woensdag 29 maart 2017, week 13


Downloaden voor Windows Phone

Downloaden voor Windows 8

U bent nu hier: Meer nieuws van Reformatisch Dagblad

Laatste updatecontrole: vandaag om 20u45
 

Reformatisch Dagblad

Verbergen Tonen
29/03 20u45  Tussenstand Giro555 ruim 24 miljoen Bij Giro555 was woensdagavond rond 20.00 uur ruim 24 miljoen euro binnengekomen voor slachtoffers van de hongersnood in delen van Afrika. Rond 23.00 uur maakt de organisatie de voorlopige eindstand bekend.
29/03 20u45  Koning Filip tekent Gulden boek Kopenhagen Koning Filip en koningin Mathilde zijn woensdag aan de tweede en laatste dag van hun staatsbezoek aan Denemarken bezig. Terwijl koning Filip de Deense maatregelen tegen de klimaatopwarming voorgeschoteld kreeg, bezocht koningin Mathilde samen met de Deense prinses Mary een school.
29/03 20u30  Koningspaar bedankt Macri voor bezoek Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben de Argentijnse president Mauricio Macri en zijn vrouw Juliana Awada ook via sociale media bedankt voor hun komst naar Nederland. Ze deden dat dinsdagavond na afloop van de zogenoemde contraprestatie die het presidentieel paar aanbood in Diligentia in Den Haag.
29/03 20u15  SnowWorld wil skihal openen in Italië SnowWorld richt zijn pijlen op Italië. De uitbater van skihallen maakte woensdag bekend een intentieovereenkomst te hebben getekend voor de realisatie van een skihal nabij Milaan. Daarvoor slaat het de handen ineen met een Italiaanse ondernemer die de grond ter beschikking stelt en ook voor een groot deel de kosten zal dragen.
29/03 20u00  „Strijd om titel oudste stad van Nederland is flauwekul” Welke stad is de oudste van Nederland? Tot voor kort dongen drie gemeenten naar die titel: de markante tegenstrevers Nijmegen en Maastricht en outsider Voorburg. Sinds eind vorig jaar mengt ook Heerlen zich in de strijd. „Een flauwekuldiscussie.”
29/03 20u00  Ambitieus Leiden is het bekvechten beu Als VVD’er weet je dat je mijlenver van de SP afstaat. Dat maakt discussies aangenaam voorspelbaar. Bereik je met de socialisten eenmaal een compromis, dan houden ze zich aan afspraken. Daarom, redeneert de Leidse VVD-wethouder Paul Laudy, valt er goed samen te werken met zijn SP-collega Roos van Gelderen.
29/03 19u30  Turkse ban op Booking.com Boekingsite Booking.com gaat in Turkije tijdelijk op zwart, althans voor Turken die via de site een overnachting in eigen land willen boeken. Dat is de uitkomst van een rechtszaak die tegen het bedrijf is aangespannen door de Turkse vereniging van reisorganisaties Tursab.10 
29/03 19u15  Vlaams akkoord over onverdoofd slachten De meerderheid in het Vlaamse parlement heeft woensdag een akkoord bereikt over onverdoofd slachten.
29/03 19u00  Snackbar legt het af tegen snellere hap De traditionele snackbar verliest in Nederland nog altijd terrein ten opzicht van de nog snellere hap. Waar het aantal snackbars nog altijd tanende is, geldt dit geenszins voor het aantal filialen van fastfoodketens. Wel treedt er volgens horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners, dat woensdag met de cijfers naar buiten kwam, een stabilisatie op bij de daling van het aantal snackbars.
29/03 18u45  Van fraude verdachte rector mag weer lesgeven De van belastingfraude verdachte rector van de Islamitische Universiteit Europa (IUE) in Rotterdam mag weer lesgeven, maar hem is verboden zich te bemoeien met administratieve en financiële zaken bij de imamopleiding.
29/03 18u30  Hugo’s bijbaan: elke zaterdag in touw bij boomkwekerij Vooral de Ilex crenata doet het deze lente erg goed in de verkoop, zegt Hugo Jelier (16) uit Ederveen. De lastige naam van de populaire haagplant rolt de middelbare scholier zonder problemen uit de mond.
29/03 18u15  Samsung onthult smartphone Galaxy S8 Samsung heeft woensdag zijn nieuwste topmodellen smartphones onthuld. Met de Galaxy S8 en S8+ wil de Koreaanse technologiegigant de herinnering aan het debacle met de brandgevaarlijke Galaxy Note 7, die vorig jaar uit de handel moest worden gehaald, uitwissen.10 
29/03 18u15  Belgische bonden akkoord met sociaal plan ING De vakbonden in België hebben woensdag officieel hun goedkeuring gegeven aan het sociaal plan bij ING, meldt zakenkrant De Tijd. De kern daarvan bestaat uit extra ontslagvergoedingen, vertrekregelingen voor 55-plussers en flexibeler werktijden voor het personeel dat mag blijven. De ING-filialen gaan namelijk hun openingstijden verruimen.10 
29/03 18u15  Werkgevers willen praten met bakkers In het tumult rond een nieuwe cao voor bakkers hebben werkgevers een handreiking gedaan naar de werknemers. Ondernemersverenigingen NBOV en NVB willen graag weer met de bakkers en de bonden om tafel, maakten ze woensdag bekend.10 
29/03 18u15  May wil dat Noord-Ieren meedoen aan brexit De Britse premier Theresa May heeft woensdag in het parlement de Noord-Ieren aangemoedigd een nieuwe regioregering te vormen en mee te doen aan het proces van vertrek uit de EU. May heeft woensdag per brief officieel het lidmaatschap van de EU opgezegd.10 
Laatste update: vandaag om 20u45Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
29/03 18u15  Tussenstand actie Giro555 bijna 21,5 miljoenBij Giro555 was woensdag aan het eind van de middag bijna 21,5 miljoen euro ingezameld voor slachtoffers van de hongersnood in delen van Afrika. Tegen 18.00 uur stond de teller op 21,47 miljoen. Rond 23.00 uur maakt de organisatie de voorlopige eindstand bekend.10 
29/03 18u15  Zaandamse jongeren vast om wapens in rapclipDe politie heeft woensdag vier jongeren uit Zaandam opgepakt omdat ze in een videoclip die op YouTube staat met wapens zwaaien. In het filmpje figureert onder meer een jongen met een taser (een stroomstootwapen), een ander heeft een ploertendoder in zijn hand en weer een ander, met een bivakmuts op, wijst met een vuurwapen - of een replica - naar de camera.10 
29/03 17u45  Plusje voor AEX-indexDe AEX-index in Amsterdam is woensdag met een plus de handel uitgegaan. Ook elders in Europa kleurden graadmeters groen. De officiële aankondiging van de Britse regering om het lidmaatschap van de Europese Unie op te zeggen zorgde nauwelijks voor reuring. De sterkste reactie was te zien op de valutamarkt, waar de waarde van het Britse pond flink schommelde.
29/03 17u45  „Schoolstrijd was zaak van het hart”Wat zou je missen als de schooldag begon met een quiz of voorlezen, en niet met zingen, bidden en een Bijbelverhaal? Op die vraag gaf de klas van meester J. de Olde antwoorden die hij zijn hele leven niet zal vergeten.
29/03 17u45  Duitse parlementariër op Turkse spionagelijstDe Turkse inlichtingendienst MIT heeft ook Duitse politici in het vizier. Op de lijst die de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst van de Turken kreeg, blijkt de naam voor te komen van Bondsdaglid Michelle Müntefering (SPD). Dat heeft het onderzoeksteam van de zenders NDR, WDR en de Süddeutscher Zeitung woensdag bekendgemaakt. MIT zou ook nog een Berlijnse CDU-politica bespioneren.
29/03 17u30  Belgische docent op non-actief om prolifestandpuntenHoeveel vrijheid heeft een docent om zijn eigen mening uit te dragen op een universiteit? Dat is de vraag die voorligt in België nu een docent van de Université Catholique de Louvain (UCL) op non-actief is gezet vanwege het uitdragen van een antiabortusstandpunt.
29/03 17u30  Partijen niet blij met grootverdieners politiePolitieke partijen zijn niet te spreken over het stijgende aantal politiemedewerkers dat meer verdient dan een minister (179.000 euro). Hun aantal nam toe van zeven in 2015 naar 24 vorig jaar.
29/03 17u15  ‘Coalitie’ houdt verpleeghuisgeld nog op zakEen poging van onder meer PVV, SP en PvdA om de nieuwe meerderheid in de Tweede Kamer voor meer geld voor verpleeghuizen te verzilveren, is woensdag stukgelopen. CDA, D66 en GroenLinks willen pas daarover beslissen tijdens hun onderhandelingen over een mogelijke coalitie. Ook zij beloofden tijdens de verkiezingscampagne meer geld voor ouderenzorg uit te trekken.
29/03 17u15  Onderzoeksraad beziet spoorovergangen brederDe Onderzoeksraad voor Veiligheid begint een verkenning om te kijken of breder onderzoek naar de veiligheid van onbewaakte spoorwegovergangen nodig is. Een woordvoerder van de raad bevestigde woensdag een bericht hierover van NU.nl.
29/03 17u15  Oranjeroute: In Weimar is niet alles goud wat er blinktPrinses Sophie van Oranje-Nassau was een dochter van koning Willem II. Ze groeide op op Paleis Soestdijk. Toen ze na een ziekte in Weimar verbleef om er aan te sterken, ontmoette ze groothertog Karel Alexander (van Saksen-Weimar-Eisenach). Later werden ze verliefd en trouwden.
29/03 17u15  Verdachte Antwerpen in beroepDe man die vorige week met wapens in zijn auto hard over een winkelstraat in Antwerpen reed, gaat in beroep tegen zijn detentie. Een besluit daarover wordt binnen twee weken verwacht, melden Belgische media.
29/03 17u15  Vakbond stelt Jumbo ultimatumVakbond CNV heeft supermarktketen Jumbo een ultimatum gesteld. Maakt de grootgrutter niet voor maandag 18.00 uur bekend dat het weer wil onderhandelen over een nieuwe cao voor medewerkers van de vijf distributiecentra, dan volgen acties. Stakingen worden daarbij niet uitgesloten, meldde CNV woensdag.
29/03 17u00  Ton Koopman neemt zijn petje af voor TelemannTijdens zijn leven was Telemann de gevierde man. Na zijn dood haalden velen echter hun neus voor hem op. Is het terecht om Bachs tijdgenoot links te laten liggen? Absoluut niet, vindt Ton Koopman. „Petje af voor Telemann. Hij schreef hoogstaande muziek, waarvan je vrolijk wordt of waarbij je soms een traan wegpinkt.”
29/03 17u00  Merkel betreurt brexit, prijst EUDe Duitse bondskanselier Angel Merkel heeft woensdag de brexit „ten diepste betreurd” en ze prees de Europese Unie als „een voortdurend succesverhaal”.
29/03 16u45  Recensie: Overbeeke beschrijft historie van de passiemuziekMuziek voor de lijdenstijd: menigeen denkt dan aan Bachs passionen. Maar er is de eeuwen door meer passiemuziek geschreven, laat Emanuel Overbeeke in zijn nieuwste boek zien.
29/03 16u45  TenneT haalt miljard op voor windparkenHoogspanningsnetbeheerder TenneT heeft 1 miljard euro opgehaald voor de financiering van netaansluitingen van windparken op zee. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend. TenneT gaf zogeheten groene hybride obligaties uit met een rendement van krap 3 procent en een looptijd van 7 jaar.
29/03 16u45  Recensie: Matthäus Passion door GardinerJohn Eliot Gardiner heeft ondertussen zo ongeveer alle kerkmuziek van Bach op cd gezet, maar hij pelgrimeert gewoon door in het muzikale landschap van de Thomascantor.
