woensdag 24 mei 2017, week 21


Downloaden voor Windows Phone

Downloaden voor Windows 8

U bent nu hier: Meer nieuws van Reformatisch Dagblad

Laatste updatecontrole: vandaag om 13u30
 

Reformatisch Dagblad

Verbergen Tonen
24/05 13u30  „Manchester toont noodzaak eenheid in NAVO” De aanslag in Manchester toont aan hoe belangrijk het is om samen te staan in de strijd tegen terrorisme. Dat zei NAVO-chef Jens Stoltenberg woensdag, een dag voor de top van de 28 NAVO-lidstaten in Brussel. De Noor verwacht dat alle leiders op een of andere manier iets zullen zeggen over de „barbaarse aanval” op kinderen.
24/05 13u15  Scholier spuit met pepperspray De politie heeft op een middelbare school in Veghel een jongen aangehouden die met pepperspray heeft gespoten. Volgens een woordvoerster van de veiligheidsregio hadden zo’n 25 leerlingen daarna klachten. Ze zijn ter plaatse behandeld. De school, het Fioretti College, werd ontruimd.
24/05 13u15  Overleg Rutte en Pechtold in Scheveningen VVD-leider Mark Rutte en Alexander Pechtold van D66 hebben woensdag enkele uren overlegd met elkaar in Scheveningen. De formatie is in een impasse gekomen nadat duidelijk was geworden dat een coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie er niet in zit.
24/05 13u15  Publieke opinie over palliatieve zorg onderzocht Er komt een groot onderzoek naar de mening van Nederlanders over de kwaliteit van palliatieve zorg.
24/05 13u00  Reddingsbrigade waarschuwt voor koud water Het zwemwater in Nederland kan het komende hemelvaartsweekeinde nog erg koud zijn. Hierdoor kunnen zwemmers kramp krijgen of onderkoeld raken. Daarvoor waarschuwt Reddingsbrigade Nederland woensdag. Komend weekeinde wordt het warm in Nederland: temperaturen van 25 tot 29 graden worden verwacht.
24/05 13u00  Gratis champignons in wijk Heerhugowaard Bewoners van de Molenwijk in het Noord-Hollandse Heerhugowaard kunnen al enkele weken in de plantsoenen van hun buurt eetbare champignons oogsten. Dat meldt de Nederlandse Mycologische Vereniging woensdag via de site Nature Today.
24/05 12u45  Vermeer trekt 325.000 bezoekers naar Louvre Een grote tentoonstelling van werk van Johannes Vermeer en tijdgenoten heeft bijna 325.000 bezoekers naar het Louvre in Parijs getrokken. Dat heeft het museum woensdag laten weten.
24/05 12u30  Politie kan in juli speekseltest doen om drugs De politie kan vanaf 1 juli speekseltesten doen om drugsgebruik in het verkeer aan te tonen. Dat bevestigt het ministerie van Veiligheid en Justitie. De wet die dit mogelijk maakt, gaat dan in.
24/05 12u30  18 jaar cel voor Nederlandse zuurgooier België De Nederlander die ruim twee jaar geleden zuur goot over een vrouw in een Delhaize-supermarkt in Antwerpen is ook in hoger beroep veroordeeld tot achttien jaar celstraf. Anders dan de rechtbank acht het gerechtshof in Brussel Jelle F. echter niet schuldig aan een moordpoging, maar aan afpersing en foltering. Volgens de rechters staat niet vast dat hij haar wilde doden.
24/05 12u15  Nibud bezorgd om financiële kennis tieners Het Nibud (Nationaal instituut voor budgetvoorlichting) maakt zich zorgen om het gebrek aan financiële kennis bij tieners. Veel van de in Europees verband onderzochte Nederlandse vijftienjarigen weten bijvoorbeeld niet wat ze aanmoeten met een phishingmail of ze zijn niet in staat een loonstrookje te ontcijferen.
24/05 12u15  Dief van kievietseieren loopt tegen de lamp De politie heeft woensdag een 48-jarige man uit de gemeente Zuidwest-Friesland aangehouden. Bij hem thuis werden een broedmachine, zeven kievietseieren en dertien kievietskuikens gevonden. Hij had geen ontheffing om de eieren van de beschermde kieviet te rapen.
24/05 12u15  Rustige handelsdag op Beursplein 5 De beurshandel in Amsterdam verliep woensdagochtend vrij rustig. Ook elders in Europa waren de koersuitslagen beperkt. Uitzender Randstad ging flink omlaag op het Damrak na een afwaardering door Credit Suisse. Advies- en ingenieursbureau Arcadis was juist een uitblinker dankzij een adviesverhoging door Kepler Cheuvreux.
24/05 12u00  Nog geen verslag Schippers, zet werk voort Informateur Edith Schippers komt woensdag nog niet met haar eindverslag van de laatste formatiepoging. De komende dagen zet ze haar werkzaamheden voort. Ze heeft dat woensdag tegen Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib gezegd, meldt een woordvoerder.
24/05 12u00  Ingetogen boosheid bij Segers (CU) na D66-streek „Een zeer teleurstellend gesprek. Alleen als ik ter plekke zo ongeveer het D66-verkiezingsprogramma ondertekende, zou de ChristenUnie plaats mogen nemen aan de formatietafel. Maar dat heb ik toch maar niet gedaan…”
24/05 12u00  „Britse politie houdt drie mannen aan” De politie heeft in Manchester drie mannen aangehouden in verband met de aanslag bij de Manchester Arena maandag.
Laatste update: vandaag om 13u30Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
24/05 12u00  Hoge strafeisen voor hulp bij liquidatieTegen twee mannen die worden verdacht van hulp bij de liquidatie van Aziz Anzi in september 2015 zijn straffen geëist van twaalf en achttien jaar cel. De officier van justitie eiste dat woensdag voor de rechtbank in Utrecht.
24/05 11u45  BuZa: alleen naar Venezuela als het echt moetHet ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) heeft woensdag het reisadvies voor Venezuela aangepast. Reizen naar het land wordt ontraden. Het advies is om alleen af te reizen als het strikt noodzakelijk is. De grensstreek met Colombia moet helemaal worden gemeden.
24/05 11u45  We verwachten op migratiedossier te veel van linksHet is verbazingwekkend hoe eenzijdig er geschreven en gesproken wordt over het migratievraagstuk, schrijft Eddie Krooneman. Klaver is na de mislukte onderhandelingen de gebeten hond, maar daarmee zien we cruciale aspecten over het hoofd.
24/05 11u30  Asscher wil debat over vastgelopen formatiePvdA-leider Lodewijk Asscher wil woensdag nog een Kamerdebat over de vastgelopen formatie. Dat heeft hij gezegd nadat dinsdag de poging om VVD, CDA, D66 en ChristenUnie met elkaar om tafel te krijgen was stukgelopen.12 
24/05 11u30  Aboriginals willen erkenning in grondwetLeiders van de Aboriginals, de oorspronkelijke inwoners van Australië, zijn woensdag begonnen aan een driedaagse conferentie bij de beroemde en voor hen heilige rode rots Uluru (Ayers Rock). Doel van de bijeenkomst is te bepalen hoe Aboriginals in de grondwet van Australië moeten worden opgenomen.12 
24/05 11u30  Kerk in Manchester biedt mensen ruimte om te treurenDe vlag wappert nog steeds hoog op de toren van de kathedraal in Manchester. Het personeel mag de kerk niet in om het doek tot halfstok te laten zakken. „Zodra we erin kunnen, zullen we de vlag halfstok hangen.”12 
24/05 11u30  Onderzoek naar zorg in laatste levensfaseZorginstellingen beginnen een groot onderzoek naar de kwaliteit van palliatieve zorg in Nederland; de begeleiding van mensen bij het naderende einde van hun leven. De onderzoekers willen weten wat Nederlanders de belangrijkste aspecten vinden in de zorg tijdens de laatste levensfase, maakte het Universitair Medisch Centrum Groningen woensdag bekend.12 
24/05 11u15  Senaat stemt in met fosfaatrechtenstelselDe Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met de invoering van het fosfaatrechtenstelsel op 1 januari volgend jaar.
24/05 11u15  Franse president wil verlenging noodtoestandDe Franse president Emmanuel Macron wil de noodtoestand in zijn land verlengen tot 1 november. Dat maakte het Élysée-paleis woensdag bekend na een bijeenkomst van het veiligheidskabinet. De noodtoestand werd in 2015 ingesteld na de aanslagen in Parijs, waarbij 130 mensen omkwamen. Het parlement moet nog instemmen met de verlenging.
24/05 11u15  Tegenvallers begroting, maar overschot blijftHet kabinet moet forse tegenvallers op de begroting incasseren, maar er blijft volgend jaar en de jaren erna een begrotingsoverschot. Dat heeft minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën woensdagochtend gezegd.
24/05 11u15  Het Berleburg van Olevianus en de piëtistenKoning Willem-Alexander was recent met zijn vrouw en moeder in het Duitse Bad Berleburg. Zij waren er in verband met de begrafenis van prins Richard zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg. Het voorgeslacht van deze prins heeft veel betekend voor de kerk.
24/05 11u00  Verdachte: Wiegmink door ons beiden beschotenVerdachte Frank S. heeft woensdag tijdens de behandeling van het proces over de Posbankmoord gezegd dat ook medeverdachte Souris R. op slachtoffer Alex Wiegmink heeft geschoten. Frank S. is daar tijdens politieverhoren van overtuigd geraakt, nadat hij eerder nog twijfelde of hij de enige schutter was, zei hij woensdag.
24/05 11u00  Kamp: meer ruimte voor duurzame initiatievenInitiatieven om duurzamere producten aan te bieden lopen te vaak tegen bestaande regels aan, vindt minister Kamp van Economische Zaken. Hij bereidt daarom een wetsvoorstel voor om dat op te lossen. Door vooraf duidelijkheid te scheppen over wat wel en niet mag en meer ruimte te bieden, moeten dit soort initiatieven beter van de grond komen.
24/05 11u00  Paus toont weinig flair tijdens bezoek van TrumpOpmerkelijk kort was het bezoek van de Amerikaanse president Trump aan paus Franciscus woensdagmorgen. De paus toonde weinig van zijn flair. Toch lijkt het erop dat Trump dit bezoek aan het centrum van de Rooms-Katholieke Kerk zonder kleerscheuren heeft doorstaan.
24/05 11u00  Duitsland blijft meedoen aan migratiemissieDuitsland doet nog minstens twaalf maanden mee aan de missie van de EU om migratie via de Middellandse Zee vanuit Libië tegen te gaan. De Duitse regering besloot woensdag de steun aan de zogenoemde missie Sophia met een jaar te verlengen.
24/05 10u45  „Terrorist keerde onlangs terug uit Libië”De zelfmoordterrorist die maandagavond 22 mensen doodde kort na afloop van een optreden van Ariana Grande in de Britse stad Manchester was onlangs teruggekeerd uit Libië. Dat zei de Britse minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd woensdag tegen de BBC.
24/05 10u30  Kernreactor Doel uitgevallenKernreactor 3 van de centrale in het Belgische Doel heeft zichzelf dinsdagavond laat automatisch uitgeschakeld. Dat blijkt uit een melding op de website van uitbater Engie Electrabel.
24/05 10u30  ChristenUnie en SGP in Senaat wel voor associatieverdrag met OekraïneDe senatoren van CU en SGP stemmen –anders dan hun partijgenoten in de Tweede Kamer– in met goedkeuring van het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne, bleek dinsdag.
24/05 10u30  Britse regering zet militairen in op straatHet Verenigd Koninkrijk gaat 3800 militairen op straat inzetten om het land te beschermen tegen terroristische aanvallen. Dat heeft de Britse minister Amber Rudd van Binnenlandse Zaken woensdag bekendgemaakt. De militairen worden gebruikt om te patrouilleren bij locaties zoals Buckingham Palace, het paleis van koningin Elizabeth in Londen.
24/05 10u30  Herstel Pacific Coast Highway duurt maandenEen deel van de Pacific Coast Highway, een van grootste toeristische attracties van Californië, is zaterdag weggevaagd door een enorme aardverschuiving. Herstel van de weg gaat zeker zes maanden duren, heeft de Californische wegendienst dinsdag bekendgemaakt nadat er onder meer vanuit de lucht videobeelden waren gemaakt.
24/05 10u30  20 gewonden Manchester nog kritiekVan de 64 mensen die maandagavond gewond raakten door de aanslag in Manchester verkeren er ongeveer twintig in kritieke toestand. Dat hebben functionarissen in de gezondheidszorg in Manchester woensdag bekendgemaakt.
24/05 10u30  Samenscholingsverbod Brussels hotel ErdoganRondom het hotel in Brussel waar de Turkse president Recep Tayyip Erdogan logeert, is een samenscholingsverbod afgekondigd. Drie betrokken burgemeesters hebben dat woensdagochtend besloten.
24/05 10u15  Zeker 20 doden door busongeluk in IndiaDoor een busongeluk in het noorden van India zijn zeker twintig mensen om het leven gekomen. Zes anderen raakten gewond, drie passagiers zijn vermist, aldus de lokale politie.
24/05 10u15  Gg Leerdam 75 jaar: Het begon met AangeenbrugDe latere predikant D. L. Aangeenbrug kan de grondlegger van de gereformeerde gemeente (gg) te Leerdam worden genoemd. In 1942 sloot hij zich met een groep Leerdamse medestanders aan bij het kerkverband. Dat is nu 75 jaar geleden.
24/05 10u15  Oorlog tegen hardnekkige Japanse duizendknoopDe voortwoekerende Japanse duizendknoop kan het effectiefst met chemische middelen worden bestreden. Dat leert een praktijkproef van ruim vier jaar.
24/05 10u15  Veel zonnebrandcrèmes beschermen onvoldoendeDrie zonnebrandcrèmes falen „faliekant” in een test van de Consumentenbond. De crèmes van Clinique, Clarins en Europrofit (Kruidvat), beschermingsfactor 30, bieden veel minder bescherming tegen UVB stralen dan wat zij op de verpakking beloven, aldus de bond woensdag.
24/05 10u00  Pasjessysteem voor Haagse zwembadenDen Haag gaat een verplicht pasjessyteem invoeren voor alle gemeentelijke zwembaden. Dit doet de stad vanwege de overlast in het Zuiderparkbad, waar zwemmers en medewerkers door een groep jongeren werd bedreigd.
24/05 10u00  Nieuwe topman voor IKEAMeubelgigant IKEA krijgt een nieuwe topman. Jesse Brodin neemt per 1 september het stokje over van Peter Agnefjäll, die zelf de beslissing nam om op te stappen. Agnefjäll was 22 jaar werkzaam voor IKEA, waarvan de laatste vijf jaar als topman.
24/05 09u45  Foto-essay: China is grootste producent van theeChina geldt als de grootste producent van thee ter wereld. Vorig jaar produceerde het land 2,43 miljoen ton thee, waaronder soorten als groene thee, zwarte thee en oolongthee.
24/05 09u45  „Dader Manchester handelde niet alleen”De dader van de aanslag maandagavond in Manchester handelde waarschijnlijk niet alleen. Dat heeft de Britse minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd woensdag verklaard. Volgend haar was de 22-jarige Salman Abedi bekend bij de veiligheidsdienst.
24/05 09u45  Veel belangstelling voor zaak PosbankmoordOnder grote belangstelling van nabestaanden, publiek en pers is woensdagochtend in de rechtbank in Arnhem het proces begonnen tegen de twee verdachten van de Posbankmoord uit 2003. Voor publiek dat niet in de zittingzaal past, is een ruimte met videoverbinding beschikbaar.
24/05 09u45  Waarschuwing gevaarlijke koolmonoxidemeldersDe Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt woensdag voor gevaarlijke koolmonoxidemelders van het bedrijf Elbes Control Systems. Mogelijk slaan ze geen alarm, zelfs bij een dodelijke concentratie koolmonoxide.
24/05 09u30  Licht lagere opening beurs AmsterdamDe beurs in Amsterdam is woensdag licht lager geopend. Uitzender Randstad ging flink omlaag in de AEX-index na een afwaardering door Credit Suisse. Advies- en ingenieursbureau Arcadis was bij de middelgrote fondsen juist een uitblinker dankzij een adviesverhoging door Kepler Cheuvreux.
24/05 09u30  Reorganisatie drukt resultaat Marks & SpencerHet Britse winkelbedrijf Marks & Spencer (M&S) heeft in het afgelopen boekjaar fors minder winst gemaakt. Vooral kosten voor herstructureringen en afschrijvingen zorgden ervoor dat het brutoresultaat fors lager uitviel. Ook de verkoop van kleding was niet helemaal om over naar huis te schrijven.
24/05 09u30  Bijna alle Amber Alerts hebben succesAmber Alert heeft een succesvol 2016 achter de rug. Van de 23 vermiste kinderen waarvoor vorig jaar een alarm werd uitgegeven, keerden 22 kinderen ongedeerd terug. 21 van de 22 verdwijningen werden binnen een maand opgelost, zo blijkt uit het jaarverslag dat de organisatie woensdag presenteerde.
24/05 09u30  Nederlandse industrie zet groei voortDe Nederlandse industrie groeit dit jaar met 3 procent. Die verwachting spreekt ING woensdag uit. Dat zou de sterkste groei zijn sinds 2011.
24/05 09u30  Koning neemt afscheid van CityhopperDe koning in de cockpit. Het was een van de vorstelijke berichten in de achterliggende week: koning Willem-Alexander haalt in een Cityhopper van de KLM de 150 vlieguren per jaar die hij nodig heeft om zijn brevet als piloot te behouden.
24/05 09u30  Prinses buiten familie door huwelijkDe Japanse prinses Mako heeft zich verloofd met een oud-klasgenoot. De 25-jarige Mako, de oudste dochter van prins Akishino en prinses Kiko, trouwt waarschijnlijk volgend jaar.
24/05 09u15  Gouverneur Ahok gaat niet in beroepDe voormalige christelijke gouverneur van Jakarta Tjahaja Purnama, bekend als Ahok, gaat niet in beroep tegen zijn veroordeling. Ahok werd eerder deze maand beschuldigd van godslastering en veroordeeld tot twee jaar cel.
24/05 09u15  Verbod partydrug 4-FA gaat donderdag inDe partydrug 4-fluoramfetamine (4-FA), ook wel bekend als 4-FMP en xtc-light, is vanaf donderdag verboden. Het populaire en makkelijk te verkrijgen middel in het uitgaansleven staat vanaf dan op de lijst van harddrugs. Volgens het ministerie van Volksgezondheid kan 4-FA leiden tot ernstige hoofdpijn, schade aan hart en bloedvaten en in sommige gevallen zelfs hersenbloedingen.
24/05 09u00  Elektriciteitsmarkt Nederland steeds groenerEr zijn ten opzichte van 2014 bijna twee keer zoveel energie-aanbieders op de Nederlande markt actief die louter groene stroom leveren. Dat zijn er nu 25. Tegelijkertijd nam het aantal aanbieders van fossiele energie de afgelopen drie jaar af van 22 naar 13, becijferde belangenorganisatie WISE woensdag.
24/05 09u00  Trump op bezoek bij de pausDe Amerikaanse president Donald Trump is woensdagochtend aangekomen in het Vaticaan en ontvangen door paus Franciscus. Het Amerikaanse staatshoofd arriveerde in gezelschap van zijn echtgenote Melania.
24/05 09u00  Wereldhandel in maart toegenomenDe wereldhandel is in maart met 1,5 procent gegroeid ten opzichte van de voorgaande maand. Dat meldde het Centraal Planbureau (CPB) woensdag op basis van zijn eigen wereldhandelsmonitor.
24/05 09u00  Twee Polen onder doden ManchesterOnder de 22 doden van de aanslag maandagavond in Manchester zijn twee Polen. De Poolse minister van Buitenlandse Zaken heeft dat woensdag bekendgemaakt.
24/05 09u00  4 dode alpinisten gevonden op Mount EverestNet onder de top van de Mount Everest zijn opnieuw vier dode bergbeklimmers gevonden, zo meldt Nepalese overheid woensdag. De overleden klimmers werden gevonden door reddingswerkers die op zoek waren naar andere verongelukte alpinisten. Het gaat om twee buitenlandse klimmers en twee lokale berggidsen.
24/05 08u45  Veel vertraging op A4 richting AmsterdamOp de A4 richting Amsterdam is woensdagochtend door twee aanrijdingen veel vertraging ontstaan. Dat meldt de ANWB.
24/05 08u45  Chinezen kopen belang in Proton en LotusDe Chinese automaker Geely Zhejiang heeft bijna de helft van de aandelen van de Maleisische branchegenoot Proton gekocht. Dat kwam Geely overeen met Protons moederbedrijf DRB-Hicom. Geely koopt ook een belang in het Britse Lotus. Het sportwagenmerk is voor het grootste deel in handen van Proton.
24/05 08u30  Beurzen China dalen na verlaging ratingDe aandelenbeurzen in China gingen woensdag omlaag na een verlaging van de Chinese kredietwaardigheid door kredietbeoordelaar Moody’s. In Tokio ging de Nikkei-index omhoog, net als de beurzen elders in de regio.11 
24/05 08u15  Verwarrende tijden voor haredim in IsraëlIn de wereld van de ultraorthodoxe Joden hebben belangrijke veranderingen plaats. Steeds meer haredim in Israël hebben namelijk een baan. Dat is nodig omdat ze niet meer kunnen leven van de Thorastudie alleen. Voor hen is het daarbij wel een uitdaging om niet door de westerse cultuur te worden beïnvloed.
24/05 08u15  Dip in Europese verkoop bedrijfswagensDe verkoop van bedrijfswagens in de Europese Unie heeft vorige maand een dip laten zien. Volgens de Europese autobrancheorganisatie ACEA werden er 7,2 procent minder nieuwe bussen, bestelwagens en vrachtwagens op kenteken gezet dan in april vorig jaar.
24/05 08u15  Rotterdamse campagne tegen huwelijksdwangDe Rotterdamse wethouder Ronald Schneider (Leefbaar) lanceert woensdag een campagne voor vrije partnerkeuze en tegen huwelijksdwang in de stad. Het zelf kiezen van je partner moet volgens de wethouder (Integratie) vanzelfsprekend zijn voor iedereen.
24/05 08u00  Onderhoud en rente drukken resultaat VestiaWoningcorporatie Vestia zal met een gemengd gevoel terugkijken op het afgelopen jaar. Vooral door extra uitgaven aan onderhoud en rente wist de onderneming niet aan de eigen verwachtingen te voldoen. Aan de andere kant wist Vestia miljoenen te besparen.
24/05 08u00  Moody’s negatiever over kredietstatus ChinaKredietbeoordelaar Moody’s heeft de kredietwaardigheid van China verlaagd. Het bureau verwacht dat de financiële kracht van China wat zal afzwakken de komende jaren door de stijgende schuld en de minder sterke economische groei.
24/05 08u00  Nieuwe vredesgesprekken MyanmarIn Myanmar zijn woensdag nieuwe vredesbesprekingen begonnen die een einde moeten maken aan een van de langst durende gewapende conflicten in de wereld.
24/05 08u00  Anthonio in Groenlezing: Leiders, zie om naar kwetsbare medemensenIn materieel opzicht gaat het Nederland voor de wind. Maar onder de oppervlakte borrelt een stroom van onbehagen over de richting die onze samenleving in slaat. Leiders, zeker christelijke voorlieden, moeten die onvrede serieus nemen. Door in navolging van Jezus af te dalen naar de rand van de maatschappij.
24/05 07u30  Edu-Sign: natuuronderwijs met de Bijbel als basisHoe betrek je leerlingen intrinsiek bij het natuur- en techniekonderwijs? En hoe geef je dat op een Bijbels verantwoorde manier vorm? Met deze vragen ging onderwijsbureau Edu-Sign in Sliedrecht aan de slag. Hoe maakt de nieuwe methode ”Wondering the World” het verschil?
24/05 07u30  Naar bovenPsalm 3:4, 5a
24/05 07u30  „Tekort van 1 miljard voor nieuw kabinet”Door tegenvallers is het overschot op de begroting van het kabinet volledig verdampt. Er zou nu zelfs sprake zijn van een tekort van 1 miljard euro, bevestigen bronnen in Den Haag aan de NOS.
24/05 07u15  Diplomatiek netwerk is zorgwekkendHet Nederlandse diplomatieke netwerk verkeert in „zorgwekkende staat” en moet „dringend” worden versterkt. Daarvoor pleit de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) , een belangrijk adviesorgaan van de regering, woensdag. Er zou jaarlijks 70 tot 80 miljoen euro bij moeten. Vooral in en rond de Europese Unie moeten de posten meer mankracht krijgen.12 
24/05 07u00  Bouw boekt omzetstijging van 5,5 procentHet eerste kwartaal van 2017 is voorspoedig verlopen voor de bouwsector. Als geheel behaalde de bouw een omzetstijging van 5,5 procent ten opzichte van twaalf maanden eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.
24/05 06u00  Veel Belgen kunnen na 7 juni niet meer bellenMeer dan 1,3 miljoen Belgen kunnen vanaf 7 juni niet meer bellen. Ze hebben ondanks waarschuwingen hun prepaidkaart niet laten registreren, schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen.
24/05 04u30  Venezolanen in juli naar stembusInwoners van Venezuela moeten in juli naar de stembus om een nieuw congres te kiezen. In december volgen dan de lokale en regionale verkiezingen voor burgemeesters en gouverneurs, zo heeft de overheid bekend gemaakt. Die verkiezingen stonden eigenlijk al voor 2016 gepland.
24/05 04u15  Verdachten Posbankmoord voor de rechterRuim veertien jaar na de gewelddadige dood van de destijds 44-jarige Alex Wiegmink uit Drempt, staan er woensdag twee mannen voor de rechter. De verdachten Frank S. (56) uit Boekel en Souris R. (43) uit Veghel worden ervan verdacht de huisschilder te hebben gedood op 20 januari 2003 na een rondje hardlopen op de Posbank in Rheden.14 
24/05 03u30  „Meer zwakke scholen door ander toezicht”De Inspectie van het Onderwijs verwacht dat het aantal zwakke basisscholen de komende periode weer gaat stijgen. Dat komt door een nieuwe manier van toezicht die vanaf augustus geldt, verklaart Monique Vogelzang, inspecteur-generaal van de Inspectie van het Onderwijs in dagblad Trouw.11 
24/05 02u15  Boom twittert over gezondheid en weerEen populier van ruim dertig jaar oud twittert vanaf deze week over het weer en zijn gezondheid. De boom staat op de campus van Wageningen Universiteit. Wetenschappers gebruiken de gegevens die de boom opslaat om meer te weten te komen over de relatie tussen klimaatverandering en bomengroei, aldus een woordvoerder van de universiteit woensdag.15 
24/05 02u15  Onderzoeksuitgaven bedrijven iets gestegenHet Nederlandse bedrijfsleven heeft in 2015 bijna 7,7 miljard euro uitgegeven aan onderzoek en ontwikkeling (R&D). Dat is een lichte stijging in vergelijking met het voorgaande jaar, aldus de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).15 
24/05 02u00  Projectie Britse vlag op Amsterdam CentraalOp de voorkant van het treinstation Amsterdam Centraal projecteert de gemeente Amsterdam sinds dinsdagavond een metersgrote Britse vlag. „Uit solidariteit met de slachtoffers van de aanslag in Manchester is Amsterdam Centraal verlicht met de Union Jack.” zo twittert de gemeente Amsterdam.11 
24/05 01u15  Senaat wil bedrijven Flynn dagvaardenDe onderzoekscommissie van de Amerikaanse Senaat wil twee bedrijven van oud-veiligheidsadviseur Michael Flynn dagvaarden. Eerder werd Flynn zelf gedagvaard met het verzoek om relevante documenten over te dragen rondom het onderzoek naar Russische bemoeienis bij de Amerikaanse verkiezingen. Flynn weigerde dat en deed een beroep op het Vijfde Amendement van de Grondwet, dat voorschrijft dat niemand tegen zichzelf hoeft te getuigen.15 
24/05 01u15  Brand verwoest woning in HengeloEen moeder en haar vier kinderen moeten de nacht elders doorbrengen, want door een brand is hun appartement in een flatgebouw aan de Peter Rubensstraat in Hengelo volledig uitgebrand.15 
24/05 01u15  Noodtoestand op Filipijnse eiland MindanaoDe Filipijnse president Rodrigo Duterte heeft de Russische president Vladimir Poetin om moderne wapens gevraagd in de strijd tegen Islamitische Staat (IS). Duterte was op bezoek in Moskou, maar brak dit bezoek af vanwege onrust in zijn land.15 
24/05 01u00  D66 wil niet praten met VVD, CDA en CUD66 gaat niet in op de uitnodiging om toch nog een keer te praten met VVD, CDA en ChristenUnie over de mogelijkheden een nieuw kabinet te vormen. Dat heeft de partij in de nacht van dinsdag op woensdag laten weten. „Het zou niet zinvol zijn”, zo luidt het.15 
24/05 00u00  Rutte en Buma willen praten met D66 en CUVVD-leider Mark Rutte en CDA-voorman Sybrand Buma willen woensdag om tafel met de leiders van D66 en de ChristenUnie om het mislukte overleg tussen die laatste twee partijen te bespreken. Dat liet Rutte dinsdagavond laat weten.14 
23/05 23u45  Gesprekken aan Binnenhof zitten muurvastDe formatie van een nieuw kabinet lijkt na dinsdagavond verder weg dan ooit. Nadat eerder al een kabinet met VVD, CDA, D66 en GroenLinks was afgevallen, is nu ook de optie waarin de ChristenUnie de plek van GroenLinks inneemt afgeserveerd. D66-leider Alexander Pechtold en CU-voorman Gert-Jan Segers lieten na ruim drie uur verkennend overleg samen weten er geen heil in te zien.
23/05 23u30  Bouwfout oorzaak instorten ziekenhuisplafondHet instorten van een deel van een plafond van een afdeling van het VieCuri-ziekenhuis in Venlo was te wijten aan een constructiefout. Het ziekenhuis liet dinsdag weten dat bij het aanbrengen van plafondplaten bevestigingsmaterialen waren gebruikt die te licht waren voor de last die ze moesten dragen.
23/05 22u45  Winstreeks op Wall Street duurt voortDe beurzen in New York zijn dinsdag wederom hoger gesloten. Daarmee gaf Wall Street een vervolg aan de winstreeks die nu al enkele handelsdagen duurt. Beleggers kregen onder meer enkele cijfers over de Amerikaanse industrie en dienstensector te verwerken.
23/05 22u15  Weten ze op de Gomarus de code van de kluis met examens nog?Het is even schrikken als de deur van kluis met examens op de Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem niet open gaat. Uiteindelijk konden de vmbo’ers toch aan de slag met het examen beeldende vorming.
23/05 22u00  Duizenden herdenken aanslag in ManchesterDuizenden mensen verzamelden zich dinsdagavond op Albert Square in Manchester om de aanslag in de stad te herdenken. Ze hielden een minuut stilte uit respect voor de slachtoffers, meldde de BBC.
23/05 21u30  Schippers: er is onvoldoende politieke wilBij partijleiders is momenteel niet voldoende politieke wil om in gesprek te gaan over een nieuwe meerderheidscoalitie. Dat heeft verkenner Edith Schippers dinsdag gezegd, nadat verkennende gesprekken tussen D66 en de ChristenUnie waren vastgelopen.
23/05 21u00  Nederland tegen EU-plan controle sociale mediaFacebook, YouTube, Twitter en andere platforms waar filmpjes worden gedeeld, moeten onder dezelfde EU-regels vallen als tv-zenders of videodiensten als Netflix. Dat betekent dat de beelden moeten worden gefilterd op haatboodschappen en schadelijke inhoud voor kinderen zoals porno.
23/05 20u45  Kan erfgoed fout zijn?Bij de ”Muur van Mussert” hield de NSB ooit massabijeenkomsten. Toen de gemeente Ede het plan opperde om deze muur in Lunteren tot monument te verklaren, ontstond er beroering onder oud-verzetslieden. Deze plek zou een toevluchtsoord voor neonazi’s worden.
23/05 20u30  Aanklacht tegen Fiat om sjoemelsoftwareDe Amerikaanse justitie heeft Fiat Chrysler dinsdag officieel aangeklaagd, omdat de autobouwer sjoemelsoftware zou hebben geïnstalleerd in circa 104.000 dieselwagens om zo de uitstoot van de voertuigen te verbloemen. Fiat bestudeert de aanklacht nog, maar ontkent iets verkeerd gedaan te hebben. Het autobedrijf wil zich krachtig gaan verdedigen.
23/05 20u30  Asscher: formatie in impasse geraaktPvdA-leider Lodewijk Asscher zegt dat de formatie van een nieuw kabinet na het stuklopen van de verkenning met D66 en ChristenUnie in een impasse is geraakt. „Dat komt mede doordat nog steeds niet duidelijk is of VVD, CDA, D66 en GroenLinks serieus hebben geprobeerd hun verschillen te overbruggen”, aldus Asscher.
23/05 20u15  Ethiopiër gaat WHO leidenDe Ethiopiër Tedros Adhanom Ghebreyesus (52) is in Genève gekozen tot de nieuwe algemeen directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dat hebben diplomaten die dinsdag bij de stemming waren bevestigd.
23/05 20u00  Trump snijdt fors in buitenlandse hulpHet begrotingsvoorstel van de regering-Trump zet fors het mes in de Amerikaanse bestedingen in het buitenland. Er komt veel minder geld beschikbaar voor gezondheidsprogramma’s in de wereld, voedselhulp, internationale vredeshandhaving, educatieve en culturele uitwisselingen en beheersing van de klimaatverandering. Dat blijkt uit documenten over het budgetplan die dinsdag zijn vrijgegeven.
23/05 20u00  Chronologie van de kabinetsformatieDe formatie zit in een impasse nadat D66 en CU hebben laten weten dat ze niet gaan onderhandelen over een kabinet. Een chronologie van de formatie tot dusver.
23/05 20u00  Nabestaanden De Punt eisen reconstructieNabestaanden van de daders van de treinkaping bij De Punt willen dat er een fysieke reconstructie wordt gemaakt van de bestorming door mariniers. Dat bevestigde advocaat Liesbeth Zegveld, die de nabestaanden bijstaat, dinsdag na berichtgeving door RTL Nieuws.
23/05 20u00  Varkens omgekomen door brand in MilheezeCirca twintig zeugen en tweehonderd biggetjes zijn dinsdag omgekomen door een brand in een grote stal in Milheeze (Noord-Brabant). De andere 680 varkens in de stal zijn gered.
23/05 19u45  Obama solidair met Britten na aanslagDe Amerikaanse oud-president Barack Obama heeft dinsdag zijn medeleven uitgesproken met de slachtoffers van de aanslag in Manchester. „Amerikanen zullen altijd schouder aan schouder staan met de inwoners van het Verenigd Koninkrijk”, schreef hij op Twitter.
23/05 19u30  D66 en ChristenUnie gaan niet onderhandelenD66 en de ChristenUnie gaan niet met de VVD en het CDA verder onderhandelen over de vorming van een kabinet. Dat maakten Alexander Pechtold (D66) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) dinsdag bekend na een urenlang verkennend gesprek met informateur Edith Schippers. Ze zien geen basis om verder te gaan.
23/05 19u30  Apk voor de computerRegelmatig het oliepeil controleren en de auto laten keuren als het tijd is, vinden we heel normaal. Ook de computer kan weleens een onderhoudsbeurt gebruiken. Tips om te voorkomen dat een nieuwe laptop binnen twee jaar niet meer vooruit te branden is.
23/05 19u30  Prof. Van den Belt: Je kunt de Reformatie samenvatten in één woordVrijheid is het kernthema van de verschillende reformaties. Het begint allemaal met het protest tegen de aflaat in Wittenberg en zo ontdekt Luther gaandeweg de vrijheid in Christus.
23/05 19u15  Bijen missen variatie in landschapHet gaat minder slecht met de bijen dan menigeen denkt, meent Gerard van de Braak (33) van imkerij De Valksche Bijenhof in Lunteren. „Gewasbeschermingsmiddelen zijn niet meer de grote boosdoener van bijensterfte.” Daarmee is echter niet alle kou uit de lucht. „Een groot probleem is het gebrek aan biodiversiteit.”
23/05 19u00  ‘Te duur’ medicijn taaislijmziekte niet vergoedPatiënten met taaislijmziekte krijgen het dure medicijn Orkambi voorlopig niet vergoed. De fabrikant vraagt te veel voor het middel om het in het basispakket te kunnen opnemen, liet staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) dinsdag de Tweede Kamer weten.
23/05 19u00  Brand in stal met 800 varkens onder controleIn een stal met circa achthonderd zeugen in Milheeze (Noord-Brabant) heeft dinsdagmiddag een grote brand gewoed. Omstreeks 18.45 uur liet de brandweer weten dat de brand onder controle was. Over het lot van de varkens kon de brandweer nog niets zeggen.
23/05 18u45  Grote brand in stal met 800 zeugen in MilheezeMILHEEZE (ANP - In een stal met circa achthonderd zeugen in Milheeze (Noord-Brabant) is dinsdagmiddag een grote brand uitgebroken.
23/05 18u45  Prof. Van de Belt: Je kunt de Reformatie samenvatten in één woordVrijheid is het kernthema van de verschillende reformaties. Het begint allemaal met het protest tegen de aflaat in Wittenberg en zo ontdekt Luther gaandeweg de vrijheid in Christus.
23/05 18u30  Somalische piraten kapen vissersschipSomalische piraten hebben dinsdag een Iraanse vissersboot gekaapt om te gebruiken voor de aanval op grotere, waardevollere schepen. Dat heeft de burgemeester van de stad Haabo in de semi-autonome regio Puntland bekendgemaakt. Het is onduidelijk wat er met de bemanning is gebeurd. Na een periode van betrekkelijke rust slaan de zeerovers de laatste maanden weer met enige regelmatig toe met kleine, snelle bootjes.
23/05 18u00  „Noord-Korea bouwt kernraket die VS haalt”Noord-Korea is ondubbelzinnig op weg een ballistische raket te ontwikkelen die kan worden uitgerust met een kernkop en die de Verenigde Staten kan bereiken. Dat heeft generaal Vincent Stewart, de directeur van de militaire inlichtingendienst, dinsdag gezegd in de Amerikaanse Senaat.
23/05 18u00  Arrestaties drugsimport Antwerpen en RotterdamIn een Belgisch onderzoek naar drugstransporten vanuit Zuid-Amerika naar Antwerpen en Rotterdam zijn woensdag zeventien verdachten aangehouden. In Nederland doorzocht de politie 21 woningen en een bedrijfspand. In België werd gelijktijdig op negen adressen huiszoeking gedaan.
23/05 18u00  Europese beurzen sluiten tamelijk vlakDe Europese beurzen zijn dinsdag zonder grote uitslagen gesloten. Beleggers verwerkten onder meer enkele macro-economische cijfers en er was wat bedrijfsnieuws. De terreuraanslag in het Britse Manchester, waarbij meer dan twintig doden vielen, leek weinig invloed te hebben op de handel.
23/05 17u45  May spreekt met wereldleiders na aanslagDe Britse premier Theresa May heeft na de aanslag in Manchester gesproken met verscheidene buitenlandse leiders. Zo zegde de Amerikaanse president Donald Trump de „volledige steun” van zijn land toe, zei de woordvoerder van May dinsdag.
23/05 17u45  De trein kon levensreddend zijnBroodnodig waren de Haarlemmermeerlijnen in de Tweede Wereldoorlog. Hongerige Amsterdammers gingen met de trein op voedseljacht op het platteland.
23/05 17u15  Kalfjes weer op lang transportDe Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit laat vanaf 1 juni weer lange transporten toe van kalfjes jonger dan twee maanden, zogenoemde ongespeende kalveren. Dat mocht sinds eind 2015 niet meer.
23/05 17u15  CIA-directeur besprak inmenging met MoskouToenmalig CIA-directeur John Brennan heeft de vermeende Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen vorig jaar besproken met Moskou. Hij kaartte de kwestie naar eigen zeggen aan bij Alexander Bortnikov, het hoofd van de Russische veiligheidsdienst FSB.
23/05 17u15  Geen beroep ACM tegen vonnis datavrije muziekT-Mobile kan definitief doorgaan met zijn dienst Datavrije Muziek. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) legt zich neer bij een uitspraak van de rechter in Rotterdam, die vorige maand oordeelde dat de telecomaanbieder daarmee geen regels overtreedt.
23/05 17u00  Trump onderweg naar ItaliëDe Amerikaanse president Donald Trump heeft Israël verlaten. Het presidentiële toestel Air Force One vertrok dinsdag vanaf vliegveld Ben-Gurion in Tel Aviv. Trump wordt later op de dag verwacht in Italië.
23/05 17u00  Verklaring prins CharlesLees meer >
23/05 17u00  DNB heeft weer aanmerkingen op trustkantorenBij trustkantoren gaat nog steeds niet alles volgens het boekje. Nieuw onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) wijst uit dat kantoren ongebruikelijke transacties niet altijd meteen of soms zelfs helemaal niet melden. Daarbij blijken meerdere spelers in de branche niet op de hoogte te zijn van de Nederlandse sanctielijst.
23/05 16u30  Dood drugskoper in Amsterdam was noodweerDe dodelijke afloop van een mislukte drugsdeal in Amsterdam-Geuzenveld in november 2015 is volgens de rechtbank in Amsterdam toe te schrijven aan noodweer.
23/05 16u30  Taakstrafbegeleider sportclub aangehoudenDe politie heeft een 33-jarige man uit Rotterdam aangehouden die mensen met een taakstraf bij een sportclub begeleidde. Hij zou mensen niet volledig hun werkstraf hebben laten uitvoeren, maar tekende de straf wel als uitgevoerd af.
23/05 16u30  VS niet overtuigd van verantwoordelijkheid ISDe Verenigde Staten zijn er nog niet van overtuigd dat Islamitische Staat achter de bomaanslag in Manchester zit. Hoewel de terreurorganisatie dinsdag de verantwoordelijkheid voor de daad opeiste, twijfelen de VS aan de betrouwbaarheid van die boodschap.
23/05 16u15  3 man gepakt voor miljoenendiefstal tabletsWegens de diefstal van 46 pallets met Apple-apparatuur van een bedrijventerrein op Schiphol in december vorig jaar zijn drie verdachten aangehouden. De buit bestond uit telefoons en tablets met een waarde van ongeveer 7 miljoen euro.
23/05 16u15  Bangui: de belager van Ibrahim Abakar„Ik ga je doden”, zei een onbekende man steeds door de telefoon van Ibrahim Abakar uit Bangui. Zittend op een muurtje liet hij me diens telefoonnummer zien.
23/05 16u00  Lichte afname verkeersovertredingen begin 2017In de eerste vier maanden van dit jaar zijn bijna 2.939.000 verkeersovertredingen geconstateerd die zijn afgedaan met een standaard geldboete. Dat is iets minder dan in dezelfde periode vorig jaar toen er bijna 3.002.000 verkeersboetes werden opgelegd voor bijvoorbeeld te hard rijden, door rood rijden, niet handsfree bellen en foutparkeren.
23/05 16u00  Koning en koningin naar Urk en omgevingKoning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen donderdag 29 juni een streekbezoek aan Noordoost Flevoland. Zij gaan naar de plaatsen Urk, Nagele en Dronten.
23/05 16u00  Wall Street begint in de plusDe beurzen in New York zijn dinsdag met kleine winsten geopend. Daarmee verlengt Wall Street de winstreeks die nu al enkele handelsdagen duurt. Beleggers krijgen onder meer enkele cijfers over de Amerikaanse industrie en dienstensector te verwerken.
23/05 16u00  Wespenplaag? Dan waarschijnlijk geen muggenplaagKrijgen we dit jaar een wespenplaag? Gezien het aantal gespotte koninginnen en mannetjes zou het zo maar kunnen. „Al kan één zware regenbui funest zijn voor een kolonie van 5000 wespen”, zegt bioloog Arnold van Vliet van Wageningen University.
23/05 15u45  Segers en Pechtold bij informateurFractieleiders Alexander Pechtold (D66) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) zijn bij informateur Edith Schipper voor een „verkennend gesprek”. Daar moet duidelijk worden of er een basis is voor verdere onderhandelingen voor een kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.
23/05 15u45  Huiszoekingen in ManchesterDe Britse politie heeft dinsdag in Manchester huiszoekingen gedaan in het kader van het onderzoek naar de bomaanslag in het centrum van de stad. De huiszoekingen waren in Fallowfield en in Whalley Range, twee wijken in het zuiden van de stad. Bij de huiszoeking in Fallowfield is uit voorzorg iets tot ontploffing gebracht, meldde de politie van de regio Manchester.
23/05 15u30  Doorzoekingen bij Daimler in dieselonderzoekDe Duitse justitie heeft dinsdag invallen gedaan bij elf kantoren van autofabrikant Daimler, het moederbedrijf van Mercedes-Benz. De doorzoekingen maken deel uit van een strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke fraude met de uitstootgegevens van dieselauto’s.
23/05 15u30  Peter R. de Vries: het net sluit zichMisdaadverslaggever Peter R. de Vries heeft goede hoop dat het komende grootschalige DNA-onderzoek dat moet leiden naar de dader van de moord op Nicky Verstappen, succesvol zal zijn. „Bij het onderzoek naar Marianne Vaatstra werd een dergelijk grootschalig onderzoek voor het eerst toegepast. De sociale druk in Friesland was zo groot dat de dader zichzelf gemeld heeft. Ik hoop dat in Limburg hetzelfde gevoel ontstaat.”
23/05 15u30  Onderzoek verwanten „laatste reële kans”Het DNA-verwantschapsonderzoek onder circa 15.000 Limburgse mannen is volgens hoofdofficier van justitie Roger Bos „de laatste reële mogelijkheid de zaak tot een oplossing te brengen”. In dat onderzoek naar de dader van de moord op Nicky Verstappen wordt via afgenomen DNA feitelijk een soort stamboomonderzoek uitgevoerd. Zo hopen de opsporingsautoriteiten uit te komen bij familieleden van de dader.
23/05 15u30  Moeder Nicky blij dat zaak wordt opgepaktMoeder Berthie Verstappen is blij dat het onderzoek naar haar in 1998 vermoorde zoon weer wordt opgepakt. „Ik ben opgelucht dat er vooruitgang is en er een mogelijkheid is een antwoord te krijgen op al die vragen die wij al jaren hebben”, zei ze dinsdag na afloop van een persconferentie van door politie en justitie in Maastricht.
23/05 15u30  Buma: logisch dat D66 en CU eerst pratenCDA-leider Sybrand Buma noemt het logisch dat D66 en ChristenUnie eerst samen gaan praten, voordat er gesprekken plaatsvinden tussen vier partijen.
23/05 15u30  Trump legt krans bij Holocaust-monumentDe Amerikaanse president Donald Trump heeft dinsdag bij het Holocaust-monument Yad Vashem in Jeruzalem eer bewezen aan de 6 miljoen Joden die door de nazi’s werden vermoord. Hij legde samen met zijn vrouw Melania een krans op de plek waar de as van slachtoffers begraven ligt.
23/05 15u30  Rijzende vioolster naar NederlandViolist Benjamin Beilman is vrijdag voor het eerst in Nederland te horen. Kenners zien de 27-jarige Amerikaan als één van de snelst rijzende sterren op zijn terrein.
23/05 15u30  Amsterdam betaalt veel rekeningen te laatDoor een nieuw administratief systeem betaalt de gemeente Amsterdam 40 procent van de rekeningen die de hoofdstad binnenkrijgt te laat. Het gaat om duizenden facturen, aangezien Amsterdam jaarlijks ongeveer 250.000 facturen binnenkrijgt van ondernemers die werk uitvoeren voor de gemeente.
23/05 15u15  Nederlander gooit minder voedsel wegNederlanders verspillen minder voedsel. Per persoon werd afgelopen jaar 41 kilo voedsel weggegooid, 7 kilo minder dan in 2010. Vooral brood en zuivel belanden onnodig in de afvalcontainer.
23/05 15u15  Dodelijk bedrijfsongeval bij gemeente VenloIn Venlo is dinsdagochtend een medewerker van de gemeente overleden door een bedrijfsongeval. De man was buiten aan het werk op een werkplaats van de gemeente aan de Maashofparklaan. Dat meldde een woordvoerder van de gemeente Venlo.
23/05 15u15  Verdacht pakketje in Den Haag loos alarmIn Den Haag is het Spui, een straat in het het centrum van de stad, enige tijd afgesloten geweest vanwege een verdacht pakketje in een auto. Na onderzoek bleek het loos alarm en werd de afzetting opgeheven. „In de huidige tijd nemen we geen enkel risico”, liet de politie weten.
23/05 15u00  Vaak giftige zware metalen in sieradenVerkochte sieraden in Nederland voldoen vaak niet aan de veiligheidseisen. In ruim een vijfde ( 24 van de 113) van de onderzochte kettingen en oorbellen zit te veel cadmium, lood of nikkel, concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in een onderzoek.
23/05 14u45  CDA in Eerste Kamer steunt OekraïneverdragDe meeste leden van de fractie van het CDA in de Eerste Kamer zullen het Oekraïneverdrag gaan steunen. Dat zei CDA-senator Ben Knapen dinsdagmiddag bij de behandeling van het akkoord in de Eerste Kamer.
23/05 14u45  Beklag over burgerdoden in IS-strijdHet internationale journalistencollectief Airwars heeft zijn beklag gedaan over het grote aantal burgerdoden door luchtaanvallen op doelen van Islamitische Staat in Syrië en Irak. In april kwamen volgens de organisatie ten minste 283 onschuldige mensen om en mogelijk zelfs 366. In maart vielen ook al veel slachtoffers onder de bevolking.
23/05 14u45  Spui in Den Haag dicht om verdacht pakketjeIn Den Haag is het Spui, een straat in het het centrum van de stad, afgesloten vanwege een verdacht pakketje in een auto. De politie heeft een verdachte aangehouden in de buurt van de auto. Het onderzoek is nog in volle gang. Verdere bijzonderheden kon een woordvoerster van de politie nog niet geven.
23/05 14u45  Brussel wacht gespannen op komst TrumpIn Brussel is het alle hens aan dek voor het tweedaagse bezoek van Donald Trump, waar al maanden met spanning naar wordt uitgekeken. Meer dan 4000 politieagenten moeten de veiligheid waarborgen en activisten in toom houden.
23/05 14u30  Jaguar Land Rover scoort goed in China en VSJaguar Land Rover heeft afgelopen jaar geprofiteerd van een sterke vraag naar zijn luxewagens in met name China en de Verenigde Staten. De omzet van de Britse autofabrikant in het eind maart afgesloten boekjaar bedroeg 24,3 miljard pond (28,1 miljard euro), bijna een tiende meer dan een jaar eerder.
23/05 14u30  Duitsland op zijn kop voor bruinkoolwinningGestaag graven machtige machines zich een weg door het Duitse landschap. Miljoenen tonnen bruinkool worden gedolven en verstookt in elektriciteitscentrales.
23/05 14u30  Bijna 200 haatuitingen tegen christenen Europa in 2016In 2016 hebben zich zeker 191 gevallen voorgedaan van uitingen van haat tegen christenen. Dat gebeurde in zestien Europese landen.
23/05 14u15  NCTV voert overleg met evenementensectorDick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), voert dinsdagmiddag overleg met vertegenwoordigers van de evenementensector.
23/05 14u15  18 donorkinderen verwekt door dokter KarbaatAchttien donorkinderen zijn de biologische kinderen van de omstreden vruchtbaarheidsdokter Jan Karbaat. Dat heeft Fiom, de instantie voor donorkinderen en donoren, dinsdag bevestigd naar aanleiding van berichtgeving van actualiteitenprogramma EenVandaag.
23/05 14u00  Islamitische staat claimt aanslag ManchesterDe terreurbeweging Islamitische Staat heeft dinsdag de verantwoordelijkheid opgeëist voor de bomaanslag in Manchester. Daardoor vielen maandagavond bij de uitgang van een concertzaal 22 doden en bijna zestig gewonden.
23/05 14u00  Ryanair slaat handen ineen met Air EuropaLuchtvaartmaatschappij Ryanair gaat tickets verkopen naar verre bestemmingen voor haar Spaanse branchegenoot Air Europa. Dat meldde het bedrijf dinsdag. Het is de bedoeling dat de Ierse prijsvechter later dit jaar ook aansluitende vluchten gaat aanbieden tussen Madrid en andere Europese steden.
23/05 14u00  Koningin Elizabeth geschokt door aanslagDe Britse koningin Elizabeth II heeft geschokt gereageerd op de aanslag maandavond in Manchester. „Het hele land is geschokt door de dood en door de wonden van zovelen in Manchester, volwassenen en kinderen die van een concert genoten”, zei de vorstin dinsdag.
23/05 14u00  Duurzaamheidsresolutie Shell afgewezenAandeelhouders van Shell willen niet dat het olieconcern concrete doelen stelt voor het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. Een resolutie daartoe van de vereniging Follow This, die Shell ook oproept zich te conformeren aan de Parijse akkoorden over het klimaat, werd bij de algemene vergadering van aandeelhouders afgewezen. Een kleine 94 procent van de aandeelhouders keerde zich tegen het voorstel.
23/05 14u00  Gambia confisqueert vermogen JammehDe regering van Gambia heeft beslag gelegd op vermogen en bezittingen van de voormalige president Yahya Jammeh. De minister van Justitie Abubacarr Tambadou zei dat het gaat om onder meer 131 onroerende goederen, waaronder lappen (landbouw)grond, en veertien bedrijven. Bovendien zijn 88 bankrekeningen bevroren.
23/05 13u45  Nederlandse drugsbaron kreeg eerlijk procesDe Belgische rechtszaak waarin een Nederlandse drugsbaron werd veroordeeld tot tien jaar cel is eerlijk verlopen. Dat heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) dinsdag bepaald.
23/05 13u45  Koning banjert op Marker WaddenCompleet met bouwhelm en felgeel hesje heeft koning Willem-Alexander dinsdag de aanleg van de Marker Wadden bekeken. De koning bracht een werkbezoek aan de nieuwe eilandengroep in het Markermeer.
23/05 13u45  Loos alarm om koffers in Amsterdamse tramDe verdachte koffers die dinsdagochtend in een tram in Amsterdam werden achtergelaten, bevatten geen explosieven. Onderzoek van de politie heeft dat uitgewezen, liet een woordvoerster weten. De tram werd ontruimd toen een man bij de bagage zou zijn weggerend. Het voertuig wordt nu weggesleept voor nader onderzoek.
23/05 13u30  EU-aanpak dubbele belastingheffingenBurgers en bedrijven die voor hetzelfde inkomen of kapitaal worden belast in verschillende lidstaten, kunnen vanaf 1 juli 2019 aankloppen bij een Europese arbitragecommissie. De ‘onafhankelijke scheidsrechter’ grijpt in als een conflict over dubbele heffingen niet binnen twee jaar is opgelost.
23/05 13u15  Schippers spreekt met Pechtold en SegersInformateur Edith Schippers heeft dinsdag al een gesprek met D66-leider Alexander Pechtold en ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers over mogelijke samenwerking om een nieuw kabinet te vormen. De fractie van D66 stemde dinsdag in met een verkennend gesprek tussen de partijen. Pechtold had onderhandelingen met de ChristenUnie eerder nog „onwenselijk” genoemd.
23/05 13u00  Groot DNA-onderzoek in zaak Nicky VerstappenJustitie heeft een groot DNA-verwantschapsonderzoek aangekondigd in de zaak rond de moord op Nicky Verstappen. Dit najaar moet het beginnen en vermoedelijk 15.000 mannen in de regio Limburg worden ervoor opgeroepen.
23/05 13u00  D66 bereid tot gesprek met ChristenUnieD66 is bereid tot een gesprek met de ChristenUnie over de vorming van een nieuw kabinet. Dat heeft D66-leider Alexander Pechtold dinsdag gezegd na een urenlang overleg met zijn Tweede Kamerfractie.
23/05 13u00  Paniek in winkelcentrum ManchesterIn het Arndale-winkelcentrum in het centrum van Manchester is dinsdag enige tijd paniek uitgebroken. Mensen renden uit het winkelcentrum dat werd ontruimd. De politie meldde enkel dat zich er mogelijk een incident had voorgedaan, maar het winkelcentrum ging korte tijd later weer open.
23/05 13u00  Indonesische koffie beschermd in EuropaVoor het eerst krijgt een product uit Indonesië een beschermde status in de Europese Unie. Een bepaalde koffiesoort uit de hooglanden van Atjeh op Sumatra komt in het kwaliteitsregister met producten die hun reputatie danken aan hun geografische oorsprong.
23/05 12u45  ’Nieuwe wet zet loon zzp’ers onder druk’Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) in de zakelijke dienstverlening worden „onverminderd hard” getroffen door de nieuwe wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). Volgens marktonderzoeker ZP Facts komt de zelfstandig professional moeilijker aan opdrachten en laat ook het gemiddelde uurtarief een „opvallende daling” zien.
23/05 12u30  „Meer rechters voor aanpak Brabantse bendes”De aangescherpte aanpak van Brabantse bendes door politie en Openbaar Ministerie heeft ertoe geleid dat de rechtbank Zeeland-West-Brabant een tekort aan rechters heeft, ondanks een uitbreiding in de afgelopen jaren met circa 20 procent.
23/05 12u30  May: aanslag lafhartig en weerzinwekkend„De aanslag in Manchester is de meest verschrikkelijke aanval ooit in de geschiedenis van het land. De dader heeft in koelen bloede een explosief laten afgaan met als doel zoveel mogelijk jonge slachtoffers te maken.” Dat heeft de Britse premier Theresa May dinsdag gezegd voor haar ambtswoning aan Downing Street, na afloop van een spoedberaad in Whitehall. May kon haar woede maar moeilijk onder controle houden en noemde de daad „lafhartig en weerzinwekkend”.
23/05 12u15  Werknemers campings krijgen meer loonWerknemers in de recreatiebranche krijgen er volgend jaar 2,75 procent salaris bij. Dat zijn branchevereniging Recron en vakbonden FNV en CNV overeengekomen. Binnenkort wordt er verder gepraat over modernisering van de arbeidsvoorwaarden voor werknemers van bijvoorbeeld campings, bungalowparken en wellnesscentra.
23/05 12u15  Zwemwater weer schoner gewordenDe inspanningen om het zwemwater in Nederland schoner te krijgen werpen vruchten af. Toch verslechterde de waterkwaliteit op acht locaties. Dat blijkt dinsdag uit het jaarlijkse zwemwaterrapport van het Europees Milieuagentschap (EMA).
23/05 12u00  Afghaanse rebellen vallen legerbasis aanAfghaanse rebellen hebben in de nacht van maandag op dinsdag een legerbasis in de provincie Kandahar aangevallen. Door de aanval kwamen minstens tien militairen om het leven en raakten negen gewond, maakte het Afghaanse ministerie van Defensie dinsdag bekend.
23/05 12u00  Tram in Amsterdam ontruimd om koffersEen tram is dinsdagochtend in Amsterdam ontruimd vanwege mogelijk twee verdachte koffers. Iemand zou die hebben achtergelaten en hard zijn weggerend, bevestigde een woordvoerster van de politie. Daarop is tram 24 ontruimd en de directe omgeving van de Ceintuurbaan met de kruising van de Ferdinand Bolstraat afgezet.
23/05 12u00  Arena van Manchester nu symbool voor een lage strijdMadrid, 2004. Londen, 2005. Parijs, 2015. Brussel, Nice en Berlijn, 2016. Voor 2017 kan aan deze trieste opsomming niet alleen Stockholm worden toegevoegd, maar sinds maandagavond ook Manchester.
23/05 12u00  OM eist werkstraf voor verdrinken Syrisch meisje RhenenDrie badmeesters en twee leerkrachten zijn volgens het Openbaar Ministerie schuldig aan de dood van een negenjarig Syrisch meisje dat verdronk in een zwembad in Rhenen. Het OM eiste dinsdag voor de rechtbank in Utrecht werkstraffen van 120 uur.
23/05 12u00  „Studie nodig naar groei euthanasie”Het kabinet moet de achterliggende oorzaken van het stijgend aantal euthanasiegevallen nog beter in kaart laten brengen. Dat adviseerde een onderzoekscommissie dinsdag in het derde vijfjaarlijkse evaluatieonderzoek naar het functioneren van de euthanasiewet.
23/05 11u45  OM eist werkstraffen voor verdrinken SyrischeDrie badmeesters en twee leerkrachten zijn volgens het Openbaar Ministerie schuldig aan de dood van een negenjarig Syrisch meisje dat verdronk in een zwembad in Rhenen. Het OM eiste dinsdag voor de rechtbank in Utrecht werkstraffen van 120 uur.
23/05 11u30  OM laat deel aanklacht Posbankmoord vallenHet Openbaar Ministerie gaat de twee mannen die in 2003 Alex Wiegmink uit Drempt zouden hebben doodgeschoten niet vervolgen voor het verplaatsen en wegmaken van zijn lichaam. Daarop staat twee jaar celstraf, maar omdat het dertien jaar heeft geduurd voordat er verdachten voor de moord werden opgepakt, zijn die feiten ondertussen verjaard. Dat heeft een woordvoerster van justitie dinsdag gezegd.
23/05 11u30  Vervoersbedrijf GVB pleit voor investeringenHet Amsterdamse vervoersbedrijf GVB pleit voor extra investeringen in infrastructuur en materieel. Als dat niet gebeurt, dan wordt de zogenoemde metropoolregio Amsterdam op den duur onbereikbaar, zei algemeen directeur van het GVB, Alexandra van Huffelen dinsdag bij de presentatie van de jaarcijfers.
23/05 11u30  Duitse vrouw (37) bezwijkt aan mazelenEen 37-jarige vrouw is in de Duitse stad Essen aan mazelen gestorven. De vrouw bezweek aan de ziekte ondanks een intensieve behandeling in een universiteitskliniek.
23/05 11u30  Fransen nemen wijndistributeur Baarsma overDe Nederlandse wijndistributeur Baarsma Wine Group komt in handen van de Franse landbouwcoöperatie InVivo. Dat maakte de onderneming dinsdag bekend. De overnamesom werd niet vermeld.
23/05 11u30  Theologenblog: Het raarste eiland van NederlandOok als vogelaar blijf ik theoloog, bekent Barend Kamphuis, die zich liet verrassen in een –normaal afgesloten– natuurgebied.
23/05 11u15  Koerswinsten helpen beleggingsfondsen vooruitNederlandse beleggingsinstellingen hebben in het eerste kwartaal geprofiteerd van positieve ontwikkelingen op de aandelenmarkten. Hun totale vermogen dikte vooral daardoor met 12 miljard euro aan tot 839 miljard euro. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB).
23/05 11u00  Meeste Nederlanders positief over euthanasieEen groot deel van de Nederlandse bevolking steunt de mogelijkheden voor euthanasie. Zo vindt 88 procent het goed dat er een euthanasiewet is en ruim driekwart kan zich voorstellen hier zelf ooit gebruik van te zullen maken, blijkt uit een onderzoek uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid.
23/05 10u45  Lange rijen Russen voor Sint-NicolaasVeel Russische christenen zijn sinds zondag in de ban van Sint-Nicolaas. Zondag arriveerden een kist met aan hem toegeschreven beenderen vanuit Italië in Rusland. Gisteren stonden in Moskou mensen uren in een kilometerslange rij voor de kerk waarin de relikwieën van de bisschop van Myra worden getoond.
23/05 10u45  Koning ‘diep geraakt’ door aanslag ManchesterKoning Willem-Alexander vindt de aanslag bij een concert van tieneridool Ariana Grande, maandag in Manchester, huiveringwekkend. De aanslag waardoor zeker 22, vooral jonge mensen om zijn gekomen, heeft hem diep geraakt.
23/05 10u45  Regeringsleiders ontdaan door aanslag concertVerscheidene Europese regeringsleiders hebben dinsdag met verslagenheid gereageerd op de aanslag bij het concert in Manchester. Bondskanselier Angela Merkel liet weten dat Duitsland schouder aan schouder staat met het Verenigd Koninkrijk. „Deze terroristische aanval sterkt ons alleen maar om samen met onze vrienden in het Verenigd Koninkrijk de strijd aan te gaan tegen diegenen die overgaan tot zulke verachtelijke daden.”
23/05 10u45  Geen extra maatregelen bij NAVO-topDe aanslag in Manchester is geen reden om de veiligheidsmaatregelen aan te scherpen voor de NAVO-top in Brussel van donderdag. Het crisiscentrum van de Belgische overheid liet dat dinsdag weten.
23/05 10u30  Anne Westerduin bestuurder bij stichting SprankAnne Westerduin-de Jong is per 1 september benoemd tot bestuurder van stichting Sprank.
23/05 10u30  Rohani: Iran gaat door met rakettestenDe Iraanse president Hassan Rohani heeft maandag op de televisie gezegd dat Teheran doorgaat met zijn raketprogramma. Hij tartte daarmee Donald Trump. De Amerikaanse president ventileerde op bezoek in Saudi-Arabië stevige kritiek op de Islamitische Republiek Iran en herhaalde dat in Israël.
23/05 10u15  Holleeder definitief in nieuwe jaar berechtDe inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen Willem Holleeder gaat definitief begin komend jaar van start. De rechtbank in Amsterdam, die na de zomer had willen starten met de openbare verhoren van zijn zussen Astrid en Sonja en zijn ex Sandra den Hartog, verleende dinsdag zowel het Openbaar Ministerie (OM) als de verdediging meer voorbereidingstijd.
23/05 10u15  Londen zet extra agenten in na aanslagIn Londen worden dinsdag extra agenten ingezet als reactie op de aanslag in Manchester. Daar kwamen maandagavond bij een concert van het Amerikaanse tieneridool Ariana Grande 22 mensen om het leven, toen een man een explosief liet afgaan.
23/05 10u15  Politiek reageert geschokt op „Manchester”Politiek Den Haag heeft dinsdag geschokt gereageerd op de aanslag in Manchester na het concert van het Amerikaanse tieneridool Ariana Grande. „Stil van weer een verschrikkelijke aanslag. Mijn gedachten zijn bij slachtoffers en nabestaanden”, zei D66-leider Alexander Pechtold.
23/05 10u15  Presentatie standaardwerk: Groeiende interesse voor Joodse geschiedenis NederlandIn de Portugese Synagoge in Amsterdam is maandag een standaardwerk over de geschiedenis van de Joden in Nederland gepresenteerd. „De belangstelling voor dit boek is overweldigend”, zei David Wertheim, directeur van het Menasseh Ben Israel Instituut.
23/05 10u15  Minder banen financiële sector, wel vacaturesHet aantal banen in de financiële sector blijft afnemen. Dit jaar en in 2018 verdwijnen 12.600 banen, zo’n 5 procent van het totaal. Dat blijkt uit een arbeidsmarktupdate van het UWV. Het aantal vacatures groeit wel, maar vooral voor hogeropgeleiden.
23/05 10u15  Deskundige na aanslag: Terrorist die wil shockeren, treft kinderenWeer terreur. Nu in de Engelse stad Manchester, waar tientallen bezoekers van een popconcert maandagavond omkwamen bij een zelfmoordaanslag. Prof. dr. Brice De Ruyver, terrorismedeskundige uit België: „De Britse samenleving biedt, veel meer dan de Belgische en Nederlandse, een voedingsbodem voor extremisten.”
23/05 10u00  Belgische bisschoppen publiceren verklaring tegen euthanasieDe Belgische bisschoppen hebben zich maandag in een verklaring uitgesproken tegen euthanasie bij psychisch lijden.
23/05 10u00  D66 bijeen over gesprek met ChristenUnieDe Tweede Kamerfractie van D66 is dinsdag bijeen om te praten over de kabinetsvariant van VVD, CDA, D66 én ChristenUnie. Informateur Edith Schippers noemde die combinatie maandag de enige combinatie van partijen waarmee verdere gesprekken kunnen worden gevoerd over een nieuw kabinet.
23/05 10u00  PPG houdt alle opties omtrent AkzoNobel openTopman Michael McGarry van het Amerikaanse verfbedrijf PPG Industries houdt alle opties omtrent de overname van branchegenoot AkzoNobel open. Volgens hem steunt geen enkele aandeelhouder van Akzo de zelfstandige strategie die het Nederlandse bedrijf onlangs presenteerde.
23/05 10u00  Beurzen kalm na aanslag ManchesterDe Europese beurzen bleven dinsdag in de openingsminuten dicht bij huis. Beleggers verwerkten de terreuraanslag in het Britse Manchester, waarbij 22 doden vielen. Op Beursplein 5 was stamcelbank Esperite de gebeten hond.
23/05 09u45  Blokker verkoopt Leen Bakker aan investeerderBlokker Holding verkoopt de keten van woonwarenhuizen Leen Bakker aan investeerder Gilde Equity Management. Dat maakte het retailconcern dinsdag bekend. De verkoopsom werd niet vermeld.
23/05 09u45  Ontwikkelingen in zaak dood Nicky VerstappenRond de onopgeloste moord op de elfjarige Nicky Verstappen in augustus 1998 zijn nieuwe ontwikkelingen te melden. De politie en het Openbaar Ministerie (OM) in Limburg komen aan het begin van de middag met een verklaring.
23/05 09u45  „Aanzien leraar basisschool flink gedaald”Het maatschappelijk aanzien van leraren in het basis- en het voortgezet onderwijs is flink achteruit gegaan in de afgelopen tien jaar. Vooral leraren op basisscholen kampen met een imagoprobleem, concludeert het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht en onderzoeksbureau Ecorys in een onderzoek.
23/05 09u45  ACM wil begrijpelijke energierekeningConsumenten hebben recht op een controleerbare en begrijpelijke energierekening. Dat stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dinsdag. De waakhond geeft energiebedrijven tot 1 juli om te komen met betere rekeningen omdat deze nu te onduidelijk zijn.
23/05 09u30  Trump: Saudiërs positief over IsraëlDe Amerikaanse president Donald Trump zei maandag in Jeruzalem over zijn eerdere bezoek aan Saudi-Arabië dat de Saudiërs zich „werkelijk zeer positief” toonden over Israël. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu reageerde hoopvol. Goede betrekkingen tussen beide landen zouden een drastische verandering van de verhoudingen in het Midden-Oosten betekenen.
23/05 09u30  Oude Kerk Zoetermeer: De kerk van Psalm 132:8Rechts van de hoofdingang van de Oude Kerk te Zoetermeer zit een gedenktegel in de muur: een paar jongens van tien en elf jaar oud legden op 17 april 1785 de eerste steen. Deze kerk staat er, zo meldt de tegel, „voor ’s mensen heil en godsdiensttrouw.”
23/05 09u16  Rechtszaak over eigendom toren Michaëlskerk OosterlandVan wie is de toren van de Michaëlskerk in het Noord-Hollandse Oosterland? Over die vraag buigt de rechter zich binnenkort. De kerkenraad van de protestantse gemeente Wieringen en de burgerlijke gemeente komen er niet uit. Er is geen eigendomsbewijs bij een van de twee te vinden. Daarom stappen ze –in goed overleg– samen naar de rechter.
23/05 09u16  Expositie over psalmen in Hattemse AndreaskerkIn de Andreaskerk in Hattem is recent een tentoonstelling van start gegaan met de titel ”De Psalmen in beeld”. De Limburgse kunstenaar Sjef Hutschemakers maakte bij elke psalm een potloodtekening, „in een stijl waaruit een sterke verbondenheid spreekt met de aarde.”
23/05 09u16  Mojo bekijkt veiligheidsmaatregelenConcertorganisator Mojo bekijkt na de aanslag in Manchester of er extra veiligheidsmaatregelen nodig zijn bij concerten in Nederland. Dat vertelde een woordvoerder dinsdag.
23/05 09u00  Voorkom digitale watersnoodramp met deltaplan cybersecurityWe hebben het belang van cybersecurity te lang onderschat, stelt Kees Verhoeven. Na de cyberaanval van vorige week moet het kabinet alle zeilen bijzetten om een deltaplan cybersecurity te realiseren.
23/05 08u45  Gezin wordt onmisbaar zorgnetwerk door regeringsbeleidBij een terugtredende overheid worden familiebanden belangrijker. Sociaal werkers moeten zich daarom meer toeleggen op gezinnen en gezinsondersteuning, stelt Wim Dekker.
23/05 08u45  Dreiging Nederland onveranderd na aanslagHet dreigingsniveau in ons land blijft na de aanslag van maandagavond in Manchester onveranderd. „Het blijft niveau vier op een schaal van vijf”, liet de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in Den Haag dinsdag weten.
23/05 08u45  Meer afspraken voor energiebesparingDe overheid en bedrijven in de energiesector hebben afspraken gemaakt om het energieverbruik van huishoudens en kleine bedrijven terug te dringen. Dat heeft het kabinet dinsdag bekendgemaakt.
23/05 08u45  Hoornbeeck College benoemt practor nieuwe mediaHet Hoornbeeck College heeft drs. K. van der Laan benoemd tot practor. De komende drie jaar onderzoekt hij de mogelijkheden voor inhoudelijke onderwijsvernieuwing door nieuwe media.
23/05 08u45  Nieuwe heffing spoorvervoerders om onderhoudHet kabinet gaat vervoerders van goederen en reizigers op het spoor via een nieuwe heffing laten meebetalen aan het onderhoud en het beheer hiervan. Dat heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu dinsdag bekendgemaakt nadat het kabinet er vrijdag over had besloten.
23/05 08u45  Gemengd beeld op Aziatische beurzenDe beurzen in Azië lieten dinsdag een gemengd beeld zien. Beleggers verwerkten onder meer de aanslag in Manchester waarbij zeker 22 mensen het leven lieten. De onrust zorgde er onder meer voor dat beleggers veilig geachte investeringen zochten zoals goud en de Japanse yen.
23/05 08u30  Ds. D. N. Wouters (PKN) overledenDs. D. N. Wouters, emeritus predikant binnen de Protestantse Kerk in Nederland, is op 19 mei overleden.
23/05 08u15  Explosie Manchester was zelfmoordaanslagDe explosie na het popconcert van Ariane Grande in de Manchester Arena is veroorzaakt door één man, die zelf is omgekomen. Dat heeft de politie dinsdagochtend meegedeeld.
23/05 08u15  Trump wil biljoenen bezuinigenDe Amerikaanse president Donald Trump wil de komende tien jaar in totaal 3,6 biljoen dollar, omgerekend circa 3200 miljard euro, gaan bezuinigen op de overheidsuitgaven. Het gaat onder meer om bezuinigingen op steun en ziektekostenvergoedingen voor arme mensen, landbouwsubsidies en overheidsinstellingen.
23/05 08u15  Rutte: verschrikkelijk nieuws uit ManchesterPremier Mark Rutte heeft dinsdag na de aanslag in Manchester namens het kabinet medeleven betuigd aan de Britse premier Theresa May. „Verschrikkelijk nieuws uit Manchester, waar mooie avond eindigt in een drama”, aldus Rutte in een tweet. Hij laat verder weten dat zijn gedachten bij de slachtoffers zijn.
23/05 08u15  Werkgevers doen weinig na burn-outAls een werknemer terugkeert op de werkvloer na een burn-out, wordt door de werkgever vaak niets gedaan om een nieuwe burn-out te voorkomen. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van Zilveren Kruis uitgevoerd door Kantar Public onder 533 werknemers die de afgelopen vijf jaar een burn-out hebben gehad.
23/05 08u00  Britse verkiezingscampagnes opgeschortBritse politieke partijen hebben hun campagnes voor de Lagerhuisverkiezingen na de explosie in de Manchester Arena opgeschort. Oppositieleider Jeremy Corbyn van de Labour-partij zei dit met premier Theresa May te hebben afgesproken. May houdt dinsdagochtend spoedberaad met haar veiligheidskabinet.
23/05 07u45  Kijken: Meevliegen met gevechtshelikopter boven MosulDe Britse omroep BBC heeft bijzondere beelden vrijgegeven van een helikoptervlucht boven de belegerde Iraakse stad Mosul.
23/05 07u45  S&P zet vraagtekens bij rating BraziliëKredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) gaat mogelijk de rating van Brazilië verlagen als gevolg van de politieke onzekerheid in het land. Zeker nu president Michel Temer, in navolging van zijn voorgangster Dilma Rousseff, in verlegenheid is gebracht door een corruptieschandaal.
23/05 07u30  Aan God gelijkPsalm 3:4
23/05 07u15  „Personeel met schulden duur voor werkgever”Een werknemer met schulden kost een bedrijf of organisatie al snel 13.000 euro per jaar. Dat staat in een rapport dat het Nibud dinsdag heeft gepresenteerd. Het voorlichtingsinstituut stelt vast verder dat werkgevers doorgaans pas laat zicht krijgen op geldproblemen bij hun personeel.
23/05 06u30  23052017 ManchesterBij een terreuraanslag tijdens een popconcert in het Britse Manchester zijn in de nacht van maandag op dinsdag zeker negentien doden en meer dan vijftig gewonden gevallen. Het laatste nieuws leest u in dit liveblog.
23/05 06u30  Ledental GG stabiel door geboortesHet ledental van de Gereformeerde Gemeenten is in 2016 vrijwel gelijk gebleven met 107.650 (doop)leden, ondanks dat 2065 mensen het kerkverband verlieten of werden uitgeschreven.
23/05 05u45  IS-aanhangers bejubelen aanslagAanhangers van Islamitische Staat hebben de ontploffing bij de Manchester Arena, waardoor negentien personen omkwamen, bejubeld op sociale media.
23/05 05u15  Ariana Grande: ik ben gebrokenAriana Grande heeft dinsdag met afschuw gereageerd op de explosie bij haar concert in de Manchester Arena. „Gebroken. Vanuit het diepste van mijn hart. Ik heb er geen woorden voor.”
23/05 05u15  „Vergoeding voor meer aandelenleaseklanten”Circa 1500 gedupeerden in de zogeheten aandelenlease-affaire kunnen na een eerdere afwijzing van hun claim door de Belgische bank Dexia, alsnog aanspraak maken op schadevergoeding. Claimorganisatie Leaseproces concludeert dat dinsdag naar aanleiding van een recent gepubliceerd vonnis van de Hoge Raad.
23/05 04u00  May spreekt medeleven met slachtoffers uitDe Britse premier Theresa May heeft maandagnacht haar medeleven uitgesproken met de slachtoffers van explosie bij de Manchester Arena.
23/05 04u00  Foto’s online van vermiste kinderen ManchesterOuders en vrienden van kinderen die vermist zijn na de explosie in de Manchester Arena posten massaal foto’s van kinderen op social media. Onder meer met hashtag #manchestermissing roepen zij mensen op uit te kijken naar hun kinderen.
23/05 03u45  Eerste Kamer debatteert over OekraïneverdragDe Eerste Kamer debatteert dinsdag met premier Mark Rutte ruim een jaar na het referendum over het Oekraïneverdrag. Het verdrag staat of valt met steun van het CDA. Anders dan in de Tweede Kamer lijken een aantal christendemocratische senatoren wel voor het akkoord te willen stemmen.
23/05 02u45  Facebook zet veiligheidscheck aanMensen die in de buurt van de vermoedelijke aanslag in Manchester waren en veilig zijn, kunnen op Facebook hun vrienden geruststellen. Het netwerk heeft de veiligheidscheck geactiveerd.
23/05 02u30  19 doden door aanslag concert ManchesterBij een terreuraanslag bij de concertzaal Manchester Arena zijn maandagavond 19 doden gevallen. Nog eens 50 mensen zijn gewond. Dat meldt de politie van Manchester.
23/05 02u30  „Explosie Manchester mogelijke terreurdaad”De Engelse politie behandelt de explosie bij het concert van Ariana Grande in Manchester als een terroristische aanslag. Dat melden de BBC en Sky News op basis van bronnen bij de politie. De anti-terreureenheid van het Verenigd Koninkrijk is momenteel in Londen bijeen en werkt nauw samen met Britse ministerie van Binnenlandse Zaken.
23/05 02u15  Ruim 1 miljard euro besteed bij webwinkels EUNederlandse huishoudens kochten vorig jaar voor meer dan 1 miljard euro aan producten van buitenlandse webwinkels in de Europese Unie. Volgens voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) betekent dat een stijging van ruim een kwart ten opzichte van 2015.
23/05 02u15  277.000 mensen vinden baan in eerste kwartaalHet afgelopen kwartaal hebben 277.000 mensen een baan gevonden. Dat is het hoogste aantal sinds het eerste kwartaal van 2009, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
23/05 02u15  Weer meer elektrische auto’s op wegHet aantal elektrische auto’s op de Nederlandse wegen is vorig jaar met ruim een kwart toegenomen. Dat heeft het CBS becijferd. In 2016 kwamen er 22.500 plug-in hybrides en volledig elektrische voertuigen bij zodat er nu ruim 109.000 van dat soort voertuigen in het Nederlandse wagenpark zitten. Van de stekkerauto’s is 87 procent een plug-in hybride en 13 procent volledig elektrisch.
23/05 02u00  Actie op Twitter: #RoomForManchesterNa het dodelijke incident bij het optreden van Ariana Grande zijn inwoners van Manchester in actie gekomen op sociale media. Onder de hashtag #RoomForManchester bieden honderden mensen hulp aan. „Als je een bed, een kop thee, een geladen telefoon nodig hebt. Ik woon op 15 minuten van de Manchester Arena”, laat iemand bijvoorbeeld weten.
23/05 00u30  Explosies gehoord na concert Ariana GrandeBij een concertzaal in Manchester zijn na afloop van een concert van Ariana Grande twee explosies gehoord. In de zaal, de Manchester Arena, is paniek uitgebroken. Mogelijk zouden explosies hebben plaatsgevonden in het nabijgelegen metrostation. Op internet gaat een foto rond waarop gewonden zijn te zien bij de ingang van een station. Of deze foto echt is, is nog niet duidelijk.
23/05 00u00  Geen deal over steunverlichting GriekenlandDe EU en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zijn het maandagavond niet eens geworden over schuldverlichting voor Griekenland. Het IMF, dat meent dat de Griekse schuld onhoudbaar is, wil daarom nog steeds niet meedoen aan het steunprogramma voor Griekenland. Voor Nederland en Duitsland is IMF-deelname een voorwaarde om weer vers geld naar Athene te sturen.
23/05 00u00  Chemicaliënvondst Neukirchen wijst op aanslagDe chemicaliën die onlangs in Neukirchen-Vluyn, vlak over de grens bij Venlo, zijn gevonden waren waarschijnlijk bedoeld voor een aanslag. Het onderzoek in deze zaak is overgedragen aan het Openbaar Ministerie in Düsseldorf, werd maandag bekend. Dat wijst volgens de Duitse media op het vermoeden dat een zwaar staatsgevaarlijk misdrijf werd beraamd.
22/05 23u15  18-jarige moslim doodt respectloze neonazi’sEen achttienjarige jongen heeft in de Amerikaanse stad Tampa (Florida) twee vrienden uit het neonazi-milieu om het leven gebracht omdat ze geen respect toonden voor zijn bekering tot de islam. Dat verklaarde de verdachte volgens de Tampa Bay Times maandag tegen de politie. Hij voelde zich eerder ook aangetrokken tot het rechts-extremistisch gedachtegoed maar nam afstand toen hij de Koran ontdekte en moslim werd.
22/05 23u00  Bethanië aan de SasdijkEr was nog steeds niets van gekomen. Twee jaar geleden zijn mijn vrouw en ik verhuisd van Dordrecht naar Renswoude. Al snel hadden we in onze nieuwe woning de zaken op orde. Maar hoe gaat dat. Een flinke stapel tijdschriften, knipsels en andere ‘waardevolle en interessante’ papieren lagen ergens in een kast nog op ordening te wachten. Het had geen haast. Maar toch... Inmiddels ben ik eraan begonnen.
22/05 22u30  Wapenfabrikanten in trek op Wall StreetDe Amerikaanse aandelenmarkten lieten maandag bescheiden winsten zien. Vooral wapenfabrikanten waren in trek, mede dankzij een grote defensiedeal die president Donald Trump afgelopen weekeinde sloot tijdens zijn bezoek aan Saudi-Arabië.
22/05 22u00  Alitalia schakelt hulp in van zakenbankAlitalia heeft zakenbank Rothschild aangesteld als financieel adviseur. De firma moet de Italiaanse luchtvaartmaatschappij bijstaan in zijn zoektocht naar nieuwe geldschieters. Dat maakte het bedrijf, dat begin deze maand een faillissementsprocedure begon, maandag bekend.
22/05 22u00  Schulz is „tamelijk optimistisch”SPD-voorzitter Martin Schulz denkt ondanks de tegenvallende resultaten bij recente deelstaatverkiezingen nog altijd dat de sociaaldemocraten kunnen winnen als het straks in september om het Duitse parlement en het bondskanselierschap gaat. Dat zei de lijsttrekker van de partij maandagavond in het Duitse RTL Journaal met een verwijzing naar de unanieme instemming met het verkiezingsprogramma. Die maakt duidelijk dat de SPD de gelederen heeft gesloten.
22/05 20u45  Trein uit de rails door beveiliging in spoorDe ontsporing van een trein vrijdag tussen Ede-Wageningen en Wolfheze was het gevolg van het rijden over een beveiliging in het spoor. Doordat de trein van een zijspoor op het hoofdspoor dreigde te komen terwijl het hoofdspoor nog niet vrijgegeven was, liet de beveiliging de trein ontsporen.
22/05 20u45  Onderzoek: Band tussen kerk en boer in Friesland steeds losserNu de ontzuiling voorbij is en de oude christelijke beroepsorganisaties niet meer bestaan, dient de kerk een nieuwe relatie aan te gaan met hen die werkzaam zijn in de landbouw. Dat bepleit Pieter Knijff.
22/05 20u15  Tot dinsdagochtend verkeershinder AfsluitdijkVerkeer op de Afsluitdijk heeft nog tot dinsdagochtend last van de naweeën van de technische storing aan de brug bij het Friese Kornwerderzand. Tot na de ochtendspits is er in beide richtingen maar één rijstrook beschikbaar, aldus Rijkswaterstaat maandagavond.
22/05 19u45  Pinautomaten Breda en Made doelwit hackersTwee pinautomaten in Breda en Made zijn in april en mei doelwit geweest van hackers. Twee mannen probeerden het besturingssysteem over te nemen om de geldautomaten leeg te roven. De politie zegt dat de pogingen door goede beveiliging zijn mislukt.
22/05 19u30  Hoog tijd voor diepere doordenking virtual realityHappy birthday! Melissa Baker zit in haar eentje op haar kamer met twee zwarte stuurknuppels in haar handen. In haar bril ziet ze twee vrienden en een vriendin op de kermis. Ze zingen haar toe en drukken Melissa een virtuele ballon in de hand. Even later staat er een vrolijke selfie van het viertal op haar Facebookpagina.
22/05 19u30  Trump ontkent noemen Israël tegen RussenDonald Trump heeft naar eigen zeggen Israël „nooit genoemd” tijdens een bespreking met onder anderen de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov in het Witte Huis. De Amerikaanse president deelde geheime informatie over nieuwe terreurdreigingen met zijn gesprekspartners. Die had hij gekregen van een bondgenoot.
22/05 19u15  Historisch bezoek Trump aan KlaagmuurDonald Trump heeft maandag als eerste zittende Amerikaanse president de voor Joden heilige Klaagmuur in de oude stad van Jeruzalem bezocht. Televisiebeelden toonden Trump begeleid door een joodse geestelijke. Daarna ging hij alleen naar de muur en legde er met gesloten ogen zijn hand tegenaan.
22/05 19u15  Nederlandse hof leent vermeende ”as van Achilles” uitEen oud envelopje met in het Frans: as van Achilles en Patroclus. De ‘overblijfselen’ van deze mythologische figuren belandden ooit op Paleis Soestdijk en worden nu bewaard door het hofdepartement Koninklijke Verzamelingen.
22/05 18u45  „Flynn wil niet getuigen in Senaat”Michael Flynn voelt er niets voor tegenover een Senaatscommissie een verklaring af te leggen over mogelijke Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezing. Nieuwszender CNN kreeg maandag te horen dat de voormalig nationaal veiligheidsadviseur van Donald Trump een beroep zal doen op het grondwettelijk recht dat hij niet tegen zichzelf hoeft te getuigen.
22/05 18u15  Geen bindend referendum meerEr komt geen bindend referendum. Na de PvdA heeft nu ook GroenLinks haar handen ervan afgetrokken. Alleen de handtekening van D66 is nog onder het initiatiefwetsvoorstel blijven staan. Daarmee is een tweederdemeerderheid die het voorstel nodig heeft in het parlement uit het zicht.
22/05 17u45  Schippers: enige serieuze optie is met CUDe enige mogelijke combinatie van partijen om verder te praten over de vorming van een kabinet is VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Dat heeft informateur Edith Schippers maandag gezegd nadat ze gesprekken had gevoerd met de politiek leiders.
22/05 17u45  Lichte koersstijgingen op Amsterdamse beursDe effectenbeurs in Amsterdam is positief aan de nieuwe handelsweek begonnen. Net als elders in Europa waren de koersuitslagen evenwel beperkt. Beleggers reageerden wel opgetogen op de aankondiging dat verzekeraar Aegon een deel van zijn Amerikaanse activiteiten van de hand doet.
22/05 17u45  La Berceuse topstuk Van Gogh-expositie 2019Het schilderij La Berceuse wordt het topstuk van een grote tentoonstelling over Vincent van Gogh in het Noordbrabants Museum in Den Bosch over twee jaar. Museumdirecteur Charles de Mooij heeft dat aangekondigd.
1 2 3 4Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

15x Boom twittert over gezondheid en weer24/05 02u15 - Reformatisch Dagblad: Een populier van ruim dertig jaar oud twittert vanaf deze week over het weer en zijn gezondheid. De boom staat op de campus van Wageningen Universiteit. Wetenschappers gebruiken de gegevens die de boom opslaat om meer te weten te komen over de relatie tussen klimaatverandering en bomengroei, aldus een woordvoerder van de universiteit woensdag.
15x Onderzoeksuitgaven bedrijven iets gestegen24/05 02u15 - Reformatisch Dagblad: Het Nederlandse bedrijfsleven heeft in 2015 bijna 7,7 miljard euro uitgegeven aan onderzoek en ontwikkeling (R&D). Dat is een lichte stijging in vergelijking met het voorgaande jaar, aldus de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
15x Senaat wil bedrijven Flynn dagvaarden24/05 01u15 - Reformatisch Dagblad: De onderzoekscommissie van de Amerikaanse Senaat wil twee bedrijven van oud-veiligheidsadviseur Michael Flynn dagvaarden. Eerder werd Flynn zelf gedagvaard met het verzoek om relevante documenten over te dragen rondom het onderzoek naar Russische bemoeienis bij de Amerikaanse verkiezingen. Flynn weigerde dat en deed een beroep op het Vijfde Amendement van de Grondwet, dat voorschrijft dat niemand tegen zichzelf hoeft te getuigen.
15x Brand verwoest woning in Hengelo24/05 01u15 - Reformatisch Dagblad: Een moeder en haar vier kinderen moeten de nacht elders doorbrengen, want door een brand is hun appartement in een flatgebouw aan de Peter Rubensstraat in Hengelo volledig uitgebrand.
15x Noodtoestand op Filipijnse eiland Mindanao24/05 01u15 - Reformatisch Dagblad: De Filipijnse president Rodrigo Duterte heeft de Russische president Vladimir Poetin om moderne wapens gevraagd in de strijd tegen Islamitische Staat (IS). Duterte was op bezoek in Moskou, maar brak dit bezoek af vanwege onrust in zijn land.
15x D66 wil niet praten met VVD, CDA en CU24/05 01u00 - Reformatisch Dagblad: D66 gaat niet in op de uitnodiging om toch nog een keer te praten met VVD, CDA en ChristenUnie over de mogelijkheden een nieuw kabinet te vormen. Dat heeft de partij in de nacht van dinsdag op woensdag laten weten. „Het zou niet zinvol zijn”, zo luidt het.
14x Verdachten Posbankmoord voor de rechter24/05 04u15 - Reformatisch Dagblad: Ruim veertien jaar na de gewelddadige dood van de destijds 44-jarige Alex Wiegmink uit Drempt, staan er woensdag twee mannen voor de rechter. De verdachten Frank S. (56) uit Boekel en Souris R. (43) uit Veghel worden ervan verdacht de huisschilder te hebben gedood op 20 januari 2003 na een rondje hardlopen op de Posbank in Rheden.
14x Rutte en Buma willen praten met D66 en CU24/05 00u00 - Reformatisch Dagblad: VVD-leider Mark Rutte en CDA-voorman Sybrand Buma willen woensdag om tafel met de leiders van D66 en de ChristenUnie om het mislukte overleg tussen die laatste twee partijen te bespreken. Dat liet Rutte dinsdagavond laat weten.
12x Asscher wil debat over vastgelopen formatie24/05 11u30 - Reformatisch Dagblad: PvdA-leider Lodewijk Asscher wil woensdag nog een Kamerdebat over de vastgelopen formatie. Dat heeft hij gezegd nadat dinsdag de poging om VVD, CDA, D66 en ChristenUnie met elkaar om tafel te krijgen was stukgelopen.
12x Aboriginals willen erkenning in grondwet24/05 11u30 - Reformatisch Dagblad: Leiders van de Aboriginals, de oorspronkelijke inwoners van Australië, zijn woensdag begonnen aan een driedaagse conferentie bij de beroemde en voor hen heilige rode rots Uluru (Ayers Rock). Doel van de bijeenkomst is te bepalen hoe Aboriginals in de grondwet van Australië moeten worden opgenomen.

Statistieken

Artikels:
36331
Gelezen:
29215
Aantal lezers nu:
79


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2017 Naar boven