u00  Zieke Janssen niet mee naar BulgarijeVincent Janssen ontbreekt in de selectie van het Nederlands elftal die vrijdagochtend naar Sofia vertrekt voor het WK-kwalificatieduel met Bulgarije. De aanvaller van Tottenham Hotspur, die donderdag ook al de training aan zich voorbij moest laten gaan, is ziek. Bondscoach Danny Blind roept geen vervanger op en reist met 24 spelers naar de Bulgaarse hoofdstad.
24/03 09u00  Luiten niet naar US Masters na uitschakeling op WK matchplayGolfer Joost Luiten is er in Austin niet in geslaagd om de achtste finales van het WK matchplay te bereiken. Luiten verloor ook z'n tweede pouleduel en kan nu geen groepswinnaar meer worden.  Luiten boog woensdag voor Paul Casey en moest een dag later ook zijn meerdere erkennen in de Zuid-Afrikaan Charl Schwartzel, die na vijftien holes een onoverbrugbare voorsprong van vier holes had: 4&3.  US Masters onbereikbaar Luiten speelde slordig en keek al vanaf de eerste hole tegen een achterstand aan. Tussen de zevende en elfde hole maakte hij vier bogeys en was de strijd beslist.  Luiten kan door de nederlaag een plaats in de top-50 van de wereld vergeten en daarmee dus de US Masters. Daarvoor moest hij bij de WK matchplay de finale halen of de wedstrijd om de derde plaats winnen.
24/03 08u45  'Blind kiest voor Janssen, Dost greep in Luxemburg niet z'n kans'Vincent Janssen of Bas Dost? Die vraag is deze week bijna net zo vaak aan bod gekomen als de kwestie over de nieuw te vormen Nederlandse regering. Janssen lijkt favoriet om zaterdag (20.45 uur) bij Oranje tegen Bulgarije te starten. Janssen beleeft op z'n zachtst gezegd geen topseizoen bij Tottenham Hotspur, terwijl Dost nu een van de meest scorende spelers in Europa is. Volgens NOS-commentator Arno Vermeulen zegt dat niets over de keuze die bondscoach Danny Blind al heeft gemaakt. 'Je zou denken dat het fiftyfifty is tussen die twee, maar het heeft er alle schijn van dat Blind voor Janssen kiest. Dost heeft namelijk tegen Luxemburg (vorig jaar november, red.) zijn kans niet gepakt', meent Vermeulen. 'Janssen was toen door een blessure afwezig, dus dat was de mogelijkheid voor Dost om te laten zien dat hij de belangrijkste spits van Oranje is. Maar hij oogde in Luxemburg nogal hulpeloos. En de laatste interland blijft toch hangen, zo zal Blind vermoedelijk ook redeneren. Bovendien heeft Janssen tot nu toe nooit teleurgesteld.' Dost heeft door zijn vele doelpunten in Portugal de gunfactor van het publiek. Vermeulen nuanceert: 'Natuurlijk is het knap hoe vaak hij scoort, maar vergeet niet dat de meeste goals tegen lager geklasseerde clubs uit de Portugese competitie kwamen.' Wolfsburg Vorig jaar bij Wolfsburg ging Dost het scoren minder makkelijk af in een sterkere competitie.' De spits kwam afgelopen seizoen tot tien treffers in alle competities - Bundesliga, DFB Pokal en Champions League - voor Wolfsburg. Bij Sporting staat de teller al op 28 goals in alle competities. 'Een ander nadeel voor Dost is dat hij de ideale pinchhitter is', gaat Vermeulen verder. 'Stel dat je in Bulgarije in de slotfase een doelpunt nodig hebt, dan is het goed als je nog een breekijzer achter de hand hebt.' 'Die rol ligt Janssen minder dan Dost. Bovendien heeft Blind ervoor gekozen om Luuk de Jong thuis te laten, dus zal Dost vermoedelijk op de bank beginnen.' De allround-kwaliteiten van Janssen zijn volgens Vermeulen eveneens een belangrijke factor. 'Hij is niet afhankelijk van zijn goals, maar heeft ook een belangrijke rol als aangever. Dost is meer een afmaker.'
24/03 08u15  Ondanks moeizame training noteert Verstappen zesde tijdDe tweede vrije training voor de GP van Australië verliep verre van vlekkeloos, ook voor Max Verstappen. De Nederlandse Formule 1-coureur legde op het circuit van Melbourne slechts acht rondes af, maar zette desondanks de zesde tijd neer. Aan het begin van de training werd er veel gesleuteld aan de Red Bull-auto, waardoor Verstappen pas na 22 minuten de baan op kon. Halverwege de training raakte hij even buiten de baan, wat schade veroorzaakte aan de voorvleugel en de bodem van zijn auto. Verstappen realiseerde met 1.25,031 de zesde tijd, als enige coureur uit de top-10 op superzachte banden, de rest reed op sneller ultrazacht rubber. In de eerste vrije training kwam Verstappen nog tot de vierde tijd (1.25,246). De tweede training werd gekenmerkt door incidenten. Al vrij snel moest Kevin Magnussen zijn Haas in de pitbox parkeren met een te hoge watertemperatuur. Kort daarop crashte Jolyon Palmer hard in zijn Renault, waarop de sessie werd stilgelegd. Na de hervatting viel de Williams van Felipe Massa stil. In de slotfase zette Marcus Ericsson zijn Sauber nog in de grindbak door remproblemen. Hamilton twee keer de snelste Lewis Hamilton liet ziet dat Mercedes ook dit seizoen over een zeer goede bolide beschikt. De Britse drievoudig wereldkampioen was in de eerste training al de snelste en ging in de tweede zelfs nog wat harder. De nummer twee, Sebastian Vettel, gaf in zijn Ferrari al meer dan een halve seconde toe op Hamilton.
24/03 08u15  Johan Cruijff in 150 goals: een eerbetoonEen jaar geleden overleed Johan Cruijff. De voetbalwereld stond vorig jaar massaal stil bij het overlijden van de grootmeester. Nu resteert de herinnering aan een speler die als geen ander de schoonheid van het spel wist uit te dragen. Dat blijkt onder meer uit de vele kunstzinnige, artistieke en onmogelijke doelpunten die Cruijff wist te maken. Vanaf het moment in de eerste helft jaren 60 dat zijn naam voor het eerst op het wedstrijdformulier prijkte tot het moment dat hij midden jaren 80 voor het laatst aan de aftrap stond, Johan Cruijff wist altijd en overal de weg naar het doel te vinden. Eerbetoon Vandaag, exact een jaar na zijn overlijden, brengt NOS Sport een eerbetoon aan de grootste voetballer die ons land heeft voortgebracht. In een ruim vijftig minuten durende montage zet de NOS de honderdvijftig doelpunten van Johan Cruijff die op beeld bewaard zijn gebleven op een rij.  Van de solo tegen Benfica tot de 'vliegende goal' tegen Brazilië en van de kopbal tegen Internazionale tot de lob tegen Haarlem. 
24/03 07u30  Ongeslagen Brazilië veel te sterk voor Uruguay in WK-kwalificatieBrazilië blijft ongeslagen in de kwalificatiewedstrijden voor het WK voetbal van 2018. De koploper in de Zuid-Amerikaanse zone won met ruime cijfers van en in Uruguay: 1-4.  Paulinho (Guangzhou Evergrande) scoorde drie keer en Neymar (FC Barcelona) maakte één doelpunt, nadat Edison Cavani (Paris Saint-Germain) Uruguay via een strafschop op 1-0 had gebracht. Onder bondscoach Tite is Brazilië al zeven wedstrijden op rij ongeslagen, de ploeg staat met 30 punten ruim bovenaan in de groep. Uruguay volgt op de tweede plaats met 23 punten. Met een 1-0 zege op Chili heeft ook Argentinië een belangrijke stap gezet richting kwalificatie voor het WK voetbal. Dankzij een benutte strafschop van Lionel Messi (FC Barcelona) versloegen de Argentijnen hun concurrent Chili. Door de zege passeert Argentinië Chili in de kwalificatiegroep van Zuid-Amerika en klimt van de vijfde naar de derde plek. De nummers één tot en met vier plaatsen zich rechtstreeks voor het WK voetbal. Rodríguez schiet Colombia langs Bolivia Ook Colombia blijft kansrijk in de kwalificatie voor het toernooi in Rusland. In eigen huis werd Bolivia met 1-0 verslagen. Sterspeler James Rodríguez (Real Madrid) scoorde in de 83ste minuut in de rebound van een strafschop. Davinson Sánchez (Ajax) en Santiago Arias (PSV) bleven op de bank bij Colombia.  In dezelfde poule verloor Ecuador bij Paraguay (2-1) en speelde Venezuela gelijk (2-2) tegen Peru.
24/03 07u30  Herinnering aan Cruijff: goals, goals, goalsEen jaar geleden overleed Johan Cruijff. De voetbalwereld stond vorig jaar massaal stil bij het overlijden van de grootmeester. Nu resteert de herinnering aan een speler die als geen ander de schoonheid van het spel wist uit te dragen. Dat blijkt onder meer uit de vele kunstzinnige, artistieke en onmogelijke doelpunten die Cruijff wist te maken. Vanaf het moment in de eerste helft jaren 60 dat zijn naam voor het eerst op het wedstrijdformulier prijkte tot het moment dat hij midden jaren 80 voor het laatst aan de aftrap stond, Johan Cruijff wist altijd en overal de weg naar het doel te vinden. Eerbetoon Vandaag, exact een jaar na zijn overlijden, brengt NOS Sport een eerbetoon aan de grootste voetballer die ons land heeft voortgebracht. In een ruim vijftig minuten durende montage zet de NOS de honderdvijftig doelpunten van Johan Cruijff die op beeld bewaard zijn gebleven op een rij.  Van de solo tegen Benfica tot de 'vliegende goal' tegen Brazilië en van de kopbal tegen Internazionale tot de lob tegen Haarlem. 
24/03 07u00  Na twee onderbrekingen bereikt Haase tweede ronde in MiamiRobin Haase heeft de tweede ronde bereikt van het masterstoernooi in Miami. De 29-jarige tennisser won in twee sets van de Zweed Mikael Ymer: 7-5, 7-6 (3). Haase, 48ste op de wereldranglijst, had het bepaald niet makkelijk tegen de mondiale nummer 416. De 18-jarige qualifier gaf in de eerste set weliswaar een servicegame weg met twee enorme afzwaaiers en twee dubbele fouten, maar Ymer kwam na het benutten van zijn zesde breekkans bij 3-3 weer langszij. Regen en verlichting De set leek in een tiebreak beslist te gaan worden, tot Ymer bij 5-6 een paar keer opzichtig in de fout ging en Haase de eerste set op zijn naam kon schrijven. In plaats van direct door te drukken, kreeg Haase direct een break om de oren in het vervolg.  Hij kwam ook snel weer langszij, waarna de partij bij 3-2 voor Haase vanwege regen werd stilgelegd. Uiteindelijk moest een tiebreak een beslissing brengen, maar daarvoor moest de partij verhuizen naar een andere baan, vanwege slechte verlichting. Haase liep in die tiebreak uit naar een kleine voorsprong en hield die vervolgens vast. Hij treft nu de Argentijn Juan Martín del Potro die in de eerste ronde een bye had.
24/03 06u15  De sport van vrijdag bij de NOSDe vrijdag biedt weer een keur aan sport bij de NOS. Van wielrennen (E3 Harelbeke) tot voetbal (WK-kwalificatie) en van de persconferentie van bondscoach Danny Blind tot de herdenking van Johan Cruijff. De dag begint met de wielerkoers E3 Harelbeke. Vanaf 12.15 uur kan de koers gevolgd worden via een liveblog op NOS.nl. De samenvatting is te zien in het Sportjournaal op NPO 1 om 18.45 uur. Het Nederlands elftal vliegt vandaag naar Sofia voor het WK-kwalificatieduel met Bulgarije en bondscoach Danny Blind geeft vanavond om 18.45 uur een laatste persconferentie. Deze is, net als de aansluitende training van Oranje, rechtstreeks te zien op NOS.nl.  Vanaf 18.00 uur is er een liveblog met alle nieuwtjes, weetjes en uitslagen van de WK-kwalificatiewedstrijden van vandaag. Er staan negen duels op het programma. Om 23.14 uur zijn op NPO 1 ruime samenvattingen te zien van Kroatië-Oekraïne en Ierland-Wales. Ook alle andere duels komen in samenvatting langs.  Het is vandaag precies een jaar geleden dat Johan Cruijff overleed. Bij de NOS wordt op internet, radio en televisie stilgestaan bij 'Nummer 14'. 
24/03 04u00  Verstappen zet vierde trainingstijd neer in MelbourneMax Verstappen heeft in de eerste vrije training van de Grand Prix van Australië de vierde tijd neergezet.  De 19-jarige Formule 1-coureur reed de snelste van zijn negentien ronden in 1.25.246. Dat was iets meer dan een seconde langzamer dan de nummer 1, Lewis Hamilton. De Brit van Mercedes was met 1.24.220 de snelste in Melbourne, ruim een halve seconde voor zijn teamgenoot Valtteri Bottas. Daniel Ricciardo, Verstappens ploegmaat bij Red Bull, eindigde op plaats drie. De Grand Prix van Australië, de eerste van het seizoen, wordt zondag gereden. Morgen is de kwalificatie.
23/03 23u45  Van Gerwen vestigt record, maar moet buigen voor 'Barney'Darter Michael van Gerwen is de nieuwe koploper in de Premier League of Darts. Tijdens de achtste speelronde in Manchester won de Brabander zijn eerste partij en verloor hij later op de avond van Raymond van Barneveld.  Zijn winst op de Engelsman James Wade betekende een record. Het was de 44ste zege van de regerend wereldkampioen op rij in een tv-duel, een serie die nog geen darter voor hem heeft weten neer te zetten. Van Barneveld maakte aan Van Gerwens winnende reeks een einde. Van Gerwen moest donderdagavond twee keer aantreden omdat hij enkele weken geleden niet kon spelen tijdens de vijfde ronde van Premier League, in Exeter. Hij kampte toen met een rugblessure. Zijn eerste partij tegen Wade ging lange tijd gelijk op. Beide darters hielden de eerste negen legs hun eigen beurt totdat Van Gerwen in leg tien toesloeg. Met twee keer een 180 verschafte hij zichzelf een fikse voorsprong om na twaalf darts de breek te forceren. Van Gerwen begon de elfde leg wederom met een 180, zag Wade nog wel een pijl missen op een 121-finish, maar besliste daarna zelf het duel door 120 uit te gooien. Van Gerwen-Barney De tweede wedstrijd voor Van Gerwen was tegen landgenoot Van Barneveld. De Hagenaar steeg vorige week in een kolkend Ahoy boven zichzelf uit en trok die lijn in Manchester door. Van Barneveld nam snel een 2-0 voorsprong en was in de derde leg op weg naar een nine-darter. Hij miste echter de dubbel-12. De leg ging wel naar 'Barney', maar daarna gaf Van Gerwen gas. Hij won vier legs op rij, maar daarna nam Van Barneveld het initiatief over. Dit keer pakte hij vier legs op rij. In de elfde leg kon hij het duel al beslissen. Van Barneveld miste daarin een 131-finish, waarna hij een leg later alsnog de zege naar toetrok. Klaasen en Huybrechts uitgeschakeld Voor de derde Nederlander in de Premier League, Jelle Klaasen, viel donderdagavond het doek. Omdat de competitie na negen speelrondes verder gaat met de top-8 van het klassement, moest hij winnen van Adrian Lewis om daar nog bij te kunnen komen. Klaasen verloor echter met 7-5 van de tweevoudig wereldkampioen. Ook Kim Huybrechts is uitgeschakeld. De Belg zat in dezelfde situatie als Klaassen en ging eveneens onderuit tegen een tweevoudig wereldkampioen. De Schot Gary Anderson was met 7-2 te sterk.
23/03 22u48  Miedema schiet Bayern langs PSG in Champions LeagueDankzij Vivianne Miedema hebben de voetbalsters van Bayern München zichzelf een goede uitgangspositie verschaft voor het bereiken van de halve finales van de Champions League. In München werd Paris Saint-Germain in het eerste duel met 1-0 verslagen door een doelpunt de Nederlandse aanvalster. Bij PSG bleef keepster Loes Geurts het hele duel op de bank. Bayern had het lang lastig tegen PSG, dat in 2015 de finale verloor van 1. FFC Frankfurt en vorig seizoen in de halve finales strandde. Pas in de 72ste minuut liet Miedema de toeschouwers juichen. Miedema schoot de bal vanaf de rand van het strafschopgebied fraai via de binnenkant van de paal langs doelvrouw Katarzyna Kiedrzynek. Miedema, die komende zomer met Oranje actief zal zijn op het EK voetbal in Nederland, maakte haar achtste doelpunt in deze editie van de Champions League. De return in Parijs is volgende week. Middag wint met City Vanaf de bank zag Tessel Middag haar ploeg Manchester City met 1-0 winnen bij het Deense Fortuna Hjørring. Carli Lloyd tekende voor de enige treffer.
23/03 22u48  Waarom heet de Arena nog geen Johan Cruijff Stadion?De golf van emoties en nostalgische gevoelens die het overlijden van Johan Cruijff op 24 maart 2016 losmaakte, lijkt een jaar later plaats te hebben gemaakt voor een sfeer van kille, zakelijke afwegingen en financiële belangen. Waar na de dood van nummer 14 alom geroepen werd de Arena om te dopen tot Johan Cruijff Stadion, rijst nu de vraag of Ajax zichzelf met een dergelijke naamsverandering niet in de vingers snijdt. 'Dit gaat over serieus geld', zegt sportmarketeer Marcel Beerthuizen. 'Je hebt allerlei partijen die er een belang in hebben. Het is heel ingewikkeld. Ik denk niet dat mensen snappen waarom het allemaal zo lang duurt. Achter de schermen zijn er ingewikkelde, complexe processen gaande.' In december reageerde Carole Thate, al jaren de woordvoerder van de familie Cruijff, nog positief op het plan de Arena om te dopen tot Johan Cruijff Stadion. 'Het zou een mooi eerbetoon zijn.' Gebakken lucht... Maar er gingen maanden voorbij zonder dat er wat gebeurde, tot ergernis van Jordi Cruijff. 'Men vond het na mijn vaders dood belangrijk dat het stadion naar hem werd vernoemd. Maar de gesprekken tussen Ajax, de Arena en de gemeente Amsterdam lopen al máánden. Laten we hopen dat het achteraf geen gebakken lucht blijkt te zijn', zei hij zaterdag in de NRC. De kans dat het plan op niets uitloopt, wordt steeds groter. Want dat het een ingewikkeld proces is, zoals Beerthuizen schetst, blijkt uit alles. Niet alleen de gemeente Amsterdam, Ajax en de Arena N.V. zijn betrokken bij de gesprekken over een eventuele naamsverandering van het stadion, maar veel andere partijen spelen ook een rol bij die besprekingen. Zo hebben achte grote Nederlandse bedrijven en een groep private investeerders - die gezamenlijk miljoenen in de Arena hebben gestopt - een zakelijk belang in het stadion. Zeggenschap over een mogelijke naamsverandering van het stadion hebben zij echter niet. Die bevoegdheid heeft uitsluitend de Stichting Administratiekantoor Stadion Amsterdam, de enige aandeelhouder van het stadion. Die stichting zal echter niet snel een besluit nemen waarmee de zakelijke partners tegen de haren in worden gestreken. Zelfs als alle partijen op een lijn zouden komen, blijft de vraag overeind of het voor Ajax wel zo interessant is om het stadion te vernoemen naar Johan Cruijff. De enige manier voor Ajax om de begroting op te schroeven is door de naam van het stadion te verkopen aan een commerciële partij. En dus niet door de naam van Cruijff aan het stadion te verbinden. 'In het ene geval kost het je geld en in het andere geval levert het geld op', zegt Bas van der Veldt, algemeen directeur van AFAS. Dat bedrijf is naamgever van zowel het stadion van AZ als de vroegere Heineken Music Hall, waardoor tegenwoordig gesproken wordt van het AFAS Stadion en AFAS Live. 'Naam is 3 à 5 miljoen per jaar waard' 'Ga je nee zeggen tegen een zak met geld omdat je het heel belangrijk vindt om Johan Cruijff te eren of wil je juist van het geld spelers kunnen kopen en de jeugdopleiding een impuls geven? Die keuze moet je maken', aldus Van der Veldt. 'Ik schat in dat de naam van het stadion tussen de 3 en 5 miljoen euro per jaar waard is', zegt Beerthuizen. 'En dan heb je het over contracten van tien jaar of langer, dus dat is 30 tot 50 miljoen euro extra inkomsten.' David Endt, voormalig teammanager van Ajax en tegenwoordig journalist, noemt het uitermate spijtig dat het zo lang duurt. 'Hier moet een grootheid als Cruijff de commercie kunnen overstijgen. Dat moet sterker zijn dan alle wetjes en bepalingen. Voor de ware voetballiefhebber is het belachelijk dat er nog niets is gebeurd. Er komt ook geen verklaring van het hoe en waarom. Daar gissen mensen naar.'  Volgens Endt is er maar één oplossing. 'De vox populi, de stem van het volk. Als de mensen het stadion het Johan Cruijff Stadion zouden noemen, is dat stadion het Johan Cruijff Stadion. Dan heb je niet de regeltjes en de wetten nodig. En dan kunnen ze hoog of laag springen, maar dan heet het gewoon Johan Cruijff Stadion', voorspelt Endt. 'En dat wordt op een gegeven ogenblik overgenomen door de media en dan is er geen ontkomen aan. Dan kan het wel een officiële naam hebben, maar dan hoeft het niet gebruikt te worden. Zoals het stadion van Feyenoord, dat heet officieel Stadion Feijenoord. Maar iedereen noemt het De Kuip. Na een tijdje is het zo onoverkoombaar dat het ook op de kaartjes staat. Op die manier passeer je alle formaliteiten.'
23/03 20u31  Koude oorlog tussen Movistar en BMC in CataloniëDe relatie tussen de wielerploegen Movistar en BMC, beiden actief in de Ronde van Catalonië, is in een paar dagen tijd ernstig bekoeld geraakt. Nadat alle Movistar-renners woensdag een tijdstraf hadden gekregen omdat BMC-kopman Tejay van Garderen de organisatie van de Ronde van Catalonië had geattendeerd op onreglementair duwen van Movistar-renners tijdens de ploegentijdrit van dinsdag, haalt Movistar-coureur José Joaquin Rojas nu zijn gram met een tweet waarmee Van Garderen op een fout wordt betrapt. Na de vierde etappe, met gemak gewonnen door sprinter Nacer Bouhanni, plaatste Rojas een tweet met een videofragment waarin te zien is dat klassementsleider Tejay van Garderen zijn helm tijdens de etappe kortstondig afzet. Rojas begeleidt het videofragment met de tekst: 'Het afzetten van je helm tijdens de koers is niet toegestaan. Regels gelden voor iedereen!' In de reglementen van de internationale wielrenunie UCI staat inderdaad dat het afzetten van de helm tijdens de wedstrijd bestraft zal worden met diskwalificatie en een geldboete. Revanche De tweet van Rojas is overduidelijk een reactie op het bericht van Tejay van Garderen van dinsdag. De Amerikaan plaatste toen ook een videofragment waarop te zien is dat Rojas een ploeggenoot duwt tijdens de ploegentijdrit. Movistar, in eerste instantie winnaar van die ploegentijdrit, werd daarvoor een dag later als ploeg gestraft. Mede daardoor rijdt BMC'er Van Garderen nu in de witte leiderstrui.
23/03 18u37  Bouhanni viert dagzege in Ronde van CataloniëNacer Bouhanni heeft de vierde etappe in de Ronde van Catalonië gewonnen. De Fransman van Cofidis troefde de Italiaan Davide Cimolai van FDJ en de Zuid-Afrikaan Daryl Impey van Orica met groot gemak af in de eindsprint. Tejay van Garderen behield de leiding in het klassement. Vooral de slotfase van de 136 kilometer lange koers was boeiend vanwege de aanval van Alejandro Valverde. De Spanjaard van Movistar ging na een klimmetje op twaalf kilometer van de meet in de aanval, samen met zijn ploegmaat Marc Soler, David Gaudu en Tourwinnaar Chris Froome. Valverde hoopte nog wat tijdwinst te boeken, eventueel ook dankzij bonificatieseconden. Froome en Gaudu werkten niet mee in de tien kilometer lange afdaling en ondanks het harde werk van Soler werd het kwartet op vier kilometer van de streep weer teruggepakt. Ook Bauke Mollema bemoeide zich met de sprint. De kopman van Trek eindigde op de tiende plaats. Keizer in de aanval Martijn Keizer van Lotto-Jumbo maakte in de vanwege sneeuw met zestig kilometer ingekorte etappe deel uit van een vluchtgroep, die op twintig kilometer van de streep werd achterhaald. Pieter Weening van Roompot was slachtoffer van een valpartij en stapte onderweg af.
23/03 18u37  Grandslamwinnaars Del Potro en Cilic naar RosmalenJuan Martin del Porto en Marin Cilic hebben hun deelname toegezegd aan het grastoernooi van Rosmalen. Beiden deden een keer eerder mee. De Argentijn kwam in 2008 tot de halve finales. De Kroaat verloor in 2006 in de openingsronde. Del Potro, die in 2009 de US Open won, is na langdurig blessureleed (meerdere operaties aan de pols) bezig aan een knappe comeback. De Argentijn staat inmiddels 34ste op de wereldranglijst. Cilic, de US Open-winnaar van 2014, is de mondiale nummer negen. Eerder had David Goffin, de nummer twaalf, al laten weten naar Rosmalen te komen. De Belg verloor vorige maand de finale in Ahoy van Jo-Wilfried Tsonga. De Nederlandse inbreng in Rosmalen komt vooralsnog van Robin Haase en Kiki Bertens. Het grastoernooi wordt dit jaar gehouden van 12 t/m 18 juni.
23/03 18u37  Van Marwijk blijft op WK-koers met Saudi-ArabiëBondscoach Bert van Marwijk heeft met Saudi-Arabië een volgende horde genomen op weg naar het WK van 2018 in Rusland. Van Marwijk zag zijn ploeg met 3-0 winnen in en tegen laagvlieger Thailand. Saudi-Arabië is met dertien punten uit zes duels koploper van groep B in de Aziatische kwalificatiereeks. In Bangkok opende Mohammed Al-Sahlawi na een klein half uur de score voor de Arabieren. Lang bleef de 0-1 stand op het scorebord, maar zes minuten voor tijd schoot de Thaise verdediger Tanaboon Kesarat in eigen doel. Salman Al-Moasher bepaalde in blessuretijd de eindstand op 0-3. Puntenverlies Australië Australië, concurrent van Saudi-Arabië in de strijd om WK-kwalificatie, kwam in de uitwedstrijd tegen Irak niet verder dan 1-1. De 'Socceroos' hebben nu drie punten minder dan de Saudi’s. Japan, dat op bezoek gaat bij de Verenigde Arabische Emiraten, komt bij winst in punten op gelijke hoogte met Saudi-Arabië. Het ziet er vooralsnog goed uit voor Van Marwijk, die dinsdag met zijn ploeg bezoek krijgt van Irak. De nummers één en twee van de groep plaatsen zich namelijk rechtstreeks voor het WK, de nummer drie duelleert met de nummer drie uit groep A nog om één WK-ticket. Verrassing in groep A In poule A verraste China buurland Zuid-Korea. De Chinezen, die voor dit duel pas twee punten uit vijf wedstrijden haalden, wonnen met 1-0 door een doelpunt in de eerste helft van Yu Dabao. Bondscoach Marcelo Lippi wisselde zijn spits een kwartier voor tijd voor Vitesse-aanvaller Zhang Yuning. Doordat Syrië in dezelfde groep met 1-0 won van Oezbekistan, blijft Zuid-Korea tweede in groep A. Koploper Iran, met de eredivisiespelers Alireza Jahanbakhsh en Reza Ghoochannejhad in de selectie, speelt donderdag in Doha nog tegen Qatar.
23/03 18u37  FC Groningen gaat niet door met MaduroFC Groningen neemt na dit seizoen afscheid van Hedwiges Maduro. De aflopende verbintenis met de voormalig international wordt niet verlengd. De 32-jarige middenvelder keerde in 2015 terug in de eredivisie na avonturen bij Valencia, Sevilla en PAOK Saloniki. Vorig seizoen kwam de oud-Ajacied 28 keer in actie voor Groningen. Dit seizoen bleef zijn inbreng beperkt tot drie duels. Geen eerlijke kans Begin maart uitte Maduro kritiek op trainer Ernest Faber en technisch directeur Hans Nijland. 'Ik krijg geen eerlijke kans', zei hij toen. 'Dit seizoen heb ik me niet welkom gevoeld, omdat de club van me af wil om te kunnen bezuinigen.' Ook het contract van verdediger Desevio Payne wordt niet verlengd. Het Australische talent Ajdin Hrustic mag wel blijven bij FC Groningen. Met Tom Hiariej en Jason Davidson voert de voetbalclub nog gesprekken over verlenging van hun aflopende contracten. 
23/03 18u37  Alleen Janssen ontbreekt bij besloten training OranjeHet Nederlands elftal heeft donderdag met een bijna volledig fitte groep getraind. Tijdens de besloten training in de Amsterdam Arena ontbrak alleen Vincent Janssen. De spits is grieperig en bleef daarom in het spelershotel. Kevin Strootman sloot juist weer aan bij de groep, nadat hij woensdag ziek in hotel Huis ter Duin was achterbleven. Het is niet waarschijnlijk dat Strootman teamgenoot Janssen heeft aangestoken, aangezien de klachten van Janssen niet hetzelfde zijn als die van de middenvelder van AS Roma. Oranje trainde vanmiddag voor het laatst voordat het vrijdag naar Bulgarije vliegt. Daar traint de selectie van bondscoach Danny Blind ’s avonds in het nationale stadion in Sofia. Zaterdag speelt Nederland in datzelfde stadion de WK-kwalificatiewedstrijd tegen de Bulgaren. Het duel begint om 20.45 uur Nederlandse tijd.
23/03 18u37  Geen Ligtlee in WK-selectie baanwielrennersElis Ligtlee is niet geselecteerd voor de WK baanwielrennen in Hongkong. De olympisch kampioene op de keirin is niet voldoende hersteld van een blessure en moet daarom het toernooi in China aan zich voorbij laten gaan. 'De voorbereidingstijd van Elis was te kort om op hoog niveau te komen', aldus sprintbondscoach René Wolff. 'Verder heeft Theo Bos een medaille op de kilometer te verdedigen. Ook hoop ik dat debutanten Harrie Lavreysen en Kyra Lamberink een geweldig eerste WK gaan beleven.' Wolff neemt afscheid Het wordt voor Wolff het laatste toernooi als bondscoach van de Nederlandse ploeg. Hij maakte begin maart bekend te stoppen bij de Nederlandse wielrenbond KNWU. De wereldkampioenschappen baanwielrennen vinden van 12 tot en met 16 april plaats in Hongkong. * = Het is nog niet zeker of Büchli mag starten, Nederland staat derde op de reservelijst. 
23/03 18u37  Hamilton en Vettel wijzen elkaar aan als titelfavorietDe eerste meters in Melbourne moeten nog worden gemaakt, maar voor Lewis Hamilton staat al vast dat Ferrari de torenhoge favoriet is voor de wereldtitel in de Formule 1. De Britse Mercedes-coureur, die vorig seizoen de wereldtitel verspeelde aan zijn inmiddels gestopte teamgenoot Nico Rosberg, duwde Sebastian Vettel bij de vooruitblik op de opening van het seizoen in Australië direct in de favorietenrol. 'Als je over de titelstrijd wilt praten, moet je terugkomen in oktober, november', counterde de Duitser bij de traditionele persconferentie. 'Het is pas maart.' De coureurs kijken reikhalzend uit naar het eerste treffen van 2017 op Albert Park. Ferrari maakte indruk tijdens de testweken in Barcelona, maar de Mercedes-wagens van Hamilton en Valtteri Bottas waren ook snel. Daarnaast wordt veel van Red Bull (Max Verstappen en Daniel Ricciardo) verwacht. Twintig races bepalen dit seizoen wie de opvolger van Rosberg wordt. Gezien de dominantie van Mercedes de afgelopen drie seizoenen, lijkt Hamilton de belangrijkste gegadigde. Nieuwe regelgeving Door de nieuwe regelgeving tasten de teams echter voor de start nog in het duister. Wie past zich het beste aan? Wie heeft in de wintermaanden de meeste vooruitgang geboekt? 'Op dit moment weten we helemaal niets', legde Vettel de situatie aan de vooravond van de eerste GP uit. 'Maar Ferrari is zeer snel', merkte Hamilton op. De veranderingen aan de bolide moeten leiden tot meer spektakel en meer afwisseling op het podium. 'Dat zou goed zijn voor de sport', meende Hamilton. 'De fans willen meer coureurs zien die om de overwinning strijden. Ik juich dat ook toe. Uiteindelijk wil iedereen strijd zien.' Hamilton wil de wereldtitel terug. 'Ik ben meer gedreven dan ooit om mijn vierde titel te veroveren. En voor mij maakt het geen verschil dat de wereldkampioen er niet bij is. We beginnen allemaal op nul, zoals elk jaar', zei de nummer twee van vorig seizoen. Ferrari hunkert intussen naar nieuwe successen. Vorig seizoen wisten Sebastian Vettel en teamgenoot Kimi Räikkönen geen enkele race te winnen. De laatste individuele wereldtitel dateert inmiddels van 2007, toen Räikkönen de troon besteeg. Stap vooruit 'We hebben een goede winter achter de rug. We willen de goede lijn doortrekken bij de seizoenstart. We hebben een stap vooruit gezet. Waar we echt staan, merken we heel snel', keek Vettel vooruit. De Duitser heeft zijn SF70H inmiddels omgedoopt in 'Gina'. Teamgenoot Kimi Räikkönen lijkt aan zijn tweede jeugd begonnen. De 37-jarige Fin wilde echter geen conclusies trekken uit de goede testserie. 'De testresultaten zijn niet cruciaal. Dat zijn uiteindelijk de races', gaf de routinier van Ferrari aan. 'De eerste is zondag.'
23/03 18u37  Oud-voorzitter overleden; Barcelona stelt 'Cruijff-moment' uitMorgen is het een jaar geleden dat Johan Cruijff overleed. In Amsterdam zoeken ze nog steeds naar een passend eerbetoon, in Barcelona zijn ze er al uit. Hij krijgt daar een standbeeld of een herdenkingsmuur. Welke van de twee, dat zou vandaag bekendgemaakt worden, maar de persconferentie is verplaatst naar zaterdag vanwege het overlijden van oud-voorzitter Agusti Montal Costa. Dat is de man die Cruijff in 1973 van Ajax naar Barcelona haalde. Montal overleed gisteren op 82-jarige leeftijd en wordt vandaag al begraven. Barcelona wil met een standbeeld of een herdenkingsmuur de nalatenschap aan Cruijff levend houden. Het stadion zal nooit zijn naam dragen, iets wat bij de Amsterdam Arena mogelijk wel gebeurt, maar dat wordt tot ergernis van Jordi Cruijff nog steeds niet concreet. Alles gebeurt in stilte 'Camp Nou wordt nooit het Johan Cruijff Stadion', zegt NOS-verslaggever Joep Schreuder, die in Barcelona is. 'De lijfspreuk hier is: Barcelona is meer dan een club. Dat betekent dat de club groter is dan welk persoon dan ook, dus ook Cruijff.' 'Men benadrukt dat alles in goede harmonie gaat tussen de club en de familie Cruijff. Alles gebeurt in stilte. Discreet. Allemaal om de geschiedenis van Cruijff levend te houden.'
23/03 18u37  Sneijder is er 'gewoon' bij: zo dicht mogelijk op spitsen op m'n bestVoor Wesley Sneijder voelt zijn entree in Huis ter Duin in Noordwijk, traditiegetrouw de thuisbasis van Oranje, als thuiskomen. De 126-voudig international zat vanwege fysieke problemen niet bij de voorlopige selectie van bondscoach Danny Blind, maar is er de komende wedstrijden toch gewoon weer bij. De fysieke problemen zijn verleden tijd en dus trainde Sneijder dinsdag en woensdag weer mee. 'Het was een ongelukkig moment in de wedstrijd tegen Besiktas', aldus de 32-jarige Sneijder over het ontstaan van zijn blessure. 'Ik gleed over de bal heen en kwam in een spagaat terecht. Dat moet ik op mijn leeftijd niet meer doen. Ik was even een periode niet fit, maar ik heb hard gewerkt en ben fit hier binnengekomen.' Het is al bijna vierenhalve maand geleden dat Oranje in actie kwam. Half november speelde het Nederlands elftal in en tegen Luxemburg. Er werd met 3-1 gewonnen, maar heel overtuigend kwam de overwinning niet tot stand. Geen succes Sneijder speelde toen als linksbuiten en dat bleek, zo oordeelt hij zelf, geen groot succes. 'Dat was een beetje ongelukkig, omdat we verwachtten dat Luxemburg heel anders zou spelen; met veel meer ruimte tussen de linies. Maar er waren geen linies', aldus Sneijder. 'Ik wil het liefst zo dicht mogelijk op de spitsen spelen, dan ben ik op mijn best.' Bondscoach Danny Blind bracht in de tussentijd een bezoek aan Istanbul, de woonplaats van Sneijder. Maar de speler van Galatasaray wilde niets kwijt over de ins en outs van dat gesprek. De afgelopen dagen moest Sneijder diverse handen schudden. Zo ook met Ajacied Matthijs de Ligt, debutant in de selectie. 'Het centrale duo van de vorige keer is er nu niet bij. Maar we hebben er eentje die 17 jaar oud is, maar wel 27 lijkt', aldus Sneijder, doelend op De Ligt. 'Als je ziet met wat voor flair hij binnenkomt en je kijkt naar zijn fysieke gesteldheid, dan is dat heel mooi om te zien. Ik denk dat we een uitgebalanceerd elftal hebben.'
23/03 18u37  Ook in Miami denkt Federer 'niet iedere dag' aan zijn leeftijdOmdat Andy Murray en Novak Djokovic niet meedoen, is de kans groot dat Roger Federer komende week in Miami ook het derde grote toernooi van het jaar wint. En dat op zijn 35ste. 'Aan mijn leeftijd denk ik niet iedere dag.' Het verhaal is bekend. Federer stond vorig jaar zes maanden buitenspel met een rugblessure en verraste vriend en vijand door als herboren terug te keren. Zelfs met zijn backhand, voorheen zijn zwakke plek, deelt hij nu rake klappen uit. 'Het is zo lekker om terug te zijn, goed te spelen en dan ook nog titels te pakken. Het is echt de perfecte start. Ik kan het eigenlijk niet geloven', zei de Zwitser bij het masterstoernooi van Miami, waar hij in 2005 en 2006 won, maar de afgelopen twee jaar niet meedeed. Waardeloos Federer denkt dus niet iedere dag aan zijn leeftijd, maar zijn 35 levensjaren hebben wel invloed op zijn dagelijkse praktijken. 'Ik moet meer rekken en strekken, slapen en ik krijg meer massages. Dat zou ik allemaal waardeloos vinden als ik geen succes zou hebben.' Federer is in Miami als vierde geplaatst. Hij heeft in de eerste ronde een bye en treft dan de Amerikaan Frances Tiafoe of de Rus Konstantin Kravtsjoek. Een ronde later wacht mogelijk de Argentijn Juan Martin del Potro.
23/03 18u37  'Márquez opnieuw favoriet, Viñales dé uitdager'Wordt het toch weer Marc Márquez of staat er een coureur op die hem dit seizoen het leven zuur kan maken? Het is de grote vraag aan de vooravond van het openingsweekend van de MotoGP in Qatar. Oud-coureur Jurgen van den Goorbergh vertelt in Langs de Lijn En Omstreken dat hij zijn geld op de Spaanse titelverdediger zou zetten. 'Hij heeft vorig jaar bewezen dat hij het ook kan met een motorfiets van mindere kwaliteit. De Honda was niet slecht, maar ze hadden een moeizaam seizoen', zegt Van den Goorbergh. 'Het geeft zijn talent aan, dat hij met die motorfiets tóch wereldkampioen kon worden. Hij is één van de grootste talenten van de laatste jaren.' Dat talent zit volgens Van den Goorbergh vooral in het aanpassingsvermogen van Márquez. 'Hij weet onder de meest rare omstandigheden zijn motor onder bedwang te houden. Of het nou nat, droog, warm of koud is. Hij beheerst het tot in zijn vingertoppen en dat maakt hem uitzonderlijk.' De geijkte namen vallen bij de vraag wie de grootste uitdager zal worden van Márquez: Valentino Rossi, Jorge Lorenzo en Andrea Dovizioso. Maar ook het Spaanse talent Maverick Viñales is een coureur om in de gaten te houden, zegt Van den Goorbergh. De pas 22-jarige Spanjaard eindigde vorig seizoen al als vierde in het eindklassement. 'Een grotere uitdager kun je niet krijgen, want hij was bij de testen op praktisch iedere baan de snelste. Viñales wordt min of meer begeleid door Valentino Rossi. Dat is opmerkelijk, want Rossi duldt normaal gesproken niemand naast zich. Maar deze twee kunnen het goed met elkaar vinden.' 'In Spanje tien tot vijftien circuits' 'Ook Rossi zijn tijd is nog niet voorbij, die doet op 38-jarige leeftijd nog mee voor de wereldtitel. Je moet hem nooit uitvlakken.' Het zijn dus vooral Spanjaarden en Italianen die de dienst uitmaken en dat is volgens Van den Goorbergh niet verwonderlijk. 'Ze hebben in die landen enorm veel banen. Daardoor krijgt veel talent de kans om te ontluiken. Wij hebben in Nederland alleen het TT-circuit in Assen. In Spanje en Italië hebben ze wel tien tot vijftien van zulke circuits.' 'Daarnaast organiseren ze alleen al in Spanje vier grands prix. Dat trekt veel publiek en zorgt voor sensatie. Ik zie het niet zomaar gebeuren dat er in Nederland nog een baan als Assen bijkomt, waar je een GP kunt rijden', aldus Van den Goorbergh.
23/03 18u37  Wijnaldum: bij Oranje geen ruimte voor ego'sBescheiden als altijd staat Georginio Wijnaldum de volgers van het Nederlands elftal te woord. Verwacht van hem geen verbale uitspattingen of pittige uitspraken. De middenvelder mag dan inmiddels een grote meneer zijn bij Liverpool, hij voelt zich bij Oranje nog steeds 'gewoon' Wijnaldum. 'Liverpool, dat klinkt anders voor de mensen. Dat heb ik wel gemerkt. Maar ik ben nog dezelfde speler. Natuurlijk heb ik wel stappen gemaakt, maar het is niet zo dat ik hier binnenkom met de gedachte dat ik gestegen ben in de hiërarchie. Daar denk ik ook niet eens aan. Ik ben hier om succes te boeken met het team', vertelt Wijnaldum. Bulgarije-uit, daar is het om te doen. Een overwinning is noodzakelijk voor Oranje, om goed perspectief te houden op deelname aan het WK in 2018. 'Daarbij is er geen ruimte voor ego's', zegt Wijnaldum resoluut. 'We moeten winnen van Bulgarije, er zijn geen excuses. Het WK halen, dat is het belangrijkste.' Tijdens de woensdagtraining slaat de schrik Wijnaldum even om het hart. Na een duel met Stefan de Vrij komt hij ten val, waarna hij op ongelukkige wijze een schop tegen zijn achterhoofd krijgt van Bruno Martins Indi, die Wijnaldum niet meer kan ontwijken. 'Toen ik opstond werd ik misselijk en kreeg ik het gevoel dat ik moest overgeven. De dokter haalde me meteen van het veld. Gelukkig gaat het nu weer wat beter, de misselijkheid trok snel weg, dus er is geen probleem voor zaterdag', zegt Wijnaldum opgelucht.
23/03 18u37  Verstappen tempert verwachtingen: Mercedes en Ferrari zijn snellerHalf Nederland denkt dat hij klaar is voor een reeks overwinningen in de Formule 1. En misschien wel voor de wereldtitel. Maar Max Verstappen kiest in Australië de underdogrol. 'We moeten nog stappen zetten. Mercedes en Ferrari zijn sneller.' Verstappen begint komend weekend in Melbourne aan zijn derde seizoen in de koningsklasse van de autosport. De 19-jarige beseft dat hij inmiddels als ervaren coureur wordt bestempeld. 'Klopt. Ik ben nog steeds jong, maar ik kan niet meer zeggen dat dit een leerjaar is. Ik race bij een topteam en als we de snelste auto hebben, heb ik geen excuses meer.' Wereldtitel De Sportman van het Jaar probeert niettemin de hoge verwachtingen te temperen. 'Ik weet dat veel mensen denken, zeggen en schrijven dat ik dit seizoen voor de wereldtitel ga. Maar we hebben nog geen race gereden: het seizoen begint net. Laten we eerst maar eens kijken of we wel in staat zijn te strijden voor een GP-zege.' Drievoudig wereldkampioen Lewis Hamilton is volgens de Limburger torenhoog titelfavoriet. 'Hij rijdt bij het kampioensteam en ze waren de afgelopen jaren bijna onverslaanbaar. Mercedes is dus nog steeds het te kloppen team, maar Ferrari is ook sneller dan wij. Dat is duidelijk. Wij missen nog steeds vermogen en topsnelheid. We moeten een inhaalslag maken.' De RB13 in Albert Park Verstappen heeft nog geen idee of het semi-stratencircuit in Albert Park zijn nieuwe auto ligt. 'Melbourne is een heel ander circuit dan Barcelona, waar we deze winter hebben getest. Ik moet dus eerst kijken hoe de RB13 zich hier gedraagt.' Hij verheugt zich vooral op het seizoen omdat de Formule 1-auto’s veel sneller zijn dan vorig jaar. 'We hebben meer neerwaartse druk en meer grip. De auto’s zijn stabieler en vooral de bochten worden veel opwindender.' Of het publiek zondag de winnaar wordt, is nog de vraag. 'Voor ons is het leuker: het gaat seconden sneller. De banden slijten minder snel, dus je kunt meer pushen: de limiet opzoeken.' Nadeel is volgens Verstappen dat inhalen lastiger lijkt door de nieuwe regels. ' De auto's zijn breder geworden. Op sommige plekken is er nu te weinig ruimte, maar er zijn vast nog wel bochten waar het wel kan.'
23/03 18u37  Michajlov, ooit groot bij Twente, nu tegenstander van OranjeHet is nou niet bepaald de vraag die je graag gesteld wilt zien worden als profvoetballer. 'Waar zit je en wat is er met je gebeurd?' Nikolaj Michajlov (28), vier jaar geleden nog doelman van FC Twente en komende zaterdag met Bulgarije tegenstander van het Nederlands elftal, krabbelt langzaam op na verkeerde transfers en blessureleed. In Enschede en omstreken geniet hij nog altijd de nodige faam. FC Twente plukte hem in 2007 weg bij Liverpool. Aanvankelijk was hij de stand-in voor Sander Boschker, zo ook in het kampioensjaar 2010. Maar in de drie daaropvolgende seizoenen was de Bulgaar de onomstreden nummer een in het doel van Twente. Na zijn vertrek bij Twente in 2013 werd het echter stil rond Michajlov. Heel stil. Zaterdag zullen de Nederlandse voetballiefhebbers hem waarschijnlijk weer aan het werk kunnen zien, als Bulgarije in Sofia Oranje ontvangt voor de WK-kwalificatiewedstrijd. Door blessureperikelen van eerste keeper Vladislav Stojanov zou het zo maar kunnen dat Michajlov het Bulgaarse doel verdedigt. Wat is er met je gebeurd sinds je vertrok bij FC Twente? 'Ik wilde destijds een stap hogerop maken. Ik had een overeenkomst met een Italiaanse club, maar zij besloten een maand later opeens dat ze geen nieuwe keeper wilden. Toen ontstond een stressvolle situatie want ik had nog een contract voor een jaar bij Twente en zij hadden al twee nieuwe keepers aangetrokken. Het was inmiddels al half augustus en de tijd begon te dringen. Ik had wat contacten met clubs in Rusland, met Getafe in Spanje en Hellas Verona in Italië. Ik koos voor Hellas Verona, maar ik wist niet dat de trainer die daar zat een voorkeur had voor een Braziliaanse keeper, met wie hij al langer had gewerkt.' 'Het team begon te draaien, ik speelde niet en kreeg ook nog eens een zware blessure. Ik lag er zes, zeven maanden uit en dat betekende meteen het einde van mijn eerste seizoen in Italië. Ook het tweede jaar kwam ik niet aan spelen toe en dus wilde ik weg. Met de mensen om mij heen hebben we de verkeerde keus gemaakt. Het contract was financieel uitstekend, maar we hadden ons veel beter moeten verdiepen in de situatie waarin ik terecht zou komen.' Vervolgens kwam je terecht in de Turkse tweede divisie. Bij Mersin... 'Felix Magath wilde me graag naar Fulham halen, maar nadat ze een thuiswedstrijd heel dik hadden verloren, werd Magath ontslagen, dus die transfer werd afgeblazen. Ik had de keus uit drie clubs in Turkije en ik koos de aanbieding van Mersin. Ze hadden daar acht buitenlanders en er mogen er maar vijf spelen, dus voor mij als keeper was het lastig om in het elftal te komen. Toch speelde ik nog ongeveer de helft van de wedstrijden.' 'Na mijn eerste seizoen in Turkije had ik nog geld tegoed. Iedereen weet dat betalen in Turkije niet snel gaat. Ik keerde terug en kreeg de belofte dat ik zou gaan spelen. Voor mij was het belangrijk om weer wedstrijdritme op te doen.' Echt lekker gaat het dit seizoen niet. Mersin staat onderaan.... 'De club mocht door een straf geen transfers doen, waardoor ze in deze situatie zijn terechtgekomen. We moeten het doen met veel jonge spelers. Toch heb ik er nog vertrouwen in dat we het gaan redden. Wat mezelf betreft: ik heb alle 25 wedstrijden gespeeld en ben fit. Dat was voor mij het belangrijkste. Deze zomer ben ik transfervrij en dan zien we wel wat er gaat gebeuren.' Dan over het Bulgaarse team. Waarom slagen jullie er al sinds 2004 niet meer in om een eindronde te halen? 'Het laatste team dat zich kwalifceerde voor een eindtoernooi had spelers als Dimitar Berbatov, Martin Petrov en Stilian Petrov. Zij speelden voor grote Europese clubs. Tegenwoordig is het voor Bulgaarse spelers veel moeilijker om voet aan de grond te krijgen bij de topclubs. Er speelt niemand in de Premier League, niemand in de Bundesliga en niemand in de Primera División. In Italië spelen er wel twee, maar zij vechten tegen degradatie. De kwaliteit is de laatste tien jaar hard achteruitgegaan. Incidenteel boeken we een succesje, maar we kunnen ook zo verliezen van Luxemburg.' Volg je het Nederlandse voetbal nog? 'Alleen de topdrie en FC Twente. Er is veel veranderd sinds ik ben vertrokken. Ik heb een paar aanbiedingen gehad van Nederlandse clubs, maar financieel was dat niet aantrekkelijk in vergelijking met Turkije. Ik denk nog vaak terug aan mijn tijd bij Twente. Ik maakte deel uit van het beste team uit de clubhistorie. Daar ben ik trots op.' Hoe kijk je tegen Oranje aan? 'Zij hebben zo hun problemen. Ze moeten veel jonge spelers inpassen en er zijn er een paar die niet wekelijks spelen bij hun club. Het is duidelijk dat Nederland niet meer zo sterk is als een paar jaar geleden. Toch zijn zij voor mij favoriet. Er is maar een team dat zaterdag iets te verliezen heeft en dat zijn wij niet. Wij gaan alles op alles zetten om het Nederland zo lastig mogelijk te maken. Dan zien we wel wie uiteindelijk wint.'
23/03 18u37  Thunder weer te sterk voor 76ers, 35ste triple-double WestbrookVoor de zestiende keer op rij heeft Oklahoma City Thunder gewonnen van Philadelphia 76ers. Met de 35ste triple-double van het seizoen voor Russell Westbrook werd het ditmaal 122-97 voor Oklahoma. De laatste keer dat Philadelphia van Oklahoma wist te winnen, was in het seizoen 2008/2009.  Westbrook was weer behoorlijk op dreef. De point-guard verzilverde elke schotkans en vrije worp die hij kreeg. Het was de eerste triple-double in de historie van de NBA waarbij de speler geen enkel schot miste. 'Ik probeerde mijn momenten wat beter te kiezen, de tijd te nemen voor de juiste acties en schoten', verklaarde Westbrook. Hij kwam tot achttien punten, elf rebounds en veertien assists.  Het record van de meeste triple-doubles in een seizoen komt nu steeds dichterbij. Westbrook heeft er nog zeven nodig om Oscar Robertson, 41 triple-doubles voor Cincinnati Royals in het seizoen 1961/1962, te passeren.  Cleveland Cavaliers ging weer eens onderuit. Dit keer was het Denver Nuggets dat te sterk bleek voor de regerend NBA-kampioen: 126-113. Het was de zesde nederlaag in de laatste tien duels. De Nuggets dankten de overwinning aan het goede spel van Wilson Chandler. Hij scoorde niet alleen achttien punten, maar wist ook LeBron James in toom te houden.  Will Barton werd topscorer voor de Nuggets met twintig punten. Kyrie Irving zette 33 punten op het bord voor de Cavs, terwijl James niet verder kwam dan 18 punten.  Boston Celtics plaatste zich door een overwinning op Indiana Pacers voor de play-offs. De ploeg die in 2008 voor het laatst met de titel aan de haal ging, won met 109-100.
23/03 18u37  VS wint voor de eerste keer World Baseball ClassicDe Verenigde Staten hebben voor het eerst de World Baseball Classic gewonnen. In de finale was de ploeg met 8-0 te sterk voor Puerto Rico, dat in de halve finales Oranje had verslagen. Man van de wedstrijd was werper Marcus Stroman. De pitcher van Toronto Blue Jays liet slechts twee Puerto Ricanen op de honken komen, terwijl de VS honkslag na honkslag maakte. Het was voor werper David Robertson daarna een koud kunstje om de wedstrijd uit te gooien. Ian Kinsler (Detroit Tigers) had het bal in de derde inning geopend met een homerun. Voor de Amerikanen was het de eerste finale; het land was nooit verder gekomen dan de halve eindstrijd. Puerto Rico verloor vier jaar geleden de finale van de Dominicaanse Republiek.  In deze editie hadden de Puerto Ricanen nog geen wedstrijd verloren. Tegen de VS, die zij in de tweede ronde nog met 6-5 hadden verslagen, was de ploeg in de finale niet opgewassen. 
23/03 18u37  Afzwaaiende Podolski schiet Duitsland langs EngelandDuitsland heeft in Dortmund met 1-0 gewonnen van Engeland. Het is voor het eerst in dertig jaar (negen duels) dat bij een duel tussen deze twee landen de gastheer met de zege aan de haal gaat.  Lukas Podolski eiste de hoofdrol voor zich op. De 31-jarige aanvaller nam voor het oefenduel afscheid van het publiek, was in zijn 130ste en laatste interland de aanvoerder en nam in de 69ste minuut met een vlammend schot in de kruising ook nog eens de enige treffer voor zijn rekening.  Engeland had voor rust de beste kansen. Adam Lallana raakte de paal en Dele Alli faalde oog in oog met doelman Marc-Andre ter Stegen. Duitsland, dat enkele vaste krachten rust had gegeven, bakte er in de eerste helft weinig van, maar herstelde zich na rust. Met de 49ste interlandgoal van Podolski als beloning.
23/03 18u37  UEFA wil kloof tussen rijke en arme clubs aanpakkenBeperking van het aantal contractspelers, nieuwe transferregels, 'luxe-belasting'. Het zijn enkele ideeën die binnen de UEFA leven om de kloof tussen de rijke en arme clubs te verkleinen, zo heeft Aleksander Ceferin, de voorzitter van de Europese voetbalunie, laten weten tijdens een congres in Lissabon.  'Er is sprake van een uitzonderlijke concentratie van topspelers bij slechts een klein aantal clubs', aldus de Sloveen, die constateert dat clubs van het kaliber Barcelona, Real Madrid en Bayern München talenten al op jonge leeftijd aan zich binden om ze vervolgens te verhuren. 'Dat is niet in het belang van de internationale competities.' Ingrijpen Volgens de UEFA is de rol van bijvoorbeeld Ajax en Benfica, ooit toonaangevende clubs in het Europese voetbal, op het internationale vlak teruggebracht tot die van opleider. 'We moeten ons afvragen of de manier waarop de transfermarkt momenteel functioneert nog wel goed is. Zo niet, dan moeten we niet bang zijn om in te grijpen en de regels te veranderen', zei Ceferin.  Hij noemde het de plicht van de UEFA op te komen voor het voetbal in zijn totaliteit. 'Wij zijn er niet om alleen de belangen van de elite te behartigen.'  Een nobel streven dat bij een overkoepelende organisatie past. Maar vooralsnog is de UEFA toch vooral de grote competities en dus de rijke clubs tegemoetgekomen. Zo mogen de sterkste vier competities in Europa (ofwel: Engeland, Spanje, Duitsland en Italië) vanaf het seizoen 2018/2019 vier clubs inschrijven voor het hoofdtoernooi van de financieel lucratieve Champions League. Daarmee is al bij voorbaat de helft van alle beschikbare tickets vergeven.
23/03 18u37  Dolberg ziek en geblesseerd terug naar AmsterdamDenemarken moet het zondag in het WK-kwalificatieduel met Roemenië zonder Kasper Dolberg stellen. De spits van Ajax heeft nog te veel last van een liesblessure en is bovendien ziek geworden. Hij keert donderdag terug naar Amsterdam. Dolberg miste afgelopen zondag de competitiewedstrijd tegen Excelsior en stond op het punt zich ook af te melden voor het Deense elftal. De Denen wilden echter zelf onderzoeken hoe ernstig de schade was en riepen de 19-jarige aanvaller toch op.
22/03 00u00  Zorgen bij tafeltennisbond om play-off in IstanbulDe Nederlandse tafeltennisbond maakt zich zorgen over de play-off in Turkije. Vanwege de diplomatieke crisis en de keiharde uitspraken van president Erdogan over Nederland reist bondscoach Jelena Timina liever niet af naar Turkije met haar speelsters. Op 11 april spelen de Nederlandse vrouwen in Istanbul om een plaats in de Championships Division, de hoogste klasse van het EK. 'Ik zou kiezen voor twee wedstrijden op neutraal terrein', zegt Timina. 'In mijn ogen is het niet echt veilig om als Nederlander in Turkije te zijn.' De Nederlandse bond heeft de Europese federatie een verzoek gestuurd om de wedstrijd te verplaatsen. 'Maar de Europese bond vindt dat het veilig is voor ons, want de Turkse bond garandeert onze veiligheid', zegt Timina. Maar wat gaan de Turken dan doen? Ik denk niet dat ze ons 24 uur per dag gaan beveiligen.'  Een jaar geleden werd het olympisch kwalificatietoernooi voor de tafeltennissters verplaatst van Turkije naar Zweden. Een aantal aanslagen in Istanbul was daarvan de reden. Toen maakte Timina zich ook hard voor een andere locatie. 'Je kan toch niet zeggen dat het sindsdien veiliger is geworden in Turkije? Integendeel, het is alleen maar erger geworden.' Timina zou zich niet veilig voelen op straat in Istanbul. 'Ik loop liever niet in een oranje trainingspak door de straten. De Europese bondsmedewerkers zeggen dat het kan. Laat ze maar meekomen, ik heb nog wel een oranje trainingspak over voor ze.' 
22/03 00u00  Cape Epic: loodzware mountainbikewedstrijd, fraaie beeldenHet is misschien wel de zwaarste mountainbikewedstrijd ter wereld: Cape Epic. Acht dagen lang ploegen de mountainbikers door de ruigste terreinen van Zuid-Afrika. Ondertussen levert het schitterende beelden op. Elke etappe is ongeveer honderd kilometer lang en bevat soms wel 2.750 hoogtemeters. De wedstrijd wordt - met name vanwege de veiligheid - in duo's verreden. 
1Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

19x Zonder Messi redt Argentinië het niet in Bolivia29/03 00u15 - NOS: Sport: Zonder de geschorste Lionel Messi is Argentinië met 2-0 onderuit gegaan in de WK-kwalificatiewedstrijd bij Bolivia. Als Colombia vannacht van Ecuador wint, zakt Argentinië naar de vierde plaats in de groep. Dat is nog wel genoeg voor kwalificatie, want de eerste vier gaan direct naar het WK en de nummer vijf moet een play-off spelen tegen een land uit Oceanië. Bolivia laagvlieger Juan Carlos Arce en Marcelo Moreno bezorgden Bolivia, de nummer negen in de stand, pas de derde zege in veertien kwalificatieduels.
15x Nadal heeft weinig speelruimte nodig in Miami29/03 00u00 - NOS: Sport: Rafael Nadal heeft ten koste van de Fransman Nicolas Mahut de kwartfinales van het masterstoernooi van Miami bereikt. De Spanjaard was de nummer 55 van de wereld in Florida met 6-4, 7-6 (4) de baas. In anderhalf uur tennis verscheen er maar een breakpoint op het scorebord. Dat was vroeg in de eerste set en die werd verzilverd door Nadal. In de tiebreak een 'mini-break' achter (1-2), maar hij sloeg direct terug door Mahut twee servicepunten af te snoepen. Nadal treft hierna de Amerikaan Jack Sock. Roger Federer zit in de andere speelhelft en speelt later vandaag tegen Roberto Bautista Agut voor een plaats in de kwartfinales. Nishikori met de schrik vrij Kei Nishikori, als tweede geplaatst, had zijn handen vol aan Federico Delbonis, maar liet zich niet verrassen door de Argentijn. De Japanner was op tijd weer bij de les: 6-3, 4-6, 6-3.
14x Handbalster Rozemalen naar Bundesliga29/03 00u00 - NOS: Sport: Handbalster Chariss Rozemalen gaat na dit seizoen van VOC Amsterdam naar de Duitse topclub Bietigheim. De 25-jarige verdedigster, die voor twee jaar heeft getekend, wordt bij de koploper in de Bundesliga ploeggenote van Tess Wester, Maura Visser, Martine Smeets en Angela Malestein.
11x Brazilië zeker van WK na zege op Paraguay29/03 07u30 - NOS: Sport: Brazilië heeft zich als eerste Zuid-Amerikaanse land geplaatst voor het WK voetbal van 2018 in Rusland. Na de 3-0 zege op Paraguay is de voorsprong van de koploper groot genoeg voor één van de vier rechtstreekse tickets. In het stadion van Corinthians had Paraguay nooit echt een kans. Liverpool-speler Philippe Coutinho opende de score in de 34ste minuut en vlak na rust had Neymar de score al kunnen uitbreiden, nadat hij onderuit was gehaald in het zestienmetergebied, maar de aanvaller zag zijn inzet gekeerd worden. Tien minuten later maakte Neymar zijn misser goed met een fraaie solo: 2-0. Marcelo zette in de slotfase de eindstand op het bord. Het was de achtste kwalificatiezege op rij voor Brazilië. Minimaal vierde Brazilië staat met vier speelronden te gaan elf punten voor op nummer vijf Argentinië. Dat verschil is door Argentinië nog wel te overbruggen, maar gezien de onderlinge duels van de eerste vijf landen, kan Brazilië niet meer door meer dan drie landen ingehaald worden.  Achter de Goddelijke Kanaries wordt het voor Colombia (24), Uruguay (23), Chili (23), Argentinië (22) en Ecuador (20) nog een spannende ontknoping. Argentinië verloor eerder op de dag zonder zijn geschorste sterspeler Lionel Messi bij Bolivia (2-0).
9x Tafeltennissters pas na referendum naar Turkije29/03 18u00 - NOS: Sport: De Europese tafeltennisbond (ETTU) heeft besloten het play-offduel van Nederland met Turkije in Istanbul met twee weken uit te stellen tot 25 april. Dat is ruim een week na het referendum over het vergroten van de macht van de Turkse president Erdogan. De ETTU heeft dat besloten na overleg met de nationale bonden vanwege de politieke onrust tussen Nederland en Turkije. De Nederlandse bond deed eind maart het verzoek om de wedstrijd te verplaatsen. Bondscoach Jelena Timina had aangegeven liever niet af te reizen naar Turkije vanwege de diplomatieke crisis en de dreigende taal van president Erdogan. Nederland en Turkije spelen een play-off om een plaats in de Championship Division, de hoogste klasse van het EK. Oranje zou oorspronkelijk op 11 april eerst de uitwedstrijd spelen, maar begint door het verzetten van de uitwedstrijd op 18 april met een thuiswedstrijd. 
8x Robben wil met Sneijder rol in keuze bondscoach28/03 23u45 - NOS: Sport: Aanvoerder Arjen Robben ziet voor zichzelf en Wesley Sneijder een belangrijke rol weggelegd in de zoektocht naar een nieuwe bondscoach voor het Nederlands elftal. 'Wij zitten veertien jaar bij Oranje. We weten wat voor spelersgroep we nu hebben en wie daar bij zal passen', zei Robben na afloop van het oefenduel met Italië (1-2). Louis van Gaal is de afgelopen dagen veelvuldig genoemd als de ideale man voor Oranje, maar Robben wilde nog geen voorkeuren uitspreken. 'Ik heb Van Gaal heel hoog zitten, maar ik vind nu nog te vroeg om op namen in te gaan.'  Het ontslag van Danny Blind was Robben niet in de koude kleren gaan zitten. 'Het waren heftige dagen. Ik heb dit niet zien aankomen. Ongelooflijk hoe snel alles in 24 uur kan veranderen.'  'Ik ben blij als ik weer in München ben, want dit is ongelooflijk waardeloos geweest. We moeten dit eerst verwerken, daarna kunnen weer vooruitkijken.'
8x Zonder Messi zakt Argentinië naar de gevarenzone29/03 08u45 - NOS: Sport: Zonder de geschorste Lionel Messi is Argentinië met 2-0 onderuit gegaan in de WK-kwalificatiewedstrijd bij Bolivia. Die nederlaag in combinatie met de 2-0 zege die Colombia boekte op Ecuador leidt ertoe dat Argentinië in de Zuid-Amerikaanse kwalificatiegroep is gezakt naar de vijfde plaats. Daarmee zijn de Argentijnen in de gevarenzone aanbeland. De eerste vier landen van de poule gaan direct naar het WK en de nummer vijf moet een play-off spelen tegen een land uit Oceanië. Bolivia laagvlieger Juan Carlos Arce en Marcelo Moreno velden het vonnis over Argentinië. Voor Bolivia, de nummer negen in de stand, was het pas de derde zege in veertien kwalificatieduels.
6x Warriors tonen vorm in cruciale week29/03 09u00 - NOS: Sport: Golden State Warriors is goed begonnen aan een cruciale week. De koploper in de Western Conference van de NBA won de uitwedstrijd bij nummer drie Houston Rockets (106-113) en maakt zich nu op voor de clash van woensdagavond tegen nummer twee San Antonio Spurs. De Warriors vlogen uit de startblokken in Houston. Aan het einde van het eerste kwart keken de Rockets gelijk tegen een achterstand van zeventien punten aan: 20-37. Vooral Stephen Curry (32 punten) en Klay Thompson (25 punten) waren productief. De Rockets konden nog wel iets aan de achterstand doen, maar verder dan 106-113 kwamen de Texanen niet. De Warriors spelen nog acht reguliere competitiewedstrijden tot de play-offs, de Spurs nog negen. De Warriors hebben drie winstpartijen meer dan de Spurs in de strijd om de Conference-titel.
6x Warriors winnen topper tegen Rockets29/03 15u15 - NOS: Sport: Golden State Warriors is goed begonnen aan een zware week. De koploper in de Western Conference van de NBA won de uitwedstrijd bij nummer drie Houston Rockets (106-113) en maakt zich nu op voor de clash van woensdagavond tegen nummer twee San Antonio Spurs. De Warriors vlogen uit de startblokken in Houston. Aan het einde van het eerste kwart keken de Rockets gelijk tegen een achterstand van zeventien punten aan: 20-37. Vooral Stephen Curry (32 punten) en Klay Thompson (25 punten) waren productief. De Rockets konden nog wel iets aan de achterstand doen, maar verder dan 106-113 kwamen de Texanen niet.
6x Rechter neemt twee weken voor vonnis Franssen vs. judobond29/03 15u30 - NOS: Sport: Juul Franssen heeft bij de rechter geëist dat ze weer mag meedoen aan internationale judowedstrijden. Dat bleek woensdag in het kort geding dat de 27-jarige judoka had aangespannen tegen de Nederlandse judobond. Ook wil Franssen haar A-status terug en opnieuw met de judobond rond de tafel om een oplossing te vinden voor het lopende conflict. De rechter doet op woensdag 12 april uitspraak. Het conflict tussen Fransen en de Nederlandse judobond ontstond nadat de judobond had afgekondigd dat alle judoka's centraal moeten gaan trainen op Papendal. Franssen wil echter met haar eigen trainer in Rotterdam blijven werken. Ze is door haar studie gebonden aan Rotterdam, waar ze traint bij het voormalig steunpunt Budokan.  In haar argumentatie wees Franssen ook op de financiële consequenties die de verplichting om op Papendal te trainen voor haar kan hebben. In dat geval dreigt ze naar eigen zeggen een grote studieschuld op te lopen. Franssen herhaalde dat ze bereid is twee keer per week op Papendal te gaan trainen.  Doordat de judobond en Franssen de voorbije maanden niet tot een oplossing wisten te komen, werd Franssen door de judobond uitgesloten van deelname aan internationale wedstrijden. Ook mag ze niet meedoen aan trainingsstages met de nationale topsportselectie en is ze op 1 februari haar A-status kwijtgeraakt.  Opvallend in de zaak is ook dat twee andere judoka's die om uiteenlopende redenen in het buitenland wonen en trainen wel met de judobond mochten onderhandelen over dispensatie. Kim Polling is uitgeweken naar Turijn, waar haar vriend woont, en Noël van 't End traint, vanwege de relatie die hij heeft met een Française, in Parijs. Op dat punt vroeg de rechter de judobond om een nadere toelichting. Op de vraag of de nieuwe afspraken met Franssen ook zullen gaan gelden voor Polling en Van 't End antwoordde directeur topsport Henry Bonnes in eerste instantie 'ja', maar even later kwam hij toch terug op dat antwoord. De judobond voerde de afgelopen maanden tal van gesprekken met Franssen. Haar werd voorgesteld pas na de WK in augustus naar Papendal te verhuizen. Tot die tijd zou ze slechts twee keer in de week op Papendal hoeven te trainen en tijdens de WK zou ze zich moeten laten begeleiden door één van de Papendal-coaches. Volgens de judobond heeft Franssen die constructie geen serieuze kans willen geven. De bond zegt dat Franssen tot eind december de centrale trainingen op Papendal slechts eenmaal per week bezocht, wat vervolgens voor de bond reden is geweest de judoka de A-status te ontnemen.  Namens de Nederlandse judobond waren directeur topsport Henry Bonnes, voorzitter Jos Hell en coördinator topsport Pascal Bakker aanwezig in Utrecht. De rechter doet over veertien dagen uitspraak, maar hij vroeg zowel Franssen als de judobond nadrukkelijk om voor die tijd alsnog tot een passende oplossing te komen.

Statistieken

Artikels:
29153
Gelezen:
44250
Aantal lezers nu:
47


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2017 Naar boven