maandag 18 februari 2019, week 08


U bent nu hier: Meer nieuws van Reformatisch Dagblad pagina 2

Laatste updatecontrole: vandaag om 4u45
 

Reformatisch Dagblad

Verbergen Tonen
18/02 04u45  Hof Den Haag buigt zich over schone lucht De juridische strijd om schone lucht gaat maandag verder voor het gerechtshof in Den Haag. Daar dient het hoger beroep dat Milieudefensie heeft ingesteld tegen de Staat. De milieuclub wil dat Nederland zich houdt aan de Europese wet, het mensenrecht op gezondheid respecteert en geen nieuwe maatregelen neemt die schadelijk zijn voor mens en milieu. In december 2017 verloor de milieubeweging de bodemprocedure, die in mei 2016 in gang was gezet.
18/02 04u16  Afsluitdijk paar nachten dicht voor brugtest De komende tijd is de Afsluitdijk (tussen Noord-Holland en Friesland) enkele avonden en nachten afgesloten. Rijkswaterstaat gaat de bruggen in de dijk testen. Het weg- en scheepvaartverkeer is dan gestremd tussen 22.00 en 05.00 uur. Het wegverkeer in beide richtingen wordt omgeleid. Dat betekent een extra reistijd van ongeveer een uur.
18/02 04u00  VO-raad: Meer geld naar school in krimpregio De koepelorganisatie voor Voortgezet Onderwijs (VO-raad) wil dat de overheid middelbare scholen in krimpregio’s meer geld gaat geven. Dat zegt voorzitter van de raad Paul Rosenmöller in het AD.
18/02 03u45  Partijen Australië gehackt door „ander land” De grootste Australische politieke partijen zijn gehackt door een ander land. Dat heeft de Australische premier Scott Morrison maandag bekendgemaakt.
18/02 02u00  Twee gewonden bij brand in Den Haag Bij een brand in een woning aan de Schoolstraat in Den Haag zijn twee gewonden naar het ziekenhuis gebracht. De eerste persoon die gewond is geraakt heeft brandwonden. De tweede is ter controle naar het ziekenhuis gebracht, vanwege ingeademde rook.
18/02 01u45  Gewonde naar ziekenhuis bij brand in Den Haag Bij een brand in een woning aan de Schoolstraat in Den Haag is een gewonde gevallen. De persoon is met brandwonden naar het ziekenhuis vervoerd door de ambulance.
18/02 01u30  Brand in loods Beesd onder controle De brand in een bedrijfsloods aan de Ridderslag in Beesd (Gelderland) is onder controle. Volgens de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid is de brandweer nog zeker enkele uren bezig met nablussen.10 
18/02 00u45  Drie mensen gezocht na schietpartij Heerlen De politie is op zoek naar drie mensen na een schietpartij in het Limburgse Heerlen. Er is een Burgernet-actie opgezet om twee mannen en een vrouw te vinden. Een van de mannen draagt een opvallende witte broek met rode bies.10 
18/02 00u45  Partijen in Jemen bereiken eerste akkoord Vertegenwoordigers van de strijdende partijen in Jemen hebben een eerste akkoord bereikt over het terugtrekken van troepen rond de Jemenitische havenstad Hodeidah, melden de Verenigde Naties.10 
18/02 00u45  Overlast op spoor en weg door brand in Beesd Door een grote brand in een bedrijfspand aan de Ridderslag in Beesd (Gelderland) is er zondagavond overlast geweest op het spoor en de snelweg A2. Vanaf 23.00 uur tot ongeveer 00.15 uur reden er op verzoek van de brandweer geen treinen tussen Dordrecht en Geldermalsen.10 
18/02 00u45  Duitsland stopt uitlevering burgers na brexit Duitsland zal na de brexit geen onderdanen meer uitleveren aan Groot-Brittannië. Of de Britten met een harde of zachte brexit de Europese Unie gaan verlaten, maakt voor het Duitse besluit niets uit, meldt de Britse krant The Financial Times.10 
18/02 00u45  ‘Bakker van Kos’ die migranten hielp overleden Op het Griekse eiland Kos is Dionysis Arvanitakis zondag op 77-jarige leeftijd overleden. Hij was vooral bekend als de ‘bakker van Kos’ die tijdens de vluchtelingencrisis op grote schaal brood uitdeelde aan de migranten op het eiland.10 
18/02 00u45  Recordaantal op de motor naar Motorbeurs Ruim 80.000 motorliefhebbers zijn afgekomen op de 35e editie van de Motorbeurs, van donderdag tot en met zondag in de Jaarbeurs in Utrecht. Een recordaantal kwam zelf ook op de motor: 14.000. Vorig jaar waren dat er nog maar 5000. Dat kwam vermoedelijk ook door het lekkere weer.10 
18/02 00u45  Justitie wil officieren in VS en Spanje Het Openbaar Ministerie in Nederland gaat dit jaar nog officieren van justitie plaatsen in Washington en in Spanje. Dat maakte het OM in Den Haag bekend.11 
18/02 00u45  Öztürk lijsttrekker DENK voor Eerste Kamer Selçuk Öztürk wordt lijsttrekker van DENK bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer. De Limburger verlaat de Tweede Kamer, maakte de partij tijdens een bijeenkomst in Rotterdam bekend.11 
Laatste update: vandaag om 4u45


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
15/02 00u30  Nederland kleurt binnen lijntjes met fosfaatDe productie van fosfaat in dierlijke mest door Nederlandse veehouders is ook afgelopen jaar binnen de perken gebleven, net als een jaar eerder. Volgens voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werd in 2018 bijna 161 miljoen kilo fosfaat geproduceerd. Dat is circa 12 miljoen kilo minder dan maximaal door Brussel toegestaan.
15/02 00u30  CO2-plan corporaties en Urgenda voor kabinetDuurzaamheidsorganisatie Urgenda presenteert vrijdag samen met ruim 150 woningcorporaties een plan voor extra reductie van CO2. De Nederlandse staat moet ervoor zorgen dat er in 2020 minstens een kwart minder broeikasgassen worden uitgestoten dan in 1990, maar daar lijkt nog een flink gat in te zijn. Dat is te dichten door kolencentrales te sluiten, maar als de overheid dat niet wil, kunnen veertig kleinere maatregelen ook helpen, stellen Urgenda en de woningcorporaties.
14/02 23u45  Meer omzet voor GasTerraGasTerra heeft in 2018 voor het eerst in jaren weer meer omzet gehaald, ondanks het terugschroeven van de gaswinning in Groningen. De gashandelaar boekte het afgelopen jaar een omzet van 11,2 miljard euro, tegen 9,6 miljard een jaar eerder.
14/02 22u45  Man opgepakt die ruim 40 kilo coke bezatDe politie heeft in Oosterhout een 28-jarige man aangehouden die in totaal ruim 40 kilo cocaïne in bezit had. De politie vond de harddrugs in twee auto’s.
14/02 22u30  Trump dreigt met noodtoestandDe Amerikaanse president Donald Trump heeft opnieuw gedreigd de noodtoestand uit te roepen. Maar hij zal ook het begrotingsvoorstel ondertekenen dat de Republikeinen en Democraten in het Congres hebben uitgewerkt. Dat heeft zijn woordvoerster Sarah Sanders donderdag gezegd.
14/02 21u30  Kabinet vraagt baas Air France-KLM om uitlegDe ministers Wopke Hoekstra (Financiën) en Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) hebben vrijdag een gesprek met topman Ben Smith van Air France-KLM. Hij moet uitleg komen geven over onder meer de onrust rond de positie van KLM-baas Pieter Elbers.
14/02 21u30  Driestar en ministerie eens over veilig klimaat voor lhbt’ersAmbtenaren van het ministerie van Onderwijs hebben een gesprek gevoerd met de leiding van het Driestar College over wat de school doet om lhbt-jongeren een veilige plaats te bieden. Dat is donderdag bekendgemaakt.
14/02 21u00  Albert Bloeming (78) is sinds zijn 12e gefascineerd door zend­apparatuurBij het woord zendamateur denken veel mensen terug aan de tijd dat radiomakers vanaf zee frequenties kaapten. Maar tussen die etherpiraten en de huidige radiohobbyisten zitten belangrijke verschillen.
14/02 21u00  Verkoop woning 
tegen te lage prijs is onbelaste schenkingEind 2018 heeft staatssecretaris van Financiën Menno Snel een aantal knelpunten weggenomen in de regeling voor het belastingvrij schenken in het kader van de eigen woning.
14/02 21u00  Den Haag dwong lagere vuurstapels niet af35 meter, dat was de maximale hoogte die de vuurstapels in Duindorp en Scheveningen bij oud en nieuw mochten bereiken. Toch werden de stapels van pallets hoger en hoger, en greep de gemeente nauwelijks in, uit angst voor escalatie en gevaar. De stapels hoefden niet lager te worden gemaakt. Dat beeld komt naar voren uit de ongeveer 1800 documenten die de gemeente Den Haag donderdag heeft gepubliceerd.
14/02 21u00  Mogelijk soepeler regels bloeddonatie homo'sBloedbank Sanquin kijkt naar mogelijkheden om in de toekomst soepeler om te gaan met bloeddonatie door homoseksuelen. Een woordvoerder van Sanquin zegt dat naar aanleiding van een bericht van de NOS over dit onderwerp. Mogelijk wordt de wachttijd om bloed te geven, verkort van de huidige twaalf naar vier maanden.
14/02 20u00  Vredesoverleg VS en Taliban in PakistanDe volgende ronde van de besprekingen tussen de Verenigde Staten en de Taliban over vrede in Afghanistan wordt gehouden in Pakistan. Dat heeft de Pakistaanse minister van Informatie Fawad Chaudhry donderdag bevestigd zonder in details te treden. Het overleg is onderdeel van de pogingen een politieke oplossing te vinden voor de al jaren durende Afghaanse oorlog.
14/02 19u45  Wethouder R’dam overleeft nipt motie ‘lekgate’De oppositie in de Rotterdamse raad heeft een motie van afkeuring ingediend over de „slappe” handelswijze van wethouder Bas Kurvers (VVD, Wonen) bij het onderzoek naar het lekken van een geheime presentatie. De motie haalde het net niet.
14/02 19u30  William Barr is justitieminister VSDe Republikein William Barr wordt voor de tweede keer de Amerikaanse minister van Justitie. De Senaat stemde donderdag in met zijn benoeming.
14/02 19u30  Geen gijzeling in hotel DelfstrahuizenIn een hotel in het Friese Delfstrahuizen waar de politie binnenviel na melding van een mogelijke gijzeling, bleek geen gijzelingsactie aan de gang te zijn. De persoon die de politie belde wordt aan hulpverleners overgedragen, omdat er sprake is van verward gedrag, meldt de politie.
14/02 19u15  Steunmotie May haalt het niet in LagerhuisEen motie die steun uitspreekt voor het huidige brexitbeleid en strategie van de Britse premier Theresa May is donderdag weggestemd in het Lagerhuis. Ruim driehonderd parlementsleden stemden tegen de motie, 258 voor. Het parlement trekt zo duidelijk de aanpak van May in twijfel, maar de motie heeft geen dwingende consequenties voor May en haar regeringsploeg.
14/02 19u15  Uitleg: Hete hangijzers in het vaccinatiedebatDe dalende vaccinatiegraad in Nederland plaatst de overheid voor lastige keuzes. Over de aanpak lopen in de Tweede Kamer de meningen uiteen. Drie hete hangijzers, plus de stand van zaken na het Kamerdebat van donderdag.
14/02 18u30  Amazon definitief niet naar New YorkWebwinkel Amazon ziet af van de vestiging van een hoofdkwartier in de wijk Queens in New York. Dit heeft de onderneming donderdag laten weten, nadat Amerikaanse media al hadden bericht dat de technologiegigant er steeds minder voor voelde wegens aanhoudende kritiek.
14/02 18u30  „Haagse ambtenaren bedreigd bij jaarwisseling”In de aanloop naar oud en nieuw zijn ambtenaren van de gemeente Den Haag bedreigd. Ook zouden bouwers van de vuurstapels bij Scheveningen en Duindorp elkaar hebben bedreigd. De directeur Veiligheid van de gemeente Den Haag zei dat op 31 december in een vergadering van de zogeheten driehoek, die bestaat uit gemeente, politie en Openbaar Ministerie. Burgemeester Pauline Krikke was daarbij aanwezig. In de notulen staat dat er „vooralsnog geen aangiften of meldingen zijn gedaan van bedreiging door bouwers of door medewerkers van de gemeente”.
14/02 18u30  Bellingcat noemt derde agent in Skripal-zaakDe derde man die verdacht wordt van betrokkenheid bij de moordpoging op de voormalig Russische dubbelspion Sergej Skripal in Engeland is volgens Bellingcat een hoge officier van de Russische militaire inlichtingendienst (GROe).
14/02 18u30  Grote Duitse prijs wetenschapper TilburgWetenschapper Marc Swerts van de afdeling Communicatie en Cognitie van de Tilburg School of Humanities and Digital Sciences (TSHD) heeft een onderzoeksprijs van 60.000 euro toegekend gekregen van de Duitse Alexander von Humboldt-stichting.
14/02 18u15  Onrust rond KLM-topman baart minister zorgenDe interne strijd bij Air France-KLM om de positie van KLM-topman Pieter Elbers baart ook minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) zorgen. Het bedrijf zou er beter aan doen het over de eigen toekomstplannen te hebben in plaats van over personen, vindt de bewindsvrouw.
14/02 18u00  Banken moeten kosten geldtransacties meldenZakenreizigers en toeristen uit eurolanden die pinnen in een niet-euroland moeten vooraf geïnformeerd worden over de kosten van die transactie. De maatregel geldt ook voor overschrijvingen en onlinebetalingen en moet voorkomen dat consumenten achteraf door hun bankafschrift onaangenaam verrast worden.
14/02 18u00  „Europa moet grondstoffen medicijnen maken”„Europa moet de handen ineenslaan en zelf weer grondstoffen voor medicijnen gaan produceren.” Dat zegt de directeur van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) Ruud Coolen van Brakel. Aanleiding is een uitzending donderdagavond van het televisieprogramma Zembla.
14/02 18u00  ‘Mogelijk gijzeling’ in hotel DelfstrahuizenIn het Friese Delfstrahuizen is een incident gaande in hotel Tjeukemeer. De politie spreekt van een geweldsincident, mogelijk een gijzeling. Een arrestatieteam is ter plaatse. Meer is op dit moment niet bekend.
14/02 18u00  DSM en Arcadis stralen op DamrakDe Europese aandelenbeurzen zijn donderdag verdeeld gesloten. Beleggers kregen opnieuw een stroom aan bedrijfscijfers te verstouwen. Op het Damrak werden speciaalchemiebedrijf DSM en advies- en ingenieursbureau Arcadis flink hoger gezet, na goed ontvangen resultaten. Daarnaast openden ook verzekeraars Aegon en NN Group en maritiem dienstverlener SBM Offshore de boeken.
14/02 17u45  Spanning bouwers en gemeente om vuurstapelsDe laatste dagen voor de jaarwisseling blijkt dat de spanning tussen de bouwers van de vreugdevuren in Duindorp en Scheveningen en de gemeente De Haag flink is opgelopen. De vuurstapels worden te hoog en de burgemeester grijpt in door een bouwstop af te kondigen. Maar de bouwers in vooral Duindorp doen er van alles aan om daar onderuit te komen en verder te bouwen.
14/02 17u45  Haagse stukken over vreugdevuren gepubliceerdDe gemeente Den Haag heeft donderdag ongeveer 1800 documenten over de jaarlijkse vreugdevuren in Scheveningen en Duindorp openbaar gemaakt. Het gaat niet alleen om officiële verslagen en afspraken, maar ook om apps en sms'jes tussen ambtenaren en om foto's en filmpjes van gemeente, politie, brandweer en omstanders. De stukken worden ook gedeeld met de Onderzoeksraad voor Veiligheid.
14/02 17u45  Schouten en Bouma winnen journalistenprijsJet Schouten (AVROTROS - Radar) en Joop Bouma (Trouw) zijn uitgeroepen tot Journalist van het Jaar. De jury van journalistenvakblad Villamedia koos unaniem voor de twee journalisten vanwege hun onderzoek naar medische implantaten. De Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes reikte de prijs uit in het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.
14/02 17u45  Meer nieuwe leden voor studentenverenigingenMeer dan 10.000 studenten schreven zich vorig jaar in bij de in totaal 47 studentengezelligheidsverenigingen in ons land. Dat was volgens de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) 11 procent meer dan in het jaar ervoor.
14/02 17u30  16 maanden cel voor brand Turks consulaatDe 35-jarige man die vorig jaar drie zelfgemaakte brandbare voorwerpen naar het Turkse consulaat in Amsterdam gooide, is veroordeeld tot zestien maanden cel waarvan zes voorwaardelijk. Dat bepaalde de rechtbank in Amsterdam donderdag.
14/02 17u15  Iran uit kritiek op VN inzake SyriëDe Iraanse president Hassan Rohani verwijt de Verenigde Naties dat het geen „concrete” maatregelen neemt om de vrede en veiligheid in Syrië te herstellen. Hij spuide zijn kritiek donderdag na overleg met zijn Russische en Turkse collega’s in Sotsji.
14/02 17u00  Weerstand tegen Franse ‘gele hesjes’ groeitDe spontane Franse protestbeweging ‘gilets jaunes’ (‘gele hesjes’) lijkt op zijn retour. Volgens de laatste opiniepeilingen vindt 56 procent van de Fransen dat de straatprotesten en blokkades van de gele hesjes moeten ophouden. Het is voor het eerst sinds de beweging in oktober in sociale media opdook, dat ze geen enorme steun geniet. In alle peilingen tot dusver kregen de gele hesjes steun van een ruime meerderheid van de ondervraagden.
14/02 17u00  Schooladvies na eindtoets groep 8 „niet werkbaar” volgens middelbare scholenEen verlaat schooladvies, zoals de regeringspartijen willen, is voor middelbare scholen „onwerkbaar.” Ze hebben de tijd tussen de aanmelding en het nieuwe schooljaar nodig, blijkt uit een belronde.
14/02 17u00  Belangstelling voor Engelstalige diensten in Groningse Martinikerk boven verwachtingDe protestantse wijkgemeente Martinikerk in Groningen organiseert sinds nieuwjaar maandelijks Engelse diensten. De toeloop is boven verwachting, deelt ds. P. A. Versloot mee.
14/02 17u00  Omwonenden naar rechter om NamenmonumentOmwonenden van het toekomstige nationaal Namenmonument in Amsterdam stappen naar de rechter. Ze zijn in beroep gegaan tegen het besluit van de gemeente om groen licht te geven voor de bouw van de gedenkplek aan de Weesperstraat. In afwachting van een bodemprocedure willen de omwonenden via een voorlopige voorziening voorkomen dat de gemeente op 1 maart begint met het kappen van bomen op de plek waar het monument moet komen. De zaak dient op 25 februari.
14/02 17u00  Kabinet wil onderzoek korten vaccinweigeraarHet kabinet wil kijken of ouders hun verzet tegen inenten opgeven als ze anders kinderbijslag en andere toeslagen kwijtraken. Een flink deel van de Tweede Kamer wil die maatregel, en nog een reeks andere, alvast onderzocht hebben om gauw te kunnen ingrijpen als het aantal niet ingeënte kinderen verder stijgt.
14/02 17u00  Dreiging rellen NAC niet gemeld aan politieDe politie heeft zich niet goed kunnen voorbereiden op de rellen na afloop van NAC-Willem II op 21 oktober omdat signalen over een dreigende confrontatie van supporters niet zijn uitgewisseld. Al voor het eind van de beladen derby kreeg de commandopost van NAC een signaal over supporters die met elkaar op de vuist wilden gaan, maar die informatie werd niet gedeeld met de politie.
14/02 16u45  1500 kilo cocaïne tussen de mango’sIn de Rotterdamse haven is 1500 kilo cocaïne onderschept. Een 37-jarige douanier is aangehouden. Hij wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij dit drugstransport, meldt het Openbaar Ministerie (OM).
14/02 16u45  Nederlandse groei steekt in eurozone gunstig afDe jongste prestaties van de Nederlandse economie stemmen tevreden. De afvlakking van de conjunctuur is in het vierde kwartaal niet doorgezet. En met de donderdag gepubliceerde cijfers steken we gunstig af bij de rest van de eurozone.
14/02 16u45  OM in beroep tegen veroordeling douanierHet Openbaar Ministerie gaat in beroep tegen de veroordeling van een 49-jarige voormalige douanier in de Rotterdamse haven. Die werd donderdag veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf voor ambtelijke corruptie en witwassen. De straf die de rechtbank in Rotterdam aan Gertie V. oplegde is beduidend lager dan de twaalf jaar die de officier van justitie had geëist.
14/02 16u30  PostNL test bezorging voor Jumbo in GroningenPostNL neemt drie maanden lang de bezorging van de Jumbo Foodmarkt in Groningen op zich. De postbezorger brengt in de avonduren boodschappen van de supermarkt thuis bij klanten in de stad en directe omgeving.
14/02 16u15  Vijf jaar cel voor jarenlang misbruik kinderenVijf jaar celstraf heeft het gerechtshof in Leeuwarden opgelegd aan een 44-jarige man uit Emmeloord voor het jarenlange misbruik van zijn drie jonge kinderen. Hij krijgt daarmee in hoger beroep een zwaardere straf opgelegd dan de vier jaar die de rechtbank had gevonnist.
14/02 16u15  Koning reikt erekruis uit aan RVD-directeurKoning Willem-Alexander heeft het Erekruis van de Huisorde van Oranje uitgereikt aan Herman Quarles van Ufford. Dat maakte de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) donderdag bekend.
14/02 16u15  Vakbonden willen spoedoverleg over brandweerDe vakbonden willen met spoed in gesprek met het bestuur van de Amsterdamse brandweer over de vertrouwensbreuk tussen de korpsleiding en de brandweerlieden. Dat schrijven CNV, FNV, BVB en CMHF in een gezamenlijke brief.
14/02 16u00  VS stelt Bijleveld gerust over AfghanistanMinister Ank Bijleveld (Defensie) is „voor nu” gerustgesteld dat de Verenigde Staten hun troepen niet eenzijdig zullen terugtrekken uit Afghanistan. Haar Amerikaanse ambtgenoot Patrick Shanahan zegde tijdens NAVO-overleg in Brussel toe te overleggen over besluiten. „We zullen samenwerken met onze NAVO-bondgenoten”, beloofde Shanahan.
14/02 16u00  Wall Street negatief door winkelverkopenDe aandelenbeurzen in New York zijn donderdag lager geopend. Na sterk gedaalde detailhandelsverkopen sloeg het eerdere positieve sentiment op Wall Street om. Handelaren waren eerder nog positief gestemd over ontwikkelingen in het Amerikaans-Chinese handelsconflict. President Donald Trump zou bereid zijn de deadline voor een handelsakkoord zestig dagen op te schuiven.
14/02 15u45  Amsterdam stopt 150 miljoen in klimaatfondsEen meerderheid van de gemeenteraad in Amsterdam heeft ingestemd met een klimaatfonds, waarin 150 miljoen euro komt voor duurzame initiatieven. De hoofdstad wil in 2030 55 procent minder CO2 uitstoten en in 2050 moet dat bijna nihil zijn. Met behulp van het fonds moeten deze doelen worden behaald.