29/03 16u30  Recensie: André Keijzer orgel Augustijnenkerk DordrechtAndré Keijzer, sinds 1998 organist van de Augustijnenkerk in Dordrecht, maakte ten behoeve van de restauratie van het monumentale Maarschalkerweerdorgel in deze kerk een cd met orgelmuziek uit drie eeuwen.11 
29/03 16u30  Eerherstel Calvijn in kwestie-ServetMichael Servet werd op 27 oktober 1553 in Genève als ketter verbrand. Er valt nog steeds een schaduw over kerkhervormer Johannes Calvijn, omdat vooral hij verantwoordelijk zou zijn voor deze executie. Dr. F. P. van Stam onderzocht de zaak-Servet opnieuw en komt tot een heel andere conclusie.
29/03 16u15  Ondernemers vrezen voor banen door brexitNederlandse ondernemers vrezen dat de Britse uittreding uit de Europese Unie banen gaat kosten. Dat blijkt uit reacties van ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland en verladersorganisatie Evofenedex.10 
29/03 16u15  FNV krijgt gelijk van adviseur Europese HofKinderopvangbedrijf Smallsteps kan mogelijk een flinke claim tegemoetzien in verband met de doorstart van zijn failliete branchegenoot Estro in 2014. De advocaat-generaal van het Europese Hof stelde woensdag dat werknemers bij de toen toegepaste ‘flitsprocedure’ nooit zomaar aan de kant gezet hadden mogen worden. Vakbond FNV voelt het gelijk aan zijn zijde en reageerde verheugd.10 
29/03 16u15  Dode door ongeval in FrieslandDoor een aanrijding in Rinsumageest (Friesland) is woensdagmiddag de bestuurder van een personenauto om het leven gekomen. De auto was in botsing gekomen met een vrachtwagen die was geladen met puin. De truck kantelde, maar de chauffeur raakte ogenschijnlijk niet gewond, aldus de politie. Het ongeluk gebeurde op de Lauwersseewei.10 
29/03 16u15  Schotse premier hekelt eind lidmaatschap EUDe Schotse premier Nicola Sturgeon heeft woensdag het opzeggen van het lidmaatschap van de EU „een sprong in het duister” genoemd. Ze zei dat de Britse premier Theresa May ook negen maanden na het referendum over EU-lidmaatschap nog steeds niet duidelijk heeft kunnen maken wat de brexit precies betekent voor de samenleving en voor de economie.10 
29/03 16u00  „Sluiting Hemwegcentrale spaart veel geld uit”Als de Hemwegcentrale in Amsterdam in 2020 wordt gesloten, kan Nederland 1,4 miljard euro in zijn zak houden dat anders zou moeten worden besteed aan maatregelen om gezondheids- en klimaatschade tegen te gaan. Dat blijkt uit een berekening van Natuur & Milieu.
29/03 16u00  Britten op weg naar de uitgangNu de Britten hun vertrek uit de Europese Unie officieel hebben gemaakt, kunnen beide partijen hun stellingen gaan betrekken. De belangen zijn groot, dus of ze de komende twee jaar hun beloofde vriendschappelijkheid kunnen volhouden is nog de vraag.
29/03 16u00  „Ruim 140 vluchtelingen verdronken”Een 16-jarige jongen die naar eigen zeggen een schipbreuk op de Middellandse Zee overleefde, heeft woensdag verklaard dat bijna alle opvarenden van de boot met vluchtelingen waarop hij zat zijn verdronken.
29/03 15u45  Wall Street opent met kleine minDe aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met kleine minnen aan de handelssessie begonnen. Beleggers op Wall Street maakten pas op de plaats na de winsten van een dag eerder. Toen kreeg het sentiment op de beurzen een impuls van positieve cijfers over het consumentenvertrouwen. Beleggers moeten het midweeks doen met een nagenoeg lege agenda.
29/03 15u45  „Homobeleid Diemen ook kans voor andere groepen”Hij was op een basisschool waar ruim de helft van de klas toegaf ”homo” als scheldwoord te gebruiken. Genoeg reden voor wethouder Klaasse om zijn gemeente, Diemen, te laten toetreden tot de ”Regenbooggemeenten”. „Homo’s en lesbiennes moeten zich veilig voelen én mogen zichtbaar zijn.”
29/03 15u45  Dik-Faber: Nog veel te doen in strijd tegen voedselverspillingConsumenten gooien minder voedsel weg als er niet langer een ”ten minste houdbaar tot”-datum (t.h.t.) op de verpakking staat. Onderzoek door de Wageningse universiteit wijst dat uit, schreef staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) deze week aan de Kamer. Hoog tijd om die aanduiding op lang houdbare producten te schrappen, vindt Kamerlid Dik-Faber (ChristenUnie).
29/03 15u45  Teller Giro555 gaat richting 20 miljoen euroBij Giro555 was woensdag aan het begin van de middag bijna 20 miljoen euro ingezameld voor slachtoffers van de hongersnood in delen van Afrika. Om 12.30 uur stond de teller op 19,3 miljoen euro. Meer dan duizend mensen lieten telefonisch weten dat zij geld geven; gemiddeld doneren zij 44 euro, maakte Giro555 bekend.
29/03 15u30  ‘Maseratiman’ veroordeeld tot ruim 3 jaar celVoormalig Rochdale-topman Hubert Möllenkamp is woensdag in hoger beroep veroordeeld tot een celstraf van drie jaar en drie maanden. Het gerechtshof in Amsterdam veroordeelde hem voor onder meer het ontvangen van steekpenningen, witwassen en meineed.
29/03 15u30  Kamer eist opheldering over afspraken fiscusEen meerderheid van de Tweede Kamer eist opheldering over afspraken van de Belastingdienst met multinationals, zogenoemde rulings. De Kamerleden maken zich grote zorgen over de gevolgen van dergelijke overeenkomsten voor de reputatie van Nederland.
29/03 15u30  Koning verrast Rotterdammers met bezoek aan tuinencomplexKoning Willem-Alexander heeft woensdag een verrassingsbezoek gebracht aan de Talentfabriek010 in Rotterdam. Hij kwam langs op de vestiging Natuurtalent, gelegen op een voormalig schooltuinencomplex. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.
29/03 15u30  Fors meer meer grootverdieners bij politieSteeds meer politiemedewerkers hebben een rianter inkomen dan hun hoogste baas, korpschef Erik Akerboom. De lijst over 2016 telt 24 grootverdieners (meer dan een ministerssalaris van 179.000 euro), tegen zeven in 2015. De politie verwacht dat hun aantal volgend jaar opnieuw hoger zal zijn, maar kan hier weinig tegen doen.
29/03 15u30  Weer nieuwe gevallen van vogelgriepHet einde van de meest recente uitbraak van vogelgriep in Nederland is nog altijd niet in zicht. Op 20 en 23 maart zijn weer twee nieuwe besmettingen vastgesteld, bij twee hobbyhouders in Zuid-Holland en Drenthe. Dat heeft staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) woensdag aan de Tweede Kamer laten weten.
29/03 15u30  Evaluatie rapport gaswinning GroningenDe Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) komt donderdag met een evaluatie naar aanleiding van het stevige rapport over de gaswinning in de provincie Groningen van twee jaar geleden. Conclusie van dat onderzoek was dat de veiligheid van inwoners geen rol speelde bij de besluitvorming tot 2013 over de winning van aardgas in hun provincie.
29/03 15u15  Koenders wil geen vechtscheiding met LondenDe uittreding van Groot-Brittannië uit de EU moet „geen vechtscheiding” worden. Van de regering in Londen mag realisme worden verwacht en de EU moet zich constructief opstellen, zei minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) woensdag.
29/03 15u00  Koning spreekt met Broekers-KnolKoning Willem-Alexander heeft woensdag Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol ontvangen. Dat deed hij op Villa Eikenhorst in Wassenaar, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. De koning spreekt met Broekers-Knol over de formatie van een nieuw kabinet. Later woensdag komt ook vice-president van de Raad van State Piet Hein Donner langs.
29/03 14u45  Protest op Schiphol voor Afghaans gezinVluchtelingenWerk demonstreert woensdagmiddag op Schiphol tegen de dreigende uitzetting van een Afghaans gezin met jonge kinderen naar Afghanistan. De organisatie doet dat met zo’n 25 mensen. Ze vindt de zaak zo ernstig dat ze naar eigen zeggen voor het eerst in haar 37-jarig bestaan met zo’n protest opkomt voor een specifiek gezin.
29/03 14u45  Lichaam vermiste Groningse blijft onvindbaarDe poging om na negentien jaar het lichaam van een vermiste prostituee uit Groningen terug te vinden, heeft woensdag niets opgeleverd. De politie en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzochten een plek in het buitengebied van Muntendam. Met een graafmachine werd de bodem onder een hoogspanningsmast tot zo’n anderhalve meter diep afgegraven.
29/03 14u45  Seksclub YinYang mag openblijvenSeksclub YinYang in Roermond kan in afwachting van een bezwaarprocedure openblijven. Dat besliste de bestuursrechter in Roermond woensdag in kort geding. De nabijgelegen Roerdalhoeve, waar de bij de seksclub werkende vrouwen logeren, blijft ook open. Maar de beheerderswoning bij deze hoeve gaat voor een half jaar op slot.
29/03 14u45  Rutte over brexit: Nederlands belang vooropHet is de taak van het kabinet het Nederlands belang voorop te stellen. Dat zegt premier Mark Rutte in een reactie op het Britse vertrek uit de Europese Unie (brexit), waarvoor woensdag de procedure is gestart.
29/03 14u45  Tusk: „Dit is geen gelukkige dag”„Dit is het, zes pagina’s van premier Theresa May. Er is geen reden om te doen alsof dit een gelukkige dag is. Niet in Brussel en niet in Londen. Bijna de helft van de Britse kiezers wil in de EU blijven.” Dat zei EU-president Donald Tusk woensdag kort nadat hij officieel de opzegging uit handen van ambassadeur Tim Barrow had ontvangen tegen de internationale pers, zwaaiend met de afscheidsbrief.
29/03 14u30  EU wil onzekerheid rond brexit snel wegnemenDe EU-landen zien het verminderen van de onzekerheid bij burgers, bedrijven en de lidstaten als eerste prioriteit bij de onderhandelingen met de Britten over de brexit. Dat schrijven ze woensdag in een verklaring nadat de ‘afscheidsbrief’ van de Britse premier Theresa May was overhandigd aan EU-president Donald Tusk.
29/03 14u15  PVV feliciteert BrittenDe PVV in het Europees Parlement feliciteert de Britten nu ze hun besluit om de EU te verlaten officieel hebben gemaakt. Fractievoorzitter Marcel de Graaff liet dat weten via Twitter.
29/03 14u15  Justitie vraagt uitlevering vader InsiyaHet Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft bij de Indiase autoriteiten een verzoek ingediend om Shehzad H. uit te leveren, de vader van het vorig jaar in Amsterdam ontvoerde meisje Insiya. Justitie ziet hem als verdachte. Dat bleek woensdag tijdens de tweede pro-formazitting in de zaak. H. zou opdracht hebben gegeven zijn dochter weg te halen bij haar moeder, Nadia Rashid, die na de scheiding het gezag had over het kind.
29/03 14u00  4 jaar cel en tbs voor dodelijke aanrijdingDe 39-jarige Rémon W. uit Doetinchem is woensdag veroordeeld tot vier jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het veroorzaken van een dodelijk ongeluk in Zelhem. Een jongetje van vier overleed ter plekke aan zijn verwondingen. Zijn ouders en zusje van toen drie jaar raakten zwaargewond.
29/03 13u45  May kondigt begin brexit aan in parlementDe Britse premier Theresa May heeft woensdagmiddag officieel het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie aangekondigd. Ze deed dit in een toespraak tot het parlement.10 
29/03 13u45  Britten zetten vertrek uit EU in gangHet Verenigd Koninkrijk heeft woensdag het historische vertrek uit de Europese Unie officieel in gang gezet in Brussel. De Britse ambassadeur bij de EU, Sir Tim Barrow, overhandigde de afscheidsbrief iets voor 13.30 uur aan Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad.10 
29/03 13u30  Arib herkozen tot voorzitter Tweede KamerEen ruime meerderheid van de Tweede Kamer heeft woensdag Khadija Arib tot voorzitter herkozen. Het wordt de tweede termijn voor de PvdA-politica. Ze was de enige kandidaat voor de functie in de nieuw gekozen Kamer.12 
29/03 13u15  Kabinet buigt zich over lot zeldzame koeienStaatssecretaris Martijn van Dam gaat onderzoeken of zeldzame runderrassen in de knel komen door de maatregelen om het mestoverschot aan te pakken. Hij erkent het belang van het behouden van deze bedreigde rassen, schreef hij woensdag aan de Tweede Kamer.
29/03 13u15  Coffeeshop Eindhoven dicht na vondst voorraadEen coffeeshop in Eindhoven moet een jaar dicht nadat bij de exploitant thuis in Nuenen ruim 100 kilo softdrugs was gevonden. Burgemeester John Jorritsma heeft dat besloten.
29/03 12u45  Rechters eensgezind: belasting spaargeld magMensen die vinden dat ze te veel belasting hebben betaald over hun vermogen, hebben vooralsnog geen rechters aan hun kant gevonden. De Bond voor Belastingbetalers heeft met een reeks proefprocessen geprobeerd de zogeheten vermogensrendementsheffing open te breken. Dat is in eerste aanleg niet gelukt: de rechtbank in Arnhem heeft in de laatste twee zaken bepaald dat de belastingdienst de wet volgt en dat de heffing niet in strijd is met internationale verdragen, zoals de eisers betoogden.
29/03 12u45  Augustinus plaatste vrije wil tegenover het manicheïsmeHet is een bij uitstek moderne vraag: Is het leven slecht, zonder doel en zin? Augustinus was tegenover de manicheeërs klip-en-klaar: het leven is goed, voortbrengsel van de goede Schepper, maar door onze vrije wil hebben wij het leven misbruikt en doen wij dat nog steeds.11 
29/03 12u45  SER: iedere werknemer een eigen „leerbudget”Iedere werkende moet een persoonsgebonden budget opbouwen om tijdens zijn loopbaan nieuwe opleidingen of cursussen te kunnen doen. Ze sparen dat budget bij elkaar met een fiscaal aantrekkelijke spaarregeling. Dat oppert de Sociaal Economische Raad (SER) in een woensdag verschenen advies over een leven lang leren.
29/03 12u30  Oorzaak brand Baarn nog onduidelijkDe oorzaak van een brand aan de Bremstraat in Baarn waarbij dinsdag een 48-jarige vrouw uit die plaats om het leven kwam, is nog onduidelijk. Het is nog niet bekend of de vrouw al was overleden toen de brand uitbrak, zei een woordvoerster van de politie woensdag.
29/03 12u00  AEX toont kleine plusDe AEX-index van de aandelenbeurs in Amsterdam borduurde woensdag voorzichtig voort op de koerswinsten van een dag eerder. De handel werd daarbij gesteund door de plussen die in New York op de borden werden gezet.12 
29/03 12u00  „Oudere die vaker opstaat, woont langer thuis”Als thuiswonende ouderen elke dag vaker uit hun stoel opstaan dan ze nu veelal doen, kunnen ze langer zelfstandig wonen. Dat blijkt uit een studie van Rob van Lummel, waarop hij vanmiddag promoveerde aan de faculteit der gedrags- en bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit in Amsterdam.12 
29/03 12u00  Schippers: nieuw kabinet voor zomer is strevenInformateur Edith Schippers kan zich „heel goed voorstellen dat het streven (van VVD, CDA, D66 en GroenLinks) is om voor de zomer een nieuw kabinet te hebben”. Dan kan de nieuwe regeerploeg nog een begroting voor volgend jaar opstellen.12 
29/03 12u00  Gregorius de Wonderdoener, een van de meest charismatische kerkvadersEen van de meest charismatische figuren uit de geschiedenis van het vroege christendom – zo kan men de kerkvader Gregorius Thaumaturgus (”De Wonderdoener”) betitelen. De Italiaan Francesco Celia promoveert woensdag op hem aan de Vrije Universiteit Amsterdam.12 
29/03 11u45  Immanuëlkerk Barneveld te koopDe protestantse gemeente in Barneveld verkoopt de Immanuëlkerk aan de Achterdorpstraat. Na ‘vernieuwbouw’ wordt de Bethelkerk aan de Groen van Prinstererlaan het kerkelijk centrum van de gemeente.
29/03 11u45  NIPT-test voortaan voor alle zwangerenIedere zwangere vrouw kan er vanaf volgende maand voor kiezen de zogeheten NIPT-test te doen. De Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) waarmee kan worden vastgesteld of een ongeboren kind het syndroom van Down of een andere aangeboren aandoening heeft, wordt gedeeltelijk vergoed.
29/03 11u45  Dacht koning Willem-Alexander nog even dat hij de informateur benoemde?Het moet dinsdagavond bij de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) en het kabinet van de Koning even hebben gestormd. Om negen uur stuurde de RVD een persbericht rond met als kop: ”Mededeling van het kabinet van de Koning: benoeming informateur”.
29/03 11u45  Socialist Valls spreekt steun uit voor MacronDe voormalige socialistische premier Manuel Valls heeft in de aanloop naar de Franse presidentsverkiezingen komende maand zijn steun uitgesproken voor de onafhankelijke kandidaat Emmanuel Macron.
29/03 11u45  Chinese partner FrieslandCampina in problemenHet grootste zuivelbedrijf van China, Huishan Dairy, is de afgelopen dagen in grote problemen gekomen. Het bedrijf heeft diverse financiële verplichtingen verzaakt, terwijl de financieel topbestuurder is verdwenen en de beurswaarde van het concern grotendeels is verdampt.
29/03 11u30  Burgemeester Tilburg: Satudarah gaat eruitBurgemeester Peter Noordanus van Tilburg heeft motorclub Satudarah de wacht aangezegd. „Deze motorclub gaat de stad uit. De vraag is alleen nog wanneer”, zei Noordanus woensdag op een conferentie met Brabantse burgemeesters over de bestrijding van criminaliteit. De eerstvolgende stap van de burgemeester is sluiting van het honk van Satudarah in Tilburg, waar vrijdagavond nog een grote inval was van de politie, dreigde hij.
29/03 11u30  Vluchtelingen verkeerde kant op in vrachtwagenOp de grens met België bij Hazeldonk heeft de politie woensdag negen migranten opgehaald. De mannen waren als verstekeling vanuit Frankrijk meegereden in een vrachtwagen vol kool. De Spaanse chauffeur belde de politie toen hij ontdekte dat hij meer dan alleen groente vervoerde.
29/03 11u30  „Werk ACM scheelt consument 790 miljoen euro”Nederlandse consumenten zijn afgelopen jaar in totaal zo’n 790 miljoen euro goedkoper uit geweest door het werk van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Per huishouden komt dat neer op gemiddeld ruim 112 euro, heeft de toezichthouder zelf uitgerekend voor de publicatie van zijn jaarverslag.
29/03 11u30  Boete voor Kazachse moslims om hardop uitspreken ”amen”Ten minste vier moslims in de stad Zhanozen, in Kazachstan, hebben de afgelopen weken een boete gekregen omdat zij hun gebeden in de stadsmoskee afsloten met het hardop uitspreken van het woord amen.
29/03 11u15  21032017 FormatieVVD, CDA, D66 en GroenLinks maakten vorige week bekend dat ze de komende tijd serieus met elkaar willen onderhandelen. Dat gebeurt onder leiding van informateur Edith Schippers. De onderhandelingen tussen de partijen zijn woensdag begonnen. Duidelijk is dat de onderlinge verschillen groot zijn.  
29/03 11u15  Kabinet: Eenverdiener is al tegemoetgekomenHoewel het verschil in belastingdruk tussen een- en tweeverdieners in de afgelopen regeerperiode consequent is gegroeid, stelt het kabinet wel degelijk te hebben voldaan aan de wens van de Eerste Kamer om de kloof tussen kostwinners en tweeverdieners te verkleinen.
29/03 11u15  Blok: bedreiger onterecht niet vervolgdMinister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) vindt dat de bedreiger van burgemeester Jan Boelhouwer van Gilze-Rijen vervolgd had moeten worden. Tijdens een bezoek in Noord-Brabant zei de demissionair minister dat het besluit van het OM om de verdachte niet te vervolgen onjuist was.
29/03 11u15  Feestverlichting brug Almelo blijft toch uit met islamitische feestdagenDe gemeente Almelo gaat de feestverlichting van de Egbert Gorterbrug toch niet ontsteken op islamitische feestdagen.
29/03 11u15  Gedenkstenen voor redders van Joodse kinderenAls eerbetoon aan de vele gezinnen in Brunssum die tijdens de Tweede Wereldoorlog Joodse kinderen ver- borgen hielden, worden er donderdag in de Limburgse plaats drie gedenkstenen onthuld. Daarmee staan er in alle vijf de wijken van Brunssum gedenkstenen.
29/03 11u15  Brussel verbiedt fusie LSE en Deutsche BörseEen fusie tussen het Britse beursbedrijf London Stock Exchange (LSE) en Deutsche Börse is definitief van de baan. De Europese Commissie geeft geen toestemming voor de creatie van Europa’s grootste handelsplatform. Dat maakte EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) woensdag in Brussel bekend.11 
29/03 11u15  Goed om blijk te blijven geven van zorgen over genmodificatieStellig. Zo mag de toon van het dinsdag verschenen rapport van de Gezondheidsraad en de adviesraad Cogem over embryonale genmodificatie rustig worden genoemd. Al tijden wordt er in de wetenschap gespeculeerd op een doorbraak waardoor mensen met een erfelijke ziekte, anders dan via embryoselectie, genetisch eigen kinderen kunnen krijgen zónder die aandoening. Een recent ontdekte methode voor het veranderen van het DNA in embryo’s bracht deze mogelijkheid een stap dichterbij.
29/03 10u45  Manifest tegen ”Kerk 2025” vol onwaarhedenHet manifest tegen ”Kerk 2025” is moeilijk serieus te nemen, vindt ds. J. Holtslag. Het staat vol onwaarheden en is zeer tendentieus geschreven.
29/03 10u45  „Inwoners Raqqa gebruikt als menselijk schild”Islamitische Staat (IS) gebruikt de bevolking in de Syrische stad Raqqa als menselijk schild in afwachting van de strijd met het door de Verenigde Staten gesteunde bevrijdingsleger. Dat zeggen bewoners van de stad.
29/03 10u30  Ds. Van der Kevie (PKN) overledenDs. A. T. B. M. van der Kevie, emeritus predikant binnen de Protestantse Kerk in Nederland, is op 25 maart overleden.
29/03 10u15  Omstreden slachthuis vecht sluiting aanHet omstreden slachthuis in het Belgische Tielt stapt naar de rechter om weer open te kunnen gaan. De Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts liet woensdag weten dat het bedrijf bezwaar heeft aangetekend bij de Raad van State. Hij beoordeelt de verbeteringsplannen van het slachthuis als „onvoldoende”.
29/03 10u15  „Verongelukte jongen (11) A44 had verstandelijke beperking”De 11-jarige jongen die zaterdagmiddag werd aangereden op de A44 bij Oegstgeest en de dag erna overleed, had een verstandelijke beperking. Dat hebben zijn ouders gezegd tegen Omroep West. „Het risico heeft altijd aan hem gehangen. En dat wisten we ook.”
29/03 10u15  Toshiba vraagt bankroet aan voor nucleaire takDe Amerikaanse nucleaire divisie van Toshiba, Westinghouse, heeft faillissement aangevraagd bij de rechtbank in New York. Het noodlijdende Japanse technologieconcern maakte vorige maand al bekend omgerekend miljarden euro’s af te schrijven op de tak.
29/03 10u15  „SER wil individuele rekening voor leven lang leren”De Sociaal-Economische Raad vindt dat er een individuele rekening moet komen voor een leven lang leren. Dat staat volgens het FD in een nieuw advies over het thema dat de SER woensdag opnieuw van de grond probeert te krijgen.
29/03 10u00  Nog 63.000 huizen Australië zonder stroomDe cycloon Debbie die dinsdag over de staat Queensland in het noordoosten van Australië raasde, heeft voor veel materiële schade gezorgd. Woensdag aan het eind van de middag (lokale tijd) zaten nog 63.000 huizen zonder stroom.
29/03 10u00  Turkse bankmanager vast in VSDe VS hebben de tweede man in Amerika van de Turkse staatsbank Halkbank aangehouden omdat hij jarenlang Amerikaanse sancties tegen Iran zou hebben ontdoken. Mehmet Hakan Atilla zou daarbij hebben samengewerkt met de Iraanse goudhandelaar Reza Zarrab.
29/03 10u00  Onderhandelingen voor nieuw kabinet begonnenDe eerste onderhandelingen voor de vorming van een kabinet van VVD, CDA, D66 en GroenLinks zijn woensdagmorgen begonnen. Het wordt zeker geen snelle formatie zoals vier jaar geleden. De partijen benadrukken voortdurend dat de verschillen heel groot zijn.
29/03 09u45  Eis: 10 en 4 jaar cel voor fatale vechtpartijTegen twee mannen die op nieuwsjaarsdag 2015 zo zwaar vochten met een 23-jarige man uit Deventer, dat die aan zijn verwondingen overleed, is woensdag tien en vier jaar gevangenisstraf geëist. Een 27-jarige man zonder woon- of verblijfplaats en een 22-jarige man uit Zutphen moesten zich in de rechtbank in Zutphen verantwoorden voor de fatale vechtpartij.
29/03 09u30  Weinig problemen door SchipholtunnelDe problemen met de Schipholtunnel hebben woensdag niet voor ongewoon lange files in de ochtendspits gezorgd. Ook op de omleidingsroutes waren geen grote vertragingen, aldus de ANWB, die concludeert dat mensen goed inspelen op de afsluiting.
29/03 09u30  Amsterdamse beurs verder omhoogDe Amsterdamse AEX-index is woensdag iets hoger geopend, geholpen door de plussen op Wall Street. Daarmee werden de koerswinsten van een dag eerder verder uitgebouwd.
29/03 09u00  TUI ziet vraag vakanties Turkije verder dalenReisorganisatie TUI ziet dat de vraag naar vakanties in Turkije en Noord-Afrika nog verder afzwakt, na de sterke neergang vorig jaar door aanslagen en politieke onrust. Dat maakte het Duitse moederconcern van onder meer Kras Reizen en het voormalige Arke woensdag bekend.10 
29/03 08u30  Kleine winsten op beurzen AziëDe aandelenmarkten in het Verre Oosten lieten woensdag overwegend kleine koerswinsten zien, in navolging van de plussen die in New York op de borden werden gezet.
29/03 08u15  „Veiligheidsdiensten in de fout bij Amri”Duitse veiligheidsdiensten hebben steekjes laten vallen bij het in de gaten houden van de Tunesiër Anis Amri. Dat concludeert de parlementaire waakhond voor inlichtingendiensten PKG, aldus Duitse media woensdag. Amri pleegde uiteindelijk op 19 december een aanslag op de kerstmarkt in Berlijn waardoor bij elkaar twaalf mensen de dood vonden.
29/03 08u15  Strijd tegen suiker nog lang niet gestredenMensen weten nog steeds amper wat ze moeten doen om minder suiker binnen te krijgen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Diabetes Fonds onder 1200 mensen, dat volgens het fonds representatief is. Nederlanders krijgen zonder het te beseffen gemiddeld dertig suikerklontjes per dag binnen door allerlei producten, zegt het fonds, ook door voeding waarin weinig mensen nauwelijks suiker vermoeden.
29/03 07u45  ASN Bank trekt meer klantenASN Bank heeft vorig jaar meer klanten getrokken en zijn winst opgevoerd. Dat maakte de duurzame dochter van de Volksbank, voorheen SNS Bank, woensdag bekend.11 
29/03 07u45  Uit de doden opgewektJohannes 11:110 
29/03 07u30  Studie naar gevolgen aardbeving kinderenDe Kinderombudsman begint een onderzoek naar de gevolgen voor kinderen van de aardbevingen in Groningen. Volgens Kinderombudsman Margrite Kalverboer is er in de hele discussie maar weinig aandacht voor kinderen geweest. Er wonen ongeveer 30.000 kinderen en jongeren in het aardbevingsgebied.12 
29/03 07u15  Omstreden belastingdeals met multinationals openbaarAfspraken die Nederland maakt met grote bedrijven om het ze fiscaal naar de zin te maken, komen onder druk te staan door Europese regels. Daarvoor waarschuwden ambtenaren van staatssecretaris Wiebes van Financiën. Desondanks vroegen de ambtenaren de staatssecretaris om door te mogen gaan met het maken van de afspraken en Wiebes stemde daarmee in. Op één na zijn alle negen veelvoorkomende afspraken die de ambtenaren in 2015 beschrijven nog steeds te maken door bedrijven.12 
29/03 07u15  Rekenkamer voelt druk bezuinigingenDe Algemene Rekenkamer heeft vorig jaar iets meer publicaties uitgebracht dan in 2015. Er is vorig jaar een „ambitieus werkprogramma” uitgevoerd. Maar het adviesorgaan voelt wel dat er de afgelopen jaren flink is bezuinigd. „De vitaliteit van de democratische tegenmacht komt nu onder druk”, schrijft president Arno Visser in het jaarverslag.12 
29/03 07u15  Honderden verzoeken om hulp na cycloon DebbieHet openbare leven in het noordoosten van Australië wordt langzaam hervat, na de schade die cycloon Debbie heeft aangericht. Het werk in de haven van Townsville wordt woensdagochtend weer hervat, de haven van Mackay blijft nog even dicht tot de schade is hersteld.12 
29/03 07u15  Giro555 haalt 17 miljoen euro hongersnood opDe inzamelingsactie van Giro555 voor slachtoffers van de hongersnood heeft tot nu toe 17.564.993 miljoen euro opgeleverd. Dat werd woensdagochtend bekendgemaakt op Radio 2. Om dat bedrag verder te verhogen, is woensdag 29 maart uitgeroepen tot actiedag.12 
29/03 05u30  Twee rijbanen Schipholtunnel openAutomobilisten kunnen weer door de Schipholtunnel van Amsterdam naar Den Haag rijden. Rijkswaterstaat heeft twee banen geopend.11 
29/03 04u15  Schippers begint met echte werk formatieDe onderhandelingen over een kabinet met VVD, CDA, D66 en GroenLinks gaan woensdag echt beginnen. Informateur Edith Schippers ontvangt in de ochtend tegelijkertijd de onderhandelaars van deze partijen.18 
29/03 03u45  Britse regering vraagt scheiding EU aanDe Britse regering zegt woensdag in Brussel officieel het EU-lidmaatschap op. EU-ambassadeur Sir Tim Barrow levert rond 13.30 uur de afscheidsbrief af bij EU-president Donald Tusk. Nagenoeg gelijktijdig zal premier Theresa May een verklaring afleggen in het Britse parlement.18 
29/03 03u30  Gewonden na landing vliegtuig in PeruBij de landing van een Boeing 737 met 140 passagiers in de Peruaanse stad Jauja zijn meerdere mensen gewond geraakt. Het vliegtuig vloog in brand tijdens het landen, aldus lokale media.20 
29/03 03u15  Tweede Kamer kiest Arib weer tot voorzitterDe Tweede Kamer kiest Khadija Arib woensdag weer tot voorzitter. Een tweede termijn kan de PvdA-politica niet ontgaan. Ze is de enige kandidaat voor de functie.22 
29/03 02u30  Ruim 200.000 scholieren met bijbaanRuim 210.000 scholieren van 15 tot 20 jaar hadden in 2016 een bijbaan. Daarmee hebben vier op de tien scholieren werk. Meestal gaat het om een kleine deeltijdbaan zoals vakkenvuller en krantenbezorger.26 
29/03 02u15  Parijs minder geliefd bij Nederlandse toeristParijs is van de drie grootste Europese hoofdsteden nog altijd de populairste onder Nederlandse toeristen. De Franse hoofdstad verliest de laatste jaren evenwel zienderogen terrein aan Londen en Berlijn. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag heeft gepubliceerd.30 
29/03 00u15  May ondertekent brexitbrief EUDe Britse premier Theresa May heeft dinsdagavond de brief ondertekend die de Europese Unie formeel informeert over het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU. Met de brief zal de brexit in werking treden.19 
28/03 23u45  Formeel gerechtelijk onderzoek vrouw FillonJustitie in Frankrijk heeft dinsdag ook een formeel onderzoek ingesteld naar de echtgenote van de conservatieve presidentskandidaat François Fillon. Zij wordt ervan verdacht honderdduizenden euro’s te hebben opgestreken voor werk als parlementair assistent dat ze in werkelijk niet deed.
28/03 23u45  Geen oorlogsmisdaden Simone GbagboSimone Gbagbo, de voormalig first lady van Ivoorkust, is vrijgesproken van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid tijdens de burgeroorlog in 2011, die ongeveer 3000 mensen het leven kostte. De rechter achtte de tenlastelegging niet bewezen. Dat heeft de staatstelevisie dinsdagavond bekendgemaakt.
28/03 23u45  Kabinet: extra miljoenen voor hongerregio’sNederland trekt 9 miljoen euro extra uit voor hulp aan hongerende mensen in Jemen en Nigeria. Dat heeft minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) dinsdag bekendgemaakt.
28/03 23u15  Dijksma: klimaatdecreet Trump zeer zorgelijkStaatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu) noemt het „zeer zorgelijk” dat de Verenigde Staten lijken terug te grijpen op een „verslaving” aan fossiele brandstoffen. Ze reageert daarmee op het decreet van president Donald Trump waarmee hij dinsdag een groot deel van het klimaatbeleid van zijn voorganger Barack Obama terugdraaide.
28/03 22u45  Gestegen vertrouwen helpt Wall Street vooruitDe beurzen in New York zijn dinsdag hoger gesloten. Beleggers reageerden vooral positief op een veel beter dan verwacht cijfer over het Amerikaanse consumentenvertrouwen. Volgens marktonderzoeker Conference Board heeft het sentiment van consumenten deze maand het hoogste niveau in zestien jaar bereikt.
28/03 22u30  Al-Sisi maandag op bezoek bij TrumpDe Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi komt maandag 3 april op bezoek bij zijn Amerikaanse collega Donald Trump in het Witte Huis. Dat heeft woordvoerder Sean Spicer dinsdag bekendgemaakt. Beide landen willen de goede onderlinge betrekkingen versterken.
28/03 22u00  Ds. Vermeij neemt beroep aan naar gg Oosterend (Texel)Ds. A. Vermeij, predikant van de gereformeerde gemeente te Nieuw-Beijerland, heeft het beroep aangenomen dat op hem was uitgebracht door de gemeente te Oosterend (Texel).
28/03 22u00  Argentijnse president besluit staatsbezoekDe Argentijnse president Maurricio Macri heeft dinsdagavond zijn staatsbezoek aan Nederland afgesloten met het aanbieden van een balletvoorstelling aan koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Dat het koningspaar de geste waardeerde bleek uit een persoonlijk ondertekende tweet. „Dank voor het prachtige ballet. Een mooie afsluiting van een veelzijdig staatsbezoek”, lieten de koning en koningin in het Spaans en Nederlands weten.
28/03 21u45  Belgen kopen maker van airbaghoezenDe Nederlandse maker van hoezen voor airbags ALT Technologies komt in Belgische handen. De aan de beurs in Brussel genoteerde investeerder Gimv neemt een meerderheidsbelang in het bedrijf over van de Amsterdamse investeringsmaatschappij Standard Investment.
28/03 21u30  Arib bij koning Willem-AlexanderTweede Kamervoorzitter Khadija Arib heeft dinsdagavond koning Willem-Alexander bezocht op Paleis Noordeinde. Zij heeft de koning geïnformeerd over het Kamerdebat over de verkiezingsuitslag en de benoeming van Edith Schippers tot informateur.
28/03 21u15  Trump draait klimaatbeleid Obama terugMet een decreet heeft president Trump dinsdag een groot deel van het klimaatbeleid van zijn voorganger Obama teruggedraaid. Met de presidentiële beslissing wil het Witte Huis banen creëren en de binnenlandse energieproductie opvoeren, zodat de VS minder afhankelijk is van buitenlandse energie.
28/03 21u15  Schippers blijft demissionair ministerEdith Schippers blijft als informateur aan als demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ze draagt al haar taken over aan haar staatssecretaris Martin van Rijn, maar ze blijft eindverantwoordelijk.
28/03 21u00  Parijs en Londen starten samen raketprojectHoewel de Britten ervoor hebben gekozen uit de EU te stappen, gaan ze op defensiegebied een nieuwe samenwerking aan met Frankrijk. Beide landen presenteerden dinsdag een project voor de ontwikkeling van een nieuwe generatie langeafstandsraketten voor de marine en de luchtmacht. De raketten moeten in 2030 inzetbaar zijn.
28/03 21u00  Bouw haalt extra werk uit woningenDe totale bouwsom van de afgegeven vergunningen voor de bouw en verbouw van woningen steeg de afgelopen jaren veel harder dan de bouwsom van vergunningen voor bedrijfspanden. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.
28/03 19u30  Schots parlement wil nieuw referendumHet Schotse parlement heeft dinsdag ingestemd met het voorstel van premier Nicola Sturgeon om een nieuw referendum te houden over onafhankelijkheid. Sturgeon wil de Schotten daarover laten beslissen eind 2018 of begin 2019, als duidelijk is onder welke voorwaarden het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU plaatsvindt.
28/03 19u15  ”Erop uit in eigen land” thema Veluws Zandsculpturenfestijn Garderen”Erop uit in eigen land” is dit jaar het thema van het Veluws Zandsculpturenfestijn in Garderen.
28/03 19u15  Dieven enorme gouden munt nog spoorloosDe politie heeft nog geen spoor van de dieven die zondagnacht een enorme gouden munt van 100 kilo weghaalden uit het Bode-museum in Berlijn. Gezien het gewicht van exemplaar wordt uitgegaan van meer daders, die mogelijk over inside-informatie beschikten. Het onderzoek daarnaar is nog in volle gang.
28/03 19u00  Arrestatie na vondst dode in woning BaarnDe politie heeft dinsdag in Baarn (Utrecht) een stoffelijk overschot gevonden in een woning waar kort daarvoor een kleine brand woedde. Of het slachtoffer door de brand of door een andere oorzaak om het leven is gekomen, moet nog blijken uit onderzoek. Een man die ter plaats was is opgepakt, liet de politie weten. Over zijn mogelijke rol kon een woordvoerster nog niets zeggen.
28/03 19u00  Column (ds. J. M. J. Kievit): Een ijveraar staat één ding voor ogenIJver. IJveren. IJveraar… Wees eerlijk, deze woorden roepen niet direct positieve gevoelens op. Als iemand mij met zulke aanduidingen zou typeren, zou ik de behoefte hebben om even na te vragen wat hij of zij precies bedoelt.
28/03 18u45  Europarlementariërs eisen vertrek DijsselbloemDe rel rond eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem over zijn „Schnaps und Frauen”-uitspraak blijft doorgaan. Meer dan zeventig van de 751 leden van het Europees Parlement uit vijftien landen, onder wie de (Duitse) leider van de christen-democraten, roepen de demissionair minister in een brief op zijn excuses aan te bieden en dan op te stappen.
28/03 18u45  Informateur Schippers met vertrouwen van startEdith Schippers gaat met vertrouwen met VVD, CDA, D66 en GroenLinks aan de slag om een regering te vormen. Ze werd dinsdag door de Tweede Kamer als informateur werd aangewezen. De partijen zijn volgens Schippers (VVD) „zeer serieus” over de onderhandelingen.
28/03 18u30  Beloning voor klokkenluiders slachterijenEventuele klokkenluiders die misstanden in Nederlandse slachterijen naar buiten brengen, kunnen rekenen op een beloning van een Rotterdamse zakenman. Ed Albers looft 3000 euro uit aan (oud-) medewerkers van slachthuizen die „gedegen berichten over misstanden” naar buiten brengen via de stichting Varkens in Nood.
28/03 18u30  Fiscus: veel vragen over woning en aftrekpostDe Belastingdienst krijgt de afgelopen weken de meeste vragen binnen over de eigen woning en aftrekposten. Het is weer tijd voor de jaarlijkse aangifte en veel mensen willen weten welke zorgkosten en studiekosten ze kunnen aftrekken. Ook zijn er vragen over de hypotheek en aftrekbare kosten bij het kopen van een woning.
28/03 18u30  Lichaam onbekende vrouw Sluis opgegravenDe politie heeft dinsdag in Sluis in samenwerking met deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) het lichaam opgegraven van een vrouw die 23 jaar geleden om het leven kwam. De hoop is dat alsnog de identiteit van de vrouw kan worden vastgesteld. Het lichaam werd in juli 1994 in delen aangetroffen in een sloot in de Zeeuwse plaats. Een dag later werden in de buurt ook de overige resten van het lichaam gevonden.
28/03 18u00  Schippers kan als informateur aan de slagEdith Schippers is dinsdag door de Tweede Kamer aangesteld als informateur. Ze gaat de gesprekken over een kabinet met VVD, CDA, D66 en GroenLinks begeleiden.
28/03 18u00  Arib tikt Baudet op vingers om rede in LatijnDe eerste voordracht van Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet in de Tweede Kamer is hem meteen op een uitbrander van voorzitter Khadija Arib komen te staan. Baudet begon zijn speech met enkele zinnen in het Latijn, en dat zinde Arib niet. „Het Nederlands is de voertaal in ons parlement en dat wil ik graag zo houden”, zei de Kamervoorzitter.
28/03 18u00  Europese beurzen eindigen in het groenDe Europese beurzen zijn dinsdag eensgezind met winst de handel uitgegaan. Daarmee lijken de zorgen van beleggers over de haalbaarheid van de economische beloften van de Amerikaanse president Donald Trump wat naar de achtergrond verdwenen. Een veel beter dan verwacht cijfer over het Amerikaanse consumentenvertrouwen gaf de handel daarnaast een steuntje in de rug.
28/03 17u45  Oorlog, armoede en droogte: hongerDoor een combinatie van oorlog, armoede en droogte dreigt voor miljoenen mensen in de Hoorn van Afrika, Noordoost-Nigeria en Jemen de honger. In Nederland is er woensdag een nationale hulpactie.
28/03 17u30  Syrisch vredesoverleg in Kazachstan gaat doorEr komt een vervolg op de vredesbesprekingen over Syrië in Kazachstan. Dat heeft de Iraanse president Hassan Rohani dinsdag gezegd aan het eind van zijn tweedaagse bezoek aan Moskou. Een datum voor de volgende ronde noemde hij niet.
28/03 17u30  „Een op vijf verscheepte mobieltjes is nep”Bijna een op de vijf mobiele telefoons en een kwart van alle spelcomputers die wereldwijd worden verscheept, zijn nep. Dat blijkt uit onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).
28/03 17u30  Wietbus stinkt uur in de windEen 23-jarige bestuurder van een bestelbus is dinsdag in Brabant op opmerkelijke wijze betrapt met een lading wiet. Uit het voertuig kwam zo’n penetrante lucht dat iemand die achter hem reed, de politie waarschuwde. In de wagen bleek 40 kilo vers geoogste hennep te liggen.
28/03 17u15  Oostenrijk stelt boerkaverbod inOostenrijk heeft dinsdag een verbod ingesteld op de boerka in de publieke ruimte. Het verbod maakt onderdeel uit van een nieuw integratieprogramma van de Oostenrijkse coalitieregering van sociaal-democraten (SPÖ) en de centrumrechtse Volkspartij (ÖVP). Naast de boerka zijn ook andere gezichtsbedekkende kledingstukken voor vrouwen in de openbare ruimte verboden.
28/03 17u15  Nieuw initiatief in makelaardij: gratis je huis verkopenOnder de naam De Gratis Makelaar hebben vier financiële specialisten uit de regio Rotterdam een nieuw verkoopkanaal voor particuliere woningen opgezet. Belangstellenden bieden online op een huis dat te koop staat. Voor de verkoper is de dienstverlening gratis, de uiteindelijke koper betaalt een vast bedrag van 1799 euro aan veilingkosten. Op termijn moet ook dat stapsgewijs naar nul, zo is het streven van de iniatiefnemers.
28/03 17u15  „Woningvoorraad tegen 2050 energieneutraal”De Nederlandse woningvoorraad moet tegen 2050 volledig energieneutraal zijn. Dat betekent dat op een perceel evenveel duurzame energie wordt opgewekt als er in een jaar wordt verbruikt. Om dat te realiseren is onder meer een „revolutionaire aanpak” van de bouwsector nodig. Dat zei Bernard Wientjes dinsdag bij de overhandiging van De Bouwagenda aan het demissionaire kabinet.
28/03 17u00  Klaver: GroenLinks wil echte veranderingGroenLinks gaat niet meedoen aan een ‘rechts kabinet’ om alleen maar het beleid iets minder erg te maken, maar wil echte verandering. Dat heeft GroenLinks-leider Jesse Klaver dinsdag gezegd tijdens het Tweede Kamerdebat over de verkiezingsuitslag.
28/03 17u00  Zaak moeder Sharleyne naar Landelijk Parket OMEen officier van justitie van het Landelijk Parket neemt de vervolging op zich van de moeder van de in 2015 overleden achtjarige Sharleyne uit Hoogeveen. Het Openbaar Ministerie in Noord-Nederland heeft de overdracht van de zaak dinsdag bekendgemaakt naar aanleiding van een uitspraak van gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Het OM Noord-Nederland houdt wel de verantwoordelijkheid over de vervolging.
28/03 17u00  Griepepidemie officieel voorbijDe jaarlijkse griepepidemie zit erop. Onderzoeksinstituut Nivel liet dinsdag weten dat het aantal nieuwe geregistreerde griepgevallen twee weken achter elkaar laag genoeg was om de epidemie officieel ten einde te verklaren. De griepepidemie hield vijftien weken aan. Dat is relatief lang, want de afgelopen twintig jaar was negen weken gemiddeld.
28/03 16u30  Magré’s organiseren muziekconcours in DoornspijkVader en zoon Wim en Wilbert Magré uit Elburg organiseren in september in Doornspijk een concours voor muzikaal talent.
28/03 16u30  Nieuwe zoektocht naar vermiste Jolanda MeijerIn de buurt van het Groningse Zuidbroek (gemeente Menterwolde) wordt woensdag gezocht naar stoffelijke resten van de in 1998 verdwenen Jolanda Meijer. De politie Noord-Nederland bevestigt berichtgeving daarover van RTV Noord en het Dagblad van het Noorden, maar heeft verder geen details.
28/03 16u30  Politieman vast voor doorspelen informatieDe recherche van de politie Oost-Nederland heeft dinsdag een 26-jarige politieman uit die eenheid aangehouden. De man wordt ervan verdacht dat hij informatie uit de politiesystemen heeft doorgespeeld aan een verdachte in een onderzoek naar overvallen.
28/03 16u15  Wilders: Rutte verloochent achterbanVVD-leider Mark Rutte laat zijn kiezers in de steek door „op schoot te kruipen” bij GroenLinks. Daarvan heeft PVV-voorman Geert Wilders de demissionair premier, die over een nieuwe regering wil onderhandelen met onder meer GroenLinks, dinsdag beschuldigd. Rutte pareerde dat het verstandig is om een regering met CDA, D66 en GroenLinks te onderzoeken omdat dat een van de weinige mogelijke coalities van vier partijen is.
28/03 16u15  Internetsupermarkt Picnic wil Nederland veroverenInternetsupermarkt Picnic blaakt van ambitie om Nederland te gaan veroveren. Het bedrijf, dat eind 2015 startte, maakte gisteren bekend dat het van investeerders 100 miljoen euro heeft toegezegd gekregen om zijn bezorging van boodschappen aan huis snel naar meer steden uit te breiden.
28/03 16u15  „Ransomware in Kamer lijkt op domme pech”Dat de Tweede Kamer dinsdag is besmet met ransomware, lijkt het gevolg van domme pech. Een medewerker heeft ergens een besmette bijlage geopend, waarna de systemen werden vergrendeld. Op het eerste gezicht is het geen gerichte aanval van iemand die de Nederlandse politiek wilde treffen. Die indruk heeft IT-beveiliger en -onderzoeker Loran Kloeze.
28/03 16u15  Britse scheiding van de EU wordt loodzware opgaafDe zenuwen over de ‘brexit’ nemen in Brussel toe, nu de Britse regering woensdag officieel het EU-lidmaatschap opzegt. Naar verwachting klopt de Britse ambassadeur bij de EU, sir Tim Barrow, rond lunchtijd aan bij EU-president Donald Tusk, met de afscheidsbrief in zijn diplomatenkoffertje.
28/03 16u15  Transparant is formatie nog steeds nietValt er iets te debatteren deze dinsdag? Niet veel, zou je zeggen. Zeker, volgens zijn reglement van orde moet de Kamer binnen een week na de installatie van de nieuw gekozen Kamerleden een debat houden over de verkiezingsuitslag. En dat doet hij vandaag dus ook. Maar verrassend kan dat debat niet zijn.
28/03 16u00  Wettelijk minimumloon voor postbezorgersPostbezorgers en andere mensen die op basis van een overeenkomst van opdracht werken (OVO), krijgen voortaan minstens het wettelijk minimumloon. De Eerste Kamer stemde dinsdag in met het wetsvoorstel van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).
28/03 16u00  Britse scheiding van de EU wordt helse opgaafDe zenuwen over de ‘brexit’ nemen in Brussel toe, nu de Britse regering woensdag officieel het EU-lidmaatschap opzegt. Naar verwachting klopt de Britse ambassadeur bij de EU, sir Tim Barrow, rond lunchtijd aan bij EU-president Donald Tusk, met de afscheidsbrief in zijn diplomatenkoffertje.
28/03 16u00  Schipholtunnel dinsdag toch niet openIn tegenstelling tot wat Rijkswaterstaat eerder meldde, blijft de Schipholtunnel de rest van de dag dicht. Rijkswaterstaat hoopte twee rijstroken in de richting Den Haag open te stellen voor de avondspits, maar dat gaat toch niet lukken.
28/03 15u45  Maximale taakstraf voor dodelijk ongelukVoor het veroorzaken van een dodelijk ongeluk in het Brabantse Oploo (gemeente Sint Anthonis) is een zeventigjarige vrachtwagenchauffeur uit Helmond tot de maximale taakstraf van 240 uur veroordeeld. Ook mag hij een jaar geen auto besturen.
28/03 15u45  Wall Street opent nagenoeg vlakDe beurzen in New York zijn dinsdag rustig aan de handel begonnen. Afgezien van enkele economische cijfers en een speech van Fed-voorzitter Janet Yellen hebben beleggers op Wall Street weinig richtinggevende aanknopingspunten voorhanden. Wel kwamen er nog enkele grote bedrijven met nieuws naar buiten.
28/03 15u45  Begrafenisondernemer wordt chef carnavalDe nieuwe chef van het Keulse carnaval is de 52-jarige begrafenisondernemer Christoph Kuckelkorn. Het feestcomité dat een van de grootste carnavalsvieringen ter wereld organiseert, maakte dit dinsdag bekend.
28/03 15u45  Oppositie redt boedelscheiding echtgenotenWie trouwt doet dat straks niet meer standaard in totale gemeenschap van goederen. De Eerste Kamer stemde dinsdag met de kleinst mogelijke meerderheid in met een wetsvoorstel van die strekking van drie Tweede Kamerleden.
28/03 15u45  Natuurbrandgevaar neemt toe in delen landIn verschillende regio’s in Gelderland, Overijssel en Noord-Brabant neemt het risico op een natuurbrand toe door aanhoudende droogte. Voor deze gebieden geldt dinsdag code oranje, meldt natuurbrandrisico.nl.
28/03 15u45  Kamer herdenkt aanslag LondenDe Tweede Kamer heeft dinsdag stilgestaan bij de aanslag van vorige week in Londen, die aan vijf mensen het leven kostte. De Britse ambassadeur Geoffrey Adams woonde de herdenking bij. De Kamer werd toegesproken door voorzitter Khadija Arib en premier Mark Rutte.
28/03 15u45  Chinees Tencent neemt belang in TeslaDe Chinese internetgigant Tencent Holdings heeft een belang genomen van 5 procent in de Amerikaanse fabrikant van elektrische auto’s en aanverwante technologie Tesla. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerde melding bij beurstoezichthouder SEC.
28/03 15u30  Waalse wapenleveranties aan Saoedi’s gaan doorWallonië blijft wapens leveren aan Saoedi-Arabië. Dat heeft de Waalse premier Paul Magnette dinsdag gezegd.
28/03 15u30  Taakstraf agent voor aanrijden voetgangerEen politieagent die op weg naar een melding in het uitgaansgebied van Eindhoven met zijn dienstauto een voetganger aanreed, heeft daarvoor dinsdag van de rechtbank Oost-Brabant zestig uur taakstraf en vier maanden voorwaardelijke rijontzegging gekregen.
28/03 15u15  Carlos de Jakhals krijgt weer levenslangDe 67-jarige terrorist Ilich Ramírez Sánchez, beter bekend als Carlos de Jakhals, is dinsdag in Parijs opnieuw tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Hij kreeg de straf wegens het gooien van een handgranaat in een winkelcentrum in de Franse hoofdstad in september 1974. Daarbij werden twee mensen gedood en raakten er meer dan dertig gewond.
28/03 15u15  Hennis: peperdure klimreis niet nog eensAls het leger opnieuw moest besluiten over de omstreden, dure klimreis van zeven mariniers naar de Himalaya, zou het geen groen licht geven. Dat zei minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie. Maar ze hield dinsdagmiddag in de Tweede Kamer vol dat de expeditie nuttig was.
28/03 15u15  Spotlight: de schrijver en de doodWie zich verdiept in de zelfgekozen dood van bekende en onbekende schrijvers, proeft de droefheid van het leven. Jeroen Brouwers en Connie Palmen schreven er allebei over.
28/03 15u15  Lokaal eerste warme dag van het jaarLokaal is dinsdag in ons land de eerste warme dag van het jaar gemeten. In Eindhoven steeg het kwik in de loop van de middag tot 20,2 graden. In het Limburgse Arcen was het 20 graden, meldden verschillende weerbureaus.
28/03 15u15  Nederland in de Romeinse tijdVijfhonderd jaar lang was Nederland onderdeel van het Romeinse Rijk. Volgens oude schoolboeken was het land in die tijd verdeeld in twee kampen: dat van de Germanen en van de Romeinen, barbaren en bezetters.
28/03 15u15  Ex-PVV’er Heemels hangt celstraf boven hoofdMichael Heemels hangt, als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt, een gevangenisstraf boven het hoofd. Dat bleek dinsdag tijdens een regiezitting voor de rechtbank in Maastricht.
28/03 15u15  Oorlogsroman met lange voorgeschiedenisDe Duitse militair Heinrich Gerlach schreef in gevangenschap een roman over de Slag bij Stalingrad. Het zeventig jaar oude manuscript is onlangs gevonden en uitgegeven.
28/03 15u15  Kind verwerkt drama’s op eigen manierKleine kinderen verwerken drama’s als het treinongeval in Harlingen ieder op hun eigen manier. Maar net als volwassenen hebben zij tijd nodig om zo’n ingrijpende gebeurtenis te verwerken.
28/03 15u00  Schipholtunnel voor 15.00 uur deels weer openDe Schipholtunnel van Amsterdam naar Den Haag gaat dinsdag voor 15.00 uur over twee rijstroken weer open.
28/03 15u00  Bewindsman wil camera’s in slachthuizenOm misstanden in slachthuizen zo veel mogelijk te voorkomen, moeten daar camera’s komen. De beelden kunnen worden bekeken door de toezichthouder voor de sector, de NVWA.
28/03 14u45  Lichamen ontvoerde VN-medewerkers gevondenTwee lichamen die zijn gevonden in de Democratische Republiek Congo (DRC) zijn hoogstwaarschijnlijk van twee ontvoerde medewerkers van de Verenigde Naties. Dat heeft de vader van een van de twee vermisten dinsdag bekendgemaakt.
28/03 14u45  Vrijspraak Haagse voor vermeend jihadismeEen 28-jarige Haagse vrouw is dinsdag vrijgesproken van poging tot deelname aan een terroristische organisatie en het voorbereiden van moord en doodslag met een terroristisch oogmerk. Het Openbaar Ministerie eiste daarvoor twee weken geleden achttien maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk.
28/03 14u30  Macri leert van Rutte polderenDe Argentijnse president Mauricio Macri heeft dinsdag van demissionair minister-president Mark Rutte een mini-college ‘polderen’ gekregen. Macri wil namelijk de talrijke gevechten en confrontaties die de Argentijnse politiek en maatschappij kenmerken inruilen voor dialoog.
28/03 14u30  Máxima en Argentijnse first lady bezoeken Amsterdam en Den HaagKoningin Máxima heeft dinsdagmorgen samen met de Argentijnse first lady Juliana Awada een bezoek gebracht aan het Oranjehuis in Amsterdam. Het Oranjehuis biedt advies, hulpverlening en opvang aan mensen die te maken hebben met huiselijk geweld.
28/03 14u15  Duitsland waarschuwt voor Turkse spionageDe Duitse binnenlandse veiligheidsdienst waarschuwt ongeveer driehonderd Turken en tweehonderd Turkse instellingen in Duitsland dat ze worden bespioneerd door de Turkse inlichtingendienst MIT. Het gaat om vermoedelijke aanhangers van de beweging van de geestelijke Fethullah Gülen.
28/03 14u15  Spullen Mata Hari naar haar geboorteplaatsHet Fries Museum in Leeuwarden blijkt flink te hebben toegeslagen op een veiling maandag van spullen van Mata Hari. Deze Friezin was de legendarische danseres die in de Eerste Wereldoorlog werd terechtgesteld op verdenking van hoogverraad. Het museum kocht veertien persoonlijke voorwerpen van de vermeende spionne, die in werkelijkheid Margaretha Geertruida Zelle heette en uit Leeuwarden kwam.
28/03 14u00  Jihadiste ‘op huwelijksreis’ vrijgesprokenEen 28-jarige Haagse jihadiste is dinsdag vrijgesproken van poging tot deelname aan een terroristische organisatie en het voorbereiden van moord en doodslag met een terroristisch oogmerk. Het Openbaar Ministerie eiste daarvoor twee weken geleden achttien maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk.
28/03 13u45  Tbs voor moordenaar Pieck verlengdDe tbs-maatregel voor de moordenaar van Maartje Pieck is met een jaar verlengd. Dat vonniste de rechtbank in Zwolle dinsdag na een reguliere beoordeling van de lopende tbs-maatregel.
28/03 13u30  Verdachte Antwerpen blijft in celMohamed R., de Fransman die donderdag hard door een winkelstraat in Antwerpen reed met wapens in zijn kofferbak, blijft voorlopig in de gevangenis. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Antwerpen dinsdag besloten.
28/03 13u30  Taxidienst Uber stopt in DenemarkenTaxidienst Uber stopt in Denemarken, vanwege strengere overheidsregels voor taxi’s. Eerder oordeelde een Deense rechtbank al dat Uber een illegale taxidienst is.
28/03 13u30  Chinese partner FrieslandCampina in de knelHet grootste zuivelbedrijf van China, Huishan Dairy, is de afgelopen dagen in grote problemen gekomen. Het bedrijf heeft diverse financiële verplichtingen verzaakt, terwijl de financieel topbestuurder is verdwenen en de beurswaarde van het concern grotendeels is verdampt.
28/03 13u30  Wenen wil van herverdeling vluchtelingen afOostenrijk wil van het Europese programma voor de onderlinge herverdeling van vluchtelingen af. De Oostenrijkse bondskanselier Christian Kern zei dinsdag dat hij gaat kijken hoe het land onder de afspraken uit kan komen.
28/03 13u00  Man aangehouden na bedreiging schoolDe politie heeft dinsdag in Friesland een man aangehouden in verband met dreigementen richting een school in Spijkenisse (Zuid-Holland). Er was een melding binnengekomen dat de man mogelijk naar de school zou gaan, waar hij een kind heeft, en dat hij mogelijk in het bezit was van een wapen.
28/03 12u45  Aantal verkeersdoden in EU daalt weerHet aantal verkeersdoden in de Europese Unie is vorig jaar met 2 procent gedaald tot 25.500. Het aantal zwaargewonden bedroeg 135.000, berichtte de Europese Commissie dinsdag.
28/03 12u45  „Schipholtunnel later op de dag weer open”Rijkswaterstaat verwacht dat de Schipholtunnel dinsdag weer opengaat voor het verkeer. Dat zegt een woordvoerder. Het is nog niet duidelijk of dat voor de avondspits gaat gebeuren.
28/03 12u30  Campagne tegen handelsverdrag Canada op stoomTegenstanders van CETA, een vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada, hebben de Tweede Kamer dinsdag 200.000 handtekeningen aangeboden om hun pleidooi kracht bij te zetten. Ze waarschuwen dat ze een referendum zullen aanvragen als het parlement het verdrag niet afkeurt. Als Tweede en Eerste Kamer toch groen licht geven, verwachten de tegenstanders in een ommezien de steun van de benodigde 300.000 burgers te kunnen verzamelen.
28/03 12u30  Tweede Kamer getroffen door ransomwareDe computersystemen van de Tweede Kamer zijn getroffen door zogenoemde ransomware. Dat bevestigt een woordvoerder van de Kamer, nadat Kamerlid Kees Verhoeven (D66) er eerder op de dag op Twitter al ruchtbaarheid aan gaf.
28/03 12u30  Chinezen krijgen godsdienstles via videoHoe bereik je zo veel mogelijk mensen in een groot land waar christelijke scholen schaars zijn en nauwelijks worden getolereerd? Langs digitale weg.
28/03 12u15  Kans op natuurbranden in Gelderland en OverijsselDoor de droogte en de harde wind groeit het gevaar van uitslaande natuurbranden in Gelderland en Overijssel. Daarom hebben de veiligheidsregio’s code oranje ingesteld. Ze roepen mensen op uit te kijken met sigaretten, barbecues en opgehoopt tuinafval.
28/03 12u15  Verdachte hotelmoorden 14 dagen langer vastDe 47-jarige man die wordt verdacht van twee moorden in een voormalig hotel in Arnhem moet in elk geval veertien dagen langer in de cel blijven zitten. Dat heeft de onderzoeksrechter in Arnhem dinsdagmorgen besloten. De man meldde zichzelf vrijdagavond bij de politie, die al naar hem op zoek was.
28/03 12u15  ACM pakt agressieve verkopers aan de deur aanDe Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de leverancier van computeronderhoudsdiensten Direct PC op de vingers getikt. Verkopers hielden er aan de deur te agressieve verkoopmethoden op na. Het bedrijf heeft beterschap beloofd, meldde de toezichthouder dinsdag.
28/03 12u15  Weglaten t.h.t.-datum vermindert voedselverspillingAls er niet langer een ”ten minste houdbaar tot”-datum (t.h.t.) op verpakkingen van lang houdbare producten zoals rijst, pasta, koffie en soep in blik staat, gooien consumenten 12 procent minder voedsel weg.
28/03 12u15  NAVO en Rusland overleggen in BrusselDe NAVO en Rusland gaan donderdag met elkaar om de tafel in Brussel. Op ambassadeursniveau komen ze bijeen om veiligheidskwesties in de zogeheten NAVO-Ruslandraad te bespreken, maakte Jen Stoltenberg, secretaris-generaal van het westerse militaire bondgenootschap, dinsdag bekend.
28/03 12u15  „Meer aandacht nodig voor vader van kind met down”Vaders van kinderen met het downsyndroom ervaren meer dagelijkse problemen dan moeders en hebben meer behoefte aan steun. Dat blijkt uit onderzoek waarop Jan Pieter Marchal deze maand promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam.
28/03 12u15  Slachthuis voorlopig niet uitgebreidHet omstreden slachthuis in het Belgische Tielt kan voorlopig niet uitbreiden. „Daarvan kan niet direct sprake zijn”, laat de woordvoerder van de Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts dinsdag weten.
28/03 12u00  Zeeuwse meisjes krijgen verkeerd vaccinTwaalfjarige meisjes in het Zeeuwse Oostburg hebben tijdens een groepsvaccinatie verkeerde vaccins gekregen. Het gaat om 52 van de 55 meisjes, meldt de GGD in Zeeland dinsdag.
28/03 12u00  Kalm handelsverloop op DamrakDe effectenbeurs in Amsterdam liet dinsdag een zeer bescheiden winst optekenen na de koersverliezen van de voorgaande dag. Ook elders in Europa deden beleggers het rustig aan. Er was weinig belangrijk nieuws om de handel echt te sturen.
28/03 12u00  Peking maant Frankrijk over dood ChineesChina heeft dinsdag bij de Franse regering geklaagd over de dood van een Chinees in Parijs. Peking eist dat „Frankrijk de veiligheid en rechten van Chinese ingezetenen respecteert” en dat de dood van Shaoyo Liu zondagavond door toedoen van de Franse politie, wordt opgehelderd.
28/03 11u45  Otto en Matthew taboe als orkaannaamDe Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) heeft Otto en Matthew geschrapt als namen voor orkanen. Stormen met die naam zaaiden vorig jaar dood en verderf in het Caribisch gebied, Midden-Amerika en de VS.
28/03 11u30  Amazon neemt Arabische Souq.com overDe Amerikaanse internethandelaar Amazon neemt zijn Arabische branchegenoot Souq.com over. Dat werd dinsdag bekendgemaakt zonder dat een overnamesom werd gemeld. Volgens ingewijden is met de aankoop een bedrag van 650 miljoen dollar gemoeid.
28/03 11u30  Theologenblog: Een spiegel van vreugdeIn de Oude Stad van Jeruzalem viert men het leven. Arnold Huijgen laat zich meevoeren door dansende orthodoxe Joden.
28/03 11u30  Mediapedagoog Van Dam tegen catechisanten: You only die onceYou only live once. Is deze uitspraak voor jou een vrijbrief om online te doen wat je maar leuk vindt? Paulus geeft een heel andere boodschap in 1 Korinthe 7: bekommer je om de dingen van de Heere, want de gedaante van de wereld gaat voorbij. Je leeft maar één keer.”
28/03 11u30  Raadsman: afhandeling bevingschade te traagDe afhandeling van aardbevingsschade in Groningen door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) duurt nog te lang. Dat meldt de Onafhankelijke Raadsman Gaswinning in zijn jaarrapport. Raadsman Leendert Klaassen ontving vorig jaar 240 klachten, minder dan in 2015 maar veel meer dan in eerdere jaren.
28/03 11u30  Afrikaanse vrouwen verzetten zich tegen westerse schoonheidsideaal en dragen trots kroeshaarWeg met dure extensions, pruiken en pijnlijke ontkroesbehandelingen. Dat propageert de wereldwijd groeiende natuurlijkhaarbeweging. Ook in Kenia omarmen tienduizenden vrouwen hun eigen kroeshaar en verzetten ze zich zo tegen het heersende westerse modebeeld.
28/03 11u15  „Uitbreiding horrorslachthuis is waanzin”Dierenwelzijnsorganisaties zijn geschokt door de plannen van het omstreden slachthuis in het Belgische Tielt om de slachtcapaciteit daar met een miljoen varkens per jaar op te schroeven. Nu worden er nog anderhalf miljoen varkens per jaar geslacht. Vorige week werd het slachthuis voorlopig dichtgegooid, nadat er gruwelijke misstanden waren vastgesteld.
28/03 11u15  Agent in Ermelo slingert jongen op de bon wegens grove taalEen jongen die afgelopen weekend op straat in Ermelo herhaaldelijk „kanker” als scheldwoord gebruikte, is daarvoor door een wijkagent beboet. „Volstrekt ongewenste uitlatingen”, aldus de politieman op Twitter.
28/03 11u15  Seksuele voorlichting op basisschool is gotspeHaal seksuele voorlichting uit het basisonderwijs, stelt Michiel Klinkhamer. Het is het exclusieve recht van de ouders om te beslissen wanneer, hoe en óf hun kinderen seksuele voorlichting krijgen.
28/03 11u15  EU-sancties tegen Rusland rechtmatigDe sancties die de Europese Unie tegen Rusland heeft getroffen zijn rechtmatig. Dat heeft het Europees Hof van Justitie dinsdag geoordeeld.
28/03 11u15  Japanse kerncentrales mogen toch weer aanEen Japans hooggerechtshof heeft bepaald dat twee kernreactoren die vorig jaar na een rechterlijke uitspraak waren uitgezet, toch weer aan mogen. Het gaat om de reactoren 3 en 4 van het Takahama kerncentralepark van het bedrijf Kansai Electric Power.
28/03 11u00  Tot zaterdag zonder jas naar buitenDe temperaturen in Nederland zijn deze laatste week van maart opmerkelijk hoog voor de tijd van het jaar. Niet alleen vandaag, maar ook donderdag en vrijdag kan het kwik in grote delen van het land tot boven 20 graden stijgen. Vrijdag worden er in het zuiden zelfs temperaturen tot 23 graden verwacht.
28/03 11u00  In Brazilië 25 nieuwe kerken per dagIn Brazilië worden elke dag 25 nieuwe gemeenten gesticht.
28/03 11u00  Chaos rond afgesloten buis SchipholtunnelDe afsluiting van de Schipholtunnel na brand blijft het verkeer hinderen. Maandag ontstond er een chaos, dinsdagochtend viel de overlast mee. Onduidelijk is hoe lang de stremming duurt.
28/03 11u00  Picnic gaat landelijk boodschappen bezorgenOnline supermarkt Picnic rolt zijn bezorgservice uit over heel Nederland. Dat meldde het bedrijf, dat anderhalf jaar geleden in Amersfoort van start ging, dinsdag tijdens een bijeenkomst in Amsterdam. Het bedrijf heeft de komende jaren 100 miljoen euro beschikbaar om distributiecentra op te tuigen en logistiek stappen te zetten.
28/03 11u00  Analyse: Fel protest Rusland kansloosDe straatprotesten van zondag in Rusland waren verrassend fel en massaal, maar blijven kansloos. De oppositie keert zich nu ook tegen de ‘brave’ Russische premier Medvedev, die een ordinaire zelfverrijker blijkt te zijn.
28/03 11u00  Vattenfall steekt miljarden in duurzame groeiEnergieconcern Vattenfall, het moederbedrijf van het Nederlandse Nuon, investeert de komende twee jaar omgerekend zo’n 3 miljard euro om te kunnen groeien. Het leeuwendeel daarvan gaat op aan projecten voor duurzame energieopwekking.
28/03 10u45  Kerk Pommeren onderzoekt banden met StasiDe Evangelische Kerk in het Oost-Duitse Pommeren neemt de banden in de DDR-tijd tussen de kerkleiding en de geheime dienst Stasi opnieuw onder de loep. Dat heeft de synode van de kerk zaterdag besloten.
28/03 10u45  Turkse minister Kaya bezoekt door politiehond Rotterdam gebeten demonstrantDe Turkse minister Kaya heeft een Nederlandse Turk bezocht die onlangs gewond raakte toen hij demonstreerde tegen het tegenhouden van de Turkse bewindsvrouw in Rotterdam. Dutchturks.nl berichtte er gisteren over.
28/03 10u45  „Snel oordeel verlof levenslang gestrafte”Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) moet binnen vier weken een nieuwe beslissing nemen of de levenslang gestrafte moordenaar Loi Wah C. met onbegeleid verlof mag. De man zit al 29 jaar gevangen en eerdere verloven in het bijzijn van beveiligers zijn sinds 2015 goed verlopen, vindt de beroepscommissie van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ).
28/03 10u30  Thomas Cook: meer zomerboekingenDe vraag naar zomerreizen bij het Britse reisconcern Thomas Cook ligt 10 procent hoger dan vorig jaar, vooral dankzij een sterke vraag naar zonvakanties in Griekenland.
28/03 10u30  Timelapse: Europa lanceert nieuwe satellietEuropa is verder gegaan met de bouw van een netwerk van satellieten die de aarde in de gaten moeten houden. Vanuit Frans-Guyana werd 7 maart de sonde Sentinel-2B gelanceerd. Het is de tweelingbroer van een satelliet die in 2015 was vertrokken, de Sentinel-2A. Dinsdag gaf de ESA een timelapse-video van de lancering vrij.
28/03 10u15  De Reformatie en de SorbenHet Sorbisch Museum in Bautzen, in de Duitse deelstaat Saksen, besteedt de komende tijd aandacht aan de invloed van de Reformatie op de Sorben. De Sorben vormen een –erkende– Slavische minderheid in Oost-Duitsland (ze worden wel de Friezen van Oost-Duitsland genoemd), met Bautzen als onofficiële hoofdstad.
28/03 10u15  Arib enige kandidaat-KamervoorzitterEen tweede termijn als voorzitter van de Tweede Kamer kan Khadija Arib niet meer ontgaan. De sollicitatietermijn sloot dinsdag om 10.00 uur en Arib meldde zich als enige voor de functie, laat een woordvoerder weten.
28/03 10u15  Man (VS) gooit Bijbel en stenen in moskeeDe politie in de Amerikaanse staat Colorado heeft een 35-jarige man gearresteerd op verdenking van het gooien van stenen en een Bijbel in een moskee.
28/03 10u15  Twee verdachten vast voor dood UtrechterDe politie heeft dinsdagochtend twee mannen opgepakt die mogelijk betrokken waren bij een dodelijke schietpartij, begin dit jaar in Utrecht. Een 31-jarige man uit die stad werd op 12 januari neergeschoten bij een portiek aan de Faustdreef.
28/03 10u15  „Verzetstheoloog Dietrich Bonhoeffer was geen revolutionair”Voor Dietrich Bonhoeffer ging gehoorzaamheid aan God boven gehoorzaamheid aan de overheid. Maar daarmee was de Duitse theoloog nog geen revolutionair.
28/03 10u00  Duitse journalist: Moskeeën beletten integratie moslimsDe prediking in Duitse moskeeën staat de integratie van moslims in de weg, stelt de Duitse journalist en tv-presentator Constantin Schreiber.
28/03 10u00  Kijkshop sluit twintig winkelsWinkelketen Kijkshop sluit twintig van de 87 winkels. Dat bevestigde een woordvoerster dinsdag naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf.
28/03 09u45  Gezondheidsraad: bewerken embryo’s moet kunnenDe Gezondheidsraad pleit voor een wetswijziging zodat het mogelijk wordt om menselijke embryo’s te wijzigen. Met het aanbrengen van wijzigingen in het DNA kunnen erfelijke ziekten bij het nageslacht worden voorkomen, meldt de raad dinsdag.
28/03 09u45  Ringslang vangen vergt behendigheidNatuurliefhebbers proberen de ringslang te beschermen. De Werkgroep Ringslangen Zuid-Holland (WRZH) onderzoekt waar de dieren zich in de zomer ophouden en in de winter schuilen.
28/03 09u30  Verrassing na de kerkdienst: schaap bevallen van vijflingEen schaap van Joost en Marlies Quik uit Hedel is zondag bevallen. Bij thuiskomst van de familie Quick, na van de doop van hun eerste kindje, bleek het moederschaap een vijfling ter wereld te hebben gebracht.
28/03 09u30  Argentijnse president vertrekt van Paleis NoordeindeDe Argentijnse president Mauricio Macri vertrekt dinsdag vanaf het Paleis Noordeinde. Samen met zijn vrouw Juliana Awada was hij in Nederland voor een tweedaags staatsbezoek.
28/03 09u30  Licht hogere opening beurs AmsterdamDe effectenbeurs in Amsterdam is dinsdag met een kleine winst geopend, na de verliesbeurt een dag eerder. Verf- en chemieconcern AkzoNobel kon op het Damrak op aandacht rekenen na de vooraankondiging van een nieuwe strategie.
28/03 09u15  Protestantse gemeente Barneveld overweegt afstoten ImmanuëlkerkDe kerkenraad van de protestantse gemeente in Barneveld overweegt de Immanuëlkerk aan de Achterdorpstraat af te stoten. De voorkeur gaat uit naar ‘vernieuwbouw’ van de Bethelkerk aan de Groen van Prinstererlaan.
28/03 09u15  Hongarije sluit asielzoekers opHongarije sluit asielzoekers op in afwachting van de beslissing over hun aanvraag. Dinsdag is de omstreden wet in werking getreden die dat mogelijk maakt.
28/03 09u15  Boze bakkers dreigen met actiesNederlandse bakkers dreigen het werk neer te leggen als werkgevers blijven weigeren met meer loon en betere arbeidsvoorwaarden over de brug te komen. Onderhandelingen over een nieuwe cao zijn vastgelopen en het eindbod van de werkgevers is volgens vakbond FNV niet om over naar huis te schrijven.
28/03 09u15  „DUO moet meer doen bij schulden van student”(Oud-)studenten zijn vaak niet goed op de hoogte van schulden die zij opbouwen, waardoor ze in de problemen komen. De informatie en de waarschuwingen van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) komen vaak niet goed over bij studenten. Ze begrijpen het ambtelijke taalgebruik niet of de informatie ‘verdwijnt’ tussen hun post.
28/03 09u15  Fors meer startende taxichauffeursHet aantal startende taxibedrijfjes is vorig jaar de pan uit gerezen. Volgens het economisch bureau van ING zijn er alles bij elkaar ruim 1700 ondernemingen bijgekomen in de taxibranche. Dat is bijna drie keer zoveel als een jaar eerder.
28/03 09u00  ‘Fearless girl’ blijft nog even bij stierHet beeld van het dappere meisje dat sinds kort tegenover de beroemde stier in het zakendistrict van New York staat, hoeft voorlopig nog niet te verdwijnen. ‘Fearless girl’ mag in ieder geval tot de volgende internationale vrouwendag, op 8 maart 2018, blijven staan.
28/03 09u00  Turfgravers in Veenendaal hoeven niet ver meer te lopenOp 1 mei 1566, drie maanden voordat de Beeldenstorm over Nederland raast, krijgen turfgravers in Veenendaal een eigen bedehuis. Korte tijd later wordt de rooms-katholieke godsdienst er verboden.
28/03 08u45  Vanaf zaterdag niet roken in rij attractieparkIn veel pretparken en dierentuinen mag vanaf zaterdag niet meer worden gerookt in de rij voor attracties, zowel in de openlucht als in overdekte wachtrijen. Het gaat onder meer om de Apenheul, Walibi, Burgers’ Zoo, Madurodam en de Efteling.
28/03 08u30  AkzoNobel komt op 19 april met plannenAkzoNobel presenteert op 19 april zijn plannen voor de afsplitsing van chemietak Specialty Chemicals. Dat meldde het verf- en chemiebedrijf dinsdag.
28/03 08u30  VerbondsinhoudGenesis 17:1b
28/03 08u30  Ds. J. Mulder (GKV) overledenDs. J. Mulder, vrijgemaakt gereformeerd emeritus predikant in het Canadese Burlington, is op 23 maart overleden.
28/03 08u30  Vaker drugsafval gedumpt, vooral in zuidenIn het zuiden van het land is vorig jaar meer drugsafval gedumpt dan ooit, vooral op parkeerplaatsen en in natuurgebieden in Brabant. Er waren 177 vindplaatsen, zeventien meer dan in 2015. Vorig jaar zijn in totaal 61 drugslaboratoria opgerold, twee meer dan het jaar ervoor.
28/03 08u30  Ds. G. Blijdorp (GKH) overledenDs. G. Blijdorp, emeritus predikant van De Gereformeerde Kerken hersteld, is op 24 maart overleden.
1 2 3Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

30x Parijs minder geliefd bij Nederlandse toerist29/03 02u15 - Reformatisch Dagblad: Parijs is van de drie grootste Europese hoofdsteden nog altijd de populairste onder Nederlandse toeristen. De Franse hoofdstad verliest de laatste jaren evenwel zienderogen terrein aan Londen en Berlijn. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag heeft gepubliceerd.
26x Ruim 200.000 scholieren met bijbaan29/03 02u30 - Reformatisch Dagblad: Ruim 210.000 scholieren van 15 tot 20 jaar hadden in 2016 een bijbaan. Daarmee hebben vier op de tien scholieren werk. Meestal gaat het om een kleine deeltijdbaan zoals vakkenvuller en krantenbezorger.
22x Tweede Kamer kiest Arib weer tot voorzitter29/03 03u15 - Reformatisch Dagblad: De Tweede Kamer kiest Khadija Arib woensdag weer tot voorzitter. Een tweede termijn kan de PvdA-politica niet ontgaan. Ze is de enige kandidaat voor de functie.
20x Gewonden na landing vliegtuig in Peru29/03 03u30 - Reformatisch Dagblad: Bij de landing van een Boeing 737 met 140 passagiers in de Peruaanse stad Jauja zijn meerdere mensen gewond geraakt. Het vliegtuig vloog in brand tijdens het landen, aldus lokale media.
19x May ondertekent brexitbrief EU29/03 00u15 - Reformatisch Dagblad: De Britse premier Theresa May heeft dinsdagavond de brief ondertekend die de Europese Unie formeel informeert over het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU. Met de brief zal de brexit in werking treden.
18x Schippers begint met echte werk formatie29/03 04u15 - Reformatisch Dagblad: De onderhandelingen over een kabinet met VVD, CDA, D66 en GroenLinks gaan woensdag echt beginnen. Informateur Edith Schippers ontvangt in de ochtend tegelijkertijd de onderhandelaars van deze partijen.
18x Britse regering vraagt scheiding EU aan29/03 03u45 - Reformatisch Dagblad: De Britse regering zegt woensdag in Brussel officieel het EU-lidmaatschap op. EU-ambassadeur Sir Tim Barrow levert rond 13.30 uur de afscheidsbrief af bij EU-president Donald Tusk. Nagenoeg gelijktijdig zal premier Theresa May een verklaring afleggen in het Britse parlement.
12x Arib herkozen tot voorzitter Tweede Kamer29/03 13u30 - Reformatisch Dagblad: Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer heeft woensdag Khadija Arib tot voorzitter herkozen. Het wordt de tweede termijn voor de PvdA-politica. Ze was de enige kandidaat voor de functie in de nieuw gekozen Kamer.
12x AEX toont kleine plus29/03 12u00 - Reformatisch Dagblad: De AEX-index van de aandelenbeurs in Amsterdam borduurde woensdag voorzichtig voort op de koerswinsten van een dag eerder. De handel werd daarbij gesteund door de plussen die in New York op de borden werden gezet.
12x „Oudere die vaker opstaat, woont langer thuis”29/03 12u00 - Reformatisch Dagblad: Als thuiswonende ouderen elke dag vaker uit hun stoel opstaan dan ze nu veelal doen, kunnen ze langer zelfstandig wonen. Dat blijkt uit een studie van Rob van Lummel, waarop hij vanmiddag promoveerde aan de faculteit der gedrags- en bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Statistieken

Artikels:
29112
Gelezen:
43667
Aantal lezers nu:
46


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2017 Naar boven