zaterdag 25 februari 2017, week 08


Downloaden voor Windows Phone

Downloaden voor Windows 8

U bent nu hier: Meer nieuws van Reformatisch Dagblad

Laatste updatecontrole: vandaag om 19u00
 

Reformatisch Dagblad

Verbergen Tonen
25/02 19u00  Man rijdt op voetgangers Heidelberg in Drie mensen zijn zaterdagmiddag gewond geraakt nadat een man met zijn auto een voetgangersgebied in het Duitse Heidelberg binnenreed. De politie schoot de man neer.
25/02 19u00  Politie Heidelberg schiet automobilist neer die inreed op voetgangers De politie in Heidelberg heeft een automobilist neergeschoten die even daarvoor was ingereden op een groep voetgangers. Er zouden drie gewonden zijn, van wie een er slecht aan toe is.
25/02 18u00  Verjaardag Mugabe kost Zimbabwe 1,9 miljoen Ondanks de economische crisis en de armoede in zijn land heeft de Zimbabwaanse president Robert Mugabe zaterdag zijn 93e verjaardag uitbundig gevierd. Regeringspartij Zanu-PF trok naar schatting 1,9 miljoen euro uit voor het feestje van Mugabe waar duizenden gasten aanwezig waren.
25/02 18u00  Paus: meer begrip voor niet-gehuwde paren Paus Franciscus heeft katholieke priesters opgeroepen om begrip te tonen voor niet-gehuwde paren.
25/02 17u30  Paus: meer begrip voor ongehuwden Paus Franciscus heeft katholieke priesters opgeroepen om begrip te tonen voor niet-gehuwde paren. De paus stelt ongehuwden op dezelfde voet als armen en kinderen. „De Kerk moet zich bekommeren om hen en ze niet in de steek laten.” Dat zei Franciscus zaterdag in Rome bij de kerkelijke rechtbank.
25/02 17u15  Bestuurder met ruim vier keer te veel op De politie heeft in de nacht van vrijdag op zondag in Nijkerk een 34-jarige Pool aangehouden die duidelijk onder invloed reed. Ook veroorzaakte hij veel geluidsoverlast. De blaasproef wees uit dat hij ruim vier keer meer dan de wettelijk toegestane hoeveelheid drank op had.
25/02 17u15  Italië wijst Tunesiërs met banden Amri uit Italië heeft twee Tunesiërs uitgewezen die contact hadden met Anis Amri, de Tunesische aanslagpleger die in december 2016 twaalf mensen op een kerstmarkt in Berlijn doodde. De Tunesiërs zijn zaterdag uitgezet omdat ze de staatsveiligheid in gevaar zouden brengen, aldus het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.
25/02 17u00  Nederlander in Thailand gepakt voor fraude Een Nederlander die al bijna tien jaar werd gezocht in verband met een Europese beleggingsfraudezaak is zaterdag op het vliegveld van Bangkok opgepakt. Volgens lokale media was de arrestatie het resultaat van een gezamenlijke operatie van de Thaise politie en Interpol.
25/02 17u00  Bezinning tijdens veertigdagentijd en lijdensweken Met de eerste lijdenszondag, komende zondag, gaat voor veel kerken de lijdenstijd van start. De tijd voor Pasen wordt ook wel aangeduid als veertigdagentijd, die overigens later begint. Vijf vragen.
25/02 17u00  Zorgen over een te wit politiekorps De sterke arm is te wit, betoogden recent leidinggevenden bij de politie. Rap moeten er meer allochtone agenten komen. Die dienders kunnen echter ook voor problemen zorgen. Eens te meer bleek dat deze week uit de affaire rond een dubieuze Marokkaanse agent die betrokken was bij de beveiliging van PVV-leider Wilders.
25/02 16u45  Transporteur wil truck aanslag Berlijn terug De Poolse eigenaar van de vrachtwagen waarmee in december in Berlijn de aanslag op de kerstmarkt is gepleegd, wil zijn voertuig terug. Dat heeft hij zaterdag op de Poolse televisie gezegd. De aanhanger staat op een verlaten parkeerplaats bij een politiebureau in Berlijn.
25/02 16u45  Koerdische journaliste komt om in Mosul De Koerdische journaliste Shifa Gardi is door een bermbom omgekomen, terwijl ze verslag deed van de strijd om de Iraakse stad Mosul. Dat laat Rudaw, de nieuwsorganisatie waarvoor ze werkte, weten. Haar cameraman, Younis Mustafa, raakte gewond.
25/02 15u45  „VVD doet aan Henk Krol-achtige financiering” De nummer drie van de PvdA, Jeroen Dijsselbloem, heeft zaterdag uitgehaald naar de VVD. Dijsselbloem noemde de aankondiging van VVD-lijsttrekker Mark Rutte dat hij 2 miljard euro extra wil investeren in verpleeghuizen, „een beetje een Henk Krol-achtige financiering van een belofte waarbij de ouderen een groot deel van de prijs zelf gaan moeten betalen”.
25/02 15u30  Amerika voerde vaak een selectief welkomstbeleid Joden op de vlucht voor de nazi’s waren niet welkom in Amerika. Jan de Hartog schreef er een indrukwekkend boek over: ”Schipper naast God”. Voor Chinezen was het tientallen jaren onmogelijk om naar de VS te emigreren. En rooms-katholieke Ieren waren lang bepaald niet welkom. Amerika voerde in het verleden vaak een selectief toelatingsbeleid.
25/02 15u00  De mooiste en opvallendste foto’s van week 8 De webredactie van het Reformatorisch Dagblad selecteert elke week een reeks bijzondere, opvallende en indrukwekkende foto’s uit de honderden foto’s die ze onder ogen kreeg.
Laatste update: vandaag om 19u00Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
25/02 14u45  Trump lijkt financiële crisis van 2008 vergetenAls het aan Donald Trump ligt, krijgen de banken in de Verenigde Staten weer vrij spel. Weg met de strengere eisen die zijn opgelegd na de crisis van 2008. De nieuwe Amerikaanse president lijkt zich weinig aan te trekken van de lessen van toen.
25/02 14u45  Dijsselbloem: Unilever bescherm jezelfMinister Jeroen Dijsselbloem van Financiën roept Unilever op een beschermingsconstructie op te werpen om zo een overname te voorkomen van „de aasgieren, de hyena’s die je bedrijf proberen kapot te maken”.
25/02 14u30  Nederlandse ui heeft geen toekomst zonder kiemremmerNederlandse uientelers hangen de vlag nog niet uit, maar ze zijn wel blij dat de Europese politiek neigt naar voortzetting van de toelating van kiemremmingsmiddelen met de stof maleine hydrazide.
25/02 14u30  Twaalf meter hoge toren biedt weids uitzicht over ‘woestijn’ KootwijkerzandTwaalf meter hoog wordt de nieuwe uitkijktoren aan de rand van het Kootwijkerzand op de Veluwe. Wanneer de genie van de Koninklijke Landmacht het bouwwerk in de loop van volgende week in elkaar heeft geschroefd, kan het worden beklommen voor een weids uitzicht over de grootste zandverstuiving van West-Europa.
25/02 14u30  Een goede soldaat schiet niet op een hulpeloze terrorist die doodbloedtSergeant Elor Azaria stond deze week opnieuw voor de rechter. Deze keer om te horen wat voor straf hij kreeg voor het onnodig doodschieten van een reeds overmeesterde en gewonde messentrekker in Hebron op de Westelijke Jordaanoever, in maart vorig jaar. Het militaire gerechtshof in Jaffna veroordeelde hem tot een verblijf van anderhalf jaar achter de tralies en tot een degradatie tot gewoon soldaat.
25/02 14u15  Segers en Asscher debatteren op Radio 1Gert-Jan Segers, lijsttrekker van de ChristenUnie debatteert zaterdagmiddag met Jeroen Dijsselbloem (PvdA). De CU’er praat in het programma Kamerbreed van NPO Radio 1 met de minister van Financiën over de plannen voor Nederland.
25/02 14u00  Boeven kweken drugs in schuilkelder DefensieWaar kun je je drugs veiliger kweken dan in een voormalige atoomschuilkelder, zo dachten drie Britse criminelen. Ze gebruikten de twintig kamers van een voormalig schuilkelder van het ministerie van Defensie in Swindon, op een uurtje rijden van Londen, voor de kweek van cannabis ter waarde van 1,17 miljoen euro.
25/02 13u45  Parkeren gehandicapte: gratis tot 638,90 euroEen gehandicapte moet in de ene gemeente veel meer betalen voor een speciale parkeerplaats en parkeerkaart dan in de andere gemeente. Een inwoner van Oss hoeft er niets voor te betalen, iemand uit Ede is 88,50 euro kwijt en een burger van Almere 110,80 euro. Eindhoven is de duurste gemeente met 638,90 euro, gevolgd door Haarlemmermeer (602,66) en Tilburg (592,37). Het gaat om precies dezelfde voorzieningen.
25/02 13u30  Voorlopig niet meer slapen in Waldorf AstoriaHet wereldberoemde Waldorf-Astoriahotel in New York sluit woensdag de deuren. Het hotel blijft naar verwachting drie jaar dicht.
25/02 13u30  Maleisië zoekt diplomaat na vliegveldmoordMaleisië is op zoek naar een Noord-Koreaanse diplomaat in verband met de moord op de broer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un op 13 februari. Het gaat om de 44-jarige tweede secretaris van de Noord-Koreaanse ambassade in Kuala Lumpur.
25/02 13u15  Live: Segers en Asscher debatteren op Radio 1Gert-Jan Segers, lijsttrekker van de ChristenUnie debatteert zaterdagmiddag met Jeroen Dijsselbloem (PvdA). De CU’er praat in het programma Kamerbreed van NPO Radio 1 met de minister van Financiën over de plannen voor Nederland.
25/02 13u00  Tichelaar ontkent bevoordelen schoonzusJacques Tichelaar, commissaris van de Koning in Drenthe, zegt dat het uitvoeren van een ontwerpopdracht door zijn schoonzus Karin Klinkenberg niet in strijd was met de provinciale integriteitsregels. De Volkskrant en Dagblad van het Noorden meldden zaterdag dat hij haar een klus had toegeschoven.
25/02 12u45  Cliënt steekt medewerker ggz-kliniekEen medewerker van een ggz-kliniek in Amsterdam is meerdere keren gestoken door een cliënt. Na een controle in het ziekenhuis kon de medewerker weer naar huis. Hij doet in de loop van zaterdag aangifte, aldus de politie. De cliënt is opgepakt.
25/02 12u00  Zeldzaam bezoek Saudische minister aan IrakVoor het eerst sinds de val van dictator Saddam Hussein in 2003 heeft een belangrijke ambtsdrager uit Saudi-Arabië een bezoek gebracht aan Irak. De minister van Buitenlandse Zaken Adel Al-Jubeir was zaterdag in Bagdad.
25/02 12u00  CDA-leider Buma: CDA gaat de grootste wordenNa vier jaar oppositie voeren blaken de christendemocraten weer van zelfvertrouwen. Lijsttrekker Buma verwacht zelfs dat zijn partij op 15 maart als grootste uit de stembus komt. „De vragen die bij burgers leven, zijn precies de vragen waarop het CDA het antwoord heeft.”
25/02 11u45  Homeland Security: Reizigers uit zeven moslimlanden Trump zijn niet gevaarlijkDe binnenlandse Amerikaanse veiligheidsdienst heeft geen bewijs gevonden dat reizigers uit de zeven landen die president Trump noemde, een gevaar vormen voor de VS.
25/02 11u15  „Unilever, blijf duurzaam opereren”Als Unilever meer waarde voor zijn aandeelhouders wil creëren, dan moet het concern dat op een duurzame manier blijven doen. Daarvoor pleiten investeerders van drie pensioenfondsen (PMT, PME en MN) zaterdag in een open brief in de Volkskrant.
25/02 11u15  Hulpverlener Brouwer over hongersnood in Zuid-SudanDe burgeroorlog in Zuid-Sudan veroorzaakt een hongersnood die steeds meer mensenlevens vergt. „We helpen velen duizenden vluchtelingen, maar sommige gebieden kunnen we vanwege het gevaar niet bereiken”, zegt Sander Brouwer (34), plaatsvervangend landendirecteur van Medair in het Afrikaanse land.
25/02 11u15  Column (ds. J. M. J. Kievit): Verheuging met bevingHet is niet gebruikelijk om deze column te vullen met een stichtelijke overdenking. In de behoefte aan meditaties voorziet deze krant op andere plaatsen rijkelijk. Toch dit keer maar wel zoiets.
25/02 11u15  Charismatische vernieuwing in RKK vraagt aandacht voor diep en persoonlijk geloof„Rooms-katholieken hebben een persoonlijkere en diepere relatie met God gekregen.” Zo omschrijft Kees Slijkerman het effect van vijftig jaar charismatische vernieuwing in de Rooms-Katholieke Kerk (RKK). Op uitnodiging van paus Franciscus viert de kerk het gouden jubileum in Rome, in de week voor Pinksteren.
25/02 11u00  Doden door hotelbrand ChinaEen brand in een hotel in China heeft zeker tien levens geëist. De brand zou zaterdagochtend zijn ontstaan tijdens werkzaamheden aan het Platinum Mix hotel in Nanchang in het zuidoosten van China.
25/02 11u00  Wilders: onzin dat ik veilig benPVV-leider Geert Wilders is blij dat het kabinet de kwestie rond zijn beveiliging voortvarend oppakt. Maar hij vindt dat ten onrechte het beeld wordt gewekt dat hij veilig is. „Het kabinet neemt gelukkig maatregelen die genomen moeten worden. Maar houd op met zeggen dat het allemaal veilig is want dat is grote onzin”, aldus Wilders op Twitter.
25/02 10u45  Raket Taliban in schoolklasTalibanstrijders hebben een raket afgevuurd op een schoolklas in het oosten van Afghanistan. Volgens de gouverneur van Laghman, de provincie waar dat gebeurde, kwamen twee scholieren om het leven.
25/02 10u45  Overgewicht Amsterdamse kinderen neemt afSteeds minder kinderen in Amsterdam zijn te zwaar. In drie jaar tijd is het percentage kinderen met overgewicht en obesitas gedaald van ruim 27.000 naar 24.500 kinderen. Dit blijkt uit de ‘Staat van gezond gewicht en leefstijl van Amsterdamse kinderen’ over de periode 2012-2015.
25/02 10u15  Slag Javazee herdacht in Indonesië en Den HaagZowel in Indonesië als in Nederland wordt maandag herdacht dat het 75 jaar geleden is dat de Slag in de Javazee plaatsvond. Tijdens de beroemde zeeslag probeerde een eskader van Amerikaanse, Britse, Australische en Nederlandse marineschepen tevergeefs de Japanse invasievloot, die op weg was naar Java, te stoppen. Schout-bij-nacht Karel Doorman voerde het commando.
25/02 10u15  Herstel waarden en normen kan niet zonder aandacht voor levensbeschouwingNederlanders hebben het goed en krijgen het beter. Dat is de boodschap die premier Rutte aan het eind van zijn kabinetsperiode luid laat horen. En het is waar, economisch staat ons land er nu beter voor dan in 2012. Alhoewel, dat mag niet worden vergeten, er zijn nog tal van mensen in ons land voor wie het moeilijk is om de eindjes aan elkaar te knopen. Maar de gemiddelde Nederlander –wie dat dan ook is– mag niet klagen.
25/02 10u00  Twee mensen opgepakt na steekpartijIn het Groningse Muntendam zijn vrijdag twee mensen aangehouden na een steekpartij. Het zijn een vrouw van 52 uit Muntendam en een 23-jarige man uit Haren. Volgens de politie hadden ze ruzie over de verkoop van een auto en gingen ze elkaar te lijf met onder meer een mes.
25/02 10u00  Asscher in Kamer als hij geen premier wordtPvdA-leider Lodewijk Asscher wordt in een volgend kabinet geen minister. Hij gaat alleen na de verkiezingen van 15 maart in een kabinet zitten als hij premier wordt.
25/02 09u30  Mechelse politieman verdacht van racismeDe politie in het Belgische Mechelen heeft een collega gearresteerd die racistische afbeeldingen van een commissaris zou hebben verspreid. De inspecteur had een foto van de vrouwelijke commissaris van Indiase komaf voorzien van racistische termen.10 
25/02 09u30  Tientallen doden door aanslagen HomsEnkele bomaanslagen door militanten in de Syrische stad Homs hebben zaterdag aan zeker 42 mensen het leven gekost. Dat meldde het Observatorium voor Mensenrechten.10 
25/02 09u15  Verkeershinder verwacht door werk op A1 en A9Drie weekends in maart krijgt het verkeer op de A1 en de A9 te maken met wegafsluitingen en dus met hinder en vertraging. Daarvoor waarschuwt Rijkswaterstaat zaterdag in een advertentie in de kranten. Op de betrokken wegvakken worden werkzaamheden uitgevoerd.
25/02 08u45  Enthousiasme beleggers licht afgenomenBeleggers hebben iets minder vertrouwen in de economische situatie in Nederland. Ook is hun verwachting voor de AEX wat getemperd. Dat blijkt uit de BeleggersBarometer van ING. De barometer stond begin dit jaar op de hoge score van 148, maar is intussen gedaald tot 141.
25/02 08u45  Veertien doden door aanval HomsEen aanval door militanten in de Syrische stad Homs heeft zaterdag aan zeker veertien leden van de veiligheidsdienst het leven gekost. Dat meldde het Observatorium voor Mensenrechten.
25/02 08u30  „Commissaris schoof schoonzus werk toe”Jacques Tichelaar, commissaris van de Koning in Drenthe, heeft er in 2015 voor gezorgd dat een ontwerpopdracht voor een rijksmonument in Assen naar zijn schoonzus ging. De opdracht was aanvankelijk aan een ander gegeven. Dat blijkt uit een onderzoek van Dagblad van het Noorden en de Volkskrant.
25/02 08u30  Rutte vindt Van der Staaij in debat „tikje populistisch”De eerste klap is een daalder waard. Dat gold ook vrijdag tijdens het NPO Radio 1 Verkiezingsdebat, waar Van der Staaij (SGP) als eerste van de drie christelijke lijsttrekkers mocht aantreden en er zo in slaagde zichzelf redelijk in de kijker te spelen. De SGP’er mocht debatteren met de lijsttrekkers Rutte (VVD) en Roemer (SP) over de krijgsmacht; inmiddels een SGP-speerpunt.
25/02 08u30  Flirt van seculiere politiek met christelijke cultuur verdient scepsisEen week geleden wierp publicist Alain Verheij een steen(tje) in de vijver van campagnevoerend Nederland. In een door diverse theologen en christelijke leiders ondertekend manifest riep hij seculiere politici ertoe op te stoppen met hun „flirt” met het christelijk geloof.
25/02 08u15  Analyse: Flirt van seculiere politiek met christelijke cultuur verdient scepsisEen week geleden wierp publicist Alain Verheij een steen(tje) in de vijver van campagnevoerend Nederland. In een door diverse theologen en christelijke leiders ondertekend manifest riep hij seculiere politici ertoe op te stoppen met hun „flirt” met het christelijk geloof.
25/02 08u15  Meer complicaties bevallingen door leefstijlHet aantal ernstige complicaties in de zwangerschap en bij de bevalling neemt in Nederland toe doordat vrouwen vaker veel te zwaar zijn of een ongezonde leefstijl hebben. Dat meldt NRC. De hoogleraren obstetrie (verloskunde) van alle acht universitaire medische centra zeggen dat aanstaande ouders zich daar te weinig van bewust zijn. Ze bepleiten meer aandacht voor preventie.
25/02 08u15  CvK Jacques Tichelaar bevoordeelde schoonzusCommissaris van de Koning in Drenthe Jacques Tichelaar (PvdA) bemoeide zich met een ontwerpopdracht aan zijn schoonzus. De opdracht was aanvankelijk aan een ander gegeven. Na een interventie ging de opdracht naar zijn schoonzus. Dat blijkt uit gezamenlijk onderzoek van Dagblad van het Noorden en de Volkskrant, melden die kranten zaterdag.
25/02 08u15  „Kiezer in provincie voelt zich niet gehoord”Mensen die buiten de Randstad wonen voelen zich niet gehoord door de landelijke politici. Zes op de tien kiezers van buiten de Randstad stellen dat ‘mensen zoals zij’ geen invloed hebben op de besluitvorming. Dit blijkt uit het onderzoek Kiezen in Stad en Land van I&O Research in samenwerking met het AD en de regionale kranten.
25/02 08u15  Grensbewaking VS zoekt ontwerpen muurBedrijven die ideeën hebben voor de muur op de grens tussen de VS en Mexico kunnen vanaf begin volgende maand hun ontwerpen inleveren bij de grensbewakingsorganisatie CBP. Die liet vrijdag (lokale tijd) weten dat voor het einde van volgende maand naar verwachting een keuze wordt gemaakt.
25/02 08u00  Britten moeten rode eekhoorn gaan reddenBritse milieuorganisaties zoeken 5000 vrijwilligers in een ambitieuze poging om de inheemse rode eekhoorn te redden. Daarvoor moet ook de grijze eekhoorn bestreden worden, zeggen ze.
25/02 08u00  Lichaam1 Korinthe 10:17
25/02 08u00  Online boodschappen doen: de winkelwagen aan de kettingVervelende dingen zijn het, die winkelwagentjes. Ze willen altijd een andere kant op, zeker als ze boordevol etenswaren zitten. En die talloze boodschappen zijn zó weer op, waarna een volgend bezoek aan de winkel rest. Kan dat echt niet anders?
25/02 07u45  „Noord-Korea omzeilt sancties”Noord-Korea omzeilt internationale sancties met een goed georganiseerd netwerk van overzeese bedrijven. Dat staat in een rapport van de VN dat binnenkort verschijnt.11 
25/02 07u45  Wintersportverkeer al vroeg in de fileNederlanders die zaterdagochtend op weg zijn naar de skigebieden in de Alpen, hebben al vroeg te maken gekregen met files. Vooral in het zuiden van Duitsland was het rond 07.00 uur al erg druk, aldus de ANWB.12 
25/02 07u45  Turkse artsen: beeld dat Kuzu schetst onjuistDe bewering van DENK-politicus Tunahan Kuzu dat artsen bij oudere patiënten met een migratieachtergrond eerder ‘de stekker eruit trekken’ is ongefundeerd en schadelijk voor het vertrouwen. Zo reageren drie Turks-Nederlandse artsen zaterdag in een ingezonden brief in de Volkskrant. Ze schrijven namens de artsencommissie van Tannet, een netwerkorganisatie van Turks-Nederlandse professionals en wetenschappers.10 
25/02 07u30  Politie doet extra check beveiliging WildersDe politie gaat een extra check doen bij de beveiliging van Geert Wilders. De medewerkers van de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB), die direct of indirect betrokken zijn bij het beveiligen van de PVV-leider, worden extra gecontroleerd.11 
25/02 06u30  KNMI waarschuwt voor plaatselijke gladheidHet KNMI waarschuwt voor plaatselijke gladheid in het oosten en noordoosten van het land.10 
25/02 06u15  Geen ontmoeting Noord-Korea en VSPlannen voor het eerste contact tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten sinds het aantreden van president Donald Trump zijn afgeketst nadat de VS een visum voor de Noord-Koreaanse afvaardiging had afgewezen. Dat meldt The Wall Street Journal zaterdag.10 
25/02 06u00  Helft minder gedwongen ontslagen ING BelgiëDe vakbonden en de directie van ING België hebben een mondeling akkoord bereikt over beperking van het aantal ontslagen bij de Belgische tak van de bank. Dat meldt de Belgische zakenkrant De Tijd.13 
25/02 04u45  Huisarrest voor absent ziekenhuispersoneelIn Napels is een onderzoek ingesteld naar 94 medewerkers van een ziekenhuis na aanwijzingen dat ze herhaaldelijk niet op het werk verschenen. In plaats daarvan speelden ze tennis of deden ze ander werk. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.10 
25/02 04u15  Guatemala wil bemanning abortusboot uitzettenGuatemala wil de bemanning van de abortusboot van de Nederlandse organisatie Women on Waves uitzetten. Dat meldt de BBC. De advocaten van de groep tekenen beroep aan.10 
25/02 00u00  Trump kondigt grote militaire opbouw aanPresident Donald Trump gaat het Congres om een omvangrijk budget vragen voor een van de grootste militaire opbouwoperaties uit de Amerikaanse geschiedenis. Tijdens een congres van conservatieve activisten (CPAC) zei Trump vrijdag dat het leger zowel offensief als defensief meer mogelijkheden moet krijgen.12 
24/02 23u00  Faris K. loslippig over beveiliging WildersPolitiemedewerker Faris K. van de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) heeft informatie over kwetsbare plekken in de beveiliging van Geert Wilders met twee vriendinnen gedeeld. Dat zei zijn advocaat Peter Plasman vrijdagavond in Nieuwsuur.
24/02 23u00  Oud-vicepresident Guatemala aangeklaagd in VSDe Verenigde Staten hebben de voormalige Guatemalteekse vicepresident Roxana Baldetti en oud-minister Mauricio Lopez Bonilla aangeklaagd voor drugssmokkel. De Amerikaanse ambassade heeft dat vrijdag laten weten, aldus de Guatemalteekse krant La Prensa Libre.
24/02 22u30  Wall Street zet recordreeks toch voortDe zeldzame recordreeks op de aandelenbeurzen in New York heeft vrijdag een onverwacht vervolg gekregen. Na de hele dag in het rood gestaan te hebben, sloot de Dow-Jonesindex uiteindelijk op de valreep toch voor de elfde handelsdag op rij met een record. Dat was met name te danken aan de retailsector.
24/02 21u45  Witte Huis weert kritische mediaCNN, The New York Times, Politico en andere media die kritisch over president Donald Trump hebben bericht, mochten vrijdag niet aanschuiven voor een persconferentie op het Witte Huis. CNN liet weten dat het samen met The New York Times bezwaar heeft gemaakt tegen de maatregel.
24/02 21u45  ‘Geboeide’ verdachte na vijf weken opgepaktDe politie heeft vrijdag de vuurwapengevaarlijke Elias A. (24) in Etten-Leur (Noord-Brabant) opgepakt. De man ontsnapte ruim vijf weken geleden aan zijn begeleiders in Rotterdam, nadat hij medisch was behandeld in het Rotterdamse Sint Franciscus Gasthuis.
24/02 21u30  Synode GKV stelt interim raad van toezicht aan voor TUKDe generale synode van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) heeft vrijdag op een ingelaste vergadering in Elspeet besloten een interim raad van toezicht aan te stellen voor de Theologische Universiteit Kampen (TUK).
24/02 21u15  Drugslab Leende op erf lokale CDA-bestuurderEen van de drie verdachten die donderdag zijn opgepakt in verband met het aantreffen van een groot drugslab in het Brabantse Leende is de penningmeester van de lokale CDA-afdeling. Dat heeft bestuurslid Jos Vos van de lokale CDA-afdeling bevestigd naar aanleiding van berichten hierover in regionale media.
24/02 21u00  Resistente bacterie via vleeshandel verspreidBacteriën die resistent zijn voor antibiotica vormen in Europa een steeds grotere bedreiging. De internationale vleeshandel speelt hierin mede een rol.
24/02 20u45  Zaak Fillon nu in handen onderzoeksrechterEen Franse rechter gaat op verzoek van het parket onderzoek doen naar presidentskandidaat François Fillon en zijn vrouw. Het parket liet dat vrijdag weten. Fillon is ervan beschuldigd dat hij zijn vrouw honderdduizenden euro’s liet betalen voor werk dat ze nooit heeft gedaan.
24/02 20u45  Pakistaanse christenen blijven in celEen groep van 42 christenen blijft vastzitten in de gevangenis van de Pakistaanse stad Lahore. Ze zijn verhoord over de dood van twee moslims.
24/02 20u45  Dertien doden door busongeluk ArgentiniëDoor een busongeluk in de Argentijnse provincie Santa Fe zijn vrijdag zeker dertien doden gevallen en tenminste evenveel mensen gewond geraakt. Volgens het persbureau Telam kwamen twee voertuigen van dezelfde vervoersmaatschappij in de buurt van Rosario met elkaar in botsing.
24/02 20u45  „Maatschappelijke dienstplicht vluchtelingen”Het lijkt de ChristenUnie een goed idee als er een maatschappelijke dienstplicht komt voor vluchtelingen. Het moet nieuwkomers helpen sneller mee te doen in de samenleving.
24/02 20u45  Dieselgate blijft domper op winst VolkswagenDe afboekingen voor het dieselschandaal bij Volkswagen zijn vorig jaar opgelopen met 6,4 miljard euro. Daarmee heeft de Duitse autogigant sinds de emissiefraude in september 2015 aan het licht kwam tot nu toe 22,6 miljard euro opzijgezet voor boetes, reparaties en juridische kosten, zo meldde de Duitse autogigant vrijdag.
24/02 20u15  Rutte noemt geen deadline voor NAVO-normVVD-lijsttrekker Mark Rutte wil niet zeggen wanneer Nederland het bedrag voor defensie moet gaan uittrekken dat met de NAVO is afgesproken. Rutte wil zich „niet fixeren op een jaartal”, zei hij vrijdagmiddag tijdens het lijsttrekkersdebat op NPO Radio 1.
24/02 20u15  Rusland wijst VN-sancties tegen Syrië afRusland wijst sancties tegen Syrië wegens het gebruik van chemische wapens tegen burgers af. Een hoge Russische diplomaat heeft vrijdag gezegd dat een veto zal worden uitgesproken over de VN-resolutie die voorligt, tot ongenoegen van de Verenigde Staten.
24/02 20u00  Ds. L. H. Oosten: dominee van de oude stempelEen echt klassieke verschijning, ds. L. H. Oosten. Altijd in driedelig zwart, met een horloge aan een gouden ketting in zijn vestjeszak. Een man van kerkelijke stijl, iemand die lijdt onder leegheid en oppervlakkigheid. Toch een opgeruimd mens, bijna altijd goed gemutst. Echt iemand van de oude stempel.
24/02 19u45  Links ruziët tijdens lijsttrekkersdebat, Rutte wil CDA en D66Het Lijsttrekkersdebat van NPO Radio 1 is vrijdag uitgemond in een verhit schijngevecht over linkse samenwerking. PvdA-voorman Lodewijk Asscher noemde zijn GroenLinks-collega Jesse Klaver, die een progressief kabinet met hem wilde beklinken, „een tikje arrogant”. VVD-lijsttrekker Mark Rutte sprak zich ondertussen uit voor een coalitie met CDA en/of D66.
24/02 19u30  Intesa blaast overname Generali afDe Italiaanse bank Intesa Sanpaolo is niet meer geïnteresseerd in een overname van verzekeraar Generali. Intesa liet vrijdagavond weten na een analyse tot de conclusie te zijn gekomen onvoldoende groeimogelijkheden te zien bij een samengaan.
24/02 19u30  Enorme interesse voor Vermeer verrast LouvreLange rijen wachtenden, een recordaantal bezoekers en teleurgestelde kunstliefhebbers die op internet geen toegangsbewijs meer kunnen reserveren, omdat alle kaartjes verkocht zijn. De belangstelling voor de expositie met werken van Johannes Vermeer in het Louvre is zo groot, dat het Parijse museum er de afgelopen dagen niet in slaagde de bezoekersstroom in goede banen te leiden.
24/02 19u15  Kerken starten noodhulp AfrikaKerken en christelijke organisaties zijn deze week een noodhulpactie voor de bevolking in de Hoorn van Afrika begonnen. Deze regio wordt getroffen door hongersnood.
24/02 19u15  „Opbrengst Kerkbalans hoger in 2017”De Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk Beheer (VKB) in de Protestantse Kerk in Nederland denkt dat 2017 een goed jaar is voor de geldwervingsactie Kerkbalans.
24/02 19u00  Enorme interese voor Vermeer verrast LouvreLange rijen wachtenden, een recordaantal bezoekers en teleurgestelde kunstliefhebbers die op internet geen toegangsbewijs meer kunnen reserveren, omdat alle kaartjes verkocht zijn. De belangstelling voor de expositie met werken van Johannes Vermeer in het Louvre is zo groot, dat het Parijse museum er de afgelopen dagen niet in slaagde de bezoekersstroom in goede banen te leiden.
24/02 18u45  Vijf redenen waarom GroenLinks groeit„Wat zijn jullie met veel!” begroet Jesse Klaver (30) de zaal vol klappend en joelend publiek. Wie denkt dat een politicus die een praatje houdt in een zaaltje een wat achterhaalde manier van campagne voeren is, heeft het mis. De leider van GroenLinks onthaalde onlangs 2000 fans in Utrecht alsof het niks is.
24/02 18u15  Chauffeur reageert ‘normaal’ met 4,6 promilleDe Duitse politie heeft vrijdag op een parkeerterrein langs de A7 op de Lüneburger Heide een vrachtwagenchauffeur aangehouden met 4,6 promille in zijn bloed. Ondanks zijn gigantische alcoholconsumptie, voor menigeen een dodelijke hoeveelheid borrels, wekte de 53-jarige man niet de indruk dronken te zijn. De agenten vonden hem tot hun verbazing vrij normaal reageren en konden amper uitvalverschijnselen vaststellen.
24/02 18u15  Rutte: eerlijke verhaal over AOW-leeftijdVVD-lijsttrekker Mark Rutte wil het „eerlijke verhaal” vertellen over het verhogen van de AOW-leeftijd. Hij zei dat vrijdag in het Lijsttrekkersdebat in Nieuws en Co op NPO Radio 1, waar hij met SP-leider Emile Roemer en SGP-leider Kees van der Staaij discussieerde over de AOW-leeftijd.
24/02 18u15  Carnaval en vakantie veroorzaken lange filesOp de wegen in het zuiden van Nederland is goed te merken dat het carnaval en de voorjaarsvakantie in aantocht zijn. Aan het eind van de vrijdagmiddag stond er volgens de verkeersinformatiedienst VID bijna 300 kilometer file.
24/02 18u00  Vermeende moordenaars agent bieden excuses aanKRALENDIJK,- Enkele verdachten van de moord op de Nederlandse politie agent Ferry Bakx hebben vrijdag hun excuses aangeboden. Dat gebeurde tijdens een pro-formazitting op Bonaire. De zaak zal inhoudelijk worden behandeld op 15 mei van dit jaar.
24/02 18u00  Mexico weigert Midden-Amerikanen uit VSMEXICO-STAD (ANP/DPA/RTR - Mexico wil niet meewerken aan het plan van de Amerikaanse president Donald Trump om miljoenen illegalen het land uit te zetten. Minister van Binnenlandse Zaken Ángel Osorio Chong zei vrijdag dat Mexico geen illegalen zal accepteren als die niet de Mexicaanse nationaliteit hebben.
24/02 18u00  Alders wil uitleg over weigering bevingspolisHans Alders, de Nationaal Coördinator Groningen (NCG), wil uitleg van verzekeringsmaatschappijen. Hij wil weten wat er waar is van berichten dat de Groningers geen rechtsbijstandverzekering af kunnen sluiten tegen schade door aardbevingen. Het gaat onder andere om ARAG, Interpolis, Centraal Beheer, FBTO en Averó, aldus de NCG op de website.
24/02 18u00  Europese beurzen met verlies het weekend inDe belangrijkste Europese beursgraadmeters zijn vrijdag met verlies gesloten. Het sentiment werd gedrukt door onzekerheid over het politieke klimaat. Beleggers deden vooral financiële fondsen in de uitverkoop.
24/02 17u45  MH17-documenten alsnog aan media gevenMinister Stef Blok van Veiligheid en Justitie moet alsnog een aantal verslagen over de vliegramp met MH17 openbaar maken. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland vrijdag bepaald.
24/02 17u15  Meer geld voor gewipte medewerkers VerkadeOntslagen medewerkers van koekfabrikant Koninklijke Verkade krijgen alsnog een hogere ontslagvergoeding. FNV bereikte vrijdag een akkoord met Verkade over een sociaal plan, zo meldt de vakbond.
24/02 16u45  Gemeente Den Haag leeft regels WMO slecht naDe uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) door de gemeente Den Haag is niet goed geregeld. Dat concludeert de rekenkamer van de gemeente in een vernietigend rapport dat vrijdag is gepubliceerd. De toegang tot zorg en maatschappelijke ondersteuning is zo slecht dat het niet voldoet aan wettelijke eisen.
24/02 16u30  Steeds meer Turken willen asiel in DuitslandSteeds meer Turkse diplomaten willen, al dan niet in gezelschap van vrouw en kinderen, politiek asiel in Duitsland. Ze zijn bang in eigen land vervolgd te worden wegens vermeende betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep vorig jaar juli. Bij de Bondsregering zijn tot dusver 136 asielaanvragen bekend van Turken met een diplomatiek paspoort.
24/02 16u30  Nederland droeg bij aan Britse rampjaarDe puriteinse predikant Thomas Vincent loopt door een bijna uitgestorven stad. Het is februari van het jaar 1666 en Londen is getroffen door de grootste pestepidemie ooit. Vincent is een van de weinige achterblijvers die nog iets proberen te betekenen voor de zieken en de armen.
24/02 16u30  DBB’er Faris K. lekte niet naar criminelenDe opgepakte politiemedewerker Faris K. van de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) wordt toch niet verdacht van het lekken van informatie naar een criminele organisatie. Dat meldt het Openbaar Ministerie vrijdag. Wel zou hij in de privésfeer informatie hebben gedeeld over zijn werk en wordt hij verdacht van witwassen.
24/02 16u30  Drievoudig moordenaar na 10 jaar vrijEen Belgische man die in 2010 werd veroordeeld tot 26 jaar cel voor de moord op zijn ouders en zus komt onder voorwaarden op vrije voeten. Dat heeft een rechtbank in Brussel vrijdag bepaald. De 29-jarige Léopold Storme zat bijna tien jaar vast. Het Openbaar Ministerie kan nog in beroep gaan.
24/02 16u15  Automobilist sleurt zoon honderden meters meeEen zevenjarig jongetje is vrijdagmiddag in Tilburg ontsnapt aan ernstige verwondingen nadat hij honderden meters was meegesleurd door de auto van zijn vader. Het jongetje ging aan de zijspiegel van de auto van zijn vader hangen, die dat niet merkte. Pas op de drukke Ringbaan Zuid liet het jongetje los waarna hij over het wegdek rolde.
24/02 16u15  GZB benoemt zendingswerkersZendingsorganisatie GZB heeft een aantal nieuwe zendingswerkers benoemd. Ze zijn vorige week met hun zendingsopleiding gestart en worden komende zomer uitgezonden.
24/02 16u15  Nog twee beveiligers Wilders over de schreefOpnieuw is er ophef over personen die betrokken zijn bij de beveiliging van Geert Wilders. Twee beveiligers van de PVV-leider zijn namelijk in 2015 op non-actief gesteld vanwege financiële malversaties. Minister Stef Blok van Justitie maakte vrijdag na de ministerraad bekend dat het om personen ging „in de fysieke schil rond Wilders”. Blok zei de informatie recent te hebben vernomen. Wat ze precies hebben gedaan, wilde hij niet zeggen.
24/02 16u00  Oekraïner betaalt 125 miljoen euro borgtochtDe Oekraïense zakenman Dmitro Firtasj is vrijdag na betaling van een borgsom van 125 miljoen euro op vrije voeten gekomen. Eerder deze week stemde de rechtbank in Oostenrijk in met uitlevering van Firtasj aan de VS. Direct na deze uitspraak werd hij gearresteerd op verzoek van de Spaanse politie. Spanje verdenkt Firtasj van witwassen.
24/02 16u00  Iets minder oorlogen in 2016Het aantal oorlogen wereldwijd is in 2016 iets afgenomen. Dat blijkt uit het rapport dat het Heidelberger instituut voor internationaal conflictonderzoek (HIIK) vrijdag publiceerde. De wetenschappers classificeerden vorig jaar achttien brandhaarden als oorlog, één minder dan in 2015.
24/02 16u00  Slachtoffers verkrachter België melden zichEen man uit Belgisch Limburg die wordt verdacht van het oplichten, aanranden of verkrachten van negentien vrouwen, heeft hoogstwaarschijnlijk meer slachtoffers gemaakt. De politie riep slachtoffers eerder deze week op zich te melden. Er kwamen dertig meldingen binnen, waaronder drie „concrete” aangiften, liet het Openbaar Ministerie in Hasselt vrijdag weten.
24/02 16u00  Voorkom bijtende honden met strengere regelsPreventie is het sleutelwoord om bijtincidenten met honden tegen te gaan, stelt Ineke van Herwijnen.
24/02 16u00  Poolse regering veegt de vloer aan met EUPolen laat zich tot nu toe niet veel gelegen liggen aan de kritiek van de Europese Unie op het vleugellam maken van het Constitutionele Hof.
24/02 15u45  Wall Street begint lager aan handelDe aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag lager geopend. Daarmee lijkt er mogelijk een einde te komen aan de lange reeks recordslotstanden van de laatste tijd. De Dow-Jonesindex sloot donderdag voor de tiende handelsdag op rij op een recordniveau. Beleggers verwerkten cijfers van enkele bedrijven.
24/02 15u30  DBB-beveiliger eerder veroordeeld voor lekkenDe geschorste DBB-beveiliger Faris K. is in 2008 tot een voorwaardelijke werkstraf van 100 uur veroordeeld wegens het opzettelijk schenden van zijn ambtsgeheim, bevestigt de rechtbank Midden-Nederland vrijdag de berichtgeving van het AD. De rechtbank wil geen nadere informatie over de veroordeling verschaffen.
24/02 15u30  Wilders: dit is heel erg engGeert Wilders noemt het „heel erg eng” dat beveiligers die in zijn directe nabijheid verkeerden zo over de schreef zijn gegaan dat ze op non-actief zijn gesteld. „Vreselijk. Dit waren mijn directe persoonsbeveiligers die tot in mijn safehouse kwamen”, twitterde de PVV-voorman over het nieuws van vrijdag.
24/02 15u15  Werkstraf voor oud-Statenlid FlevolandEen VVD’er die tot eind vorig jaar Statenlid was in Flevoland, is vrijdag veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur. De rechtbank in Zutphen achtte bewezen dat hij een deel van de nalatenschap van een tante verduisterde.
24/02 15u15  Partij voor de Dieren zegt tv-debat afDe Partij voor de Dieren doet niet mee aan het verkiezingsdebat van de NOS op NPO1 op 14 maart. Dat meldt de NOS vrijdag.
24/02 15u15  Wilders schrikt nu van veroordeling DBB’erGeert Wilders heeft vrijdag geschrokken gereageerd op een nieuwe onthulling over de geschorste DBB-medewerker Faris K.. Het AD meldt dat de man die wordt verdacht van lekken al in 2008 werd veroordeeld voor het lekken van informatie.
24/02 15u15  Boeing bouwt onderdelenfabriek in EngelandVliegtuigfabrikant Boeing gaat een nieuwe onderdelenfabriek bouwen in de Engelse stad Sheffield. Dat maakte de Amerikaanse onderneming vrijdag bekend. Het wordt Boeings eerste eigen productielocatie voor de commerciële luchtvaart in Europa.
24/02 15u00  Vierdaagse draait looproute eerste dag omVierdaagsewandelaars lopen vanaf deze zomer de route van de eerste dag in omgekeerde richting. De organisatie van de Nijmeegse Vierdaagse vindt dat nodig, omdat de lopers dan het zwaarste deel van de route over de Oosterhoutsedijk in de koele ochtenduren afleggen, aldus een woordvoerster vrijdag.
24/02 15u00  Bod Kraft Heinz ‘keerpunt’ voor UnileverVoor Unilever is het recente ongevraagde overnamebod van Kraft Heinz een belangrijk „keerpunt”. Daardoor is immers duidelijk geworden dat de aandelen van Unilever ondergewaardeerd zijn en dat er snel waarde gecreëerd moet worden voor de aandeelhouders.
24/02 15u00  Twee nieuwe leden voor Raad voor CultuurBestuursvoorzitter Erwin van Lambaart van Holland Casino en hoogleraar Liesbet van Zoonen treden per 1 april toe tot de Raad voor Cultuur. De ministerraad stemde vrijdag in met de benoeming van het tweetal in het wettelijke adviesorgaan van de regering en het parlement op het terrein van kunst, cultuur en media. De zittingsduur is vier jaar.
24/02 15u00  België helpt terreurslachtoffers levenslangDe Belgische regering is vrijdag akkoord gegaan met een voorstel om slachtoffers van terrorisme levenslang bij te staan. Zij krijgen recht op een pensioen en de kosten voor medische en psychologische hulp worden vergoed.
24/02 15u00  Politie: schorsing DBB-agenten „oude zaak”Het nieuws rond de twee geschorste beveiligers van Geert Wilders betreft volgens de Nationale Politie „een oude zaak”. Daarmee zegt de politie de kwestie in perspectief te willen plaatsen.
24/02 14u45  PvdA praat met Primark over problemenDe PvdA gaat met de modeketen Primark zoeken naar een oplossing voor de slechte arbeidsomstandigheden voor het personeel. De directie van de kledinggigant gaat in op de uitnodiging voor overleg, meldt PvdA-Kamerlid John Kerstens vrijdag.
24/02 14u45  Extra druk op Schiphol door gevolgen stormReizigers die vrijdag vanaf Schiphol vliegen, moeten rekening houden met extra wachttijden. Door de storm werden donderdag veel vluchten geannuleerd, waardoor mensen moesten omboeken en pas een dag later konden vertrekken. In totaal werden 175 vluchten gecanceld.
24/02 14u45  Celstraf én vrijspraak vermeende terroristEen 47-jarige man uit Doesburg is vrijdag vrijgesproken van het voorbereiden van een terroristisch misdrijf, maar schuldig bevonden aan het maken van een bom en het doen van een poging tot afpersing.
24/02 14u45  Russische mini-Rijksdag bevreemdt DuitsersDuitsland heeft met bevreemding kennisgenomen van Russische plannen voor de bouw van een mini-Rijksdag in de buurt van Moskou. De kleinere replica van het Duitse parlementsgebouw in Berlijn moet in een militair themapark komen en jongeren zouden er kunnen oefenen hoe je een gebouw bestormt.
24/02 14u45  Toestel Flybe wordt vrijdagmiddag weggesleeptHet vliegtuig dat donderdagmiddag door zijn landingsgestel zakte op Schiphol, wordt vrijdagmiddag weggesleept naar een hangar. De Onderzoeksraad Voor Veiligheid doet onderzoek naar de oorzaak van het incident met het toestel van de Britse luchtvaartmaatschappij Flybe, dat uit Edinburgh kwam.
24/02 14u45  Zeldzame hagedis geboren in KarlsruheOnderzoekers van het natuurhistorisch museum in de Duitse stad Karlsruhe zijn er voor de tweede keer in geslaagd een krokodilstaarthagedis te fokken. Dat heeft het museum vrijdag bekendgemaakt. Wereldwijd leven er nog maar zeshonderd tot achthonderd van deze hagedissen. Het bruin-groene diertje komt in het wild voor in China en Vietnam. De krokodilstaarthagedis staat op de zogeheten rode lijst van ernstig bedreigde diersoorten.
24/02 14u45  Dienstplicht voortaan ook voor vrouwenDe militaire dienstplicht geldt vanaf volgend jaar ook voor vrouwen, als het aan het kabinet ligt. Omdat de dienstplicht sinds 1997 is opgeschort, heeft de voorgenomen wetswijziging geen grote gevolgen.
24/02 14u15  Wilders is zich „opnieuw kapotgeschrokken”Geert Wilders is zich „opnieuw kapotgeschrokken” van de onthulling dat twee jaar geleden al eens twee van zijn beveiligers op non-actief zijn gesteld omdat ze over de schreef waren gegaan. Hij is hierover vrijdagochtend geïnformeerd, twitterde de PVV-leider.
24/02 14u15  Bauer nieuwe Commandant der StrijdkrachtenViceadmiraal Rob Bauer volgt generaal Tom Middendorp op als Commandant der Strijdkrachten. De ministerraad maakte vrijdag bekend hem voor te dragen op voorstel van minister Hennis van Defensie.
24/02 14u00  Ook 13 jaar cel in hoger beroep Lawalata-zaakDe 42-jarige Sylvana W. is ook in hoger beroep veroordeeld tot een celstraf van dertien jaar voor het doden van Nikki Lawalata uit Amsterdam in 2013. Het vonnis werd vrijdag uitgesproken in het gerechtshof in Leeuwarden. Volgens de rechters is er sprake van doodslag.
24/02 14u00  „Al eerder beveiligers Wilders op non-actief”In 2015 zijn twee mensen uit het beveiligingsteam van PVV-voorman Geert Wilders op non-actief gesteld. Dat zegt minister van Justitie Stef Blok vrijdag.
24/02 14u00  Trump haalt weer fel uit naar FBIPresident Donald Trump heeft vrijdag via Twitter weer zijn ongenoegen geuit over de FBI. „De FBI is volstrekt niet bij machte om de ‘lekkers’ van vertrouwelijke informatie op te sporen en te stoppen. De FBI kan niet eens de lekken in de eigen organisatie vinden. Vertrouwelijke informatie wordt gelekt naar media. Dat kan desastreuze gevolgen hebben. Spoor ze nu op.”
24/02 14u00  Tilburger heeft wapenarsenaal in huisDe politie heeft donderdagavond laat tijdens het doorzoeken van een woning in de Tilburgse wijk Quirijnstok behoorlijk wat wapens aangetroffen. De 31-jarige bewoner is aangehouden, meldt de politie vrijdag.
24/02 13u45  Auto’s zonder bestuurder op proef de weg opZelfrijdende voertuigen mogen binnenkort op proef zonder bestuurder de openbare weg op, als het aan het kabinet ligt. Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) legt de Tweede Kamer een wetsvoorstel voor dat zulke experimenten toestaat.
24/02 13u45  Amsterdamse Jaap Edenbaan zaterdag weer openDe Jaap Eden IJsbaan in Amsterdam opent zaterdag de 400-meterbaan weer. Door de storm was het ijs zo aangetast, dat veilig schaatsen niet meer mogelijk was. De reparatie van de baan vindt vrijdag plaats.
24/02 13u45  Scheringa wil macht houden bij eigen bedrijfOud-bankier Dirk Scheringa heeft de stekker getrokken uit plannen om zijn nieuwe bedrijf CS Factoring via een zogenoemde omgekeerde overname naar de beurs te brengen. Reden daarvoor is dat hij anders te veel macht zou moeten afstaan aan de nieuwe zakenpartner waarmee hij in zee zou gaan.
24/02 13u45  Britse onderzoekers: Eet meer groente en fruitOm zo lang mogelijk gezond te blijven, adviseren Britse onderzoekers om meer fruit en groente eten dan doorgaans wordt aanbevolen.
24/02 13u15  Internetstoring Ziggo voorbijDe landelijke internetstoring bij Ziggo is verholpen. Volgens een woordvoerder van het bedrijf heeft iedereen in principe weer de normale diensten.
24/02 13u15  Laagste aantal Duitse verkeersdoden in 60 jaarIn Duitsland zijn vorig jaar zeker 3214 mensen omgekomen in het verkeer. Dat waren er 245 minder dan het jaar ervoor. Volgens het Duitse bureau voor de statistiek ging het om het laagste aantal verkeersdoden in zestig jaar. Aan het begin van de jaren vijftig van de vorige eeuw kwamen op Oost- en West-Duitse wegen bij elkaar nog bijna 8000 mensen om het leven.
24/02 13u15  Megadosis tegengif redt jongen van beet spinEen tienjarige jongetje uit Australië heeft ternauwernood een dodelijke beet van een tunnelsspin overleefd. De jongen kreeg maar liefst twaalf doses tegengif toegediend. Volgens de Australische krant The Daily Telegraph is dat de hoogste dosis ooit toegediend bij een mens.
24/02 13u15  Boete van 2 ton voor Groningse tandartsEen tandartspraktijk in Groningen moet een forse boete betalen omdat zij ten onrechte patiënten toeslagen liet betalen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft een boete opgelegd van 200.000 euro voor de wanpraktijken, maakte de organisatie vrijdag bekend .
24/02 13u15  Make-over voor EuromastDe Euromast in Rotterdam krijgt een opknapbeurt. Binnenkort worden de buitenkant en het platform onder handen genomen. Ook worden de keuken en het restaurant verbouwd, zo heeft het management van het beeldbepalende Rotterdamse monument vrijdag laten weten.
24/02 12u15  Kinderen misbruikt in vluchtelingenkampPÖLTEN (ANP) - Minstens vijf jonge kinderen zijn in een Oostenrijks vluchtelingenkamp in St. Pölten vermoedelijk seksueel misbruikt door een zeventienjarige jongen uit Jemen. Dat meldt de Oostenrijkse omroep ORF vrijdag. Het gaat om Afghaanse kinderen in de leeftijd van zes tot tien jaar. De verdachte is al op 9 februari gearresteerd.
24/02 12u00  Cultuursocioloog Van den Brink: We leven hier niet in een barbaars landTwee neigingen drijven ons én botsen met elkaar, zegt cultuursocioloog prof. Gabriël van den Brink. De ene: egoïsme. De andere: anderen willen helpen. Probleem van de laatste decennia is dat de zelfgerichtheid aan de winnende hand is. En die ontwikkeling zit menigeen dwars.
24/02 12u00  Column: Muziek moet de oren doen tuitenIedereen is muzikaal. Het poneren van deze stelling is vragen om contra’s die variëren van ”Ik kan niet zingen” tot ”Ik kan niet eens noten lezen”. Maar daar gaat het bij deze stelling niet om. Een mens is een wezen dat heel direct reageert op klanken en ritmes. Er zijn er die het talent bezitten om anderen daarvan te laten genieten vanaf wereldvermaarde podia, in intieme huiskamers of gewoon van onder de douche. Maar het gros is vooral passief bezig met muziek. En dat is steeds gemakkelijker. Met een paar muisklikken graai je de hele klinkende muziekgeschiedenis bij elkaar, om deze vervolgens regelrecht je telefoon in te pompen.
24/02 12u00  Verlies voor beurs AmsterdamDe beurs in Amsterdam liet vrijdag een verlies zien. In de AEX-index was biotechnoloog Galapagos een bescheiden winnaar dankzij positief ontvangen cijfers. Bodemonderzoeker Fugro kreeg met zijn resultaten de handen van beleggers echt op elkaar en schoot omhoog in de MidKap. Detacheerder Brunel moest het echter flink ontgelden na zijn cijferpublicatie.
24/02 12u00  Vrouwen mishandelen taxichauffeurDe politie heeft vrijdag twee vrouwen uit Santpoort-Noord en Velserbroek aangehouden op verdenking van het mishandelen van een taxichauffeur in de nacht van donderdag op vrijdag.
24/02 12u00  Belgisch stel omgekomen door omwaaiende boomHet stormachtige weer heeft donderdagavond twee levens geëist in het Belgische dorp Dalhem, iets ten zuiden van Maastricht. Een ontwortelde boom viel op de auto van een koppel van in de veertig, meldde de politie.
24/02 11u45  „PKN biedt podium voor Sabeel”De werkgroep Vanuit Jeruzalem heeft recent bij de Protestantse Kerk in Nederland geprotesteerd tegen „propaganda” voor de Palestijnse bevrijdingsorganisatie Sabeel op haar site.
24/02 11u45  Le Pen weigert politieverhoorMarine Le Pen heeft geweigerd om door de Franse politie te worden gehoord in een zaak over misbruik van EU-fondsen. Volgens de advocaat van de presidentskandidate van het Front National had de politie haar woensdag opgeroepen te komen.
24/02 11u45  „Adviezen voor consumptie fruit en groente zijn te laag”Om zo lang mogelijk gezond te blijven, adviseren Britse onderzoekers om meer fruit en groente eten dan doorgaans wordt aanbevolen.
24/02 11u45  Ruimtestation ISS weer bevoorraadVoor het eerst sinds het ongeluk in december met een onbemand ruimtevaartuig heeft Rusland weer een vrachtschip naar het internationale ruimtestation ISS gestuurd. De Progress heeft volgens plan twee ton voorraad naar het station gebracht, zo maakte het Russische ruimteagentschap Roskosmos vrijdag bekend.
24/02 11u45  Beethoven in de sloppenwijk van NairobiBij klassieke muziek wordt al snel gedacht aan chique zalen en muzikanten in stemmig rokkostuum. Toch gaat dit niet altijd op. In Korogocho, een sloppenwijk in Nairobi, speelt ieder weekend het orkest Ghetto Classics. Tientallen kinderen vergeten zo voor even de moeilijke wereld om hen heen en gaan helemaal op in de muziek.
24/02 11u45  Kamer: Voorlichting NIPT extern toetsenHet kabinet moet door een onafhankelijke instantie in kaart laten brengen of de voorlichting over de nieuwe screeningsbloedtest NIPT voldoende neutraal is, zodat ouders geen maatschappelijke druk ervaren om voor de test te kiezen. Een Kamermeerderheid stemde donderdag in met een CDA/CU-motie van deze strekking.
24/02 11u45  Blok: inzet om Wilders tijdig te informerenDe inzet is echt om PVV-voorman Geert Wilders tijdig te informeren over zaken die over zijn veiligheid gaan. Dat zei minister Stef Blok (Veiligheid) vrijdag in een reactie op kritiek van Wilders.
24/02 11u45  Langzaam internet door storing bij ZiggoInternetprovider Ziggo kampt vrijdag met een storing. Door de storing is sprake van langzaam internet. Een woordvoerder laat weten dat de problemen zich echter „lang niet bij iedereen” voordoen.
24/02 11u30  Bladeren in het werk van middeleeuwse mystica HildegardHet wereldberoemde manuscript met de liederen van de middeleeuwse mystica Hildegard von Bingen is gedigitaliseerd.
24/02 11u30  Moederlijke vermaning van Kamervoorzitter Arib heeft serieuze ondertoonHet verkiezingsreces is begonnen. De Tweede Kamerleden rondden donderdag hun laatste debatten af; zodat ze nu hun handen helemaal vrij hebben voor de campagne. De handschoenen gaan uit. Maar, zei Kamervoorzitter Arib, wees wel een beetje lief voor elkaar.
24/02 11u30  Hoeveel misdaden moet Kim Jong Un nog plegen voordat we wél wat doen?We weten het niet.” Dat is nog altijd de reactie op de dood van Kim Jong Nam, de halfbroer van de huidige Noord-Koreaanse dictator Kim Jong Un, die vorige week op de internationale luchthaven van Maleisië werd vermoord. Wát weten we niet? Wie daar achter zat. Nu vrijdag bekend werd dat de man is omgebracht met zenuwgas, nemen de verdenkingen wél toe: dat zijn halfbroer de bedenker is van deze lafhartige daad.
24/02 11u30  Vissterfte door omgewaaide mestsiloWaterschap Rijn en IJssel houdt er rekening mee dat vissen in de Schaarsbeek bij Aalten de komende uren zullen sterven, doordat er 2 miljoen liter mest in het water is gestroomd. De mest komt uit een silo die in de nacht van donderdag op vrijdag door de storm is omgewaaid en lekgeslagen, meldde het waterschap vrijdagochtend.
24/02 11u15  Acheologen stuiten op eeuwenoud kerkje in Belgisch BeverstIn het Belgische Beverst, bij Bilzen, zijn archeologen deze week op de funderingen van een mogelijk eeuwenoud kerkje gestoten. Dat bericht Het Belang van Limburg.
24/02 11u15  „GGU wil naar complex Mill Hill in Oosterbeek”De Geert Grote Universiteit (GGU) is geïnteresseerd in het complex van missieorde Mill Hill in Oosterbeek. Dat heeft Martien van Leeuwen, regionaal overste van de Nederlandse tak van de orde, deze week verklaard tegenover De Gelderlander.
24/02 11u15  Sloveense homo’s mogen wel trouwen maar niet adopterenIn Slovenië mogen homo’s vanaf vrijdag trouwen. Ze krijgen grotendeels dezelfde rechten als hetero’s, maar homostellen mogen geen kinderen adopteren. Zaterdag is in Maribor, de op een na grootste stad van het land, de eerste lesbische bruiloft, liet de burgerlijke stand weten.
24/02 11u00  Poëtische vertaling van Homerus’ heldeneposDe bijna 3000 jaar oude gedichten van de Griekse zanger Homerus spreken nog steeds tot de verbeelding. Imme Dros vertaalde de Odyssee in prachtig en uitstekend leesbaar Nederlands, met respect voor het origineel.
24/02 11u00  Farmaceut Out overtuigt nietHenk Jan Out, voormalig hoofd klinische ontwikkeling van Organon, noemt zijn boek een tegengeluid „na de stroom negatieve boeken over geneesmiddelen en fabrikanten.” De auteur, die ruim twintig jaar voor verschillende farmaceutische bedrijven werkte, stelt: „Veel van de kritiek berust mijns inziens op een gebrek aan kennis hoe het er werkelijk aan toe gaat.” Wie zich in de achtergrond van de critici verdiept, krijgt echter niet de indruk dat het om ongeïnformeerde of leugenachtige mensen gaat.
24/02 11u00  ”Gekochte journalisten” is omstreden boek over corruptie in mediaHij werkte jarenlang voor een gerenommeerde krant en schreef vervolgens een boek over corruptie in de journalistiek. De Duitse auteur Udo Ulfkotte laat in ”Gekochte journalisten” geen spaander heel van zijn collega’s.
24/02 11u00  Fiscus mag geen flitsfoto’s gebruikenDe Belastingdienst mag foto’s van snelwegcamera’s niet gebruiken voor het aantonen van privégebruik van een auto van de zaak. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag geoordeeld in drie zaken die om die kwestie draaien.
24/02 11u00  „Wilsbekwaamheid heet hangijzer in donorwet”Aan de nieuwe wet op orgaandonatie, die in de Eerste Kamer wordt behandeld, zitten op het vlak van wilsbekwaamheid nogal wat haken en ogen. Daarvoor waarschuwt de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) vrijdag in een brief aan de Senaat. Artsen moeten volgens het wetsvoorstel vaststellen of de overledene tijdens registratie wilsbekwaam was.
24/02 11u00  Margriet en Pieter lenen Canadese Inuit-kunstPrinses Margriet en haar man Pieter van Vollenhoven zijn op vrijdag 10 maart bij de opening van de tentoonstelling Canadese Inuit Kunst in Museum Volkenkunde in Leiden. Ze hebben voor deze expositie een deel van hun privécollectie uitgeleend.
24/02 11u00  Koenders over uitspraak Trump: Met kernwapens onveiligerHet streven van de Amerikaanse president Donald Trump naar meer kernwapens is in Den Haag niet met gejuich begroet. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken reageerde vrijdag kritisch: „Ik vind het niet verstandig om te zeggen dat je meer kernwapens nodig hebt. Van meer kernwapens wordt de wereld niet veiliger, eerder onveiliger.”
24/02 10u45  Koenders wil liever niet meer kernwapensHet streven van de Amerikaanse president Donald Trump naar meer kernwapens is in Den Haag niet met gejuich begroet. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken reageerde vrijdag kritisch: „Ik vind het niet verstandig om te zeggen dat je meer kernwapens nodig hebt. Van meer kernwapens wordt de wereld niet veiliger, eerder onveiliger.”
24/02 10u45  Autobom doodt tientallen mensen in SyriëDe ontploffing van een autobom nabij de Syrische stad al-Bab heeft vrijdag het leven gekost aan tientallen mensen. Nog eens tientallen mensen raakten gewond. Vermoedelijk zijn de slachtoffers Syrische rebellen die strijden tegen IS. De bom ontplofte in de buurt van militaire kantoren in het plaatsje Sousian, 8 kilometer buiten al-Bab.
24/02 10u45  Mijnwerkersdochter in Belgisch kabinetBelgië heeft een nieuwe staatssecretaris voor Armoedebestrijding en Gelijke Kansen. Mijnwerkersdochter Zuhal Demir uit Genk heeft vrijdagochtend bij koning Filip de eed afgelegd.
24/02 10u45  Comité: Behoud Valkenboskerk in Den HaagAls het aan het Actiecomité Valkenbos Blijft ligt, wordt de Valkenboskerk in Den Haag niet gesloopt. Vrijdag overhandigde het comité 422 handtekeningen aan wethouder Wijsmuller van mensen die de petitie ”Behoud de Valkenboskerk” steunen, zo meldde Den Haag FM.
24/02 10u45  Shell investeert in Argentijns schalieveldShell heeft met het Argentijnse oliebedrijf YPF overeenstemming bereikt over de ontwikkeling van delen van het schalieveld Vaca Muerta in het Zuid-Amerikaanse land. Beide bedrijven krijgen een belang van 50 procent in het proefproject. Shell investeert in twee fases 300 miljoen dollar in het project.
24/02 10u45  Maker ‘goedkoopste smartphone’ opgepaktDe directeur van Ringing Bells, de Indiase onderneming die beweerde de goedkoopste smartphone ter wereld te maken, is gearresteerd op beschuldigingen van fraude.
24/02 10u45  Drugslab Leende een van de grootste ooitEen drugslaboratorium dat donderdagochtend werd ontdekt op een boerenbedrijf in Leende (Noord-Brabant) is een van de grootste ooit in Nederland. Een politiewoordvoerder heeft dat vrijdag gezegd na een inventarisatie van de de productiecapaciteit.
24/02 10u45  Wilma Mansveld naar Water AllianceOud-staatssecretaris Wilma Mansveld gaat aan de slag bij Water Alliance. Ze is bij het samenwerkingsverband van overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen benoemd tot voorzitter van de Raad van Toezicht.
24/02 10u30  Nieuwe cao voor schoonmakersSchoonmakers kunnen een loonsverhoging tegemoetzien van in totaal 3,75 procent als onderdeel van de nieuwe cao. Werkgevers en werknemers bereikten daarover vrijdagmorgen een akkoord.
24/02 10u30  Waarom zo veel ophef over muur tussen VS en Mexico?In deze rubriek reflecteren buitenlandredacteuren van het RD op actuele gebeurtenissen in het buitenland. Vandaag: waarom zo veel gedoe om een muur tussen Mexico en de VS?
24/02 10u30  Stormschade onder de 10 miljoen euroDe storm van donderdagavond en -nacht heeft voor minder dan 10 miljoen euro schade aangericht. Dat is vrijdag de eerste schatting van het Verbond van Verzekeraars. „Het precieze schadebedrag is nog niet bekend, maar het blijft onder de 10 miljoen euro”, aldus een woordvoerster.
24/02 10u15  Boerderijfan uit Niawier brengt ode aan dorpstimmerman van weleerPiet Opdam woont in een keuterboerderijtje in het Friese Niawier. Vanuit het dorp is hij de afgelopen jaren „door heel Nederland gecrost” om monumentale boerderijen te fotograferen.
24/02 10u00  „Promoties onder frauderende promotor in orde”Promoties die zijn afgerond onder begeleiding van een van fraude verdachte promotor aan de Universiteit Tilburg, voldoen aan de minimum-eisen die de sector hanteert. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek dat de universiteit heeft laten doen na ontdekking van de mogelijke financiële malversaties van de wetenschapper. De bevindingen van de commissie-Hol werden vrijdag naar buiten gebracht.
24/02 10u00  Klein verlies voor rustige AEXGalapagos was vrijdag een van de weinige winnaars in de Amsterdamse AEX. Beleggers beloonden het biotechnologiebedrijf na de presentatie van jaarcijfers. Grote daler op Beursplein 5 was detacheerder Brunel.
24/02 09u45  „Christenen in Egypte verkeren in gevaar”Opnieuw werden vorige week twee koptische christenen vermoord. Het zijn geen losstaande incidenten. „De christenen in Egypte verkeren in gevaar.”
24/02 09u45  Grieken eisen schadevergoeding van HeinekenHeineken heeft een schadeclaim van ten minste 100 miljoen euro ontvangen van de Griekse bierbrouwer Macedonian Thrace Brewery. Heineken zou via zijn dochter Athenian Brewery jarenlang misbruik hebben gemaakt van zijn machtspositie in Griekenland. Het moet zich daarvoor nu bij rechtbank in Amsterdam gaan verantwoorden.
24/02 09u45  Wie is de mooiste ‘miss’ van Duitsland?Zo’n tweehonderd koeien (en hun fokkers) dongen donderdag in het Duitse Verden naar de titel “Miss Schau der Besten”, de mooiste koei van het jaar.
24/02 09u30  Galapagos straalt in AEXGalapagos was vrijdag de grootste stijger in de Amsterdamse AEX. Beleggers beloonden het biotechnologiebedrijf na de presentatie van jaarcijfers. Grote daler op Beursplein 5 was detacheerder Brunel.
24/02 09u15  Indiërs in VS mogelijk uit haat neergeschotenEen Amerikaan die in een bar in Kansas twee Indiërs heeft neergeschoten, wordt door de autoriteiten verdacht van een haatmisdrijf. De dader zou voor het schieten „ga m’n land uit” hebben geroepen. Een van de slachtoffers, van beiden 32 jaar, overleed. De andere raakte gewond, evenals een 24-jarige Amerikaan die nog probeerde in te grijpen.
24/02 09u15  Predikant gkv Zuidlaren uit ambt onthevenDs. R. van Wijnen, predikant van de gereformeerde kerk vrijgemaakt (gkv) te Zuidlaren, is per 20 januari uit het ambt ontheven.
24/02 09u15  Kleine ondernemer hard op zoek naar personeelKleine en middelgrote bedrijven in Nederland schreeuwen hard om nieuwe collega’s. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waren er eind 2016 zo’n 163.000 vacatures. Circa 90.000 daarvan betroffen een baan in het midden- en kleinbedrijf. Het aantal vacatures bij het mkb steeg daarmee op jaarbasis met 22 procent.
24/02 09u15  Veel op het spel bij beursgang SnapchatMet een beursgang volgende maand wil de populaire app Snapchat 3 miljard dollar (2,8 miljard euro) ophalen. Intussen voelt het bedrijf de hete adem van aartsrivaal Facebook in de nek.
24/02 09u15  Meer winst voor luchtvaartgroep IAGLuchtvaartgroep IAG, het moederbedrijf van British Airways, Iberia, Vueling en Aer Lingus, heeft de winst afgelopen jaar verder opgevoerd. Dit ondanks aanhoudende druk op de ticketprijzen, die resulteerde in een lichte daling van de opbrengsten. Dat blijkt uit de vrijdag gepubliceerde jaarcijfers.
24/02 09u00  Onderzoek naar radioactiviteit Kuala LumpurMaleisië gaat de luchthaven en andere locaties van Kuala Lumpur onderzoeken op radioactief materiaal. Dat heeft de politie van Maleisië vrijdag gezegd. Het onderzoek volgt op de bekendmaking dat de moord op de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is uitgevoerd met een sterk zenuwgas, genaamd VX.
24/02 09u00  Hardenbergse Dagen vooral bezocht door SGP’ersEén van beiden moet waar zijn: de beurs de Hardenbergse Dagen wordt vooral bezocht door SGP’ers óf SGP-vertegenwoordigers zijn sterker in de dagelijkse debatten op deze gezinsbeurs.
24/02 09u00  Brunel ziet pas vanaf zomer enig herstelDetacheerder Brunel heeft een erg moeilijk jaar achter de rug. De aanhoudende malaise op de olie- en gasmarkten drukte de vraag naar tijdelijk personeel in die voor het bedrijf belangrijke sector. Pas in de tweede helft van 2017 wordt een stabilisatie van de omzet voorzien, en mogelijk zelfs wat groei.
24/02 08u45  Negende verliesjaar op rij voor RBSRoyal Bank of Scotland (RBS) is in 2016 voor het negende jaar op rij in de rode cijfers beland. De Britse bank had te kampen met hoge juridische kosten en herstructureringslasten. RBS wil de kosten de komende jaren fors verlagen om weer winstgevend te worden.
24/02 08u45  Handboek GKV: Kerk in ontwikkeling zoekt houvastHet ledental van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) is vorig jaar met 967 gedaald, naar 118.406 leden. Dat blijkt uit het statistisch overzicht in het vrijdag verschenen Handboek voor de GKV.
24/02 08u45  Topmannen Samsung kondigen aftreden aanTwee topmannen van industrieconglomeraat Samsung hebben aangekondigd terug te treden om zo verantwoordelijkheid te nemen in het schandaal rond de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye.
24/02 08u45  Fors lagere tarieven voor gastransportDe tarieven die Gasunie Transport Services (GTS) rekent voor gastransport gaan fors omlaag. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaalde vrijdag dat de inkomsten van GTS dit jaar met 100 miljoen euro dalen. Tot 2021 gaan ze stapsgewijs nog eens met 100 miljoen euro omlaag. Daarmee lopen de inkomsten van GTS terug van 1 miljard euro naar 800 miljoen euro.
24/02 08u30  Brood des levensJohannes 6:48
24/02 08u15  Strenge Rotterdamse aanpak bijstand succesvolHet lukt de gemeente Rotterdam beter dan de drie andere grote steden om mensen uit de bijstand te houden. Het aantal mensen met zo’n uitkering steeg daar vorig jaar met 1,7 procent, terwijl het percentage in Amsterdam, Den Haag en Utrecht gemiddeld op 8,6 procent ligt. Dat meldt het Financieele Dagblad op basis van de Monitor Werkgelegenheid.
24/02 07u45  Chemiereus BASF verwacht weer groei in 2017Het Duitse chemieconcern BASF put vertrouwen uit een sterk laatste kwartaal van 2016, waarin de omzet en winst weer toenamen. In de eerste drie kwartalen was nog sprake van een daling, grotendeels als gevolg van een ruil van bezittingen met het Russische staatsgasbedrijf Gazprom.
24/02 07u45  Verliesbeurt op beurzen AziëDe aandelenbeurzen in Azië zijn vrijdag met verlies de handel uit gegaan. Vooral grondstofbedrijven stonden daarbij onder druk door de prijsdaling van koper, ijzer en andere grondstoffen.
24/02 07u45  Gerhard Hormann over de woekerpolisHet is vandaag een historische dag, al moet ik er meteen aan toevoegen dat deze datum alleen voor ons gezin enige betekenis heeft.
24/02 07u30  Fugro ziet nog geen herstel in oliesectorBodemonderzoeker Fugro verwacht dat in de eerste helft van dit jaar de marktomstandigheden in de offshore-olie- en - gassector nog verder zullen verslechteren. Als gevolg van de lastige marktomstandigheden zal de omzet volgens Fugro in de eerste zes maanden van dit jaar aanzienlijk dalen, hoewel minder ernstig dan vorig jaar, met aanhoudende margedruk.
24/02 07u15  Tiener die Trump toezong wil hem nu sprekenDe zestienjarige Jackie Evancho, die het Amerikaanse volkslied zong tijdens de inauguratie van Donald Trump, heeft gevraagd om een gesprek met de president over de rechten van transgenders. Ze verzond daarover enkele tweets en kwam die donderdag toelichten in een tv-show van ABC.
24/02 07u15  Kiezer meest bezorgd over normen en waardenBijna negen op de tien kiezers maken zich grote zorgen over de normen en waarden in ons land. Het is voor hen een van de belangrijkste thema’s als ze op 15 maart gaan stemmen. De zorgen leven bij 86 procent van de Nederlanders in meer of mindere mate.
24/02 07u00  Lijsttrekkers kruisen degens in radiodebatLeiders van negen politieke partijen kruisen vrijdag de degens in het Lijsttrekkersdebat in Nieuws en Co op NPO Radio 1. Het debat wordt gehouden in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag.
24/02 07u00  Marine Guatemala houdt Nederlandse abortusboot tegenDe abortusboot van de Nederlandse organisatie Women on Waves wordt sinds donderdag vastgehouden door de marine van Guatemala. Militairen hebben donderdag een persconferentie van de organisatie in Marina Pez Vela, de haven van de stad Puerto San José, gestopt en blokkeren de toegang tot het schip, zo meldt Women on Waves op de website.
24/02 06u45  Marine Guatemala houdt abortusboot tegenDe abortusboot van de Nederlandse organisatie Women on Waves wordt sinds donderdag vastgehouden door de marine van Guatemala. Militairen hebben donderdag een persconferentie van de organisatie in Marina Pez Vela, de haven van de stad Puerto San José, gestopt en blokkeren de toegang tot het schip, zo meldt Women on Waves op de website.
24/02 06u45  Thuisbevallen juist populair in VeenendaalSteeds meer moeders kiezen ervoor om in het ziekenhuis te bevallen, zo bleek uit de landelijke cijfers over 2015. Slechts 13 procent van de moeders krijgt thuis een kindje. Maar niet in Veenendaal, het werkgebied van arts en verloskundige Rosanne van Dam.
24/02 06u45  Windkracht 10 niet gehaald; storm minder zwaar dan gedachtDe storm die donderdag over land trok, viel volgens Weeronline iets minder zwaar uit dan verwacht. Wel waren tot diep in het binnenland forse windstoten. Zo werd op de Veluwe een windstoot gemeten van 101 kilometer per uur. Hoek van Holland kon de zwaarste windstoot bijschrijven: 116 kilometer per uur.
24/02 04u30  Google-zuster beschuldigt Uber van diefstalWaymo, een zusteronderneming van Google die werkt aan de zelfrijdende auto, heeft donderdag een rechtszaak aangespannen tegen taxidienst Uber over diefstal van bedrijfsgegevens. Het Amerikaanse bedrijf beschuldigt concurrent Uber daarnaast van het schenden van patenten en van oneerlijke concurrentie.
24/02 03u15  Carnaval en skiën in voorjaarsvakantieNa de ‘primeur’ voor de regio noord kunnen het midden en het zuiden van het land vanaf vrijdag voorjaarsvakantie gaan vieren. In het zuiden zullen deze vrije dagen vooral in het teken staan van carnaval, dat vrijdag officieel begint. In veel plaatsen wordt dit feest uitgebreid gevierd met onder meer een optocht.
24/02 03u15  Tegenstandster Filipijnse president opgepaktEen van de belangrijkste critici van de Filipijnse president Rodrigo Duterte is vrijdag opgepakt voor drugs en corruptie. De Filipijnse senator Leila de Lima wordt ervan beschuldigd geld te hebben aangenomen van drugsdealers die in de gevangenis zaten toen ze minister van Justitie was onder de vorige president. De aanklacht komt van het ministerie van Justitie.
24/02 02u30  Maleisië: Kim Jong-nam vermoord met zenuwgasDe politie in Maleisië heeft vrijdag bekendgemaakt dat de moord op de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is uitgevoerd met een sterk zenuwgas genaamd VX nerve agent. Dat concludeert de politie op basis van sporen genomen van het oog en het gezicht van de Noord Koreaan Kim Jong-nam. Die zijn vervolgens geanalyseerd door een Maleisisch chemielab.
24/02 02u15  Jaaromzet autosector groeit ook in 2016De Nederlandse auto- en motorsector heeft vorig jaar meer omzet behaald, ondanks dat er fors minder nieuwe auto’s zijn verkocht. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.
24/02 01u30  Trump wil weer koploper kernwapens zijnPresident Donald Trump wil dat de Verenigde Staten weer koploper worden als het gaat om het aantal kernwapens. Omdat het land achterop is geraakt, moet het nucleaire arsenaal worden uitgebreid.
24/02 00u00  Kamer sluit af met gescheperde schaapskuddesDe Tweede Kamer heeft donderdag de laatste vergaderdag in de oude samenstelling afgesloten. Een behoorlijk aantal Kamerleden komt na de verkiezingen van 15 maart niet terug.
24/02 00u00  Storm neemt snel in kracht afDe storm die donderdag over Nederland trok, is grotendeels uitgeraasd. Het KNMI heeft ‘code oranje’ tegen 23.30 uur beëindigd. Wel geldt nog code geel, een stapje lager, omdat in het hele land nog windstoten kunnen voorkomen van 80 tot 90 kilometer per uur. Na middernacht neemt de wind snel in kracht af, liet het instituut weten.
23/02 23u45  Kamer wil falende zorgbestuurders kunnen werenBestuurders in de zorg die keer op keer hun werk niet goed doen, moeten voortaan van bestuursfuncties kunnen worden uitgesloten. Dat vindt de Tweede Kamer, die het kabinet donderdag vroeg zo’n bestuursverbod in de wet op te nemen.
23/02 23u30  Kamer wil koeien verplicht de wei inHet kabinet moet boeren verplichten al hun koeien geregeld de wei in te sturen. Dat vindt de Tweede Kamer.
23/02 23u15  Windstoot in Hoek van Holland spande de kroonDe storm die donderdag over land trok, viel volgens Weeronline iets minder zwaar uit dan verwacht. Wel waren tot diep in het binnenland forse windstoten. Zo werd op de Veluwe een windstoot gemeten van 101 kilometer per uur. Hoek van Holland kon de zwaarste windstoot bijschrijven: 116 kilometer per uur.
23/02 22u45  Dow zet recordreeks voortDe Dow-Jonesindex op de aandelenbeurs in New York heeft donderdag zijn al lang aanhoudende recordreeks doorgezet. De graadmeter met dertig toonaangevende fondsen eindigde voor de tiende handelsdag op rij op een recordslotstand. Zoiets is in drie decennia niet meer voorgekomen.
23/02 22u30  Bannon: Trump zal alle beloften nakomenDe Amerikaanse president Donald Trump zal al zijn verkiezingsbeloftes zo snel mogelijk nakomen. Dat is de stellige overtuiging van Trumps belangrijkste strateeg Steve Bannon. Hij zei dat donderdag in het bijzijn van Reince Priebus, de stafchef van het Witte Huis, tijdens de bijeenkomst van conservatieve activisten (CPAC) in Washington. Dat was live te volgen via onder meer de Washington Post.
23/02 22u00  Februaristorm blaast vrachtwagens en bomen omDe storm die donderdag over Nederland trok, heeft vooral het verkeer parten gespeeld. Met name vrachtwagens waren speelbal van windstoten van soms boven de 100 kilometer per uur.
23/02 22u00  Kamer voor participatieverklaring nieuwkomersDe Tweede Kamer heeft donderdag ingestemd met de zogeheten participatieverklaring als verplicht onderdeel van de inburgering voor nieuwkomers. Het voorstel van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) houdt in dat nieuwkomers leren over de Nederlandse kernwaarden en een verklaring ondertekenen dat ze deze waarden respecteren.
23/02 21u45  Macron: belasting en begrotingstekort verlagenDe Franse presidentskandidaat Emmanuel Macron heeft donderdag in een interview met Les Echos zijn financiële plannen ontvouwd voor het geval hij in mei wordt gekozen als opvolger van François Hollande. De voormalig minister van economische zaken wil de vennootschapsbelasting verlagen van 33,3 naar 25 procent.
23/02 21u45  RD-bezorgers in Katwijk trotseren weer en windCode oranje? Windkracht 10? Dat alles houdt de RD-bezorgers in Katwijk donderdagmiddag echt niet tegen. ,,Weer of geen weer. Die krant moet bezorgd.”
23/02 21u45  Curaçaose parlementariër mept collegaParlementariër en oud-minister Jacinta Constancia heeft donderdag op Curaçao haar collega Giselle Mc William hard in het gezicht geslagen. Constancia is daarop gearresteerd. Mc William heeft aangifte gedaan.
23/02 21u15  Mexico geïrriteerd door migratiebeleid VSMexicaanse regeringsleden hebben hun „verontrusting en irritatie” uitgesproken over het migratiebeleid dat de de Amerikaanse president Donald Trump wil gaan voeren. Luis Videgaray en Miguel Angel Osorio Chong, minister van Buitenlandse - respectievelijk Binnenlandse Zaken, overlegden donderdag met hun Amerikaanse collega’s Rex Tillerson en John Kelly.
23/02 21u00  Honderd koeien dood door brand in Friese stalZo’n honderd koeien zijn donderdagavond om het leven gekomen door brand in een stal in het Friese Zandhuizen. Slechts één koe kwam levend uit de stal, maar ook dit dier redde het uiteindelijk niet, vertelde een woordvoerster van de brandweer. Die wist een naastgelegen stal vol jonge stieren wel te behoeden voor het vuur door het gebouw nat te houden.
23/02 21u00  Campingbaas boos over bezoek AsscherEigenaar Jan Engel van de beruchte camping Fort Oranje in Rijsbergen is boos op minister en PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher die donderdagmiddag onaangekondigd een bezoek kwam brengen. De campingbaas zegt dat hij niets wist over de komst van Asscher en dat de PvdA-leider zich ook niet bij de ingang heeft gemeld. Engel meent dat zijn camping wordt misbruikt om campagne te voeren en wil aangifte doen tegen de politicus die op verboden terrein was.
23/02 21u00  Jadot niet langer Frans presidentskandidaatYannick Jadot heeft donderdag bekendgemaakt dat hij zich terugtrekt uit de race naar het Frans presidentschap. Hij was kandidaat namens de Groenen maar maakt geen kans de tweede ronde te bereiken. Zijn afmelding is in het voordeel van de socialist Benoît Hamon. Maar deze staat er ook met de steun van Jadot niet best voor in de peilingen.
23/02 20u45  Leren omgaan met woede van hooggevoelig kindHet ene moment leven ze bijzonder mee met een verdrietig vriendje, het andere moment barsten ze uit in extreme woede. Hoogsensitieve kinderen zijn extra gevoelig voor prikkels en verwerken die intens.
23/02 20u45  „Kranten bezorgen is met dit weer minder leuk”Krantenbezorgers van het RD trotseerden donderdag weer en wind om de lezers hun vertrouwde avondkrant te brengen en –voor die gevallen– ook hun kerkblad.
23/02 20u30  Katwijker over storm: Je ligt te zweten in je bedHoe komt Katwijk deze stormachtige donderdag door? Een strandjutter: „Je ligt te zweten in je bed.”
23/02 20u30  D66-campagneleider Sjoerdsma gaat voor verdubbeling zeteltal„Vroeger was D66 een denkgroepjespartij. Als je vroeg: „Wil je meehelpen met de campagne?” antwoordde men: „Zeker. Zal ik meeschrijven met het programma?” „Nee, ik bedoel flyeren op het station, om halfzeven ’s morgens.” „Oh”, zei men dan, „nee dat lukt, niet.” Tegenwoordig zijn wij activistischer dan de SP. We hebben enorm veel vrijwilligers. Bij het Oekraïnereferendum hadden we dagelijks 500 man op de been. Dat enthousiasme, daar profiteer ik als campagneleider enorm van. En dat probeer ik ook een beetje aan te jagen.”
23/02 20u15  Onderzoek Nederlands-Indië duurt vier jaarHet in december aangekondigde onderzoek naar de bloedige dekolonisatie van Nederlands-Indië gaat vier jaar duren en begint in september. Het kabinet stelt 4,1 miljoen euro beschikbaar. Dat hebben de ministers Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en Jeanine Hennis (Defensie) en staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) donderdag bekendgemaakt.
23/02 19u45  Oekraïneverdrag door de Tweede KamerHet kabinet heeft in het parlement de eerste hobbel genomen naar goedkeuring van het Europese samenwerkingsverdrag met Oekraïne. Het verdrag kreeg tijdens een hoofdelijke stemming donderdag de steun van 89 Tweede Kamerleden, 55 volksvertegenwoordigers stemden tegen.
23/02 19u45  Onderzoek naar SPD’er Martin SchulzHet Europees bureau voor fraudebestrijding OLAF onderzoekt de handel en wandel van Martin Schulz, de voormalig voorzitter van het Europees Parlement. Schulz is in Duitsland momenteel SPD-kandidaat voor het bondskanselierschap.
23/02 19u30  Krol gaf fout cv zelf aan Kamer50PLUS-lijsttrekker Henk Krol heeft zelf een onjuist cv ingeleverd bij de Tweede Kamer. Dat heeft de staf van de Tweede Kamer donderdag laten weten. Krol zei woensdag nog „geen flauw idee” te hebben hoe op de website van de Kamer was beland dat hij het gymnasium zou hebben gevolgd.
23/02 19u30  Inwoners onderhouden zelf buurtschap De ValkDe inwoners van De Valk bij Wekerom onderhouden voortaan zelf de wegen en het groen in hun buurtschap. De gemeente Ede heeft het beheer voor meerdere jaren overgedragen aan De Valkse Groencoöperatie, die speciaal daarvoor is opgericht.
23/02 19u30  Moerdijkbrug dicht voor vrachtverkeer om windVanwege de harde wind is de Moerdijkbrug donderdagavond afgesloten voor vrachtverkeer. Daartoe werd besloten nadat een aanhanger van een vrachtwagen omver was geblazen op de brug over het Hollands Diep.
23/02 19u15  Wilders eist duidelijkheid over wat is gelektPVV-leider Geert Wilders eist duidelijkheid over wat er is gelekt uit de organisatie die hem beveiligt, de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB). Pas dan wil hij zich weer op straat begeven om campagne te voeren voor de verkiezingen.
23/02 18u45  Twee chefs Landelijke Eenheid wegTwee chefs van de Landelijke Eenheid van de politie, waar ook de in opspraak geraakte Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) valt, krijgen andere functies binnen de politieorganisatie. De politie bevestigt berichtgeving daarover van De Telegraaf.
23/02 18u30  Moerdijkbrug dicht door omgewaaide aanhangerDe harde wind heeft donderdag tijdens de avondspits een aanhanger van een vrachtwagen omvergeblazen op de Moerdijkbrug. Die is in zuidelijke richting afgesloten, lieten de ANWB en de VID weten. Eerder op de dag gebeurde hetzelfde op de Van Brienenoordbrug, op dezelfde snelweg bij Rotterdam. Daar kwam een truck dwars over de weg te staan, ingeklemd tussen beide vangrails.
23/02 18u30  Cel geëist voor inpikken zorggeldEen voormalig bewindvoerder die wordt verdacht van het verduisteren van ruim een kwart miljoen euro van kwetsbare cliënten moet wat de aanklager betreft 15 maanden de cel in. Die straf eiste het Openbaar Ministerie (OM) donderdag tegen de man uit Emmen.
23/02 18u30  Veerboot Texel vaartLees meer >
23/02 18u30  Beursgang bedrijf Scheringa gaat niet doorDe voorgenomen beursgang van CS Factoring, het bedrijf van voormalig DSB-eigenaar Dirk Scheringa, gaat niet door. Scheringa zou via een omgekeerde overname van lege beurshuls Lavide naar de beurs gaan. Maar beide partijen hebben besloten daar toch van af te zien, zo meldde Lavide donderdag.
23/02 18u15  Expositie Woudenberg toont geschiedenis van doopjurkenDoopjurken verschoten in de loop der eeuwen van kleur. Aanvankelijk waren ze rood, paars, blauw of, bij de adel: zwart. Achttien exemplaren op een expositie in het Woudenbergse Cultuurhuis laten zien dat witte of crèmekleurige jurken de laatste decennia de norm zijn.
23/02 18u15  Vrede Syrië bedreigd door nieuwe alliantiesEr gaat weer onderhandeld worden over vrede in Syrië. Maar de betrokken spelers hebben dermate verschillende agenda’s dat een positieve uitkomst bij voorbaat onmogelijk lijkt.
23/02 18u15  Wilders zegt optredens af om beveiligingslekDe Partij voor de Vrijheid (PVV) heeft donderdag alle publieke activiteiten tot nader order opgeschort. Geert Wilders heeft dat besloten nadat bekend werd dat een agent van de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) wordt verdacht van lekken. De medewerker zat vast, maar is donderdag vrijgelaten. Hij mag zijn vermoedelijke proces thuis afwachten. Het Openbaar Ministerie (OM) vroeg tevergeefs om de man veertien dagen langer vast te houden en beraadt zich op hoger beroep.
23/02 18u00  Chipbedrijf Besi uitblinker op DamrakToeleverancier aan de chipindustrie Besi was donderdag de grote winnaar op de beurs in Amsterdam. Beleggers reageerden buitengewoon positief op de cijfers en vooruitzichten die Besi naar buiten bracht. Verder toonden de graadmeters in Europa een licht negatief beeld.
23/02 18u00  Ierland stelt prostitutiebezoek strafbaarSeks kopen is voortaan verboden in Ierland. De wet heeft de bedoeling honderden kwetsbare vrouwen te beschermen die in de prostitutie zijn beland. De Ieren volgen met de maatregel landen als Canada, Zweden, Noorwegen, IJsland en Noord-Ierland.
23/02 18u00  Juncker wil geen harde grens tussen IerenDe grens tussen Ierland en Noord-Ierland moet na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zo open mogelijk blijven. Dat zei Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, donderdag na een ontmoeting met de Ierse premier Enda Kenny in Brussel. Ook Kenny heeft geen behoefte aan een harde grens. „En die komt er ook niet.”
23/02 18u00  Kabinet: verkiezingscampagne voeren is veiligPolitici kunnen in Nederland gewoon veilig campagne voeren. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) geeft aan dat de veiligheid van alle politici gewaarborgd was en is.
23/02 17u45  DNB waarschuwt over pinautomaten buiten EUBanken moeten uitkijken met welke exploitanten van pinautomaten zij buiten Europa in zee gaan. Daarvoor waarschuwde De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag. De toezichthouder heeft signalen ontvangen dat er partijen zijn in landen als Suriname of Colombia die de apparaten gebruiken voor het witwassen van drugsgeld.
1 2 3 4Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

13x Helft minder gedwongen ontslagen ING België25/02 06u00 - Reformatisch Dagblad: De vakbonden en de directie van ING België hebben een mondeling akkoord bereikt over beperking van het aantal ontslagen bij de Belgische tak van de bank. Dat meldt de Belgische zakenkrant De Tijd.
12x Wintersportverkeer al vroeg in de file25/02 07u45 - Reformatisch Dagblad: Nederlanders die zaterdagochtend op weg zijn naar de skigebieden in de Alpen, hebben al vroeg te maken gekregen met files. Vooral in het zuiden van Duitsland was het rond 07.00 uur al erg druk, aldus de ANWB.
12x Trump kondigt grote militaire opbouw aan25/02 00u00 - Reformatisch Dagblad: President Donald Trump gaat het Congres om een omvangrijk budget vragen voor een van de grootste militaire opbouwoperaties uit de Amerikaanse geschiedenis. Tijdens een congres van conservatieve activisten (CPAC) zei Trump vrijdag dat het leger zowel offensief als defensief meer mogelijkheden moet krijgen.
11x „Noord-Korea omzeilt sancties”25/02 07u45 - Reformatisch Dagblad: Noord-Korea omzeilt internationale sancties met een goed georganiseerd netwerk van overzeese bedrijven. Dat staat in een rapport van de VN dat binnenkort verschijnt.
11x Politie doet extra check beveiliging Wilders25/02 07u30 - Reformatisch Dagblad: De politie gaat een extra check doen bij de beveiliging van Geert Wilders. De medewerkers van de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB), die direct of indirect betrokken zijn bij het beveiligen van de PVV-leider, worden extra gecontroleerd.
10x Mechelse politieman verdacht van racisme25/02 09u30 - Reformatisch Dagblad: De politie in het Belgische Mechelen heeft een collega gearresteerd die racistische afbeeldingen van een commissaris zou hebben verspreid. De inspecteur had een foto van de vrouwelijke commissaris van Indiase komaf voorzien van racistische termen.
10x Tientallen doden door aanslagen Homs25/02 09u30 - Reformatisch Dagblad: Enkele bomaanslagen door militanten in de Syrische stad Homs hebben zaterdag aan zeker 42 mensen het leven gekost. Dat meldde het Observatorium voor Mensenrechten.
10x Turkse artsen: beeld dat Kuzu schetst onjuist25/02 07u45 - Reformatisch Dagblad: De bewering van DENK-politicus Tunahan Kuzu dat artsen bij oudere patiënten met een migratieachtergrond eerder ‘de stekker eruit trekken’ is ongefundeerd en schadelijk voor het vertrouwen. Zo reageren drie Turks-Nederlandse artsen zaterdag in een ingezonden brief in de Volkskrant. Ze schrijven namens de artsencommissie van Tannet, een netwerkorganisatie van Turks-Nederlandse professionals en wetenschappers.
10x KNMI waarschuwt voor plaatselijke gladheid25/02 06u30 - Reformatisch Dagblad: Het KNMI waarschuwt voor plaatselijke gladheid in het oosten en noordoosten van het land.
10x Geen ontmoeting Noord-Korea en VS25/02 06u15 - Reformatisch Dagblad: Plannen voor het eerste contact tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten sinds het aantreden van president Donald Trump zijn afgeketst nadat de VS een visum voor de Noord-Koreaanse afvaardiging had afgewezen. Dat meldt The Wall Street Journal zaterdag.

Statistieken

Artikels:
35927
Gelezen:
27612
Aantal lezers nu:
65


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2017 Naar boven