dinsdag 23 juli 2019, week 30


U bent nu hier: Meer nieuws van Reformatisch Dagblad pagina 2

Laatste updatecontrole: vandaag om 17u15
 

Reformatisch Dagblad

Verbergen Tonen
23/07 17u15  Niemand bestraft voor omkopen gedeputeerde Niemand is bestraft voor het omkopen van de Noord-Hollandse oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers. Drie verdachten zijn dinsdag vrijgesproken. Bij twee anderen is het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk verklaard, maar zij krijgen wel een boete van 1000 euro voor het bezit van een valse factuur uit 2007.
23/07 17u15  Secularisatie ging ook rooms België niet voorbij In de ogen van de roomse geestelijkheid (clerus) in België was met de renaissance en de Reformatie, later versterkt met de verlichting en de Franse Revolutie, een strijd begonnen tegen de godsdienst, die uitmondde in de verdwijning van de sinds de middeleeuwen bestaande christelijke orde.
23/07 17u00  Schatten uit het Rijksmuseum in Gouda In Museum Gouda is tot en met 27 oktober de tentoonstelling ”Lage Landen”, in samenwerking met het Rijksmuseum, te zien.
23/07 17u00  Dode (20) door bootongeluk bij Zoutelande Bij een botsing tussen een speedboot en een rubberboot voor de Zeeuwse kust bij Zoutelande is dinsdag een dode gevallen. Het slachtoffer is 20 jaar, laat de politie weten. De oorzaak van het ongeval is niet duidelijk, maar de bestuurder van de speedboot is aangehouden.
23/07 17u00  Landschappen Wim van der Veer in Galerie de Vis Harlingen Weinig schilders zijn zo trouw aan een specifiek onderwerp als de Friese landschapsschilder Wim van der Veer.
23/07 17u00  Grote natuurbranden Portugal ‘onder controle’ De Portugese autoriteiten zeggen dat de enorme natuurbranden in het midden van het land onder controle zijn. Het vuur woedde dagenlang in de bosrijke regio Castelo Branco, op zo’n 200 kilometer van hoofdstad Lissabon.
23/07 17u00  Refo’s kunnen leren van baptisten die alcohol volstrekt mijden Hoe herken je een christen? In de befaamde brief aan Diognetus, geschreven in de tweede eeuw na Christus, komt een christen naar voren als iemand die opvalt, anders is, leeft als een vreemdeling. Het is opvallend dat de auteur van de brief daarbij niet wijst op aparte kleding, andere gewoonten of een eigen taal, maar juist op ander gedrag. Christenen nemen afstand van het genot van deze wereld, stelt hij.
23/07 16u45  Keniaanse minister op borgtocht vrij Een Keniaanse rechter heeft minister van Financiën Henry Rotich en diens rechterhand op het departement, Kamau Thugge, dinsdag op borgtocht vrijgelaten. Het duo was een dag eerder in gezelschap van verscheidene andere overheidsfunctionarissen opgepakt op verdenking van corruptie. In afwachting van het proces mogen ze niet op hun kantoor komen.
23/07 16u45  Piet van der Steen speelt Franck Piet van der Steen maakte de 3-cd-box ”César Franck, de twaalf orgelwerken, en meer...”.
23/07 16u45  Verzorgster verdacht van stelen 56.000 euro In Rotterdam heeft de politie een 35-jarige vrouw aangehouden die ruim 56.000 euro gestolen zou hebben van kwetsbare ouderen. Ze werkte als ouderenbegeleider in een zorginstelling en had de beschikking over hun bankpassen.
23/07 16u30  Dinsdag alleen nog 10 km Rolstoel4daagse De Twentse Roelstoel4daagse wordt woensdag ingekort vanwege de hitte. Dinsdag werden de 70 kilometer en 50 kilometer al geschrapt, woensdag vervalt ook de 22 kilometer. Alleen de 10 kilometer blijft nog over. Ook is de traditionele intocht in het centrum van Delden afgelast vanwege de warmte.
23/07 16u30  Iran ‘feliciteert’ Boris Johnson De aankomende Britse premier Boris Johnson is gefeliciteerd en gewaarschuwd door Iran, dat ruzie heeft met het Verenigd Koninkrijk over de inbeslagname van olietankers . De Iraanse minister Mohammad Javad Zarif (Buitenlandse Zaken) stelde dat Iran zijn kustwateren zal „beschermen”.
23/07 16u30  Schap besproeit dijken tegen scheuren Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) is woensdag begonnen met het besproeien van de veendijken in het westelijk deel van Utrecht. Dat is nodig omdat de dijken door droogte en zeer hoge temperaturen makkelijk kunnen uitdrogen. Dan gaan ze scheuren en kunnen ze gaan schuiven.
23/07 16u15  Piet en Ina wonen op Texel in een joert, een ronde tent Je zou ze de nomaden van Texel kunnen noemen. Piet en Ina Laan wonen het grootste deel van het jaar in een joert, een ronde tent. „We horen de zee bulderen.”
23/07 16u00  Hof geeft ook hoge straffen liquidatie Leiden Twee mannen uit Noord-Holland hebben in hoger beroep voor een liquidatie in Leiden dezelfde hoge straffen gekregen als de rechtbank vorig jaar al had opgelegd. De hoogste straf van 25 jaar is voor een 26-jarige man uit Westzaan; zijn 37-jarige kompaan uit Heerhugowaard kreeg 22 jaar cel. De straf is ook conform de eis die het Openbaar Ministerie voor het gerechtshof Den Haag tegen de ontkennende verdachten had geëist.
Laatste update: vandaag om 17u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
20/07 20u15  Volvo roept auto’s terug om brandgevaarDe Zweedse autofabrikant Volvo haalt over de hele wereld ruim 500.000 auto’s terug naar de garage. Een kunststof motoronderdeel kan smelten, wat in het ergste geval kan leiden tot brand in de motor.
20/07 20u00  British Airways vliegt even niet op CaïroBritish Airways heeft vluchten naar de Egyptische hoofdstad Caïro voor zeven dagen opgeschort, heeft de luchtvaartmaatschappij zaterdag bekendgemaakt.
20/07 19u45  Dode gevonden in Nijmegen, misdrijf vermoedLangs de Ubbergseweg in Nijmegen is een overleden persoon gevonden. De politie gaat ervan uit dat hij of zij door een misdrijf om het leven is gekomen. De omgeving is afgezet en de politie doet onderzoek. Een woordvoerster kan nog niet zeggen of de dode een man of een vrouw is en door wie het slachtoffer is gevonden.
20/07 19u15  Nieuwe bemanning onderweg naar ruimtestationEen nieuwe bemanning is zaterdag vertrokken naar het internationale ruimtestation ISS. Het gaat om een Rus, Italiaan en Amerikaan die in een Russische Sojoez-raket vanaf de basis Baikonoer in Kazachstan aan hun reis naar het station begonnen.
20/07 19u00  Handgranaat gevonden in AmstelveenBij een wooncomplex in Amstelveen is zaterdag een handgranaat gevonden, meldde de politie. In de middag was een voorwerp aangetroffen in de Lindenhof dat leek op een granaat en na onderzoek door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) en de politie bleek inderdaad dat het om zo’n explosief ging.
20/07 18u45  Doden in Ethiopië bij strijd voor eigen staatZeker zeventien mensen zijn gedood bij confrontaties tussen veiligheidstroepen en activisten die streven naar een autonome regio voor de bevolkingsgroep Sidama, meldden plaatselijke autoriteiten zaterdag.
20/07 18u00  FutureLand biedt imposante blik op haven RotterdamBezoekers kijken hun ogen uit in FutureLand, het informatiecentrum op de Tweede Maasvlakte. „Overweldigend.” Michel Krämer (9) uit Mülheim an der Ruhr probeert een container te lossen op een reusachtig containerschip. Oeps, iets te hard. „Mag het iets rustiger”, bromt de kapitein ongerust.
20/07 17u30  ‘Tanker was vergezeld van Brits marineschip’De tanker die vrijdag door Iran in beslag is genomen, werd geëscorteerd door een Britse marineschip. Dat heeft een woordvoerder van de Iraanse Revolutionaire Garde zaterdag gezegd.
20/07 17u15  Verdachte moord Turkse diplomaat aangehoudenKoerdische autoriteiten in Irak hebben een Koerdische man uit Turkije aangehouden die wordt verdacht van de moord op een Turkse diplomaat woensdag in Erbil, de hoofdstad van Iraaks-Koerdistan.
20/07 17u15  Lviv houdt zich verre van MoskouDe partij van president Volodimir Zelenski lijkt bij de Oekraïense parlementsverkiezingen zondag in alle regio’s weer een meerderheid te behalen. Alleen opnieuw niet in Lviv. „Als Zelenski de verkeerde kant opgaat, zullen we hem daaraan herinneren.”
20/07 17u15  Code oranje voor Zuid-Holland voorbijDe code oranje die het KNMI had ingesteld voor de provincie Zuid-Holland is beëindigd. De provincie kreeg lokaal zware hagelbuien te verduren, die gepaard konden gaan met onweer en zware windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur. Daarbij ontstonden soms hagelstenen tot 4 centimeter groot.
20/07 16u45  Week 29 in beeld: Rembrandt, maansverduistering en overstromingenDe webredactie van het Reformatorisch Dagblad selecteert elke week een reeks bijzondere, opvallende en indrukwekkende foto’s uit de honderden foto’s die ze onder ogen kreeg.
20/07 16u15  ‘Britse tanker voer in wateren Oman’De tanker Stena Impero voer in de wateren van Oman toen het door Iran werd tegengehouden en in beslag genomen. Dat heeft de Britse minister van Defensie Penny Mordaunt gezegd tegen Britse media.
20/07 16u15  KNMI: zware hagelbui op komst in Zuid-HollandHet KNMI heeft code oranje ingesteld voor de provincie Zuid-Holland in verband met een zware hagelbui die op komst is. Daarbij worden hagelstenen verwacht van 2 tot 4 centimeter groot, aldus een woordvoerster van het instituut. Ook worden zware windstoten verwacht.
20/07 16u00  Column: Inpakken en wegwezenMoet die tas echt mee?
20/07 15u30  Duizenden op de been tegen extreemrechtsIn diverse plaatsen in Duitsland zijn zaterdag duizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen extreemrechts. In Kassel telde de politie 8000 deelnemers, in Halle sprak de organisatie van 3000 mensen.
20/07 15u30  D66-Kamerlid Bergkamp: Vrouwen mogen in vrijheid kiezen, ook voor zorg of kinderenD66-Kamerlid Vera Bergkamp staat in en buiten de Tweede Kamer bekend als een homorechtenactiviste. Steeds weer snijdt ze andere thema’s aan op het terrein van emancipatie. En daar bijt ze zich dan als een terriër in vast. Wie is deze politica en waar komt haar gedrevenheid vandaan? En hoe kijkt ze aan tegen eenverdieners?
20/07 15u15  Man duwt vrouw voor rijdende trein DuitslandEen 28-jarige man heeft zaterdag een 34-jarige vrouw voor een trein geduwd op het station van het Duitse Voerde. Zij overleefde dat niet. Omstanders hielden de man vast tot de politie arriveerde en hem arresteerde.
20/07 15u00  Hoe beslissing over prostitutie drukt op CU-wethouderBeiden groeiden op in reformatorische gezinnen in de Biblebelt. Nu trekken ze aan de touwtjes in seculiere steden. Waar zondagsrust nauwelijks een item is, maar prostitutie des te meer. De Utrechtse CU-wethouder Maarten van Ooijen en het Haagse CU-SGP-raadslid Pieter Grinwis over de marges van christelijke politiek.
20/07 14u45  Gewonde door steekpartij bij azcBij onenigheid tussen bewoners van het asielzoekerscentrum in Oisterwijk is een man gewond geraakt. Het slachtoffer werd gestoken met een mes. De politie gaat ervan uit dat hij ook heet water over zich heen heeft gekregen.
20/07 14u45  Volgende week kans op all-time hitterecordPrecies een jaar na de recordhitte van juli 2018, kan Nederland zich weer opmaken voor extreem hoge temperaturen. Het warmterecord uit 1944 van 38,6 graden in Warnsveld, nooit zijn hogere temperaturen gemeten op een officieel meetstation, komt volgens MeteoGroup zelfs opnieuw in het vizier.
20/07 14u30  Conferentie over relgievrijheid biedt schijnveiligheidDe achterliggende week is in Washington een conferentie gehouden waar het thema godsdienstvrijheid centraal stond. Bijna duizend religieuze leiders en organisaties en meer dan honderd overheden spraken met elkaar over de vraag hoe wereldwijd de religievrijheid bevorderd kan worden. Organisator was de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo.
20/07 14u30  Vliegtuig crasht op bouwmarkt DuitslandIn het Duitse Bruchsal is zaterdag een klein vliegtuig neergestort en tegen de gevel van een bouwmarkt terechtgekomen. Volgens Duitse media kwamen daardoor drie mensen om het leven.
20/07 14u30  Oorlogsslachtoffers Bosnië eindelijk begravenDuizenden nabestaanden wonen zaterdag in de Bosnische plaats Hambarine de begrafenis bij van 86 Bosnische moslims, die tijdens de oorlog (1992-1995) bij een ravijn werden doodgeschoten en daar vervolgens in werden gedumpt.
20/07 14u00  Weer duizenden straat op in HongkongDuizenden mensen zijn zaterdag in Hongkong de straat op gegaan omdat ze het geweld bij demonstraties zat zijn. Het protest was ook een steunbetuiging aan de politie. De afgelopen weken waren er massale demonstraties tegen een nieuwe wet die uitlevering aan China mogelijk moest maken, maar nu vooralsnog van tafel is. Daarbij kwam het tot confrontaties met de politie.
20/07 14u00  Bevoorrading supermarkt wordt vrouw fataalDe bevoorrading van een Aldi-supermarkt in Berlijn heeft zaterdagochtend in alle vroegte een dodelijke afloop gekend. Een 55-jarige voetgangster kwam bij de laad- en losplaats van de supermarkt terecht onder een achteruitrijdende vrachtauto.
20/07 13u30  ‘Aftreden Haradinaj is politieke truc’Het aftreden van de Kosovaarse regeringsleider, Ramush Haradinaj, is door de Servische president Aleksandar Vucic betiteld als „politieke truc”. De druk op Servië om Kosovo te erkennen zal toenemen, zei Vucic zaterdag op een persconferentie in Belgrado.
20/07 13u15  Jongen (11) beschoten met luchtbuksEen 11-jarige jongen is in het Noord-Hollandse Waarland beschoten met een luchtbuks. Hij raakte daarbij gewond aan zijn been. De politie is op zoek naar een dader.
20/07 13u00  Man in Duitsland sterft bij reddingspogingEen 42-jarige man is in het Beierse Münster omgekomen toen hij zijn vrouw en zijn hond uit een rivier wilde redden. De hond was tijdens een wandeling in het water van de Münsterer Alte gesprongen maar kwam daar in problemen door een draaikolk.
20/07 12u45  Man in Duitsland dood na reddingspogingEen 42-jarige man is in het Beierse Münster omgekomen toen hij zijn vrouw en zijn hond uit een rivier wilde redden. De hond was tijdens een wandeling in het water van de Münsterer Alte gesprongen maar kwam daar in problemen door een draaikolk.
20/07 12u45  Nedco gewilde werkplek voor jongeren met een beperking„Bij ons bedrijf zijn 25 van de 80 werknemers op de één of andere manier beperkt”, zegt Klaas van de Wetering. Hij is hoofd productie en logistiek van groothandel Nedco in Nieuwerkerk aan den IJssel. „De meesten lopen heel hun leven tegen die beperking aan. Maar als je hier komt, val je niet meer op.”
20/07 12u30  Nog meer bezoekers voor VierdaagsefeestenDe Vierdaagsefeesten in Nijmegen hebben het bezoekersrecord van vorig jaar net verbroken. Volgens de organisatie hebben 1.625.000 mensen de feesten bezocht tegen 1,6 miljoen bezoekers in 2018. De Vierdaagsefeesten omlijsten al 50 jaar de Vierdaagse.
20/07 12u30  Migranten gewond door ongeluk met bestelbusDoor een ongeluk op de snelweg in Noord-Macedonië zijn 33 vluchtelingen gewond geraakt, onder wie een aantal kinderen. De bestelbus waarin zij zaten stortte vrijdag in een ravijn opzij van de snelweg, nadat de 24-jarige bestuurder eruit was gesprongen uit vrees voor aanhouding door de politie.
20/07 12u15  Politie haalt anti-islamdoek weg bij zwembadBij zwembad De Fakkel in Ridderkerk heeft de politie een spandoek verwijderd met de tekst ‘Door islamvertier geen zwemplezier’. Onderaan het doek werd verwezen naar Voorpost.org, de internetpagina van de extreemrechtse actiegroep Voorpost.
20/07 11u45  41-jarige man overleden na ongeval in ElburgEen 41-jarige man uit Dronten is om het leven gekomen bij een ongeluk in Elburg (Gelderland).
20/07 11u30  Vakantiegangers in de file op Europese wegenVakantiegangers staan op diverse plekken in Europa in de file.
20/07 11u30  Storing kabelbaan, luchtbrug per helikopterBijna tweehonderd mensen zijn in het Zwitserse Stans per helikopter van een berg gehaald na een defect van de kabelbaan. De evacuatie vond vrijdagavond plaats nadat duidelijk was geworden dat de bezoekers van de Stanserhorn niet meer op andere wijze in het dal konden komen.
20/07 10u30  Equifax wil hack voor $700 miljoen schikkenHet Amerikaanse kredietbureau Equifax wil voor 700 miljoen dollar (624 miljoen euro) schikken met gedupeerden van de grote hackaanval bij het bedrijf. Bij die cyberaanval in 2017 kregen hackers toegang tot de persoonlijke gegevens van 143 miljoen Amerikanen.
20/07 10u15  Snikhete Romeinse musea propvolWie deze zomer in Rome de Vaticaanse musea wil bezoeken, moet geduld hebben. Het aantal toeristen is groter dan ooit en de mogelijkheden om snel de lange rij voorbij te gaan zijn ingeperkt. Sinds het begin van deze maand is het verboden mensen die al in de rij staan, een zogenaamde ‘skip-the-line’ ticket te verkopen door bedrijven die al dan niet legaal een graantje mee willen pikken van het massatoerisme.
20/07 10u15  Een op de vijf refogezinnen herbergt verslaafdeIn een op de vijf reformatorische gezinnen kampt iemand met een verslaving. Dat is een van de uitkomsten van een onderzoek naar verslavingsgedrag binnen reformatorische kerken.
20/07 09u00  Bureaumanager 50Plus weg om giftDe manager van het partijbureau van 50Plus is weggestuurd omdat die een gift wilde aannemen van 15.000 euro van een donateur. Dat heeft de partijvoorzitter Geert Dales bevestigd naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf.
20/07 08u45  ‘Neem na vakantie geen plantje mee naar huis’Neem geen olijfboompjes, oleanders of lavendelplantjes mee uit Italië of Frankrijk. Die waarschuwing geeft de Nederlandse Voedsel - en Warenautoriteit NVWA aan Nederlandse vakantiegangers.
20/07 08u45  Iran: incident Britse tanker met vissersbootDe door Iran in beslag genomen tanker Stena Impero was betrokken bij een ongeluk met een vissersboot en negeerde hulpverzoeken, meldt het Iraanse persbureau Fars op gezag van havenautoriteiten.
20/07 08u45  Magneetvissers bezorgen EOD handenvol werkDe Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de laatste tijd de handen vol aan vondsten van magneetvissers. Zo werden afgelopen week in Amsterdam en in Berkel en Rodenrijs nog granaten uit het water gehaald. In totaal moest de EOD dit jaar al 98 keer uitrukken hiervoor. In heel 2018 was dit 78 maal het geval. Het gaat meestal om bommen of granaten uit de Tweede Wereldoorlog die ongeveer 75 jaar geleden in het water terecht zijn gekomen.
20/07 08u30  ECB moet wel Japanse centrale bank om advies vragenWat bedoelt de nieuwe hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank (ECB), Philip Lane, met zijn uitspraak dat de ECB altijd open moet staan voor nieuwe ideeën om het beleid ruimer te maken?
20/07 08u30  Nog geen contact tussen de door Iran in beslag genomen tanker en rederijDe Zweedse rederij Stena Bulk heeft nog geen contact gehad met de bemanning van de door Iran in beslag genomen tanker Stena Bulk. Het bedrijf zegt ook dat de Britse tanker zich aan alle internationale wetten hield.
20/07 08u15  Politie boos over gedrag automobilisten A73De politie is niet te spreken over het gedrag van automobilisten vrijdag tijdens diverse aanrijdingen op A73 bij Boxmeer.
20/07 08u15  „Kans dodelijk ongeluk e-bike driemaal hoger”De kans op een dodelijk verkeersongeluk is in Duitsland op een elektrische fiets driemaal zo groot als tijdens een tocht op een gewone fiets. Die risicoinschatting hebben deskundigen van de verzekeraar Allianz becijferd, op basis van ongevalsstatistieken en de mobiliteitscijfers van het Duitse ministerie van Verkeer.
20/07 08u15  Topman KLM: Geniet, maar vlieg met mate„Geniet, maar vlieg met mate”. Dat zegt KLM-topman Pieter Elbers in een interview met Trouw. „Wij vinden dat je bewust moet vliegen. Analoog aan ‘drink met mate’.”
20/07 08u00  DoodswegJohannes 12:24a
20/07 08u00  ‘Kans dodelijk ongeluk e-bike driemaal hoger’De kans op een dodelijk verkeersongeluk is in Duitsland op een elektrische fiets driemaal zo groot als tijdens een tocht op een gewone fiets. Die risicoinschatting hebben deskundigen van de verzekeraar Allianz becijferd, op basis van ongevalsstatistieken en de mobiliteitscijfers van het Duitse ministerie van Verkeer.
20/07 06u45  Topman KLM: Vlieg met mate„Geniet, maar vlieg met mate”. Dat zegt KLM-topman Pieter Elbers in een interview met Trouw. „Wij vinden dat je bewust moet vliegen. Analoog aan ‘drink met mate’.”
20/07 06u00  Bewoners weer terug na brand flat HengeloMeerdere appartementen zijn uit voorzorg korte tijd ontruimd vanwege een brand aan de Jan Wiegersstraat in Hengelo. De brand was rond 05.30 uur onder controle, waarna bijna alle bewoners weer terug naar huis konden. Alleen de bewoners van de woning waar brand was, kunnen niet terug naar hun huis.
20/07 05u45  Appartementen ontruimd om brand HengeloMeerdere appartementen worden uit voorzorg ontruimd vanwege een brand aan de Jan Wiegersstraat in Hengelo. De brand lijkt volgens de woordvoerder vooralsnog beperkt te blijven tot één woning.
20/07 05u00  Celstraf voor NSA-agent om stelen geheimenDe Amerikaanse NSA-agent Harold Martin heeft een gevangenisstraf van 9 jaar gekregen vanwege het stelen van geheim materiaal. De 54-jarige Martin zou in twintig jaar tijd enorm veel gegevens over onder meer Defensie hebben gestolen.
20/07 04u15  Woerden gaat weer voor gezellige HarleydagVorig jaar mocht-ie niet doorgaan, maar zaterdag viert Woerden weer de traditionele Harleydag. De gemeente wilde in 2018 geen vergunning afgeven vanwege de toen onrustige situatie tussen verschillende motorclubs in de Zuid-Hollandse plaats.
20/07 03u15  Drugsbaas ‘El Chapo’ begonnen aan celstrafDrugsbaas Joaquín ‘El Chapo’ Guzmán Loera is vrijdag begonnen aan zijn levenslange gevangenisstraf in de Verenigde Staten. De Mexicaanse drugsbaron zit in een zwaarbewaakte gevangenis in Florence (Colorado) die ook wel „Alcatraz van de Rocky Mountains” wordt genoemd. Alcatraz was een gevangenis op een eiland bij San Francisco.
20/07 01u30  Nog geen contact tussen Brits schip en rederijDe Zweedse rederij Stena Bulk heeft nog geen contact gehad met de bemanning van de door Iran in beslag genomen tanker Stena Bulk. Het bedrijf zegt ook dat de Britse tanker zich aan alle internationale wetten hield.
20/07 01u15  Saoedi-Arabië laat Amerikaanse soldaten toeSaoedi-Arabië gaat Amerikaanse soldaten toelaten in het land. Dat heeft de Saoedische koning Salman bin Abdoel Aziz al-Saoed bekendgemaakt, meldt staatspersbureau SPA.
20/07 00u45  Hunt waarschuwt Iran na inbeslagname tankerDe Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt heeft Iran gewaarschuwd dat het de grootste verliezer wordt als het de Britse tanker nog langer vasthoudt. „Dit is compleet onacceptabel, we zullen hard, maar bedachtzaam reageren.”
20/07 00u15  Meer mannen niet actief op arbeidsmarktEen steeds grotere groep mannen tussen de 25 en 45 jaar is niet actief op de arbeidsmarkt. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaat het bijvoorbeeld om mannen die niet kunnen werken. Ook mensen die niet willen werken horen erbij. Dit zijn geen werklozen aangezien ze ook niet zoeken of beschikbaar zijn voor werk.
19/07 23u30  Iran ontkent inbeslagname tweede tankerIran heeft vrijdagavond laat ontkend dat de Britse olietanker Mesdar, die onder Liberiaanse vlag vaart, in beslag is genomen. Trackinggegevens wijzen uit dat het schip andermaal van koers is veranderd en nu weer westwaarts gaat richting de Perzische Golf en niet naar het noorden richting de Iraanse kust.
19/07 23u30  Live: Iran ontkent inbeslagname tweede tankerLees meer >
19/07 23u15  Spanje houdt Nederlander aan om diamantroofDe Spaanse politie heeft aan de Costa Brava een Nederlander aangehouden die hier werd gezocht in verband met een diamantroof. Spaanse media meldden vrijdag dat het gaat om een 30-jarige Utrechter. Het Openbaar Ministerie laat weten dat hij volgende week donderdag wordt overgeleverd aan Nederland.
19/07 23u00  Motorrijder omgekomen door botsing op de A16Een 36-jarige motorrijder uit Rotterdam is vrijdag om het leven gekomen op de A16. Hij reed in de middag in de richting van Breda toen hij, vermoedelijk tijdens het wisselen van rijstrook, in botsing kwam met een auto.
19/07 22u45  Smartphone neemt geen vakantieVakantiegangers nemen massaal smartphone en tablet mee. Om te internetten, foto’s te schieten of om naar Zuid-Frankrijk te navigeren. Bellen met de baas op het strand wordt steeds gewoner. Hoe telefoonterreur te voorkomen?
19/07 22u30  Spanning Iran drukt Wall Street omlaagDe aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met verliezen gesloten. Het sentiment op de beurs werd gedrukt door de oplopende spanningen rond Iran, dat in de Perzische Golf twee olietankers in beslag nam. Beleggers verwerkten verder onder meer kwartaalcijfers van enkele grote bedrijven waaronder Microsoft. Verder verweet president Donald Trump de Federal Reserve de rente nodeloos hoog te houden.
19/07 22u30  Olieprijzen omhoog na onderscheppen tankersDe olieprijzen zijn vrijdagavond flink gestegen na het nieuws dat Iran twee olietankers heeft opgebracht in de Perzische Golf. De onrust in de regio zorgt voor onzekerheid over de aanvoer van olie, wat ervoor zorgt dat de vraag naar olie toeneemt.
19/07 22u15  Jan Baan koopt kasteel De Vanenburg terugHet landgoed van Kasteel De Vanenburg in Putten is weer in handen van Vanenburg Group, het investeringsbedrijf van ondernemer Jan Baan. Dat maakte het softwarebedrijf vrijdag bekend.
19/07 22u15  Iran onderschept tweede tanker in GolfIran heeft een tweede olietanker geconfisqueerd in de Perzische Golf. Dat heeft het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdagavond bekendgemaakt. Minder dan een uur nadat de Britse tanker Stena Impero in beslag werd genomen, veranderde de Mesdar, die onder Liberiaanse vlag vaart, plotseling scherp van koers. Dat bleek uit trackinggegevens.
19/07 22u00  Iran neemt Britse tanker in beslagDe Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) heeft vrijdag in de Straat van Hormuz een Britse olietanker in beslag genomen. Teheran zegt dat het schip, de Stena Impero, zich niet hield aan de internationale voorschriften en naar een marinebasis op het Iraanse eiland Qeshm zal worden gebracht.
19/07 21u15  Nieuwe Kerk Amsterdam biedt kijkje achter de schermenJaco van der Knijff
19/07 20u45  „Franse kerk laat na te vertellen dat mens geestelijk dood is”Frankrijk is een postchristelijk land. Het Evangelie wordt er te weinig gepredikt, zegt Jean Gauggel. „Kerken laten na te vertellen dat mensen zonder persoonlijke relatie met Jezus geestelijk dood blijven.”
19/07 20u45  Olieprijzen omhoog na tegenhouden olietankerDe bekendmaking van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) dat het een Britse olietanker heeft tegengehouden in de Straat van Hormuz zorgde vrijdagavond voor snel oplopende olieprijzen. De onrust rondom de Perzische Golf en de door de Straat van Hormuz daarmee verbonden Golf van Oman zorgt voor onzekerheid over de aanvoer van olie.
19/07 20u30  Iran stopt Britse tanker in Straat van HormuzDe Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) heeft vrijdag in de Straat van Hormuz een Britse olietanker tegengehouden. Teheran zegt dat het schip, de Stena Impero, zich niet hield aan de internationale voorschriften en naar een marinebasis op het Iraanse eiland Qeshm zal worden gebracht.
19/07 20u00  Zoon vrijgesproken van moord op biermagnaatDennis Oland, telg uit een schatrijke Canadese brouwersfamilie, is vrijdag vrijgesproken van moord op zijn vader Richard. Eerder was hij in deze geruchtmakende zaak schuldig bevonden en kreeg hij levenslang. Dat vonnis werd in hoger beroep vernietigd, waarna het proces moest worden overgedaan. Nu, acht jaar later, volgde vrijspraak.
19/07 20u00  Zaterdag code geel in oosten en zuidenHet KNMI heeft code geel afgekondigd voor het oosten en zuiden van het land. Zaterdagmiddag worden daar onweersbuien verwacht met hagel en windstoten.
19/07 20u00  „Verhaal over besmette zandmonsters Vink rookgordijn”Zonder dat ze elkaar erover spraken, geven twee betrokkenen bij de Barneveldse zandaffaire hetzelfde oordeel. De conclusie van ingenieursbureau Tauw dat de monsters van de omstreden partij grond van zandleverancier Vink in het laboratorium zijn besmet met de giftige stof styreen, is in hun ogen „een rookgordijn”.
19/07 20u00  Dode bij brand in jachthaven WageningenDoor een brand op een boot in de jachthaven van Wageningen is iemand om het leven gekomen. Twee anderen liepen brandwonden op en zijn behandeld door ambulancepersoneel.
19/07 20u00  Staat had sinds 2005 moeten weten van bevingenDe Nederlandse Staat had vanaf 2005 moeten afweten van de „wijdverbreide schade” die de aardbevingen als gevolg van de gaswinning konden veroorzaken. Dat stelt de Hoge Raad in een advies aan de rechtbank Noord-Nederland die daarom had gevraagd.
19/07 19u45  Linkse leider Spanje gaat voor coalitieDe leider van de Spaanse links-populistische partij Unidas Podemos, Pablo Iglesias, hoeft geen post te krijgen in het nieuwe kabinet van de socialist Pedro Sánchez. Voorwaarde is wel dat Sánchez dan verder geen obstakels opwerpt voor een regeringscoalitie. Iglesias benadrukte in dat verband dat zijn partij zelf wil uitmaken wie op een ministerpost komt en dat het aantal posten in verhouding moet zijn met de uitslagen van de verkiezingen van eind april.
19/07 19u30  Ruim 41.000 Vierdaagselopers over de streepDe 103e Vierdaagse is uitgelopen door 41.235 wandelaars. De vierde en laatste dag is 345 lopers nog te veel geworden, aldus de organisatie.
19/07 19u15  VS: Beloning voor tips over Hezbollah-lidDe Verenigde Staten hebben een beloning uitgeloofd van omgerekend bijna 6,25 miljoen euro voor het opsporen van een Libanees die ze als brein van een terroristische aanslag in 1994 zien. Het gaat om Salman Raouf Salman van de Libanese sjiitische beweging Hezbollah die achter de terroristische aanslag op een joods centrum in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires zou zitten. Daardoor kwamen 85 mensen om het leven en raakten er honderden gewond.
19/07 19u00  ‘10 procent aansprakelijkheid is onduidelijk’Het besluit van de Hoge Raad om Nederland voor 10 procent aansprakelijk te stellen voor de dood van 350 moslimmannen in Srebrenica in 1995, roept vragen op bij internationaal strafrechtadvocaat Geert-Jan Knoops. Hij begrijpt niet hoe de Raad op deze berekening van de overlevingskans is uitgekomen, omdat daarvoor geen duidelijke basis bestaat.
19/07 19u00  Deel raad Westland stuurt Slob spijtbriefEen deel van de gemeenteraad van Westland betreurt dat de gemeente zich blijft verzetten tegen de komst van een islamitische basisschool. Zij hebben een brief aan onderwijsminister Arie Slob geschreven, waarin zij afstand nemen van een initiatiefvoorstel om naar de hoogste bestuursrechter te stappen.
19/07 18u30  Meer Duitse hulp voor migranten in LibiëDuitsland schroeft de humanitaire hulp voor vluchtelingen en migranten in Libië op. De omstandigheden voor die mensen, met name in de interneringskampen, zijn „volstrekt onacceptabel”, zei minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas vrijdag. „We moeten dringend iets aan de onhoudbare situatie doen”.
19/07 18u15  Politie haalt actiegroep uit intochtActievoerders van klimaatactiegroep Extinction Rebellion zijn vrijdagmiddag door de politie uit de intocht van de Vierdaagse gehaald. De groep sloot zich op de Sint Annastraat in Nijmegen aan bij het wandellegioen, maar werd na een paar honderd meter door agenten tegengehouden.
19/07 18u00  Beter Bed blinkt uit op groen DamrakDe aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine winst gesloten. Op het Damrak stal beddenverkoper Beter Bed de show na een kwartaalupdate. De overige Europese aandelenbeurzen eindigden ook licht in de plus. Uitspraken van de baas van de Federal Reserve Bank of New York wakkerden de hoop aan dat de Amerikaanse centrale bank de rente later deze maand gaat verlagen.
19/07 17u45  Trump haalt weer uit naar FedDe Amerikaanse president Donald Trump heeft opnieuw uitgehaald naar de Federal Reserve. Hij verwijt de Amerikaanse koepel van centrale banken de rentetarieven onnodig hoog te houden.
19/07 17u30  Premier Kosovo treedt af na oproep tribunaalDe regeringsleider van Kosovo, Ramush Haradinaj, is afgetreden. Hij zei dat dit een gevolg is van een oproep van het Kosovo-tribunaal in Den Haag. Dat wil hem als verdachte horen. Haradinaj zei dat hij zich daar beter als gewoon burger kan melden.
19/07 17u30  Rode Kruis prikt 17.523 blarenHet Rode Kruis heeft tijdens de 103e Vierdaagse 17.523 blaren geprikt. Daarvoor hebben ze 10.000 lancetten gebruikt, meldt de hulpverleningsorganisatie vrijdag. Behalve blaren waren er vooral schaaf- en snijwonden en overbelaste spieren en gewrichten.
19/07 17u30  Dode gevonden op camping Zwarte CrossOp de officiële camping van de Zwarte Cross is vrijdagmiddag een lichaam gevonden. De politie zegt nog niets te weten over de doodsoorzaak. Ook is niet bekend of het gaat om een man of vrouw. De hulpdiensten zijn aanwezig.
19/07 17u15  Hayo Boerema’s werkgever is de Rotterdamse LaurenskerkAls organist moet je boven de partijen staan, vindt Hayo Boerema. „Je moet dienstbaar zijn en niet je eigen ei willen leggen.” Elke zondag maakt Boerema (47), organist van de Laurenskerk in Rotterdam, drie of vier diensten mee.
19/07 17u15  Natasja Belan: Ik heb dagen gehuild toen velen uit Tasjkent emigreerdenKlaas van der Zwaag
19/07 17u15  Turkse verbijstering over schrappen deal F-35 is misplaatstStel: je hebt geld en je wilt straaljagers kopen. Van je bondgenoten nog wel. Vervolgens gaat de afgesproken deal niet door. Dan word je heel erg boos. Of is dat misschien niet helemaal terecht?
19/07 17u00  ACM wil met Thuisbezorgd praten over plannenDe Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil een gesprek met Thuisbezorgd.nl over de plannen van de maaltijdbestelsite voor een nieuw verdienmodel. De grootste website voor het bestellen van eten in Nederland overweegt om aangesloten restaurants te laten betalen voor een betere positie in de zoekresultaten.
19/07 17u00  Van Lieshout brandweercommandant in AmsterdamTijs van Lieshout (55) wordt de nieuwe brandweercommandant in Amsterdam. Van Lieshout, momenteel directeur van Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant, begint op 1 oktober aan zijn nieuwe baan. Hij is de opvolger van Leen Schaap, die eind mei zijn vertrek aankondigde als brandweercommandant van de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland.
19/07 17u00  Lage vergoeding voor nabestaanden SrebrenicaDe Nederlandse staat gaat een schadevergoeding betalen aan nabestaanden van bijna 350 moslimmannen die in juli 1995 zijn gedood na de val van de moslim-enclave Srebrenica. Defensieminister Ank Bijleveld liet dat vrijdag weten nadat de Hoge Raad had bepaald dat Dutchbat onrechtmatig heeft gehandeld door de evacuatie van de slachtoffers vanaf de VN-basis. De Nederlandse blauwhelmen gingen daarmee door toen ze al wisten dat de mannen een reëel gevaar liepen te worden mishandeld of vermoord.
19/07 16u45  Berouwvolle dieven brengen cavia’s terugBerouwvolle dieven hebben twee cavia’s teruggebracht die ze vorig weekeinde in een dronken bui hadden gestolen uit een dierenpark in de Duitse stad Recklinghausen. Ze leverden de diertjes daar keurig af in een doos met de nodige verontschuldigingen en een briefje van 50 euro als schadevergoeding.
19/07 16u45  PvdA start petitie voor betaalbaar wonenDe PvdA is een petitie gestart om wonen betaalbaar te houden. De oppositiepartij wil onder meer dat starters op de woningmarkt een voorsprong krijgen op pandjesbazen. Voor beleggers moet de overdrachtsbelasting van 2 naar 10 procent, voor starters juist naar 0 procent.
19/07 16u45  Jong kind zwaargewond na aanrijding met autoEen jong kind is vrijdag bij een school in stadsdeel Bos en Lommer in Amsterdam zeer ernstig gewond geraakt. Het slachtoffer werd aangereden door een auto op de Tijl Uilenspiegelstraat, zo bevestigt de politie. Hoe de aanrijding heeft kunnen gebeuren is nog onduidelijk.
19/07 16u30  Naam winkeldief die man van trap duwde bekendDe politie weet wie de winkeldief is die 12 mei op Utrecht Centraal Station een man ernstig verwondde door hem tijdens zijn vlucht van een trap te duwen. De recherche hoopt op een snelle aanhouding. Een tweede verdachte in deze zaak werd al eerder aangehouden.
19/07 16u15  Frans warmterecord toch iets hogerHet Zuid-Franse plaatsje Gallargues-le-Montueuz heeft maar kort het warmterecord gehad. In de jongste hittegolf werd er 28 juni de warmste temperatuur ooit in Frankrijk gemeten en dat was 45,9 graden. Maar nu komen de autoriteiten van Météo-France met een aanpassing van dat record. Het is 46 graden na evaluatie van de metingen en dat werd 5,5 kilometer verderop, ook op 28 juni, gemeten in Vérargues in het departement Hérault.
19/07 16u00  Alkmaarder loopt Vierdaagse 70 keerDick Koopman (88) uit Alkmaar heeft vrijdag zijn zeventigste Vierdaagse uitgelopen. Koopman viel donderdag onderweg, maar liep vrijdag toch 30 kilometer.
19/07 16u00  Nabestaanden ramp Estonia verliezen procesEen rechtbank in een Franse Nanterre heeft een schadeclaim afgewezen van nabestaanden en overlevenden van de ramp met de veerboot Estonia. Ruim 1100 mensen eisten samen een vergoeding van 40 miljoen euro van scheepsbouwer Meyer Werft en het bureau Veritas, dat de zeewaardigheid van het schip controleerde.
19/07 16u00  Wall Street noteert kleine plus bij openingDe aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine plussen aan de handelsdag begonnen. Beleggers verwerkten kwartaalcijfers van onder meer Microsoft en American Express. Verder blijven de handelsperikelen tussen de Verenigde Staten en China en de spanningen met Iran boven de markt hangen, en uitte president Donald Trump weer eens kritiek op het rentebeleid van de Fed.
19/07 16u00  Unieke Romeinse tekst gevonden bij ValkenburgTijdens archeologische opgravingen bij Valkenburg is een unieke Romeinse inscriptie gevonden. Het gaat om een tekst op één van de palen van een oude Romeinse weg, die langs de Ingenieur G. Tjalmaweg loopt. Vermoedelijk komt de inscriptie uit het jaar 125 na Christus. Volgens de provincie Zuid-Holland is in Nederland nog niet eerder zo'n vondst gedaan.
19/07 15u30  Verdachte opgepakt om fatale saunabrandEen 42-jarige man is aangehouden voor de brand in een Duitse sauna waarbij zondag een 64-jarige Nederlander omkwam. Eerder wees onderzoek van de politie al uit dat sprake was van brandstichting.
19/07 15u30  Terrorismeverdachte blijft in celEen 27-jarige man die woensdag in Maastricht is aangehouden op verdenking van terroristische misdrijven, blijft voorlopig in de cel. De rechter-commissaris van de rechtbank in Rotterdam heeft zijn voorarrest vrijdag met twee weken verlengd.
19/07 15u15  Koninklijke fotosessie voor het eerst bij Paleis Huis ten BoschKoning Willem-Alexander, koningin Máxima en de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane zijn op de foto gegaan in het kader van de jaarlijkse fotosessie aan het begin van de zomervakantie.
19/07 15u00  Barman veroordeeld voor dood toeriste in GoaEen Indiaas gerechtshof heeft een barman veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar voor de geruchtmakende dood van de Britse tiener Scarlett Keeling. Het lichaam van het 15-jarige meisje werd in 2008 gevonden op een strand in deelstaat Goa.
19/07 14u45  Waarschuwing voor salade kip ketjapEen maaltijdsalade van 400 gram kip ketjap, aangeboden door de winkels van Jan Linders en Vomar Voordeelmarkt, bevat amandelen terwijl die niet op de verpakking worden vermeld. Amandelen zijn gevaarlijk voor mensen die er allergisch voor zijn.
19/07 14u30  Basisschool zwaait prinses Ariane uitDe laatste schooldag van prinses Ariane op de basisschool zit erop. De docenten van de Bloemcampschool in Wassenaar zwaaiden haar vrijdag uit met een afscheidslied.
19/07 14u30  Tuimelaars gezien voor Noord-Hollandse kustVoor de Nederlandse kust is vrijdag een groep tuimelaars gezien. De tien tot twintig dolfijnen werden vrijdagochtend vroeg waargenomen voor de kust van het Noord-Hollandse Camperduin. Gedurende de dag zijn ze verder naar het noorden gezwommen en vrijdagmiddag werden ze gezien in het Marsdiep, tussen Texel en Den Helder, meldt Ecomare.
19/07 14u30  Athene schrikt op van aardbevingDe Griekse hoofdstad Athene is vrijdag opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 5,1. Mensen renden in paniek uit gebouwen de straten op, zeiden getuigen. Honderden mensen verzamelden zich op het centrale Syntagmaplein.
19/07 14u30  Rusland en Nederland praten verder over MH17Rusland en Nederland zijn nog steeds in gesprek met elkaar over de neergeschoten vlucht MH17. Dat zei de Russische plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken Alexander Groesjko tegen het Russische persbureau TASS. De twee landen voerden eerder dit jaar diplomatiek overleg over de aansprakelijkheid van Rusland voor de vliegtuigramp.
19/07 14u30  ‘Verdachte inferno Kyoto heeft strafblad’De verdachte van de dodelijke brand in Kyoto is in het verleden veroordeeld voor een overval. Hij kreeg toen 3,5 jaar gevangenisstraf opgelegd, bericht omroep NHK.
19/07 14u30  ‘Gedragsregels voor EU-personeel verbeteren’De regels en procedures voor ethisch gedrag voor EU-personeel zijn voor verbetering vatbaar. Zo zijn de regels in het Europees Parlement over het aannemen van geschenken en uitnodigingen vaag. De procedures om onkostennota’s te checken van ambtenaren bij de Europese Commissie en leden en medewerkers van het Europees Parlement zijn onvoldoende geformaliseerd. Ook ontbreken standaardprocedures voor het opsporen en beoordelen van mogelijke belangenconflicten van europarlementariërs, oordeelt de Europese Rekenkamer in een nieuw rapport.
19/07 14u30  Oud NAVO-chef: Word niet afhankelijk van TrumpAls Nederland en andere Europese landen gehoor geven aan het verzoek van de Amerikaanse president Donald Trump om hulp bij het conflict in de Straat van Hormuz, zouden die landen dat niet onder Amerikaans leiderschap moeten doen.
19/07 14u00  ‘Activisten Hongkong vluchten naar Taiwan’Tientallen betogers die begin juli deelnamen aan de bestorming van het parlement van Hongkong, zijn naar Taiwan gegaan om asiel aan te vragen. In die eilandstaat zijn volgens de krant Apple Daily al zo’n dertig demonstranten aangekomen.
19/07 14u00  ‘Goed dat er duidelijkheid is over Srebrenica’Het kabinet aanvaardt de uitspraak van de Hoge Raad dat de staat deels aansprakelijk is voor de dood van zo’n 350 Bosnische moslimmannen tijdens de val van Srebrenica in 1995. Volgens minister Ank Bijleveld (Defensie) is het goed dat er duidelijkheid is over de aansprakelijkheid.
19/07 13u45  Boeken brengen bij leesgrage oudere in UtrechtDe nieuwe voorraad leesvoer ligt op tafel. Vier bibliotheekboeken, daar komt de 85-jarige Johanna Maria Bijl („Zeg maar Anna”) de komende maand wel mee door. Op boekbezoek met een vrijwilliger van de Bibliotheek aan Huis in Utrecht.
19/07 13u45  ‘Politiek moet weer praten met nabestaanden’De politiek moet in gesprek gaan met nabestaanden van slachtoffers van Srebrenica en voormalig leden van het bataljon Dutchbat. Dat vindt vredesorganisatie PAX, die reageert op de uitspraak die de Hoge Raad vrijdag deed. Deze besliste dat de Nederlandse staat medeverantwoordelijk is voor de dood van moslimmannen na de val van de Bosnische moslimenclave Srebrenica in juli 1995.
19/07 13u45  Gewonden bij bestorming Spaanse enclaveBij de bestorming van de hekwerken rond de Spaanse enclave Melilla in Noord-Afrika zijn vrijdag acht gewonden gevallen. Circa tweehonderd migranten deden aan de bestorming mee en vijftig wisten uiteindelijk Spaans grondgebied te bereiken. Zes Spaanse agenten en twee migranten zijn daarbij gewond geraakt, meldden Spaanse media.
19/07 13u30  Ex-Dutchbatters snappen boosheid nabestaandenOud-Dutchbatter Olaf Nijeboer en Remko de Bruijne begrijpen dat de uitspraak van de Hoge Raad teleurstellend is voor de nabestaanden van de moslimmannen die in Srebrenica werden vermoord door de Bosnisch-Servische troepen. „10 procent schadevergoeding is geen genoegdoening. Het betekent eigenlijk dat de Verenigde Naties, waar Dutchbat onder opereerde, voor de andere 90 procent verantwoordelijk is”, zegt Nijeboer. Maar de VN is immuun en kan niet voor de rechter worden gesleept, weet hij.
19/07 13u30  Drugsdealer werpt messen naar hoofd agentEen vermoedelijke drugsdealer heeft vrijdagochtend in Tilburg twee messen richting het hoofd van een agent geworpen. De messen vlogen op een meter afstand langs het gezicht van de politieman, die niet gewond raakte. De 52-jarige verdachte uit Tilburg is aangehouden.
19/07 13u30  Man met twee ton in rugzak betraptBij invallen in Rotterdam is dinsdag een 27-jarige man betrapt die een rugzak met daarin twee ton aan contant geld bij zich had. De man kwam net een woning in Rotterdam-Noord uit die de politie wilde doorzoeken. In totaal vonden dinsdag in Rotterdam vier invallen plaats in een onderzoek naar drugshandel.
19/07 13u15  Merkel en May veroordelen opmerkingen TrumpDe Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Britse premier Theresa May hebben de als racistisch bekritiseerde aanvallen van de Amerikaanse president Donald Trump op vrouwelijke Democratische politici sterk veroordeeld. „Ik distantieer me hier volledig van en voel solidariteit met de drie aangevallen vrouwen”, zei Merkel vrijdag tijdens haar traditionele zomerpersconferentie in Berlijn.
19/07 13u00  ‘Helft geteste traphekjes onveilig’De Consumentenbond waarschuwt voor acht traphekjes die zo gevaarlijk zijn dat ze het rapportcijfer 1 krijgen en het predicaat Afrader. Een aantal van die hekjes blijkt levensgevaarlijk als ze alleen met de meegeleverde plakstrips worden vastgezet. De bond testte 15 hekjes.
19/07 13u00  Duitsland staat stil bij aanslag op HitlerIn Duitsland wordt vrijdag stilgestaan bij de mislukte aanslag op Adolf Hitler, precies 75 jaar geleden. Graaf Claus Schenk von Stauffenberg en andere legerofficieren probeerden op 20 juli 1944 de dictator te doden met een bom.
19/07 13u00  Advocaat: uitspraak positief én teleurstellendDe uitspraak van de Hoge Raad over Srebrenica is positief, omdat nu definitief erkend wordt dat de Staat onrechtmatig heeft gehandeld bij de evacuatie van vluchtelingen. Tegelijk is het teleurstellend dat de aansprakelijkheid voor de schade van de nabestaanden slechts voor een klein deel wordt toegekend. Dat zei advocaat Simon van der Sluijs vrijdag in een reactie namens de ‘Moeders van Srebrenica’, van wie er een aantal de uitspraak bijwoonde.
19/07 13u00  Verkeer in en rond Nijmegen loopt vastIn en rond Nijmegen loopt het autoverkeer vast door de intocht van de Vierdaagse. Vooral op de snelweg A73 aan de zuidkant van de Gelderse stad staan lange files, melden ANWB en Rijkswaterstaat. Doorgaand verkeer vanuit de richting Arnhem wordt met een grote boog om Nijmegen heen geleid. Bij Arnhem zorgen omleidingen en vakantieverkeer eveneens voor files.
19/07 13u00  Iraanse tanker bij Gibraltar langer vastDe Iraanse olietanker Grace 1 mag tot 15 augustus worden vastgehouden bij Gibraltar. Het hooggerechtshof van het Britse gebiedsdeel bij Spanje besloot de inbeslagname van het schip met 30 dagen te verlengen, bericht de lokale krant Gibraltar Chronicle.
19/07 12u30  Iran: beelden weerleggen drone-claim TrumpDe Revolutionaire Garde van Iran zegt beelden te zullen vrijgeven die de bewering van de Amerikaanse president Donald Trump dat de Amerikaanse marine een Iraanse drone in de Golf heeft vernietigd, zullen ontzenuwen. Dat meldden Iraanse persbureaus vrijdag.
19/07 12u15  ‘Amerikaans onderzoek naar grote cryptobeurs’Een Amerikaanse toezichthouder voor derivatenhandel heeft de populaire beurs voor cryptomunten BitMEX onder de loep genomen. Dat laten ingewijden weten aan persbureau Bloomberg. BitMEX wordt er naar verluidt van verdacht Amerikanen te laten handelen op het platform, terwijl de beurs daar geen vergunning voor heeft.
19/07 12u15  Oud-minister Roelof Nelissen overledenIn een ziekenhuis in Hilversum is oud-minister Roelof Nelissen op 88-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn zoon laten weten aan het ANP.
19/07 12u00  ‘Srebrenica’ zwarte bladzijde in geschiedenisDe val van de Bosnische moslimenclave in Srebrenica geldt als een gitzwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis. Nederlandse militairen van Dutchbat zijn gestationeerd in Srebrenica, maar de enclave valt en duizenden moslimmannen worden afgevoerd en vermoord. Het leidt tot de val van het tweede kabinet-Kok in 2002 en een parlementaire enquête.
19/07 12u00  ‘Tesla wil batterijen maken in Indonesië’Tesla is een van de automakers die wil investeren in een batterijenfabriek in Indonesië. Ook het Zuid-Koreaanse technologiemerk LG zou daar geld in willen steken, heeft de Indonesische minister van Maritieme Zaken Luhut Pandjaitan gezegd. De totale investeringen zouden daardoor tot 4 miljard dollar kunnen oplopen.
19/07 12u00  Hoop op renteverlaging stuwt beurzenDe Europese aandelenbeurzen stonden vrijdag in het groen. Uitspraken van de baas van de Federal Reserve Bank of New York wakkerden de hoop aan dat de Amerikaanse centrale bank de rente later deze maand gaat verlagen. Op het Damrak stal beddenverkoper Beter Bed de show na een kwartaalupdate.
19/07 12u00  Milder oordeel Hoge Raad over ‘Srebrenica’De Nederlandse staat is voor een klein deel aansprakelijk voor de dood van moslimmannen na de val van de Bosnische moslimenclave Srebrenica in juli 1995.
19/07 11u45  Man (24) opgepakt om besmeuren moskeeDe politie heeft donderdagavond in Veenendaal een 24-jarige man aangehouden die betrokken zou zijn bij het besmeuren van de plaatselijke Nassermoskee. Die werd in de nacht van zondag op maandag besmeurd met maandverband en een substantie die lijkt op ontlasting.
19/07 11u15  Nieuwe woorden: vliegschaamte en treintrotsDe bijdrage van de luchtvaart aan de totale CO2-uitstoot in Nederland ligt op 6,5 procent. Omdat het aantal reizigers naar verwachting fors blijft groeien, zal deze bijdrage flink toenemen.
19/07 11u15  Duim omhoog in plaats van middelvingerFatsoen moet je doen, stelde premier Balkenende bij het aantreden van zijn eerste kabinet, in 2002. Zijn oproep voor eerherstel van waarden en normen leidde tot veel discussie. Het is de vraag of die daadwerkelijk heeft bijgedragen aan betere sociale omgangsvormen. Met enige regelmaat verschijnen onderzoeken die juist wijzen op een toename van hufterig gedrag.
19/07 11u00  ‘Sea-Watch-kapitein heeft Italië verlaten’De Duitse kapitein Carola Rackete van Sea-Watch heeft Italië verlaten, zegt de hulporganisatie. Volgens een woordvoerster van de organisatie is ze naar Duitsland vertrokken om daarna ergens anders heen te gaan. Details maakte ze niet bekend.
19/07 11u00  Oudste inwoner van Nederland 114 jaarDe oudste inwoner van Nederland, Geertje Kuijntjes uit Gorinchem, viert vrijdag haar 114e verjaardag. De vrouw is sinds augustus 2015 de oudste inwoner van Nederland.
19/07 11u00  „Crisis religievrijheid vereist wereldwijd antwoord”Het is dringend nodig dat overheden en organisaties de handen ineenslaan om vrijheid van godsdienst wereldwijd te bevorderen. Dat was de steeds terugkerende oproep tijdens de laatste dag van de conferentie over godsdienstvrijheid in Washington donderdag.
19/07 11u00  Amsterdam wil af van arbeidsdiscriminatieAmsterdam onderzoekt of het mogelijk is bedrijven die zich schuldig maken aan discriminatie uit te sluiten van aanbestedingen. De gemeente wil ook kijken of bij het gunnen van een opdracht diversiteit als contractvoorwaarde kan worden opgenomen voor de inhuur van personeel.
19/07 10u45  Lega onder vuur om Rusland-connectieHet Italiaanse openbaar ministerie onderzoekt mogelijke Russische partijfinanciering van Lega, waarvan Matteo Salvini partijleider is.
19/07 10u45  Stadswandelingen Rijssen van startBulderend gelach en aandachtige stiltes tijdens de eerste officiële stadswandeling in Rijssen, afgelopen dinsdagavond.
19/07 10u45  Veel gewonden door crash bij Britse autoclubZeventien mensen zijn in Engeland gewond geraakt tijdens een bijeenkomst van een autoclub. Twee auto’s botsten op elkaar en raakten vervolgens toeschouwers. Dat gebeurde in Stevenage, ongeveer 45 kilometer ten noorden van Londen.
19/07 10u45  Dodental brand Kyoto stijgt tot 33Het dodental als gevolg van een brand donderdag in een animatiestudio in het Japanse Kyoto is opgelopen tot zeker 33.
19/07 10u45  VS halen drone Iran neer boven Straat van HormuzDe Amerikaanse marine heeft donderdagavond in de Straat van Hormuz een Iraanse drone neergehaald. Ondanks herhaalde waarschuwingen rechtsomkeert te maken, kwam het toestel steeds dichter bij de USS Boxer. Tot op minder dan een kilometer, volgens het Pentagon. Daarop is besloten de drone te vernietigen.
19/07 10u30  Menselijke botten gevonden bij WaterlooBij opgravingen bij de hoeve van Mont-Saint-Jean in het Belgische Waterloo zijn menselijke beenderen gevonden. Het gaat om de eerste opgravingen ooit op deze plek die een belangrijke rol speelde in de slag bij Waterloo. Dat meldt brouwerij John Martin, eigenaar van de hoeve. De opgravingen worden uitgevoerd door de Britse liefdadigheidsorganisatie Waterloo Uncovered, in samenwerking met archeologen van het Waalse gewest.
19/07 10u30  Raad: Staat deels aansprakelijk om SrebrenicaDe Nederlandse staat is voor een klein deel aansprakelijk voor de dood van moslimmannen na de val van de Bosnische moslim-enclave Srebrenica in juli 1995. Nabestaanden hebben recht op 10 procent vergoeding van de schade die ze hebben opgelopen. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald.
19/07 10u15  Eerste lopers snellen over finish VierdaagseDe eerste deelnemers aan de 103e Vierdaagse hebben vrijdagmorgen de eindstreep in Nijmegen al gehaald. Het zijn getrainde mannen en een enkele vrouw, die elke wandelmars zo snel mogelijk proberen af te ronden zonder te rennen. Hardlopen of snelwandelen is namelijk verboden op het Vierdaagseparcours.
19/07 10u15  Pionier in de hartchirurgieHij bouwde een hart-longmachine, ontwikkelde de pacemaker en maakte naam als pionier in de openhartchirurgie. Prof. Jan Homan van der Heide doet er zelf niet dik over. „Succes in het leven dank je altijd aan het samengaan van plaats, tijd en persoon.”
19/07 10u15  Afvalverwerkers verbranden eikenprocessierupsenBij een afvalverwerkingsbedrijf in Dordrecht worden containers met eikenprocessierupsen verbrand. De eikenprocessierups zorgt voor veel overlast; mensen kunnen er huiduitslag, rode ogen, zwellingen of jeuk van krijgen.
19/07 10u00  Beter Bed schiet omhoog op DamrakHet aandeel van beddenverkoper Beter Bed schoot vrijdag omhoog op het Damrak na een kwartaalupdate. De Europese beurzen stonden eveneens in het groen. Uitspraken van de baas van de Federal Reserve Bank of New York wakkerden de hoop aan dat de Amerikaanse centrale bank de rente later deze maand gaat verlagen.
19/07 09u45  Scholieren dood bij crash truck FilipijnenEen ernstig verkeersongeval heeft op de Filipijnen het leven gekost aan acht kinderen en een moeder. Zij zaten volgens de lokale autoriteiten in de laadbak van een truck die crashte op een bergweg.
19/07 09u45  Column: Vakantiehuis beter verhuren dan verkopenIn het kielzog van de overspannen situatie op de reguliere woningmarkt, begint de verkoop van vakantiehuizen langzaam aan te trekken.
19/07 09u30  Koreaan steekt zichzelf in brand bij ambassadeEen Zuid-Koreaan is vrijdag om het leven gekomen nadat hij zichzelf in brand had gestoken voor de Japanse ambassade in Seoul, zei de politie.
19/07 09u30  ‘100 Nederlanders rijbewijs kwijt in Frankrijk’Wie in Frankrijk wordt betrapt op te hard rijden, loopt het risico dat het rijbewijs direct wordt ingevorderd. Dat gebeurde in 2017 bij 104 Nederlanders die minimaal 50 kilometer per uur te hard reden, blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd bij het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken.
19/07 09u30  Damrak begint met winstDe Amsterdamse aandelenbeurs is vrijdag met winst begonnen. Ook de andere Europese beurzen openden hoger. Uitspraken van de baas van de Federal Reserve Bank of New York wakkerden de hoop aan dat de Amerikaanse centrale bank de rente later deze maand gaat verlagen. Op het Damrak kwamen kleinere bedrijven als Accell, Wessanen, Beter Bed en Amsterdam Commodities (Acomo) met handelsberichten.
19/07 09u15  Rechter wil ook miljardenboete Bayer verlagenDe schadevergoeding van 2 miljard dollar die chemieconcern Bayer aan een koppel in de Verenigde Staten moet betalen wegens het middel Roundup, is te hoog. Dat heeft een Amerikaanse rechter in een voorlopige uitspraak vastgesteld.
19/07 09u15  Japan geschokt door dodelijke brand KyotoIn Japan is geschokt gereageerd op de dood van 33 mensen in een animatiestudio in Kyoto. Rouwende fans verzamelden zich vrijdag bij de politieafzetting buiten het pand van Kyoto Animation, dat een dag eerder in brand was gestoken.
19/07 09u15  Noffel krijgt levenslang voor moord op IraniërDe Amsterdams-Marokkaanse crimineel Naoufal F., bekend als Noffel, is donderdag veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.
19/07 08u45  Ds. J. Haveman (GKV) overledenDs. J. Haveman, emeritus predikant binnen de Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt (GKV), is maandag op 53-jarige leeftijd overleden.
19/07 08u45  Afghanistan weer opgeschrikt door aanslagenZeker zes mensen zijn om het leven gekomen toen een explosief afging bij een universiteit in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Ook raakten 27 mensen gewond, meldden de autoriteiten.
19/07 08u30  AB InBev verkoopt Australische brouwerijBierbrouwerij AB InBev doet zijn Australische merk Carlton & United Breweries van de hand. De Japanse drankenfabrikant Asahi Group telt daarvoor 16 miljard Australische dollar neer, ongeveer 10 miljard euro. Asahi mag als gevolg van de deal ook de internationale merken van AB InBev in Australië gaan vermarkten.
19/07 08u30  Nikkei eindigt week fors hogerDe Japanse effectenbeurs is vrijdag fors hoger geëindigd. Beleggers trokken zich op aan de uitspraken van Fed-baas John Williams van New York, die zei dat de Federal Reserve snel tot actie moet overgaan als de economie in problemen zou raken. De verwachting dat de Amerikaanse centrale bank later deze maand de rente zal verlagen werd daarmee versterkt.
19/07 08u15  Martinikerk Groningen boven aan orgeltop 15 de VolkskrantDe Volkskrant stelde een top 15 samen van „orgels die u gehoord moet hebben.” Het orgel in de Martinikerk in Groningen staat op nummer 1.
19/07 08u15  Agenten Chicago ontslagen na dood tienerVier agenten in Chicago zijn ontslagen vanwege hun rol bij de dood van een zwarte tiener. De politie beschuldigt hen van plichtsverzuim en de zaak in de doofpot te hebben gestopt. De toen 17-jarige Laquan McDonald werd in 2014 getroffen door zestien kogels uit het vuurwapen van een blanke politieman.
19/07 08u15  Accell groeit hard met e-bikesFietsenfabrikant Accell heeft de omzet op zijn belangrijkste markten in het eerste halfjaar flink zien groeien. Dat had het bedrijf met name te danken aan de toegenomen vraag naar elektrische fietsen. De Noord-Amerikaanse tak van Accell liet geen verbetering zien. In het derde kwartaal wil de onderneming een strategische evaluatie afronden.
19/07 08u15  Gereformeerde gemeente Utrecht neemt Nieuwe Westerkerk in gebruikDe gereformeerde gemeente (gg) Utrecht neemt zaterdagmorgen de Nieuwe Westerkerk in Leidsche Rijn in gebruik. Dan gaat de kanselbijbel weer open en bedient ds. W. Harinck voor het eerst het Woord in de nieuwe kerk.
19/07 08u15  LeidsmanJohannes 12:24a
19/07 08u00  ‘Verleng looptijd aflossingsvrije hypotheek’Veel oudere huiseigenaren met een bescheiden pensioen dreigen hun huis te moeten verkopen. Dat komt omdat banken de lening voor hun aflossingsvrije hypotheek niet willen verlengen. Daarvoor waarschuwt Vereniging Eigen Huis.
19/07 07u45  ‘EU moet voortouw nemen bij klimaattop’Nederland moet samen met andere lidstaten van de Europese Unie op internationaal niveau de leiding nemen als het om klimaatmaatregelen gaat. Dat zegt de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV).
19/07 07u30  Beter Bed: nog dit jaar exit uit Duitse ketenBeter Bed stapt voor het einde van dit jaar deels of volledig uit zijn Duitse winkelketen Matratzen Concord, die kampt met de naweeën van een gifschandaal. Verschillende partijen hebben al interesse getoond in die keten, laat de beursgenoteerde beddenverkoper weten in een kwartaalupdate.
19/07 07u00  Jet2 wil ton van extreem lastige passagierDe Britse budgetluchtvaartmaatschappij Jet2 claimt ruim een ton euro schade bij een passagier, die zich op een vlucht naar Turkije ernstig misdroeg. De 25-jarige vrouw ging zo tekeer dat de het toestel onder militaire begeleiding terugkeerde naar Stansted Airport.
19/07 07u00  Speciaal onderwijs in de knelKlassen in het voortgezet speciaal onderwijs (vso) barsten uit hun voegen. Doordat er geen leraren zijn te vinden, belanden meer tieners met onder meer gedragsproblemen in een groep die bijna zo groot is als op een gewone school. Dat meldt het AD.
19/07 05u45  ‘Dierenpartij maakt zich niet druk om mensen’Femke Merel van Kooten, het Tweede Kamerlid dat eerder deze week opstapte bij de Partij voor de Dieren, stelt in het AD dat de partij zich in meerdere opzichten niet druk maakt over futiele mensendingen. Volgens haar is de sfeer in de partij goed verziekt. „De partij maakt zich niet druk om mensen.”
19/07 04u45  Eigen huis vaker uit zicht middeninkomensHet kopen van een eigen huis blijft voor steeds meer middeninkomens een droom. Omdat de lonen amper stijgen, lasten toenemen en de woningprijzen naar recordhoogtes stijgen, is een eigen huis voor mensen met een normaal inkomen vaker onbereikbaar.
19/07 04u30  Hoge Raad over aansprakelijkheid SrebrenicaDe Hoge Raad doet vrijdag uitspraak over de aansprakelijkheid van de Nederlandse staat voor de dood van moslims na de val van de moslim-enclave Srebrenica in juli 1995. De rechtbank in 2014 en later ook het gerechtshof in 2017 oordeelden dat de Staat deels aansprakelijk is. De advocaat-generaal adviseerde in februari aan de hoogste rechter dat Dutchbat - en daarmee de Staat - ten onrechte aansprakelijk was gesteld voor de dood van ongeveer 350 moslimmannen. De Hoge Raad hoeft dat advies niet te volgen.
19/07 04u15  Nijmegen klaar voor intocht VierdaagseNijmegen is klaar voor de feestelijke intocht van de 41.580 deelnemers aan de 103e Vierdaagse. Langs de Sint Annastraat, die op de vrijdag van de Vierdaagse Via Gladiola wordt genoemd, staan tribunes en talloze stoelen en banken van particulieren. In en rond de stad gelden tal van afzettingen en omleidingen. „Wie niet in Nijmegen hoeft te zijn, kan de stad vrijdag beter mijden”, waarschuwt Rijkswaterstaat.
19/07 04u15  Zomervakantie begint ook in laatste regioMet de regio Midden breekt vrijdag ook in het laatste deel van Nederland de schoolvakantie aan. De ANWB waarschuwt daarom voor topdrukte dit weekeinde op de weg. Vooral in het buitenland moeten vakantiegangers rekening houden met files.
19/07 03u15  Toenemend geweld bij huisartsenpostenMedewerkers van huisartsenposten krijgen steeds vaker te maken met bedreigingen en geweld. Een onderzoek van Trouw toont aan dat op een derde van de huisartsenposten fysiek geweld tegen een arts of assistent eens of vaker is voorgekomen.
19/07 02u45  Ministers nemen ontslag met Johnson als PMDrie ministers dreigen op te stappen als Boris Johnson wordt gekozen tot premier van het Verenigd Koninkrijk. Johnson is de gedoodverfde favoriet in de race om het Britse premierschap. Zijn opponent Jeremy Hunt staat ver achter in de peilingen.
19/07 01u30  Wereldreis met elektrische auto nu echt klaarIn het uiterste zuiden van Nieuw-Zeeland is vrijdag een einde gekomen aan de wereldreis van de Nederlander Wiebe Wakker. Met een elektrische auto reed hij de halve wereld rond. De wagen, een omgebouwde Volkswagen Golf uit 2009, heeft in 1222 dagen iets meer dan 100.000 kilometer afgelegd. Wakker wil laten zien waar elektrische auto’s toe in staat zijn.
19/07 01u00  ‘D-Day-vlag is daar waar hij thuishoort’Mooier dan hij ooit had durven dromen. Zo omschreef de Nederlandse kunstverzamelaar Bert Kreuk zijn bezoek aan het Witte Huis donderdag, waar hij zijn D-Day-vlag overhandigde aan de Amerikaanse president Donald Trump. „De vlag is weer waar hij thuishoort”, reageerde Kreuk vanuit Washington.
19/07 00u15  Welzijnsgevoel Nederlanders bereikt ‘plafond’Negen van de tien volwassen Nederlanders (86 procent) zeggen tevreden te zijn met hun leven. Vooral ouderen zijn vaker gelukkig en tevreden dan ruim twintig jaar geleden, jongeren juist iets minder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat nieuwe cijfers (uit 2018) vergeleek met die uit 1997. Volgens het statistiekbureau is verdere stijging van welzijn in Nederland nog maar nauwelijks mogelijk.
19/07 00u00  Boeing neemt miljardenlast vanwege 737 MAXVliegtuigbouwer Boeing neemt een last van bijna 5 miljard dollar vanwege de problemen met de geplaagde 737 MAX-toestellen. Dat geld denkt het Amerikaanse concern nodig te hebben om luchtvaartmaatschappijen te compenseren omdat er al maanden niet met de vliegtuigen mag worden gevlogen.
18/07 23u15  Clouddiensten zijn stuwende kracht MicrosoftMicrosoft heeft in het afgelopen kwartaal opnieuw goede zaken gedaan met zijn clouddiensten. Het techconcern spreekt zelf van recordresultaten voor het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar.
18/07 23u15  Ds. J. H. Lammers neemt beroep aan naar hervormd NijkerkDs. J. H. Lammers, predikant van de hervormde wijkgemeente Drievliet-Oostendam te Ridderkerk, heeft het beroep aangenomen dat de hervormde wijkgemeente 1 te Nijkerk op hem had uitgebracht.
18/07 22u45  Netflix uit de gratie op Wall StreetDe Amerikaanse aandelenbeurzen zijn donderdag met kleine winsten gesloten, na lang in het rood te hebben gestaan. Beleggers op Wall Street verwerkten resultaten van tal van grote bedrijven. Onlinevideodienst Netflix kreeg een stevig pak slaag na teleurstellende cijfers over de klantengroei.
18/07 22u30  ‘AB InBev bekijkt plan B na mislukte notering’Brouwersconcern AB InBev overweegt naar verluidt onderdelen in Australië, Midden-Amerika en Zuid-Korea te verkopen na de mislukte notering van zijn activiteiten in Azië. Volgens bronnen van The Wall Street Journal zou de biergigant streven naar een opbrengst van ten minste 10 miljard dollar.
18/07 22u00  Nieuwe topman BMW komt uit eigen gelederenAutoconcern BMW heeft een nieuwe topman gevonden. Oliver Zipse, de huidige chef productie, volgt volgende maand Harald Krüger op die onlangs zijn vertrek aankondigde. In mei doken al geruchten op over interne twijfels bij het Duitse bedrijf of Krüger wel de juiste man op de juiste plaats was.
18/07 22u00  Marineschip VS haalt drone neer in GolfDe Amerikaanse marine heeft in de Straat van Hormuz een Iraanse drone uit de lucht geschoten. Ondanks herhaalde waarschuwingen rechtsomkeert te maken, kwam het toestel steeds dichter bij de USS Boxer. Tot op minder dan een kilometer, volgens het Pentagon. Daarop is besloten de drone te vernietigen.
18/07 21u45  “Monsters Vink-zand in lab met styreen besmet”De omstreden partij grond die zandleverancier Vink uit Barneveld onder meer heeft gestort in de Barneveldse wijken Eilanden-Oost en Veller, was volgens advies- en ingenieursbureau Tauw niet vervuild met styreen. Monsters van het zand zouden bij de keuring in 2015 in het laboratorium met de giftige stof zijn besmet.
18/07 21u45  Kreuk overhandigt D-day-vlag aan TrumpDe Rotterdamse kunstverzamelaar Bert Kreuk heeft donderdag tijdens een speciale ceremonie zijn Amerikaanse D-day-vlag overhandigd aan de Amerikaanse president Donald Trump. Kreuk reisde met de delegatie van premier Mark Rutte, die een ontmoeting had met Trump, mee naar Washington. Het gaat om het dundoek dat bij de invasie op D-day in 1944 als eerste op Utah Beach (Normandië) aan land werd gedragen.
18/07 21u45  SGP wijzigt structuur voor internationale activiteitenDe SGP gaat versneld aan de slag met een nieuwe organisatiestructuur voor alle internationale activiteiten die in partijverband plaatsvinden.
18/07 21u30  Vliegtuigje stort neer in AlpenDoor het neerstorten van een vliegtuigje in de Tiroler Alpen, niet ver van de grens met Duitsland, zijn vermoedelijk drie mensen om het leven gekomen. Dat heeft een Oostenrijkse politiewoordvoerder donderdagavond gezegd.
18/07 21u30  Trump keurt scanderen ‘stuur haar terug’ afDonald Trump heeft zich gedistantieerd van de kreet ‘stuur haar terug’ die zijn supporters woensdag scandeerden tijdens een verkiezingsbijeenkomst in North Carolina. De spreekkoren waren gericht aan het adres van de Democratische afgevaardigde llhan Omar, overigens in navolging van de ongezouten kritiek die Amerikaanse president zelf leverde op onder anderen deze in Somalië geboren politica.
18/07 21u30  AkzoNobel: nu niet bezig met AxaltaAkzoNobel is „op dit moment” niet bezig met het inlijven van zijn Amerikaanse branchegenoot Axalta. Het Nederlandse verfconcern voelt naar eigen zeggen ook geen druk om overhaast stappen te zetten, nu Axalta bezig is met het verkennen van zijn strategische opties.
18/07 21u00  Trump: relatie met Nederland nog nooit zo goedDe relatie tussen de Verenigde Staten en Nederland was nog nooit zo goed. Dat stelde de Amerikaanse president Donald Trump bij de ontvangst van premier Mark Rutte in het Witte Huis in Washington. Volgens Trump zijn hij en Rutte de afgelopen jaren vrienden geworden.
18/07 21u00  ‘Pharma Bro’ komt niet onder celstraf uitDe omstreden Amerikaanse zakenman en farmaciemagnaat Martin Shkreli (36) komt niet onder zijn celstraf uit. Een rechter in New York heeft het beroep van Shkreli, bijgenaamd ‘Pharma Bro’, afgewezen.
18/07 20u30  Achter de schermen bij MeteoGroup in WageningenWeerberichten zijn dagelijkse kost in de media: op de radio, bij het journaal en in de krant. Veel mensen checken dagelijks buienradar.nl. Wat maakt ‘het weer’ aantrekkelijk? En hoe komt een prognose eigenlijk tot stand? Achter de schermen bij MeteoGroup.
18/07 20u30  Zorgen om afval door problemen bij AEBDe Nederlandse afvalmarkt zal stagneren als de problemen bij het het Afval Energie Bedrijf (AEB) in Amsterdam niet snel worden verholpen. Op veel plekken in Nederland zal het afval niet meer ingezameld kunnen worden. Dat schrijft de Vereniging Afvalbedrijven donderdag in een brandbrief aan het Amsterdams stadsbestuur.
18/07 20u00  Links-populisten willen in Spanje meeregerenDe Spaanse links-populistische partij Unidas Podemos wil meeregeren met de socialist Pedro Sánchez en is niet geïnteresseerd in een gedoogconstructie. De partij heeft een opiniepeiling onder de leden gehouden en 70 procent bleek donderdag voorstander van een regeringscoalitie met Sánchez en diens PSOE.
18/07 19u45  SGP wijzigt strucuur voor internationale activiteitenDe SGP gaat versneld aan de slag met een nieuwe organisatiestructuur voor alle internationale activiteiten die in partijverband plaatsvinden.
18/07 19u45  Kremlin aast op voet tussen de deur bij parlementsverkiezingen OekraïneAanhangers van de gevluchte Oekraïense president Janoekovitsj roeren zich weer. Met steun van Poetin hopen ze zondag bij de parlementsverkiezingen hun slag te slaan.
18/07 18u45  ‘AkzoNobel is geïnteresseerd in Axalta’Meerdere partijen, waaronder het Nederlandse AkzoNobel, hebben naar verluidt interesse in een overname van de Amerikaanse verfproducent Axalta. Dat schrijft persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Ook het Japanse Kasai Kogyo en het Amerikaanse PPG zouden overwegen om een bod uit te brengen. Bij de genoemde bedrijven wilde niemand reageren.
18/07 18u45  Door Iran geënterd schip is de RiahIran heeft een kleine oude tanker, de Riah, geënterd omdat daarmee olie zou worden gesmokkeld. De Revolutionaire Garde heeft beelden verspreid van het enteren van de ruim 30 jaar oude boot die onder Panamese vlag vaart. De Garde meldde donderdag daarmee voor het eerst duidelijk dat het om dit schip gaat. De twaalf bemanningsleden zijn gearresteerd.
18/07 18u30  Ruim duizend Vierdaagselopers haken afDe 103e Vierdaagse is 1111 wandelaars op de derde dag te veel geworden. Zij zijn donderdag niet meer gestart of onderweg uitgevallen. Aan de feestelijke intocht over de Via Gladiola in Nijmegen doen vrijdag 41.580 lopers mee. De Vierdaagse startte dinsdag met 44.702 deelnemers, aldus de organisatie.
18/07 18u30  Partijen willen dwingendere handhaving boerkaverbodMinister Ollongren van Binnenlandse Zaken moet gemeenten verplichten het boerkaverbod te handhaven. Dat vinden VVD, PVV en CDA in de Tweede Kamer. De partijen reageren tegen RTL Nieuws op een instructie aan gemeenten over het boerkaverbod.
18/07 18u15  Zonder doggybag geen verjaardag in SurinameDe typisch Surinaamse verjaardag bestaat niet. Het meest eenvoudige feest is het „zitje.” Dat vertoont nog enige raakvlakken met de Hollandse koffie-met-gebakversie. Maar er komen veel meer mensen.
18/07 18u00  Eenden doorboord met pijlen in RotterdamIn de Rotterdamse wijk Delfshaven zijn in een week tijd twee eenden gevonden met een pijl in hun borst. Donderdag kreeg de politie een melding van een doorboorde eend aan de Professor Poelslaan. Eerder werd al een eend met een pijl gemeld aan de Hoekersingel.
18/07 18u00  GrandVision opnieuw in trek op rode beursdagDe Europese beurzen zijn donderdag met verliezen gesloten. De zorgen over het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China bleven boven de markt hangen. Daarnaast kregen beleggers opnieuw een flinke hoeveelheid bedrijfsresultaten voor de kiezen van grote Europese bedrijven. Op het Damrak bleef GrandVision profiteren van overnamenieuws.
18/07 17u45  OM eist 5 jaar cel voor invoer 88 vuurwapensEen 38-jarige man uit Tiel die zeker 88 vuurwapens zou hebben ingevoerd, moet volgens het Openbaar Ministerie een celstraf krijgen van vijf jaar. De verdachte voerde de wapens in vanuit Slowakije. De wapens uit dit land worden veel gebruikt in het criminele circuit, onder meer bij liquidaties, afpersingen en aanslagen, zei de officier van justitie donderdag voor de rechtbank in Rotterdam.
18/07 17u45  Top aan het Comomeer voor wie meeteltElk jaar komen 200 topmensen uit de politiek en zakenwereld bij elkaar aan het Comomeer. Zij bespreken dan de actuele uitdagingen voor de wereld.
18/07 17u30  Doodstraf Marokkanen voor moord op toeristenDrie mannen zijn in Marokko ter dood veroordeeld voor de moord eind vorig jaar op twee Scandinavische toeristen, meldden Marokkaanse media. De Deense 24-jarige studente Louisa Vesterager Jespersen en haar 28-jarige Noorse vriendin Maren Ueland waren op een tocht naar de hoogste berg van het Atlasgebergte, de Toubkal. Ze werden onderweg vermoord. De daders stelden dat het een aanslag was uit naam van de terreurbeweging Islamitische Staat.
18/07 17u30  Steden worden steeds groener en fleurigerHoe groener en fleuriger de wijk, des te minder vandalisme. Meer nog: veiligheidsbeleving en welbevinden nemen toe. Bijna de helft van de 320 Nederlandse gemeenten is inmiddels overtuigd. Bloembakken en groene wanden duiken op in het straatbeeld.
18/07 17u15  Identiteit in Leeuwarden omgekomen man bekendDe man die dinsdag dood in een woning aan de Prof.Mr. P.S. Gerbrandyweg in Leeuwarden is aangetroffen is de 73-jarige bewoner. Dat laat de politie donderdag weten. Woensdag werd bekend dat de man waarschijnlijk door een misdrijf om het leven is gekomen.
18/07 17u15  ‘Air France gaat voor tientallen Airbussen’Air France staat naar verluidt op het punt om veel vliegtuigen bij Airbus te bestellen. Persbureau Reuters meldt op basis van ingewijden dat de ophanden zijnde deal tientallen nieuwe toestellen betreft.
18/07 17u00  Gertrude de Regt vertrekt bij JBGGGertrude de Regt vertrekt als jeugdwerkadviseur bij de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten (JBGG). Dat meldt de Jeugdbond op zijn Facebookpagina.
18/07 17u00  ‘Aantal vrouwen in ziekenhuistop toegenomen’Het aantal vrouwen aan de bestuurlijke top van ziekenhuizen is de afgelopen vijf jaar met bijna 25 procent toegenomen. Het percentage vrouwen in raden van bestuur en raden van toezicht ligt bij de ziekenhuizen nu op 34 procent. Dat meldt TIAS School for Business and Society.
18/07 17u00  Man ziet verminkt been op pakje sigarettenEen in Frankrijk wonende Albanees heeft tot zijn schrik een foto van de resterende stomp van zijn linkerbeen op een pakje sigaretten afgebeeld gezien. De boodschap bij zijn afgezette been was dat slagaderen door roken dichtslibben.
18/07 16u45  Verdachte terrorisme opgepakt in MaastrichtEen 27-jarige man is woensdag in Maastricht aangehouden op verdenking van terroristische misdrijven, meldde het Openbaar Ministerie donderdag. De man zou zich in Nederland schuldig hebben gemaakt aan opruiing tot een terroristisch misdrijf en tot het meedoen aan een terreurtraining.
18/07 16u45  FNV: nu korten op pensioenen niet verstandigVakbond FNV zou het „heel onverstandig” vinden als pensioenfondsen volgend jaar moeten gaan korten. „We zijn bezig met de uitwerking van een nieuw pensioencontract. Een van de doelen is om het vertrouwen te herstellen. Nu korten zou een heel slecht begin zijn”, zegt FNV-vicevoorzitter Tuur Elzinga.
18/07 16u45  Rups laat Vierdaagseloper met rustDe eikenprocessierups laat de Vierdaagseloper met rust. De wandelmars gaat deels door gebieden waar extreem veel rupsen zaten, maar het Rode Kruis zag tot donderdagmiddag geen enkele loper met klachten.
18/07 16u30  Louvre breekt met omstreden mecenassenHet Louvre in Parijs heeft de namen van de Sacklers, de familie achter het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Sackler, uit de museumzalen verwijderd. Tegen Sackler loopt onder meer een zaak over de verslavende pijnstiller oxycontin, die in het verleden meerdere mensen het leven zou hebben gekost.
18/07 16u30  Kerkgangers in de Kerkstraat te AlblasserdamAan de westkant van de Alblasserwaard ligt Alblasserdam. Een alleszins godsdienstig dorp, dat deel uitmaakt van de Biblebelt. Kerken zijn er genoeg. Een Alblasserdammer zegt: „We hebben hier van alles wat.”
18/07 16u15  Koning en koningin in oktober naar IndiaHet volgende staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaat naar India. Het koningspaar gaat van 14 tot 18 oktober onder meer naar New Delhi, Mumbai en de staat Kerala, zo heeft de Rijksvoorlichtingsdienst donderdag bekendgemaakt.
18/07 16u15  Eerste reizigers eind september in Hoekse LijnNa lange vertragingen is de nieuwe metroverbinding tussen Rotterdam en Hoek van Holland bijna klaar. Op 30 september moeten de eerste reizigers mee kunnen rijden op de Hoekse Lijn. „Natuurlijk zijn we ook afhankelijk van een aantal andere partijen. En er bestaat een kans dat er iets onverwachts gebeurt waardoor er nog wat vertraging optreedt, maar daar ga ik niet vanuit”, aldus de Rotterdamse wethouder Arjen van Gils donderdag.
18/07 16u15  Vrouw vrijgesproken van doodsteken echtgenootEen 67-jarige vrouw uit Apeldoorn is vrijgesproken van het doodsteken van haar echtgenoot. De rechtbank Zutphen stelde donderdag dat het wettig bewijs ontbreekt om de verdachte te veroordelen wegens moord dan wel doodslag. Daarbij klonk kritiek op de manier waarop het politieonderzoek naar de gebeurtenissen is uitgevoerd. Het Openbaar Ministerie vond eerder dat wel overtuigend was bewezen dat Lamberta de V. haar 64-jarige man had neergestoken en had daarvoor tien jaar celstraf geëist.
18/07 16u15  ‘EU-hoorzitting over Hongarije in september’Hongarije moet in september gehoord worden door de EU-lidstaten over de ondermijning van de rechtsstaat in dat land. „We kunnen dit niet langer ontlopen”, zei de Finse minister Tytti Tuppurainen (Europese Zaken) na afloop van een vergadering in Brussel. „Het is dan een jaar geleden dat het Europees Parlement het artikel 7 activeerde”.
18/07 16u00  Live: Jazzbassist Ruud Jacobs overleden (bron:familie)Lees meer >
18/07 16u00  Dreun voor Netflix op Wall StreetDe aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met verliezen aan de handel begonnen. Onlinevideodienst Netflix kreeg een stevig pak slaag na teleurstellende cijfers over de klantengroei. Daarnaast verwerkten beleggers op Wall Street resultaten van onder meer technologieconcern IBM, internethandelaar eBay, zorgverzekeraar UnitedHealth, zakenbank Morgan Stanley en industrieel conglomeraat Honeywell.
18/07 16u00  Man meldt zich na oproep brand kippenschuurEen man heeft zichzelf bij de politie gemeld naar aanleiding van de brand in een kippenschuur in het Groningse Kiel-Windeweer. Bij de brand, die vermoedelijk is aangestoken, kwamen zondag 7 juli 100.000 kuikens om het leven.
18/07 15u45  Politiemedewerker vast om huiselijk geweldEen medewerker van de politie Zeeland-West-Brabant is afgelopen weekend aangehouden in verband met huiselijk geweld. De leiding van de eenheid heeft de 35-jarige medewerker geschorst, zo is donderdag bekendgemaakt.
18/07 15u30  Amsterdams hotel moet dicht na explosieEen hotel in de buurt van het Amsterdamse Vondelpark moet voor onbepaalde tijd de deuren sluiten vanwege een explosie eerder deze maand. De ontploffing vond plaats in het portiek van de woning naast het betreffende hotel in de Korte van Eeghenstraat. De recherche houdt er rekening mee dat de actie gericht was tegen het hotel. Burgemeester Femke Halsema heeft nu besloten tot de sluiting, gezien de gevaren voor de openbare orde.
18/07 15u30  Timmermans: taak in Brussel aan Von der LeyenVicevoorzitter Frans Timmermans kan niet zeggen welke portefeuille voor hem in het verschiet ligt in de volgende Europese Commissie, die op 1 november onder leiding van Ursula von der Leyen aantreedt. „De beslissing over de verdeling van de taken is aan haar”, zei hij in Brussel.
18/07 15u30  Jubilerende schooldirecteur wil kinderen bekendmaken met de BijbelHij gaat problemen niet uit de weg, maar probeert wel in gesprek te blijven, relaties te leggen en zo nodig compromissen te sluiten. Hans Jansen, directeur van de School met de Bijbel in Emst, werkt veertig jaar in het onderwijs.
18/07 15u30  Man overlijdt bij politiebureau in SpijkenisseBij het politiebureau in Spijkenisse is donderdagochtend een man overleden. Waar hij precies aan is overleden, kon de politie mede in verband met het nog lopende onderzoek niet meedelen.
18/07 15u15  Politie ontslaat frauderende leden vakbondDe politie heeft de voormalige politievakbondsvoorzitter en twee andere vakbondsleden ontslagen wegens ernstig plichtsverzuim. De drie vervulden bestuursfuncties bij politievakbond ANPV, maar waren nog in dienst bij de politie. De drie hebben regels en voorschriften van zowel de ANPV als de politie overtreden.
18/07 15u15  Hogere straf voor aanval op dominee RhenoyDe 51-jarige Wijnand B. uit Tricht heeft in hoger beroep een hogere straf gekregen voor de aanval op een dominee in een kerk in Rhenoy in 2017. Het gerechtshof in Arnhem legde hem 2,5 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging op. De straf is lager dan de vijf jaar en tbs die het Openbaar Ministerie had geëist, maar hoger dan de één jaar cel en tbs die in eerste aanleg was opgelegd.
18/07 15u00  Verdachte dreigementen windparken weer vrijEen 65-jarige vrouw uit Emmen is weer vrij nadat ze woensdag was aangehouden vanwege dreigbrieven die zijn verstuurd naar partijen die betrokken zijn bij de aanleg van windmolenparken.
18/07 14u45  Verdachte moord Karel Pronk blijft vastzittenDe verdachte van de moord op Karel Pronk vorig jaar in Delft, de 52-jarige Errol J., blijft de komende drie maanden vastzitten. De raadkamer van de rechtbank Den Haag besloot donderdag zijn voorarrest te verlengen, meldt het Openbaar Ministerie.
18/07 14u30  Vakantiegeld in sommige gevallen minder dan vorig jaarDe vakantie staat weer voor de deur en het vakantiegeld is binnen. Misschien is het u opgevallen. Het vakantiegeld was dit jaar in veel gevallen minder dan vorig jaar.
18/07 14u30  Commissaris verwacht actie na fraude PVVDe commissaris van de Koning Han Polman verwacht dat leden van de PVV-Statenfractie die zich schuldig hebben gemaakt aan fraude „hun conclusies trekken, maatregelen treffen en daarmee hun verantwoordelijkheid nemen”.
18/07 14u15  Celstraf voor man uit Hoogland die ex dooddeEen man uit Hoogland heeft een celstraf van 11 jaar gekregen voor het doden van zijn ex-vriendin in 2018. De 54-jarige man kneep haar keel dicht en stak de vrouw meerdere keren met een mes in haar hals, nadat zij een punt achter hun relatie had gezet.
18/07 14u00  Europese navigatie Galileo werkt weerHet Europese navigatiesysteem Galileo werkt weer nadat het bijna een week buiten werking is geweest door technische mankementen. Dat meldde het EU-agentschap GSA dat voor het systeem verantwoordelijk is donderdag. Er moet nog wel met „onnauwkeurigheden” rekening worden gehouden.
18/07 14u00  Cel en tbs voor jongen die zijn opa dooddeEen achttienjarige jongen uit Wierden die zijn grootvader om het leven bracht, is door de rechtbank in Almelo veroordeeld tot twee jaar celstraf plus jeugd-tbs. Op 8 november vorig jaar doodde hij zijn 71-jarige grootvader met messteken bij diens woning in het buitengebied van het Overijsselse Wierden. Het onderzoek leidde al gauw naar de kleinzoon, die een week later werd opgepakt.
18/07 13u45  Vader ontvoert vier kinderen uit Den HaagVier kinderen uit Den Haag zijn door hun vader meegenomen naar vermoedelijk Syrië. De politie heeft de kinderen van 2, 3, 5 en 7 jaar op de lijst gezet van vermiste personen.
18/07 13u45  Schoolhoofd toen en nuBovenmeester B. Bulsink gaf de hele week les. Directeur J. W. van Leeuwen geeft helemaal geen les; hij heeft geen eigen klas. Het is een van de verschillen in het leidinggeven aan een basisschool vroeger en nu.
18/07 13u30  KLM: excuses voor tweet over sterftekansVliegmaatschappij KLM heeft excuses aangeboden voor een tweet van haar Indiase afdeling. Het account @KLMIndia had dinsdag geschreven op welke plek in een vliegtuig mensen de grootste kans hebben een crash te overleven en waar de kans om het leven te komen het grootst is. Onder de tekst stond een afbeelding van een vliegtuigstoel op een wolk. Een inschattingsfout, aldus de KLM donderdag. De tweet is verwijderd.
18/07 13u30  Liquidatieverdachten blijven in de celDe drie nieuwe verdachten in een groot onderzoek naar verschillende liquidaties en pogingen daartoe, blijven in de cel zitten. De rechtbank Utrecht, voor de gelegenheid uitgeweken naar de extra beveiligde locatie op Schiphol, besloot donderdag dat de verdenkingen tegen de drie zwaar genoeg zijn om ze de komende tijd nog in de cel te houden.
18/07 13u15  Zorgreus UnitedHealth krikt winstdoel opDe Amerikaanse zorggigant UnitedHealth heeft zijn winstdoel voor dit jaar verhoogd. Het grootste zorgbedrijf ter wereld kijkt terug op een sterk kwartaal, met dank aan zijn zorgverzekeringen en software voor onder meer apotheken.
18/07 13u15  Kroepoek met gluten teruggehaaldDe Dumas Food Group roept uit voorzorg Naomi cassave kroepoek terug.
18/07 13u00  Iran neemt tanker in beslag om ‘oliesmokkel’Iran zegt in de Perzische Golf een tanker in beslag te hebben genomen waarin olie werd gesmokkeld. Het gaat om de tanker die zondag werd weggesleept in verband met een technisch defect.
18/07 13u00  Oekraïne mag meer kip naar EU exporterenOekraïne mag 50.000 ton (50 miljoen kilo) meer tariefvrije kip naar Europa gaan exporteren. De EU-lidstaten stemmen in met verhoging van 20.000 naar 70.000 ton in de hoop dat het hogere quotum een einde maakt aan de golf Oekraïens kippenvlees dat via een truc de Europese markt overspoelt.
18/07 13u00  Manilla komt met nieuw dodental drugsoorlogDe Filipijnse autoriteiten zeggen dat de afgelopen drie jaar ruim 5500 doden zijn gevallen bij de zogenoemde oorlog tegen drugs. Het gaat om „drugspersoonlijkheden” die om het leven kwamen bij acties tegen drugscriminaliteit, vertelden functionarissen op een persconferentie.
18/07 13u00  FNV is ‘onduidelijkheid’ over jeugdzorg zatFNV Zorg & Welzijn verdwaalt in de brij van losse gegevens over de jeugdzorg. De bond eist van gezondheidsminister Hugo de Jonge een helder beeld van de wachtlijsten, geldstromen, tarieven en de effecten van actieplannen, onderzoeken en (wervings)campagnes in de jeugdzorg. Ook wil de bond meer informatie van de gemeenten over de situatie van de jeugdzorg in hun gebied.
18/07 12u45  Taakstraf voor bedreigen Syrisch gezinEen 53-jarige man heeft een werkstraf van 40 uur gekregen voor het bedreigen van een Syrisch gezin in Jorwert. De familie kwam in 2016 in het Friese dorp wonen.
18/07 12u30  Drie hoogbejaarde Vierdaagselopers vallen uitDrie van de zeven oudste deelnemers aan de 103e Vierdaagse hebben hun tocht deze week moeten opgeven. De alleroudste man Lex de Jong (92) uit Deventer ging donderdag niet meer van start na een eerdere valpartij. Ook twee vrouwen van achterin de tachtig zijn gestopt.
18/07 12u30  Zorgen om groeiend tekort doktersassistentenDe dokterspraktijken in ons land gaan meer en meer te maken krijgen met tekorten aan assistenten en ondersteuners. Dat meldt de Stichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg (SSFH). Terwijl veel medewerkers met pensioen gaan en opvolgers lastig te vinden zijn, groeit de zorgvraag door onder meer de vergrijzing.
18/07 12u30  Jaar cel voor man die auto als wapen inzetteEen 35-jarige Nederlander heeft in België een jaar onvoorwaardelijke celstraf gekregen omdat hij zijn Porsche volgens de rechtbank in Tongeren als wapen heeft ingezet tijdens een arrestatiepoging. Twee agenten die daarbij gewond raakten krijgen een schadevergoeding.
18/07 12u15  Trump ontmoet slachtoffers religieuze vervolgingDe Amerikaanse president Donald Trump heeft in het Witte Huis slachtoffers van religieuze vervolging ontmoet. Zij kwamen onder meer uit Noord-Korea, Turkije, Iran, Duitsland, Myanmar en China.
18/07 12u15  Hoge EU-boete voor chipconcern QualcommDe Europese Commissie legt het Amerikaanse chipconcern Qualcomm een boete op van 242 miljoen euro vanwege misbruik van zijn dominante marktpositie. Volgens Brussel heeft Qualcomm zich schuldig gemaakt aan prijsdumping van chips voor mobiele telefoons om zo zijn kleinere concurrent Icera uit de markt te duwen.
18/07 12u15  Chinezen investeren fors minder in NederlandChinese bedrijven hebben in de eerste helft van dit jaar hun investeringen in de Nederlandse economie fors verminderd vergeleken met een jaar eerder. Dat meldden advocatenkantoor Baker McKenzie en onderzoeksinstituut Rhodium Group. Onderzoekers wijten de daling aan de onvoorspelbaarheid van de ontwikkelingen in het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China.
18/07 12u15  ‘Gevolgen voor pensioenen pas later duidelijk’De financiële positie van een aantal grote pensioenfondsen is zorgelijk, maar dat betekent niet per se dat ze moeten korten op pensioenen. Dat stellen werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland in een reactie op de recentste kwartaalrapporten van de fondsen.
18/07 12u00  Rode beurzen na cijferstroomDe Europese beurzen stonden donderdag overwegend in het rood. De zorgen over het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China bleven boven de markt hangen. Daarnaast kregen beleggers opnieuw een flinke hoeveelheid bedrijfsresultaten voor de kiezen van grote Europese bedrijven. Op het Damrak bleef GrandVision profiteren van overnamenieuws.
18/07 12u00  China pompt in 17 jaar ruim 161 miljard euro in AfrikaDe Chinese overheid en banken en aannemers uit China hebben tussen 2000 en 2017 ruim 161 miljard euro aan leningen verstrekt aan Afrikaanse overheden.
18/07 12u00  Beschermde status geeft fietsers geen vrijbrief tot onveilig rijgedragNederland is een relatief vlak land en leent zich uitstekend voor het reizen per fiets. Logisch ook dat Nederland de hoogste fietsdichtheid van de wereld heeft; gemiddeld meer dan 90 procent van de inwoners heeft een fiets. Denemarken volgt op ruime afstand met ongeveer 80 procent. Zaak voor de overheid –die het fietsgebruik graag stimuleert– om al die fietsers in goede banen te leiden. Honderd miljoen euro trok het kabinet al uit voor verbetering van de infrastructuur. Fietssnelwegen moeten het forensenverkeer vergemakkelijken. Tussen Arnhem en Nijmegen ligt daarvan een succesvol voorbeeld.
18/07 11u45  Moslimschool ligt zwaar op de maagDe weigering van Westland om een islamitische basisschool toe te laten, verdeelt de tuindersgemeenschap. De gemeenteraad gaat dwars voor minister Slob liggen. Uniek in Nederland. „Naaldwijk is eigengereid.” De moslimschool ligt zwaar op de maag.
18/07 11u45  Kerk in Actie steunt kerken in SyriëKerk in Actie, de diaconale tak van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), start een campagne om kerken in Syrië te steunen. Dat meldt de hulporganisatie op zijn website.
18/07 11u45  Levenslang voor liquidatie Iraniër in AlmereDe Amsterdamse crimineel Naoufal F. is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De rechtbank Amsterdam legde hem donderdag de hoogste celstraf op vanwege het voorbereiden en aansturen van de moord op Iraniër Ali Motamed, eind 2015 in Almere. De straf is gelijk aan wat het Openbaar Ministerie op 16 mei eiste.
18/07 11u45  Wereld kijkt mee op Processierups.nuDe website Processierups.nu trekt belangstelling uit de hele wereld. Sinds de site begin juli in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de lucht inging, is er vanuit 109 landen op geklikt. Meest bezochte onderwerp is de vraag of het veilig is om onder besmette bomen te fietsen of te picknicken, meldt het Kenniscentrum Eikenprocessierups donderdag.
18/07 11u45  Arrestaties bij antiterreuractie DuitslandBij een grote actie tegen vermeende terreur heeft de politie in Duitsland vier mannen gearresteerd. Onder anderen speciale eenheden van de politie deden donderdag in aller vroegte invallen op diverse adressen in Keulen en Düren.
18/07 11u30  Indiase tycoon overlijdt na veroordelingEen Indiase restaurantmagnaat die vorige week moest beginnen aan een levenslange gevangenisstraf, is dood. P. Rajagopal, die ook bekendstaat als de Dosa King, overleed op 71-jarige leeftijd in het ziekenhuis. Daar was hij opgenomen met hartproblemen.
18/07 11u15  Vodafone mag deel Liberty Global overnemenDe Europese Commissie is akkoord met de overname van activiteiten van het Amerikaanse kabelbedrijf Liberty Global door de Britse telecomgigant Vodafone. Het gaat om activiteiten in Duitsland, Tsjechië, Hongarije en Roemenië. De overname is wel aan een aantal voorwaarden gebonden, is besloten nadat Brussel in december een diepgaand onderzoek instelde naar de gevolgen van de overname.
18/07 11u15  Duitse rechtbank: Russische baptisten hebben recht op asielBaptisten uit Rusland hebben in Duitsland recht op asiel, verklaarde de rechtbank in Düsseldorf op 3 juli.
18/07 11u00  Contant geld verliest weer terrein op pinpasNederlanders hebben vorig jaar opnieuw minder met contant geld afgerekend dan het jaar ervoor. De rol van cash wordt steeds meer overgenomen door het contactloos pinnen van kleine bedragen.
18/07 11u00  Unieke brief informeert over eerste christenenRedactie kerk
18/07 11u00  Koerdische minister legt eed af met hand op verbrande BijbelRedactie kerk
18/07 11u00  Friesche Vlag blijft logo trouwIn honderd jaar tijd is het logo van de koffiemelk van Friesche Vlag nauwelijks veranderd.
18/07 10u45  Rabobank mengt zich in strijd om EnecoRabobank wil energiebedrijf Eneco overnemen. De bank trekt daarbij samen op met de Amerikaanse investeerder KKR. De twee partijen hebben een consortium gevormd, zo bevestigt de bank.
18/07 10u45  Ds. Adams (NRC) doet intrede in Picture ButteDs. E. C. Adams heeft woensdag intrede gedaan in de Netherlands reformed congregation te Picture Butte (Can.). Zijn bevestiger, ds. H. D. den Hollander, sprak over Hooglied 3:3.
18/07 10u45  Raad van commissarissen HEMA compleetHEMA heeft zijn vernieuwde raad van commissarissen compleet. Het door zakenman Marcel Boekhoorn overgenomen warenhuis heeft Dorine Wekking op voordracht van de ondernemingsraad benoemd in het toezichthoudend orgaan.
18/07 10u15  Franse militairen dood door giftige dampDrie Franse militairen zijn omgekomen door het inademen van giftige dampen in Frans-Guyana. De drie deden mee aan een operatie tegen illegale goudzoekers in een gebied bij de grens met Suriname en Brazilië.
18/07 10u15  Haagse zorgen om invloed IS op jeugdwerkDe gemeente Den Haag heeft grote zorgen over welzijnsorganisatie Xtra. Jongerenwerkers zouden in de achterstandswijken Transvaal en Schilderswijk IS-propaganda tonen en kinderen leren hoe ze kunnen verbergen dat ze radicaal gedachtegoed aanhangen. Ze doen dat op basis van kennis die ze hebben opgedaan in een cursus van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, meldt het AD donderdag.
18/07 10u15  Cokelaboratorium opgerold in Amsterdam-WestIn een woning in Amsterdam-West heeft de politie een cokelaboratorium gevonden. Ook lag er in het huis aan de Bos en Lommerweg zeker 20 kilo cocaïne en een grote hoeveelheid geld. Burgemeester Femke Halsema heeft de woning donderdag per direct voor drie maanden gesloten.
18/07 10u15  Graafmachines in de Notre-DameGraafmachines ruimen puin in de Notre-Dame in Parijs na de verwoestende brand, drie maanden geleden. Het Franse parlement keurde dinsdag een wet goed voor de wederopbouw van de kathedraal. De wet pleit voor een snelle reconstructie van de kerk.
18/07 10u15  ‘Droogte treft voedselvoorziening Noord-Korea’Het internationale Rode Kruis (IFRC) slaat alarm over de gevolgen van de droogte in Noord-Korea. Steeds meer mensen raken ondervoed of lijden aan aandoeningen als diarree en darmklachten, waarschuwt de hulporganisatie in een verklaring.
18/07 10u00  Medewerker OM Den Haag vast in DuitslandEen medewerker van het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag is vorige maand in Duitsland aangehouden op verdenking van een strafbaar feit. De medewerker zit daar in voorarrest. De medewerker is voorlopig geschorst, zo meldt het OM donderdag.
18/07 10u00  Elfde Veluwse zendingsmiddag trekt 1300 bezoekersDavid bad niet of de heidenen mochten weten dat er een God bestaat, maar of ze aan de weet zouden mogen komen dat ze mensen zijn, aldus ds. B. J. van Boven met een verwijzing naar Psalm 9. „Dat moeten de heidenen echt wéten.”
18/07 10u00  GrandVision uitblinker op rood DamrakDe aandelenbeurs in Amsterdam deed donderdag een stapje terug. Ook de andere Europese beurzen stonden in het rood. De zorgen over het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China bleven boven de markt hangen. Daarnaast kregen beleggers opnieuw een flinke hoeveelheid bedrijfsresultaten voor de kiezen van grote Europese bedrijven. Op het Damrak zette GrandVision de opmars voort.
18/07 09u45  Google haalt stalker-apps uit Play StoreGoogle heeft zeven apps uit de Play Store gehaald, waarmee mensen anderen konden stalken. De apps, met namen als Spy Kids Tracker en Employee Work Spy, werden opgespoord door beveiligingsbedrijf Avast.
18/07 09u45  Distributieproblemen houden Asos in de knelOnlinekledingverkoper Asos rekent dit jaar op een lager dan verwachte winst vanwege aanhoudende distributieproblemen. Het Britse bedrijf kampt al sinds vorig jaar met problemen en heeft meer tijd nodig om orde op zaken te stellen.
18/07 09u30  Damrak opent in het roodDe aandelenbeurs in Amsterdam is donderdag in het rood geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen met verliezen. De zorgen over het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China bleven boven de markt hangen. Daarnaast kregen beleggers opnieuw een flinke hoeveelheid bedrijfsresultaten voor de kiezen van grote Europese bedrijven.
18/07 09u30  LeasePlan-dochter CarNext koopt AutoManagerDe digitale marktplaats voor tweedehandsauto’s CarNext neemt techbedrijf AutoManager over. Het dochterbedrijf van LeasePlan wil met deze deal zijn klanten een steeds grotere selectie van tweedehandsauto’s bieden, bijvoorbeeld uit andere Europese markten.
18/07 09u00  Hogere omzet easyJet door meer passagiersBudgetluchtvaartmaatschappij easyJet heeft in de het eerste halfjaar van zijn gebroken boekjaar flink meer passagiers vervoerd. Het Britse bedrijf zag de omzet dan ook stijgen.
18/07 08u45  Verwachtingen TSMC opsteker voor chipsectorDe Taiwanese chipmaker Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) verwacht dat de vraag naar zijn chips in het derde kwartaal sterker aantrekt dan analisten hadden verwacht. De sterke vooruitzichten van de toeleverancier van Apple zijn een meevaller voor de chipsector.
18/07 08u30  Dekbed-Discounter.nl neemt Koopjedeal.nl overOnline beddenverkoper Dekbed-Discounter.nl neemt de onlangs failliet verklaarde aanbiedingswebsite Koopjedeal.nl over. De 48 medewerkers van Koopjedeal.nl behouden hun baan.
18/07 08u30  Nikkei sluit flink lagerDe aandelenbeurs in Japan is donderdag flink lager gesloten. Een sterker dan verwachte daling van de Japanse export en tegenvallende bedrijfsresultaten zorgden voor een negatieve stemming. Ook bleven de zorgen over het Chinees-Amerikaanse handelsconflict boven de markt hangen.
18/07 08u30  Nieuwe poging maanmissie IndiaIndia doet maandag een nieuwe poging om de maanmissie Chandrayaan-2 te lanceren. Bij de eerste poging werd de lancering een week geleden op het allerlaatste moment uitgesteld wegens een technisch mankement.
18/07 08u30  Protesten Hongkong remmen RichemontDe Zwitserse producent van luxegoederen Richemont heeft in het afgelopen kwartaal last gehad van de protesten in Hongkong. Eerder deze week gaf branchegenoot Swatch ook al aan dat de onlusten daar de verkopen niet ten goede waren gekomen.
18/07 08u30  Moeilijke markt zit Sligro flink dwarsSligro heeft in het eerste halfjaar aanzienlijk minder winst behaald. Het groothandelsbedrijf had last van een moeizame markt, omdat de economische groei in Nederland en België afkoelde. Ook stegen de kosten.
18/07 08u00  Groeitempo clouddiensten SAP neemt afSoftwarebedrijf SAP heeft minder nieuwe orders voor zijn clouddiensten binnengehaald in het tweede kwartaal. De groei van het aantal klanten kwam uit op 15 procent in de maanden april tot en met juni, terwijl het bedrijf in de eerste drie maanden nog een toename van 26 procent noteerde.
18/07 07u30  Aantal werkenden neemt toeHet aantal 15- tot 75-jarigen met betaald werk is de afgelopen drie maanden met gemiddeld 12.000 per maand toegenomen. In juni waren er in totaal 9 miljoen werkenden, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
18/07 07u15  Ambassadeur Douma Nederlandse gezant godsdienstvrijheidMinister van Buitenlandse Zaken Stef Blok maakt donderdag tijdens een conferentie over godsdienstvrijheid in Washington de Nederlandse gezant godsdienstvrijheid bekend. Het gaat om de ambassadeur Jos Douma.
18/07 07u00  Nederland schaft extra F-35-straaljagers aanNederland schaft acht of negen F35-straaljagers extra aan. „Die komen bovenop de 37 waartoe het vorige kabinet al had besloten. En bij het volgende kabinet zal de defensiebegroting opnieuw omhoog moeten. Daartoe zijn we binnen de Navo ook verplicht.” Dat zegt minister Ank Bijleveld van Defensie in een interview met Trouw.
18/07 07u00  ‘Voorsprong rond kunstmatige intelligentie’Nederland wil een kennisvoorsprong nemen als het gaat om Artificiële Intelligentie (AI), ofwel kunstmatige intelligentie. Een coalitie van bedrijven, wetenschappers en overheid neemt stappen zodat er in Nederland bijvoorbeeld een speciaal centrum voor AI komt, met ruimte voor meer dan 400 extra onderzoekers.
18/07 04u30  Uitspraak in zaak neergeslagen dominee RhenoyHet hof in Arnhem doet donderdag uitspraak in de zaak tegen pianostemmer Wijnand B. uit Tricht. Hij zou in 2017 dominee Ebi Wassenaar in haar kerk in Rhenoy hebben neergeslagen. Tegen de man is een celstraf van vijf jaar en tbs met dwangverpleging geëist.
18/07 04u15  Wegwerpplastic Caribisch Nederland in de banEr moet een einde komen aan het gebruik van wegwerpplastic in Caribisch Nederland. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu) tekent donderdag op Bonaire een overeenkomst met de verantwoordelijke eilandgedeputeerde om naar een verbod toe te werken.
18/07 04u15  Rechtbank velt vonnis ‘Noffel’ in moordzaakIn de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp doet de rechtbank donderdag uitspraak in de strafzaak tegen de crimineel Naoufal F., die door het Openbaar Ministerie wordt beschuldigd van het regisseren en aansturen van de moord op Iraniër Ali Motamed. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste op 16 mei een levenslange gevangenisstraf tegen hem.
18/07 04u00  Vierdaagse trekt over Groesbeekse heuvelsDe Vierdaagse gaat donderdag met 2011 lopers minder op weg naar de heuvels rondom Groesbeek. Woensdag hebben 42.691 wandelaars de tweede dag van het wandelevenement gehaald. Dat zijn er iets meer dan in 2018, toen het de eerste twee dagen erg warm was.
18/07 03u15  Rutte moet Trump weer nee verkopenBij zijn eerste bezoek aan de Amerikaanse president Donald Trump liet premier Mark Rutte een opvallend „nee” horen. Donderdag, bij zijn tweede ontvangst op het Witte Huis, zal hij mogelijk weer nee moeten zeggen tegen Trump.
18/07 03u15  Brand in Staphorst onder controleDe uitslaande brand op een bedrijventerrein in Staphorst is onder controle. Omstreeks 02.00 uur kon het sein brand meester worden gegeven. De verwachting is dat het nablussen tot in de loop van donderdag gaat duren.
18/07 01u30  Uitslaande brand op bedrijventerrein StaphorstBij een papierrecyclingbedrijf in Staphorst woedt een grote uitslaande brand. De brandweer is met meerdere eenheden uit de regio uitgerukt om het vuur te bestrijden.
18/07 00u30  Meerderheid Huis tegen impeachment TrumpEen resolutie van Democraat Al Green in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden om een zogeheten impeachment (een afzettingsprocedure) te starten tegen president Donald Trump heeft het niet gehaald. Met 332 tegen 95 stemmen werd de resolutie verworpen.
18/07 00u15  Pensioenfondsen moeten mogelijk toch kortenDe grote pensioenfondsen in Nederland dreigen volgend jaar toch te moeten korten op de pensioenen, ondanks het recente pensioenakkoord. Bij metaalfondsen PME en PMT speelt dat de financiële positie afgelopen kwartaal hard is weggezakt, zo blijkt uit nieuwe gegevens. Zorgfonds PFZW en ambtenarenfonds ABP vrezen in de knel te komen door het recente advies van de commissie-Dijsselbloem.
17/07 22u45  Netflix keldert op beurs na slechte cijfersOnlinevideodienst Netflix heeft in het afgelopen kwartaal veel minder nieuwe klanten binnengehaald dan verwacht. Op Wall Street ging de koers van het aandeel Netflix in de handel nabeurs met meer dan 10 procent omlaag na publicatie van het cijferbericht.
17/07 22u45  150 euro boete bij overtreden boerkaverbodDe boete voor het dragen van een boerka of integraalhelm wordt 150 euro. Dat blijkt uit de beleidsregel van het Openbaar Ministerie (OM) die is gepubliceerd in de Staatscourant.
17/07 22u15  Handelsvrees drukt Wall Street omlaagDe aandelenbeurzen in New York zijn woensdag in het rood gesloten. De handelsvrees laaide op bij beleggers op Wall Street na nieuwe dreigementen van president Donald Trump tegen China. Bij de bedrijven ging de aandacht onder meer uit naar Bank of America, dat resultaten publiceerde. Verder kwam de Federal Reserve nog met zijn zogeheten Beige Book, dat inzage geeft in de staat van de Amerikaanse economie.
17/07 22u15  Pentagon schrapt Turkije uit F-35-projectDe Verenigde Staten hebben woensdag laten weten dat NAVO-bondgenoot Turkije wordt geschrapt uit het F-35-project. Die maatregel dreigde al enige tijd te worden genomen omdat Ankara zeer tegen de zin van de VS geavanceerde Russische luchtafweer heeft aangeschaft om de grens met Syrië en Irak te beveiligen. De leveringen voor het S-400 raketsysteem zijn vorige week begonnen.
17/07 22u00  Politie zoekt verdachte brand kippenschuurDe brand in de kippenschuur in het Groningse Kiel-Windeweer die 100.000 kuikens het leven kostte, lijkt te zijn aangestoken. Op camerabeelden die rond het tijdstip van de brand zijn gemaakt, is een man te zien, meldt de politie op Facebook. De politie roept die persoon dringend op zich snel te melden, omdat de beelden anders openbaar worden gemaakt.
17/07 21u45  WHO luidt noodklok wegens ebola CongoDe Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de noodklok geluid wegens de ebola-epidemie in de Democratische Republiek Congo. De gevreesde virusziekte die in augustus 2018 de kop opstak in het noordoosten van het Afrikaanse land is nog lang niet onder controle. Er zijn al ruim 1500 patiënten overleden. Volgens de WHO is de situatie zo verontrustend dat er alle reden is voor grote internationale bezorgdheid.
17/07 21u00  Een dag op pad met Rotterdamse CU-wethouder Grauss: „Ik werk deels onbetaald”Zijn dagen zitten vol met werkbezoeken, vergaderingen en beleidsbesprekingen. De Rotterdamse wethouder armoedebestrijding Michiel Grauss (CU) heeft als belangrijk doel: de vicieuze cirkel van armoede in de stad doorbreken. „Bij uitstek een onderwerp om je christen-zijn in te laten doorklinken.”
17/07 21u00  Ethisch hacker Yannick Verhoeven speurt naar een digitale open deurHackers kraken computernetwerken, al dan niet met kwade bedoelingen. Yannick Verhoeven is een ethische hacker. In opdracht van bedrijven en organisaties test hij hun digitale systemen op kwetsbaarheden. „We vinden altijd wel wat.”
17/07 21u00  Magneetvissers vinden pistool in AmsterdamTwee magneetvissers van 12 jaar oud hebben woensdagmiddag een pistool uit het water gehaald aan de Amstelkade in Amsterdam. Na de vondst van het wapen belden de vissers direct 112.
17/07 21u00  Pentagon stuurt 2100 man extra naar grensHet Amerikaanse ministerie van Defensie heeft een verzoek om meer manschappen naar de grens met Mexico te sturen ingewilligd. Een woordvoerder van het Pentagon zei woensdag dat duizend reservisten van de Nationale Garde uit Mexico zullen worden ingezet en 1100 militairen in actieve dienst.
17/07 20u45  Zes mensen onthoofd in SinaïOp het Sinaï-schiereiland in Egypte zijn woensdag zes burgers onthoofd. Ze liepen volgens getuigen in de buurt van kuststad Al-Arish in een hinderlaag van een gewapende bende. Hun lijken zijn naar een ziekenhuis gebracht. De verantwoordelijkheid voor de terreurdaad is nog niet opgeëist.
17/07 19u45  Rode cijfers op beurzen Wall StreetDe aandelenbeurzen in New York stonden woensdag in het rood. De handelsvrees laaide op bij beleggers op Wall Street na nieuwe dreigementen van president Donald Trump tegen China. Bij de bedrijven ging de aandacht onder meer uit naar Bank of America, dat met resultaten kwam. Verder komt de Federal Reserve nog met zijn zogeheten Beige Book.
17/07 19u30  Meer treinreizigers door enkel staanplaatsenDe Israëlische spoorwegen hebben uit een aantal treinstellen alle tafeltjes en stoelen verwijderd om ruimte te scheppen voor uitsluitend staanplaatsen. Dit gebeurt volgens de spoorwegen in een experiment voor beter forenzenverkeer tijdens spitsuren.
17/07 19u15  Religie blijft gevoelig onderwerp in EgypteIn Egypte worden religieuze minderheden systematisch gediscrimineerd. Vooral de overheid is hiervoor verantwoordelijk.
17/07 19u15  Brein aanslag Barcelona was informant geheime dienstDe Spaanse inlichtingendienst was op de hoogte van de voorbereidingen voor aanslagen in 2017. Waarom greep ze niet in?
17/07 19u00  Pier op vliegveld Düsseldorf ontruimdOp het vliegveld van Düsseldorf is woensdagmiddag een pier ontruimd omdat verscheidene reizigers door een nooddeur naar binnen waren gekomen. Volgens de luchthavenautoriteiten werden zo’n duizend passagiers naar buiten gedirigeerd om opnieuw te worden gecontroleerd door de bewaking. Onder hen ook de mensen die al in vliegtuigen zaten waarvoor het boarden nog bezig was.
17/07 18u30  Nieuwe site Bookaroo haalt doel: 10.000 boekenBookaroo, een nieuwe verkoopsite van lokale boekhandels die de strijd aangaat met bol.com, heeft zijn beoogde doel gehaald. Binnen twee weken na de lancering zijn meer dan 10.000 romans verkocht. Dat hebben de initiatiefnemers woensdag laten weten. Dit betekent dat de website in de lucht blijft.
17/07 18u30  Dode bij bedrijfsongeval SappemeerBij een bedrijfsongeval aan de Molenraai in Sappemeer (Groningen) is een persoon omgekomen. Het slachtoffer zat bekneld in een machine van het bedrijf. Het ongeval vond plaats op het terrein van een betonbedrijf.
17/07 18u30  Vierdaagse gaat verder met 42.691 lopersDe 103e Vierdaagse gaat donderdag verder met 42.691 wandelaars. Woensdag zijn 1350 lopers niet gestart of onderweg uitgevallen, aldus de organisatie van het wandelevenement.
17/07 18u15  OM: geen commentaar op bericht MH17-getuigeHet Openbaar Ministerie wil niets zeggen over de Oekraïense claim dat het een rebel in handen heeft, die de trailer heeft geregeld waarmee de raket die de MH17 neerhaalde is vervoerd.
17/07 18u15  EssilorLuxottica bekijkt overname GrandVisionBrillen- en lenzenproducent EssilorLuxottica bekijkt een overname van het Nederlandse GrandVision, moederbedrijf van optiekketens als EyeWish en Pearle. Investeerder HAL bevestigde tegen persbureau Bloomberg in gesprek te zijn over een verkoop van zijn belang van bijna 77 procent in GrandVision aan het Frans-Italiaanse EssilorLuxottica. Er is nog geen overeenkomst gesloten, aldus HAL.
17/07 18u00  ASML en GrandVision uitschieters op DamrakChipmachinefabrikant ASML en optiekbedrijf GrandVision waren woensdag smaakmakers op de beurs in Amsterdam. ASML profiteerde van goede kwartaalcijfers, terwijl GrandVision omhoog sprong door overnamegeruchten. Wel hingen de handelsspanningen boven op de Europese aandelenmarkten door het dreigement van president Donald Trump om meer importtarieven op Chinese goederen te heffen.
17/07 17u45  OM: geen commentaar op bericht Buk-chauffeurHet Openbaar Ministerie wil niets zeggen over de Oekraïense claim dat het de chauffeur van de Buk-installatie die vlucht MH17 neerhaalde, in handen heeft. „Geen commentaar, helemaal niet”, aldus een woordvoerster van het Landelijk Parket. De Oekraïense geheime dienst SBU zei woensdag dat het twee jaar geleden de man heeft gearresteerd die de vrachtauto met Buk-raketten naar het oosten van Oekraïne zou hebben gereden.
17/07 17u30  Den Haag wil straat vernoemen naar FortuynPim Fortuyn wordt mogelijk geëerd met een straatnaam in Den Haag. De hofstad zet hem op de lijst van ‘te vernoemen personen’. Zodra op een geschikte plek een nieuwe naam nodig is voor een straat, laan, plein of brug komt Pim Fortuyn in aanmerking. „Het is bijzonder dat hij vernoemd wordt in het hart van de democratie en de stad van vrede en recht”, zegt een gemeentewoordvoerder.
17/07 17u30  ‘EssilorLuxottica bekijkt koop GrandVision’Brillen- en lenzenproducent EssilorLuxottica bekijkt een overname van het Nederlandse GrandVision, moederbedrijf van optiekketens als EyeWish en Pearle. Dat meldden bronnen rond de kwestie aan persbureau Bloomberg.
17/07 17u15  Dodental door moessons Azië boven 200Het dodental door de hevige moessons in het zuiden van Azië is gestegen tot boven de tweehonderd. Het noordoosten van India is het zwaarst getroffen. Daar kwamen sinds de extreme regenval vorige week begon al ten minste 95 mensen om. Dat deelden de lokale autoriteiten woensdag mee.
17/07 17u15  „Oekraïne heeft cruciale MH17 getuige”Een lid van de Oekraïense geheime dienst SBU heeft gezegd dat Oekraïne al lang een chauffeur in handen heeft, die de trailer met de raket die de MH17 neerhaalde, bestuurde. SBU-officier Vitali Majakov zei dit woensdag, vijf jaar na het drama waarbij 298 mensen het leven verloren, onder wie 196 Nederlanders.
17/07 17u15  Buma op 26 augustus officieel burgemeesterSybrand van Haersma Buma wordt op maandag 26 augustus officieel beëdigd als burgemeester van Leeuwarden. Dat laat het bestuur van de Friese hoofdstad woensdag weten. Hij zal die dag een speciale eed afleggen tijdens de raadsvergadering tegenover de commissaris van de Koning in de provincie Friesland.
17/07 17u00  Onderzoek: Vierdaagse voor vrouwen zwaarderHet uitlopen van de Vierdaagse is voor vrouwen zwaarder dan voor mannen. Vrouwen doen elke dag langer over de af te leggen kilometers en vallen ook vaker uit. Een en ander heeft vooral te maken met het verschil tussen mannen en vrouwen in lichaamsbouw.
17/07 17u00  Brussel zet controlesysteem rechtsstaat opOm problemen met de principes van de rechtsstaat in de EU vroegtijdig te signaleren, zet de Europese Commissie een monitormechanisme op voor alle EU-landen. Landen die uit de pas dreigen te gaan lopen met bijvoorbeeld de onafhankelijke rechtspraak, rechtsbescherming of schending van de mensenrechten kunnen dan tijdig op het rechte pad worden gezet, aldus de commissie.
17/07 16u45  Groot Nederlands Bevrijdingskoor bij 75 jaar bevrijdingIn januari gaat het Groot Nederlands Bevrijdingskoor van start. Het projectkoor geeft rond Koningsdag en 5 mei 2020 een aantal concerten ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding van Nederland.
17/07 16u30  Niemand vervolgd voor dood van korporaalNiemand zal worden vervolgd voor de dood van een commando in opleiding. De korporaal werd in oktober onwel tijdens een oefening in zwembad De Stok in Roosendaal. Hij werd uit het water gehaald en gereanimeerd. Enkele dagen later overleed hij in een ziekenhuis in Rotterdam.
17/07 16u30  Levenslang voor drugsbaron ‘El Chapo’ GuzmánDe Mexicaanse drugsbaron Joaquín Guzmán Loera, bekend als El Chapo, is woensdag in de rechtbank in New York veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Zoals verwacht komt de 62-jarige Guzmán die schuldig is bevonden aan een lange reeks misdaden niet meer vrij.
17/07 16u30  Politie onderzoekt besmeuren moskee VeenendaalDe politie doet in Veenendaal onderzoek naar het besmeuren van de Nassermoskee. Een woordvoerder van de politie bevestigt berichtgeving hierover door de Gelderlander. De moskee werd in de nacht van zondag op maandag besmeurd met maandverband en een substantie die lijkt op poep.
17/07 16u30  Interimvoorzitter RvT Laurentius ZiekenhuisDe Raad van Bestuur van het Laurentius Ziekenhuis in Roermond heeft Wim Grave benoemd tot interimvoorzitter van de Raad van Toezicht. Dat maakte het ziekenhuis woensdag bekend. Grave moet een nieuwe Raad van Toezicht gaan samenstellen.
17/07 16u30  Afscheidingen komen al voor sinds 1919Femke Merel van Kooten-Arissen verliet dinsdag de vijfkoppige fractie van de PvdD en gaat nu als zelfstandig Kamerlid verder. Kan dat zomaar? En hoe bijzonder is zo’n afscheiding? Drie vragen en antwoorden.
17/07 16u15  Slachtoffers MH17 herdacht bij monumentMet het voorlezen van de namen van de 298 slachtoffers is in Vijfhuizen de vliegramp met de MH17 herdacht. Nabestaanden lazen veelal zelf de namen van hun familieleden voor, waarbij veel emoties loskwamen. Onder de slachtoffers waren 196 Nederlanders. In veel gevallen kwamen meerdere familieleden om het leven.
17/07 16u15  Brussel voert druk op Polen weer opDe Europese Commissie voert opnieuw de druk op Polen op vanwege vermeende schending van de rechtsstaat. Vicevoorzitter Frans Timmermans adviseert Warschau een einde te maken aan een onrechtmatige tuchtregeling voor Poolse rechters. Die ondermijnt onder meer de de rechterlijke onafhankelijkheid.
17/07 16u15  Economie Curaçao blijft krimpenCuraçao heeft in 2018 voor het derde achtereenvolgende jaar te maken gehad met een krimp van de economie, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek op het eiland.
17/07 16u15  Melden vermissing rijbewijs wordt makkelijkerWie zijn of haar rijbewijs kwijtraakt, of vermoedt dat met het document gefraudeerd wordt, hoeft straks niet meer langs bij de gemeente. Het wordt mogelijk direct digitaal melding te maken van vermissing bij de wegverkeersdienst RDW. Het rijbewijs wordt dan ook meteen ongeldig.
17/07 16u00  Meer overlast ‘valet parking’ rond SchipholOp en rond Schiphol is in toenemende mate sprake van overlast van ‘valet parking’-bedrijven, die auto’s van reizigers ergens parkeren. Niet alle bedrijven leveren kwaliteit en klantenservice, waarschuwt de gemeente Haarlemmermeer.
17/07 16u00  Kleine koersuitslagen op Wall StreetDe aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met zeer kleine uitslagen geopend. De Amerikaanse president Donald Trump liet van zich horen op het handelsvlak en dreigde met nieuwe importheffingen tegen China. Bij de bedrijven ging de aandacht uit naar Bank of America, dat met resultaten kwam. Verder komt de Federal Reserve nog met zijn zogeheten Beige Book.
17/07 15u45  Eis tot 8 jaar en tbs om doodslag schoonmoederHet Openbaar Ministerie wil dat Utrechter Kevin N. (33) een celstraf krijgt van acht jaar en tbs met dwangverpleging voor het zwaar mishandelen en doden van zijn schoonmoeder, de 58-jarige Soraya Gooyer. Tegen de twee zussen Nadia (31) en Nicole (33) en haar partner Patrice C. (43) eisten de aanklaagsters voor de rechtbank Utrecht celstraffen van respectievelijk zes, vier en drie maanden. Zij zijn volgens het OM medeplichtig aan mishandeling.
17/07 15u45  Europese groenen eisen vier EU-commissarissenDe Europese Groenen eisen vier posten in de nieuwe Europese Commissie onder het voorzitterschap van Ursula von der Leyen. Volgens Philippe Lamberts van de groene fractie is dat een voorwaarde voor steun aan de commissie. Die zal nodig zijn om meerderheden voor Europese wetgeving te kunnen vormen in het deze maand geïnstalleerde nieuwe Europees Parlement.
17/07 15u45  IMF pleit voor extra investeringen in NederlandHet Internationaal Monetair Fonds (IMF) pleit er opnieuw voor dat landen als Nederland en Duitsland extra geld moeten steken in onder meer onderzoek en infrastructuur om de economie aan te jagen. Dat zegt Gita Gopinath, de hoofdeconoom van het fonds, in een rapport over de grote verschillen tussen landen in saldo op de lopende rekening.
17/07 15u45  Bouw wil noodwet voor stikstofproblematiekOm te voorkomen dat grote bouw- en infrastructuurprojecten vastlopen vanwege de stikstofproblematiek, moet er noodwetgeving komen. Dat zegt Bouwend Nederland in een reactie op de uitspraak van de Raad van State over de verbreding van de ringweg rond Utrecht. De brancheorganisatie voor de bouw vreest voor „grote maatschappelijke en economische schade”.
17/07 15u45  Turkse diplomaat onder doden in IrakOnder de drie personen die woensdag werden vermoord tijdens een schietpartij in de Iraakse stad Erbil, is een Turkse diplomaat. Dat hebben Koerdische veiligheidsfunctionarissen en het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaard.
17/07 15u30  2 miljoen euro gevonden bij woninginvallenDe politie heeft maandag 2 miljoen euro cashgeld gevonden bij invallen in Den Haag en Leidschendam. Agenten deden invallen in vijf huizen, zo verklaart de politie woensdag. Een 41-jarige man en een 59-jarige vrouw zijn opgepakt op verdenking van witwassen.
17/07 15u30  Vervoersorganisaties balen van uitstel A27De uitspraak van de Raad van State dat de verbreding van de ringweg van Utrecht niet door mag gaan is zeer teleurstellend. Dat stellen vervoerdersorganisaties TLN en evofenedex. De twee partijen noemen de verbreding van de weg „uiterst belangrijk voor het investeringsklimaat en vestigingsklimaat voor bedrijven en dus voor ons nationale verdienvermogen”.
17/07 15u30  Warmterecord in noordelijkste plaats CanadaIn Alert, de noordelijkste Canadese basis, is een temperatuur van 21 graden gemeten. Volgens de schaarse bewoners van deze buitenpost van de strijdkrachten is nog nooit eerder zo’n hoge temperatuur geregistreerd.
17/07 15u00  Aanslag met verf op toeristenbus in BarcelonaCatalaanse extremisten hebben toeristen belaagd in Barcelona. Dinsdag moesten acht toeristen behandeld worden, nadat hun geparkeerde toerbus met onder meer witte verf was bestookt door de separatistische anarchisten van de splintergroep Batzac, meldden Spaanse media.
17/07 15u00  Rutte tijdens herdenking MH17: Leugens mogen nooit winnen„Flagrante leugens en doelbewuste fluistercampagnes mogen het nooit winnen van de onloochenbare feiten.” Premier Mark Rutte verwees met die opmerking bij de nationale herdenking van de MH17-ramp in Vijfhuizen naar de desinformatie die Rusland over het neerschieten van het vliegtuig verspreidt. In aanwezigheid van nabestaanden en betrokkenen bij de afwikkeling van de ramp sprak hij over „een schandelijke daad die 298 onschuldige mensen uit het leven heeft weggerukt”.
17/07 14u45  Problemen door droogte nemen toeDe problemen door droogte en weinig regen nemen toe. Volgens verschillende waterschappen is er net als vorig jaar sprake van extreme droogte. Nu het volgende week weer erg warm lijkt te worden en water daardoor sneller zal verdampen, worden op tal van plaatsen extra maatregelen genomen.
17/07 14u45  Rutte: leugens mogen nooit winnen van feiten„Flagrante leugens en doelbewuste fluistercampagnes mogen het nooit winnen van de onloochenbare feiten.” Premier Mark Rutte verwees met die opmerking bij de nationale herdenking van de MH17-ramp in Vijfhuizen naar de desinformatie die Rusland over het neerschieten van het vliegtuig verspreidt. In aanwezigheid van nabestaanden en betrokkenen bij de afwikkeling van de ramp sprak hij over „een schandelijke daad die 298 onschuldige mensen uit het leven heeft weggerukt”.
17/07 14u45  5G-antenne op elke lantaarnpaal: meer kans op enge ziektes?De overheid wil gemeenten verplichten mee te werken aan de uitrol van 5G. Lantaarnpalen, verkeerslichten en bushokjes: ze moeten antennes kunnen krijgen die supersnel draadloos internet mogelijk maken. Iedereen wordt straks altijd en overal blootgesteld aan mobiele straling. Hoe gevaarlijk is dat?
17/07 14u45  Drie Turkse diplomaten doodgeschoten in IrakZeker drie Turkse diplomaten zijn woensdag vermoord tijdens een schietpartij in de Iraakse stad Erbil, zeiden twee Koerdische veiligheidsfunctionarissen.
17/07 14u30  Nationale herdenking MH17-ramp begonnenBij het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen is de herdenking van de ramp met het toestel van Malaysia Airlines begonnen. Het is de vijfde keer dat wordt herdacht dat het toestel boven het oosten van Oekraïne uit de lucht werd geschoten. Alle 298 inzittenden kwamen om, onder wie 196 Nederlanders.
17/07 14u30  Boekentips van boekhandelaar Jan van de BreevaartVakantietijd betekent voor bijna iedereen: tijd voor iets anders, tijd van vermaak. Deze boeken bieden vermaak in de goede zin van het woord.
17/07 14u15  Gevonden lijk in Leeuwarden duidt op misdrijfPolitieagenten hebben dinsdagmiddag in een huis aan de Professor Meester P.S. Gerbrandyweg in Leeuwarden een lijk gevonden. Er zijn volgens de politie aanwijzingen die duiden op een misdrijf. De identiteit van het slachtoffer is niet bekend, maar vermoedelijk gaat het om de 73-jarige bewoner, aldus de politie woensdag.
17/07 14u15  Stine Jensen over yoga en meditatieFilosoof Stine Jensen kreeg een psychotische ervaring, nadat ze tijdens een yogaweek –onwetend– een koekje met geestverruimende middelen had gekregen. In haar boek ”Goeroes” onderzoekt ze die ervaring. Yoga opgeven wil ze niet, maar haar ogen zijn opengegaan voor de schaduwkanten van moderne spiritualiteit.
17/07 14u15  Recensie: Afscheid van het orthodoxe JodendomNiet alleen de gereformeerde gezindte kent haar ‘afhakersliteratuur’; ook orthodoxe Joden die hun achtergrond de rug toekeerden, schreven hierover. Hun boeken bieden een inkijkje in gesloten gemeenschappen. Én vormen een spiegel.
17/07 14u00  Vrouw (65) vast om dreigementen windparkenDe politie heeft een 65-jarige vrouw uit Emmen (Drenthe) aangehouden die mogelijk dreigbrieven heeft verstuurd naar partijen die betrokken zijn bij de aanleg van windmolenparken. De brieven waren gericht aan ondernemers en bestuurders. Agenten doorzochten dinsdag haar huis, woensdag meldde zij zich op last van de politie op het bureau.
17/07 13u45  Reclame Milka-chocolade deels misleidendChocoladefabrikant Milka moet een tv-commercial aanpassen. In die reclame zegt het bedrijf dat alle door Milka gebruikte koemelk van melkveehouders komt die maximaal zestig koeien houden. Stichting Even Geen Vlees diende hierover een klacht in bij de Reclame Code Commissie (RCC) en kreeg op dat punt gelijk.
17/07 13u45  Meeste Nederlanders weten niet wie Janine Jansen isHoeveel mensen kennen Janine Jansen, Nederlands bekendste violiste? 76 procent weet niet wie zij is. En dat Jaap van Zweden een internationaal bekende dirigent is, weten wat oudere landgenoten nog wel, maar onder de 35-minners weet driekwart dat ook niet.
17/07 13u30  Onderzoeker Kobi Michael: Er is geen oplossing voor het probleem GazaIsraël kan Hamas militair vernietigen. Maar wat gebeurt er daarna? Kobi Michael: „Het probleem van Gaza kan niet worden opgelost.”
17/07 13u30  Vier verdachten dood moeder wijzen naar elkaarTwee zussen en hun partners die worden verdacht van mishandeling en betrokkenheid bij de dood van hun (schoon)moeder, bleven dat laatste woensdag ontkennen voor de rechtbank Utrecht. Ze spraken elkaar tegen en beschuldigden elkaar. Het slachtoffer, de 58-jarige Soraya Gooyer, werd op 22 oktober 2017 dood gevonden in haar woning in de wijk Overvecht. Ze stierf door ‘samendrukkend geweld’ op haar hals en kaak, stelden deskundigen vast.
17/07 13u15  ‘Cryptoplan Facebook kan zo niet doorgaan’De lancering van een eigen cryptomunt door Facebook kan niet doorgaan in de vorm die de socialmediagigant tot nu toe heeft voorgesteld. Dat zei de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire voorafgaand aan overleg met ambtsgenoten van de zogeheten G7-landen.
17/07 13u15  Bredanaar twee keer gepakt met drugsEen 28-jarige man uit Breda is dinsdagavond aangehouden omdat hij drugs bij zich had. Dat was de tweede keer binnen een paar dagen. Bij de tweede arrestatie stapte de man uit zijn auto en riep hij dat de politie „hem altijd moest hebben en dat hij de week ervoor ook al was aangehouden”.
17/07 13u00  FNV: Picnic ontslaat actieve vakbondsledenInternetsupermarkt Picnic heeft meerdere medewerkers ontslagen die actief waren voor de FNV. Dat stelt de vakbond. De kwestie is voor FNV aanleiding om woensdag acties te organiseren bij de boodschappenbezorger. Medewerkers presenteren dan hun eis dat de werkgever ophoudt met de in hun ogen onterechte ontslagen.
17/07 13u00  ABP stopt terugvorderen te veel pensioengeldPensioenfonds ABP stopt met het terugvorderen van ten onrechte te veel uitgekeerd pensioengeld. Dat is de uitkomst van een kwestie die aanhangig was gemaakt door Omroep MAX.
17/07 13u00  Groen licht voor overname VivatDe Europese Commissie heeft groen licht gegeven voor de verkoop van de Nederlandse verzekeraar Vivat door het Chinese Anbang aan Athora. Onderdeel van de deal is dat de op Bermuda gevestigde verzekeringsgroep de niet-levensverzekeringsactiviteiten direct doorverkoopt aan NN Group, waarmee die weer in Nederlandse handen komen.
17/07 12u45  Rutte kan weer de show stelen bij TrumpPremier Mark Rutte mag donderdag op de koffie bij president Donald Trump. Op de agenda staat onder meer het terughalen van IS-strijders uit Syrië en een bijdrage aan de missie in de Straat van Hormuz.
17/07 12u30  Gemeente Utrecht: verbreding A27 niet nodigDe gemeente Utrecht heeft geen moeite met de beslissing van de Raad van State dat de A12 en de A27 voorlopig niet verbreed mogen worden uit milieuoverwegingen. „Stikstof heeft grote impact op de bodem en natuur. Het is goed dat de rechter vanuit deze invalshoek naar geplande projecten kijkt”, aldus wethouder Lot van Hooijdonk (Mobiliteit) in een reactie.
17/07 12u15  Beloning voor tip over vermiste RotterdammerHet Openbaar Ministerie in Rotterdam looft een beloning uit van 10.000 euro voor de gouden tip die leidt naar de 26-jarige Rotterdammer Mohamed Anaya. De man is vermist sinds vrijdag 14 juni. Mogelijk heeft die vermissing te maken met een partij verdovende middelen waarbij wellicht iets is misgegaan, denkt de politie.
17/07 12u15  Zeelui Oekraïne blijven vast in RuslandEen rechtbank in Moskou heeft woensdag het voorarrest van zes Oekraïense zeelieden met nog eens drie maanden verlengd. De totaal 24 zeelieden werden vorig jaar voor de kust van het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim opgepakt. Over het lot van de andere Oekraïners beslist de rechtbank later op woensdag.
17/07 12u15  VOE-bestuur schakelt mediator inHet bestuur van de stichting Vormingsactiviteiten Oost-Europa (VOE) schakelt een mediator in om het conflict met een werknemer, waarover de laatste weken veel publiciteit ontstond, te beslechten.
17/07 12u15  Van Voorden (VOE): Lekken is SGP onwaardigHet is rumoerig binnen de SGP. Voorzitter Van Voorden (VOE) spreekt zich uit.
17/07 12u15  Opnieuw haalt magneetvisser granaat omhoogEen man heeft woensdagmorgen tijdens het magneetvissen een explosief omhoog gehaald in Berkel en Rodenrijs. De politie meldt dat het waarschijnlijk om een granaat gaat. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is onderweg naar de Leeweg, waar de man het projectiel uit het water viste.
17/07 12u15  Door Turkije gezochte drugssmokkelaar gepaktEen door Turkije gezochte man is maandag aangehouden terwijl hij aan het werk was bij een bedrijf in Almere. De 36-jarige Turk is in zijn thuisland veroordeeld tot een celstraf van 13 jaar, nadat hij in 2013 op het vliegveld van Istanbul was aangehouden met zes kilo cocaïne en bijna vijftig kilo aan xtc.
17/07 12u15  ‘Strafproces tegen Air France om crash 2009’De Franse justitie zint naar verluidt op een strafproces tegen Air France, in verband met de crash van een Air France-toestel op een vlucht van Rio de Janeiro naar Parijs in 2009. Daarbij vonden 228 mensen de dood.
17/07 12u00  Duitsland voert inentingsplicht mazelen inDuitsland voert een inentingsplicht tegen mazelen in. Vanaf maart volgend jaar moeten alle kinderen die voor het eerst naar een opvang of naar school gaan zijn ingeënt.
17/07 12u00  Brussel opent onderzoek naar AmazonDe Europese Commissie is een formeel onderzoek begonnen naar mogelijk misbruik van verkoopgegevens van concurrenten door Amazon. Dat heeft EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) in Brussel bekendgemaakt.
17/07 12u00  ASML helpt AEX vooruitDe meeste Europese beurzen deden woensdag een stapje terug. Het dreigement van president Donald Trump om meer importtarieven op Chinese goederen te heffen zorgde voor enige terughoudendheid. De beurshandel stond verder in het teken van de bedrijfsresultaten. Op het Damrak vielen de kwartaalcijfers van chipmachinefabrikant ASML in goede aarde.
17/07 12u00  ‘Besluit Ringweg zware tegenvaller’Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat reageert teleurgesteld op de uitspraak van de Raad van State (RvS). Minister Cora van Nieuwenhuizen noemt het besluit in een reactie een „zware tegenvaller”.
17/07 11u45  Marga Klompé gekozen tot belangrijkste vrouw Nederlandse geschiedenisMarga Klompé (1912-1986) is de belangrijkste vrouw uit de Nederlandse geschiedenis, volgens een jury van voornamelijk historici.
17/07 11u45  MH17-nabestaanden keken pastoor Dresmé versteend aanEr klinkt huiver in de stem van de Hilversumse pastoor Jules Dresmé (66) als hij zegt: „Nooit zag ik zo veel verdriet als in de maand na de MH17-ramp.”
17/07 11u45  Vierdaagsefeesten drukker dan ooitDe Vierdaagsefeesten in Nijmegen zijn dinsdagavond door meer mensen dan ooit bezocht. Volgens politie en organisatie waren 215.000 feestvierders in de stad en dat is nooit eerder op de vierde dag van de feesten vertoond. In totaal hebben de feesten sinds zaterdag 835.000 bezoekers getrokken.
17/07 11u45  Nederlander dood door crash FrankrijkEen Nederlandse en Belgische toerist zijn omgekomen door een ongeval met een zweefvliegtuig in Frankrijk. Het toestel crashte dinsdagavond bij de plaats Sisteron in het departement Alpes-de-Haute-Provence in het zuidoosten van Frankrijk.
17/07 11u45  Aardappelhandel vatbaar voor witwassenAardappel- en uienhandelaren zijn volgens het Openbaar Ministerie vatbaar voor grootschalige witwaspraktijken. Ondergrondse bankiers en geldkoeriers leveren tientallen miljoenen euro’s af bij Nederlandse handelaren, die boodschappentassen vol contant geld aannemen. In de periode 2014 tot begin dit jaar is bijna 150 miljoen euro aan contant geld door Nederlandse aardappel- en uienhandelaren aangenomen, meldt het OM.
17/07 11u45  Afvalbedrijven gaan toch rups verbrandenAfvalverwerkingsbedrijven gaan toch de eikenprocessierups verbranden. Dat bevestigt een woordvoerder van de Vereniging Afvalbedrijven na berichtgeving van de Stentor. Vuilverbranders weigerden de rups eerst te verbranden, omdat zij bij de verwerking van het ongedierte veel last kregen van jeuk door de vuurhaartjes die op de rups zitten. De insecten zullen vanaf nu in verstevigde zakken aangeleverd worden die niet kunnen scheuren, ook wel ‘big bags’ genoemd.
17/07 11u45  Eigen kerk voor gemeente in LimaDe jonge gemeente ”Cristo Vive” (Christus leeft) in de probleemwijk Rimac in de Peruaanse hoofdstad Lima heeft zondag de beschikking gekregen over een eigen kerk.
17/07 11u45  Campagne voor redden Batavia van startIn Lelystad vond zaterdag 29 juni de kick-off plaats van de campagne ”Breng de Batavia aan Land”.
17/07 11u30  Opnieuw meer hiv-gevallen in O-EuropaIn Oost-Europa en Centraal-Azië zet de zorgwekkende opwaartse trend van nieuwe hiv-infecties zich voort. Vorig jaar steeg het aantal mensen dat besmet was met het aidsvirus met 29 procent, meldde het VN-programma voor hiv/aids van de Verenigde Naties (UNAIDS) dinsdag.
17/07 11u30  „Bukraket vervoer je niet in een tas”Vijf jaar na de vliegramp met de MH17 verschillen Oekraïeners nog altijd van mening over de oorzaak. „Dit was het werk van het Oekraïense leger”, zeggen inwoners van het dorp Droezjkivka. Maar dat gaat er bij oud-gedienden van het leger niet in. „Als wij dat hadden gedaan waren er talloze foto’s genomen.”
17/07 11u30  Hof: OM moet arrestatie Michael P. onderzoekenHet Openbaar Ministerie moet toch onderzoek doen naar de arrestatie van Michael P., die is veroordeeld voor de moord op Anne Faber. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam bepaald na een klacht van P.
17/07 11u30  Duterte: nooit voor een internationale rechterDe Filipijnse president Rodrigo Duterte zegt dat hij nooit zal worden berecht door een internationale rechtbank voor massamoorden wegens zijn oorlog tegen drugs. Tegelijk bezwoer hij zijn hardhandig optreden niet los te laten, dat hij aan het winnen was en zou doorzetten „tot het einde”.
17/07 11u30  Streep door plan voormalige vliegbasis TwenteDe voorgenomen herontwikkeling van de voormalige vliegbasis Twente kan niet doorgaan, heeft de Raad van State woensdag bepaald. De plannen zouden leiden tot een te hoge uitstoot van stikstof, die niet in lijn is met Europese regels.
17/07 11u30  Nee, Kamerlid dat zich afscheidt, pleegt geen ‘zetelroof’Het heeft sinds de laatste Kamerverkiezingen even geduurd, maar nu is het dan toch weer zover. Een Kamerlid, te weten Femke Merel van Kooten, scheidde zich dinsdag af van haar fractie, te weten die van de Partij voor de Dieren (PvdD).
17/07 11u30  Live: OM moet toch onderzoek doen naar de mogelijk te hardhandige arrestatie van Michael P., heeft gerechtshof Amsterdam bepaaldLees meer >
17/07 11u15  Kerk ZGG in Guayaquil gerenoveerdDe gemeente El Amparo in de Ecuadoriaanse stad Guayaquil heeft vorige maand haar gerenoveerde kerkgebouw in gebruik genomen.
17/07 11u00  Vliegramp MH17 in het nationale geheugen gegriftDe lange stoet rouwauto’s met slachtoffers van vlucht MH17 staan op het netvlies gebrand. Daders lopen vrij rond, nabestaanden hebben levenslang.
17/07 11u00  Snelle korting dreigt voor meer pensioenfondsen dan gedachtMeer pensioenfondsen dan verwacht stevenen af op korten op de uitkeringen in 2020. Dat bleek woensdag uit gesprekken die het Financieele Dagblad met pensioendeskundigen heeft gevoerd.
17/07 11u00  Besluit moslimschool automatisch in werkingHet besluit van minister Arie Slob (Basisonderwijs) om groen licht te geven voor de komst van een islamitische basisschool naar Westland is woensdag „automatisch in werking getreden”, aldus een woordvoerder van het ministerie. De bewindsman moest ingrijpen omdat de gemeenteraad weigerde akkoord te gaan, terwijl de Raad van State had besloten dat de school er gewoon moest komen.
17/07 11u00  Bedrijf Musk gaat ‘draden’ plaatsen in hersensDe Amerikaanse start-up Neuralink wil volgend jaar proefpersonen verbinden met computers door elektroden in hun hersenen te implanteren. Dat maakte het bedrijf, met Tesla-baas Elon Musk als grootste geldschieter, bekend. Neuralink heeft al dergelijke elektroden geïmplanteerd bij ratten waardoor hun hersenactiviteit is te meten.
17/07 10u45  Ring Utrecht mag niet worden verbreedDe ring rond Utrecht mag voorlopig niet worden verbreed. Het ministerie van Infrastructuur had daar toestemming voor gegeven, maar de Raad van State heeft dat besluit woensdag teruggedraaid. De minister moet opnieuw naar de plannen voor de A27 en de A12 kijken.
17/07 10u45  Uitzetting Iraanse christin uit Duitsland dreigtEen Iraanse christin die in 2015 naar Duitsland is gevlucht, dreigt uitgezet te worden naar Iran. Daar wacht haar de gevangenis en wanneer zij haar geloof niet herroept, foltering en misschien zelfs de dood, aldus ”Christliche Initiative Herborn”. De projectgroep doet er alles aan om de dreigende uitzetting te voorkomen.
17/07 10u30  Trump: ik kan nog meer heffingen opleggenDe Amerikaanse president Donald Trump heeft benadrukt dat hij nog meer importheffingen kan opleggen aan China als hij dat wil. Eerder beloofde hij dat niet te doen na het bereiken van een wapenstilstand in de handelsoorlog met het Aziatische land.
17/07 10u30  ‘Minder geld naar start-ups door handelsvete’Beginnende bedrijven hebben het eerste halfjaar wereldwijd minder durfkapitaal opgehaald dan een jaar eerder. Vooral in China zijn investeerders minder snel bereid geld in start-ups te steken dan voorheen, becijferde accountants- en adviesbureau KPMG. Daarbij speelt onzekerheid door de handelsoorlog met de Verenigde Staten de bedrijven een grote rol.
17/07 10u30  PKN sluit overeenkomst met Jeugdwerk.infoDe Protestantse Kerk in Nederland (PKN) heeft een overeenkomst gesloten met Jeugdwerk.info voor de begeleiding van lokale jeugdwerkers.
17/07 10u30  Ontwerper Wim Crouwel in New York bekroondGrafisch ontwerper Wim Crouwel (90) heeft in de Verenigde Staten een prestigieuze prijs gekregen. Het is een medaille die zijn Amerikaanse vakgenoten van de Type Directors Club hem toekennen voor zijn hele oeuvre. De toekenning vindt woensdagavond plaats in New York.
17/07 10u30  Boeren: Agrimarkt had oog voor streekproduct, blijft dat zo onder Jumbo-vlag?Agrimarkt gaf streekproducten altijd royaal een podium. Nu Jumbo de kleine supermarktketen overneemt van boerencoöperatie CZAV, vrezen Zeeuwse telers dat het straks gedaan is met het ruime assortiment.
17/07 10u30  Kerken Wageningen krijgen steun gemeenteraadDe motie van de ChristenUnie om kerken te helpen bij het zoeken naar ruimte voor hun zondagse diensten is dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering van de gemeente Wageningen aangenomen.
17/07 10u15  Meer dan helft Britten hangt geen godsdienst aanDe secularisatie zet in Groot-Brittannië onverminderd door. Hoe jonger de Britten zijn, hoe minder vaak ze zich anglicaans noemen. Niet-religieuzen noemen zich steeds vrijmoediger atheïst.
17/07 10u15  Pakistan arresteert beruchte islamist weerPakistan heeft de medeoprichter opgepakt van de islamitische beweging die achter de bloedige aanslag zat in Mumbai in 2008. Het gaat om de Pakistaanse islamist Hafiz Saeed, die al eerder vastzat en in 2017 op vrije voeten kwam. De aanklacht nu is onbekend maar zou te maken hebben met het financieren van terrorisme.
17/07 10u00  Delfts aardewerk in bruikleen naar Den HaagHet Gemeentemuseum Den Haag krijgt een van de grootste en belangrijkste privéverzamelingen Delfts aardewerk ter wereld langdurig in bruikleen. Het gaat om de collectie van de in 2005 overleden staalindustrieel Meijer Lavino.
17/07 10u00  Italiaanse bestsellerauteur Camilleri doodDe Italiaanse bestsellerauteur Andrea Camilleri is op 93-jarige leeftijd overleden. Hij stierf woensdag in een ziekenhuis in Rome. Camilleri is vooral bekend om de thrillers met inspecteur Salvo Montalbano. De Siciliaan was medio juni in kritieke toestand in het ziekenhuis opgenomen na problemen met de bloedsomloop en een ademstilstand.
17/07 10u00  ASML koploper in AEXDe Amsterdamse beurs bleef woensdag dicht bij huis. De andere Europese beurzen deden een stapje terug. De beurshandel stond vooral in het teken van de bedrijfsresultaten. Op het Damrak vielen de kwartaalcijfers van chipmachinefabrikant ASML in goede aarde. Navigatiebedrijf TomTom, dat ook met resultaten kwam, zag zijn openingswinst geheel verdampen.
17/07 09u45  Consumentenbond: Patiëntenstop VGZ bij Ikazia „onacceptabel”De Consumentenbond noemt de patiëntenstop van VGZ-verzekerden bij het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam „onacceptabel.” Per 1 juli worden nieuwe patiënten die verzekerd zijn bij VGZ niet meer naar Ikazia gestuurd, omdat het ziekenhuis bijna door het budget van 2019 heen is.
17/07 09u45  Motie CU in Wageningen aangenomenDe motie van de ChristenUnie om kerken te helpen bij het zoeken naar ruimte voor hun zondagse diensten is dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering van de gemeente Wageningen aangenomen.
17/07 09u45  GZB start noodhulp aan getroffen NepalDe GZB komt in actie voor het door natuurgeweld getroffen Nepal. Dat maakte de zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland dinsdag bekend. Partnerorganisatie Asal Chhimekee Nepal (ACN) bezoekt getroffen dorpen in de Terai en begint met het uitdelen van voedsel, water en andere eerste levensbehoeften.
17/07 09u45  Puriteinen waren politiek zelfbewustPuriteinen conservatief en ingetogen? Ze wisten ook uitstekend hun belangen te verdedigen, ook al kostte dat een burgeroorlog.
17/07 09u45  Hoog tijd dat EO weer voluit Bijbelse koers gaat varenDe EO-documentaire ”De kast, de kerk & het koninkrijk” biedt niet alleen inzicht in veranderdingen in opvattingen in de kerk, maar evenzeer in de gewijzigde zienswijze van de omroep zelf. Het is dringend nodig dat de EO tot bezinning komt.
17/07 09u30  Koningin Máxima tien jaar pleitbezorger VNKoningin Máxima reist al tien jaar de wereld rond om financiële diensten voor iedereen toegankelijk te maken. Ze is deze week naar New York gereisd om het tienjarig bestaan van haar VN-taak te bespreken met António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties. In New York bezocht Máxima ook het UNSGSA-kantoor dat haar inhoudelijk ondersteunt bij haar VN-werkzaamheden.
17/07 09u30  TomTom en ASML in trek op DamrakDe Amsterdamse aandelenbeurs is woensdag vrijwel vlak aan de handelsdag begonnen. Ook de andere Europese beurzen bleven dicht bij huis. De beurshandel stond vooral in het teken van de bedrijfsresultaten. Op het Damrak waren navigatiebedrijf TomTom en chipmachinefabrikant ASML in trek na publicatie van kwartaalcijfers.
17/07 09u15  Partijen Soedan tekenen akkoordDe militaire machthebbers en de Soedanese oppositie hebben woensdag het akkoord ondertekend over een overgangsregering. De ceremonie rond de ondertekening werd rechtstreeks uitgezonden op de televisie.
17/07 09u00  Utrechter gepakt voor verkopen foute softwareEen 20-jarige man uit Utrecht is aangehouden op verdenking van het op grote schaal maken en verkopen van foute software. Bij hem konden programma’s worden gekocht waarmee onder meer in Word- en Excel-bestanden verborgen code of malware is in te bouwen, waarmee volgens het Openbaar Ministerie een vorm van phishing kan worden toegepast .
17/07 08u45  Ds. K. Muller (NGK) overledenDs. K. Muller, emeritus predikant binnen de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK), is maandag overleden.
17/07 08u45  Recordhouder Vierdaagse niet meer gestartDe 87-jarige Bert van der Lans uit Nijmegen, recordhouder van de Vierdaagse, is woensdag niet meer begonnen aan zijn tweede wandeldag. Van der Lans brak dinsdag een sleutelbeen bij een valpartij en had woensdagmorgen nog te veel pijn om 30 kilometer te gaan lopen. Hij deed voor de 72e keer mee aan de wandelmars.
17/07 08u45  ‘Hoge bloeddruk bij dementie wél behandelbaar’Onderzoekers van het Radboudumc hebben ontdekt dat hoge bloeddruk bij oudere mensen met dementie toch wel te behandelen is. In de medische wereld wordt aangenomen dat dat beter niet kan omdat het de bloedtoevoer naar de hersenen verder zou kunnen verminderen. De wetenschappers hebben erover gepubliceerd in het vakblad Hypertension.
17/07 08u45  Meisje in VS dood door golfbal van vaderEen 6-jarig meisje is in de VS om het leven gekomen doordat ze werd geraakt door een golfbal die door haar vader was weggeslagen. De bal kwam tegen haar hoofd. Het kind werd naar het ziekenhuis gebracht waar het korte tijd later overleed.
17/07 08u45  A15 bij Rotterdam weer vrij na ongelukOp de A15 heeft woensdagochtend bij knooppunt Vaanplein (Rotterdam) een flinke file gestaan na een ongeluk. De vertraging vanuit Europoort richting Gorinchem was ruim een uur.
17/07 08u30  Ericsson verkoopt meer netwerkapparatuurMaker van netwerkapparatuur Ericsson heeft in het tweede kwartaal de omzet flink opgevoerd. Met name in Noord-Amerika en Noordoost-Azië boerde het Zweedse bedrijf goed. Ericsson zette dan ook een winst in de boeken, waar vorig jaar in dezelfde periode nog een verlies werd geleden.
17/07 08u30  Bulgarije pakt verdachte megahack fiscusDe Bulgaarse politie heeft een verdachte aangehouden van een megahack op het belastingkantoor van het balkanland. Daardoor kwamen de persoonlijke en financiële gegevens van miljoenen mensen op straat te liggen, zei een woordvoerster van het ministerie van Binnenlandse Zaken woensdag.
17/07 08u30  Nikkei lager door handelszorgenDe Japanse aandelenbeurs is woensdag opnieuw met verlies geëindigd. De handelszorgen staken de kop weer op. De Amerikaanse president Donald Trump stelde dat er nog een lange weg is te gaan tot een handelsdeal met China en dreigde met extra importtarieven op 325 miljard dollar aan Chinese goederen.
17/07 08u15  Fikse file op A15 door ongelukOp de A15 is woensdagochtend bij knooppunt Vaanplein (Rotterdam) een flinke file ontstaan door een ongeluk. De vertraging vanuit Europoort richting Gorinchem is rond 08.00 uur al ruim een uur, meldt de ANWB.
17/07 08u15  Europese autoverkopen stevig lager in juniHet aantal nieuwe personenauto’s dat vorige maand in de Europese Unie op kenteken is gezet, is fors lager dan in juni 2018. Dat blijkt uit cijfers van branchevereniging ACEA.
17/07 08u00  Swatch voelt strijd tegen ‘grijze markt’Horlogemaker Swatch heeft in het eerste halfjaar een lagere omzet en winst in de boeken gezet dan een jaar eerder. Het bedrijf wijt de mindere resultaten aan harde acties tegen officieuze verkoopkanalen die luxehorloges tegen flinke kortingen aanbieden.
17/07 08u00  Zijn stervenJohannes 12:24a
17/07 07u45  Swedbank verlaagt dividend na schandaalSwedbank gaat fors minder dividend uitkeren. De Zweedse bank betaalde tot nu toe driekwart van de jaarlijkse winst uit aan aandeelhouders, maar verlaagt dat tot de helft van de winst. De bank wil daarmee de kapitaalpositie versterken.
17/07 07u30  Ramp met MH17 voor vijfde keer herdachtDe ramp met de MH17 wordt woensdag voor de vijfde keer herdacht. Dat gebeurt bij het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen. Het is woensdag vijf jaar geleden dat het toestel van Malaysia Airlines boven Oost-Oekraïne uit de lucht werd geschoten. Alle 298 inzittenden kwamen om. Onder hen waren 196 Nederlanders.
17/07 07u00  Kleinste huurprijsstijging sinds 2015De huurprijzen in de vrije sector zijn in het afgelopen kwartaal met slechts 3,1 procent toegenomen. Dat is de laagste gemiddelde prijsstijging sinds het tweede kwartaal van 2015, meldt woningplatform Pararius.
17/07 07u00  Kabinet wil 5G-masten op elke straathoekHet kabinet maakt ruim baan voor de aanleg van 5G-zendmasten in Nederland. Gemeenten krijgen de plicht om mee te werken aan de aanleg van antenne-installaties voor supersnel internet in openbare gebouwen, lantaarnpalen en verkeerslichten.
17/07 06u30  Christchurch bezorgd over komst wapenwinkelDe Nieuw-Zeelandse winkelketen Gun City heeft voor ophef gezorgd door plannen bekend te maken voor een megawinkel in Christchurch. De keten had wapens verkocht aan de man die wordt beschuldigd van het plegen van twee aanslagen op moskeeën in Christchurch, waarbij 51 doden vielen.
17/07 06u15  ‘Kwetsbaren in de wijk beter helpen bij hitte’Gemeenten moeten zich beter voorbereiden op een hittegolf. Zo moeten er afspraken worden gemaakt met andere lokale partijen over wie wat doet bij perioden van hitte. En stedenbouwkundigen moeten in hun plannen meer rekening houden met snikhete dagen. Daarvoor pleit het Rode Kruis dat woensdag met een Hittegolfgids voor steden op de proppen komt.
17/07 04u30  Nieuwe asielregels Trump voor de rechterBurgerrechtenorganisatie American Civil Liberties Union (ACLU) is een zaak begonnen tegen de nieuwe immigratieregels van president Donald Trump. „Dit is tot dusverre de meest extreme poging van de regering Trump om een asielverbod in te stellen. Dit verbod schendt nationale en internationale wetten”, zei de advocaat van de ACLU.
17/07 04u15  ‘El Chapo’ hoort duur celstrafDe Mexicaanse drugsbaron Joaquín Guzmán Loera, bekend als El Chapo, krijgt woensdag in New York te horen hoe lang hij de cel in moet. De aanklagers hebben een straf van 30 jaar en een levenslange gevangenisstraf geëist voor misdaden waar de 62-jarige Guzmán schuldig aan is bevonden. Hij was stichter van het drugskartel van Sinaloa, genoemd naar de noordwestelijke deelstaat waar hij vandaan komt.
17/07 03u15  Rutte op economische missie in VSPremier Mark Rutte en minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport) gaan op economische missie in de Verenigde Staten. De missie naar de stad Boston is bedoeld voor bedrijven uit de sectoren gezondheid, robotics, kunstmatige intelligentie en klimaatbestendigheid.
17/07 01u30  Huis VS veroordeelt verbale aanvallen TrumpEen meerderheid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft in een stemming president Donald Trump veroordeeld voor zijn verbale aanvallen tegen vier vrouwelijke congresleden van de Democraten. De stemming is vooral symbolisch en heeft geen concrete gevolgen voor Trump.
17/07 01u15  VS: sancties tegen hoogste militairen MyanmarDe Verenigde Staten hebben sancties ingesteld tegen de hoogste militair van Myanmar, de generaal Min Aung Hlaing, en enkele andere hoge militairen. De VS houden hen verantwoordelijk voor het op grote schaal doden van Rohingya moslims.
17/07 00u15  Een op twaalf mensen slachtoffer cybercrimeEen op de twaalf Nederlanders is vorig jaar slachtoffer geworden van digitale criminaliteit. Dat zijn ruim 1,2 miljoen mensen. Vooral tieners en jongvolwassenen werden de dupe van cybercrime. Volgens het onderzoek waren mannen net zo vaak slachtoffer als vrouwen.
17/07 00u15  Verbinding van Rotterdam-Kralingen naar ZuidDe nieuwe oeververbinding in Rotterdam zal komen tussen de Kralinger Esch in het noorden en Feijenoord in Zuid. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), de provincie Zuid-Holland en de gemeente Rotterdam zijn dat dinsdag overeengekomen.
16/07 23u45  Iran sleept olietanker met pech wegBoten van de Iraanse marine hebben in de Perzische Golf een buitenlandse olietanker weggesleept die technische problemen had. Buitenlandwoordvoerder Abbas Mousavi zei dinsdagavond dat het schip een noodoproep had uitgezonden en naar Iraanse wateren is gebracht voor reparatie. Waar dat precies gebeurt wordt later bekendgemaakt evenals de naam van de tanker.
16/07 22u30  Wall Street sluit lagerDe aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag licht lager geëindigd. Beleggers verwerkten de kwartaalresultaten van de grote Amerikaanse banken JPMorgan Chase, Goldman Sachs en Wells Fargo. Ook reageerden ze op een speech van Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell, waarin ze nieuwe aanwijzingen zagen voor een aanstaande renteverlaging.
16/07 22u15  Kramp-Karrenbauer nieuwe defensieministerAnnegret Kramp-Karrenbauer wordt de nieuwe minister van Defensie in Duitsland. De leider van de CDU volgt in die functie haar partijgenote Ursula von der Leyen op. Het bestuur van de christendemocraten bevestigde die verrassende benoeming dinsdagavond aan het Duitse persbureau DPA.
16/07 22u15  Bitcoin zakt onder 10.000 dollarDe waarde van de bitcoin is dinsdagavond onder de 10.000 dollar gezakt. Dat gebeurde toen Amerikaanse politici zich kritisch uitlieten over Libra, de geplande cryptomunt van Facebook. Volgens de website Coinmarketcap.com, die de waarde van honderden cryptomunten bijhoudt, was één bitcoin rond 22.00 uur ruim 9700 dollar waard.
16/07 22u00  Voormalig president Peru opgepakt in VSDe voormalig president van Peru Alejandro Toledo Manrique is op verzoek van het Zuid-Amerikaanse land opgepakt in de Verenigde Staten. Daarmee kan het proces voor eventuele uitlevering beginnen. Dat heeft het Peruaans Openbaar Ministerie dinsdag bekendgemaakt.
16/07 22u00  Wanbetaler moet 2 auto’s in uur tijd inleverenEen man met nog een openstaande rekening heeft in Rotterdam in een uur tijd twee keer zijn auto moeten inleveren. Dat gebeurde in de wijk Ommoord waar de politie dinsdag een verkeerscontrole hield.
16/07 22u00  Rijssenaar: Was dit een kerkenpad? Was ’t dan nog maar zoAan de groene, oostelijke kant van Rijssen ligt havezathe De Oosterhof. Een van de Rijssense kerkenpaden begon hier, bij het grote toegangshek van het kasteel.
16/07 21u45  Mogelijk aantekening en boete voor VVD’erVVD-Kamerlid Wybren van Haga moet rekening houden met een aantekening op zijn strafblad en een boete van zeker ruim 300 euro omdat hij met te veel alcohol achter het stuur heeft gezeten. De VVD zelf heeft hem al een straf opgelegd.
16/07 21u30  Akkoord mijnbouwconcern over schadevergoedingHet Braziliaanse mijnbouwbedrijf Vale heeft een klein half jaar na de desastreuze dambreuk bij een ijzerertsmijn in Brumadinho de families van de dodelijke slachtoffers een schadevergoeding van in totaal zo’n 95 miljoen euro in het vooruitzicht gesteld. Dat is de verantwoordelijke exploitatiemaatschappij overeengekomen met het Openbaar Ministerie in de staat Minas Gerais en de arbeidsrechter.
16/07 21u15  Diploma voor Holocaust-overlevende na 80 jaarHolocaust-overlevende Leon Schwarzbaum heeft na tachtig jaar eindelijk zijn diploma van de middelbare school gekregen.
16/07 21u00  ‘Celstraf voor gewiekste hacker uit Boxtel’Tegen een 49-jarige man uit Boxtel is vier jaar cel geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk, voor het oplichten van twee bedrijven. Door e-mailaccounts te hacken, maakte hij tonnen buit bij een internationale deal in 2015.
16/07 20u45  Dode door ongeval op A73 bij MaasbrachtDoor een ernstig verkeersongeval op de A73 tussen Linne en knooppunt het Vonderen bij Maasbracht is dinsdagavond een persoon om het leven gekomen. Dat heeft de politie gemeld.
16/07 20u30  Predikant en imam in gesprek: „Ene Naam staat tussen ons in”Christendom en islam verhielden zich in de loop van de eeuwen moeizaam tot elkaar. Het weerhoudt ds. Peter (P. L. D.) Visser en imam Mustapha Benchikhi er niet van om met elkaar te praten over wat herkenning geeft en wat scheidt. Benchikhi: „Jij bent de eerste christen van wie ik hoor dat in het christendom geloof en daad samen opgaan.”
16/07 20u00  Von der Leyen gekozen tot voorzitter Europese CommissieHet Europees Parlement stemt in met de benoeming van Ursula von der Leyen (60) tot voorzitter van de Europese Commissie. Na de geheime stemming stond de teller op 383 voor, 327 tegen en 22 onthoudingen, maakte parlementsvoorzitter David Sassoli bekend.
16/07 19u45  Von der Leyen voorzitter Europese CommissieHet Europees Parlement stemt in met de benoeming van Ursula von der Leyen (60) tot voorzitter van de Europese Commissie. Na de geheime stemming stond de teller op 383 voor, 327 tegen en 22 onthoudingen, maakte parlementsvoorzitter David Sassoli bekend. De Duitse christendemocrate had minimaal 374 stemmen nodig om de Europese topfunctie per 1 november binnen te halen en als eerste vrouw het dagelijks bestuur van de EU te gaan leiden. Op het krappe resultaat volgde een voorzichtig applaus in het parlement.
16/07 19u45  Reiziger kan ook appen met BuZa bij problemenWie in het buitenland in de problemen komt, kan met het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) voortaan ook whatsappen. Na een succesvolle pilot is WhatsApp sinds dinsdag een vast communicatiemiddel van het contactcentrum van BuZa.
16/07 19u45  Met z’n tweeën wonen op 30 vierkante meterOm er na hun trouwen samen te kunnen wonen, verbouwden Arnold (30) en Hanna (27) Keurhorst een tuinhuis aan de rand van Wageningen. Alleen het schoenenkastje staat nog op dezelfde plek.
16/07 19u45  Von der Leyen gekozen tot CommissievoorzitterHet Europees Parlement heeft Ursula von der Leyen gekozen tot voorzitter van de Europese Commissie. De Duitse kreeg 383 parlementariërs achter zich; tegen haar verkiezing stemden 327 afgevaardigden.
16/07 19u30  Verdachten moord op journaliste voor rechterDe rechtszaak tegen de drie mannen die ervan worden verdacht de Maltezer journaliste Daphne Caruana Galizia om het leven te hebben gebracht kan beginnen. Het Openbaar Ministerie heeft hen dinsdag officieel in staat van beschuldiging gesteld. Volgens de nieuwssite Malta Today is de tenlastelegging onder meer moord met voorbedachten rade en het in bezit hebben en tot ontploffing brengen van explosieven. Daarop staat levenslang.
16/07 19u15  Doden door vliegtuigcrash CanadaDoor het neerstorten van een watervliegtuig in Canada zijn drie mensen om het leven gekomen en worden vier anderen vermist. Het toestel stortte neer in een meer in een afgelegen gebied in het noordoosten van het land.
16/07 19u15  Uitlatingen onderwijsminister Peretz over homotherapie splijten IsraëlUitspraken van de Israëlische minister van Onderwijs Rafi Peretz over therapie voor homosekuselen hebben in het land grote deining veroorzaakt.
16/07 19u00  Von der Leyen heeft voorzitterschap binnen handbereikDe sociaaldemocraten steunen de kandidatuur van Ursula von der Leyen, heeft de S&D-groep (154 zetels) in Straatsburg bekendgemaakt. Daarmee lijkt het voorzitterschap van de Europese Commissie voor de Duitse christendemocrate, die ook kan rekenen op de stemmen van haar eigen Europese Volkspartij (182 zetels) en de liberalen (108 zetels), binnen handbereik. Ze heeft een absolute meerderheid van 374 nodig.
16/07 19u00  Wheemsteeg en DoodstreutjeAan de groene, oostelijke kant van Rijssen ligt havezathe De Oosterhof. Een van de Rijssense kerkenpaden begon hier, bij het grote toegangshek van het kasteel.
16/07 18u45  Topbaan Von der Leyen binnen handbereikDe sociaaldemocraten steunen de kandidatuur van Ursula von der Leyen, heeft de S&D-groep (154 zetels) in Straatsburg bekendgemaakt. Daarmee lijkt het voorzitterschap van de Europese Commissie voor de Duitse christendemocrate, die ook kan rekenen op de stemmen van haar eigen Europese Volkspartij (182 zetels) en de liberalen (108 zetels), binnen handbereik. Ze heeft een absolute meerderheid van 374 nodig.
16/07 18u45  VVD koploper bij affairesDe VVD is weer in opspraak door een affaire. Tweede Kamerlid Wybren van Haga, die al omstreden was, is aangehouden voor rijden onder invloed. Daarmee is de lijst affaires rond de integriteit en het handelen van VVD’ers opnieuw gegroeid. Tien opmerkelijke gevallen de laatste zes jaar:
16/07 18u45  Boer Van der Kooij rijdt bokashi over zijn landOnderzoekers en boeren maken zich zorgen over de bodemvruchtbaarheid, die in Nederland achteruitgaat. Biologisch melkveehouder Jeroen van der Kooij beproeft met succes een middel om daar wat aan te doen: bokashi.
16/07 18u30  Ds. H. Paul begraven in MoerkapelleDs. H. Paul, emeritus predikant van de Gereformeerde Gemeenten, is dinsdag in Moerkapelle ter aarde besteld.
16/07 18u30  „Media overdrijven schadelijkheid van frisdrank voor gezondheid”Drinken van frisdrank is weliswaar ongezond, maar de gevolgen moeten niet overdreven worden. Dat stellen prof. dr. Jessica Kiefte-de Jong en prof. dr. Martijn Katan. Katan: „Er is geen bewijs dat het kanker veroorzaakt.”
1 2 3 4


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

12x Live: Toch vervolging voor Jelle Brandt Corstius om beschuldiging van verkrachting (bron: gerechtshof)23/07 11u30 - Reformatisch Dagblad: Lees meer >
11x KLM moet opvang schildpadden betalen23/07 11u15 - Reformatisch Dagblad: KLM moet betalen voor de noodopvang van schildpadden die twee jaar geleden door de luchtvaartmaatschappij onder erbarmelijke omstandigheden waren vervoerd. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) bepaald. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) had die noodopvang geregeld en de kosten van 470.000 euro bij KLM in rekening gebracht.
10x Vliegverbod treft MAF23/07 12u00 - Reformatisch Dagblad: De medische hulpverlening van MAF in Australië, Oost-Timor en Suriname ligt acuut stil. Oorzaak is een wereldwijd vliegverbod voor Airvanvliegtuigen na een dodelijke crash van een parachutistentoestel in Zweden. „MAF maakt zich grote zorgen.”
10x Steun Lagerhuis voor ‘premier’ Johnson minimaal23/07 11u30 - Reformatisch Dagblad: Indien de Conservatieve Partij zoals verwacht Boris Johnson dinsdag kiest als leider, wordt hij woensdag de nieuwe Britse premier. Hij zal naar verwachting onmiddellijk na zijn verkiezing de partij dringend tot eenheid manen. Een aantal Conservatieve bestuurders heeft al gezegd op te stappen als hij premier wordt. Johnson moet er volgens Engelse media voor waken niet nog meer verdeeldheid te zaaien.
10x Basic-Fit ligt op koers voor jaardoelen23/07 09u45 - Reformatisch Dagblad: Uitbater van fitnesscentra Basic-Fit ligt goed op koers om dit jaar zoals gepland 125 nieuwe sportscholen op eigen kracht te openen. De sportschooluitbater opende 53 nieuwe sportclubs in de eerste jaarhelft en heeft meerdere fitnesscentra in de pijplijn. Daarbij komen nog dertig vestigingen van de overgenomen keten Fitland die omgebouwd worden tot Basic-Fit-filialen, waardoor het totaal dit jaar uitkomt op ongeveer 155 nieuwe clubs.
10x Randstad grijpt in vanwege Duitse automalaise23/07 08u45 - Reformatisch Dagblad: Uitzendreus Randstad voelt de lagere vraag naar uitzendkrachten vanuit de Duitse auto-industrie. De opbrengsten in deze belangrijke markt zijn zodanig hard teruggelopen dat het bedrijf ingrijpt om zijn circa 2000 medewerkers in Duitsland binnenboord te houden. Er wordt een tijdelijke regeling getroffen waarbij personeel gedeeltelijk via de Duitse overheid betaald krijgt.
10x Grote stroomstoring in Venezuela23/07 00u30 - Reformatisch Dagblad: Venezuela kampt opnieuw met een grote stroomstoring. In zeker veertien staten is de stroom uitgevallen, blijkt uit berichten op sociale media. Ook hoofdstad Caracas zit zonder elektriciteit.
9x Wall Street opent hoger na cijferstroom23/07 16u00 - Reformatisch Dagblad: De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met winst geopend, waarmee werd voortgeborduurd op de kleine plussen van een dag eerder. Beleggers op Wall Street verwerkten een fikse hoeveelheid bedrijfsresultaten van grote namen als bijvoorbeeld frisdrankproducent Coca-Cola, defensieconcern Lockheed Martin, industrieconglomeraat United Technologies en motorfietsenbouwer Harley-Davidson.
9x Refo’s kunnen leren van baptisten die alchol volstrekt mijden23/07 15u45 - Reformatisch Dagblad: Hoe herken je een christen? In de befaamde brief aan Diognetus, geschreven in de tweede eeuw na Christus, komt een christen naar voren als iemand die opvalt, anders is, leeft als een vreemdeling. Het is opvallend dat de auteur van de brief daarbij niet wijst op aparte kleding, andere gewoonten of een eigen taal, maar juist op ander gedrag. Christenen nemen afstand van het genot van deze wereld, stelt hij.
9x Live: Celstraf tot 7,5 jaar voor twee Syriëgangers, ook voor oorlogsmisdrijf door op foto lachend te poseren met gekruisigd persoon23/07 13u45 - Reformatisch Dagblad: Lees meer >

Statistieken

Artikels:
30584
Gelezen:
27686
Aantal lezers nu:
70


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven