dinsdag 23 januari 2018, week 04


U bent nu hier: Meer nieuws van Reformatisch Dagblad

Laatste updatecontrole: vandaag om 16u45
 

Reformatisch Dagblad

Verbergen Tonen
23/01 16u45  „Uber maakt binnen drie jaar winst” Uber Technologies, het bedrijf achter de bekende taxi-app, is binnen drie jaar winstgevend. Die verwachting sprak topman Dara Khosrowshahi uit tijdens het World Economic Forum in Davos.
23/01 16u30  OM wil witwassende fruithandelaar in cel Voor het witwassen van 5 miljoen euro heeft een 48-jarige fruithandelaar uit Apeldoorn dinsdag zes jaar gevangenisstraf tegen zich horen eisen. De verdachte liet het breed hangen en gaf volgens het Openbaar Ministerie tussen 2007 en 2012 veel meer geld uit dan met zijn legale inkomen mogelijk was. De Apeldoorner kocht auto’s en betaalde die contant met geld dat in plastic tassen zat. Ook kocht hij zo voor bijna 74.000 euro sieraden.
23/01 16u30  Burger moet argwanender zijn in digitale wereld Mensen overschatten hun kennis van onlineveiligheid. We denken ten onrechte digitaal verstandig te zijn, zegt beveiliger Symantec na onderzoek in twintig landen. Meer gezond wantrouwen is nodig.
23/01 16u30  Kerkhistorie met knipoog: In een huis van bewaring tekst J. Mastenbroek beeld iStock
23/01 16u30  Kunst waar je niet vrolijk van wordt Wie naar Museum Het Dolhuys gaat, ziet op de binnenplaats een grote stellage waarmee je selfies kunt maken. ”Ooit ’n normaal mens ontmoet?” staat erboven.
23/01 16u15  Kamer schrapt obstakel gekozen burgemeester De Tweede Kamer heeft een obstakel uit de weg geruimd voor het invoeren van burgemeestersverkiezingen. De Kamer besloot uit de Grondwet te schrappen dat de regering de burgemeester en de commissaris van de Koning benoemt. Als de Eerste Kamer instemt, is het straks veel eenvoudiger om de manier te veranderen waarop een burgemeester wordt aangesteld.
23/01 16u15  Egyptische meisjes zijn vanaf de eerste dag goud waard Onze pasgeboren dochter kreeg van mijn Egyptische schoonfamilie een gouden ketting. Daarmee zegt mijn familie dat ze goud waard is. Maar gelukkig kon ik voorkomen dat mijn dochtertje al gaatjes in haar oren kreeg voor oorbellen.
23/01 16u00  OM eist tot 16 jaar cel in zaak Sommelsdijk Voor de herhaalde mishandeling en verkrachting van twee mannen, in Sommelsdijk en Oude Tonge, heeft het Openbaar Ministerie (OM) straffen tot zestien jaar cel geëist.
23/01 16u00  Dr. Cees den Heyer kan als ‘verlicht’ denker niet uit de voeten met belijdenissen en dogma’s Opmerkelijk: een vuistdik studieboek zonder woord vooraf waarin de auteur zijn bedoeling toelicht. Wie bij ”Jezus, een mensenleven” van dr. Cees den Heyer een levensbeschrijving verwacht, komt bedrogen uit.
23/01 16u00  Wall Street verwerkt cijferstroom De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag gemengd aan de handel begonnen. Beleggers verwerken onder meer een grote stroom aan bedrijfsresultaten. Verder is na drie dagen een einde gekomen aan de sluiting van Amerikaanse overheidsinstanties. Nu kunnen alle ambtenaren weer aan de slag.
23/01 15u45  Kabinet gunt Turkije voordeel van de twijfel Het kabinet spreekt geen oordeel uit over de inval van Turkije in een Noord-Syrische regio die in handen is van een Koerdische militie. Minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken ziet „zeker grond” voor Turkije om zich te verdedigen, zoals Ankara claimt te doen. Al wil hij wel bewijs zien en kijkt hij bezorgd toe of Turkije zijn boekje niet te buiten gaat.
23/01 15u45  Veel open eindjes na debat tussen christen- en islamtheoloog Een 7-jarig islamitisch meisje speelde voor het eerst bij een blank vriendinnetje. Thuisgekomen vertelde ze dat de ouders van het meisje haar allerlei lastige vragen over de islam hadden gesteld.
23/01 15u30  Zijlstra: Geld voor UNRWA is in belang Nederland Het is in het belang van Nederland om de 13 miljoen euro voor de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) versneld over te maken, betoogde minister Zijlstra (Buitenlandse Zaken) dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.
23/01 15u30  Moordenaars Prins voor lange tijd de cel in De rechtbank in Maastricht heeft drie mannen uit Brunssum veroordeeld tot zeer lange celstraffen wegens de moord op hun plaatsgenoot Sven Prins en poging tot moord op diens vriend Nicky. Xionel B. (29) moet dertig jaar de cel in, Jurandy T. (32) kreeg levenslang en Sergio K. (27) kreeg eveneens dertig jaar.
23/01 15u15  „Amsterdam moet beter worden schoongemaakt” De gemeente Amsterdam moet meer doen om de stad schoon te houden. De afgelopen jaren is hier veel op bezuinigd en dat is te merken, staat in de Amsterdam City Index, een jaarlijkse barometer van de ondernemersvereniging in de Amsterdamse binnenstad. „De stad heeft in ieder geval een groot gebrek aan reinigend vermogen laten zien. Dus zeggen wij: overheid doe je werk.”
Laatste update: vandaag om 16u45


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
23/01 15u15  Relatie Israël en Palestijnen gebaat bij enig evenwichtHet was maandag een spannende dag in het Midden-Oosten. Voor het eerst in de geschiedenis sprak een vicepresident van de Verenigde Staten het Israëlische parlement, de Knesset, toe. De toespraak van Mike Pence, een groot fan van Israël, werd door de Israëlische parlementsleden herhaaldelijk onderbroken door een staande ovatie. Pence werd genoemd als degene die zich van alle Amerikaanse vicepresidenten in de geschiedenis had onderscheiden als de beste vriend van Israël. Nu is dat laatste wel een beetje overdreven omdat de vorige vicepresident, Biden, niet minder pro-Israël was. Ook hij werd destijds bejubeld als de meest Israëlvriendelijke vicepresident van de VS uit de geschiedenis. Maar de politiek kent alleen dagkoersen en maandag werd Pence op het schild gehesen.
23/01 15u15  6 jaar geëist tegen vrouw die man vergiftigdeDe 61-jarige Galina R., die in 2009 haar man zou hebben vergiftigd door een haargroeimiddel in zijn likeur te stoppen, moet volgens het OM zes jaar celstraf krijgen. Dat eiste de advocaat-generaal voor het gerechtshof in Den Haag, dat deze zaak opnieuw behandelde nadat de Hoge Raad had bepaald dat het proces over moest.
23/01 15u00  „Madsen mishandelde journaliste voor moord”De Deense uitvinder Peter Madsen heeft journalist Kim Wall mishandeld en gemarteld voordat hij haar vermoordde. Dat blijkt uit de volledige aanklacht die dinsdag werd gepubliceerd. Vorige week zei de aanklager al dat de moord aan boord van Madsens onderzeeboot was gepland en voorbereid.
23/01 14u45  Doden door botsing helikopter en vliegtuigDoor een botsing in de lucht tussen een klein vliegtuig en een reddingshelikopter in de Duitse plaats Philippsburg (Baden-Württemberg) zijn dinsdag vier doden gevallen. Het is volgens de politie nog onduidelijk hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.
23/01 14u30  Rechter mag medisch dossier opvragen voor tbsDe rechter mag voortaan de medische gegevens inzien van een verdachte die weigert mee te werken aan onderzoek naar zijn geestelijke vermogens. Zo kan een verdachte minder gemakkelijk verhinderen dat de rechter hem tbs oplegt. De Eerste Kamer heeft ingestemd met het voorstel van minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) om het beroepsgeheim in zulke gevallen aan de kant te schuiven.
23/01 14u30  Opheldering gevraagd over schepen JavazeeNederland heeft de Indonesische autoriteiten om opheldering gevraagd over de Nederlandse oorlogsschepen die vorig jaar verdwenen van de bodem van de Javazee. Dat heeft minister Halbe Zijlstra (Buitenlandse Zaken) dinsdag laten weten, in reactie op berichten in de media.
23/01 14u30  Egyptische topmilitair aangehoudenEen Egyptische ex-legerleider die zich afgelopen zaterdag als presidentskandidaat aanmeldde, Sami Hafez Anan, is maandag opgepakt. Hij zou op bevel van president Abdul Fatah al-Sisi zijn gearresteerd, zei Anans woordvoerder tegen onder meer de omroep al-Jazeera.
23/01 14u15  Hoge Raad: lokfiets brengt dief niet op ideeDe Hoge Raad heeft bepaald dat een zaak tegen een vermeende lokfietsendief, die aan vervolging ontkwam,
23/01 14u15  Loos alarm na zware aardbeving in AlaskaNa een zware aardbeving in de Golf van Alaska heeft de hele westkust van Noord-Amerika enkele uren rekening gehouden met een tsunami. Bewoners van delen van San Francisco kregen zelfs te horen dat ze zich moesten voorbereiden op een evacuatie. Het bleek loos alarm, de tsunamiwaarschuwing is voor het grootste deel van de kust en Hawaï inmiddels ingetrokken.
23/01 14u15  Mark de J. in hoger beroep tegen veroordelingMark de J. gaat in hoger beroep tegen zijn veroordeling tot achttien jaar cel voor de moord op zakenman Koen Everink. Dat heeft zijn advocaat Bob Kaarls direct na afloop van de uitspraak laten weten.
23/01 14u15  Russische politica wil marihuana legaliserenDe Russische presidentskandidaat en voormalige tv-ster Ksenia Sobtsjak pleit voor de legalisatie van marihuana in haar land. Zij zegt dat de drug minder gevaarlijk is voor de samenleving dan wodka, meldt The Moscow Times.
23/01 14u15  De Nationale Voorleesdagen van start met Nationaal VoorleesontbijtMet de honderden Voorleesontbijten op kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, bibliotheken en scholen in het hele land gaat woensdag 24 januari de 15e editie van de campagne De Nationale Voorleesdagen van start. Talloze bekende en onbekende Nederlanders lezen voor aan peuters en kleuters om het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen te stimuleren.
23/01 14u15  18 jaar cel voor moord op zakenman Koen EverinkVoormalig tenniscoach Mark de J. is dinsdag veroordeeld tot een een celstraf van achttien jaar voor de moord op zakenman Koen Everink.
23/01 14u00  „Grand opening” Best Life Church UtrechtDe evangelische gemeente ”Best Life Church” in Utrecht organiseert op zondag 28 januari een „grand opening” in haar nieuwe kerkgebouw, de Jacobuskerk. Wethouder Kees Diepeveen zal een openingswoord spreken en landelijke media zullen aanwezig zijn.
23/01 14u00  Stichting voor behoud dorpskerk Vledder opgerichtIn het Drentse Vledder is recent de Stichting behoud Vledderkerk opgericht. „De kerk is van het dorp”, zegt bestuurslid Sybrand Metz.
23/01 14u00  Alleen nog tsunamiwaarschuwing voor AlaskaNa de aardbeving ten zuiden van Alaska is er alleen nog een tsunamiwaarschuwing van kracht voor het zuiden en zuidwesten van Alaska. Dat meldden de autoriteiten nadat eerder waarschuwingen waren afgegeven voor de hele westkust van Noord-Amerika en voor Hawaï.
23/01 14u00  Hogere salarissen en meer banen bij JPMorganDe grote Amerikaanse bank JPMorgan Chase trekt de komende vijf jaar 20 miljard dollar (16,3 miljard euro) uit om onder meer salarissen te verhogen en duizenden extra arbeidsplaatsen te creëren. Volgens de bank is dit mogelijk gemaakt door de sterke prestaties van het bedrijf en de belastingverlaging in de Verenigde Staten.
23/01 13u45  Meer omzet voor Procter & GambleDe Amerikaanse producent van was- en verzorgingsproducten Procter & Gamble (P&G) heeft de verkopen afgelopen kwartaal kunnen opvoeren, mede geholpen door de afzwakkende dollar. De concurrent van Unilever behaalde wel fors minder winst, maar dat komt vooral doordat het bedrijf in 2016 enkele cosmeticamerken van de hand deed.
23/01 13u45  Eerste dienst na restauratie hervormde kerk DriesumIn de gerestaureerde Nederlandse hervormde kerk te Driesum (Friesland) heeft zondag 28 januari de eerste dienst weer plaats. Hierin gaat voor ds. K. H. Bogerd uit Wouterswoude.
23/01 13u45  „Werk aan de winkel voor douane”Logistieke bedrijven zijn steeds minder te spreken over de dienstverlening van de douane. Uit onderzoek onder vierhonderd bedrijven door evofenedex blijkt dat de waardering voor de dienstverlening de afgelopen jaren tanende is. De brancheorganisatie pleit voor verbetering op korte termijn, ook met het oog op de aanstaande brexit.
23/01 13u45  Willem-Alexander aan de slag met HoloLensKoning Willem-Alexander heeft dinsdagmiddag een werkbezoek gebracht aan Snakeware. Op het hoofdkantoor van het Friese ICT-bedrijf kreeg de koning uitleg over nieuwste ontwikkelingen op het gebied van digitale activatie.
23/01 13u30  OM: 7 jaar cel voor smokkel honderden SyriërsTegen vier verdachten van grootschalige mensensmokkel zijn dinsdag straffen tot 7 jaar cel geëist. „Het gaat hier om het beroepsmatig plegen van mensensmokkel. Dat hebben we bij mijn weten niet eerder gezien in Nederland”, zei de officier van justitie in de rechtbank in Zwolle.
23/01 13u30  Stevige omzetgroei voor J&JHet Amerikaanse medische bedrijf Johnson & Johnson (J&J) heeft in het vierde kwartaal een beduidend hogere omzet behaald dan een jaar eerder, geholpen door een toegenomen verkoop van medicatie tegen onder meer kanker. Wel moest het concern een grote last in de boeken zetten voor de Amerikaanse belastinghervormingen, waardoor een miljardenverlies werd geleden.
23/01 13u15  Tien meter hoge golven gemetenDe aardbeving voor de kust van Alaska heeft tot golven van wel 10 meter hoog geleid. Dat blijkt uit meetgegevens van een boei van de National Oceanic and Atmospheric Administration. Andere boeien bevestigen die gegevens niet.
23/01 13u15  San Francisco houdt rekening met evacuatieBewoners van delen van San Francisco moeten zich voorbereiden op een mogelijke evacuatie vanwege een tsunami die veroorzaakt kan zijn door de aardbeving bij Alaska. Dat meldt de afdeling crisismanagement van San Francisco op Twitter.
23/01 13u15  Truck met chemische stof gestolen bij BruggeOnbekenden hebben afgelopen weekend een oplegger met chemische vloeistof gestolen bij een transportbedrijf in het West-Vlaamse Zedelgem. Er zijn geen aanwijzingen dat het spul kan worden gebruikt om explosieven te maken, meldt het Openbaar Ministerie in Brugge.
23/01 13u00  Tsunamiwaarschuwing Hawaï ingetrokkenHawaï wordt niet meer bedreigd door een vloedgolf als gevolg van de aardbeving onder de zeebodem in de Golf van Alaska. Eerder op dinsdag werd na de beving een tsunamiwaarschuwing uitgevaardigd. De beving met een kracht van 7,9 heeft ook voor waarschuwingen geleid voor de kusten van Alaska, British Columbia (Canada) en de westkust van de VS.
23/01 12u45  Dode man aangetroffen in woningIn een woning aan het Kloosterpad in de Zuid-Hollandse plaats Den Hoorn heeft de politie na een telefonische tip het levenloze lichaam van een man aangetroffen. De politie gaat uit van een misdrijf.
23/01 12u30  Partijen tevreden over NAM-vonnisPolitiek Den Haag is ingenomen met de uitspraak van de rechter dat de NAM de waarde die woningen verliezen door de gaswinning gelijk moet vergoeden. Regeringspartij ChristenUnie spreekt van goed nieuws en de oppositie is minstens even verheugd.
23/01 12u30  „Verhuizing orka op onjuiste voorwendselen”Orka Morgan is in 2011 onder onjuiste voorwendselen verhuisd vanuit het Dolfinarium in Harderwijk naar Loro Parque op Tenerife. Dat betoogt de Stichting Free Morgan in een door de organisatie aangespannen rechtszaak tegen het verantwoordelijke ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
23/01 12u30  Grote overnamehonger kenmerkt 2018 tot nu toeHet nieuwe jaar wordt in de financiële wereld vooral gekenmerkt door een groot aantal fusies en overnames. Na drie weken stokt de teller wereldwijd op dik 152 miljard dollar aan totale transactiewaarde. Daarmee is het begin van 2018 het beste qua deals sinds 2000, toen de markten in de ban waren van de technologiebubbel, blijkt uit cijfers van Bloomberg.
23/01 12u15  Kaaszaak voor toeristen terecht gedwarsboomdDe gemeente Amsterdam heeft het recht om de deuren te sluiten van een kaaswinkel voor toeristen aan het Damrak. Met die uitspraak ondersteunt de bestuursrechter het gemeentelijk beleid om de groei van nieuwe toeristenwinkels in het centrum de stad te stoppen.10 
23/01 12u15  Fragmenten van verboden boek in rug ”Mijn Kamp” ontdektIn de rug van drie Nederlandse edities van Adolf Hitlers ”Mijn Kamp” zijn Duitse tekstfragmenten aangetroffen van de roman ”Buddenbrooks” van Thomas Mann. Dat heeft conservator Rense Havinga van Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek ontdekt. De vondst is opmerkelijk omdat ”Buddenbrooks” door de nazi’s was verboden.10 
23/01 12u15  Meer loon voor medewerkers houthandelsDe 6000 medewerkers in de houthandelsbranche krijgen er tot april volgend jaar meer loon bij. Werkgevers en vakbonden gaan bovendien onderzoeken of andere arbeidsvoorwaarden kunnen worden verbeterd, meldt vakbond CNV. De leden van de vakbonden moeten nog wel stemmen over het principeakkoord.10 
23/01 12u00  Automobilist overlijdt door botsing tegen boomEen automobilist is overleden door een ongeval in Putte (Noord-Brabant). De bestuurder was volgens de politie met zijn auto op de Putseweg (N289) door nog onbekende oorzaak van de weg geraakt en tegen een boom gebotst.10 
23/01 12u00  Banken onder druk op DamrakDe beurzen in Europa stonden dinsdag in het groen na de sterke koersstijgingen in Azië. Beleggers verwerkten daarnaast de nieuwe recordstanden op Wall Street, waar positief werd gereageerd op het einde van de sluiting van de overheidsinstellingen. Op het Damrak stonden de financiële bedrijven echter onder druk na enkele adviesverlagingen.10 
23/01 12u00  Koning helpt handje mee in isolatiefabriekKoning Willem-Alexander heeft dinsdagochtend de nieuwe isolatiefabriek EverUse in Sneek geopend. Aansluitend kreeg hij een rondleiding in het nieuwe gebouw.11 
23/01 12u00  „Bedrijven niet snel van Gronings gas”De industrie wil het verbruik van Gronings gas terugdringen, maar het is niet realistisch om te denken dat 200 bedrijven het probleem binnen vier jaar oplossen.10 
23/01 11u45  Commissie: meer Nederlanders in EU-parlementNederland zou er eigenlijk drie zetels bij moeten krijgen in het Europees Parlement na de verkiezingen van mei volgend jaar, vindt de commissie Constitutionele Zaken van het parlement. Die is bovendien voorstander van een Europese kieslijst, zodat stemmen op een kandidaat uit een ander EU-land mogelijk wordt.
23/01 11u45  Medewerkers NPO krijgen loonsverhogingWerknemers van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) en regionale omroepen krijgen er meer loon bij. Dat is een van de afspraken in het principeakkoord over een nieuwe cao voor omroepmedewerkers, maakt vakbond CNV bekend. Werknemers met een vast of tijdelijk contract gaan er in de komende twee jaar 2,9 procent op vooruit.
23/01 11u30  Handelspact TPP verder zonder VSElf landen rond de Stille Oceaan ondertekenen in maart zonder de Verenigde Staten het nieuwe TPP-vrijhandelsverdrag. Washington stapte een jaar geleden uit het verdrag.
23/01 11u30  Koning opent fabriek SneekKoning Willem-Alexander heeft dinsdag in Sneek een fabriek voor circulaire isolatieproducten geopend.
23/01 11u30  Hotel in Zuid-Tirol ontruimd na lawineEen hotel in het noorden van Italië is ontruimd na een lawine in de buurt. Circa 75 toeristen en een paar bewoners werden met helikopters uit Graun im Vinschgau in Zuid-Tirol gevlogen, meldt het Italiaanse persbureau ANSA.
23/01 11u30  Van Gogh Museum toont nieuwe aanwinst MunchHet Van Gogh Museum in Amsterdam heeft een schilderij van de Noorse schilder Edvard Munch (1863-1944) bemachtigd. Het gaat om het portret van Felix Auerbach, een Duitse natuurwetenschapper, uit 1906. Het is de eerste keer dat het werk in ons land is te zien en volgens het museum is het ook het enige portret van Munch in een Nederlandse collectie.
23/01 11u15  UMCG geeft als eerste protonentherapieHet Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft als eerste ziekenhuis in Nederland een kankerpatiënt met protonentherapie behandeld. Dat is een nieuwe bestralingstechniek waarbij de dosis straling heel nauwkeurig kan worden toegediend aan de tumor. Daardoor kan het omliggende gezonde weefsel beter bespaard blijven en neemt de kans op bijwerkingen af.
23/01 11u15  Illegale bitcoinhandel leverde miljoenen opDertien mannen hebben in anderhalf jaar tijd ongeveer 10 miljoen euro verdiend aan het witwassen van bitcoins, die verdiend waren in de criminele handel. Het Openbaar Ministerie beschouwt zes mannen als de hoofdverdachten. Voor de strafzaak tegen deze zes, die dinsdag in Utrecht begint, zijn zes dagen uitgetrokken.
23/01 11u15  Verboden teksten gevonden in rug ”Mein Kampf”In de rug van drie Nederlandse edities van Adolf Hitlers ”Mijn Kamp” zijn Duitse tekstfragmenten aangetroffen van de roman ”Buddenbrooks” van Thomas Mann.
23/01 11u15  Nederlandse wintersporters vast in OostenrijkBij de ANWB Alarmcentrale hebben zich een tiental Nederlandse wintersporters gemeld die in Oostenrijk door de hevige sneeuwval in de problemen zijn gekomen. Het gaat om mensen die hun vlucht hebben gemist of gestrand zijn omdat de wegen zijn geblokkeerd.
23/01 11u00  Omstreden antizendingswet Bolivia ingetrokkenDe president van Bolivia, Evo Morales, heeft zondag aangekondigd dat een omstreden nieuwe wet wordt ingetrokken.
23/01 11u00  „Stoppen met Gronings gas complexe zaak”De Nederlandse industrie is graag bereid mee te werken aan maatregelen om het verbruik van Gronings gas terug te dringen. Maar het is niet realistisch om te denken dat de tweehonderd bedrijven die van minister Eric Wiebes (Economische Zaken) tot 2022 de tijd hebben gekregen om over te schakelen op andere energiebronnen, het probleem op die termijn kunnen oplossen.
23/01 11u00  Werk Ad Gerritsen in museumcollectiesMuseum Arnhem krijgt extra werken van Ad Gerritsen (1940-2015) in de collectie. De Arnhemse kunstenaar vervaardigde schilderijen, tekeningen, keramiek en beeldhouwwerken.
23/01 11u00  Zware aardbeving bij AlaskaBij Alaska heeft een zware aardbeving met een kracht van 8,2 plaatsgevonden. Het epicentrum van de beving bevond zich op 250 kilometer ten zuiden van Chiniak op 10 kilometer diepte, meldt het geologische onderzoekscentrum USGS. Er is een tsunamiwaarschuwing afgegeven.
23/01 11u00  Musk blijft Tesla-baas „voor lange termijn”Elon Musk blijft voor de lange termijn betrokken bij Tesla. De flamboyante ondernemer kwam een nieuwe beloningsregeling overeen met de maker van elektrische auto’s, batterijen en zonnepanelen.
23/01 11u00  Andere aanpak bij dyslexieEen grote tekst lezen door een papier met daarin een gaatje ter grootte van één letter, schiet niet op. Wie hele woorden herkent, leest veel vlotter. Leesonderwijs dat daarop gericht is, kan problemen bij kinderen met aanleg voor dyslexie voorkomen, aldus Balt van Raamsdonk, bestuursvoorzitter van de Stichting Platform Dyslexie Nederland.
23/01 10u45  Meer werk voor uitzendkrachten in 2017De Nederlandse uitzendbranche is in 2017 gegroeid met meer gewerkte uren door tijdelijke krachten en een hogere omzet voor uitzendbedrijven. Dat blijkt uit cijfers die brancheorganisatie ABU heeft gepubliceerd.
23/01 10u30  Boyne schrijft roman over adoptie en homoseksualiteitJohn Boyne (1971) is een veelschrijver geworden. Hoewel hij vooral in verband wordt gebracht met de everseller ”De jongen in de gestreepte pyjama” levert hij met ”Wat het hart verwoest” alweer zijn vijftiende lijvige roman af.
23/01 10u30  NAM moet waardedaling voor verkoop vergoedenDe NAM moet het waardeverlies van woningen in het bevingsgebied in Groningen gelijk compenseren. Dit heeft het gerechtshof in Leeuwarden dinsdag beslist. De rechtbank kwam in 2015 tot hetzelfde oordeel.
23/01 10u15  LTO: fraude zuivelsector onacceptabelDat er andermaal is gefraudeerd in de melkveesector is wat LTO betreft onacceptabel. Ook andere belangenorganisaties in de sector zijn geschokt.11 
23/01 10u15  Alle volheidKolossenzen 1:1911 
23/01 10u15  Bezwaarde predikanten verlaten GKVRedactie kerk
23/01 10u15  Verbranding fipronilmest loopt vastKippenboeren blijven voorlopig zitten met vervuilde fipronilmest. BMC Moerdijk, de enige gespecialiseerde verbrandingscentrale voor de vervuilde kippenmest, gaat vanaf half mei zes weken dicht voor groot onderhoud.
23/01 10u15  Daar komen de hordenTot in Veluwse dorpjes kom je ze tegen: de schattige wagentjes van de alternatieve grootgrutter Picnic. Hoog en smal, alleszins bescheiden. Aan het stuur een mens, vanzelf. Ook postbedrijven sturen nog altijd iemand van vlees en bloed met onze aankopen op pad.
23/01 10u15  Plannen voor restauratie Bätzorgel Pieterskerk BreukelenHet Bätzorgel in de Pieterskerk in Breukelen is toe aan een grondige restauratie. Vrijdag 26 januari wordt het contract getekend. Als de benodigde middelen er zijn, kan worden gestart met het project.
23/01 10u15  „Te veel zout in erwtensoepen supermarkten”In meer dan de helft van de erwtensoepen in supermarkten zit te veel zout, meldt de Consumentenbond op basis van eigen onderzoek.
23/01 10u00  EU schrapt acht belastingparadijzen van lijstDe EU schrapt namen van de zwarte lijst voor belastingparadijzen. Dat zijn de ministers van Financiën in Brussel overeengekomen. Het gaat om Panama, Barbados, Grenada, de Verenigde Arabische Emiraten, Mongolië, Tunesië, Macau en Zuid-Korea.
23/01 10u00  Veel zorgwebsites slecht toegankelijkPatiënten met een handicap komen tal van obstakels tegen als zij online een zorgafspraak willen maken of hun elektronisch patiëntendossier proberen te raadplegen. Vrijwel alle websites in de zorgsector blijken ongeschikt voor mensen die bijvoorbeeld slechtziend zijn of een gehoorprobleem hebben, concludeert de Stichting Accessibility op basis van onderzoek naar ruim 8600 webpagina’s.
23/01 09u45  Dronken Belg rijdt Nederlander doodEen Nederlander is maandagavond om het leven gekomen toen een automobilist was ingereden op de winkel van een tankstation in België. Door het ongeval langs de E40 bij Drongen raakten twee andere Nederlanders die zich ook in de winkel bevonden, zwaargewond.
23/01 09u45  „Haagse politici kregen 20 miljoen wachtgeld”Afgezwaaide Haagse politici hebben de afgelopen vijf jaar bijna 20 miljoen euro aan wachtgeld ontvangen. Dat blijkt uit gegevens van het ministerie van Binnenlandse Zaken, die EenVandaag kreeg na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB).
23/01 09u45  Schip begint ultieme zoektocht naar MH370Het schip dat nog één keer gaat zoeken naar de verdwenen vlucht MH370 is aangekomen op de plaats waar Australische onderzoekers denken dat het toestel in de Indische Oceaan is gestort.
23/01 09u45  Joop van Ooijen van partij Jezus Leeft: SGP heeft het niet over JezusDe partij Jezus Leeft van hobbyboer Joop van Ooijen (66) wil in maart in dertig tot veertig gemeenten meedoen aan de raadsverkiezingen.
23/01 09u30  Hoornbeeck College lanceert vier nieuwe opleidingenHet Hoornbeeck College breidt met ingang van september 2018 het opleidingsaanbod uit met vier nieuwe richtingen. In het studiejaar 2018-2019 kunnen studenten ook kiezen voor de opleidingen beveiliging, logistiek, gastheer/gastvrouw en doktersassistent.
23/01 09u30  Intolerantie in Pakistan neemt toe, volgens minister ZijlstraReligie speelt sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw een steeds grotere rol in de Pakistaanse politiek, onder meer dankzij de opkomst van de politieke islam. Dat leidt tot toenemende intolerantie jegens minderheden in dat land.
23/01 09u30  „Ambassade VS eind 2019 verhuisd”De Verenigde Staten zullen voor het einde van 2019 hun ambassade in Jeruzalem openen. Dat zei de Amerikaanse vicepresident, Mike Pence, maandag in de Knesset. De Amerikaanse ambassade staat nu nog in Tel Aviv.
23/01 09u30  Hoogleraar Bovenberg: Goede economie is gericht op de anderEen nieuwe lesmethode voor economie waarin niet geld maar relaties centraal staan, komt maar moeilijk van de grond. De Tilburgse hoogleraar economie Lans Bovenberg werkt al sinds 2015 aan zo’n lesprogramma voor met name middelbare scholen.
23/01 09u30  Altice koploper in positieve AEXDe aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag met winst begonnen. Ook de andere Europese beursgraadmeters openden hoger na de sterke koersstijgingen in Azië. Beleggers verwerkten daarnaast de nieuwe recordstanden op Wall Street, waar positief werd gereageerd op het einde van de sluiting van de overheidsinstellingen.
23/01 09u30  Veel banen weg op hoofdkantoor CarrefourHet Franse supermarktconcern Carrefour gaat 2400 banen schrappen op zijn hoofdkantoor om kosten te besparen. Het banenverlies moet plaatsvinden door middel van vrijwillig vertrek.
23/01 09u30  Classis verleent oud-predikant gg Ridderkerk alsnog akte ontslagDe classis Ridderkerk van de Gereformeerde Gemeenten (GG) heeft zaterdag besloten ds. G. Pater, voormalig predikant van de gg te Ridderkerk, alsnog de akte van ontslag te verlenen.
23/01 09u15  20.000 euro voor tip autobranden CulemborgJustitie en de gemeente Culemborg hebben een beloning van 20.000 euro uitgeloofd voor de tip die leidt naar de daders van de lange reeks autobranden die de stad al enkele jaren teistert. De gemeente neemt het grootste deel van de beloning voor haar rekening.
23/01 09u15  Joop van Ooijen van partij Jezus Leeft: We gaan richting watervalDe partij Jezus Leeft van hobbyboer Joop van Ooijen (66) wil in maart in dertig tot veertig gemeenten meedoen aan de raadsverkiezingen.
23/01 09u00  ABN AMRO stapt uit PayconiqABN AMRO ziet toch geen heil in de mobiele betaaldienst Payconiq, die betalen met de mobiele telefoon in winkels mogelijk maakt. De bank kondigt aan uit de samenwerking met andere banken te stappen.
23/01 09u00  ‘Nederlands’ museum in Jakarta gaat weer openHet Maritiem Museum in Jakarta gaat dinsdag weer open, een week nadat er een grote brand was in het voormalige pakhuis van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC).
23/01 08u45  Britse waakhond twijfelt over overname SkyDe Britse marktwaakhond Competition and Markets Authority (CMA) heeft twijfels over de fusie tussen televisiezenders Fox en Sky. De CMA vraagt zich in een voorlopige conclusie af of de overname van het Britse Sky door de Amerikaanse branchegenoot Fox wel in het algemeen belang is.
23/01 08u45  Lauda koopt eigen luchtvaartmaatschappij NikiVoormalig wereldkampioen in de Formule 1 Niki Lauda koopt de ooit door hem opgerichte luchtvaartmaatschappij Niki. De Oostenrijker troeft daarmee andere bieders op de dochtermaatschappij van het failliete Air Berlin af.
23/01 08u30  EasyJet profiteert van gunstige vliegmarktLuchtvaartmaatschappij easyJet heeft afgelopen kwartaal geprofiteerd van een stijgende vraag naar vliegreizen en afgenomen concurrentie. De Britse prijsvechter kreeg zijn vliegtuigen beter gevuld en kon daarbij hogere prijzen vragen voor zijn tickets. Dat meldt het bedrijf in een handelsbericht.
23/01 08u30  Opnieuw fraude in melkveehouderijOpnieuw is er sprake van fraude in de melkveehouderij, dit keer met de registratie van runderen door melkveehouders. Bij zeker 45 bedrijven is gesjoemeld met de cijfers, stelde de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit tijdens controles vast. Minister Carola Schouten (Landbouw) wil de fraude hard aanpakken.
23/01 08u30  Zware sneeuwval belemmert vips in DavosZware sneeuwval belemmert de aankomst van wereldleiders, zakenlieden en vertegenwoordigers van goede doelen op het Wereld Economisch Forum (WEF) in de Zwitserse plaats Davos.
23/01 08u00  Nieuwe handelsmuur VS treft LG en SamsungDe Amerikaanse president Donald Trump heeft importheffingen aangekondigd op onder meer wasmachines. Dat betekent dat witgoed van onder meer grote Koreaanse producenten als Samsung en LG tot wel de helft duurder wordt in de Verenigde Staten.
23/01 07u45  Mnangagwa wil bloedbad liever vergetenDe nieuwe president van Zimbabwe heeft zijn land opgeroepen niet langer stil te staan bij een van de pijnlijkste episodes uit zijn geschiedenis: het bloedbad dat het leger aanrichtte onder de minderheidsgroepering Ndebele in de jaren tachtig, waardoor circa 20.000 mensen om het leven kwamen.
23/01 07u30  Einde TAN-code ING in zichtING heeft aanpassingen gedaan aan zijn app voor mobiel bankieren. Daardoor is het voor klanten niet meer nodig om een betaalopdracht met een TAN-code per sms of van een papieren lijst te bevestigen. Na ruim dertig jaar is daarmee het einde van de TAN-code nabij.10 
23/01 07u30  Milieudefensie in beroep tegen uitspraakMilieudefensie gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter vorige maand die de organisatie tegen de Nederlandse staat had aangespannen over schone lucht. De rechtbank in Den Haag oordeelde dat de vorderingen afgewezen moeten worden.
23/01 07u30  Nikkei op hoogste niveau sinds 1991De aandelenbeurs in Japan is dinsdag met een stevige winst de dag uitgegaan en bereikte het hoogste niveau sinds november 1991. De handel stond in het teken van de Bank of Japan, die conform verwachting het monetaire beleid onveranderd liet. Ook elders in het Verre Oosten gingen de beurzen stevig vooruit na de nieuwe recordstanden op Wall Street, waar positief werd gereageerd op de beëindiging van de shutdown van overheidsinstellingen.
23/01 07u15  Ontruimingen wegens gaslek in centrum LondenDe politie in Londen heeft station Charing Cross gesloten wegens een gaslek. Zeker 1450 mensen zijn geëvacueerd uit een nabijgelegen hotel en nachtclub, meldt de Londense brandweer.
23/01 07u15  Vulkaanuitbarsting verrast skiërs in JapanMeerdere personen zijn gewond geraakt, vermoedelijk nadat een vulkaan bij een skiresort in Japan tot uitbarsting is gekomen. Eén skiër werd verrast door een lawine na de uitbarsting op de berg Kusatsu-Shirane, maar hij is inmiddels in veiligheid, meldt de nationale omroep NHK.
23/01 07u00  Milieudefensie en WHO hekelen vuile luchtMilieudefensie kondigt aan in beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechtbank van 27 december in de zaak om gezonde lucht. In zijn vonnis stelde de rechter toen vast dat Nederland de Europese normen voor luchtkwaliteit schendt, maar dat dit de Staat niet te verwijten valt.
23/01 07u00  Trump tekent voor einde shutdown Amerikaanse overheidMet de handtekening van president Trump is na drie dagen een einde gekomen aan de sluiting van Amerikaanse overheidsinstanties. De Amerikaanse Senaat stemde maandag met 81 tegen 18 stemmen voor de wettelijke maatregel die tot 8 februari de financiering van de overheidsinstanties garandeert. Het Huis van Afgevaardigden gaf ook snel zijn goedkeuring met 266 stemmen voor en 150 tegen.
23/01 06u45  Voor een kunstgebit naar Mexico’s Zomers is het er nauwelijks te harden, in januari tikt de temperatuur in Los Algodones een aangename 21 graden aan. Toch loopt Clemente, eigenaar van Curios el Amigo, met een muts op. „Koud man.”
23/01 06u45  Groeiende groep Syriërs wil terug naar huisSteeds meer Syriërs die zich als vluchteling in Nederland hebben gevestigd, willen terug naar huis. De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), die migranten begeleidt bij vrijwillige terugkeer naar het land van herkomst, krijgt sinds een halfjaar wekelijks zo’n tien telefoontjes met vragen hierover, meldt de Volkskrant.
23/01 06u45  „Rechters kennen regels rond tbs niet goed”Bij de rechterlijke macht en het Openbaar Ministerie bestaat gebrek aan kennis over de regels rond het opleggen van tbs. Daardoor loopt de samenleving mogelijk onnodig gevaar, zeggen experts in De Telegraaf.
23/01 06u15  Defensie legt mortierongeluk Mali voor bij OMDefensie vraagt het Openbaar Ministerie te kijken of de beslissing om niemand te vervolgen voor het dodelijke mortierongeval in Mali nog steeds stand houdt. Minister Ank Bijleveld van Defensie heeft dat toegezegd op verzoek van de nabestaanden, zegt hun advocaat Michael Ruperti.11 
23/01 06u15  „Mensen overschatten zich online”Mensen zijn online niet zo goed als ze denken. We overschatten hoeveel we weten van digitale veiligheid. We denken dat we er veel verstand van hebben, maar dat klopt vaak niet, zegt beveiliger Symantec. Zo maken mensen geregeld de fout om één wachtwoord voor meerdere accounts te gebruiken. Als bij één site een inbraak is, kunnen hackers proberen of de gestolen wachtwoorden ook ergens anders werken. We laten onze virtuele achterdeur openstaan, aldus Symantec.11 
23/01 05u15  Wereldelite bijeen op topbijeenkomst in DavosIn het Zwitserse skioord Davos begint dinsdag de jaarlijkse topbijeenkomst van het World Economic Forum (WEF), met tal van regeringsleiders, topmensen uit het bedrijfsleven en andere hoogwaardigheidsbekleders. Bijzonder is dat ook Donald Trump heeft aangekondigd naar Davos af te reizen. De laatste zittende Amerikaanse president die zijn opwachting maakte op de WEF-bijeenkomst was Bill Clinton in 2000.
23/01 05u00  Dode bij ongeluk Belgisch tankstationEen automobilist in België is maandagavond ingereden op de winkel van een tankstation. Bij het ongeval op de E40 bij Drongen is één persoon om het leven gekomen en zijn twee mensen zwaar gewond geraakt, meldt VRT Nieuws op basis van hulpdiensten.
23/01 04u15  Uitspraak waardevermindering aardbevinghuizenIs de verkoopdatum van een woning het enige betrouwbare moment voor bepaling van waardedaling door aardbevingen in Noordoost-Groningen? Op die vraag moet het gerechtshof in Leeuwarden dinsdag antwoord geven.
23/01 03u45  Politiek verdeeld over rol or bij topsalarisDe politiek is verdeeld over de rol die ondernemingsraden moeten spelen bij de topsalarissen van een bedrijf. De Tweede Kamer stemt er dinsdag over.
23/01 03u00  Congres VS beëindigt sluiting overheidDe Amerikaanse Senaat stemde maandag met 81 tegen 18 stemmen voor de wettelijke maatregel die tot 8 februari de financiering van de overheidsinstanties garandeert. Het Huis van Afgevaardigden gaf ook snel zijn goedkeuring met 266 stemmen voor en 150 tegen.16 
23/01 02u15  Fosfaatproductie uit mest weer binnen de normVoor het eerst in drie jaar is de fosfaatproductie uit mest in Nederland weer binnen de Europese normen. De productie bleef het afgelopen jaar 5 miljoen kilo onder het fosfaatplafond van 172,9 miljoen kilo. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van voorlopige cijfers.12 
23/01 00u30  Partijen willen onafhankelijker WODCDe oppositiepartijen PVV, SP en GroenLinks willen dat het onderzoeksinstituut WODC wordt weggehaald uit het ministerie van Justitie en Veiligheid. Dat moet de onafhankelijkheid waarborgen van het instituut dat onderzoek doet naar justitiebeleid.11 
23/01 00u15  „Bestuurders vrezen krapte arbeidsmarkt”Topbestuurders van Nederlandse bedrijven zijn optimistisch over de economie, maar vrezen wel dat de krappe arbeidsmarkt verdere groei in de weg kan zitten. Dat concludeert adviesbureau PwC op basis van eigen onderzoek. Daaraan deden 1300 bestuursvoorzitters uit 85 landen mee, van wie 65 uit Nederland.11 
22/01 23u45  Senaat stemt in met financieringswetDe Amerikaanse Senaat heeft maandag met 81 tegen 18 stemmen de wettelijke maatregel goedgekeurd die tot 8 februari de financiering van de overheidsinstanties garandeert. Als ook het Huis van Afgevaardigden ermee instemt, kan president Donald Trump vlak daarna de wet met zijn handtekening bekrachtigen. Daarmee komt er voor de regering een einde aan de ‘shutdown’, die drie dagen heeft geduurd. Dinsdag kunnen dan alle ambtenaren weer aan de slag.
22/01 23u15  Ook Vermont legaliseert marihuanaVermont is de negende Amerikaanse staat die het recreatief gebruik van marihuana heeft gelegaliseerd. De Republikeinse gouverneur Phil Scott zette maandag zijn handtekening onder de wet die eerder deze maand al werd goedgekeurd door het parlement. Vanaf 1 juli mogen personen van 21 jaar en ouder maximaal een ounce wiet (bijna 30 gram) in hun bezit hebben, twee volgroeide cannabisplanten en vier stekjes. De handel in de softdrug blijft verboden.
22/01 23u00  „Angst om te rapporteren bij meldpunt WODC”Medewerkers en oud-medewerkers van het onderzoeksinstituut Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) durven zich niet te wenden tot een door minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) ingesteld meldpunt. Dat heeft oud-medewerker Marianne van Ooyen maandag gezegd in actualiteitenrubriek Nieuwsuur.
22/01 22u30  Zeven doden door schietpartij in barEen schietpartij in een bar in het Colombiaanse plaatsje Yarumal in de provincie Antioquia heeft aan zeven mensen het leven gekost. Volgens de politie drongen vijf gewapende personen het pand binnen en openden het vuur op de klanten. Ze vermoedt dat het om afrekening in het criminele circuit gaat.
22/01 22u30  Wall Street sluit positief na einde „shutdown”De effectenbeurzen in New York zijn maandag met nieuwe records gesloten. Beleggers verwerkten het nieuws uit Washington dat politici een akkoord hebben bereikt over de overheidsfinanciering. Verder werd onder meer gekeken naar cijfers van oliedienstverlener Halliburton en was er een reeks overnameberichten.
22/01 21u30  Trump wil financieringswet snel ondertekenenHet Witte Huis gaat ervan uit dat president Trump de financieringswet die een eind maakt aan de ‘shutdown’ van de overheid maandag nog ondertekent. De Democraten in de Senaat sloten daarvoor een overeenkomst met de Republikeinen in ruil voor een toezegging dat er gepraat gaat worden over het lot van immigranten.
22/01 21u30  Athene krijgt laatste miljarden uit noodfondsGriekenland krijgt in februari 5,7 miljard euro uit het Europese noodfonds ESM. Daarvoor moet het land wel „dringend” wat laatste puntjes op de i zetten. In het voorjaar kan dan nog een laatste miljard volgen, hebben de ministers van Financiën van de eurozone (Eurogroep) in Brussel besloten.
22/01 21u00  Waardering voor jarige koning van SpanjeKoning Willem-Alexander bereikte de mijlpaal vorig jaar al, volgende week dinsdag viert zijn Spaanse collega zijn vijftigste verjaardag. Wie is koning Felipe VI van Spanje?
22/01 20u30  Eurogroep opent jacht op ECB-zetelsDe eurolanden kunnen een kandidaat aanmelden voor het vicevoorzitterschap van de Europese Centrale Bank (ECB) in Frankfurt. De Eurogroep heeft de procedure daarvoor geopend omdat de termijn van de Portugees Vitor Constancio in mei afloopt.
22/01 20u15  Politie brengt slag toe aan Siciliaanse maffiaMet de arrestatie van 57 verdachten heeft de politie op Sicilië een slag toegebracht aan zestien maffiaclans op het Italiaanse eiland. De ‘Operatie Bergen’ werd uitgevoerd met vierhonderd politiemensen.
22/01 20u15  Al-Qaida heeft de toekomst in het Midden-OostenAl-Qaida leek buiten beeld te zijn geraakt. Maar met de aankomende leider Hamza bin Laden en de nederlaag van IS, zou ze weleens het volgende probleem in het Midden-Oosten kunnen worden.
22/01 20u00  Schouten roept vissers op tot kalmte en voorbeeldig gedragMinister Schouten (Landbouw) heeft de Nederlandse Noordzeevissers maandag opgeroepen hun kalmte te bewaren nu het Europees Parlement heeft uitgesproken dat de innovatieve pulstechniek verboden moet worden. Zij zou graag zien dat vissers ook op sociale media „terughoudendheid” in acht nemen.
22/01 19u30  Watersnoodmuseum verzamelt foto’s van slachtoffers ramp 1953Het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk wil de komende vijf jaar zo veel mogelijk portretfoto’s verzamelen van slachtoffers van de watersnood op 1 februari 1953. Die foto’s zullen worden gedocumenteerd en zo mogelijk tentoongesteld.
22/01 19u30  Koning bij zestigste verjaardag BeneluxDe staatshoofden van Nederland, België en Luxemburg zijn op 5 juni van de partij bij de viering van de zestigste verjaardag van het samenwerkingsverband tussen de drie landen. Jongeren worden dan in aanwezigheid van koning Willem-Alexander, de Belgische koning Filip en de Luxemburgse groothertog Henri speciaal in de schijnwerpers gezet.
22/01 19u30  Trump kijkt naar importtarieven aluminiumDe Amerikaanse president Donald Trump heeft de bevindingen ontvangen van een onderzoek naar de aluminiummarkt dat mogelijk kan leiden tot importheffingen. Hij heeft nu negentig dagen de tijd om over zulke maatregelen na te denken.
22/01 19u30  Hans Vijlbrief start 1 februari met EU-topjobDe Nederlandse topambtenaar Hans Vijlbrief is per 1 februari benoemd tot voorzitter van de Eurogroep Werkgroep (EWG) in Brussel. Dat is de invloedrijke ambtelijke werkgroep die alle vergaderingen van de ministers van Financiën van de eurozone (Eurogroep) voorbereidt.
22/01 19u15  Kijkshop sluit al zijn winkelsAlle zeventig winkels van Kijkshop sluiten hun deuren. De winkelketen kampt al jaren met aanzienlijke verliezen. De Zweedse eigenaar The One vraagt dinsdag faillissement aan bij de rechter, zo laat de investeerder weten.
22/01 19u15  OGGiN nemen geen student aanRedactie kerk
22/01 19u00  Snowboarder komt om het leven in TirolEen snowboarder uit Leipzig is tijdens een afdaling in de Tiroler Alpen om het leven gekomen. Pas na zes uur zoeken vonden reddingsploegen de 39-jarige man maandagochtend, zei de Tiroolse politie.
22/01 19u00  OGGiN neemt geen student aanRedactie kerk
22/01 19u00  ’Democraten akkoord, ‘shutdown’ VS voorbij’De Amerikaanse parlementariërs hebben een akkoord bereikt over de overheidsuitgaven voor de komende tijd.
22/01 18u45  Van Bommel weg om gebrek aan zelfkritiek bij SPHarry van Bommel heeft zijn lidmaatschap van de SP opgezegd omdat de partij volgens hem niet kritisch heeft gekeken naar de verkiezingsuitslag. Bij de verkiezingen verloor de partij een zetel en werd er niet geprofiteerd van het megaverlies van concurrent PvdA. Het voormalige boegbeeld van de SP zei tegen RTL Nieuws dat hij is opgestapt vanwege de kritiek die hij in maart al had geuit.
22/01 18u30  Joke Moree: Zelfs papierwerk is leuk in ouderenzorgJoke Moree (50) begon op haar zeventiende in de huishouding in een verzorgingshuis in Alblasserdam. Ze stroomde door naar de ouderenzorg en doet dat werk 33 jaar later nog altijd met veel plezier, nu bij zorgcentrum Elim in Barneveld.
22/01 18u30  Beatrix praat over zorgzame samenlevingPrinses Beatrix was maandag in TivoliVredenburg in Utrecht aanwezig op een symposium van het interreligieus netwerk In Vrijheid Verbonden. De prinses sprak en luisterde er mee over het thema ‘Een zorgzame samenleving’.
22/01 18u00  Zelfrijdende trein op BetuwerouteNog dit jaar wordt er op de Betuwelijn getest met een zelfrijdende trein. De Franse treinenbouwer Alstom kondigde dat maandag aan. Alstom werkt bij de test samen met ProRail en spoorbedrijf Rotterdam Rail Feeding.
22/01 18u00  Tsjechië wil snelle hervorming asielstelselDe Tsjechische premier Andrej Babis wil dat nog tijdens het EU-voorzitterschap van Bulgarije een verandering van het systeem van herverdeling van migranten in gang wordt gezet. „De vluchtelingenquota zijn niet effectief en verdelen Europa”, zei Babis maandag in Sofia na een ontmoeting met de Bulgaarse premier Boiko Borisov.
22/01 18u00  Damrak sluit met winstDe Amsterdamse beurs is maandag met winst de dag uit gegaan. Uitblinker op Beursplein 5 was maaltijdbezorgbedrijf Takeaway.com na uitlatingen van topman Jitse Groen. Beleggers deden het verder rustig aan in afwachting van de stroom aan bedrijfsresultaten later in de week. Ook werd met een schuin oog gekeken naar de zogeheten shutdown van overheidsinstellingen in de Verenigde Staten.
22/01 18u00  Man rijdt gebouw sociale dienst binnenEen man is maandagmiddag in Lisse met zijn auto het gebouw van de Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) Bollenstreek binnengereden. De politie gaat ervan uit dat de 52-jarige inwoner van Hillegom het met opzet heeft gedaan. Hij is voor verhoor meegenomen naar het bureau.
22/01 17u45  Venezuela blijft ABC-eilanden blokkerenVenezuela blijft Curaçao, Aruba en Bonaire blokkeren. Nederland gaat met de eilanden overleggen om een oplossing te vinden, zei minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra in Brussel na overleg met zijn EU-collega’s.
22/01 17u45  ProRail pleit voor terugkeer spoorwegpolitieDirecteur Pier Eringa van ProRail pleit voor de terugkeer van de in 2013 opgeheven spoorwegpolitie. In een verklaring noemt hij die noodzakelijk omdat vandalisme en ander levensgevaarlijk gedrag op en rondom het spoor in 2017 weer is toegenomen.
22/01 17u30  Nieuwe dip voor bitcoin en cryptomuntenDe bitcoin en vrijwel alle andere cryptomunten zijn maandag opnieuw flink gedaald. De digitale valuta verloren in doorsnee tussen de 8 en 15 procent aan waarde na geruchten dat Zuid-Korea een hoge belastingaanslag voor cryptobeurzen voorbereidt.
22/01 17u15  België verlaagt dreigingsniveauBelgië verlaagt het dreigingsniveau van ernstig (drie) naar gemiddeld (twee). Het besluit betekent dat het aantal militairen op straat omlaag zou kunnen. Niveau drie blijft gelden voor bepaalde gevoelige plekken, waar extra waakzaamheid geboden is.
22/01 17u00  Koning ontvangt president Varela van PanamaKoning Willem-Alexander had maandag een ontmoeting met de president van Panama, Juan Carlos Varela, op Paleis Noordeinde. Beide staatshoofden grepen de gelegenheid aan om de relatie tussen Nederland en Panama te versterken. Varela is in Nederland voor een driedaags bezoek, dat dinsdag wordt afgesloten.
22/01 16u45  Hoekstra wil zegje over toekomst eurozoneHet kan niet zo zijn dat Parijs en Berlijn samen de toekomst van de eurozone bepalen. Ook Nederland kan en moet een bijdrage leveren aan de discussies over hervormingen die de eurozone sterker en stabieler moeten maken. Dat zei minister Wopke Hoekstra (Financiën) in Brussel.
22/01 16u45  Amerikaanse theoloog George Lindbeck (94) overledenDe Amerikaanse theoloog George A. Lindbeck is op 8 januari op 94-jarige leeftijd overleden, zo meldt de website van Uniting Church in Australia vrijdag. Lindbeck stond bekend als de vertegenwoordiger van de zogeheten ”postliberale theologie”.
22/01 16u30  ANWB waarschuwt wintersporter voor sneeuwWintersporters kunnen overlast ondervinden door hevige sneeuwval in het westen van Oostenrijk en het zuiden van Zwitserland. Veel dorpen daar zijn afgesloten van de buitenwereld. Het sneeuwt al meer dan 24 uur in het gebied en ook dinsdag wordt sneeuw verwacht.
22/01 16u30  Kahn draagt CoolCat over aan zoonsCoolCat-eigenaar Roland Kahn doet de komende jaren stapsgewijs zijn bedrijf Cool Investments over aan zijn zoons. Over drie jaar, per 1 januari 2021, zijn zij dan verantwoordelijk voor het bedrijf waar naast CoolCat ook America Today onder valt, bevestigt Kahn naar aanleiding van berichtgeving in het AD.
22/01 16u30  Puigdemont komt met verklaringDe voormalige Catalaanse leider Carles Puigdemont heeft tijdens een universitair debat in Kopenhagen gezegd dat hij pas dinsdag de media zal toespreken over de huidige situatie in het Catalaanse parlement.
22/01 16u30  Brand in trein op station Etten-LeurIn een trein op het station in Etten-Leur is maandagmiddag brand ontstaan. De veiligheidsregio laat weten dat de reizigers in de trein in veiligheid zijn gebracht. De brand is ontstaan door warmgelopen remmen. Door de brand rijden er geen treinen tussen Etten-Leur en Breda.
22/01 16u30  Personeel kolencentrales in actieMedewerkers van kolencentrales in Amsterdam en Rotterdam voeren dinsdagochtend actie voor een goede oplossing als de centrales vervroegd worden gesloten uit milieuoverwegingen. Zo’n honderd mensen uit de kolensector togen naar Den Haag om bij de Sociaal Economische Raad (SER) aan te dringen op een transitiefonds.
22/01 16u15  Dubbel-cd met muziek uit Utrechtse WesterkerkDe gereformeerde gemeente van Utrecht nam op 6 januari 2018 afscheid van de Westerkerk in het centrum van de domstad. Ter gelegenheid hiervan verscheen een dubbel-cd met ”Muziek uit de Westerkerk”.
22/01 16u15  Taylor schrijft frisse roman over vriendschap en tegenslagenTwee klittende meisjes, dikke vriendinnen en beste maatjes. Dottie en Mary zijn in alles tegenpolen. Dottie is lomp en groot, naïef en vooral erg loyaal. Mary is fijntjes en extravert, en creatief.
22/01 16u15  Zoekactie naar lichaam JulianakanaalBrandweer en politie zoeken in Born (gemeente Sittard-Geleen) naar het lichaam van een man die mogelijk van een schip in het water is gevallen. De man was aan het werk op het afgemeerde schip bij een industrieterrein aan een zijtak van het Julianakanaal.
22/01 16u00  Historische roman over verstandshuwelijk bij Ierse adelNa haar debuut ”Op de vleugels van de wind” schreef Dineke Epping ”Thuis op Dunleigh Hall”, een historische roman vol intriges, standsverschillen, opstandige pachters, Ierse adel en romantiek.
22/01 16u00  Minister overlegt met Fransen over pulsvissersOm de Nederlandse pulsvisserij te redden, voert minister Carola Schouten (Landbouw) overleg met de grootste tegenstanders op Europees niveau, de Fransen. Ze sprak zaterdag met haar Franse collega en wil heel binnenkort opnieuw met hem om de tafel.
22/01 16u00  Seculier conservatisme en de Bijbelse antitheseConservatieve bewegingen kunnen soms ook in reformatorische kring op steun en waardering rekenen. Vaak is echter sprake van een seculier conservatisme dat, ondanks raakvlakken, botst met het gereformeerde denken.
22/01 16u00  Bewoner brandend huis Rotterdam omgekomenEen bewoner van een huis in de Rubroekstraat in Rotterdam, waar maandagmiddag brand woedde, is overleden. De brandweer onderzoekt of de brand de oorzaak is van het overlijden van de bewoner.
22/01 16u00  Voorzichtig begin handel op Wall StreetDe aandelenbeurzen in New York zijn maandag voorzichtig aan de nieuwe handelsweek begonnen. Beleggers moeten het doen zonder groot nieuws om de handel richting te geven. Wel wordt er gekeken naar Washington waar politici bakkeleien over de overheidsfinanciën. Verder kwam oliedienstverlever Halliburton met cijfers.
22/01 15u30  Brabantse vast voor diefstal kerkregenpijpenEen 39-jarige vrouw uit het Brabantse Dongen zit in een Belgische cel op verdenking van het stelen van koperen regenpijpen bij kerken in Belgisch-Limburg.
22/01 15u15  Britse partij UKIP dreigt uiteen te vallenDe Britse populistische partij UKIP dreigt uit elkaar te vallen, omdat partijleider Henry Bolton weigert op te stappen. Zes figuren uit de top van de partij zijn uit protest opgestapt.
22/01 15u15  Goed doen in een verlamd landBijna zeven jaar nadat in Homs het eerste schot viel, ligt Syrië er verlamd bij. Er is geen familie die niet is getroffen door de oorlog. Wat staat je als inwoner van Syriër in zo’n geval te doen? Vluchten? Blijven? Vechten? Helpen? Een reflectie op de keuze van vier Syrische christenen.
22/01 15u15  IMF waarschuwt tegen achteroverleunenHet Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwt beleidsmakers wereldwijd dat ze niet achterover moeten leunen, nu het in veel landen economisch steeds beter gaat. „De volgende recessie kan dichterbij zijn dan we denken, en de munitie waarmee we deze kunnen bestrijden is veel beperkter dan een decennium geleden”, aldus IMF-hoofdeconoom Maurice Obstfeld.
22/01 15u15  „Veel klachten over zorg via gemeente”Veel mensen ervaren het verkrijgen van zorg en ondersteuning via de gemeente als moeizaam. En als de hulp dan toch komt, is die niet altijd precies wat ze nodig hebben. Dat maken de Patiëntenfederatie Nederland en MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid en Ieder(in) op uit gezamenlijk onderzoek onder meer dan 8000 mensen.
22/01 15u15  Oprichter De Nederlandse Leeuw gooit bijltje erbij neerRutger van den Noort (35), oprichter van De Nederlandse Leeuw, stopt met al zijn politieke activiteiten. Hij heeft ook zijn twitteraccount afgesloten.
22/01 15u00  7 jaar cel voor doodslaan vriend met hamerEen 28-jarige vrouw uit Helmond is veroordeeld tot zeven jaar cel voor het doodslaan van haar vriend met een steigerbouwhamer. De rechtbank in Den Bosch houdt er bij de veroordeling rekening mee dat de vrouw lange tijd geestelijk en fysiek werd mishandeld door haar vriend, maar oordeelt dat op het moment van doodslag van noodweer of psychische overmacht geen sprake was.
22/01 15u00  Italiaanse topcrimineel opgepakt in AlicanteEen maffioso die sinds 1993 voortvluchtig was, is door de Spaanse en Italiaanse politie aangehouden in Alicante. Deze Fausto Pellegrinetti woonde onder een valse naam in de Spaanse stad. Aan zijn aanhouding afgelopen zondag zijn twee jaar van onderzoek voorafgegaan, meldde de politie maandag.
22/01 15u00  Forse boete geëist voor uitstoot giftige stofHet Openbaar Ministerie eist een straf van 1,2 miljoen euro tegen het bedrijf Deross Holding voor het jarenlang overschrijden van de toegestane uitstoot van ethyleenoxide in Zoetermeer tussen 2004 en 2009. Tegen twee directeuren van het toenmalige Sterigenics werd maandag voor de rechtbank in Den Haag een werkstraf van 100 uur geëist.
22/01 14u45  Italiaan zit parlement Raad van Europa voorDe Italiaan Michele Nicoletti is de nieuwe voorzitter van de parlementaire vergadering van de Raad van Europa. Bij de verkiezing in Straatsburg was hij de enige kandidaat.
22/01 14u45  „Ambassade VS voor eind 2019 naar Jeruzalem ”De Amerikaanse ambassade in Israël verhuist voor eind volgend jaar naar Jeruzalem. Dat zei de Amerikaanse vicepresident Mike Pence, die overigens geen datum noemde voor de omstreden verplaatsing van de diplomatieke post.
22/01 14u45  Brandweer en politie zoeken drenkeling in BornBrandweer en politie zoeken in Born (gemeente Sittard-Geleen) met duikers en een helikopter naar een man die te water is geraakt.
22/01 14u45  Omwonenden Schiphol opteren voor banen in zeeSchiphol zou kunnen uitbreiden met start- en landingsbanen voor de kust in zee. Dat is een van de opties die zo’n zestig bewonersgroepen in de regio voorstellen in het rapport Vlucht naar Voren, dat dinsdag wordt overhandigd aan de voorzitter van de vaste Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat.
22/01 14u30  Abbas vraagt EU-landen om erkenning PalestinaDe lidstaten van de Europese Unie zouden Palestina als staat moeten erkennen, met als hoofdstad Jeruzalem. De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft die oproep in Brussel gedaan voorafgaand aan een werklunch met de 28 EU-ministers van Buitenlandse Zaken.
22/01 14u30  Markt voor gebruikte jachten trekt verder aanDe vraag naar tweedehands plezierjachten neemt toe. Zowel zeil- als motorjachten wisselden vorig jaar sneller van eigenaar. Bovendien lag de gemiddelde prijs een stuk hoger dan in 2016, melden de bij brancheorganisatie HISWA aangesloten jachtmakelaars.
22/01 14u30  Parijse rattenkolonie gedijtParijs zucht onder een rattenplaag. De beesten zijn inmiddels zo brutaal dat ze zich niets meer aantrekken van passanten en zich op klaarlichte dag laten zien, meldt de krant Le Parisien.
22/01 14u30  Kabinet zeer bezorgd om Turkse actie in SyriëHet kabinet is „zeer bezorgd” over het Turkse militaire offensief in de Noord-Syrische regio Afrin. Naast beschietingen met artillerie en luchtaanvallen zijn ook Turkse militairen het buurland binnengetrokken. Het Turkse optreden is gericht tegen de Syrisch Koerdische milities, die zich Volksbeschermingseenheden (YPG) noemen.
22/01 14u30  Ex-verpleger voor nog 97 moorden aangeklaagdVoor de moord op nog eens 97 patiënten moet de veroordeelde ex-verpleger Niels H. zich opnieuw voor de rechter in Duitsland verantwoorden. De aanklager beschuldigt de 41-jarige H. ervan 62 patiënten in een kliniek in Delmenhorst en 35 in een kliniek in Oldenburg om het leven gebracht te hebben. Niels H. zit al wegens zes moorden een levenslange gevangenisstraf uit.
22/01 14u15  Recensie: De geschiedenis van Händels meesterwerkDe ”Messiah” van Händel veroverde na de eerste uitvoering in Dublin in 1742 de wereld. Nog altijd betovert het stuk velen. De Britse auteur Jonathan Keates probeert hiervoor een verklaring te vinden.
22/01 14u15  Rechter: nu geen arrestatie PuigdemontEen Spaanse opperrechter belast met het eventueel uitvaardigen van een Europees arrestatiebevel tegen de voortvluchtige Catalaanse ex-premier Carles Puigdemont, ziet daar voorlopig van af. Spaanse media meldden maandag dat het Openbaar Ministerie Puigdemont maandag of dinsdag wilde laten oppakken in Denemarken, maar de magistraat stak er een stokje voor.
22/01 14u00  Niek Baar winnaar Nederlands VioolconcoursNiek Baar (1991) heeft het Nederlands Vioolconcours 2018 gewonnen.
22/01 13u45  Burgemeester Venetië pakt dure restaurants aanDe burgemeester van Venetië, Luigi Brugnaro, gaat iets doen voor onder anderen vier Japanners die zeggen in zijn stad voor vier steaks, een bord gebakken vis en water een rekening van 1100 euro te hebben gekregen. De vier studenten zijn na hun bezoek aan het restaurant vlakbij het San Marcoplein naar de politie gestapt. Drie vrouwen die tot het gezelschap behoorden, maar naar een ander restaurantje gingen, aten daar voor een ‘Venetiaans prikkie’. Voor drie vismaaltijden hoefden ze slechts 350 euro af te rekenen.
22/01 13u30  Automobilist komt om door botsing met trein bij RijssenEen automobilist is maandag bij Rijssen (Overijssel) door een aanrijding met een trein om het leven gekomen. Het ongeluk had plaats op een bewaakte overgang aan de Keizersdijk.
22/01 13u15  ‘Bin Laden van India’ aangehoudenEen man die wordt beschuldigd van een reeks aanslagen in India, waardoor 56 mensen om het leven kwamen, is maandag in New Delhi aangehouden. Abdul Subhan Qureshi, die bekendstaat als de ‘Bin Laden van India’, werd opgepakt na een kort vuurgevecht met de politie. Hij gold als de meest gezochte terrorist van het land.
22/01 13u15  „Doden door raketaanval op Turks kamp”Zeker twee mensen zijn om het leven gekomen door een raketaanval op een Turks kamp in het grensgebied met Syrië. De slachtoffers zijn vermoedelijk strijders van het door Turkije gesteunde Vrije Syrische Leger (FSA), bericht persbureau Dogan. Ook raakten twaalf mensen gewond.
22/01 13u15  Meer Noord-Koreanen op sanctielijst EUDe Europese Unie heeft nog eens zeventien Noord-Koreanen een reisverbod naar Europa opgelegd. Ook zijn hun banktegoeden bevroren. Op de Europese sanctielijst staan nu 58 namen en tien instellingen, naast 79 mensen en 54 organisaties op de zwarte lijst van de VN.
22/01 13u00  Automobilist komt om door botsing met treinEen automobilist is maandag bij Rijssen (Overijssel) door een aanrijding met een trein om het leven gekomen. Het ongeluk had plaats op een bewaakte overgang aan de Keizersdijk.
22/01 13u00  Duterte: laat me geen dictator wordenDe Filipijnse president Rodrigo Duterte heeft zijn manschappen geïnstrueerd hem uit te schakelen als hij zich ontpopt als dictator. „Ik maak geen grap”, benadrukte hij tijdens een bezoek aan een legerbasis.
22/01 12u45  Meer mkb’ers vragen om steunHet aantal bijstandsaanvragen door mkb-ondernemers is in het laatste kwartaal van 2017 verder toegenomen, ondanks de algehele economische opleving. Volgens het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK) staan veel ondernemersproblemen los van het economisch klimaat.
22/01 12u45  Oxfam: Kloof tussen arm en rijk groterAan de vooravond van het World Economic Forum, een bijeenkomst van politiek leiders en bedrijfsmanagers in het Zwitserse Davos, waarschuwt ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib dat de mondiale kloof tussen rijk en arm de afgelopen jaren verder is gegroeid.
22/01 12u30  Britse prinses Eugenie gaat trouwenDe Britse prinses Eugenie gaat in het najaar trouwen met Jack Brooksbank, met wie ze al jaren een relatie heeft. De jongste dochter van prins Andrew en Sarah Ferguson en Brooksbank verloofden zich eerder deze maand in Nicaragua, liet Buckingham Palace weten.
22/01 12u30  Turkije arresteert sympathisanten KoerdenDe Turkse autoriteiten hebben 24 mensen opgepakt voor het verspreiden van pro-Koerdische propaganda op sociale media. De autoriteiten arresteerden de verdachten tijdens landelijke operaties, bericht staatspersbureau Anadolu.
22/01 12u00  Beurzen blijven dicht bij huisDe Europese beurzen bleven maandag dicht bij huis. Beleggers deden het rustig aan in afwachting van de stroom aan bedrijfsresultaten en hielden met een schuin oog de zogeheten shutdown van overheidsinstellingen in de Verenigde Staten in de gaten.
22/01 11u46  Inspectie pakt Limburgse kliniek strenger aanDe Inspectie Gezondheidszorg wil dat de Reinaert Kliniek in Maastricht binnen vier weken verbeteringen aanbrengt, anders volgt een dwangsom van duizend euro euro per week waarin dat nog steeds niet is gebeurd.
22/01 11u46  Nieuwe hoogwatergolf op grote rivierenRijkswaterstaat verwacht een nieuwe hoogwatergolf op de grote rivieren. De piek komt komend weekeinde uit op ongeveer 14,25 meter boven NAP. Dat is onder de hoogste stand van 10 januari, toen de Rijn bij Lobith een stand van 14,65 meter boven NAP bereikte. Het is de derde hoogwatergolf deze winter.
22/01 11u46  Marine krijgt golf van kritiek op aantreden HennisOpnieuw is er stennis om Hennis. De Koninklijke Marine krijgt een golf van kritiek op het aantreden van de oud-minister van Defensie als reservist.
22/01 11u46  ‘Ontvoerde’ zakenman krijgt levenslangEen man die volgens Duitsland vanuit Berlijn naar Vietnam werd ontvoerd, is daar veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De advocate van de 52-jarige Trinh Xuan Thanh klaagde dat er sprake was van ernstige misstanden in het proces.
22/01 11u46  Onzekere Moniek praat niet zo veelEigenwijzer
22/01 11u46  Tikkertje op het schoolplein blijft leukHandwerklessen, kroontjespennen, de schooltandarts: ouderen hebben er dierbare of juist traumatische herinneringen aan, jongeren kennen het niet meer. Wat is er de afgelopen eeuw allemaal veranderd op de lagere school, en later de basisschool? Vier generaties blikken terug.
22/01 11u46  Prinses Margriet nog volop actiefPrinses Margriet hoopt vrijdag de leeftijd van 75 jaar te bereiken. Geen leeftijd echter om te stoppen met werken of de koffers definitief op zolder te zetten. „Ik ga lekker door”, zei Margriet bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd, en aan die instelling is niets veranderd.
22/01 11u46  Wat is er per 1 januari veranderd in het onderwijs?Met ingang van 1 januari wijzigt een aantal zaken in het onderwijs waarmee scholen en leerlingen te maken (kunnen) krijgen. Een overzicht:
22/01 11u30  CU en D66: kind jihadganger moet terug kunnenRegeringspartijen ChristenUnie en D66 vinden dat in het uiterste geval kinderen van Nederlandse Syriëgangers naar Nederland moeten worden gehaald. Coalitiegenoot VVD is het daar niet mee eens.
22/01 11u30  Column (Leendert van Wezel): Huntington anno 2018tekst Leendert van Wezel
22/01 11u15  Ronelda S. Kamfer schrijft dichtbundel over haar moederMet ”Hammie” schreef Ronelda S. Kamfer (in 1981 in Kaapstad geboren) een opmerkelijke dichtbundel. De gedichten zijn directer en overtuigender dan de poëzie uit haar debuutbundel ”Noudat slapende honde” en het daarop volgende ”grond/Santekraam”.
22/01 11u15  Gewonden door ongeluk Belgisch schoolbusjeDoor een ongeluk met een minibus in België zijn ongeveer tien kinderen lichtgewond geraakt. De bestuurster is er het ergst aan toe, liet de politie weten.
22/01 11u15  De onzichtbare gemeente van Nel Benschop is verdwenenNel Benschop schreef pastorale poëzie. In de literatuur werd ze niet geaccepteerd, maar ze had een grote schare lezers. Dertien jaar na haar dood lijkt ze vergeten. Waar is Nel Benschop gebleven?
22/01 11u15  Schijfster Hella S. Haasse krijgt gedenksteen in Nieuwe Kerk AmsterdamIn de Nieuwe Kerk Amsterdam wordt op donderdag 1 februari een gedenksteen onthuld ter ere van schrijfster Hella S. Haasse. De dag erna is het 100 jaar geleden dat Haasse werd geboren.
22/01 11u15  Jonge Zuid-Afrikanen exposeren in AmersfoortVijftien jonge beeldend kunstenaars uit Zuid-Afrika exposeren vanaf zaterdag in Amersfoort. Het gaat om mensen die grotendeels zijn opgegroeid na de afschaffing van de Apartheid, aldus de organiserende Kunsthal KAdE.
22/01 11u15  Rechts-conservatief Nederland ontbeert één partijWie vrijdagavond aanwezig was in De Broodfabriek in Rijswijk keek zijn ogen uit. De nog jonge organisatie De Nederlandse Leeuw was erin geslaagd zo’n 2000 mensen, onder wie veel jongeren, nota bene tegen een toegangsprijs van 25 euro te verlokken tot deelname aan een ”nationale brainstorm” over migratie en integratie.
22/01 11u00  „Beeld in Mauritshuis niet weggehaald”Het Mauritshuis in Den Haag heeft een beeld van naamgever Johan Maurits van Nassau Siegen niet uit het museum verwijderd, maar vervangen door een ander, authentiek, beeld.
22/01 10u45  Dialoog Polen en Timmermans komt op gangNa twee jaar van vruchteloze pogingen lijkt de politieke dialoog tussen Frans Timmermans en de Poolse regering over de rechtsstaat eindelijk op gang te komen. Na een eerste gesprek tussen de vicevoorzitter van de Europese Commissie en minister van Buitenlandse Zaken Jacek Czaputowicz in Brussel nodigde de bewindsman Timmermans uit om de „diepgaande discussie” in Polen te vervolgen. De Nederlander liet weten uit te zien naar het voorzetten van de gesprekken in Warschau en Brussel.
22/01 10u30  Jubileumconcert Helpende Handen Gorinchem met JigdaljahuHet christelijk jongerenkoor Jigdaljahu uit Barendrecht zingt op zaterdagavond 27 januari in Gorinchem tijdens het jubileumconcert van de vereniging Helpende Handen.
22/01 10u15  België trapt jubileumjaar Benelux afBelgië neemt maandag officieel het stokje over van Nederland als voorzitter van de Benelux. Het samenwerkingsverband tussen Nederland, België en Luxemburg viert dit jaar zijn zestigste verjaardag. „Een zeer belangrijk moment voor de drie landen”, vindt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.
22/01 10u00  Automobilist (17) aangehouden voor aanrijdingEen zeventienjarige automobilist is aangehouden voor een aanrijding met twee fietsers in Wagenberg. De aanrijding gebeurde zondagmiddag op de Wagenstraat in de Brabantse plaats. De auto belandde in de sloot en de twee inzittenden bleven ongedeerd. De twee fietsers zijn met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht, aldus de politie maandag.
22/01 10u00  Richemont mikt op groei online met ItalianenDe Zwitserse maker van horloges en andere luxe-accessoires Richemont mikt op een groeiversnelling online. Daarvoor probeert het bedrijf de volledige controle te krijgen over de Italiaanse onlinewinkel in luxe-artikelen Yoox Net-a-Porter (YNAP). Nu al heeft Richemont circa de helft van YNAP in handen.
22/01 10u00  Omgaan met jongeren: „Luisteren, samenvatten en doorvragen”„Luisteren, samenvatten en doorvragen.” Deze manier van omgaan met jongeren gaf ds. L. de Wit mee aan ambtsdragers en jeugdwerkers op de interkerkelijke toerustingsdag zaterdag in Gouda.
22/01 09u45  Ex-premier Catalonië in DenemarkenDe voortvluchtige ex-premier van Catalonië, Carles Puigdemont, is maandag zonder problemen aangekomen in Kopenhagen. Puigdemont gaat naar een bijeenkomst in de universiteit van de Deense hoofdstad. Spanje had gedreigd met een Europees arrestatiebevel.
22/01 09u45  Ds. W. C. Polinder bevestigd in hervormde gemeente van PuttenDs. W. C. Polinder uit Kamperveen is zondagmorgen bevestigd tot predikant van wijk 3 van de hervormde gemeente in Putten.
22/01 09u45  Ds. L. J. Vogelaar uitgezonden naar IndonesiëDs. L. J. Vogelaar en zijn vrouw zijn zondag vanuit de Bethlehemkerk in Den Haag uitgezonden naar Indonesië. Ds. Vogelaar gaat de gemeenten van de Gereja Protestan Indonesia Luwu (Sulawesi) toerusten.
22/01 09u45  Nibud ziet koopkracht nauwelijks toenemenHoewel de economie stevig groeit, merken de meeste Nederlanders daar dit jaar nog vrijwel niets van in hun portemonnee. Dat blijkt uit nieuwe koopkrachtberekeningen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).
22/01 09u30  Wim: een ouderwetse roepnaamJe moet wel narcistisch zijn om je eigen roepnaam boven een column te schrijven, denkt een lezer misschien. Nu kan ik moeilijk ontkennen dat ik narcistisch ben. Een echte narcist weet dat immers niet omdat hij het normaal vindt om zichzelf bij alles in het middelpunt te zetten.
22/01 09u30  RELX hekkensluiter in AEXDe Amsterdamse aandelenbeurs is maandag vrijwel vlak geopend. Ook de andere Europese beursgraadmeters begonnen zonder grote koersuitslagen. De handel wordt deze week gedomineerd door de bedrijfsresultaten en de beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) op donderdag. Beleggers houden verder de zogeheten shutdown van overheidsinstellingen in de Verenigde Staten in de gaten.
22/01 09u15  Mogelijk bom onder kerk in RotterdamOnder het altaar van de Rotterdamse H. H. Laurentius en Elisabethkerk, ofwel de kathedraal aan de Mathenesserlaan, ligt waarschijnlijk een onontplofte bom uit de Tweede Wereldoorlog, meldde het AD zaterdag.
22/01 09u00  Filipijnse vulkaan staat op uitbarstenDe Filipijnse Mayon-vulkaan staat vlak voor een grote uitbarsting. De autoriteiten hebben de alarmfase van drie naar vier opgeschroefd toen de Mayon maandag begon as 10 kilometer de lucht in te spuwen.
22/01 09u00  „IND bezuinigt ondanks achterstand”Bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) is bezuinigd op de afdeling die beslist over gezinshereniging van asielzoekers, terwijl die afdeling al enkele jaren kampt met een achterstand.
22/01 09u00  Nieuw record huizenverkoop in vierde kwartaalIn Nederland zijn afgelopen kwartaal ruim 66.000 woningen verkocht. Dat is het hoogste aantal ooit, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Met het nieuwe record is een bedrag gemoeid van bijna 18 miljard euro.
22/01 08u45  Houd gebouwen warm of koel met riothermieIn Nederland ligt al jaren een prachtige alternatieve warmtebron ter vervanging van gas klaar voor gebruik: het rioolstelstel, benadrukt Simon Bos.
22/01 08u45  „AF-KLM sprak met bewindvoerders Alitalia”Bestuurders van Air France-KLM hebben afgelopen week in Parijs gesproken met de bewindvoerders die proberen een koper te vinden voor Alitalia. Dat heeft de Britse zakenkrant Financial Times gehoord van bronnen rond de onderhandelingen.
22/01 08u45  „Repatriëring Rohingya later van start”De repatriëring van Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh lijkt vertraging op te lopen. De voorbereidingen zijn nog niet afgerond, erkende een overheidsfunctionaris in het Aziatische land.
22/01 08u45  Prop. Agterhuis neemt beroep aan naar hervormd HeinenoordProponent E. Agterhuis uit Driebergen-Rijsenburg heeft het beroep aangenomen dat de hervormde gemeente te Heinenoord op hem had uitgebracht.
22/01 08u30  Grote biotechovername door farmaceut SanofiDe Franse farmaceut Sanofi legt 11,6 miljard dollar op tafel voor de overname van het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Bioverativ, dat zich bezighoudt met middelen tegen bloedziektes zoals hemofilie.
22/01 08u15  Protestantse emeritus predikant jhr. ds. C. J. van Eysinga (94) overledenJhr. ds. C. van Eysinga, emeritus predikant binnen de Protestantse Kerk in Nederland, is woensdag overleden.
22/01 08u15  Gewicht en majesteit in JacobiVerscheidenheid in de kerk? Prima, maar blijf wel de Bijbel uitleggen. Ds. A. J. Zoutendijk uit Utrecht staat vandaag 40 jaar in het ambt. Zelf spreekt hij liever niet „al te dichtbij over God; het moet toch een wonder blijven dat God Zich naar ons overbuigt. Maar de Heilige Geest heeft veel meer pijlen op Zijn boog.”
22/01 08u15  LeerschoolJesaja 42:7a
22/01 08u15  „Onderzoek naar fraude op Schiphol”De FIOD doet onderzoek naar een voormalig werknemer van een vastgoedbedrijf uit de gemeente Haarlemmermeer. Dat heeft het functioneel parket laten weten naar aanleiding van een bericht in het NRC. Daarnaast zijn drie mensen en twee ondernemingen - allen (onder)aannemers - als verdachte aangemerkt.
22/01 08u00  Financieel directeur weg bij bouwer BAMFinancieel directeur Thessa Menssen vertrekt per 1 juli bij BAM. Dat besluit is volgens de bouwonderneming „met wederzijdse instemming” genomen, omdat de toekomstplannen van het bedrijf vragen om „een andere invulling” van de functie.
22/01 07u45  UBS neemt last om belastinghervorming VSUBS heeft in het vierde kwartaal van 2017 een nettoverlies geleden onder druk van een buitengewone last van 2,9 miljard frank (2,5 miljard euro) die de Zwitserse bank in de boeken moest zetten voor de Amerikaanse belastinghervormingen. Daardoor verscheen een min onder de streep van 2,2 miljard frank.
22/01 07u45  Nikkei begint vlak aan nieuwe weekDe aandelenbeurs in Japan is maandag vrijwel vlak aan de nieuwe handelsweek begonnen. Beleggers deden het rustig aan in afwachting van de verdere ontwikkelingen rond de zogenoemde shutdown van de overheidsinstellingen in de Verenigde Staten. Daarnaast werd uitgekeken naar de uitkomst van de tweedaagse beleidsvergadering van de Bank of Japan op dinsdag.
22/01 07u30  Jonge vrouw vaker niet economisch zelfstandigJonge vrouwen zijn minder vaak economisch zelfstandig dan hun mannelijke leeftijdsgenoten. Volgens onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) komt dat omdat ze er vaak al heel snel voor kiezen om in deeltijd te werken en dat levert minder salaris op.
22/01 07u30  Celstraf voor vooraanstaand politicus VietnamIn Vietnam is een voormalig topman van de Communistische Partij veroordeeld in een groot massaproces. Dinh La Thang, een oud-lid van het politbureau, heeft een celstraf van dertien jaar opgelegd gekregen. Hij is de meest vooraanstaande politicus die in het Aziatische land sinds jaren wordt berecht.
22/01 07u30  Abdullah II praat met Pence over JeruzalemKoning Abdullah II van Jordanië heeft zondag een ontmoeting gehad met de Amerikaanse vicepresident Mike Pence.
22/01 07u15  Meer buitenlandse toeristen naar NederlandHet aantal buitenlandse toeristen in Nederland is vorig jaar met 11 procent gestegen. In totaal kwamen 17,6 miljoen mensen hier vakantie vieren. Ze hebben voor 12,9 miljard euro in Nederland besteed. Dat blijkt uit cijfers van NBTC Holland Marketing.
22/01 07u15  Keurmerk goed maarbeheer voor bij en vlinderGroenstroken en bermen worden voor vlinders en bijen steeds belangrijker, zowel in stedelijk gebied als in buitengebieden. De Vlinderstichting introduceert daarom een keurmerk voor goed maaibeheer. Daarin staat bijvoorbeeld hoe er op een verantwoorde manier kan worden gemaaid.
22/01 07u00  Consument onveranderd positiefDe stemming onder consumenten is in januari nauwelijks veranderd. Het consumentenvertrouwen komt uit op 24, tegen 25 in december. Het oordeel over het economisch klimaat verandert niet, terwijl de koopbereidheid volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een fractie daalt.
22/01 07u00  Miljoenen voor start-ups zorgtechnologieEr komt 12 miljoen euro extra beschikbaar voor startende bedrijven die zorgtechnologie ontwikkelen als gezondheidsapps, zelfrijdende rolstoelen en robots voor zieke kinderen. Het geld komt van de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Economische Zaken en Klimaat.
22/01 06u15  Eretitel voor nog eens 49 scholenNog eens 49 scholen krijgen maandag te horen dat ze voortaan de eretitel ‘excellent’ mogen voeren. Het aantal uitblinkers komt daarmee op 248.
22/01 06u15  Puin van orkaan Sint-Maarten hergebruiktVier maanden geleden werd Sint-Maarten zwaar getroffen door orkaan Irma. Het puin dat achterbleef krijgt mogelijk een tweede leven. Het Rode Kruis begint deze week een project om het afval te hergebruiken.
22/01 05u45  Drie doden door bomaanslag in zuiden ThailandOp een markt in de zuidelijke provincie Yala in Thailand zijn drie mensen om het leven gekomen door een bomexplosie. Nog eens 18 mensen raakten gewond, meldt de Thaise veiligheidsdienst. De bom was vastgemaakt aan een motorfiets. Niemand heeft de aanslag nog opgeëist.
22/01 05u45  Bus door aardverschuiving Colombia meegenomenEen aardverschuiving in Colombia heeft aan ten minste dertien mensen het leven gekost. De slachtoffers zaten in een bus die door de lawine in een ravijn viel. Onder de doden is een baby, meldt de rampenbestrijdingsdienst.
22/01 04u15  Brand in bijgebouw zorginstelling UdenhoutBij een zorginstelling voor verstandelijk gehandicapten in het Brabantse Udenhout is een gebouw ontruimd nadat er brand was uitgebroken. De brand woedde in een bijgebouw van zorghuis Vincentius van zorginstelling ASVZ.
22/01 03u15  Pechtold stuurt bloemetje bij uitstel LelystadAlexander Pechtold zal minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur een bloemetje sturen als ze besluit de opening van Lelystad Airport uit te stellen. Dat zei de D66-leider tijdens een politiek café in het Twentse Diepenheim. Maar voor hij een definitief standpunt over een mogelijk uitstel inneemt, wil hij eerst het besluit van Van Nieuwenhuizen afwachten.
22/01 03u15  Minister ontvangt pulsvissersVertegenwoordigers van de pulsvisserij in Nederland gaan maandagmiddag op bezoek bij verantwoordelijk minister Carola Schouten om te praten over het mogelijke aanstaande verbod op de vismethode. Het Europees Parlement stemde vorige week voor een dergelijk verbod, na een felle lobby onder Franse leiding.
22/01 02u15  Eenpitters stuwen Nederlands bedrijventotaalNederland heeft er vorig jaar weer meer bedrijven bijgekregen. Dat is vooral te danken aan een groei van het aantal eenmanszaken, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
22/01 02u00  Trein Sydney stopt niet en botst op stootblokTen minste vijftien mensen zijn in Australië gewond geraakt bij een treinongeluk. Het ongeluk had plaats bij station Richmond ten noordwesten van Sydney, waar het traject eindigt. Een trein weigerde te remmen en klapte daar op het stootblok op het einde van de rails.
1 2 3 4 5


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

16x Congres VS beëindigt sluiting overheid23/01 03u00 - Reformatisch Dagblad: De Amerikaanse Senaat stemde maandag met 81 tegen 18 stemmen voor de wettelijke maatregel die tot 8 februari de financiering van de overheidsinstanties garandeert. Het Huis van Afgevaardigden gaf ook snel zijn goedkeuring met 266 stemmen voor en 150 tegen.
12x Fosfaatproductie uit mest weer binnen de norm23/01 02u15 - Reformatisch Dagblad: Voor het eerst in drie jaar is de fosfaatproductie uit mest in Nederland weer binnen de Europese normen. De productie bleef het afgelopen jaar 5 miljoen kilo onder het fosfaatplafond van 172,9 miljoen kilo. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van voorlopige cijfers.
11x Koning helpt handje mee in isolatiefabriek23/01 12u00 - Reformatisch Dagblad: Koning Willem-Alexander heeft dinsdagochtend de nieuwe isolatiefabriek EverUse in Sneek geopend. Aansluitend kreeg hij een rondleiding in het nieuwe gebouw.
11x LTO: fraude zuivelsector onacceptabel23/01 10u15 - Reformatisch Dagblad: Dat er andermaal is gefraudeerd in de melkveesector is wat LTO betreft onacceptabel. Ook andere belangenorganisaties in de sector zijn geschokt.
11x Alle volheid23/01 10u15 - Reformatisch Dagblad: Kolossenzen 1:19
11x Defensie legt mortierongeluk Mali voor bij OM23/01 06u15 - Reformatisch Dagblad: Defensie vraagt het Openbaar Ministerie te kijken of de beslissing om niemand te vervolgen voor het dodelijke mortierongeval in Mali nog steeds stand houdt. Minister Ank Bijleveld van Defensie heeft dat toegezegd op verzoek van de nabestaanden, zegt hun advocaat Michael Ruperti.
11x „Mensen overschatten zich online”23/01 06u15 - Reformatisch Dagblad: Mensen zijn online niet zo goed als ze denken. We overschatten hoeveel we weten van digitale veiligheid. We denken dat we er veel verstand van hebben, maar dat klopt vaak niet, zegt beveiliger Symantec. Zo maken mensen geregeld de fout om één wachtwoord voor meerdere accounts te gebruiken. Als bij één site een inbraak is, kunnen hackers proberen of de gestolen wachtwoorden ook ergens anders werken. We laten onze virtuele achterdeur openstaan, aldus Symantec.
11x Partijen willen onafhankelijker WODC23/01 00u30 - Reformatisch Dagblad: De oppositiepartijen PVV, SP en GroenLinks willen dat het onderzoeksinstituut WODC wordt weggehaald uit het ministerie van Justitie en Veiligheid. Dat moet de onafhankelijkheid waarborgen van het instituut dat onderzoek doet naar justitiebeleid.
11x „Bestuurders vrezen krapte arbeidsmarkt”23/01 00u15 - Reformatisch Dagblad: Topbestuurders van Nederlandse bedrijven zijn optimistisch over de economie, maar vrezen wel dat de krappe arbeidsmarkt verdere groei in de weg kan zitten. Dat concludeert adviesbureau PwC op basis van eigen onderzoek. Daaraan deden 1300 bestuursvoorzitters uit 85 landen mee, van wie 65 uit Nederland.
10x Kaaszaak voor toeristen terecht gedwarsboomd23/01 12u15 - Reformatisch Dagblad: De gemeente Amsterdam heeft het recht om de deuren te sluiten van een kaaswinkel voor toeristen aan het Damrak. Met die uitspraak ondersteunt de bestuursrechter het gemeentelijk beleid om de groei van nieuwe toeristenwinkels in het centrum de stad te stoppen.

Statistieken

Artikels:
39544
Gelezen:
35677
Aantal lezers nu:
60


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven