woensdag 23 augustus 2017, week 34


Downloaden voor Windows Phone

Downloaden voor Windows 8

U bent nu hier: Meer nieuws van Reformatisch Dagblad

Laatste updatecontrole: vandaag om 2u30
 

Reformatisch Dagblad

Verbergen Tonen
23/08 02u30  VS voorziet mogelijk dialoog met Noord-Korea De Verenigde Staten zijn iets positiever over een mogelijke diplomatieke oplossing voor het conflict met Noord-Korea. Dat blijkt uit de woorden van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson.
23/08 00u30  Uitslaande brand in woning IJzendijke In een woning aan de Nieuwstraat in het Zeeuwse IJzendijke heeft dinsdag tegen middernacht een uitslaande brand gewoed. De brandweer rukte uit met vier blusvoertuigen en had de brand snel onder controle. Een bewoner had rook ingeademd, maar hoefde niet naar het ziekenhuis.39 
22/08 23u45  Executie afgelast dankzij nieuw DNA-bewijs De gouverneur van Missouri Eric Greitens heeft op het laatste moment een executie tegengehouden nadat de advocaten van de veroordeelde verdachte nieuw bewijs hadden aangedragen. De 48-jarige Marcellus Williams zou dinsdag ter dood worden gebracht wegens de moord op een vrouw tijdens een inbraak in haar huis in augustus 1998. Dankzij verbeterde DNA-technologie is gebleken dat hij de dader niet is.13 
22/08 23u15  Politie lost waarschuwingsschot in Blerick De politie heeft in Blerick bij Venlo een man aangehouden die op straat zijn ex-vrouw en enkele omstanders had bedreigd met een vuurwapen. Bij de aanhouding loste de politie een waarschuwingsschot en is pepperspray gebruikt.
22/08 23u00  Een verdachte terrorist vrijgelaten De Spaanse onderzoeksrechter heeft dinsdagavond besloten Mohamed Alla, een van de vier verdachten van de terreurdaden in Barcelona en Cambrils, voorlopig op vrije voeten te stellen. Dat heeft de rechtbank verklaard. De andere drie blijven vastzitten. Van een van hen is het voorarrest met 72 uur verlengd. Daarna neemt de rechter opnieuw een besluit.
22/08 22u30  Stevige winsten op Wall Street De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met flinke winsten de handel uitgegaan. Doordat geopolitieke spanningen wat naar de achtergrond verdwenen, gingen beleggers op zoek naar ‘koopjes’ na de stevige koersdalingen van de afgelopen periode. Met name techbedrijven gingen over een breed front vooruit. Positieve geluiden over aanstaande belastinghervormingen droegen bij aan het optimisme.
22/08 22u30  „Een verdachte terrorist vrijgelaten” De Spaanse onderzoeksrechter heeft dinsdagavond besloten Mohamed Alla, een van de vier verdachten van de terreurdaden in Barcelona en Cambrils, voorlopig op vrije voeten te stellen. Twee arrestanten gaan de gevangenis in en de ander blijft in voorlopige hechtenis. Dat meldde de Spaanse krant La Vanguardia.
22/08 22u00  „Noodfonds voor kippenboeren dringend nodig” Het is dringend noodzakelijk dat er een noodfonds komt voor de door de eiercrisis getroffen pluimveehouders. Dat schrijven acht Gelderse en Utrechtse gemeenten en de provincie Gelderland in een brief aan de Tweede Kamer.
22/08 22u00  Gewonden bij ongeval Kootwijkerbroek Bij een frontale botsing in Kootwijkerbroek zijn dinsdagavond naar verluidt vier mensen gewond geraakt. Dat meldt Omroep Gelderland.
22/08 22u00  Huiskamer vol boodschappentassen hennep Agenten hebben in een huiskamer in de Schiedamse wijk Nieuwland ruim 260 kilo hennep gevonden. De woonkamer stond vol grote boodschappentassen die waren gevuld met hennep, aldus de politie, die naar het huis ging na een tip.
22/08 21u00  „Topman oliereus Chevron gaat weg” Topman John Watson van de Amerikaanse oliereus Chevron staat op het punt te vertrekken. Volgens de Wall Street Journal zal hij volgende maand zijn afscheid officieel aankondigen. Michael Wirth, de huidige vice-bestuursvoorzitter van Chevron, lijkt de belangrijkste kandidaat om Watson op te volgen.
22/08 20u45  Hoofdaanklager Venezuela naar Brazilië De voormalig procureur-generaal van Venezuela Luisa Ortega is doorgereisd naar Brazilië. Dat heeft de Colombiaanse immigratiedienst dinsdag bekendgemaakt. Ortega, een verklaard tegenstander van de Venezolaanse president Nicolás Maduro, vluchtte vrijdag in gezelschap van haar man via Aruba naar Colombia. De uit haar ambt gezette hoofdaanklager verklaarde dat haar leven niet langer zeker was in Venezuela.
22/08 20u45  Meer aangiftes in ontuchtzaak De Bilt De 27-jarige pedagogisch medewerker die het Openbaar Ministerie verdenkt van ontucht op een buitenschoolse opvang in De Bilt heeft mogelijk meer jonge kinderen misbruikt. Het OM liet dinsdag weten dat sinds de informatiebijeenkomst van vorige week, meerdere ouders aangiftes en meldingen hebben gedaan.
22/08 20u45  Minister Eritrea bleef weg na verzoek Koenders De Eritrese minister Osman Saleh van Buitenlandse Zaken wilde medio vorige maand naar het Eritrea Holland Festival in Rijswijk komen, maar schrapte zijn bezoek nadat het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken hem had gevraagd weg te blijven. Dat schrijft minister Bert Koenders dinsdag aan de Tweede Kamer in antwoord op vragen van de SP.
22/08 20u30  Berlijn: Strikte controle Turkse verenigingen De Duitse regering wil Turkse verenigingen en moskeeën strikter gaan controleren. „We moeten zien te voorkomen dat de moslimgemeenschappen in Duitsland onder de invloed van president Erdogan geraken”, stelden de SPD-ministers Sigmar Gabriel (Buitenlandse Zaken) en Heiko Maas (Justitie) dinsdag op de website van het weekblad Der Spiegel.
Laatste update: vandaag om 2u30Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
22/08 20u30  Kunst met het heilige verbindenDigitale en religieuze kunst, het lijkt een vreemde combinatie. In Breda komt het logisch bij elkaar. Vroeger vormde religie de verbinding tussen de gewone, alledaagse werkelijkheid en het bovennatuurlijke, het heilige, God. Nu wordt die verbinding ook steeds vaker door kunstenaars gelegd.
22/08 19u45  „Nederlander krijgt topfunctie bij Audi”De Duitse automaker Audi is van plan om de Nederlander Bram Schot aan te stellen als de nieuwe verkoop- en marketingdirecteur van het bedrijf. Volgens de doorgaans goed ingevoerde website Automobilwoche is hij de beoogde opvolger van Dietmar Voggenreiter bij de Volkswagendochter. Schot werkt sinds 2011 voor Volkswagen.
22/08 19u45  Asscher: goede hoop dat we eruit komenVicepremier en PvdA-leider Lodewijk Asscher verwacht dat het conflict over de lerarensalarissen kan worden opgelost. „Ik heb goede hoop dat we eruit komen”, zei hij dinsdag na het eerste overleg van het kabinet over de begroting van volgend jaar. „Maar het zal nog wat meer tijd vergen.”
22/08 19u45  Vernielen van monumenten is geen oplossingVerschil in Bijbelvertaling kan een argument zijn dat tegenstanders van monumenten voor de Tien Geboden in Amerika gebruiken om de gedenktekens verwijderd te krijgen. Met name de vertaling van het zesde gebod bewijst voor hen dat er één bepaalde godsdienst wordt bevoordeeld. En dat mag niet volgens de grondwet van de Verenigde Staten.
22/08 19u15  Claim VS om schenden sancties Noord-KoreaDe Verenigde Staten eisen een smak geld van bedrijven in Singapore en China. Zij zouden de sancties die tegen Noord-Korea zijn ingesteld wegens het nucleaire programma van dat land aan hun laars hebben gelapt. In totaal gaat het om circa de 10 miljoen dollars.
22/08 19u00  „Terreurcel plande aanslag op Sagrada Familia”De terroristen die aanslagen pleegden in Barcelona en Cambrils hadden een nog veel groter doelwit op het oog. Ze wilden met explosieven een aanslag plegen op de beroemde basiliek Sagrada Familia. Dat meldde de Spaanse krant El Mundo dinsdag, zich baserend op een bron bij justitie die bij het verhoor van de verdachte Mohamed Houli Chelal was. De terreurgroep zou ook nog hebben willen toeslaan bij andere monumenten in Barcelona.
22/08 19u00  „Onze Holtkamper-vouwwagen geeft je het echte tentgevoel”Aart Mulder (50) en zijn vrouw Nely (49) uit Elspeet houden van rustige groene campings. Ze bivakkeren er graag met hun Holtkamper Cocoon-vouwwagen. Kamperen in een tent met het comfort van een caravan.
22/08 18u45  Gewonde Nederlanders voelen zich gesteundDe drie Nederlanders die gewond raakten bij de aanslag in Barcelona bedanken dinsdag voor alle steun die zij ervaren. Hun dank gaat met name uit naar de Nederlandse Vereniging Barcelona, die is opgezet voor en door Nederlanders die langere tijd in Barcelona en omstreken verblijven, en naar de Nederlandse consul.
22/08 18u45  Ode aan de Stichting Fundamenteel Onderzoek der MaterieHet verdwijnen van een organisatie is vaak aanleiding tot het schrijven van een terugblik. Dat geldt ook voor de Stichting Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM), geldschieter voor natuurwetenschappelijk onderzoek. Deze ging begin dit jaar op in het grote geheel van de NWO, ook een geldschieter voor de wetenschap.
22/08 18u45  Geschiedenis van Rotterdam in vogelvluchtOok grote steden beginnen heel klein. Dat blijkt wel uit het boek ”Rotterdam. Bruid van de Maas” van Han van der Horst. Ruim 700 jaar geleden ontstond ongeveer op de plek van de huidige Hoogstraat een nederzetting. En in 1299 kreeg het plaatsje, dat toen al Rotterdam heette, stadsrechten. Plaatsen als Delft, Dordrecht, Schiedam en Gouda waren op dat moment veel belangrijker.
22/08 18u30  Blok trekt Nederlanderschap jihadist inMinister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) wil het Nederlanderschap van zeker één jihadist intrekken die naar het strijdgebied in het buitenland was vertrokken.
22/08 18u30  Deense politie wacht op DNA-onderzoek lijkDe Deense politie kent de identiteit van de vrouw wier romp maandagavond werd aangetroffen op een oever van het eiland Amager nog niet. Het wachten is op het resultaat van het DNA-onderzoek dat duidelijk moet maken of het om de verdwenen Zweedse journaliste Kim Wall gaat. „De uitslag verwachten we op zijn vroegst woensdag”, zei politiewoordvoerder Jens Møller Jensen in een videoboodschap op Twitter.
22/08 18u00  Louter winnaars in AEX-indexDe AEX-index in Amsterdam is dinsdag met winst de handel uitgegaan. Daarbij slaagden alle 25 fondsen erin om de sessie hoger te eindigen. Ook elders in Europa was het sentiment positief, waarmee iets van herstel werd getoond na recente verliezen. Richtinggevend nieuws was nauwelijks voorhanden.
22/08 18u00  Emigratie in Israël uit taboesfeerIn 2015 verlieten voor het eerst sinds 2009 meer Israëliërs het land dan er terugkeerden. Dat blijkt uit cijfers die het Israëlische Centraal Bureau voor Statistiek recent heeft gepubliceerd.
22/08 17u45  Geredde kinderen na aardschok maken het goedDrie van onder de puinhopen bevrijde kinderen op het door een aardbeving getroffen Italiaanse eiland Ischia maken het goed en kunnen het ziekenhuis snel verlaten, zeiden artsen dinsdag. Twee vrouwen kwamen om het leven door de beving van maandagavond.
22/08 17u30  Dode woningbrand Doetinchem 58-jarige vrouwHet slachtoffer dat afgelopen weekend om het leven kwam door een woningbrand in Doetinchem is een 58-jarige vrouw uit die plaats. Dat meldde de politie.
22/08 17u30  Hennis tevreden over Afghanistan-strategie VSHet kabinet is tevreden over de Afghanistan-strategie die de Amerikaanse president Donald Trump naar buiten heeft gebracht. „omdat hij heel duidelijk inzet op het voortzetten van de Amerikaanse aanwezigheid”, zei minister Jeanine Hennis (Defensie) dinsdag.
22/08 17u30  „Robots in de zorg hard nodig”„Als we de zorgrobot niet inzetten, lopen in het jaar 2040 ruim 300.000 ouderen zorg mis.” Dat zegt Karina Kuperus, partner bij KPMG Health, op de site van het adviesbureau. „Uit onze berekeningen blijkt dat in Nederland in 2040 180 miljoen uur aan zorg nodig is. Als we rekening houden met het feit dat steeds minder mensen in de zorg werkzaam zullen zijn, constateren wij dat slechts 80 miljoen uur aan zorg kan worden geboden”, aldus Kuperus.
22/08 17u30  Duits spoor pas op 7 oktober weer vrijHet goederentreinverkeer tussen Nederland en Zwitserland kan pas vanaf 7 oktober weer volgens schema rijden. Tot die tijd geldt er een noodregeling, aldus de spoorwegbedrijven in Duitsland. Eerder werd verwacht dat de treinen volgende maand al volgens het boekje zouden rijden.
22/08 17u30  Onderhandelaars kabinetsformatie de hei opDe onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie die bezig zijn een nieuw kabinet te smeden, verlaten deze week de omgeving van het Binnenhof in Den Haag en gaan de ’hei’ op.
22/08 17u15  Medeverdachte natuurgenezeres voortvluchtigDe medeverdachte in de rechtszaak van de omstreden natuurgenezeres Sara G. uit Kockengen is op de vlucht. Tegen de Ier Tom B. (45) is een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd, bleek dinsdag tijdens een zogeheten pro-formazitting in de rechtbank van Utrecht.
22/08 17u15  Van Egmond gaat na de vakantie aan de slag met kerstpakketten„Na de zomervakantie gaan we keihard aan de slag met de kerstpakketten.” Die zorgen voor ongeveer de helft van de omzet van de onderneming van Raymond van Egmond (47) in Hendrik-Ido-Ambacht. De rest van de verkopen betreft relatiegeschenken, van eenvoudige pennen –„strooigoed noemen we dat”– tot dure artikelen die zijn toegesneden op wat een bedrijf wil uitstralen.
22/08 17u00  Kettingzaagaanval na conflict met verzekeraarEen al jaren voortslepend conflict met zijn zorgverzekeraar blijkt de reden van een aanval met een kettingzaag door een man in de Zwitserse stad Schaffhausen. Vier weken na het incident heeft zijn advocaat voor het eerst het motief van de dader genoemd.
22/08 17u00  Terroristen planden grotere aanslag BarcelonaDe groep die verantwoordelijk is voor de aanslagen in Barcelona en Cambrils was van plan een nog veel grotere terreurdaad te plegen. Dat vertelde Mohamed Houli Chemlal, die dinsdag als eerste verdachte werd voorgeleid aan de onderzoeksrechter.
22/08 16u45  Brazilianen liggen dwars bij Time Warner-dealDe mededingingsautoriteit van Brazilië dreigt een stokje te steken voor de overname van mediaconcern Time Warner door telecomconcern AT&T. Volgens de Braziliaanse ‘waakhond’ Cade is er een grote kans dat de beoogde overname de concurrentie op de markt voor betaaltelevisie in het land in de weg zit.
22/08 16u45  Verdachte terroristen Barcelona voorgeleidDe gearresteerde leden van de terreurgroep die verantwoordelijk is voor de aanslagen in Barcelona en Cambrils zijn dinsdag voorgeleid aan de onderzoeksrechter. De vier jonge mannen werden geboeid en begeleid door een grote politiemacht en onder enorme media-aandacht naar het landelijk gerechtshof in Madrid gebracht.
22/08 16u30  Dwangsom dreigt voor instellingDe Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) eist dat de Stichting La Touche in Kampen, een instelling voor mensen met niet aangeboren hersenletsel, haar zorg binnen twee weken verbetert. Anders moet de stichting een dwangsom van 1000 euro per week betalen.
22/08 16u30  Vorig jaar 104 maal zeer veel hinder op spoorVorig jaar hebben zich op het spoor in totaal 104 verstoringen en incidenten voorgedaan die „zeer veel hinder” voor treinreizigers opleverden. Dat blijkt uit de eerste gezamenlijke jaarrapportage verstoringen van de NS en ProRail.
22/08 16u30  Gezakte scholiere vecht uitslag examen aanEen achttienjarige scholiere uit Breda die nipt is gezakt voor haar vwo-examen, probeert via de rechter de uitslag van haar examen Frans te wijzigen. Als een bepaald antwoord in die toets namelijk met meer punten wordt beloond, is ze alsnog geslaagd. Ze kan dan naar de universiteit.
22/08 16u15  Oekraïeners op werkbezoek in Korsakovcentrum Rotterdam„Dit zijn Hollandse gehaktballen.” De cliënt lacht de acht Oekraïense gasten tijdens hun rondleiding door het Korsakovcentrum Slingedael in Rotterdam toe. Graag gaan ze bij de geurende pannen op de foto.
22/08 16u00  Armeense katholieken houden na 95 jaar weer mis in Turkse IzmirIn de Johanneskathedraal in het Turkse Izmir is op 14 augustus voor het eerst in 95 jaar weer een Armeens-katholieke kerkdienst gehouden.
22/08 15u45  Linschoten ontkent belastingfraudeOud-staatssecretaris Robin Linschoten ontkent dat hij fraude heeft gepleegd. In het FD zegt hij: „Mijn enige fout is dat ik mijn boekhouder onvoldoende heb gecontroleerd. Alsof ik opzettelijk btw ga achterhouden.”
22/08 15u45  Wall Street opent in de plusDe aandelenbeurzen op Wall Street zijn dinsdag met winsten aan de nieuwe handelsdag begonnen. Beleggers moesten het doen met een nagenoeg lege agenda. Een aantal bedrijven opende de boeken. Beleggers gingen verder op zoek naar ‘koopjes’ na de stevige koersdalingen van de afgelopen weken.
22/08 15u30  Politie onderzoekt lek dossier CS-aanrijdingDe Amsterdamse politie onderzoekt hoe informatie uit het dossier van de verdachte van de aanrijding in juni bij Amsterdam Centraal Station in handen van GeenStijl terecht is gekomen. Op de website verscheen dinsdagmiddag een foto van een beeldscherm met daarop de persoonsgegevens van de verdachte. Volgens een woordvoerder lijkt het erop dat het een politiesysteem betreft. „Wij tillen hier zwaar aan.”
22/08 15u30  Amsterdam praat met ondernemers na BarcelonaDe Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan heeft ondernemers in de binnenstad uitgenodigd voor een gesprek naar aanleiding van de aanslag in Barcelona. Hij wil met ze van gedachten wisselen over de gevolgen ervan voor de hoofdstad en over de zorgen die er bestaan, laat een woordvoerder weten.
22/08 15u15  Protest in Arizona verwacht bij bezoek TrumpDuizenden mensen hebben aangekondigd dat ze tegen Donald Trump gaan betogen als de president in de nacht van dinsdag op woensdag (Nederlandse tijd) een bezoek brengt aan Phoenix in de staat Arizona. Burgemeester Greg Stanton van Phoenix, een Democraat, heeft de Republikein Trump nog geadviseerd zijn bezoek uit te stellen, maar die voelt daar niets voor.
22/08 15u15  Brussel bezorgd over fusie Bayer-MonsantoDe beoogde overname van de Amerikaanse zadenhandelaar Monsanto door het Duitse chemieconcern Bayer stuit op bezwaren van de Europese Commissie. De mededingingswaakhond in Brussel is bezorgd dat de fusie verstorend werkt op de markt voor onder meer pesticiden en zaden en stelt een diepgaand onderzoek in.
22/08 15u15  Aluminiumsmelter Delfzijl opnieuw faillietKlesch Aluminium Delfzijl, het voormalige Aldel, is opnieuw failliet. De aluminiumsmelter legde in 2013 al eens het loodje, maar wist later nog in afgeslankte vorm een doorstart te maken. Nu is er wederom een curator aangesteld die gaat kijken of het bedrijf nog voorgezet kan worden.
22/08 15u15  Celstraf voor inrijden op politiemanEen 35-jarige man uit Arnhem is veroordeeld tot drie jaar cel waarvan acht maanden voorwaardelijk, onder meer omdat hij twee keer met een auto op iemand inreed. Onder hen was een politieman op de fiets die hem een stopteken gaf.
22/08 15u00  Directeur winkelketen Blokker stapt opAlgemeen directeur Rob Heesen van winkelketen Blokker treedt per direct terug. Topman Casper Meijer van moederbedrijf Blokker Holding neemt de leiding van hem over. Hij gaat beide functies combineren.
22/08 14u45  In Katwijk vind je strand, haring en een goede parkeerplekEr is veel verkeer op de boulevard van Katwijk. Op een mooie zomerdag in augustus wordt het strand goed bezocht.
22/08 14u45  VEB schikt met Deloitte in zaak InnoconceptsAccountantskantoor Deloitte trekt de portemonnee om beleggers in Innoconcepts te compenseren voor de schade die zij hebben geleden door het faillissement van dat uitvindersbedrijf. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft daarover een schikking getroffen met de firma.
22/08 14u30  Handtekening onder sociaal plan bij TablisVakorganisaties en Tablis Wonen hebben maandag hun handtekening gezet onder een sociaal plan bij deze woningcorporatie in Sliedrecht.
22/08 14u30  Karkas vinvis op Texel opgeruimdHet werk aan het karkas van de aangespoelde vinvis op Texel is dinsdag aan het begin van de middag afgerond. „We zijn klaar, het karkas is helemaal opgeruimd”, aldus Arthur Oosterbaan, veldbioloog en medewerker van Ecomare. „Heel Texel heeft meegeleefd en net als de afgelopen dagen kwamen dinsdag veel mensen een kijkje nemen op het strand.”
22/08 14u15  Asielzoeker bekent doodsteken mensen in TurkuDe achttienjarige asielzoeker die met een mes twee mensen ombracht in de Finse stad Turku, heeft voor een Finse rechtbank een bekentenis afgelegd. Over zijn motief heeft de Marokkaan niets gezegd. Hij heeft niet toegegeven dat hij een terroristisch motief had voor de steekpartij, aldus de advocaat van de asielzoeker.
22/08 13u15  Vrouw (19) overlijdt na treinbotsing EijsdenIn de Limburgse grensplaats Eijsden is een negentienjarige vrouw overleden nadat ze op een spoorwegovergang werd aangereden door een trein. Het slachtoffer stak maandagavond het spoor over op de Sint Jozefstraat toen de trein Maastricht-Luik langsreed. De politie is nog bezig met een onderzoek maar gaat uit van een noodlottig ongeval.
22/08 13u15  Máxima verrast inloophuis Delft met bezoekKoningin Máxima is voor het eerst sinds het overlijden van haar vader Jorge Zorreguieta weer in het openbaar verschenen. Ze bracht dinsdagochtend een werkbezoek aan een inloophuis in Delft voor dak- en thuislozen, mensen met een klein sociaal netwerk en mensen die lijden onder sociale uitsluiting. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.
22/08 13u00  Grote schade door koperdiefstal treintunnelKoperdieven hebben dinsdagochtend zo’n 50 meter elektriciteitskabel gestolen uit de treintunnel onder Barendrecht. De schade is groot en kan pas komende nacht helemaal worden hersteld, liet spoorbeheerder ProRail weten. Om het treinverkeer voor de ochtendspits weer op gang te krijgen, is in eerste instantie gekozen voor een provisorische oplossing.
22/08 13u00  Doorstart voor winkelketen Witteveen ModeWinkelketen Witteveen Mode maakt een doorstart. De keten was eind juli failliet verklaard, waarna er al interesse was van „een behoorlijk aantal partijen”, zei de curator eerder deze maand. Met een van die partijen is een akkoord bereikt.