14/02 15u30  Congres en Trump willen tweede shutdown voorkomenNiemand in Washington is gelukkig met het compromis dat Congresleden deze week hebben gesloten over de muur. Maar iedereen, inclusief Trump, is blij dat een nieuwe shutdown is voorkomen.
14/02 15u30  OM: Holleeder liegt, zussen en ex betrouwbaarWillem Holleeder heeft in zijn strafzaak op hoofdpunten „niet naar waarheid verklaard, gelogen en gedraaid”. Zijn zussen Astrid en Sonja kunnen evenals zijn ex-vriendin Sandra den Hartog worden beschouwd als „oprechte, authentieke getuigen”, die bovendien niet zijn gedreven door persoonlijk gewin.
14/02 15u30  ‘Verboden’ iPhones weer in Duitse winkelsApple verwacht in Duitsland weer bepaalde versies van zijn iPhone te kunnen verkopen die eerder in de ban werden gedaan. De techreus rust de bewuste smartphones uit met chips van Qualcomm. Dat bedrijf dwong in december met succes een Duits verbod op de telefoons af.
14/02 15u15  Eerste lokale lentedag in MaastrichtDe eerste lokale lentedag van dit jaar is een feit. In Maastricht bereikte het kwik halverwege de middag 15,4 graden. Voor een lokale lentedag moet het ergens in Nederland minimaal 15 graden worden, meldt Weeronline. Omdat het in de Bilt geen 15 graden is, is er geen sprake van een officiële lentedag.
14/02 15u15  Egypte verlengt militair regime al-SisiHet Egyptische lagerhuis heeft gestemd voor grondwetswijzigingen die het regime van de autoritair regerende militair en president Abdel Fattah al-Sisi moeten verlengen. Hij zou tot 2034 aan de macht kunnen blijven. In het door het bewind gedomineerde parlement stemden 485 van de 596 parlementariërs voor het proces om de grondwet te wijzigen, meldden Egyptische media.
14/02 15u15  Italië zet vriend aanslagpleger Amri land uitItalië heeft een geradicaliseerde moslim uit Tunesië het land uitgezet. Het gaat om een vriend van Anis Amri, die in 2016 een aanslag pleegde op een kerstmarkt in Berlijn, zo maakte de Italiaanse minister Matteo Salvini van Binnenlandse Zaken donderdag bekend. De 33-jarige man is teruggestuurd naar Tunesië.
14/02 15u00  Samen met vluchtelingen in de kerk zingen in hun taalVluchtelingen, migranten of buitenlandse studenten: in menige kerk schuiven ze op zondag aan in de bank. Soms klinken er meertalige liederen in de dienst. „Samen zingen verbindt.”
14/02 15u00  Scheve Jan onderging forse onderhoudsbeurtFier verheft zich de toren van de Oude Kerk –mét die van de Nieuwe Kerk en die van de Maria van Jessekerk– boven de historische binnenstad van Delft. De ”Scheve Jan” onderging afgelopen jaar een fikse onderhoudsbeurt.
14/02 15u00  Twee jaar voor corrupte douanier in havenEen 49-jarige voormalige douanier in de Rotterdamse haven moet twee jaar gevangenisstraf uitzitten voor ambtelijke corruptie en witwassen.
14/02 14u45  Nederland staat in Europa alleen met pulsvisserijEuropa wil geen pulsvisserij. Dat is woensdag in Straatsburg heel duidelijk geworden. Dat de helft van de Nederlandse pulsvloot uitstel van executie krijgt, doet daar niets aan af.
14/02 14u45  Kerk vrije evangelische gemeente in Velp wordt galerieHet kerkgebouw van de vrije evangelische gemeente in Velp krijgt een nieuwe bestemming als kunstgalerie. De gemeente, die nog 28 leden telt, houdt op te bestaan. Zondag 14 april wordt de laatste kerkdienst gehouden.
14/02 14u30  Cokegebruik stijgt, nederwiet wordt sterkerHet aantal Nederlanders dat af en toe een snuif cocaïne neemt, is in de afgelopen jaren licht toegenomen. Volgens het Trimbos Instituut heeft in 2017 naar schatting bijna 2 procent van de Nederlanders van 18 jaar en ouder (ongeveer 250.000 mensen) recent coke gebruikt.
14/02 14u30  Twaalf partners organiseren eerste landelijke KindermuziekweekVoor het eerst heeft dit voorjaar een landelijke Kindermuziekweek plaats. Deze wordt van 5 tot en met 14 april op een groot aantal plaatsen in Nederland georganiseerd.
14/02 14u30  Tien jaar cel voor doodslag in VlissingenEen 35-jarige man heeft tien jaar cel gekregen voor de doodslag op een man in diens woning in Vlissingen. De rechtbank in Middelburg achtte bewezen dat hij het slachtoffer in 2016 zo ernstig heeft geslagen en tegen het hoofd heeft geschopt, dat die daardoor om het leven is gekomen.
14/02 14u30  Doden door aanslag op politie IndiaZeker achttien veiligheidsagenten zijn in de deelstaat Kasjmir in India om het leven gekomen door een aanslag. Bij een snelweg in de regio Pulwama explodeerde een zelfgemaakt explosief toen het konvooi waarin zij zaten voorbijkwam.
14/02 14u15  Coca-Cola profiteert van hogere prijzenCoca-Cola heeft zijn winst het afgelopen jaar aanzienlijk opgevoerd. De frisdrankreus slaagde erin zijn dranken voor hogere prijzen te slijten en profiteerde van de populariteit van suikervrije frisdrank. Tegelijkertijd stootte het concern meer bottelactiviteiten af, waarop de winstmarges laag zijn.
14/02 14u15  Winstval Cosun door slecht suikerbietenjaarVoedingsmiddelenbedrijf Cosun, het bedrijf achter onder meer suikerproducent Suiker Unie, heeft een teleurstellend jaar achter de rug. Niet alleen de oogst van Nederlandse bietentelers viel door de lange droge zomer tegen, ook de daling van de gemiddelde suikerprijs zette het resultaat onder druk. Al met al verdampte de winst van de onderneming.
14/02 14u15  EP oppert verbod veetransport naar buiten EUHet transport van Europees vee naar landen buiten de EU moet worden verboden als er geen garantie is dat de dieren daar fatsoenlijk worden behandeld. Een meerderheid van het Europees Parlement (411 tegen 43) roept daartoe op.
14/02 14u00  Stekende Syriër moet behandeld wordenDe 28-jarige Syriër die afgelopen zomer in Naaldwijk politieagenten met een mes heeft belaagd, moet een jaar lang in een psychiatrisch ziekenhuis worden behandeld. Tijdens het incident verkeerde de man in een psychose en was hij volledig ontoerekeningsvatbaar. Daarom legt de rechtbank in Den Haag hem geen straf op.
14/02 14u00  OM gaat anders om met journalisten in dossiersHet Openbaar Ministerie gaat journalisten die toevallig voorkomen in strafdossiers daarvan in het vervolg op de hoogte stellen. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om weergaven van tapgesprekken tussen een verdachte en een journalist.
14/02 13u45  Motie van wantrouwen tegen Bruins strandtEen motie van wantrouwen tegen minister Bruno Bruins (Medische Zorg) vanwege de ambulancezorg in Flevoland heeft het niet gehaald. Alleen PVV, SP, DENK en de Partij voor de Dieren stemden voor.
14/02 13u45  Grootbank JPMorgan test eigen cryptomuntDe grote Amerikaanse bank JPMorgan Chase gaat experimenteren met zijn eigen digitale munt. Het is voor het eerst dat een grote bank in de Verenigde Staten met een eigen cryptomunt komt.
14/02 13u45  Wraak in Spijkenisse?De dader van een mishandeling in Spijkenisse werd aan een digitale schandpaal genageld. De Bijbel gaat ook in op de menselijke gevoelens van wraak. Het grondprincipe van het Oude Testament is echter dat aan God de wraak is.
14/02 13u45  Ryanair aast op slots Thomas CookRyanair heeft interesse in delen van de luchtvaartdivisie van Thomas Cook, mochten er zich geen partijen melden voor de overname van de hele vliegtak van de Britse reisorganisatie. Marketingdirecteur Kenny Jacobs van de Ierse prijsvechter zegt dat Ryanair met name geïnteresseerd is in bepaalde start- en landingsrechten van Thomas Cook.
14/02 13u30  Ontsierende schuur weg bij kerk MidwoldeDe zwarte schuur die bij de eeuwenoude kerk van Midwolde (Groningen) staat, wordt verplaatst, meldde het Dagblad van het Noorden onlangs. Dat gebeurt op aandrang van een groot aantal dorpsbewoners die de schuur ontsierend vindt.
14/02 13u30  De amandelboom bloeit: het leven ontwaakt weerDe amandelbomen ten westen van Jeruzalem staan in bloei. Dat betekent dat de winter ten einde loopt en de zomer in aantocht is.
14/02 13u30  Groen licht screening Chinese investeringenHet Europees Parlement heeft met grote meerderheid (500 stemmen voor, 49 tegen) groen licht gegeven voor nieuwe EU-wetgeving om buitenlandse directe investeringen in strategische sectoren onder de loep te kunnen leggen. De screening van investeringen uit niet-EU-landen als China moet voorkomen dat bijvoorbeeld havens in ongewenste handen vallen, of de energievoorziening in de EU wordt bedreigd. Ook worden gevoelige data en technologieën beter beschermd.
14/02 13u30  Ruim 25.000 handtekeningen voor baas KLMTienduizenden mensen roepen Air France-KLM op om KLM-baas Pieter Elbers te herbenoemen. Donderdagmiddag werd een petitie met ruim 25.000 handtekeningen overhandigd aan president-commissaris Hans Smits van de luchtvaartmaatschappij.
14/02 13u15  „Ryanair wil deel luchtvaarttak Thomas Cook”Ryanair zegt interesse te hebben in delen van de luchtvaartdivisie van Thomas Cook, mochten er zich geen partijen melden voor de overname van de hele vliegtak van de Britse reisorganisatie. Marketingdirecteur Kenny Jacobs van de Ierse prijsvechter zegt in zakenkrant Financial Times dat Ryanair met name geïnteresseerd is in bepaalde start- en landingsrechten van Thomas Cook.
14/02 13u15  Stukken vreugdevuren Scheveningen openbaarDen Haag maakt donderdag alle stukken over de jaarlijkse vreugdevuren in Scheveningen en Duindorp openbaar. Ze zijn gedeeld met de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Die doet onderzoek naar de vonkenregen die met oud en nieuw over het oude dorp van Scheveningen trok. Brandende snippers veroorzaakten daar veel schade.
14/02 13u00  Moskou: aansprakelijkheid MH17 niet aanvaardenRusland is geenszins van plan de aansprakelijkheid te aanvaarden voor het neerhalen van vlucht MH17. Ook niet nu het land met Nederland en Australië diplomatiek overleg wil voeren over de kwestie. Dat laat de Russische woordvoerster Maria Zakharova van Buitenlandse Zaken weten.
14/02 13u00  Spreken door dadenHet onderwijs en de zorg schreeuwen om mensen. De vergrijzing van de bevolking doet de zorgvraag toenemen. Maar ook het personeel in de zorg en het onderwijs vergrijst, en ook dat geeft een toename van vacatures. Daarnaast trekken economie en arbeidsmarkt aan, wat tot nieuwe banen leidt. Als er niets verandert, moet de zorg leven met vele duizenden niet-ingevulde arbeidsplaatsen en zal ook het lerarentekort aanzienlijk oplopen.
14/02 13u00  OM eist dat ‘poepbesmeurder’ hulp zoektDe 42-jarige Gonzalo B. moet zich van het Openbaar Ministerie (OM) laten behandelen bij een hulpinstantie omdat hij vijf vrouwen met poep zou hebben besmeurd in het Amsterdamse Vondelpark. Doet hij dat niet, dan wil de aanklaagster dat hij zes maanden de cel in gaat. Ook eiste ze een werkstraf van 240 uur.
14/02 13u00  Ouderen sluiten aan bij klimaatspijbelaarsBelgische scholieren die spijbelen voor het klimaat trekken in Brussel voor de vijfde keer door de stad. Bij het scholierenprotest lijken zich nu ook andere leeftijdsgroepen aan te sluiten. Zo lopen ook studenten mee en hebben de ‘Grootouders voor het Klimaat’ zich aangesloten. Volgens de politie zijn er in totaal 11.000 deelnemers.
14/02 12u45  Patiënt hoort te vaak ’nee’ bij de apotheekDe helft van alle patiënten die met een recept bij de apotheek komen, krijgt het voorgeschreven medicijn niet direct mee. Dat meldt Patiënten Federatie Nederland op basis van onderzoek onder bijna 10.000 mensen.
14/02 12u15  Stap naar justitie was „ultiem verraad”Dat de twee zussen van Willem Holleeder naar justitie zijn gestapt om tegen hem te gaan verklaren, moet hij hebben ervaren als „het ultieme verraad”. Holleeder „dacht op de eeuwige loyaliteit van zijn zusters te kunnen rekenen, maar dat is een misrekening geweest”, aldus officier van justitie Sabine Tammes in het requisitoir in de zaak-Holleeder.
14/02 12u15  Brexitmuppet van BuZa is hit op internetEen blauw en wollig monster, om Nederlandse ondernemers te waarschuwen voor de gevolgen van brexit. De ludieke campagne van het ministerie van Buitenlandse Zaken valt niet alleen in Nederland op. Onder meer de BBC bericht er donderdag over.
14/02 12u15  Droogte en lage suikerprijs drukken inkomen bietentelerAkkerbouwers ontvangen voor hun in 2018 geoogste suikerbieten een prijs die 22 procent lager ligt dan een jaar eerder. Omdat ook de oogst tegenviel, duikelt de financiële opbrengst per hectare zelfs met 34 procent.
14/02 12u00  Verslagenheid in Arnemuiden na besluitBoosheid en verslagenheid donderdagochtend onder de vissers van Arnemuiden. Het besluit om de pulskor te verbieden is „een dreun in ons gezicht”, zegt visserman Cas Caljouw.
14/02 12u00  Airbus staakt productie van superjumbo A380Het doek valt. Airbus trekt de stekker uit de superjumbo A380, het vlaggenschip van de Europese vliegtuigfabrikant. Het besluit is pijnlijk, levert gezichtsverlies op, maar leidt ook tot opluchting.
14/02 12u00  Ook compensatie na storing warmtepompMensen met een warmtepomp in huis moeten net als andere klanten een vergoeding krijgen als zij vier uur of langer geen warmte hebben gekregen. Bij klanten die een warmtepomp hebben, waren vragen over de compensatievergoeding. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft nu met een zogenoemde bindende gedragslijn hierover duidelijkheid gegeven.
14/02 12u00  Europese beurzen stijgen na cijferstroomDe Europese aandelenbeurzen gingen donderdag opnieuw licht vooruit. Beter dan verwachte cijfers van grote Europese bedrijven boden steun aan de handel. Op het Damrak werden speciaalchemiebedrijf DSM en advies- en ingenieursbureau Arcadis flink hoger gezet, na goed ontvangen resultaten. Behalve DSM en Arcadis openden ook Aegon, NN Group en SBM Offshore de boeken.
14/02 11u45  Klimaatdemonstratie studenten in NijmegenOngeveer vijftig studenten van de Radboud Universiteit hebben donderdag in Nijmegen gedemonstreerd voor het klimaat. De studenten zijn van plan om de demonstratie voorlopig elke donderdag te herhalen, zei organisator Stijn van Uffelen.
14/02 11u45  Jhr. ds. C. J. Schorer (PKN) overledenRedactie kerk
14/02 11u45  „Turkije zet wapendeal met Rusland door”Turkije zet de deal die het land heeft gesloten over de omstreden levering van Russische S-400 luchtdoelraketten door. De voorzitter van de Turkse parlementaire commissie voor buitenlandse zaken heeft dat gezegd tijdens een bezoek aan Washington.
14/02 11u45  Verdachte schietpartij Oss overledenDe verdachte van een schietpartij die maandagochtend het leven kostte aan een 43-jarige man uit Oss is donderdag overleden. De 59-jarige verdachte werd maandagmiddag ernstig gewond aangetroffen in een pand aan de Molenweg in Oss. De politie gaat ervan uit dat hij heeft geprobeerd om zichzelf van het leven te beroven.
14/02 11u30  Kerncentrale Borssele weer in bedrijfDe kerncentrale Borssele levert donderdag na een korte onderhoudsstop weer stroom aan het net. Dat is vier dagen eerder dan gepland, meldt exploitant EPZ
14/02 11u30  Dr. Van Willigen hoogleraar Bijbeluitleg Vroege Kerk aan TUADr. M. A. van Willigen wordt vrijdag benoemd tot hoogleraar op de bijzondere leerstoel Bijbeluitleg Vroege Kerk aan de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA) van de Christelijke Gereformeerde Kerken. De leerstoel wordt opgericht door Stichting Bijbeluitleg Vroege Kerk. Deze wil met de leerstoel „de verbinding tussen de huidige theologiebeoefening en de Vroege Kerk versterken en het onderzoek op dit gebied te stimuleren.”
14/02 11u15  Soms toch nog verrassingen bij prijs autobandConsumenten die nieuwe autobanden aanschaffen worden soms toch nog opgezadeld met onverwachte kosten. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) dacht een klein jaar geleden dat alles in orde was, maar bij een nieuwe controle onder tientallen bedrijven bleek dat nog niet alle aanbieders van autobanden hun prijzen inclusief alle onvermijdbare kosten vermeldden.
14/02 11u15  Minister: elke dag duizend banen erbijHet gaat goed met de Nederlandse economie. Dat is de boodschap die CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen en minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat donderdag uitdroegen. „Het is Valentijnsdag, de kleur van de dag is roze en je hebt een roze bril nodig om te zien dat de cijfers best mooi zijn”, aldus Van Mulligen.
14/02 11u15  Hoornbeeck start vacaturebankHet Hoornbeeck College heeft donderdag een vacaturebank gelanceerd voor oud-studenten van de school.
14/02 11u15  Vandalisme bij Franse kerken neemt toeIn Frankrijk zijn deze maand al zeker tien incidenten gemeld waarbij rooms-katholieke kerken en christelijke monumenten zijn vernield.
14/02 11u00  Doden dier blijft heikel punt voor NederlanderMinder dan de helft van de Nederlanders vindt het terecht een dier te doden voor voedselconsumptie. Dat stelt de Raad voor Dieraangelegenheden donderdag in het rapport ”De staat van het dier”.
14/02 11u00  NASA stopt missie MarsverkennerNa vijftien jaar is een einde gekomen aan het werk van een Marsverkenner. Het karretje, de Opportunity, reageert niet meer op commando’s van de vluchtleiding.
14/02 11u00  Arrestaties na instorten flat IstanbulDe Turkse politie heeft vier mensen aangehouden in verband met het instorten van een flat in Istanbul waardoor 21 mensen om het leven kwamen. Onder de arrestanten is een bouwinspecteur van de gemeente.
14/02 11u00  Bevolking trouwlustigst in Litouwen en RoemeniëLitouwen en Roemenië waren in 2017 de EU-landen waarin gemiddeld de meeste huwelijken per 1000 inwoners werden gesloten, respectievelijk 7,5 en 7,3. Zij worden gevolgd door Cyprus en Letland (beide 6,8) en Malta (6,3).
14/02 11u00  Ds. Dijkstra: Krimp kerk niet schuld predikantWe moeten ervoor waken om predikanten en andere pastores de schuld te geven van de krimp van de kerk. Dat zegt ds. Klaas Dijkstra, scheidend adviseur namens de Protestantse Kerk.
14/02 10u45  Sportartikelenmaker Puma verhoogt omzetDe Duitse producent van sportartikelen Puma heeft vorig jaar zijn omzet opgevoerd, waarbij vooral flinke groei was te zien in Azië en in Noord- en Zuid-Amerika. Wel ondervond de maker van sportschoenen en sportkleding hinder van negatieve wisselkoerseffecten.
14/02 10u45  Akkoord over Europese ArbeidsautoriteitEU-onderhandelaars hebben een politiek akkoord gesloten over de oprichting van een Europese Arbeidsautoriteit (ELA). Het agentschap moet ervoor zorgen dat de nationale inspecties niet langs elkaar heen werken, met name bij grensoverschrijdende arbeid.
14/02 10u30  OM gelooft verklaringen Holleeder nietHet Openbaar Ministerie (OM) heeft in het allereerste deel van zijn slotbetoog (requisitoir) in de strafzaak tegen Willem Holleeder aangegeven dat het weinig gelooft van de verklaringen die de beklaagde heeft afgelegd.
14/02 10u30  Moordzaak Wessels niet in groter onderzoekDe strafzaak tegen de drie verdachten van de moord op Jair Wessels mag niet samengevoegd worden met een groter onderzoek naar twee kopstukken van motorclub Caloh Wagoh. Die zaak loopt momenteel bij de rechtbank in Den Haag. De rechtbank in Utrecht ziet de toegevoegde waarde van het samenvoegen, maar wettelijk is het niet mogelijk, luidde het oordeel donderdag.
14/02 10u30  Bijbelboek Kronieken geeft inzicht in betekenis psalmenWie zijn de auteurs van de psalmen en hoe was hun relatie met God? Het is opmerkelijk dat het Bijbelboek Kronieken daarin inzicht geeft. Daar wordt verschillende malen een verbinding gelegd tussen het maken van muziek en profeteren.
14/02 10u30  Column: Het is vol preptalk om ons heenWeleens van een prepper gehoord? Dit weekend kwam ik er eentje tegen. Ik was te gast in de berghut van mijn collega in de bergen bij Los Angeles. Elk weekend ontvlucht hij het drukke leven in de stad en verdwijnt hij in de wildernis. In het huis naast hem woont een prepper. Dat is iemand die voorraden aanlegt om het einde van de wereld te overleven. In Amerika horen daar natuurlijk ook wapens bij. Zonder wapen ben je nergens in dit land.
14/02 10u15  Doden door busongeval Noord-MacedoniëDoor een busongeval in Noord-Macedonië zijn zeker veertien mensen om het leven gekomen en dertig anderen gewond geraakt. Het ongeval was op de snelweg tussen de hoofdstad Skopje en Tetovo.
14/02 10u15  Belgische taksvoordelen multinationals legaalBelgië hoeft toch geen honderden miljoenen aan belasting op te eisen bij ongeveer 35 grote bedrijven. Het Gerecht van de Europese Unie oordeelt dat de fiscale vrijstellingen die België verleende op grond van zogenoemde rulings niet neerkomen op ongeoorloofde staatssteun en dus legaal zijn.
14/02 10u15  Helft schuld moet worden afbetaald in 5 jaarBedrijven, banken en de overheid in Nederland moeten de helft van hun uitstaand schuldpapier de komende vijf jaar afbetalen of opnieuw financieren, meldt De Nederlandsche Bank (DNB) op basis van onderzoek.
14/02 10u15  CO2-uitstoot in laatste kwartaal 2018 hogerDe uitstoot van het broeikasgas koolstofdioxide (CO2) in Nederland is in het vierde kwartaal van 2018 met 0,5 procent toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Huishoudens en de transportsector stootten meer CO2 uit, energiebedrijven minder. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de jongste kwartaalcijfers over de CO2-uitstoot.
14/02 10u15  Containers helpen Rotterdam aan overslagrecordDe haven van Rotterdam heeft vorig jaar een recordjaar gedraaid met het verwerken van goederen. In totaal werd er 469 miljoen ton goederen overgeslagen, iets meer vergeleken met het voorgaande jaar. Dat maakte Havenbedrijf Rotterdam donderdag bekend.
14/02 10u00  Grootverbuikers post willen aanpak postmarktDe Vereniging voor Grootverbruikers op de Postmarkt (VGP) heeft een plan gepresenteerd dat moet voorkomen dat de postzegelprijs blijft stijgen en dat de grootste postaanbieders in Nederland samengaan. De belangenvereniging wil een generieke heffing op alle post in plaats van de jaarlijkse verhoging van de postzegelprijs.
14/02 10u00  Slotbetoog OM Holleeder beslaat 800 pagina’sHet slotbetoog (requisitoir) van het Openbaar Ministerie (O)M) in het proces tegen Willem Holleeder beslaat 800 pagina’s. Donderdag werkt het OM het eerste deel daarvan af, op de 51ste procesdag, in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp.
14/02 10u00  Strengere uitzetregels Duitsland in de maakDe Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer wil strenger optreden tegen uitgeprocedeerde asielzoekers die het land uit moeten en migranten die een misdrijf hebben gepleegd en weg moeten. Hij heeft wetsveranderingen voorbereid die dat mogelijk moeten maken, aldus Duitse media.
14/02 10u00  Dewinter niet vervolgd in Chinese spionagezaakDe Belgische autoriteiten zien af van vervolging van de Vlaamse politicus Filip Dewinter, die voor een organisatie werkte die verdacht wordt van spionage voor China. Het Openbaar Ministerie staakt het onderzoek dat naar het kopstuk van het rechtse Vlaams Belang was ingesteld, zo laat de procureur-generaal weten. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen.
14/02 10u00  Krimp Nederlandse export in decemberHet volume van de goederenexport van Nederland is in december met 2,2 procent gekrompen vergeleken met een jaar eerder. Vooral de export van elektrotechnische apparaten en chemische producten ging omlaag, aldus cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
14/02 10u00  DSM en Arcadis uitblinkers op DamrakSpeciaalchemiebedrijf DSM en advies- en ingenieursbureau Arcadis waren donderdag uitblinkers op de Amsterdamse beurs, na goed ontvangen resultaten. Ook elders in Europa werd het beurssentiment gesteund door beter dan verwachte cijfers van grote Europese bedrijven. Op het Damrak openden behalve DSM en Arcadis ook Aegon, NN Group en SBM Offshore de boeken.
14/02 10u00  Rabo: samen tegengaan witwassen kan helpenDe top van Rabobank wil dat banken onderling meer informatie kunnen uitwisselen om witwassen te voorkomen. Volgens financieel directeur Bas Brouwers en topman Wiebe Draijer zou het de pakkans van criminelen vergroten als banken in hun strijd samen mogen optrekken.
14/02 09u45  „Waarschuw voor brexit bij koop Brits ticket”Mensen die tickets willen kopen bij een Britse luchtvaartmaatschappij, moeten worden gewaarschuwd voor de gevolgen van een zogeheten harde brexit. Het aanstaande vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie kan weleens betekenen dat de vlucht niet doorgaat, stelt Tweede Kamerlid Jan Paternotte (D66).
14/02 09u45  Groeivertraging voor Nederlandse economieDe economische groei van Nederland kwam vorig jaar uit op 2,5 procent in vergelijking met een jaar eerder. Daarmee is sprake van een groeivertraging. De Nederlandse economie groeide een jaar eerder nog met 2,9 procent. Dat valt op te maken uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
14/02 09u30  HEMA vervangt plastic wegwerpproductenHEMA gaat zijn plastic wegwerpproducten voor eenmalig gebruik, waar een duurzamer alternatief voor is, vervangen.
14/02 09u30  AEX stijgt op drukke cijferdagDe aandelenbeurs in Amsterdam is donderdag met winst begonnen. Ook de andere Europese beurzen openden hoger. Beleggers kregen een flinke hoeveelheid resultaten voor de kiezen van grote Europese bedrijven. Op het Damrak openden onder meer Aegon, DSM, NN Group, Arcadis en SBM Offshore de boeken.
14/02 09u15  CDA en VVD: Overheid, zit pelsdierhouders niet zo dwarsHet kabinet en lokale bestuurders moeten pelsdierhouders, die het in hun bedrijfsvoering al lastig genoeg hebben, niet onnodig dwars zitten.
14/02 09u00  D66 en CDA: ‘noodstop’ tegen opstapelen boetesMensen met schulden bij de overheid die boete op boete krijgen omdat ze de rekening niet op tijd kunnen betalen, moeten een beroep kunnen doen op een ‘noodstop’. Zo’n tijdelijke incassopauze geeft hun lucht om hun zaken weer op orde te brengen, hopen D66 en CDA.
14/02 08u45  KWF: voorkom baarmoederhalskanker met een prikKWF Kankerbestrijding roept alle ouders van meisjes van 12 en 13 jaar op om hun dochters te laten inenten tegen HPV, de veroorzaker van baarmoederhalskanker. De belangenorganisatie begint vrijdag met een campagne, die volledig online is.
14/02 08u45  Renault keert vertrekregeling Ghosn niet uitAutomaker Renault keert een ruime vertrekregeling voor de gevallen topman Carlos Ghosn niet uit. De automaker denkt dat het uitbetalen van de bonus van circa 11 miljoen euro voor de nodige spanningen zal zorgen. Ghosn zit al enkele maanden vast in een Japanse cel op verdenking van fraude en werd uiteindelijk door Renault aan de kant geschoven.
14/02 08u45  Groei Duitse economie zwakker dan gedachtDe Duitse economie is over heel 2018 met 1,4 procent gegroeid, wat zwakker is dan eerder gedacht. Dat meldde het Duitse federale statistiekbureau op basis van nieuwe ramingen.
14/02 08u15  VoorzichtigheidPrediker 7:16b
14/02 08u00  Filipijnse journaliste op borgtocht vrijDe Filipijnse journaliste die door de autoriteiten in haar land is gearresteerd, is na een dag weer vrijgelaten. Donderdag bepaalde de rechter dat directeur Maria Ressa van nieuwssite Rappler op borgtocht vrij mag, nadat ze omgerekend 1700 euro had overgemaakt.
14/02 08u00  Rabobank voert winst stevig opRabobank heeft zijn winst vorig jaar met meer dan een tiende opgevoerd. Het financiële concern profiteerde van de aanhoudend gunstige economie in Nederland. Daardoor bleven de kosten voor kredietverliezen laag en kon Rabobank zijn buffers versterken.
14/02 07u45  „Bouw sociale huurwoningen steeds moeilijker”Door stijgende bouwkosten en gebrek aan locaties kunnen woningcorporaties minder nieuwe woningen bouwen. Dat meldt branchevereniging Aedes na een enquête onder 171 woningcorporaties.
14/02 07u45  Winst Aegon keldert door lasten en tegenwindAegon heeft in de tweede helft van vorig jaar flink minder winst geboekt. Het Nederlandse verzekeringsconcern kampte met tegenwind van ongunstige marktomstandigheden. Ook ging het resultaat omlaag door een eerder aangekondigde juridische schikking in de Verenigde Staten en een boekverlies op de verkoop van Amerikaanse levensherverzekeringsactiviteiten.
14/02 07u30  Verlies NN door kosten inpassen Delta LloydNN Group heeft het afgelopen kwartaal een verlies in de boeken gezet. Het negatieve resultaat werd grotendeels veroorzaakt door een eenmalige last vanwege het samenvoegen van de eigen leven- en schadeverzekeringstakken met die van Delta Lloyd. Ook de operationele winst van de verzekeraar liep iets terug. NN kondigde verder aan voor maximaal 500 miljoen euro aan eigen aandelen in te kopen.
14/02 07u30  ChristenUnie: neem vaccinweigeraar serieusOuders die hun kinderen niet willen inenten moet je niet dwingen, maar overtuigen, vindt de ChristenUnie. En dat lukt alleen als je naar hen luistert en hun zorgen serieus neemt, denkt Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber.
14/02 07u30  Nikkei sluit fractie lagerDe aandelenbeurs in Japan is donderdag een fractie lager gesloten. Beleggers namen her en der wat winst na de sterke opmars in de afgelopen dagen. De exportbedrijven waren in trek dankzij een goedkopere Japanse yen. Beter dan verwachte Chinese handelscijfers boden eveneens steun aan de handel. Ook zou de Amerikaanse president Donald Trump bereid zijn de deadline in de handelsoorlog met China zestig dagen op te schuiven.
14/02 07u15  Cholesterol speelt rol bij alzheimerVerlaging van het cholesterolniveau in de hersenen kan mogelijk een rol spelen in het voorkomen van de ziekte van Alzheimer, of het verminderen van de ernst ervan. Dat meldt De Telegraaf op basis van een Nederlands-Amerikaans onderzoek.
14/02 07u15  „Je leert ook niet zwemmen van YouTube”Jouw bedrijf wordt aangevallen, hackers stelen miljoenen bestanden en eisen losgeld, de pers krijgt er lucht van en de aandelenkoersen zakken. Niet in het echt, maar in een simulatie. IBM heeft daar een speciale vrachtwagen voor laten bouwen, een controlecentrum vol schermen en bureaus, waar bedrijven kunnen leren wat ze moeten doen. Die eerste-hulp-bij-cyberaanvallen rijdt rond door Europa en staat de komende weken in Amsterdam.
14/02 07u00  Weer meer motorfietsen verkochtUTRECHT(ANP) - Voor het vijfde jaar op rij is het aantal verkochte nieuwe motorfietsen gegroeid. In 2018 werden 13.104 nieuwe motoren geregistreerd. Dat is een stijging van 2,9 procent in vergelijking met een jaar eerder en het hoogste niveau sinds 2009, blijkt uit cijfers van de RAI Vereniging, BOVAG en RDC.
14/02 06u30  Airbus: laatste levering A380 in 2021De laatste levering van de superjumbo A380 staat voor 2021 op de rol. Dat maakte vliegtuigbouwer Airbus donderdag bekend. Volgens de onderneming heeft luchtvaartmaatschappij Emirates zijn bestelling verkleind. Daardoor is er geen substantieel orderboek meer voor het toestel en dus geen basis om de productie op gang te houden.
14/02 06u15  Duizenden jongeren verleid tot cybercrimeDe politie heeft in de afgelopen dagen bijna 10.000 jongeren tot op het randje van de misdaad gekregen. Met het experiment wilde de politie laten zien hoe verleidelijk en gemakkelijk het kan zijn om de grens over te gaan en daadwerkelijk cybercrime te plegen. Zo moeten de jongeren zich bewust worden van de gevaren en de gevolgen.
14/02 06u15  Trump bereid deadline China op te schortenBronnen in de directe omgeving van Donald Trump melden dat de Amerikaanse president bereid zou zijn de deadline in de handelsoorlog met China zestig dagen op te schuiven.
14/02 04u16  OM legt bewijs tegen Holleeder op tafelHet Openbaar Ministerie (OM) begint donderdag in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp aan zijn slotbetoog (requisitoir) in de omvangrijke strafzaak tegen Willem Holleeder (60), verdacht van het uitlokken van een reeks liquidaties. Daarin zal het OM onder meer uiteenzetten wat het aan bewijs tegen ’s lands bekendste crimineel heeft verzameld. Als de twee officieren bewezen achten dat Holleeder de hand heeft gehad in twee of meer van de moorden op de aanklacht, is een eis tot levenslang onontkoombaar.
14/02 02u00  Paul Manafort loog volgens rechtbank VSDe federale rechtbank van district Columbia in de VS is van oordeel dat Paul Manafort, voormalig campagneleider van de president Donald Trump, moedwillig heeft gelopen tegen de FBI, speciaal aanklager Robert Mueller en een jury.
14/02 01u30  College Maastricht overleeft spionagedebatHet college van burgemeester en wethouders (B&W) van Maastricht heeft woensdagavond een debat over de zogenoemde spionageaffaire overleefd. Een PVV-motie van wantrouwen tegen VVD-wethouder John Aarts werd alleen door de oppositie gesteund.
14/02 00u30  Kwart bedrijven voorziet problemen door brexitBijna één op de vier bedrijven in Nederland verwacht negatieve gevolgen van de brexit, het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in samenwerking met de Kamer van Koophandel en een aantal brancheorganisaties. Het onderzoek betreft niet-financiële ondernemingen.
14/02 00u30  Brexitvrees drukt op ondernemersvertrouwenHet vertrouwen van ondernemers is in het eerste kwartaal van het jaar fors lager dan in de voorgaande periode. Dat blijkt uit de Conjunctuurenquête Nederland van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) en werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW. De daling lijkt deels te zijn veroorzaakt door de brexit.
14/02 00u30  Spanning arbeidsmarkt hoger dan voor crisisDe spanning op de arbeidsmarkt is opgelopen tot recordhoogte, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In het vierde kwartaal van vorig jaar waren er tachtig vacatures voor iedere honderd werklozen. Kort voor het begin van de crisis eind 2008 waren dat 79 vacatures per honderd werklozen. De arbeidsmarkt is nu vijf kwartalen op rij gespannen, meldt het statistiekbureau.
14/02 00u30  Aantal flexwerkers fors toegenomen sinds 2003Het aantal flexibele werknemers is sinds 2003 met driekwart toegenomen. Dat becijferden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en onderzoeksinstituut TNO. In totaal waren er vorig jaar ruim 3 miljoen flexwerkers zoals zzp-ers, oproepkrachten en mensen met een nulurencontract.
14/02 00u30  „Salmonella besmet mensen met slimme truc”Onderzoekers van de Universiteit Utrecht hebben ontdekt hoe de Salmonellabacterie misbruik maakt van een van de verdedigingsmechanismen van het lichaam om darmcellen binnen te dringen. Volgens de universiteit is de vondst een belangrijke stap voor het ontwikkelen van nieuwe medicijnen om Salmonella-infecties te voorkomen.
13/02 23u45  Franse lobbyorganisatie kraait victorie„Dit is een overwinning voor Bloom en onze coalitie van kleinschalige vissersbedrijven en milieuorganisaties”, laten ze woensdag gezamenlijk weten in reactie op het Europese besluit om pulsvisserij te verbieden. Wel noemen ze de ingang van het verbod per juli 2021 „te laat naar onze smaak”.
13/02 23u45  Schouten: pulscompromis maximaal haalbareDe Nederlandse delegatie bij het Europese overleg over de pulsvisserij heeft „het maximale uit de onderhandelingen gehaald”. Dat zegt minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit). Voor de helft van de schepen komt er een overgangsperiode.
13/02 23u15  Pulsvissers woest om Europees verbodNederlandse vissers zijn woest over het Europese besluit om pulsvisserij te verbieden. „Leugens en emoties hebben het vandaag gewonnen van de wetenschap”, aldus de Nederlandse Vissersbond en kotterorganisaties EMK en VisNed in een verklaring.
13/02 22u45  Oppositie Soedan eensgezind tegen regimeDe voornaamste oppositiekrachten in Soedan hebben woensdag voor het eerst gezamenlijk een oproep gedaan aan president Omar Hassan al-Bashir om af te treden. De oppositie bestaat uit verschillende politieke partijen en de vakfederatie SPA. Ze eisen een voorlopige regering die het economisch geruïneerde land op de rails zet en vrije verkiezingen houdt over vier jaar.
13/02 22u45  Minister: buitenland wijzen op zedenmisdadigerHet kabinet wil andere landen waarschuwen voor Nederlandse zedendelinquenten. Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) gaat kijken of hij het buitenland via Interpol kan inlichten.
13/02 22u45  Pulskorverbod: Het is gewoon heel krom wat er gebeurtARNEMUIDEN Als de clientèle van snackbar De Krab in Arnemuiden een dwarsdoorsnede is van de plaatselijke bevolking, is ongeveer de helft van de inwoners van de Zeeuwse vissersplaats bezig met de vraag of de pulskor moet worden verboden.
13/02 22u45  Burgemeester Maastricht dreigt met opstappenBurgemeester Annemarie Penn van Maastricht heeft woensdagavond tijdens de raadsvergadering gedreigd met opstappen. Dat gebeurde tijdens een bewogen debat over de zogenoemde spionageaffaire door de gemeenteraad van Maastricht waarbij zij werd ondervraagd. „Als uw raad mij niet gelooft, dan kan ik hier niet verder, als u denkt dat ik hier sta te liegen”, zei ze.
13/02 22u30  Helft Nederlandse pulsvissers mag twee jaar doorDe helft van de Nederlandse kottersvloot, 42 schepen, kan tot 1 juli 2021 blijven vissen met de pulstechniek.
13/02 22u15  Akkoord over moderner auteursrecht in EUGrote internetplatforms als YouTube, Facebook en Instagram moeten vergoedingen gaan afdragen aan rechthebbenden over auteursrechtelijk beschermde filmpjes, foto’s of muziek die gebruikers uploaden.
13/02 21u30  „Zand Vink voor 99 procent geschikt voor woonwijk”Het zand uit een verdachte partij grond van de firma Vink dat in woonwijken en op andere woonlocaties in Barneveld en Voorthuizen is toegepast, is voor het overgrote deel schoon. Dat is de voornaamste conclusie van een uitgebreid onderzoek van het bureau Royal HaskoningDHV in opdracht van de gemeente Barneveld.
13/02 21u30  „Voorkennishandel door oud-topadvocaat Apple”De Amerikaanse beurstoezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC) beschuldigt een voormalige topadvocaat van Apple van handel met voorkennis. Volgens de SEC handelde Gene Daniel Levoff in de afgelopen jaren meermaals met voorkennis in aandelen van het technologieconcern.
13/02 21u15  Derde verdachte schietpartij bruiloft opgepaktDe politie heeft opnieuw een verdachte aangehouden voor een schietpartij op een bruiloft in het Twentse dorpje Beckum begin deze maand. Het gaat om een 24-jarige man uit Almelo. Vorige week hield de politie al twee andere verdachten aan, twee mannen uit Almelo van 21 en 22 jaar oud.
13/02 21u00  ‘Vervuild’ zand op Veluwe blijkt schoonZand dat afvalverwerker Vink uit Barneveld heeft geleverd voor de aanleg van wegen en nieuwbouwwijken, blijkt voor 99 procent schoon te zijn. Dat heeft ingenieursbureau Royal HaskoningDHV vastgesteld, nadat in januari op 137 plekken in Barneveld en Voorthuizen monsters waren genomen. Ook met de kwaliteit van het grondwater is niets aan de hand, zo hebben de onderzoekers volgens de gemeente Barneveld geconcludeerd.
13/02 21u00  Opnieuw scholierenprotest in Den HaagScholieren gaan donderdag 14 maart opnieuw onder schooltijd actievoeren in Den Haag voor het klimaat. Dat zegt een van de jongeren van Youth for Climate.
13/02 21u00  Beklaagden vleesschandaal wijzen naar elkaarDe verdachten in een strafproces in Parijs over een paardenvleesschandaal in de jaren 2012 - 2013 weerspreken alle beschuldigingen. De twee Nederlandse verdachten zeggen dat de twee Franse verdachten hebben gefraudeerd. Deze wijzen op hun beurt naar de Nederlanders.
13/02 20u45  Moslimbekeerling Julien: Ik zal mijn geloof nooit opdringen aan anderenTwintiger Julien Loye groeide op in een christelijk gezin in Krimpen aan den IJssel. Drie jaar geleden bekeerde hij zich tot de islam. „Christenen denken onderling heel verschillend en hebben mij nooit helder kunnen uitleggen waaróm Jezus de Zoon van God is. In de islam heb ik gevonden wat ik zocht.”
13/02 20u15  Delta en easyJet praten over AlitaliaHet Amerikaanse Delta Air Lines en het Britse easyJet voeren verregaande gesprekken over een deelneming in het noodlijdende Alitalia. Dat bevestigde het Italiaanse staatsspoorwegbedrijf Ferrovie dello Stato. Ferrovie onderhandelt namens de regering rond Alitalia.
13/02 20u15  Sea-Watch 3 vaart voorlopig nog niet uitNederland heeft de Italiaanse autoriteiten gevraagd het hulpschip Sea-Watch 3 voorlopig niet de haven van de Siciliaanse havenstad Catania te laten uitvaren. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft het schip geïnspecteerd en verwacht binnen twee weken rapport uit te brengen met de bevindingen.
13/02 20u00  Verdeelde Senaat neigt naar steun voor gokwetMinister Dekker lijkt in de Senaat voldoende steun te krijgen voor zijn nieuwe gokwet. Ervaringen in Denemarken en België stemmen niet positief.
13/02 20u00  „Zie je iets verdachts? Bel altijd snel de politie”De gemeente Weststellingwerf telt in totaal 85 buurtpreventiegroepen. De politie testte dinsdagavond hoe alert de mensen uit zo’n groep zijn. „Ik heb daar twee verdachte personen gezien”, zegt een vrouw tegen twee politieagenten.
13/02 19u30  Kamer bezorgd over ambulancezorg FlevolandSinds de sluiting van het ziekenhuis in Lelystad is de gemiddelde ritduur van ambulances in de regio gestegen, en dat is de Tweede Kamer een doorn in het oog. Veel partijen hadden in een debat woensdag felle kritiek op minister Bruno Bruins (Medische Zorg). Maar die hamerde erop dat de norm die wettelijk is vastgelegd - binnen 15 minuten moet een ambulance bij de patiënt zijn - nog wel wordt gehaald.
13/02 19u15  Rutte: Europa moet meer één vuist makenDe Europese Unie moet veel meer één vuist maken. Het is nodig dat de lidstaten en de Europese Commissie in Brussel meer samen optreden en een gezamenlijk front vormen naar de buitenwereld.
13/02 18u45  GroenLinks: Laat geriater mee-adviseren over operatie oudereOuderen die voor een ingrijpende operatie staan, zouden vaker door het ziekenhuis in staat moet worden gesteld om daarover van gedachten te wisselen met een geriater.
13/02 18u30  Trump heeft nieuwe golfsimulator in Witte HuisPresident Trump heeft een grote golfsimulator in de privéruimten van het Witte Huis laten aanleggen. In een vertrek kan hij op een virtueel golfterrein naar keuze spelen en de bal in een beeldscherm slaan. Dit meldde The Washington Post op gezag van mensen betrokken bij de inbouw van het technisch hoogstandje.
13/02 18u30  VS: overloper hielp Iran bij cyberspionageDe Verenigde Staten vervolgen een voormalige luchtmachtofficier die naar Iran zou zijn overgelopen. Deze Monica Witt (39) hielp de Iraniërs haar voormalige collega’s in de inlichtingengemeenschap via internet te bespioneren, zeggen de Amerikaanse autoriteiten. Ze is nog voortvluchtig.
13/02 18u15  Nederland voert controles uit op Sea-Watch 3Nederland voert controles uit op het reddingsschip Sea-Watch 3 dat al twee weken in de Siciliaanse haven Catania ligt. Het schip, dat eigendom is van een Duitse organisatie en onder Nederlandse vlag vaart, mag niet uitvaren omdat er „onregelmatigheden” op de boot zijn geconstateerd tijdens een inspectie door de Italiaanse autoriteiten.
13/02 18u00  GroenLinks-plan voor ouderenzorg valt verkeerdEen voorstel van GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet voor meer begeleiding voor ouderen in de zorg, is in de Kamer kritisch ontvangen. Veel partijen zien het als een plan om zorg voor ouderen te rantsoeneren, alhoewel Ellemeet zelf woensdag benadrukte dat dat niet haar bedoeling is.
13/02 18u00  100 miljoen voor straatarm NigerHet straatarme Niger kan de komende jaren op meer hulp uit Nederland rekenen. Minister Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) trekt in vier jaar ongeveer 100 miljoen euro uit voor het Sahel-land.
13/02 18u00  Fors koersverlies ABN AMRO op DamrakABN AMRO kreeg woensdag rake klappen op het Damrak, na een tegenvallend handelsbericht. De cijfers van bierbrouwer Heineken en verfconcern AkzoNobel vielen wel in de smaak bij beleggers. De hoop op een handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en China bood steun aan het beurssentiment in Europa.
13/02 17u45  Onderhandelingen pulsvisserij opgeschortDe onderhandelingen over de voor Nederland cruciale toekomst van de pulsvisserij in Straatsburg zijn tot 19.30 uur woensdagavond opgeschort. Dat maakte Europarlementariër en onderhandelaar Peter van Dalen (ChristenUnie) bekend. Het overleg zou van 15.00 tot 17.00 uur duren. Een geplande persconferentie is geannuleerd.
13/02 17u30  Veel doden bij aanslag op bus gardisten IranDoor een zelfmoordaanslag op een bus met leden van de Iraanse Revolutionaire Garde zijn in het oosten van Iran naar schatting twintig doden en eenzelfde aantal gewonden gevallen.
13/02 17u15  Hoger beroep na vonnis om zinloos geweldDe 26-jarige man die eerder deze maand is veroordeeld voor de fataal afgelopen mishandeling van Lucas de Ruwe, gaat in hoger beroep. Dirk K. sloeg het 25-jarige slachtoffer in juli in een snackbar in Utrecht twee keer hard tegen zijn hoofd. De Ruwe bezweek vijf dagen later aan het ernstige hersenletsel dat hij daardoor opliep. De rechtbank in Utrecht legde K. daarom zes jaar celstraf op.
13/02 16u45  Braziliaanse president verlaat ziekenhuisDe nieuwe Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft na ruim twee weken het ziekenhuis in São Paulo verlaten. De 63-jarige oud-militair keert nu terug naar hoofdstad Brasilia, zegt zijn woordvoerder.
13/02 16u45  NAVO bezint zich op Russische raketdreigingAlle 29 NAVO-landen zijn het erover eens dat ze zich eensgezind moeten voorbereiden op de plaatsing van meer Russische (kern)raketten die Europese steden kunnen bereiken „Geen enkele bondgenoot kan achteroverleunen. We moeten allemaal meer investeren in de paraatheid van onze troepen.”
13/02 16u45  Nu ook Starbucks-cupjes in de supermarktStarbucks mag dan vooral bekend zijn van de alomtegenwoordige koffietentjes, binnenkort is het ook mogelijk koffiebonen, poeder of cups van het merk in de supermarkt te kopen. Het is echter niet de Amerikaanse koffieketen zelf die de producten verkoopt, maar levensmiddelengigant Nestlé.
13/02 16u30  Roemeense brandbrief over corruptiebestrijderDe Roemeense regering probeert te voorkomen dat het voormalige hoofd van de anti-corruptiedienst een hoge Europese functie krijgt. Minister Tudorel Toader (Justitie) stuurde EU-collega’s een brief met felle kritiek op oud-corruptiebestrijder Laura Codruța Kövesi.
13/02 16u30  Volkswagen roept duizenden Polo’s terugIn Nederland moeten duizenden Volkswagen Polo’s terug naar de garage vanwege een euvel met de handrem. Volgens wegverkeersdienst RDW kan een bepaalde stelmoer losraken. Dan zou de handrem niet werken, met alle mogelijke gevolgen van dien.
13/02 16u30  Levi Strauss gaat naar beurs New YorkDe bekende jeansmaker Levi Strauss gaat naar de beurs in New York. Het Amerikaanse bedrijf heeft een aanvraag ingediend voor een notering op Wall Street onder het beurssymbool ‘LEVI’.
13/02 16u15  Blokfluitiste Lucie Horsch presenteert tweede albumDe jonge Nederlandse blokfluitiste Lucie Horsch (1999) komt volgende week met haar tweede cd: ”Baroque Journey”.
13/02 16u15  Vervolgonderzoek naar lekken bij politieKorpschef Erik Akerboom heeft opdracht gegeven tot vervolgonderzoek naar lekken van vertrouwelijke informatie door politiemensen. De opdracht vloeit voort uit een onderzoek van de Politieacademie naar het fenomeen lekken dat in januari ironisch genoeg uitlekte. Akerboom wil weten waarom er door zijn personeel wordt gelekt. Uit het eerder onderzoek bleek dat ‘onoplettendheid’ in de alledaagse politiepraktijk nogal eens de oorzaak is van lekken. Doelgericht informatie bezorgen aan criminelen is veel minder vaak aan de orde.
13/02 16u15  „Vlotte valentijnsverkoop bij bloemenhandel”De Nederlandse bloemen- en plantengroothandel heeft de indruk dat de verkopen voorafgaand aan Valentijnsdag „vlot” zijn verlopen. Volgens brancheorganisatie VGB kwam de verkoop dit jaar wel tamelijk langzaam op gang. Mogelijk speelt mee dat 14 februari dit keer op een donderdag valt.
13/02 16u00  „Mensen met schulden heel snel helpen”De overheid moet met onmiddellijke ingang de regels voor mensen met schulden aanpassen zodat deze groep niet onder het bestaansminimum zakt.
13/02 15u45  School vertrouwt op diploma’s QatarDe onderwijsinspectie onderzoekt hoe de eisen worden gewaarborgd voor Nederlandse diploma’s die via de Stenden University Qatar worden verworven. Dit is een onderdeel van de Nederlandse NHL Stenden Hogeschool, die twaalf vestigingen in binnen- en buitenland heeft. De inspectie reageert op „signalen” dat die eisen en dus de waarde van de diploma’s mogelijk te wensen overlaten.
13/02 15u30  Prominente journalist Filipijnen opgepaktDe Filipijnse autoriteiten hebben het hoofd opgepakt van een nieuwssite die bekendstaat om kritische berichtgeving over president Rodrigo Duterte. Agenten in burger arresteerden directeur Maria Ressa van de site Rappler in haar kantoor in Manilla.
13/02 15u30  Curaçao spil bij hulp aan VenezuelaCuraçao wordt spil in de hulp aan de noodlijdende bevolking van buurland Venezuela. De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó, die door Nederland is erkend als interim-president, en de Verenigde Staten hadden daarom gevraagd en Nederland en Curaçao stemmen daarmee in.
13/02 15u30  Raad Amsterdam valt over Sylvana Simons heenTijdens een verhit debat heeft vrijwel de voltallige gemeenteraad van Amsterdam woensdag de vloer aangeveegd met een agendapunt dat was ingediend door Sylvana Simons, fractieleider en enig gemeenteraadslid van BIJ1.
13/02 15u15  Rapport: Tweede Kamer heeft geen idee van kosten EnergieakkoordDe uitvoering van het Energieakkoord dat in 2013 was gesloten gaat de Nederlandse overheid tot 2038 ongeveer 100 miljard euro kosten. Daarbovenop komen dan nog de uitgaven van het Klimaatakkoord dat in april zal worden gesloten tussen overheid, bedrijfsleven en vakbonden.
13/02 15u15  Mantelzorger, spreek met de baasMet een stijgend aantal ouderen is er behoefte aan steeds meer mantelzorgers. Tegelijk neemt de druk toe om betaald te werken. Een kwart van de mantelzorgers valt het zwaar om zorg en werk te combineren. „Er is een cultuurverandering nodig.”
13/02 15u00  Groen licht vrijhandelsverdrag EU - SingaporeHet Europees Parlement heeft met ruime meerderheid (425 tegen 186) ingestemd met het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Singapore. Vrijwel alle douanetarieven verdwijnen de komende vijf jaar. Het verdrag ruimt obstakels uit de weg voor de dienstensector, waaronder de banken, en biedt Europese bedrijven meer kansen bij aanbestedingen.
13/02 14u45  Rembrandt: alledaags en bijzonder tegelijkEen persoonlijke favoriet heeft hij niet, maar hoofddirecteur Taco Dibbits van het Rijksmuseum geniet naar eigen zeggen enorm van de vele etsen van Rembrandt. „Ze geven een intiem beeld van het leven van de schilder.” Van die etsen zijn er vanaf vrijdag honderden te zien, waaronder tientallen verfijnde mini-etsjes.
13/02 14u30  Duitser ramt politieauto’s in gestolen wagenEen 32-jarige Duitser heeft met de gestolen auto waarin hij reed drie politieauto’s en een voertuig van de marechaussee geramd. Na een lange achtervolging over de A67 en de A2 in Noord-Brabant pakten agenten de man uit Augsburg uiteindelijk op in Best. Daar had hij zich in de nacht van dinsdag op woensdag op een bedrijventerrein vastgereden.
13/02 14u30  „Trump wil grensdeal tekenen”De Amerikaanse president Donald Trump is van plan het compromisvoorstel te ondertekenen dat een nieuwe gedeeltelijke sluiting van de federale overheid moet voorkomen. Dat meldt nieuwszender CNN op basis van twee bronnen die „direct met de president” hebben gesproken.
13/02 14u15  „Ford overweegt verhuizing vanwege brexit”Automaker Ford overweegt productieactiviteiten in het Verenigd Koninkrijk naar elders te verplaatsen als gevolg van de brexit. Dat heeft het Amerikaanse concern laten weten in een telefonisch gesprek met de Britse premier Theresa May, meldt Reuters op basis van een ingewijde.
13/02 14u15  Reisbureauketen TravelXL gaat grens overReisbureauketen TravelXL breidt uit naar België. Zeventien Vlaamse reisbureaus sluiten zich bij het Nederlandse bedrijf aan, waardoor de keten straks 77 vestigingen telt. De nieuwe reisbureaus waren eerder onafhankelijk of afkomstig van andere ketens.
13/02 14u15  Ontsnapte hond pakt trein naar Utrecht CSUTRECHT ANP). Een van huis weggelopen hond heeft op eigen houtje een treinreis gemaakt. Het dier liep vorige week vrijdag onaangelijnd los op een perron van Utrecht CS, waarna NS-medewerkers poolshoogte gingen nemen.
13/02 14u15  Mishandelde vrouw overleden aan verwondingenEen 63-jarige vrouw die op 28 januari werd mishandeld in een woning aan de Medemblikker Span in Bunschoten-Spakenburg is bezweken aan haar verwondingen. Dat zegt een woordvoerster van het Openbaar Ministerie.
13/02 14u00  Topman AF-KLM praat met pilotenvakbond VNVDe Nederlandse pilotenvakbond VNV heeft een gesprek gevoerd met topman Ben Smith van Air France-KLM. Het betrof een vervolgafspraak na een eerder gesprek vorige week. Onderwerp van discussie was onder meer de onrust over de positie van KLM-topman Pieter Elbers.
13/02 14u00  Duitsland pakt ex-agenten SyriëJustitie in Duitsland heeft twee Syriërs laten oppakken wegens misdaden tegen de menselijkheid. De twee zouden die hebben gepleegd toen zij in dienst waren van de Syrische geheime dienst. Tegelijkertijd werd in Parijs een derde ex-agent van de Syrische dienst aangehouden.
13/02 13u45  Europees pensioensparen goedgekeurdOndanks Nederlandse bezwaren wordt het voor EU-burgers mogelijk om een extra potje voor de oude dag aan te leggen. Het voorstel van de Europese Commissie om een zogenoemd Pan-Europees Persoonlijk Pensioenproduct (PEPP) te lanceren, is door de lidstaten en het Europees Parlement aangenomen.
13/02 13u45  Bijleveld: Geen nieuwe kernwapens in EuropaMinister Ank Bijleveld (Defensie) wil niet dat er nieuwe nucleaire raketten op Europees grondgebied worden geplaatst nu de VS en Rusland het INF-akkoord hebben opgezegd. Dat verdrag verbiedt dergelijke wapens voor de middellange afstand. „En ik ben ook tegen een wapenwedloop. Dat is klip en klaar”, zei de minister voor aanvang van overleg van de NAVO-defensieministers in Brussel.
13/02 13u45  Spoedmaatregelen voor mensen met schuldenVoor mensen die schulden hebben bij de overheid komen er spoedmaatregelen zodat zij in ieder geval genoeg geld overhouden om van te leven. De Belastingdienst stopt nog dit jaar met het automatisch afschrijven van bedragen tot 500 euro. De fiscus vorderde daarmee een deel van de schuld terug.
13/02 13u30  Anderhalf jaar cel voor blote blokfluitspelerDe 41-jarige Pool die in september een woning in Den Haag binnendrong en de twee bewoonsters mishandelde, moet anderhalf jaar de cel in. Andrzej L. richtte midden in de nacht een ravage aan in de flat en ging uiteindelijk poedelnaakt op het balkon blokfluit spelen.
13/02 13u30  Nederlandse band op koninklijke Thailand-tourDe Biggles Big Band Amsterdam gaat in Thailand diverse composities spelen van wijlen de Thaise koning Bhumibol, een enthousiaste amateur-muzikant en -componist en een groot liefhebber van jazz. Koning Bhumibol componeerde tientallen nummers, waarvan Biggles Big Band een aantal eigen arrangementen heeft laten maken.
13/02 13u30  Saoedi-Arabië op EU-witwaslijst gezetDe Europese Commissie heeft onder meer Saoedi-Arabië en Libië toegevoegd aan de lijst van nu 23 landen buiten de EU die een risico voor Europa zijn als het gaat om witwassen en terrorismefinanciering. Banken zijn verplicht transacties waarbij cliënten en financiële instellingen uit die landen zijn betrokken extra te controleren.
13/02 13u15  Ook broer ‘Balie-jihadist’ blijft vastzittenDe 42-jarige broer van de Syriër die bij het Amsterdamse debatcentrum De Balie werd herkend, blijft voorlopig in de cel zitten, besliste de rechtbank in Rotterdam woensdag. De man wordt verdacht van deelname aan een terroristische organisatie en witwassen.
13/02 13u00  Batavia Stad krikt verkopen opKoopjesdorp Batavia Stad Fashion Outlet heeft vorig jaar goede zaken gedaan. De outletwinkels bij Lelystad verwelkomden meer bezoekers, aan wie ze meer merkkleding wisten te slijten.
13/02 13u00  „Herijk manier waarop kerken jongeren benaderen”Jongeren in de kerk ontlenen hun identiteit steeds meer aan bijvoorbeeld jonge vloggers op YouTube. Dat biedt de kerk ook kansen, stelt een samenwerkingsverband van jeugdorganisaties in het onderzoek Jeugdtrends 2019.
13/02 13u00  Spaans parlement torpedeert begrotingsvoorstelDe minderheidsregering van de Spaanse premier Pedro Sánchez heeft een zware nederlaag geleden in het lagerhuis. Dat wees zoals verwacht de begroting voor 2019 af. Dat kan tot gevolg hebben dat Spaanse kiezers vervroegd naar de stembus moeten.
13/02 12u45  Amsterdam pakt bouwwoede aanAmsterdam gaat wat doen aan de overlast van het verbouwen van panden. De laatste jaren wordt er meer verbouwd aan bestaande huizen dan eerst, zoals een uitbouw in binnentuinen tot het bijbouwen van extra verdiepingen, kelders en balkons. Vooral in de stadsdelen West en Zuid is de overlast ervan groot. Het college en deze stadsdelen hebben een lijst opgesteld met achttien mogelijke maatregelen.
13/02 12u30  Eis: 18 jaar en tbs voor moorden MaastrichtHet Openbaar Ministerie heeft woensdag voor de rechtbank in Maastricht 18 jaar cel en tbs geëist tegen een 38-jarige Syrische vluchteling. Hij wordt ervan verdacht eind 2017 in Maastricht twee mensen op gruwelijke wijze met messteken om het leven gebracht te hebben.
13/02 12u30  Italië stapt opnieuw naar EU-hof om EMADe Italiaanse regering stapt opnieuw naar het Europees Hof van Justitie vanwege de vestiging van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Rome bekendgemaakt en wordt bevestigd door een woordvoerder van het Hof.
13/02 12u30  Schouten: moeilijke dag voor visserijDit wordt een moeilijke dag voor de Nederlandse visserij. Dat zei minister Carola Schouten woensdag tegen vissers op Urk. De verwachting is dat Europa de pulsvisserij gaat verbieden. Vooral op Urk is hierin veel geïnvesteerd.
13/02 12u30  Kabinet onderzoekt Turkse weekendscholenEr komt een onderzoek naar weekendscholen die door de Turkse overheid worden gefinancierd, en naar andere zogenoemde informele scholing voor kinderen. Het kabinet vindt het onwenselijk als dergelijke cursussen en lessen de integratie bemoeilijken, of indruisen tegen democratie en rechtsstaat.
13/02 12u15  Kinderbescherming weer op de vingers getiktDe Raad voor de Kinderbescherming (RvdK) heeft onvoldoende zicht op de veiligheid van kinderen die op de wachtlijst staan voor hulp. „Maatregelen die zijn getroffen om dit te verbeteren, beperken de risico’s onvoldoende”, constateren de Inspectie Justitie en Veiligheid en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.
13/02 12u15  Sociale robotica kan religieuze lading krijgenUit onderzoek blijkt dat er een paar krachtige mechanismen zijn waardoor we ons als mensen snel laten verleiden om te geloven dat een ding, zoals een robot, toch een ‘levend’ wezen is. Niet voor niets waarschuwt de Bijbel daartegen.
13/02 12u00  Recept: boerenkool-spruitjesstamppotEcht aantrekkelijk klinkt het niet, gestampte spruitjes. Doe ze mij maar liever heel en nog een béétje knapperig. Heikele kwestie trouwens, hier in huis, zo bleek pas toen de spruitjes per ongeluk waren veranderd in smeltendzachte balletjes. Eén vond ze beter geslaagd dan normaal. Maar het overgrote deel kreeg de platgekookte spruitjes nauwelijks weggewerkt.
13/02 12u00  ABN AMRO duikelt op Beursplein 5ABN AMRO ging woensdag in de uitverkoop op het Damrak, na een tegenvallend handelsbericht. De cijfers van bierbrouwer Heineken en verfconcern AkzoNobel vielen daarentegen in de smaak bij beleggers. De hoop op een handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en China bood daarnaast enige steun aan het beurssentiment in Europa.
13/02 12u00  En toen stond er een tekoopbord in de tuinEen gemiddelde woning kostte eind vorig jaar 298.000 euro. In een akte zou staan: zegge TWEEHONDERDACHTENNEGENTIGDUIZEND EURO. Ja, allemaal aan elkaar en in hoofdletters. Om het enorme ervan te onderstrepen. Of het belachelijke.
13/02 12u00  Man gepakt om oplichting via nepincassobureausEen 43-jarige Amsterdammer die wordt verdacht van oplichting via malafide incassobureaus is woensdag opgepakt. De politie heeft in deze zaak 25 aangiften in onderzoek. De politie en het Openbaar Ministerie vermoeden dat duizenden gedupeerden van dit soort praktijken voor in totaal bijna een miljoen euro zijn opgelicht.
13/02 12u00  Lege potjes kun je prima hergebruikenPotjes en flesjes na gebruik afdanken wordt minder vanzelfsprekend. Unilever gaat experimenteren met hervulbare verpakkingen. Sommige lege potjes zijn sowieso te goed om weg te gooien.
13/02 11u45  Column: Bent u niet wit? Bent u niet zwart?De economie draait overuren. Overal is personeel nodig. Vorig jaar bereikte het aantal openstaande vacatures een hoogtepunt. Voor een paar honderdduizend banen zoeken we mensen. Wie personeel zoekt, schrijft vacatures. En vacatureteksten maken, is een vak op zich. Hoe trigger je mensen om bij jou te solliciteren?
13/02 11u45  Gamefabrikanten willen in gesprek over virtuele schatkistenNederlandse gamemakers hebben zich dinsdag uitgesproken tegen games waarbij fabrikanten geld verdienen met de verkoop van virtuele schatkisten. Het manifest is opgesteld voor de Kansspelautoriteit.
13/02 11u30  Buitenlanders onder doden vliegtuigcrashDoor een ongeval met een vliegtuigje in Kenia zijn vier buitenlanders en de Keniaanse piloot om het leven gekomen. De nationaliteit van de vier is niet bekend.
13/02 11u30  Nog weinig meldingen vorstschade wegenDankzij de vooralsnog zachte winter valt het aantal meldingen van vorstschade aan de snelwegen mee. Tot nu toe zijn er 35 meldingen van vorstschade geweest, tegenover ruim 150 halverwege februari vorig jaar, meldt Rijkswaterstaat woensdag.
13/02 11u30  Darmbacterie gevonden op kaasspread JumboOp de Kaasspread Groene Pesto van supermarktketen Jumbo is de darmbacterie listeria aangetroffen. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De supermarkt haalt het kaasproduct per direct uit de schappen.
13/02 11u30  „Crisis Venezuela vormt risico op oliemarkt”De politieke crisis in Venezuela kan voor onrust zorgen op de wereldwijde oliemarkten. Dat stelt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een nieuw rapport.
13/02 11u30  „Jihadist niet meer verdacht van roofmoorden”De 30-jarige Limburgse jihadist Mohamed G. wordt niet langer verdacht van betrokkenheid bij een fataal afgelopen ontvoering in Zuid-Afrika. G. blijft wel verdacht van lidmaatschap van de terroristische organisatie die deze roofmoorden zou hebben uitgevoerd, laat het Openbaar Ministerie weten. G. probeerde geld van de creditcard van een vermoord Britse echtpaar te stelen.
13/02 11u30  Beladen biddag voor UrkMinister Schouten (LNV) bezocht woensdagochtend de biddagdienst bij de Christelijke Gereformeerde Kerk in Urk. Het vissersdorp beleeft een spannende dag. Woensdag stemt het Europees Parlement in Brussel over de pulskorvisserij.
13/02 11u30  Gamefabrikanten hekelen in manifest virtuele schatkistenNederlandse gamemakers hebben zich dinsdag uitgesproken tegen games waarbij fabrikanten geld verdienen met de verkoop van virtuele schatkisten. Het manifest is opgesteld voor de Kansspelautoriteit.
13/02 11u30  „Onderzoek zal kantoor Ficq vrijpleiten”Het onderzoek van de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten zal uitwijzen dat advocate Bénédicte Ficq Willem Holleeder en diens voormalige advocaat Stijn Franken niet heeft bedreigd.
13/02 11u15  Directeur Axel Rüger weg bij Van Gogh MuseumDirecteur Axel Rüger gaat weg bij het Van Gogh Museum in Amsterdam. Rüger maakte woensdag bekend dat hij op 1 juni begint als Secretary and CEO bij de Royal Academy of Arts in Londen.
13/02 11u00  Europa stelt voorwaarden aan gasimportGaspijpleidingen van buiten Europa moeten binnenkort aan dezelfde regels voldoen als die binnen de EU. Eigendom en exploitatie moeten gescheiden zijn en concurrenten moeten gebruik kunnen maken van de verbinding. De nieuwe regels waarover EU-onderhandelaars het eens zijn geworden waren voorgesteld in verband met Nord Stream II, de omstreden Gazprom-gaspijplijn van Rusland naar Duitsland.
13/02 11u00  Nieuwe kerk voor hersteld hervormd gemeente TholenDe hersteld hervormde gemeente (hhg) in Tholen heeft vergunning gekregen voor de bouw van een nieuw kerkgebouw. De kerk, ontworpen door Huls Architecten uit Staphorst, komt aan de Grindweg, bij de ingang van Tholen.
13/02 11u00  Taxiënde vliegtuigen raken elkaar op SchipholTwee taxiënde vliegtuigen hebben elkaar woensdagmorgen aangetikt op Schiphol. Een woordvoerder van Schiphol meldde dat de toestellen licht beschadigd raakten. Er raakte niemand gewond door het incident.
13/02 11u00  ‘Karbaatkinderen’ mogen DNA-vergelijking makenKinderen die zijn verwekt in medisch centrum Bijdorp in Barendrecht mogen een vergelijking maken met het DNA van de inmiddels overleden eigenaar van de kliniek, Jan Karbaat. De rechtbank in Rotterdam heeft daartoe toestemming gegeven.
13/02 10u45  Jezus Leeft opnieuw van de partijDe partij Jezus Leeft staat op 20 maart in drie provincies op het stembiljet. In Gelderland, Flevoland en Zuid-Holland doet de partij mee; in die laatste provincie echter alleen in de kieskring Dordrecht.
13/02 10u45  Weigering asiel Gülenaanhanger moet verklaardStaatssecretaris Mark Harbers (asiel) moet beter uitleggen waarom hij geen asielvergunning verleent aan aanhangers van de Gülenbeweging. Dat heeft de Raad van State besloten. Net als de rechtbank eerder vindt de Raad van State dat hij moet onderzoeken of de aanvragers deel uitmaken van een groep die systematisch wordt blootgesteld aan onmenselijke behandelingen.
13/02 10u45  Zieke migrant moet Australië inHet Australische parlement heeft een wet aangenomen die de regering verplicht om zieke migranten in detentiecentra op Manus Island en Naura naar het vasteland te brengen voor medische verzorging. De wet is een forse nederlaag voor premier Scott Morrison die fel tegen het voorstel is.
13/02 10u45  Amfibieën al vroeg uit de startblokkenDe eerste amfibieën zijn dit jaar vroeg uit hun winterslaap ontwaakt. In Noord-Brabant telden vrijwilligers tussen 8 en 10 februari al honderden dieren die gestart waren met hun voorjaarsmigratie. Dit is een maand eerder dan in 2018 en twee weken eerder dan in 2017. In het vroege voorjaar, zodra de vorst uit de grond is, het gaat regenen en de temperaturen omhooggaan, verlaten de eerste amfibieën hun winterverblijf om op weg te gaan naar het voortplantingswater. Op meer dan honderd plaatsen in Nederland helpen vrijwilligers ze door ze bij drukke verkeerswegen over te zetten.
13/02 10u30  Ds. J. Wessel (PKN) overledenDs. J. Wessel, emeritus predikant binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), is op 8 februari overleden.
13/02 10u30  Cocaïne uit Suriname onderschept in AntwerpenDe Belgische douane heeft onlangs 273 kilo cocaïne onderschept in de haven van Antwerpen. De drugs werden aangetroffen in een container op een aangemeerd schip dat uit Suriname was vertrokken.
13/02 10u30  Lenteweer in februari: vrijdag 15 graden en zonHet einde van de winter lijkt in zicht. Sterker nog: de terrassen kunnen al worden opgezocht, want vrijdag kan het 15 graden worden in het zuiden van Limburg, zo meldt Weeronline. Dat zou de eerste lokale lentedag van het jaar betekenen.
13/02 10u15  SP Amsterdam: schrap extra vergoeding raadslidAmsterdam moet stoppen met de extra financiële bijdrage aan gemeenteraadsleden. Die extra bijdrage - bovenop de normale raadsvergoeding - kunnen raadsleden nu gebruiken voor een pensioen- of arbeidsongeschiktheidsvoorziening. Maar dat is helemaal niet nodig, stelt SP-raadslid Nicole Temmink.
13/02 10u15  Nieuwe advocaat voor gevallen Nissan-topmanCarlos Ghosn, de gevallen topman van zowel Nissan als Renault, heeft een nieuw juridisch team om zich heen verzameld. Ghosn zit al maanden vast in een Japanse cel op verdenking van fraude. Hij hoopt door de advocatenwissel zijn verdediging tegen het financiële wangedrag waarvan hij wordt beschuldigd te versterken.
13/02 10u15  Salmonellabacterie op biefstuk HoogvlietOp biefstuk en biefstukreepjes van supermarktketen Hoogvliet is de salmonellabacterie aangetroffen, meldt voedselwarenautoriteit NVWA. Het gaat om diverse verpakte vleesproducten, zoals biefstuk met kruiden, gemarineerde biefstukreepjes en kogelbiefstuk met kruidenboter.
13/02 10u15  Terrasweer in februari: 15 graden en zonHet einde van de winter lijkt in zicht. Sterker nog: de terrassen kunnen al worden opgezocht, want vrijdag kan het 15 graden worden in het zuiden van Limburg, zo meldt Weeronline. Dat zou de eerste lokale lentedag van het jaar betekenen.
13/02 10u00  Aantal griepgevallen flink toegenomenHet aantal grieppatiënten is vorige week plotseling toegenomen, na weken van dalingen. Volgens gezondheidsinstituut Nivel gingen er 96 op de 100.000 mensen met griepklachten naar de huisarts. De week daarvoor waren het er maar 59.
13/02 09u45  Grote Kerk Veere krijgt 750.000 euro BankGiro LoterijDe Grote Kerk in Veere ontvangt 750.000 euro van de BankGiro Loterij. Dat is dinsdag bekendgemaakt tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala in Het Scheepvaartmuseum Amsterdam.
13/02 09u30  Aangifte lekken sollicitatie Emile RoemerDe provincie Gelderland gaat aangifte doen van het lekken van vertrouwelijke informatie over de sollicitatieprocedure voor de nieuwe Gelderse commissaris van de Koning. Dat bevestigt de woordvoerder van de Gelderse Provinciale Staten na berichtgeving door Omroep Gelderland. De Gelderlander onthulde eerder dat oud-fractieleider van de SP Emile Roemer in de race was. Hij legde het uiteindelijk af tegen de Apeldoornse burgemeester John Berends.
13/02 09u30  Doden bij bijeenkomst president NigeriaYENAGOA (ANP/RTR/BLOOMBERG ). Zeker veertien mensen zijn in Nigeria omgekomen doordat ze in de verdrukking zijn geraakt bij een verkiezingsbijeenkomst van president Muhammadu Buhari. Het incident was aan het einde van de bijeenkomst van Buhari’s partij APC in de havenstad Port Harcourt in het zuiden van het land.
13/02 09u30  „Bel hulpdienst bij verward persoon op spoor”ProRail roept mensen op om via 112 de hulpdiensten in te schakelen als ze een verward persoon op of bij het spoor zien. Volgens de spoorbeheerder blijkt uit camerabeelden dat omstanders vaak niets doen als iemand zich verward gedraagt in de buurt van het spoor.
13/02 09u30  Heineken klimt, ABN AMRO zakt op DamrakDe Amsterdamse aandelenbeurs is woensdag hoger geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen met winst. De hoop op een handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China bleef zorgen voor optimisme. Op het Damrak verwerkten beleggers onder meer de resultaten van de AEX-bedrijven ABN AMRO, Heineken, AkzoNobel en Vopak.
13/02 09u15  Woningen ontruimd om brand in OudkarspelMeerdere woningen zijn woensdagochtend ontruimd vanwege een brand in verschillende schuren in het Noord-Hollandse Oudkarspel. Volgens de brandweer is sprake van dikke zwarte rook, die ook over een camping trekt. Er is een NL-Alert verstuurd, waarin mensen die last hebben van de rook worden opgeroepen deuren en ramen te sluiten en indien mogelijk hun ventilatie uit te zetten.
13/02 09u15  Taalvoutje: „De vegetarische slager ligt in de diepvries”‘De vegetarische slager ligt vanaf nu in de diepvries op de slagerij-afdeling’. Deze tekst in een advertentie bij een PLUS-supermarkt is volgens fans van de populaire taalsite Taalvoutjes de grappigste ‘taalvout’ van 2018.
13/02 09u00  Nagelkruis in herdenkingsoord DresdenHet herdenkingsoord Sophienkirche-Busmannkapelle in het Duitse Dresden heeft dinsdag een ”Cross of Nails” (Nagelkruis) uit de Britse stad Coventry gekregen. Het „anti-oorlogskruis”, dat herinnert aan de verwoesting van de kathedraal van Coventry in 1940, geldt als het christelijk symbool voor vrede en verzoening.
13/02 09u00  Woningen ontruimd om brand in OudkarpselMeerdere woningen zijn woensdagochtend ontruimd vanwege een brand in verschillende schuren in het Noord-Hollandse Oudkarspel. Volgens de brandweer is sprake van dikke zwarte rook, die ook over een camping trekt. Er is een NL-Alert verstuurd, waarin mensen die last hebben van de rook worden opgeroepen deuren en ramen te sluiten en indien mogelijk hun ventilatie uit te zetten.
13/02 09u00  Infocentrum over oorlog
bij NijmegenHet Infocentrum WOII, gaat volgende week zaterdag open bij de Waalbrug in Nijmegen.
13/02 09u00  Wat tot zaligheid isPrediker 7:16b
13/02 08u45  Hardenberg verdeeld over koopzondagTussen de collegepartijen in het Overijsselse Hardenberg is verdeeldheid ontstaan over de openstelling van winkels op zondag. Het CDA wil meer koopzondagen toestaan dan het college voorstelt, en staat daarmee lijnrecht tegenover de andere christelijke partij in de coalitie, de ChristenUnie.
13/02 08u45  Flitsmeister waarschuwt voor overwegenDe 1,4 miljoen gebruikers van de app van Flitsmeister krijgen vanaf woensdag een melding als ze in de buurt komen van een gevaarlijke overweg. Met deze samenwerking willen spoorbeheerder ProRail en Flitsmeister de verkeersveiligheid bij de spoorwegovergangen verbeteren.
13/02 08u45  ABN AMRO zet fors in op voorkomen witwassenABN AMRO gaat flink uitbreiden op zijn onderdeel dat op witwassen controleert. De bank heeft er veel geld voor opzijgezet. Maar dat ging wel ten koste van het resultaat over het afgelopen jaar.
13/02 08u30  ‘Spionnenchef’ blijft langer vanwege brexitHet hoofd van de Britse buitenlandse inlichtingendienst MI6 blijft langer in dienst dan de bedoeling was in verband met de brexit. Alex Younger zou in november na vijf jaar aftreden maar volgens Britse media wordt dat met een of twee jaar uitgesteld.
13/02 08u30  Afschrijvingen drukken winst LeasePlanAutoleasemaatschappij LeasePlan heeft het afgelopen jaar minder winst gemaakt op een iets hogere omzet. Afschrijvingen in Turkije en Duitsland zorgden ervoor dat er onder de streep minder geld overbleef.
13/02 08u15  Komst Reformatiemuseum Elburg op losse schroevenHet bestuur van Stichting Reformatiemuseum heeft zijn activiteiten voorlopig opgeschort. Er zijn te weinig financiële middelen binnengekomen om in Elburg een museum te kunnen openen.
13/02 08u15  „Schooladvies weer na eindtoets”Leerlingen op de basisschool moeten hun advies voor de middelbare school pas krijgen nadat de resultaten van de eindtoets bekend zijn geworden. Dat vindt regeringspartij D66. Een ingewijde bevestigt een bericht in het AD hierover. VVD en CDA zouden eveneens voelen voor een later advies, terwijl ook de ChristenUnie er niet negatief tegenover staat.
13/02 08u00  Koningin prijst gastvrijheid JordaniëKoningin Máxima heeft tijdens haar VN-bezoek aan Jordanië speciaal aandacht besteed aan de problematiek van de vluchtelingen en onvrijwillig ontheemden die er wonen. Weinig landen ter wereld herbergen zoveel vluchtelingen als Jordanië, zeker gemeten naar het beperkte aantal inwoners van tien miljoen.
13/02 08u00  Geleen krijgt eerste elektrische crematieovenElektrisch cremeren in plaats van een crematie met op het gasnet aangesloten ovens. In het Limburgse Geleen wordt dit mogelijk. Daar wordt woensdag de eerste elektrische crematieoven van Nederland geplaatst, meldt uitvaartorganisatie DELA.
13/02 07u45  President Surinaamse centrale bank stapt opDe president van de Surinaamse centrale bank, Glenn Gersie, heeft zijn functie neergelegd. Dat gebeurde nadat hij een gesprek had met president Desi Bouterse en minister van Financiën Gillmore Hoefdraad.
13/02 07u45  „De vegetarische slager ligt in de diepvries”‘De vegetarische slager ligt vanaf nu in de diepvries op de slagerij-afdeling’. Deze tekst in een advertentie bij een PLUS-supermarkt is volgens fans van de populaire taalsite Taalvoutjes de grappigste ‘taalvout’ van 2018.
13/02 07u45  Verlies Takeaway loopt terugTakeaway.com heeft in het afgelopen jaar zijn verlies een stuk verkleind. Het bedrijf achter onder meer maaltijdbezorger Thuisbezorgd zag verder de omzet wederom flink stijgen.
13/02 07u45  Thaise kiescommissie wil partij prinses kwijtDe kiescommissie in Thailand wil de partij laten ontbinden die prinses Ubolratana nomineerde als kandidaat voor de verkiezingen voor een nieuwe premier. Volgens de commissie heeft de partij de kieswet overtreden door de prinses naar voren te schuiven.
13/02 07u30  0.0 geeft impuls aan Heineken-verkopenBierbrouwer Heineken heeft afgelopen jaar met name met bier van zijn eigen merk goed geboerd. Volgens topman Jean-François van Boxmeer betekende de groei met bijna 8 procent de beste prestatie van het merk Heineken in ruim tien jaar tijd, geholpen ook door de 0.0-variant die inmiddels in 38 landen beschikbaar is.
13/02 07u30  Dalende verkopen China zitten AkzoNobel dwarsAkzoNobel heeft vorig jaar minder verf verkocht. Dat is onder meer te wijten aan afnemende verkopen in China, na een bijzonder sterk 2017. Met prijsstijgingen wist het verfconcern stijgende materiaalkosten grotendeels te compenseren. Daarentegen zaten wisselkoerseffecten Akzo dwars.
13/02 07u30  Stevige winstdaling voor ABN AMROABN AMRO heeft vorig jaar minder winst in de boeken gezet dan een jaar eerder. Toch ziet het financiële concern kans om extra dividend aan de aandeelhouders uit te keren. De Nederlandse staat, die nog altijd voor meer dan de helft eigenaar is van de bank, profiteert hiervan.
13/02 07u30  Handelshoop helpt Nikkei vooruitDe Japanse effectenbeurs is woensdag opnieuw met winst geëindigd. De hoop op een handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en China zorgde voor optimisme op de beursvloeren. Ook waren beleggers opgelucht dat een nieuwe shutdown van de Amerikaanse overheid lijkt te zijn voorkomen. Elders in het Verre Oosten gingen de meeste beurzen eveneens omhoog.
13/02 07u00  Jobstijding komt bij speelgoedwinkel èn klant hard aanHet nieuws dat Intertoys uitstel van betaling heeft aangevraagd verrast personeel en klanten van Intertoys XL, een grote vestiging van de speelgoedketen in Middelburg. “De bedrijfsleider adviseerde me om maar even geen cadeaukaart aan te schaffen.”
13/02 06u45  Hoger btw-tarief stuwt consumentenprijzenNederlandse consumenten betaalden in januari 2,2 procent meer voor goederen en diensten dan een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De verhoging van het lage btw-tarief aan het begin van de maand had een opwaartse druk op de prijzen van onder meer voeding, boeken en openbaar vervoer.
13/02 06u30  Maker Call of Duty schrapt veel banenComputerspelletjes Activision Blizzard, bekend van games als Call of Duty, Candy Crush en Warcraft, schrapt bijna 800 banen. Dat maakte de onderneming bekend bij de presentatie van zijn jaarcijfers.
13/02 06u30  Dutchbat-militairen: aangifte tegen DefensieDutchbat-militairen die gelegerd waren in Potocari, Srebrenica, doen aangifte tegen het ministerie van Defensie van mishandeling en poging zware mishandeling. Kern van de aangifte is dat ze tijdens hun missie onbeschermd zouden zijn blootgesteld aan onder meer asbest, andere giftige stoffen en straling, meldt EenVandaag.
13/02 05u30  „Onderhuur schaadt woningmarkt Amsterdam”Amsterdamse woningcorporaties kampen op grote schaal met woonfraude. Naar schatting tussen de 10 en 20 procent van de 186.000 woningen in hun bestand wordt illegaal onderverhuurd, schrijft het FD na een inventarisatie.
13/02 04u45  Cruciale onderhandelingen over pulsvisserijIn het Europees Parlement in Straatsburg wordt woensdag onderhandeld over het lot van de Nederlandse pulsvissers. Dat zij moeten stoppen met deze techniek staat vrijwel vast. De vraag is vooral wanneer, en of er een overgangsperiode komt.
13/02 04u16  Regering Australië moet zieke migrant toelatenHet Australische parlement heeft een wet aangenomen die de regering verplicht om zieke migranten in detentiecentra op Manus Island en Naura naar het Australische vasteland te brengen voor medische verzorging. De wet is een forse nederlaag voor premier Scott Morrison die fel tegen het voorstel is.
13/02 03u15  Nationale staking in BelgiëMedewerkers van bedrijven en overheidsdiensten in België leggen woensdag massaal het werk neer uit onvrede over uitblijvende loonsverhogingen. De vakbonden voorspellen een staking zoals nog niet eerder is gezien. De vorige nationale staking was ruim vier jaar geleden.
13/02 03u15  Tientallen lijken gevonden in graven MexicoAutoriteiten in Mexico hebben in meerdere verstopte graven in het westen van het land 69 lijken gevonden. De openbaar aanklager van de provincie Colima laat weten dat gewerkt wordt aan de identificatie van de slachtoffers.
13/02 00u15  Onvrede werkende mantelzorgers over tijdsdrukVeel werkende mantelzorgers zijn ontevreden met hun leven en ervaren een te hoge tijdsdruk bij de zorg voor een ziek familielid. Vooral mensen die hier wekelijks acht uur of langer mee bezig zijn hebben daar last van, concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau in een onderzoek.
13/02 00u00  College onder vuur in spionageaffaireHet college van burgemeester en wethouders van Maastricht is nog niet van de kritische gemeenteraad af in de zogenoemde spionageaffaire. De raad kraakte dinsdagavond een groot aantal harde noten maar hakte nog geen knoop door over de toekomst van de betrokken wethouders. In de affaire bespioneerde een extern recherchebureau de mailboxen van 41 ambtenaren, en verhoorde lastige ambtenaren in opdracht van de gemeentesecretaris.
12/02 23u30  Rutte: de tijd dringt voor BrexitPremier Mark Rutte zegt dat „de tijd dringt”, rond de Brexit. Hij sprak dinsdag met de Britse premier Theresa May. „De tijd dringt. Londen is nu aan zet”, twitterde Rutte na het gesprek. „Het belang van een gezamenlijk akkoord is duidelijk. Ik juich overleg in Brussel toe.”
12/02 23u00  Minderheidsregering Spanje dreigt te vallenDe minderheidsregering van de Spaanse sociaaldemocratische premier Pedro Sánchez dreigt te vallen. Sánchez krijgt naar verwachting de begroting 2019 niet door de Spaanse lagerhuis als de kleine Catalaanse separatistische partijen het niet steunen.
12/02 22u30  Jobstijding komt bij winkel èn klant hard aanHet nieuws dat Intertoys uitstel van betaling heeft aangevraagd verrast personeel en klanten van Intertoys XL, een grote vestiging van de speelgoedketen in Middelburg. “De bedrijfsleider adviseerde me om maar even geen cadeaukaart aan te schaffen.”
12/02 22u30  Handelshoop zet Wall Street hogerDe aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag duidelijk hoger gesloten. Hernieuwde handelshoop tussen de VS en China gaven de financiële markten een impuls. Verder reageerden beleggers op het principeakkoord bereikt in het Amerikaanse Congres over de grensbeveiliging tussen Mexico en de Verenigde Staten. Ook kwamen de nodige bedrijven met cijfers naar buiten.
12/02 21u30  Beloning in zaak dodelijke schietpartij R’damIn het onderzoek naar een dodelijke schietpartij in de Rotterdamse wijk Katendrecht vorig jaar oktober looft het Openbaar Ministerie een beloning uit van 25.000 euro voor de gouden tip. Op 28 oktober kwam Dairon Alberto door het vuurwapengeweld om het leven. In het programma Opsporing Verzocht was dinsdagavond opnieuw aandacht voor de zaak, waar 25 rechercheurs aan werken. Onlangs breidde het onderzoek zich uit naar Curaçao, omdat er een mogelijke dader naar Curaçao is gevlucht.
12/02 21u15  Miljoen euro extra voor noodhulp VenezuelaHet kabinet trekt 1 miljoen euro extra uit voor hulp aan Venezuela. Het geld gaat naar het Rode Kruis dat vrijdag gironummer 5125 opende voor hulp aan Venezuela en omringende landen. Het geld komt bij de 600.000 euro die Nederland in 2018 al beschikbaar stelde om Venezolanen te helpen.
12/02 21u15  Guaidó: hulp gaat 23 februari Venezuela binnenDe Venezolaanse oppositieleider en interim-president Juan Guaidó Márquez heeft tijdens een grote betoging in Caracas aangekondigd dat er 23 februari humanitaire hulp uit de VS Venezuela binnen wordt gebracht. Het regime van de machthebber Nicolás Maduro wil dat voorkomen en wijt de nijpende tekorten in het land aan Amerikaanse sancties.
12/02 21u00  Geen juridische stappen om pulsvergunningenDe Europese Commissie pakt Nederland toch niet aan voor ontheffingen die ons land heeft gegeven aan pulsvissers. Vorige week had een Franse milieuorganisatie een brief online gezet waarin de directie visserij van het dagelijks EU-bestuur de commissarissen adviseerde een zogenoemde inbreukprocedure te beginnen. Deze kan leiden tot een zaak bij het Europees Hof van Justitie.
12/02 21u00  Column: TelefoonangstHet is stil in huis. We zitten aan tafel. De ogen zijn al dicht om te gaan danken nadat we uit de Bijbel hebben gelezen, als opeens een hard geluid klinkt. Telefoon.
12/02 21u00  Rutte overtuigt klimaatspijbelaars nog nietDe jongeren van Youth for Climate zijn nog lang niet klaar met actievoeren voor een voortvarender klimaatbeleid. Maar na een gesprek met premier Mark Rutte en klimaatminister Eric Wiebes zeiden zij wel te begrijpen dat het kabinet pas knopen kan doorhakken als de klimaatplannen die het heeft laten opstellen, zijn doorgerekend.
12/02 20u45  „Bonusvoorstel baas Ryanair valt verkeerd”Het voorstel om Ryanair-baas Michael O’Leary een bonus van in potentie 99 miljoen euro te geven, is bij vakbonden in het verkeerde keelgat geschoten. Onder meer de Nederlandse pilotenvakbond VNV spreekt van een verkeerd signaal bij de Ierse prijsvechter, zo schrijft de Britse zakenkrant Financial Times.
12/02 20u45  Psychisch ijsvrijIk markeer altijd exact wanneer ik dat zinnetje voor het eerst in een jaar hoor. Het was deze keer op 26 januari.
12/02 20u15  Arbeiderspartij heeft scheutje traditie nodigDe partij die aan de wieg van Israël stond, is aan het verdwijnen, waarschuwen analisten. Maar zover is het wellicht nog niet.
12/02 20u15  Nachtwacht in manege van Oud-BeijerlandFotografe Diana Bloemendal uit Oud-Beijerland maakte onlangs een bijzondere foto: een eigentijdse Nachtwacht in hippische sferen, in paardenstijl. „Mijn respect voor Rembrandt is alleen maar toegenomen.”
12/02 20u15  Hometrainermaken Tacx in Amerikaanse handenC or r e c t ie, in kop en bericht: Garmin is Amerikaans bedrijf
12/02 20u00  Stel meer vertrouwen in volwassen zoon MarkVraag: Onze zoon Mark (21) woont nog bij ons thuis. Hij houdt zich regelmatig niet aan de regels in ons gezin over computergebruik en het tijdstip van thuiskomen op zaterdagavond. Wij hebben hem hier al diverse keren op aangesproken, maar daarop geeft hij doorgaans weinig reactie. Hebt u een advies hoe wij het beste hiermee kunnen omgaan?
12/02 20u00  Trump bereid om China-deadline te verschuivenDe Amerikaanse president Donald Trump is bereid te sleutelen aan de door China en de Verenigde Staten zelfopgelegde periode van negentig dagen waarin vanwege de handelsoorlog ingestelde maatregelen niet van kracht waren. Op 1 maart loopt die deadline af. Een verlenging is volgens Trump mogelijk.
12/02 19u45  Ds. D. Zoet neemt beroep aan naar hhg GarderenDs. D. Zoet, predikant te Ouddorp, heeft het beroep aangenomen dat de hersteld hervormde gemeente (hhg) in Garderen op hem had uitgebracht.
12/02 19u45  Groot onderhoud glas-in-loodramen Oude Kerk ZwijndrechtIn de Oude Kerk te Zwijndrecht is deze week een begin gemaakt met het groot onderhoud van de glas-in-loodramen.
12/02 19u30  IMF: economische groei Nederland vlakt afDe hoogtijdagen van de Nederlandse economie lijken voorbij. Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal de Nederlandse economie de komende jaren nog wel groeien, maar de vaart raakt er een beetje uit.
12/02 19u30  Groot onderhoud glas in loodramen Oude Kerk ZwijndrechtIn de Oude Kerk te Zwijndrecht is deze week een begin gemaakt met het groot onderhoud van de glas-in-loodramen.
12/02 19u30  Excuses Thaise prinsesDe Thaise prinses Ubolratana heeft haar excuses aangeboden voor het „veroorzaken van problemen” omdat ze zich kandidaat wilde stellen in de verkiezingen voor een nieuwe premier. Maandag schrapte de kiescommissie haar van de lijst.
12/02 19u15  Hometrainermaker Tacx in Zwitserse handenMaker van hometrainers Tacx komt in Zwitserse handen. Navigatiespecialist Garmin maakte bekend het Nederlandse bedrijf in te willen lijven. Volgens de Zwitsers passen de apparaten van Tacx uitstekend in de fitness-portfolio van het bedrijf. Financiële details over de deal werden niet bekendgemaakt.
12/02 19u00  Excuses Thaïse prinsesDe Thaïse prinses Ubolratana heeft haar excuses aangeboden voor het „veroorzaken van problemen” omdat ze zich kandidaat wilde stellen in de verkiezingen voor een nieuwe premier. Maandag schrapte de kiescommissie haar van de lijst.
12/02 19u00  Jury oordeelt ‘El Chapo’ schuldigDe jury in het proces in New York tegen de Mexicaanse drugsbaron Joaquín Guzmán Loera, bekend als El Chapo (de Korte), heeft na meer dan een week van beraadslagen de drugsbaron op alle aanklachten schuldig verklaard. Dit meldden media in New York.
12/02 18u45  Trump: China wil heel graag een dealChina wil heel graag een deal sluiten met de Verenigde Staten. Dat zei de Amerikaanse president Donald Trump. Volgens hem probeert een grote Amerikaanse delegatie momenteel in China om tot een vergelijk met de Chinezen te komen. Trump verwacht nog altijd op „bepaald moment” met zijn Chinese collega Xi Jinping af te spreken.
12/02 18u00  Wessanen hoogvlieger op groen DamrakHet aandeel Wessanen heeft dinsdag op de beurs in Amsterdam een reuzensprong gemaakt, na beter dan verwachte cijfers van het bedrijf achter merken als Zonnatura en Clipper-thee. Ook AEX-fonds Randstad werd beloond voor zijn handelsupdate. Het beurssentiment in Europa was positief mede door berichten over het mogelijk uitblijven van een nieuwe shutdown van de Amerikaanse overheid en hernieuwde handelshoop.
12/02 17u45  Cel geëist in proces Frans vleesschandaalAanklagers hebben in het proces in Parijs over systematisch gesjoemel met paardenvlees celstraffen geëist van vier jaar tegen de Nederlandse vleeshandelaar Jan F. en drie jaar, waarvan twee voorwaardelijk, tegen voormalige directeur Jacques Poujol van vleesproducent Spanghero.
12/02 17u30  Weduwen bestrijden Shell om recht na executiesVier weduwen van mannen die in 1995 in Nigeria zijn geëxecuteerd na wat wereldwijd werd veroordeeld als een schijnproces, proberen in de rechtbank in Den Haag gerechtigheid te vinden. Ze beschuldigen oliemaatschappij Shell van betrokkenheid bij de dood van hun echtgenoten, die nog geen twee weken na het uitspreken van het doodvonnis werden opgehangen. Shell zegt zich volstrekt niet verantwoordelijk te voelen voor de dood van de zogeheten Ogoni Negen, hoe „vreselijk en ingrijpend” de executies ook waren.
12/02 17u30  Bonden eisen actie Koolmees tegen DeliverooVakbonden FNV, CNV en VCP roepen het kabinet op om actie te ondernemen in het Deliveroo-dossier. Ze zijn „ontsteld” over de antwoorden van minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) op Kamervragen over het recente vonnis over maaltijdbezorgbedrijf Deliveroo.
12/02 17u30  Oprichter afvalbedrijf Van Gansewinkel overledenDe oprichter van afvalconcern Van Gansewinkel, Leo van Gansewinkel, is dinsdagochtend op 80-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de familie laten weten vanuit Zwitserland waar hij al jaren woonde. Hij was al geruime tijd ziek.
12/02 17u15  Commissie: geen samenzwering Trump en RuslandEen Amerikaanse senaatscommissie die al twee jaar onderzoek doet naar een eventuele samenzwering van Donald Trump en Rusland voor de verkiezingen van 2016, heeft vooralsnog geen enkel duidelijk bewijs opgeleverd. Bronnen uit zowel Republikeinse als Democratische hoek van de commissie hebben dit volgens NBC gezegd. Het onderzoek is in een slotfase.
12/02 17u00  Boete webwinkelbedrijf TOM blijft gehandhaafdDe boete die webwinkelbedrijf TOM kreeg voor het overtreden van regels voor terugbetaling aan klanten die een aankoop willen annuleren, blijft gehandhaafd. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) ziet geen reden om de boete verder te verlagen.
12/02 17u00  Oprichter afvalbedrijf Van Gansewinkel doodDe oprichter van afvalconcern Van Gansewinkel, Leo van Gansewinkel, is dinsdagochtend op 80-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de familie laten weten vanuit Zwitserland waar hij al jaren woonde. Hij was al geruime tijd ziek.
12/02 17u00  „Salafisten zijn divers en passen zich aan”Aanhangers van een orthodoxe islam - salafisten - passen zich steeds meer aan de Nederlandse samenleving aan. Hun motieven daarvoor lopen uiteen maar voorop staat wel dat ze hun eigen religieuze levenswijze kunnen behouden binnen de Nederlandse samenleving. Dat staat in een studie die het Verwey-Jonker Instituut uitvoerde in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken. Schattingen gaan uit van enkele tienduizenden salafisten in Nederland.
12/02 17u00  De Fontein Apeldoorn start luisterlijn voor wijk ZuidbroekDe Fontein in Apeldoorn, een geloofsgemeenschap binnen de Protestantse Kerk in Nederland die ’s zondags samenkomt in wijkcentrum Kristal, start samen met andere Apeldoornse kerken een luisterlijn. Deze richt zich op inwoners van de nieuwbouwwijk Zuidbroek, ongeacht achtergrond. Initiatiefnemer is ds. Arjan Plaisier, predikant van De Fontein en voormalig scriba van de Protestantse Kerk.
12/02 17u00  Jamie de Goei bespeelt orgels Mattheus de CraneJamie de Goei, organist van de Grote Kerk in ’s-Hertogenbosch, laat op zijn nieuwste cd de drie overgebleven orgels van de 18e-eeuwse Nederlandse bouwer Mattheus de Crane horen.
12/02 17u00  24 uur geen luchtverkeer boven BelgiëDe Belgische luchtverkeersleiding sluit het luchtruim van België vanaf 22.00 uur dinsdagavond voor 24 uur. In verband met de nationale staking in België is er „geen zekerheid over het aantal medewerkers op een beperkt aantal cruciale posten” tot woensdag 13 februari om 22.00 uur, meldt het overheidsbedrijf.
12/02 16u45  „Blokker is de lachende derde”Het verkopen van Intertoys is een goede zet geweest van Blokker, het voormalige moederbedrijf. Dat zegt retaildeskundige Paul Moers. „Ik denk dat ze te veel hebben gekregen voor Intertoys. De familie Blokker is hier de lachende derde”, aldus Moers.
12/02 16u45  Kamer: laat alle wapens ongestraft inleverenDe Tweede Kamer wil dat mensen in heel Nederland de kans krijgen ongestraft wapens in te leveren bij de politie. CDA, VVD, D66 en GroenLinks bepleiten zo’n landelijke inleveractie omdat een soortgelijke Rotterdamse actie eerder deze maand een succes werd.
12/02 16u30  Gratis zorg voor slachtoffer seksueel geweldSlachtoffers van seksueel geweld hoeven binnenkort geen eigen risico meer te betalen voor hun medische zorg. Het gaat om een proef van een jaar, om te kijken of de financiële bijdrage die slachtoffers nu wel kwijt zijn, een drempel vormt voor deze groep om zich te melden.
12/02 16u30  Iets minder leden voor politieke partijenNederland telt iets minder leden van een politieke partij dan een jaar geleden. Op 1 januari 2019 waren iets meer dan 315.000 mensen lid van een partij. Een jaar eerder waren dat er nog ruim 317.000.
12/02 16u30  Politiek steunt Urkers, maar kan weinig voor ze betekenenMet de moed der wanhoop trokken honderden Urkers dinsdag naar Den Haag om hun ongenoegen te tonen over het op handen zijnde Europese verbod op de pulsvisserij. „Wat kun je nu nog doen? Gele hesjes aantrekken soms en winkelruiten intrappen?”
12/02 16u15  Kamer verwerpt EU-bemoeienis met pensioenenUit vrees voor Europese bemoeienis met het Nederlandse pensioenstelsel moet Nederland gaan dwarsliggen in Brussel. De Tweede Kamer roept het kabinet op tegen te stemmen als de EU-lidstaten over een Europese pensioenregeling besluiten.
12/02 16u15  „Dreun Intertoys hard maar niet onverwacht”Dat Intertoys uitstel van betaling heeft aangevraagd is een harde maar niet geheel onverwachte klap voor het personeel van de speelgoedwinkelketen. Dat concludeert bestuurder Martijn den Heijer van vakbond CNV in een reactie op de surseance van het bedrijf. Hij wijst daarbij op de stevige concurrentie in de speelgoedbranche en dan met name de „voorname” rol van webwinkels.
12/02 16u15  Koningin Máxima in JordaniëKoningin Máxima is maandagmorgen in het frisse en regenachtige Amman op stap gegaan in haar rol als speciaal pleitbezorger van de Verenigde Naties. Ze wil leren hoe verschillende projecten uitpakken die de inwoners van Jordanië beter toegang moeten geven tot financiële diensten.
12/02 16u00  „Situatie christenen in Zuidoost-India verslechterd”De situatie van christenen in India is in de afgelopen jaren verslechterd. Dat zegt de Duitse voorganger Hennig Behrends uit Detern maandag tegen het Duitse persbureau Idea. De voorzitter van de ”commissie voor zending en brood voor de wereld” van de evangelische kerkregio Rhauderfehn bezocht het land onlangs met een delegatie uit Oost-Friesland.
12/02 16u00  Rabbijnen bijeen in Nijmegen vanwege jubileum synagogeIn Nijmegen zijn ruim veertig jonge rabbijnen bijeen op een bijscholingsbijeenkomst van het Rabbinical Centre of Europe (RCE). De stad is in het bijzonder gekozen als plaats van vergadering vanwege het 20-jarig jubileum van de aankoop van de Nijmeegse synagoge.
12/02 16u00  Wall Street opent in het groenDe aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met winsten begonnen, volgend op winsten in Europa en Azië. Beleggers reageren op het principe-akkoord bereikt in het Amerikaanse Congres over de grensbeveiliging tussen Mexico en de Verenigde Staten. Verder wordt gekeken naar de handelsbesprekingen tussen de VS en China die later deze week plaatsvinden. Ook openden enkele bedrijven de boeken.
12/02 15u45  Intertoys vraagt uitstel van betaling aanSpeelgoedwinkelketen Intertoys heeft uitstel van betaling aangevraagd voor zijn Nederlandse activiteiten. Het bedrijf kampt naar eigen zeggen met aanhoudende zware marktomstandigheden, waardoor een „stevige herstructurering” van de organisatie noodzakelijk is.
12/02 15u45  Italië wil tekort dichten met goudItalië denkt erover om een deel van zijn goudvoorraad te verkopen om de belabberde financiële staatshuishouding een beetje op te krikken. Met de verkoop zou 16 tot 20 miljard euro worden opgehaald.
12/02 15u45  Gemeente Barneveld: Desnoods via rechter helderheid over herkomst zand VinkDe gemeente Barneveld schakelt desnoods de bestuursrechter in om van de firma Vink duidelijkheid te krijgen over de herkomst van de partij mogelijk vervuilde grond die is toegepast in de nieuwbouwwijken Eilanden-Oost en Veller in Barneveld.
12/02 15u45  Geen extra risico’s chroom-6 in gevangenissenGedetineerden en hun bewakers hebben geen extra gezondheidsrisico’s gelopen in werkplaatsgevangenissen waar gewerkt is met hout dat is verduurzaamd met chroom-6. Dat meldt het het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) op basis van onderzoek.
12/02 15u30  Nobelcomité krijgt 304 kandidaten vredesprijsHet Noorse Nobelcomité heeft 304 voordrachten binnengekregen van kandidaten voor de Nobelprijs voor de Vrede van dit jaar. Onder de aanbevelingen zijn 219 personen en 85 organisaties, aldus het comité dinsdag.
12/02 15u30  „Nissan wilde groter belang in Renault”Automaker Nissan heeft vorig jaar aangestuurd op een groter belang in partner Renault. Dat gebeurde tijdens een direct overleg met de Franse staat over een mogelijke fusie tussen de twee bedrijven, schrijft de Amerikaanse krant The Wall Street Journal.
12/02 15u15  Minister: pulsvisser helpen met innovatiegeldAls de Europese Unie pulsvisserij inderdaad verbiedt, kunnen Nederlandse pulsvissers rekenen op geld van het kabinet om op nieuwe technieken over te stappen. „We zullen om de vissers heen blijven staan”, zegt minister Carola Schouten (Visserij).
12/02 15u15  KNMI: zee-ijs wordt steeds dunnerHet Arctische zee-ijs neemt niet alleen af in oppervlak maar ook in dikte. Bij het huidige tempo waarmee volgens satellietmetingen de zee-ijsdikte afneemt, is er over 50 jaar geen zee-ijs meer over in de zomer, zegt het KNMI.
12/02 15u15  Minister Schouten naar biddagdienst in Ichthuskerk UrkDiverse Haagse politici wonen woensdag een biddagdienst bij in Urk. Onder hen zijn in elk geval minister Schouten (LNV) en SGP-Tweede Kamerlid Bisschop.
12/02 15u15  Hoekstra: DNB niet uit de wind gehoudenMinister Wopke Hoekstra (Financiën) vindt het volkomen logisch dat zijn ambtenaren De Nederlandsche Bank (DNB) om meer informatie hebben gevraagd, voordat hij de Tweede Kamer informeerde over de rol van de toezichthouder bij het witwasschandaal rond ING. Er is „geen sprake van” dat zij dit deden om DNB uit de wind te houden, aldus de bewindsman.
12/02 15u15  „Journalist wist dat ex bij terreurcel zat”De Nederlandse journaliste Ans Boersma wist dat haar ex-vriend Abd A. bij de aan Al-Qaeda gelieerde terreurgroepering Jabat al-Nusra was aangesloten. Hij had dat aan haar verteld, meldde het Openbaar Ministerie dinsdag tijdens een niet-inhoudelijke zitting in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam op basis van afgeluisterde gesprekken. De 33-jarige Syriër was niet bij de zitting aanwezig.
12/02 15u00  Archeologen ontdekken grafkelder in Zwolse kerkArcheologen hebben in de Grote Kerk te Zwolle een grafkelder ontdekt. Dat gebeurde tijdens bouw- en sloopwerkzaamheden, meldde RTV Oost maandagavond.
12/02 15u00  Reformatorisch Dagblad organiseert debat met minister over biodiversiteitHet Reformatorisch Dagblad houdt in de Week van de Schepping op 11 maart in Gouda een debatavond over biodiversiteit. Een van de sprekers is minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit). De Week van de Schepping werd vorig jaar voor het eerst door de krant georganiseerd om aandacht te vragen voor rentmeesterschap en duurzaamheid. Dit jaar gaat het over de afnemende soortenrijkdom in de natuur en wat consumenten, agrariërs en overheden daar aan kunnen doen.
12/02 15u00  Knot: ECB moet pas op de plaats makenDe Europese Centrale Bank (ECB) moet nog niet aan renteverhogingen denken en even pas op de plaats maken. Dan kan de ECB kijken hoe het nu echt met de economie staat, zegt president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) in een interview met de Britse krant Financial Times.
12/02 14u45  Vijf jaar cel voor overval op woning vaderDe rechtbank in Lelystad heeft een 37-jarige man veroordeeld tot vijf jaar cel wegens het plegen van een overval op de woning van zijn vader. Op 11 juli belde hij vermomd en gewapend met een bos bloemen aan bij het huis in Lelystad. Nadat zijn vader had opengedaan, werd hij direct tegen de grond gewerkt, vastgebonden, op een stoel gezet en met de dood bedreigd. De buit bedroeg sleutels, een auto en een portemonnee.
12/02 14u45  Kerken ’t Harde en Heerde doelwit van inbraakIn gebouwen van de hervormde gemeenten in de Gelderse plaatsen ’t Harde en Heerde is eind vorige week ingebroken.
12/02 14u45  Pulskorverbod als dreigende wolk boven UrkHet water staat de pulskorvissers tot aan de lippen. En dat houdt de Urkers bezig. „Ik hoor hier welke emoties er aan de keukentafel door de spanning ontstaan.”
12/02 14u45  Demonstratie op Binnenhof om pensioenenFNV, CNV en de politiebonden voeren vrijdagochtend actie op het Binnenhof in Den Haag. Leden van het kabinet zullen op weg naar de ministerraad worden geconfronteerd met, wat de bonden noemen, heftige onvrede over het uitblijven van een rechtvaardige en sociale vernieuwing van ons pensioenstelsel.
12/02 14u30  In Oostenrijk worden opvallend veel vrouwen vermoordAls je de moordcijfers van Oostenrijk vergelijkt met die van andere Europese landen, wijkt het Alpenland opvallend af van de gemiddelde Europese cijfers. En niet in positieve zin.
12/02 14u30  Vossius Gymnasium dicht tot na de vakantieHet Vossius Gymnasium in Amsterdam-Zuid, dat maandag werd getroffen door brand, blijft voorlopig nog dicht. In een verklaring op de website van de school staat dat het gebouw naar verwachting na de voorjaarsvakantie weer in gebruik kan worden genomen.
12/02 14u30  Antwerpse politie rolt misdaadorganisatie opDe politie in Antwerpen heeft dinsdag vijftien verdachten opgepakt in een onderzoek naar drugshandel, witwassen, wapens en corruptie. Ze zijn volgens het Antwerpse Openbaar Ministerie betrokken bij een criminele organisatie die invloed probeerde uit te oefenen op de politie, stadsdiensten, de haven, de politiek, banken en de kerk in België. Er zijn contacten ontdekt met prominente personen in Turkije.
12/02 14u15  Nederlaag voor begluurde buren Tate ModernLondenaren die zich begluurd voelen door bezoekers van het Tate Modern, hebben bot gevangen voor de rechter. De omwonenden klaagden tevergeefs dat „honderdduizenden bezoekers” vanuit het museum in hun woningen konden kijken, berichten Britse media.
12/02 14u15  „Ondenkbaar dat Shell ingrijpt in strafproces”Het is „ondenkbaar” dat Shell zich in een ander land zou mengen in een strafproces, zoals de weduwen van de zogeheten Ogoni Negen beweren. De advocate van de multinational wierp de aantijgingen over Shells beïnvloeding van het Nigeriaanse regime voor de rechter in Den Haag verre van zich.
12/02 14u15  Mannen gered van brandend schip bij DuisburgDe Duitse brandweer en waterpolitie hebben dinsdag op de Rijn bij Duisburg de schipper en een andere opvarende van een Nederlands vrachtschip gered. De brand was uitgebroken in de machinekamer van het schip.
12/02 14u15  Menno Snel ziet interesse voor EU-vliegtaksStaatssecretaris Menno Snel (Belastingen) is „blij met de interesse voor een Europese vliegtaks” van zijn EU-collega’s in Brussel. Hij zei dat na afloop van een vergadering van de ministers van Financiën waar hij zijn voorstel presenteerde om een Europese vliegbelasting in te voeren. Volgens Snel is er brede belangstelling voor.
12/02 14u00  Politie pakt bestuurder na achtervolgingNa een achtervolging door Amsterdam heeft de politie in de nacht van maandag op dinsdag een 28-jarige man aangehouden. De Amsterdammer reed met hoge snelheden tot 170 kilometer per uur door de hoofdstad. Hij bleek softdrugs en 17.000 euro aan contant geld bij zich te hebben.
12/02 14u00  Knot: ECB moet afbouw opkoopregeling pauzerenDe Europese Centrale Bank (ECB) moet de afbouw van zijn obligatie-opkoopprogramma niet verder doorzetten en even pas op de plaats maken. Dan kan de ECB kijken hoe het nu echt met de economie staat, zegt president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) in een interview met de Britse krant Financial Times.
12/02 14u00  Koningin duikt in Jordaans vergadercircuitKoningin Máxima heeft dinsdag de tweede dag van haar VN-werkbezoek aan Jordanië ingeruimd voor een lange reeks vergaderingen en een bezoek aan koning Abdullah en koningin Rania.
12/02 14u00  Russische promovendus plaatst vraagtekens bij gelijkstelling slang aan satan in Genesis 3Is de slang uit Genesis 3 gelijk aan satan? De Russische promovendus Sergei Lagunov betwijfelt dat en beschouwt deze visie als het inlezen van latere Griekse filosofische opvattingen van kerkvaders. Dr. Mart-Jan Paul vindt de stelling dubieus omdat er geen recht gedaan wordt aan andere gegevens over de satan in het Oude Testament.
12/02 14u00  Oproep voor prik tegen meningokokken onderwegCirca 860.000 Nederlandse jongeren krijgen dit voorjaar een uitnodiging om een prik te halen tegen meningokokkenziekte, aldus het RIVM. Het gaat volgens plan om jongeren die geboren zijn in 2001, 2002, 2003, (een deel van) 2004 en 2005. De groep volgt op die van ruim 130.000 jongeren, geboren tussen 1 mei en 31 december 2004, die vorig jaar een brief kreeg. Bijna 84 procent reageerde toen.
12/02 13u45  Klimaatbelegger dubt nog over Shell-resolutieDe activistische beleggersgroep Follow This twijfelt nog of het op de aanstaande aandeelhoudersvergadering van Shell opnieuw met eisen voor strengere klimaatdoelen komt. Het olie- en gasconcern presenteerde vorig jaar eigen klimaatdoelstellingen. De milieuclub onderzoekt nu of die voldoende in lijn zijn met de klimaatdoelen van Parijs, laat oprichter Mark van Baal weten.
12/02 13u30  De wereld van luthier Hans de LouterIn de werkplaats waar hij instrumenten repareert en op het zolderkamertje waar hij zijn schilderijen produceert, leeft Hans de Louter zijn eigen leven. Afgezonderd van de buitenwereld, omgeven door het maaksel van zijn handen. „Ik ben typisch een einzelgänger, denk ik. Ja, dat kun je volgens mij wel zeggen.”
12/02 13u30  HEMA en Albert Heijn openen samen pilotwinkelsHEMA en Albert Heijn openen dit jaar samen twee pilotwinkels waar klanten zowel hun HEMA- als Albert Heijn-boodschappen kunnen doen. Dat hebben de twee bekende Nederlandse ketens aangekondigd.
12/02 13u30  Werkstraf voor kalverboer met drugslab op erfEen 44-jarige kalverhouder uit Baarle-Nassau is dinsdag veroordeeld voor een groot drugslab dat twee jaar geleden op zijn erf werd aangetroffen. De rechtbank in Breda bepaalde dat de boer medeplichtig is aan de productie van drugs. De politie rolt regelmatig drugslabs op. Boeren die loodsen of schuren verhuren, worden zelden vervolgd voor betrokkenheid.
12/02 13u15  TomTom nog nauwer in zee met MicrosoftAMSTERDAM (ANP).TomTom komt samen met Microsoft en ov-app Moovit met een routeplanner waarin zowel autoroutes, parkeermogelijkheden en opties van openbaar vervoer zijn meegenomen. Dat heeft de Nederlandse navigatiedienstverlener bekendgemaakt op een conferentie in Londen.
12/02 13u15  Politie Papoea zoekt auto’sDe politie in Papoea-Nieuw-Guinea is op zoek naar bijna driehonderd auto’s die werden gebruikt om gasten rond te rijden tijdens de top vorig jaar van landen van het economische verband APEC. De auto’s waren speciaal voor het evenement aangekocht maar zijn voor het grootste deel niet teruggebracht.
12/02 13u15  Minister zet in op redding van insectenEen plan om insectenpopulaties te redden krijgt alle steun van het landbouwministerie. De regie blijft bij de opstellers van het plan.
12/02 13u15  Minister: geen extra hulp beroepschauffeursVoor beroepschauffeurs die door problemen bij rijvaardigheidsinstantie CBR hun rijbewijs niet op tijd verlengd krijgen, is geen extra hulp mogelijk. Alles is er op gericht deze chauffeurs door een speciale procedure bij het CBR zo spoedig mogelijk te helpen om te voorkomen dat ze niet de weg op mogen.
12/02 13u15  Zakenman Paarlberg moet 24 miljoen betalenDe omstreden zakenman Jan-Dirk Paarlberg moet definitief een ontnemingsmaatregel van ruim 24 miljoen euro betalen. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald. De maatregel is Paarlberg opgelegd wegens het witwassen van miljoenen die Willem Holleeder van de in 2004 geliquideerde vastgoedhandelaar Willem Endstra heeft afgeperst, in de jaren voorafgaan aan diens dood.
12/02 13u00  Rechter kijkt naar opsluiten haan KallemooiComité Dierennoodhulp heeft dinsdag bij de bestuursrechter in Groningen benadrukt dat het opsluiten van een haan in een mast tijdens Kallemooi op Schiermonnikoog dierenmishandeling is. Het dier zou bij de eeuwenoude traditie angst en stress ondervinden.
12/02 13u00  Nederland onderaan EU-lijst duurzame energieVan alle EU-landen is Nederland het verst verwijderd van de doelstelling op het vlak van hernieuwbare energie. In 2017 kwam 6,6 procent uit duurzame bronnen, zoals windmolens en zonnepanelen, aardwarmte of biomassa. Dat moet volgend jaar 14 procent zijn.
12/02 12u45  Eis: 16 jaar cel voor dodelijke roof bejaardeTegen een Haags stel zijn celstraffen van zestien jaar geëist wegens de uiterst gewelddadige en dodelijke roofoverval op een hoogbejaarde vrouw in 2017. De officier van justitie had dinsdag ruim drie uur nodig om alle bewijzen tegen de stellig ontkennende 44-jarige Paul O. en de 35-jarige Najma Z. voor de rechtbank in Den Haag te presenteren. Een woningoverval op een gehandicapt stel een jaar eerder vond de aanklaagster echter niet overtuigend bewezen, waarvoor ze vrijspraak vroeg.
12/02 12u45  Honderden burgers ontvluchten IS-enclave SyriëHonderden mensen zijn gevlucht uit het laatste bolwerk van Islamitische Staat in het oosten van Syrië. „Een groep van zeshonderd burgers is om een uur ’s nachts ontsnapt uit Baghouz. Ze worden nu gecontroleerd”, zegt een woordvoerder van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), de door de VS gesteunde groep die vecht tegen de terreurorganisatie.
12/02 12u30  Nederland loopt achter met groene energieNederland loopt achter als het gaat om gebruik van hernieuwbare energie. Het aandeel groene energie ligt in ons land aanzienlijk lager dan in de Europese Unie als geheel. Dat komt naar voren uit de meest recente gegevens van het Europese statistiekbureau Eurostat.
12/02 12u30  „Indiase marktwaakhond onderzoekt Google”De Indiase mededingingsautoriteit overweegt een zaak tegen technologiebedrijf Google te beginnen rond zijn Android-besturingssysteem. Dat zeggen bronnen tegen persbureau Reuters. Burgers hadden geklaagd dat Google Android zou hebben gebruikt om concurrentie tegen te werken. De Competition Commission of India (CCI) heeft nog geen beslissing genomen of het ook daadwerkelijk een zaak begint.
12/02 12u15  Eneco en Vattenfall nemen windpark in gebruikEnergiebedrijven Eneco en Vattenfall nemen het gemoderniseerde windpark Slufterdam, gelegen op de Maasvlakte, in gebruik. Het park kreeg veertien nieuwe windmolens die over dubbel zo veel vermogen beschikken voor het opwekken van duurzame energie.
12/02 12u15  Overweg Beesel na ongeluk afgeslotenDe onbeveiligde overweg in het Limburgse Beesel, waar maandagavond een automobilist in botsing kwam met een trein, wordt dinsdag definitief gesloten. Dat hebben ProRail, de gemeente Beesel en de provincie Limburg gezamenlijk besloten.
12/02 12u15  Nijmegen in beroep tegen terugkeer Danny M.De gemeente Nijmegen wil niet dat Danny M. en zijn gezin terugkeren in de stad. Burgemeester Hubert Bruls zette de man en zijn gezin vorig jaar augustus met een noodbevel de stad uit, omdat hij de veiligheid van het gezin, maar ook die van de buurt niet meer kon garanderen.
12/02 12u15  Belgische politie schiet man doodDe Belgische politie heeft een man neergeschoten die iemand met een mes had gestoken. Hij is aan zijn verwondingen overleden.
12/02 12u15  Tweede aanhouding voor liquidatie RotterdamDe politie heeft deze week een 23-jarige Rotterdammer aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij de moord op de 64-jarige Moon Tong Choi uit Hongkong. Vorige week hield de politie al een eerste verdachte aan. Ook dat was een 23-jarige man uit Rotterdam.
12/02 12u00  „Shell werkte mee aan veroordeling Nigerianen”Shell werkte in de jaren negentig actief mee aan de veroordeling van de zogeheten Ogoni Negen, leiders van het Ogoni-volk in de Nigerdelta die in 1995 na een showproces werden opgehangen. Tot de negen mannen behoorde onder anderen de dissident Ken Saro-Wiwa. Dat stellen de advocaten van de vier weduwen die Shell hebben gedaagd voor de rechtbank in Den Haag.
12/02 12u00  ‘Klimaatspijbelaartjes’ naar Den HaagNiet alleen volwassen vissers trokken vandaag naar Den Haag. In Urk stapte ook schooljeugd in de bussen. Het ‘klimaatspijbelen’, zoals de ouderen het noemen, wordt door de gemeente oogluikend toegestaan.
12/02 12u00  Keuze van Buma voor CDA als middenpartij verrast nietVoor een centrumpartij als het CDA is het moeilijker dan vroeger om zich in het huidige sterk verdeelde politieke spectrum te profileren. De partij zoekt al jaren naar een voor de kiezers duidelijker koers, maar dat valt niet mee.
12/02 12u00  Partners tikje tevredener met relatie als man kostwinner isAls de vrouw het grootste deel van het gezinsinkomen binnenhaalt, is zowel man als vrouw wat minder blij met hun relatie. Andersom is dat niet het geval.
12/02 12u00  Randstad koploper in groene AEXDe Europese beurzen gingen dinsdag opnieuw vooruit. Op het Damrak werden de resultaten van Randstad en Wessanen beloond met stevige koerswinsten. Beleggers waren opgelucht dat een nieuwe shutdown van de Amerikaanse overheid van de baan lijkt en hielden de blik gericht op de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China, die deze week in Peking worden gehouden.
12/02 11u45  OM eist 12 jaar voor doden van vermiste vrouwHet Openbaar Ministerie (OM) eist een celstraf van 12 jaar tegen een 71-jarige man die verdacht wordt van het doden van Ilham Benchelh uit Siddeburen. De vrouw verdween op 10 januari 2010 spoorloos. Zij was toen 36 jaar.
12/02 11u45  Advocaten gooien transcript geheim gesprek met Holleeder op straatDe strafzaak tegen Willem Holleeder kent dinsdag een bijzondere ontwikkeling. De advocaten van de tot levenslang veroordeelde Dino Soerel hebben dinsdag een transcriptie van een jaren geleden opgenomen telefoongesprek tussen misdaadjournalist Peter R. de Vries en Willem Holleeder integraal gepubliceerd.
12/02 11u45  Saudisch staatsolieconcern naar buitenlandHet Saudische staatsolieconcern Saudi Aramco is van plan voor het eerst ook buiten de eigen landsgrenzen op zoek te gaan naar olie en gas. Het grootste olie- en gasbedrijf ter wereld werkt aan een internationale tak voor exploratie en productie. Dat zegt de Saudische olieminister Khalid Al-Falih in een interview met zakenkrant Financial Times.
12/02 11u45  Druk Nederland het best voorbereid op zelfrijdende autoNederland is wereldwijd gezien het best voorbereid op de komst van de zelfrijdende auto. Met een overheidssubsidie van minstens 50 procent zijn er mooie stappen te maken, zelfs in het kleine Nederland.
12/02 11u45  Lerarentekorten lopen opHet aantal vacatures in het onderwijs groeit sterk. In het basisonderwijs zijn de problemen het grootst in de Randstad, maar deze breiden zich de komende jaren uit over de rest van Nederland, maakte uitkeringsinstantie UWV bekend.
12/02 11u45  „Nederland top voor zelfrijdende auto”Nederland is opnieuw het land dat het best is voorbereid op de komst van zelfrijdende auto’s. Dat is de conclusie van adviesbureau KPMG na onderzoek onder 25 landen. Vorig jaar was Nederland ook al de nummer één. Toen keek KPMG naar twintig landen. Achter Nederland is Singapore opnieuw de nummer twee. Nieuwkomer Noorwegen schaart zich in de top drie.
12/02 11u45  Klimatologen winnen ‘Nobelprijs voor Milieu’De Tyler Prize for Environmental Achievement, gekscherend wel de Nobelprijs voor het Milieu genoemd, gaat dit jaar naar Michael Mann en Warren Washington, klimatologen van het eerste uur. Comitévoorzitter Julia Marton-Lefèvre reikte de prijs dinsdag in Los Angeles uit.
12/02 11u45  Zwitserse Zwinglifilm trekt veel bezoekersEen film over het leven van de reformator Zwingli is een succes in Zwitserland. De speelfilm trok de eerste twee weken meer dan honderdduizend bezoekers.
12/02 11u30  Hoge kijkcijfers voor Zwitserse ZwinglifilmEen film over het leven van de reformator Zwingli is een succes in Zwitserland. De speelfilm trok de eerste twee weken meer dan honderdduizend bezoekers.
12/02 11u30  Politieauto in brand na inval hennepkwekerijEen politieauto is maandagavond in Voorburg in brand gestoken terwijl de agenten bezig waren met het ontmantelen van een hennepkwekerij.
12/02 11u30  Biddag in tijden van hoogspanningUrk houdt woensdag de jaarlijkse biddag, terwijl de pulskorvissers in spanning wachten op de besluitvorming in de Europese Unie.
12/02 11u30  Duitsland verbiedt uitgeverijen PKKDuitsland heeft twee uitgeverijen verboden die banden zouden hebben met de verboden Koerdische beweging PKK. De autoriteiten deden dinsdagochtend vroeg invallen bij de organisaties in Noord-Rijnland-Westfalen en Nedersaksen en namen materiaal in beslag.
12/02 11u30  Burgerschap: kans én opdracht voor refoschoolHet gaat niet goed met burgerschapsonderwijs. Toch ligt daar een belangrijke taak voor scholen. Voor reformatorische scholen is dat een kans. Én een opdracht.
12/02 11u15  Geen haaienvinnen meer via DeliverooMaaltijdbezorger Deliveroo brengt geen gerechten meer rond met haaienvinnen erin. Het gaat om in totaal 600 gerechten van 180 restaurants wereldwijd. Deliveroo wil niet meer meewerken aan de „heel nare praktijken” die de haaienpopulatie ook nog eens flink omlaag brengen.
12/02 11u00  Onderzoek onthult misbruik bij Zuidelijke Baptisten VSOngeveer 380 leiders en vrijwilligers van de Southern Baptist Convention zijn de afgelopen 20 jaar beschuldigd van misbruik. Zij zouden 700 slachtoffers hebben gemaakt.
12/02 11u00  Milieuclubs samen in zaak tegen ShellZes milieuorganisaties sluiten zich aan bij de rechtszaak die Milieudefensie vorig jaar heeft aangespannen tegen Shell.
12/02 11u00  Parijs en Berlijn werken aan EU-industrieplanFrankrijk en Duitsland werken aan een plan voor een Europees industriebeleid dat moet leiden tot de vorming van ‘wereldkampioenen’. Nieuwe bedrijven moeten hun krachten kunnen bundelen zonder te worden gehinderd door mededingingsregels die volgens de Franse minister Bruno Le Maire (Economie en Financiën) dringend aan modernisering toe zijn.
12/02 11u00  Boete Rabobank om gebrekkige witwascontrolesDe Nederlandsche Bank (DNB) heeft Rabobank een boete van iets meer dan 1 miljoen euro opgelegd. De toezichthouder constateerde gebreken bij de registratie van klanten, waarmee de bank niet voldeed aan antiwitwasregels. Dat bevestigt een woordvoerder van Rabobank na berichtgeving door de Volkskrant.
12/02 11u00  Sri Lanka zoekt weer naar beulenDe autoriteiten in Sri Lanka zijn dringend op zoek naar twee beulen. De laatste executie in het land vond zo’n 43 jaar geleden plaats, maar president Maithripala Sirisena zei vorige week dat hij de doodstraf voor drugscriminelen binnen twee maanden nieuw leven in wil blazen.
12/02 11u00  ANWB verwacht lange files richting sneeuwDe voorjaarsvakantie die komend weekend in de regio noord begint, veroorzaakt volgens de ANWB lange files naar de sneeuw in Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk.
12/02 11u00  Column (ds. J. Belder): GiftigIn Alblasserdam ontsnapte zaterdag een gifwolk. Het gif was niet giftig. Dus was er geen gevaar voor de volksgezondheid. Wel ramen en deuren dichthouden en niets inademen, luidde het advies. Radio 1 bracht een kleine reportage vanaf de plaats delict. De brandweer „bewaterde” de bron, de tank van een truck, vertelde de reporter. Hij zag hoe de autoriteiten tevreden toekeken, allemaal gehelmd, op één na. Een gasmasker leek mij zinvoller bij zo’n rare wolk. De helmloze droeg een alpino, hoorden we. Mijn vrouw vroeg gelijk waar ik die ochtend was geweest. Niet in Alblasserdam. De wolk trok het land in. Daarna stonk het ook elders uren in de wind. Ongevaarlijk? Ik twijfel.
12/02 10u45  Alleen „een wonder” kan leiders Catalonië redden van lange celstraffenIn Madrid is dinsdag het proces tegen twaalf Catalaanse leiders begonnen. De aanklacht van rebellie wordt alom bekritiseerd, maar ze maken zich geen illusies. Hun hoop is gevestigd op Straatsburg.
12/02 10u45  Emotionele getuigenis weduwen tegen ShellTwee Nigeriaanse echtgenotes van mannen die in 1995 door het toenmalige militaire regime zijn opgehangen, hebben voor de rechtbank in Den Haag een emotionele getuigenis afgelegd over de rol van Shell bij de dood van hun mannen. Esther Kiobel en Victoria Bera vertelden hoe hun echtgenoten veel geld aangeboden kregen om tegen anderen te getuigen, en hoe ze dat hadden geweigerd. De zogeheten Ogoni Negen werden geëxecuteerd na een schijnproces.
12/02 10u45  Man slaat tramconducteur bewusteloos bij halteDe politie is op zoek naar een man die maandagavond een 52-jarige tramconducteur bewusteloos sloeg bij een halte op de Kreekhuizenlaan in Rotterdam. De verdachte van de mishandeling was boos geworden, omdat het hem niet lukte in te checken in de tram.
12/02 10u45  Kamp Amersfoort herstelt originele poortKamp Amersfoort in Leusden herstelt de houten toegangspoort, waardoor 35.000 Nederlandse gevangenen in de Tweede Wereldoorlog het concentratiekamp binnenkwamen. De renovatie van de toegangspoort maakt deel uit van de ingrijpende verbouwing van het kamp, die vrijdag van start gaat.
12/02 10u45  Dubbelrol Máxima lastig voor Jordaanse mediaDe dubbelrol van koningin Máxima is moeilijk uit te leggen. 'Koningin van Nederland arriveert in Amman' kopten Jordaanse media op hun websites na de aankomst van Máxima in het Hasjemitische koninkrijk. 'VN-pleitbezorger aangekomen voor werkbezoek' hadden haar medewerkers veel liever als 'headline' gezien. De nadruk moet op het VN-werk liggen en niet op de titel.
12/02 10u30  Column: Het heilige alledaagseZo, de kinderen liggen op bed. Uitgeput zit je op de bank na een drukke dag werken. Een dag van werk in huis, kinderen naar school brengen, ophalen en eten koken. ’s Nachts weer uit bed om de jongste drinken te geven. Waar blijft de tijd voor jezelf? En voor God?
12/02 10u02  Vissers in Den Haag voor behoud pulsvisserijVissers uit onder meer Urk, Katwijk, Stellendam en Arnemuiden reizen dinsdag met bussen naar Den Haag om te pleiten voor het behoud van de pulsvisserij. De vissers willen dinsdagmiddag onder meer aanschuiven bij het vragenuurtje in de Tweede Kamer, aldus Johan Nooitgedagt, voorzitter van de Nederlandse Vissersbond.
12/02 10u02  Rijk en Kamer ruziën over rekening renovatieHet Rijk en de Tweede Kamer zijn het oneens over de rekening van de renovatie van het Binnenhof. Als de gebouwen straks af zijn, kost het nog tientallen miljoenen om ze weer helemaal klaar te maken voor gebruik. De Kamer en de andere gebruikers van de gebouwen willen dat het Rijk een groter deel van die kosten voor zijn rekening neemt.
12/02 09u46  Bomenkap Amersfoort begint ondanks vastketenactiesOnder luid protest van actievoerders begon een zaagploeg maandagochtend met de kap van 1500 bomen in Amersfoort. „Het is een trieste dag.”
12/02 09u31  Turkije zoekt meer dan 1000 „Gülen-verdachten”Turkse aanklagers hebben arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen 1112 mensen. Zij worden er volgens media in Turkije van verdacht banden te hebben met het netwerk van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen, die door de autoriteiten verantwoordelijk wordt gehouden voor de couppoging in 2016.
12/02 09u31  Nissan geeft winstwaarschuwingHet Japanse autoconcern Nissan Motor waarschuwt dat de winst en omzet in het lopende gebroken boekjaar zwakker zullen uitvallen dan gedacht, vanwege tegenvallende verkopen in China, de Verenigde Staten en Europa. Verder neemt het bedrijf een eenmalige miljoenenlast voor de vermeende belastingfraude van voormalig topman Carlos Ghosn, die al sinds november vastzit in een Japanse cel.
12/02 09u31  Randstad en Wessanen stijgen op DamrakDe aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag met winst begonnen. Ook de andere Europese beurzen openden hoger. Op het Damrak werden de resultaten van Randstad en Wessanen goed ontvangen. Beleggers hielden de blik verder gericht op de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China, die deze week in Peking worden gehouden.
12/02 09u15  Rijksmuseum legt laatste hand aan Alle RembrandtsHet Rijksmuseum toont vanaf vrijdag alle schilderijen, prenten en tekeningen van Rembrandt uit de eigen collectie. Het museum doet dat ter gelegenheid van zijn 350e sterfjaar in 2019.
12/02 09u15  Slachtoffers chroom-6 willen hogere vergoeding dan 7000 euroMedewerkers die op een NS-werkplaats in Tilburg jarenlang zijn blootgesteld aan de kankerverwekkende stof chroom-6 hebben de Tilburgse gemeenteraad maandagavond gevraagd om een schadevergoeding hoger dan 7000 euro.
12/02 08u45  Vernieuwd Kamp Amersfoort houdt bezoekers spiegel voorNationaal Monument Kamp Amersfoort wordt uitgebreid. Volgend voorjaar opent het herinneringscentrum een ondergronds museum, dat bezoekers met een educatief programma aan het denken zet over vooroordelen en morele keuzes.
12/02 08u45  Goed jaar voor luxeconcern KeringHet Franse luxeconcern Kering heeft een uitstekend jaar gedraaid. De omzet ging met ruim een kwart omhoog en de nettowinst verdubbelde zelfs, onder meer door de verkoop van aandelen in Puma. Zonder die verkoop ging de winst met de helft omhoog.
12/02 08u45  GodgeleerdheidPrediker 7:16b
12/02 08u30  Warme zomer raakt reisbedrijf TUIReisbedrijf TUI heeft afgelopen kwartaal last gehad van de buitengewoon warme zomer, die tot in de herfst rekte. Daardoor boekten vooral vakantiegangers in Noord-Europa minder reizen via de Duitse reisorganisatie. Ook had het bedrijf te maken met ongunstige wisselkoerseffecten, onder meer vanwege de zwakte van het Britse pond.
12/02 08u15  Blikjes en tissues rapen langs de dijkBlikjes, flesjes, peuken, koffiebekers, tissues en etensresten. Jaarlijks dumpen we met elkaar in Nederland 50 kiloton afval. Niet alleen in de binnenstad, maar ook in de landelijke gebieden. Veel ervan wordt opgeraapt. Zonder vrijwilligers zou de openbare ruimte verslonzen. „We vinden soms complete zakken of volle tassen.”
12/02 07u45  Randstad voelt vertraging in EuropaUitzendconcern Randstad heeft last van de vertraging van de economische groei in Europa. In het vierde kwartaal van vorig jaar was er slechts een beperkte groei van de omzet en een daling van de winst. Over heel 2018 voerde de onderneming de resultaten wel op.
12/02 07u45  Handelsspanningen raken winst ThyssenKruppHet Duitse staal- en industrieconcern ThyssenKrupp heeft in de afgelopen periode een lager resultaat behaald, mede onder druk van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. Wel wist het bedrijf de omzet en orderontvangst op te voeren. Daarnaast kwam ThyssenKrupp met meer details over de afsplitsing van de Europese staalactiviteiten.
12/02 07u30  Sterjournalist Brazilië komt om door crashDoor een crash met een helikopter in de Braziliaanse stad São Paulo zijn de in Brazilië beroemde journalist Ricardo Boechat en zijn piloot om het leven gekomen. De 66-jarige Boechat was radio- en televisiepresentator bij de zender Bandeirantes. In het verleden werkte hij voor grote Braziliaanse kranten als Jornal de Brasil, O Estado de São Paulo en O Globo.
12/02 07u30  Nikkei toont flink herstelIn Japan, waar beleggers terugkeerden na een lang weekeinde, is de aandelenbeurs dinsdag flink hoger gesloten. Een daling van de Japanse yen bood steun aan de handel na eerdere zware koersverliezen. Daarnaast werd gehoopt op een goed verloop van de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China, die deze week in Peking worden gehouden.
12/02 07u16  Afsluitdijk meerdere nachten afgeslotenDe Afsluitdijk (A7) is de komende twee weken meerdere nachten afgesloten voor het testen van bruggen, meldt Rijkswaterstaat.
12/02 07u16  Renovatie Binnenhof nu al miljoenen duurderDe renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat tientallen miljoenen euro’s meer kosten dan begroot. Het Rijksvastgoedbedrijf - dat over de renovatie gaat - ligt overhoop met de Tweede Kamer over wie de rekening moet betalen.
12/02 07u16  Kamp Amersfoort breidt uit met ondergronds museumNationaal Monument Kamp Amersfoort breidt uit. Volgend voorjaar opent het herinneringscentrum een ondergronds museum, dat bezoekers met een educatief programma aan het denken zet over vooroordelen en morele keuzes.
12/02 06u45  Aantal faillissementen neemt afHet aantal failliet verklaarde bedrijven is afgenomen. In januari zijn er 47 bedrijven minder failliet verklaard dan een maand eerder, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de drie voorafgaande maanden steeg het aantal faillissementen.
12/02 06u45  Dodental bij brand in hotel India loopt opDoor een brand in een hotel in het centrum van de Indiase hoofdstad New Delhi zijn minstens zeventien mensen om het leven gekomen. Een vrouw probeerde met haar kind aan de vlammen te ontsnappen door uit het raam te springen, meldden Indiase media.
12/02 06u15  Minstens negen doden bij brand in hotel IndiaDoor een brand in een hotel in het centrum van de Indiase hoofdstad New Delhi zijn minstens negen mensen om het leven gekomen. Onder de slachtoffers waren zeven mannen en vrouw en een kind, zo liet persbureau ANI weten. De vrouw en het kind probeerden aan de vlammen te ontsnappen door uit het raam te springen, meldden Indiase media.
12/02 06u15  Saunabezoek wint aan populariteitMensen die op zoek zijn naar ontspanning kiezen er steeds vaker om hun stress in de sauna weg te zweten. Vooral Nederlanders die eerder nauwelijks of nooit een sauna bezochten, trokken de afgelopen jaren massaal naar het heteluchtbad, schrijft ABN AMRO in een rapport.
12/02 05u15  Weduwen klagen Shell aan om executies NigeriaVier Nigeriaanse weduwen dagen Shell voor de rechtbank in Den Haag om de executies van hun echtgenoten in 1995. De vrouwen beschuldigen Shell ervan het toenmalige militaire regime te hebben aangezet tot de executies.
12/02 05u15  Klimaatspijbelaars praten met premier RuttePremier Mark Rutte en minister Eric Wiebes (verantwoordelijk voor het klimaat) praten dinsdagavond met een aantal scholieren over het klimaatbeleid. Rutte had eerder al laten weten dat hij graag wil spreken met de klimaatspijbelaars, de scholieren die onder schooltijd voor klimaatmaatregelen demonstreren.
12/02 04u45  Milieuorganisaties samen in zaak tegen ShellZes milieuorganisaties sluiten zich aan bij de rechtszaak die Milieudefensie vorig jaar heeft aangespannen tegen Shell. In een gezamenlijke brief aan Shell stellen de organisaties het olieconcern aansprakelijk voor het aanrichten van wereldwijde klimaatschade.
12/02 04u16  Terreurverdachte ‘De Balie’ voor de rechterDe 33-jarige Syriër die in 2017 ophef veroorzaakte door zijn aanwezigheid in het Amsterdamse debatcentrum De Balie, moet dinsdag voor het eerst voor de rechter in Rotterdam verschijnen. De man wordt verdacht van terroristisch geweld in Syrië.
12/02 04u16  Proces begint tegen separatisten CataloniëHet hooggerechtshof in Madrid begint dinsdag met het proces tegen de separatistische leiders die rond oktober 2017 poogden Catalonië los te weken van Spanje. Negen van de twaalf verdachten zijn aangeklaagd voor rebellie en kunnen tot 25 jaar cel krijgen. De andere drie staan terecht voor ongehoorzaamheid en misbruik van publieke gelden.
12/02 03u15  Onderhandelaars Congres VS akkoord over grensDe Republikeinen en Democraten in het Amerikaanse Congres zijn tot een akkoord gekomen over de financiering van de grensbeveiliging. Volgens de Republikeinse senator Richard Shelby is er een principe-akkoord bereikt door de onderhandelaars uit het Congres.
12/02 02u30  Veel wintersporters zonder sneeuwkettingenEen op de zeven Nederlandse automobilisten die op wintersport gaat, neemt geen sneeuwkettingen mee in de auto. Zes procent van de wintersporters gaat bovendien met zomerbanden op pad richting de sneeuw. Automobilisten riskeren volgens brancheorganisatie Bovag hiermee boetes tot 5000 euro.
11/02 23u15  Minister steunt herstelplan soortenrijkdomEen herstelplan van verscheidene bedrijven, kennisinstituten en maatschappelijke organisaties voor de soortenrijkdom in de Nederlandse natuur, is in Den Haag in vruchtbare aarde gevallen. Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) wil meehelpen, schrijft ze aan de Tweede Kamer.
11/02 23u15  Brussel en Londen praten komende dagen verderDe brexitonderhandelaars van de EU en het Verenigd Koninkrijk zijn na een werkdiner van twee uur in Brussel overeengekomen „de discussies de komende dagen voort te zetten”. Dat zei EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier na zijn ontmoeting met zijn Britse tegenhanger Stephen Barclay.
11/02 22u30  Kleine uitslagen op Wall StreetDe Amerikaanse aandelenbeurzen zijn maandag dicht bij huis gebleven. Beleggers namen een afwachtende houding aan in aanloop naar de nieuwe handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China, die later deze week in Peking worden gehouden.
11/02 22u15  Vossius Gymnasium dinsdag dicht door brandHet Vossius Gymnasium aan de Messchaertstraat in Amsterdam houdt dinsdag de deuren gesloten wegens een uitgebroken brand op maandag. Dat bekent een vrije dag voor de ruim 800 leerlingen van de school.
11/02 22u00  Havenbond twist met FNV over AOW-leeftijdVakbond FNV Havens is het niet eens met het AOW-standpunt van het centrale bestuur van FNV. Daarom organiseert de havenbond een referendum onder de eigen achterban. Ook komt er in maart een stakingsdag in de havensector om een vuist te maken tegen de stijging van de AOW-leeftijd.
11/02 21u45  Ruimtevaartbedrijf Mars One deels bankroetHet Nederlandse ruimtevaartbedrijf Mars One blijkt deels failliet. De rechter in het Zwitserse Bazel heeft de commerciële tak Mars One Ventures halverwege januari bankroet verklaard.
11/02 21u30  Geen tweede slachtoffer na botsing met treinDoor de botsing tussen een busje en een trein op een onbewaakte overweg in het Limburgse Beesel is geen tweede slachtoffer gevallen, meldt de politie. De 29-jarige bestuurder uit Helmond raakte gewond en is naar het ziekenhuis overgebracht.
11/02 21u15  Geen levensteken van Noorse miljonairsvrouwDe familie van een verdwenen Noorse miljonairsvrouw heeft opnieuw contact gehad met haar vermoedelijke ontvoerders. Maar er is tot dusver geen enkel bewijs geleverd dat de 68-jarige Anne-Elisabeth Falkevik Hagen nog in leven is. Dat heeft de politie maandag gezegd. Advocaat Svein Holden voegde eraan toe dat er pas met de kidnappers wordt onderhandeld als een levensteken van haar is ontvangen.
11/02 21u00  Politie zoekt slachtoffer na botsing met treinDe politie zoekt na een botsing tussen een busje en een trein op een onbewaakte overweg in Beesel (Limburg) naar een mogelijk tweede slachtoffer. Door de botsing op de Bussereindseweg raakte de bestuurder gewond. Medisch personeel van een traumahelikopter heeft het slachtoffer gestabiliseerd. De man zou gezegd hebben dat er nog een tweede persoon in het busjes zat.
11/02 20u45  Brand in bijgebouw Vossius GymnasiumDe brand die maandagavond uitbrak in het Vossius Gymnasium aan de Messchaertstraat in Amsterdam woedt in een bijgebouw dat dienst doet als kantine. In het hoofdgebouw van de school is geen brand, zegt een woordvoerder van de brandweer.
11/02 20u30  Aanpak buitenlands geld voor moskee lastigHet is lastig om paal en perk te stellen aan geldstromen vanuit onvrije landen naar moskeeën in Nederland, zoals afgesproken in het regeerakkoord. Alleen al de vraag welke landen als onvrij kunnen worden bestempeld, is niet eenvoudig te beantwoorden.
11/02 20u30  Hoekstra: goed gesprek over KLM met Le MaireMinister Wopke Hoekstra van Financiën heeft in Brussel „een constructief” gesprek gevoerd met zijn Franse collega Bruno Le Maire over het „grote belang van KLM”. Hij zei dat na afloop van het bilaterale overleg in de marge van de Eurogroepvergadering. Hoekstra noch Le Maire wilde op de inhoud ingaan.
11/02 20u15  Veldslag met Arnhems OorlogsmuseumTerwijl tal van vooral Duitse memorabilia het Arnhems Oorlogsmuseum 40-45 binnenrollen, wordt er op de achtergrond een papieren ‘Slag om Arnhem’ geleverd, met uitsluiting van het museum als inzet.
11/02 20u15  Grote brand bij Vossius Gymnasium AmsterdamBij het Vossius Gymnasium aan de Messchaertstraat in Amsterdam woedt een grote brand, zo bevestigt een woordvoerder van de brandweer. Volgens hem zijn verscheidenee blusvoertuigen opgeroepen om de brand te bestrijden.
11/02 19u30  Legerhelikopter stort neer in IstanbulDoor het neerstorten van een legerhelikopter in Istanbul zijn maandag vier militairen om het leven gekomen. Ze overleden in een ziekenhuis aan hun verwondingen, zei de gouverneur van de stad Ali Yerlikaya op de plek van het ongeluk in het district Cekmeköy, in het Aziatische deel van de Turkse metropool.
11/02 19u15  Erdogan is in Syrië binnenkort aan Rusland overgeleverdDe Turkse president Erdogan heeft lang geprobeerd Rusland en de VS rond Syrië tegen elkaar uit te spelen. Met het vertrek van de Amerikanen is de Erdogan echter aan Moskou overgeleverd.
11/02 19u00  DNB-directeur in bestuur SASB FoundationDirecteur Else Bos van De Nederlansche Bank (DNB) treedt toe tot het bestuur van de Sustainability Accounting Standards Board Foundation (SASB Foundation). Dat is een organisatie die zich bezighoudt met richtlijnen voor boekhouden op het gebied van duurzaamheid.
11/02 18u30  Kritiek Justitie op advocaat in zaak schermutseling KruiningenJustitie is kritisch op een vrijdag verspreide persverklaring van advocaat René de Groot, raadsman van twee directeuren van Sinke Transport in Kruiningen.
11/02 18u30  „Impact epilepsie op leven is groot”Ruim 36 jaar lijdt Madeleine van Kan (48) uit Geleen aan epilepsie. De aandoening heeft veel impact op haar leven en dat van haar naasten. Helemaal aanvalsvrij wordt ze waarschijnlijk nooit.
11/02 18u30  NVWA vreest lange wachtrij bij no-dealbrexitDe Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) roept ondernemers op zich tijdig aan te melden bij haar administratieve systemen vanwege de brexit. De voedselwaakhond vreest een lange wachtrij als veel bedrijven zich vanwege een no-dealbrexit pas op het laatste moment aanmelden.
11/02 18u15  Pompeo: Moordzaak Khashoggi houdt VS bezigDe Amerikaanse regering gaat door met het onderzoek naar de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo maandag beloofd tijdens zijn bezoek aan Hongarije. „Amerika verstrekt geen alibi voor moord”, aldus Pompeo. Hij voegde eraan toe dat de VS meer zullen ondernemen om iedereen die schuld heeft aan de dood van Khashoggi ter verantwoording te roepen.
11/02 17u45  Duitser rijdt 130 km te hard in ZwitserlandEen 34-jarige Duitser dreigt een Zwitserse cel in te gaan wegens te hard rijden. Hij raasde in de buurt van Frauenfeld met 249 kilometer per uur over de A7, zei een politiewoordvoerder maandag. Ter plaatse is maximaal 120 toegestaan.
11/02 17u30  Dertig bezetters P.C. Hoofthuis beboetDertig personen hebben een boete gekregen voor hun rol bij de bezetting van universiteitsgebouw het P.C. Hoofthuis in Amsterdam. De politierechter oordeelde dat de bezetters, van wie het merendeel studenten, 150 euro moeten betalen voor hun actie op 28 september vorig jaar.
11/02 17u30  Minister: Merwedebrug was nog veilig genoegNederland is niet aan een ramp ontsnapt omdat de Merwedebrug bij Gorinchem in 2016 bijna op instorten zou hebben gestaan. Als een brug niet meer aan het vereiste veiligheidsniveau voldoet, betekent dat niet dat de brug ook daadwerkelijk bezwijkt.
11/02 17u15  DNB-baas wil meer aandacht voor huurwoningenDe vrije huursector is de afgelopen decennia te veel een „ondergeschoven kindje” geweest in het Nederlandse woningmarktbeleid. Dat stelt president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB). In een speech hamerde het centralebankhoofd er maandag op dat er meer aandacht nodig is voor vrije huurwoningen.
11/02 17u15  Defensiepersoneel: ook vergoeding chroom-6Werknemers van Defensie die hebben blootgestaan aan de kankerverwekkende stof chroom-6 willen dezelfde schadevergoeding als mensen die in Tilburg met deze stof hebben gewerkt. Dat zegt letselschadespecialist Yme Drost namens driehonderd cliënten na een bericht hierover van de NOS.
11/02 17u15  Bulgarije onderzoekt link gifmoord SkripalBulgarije onderzoekt of er verband is tussen de moordpoging op de voormalige Russische dubbelspion Sergei Skripal in 2018 in Engeland en de vergiftiging van een wapenhandelaar in Sofia drie jaar eerder. In beide gevallen is mogelijk gebruik gemaakt van het dodelijke zenuwgas novitsjok.
11/02 16u45  Chinese masseuses gepakt voor illegaal werkBij een controle van de Inspectie SZW zijn in Amsterdam vijf Chinese masseuses tegen de lamp gelopen. Vier vrouwen waren illegaal in Nederland en de vijfde had geen werkvergunning. Ze zijn overgedragen aan de politie, laat de inspectie weten.
11/02 16u45  Verdachten roofmoord vrouw (85) ontkennenEen 44-jarige man en 35-jarige vrouw die verdacht worden van de gewelddadige roofmoord op de hoogbejaarde Ans van der Meer uit Den Haag in 2017, blijven hun betrokkenheid stellig ontkennen. Ook zeggen ze niets te maken te hebben met een woningoverval op een gehandicapt echtpaar, een jaar eerder.
11/02 16u45  Vissers naar Tweede Kamer om dreigend verbod pulsvisserijVissers uit verschillende delen van het land gaan dinsdag „met bussen vol” naar Den Haag om de noodklok te luiden over het dreigende verbod op de pulsvisserij.
11/02 16u45  Eurogroep nomineert Ier voor directie ECBDe Eurogroep draagt de Ier Philip Lane voor als directielid van de Europese Centrale Bank (ECB) in Frankfurt. Dat zijn de ministers van Financiën van de eurozone over de „hoog opgeleide, ervaren” 49-jarige gouverneur van de Ierse centrale bank overeengekomen.
11/02 16u30  Henk Schaafsma (71): Met bezieling in beweging blijvenMensen willen helpen om beter te communiceren, is zijn grootste drijfveer om te blijven werken. Henk Schaafsma (71) uit Kampen is nog steeds actief als mediator en begeleider van predikanten. Daarnaast blijft de vroegere leraar bewegingsonderwijs mentaal in beweging. „Dat houdt mij gezond.”
11/02 16u15  Koningin Máxima begint aan werkbezoek in JordaniëKoningin Máxima is maandagmorgen in Amman begonnen aan haar tweedaagse VN-werkbezoek aan Jordanië.
11/02 16u00  Wall Street opent in de plusDe aandelenbeurzen in New York zijn maandag hoger geopend. Daarmee volgt Wall Street het voorbeeld van de markten in China en Europa. Beleggers kijken onder meer uit naar de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China, die later deze week in Peking worden gehouden. De tijdelijke wapenstilstand in het handelsconflict loopt op 1 maart af.
11/02 16u00  Edwin Visser directeur programma’s bij ZOAEdwin Visser (44) wordt de nieuwe directeur programma’s bij de christelijke hulporganisatie ZOA. Hij volgt Arco van Wessel op, die per 1 maart directeur wordt van de evangelische school de Passie in Utrecht.
11/02 15u45  Door liefde verarmde Londenaar schadeloosEen door liefde voor een Bulgaarse vrouw verblinde Londense zakenman moet van de rechter het aan haar gegeven geld terugkrijgen. De 37-jarige vrouw, Manuela Radeva, moet circa 207.000 euro terugbetalen aan de 20 jaar oudere verliefde gever, olie- en gasconsultant Marcel Kooter.
11/02 15u45  Zuid-Korea vervolgt voormalige hoogste rechterDe voormalige voorzitter van het Zuid-Koreaanse hooggerechtshof moet zelf plaatsnemen in het beklaagdenbankje. Justitie verdenkt Yang Seung-tae onder meer van grootschalig machtsmisbruik, berichten Zuid-Koreaanse media.
11/02 15u30  OM eist 14 jaar cel en tbs moord ex-vriendinHet Openbaar Ministerie (OM) wil dat de Schiedammer Gilroy de J. (33) een celstraf krijgt van veertien jaar en tbs met dwangverpleging wegens het doodsteken van zijn 21-jarige ex-vriendin Graciëla Gomes Rodrigues uit Rotterdam. De verdachte zou het niet hebben kunnen verkroppen dat Graciëla bij hem weg was gegaan. Hij zou haar tijden lang hebben lastiggevallen en met de dood hebben bedreigd, zo hebben haar familieleden verklaard. Het slachtoffer werd dood gevonden in het water bij de Krabbeplas in Vlaardingen.
1 2 3 4


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

14x „Deal over aanblijven baas KLM in de maak”18/02 00u45 - Reformatisch Dagblad: KLM-baas Pieter Elbers kan mogelijk aanblijven als president-directeur van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij. Volgens de Franse krant La Tribune is sprake van een soort compromis hierover. Dat voorstel zou nog wel moeten worden goedgekeurd in de bestuursvergadering van moederbedrijf Air France-KLM.
11x Justitie wil officieren in VS en Spanje18/02 00u45 - Reformatisch Dagblad: Het Openbaar Ministerie in Nederland gaat dit jaar nog officieren van justitie plaatsen in Washington en in Spanje. Dat maakte het OM in Den Haag bekend.
11x Öztürk lijsttrekker DENK voor Eerste Kamer18/02 00u45 - Reformatisch Dagblad: Selçuk Öztürk wordt lijsttrekker van DENK bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer. De Limburger verlaat de Tweede Kamer, maakte de partij tijdens een bijeenkomst in Rotterdam bekend.
11x Eerste officiële lentedag van 2019 een feit18/02 00u45 - Reformatisch Dagblad: De BILT (ANP) - De eerste officiële lentedag is een feit. Het kwik tikte in De Bilt om 15.20 uur de 15 graden aan, meldt Weeronline. Niet veel later was dat opgelopen tot 15,1 graden.
11x Opnieuw drukke week voor beleggers18/02 00u45 - Reformatisch Dagblad: Beleggers wacht opnieuw een drukke cijferweek. Op het Damrak geven onder meer de bouwers BAM en Heijmans en biotechnoloog Galapagos een kijkje in de boeken. Veel aandacht gaat daarnaast uit naar Air France-KLM. Ook vindt er weer handelsoverleg plaats tussen de Verenigde Staten en China.
10x Brand in loods Beesd onder controle18/02 01u30 - Reformatisch Dagblad: De brand in een bedrijfsloods aan de Ridderslag in Beesd (Gelderland) is onder controle. Volgens de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid is de brandweer nog zeker enkele uren bezig met nablussen.
10x Drie mensen gezocht na schietpartij Heerlen18/02 00u45 - Reformatisch Dagblad: De politie is op zoek naar drie mensen na een schietpartij in het Limburgse Heerlen. Er is een Burgernet-actie opgezet om twee mannen en een vrouw te vinden. Een van de mannen draagt een opvallende witte broek met rode bies.
10x Partijen in Jemen bereiken eerste akkoord18/02 00u45 - Reformatisch Dagblad: Vertegenwoordigers van de strijdende partijen in Jemen hebben een eerste akkoord bereikt over het terugtrekken van troepen rond de Jemenitische havenstad Hodeidah, melden de Verenigde Naties.
10x Overlast op spoor en weg door brand in Beesd18/02 00u45 - Reformatisch Dagblad: Door een grote brand in een bedrijfspand aan de Ridderslag in Beesd (Gelderland) is er zondagavond overlast geweest op het spoor en de snelweg A2. Vanaf 23.00 uur tot ongeveer 00.15 uur reden er op verzoek van de brandweer geen treinen tussen Dordrecht en Geldermalsen.
10x Duitsland stopt uitlevering burgers na brexit18/02 00u45 - Reformatisch Dagblad: Duitsland zal na de brexit geen onderdanen meer uitleveren aan Groot-Brittannië. Of de Britten met een harde of zachte brexit de Europese Unie gaan verlaten, maakt voor het Duitse besluit niets uit, meldt de Britse krant The Financial Times.

Statistieken

Artikels:
31417
Gelezen:
10187
Aantal lezers nu:
29


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven