vrijdag 26 april 2019, week 17


U bent nu hier: Meer nieuws van Reformatisch Dagblad

Laatste updatecontrole: vandaag om 12u30
 

Reformatisch Dagblad

Verbergen Tonen
26/04 12u30  Auto tegen stadhuis was geen gerichte actie De man die donderdag met een auto tegen de pui van het stadhuis van Harderwijk reed had niet de bedoeling anderen iets aan te doen. Ook had de 32-jarige man het niet gemunt op de gemeente. Dat staat in een verklaring van politie, Openbaar Ministerie (OM) en de gemeente Harderwijk.
26/04 12u15  Debat over reiskosten universiteitsbaas De universiteitsraad van de Universiteit Utrecht gaat binnenkort in gesprek met het college van bestuur over de hoge reiskosten van bestuursvoorzitter Anton Pijpers. Dat heeft een woordvoerder van de universiteit bevestigd, naar aanleiding van berichtgeving van RTV Utrecht.
26/04 12u00  Rechter verbiedt staking boa’s Amsterdam De voorzieningenrechter in Amsterdam heeft vrijdag een voorgenomen staking van buitengewoon opsporingsambetanaren (boa’s) op Koningsdag verboden. De impact op veiligheid en openbare orde is te groot als de boa’s niet op straat zijn op deze extreem drukke dag, vindt de rechter.
26/04 12u00  Ahrend timmert aan de weg in Golfstaten Bedrijfsinrichter Koninklijke Ahrend heeft twee grote ziekenhuisklussen in de wacht gesleept in de Golfstaten. In Dubai gaat Ahrend het London Kings College Hospital inrichten en in Bahrein het MKCC. Met de opdrachten is ruim 4 miljoen dollar gemoeid.
26/04 12u00  Beurzen licht lager na cijfervloed De meeste Europese aandelenbeurzen gingen vrijdag licht omlaag. Beleggers worstelden zich op de laatste handelsdag van de week door een flinke stapel kwartaalberichten van toonaangevende bedrijven. Op het Damrak kwamen onder meer KPN, Galapagos, Besi, Corbion, GrandVision, Signify en Wereldhave met cijfers.
26/04 12u00  „Nieuwe Renault-baas wil fusie met Nissan” De nieuwe topman van Renault wil het Franse autoconcern fuseren met de Japanse branchegenoot en samenwerkingspartner Nissan. Eerdere fusievoorstellen stuitten nog op Japanse bezwaren.
26/04 12u00  Lorenzo Viotti (29) nieuwe dirigent NedPhO en Nationale Opera Lorenzo Viotti wordt de nieuwe chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest (NedPhO) en De Nationale Opera.
26/04 11u45  Joe Biden doet een derde gooi naar het Amerikaanse presidentschap Oud-vicepresident Joe Biden wil de Democratische kandidaat voor het presidentschap te worden. Vooral om Trump te verslaan.
26/04 11u30  Man bekent zeven moorden op Cyprus Een 35-jarige man heeft bekend dat hij vijf vrouwen en twee meisjes heeft vermoord op Cyprus. Dat meldden Cypriotische media. Op aanwijzingen van de man vond de politie donderdag een derde lichaam nadat eerder in een mijnschacht al twee vermoorde vrouwen waren ontdekt.
26/04 11u30  NVWA beboet 114 verkopers e-sigaretten De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft vorig jaar 114 onlineverkopers van e-sigaretten beboet wegens het overtreden van het reclameverbod voor tabak en elektronische sigaretten. In totaal werden er 209 webwinkels geïnspecteerd.
26/04 11u30  Imago openbaar ministerie moet snel worden hersteld De conclusies die de onderzoekscommissie onder leiding van Jan Watse Fokkens deed naar integriteitskwesties bij het openbaar ministerie (OM) zijn onthutsend. In één zin samengevat: Het ontbreekt de top aan ethisch leiderschap en daadkracht. Juist bij het instituut dat bedoeld is om weer recht te krijgen dat krom is wordt de waarheid verdraaid. Dat is niet mis.
26/04 11u15  Student scoort lager cijfer bij college in Engels Het gemiddelde cijfer van Nederlandse studenten ligt een halve punt lager als zij hun studie niet in het Nederlands, maar in het Engels volgen. Dat laat onderzoek onder eerstejaars psychologie aan de Radboud Universiteit zien.
26/04 11u15  Boete voor innen onterechte rekeningen Het bedrijf achter DeReisPlanner, een aanbieder van vakantievilla’s, heeft van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een boete gekregen van 360.000 euro. Volgens de toezichthouder incasseerde de onderneming ten onrechte rekeningen na misleidende telefonische verkoop. Ook de verantwoordelijk leidinggevende krijgt een boete, van 40.000 euro.
26/04 11u15  „Chinese interesse voor DAF en bustak VDL” De Chinese projectontwikkelaar Evergrande Group heeft wel oren naar een overname van Nederlandse automakers. Het bedrijf zou onder meer truckmaker DAF en de busdivisie van VDL hebben benaderd, zo meldden ingewijden aan persbureau Bloomberg. De Chinezen zouden de nodige ambities op het gebied van elektrisch rijden hebben.
26/04 11u15  Kamer wil af van „steeds hechtere EU” Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de zinsnede „een steeds hechter verbond” uit de EU-verdragen wordt geschrapt „zo gauw de gelegenheid zich voordoet.”
Laatste update: vandaag om 12u30


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
26/04 11u00  Klimaatactivisten Londen houden pauzeKlimaatdemonstranten van de groepering Extinction Rebellion (XR) in Londen hebben een pauze ingelast. Volgens Britse media hielden ze na meer dan tien dagen van blokkades in de Britse hoofdstad donderdagavond een sluitingsceremonie in Hyde Park.
26/04 11u00  Rode Kruis: kans op onderkoeling op KoningsdagOranje-feestvierders doen er vanwege de nattigheid goed aan een extra paar sokken en een droog shirt mee te nemen en goede schoenen aan te trekken. Met dat advies komt het Nederlandse Rode Kruis. „Eenmaal een nat pak gehaald, is er een grotere kans op onderkoeling, zeker in combinatie met overmatig alcoholgebruik is dat een risico.”
26/04 11u00  „Politie deels aansprakelijk drama Alphen”De politie is deels aansprakelijk voor het schietdrama in het winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn in 2011. De procureur-generaal adviseert de Hoge Raad om het eerdere vonnis van het gerechtshof in stand te laten. De Hoge Raad doet waarschijnlijk 6 september uitspraak.
26/04 11u00  Geen inburgering, dan geen verblijfsvergunningVreemdelingen die hun inburgeringsexamen niet halen, hebben ook geen recht op een vergunning voor een voortgezet verblijf in Nederland. Dat heeft de Raad van State bepaald. Maar als de vreemdeling in kwestie kan bewijzen dat hij of zij alles heeft gedaan om het examen te halen maar het desondanks niet is gelukt, mag de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid de vergunning niet weigeren.
26/04 11u00  Nieuw pensioenstelsel is niet nodigUit de jaarlijkse Global Pension Index van adviesbureau Mercer blijkt dat Nederland in 2018 weer op de eerste plaats terechtgekomen is, wat de pensioenvoorzieningen betreft. Dit na zeven jaar op de tweede plaats te hebben gestaan. Met deze notering heeft ons land de internationale A-status weer terug.
26/04 10u30  Frisse Koningsdag en -nachtWie tijdens Koningsdag een vrijmarkt of festiviteit wil bezoeken heeft warme kleding en een paraplu nodig. Weeronline verwacht maximumtemperaturen rond de 13 graden en een stevige zuidwestenwind. Er trekken regelmatig buien over het land en de zon schijnt slechts af en toe. Ook de Koningsnacht is fris, maar het blijft wel overwegend droog.
26/04 10u30  Lintjes voor Spong en Fong LengDe bekende strafrechtadvocaat Gerard Spong en modeontwerpster Fong Leng hebben in Amsterdam een koninklijke onderscheiding gekregen. Ze kregen het lintje uit handen van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema.
26/04 10u30  Christelijke LHBT’ers tegen homogenezingDe landelijke koepelorganisatie van de christelijke LHBT-beweging, LKP, wil dat de regering paal en perk stelt aan de praktijk waarbij actief geprobeerd wordt de geaardheid van kerkgangers te veranderen. Dat meldde het AD vrijdag.
26/04 10u30  Evangelie is eerlijk over het leven na PasenOp Pasen 2019 waren er veel doden te betreuren. Voor velen typeren daarom nameloos verdriet en grote angst deze Pasen. Heeft Pasen – „nu vangt het nieuwe leven aan” – wel enig realiteitsgehalte? Een aantal praktische overwegingen ten dienste van de manier waarop we de opstanding ter sprake brengen en verdedigen.
26/04 10u15  Meer dan zestig historische Bijbels terug naar DordrechtDe collectie van het Dordrechts Museum is door een schenking uitgebreid met 63 historische Bijbels. „Een enorme aanwinst, een prachtige aanvulling op onze collectie. We zijn er vreselijk blij mee”, zegt conservator Marianne Eekhout.
26/04 10u15  Rapport: China vernielt bijna 6000 tempels taoïsmeDe Chinese autoriteiten hebben recent in de oostelijke provincie Jiangsu in een maand tijd bijna 6000 taoïstische tempels verwoest.
26/04 10u15  Verkrachting in Kralingen in juni voor rechterEen 19-jarige man die wordt verdacht van een zeer gewelddadige verkrachting van een jonge vrouw in de Rotterdamse wijk Kralingen afgelopen zomer, moet zich op 6 juni voor de rechtbank in Rotterdam verantwoorden. Tijdens de zitting zal een compilatie worden getoond die de politie heeft gemaakt van camerabeelden van de verdachte en de route die hij heeft afgelegd, zei de officier van justitie vrijdag tijdens een voorbereidende zitting.
26/04 10u00  Imago openbaar ministerie moet snel worden hersteld.De conclusies die de onderzoekscommissie onder leiding van Jan Watse Fokkens deed naar integriteitskwesties bij het openbaar ministerie (OM) zijn onthutsend. In één zin samengevat: Het ontbreekt de top aan ethisch leiderschap en daadkracht. Juist bij het instituut dat bedoeld is om weer recht te krijgen dat krom is wordt de waarheid verdraaid. Dat is niet mis.
26/04 10u00  Engie verkoopt kolencentrale MaasvlakteHet Franse energieconcern Engie doet zijn kolencentrale in Rotterdam van de hand. Ook een drietal Duitse kolencentrales wordt verkocht. Koper is het Amerikaanse investeringsfonds Riverstone. Volgens Engie past de deal in de strategie van het bedrijf om de uitstoot te verlagen.
26/04 09u45  Laatste deel archief prof. Velema naar documentatiecentrum VeenendaalHet laatste deel van het archief van prof. dr. W. H. Velema, die vorige week op 89-jarige leeftijd overleed, is overgedragen aan het documentatiecentrum van de Christelijke Gereformeerde Kerken in Veenendaal, meldt beheerder Jan Noorlandt.
26/04 09u45  Verontwaardiging na AfD-bericht FacebookEen Facebookbericht van een regionale afdeling van Alternative für Deutschland (AfD) in de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt roept in heel Duitsland kritiek op, aldus Idea.
26/04 09u45  Inspectie: Fouten bij blussen kerkbrand AmstelveenBij het blussen van de brand in de Amstelveense Sint-Urbanuskerk, vorig jaar september, gingen er dingen mis. Zo was de brand moeilijk te bestrijden doordat de bluswatervoorziening niet op orde was.
26/04 09u45  „Sigaret na 2020 in ‘saaie’ verpakking”Sigaretten worden vanaf 1 januari 2020 alleen nog in ‘saaie’ verpakking verkocht. dat meldt de NOS op zijn website naar aanleiding van voorstellen die staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid op internet heeft gepubliceerd.
26/04 09u30  Openluchtzwembaden weer openVoor veel openluchtzwembaden begint deze vrijdag het nieuwe seizoen. Ze hopen op een warme zomer zoals vorig jaar, die de openbare buitenbaden recordaantallen bezoekers opleverde.
26/04 09u30  Onderzoek naar preventie drugsgebruik jongerenHet Trimbos-instituut onderzoekt hoe jongeren ondersteund kunnen worden om (zo lang mogelijk) geen drugs te gebruiken. „Het doel is het niet-gebruik van drugs te stimuleren en het moment van het eerste gebruik uit te stellen of te voorkomen”, aldus het kenniscentrum voor verslavingszorg.
26/04 09u30  AEX daalt na cijferregenDe aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag licht lager begonnen. De andere Europese beurzen openden gemengd. Beleggers kregen op de laatste handelsdag van de week nog flink wat kwartaalberichten voor de kiezen. Op Beursplein 5 openden onder meer KPN, Galapagos, Besi, Corbion, GrandVision, Signify en Wereldhave de boeken.
26/04 09u30  Puma had beste kwartaal ooitPuma heeft afgelopen kwartaal een recordomzet gedraaid. De Duitse producent van sportartikelen profiteerde van een stevige vraag uit China. Ook gingen de zaken goed in Noord- en Zuid-Amerika, waar Puma weer terug is op de markt voor basketbalartikelen.
26/04 09u15  Vergoeding wachtende gedupeerden aardbevingenSchademelders kunnen 350 euro krijgen als ze meer dan een jaar moeten wachten op de vergoeding van schade die ze hebben geleden door de aardbevingen in Groningen. Dat heeft de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) vrijdag laten weten. Voorwaarde is wel dat de schade is erkend.
26/04 09u15  EOD onderzoekt explosief aan bank WinschotenIn Winschoten is de omgeving van een bank op het Burgemeester Schönfeldplein afgezet. Aan het bankgebouw is een explosief vastgemaakt, waarmee criminelen de pinautomaat wilden opblazen. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie onderzoekt het explosief.
26/04 09u00  Verzekeraars beboet vanwege reis naar ChinaVerzekeraars SRLEV en Vivat Schadeverzekeringen hebben elk een boete gekregen van 200.000 euro van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Dat is omdat ze in april 2017 een reis naar China hebben georganiseerd voor 35 medewerkers van financiële dienstverleners waarmee werd samengewerkt. En dat mag niet, zegt de toezichthouder.
26/04 09u00  Vliegtuigje crasht door jogger op de baanEen hardloper die de startbaan van een vliegveld over rende heeft een ongeval veroorzaakt in Duitsland. Een zweefvliegtuig moest door de hardloper op het laatste moment de start afbreken waardoor het crashte.
26/04 09u00  „Ondernemers niet bang voor CO2-heffing”Van de ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb), vinden zes op de tien (62 procent) dat bedrijven moeten betalen voor de CO2 die ze uitstoten. Dat meldt Natuur & Milieu op basis van een eigen peiling onder ondernemers. Van hen denkt 58 procent dat zo’n heffing tot innovatie zal leiden, mits de opbrengst van de heffing terechtkomt bij bedrijven die verduurzamen.
26/04 08u45  Klimaatactivisten blokkeren straten AmsterdamActivisten van Extinction Rebellion voeren vrijdagochtend actie in Amsterdam. In het centrum van de stad blokkeren ze korte tijd verschillende straten met wat ze de ‘swarming’-tactiek noemen, een militaire tactiek die letterlijk ‘zwermen’ betekent.10 
26/04 08u45  KPN wil ‘westerse’ partij voor kernnetwerk 5GTelecombedrijf KPN kiest bij het opzetten van een kernnetwerk voor 5G voor een ‘westers’ bedrijf, zo maakt het concern bekend. Daarmee wordt het Chinese Huawei, dat internationaal onder vuur ligt, uitgesloten van deze klus. KPN zegt op die manier rekening te willen houden met „veranderende inzichten over veiligheid” van vitale infrastructuur.
26/04 08u30  Vastgebonden man gevonden bij brandende autoEen 30-jarige man is gewond geraakt bij een autobrand aan de Tom Schreursweg in Amsterdam Nieuw-West. De man was vastgebonden aan een hek. Brandweerlieden ontdekten hem toen ze waren afgekomen op een melding van een autobrand. Bij het blussen hoorden ze iemand om hulp roepen.
26/04 08u30  Japanse beurs daalt na cijferstroomDe aandelenbeurs in Japan is vrijdag licht lager geëindigd. Beleggers verwerkten een stroom aan kwartaalcijfers van toonaangevende bedrijven en maakten zich op voor een lange vakantieperiode. De financiële markten in Tokio zijn volgende week de hele week dicht in verband met de kroning van de nieuwe Japanse keizer.
26/04 08u15  KPN voelt stevige concurrentie in cijfersKPN kampte in het eerste kwartaal wederom met dalende omzetcijfers. Het telecomconcern houdt last van een stevige concurrentie op de mobiele markt. Verder was sprake van hogere herstructureringskosten, waardoor ook de winst lager uitkwam.
26/04 08u15  Luchtvaartbedrijf SAS geraakt door stakingHet Scandinavische luchtvaartbedrijf SAS schrapt vrijdag honderden vluchten als gevolg van een staking van piloten in Zweden, Denemarken en Noorwegen. Tussen de leiding van het bedrijf en de piloten speelt al langer een loonconflict. De tussenkomst van een bemiddelaar kon geen oplossing bieden.
26/04 08u00  Sri Lanka zoekt 140 aanhangers terreurgroepDe politie in Sri Lanka zoekt naar zeker 140 mensen die banden hebben met de islamitische groep die verantwoordelijk wordt gehouden voor de aanslagen op kerken en hotels, waardoor ongeveer 250 mensen omkwamen. Dat maakte president Maithripala Sirisena bekend. Het gaat volgens hem om mensen die sinds 2013 bij de extremistische beweging betrokken waren.
26/04 08u00  Waarheid in het binnenstePsalm 51:8
26/04 07u45  Huisarts stuurt verkouden patiënt naar drogistWie met een huis-tuin-en-keukenkwaal zoals buikpijn, verkoudheid of schaafwonden langs de huisarts gaat, kan vanaf nu worden doorverwezen naar een drogisterij in plaats van de apotheek. „Via de drogist en zelfmedicatie kunnen mensen een kleine kwaal zelf oplossen”, aldus directeur Marten Hummel van het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) in Trouw.
26/04 07u45  Deutsche Bank snijdt in omzetdoelstellingDeutsche Bank verlaagt zijn omzetverwachting voor heel het jaar. De grootste bank van Duitsland zag in de eerste verslagperiode van het jaar de opbrengsten voor het negende kwartaal op rij terugvallen.
26/04 07u45  Wereldhave kampt met veel bankroete winkelsWinkelvastgoedfonds Wereldhave kampte in Nederland in het eerste kwartaal met veel hurende winkels die failliet gingen, waaronder Intertoys, CoolCat en Sissy-Boy. De beursgenoteerde onderneming gaat ervan uit dat de meeste zaken een doorstart zullen maken en handhaaft voorlopig zijn eerder gestelde financiële doelstellingen voor het hele jaar.
26/04 07u45  „Parkeren kleine vliegvelden steeds duurder”Parkeren op veel kleinere luchthavens in Nederland en over de grens in België en Duitsland wordt steeds duurder. Volgens een inventarisatie van Vliegveldinfo.nl is parkeren bij Eindhoven Airport nu zelfs duurder dan op Schiphol. De prijsvergelijker keek begin april naar de kosten van parkeren op zestien luchthavens waar Nederlanders veel gebruik van maken.
26/04 07u30  Kabinet in actie tegen designerdrugsAls het aan staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) ligt, worden designerdrugs verboden. Hij is met minister Ferd Grapperhaus (Justitie) bezig aan een wetsvoorstel om dat mogelijk te maken. Designerdrugs zijn drugs die in een laboratorium in elkaar worden geknutseld.
26/04 07u30  Bolsonaro schrikt van aantal penisamputatiesDe rechts-populistische president van Brazilië, Jair Bolsonaro, zegt enorm te zijn geschrokken van het aantal penisamputaties in zijn land. Jaarlijks worden er naar zijn zeggen in Brazilië duizend penissen afgezet.
26/04 07u15  Gepensioneerden: meepraten over nieuw stelselGepensioneerden moeten gaan meepraten over veranderingen in het pensioenstelsel. Hun belangen worden op dit moment niet goed vertegenwoordigd aan de onderhandelingstafel. Dat schrijven de gepensioneerdenkoepels KNVG en NVOG in een brief aan minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken), werkgeversclubs en vakbonden, en in een petitie aan de Tweede Kamer.
26/04 07u00  Kabinet verlengt subsidieregeling zonnepanelenWie zonnepanelen op het dak heeft, kan nog tot 1 januari 2023 de stroom die opgewekt wordt en aan het stroomnet wordt teruggegeven, aftrekken van het eigen energiegebruik. Het kabinet heeft op voorstel van minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) besloten de zogenoemde salderingsregeling voor zonnepanelen nog ruim drie jaar onveranderd voort te zetten.
26/04 06u45  „Meer aandacht nodig voor Israël in NGK”In de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) is meer aandacht nodig voor Israël.
26/04 06u45  Shell verwacht snel einde aan actiesShell denkt dat de acties van personeel in Moerdijk en Pernis vrijdagmiddag zullen stoppen. De olie- en gasgigant heeft een loonvoorstel gedaan aan de vakbonden en verwacht dat dit voorstel met een positief advies aan hun leden voorgelegd zal worden.
26/04 06u15  Uitspraak in zaak straatrace LoosdrechtHet hof in Leeuwarden doet vrijdag uitspraak tegen de vader en zoon die in 2016 tijdens een mogelijke straatrace in Loosdrecht tegen een 19-jarige vrouw botsten, zij overleed twee weken later aan haar verwondingen. Tegen vader Walter van W. is vier jaar cel geëist, zoon Casper van W. hoorde een jaar cel eisen.
26/04 04u45  Musk en SEC willen opnieuw meer tijdTesla-topman Elon Musk en de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC hebben opnieuw meer tijd nodig om een geschil uit te praten. Vrijdag zou er een oplossing voor de ruzie over het gebruik van Twitter door Musk moeten zijn, maar de betrokken partijen vragen nu aan de rechter uitstel tot 30 april.11 
26/04 04u45  „Het heeft Zijne Majesteit behaagd”Duizenden Nederlanders zullen vrijdag de zin horen: „Het heeft Zijne Majesteit behaagd.” Op dat moment ontdekken ze dat ze een koninklijke onderscheiding hebben gekregen, voor jarenlang vrijwilligerswerk of voor prestaties in hun baan. Ze mogen zich voor de rest van hun leven lid, ridder of officier in de Orde van Oranje-Nassau of de Orde van de Nederlandse Leeuw noemen.10 
26/04 03u30  Studenten in LA in quarantaine door mazelenDe uitbraak van mazelen in de Verenigde Staten heeft ertoe geleid dat studenten van twee universiteiten in Los Angeles in quarantaine worden geplaatst. Het gaat om studenten van de Universiteit van Californië (UCLA) en de California State University.
26/04 03u00  Trump wil wapenwedloop indammen met nieuw pactDe Amerikaanse president Trump heeft zijn regering gevraagd te kijken naar mogelijkheden om wapenwedloopbesprekingen met China en Rusland op te starten. Dat zegt een hoge ambtenaar in een interview met The Washington Post.
26/04 01u45  Kim: VS moeten zich flexibeler opstellenDe Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft na zijn top met de Russische president Poetin gezegd dat de vrede op het Koreaanse schiereiland volledig afhangt van de toekomstige houding van de Verenigde Staten. Dat meldt het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA vrijdag (lokale tijd).
26/04 01u00  Noodtoestand in Canada door overstromingenDe burgemeester van de Canadese hoofdstad Ottawa, Jim Watson, heeft de noodtoestand afgeroepen, omdat door extreme regenval het water snel stijgt.
26/04 00u30  Boot zinkt voor kust Venezuela, 21 vermistenDe kustwacht van Trinidad en Tobago is op zoek naar zeker 21 vermisten, nadat in ruwe zee een boot met Venezolanen donderdag was omgeslagen. Tot dusver zijn vier mensen gered. De boot was onderweg naar Trinidad.11 
26/04 00u15  Meer uitgaven naar eerste levensbehoeftenNederlanders zijn de afgelopen jaren meer geld kwijt aan de eerste levensbehoeften, zoals eten, kleding en huisvesting. Door relatief sterk gestegen huren gaat vooral aan die laatste categorie een groter deel van alle uitgaven op, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).10 
26/04 00u15  Aantal zonneparken verdrievoudigdDe hoeveelheid energie die bedrijven en woningen opwekken via zonnepanelen is vorig jaar flink toegenomen vergeleken met 2017. De toename was bij bedrijven (71 procent) veel groter dan bij woningen (37 procent) en is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vooral toe te schrijven aan de aanleg van zonneparken. Waren dat er in 2017 nog 22, vorig jaar telde Nederland 65 zonneparken.11 
25/04 23u15  Cycloon Kenneth bereikt kust MozambiqueMet windsnelheden tot 280 kilometer per uur is de tropische storm Kenneth aan land gegaan in het Afrikaanse Mozambique. Dat meldt de nationale rampendienst van het land. Naar schatting 680.000 mensen worden bedreigd door de harde wind en enorme hoeveelheden regen die naar verwachting voor verwoestingen en overstromingen zorgen. Ongeveer 30.000 mensen zijn inmiddels geëvacueerd.
25/04 22u45  Unicef haalde vorig jaar 68 miljoen euro opUnicef Nederland heeft vorig jaar dankzij donateurs, bedrijven en overheden ruim 68 miljoen euro opgehaald. Daarvan is onder meer noodvoedsel gegeven aan kinderen in Jemen, onderwijs gerealiseerd voor Syrische kinderen en zijn kinderen op Sulawesi herenigd met hun familie na een tsunami. Dat staat in het jaarverslag van de organisatie.
25/04 22u45  Intel waarschuwt voor zwak kwartaalIntel verwacht dat de opbrengsten in het lopende tweede kwartaal onder de verwachtingen van de markt zullen uitkomen. Verder zet de chipgigant ook het mes in zijn eerder uitgesproken omzetprognose voor heel het jaar, zo bleek donderdag uit een handelsbericht. Het aandeel Intel kelderde in de Amerikaanse nabeurshandel fors.
25/04 22u45  „Uber wil 8 tot 10 miljard ophalen op beurs”Uber Technologies wil zijn aandelen bij zijn aanstaande beursgang voor tussen de 44 dollar en 50 dollar per stuk aan de man brengen. Daarmee zou het bedrijf 8 tot 10 miljard dollar ophalen bij zijn beursdebuut, zo meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.
25/04 22u45  Zevende beving deze maand in GroningenBij het Groningse dorp Ten Post heeft zich donderdagavond een lichte aardbeving voorgedaan. Die had een kracht van 1.8 en lag op een diepte van 3 kilometer.
25/04 22u30  Webgigant Amazon verdubbelt winstDe Amerikaanse webwinkelgigant Amazon heeft zijn winst in het eerste kwartaal ruimschoots verdubbeld. Het resultaat pakte bovendien een stuk hoger uit dan kenners in doorsnee hadden voorzien.
25/04 22u30  ‘Like’ voor Facebook op verdeeld Wall StreetDe aandelenbeurzen in New York zijn donderdag verdeeld gesloten. De technologiesector deed het onder aanvoering van Facebook en Microsoft goed. Post-It-fabrikant 3M sleurde daarentegen de toonaangevende Dow-Jonesindex omlaag. Beleggers in New York verwerkten verder nog een flinke reeks resultaten van andere grote ondernemingen, zoals Tesla en UPS.
25/04 22u30  PThU benoemt twee hooglerarenDe generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland heeft donderdag ingestemd met de benoeming van twee hoogleraren aan de Protestantse Theologische Universiteit (PThU): dr. Thijs Tromp en prof. dr. Theo Boer.
25/04 22u15  Nederlanders teruggehaald uit Sri LankaDe reisorganisaties gaan vrijdag al ’hun’ Nederlandse vakantiegangers terughalen uit Sri Lanka. Daartoe heeft het coördinerende Calamiteitenfonds besloten, nadat het ministerie van Buitenlandse Zaken eerder donderdag een aangescherpt reisadvies heeft afgegeven. Het gaat volgens het fonds om tussen de 300 en 400 mensen die hebben geboekt bij een reisbureau.
25/04 22u00  Macron belooft eliteschool ENA te sluitenDe Franse president Emmanuel Macron heeft besloten de eliteschool Ecole Nationale d’Administration (ENA) te sluiten. Hij doet dit omdat de opleiding volgens hem het symbool is geworden van de maatschappelijke ongelijkheid in Frankrijk, waar de gele hesjes de afgelopen maanden tegen demonstreerden.
25/04 21u45  Prof. dr. Gert Noort op synode PKN: Vrijmoedigheid is geen opdracht, maar een gevolgProtestanten zijn geneigd om in de samenleving over het Evangelie te getuigen, aldus prof. dr. Gert Noort. „Maar aan vrijmoedigheid zitten ook consequenties.”
25/04 21u45  Synode PKN kritisch verder met plan ”Kerkcampus”Het moderamen van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) heeft de synode gevraagd om verder onderzoek te mogen doen naar de huisvesting van de Dienstenorganisatie in één pand met andere christelijke organisaties.
25/04 21u30  PKN akkoord met nieuwe LiedboekDe generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) heeft donderdag besloten het ”Liedboek. Zingen en bidden in huis en kerk” als psalm- en gezangboek aan te bieden aan de gemeenten om in de eredienst te gebruiken.
25/04 21u15  Promovendus Henk de Waard: Wording van Bijbel ook door Heilige Geest geleidDe Bijbel heeft een wordingsgeschiedenis. „Maar het is een proces dat door de Heilige Geest geleid is en waarin Gods wijsheid schittert”, benadrukt promovendus Henk de Waard.
25/04 21u00  Interactieve Kerkenkaart toont historie kerkgebouwenWaar komt die kerk op de hoek eigenlijk vandaan? De interactieve Kerkenkaart brengt de historie van duizenden kerkgebouwen in beeld. De woensdag gepresenteerde kaart biedt een schat aan informatie voor het grote publiek, maar is ook nuttig in de discussie over herbestemming van gesloten kerken.
25/04 21u00  Start Londense miljardenlijn weer uitgesteldDe ingebruikname van Crossrail, een spoorverbinding dwars door Londen, is opnieuw uitgesteld. De initiatiefnemers schatten nu in dat het ruim 20 miljard euro kostende infrastructuurproject uiterlijk in maart 2021 klaar zal zijn.
25/04 20u45  Oud-minister van Financiën Witteveen overledenOud-minister van Financiën Johan Witteveen (VVD) is dinsdag op 97-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de VVD donderdag laten weten.
25/04 20u45  Dokkumer uitgever moest omstreden uithangbord met Bijbel en kaartspel weghalenAmateurhistoricus Piet de Haan (65) uit Dokkum heeft onlangs het exacte huis gevonden waaraan in 1694 een omstreden uithangbord hing in het Friese stadje. De eigenaar toonde daarop een Bijbel en een kaartspel, maar moest dat verwijderen.
25/04 20u45  Al 10.000 keer hulp voor dieren van minimaSinds 2016 zijn huisdieren al 10.000 keer geholpen met een gratis bezoek aan de dierenarts. Dat gebeurt onder de regeling Amsterdamse Dierenhulp Aan Minima. Daarmee wordt voorkomen dat mensen door gebrek aan geld niet naar de dierenarts gaan of hun dieren niet laten chippen of onvruchtbaar laten maken.
25/04 20u30  Henk Otten per direct uit partijbestuur FVDHenk Otten stapt per direct uit het partijbestuur van Forum voor Democratie. Hij doet dat „in het partijbelang”, meldt hij op Twitter. Otten spreekt van „karaktermoord” door zijn mede-oprichters Thierry Baudet en Rob Rooken.
25/04 20u30  Slob schorst commissaris mediawaakhondMinister Arie Slob (Media) heeft een lid van het Commissariaat voor de Media geschorst, voor de duur van een onderzoek naar hem. Eric Eljon kwam in opspraak doordat hij een roman had geschreven over de Nederlandse televisiewereld. De andere twee commissarissen hebben afstand genomen van dat boek en sindsdien zouden de spanningen zijn opgelopen.
25/04 20u15  Populisme in Hongarije: met posters tegen immigrantenHongarije heeft een vijand en die heet George Soros. Dat is trouwens ook een Hongaar, althans van geboorte. De regering ziet hem als verrader. Hij strooit met miljoenen in Midden-Europa en bevordert het internationalisme. De Hongaarse premier Orban steekt zijn beschuldigende vinger naar hem uit.
25/04 19u45  Honderdduizenden op been in KhartoemDe oppositie in het door generaals geregeerde Soedan betoogt met een enorme menigte voor het ministerie van defensie. Volgens waarnemers zijn er donderdag vele honderdduizenden mensen op de been.
25/04 19u30  Negen gewonden door aanrijding in EindhovenDoor een ernstig verkeersongeval in Eindhoven zijn donderdagavond negen mensen gewond geraakt. Vier van hen raakten zwaargewond. Alle slachtoffers zijn naar het ziekenhuis gebracht, maakte de politie bekend.
25/04 19u30  Reisadvies Sri Lanka aangepastReis alleen als het noodzakelijk is naar Sri Lanka. Dat is het nieuwe reisadvies voor Sri Lanka dat het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gegeven. Er zijn namelijk nieuwe berichten dat het risico op vervolgaanslagen door voortvluchtige terroristen groot is, meldt het departement.
25/04 19u30  Banken Suriname: geld terug van NederlandDe drie Surinaamse banken waarvan het Nederlands Openbaar Ministerie (OM) in april vorig jaar 19 miljoen euro in beslag heeft genomen, gaan naar de rechter om het geld terug te krijgen. Advocaat Aldo Verbruggen die de financiële instellingen bijstaat, vindt dat met de inbeslagname een grote blunder is begaan.
25/04 19u30  „Disney wil volledige controle over Hulu”Disney werkt aan een volledige overname van streamingdienst Hulu. De entertainmentgigant, die onlangs zijn plannen ontvouwde voor een eigen streamingdienst om daarmee de concurrentie met Netflix aan te kunnen gaan, praat volgens de Amerikaanse nieuwszender CNBC met kabelbedrijf Comcast over de aandelen van Hulu die het nog niet in bezit heeft.
25/04 19u15  Strijd bij Forum voor Democratie escaleertDe interne strijd bij Forum voor Democratie (FVD) is verder op scherp komen te staan. Het partijbestuur wil af van Henk Otten, mede-oprichter en tweede man achter partijleider Thierry Baudet, nu bekend is geworden dat die als penningmeester zonder overleg een bedrag van ruim 30.000 euro naar zichzelf heeft overgemaakt.
25/04 19u15  „Dodental Sri Lanka 100 lager dan gemeld”Het dodental van de aanslagen in Sri Lanka op zondag is ongeveer 100 minder dan de 359 die oorspronkelijk werden opgegeven. Dat zegt een hoge Sri Lankaanse functionaris.
25/04 19u00  Koningspaar in mei naar DuitslandKoning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn van maandag 20 tot en met woensdag 22 mei 2019 in de Duitse deelstaten Mecklenburg-Voor-Pommeren en Brandenburg. Ze bezoeken onder meer een maritiem symposium, een akkerbouwbedrijf, een onderzoeksinstituut en een kazerne.
25/04 18u45  Koningsdag als volksfeest is oude traditieDe koning komt, en Amersfoort is er druk mee. De keistad wil het staatshoofd op zijn 52e verjaardag vorstelijk onthalen. Met keien, onder andere.
25/04 18u45  Ouderling B. Ncube: Het Evangelie staat centraal op school Mbuma-zending ZimbabweHet gaat goed met de John Tallach School in Zimbabwe, vindt directeur B. Ncube. Leerlingen halen er landelijk gezien de beste prestaties. Een leerlinge mocht zelfs op bezoek bij de president, omdat ze een opstelwedstrijd had gewonnen.
25/04 18u45  Forum roept Otten op af te tredenForum voor Democratie (FVD) roept bestuurslid Henk Otten op af te treden. Volgens de partij is de positie van haar medeoprichter onhoudbaar na een greep uit de kas.
25/04 18u45  Hoofdofficier Van Nimwegen vecht schorsing aanDe Rotterdamse hoofdofficier van justitie Marc van Nimwegen vecht de schorsing aan die het Openbaar Ministerie (OM) hem heeft opgelegd. Hij wordt ervan beschuldigd te hebben gelogen over een liefdesrelatie met een collega en een zwager te hebben voorgetrokken bij het verlenen van een opdracht. Maar volgens zijn advocaat Robert Hein Broekhuijsen kloppen de beschuldigingen niet en deugt de bewijsvoering niet.
25/04 18u30  Noord-Korea eist miljoenen voor zorg WarmbierNoord-Korea heeft bij de Verenigde Staten een rekening neergelegd van twee miljoen dollar (1,8 miljoen euro) voor de medische verzorging van de Amerikaanse student Otto Warmbier. Dat meldt The Washington Post.
25/04 18u30  Anneke Knol hoogste ambtenaar provincie UtrechtAnneke Knol-van Leeuwen wordt de nieuwe algemeen directeur/secretaris van de Provincie Utrecht. Zij volgt op 16 juni 2019 interim-directeur Jan Herman de Baas op, die dan ruim een jaar leiding heeft gegeven aan de ambtelijke organisatie.
25/04 18u30  Kunstenaar-fotograaf Michael Wolf overledenKunstenaar-fotograaf Michael Wolf (1954) is overleden in zijn appartement in Hong Kong. Dat heeft het Fotomuseum Den Haag laten weten, dat in 2017 met Wolf diens eerste grote overzichtstentoonstelling samenstelde.
25/04 18u15  Spaanse oppositieleider belooft miljoenen werkDe leider van de grootste oppositiepartij in Spanje, Pablo Casado van de Volkspartij (PP), heeft gezegd dat hij voor 2 miljoen banen gaat zorgen als hij regeringsleider wordt. De belofte valt samen met de publicatie donderdag van de somberste werkgelegenheidscijfers sinds 2013. In het eerste kwartaal van dit jaar steeg het aantal werklozen met bijna 50.000. Circa 3,3 miljoen Spanjaarden zijn werkloos. Zondag zijn er verkiezingen in het Zuid-Europese land.
25/04 18u15  EasyJet wil geen nootjes meer aan boordDe Britse luchtvaartmaatschappij easyJet is gestopt met de verkoop van alle noten aan boord van haar vliegtuigen. Het bedrijf doet dit om passagiers met een notenallergie te beschermen. Ook vraagt het bedrijf aan zijn passagiers om niet langer zelf noten en pinda’s mee te nemen en te gebruiken tijdens vluchten.
25/04 18u00  Hiddema: aanblijven Otten nu heel erg moeilijkHet aanblijven van Henk Otten wordt nu heel erg moeilijk, vindt Tweede Kamerlid Theo Hiddema van Forum voor Democratie (FVD). Otten is lid van het partijbestuur en beoogd fractievoorzitter van de partij in de Eerste Kamer. Hij geldt als de grote man naast partijleider Thierry Baudet.
25/04 18u00  Londen waarschuwt tegen reizen Sri LankaDe Britse overheid waarschuwt tegen reizen naar Sri Lanka omdat het heel waarschijnlijk is dat terroristen meer aanslagen gaan plegen. Op eerste paasdag pleegden soennitische extremisten zelfmoordaanslagen op kerken en hotels op het eiland. Daarbij vielen circa 360 doden en meer dan vijfhonderd gewonden. De Sri Lankaanse autoriteiten hebben een avondklok van 22.00 uur tot 04.00 uur ingesteld en zijn op zoek naar meer daders.
25/04 18u00  ASMI straalt op rood DamrakDe Amsterdamse aandelenbeurs is donderdag met verlies gesloten. Chiptoeleverancier ASMI was op het Damrak de grote blikvanger na een verhoging van zijn omzetprognose. Financieel dienstverlener Intertrust ging juist in de uitverkoop na een handelsupdate. Ook elders in Europa sloten de belangrijkste beursgraadmeters op de drukke kwartaalcijferdag in het rood.
25/04 17u45  Onderzoek naar elektrische bakfietsEr komt een onderzoek naar personenvervoer in elektrische bakfietsen. De Tweede Kamer wil weten of dat wel veilig is. Kinderdagverblijven schakelden over op deze bakfiets om kinderen te verplaatsen nadat de stint vorig jaar oktober niet meer de weg op mocht.
25/04 17u45  Tjibbe Joustra leidt onderzoek adoptiesHet onderzoek naar internationale adopties tussen 1967 en 1980 wordt geleid door Tjibbe Joustra. Verder zitten ook Beatrice de Graaf en Bert-Jan Houtzagers in de Commissie Onderzoek Interlandelijke Adoptie. Dat heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid donderdag bekendgemaakt. Het onderzoek wordt gedaan omdat er in die periode sprake was van illegale praktijken bij adopties.
25/04 17u45  Gevolgen voor hoofdofficieren nog onduidelijkHet is niet duidelijk wat er met de twee hoofdofficieren gaat gebeuren die in opspraak zijn geraakt wegens een liefdesrelatie die ze jarenlang verzwegen. Het Openbaar Ministerie (OM) gaat niet in op de rechtspositie van personen.
25/04 17u45  Circle Media Group stopt ook in OostenrijkCircle Media Group (CMG), het bedrijf achter de onlangs failliet verklaarde drukker Roto Smeets, moet ook zijn Oostenrijkse activiteiten vaarwel zeggen. Daarnaast gaat de onderneming op zoek naar kopers voor printonderdelen in andere landen.
25/04 17u30  Wachten op de beloofde voorspoedNu de beloften over koopkrachtverhoging loos blijken te zijn, is het wachten op echte daden vanuit Den Haag.
25/04 17u30  Onrust bij FVD houdt aan, Baudet niet in KamerWat er precies aan de hand is binnen Forum voor Democratie blijft onduidelijk. Partijleider Thierry Baudet verscheen donderdag niet in de Tweede Kamer wegens ziekte, liet zijn woordvoerder weten. NRC meldt op basis van bronnen dat Baudet en partijsecretaris Rob Rooken van medebestuurder Henk Otten afwillen, vanwege een betaling die die laatste eerder dit jaar aan zichzelf deed. Otten erkent de betaling in het bericht en spreekt van een „vergoeding voor bovenmatige uren”.
25/04 17u15  Veel lokaal nieuwsaanbod in de grote stedenDe vier grote steden (G4) kennen een overweldigend aanbod van nieuwsbronnen. Naast landelijke, regionale en lokale media zoals kranten, omroepen en huis-aan-huisbladen, zijn in de G4 ook veel stadsblogs, wijksites en Facebookpagina’s (‘hyperlocals’) actief. Gemiddeld heeft een G4-stad 73 afzenders van lokaal nieuws, zo komt naar voren uit een onderzoek van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek, dat donderdag is gepresenteerd in het Haagse perscentrum Nieuwspoort.
25/04 17u15  „Henk Otten (FVD) op zijspoor na betaling aan zichzelf”Henk Otten, de tweede man van Forum voor Democratie, is gedwongen zijn functie als penningmeester van het bestuur neer te leggen wegens een betaling van ruim 30.000 euro aan zichzelf. Dat meldt NRC.
25/04 17u00  Lobet den Herrn voert requiem van Brahms uit in ZeistVocaal ensemble Lobet den Herrn uit Bodegraven geeft op zaterdag 4 mei een herdenkingsconcert in de Oude Kerk van Zeist.
25/04 16u45  Microsoft even lid van biljoenenclubMicrosoft is donderdag lid geworden van een exclusief gezelschap bedrijven dat de grens van 1 biljoen, oftewel 1000 miljard dollar aan beurswaarde heeft bereikt. De club is zelfs zó exclusief dat die nul leden telt, want Microsoft deed na het bereiken van de mijlpaal direct een stapje terug tot een kleine 996 miljard dollar.
25/04 16u45  Frank Masmeijer hoort 23 mei vonnis drugszaakDe voormalige televisiepresentator Frank Masmeijer hoort op donderdag 23 mei wat zijn straf wordt voor zijn rol in een drugssmokkelzaak in België. Het hof van beroep in Antwerpen heeft dat gemeld na een nieuwe zitting donderdag, waarin de advocaten konden ingaan op een wetswijziging die mogelijk van invloed was op deze strafzaak.
25/04 16u15  OM: cel en tbs voor verminken lijk van vriendVoor het ernstig verminken van het stoffelijk overschot van een vriend moet de 41-jarige Mark de G. uit Zwolle 3 jaar de cel in, vindt het Openbaar Ministerie (OM). Daarnaast eiste de officier van justitie voor de rechtbank in Zwolle tbs met voorwaarden tegen de verdachte.
25/04 16u15  Eindhoven Airport kritisch over adviesEindhoven Airport plaatst kritische kanttekeningen bij het advies van Pieter van Geel over de toekomst van het vliegveld. De luchthaven vindt de door Van Geel gestelde normen wat betreft geluidsreductie te streng.
25/04 16u15  Verdachte incident Harderwijk aangehoudenDe vermoedelijke bestuurder die met een auto tegen het gemeentehuis van Harderwijk aanreed, is aangehouden. Dat meldt de politie Gelderland. De verdachte werd in een woning in de stad aangetroffen en zonder problemen gearresteerd.
25/04 16u15  A4 korte tijd afgesloten door uien op rijbaanDoor een botsing tussen twee vrachtwagens is de A4 richting België bij Bergen op Zoom korte tijd volledig afgesloten geweest. Een van de opleggers zat vol met uien, waarvan een groot deel op de weg terechtkwam. Rond 16.00 uur was de weg weer vrij.
25/04 16u00  Rutte neemt Hoekstra in bescherming tegen D66Premier Mark Rutte verwerpt kritiek van coalitiepartner D66 op minister Wopke Hoekstra van Financiën. Die stelt zich volgens D66-fractieleider Rob Jetten in Brussel „te halsstarrig” op en zou „te vaak op de rem trappen”. Met die houding bereik je in EU-verband niets, meent Jetten. Maar volgens Rutte doet Hoekstra precies wat is afgesproken in het kabinet. De premier zei dat donderdag tijdens een Kamerdebat over een EU-top in het Roemeense Sibiu in mei.
25/04 16u00  Facebook en Microsoft winnaars op Wall StreetFacebook is donderdag fors hoger geopend op de beurs in New York, na sterke kwartaalcijfers van het socialmediabedrijf. Beleggers op Wall Street zijn ook erg enthousiast over de resultaten van Microsoft. De beurswaarde van de techreus kwam hierdoor kortstondig boven de 1000 miljard dollar uit.
25/04 16u00  Hoogste baas AF-KLM nu commissaris bij KLMBen Smith, de topman van Air France-KLM, heeft sinds donderdag zitting in de raad van commissarissen van KLM. Ook oud-minister Jan Kees de Jager, de financieel eindverantwoordelijke van telecomconcern KPN, is toegevoegd aan de toezichthoudende raad. Dat is de uitkomst van de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van KLM.
25/04 15u45  Quote hoeft Duthler-stuk niet te rectificerenZakenblad Quote hoeft een artikel over VVD-senator Anne-Wil Duthler niet te rectificeren. Dat is de uitkomst van een kort geding dat de politica had aangespannen tegen het tijdschrift.
25/04 15u45  Rijksdienst Cultureel Erfgoed inventariseert kerkgebouwenNederland telt naar schatting ruim zevenduizend kerkgebouwen die als kerk herkenbaar zijn. Daarvan zijn er circa 4500 tussen 1800 en 1970 gebouwd. Die laatste kerken zijn nu digitaal in kaart gebracht.
25/04 15u30  Gemeentehuis Harderwijk ontruimd na incidentHet gemeentehuis van Harderwijk is donderdagmiddag uit voorzorg ontruimd, nadat een auto rond 14.30 uurtegen de ingang was gereden. Volgens een woordvoerder van de gemeente is er nog niets bekend over de toedracht van het incident. Wel ging het alarm af en is het personeel daarop naar buiten gegaan. Op het gemeentehuis werken tussen de 150 en 200 mensen.
25/04 15u15  A4 afgesloten door uien over de rijbaanDoor een botsing tussen twee vrachtwagens is de A4 richting België bij Bergen op Zoom volledig afgesloten. Een van de opladers zat vol met uien, waarvan een groot deel op de weg is terechtgekomen. Er zijn volgens de politie geen gewonden gevallen.
25/04 15u15  Kamer: haal coffeeshopbaas naar NederlandDe Tweede Kamer wil dat minister Ferd Grapperhaus er alles aan doet om coffeeshopbaas Johan van Laarhoven, die door blunders van Nederlandse instanties in een Thaise gevangenis is beland, snel naar Nederland te krijgen. Een oproep daartoe van D66-Kamerlid Vera Bergkamp kan rekenen op brede steun.
25/04 15u15  Iers onderzoek naar privacykwestie FacebookFacebook wordt onder de loep genomen door de Ierse privacywaakhond. Het socialmediabedrijf meldde eerder deze maand dat wachtwoorden van honderden miljoenen gebruikers een tijdlang onbeveiligd waren opgeslagen. Onderzoek moet nu uitwijzen of daarbij Europese regels voor gegevensbescherming zijn geschonden, meldt de Ierse Data Protection Commission.
25/04 14u45  Duitse machinist zette ‘aanslag’ in sceneHet onderzoek van de politie naar een ‘aanslag’ met putdeksels op een trein heeft een opmerkelijke wending genomen. De machinist die de trein bestuurde wordt nu als belangrijkste verdachte gezien, meldden Duitse media. Zijn motief is niet duidelijk.
25/04 14u45  Kamer reageert positief op rapport EindhovenPolitieke partijen reageren overwegend positief op het rapport over de toekomst van Eindhoven Airport. De luchthaven mag alleen maar groeien als de geluidsoverlast flink wordt teruggebracht, adviseert een commissie onder leiding van oud-staatssecretaris Pieter van Geel.
25/04 14u45  Gereformeerde Bond: Houd vast aan ambt en academische opleidingDe Protestantse Kerk in Nederland (PKN) moet vasthouden aan de ambten en aan een academische theologische opleiding om Woord en sacramenten te bedienen.
25/04 14u30  Ombudsman moet Huis van Klokkenluiders reddenDe Tweede Kamer heeft de hoop gevestigd op de Nationale ombudsman om het Huis voor Klokkenluiders te redden. Hij zou kunnen adviseren over een doorstart van de instantie, die in opspraak is gekomen door interne ruzies.
25/04 14u30  Voorwaardelijke celstraf voor bierfraudeEen 54-jarige ondernemer uit Nijkerk is donderdag veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden voor grootschalige bierfraude. In het bedrijf werden duizenden fusten gevuld met merkloos bier en vervolgens als Heineken, Amstel of Grolsch verkocht.
25/04 14u30  „Macron belooft lastenverlaging”Een half jaar na het ontstaan van de massale protestbeweging van ‘gele hesjes’ voor behoud van koopkracht, presenteert de Franse president Macron zijn antwoord op de zorgen. Franse media melden dat hij donderdag in een toespraak om 18.00 uur vooral lagere lasten in het vooruitzicht stelt om koopkracht te repareren. De toespraak was half april gepland, maar werd uitgesteld vanwege de brand in de Notre-Dame de Paris.
25/04 14u15  Bezorgcultuur mag geen bezorgterreur wordenDe bezorgcultuur is helemaal terug. Nadat groentenman, melkboer en bakker uit het straatbeeld verdwenen –weggeconcurreerd door supermarkt en SRV-wagen– kwamen spaarzamenlijk de brommertjes van pizzabakkers en shoarmatenten de woonwijken binnengereden. Nu hebben veel van die bezorgmaaltijdbereiders zich verenigd in onder meer Thuisbezorgd.nl. Supermarkten trokken hun eigen bezorgplan, als een reactie op het succesvolle Hello Fresh, Marley Spoon, Vers aan tafel en dergelijke verkopers van maaltijdboxen, en brengen de boodschappen tot in de keuken.
25/04 14u15  Defensie moet 218 gebouwen aanpakkenMeer dan tweehonderd kazernes en andere gebouwen waar militairen gelegerd zijn, moeten worden aangepakt. Daarvan moeten er veertig worden gerenoveerd of moet er nieuwbouw komen, blijkt uit een inventarisatie van het ministerie.
25/04 14u15  Acties dwarsbomen productie Shell MoerdijkShell kan niet aan bepaalde leveringsverplichtingen voldoen. Door acties door personeel in Moerdijk en Pernis wordt het productieproces verstoord. Het bedrijf kan onder meer niet aan leveringsverplichtingen voldoen voor ethyleen, propyleen en butadieen. De impact van de acties op andere producten is nog niet bekend.
25/04 13u45  Prinses Margriet erevoorzitter Invictus GamesPrinses Margriet is benoemd tot erevoorzitter van de Invictus Games Den Haag 2020. Op 9 mei woont ze de kick-off van het evenement bij, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.
25/04 13u45  Ruim 1,5 ton uitgekeerd aan Joodse polissenDe Stichting Individuele Verzekeringsaanspraken Sjoa (SIVS) heeft vorig jaar 156.365 euro uitgekeerd aan 560 rechthebbenden. Dat is de helft minder dan in 2017, toen er 330.675 euro werd uitgekeerd, zo blijkt uit het jaarverslag over 2018. Volgens voorzitter Ernst Numann heeft de daling vooral te maken met één grote polis (142.465 euro) die in 2017 is uitgekeerd.
25/04 13u30  Southwest Airlines voelt Boeing-problemenDe Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Southwest Airlines heeft in de eerste maanden van het jaar de winst fors zien dalen. De problematiek met Boeing 737 MAX-toestellen, die vanwege veiligheidskwesties aan de grond moeten blijven, zette een rem op de prestaties. Ook het negatieve effect van de shutdown van de Amerikaanse overheid ijlde na. De maatschappij gaf daarvoor eerder al een waarschuwing af.
25/04 13u30  „Meer aandacht CO2-reductie Eindhoven Airport”Greenpeace wil meer aandacht voor CO2-reductie in de plannen voor Eindhoven Airport. De milieuorganisatie vindt dat er daarvoor te weinig concrete plannen zijn in de donderdag gepubliceerde Proefcasus Eindhoven Airport, terwijl die er wel zijn voor de vermindering van geluidsoverlast.
25/04 13u30  Grapperhaus: conclusies „uitermate indringend”Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) noemt de bevindingen de commissie-Fokkens „uitermate indringend en de conclusies zeer kritisch”. Deze conclusies betreffen volgens hem „niet alleen het niet integere gedrag van twee hoge functionarissen van het OM, maar ook de wijze waarop daarmee door de top van de organisatie is omgegaan”.
25/04 13u15  OM rekent af met hoofdofficier Van NimwegenHet Openbaar Ministerie (OM) heeft de Rotterdamse hoofdofficier van justitie Marc van Nimwegen geschorst. De onderzoekscommissie-Fokkens heeft vastgesteld dat Van Nimwegen en collega-hoofdofficier Marianne Bloos jarenlang hebben gelogen over een liefdesrelatie. Daarmee hebben zij de integriteitsregels met voeten getreden. Ook heeft Van Nimwegen een zwager voorgetrokken bij de aanbesteding van een ICT-project bij het OM.
25/04 13u00  ’Weinig lichamelijke risico’s aan ayahuasca’Het komt niet vaak voor dat een persoon overlijdt aan de gevolgen van de hallucinogene drank ayahuasca. Dat zegt Tom Bart van de kliniek voor verslavingszorg Jellinek. De werkzame stof DMT is volgens hem niet levensbedreigend. Het staat in Nederland wel bekend als harddrug.
25/04 13u00  Moordverdachte: Ik moest van het lichaam afDe bewoner van de woning in Zwolle waar in februari vorig jaar een in stukken gehakt lichaam werd gevonden, wilde een vermissing veinzen. Dat zei Mark de G. donderdag in de strafzaak in de rechtbank in Zwolle.
25/04 12u45  Biden kandidaat voor presidentsverkiezing VSDe voormalige Amerikaanse vicepresident Joe Biden heeft zich formeel kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezing in 2020. De 76-jarige Democraat waarschuwt in een videoboodschap dat de „kernwaarden” van zijn land en de internationale reputatie van de VS op het spel staan.
25/04 12u45  Weer leden antipolioteams Pakistan gedoodAanvallen op teams die kinderen inenten tegen polio hebben deze week al aan vier mensen het leven gekost in Pakistan. Het laatste dodelijke slachtoffer is een jonge vrouw. Gewapende mannen schoten haar dood in de buurt van de grens met Afghanistan.
25/04 12u45  Fors minder asielzoekers krijgen statusNederland heeft vorig jaar 4795 mensen asiel of een andere beschermde status toegekend. Het ging vooral om vluchtelingen uit Syrië (1620), Ethiopië (535), en Iraniërs (450). Het aantal toekenningen is een forse daling vergeleken met de 9090 in 2017 en de bijna 22.000 in 2016.
25/04 12u15  „Ongelooflijke luiheid bepaalt mediagedrag”Nederlanders lezen anno 2018 voor 67 procent vanaf papier en voor 33 procent via het scherm, blijkt uit donderdag gepresenteerd onderzoek. Mediakenner prof. Deuze: „Vooral mensen van boven de veertig hebben nog loyaliteit met papieren media.”
25/04 12u15  Trots op je kind; foto’s online delen – of nietEen middagje op de kinderboerderij: lentezon, dieren, kinderen én ouders met hun telefoon. Even een plaatje schieten van het kroost voor de online vrienden. Terwijl vader naar z’n schermpje kijkt, wordt zijn peuterzoon omver gelopen door een geitje.
25/04 12u15  Poetin kijkt tevreden terug op top met KimDe Russische president Vladimir Poetin kijkt tevreden terug op zijn gesprekken met de Noord-Koreaanse leider kim Jong-un. De twee leiders kwamen na afloop van hun ontmoeting niet met een gezamenlijke verklaring.
25/04 12u00  Ook CU en SGP willen „haatprediker” werenPolitiek Den Haag verzet zich fel tegen de komst van de omstreden christelijke prediker Steven Anderson uit de Amerikaanse staat Arizona.
25/04 12u00  Man vast voor steekpartijen Noord-HollandDe politie heeft een 23-jarige man uit Julianadorp opgepakt omdat hij betrokken zou zijn bij een reeks steekincidenten in Castricum, Egmond aan den Hoef en Barsingerhorn. De dader koos als slachtoffers mensen die aan het hardlopen of fietsen waren.
25/04 12u00  Denk tijdig na over het levenseindeNPV ontwikkelt digitale keuzehulp Lianne Ruitenbeek Ook wie gezond en relatief jong is, kan van het ene op het andere moment met het (naderende) levenseinde worden geconfronteerd. Het is daarom belangrijk om tijdig na te denken over medische en andere vraagstukken rondom de laatste levensfase. De nieuwe digitale keuzehulp www.npvzorg.nl/keuzehulp-levenseinde ‘Tijdig spreken over het levenseinde’, die door de NPV is ontwikkeld, kan daarbij goed van pas komen.
25/04 12u00  ASMI straalt, Intertrust daalt op DamrakDe meeste Europese aandelenbeurzen deden donderdag een stapje terug. De handel stond opnieuw in het teken van de kwartaalresultaten van grote Europese bedrijven. Op het Damrak was chiptoeleverancier ASMI in trek na een verhoging van de omzetprognose. Financieel dienstverlener Intertrust ging in de uitverkoop na een handelsupdate.
25/04 11u45  Kim en Poetin beëindigen topbijeenkomstDe leiders van Rusland en Noord-Korea hebben hun topbijeenkomst beëindigd. Dictator Kim Jong-un zwaaide bij vertrek door het raam van zijn limousine naar zijn gastheer, de Russische president Vladimir Poetin.
25/04 11u30  Nog 11 topinkomens politie boven de normHet aantal politiefunctionarissen dat meer verdient dan een minister (de WNT- of balkenendenorm) is vorig jaar gehalveerd van 22 naar 11. Met de 11 politieambtenaren die hier nog niet aan voldoen, is overeengekomen dat zij hun inkomen binnen drie jaar afbouwen tot onder de norm.
25/04 11u30  Knijpermandje van zeil naaienZodra het lente is en het zonnetje schijnt, hangt mijn was buiten aan de lijn. Heerlijk, de geur van buitengedroogde was.
25/04 11u15  „Italiaanse megaschikking Kering op til”Het Franse luxeconcern Kering staat op het punt een schikking te treffen van 1,3 miljard tot 1,4 miljard euro met de Italiaanse belastingdienst. Dat meldt persbureau Reuters op basis van ingewijden. Het zou de grootste belastingschikking ooit zijn van een bedrijf in Italië.
25/04 11u15  „Woonwijken Tripoli veranderen in slagvelden”De humanitaire situatie bij de Libische hoofdstad Tripoli, waar al weken wordt gevochten, is in die periode dramatisch verslechterd. Daarvoor waarschuwt het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC). Ruim 30.000 mensen zouden noodgedwongen hun huizen zijn ontvlucht.
25/04 11u15  „Ernstige schending regels hoofdofficieren”De hoofdofficieren van justitie Marc van Nimwegen en Marianne Bloos hebben de integriteitstregels ernstig geschonden door hun liefdesrelatie lang te verzwijgen en erover te liegen tegenover de top van het Openbaar Ministerie (OM). Van Nimwegen heeft de regels ook met voeten getreden door een zwager aan een leveringsopdracht voor software voor het Openbaar Ministerie (OM) te helpen.
25/04 11u15  Hoofdofficier geschorst na onderzoek affaireDe top van het Openbaar Ministerie (OM) heeft de Rotterdamse hoofdofficier van justitie Marc van Nimwegen geschorst. Aanleiding daarvoor is het rapport van de commissie-Fokkens, die onder meer de verzwegen liefdesrelatie tussen Van Nimwegen en collega-hoofdofficier Marianne Bloos heeft onderzocht.
25/04 11u15  Meer inkomsten in 2018 voor Verre NaastenZendingsorganisatie Verre Naasten heeft in 2018 ruim 5,2 miljoen euro ontvangen, een lichte stijging ten opzichte van het jaar ervoor.
25/04 11u15  Eindhoven Airport mag niet verder groeienVliegveld Eindhoven Airport mag alleen maar groeien als de geluidsoverlast fors wordt teruggedrongen. Dat geluid moet in 2030 30 procent minder zijn dan in 2019. Het vliegveld kan dan „groeipotentieel” verdienen door vermindering van de geluidbelasting. „Zo beloon je het inzetten van schone en stillere vliegtuigen.”
25/04 11u15  AIVD en MIVD meerdere keren teruggeflotenDe inlichtingen- en veiligheidsdiensten AIVD en MIVD hebben het afgelopen jaar voor ongeveer een op de twintig verzoeken voor bijzondere bevoegdheden, ten onrechte toestemming gekregen van de minister. Het gaat dan bijvoorbeeld om het observeren in een woning, een DNA-onderzoek of het tappen van de kabel. In 4,5 procent van de verzoeken van de AIVD en 5,8 procent van de verzoeken van de MIVD had de bevoegde minister al goedkeuring gegeven, maar floot de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB) de diensten alsnog terug.
25/04 11u00  „Ex-topambtenaar leeft in een nachtmerrie”De voormalige Amsterdamse topambtenaar Saadia Ait-Taleb heeft bij rechtbank in Amsterdam haar strafontslag aangevochten. Ze vertelde tijdens de zitting opnieuw dat ze „nooit de intentie heeft gehad om wie dan ook te benadelen”. Bijna twee jaar nadat ze op straat werd gezet, is haar leven naar eigen zeggen nog altijd een „nachtmerrie”. „Dit wens je je ergste vijand niet toe.”
25/04 11u00  Najaarsactie SEZ levert ruim 25.000 euro opDe najaarsactie van de Spaanse Evangelische Zending (SEZ) voor het drukken van theologische boeken op Cuba heeft 25.300 euro opgeleverd.
25/04 11u00  Fusie Deutsche en Commerzbank van de baanDeutsche Bank en Commerzbank gaan niet fuseren. De Duitse banken zetten na ruim een maand een punt achter hun gesprekken, maakten ze bekend.
25/04 10u45  Bloedbad Sri Lanka door een ordinaire ruzie?Sri Lanka is vroegtijdig gewaarschuwd voor aanslagen op kerken en hotels. Hoe kan het dat de autoriteiten daarmee niets deden? Was het nalatigheid? Of verklaart een ruzie tussen de president en zijn premier alles?
25/04 10u30  Politie stopt healingsessie na dood HongaarDe politie heeft woensdagavond ingegrepen bij een healingsessie in een woning in Eersel, waarbij de verboden harddrug ayahuasca werd gebruikt. Er zijn vier verdachten aangehouden; het zijn volgens de politie organisatoren en betrokkenen bij de organisatie. Bij de ceremonie in de Nieuwstraat in Eersel waren nog eens twaalf mensen aanwezig.
25/04 10u30  Chinezen happig op luxemerk HermèsLuxemerk Hermès, maker van onder meer exclusieve handtassen, heeft in het eerste kwartaal fors meer omzet behaald. Vooral in China was er aanzienlijk meer vraag naar luxeproducten van het merk.
25/04 10u30  Nintendo boert goed met Super Smash BrosVideospelletjesbedrijf Nintendo heeft de voorbije twaalf maanden meer spelletjes en gameconsoles aan de man gebracht. De Japanse onderneming profiteerde vooral van de populariteit van de game Super Smash Bros. Ultimate, waardoor er ook bijna 17 miljoen Switch-consoles over de toonbank gingen.
25/04 10u30  Politie zet Vermist Kind Alerts op websiteWanneer een kind wordt vermist maar geen sprake is van acuut levensgevaar, verschijnen voortaan zogenoemde Vermist Kind Alerts op de website politie.nl. De meldingen zijn een aanvulling op de Amber Alerts, waarbij alleen in heel ernstige gevallen informatie over een vermist kind wordt verspreid.
25/04 10u30  Waterbeheerders alert op watertekortWaterbeheerders nemen voorzorgsmaatregelen om de beschikbaarheid van zoetwater in de zomer zo groot mogelijk te houden. Dit jaar worden al vroeg droogteproblemen verwacht, omdat het jaar al droger dan ooit is begonnen en er in april ook een klein neerslagtekort is ontstaan.
25/04 10u15  Rechtspraak wordt te veel afgeknepenOnpartijdige en goede rechtspraak is een van de pijlers van de democratie. Om die te waarborgen is er royaal geld nodig.
25/04 10u15  Ds. Brugge doet intrede in gg DoetinchemDs. A. A. Brugge is woensdag bevestigd tot predikant van de gereformeerde gemeente te Doetinchem. De predikant kwam over vanuit de Netherlands Reformed Congregation (NRC) in Lethbridge (Canada).
25/04 10u15  RIVM: handen ineen tegen microplasticsIedereen kan bijdragen aan de strijd tegen microplastics, de piepkleine stukjes plastic die met name heel veel in synthetische en gemixte kleding zitten en zo vooral door wasbeurten in het milieu terecht komen. Dat zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het stelt verschillende maatregelen voor.
25/04 10u00  „Fusie Deutsche en Commerzbank op klappen”De fusiegesprekken tussen de Duitse banken Deutsche Bank en Commerzbank lopen naar verwachting op niets uit. Dat hebben ingewijden laten weten aan persbureau Bloomberg en de Britse zakenkrant Financial Times. Een definitieve beslissing is echter nog niet genomen. Deutsche Bank geeft naar verwachting vrijdag een update over de fusiegesprekken.
25/04 10u00  Kootwijkerbroeker voor rechter om site over rassenvermengingPieter van der M. uit Kootwijkerbroek moet zich woensdag voor de rechtbank in Amsterdam verantwoorden voor zijn internetsite stop-rassen-vermenging.nl. De site is inmiddels niet meer beschikbaar.
25/04 09u45  12 miljoen hectare tropisch bos weg in 2018Ongeveer 12 miljoen hectare tropisch bos is vorig jaar wereldwijd verdwenen. Dat berichtte Global Forrest Watch dat de ontwikkeling van bos in de wereld in de gaten houdt.
25/04 09u30  Overname Delta Energie stuwt omzet VattenfallVattenfall heeft in het afgelopen kwartaal de wind mee gehad dankzij het inlijven van het Nederlandse Delta Energie. Het moederbedrijf van Nuon meldde hogere omzet- en winstcijfers mede doordat er meer klanten bijkwamen.
25/04 09u15  ASMI uitblinker op DamrakDe Amsterdamse aandelenbeurs is donderdag met een klein verlies geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen licht lager. De handel stond opnieuw in het teken van de kwartaalresultaten van grote Europese bedrijven. Op het Damrak was chiptoeleverancier ASMI een uitblinker na een verhoging van de omzetprognose. Beleggers verwerkten verder de handelsupdates van onder meer RELX, Unibail-Rodamco-Westfield en Intertrust.
25/04 09u15  Orgelbouwer: Hoofdorgel Notre-Dame in goede staatDe Franse orgelbouwer Pascal Quorin heeft het hoofdorgel van de Notre-Dame geïnspecteerd en geconstateerd dat het instrument na de brand in de kathedraal in goede staat verkeert.
25/04 09u15  Traagste radioactieve verval ooit gemetenIn het ondergrondse Gran Sasso-laboratorium in Italië is het traagste radioactieve verval ooit gemeten. De halfwaardetijd van Xenon-124 is 18 miljard biljoen jaar.
25/04 09u00  Streep door supermarktfusie Asda-SainsburyDe Britse supermarktketens Asda en Sainsbury mogen niet fuseren. De Britse toezichthouder Competition and Markets Authority (CMA) heeft dat besloten, omdat het samengaan zou leiden tot hogere prijzen bij onder meer winkels en tankstations. Ook zou er volgens de waakhond minder keuze voor consumenten zijn als de twee supermarktketens samen verder zouden gaan.
25/04 09u00  Tuinbezitters observeren gedrag kleine dierenDe Dierenbescherming vraagt tuinbezitters uit te zoeken welke zoogdieren, vogels, insecten, amfibieën en vlinders ze zoal zien. Tijdens de derde editie van de Tuintelling kunnen ze de dieren niet alleen tellen, de organisatie vraagt ook om ze een tijdje te observeren. Zo moet duidelijk worden met welk doel dieren een tuin gebruiken.
25/04 09u00  In Alblasserdam werd kleine kudde grote gemeenteDe kerk van de gereformeerde gemeente in Alblasserdam zit ’s zondags vol. En verder uitbouwen kan niet. „Toen we met zo’n veertig mensen begonnen, hebben we niet kunnen denken dat de gemeente zo zou groeien.”
25/04 09u00  „Milieueisen belemmeren kankertherapie”Het kabinet weigert in de milieuwetgeving voor genetische modificatie een onderscheid te maken voor medische producten. Voor veel patiënten komt behandeling hierdoor te laat, stelt René Medema, wetenschappelijk directeur van het oncologisch centrum Antoni van Leeuwenhoek in een interview met Trouw.
25/04 08u45  Man die op voetgangers inreed aangeklaagdEen 34-jarige man die inreed op een groep voetgangers in de VS is aangeklaagd voor acht pogingen tot moord, aldus Amerikaanse media. De politie heeft verklaard dat de man met opzet inreed op de voetgangers maar dat zijn motief onduidelijk is.
25/04 08u45  Vergissing bij levering zand door VinkHet Barneveldse bedrijf Vink zegt een „menselijke fout” te hebben gemaakt bij de levering van zand dat in 2015 in Veenendaal is gebruikt voor kerkelijk gebouw De Poster. De gemeente Veenendaal betichtte Vink eerder van „zeer laakbaar” handelen.
25/04 08u45  Boeing-affaire drukt Norwegian dieper in roodBudgetvlieger Norwegian Air heeft zijn verlies in het eerste kwartaal flink zien oplopen, nu het bedrijf zijn Boeings van het type 737 MAX aan de grond moet houden wegens veiligheidsproblemen. De extra kosten die daar mee gemoeid zijn doen besparingen teniet.
25/04 08u45  Prof. dr. W. H. Velema (CGK) in Apeldoorn begravenOp Begraafplaats Soerenseweg te Apeldoorn is woensdag prof. dr. W. H. Velema ter aarde besteld.
25/04 08u30  Peugeot Citroën lijdt onder embargo IranPSA Peugeot Citroën heeft in het eerste kwartaal minder auto’s verkocht. Met name het vertrek uit Iran als gevolg van het Amerikaanse handelsembargo speelde het bedrijf parten.
25/04 08u30  Geestelijk lichtSpreuken 20:27
25/04 08u30  Steun Kamer voor minder nachtvluchten groeitSteeds meer partijen in de Tweede Kamer willen het aantal nachtvluchten op Schiphol verbieden of sterk reduceren. Regeringspartijen D66 en ChristenUnie sluiten zich hier bij aan.
25/04 08u30  Moslims zoeken veilig heenkomen na aanslagenVeel moslims vertrekken in de nasleep van de zelfmoordaanslagen in Sri Lanka uit de kuststad Negombo. Daar zijn de spanningen de afgelopen dagen flink opgelopen.
25/04 08u15  Nikkei klimt na rentebesluit BoJDe Japanse aandelenbeurs is donderdag hoger gesloten. Beleggers verwerkten het besluit van de Bank of Japan om het rentetarief ten minste tot het voorjaar van 2020 extreem laag te houden. De centrale bank verwacht tevens dat het inflatiedoel van 2 procent in de komende drie jaar niet gehaald zal worden. De andere Aziatische beurzen lieten een gemengd beeld zien.
25/04 08u15  Actie bij kolencentrale Engie op MaasvlakteLeden van de actiegroep Wij Stoppen Steenkool voeren donderdagochtend actie bij de energiecentrale van Engie op de Maasvlakte in Rotterdam. Ze willen dat alle kolencentrales voor het eind van dit jaar worden gesloten „om gevaarlijke klimaatverandering tegen te gaan”. De activisten hebben zich vastgeketend aan de kolentransportbanen.
25/04 08u15  PvdA wil belasting digitale grootverdienersDe PvdA wil dat grote technologiebedrijven belasting gaan betalen over de omzet die zij halen uit digitale diensten. Omdat het niet gelukt is daar in EU-verband afspraken over te maken, moet Nederland zelf zo’n digitaks invoeren, vindt de oppositiepartij.
25/04 08u00  Zwak eerste kwartaal voor NokiaDe Finse fabrikant van netwerkapparatuur Nokia heeft naar eigen zeggen een zwak eerste kwartaal achter de rug. De omzet steeg wel, maar daarbij moet worden aangetekend dat het bedrijf een jaar eerder ook een broos eerste kwartaal kende. Dat er onder de streep een tekort resteerde kwam voor veel kenners als een verrassing.
25/04 08u00  25042019 Synode PKN 2019De generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) komt donderdag en vrijdag bijeen in Doorn. Op de agenda staan onder meer het beleid rond seksueel misbruik in de kerk en de bouw van een grote kerkcampus in het midden van het land. Volg de berichtgeving over de synode in dit liveblog.
25/04 08u00  A73 afgesloten voor onderzoek naar jerrycansDe A73 is donderdagochtend vanaf Venray-Noord in de richting van Nijmegen afgesloten voor onderzoek naar verdachte stoffen die zijn aangetroffen in een auto die bij een ongeluk betrokken was. Het gaat om de inhoud van jerrycans, meldt de politie Limburg.
25/04 08u00  Chinese Tesla-fabriek later op stoomDe nieuwe Gigafactory van Tesla in China produceert dit jaar minder auto’s dan topman Elon Musk eerder had gezegd. Volgens Musk gaat het om „zeker meer dan 1000, misschien 2000” Models 3 per week. Eerder zei Musk dat eind dit jaar al 3000 auto’s van de band zouden rollen.
25/04 08u00  Strijd voor pensioenakkoord nadert kookpuntHavenarbeiders, bouwvakkers en politieagenten stonden woensdag broederlijk naast elkaar op het Malieveld. „66 jaar is oud genoeg” was de strijdkreet tijdens een gesprek tussen leden van vakbond FNV en politici over zware beroepen.
25/04 08u00  „Energierekening zal nog verder stijgen”Het ligt voor de hand dat de energierekening in de toekomst nog verder zal stijgen. Dat zei Pieter Boot van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) woensdag in de Tweede Kamer.
25/04 08u00  Man ter dood gebracht voor racistische moordDe Amerikaanse autoriteiten hebben de 44-jarige John William King geëxecuteerd voor een racistische moord. Drie mannen bonden in 1998 een zwarte lifter achter hun auto en sleepten hem over de weg tot hij overleed.
25/04 08u00  Swedbank komt met speciaal anti-witwasteamSwedbank gaat intern een divisie opzetten die financiële criminaliteit tegengaat. De door een witwasschandaal geplaagde Zweedse bank kondigde die stap aan in een handelsbericht over het eerste kwartaal van het jaar.
25/04 07u45  Swedbank komt met speciaal antiwitwasteamSwedbank gaat intern een divisie opzetten die financiële criminaliteit tegengaat. De door een witwasschandaal geplaagde Zweedse bank kondigde die stap aan in een handelsbericht over het eerste kwartaal van het jaar.
25/04 07u30  „Pas privacywet aan bij aanpak witwassen”Nederland moet overwegen om de privacywetgeving aan te passen om witwassen via financiële instellingen beter te kunnen tegengaan. Banken zouden ook moeten worden verplicht om informatie te delen over klanten die zij op verdenking van witwassen de deur wijzen. Daarvoor pleit directeur Frank Elderson van De Nederlandsche Bank (DNB) in een gesprek met Trouw.
25/04 07u15  „Airbnb wordt ook veel gebruikt in eigen land”Airbnb wordt ook veel gebruikt door Nederlanders die in eigen land op zoek zijn naar een overnachtingsadres. Volgens de internetmarkt voor slaapplaatsen maakten vorig jaar in totaal 400.000 Nederlanders gebruik van Airbnb om binnen Nederland te reizen.
25/04 07u15  Poetin wil Koreaanse problemen helpen oplossenDe Russische president Vladimir Poetin heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zijn hulp aangeboden bij het oplossen van problemen op het Koreaanse schiereiland.
25/04 07u00  'Trump wordt in oorlog met Iran gelokt'Mohammad Javad Zarif, de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, gelooft niet dat de Amerikaanse president Donald Trump aanstuurt op een oorlog met Iran, maar denkt wel dat hij er door bepaalde personen toe kan worden uitgelokt.
25/04 07u00  Bejaarde langer thuis in aangepaste woningOuderen die een gelijkvloerse woning hebben of een huis met een traplift, hebben ongeveer 9 procent kans om komend jaar in een verpleeghuis te belanden. Vergelijkbare 90-plussers die in hun woning trap moeten lopen, hebben daarop iets meer kans (11 procent), meldt het Centraal Planbureau (CPB).
25/04 05u30  Ghosn mag voor 4,5 miljoen dollar cel uitVoormalig Nissan-baas Carlos Ghosn komt op borgtocht vrij. Een Japanse rechtbank heeft bepaald dat de Braziliaan tegen betaling van 4,5 miljoen dollar de cel mag verlaten.
25/04 04u45  Hof buigt zich opnieuw over zaak MasmeijerHet hof van beroep in Antwerpen buigt zich woensdag opnieuw over de drugszaak waarin de voormalige NCRV-coryfee Frank Masmeijer verdachte is. Het hof besloot in februari de zaak te heropenen omdat de wetgeving is veranderd en de aanklager de kans moest krijgen om de beschuldigingen aan te passen.
25/04 04u30  ’Kind niet meer ‘s nachts in cel opsluiten’Kinderombudsman Margrite Kalverboer wil dat kinderen voor een klein vergrijp niet meer een nacht in de cel worden gezet. Minderjarigen die zijn opgepakt moeten niet alleen maar worden gezien als verdachte maar vooral ook als kind, stelt Kalverboer in het rapport Hoeveel nachtjes nog?
25/04 04u15  Resultaten onderzoek naar OM gepresenteerdDe resultaten van het onderzoek naar een liefdesaffaire en mogelijke integriteitsschendingen binnen de top van het Openbaar Ministerie (OM) worden donderdag bekendgemaakt. Een driekoppige commissie, geleid door oud-procureur-generaal bij de Hoge Raad, Jan Watse Fokkens, onderzocht de problemen bij het OM op verzoek van het OM zelf.
25/04 03u15  Zeven mijnwerkers vermoord in PeruIn een mijntunnel in een zuidelijke regio in Peru, waar veel mijnwerkers hoog in het Andesgebergte graven naar gouderts, zijn maandag zeven mensen doodgeschoten, meldde het Peruaanse Openbaar Ministerie woensdag.
25/04 02u45  Drie leden Soedanese regime opgestaptDrie leden van het heersende militaire regime in Soedan hebben ontslag genomen, maar hun ontslag moet nog worden aanvaard, zei de regerende Militaire Overgangsraad (TMC) woensdag.
25/04 02u15  Schotten pleiten opnieuw voor afscheidingAanhangers van een onafhankelijk Schotland lanceren donderdag een nieuwe campagne voor een tweede referendum over de afscheiding van het Verenigd Koninkrijk. De organisatoren hopen de Schotse woede over de brexit te kunnen benutten.
25/04 01u45  Record aantal gevallen van mazelen in VSDe Verenigde Staten hebben in 2019 een record aantal gevallen van mazelen genoteerd sinds de ziekte in 2000 door de VS als uitgebannen werd beschouwd. Inmiddels staat de teller op 695 besmettingen. Dat heeft het Centrum voor Ziektebeheersing en Preventie (CDC) woensdag bekendgemaakt.
25/04 00u00  Tesla boekt stevig kwartaalverliesTesla is weer in de rode cijfers gedoken, na twee kwartalen op rij met winst. De maker van elektrische auto’s had afgelopen verslagperiode naar eigen zeggen te maken met onvoorziene omstandigheden, waardoor er minder voertuigen afgeleverd werden dan de bedoeling was.
24/04 23u30  Werk aan de winkel voor DENK en ForumEr is nog werk aan de winkel voor met name de partijen DENK en Forum voor Democratie in aanloop naar de verkiezingen voor de Eerste Kamer volgende maand. De partijen voldoen nog niet helemaal aan de voorwaarden.
24/04 23u15  Jongen (5) begraven in plastic, ouders gepaktIn een ondiep graf bij het Amerikaanse plaatsje Crystal Lake is woensdag het lichaam van een 5-jarige jongen gevonden. Het lichaam was gewikkeld in plastic. De ouders van het het slachtoffertje, Andrew Freund, zijn opgepakt op verdenking van moord. Eerder deze week gaven zij hun zoon nog op als vermist.
24/04 22u45  Facebook houdt rekening met miljardenboeteFacebook rekent op een boete van zeker 3 miljard dollar van de Amerikaanse toezichthouder FTC. Aanleiding daarvoor zijn verschillende schandalen, waaronder dat met Cambridge Analytica, waarbij Facebook het niet zo nauw nam met de privacy van zijn gebruikers.
24/04 22u30  Omzetgroei en hogere winst voor MicrosoftMicrosoft heeft in het afgelopen derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar zowel de omzet als de winst flink zien aandikken. Het concern deed wederom goede zaken met zijn clouddiensten.
24/04 22u30  Wall Street sluit licht lagerDe Amerikaanse aandelenbeurzen zijn woensdag met kleine verliezen gesloten. Beleggers op Wall Street verwerkten een flinke stroom aan kwartaalberichten van bedrijven. Onder andere het geplaagde Boeing kwam met cijfers. Ook was er nieuws over Netflix.
24/04 22u30  Jongen (9) dood in België, vijf mensen gepaktIn een gracht op het terrein van een asielzoekerscentrum in het Belgische Broechem is woensdag het lichaam gevonden van een 9-jarige jongen. Dat meldt het Antwerpse parket. Vijf verdachten die bij zijn dood zouden zijn betrokken zijn opgepakt. Het slachtoffer verbleef in het opvangcentrum met zijn 26-jarige moeder.
24/04 21u30  Ook witwaskwestie bij Belgische bankOok in België heeft een bank van toezichthouders te horen gekregen wat er allemaal beter moet met betrekking tot het tegengaan van witwassen. Het gaat om Bank Degroof Petercam, na de grootbanken de belangrijkste speler voor privaatbankieren bij de zuiderburen.
24/04 21u30  Overijssel begint onderhandelingen opnieuwIn Overijssel moet een nieuwe informateur partijen bij elkaar brengen om een coalitie in de Provinciale Staten te vormen. Dit is nodig na het vertrek vorige week van de PvdA uit de onderhandelingen.
24/04 21u15  Appeltjes van Oranje naar vrijwilligersDe Appeltjes van Oranje 2019 gaan dit jaar naar Stichting ElanArt uit Gelderland, de organisatie Taal doet meer uit Utrecht en de landelijke stichting Met je hart. Dat hebben het Oranje Fonds en de Rijksvoorlichtingsdienst woensdag bekendgemaakt. Het zijn drie initiatieven die op een buitengewone manier vrijwilligers mobiliseren en enthousiast houden.
24/04 21u00  OM in beroep tegen vrijspraak oud-KPMG’erHet Openbaar Ministerie gaat in beroep tegen de recente vrijspraak van voormalig KPMG-bestuurder Jaap van Everdingen en projectontwikkelaar Fred Meijer. Volgens de rechter in Amsterdam was er geen bewijs dat ze strafbaar gehandeld zouden hebben, maar justitie ziet dat anders.
24/04 21u00  VS veroordelen berechting journalistenDe VS hebben woensdag kritiek geuit op de beslissing van Myanmar om twee journalisten te veroordelen. Eerder wees het Myanmarese hooggerechtshof het hoger beroep af van Wa Lone (33) en Kyaw Soe Oo (29), die in september zeven jaar cel opgelegd kregen omdat ze geheime overheidsdocumenten in handen hadden.
24/04 20u45  Vmbo-examen gestolen uit auto docentUit de auto van een vmbo-docent zijn vorige week vrijdag de opgaven, de instructies voor examinatoren en de correctievoorschriften van een centraal eindexamen gestolen. Dat meldt onderwijsminister Arie Slob aan de Tweede Kamer.
24/04 20u30  Kamer vraagt opheldering over bus Schreeuw om LevenDe Tweede Kamer wil van het kabinet weten welke ruimte stichting Schreeuw om Leven heeft om vrouwen die op weg zijn naar een abortuskliniek vanuit een bus hulp aan te bieden.
24/04 20u30  Groene kandidaten voor Eneco trekken samen opBurgerbeweging Den Haag Fossielvrij en Kees Koolen, de man die rijk werd met hotelboekingssite Booking.com, trekken samen op in het verdere aankoopproces van Eneco. De partijen meldden zich eerder al als kandidaat-koper voor het energiebedrijf. Ze hebben nu besloten samen een bod voor te bereiden.
24/04 20u15  Pieter van Vollenhoven, die professor die nooit prins werdHij werd niet zomaar voorvechter van een veiliger Nederland. Prof. mr. Pieter van Vollenhoven, die 30 april zijn tachtigste verjaardag viert, begon als baanloze burger aan het hof. Maar hij knokte zich uit de koninklijke kooi.
24/04 20u00  EMA in beroep over doorbetalen Londense huurHet Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) is het er niet mee eens dat het zijn Londense huur moet doorbetalen. Daarom is beroep aangetekend tegen de gerechtelijke uitspraak dat EMA zijn huurovereenkomst voor het kantoor in de Britse hoofdstad niet mag stoppen vanwege de brexit.
24/04 20u00  Amerikaanse ex-politica werkte samen met ChinaEen ex-werknemer van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is woensdag schuldig bevonden aan samenzwering met Chinese agenten. Het gaat om Candace Claiborne (63), die haar contacten met Chinese inlichtingenagenten achterhield en giften kreeg in ruil voor interne documenten van het ministerie. Dat laat het ministerie van Justitie weten.
24/04 20u00  „IS’er wilde aanslag plegen in Gallipoli”Een lid van Islamitische Staat (IS) is in het Turkse Tekirdağ opgepakt omdat hij donderdag een aanslag zou willen plegen tijdens de Anzac-herdenking in het Turkse Gallipoli. Dat melden de autoriteiten.
24/04 19u45  Generaal krijgt hoogste Franse onderscheidingDEN HAAG (ANP) Luitenant-generaal Leo Beulen heeft woensdag het Légion d’Honneur ontvangen, Frankrijks hoogste onderscheiding.
24/04 19u45  Oppositie Soedan dreigt met massaal protestDe oppositie in het nog steeds door generaals geregeerde Soedan heeft gedreigd met een algemene staking en een protestmars waar donderdag een miljoen mensen naar zouden komen. De tegenstanders van het regime vrezen dat de val van dictator Omar Hassan al-Bashir eerder deze maand feitelijk geen verandering betekent. De militairen die al-Bashir aan de kant schoven en nu aan de macht zijn, zijn voormalige getrouwen van al-Bashir.
24/04 19u45  Erdogan verdedigt ‘deportatie’ ArmeniërsDe Turkse president Erdogan is fel uitgevaren tegen Frankrijk over de erkenning van de Armeense genocide die in het toenmalige Ottomaanse Rijk op 24 april 1915 begon. Frankrijk heeft dit jaar voor het eerst 24 april als een officiële gedenkdag voor de volkerenmoord benoemd.
24/04 19u30  Otten weg als medewerker FVD in Tweede KamerHenk Otten moet stoppen als medewerker van de Tweede Kamerfractie van Forum voor Democratie (FVD). Het partijbestuur heeft hem gevraagd „eervol terug te treden”, meldt partijleider en fractievoorzitter in de Tweede Kamer Thierry Baudet op Twitter.
24/04 19u15  Rusland is laatste strohalm voor KimKim Jong-un ontmoet donderdag de Russische president Poetin in de Russische havenstad Vladivostok. Wat valt te verwachten van deze ontmoeting nu onderhandelingen over Pyongyangs kernwapenprogramma muurvast zitten?
24/04 19u00  ’IS’er wilde aanslag plegen in Gallipoli’Een lid van Islamitische Staat (IS) is in het Turkse Tekirdağ opgepakt omdat hij donderdag een aanslag zou willen plegen tijdens de Anzac-herdenking in het Turkse Gallipoli. Dat melden de autoriteiten.
24/04 18u30  Burgemeester sluit hotel in Zaandijk tijdelijkBurgemeester Jan Hamming van Zaanstad heeft het hotel waar woensdagochtend een explosie was tijdelijk gesloten, meldt de gemeente. Dit in verband met de veiligheid in de directe omgeving van Hotel Zaandijk op de Lagedijk.
24/04 18u30  Blok kan weinig doen voor kernwapenverdragMinister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) wil wel meer doen om het kernwapenverdrag INF te redden, maar kan naar eigen zeggen weinig doen als de hoofdrolspelers niet meewerken. De Kamer had op iets meer enthousiasme gehoopt bij de bewindsman.
24/04 18u15  Kansel op Sint Philipsland bood in oorlog schuilplaats aan studentNiet alleen ds. R. Kok uit Veenendaal liet in de Tweede Wereldoorlog een onderduiker in de preekstoel wegkruipen. Ook ds. W. H. Blaak uit Sint Philipsland deed dat. De oud gereformeerde predikant gaf Cees van Nieuwenhuizen een schuilplaats.
24/04 18u00  Randstad wint, AkzoNobel verliest op beursUitzender Randstad was woensdag een grote winnaar op de beurs in Amsterdam. Beleggers waren enthousiast over de resultaten van het bedrijf, iets wat niet gold voor AkzoNobel, dat na cijfers juist flink onderuitging. De financiële markten kregen een hoop kwartaalberichten te verwerken, waardoor het algehele sentiment in Europa gemengd was.
24/04 18u00  Dode bij verkeersongeval VenloDoor een verkeersongeval op de Marco Poloweg in Venlo is een persoon om het leven gekomen. Dat meldt de politie.
24/04 17u45  PBL: doorrekening CO2-taks kost meer tijdMet een CO2-taks voor bedrijven kunnen de klimaatdoelen voor de industrie worden gehaald. Zo’n belasting levert een sterkere vermindering van de CO2-uitstoot op dan de plannen uit het ontwerp-klimaatakkoord. Maar er is ook een reëel risico dat bedrijven uit Nederland vertrekken en dat is een stuk moeilijker in te schatten, meldt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).
24/04 17u45  Gevonden schedel van vrouw uit 1405De vondst van een schedel en enkele botten in het Duitse Lüneburg wijst niet op een recent geweldsmisdrijf. De resten die tijdens de herfst in een bos werden gevonden blijken van een vrouw die al in 1405 overleed. Dat zei politiewoordvoerder Antje Freudenberg woensdag.
24/04 17u45  Minder transvetten in koekjes en zoute snacksKoekjes en zoute snacks moeten van de Europese Commissie minder ongezond worden. De commissie heeft een nieuwe verordening aangenomen waardoor vanaf 2 april 2021 er per 100 gram vet nog maar maximaal 2 gram transvet mag voorkomen in koekjes, zoute snacks, instantsoep en andere industrieel geproduceerde voeding.
24/04 17u45  Erdogan verdedigt deportatie ArmeniërsDe Turkse president Erdogan is fel uitgevaren tegen Frankrijk over de erkenning van de Armeense genocide die in het toenmalige Ottomaanse Rijk op 24 april 1915 begon. Frankrijk heeft dit jaar voor het eerst 24 april als een officiële gedenkdag voor de volkerenmoord benoemd.
24/04 17u15  „Terrorist Sri Lanka studeerde in Engeland”Een van de zelfmoordterroristen die zondag aanslagen pleegden in Sri Lanka studeerde in 2006 en 2007 in Engeland. Dat meldt SkyNews. Het gaat volgens veiligheidsbronnen om Abdul Lathief Jameel Mohamed. Daarna volgde hij ook nog een postdoctorale opleiding in Australië.
24/04 17u00  Kiev woedend over paspoortmaatregel KremlinDe Oekraïense regering is woedend over het besluit van Moskou om het voor mensen in de Oost-Oekraïense regio Donbass makkelijker te maken de Russische nationaliteit te verwerven. President Poetin heeft daar een wet voor ondertekend.
1 2 3 4


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

11x Musk en SEC willen opnieuw meer tijd26/04 04u45 - Reformatisch Dagblad: Tesla-topman Elon Musk en de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC hebben opnieuw meer tijd nodig om een geschil uit te praten. Vrijdag zou er een oplossing voor de ruzie over het gebruik van Twitter door Musk moeten zijn, maar de betrokken partijen vragen nu aan de rechter uitstel tot 30 april.
11x Boot zinkt voor kust Venezuela, 21 vermisten26/04 00u30 - Reformatisch Dagblad: De kustwacht van Trinidad en Tobago is op zoek naar zeker 21 vermisten, nadat in ruwe zee een boot met Venezolanen donderdag was omgeslagen. Tot dusver zijn vier mensen gered. De boot was onderweg naar Trinidad.
11x Aantal zonneparken verdrievoudigd26/04 00u15 - Reformatisch Dagblad: De hoeveelheid energie die bedrijven en woningen opwekken via zonnepanelen is vorig jaar flink toegenomen vergeleken met 2017. De toename was bij bedrijven (71 procent) veel groter dan bij woningen (37 procent) en is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vooral toe te schrijven aan de aanleg van zonneparken. Waren dat er in 2017 nog 22, vorig jaar telde Nederland 65 zonneparken.
10x Klimaatactivisten blokkeren straten Amsterdam26/04 08u45 - Reformatisch Dagblad: Activisten van Extinction Rebellion voeren vrijdagochtend actie in Amsterdam. In het centrum van de stad blokkeren ze korte tijd verschillende straten met wat ze de ‘swarming’-tactiek noemen, een militaire tactiek die letterlijk ‘zwermen’ betekent.
10x „Het heeft Zijne Majesteit behaagd”26/04 04u45 - Reformatisch Dagblad: Duizenden Nederlanders zullen vrijdag de zin horen: „Het heeft Zijne Majesteit behaagd.” Op dat moment ontdekken ze dat ze een koninklijke onderscheiding hebben gekregen, voor jarenlang vrijwilligerswerk of voor prestaties in hun baan. Ze mogen zich voor de rest van hun leven lid, ridder of officier in de Orde van Oranje-Nassau of de Orde van de Nederlandse Leeuw noemen.
10x Meer uitgaven naar eerste levensbehoeften26/04 00u15 - Reformatisch Dagblad: Nederlanders zijn de afgelopen jaren meer geld kwijt aan de eerste levensbehoeften, zoals eten, kleding en huisvesting. Door relatief sterk gestegen huren gaat vooral aan die laatste categorie een groter deel van alle uitgaven op, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
9x KPN wil ‘westerse’ partij voor kernnetwerk 5G26/04 08u45 - Reformatisch Dagblad: Telecombedrijf KPN kiest bij het opzetten van een kernnetwerk voor 5G voor een ‘westers’ bedrijf, zo maakt het concern bekend. Daarmee wordt het Chinese Huawei, dat internationaal onder vuur ligt, uitgesloten van deze klus. KPN zegt op die manier rekening te willen houden met „veranderende inzichten over veiligheid” van vitale infrastructuur.
9x Kim: VS moeten zich flexibeler opstellen26/04 01u45 - Reformatisch Dagblad: De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft na zijn top met de Russische president Poetin gezegd dat de vrede op het Koreaanse schiereiland volledig afhangt van de toekomstige houding van de Verenigde Staten. Dat meldt het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA vrijdag (lokale tijd).
9x Noodtoestand in Canada door overstromingen26/04 01u00 - Reformatisch Dagblad: De burgemeester van de Canadese hoofdstad Ottawa, Jim Watson, heeft de noodtoestand afgeroepen, omdat door extreme regenval het water snel stijgt.
8x Rapport: China vernielt bijna 6000 tempels taoïsme26/04 10u15 - Reformatisch Dagblad: De Chinese autoriteiten hebben recent in de oostelijke provincie Jiangsu in een maand tijd bijna 6000 taoïstische tempels verwoest.

Statistieken

Artikels:
30153
Gelezen:
16659
Aantal lezers nu:
55


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven