donderdag 13 december 2018, week 50


U bent nu hier: Meer nieuws van Reformatisch Dagblad

Laatste updatecontrole: vandaag om 17u30
 

Reformatisch Dagblad

Verbergen Tonen
13/12 17u30  Forse eis voor handel illegaal vuurwerk Tegen een 69-jarige man uit Beekbergen en een 27-jarige uit Beverwijk is een gevangenisstraf van 27 maanden geëist voor de handel in gevaarlijk en illegaal vuurwerk.
13/12 17u15  Rechter verbiedt staking bij PostNL Bij PostNL mag er de komende weken niet gestaakt worden. Dat heeft de rechtbank in Den Haag donderdagmiddag besloten in een kort geding dat PostNL had aangespannen tegen vakbond FNV.
13/12 17u15  Philip Bloemendal Prijs voor RTL-correspondent Saskia Houttuin, die voor RTL Nieuws verslag doet vanuit Afrika, heeft de Philip Bloemendal Prijs gewonnen. Deze erkenning voor jonge talentvolle journalistieke presentatoren in de media is voor de negende keer uitgereikt in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.
13/12 17u15  AH past misleidende term ‘wild’ aan Albert Heijn gaat de term ‘wild’ op bepaalde soorten vlees aanpassen. De term is misleidend en consumenten zouden erdoor kunnen denken dat het gaat om vlees van dieren die daadwerkelijk in het wild hebben geleefd voordat ze in de verpakking van de supermarkt terechtkwamen.
13/12 17u00  Contracten beroemde boeken Couperus in museum De contracten die romancier Louis Couperus tekende voor onder meer zijn boeken De verliefde ezel (1918), Xerxes of de hoogmoed (1919) en Iskander (1920), komen in het Literatuurmuseum in Den Haag. Het is een schenking van uitgeverij Nijgh & Van Ditmar.
13/12 17u00  Taakstraf voor brandweerman om fataal ongeval Een 31-jarige brandweerman uit Deventer moet volgens het Openbaar Ministerie een taakstraf van 180 uur uitvoeren, omdat hij een dodelijk ongeluk heeft veroorzaakt met zijn brandweerwagen. Een vrouw kwam in juni vorig jaar om het leven toen de brandweerwagen op een kruispunt in Deventer tegen haar auto botste.
13/12 17u00  „Asia Bibi welkom in Urk” Urk wil Asia Bibi onderdak verlenen. Alle politieke partijen in het vissersdorp steunen een motie van Gemeentebelangen Urk die daartoe oproept en donderdagavond wordt ingediend
13/12 17u00  Minuut stilte voor Straatsburg op EU-top De 28 EU-leiders hebben op hun top in Brussel een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de schietpartij op de kerstmarkt in Straatsburg dinsdag. „Europa denkt aan de slachtoffers van Straatsburg en hun families. We zijn verenigd tegen het terrorisme”, twitterde de Franse president Emmanuel Macron in Brussel.
13/12 16u45  Blok sluit lidmaatschap Veiligheidsraad af Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) sluit donderdag namens het kabinet het tijdelijke lidmaatschap van de VN-Veiligheidsraad af. Nederland is een jaar lang lid geweest van het belangrijkste VN-orgaan op gebied van internationale vrede en veiligheid.
13/12 16u45  Weer politie in Straatsburgse wijk Neudorf De politie is met veel manschappen in actie gekomen in de Straatsburgse wijk Neudorf. De actie richt zich volgens de Dernières Nouvelles d’Alsace op een straat nog geen anderhalve kilometer ten zuiden van het centrum van de stad, in de wijk Neudorf. Niemand mag meer in of uit een school in de buurt. Er worden kennelijk huiszoekingen gedaan door zwaar bewapende agenten.
13/12 16u30  Renault: beloningen Ghosn waren geoorloofd PARIJS( ANP) - De beloningen die Carlos Ghosn als topman van Renault ontving, konden door de beugel. Dat komt althans naar voren uit een onderzoek van de ethische commissie van de automaker.
13/12 16u30  Kleinzoon spoort medailles Roald Dahl op Nabestaanden van de Britse auteur Roald Dahl, hebben 73 jaar na de Tweede Wereldoorlog alsnog de hand kunnen leggen op zijn oorlogsmedailles. De schrijver van boeken als Sjakie en de chocoladefabriek en Matilda bleek de onderscheidingen nooit te hebben opgehaald, bericht de BBC.
13/12 16u15  Duitse designprijs voor Mondriaanhuis Het Mondriaanhuis in Amersfoort is onderscheiden met de Gold Award, een prestigieuze Duitse prijs op het gebied van design en architectuur die jaarlijks wordt uitgereikt.
13/12 16u15  Tesla opent grote showroom in Eindhoven Tesla heeft in Eindhoven de grootste showroom van het merk in Nederland geopend. De Amerikaanse producent van elektrische auto’s laat in het pand de model S, model X –vanaf begin 2019– model 3 zien.
13/12 16u15  Optreden ‘gele hesjes’ doet denken aan volksopstand tegen Macron De Franse president Macron moet zijn harde en oneerlijke aanpak van de ‘gele hesjes’ herzien. Anders bereidt hij de weg voor een verkiezingsoverwinning van politiek rivaal Le Pen.
Laatste update: vandaag om 17u30


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
13/12 16u00  EU-leiders betuigen steun aan OekraïneDe regeringsleiders van de EU-landen zullen op hun top steun betuigen aan Oekraïne. Ze staan klaar om meer hulp te geven aan het land dat al jaren in conflict is met Rusland, met name aan de regio’s die daar het meest onder te lijden hebben.
13/12 16u00  Ook AH stopt met staleendOok Albert Heijn gaat in de nabije toekomst afzien van het verkopen van staleenden, meldt Wakker Dier. Collega-supers besloten dat ook al, maar het leek er eerder deze week nog op dat AH door zou gaan met de verkoop van deze beestjes, die onder erbarmelijke omstandigheden leven.
13/12 16u00  Nieuwe Gelderse CvdK Berends is fan van UddelJohn Berends (61), woensdag voorgedragen als nieuwe commissaris van de Koning in Gelderland, schuwt „onorthodoxe actie” niet. Onlangs ging hij in zwerversplunje over straat. Dat alles ten dienste van de burger, zegt hij.
13/12 16u00  Optreden ‘gele hesjes’ doen denken aan volksopstand tegen MacronDe Franse president Macron moet zijn harde en oneerlijke aanpak van de ‘gele hesjes’ herzien. Anders bereidt hij de weg voor een verkiezingsoverwinning van politiek rivaal Le Pen.
13/12 15u45  Wall Street begint voorzichtig hogerDe aandelenbeurzen in New York zijn donderdag iets hoger geopend. Beleggers op Wall Street volgen de ontwikkelingen rond het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China nog altijd nauwgezet. Ook kauwden ze op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB).
13/12 15u45  Ds. A. van Cappellen (PKN) overledenDs. A. van Cappellen, emeritus predikant binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), is dinsdag overleden.
13/12 15u45  Wietkwekerij onder vloer kledingwinkel BredaEen kledingwinkel in het centrum van Breda blijkt onder de vloer heel andere handelswaar te hebben staan. De politie ontdekte onder de winkelruimte donderdag een wietkwekerij met 177 planten. Een luikje in de vloer geeft toegang tot de hennep.
13/12 15u45  Paleispoorten Het Loo tijdelijk op pootjesDe poortgebouwen aan weerszijden van Paleis Het Loo in Apeldoorn staan tijdelijk op pootjes. Dat is nodig om een nieuwe fundering te kunnen aanbrengen onder de poortgebouwen, die de toegang gaan vormen tot het nieuwe, ondergrondse entreegebouw van het museumpaleis. Paleis Het Loo is sinds januari van dit jaar gesloten wegens de ingrijpende verbouwing en renovatie.
13/12 15u30  Advocaten vinden weinig bewijs SatudarahzaakAdvocaten van verdachten in de zaak Satudarah Geleen vinden weinig of geen bewijs voor de beschuldigingen door het Openbaar Ministerie (OM). Dat bleek donderdag tijdens de derde zittingsdag van het proces tegen zeven van tien verdachten. Het OM verdenkt hen van lidmaatschap van een criminele organisatie, witwassen, afpersing, bedreiging, gijzeling en wapenbezit. Op onderdelen zijn de verdenkingen per verdachte anders.
13/12 15u30  Ruime keuze lanceerstandaard vuurpijlenVoor verkopers van vuurpijlen is er een ruime keuze aan lanceerstandaards. Die moeten sinds dit jaar verplicht worden meegeleverd met de vuurpijlen. De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft nog eens achttien lanceerstandaards goedgekeurd, meldt het ministerie van Infrastructuur.
13/12 15u30  „Ruim de helft van alle talen is stervende”Iets meer dan de helft (ongeveer 3660) van alle nu levende talen in de wereld, wordt bedreigd, is stervende of zo goed als dood. Dat concluderen taalwetenschappers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) in een onderzoek.
13/12 15u15  Werkvakanties verbinden jongeren wereldwijdKritiek op werkvakanties is pijnlijk voor de jongeren en lokale mensen die samen gemeenschappen in de niet-westerse wereld versterken. Ze beschadigt ook de projectpartners, die veel baat hebben bij de projecten.
13/12 15u15  Column: KopzorgenHet uiterlijk van uw krant is onlangs gewijzigd. En dat heeft ook gevolgen voor deze column. De bijdrage ”Wetenschap & techniek” verschijnt niet meer op vrijdag, maar op donderdag. Dus belde ik snel mijn opa. Die geniet een speciale regeling en ontvangt de krant alleen op dagen dat ik schrijf. Ik vermoed dat hij wereldwijd de enige is met deze abonnementsvorm, maar als er meer gedupeerden of geïnteresseerden zijn, vernemen uw krant en ik het graag.
13/12 15u15  De hel is in de Bijbel een realiteitDe hel als eeuwige plaats van straf komt niet uit de Bijbel, maar is later door de kerk uitgedacht. Uiteindelijk laat God iedereen de hemel binnen of anders houden goddelozen gewoon op te bestaan. Als er al een hel is, is die tijdelijk. Jezus heeft immers het beste voor met iedereen. Hel en eeuwige straf lijken verdwenen uit de evangelisatie. Is dat een goede zaak?
13/12 15u15  Masmeijer: alles is verteldVoormalig tv-presentator Frank Masmeijer heeft donderdag geweigerd vragen te beantwoorden van de verdediging van de medeverdachten in de grote cocaïnesmokkelzaak waarvoor hij terechtstaat. „Ik wil niet weer aan de schandpaal worden genageld. Over mijn rol heb ik alles verteld. Alles is uitgelegd. Ik heb er niks aan toe te voegen”, zei hij in een korte verklaring bij het hof van beroep in Antwerpen.
13/12 15u15  Rutte: EU moet Ierse kwestie verduidelijkenDe EU moet de plannen over de grens tussen het Britse Noord-Ierland en de republiek Ierland nadat de Britten uit de EU zijn gestapt verhelderen. Premier Mark Rutte zei dit bij aanvang van de EU-top in Brussel. Volgens hem is er „een waaier aan opties” om het Britse parlement gerust te stellen over het brexitakkoord. „Maar de onderhandelingen over het akkoord gaan we niet openbreken.”
13/12 15u15  Column: SterHet was het einde van de middag. Hij kwam binnen. Zijn gezicht was de barometer van zijn gevoel. Ik las onweer. Vrolijk begroette ik hem. Om nog even het kwaaie verhaal uit te stellen. Om af te leiden. Maar ’t hoge woord kwam er meteen uit. „Ik snap niks van rekenen.” „Ach”, zei ik, „was het moeilijk dan?” „Nou, niet echt misschien, maar ik ben maar gewoon twee sterren.” „Kijk”, –en hij noemde een paar namen–, „die hebben er wel drie, die kunnen dat gewoon. Maar ik ga het nooit snappen.”
13/12 15u00  Defensie onderzoekt mogelijke misstandenDefensie heeft twee onderzoeken ingesteld naar mogelijke misstanden op de Nederlandse Defensie Academie (NLDA). Dat heeft staatssecretaris Barbara Visser aan de Tweede Kamer laten weten.
13/12 14u45  Ontslagen man bedreigt ex-collega’sSpeciale eenheden van de Duitse politie hebben in de plaats Aschaffenburg een gebouw bestormd en een gewapende man gearresteerd. De voormalige werknemer van het bedrijf in het gebouw was daar donderdagochtend binnengegaan en had enkele uren twee vrouwen vastgehouden.
13/12 14u45  Immigratie voorkomt krimp Spaanse bevolkingSinds 1941 zijn er in Spanje nog nooit zo weinig kinderen geboren en zo veel mensen overleden. De enige oorzaak waardoor de Spaanse bevolking dit jaar toch groeit, is immigratie. In het eerste halfjaar van 2018 alleen al kwamen er bijna 250.000 immigranten naar Spanje, bijna 24 procent meer dan in 2017, zo blijkt uit de donderdag gepubliceerde cijfers van het nationaal bureau voor de statistiek (INE).
13/12 14u45  Koning bezoekt burgerinitiatieven in WageningenKoning Willem-Alexander heeft donderdagochtend doorgebracht in Wageningen. Daar ging hij langs bij drie burgerinitiatieven op het gebied van duurzame en sociaal-maatschappelijke betrokkenheid, maakte de Rijksvoorlichtingsdienst bekend.
13/12 14u45  Verdachte gepakt in Amsterdamse vergismoordEen 31-jarige man is in zijn cel aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij twee liquidaties in Amsterdam. De man zat al vast voor een andere liquidatie. Volgens de politie wordt hij er nu ook van verdacht dat hij een rol heeft gespeeld bij de zogenoemde vergismoord op Stefan Regalo Eggermont en de dood van Massod Amin Hosseini.
13/12 14u30  Adoptieschandaal roept vragen op over moderne voortplantingsindustrieHoe kun je als adoptiekind lijnrecht tegenover je adoptieouders komen te staan? Zozeer zelfs dat je besluit om ze voor de rechter te slepen? Het antwoord op die vraag stond de afgelopen dagen, breed uitgemeten, te lezen in vrijwel alle kranten, naar aanleiding van een treurigstemmend relaas van een Braziliaans adoptiekind. Zijn adoptieouders kozen in 1980 bewust voor de illegale route en maakten zich schuldig aan wat in het strafrecht bekend staat als het verduisteren van iemands staat. Als piepjong baby’tje van een hen onbekende, Braziliaans moeder gaven zij hem aan als zijnde een uit hun huwelijk geboren kind.
13/12 14u30  Tweede Kamer wil debat over conclusies stintDe Tweede Kamer wil snel na het kerstreces een debat met minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) over de „harde conclusies” van onderzoeksinstantie TNO over de stint. Een voorstel daartoe van PVV-Kamerlid Roy van Aalst kreeg steun van alle andere partijen.
13/12 14u30  Pieter van Vollenhoven zoekt ‘geredde’ vrouwPieter van Vollenhoven heeft de hulp van zijn volgers op Twitter ingeroepen. De echtgenoot van prinses Margriet wil weten hoe het gaat met de verdwaalde vrouw die hij gisteren heeft geholpen.
13/12 14u30  Vier aanhoudingen in witwasonderzoekIn een onderzoek naar witwassen zijn vier personen aangehouden. Dat gebeurde bij een actie van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD), die hiervoor acht panden in Amsterdam, een in Lisse en een in Portugal heeft doorzocht. Hierbij werd beslag gelegd op 10.000 euro contant geld, een gouden Rolex-horloge, computers, mobiele telefoons en bankrekeningen in Nederland, Spanje, Portugal en Italië.
13/12 14u30  Coca-Cola investeert in recycle-start-upFrisdrankproducent Coca-Cola steekt geld in de Eindhovense start-up Ioniqa. Doel van de investering is om het recyclen van petplastic te bevorderen. Financiële details brachten de partijen niet naar buiten.
13/12 14u00  Geen nader onderzoek arrestatie Michael P.Het gerechtshof in Arnhem ziet geen reden om getuigen te horen die betrokken waren bij de arrestatie van Michael P., de man die is veroordeeld voor het doden, verkrachten en ontvoeren van Anne Faber. P. heeft tijdens die arrestatie naar eigen zeggen klappen gekregen. Hij zou ook niet op zijn rechten zijn gewezen.
13/12 14u00  Akkoord over staakt-het-vuren Hodeida in JemenDe strijdende partijen in Jemen zijn een staakt-het-vuren overeengekomen in de strategische havenstad Hodeida aan de Rode Zee. Dat zei de secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties donderdag op de laatste dag van vredesbesprekingen in Zweden.
13/12 14u00  ECB stopt met opkoopprogrammaDe Europese Centrale Bank (ECB) stopt eind dit jaar met zijn opkoopprogramma voor obligaties. Dat bevestigde de ECB bij zijn rentebesluit. De rente bleef zoals verwacht onveranderd.
13/12 14u00  Ook in Ede vervuilde grond Vink aangetroffenOok in de gemeente Ede is vervuilde grond van afvalbedrijf Vink aangetroffen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de gemeente, die donderdag een persbericht uitbracht. Bij nieuwbouwprojecten op Enka zijn circa vier vrachtwagenladingen verontreinigd geel zand toegepast.
13/12 14u00  May: moeten deze deal over de streep trekken„We moeten deze deal over de streep trekken”. De Britse premier Theresa May zei dat voor aanvang van de EU-top waar ze hoopt politieke en juridische garanties te krijgen die voldoende zijn voor het Britse parlement om het brexitakkoord goed te keuren.
13/12 14u00  OM: 28 jaar cel voor moord broer kroongetuigeHet Openbaar Ministerie (OM) wil dat Hilversummer Shurandy S. een celstraf krijgt van 28 jaar wegens de moord op de broer van kroongetuige Nabil B. dit voorjaar in Amsterdam-Noord. De verdachte gaf donderdag voor de rechtbank in Amsterdam opnieuw toe dat hij Reduan B. heeft doodgeschoten, in opdracht van anderen.
13/12 13u45  Advies: bindend referendum helpt democratieEen zogenoemd correctief referendum is nodig om de democratie te versterken. Het gaat dan om een volksraadpleging waarvan de uitslag bindend is voor de regering.
13/12 13u45  Hekken Oostvaardersplassen onklaar gemaaktStaatsbosbeheer heeft aangifte gedaan van vernieling omdat onbekenden de sloten van toegangshekken van natuurgebied Oostvaardersplassen hebben volgespoten met lijm. De actie lijkt gericht tegen het afschot van circa 1830 edelherten. Daarmee is maandag begonnen.
13/12 13u30  „Qualcomm wil verkoopverbod nieuwste iPhones”De Amerikaanse chipreus Qualcomm wil dat het verkoopverbod op smartphones van Apple in China wordt uitgebreid met de nieuwste modellen van de techreus. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times, die zich baseert op advocaten van Qualcomm.
13/12 13u30  Pieter van Vollenhoven zoekt „geredde” vrouwPieter van Vollenhoven heeft de hulp van zijn volgers op Twitter ingeroepen. De echtgenoot van prinses Margriet wil weten hoe het gaat met de verdwaalde vrouw die hij woensdag heeft geholpen.
13/12 13u15  De Laurens, symbool van Rotterdams wederopbouwZwaar raakte de Grote of Sint-Laurenskerk tijdens het bombardement op Rotterdam, op 14 mei 1940, beschadigd. Maar het bedehuis herrees uit zijn as. Vijftig jaar geleden werd de kerk officieel weer in gebruik genomen.
13/12 13u00  Stemming Lagerhuis naar volgend jaarHet Britse Lagerhuis zal niet dit jaar nog stemmen over het brexitakkoord dat premier Theresa May met de EU sloot. Dat blijkt uit de agenda voor de komende week. Daarin is van een voortzetting van de brexit-debatten vooralsnog geen sprake.
13/12 13u00  Hulpgeld Sint-Maarten blijft onbesteedVan de 550 miljoen euro aan hulpgeld voor de wederopbouw van het door een orkaan getroffen Sint-Maarten is nog nauwelijks geld daadwerkelijk besteed. Hierdoor zien de inwoners van het eiland een jaar na de ramp nog weinig concrete resultaten, zoals herstel van huizen, andere gebouwen en infrastructuur.
13/12 13u00  EU-hof: stikstofnorm diesels moet aangepastDe Europese Commissie moet binnen een jaar opnieuw vaststellen hoeveel stikstof nieuwe dieselauto’s mogen uitstoten. Brussel was niet bevoegd toen het de normen voor praktijktesten in 2016 versoepelde. Dat is het oordeel van het Gerecht van de Europese Unie in zaken die de steden Brussel, Parijs en Madrid hadden aangespannen.
13/12 12u45  Stintbouwer bestudeert rapport TNODe fabrikant van de stint wil de komende tijd gebruiken om het onderzoek van TNO naar de voertuigen te bestuderen. Tot die tijd gaat de onderneming uit Bilthoven nog niet in op de inhoud van het onderzoek.
13/12 12u45  OM: 6 jaar cel nepfysio om misbruik ouderenJustitie wil de 53-jarige René B. uit Bergen op Zoom zes jaar opsluiten wegen het aanranden en verkrachten van vier bejaarde vrouwen. Het misbruik betrof vrouwen in de leeftijd van 82 tot 94 jaar. De man, die donderdag terechtstond bij de rechtbank in Breda, ontkent alle beschuldigingen
13/12 12u45  2018 is zonnigste jaar ooitHet jaar 2018 gaat de boeken in als het zonnigste jaar sinds het begin van de metingen. Nog nooit zijn in De Bilt zo veel zonuren geregistreerd als dit jaar. De zon scheen volgens Weeronline sinds 1 januari al 2021,8 uur, tegen 1602 uur normaal. Het oude record uit 2003 stond op 2021,7 uur zonneschijn.
13/12 12u45  Onderwijsraad: toetsen en examens voldoen nietToetsen en examens dragen onvoldoende bij aan de kwaliteit van het onderwijs. Dat geldt voor zowel het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs, concludeert de Onderwijsraad in een rapport.
13/12 12u30  VVD’er Van Baalen toch niet naar Eerste KamerVVD-politicus en Europees parlementariër Hans van Baalen stelt zich toch niet kandidaat voor de Eerste Kamer. Hij wil de functie niet met andere nieuwe uitdagingen combineren, zo laat hij weten.
13/12 12u30  Rit Intercity direct voorlopig niet duurderDe Nederlandse Spoorwegen stelt een geplande prijsverhoging van kaartjes voor de Intercity direct tussen Amsterdam en Rotterdam uit. De toeslag voor de snelle trein zou per 1 januari 2019 van 2,40 naar 2,60 euro gaan, maar NS voert die verhoging pas per 1 juli in. De reden is dat reizigers de afgelopen maanden geregeld te maken hebben gehad met „haperingen in de treindienst door softwareproblemen”, aldus het spoorbedrijf.
13/12 12u30  Pieter van Vollenhoven zoekt "geredde" vrouwPieter van Vollenhoven heeft de hulp van zijn volgers op Twitter ingeroepen. De echtgenoot van prinses Margriet wil weten hoe het gaat met de verdwaalde vrouw die hij woensdag heeft geholpen.
13/12 12u00  Online vergelijken advocaten moet makkelijkerHet moet voor consumenten makkelijker worden om via vergelijkingswebsites een geschikte advocaat te vinden. Om ervoor te zorgen dat zulke websites beter van de grond komen, heeft de Nederlandse Orde van Advocaten de gedragsregels op dit punt verduidelijkt. Onduidelijkheid over die regels stond volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de ontwikkeling van vergelijkingswebsites in de weg.
13/12 12u00  Familie B.: broer waarschuwde voor gevaarDe in maart doodgeschoten Reduan B. heeft steeds gewaarschuwd voor de gevaarlijke gevolgen van de kroongetuigendeal die zijn broer Nabil had gesloten met het Openbaar Ministerie (OM). Hij wilde zijn familie beschermen maar de overheid was traag met de beveiliging en niet overtuigd van de gevaren.
13/12 12u00  Beurzen Europa doen stapje terugDe meeste Europese aandelenbeurzen deden donderdag een stap terug na het sterke herstel in de afgelopen twee handelsdagen. Beleggers hielden de ontwikkelingen rond de brexit en de Italiaanse begrotingsplannen in de gaten. Ook wordt uitgekeken naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) later op de dag.
13/12 11u45  Scholenplan Asscher „een draak”PvdA-voorman Asscher wil bijzondere scholen een acceptatieplicht opleggen. Daardoor krijgen alle kinderen gelijke kansen, denkt hij. Maar het lijkt wel of Asscher de afgelopen jaren onder een steen heeft geleefd en de discussie die hierover is gevoerd, heeft gemist. Een analyse in vraag en antwoord.
13/12 11u45  Prof. dr. Herman Paul benoemd tot hoogleraar in LeidenProf. dr. Herman Paul is per 1 januari benoemd tot hoogleraar Geschiedenis van de geesteswetenschappen aan de Universiteit Leiden.
13/12 11u45  Gemeente pakt valetparking Schiphol aanBedrijven die valetparking bieden op Schiphol mogen binnenkort niet meer hun diensten aanbieden bij de vertrek- en aankomsthal. De gemeente Haarlemmermeer wil hier begin volgend jaar op handhaven, omdat het tot onveilige situaties leidt op de openbare weg. Een woordvoerster bevestigt een bericht hierover in De Telegraaf.
13/12 11u45  Palestijnse schutter doodt twee mensenEen Palestijnse man heeft op de Westelijke Jordaanoever twee mensen doodgeschoten en twee anderen verwond, zei het hoofd van de Israëlische ambulancedienst.
13/12 11u45  Wit-Russisch echtpaar krijgt boete wegens evangeliserenEen baptistenechtpaar uit Wit-Rusland is door de rechter veroordeeld tot een boete omdat het bij een markt in de stad Lepel christelijke liederen zong en lectuur aanbood. Dat berichtte de christelijke nieuwsdienst Forum18 woensdag.
13/12 11u45  Premier May is voorlopig niet van plaaggeesten afOm verder te komen met haar mopperende Conservatieve fractie in Westminster zal de Britse premier May donderdag en vrijdag op de EU-top harde toezeggingen rond het brexitplan moeten krijgen.
13/12 11u45  Dr. Marjo Korpel: Voorzienigheid sluit actie van mens niet uitGod leidt ons leven en heeft een plan daarmee. De mens heeft daarin echter zelf ook een stem. Dat betoogde dr. Marjo Korpel tijdens een lezing in Apeldoorn.
13/12 11u30  Onrust in Kamer over budget eurozone, niet over brexitDe Tweede Kamer is verdeeld over het eurozonebudget, maar zowat eensgezind over de toekomst van de brexit. Dat bleek woensdag tijdens een debat in de Kamer over de EU-top.
13/12 11u30  „ECB verlaagt verwachtingen inflatie en groei”De Europese Centrale Bank (ECB) gaat zijn verwachtingen voor de inflatie en economische groei in 2019 naar beneden bijstellen. Dat meldden ingewijden bij de ECB aan persbureau Bloomberg. De centrale bank komt later op de dag met een rentebesluit en nieuwe ramingen voor de groei en inflatie.
13/12 11u15  „Imago vervuilde wijk Barneveld komt te paard en gaat te voet”„Vertrouwen gaat te paard en komt te voet”, zei wethouder Aart de Kruijf woensdagavond in de gemeenteraad van Barneveld over de bezorgdheid in de wijken Eilanden-Oost en Veller, waar mogelijk vervuild zand ligt. Nog geen kilometer verderop sprak advocaat Pieter Huitema op een informatieavond over eventuele schadeclaims een variant uit: „Imago-aantasting komt te paard en gaat te voet.”
13/12 11u15  Demonstrant gele hesjes gedood bij aanrijdingEen demonstrant van de zogenoemde ‘gele hesjes’ is in het Zuid-Franse Avignon door een vrachtwagen aangereden en overleden. De demonstrant was in de nacht van woensdag op donderdag ter hoogte van een afrit van de snelweg door de truck geraakt bij een straatblokkade van de protestbeweging, zeiden de lokale autoriteiten.
13/12 11u00  Emoties bij Cohen na horen strafAdvocaat Michael Cohen, de vroegere zaakwaarnemer van president Trump zei woensdagmorgen: „Straks ben ik vrij man”. De rechter oordeelde enkele uren later anders: „U gaat de cel in. Voor drie jaar”.
13/12 11u00  Natuur in DMZ-zone in gevaar door toenadering tussen Noord- en Zuid-KoreaNoord- en Zuid-Korea zoeken toenadering en daarvan dreigt een waardevol natuurgebied de dupe te worden: de DMZ-zone die al meer dan zestig jaar de twee kemphanen scheidt.
13/12 10u45  Dode en gewonde door woningbrand EefdeDoor een woningbrand in het Gelderse Eefde zijn een dode en een gewonde gevallen. De brand brak volgens de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland donderdagochtend vroeg uit in het huis aan de Reeverdijk.
13/12 10u45  Historische scheepswerf De Delft faillietDe historische scheepswerf De Delft in Rotterdam waar een replica van VOC-schip ‘Delft’ wordt gebouwd is failliet.
13/12 10u45  Energietransitie vereist snelheid en draagvlakDe omschakeling van alle gebouwen in Nederland op duurzame warmte - de energietransitie- moet sneller en met groter draagvlak tot stand worden gebracht. Er is nu nog veel onduidelijkheid over onder meer de verantwoordelijkheid van overheid en burger, de verdeling van kosten en de mate waarin burgers straks zelf kunnen kiezen hoe zij hun huis verwarmen. En dat beïnvloedt het maatschappelijk draagvlak negatief.
13/12 10u45  Duitsland mag geen buscontroles eisenDuitsland mag niet van internationale busondernemingen eisen dat zij de papieren van hun passagiers controleren als zij naar Duitsland reizen vanuit een ander EU-land. Dat heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie bepaald.
13/12 10u30  Wethouder Oud-Beijerland: In gesprek over aanbouw Oude RaadhuisEr komt een gesprek over de omstreden aanbouw bij het Oude Raadhuis aan de Waterstal in Oud-Beijerland. Wethouder Harry van Waveren van Beijerlands Initiatief (BINT) deed die toezegging woensdagavond tijdens de laatste officiële raadsvergadering van Oud-Beijerland voor de herindeling.
13/12 10u30  Tip uit Katwijk: Organiseer als christen een alcoholvrije verjaardagHoe help je kerkgangers die verslaafd zijn aan alcohol, drugs en porno? Die vraag rijst nu deze week bekend werd dat reformatorische kerken onderzoek doen naar verslavingsproblematiek in eigen gelederen. Christelijke hulpverleners uit Katwijk geven raad.
13/12 10u30  Rode panda in Blijdorp overledenDe rode panda die deze zomer in dierenpark Blijdorp werd geboren is overleden. Eerder deze week werd al bekend dat in de Rotterdamse dierentuin drie leeuwenwelpjes vlak na hun geboorte waren overleden.
13/12 10u15  Familie kroongetuige volgt proces eldersDe familie van kroongetuige Nabil B., wiens broer is doodgeschoten, volgt het proces tegen de verdachte van deze moord donderdag op een geheime locatie. Ze doen dat vanwege hun veiligheid, bleek aan het begin van de zitting bij de rechtbank in Amsterdam. De nabestaanden zullen vanuit deze locatie ook een slachtofferverklaring voordragen, zei de officier van justitie.
13/12 10u15  Tientallen militairen ontslagen om drugsVanwege harddrugsgebruik ontslaat Defensie jaarlijks gemiddeld tussen de dertig en vijftig militairen. Deze cijfers zijn voor het eerst geanalyseerd. Vorig jaar ontsloeg Defensie 31 militairen. Afgelopen maand zijn drie soldaten van de Luchtmobiele Brigade weggestuurd voor het gebruik van harddrugs.
13/12 10u15  Brand vernietigt duizenden stemmachines CongoEen brand in een magazijn in de hoofdstad van Congo, Kinshasa, heeft duizenden stemmachines en stembussen vernietigd die moesten worden gebruikt bij de presidentsverkiezingen van 23 december, zei een presidentieel adviseur donderdag.
13/12 10u15  Palestijn gedood na klopjacht van maandenIsraëlische veiligheidstroepen hebben na een klopjacht van twee maanden een Palestijn gedood die twee Israëliërs zou hebben vermoord. De Israëlische politie meldde dat Ashraf Naalweh was gevonden nabij de stad Nablus op de Westelijke Jordaanoever en dat hij in de schermutselingen rond zijn arrestatie was gedood.
13/12 10u00  BelijdenisPsalm 80:9
13/12 10u00  Minister: geschrokken van onderzoek stintVerantwoordelijk minister Cora van Nieuwenhuizen zegt geschrokken te zijn, nu blijkt dat de elektrische bolderkar stint vanaf de introductie onveilig is geweest. Ze reageerde op het onderzoek door TNO, dat talrijke mankementen aantoont.
13/12 10u00  Technici komen om bij werk ZuidpoolTwee technici zijn bij werkzaamheden op de Zuidpool om het leven gekomen. Dat gebeurde toen ze aan het werk waren aan een generator van het McMurdo Station. De wetenschappelijke organisatie achter het station, NSF, heeft dat bekendgemaakt.
13/12 10u00  „Vuurwerkslachtoffer is jongen van 15 jaar”Bijna alle vuurwerkslachtoffers in de afgelopen jaarwisseling waren jongens van gemiddeld vijftien jaar. Zij raakten voornamelijk gewond door knalvuurwerk, meldt het Erasmus MC op basis van 63 slachtoffers die binnenkwamen bij twaalf ziekenhuizen in Zuidwest-Nederland.
13/12 10u00  AEX levert openingswinst inDe Amsterdamse aandelenbeurs leverde donderdag de openingswinst weer in. Op de andere Europese beurzen bleven de koersuitslagen ook beperkt na het sterke herstel in de afgelopen twee dagen. Beleggers hielden de ontwikkelingen rond de brexit en de Italiaanse begrotingsplannen in de gaten. Ook wordt uitgekeken naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) later op de dag.
13/12 09u45  Winterweer in Zuid-KoreaIn Zuid-Korea is de winter ingetreden. De hoofdstad Seoul veranderde donderdag in een witte wereld.
13/12 09u45  Herkansing voor miljoenenclaim van drugsbendeHet Openbaar Ministerie (OM) krijgt een herkansing voor de miljoenenclaim tegen de drugsbende van de vermoorde Eindhovenaar Aran de Jong. Het gerechtshof heeft dat bepaald in het hoger beroep van het OM tegen de afwijzing van de claim door de rechtbank in Den Bosch.
13/12 09u45  G4S stapt mogelijk uit geldtransportHet Britse beveiligingsbedrijf G4S overweegt te stoppen met zijn waardetransporten, vanwege de zwakkere vraag door de sluiting van veel bankfilialen en een golf aan overvallen op gepantserde geldwagens in Zuid-Afrika. Het bedrijf houdt het onderdeel Cash Solutions met een waarde van 1,5 miljard dollar tegen het licht, met een mogelijke afsplitsing of verkoop tot gevolg.
13/12 09u30  Fietsen en campers gewild op MarktplaatsNaar fietsen, campers, caravans en hoekbanken is het afgelopen jaar het meest gezocht op Marktplaats. De Playstation 4, iPhone X en het zachte knijpspeelgoed Squishy worden steeds meer gezocht. Dat meldt de website waar nieuwe en tweedehands spullen worden verhandeld.
13/12 09u30  Wietplanten onder podium van dorpshuis KrabbendijkeEen politie-inval in het Krabbendijkse dorpshuis. De politie vindt er wietplantjes: onder de podiumplanken. Het gebouw gaat dicht; ook de hervormde gemeente die er kerk houdt, moet verhuizen.
13/12 09u15  Damrak opent met winstDe Amsterdamse aandelenbeurs is donderdag met winst geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen hoger na het sterke herstel in de afgelopen twee dagen. Beleggers bleven de ontwikkelingen rond de brexit en de Italiaanse begrotingsplannen volgen. Ook wordt uitgekeken naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) later op de dag.
13/12 09u15  Windmolens Staphorst kampen met tegenwindDe coöperatie Wij Duurzaam Staphorst wil drie windmolens bouwen in de Overijsselse gemeente. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot; er is tegenwind.
13/12 09u15  Verzetsverhalen in MadurodamWat doe je om de verveling –en misschien ook de angst– te verdrijven tijdens een lange dag in een gevangeniscel? Een muis vangen en... aankleden. Het verhaal van oud-verzetsvrouw M. Verbraeken-Blommaart (97) zorgt voor hilariteit onder de schoolkinderen in Madurodam.
13/12 09u15  Kabinet begint campagne tegen desinformatieDe regering wil burgers bewuster maken van desinformatie en nepnieuws rond verkiezingen. Er komt een „bewustwordingscampagne” in aanloop naar de verkiezingen volgend jaar voor Provinciale Staten, de waterschappen en het Europees parlement.
13/12 09u15  Bijna 10.000 klachten over privacyschendingBijna 10.000 mensen hebben het afgelopen halfjaar een privacyklacht ingediend bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), zo meldt de toezichthouder in een rapportage.
13/12 09u00  Flinke winstgroei reisconcern TUIHet Duitse reisconcern TUI heeft afgelopen boekjaar een duidelijke winstgroei geboekt, dankzij de goede vraag naar vakantiebestemmingen in met name Turkije, Noord-Afrika en Griekenland en zijn cruisereizen. Wel had TUI te kampen met het warme zomerweer in Europa, waardoor veel mensen besloten thuis te blijven, en met verstoringen door onder meer stakingen bij Ryanair.
13/12 09u00  Privacywet nekt actie Rode Kruis Staphorst: geen fruitmandenAfdeling Staphorst van het Rode Kruis zit in zak en as. Dit jaar worden er voor het eerst geen 700 fruitmanden gebracht bij 80-plussers en ernstig zieken. Kerken, gemeente en zorginstellingen mogen de lijsten met namen niet meer overleggen. Allemaal dankzij de nieuwe privacywet.
13/12 08u45  EindejaarsgiftenTraditioneel zitten er in december bij de post weer de nodige acceptgiro’s om goede doelen bij te staan. Ook de collectant en de bezorgers van kranten en folders zullen zich weer melden aan de voordeur. Hoe zit het alleen met de giftenaftrek?
13/12 08u45  „Nissan haalt geld op bij Chinese dochter”Automaker Nissan is van plan omgerekend bijna 1 miljard euro terug te halen van zijn Chinese dochter. Dat meldden ingewijden rond de kwestie. Het is het Japanse bedrijf er alles aan gelegen om zijn financiële slagkracht te vergroten, nu er scheurtjes aan het ontstaan zijn in de samenwerking met zijn Franse partner Renault. Het geld moet naar verluidt eind januari zijn overgemaakt.
13/12 08u45  Vox Jubilans zingt première kerstoratoriumVox Jubilans uit Waddinxveen zingt op Tweede Kerstdag in de Rotterdamse Doelen de première van een nieuw kerstoratorium: ”In mensen een welbehagen”.
13/12 08u45  Nieuwe ICF-gemeente in Rotterdam-NoordIn Rotterdam-Noord start op 1 januari 2019 een nieuwe gemeente van de International Christian Fellowship (ICF).
13/12 08u30  TNO: stint niet veiligDe stint is niet veilig om personen mee te vervoeren. Dat blijkt uit onderzoek van TNO. Volgens minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) mag de elektrische bolderkar in de huidige vorm niet de weg op. Dat kan alleen als er een aantal aanpassingen aan de stint wordt gedaan.
13/12 08u30  Hertelling Vijfheerenlanden zorgt voor wisseling van de wachtNa hertelling woensdag van de voorkeursstemmen van de herindelingsverkiezingen op twee stembureaus in Leerdam, werd duidelijk dat Nald Rietbergen namens de VVD zitting zal nemen in de gemeenteraad van Vijfheerenlanden.
13/12 08u30  VN-chef bij laatste dag vredesbespreking JemenDe chef van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, sluit zich donderdag in Zweden aan bij de laatste dag van vredesbesprekingen tussen de strijdende partijen in Jemen. Die hebben overeenstemming bereikt over heropening van de luchthaven van Sanaa en het herstarten van de olie-export, maar zijn het nog niet eens over de strategische Rode Zeehaven Hodeida.
13/12 08u30  SGP’er Keppel stopt politieke loopbaan in LeerdamDe Leerdamse wethouder Arie Keppel (SGP) stapt na 20 jaar uit de plaatselijke politiek. Keppel liet woensdag het bestuur van de SGP weten dat hij een punt zet achter zijn politieke loopbaan.
13/12 07u30  „Techbedrijf SoftBank neemt afstand van Huawei”Het Japanse telecom- en technologieconcern SoftBank neemt afstand van het Chinese techbedrijf Huawei Technologies. De onderneming vervangt zijn 4G-infrastructuur komend jaar door apparatuur van branchegenoten als Ericsson en Nokia. Dat melden Japanse media.
13/12 07u15  Protesten na aanname Hongaarse 'slavenwet'Enkele duizenden Hongaren hebben woensdagavond in Boedapest geprotesteerd, nadat het parlement de omstreden 'slavenwet' van premier Viktor Orbán had aangenomen. Volgens de wet mogen werkgevers vanaf volgend jaar hun werknemers vierhonderd uur per jaar laten overwerken. Die overuren hoeven ze bovendien pas na drie jaar uit te betalen.
13/12 07u15  17 miljoen zonnepanelen voor asbestdakenIn samenwerking met een groot aantal (boeren)bedrijven wordt de komende jaren een oppervlakte van 320.000 voetbalvelden aan asbestdaken vervangen door zonnepanelen. Energiebedrijf Essent neem de kosten van deze operatie voor zijn rekening.
13/12 07u15  „Mobieltjes in klas bieden ook kansen”Een landelijk verbod op mobieltjes in de klas, zoals in Frankrijk, gaat veel te ver, een smartphone biedt ook pedagogisch-didactische kansen. Dat vindt een op de drie scholen, blijkt uit een peiling van de vereniging voor christelijk onderwijs Verus onder 600 schoolleiders van basis- en middelbare scholen.
13/12 07u00  Donors Conservatieven willen dat May blijftVooraanstaande donors van de Conservatieve partij hebben aangedrongen op steun voor de Britse premier May, bericht SkyNews woensdag. Ze stellen in een brief dat „een wijziging van de leiding (van partij en land) de onderhandelingen over het vertrek uit de EU zal beschadigen en ongewenste gevolgen heeft voor het land en voor de brexit en bovendien het risico met zich meedraagt van een regering-Corbyn”. De links-radicale Jeremy Corbyn van de partij Labour is de voornaamste oppositieleider.
13/12 07u00  President Maduro: VS willen mij vermoordenDe Venezolaanse president Nicolas Maduro zei woensdag dat de Verenigde Staten hem willen vermoorden om een dictatuur in het Zuid-Amerikaanse land te creëren.
13/12 07u00  Ouders schutter Straatsburg aangehoudenDe moeder, vader en twee broers van de schutter in Straatsburg worden vastgehouden voor ondervraging. Dat zeggen bronnen dicht bij het onderzoek.
13/12 07u00  Man op Schiphol gepakt voor kunstroof WenenOp Schiphol is een man uit Oekraïne aangehouden in verband met een kunstdiefstal uit een veilinghuis in Oostenrijk, op 26 november. Drie mannen maakten toen een schilderij van Auguste Renoir buit.
13/12 07u00  Beveiliger mishandeld door vijf vrouwenVijf vrouwen hebben dinsdagavond bij een bioscoop in Breda een dienstdoende beveiliger mishandeld. De man had ze aangesproken op het gooien van vuurwerk.
13/12 07u00  OM eist maanden cel voor diefstal dure e-bikesHet Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag tot vijf maanden cel geëist tegen een stel Poolse dieven die het in de regio Leiden vooral voorzien hadden op dure, elektrische fietsen. De 27-jarige en 20-jarige verdachten stalen er afgelopen oktober zeven stuks, elk met een waarde van 2000 tot 3000 euro.
13/12 06u45  Doden en gewonden door treinongeluk TurkijeIn de Turkse hoofdstad Ankara is donderdagochtend een hogesnelheidstrein ontspoord en tegen een metalen brug gebotst. Er zijn zeker vier doden en 43 gewonden gevallen. Ook zouden er nog passagiers vastzitten in de twee rijtuigen die uit de rails liepen.
13/12 06u15  Treinreiziger dit jaar vaker op tijdTreinreizigers kwamen in 2018 vaker op tijd aan dan vorig jaar, zo blijkt uit prestatiecijfers van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Met nog een paar weken te gaan, komt het percentage treinreizigers dat - inclusief overstap - op tijd komt uit op 92,6. Vorig jaar was dat 91,6 procent. Ongeveer 2,4 procent van de reizigers had meer dan een kwartier vertraging als gevolg van een verstoring, tegen 2,6 procent in 2017.
13/12 06u15  Aangifte tegen psychologe na suïcide XimenaDe zaak van de Brabantse Ximena, die begin dit jaar op 19-jarige leeftijd uit het leven stapte met een zelfmoordmiddel dat ze op internet had gekocht, krijgt nog een staartje. Haar ouders doen aangifte tegen haar psychologisch behandelaar en de instelling. Ze vinden dat de therapeute professioneel nalatig was, omdat zij Ximena aan haar lot zou hebben overgelaten terwijl ze psychisch op een dieptepunt zat en had aangegeven zelfmoord te willen plegen.
13/12 06u15  Ongeluk met hogesnelheidstrein in TurkijeIn de Turkse hoofdstad Ankara is donderdagochtend een hogesnelheidstrein tegen een metalen brug gebotst. Volgens Turkse media zijn twee rijtuigen ontspoord en zijn er slachtoffers gevallen.
13/12 05u15  Veel vallende sterren te zienBij helder weer zijn er in de nacht van donderdag op vrijdag veel vallende sterren te zien. Het zijn de Geminiden. Op het hoogtepunt, rond 06.00 uur ’s ochtends, schieten zo’n tachtig tot honderd meteoren per uur langs de hemel. Een uur later zijn er nog zo’n zestig tot zeventig vallende sterren. Wie de sterrenregen wil zien, moet dan richting het westen kijken, „niet te laag boven de horizon en niet recht omhoog, maar half hoog”, aldus sterrenkundige Marc van der Sluys.
13/12 04u16  EU-top in de ban van de brexitDe traditionele decembertop van regeringsleiders en presidenten, donderdag en vrijdag in Brussel, is in de ban van de brexit. De Britse premier Theresa May zal de andere leiders uitleggen welke problemen het Britse parlement heeft om het brexitakkoord te kunnen goedkeuren. De EU zal als handreiking mogelijk conclusies aannemen die het akkoord verduidelijken.10 
13/12 04u16  Moord op broer kroongetuige voor de rechterBij de rechtbank in Amsterdam vindt donderdag het proces plaats tegen de 40-jarige Shurandy S., die wordt verdacht van de moord op Reduan B., de broer van kroongetuige Nabil B. De verdachte zou Reduan op 29 maart in zijn bedrijf in Amsterdam-Noord hebben geliquideerd.10 
13/12 04u16  Canadese zakenman vermist in ChinaChina heeft mogelijk opnieuw een Canadees vastgezet. Zakenman Michael Spavor nam contact op met het Canadese ministerie van Buitenlandse Zaken nadat hij door de Chinese politie was ondervraagd. Sindsdien is niets meer van hem vernomen en is niet bekend waar hij is. Dit heeft een woordvoerder van het ministerie woensdagavond laat gezegd.10 
13/12 03u15  Resultaten naar onderzoek stint gepresenteerdHoe veilig is de stint? Die vraag zal donderdagochtend worden beantwoord als de resultaten van het onderzoek van TNO naar de elektrische bolderkar worden gepresenteerd.11 
13/12 02u15  Dode en gewonde op A73Op de A73 bij Sint Odiliënberg is in de nacht van woensdag op donderdag een persoon om het leven gekomen. Ook heeft de politie in een veld in de buurt van de weg een auto gevonden met daarin een zwaargewonde.12 
13/12 00u15  Grote rol brievenbusfirma’s in NederlandHet grootste deel van de buitenlandse investeringen in Nederland stroomt via brievenbusfirma’s het land weer uit. Het gaat om ongeveer 80 procent van de 4587 miljard euro die vorig jaar Nederland binnenkwam, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
13/12 00u15  „Bankenbeleid moet verder worden verbeterd”Het maatschappelijk beleid van Nederlandse banken is de afgelopen tijd verbeterd, maar er worden nog wel onvoldoendes behaald als het gaat om vrouwenrechten, de aanpak van belastingontwijking en klimaatverandering. Dat stellen de organisaties achter de Eerlijke Bankwijzer in een nieuw rapport.
12/12 22u15  May houdt steun parlementariërs eigen partijDe Britse premier Theresa May heeft een motie van wantrouwen van een groep parlementariërs uit haar eigen Conservatieve partij overleefd. De meerderheid van de 317 parlementsleden liet de door de brexit fel omstreden May niet vallen. Van de Conservatieven stemden 200 voor de premier en 117 stemden tegen haar.
12/12 21u00  Rechters steeds vaker dichtbij burger in wijkRechters komen op een groeiend aantal plaatsen in Nederland uit hun Paleizen van Justitie om in de wijk te bekijken hoe problemen het beste aangepakt kunnen worden. Zulke buurtrechters zoeken samen met andere partijen in de wijk naar oplossingen. Ze doen dat door te praten en bemiddelen en niet zoals gebruikelijk door bindende vonnissen uit te spreken.
12/12 20u15  Landverhuizers verjagen bisons en indianenDe afgescheiden emigranten die onder leiding van Van Raalte en Scholte naar Amerika trokken, hadden een oudtestamentische visie op de natuur. Dat concludeert prof. dr. J. J. Boersema uit de brieven en memoires die de landverhuizers nalieten.
12/12 19u45  Korps Mariniers zet geplastificeerd terreinvoertuig inDe krijgsmacht zet gloednieuwe legervoertuigen in op Curaçao. De Anaconda –met .50-mitrailleur– moet Venezuela op een afstand houden. Of noodhulp verlenen na een verwoestende orkaan. „Een echt werkpaard.” Geheel geplastificeerd.
12/12 19u30  Conte: begrotingstekort 2,04 procentDe Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft in Brussel voorgesteld het begrotingstekort van zijn land voor 2019 te verlagen naar 2,04 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Hij zei dat na afloop van een ontmoeting met Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.
12/12 19u30  Onderzoek van TNO naar de stint is afgerondHet onderzoek van TNO naar de stint is klaar. De verwachting was dat het rapport rond de jaarwisseling gereed zou zijn. Vanuit de Tweede Kamer is steeds aangedrongen om tempo te maken met het onafhankelijke onderzoek naar de elektrische bolderkar.
12/12 19u00  May houdt er na haar ambtsperiode mee opDe Britse premier Theresa May heeft de parlementariërs van haar Conservatieve partij in een toespraak gezegd dat ze na haar huidige ambtsperiode geen leider van de partij meer wil zijn. Ze leidt naar eigen zeggen „de partij niet meer de volgende verkiezingen in”. Er mogen volgens haar echter geen vervroegde verkiezingen komen. De volgende parlementsverkiezingen staan in mei 2022 op de agenda.
12/12 18u45  Formateur Groningen aan de slag met linksMattias Gijsbertsen (GroenLinks) is woensdag benoemd als formateur voor het nieuwe college van Groningen. Gijsbertsen, nu nog wethouder in de stad, gaat de onderhandelingen leiden voor een overwegend links college met GroenLinks, PvdA, D66 en ChristenUnie.
12/12 18u45  Nieuw onderzoek naar doodsoorzaak studenteEr komt nieuw onderzoek naar de doodsoorzaak van de Duitse studente die in september in Emmen om het leven kwam. Dat heeft de rechtbank in Assen bepaald. De 20-jarige vrouw werd door haar huisgenoot Michael N. (20) in haar hals gestoken. N. belde het alarmnummer. Het slachtoffer overleed later in het ziekenhuis.
12/12 18u30  Dakbeplanting en rietvijver moeten 
stad vogelvriendelijk makenHet aantal vogels in de stad is tussen 1990 en 2017 afgenomen. Dertien van de twintig voor de stad kenmerkende broedvogelsoorten dalen in aantal. Tijd om de stad vogelvriendelijker te maken.
12/12 18u30  Ex-Trump advocaat Cohen 3 jaar de cel inEen Amerikaanse rechter heeft de voormalige advocaat van president Donald Trump, Michael Cohen, veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. De federale rechtbank in New York achtte hem schuldig aan onder meer belastingontduiking en het afleggen van valse verklaringen voor het Congres.
12/12 18u15  Zaterdag geen zoektocht naar lichaam DostDe particuliere zoektocht van Jan Huzen en Ab Bruintjes naar het lichaam van de sinds 1992 vermiste Willeke Dost in Koekange, die stond gepland voor zaterdag 15 december, gaat niet door
12/12 17u45  Nederlandse banaan: voorbeeld voor de rest van de wereld?Bananenexpert professor Gert Kema van Wageningen University & Research (WUR) oogstte woensdag de eerste tros Nederbananen. Gegroeid op steenwol in een Nederlandse kas.
12/12 17u45  Flinke winsten voor Europese beurzenDe Europese aandelenbeurzen zijn woensdag stevig in het groen gesloten. De stemming op de beursvloeren werd positief beïnvloed door opmerkingen van de Amerikaanse president Donald Trump, die aangaf optimistisch te zijn over de kansen op een handelsdeal met China. Verder ging de aandacht uit naar de ontwikkelingen rond de brexit.
12/12 17u30  Italiaanse vicepremier wijst op tekort ParijsAls de Fransen een groter begrotingstekort dan voorzien kunnen hebben, waarom Italië dan niet? Deze vraag stelde de Italiaanse vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini. Premier Giuseppe Conte overlegt met voorzitter Juncker van de Europese Commissie (EC) over de begrotingsvoorstellen van Italië.
12/12 17u30  Amsterdam gaat 500 uitgeprocedeerden opvangenAmsterdam gaat 500 plekken inrichten voor 24-uursopvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Ze mogen er maximaal anderhalf jaar blijven en kunnen die tijd gebruiken om over hun opties na te denken en aan hun zaak te werken, zegt verantwoordelijk wethouder Rutger Groot Wassink.
12/12 17u30  PostNL wil FNV-acties bij rechter stoppenPostNL sleept vakbond FNV voor de rechter. De post- en pakketbezorger wil voorkomen dat er stakingen worden georganiseerd die de bezorging tijdens de drukke eindejaarsperiode in gevaar kunnen brengen.
12/12 17u15  Voortvluchtige schutter krijgt 12 jaar celEen 37-jarige man die voortvluchtig is sinds hij drie jaar geleden twee mannen neerschoot op een kinderfeestje in Bergen op Zoom, is woensdag bij verstek veroordeeld tot twaalf jaar celstraf. Volgens de rechtbank in Breda heeft hij zich schuldig gemaakt aan een dubbele poging tot doodslag. De straf komt overeen met de eis van de officier van justitie.
12/12 17u15  Jos B. blijft in de celJos B. blijft vastzitten. De rechtbank in Maastricht ziet voldoende ernstige bezwaren om de 56-jarige Limburger in voorarrest te houden. B. wordt verdacht van doden, misbruiken en ontvoeren van de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998.
12/12 17u15  Snel eind aan lachgas-actie bij kledingzaakEen kledingmerk dat in Amsterdam gratis lachgasballonnen aanbood bij elk gekocht kledingstuk, heeft die praktijk moeten staken. De verhuurder van het pand wist er niets van en was het er ook niet mee eens. Hij heeft het kledingmerk gevraagd er direct mee te stoppen, laat de woordvoerster van wethouder Udo Kock (economische zaken) weten.
12/12 17u15  DNB: zorgvuldig bij besluit over hertoetsingDe Nederlandsche Bank (DNB) gaat zorgvuldig te werk bij een besluit over eventuele hertoetsing van bankbestuurders. Daarbij kan informatie die de betreffende instelling zelf heeft geleverd, nooit doorslaggevend zijn. Dat heeft toezichtdirecteur Frank Elderson gezegd in een gesprek met de Tweede Kamer.
12/12 17u15  „Topoverleg over Duitse bankenfusie”De Duitse regering is intensief bezig met een mogelijke fusie van Deutsche Bank en Commerzbank, de twee grootste banken van Duitsland. Volgens bronnen tegen persbureau Bloomberg is er topoverleg geweest tussen minister van Financiën Olaf Scholz en topman Christian Sewing van Deutsche Bank over een eventuele samenvoeging van de grote financiële concerns.
12/12 17u00  „Meer toegang China buitenlandse bedrijven”China zou de deur naar zijn economie voor buitenlandse bedrijven nog verder willen opengooien. Dat schrijft zakenkrant The Wall Street Journal, die inzage had in de plannen van de Chinese regering.
12/12 17u00  Kerstmarkt: zichtbaar en onzichtbaar toezichtDe grootste kerstevenementen van het land nemen allemaal „zichtbare en onzichtbare” maatregelen tegen een eventuele aanslag zoals dinsdag op de kerstmarkt in het Franse Straatsburg. Sinds de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn in 2016 staan al overal strategisch geplaatste wegversperringen en er gelden afsluitingen. Vrijwel elk kerstfestijn heeft een eigen veiligheidsplan, maar over de inhoud daarvan willen organisaties en gemeenten als Maastricht en Dordrecht niets zeggen.
12/12 17u00  Wall Street opent met forse plussenDe aandelenbeurzen in New York zijn woensdag duidelijk in de plus geopend. Optimisme over de handelsgesprekken tussen China en de Verenigde Staten steunde het sentiment. De Amerikaanse president Donald Trump verklaarde persoonlijk in te willen grijpen in de affaire rond Huawei als dat de relatie met Peking ten goede komt. Ook worden de brexitperikelen gevolgd op Wall Street.
12/12 17u00  Frankrijk arresteert verdachte oorlogsmisdadenDe Franse autoriteiten hebben een man gearresteerd die wordt verdacht van oorlogsmisdaden. Het gaat om wreedheden gepleegd in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Hij zal worden uitgeleverd aan het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag, meldde het ICC.
12/12 17u00  Links: laat gemeente ‘voorschool’ betalenGemeenten moeten kunnen betalen voor het bijspijkeren van peuters uit gezinnen die het niet breed hebben. Dat vindt de linkse oppositie, die werkt aan een wet om dat mogelijk te maken.
12/12 17u00  Scooterrijder verongelukt in Den HaagEen 42-jarige inwoner van Den Haag is om het leven gekomen door een verkeersongeval in zijn woonplaats. De man reed op een snorscooter op de Oude Haagweg en botste volgens de politie door nog onbekende oorzaak met een auto. Het slachtoffer bezweek ter plekke aan zijn verwondingen.
12/12 17u00  Onderdakbieders migranten vrijgesprokenDe rechtbank in Brussel heeft woensdag vier Belgen die migranten onderdak en andere hulp gaven vrijgesproken van mensenhandel. Volgens de rechter kunnen de vier, onder wie twee journalisten, niet worden beschouwd als medeplichtigen alleen omdat ze mensen gehuisvest hebben die daarbij betrokken waren.
12/12 17u00  Kamer wil opheldering over ongeval MaliDe Tweede Kamer wil dat Defensie uitleg geeft over de toedracht van het helikopterongeluk in Mali in 2015, waarbij de twee vliegers omkwamen. Volgens het ministerie is de crash veroorzaakt door een fout in het ontwerp van een component, maar De Groene Amsterdammer bericht dat er veel op wijst dat het onderdeel beschadigd is tijdens een reparatie in de Verenigde Staten.
12/12 17u00  OM: Ricardo de Chileen vervolgen voor moordHet Openbaar Ministerie (OM) wil Ricardo R., beter bekend als Rico de Chileen, ook vervolgen voor betrokkenheid bij liquidaties. Uit onderzoek is gebleken dat R. intensieve contacten heeft onderhouden met onder anderen Ridouan Taghi, die wordt gezocht voor het geven van opdracht voor diverse moorden in het criminele milieu.
12/12 17u00  400 kilo illegaal vuurwerk aangetroffenIn een schuur in Winterswijk is woensdagmorgen na een anonieme tip een partij van 400 kilo illegaal zwaar vuurwerk aangetroffen.
12/12 17u00  EU-parlement wil zicht op haatpredikersRadicale imams en andere haatpredikers moeten op een Europese lijst komen zodat ze op de radar blijven als ze naar een ander EU-land gaan. Het Europees Parlement stemde woensdag in (474 tegen 112) met deze en andere aanbevelingen uit het eindrapport van de speciale commissie die het antiterrorismebeleid in Europa heeft doorgelicht.
12/12 17u00  Column (Christine Stam-van Gent): CoulissenNiks zeggen, dacht ik steeds. Nu fluister ik het toch maar: vorige week heb ik een toneelstuk geschreven. Vlak voor kerst zal het in première gaan, in de gloednieuwe toneelzaal van Driestar College. Het gaat over een piepjong joods kind, dat in 1943 wonderlijk ontkomt aan een enkele reis Treblinka, en jaren later op een al even wonderlijke wijze verenigd wordt met haar vader. In mijn ‘stuk’ is de joodse baby een oude vrouw geworden, die aan een schoolklas haar verhaal vertelt.
12/12 17u00  Ehrman verslikt zich in de wonderlijke groei van het christendomDe Amerikaanse nieuwtestamenticus en historicus Bart D. Ehrman probeert in ”De God van Galilea” een verklaring te geven voor de bijzondere ontwikkeling van het christendom.
12/12 17u00  Juridische thriller met Bijbelse boodschapAnne-Minke Hakvoort
12/12 16u45  Roman met boodschap van herstel en verzoeningVaderliefde is onmisbaar in het leven van een kind. De wetenschap geliefd te zijn vormt een stevige basis voor een eigen identiteit. Maar wat als die vaderliefde ten enenmale ontbreekt? Wat als je genegeerd en gekleineerd wordt door je vader? Dit overkomt Herman, hoofdpersoon in de roman ”De liefde van mijn vader” van Barbera Nooitgedagt.
12/12 16u45  Het verlangen van een 
seculiere 
domineeCabaretiers zijn de dominees van het seculiere leven. Op de planken spelen zij facetten van het moderne leven, soms in taalkundig verpakte humor, soms in bijtende agressie, al of niet gedrenkt in blasfemie of ranzige bewoordingen.
12/12 16u45  Moskou ontkent betrokkenheid bij protesten ‘gele hesjes’Rusland heeft niets te maken met de protesten in Frankrijk, zegt de regering in Moskou. Maar het bedrijf New Knowledge stelt dat er minstens tweehonderd Russische nepaccounts valse informatie verspreiden.
12/12 16u45  Improvisatie-cd Hendrik Jan van der HeidenHendrik Jan van der Heiden maakte een cd rond het thema van de vier jaargetijden.
12/12 16u15  Diospi Suyana: Ziekenhuis van vertrouwen„Als ons ziekenhuis er niet was geweest, was ik waarschijnlijk geen christen meer geweest”, stelt Klaus-Dieter John, arts en directeur van het Peruviaanse zendingsziekenhuis ”Diospi Suyana”, dat ”wij vertrouwen op God” betekent.
12/12 16u15  Viroloog wil meldingsplicht voor polioachtig virusDe polio-achtige ziekte AFM moet meer bekendheid krijgen bij huisartsen, kinderartsen en neurologen. Ook zou het goed zijn als er een meldingsplicht voor de aandoening komt.
12/12 16u00  Staatsman eindigt zijn leven op het schavotDrie stokken liggen er in een vitrine in het Haags Historisch Museum. Elk van hen kan het „stokske” geweest zijn waarmee Johan van Oldenbarnevelt bijna vier eeuwen geleden het schavot beklom. De religieuze en politieke twisten kostten de 71-jarige landsadvocaat het leven.
12/12 15u45  Trump: Franse aanslag temeer reden voor muurDe Amerikaanse president Donald Trump haalde woensdag de aanslag in Frankrijk aan om Democratische leiders in het Congres op te roepen de financiering van een muur tussen de Verenigde Staten en Mexico te ondersteunen.
12/12 15u45  Synodael Journael (IX): Deining over het bedrog van EpiscopiusWoensdag 12 december 1618. Wat er in een week tijd allemaal kan gebeuren. De synode verandert snel in een strijdtoneel.
12/12 15u15  Mbo-docent wil betere scholing in rekenenEen verplichte rekentoets die meetelt voor het diploma. Mbo-docenten die dinsdag een petitie overhandigden aan de Tweede Kamer, zijn blij met dit voorstel van de ministers Slob en Van Engelshoven, maar willen meer. Vijf vragen en antwoorden.
12/12 15u15  Kampen Boys Choir brengt Festival of Lessons & CarolsHet Kampen Boys Choir onder leiding van dirigent Rintje te Wies bracht ”A Festival of Lessons & Carols” op cd uit.
12/12 15u00  Engelse moefti: Asia Bibi welkom in DewsburyHet is terecht dat Asia Bibi is vrijgesproken, vindt moefti Mohammed Amin Pandor. Wat hem betreft is ze welkom als politiek vluchtelinge in Dewsbury. „Ik zal de eerste zijn die haar beschermt.” Een dag op pad met de islamitische wetsgeleerde.
12/12 14u30  „Meerderheid Conservatieven steunt May”Een meerderheid van 158 parlementsleden van de Britse Conservatieve Partij zegt openlijk partijleider en premier Theresa May woensdag te zullen steunen als de vertrouwensvraag wordt gesteld. Dat meldt persbureau Reuters op basis van eigen onderzoek.
12/12 14u30  FrieslandCampina koopt Spaanse kaashandelaarFrieslandCampina neemt de Spaanse kaasverpakker en -distributeur Millán Vicente over. De zuivelonderneming zegt door de overname een sterkere positie te krijgen op de Spaanse en Portugese markt voor kaasproducten.
12/12 14u30  OM: broer kroongetuige wilde geen beschermingHet Openbaar Ministerie blijft erbij dat de doodgeschoten broer Reduan van kroongetuige Nabil B. slechts beperkt beveiliging wilde. Dat had het OM al eerder gesteld, nadat de broer was doodgeschoten, maar herhaalt dat, nu Het Parool schrijft dat de broer juist wél om bescherming had gevraagd.
12/12 14u30  Scheidend PVV-Kamerlid hard over fractiePVV’er Karen Gerbrands verlaat de Tweede Kamer uit teleurstelling over het gebrek aan medeleven van haar fractie na het overlijden van partijgenoot en vriendin Willie Dille. Gerbrands heeft zich „nog nooit zo alleen gevoeld” als de afgelopen maanden in de Kamerfractie. Dat schrijft zij in haar afscheidsbrief aan de Tweede Kamer.
12/12 14u30  Aldi en Lidl halen staleend uit de schappenSupermarktketens Aldi en Lidl stoppen volgend jaar met de verkoop van staleenden, meldt Wakker Dier. Marktleider Albert Heijn gaat echter gewoon door met de verkoop van deze dieren, die onder erbarmelijke omstandigheden leven.
12/12 14u30  Antisemitisme neemt toe, laten we veel Marga Minco lezenHoe oud is ze dan, bijna 100 jaar? Dat is de eerste reactie van veel mensen als ze horen dat de P. C. Hooftprijs is toegekend aan Marga Minco. En ze zitten er niet ver naast. Laat, maar net op tijd krijgt de schrijfster –98 jaar– de belangrijkste Nederlandse literatuurprijs toegekend voor haar hele werk. Terecht, want Minco is niet alleen een begaafd auteur, ze schreef ook de klassieker die Nederland behoedt voor het vergeten van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog.
12/12 14u15  John Berends nieuwe commissaris in GelderlandJohn Berends (CDA), de huidige burgemeester van Apeldoorn, wordt voorgedragen als commissaris van de Koning in Gelderland. Hij volgt Clemens Cornielje (VVD) op, die in februari volgend jaar vertrekt.
12/12 14u15  „Geen bewijs misbruik Nicky Verstappen”Er is geen bewijs dat Nicky Verstappen seksueel misbruikt is. Dat betoogde de advocaat van Jos B. in de rechtbank in Maastricht. De 56-jarige B. wordt verdacht van het doden, misbruiken en ontvoeren van de 11-jarige jongen in 1998.
12/12 14u15  Advocaat: laat Jos B. vrij„Laat Jos B. vrij”, dat zei zijn advocaat Gerald Roethof in de rechtbank in Maastricht tijdens de eerste zitting tegen de man die vastzit op verdenking van het doden, misbruiken en ontvoeren van de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998. „De verdenking is niet sterk genoeg om voortduring van de voorlopige hechtenis te rechtvaardigen”, aldus Roethof. B. zit sinds zijn arrestatie eind augustus in de cel.
12/12 14u00  Kamer: liever geen brexit dan harde brexitAls het Britse parlement het akkoord met de Europese Unie over de brexit afwijst, zijn en blijven de Britten welkom in de EU. Dat benadrukt een meerderheid van de Tweede Kamer.
12/12 14u00  Topman Hamers begrijpt ‘negatieve beeld’ INGING-topman Ralph Hamers begrijpt het negatieve beeld van ING dat de afgelopen maanden is ontstaan. Zijn bank ligt onder vuur door onder meer een geruchtmakende witwasaffaire en een rel rond een inmiddels afgeblazen salarisverhoging voor hemzelf.
12/12 14u00  Nederlander Bram Schot ‘vaste’ topman AudiDe Nederlander Bram Schot is benoemd tot topman van het Duitse automerk Audi. Hij gaf eerder al op tijdelijke basis leiding aan het bedrijf uit Ingolstadt, na de arrestatie van voormalig topman Rupert Stadler in juni.
12/12 13u45  Schutter Straatsburg gewond op de vluchtDe dader van de schietpartij dinsdag in Straatsburg is gewond en nog steeds op de vlucht. Dat heeft de Franse openbaar aanklager gezegd. Hij is na de schietpartij in een taxi ontsnapt.
12/12 13u45  EU-parlement akkoord met handelsverdrag JapanHet Europees Parlement heeft woensdag groen licht gegeven voor het vrijhandelsverdrag dat de Europese Unie en Japan in juli tekenden in Tokio. Een meerderheid (474 tegen 152) stemde voor. Het verdrag tussen beide economische grootmachten, goed voor bijna een derde van de wereldeconomie, kan naar verwachting in februari in werking treden.
12/12 13u30  EU-leiders doen kleine handreiking aan MayTijdens hun top in Brussel zullen de regeringsleiders van de EU-landen donderdag een handreiking doen aan Theresa May, als zij tenminste nog premier is. Na een bespreking van de „ernstige situatie” zullen ze conclusies aannemen die het akkoord over de brexit in een helderder daglicht moeten zetten. Heronderhandeling is echter uitgesloten.
12/12 13u30  Rechter behandelt zaak over Boeddhabeeld nietTwee Chinese dorpscomités die een Boeddhabeeld met daarin een mummie via de rechter terugeisten, zijn niet-ontvankelijk verklaard. De rechtbank in Amsterdam behandelt hun zaak daarom verder niet.
12/12 13u30  Dode bij steekpartij in RotterdamDoor een steekpartij aan de Kralingse Kerklaan in Rotterdam is een jonge vrouw aan haar verwondingen overleden, meldt de politie.
12/12 13u15  Seehofer wil strengere aanpak asielzoekersDe Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Horst Seehofer, wil scherpere regels invoeren voor afgewezen asielzoekers. Ze moeten eerder het land worden uitgezet en na de afwijzing in afwachting daarvan worden vastgezet.
12/12 13u15  Column: Helpen met kijkenMinister De Jonge presenteerde in oktober een plan van aanpak voor het ondersteunen van levensbegeleiders en geestelijk verzorgers voor mensen die thuis zorg nodig hebben. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan een opgave uit het regeerakkoord om aandacht te geven aan zingeving en eenzaamheid. Het is mooi dat hierin geïnvesteerd wordt, maar het is wel een hele uitdaging om dit goed te organiseren. Passende zorg moet op de juiste plek, op het juiste moment door de juiste mensen geboden worden.
12/12 13u15  Brussel zet extra politie in op kerstmarktDe politie van Brussel zet extra agenten in op de kerstmarkt in de binnenstad. Dat hebben de burgemeester en politie besloten naar aanleiding van de schietpartij in het Franse Straatsburg waarbij dinsdagavond drie doden en dertien gewonden vielen.
12/12 13u15  Rigail nieuwe baas van Air FranceAnne Rigail wordt de nieuwe baas van luchtvaartmaatschappij Air France. Dat bevestigde moederbedrijf Air France-KLM woensdag. Berichten dat zij zou worden benoemd, deden al eerder de ronde. De Française is de opvolger van AF-KLM-baas Ben Smith, die op tijdelijke basis ook de leiding had over Air France.
12/12 13u15  Column ds. Belder: HasseltHet lot viel op Zacharias. Dus trok de oude priester naar Jeruzalems tempel voor zijn adventsdienst. Mijn weg leidde naar het Zwartewaterstadje Hasselt. Niet vanwege loting, maar genood door een vriendelijke preekbeurtvoorziener. Tien dagen geleden onder een lucht vol buiige regen ging ik. Lang geleden begaf ik mij per rijwiel derwaarts. In de dagen van mijn jeugd in Overijssels Noordwesthoek.
12/12 12u45  Eis: 3 jaar cel voor ‘bankmol’ wegens overvalVoor hun rol bij een brute overval op een bejaarde vrouw in Bladel zijn woensdag tegen drie vermeende leden van de zogenoemde Rabo-bende celstraffen geëist. Tegen medewerker Mehmethan E. (23) van de Rabobank, die de overvallers zou hebben getipt over het grote geldbedrag dat het slachtoffer had opgenomen, eiste de officier van justitie drie jaar gevangenisstraf.
12/12 12u30  Kersttoespraak dit jaar vanaf NoordeindeKoning Willem-Alexander wijkt dit jaar voor de jaarlijkse kersttoespraak uit naar Paleis Noordeinde. Dit omdat het koninklijk gezin deze maand verhuist van de Eikenhorst in Wassenaar naar Paleis Huis ten Bosch. Dat is nog niet voldoende ingericht om de opnames te maken. Vandaar dat is gekozen voor het werkpaleis van de koning.
12/12 12u30  Moord misdaadblogger Kok in groter onderzoekHet Openbaar Ministerie (OM) wil de strafzaak over de moord op misdaadblogger Martin Kok onderbrengen in het grotere onderzoek dat loopt naar een reeks liquidaties die worden gelinkt aan de voortvluchtige crimineel Ridouan Taghi. Dat bleek woensdag tijdens een inleidende zitting in de zaak-Kok in de gerechtsbunker in Osdorp.
12/12 12u30  Grote actie tegen Duitse rechts-extremistenAgenten hebben woensdag in vijf Duitse deelstaten huiszoekingen verricht bij leden van de verboden rechts-extremistische groepering Blood & Honour. Vier mensen zijn opgepakt.
12/12 12u30  Ex-gouverneur van Jakarta vervroegd vrijDe christelijke oud-gouverneur van Jakarta, Basuki Tjahaja Purnama (‘Ahok’), komt op 24 januari vervroegd vrij. Dat meldden Indonesische media dinsdag.
12/12 12u15  Topman NH Media en AT5 stapt opPaul van Gessel vertrekt volgende maand als directeur/bestuurder van de Noord-Hollandse regio-omroep NH Media en de Amsterdamse stadszender AT5. Hij gaf zes jaar leiding aan de twee nieuwsorganisaties, die sinds 2013 samenwerken.
12/12 12u15  Dreigingsniveau niet omhoog na StraatsburgDe schietpartij in Straatsburg is geen aanleiding het dreigingsniveau in Nederland te verhogen. Dat meldt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De NCTV volgt de situatie nauwlettend en onderhoudt contact met onder meer inlichtingendiensten en politie. Als daarvoor aanleiding is, worden extra veiligheidsmaatregelen genomen bij grotere evenementen rond kerst en de jaarwisseling.
12/12 12u00  Zorgen over kosten verbouwing BinnenhofIn de Tweede Kamer groeien de zorgen over de geplande verbouwing van het Binnenhof-complex, waarbij het parlement 5,5 jaar naar het oude ministerie van Buitenlandse Zaken verkast. Regeringspartij CDA vreest een overschrijding van de kosten door vertraging bij de besluitvorming.
12/12 12u00  Onderwijsbond Aob bepleit in geval van nood vierdaagse schoolweekDe Algemene Onderwijsbond (Aob) vindt dat scholen een vierdaagse lesweek in moeten voeren als het lerarentekort te groot is.
12/12 12u00  „Winst luchtvaartsector neemt een vlucht”De luchtvaartsector zal volgend jaar een stuk winstgevender zijn. Volgens de internationale branchevereniging IATA zullen maatschappijen wereldwijd profiteren van lagere olieprijzen en groeiende economieën. Al met al rekent IATA op een winstgroei met 10 procent tot 35,5 miljard dollar.
12/12 12u00  „Confessionelen reageerden lauw na pacificatie”De confessionelen juichten niet na de pacificatie van 1917 die onder meer de gelijkbekostiging van het openbaar en bijzonder onderwijs regelde. „Men reageerde hoogstens lauw.”
12/12 12u00  Beurzen breiden winsten verder uitDe Europese beurzen wisten woensdag de winsten verder uit te breiden na het herstel een dag eerder. De stemming werd gesteund door opmerkingen van de Amerikaanse president Donald Trump, die stelde optimistisch te zijn over de kansen op een handelsdeal met China. Verder ging de aandacht uit naar de ontwikkelingen rond de brexit.
12/12 12u00  Snel neemt kwestie van eenverdiener mee in onderzoekHet kabinet onderzoekt hoe het in de toekomst in de inkomstenbelasting de zogeheten marginale druk kan verminderen en neemt in dat onderzoek ook het knelpunt van de eenverdiener mee.
12/12 11u45  Recherche nog maanden bezig met stintonderzoekDe recherche is vermoedelijk nog maanden bezig met het onderzoek naar het dodelijke ongeluk met de stint. Bij dat ongeval in Oss, nu bijna drie maanden geleden, kwamen vier kinderen om het leven toen de elektrische kar tegen een trein botste.
12/12 11u45  Jos B. ontkent doden Nicky VerstappenJos B. ontkent het doden, misbruiken en ontvoeren van Nicky Verstappen. Dat vertelde hij de rechter woensdag in de rechtbank in Maastricht.
12/12 11u45  Wat kan volgen als Theresa May valtAls de Britse Conservatieven het vertrouwen in premier Theresa May opzeggen en zij ook als premier moet aftreden, volgen er niet automatisch verkiezingen. Omdat de stemming woensdagavond binnen de partij plaatsvindt, moeten de Tories dan eerst een nieuwe partijleider kiezen. Een dergelijke leiderschapsverkiezing kan enkele weken in beslag nemen.
12/12 11u45  Lukasevangelie vertaald in PapiamentoHet Lukasevangelie is verschenen in het Papiamento, de Arubaanse versie van het Papiaments.
12/12 11u45  Brexit-onzekerheid raakt pond en marktenDe onzekerheid rond de brexit laat duidelijk sporen na op de financiële markten. Beleggers en bedrijven vrezen het scenario van een no-deal-brexit wat duidelijk zijn weerslag zal hebben op de wereldwijde economische groei. Het Britse pond sterling is verder al tijden een speelbal van de onzekerheid.
12/12 11u45  Roomse kerken steeds legerDe Nederlandse Rooms-Katholieke Kerk (RKK) telde in 2017 nog 3,7 miljoen leden. Jaarlijks daalt dit aantal met circa 55.000 mensen.
12/12 11u45  GG doen onderzoek naar verslavingsproblematiekHet deputaatschap diaconale en maatschappelijke zorg (DMZ) van de Gereformeerde Gemeenten laat onderzoek doen naar de verslavingsproblematiek binnen de gereformeerde gezindte. Andere reformatorische kerken zijn benaderd om aan het onderzoek mee te doen.
12/12 11u30  Justitie vergist zich in slachtofferaantalHet dodental van de schietpartij op de kerstmarkt in het Franse Straatsburg staat nog altijd op drie. Een persbericht van de prefectuur van woensdag waarin het aantal dodelijke slachtoffers naar beneden werd bijgesteld, is door justitie zelf ingetrokken.
12/12 11u15  Sensoor heet voortaan De LuisterlijnDe Luisterlijn is de nieuwe naam van de landelijke luisterlijn Sensoor. Prinses Beatrix heeft de nieuwe naam woensdagmorgen onthuld tijdens een bijeenkomst in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Luisteren is de kerntaak van de hulpdienst.
12/12 11u00  Zeeroeier Ralph Tuijn begint met vertragingHet plan was om woensdag te vertrekken, maar de wind speelt oceaanroeier Ralph Tuijn parten. Vermoedelijk vertrekt hij nu vrijdag met zijn boot Algea om in zijn eentje de Atlantische Oceaan over te roeien. De wereldrecordpoging start in Portimão in Portugal.
12/12 11u00  Dodental Straatsburg opnieuw bijgesteldHet dodental van de schietpartij op de kerstmarkt in het Franse Straatsburg is opnieuw bijgesteld. Volgens de prefectuur vielen er twee doden en veertien gewonden, van wie er zeven ernstige verwondingen hebben.
12/12 11u00  „Opeenvolging van fouten bij lek Delfzijl”Op het Tankenpark Delfzijl van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) zijn meerdere dingen fout gegaan waardoor 30 kubieke meter giftig aardgascondensaat in het hemelwaterriool terecht is gekomen. Volgens het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) is de lekkage begin oktober veroorzaakt door een opeenvolging van menselijk en technisch falen.
12/12 11u00  „Gebedsgroepen steeds vaker zichtbaar op ministeries”Bidden voor zaken die spelen op het ministerie en de bewindspersonen die daar werken. Meestal een keer per week komen ”Rijksbidders” samen om dat te doen. In Den Haag zijn er inmiddels zo’n dertig actief. Hun eindejaarsbijeenkomst vond dinsdag plaats. De boodschap die ze meekregen, was kort en krachtig: „Stap uit je comfortzone.”
12/12 10u45  Daling tv-aansluitingen in NederlandHet aantal tv-aansluitingen in Nederland is in het derde kwartaal met 0,1 procent gedaald. Er zijn nu 7,46 miljoen tv-aansluitingen, becijferde onderzoeksbureau Telecompaper.
12/12 10u30  Ebola grijpt om zich heen in CongoIn het oosten van de Democratische Republiek Congo grijpt de gevreesde dodelijke ziekte ebola om zich heen. Zeker vijfhonderd mensen vertonen ziekteverschijnselen. In 452 gevallen is de ziekte daadwerkelijk vastgesteld, 48 mensen zijn waarschijnlijk besmet, maakte het ministerie van Volksgezondheid van het Afrikaanse land bekend.
12/12 10u15  May blijft vechten voor haar positieDe Britse premier May zal de strijd om haar positie volop aangaan. Dat kondigde zij voor de deur van haar ambtswoning in Londen aan kort nadat was gebleken dat er binnen haar partij Conservatieven een stemming komt om te zien of er nog genoeg vertrouwen is in haar als partijleider en als premier.
12/12 10u15  EU-parlement stil voor slachtoffers StraatsburgHet Europees Parlement neemt woensdagochtend in Straatsburg een minuut stilte in acht om de slachtoffers van de schietpartij op de kerstmarkt in de Franse stad te gedenken. Daarbij kwamen dinsdag zeker drie mensen om het leven en vielen meer dan tien gewonden.
12/12 10u00  Hoogste loonwens ooit in arbeidsnota RMUDe RMU vindt dat de lonen volgend jaar met minstens 3,7 procent omhoog moeten. Het is de hoogste zogeheten loonwens in het 35-jarig bestaan van de reformatorische vakorganisatie.
12/12 10u00  „Gebedsgroepen steeds vaker zichtbaar in ministeries”Bidden voor zaken die spelen op het ministerie en de bewindspersonen die daar werken. Meestal een keer per week komen ”Rijksbidders” samen om dat te doen. In Den Haag zijn er inmiddels zo’n dertig actief. Hun eindejaarsbijeenkomst vond dinsdag plaats. De boodschap die ze meekregen, was kort en krachtig: „Stap uit je comfortzone.”
12/12 10u00  Megafusie Chinese chemiebedrijven bijna rondEen fusie tussen de twee Chinese chemiebedrijven Sinochem en ChemChina is bijna rond. Het voorbereidende werk voor de samenvoeging, waaronder het wegnemen van knelpunten, is door de top van beide bedrijven al afgerond, meldden ingewijden aan persbureau Bloomberg. In de komende weken kan het akkoord worden bekendgemaakt.
12/12 10u00  Superdry voorziet stevige winstvalHet Britse modemerk Superdry ziet de nabij toekomst alles behalve zonnig in. Het bedrijf kwam bij de publicatie van zijn halfjaarcijfers met een winstwaarschuwing. Superdry wijst met een beschuldigende vinger naar het veranderende consumentengedrag, tegenvallende weersomstandigheden en economische en politieke onzekerheden.
12/12 10u00  AEX zet herstel voortDe aandelenbeurs in Amsterdam stond woensdag in het groen. Ook elders in Europa gingen de beurzen verder vooruit na het herstel een dag eerder. De aandacht van beleggers bleef uitgaan naar de ontwikkelingen rond de brexit en het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China.
12/12 09u45  Gezegende omhelzingMattheüs 25:21
12/12 09u45  Debat tussen Baudet en Van der Staaij op rd.nlTijdens de eerste Nacht van Gouda gaan fractievoorzitter van Forum voor Democratie Baudet en fractievoorzitter van de SGP Van der Staaij met elkaar in debat.
12/12 09u30  Frustratie over verplaatsen dagopvang Leger des Heils DordrechtMaatregelen om de ergste overlast tegen te gaan en intensief overleg met de buurt. Dat zegde het college van B en W van Dordrecht dinsdagavond toe over de verhuizing van een dak- en thuislozenopvang.
12/12 09u30  Muziek in de Republiek: op maat voor in de kerk en op straatIn ons land was er in de 17e en 18e eeuw overal muziek: thuis, op school, in de kerk, in de concertzaal en op straat. In een prachtige uitgave van dr. Rudolf Rasch komt deze kant van de Republiek helemaal uit de verf.
12/12 09u15  AEX begint licht hogerDe aandelenbeurs in Amsterdam is woensdag licht hoger begonnen. Ook elders in Europa gingen de beurzen verder vooruit na het herstel een dag eerder. De aandacht van beleggers bleef uitgaan naar de ontwikkelingen rond de brexit en het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China.
12/12 09u15  Debat over euthanasie voor kinderen CanadaCanada werkt aan een herziening van de euthanasiewet. die hoogstwaarschijnlijk medische hulp bij zelfdoding voor kinderen mogelijk moet maken. De regering is gevraagd donderdag rapporten hierover op tafel te leggen.
12/12 09u00  Conservatieven stemmen over lot MayDe Britse Conservatieven stemmen woensdag over de vraag of zij wel of geen vertrouwen hebben in hun leider en premier Theresa May. Dat kan, nu er voldoende leden zijn die de vertrouwenskwestie aan de orde willen stellen.
12/12 09u00  Klopjacht verdachte Straatsburg in volle gangHet is niet duidelijk of de dader van de schietpartij in Straatsburg nog in Frankrijk is. Dat meldde de Franse onderminister voor Binnenlandse Zaken woensdag.
12/12 09u00  Doodstraf voor Chinees die inreed op menigteDe automobilist die in september inreed op een mensenmassa in de Chinese stad Hengyang heeft de doodstraf gekregen. De man had al een lang strafblad en wilde „wraak nemen op de samenleving”. Dat kostte de levens van vijftien mensen. Tientallen anderen raakten gewond.
12/12 09u00  „Aanpak arbeidsdiscriminatie moet concreter”De plannen van het kabinet om discriminatie door werkgevers bij het werven van personeel tegen te gaan, zijn te vrijblijvend. Volgens het College voor de Rechten van de Mens ontbreekt het aan meetbare doelstellingen.
12/12 08u45  Vermeende schutter had behoorlijk strafbladDe vermeende schutter van Straatsburg, Chérif Chekatt, heeft een behoorlijk strafblad en was bekend bij de autoriteiten. De in Straatsburg geboren verdachte stond bij de Franse inlichtingendiensten geregistreerd als geradicaliseerd, gewelddadig en had een overdreven bekeringsdrang.
12/12 08u45  Initiatiefwet PvdA om vrijheid van onderwijs aan te passenPvdA-leider Asscher komt met een initiatiefwet om de vrijheid van onderwijs aan te passen. Hij wil dat bijzondere scholen geen leerlingen meer mogen weigeren, een zogenaamde acceptatieplicht.
12/12 08u45  Trump: dom om rente deze maand te verhogenDe Amerikaanse president Donald Trump dringt er bij de Federal Reserve op aan om de rente deze maand niet verder te verhogen. De koepel van centrale banken in de VS komt volgende week bijeen om over het te voeren beleid te praten. Trump bestempelde een op handen zijnde volgende rentestap als dom.
12/12 08u45  Doden door botsing auto en fietsersDoor een ongeval in het Limburgse dorp Grashoek (gemeente Peel en Maas) zijn twee fietsers om het leven gekomen. Een derde fietser is zwaargewond geraakt. Bij het ongeluk dat omstreeks 07.30 uur plaatsvond op de Vliegertsdijk zijn meerdere fietsers en een busje betrokken. Twee traumahelikopters zijn opgeroepen.
12/12 08u30  Beursgang Tencent Music levert 1,1 miljard opDe beursgang van muziekdienst Tencent Music in New York levert het moederbedrijf en investeerders 1,1 miljard dollar op. Dat komt naar voren uit stukken die Tencent heeft ingeleverd bij de aandelenbeurs van Hongkong, waar de technologiegigant zelf is genoteerd.
12/12 08u30  Dode door botsing auto en fietsersDoor een ongeval in het Limburgse dorp Grashoek (gemeente Peel en Maas) is een persoon om het leven gekomen. Bij het ongeluk op de Vliegertsdijk zijn meerdere fietsers en een auto betrokken. Meer informatie kon de politie nog niet geven. Twee traumahelikopters zijn opgeroepen.
12/12 08u15  Steunbetuigingen aan Frankrijk na schietpartijIn Europa is geschokt gereageerd op de schietpartij in Straatsburg die dinsdagavond zeker drie levens eiste. Steunbetuigingen stromen binnen bij de slachtoffers en de Franse autoriteiten.
12/12 08u15  Europarlementariër Van Dalen zocht dekking in StraatsburgEuroparlementariër Peter van Dalen (CU-SGP) heeft dekking gezocht in hotel Maison Rouge, in het centrum van Straatsburg. „Ik ben hier met enige kracht door soldaten naar binnen geduwd”, vertelt Van Dalen.
12/12 08u15  „Google-moeder overweegt kantoor in Vietnam”Google-moeder Alphabet overweegt een kantoor in Vietnam te openen. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times bestudeert de techreus momenteel de mogelijkheden. De stap van Alphabet valt samen met een nieuwe strengere cyberbeveiligingswet die de regering in Hanoi voorbereidt. Die verplicht technologiebedrijven onder meer om in het land zelf aanwezig te zijn en data lokaal op te slaan.
12/12 08u00  Zara-moeder zet hogere winst in de boeken(ANP/BLOOMBERG) - Het Spaanse kledingconcern Inditex, met bekende ketens als Zara, Bershka en Pull & Bear, heeft in de eerste negen maanden van dit jaar zijn winst opgevoerd. Het bedrijf hield de winstmarges op peil, door niet mee te gaan in een prijsoorlog van concurrenten.
12/12 07u30  Thaise toerist onder slachtoffers StraatsburgOnder de doden door de schietpartij in de Franse stad Straatsburg is een Thaise toerist. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken van het Zuidoost-Aziatische land gaat het om een 45-jarige man die met zijn vrouw op vakantie in Frankrijk was.
12/12 07u30  Japanse beurs toont stevig herstelDe aandelenbeurs in Japan toonde woensdag een stevig herstel na de recente verliezen. Vooral de autofabrikanten stonden in de belangstelling na berichten dat China de importtarieven op voertuigen gemaakt in de Verenigde Staten wil verlagen. Ook het nieuws dat de in Canada gearresteerde topvrouw van het Chinese technologieconcern Huawei op borgtocht is vrijgelaten zorgde voor optimisme.
12/12 07u15  Artsen behandelen vaak te lang doorPatiënten met een beperkte levensverwachting, bijvoorbeeld omdat ze een ongeneeslijke vorm van kanker hebben, krijgen vaak overbodige en schadelijke medische interventies. Dat blijkt uit het proefschrift van internist-oncoloog in opleiding en klinisch farmacoloog Eric Geijteman. Hij promoveert woensdag aan het Erasmus MC in Rotterdam.
1 2 3 4 5


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

12x Dode en gewonde op A7313/12 02u15 - Reformatisch Dagblad: Op de A73 bij Sint Odiliënberg is in de nacht van woensdag op donderdag een persoon om het leven gekomen. Ook heeft de politie in een veld in de buurt van de weg een auto gevonden met daarin een zwaargewonde.
11x Resultaten naar onderzoek stint gepresenteerd13/12 03u15 - Reformatisch Dagblad: Hoe veilig is de stint? Die vraag zal donderdagochtend worden beantwoord als de resultaten van het onderzoek van TNO naar de elektrische bolderkar worden gepresenteerd.
10x EU-top in de ban van de brexit13/12 04u16 - Reformatisch Dagblad: De traditionele decembertop van regeringsleiders en presidenten, donderdag en vrijdag in Brussel, is in de ban van de brexit. De Britse premier Theresa May zal de andere leiders uitleggen welke problemen het Britse parlement heeft om het brexitakkoord te kunnen goedkeuren. De EU zal als handreiking mogelijk conclusies aannemen die het akkoord verduidelijken.
10x Moord op broer kroongetuige voor de rechter13/12 04u16 - Reformatisch Dagblad: Bij de rechtbank in Amsterdam vindt donderdag het proces plaats tegen de 40-jarige Shurandy S., die wordt verdacht van de moord op Reduan B., de broer van kroongetuige Nabil B. De verdachte zou Reduan op 29 maart in zijn bedrijf in Amsterdam-Noord hebben geliquideerd.
10x Canadese zakenman vermist in China13/12 04u16 - Reformatisch Dagblad: China heeft mogelijk opnieuw een Canadees vastgezet. Zakenman Michael Spavor nam contact op met het Canadese ministerie van Buitenlandse Zaken nadat hij door de Chinese politie was ondervraagd. Sindsdien is niets meer van hem vernomen en is niet bekend waar hij is. Dit heeft een woordvoerder van het ministerie woensdagavond laat gezegd.
9x Online vergelijken advocaten moet makkelijker13/12 12u00 - Reformatisch Dagblad: Het moet voor consumenten makkelijker worden om via vergelijkingswebsites een geschikte advocaat te vinden. Om ervoor te zorgen dat zulke websites beter van de grond komen, heeft de Nederlandse Orde van Advocaten de gedragsregels op dit punt verduidelijkt. Onduidelijkheid over die regels stond volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de ontwikkeling van vergelijkingswebsites in de weg.
9x Vox Jubilans zingt première kerstoratorium13/12 08u45 - Reformatisch Dagblad: Vox Jubilans uit Waddinxveen zingt op Tweede Kerstdag in de Rotterdamse Doelen de première van een nieuw kerstoratorium: ”In mensen een welbehagen”.
9x Treinreiziger dit jaar vaker op tijd13/12 06u15 - Reformatisch Dagblad: Treinreizigers kwamen in 2018 vaker op tijd aan dan vorig jaar, zo blijkt uit prestatiecijfers van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Met nog een paar weken te gaan, komt het percentage treinreizigers dat - inclusief overstap - op tijd komt uit op 92,6. Vorig jaar was dat 91,6 procent. Ongeveer 2,4 procent van de reizigers had meer dan een kwartier vertraging als gevolg van een verstoring, tegen 2,6 procent in 2017.
9x Ongeluk met hogesnelheidstrein in Turkije13/12 06u15 - Reformatisch Dagblad: In de Turkse hoofdstad Ankara is donderdagochtend een hogesnelheidstrein tegen een metalen brug gebotst. Volgens Turkse media zijn twee rijtuigen ontspoord en zijn er slachtoffers gevallen.
9x Veel vallende sterren te zien13/12 05u15 - Reformatisch Dagblad: Bij helder weer zijn er in de nacht van donderdag op vrijdag veel vallende sterren te zien. Het zijn de Geminiden. Op het hoogtepunt, rond 06.00 uur ’s ochtends, schieten zo’n tachtig tot honderd meteoren per uur langs de hemel. Een uur later zijn er nog zo’n zestig tot zeventig vallende sterren. Wie de sterrenregen wil zien, moet dan richting het westen kijken, „niet te laag boven de horizon en niet recht omhoog, maar half hoog”, aldus sterrenkundige Marc van der Sluys.

Statistieken

Artikels:
36053
Gelezen:
28888
Aantal lezers nu:
53


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven