dinsdag 23 juli 2019, week 30


U bent nu hier: Meer nieuws van Nu.nl Economie

Laatste updatecontrole: vandaag om 19u30
 

Nu.nl Economie

Verbergen Tonen
23/07 19u30  IKEA stopt met jaarlijkse verzending van de catalogus De nieuwe catalogus van IKEA valt voortaan niet meer automatisch op de deurmat van alle mensen met een klantenpas. Om het nieuwe beleid te testen wordt de papieren gids nog wel in het verzorgingsgebied van IKEA Delft verspreid, waar zo'n 550.000 klanten hem ontvangen.
23/07 19u30  IMF halveert groeiverwachting Latijns-Amerikaanse economie Het internationaal monetair fonds (IMF) heeft dinsdag de groeiverwachting voor de economie van Latijns-Amerika meer dan gehalveerd in vergelijking met de prognose van drie maanden geleden. De verwachting is van 1,4 procent groei in heel 2019 naar 0,6 procent bijgesteld.
23/07 19u00  IMF halveert groeiverwachting economie Latijns-Amerika Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft dinsdag de groeiverwachting voor de economie van Latijns-Amerika meer dan gehalveerd in vergelijking met de prognose van drie maanden geleden. De verwachting is van 1,4 procent groei in heel 2019 naar 0,6 procent bijgesteld.
23/07 18u45  IMF halveert groeiverwachting Latijns-Amerika Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft dinsdag de groeiverwachting voor Latijns-Amerika meer dan gehalveerd in vergelijking met de prognose van drie maanden geleden. De verwachting is van 1,4 procent groei in heel 2019 naar 0,6 procent bijgesteld.
23/07 17u30  Johnson brengt een 'no deal-Brexit' dichterbij: Dit zou dat betekenen Met de keus voor Boris Johnson als premier lijkt het scenario van een Brexit zonder afsprakenpakket met de Europese Unie een reële optie. Maar wat betekent dit eigenlijk precies? NU.nl beantwoordt vragen over een 'no deal-Brexit'.
23/07 17u00  EU 'staat klaar om terug te slaan' bij Amerikaanse aanval op autosector Als de Amerikanen hun plan doorzetten om extra invoertarieven op Europese auto's te heffen, zal de EU direct terugslaan met extra invoertarieven op 35 miljard euro aan Amerikaanse producten. Volgens Eurocommissaris Cecilia Malmström ligt de lijst met tegenmaatregelen 'in principe al klaar'.
23/07 16u45  EU: 'Lijst met represailles voor Amerikaanse aanval op autosector' Als de Amerikanen hun plan doorzetten om extra invoertarieven op Europese auto's te heffen, zal de EU direct terugslaan met extra invoertarieven op 35 miljard euro aan Amerikaanse producten. Volgens Eurocommissaris Cecilia Malmström ligt de lijst met tegenmaatregelen 'in principe al klaar'.
23/07 16u30  EU: Represailles liggen klaar voor Amerikaanse aanval op Europese autosector Als de Amerikanen hun plan doorzetten om extra invoertarieven te heffen op Europese auto's, zal de EU direct terugslaan met extra invoertarieven op 35 miljard euro aan Amerikaanse producten. 'De lijst ligt in principe al klaar', aldus Eurocommissaris Cecilia Malmström.
23/07 16u00  Hasbro verkoopt meer speelgoed door succes Avengers- en Spiderman-films Speelgoedmaker Hasbro heeft in het tweede kwartaal van 2019 meer speelgoed verkocht. Volgens het Amerikaanse bedrijf ging de omzet omhoog door de successen van de films Avengers: Endgame en Spiderman: Far From Home.
23/07 15u00  Hasbro verkoopt meer speelgoed door succes Avengers- en Spidermanfilms Speelgoedmaker Hasbro heeft in het tweede kwartaal van 2019 meer speelgoed verkocht. Volgens het Amerikaanse bedrijf ging de omzet omhoog na de successen van de films Avengers: Endgame en Spiderman: Far From Home.
23/07 14u15  KLM moet half miljoen betalen voor opvang van 'opgepropte' schildpadden Vliegmaatschappij KLM moet opdraaien voor de opvangskosten van elfduizend schildpadden die in de zomer van 2017 werden opgepikt door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), maakt het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) dinsdag bekend.
23/07 12u30  KLM moet noodopvang van 'opgepropte' schildpadden op doorreis betalen Vliegmaatschappij KLM moet opdraaien voor de opvangskosten van elfduizend schildpadden die in de zomer van 2017 werden opgepikt door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dat maakt het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) dinsdag bekend.
23/07 12u15  KLM betaalt opvang van schildpadden die op doorreis waren Vliegmaatschappij KLM moet opdraaien voor de opvangskosten van elfduizend schildpadden die in de zomer van 2017 werden opgepikt door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dat maakt het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) dinsdag bekend.
23/07 12u15  Zzp'ers mogen van ACM prijsafspraken over minimumtarief maken Zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) kunnen collectief afspraken maken over hun beloning om aan een minimuminkomen te komen, staat in de dinsdag verschenen Concept-leidraad tariefafspraken zzp'ers van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).
23/07 12u00  Zzp'ers mogen van kartelwaakhond ACM prijsafspraken over inkomen maken Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) kunnen collectief afspraken maken over hun beloning om aan een minimuminkomen te komen. Dat staat dinsdag in de 'concept-Leidraad tariefafspraken zzp'ers' van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).10 
Laatste update: vandaag om 19u30


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
23/07 11u30  AEX bereikt hoogste stand in ruim achttien jaarDe AEX-index heeft dinsdag de hoogste stand in ruim achttien jaar bereikt. De beursindex steeg dinsdagochtend met 0,87 procent naar 581,60 punten. Het is de hoogste stand sinds mei 2001.12 
23/07 10u30  Basic-Fit groeit verder en heeft nu meer dan twee miljoen ledenDe Nederlandse fitnessketen Basic-Fit heeft in het eerste halfjaar van 2019 27 procent meer omzet geboekt in vergelijking met dezelfde periode in 2018. Ook nam het aantal leden verder toe. Dat maakt het bedrijf dinsdag bekend.
23/07 08u45  Ketens Bakker Bart en Bakerstreet gaan op in nieuw bedrijfBakker Bart en Bakerstreet fgaan op in een nieuw bedrijf, meldt de nieuw opgerichte combinatie maandag. De namen van de ketens blijven behouden.10 
23/07 08u30  'Flink meer hotelovernachtingen in Amsterdam in eerste deel van 2019'Amsterdamse hotels hebben een sterk begin van het jaar achter de rug, schrijft De Telegraaf dinsdag op basis van cijfers van het economisch bureau van ABN Amro. In de eerste vier maanden van dit jaar waren er 12,5 procent meer hotelovernachtingen in de hoofdstad dan in dezelfde periode vorig jaar.
23/07 07u45  Kartelwaakhond ACM staat prijsafspraken van zzp'ers toe over minimuminkomenZelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) kunnen collectief afspraken maken over hun beloning om aan een minimuminkomen te komen. Dat staat dinsdag in de 'concept-Leidraad tariefafspraken zzp'ers' van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).
23/07 06u00  Trump en leiders van het Congres bereiken akkoord over begrotingDe Amerikaanse regering en de leiders van het Congres hebben een akkoord bereikt over de begroting en verhoging van het schuldenplafond.
23/07 03u30  Trump en Congres bereiken akkoord over begrotingDe Amerikaanse regering en de leiders van het Congres hebben een akkoord bereikt over de begroting en verhoging van het schuldenplafond.16 
23/07 02u45  Trump en Congres bereiken akkoord over begroting en verhoging schuldenplafondDe Amerikaanse regering en de leiders van het Congres hebben een akkoord bereikt over de begroting en verhoging van het schuldenplafond.14 
22/07 18u45  Turkije onderschept 271 miljoen dollar aan vals geldDe Turkse autoriteiten hebben afgelopen vrijdag voor 271 miljoen dollar (ruim 241 miljoen euro) aan valse biljetten van 100 dollar onderschept. Het is de grootste inbeslagname in jaren.
22/07 18u15  Olieprijs stijgt na inbeslagname Britse tanker door IranDe olieprijs steeg maandag met ruim 1 procent vanwege toenemende zorgen over de situatie in de Straat van Hormuz. Vrijdag werd daar een Britse olietanker in beslag genomen door troepen van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRG).
22/07 17u45  Boeren vrezen voor hitte: 'Dit kan de nekslag zijn voor veel gewassen'In veel delen van Nederland loopt het watertekort op, wat naar verwachting door de aanstaande hittegolf nog erger zal worden. Boeren dreigen daardoor flink in de problemen te komen. 'We houden ons hart vast voor de week die komen gaat.'
22/07 17u15  Ketens Bakker Bart en Bakerstreet gaan samenwerking aanBakker Bart en Bakerstreet gaan samenwerken. De namen van de ketens blijven behouden, en de aandelen van beide bedrijven zijn verkocht aan Vital Food Group B.V..
22/07 15u45  'Grootste Italiaanse bank overweegt ontslag van duizenden mensen'De grootste Italiaanse bank, UniCredit, overweegt duizenden werknemers te ontslaan, schrijft persbureau Bloomberg maandag op basis van ingewijden. De ontslagronde zou onderdeel zijn van een omvangrijke herstructurering in december.
22/07 15u15  'Grootste Italiaanse bank overweegt ontslag van tienduizend mensen'De grootste Italiaanse bank, UniCredit, overweegt duizenden werknemers te ontslaan, schrijft persbureau Bloomberg maandag op basis van ingewijden. De ontslagen zouden onderdeel zijn van een omvangrijke herstructurering in december.
22/07 15u00  'Italiaanse bank UniCredit overweegt ontslag van tienduizend mensen'De grootste Italiaanse bank, UniCredit, overweegt duizenden werknemers te ontslaan, schrijft persbureau Bloomberg maandag op basis van bronnen. De ontslagen zouden onderdeel zijn van een omvangrijke herstructurering in december.
22/07 14u45  Prijsstijging woningen vlakt af, laagste toename in Amsterdam in vijf jaarNederlandse koopwoningen waren in juni gemiddeld bijna 7 procent duurder dan dezelfde maand vorig jaar, blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. De stijging is daarmee lager dan de afgelopen twee jaar.
22/07 14u15  Ketens Bakker Bart en Bakerstreet fuserenBakker Bart en Bakerstreet fuseren tot een nieuw bedrijf, meldt de nieuw opgerichte combinatie maandag. De namen van de ketens blijven behouden.
22/07 12u45  'Britse economie mogelijk al in recessie door Brexit'De Brexit heeft er mogelijk al voor gezorgd dat de Britse economie in een recessie is beland, meldt het Britse onderzoeksinstituut National Institute of Economic and Social Research maandag.
22/07 12u45  Olieprijs schiet omhoog na inbeslagname Britse tanker door IranDe olieprijs is maandag flink omhoog gegaan na toenemende zorgen over de situatie in de Straat van Hormuz. Vrijdag werd daar een Britse olietanker in beslag genomen door troepen van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRG).
22/07 12u30  Koers explodeert bij lancering Chinese Nasdaq-concurrentDe Chinese tegenhanger van de Amerikaanse Nasdaq-index, de Star Market, is maandag met een koersexplosie geopend. Gemiddeld genomen stegen de Star Market-aandelen met 140 procent.
22/07 12u15  Koersexplosie bij lancering Chinese Nasdaq-concurrentDe Chinese tegenhanger van de Amerikaanse Nasdaq-index, de Star Market, is maandag met een koersexplosie geopend. Gemiddeld genomen stegen de Star Market-aandelen met 140 procent.
22/07 11u00  AB InBev introduceert Bud in Nederland tegen 'toegankelijke prijs'AB InBev introduceert het Amerikaanse pilsmerk Bud in Nederland. In eerste instantie wordt het merk aan de man gebracht in via de horeca in de Randstad, maar later in het jaar moet het merk ook verkrijgbaar zijn in winkels.
22/07 10u45  'Brussel zet miljarden opzij voor Iers reddingspakket bij harde Brexit'De Europese Commissie is een reddingspakket van miljarden euro's aan het voorbereiden om Ierland economisch bij te staan in het geval van een Brexit zonder akkoord. Dat schrijft de Britse krant The Times maandag op basis van bronnen.
22/07 10u00  'Brussel zet miljarden opzij voor reddingspakket Ierland bij harde Brexit'De Europese Commissie is een reddingspakket van miljarden euro's aan het voorbereiden om Ierland economisch bij te staan in het geval van een Brexit zonder akkoord. Dat schrijft de Britse krant The Times maandag op basis van bronnen.
22/07 09u15  Prijzen koopwoningen stijgen minst hard in bijna vijf jaarNederlandse koopwoningen waren in juni gemiddeld bijna 7 procent duurder dan dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) en het Kadaster.
22/07 08u00  Philips beleeft sterk kwartaal, omzet groeit met 6 procentHet medische technologiebedrijf Philips heeft een sterk tweede kwartaal achter de rug. De Eindhovense onderneming zag de omzet met 6 procent toenemen ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar, maakt Philips maandag bekend.
22/07 07u45  'Bedrijf achter voetbalplaatjes en spaarzegels staat te koop'Het Bossche zegeltjesbedrijf Brandloyalty staat te koop, schrijft Het Financieele Dagblad (FD) maandag op basis van ingewijden. De verkoop bevindt zich nog in een beginfase, zo is er nog geen bank aangesteld om het verkoopproces te begeleiden, schrijft FD.
21/07 12u30  Volvo roept 37.000 auto's in Nederland terug, onderdeel kan vlam vattenDe Zweedse autofabrikant Volvo roept in Nederland 37.000 dieselauto's terug omdat een onderdeel bij de motor kan smelten of in het ergste geval vlam kan vatten. Wereldwijd worden ongeveer een half miljoen auto's teruggeroepen.
21/07 11u45  Volvo roept 37.000 auto's in Nederland terug, motoronderdeel kan vlam vattenDe Zweedse autofabrikant Volvo roept in Nederland 37.000 dieselauto's terug omdat een onderdeel bij de motor kan smelten of in het ergste geval vlam kan vatten. Wereldwijd worden ongeveer een half miljoen auto's teruggeroepen.
21/07 09u45  Dreigende kortingen: Lage rente haalt het pensioenakkoord inJarenlang werd er gesteggeld over nieuwe afspraken hoe het Nederlandse pensioenstelsel moest worden aangepast, en in juni kwamen die er eindelijk. Maar eigenlijk is het akkoord al weer ingehaald door de realiteit. Met de huidige lage rentestanden moeten pensioenfondsen een steeds lagere rekenrente hanteren om hun verplichtingen in de toekomst te berekenen.
21/07 01u15  Geen eiken naar het VK door de eikenprocessierups: Wat zijn de gevolgen?De eikenprocessierupsenplaag veroorzaakt niet alleen jeuk en uitslag, maar kan ook economische gevolgen hebben. Dinsdag kondigde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aan dat het Verenigd Koninkrijk en Ierland voorlopig geen Nederlandse eikenbomen meer willen vanwege de rups. Wat zijn de gevolgen voor Nederlandse boomkwekerijen?
20/07 20u15  British Airways schort vluchten naar Caïro opBritish Airways heeft vluchten naar de Egyptische hoofdstad Caïro voor zeven dagen opgeschort, zo meldt de luchtvaartmaatschappij zaterdag.
20/07 17u45  'Netwerkbeheerder Tennet dwarsboomt Duitse energietransitie'Het Nederlandse moederbedrijf van netwerkbeheerder Tennet in Duitsland overweegt een omvangrijke herstructurering. Hiermee zou het bedrijf meer macht willen krijgen, wat ernstige gevolgen zou kunnen hebben voor de Duitse energietransitie, schrijft het Duitse Handelsblatt zaterdag.
20/07 17u30  'Duitse dochter van netwerkbeheerder Tennet dwarsboomt energietransitie'Het Nederlandse moederbedrijf van netwerkbeheerder Tennet in Duitsland overweegt een omvangrijke herstructurering. Hiermee zou het bedrijf meer macht willen krijgen, wat ernstige gevolgen zou kunnen hebben voor de Duitse energietransitie, schrijft het Duitse Handelsblatt zaterdag.
20/07 10u45  Hoe een Nederlandse achtbaanfabrikant wereldwijd de grootste werdNederlandse achtbaanfabrikant Vekoma Rides Manufacturing is met zo'n 500 attracties in meer dan 65 landen is het bedrijf de nummer één op de lijst van achtbaanbouwers wereldwijd. NU.nl gaat langs bij Vekoma Rides om te zien hoe het bedrijf is gegroeid en hoe zij zich als grote speler voorbereiden op de toekomst.
20/07 10u15  Hoe Nederlandse achtbaanfabrikant uitgroeide tot grootste van de wereldNederlandse achtbaanfabrikant Vekoma Rides Manufacturing is met zo'n 500 attracties in meer dan 65 landen is het bedrijf de nummer één op de lijst van achtbaanbouwers wereldwijd. NU.nl gaat langs bij Vekoma Rides om te zien hoe het bedrijf is gegroeid en hoe zij zich als grote speler voorbereiden op de toekomst.
20/07 10u15  KLM-topman Elbers: Geniet, maar vlieg met mateGeniet, maar vlieg met mate, zegt KLM-topman Pieter Elbers zaterdag in een interview met dagblad Trouw.
20/07 08u45  CBS: 'Steeds meer mannen kunnen of willen niet werken'Het aantal Nederlandse mannen tussen de 25 en 45 jaar dat niet actief is op de arbeidsmarkt, wordt steeds groter. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaat het om mannen die niet kunnen of willen werken. Deze laatste groep wordt niet gezien als werkloos, aangezien ze niet naar een baan zoeken en niet beschikbaar zijn voor werk.
20/07 06u45  CBS: Steeds meer jongere mannen kunnen of willen niet werkenEen steeds grotere groep mannen tussen de 25 en 45 jaar is niet actief op de arbeidsmarkt. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaat het bijvoorbeeld om mannen die niet kunnen werken. Ook mensen die niet willen werken horen erbij. Dit zijn geen werklozen aangezien ze ook niet zoeken of beschikbaar zijn voor werk.
19/07 18u00  Topzomer voor bestrijdingsdiensten: 'Insecten leveren goeie business op'Eikenprocessierupsen, het mediterrane draaigatje en vliegende mieren zijn anno 2019 niet meer weg te denken uit onze achtertuin. Wat betekenen al die insectenplagen voor bestrijdingsdiensten?
19/07 18u00  Door alle windmolenparken wordt het dringen op de NoordzeeDe ontwikkeling van de windparken op het Nederlandse deel van de Noordzee krijgt steeds meer vorm. Zeker nu onlangs bekend is geworden dat Vattenfall er opnieuw een windpark gaat bouwen. Deze plannen zijn zeer belangrijk voor Nederland bij de doelstelling om flink te snijden in de broeikasgasuitstoot. Vijf vragen over de plannen voor windmolens op zee.
19/07 15u45  Vijf vragen over de plannen voor windmolens op zeeDe ontwikkeling van de windparken op het Nederlandse deel van de Noordzee krijgt steeds meer vorm. Zeker nu onlangs bekend is geworden dat Vattenfall er opnieuw een windpark gaat bouwen. Deze plannen zijn zeer belangrijk voor Nederland bij de doelstelling om flink te snijden in de broeikasgasuitstoot. Vijf vragen over de plannen voor windmolens op zee.
19/07 14u00  Meer zekerheid voor 850.000 uitzendkrachten dankzij nieuwe concept-caoEen nieuw cao-conceptakkoord geeft 850.000 uitzendkrachten in Nederland meer werkzekerheid, een betere rechtspositie en begeleiding om duurzaam aan het werk te kunnen. Dat melden vakbonden en brancheorganisaties vrijdag.
19/07 12u45  Rechter verlaagt miljardenboete onkruidverdelger Roundup waarschijnlijkEen Amerikaanse rechter zal de boete van 2 miljard dollar (1,77 miljard euro) voor Bayer AG vanwege onkruidverdelger Roundup naar verwachting flink verlagen. Volgens Bloomberg kan de boete weleens 90 procent lager uitvallen.
19/07 11u15  Rechter verlaagt waarschijnlijk miljardenboete onkruidverdelger RoundupEen Amerikaanse rechter zal naar verwachting de boete van 2 miljard dollar (1,77 miljard euro) voor Bayer AG vanwege onkruidverdelger Roundup flink verlagen. Volgens Bloomberg kan de boete wel eens 90 procent lager uitvallen.
19/07 11u15  Amsterdam wil bedrijven die discrimineren uitsluiten van aanbestedingenDe gemeente Amsterdam onderzoekt de mogelijkheid om bedrijven die discrimineren uit te sluiten van aanbestedingen. Ook wil de gemeente nagaan of geëist kan worden dat een bedrijf waarmee die zaken doet een diversiteitsbeleid voert.
19/07 10u00  Microsoft boekt recordkwartaal en schiet omhoog in nabeurshandelMicrosoft heeft zijn gebroken boekjaar afgesloten met een recordkwartaal: een omzet van 33,7 miljard dollar (30 miljard euro) en een nettowinst van 13,2 miljard dollar (11,7 miljard euro). De goede resultaten zorgen ook voor succes op de beurs. In de nabeurshandel staat Microsoft op ruim 140 dollar. Ook dat is een nieuw record.
19/07 09u00  Carlos Ghosn sleept Nissan en Mitsubishi voor Nederlandse rechterDe in opspraak geraakte Carlos Ghosn heeft autofabrikanten Nissan en Mitsubishi voor de rechter gesleept in Nederland. Ghosn stond tot voor kort aan het hoofd van beide bedrijven.
19/07 08u00  Microsoft boekt recordkwartaal, knalt omhoog in nabeurshandelMicrosoft heeft zijn gebroken boekjaar afgesloten met een recordkwartaal: een omzet van 33,7 miljard dollar en een nettowinst van 13,2 miljard dollar. De goede resultaten zorgen ook voor succes op de beurs. In de nabeurshandel staat Microsoft op ruim 140 dollar. Ook dat is een nieuw record.
19/07 04u00  Boeing reserveert miljarden om luchtvaartmaatschappijen te compenserenVliegtuigbouwer Boeing neemt een last van bijna 5 miljard dollar vanwege de problemen met de geplaagde 737 MAX-toestellen. Dat geld denkt het Amerikaanse concern nodig te hebben om luchtvaartmaatschappijen te compenseren omdat er al maanden niet met de vliegtuigen mag worden gevlogen.
19/07 00u30  Boeing neemt miljardenlast vanwege debacle met 737 MAX-toestellenVliegtuigbouwer Boeing neemt een last van bijna 5 miljard dollar vanwege de problemen met de geplaagde 737 MAX-toestellen. Dat geld denkt het Amerikaanse concern nodig te hebben om luchtvaartmaatschappijen te compenseren omdat er al maanden niet met de vliegtuigen mag worden gevlogen.
18/07 22u30  Huidig productiechef Zipse volgt Krüger op als topman van BMWAutoconcern BMW heeft een nieuwe topman gevonden. Oliver Zipse, de huidige chef productie, volgt volgende maand Harald Krüger op die onlangs zijn vertrek aankondigde. In mei doken al geruchten op over interne twijfels bij het Duitse bedrijf of Krüger wel de juiste man op de juiste plaats was.
18/07 17u15  'Air France staat op het punt om tientallen Airbussen te bestellen'Air France staat naar verluidt op het punt om veel vliegtuigen bij Airbus te bestellen. Persbureau Reuters meldt op basis van ingewijden dat de ophanden zijnde deal tientallen nieuwe toestellen betreft.
18/07 15u30  Olieprijs stijgt na melding Iran over in beslag genomen tankerDe olieprijs is donderdag ongeveer met 1 procent gestegen. De stijging kwam nadat Iran meldde een buitenlandse olietanker in beslag te hebben genomen die 1 miljoen liter olie probeerde te smokkelen.
18/07 14u45  Utrecht en Amsterdam krijgen eerste officiële LEGO-winkelUtrecht en Amsterdam krijgen als eerste in Nederland een officiële LEGO-winkel. Waar de winkels precies komen, is nog onbekend.
18/07 14u45  Pensioenen van grote fondsen worden volgend jaar mogelijk gekortDe vier grootste pensioenfondsen van Nederland dreigen volgend jaar te moeten korten op de pensioenen, terwijl kortingen ingaan tegen het recente pensioenakkoord dat deze juist moest voorkomen. ABP, Zorg & Welzijn (PFZW), PMT en PME geven de lage rente de schuld.
18/07 14u30  EU geeft groen licht voor miljardenovername door VodafoneBrussel heeft de overname door Vodafone van Duits kabelnetwerkbedrijf Liberty Global goedgekeurd. Het bedrijf legt 22 miljard dollar (ruim 19,6 miljard euro) neer voor de overname.
18/07 13u15  Jongvolwassenen pinnen ruim drie kwart van hun aankopenNederlanders van 19 tot 24 jaar betalen in 76 procent van de gevallen met hun pinpas en zijn daarmee de leeftijdsgroep die het minst vaak contant betaalt. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag in een gezamenlijk onderzoek met Betaalvereniging Nederland.
18/07 12u45  Chipmaker Qualcomm krijgt EU-boete van 242 miljoen voor machtsmisbruikChipmaker Qualcomm krijgt een boete van 242 miljoen euro van de Europese Commissie, vanwege misbruik van diens marktpositie. Dat maakte de commissie donderdag bekend.
18/07 12u30  Aantal werklozen steeg in juni opnieuwVoor de tweede maand achter elkaar neemt het aantal werklozen licht toe, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. Het is voor het eerst sinds oktober 2015 dat de werkloosheid over een periode van drie maanden toeneemt.
18/07 12u15  Chipmaker Qualcomm krijgt EU-boete voor misbruik van marktdominantieChipmaker Qualcomm krijgt een boete van 242 miljoen euro van de Europese Commissie, vanwege misbruik van diens marktpositie. Dat maakte de commissie donderdag bekend.
18/07 12u00  Jongvolwassenen pinnen ruim driekwart van hun aankopenMensen van 19 tot 24 jaar betalen in 76 procent van de gevallen met hun pinpas, en zijn daarmee de leeftijdsgroep die het minst vaak contant betaalt. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag in een gezamenlijk onderzoek met Betaalvereniging Nederland.
18/07 09u45  Aantal werklozen stijgt opnieuw in juniVoor de tweede maand achter elkaar neemt het aantal werklozen licht toe, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. Het is voor het eerst sinds oktober 2015 dat de werkloosheid over een periode van drie maanden toeneemt.
18/07 09u15  Werkloosheid stijgt opnieuw in juniVoor de tweede maand achter elkaar neemt de werkloosheid licht toe, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. Het is voor het eerst sinds oktober 2015 dat de werkloosheid over een periode van drie maanden toeneemt.
18/07 08u00  Onderzoek: Geen bewijs voor economische schade bij rem op SchipholEr is geen wetenschappelijk bewijs voor de stelling dat de Nederlandse economie schade oploopt als de groei van Schiphol wordt beperkt, ook niet als er een beperkte krimp van de luchtvaart plaatsvindt. Dat concludeert onafhankelijk onderzoeksbureau CE Delft na onderzoek in opdracht van Stichting Natuur en Milieu.
18/07 05u15  Pensioenfondsen in financiële problemen, kans op verlaging pensioen neemt toeDe grote pensioenfondsen in Nederland dreigen volgend jaar toch te moeten korten op de pensioenen, ondanks het recente pensioenakkoord. Bij metaalfondsen PME en PMT speelt dat de financiële positie afgelopen kwartaal hard is weggezakt, zo blijkt uit nieuwe gegevens. Zorgfonds PFZW en ambtenarenfonds ABP vrezen in de knel te komen door het recente advies van de commissie-Dijsselbloem.
18/07 00u00  Aandeel Netflix keldert op beurs na slechte kwartaalcijfersNetflix heeft in het afgelopen kwartaal veel minder nieuwe klanten binnengehaald dan verwacht. Op Wall Street ging de koers van het aandeel Netflix in de handel nabeurs met 11,45 procent omlaag na publicatie van het cijferbericht.
17/07 19u15  'Supermarktketen Marqt staat te koop'De duurzame supermarktketen Marqt heeft ING gevraagd om 'strategische opties' te onderzoeken, meldt NRC woensdag. Dat zou volgens het dagblad betekenen dat er gezocht wordt naar een koper.
17/07 19u15  555 ABP'ers hoeven onterecht ontvangen toeslag niet terug te betalenRuim vijfhonderd deelnemers van pensioenfonds ABP hoeven onterecht ontvangen partner toeslag toch niet terug te betalen. ABP zette in juni van dit jaar de terugbetalingsverplichting stop, meldt het fonds woensdag.
17/07 19u00  Waarom Facebooks cryptomunt libra zo veel kritiek krijgtLibra, de onlangs aangekondigde cryptomunt van Facebook, heeft sinds juni veel stof doen opwaaien. Sinds de aankondiging hebben meerdere centrale banken zich kritisch uitgelaten over de cryptovaluta en is het bedrijf onder vuur genomen in de Amerikaanse Senaat. Waarom eigenlijk? Vijf vragen over Facebooks nieuwe cryptomunt.
17/07 18u45  Waarom Facebooks cryptomunt libra zoveel kritiek krijgtLibra, de onlangs aangekondigde cryptomunt van Facebook, heeft sinds juni veel stof doen opwaaien. Sinds de aankondiging hebben meerdere centrale banken zich kritisch uitgelaten over de cryptovaluta en is het bedrijf onder vuur genomen in de Amerikaanse Senaat. Waarom eigenlijk? Vijf vragen over Facebooks nieuwe cryptomunt.
17/07 18u15  UvA en UU: Gediscrimineerde sollicitant kan kans op baan niet zelf vergrotenMinderheden worden in grote mate op de arbeidsmarkt gediscrimineerd, en het maakt niet uit of ze meer of minder informatie delen in hun cv. Dat blijkt uit een uitgebreid veldexperiment van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Universiteit Utrecht (UU).
17/07 15u00  Reclame Code Commissie beoordeelt Milka-reclame als misleidendDe Reclame Code Commissie heeft een reclame van chocolademerk Milka als misleidend beoordeeld. Het oordeel werd al op 11 juli geveld, maar is vandaag naar buiten gebracht door Stichting Even Geen Vlees, de partij die de klacht tegen het bedrijf indiende.
17/07 14u15  555 ABP-deelnemers hoeven onterecht ontvangen toeslag niet terug te betalenRuim vijfhonderd deelnemers van pensioenfonds ABP hoeven onterecht ontvangen partner toeslag toch niet terug te betalen. ABP zette in juni van dit jaar de terugbetalingsverplichting stop, meldt het fonds woensdag.
17/07 14u00  555 deelnemers ABP hoeven onterecht ontvangen toeslag niet terug te betalenRuim vijfhonderd deelnemers bij pensioenfonds ABP hoeven onterecht ontvangen partner toeslag toch niet terug te betalen. ABP zette in juni van dit jaar de terugbetalingsverplichting stop, meldt het fonds woensdag.
17/07 12u30  Europese Commissie onderzoekt mogelijke concurrentieverstoring AmazonDe Europese Commissie stelt een formeel mededingingsonderzoek in naar Amazon. Het bedrijf zou mogelijk tegen EU-wetgeving ingaan door informatie van onafhankelijke verkopers die spullen op het platform aanbieden te gebruiken. Dit zou oneerlijk zijn voor de concurrentie.
17/07 11u45  OM ziet veel witwaspraktijken bij export aardappelen en uienDe export van aardappelen en uien is erg gevoelig voor witwaspraktijken doordat in sommige gevallen contant wordt betaald, meldt het Landelijk Parket woensdag. Nederlandse handelaren zouden boodschappentassen vol contant geld aannemen van geldkoeriers en ondergrondse bankiers.
17/07 11u00  Gediscrimineerde sollicitanten kunnen kansen op arbeidsmarkt niet zelf vergrotenMinderheden worden in grote mate op de arbeidsmarkt gediscrimineerd, en het maakt niet uit of ze meer of minder informatie delen in hun cv. Dat blijkt uit een uitgebreid veldexperiment van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Universiteit Utrecht (UU).
17/07 10u45  Landelijke huurprijsstijgingen op laagste niveau sinds 2015De gemiddelde landelijke huurprijsstijging was in het tweede kwartaal van 2019 voor het eerst lager dan in het tweede kwartaal van 2015. Het gaat volgens woningplatform Pararius om 3,1 procent, waarmee de prijsstijging duidelijk verder is afgeremd.
17/07 10u30  Arbeidsproductiviteit daalde in 2016 met een historische 0,5 procentDe arbeidsproductiviteit in Nederland is in 2016 met 0,5 procent gedaald. Zo'n situatie kwam nog niet eerder voor in tijden van hoogconjunctuur, meldt de Volkskrant op basis van de Nationale Rekeningen, de officiële overzichtsstatistiek van de nationale economie.
17/07 09u30  Chipmachinemaker ASML ziet omzet en winst stijgen in tweede kwartaalChipmachinemaker ASML heeft de omzet in het tweede kwartaal met 15 procent zien stijgen naar 2,6 miljard euro. Onder de streep bleef een nettoresultaat over 476 miljoen euro, een toename van 34 procent ten opzichte van het eerste kwartaal, meldt ASML woensdag.
17/07 08u45  G7 wil voorkomen dat Facebook-munt uitgroeit tot alternatief voor valutaDe G7-top die deze week in Frankrijk plaatsvindt zal voor een belangrijk deel gaan over de plannen van Facebook om met een eigen cryptomunt te komen. De ministers van Financiën die bijeenkomen willen voorkomen dat libra uitgroeit tot een alternatief voor reguliere valuta, aldus Franse minister van Financiën Bruno Le Maire woensdag.
17/07 07u45  Landelijke huurprijsstijgingen zijn het laagst sinds 2015De gemiddelde landelijke huurprijsstijging was in het tweede kwartaal van 2019 voor het eerst lager dan in het tweede kwartaal van 2015. Het gaat volgens woningplatform Pararius om 3,1 procent, waarmee de prijsstijging duidelijk verder is afgeremd.
16/07 19u45  Bitcoin daalt onder 10.000 dollar na nieuwe kritiek op Facebook-muntBitcoin is dinsdag opnieuw gezakt, nu naar een waarde onder de grens van 10.000 dollar. Het zou komen door de kritiek die wetgevers uit de Verenigde Staten leverden op Libra, de omstreden cryptomunt die Facebook van plan is te lanceren.
16/07 17u30  IMF-voorzitter Christine Lagarde stapt per half september opVoorzitter van het International Monetair Fonds (IMF) Christine Lagarde stapt per 12 september op. Dat liet ze dinsdag in een officieel bericht weten.
16/07 16u45  Tesla verlaagt startprijs Model 3 en schrapt modellenAutofabrikant Tesla heeft de startprijs voor de Model 3 verlaagd en enkele modellen uit het aanbod geschrapt in een poging om de keuze voor klanten te simplificeren.
16/07 16u15  VK en Ierland staken import van Nederlandse eiken vanwege processierupsHet Verenigd Koninkrijk gaat op korte termijn stoppen met de import van grotere eiken vanuit Nederland en andere EU-landen, omdat het de eikenprocessierups niet wil binnenhalen. Dat meldt de NVWA dinsdag. Het is nog niet bekend wanneer de importstop precies van start gaat.
16/07 16u00  Brits pond naar laagste niveau sinds april 2017 vanwege Brexit-zorgenHet Britse pond is dinsdag naar het laagste punt in 27 maanden gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Het pond daalde naar 1,242 dollar (1,107 euro), een daling van 0,75 procent.
16/07 16u00  VK en Ierland stoppen met import van Nederlandse eiken om processierupsHet Verenigd Koninkrijk gaat op korte termijn stoppen met de import van grotere eiken vanuit Nederland en andere EU-landen, omdat het de eikenprocessierups niet wil binnenhalen. Dat meldt de NVWA dinsdag. Het is nog niet bekend wanneer de importstop precies van start gaat.
16/07 15u45  Britse pond naar laagste niveau sinds april 2017 vanwege Brexit-zorgenHet Britse pond is dinsdag naar het laagste punt in 27 maanden gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Het pond daalde naar 1,242 dollar (1,107 euro), een daling van 0,75 procent.
16/07 13u00  Slechts een derde van de bedrijven houdt zich aan de ArbowetSlechts 33 procent van de bedrijven voldoet aan alle verplichtingen uit de Arbowet. Daarmee blijkt een merendeel van de bedrijven zich dus niet aan de wet te houden, blijkt uit het onderzoek Arbo in bedrijf 2018 dat de Inspectie SZW dinsdag heeft gepubliceerd.
16/07 12u45  Winstmarge Jumbo onder druk door afschaffing jeugdloon voor 21-jarigenSupermarktketen Jumbo ziet de kosten stijgen door afschaffing van het jeugdloon, schaarste op de arbeidsmarkt en een tekort aan transportcapaciteit. Hierdoor groeit de winst minder hard dan de flink toegenomen omzet in het eerste halfjaar.
16/07 12u15  Jumbo boekt flink hogere omzet in eerste half jaar 2019Supermarktketen Jumbo heeft in het eerste half jaar van 2019 een flink hogere omzet van 4,63 miljard euro geboekt, een stijging van 16,5 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.
16/07 11u15  Ryanair verwacht minder passagiers in zomer 2020 door 737 MAX-problemenDe Ierse budgetvliegmaatschappij Ryanair verwacht in 2020 minder passagiers te vervoeren dan eerder gedacht. Dat maakt Ryanair dinsdag bekend. De vliegmaatschappij denkt minder passagiers te kunnen vervoeren vanwege mogelijke verdere vertragingen in de levering van 737 MAX-toestellen van Boeing.
16/07 09u30  Jumbo boekt flink hogere omzet in eerste halfjaar 2019Supermarktketen Jumbo heeft in het eerste halfjaar van 2019 een flink hogere omzet geboekt van 4,63 miljard euro, een stijging van 16,5 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.
16/07 09u30  'WTO gaat groen licht geven voor Amerikaanse tarieven op EU-producten'De Europese Unie verwacht dat de Wereldhandelsorganisatie (WTO) akkoord zal gaan met Amerikaanse handelstarieven tegen Europese producten. Dat schrijft persbureau Bloomberg.
16/07 08u15  'Steeds minder steun voor aardgasvrije woningen'Het aantal mensen dat plannen steunt om woningen aardgasvrij te maken neemt af, blijkt maandag uit een onderzoek van HIER klimaatbureau. Waar vorig jaar nog 57 procent van de respondenten voor woningen zonder aardgas waren, daalde dat dit jaar naar 48 procent.
16/07 06u15  'Vrouwen lopen geld mis door minder groot zoekgebied bij vacatures'De arbeidsmarkt voor mannen is groter dan die voor vrouwen, doordat vrouwen de baan bijna 21 kilometer dichter bij huis zoeken dan mannen. Dit verslechtert de onderhandelingspositie van vrouwen op de arbeidsmarkt, argumenteert het economisch bureau van ABN AMRO dinsdag.
16/07 04u30  ING grootste Nederlandse financier in schaliegas- en plasticbedrijvenNederlandse banken en verzekeraars hebben sinds 2010 ongeveer 4,7 miljard euro in grote schaliegas- en plasticbedrijven gestoken, blijkt uit onderzoek van de Eerlijke Bank - en Verzekeringswijzer. ING was met 355 miljoen euro de grootste Nederlandse financier.
16/07 00u46  CBS: Nederlandse rundveestapel met 3 procent gekrompen in jaar tijdDe rundveestapel in Nederland is licht gekrompen. Ons land telde op 1 april van dit jaar bijna 3,8 miljoen runderen. Dit zijn er 121.000, ofwel 3 procent minder dan op 1 april 2018. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de Landbouwtelling 2019 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
16/07 00u32  Goederenvervoer in Nederland met 1,2 procent gestegen in 2018Het totale goederenvervoer is in 2018 in Nederland licht gestegen tot 1,71 miljard ton. De toename van 1,2 procent kwam volledig op het conto van vrachtwagens en zeevaart, blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

16x Trump en Congres bereiken akkoord over begroting23/07 03u30 - Nu.nl Economie: De Amerikaanse regering en de leiders van het Congres hebben een akkoord bereikt over de begroting en verhoging van het schuldenplafond.
14x Trump en Congres bereiken akkoord over begroting en verhoging schuldenplafond23/07 02u45 - Nu.nl Economie: De Amerikaanse regering en de leiders van het Congres hebben een akkoord bereikt over de begroting en verhoging van het schuldenplafond.
12x AEX bereikt hoogste stand in ruim achttien jaar23/07 11u30 - Nu.nl Economie: De AEX-index heeft dinsdag de hoogste stand in ruim achttien jaar bereikt. De beursindex steeg dinsdagochtend met 0,87 procent naar 581,60 punten. Het is de hoogste stand sinds mei 2001.
10x Ketens Bakker Bart en Bakerstreet gaan op in nieuw bedrijf23/07 08u45 - Nu.nl Economie: Bakker Bart en Bakerstreet fgaan op in een nieuw bedrijf, meldt de nieuw opgerichte combinatie maandag. De namen van de ketens blijven behouden.
10x Zzp'ers mogen van kartelwaakhond ACM prijsafspraken over inkomen maken23/07 12u00 - Nu.nl Economie: Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) kunnen collectief afspraken maken over hun beloning om aan een minimuminkomen te komen. Dat staat dinsdag in de 'concept-Leidraad tariefafspraken zzp'ers' van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).
9x Zzp'ers mogen van ACM prijsafspraken over minimumtarief maken23/07 12u15 - Nu.nl Economie: Zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) kunnen collectief afspraken maken over hun beloning om aan een minimuminkomen te komen, staat in de dinsdag verschenen Concept-leidraad tariefafspraken zzp'ers van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).
9x KLM betaalt opvang van schildpadden die op doorreis waren23/07 12u15 - Nu.nl Economie: Vliegmaatschappij KLM moet opdraaien voor de opvangskosten van elfduizend schildpadden die in de zomer van 2017 werden opgepikt door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dat maakt het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) dinsdag bekend.
9x EU 'staat klaar om terug te slaan' bij Amerikaanse aanval op autosector23/07 17u00 - Nu.nl Economie: Als de Amerikanen hun plan doorzetten om extra invoertarieven op Europese auto's te heffen, zal de EU direct terugslaan met extra invoertarieven op 35 miljard euro aan Amerikaanse producten. Volgens Eurocommissaris Cecilia Malmström ligt de lijst met tegenmaatregelen 'in principe al klaar'.
9x Johnson brengt een 'no deal-Brexit' dichterbij: Dit zou dat betekenen23/07 17u30 - Nu.nl Economie: Met de keus voor Boris Johnson als premier lijkt het scenario van een Brexit zonder afsprakenpakket met de Europese Unie een reële optie. Maar wat betekent dit eigenlijk precies? NU.nl beantwoordt vragen over een 'no deal-Brexit'.
9x IMF halveert groeiverwachting Latijns-Amerika23/07 18u45 - Nu.nl Economie: Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft dinsdag de groeiverwachting voor Latijns-Amerika meer dan gehalveerd in vergelijking met de prognose van drie maanden geleden. De verwachting is van 1,4 procent groei in heel 2019 naar 0,6 procent bijgesteld.

Statistieken

Artikels:
31160
Gelezen:
32602
Aantal lezers nu:
70


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven