zaterdag 18 januari 2020, week 03


U bent nu hier: Meer nieuws van Nu.nl Economie

Laatste updatecontrole: vandaag om 15u00
 

Nu.nl Economie

Verbergen Tonen
18/01 14u45  'Wijkwinkelcentra blijven goed presteren ondanks opkomst online shoppen' Ondanks de opkomst van online winkelen gaat het goed met wijkwinkelcentra. Dat schrijft vastgoedadviseur Colliers zaterdag in een analyse over wijkwinkelcentra tussen 2004 en 2019. Meer dan 80 procent van de onderzochte centra trekt voldoende klandizie. Bij slechts 34 winkelcentra staan er veel winkels langdurig leeg.
18/01 13u15  IMF-hoofd: Wereldeconomie loopt risico op jarendertigcrisis De huidige wereldeconomie loopt het risico om terug te vallen in de 'Great Depression' van de jaren dertig, de grootste economische depressie van de jaren dertig. Dat heeft het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Kristalina Georgieva, vrijdag gezegd op een bijeenkomst bij de Peterson Institute of International Economics (PIIE) in de Amerikaanse hoofdstad Washington.15 
18/01 12u30  Britse minister waarschuwt bedrijven voor andere regels na vertrek uit EU De Britse minister van Financiën Sajid Javid heeft het Britse bedrijfsleven gewaarschuwd dat de regelgeving binnen het Verenigd Koninkrijk zal afwijken van dat van de Europese Unie na de Brexit. Dat deed hij zaterdag in een interview met Financial Times. Hij benadrukte daarbij dat Britse bedrijven zich zullen moeten aanpassen na het Britse uittreden uit de EU.
18/01 11u45  Er staan weer bijna evenveel winkels leeg als op het dieptepunt in 2015 De winkelleegstand is vorig jaar voor het eerst in jaren weer opgelopen, waardoor nu bijna het niveau bereikt is van 2015, toen 7,5 procent van de winkelpanden geen huurder had. Op 1 januari van dit jaar stond 7,3 procent van de winkels leeg.11 
18/01 10u45  Er staan weer bijna evenveel winkels leeg als op dieptepunt in 2015 De winkelleegstand is vorig jaar voor het eerst in jaren weer opgelopen, waardoor nu bijna het niveau bereikt is van 2015, toen 7,5 procent van de winkelpanden geen huurder had. Op 1 januari van dit jaar stond 7,3 procent van de winkels leeg.
18/01 10u30  Toezichthouder onderzoekt klachten over plots versnellende Tesla's Toezichthouders van The National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA), onderdeel van het Amerikaanse ministerie van Transport, onderzoeken klachten over auto's van de elektrische automaker Tesla. Sommige Tesla-modellen zouden zo nu en dan plotseling versnellen, wat tot ongevallen heeft geleid, schrijven Tesla-eigenaren in een petitie.11 
18/01 10u30  'Boeing ontdekt nieuw softwareprobleem in 737 MAX-toestellen' Vliegtuigbouwer Boeing heeft opnieuw een probleem gevonden in de software van de 737 MAX, meldt persbureau Bloomberg. Doordat het nieuwe probleem eerst moet worden verholpen, kan het nog langer duren voordat het model weer mag vliegen. De 737 MAX staat sinds maart aan de grond, na twee dodelijke ongevallen met het toestel.10 
18/01 10u15  Justin van Dongen (17): 'Had op mijn dertiende eerste bedrijf' Nederland telt in 2020 meer dan twee miljoen ondernemingen. Nog nooit was dit aantal zo hoog. Ook het aantal jonge ondernemers stijgt gestaag. NU.nl gaat daarom langs bij veelbelovende jongeren met een eigen bedrijf. Deze week: Justin van Dongen (17) ontwikkelt websites en webshops.16 
18/01 09u45  'Terugkeer Boeing 737 MAX mogelijk vertraagd na nieuwe softwarefout' Boeing is opnieuw tegen een probleem aangelopen met het 737 MAX-toestel van de vliegtuigmaker, schrijven zakenkrant Financial Times en persbureau Bloomberg vrijdag. Het zou gaan om een softwarefout in het systeem dat bij het opstarten van het vliegtuig controleert of de computersystemen van het toestel goed functioneren.14 
18/01 09u15  Ali Niknam (bunq) over dansjes wagen en zelf een bank beginnen In Andermans Zaken steken Thomas Moerman en Lisa Peters hun neus in de zaken van bekende ondernemers. Met deze week: Ali Niknam (1981). Hij is de oprichter van bunq, een challenger bank die hij midden in de financiële crisis oprichtte en waarmee hij (naar eigen zeggen) de voorloper van de Tikkie bedacht.13 
18/01 08u45  Davos: wie betaalt dat, ontmoet Greta Trump en hoeveel privéjets landen er? De elite van de wereld reist dit weekend af naar Davos, Zwitserland voor de vijftigste editie van het World Economic Forum (Wereld Economisch Forum). Wereldleiders, CEO's, academici en internationale politici komen jaarlijks samen in het skidorp om wereldzaken te bespreken. Het thema dit jaar: klimaatproblematiek. Vijf vragen over de jaarlijkse ontmoeting tussen de groten der aarde.10 
18/01 06u00  Boeing ontdekt nieuw softwareprobleem in 737 MAX-toestellen Vliegtuigbouwer Boeing heeft opnieuw een probleem gevonden in de software van de 737 MAX, meldt persbureau Bloomberg. Doordat het nieuwe probleem eerst moet worden verholpen, kan het nog langer duren voordat het model weer mag vliegen. De 737 MAX staat sinds maart aan de grond na twee dodelijk ongevallen met het toestel.16 
18/01 03u15  Boeing ontdekt nieuw softwareprobleem in 737 MAX Vliegtuigbouwer Boeing heeft opnieuw een probleem gevonden in de software van de 737 MAX, meldt persbureau Bloomberg. Doordat het nieuwe probleem eerst moet worden verholpen, kan het nog langer duren voordat het model weer mag vliegen. De 737 MAX staat sinds maart aan de grond na twee dodelijk ongevallen met het toestel.22 
17/01 18u45  ACM: KLM en Schiphol houden zich aan de regels Schiphol heeft niet langer de schijn tegen zich dat de luchthaven naar de pijpen van KLM danst. Tot die conclusie is de Autoriteit Consument en Markt (ACM) gekomen, zo maakte de toezichthouder vrijdag bekend.
17/01 18u45  Twintigduizend extra laadpunten voor elektrische auto's in drie provincies De komende vijf jaar krijgen de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht er op straat ten minste twintigduizend laadpunten voor elektrische auto's bij. Nu zijn er nog 4.820 laadpunten in deze regio.
Laatste update: vandaag om 14u45


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
17/01 17u15  Nooit eerder waren de cao-loonstijgingen zo grootDe in december in cao's afgesproken loonstijgingen kwamen gemiddeld uit op 3,1 procent. Volgens werkgeversvereniging AWVN is dat de grootste afgesproken loonstijging ooit.
17/01 16u15  Onderzoeksrapport: 'Meer misstanden in Nissan-top'Het vermoedelijke wangedrag van oud-Nissan-topman Carlos Ghosn staat mogelijk niet op zichzelf. Meerdere managers van de Japanse automaker Nissan zijn volgens een onderzoeksrapport de fout ingegaan. Donderdag heeft de autofabrikant het onderzoek bij de Tokyo Stock Exchange, de primaire aandelen- en effectenbeurs van Japan, ingeleverd.
17/01 15u45  Onderzoeksrapport: 'Meer misverstanden in Nissan-top'Het vermoedelijke wangedrag van oud-Nissan-topman Carlos Ghosn staat mogelijk niet op zichzelf. Meerdere managers van de Japanse automaker Nissan zijn volgens een onderzoeksrapport de fout ingegaan. Donderdag heeft de autofabrikant het onderzoek bij de Tokyo Stock Exchange, de primaire aandelen- en effectenbeurs van Japan, ingeleverd.
17/01 15u00  Bemiddelaar: Deal tussen onkruidverdelger Roundup en klagers aanstaandeEen overeenkomst tussen Bayer, eigenaar van onkruidverdelger Roundup en tienduizenden klagers over het middel, is aanstaande. Dat zegt een door de rechtbank aangewezen bemiddelaar in een interview met persbureau Bloomberg.
17/01 14u45  Moederbedrijf CheapTickets en Vliegwinkel gekocht door Chinese reisgigantTravix, het moederbedrijf van onder meer CheapTickets en Vliegwinkel, is overgenomen door het Chinese Trip.com. Dat zegt directeur John Mangelaars vrijdag in een uitzending van BNR.
17/01 13u45  Geplaagd Flybe zegt geen staatssteun, maar een lening te ontvangenDe in zwaar weer verkerende luchtvaartmaatschappij Flybe ontkent staatssteun te ontvangen van de Britse regering. Volgens het bedrijf gaat het om een lening, zo reageert de maatschappij via een schriftelijke verklaring.
17/01 13u30  Uitstroom uit de zorg: 'Ik gaf medicatie zonder bevoegd te zijn'De uitstroom uit de zorgsector is erg hoog, en het personeelstekort wordt amper kleiner. Juist nieuw, gemotiveerd personeel verdwijnt erg snel, bleek onlangs uit een brief van de zorgadviescommissie. Op NUjij, het discussieplatform van NU.nl, kwamen veel reacties binnen van mensen die in de zorg werken of vroegtijdig uitstroomden. We spraken een paar van hen over de problemen die er spelen.
17/01 11u45  Tientallen ouders van ernstig zieke kinderen gekort op pgbMeer dan dertig ouders die hun ernstig zieke kind thuis verzorgen, hebben zich de afgelopen week bij de Belangenvereniging Intensieve Kindzorg (BVIKZ) gemeld omdat zij worden gekort op hun pgb, zo meldt een woordvoerder van de BVIKZ.
17/01 11u15  KLM koopt vliegtuig en slots van failliete partnermaatschappij Jet AirwaysKLM wil een Boeing 777 en start- en landingsrechten op Schiphol van de voormalige Indiase partnermaatschappij Jet Airways kopen, zegt een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij vrijdag tegen NU.nl.
17/01 11u15  Kabinet wijzigt wet: uitkeringsfraude wordt lastigerMensen met openstaande boetes op hun naam vanwege uitkeringsfraude worden harder aangepakt. Dat laat staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid weten. Deze groep komt nu nog in aanmerking voor een bijstandsuitkering, ook wanneer zij bezittingen hebben in binnen- of buitenland.
17/01 11u15  Nederlanders doneren bijna 1,2 miljoen euro voor bosbranden in AustraliëNederlanders hebben tot nu toe gezamenlijk bijna 1,2 miljoen euro gestort op Giro 5125 voor noodhulp aan het door bosbranden getroffen Australië, meldt het Rode Kruis.
17/01 11u00  Ionity zegt introductietarief vaarwel, klanten gaan betalen per kilowattuurBij het snellaadnetwerk van Ionity moet voortaan - net als elders - worden betaald per kilowattuur. Het voorheen geldende introductietarief van 8 euro per laadsessie gaat daarmee op de schop.
17/01 09u30  KLM koopt activiteiten van failliete Indiase luchtvaartmaatschappijDe failliete Indiase luchtvaartmaatschappij Jet Airways in Nederland verkoopt zijn Nederlandse activiteiten aan luchtvaartmaatschappij KLM.
17/01 09u00  Staatssecretaris wijzigt wet: uitkeringsfraude wordt lastigerMensen met openstaande boetes op hun naam vanwege uitkeringsfraude worden harder aangepakt. Dat laat staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid weten. Deze groep komt nu nog in aanmerking voor een bijstandsuitkering, ook wanneer zij bezittingen hebben in binnen- of buitenland.
17/01 08u45  Googles moederbedrijf is 1.000 miljard waardHet moederbedrijf van Google, Alphabet, is een biljoen Amerikaanse dollar waard, 898 miljard euro. Daarmee is Alphabet het vierde Amerikaanse bedrijf dat deze mijlpaal bereikt.
17/01 07u45  Zwakste economische groei China in 29 jaarDe Chinese economie groeide in het vierde kwartaal van 2019 met 6 procent ten opzichte van een jaar eerder, en dat is het laagste groeicijfer sinds 29 jaar. Dat is volgens verwachting, laat China weten.
17/01 05u00  'VS oefende druk uit op ASML om levering aan China'De Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Pete Hoekstra, bevestigt dat de Verenigde Staten Nederland onder druk hebben gezet om te voorkomen dat de Nederlandse chipmachinefabrikant ASML machines zou leveren aan China, meldt Het Financieele Dagblad (FD).
17/01 00u15  Door hoge prijzen stijgt waarde van landbouwexport naar recordhoogteDe totale exportwaarde van Nederlandse landbouwproducten is vorig jaar naar recordhoogte gestegen. Dat melden Wageningen Economic Research (WUR) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag op basis van gezamenlijk onderzoek. In totaal ging er voor 94,5 miljard euro aan vlees, groenten en bloemen de grens over. Dit is een stijging van ruim 4,6 procent in vergelijking met 2018.
16/01 20u45  Microsoft belooft over tien jaar klimaatpositief te zijnMicrosoft belooft in de komende tien jaar klimaatpositief te worden, schrijft het bedrijf donderdag in een blogpost. Dat houdt in dat het bedrijf in 2030 meer koolstoffen afbreekt dan dat het bedrijf uitstoot.
16/01 20u00  AKO-moederbedrijf Audax rondt overname van Bruna afBoekhandel Bruna wordt definitief overgenomen door Audax, het moederbedrijf van winkels als AKO en Marskramer. Dat schrijft Audax donderdag in een persbericht.
16/01 19u15  Volkswagen-topman: We worden het nieuwe Nokia als we niet veranderenVolkswagen-topman Herbert Diess waarschuwt dat de Duitse automaker het nieuwe Nokia kan worden wanneer het bedrijf niet snel met de tijd meegaat. De Finse telefoonproducent domineerde tot halverwege 2011 de smartphonemarkt, maar werd daarna aan alle kanten voorbijgestreefd door concurrenten als Apple, Samsung en Huawei.
16/01 19u00  'Netflix pompt extra miljarden in het maken van eigen producties'Streamingdienst Netflix gaat dit jaar meer geld in eigen content steken dan vorig jaar. Het bedrijf zal in 2020 ongeveer 17 miljard dollar (zo'n 15,7 miljard euro) uitgeven aan eigen producties, ruim 2 miljard dollar meer dan in 2019. Dat blijkt uit een analyse van de Canadese zakenbank BMO Capital Markets waar media als Variety over schrijven.
16/01 18u00  Gaslicht.com: Meer huishoudens wisselden in 2019 van energieleverancierMeer Nederlandse huishoudens stapten in 2019 over op een andere energieleverancier en kozen daarbij in het grootste deel van de gevallen voor groene energie, blijkt donderdag uit een analyse van vergelijkingssite Gaslicht.com.
16/01 16u45  Tesla toont in China afbeelding van een nieuw, nog onbekend modelTesla heeft bij de presentatie van zijn plannen in China in het presentatiedocument een nieuw, nog onbekend model getoond. De auto vertoont gelijkenissen met de nog te introduceren Model Y, maar dan kleiner.
16/01 16u30  Volkswagen-topman: We worden het nieuwe Nokia als we niet snel veranderenVolkswagen-topman Herbert Diess waarschuwt dat de Duitse automaker het nieuwe Nokia kan worden wanneer het bedrijf niet snel met de tijd meegaat. De Finse telefoonproducent domineerde tot halverwege 2011 de smartphonemarkt, maar werd daarna aan alle kanten voorbijgestreefd door concurrenten als Apple, Samsung en Huawei.
16/01 15u45  Pluimveesector wil ophokplicht vanwege vogelgriep in Oost-EuropaVerschillende grote spelers uit de pluimveesector waarschuwen dat de vogelgriep die momenteel om zich heen grijpt in Midden- en Oost-Europese landen kan overslaan naar Nederland. De sector vraagt minister Carola Schouten (Landbouw) donderdag in een brief daarom een tijdelijke ophokplicht op te leggen. Dat bevestigt LTO Nederland in gesprek met NU.nl, na berichtgeving van RTV Oost.
16/01 15u30  Pluimveesector wil ophokplicht vanwege oprukkende vogelgriep Oost-EuropaVerschillende grote spelers uit de pluimveesector waarschuwen dat de vogelgriep die momenteel om zich heen grijpt in Midden- en Oost-Europese landen kan overslaan naar Nederland. De sector vraagt minister Carola Schouten (Landbouw) donderdag in een brief daarom een tijdelijke ophokplicht op te leggen. Dat bevestigt LTO Nederland in gesprek met NU.nl, na berichtgeving van RTV Oost.
16/01 15u00  Europese autoverkopen op recordhoogte door nieuwe fiscale regelingenVoor het nieuwe jaar aangekondigde aanpassingen van fiscale regelingen voor personenauto's in Nederland, Frankrijk en Zweden hebben de Europese autoverkopen in de laatste maand van 2019 tot recordhoogte gebracht.
16/01 14u00  Investeringsfonds Invest-NL opent de kluisdeuren tot Europese miljardenMet de officiële lancering van Invest-NL, een investeringsfonds waar de Nederlandse overheid 1,7 miljard euro in gestoken heeft, krijgen Nederlandse bedrijven veel makkelijker toegang tot Europese gelden. Volgens een woordvoerder gaat het over heel veel miljarden.
16/01 13u15  Japanse advocaten van Ghosn stappen op na omstreden vluchtactieDe drie advocaten die de gevluchte oud-Nissan-topman Carlos Ghosn bijstonden in Japan zijn opgestapt, zeggen zij donderdag. De advocaten weigeren een reden voor hun besluit op te geven.
16/01 12u45  Invest-NL opent de kluisdeuren tot Europese miljardenMet de officiële lancering van Invest-NL, een investeringsfonds waar de Nederlandse overheid 1,7 miljard euro in gestoken heeft, krijgen Nederlandse bedrijven veel makkelijker toegang tot Europese gelden. Volgens een woordvoerder gaat het over heel veel miljarden.
16/01 12u00  BOVAG: Aantal klassieke auto's weer verder toegenomenHet aantal klassieke auto's groeide over heel 2019 met 2,3 procent, wat meer is dan de groei van het totale Nederlandse wagenpark. Hierbij was de toename namelijk 1,7 procent. Dat meldt BOVAG donderdag.
16/01 11u45  Groeipercentage klassieke auto's haalt dat van het totale wagenpark inHet aantal klassieke auto's groeide over heel 2019 met 2,3 procent, wat meer is dan de groei van het totale Nederlandse wagenpark. Hierbij was de toename namelijk 1,7 procent. Dat meldt BOVAG donderdag.
16/01 11u15  Groei van aantal klassieke auto's haalt die van het totale wagenpark inHet aantal klassieke auto's groeide over heel 2019 met 2,3 procent, wat meer is dan de groei van het totale Nederlandse wagenpark. Hierbij was de toename namelijk 1,7 procent. Dat meldt BOVAG donderdag.
16/01 11u15  Nestlé steekt 2 miljard euro in duurzaam plastic voor voedselverpakkingenHet Zwitserse Nestlé, producent van bekende merken als Nespresso en Haägen-Dazs, investeert tot 2 miljard euro in de overgang van nieuw naar hergebruikt plastic dat geschikt is voor het verpakken van voedingsmiddelen.
16/01 09u15  Ook het toerisme in Australië lijdt onder de bosbrandenDe toeristische sector in Australië, goed voor een bijdrage van meer dan 3 procent aan de totale economie, voelt de financiële gevolgen van de bosbranden die het land al maanden teisteren. De brancheorganisatie schat de schade vooralsnog op 1 miljard Australische dollar, zo'n 620 miljoen euro.
16/01 08u45  Voor het eerst hebben meer dan negen miljoen mensen betaald werkAan het eind van 2019 hadden voor het eerst meer dan negen miljoen mensen betaald werk. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in de maandelijkse rapportage over de beroepsbevolking.
16/01 07u15  Voor het eerst meer dan negen miljoen mensen aan het werkAan het eind van 2019 hadden in Nederland voor het eerst meer dan negen miljoen mensen betaald werk. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in de maandelijkse rapportage over de beroepsbevolking.
16/01 06u00  Nederland exporteerde afgelopen jaar meer varkensvleesDe export van Nederlandse varkensvlees is afgelopen jaar zowel in waarde (met zo'n 30 procent) als in volume (met circa 16 procent) toegenomen ten opzichte van het jaar ervoor, meldt ABN AMRO in een donderdag verschenen publicatie over de agrarische sector. Dat komt vooral door schaarste in China, waar veel varkensvlees wordt geconsumeerd.
15/01 22u30  Bijna 3 miljoen euro schade door nepadvertenties met BN'ers in 2019Meer dan driehonderd mensen zijn vorig jaar slachtoffer geworden van fraude met valse bitcoinadvertenties waarvoor de naam en beeltenis van bekende Nederlanders worden gebruikt, laat de Fraudehelpdesk woensdag aan NU.nl weten na berichtgeving van Shownieuws. Samen hebben de slachtoffers bijna 3 miljoen euro schade geleden.
15/01 22u15  In 2019 bijna 3 miljoen euro schade door nepadvertenties met BN'ersIn 2019 zijn meer dan 300 mensen slachtoffer geworden van neppe bitcoinadvertenties waarbij de naam en beeltenis van bekende Nederlanders worden gebruikt, bevestigt Fraudehelpdesk aan NU.nl na berichtgeving van Shownieuws. Samen hebben de slachtoffers bijna 3 miljoen euro aan schade geleden.
15/01 21u45  VS en China tekenen deelakkoord om kou voorlopig uit de lucht te halenDe Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese vicepremier Liu He hebben woensdag in het Witte Huis een gedeeltelijk handelsakkoord ondertekend. Met het deelakkoord komt er voorlopig een eind aan maanden van handelsspanningen waarbij de partijen elkaar beurtelings met importtarieven om de oren sloegen.
15/01 19u45  Marqt lijdt opnieuw verlies en was technisch failliet in 2018Eco-supermarkt Marqt heeft in 2018 opnieuw geen winst weten te behalen, blijkt uit de jaarrekening van het bedrijf waar RTL Z als eerst over berichtte. De keten van duurzame supermarkten verloor in 2018 1,5 miljoen euro. Het bedrijf is sinds de oprichting in 2008 nooit winstgevend geweest.
15/01 18u00  'Netflix ontwijkt belasting door winst weg te sluizen via Nederland'Netflix sluisde in 2018 tot 430 miljoen dollar (ruim 385 miljoen euro) van de winst via onder meer Nederland weg naar belastingparadijzen om zo minder te hoeven afdragen, stelt onderzoeksdenktank Tax Watch UK woensdag aan de hand van eigen onderzoek.
15/01 16u45  Gemeentelijke woonlasten stijgen het hardst sinds 2007De gemeentelijke woonlasten stijgen in 2020 sneller dan ze sinds 2007 hebben gedaan. Voor huurders gaat het om een stijging van 5,1 procent, voor woningeigenaren om 4,3 procent hogere lasten. Dat meldt het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen woensdag in het rapport Kerngegevens Belastingen Grote Gemeenten 2020 (pdf).
15/01 15u00  Nederlandse bloemen blijven populair: opnieuw recordhoogte exportDe Nederlandse export van bloemen en planten naar het buitenland is in 2019 opnieuw naar recordhoogte gegroeid, schrijft de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB) woensdag. De omzet van de sector steeg vorig jaar naar 6,2 miljard euro, in 2017 en 2018 lag dat nog op 6 miljard euro.
15/01 14u00  British Airways-topman haalt uit naar Britse staat om redden van FlybeWillie Walsh, topman van luchtvaartmaatschappij British Airways, heeft woensdag in een brief uitgehaald naar het besluit van de Britse regering om Flybe te redden. De vliegmaatschappij werd woensdag in leven gehouden door een akkoord tussen de Britse regering en aandeelhouders van Flybe.
15/01 14u00  Amsterdam legt doorverhuur nieuwbouwwoningen aan bandenAmsterdam legt het doorverhuren van nieuwbouwkoopwoningen aan banden en komt met een zogenoemde zelfwoonplicht. Die plicht wordt opgenomen in de erfpachtvoorwaarden en geldt ook voor volgende kopers, om een langdurige werking te verzekeren.
15/01 12u45  China voert de druk op over levering Nederlandse chipmachinemaker ASMLChina voert bij monde van de ambassadeur in Nederland de druk op over de levering van een geavanceerde chipmachine van ASML aan het land. In een interview met Het Financieele Dagblad (FD) zegt hij zich zorgen te maken over de handelsrelatie tussen zijn land en Nederland door vermeende Amerikaanse bemoeienis.
15/01 12u00  China voert de druk op over levering chipmachine ASMLChina voert bij monde van de ambassadeur in Nederland de druk op over de levering van een geavanceerde chipmachine van ASML aan het land. In een interview met Het Financieele Dagblad (FD) zegt hij zich zorgen te maken over de handelsrelatie tussen zijn land en Nederland door vermeende Amerikaanse bemoeienis.
15/01 11u00  Gemeentelijke woonlasten stijgen het meest sinds 2007De gemeentelijke woonlasten stijgen in 2020 meer dan ze sinds 2007 hebben gedaan. Voor huurders gaat het om een stijging van 5,1 procent, voor woningeigenaren om 4,3 procent hogere lasten. Dat meldt het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen woensdag in het rapport Kerngegevens Belastingen Grote Gemeenten 2020 (pdf).
15/01 10u45  Duitse economie maakt naar schatting laagste groei door sinds 2013De Duitse economie is vorig jaar met 0,6 procent het minst gegroeid sinds 2013. Dat meldt statistiekbureau Destatis woensdag in een voorlopige schatting.
15/01 10u30  Duitse economie maakt laagste groei door sinds 2013De Duitse economie is vorig jaar met 0,6 procent het minst gegroeid sinds 2013. Dat meldt statistiekbureau Destatis woensdag in een voorlopige schatting.
15/01 09u45  Kia wil half miljoen elektrische auto's per jaar verkopenKia heeft zijn strategie voor de komende jaren uit de doeken gedaan. Onder het zogeheten Plan S wil het Zuid-Koreaanse merk in 2026 een half miljoen volledig elektrische auto's per jaar verkopen.
15/01 09u15  Nieuwe tegenvaller Boeing: Malaysia Airlines schort levering 737 MAX opEen nieuwe tegenvaller voor vliegtuigbouwer Boeing, Malaysia Airlines heeft de levering van 25 toestellen van het type 737 MAX opgeschort. De Boeing 737 MAX staat sinds maart vorig jaar wereldwijd aan de grond na twee fatale ongevallen met het toestel.
15/01 08u30  Amazon Nederland opent de digitale deuren voor derdenBedrijven die hun producten ook aan de man willen brengen via Amazon.nl kunnen zich vanaf woensdag aanmelden bij de webgigant. Amazon.nl verkoopt nu alleen nog boeken.
15/01 07u30  Commissie-Remkes: Lelystad Airport alleen open bij lagere stikstofuitstootDe luchtvaartsector moet van de commissie-Remkes minder stikstof uitstoten. Als de uitstoot niet omlaaggaat, zou Lelystad Airport niet open mogen en mag Schiphol niet verder groeien. Dat melden meerdere media, waaronder de NOS, op basis van een gelekt rapport.
15/01 06u15  Deelakkoord China en VS: soja naar de Chinezen en bij elkaar op de theeDreigtweets van president Donald Trump, importheffingen over en weer én een vertraging van de wereldeconomie: de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China duurt al een kleine twee jaar. Woensdag breekt mogelijk het begin van het einde aan, wanneer Chinese handelsgezanten naar het Witte Huis komen om een deelakkoord tussen de twee landen te ondertekenen. Maar wat staat er eigenlijk in? Dit is wat we erover weten.
15/01 04u30  We pakken voor het eerst vaker het vliegtuig dan de auto voor vakantieNederlanders gingen het afgelopen jaar voor het eerst vaker met het vliegtuig op vakantie naar het buitenland dan met de auto. We gaan ook verder weg op vakantie, als we de grens over gaan.
15/01 03u45  Adviesorgaan regering: 'Vervang uitkering door basisbaan'De overheid moet investeren in goed werk en een basisbaan voor werklozen, in plaats van een uitkering. Daarvoor pleit de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid (WRR), een belangrijk adviesorgaan van de overheid, in een rapport dat woensdag gepubliceerd wordt.
15/01 03u30  Adviesorgaan regering: Vervang uitkering door basisbaanDe overheid moet investeren in goed werk en een basisbaan voor werklozen, in plaats van een uitkering. Daarvoor pleit de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid (WRR), een belangrijk adviesorgaan van de overheid, in een rapport dat woensdag gepubliceerd wordt.
15/01 00u45  Schiphol: 'Advies commissie-Remkes duidelijk en werkbaar'Schiphol gaat zich inzetten om de uitstoot via stikstof te verminderen. Dat stelt de Royal Schiphol Group dinsdagavond in een eerste reactie op het gelekte rapport van de commissie-Remkes.
14/01 20u00  Regering VK sluit deal met Flybe-aandeelhouders en redt vliegmaatschappijDe regering van het Verenigd Koninkrijk heeft een deal gesloten met aandeelhouders van Flybe om de vliegmaatschappij te redden. Dat zegt de minister van Financiën, Andrea Leadsom, dinsdag op Twitter. Wat de deal precies inhoudt, is niet bekendgemaakt.
14/01 19u15  Green Deal van de EU: 1 biljoen euro om in 2050 CO2-neutraal te zijnDe zogenoemde Green Deal van de Europese Unie gaat verdeeld over tien jaar opgeteld 1 biljoen euro kosten, en moet ervoor zorgen dat de netto CO2-uitstoot in 2050 naar nul is afgebouwd. Lidstaten die afhankelijk zijn van onder meer kolen, en waar dus meer uitstoot plaatsvindt, worden extra geholpen met een transitiefonds van honderden miljarden.
14/01 17u30  De rente daalt maar verder en toch blijft ons spaargedrag stabielABN AMRO heeft de stoute schoenen aangetrokken en als eerste van de grote banken aangekondigd de rente voor spaartegoeden tot 2,5 miljoen euro terug te brengen tot 0 procent. Een groot verschil is dat niet en het is nog maar de vraag wat klanten ermee zullen doen. 'In de beleving van mensen was de rente al 0 procent', zegt onderzoeker Maarten van Rooij van De Nederlandsche Bank (DNB).
14/01 16u45  De rente daalt maar verder, en toch: 'Ons spaargedrag is stabiel'ABN AMRO heeft de stoute schoenen aangetrokken en als eerste van de grote banken aangekondigd de rente voor spaartegoeden tot 2,5 miljoen euro terug te brengen tot 0 procent. Een groot verschil is dat niet, en het is nog maar de vraag wat mensen ermee zullen doen. 'In de beleving van mensen was de rente al 0 procent', zegt onderzoeker Maarten van Rooij van De Nederlandsche Bank (DNB).
14/01 15u15  Duitsland investeert 86 miljard euro in spoornetwerkDe Duitse overheid en spoorwegbedrijf Deutsche Bahn hebben een akkoord bereikt om de komende tien jaar 86 miljard euro te investeren in het spoornetwerk. Dat werd dinsdag bekendgemaakt.
14/01 15u00  Toyota presenteert nieuwe waterstofautoToyota heeft dinsdag de nieuwe Mirai onthuld. Het model is een waterstofauto met een zogeheten brandstofcel aan boord. De Mirai rijdt volledig elektrisch en komt eind dit jaar op de markt in Europa. Nederland is begin 2021 aan de beurt.
14/01 13u15  'Ruim vierduizend banen op de tocht bij Opel'Opel gaat mogelijk tot 4.100 arbeidsplaatsen schrappen. De eerste 2.100 banen verdwijnen de komende vijf jaar, waarna er tot 2029 nog eens 2.000 mensen de deur uit moeten bij het Duitse merk. Dat meldt een ingewijde tegenover persbureau Bloomberg.
14/01 13u00  Grootste vermogensbeheerder ter wereld doet steenkool deels in de banBlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, wil groener gaan beleggen. Beleggingen in steenkool gaan daarom deels in de ban. Dat schrijft bestuurder Larry Fink in zijn jaarlijkse brief aan bestuursvoorzitters wereldwijd.
14/01 11u30  Een half miljoen Nederlanders werkt in de horeca en dat aantal stijgtHet aantal mensen dat werkzaam is in de horeca, is afgelopen jaar opgelopen tot 466.000. De verwachting is dat het aantal werknemers in de sector in 2025 is toegenomen tot zo'n 560.000. Dat werd dinsdag bekendgemaakt tijdens vakbeurs Horecava.
14/01 11u30  Visa telt ruim 5 miljard dollar neer voor start-up PlaidCreditcardmaatschappij Visa heeft voor 5,3 miljard dollar (4,75 miljard euro) start-up Plaid overgenomen. Dit technologiebedrijf koppelt bankrekeningen aan apps voor geldzaken. Dat meldt Visa zelf in een persbericht (pdf).
14/01 11u15  Visa betaalt ruim 5 miljard dollar voor start-up PlaidCreditcardmaatschappij Visa heeft voor 5,3 miljard dollar (4,75 miljard euro) start-up Plaid overgenomen. Het technologiebedrijf koppelt bankrekeningen aan apps voor geldzaken. Dat meldt TechCrunch.
14/01 10u45  Bijna half miljoen mensen werken in de horeca, aantal loopt verder opHet aantal mensen dat werkzaam is in de horeca, is afgelopen jaar opgelopen tot 466.000. De verwachting is dat het aantal werknemers in de sector in 2025 is toegenomen tot zo'n 560.000. Dat werd dinsdag bekendgemaakt tijdens vakbeurs Horecava.
14/01 10u30  Autoverkoop in China voor tweede achtereenvolgende jaar in de minIn China, de grootste automarkt ter wereld, zijn voor het tweede achtereenvolgende jaar minder personenwagens verkocht. Ook het aantal registraties van elektrische voertuigen valt lager uit, zo blijkt uit cijfers van de Chinese brancheorganisatie.
14/01 10u15  Nissan ontkent problemen in alliantie met RenaultDe Japanse automaker Nissan ontkent dat het bedrijf aanstuurt op een breuk met partner Renault nadat zakenblad Financial Times maandag meldde dat er werd gewerkt aan een noodplan.
14/01 09u30  Carlos Ghosn klaagt Renault aan om betaling van 250.000 euroCarlos Ghosn, de in ongenade gevallen voormalig topman van Renault, klaagt het bedrijf aan waar hij zo’n twee decennia aan het hoofd stond. Hij wil aanspraak maken op een pensioenbetaling van 250.000 euro.
14/01 09u15  Massaontslag bij Tata Steel Nederland voorlopig van de baanOndanks een aangekondigde ontslagronde blijft de werkgelegenheid bij Tata Nederland in IJmuiden 'op hoofdlijnen' gegarandeerd tot oktober 2021. Dat schrijft de directie van het metaalconcern in een brief aan vakbond FNV, waar De Telegraaf als eerst over berichtte.
14/01 08u45  Amsterdam gaat problematische schulden van jongeren overnemenDe gemeente Amsterdam gaat problematische schulden van jongeren gaan overnemen van schuldeisers, meldt wethouder Marjolein Moorman dinsdag.
14/01 08u30  Tot oktober volgend jaar geen massaontslag bij Tata Steel NederlandOndanks een aangekondigde ontslagronde blijft de werkgelegenheid bij Tata Nederland in IJmuiden 'op hoofdlijnen' gegarandeerd tot oktober 2021. Dat schrijft de directie van het metaalconcern in een brief aan vakbond FNV, waar De Telegraaf als eerst over berichtte.
14/01 08u00  Flink meer bestellingen voor Takeaway in 2019Bezorgbedrijf Takeaway.com, het moederbedrijf van onder meer Thuisbezorgd, heeft in 2019 flink meer bestellingen verwerkt dan in 2018. Dat maakt het bedrijf dinsdag bekend bij de publicatie van cijfers over het vierde kwartaal. Het aantal bestellingen nam vorig jaar toe met 70 procent.
14/01 07u30  'Tot oktober volgend jaar geen massaontslag bij Tata Steel Nederland'Ondanks een aangekondigde ontslagronde blijft de werkgelegenheid bij Tata Nederland in IJmuiden 'op hoofdlijnen' gegarandeerd tot oktober 2021. Dat schrijft de directie van het metaalconcern in een brief aan vakbond FNV, in handen van De Telegraaf.
14/01 06u15  ABN AMRO: Transportsector gaat zwaar jaar tegemoetDe sector Transport en Logistiek kan dit jaar een krimp tegemoetzien. Dit voorspelt ABN AMRO in zijn jaarlijkse sectorprognose.
14/01 05u00  VS beschuldigt China niet langer van manipuleren muntDe Verenigde Staten hebben hun beslissing om China te kenmerken als een land dat hun koers manipuleert teruggedraaid. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Financiën in de nacht van maandag op dinsdag (Nederlandse tijd) bekend.
14/01 04u15  Nederlandse scheepsbouwer Damen krijgt miljardenorder van Duitse marineDe Nederlandse scheepsbouwer Damen Shipyards heeft een miljardenorder van de Duitse marine gekregen, schrijft het Financieel Dagblad. Het bedrijf gaat vier fregatten bouwen met een waarde van 4,5 miljard euro. Het is de grootse Duitse marineorder ooit.
14/01 00u15  Twee derde van Chinese import gaat direct land weer uitNederland importeerde in 2018 voor 39,2 miljard euro aan goederen uit China, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. Het grootste deel wordt weer geëxporteerd.
13/01 20u30  Carlos Ghosn klaagt Renault aan om pensioen van 250.000 euroCarlos Ghosn, de in ongenade gevallen voormalig topman van Renault, klaagt het bedrijf aan waar hij zo’n twee decennia van aan het hoofd stond. Hij wil aanspraak maken op een pensioen van 250.000 euro.
13/01 20u00  Aandeel Tesla racet voorbij 500 dollar na verhoogde analistenverwachtingHet aandeel van automaker Tesla is voor het eerst boven de 500 dollar (zo'n 448 euro) gestegen nadat een analist op Wall Street zijn prijsdoel voor het bedrijf flink verhoogde. Sinds de zomer is het aandeel maar liefst 187 procent gestegen.
13/01 19u45  'Handelsakkoord China en VS betekent geen einde van handelsoorlog'Het zogeheten 'phase one'-handelsakkoord tussen China en de Verenigde Staten betekent niet dat het conflict tussen beide landen is beëindigd. Hiervoor waarschuwt Myron Brilliant, vicepresident van de Amerikaanse Kamer van Koophandel.
13/01 19u30  Aandeel Tesla racet voorbij 500 dollarHet aandeel van automaker Tesla is voor het eerst voorbij 500 dollar gestegen nadat een analist op Wall Street zijn prijsdoel voor het bedrijf flink verhoogde. Sinds de zomer is het aandeel maar liefst 187 procent gestegen.
13/01 18u45  ‘Handelsakkoord China en VS betekent geen einde van handelsoorlog’Het zogeheten ‘phase one’ handelsakkoord tussen China en de Verenigde Staten betekent niet dat het conflict tussen beide landen is beëindigd. Hiervoor waarschuwt Myron Brilliant, vicepresident van de Amerikaanse Kamer van Koophandel.
13/01 17u45  Vliegverbod Boeing 737 MAX kost TUI miljoenenTui Group, Europa’s grootste reisorganisatie, verwacht dat de problemen rond de Boeing 737 MAX het concern enkele honderden miljoenen tot een half miljard euro extra gaan kosten.
13/01 17u15  ABN AMRO verlaagt spaarrente naar 0 procentABN AMRO verlaagt de spaarrente naar 0 procent. Het is de eerste grootbank in Nederland die dit doet.
13/01 16u30  Noodlijdende Danske Bank wil af van tweeduizend banenDanske Bank, de Deense bank die verwikkeld is in een witwasschandaal, biedt tweeduizend Deense werknemers een vertrekregeling aan. De bank wil weer winstgevend worden door de kosten te verlagen.
13/01 15u15  Yamaha: Klim niet in instrumentenkisten om ontsnapte Ghosn na te doenMuziekinstrumentmaker Yamaha waarschuwt muzikanten dat ze niet in instrumentenkisten moeten gaan zitten om de ontsnapping van de voormalige Nissan-topman Carlos Ghosn na te spelen. Ghosn ontsnapte eind december uit Japan terwijl hij onder huisarrest was gesteld.
13/01 12u30  '400.000 Duitse banen op de tocht door overstap naar elektrisch rijden'Door de overstap naar elektrisch rijden kunnen tot 2030 zo'n 410.000 arbeiders in Duitsland hun baan verliezen, schrijft Handelsblatt maandag. De Duitse zakenkrant baseert zich op een rapport van NPM, de adviesraad van de Duitse federale overheid voor de introductie van elektrische voertuigen.
13/01 12u15  'Vliegmaatschappij Flybe wederom in grote financiële nood'Flybe, Europa's grootste regionale vliegmaatschappij, verkeert in noodweer. Dat meldt Sky News maandag. Als Flybe niet snel met een financieel plan komt, gaat het alsnog failliet.
13/01 11u45  Amsterdams schoonmaakbedrijf beboet voor misstandenDe Belastingdienst heeft een Amsterdams schoonmaakbedrijf naheffings- en navorderingsaanslagen opgelegd voor ruim 3 miljoen euro, waarvan 0,5 miljoen euro direct is geïncasseerd. Ook kreeg het bedrijf ruim 50.000 euro aan boetes vanwege onderbetaling en het inzetten van werknemers zonder werkvergunning.
13/01 10u15  Hypotheekaanvragen naar recordhoogte door hoge aantal oversluitingenHet aantal hypotheekaanvragen in Nederland is vorig jaar naar recordhoogte gestegen, blijkt uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN). In 2019 werden er 430.076 hypotheken afgesloten met een totaalwaarde van 106 miljard euro.
13/01 09u45  Omzetgroei horeca gehalveerd; einde aan groei komt in zichtHoewel de omzet in de horeca het afgelopen jaar nog wel hoger uitkwam, is de toename in 2019 zo goed als de helft lager dan het jaar ervoor. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) waarschuwt dan ook dat het einde aan de groei in de sector in zicht komt.
13/01 08u30  Millennial geeft jaarlijks 1.500 euro uit aan hapjes en drankjes buiten de deurMillennials, mensen geboren tussen 1981 en 2000, geven jaarlijks gemiddeld 1.512 euro uit aan eten en drinken buiten de deur. Dat is fors meer dan oudere generaties. Babyboomers komen niet verder dan 519 euro. Dat blijkt zondag uit een onderzoek van FoodService Institute Nederland (FSIN).
13/01 08u30  Kleine stijging aantal faillissementen in 2019Het aantal faillissementen is vorig jaar iets gestegen in vergelijking met een jaar eerder, schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. In 2019 gingen er 3.208 bedrijven failliet, 63 meer dan in 2018. Het is voor het eerst sinds 2013 dat het aantal faillissementen weer is toegenomen.
13/01 08u00  Onderzoek: Werkenden gaan in 2020 toch meer betalen voor hun pensioenPensioenpremies gaan dit jaar in veel gevallen omhoog, terwijl een aantal pensioenfondsen ook de pensioenopbouw verlaagt. Voor veel werkenden wordt het pensioen dit jaar dus duurder, concludeert Het Financieele Dagblad (FD) in samenwerking met PensioenPro na eigen onderzoek. Dit ondanks een oproep van minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken aan pensioenfondsen om de premies niet te verhogen in 2020.
13/01 07u45  Onderzoek: Veel werkenden gaan in 2020 toch meer betalen voor hun pensioenPensioenpremies gaan dit jaar in veel gevallen omhoog, terwijl een aantal pensioenfondsen ook de pensioenopbouw verlaagt. Voor veel werkenden wordt het pensioen dit jaar dus duurder, concludeert Het Financieele Dagblad (FD) in samenwerking met PensioenPro na eigen onderzoek. Dit ondanks een oproep van minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken aan pensioenfondsen om de premies niet te verhogen in 2020.
13/01 03u45  'Bestuursleden Nissan werken aan noodplan in geval van breuk met Renault'Bestuursleden van Nissan houden zeer serieus rekening met een einde van de samenwerking met Renault, schrijft The Financial Times zondagavond. Er wordt gebouwd aan een noodplan in het geval van een breuk, met daarin voorgestelde veranderingen aan het bestuur en hoe een eventuele productiekloof gedicht kan worden.
13/01 00u00  Millennial geeft 1.500 euro uit aan 'vegetarische hapjes en hippe koffies'Millennials, mensen geboren tussen 1981 en 2000, geven jaarlijks gemiddeld 1.512 euro uit aan eten en drinken buiten de deur. Dat is fors meer dan oudere generaties. Babyboomers komen niet verder dan 519 euro. Dat blijkt zondag uit een onderzoek van FoodService Institute Nederland (FSIN).
11/01 19u30  Tesla waardevolste Amerikaanse automerk aller tijdenAutoproducent Tesla is met een totale waarde van ruim 86 miljard dollar (77.4 miljard euro) het waardevolste Amerikaanse automerk aller tijden.
11/01 17u30  Tesla meest waardevolle Amerikaanse automerk aller tijdenAutoproducent Tesla is met een totale waarde van ruim 86 miljard dollar (77.4 miljard euro) het meest waardevolle Amerikaanse automerk aller tijden.
11/01 15u15  'VS en China bereiken overeenstemming over tweejaarlijkse gesprekken'De Verenigde Staten en China hebben overeenstemming bereikt over het houden van tweejaarlijkse gesprekken over economische hervormingen en het oplossen van onderlinge handelsgeschillen, bericht de Wall Street Journal zaterdag.
11/01 15u15  'Vooral grote gasbedrijven bepalen agenda Gronings energieonderzoek'Gasbedrijven bepalen voor een groot gedeelte de onderzoeksagenda van de New Energie Coalition in Groningen, een miljoeneninitiatief om duurzame energie in de regio te onderzoeken, meldt Follow The Money (FTM) zaterdag.
11/01 15u00  VS onderzoekt Fitbit en Garmin om mogelijke patentinbreuk bij PhilipsAmerikaanse toezichthouders starten een onderzoek naar de mogelijke patentinbreuk van onder meer Fitbit en Garmin op wearableproducten van producent Philips.
11/01 14u15  VS onderzoekt Fitbit en Garmin voor mogelijke patentinbreuk bij PhilipsAmerikaanse toezichthouders starten een onderzoek naar de mogelijke patentinbreuk van onder meer Fitbit en Garmin op wearable-producten van producent Philips.
11/01 14u00  'Grote gasbedrijven bepalen vooral agenda Gronings energieonderzoek'Gasbedrijven bepalen voor een groot gedeelte de onderzoeksagenda van de New Energie Coalition in Groningen, een miljoeneninitiatief om duurzame energie in de regio te onderzoeken, meldt Follow The Money (FTM) zaterdag.
11/01 12u45  Toezichthouders beginnen onderzoek naar patentinbreuk bij PhilipsAmerikaanse toezichthouders starten een onderzoek naar de mogelijke patentinbreuk van onder meer Fitbit en Garmin op wearable-producten van producent Philips.
11/01 11u45  Nederlandse cryptosector nog in ongewisse over nieuwe antiwitwaswetEen nieuwe anti-witwaswet, die cryptoaanbieders onder meer voorschrijft zich te registreren bij de De Nederlandsche Bank (DNB), leidt in de cryptosector momenteel tot onzekerheid. In eerste instantie zou de nieuwe antiwitwasrichtlijn ingaan op 10 januari. De Eerste Kamer moet zich echter nog buigen over de kwestie en heeft hiervoor meer tijd nodig.
11/01 10u15  Ontslagen Boeing-directeur vertrekt met ruim 55 miljoen euroDe in december vorig jaar ontslagen CEO van Boeing, Dennis Muilenburg, verlaat het bedrijf met ruim 62 miljoen dollar (55 miljoen euro) aan looncompensatie, aandelen en pensioenuitkeringen.
11/01 07u15  Dit jaar telt een extra dag, maar daar worden we niet rijker vanOngeacht op welke dag de schrikkeldag dit jaar valt, is het positieve effect hiervan op de economie 0,2 tot 0,3 procentpunt. Maar dat wil niet zeggen dat we allemaal rijker worden van de extra dag, stelt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Eigenlijk is de extra dag en de daaraan gekoppelde extra economische groei puur een statistische exercitie
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

22x Boeing ontdekt nieuw softwareprobleem in 737 MAX18/01 03u15 - Nu.nl Economie: Vliegtuigbouwer Boeing heeft opnieuw een probleem gevonden in de software van de 737 MAX, meldt persbureau Bloomberg. Doordat het nieuwe probleem eerst moet worden verholpen, kan het nog langer duren voordat het model weer mag vliegen. De 737 MAX staat sinds maart aan de grond na twee dodelijk ongevallen met het toestel.
16x Boeing ontdekt nieuw softwareprobleem in 737 MAX-toestellen18/01 06u00 - Nu.nl Economie: Vliegtuigbouwer Boeing heeft opnieuw een probleem gevonden in de software van de 737 MAX, meldt persbureau Bloomberg. Doordat het nieuwe probleem eerst moet worden verholpen, kan het nog langer duren voordat het model weer mag vliegen. De 737 MAX staat sinds maart aan de grond na twee dodelijk ongevallen met het toestel.
16x Justin van Dongen (17): 'Had op mijn dertiende eerste bedrijf'18/01 10u15 - Nu.nl Economie: Nederland telt in 2020 meer dan twee miljoen ondernemingen. Nog nooit was dit aantal zo hoog. Ook het aantal jonge ondernemers stijgt gestaag. NU.nl gaat daarom langs bij veelbelovende jongeren met een eigen bedrijf. Deze week: Justin van Dongen (17) ontwikkelt websites en webshops.
15x IMF-hoofd: Wereldeconomie loopt risico op jarendertigcrisis18/01 13u15 - Nu.nl Economie: De huidige wereldeconomie loopt het risico om terug te vallen in de 'Great Depression' van de jaren dertig, de grootste economische depressie van de jaren dertig. Dat heeft het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Kristalina Georgieva, vrijdag gezegd op een bijeenkomst bij de Peterson Institute of International Economics (PIIE) in de Amerikaanse hoofdstad Washington.
14x 'Terugkeer Boeing 737 MAX mogelijk vertraagd na nieuwe softwarefout'18/01 09u45 - Nu.nl Economie: Boeing is opnieuw tegen een probleem aangelopen met het 737 MAX-toestel van de vliegtuigmaker, schrijven zakenkrant Financial Times en persbureau Bloomberg vrijdag. Het zou gaan om een softwarefout in het systeem dat bij het opstarten van het vliegtuig controleert of de computersystemen van het toestel goed functioneren.
13x Ali Niknam (bunq) over dansjes wagen en zelf een bank beginnen18/01 09u15 - Nu.nl Economie: In Andermans Zaken steken Thomas Moerman en Lisa Peters hun neus in de zaken van bekende ondernemers. Met deze week: Ali Niknam (1981). Hij is de oprichter van bunq, een challenger bank die hij midden in de financiële crisis oprichtte en waarmee hij (naar eigen zeggen) de voorloper van de Tikkie bedacht.
11x Toezichthouder onderzoekt klachten over plots versnellende Tesla's18/01 10u30 - Nu.nl Economie: Toezichthouders van The National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA), onderdeel van het Amerikaanse ministerie van Transport, onderzoeken klachten over auto's van de elektrische automaker Tesla. Sommige Tesla-modellen zouden zo nu en dan plotseling versnellen, wat tot ongevallen heeft geleid, schrijven Tesla-eigenaren in een petitie.
11x Er staan weer bijna evenveel winkels leeg als op het dieptepunt in 201518/01 11u45 - Nu.nl Economie: De winkelleegstand is vorig jaar voor het eerst in jaren weer opgelopen, waardoor nu bijna het niveau bereikt is van 2015, toen 7,5 procent van de winkelpanden geen huurder had. Op 1 januari van dit jaar stond 7,3 procent van de winkels leeg.
10x Davos: wie betaalt dat, ontmoet Greta Trump en hoeveel privéjets landen er?18/01 08u45 - Nu.nl Economie: De elite van de wereld reist dit weekend af naar Davos, Zwitserland voor de vijftigste editie van het World Economic Forum (Wereld Economisch Forum). Wereldleiders, CEO's, academici en internationale politici komen jaarlijks samen in het skidorp om wereldzaken te bespreken. Het thema dit jaar: klimaatproblematiek. Vijf vragen over de jaarlijkse ontmoeting tussen de groten der aarde.
10x 'Boeing ontdekt nieuw softwareprobleem in 737 MAX-toestellen'18/01 10u30 - Nu.nl Economie: Vliegtuigbouwer Boeing heeft opnieuw een probleem gevonden in de software van de 737 MAX, meldt persbureau Bloomberg. Doordat het nieuwe probleem eerst moet worden verholpen, kan het nog langer duren voordat het model weer mag vliegen. De 737 MAX staat sinds maart aan de grond, na twee dodelijke ongevallen met het toestel.

Statistieken

Artikels:
29313
Gelezen:
25600
Aantal lezers nu:
10


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2020 Naar boven