22/08 13u00  Groothandel waarschuwt voor roze varkentjeEen pluchen roze varkentje dat als kerstversiering dienst doet, is niet veilig voor kleine kinderen. Groothandel in woondecoratie Kersten uit Nieuwegein heeft via de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit een veiligheidswaarschuwing doen uitgaan.
22/08 12u30  Reddingsbrigade rukt vaak uit voor kitesurfersVanwege harde wind moest de Reddingsbrigade afgelopen week veelvuldig in actie komen om watersporters en zwemmers in veiligheid te brengen, in totaal ruim 450 keer. In zeker vijftien gevallen werd daardoor zelfs iemands leven gered.
22/08 12u30  Iraakse troepen bereiken IS-bolwerk Tal AfarIraakse troepen zijn opgerukt tot binnen de stadsgrenzen van Tal Afar, een bolwerk van Islamitische Staat. Het leger liet weten dat militairen vanuit het zuiden en westen zijn binnengedrongen in de stad.
22/08 12u30  Personeel aangehouden voor dood winkeldiefTwee personeelsleden van een groothandel in Gouda worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van een winkeldief die probeerde te ontkomen. Het tweetal wordt dinsdag door de politie verhoord. Ze zijn formeel aangehouden, zo laat het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag weten.
22/08 12u30  Fietser honderden meters meegesleept op autoDe politie heeft in Oss een negentienjarige jongen opgepakt nadat hij een fietser had aangereden en honderden meters op het dak van zijn auto meesleurde. Toen het zwaargewonde slachtoffer uiteindelijk van de auto viel, reed de jonge automobilist nog een stukje door. Hij belde een familielid, dat hem ophaalde en naar de plaats van het ongeluk terugbracht. Daar werd hij aangehouden.
22/08 12u15  Nederlanders blijven op Ischia na aardbevingNederlandse vakantiegangers op het Italiaanse eiland Ischia zijn voor zover nu bekend niet in grote problemen gekomen door de aardbeving van maandagavond. Bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en de alarmcentrale van de ANWB zijn tot nog toe geen meldingen binnengekomen. Circa honderd Nederlanders die bij reisorganisatie Thomas Cook hadden geboekt, maken het volgens een woordvoerster van het bedrijf goed.
22/08 12u15  Voorwaarden videodiensten kloppen soms nietDe algemene voorwaarden van sommige videostreamingdiensten zijn niet in de haak. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na een verkennend onderzoek. Daarbij worden de rechten van consumenten ten onrechte beperkt.
22/08 12u15  Europese beurzen tonen herstelDe belangrijkste aandelenbeurzen in Europa toonden dinsdag wat herstel na de recente verliesbeurten. Vooral de mijnbouwbedrijven en oliegerelateerde aandelen waren in trek bij beleggers. Op het Damrak profiteerde ABN AMRO van een adviesverhoging.
22/08 12u00  Aanhouding in Marokko wegens aanslagen SpanjeDe Marokkaanse inlichtingendiensten hebben een persoon aangehouden die in contact stond met de daders van de terreuraanslagen in Catalonië. Politiebronnen hebben aan de Spaanse krant La Vanguardia gemeld dat het gaat om Nourine Oukabir, een neef van de broers Moussa en Driss Oukabir. Die maakten allebei deel uit van de terreurgroep.
22/08 12u00  Specialiste ouderenzorg: Voorkom dwang rond euthanasieVan elk euthanasieverzoek moet helder zijn dat de patiënt er vrijwillig om heeft gevraagd. Dwang vanuit familieleden, of de schijn daarvan, moet worden vermeden. Dat stelde specialist ouderengeneeskunde Nienke Nieuwenhuizen, voorzitter van de beroepsvereniging Verenso, dinsdag.
22/08 12u00  Europees hulpaanbod na Italiaanse aardbevingDe Europese Unie staat klaar om de Italiaanse hulpdiensten bij te staan na de aardbeving die het eiland Ischia heeft getroffen. De beving met een kracht van 4.3 eiste twee levens en zorgde voor tientallen gewonden. Er zijn reddingsoperaties gaande.
22/08 11u45  Jubilerende Uitmarkt trakteert AmsterdammersDe Uitmarkt bestaat dit jaar veertig jaar en daarom krijgen alle Amsterdammers een cadeautje. Met de Uitkaart kunnen bewoners per adres twee kaartjes aanvragen voor een voorstelling, museum- of concertbezoek. Aan de actie werken vijftig culturele instellingen mee en ook de gemeente draagt een steentje bij, maakte Amsterdam Marketing bekend.
22/08 11u45  Vader Sharleyne doet aangifte om smaadDe vader van Sharleyne, het meisje dat in 2015 overleed door een val van een flat in Hoogeveen, gaat aangifte doen van smaad en laster door de grootouders van het meisje. De oma en opa deden maandag in de Hoogeveensche Courant voor het eerst hun verhaal over de vader van hun kleindochter. Daarin maken zij hem tal van verwijten in reactie op beweringen die de vader eerder zelf deed in de media.
22/08 11u45  Hudson’s Bay Amsterdam opent 5 septemberHet eerste Nederlandse warenhuis van Hudson’s Bay gaat op 5 september open. Dan kan het winkelend publiek terecht in het warenhuis aan het Amsterdamse Rokin. Twee dagen later gaan de deuren van de winkels in Rotterdam en Den Haag open.
22/08 11u45  Tweede dode door ongeluk LauwersoogEen tienjarig meisje dat zondag door een aanrijding op een parkeerplaats bij Lauwersoog ernstig gewond raakte, is maandagavond aan haar verwondingen overleden. Dat meldde de politie dinsdag. Haar 45-jarige vader uit Groningen kwam zondagmiddag al om het leven.
22/08 11u30  „Lees vaker de Bijbel en toon vertrouwen”Digitalisering, globalisering, klimaatverandering en dergelijke grote thema’s maken veel mensen bang. Ze zouden echter met meer godsvertrouwen tegemoetgetreden moeten worden. Dat schrijft Volker Jung, de voorzitter van de Evangelische Kerk in Hessen en Nassau, in het jaarverslag 2016/2017 van zijn kerk.
22/08 11u30  Langstzittende kabinet, maar geen feeststemmingEven zullen ze er vast wel bij stilstaan, de ministers van het kabinet-Rutte II. Er zal er dinsdag toch wel één zijn die, als ze aan hun begrotingsberaad beginnen, zal refereren aan het feit dat hun kabinet sinds zondag het langstzittende van na de Tweede Wereldoorlog is? Die ene zou zomaar Rutte zelf kunnen zijn. De man die nu alweer zeven jaar aan het roer van ons land staat, is dol op scorelijstjes.
22/08 11u30  Citaten van CGK-auteurs op FacebookOp de Facebookpagina van het Documentatiecentrum van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) worden honderd citaten geplaatst van diverse christelijke gereformeerde auteurs, met name theologen.
22/08 11u30  Rapport: EKD is te veel eenheidsworstDe Evangelische Kerk in Duitsland (EKD) heeft maandag een rapport gepubliceerd waarin wordt gepleit voor diversiteit en debat.
22/08 11u15  Terreur tegen toeristen: wat kunnen christelijke reisorganisaties doen?Terroristen hebben het gemunt op toeristen, bleek vorige week in de Spaanse steden Barcelona en Cambrils. Kan de reisbranche zich verweren? Drie reacties vanuit de christelijke reiswereld.
22/08 11u15  Prof. dr. Immink voor GB-studenten: Opstanding was meer dan visioenDe Heilige Schrift is in de zondagse prediking niet zomaar een historisch document: we staan voor de heilige God, zegt prof. dr. F. G. Immink.
22/08 11u00  Ds. Zwiers (PKN) overledenDs. H. Zwiers, emeritus predikant binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), is zaterdag overleden.
22/08 11u00  Gesloten discotheek Rotterdam mag weer openDiscotheek Club Vie in Rotterdam mag weer open. De dansclub werd begin deze maand op last van de gemeente gesloten in verband met een reeks zedendelicten. Maar de kortgedingrechter heeft bepaald dat de disco aan de Maasboulevard zijn deuren weer mag openen, omdat vooralsnog niet kan worden vastgesteld dat de zedendelicten in of vanuit Club Vie gebeurden.
22/08 11u00  Inspectie maakt meer vieze horeca zichtbaarConsumenten kunnen van steeds meer horecazaken zien hoe het er met de voedselveiligheid is gesteld. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is bezig met een kaart waarop de actuele resultaten van inspecties in de horeca te zien zijn. Vanaf komende maandag is de beoordeling van alle bezochte zaken in Den Haag daarop te zien.
22/08 11u00  Spaanse leden terreurgeroep voorgeleidDe vier overlevenden van de terreurgroep die aanslagen pleegde in Barcelona en in Cambrils worden dinsdag voorgeleid in Madrid. De krant La Vanguardia meldt dat de vier maandagavond van Barcelona naar de hoofdstad zijn overgebracht.
22/08 11u00  DUO vroeg 377 keer reisgegevens studenten opDe Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) van het ministerie van Onderwijs heeft de afgelopen jaren 377 keer reisgegevens van studenten opgevraagd bij OV-chipkaartbedrijf Translink. Met die gegevens van het reisgedrag is bekeken of zij ten onrechte een uitwonendenbeurs kregen, terwijl ze mogelijk thuis woonden.
22/08 10u30  Deliveroo laat alle bezorgers zzp’er wordenAlle nieuwe bezorgers van maaltijdbezorgdienst Deliveroo worden zzp’ers. Ook de bezorgers die nu nog in vaste dienst zijn, kunnen de overstap maken. Volgens Deliveroo biedt de nieuwe opzet meer vrijheid en flexibiliteit voor bezorgers omdat ze „kunnen werken wanneer het hen uitkomt”. Daarnaast zouden bezorgers zo meer verdienen.
22/08 10u30  Overlast door staking op vliegveld BrusselReizigers die vliegen vanaf de luchthaven van Brussel moeten vanwege een staking rekening houden met overlast. Medewerkers van bagageafhandelaar Swissport hebben spontaan het werk neergelegd, onder meer vanwege de in hun ogen te hoge werkdruk.
22/08 10u30  Terroristen Cambrils waren in ParijsDe terroristen die in de Catalaanse stad Cambrils met een auto op mensen inreden, zijn in de afgelopen weken in Parijs geweest. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gerard Collomb zei tegen de zender BFMTV dat de groep in een Audi reed die bij Parijs is geflitst.
22/08 10u15  Meer winst voor Royal HaskoningDHVRoyal HaskoningDHV heeft in de eerste helft van 2017 flink meer winst gemaakt, ondanks een licht dalende omzet. Het Amersfoortse ingenieursbedrijf zag daarnaast het orderboek flink in waarde toenemen.
22/08 10u15  Contact met kinderen onder puin na beving IschiaItaliaanse brandweerlieden hebben een reddingsoperatie op touw gezet voor enkele kinderen die onder het puin zijn bedolven door de aardbeving maandag op eiland Ischia. Een woordvoerder van de brandweer zei dat er contact is met de kinderen.
22/08 10u00  Contact met kinderen onder puin na bevingItaliaanse brandweerlieden hebben een reddingsoperatie op touw gezet voor enkele kinderen die onder het puin zijn bedolven door de aardbeving maandag op eiland Ischia. Een woordvoerder van de brandweer zei dat er contact is met de kinderen.
22/08 10u00  „Secretaresse kan buiten sector aan de slag”De kansen op een baan voor administratief medewerkers zoals secretaresses zijn niet bepaald rooskleurig. Maar volgens uitkeringsinstantie UWV liggen er voor mensen uit deze sector wel veel mogelijkheden in andere beroepsgroepen.
22/08 10u00  Studenten boos om privacyschending ov-kaartStudentenorganisatie ISO (Interstedelijk Studenten Overleg) vindt dat onrechtmatige controles op het reisgedrag van studenten voor onderzoek op misbruik van de ov-kaart onmiddellijk moeten stoppen.
22/08 09u30  Tientallen gewonden treinbotsing PhiladelphiaZeker veertig mensen zijn gewond geraakt door een botsing tussen twee treinen in een buitenwijk van de Amerikaanse stad Philadelphia. Een hogesnelheidstrein reed tegen een lege, stilstaande trein,aldus de zender NBC.
22/08 09u30  Beurzen over breed front omhoogDe aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag met winst begonnen. Ook de andere Europese beurzen gingen over een breed front omhoog na de recente verliesbeurten. Op het Damrak was ABN AMRO in trek bij beleggers na een adviesverhoging.
22/08 09u15  Duikers zoeken naar vermisten marineschip VSDuikers zijn in ondergelopen ruimten van de Amerikaanse torpedobootjager USS John S. McCain gaan zoeken naar tien vermiste marinemensen. Een marinewoordvoerder zei dat de duikers ook gaan bekijken welke schade het schip heeft opgelopen door een aanvaring met een Liberiaanse tanker.
22/08 08u45  Problemen met roet na raffinaderijbrandOmwonenden van de raffinaderij van ExxonMobil in de Rotterdamse Botlek hebben het advies gekregen voorlopig geen gewassen van volkstuinen te eten. Ook moeten zij huidcontact voorkomen met neergeslagen roetdeeltjes, waarschuwen de hulpdiensten via Twitter.
22/08 08u45  Caïro: zwanger in EgypteEen hand op mijn buik leggen om de ongeboren baby te voelen bewegen? Dat durfde zelfs mijn Egyptische echtgenoot aanvankelijk niet.
22/08 08u30  Defensieminister VS overlegt in Irak over ISDe Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis is dinsdag in Irak aangekomen om met de Iraakse leiders de strijd tegen Islamitische Staat (IS) te bespreken. Het bezoek was vooraf niet aangekondigd.
22/08 08u30  TLN: kilometerheffing België werkt nietDe tolheffing voor vrachtwagens in België werkt niet naar behoren. Transportbranchevereniging TLN zegt dat de registratiekastjes in de vrachtwagens regelmatig haperen en dat er dan geen tol wordt afgedragen. Voor vrachtwagenchauffeurs is er echter geen manier om te weten of het kastje werkt. De Belgische inspectie handhaaft ondertussen wel en legt de chauffeurs een boete van 1000 euro op als er geen tol betaald is.
22/08 08u30  Concert in Haarlem voor 90e verjaardag Piet KeeDe Haarlemse organist en componist Piet Kee viert woensdag 30 augustus zijn 90e verjaardag. De avond ervoor is er in de Grote of Sint-Bavokerk in Haarlem een verjaardagsconcert.
22/08 08u30  Beurzen Azië overwegend hogerDe aandelenbeurzen in het Verre Oosten koersten dinsdag overwegend hoger. Beleggers gingen op zoek naar koopjes na de recente koersdalingen. Daarnaast werd gewacht op de jaarlijkse bijeenkomst van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole later deze week.
22/08 08u15  „Hypotheekrente dit najaar weer lager”De hypotheekrente gaat dit najaar weer verder omlaag. Dat verwacht De Hypotheekshop op basis van recente ontwikkelingen op de geld- en kapitaalmarkten.
22/08 08u15  Tarwe en onkruidMattheüs 13:27b
22/08 08u15  Taliban waarschuwen Trump voor heilige oorlogDe Taliban hebben president Donald Trump gewaarschuwd dat ze „tot de laatste adem een heilige oorlog zullen voeren” tegen de Amerikaanse militairen in Afghanistan. De verklaring is een reactie op een toespraak van Trump. Die liet in de nacht van maandag op dinsdag weten dat Washington de militaire campagne in Afghanistan gaat opvoeren.
22/08 08u15  Bewoners weer thuis na brand in flat VenloZo’n twintig bewoners van een flatgebouw in Venlo zijn weer thuis, nadat ze dinsdagochtend hun appartementen uit moesten vanwege brand. Het vuur woedde in de kelder van het gebouw. De politie onderzoekt hoe de brand is ontstaan.
22/08 08u00  Gezondheidsraad waarschuwt tegen stilzitten„Bewegen is goed, meer bewegen is beter.” Dat is de korte samenvatting van de nieuwe Beweegrichtlijnen die de Gezondheidsraad heeft opgesteld. Voor het eerst waarschuwt de raad, die de regering adviseert, ook tegen de gevolgen van veel stilzitten. Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat mensen die veel stilzitten en weinig bewegen een groter risico lopen op hart- en vaatziekten en vroeger sterven.
22/08 08u00  „Hypotheekklant te vaak melkkoe van bank”Banken jagen consumenten vaak onnodig op hoge kosten bij de aanpassing van hun hypotheek. Volgens de Consumentenbond rekenen ze vaak onverklaarbaar hoge kosten. Ook zouden klanten soms verplicht worden om een hypotheekadviseur in te schakelen als het eigenlijk niet nodig is.
22/08 08u00  Column (ds. J. Belder): SteekproefDe nieuwslezer van Radio 1 gaf de laatste details van de terroristische aanslagen in Spanje. Inmiddels vielen er ook in het Finse Turku en het Siberische Soergoet doden en gewonden bij jihadistische steekpartijen. Een beetje vreemd was de overgang naar het ‘andere nieuws’. Steekproeven door de voedselautoriteit. Het ging om Poolse eieren. Het waren monsters. Ook daar dus. Hoe dubbelzinnig kan taal toch zijn?
22/08 07u45  Consumentenbond: bezorgsushi vaak onfrisSushimaaltijden die worden thuisbezorgd tellen volgens de Consumentenbond in 31 procent van de gevallen te veel bacteriën. De bond noemt dat „een schrikbarend hoog percentage”.
22/08 07u30  Flat Venlo ontruimd om brand in kelderEen flatgebouw in Venlo is dinsdagmorgen ontruimd vanwege brand in de kelder. Zo’n twintig bewoners staan buiten, vertelde een woordvoerder van de brandweer. Eén bewoner had dusdanig veel rook ingeademd dat hij of zij naar het ziekenhuis moest.
22/08 07u15  IJsland kent nauwelijks asielproblematiekIn tegenstelling tot Europa is IJsland juist blij met de toestroom van vluchtelingen. „Immigratie heeft ons land economisch verrijkt”, stelt minister Porsteinn Viglundsson van Sociale Zaken en Gelijkheid. Belangrijkste oorzaken zijn de groeiende economie en lage werkloosheid. Maar ook persoonlijke begeleiding van asielzoekers door vrijwilligers van het Rode Kruis werpt vruchten af.
22/08 07u15  „Akkoord over verhoging lerarensalarissen nabij”Het salaris van basisschoolleraren gaat volgend jaar toch omhoog. De VVD is nu bereid om er een deal over te sluiten met de formatiepartijen. Daarmee lijkt een kabinetscrisis afgewend, zo schrijft het AD. Volgens bronnen wordt er gewerkt aan een uitruil. In ruil voor extra geld voor leraren zou er ook extra geld komen voor veiligheid, een wens van VVD, CDA en ChristenUnie.
22/08 07u00  Meer uitgegeven aan kleding en woningConsumenten hebben in juni bijna 5 procent meer geld uitgegeven aan kleding en woninginrichting dan een jaar eerder. Dat blijft uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De totale huishoudelijke consumptie steeg met ruim 2 procent, aldus het statistiekbureau.
22/08 07u00  Consumentenvertrouwen stijgt een fractieDe stemming onder consumenten is in augustus een fractie verbeterd. Het consumentenvertrouwen komt uit op 26, tegen 25 in juli. Het oordeel over het economisch klimaat verbetert iets, de koopbereidheid verandert volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) niet.
22/08 05u15  Doden na aardbeving Italiaans vakantie-eilandHet Italiaanse vakantie-eiland Ischia is maandagavond opgeschrikt door een aardbeving. De schok op het eiland voor de kust van Napels had een kracht van 4,3, meldde het aardbevingsinstituut INGV. Er zijn zeker twee doden gevallen, nog eens zeven mensen zijn bedolven onder het puin. Er zijn twintig gewonden gevallen.
22/08 05u00  Dode bij schietpartij in VenloIn de buurt van de Klingerbergsingel in Venlo is in de nacht van maandag op dinsdag een dode gevallen als gevolg van een schietpartij. De politie is bezig met een onderzoek en heeft de omgeving afgezet.
22/08 04u15  Trump: extra militairen naar AfghanistanPresident Donald Trump wil extra militairen naar Afghanistan sturen, zo heeft hij laten weten in een televisietoespraak op maandag (lokale tijd). Zijn nieuwe aanpak is erop gericht te voorkomen dat Afghanistan een vrijplaats wordt voor islamitische terroristen.
22/08 02u15  Grote brand bij ExxonMobil Botlek geblustBij de raffinaderij van ExxonMobil in de Rotterdamse Botlek heeft een grote brand gewoed. In de wijde omgeving waren dikke rookwolken te zien.
22/08 01u30  Marine VS stelt grootscheeps onderzoek inDe Amerikaanse marine gaat de gehele vloot onderzoeken en last daarom een operationele pauze van een paar dagen in. Die break moeten worden gebruikt om procedures, materieel, training en onderhoud tegen het licht te houden.
22/08 00u45  Zeker een dode na aardbeving Italiaans eilandHet Italiaanse vakantie-eiland Ischia is maandagavond opgeschrikt door een aardbeving. De schok op het eiland voor de kust van Napels had een kracht van 3,6, meldde het aardbevingsinstituut INGV. Er is zeker een dode gevallen, nog eens zeven mensen zijn bedolven onder het puin. Er zijn twintig gewonden gevallen.
21/08 23u30  Brand bij ExxonMobil RotterdamBij de raffinaderij van ExxonMobil in de Rotterdamse Botlek heeft een grote brand gewoed. In de wijde omgeving waren dikke rookwolken te zien.
21/08 23u00  Aardbeving treft Italiaanse vakantie-eilandHet Italiaanse vakantie-eiland Ischia is maandagavond opgeschrikt door een aardbeving. De schok op het eiland voor de kust van Napels had een kracht van 3,6, meldde het aardbevingsinstituut INGV.
21/08 22u45  Jaaropening Van Lodensteincollege: ”Tegen de stroom in”In Veenendaal sprak maandagavond ds. A. J. Britstra uit Maartensdijk op de jaaropening van het Van Lodensteincollege over het thema ”Tegen de stroom in”.
21/08 22u15  Kleine winst Dow na wisselvallige dagDe aandelenbeurzen in New York zijn met een verdeeld beeld gesloten. Beleggers zagen onder meer de dollar in waarde dalen en ook de olieprijzen gingen omlaag. Verder drukten geopolitieke spanningen nog altijd op het beurssentiment op Wall Street en werd vooruitgekeken naar de belangrijke bankiersbijeenkomst die donderdag begint in Jackson Hole.
21/08 22u15  Vrouwenlichaam in water Kopenhagen gevondenIn de zee bij de Deense hoofdstad Kopenhagen is maandag het lijk van een vrouw gevonden. Dat heeft de Deense politie bekendgemaakt. Het is nog onbekend of het om de vermiste Zweedse journaliste Kim Wall gaat.
21/08 22u15  Grote brand bij ExxonMobil RotterdamBij de raffinaderij van ExxonMobil in de Rotterdamse Botlek woedt een grote brand. Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio veroorzaakt de brand enorme rookwolken. Dat is ook te zien op foto’s op Twitter.
21/08 22u15  Vertraging bij verwijderen vinvis TexelBiologen van Ecomare zijn er maandag niet in geslaagd het hele karkas van de aangespoelde vinvis op Texel te verwijderen. Het is een tijdrovende klus, aldus conservator Arthur Oosterbaan, en doordat de vloed snel opkwam, ging tijd verloren met het verplaatsen van de karkasdelen.
21/08 21u45  Fikse boete Johnson & Johnson in zaak om talkJohnson & Johnson (J&J) moet een schadevergoeding betalen van 417 miljoen dollar in een zaak over talkpoeder. Een 62-jarige vrouw had in de Verenigde Staten een aanklacht ingediend omdat ze baarmoederhalskanker zou hebben gekregen door gebruik van het poeder van de Amerikaanse fabrikant van medische en verzorgingsproducten.
21/08 21u15  Amerika in de ban van de eclipsMiljoenen Amerikanen waren maandag in de ban van de totale zonsverduistering die boven een deel van hun land was te zien. Met behulp van eclipsbrillen, telescopen en camera’s bekeken zij massaal het natuurverschijnsel.
21/08 21u15  Man rijdt in op bushokjes: één dodeEen paar dagen na de aanslagen in Barcelona is een man maandag op twee bushokjes in Marseille ingereden. Daarbij werd een vrouw gedood en raakte een andere vrouw gewond. Al snel bleek dat de politie geen aanwijzingen had dat het een terroristische daad was. De 35-jarige automobilist zou psychische problemen hebben.
21/08 21u15  Rosneft en Trafigura ronden India-deal afDe Nederlandse grondstoffenhandelaar Trafigura en het Russische oliebedrijf Rosneft hebben hun gezamenlijke overname van het Indiase Essar Oil afgerond. Ook investeerder United Capital Partners kreeg een belang in het oliebedrijf in de deal ter waarde van 12,9 miljard dollar.
21/08 20u45  Politie doodt voortvluchtige terroristVier dagen na de terroristische aanslagen in Spanje met in totaal vijftien doden, heeft de politie maandagmiddag de hoofdverdachte gedood. De Catalaanse politie schoot na een tip de 22-jarige Younes Abouyaaquoub dood in het Spaanse dorpje Subirats.
21/08 20u30  „Mooiste zonsverduistering ooit meegemaakt”„Het was de mooiste verduistering die ik heb meegemaakt, zowel wat betreft de corona als de diamantring.” Wetenschapsjournalist Govert Schilling is lyrisch over de zonsverduistering die hij maandagmiddag in de Verenigde Staten heeft gezien. Schilling begeleidde een reisgezelschap van ruim dertig Nederlanders, onder wie amateurastronomen.
21/08 20u30  Kasteel Warmelo: Armgards kleine hofPrinses Beatrix en haar zussen kwamen er graag: op Kasteel Warmelo bij hun oma, prinses Armgard. Het is begrijpelijk: veel groen, prachtige tuinen en rust. En zo is dat nog steeds.
21/08 20u15  Gezelschap Beter Uit maakte angstige momenten mee in Barcelona„We hebben alle reden God te danken”, zegt Rein Westerduin (73), gastheer van het christelijk Beter Uit vakantiepark in Spanje. Voor een groep van zo’n veertig Nederlanders kwam donderdag in Barcelona terreur heel dichtbij. Vooral een moeder met twee dochters maakten angstige uren door in een winkel op de Ramblas.
21/08 19u30  McDonald’s sluit deel restaurants in IndiaMcDonald’s heeft de stekker getrokken uit een samenwerking met een van zijn grootste samenwerkingspartners in India. Een al jaren slepende ruzie mondde nu uit in de sluiting van 169 restaurants in het land, ongeveer 40 procent van de Indiase vestigingen.
21/08 19u30  Prins Charles zakt in Britse peilingenPrins Charles kan even niks goeds meer doen. Vier jaar geleden geloofde 60 procent van de ondervraagden in een opiniepeiling van YouGov dat de prins van Wales een positieve bijdrage leverde aan de monarchie. Dat percentage is in een recente peiling gedaald tot 36 procent.
21/08 19u30  30.000 euro aan boetes voor drugs op LowlandsHet Openbaar Ministerie heeft dit jaar bijna 30.000 euro aan boetes uitgedeeld voor drugsbezit op Lowlands. De beboete festivalgangers hadden meer drugs op zak dan was toegestaan.
21/08 19u00  Militair gezien is de oorlog in Syrië voorbij (en de winnaar heet Assad)Het is geen geheim dat de boycot tegen Qatar het werk was van Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Door deze boycot werd het conflict met Iran verder op de spits gedreven, omdat Iran de zijde van Qatar koos.
21/08 19u00  Spaanse politie schiet gezochte terrorist doodDe Catalaanse politie heeft maandagmiddag in het Spaanse dorp Subirats de gezochte terrorist Younes Abouyaaqoub (22) doodgeschoten. Abouyaaqoub wordt ervan verdacht donderdag met een bestelbusje dood en verderf te hebben gezaaid op de Ramblas in Barcelona.
21/08 18u45  „Beurswaakhond bekijkt plannen Spotify”De Amerikaanse beurswaakhond SEC houdt de plannen voor een beursgang van Spotify kritisch in de gaten. Dat zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg. De grootste betaalde muziekstreamingdienst ter wereld heeft een onorthodoxe route in gedachten voor een beursnotering in New York.
21/08 18u45  Politie schiet gezochte terrorist doodDe Catalaanse politie heeft maandagmiddag in het Spaanse dorp Subirats de gezochte terrorist Younes Abouyaaqoub (22) doodgeschoten. Abouyaaqoub wordt ervan verdacht donderdag met een bestelbusje dood en verderf te hebben gezaaid op de Ramblas in Barcelona.
21/08 18u30  „De hele buurt is betrokken, in voor- én tegenspoed”Buurvrouwen smeren de broodjes en schenken koffie, buurmannen dragen de doodskist naar het graf. Het oude gebruik van de noaberschap wordt in het Twentse dorp Markelo nog bij veel begrafenissen in ere gehouden, vooral in de buurtschappen.
21/08 18u15  „Spaanse politie schiet gezochte terrorist dood”De Catalaanse politie heeft maandagmiddag in Subirats, een gemeente op zo’n 50 kilometer ten westen van Barcelona, een persoon die een bomgordel droeg doodgeschoten. De publieke omroep in Spanje en ook andere media meldden dat gaat om de gezochte terrorist Younes Abouyaaqoub (22), die ervan wordt verdacht met een bestelbusje dood en verderf te hebben gezaaid op de Ramblas in Barcelona.
21/08 18u00  Boskalis grootste verliezer op rode beursdagDe AEX-index in Amsterdam is maandag met verlies de dag uit gegaan. Baggeraar Boskalis kreeg de hardste klappen. Ook de belangrijkste andere beursgraadmeters gingen omlaag. Het vertrouwen van de financiële markten dat de regering-Trump de beloofde groeiplannen nog kan uitvoeren lijkt steeds meer af te nemen, wat druk zette op het beurssentiment.
21/08 17u45  Herbalife komt aandeelhouders tegemoetHerbalife heeft een een groot aandeleninkoopprogramma aangekondigd. De Amerikaanse maker van dieetproducenten wil zo iets terugdoen voor zijn aandeelhouders, aangezien gesprekken met een investeerder om het bedrijf helemaal over te nemen onlangs zijn gestrand.
21/08 17u45  Chinees riet drijft riettelers tot wanhoopDe riethandel floreert. Rietdekkers kunnen de vraag naar de natuurlijke dakbedekking nauwelijks aan, de markt „schreeuwt om riet”, maar riettelers kunnen niet meer concurreren met het veel goedkopere riet uit China.
21/08 17u45  Oud-staatssecretaris Linschoten voor rechterOud-staatssecretaris Robin Linschoten moet binnenkort voor de rechter verschijnen in verband met een belastingkwestie. De voormalige politicus van de VVD wordt ervan verdacht dat hij opzettelijk onjuiste of onvolledige aangifte van de vennootschapsbelasting heeft gedaan in zijn woonplaats Eemnes en/of in Breda.
21/08 17u30  Metaalbedrijven doen het goed in eigen landMetaalondernemingen in het midden- en kleinbedrijf hebben een goed kwartaal achter de rug. Vooral het verder aantrekken van de binnenlandse markt zorgde voor een sterke toename van de orderinstroom en een groei van de werkgelegenheid en het aantal vacatures in de sector.
21/08 17u30  „Politie schiet gezochte terrorist dood”De Catalaanse politie heeft maandagmiddag in Subirats, een plaatsje ten westen van Barcelona, een persoon die een bomgordel droeg doodgeschoten. De publieke omroep in Spanje meldde dat gaat om de gezochte terrorist Younes Abouyaaqoub, die ervan wordt verdacht met een bestelbusje dood en verderf te hebben gezaaid op de Ramblas in Barcelona.
21/08 17u15  Trucker vervolgd voor aanrijden motoragentEen 42-jarige man uit het Zuid-Hollandse Melissant wordt ervan verdacht dat hij met zijn vrachtwagen opzettelijk een motoragent heeft aangereden en overreden op de A15 bij Rotterdam. Dat gebeurde in oktober 2015. De agent raakte zwaargewond, maar overleefde de aanrijding.
21/08 17u15  Extra toezicht islamitische school na actieDe politie houdt extra toezicht op een islamitische basisschool in Leiden na een actie aan het begin van het schooljaar. Onbekenden hadden de toegangspoort met een hangslot afgesloten. Aan het slot zat een brief met een doodshoofd en werd onder verwijzing naar aanslagen gesteld dat islamistische scholen dicht moeten.
21/08 17u15  „Politie arresteert gezochte terrorist”De Catalaanse politie heeft maandagmiddag de gezochte terrorist Younes Abouyaaquoub gearresteerd. Hij wordt ervan verdacht met een bestelbusje dood en verderf te hebben gezaaid op de Ramblas in Barcelona. Dat meldde La Vanguardia.
21/08 17u00  Syndroom van down verdwijnt uit het straatbeeld„In het Westen neigen we naar steeds meer zeggenschap over ons eigen leven, en dus ook onze zwangerschap.” Medisch-ethicus Gert van Dijk vat de trend samen die hij de laatste decennia in de westerse samenleving waarneemt.
21/08 16u45  Twee jaar cel geëist voor export naar IranWegens streng verboden handel met een Iraans staatsbedrijf is tegen een 54-jarige ondernemer uit Leeuwarden maandag twee jaar celstraf geëist. Ondanks eerdere waarschuwingen bleef de Friese zakenman Henk M. onderdelen voor bijvoorbeeld oliepijpleidingen leveren aan het nationale Iraanse gasbedrijf NIGC. Volgens de officier justitie heeft zijn bedrijf daar 1,6 miljoen euro winst mee gemaakt.
21/08 16u15  GB-studieweek: „Gereformeerde Bond en Reformatie lijken twee handen op één buik”„Het thema van deze week, ”Schriftgezag en hermeneutiek”, mag je gerust hét springende punt van de gereformeerde theologie van onze tijd noemen. Meenden we voorheen dat Schriftgezag en hermeneutiek de scheidslijn vormden tússen gereformeerde en niet-gereformeerde theologie, het thema heeft zich inmiddels ook aan de gereformeerde theologie zélf opgedrongen.”
21/08 16u00  „Paar honderd miljoen voor koopkracht minima”Het kabinet zal een „paar honderd miljoen euro” uittrekken om te voorkomen dat uitkeringsgerechtigden en een deel van de gepensioneerden er volgend jaar op achteruit gaan in hun koopkracht. Dat meldden ingewijden naar aanleiding van berichtgeving van NRC.
21/08 16u00  Wall Street voorzichtig van startDe aandelenbeurzen in New York zijn maandag zonder grote bewegingen aan de handelsdag begonnen. De geopolitieke spanningen blijven hun stempel drukken op het beurssentiment op Wall Street. Beleggers moeten het verder doen zonder groot richtinggevend nieuws.
21/08 15u45  Aanhouding na brand met dode in DoetinchemDe politie heeft een 53-jarige vrouw aangehouden vanwege de brand die in de nacht van zaterdag op zondag woedde in een woning in Doetinchem. Bij het blussen werd een dode in het huis gevonden. De aangehouden vrouw zit vast op verdenking van betrokkenheid bij de brand.
21/08 15u45  Drugspand makkelijker te sluitenBurgemeesters kunnen straks ook drugspanden sluiten als daar geen drugs worden aangetroffen, maar er wel spullen en stoffen liggen die duidelijk bestemd zijn voor het telen of maken van de verdovende middelen.
21/08 15u30  Uren in de file van zuiden naar RandstadVerkeer vanuit het zuiden richting Rotterdam heeft bijna de hele dag vastgestaan. Kort na de ochtendspits kantelde bij de Volkerakbrug op de A29 bij Willemstad een vrachtwagen. Daarna botsen twee auto’s op elkaar.
21/08 15u30  Minister Aruba vast op verdenking fraudeOp Aruba is maandagochtend vroeg minister Paul Croes van Sociale Zaken, Jeugd en Arbeid in zijn huis gearresteerd. Hij wordt verdacht van het aannemen van steekpenningen voor het regelen van werkvergunningen aan niet-ingezetenen.
21/08 15u30  OM: geen link tussen imam en aanslagen BelgiëHet Belgische Openbaar Ministerie heeft geen aanwijzingen dat er een verband is tussen de imam die het brein achter de aanslagen in Barcelona en Cambrils zou zijn en de aanslagen in Brussel van maart 2016. Wel bevestigt het federaal parket dat imam Abdelbaki Es Satty voorafgaand aan de aanslagen van vorig jaar enkele maanden in België verbleef.
21/08 15u30  Antonov Russische ambassadeur WashingtonPresident Vladimir Poetin heeft Anatoli Antonov maandag officieel benoemd als de nieuwe Russische ambassadeur in Washington. Die volgt met ingang van 1 september zoals verwacht Sergej Kisljak op, die negen jaar in functie was. Antonov is nu nog viceminister van Buitenlandse Zaken. Daarvoor was hij staatssecretaris van Defensie.
21/08 15u30  „Mag ik straks een rondje in die tank?”Soldaten graven op een tactische plaats hun schuttersputje, rupsvoertuigen trekken diepe voren in de zanderige bodem. De bossen van Overloon stonden zaterdag in het teken van de Tweede Wereldoorlog. „Dit is indrukwekkend.”
21/08 15u15  Weer naar schoolIn de regio Midden zijn maandag de scholen weer begonnen. Volgende week volgt de regio Zuid en nog een week later is ook in het noorden van het land de zomervakantie voorbij.
21/08 15u00  Verdachte springt van derde verdiepingEen man die betrokken was bij de bouw van een heroïnefabriek in een appartementencomplex in Capelle aan den IJssel is bij de komst van de politie van de derde verdieping gesprongen. De 26-jarige Rotterdammer brak niks en en ging er snel vandoor, laat de politie weten. Een motoragent hield hem later aan bij een metrostation.
21/08 15u00  Macron geeft uitleg over rol echtgenoteDe Franse president Emmanuel Macron heeft maandag een document vrijgegeven waarin hij opheldering geeft over de rol die zijn vrouw Brigitte tijdens zijn presidentschap gaat vervullen. In het handvest staat onder meer dat Brigitte samen met haar man Frankrijk zal vertegenwoordigen tijdens internationale topontmoetingen en bij sociale en culturele activiteiten.
21/08 15u00  Eis 10 jaar voor moeder die partner doodstakTegen de Bossche Sandra N. (39) is maandag in de rechtbank in Den Bosch 10 jaar cel geëist voor doodslag. De vrouw bekende dat ze 29 juni vorig jaar haar partner Selim van der Heijden (39) in bed in zijn hals stak. Daarna probeerde de moeder van vijf kinderen zichzelf te doden met dertig messteken.
21/08 14u30  Big Ben luidt voorlopig voor het laatstBig Ben heeft maandag rond het middaguur voor het laatst geluid. Tal van belangstellenden, zowel toeristen als Londenaren, stonden daar even bij stil. De grootste klok in de Elizabeth-toren zwijgt voorlopig om de bouwvakkers in alle rust renovatiewerkzaamheden te laten uitvoeren. Die gaan naar verwachting vier jaar duren.
21/08 14u30  Dankbetuiging koningspaar voor medelevenKoning Willem-Alexander en koningin Máxima danken voor het medeleven dat ze ontvingen na het overlijden van Jorge Zorreguieta. De vader van Máxima stierf eerder deze maand.
21/08 14u30  Britse kathedralen zien bezoekersaantallen afnemenBritse kerken en kathedralen hebben vorig jaar te maken gekregen met een sterke daling van het aantal bezoekers. Evensongs daarentegen mogen zich in een groeiende populariteit verheugen.
21/08 14u15  Dodental aanslagen Spanje loopt op tot 15Het staat voor de Spaanse politie vast dat Younes Abouyaaquoub, de nog niet opgepakte verdachte van de aanslagen in Catalonië, na het inrijden op voetgangers in Barcelona een 34-jarige Spanjaard heeft doodgestoken. Daardoor stijgt het dodental door de terreuracties van veertien naar vijftien.
21/08 14u15  Agent gebruikte minder vaak vuurwapenPolitieagenten hebben in de eerste zes maanden van dit jaar maar weinig hun vuurwapen gebruikt. Het gaat om zeven incidenten, waarbij zeven mensen gewond raakten. Er vielen geen doden. De Rijksrecherche stelde hiernaar onderzoeken in, zoals altijd bij situaties waarin de politie (vuurwapen)geweld gebruikt, zo meldde het Openbaar Ministerie.
21/08 14u00  VS versobert visumverstrekking in RuslandDe Verenigde Staten gaan de visumverstrekking in Rusland aanzienlijk verminderen omdat het Kremlin de Amerikaanse diplomatieke staf heeft ingekrompen met 755 mensen. Dat gebeurde als reactie op de nieuwe sancties die de VS de Russen had opgelegd.
21/08 13u45  Zorgorganisatie smak geld kwijt aan ontslagDe Rotterdamse zorginstelling Laurens heeft ex-bestuurder Marc Scholten een ontslagpremie van 175.000 euro moeten betalen. Volgens een woordvoerster, die een bericht van RTL Z bevestigde, zat er er weinig anders op omdat de vergoeding was vastgelegd in een oud contract.
21/08 13u30  Texelse vinvis tot op het bot ontleedOp Texel wordt hard gewerkt om de zondag aangespoelde dode vinvis van het strand te halen. Een onderzoeksteam van natuurcentrum Ecomare is bezig om de botten van het zeezoogdier vrij te maken, terwijl Rijkswaterstaat ervoor zorgt dat de stinkende vleesresten worden verwijderd.
21/08 13u15  Flinke order Cathay Pacific bij AirbusCathay Pacific heeft een voorlopige overeenkomst getekend met Airbus over de aankoop van 32 nieuwe vliegtuigen. Het gaat om toestellen van het type A321neo, die geschikt zijn voor vluchten over korte tot middellange afstanden.
21/08 13u15  Bestuurder reed op 2 plekken in op bushaltesDe man die maandag inreed op twee bushokjes in Marseille deed dat op twee verschillende plekken in de Zuid-Franse havenstad. Eerst reed hij tegen een bushalte in het dertiende arrondissement in het noordelijke deel van de stad.
21/08 13u15  „Journaliste op duikboot verongelukt”De Deense uitvinder en eigenaar van een duikboot heeft nu verklaard dat de Zweedse journaliste Kim Wall bij hem aan boord om het leven is gekomen door een ongeluk. Hij zou haar op een niet nader omschreven plek in de baai van Køge een zeemansgraf gegeven.
21/08 13u00  Rotterdammer vast voor dood 22-jarige manEen 24-jarige Rotterdammer is opgepakt vanwege mogelijke betrokkenheid bij de moord op een 22-jarige inwoner van Maastricht.
21/08 13u00  Minder Duitse wijnboeren, grotere bedrijvenHet aantal Duitse wijnbouwbedrijven neemt af. Tussen 2010 en 2016 liep het aantal wijnboeren met 17 procent terug. Er zijn nu nog zo’n 17.000 boeren die druiven verbouwen, becijferde het Duitse wijninstituut.
21/08 13u00  Gewonde Nederlander uit ziekenhuis SpanjeDe Nederlandse man die gewond is geraakt bij de aanslagen in Spanje, is uit het ziekenhuis ontslagen. De toestand van de twee vrouwelijke Nederlandse slachtoffers is onveranderd. Ze voelen zich elke dag weer een klein beetje beter. Dat meldt een woordvoerder van de familie van de gewonden.
21/08 13u00  VVD legt wensen PvdA voor aan formatiepartnersDe VVD bespreekt de PvdA-wens om al in de komende begroting geld uit te trekken voor hogere lerarensalarissen met de andere formerende partijen. De PvdA-top heeft de collega’s van de VVD maandagochtend laten weten hoeveel extra geld ze voor juffen en meesters in de nieuwe begroting opgenomen willen zien.
21/08 13u00  Bewoner nog kritiek na overval op zorghuisDe twee mensen die zijn aangehouden voor een overval in een zorginstelling in Tegelen (Limburg) worden verdacht van een poging tot doodslag. Bij de overval hebben ze twee bewoners bedreigd waarvan er eentje nog in kritieke, maar stabiele toestand in het ziekenhuis ligt.
21/08 12u45  Koekjes uit Belgische schappen om fipronilMeerdere supermarktketens in België weren koekjes van producent Lotus Bakeries. Het bedrijf vermoedt dat er fipronil in zit en heeft opdracht gegeven diverse soorten uit de schappen te halen.
21/08 12u45  Rotterdam laat live meekijken naar verkeerWeggebruikers kunnen de verkeersdrukte op negentien plaatsen in Rotterdam voortaan live volgen. Op die plekken zijn 24 camera’s geïnstalleerd die de boel in de gaten houden. Op die manier kunnen de verkeersdeelnemers zien waar het druk is om dan eventueel een andere route te nemen of de rit uit te stellen. De proef moet uiteindelijk leiden tot minder drukte op de bekende knooppunten in de stad.
21/08 12u30  „Auto die inreed op bushokjes was gestolen”De auto die inreed op twee bushokjes in Marseille was gestolen. Dat hebben politiebronnen tegen Franse media gezegd.
21/08 12u00  Speurtocht in Nispen in zaak verdwenen BelgDe politie doet maandag in een loods in Nispen, een dorp tussen Roosendaal en de Belgische grens, onderzoek in verband met de verdwijning van de Belg Jelle Leemans in 2013. Een recente tip is aanleiding om in de loods te zoeken naar sporen of aanwijzingen, zei een woordvoerder.
21/08 12u00  Urker Huibert de Bode (21): Ik ben in Barcelona wonderlijk door God gespaardHuibert de Bode (21) uit Urk zag donderdag op de Rambla in de Spaanse stad Barcelona het terreurbusje op zich af komen. „Ik ben echt wonderlijk door God gespaard.”
21/08 12u00  Spaanse opperrabbijn: Europa is verloren„Europa is verloren”, aldus de Spaanse opperrabbijn Meir Bar-Hen. Hij moedigt de leden van de Joodse gemeenschap in de regio Barcelona aan onroerend goed in Israël te kopen.
21/08 11u45  Vieux Port is toeristisch hart van MarseilleDe Vieux Port (oude haven) van Marseille vormde al het hart van de plaats toen de Romeinen zich er in de oudheid vestigden. De pittoreske haven is het historische en culturele centrum van de tweede stad van Frankrijk. De natuurlijke haven vormde ook lange tijd het economische centrum, totdat die activiteiten in de negentiende eeuw naar een noordelijker haven werden verplaatst.
21/08 11u30  Auto rijdt tegen bushokjes Marseille: 1 dodeEen auto is maandag ingereden op twee bushokje in de Franse stad Marseille. Daardoor zijn ten minste een dode en een gewonde gevallen. De chauffeur is aangehouden. De politie heeft mensen gevraagd uit de buurt te blijven van de bushokjes. Het is niet bekend of de automobilist met opzet of per ongeluk op de bushokjes is ingereden.
21/08 11u15  Kerkbalans 2018 moet tij kerenAl jaren achtereen dalen in plaatselijke gemeenten de inkomsten van de actie Kerkbalans. De Raad voor de Plaatselijke Geldwerving (RPG) wil het tij volgend jaar keren.
21/08 11u15  President Nigeria zwijgt over ziekteDe Nigeriaanse president Muhammadu Buhari heeft zijn eerste televisietoespraak gehouden sinds zijn terugkeer uit Londen. Hij verbleef daar drie maanden voor een medische behandeling. Over zijn ziekte en de behandeling die hij heeft gekregen, repte Buhari met geen woord.
21/08 11u00  Kernreactor Doel etmaal stilgevallenEen van de vier kernreactoren van de centrale in het Belgische Doel is afgelopen weekend stilgevallen. De reactor maakte zaterdagnacht automatisch een noodstop toen bij een test van de veiligheidsmechanismen een alarmsignaal blokkeerde.
21/08 11u00  Van Schelven waarnemend burgemeester BunnikRoland van Schelven wordt tot eind 2018 waarnemend burgemeester van Bunnik. Hij volgt Hans Martijn Ostendorp op die volgende maand als algemeen directeur aan de slag gaat bij voetbalclub De Graafschap.
21/08 10u45  Antichristelijke leuzen op kerk ZwolleDe deuren en muren van de rooms-katholieke kerk met de bekende Peperbustoren in Zwolle zijn beklad met antichristelijke leuzen.
21/08 10u45  Twee verdachten vast voor dood manEen 22-jarige man en een 52-jarige vrouw zitten vast op verdenking van betrokkenheid bij de dood van een 51-jarige man, die zondagavond in Amsterdam-West in een woning werd gevonden. Ze meldden zich later op de avond zelf bij de politie en vertelden dat ze iets te maken hadden met zijn dood. Het gaat vermoedelijk om een misdrijf in de relationele sfeer.
21/08 10u30  Radicalisering bij Belgische kleutersKleuters op een school in het Belgische Ronse lijken onder invloed staan van een extremistische islamitische stroming. Leraren luiden de noodklok. Dat staat in een rapport waar de krant Het Laatste Nieuws over bericht.
21/08 10u30  Ds. R. W. Mulder neemt afscheid van LeerbroekDs. R. W. Mulder heeft zondag afscheid genomen van de hersteld hervormde gemeente te Leerbroek. Hij diende deze gemeente bijna tien jaar.
21/08 10u30  Ds. M. van Leeuwen neemt afscheid van hervormd VoorthuizenDs. M. van Leeuwen heeft zondag afscheid genomen van de hervormde gemeente te Voorthuizen.
21/08 10u15  Alexia net als zus op de fiets naar schoolPrinses Alexia is maandagmorgen op de fiets voor het eerst naar de middelbare school gegaan. Koning Willem-Alexander legde de eerste fietsrit van zijn middelste dochter naar het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag vast.
21/08 10u15  Dode na ongeluk Lauwersoog kwam uit GroningenDe man die zondagmiddag om het leven kwam door een aanrijding in Lauwersoog was 45 jaar en woonde in Groningen. De man liep met zijn kinderen op een parkeerplaats aan de Zeedijk toen ze werden aangereden door een auto.
21/08 10u15  Rijkswaterstaat werkt alweer aan het strooizoutRijkswaterstaat werkt alweer aan de zoutvoorraad voor de winter. Dinsdag komt een eerste schip met strooizout aan bij de zoutloods van Rijkswaterstaat in Raamsdonksveer. Het schip bevat 3 miljoen kilo zout.
21/08 10u15  Great Wall wil Jeep kopen van Fiat ChryslerHet Chinese automerk Great Wall heeft interesse in Jeep. Dat heeft topvrouw Wang Fengying aan vakblad Automotive News laten weten. „We zijn zeer geïnteresseerd in het merk Jeep. Ons doel is de grootste maker van suv’s ter wereld te worden. Als we Jeep kopen zouden we ons doel sneller en beter kunnen bereiken.”
21/08 10u00  Mogelijk meer militairen VS naar AfghanistanDe Amerikaanse president Donald Trump houdt maandagavond een televisietoespraak om uitleg te geven over zijn strategie voor Afghanistan. The New York Times en andere Amerikaanse media berichten dat Trump vermoedelijk zal aankondigen dat hij de Amerikaanse troepenmacht in Afghanistan met enkele duizenden militairen gaat versterken.
21/08 10u00  Recordaantal kilometers voor de treinenDe treinen zullen volgend jaar een recordaantal kilometers op het spoor afleggen. Naar verwachting zullen reizigers- en goederentreinen ruim 160 miljoen kilometers gaan maken. In 2004 was dit nog 129 miljoen.
21/08 09u45  100 voetbalvelden zonnepanelen op koeienstalBij 310 melkveehouders die zijn aangesloten bij zuivelcoöperatie FrieslandCampina worden de komende periode 416.000 zonnepanelen aangebracht. Deze zijn tezamen goed voor een oppervlakte van ruim honderd voetbalvelden en leveren stroom die gelijk staat aan de energiebehoefte van 33.000 huishoudens.
21/08 09u45  „Voortvluchtige reed in busje in Barcelona”De voortvluchtige Younes Abouyaaqoub zat hoogstwaarschijnlijk achter het stuur van het busje dat bij de aanslagen in Barcelona is gebruikt. Dat hebben de Catalaanse autoriteiten laten weten aan de krant El Periódico.
21/08 09u45  Column: Hozen en roeienMisschien kwam het door onze vakantie aan het Meer van Annecy. In ieder geval droomde ik een onrustige droom.
21/08 09u30  Total telt miljarden neer voor olietak MaerskDe Franse oliemaatschappij Total neemt de olietak van de Deense scheepvaartreus A.P. Møller-Maersk over. Met de transactie is een bedrag van in totaal bijna 7,5 miljard dollar (6,3 miljard euro) gemoeid.
21/08 09u30  AEX opent met verliesDe aandelenbeurs aan het Amsterdamse Damrak is maandag met verlies geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen licht lager. Beleggers deden het rustig aan in afwachting van het laatste restje kwartaalcijfers later deze week en de bijeenkomst van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole op donderdag.
21/08 09u30  Column: Nooit meer slapenMisschien kwam het door onze vakantie aan het Meer van Annecy. In ieder geval droomde ik een onrustige droom.
21/08 09u30  Hét „Vredeskind” voor moordzuchtige Papoea’sDe Papoea’s in Nieuw-Guinea waren verschrikkelijk moordzuchtig, noties als vergeving en verzoening kenden zij niet. Welke zendeling zou ooit in staat zijn de Bijbelse boodschap van vergeving en verzoening ingang te doen vinden bij deze wraakzuchtige, oorlogszuchtige en mensenetende Papoea’s?
21/08 09u15  Miljardendeal in energiesector VSHet Amerikaanse energiebedrijf Sempra Energy heeft een akkoord bereikt over de overname van zijn financieel geplaagde branchegenoot Energy Future Holdings voor 18,8 miljard dollar inclusief schuld. Daarmee verzekerde het bedrijf zich ook een meerderheidsbelang in elektriciteitsnetbeheerder Oncor. Voor dat onderdeel waren andere partijen als investeerders Berkshire Hathaway en Elliott Management ook in de markt.
21/08 09u15  Politie zet tekstkar en flyers in na dood manDe politie gaat op grotere schaal getuigen zoeken in het onderzoek naar de gewelddadige dood van de 37-jarige Tjeerd van Seggeren in De Westereen (Friesland). Om zoveel mogelijk mensen te bereiken worden de bezoekers van een muziekfestival benaderd en ook wordt in De Westereen en omgeving huis-aan-huis een flyer bezorgd.
21/08 09u15  VerzoekingMattheüs 13:24-30
21/08 09u00  Onderzoek naar internationale contacten imamDe Spaanse politie onderzoekt de contacten die de imam van Ripoll, de vermoedelijke leider van de aanslagen in Barcelona en Cambrils, had met leden van Islamitische Staat in België, Marokko en Frankrijk. Politiebronnen zeiden tegen de krant El País dat imam Abdelbaki Es Satty vermoedelijk tijdens een van die reizen is geradicaliseerd.
21/08 09u00  Hét „Vredekind” voor moordzuchtige Papoea’sDe Papoea’s in Nieuw-Guinea waren verschrikkelijk moordzuchtig, noties als vergeving en verzoening kenden zij niet. Welke zendeling zou ooit in staat zijn de Bijbelse boodschap van vergeving en verzoening ingang te doen vinden bij deze wraakzuchtige, oorlogszuchtige en mensenetende Papoea’s?
21/08 08u45  Vakbond dreigt Air France met stakingDe Franse vakbond CFTC dreigt Air France met een staking. In een brief aan de directie schrijft de bond dat de Franse luchtvaartmaatschappij vanaf 1 september rekening houden met acties van haar leden die als steward of stewardess bij het bedrijf werken.
21/08 08u30  Rusland claimt doden 200 IS-strijdersDe Russische luchtmacht heeft zeker tweehonderd strijders van Islamitische Staat (IS) gedood. Het Russische ministerie van Defensie liet weten dat gevechtsvliegtuigen strijders van de terreurgroep bestookten toen die op weg waren naar de stad Deir al-Zor in het oosten van Syrië.
21/08 08u30  Koopwoningen bijna 8 procent duurder in juliKoopwoningen zijn in juli 7,6 procent duurder geworden dan een jaar eerder. Die stijging is minder groot dan in mei en juni toen de prijsstijging respectievelijk 7,8 en 8 procent was, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. De huizenprijzen stijgen sinds juni 2013.
21/08 08u30  Weg tijdje dicht na bedreiging truckchauffeurEen vrachtwagenchauffeur is overvallen op de Maas en Waalweg bij Boven-Leeuwen (Gelderland). De weg, de N322, is even dicht geweest voor politie-onderzoek.
21/08 08u15  Nieuwe huiszoeking Spaanse politie in RipollBij het onderzoek naar de aanslagen in Catalonië heeft de Spaanse politie opnieuw een woning in het noordoostelijke stadje Ripoll doorzocht. Daarbij zijn twee tassen en een doos met materiaal in beslag genomen, aldus de Spaanse krant La Vanguardia.
21/08 08u15  Japanse beurs begint week met verliesDe aandelenbeurs in Japan is maandag met verlies aan de nieuwe handelsweek begonnen. De jaarlijkse militaire oefening van Zuid-Korea en de Verenigde Staten en de aanhoudende zorgen of de regering-Trump de beloofde groeiplannen kan doorvoeren zorgden voor voorzichtigheid onder beleggers.
21/08 08u15  Brand in Hoorn pas na uren onder controleIn een pand op een industrieterrein in Hoorn heeft urenlang brand gewoed. Het vuur werd zondagavond rond 19.45 uur ontdekt bij een auto- en materiaalverhuurder. De brandweer had de brand zo’n twaalf uur later onder controle.
21/08 08u15  Truckchauffeur bedreigd: N322 dichtEen vrachtwagenchauffeur is overvallen op de Maas en Waalweg bij Boven-Leeuwen (Gelderland). De weg, de N322, is dicht voor politie-onderzoek.
21/08 08u00  Scholier floreert door gemeenschapszin en veiligheid in de klasWanneer verbinders en schakelaars elkaar in gehoorzaamheid aan de Bijbel respecteren, kan elke leerling zich geaccepteerd voelen, betoogt dr. W. Fieret.
21/08 08u00  Veel Nederlanders naar zonsverduistering VSVeel Nederlanders staan paraat in de VS om te kijken naar de totale zonsverduistering. Die is maandag te zien in heel Noord-Amerika.
21/08 07u30  Verboden boeken worden in Zutphen publiekelijk verbrandNiet lang nadat Maarten Luther zijn 95 stellingen heeft gepubliceerd, gaan ook in Zutphen kritische stemmen op. In 1525 moeten de burgers alle drukwerken die rieken naar ketterij inleveren bij de deken van Zutphen – de namen van de boekenbezitters worden doorgegeven aan de hertog.
21/08 07u30  Moon waarschuwt Noord-Korea voor provocatiesDe Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in heeft zijn buren in het noorden maandag gewaarschuwd de jaarlijkse militaire oefening met de Amerikanen niet te gebruiken als excuus voor provocaties.
21/08 07u30  Totale zonsverduistering in de VSVandaag vindt een totale zonsverduistering plaats in de Verenigde Staten. Normaal gesproken vinden zonsverduisteringen namelijk grotendeels plaats boven oceanen of dunbevolkte gebieden, maar vandaag kan heel Noord-Amerika meegenieten.
21/08 07u15  Australisch jongetje onder doden BarcelonaEen Australisch jongetje is een van de slachtoffers van de aanslag op de Ramblas in Barcelona. Dat melden de hulpdiensten van Catalonië. Het kind heeft ook de Britse nationaliteit.
21/08 06u45  Hulp gevraagd om Azië in kaart te brengenHet Rode Kruis roept Nederlanders op om te helpen met het in kaart brengen van het door overstromingen getroffen Nepal, Bangladesh en India. Volgens de hulporganisatie weten hulpverleners in sommige gevallen niet waar getroffen dorpen liggen of hoe ze er kunnen komen om goederen te brengen. Het Rode Kruis heeft daarom besloten om hulp hierbij te vragen.
21/08 06u15  „Miljoenen kinderen meer naar basisschool”Met de campagne Ieder kind naar school begint Unicef maandag een offensief om alle kinderen in de wereld de kans te geven basisonderwijs te volgen. Uit nieuwe cijfers van de organisatie blijkt dat vergeleken met tien jaar geleden 56 miljoen kinderen meer basisonderwijs volgen.
21/08 04u00  Tien vermisten door aanvaring marineschip VSDoor de aanvaring tussen de Amerikaanse torpedobootjager USS John S. McCain en een Liberiaanse tanker zijn vijf gewonden gevallen en worden tien marinemensen vermist.
21/08 03u30  De school gaat weer beginnenNa de betrekkelijke rust op de wegen tijdens de zomervakantie moeten automobilisten weer alert zijn op grote groepen kinderen die naar school gaan. In het midden van Nederland zit de zomervakantie erop en worden de leerlingen na zes weken vrij weer op school verwacht.
21/08 03u15  Prinses Alexia begint op middelbare schoolPrinses Alexia gaat maandag voor het eerst naar de middelbare school, het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag, waar haar oudste zus prinses Amalia aan haar derde jaar begint. Prinses Ariane bezoekt van de drie dochters van koning Willem-Alexander en koningin Máxima nu nog als enige de Openbare Bloemcampschool in Wassenaar.
21/08 02u30  Aanvaring VS-torpedobootjager met tankerDe Amerikaanse torpedobootjager USS John S. McCain is maandag in aanvaring gekomen met een Liberiaanse tanker. Dat gebeurde in de Straat van Malakka, ten oosten van Singapore.
21/08 02u15  Buitenlandse toerist besteedt meerDe bestedingen van buitenlandse toeristen in ons land zijn vorig jaar met bijna 7 procent gestegen tot 21 miljard euro, terwijl het aantal overnachtingen van buitenlandse bezoekers met ruim 6 procent klom. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
21/08 00u45  Merkel hekelt Turks misbruik arrestatiebevelDe Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft zich zondag kritisch uitgelaten over het gebruik door Turkije van een internationaal arrestatiebevel voor de aanhouding van de schrijver Dogan Akhanli in Spanje.
21/08 00u45  115 migranten gered uit vrachtwagen MexicoDe politie uit de Mexicaanse deelstaat Veracruz heeft 115 migranten gered. Ze zaten achterin een vrachtwagen en waren in slechte conditie. Het zou onder meer om 41 minderjarigen gaan.
21/08 00u45  Dode in Amsterdamse woningIn een woning in de Nova Zemblastraat in Amsterdam heeft de politie een stoffelijk overschot gevonden. De politie houdt rekening met een misdrijf en is een onderzoek begonnen.
21/08 00u45  Toestand gewonde Nederlanders stabielDe toestand van de drie Nederlanders die gewond zijn geraakt door de aanslag in Barcelona is stabiel. De jongste van de drie mocht de afdeling intensive care verlaten, aldus een woordvoerder namens de familie van de gewonden.
21/08 00u45  Dodental Sierre Leone loopt opHet aantal doden als gevolg van de modderstromen in Sierra Leone, is opgelopen tot vijfhonderd. Volgens het Rode Kruis worden nog zeshonderd mensen vermist. Hevige regenval zorgde voor een aardverschuiving bij de hoofdstad Freetown.
21/08 00u45  Maandag weer treinverkeer Rotterdam-Den HaagAls alles volgens plan verloopt - en daar ziet het zondagavond wel naar uit - rijden er vanaf maandagochtend vroeg weer treinen tussen Den Haag Centraal en Rotterdam Centraal. Negen dagen lang was er op het belangrijke traject in beide richtingen geen treinverkeer vanwege werkzaamheden: onder meer 6000 zogenoemde dwarsliggers werden vervangen.
21/08 00u45  „Imam woonde tijdelijk in Vilvoorde”Vilvoorde (ANP/BELGA) - De imam uit het Spaanse stadje Ripoll die mogelijk betrokken is bij de aanslagen in Barcelona en Cambrils, verbleef enige tijd in Vilvoorde. Dat stelt de burgemeester van de stad, vlakbij Brussel.
21/08 00u45  Big Ben het zwijgen opgelegdDe klokken van de Londense Big Ben slaan maandag om 12.00 uur (Engelse tijd) voorlopig voor de laatste keer. De Elizabeth-toren, waarin de 13,7 ton zware klok hangt die officieel Big Ben heet, wordt de komende jaren gerenoveerd.
21/08 00u45  Drie doden bij vliegtuigongeluk AlpenIn de Zwitserse Alpen is een klein vliegtuigje neergestort. Alle drie de inzittenden van de Piper Warrior II zijn omgekomen. Het ongeluk gebeurde op de 2252 meter hoge Sanetschpas.
21/08 00u45  A28 eerder open na werkzaamhedenEerder dan verwacht is de A28 tussen knooppunt Rijnsweerd en Den Dolder zondag opengegaan na werkzaamheden. Die zouden maandagochtend afgerond zijn maar de weg is al omstreeks 17.00 uur in beide richtingen vrijgegeven, meldt Rijkswaterstaat. De dienst waarschuwde eerder al dat het verkeer rekening moest houden met vertragingen en omleidingen.
21/08 00u45  Scheepvaart Maas stilgelegd na ongevalHet scheepvaartverkeer op de Maas in Noord-Limburg is zondagmiddag stilgelegd als gevolg van een ernstig ongeval bij Blitterswijck. Rond 17.30 uur deed zich daar een ongeval voor met een jetski. Daardoor raakte een 17-jarige Duitse jongen ernstig gewond. Hij is per traumahelikopter naar het Radboudziekenhuis in Nijmegen gebracht. Een tweede persoon raakte lichtgewond.
21/08 00u45  Bij Bath vastgelopen schip mag naar RotterdamHet containerschip dat afgelopen week vastliep op de Westerschelde mag in de nacht van zondag op maandag vanuit Antwerpen vertrekken. Een woordvoerster van het Havenbedrijf laat weten dat het schip niet verder mag varen dan Hamburg, omdat onduidelijk is of de CSCL Jupiter aan de onderkant is beschadigd. Daarom vaart het schip na het lossen van de lading in Hamburg naar Rotterdam voor een tweede grondige controle.
21/08 00u45  Terroristen al maanden bezig met aanslagDe daders van de aanslagen in Barcelona en Cambrils, waren al maanden in Alcanar bezig met de voorbereidingen voor hun terreurdaad. Dat maakte de Catalaanse politie bekend. Ze wilden volgens de autoriteiten minstens één aanslag plegen.
21/08 00u45  Terroristen Cambrils wilden mensen neerstekenDe vijf leden van de terreurgroep die in Cambrils omkwamen, waren van plan om in het voetgangersgebied iedereen die op hun pad kwam, neer te steken. Het was oorspronkelijk niet de bedoeling om mensen met de Audi A3 omver te rijden, zo stelt de Spaanse krant El Pais op basis van bronnen rondom het politieonderzoek. Ze konden hun plan echter niet uitvoeren, omdat ze te maken kregen met een politiecontrole.
21/08 00u45  Peuter overleden na val in waterEen meisje van ruim een jaar oud dat vrijdagmiddag in Hazerswoude-Dorp (Zuid-Holland) in een sloot viel, is dit weekend overleden. Het kind werd uit het water aan de Burgemeester Ten Heuvelhofweg gehaald, gereanimeerd en in kritieke toestand naar een ziekenhuis gebracht. Daar is de peuter later overleden.
21/08 00u45  Dode door aanrijding in De LutteDoor een aanrijding tussen een auto en een motor in De Lutte (Overijssel) is zondag een 63-jarige motorrijder uit Weerselo omgekomen.
21/08 00u45  Cijferseizoen loopt op zijn eindeBeleggers op het Damrak wacht komende week weer een behoorlijke pluk bedrijfsresultaten. Deze staan wel voornamelijk aan het einde van de week op de agenda. Naast middelgrote bedrijven als BAM, Intertrust, IMCD en Eurocommercial Properties zijn het over het algemeen kleinere ondernemingen die een kijkje in de boeken geven.
21/08 00u45  Olieminister Iran blijft in functieDe Iraanse minister van Olie blijft op zijn post. Het parlement van Iran stemde zondag in met een herbenoeming van Bijan Zanganeh in het kabinet van de pragmatische president Hassan Rouhani. Ook zijn collega van Buitenlandse Zaken, Mohammad Javad Zarif, mag blijven.
1 2 3 4Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

39x Uitslaande brand in woning IJzendijke23/08 00u30 - Reformatisch Dagblad: In een woning aan de Nieuwstraat in het Zeeuwse IJzendijke heeft dinsdag tegen middernacht een uitslaande brand gewoed. De brandweer rukte uit met vier blusvoertuigen en had de brand snel onder controle. Een bewoner had rook ingeademd, maar hoefde niet naar het ziekenhuis.
13x Executie afgelast dankzij nieuw DNA-bewijs22/08 23u45 - Reformatisch Dagblad: De gouverneur van Missouri Eric Greitens heeft op het laatste moment een executie tegengehouden nadat de advocaten van de veroordeelde verdachte nieuw bewijs hadden aangedragen. De 48-jarige Marcellus Williams zou dinsdag ter dood worden gebracht wegens de moord op een vrouw tijdens een inbraak in haar huis in augustus 1998. Dankzij verbeterde DNA-technologie is gebleken dat hij de dader niet is.
7x Politie lost waarschuwingsschot in Blerick22/08 23u15 - Reformatisch Dagblad: De politie heeft in Blerick bij Venlo een man aangehouden die op straat zijn ex-vrouw en enkele omstanders had bedreigd met een vuurwapen. Bij de aanhouding loste de politie een waarschuwingsschot en is pepperspray gebruikt.
3x „Lees vaker de Bijbel en toon vertrouwen”22/08 11u30 - Reformatisch Dagblad: Digitalisering, globalisering, klimaatverandering en dergelijke grote thema’s maken veel mensen bang. Ze zouden echter met meer godsvertrouwen tegemoetgetreden moeten worden. Dat schrijft Volker Jung, de voorzitter van de Evangelische Kerk in Hessen en Nassau, in het jaarverslag 2016/2017 van zijn kerk.
2x Een verdachte terrorist vrijgelaten22/08 23u00 - Reformatisch Dagblad: De Spaanse onderzoeksrechter heeft dinsdagavond besloten Mohamed Alla, een van de vier verdachten van de terreurdaden in Barcelona en Cambrils, voorlopig op vrije voeten te stellen. Dat heeft de rechtbank verklaard. De andere drie blijven vastzitten. Van een van hen is het voorarrest met 72 uur verlengd. Daarna neemt de rechter opnieuw een besluit.
1x Stevige winsten op Wall Street22/08 22u30 - Reformatisch Dagblad: De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met flinke winsten de handel uitgegaan. Doordat geopolitieke spanningen wat naar de achtergrond verdwenen, gingen beleggers op zoek naar ‘koopjes’ na de stevige koersdalingen van de afgelopen periode. Met name techbedrijven gingen over een breed front vooruit. Positieve geluiden over aanstaande belastinghervormingen droegen bij aan het optimisme.
1x „Een verdachte terrorist vrijgelaten”22/08 22u30 - Reformatisch Dagblad: De Spaanse onderzoeksrechter heeft dinsdagavond besloten Mohamed Alla, een van de vier verdachten van de terreurdaden in Barcelona en Cambrils, voorlopig op vrije voeten te stellen. Twee arrestanten gaan de gevangenis in en de ander blijft in voorlopige hechtenis. Dat meldde de Spaanse krant La Vanguardia.
1x „Noodfonds voor kippenboeren dringend nodig”22/08 22u00 - Reformatisch Dagblad: Het is dringend noodzakelijk dat er een noodfonds komt voor de door de eiercrisis getroffen pluimveehouders. Dat schrijven acht Gelderse en Utrechtse gemeenten en de provincie Gelderland in een brief aan de Tweede Kamer.
1x Gewonden bij ongeval Kootwijkerbroek22/08 22u00 - Reformatisch Dagblad: Bij een frontale botsing in Kootwijkerbroek zijn dinsdagavond naar verluidt vier mensen gewond geraakt. Dat meldt Omroep Gelderland.
1x Huiskamer vol boodschappentassen hennep22/08 22u00 - Reformatisch Dagblad: Agenten hebben in een huiskamer in de Schiedamse wijk Nieuwland ruim 260 kilo hennep gevonden. De woonkamer stond vol grote boodschappentassen die waren gevuld met hennep, aldus de politie, die naar het huis ging na een tip.

Statistieken

Artikels:
31253
Gelezen:
5327
Aantal lezers nu:
28


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2017 Naar boven