maandag 14 oktober 2019, week 42


U bent nu hier: Meer nieuws van NRC.nl: Wetenschap

Laatste updatecontrole: vandaag om 21u00
 

NRC.nl: Wetenschap

Verbergen Tonen
14/10 21u01  Catalanen demonstreren tegen celstraf politiek leiders Separatisten demonstreerden maandag tegen de jarenlange celstraffen die Catalaanse politici en actieleiders opgelegd kregen.
14/10 20u45  CETA-verdrag verliest meerderheid Eerste Kamer na wegvallen steun PvdA Het vrijhandelsverdrag tussen Canada en de EU was al grotendeels in werking getreden, maar nog niet geratificeerd.
14/10 20u30  Facebookmunt libra verder in de verdrukking De kritiek op Facebooks libra wordt steeds luider. De kans dat de digitale munt er echt gaat komen, verkleint met de dag.10 
14/10 20u30  Een geluk dat je in Nederland werkt - behalve als immigrant De Nederlandse beroepsbevolking draait als een van de beste van Europa mee in de moderne economie. Maar Nederland laat ook steken vallen, blijkt uit een studie.
14/10 19u45  Kefah Allush wint Sonja Barend Award voor interview met Peter van Uhm Volgens de jury van de Sonja Barend Award wist Kefah Allush „op integere manier exact de juiste toon te vinden” in zijn gesprek met Peter van Uhm.
14/10 19u45  Dertien agenten gedood in Mexico De agenten zouden in een hinderlaag zijn gelokt waarna ze werden gedood. Volgens regionale media heeft een kartel de verantwoordelijkheid opgeëist.
14/10 18u31  Systemen razen door, de kunst zit ze op de hielen Als een ezel tussen twee hooischelven vroeg ik me vorige week af op welk kop ik zou klikken. Koos ik voor de krantenkop van het Algemeen Dagblad?
14/10 18u31  ‘Ik zit natuurlijk al de hele dag in het leven van de mensen’ Linda de Mol is veel meer dan een geliefd presentatrice. Ze ontwikkelt zelf programma’s, series, bladen en sites. Dat crossmediale zal ze bij Talpa verder uitbouwen.
14/10 18u31  De VAR ontnam Fontijn de wereldtitel Boksster Nouchka Fontijn versloeg Lauren Price op het WK in Rusland. Toch ging ze weer met zilver naar huis.
14/10 18u15  Verdriet en rouw aan beide zijden van de Turks-Syrische grens Het Turkse offensief tegen de Koerdische YPG in het noordoosten van Syrië heeft de afgelopen dagen geleid tot doden en gewonden aan beide zijden van de grens. Terwijl nabestaanden rouwen, gaan de gevechten door.
14/10 17u45  Verdachte moord strafrechtadvocaat Derk Wiersum langer vast De man werd op 1 oktober opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de moord op Wiersum, de advocaat die kroongetuige Nabil B. bijstond.
14/10 17u45  Tennisster ‘Coco’ Gauff (15) is haar leeftijd vooruit Amerikaans supertalent (15) wint eerste WTA-toernooi. Hoe wordt ze beschermd tegen overbelasting? „Dit meisje is heel speciaal.”
14/10 17u45  ‘Als een Drent in opstand komt, moet het wel goed mis zijn’ De woede van de boeren richt zich nu op de eigen provincie. In Drenthe kwamen duizend boeren naar het provinciehuis in Assen. „1 oktober was leuk, maar nu zijn we witheet.”
14/10 17u30  De universiteit is niet gevrijwaard van racisme Het wordt tijd dat de universiteit Leiden erkent welke ongelijkheid er wordt gefaciliteerd, schrijven Sanne-Louise de Bruin en Bram Ieven.
14/10 17u15  Armoede bestrijd je met wetenschappelijk bewijs De Nobelprijs voor Economie is toegekend aan drie mensen die met hun veldwerk de strijd tegen de mondiale armoede een flinke impuls hebben gegeven.11 
Laatste update: vandaag om 21u01


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
14/10 17u00  EU naar WTO vanwege Colombiaanse invoerheffingen op diepvriespatatColombia stelde vorig jaar invoerheffingen in op diepvriespatat uit Nederland, België en Duitsland. Volgens de EU zijn deze „volledig ongerechtvaardigd.”11 
14/10 17u00  Provincies zwichten voor boerenprotest: geen nieuwe stikstofregels voor boerenIn Drenthe, Overijssel en Gelderland worden stikstofregels niet of nog niet ingevoerd. In Groningen ramden boeren de deur van het provinciehuis open.10 
14/10 16u45  Negen militairen aangehouden voor bezit harddrugsZes militairen werden aangehouden op kazernes, drie anderen op hun woonadres.11 
14/10 16u31  Oude oase in zoutwoestijn op MarsCuriosity heeft tijdens zijn beklimming van ’Mount Sharp’ vermoedelijk miljarden jaren oude sporen van water gevonden.
14/10 16u31  EU stapt naar WTO vanwege Colombiaanse invoerheffingen op diepvriespatatColombia stelde vorig jaar invoerheffingen in op diepvriespatat uit Nederland, België en Duitsland. Volgens de EU zijn deze „volledig ongerechtvaardigd.”
14/10 16u31  Hoe blijven we menselijk in deze technologische revolutie?Internetdenker Douglas Rushkoff stelt in zijn boek Team Human dat digitale media een anti-humanistische agenda voeren. Herover onze menselijkheid, betoogt hij.
14/10 16u15  ‘Als we IS’ers niet berechten, maken we het probleem alleen maar groter’In afwachting van een besluit over de berechting van IS’ers verzamelen de VN alvast bewijs tegen hen. De Britse onderzoeksleider hamert op de noodzaak van rechtspraak: „Het ligt niet voor de hand dat ze in de kampen gematigder zullen worden, of wel soms?”
14/10 16u00  EU stapt naar WTO om invoerheffingen Colombia op diepvriespatatColombia stelde vorig jaar invoerheffingen in op diepvriespatat uit Nederland, België en Duitsland. Volgens de EU zijn deze „volledig ongerechtvaardigd.”
14/10 15u30  Bowie had een niet te imiteren zangstemDe Nederlandse versie van de Bowie-musical Lazarus heeft dankzij een geïnspireerd spelende band een stevig fundament, waarop de liedjes van Bowie gedijen. De zang blijft daarbij achter.
14/10 15u15  Levenslang voor man die inreed op mensen bij Brits parlementEen man reed vorig jaar in op politie, fietsers en voetganger bij het paleis van Westminster. Effectief zal hij minimaal vijftien jaar vastzitten. Bij de aanval kwam niemand om het leven.
14/10 15u15  Hoe blijven we menselijk in de technologische revolutie?Internetdenker Douglas Rushkoff stelt in zijn boek Team Human dat digitale media een anti-humanistische agenda voeren. Herover onze menselijkheid, betoogt hij.
14/10 15u00  Provincies zwichten voor boerenprotest: geen nieuwe stikstofregelsNadat Drenthe de regels geheel introk, schortten Gelderland en Overijssel de invoering voorlopig op. In Groningen heeft de politie opgetreden bij een demonstratie.
14/10 14u46  Hoe blijven we menselijk?Internetdenker Douglas Rushkoff stelt in zijn boek Team Human dat digitale media een anti-humanistische agenda voeren. Herover onze menselijkheid, betoogt hij.
14/10 14u46  Ook Drenthe, Overijssel en Gelderland trekken stikstofregels in na boerenprotestBij meerdere provinciehuizen in het land komen demonstrerende boeren samen om stikstofregels van tafel te krijgen. In Groningen heeft de politie opgetreden.
14/10 14u16  Dodental Japan door tyfoon Hagibis stijgt naar meer dan vijftigDe zwaarste tyfoon die Japan in decennia trof richtte afgelopen weekend een ravage aan. Zeker 35.000 huishoudens zitten nog zonder elektricteit.
14/10 14u00  KLM annuleert vluchten naar hoofdstad EcuadorKLM vliegt nog wel naar Guayaquil, de grootste stad van het land. In Ecuador werd dagenlang geprotesteerd tegen een omstreden maatregel waarmee brandstofprijzen verhoogd zouden worden.
14/10 14u00  Ook provincie Drenthe trekt stikstofregels in na boerenprotestBij meerdere provinciehuizen in het land komen demonstrerende boeren samen om stikstofregels van tafel te krijgen. Dit lukte vrijdag al in Friesland.
14/10 13u45  Kindervlogger of kinderarbeid?Een jongetje (8) uit Texas verdient miljoenen met het recenseren van speelgoed op YouTube. Nederlandse ‘kidfluencers’ volgen zijn voorbeeld. „Emma ziet het niet als werk”, verzekert een moeder.
14/10 13u45  Bijna 27 jaar celstraf voor Jawed S. om terroristische aanslagS. stak in augustus 2018 twee Amerikanen neer op het centraal station van Amsterdam. Hij was boos op Nederland omdat het niet optrad tegen PVV-leider Geert Wilders.
14/10 13u45  Waarom moeder niet mee wil naar SurinameIn Decemberdagen staat de band tussen een moeder en haar dochters onder druk, als geheimen boven tafel komen. Auteur Esther Duysker laat gemoedelijkheid en spanning elkaar knap afwisselen.
14/10 13u45  Ook provincie Drenthe schort stikstofregels op na boerenprotestBij meerdere provinciehuizen in het land komen demonstrerende boeren samen om stikstofregels van tafel te krijgen. Dit lukte vrijdag al in Friesland.
14/10 13u15  Stijlvolle come back Lange Frans en Baas BDe rappers Lange Frans en Baas B gaven hun eerste optreden in tien jaar. Na een lange ruzie hadden ze zich verzoend. Samen zijn ze nog altijd de popzangers onder de rappers.
14/10 13u00  Een politieke oplossing lijkt voor verscheurd Catalonië nu nog verder wegDe rechter vond dat er geen sprake was van rebellie, maar legde lange straffen op wegens opruiing, malversaties en burgerlijke ongehoorzaamheid.
14/10 12u30  ‘Het was geen geheim wat we wilden. Het stond in ons programma'Voor het eerst sinds de Rijksrecherche binnenviel bij wethouder Rachid Guernaoui wegens verdenking van corruptie, doet hij zijn verhaal. „Politiek ben ik al veroordeeld.”
14/10 12u15  Nederlandse versie Lazarus frappeert bij vlagenDe Nederlandse versie van de Bowie-musical Lazarus heeft dankzij een geïnspireerd spelende band een stevig fundament, waarop de liedjes van Bowie gedijen. De zang blijft daarbij achter.
14/10 12u00  Nobelprijs voor Economie naar drietal voor bijdrage aan armoedebestrijdingAbhijit Banerjee, Esther Duflo en Michael Kramer krijgen de prijs voor hun „experimentele aanpak bij het verlichten van wereldwijde armoede”.
14/10 12u00  Amerikaanse journalisten geschokt door nepvideo met moordende TrumpOp een pro-Trumpconferentie werd een nepvideo afgespeeld waarin de Amerikaanse president een slachtpartij lijkt aan te richten in de 'Church of Fake News'.
14/10 11u45  Oppervlakkige bewerking van Pinters controversiële klassiekerIn haar tweede theatervoorstelling bij ITA weet filmmaker Nanouk Leopold De thuiskomst van Harold Pinter geen nieuw leven in te blazen. Vooral het enige vrouwelijke personage in het stuk komt er bekaaid vanaf.
14/10 11u45  Amerikaanse journalisten geschokt door nepvideo moordende TrumpOp een pro-Trumpconferentie werd een nepvideo afgespeeld waarin de Amerikaanse president een slachtpartij lijkt aan te richten in de 'church of Fake News'.
14/10 11u30  Fonds moet huiseigenaren stimuleren om asbestdaken te vervangenEen verbod op asbestdaken sneuvelde deze zomer in de Eerste Kamer. De kosten voor huisbezitters om hun daken te saneren, zouden niet in verhouding staan tot de gezondheidsrisico’s.
14/10 11u30  Het meisje dat dol op haar stiefvader wasWie: Jan-WouterKwestie: Verdenking misbruik (stiefdochter) Waar: Utrecht (rechtbank Midden-Nederland)
14/10 10u30  De week waarin Turkije het noorden van Syrië binnenvielDit was de week waarin Turkije het noorden van Syrië binnenviel. Hoe reageert de redactie op zo’n grote nieuwsontwikkeling met gevolgen in het Midden-Oosten, Europa en Amerika?
14/10 10u00  Catalaanse separatisten krijgen jarenlange celstraffenDe rechter vond dat er geen sprake was van rebellie, maar legde lange straffen op wegens opruiing, malversaties en burgerlijke ongehoorzaamheid.
14/10 09u45  Veteranen wachten ‘onaanvaardbaar lang’ op invaliditeitspensioenDefensie beschikt over te weinig verzekeringsartsen voor de keuringen van arbeidsongeschikte veteranen, stelt Reinier van Zutphen.
14/10 09u45  Syrië zet de jihadistendiscussie op scherp | Waarom er tóch geen extra onderwijsgeld kwamMet Ank Bijleveld, Stef Blok en Sven Koopmans. Ook elke ochtend De Haagse Stemming in je inbox? Schrijf je in!
14/10 09u30  Met nieuwe achterban groeit Poolse regeringspartij PiSInternationaal wordt Recht en Rechtvaardigheid (PiS) geassocieerd met het ondergraven van de rechtsstaat, maar zondag won de partij met overtuiging de Poolse verkiezingen.
14/10 09u15  In welke emoji’s wij ons uitdrukken is aan de internetgigantenMiljarden mensen nemen plaatjes van fronsende bolletjes en grijnzende drollen op in hun berichten. Het beheer van die taal is in handen van een kluitje techneuten.
14/10 09u00  Over emoji’s wordt vergaderdDe machtigste mensen zitten vaak in de sufste zaaltjes. Buiten op de gang staat er een stapel overbodige stoelen, binnen ligt er smoezelig zeil.
14/10 09u00  Regering Ecuador schrapt gehate brandstofmaatregelIn Ecuador is na anderhalve week van felle protesten een akkoord bereikt tussen de regering en de inheemse demonstranten. President Moreno schaft de brandstofsubsidies toch niet af.
14/10 09u00  AndalusiëLees meer >
14/10 08u45  Kabinet kondigt fonds aan om asbestsanering te stimulerenEen verbod op asbestdaken sneuvelde deze zomer in de Eerste Kamer. De kosten van vervanging van alle daken zou te duur zijn en niet in verhouding staan tot de gezondheidsrisico’s.
14/10 08u45  Kabinet wil gegarandeerde celstraffen voor belagen hulpverlenersDoor de voorgestelde wetswijziging van ministers Grapperhaus (Justitie) en Dekker (Rechtsbescherming) komen belagers van hulpdiensten niet meer weg met een taakstraf of boete.
14/10 08u45  D66, CU: terughalen IS’ers serieus bekijkenNu IS’ers uit kamp in Ain Issa weg zijn, waarschuwen D66 en CU voor ‘ongecontroleerde’ terugkeer. De VVD houdt vast aan berechting in de regio.
14/10 08u30  Handke of WillemsenLees meer >
14/10 08u15  ‘Wij zijn pion in een geopolitiek schaakspel’Syrische vluchtelingen in Turkije staan na de Turkse invasie mogelijk voor de keuze: vertrek naar Noordoost-Syrië of weg naar Europa. „Wij hebben niet om die veilige zone gevraagd.”
14/10 06u00  Regering Ecuador trekt gehate brandstofmaatregel inIn Ecuador is na anderhalve week van felle protesten een akkoord bereikt tussen de regering en de inheemse demonstranten. President Moreno schaft de brandstofsubsidies toch niet af.
14/10 02u45  Brazilianen zoeken heil in NederlandZe vluchten voor onrust, vinden een baan, of komen voor een studie. Steeds meer Brazilianen verblijven tijdelijk of definitief in Nederland. „Ze zien Nederland als een vrij en veilig land.”14 
14/10 02u45  We knikken elkaar toe, Raveels etsen en ikAls kunst niet meer is dan een hogere vorm van decoratie, wat is dat ‘hogere’ dan eigenlijk? Reputatie, prijs, bedoeling?14 
14/10 02u45  Turks vlagvertoon van Istanbul tot RotterdamSinds Erdogan met zijn Operatie Vredesbron Noord-Syrië is binnengetrokken, hangen de Turkse vlaggen op veel plekken uit het raam. Niet alleen in Turkije maar ook in Rotterdam-Zuid.14 
14/10 02u30  Columbus als twistpunt in de oorlog tussen links en rechtsNew Mexico viert deze maandag voor het eerst niet Columbusdag maar Inheemsevolkerendag. 'Columbus blijkt een fabeltje, zoals de paashaas.”17 
14/10 02u15  Johnson probeert zoveel mogelijk voorbij de Brexit te kijkenDeze maandag is de Britse troonrede, waarin premier Boris Johnson zijn economische plannen koppelt aan emoties. Hij wil dat de Britten gaan geloven dat het Verenigd Koninkrijk een grootse toekomst heeft en kan helen na de Brexit-jaren.16 
14/10 02u15  ‘Wij zijn pion in een geopolitiek schaakspel’Syrische vluchtelingen in Turkije staan na de Turkse invasie mogelijk voor de keuze: vertrek naar Noordoost Syrië of weg naar Europa. „Wij hebben niet om die veilige zone gevraagd.”17 
14/10 02u15  Hoe de Libor-fraude tot een revolutie leidt in rentelandHonderden miljarden aan financiële producten zijn gebaseerd op rentebenchmarks als Euribor. Sinds de fraude met Libor wordt gewerkt aan betrouwbare alternatieven. De impact ervan is misschien wel groter dan die van de Brexit.17 
14/10 02u15  Het kleintje tussen de grote chipbedrijvenDeze rubriek belicht iedere maandag beursfondsen die in de belangstelling staan. Deze week: RoodMicrotec17 
14/10 02u15  We knikken elkaar toe, Raveels etsen en ikEn al die dingen die je aan de muren hebt hangen. Kunst. Ach, zei iemand, „het is een hogere vorm van decoratie”.15 
14/10 02u15  Gedeputeerde Kramer had niet moeten zwichten voor boerenOp maandag daadkrachtig je handtekening zetten onder een kloek provinciaal stikstofbesluit, maar dat dezelfde week op vrijdag alweer schriftelijk intrekken omdat een groepje boze…16 
14/10 00u15  Veel meer ongevallen, veel minder politie op snelwegHet aantal ongevallen op de snelweg is in vijf jaar verdubbeld. Mogelijke oorzaak: veel minder toezicht door de politie.17 
13/10 23u45  Orbáns partij verliest BoedapestIn de Hongaarse hoofdstad stemden burgers zondag voor een nieuwe burgemeester. Dat werd niet de kandidaat van Viktor Orbáns partij.
13/10 23u01  Met nieuwe achterban groeit PiSInternationaal wordt Polen geassocieerd met het ondergraven van de democratie. Maar kiezers kregen juist waarvoor ze stemden.
13/10 23u01  Syrië mengt zich in de strijd na akkoord met de KoerdenTerwijl het Turks offensief in Noord-Syrië doorgaat, hebben Koerden Syrische leger te hulp geroepen.
13/10 22u30  Daley Blind, de Volkswagen onder de internationalsNet als bij Ajax is Daley Blind bij Oranje, dat van Wit-Rusland won, een vaste waarde. Zijn handelsmerk: slimme positionering.
13/10 22u15  Ruime winst voor Poolse regeringspartij PiSDe conservatief-nationalistische partij zou 43,6 procent van de stemmen hebben gekregen. Linkse partijen zouden terugkeren in het parlement.
13/10 22u15  'Koerden sluiten deal met Syrisch leger, troepen onderweg naar grensplaats Kobani'De Koerden hopen de Turkse invasie die woensdag is begonnen tot stilstand te brengen. Grensplaats Kobani wordt momenteel bedreigd door pro-Turkse milities.
13/10 22u00  Columbus als twistpunt in de oorlog tussen links en rechtsNew Mexico viert deze maandag voor het eerst niet Columbusdag maar Inheemsevolkerendag. Waar links-progressief Amerika zijn pijlen op de ontdekkingsreiziger richt, schiet rechts in de verdediging. „Columbus blijkt een fabeltje, zoals de paashaas.”
13/10 21u45  Gevangen Nederlandse IS-vrouw: ‘Nederland, haal onze kinderen’In Al-Roj, het kleinste kamp met gevangen IS’ers, heerst grote angst dat de Koerdische bewakers vertrekken.
13/10 21u45  Ruime winst voor Pools regeringspartij PiSDe conservatief-nationalistische partij zou 43,6 procent van de stemmen hebben gekregen. Linkse partijen zouden terugkeren in het parlement.
13/10 21u45  Onafhankelijke professor Saied wint Tunesische presidentsverkiezingenSaied, die zich als anti-establisment positioneerde, lijkt met overmacht van de omstreden mediamagnaat Nabil Karoui te winnen.
13/10 21u30  Exitpolls: onafhankelijke professor Saied wint Tunesische presidentsverkiezingenSaied, die zich als anti-establisment positioneerde, lijkt met overmacht van de omstreden mediamagnaat Nabil Karoui te winnen.
13/10 21u30  'Koerden sluiten deal met Syrisch leger, troepen onderweg naar noorden'Syrische troepen zijn naar het noorden gestuurd om „de Turkse agressie tegen te gaan”. Naar welke stad de militairen precies gestuurd zijn, is niet bekend.
13/10 21u15  Exitpoll: onafhankelijke professor Saied wint Tunesische presidentsverkiezingenSaied, die zich als anti-establisment positioneerde, lijkt met overmacht van de omstreden mediamagnaat Nabil Karoui te winnen.
13/10 20u15  Tientallen doden, honderden gewonden door Japanse orkaan HagibisEen vrachtschip dat voor anker lag in de buurt van Tokio is zondag gezonken. Vijf bemanningsleden kwamen om het leven.
13/10 20u00  De top is uit zicht, terwijl het volgend jaar al moet gebeuren voor VerstappenRed Bull en Honda wilden van de GP van Japan een succes maken. Maar daar bleek dat de achterstand op de top niet kleiner wordt.
13/10 20u00  Oranje klopt Wit-Rusland en staat bijna op EKTwee doelpunten van Georginio Wijnaldum bezorgden Oranje de winst in Minsk.
13/10 20u00  De eredivisie vrouwen was voor het eerst live op tv, tussen de mannen doorDe eredivisietopper Ajax-PSV (1-4) werd zondag uitgezonden door Fox Sports. Een mijlpaal voor het vrouwenvoetbal.
13/10 20u00  ‘Syrisch leger onderweg naar noorden’Het Syrische leger is naar het noorden van het land gestuurd om het Turkse leger daar terug te dringen. Het is onduidelijk waar de Syrische troepen precies naartoe worden gestuurd.
13/10 19u00  Moskou bepaalt de speelruimte van ErdoganRusland gebruikt de Koerden net zo graag als de Amerikanen, maar Turkije en Syrië tellen voor beiden zwaarder, schrijft Marcel Kurpershoek . Ook nu blijft Moskou de spelverdeler.
13/10 17u15  ‘Geld uitgeven aan reizen doet minder pijn’Eelkje Colmjon (39) is stadsfotograaf van Leiden en werkt daarnaast veel in opdracht. „In de zomer en in januari ligt het werk nagenoeg stil, maar daar omheen heb ik genoeg klussen.”
13/10 17u00  Opnieuw hoofdrolspeler weg bij verbouwing BinnenhofPieter Dijckmeester stopt als projectdirecteur van de verbouwing van het Binnenhof. Een nieuwe tegenslag voor het Rijksvastgoedbedrijf.
13/10 17u00  Merkel tegen Erdogan: stop direct met militair offensiefDe Duitse bondskanselier Angela Merkel vreest destabilisering van de regio en een heropleving van IS.
13/10 16u30  Canellakis maakt overtuigend debuut bij Radio FilharmonischKarina Canellakis (38) debuteerde zaterdag bij het Radio Filharmonisch Orkest als eerste vrouwelijke chef-dirigent van Nederland. Was er een vonk? Volmondig ja.
13/10 16u30  Daniël Lohues in fascinerend gesprek met BachHolland Baroque trapt niet in de valkuil van de verklassiekte pop, maar laat de muzikale taal van Bach vervloeien met die van Daniël Lohues.
13/10 16u30  Ik garandeer u dat het nog vele jaren oorlog is in SyriëMet Erdogans invasie is de oorlog in Syrië weer hoog opgelaaid. Europa is kwaad, maar alleen omdat IS'ers kunnen vrijkomen.
13/10 16u15  Ik garandeer u dat het nog vele jaren oorlog is in SyriëMet Erdogans invasie is de oorlog in Syrië weer hoog opgelaaid, ziet Carolien Roelants. Europa is kwaad, maar alleen omdat IS'ers kunnen vrijkomen.
13/10 16u15  Aan het Comomeer hieven Bau en Lau het glas op het heden en de toekomstBauke Mollema won de Ronde van Lombardije op de dag dat vriend Laurens ten Dam de wielersport vaarwel zegde. Mooier kon het niet eindigen, mooier kon het niet zijn.
13/10 15u45  'SDF verovert delen van Ras al-Ain terug op Turkije'De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) hebben delen van de grensstad Ras al-Ain terugveroverd op Turkije, nadat Turkse militairen gesteund door Syrische milities de strategisch gelegen stad afgelopen zaterdag hadden ingenomen.
13/10 15u00  Nieuw werk van Mathilde Wantenaar overtreft dat van Steve ReichHet Rotterdams Philharmonisch speelde een avond met Amerikaanse muziek. Maar het boeiendste stuk was een nieuw orkestwerk van de jonge componist Mathilde Wantenaar.
13/10 14u45  Boksster Nouchka Fontijn loopt wereldtitel mis na protestDe Nederlandse boksster Nouchka Fontijn dacht haar eerste wereldtitel te winnen, maar kreeg zilver na protest van haar tegenstander.
13/10 14u30  Uit het absurdisme van Beckett ontsnappen is onmogelijkBecketts ‘Eindspel’ bij Theater Rotterdam is een verrassend lichte voorstelling. Tegenover het fysieke acteerwerk van René van ‘t Hof staat het prachtig ingeleefde spel van Hans Croiset.
13/10 12u45  ’Honderden IS-aanhangers ontsnapt uit Syrisch kamp’De bewaking van het kamp door de Koerden verslapt, omdat de gevechten met Turkse militairen en door Turkije gesteunde Syrische milities steeds dichterbij komen.
13/10 12u30  ’785 buitenlandse IS-aanhangers ontsnapt uit Syrisch kamp’De bewaking van het kamp door de Koerden verslapt, omdat de gevechten met Turkse militairen en door Turkije gesteunde Syrische milities steeds dichterbij komen.
13/10 12u15  ’785 buitenlandse IS-strijders ontsnapt uit Syrisch kamp’De bewaking van het kamp door de Koerden verslapt, omdat de gevechten met Turkse militairen en door Turkije gesteunde Syrische milities steeds dichterbij komen.
13/10 11u45  ’100 mensen ontsnapt uit Syrisch kamp met familie IS-strijders’De bewaking van het kamp door de Koerden verslapt, omdat de gevechten met Turkse militairen en door Turkije gesteunde Syrische milities steeds dichterbij komen.
13/10 10u15  Californië verbiedt als eerste Amerikaanse staat verkoop van bontHet bontverbod, dat niet geldt voor alle soorten bont, gaat vanaf 2023 in. Ook komt er een verbod op het werken met dieren in het circus.
13/10 09u00  Bottas wint Grote Prijs van Japan, Verstappen valt uitDe Fin Bottas wint de GP van Japan. Max Verstappen viel uit nadat zijn auto beschadigd raakte door een botsing met Charles Leclerc.
13/10 08u30  Dodental door tyfoon Japan opgelopen tot negentienRuim 270.000 Japanse huishoudens zitten zonder stroom door Hagibis, de zwaarste tyfoon die Japan in decennia heeft getroffen. Zestien mensen worden vermist.
13/10 06u01  Dodental door tyfoon Japan opgelopen tot elfRuim 270.000 Japanse huishoudens zitten zonder stroom door Hagibis, de zwaarste tyfoon die Japan in jaren heeft getroffen.
13/10 05u15  Dodental door tyfoon Japan opgelopen tot zevenRuim 270.000 Japanse huishoudens zitten zonder stroom door Hagibis, de zwaarste tyfoon die Japan in jaren heeft getroffen.
13/10 04u00  Het kabinet vreest de oppositie nietDe coalitie raakte de meerderheid kwijt in de Tweede Kamer. Maar niemand ligt er wakker van. Waarom is oppositie voeren lastig?
13/10 04u00  Internet-SSLees meer >
12/10 22u30  Hard Rock Hotel in New Orleans ingestort, zeker een dodeDe autoriteiten vrezen dat de rest van het ingestorte hotel het ook kan begeven. Ook staat er een instabiele hijskraan van 80 meter hoog naast.
12/10 21u45  Het kabinet vreest de oppositie nietDe coalitie raakte de meerderheid kwijt in de Tweede Kamer. Maar niemand ligt er wakker van. Waarom is oppositie voeren lastig?
12/10 21u30  'Ik geloof niet dat de Tunesiërs de democratie verworpen hebben'Deze zondag kiezen Tunesiërs hun nieuwe president. De opkomst loopt terug bij verkiezingen in het Noor-Afrikaanse land, maar de pas acht jaar oude democratie lééft, ziet socioloog Intissar Kherigi.
12/10 21u30  Ecuadoraanse demonstranten in gesprek met president MorenoHet is de eerste keer dat de inheemse groeperingen en president Moreno direct met elkaar in gesprek gaan sinds de onlusten uitbraken.
12/10 21u30  Duitsland en Frankrijk schorten wapenexport aan Turkije op vanwege invalDuitsland en Frankrijk verkopen jaarlijks voor miljoenen euro's wapens aan Turkije. Ook Nederland heeft wapenexport aan het land stil gelegd.
12/10 19u45  Bijleveld: ‘De Amerikanen hebben niemand over hun plannen in Syrië ingelicht’Is Amerika nog wel een betrouwbare bondgenoot? Na afloop van een defensiedebat zaterdag ontstond een twist tussen minister Ank Bijleveld en de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra.
12/10 19u00  Koerden op demonstratie voelen zich in de steek gelaten door Amerika én EuropaEnkele duizenden Koerden demonstreerden zaterdag in Den Haag tegen de Turkse inval in Noord-Syrië. Woede over de houding van Europa was er ook.
12/10 18u45  Twee doden en tientallen gewonden in Japan door tyfoon HagibisRuim 143.000 Japanse huishoudens zitten momenteel zonder stroom door tyfoon Hagibis. Gevreesd wordt voor veel dodelijke slachtoffers.
12/10 18u15  Minister Bijleveld kapittelt VS over Nederlandse rol in SyriëIs Amerika nog wel een betrouwbare bondgenoot? Na afloop van een defensiedebat zaterdag ontstond een twist tussen minister Bijleveld en de Amerikaanse ambassadeur.
12/10 18u00  Bijleveld kapittelt VS over Nederlandse rol in SyriëIs Amerika nog wel een betrouwbare bondgenoot? Na afloop van een defensiedebat ontstond twist tussen minister Bijleveld en de Amerikaanse ambassadeur.
12/10 16u45  Bauke Mollema wint Ronde van LombardijeBauke Mollema is de eerste Nederlandse winnaar van ‘Lombardije’ sinds Hennie Kuiper in 1981.
12/10 16u30  Duitsland schort wapenexport aan Turkije op vanwege invasie Noord-SyriëDuitsland leverde vorig jaar voor bijna 250 miljoen euro aan wapens aan Turkije. De regering zegt geen exportvergunning meer af te geven voor wapens die gebruikt kunnen worden in Syrië.
12/10 16u15  ‘Zeker drie Iraanse Nederlanders beveiligd na liquidaties’In 2015 en 2017 werden twee Iraans-Nederlandse tegenstanders van het regime in Teheran geliquideerd. Hoogstwaarschijnlijk zat Iran daarachter.
12/10 15u45  Kipchoge loopt naar de maanUiteindelijk ging ik voor de bijl en bleek ik niet bestand tegen het sentiment dat Kipchoge opriep.
12/10 15u15  Turkse ministerie van Defensie: stad Ras al-Ain ingenomenTurkse militairen en door Turkije gesteunde Syrische milities zouden de strategisch gelegen plaats Ras al-Ain hebben veroverd. Het aantal burgerslachtoffers is opgelopen tot dertig.
12/10 14u45  Een marathon binnen twee uur kon volgens wetenschappers in 2032. Eliud Kipchoge deed het vandaagDe Keniaan Eliud Kipchoge (34) liep zaterdag in Wenen een marathon in twee uur tijd. Schreef hij historie of keken we vooral naar een spectaculair experiment?
12/10 14u15  Marathon onder de twee uur: historische prestatie of sportief experiment?Een marathon zou volgens wetenschappers pas in 2032 onder de twee uur kunnen worden gelopen. De Keniaan Eliud Kipchoge (34) deed het deze zaterdag in Wenen, onder ideale, geregisseerde omstandigheden.
12/10 13u45  Amerikaanse acteur Robert Forster (78) overledenRobert Forster overleed aan hersenkanker. Hij is onder andere bekend van zijn rol in Jackie Brown (1997), waarvoor hij een Oscarnominatie ontving.
12/10 13u45  4.700 Holocaust-slachtoffers zoeken schadevergoeding NSDe Nederlandse Spoorwegen vervoerden tijdens de Tweede Wereldoorlog zo’n 110.000 Joden, Roma en Sinti voor de Duitse bezetter. Slachtoffers kunnen sinds augustus aanspraak maken op compensatie.
12/10 13u30  Hoe het ene gesprek over racisme de krant haalde, maar het andere nietDus tóch een interview in NRC met de Britse journalist Reni Eddo-Lodge, auteur van het spraakmakende 'Waarom ik niet meer met witte mensen over racisme praat'.
12/10 12u45  Ruim 130 arrestaties bij nieuwe klimaatblokkade AmsterdamLeden van actiegroep Extinction Rebellion blokkeerden zaterdagochtend een brug nabij het Amsterdamse gemeentehuis.
12/10 12u30  Turkse ministerie van Defensie: stad Ras al-Ayn ingenomenTurkse militairen en door Turkije gesteunde Syrische milities zouden de strategisch gelegen plaats Ras al-Ayn hebben veroverd. Het aantal burgerslachtoffers is opgelopen tot dertig.
12/10 11u46  130 arrestaties bij nieuwe klimaatblokkade AmsterdamLeden van actiegroep Exctinction Rebellion blokkeerden zaterdagochtend een brug nabij het Amsterdamse gemeentehuis.
12/10 11u15  Drie gewonden bij schietpartij Den HelderHet drietal zat in een auto op een parkeerplaats van een wegrestaurant. De politie arresteerde een 48-jarige man uit Leeuwarden. De toedracht van het incident is onbekend.
12/10 10u45  Eliud Kipchoge loopt als eerste mens marathon onder twee uurDe Keniaanse hardloper Eliud Kipchoge legde in Wenen de ruim 42 kilometer af in een tijd van 1.59.40.
12/10 10u30  Zware tyfoon Hagibis bereikt JapanIn sommige gebieden wordt meer dan een meter regen verwacht. Ruim 262.000 inwoners moeten evacueren.
12/10 10u30  Brexit, Brexit, Brexit. Ook voor Van Geest bij AFMLaura van Geest stapt over van het Centraal Planbureau naar de Autoriteit Financiële Markten. Daar draait alles nu om het Britse EU-vertrek.
12/10 09u15  VS waarschuwen Turkije na beschieting Amerikaanse post in SyriëHet Turkse leger bestookte, naar eigen zeggen per ongeluk, een Amerikaanse vooruitgeschoven post nabij Kobani met artillerie. Er zijn geen gewonden gevallen.
12/10 08u30  Donald TrumpLees meer >
12/10 08u30  GelijkgezindLees meer >
12/10 04u15  VruchtwatertrappelenEen beetje turnvader wil dat het embryo in de buik van zijn vrouw bij twaalf weken al een drievoudig vluchtelement aan de eierstok oefent. Het turnkind kan namelijk niet vroeg genoeg klaar zijn voor het grote olympische werk.
12/10 02u15  De lobby voor de nieuwe Nederlandse onderzeebotenVier buitenlandse bouwers zijn in de race voor levering van nieuwe onderzeeërs aan Nederland. De keuze ligt gevoelig: ministeries hebben verschillende belangen én de Nederlandse industrie moet ook profiteren.
12/10 02u15  Ben je minister. Zit je in die hoge toren. Blijkt dat jij de beslissingen niet neemtDeze week: interne ongemakken over het bestuursmodel waarmee Rutte III zichzelf overeind houdt.Ofwel: als ministers ervaren dat hun functie uitgehold wordt.
12/10 02u15  Kabinet vreest de oppositie nietDe coalitie raakte de meerderheid kwijt in de Tweede Kamer. Maar niemand ligt er wakker van. Waarom is oppositie voeren lastig?
12/10 02u15  De eerste ruimtewandelaar liep de maan misAleksej Leonov kon in 1965 na zijn ruimtewandeling alleen nog de Voschod-capsule in door zijn pak een beetje te laten leeglopen.
12/10 02u15  ‘Dit is een positieve energie-injectie’„Deze prijs is voor Afrika, voor Ethiopië”, zei premier Abiy Ahmed (43) toen hij vrijdag de Nobelprijs voor de Vrede ontving.
12/10 02u15  Van Geest leidt AFM in Brexit-tijdenLaura van Geest stapt over van het Centraal Planbureau naar de Autoriteit Financiële Markten. Daar draait alles nu om het Britse EU-vertrek.
12/10 02u15  Bestaan curlingouders werkelijk? Ik zie ze nietRubbertegels, ik ken geen product dat zo symbool staat voor de tijdsgeest. Ze liggen onder speeltoestellen zodat kinderen niet meer écht hard op hun bek kunnen gaan, maar gewoon…
12/10 02u15  Een oneerlijk proces, het blijkt gewoon te kunnenNiets zo instructief als een strafzaak die voor je ogen in de soep loopt. Deze zomer stond ik na een strafzaak voor de rechtbank Den Haag verbluft tegen het felle licht te…
12/10 02u15  Een incompetente kleuter en een handige semi-dictatorRuim drieduizend dorpen vernietigd in een militaire ‘verschroeide aarde’-campagne; 3,5 miljoen interne vluchtelingen; bijna 40.000 mensen vermoord, inclusief journalisten en…
12/10 02u15  Turkije moet militaire campagne onmiddellijk stakenNa jaren oorlog was het laatste wat Syrië nodig heeft een nieuw front. Twee dagen na het begin van de Turkse inval op woensdagmiddag 9 oktober hadden de gevechten al het leven…
12/10 02u15  Hoe het ene gesprek over racisme de krant haalde, maar het andere nietDus tóch een interview in NRC met de Britse journalist Reni Eddo-Lodge, auteur van het spraakmakende Waarom ik niet meer met witte mensen over racisme praat.
12/10 00u00  Cryptomunt Libra verliest belangrijke partnersOnder andere Visa, Mastercard en EBay hebben zich teruggetrokken als partners van Facebooks cryptomunt Libra. Het is de vraag of de munt het nu nog zal redden.
11/10 22u45  Winkels zijn open, tot granaten vallenVeel Arabieren aan de Turks-Syrische grens steunen de Turkse inval in Syrië. De Koerden zijn tegen, op één na.
11/10 22u45  Militairen VS worden boos op onnavolgbare Donald TrumpZelfs uit het Amerikaanse leger komt harde kritiek op Trumps besluit Turkije vrij spel te geven bij een invasie in Noord-Syrië.
11/10 22u30  Daimler roept honderdduizenden auto’s terug om sjoemelsoftwareHet probleem met de dieselauto’s houdt aan bij de Duitse fabrikant Daimler. Honderdduizenden voertuigen van het merk Mercedes-Benz worden teruggeroepen.
11/10 22u30  Acht jaar westerse chaos in SyriëDonald Trumps beslissing van deze week betekent het roemloze einde van de Amerikaanse bemoeienissen in Syrië.
11/10 21u15  SchipholTaxi spant kort geding aan tegen NRCEerder deze maand publiceerde NRC over SchipholTaxi. Chauffeurs moesten in 2014 grote sommen geld betalen om voorrang te krijgen bij het ophalen van passagiers op Schiphol.
11/10 19u46  Vijf IS-strijders ontsnapt in Syrië na luchtaanvallen Turkse legerEr bestaan al langer grote zorgen dat IS-strijders door de chaos in het noordoosten van Syrië zullen proberen te ontsnappen.
11/10 19u46  Eerst posters van de muur, en toen de dreigementenScholieren in Almere wilden ‘Coming Out Day’ vieren. Maar medeleerlingen reageerden zo heftig dat de politie moest worden ingeschakeld.
11/10 19u30  Alle Haagse wethouders krijgen integriteitsscreeningWaarnemend burgemeester Johan Remkes zei vrijdag dat alle wethouders in Den Haag worden gescreend. Twee wethouders van Groep de Mos worden verdacht van omkoping.
11/10 19u00  Evacuatie 100.000 inwoners Los Angeles vanwege bosbrandenBij twee grote bosbranden in de buurt van de Amerikaanse stad Los Angeles is een dode gevallen. 100.000 inwoners moeten hun huizen verlaten.
11/10 19u00  Vorig jaar was Noël van ’t End er klaar mee, nu is hij wereldkampioen judoVorig jaar verloor hij alles: zijn relatie, zijn inkomen, de zin om te judoën. Hij zocht hulp bij een psycholoog, kreeg een zachtaardige trainer. En toen werd Noël van ’t End ineens wereldkampioen.
11/10 18u15  Minister Blok gaat tóch naar crisisoverleg over SyriëMinister Blok van Buitenlandse Zaken sluit tóch aan bij het Europese overleg over de Turkse invasie in Noord-Syrië. Dit nadat een meerderheid van de Kamer hierop aandrong.
11/10 18u00  Slapeloosheid, haaruitval, paniek; over de schaduwzijden van de sportieve ratracePrestatiedruk wordt doorgaans geassocieerd met werkende volwassenen, maar in jeugdopleidingen krijgen sporters daar al jong mee te maken. Een dubbelgesprek over piekeren, faalangst en haaruitval. „Er moet een beter vangnet komen.”
11/10 17u45  Provincie Friesland trekt stikstofregel in na boerenprotestVolgens gedeputeerde Johannes Kramer is de maatregel „niet goed uitgelegd” en wordt er in overleg met boeren een nieuwe oplossing gezocht.
11/10 17u30  Defensie, negeer onze pijn niet langerVeteranen Voor veel veteranen is de militaire top een ‘vriend’ die gevaarlijker is dan de vijand tegen wie ze vochten, weet Niels Roelen .
11/10 17u30  Vrij onderzoek is cruciaal. Investeer er dan ook inAan de vooravond van overleg met minister Van Engelshoven doen 262 wetenschappers een noodoproep.
11/10 17u30  Toenadering tussen EU en VK zorgt voor verbazing én argwaanNadat de Ierse en Britse premier donderdag opeens een mogelijk pad richting een Brexit-deal zagen, besloot Brussel de gesprekken met het Verenigd Koninkrijk te intensiveren. Maar er is weinig tijd en nog altijd veel onzekerheid.
11/10 17u15  Alexander Pechtold nieuwe directeur van CBRDe oud-leider van D66 is aangesteld om de chaos bij het rij-instituut rondom het toekennen van medische beoordelingen op te lossen.
11/10 17u15  Wil je levens sparen? Eet dan geen kipDierenbeschermers hebben onze houding ten opzichte van dieren veranderd, maar zij konden niet verhinderen dat de afgelopen decennia de bloedigste ooit voor dieren waren, schrijven Pablo Moleman en Tobias Leenaert .
11/10 17u15  Jarig KLM zit in klimaatspagaatKLM heeft het 100-jarig bestaan uitbundig gevierd. Vanaf nu draait alles om een duurzame toekomst. Maar hoe?
11/10 17u15  Prijs voor Vrije Schilderkunst naar Arnold, Bai en RullensHet werk van de drie winnende jonge kunstenaars is afwisselend: van een echt nieuwe niche (slechte seks) tot een eigenzinnig eerbetoon aan Picasso en lichte, vrolijke landschapskunst.
11/10 17u15  Vorig jaar zat Noël van ’t End nog aan de grond, nu is hij wereldkampioen judoVorig jaar verloor hij alles: zijn relatie, zijn inkomen, de zin om te judoën. Hij zocht hulp bij een psycholoog, kreeg een zachtaardige trainer. En toen werd Noël van ’t End ineens wereldkampioen.
11/10 17u00  Verdachte met terroristisch motief gearresteerd voor steekpartij ManchesterEen man heeft vrijdag vier mensen in een winkelcentrum in Manchester neergestoken. Hij is door de politie aangehouden „op verdenking van een terroristische daad”.
11/10 17u00  Het Europese fort wordt steeds legerDe neiging om ons te verschuilen achter muren en hekken is verleidelijk, maar bedreigt de veiligheid van volgende generaties Europeanen, schrijft Jonathan Holslag .
11/10 17u00  Toenadering tussen EU en VK zorgt voor verbazing én argwaanNadat de Ierse en Britse premier donderdag opeens een mogelijk pad richting een Brexit-deal zagen, besloot Brussel de gesprekken met het Verenigd Koninkrijk te intensiveren. Maar er is weinig tijd en nog altijd veel onzekerheid.
11/10 16u46  ‘Rutte zei: Donald, kijk eens wat je hebt bereikt’Tot voor kort was hij de Nederlandse ambassadeur in de VS. Nu, met pensioen, vertelt Henne Schuwer over Washington onder Trump. Sinds zijn verkiezing is het een „absolute puinhoop”.
11/10 16u15  Zij denkt een beweging. En doet zo een muisklikHet hersenimplantaat waarmee de door ALS verlamde Hanneke de Bruijne thuis draadloos een computer kan bedienen, zit nu vier jaar in haar lichaam en werkt nog altijd. „NU KAN IK W(at) ZE(ggen).”
11/10 16u15  Van wensdenken word je niet warm, merken ze in Rotterdam en AmsterdamGroen doen en geld verdienen, wilden Amsterdam en Rotterdam met eigen bedrijven. Ze kregen financiële klappen en bestuurlijke crises. Vrijdag stemde de Amsterdamse gemeenteraad in met een nieuwe financiële injectie voor het AEB.
11/10 16u15  ‘Stress raak ik kwijt op de trekker’Carla (53) en Gerhard (51) Muggen zijn elke zaterdag druk op hun verbouwde boerderij: hout hakken, gras maaien, hokken schoonmaken. „Ik kan volledig overprikkeld raken van een dagje Amsterdam. ”
11/10 16u15  Na een overstap dalen je prestatiesIn veel branches wordt gevochten om talent. Headhunters jagen op mensen die goed presteren in het ene bedrijf om ze onder te brengen bij het andere.
11/10 16u00  Nederlander verdacht van mensensmokkel opgepakt in FrankrijkEen Nederlandse man wordt ervan verdacht illegale overtochten over het Kanaal op touw te hebben gezet. Bij een van de overtochten kwam een Iraanse vrouw om het leven.
11/10 16u00  Je collega begrijpt je al gauw beterHulpverleners komen vaak in heftige situaties terecht. Steun van speciaal opgeleide collega’s kan helpen bij de verwerking ervan. Koffie, praten, luisteren.
11/10 16u00  Luchtaanvallen, tanks en vluchtende gezinnen: het Turkse offensief in beeldHet Turkse offensief tegen de Koerdische YPG in het noordoosten van Syrië begon woensdag. President Erdogan wil een 'bufferzone' creëren tussen Turkije en Koerdisch grondgebied.
11/10 15u45  Vakantiegevoel dankzij een tuinvogelIs het belangrijk om diersoorten te herkennen? Ja, denkt Michiel Hooykaas. „Het kan bijdragen aan de band met je omgeving.”
11/10 15u45  Kwal in de plasticvalZeebiologen maken zich zorgen over The Ocean Cleanup, de organisatie die plastic opruimt uit de oceaan. Want tussen het plastic leven ook kwallen, slakken en waterspinnen. En die worden ook opgeruimd.
11/10 15u30  Kabinet wil vaccinatieplicht in kinderopvang als vaccinatiegraad te sterk daaltDe landelijke vaccinatiegraad ligt nu op 90,2 procent, terwijl de WHO 95 procent adviseert. Het kabinet onderzoekt de optie om vaccineren te verplichten voor kinderen die naar de kinderopvang gaan.
11/10 15u30  CPB-directeur Laura van Geest wordt nieuwe bestuursvoorzitter AFMVan Geest gaat op 1 februari aan de slag bij de Autoriteit Financiële Markten. Ze volgt Merel van Vroonhoven op, die het onderwijs inging.
11/10 15u30  Turn het licht uitJongens mogen de oefeningen in een hemd doen met daaronder een loszittende korte broek óf een lange turnbroek. Meisjes doen alles in gympakjes waar hun billen half uit piepen.
11/10 15u00  De druk op het derde Europa‘Ik heb in drie Europa’s gewoond. Drie totaal verschillende Europa’s.” Zo begon Aleida Assmann, auteur van het boek Der europäische Traum: Vier Lehren aus der Geschichte, laatst…
11/10 15u00  Rechter legt jaar cel op voor trainen voor terreuraanslagTwee broers uit Oudenbosch hadden informatie over bommen maken in bezit en hingen het IS-gedachtegoed aan.
11/10 14u45  In Polen zet de regering zelfs de geschiedenis naar haar handDe Poolse regering probeert alle historische musea in handen te krijgen om de geschiedenis op te kunnen poetsen. Verslag van een bittere cultuuroorlog.
11/10 14u30  Opvolger van Ghosn ontslagen als bestuursvoorzitter RenaultDe nieuwe bestuursvoorzitter van Renault, Thierry Bolloré, is vrijdag ontslagen. Het is een volgende stap in de bestuurscrisis bij Renault.
11/10 14u15  Eerste ruimtewandelaar Aleksej Leonov overledenKosmonaut Aleksej Leonov werd in 1965 de eerste man die een ruimtewandeling maakte. Hij is na een lang ziekbed overleden.
11/10 14u15  Afrika’s meest inspirerende leider sinds Mandela wint Nobelprijs voor de VredeOnder zijn leiding sloot Ethiopië een vredesakkoord met buurland Eritrea. Hij voerde radicale hervormingen door in een voormalige dictatuur.
11/10 13u30  Syrisch vluchtelingenkamp ontruimd om Turkse aanvallenEr wordt mogelijk nog een tweede vluchtelingenkamp ontruimd. Sinds het begin van de Turkse inval in Noord-Syrië zeker 22 Koerdische militairen om het leven gekomen.
11/10 12u45  Kabinet komt met voorlichting, expertteams en onderzoek opioïdenHet kabinet kondigde in februari een nieuwe aanpak voor opioïdenmisbruik aan. Er komt een expertteam met onder andere het OM erin, blijkt nu.
11/10 12u30  ‘Amerikaanse luchtvaartautoriteit schoot tekort bij goedkeuring 737 MAX’Luchtvaartautoriteit FAA keurde het ontwerp van de Boeing 737 MAX goed, maar had volgens een belangrijk rapport onvoldoende expertise en volgde haar eigen regels niet op.
11/10 12u15  Verhitte maantjesjacht terug te voeren op één teamIedere week bespreekt de redactie wetenschap hier ophef in de wetenschap. Deze week: de enige manenjager is ook de beste.
11/10 12u15  Kabinet komt met voorlichting, expertteams en onderzoek opiatenHet kabinet kondigde in februari een nieuwe aanpak voor opiatenmisbruik aan. Er komt een expertteam met onder andere het OM erin, blijkt nu.
11/10 12u15  Bouw wil wel verduurzamen, maar niet zo snelOnder druk van de stikstofcrisis wil de bouwsector eindelijk verduurzamen. Maar hoe snel kan dat? „Een hijskraan schrijf je nou eenmaal niet zomaar af.”
11/10 11u45  Voorlichting, expertteams en onderzoek zijn eerste resultaten opiatenplan BruinsHet kabinet kondigde in februari een nieuwe aanpak voor opiatenmisbruik aan. Er komt een expertteam met onder andere het OM erin, blijkt nu.
11/10 11u45  Nike stopt atletiekproject van de wegens doping geschorste coach SalazarSifan Hassan en nog zo’n tien andere atleten die onderdeel zijn van het Nike Oregon Project moeten op zoek naar een nieuw trainingsprogramma. Het sportmerk trekt de stekker eruit.
11/10 11u30  Ethiopische premier Abiy Ahmed wint Nobelprijs voor de VredeOnder leiding van premier Abiy Ahmed sloot Ethiopië een vredesakkoord met buurland Eritrea.
11/10 11u15  Ethiopische premier Ahmed wint Nobelprijs voor de VredeOnder leiding van premier Abiy Ahmed sloot Ethiopië een vredesakkoord met buurland Eritrea.
11/10 11u00  Zonder super leeft Oldehove niet meerEen supermarkt in een vergrijzend dorp met 1.500 inwoners, dat kan nauwelijks uit. Klandizie komt van ouderen, autolozen en mensen die ‘nog iets’ zijn vergeten. Eric en Christien Brands hielden in Oldehove negen jaar stand. Deze zomer sloot hun Attent-winkel.
11/10 10u45  Staatsmedia: explosie op Iraanse olietanker voor kust Saoedi-ArabiëHet Iraanse tankerbedrijf NITC zegt dat het waarschijnlijk gaat om raketinslagen. De olieprijs schoot omhoog nadat het nieuws bekend werd.
11/10 10u45  NASA wil begin 2020 eerste bemande SpaceX-missieDe eerste bemande SpaceX-missie had eigenlijk dit jaar al moeten plaatsvinden, maar heeft vertraging opgelopen. Tot ongenoegen van de NASA.
11/10 10u30  Nike stopt atletiekproject van wegens doping geschorste SalazarSifan Hassan en nog zo’n tien andere atleten die onderdeel zijn van het Nike Oregon Project, moeten op zoek naar een nieuw trainingsprogramma. Het sportmerk trekt de stekker eruit.
11/10 10u30  Spreeuw trekt zuidwaartsOm sommige dieren kun je niet heen. De redactie wetenschap licht er iedere week eentje uit. Deze week: de spreeuw.
11/10 10u15  Is het gezond om de schillen van fruit te eten?Lezerspost uit Nieuw-Lekkerland. „Al jaren spoelt door mijn hoofd de vraag: bevatten de schillen van groenten en vruchten allemaal bijzondere waardevolle stoffen?
11/10 10u01  Leiders en soldatentaalHeeft er iemand recentelijk een hoge militair zien struikelen? En dan geen bananengeneraal, maar een commandant van een westerse, democratisch ingeraamde krijgsmacht?
11/10 10u01  Glimpjes van koningen en karavanenHet is bijna passend om dit prachtige, fascinerende en bij tijd en wijle zelfs dromerige boek over de ‘middeleeuwse’ geschiedenis van Afrika pas een jaar na publicatie alsnog te…
11/10 09u31  Een liefde voor hozen en duivelsWekelijks stuit Karel Knip in de alledaagse werkelijkheid op raadsels en onbegrijpelijke verschijnselen.Deze week: de vuurkolken en stofhozen
11/10 09u31  Op de snijtafel: bruinviskalf nummer 1774 ontleedMaar goed dat patholoog Lonneke IJsseldijk besloot foto’s te maken van de vele gewonde, aangespoelde bruinvissen die ze ontleedt. Ze hielpen bij het opsporen van de moordenaar.
11/10 09u31  YiPArt FotoveilingOp zondag 13 oktober 2019 organiseert Young in Prison de negende editie van de YiPArt Fotoveiling in Amsterdam. Tijdens de benefiet-fotoveiling gaan 82 werken van bekende fotografen en aanstormend talent onder de hamer bij veilingmeester Arno Verkade van Christie’s.
11/10 09u15  De druk om IS-strijders terug te halen neemt toe | Kabinet mag boeren uitkopenMet Gert-Jan Segers, Dion Graus en Carola Schouten. Ook elke ochtend De Haagse Stemming in je inbox? Schrijf je in!
11/10 09u15  De apocalyps levert de betere tv opHet aardige van het afwisselend programmeren van het optimistische Stand van Nederland (Omroep WNL) en het zorgelijke Zembla (BNNVARA) is dat de actualiteitenkijker op de ene…
11/10 08u45  ‘Aanslag Halle is geen daad van een eenling’Expert Matthias Quent vreest dat de Duitse autoriteiten onvoldoende zicht hebben op de internationale aard en omvang van extreem-rechts.
11/10 08u30  ‘Vleeskuikens veel te lang na geboorte zonder eten en drinken’Kuikens krijgen nu nog binnen maximaal zestig uur na hun geboorte eten en drinken. Het ministerie heeft besloten dat de termijn naar 36 uur moet worden aangepast.
11/10 08u15  ‘Vleeskuikens moeten binnen 36 uur eten en drinken krijgen’Kuikens krijgen nu nog binnen maximaal zestig uur na hun geboorte eten en drinken. Het ministerie heeft besloten dat de termijn naar 36 uur moet worden aangepast.
11/10 07u45  Amsterdam steekt 45 miljoen in noodlijdende afvalcentraleDe gemeenteraad is akkoord met het voorstel van het college om 45 miljoen in AEB te steken. Het bedrag komt bovenop de 35 miljoen euro die het bedrijf al kreeg.
11/10 05u15  Mannelijke stellen hebben hoogste gemiddelde inkomenHomostellen verdienen gemiddeld bijna 15.000 euro meer dan heterostellen, blijkt uit een nieuwe analyse van het CBS.
11/10 04u15  ‘Tbs’ers uit frustratie ontsnapt’Door personeelskrapte in de tbs-sector blijven verlofaanvragen bijvoorbeeld langer liggen, zeggen advocaten die tbs'ers bijstaan.
11/10 02u15  ‘Aanslag Halle is geen daad van een eenling’Expert Matthias Quent vreest dat de Duitse autoriteiten onvoldoende zicht hebben op de internationale aard en omvang van extreem-rechts.
11/10 02u15  Wie China schoffeert, raakt omzet kwijtWesterse ondernemingen worden voorzichtig met uitingen, bang om de gigantische Chinese afzetmarkt kwijt te raken.
11/10 02u15  Nationale AI-strategie gaat achterstand niet verkleinenHet is inmiddels wel veilig om vast te stellen dat elke Nederlander dagelijks in aanraking komt met kunstmatige intelligentie.
11/10 02u15  DatakapitalismeEen heuse 64 miljoen voor de technologie van de toekomst! De Nederlandse regering wordt wakker en gaat mondjesmaat in artificiële intelligentie (AI) investeren, om onze economie…
11/10 02u00  Gin met een echo van madame JeanetteLees meer >
11/10 02u00  Warren als president?Lees meer >
10/10 23u15  Oranje knokt zich langs Noord-IerenNederland kwam als zo vaak op achterstand, maar Memphis Depay en Luuk de Jong bogen de wedstrijd in de blessuretijd om (3-1).
10/10 23u01  Gaan slapen in Amsterdam, wakker worden in WenenDe nachttrein tussen Amsterdam, München en Wenen komt terug.
10/10 23u01  Oproep voor direct pinnen bij DNBEen denktank van economen wil dat De Nederlandsche Bank burgers direct toegang geeft tot geld bij de centrale bank.
10/10 22u45  Haags ongemak over IS-strijdersCoalitiegenoten VVD en CDA waren altijd fel tegen terughalen van IS-gevangenen, maar de druk neemt toe.
10/10 22u30  Grip of afstand? Kamer verdeeld over Caribische delen van het koninkrijkDe Tweede Kamer is „nog nooit zo somber geweest” over de Caribische delen van het koninkrijk, met name over Sint-Maarten.
10/10 22u30  ‘We staan er weer alleen voor’De inval van Turkije in Noordoost-Syrië zorgt bij veel Koerden in Nederland voor een gevoel van hulpeloosheid.
10/10 22u15  AFM wil malafide aanbieders uit andere EU-landen kunnen aanpakkenDe AFM wil dat malafide financiële dienstverleners die in de EU opereren makkelijker aan te pakken zijn, met centraler toezicht.
10/10 22u00  23 verdachten aangewezen in groot Belgisch voetbalschandaalDe Belgische justitie bekijkt nog tegen welke personen er voldoende bewijs is om tot vervolging over te gaan.
10/10 21u30  Eindelijk mochten de Iraanse vrouwen het stadion inNa een zelfmoord en onder druk van de FIFA liet het Iraanse regime 3.500 vrouwen toe bij de wedstrijd tussen Iran en Cambodja.
10/10 21u15  ‘Peaky Blinders’ nu ook in de kledingkastHet vijfde seizoen van Peaky Blinders staat sinds vorige week op Netflix. Het is een serie die de mannenmode heeft beïnvloedt.
10/10 21u15  Nieuwe seizoen Peaky Blinders is overvol, maar overtuigt welEen majestueuze hotelkamer in Monte Carlo, een kantoor in Detroit, een verlaten telefooncel op het Britse platteland.
10/10 20u15  Hoe groot is de kans dat de IS-strijders ontsnappen?IS zou kunnen profiteren van het veiligheidsvacuüm dat is ontstaan na de Turkse invasie in Noord-Syrië. Vooralsnog is er geen sprake dat de Koerden gevangen IS-strijders laten lopen, maar de druk op hen is groot.
10/10 20u15  Groen licht Brussel voor uitkopen varkenshoudersEen subsidie om veehouders uit te kopen, is geen staatssteun. Het kabinet wil de aanpak ook inzetten in de stikstofcrisis.
10/10 20u00  Premiers Johnson en Varadkar zien toch mogelijkheid voor Brexit-dealHet is voor het eerst in langere tijd dat de gesprekken tussen Ierland en het VK onderling de goede kant op lijken te gaan. Varadkar omschreef de bespreking na afloop als „veelbelovend en erg positief'.
10/10 19u45  brexitblog week 41Op 31 oktober verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie. Volg in dit blog de laatste ontwikkelingen over de echtscheiding tussen het VK en de EU.
10/10 19u45  Jeroen Otter en zijn innovaties: een jetpack en een bladblazerBij de start van het nieuwe shorttrackseizoen sprong een bijeengeknutselde jetpack in het oog.
10/10 19u45  Winstalarm Philips door handelsoorlogPhilips weet even niet hoe het de handelsoorlog tussen de VS en China het hoofd kan bieden. Het aandeel verloor flink.
10/10 19u30  Blok: Oekraïne gaat meewerken aan ‘feitenonderzoek’ MH17De Tweede Kamer wil duidelijkheid over het uitblijven van de sluiting van het luchtruim boven Oost-Oekraïne in 2014. Minister Blok benadrukt dat het niet om een juridisch onderzoek gaat.
10/10 19u15  CurriculumbouwersO ja, laten we elk kind leren programmeren. Heel handig. Voor als we na de atoomoorlog weer onze eigen programmaatjes moeten intikken.
10/10 19u15  Tweede Kamer diep verdeeld over problematisch drugsgebruikDe Tweede Kamer is bezorgd over de stijging van het aantal drugsincidenten. Maar partijen zijn het oneens over of een hardere of softere aanpak nodig is.
10/10 19u15  De rijken bleven rijk, ook in de bronstijdOnderzoekers brachten de verwantschappen van mensen in kaart. Wie rijke voorouders had, had veel grafgiften.
10/10 19u00  Klimaatactivisten bezetten luchthaven London City, ruim 50 arrestatiesVolgens Britse media werden vijftig demonstranten van actiegroep Extinction Rebellion opgepakt.
10/10 18u15  Franse kandidaat-commissaris ‘omgelegd’ door Europees ParlementIn een tweede hoorzitting van het Europees Parlement kon de Franse liberaal Sylvie Goulard twijfels over haar integriteit niet wegnemen. Haar afwijzing als eurocommissaris is ook een gevoelige klap voor president Macron.
10/10 18u00  Zorg is geen schaakspel: rondschuiven lost niets opDe zorg voor gehandicapten is de laatste jaren uit instellingen gehaald. Dat pakt funest uit en huisartsen kunnen niet helpen, schrijft Hans Gimbel .
10/10 18u00  Franse kandidaat-commissaris afgetest door Europees ParlementIn een tweede hoorzitting van het Europees Parlement kon de Franse liberaal Sylvie Goulard twijfels over haar integriteit niet wegnemen. Haar afwijzing als eurocommissaris is ook een gevoelige klap voor president Macron.
10/10 17u45  Als het Westen niet optreedt doen anderen het welSoms is militair ingrijpen in een conflict een minder slechte optie dan het een decennium voort te laten woeden, zoals in Syrië, schrijft Gert Jan Geling
10/10 17u45  Burgerdoden aan beide zijden van de Turks-Syrische grensAan beide kanten van de grens zijn donderdag burgers om het leven gekomen. De gevechten in Noord-Syrië gaan onverminderd door.
10/10 17u15  Een bijrol kan Europa zich niet meer veroorlovenDe Turkse invasie in Syrië laat fricties in westerse allianties zien en leert dat Europa niet aan de zijlijn kan blijven, constateert Michel Kerres. Zeker niet in de eigen regio.
10/10 17u15  Bouw in Limburg op 33 plekken stilgelegd vanwege veiligheidBij eerdere controles bleek volgens de inspectie al dat de veiligheid op veel bouwplaatsen in Nederland ondermaats is.
10/10 17u00  Beveiligd en gehaat: dit zijn de twee omstreden winnaars van de Nobelprijs voor LiteratuurDe Nobelprijs voor Literatuur kent dit jaar twee winnaars – maar na een crisisjaar maakt de jury allesbehalve een veilige keuze. De Poolse auteur Olga Tokarczuk is in eigen land geliefd én gehaat om haar rebelse onderwerpkeuze. Nog omstredener is de Oostenrijkse schrijver Peter Handke, vanwege zijn steun aan Slobodan Milosevic..
1 2 3


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

17x Columbus als twistpunt in de oorlog tussen links en rechts14/10 02u30 - NRC.nl: Wetenschap: New Mexico viert deze maandag voor het eerst niet Columbusdag maar Inheemsevolkerendag. 'Columbus blijkt een fabeltje, zoals de paashaas.”
17x ‘Wij zijn pion in een geopolitiek schaakspel’14/10 02u15 - NRC.nl: Wetenschap: Syrische vluchtelingen in Turkije staan na de Turkse invasie mogelijk voor de keuze: vertrek naar Noordoost Syrië of weg naar Europa. „Wij hebben niet om die veilige zone gevraagd.”
17x Hoe de Libor-fraude tot een revolutie leidt in renteland14/10 02u15 - NRC.nl: Wetenschap: Honderden miljarden aan financiële producten zijn gebaseerd op rentebenchmarks als Euribor. Sinds de fraude met Libor wordt gewerkt aan betrouwbare alternatieven. De impact ervan is misschien wel groter dan die van de Brexit.
17x Het kleintje tussen de grote chipbedrijven14/10 02u15 - NRC.nl: Wetenschap: Deze rubriek belicht iedere maandag beursfondsen die in de belangstelling staan. Deze week: RoodMicrotec
17x Veel meer ongevallen, veel minder politie op snelweg14/10 00u15 - NRC.nl: Wetenschap: Het aantal ongevallen op de snelweg is in vijf jaar verdubbeld. Mogelijke oorzaak: veel minder toezicht door de politie.
16x Johnson probeert zoveel mogelijk voorbij de Brexit te kijken14/10 02u15 - NRC.nl: Wetenschap: Deze maandag is de Britse troonrede, waarin premier Boris Johnson zijn economische plannen koppelt aan emoties. Hij wil dat de Britten gaan geloven dat het Verenigd Koninkrijk een grootse toekomst heeft en kan helen na de Brexit-jaren.
16x Gedeputeerde Kramer had niet moeten zwichten voor boeren14/10 02u15 - NRC.nl: Wetenschap: Op maandag daadkrachtig je handtekening zetten onder een kloek provinciaal stikstofbesluit, maar dat dezelfde week op vrijdag alweer schriftelijk intrekken omdat een groepje boze…
15x We knikken elkaar toe, Raveels etsen en ik14/10 02u15 - NRC.nl: Wetenschap: En al die dingen die je aan de muren hebt hangen. Kunst. Ach, zei iemand, „het is een hogere vorm van decoratie”.
14x Brazilianen zoeken heil in Nederland14/10 02u45 - NRC.nl: Wetenschap: Ze vluchten voor onrust, vinden een baan, of komen voor een studie. Steeds meer Brazilianen verblijven tijdelijk of definitief in Nederland. „Ze zien Nederland als een vrij en veilig land.”
14x We knikken elkaar toe, Raveels etsen en ik14/10 02u45 - NRC.nl: Wetenschap: Als kunst niet meer is dan een hogere vorm van decoratie, wat is dat ‘hogere’ dan eigenlijk? Reputatie, prijs, bedoeling?

Statistieken

Artikels:
30532
Gelezen:
35264
Aantal lezers nu:
73


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven