maandag 16 september 2019, week 38


U bent nu hier: Meer nieuws van Reformatisch Dagblad

Laatste updatecontrole: vandaag om 15u00
 

Reformatisch Dagblad

Verbergen Tonen
16/09 15u00  ‘Geen nieuwe brexitvoorstellen Londen’ De Britse regering-Johnson heeft nog steeds geen voorstellen gedaan die een akkoord over het beoogde vertrek van de Britten uit de EU mogelijk maakt. Dat blijkt uit een verklaring die de Europese Commissie heeft gepubliceerd na afloop van een werklunch van commissievoorzitter Jean-Claude Jucker met premier Boris Johnson in Luxemburg.
16/09 15u00  Bestuur Haga Lyceum wil niet vertrekken Het bestuur van het Amsterdamse Cornelius Haga Lyceum is niet van plan op te stappen. „We gaan bezwaar maken”, zegt advocaat Wouter Pors van de islamitische middelbare school. Minister Arie Slob (Voortgezet Onderwijs) wil dat het bestuur binnen vier weken vertrekt en zette de eerder aangekondigde aanwijzing hiertoe door.
16/09 14u45  Troonpoetser, kapper en jacquetverhuurder laten Prinsjesdag stijlvol verlopen Achter de schermen wordt hard gewerkt om Prinsjesdag goed en stijlvol te laten verlopen. De hulp van de troonpoetser, de drankhekkenverhuurder, de kapper en de jacquetverhuurder is daarbij onmisbaar.
16/09 14u45  FNV eist volgend jaar 5 procent meer loon Vakbond FNV zet volgend jaar in op een loonsverhoging van 5 procent bij cao-onderhandelingen. Dat is gelijk aan de eis die voor dit jaar op tafel was gelegd, dat was de hoogste looneis in meer dan dertig jaar. De vakbond maakte de looneis traditiegetrouw een dag voor Prinsjesdag bekend.
16/09 14u45  Postzegels met koninklijke portretten Olaf Op de nieuwste postzegels van PostNL staan vijf portretten van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane, gefotografeerd door Erwin Olaf. De fotograaf viert dit jaar zijn 40-jarig jubileum.
16/09 14u30  Terug naar Kasjmir Nieuws is naar zijn aard vluchtig. De aanval op Saudische olie-installaties domineert nu het wereldnieuws. Daarnaast trekt de wanhopige dans van de Britse premier Boris Johnson met Brussel om tot een alternatieve brexitdeal te komen de nodige aandacht.
16/09 14u30  Theoloog uit ledenraad EO: Koers niet meer om te buigen Nu de Evangelische Omroep (EO) voor „een algemeen-christelijke identiteit kiest”, kan Marten Visser, directeur van zendingsorganisatie GlobalRize, niet langer achter de koers van de omroep staan. Theoloog Visser maakte zaterdag bekend dat hij uit de ledenraad van de EO stapt.
16/09 14u15  Iran brengt schip met olie op De Iraanse kustwacht heeft bij een eilandje in de Perzische Golf een schip opgebracht. Het zou olie smokkelen en onderweg zijn geweest naar de Verenigde Arabische Emiraten. Volgens Iraanse media had de boot slechts 250.000 liter diesel aan boord. De bemanning is aangehouden door leden van de Revolutionaire Garde en overgebracht naar de provincie Hormozgan.
16/09 14u15  Bestuur Haga Lyceum moet binnen vier weken weg Het bestuur van het islamitische Cornelius Haga Lyceum moet binnen vier weken het veld ruimen. Minister Arie Slob (Voortgezet Onderwijs) zet de aanwijzing die hij in juli aankondigde door. Weigert het bestuur terug te treden, dan krijgt de Amsterdamse middelbare school geen geld meer.
16/09 14u15  Duitser (78) bij grens opgepakt om cocaïne Een 78-jarig Duitse man uit Keulen is tijdens zijn terugreis uit Nederland opgepakt met 2,3 kilogram cocaïne op zak. De drugs hebben een straatwaarde van 174.000 euro.
16/09 14u15  Theoloog uit ledenraad EO: Koers niet meer te verleggen Nu de Evangelische Omroep (EO) voor „een algemeen-christelijke identiteit kiest”, kan Marten Visser, directeur van zendingsorganisatie GlobalRize, niet langer achter de koers van de omroep staan. Theoloog Visser maakte zaterdag bekend dat hij uit de ledenraad van de EO stapt.
16/09 14u00  Pand Utrecht voor derde keer beschoten Voor de derde keer in korte tijd is in Utrecht hetzelfde pand beschoten. Deze keer zitten er kogelgaten in het raam, meldt de politie maandag. Volgens lokale media gaat het om juwelier Nawar. Het pand aan de Amsterdamsestraatweg was volgens die media net weer geopend nadat burgemeester Jan van Zanen na de twee eerdere schietpartijen had bevolen het pand een tijd lang te sluiten.
16/09 14u00  Salomonseilanden en Taiwan verbreken banden De Salomonseilanden en Taiwan hebben alle diplomatieke banden met elkaar verbroken. De eilandstaat voor de Chinese kust heeft daardoor nog maar banden met zestien landen.
16/09 14u00  ‘Aramco minder optimistisch over herstel’ Oliegigant Saudi Aramco wordt steeds pessimistischer over de mogelijkheden van een snel herstel van de met drones aangevallen productielocaties. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg. Eerder werd nog aangegeven dat het grootste deel van de productie binnen enkele dagen hersteld zou kunnen worden.
16/09 14u00  Ook Wilders ziet zich intussen als een messias PVV-fractievoorzitter Wilders heeft er kennelijk geen moeite mee als mensen hem vergelijken met de Messias. Wie de politiek een beetje volgt, weet ondertussen dat FVD-voorman Thierry Baudet zichzelf ziet als een messias en de conservatief Bart Jan Spruyt als een voorloper, een soort van Johannes de Doper.
Laatste update: vandaag om 15u00


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
16/09 13u45  Ook PVV’er Wilders ziet zichzelf ondertussen als een messiasPVV-fractievoorzitter Wilders heeft er kennelijk geen moeite mee als mensen hem vergelijken met de Messias. Wie de politiek een beetje volgt, weet ondertussen dat FVD-voorman Thierry Baudet zichzelf ziet als een messias en de conservatief Bart Jan Spruyt als een voorloper, een soort van Johannes de Doper.11 
16/09 13u45  Hof Spanje: stuur oud-generaal niet naar VSEen Spaans gerechtshof heeft zich uitgesproken tegen de uitlevering van een voormalige Venezolaanse inlichtingenfunctionaris. De Verenigde Staten hadden gevraagd om de uitlevering van Hugo Carvajal, die voorheen aan het hoofd stond van de militaire inlichtingendienst van zijn land.10 
16/09 13u45  „Zeeuwse PVV’ers Bosch en Van Dijk moeten weg”De Commissie Integriteit van de Provincie Zeeland vindt dat PVV’ers Vincent Bosch en Peter van Dijk moeten opstappen. Het liefst nog voor de vergadering van Provinciale Staten van aanstaande vrijdag. Dat staat in een advies dat de commissie schreef aan Provinciale Staten.10 
16/09 13u31  Laatste strandoefening voor paarden in aanloop naar PrinsjesdagOp het strand van Scheveningen hebben leden van het Cavalerie Ere-Escorte maandag geoefend voor Prinsjesdag. De betrokken paarden en ruiters worden aan een laatste zware test onderworpen door ze bloot te stellen aan geweervuur, kanonslagen, muziek, rook en mogelijke publieksreacties.
16/09 13u31  Rutte: Geen grote conclusies na droneaanvalPremier Mark Rutte wil „stap voor stap” kijken naar de langetermijneffecten van de droneaanval op een Saoedische olie-installatie. Hij verwacht dat de Nederlandse begroting bestand is tegen de mogelijke klappen die dit oplevert.
16/09 13u31  ‘Huisje moest bergplaats Tob Cohen verbergen’Een van de verdachten in de moordzaak rond de Nederlander Tob Cohen heeft verklaard dat hij een huisje moest bouwen bovenop de watertank waarin diens lichaam was gedumpt. Daardoor zou het lijk van de voormalige topman van Philips Oost-Afrika voor altijd verborgen blijven, zo heeft hij tegen de Keniaanse politie gezegd.11 
16/09 13u31  Hof India eist terugkeer normaal leven KashmirHet hooggerechtshof in India eist dat de Indiase regering het normale leven in de regio Kashmir zo snel mogelijk herstelt. Maandag is de 42e dag van een gedeeltelijke blokkade van de regio.
16/09 13u31  ‘Saudisch complex ook bestookt met raketten’Bij de aanvallen op het Saudische oliecomplex van Abqaiq zijn ook tien scudraketten gebruikt, meldde een Amerikaanse functionaris. Volgens de nieuwszender ABC zei hij dat Iran het Aramco-oliecomplex met raketten en drones heeft bestookt. Andere bronnen wijzen erop dat de baan van de scudraketten aangeeft dat ze moeten zijn afgevuurd in het noordwesten van Irak. Daar zouden zowel soennitische extremisten als sjiitische milities actief kunnen zijn.
16/09 13u31  Zeeuwse PVV’ers Bosch en Van Dijk moeten wegDe Commissie Integriteit van de Provincie Zeeland vindt dat PVV’ers Vincent Bosch en Peter van Dijk moeten opstappen. Het liefst nog voor de vergadering van Provinciale Staten van aanstaande vrijdag. Dat staat in een advies dat de commissie schreef aan Provinciale Staten.
16/09 13u15  Royal Agio Cigars in Deense handenHet Brabantse familiebedrijf Royal Agio Cigars wordt overgenomen door het Deense Scandinavian Tobacco Group (STG). Dat telt 210 miljoen euro neer voor de sigarenfabrikant uit Duizel, in de buurt van Eindhoven.
16/09 13u01  Bijna 200 arrestaties om bosbranden IndonesiëDe Indonesische politie heeft bijna tweehonderd mensen opgepakt vanwege de enorme bosbranden in het land. Ook hebben de autoriteiten duizenden mensen ingezet om het vuur te bestrijden op de eilanden Sumatra en Borneo.12 
16/09 12u45  Buschauffeur dodelijk ongeval raakte van wegHet ongeval met een bus waardoor vrijdag in Limburg twee inzittenden omkwamen op de A73 is volgens de politie veroorzaakt omdat de bestuurder in een moment van onoplettendheid van de weg is geraakt.
16/09 12u30  ‘Lagere overheidsuitgaven groeitegenvaller’De overheid speelt dit jaar een kleinere rol in de groei van de economie. Naar verwachting vallen de overheidsuitgaven dit jaar en in 2020 veel lager uit dan eerder verwacht, schrijven economen bij Rabobank.
16/09 12u15  Kritische theoloog Visser stapt uit ledenraad EO: „Koers omroep niet meer te redden”Nu de Evangelische Omroep (EO) voor „een algemeen-christelijke identiteit kiest”, kan Marten Visser, directeur van zendingsorganisatie GlobalRize, niet langer achter de koers van de omroep staan. Theoloog Visser maakte zaterdag bekend dat hij uit de ledenraad van de EO stapt.
16/09 12u15  Buitenstaanders claimen overwinning TunesiëTwee politieke buitenstaanders zeggen door te gaan naar de tweede ronde van de Tunesische presidentsverkiezingen. Het gaat om hoogleraar Kaïs Saïed en mediamagnaat Nabil Karoui, die is gearresteerd in de aanloop naar de stembusgang. Zij beroepen zich op exitpolls.
16/09 12u15  Belgisch OM eist boetes voor treinrampDe machinist van de stoptrein die in 2010 verongelukte in het Belgische Buizingen moet een voorwaardelijke celstraf van drie jaar krijgen en een boete. Het Openbaar Ministerie eiste ook boetes tegen spoorbedrijf NMBS en spoorbeheerder Infrabel van respectievelijk 700.000 en 650.000 euro. Bij het ongeluk vielen negentien doden en 310 gewonden, van wie elf ernstig.
16/09 12u00  Oliebedrijven in trek op rode beurzenDe Europese beurzen stonden maandag in het rood. De aandacht van beleggers ging vooral uit naar de sterk gestegen olieprijzen na de aanvallen op twee belangrijke olievelden in Saudi-Arabië. De grote Europese olieproducenten profiteerden van de duurdere olie, terwijl de luchtvaartaandelen van de hand werden gedaan door de vrees voor hogere brandstofkosten.14 
16/09 12u00  Ontslagen bij theologische faculteit VU door reorganisatieDe faculteit religie en theologie van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) ontslaat een aantal medewerkers in verband met een reorganisatie, in totaal vijf fte’s. „Die is niet alleen financieel nodig om de faculteit toekomstbestendig te houden, maar heeft vooral strategische en inhoudelijke redenen”, zegt decaan prof. dr. Ruard Ganzevoort desgevraagd. „De faculteit wil zich meer richten op maatschappelijke relevantie.”13 
16/09 12u00  Brussel laat Belgische belastingdeals niet losDe Europese Commissie stelt een diepgaand onderzoek in naar individuele belastingafspraken in België met 39 multinationals. Bepaalde internationale ondernemingen zouden door fiscale bepalingen over zogenoemde winstoverschotten hun vennootschapsbelasting drastisch kunnen verminderen, soms tot 90 procent.13 
16/09 12u00  Aanvallen in Saudi-Arabië treffen benzinepompDe wereld houdt haar adem in, na de aanvallen op het hart van de Saudische olieproductie. Wat doet de prijs aan de benzinepomp? Het wachten is op een militair antwoord. Maar tegen wie?12 
16/09 12u00  Oorzaak brand Strijbeek niet te achterhalenDe politie zegt dat niet meer precies te achterhalen is wat de oorzaak is geweest van de brand in een houten chalet in het Brabantse Strijbeek waardoor twee kinderen om het leven kwamen. De politie zegt dat er geen sprake is geweest van een misdrijf of nalatigheid. Het onderzoek naar de brand is afgesloten.12 
16/09 12u00  Burger wil geen nieuwe islamitische schoolZeven op de tien Nederlanders vinden dat scholen op islamitische grondslag in Nederland niet meer opgericht mogen worden. Dat bleek zondag uit een peiling van Maurice de Hond.12 
16/09 12u00  Ds. Joan Bonhof nieuwe directeur Centrum voor IsraëlstudiesHet Centrum voor Israëlstudies (CIS) in Ede heeft ds. Joan Bonhof benoemd als directeur.12 
16/09 11u46  Weduwe Cohen later voor de rechter in KeniaDe weduwe van Nederlander Tob Cohen verschijnt in Kenia later dan aanvankelijk gepland voor de rechter. De zitting is verplaatst naar 26 september, berichten Keniaanse media.12 
16/09 11u46  VVD en CDA: Leg geboorteakte Nederland in etalageHet kabinet moet de bekendheid met de vaderlandse geschiedenis vergroten door een aantal historische documenten zichtbaarder ten toon te laten stellen.11 
16/09 11u30  Jeugdboek: beklemmende vriendschapHet zal je maar gebeuren: je ouders verhuizen naar een Vinexwijk, honderdvijf kilometer verderop. Het overkomt Marie (10) in ”Die zomer met Jente”, een knap gecomponeerd en mooi geschreven boek over een vriendschap met scherpe kantjes.
16/09 11u30  Lugubere details bij moordzaak Hooge ZwaluweDe rechtbank in Breda is maandag met een lijst lugubere details gekomen in het proces rond de dubbele moord in een vakantiehuisje in Hooge Zwaluwe. Daar kwamen 14 oktober 2015 No Surrender-baas Brian Dalfour en zijn maat Muljaim Nadzak om.
16/09 11u30  Fotografie schurkend tegen schilderkunstVoor iemand die eigenlijk „alles leuk” vindt, is kiezen best moeilijk. Naast zijn gezin blijven Bas Meeuws ten slotte een fotocamera, een computer, bloemen en 17e-eeuwse stillevens boeien. Hij weet er kunst mee te maken, die wereldwijd gretig aftrek vindt. Niet eerder schurkte fotografie zo dicht tegen de schilderkunst aan als in het werk van Meeuws.
16/09 11u30  Verzetsstrijder hield woord en keerde terug uit kampen van de nazi’sEen gedenksteen in de tuin van het Oldenzaalse museum Het Palthe Huis zette historicus Rijn van Welij het op het spoor van verzetsstrijder Chris Gelderman. Een reconstructie.
16/09 11u30  VVD/CDA: Leg geboorteakte Nederland in etalageHet kabinet moet de bekendheid met de vaderlandse geschiedenis vergroten door een aantal historische documenten zichtbaarder ten toon te laten stellen.
16/09 11u30  Dijkgraaf voorzitter raad van toezicht Lelie zorggroepVoormalig SGP-parlementariër Elbert Dijkgraaf treedt als voorzitter toe tot de raad van toezicht van Lelie zorggroep. Hij volgt Albert van Wijk op.
16/09 11u30  Minister: geen signalen negatieve spaarrenteMinister Wopke Hoekstra van Financiën heeft „geen signalen” dat kleine spaarders in Nederland rente moeten gaan betalen op hun spaargeld. Maar hij houdt dat „nauwlettend in de gaten”, zegt hij.
16/09 11u30  Onrust in Den Haag over begrotingsregels EUOnder de EU-ministers van Financiën leeft brede steun voor het vereenvoudigen van de bestaande EU-begrotingsregels. Dat zei Eurocommissaris Valdis Dombrovskis zaterdag na afloop van een vergadering van de EU-ministers van Financiën in Helsinki over het zogeheten Stabiliteits- en Groeipact.
16/09 11u30  Column (prof. dr. H. J. Selderhuis): Religie is overal en altijdOok in de zomerperiode was religie veel in het nieuws. Daar was het bericht dat een bekende Amerikaanse evangelical niet alleen bij zijn vrouw maar ook bij zijn geloof weggaat. En daar was de publieke discussie over de vraag wie wel en wie niet het boerkaverbod gaat handhaven. En ook het verslag van een grote internationale conferentie over religieuze vrijheid kan genoemd worden. En dat zijn nog slechts enkele van de berichten van deze zomer.
16/09 11u16  Joan Bonhof nieuwe directeur Centrum IsraëlstudiesHet Centrum voor Israëlstudies (CIS) in Ede heeft Joan Bonhof benoemd als directeur.
16/09 11u16  Leende: verdenking poging moord of doodslagDe twee inzittenden van een ‘racewagen’ die zondag in Leende inreed op mensen na afloop van de Kempencross, worden verdacht van poging tot moord of doodslag. Dat zei een woordvoerder van de politie maandag. De twee, een 21-jarige man uit Reuver en een 17-jarige vrouw uit Veghel, zijn in verzekering gesteld en worden woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.
16/09 11u16  Dolle Dinsdag: NSB’ers op de vluchtNepnieuws en massahysterie zorgen op 5 september 1944 voor chaos onder Duitsgezinden in Nederland. Op Dolle Dinsdag vluchten zo’n 65.000 NSB’ers de grens over. Het is het begin van het einde van de nationaalsocialistische beweging.
16/09 11u00  ”Piraten!” Nieuwe historische bladen zijn nergens saaiMet populair-historische tijdschriften valt in de Nederlandse kiosken met gemak een vak te vullen. Mooie en spannende verhalen moeten de lezers trekken.10 
16/09 11u00  Arts veroordeeld voor doodverklaren vrouwEen Belgische arts is veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke celstraf omdat hij een 78-jarige vrouw ten onrechte had doodverklaard. De rechtbank in Gent legde de man ook een boete van 4000 euro op.10 
16/09 11u00  Prof. Paas: Christen moet niet ál te relevant willen zijnDe Amerikaanse schrijver en spreker Brian McLaren was zaterdag te gast op de conferentie ”The Changing Faces of Christianity” in Amsterdam. beeld RD11 
16/09 11u00  Brand kost kinderen van 6 en 9 het levenBij een brand in de nacht van zaterdag op zondag in een houten woning het Brabantse Strijbeek zijn twee jongens van 6 en 9 jaar om het leven gekomen.10 
16/09 10u45  Klokgelui Westertoren onder vuurEen immigrant die sinds kort in het centrum van Amsterdam woont, wil dat de klokken van de Westertoren ’s nachts geen geluid meer maken.
16/09 10u45  Zwerm bijen houdt vliegtuig uren aan de grondEen vlucht van Air India heeft urenlange vertraging opgelopen door een zwerm bijen. Die was neergestreken op een cockpitraam van een passagiersvliegtuig op de luchthaven van het Indiase Calcutta, zeggen de autoriteiten.
16/09 10u30  Rembrandt-navolgers trekken 150.000 bezoekersMeer dan 150.000 mensen kwamen deze zomer naar het Amsterdamse Rijksmuseum voor de tentoonstelling Lang Leve Rembrandt. Deze expositie toonde 575 werken, gemaakt door kunstenaars uit binnen- en buitenland die zich lieten inspireren door de zeventiende-eeuwse meester.
16/09 10u30  Kempencross: nog drie mensen in ziekenhuisVan de vier mensen die zondag in het ziekenhuis werden opgenomen nadat in Leende een ‘racewagen’ het publiek inreed, liggen er nog drie in het ziekenhuis. Een 14-jarige jongen werd zondag nog uit het ziekenhuis ontslagen.
16/09 10u15  Houthi’s dreigen met meer aanvallenDe Jemenitische Houthi-rebellen sluiten meer aanvallen op olie-installaties in Saudi-Arabië niet uit. Die infrastructuur kan volgens een woordvoerder van de opstandelingen op „ieder moment” opnieuw worden bestookt. Hij roept buitenlanders op het gebied te verlaten.
16/09 10u00  Dr. Peene neemt afscheid van hervormd Kootwijk & KootwijkerbroekDr. W. Peene heeft zondagmorgen afscheid genomen als predikant van de hervormde gemeente Kootwijk & Kootwijkerbroek. Hij vertrekt naar Terneuzen, wijkgemeente ”De ontmoeting”.
16/09 10u00  Ds. Viergever neemt afscheid van hervormd OnstweddeDs. J. M. Viergever heeft zondagmiddag afscheid genomen van de hervormde gemeente van Onstwedde. In verband met gezondheidsproblemen gaat hij met vervroegd emeritaat.
16/09 10u00  Ds. Van Oordt doet intrede in hervormd DelftDs. M. J. van Oordt is zondag bevestigd als wijkpredikant van de wijkgemeente Mattheus te Delft.
16/09 10u00  Mannen, overweeg de Graham-regel te volgenMannen zouden moeten overwegen de Billy Graham-regel te gaan houden. De bekende Amerikaanse evangelist, naar wie deze regel vernoemd is, had als regel niet alleen met een andere vrouw te reizen, te converseren of te eten, dan alleen met zijn eigen echtgenote.
16/09 09u45  Column: Over de plichten van ZZP’ers en het ambt van CEO’sGezeten in zijn studeerkamer doopt hij nog een laatste keer de ganzenveer in de inkt, op een koude woensdag in maart, anno Domini 1615. „Vaarwel in de Heer der Heerscharen, alleraanzienlijkste heren. De meest dienstbare en toegewijde aan uw waardigheid, Daniel Souterius.” Nu ook het voorwoord af is, kan het manuscript bij eerstvolgende gelegenheid naar de drukker. Vier jaar eerder deed de Kamper predikant een ander boek het licht zien. En nu komt zijn naam te staan onder een verhandeling die zal verschijnen in het centrum van de Nederlandse geleerdheid, de universiteitsstad Leiden. Veel tijd om op zijn lauweren te rusten, had De Souter daarna niet. Drie maanden later haalde hij zich woede op de hals met een contraremonstrantse preek in de Bovenkerk. Het kwam zelfs tot vechten onder de preekstoel. Kort daarop nam hij de vlucht naar Haarlem.
16/09 09u45  Prof. Baars op toerustingsdag: Stel jezelf kwetsbaar op ten opzichte van jongeren„Goed voorbeeld doet goed volgen, zo luidt een spreekwoord. Maar wat is goed volgen? Gaat het dan om navolging of om nadoen?” aldus prof. dr. A. Baars zaterdag op een toerustingsdag in Urk.
16/09 09u45  Ds. C. J. Overeem doet intrede in hervormd WoerdenDs. C. J. Overeem, voorheen predikant in Zegveld, is zondag bevestigd als predikant van de hervormde gemeente in Woerden, wijk Centrum-Oost. De gemeente was vijf jaar vacant.
16/09 09u30  Farage voorspelt meer brexituitstelDe Britse aartsbrexiteer Nigel Farage verwacht dat de brexit weer zal worden uitgesteld. De leider van de Brexit Party voorspelt dat het parlement dwarsligt als premier Boris Johnson op het laatste moment probeert een nieuwe deal met de EU te sluiten.
16/09 09u30  D66: geef iedereen in bijstand recht op hulpRegeringspartij D66 wil dat iedereen in de bijstand wettelijk recht krijgt op hulp. Gemeenten dreigen door de huidige wet vooral langdurig werklozen uit het oog te verliezen.
16/09 09u30  Theologenblog: De blijvende erfenis van H. W. de KnijffTheologisch Nederland, maar niet alleen theologen, moeten de onlangs overleden hervormde dogmaticus Hans de Knijff missen. Maar zijn boeken kunnen zij koesteren, actueel als ze nog altijd zijn.
16/09 09u15  Shell koploper in lagere AEXDe aandelenbeurs in Amsterdam is maandag lager geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen in het rood. De aandacht van beleggers ging vooral uit naar de sterk gestegen olieprijzen na de aanvallen op twee belangrijke olievelden in Saudi-Arabië. Op het Damrak profiteerde olie- en gasconcern Shell van de duurdere olie.
16/09 09u15  „Koel en droog weer op Prinsjesdag”Het blijft droog dinsdag in Den Haag tijdens Prinsjesdag maar het gaat wel waaien, met een windkracht van 4 tot 5. Dat verwacht Weeronline. Het wordt in Den Haag ook niet heel warm: ongeveer 15 tot 16 graden.
16/09 09u15  Zware ochtendspits door meerdere ongevallenOp diverse plekken op de Nederlandse snelwegen ontstonden maandagochtend lange files door ongevallen en een brandende vrachtwagen.
16/09 09u01  Nog grote overlast in Japan door tyfoon FaxaiIn het oosten van Japan zitten in de nasleep van de krachtige tyfoon Faxai nog zo’n 80.000 huishoudens zonder stroom. „Een volledig herstel zit er tot 27 september waarschijnlijk niet in”, zegt een woordvoerder van elektriciteitsbedrijf Tepco. „We hebben problemen in bergachtig gebied.”10 
16/09 09u01  Week 37 in beeld: Ramen lappen in Dresden en een knuffel voor prins HarryDe webredactie van het Reformatorisch Dagblad selecteert elke week een reeks bijzondere, opvallende en indrukwekkende foto’s uit de honderden foto’s die ze onder ogen kreeg.11 
16/09 09u01  „Droog weer op Prinsjesdag”Het blijft droog dinsdag in Den Haag tijdens Prinsjesdag maar het gaat wel waaien, met een windkracht van 4 tot 5. Dat verwacht Weeronline. Het wordt in Den Haag ook niet heel warm: ongeveer 15 tot 16 graden.
16/09 08u45  Dekkingsgraad pensioenfondsen verder omlaagDe dekkingsgraad van twee grote pensioenfondsen is onder de 90 procent gekomen. Ambtenarenpensioenfonds ABP en Pensioenfonds voor Zorg en Welzijn (PFZW) hadden allebei een flinke daling in de dekkingsgraad in augustus. Daarmee is een korting op de pensioenen van veel Nederlanders weer dichterbij gekomen.
16/09 08u45  Ds. Eisinga doet intrede in protestants GorinchemDs. R. R. Eisinga is zondagmorgen bevestigd als predikant van de protestantse wijkgemeente Grote Kerk in Gorinchem.
16/09 08u45  Ds. Ten Brinke neemt afscheid van hervormd GoedereedeDs. A. ten Brinke heeft zondagmiddag afscheid genomen van de hervormde gemeente in Goedereede.
16/09 08u30  ‘Droog maar wel wind op Prinsjesdag’Het blijft droog dinsdag in Den Haag tijdens Prinsjesdag maar het gaat wel waaien, met een windkracht van 4 tot 5. Dat verwacht Weeronline. Het wordt in Den Haag ook niet heel warm: ongeveer 15 tot 16 graden.
16/09 08u15  Oliebedrijven stijgen op Aziatische beurzenDe oliebedrijven waren maandag in trek op de Aziatische beurzen door de forse stijging van de olieprijzen, die volgde op de aanval op twee olie-installaties in Saudi-Arabië. De Aziatische beursgraadmeters zelf lieten een gemengd beeld zien na tegenvallende Chinese macro-economische cijfers. In Japan waren de financiële markten gesloten vanwege een nationale feestdag.
16/09 08u01  ‘Benzineprijzen kunnen direct al stijgen’De maandag explosief stijgende olieprijzen gaan zeker een effect hebben op de benzineprijzen aan de pomp. De kans bestaat zelfs dat er vandaag al tankstations zijn die de prijs wat verhogen, denkt marktdeskundige Paul van Selms van UnitedConsumers.
16/09 08u01  Kand. D. H. J. Folkers bevestigd tot predikant hhg AbbenbroekKand. D. H. J. Folkers, afkomstig uit Apeldoorn, is zondag bevestigd als predikant van de hersteld hervormde gemeente in Abbenbroek.
16/09 08u01  Blijf biddenPsalm 4:5
16/09 08u01  Man gepakt voor steekpartij BredaDe politie heeft een 30-jarige man opgepakt die ervan wordt verdacht zondagavond drie jongeren van 15 en 16 jaar te hebben gestoken in een park in Breda. Een van de slachtoffers, een jongen, is er ernstig aan toe. Hij moest met spoed naar een ziekenhuis in Rotterdam. De twee andere slachtoffers, een jongen en een meisje, zijn opgenomen in een ziekenhuis in Breda.
16/09 08u01  Fietser Australië vlucht voor vogel en sterftEen Australische fietser is verongelukt tijdens een confrontatie met een agressieve vogel. Het 76-jarige slachtoffer probeerde in het oosten van het land te ontkomen aan zijn vliegende belager en botste op een paaltje, bericht de Australische omroep ABC.10 
16/09 07u45  Langdurige vertraging op A4 door ongevalDoor een ongeval op de snelweg A4 komen weggebruikers in een lange file terecht. Tussen Rijswijk en Rijswijk-Centrum is een aantal rijstroken afgesloten voor verkeer. Rond 07.00 uur bedroeg de vertraging ruim twee uur.
16/09 07u45  Doden en gewonden door vliegtuigcrash ColombiaZeker zeven mensen zijn om het leven gekomen toen een klein vliegtuig crashte in Colombia. Ook raakten meerdere mensen ernstig gewond, meldt de brandweer.
16/09 07u30  VVD en CDA: Nederlandse historie zichtbaarder uitstallenRegeringspartijen VVD en CDA willen dat de geschiedenis van Nederland zichtbaarder wordt uitgedragen in plaats van verstopt of uitgewist. De partijen willen dat de geboortepapieren van Nederland op een publieke plek, permanent worden tentoongesteld. „We mogen trots zijn op onze geschiedenis en dat mogen we best laten zien”, aldus een verklaring van de partijen.
16/09 07u15  ‘Nederlandse historie zichtbaarder uitstallen’Regeringspartijen VVD en CDA willen dat de geschiedenis van Nederland zichtbaarder wordt uitgedragen in plaats van verstopt of uitgewist. De partijen willen dat de geboortepapieren van Nederland op een publieke plek, permanent worden tentoongesteld. „We mogen trots zijn op onze geschiedenis en dat mogen we best laten zien”, aldus een verklaring van de partijen.
16/09 06u45  „China achter hack Australische parlement”China zit achter de hack van de computersystemen van het parlement van Australië begin dit jaar. Dat melden vijf bronnen binnen de Australische inlichtingendienst ASD aan persbureau Reuters.12 
16/09 06u31  Aanval op olie-installaties stuwt olieprijzenDe prijzen van ruwe olie stegen maandag fors, in reactie op de aanval op twee olie-installaties in Saudi-Arabië. Daarmee werd ongeveer 5 procent van de wereldwijde olieproductie stilgelegd. Waarschijnlijk duurt het nog weken voordat de productie is hersteld.13 
16/09 06u00  Purdue vraagt faillissementsbescherming aanDe Amerikaanse geneesmiddelenfabrikant Purdue Pharma heeft bescherming tegen vorderingen van schuldeisers aangevraagd. De stap werd al enige tijd voorzien, het bedrijf is als hoofdrolspeler in de opiatencrisis in de Verenigde Staten bezweken onder de druk van duizenden rechtszaken.14 
16/09 06u00  Eerste staking bij GM in twaalf jaarDe Amerikaanse autogigant General Motors (GM) gaat gebukt onder de eerste staking in twaalf jaar tijd. Bij tientallen vestigingen in de Verenigde Staten heeft het personeel het werk neergelegd, vanwege een conflict over onder meer lonen en banen.13 
16/09 04u30  Stedennetwerk luidt de noodklok om financiënGemeenten hebben steeds meer taken erbij gekregen, maar ontvangen van het Rijk te weinig geld om alles uit te voeren. Daardoor zijn steden genoodzaakt te bezuinigen, stelt de G40 die vlak voor Prinsjesdag aan de bel trekt. Volgens het stedennetwerk van veertig grote en middelgrote steden in Nederland komen de gemeenten de komende vier jaar een half miljard euro tekort.18 
16/09 04u01  ‘Kim Jong-un nodigde Trump uit voor bezoek’De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft president Donald Trump van de Verenigde Staten uitgenodigd voor een bezoek aan hoofdstad Pyongyang. De uitnodiging is halverwege augustus verstuurd, meldt de Zuid-Koreaanse krant JoongAng Daily op basis van ingewijden.20 
16/09 03u15  Aanklacht verwacht tegen vrouw Tob CohenDe vrouw van de in Kenia vermoorde Nederlander Tob Cohen, Sarah Wairimu, moet maandag samen met een andere hoofdverdachte voor de rechter verschijnen. Volgens Keniaanse media worden ze officieel aangeklaagd voor de moord. De voormalige baas van Philips Oost-Afrika woonde al meer dan dertig jaar in Kenia en lag in een vechtscheiding met Wairimu. Hij verdween 19 juli spoorloos.25 
16/09 03u00  ‘China achter hack Australische parlement’China zit achter de hack van de computersystemen van het parlement van Australië begin dit jaar. Dat melden vijf bronnen binnen de Australische inlichtingendienst ASD aan persbureau Reuters.18 
16/09 02u15  Campagne voor hulp in ov bij dementieIedereen zou eigenlijk een beetje zijn best moeten doen om mensen met (beginnende) dementie bij te staan in het openbaar vervoer. Chipkaarten, toegangspoortjes, veranderingen en drukte, het maakt het er zeker voor deze groep allemaal niet gemakkelijker op, terwijl het juist voor de getroffenen zo goed en plezierig kan zijn om op stap te blijven gaan. Daarom begint maandag een campagne voor het herkennen van dementie en hoe personeel en medereizigers het beste kunnen helpen, aldus de initiatiefnemers.22 
16/09 00u45  Forse prijsstijging olie na aanval olieveldenDe prijzen van ruwe olie zijn op de eerste handelsdag na de aanval op twee olie-installaties in Saudi-Arabië flink gestegen. De prijs van een vat Brentolie steeg in Azië met 11,73 dollar naar 71,95 dollar.14 
16/09 00u45  Stroom sleurt Nederlander mee bij AlicanteSpaanse hulpverleners zoeken naar een 66-jarige Nederlander die zondag ten zuiden van de Spaanse stad Alicante werd meegesleurd door een watermassa. Ondanks het noodweer van de afgelopen dagen maakte de man zondagmiddag een wandeling met familie en vrienden bij de plaats Dolores toen hij door snelstromend water ten val kwam.13 
16/09 00u45  Johnson heeft goede hoop op brexitdealDe Britse premier Boris Johnson heeft goede hoop dat hij snel een akkoord met Brussel bereikt over het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. In The Telegraph zegt Johnson dat hij met „volle kracht” zal werken om te voorkomen dat zijn land zonder deal de EU verlaat.13 
16/09 00u45  Drie jongeren gewond door steekincident BredaDrie minderjarige jongeren zijn zondagavond gewond geraakt door een steekincident in Breda. Een van hen, een jongen, is er ernstig aan toe en is met spoed overgebracht naar een ziekenhuis in Rotterdam. De twee andere slachtoffers, een jongen en een meisje, zijn opgenomen in een ziekenhuis in Breda.14 
16/09 00u45  Strengere regels New York voor e-sigarettenGouverneur Andrew Cuomo van de staat New York gaat de verkoop van elektronische sigaretten met smaakjes aan banden leggen. De verkoop ervan is nu in New York verboden aan jongeren tot 18 jaar. Cuomo wil die leeftijdsgrens voor het het consumeren van elektronische sigaretten, ook vaping genoemd, verhogen naar 21 jaar.13 
16/09 00u45  Dorpen op Zakynthos ontruimd om brandTwee dorpen op het Griekse vakantie-eiland Zakynthos zijn zondag ontruimd wegens een grote natuurbrand. Een woordvoerder van de brandweer zei dat 300 bewoners en toeristen zijn geëvacueerd uit de plaatsen Keri en Agalas.15 
16/09 00u45  Monumentendag trekt ruim 1 miljoen bezoekersDe organisatoren van de Open Monumentendag zeggen op grond van eerste indrukken dit jaar opnieuw de magische grens van 1 miljoen bezoekers te hebben overschreden.13 
16/09 00u45  ’Gebrekkige uitwisseling EPD’s gevaarlijk’Medisch specialisten waarschuwen dat een gebrekkige uitwisseling van gegevens uit de elektronische patiëntendossiers (EPD) door verschillende zorginstellingen een dagelijks gevaar vormt voor hun patiënten.13 
16/09 00u45  Deze Prinsjesdagplannen lekten al uitTraditiegetrouw liggen de plannen van het kabinet voor Prinsjesdag al dagen, soms zelfs weken van te voren op straat. Deze plannen lekten nu al uit.14 
16/09 00u45  Gewonden door ‘racewagen’ die publiek inrijdtNa een autocross in Leende (Noord-Brabant) is zondag een „racewagen” het publiek ingereden. Vier personen, onder wie een jongetje, zijn gewond naar het ziekenhuis gebracht, drie anderen werden nagekeken door ambulancepersoneel. Agenten moesten ingrijpen toen mensen uit het publiek twee verdachten in de ‘racewagen’ belaagden.13 
16/09 00u45  86 tijgers uit Thaise tempel dood door ziekteVan de 147 tijgers die drie jaar geleden waren gered uit een tempel in Kanchanaburi in midden-Thailand zijn er 86 overleden aan een virusziekte. De tijgers kregen daardoor problemen met hun luchtwegen, meldde de Thaise krant Bangkok Post.13 
16/09 00u45  Auto rijdt publiek in na autocross LeendeBij de prijsuitreiking na een autocross in Leende is volgens de politie zondagmiddag een auto het publiek in gereden. Daarbij zouden tenminste vier gewonden zijn gevallen. Zij zijn naar het ziekenhuis gebracht. Over de aard en ernst van hun verwondingen is nog niets bekend.13 
16/09 00u45  Voor miljoenen aan amfetamine in autoOp de A4 ter hoogte van Roelofarendsveen heeft de politie een automobilist met 110 liter pure amfetamine aangehouden. De politie schat de waarde van deze hoeveelheid amfetamine, ook wel bekend als speed, op 2,8 miljoen euro.13 
16/09 00u45  Drugscafé in Arnhem na inval geslotenOp last van burgemeester Ahmed Marcouch is een café in de Arnhemse binnenstad per direct gesloten wegens drugshandel.15 
16/09 00u45  ‘Tientallen keren aanbod hulp Syriëgangers’De Verenigde Staten hebben Nederland en andere Europese landen sinds vorig jaar „tientallen keren en op vele niveaus” hulp aangeboden om Syriëgangers en hun familieleden terug te halen. Dat bericht NRC Handelsblad op basis van mails van de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra.15 
16/09 00u45  Arrestaties voor verboden betoging BrusselDe Belgische politie heeft in Brussel een extreemrechtse ‘Mars op Brussel’ gestopt door preventief tussen de veertig en vijftig manifestanten te arresteren. De meesten zijn opgepakt bij stations en bij het Spanjeplein in het centrum waar de ‘mars’ had moeten beginnen. Volgens de politie bleken veel arrestanten bekend door eerdere gewelddadige vergrijpen en zouden ze uit zijn geweest op rellen.15 
16/09 00u45  Migranten Ocean Viking in LampedusaDe migranten aan boord van het schip Ocean Viking zijn allen aan land gebracht in Lampedusa. Met boten van de Italiaanse kunstwacht zijn de 82 migranten in de nacht van zaterdag op zondag naar het eiland overgebracht.14 
16/09 00u45  Gouden Koets naar verwachting in 2021 gereedDe restauratie van de Gouden Koets ligt op schema. Enorme tegenvallers of onaangename verrassingen zijn er niet geweest. De verwachting is dat het ontmantelde rijtuig in de loop van 2021 weer in elkaar kan worden gezet. Dat vertelde stalmeester Bert Wassenaar in de aanloop naar Prinsjesdag, waar dinsdag voor het vierde achtereenvolgende jaar de Glazen Koets wordt ingezet om het koningspaar van en naar de Ridderzaal te brengen.13 
16/09 00u45  Britse LDP gaat voor ‘no-brexit’De pro-Europese Liberaal-Democratische Partij heeft op een partijcongres in het Zuid-Engelse Bournemouth bevestigd dat de brexit onder alle omstandigheden moet worden voorkomen. Een meerderheid van de leden stemde ervoor dat de partij zich ervoor inzet dat het land het opzeggen van het EU-lidmaatschap ongedaan maakt. Een Britse regering kan eenzijdig de brexit afgelasten door de opzegging van het lidmaatschap in te trekken.14 
16/09 00u45  Vermisten na zinken boot op Congo-rivierOp de Congo-rivier worden 36 personen vermist, nadat in de nacht van zaterdag op zondag een boot is gezonken. Volgens de politie van Congo hebben tenminste 67 personen het ongeluk overleefd. De boot zonk in de buitenwijken van de hoofdstad Kinshasa.14 
14/09 23u15  Nederlander dood door val van klif op MallorcaEen Nederlandse man van ongeveer 60 jaar oud is op het Spaanse toeristeneiland Mallorca om het leven gekomen doordat hij 20 meter omlaag viel op een klif. De Spaanse krant Diario de Mallorca meldde dat de man op een reling van een vakantiehuis bij het strand van Cala Vinyes leunde. Die reling begaf het door onbekende oorzaak, waardoor de man omlaag viel.
14/09 22u45  James K. A. Smith pleit voor juiste voeding van verlangenIn een aanstekelijk boek stelt de Amerikaanse filosoof Jamie Smith ons verlangen centraal. Want wij mensen zijn niet in de eerste plaats ”denkende dingen”, zo poneert hij, maar wij worden vooral bepaald door de dingen waarnaar ons hart hunkert. Dat verlangen moet daarom gevormd worden, vooral in de christelijke liturgie.
14/09 22u15  Oud-kopstuk Tories naar Liberaal-DemocratenHet voormalige Conservatieve parlementslid Sam Gyimah, die vorig jaar nog werd gezien als een kandidaat-leider van de Tories, heeft zich aangesloten bij de Liberaal-Democraten, een anti-brexit partij. In The Observer beschuldigde Gyimah de Conservatieve premier Boris Johnson ervan de weg in te slaan van „populisme en Engels nationalisme”.
14/09 22u15  Ds. De Koeijer: Verborgen omgang met God staat onder forse druk„Boeken over het geloofsleven zijn tegenwoordig meestal praktisch gericht. De verborgen omgang met God komt in maar weinig publicaties aan de orde”, meent ds. R. W. de Koeijer. Afgaand op die publicaties vraagt hij zich af of er minder aandacht is voor het verborgen leven met God in de gereformeerde gezindte.
14/09 22u15  Column: Geen lofzang in DordtBij de 400e verjaardag van de Dordtse Leerregels is dit jaar de vergelijking weer vaak gemaakt: de belijdenis van de uitverkiezing is geen dor stuk leer, maar een lied, een liefdeslied zelfs. Titels als ”Dordts loflied” of ”De lofzang uit Dordt” zijn dan ook weer ten beste gegeven. Niet ten onrechte. Het dogma moet immers altijd uitmonden in de doxologie, de lofprijzing.
14/09 22u15  ”Schepping en herschepping” thema ontmoetingsdag Bewaar het PandDe Heere God slaat een brug tussen de schepping van de mens en de herschepping na de zondeval, stelde ds. C. P. de Boer zaterdag in Urk. „Spreken over schepping en de heerlijkheid van de herschepping kan alleen vanuit een waar geloof.”
14/09 22u00  Violiste Merel Vercammen improviseert als ode aan de intuïtieAanstormend talent maakt vaak dankbaar gebruik van concoursen als springplank naar succes. Maar daar heeft Merel Vercammen (30) helemaal geen tijd voor. Liever timmert de jonge violiste als zzp’er aan de weg. „Met improvisaties breng ik componist en uitvoerder bij elkaar.”
14/09 21u45  Ds. Van den Berg doet intrede in hervormd Sint AnthoniepolderDs. J. A. van den Berg is woensdag –11 september– verbonden aan de hervormde gemeente Sint Anthoniepolder.
14/09 21u30  VN-topman in Nederlandse heli over Bahama’sAntónio Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, is zaterdag in een Nederlandse Cougar-helikopter over Abaco gevlogen. Op Abaco geven Nederlandse militairen noodhulp; het is een van de eilanden van de Bahama’s die zwaar werden getroffen door orkaan Dorian.
14/09 21u01  Ruim 30 aanhoudingen bij protest ‘gele hesjes’De politie heeft zeker 35 mensen opgepakt tijdens een protest van de ‘gilets jaunes’ (gele hesjes) in de Franse stad Nantes. Bij confrontaties tussen ordetroepen en actievoerders raakten vijf agenten en zeker twee betogers gewond.
14/09 19u45  Oostenrijkse FPÖ kiest Höfer tot nieuwe leiderDe leden van de rechts-populistische FPÖ in Oostenrijk hebben de 48-jarige Norbert Hofer gekozen tot hun nieuwe leider. Hij is de opvolger van Heinz-Christian Strache. Die moest in mei aftreden wegens een video uit 2017 waarin hij met een Russische vrouw, die zich presenteerde als miljoeneninvesteerder, praat over overheidsopdrachten in ruil voor steun bij de verkiezingscampagne.
14/09 18u31  ‘Halvering Saudische olieproductie na aanval’Het Saudische staatsoliebedrijf Saudi Aramco heeft zijn olieproductie zaterdag gehalveerd, nadat met drones aanvallen waren uitgevoerd op twee belangrijke olie-installaties van de maatschappij. Bronnen rond Saudi Aramco zeiden dat de productie met ongeveer 5 miljoen vaten per dag is verminderd.
14/09 18u31  Wat ruikt er fijner dan een koe?Je hoort vaak dat het paard een edel dier is maar als het over de geur gaat vind ik een koe veel edeler. Wat ruikt er fijner dan de melkige, warme geur van een koe? Zelfs haar vlaaien stinken niet echt.
14/09 18u31  Nauwelijks wezenlijke kwesties ter sprake bij verkiezingen IsraëlDe Israëliërs gaan dinsdag voor de tweede keer dit jaar stemmen. De peilingen beloven dat Likud van premier Netanyahu en Blauw-Wit van oud-legerleider Benny Gantz de grootste partijen worden.
14/09 18u16  Politie greep al zeker 15 keer in bij trouwstoetenDe politie heeft dit jaar al zeker bij vijftien trouwstoeten moeten ingrijpen, meldt RTL Nieuws. De bruiloftsgasten reden asociaal, te hard, toeterden onnodig, staken vuurwerk af of gebruikten hun telefoon tijdens het rijden. Met als dieptepunt een agent in Rotterdam die twee weken geleden werd neergeslagen.
14/09 18u16  ‘Mysterieuze minnaar in moordzaak Cohen’De vermoedelijke minnaar van de Keniaanse vrouw van de vermoorde Nederlander Tob Cohen, speelt volgens plaatselijke media een sleutelrol in de zaak tegen de van moord verdachte vrouw, Sarah Wairimu Kamotho. De moord is groot nieuws in het land waar Cohen woonde en eerder de baas was bij Philips Oost-Afrika. Het Openbaar Ministerie moet opschieten een beschuldiging te formulieren, omdat Wairimu al meer dan twee weken geleden is gearresteerd. Wairimu moet daarom maandag weer voor de rechter verschijnen.
14/09 17u30  KLM-baas: stakingen kostten enkele miljoenenDe recente stakingen door grondpersoneel van KLM hebben de luchtvaartmaatschappij „enkele miljoenen” euro’s gekost. Dat laat topman Pieter Elbers weten, zonder de financiële schade van de acties verder te specificeren.
14/09 17u15  Nieuw protest ‘gele hesjes’ in NantesBij een nieuw protest van de Franse beweging ‘gilets jaunes’ (gele hesjes) zijn in de stad Nantes ongeregeldheden uitgebroken. De politie heeft naar eigen zeggen zeker negentien relschoppers opgepakt. Voorafgaande aan het protest van circa 1800 betogers werden bij controles en preventieve veiligheidsmaatregelen 22 molotovcocktails gevonden.
14/09 17u00  Duizenden betogen op autoshow FrankfurtDuizenden mensen hebben zaterdag op de internationale autoshow IAA in het Duitse Frankfurt betoogd voor meer klimaatmaatregelen en het stimuleren van het rijden in minder vervuilende voertuigen. De politie repte van ongeveer 15.000 actievoerders, van wie er ongeveer 12.500 op de fiets waren gekomen. De organisatoren van de betoging zeiden dat er 25.000 demonstranten waren, onder wie 18.000 fietsers.
14/09 17u00  Nederlandse heli’s leveren noodhulp Bahama’sTwee Nederlandse helikopters hebben op het eiland Abaco in de Bahama’s noodgoederen afgeleverd op plekken waar voertuigen moeilijk kunnen komen. Dat meldde Defensie zaterdag. De Bahama’s werden zwaar getroffen door de orkaan Dorian. Wegen op Abaco zijn onbegaanbaar en de haven is verwoest.
14/09 17u00  Rellen in Zürich rond protest tegen abortusZÜRICH ANP). Bij een betoging tegen abortus zijn in Zürich ongeregeldheden uitgebroken, toen gemaskerde activisten die zich tegen die demonstratie hadden gekeerd, met de oproerpolitie slaags raakten. Volgens Zwitserse media zette de politie onder meer traangas in tegen de gemaskerde belagers, ook toen die zich bij een kinderspeelplaats verzameld hadden. Ouders en kinderen moesten daardoor de wijk nemen.
14/09 16u45  Slachtoffers ongeval A73 zijn FransenDe vijf inzittenden van de bus die vrijdagochtend verongelukte op de A73 bij het Limburgse Belfeld, zijn mannen uit Frankrijk. Het ongeval kostte twee mannen van 18 en 20 jaar het leven, drie anderen van 25, 20 en 25 jaar liggen zwaargewond in het ziekenhuis. De familie en de Franse ambassade zijn op de hoogte gebracht, zo maakte de politie zaterdag bekend.
14/09 16u15  Trump: zoon van Osama bin Laden doodDe jongste zoon van de terroristenleider Osama bin Laden (1957-2011), Hamza bin Laden, is dit jaar gedood bij een Amerikaanse operatie tegen terroristen in de streek van de Afghaanse-Pakistaanse grens. President Trump heeft dit bevestigd. Hij meldde niet wanneer dit zou zijn gebeurd.
14/09 16u00  Alles aan scherven gewaaidVereeuwigd geluk ligt tussen puin geworden ongeluk: een portretfoto tussen hout, schroot, schriften en plastic flessen. Sinds orkaan Dorian begin september over de Bahama’s trok, is het leven van tienduizenden mensen op de eilandengroep aan scherven geblazen. Zeker 76.000 mensen zijn dakloos geworden, enkele tientallen kwamen om. Vrijdag waren nog 1300 mensen vermist.
14/09 15u46  Spaanse premier bezoekt rampgebiedenDe Spaanse premier Pedro Sánchez heeft zaterdag een bezoek gebracht aan het door overmatige regenval getroffen zuidoosten van het land. Als gevolg het noodweer, dat vooral de streek tussen Valencia en Murcia zwaar heeft getroffen, zijn al zes doden gevallen.
14/09 15u31  Vijf aanhoudingen na steekincident HaarlemIn Haarlem zijn vijf mensen aangehouden na een steekincident. Een agent raakte gewond doordat een van de verdachten zich hevig verzette bij zijn aanhouding, meldt de politie.
14/09 15u00  Massief gouden wc gestolen in EngelandIn een van de bekendste achttiende-eeuwse paleizen van Groot-Brittannië, Blenheim Palace, is bij een een inbraak een gouden wc gestolen. De toiletpot uit 2016 is een satirisch kunstwerk van de Italiaan Maurizio Cattelan en was eerder een trekpleister in het Guggenheim museum in New York.
14/09 14u30  Vreemde groenten zijn terug van weggeweestGroenten als schorseneer, pastinaak, snijbiet en aardpeer waren ooit bijna van het menu verdwenen. Inmiddels kom je ze weer op allerlei plaatsen tegen: in exclusieve restaurants, bij biologische winkels, soms zelfs in de supermarkt. Een duik in de wereld van de (bijna) vergeten groenten.
14/09 14u30  Plan voor ‘terugkeerpremie’ ThüringersThüringers die terugkeren naar hun Duitse deelstaat om er te wonen en werken moeten volgens een plan van de regionale christendemocraten een terugkeerpremie van 5000 euro krijgen. De CDU in Thüringen lanceert de premie dit weekend op een partijcongres in Geisa tegen de krimp in de regio.
14/09 14u30  Topvrouw Leroy toch eerder weg bij ProximusHet Belgische telecombedrijf Proximus neemt al op 20 september afscheid van topvrouw Dominique Leroy. De bestuursvoorzitter, die overstapt naar branchegenoot KPN, zou aanvankelijk tot 1 december aanblijven. De raad van bestuur van Proximus en Leroy hebben afgesproken dat ze eerder haar functie neerlegt.
14/09 14u30  Column: Oude bekendenIk ben niet zo goed in namen. Maar gezichten herken ik vaak wel. Dus loop ik op een reünie van mijn oude school wat verstrooid rond. Of er tijdens dit jubileum ook klasgenoten zullen zijn weet ik niet. Daarom bedenk ik hoe ik hen er, als ze hier rondlopen, het snelste uit kan pikken.
14/09 14u30  OM zwijgt over verboden wapen in ambtswoningHet Openbaar Ministerie in Noord-Holland kan niet zeggen of het werk maakt van het verboden wapen dat in de ambtswoning van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft gelegen. 'Dat maakt deel uit van het onderzoek naar de zaak rond haar zoon', zegt een woordvoerster. Zij verwacht dat de officier van justitie die deze kwestie behandelt, voor het eind van de maand meer duidelijkheid kan brengen.
14/09 14u00  Drijvende kerncentrale bereikt bestemmingRuslands eerste drijvende kerncentrale is aangekomen op de plaats van bestemming, het arctische Pevek. Het 144 meter lange en 30 meter brede platform was op 23 augustus vertrokken uit Moermansk in het noordwesten van Rusland en is ruim drie weken later na een reis van 5000 kilometer aangekomen in de Noord-Russische stad.
14/09 14u00  Techniekdocent Schenkel deed al dertig reanimatiesZe zijn tegenwoordig lastig te krijgen, brandweervrijwilligers. Zo niet in Lopik. De waterrijke plattelandsgemeente telt dertig fanatieke spuitgasten. Een van hen is de 54-jarige techniekdocent Hans Schenkel.
14/09 13u45  ‘Massief gouden wc gestolen in Engeland’Een van de bekendste achttiende-eeuwse paleizen van Groot-Brittannië, Blenheim Palace, is na een inbraak in de nacht van vrijdag op zaterdag vanwege een politieonderzoek voor het publiek gesloten. Onderdeel van de buit van de inbrekers was volgens The Daily Telegraph een gouden toilet uit 2016, een satirisch kunstwerk van de Italiaan Maurizio Cattelan.
14/09 13u30  Verkiezingen Tunesië testen democratieTunesië geldt als de enige democratie die uit de Arabische Lente van 2011 is voorgekomen. De verkiezingen zijn een lakmoesproef.
14/09 13u15  Reformatorische Andréa schrijft met islamitische MehmetMehmet Yamali kijkt graag buiten de moskeemuren. Andréa Koekoek leeft vooral in reformatorische kring. Een schoolopdracht brengt de twee in contact. Tientallen e-mails gaan over en weer. Over het geloof in God, over zonde en barmhartigheid. Als het aan hen ligt, verschijnt hun schrijverij in boekvorm.
14/09 13u15  ‘Justitie onderzoekt EU-kandidaat Reynders’De Belgische justitie doet vooronderzoek naar beschuldigingen van corruptie die zou zijn gepleegd door de man die op het punt staat EU-commissaris Justitie te worden, Didier Reynders. Het blad De Tijd berichtte dat justitie heeft bevestigd dat er een onderzoek loopt naar de Belgische politicus en een voormalige naaste medewerker van hem.
14/09 13u00  Marleen Anthonissen op zoek naar meervoudige partijdigheid in IsraëlEen van de moeilijkste dingen in Israël is het in praktijk brengen van meervoudige partijdigheid. Marleen Anthonissen-van der Louw heeft het geprobeerd en ze schreef er een boek over.
14/09 12u30  Even opletten: een salafist is geen orthodoxe christenIslamitische lesboeken leren de jeugd dat homo’s de doodstraf verdienen. Kwalijk! Maar... wijzen Bijbelgetrouwe christenen homoseksualiteit niet evenzeer af? Ho, stop! Scheer dat niet over één kam!
14/09 12u30  Houthi-rebellen eisen aanval olievelden opDUBAI (ANP/RTR/AFP).Houthi-rebellen uit Jemen hebben de verantwoordelijkheid opgeëist voor aanvallen op twee olievelden in Saudi-Arabië. In de nacht van vrijdag op zaterdag heeft de rebellengroep met tien drones de installaties in Abqaiq en Khurais van Aramco onder vuur genomen, meldt de woordvoerder van de Houthi’s. Het is de grootste aanval tot dusver op Saudisch grondgebied.
14/09 12u30  Scooter rijdt agente ondanks stopteken aanTwee minderjarige jongens hebben vrijdagavond laat in het centrum van Enschede met hun onverlichte scooter een agente aangereden. Ze liep een gekneusd been op. De bestuurder van de scooter negeerde tot tweemaal toe stoptekens van agenten en reed op zijn vlucht ook nog een 28-jarige vrouw uit Duitsland aan, die gewond naar het ziekenhuis moest worden gebracht.
14/09 12u30  Boek over Nederlandse indiaan wint BeckmanprijsSchrijfster Bianca Mastenbroek heeft dit jaar de Thea Beckmanprijs gewonnen, een onderscheiding voor historische jeugdboeken. De Eindhovense viel in de prijzen met het boek Hendrick, de Hollandsche indiaan. Dat gaat over een 16-jarige Nederlandse jongen die in 1659 in Amerika gevangen wordt genomen door indianen. Het boek van Mastenbroek won ook de Jonge Beckman, die wordt toegekend door een kinderjury.
14/09 11u45  Regeringsleiders nemen afscheid van MugabeBuitenlandse regeringsleiders en burgers uit Zimbabwe nemen in het Nationale Stadion in Harare afscheid van de Zimbabwaanse oud-president Robert Mugabe. Verschillende Afrikaanse staatshoofden, onder wie presidenten Cyril Ramaphosa van Zuid-Afrika en Uhuru Kenyatta van Kenia, wonen de bijeenkomst bij.
14/09 11u45  Voormalig PLO-strijder verkondigt vrede en verzoeningDe Palestijn Tass Saada (1951) arriveerde in 1974 in de Verenigde Staten met als doel Engels te leren en –zo mogelijk– Joden en Amerikanen (Jodenvriendjes tenslotte) te vermoorden. Maar zijn leven liep anders.
14/09 11u45  Verdachte bekladden oorlogsgraven opgepaktDe politie heeft zaterdagochtend in Mierlo een man opgepakt die ervan wordt verdacht graven en monumenten op het Britse oorlogskerkhof bij het Brabantse dorp te hebben beklad met onder meer een hakenkruis. De 36-jarige inwoner van Mierlo werd om 6.15 uur in zijn woning aangehouden, maakte de politie bekend. De man wordt zaterdag nog verhoord.
14/09 11u30  Kleine wijzigingen hebben flinke gevolgen,
laat staan grote keuzesHet besluit van de VS om Yellowstone aan te wijzen als het allereerste nationaal park, in 1872, was geen goed nieuws voor de wolven aldaar. In 1926 werd de allerlaatste wolf in het park afgeschoten.
14/09 11u15  Politiek wil stokje steken voor ‘spaarboete’De rente voor spaargeld daalt en daalt maar. Nog even en het is misschien wel gedaan met de beloning op het spaarsaldo. Of nog gekker: er moet geld worden bijgelegd. Gaat de politiek dat tegenhouden?
14/09 11u00  Veel Schotse kerken doen nu dienst als winkel of café„Hé kijk, er hangt zelfs een kerkklok in”, zegt een van onze kinderen als we bij ons vakantieverblijf aankomen. Dit jaar viel de keuze op Schotland. In het gehucht Dalguise, een stukje boven de stad Perth, staat een dorpskerkje dat is verbouwd tot recreatiewoning. De eigenaar is met liefde voor detail en met respect voor het gebouw te werk gegaan. Zo is de buitenkant helemaal intact gelaten en zit het glas in lood nog in de ramen.
14/09 11u00  Man (55) komt om door ongeluk in SerooskerkeEen 55-jarige man uit Serooskerke (Schouwen-Duiveland) is zaterdagmorgen om het leven gekomen door een ongeluk bij de Schelphoek in zijn woonplaats. Hij is volgens de politie vermoedelijk op een trailerhelling bij het water door zijn eigen auto overreden. Hoe dat kon gebeuren, wordt onderzocht.
14/09 10u46  Afscheid van het tijdperk-juf PakkertToen handwerkjuf Ina Broekhuis nog juf Pakkert heette, naaide ze ’s avonds gebreide lapjes in elkaar tot beren en „bellenmannen.” Soms hielpen haar zus en haar moeder –ook een juf Pakkert– mee om kabouters ogen en baarden te geven. „Mijn broer maakte er kruiwagentjes bij. De hele familie kon er druk mee zijn.” Op een ouderavond in Rijssen stond daar dan een kabouterdorp te stralen. Of een kudde schapen.
14/09 10u30  Vijf doden door cholera in SoedanVijf mensen zijn sinds eind augustus in Soedan overleden aan cholera. Volgens het ministerie van Gezondheidszorg zijn er 67 bekende gevallen van de ziekte. Achttien personen worden behandeld in isolatie.
14/09 10u30  Johnson luncht met EU-leider JunckerEuropees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en de Britse premier Boris Johnson zien elkaar maandag in Luxemburg om tijdens een lunch over brexit te praten.
14/09 10u30  FNV onder de grens van 1 miljoen ledenHet ledenaantal van de FNV is dit jaar onder de grens van 1 miljoen gedoken. Dat bevestigt de vakbond op de website, na berichtgeving van Het Financieele Dagblad. Dat baseerde zich op interne rapportages van de bond. Een woordvoerder van de FNV heeft niets aan de verklaring op de site toe te voegen.
14/09 10u15  Bekeuringen voor trouwstoet op A50Deelnemers aan een trouwstoet zijn vrijdagmiddag bekeurd voor het in gevaar brengen van de verkeersveiligheid op de A50 bij Veghel. Politiemensen kwamen in actie na een melding dat diverse auto’s op de snelweg langzaam zouden rijden en stilstonden op de vlucht- en invoegstrook ter hoogte van de afslag Veghel-Noord, maakte de politie zaterdag bekend.
14/09 10u01  Niet aan de zijlijn staan, maar een eigen bedrijf runnenLeendert van Gilst werd geboren met een lichamelijke beperking. Toch runt hij samen met zijn vrouw Alida een eigen bedrijf. „Ik wil bezig zijn.”
14/09 09u45  Man opgepakt voor bekladden oorlogsgravenDe politie heeft zaterdagochtend in Mierlo een man opgepakt die ervan wordt verdacht graven en monumenten op het Britse oorlogskerkhof bij het Brabantse dorp te hebben beklad met onder meer een hakenkruis. De 36-jarige inwoner van Mierlo werd om 6.15 uur in zijn woning aangehouden, maakte de politie bekend. De man wordt zaterdag nog verhoord.
14/09 09u45  Migranten Ocean Viking in Italië aan landDe 82 migranten aan boord van het schip Ocean Viking mogen aan land in Italië. De Italiaanse regering heeft het schip de haven van Lampedusa toegewezen, meldt persbureau ANSA. Het is niet duidelijk of het schip van SOS Méditerranée en Artsen zonder Grenzen mag aanleggen in de haven of dat de Italiaanse kustwacht de mensen aan land brengt.
14/09 09u30  Dagenlang onder het oorlogsgeweld in ElstZwart was het haar van moeder Klaassen toen operatie Market Garden begon. Het was voor een deel wit geworden toen ze vijf dagen later uit de schuilkelder kwam. De Overbetuwe maakte benauwde dagen mee.
14/09 09u30  Duizenden artikelen over moderne devotie onlineHet Titus Brandsma Instituut in Nijmegen heeft deze week ongeveer 4000 publicaties over de moderne devotie online gezet.
14/09 09u16  Turkije pakt nog eens honderden militairen opTurkije heeft de arrestatie bevolen van nog eens 223 militairen en legermedewerkers in het land en in het noordelijk deel van Cyprus. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep van 2016, meldt staatsomroep TRT Haber.
14/09 09u00  CNV: kennisniveau daalt door lerarentekortHet kennisniveau van leerlingen daalt door het lerarentekort, stelt CNV Onderwijs op grond van een enquête die de bond samen met het AD heeft laten uitvoeren.
14/09 09u00  Op studiedag Nashvillewerkgroep vielen kerkmuren even wegDe werkgroep Nashvilleverklaring belegde donderdag in Putten een bijeenkomst over Bijbels denken over huwelijk en seksualiteit. Het betrof de studiedag die eind vorig jaar was toegezegd. Na de onrust rondom de publicatie van de Nashvilleverklaring is gekozen voor een zorgvuldige voorbereiding en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. „Er zal veel gebeden zijn voor deze dag”, zei een betrokkene.
14/09 08u45  Australische wetenschapper vast in IranDe derde van drie Australiërs die vastzitten in Iran is de wetenschapper Kylie Moore-Gilbert van de Universiteit van Melbourne. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken en Handel laat in een verklaring weten dat de familie van Moore-Gilbert in nauw contact staat met de regering. Eerder deze week werd bekend dat de andere twee Australiërs de reisbloggers Jolie King en Mark Firkin zijn, die al zo’n tien weken in hechtenis zitten.
14/09 08u30  Tientallen veteranen met psychische nood dakloosIn Nederland leven tientallen veteranen op straat of in de daklozenopvang. Het gaat om veteranen die na terugkeer van hun militaire missies in het buitenland kampen met ernstige psychische problemen, waarmee ze niet adequaat worden geholpen. De Volkskrant komt tot dat aantal na gesprekken met hulpverleners, advocaten, veteranen en het Leger des Heils.
14/09 08u30  Rangeren op deel havenspoor stilgelegdHet rangeren van treinstellen met gevaarlijke stoffen op het emplacement Waalhaven Zuid in het Rotterdamse havengebied is met onmiddellijke ingang stilgelegd. De blusvoorzieningen blijken niet te voldoen, waardoor geen veilige inzet van de hulpdiensten kan worden gegarandeerd, meldt staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) zaterdag in een brief aan de Kamer.
14/09 08u30  VaderlijkPsalm 4:4
14/09 08u30  Kijkje achter een monumentale deurTijdens Open Monumentendag doen in heel Nederland ruim 5000 monumenten deze zaterdag hun deuren open. Kastelen, gemalen en kerken, om maar eens wat te noemen. Het thema luidt dit jaar: Plekken van plezier. Zo’n 18.000 vrijwilligers en erfgoedspecialisten heten de bezoeker welkom. Een kleine greep uit het aanbod van dit jaar.
14/09 08u30  Wapen zoon Halsema was van vaderHet wapen waarmee de zoon van burgemeester Femke Halsema van Amsterdam deze zomer werd aangehouden was afkomstig van zijn vader Robert Oey. Dat meldt NRC.
14/09 08u30  ‘FNV onder de grens van 1 miljoen leden’Het ledenaantal van de FNV is dit jaar onder de grens van 1 miljoen gedoken. Dat schrijft Het Financieele Dagblad op basis van interne rapportages van de vakbond die de krant in handen heeft.
14/09 08u01  ‘Prinsjesdag wordt koel en droog’De warme en zonnige Prinsjesdag van vorig jaar wordt komende dinsdag niet herhaald, verwacht weerbureau Weeronline.
14/09 07u45  Kwart noemt Rutte ideale premierskandidaatPremier Mark Rutte is voor veel kiezers nog steeds de ideale premierskandidaat. Uit een peiling in opdracht van de Volkskrant blijkt dat Rutte voor een kwart van de kiezers de eerste of tweede keus is. Zijn partijgenoot, VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff, volgt op afstand met 15 procent en PvdA-kopstuk Frans Timmermans komt met 14 procent op de derde plaats.
14/09 07u30  Duitsland wil kwart migranten van zee opnemenDuitsland is bereid een kwart van de migranten op te vangen die Italië via de zee bereiken. Minister Horst Seehofer van Binnenlandse Zaken heeft dat vrijdag gezegd tegen de Süddeutsche Zeitung. Hij doet zijn uitspraken in aanloop naar een EU-bijeenkomst later deze maand waarop het migratievraagstuk aan de orde komt.
14/09 06u45  Asielzoekers tijdelijk naar landgoed DuinrellOp het landgoed Duinrell in Wassenaar worden vanaf eind deze maand tot eind maart volgend jaar asielzoekers opgevangen. Het gaat om maximaal 930 mensen, meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
14/09 06u15  Operatie Market Garden was ‘heel slecht plan’De geallieerde operatie Market Garden, die dinsdag precies 75 jaar geleden begon, was „een heel slecht plan.” Het was overmoedige ijdeltuiterij van de Britse veldmaarschalk Bernard Montgomery. De geallieerde bevelhebbers hielden er totaal geen rekening mee dat er iets mis kon gaan. Zelfs de Duitsers waren achteraf verbaasd over „de ontzettende puinhoop” die was aangericht.
14/09 06u15  Tanks denderen week lang door de stratenVerkeer dat de komende week in de buurt van Eindhoven, Nijmegen of Arnhem moet zijn, moet rekening houden met vertraging. Een doorgaande weg kan zomaar afgesloten zijn omdat er een colonne van honderden historische legervoertuigen moet passeren. Duizenden parachutisten springen op diverse plaatsen boven landingsterreinen uit september 1944 en overal zijn vliegshows en kransleggingen. Het hele gebied staat in het teken van de herdenking van de geallieerde operatie Market Garden, die dinsdag precies 75 jaar geleden begon.
14/09 05u16  Rijkswaterstaat test MaeslantkeringTer voorbereiding op het stormseizoen sluit Rijkswaterstaat zaterdag, bij wijze van test, de Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland. Bij deze jaarlijkse ‘functioneringssluiting’ wordt gekeken of de deuren van de stormvloedkering goed functioneren. Naar de testsluiting komen jaarlijks duizenden mensen kijken.
14/09 05u16  5000 attracties bij Open MonumentendagenEen speurtocht, een monumentale kroegentocht of een wandeling door een kasteel in de buurt. Komend weekend stellen ruim 5000 monumenten hun deuren gratis open voor de 33e Open Monumentendagen. Ook zijn er ruim 1000 activiteiten bij de monumenten door het hele land.
14/09 04u45  ‘Ook in Nederland klachten door e-sigaret’Ook in Nederland hebben mensen kwalen opgelopen door vermoedelijk het gebruik van de elektronische sigaret. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) aan Nieuwsuur. De vereniging heeft deze week een enquête uitgezet onder de 1100 leden. Binnen drie dagen kwamen er drie meldingen binnen.
14/09 04u45  5000 attracties bij Open MonumentedagenEen speurtocht, een monumentale kroegentocht of een wandeling door een kasteel in de buurt. Komend weekend stellen ruim 5000 monumenten hun deuren gratis open voor de 33e Open Monumentendagen. Ook zijn er ruim 1000 activiteiten bij de monumenten door het hele land.
14/09 04u30  Expositie toont blingbling van Russische hofLiefhebbers van blingbling kunnen vanaf zaterdag hun hart ophalen in de Hermitage Amsterdam. Honderden juwelen met tienduizenden edelstenen, gedragen aan het Russische hof en in andere deftige kringen in Sint-Petersburg, maken deel uit van een nieuwe expositie die tot en met 15 maart is te zien.
14/09 04u15  ‘Nieuwe acties vakbonden bij KLM in de maak’Een aantal vakbonden bereidt zich voor op nieuwe acties bij KLM. Dat meldt de vliegmaatschappij die de bonden een nieuw loonbod heeft toegestuurd. Daarin wordt een structurele loonsverhoging van 7 procent voorgesteld bij een cao-looptijd van 2 jaar en 9 maanden of als alternatief een loonsverhoging van 8,5 procent met aanpassing van de winstdelingsregeling.
14/09 03u00  Wilders: proces kan kabinet laten vallenGeert Wilders denkt dat het kabinet kan vallen over de bemoeienissen van het ministerie van Justitie met zijn vervolging voor de ‘minder Marokkanen’-uitspraak. Dat zegt de PVV-leider in een interview met De Telegraaf. „Dit heeft zonder overdrijven de potentie dat het kabinet hierop valt. 100 procent. Dit raakt de kern van onze rechtsstaat.”
14/09 01u00  Topman Disney stapt uit raad van bestuur AppleDe topman van entertainmentbedrijf Walt Disney, Bob Iger, is uit de raad van bestuur van Apple gestapt. Dat heeft het techbedrijf vrijdag bekendgemaakt.
13/09 22u45  Dodental noodweer Spanje loopt op tot vijfHet dodental door noodweer in het zuidoosten van Spanje is opgelopen tot vijf. Door hevige regenval en overstromingen zijn zeker 3500 mensen geëvacueerd. Een man is vrijdag dood gevonden in het dorp Redovan. Een man in Granada is overleden doordat zijn auto werd meegesleurd door het water.
13/09 22u31  Verdeeld slot Wall StreetDe aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag verdeeld gesloten. Beleggers waren voorzichtig optimistisch gestemd over ontwikkelingen aan het handelsfront. Ook kwamen er sterke cijfers over de Amerikaanse detailhandelsverkopen. Zwaargewicht Apple stond echter onder druk na een negatief analistenrapport.
13/09 22u31  Dr. Van Kooten: Postmodernisme gaat het huwelijk niet voorbijHet postmodernisme heeft ook het christelijk huwelijk niet ongemoeid gelaten, aldus dr. R. van Kooten. „Het geheim van het verbond tussen man en vrouw wordt door het postmodernisme genivelleerd.”
13/09 22u31  „Van Toledo levend verbrand in auto”Meerdere getuigen hebben in het proces over de kofferbakmoord in 2005 verklaard dat het slachtoffer Caroline van Toledo nog leefde toen haar auto in brand werd gestoken. De vrouw werd dood gevonden in de kofferbak van haar uitgebrande auto, waar zij vastgebonden in lag.
13/09 22u15  Onderzoek naar misstanden Haagse politieBij het Haagse politiebureau Hoefkade in de Schilderswijk is mogelijk sprake van misstanden. Na meldingen hierover van politiemedewerkers is hiernaar begin dit jaar een onderzoek gestart. Dit onderzoek richt zich op „ontoelaatbaar gedrag richting burgers en tussen collega’s onderling” binnen het politieteam.
13/09 22u15  Prins Charles opent toren Eusebiuskerk ArnhemPrins Charles komt volgende week zaterdag langs in Arnhem om de gerestaureerde toren van de Eusebiuskerk te openen. De toren is tien jaar lang gerestaureerd.
13/09 22u15  Schrijver Giorgi Konrad (86) overledenDe Hongaarse schrijver Giorgi Konrad is vrijdag op 86-jarige leeftijd na een lang ziekbed overleden. Dat meldt het Hongaarse staatspersbureau MTI. Konrad wordt gezien als een belangrijke opposant van de communistische regering in het land na de Tweede Wereldoorlog.
13/09 22u00  Tropische storm nadert getroffen Bahama’sEen nieuwe storm koerste vrijdag af op de eilanden Great Abaco en Grand Bahama, die eerder al zwaar door orkaan Dorian werden getroffen.
13/09 21u45  Cameron: Hoge verwachting van concessies EU grote foutHet afdwingen van concessies in Brussel in combinatie met „te hooggespannen verwachtingen”, was één van de grootste fouten van oud-premier Cameron.
13/09 21u30  Prinsessen bij opening juwelententoonstellingPrinses Margarita en prinses Annette hebben vrijdagavond de opening van de juwelententoonstelling ‘Juwelen! Schitteren aan het Russische hof’ in de Hermitage in Amsterdam bijgewoond. Margarita is zelf sieradenontwerpster en de oudste dochter van Prinses Irene, Annette is de echtgenote van prins Bernhard.
13/09 20u45  SGP: Vergewisplicht arts bij euthanasieHet kabinet moet ondubbelzinnig vastleggen dat de euthanasiewet voor artsen een vergewisplicht behelst bij complexe euthanasieverzoeken.
13/09 20u30  Podcasts NPO ook te beluisteren op SpotifyEen aantal podcasts van de publieke omroep zijn vanaf oktober ook te horen op muziekdienst Spotify. Een woordvoerder van de NPO bevestigt vrijdag berichtgeving hierover door NRC Handelsblad. Hoeveel podcasts te beluisteren zullen zijn, is nog niet bekend.
13/09 20u30  Oud-premier Cameron hekelt koers JohnsonDe voormalige Britse premier David Cameron heeft uitgehaald naar de koers van de huidige minister-president, Boris Johnson. De voormalige conservatieve leider maakt in de krant The Times duidelijk niet achter recente beslissingen van zijn oude rivaal te staan.
13/09 20u30  Vader Alexi: Hulp aan naoorlogs Syrië blijft nodigNu de oorlog in het grootste deel van Syrië achter de rug is, is de belangstelling van velen verdwenen. „Dat is erg jammer”, vindt vader Alexi, „want de nood is nu groter dan ooit.”
13/09 20u30  Werkers GZB bereiden zich voor op uitzendingNamens de zendingsorganisatie GZB binnen de Protestantse Kerk in Nederland bereidt opnieuw een groep personen zich voor op uitzending, zo liet de GZB deze week weten.
13/09 20u15  Le Pen aangeklaagd om fraude EU-geldDe Franse oud-politicus Jean-Marie le Pen is aangeklaagd vanwege het verduisteren van Europees geld. Dat zeggen zijn advocaten tegen persbureau AFP. De 91-jarige oprichter van de politieke partij Front National zou onterecht geld dat hij van het Europees Parlement kreeg hebben gebruikt om medewerkers in Frankrijk te betalen. Het gaat om een bedrag van ongeveer 7 miljoen euro tussen 2009 en 2017.
13/09 20u15  Kerken krijgen 
1,4 miljoen euroDe Grote Kerk in Harderwijk en de Grote Kerk in Wageningen krijgen van de provincie Gelderland een bijdrage van 1,4 miljoen euro voor restauratie.
13/09 20u01  Twitter heft aantal blokkades Cuba opTwitter heeft de blokkades van een aantal accounts van Cubaanse overheidsinstanties en journalisten opgeheven. Zo kon de dochter van voormalig president Raúl Castro het sociale medium vrijdag weer gebruiken. Het account van Castro zelf is echter nog geblokkeerd. Ook de accounts van staatsmedia en journalisten zijn nog gesloten.
13/09 20u01  Autoriteit Persoonsgegevens bekijkt spionageDe Autoriteit Persoonsgegevens onderzoekt de zogenoemde spionageaffaire in Maastricht. Daarbij gaf de gemeente vorig jaar opdracht aan een extern detectivebureau om de mailboxen van 41 kritische ambtenaren te bekijken. En dat terwijl de ambtenaren van niets wisten.
13/09 19u45  Onderzoek naar misstanden politie Den HaagBij het Haagse politiebureau Hoefkade in de Schilderswijk is mogelijk sprake van misstanden. Na meldingen hierover van politiemedewerkers is hiernaar begin dit jaar een onderzoek gestart. Dit onderzoek richt zich op „ontoelaatbaar gedrag richting burgers en tussen collega’s onderling” binnen het politieteam.
13/09 19u45  Belofte om voor ouders te zorgen werd opeens uitvoerbaarToen ik jong was, heb ik mijn ouders verzekerd dat ze later nooit naar een bejaardenhuis hoefden te verhuizen. Die belofte kan ik nu eindelijk waarmaken.
13/09 19u45  Urker stichting bouwt kerk in islamitisch GambiaEen vakantie bracht een bestuurslid van de stichting Hulp Christenen in Roemenië en Afrika (HCRA) in aanraking met een christelijke gemeente in Gambia. Nu bouwt de stichting een kerkgebouw in het West-Afrikaanse land.
13/09 19u30  OM eist werkstraffen tegen agenten om meineedHet Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag heeft werkstraffen van 180 tot 240 uur geëist tegen drie agenten op verdenking van meineed en mishandeling van een verdachte. Een van de agenten moet volgens justitie bovendien uit zijn ambt worden gezet en een beroepsverbod krijgen van vijf jaar. Ook eist het OM tegen hem een voorwaardelijke celstraf van drie maanden.
13/09 19u30  Den Haag bereidt zich voor op PrinsjesdagPrinsjesdag werpt in Den Haag al zijn schaduw vooruit. Zo oefenden bij de Koninklijke Stallen onder meer de adjudanten en de chef Militair Huis van koning Willem-Alexander voor aanstaande dinsdag door te paard een stukje door de stad te rijden. Op Prinsjesdag moeten ze immers achter de rijtuigen met koninklijke inzittenden aanrijden.
13/09 19u15  Terugbetalen pensioen hoeft minder langAmbtenarenpensioenfonds ABP heeft zijn regels aangepast voor het terugbetalen van te veel ontvangen pensioen. In sommige gevallen krijgen pensioendeelnemers door niet tijdig aangeleverde en doorgevoerde wijzigingen tijdelijk te veel geld. Als dit te lang duurt hebben ze soms geen idee meer wat er is veranderd in hun situatie en kan het terug te betalen bedrag flink zijn opgelopen.
13/09 19u15  Akkoord PG&E over miljardenschikkingHet Amerikaanse elektriciteitsbedrijf PG&E heeft een akkoord bereikt over de betaling van 11 miljard dollar om schade door bosbranden te schikken. De bosbranden in de Amerikaanse staat Californië ontstonden door apparatuur van PG&E, dat door de kwestie in de financiële problemen raakte.
13/09 19u01  „EU moet vliegtaks overwegen”De EU moet de milieukosten van het vliegverkeer aanpakken. Een van de opties is de invoering van een Europese vliegbelasting, zei de Franse minister Bruno Le Maire in Helsinki na afloop van een bijeenkomst van de EU-ministers van Financiën. Ze spraken daar voor het eerst over de financiering van de overgang naar een groene economie.
13/09 19u01  Kabinet overweegt verkoop stroomnetbeheerderHet kabinet wil staatsbedrijf TenneT, de beheerder van het stroomnet, mogelijk geheel of gedeeltelijk van de hand doen. Dat is een van manieren waarop TenneT extra geld zou kunnen vergaren voor de investeringen die nodig zijn voor de overgang naar duurzame energie.
13/09 18u45  Werkgevers niet overtuigd door stikstofplanVNO-NCW en MKB-Nederland zijn niet direct overtuigd van het nut van de nieuwe rekenmethode voor stikstof die moet zorgen dat bouwprojecten weer verder kunnen. De werkgeversorganisaties vragen zich af hoeveel van de 18.000 projecten die nu op slot zitten, geholpen zijn met de oplossing van landbouwminister Carola Schouten.
13/09 18u30  Kabinet sloeg hulp VS met Syriëgangers afNederland heeft een aanbod van de Verenigde Staten afgeslagen om te helpen tien Nederlandse, vrouwelijke Syriëgangers en hun kinderen naar Nederland te halen. Dat laat minister Ferd Grapperhaus (Justitie) weten aan de Tweede Kamer.
13/09 18u30  Activiste Thunberg demonstreert bij Witte HuisDe Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg heeft gedemonstreerd bij het Witte Huis. Daar verzamelden zich honderden overwegend jonge betogers. Zij scandeerden leuzen als „dit is een crisis, gedraag je ernaar”.
13/09 18u15  KPN praat investeerders bij over topvrouwKPN houdt op 28 oktober in Rotterdam een buitengewone aandeelhoudersvergadering om investeerders bij te praten over de voorgenomen benoeming van Dominique Leroy als nieuwe topvrouw. Leroy is nu nog hoofdverantwoordelijke bij branchegenoot Proximus in België, waar onrust is ontstaan over de overstap.
13/09 18u15  Europese landen doen beroep op IranDe drie Europese landen die in het atoomakkoord met Iran zitten, roepen het land op zich weer aan de afspraken uit 2015 te houden. Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zijn bezorgd nadat Teheran vorige week liet weten weer te starten met het verrijken van uranium.
13/09 18u15  Dreiging Iraanse atoombom: serieus, of verkiezingsstunt?De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt nieuwe bewijzen in handen te hebben dat Iran aan een atoombom werkt. De oppositie houdt het vooralsnog op een verkiezingsstunt.
13/09 18u15  Nieuwe regels tegen onlinefraude kunnen omzet webwinkels schadenEen nieuwe Europese wet verplicht webwinkels vanaf zaterdag om klanten zichzelf altijd op twee manieren te laten verifiëren. Wat betekent de wet voor webwinkels en consumenten?
13/09 18u15  Actiegroep MOB: kabinet is hardleersMilieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) zal kritisch gaan volgen welke projecten met behulp van een nieuw rekenmodel mogelijk toch een vergunning krijgen, ondanks uitstoot van stikstof. Het kabinet meldde vrijdag dat er vanaf maandag een nieuwe rekentool beschikbaar is die voor bepaalde projecten bewijst dat ze de natuur niet raken. Die projecten kunnen dan toch een vergunning krijgen.
13/09 18u00  Greenpeace-activisten aangeklaagd in PolenTientallen activisten van Greenpeace zijn in Polen aangeklaagd voor het verstoren van het uitladen van steenkool in de haven van Gdansk woensdag. De aanklager in Polen zegt dat ze tot 10 jaar celstraf kunnen krijgen. Officieel zijn ze aangeklaagd wegens het betreden van verboden terrein en het verhinderen van belangrijke havenwerkzaamheden.
13/09 17u45  Europese beurzen met winst het weekend inDe Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag met kleine winsten gesloten. Beleggers deden het rustig aan na de recente sterke opmars. Vooral de financiële bedrijven waren wederom in trek na de stimuleringsmaatregelen die de Europese Centrale Bank (ECB) een dag eerder aankondigde.
13/09 17u30  Kone zet in op fusie liftentak ThyssenkruppLiftenmaker Kone wil fuseren met de liftentak van industriegigant Thyssenkrupp. Het Finse bedrijf werkt aan een voorstel waarmee het hoopt investeerders die ook interesse hebben in het onderdeel van Thyssenkrupp te snel af te zijn.
13/09 17u15  Grapperhaus: procedure Van Laarhoven gestartDe kans dat voormalig coffeeshopbaas Johan van Laarhoven in Nederland zijn straf mag uitzitten is weer gegroeid. Nederland is een procedure begonnen om de in Thailand veroordeelde Nederlander in Nederland zijn straf te laten uitzitten, laat minister Ferd Grapperhaus (Justitie) weten.
13/09 17u15  Tropische storm nadert Bahama’sEen nieuwe storm nadert de Bahama’s, terwijl de hulp na orkaan Dorian daar net op gang is gekomen. Onder meer 550 Nederlandse militairen zijn sinds donderdag bezig met het opruimen van de puin en helpen van slachtoffers. De storm komt vrijdag aan op de Bahama’s en lijkt af te koersen op de eilanden Great Abaco en Grand Bahama, die al zwaar werden getroffen door Dorian. Op zaterdag en zondag wordt ook nog zware regenval verwacht door het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC).
13/09 17u15  Jongens opgepakt voor autobranden GoudaDrie jongens uit Gouda zijn deze week aangehouden voor betrokkenheid bij een aantal autobranden. Twee van hen, een jongen van 16 en een van 17, zitten nog vast. Hun voorarrest is vrijdag met veertien dagen verlengd. De derde jongen, ook 16 jaar, is weer vrij.
13/09 17u00  Ook lekken rond Prinsjesdag een traditieHet is al jaren geen verrassing meer dat in de weken voor Prinsjesdag de plannen van de regering uitlekken. Ook deze vrijdag was het weer zover. De Telegraaf, op de voet gevolgd door RTL Nieuws, bracht kort na verspreiding delen van de Miljoenennota naar buiten.
13/09 16u45  Ontsnapte tbs’er opgepakt in Zeeuwse RillandDe 42-jarige tbs’er die er donderdagmiddag vandoor ging tijdens een begeleid fietsverlof in Malden (Gelderland) is vrijdag in het Zeeuwse Rilland teruggevonden. Dat bevestigt een woordvoerster van het Openbaar Ministerie.
13/09 16u45  Japanse steden nog weken zonder stroomVerscheidene steden rond Tokio zitten mogelijk nog twee weken zonder stroom als gevolg van tyfoon Faxi. Dat heeft het elektriciteitsbedrijf Tepco bekendgemaakt. In de regio zitten nog 170.000 huishoudens zonder stroom.
13/09 16u45  Getuigen: Van Toledo levend verbrand in autoMeerdere getuigen hebben in het proces over de kofferbakmoord in 2005 verklaard dat het slachtoffer Caroline van Toledo nog leefde toen haar auto in brand werd gestoken. De vrouw werd dood gevonden in de kofferbak van haar uitgebrande auto, waar zij vastgebonden in lag. Getuigen hebben verklaard dat verdachte Leon van M. dat jaren geleden zelf tegen hun heeft gezegd. Van M. ontkent alles.
13/09 16u30  Kremlin ontkent fraude in Sint-PetersburgDe Russische regering ontkent dat er sprake is van verkiezingsfraude in Sint-Petersburg bij de verkiezingen afgelopen zondag. Een bekende van president Vladimir Poetin won daar de gouverneursverkiezing, maar de officiële resultaten zijn nog steeds niet naar buiten gebracht.
13/09 16u30  Dodental busramp Marokko loopt opHet dodental door een busongeval in Marokko is opgelopen naar 24. Het voertuig was zondag op een brug bij de stad Errachidia meegesleurd door het water.
13/09 16u15  ‘Lichaam vermiste zakenman Tob Cohen gevonden’In Kenia is het lichaam gevonden van de vermiste Nederlandse zakenman Tob Cohen. Volgens Keniaanse media lag het in een septic tank bij zijn huis in een buitenwijk van de hoofdstad Nairobi.
13/09 16u15  Maatschappelijke diensttijd start in februariDe vrijwillige, maatschappelijke diensttijd gaat in februari van start. Dat is opnieuw later dan gepland. Verantwoordelijk staatssecretaris Paul Blokhuis nam meer tijd om te luisteren naar de wensen van jongeren zelf en hun opdrachtgevers in spe.
13/09 16u15  ‘Grote kwaliteit’ bij kunstenaars met beperkingThomas Verlaek uit Enschede heeft de Special Award (3000 euro) gewonnen, de vierjaarlijkse prijs voor beeldend kunstenaars met een beperking. Verlaek kreeg de prijs vrijdag in Utrecht uit handen van Marijke van Hees, voorzitter van de Raad voor Cultuur. De raad vindt het van groot belang dat mensen met een beperking ook volop meedoen in de kunstwereld, aldus een woordvoerder.
13/09 16u15  RDoutside #3: Hier moet het kabinet écht geld aan uitgevenHet is bijna Prinsjesdag. Een dag van folklore, maar ook van de kabinetsbegroting. Waar moet het kabinet komend jaar echt in investeren?
13/09 16u00  Verdachte van doden echtgenote langer vastDe 61-jarige man uit Ermelo die verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van zijn 57-jarige vrouw, blijft langer vastzitten. De politie gaat uit van een misdrijf. De dode vrouw werd woensdagavond in de woning van het paar gevonden. Kort daarna werd de man aangehouden.
13/09 16u00  Recensie: Laatste Tunder-cd Peter WesterbrinkMet een dubbel-cd als deel 4 zet Peter Westerbrink een punt achter zijn project ”Franz Tunder in perspectief”, een weerslag van zijn fascinatie voor de Hanzecultuur. De 145 minuten bieden echter slechts enkele snippers Tunder.
13/09 16u00  Bruins: sorry voor opmerking over depressieMinister Bruno Bruins (Medische Zorg) heeft spijt van zijn uitlatingen over depressie en stress onder jongeren. Het was niet zijn bedoeling „iemand op zijn ziel te trappen of te beledigen”, zei de bewindsman.
13/09 16u00  Recensie: Jubileum-cd’s Minne VeldmanDe Urker organist Minne Veldman viert zijn 25-jarig organistenjubileum. In dat kader presenteerde hij twee cd’s. Eén met orgelliteratuur, gespeeld op het Müllerorgel in de Jacobijnerkerk in Leeuwarden, de andere met eigen koraalbewerkingen op de orgels in Breda, Leeuwarden, Gorinchem en Maassluis.
13/09 16u00  „E-sigaret verleidelijk alternatief voor peuk”De e-sigaret is weliswaar minder schadelijk dan de gewone sigaret, maar zeker niet onschuldig. Dat stelt Marc Willemsen, hoogleraar Tabaksontmoediging aan de Maastricht Universiteit en werkzaam aan het Trimbos-instituut. „Je wilt niet dat jongeren door e-sigaretten beginnen met roken.”
13/09 16u00  Dov Bikas: We zien hier steeds nieuwe verslaafdenDov Bikas wijst op een terrein aan de Shvil Akko. „De verslaafden noemden dit de put. Iedereen zat er te spuiten. Nu staat er een hek omheen.” Maar verslaafden zijn er nog steeds in deze straat in het zuiden van Tel Aviv. Jongeren en ouderen, allemaal vel over been.
13/09 16u00  ‘Krimp veestapel remedie tegen stikstofcrisis’Greenpeace vindt dat het drastisch laten krimpen van de veestapel cruciaal is in de aanpak van de stikstofcrisis. De milieuorganisatie reageert op het nieuwe rekenmodel dat het kabinet wil invoeren voor kleine projecten die stilliggen door een uitspraak van de Raad van State.
13/09 15u45  Wall Street voorzichtig uit de startblokkenDe aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag zonder grote koersbewegingen aan de handelsdag begonnen. Wederom blijven de ontwikkelingen aan het handelsfront de aandacht van beleggers op Wall Street opeisen. Ook zijn er cijfers over de Amerikaanse detailhandelsverkopen en het consumentenvertrouwen, terwijl chipconcern Broadcom met resultaten naar buiten kwam.
13/09 15u45  Kabinet verwacht opnieuw economische groeiHet kabinet verwacht ook volgend jaar economische groei. Ook komt er 3 miljard euro extra lastenverlichting. De staatsschuld daalt onder de 50 procent. Dat meldt De Telegraaf over de Miljoenennota, die ook dit jaar is uitgelekt. Haagse bronnen bevestigen dat de uitgelekte cijfers kloppen.
1 2 3 4


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

25x Aanklacht verwacht tegen vrouw Tob Cohen16/09 03u15 - Reformatisch Dagblad: De vrouw van de in Kenia vermoorde Nederlander Tob Cohen, Sarah Wairimu, moet maandag samen met een andere hoofdverdachte voor de rechter verschijnen. Volgens Keniaanse media worden ze officieel aangeklaagd voor de moord. De voormalige baas van Philips Oost-Afrika woonde al meer dan dertig jaar in Kenia en lag in een vechtscheiding met Wairimu. Hij verdween 19 juli spoorloos.
22x Campagne voor hulp in ov bij dementie16/09 02u15 - Reformatisch Dagblad: Iedereen zou eigenlijk een beetje zijn best moeten doen om mensen met (beginnende) dementie bij te staan in het openbaar vervoer. Chipkaarten, toegangspoortjes, veranderingen en drukte, het maakt het er zeker voor deze groep allemaal niet gemakkelijker op, terwijl het juist voor de getroffenen zo goed en plezierig kan zijn om op stap te blijven gaan. Daarom begint maandag een campagne voor het herkennen van dementie en hoe personeel en medereizigers het beste kunnen helpen, aldus de initiatiefnemers.
20x ‘Kim Jong-un nodigde Trump uit voor bezoek’16/09 04u01 - Reformatisch Dagblad: De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft president Donald Trump van de Verenigde Staten uitgenodigd voor een bezoek aan hoofdstad Pyongyang. De uitnodiging is halverwege augustus verstuurd, meldt de Zuid-Koreaanse krant JoongAng Daily op basis van ingewijden.
18x Stedennetwerk luidt de noodklok om financiën16/09 04u30 - Reformatisch Dagblad: Gemeenten hebben steeds meer taken erbij gekregen, maar ontvangen van het Rijk te weinig geld om alles uit te voeren. Daardoor zijn steden genoodzaakt te bezuinigen, stelt de G40 die vlak voor Prinsjesdag aan de bel trekt. Volgens het stedennetwerk van veertig grote en middelgrote steden in Nederland komen de gemeenten de komende vier jaar een half miljard euro tekort.
18x ‘China achter hack Australische parlement’16/09 03u00 - Reformatisch Dagblad: China zit achter de hack van de computersystemen van het parlement van Australië begin dit jaar. Dat melden vijf bronnen binnen de Australische inlichtingendienst ASD aan persbureau Reuters.
15x Dorpen op Zakynthos ontruimd om brand16/09 00u45 - Reformatisch Dagblad: Twee dorpen op het Griekse vakantie-eiland Zakynthos zijn zondag ontruimd wegens een grote natuurbrand. Een woordvoerder van de brandweer zei dat 300 bewoners en toeristen zijn geëvacueerd uit de plaatsen Keri en Agalas.
15x Drugscafé in Arnhem na inval gesloten16/09 00u45 - Reformatisch Dagblad: Op last van burgemeester Ahmed Marcouch is een café in de Arnhemse binnenstad per direct gesloten wegens drugshandel.
15x ‘Tientallen keren aanbod hulp Syriëgangers’16/09 00u45 - Reformatisch Dagblad: De Verenigde Staten hebben Nederland en andere Europese landen sinds vorig jaar „tientallen keren en op vele niveaus” hulp aangeboden om Syriëgangers en hun familieleden terug te halen. Dat bericht NRC Handelsblad op basis van mails van de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra.
15x Arrestaties voor verboden betoging Brussel16/09 00u45 - Reformatisch Dagblad: De Belgische politie heeft in Brussel een extreemrechtse ‘Mars op Brussel’ gestopt door preventief tussen de veertig en vijftig manifestanten te arresteren. De meesten zijn opgepakt bij stations en bij het Spanjeplein in het centrum waar de ‘mars’ had moeten beginnen. Volgens de politie bleken veel arrestanten bekend door eerdere gewelddadige vergrijpen en zouden ze uit zijn geweest op rellen.
14x Oliebedrijven in trek op rode beurzen16/09 12u00 - Reformatisch Dagblad: De Europese beurzen stonden maandag in het rood. De aandacht van beleggers ging vooral uit naar de sterk gestegen olieprijzen na de aanvallen op twee belangrijke olievelden in Saudi-Arabië. De grote Europese olieproducenten profiteerden van de duurdere olie, terwijl de luchtvaartaandelen van de hand werden gedaan door de vrees voor hogere brandstofkosten.

Statistieken

Artikels:
32197
Gelezen:
27328
Aantal lezers nu:
70


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven