zondag 17 november 2019, week 46


U bent nu hier: Meer nieuws van Nu.nl Wetenschap

Laatste updatecontrole: vandaag om 16u15
 

Nu.nl Wetenschap

Verbergen Tonen
17/11 00u45  Zwart gat katapulteert eenzame ster uit Melkweg Twee sterren die om elkaar draaiden, werden miljoenen jaren geleden geleden van elkaar gescheiden door het zwarte gat in het centrum van de Melkweg, waarna dit gat een van deze sterren ons sterrenstelsel uit katapulteerde. Astronomen uit Australië, Chili, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten hebben dit beschreven in het wetenschappelijk tijdschrift Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.17 
17/11 00u45  Uitgestorven reuzenaap blijkt verre familie van orang-oetan De uitgestorven reuzenaap Gigantopithecus blacki blijkt verre familie te zijn van de hedendaagse orang-oetan, schrijven Chinese, Deense, Franse en Spaanse wetenschappers in het wetenschappelijk tijdschrift Nature. Ze kwamen tot die conclusie door onderzoek naar de onderkaak van de uitgestorven apen.16 
17/11 00u45  Waar het verschil tussen jij en u vandaan komt Sommige mensen vinden het verschrikkelijk als je het doet, anderen vinden je juist heel onbeleefd als je het níét doet: aanspreken met u. Wordt het u zeggen met uitsterven bedreigd nu we elkaar vaak jijen?16 
17/11 00u45  Is MDMA de oplossing voor veteranen met PTSS? Binnenkort zullen partydrugs niet alleen feestgangers een prettige avond bezorgen, ze worden straks ook gebruikt binnen de geneeskunde. Zo zit dat met MDMA.16 
17/11 00u00  Mogen moslims wijn drinken? Mogen moslims alcohol drinken? De meeste mensen zullen die vraag met nee beantwoorden. Toch ligt die kwestie genuanceerder dan we denken.15 
17/11 00u00  Vogels blijken ook in een complexe samenleving te kunnen leven De Afrikaanse gierparelhoen leeft in complexe samenlevingen met verschillende sociale groepen, wat voorheen alleen werd gezien bij zoogdieren met grote hersenen, zoals mensen, olifanten en apensoorten. Een team van Britse, Duitse, Keniaanse en Zwitserse biologen beschrijft de samenlevingen in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology.15 
17/11 00u00  Student stuit op plant in Zuid-Afrika die al 215 jaar niet is gezien Een promovendus in plantkunde in Zuid-Afrika stuitte onlangs bij toeval op een plant die al sinds 1804 niet meer is waargenomen, schrijft de Zuid-Afrikaanse Stellenbosch-universiteit deze week. De Psoralea cataracta ging verloren in de Zuid-Afrikaanse provincie de West-Kaap, als gevolg van ontbossing en landbouw.14 
17/11 00u00  Hoe artsen bepalen of je een donororgaan krijgt of niet In Nederland wachten ruim duizend mensen op een nieuw orgaan. Meer dan de helft heeft een nieuwe nier nodig. De rest wacht op een hart, lever, longen, alvleesklier of dunne darm. Wie krijgt het orgaan als er een beschikbaar komt?14 
17/11 00u00  Negenjarige jongen behaalt bachelordiploma aan Technische Universiteit De negenjarige Laurent Simons behaalt binnenkort zijn bachelordiploma Electrical Engineering aan de Technische Universiteit Eindhoven.15 
15/11 00u00  Fossiel gevonden van niet eerder ontdekte voorganger aap Duitse wetenschappers hebben aan de hand van eerder gevonden fossielen een nieuwe voorganger van de aap ontdekt. Het gaat om een variant die miljoenen jaren geleden een manier ontwikkelde om op de achterpoten te lopen.
14/11 03u45  Archeologen: Oude Egyptenaren haalden ibissen uit het wild voor offers Oude Egyptenaren fokten niet op grote schaal ibissen om deze te offeren, blijkt uit een studie van historici van de Griffith University in Australië. Als ze vogels nodig hadden, werden deze vermoedelijk vooral in het wild gevangen.
13/11 21u15  Archeologen: Oude Egyptenaren plukten ibissen uit het wild voor offers Oude Egyptenaren fokten niet op grote schaal ibissen om deze te offeren, blijkt uit een studie van historici van de Griffith University in Australië. Als ze vogels nodig hadden, werden deze vermoedelijk vooral in het wild gevangen.
13/11 20u45  Archeologen: Oude Egyptenaren fokten geen heilige ibissen voor offers Oude Egyptenaren fokten niet op grote schaal ibissen om deze te offeren, blijkt uit een studie van historici van de Griffith University in Australië. Als ze vogels nodig hadden, werden deze vermoedelijk vooral in het wild gevangen.
11/11 23u15  'Uitgestorven' dwerghert voor het eerst in dertig jaar gespot in Vietnam Een dwerghert waarvan wetenschappers dachten dat het al bijna dertig jaar was uitgestorven, is in Vietnam gespot op camerabeelden, blijkt uit een studie die maandag is gepubliceerd in Nature Ecology & Evolution.
10/11 00u00  Waarom vogeleieren donkerder zijn in koude gebieden Vogels die in koudere gebieden leven en open nestjes bouwen, leggen voornamelijk eieren met donkere schillen. Amerikaanse en Australische onderzoekers schrijven in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Ecology & Evolution dat dit komt omdat het donkere pigment ervoor zorgt dat de eieren beter opwarmen en warmte vasthouden in zonlicht.
Laatste update: vandaag om 0u45


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

17x Zwart gat katapulteert eenzame ster uit Melkweg17/11 00u45 - Nu.nl Wetenschap: Twee sterren die om elkaar draaiden, werden miljoenen jaren geleden geleden van elkaar gescheiden door het zwarte gat in het centrum van de Melkweg, waarna dit gat een van deze sterren ons sterrenstelsel uit katapulteerde. Astronomen uit Australië, Chili, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten hebben dit beschreven in het wetenschappelijk tijdschrift Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.
16x Is MDMA de oplossing voor veteranen met PTSS?17/11 00u45 - Nu.nl Wetenschap: Binnenkort zullen partydrugs niet alleen feestgangers een prettige avond bezorgen, ze worden straks ook gebruikt binnen de geneeskunde. Zo zit dat met MDMA.
16x Waar het verschil tussen jij en u vandaan komt17/11 00u45 - Nu.nl Wetenschap: Sommige mensen vinden het verschrikkelijk als je het doet, anderen vinden je juist heel onbeleefd als je het níét doet: aanspreken met u. Wordt het u zeggen met uitsterven bedreigd nu we elkaar vaak jijen?
16x Uitgestorven reuzenaap blijkt verre familie van orang-oetan17/11 00u45 - Nu.nl Wetenschap: De uitgestorven reuzenaap Gigantopithecus blacki blijkt verre familie te zijn van de hedendaagse orang-oetan, schrijven Chinese, Deense, Franse en Spaanse wetenschappers in het wetenschappelijk tijdschrift Nature. Ze kwamen tot die conclusie door onderzoek naar de onderkaak van de uitgestorven apen.
15x Negenjarige jongen behaalt bachelordiploma aan Technische Universiteit17/11 00u00 - Nu.nl Wetenschap: De negenjarige Laurent Simons behaalt binnenkort zijn bachelordiploma Electrical Engineering aan de Technische Universiteit Eindhoven.
15x Vogels blijken ook in een complexe samenleving te kunnen leven17/11 00u00 - Nu.nl Wetenschap: De Afrikaanse gierparelhoen leeft in complexe samenlevingen met verschillende sociale groepen, wat voorheen alleen werd gezien bij zoogdieren met grote hersenen, zoals mensen, olifanten en apensoorten. Een team van Britse, Duitse, Keniaanse en Zwitserse biologen beschrijft de samenlevingen in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology.
15x Mogen moslims wijn drinken?17/11 00u00 - Nu.nl Wetenschap: Mogen moslims alcohol drinken? De meeste mensen zullen die vraag met nee beantwoorden. Toch ligt die kwestie genuanceerder dan we denken.
14x Hoe artsen bepalen of je een donororgaan krijgt of niet17/11 00u00 - Nu.nl Wetenschap: In Nederland wachten ruim duizend mensen op een nieuw orgaan. Meer dan de helft heeft een nieuwe nier nodig. De rest wacht op een hart, lever, longen, alvleesklier of dunne darm. Wie krijgt het orgaan als er een beschikbaar komt?
14x Student stuit op plant in Zuid-Afrika die al 215 jaar niet is gezien17/11 00u00 - Nu.nl Wetenschap: Een promovendus in plantkunde in Zuid-Afrika stuitte onlangs bij toeval op een plant die al sinds 1804 niet meer is waargenomen, schrijft de Zuid-Afrikaanse Stellenbosch-universiteit deze week. De Psoralea cataracta ging verloren in de Zuid-Afrikaanse provincie de West-Kaap, als gevolg van ontbossing en landbouw.
0x NUcheckt: Waarom het niet bewezen is dat veel werken voor kaalheid zorgt10/11 00u00 - Nu.nl Wetenschap: NU.nl checkt dagelijks berichten op betrouwbaarheid. Bewering: 'Te veel werken zorgt voor twee keer zoveel kans op kaalheid.'

Statistieken

Artikels:
28799
Gelezen:
20470
Aantal lezers nu:
59


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven