maandag 16 september 2019, week 38


U bent nu hier: Meer nieuws van Nu.nl Economie

Laatste updatecontrole: vandaag om 14u00
 

Nu.nl Economie

Verbergen Tonen
16/09 13u45  Olieprijs knalt omhoog, en dat gaan we merken aan de pomp De olieprijs is maandag met zo'n 9 procent gestegen, nadat twee olie-installaties in Saoedi-Arabië zaterdag werden getroffen door een droneaanval. Voelen wij de gevolgen van de aanval straks aan de pomp?
16/09 12u45  Nieuwe Europese Commissie wil EU-digitaks als wereldwijde aanpak mislukt De Europese Commissie is van plan om een eigen belasting op digitale diensten te heffen, mocht een poging om dit op G20-niveau te regelen mislukken.11 
16/09 11u15  Er dreigen alsnog kortingen op de pensioenen: Hoe kan dat? Het gaat goed met de economie, de werkloosheid blijft dalen en er ligt een Pensioenakkoord. Hoe kan het dat pensioenfondsen dan toch in zwaar weer zitten en misschien vanaf volgend jaar zelfs moeten korten?
16/09 09u15  'Zwakkere exportvraag remt economische groei Nederland' De Nederlandse economie groeit in 2019 minder snel dan vorig jaar, en deze vertraging zet ook in 2020 door. Door mondiale groeivertraging zal onze exportgroei ook afnemen, wat de economie verder onder druk zet. Dat voorspellen economen van Rabobank maandag in een nieuw kwartaalbericht.
16/09 08u30  Telecombedrijf CM.com wil komende weken naar de Amsterdamse beurs Telecombedrijf CM.com heeft maandag laten weten dat het naar de Amsterdamse beurs wil. Het bedrijf hoopt dat de primaire emissie ergens in de komende weken zal plaatsvinden.
16/09 08u15  Aanjager van Amerikaanse opiatencrisis vraagt faillissement aan De Amerikaanse geneesmiddelenproducent Purdue Pharma heeft faillissement aangevraagd en bezweek daarmee onder de druk van de 2.600 rechtszaken die tegen het bedrijf zijn aangespannen. De fabrikant wordt gezien als aanjager van en hoofdrolspeler in de opiatencrisis in de Verenigde Staten.
16/09 08u01  'Aanjager' van opiatencrisis VS vraagt faillissement aan De Amerikaanse geneesmiddelenproducent Purdue Pharma heeft faillissement aangevraagd, en bezweek daarmee onder de druk van de 2.600 rechtszaken die tegen het bedrijf werden aangespannen. De fabrikant wordt gezien als hoofdrolspeler en 'aanjager' van de opiatencrisis in de Verenigde Staten.10 
16/09 07u45  Dekkingsgraden twee grootste pensioenfondsen onder 90 procent De dekkingsgraden van de twee grootste pensioenfondsen van Nederland zijn in augustus tot onder de 90 procent gedaald. Dat maken ambtenarenpensioenfonds ABP en pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) maandag bekend, meldt Het Financieele Dagblad (FD).
16/09 05u30  Dekkingsgraden twee grootste pensioenfondsen onder 90 procent. De dekkingsgraden van de twee grootste pensioenfondsen van Nederland zijn in augustus tot onder de 90 procent gedaald. Dat maken ambtenarenpensioenfonds ABP en pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) maandag bekend, meldt Het Financieele Dagblad.21 
15/09 19u15  Verenigde Staten helpen Suriname met tekort aan dollarbiljetten De Verenigde Staten is Suriname te hulp geschoten om de problemen vanwege het grote tekort aan dollarbiljetten in het land te verhelpen. De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, stuurt een hoeveelheid dollars naar het Zuid-Amerikaanse land.
15/09 12u30  Saoedische beurs flink onder druk na droneaanvallen op oliefabrieken De aanval met drones op het Saoedische staatsoliebedrijf Saudi Aramco, zette zondag de beurshandel in het Midden-Oosten flink onder druk. Beleggers reageerden nerveus en kenners wezen op de schijnbare kwetsbaarheid van de oliefaciliteiten in het koninkrijk voor terreuraanslagen.
15/09 12u15  Saoedische beurs flink onder druk na aanval op staatsoliebedrijf Aramco De aanval met drones op het Saudische staatsoliebedrijf Saudi Aramco, zette zondag de beurshandel in het Midden-Oosten flink onder druk. Beleggers reageerden nerveus en kenners wezen op de schijnbare kwetsbaarheid van de oliefaciliteiten in het koninkrijk voor terreuraanslagen.
15/09 11u00  47 dagen tot Brexit: Lagerhuis geschorst... of toch niet? Het Verenigd Koninkrijk (VK) trekt binnenkort de deur naar de Europese Unie (EU) achter zich dicht. Of toch niet? Er staan nog 47 dagen op de teller en we weten nog steeds niet hoe Brexit eruit gaat zien. In deze rubriek proberen we één simpele vraag te beantwoorden: wat gebeurde er deze week in Brexit-land?
15/09 05u15  'Nederlandse topman Bram Schot in voorjaar weg bij Audi' Topman Bram Schot moet volgend jaar zijn plek afstaan bij Audi. In het voorjaar van 2020 neemt de voormalige BMW-bestuurder Markus Düsmann het stokje van de Nederlander over, zo meldt de Frankfurter Allgemeine Zeitung op basis van ingewijden.
14/09 13u45  Gedupeerde pensioengerechtigden van ABP betalen voortaan minder terug Gepensioneerden die van het ambtenarenpensioenfonds ABP te veel geld hebben ontvangen, hoeven daarvan voortaan minder terug te betalen. Voorheen moest het onterecht ontvangen geld over een periode van maximaal vijf jaar worden terugbetaald, nu is dat nog maar negen maanden.
Laatste update: vandaag om 13u45


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
14/09 12u15  FNV zakt onder de één miljoen leden; is de macht van de vakbond voorbij?De grootste vakbond van Nederland, FNV, is onder de symbolische grens van één miljoen leden gezakt. Vooral jonge mensen van onder de 35 jaar blijken maar lastig bij de vakbond te betrekken. Dat roept de vraag op: hoe relevant is de vakbond nog?
14/09 10u30  Mollie-oprichter over kattenkwaad en fouten van bankenAndermans Zaken is de NU.nl-podcast waarin we onze neus in de zaken van Nederlandse ondernemers steken.
14/09 10u15  Mollie-oprichter Adriaan Mol over kattenkwaad en fouten van bankenAndermans Zaken is de NU.nl-podcast waarin we onze neus in de zaken van Nederlandse ondernemers steken.
14/09 10u00  Adriaan Mol (Mollie) over kattenkwaad en de fouten van bankenAndermans Zaken is de NU.nl-podcast waar we onze neus in de zaken van Nederlandse ondernemers steken.
14/09 04u30  'Aantal vakbonden bereidt zich voor op verschillende acties bij KLM'Een aantal vakbonden bereidt zich voor op nieuwe acties bij KLM. Dat meldt de vliegmaatschappij die de bonden een nieuw loonbod heeft toegestuurd.
14/09 04u15  'Vakbonden bereiden verschillende acties bij KLM voor'Een aantal vakbonden bereidt zich voor op nieuwe acties bij KLM. Dat meldt de vliegmaatschappij die de bonden een nieuw loonbod heeft toegestuurd.
14/09 01u45  Disney-topman Bob Iger stapt uit raad van bestuur AppleDe topman van entertainmentbedrijf Walt Disney, Bob Iger, is uit de raad van bestuur van Apple gestapt. Dat heeft het techbedrijf vrijdag bekendgemaakt.
13/09 18u30  WeWork overweegt dramatisch lagere waardering om beursgang te reddenHet moederbedrijf van WeWork, een wereldwijde aanbieder van cowerkplekken voor ondernemers en freelancers, overweegt een waardebepaling voor haar naderende beursgang van tussen de 10 en 12 miljard dollar (9 en 10,8 miljard euro). Dat is flink lager dan de waarde van 47 miljard dollar waarop het in januari nog werd geschat.
13/09 17u15  De kosten van het koningshuis: 'Geld is de achilleshiel van de monarchie'Koning Willem-Alexander kan moeilijk gehuld in een Primark-pak lintjes knippen, koningin Máxima kan de Gouden Koets niet inwisselen voor een ov-fiets op Prinsjesdag. Dat het koningshuis de nodige kosten met zich meebrengt, is logisch. Maar hoeveel eigenlijk? Want hoewel de uitkeringen voor de Oranjes netjes terug te vinden zijn, bleek eerder deze week dat hier jarenlang geheime transacties van tonnen per jaar bovenop kwamen.
13/09 15u30  DNB-president Klaas Knot haalt uit naar nieuwe 'big bazooka' van ECBKlaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB), spreekt zich vrijdag in een persbericht duidelijk uit tegen de maatregelen die de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag aankondigde.
13/09 15u01  Meerderheid spaarders zegt spaarrekening leeg te halen bij negatieve renteEen meerderheid van de spaarders zou bij een negatieve spaarrente het geld van de spaarrekening halen, concludeert de Consumentenbond op basis van een onderzoek onder zevenduizend panelleden.
13/09 14u15  London Stock Exchange wijst bod Hongkongse beurs van de handHet bestuur van de London Stock Exchange (LSE) heeft het bod van de Hongkongse beurs HKEX unaniem afgewezen, schrijft het bedrijf in een vrijdag gedeeld statement.
13/09 12u30  Nibud: Een kwart van de huurders kan niet rondkomenEen kwart van de Nederlandse huurders, zo'n 800.000 huishoudens, zit volgens het Nibud financieel klem. Deze huurders betalen zulke hoge huren dat ze niet genoeg geld overhouden voor hun levensonderhoud.
13/09 11u15  Onderzoek naar vies papiergeld levert Nederlander parodie-Nobelprijs opDe Nederlandse hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss heeft samen met zijn collega's de Ig Nobelprijs gewonnen voor de ontdekking dat bankbiljetten ziekmakende bacteriën kunnen verspreiden. Vooral op de Roemeense leu was het voor microben goed toeven.
13/09 11u15  Gemiddelde WOZ-waarde stijgt naar recordhoogte van 248.000 euroWoningen in Nederland zijn in 2019 voor het vierde jaar op rij meer waard geworden en naar een recordpunt gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. De gemiddelde WOZ-waarde steeg naar 248.000 euro, een stijging van 7,8 procent ten opzichte van vorig jaar. De stijging is daarmee de grootste in jaren, aldus het CBS.
13/09 11u00  Onderzoek naar vies papiergeld levert Nederlander Ig Nobelprijs opDe Nederlandse hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss heeft samen met zijn collega's de Ig Nobelprijs gewonnen voor de ontdekking dat bankbiljetten ziekmakende bacteriën kunnen verspreiden. Vooral op de Roemeense Lei was het voor microben goed toeven.
13/09 10u45  Consumentenbond: Meerderheid haalt spaarrekening leeg bij negatieve renteEen meerderheid van de spaarders zou bij een negatieve spaarrente het geld van de spaarrekening halen, concludeert de Consumentenbond op basis van een onderzoek onder zevenduizend panelleden.
13/09 09u45  Shell Nederland steunt Klimaatakkoord, milieubewegingen zijn sceptischShell Nederland heeft donderdag zijn steun voor het Klimaatakkoord uitgesproken. Het bedrijf deed dit in een brief aan Ed Nijpels, voorzitter van het Klimaatberaad.
13/09 09u30  Vijf Nederlandse banken willen samenwerken in strijd tegen witwassenVijf Nederlandse banken willen gaan samenwerken om witwassen tegen te gaan. Concrete stappen zijn er nog niet, maar ABN AMRO, ING, Rabobank, Triodos Bank en de Volksbank gaan het komende jaar kijken of samenwerking mogelijk is.
13/09 00u30  Woningen stijgen voor vierde jaar op rij in waardeWoningen in Nederland zijn in 2019 voor het vierde jaar op rij meer waard geworden en naar een recordpunt gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. De gemiddelde WOZ-waarde steeg naar 248.000 euro, een stijging van 7,8 procent ten opzichte van vorig jaar. De stijging is daarmee de grootste in jaren, aldus het CBS.
12/09 19u00  Shell Nederland steunt Klimaatakkoord, milieubewegingen reageren sceptischShell Nederland heeft donderdag zijn steun voor het Klimaatakkoord uitgesproken. Het bedrijf deed dit in een brief aan Ed Nijpels, voorzitter van het Klimaatberaad.
12/09 18u30  Geldpers aanzetten is nieuw 'koste wat kost'-moment voor ECBDe Europese Centrale Bank (ECB) zet opnieuw de geldpers aan. Voor het eerst sinds 2015 wordt een nieuw omvangrijk programma aangekondigd om de economie van de eurozone te stimuleren. Deskundigen verwachten dat de ECB nog lang de Europese economie zal stimuleren.
12/09 17u31  Geldpers aanzetten is nieuw 'whatever it takes'-moment voor ECBDe Europese Centrale Bank (ECB) zet opnieuw de geldpers aan. Voor het eerst sinds 2015 wordt een nieuw omvangrijk programma aangekondigd om de economie van de eurozone te stimuleren. Deskundigen verwachten dat de ECB nog lang de Europese economie zal stimuleren.
12/09 17u31  Hudson's Bay: Nog geen definitief besluit over vertrek uit NederlandDe Canadese warenhuisketen Hudson's Bay gaat vooralsnog niet mee in de geruchten dat het vertrekt uit Nederland. Wel zegt het bedrijf dat de Nederlandse tak benedenmaats presteert en dat de strategie onder de loep wordt genomen.
12/09 17u16  Geldpers ECB aanzetten is nieuw 'whatever it takes'-momentDe Europese Centrale Bank (ECB) zet opnieuw de geldpers aan. Voor het eerst sinds 2015 wordt een nieuw omvangrijk programma aangekondigd om de economie van de eurozone te stimuleren. Deskundigen verwachten dat de ECB nog lang de Europese economie zal stimuleren.
12/09 16u30  Google moet 500 miljoen euro boete betalen in Franse fiscalefraudezaakTechgigant Google schikt voor 500 miljoen euro in een Frans onderzoek naar fiscale fraude dat al vier jaar loopt, meldt de Franse financiële aanklager donderdag.
12/09 14u00  Geldkraan ECB gaat opnieuw open, lagere rentes in het vooruitzichtDe Europese Centrale Bank (ECB) start opnieuw met een breed programma om de economie van de eurozone te stimuleren. De centrale bank gaat vanaf november maandelijks voor 20 miljard euro aan obligaties opkopen en de depositorente, die banken aan de ECB betalen, wordt verlaagd naar -0,5 procent, meldt de centrale bank donderdag.
12/09 13u45  Kleinste groei van Nederlandse koopkracht sinds einde economische crisisDe gemiddelde Nederlander is er vorig jaar 0,3 procent in koopkracht op vooruitgegaan ten opzichte van 2017, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Sinds het einde van de economische crisis in 2013 is de groei van de koopkracht niet meer zo gering geweest, meldt het statistiekbureau donderdag.
12/09 12u00  Frankrijk blokkeert Europese introductie van Facebook-cryptomunt libraFrankrijk zal de introductie van de Facebook-cryptomunt libra in Europa tegenhouden. Dat zei minister van Financiën Bruno Le Maire donderdag bij de opening van de cryptocurrencybijeenkomst van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).
12/09 11u30  Museumkaart en CJP passen abonnementsvoorwaarden aanMuseumkaart en CJP hebben de voorwaarden voor hun abonnementen aangepast nadat de Autoriteit Consument & Markt de organisaties had aangesproken. Beide partijen verlengden de abonnementen voor hun kaarten automatisch met een jaar en het was niet mogelijk om het abonnement tussentijds op te zeggen.
12/09 11u01  Forever 21 spreekt geruchten over faillissement tegenDe Amerikaanse kledingketen Forever 21 ontkent dat ze faillissement wil aanvragen, als reactie op nieuwe verhalen van ingewijden die zeggen dat er plannen zijn om dit zondag te doen. Dat meldt The Wall Street Journal donderdag.
12/09 10u46  Forever 21 ontkent geruchten over faillissementDe Amerikaanse kledingketen Forever 21 ontkent dat ze faillissement wil aanvragen, als reactie op nieuwe verhalen van ingewijden die zeggen dat er plannen zijn om dit zondag te doen. Dat meldt The Wall Street Journal donderdag.
12/09 10u30  Weer een 'big bazooka' van de ECB, maar omvang is onbekend'The ECB is ready to do whatever it takes to preserve the euro (De ECB is bereid om alles te doen wat nodig is om de euro te behouden, red.)', verklaarde centralebankpresident Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) zo'n zeven jaar geleden tijdens de Europese schuldencrisis.
12/09 10u15  Weer een 'big bazooka' van de ECB, maar omvang van is onbekend'The ECB is ready to do whatever it takes to preserve the euro (De ECB is bereid om alles te doen wat nodig is om de euro te behouden, red.)', verklaarde centralebankpresident Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) zo'n zeven jaar geleden tijdens de Europese schuldencrisis.
12/09 09u46  British American Tobacco schrapt wereldwijd 2.300 banenBritish American Tobacco (BAT) schrapt tot en met januari 2020 wereldwijd in totaal 2.300 banen. Zo wil de Britse tabaksfabrikant de operationele structuur van het bedrijf versimpelen.
12/09 09u46  CPB: Inkomen van vrouwen daalt nog steeds sterk na komst eerste kindOuderschap is een van de oorzaken van het blijven bestaan van de inkomensverschillen tussen vrouwen en mannen. Het gemiddelde inkomen van vrouwen daalt sterk na de geboorte van hun eerste kind, terwijl er voor de vaders een zeer beperkt effect is op het inkomen, meldt het Centraal Planbureau (CPB) donderdag.
12/09 09u16  CPB: Inkomen van vrouwen daalt nog steeds sterk na eerste bevallingOuderschap is een van de oorzaken van het blijven bestaan van de inkomensverschillen tussen vrouwen en mannen. Het gemiddelde inkomen van vrouwen daalt sterk na de geboorte van hun eerste kind, terwijl er voor de vaders een zeer beperkt effect is op het inkomen, meldt het Centraal Planbureau (CPB) donderdag.
12/09 08u46  CPB: Inkomen moeders daalt nog steeds sterk na geboorte kindOuderschap is een van de oorzaken dat de inkomensverschillen tussen vrouwen en mannen blijven bestaan. Het gemiddelde inkomen van vrouwen daalt sterk na de geboorte van het eerste kind, terwijl er voor mannen een zeer beperkt effect is op het inkomen. Dat meldt het Centraal Planbureau (CPB) donderdag.
12/09 08u16  CPB: Ouderschap is nog steeds belangrijke oorzaak loonverschil vrouwenOuderschap is een van de oorzaken dat de inkomensverschillen tussen vrouwen en mannen blijven bestaan. Het gemiddelde inkomen van vrouwen daalt sterk na de geboorte van het eerste kind, terwijl er voor mannen een zeer beperkt effect is op het inkomen. Dat meldt het Centraal Planbureau (CPB) donderdag.
12/09 07u46  DNB: Prijsverschil 'groene' en 'niet-groene' woningen is 7.000 euro'Groene' woningen, met energielabel A, B of C, en 'niet-groene' woningen verschillen gemiddeld zo'n 7.000 euro in prijs. Dat verschil is te verklaren door onder meer de kosten die gemaakt moeten worden om de woning te verduurzamen. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag naar aanleiding van eigen onderzoek.
12/09 07u31  DNB: Duidelijk prijsverschil tussen 'groene' en 'niet-groene' woningenHet prijsverschil tussen 'groene' woningen, met energielabel A, B of C, en 'niet-groene' woningen is te verklaren door de kosten die gemaakt moeten worden om de woning te verduurzamen. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag naar aanleiding van eigen onderzoek.
12/09 07u15  Kleinste groei Nederlandse koopkracht sinds einde economische crisisDe gemiddelde Nederlander is er vorig jaar 0,3 procent in koopkracht op vooruitgegaan ten opzichte van 2017. Dat becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Sinds het einde van de economische crisis in 2013 is de groei van de koopkracht niet meer zo gering geweest.
12/09 04u01  Groei van koopkracht in Nederland nooit zo gering als afgelopen jaarDe gemiddelde Nederlander is er vorig jaar 0,3 procent in koopkracht op vooruitgegaan ten opzichte van 2017. Dat becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Sinds 2013 is de groei van de koopkracht niet meer zo gering geweest.
12/09 01u00  Groei van koopkracht in Nederland nooit zo gering geweest als afgelopen jaarDe gemiddelde Nederlander is er vorig jaar 0,3 procent in koopkracht op vooruitgegaan ten opzichte van 2017. Dat becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Sinds 2013 is de groei van de koopkracht niet meer zo gering geweest.
11/09 18u00  College Amsterdam wil noodlijdende AEB onderbrengen bij afvalbedrijf HVCHet noodlijdende Afval Energie Bedrijf (AEB) wordt waarschijnlijk overgenomen door het afvalbedrijf HVC. Dat schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. HVC is, net zoals AEB, een overheidsbedrijf.
11/09 17u30  Het Damrak heeft er een nieuwe reus bij: Dit is ProsusDe Amsterdamse beurs heeft er sinds woensdag een nieuwe reus bij. Na Shell en Unilever staat nu ook Prosus in de top drie van de Amsterdamse beurs. Maar wat is Prosus precies?
11/09 14u30  Italiaanse premier wil meer tijd van EU om schulden terug te dringenDe Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft woensdag gezegd dat de Europese Unie (EU) Italië meer tijd moet geven om schulden terug te dringen en een plan op te stellen om de investeringen in het land nieuw leven in te blazen. Dat zei hij na overleg in Brussel met Ursula von der Leyen, de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie.
11/09 12u31  'Amerikaanse autoriteiten doen ook mededingingsonderzoek naar Amazon'Amerikaanse autoriteiten zijn een mededingingsonderzoek naar Amazon gestart vanwege de marktplaats van het bedrijf, meldt persbureau Bloomberg op basis van partijen die spullen via Amazon verkopen. Een team zou de verkopers ondervragen om een beeld te krijgen van hoeveel macht Amazon eigenlijk heeft.
11/09 12u31  Beurs Hongkong biedt 31 miljard pond voor London Stock ExchangeDe Hongkongse beurs HKEX heeft onverwachts 31,6 miljard pond (28,6 miljard euro) geboden voor de beurs van Londen, de London Stock Exchange (LSE).
11/09 12u16  Beurs Hongkong doet bod van 31 miljard pond op London Stock ExchangeDe beurs van Hongkong (HKEX) heeft onverwachts een bod van 31,6 miljard pond (28,6 miljard euro) gedaan op de beurs van Londen, de London Stock Exchange (LSE).
11/09 10u15  Prosus knalt omhoog tijdens grootste Nederlandse beursgang ooitProsus, een dochteronderneming van het Zuid-Afrikaanse techbedrijf Naspers, knalt woensdag omhoog tijdens zijn debuut op de Amsterdamse beurs. Het aandeel opent 30 procent boven de introductieprijs.
11/09 09u45  Werkgeversorganisaties pleiten voor vrijstelling van 'stikstofslot'Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland pleiten voor het ontzien van bouwprojecten waarbij stikstof vrijkomt, als die projecten na oplevering klimaatwinst opleveren. Verschillende sectoren lijden flink onder de 'te eenzijdige focus op stikstof', stellen de organisaties in een dinsdagavond gepresenteerd tienpuntenplan.
11/09 08u30  AWVN: Loonstijging valt groter uit dan door CPB verwacht werdDe loonstijging voor 2020 valt groter uit dan het Centraal Planbureau (CPB) had verwacht. Dat blijkt uit een berekening van werkgeversvereniging AWVN, die de tot nu toe afgesloten meerjarige cao's voor volgend jaar onderzocht in opdracht van Het Financieele Dagblad (FD).
11/09 08u15  'Weerstand tegen basisinkomen neemt af: Evenveel voor- als tegenstanders'De weerstand tegen het basisinkomen neemt af. De achterban van VVD, FvD en SGP is tegen, net als die van CDA en PVV. Inmiddels is onder de kiezers van politieke partijen SP, GroenLinks, PvdD, PvdA, D66, 50plus en ChristenUnie de meerderheid positief. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van Vereniging Basisinkomen.
11/09 07u45  Werkgeversorganisaties pleiten voor bouwvrijstellingen 'stikstofslot'Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland pleiten onder meer voor het ontzien van bouwprojecten waarbij stikstof vrijkomt, als die na oplevering klimaatwinst opleveren. Verschillende sectoren lijden zwaar onder de 'te eenzijdige focus op stikstof', stellen ze. Dat staat in het tienpuntenplan dat de organisaties dinsdagavond presenteerden.
10/09 19u30  EU wil mogelijk fiscale regels versoepelen vanwege uitblijven groeiDe Europese Unie neemt de strenge belastingregels die er gelden onder de loep nu de economische groei in de lidstaten achterblijft. Dat blijkt uit een EU-document en de verklaring van verschillende functionarissen.
10/09 19u15  'China wil betere handelsdeal VS door Amerikaanse producten te kopen'China zal naar verwachting meer Amerikaanse landbouwproducten importeren om zo te proberen een betere handelsdeal met de Verenigde Staten veilig te stellen. Dat schrijft de Chinese krant South China Morning Post (SCMP) dinsdag op basis van een anonieme bron.
10/09 18u15  EU wil mogelijk fiscale regels versoepelen vanwege economische teruggangDe Europese Unie neemt de strenge belastingregels die er gelden onder de loep nu de economische groei in de lidstaten achterblijft. Dat blijkt uit een EU-document en de verklaring van verschillende functionarissen.
10/09 18u15  Beoogde EU-handelscommissaris wil einde aan Trumps 'roekeloze' beleidDe Europese Unie zal proberen de Amerikaanse president Donald Trump van zijn 'roekeloze' handelsbeleid af te krijgen, heeft de beoogde Eurocommissaris voor Handel Phil Hogan dinsdagmiddag gezegd. De Ier, die nu nog de portefeuille Landbouw en Plattelandsontwikkeling heeft, werd dinsdag voorgedragen voor de portefeuille Handel.
10/09 15u30  Onderzoek: Mensen kopen minder vlees en plastic flesjes vanwege milieuMensen die zich zorgen maken over het milieu en de hoeveelheid plasticafval, eten steeds minder vlees en kopen minder flesjes drinken, blijkt uit dinsdag uit onderzoek van onderzoeksbureau Kantar. Deze trend zal alleen maar doorzetten, naar mate de wereld meer last krijgt van klimaatverandering, aldus het onderzoeksbureau.
10/09 14u30  Beoogde EU-handelscommissaris wil einde aan Trumps 'roekeloze' handelsbeleidDe Europese Unie zal proberen de Amerikaanse president Donald Trump van zijn 'roekeloze' handelsbeleid af te krijgen, heeft de beoogde Eurocommissaris voor Handel Phil Hogan dinsdagmiddag gezegd. De Ier, die nu nog de portefeuille Landbouw en Plattelandsontwikkeling heeft, werd dinsdag voorgedragen voor de portefeuille Handel.
10/09 12u30  ACM dreigt met boete voor huurbemiddelaars in Eindhoven en RotterdamMarktwaakhond ACM dreigt met boetes voor huurbemiddelaars in Eindhoven en Rotterdam die bemiddelingskosten in rekening brengen. Als de bedrijven niet met deze praktijken stoppen, kunnen de bemiddelaars boetes tot 250.000 euro tegemoetzien.
10/09 10u01  ABN AMRO: Economische groei valt nog lager uit in 2020Economen van ABN AMRO verwachten dat de economische groei in 2020 zal vertragen naar 0,9 procent, nog iets lager dan eerder werd verwacht. Voor dit jaar is de verwachte groei juist verhoogd van 1,3 procent naar 1,6 procent.
10/09 09u30  Geld overmaken bij grote banken kan voortaan altijd binnen vijf secondenBij de zeven grootste banken in Nederland is het vanaf dinsdag mogelijk om direct geld over te boeken, meldt Betaalvereniging Nederland. Hiermee doelt de brancheorganisatie op ING, Rabobank, ABN AMRO, ASN Bank, Regiobank, SNS en Knab.
10/09 09u15  Volkswagen toont met ID.3 zijn eerste elektrische auto voor massaproductieVolkswagen heeft maandag de ID.3 gepresenteerd. Het is niet de eerste elektrische auto van het merk, maar wel de eerste die in de basis als elektrisch voertuig ontworpen is.
10/09 09u00  Direct geld overmaken mogelijk bij zeven grootste banken in NederlandBij de zeven grootste banken in Nederland is het vanaf dinsdag mogelijk om direct geld over te boeken, meldt Betaalvereniging Nederland. Hiermee doelt de brancheorganisatie op ING, Rabobank, ABN AMRO, ASN Bank, Regiobank, SNS en Knab.
10/09 08u45  Manpower: Werkgevers komen steeds moeilijker aan personeelNederlandse werkgevers hebben meer moeite met het vinden van de juiste kandidaten voor hun vacatures, meldt uitzender Manpower dinsdag na onderzoek onder 59.000 werkgevers, waarvan 750 in Nederland.
10/09 06u15  ABN AMRO: Personeelsverloop kost horeca jaarlijks 1,4 miljard euroHet jaarlijkse verloop van personeel ligt in de horeca op 40 procent, wat opgeteld op een kostenpost van 1,4 miljard euro per jaar uitkomt. Dit is zo'n 6 procent van de totale omzet van de horeca, meldt ABN AMRO dinsdag in een nieuw rapport.
10/09 03u15  ING: Nederlanders willen dat er meer wordt uitgegeven aan klimaat en zorgNederlanders willen dat een groter aandeel van de opbrengsten van economische groei wordt besteed aan het klimaat en zorg. Dat concludeert ING in een nieuw rapport. Van de toekomstige groei zou volgens de respondenten 49 procent besteed moeten worden aan 'zaken die goed zijn voor iedereen', terwijl dat de afgelopen decennia in werkelijkheid 31 procent was.
10/09 03u15  'Beleggers investeren volop in studentenwoningen'Commerciële partijen hebben de laatste vijf jaar meer dan een miljard euro in studentenwoningen geïnvesteerd, blijkt dinsdag uit onderzoek van de Volkskrant in samenwerking met vastgoedadviseur Savills. Bijna de helft van de in totaal 350.000 uitwonende studenten hebben inmiddels een particuliere huisbaas hebben, aldus de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting.
10/09 00u16  'Werkgevers komen steeds moeilijker aan personeel'Nederlandse werkgevers hebben meer moeite om de juiste kandidaten voor hun vacatures te vinden. Dat meldde uitzender Manpower na onderzoek onder 59.000 werkgevers, waarvan 750 in Nederland.
09/09 22u45  Volkswagen toont met ID.3 eerste elektrische auto voor massaproductieVolkswagen heeft maandag de ID.3 gepresenteerd. Het is niet de eerste elektrische auto van het merk, maar wel de eerste die in de basis als elektrisch voertuig ontworpen is.
09/09 21u16  Volkswagen presenteert met ID.3 eerste elektrische auto voor massaproductieVolkswagen heeft maandag de ID.3 gepresenteerd. Het is niet de eerste elektrische auto van het merk, maar wel de eerste die in de basis als elektrisch voertuig ontworpen is.
09/09 19u15  'Portugese koper had te weinig geld om Intertoys-winkels te vullen'De Portugese investeringsmaatschappij Green Swan die Intertoys in maart kocht en begin september alweer van de hand deed, had te weinig geld om de schappen van de winkelketen te vullen. Dat zeggen diverse bronnen maandag tegen Het Financieele Dagblad (FD).
09/09 18u15  Efteling voert variabele prijzen in voor drukke en rustige periodesDe Efteling voert vanaf februari 2020 verschillende toegangsprijzen in voor rustige en drukke perioden. Het goedkoopste ticket gaat 36 euro kosten, het duurste wordt 45 euro.
09/09 17u15  JPMorgan introduceert index om impact van tweets Trump te volgenAnalisten van de Amerikaanse bank JPMorgan hebben een index gemaakt om de impact van de tweets van Donald Trump op Amerikaanse renteniveaus te meten.
09/09 17u01  John de Mol komt er niet uit met Facebook in zaak nepadvertentiesJohn de Mol en Facebook hebben na drie maanden aan onderhandelingen geen akkoord weten te bereken over maatregelen die het sociale medium kan nemen om misleidende advertenties te voorkomen. De Mol vraagt nu alsnog de rechter om een vonnis te wijzen in de zaak.
09/09 15u45  Nissan-topman Saikawa stapt op wegens fraudezaakHiroto Saikawa zal aan het eind van de week aftreden als topman bij Nissan, maakt de Japanse automaker maandag bekend. Saikawa zei vorige week fraude te hebben gepleegd bij het uitkeren van dividend over eigen aandelen. Hij zal nog tot en met 15 september aanblijven.
09/09 14u46  Britten investeren bijna 6 keer meer in Nederland sinds Brexit-referendumBritten zijn sinds het Brexit-referendum in juni 2016 bijna zes keer zoveel gaan investeren in Nederland. Andersom zijn de Nederlandse investeringen in het Verenigd Koninkrijk juist afgenomen, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.
09/09 13u15  Johnson ziet mogelijke 'no-deal Brexit' als 'falen van staatsmanschap'De Britse premier Boris Johnson is maandag op bezoek bij zijn Ierse collega Leo Varadkar. Johnson zou 'no deal' een mislukking van staatsmanschap vinden, 'waar we allemaal verantwoordelijkheid voor zouden dragen'. Varadkar waarschuwt dat een oplossing voor de Ierse grens, de zogenoemde Irish backstop een harde eis blijft.
09/09 13u00  Britse economie onverwacht gegroeid in juli, kans op recessie slinktDe Britse economie is in juli onverwacht met 0,3 procent gegroeid, maakt het Britse Office for National Statistics (ONS) maandag bekend. Met de groei lijkt de kans op een recessie in het Verenigd Koninkrijk kleiner te zijn geworden.
09/09 12u45  Transavia-topman stapt over naar reisorganisatie SunwebTransavia-topman Mattijs ten Brink maakt de overstap naar reisorganisatie Sunweb, bevestigt Transavia maandag tegen NU.nl. Ten Brink verlaat de luchtvaartmaatschappij na zes jaar.
09/09 12u30  Toerisme in Hongkong klapt in elkaar door massademonstratiesHongkong heeft in augustus flink minder toeristen kunnen verwelkomen, schrijft Paul Chan, minister van Financiën van de speciale administratieve regio, maandag. Het aantal toeristen daalde met bijna 40 procent ten opzichte van augustus 2018.
09/09 11u45  Toerisme in Hongkong klapte in augustus in elkaar door demonstratiesHongkong heeft in augustus flink minder toeristen kunnen verwelkomen, schrijft Paul Chan, minister van Financiën van de speciale administratieve regio, maandag. Het aantal toeristen daalde met bijna 40 procent ten opzichte van augustus 2018.
09/09 11u45  Ferrari presenteert twee nieuwe open sportwagensFerrari heeft de F8 Spider onthuld: de open versie van de eerder dit jaar gelanceerde F8 Tributo. Daarnaast komt het Italiaanse merk met de 812 GTS, die op de gesloten 812 Superfast gebaseerd is.
09/09 09u01  Ferrari presenteert eerste van twee nieuwe open sportwagensFerrari heeft de F8 Spider onthuld: de open versie van de eerder dit jaar gelanceerde F8 Tributo. Het is de eerste van twee nieuwe open Ferrari's die voor deze maand gepland staan.
09/09 08u30  'Negatieve spaarrente voor consumenten lijkt onafwendbaar'Nederlandse consumenten zullen binnen afzienbare tijd rente moeten betalen over hun spaargeld, zeggen analisten maandag in Het Financieele Dagblad (FD). Reden hiervoor is de verwachting dat de Europese Centrale Bank (ECB) waarschijnlijk volgend jaar de depositorente verder zal verlagen.
09/09 04u30  Britten investeren bijna zes keer zoveel in Nederland sinds Brexit-referendumBritten zijn sinds het Brexit-referendum in juni 2016 vier keer zoveel gaan investeren in Nederland. Andersom zijn de Nederlandse investeringen in het Verenigd Koninkrijk juist afgenomen, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.
09/09 03u15  Britten investeren vijf keer zoveel in Nederland sinds Brexit-referendumBritten zijn sinds het Brexit-referendum in juni 2016 vier keer zoveel gaan investeren in Nederland. Andersom zijn de Nederlandse investeringen in het Verenigd Koninkrijk juist afgenomen, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.
09/09 00u15  Britten investeren vier keer zoveel in Nederland sinds Brexit-referendumBritten zijn sinds het Brexit-referendum in juni 2016 vier keer zoveel gaan investeren in Nederland. Andersom zijn de Nederlandse investeringen in het Verenigd Koninkrijk juist afgenomen, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

21x Dekkingsgraden twee grootste pensioenfondsen onder 90 procent.16/09 05u30 - Nu.nl Economie: De dekkingsgraden van de twee grootste pensioenfondsen van Nederland zijn in augustus tot onder de 90 procent gedaald. Dat maken ambtenarenpensioenfonds ABP en pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) maandag bekend, meldt Het Financieele Dagblad.
11x Nieuwe Europese Commissie wil EU-digitaks als wereldwijde aanpak mislukt16/09 12u45 - Nu.nl Economie: De Europese Commissie is van plan om een eigen belasting op digitale diensten te heffen, mocht een poging om dit op G20-niveau te regelen mislukken.
10x 'Aanjager' van opiatencrisis VS vraagt faillissement aan16/09 08u01 - Nu.nl Economie: De Amerikaanse geneesmiddelenproducent Purdue Pharma heeft faillissement aangevraagd, en bezweek daarmee onder de druk van de 2.600 rechtszaken die tegen het bedrijf werden aangespannen. De fabrikant wordt gezien als hoofdrolspeler en 'aanjager' van de opiatencrisis in de Verenigde Staten.
9x Dekkingsgraden twee grootste pensioenfondsen onder 90 procent16/09 07u45 - Nu.nl Economie: De dekkingsgraden van de twee grootste pensioenfondsen van Nederland zijn in augustus tot onder de 90 procent gedaald. Dat maken ambtenarenpensioenfonds ABP en pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) maandag bekend, meldt Het Financieele Dagblad (FD).
9x Aanjager van Amerikaanse opiatencrisis vraagt faillissement aan16/09 08u15 - Nu.nl Economie: De Amerikaanse geneesmiddelenproducent Purdue Pharma heeft faillissement aangevraagd en bezweek daarmee onder de druk van de 2.600 rechtszaken die tegen het bedrijf zijn aangespannen. De fabrikant wordt gezien als aanjager van en hoofdrolspeler in de opiatencrisis in de Verenigde Staten.
9x 'Zwakkere exportvraag remt economische groei Nederland'16/09 09u15 - Nu.nl Economie: De Nederlandse economie groeit in 2019 minder snel dan vorig jaar, en deze vertraging zet ook in 2020 door. Door mondiale groeivertraging zal onze exportgroei ook afnemen, wat de economie verder onder druk zet. Dat voorspellen economen van Rabobank maandag in een nieuw kwartaalbericht.
9x Er dreigen alsnog kortingen op de pensioenen: Hoe kan dat?16/09 11u15 - Nu.nl Economie: Het gaat goed met de economie, de werkloosheid blijft dalen en er ligt een Pensioenakkoord. Hoe kan het dat pensioenfondsen dan toch in zwaar weer zitten en misschien vanaf volgend jaar zelfs moeten korten?
7x Telecombedrijf CM.com wil komende weken naar de Amsterdamse beurs16/09 08u30 - Nu.nl Economie: Telecombedrijf CM.com heeft maandag laten weten dat het naar de Amsterdamse beurs wil. Het bedrijf hoopt dat de primaire emissie ergens in de komende weken zal plaatsvinden.
5x Olieprijs knalt omhoog, en dat gaan we merken aan de pomp16/09 13u45 - Nu.nl Economie: De olieprijs is maandag met zo'n 9 procent gestegen, nadat twee olie-installaties in Saoedi-Arabië zaterdag werden getroffen door een droneaanval. Voelen wij de gevolgen van de aanval straks aan de pomp?
1x Verenigde Staten helpen Suriname met tekort aan dollarbiljetten15/09 19u15 - Nu.nl Economie: De Verenigde Staten is Suriname te hulp geschoten om de problemen vanwege het grote tekort aan dollarbiljetten in het land te verhelpen. De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, stuurt een hoeveelheid dollars naar het Zuid-Amerikaanse land.

Statistieken

Artikels:
31902
Gelezen:
24799
Aantal lezers nu:
76


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven