woensdag 12 december 2018, week 50


U bent nu hier: Meer nieuws van Reformatisch Dagblad pagina 2

Laatste updatecontrole: vandaag om 5u45
 

Reformatisch Dagblad

Verbergen Tonen
12/12 05u45  Brand crematorium Breda onder controle De brand in het crematorium in Breda is onder controle. Dat heeft de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant laten weten. De brand begon in een systeemplafond in het pand en was korte tijd uitslaand.
12/12 05u15  Uitslaande brand in plafond crematorium Breda In het crematorium van Breda woedt een grote brand, die korte tijd uitslaand was. De brand bevindt zich in het systeemplafond aan de achterzijde van het gebouw, meldt de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant.
12/12 04u45  Verzet in Nederlands-Indië in kaart gebracht Over het verzet tegen de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog is veel bekend. Veel minder bekend is dat er in voormalig Nederlands-Indië ook verzet was tegen de Japanse overheersing. Een website met persoonlijke verhalen over verzet in Zuidoost-Azië gaat daarom woensdagmiddag online: kaartvanindischverzet.nl.
12/12 04u00  Gebouwen van Facebook ontruimd na bommelding Meerdere gebouwen op de Facebook-campus in Menlo Park, Californië, zijn ontruimd vanwege een bommelding. Dat heeft Facebook bevestigd nadat meerdere Amerikaanse media het nieuws meldden. Alle werknemers zijn geëvacueerd en zijn veilig, zegt een woordvoerder tegen persbureau Reuters.
12/12 03u15  ING-topman Hamers wacht kruisverhoor in Kamer Topman Ralph Hamers van ING schuift woensdag aan bij een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over de stand van zaken in de financiële sector. Hij kan rekenen op een stevig kruisverhoor, want veel Kamerleden zijn erg kritisch over onder meer het witwasschandaal bij de bank.16 
12/12 02u45  Toch drie doden bij schietpartij Straatsburg Bij de schietpartij in Straatsburg zijn drie mensen omgekomen. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Cristophe Castaner gezegd. Eerder werd op basis van politiebronnen gemeld dat er vier mensen waren omgekomen. Nog twaalf mensen liggen gewond in het ziekenhuis, van wie er zes ernstig gewond zijn.
12/12 02u15  Trump steunt Saudische kroonprins De Amerikaanse president Donald Trump staat nog steeds achter de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. Dat zegt hij in een interview met persbureau Reuters. „Hij is de leider van Saudi-Arabië en dat is een waardevolle bondgenoot van ons.”
12/12 01u45  Schutter Straatsburg nog op de vlucht De man die vier mensen doodschoot bij een kerstmarkt in de Franse stad Straatsburg is nog steeds op de vlucht. Dat heeft de Franse politie bekendgemaakt. Eerder meldden bronnen dat hij was ingesloten en dat er een schietpartij tussen hem en de politie aan de gang was.
12/12 00u15  Borg Huawei-directeur op 10 miljoen dollar De Canadese rechter heeft de borg voor de cfo van Huawei, Meng Wanzhou, vastgesteld op 10 miljoen Canadese dollar, waarvan 7,5 miljoen in cash. Daarnaast moet Meng al haar paspoorten en andere reisdocumenten inleveren bij de Canadese autoriteiten.11 
12/12 00u15  Aantal hoge salarissen toegenomen Ruim een half miljoen huishoudens hadden volgens tellingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vorig jaar een besteedbaar inkomen na belastingen van meer dan 50.000 euro. In 2013 hadden nog 400.000 huishoudens een dergelijk inkomen.11 
11/12 23u45  „Schutter Straatsburg ingesloten door politie” De Franse politie heeft de schutter die dinsdagavond in het centrum van Straatsburg meerdere mensen doodschoot ingesloten. Er zou een schotenwisseling tussen de dader en de politie plaatsvinden, zei een bron dicht bij de operatie.
11/12 23u30  Blokhuis en Kamer vinden elkaar over keuzehulp Organisaties die keuzehulp aan ongewenst zwangere vrouwen bieden mogen daarbij niet aansturen op een bepaalde oplossing. Dat vindt staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid). Hij gaat met de clubs die deze hulp bieden een „indringend” gesprek voeren om hier voor te zorgen.
11/12 23u30  „Dodental schietpartij stijgt naar vier” Het dodental van de schietpartij in het centrum van de Franse stad Straatsburg is gestegen tot vier, volgens een politiebron.
11/12 23u15  „Geen Nederlanders onder slachtoffers” Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft geen aanwijzingen dat er Nederlanders zijn onder de slachtoffers in Straatsburg. Het ministerie laat weten dat het de situatie in de Franse stad op de voet volgt en contact heeft met de lokale autoriteiten.
11/12 23u01  Coalitie vindt tussenoplossing in Siriz-debat De coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn het dinsdagavond voorlopig eens geworden over de stappen die staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) nog moet zetten, voordat definitief duidelijk is of Siriz in aanmerking komt voor overheidsbekostiging.
Laatste update: vandaag om 5u45


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
10/12 12u00  Nederlander vast voor plofkraken DuitslandDe Spaanse autoriteiten hebben een Nederlander (27) opgepakt die in Duitsland betrokken zou zijn geweest bij plofkraken. De man is eind vorige maand overgeleverd aan Duitsland en zit daar in voorarrest, maakte de Duitse politie maandag bekend.
10/12 12u00  Brexit en handelszorgen drukken beurzenDe Europese beurzen deden maandag een stap terug. Beleggers verwerkten de lagere slotstanden op Wall Street, waar vrijdag de vrees de kop weer opstak voor het oplaaien van de handelsspanningen tussen de VS en China. Verder werd uitgekeken naar de belangrijke stemming in het Britse parlement over het brexit-akkoord op dinsdag.
10/12 12u00  Polikliniek Emmeloord per direct geslotenDe polikliniek van de IJsselmeerziekenhuizen in Emmeloord is per direct dicht. Patiënten kunnen daar niet meer terecht. Dat heeft een woordvoerder van de failliete MC Groep bevestigd, naar aanleiding van berichtgeving in De Stentor.
10/12 11u45  Opvolger zal Merkels lijn doortrekkenStabiliteit en continuïteit. Dat is waar de Duitse christendemocraten vorige week voor kozen. Angela Merkel heeft het partijvoorzitterschap van de CDU overgedragen aan Annegret Kramp-Karrenbauer.
10/12 11u45  NPO gaat door met College TourDe overstap van Twan Huys naar RTL betekent niet het einde van College Tour. De NPO gaat door met het programma, dat van NPO 3 naar NPO 1 verhuist. Dat maakte Frans Klein, directeur video van NPO, maandag bekend.
10/12 11u45  Tiener opgepakt na paniekuitbraak disco ItaliëDe Italiaanse politie heeft een tiener opgepakt nadat zes mensen om het leven waren gekomen in een nachtclub in Corinaldo. De jongen, die 15 of 16 zou zijn, heeft mogelijk een dodelijke paniekuitbraak veroorzaakt door met pepperspray te spuiten, berichten Italiaanse media.
10/12 11u45  EU aan de slag met mensenrechtensanctiesSchenders van mensenrechten waar ook ter wereld krijgen mogelijk in de toekomst te maken met individuele sancties vanuit de Europese Unie. De EU en haar lidstaten gaan op voorstel van Nederland uitwerken hoe zo’n sanctiesysteem eruit moet komen te zien.
10/12 11u30  Student Hoornbeeck luncht met koningspaarDaan Weijgertze (19), student aan het Hoornbeeck College, heeft vrijdag geluncht met koning Willem-Alexander en koningin Máxima.
10/12 11u30  ”Klein Polen” eensgezind achter ‘gele hesjes’Een week geleden stonden ze er met 1500 man. De dagen erna wisselde hun aantal, al naar gelang het weer. De ‘gele hesjes’ die hier sinds vier weken de kou trotseren hebben één doel: de snelweg blokkeren.
10/12 11u30  Prijs voor hedendaagse ”Stille Nacht” naar Cees RutgersCees Rutgers (67) is zondagavond gelauwerd in Museum Catharijneconvent in Utrecht voor zijn nieuw verzonnen tekst op de kerstklassieker ”Stille Nacht”.
10/12 11u30  Man rijdt met opzet supermarkt binnenEen 33-jarige man uit Dongen (Noord-Brabant) is met opzet een filiaal van Lidl binnengereden met zijn auto. De man is aangehouden door de politie en wordt verdacht van poging tot doodslag. Er vielen geen gewonden.
10/12 11u15  Politie vindt handgranaat in Den HaagDe politie in Den Haag heeft in de 1e Lulofsdwarsstraat een handgranaat gevonden. Agenten kregen in de vroege ochtend een melding dat er bij een scooter een explosief zou en liggen en dat er ook schoten waren gehoord. Na onderzoek van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) bleek het om een handgranaat te gaan.
10/12 11u00  Onderkoelde Pool in tentje overledenEen Poolse man die zondag onderkoeld werd gevonden in een tentje in de uiterwaarden bij het Gelderse Hoenzadriel is in het ziekenhuis overleden. Dat maakte de politie maandag bekend.
10/12 11u00  Ds. L. F. W. Sterk (PKN) overledenDs. L. F. W. Sterk, emeritus predikant binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), is donderdag overleden.
10/12 11u00  Omstreden migratiepact in Marrakesh aangenomenNa verhitte discussies de afgelopen weken is maandag het VN-migratiepact goedgekeurd tijdens een internationale conferentie in Marokko. Nasser Bourita, voorzitter van de conferentie, maakte maandag in Marrakesh het besluit bekend over het reeds onderhandelde document om de wereldwijde migratie in betere banen te leiden.
10/12 11u00  „38 procent Nederlandse huishoudens komt moeilijk rond”Zo’n 38 procent van de Nederlandse huishoudens kan moeilijk rondkomen. Dat zijn er minder vergeleken met 2012 en 2015, toen 45 procent de eindjes moeilijk aan elkaar kon knopen, blijkt uit een onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).
10/12 10u45  Omstreden migratiepact aangenomen in MarrakeshNa verhitte discussies de afgelopen weken is maandag het VN-migratiepact goedgekeurd tijdens een internationale conferentie in Marokko. Nasser Bourita, voorzitter van de conferentie, maakte maandag in Marrakesh het besluit bekend over het reeds onderhandelde document om de wereldwijde migratie in betere banen te leiden.
10/12 10u30  Koning verwelkomt presidentspaar KaapverdiëKoning Willem-Alexander heeft maandagochtend president Jorge Carlos Fonseca van het Afrikaanse Kaapverdië officieel verwelkomd bij het Koninklijk Paleis in Amsterdam. De president brengt een tweedaags staatsbezoek aan Nederland. Ook koningin Máxima en presidentsvrouw Ligia Fonseca waren bij de korte plechtigheid aanwezig. Het kabinet werd vertegenwoordigd door minister Sigrid Kraag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.
10/12 10u15  Auto in water, bestuurder doodEen nog onbekende automobilist is maandag in Pijnacker om het leven gekomen doordat hij met zijn voertuig op de Katwijkerlaan in het water was beland. Het is nog niet bekend waardoor hij van de weg raakte, zei een woordvoerder van de brandweer.
10/12 10u15  „Nederlanders komen makkelijker rond”Zo’n 38 procent van de Nederlandse huishoudens kan moeilijk rondkomen. Dat zijn er minder vergeleken met 2012 en 2015, toen 45 procent de eindjes moeilijk aan elkaar kon knopen, blijkt uit een onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).
10/12 10u15  „Goedkeuring EU intrekking brexit niet nodig”De Britse regering kan zonder goedkeuring van de andere 27 EU-lidstaten haar aanzegging om uit EU te stappen intrekken. Volgens het Europees Hof van Justitie blijft het land in dat geval onveranderd lid van de Europese Unie. Hoe Londen, mocht het eenzijdig het terugtrekkingsbesluit willen terugdraaien, dat doet moet het land binnen het eigen grondwettelijke kader regelen.
10/12 10u15  Zelfverbranding bij protest tegen carpool-appEen Zuid-Koreaanse taxichauffeur heeft zichzelf in brand gestoken bij het parlement van zijn land in Seoul. De 57-jarige man wilde volgens kennissen en de politie protesteren tegen een zogenoemde carpool-app, bericht persbureau Yonhap.
10/12 10u15  Afschieten van herten Oostvaardersplassen begonnenStaatsbosbeheer is maandagochtend begonnen met het afschieten van edelherten in de Oostvaardersplassen. De rechter bepaalde vorige week dat de herten gedood mogen worden om de populatie van dieren in het gebied terug te brengen.
10/12 10u00  Arrestatie om mishandeling tijdens livestreamEen Australische man die het videospel Fortnite speelde, is aangehouden omdat hij zijn partner zou hebben mishandeld tijdens een livestream. De 26-jarige gamer kreeg ruzie met de vrouw toen zij hem vroeg te stoppen met spelen en te komen eten, bericht de Australische omroep ABC.
10/12 10u00  Italiaanse criminelen en cocaïne in kinderboek Adri Burghout„Hou de lichten aan, idioot!” Met deze eerste zin van ”Geheime lading”, uitgesproken door een Italiaanse crimineel, zit de lezer meteen middenin het verhaal. De Italiaan wil samen met zijn handlangers uit handen van de politie blijven en daar heeft hij veel voor over.
10/12 10u00  Schoonmaakreus ISS schrapt 100.000 banenSchoonmaakbedrijf ISS schrapt de komende twee jaar wereldwijd 100.000 banen. In totaal werken er momenteel ongeveer 490.000 mensen bij de facilitair dienstverlener. Ook vertrekt de onderneming de komende jaren uit dertien landen. Doel van de operatie is om de bedrijfsvoering te versimpelen.
10/12 10u00  ”Kikkervisjes in de soep”: optimistische verhalen van Willemijn de Weerd voor kleuters en jonge kinderenKleuter Ella en Joep uit groep 3 wonen in dezelfde straat en spelen graag samen. Maar in ”Kikkervisjes in de soep. Vrolijke voorleesverhalen over Ella en Joep” beleven ze ook los van elkaar van alles.
10/12 10u00  Vrouwen geven openheid over intimiteit met manAls Corina Schipaanboord érgens van overtuigd is, dan is het wel van het feit dat praten over iets je verder helpt. Voor haar nieuwste boek heeft ze een intiem onderwerp gekozen: seksualiteit binnen het huwelijk. In ”Vertrouwelijk” vertellen zeventien vrouwen, variërend van 21 tot 46 jaar, open over hun intieme leven met hun man. De meesten van hen hebben een reformatorische achtergrond.
10/12 10u00  EU: 66 miljoen voor maritieme missie SomaliëDe Europese missie om Somalië te helpen de orde op zee te handhaven wordt verlengd tot en met 31 december 2020. Het budget tot die tijd is vastgesteld op 66,1 miljoen euro.
10/12 10u00  Paus wil homo’s weren uit gewijd ambtPaus Franciscus wil dat mensen met een homoseksuele geaardheid geen priester, pater of non worden. Daarmee lijkt een einde te komen aan de vermeende pauselijke openheid ten opzichte van homoseksuelen.
10/12 10u00  Afschieten van herten begonnenStaatsbosbeheer is maandagochtend begonnen met het afschieten van edelherten in de Oostvaardersplassen. De rechter bepaalde vorige week dat de herten gedood mogen worden om de populatie van dieren in het gebied terug te brengen.
10/12 10u00  Artsen: voer helmplicht in voor snorfietsersOok mensen op een snorfiets zouden verplicht een helm moeten dragen. Daarvoor pleiten 130 artsen uit diverse Nederlandse ziekenhuizen. De artsen bieden dinsdag een brandbrief aan de Tweede Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat aan. De Tweede Kamer debatteert woensdag over maatregelen om de verkeersveiligheid te vergroten.
10/12 10u00  Damrak doet stap terugDe aandelenbeurs in Amsterdam deed maandag een stap terug. Ook de andere Europese beurzen gingen omlaag. Beleggers verwerkten de lagere slotstanden op Wall Street, waar vrijdag de handelsvrees weer oplaaide. Verder werd uitgekeken naar de belangrijke stemming in het Britse parlement over het brexit-akkoord op dinsdag.
10/12 09u45  SGP buiten coalitie West Betuwe om koopzondagDe SGP blijft vanwege de koopzondagen buiten de coalitie van West Betuwe. Informateur Marianne Kallen heeft geadviseerd om onderzoek te doen naar een college met Dorpsbelangen, CDA, Leefbaar Lokaal Belang, ChristenUnie en GroenLinks. Deze coalitie heeft 17 van de 31 zetels.
10/12 09u45  FNV staat alleen met ultimatum aan PostNLHet ultimatum dat FNV aan PostNL heeft gesteld, kan niet op bijval van andere vakbonden rekenen. FNV dreigt met acties als het post- en pakketbedrijf niet voor 12.00 uur aan haar eisen voor een nieuwe cao tegemoetkomt. De andere drie bonden die over een nieuwe arbeidsovereenkomst onderhandelen, CNV, BVPP en VHP2, vinden het nog veel te vroeg voor acties.
10/12 09u45  EU verlengt sancties tegen CongolezenDe Europese sancties tegen veertien Congolezen vanwege schending van de mensenrechten zijn met een jaar verlengd. Hun tegoeden in de EU blijven bevroren en ze krijgen geen visum.
10/12 09u45  Krachtenbundeling voor ziekenhuis LelystadMaatschappelijke organisaties in Lelystad gaan een stichting oprichten, met als doel „alle middelen aan te wenden om een volwaardig ziekenhuis in Lelystad te behouden”. Dat maakten de organisaties, verenigd in de Stichting Behoud Zuiderzee Ziekenhuis, maandag bekend.
10/12 09u30  OM vervolgt 10 zaken insulinemoordenHet Openbaar Ministerie gaat in zeker tien zaken vervolging instellen tegen de medewerker van verzorgingshuizen die wordt verdacht van zogeheten insulinemoorden. Twee zaken zijn nog in onderzoek en kunnen daar nog bijkomen. Drie zaken laat het OM vallen, zo heeft de aanklager maandag tijdens een vijfde inleidende zitting voor de rechtbank in Rotterdam gezegd.
10/12 09u30  Cees Rutgers wint ”Stille Nacht”-wedstrijdCees Rutgers uit Engelen heeft de ”Stille Nacht”-wedstrijd van het KRO-NCRV-radioprogramma ”Zin in Weekend!” gewonnen.
10/12 09u30  AEX begint met verliesDe aandelenbeurs in Amsterdam is maandag met verlies begonnen. Ook de andere Europese beurzen openden lager. Beleggers verwerkten de lagere slotstanden op Wall Street, waar vrijdag de handelsvrees weer oplaaide. Verder werd uitgekeken naar de belangrijke stemming in het Britse parlement over het brexit-akkoord op dinsdag.
10/12 09u15  Sterke afzwakking groei Turkse economieDe groei van de Turkse economie is in het derde kwartaal scherp afgezwakt, vooral door de sterke waardedaling van de Turkse lira. Dat komt naar voren uit cijfers van het Turkse statistiekbureau.
10/12 09u15  Rus schuldig aan moord op 78 vrouwenEen voormalige Russische politieman, die al levenslang in de cel zit voor de moord op 22 vrouwen, is maandag schuldig bevonden aan nog eens 56 moorden.
10/12 09u15  Musk: niemand controleert mijn tweetsDe tweets van Tesla-topman Elon Musk worden niet gecontroleerd voordat hij ze uitstuurt. Dat zei hij zondag in het Amerikaanse televisieprogramma 60 Minutes. Volgens Musk hoeven alleen zijn tweets die de beurskoers van Tesla kunnen beïnvloeden, te worden gecontroleerd en geldt anders de vrijheid van meningsuiting.
10/12 08u45  Ds. K. Hak neemt beroep aan naar hervormd LiendenDs. K. Hak, predikant van de hervormde gemeente te Goudswaard, heeft het beroep aangenomen dat de hervormde gemeente te Lienden op hem had uitgebracht.
10/12 08u45  VermaningMattheüs 13:25
10/12 08u30  Ook BP krijgt klimaatresolutie aan broekNa Shell krijgt ook het Britse BP een klimaatresolutie van vereniging Follow This aan zijn broek. Het is voor het eerst dat de klimaatactivistische aandeelhouder zich op een andere oliemaatschappij richt. Follow This koopt aandelen in de gas- en oliemaatschappijen zodat het die resoluties kan indienen. De milieugroepering denkt er ook over om ExxonMobil en Chevron aan te pakken, maar doet dit alleen als het geen andere groeperingen in de weg zit.
10/12 08u15  Duitse export toont herstelDe export van Duitsland is in oktober gestegen, na de daling een maand eerder. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Duitse federale statistiekbureau.
10/12 08u15  Orgel- en klavecimbelbouwer Gerrit Klop (83) overledenOrgel- en klavecimbelbouwer Gerrit Klop uit Garderen is woensdag 5 december na een ziekbed van enkele maanden op 83-jarige leeftijd overleden.
10/12 08u15  Macron spreekt het volk toeIn de al weken durende crisis rond de ‘gele hesjes’-protesten wil de Franse president Emmanuel Macron zich maandagavond publiekelijk uiten. Dat bevestigden bronnen in het Élysée aan het Duitse persbureau DPA. Het staatshoofd wil zich om 20.00 uur met een toespraak voor de televisie tot het volk wenden.
10/12 08u00  No-dealbrexit kost Nederland 2,3 miljardAls het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat zonder akkoord, kost dat Nederland tot en met 2023 zo’n 2,3 miljard euro. Dat blijkt uit een rapport van de Algemene Rekenkamer. Daarbovenop komen nog eens extra bijdragen aan de EU in de de begroting van 2021 tot 2027.
10/12 07u30  Nikkei begint week fors lagerDe aandelenbeurs in Japan is maandag met een fors verlies aan de nieuwe handelsweek begonnen. Een dieper dan verwachte krimp van de Japanse economie en tegenvallende Chinese handelscijfers zorgden voor een negatieve stemming. Ook elders in het Verre Oosten gingen de beursgraadmeters omlaag.
10/12 07u30  Wakker Dier wil staleend uit de schappenDe leefomstandigheden van de staleenden die supermarktketens Albert Heijn, Aldi en Lidl verkopen tijdens de kerstdagen lijden een erbarmelijk leven, stelt Wakker Dier. De organisatie roept deze winkelketens op het gevogelte uit de schappen te halen.
10/12 07u30  Oud-voorzitter Nissan aangeklaagd in JapanCarlos Ghosn, de opgepakte voormalig voorzitter van Nissan, is in Japan aangeklaagd vanwege valse verklaringen in financiële rapporten van het bedrijf. Zijn assistent Greg Kelly is hetzelfde misdrijf ten laste gelegd. Nissan is ook aangeklaagd voor het overtreden van de financiële wet in Japan.
10/12 07u15  „Wakker dier wil staleend uit de schappen”De leefomstandigheden van de staleenden die supermarktketens Albert Heijn, Aldi en Lidl verkopen tijdens de kerstdagen lijden een erbarmelijk leven, stelt Wakker Dier. De organisatie roept deze winkelketens op het gevogelte uit de schappen te halen.
10/12 07u00  Grote staking legt Duits treinverkeer platIn heel Duitsland is het treinverkeer grotendeels stilgevallen door een staking van treinpersoneel. In de staat Beieren rijden er maandagochtend helemaal geen treinen. In veel andere delen van het land gaan er amper treinen.
10/12 07u00  „Dit jaar geen Klimaatakkoord door onenigheid”Dit jaar wordt er geen Klimaatakkoord meer gesloten door de vier regeringspartijen, omdat CDA en VVD dwarsliggen. Dat schrijft het AD op basis van bronnen rond het kabinet. De twee partijen zijn bang dat de benzine- en dieselprijzen omhoog gaan.
10/12 06u15  Voorzitter Nissan aangeklaagd in JapanCarlos Ghosn, de opgepakte voorzitter van Nissan, is in Japan aangeklaagd vanwege valse verklaringen in een veiligheidsrapport van het bedrijf. Zijn assistent Greg Kelly is hetzelfde misdrijf ten laste gelegd. Nissan is ook aangeklaagd voor het overtreden van de financiële wet in Japan.
10/12 05u45  ’1.300 Nederlandse cfo’s op lijst hackers’AMSTERDAM (ANP) De gegevens van zeker 1.300 Nederlandse financiële bestuurders staan op een lijst van de hackersgroep London Blue. Dat zegt de hoofdanalist van cybersecuritybedrijf Agari, Crane Hassold, tegen het FD. De mensen op deze lijst worden benaderd in een ceo-fraude.
10/12 05u30  Wat staat er in het VN-migratiepact?In de Marokkaanse stad Marrakesh praten landen maandag en dinsdag over het zogenoemde migratiepact, dat binnen de Verenigde Naties tot stand kwam. Het document, dat migratiestromen in betere banen moet leiden, is omstreden: veel landen hebben er al intern over gesteggeld en/of hebben laten weten dat ze niet hun handtekening zetten. Wat staat er in het migratiepact, dat officieel heet ‘Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration’?
10/12 05u15  Twee verdachten 8 decemberproces bij rechterIn het 8 decemberstrafproces staan maandag twee verdachten terecht in Suriname. Deze twee, Harvey Naarendorp en John Hardjoprojitno, waren ten tijde van de decembermoorden in 1982 minister. Daarom dient hun zaak bij de kantonrechter en niet bij de krijgsraad zoals bij de andere verdachten in dit strafproces het geval was.
10/12 04u45  Vredespaleis in het blauw voor mensenrechtenHet Vredespaleis in Den Haag baadt maandag vanaf eind van de middag in blauw licht. Met de actie wil het paleis aandacht vragen voor de Wereld Mensenrechten Dag.
10/12 04u15  Hof start proces moorden in StaatsliedenbuurtTegen Anouar ‘Popeye’ B. (38) en Adil ‘Kinker’ A. (30) begint maandag het hoger beroep over hun rol bij de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt eind 2012. Beide mannen zijn in mei 2016 door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot levenslang.
10/12 03u15  „Politie registreert afkomst om diversiteit”De politie registreert de afkomst van alle werknemers om ervoor te zorgen dat er meer diversiteit komt binnen het politiekorps. Dat zegt Lute Nieuwerth, de man die over diversiteit gaat bij de politie, in een interview met de Volkskrant. Officieel is het niet toegestaan om de afkomst van werknemers te noteren.
10/12 03u00  Militair op Curaçao aangehouden met drugsEen 24-jarige Nederlandse militair is zaterdagavond op Curaçao bij een uitgaansgelegenheid door bewakingspersoneel aangehouden terwijl hij cocaïne bij zich had. Daarna is hij overgedragen aan opsporingsambtenaren van de Koninklijke Marechaussee. De militair wordt teruggestuurd naar Nederland.
10/12 01u30  Chili stapt dag voor tekenen uit migratiepactSantiago (ANP/RTR) - De Chileense regering heeft een dag voor het tekenen van het VN-migratiepact in Marokko besloten om het akkoord niet te tekenen. „Onze positie is helder. Migratie is geen recht”, zegt de onderminister van Binnenlandse Zaken tegen een lokale krant. „Landen mogen zelf bepalen op welke voorwaarden ze mensen toelaten.”
10/12 01u00  Consumentenbond dreigt KLM met rechtszaakDe Consumentenbond dreigt met een rechtszaak tegen luchtvaartmaatschappij KLM. De organisatie wil dat KLM onmiddellijk stopt met haar no-show beleid, waarmee ze reizigers onrechtmatig op kosten zou jagen. Als KLM de clausule niet uit haar voorwaarden schrapt, stapt de Consumentenbond naar de rechter.
10/12 00u45  800 huishoudens Stompwijk kort zonder stroomRuim achthonderd huishoudens in Stompwijk (Zuid-Holland) hebben zondagavond ruim een uur zonder elektriciteit gezeten. Kort na 23.00 uur was de storing verholpen, liet netwerkbeheerder Stedin weten.
10/12 00u45  Ayers wordt geen stafchef van TrumpNick Ayers, die de laatste dagen veel werd genoemd als nieuwe stafchef van de Amerikaanse president Trump, gaat wat anders doen en vertrekt eind van het jaar uit het Witte Huis. Dat heeft hij via Twitter laten weten. Ayers (36) is nu stafchef van vicepresident Pence.
10/12 00u45  Man steekt drie vrouwen op station MulhouseEen vermoedelijk verwarde man heeft zondagmiddag op het treinstation van het Oost-Franse Mulhouse drie vrouwen met een mes gestoken. Hij deed dat hoogstwaarschijnlijk zonder aanleiding. De krant L’Alsace meldde dat de drie vrouwen gewond naar het ziekenhuis zijn vervoerd.
10/12 00u45  China ontbiedt VS-ambassadeur om zaak-HuaweiChina heeft de Amerikaanse ambassadeur zondag op het matje opgeroepen voor een „krachtig protest” tegen de arrestatie in Canada van Huawei-topvrouw Meng Wanzhou. Peking wil dat de Verenigde Staten het arrestatiebevel intrekken.
10/12 00u45  Brandweer haalt jochie met hoogwerker omlaagDe brandweer heeft zondagavond in Tilburg in de wijk Hasselt een 7-jarig jochie met een hoogwerker naar beneden moeten halen, nadat hij uit het slaapkamerraam op de eerste verdieping was geklommen. Hij was op de kast van een rolluik geklauterd.
10/12 00u45  SANA: toch geen aanval op vliegveld DamascusHet Syrische staatspersbureau SANA meldde zondagavond aanvankelijk dat er was geschoten bij het internationale vliegveld van Damascus. Maar een paar uur later werd dat bericht verwijderd.
10/12 00u45  Man raakt te water en overlijdtEen man is zondag overleden bij het Zeeuwse Oost-Souburg doordat hij door onbekende reden te water was geraakt. Dat maakte de politie bekend.
10/12 00u45  Franse minister: protesten „economische ramp”De gelehesjes-protesten die Frankrijk nu al vier weken in de greep houden zijn „een ramp voor het bedrijfsleven en een ramp voor onze economie”. Dat zei de Franse Financiën-minister Le Maire zondag, terwijl hij in Parijs enkele grote winkels bezocht, een dag na de laatste betogingen.
10/12 00u45  Frankrijk checkt Russische invloed #gelehesjesFrankrijk is een onderzoek begonnen naar mogelijke Russische bemoeienis met de gelehesjes-protesten die het land nu al een paar weken in zijn greep houden. Franse veiligheidsdiensten bekijken of de Russen zich inderdaad met de betogingen bemoeien, zei minister Le Drian van Buitenlandse Zaken.
10/12 00u45  Mars tegen Marrakesh door verenigingen BelgiëRechtse organisaties en jongerenverenigingen in België houden zondag 16 december in Brussel een protestactie tegen het VN-migratiepact. Dat wordt maandag besproken in het Marokkaanse Marrakesh. De nationalistische studentenverenigingen KVHV en NSV werken voor de ‘Mars tegen Marrakesh’ onder meer samen met de extreemrechtse organisatie Voorpost en de wegens racisme in opspraak geraakte Vlaamse jeugdbeweging Schild en Vrienden.
10/12 00u45  „Macron ontvangt vakbonden maandagmorgen”De Franse president Emmanuel Macron heeft vertegenwoordigers van onder meer vakbonden en werkgevers uitgenodigd voor overleg maandag in het Élysée in Parijs. Meerdere bronnen hebben aan de zender BFMTV gemeld dat het overleg om 10.00 uur begint en dat het gaat over de betogingen van de ‘gele hesjes’ die al vier weekenden op rij uit de hand zijn gelopen.
10/12 00u45  Eerste directe overleg tegenstanders JemenVoor het eerst sinds het begin van het vredesoverleg in Zweden is er rechtstreeks contact tussen de strijdende partijen in Jemen. Onder druk van westerse bemiddelaars is een delegatie van president Abd-Rabbu Mansour Hadi zondag rond de tafel gaan zitten met een delegatie van de opstandige Houthi’s.
10/12 00u45  A8 bij Zaandam weer open na ongelukDe snelweg A8 tussen Zaandam en Amsterdam bij knooppunt Zaandam is zondag weer vrijgegeven, nadat de weg uren gestremd was geweest als gevolg van een ongeluk. Bij dat ongeluk waren naar schatting negen voertuigen betrokken, zei een woordvoerder van Rijkswaterstaat Verkeersinformatie.
10/12 00u45  President van Kaapverdië komt op staatsbezoekKoning Willem-Alexander en koningin Máxima ontvangen maandagmorgen in het Koninklijk Paleis in Amsterdam president Jorge Carlos Fonseca van Kaapverdië en zijn echtgenote. Het is het begin van een tweedaags staatsbezoek aan Nederland van de president en zijn vrouw. De visite moet de historische banden met de West-Afrikaanse eilandengroep versterken en biedt een kans de economische relaties uit te breiden.
10/12 00u45  Man overvallen door stijgende waterEen man die al enige tijd bivakkeerde in een tentje in een natuurgebied vlakbij Kerkdriel (Gelderland), is zondag in kritieke toestand in het ziekenhuis beland na te zijn overvallen door het snel stijgende water van de Maas. Een woordvoerder van de brandweer bevestigde berichtgeving hierover door het Brabant Dagblad. De man raakte onderkoeld.
10/12 00u45  „Handelsspanningen domineren beurzen”De wereldwijde aandelenbeurzen blijven komende week in de ban van de internationale handelsspanningen. De vrees voor een escalatie van de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog zorgde vorige week voor grote onrust bij beleggers, waarbij de Amsterdamse AEX-index donderdag zelfs voor het eerst in bijna twee jaar onder de 500 punten dook.
10/12 00u45  Chauffeur vast voor schieten op „gele hesjes”Een 60-jarige Spaanse vrachtwagenchauffeur is in de nacht van zaterdag op zondag opgepakt, omdat hij bij de Franse stad Béziers met losse flodders had geschoten op betogers in gele hesjes. Het Spaanse persbureau Europa Press meldt dat een betoger door het incident lichtgewond raakte.
10/12 00u45  „Vrouw die in zinkgat viel is in shock”De vrouw die zondag in het Groningse Ten Boer in een zinkgat viel van zo’n vier meter diep is een 70-jarige vrouw uit Californië die op bezoek was bij haar vriendin. Ze is in shock en heeft waarschijnlijk een lichte hersenschudding. Dat vertelde de vriendin, Elisabeth Posthumus-Meyjes, tegen actualiteitenrubriek Hart van Nederland.
10/12 00u45  Buma: onzeker of akkoord klimaattafels komtHet is onzeker of het lukt aan de klimaattafels tot een akkoord te komen. Dat zei Sybrand Buma van regeringspartij CDA zondag in het programma Buitenhof.
10/12 00u45  „Macron moet snel koopkracht repareren”De al acht dagen vrijwel onzichtbare Franse president Emmanuel Macron spreekt volgens zijn medewerkers maandag of dinsdag tot de natie over de golf van protest en rellen. Die zijn van de sinds oktober actieve protestbeweging van de ‘gilets jaunes’ (gele hesjes).
08/12 23u30  Belgische premier vervangt N-VA-ministersDe Belgische premier Charles Michel gaat de drie N-VA-ministers in zijn coalitieregering vervangen. Wat hem betreft is de N-VA zelf uit de regering gestapt. Zondag vertrekt Michel naar de Marokkaanse stad Marrakesh, waar wordt gestemd over het migratiepact. De N-VA is daartegen, de drie andere coalitiepartners zijn voor.
08/12 23u30  Dronken man knalt op politieautoEen dronken man is zaterdagavond met zijn auto op een stilstaande politieauto gebotst. Dat gebeurde op de Talmaweg in Dordrecht, zo meldt de politie op Twitter.
08/12 21u45  Auto te water, bestuurder overledenDe bestuurder van een auto die zaterdag te water raakte bij Randwijk (Gelderland) is overleden. De hulpdiensten wisten het slachtoffer uit de auto te bevrijden, maar hulp mocht niet meer baten.
08/12 21u45  Zoektocht naar vermiste kitesurfer Den HaagHulpdiensten hebben zaterdagmiddag en -avond aan de kust bij Scheveningen gezocht naar een vermiste kitesurfer, zo meldt de brandweer Haaglanden. Er werd een helikopter ingezet en reddingsboten van Katwijk, Scheveningen en Ter Heijde hebben op zee gezocht. Rond 21.15 uur werd de zoektocht gestaakt wegens het slechte zicht en het slechte weer.
08/12 21u30  Premier Michel naar Marrakesh ondanks spanningDe Belgische premier Charles Michel vertrekt maandag ‘gewoon’ naar de Marokkaanse stad Marrakesh om te stemmen over het zogenoemde migratiepact, ondanks toenemende spanningen in zijn regering.
08/12 21u30  Overlast en afgelastingen door wind en regenDe harde wind heeft zaterdag op verschillende plekken in Nederland geleid tot overlast. Het KNMI waarschuwde voor zware windstoten tot 90 kilometer per uur, vooral tijdens buien. Voor het hele land met uitzondering van het noordoosten werd daarom code geel afgegeven.
08/12 21u00  Bijna 1400 aanhoudingen in FrankrijkIn heel Frankrijk zijn zaterdag bijna 1400 ‘gele hesjes’ -betogers aangehouden van wie er een kleine duizend nog vastzitten. Ongeveer zestig mensen raakten gewond, onder wie drie veiligheidsfunctionarissen.
08/12 20u45  Dissidente Ljoedmila Aleksejeva (91) overledenDe Russische mensenrechtenvoorvechter Ljoedmila Aleksejeva is op 91-jarige leeftijd in Moskou overleden. Ze was een historicus en een van de laatste Sovjet-dissidenten. Tot het laatst bleef ze aan het werk, altijd kritisch over autoriteiten en het Kremlin.
08/12 20u45  AMC stopt met inkopen Amerikaanse hoofdenHet Amsterdams ziekenhuis AMC stopt met de inkoop van hoofden uit de Verenigde Staten die bestemd zijn voor onderwijs. Hoewel die activiteit legaal is, heeft het ziekenhuis moeite met de „agressieve manier” waarop de Amerikaanse verkoper, het bedrijf Science Care, nieuwe klanten werft.
08/12 20u15  „Evangelie gaat confrontatie met machten aan”Macht en evangelie liggen dichter bij elkaar dan vaak gedacht wordt, meent dr. J. van Eck. „De confrontatie met de machten wordt in de Handelingen van de apostelen zichtbaar.”
08/12 20u00  Spullen Frank Sinatra leveren miljoenen opKunst, sieraden, boeken en memorabilia uit de nalatenschap van Frank en Barbara Sinatra hebben op een veiling in New York 9,2 miljoen dollar opgebracht, omgerekend ruim 8 miljoen euro. Dat is ongeveer het dubbele van wat veilinghuis Sotheby’s vooraf had ingeschat.
08/12 20u00  „Trump meldt vertrek van stafchef John Kelly”John Kelly, de stafchef van het Witte Huis, stapt voor eind van het jaar op. Volgens persbureau Bloomberg heeft president Trump dat gezegd, overigens zonder de naam van een opvolger te noemen.
08/12 19u45  Rumoer rond Ruslandonderzoek Mueller nog niet ten eindeHet blijft rumoerig rond het Ruslandonderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller. Naar men zegt is het rapport bijna klaar. Toch moet niet uitgesloten worden dat het allemaal met een sisser afloopt. Want als William Barr de nieuwe minister van Justitie zou worden, dan zal hij Mueller veel dichter op de huid zitten dan zijn voorganger Sessions.
08/12 19u45  Vrouw neergestoken op woonboot AmsterdamEen vrouw is zaterdag aan het begin van de avond gewond geraakt bij een steekincident op een woonboot aan de Keizersgracht in Amsterdam. Ze is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht.
08/12 19u45  Formatie blijft een zoektocht, ook wat de procedures betreftDe formatie van een kabinet is een strijd. Gelukkig bestaan er voor het voeren ervan regels. Let wel, beweeglijke regels, die bij elke formatie aangevuld moeten worden: huiswerk voor de Tweede Kamer.
08/12 19u00  Overlast en afgelastingen door slecht weerDe harde wind heeft zaterdag op verschillende plekken in Nederland geleid tot overlast. Het KNMI waarschuwde voor zware windstoten tot 90 kilometer per uur, vooral tijdens buien. Voor het hele land met uitzondering van het noordoosten werd daarom code geel afgegeven.
08/12 18u15  Katholieken zalig verklaard in AlgerijeKardinaal Giovanni Becciu heeft zaterdaq in de Algerijnse stad Oran negentien katholieken zalig verklaard. Niet eerder is dat in het islamitische Algerije met zoveel mensen tegelijk gebeurd.
08/12 18u15  Gearresteerde ‘Project X’-mannen weer vrijDe zes mannen die vrijdag zijn aangehouden in Katwijk zijn zaterdag weer naar huis gestuurd. Justitie gaat hun zaken beoordelen, liet de politie weten.
08/12 18u00  Ongeluk kost motorrijder (67) het levenEen 67-jarige motorrijder is zaterdagmiddag om het leven gekomen bij een ongeval op de Eindsestraat in het Noord-Brabantse dorp Drongelen, meldt de politie. Vermoedelijk verloor de bestuurder door onbekende oorzaak de macht over het stuur en belandde in een weiland. Er is nog tevergeefs geprobeerd de man te reanimeren.
08/12 17u45  KLM schrapt 144 vluchten wegens slecht weerWegens het slechte weer heeft KLM zaterdag in totaal 144 vluchten van en naar Schiphol geannuleerd. Dat maakte een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij bekend.
08/12 17u45  Kritiek Erdogan op geweld tegen „gele hesjes”De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vindt dat de politie zich in onder meer Parijs en Brussel schuldig heeft gemaakt aan „buitensporig geweld” tegen de betogers in gele hesjes. Hij zei dat de chaos regeert in Europa, en dan vooral in Parijs.
08/12 17u45  Lector Nigel Lamb: gegrepen door de sfeer van de anglicaanse liturgieHij kent de gereformeerde gezindte inmiddels aardig. Door zijn optredens bij Sonante Vocale, het Kampen Boys Choir, het Gorcum Boys Choir. En door amateurs die in de Haagse lutherse het beroemde Bätzorgel komen bespelen. Toch zal Nigel Lamb (62) zich nooit echt thuis kunnen voelen bij gereformeerden. De sfeer van de Anglicaanse Kerk blijft trekken.
08/12 17u30  Waarom Amerikanen na de kerkdienst gaan shoppenVoor de helft van de Amerikaanse christenen is het Bijbels gebod om een dag per week te rusten nog steeds van kracht. Voor de meeste van hen hoort bij die dag ook de kerkgang. Maar na de dienst even shoppen is ook geen probleem.
08/12 17u30  Zo’n 12.000 deelnemers aan Mars voor het LevenOngeveer 12.000 mensen waren zaterdag op het Malieveld in Den Haag voor de Stille Mars voor het Leven van de stichting Schreeuw om Leven. De mars werd dit jaar voor de 26e keer gehouden.
08/12 17u15  12.000 doen mee aan Mars voor het LevenOngeveer 12.000 mensen waren zaterdag op het Malieveld in Den Haag voor de Stille Mars voor het Leven van de stichting Schreeuw om Leven. De bijeenkomst georganiseerd door de christelijke pro-life-organisatie is tegen onder meer abortus en euthanasie. De mars werd dit jaar voor de 26e keer gehouden.
08/12 17u15  Opnieuw felle protesten in FrankrijkBij nieuwe demonstraties van de ‘gilets jaunes’ (gele hesjes) in Parijs is het weer tot plunderingen en confrontaties met de politie gekomen. Net als bij eerdere betogingen werden ook nu auto’s in brand gestoken en winkels beroofd. Demonstranten wierpen her en der barricades op. Bij confrontaties tussen de betogers en de ordetroepen zijn in Parijs zeker dertig gewonden gevallen.
08/12 17u15  Week 49 in beeld: Afscheid van Bush, oproer in Parijs en ChanoekaDe webredactie van het Reformatorisch Dagblad selecteert elke week een reeks bijzondere, opvallende en indrukwekkende foto’s uit de honderden foto’s die ze onder ogen kreeg.
08/12 17u00  Ruim dertig gewonden door onlusten ParijsBij confrontaties tussen de betogers in gele hesjes en de ordetroepen zijn zaterdag in Parijs zeker dertig gewonden gevallen. De politie heeft dat gemeld aan de zender BFMTV.
08/12 17u00  Slecht weer nekt Scheveningen Light WalkDe Scheveningen Light Walk gaat niet door. Door het slechte weer is de lichtjeswandeltocht afgelast. De veiligheid op en rondom het parcours kan onvoldoende worden gewaarborgd.
08/12 17u00  Week 49 in beeld: ..., ... en ...De webredactie van het Reformatorisch Dagblad selecteert elke week een reeks bijzondere, opvallende en indrukwekkende foto’s uit de honderden foto’s die ze onder ogen kreeg.
08/12 16u45  Enexis vervangt slimme meters wegens defectNetbeheerder Enexis vervangt 159 zogenoemde slimme gasmeters van het merk Itron, omdat er een mankement is geconstateerd bij enkele van de apparaten. Een woordvoerster van Netbeheer Nederland bevestigt zaterdag berichtgeving hierover door het consumentenprogramma Kassa.
08/12 16u30  Trump draagt Milley voor als topmilitairPresident Donald Trump draagt viersterrengeneraal Mark Milley voor als de nieuwe topmilitair van de VS. Trump meldde op Twitter dat hij Milley op het oog heeft als voorzitter van de gezamenlijke chefs van staven. Milley moet marinegeneraal Joseph Dunford opvolgen.
08/12 16u15  Rustig protest ‘gele hesjes’ in NederlandEnkele honderden mensen hebben zaterdag in diverse steden in ons land deelgenomen aan het protest van de beweging van ‘gele hesjes’. De demonstraties van maatschappelijke onvrede verliepen over het algemeen rustig en vreedzaam. Alleen rond het protest in Amsterdam zijn drie aanhoudingen verricht wegens onder meer belediging, het dragen van een fakkel en het meevoeren van vuurwerk en twee messen.
08/12 16u15  Pieter-Christiaan ambassadeur Rode KruisPrins Pieter-Christiaan is benoemd tot ambassadeur van het Rode Kruis Prinses Margriet Fonds, zo maakte het Rode Kruis bekend. Zaterdag nam de prins afscheid als vicevoorzitter van het bestuur van de hulporganisatie, omdat zijn benoemingstermijn is afgelopen.
08/12 16u15  Stille armoede: weduwe komt elke maand 200 euro tekortAls íemand weet hoe het is om rood te staan, dan is het Mieneke van Lienden (64) wel. Ze moet alles op alles zetten om rond te komen van amper 1000 euro per maand. Dat lukt echter niet. Sinds enkele jaren krijgt ze eten van de voedselbank.
08/12 16u00  Timmermans officieel topkandidaat voor EUDe Europese sociaaldemocraten hebben Frans Timmermans zaterdag officieel gekozen als hun kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. De ruim duizend gedelegeerden bevestigden de kandidatuur van de voormalige minister van Buitenlandse Zaken tijdens een partijdag van de Europese sociaaldemocraten in Lissabon.
08/12 15u30  China waarschuwt Canada na aanhouding topvrouwChina eist dat Canada financieel directeur Meng Wanzhou van het techbedrijf Huawei onmiddellijk vrijlaat. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken meldde zaterdag dat Canada de gevolgen zal moeten dragen als het geen gehoor geeft aan de eis van Peking.
08/12 15u30  Politie houdt ‘gele hesjes’ weg bij BinnenhofDe politie heeft zaterdag demonstranten met gele hesjes de toegang geblokkeerd naar het Binnenhof. Ongeveer honderd mensen hadden daar een poging toe gedaan, maar werden tegengehouden door flink wat politiemensen.
08/12 15u30  Burgers in Libanon lopen groot risico door wapenopslag van HezbollahDe raketten van Hezbollah zitten onder huizen van burgers. Wat moet het Israëlische leger daartegen doen? Ze toch opblazen? Daardoor zou een complete woonwijk kunnen worden weggevaagd.
08/12 15u15  Trump: verband klimaatpact en gele hesjesDonald Trump heeft in een tweet vastgesteld dat het klimaatakkoord van Parijs niet zo goed uitpakt voor Frankrijk. „Protesten en oproer in heel Frankrijk. Mensen willen geen grote sommen geld betalen, waarvan veel gaat naar derdewereldlanden (die op twijfelachtige wijze worden geleid) om wellicht het milieu te beschermen”, aldus de Amerikaanse president.
08/12 15u15  Weer plunderingen tijdens protest gele hesjesIn de marge van het protest van de circa 8000 ‘gilets jaunes’ (gele hesjes) in Parijs zijn opnieuw plunderaars actief. Zo is volgens plaatselijke media een winkel met mobiele telefoons op de Champs-Élysées doelwit geworden.
08/12 15u00  Weer plunderingen tijdens ‘geel’ protestIn de marge van het protest van de circa 8000 ‘gilets jaunes’ (gele hesjes) in Parijs zijn opnieuw plunderaars actief. Zo is volgens plaatselijke media een winkel met mobiele telefoons op de Champs-Élysées doelwit geworden.
08/12 15u00  Burgers in Libanon lopen groot risico door wapenopslag van Hezbollah.De raketten van Hezbollah zitten onder huizen van burgers. Wat moet het Israëlische leger daartegen doen? Ze toch opblazen? Daardoor zou een complete woonwijk kunnen worden weggevaagd.
08/12 14u45  Twee aanhoudingen bij Mars voor het LevenIn Den Haag zijn tijdens de Mars voor het Leven twee personen aangehouden wegens ordeverstoring. Dat laat de politie van het stadsdeel Haagse Hout via Twitter weten.
08/12 14u30  N-VA wil stemonthouding over migratiepactDe Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) wil dat België zich van stemming onthoudt als maandag het migratiepact moet worden beklonken op een topconferentie van de Verenigde Naties in het Marokkaanse Marrakesh. Kopstuk Bart De Wever van de N-VA zei dat zaterdag, kort voordat zijn partij in vergadering bijeenkwam.
08/12 14u30  31.000 ‘gele hesjes’ op de been in FrankrijkAan het begin van zaterdagmiddag zijn er naar schatting 31.000 ‘gilets jaunes’ (gele hesjes) op de been in Frankrijk . Dit zei staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Laurent Nuñez op de Franse tv. Op verscheidene plaatsen in Parijs zijn er botsingen tussen de massaal uitgerukte oproerpolitie en betogers. In heel het land zijn volgens Nuñez’ ministerie in de morgen bijna 440 mensen gearresteerd.
08/12 14u15  Fotorubriek ‘Schoonheid’: gesluierde objectenIn de fantastische chaos en herrie van de Medina van Marrakech met de stromen mensen, de ezels, de jakkerende brommers, de apen aan hondenriemen, de slangenbezweerders, de tandentrekkers, de acrobaten, de blauwe walm van roosterend vlees – in de hitte van deze Marokkaanse smeltkroes is er op straat altijd wel één rustpunt te vinden: een ingepakt object.
08/12 13u45  Lokale pub in Dewsbury is nu shariarechtbankVrijwel iedereen is moslim in Savile Town in Dewsbury. In een vroegere pub zit een shariarechtbank. Zeker tien voormalige kerken gingen over in islamitische handen. Het gros van de vrouwen op straat is van top tot teen gesluierd.
08/12 13u30  Weinig animo voor ‘gele hesjes’ in Den HaagVoor de middagdemonstraties van de ‘gele hesjes’ in Den Haag, Leeuwarden, Nijmegen en Eindhoven bestaat vooralsnog weinig belangstelling.
08/12 13u15  Groot personeelstekort Duitse geheime dienstBij de geheime diensten in Duitsland zijn enkele duizenden functies niet bezet. Bronnen bij de federale rekenkamer zeiden tegen het blad Der Spiegel dat het heel lastig is geschikte medewerkers voor de binnenlandse geheime dienst BfV te vinden die vreemde talen spreken.
08/12 13u15  Hazelnoot verwerkt in AH Chocopasta melkAlbert Heijn roept de AH Chocopasta melk terug. In de pasta is per ongeluk een hoeveelheid hazelnootpasta verwerkt, wat problemen kan opleveren voor mensen met een hazelnootallergie. Het gaat om potten van 400 gram met houdbaarheidsdatum januari 2020.
08/12 13u15  Zeker 335 preventieve arrestaties in ParijsDe politie heeft in Parijs 335 mensen gearresteerd om te voorkomen dat de betogingen van de ‘gilets jaunes’ (gele hesjes) uitlopen op gewelddadigheden, plunderingen en vernielingen, zoals een week geleden. De aanhoudingen waren vooral bij controles op stations, of op plekken waar de ‘gele hesjes’ zich verzamelen.
08/12 13u15  Amsterdamse ‘gele hesjes’ wijken af van routeNa een demonstratie bij het Amsterdamse stadhuis is een deel van de betogende ‘gele hesjes’ doorgelopen naar de Dam, dwars door de drukke Kalverstraat. Ze riepen leuzen tegen de regering.
08/12 13u00  Botsingen politie en ‘gele hesjes’ in BrusselIn het centrum van Brussel zijn betogers korte tijd slaags geraakt met de oproerpolitie. Die zette traangas om in om te verhinderen dat ‘gele hesjes’ naar het hoofdkwartier van de Europese Unie op het Schumannplein trokken. Eerst stuitten circa vijfhonderd ‘gele hesjes’ op een kordon van de politie en toen probeerden ze het via een andere straat, waar het tot botsingen met de oproerpolitie kwam, meldde persbureau Belga.
08/12 12u30  Amsterdamse ‘gele hesjes’ lopen richting DamEnkele tientallen actievoerders met gele hesjes aan zijn in Amsterdam onderweg naar de Dam. Dat is niet de bedoeling omdat daar geen demonstratie is aangemeld, maar sommige actievoerders zeggen dat juist als aansporing te zien. Ze hadden gedemonstreerd bij de Stopera, waar wel toestemming voor was gegeven. De politie volgt de ‘gele hesjes’ richting de Dam.
08/12 12u30  Reactor 4 van Doel mag weer worden opgestartKernreactor 4 van het Belgische Doel mag in de komende dagen opnieuw worden opgestart. De toezichthouder voor kerncentrales FANC heeft daarvoor toestemming gegeven.
08/12 12u30  Big data en morele keuzesDe Chinese overheid maakte vier jaar geleden bekend dat het hele land vanaf 2020 gaat werken met een ”sociaal kredietsysteem”. Volgens Peking is dat noodzakelijk voor het „bouwen van een harmonieuze socialistische samenleving”.
08/12 12u30  Wol, sieraden en boerderijenBij de Verlichte Boerderijenroute in de Noordoostpolder mogen deelnemers ook een kijkje nemen op de boerenbedrijven waar ze langs komen. Een route met iets extra’s dus.
08/12 12u30  Honderden vast bij protest ‘gele hesjes’ ParijsVoor het protest van de ‘gele hesjes’ in Parijs zijn zaterdagochtend ongeveer 270 arrestaties verricht. Circa 1500 in gele hesjes gestoken betogers hebben zich zaterdag verzameld op de Champs-Élysées. Volgens Franse media waren er eerder op de ochtend enkele confrontaties met de massaal uitgerukte oproerpolitie, waarbij ook traangas werd ingezet.
08/12 12u15  Terrein Civitas Christiana belaagdHet terrein van de stichting Civitas Christiana in het Gelderse Heilig Landstichting is in de nacht van vrijdag op zaterdag belaagd. Dat meldt de stichting in een persbericht.
08/12 12u00  Harrie Smeets gewijd tot bisschop van RoermondOnder grote belangstelling is zaterdag de 58-jarige Harrie Smeets gewijd tot bisschop van Roermond. De wijding gebeurde tijdens een mis in de Sint-Christoffelkathedraal door bisschop Hans van den Hende van Rotterdam. Hij werd geassisteerd door hulpbisschop Everard de Jong van Roermond en oud-bisschop Frans Wiertz.
08/12 12u00  Politie Brussel zet tientallen preventief vastVoorafgaand aan een betoging van ‘gele hesjes’ in Brussel zijn volgens een politiewoordvoerster ongeveer vijftig mensen aangehouden, vooral op het Zuid-Station en het centraal station van de stad. De op grote schaal aanwezige politie probeert te voorkomen dat mogelijke relschoppers zich onder de gele hesjes mengen.
08/12 12u00  Ds. C. Hogchem neemt beroep aan naar gg AalburgDs. C. Hogchem, predikant van de gereformeerde gemeente (gg) te Genemuiden, heeft het beroep aangenomen dat de gg te Aalburg op hem had uitgebracht.
08/12 12u00  Demonstraties van Nederlandse „gele hesjes”Op verschillende plaatsen zijn ’gele hesjes; begonnen aan een demonstratie tegen het regeringsbeleid. In Rotterdam zijn ongeveer 150 mensen, vooral ouderen, samengekomen aan de voet van de Erasmusbrug.
08/12 11u45  Warmteminnende planten doen het goed langs rivieren en in stedenDoor 35 miljoen plantenwaarnemingen in Nederland te combineren met informatie over de gemiddelde temperatuur waar elke plantensoort op de wereld voorkomt is vorige week een bijzondere klimaatkaart voor Nederland gemaakt. Voor het eerst wordt duidelijk waar in Nederland de meeste warmteminnende planten voorkomen: rivieren en steden springen er overduidelijk uit. Rivieren omdat er de afgelopen jaren op veel plekken aan meer ruimte voor het rivierwater is gewerkt. Daar is veel zand gewonnen en nieuwe natuur ontstaan. Zaden voor nieuwe plantensoorten zijn door de rivier uit zuidelijke streken aangevoerd.
08/12 11u30  Minuscule watermijt rukt weer op in NederlandVan de misschien wel 15.000 soorten watermijten in de wereld telt Nederland er 273. Expert Harry Smit: „Waterschappen zien aan de aanwezigheid van de minuscule rovers hoe het met de waterkwaliteit is gesteld.”
08/12 11u15  Circa 1500 ’gele hesjes’op Champs-ÉlyséesCirca 1500 in gele hesjes gestoken betogers hebben zich zaterdag verzameld op de Champs-Élysées. Er zijn volgens Franse media al enkele confrontaties met de massaal uitgerukte oproerpolitie, maar over het algemeen verloopt het protest kalm.
08/12 10u30  Hogesnelheidstrein ontspoord in Zuid-KoreaEen hogesnelheidstrein is zaterdag op weg naar de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul ontspoord. Alle tien de treinstellen ontspoorden, maar van de circa tweehonderd inzittenden raakten er maar veertien gewond, meldde persbureau Yonhap. Het ongeluk met de KTX, de Koreaanse versie van de TGV, was in het noordoosten van het land.
08/12 10u30  Afghaanse ex-spion eist paspoortEen voormalige Afghaanse informant van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) geeft de overheid tot januari om hem een Nederlands paspoort en een schadevergoeding te verstrekken.
08/12 09u45  Liever een 
oudvader dan een moderne 
theoloogIn Nieuw-Milligen, aan de lange Amersfoortseweg, die loopt van Apeldoorn naar Amersfoort, woont sinds kort ds. D. Heemskerk met zijn vrouw en hun dochter Hanneke. Hij is met emeritaat.
08/12 09u45  Bouw donjon in Valkhofpark gaat niet door, „een gemis voor Nijmegen”De herbouw van een middeleeuwse toren, een donjon, in het Valkhofpark in Nijmegen gaat niet door. Na ruim tien jaar plannen maken en discussiëren is een definitieve streep door het project gezet.
08/12 09u30  Heritage Reformed Churches (HRC) in Noord-Amerika bestaan 25 jaarDe Heritage Reformed Churches (HRC) in Noord-Amerika bestaan 25 jaar. De oorsprong van de HRC ligt op 7 juli 1993, toen dr. J. R. (Joel) Beeke, predikant van de Netherlands Reformed Congregations (NRC) te Grand Rapids (Michigan) in de Verenigde Staten, en zijn volledige kerkenraad door de synode werden afgezet.
08/12 09u30  Advocaat: Onderste steen moet boven in adoptieonderzoekWas de Nederlandse staat jaren betrokken bij illegale adopties? Deze week dwong een adoptiekind een onderzoek af. „Doe recht aan de kinderen”, zegt zijn advocaat.
08/12 09u30  Kerkelijke zorgPsalm 80:20
08/12 09u30  Boer die zondag ontziet vangt bot bij project CampinaMelkveehouders die op zondag de melk niet willen laten ophalen, komen niet in aanmerking voor de Top-Zuivellijn van FrieslandCampina. Onder die naam zet het concern binnenkort duurzamere zuivelproducten in de markt.
08/12 09u15  „ING verhoogde salaris Hamers ondanks boete”ING is in 2017 verschillende keren gewaarschuwd dat de bank een megaboete wachtte vanwege de witwasaffaire, maar de top besloot desondanks begin dit jaar het salaris van CEO Ralph Hamers met 50 procent te verhogen naar 3 miljoen euro. Dat blijkt uit een reconstructie van Het Financieele Dagblad. De krant spreekt van een ‘dubbele inschattingsfout’.
08/12 09u15  „Jongere wil op catechisatie ervaringsverhaal horen”Kerken moeten doorgaan met catechiseren, vindt dr. Hans Meerkerk. Catechisatie is echter niet zozeer kennisoverdracht, maar „het vertellen van ervaringsverhalen die jongeren raken.”
08/12 09u15  Genderlobby wint onder de radar terrein in VSOp het geboortekaartje stond: ”Een zoon”. Maar parallel aan de groei naar de volwassenheid –of later– neemt het verlangen toe om als meisje door het leven te gaan. Dat is de kern van het verlangen van transgenders. Met name in Amerika is de lobby heel sterk om maatschappelijk en juridisch ruimte te maken voor deze wens.
08/12 09u15  Kamer gaat instemmen met kortere alimentatieDe Tweede Kamer wil de duur van de partneralimentatie na een echtscheiding terugbrengen van twaalf naar vijf jaar. Vijf vragen, vijf antwoorden.
08/12 09u15  Econoom: Simpele maatregel kan rust in Frankrijk terugbrengenDe opstand van gele hestjes in Frankrijk is nog niet gestopt. Er moeten meer concessies worden gedaan, vindt econoom Julia Cagé. Moeilijk is dat niet, maar wél urgent, waarschuwt ze.
08/12 09u00  Christen kan niet kleurloos blijven in krachtenveld dat achter abortuslobby zitWaarom wordt gij een protestant genoemd?” Die vraag stelde de hervormde theoloog dr. W. Aalders in 1972 aan de lezers van het Kerkblaadje. Hij beschrijft in dat artikel de geschiedenis van die naam, die teruggaat op de Protestatio uit 1529. Dat was een bezwaarschrift van de Duitse vorsten die de nieuwe leer waren toegedaan. Zij verzetten zich tegen het plan van keizer Karel de Vijfde die op de Rijksdag in Spiers de zojuist verkregen vrijheid van godsdienst weer wilde indammen.
08/12 09u00  Familierechtadvocate: Scherpe randjes zijn van wet kortere alimentatie afAls de Tweede Kamer er dinsdag mee akkoord gaat, en de Eerste later, wordt de plicht van kostwinners om hun ex-partner te onderhouden in de meeste gevallen ingekort van twaalf naar vijf jaar. De mening van een christelijke advocate over de verkorting van de partneralimentatieplicht.
08/12 09u00  Comey praat nogmaals met commissie Huis VSVoormalige FBI-directeur James Comey zal nogmaals een verklaring afleggen tegenover een commissie van het Huis van Afgevaardigden. Daar stemde hij mee in nadat hij vrijdag ook al met de commissie had gesproken over de onderzoeken naar Hillary Clintons gebruik van een privéserver voor haar e-mails. Dat gebeurde achter gesloten deuren.
08/12 09u00  Zitting Huawei-directeur verdaagd tot maandagFinancieel directeur Meng Wanzhou van Huawei blijft het weekend vastzitten in Canada. De zitting waarbij de rechter zou bepalen of ze al dan niet op borgtocht vrij mag, is verdaagd tot maandag. Meng werd woensdag in Canada opgepakt op verzoek van de Verenigde Staten.
08/12 09u00  Gele hesjes opnieuw de straat opIn verschillende steden demonstreren zaterdag de ‘gele hesjes’, de Nederlandse versie van de Franse protestbeweging Les Gilets Jaunes. Bezorgde burgers hebben aangekondigd de straat op te gaan in onder meer Amsterdam, Rotterdam, Maastricht, Groningen en Den Haag.
08/12 09u00  Tabaksfabrikant: sjoemelsigaret bestaat nietTabaksfabrikant JTI wil dat er een einde komt aan beschuldigingen rondom haar producten, zoals de Camel-sigaretten. Sigaretten worden volgens strikte Europese en nationale wetten geproduceerd. De sjoemelsigaret bestaat niet, stelt JTI zaterdag in een paginagrote advertentie in De Telegraaf.
08/12 09u00  Amsterdam herdenkt DecembermoordenAmsterdam herdenkt zaterdag de Decembermoorden in Suriname van 1982. In de nacht van 7 op 8 december van dat jaar werden vijftien tegenstanders van het militaire regime van Desi Bouterse van hun bed gelicht. Ze werden overgebracht naar Fort Zeelandia waar ze werden gemarteld en vermoord.
08/12 09u00  Beursgang Uber stap dichterbijDe beursintroductie van Uber Technologies is een stap dichterbij gekomen. Het bedrijf achter de populaire taxi-app, heeft bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC vertrouwelijke documenten ingediend voor een beursgang. Dat zeggen ingewijden tegen The Wall Street Journal.
08/12 09u00  Zes doden bij paniekuitbraak in disco ItaliëIn een nachtclub in de Italiaanse provincie Ancona zijn zes mensen om het leven gekomen nadat er paniek uitbrak. Volgens Italiaanse media wilden mensen naar buiten vluchten toen een bezoeker een irriterend goedje in de lucht had gespoten. Honderd mensen raakten in het gedrang gewond, van wie er ongeveer tien ernstig aan toe zijn.
08/12 08u45  Ruim 30 preventieve arrestaties in FrankrijkDe Franse politie heeft meer dan dertig mensen gearresteerd kort voor de protesten die zaterdag in het land worden gehouden. De arrestanten zijn vrijwel allemaal mensen van buiten de hoofdstad die in of bij Parijs zijn aangehouden. Ze waren bijvoorbeeld in het bezit van maskers, katapulten of hamers. De politie denkt dat het relschoppers zijn en geen vreedzame betogers.
08/12 08u30  NS herenigt kinderen en knuffelsDe NS probeert komende week via Twitter en Instagram kinderen met hun in de trein achtergelaten knuffels samen te brengen. Van maandag 10 tot en met vrijdag 14 december worden foto’s van verloren beren, hondjes en andere speelgoedvriendjes op sociale media gedeeld in de hoop op een spoedige hereniging. Dat doet de NS in het kader van de ‘week van de verloren knuffel’.
08/12 08u15  Frankrijk zet zich schrap voor nieuwe onlustenFrankrijk zet zich schrap voor nieuwe protesten. In Parijs worden ongeveer 8000 ordetroepen ingezet en blijven toeristische attracties als de Eiffeltoren en het Louvre dicht. Ook halen de autoriteiten spullen van straat die als geïmproviseerde wapens kunnen worden gebruikt.
08/12 08u00  „Hillesum smokkelde kinderen Westerbork uit”De joodse juriste en schrijfster Etty Hillesum heeft geholpen enkele kinderen te laten ontsnappen uit Kamp Westerbork. Dat blijkt uit de memoires van de joodse verzetsheld Ies Spetter, zo heeft literatuurwetenschapper Bettine Siertsema achterhaald. Trouw maakt er zaterdag melding van.
08/12 08u00  Van hoogleraar naar taxichauffeurHussain Parwaz (63) woont in Nunspeet. Twintig jaar geleden vluchtte hij vanuit Afghanistan naar Nederland; drie jaar later reisden zijn vrouw en kinderen hem achterna. Als hoogleraar Perzische literatuur en letterkunde genoot hij aanzien in Kabul. Als taxichauffeur –met een standplaats in Zwolle– brengt hij regelmatig aangeschoten passagiers naar huis. Hoe vergaat het iemand die tussen twee culturen leeft?
08/12 00u45  Man door geweld om het leven in café NuenenIn een café in Nuenen is een man door geweld om het leven gekomen. Een inwoner van de Brabantse gemeente is aangehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood.
08/12 00u30  Bestuurder Charlottesville schuldig aan moordDe rechtsextremist die met zijn auto inreed op een groep tegendemonstranten tijdens een betoging van rechtsnationalisten in het Amerikaanse Charlottesville is schuldig bevonden aan moord. De 21-jarige James Fields werd door de jury vrijdag schuldig bevonden aan nog eens negen andere delicten.
07/12 23u45  Korpschef in geel hesje na bezoek aan ParijsKorpschef van de Nationale Politie Erik Akerboom heeft na een bezoek aan Parijs vrijdagavond een geel hesje aangetrokken. Niet om te demonstreren of deel te nemen aan rellen, maar om het verkeer te regelen, nadat voor hem op de A13 een aanrijding was gebeurd. Akerboom zette foto’s van zichzelf en de auto’s die bij het ongeluk betrokken waren op Twitter.
07/12 23u30  Vluchten naar Schiphol uit voorzorg geschraptVanwege het slechte weer dat wordt verwacht, zijn voor zaterdag uit voorzorg vluchten van en naar Schiphol geschrapt. Het gaat om 120 vluchten naar Europese bestemmingen, meldt KLM.
07/12 23u30  Enkele aanhoudingen rond ‘Project X’ KatwijkDe politie heeft in het Brabantse Katwijk, waar vrijdagavond een noodverordening geldt, vier mensen aangehouden: een voor belediging van een agent, twee omdat ze aanwijzingen van de politie negeerden en een omdat hij zich niet kon legitimeren. Eerder op de avond hield de politie al twee jongemannen aan voor opruiing, omdat ze mensen opriepen naar het Brabantse plaatsje Katwijk te komen voor een zogeheten ‘Project X’-feest.
07/12 23u15  Justitie vraagt substantiële straf voor CohenOpenbaar aanklagers in New York willen dat een jury Michael Cohen, de voormalig advocaat van de Amerikaanse president Donald Trump, veroordeelt tot een „substantiële gevangenisstraf”. Dat blijkt uit stukken die bij de rechtbank zijn ingediend.
07/12 22u45  Tesla wil misschien GM-fabrieken overnemenTesla heeft eventueel interesse om een of meerder fabrieken die General Motors (GM) wil sluiten, over te nemen. Dat heeft topman Elon Musk van de maker van elektrische auto’s gezegd in het televisieprogramma 60 Minutes. Dat wordt zondag pas uitgezonden, maar zender CBS zette vrijdag al enkele fragmenten online.
07/12 22u30  Brazilië pakt veroordeelde SpanjaardDe Braziliaanse politie heeft een Spanjaard gearresteerd die was veroordeeld voor een vijfvoudige moord in 1977. De man leefde sinds 2001 onder valse naam in Brazilië.
07/12 22u30  Handelsangst drukt Wall Street in minDe effectenbeurzen in New York zijn vrijdag fors lager gesloten. De angst voor een opleving van de handelsoorlog met China laaide weer op. Beleggers letten op Canada waar financieel directeur Meng Wanzhou van het Chinese techbedrijf Huawei werd voorgeleid. Daarbij werd duidelijk dat de VS haar willen berechten wegens fraude met betrekking tot het schenden van een embargo tegen Iran.
07/12 22u00  Twee aanhoudingen voor opruiing „Project X”De politie heeft twee jongemannen opgepakt voor opruiing, omdat ze mensen opriepen naar het Brabantse plaatsje Katwijk te komen voor een zogeheten ‘Project X’-feest. Met nog eens twintig jongeren die bezig waren het feest te promoten, maar een kleinere rol leken te spelen, heeft de politie gesprekken gevoerd. „Daarin werd duidelijk gemaakt dat als ze niet stoppen met deze activiteiten, ze alsnog aangehouden worden.”
07/12 21u45  Investeerder Elliott meldt zich bij BayerDe activistische investeerder Elliott heeft zich ingekocht bij chemieconcern Bayer en stuurt aan op opsplitsing van het bedrijf. Ingewijden hebben dat tegen persbureau Bloomberg gezegd.
07/12 21u15  Betogers: Voor ons is Frankrijk niet alleen ParijsHet Franse politieke landschap moet op de schop, als het aan de ‘gele hesjes’ ligt. „De politiek moet weten wat er in de samenleving speelt.” Dat geldt niet alleen in de Franse steden, maar ook zeker op het platteland.
07/12 21u00  China bekijkt achterkant van de maanChina heeft een ruimteschip richting de achterkant van de maan gelanceerd. Het is voor het eerst dat een land een dergelijke missie begint. De raket Lange Mars 3b met de sonde Chang’e 4 vertrok vrijdag vanaf een startplatform in het Zuid-Chinese Xichang.
07/12 20u30  Trump wil Milley als oppergeneraalDe Amerikaanse president Donald Trump zal naar verwachting legergeneraal Mark Milley benoemen als zijn nieuwe oppergeneraal. Hij volgt dan generaal van de mariniers Joseph Dunford op als voorzitter van de Joint Chiefs of Staff.
07/12 20u15  Hoe de jihadisten rond een kruisvaarderskasteel vielenDe jihadisten die in Syrië probeerden om president Assad weg te krijgen, bijten op steeds meer plaatsen in het stof. Maar daarmee is het niet afgelopen. Nu Assad in grote delen van het land de winnaar van de strijd blijkt te zijn, wordt de rekening gepresenteerd.
07/12 20u00  Schuldenvrij leven is geen verzekering tegen onheilHet Nationaal Preventieakkoord van de overheid heeft als doel op termijn miljarden te besparen. Maar op microniveau biedt het natuurlijk geen enkele garantie.
07/12 19u30  Boer uit Werkhoven op vrije voetenDe 35-jarige boer uit Werkhoven (Utrecht) die vorig weekend is opgepakt na verscheidene branden in en rond zijn boerderij, is vrijdag vrijgelaten uit voorarrest. Gert S. werd vrijdag voorgeleid, de rechter-commissaris zag onvoldoende ernstige bezwaren om hem langer vast te houden. De officier van justitie had daar wel om gevraagd.
07/12 19u15  De stem die achterblijftHussain Parwaz (63) woont in Nunspeet. Twintig jaar geleden vluchtte hij vanuit Afghanistan naar Nederland; drie jaar later reisden zijn vrouw en kinderen hem achterna. Als hoogleraar Perzische literatuur en letterkunde genoot hij aanzien in Kabul. Als taxichauffeur –met een standplaats in Zwolle– brengt hij regelmatig aangeschoten passagiers naar huis. Hoe vergaat het iemand die tussen twee culturen leeft?
07/12 19u01  ’AKK’ is Merkels droomopvolgerMet Annegret Kramp-Karrenbauer (56) krijgt de Duitse bondskanselier Angela Merkel haar droomopvolger als partijleider van het CDU. AKK, zoals ze genoemd wordt, was eerder dit jaar door Merkel overgehaald om landelijk secretaris-generaal te worden.
07/12 18u30  Digitale planning verovert traditionele bouwplaatsSteeds meer bouwbedrijven besluiten om te gaan bimmen. Dat is werken met het digitale Building Information Model (BIM). Driedimensionale bouwplannen worden gekoppeld aan allerlei gedetailleerde informatie over het verloop van de bouw. Zo wint digitalisering terrein op de bouwplaats.
07/12 18u15  Belgische student overleden bij ontgroeningEen Belgische student die tijdens een ontgroening bij een studentenvereniging in Leuven in coma raakte, is vrijdag overleden. De 20-jarige jongeman dronk bij de vereniging Reuzegom tijdens een uit de hand gelopen ontgroening volgens Belgische media een enorme hoeveelheid vissaus. Die zou het zoutgehalte in zijn lichaam zo hebben ontregeld dat die hem fataal werd. Officieel is de doodsoorzaak nog onbekend en wordt onderzocht.
07/12 18u00  IJsbeertjes geboren in Dierenrijk NuenenIn Dierenrijk in het Brabantse Nuenen zij twee ijsbeertjes geboren. Moeder en jongen maken het goed.
07/12 18u00  Rabobank steekt geld in satémaker V&SRabobank steekt via zijn investeringsdochter Rabo Participaties geld in V&S Food Specialist. Dat Leidse bedrijf maakt onder meer saté en vegetarische snacks. Rabobank neemt een belang van 40 procent in het bedrijf. Financiële details werden niet bekendgemaakt.
07/12 18u00  Plussen op Europese beurzenDe Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag overwegend met flinke plussen gesloten. Daarmee werden de forse verliezen van een dag eerder weer enigszins goedgemaakt.
07/12 17u45  Grens aan ‘foute’ vetten in voedselDe hoeveelheid industriële ‘foute’ vetten in snacks en andere etenswaren in Europa wordt aan een maximum gebonden. De EU-lidstaten zijn akkoord gegaan met een voorstel om maximaal 2 procent zogeheten transvetten in voedingsmiddelen toe te staan.
07/12 17u30  Trump wil ex-minister terug op JustitieDe Amerikaanse president Trump wil dat de voormalige justitieminister William Barr terugkeert op dat departement. Hij draagt hem daarom voor als kandidaat-minister, zei Trump vrijdag.
07/12 17u30  Satudarah-leden hoeven niet meteen de cel inVier leden van Satudarah en de ‘supportgroep’ Saudarah uit Enschede mogen het vonnis in de strafzaak tegen hen in vrijheid afwachten. Dat besloot de rechtbank in Almelo, waar de zaak vrijdag diende. Het Openbaar Ministerie (OM) had eerder op de dag geëist dat de vier direct na de zitting in hechtenis zouden worden genomen.
07/12 17u30  Doorstart plastische chirurgie LelystadDe BeekmanKlinieken voor plastische chirurgie, onderdeel van het bankroete ziekenhuis in Lelystad, gaan daar verder met nieuwe investeerders.
07/12 17u30  Man gepakt voor verkopen gestolen AED’sEen 71-jarige Belg is vrijdag in het Zeeuwse Rilland opgepakt op verdenking van het stelen of helen van defibrillatoren. De man liep tegen de lamp, nadat hij eerder in België aan een vrijwillige brandweerman uit Middelburg een gestolen AED (automatische externe defibrillator) had verkocht.
07/12 17u30  Vluchten Schiphol mogelijk vertraagd door windLuchtreizigers kunnen vrijdag en zaterdag te maken krijgen met annuleringen of vertragingen door de harde wind. Luchthaven Schiphol meldt vrijdagmiddag op haar site sterke wind te verwachten die zorgt voor mogelijke vertragingen. „Ook zaterdag kunnen vertragingen en annuleringen ontstaan door de sterke wind.”
07/12 17u15  Annegret Kramp-Karrenbauer nieuwe leider CDUAnnegret Kramp-Karrenbauer is gekozen tot nieuwe partijleider van de Duitse christendemocratische partij CDU. Ze volgt Angela Merkel op die achttien jaar de scepter heeft gezwaaid over de partij.
07/12 17u00  Mariniers opgepakt om geweld in RotterdamMeerdere mariniers zijn in de nacht van donderdag op vrijdag aangehouden in het centrum van Rotterdam vanwege betrokkenheid bij een geweldsincident. Dat meldt het Korps Mariniers op Twitter.
07/12 17u00  EU: Propaganda terreur binnen het uur offlineTerroristische propaganda en ander terreurgerelateerd materiaal moeten in de EU binnen een uur offline zijn gehaald. Internetproviders die dat niet doen kunnen een boete van 4 procent van de jaaromzet opgelegd krijgen.
07/12 17u00  CGK-classis Apeldoorn komt terug op besluit over vrouw in ambtDe classis Apeldoorn van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) is donderdag teruggekomen op haar besluit om in te stemmen met het verzoek van de samenwerkingsgemeente van de christelijke gereformeerde kerk en de Nederlands gereformeerde kerk in Arnhem om vrouwen in het ambt toe te laten. De regionale vergadering wil een breed kerkelijk gesprek binnen de CGK over vrouwelijke ambtsdragers.
07/12 16u45  Rutte: we dragen allemaal een geel hesjePremier Mark Rutte kan zich wel verplaatsen in de demonstranten die in gele hesjes hun beklag doen. Iedereen heeft immers zo zijn eigen zorgen over de samenleving, de minister-president zelf ook. „We hebben allemaal een geel hesje aan.”
07/12 16u45  Twee verdachten anti-maffia-actie weer vrijTwee van de vijf verdachten die woensdag in Nederland tijdens een grootschalige Europese operatie zijn aangehouden, zijn weer op vrije voeten. Ze blijven volgens het Openbaar Ministerie wel verdacht van het overtreden van de Opiumwet.
07/12 16u45  Nieuwe topman voor FedEx ExpressDe Amerikaanse pakketbezorger FedEx Express krijgt een nieuwe topman. David Cunningham treedt aan het einde van dit jaar terug als eindverantwoordelijke bij het bedrijf, waar ook het Nederlandse TNT onder valt. Hij wordt opgevolgd door Raj Subramaniam.
07/12 16u30  Verkiezingsstrijd CDU tussen twee kandidatenBij de verkiezing voor een nieuwe leider bij de Duitse partij CDU gaat het nog maar tussen twee personen: Annegret Kramp-Karrenbauer en Friedrich Merz. De derde kandidaat, Jens Spahn, viel af na de eerste ronde waarin geen van de kandidaten een meerderheid haalde.
07/12 16u30  Wilders: Stop dit onzinnige, politieke procesAan het slot van een driedaagse regiezitting in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol heeft PVV-leider Geert Wilders het Haagse gerechtshof opgeroepen een einde te maken aan het strafproces tegen hem. „Niemand zal mij laten zwijgen, zolang ik kan ademen.”
07/12 16u30  De Oostvaardersplassen werden nooit écht natuurDe natuur de vrije loop laten: dat was het ideaal in de Oostvaardersplassen. Maar vanaf volgende week start de afschot van 1830 edelherten. Vier vragen over de situatie in het natuurgebied.
07/12 16u30  Geen verhoging brandstofprijzen BelgiëDe prijzen van benzine en diesel in België worden volgend jaar niet verhoogd. De ministerraad heeft dat besloten. De geplande inflatieverhoging van 1,5 cent per liter is van de baan. Dit besluit scheelt de schatkist 90 miljoen euro.
07/12 16u30  OM: tbs met dwangverpleging om gijzeling NPOTegen een 34-jarige man die ervan wordt beschuldigd dat hij op 17 augustus vorig jaar een vrouw meer dan een uur lang gijzelde op het Mediapark in Hilversum, is voor de rechtbank in Lelystad tbs met dwangverpleging geëist. Volgens de officier van justitie was de verdachte volledig ontoerekeningsvatbaar en is een gedwongen klinische behandeling nodig.
07/12 16u15  Consumentenbond maakt fout onveilig slijmHet populaire kinderspeelgoed Glow in the dark putty heeft ten onrechte het stempel gekregen niet altijd veilig te zijn. De consumentenbond blijkt een fout te hebben gemaakt in het testrapport van verschillende soorten van het speelgoedslijm en twee producten te hebben verwisseld. Niet het zogeheten Glow in dark putty bevat te veel van de schadelijke stof boor maar het zogenoemde Fluffy slijm. Dat slijm is blauw en zit in een klein potje.
07/12 16u15  Trump: woordvoerster Nauert wordt VN-ambassadeurPresident Donald Trump wil woordvoerster Buitenlandse Zaken, Heather Nauert, aanstellen als nieuwe Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties. De Senaat moet haar benoeming eerst goedkeuren.
07/12 16u15  Regelen ID makkelijker voor Nederlandse expatHet ministerie van Buitenlandse Zaken gaat het makkelijker maken voor Nederlanders in het buitenland om een paspoort aan te vragen. Daarvoor worden onder meer mobiele teams ingezet en komen er meer paspoortbalies in het buitenland.
07/12 16u00  BuZa waarschuwt reizigers voor geweld ParijsHet ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Frankrijk aangescherpt. Nederlanders die die kant op willen, worden gewaarschuwd voor demonstraties en wegblokkades, niet alleen in Parijs maar ook elders in het land. „Daarbij kan geweld worden gebruikt.”
07/12 16u00  Wall Street zoekende om banenrapport en OPECDe effectenbeurzen in New York hebben vrijdag in de eerste handelsminuten geen duidelijke richting gekozen. Beleggers verwerkten het belangrijke Amerikaanse banenrapport. Daaruit kwam voorbeurs naar voren dat de groei van de werkgelegenheid in de Verenigde Staten in november fors is afgezwakt in vergelijking met een maand eerder. Ook een besluit van de OPEC om de olieproductie te beperken, kreeg volop aandacht.
07/12 16u00  Recensie: Artikelen dr. Jan Smelik over liturgie en kerkmuziekWaarom staat in oude psalmboeken tussen de coupletten soms het woord ”Pauze”? Waar komen onze bid- en dankdag vandaan? Hoe zijn de beide kerst-suites van Jan Zwart opgebouwd? Welke rol speelde het orgel in de liturgische muziek van Bach?
07/12 16u00  Metropole maakt andermaal kans op een GrammyHet Metropole Orkest heeft opnieuw een nominatie te pakken voor een Grammy, nu voor het album ‘If You Really Want’, dat onder leiding van Vince Mendoza werd gemaakt met vocalist en gitarist Raul Midón.
07/12 16u00  Bruins: levering anticonceptiepil komt op gangDe levering van een populair soort anticonceptiepil waar de afgelopen maanden een tekort aan was, komt weer op gang. Dat zei minister Bruno Bruins vrijdag. Hij tekent daarbij wel aan dat het nog een paar weken zal duren voordat de pil weer overal in voldoende mate verkrijgbaar is.
07/12 16u00  Het huwelijk was in 17e eeuw doorgeefluik van naam, geloof en bezitHet was voor het Fries Museum niet moeilijk om een brug te slaan naar Rembrandt. De kunstenaar –van wie komend jaar de 350e sterfdag wordt ‘gevierd’– was weliswaar Leidenaar van geboorte en leefde vooral in Amsterdam, maar zijn vrouw Saskia Uylenburgh was een Friezin. Dat wordt in het noorden uitgebaat.
07/12 15u45  Dertien doden bij poging tot bankroofBij een poging twee banken in het Braziliaanse Milagres te beroven, zijn vrijdag dertien doden gevallen. Onder de doden zijn zowel overvallers als hun gijzelaars, meldden plaatselijke media.
07/12 15u45  30 molotovcocktails op rotonde „gele hesjes”De politie heeft op een rotonde in het Zuid-Franse Montauban, waar ‘gilets jaunes’ (gele hesjes) zaterdag betogen, bijna dertig molotovcocktails en drie bommen aangetroffen. Het Openbaar Ministerie heeft bekendgemaakt dat de vondst vrijdagmorgen leidt tot een onderzoek naar zeer ernstige misdrijven waar celstraffen tot 10 jaar op kunnen staan. De autoriteiten in Montauban vrezen „zeer gewelddadige uitbarstingen” bij protesten zaterdag.
07/12 15u45  Inwoner Hardinxveld-Giessendam wil goede buur zijnOndernemend, zelfstandig en nuchter. Het typeert de inwoners van Hardinxveld-Giessendam. In de Zuid-Hollandse plaats geeft menigeen hoog op van het „gemoedelijke” karakter. Tegelijk kan er een tandje bij als het gaat om duurzaamheid. Een blik op het dorp aan de A15.
07/12 15u45  Nijmegenaar vindt verstopt noodrantsoen uit de oorlogsjarenKoffie, boontjes en jam. Veel asperges, heel veel havermout. Allemaal bedoeld om de oorlog door te komen. De blikken die een Nijmegenaar vond toen hij zijn huis verbouwde, zijn donderdag opgehaald door medewerkers van het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesboek. „Een unieke vondst.”
07/12 15u45  Weer een nieuwe WilhelmusdichterAlweer iemand die het licht gezien heeft en dé auteur van het Wilhelmus heeft ontdekt. Die gedachte komt onwillekeurig naar boven als je het boek ”Hoe Houwaert zijn naam verborg in het Wilhelmus” van dr. D. J. de Kooter openslaat.
07/12 15u45  Nu mogelijk plastic in chocoladeletters g’woonIn een aantal hazelnoot melkchocoladeletters van het merk g’woon kan een stukje plastic zitten. Wie zo’n letter eet, kan gewond raken, waarschuwt het merk. De letters worden uit voorzorg teruggeroepen. De letters komen bij chocoladefabrikant Baronie vandaan, waar ook de letters vandaan komen die HEMA eerder uit voorzorg terugriep.
07/12 15u30  Hoogbejaarde YouTuber (107) overledenEen van de oudste YouTubers ter wereld is overleden. De Indiase Mastanamma, hoofdrolspeelster van kookvideo’s, stierf op 107-jarige leeftijd. Ze begon twee jaar geleden met haar vlog, op 105-jarige leeftijd, op aandringen van haar achterkleinzoon.
07/12 15u30  Eurozone wordt verstevigd zonder extra geldDe eurozone moet worden versterkt, om de gemeenschappelijke munt crisisbestendiger te maken. Maar de verbouwing pakt veel minder rigoreus uit dan met name Frankrijk aanvankelijk voor ogen stond; mede door toedoen van Nederland, dat vreest voor een gestage geldstroom naar Zuid-Europa.
07/12 15u30  Israël berooft Hezbollah van belangrijk tactisch instrumentAl lang had Israël aanwijzingen dat Hezbollah tunnels van Libanon naar Israël groef. Deze week maakte het leger een begin met de vernietiging ervan. Daarmee is een forse dreiging van de baan.
07/12 15u15  Opbrengst vliegtaks gaat naar schatkistDe opbrengst van de vliegbelasting die het kabinet in 2021 wil invoeren, vloeit rechtstreeks in de schatkist. Dat heeft staatssecretaris Menno Snel (Financiën) gezegd na afloop van de wekelijkse ministerraad. In het regeerakkoord stond dat geld dat binnenkomt door dergelijke ‘groene’ belastingen, naar lastenverlichting voor burgers en bedrijven zou gaan.
07/12 15u15  Het fiasco van de brexitVenezuela, Italië, het Verenigd Koninkrijk. Wat hebben die drie landen gemeenschappelijk? Ze voeren alle drie een economisch experiment uit. De les voor ons: laten we ze daarin niet volgen.
07/12 15u15  Het is de schuld van de politieke elite, foetert Édouard LouisÉdouard Louis is een jonge, innemende en zeer welbespraakte Franse auteur. Onlangs was hij in Nederland om over zijn essay ”Ze hebben mijn vader vermoord” te praten. Hij schrijft daarin over de relatie met zijn vader.
07/12 15u00  Douane vindt 65 kilo cocaïne in containerDe Douane heeft anderhalve week geleden tijdens een controle in de Rotterdamse haven een partij drugs gevonden van in totaal 65 kilo. De 65 pakken cocaïne zaten verstopt in een koelmotor van een container met bananen uit Peru.
07/12 15u00  „Salarissprong onderwijsbaas slecht signaal”Directeuren van grote onderwijsinstellingen mogen van het kabinet volgend jaar 194.000 euro verdienen, 13.000 euro meer dan vorig jaar. Ook voor bestuurders van middelgrote en kleinere organisaties stijgt het wettelijke maximum in twee jaar tijd met 7 tot 8 procent. De Algemene Onderwijsbond noemt dit een verkeerd signaal. „Bestuurders mogen er van het kabinet dus meer op vooruitgaan dan het onderwijspersoneel”.
07/12 15u00  Bonden dagen Jumbo om breken stakingVakbonden CNV en FNV hebben supermarktketen Jumbo voor de rechter gedaagd, omdat het bedrijf zich in april vorig jaar niet aan het stakingsrecht zou hebben gehouden. Jumbo zou een staking van medewerkers van distributiecentra destijds hebben gebroken, doordat de supermarktketen volgens de bonden uitzendkrachten inzette op werkplekken waar op dat moment werd gestaakt.
07/12 14u45  Afscheid van wereldleider George Herbert Walker BushIn tegenstelling tot zijn voorganger en opvolger, diende George Herbert Walker Bush slechts één ambtstermijn als president van de Verenigde Staten. Hij bekleedde die post echter tijdens een cruciale periode in de wereldgeschiedenis: het uiteenvallen van de Sovjet-Unie het einde van de Koude Oorlog. Op 30 november overleed Bush in zijn ”home state” Texas.
07/12 14u45  „Vertrek John Kelly uit Witte Huis aanstaande”Het vertrek van John Kelly als stafchef van het Witte Huis is aanstaande. Dat heeft de Amerikaanse nieuwssite Axios vrijdag te horen gekregen van enkele vertrouwelingen. CNN nam het bericht over.
07/12 14u30  Kabinet: Groot onderzoek naar illegale adoptiesEerder al sleepte hij zijn adoptieouders voor de rechter. Donderdag dwong Patrick Noordoven een groot, onafhankelijk onderzoek naar illegale adopties af. Vier vragen.
07/12 14u30  Voorstel heropening vliegveld SanaaDe regering van Jemen, die wordt gesteund door een coalitie onder leiding van Saudi-Arabië, heeft vrijdag bij de vredesbesprekingen in Stockholm voorgesteld het vliegveld van Sanaa weer open te stellen. In de hoofdstad maken Houthi-rebellen de dienst uit, maar in het luchtruim heersen de Saudi’s. Voorwaarde voor heropening is wel dat vliegtuigen eerst worden gecontroleerd op de luchthavens van Aden of Seiyun, waar de gekozen regering de baas is.
07/12 14u30  Kerkgebouw in Friese Nes wordt theaterDe gereformeerde kerk van Nes, in de Friese gemeente Dongeradeel, wordt een theaterkerk, meldde Omrop Fryslân woensdag.
07/12 14u15  Prijsvraag: Maak een lied op wijs van ”Stille Nacht”Omroep KRO-NCRV en Museum Catharijneconvent schreven een prijsvraag uit: Maak een nieuwe kersttekst op de melodie van ”Stille Nacht”. Zondag 9 december wordt in Utrecht de winnaar bekendgemaakt.
07/12 14u15  Noodproviand uit WOII in museumDe grote noodvoorraad voedsel uit de Tweede Wereldoorlog die onlangs werd gevonden tijdens de verbouwing van een huis in Nijmegen, is binnenkort te zien in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek.
07/12 14u15  Ds. S. Molenkamp (PKN) overledenDs. S. Molenkamp, emeritus predikant binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), is op 5 december overleden.
07/12 14u15  Ds. H. Buning (PKN) overledenDs. H. Buning, emeritus predikant binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), is op 1 december overleden.
07/12 14u00  Da Vinci helpt Teylers aan bezoekersrecordTeylers Museum in Haarlem stevent dit jaar af op een bezoekersrecord van naar schatting 177.000 mensen en dat is niet in de laatste plaats te danken aan Leonardo da Vinci. Een expositie van tekeningen van de meester trekt belangstellenden van overal: in twee maanden tijd al 65.000.
07/12 14u00  Merkel neemt afscheid: het was een eerPartijgenoten van de Duitse bondskanselier Angela Merkel hebben haar een staande ovatie gegeven van bijna tien minuten. Zij nam op de partijdag van de christendemocratische CDU in Hamburg na achttien jaar afscheid als partijleider. „Het was een groot genoegen. Het was een eer”, zei de bondskanselier.
07/12 14u00  EU-subsidie voor gratis wifi in 48 gemeenten48 gemeenten kunnen rekenen op een Europese subsidie van 15.000 euro om gratis wifi op publieke plekken te organiseren. Van de 13.198 gemeenten in de EU die een aanvraag hadden ingediend zijn er 2800 geselecteerd in „alle hoeken” van het continent.
07/12 14u00  Israël verdient steun EU bij bewaking noordgrensDat de inwoners van Israëls noordelijkste plaatsen geluiden hoorden die leken te wijzen op mijnactiviteiten, bleek geen loos alarm. Het leidde tot de ontdekking van een tunnel in aanleg. Een analyse na werkbezoeken aan de explosieve noordgrens.
07/12 13u45  Marlborofabrikant stapt in de cannabisAltria, producent van sigarettenmerken als Marlboro en Lucky Strike, investeert flink in cannabis. Het Amerikaanse bedrijf steekt 1,8 miljard dollar in de Canadese cannabisonderneming Cronos.
07/12 13u45  Minister waarschuwt Oostvaarders-activistenMinister Carola Schouten (Natuur) waarschuwt tegenstanders van het afschieten van edelherten in de Oostvaardersplassen bij voorbaat dat ze geweld niet zal toestaan. De rechtbank gaf donderdag groen licht voor het uitdunnen van de hertenpopulatie in het natuurgebied, tot woede van activisten.
07/12 13u45  Tot 2 jaar cel geëist tegen Satudarah-ledenVier leden van Satudarah en de ‘supportgroep’ Saudarah uit Enschede hangen celstraffen van één tot twee jaar boven het hoofd wegens onder meer handel in cocaïne in het supportershome Vak P van FC Twente. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste de straffen vrijdag bij de behandeling van de zaak bij de rechtbank in Almelo.
07/12 13u45  DNB: hertoetsing bestuurders ING ligt bij ECBHet is aan de Europese Centrale Bank (ECB) om de leiding van ING aan een eventuele hertoetsing te onderwerpen in verband met de witwaszaak. Dat meldde een woordvoerder van De Nederlandsche Bank (DNB) desgevraagd aan het ANP. Hij reageerde daarmee op het eerdere bericht van Het Financieele Dagblad (FD), dat meldde dat DNB zijn handen aftrekt van verdere stappen tegen de bank die eerder voor 775 miljoen euro strafvervolging afkocht.
07/12 13u45  Column: BoysproofOns onderwijs is te vrouwelijk. Jongens hebben de pech dat ze grote kans lopen om tot en met groep 8 met een juf opgescheept te zitten. En tot overmaat van ramp gaat dat in het voortgezet onderwijs nog door. De totale vervreemding van het mannelijk geslacht ten opzichte van ons onderwijssysteem is een feit. Gevolg: ontheemde jongens die zich moeten voegen in het talige systeem dat elke dag een appel doet op talenten die het andere geslacht heeft, terwijl hun eigen eigenheid als een onbenut hoopje ellende wacht op het moment dat het weer eens geactiveerd wordt door een echte man. Een catastrofe dreigt.
07/12 13u30  Oostenrijkse keizer vlucht in een taxi en met een paar koffersHet Huis Habsburg was eeuwenlang een van de machtigste vorstengeslachten van Europa. Er zaten Habsburgers op de tronen van Oostenrijk, Hongarije en veel andere landen. De revolutie van 1918 veranderde alles.
07/12 13u30  Griekse Prinses Theodora gaat trouwenKoning Constantijn en koningin Anne-Marie van Griekenland hadden een paar weken geleden mooi nieuws in petto. Hun jongste dochter Theodora heeft zich verloofd met Matthew Kumar.
07/12 13u30  7 jaar cel voor willekeurige aanval PurmerendEen 20-jarige man die tijdens de nieuwjaarsnacht in Purmerend twee willekeurige mensen heeft aangevallen, is door de rechtbank in Alkmaar veroordeeld tot een celstraf van zeven jaar. Er was negen jaar tegen hem geëist.
07/12 13u30  Jaar cel voor moeder dode baby SchiedamDe 20-jarige moeder van een dode baby die in april in een vuilniszak op een balkon in Schiedam is gevonden, moet twaalf maanden de cel in, waarvan drie voorwaardelijk. De rechtbank in Rotterdam bestraft de jonge Wasiefa R. voor het verbergen van het lijkje.
07/12 13u30  Terreurverdachte krijgt 36 maanden celDe extreemrechtse 46-jarige Vincent T. heeft vrijdag 36 maanden cel opgelegd gekregen voor het voorbereiden van een terroristische aanslag.
07/12 13u30  Kerkleiders keken weg bij Jodenhaat van KristallnachtHebben de Nederlandse kerken niet de plicht om schuld te belijden voor hun gebrek aan protest tegen de Jodenhaat, die in Duitsland openbaar kwam tijdens de Kristallnacht en gedurende de periode erna?
07/12 13u30  Column: Pact van Marrakesh verdient steunStel dat jij een kansarme jongere uit Togo bent en je waagt met hulp van smokkelaars via Libië, met een leeggeklopte portemonnee, de oversteek naar Europa, op zoek naar werk. Ligt jouw toekomst wel hier, in Nederland? Of moet je eigenlijk terug naar Togo?
07/12 13u30  Krapte op arbeidsmarkt noopt Defensie tot creativiteitHet bedrijfsleven en de krijgsmacht vissen te veel in dezelfde vijver. Dat staat de werving van nieuw personeel voor beide partijen in de weg, stelt luitenant-kolonel Gijs Tuinman.
07/12 13u30  Ontbijtje om groei Lelystad Airport te steunenSamen een broodje eten om het belang van Lelystad Airport nog eens te benadrukken. En na alle kritiek op de herrie van laagvliegroutes een ronkend tegengeluid te laten horen. Dat is de ontbijtsessie van ondernemend Flevoland. Want de luchthaven biedt kansen. „Lelystad moet door.”
07/12 13u15  EU-landen willen snel e-bewijs over de grensOpsporingsautoriteiten uit EU-landen krijgen toestemming om digitaal bewijsmateriaal in strafzaken rechtstreeks op te vragen in andere lidstaten zonder tussenkomst van justitie in dat land. De EU-ministers van justitie hebben daar vrijdag in meerderheid mee ingestemd, ondanks verzet van minister Ferd Grapperhaus, zijn Duitse collega en vijf andere ministers.
07/12 13u00  „Topman Nissan niet naar Amsterdam om Ghosn”De topman van het Japanse autobedrijf Nissan kon een bijeenkomst in Amsterdam op 29 november niet persoonlijk bijwonen vanwege het onderzoek in Japan naar de vermeende belastingfraude door de gearresteerde oud-voorzitter Carlos Ghosn. Dat meldden ingewijden rond de kwestie aan persbureau Reuters.
07/12 12u45  EU verplicht TenneT tot capaciteitsuitbreidingDe Europese Commissie verplicht netbeheerder TenneT de capaciteit voor elektriciteitsstromen tussen Duitsland en Denemarken aanzienlijk op te schroeven. Brussel is bezorgd dat de Duitse dochteronderneming van het netwerkbedrijf mededingingsregels overtreedt bij de grensovergang.
07/12 12u30  Plan voor meer kunstmatige intelligentie in EUOm de race met China en de VS niet te verliezen, moet Europa veel meer geld en energie steken in de ontwikkeling en het gebruik van kunstmatige intelligentie (KI). De Europese Commissie heeft daarom in overleg met de lidstaten een actieplan opgesteld. Alle EU-landen worden geacht medio volgend jaar met een strategie te komen.
07/12 12u30  Burgemeester van Groningen vertrektDe gemeente Groningen, waar per 1 januari ook Haren en Ten Boer onder vallen, moet op zoek naar een nieuwe burgemeester. Huidig burgemeester Peter den Oudsten heeft vrijdagochtend bekendgemaakt dat hij niet beschikbaar is voor het burgemeesterschap van de nieuwe fusiegemeente.
07/12 12u00  Verhoor Masmeijer in rechtszaalVoormalig tv-presentator Frank Masmeijer wordt volgende week bij het hof van beroep in Antwerpen door de verdediging van enkele medeverdachten ondervraagd over zijn rol bij de smokkel van een partij cocaïne. Aanleiding is plotselinge bekentenis die Masmeijer een week geleden aflegde tijdens het pleidooi in zijn eigen strafzaak.
07/12 12u00  Europese Commissie bezorgd over HuaweiDe Europese Commissie heeft zorgen over Huawei en vergelijkbare Chinese bedrijven. „Ja, we moeten bezorgd zijn over dergelijke bedrijven”, zei vicevoorzitter Andrus Ansip vrijdag over de risico’s voor de Europese technologische industrie.
07/12 12u00  Deel Kamer bezorgd om „hokjesscholen”Gaat Nederland meer „hokjesscholen” krijgen? Dat is een van de belangrijkste vragen over het wetsvoorstel van minister Slob (Onderwijs) die Kamerleden donderdag in een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer beantwoord wilden zien.
07/12 11u45  Klimaatwet komt er, maar wel aangepastNederland krijgt met royale parlementaire steun een Klimaatwet; volgens velen een „uniek en historisch” moment. Maar de normen in de wet zijn door toedoen van VVD en CDA wel aanzienlijk omlaag bijgesteld.
07/12 11u45  Duitsland, Polen en Nederland zoeken naar illegaal vuurwerkDe Duitse douane en politie hebben, in overleg met Poolse en Nederlandse collega’s, een landelijke actie uitgevoerd tegen de onlinehandel in illegaal vuurwerk. Bij de operatie zijn 57 personen gearresteerd. Dat heeft het openbaar ministerie in Keulen vrijdag meegedeeld.
07/12 11u30  Weer oud-leider UKIP opgestapt om RobinsonDe Britse eurosceptische partij UKIP heeft weer een prominent lid verloren. Europarlementariër en oud-partijleider Paul Nuttall keert zijn partij de rug toe omdat de omstreden rechtse activist Tommy Robinson is aangetrokken als adviseur, bericht Sky News. Eerder zegde ook partijprominent Nigel Farage zijn lidmaatschap op uit onvrede over de huidige koers.
07/12 11u30  België gaat onderzoek doen naar HuaweiDe Belgische autoriteiten hebben vrijdag bekendgemaakt dat ze het Chinese technologieconcern Huawei onder de loep gaan nemen.
07/12 11u30  „Situatie Armeens gezin in kerk uitzichtloos”De permanente kerkdienst die al weken wordt gehouden voor een uitgeprocedeerd Armeens gezin, verandert niets aan hun zaak. De toekomst van de jonge vrouw Hayarpi, haar ouders en broer en zus ligt in Armenië, benadrukt staatssecretaris Mark Harbers.
07/12 11u30  Christen moet in discussie over aanpakken van vuurwerk het voortouw nemenHet afsteken van vuurwerk ligt steeds meer onder vuur. Waar velen het gooien met rotjes en het afvuren van sierpijlen een mooie traditie vinden om het nieuwe jaar in te luiden, klinkt vaker de kritiek dat dit niet door de beugel kan.
07/12 11u30  OM: geen bemoeienis politiek met zaak-WildersHet Openbaar Ministerie (OM) heeft zelfstandig de beslissing genomen om PVV-leider Geert Wilders te vervolgen vanwege diens uitspraken over Marokkanen. De toenmalige minister van Justitie en Veiligheid Ivo Opstelten is daarover ingelicht, maar dat is normaal in gevoelige zaken. Van politieke druk Wilders voor de strafrechter te brengen is geen sprake geweest, aldus de advocaat-generaal vrijdag.
07/12 11u15  „Russen doen geste aan OPEC-leden”Ook Rusland lijkt bereid om zijn olieproductie in te perken om daarmee de prijzen te stutten. Als de OPEC-leden tezamen meer dan 1 miljoen vaten olie per dag minder gaan produceren, zal Moskou zijn dagelijkse productie met 200.000 vaten verlagen. Dat meldden bronnen rond het energieministerie van Rusland.
07/12 11u15  Ook dit jaar autobranden in VeenIn het Brabantse plaatsje Veen zijn deze week al weer twee auto’s in vlammen opgegaan. In het dorp worden sinds twintig jaar rond de jaarwisseling autowrakken in brand gestoken. Donderdag was het weer raak en werd op een kruising van de Witboomstraat een auto in de as gelegd. Toen de brandweer en politie arriveerden, stond een auto in brand terwijl ongeveer dertig jongeren toekeken. Toen de politie kwam, gingen ze weg, zei een woordvoerder.
07/12 11u00  Weer autobranden in VeenIn het Brabantse plaatsje Veen zijn deze week al weer twee auto’s in vlammen opgegaan. In het dorp worden sinds twintig jaar rond de jaarwisseling autowrakken in brand gestoken. Donderdag was het weer raak en werd op een kruising van de Witboomstraat een auto in de as gelegd. Toen de brandweer en politie arriveerden, stond een auto in brand terwijl ongeveer dertig jongeren toekeken. Toen de politie kwam, gingen ze weg, zei een woordvoerder.
07/12 11u00  Weer autobrand in VeenIn Veen is in de nacht naar vrijdag een auto uitgebrand. Het was de tweede autobrand in korte tijd in Veen. In het Brabantse dorp wordt al jarenlang door jongeren brand gesticht in de decembermaand.
07/12 11u00  Oekraïne valt Russische kerken binnenRecente invallen van de Oekraïense veiligheidsdiensten in orthodoxe kerken, die vallen onder het patriarchaat van Moskou, zijn een doorn in het oog van Rusland. Oekraïense autoriteiten willen de invloed van Moskou in het dagelijks leven terugdringen.
07/12 11u00  Slowaakse buitenlandminister blijft aanDe Slowaakse minister van Buitenlandse Zaken Miroslav Lajcak blijft toch in functie. Hij diende vorige week zijn ontslag in uit onvrede met het wegstemmen van het VN-migratiepact dat binnenkort in Marrakesh wordt gesloten. Een ruime meerderheid van het Slowaakse parlement was tegen.
07/12 10u45  TU Kampen werkt toekomstplannen uitRedactie kerk
07/12 10u45  Straffen tot ruim 13 jaar voor cokebendeDrie mannen die deel uitmaakten van een internationaal vertakt netwerk dat vanuit Zuid-Amerika cocaïne naar Europa smokkelde, zijn vrijdag veroordeeld tot celstraffen oplopend tot dertien jaar en vijf maanden.
07/12 10u45  Verborgen camera maakt gruwelbeelden in Nederlandse varkensfokkerijenDierenrechtenorganisatie Animal Rights heeft schokkende beelden naar buiten gebracht van dierenmishandelingen bij twee varkensfokkerijen in het Gelderse Lunteren en Nuenen in Noord-Brabant. Op de beelden die met een verborgen camera zijn gemaakt is te zien hoe biggetjes in kratten worden gegooid en het uitkrijsen wanneer hun staartjes onverdoofd worden afgesneden.
07/12 10u31  Nederlandse varkenstruck gekanteld in BelgiëEen Nederlandse vrachtwagen met meer dan tweehonderd varkens is vrijdag gekanteld in het Belgische Brasschaat. Ongeveer de helft van de dieren sneuvelde door het ongeluk. De chauffeur is lichtgewond afgevoerd naar een ziekenhuis.
07/12 10u31  Vragen CDA over afhandeling INGRegeringspartij CDA vindt het vreemd dat toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) niet gaat toetsen of het bestuur van ING nog wel geschikt is om de bank te leiden. De top kwam in opspraak door een affaire met witwassen, die werd geschikt voor 775 miljoen euro.
07/12 10u31  Duitse razzia tegen illegaal vuurwerkDe Duitse douane en politie hebben, in overleg met Poolse en Nederlandse collega’s, een landelijke actie uitgevoerd tegen de onlinehandel in illegaal vuurwerk. Bij de operatie zijn 57 personen gearresteerd. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Keulen vrijdag meegedeeld.
07/12 10u31  Druk, druk, en we doen alles iets vluggerMeer dan de helft van de Nederlanders (54 procent) heeft weleens het gevoel te druk te zijn; 36 procent voelt zich zelfs soms opgejaagd. Intussen gebruiken ze hun tijd kennelijk efficiënter; althans, ze doen meer in dezelfde tijd dan tien jaar geleden.
07/12 10u31  Lichaam oud-president Bush met historische rouwtrein naar begraafplaatsMet een speciale begrafenistrein is donderdag het laatste stuk afgelegd van de reis van Washington naar de begraafplaats van president George H.W. Bush. De laatste keer dat een rouwtrein werd ingezet was met de begrafenis van president Eisenhower in het voorjaar van 1969.
07/12 10u15  Hertelling op twee Leerdamse stembureausDe stemmen op twee Leerdamse stembureaus worden herteld. Het gaat om de stembureaus Stadskantoor en Huis ter Leede.
07/12 10u15  Laatste eerbetoon met de ”Bush4141”Met een speciale begrafenistrein is donderdag het laatste stuk afgelegd van de reis van Washington naar de begraafplaats van president George H.W. Bush. De laatste keer dat een rouwtrein werd ingezet was met de begrafenis van president Eisenhower in het voorjaar van 1969.
07/12 10u15  „Zet vrouw in ambt op synodeagenda CGK”Redactie kerk
07/12 10u15  Recordaantal christenen Iran gearresteerdIn Iran zijn de afgelopen week meer dan honderd christenen gearresteerd. Een recordaantal.
07/12 10u15  Nissan opnieuw fout in met kwaliteitscontroleDe Japanse autofabrikant Nissan heeft opnieuw gefaald met de interne kwaliteitscontroles. Dat erkende Nissan na berichtgeving door de Japanse zakenkrant Nikkei.
07/12 10u00  Gruwelbeelden Nederlandse varkensfokkerijenDierenrechtenorganisatie Animal Rights heeft schokkende beelden naar buiten gebracht van dierenmishandelingen bij twee varkensfokkerijen in het Gelderse Lunteren en Nuenen in Noord-Brabant. Op de beelden die met een verborgen camera zijn gemaakt is te zien hoe biggetjes in kratten worden gegooid en het uitkrijsen wanneer hun staartjes onverdoofd worden afgesneden.
07/12 09u45  Scooterrijder Amsterdam overleden na valEen 42-jarige man uit Amsterdam die in de Heemstedestraat met zijn scooter ten val kwam, is aan zijn verwondingen overleden. Dat meldt de politie vrijdag.
07/12 09u45  Jarige Amalia (15) bij publiek nauwelijks bekendDe vrijdag vijftien jaar geworden prinses Amalia is bij het grote publiek nauwelijks bekend. Buiten de twee jaarlijkse fotosessie's en Koningsdag treedt de prinses van Oranje niet in de openbaarheid, of er moet een bijzondere familiegebeurtenis zijn zoals een bruiloft.
07/12 09u45  Messiah in top 5 beste nummers volgens Tweede KamerDe Messiah van Händel is volgens de Tweede Kamer het op drie na beste nummer ooit. Dat blijkt uit de hitlijst die is samengesteld op basis van de keuzes van een grote meerderheid van de parlementariërs.
07/12 09u30  „Nissan faalt weer met kwaliteitscontrole”De Japanse autofabrikant Nissan heeft opnieuw gefaald met de interne kwaliteitscontroles. Dat schrijft de Japanse zakenkrant Nikkei. Onlangs kwam Nissan ook nog in het nieuws door de arrestatie van voormalig voorzitter Carlos Ghosn in Japan vanwege vermeende belastingfraude.
07/12 09u30  „Taghi meldt zich niet vrijwillig bij politie”Ridouan Taghi meldt zich niet vrijwillig bij de politie omdat hij geen vertrouwen heeft in een eerlijk proces. Dat zegt zijn advocaat Inez Weski tegen het televisieprogramma EenVandaag.
07/12 09u30  Cuba gaat vervoersproblemen Havana te lijfDe Cubaanse regering importeert honderden busjes en tientallen bussen om de transportproblemen in hoofdstad Havana te lijf te gaan. Die zijn verslechterd doordat veel taxichauffeurs er de brui aan hebben gegeven vanwege aangescherpte wetgeving voor de private sector.
07/12 09u30  Japans Pioneer verdwijnt van de beursDe Japanse fabrikant van audio- en videoapparatuur Pioneer verdwijnt van de beurs in Tokio. De investeerder Baring Private Equity Asia koopt het elektronicabedrijf en wil dit als private onderneming runnen.
07/12 09u15  AEX opent boven 500 puntenDe Amsterdamse AEX-index opende vrijdag met winst en keerde terug boven de 500 puntengrens. Ook de andere Europese beurzen toonden herstel na de zware verliezen een dag eerder. De hoop dat de Federal Reserve volgend jaar mogelijk terughoudender zal zijn met het verhogen van de rente steunde het sentiment. Verder wordt gewacht op het belangrijke Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag wordt vrijgegeven.
07/12 09u15  België neemt Huawei onder de loepDe Belgische autoriteiten nemen het Chinese technologieconcern Huawei onder de loep. Huawei levert netwerkinfrastructuur aan onder meer de telecomaanbieders Proximus en Orange.
07/12 09u15  Dienst kerkasiel Den Haag duurt al 1000 uurDe doorlopende kerkdienst in Den Haag voor het uitgeprocedeerde Armeense gezin Tamrazyan duurt inmiddels 1000 uur.
07/12 09u15  Messiah in top-5 beste nummers volgens Tweede KamerDe Messiah van Händel is volgens de Tweede Kamer het op drie na beste nummer ooit. Dat blijkt uit de hitlijst die is samengesteld op basis van de keuzes van een grote meerderheid van de parlementariërs.
07/12 09u00  Oog van Afrika ligt in onherbergzame woestijnHet Oog van Afrika. Zo wordt de Richatstructuur in de Maur Adrar-woestijn in Mauritanië ook wel genoemd. Een prachtig rond gat in de aarde met een diameter van vijftig kilometer. Groot genoeg om als richtpunt te dienden voor de bemanning van de Spaceshuttle, het herbruikbare Amerikaanse ruimtevaartuig.
07/12 09u00  Bitcoin krijgt weer rake klappenCryptomunt bitcoin verloor vrijdag weer stevig aan waarde. Met een koers rond de 3400 dollar per stuk is nu sprake van het laagste prijsniveau sinds september vorig jaar. Ook andere digitale munten werden weer een stuk goedkoper. Volgens gegevens van Coinmarketcap.com verloren de munten sinds het begin van dit jaar tezamen bijna 730 miljard dollar aan waarde.
07/12 09u00  Zeker 18 doden door aanval TalibanRadicaalislamitische Talibanstrijders hebben in het westen van Afghanistan een militaire post aangevallen en ten minste achttien soldaten om het leven gebracht. Zeker twintig anderen worden gegijzeld. Dat heeft een woordvoerder van de provincieraad van Herat vrijdag bekendgemaakt.
07/12 09u00  „Nieuwe kroongetuige in liquidatiezaak”Het Openbaar Ministerie heeft opnieuw een deal gesloten met een kroongetuige. Dat zegt advocaat Nico Meijering naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf.
07/12 08u30  Classes CGK: Herzie besluit over afvaardiging ambtsdragersMeerdere classes binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) hebben moeite met de manier waarop de afvaardiging van ambtsdragers uit samenwerkingsgemeenten naar regionale vergaderingen is geregeld.
07/12 08u30  De wijnstok van weleerPsalm 80:15
07/12 08u30  Politie onderzoekt dode naast uitgebrande autoDe politie is in het Zeeuwse plaatsje Kloosterzande een onderzoek begonnen naar een dode persoon die naast een uitgebrande auto is gevonden. De politie gaat uit van een misdrijf, zei een woordvoerder vrijdag. Hij kon niet zeggen of het slachtoffer een bekende was van de politie.
07/12 08u15  Vergrijsd Japan wil meer arbeidsmigrantenDe Japanse regering wil de komende jaren honderdduizenden nieuwe arbeidsmigranten aantrekken. Dat moet de groeiende personeelstekorten in het vergrijsde land afremmen, berichten Japanse media.
07/12 08u15  Boswachters willen geen gezonde herten dodenTwee boswachters in de Oostvaardersplassen hebben overplaatsing aangevraagd, omdat ze morele bezwaren hebben tegen het afschieten van gezonde edelherten. Dat bevestigt een woordvoerster van Staatsbosbeheer na een bericht in de Volkskrant.
07/12 08u00  Topvrouw Huawei verschijnt in rechtbankDe in Canada gearresteerde financieel topvrouw Meng Wanzhou van het Chinese technologieconcern Huawei verschijnt vrijdag in een rechtbank in Vancouver voor een zitting waar bepaald wordt of ze op borgtocht vrijkomt of niet. De Verenigde Staten hebben om haar uitlevering gevraagd.
07/12 08u00  Vliegtaks 7 euro per ticketDe vliegtaks wordt ongeveer 7 euro per ticket, ongeacht de reisbestemming. Het gaat om één vast bedrag om het de Belastingdienst niet te moeilijk te maken.
07/12 08u00  „AF-KLM houdt Joon toch in de lucht”Air France-KLM houdt de recent in het leven geroepen prijsvechter Joon toch in de lucht. Dat schrijft de Franse krant Les Echos, die zich baseert op uitlatingen van topman Ben Smith tijdens een bijeenkomst met vakbonden. Wel zal de budgetdochter de nodige veranderingen ondergaan.
07/12 08u00  Vliegtaks in 2021 zo'n 7 euro per ticketDe vliegtaks die het kabinet in 2021 invoert wordt zo'n 7 euro per ticket. Dat melden bronnen aan RTL Nieuws. Daarnaast komt er een heffing voor vervuilende en lawaaiige vliegtuigen.
07/12 08u00  Ethisch bezwaarde boswachters willen geen herten afschietenTwee van de vier vaste boswachters van de Oostvaardersplassen hebben zich laten overplaatsen, omdat zij ethische bezwaren hebben tegen het afschieten van gezonde dieren in het natuurgebied. Dit bevestigt Staatsbosbeheer aan de Volkskrant.
07/12 07u45  Topjurist en vertrouweling Musk weg bij TeslaTesla ziet zijn topjurist en vertrouweling van topman Elon Musk vertrekken. Dit bevestigde het bedrijf nadat berichten over het vertrek van Todd Maron al de ronde deden. Hij was vijf jaar in dienst van de maker van elektrische auto’s en is zeker niet de eerste hooggeplaatste persoon die de deur bij Tesla achter zich dichttrekt.
07/12 07u30  „Schaf stimuleringssubsidie biomassa af”De overheid moet een rem zetten op de groeiende vraag naar biomassa als duurzame brandstof. Daarom moet de stimuleringsregeling voor duurzame energie, de zogenoemde SDE-subsidie voor biomassa, worden afgeschaft. Daarvoor pleit de organisatie Natuur & Milieu.
07/12 07u15  Nikkei sluit negatieve week hoger afDe Japanse aandelenbeurs is vrijdag met winst gesloten. Het late herstel op Wall Street zorgde voor enige opluchting onder beleggers na de eerdere zware koersverliezen. De winsten bleven wel beperkt door de aanhoudende zorgen over het handelsconflict en de economie. Ook werd uitgekeken naar het belangrijke Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag verschijnt.
07/12 07u15  „Amsterdam al aan de slag met inburgering”De gemeente Amsterdam gaat komende week al aan de slag met het nieuwe inburgeringsbeleid. Het huidige beleid gaat vanaf 2020 op de schop, maar volgens de Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman (PvdA) duurt dit te lang. Amsterdam gaat zelf extra taallessen aanbieden en controleren of inburgeringsbureaus hun werk goed doen.
07/12 07u15  „Innovatiebeleid moet anders”De tech-wereld verandert, en daarom moet ook het innovatiebeleid van de overheid veranderen. Bedrijven kunnen subsidies krijgen voor innovaties, maar de verdeling van dat geld is nog te veel gericht op traditionele bedrijven, die hun onderzoek inplannen en alles in eigen hand houden. Tegenwoordig gebruiken nieuwe bedrijven juist vaker gratis beschikbare software (open source). Bovendien delen ze hun data met anderen (open data), zodat ze elkaars kennis kunnen gebruiken. En daarvoor heeft het beleid nog te weinig aandacht.
07/12 07u15  Europese parlementariërs steunen Magnitski-wetSteun een Europese Magnitski-wet tegen mensenrechtenschenders. Die oproep doen 45 (euro)parlementariërs uit 23 landen in een ingezonden stuk. Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) probeert maandag in Brussel opnieuw steun te vinden voor zo’n wet.
07/12 07u00  Zitpalen voor kerkuilen in provincie Noord-HollandKerkuilen in Noord-Holland krijgen speciale zitplaatsen langs provinciale weg N242 en rijksweg A7. De provincie en Rijkswaterstaat zetten langs de wegen 3 meter hoge zitpalen neer waarop de kerkuil kan neerstrijken en speuren naar prooi. De palen komen op locaties waarvan bekend is dat er uilen komen.
07/12 07u00  Boswachters Oostvaardersplassen hebben ethische bezwaren tegen afschieten hertenTwee van de vier vaste boswachters van de Oostvaardersplassen hebben zich laten overplaatsen, omdat zij ethische bezwaren hebben tegen het afschieten van gezonde dieren in het natuurgebied. Dit bevestigt Staatsbosbeheer aan de Volkskrant.
07/12 06u00  Nieuwszender CNN ontruimd na bommeldingHet gebouw van CNN in New York is donderdagavond (plaatselijke tijd) ontruimd na een bommelding. Kort na 22.30 uur ging het alarm af op de redactievloer van de nieuwszender. Al het personeel moest het Time Warner Centre, waarin de nieuwszender huist verlaten, meldt de nieuwszender. Het programma CNN Tonight werd uit de lucht gehaald.
07/12 04u15  Duitse CDU kiest opvolger MerkelDe Duitse christendemocraten kiezen vrijdag hun nieuwe leider. Voor het eerst in achttien jaar zal Angela Merkel zich niet kandidaat stellen als CDU-voorzitter op het partijcongres in Hamburg. Ze wil nog wel bondskanselier blijven.
07/12 02u30  „Trump wil Nauert benoemen tot VN-ambassadeur”De Amerikaanse president Donald Trump heeft Heather Nauert, woordvoerster op het ministerie van Buitenlandse zaken, op het oog als de nieuwe ambassadeur bij de Verenigde Naties. Dat meldt Bloomberg op basis van drie bronnen.
07/12 02u30  President Bush bijgezet bij echtgenote BarbaraDe vorige week overleden ex-president van de Verenigde Staten George H.W. Bush is bijgezet in het familiegraf bij zijn presidentiële bibliotheek van de A&M Universiteit in College Station in Texas. Eerder op de dag had zijn familie in een dienst in de St. Martins Kerk in Houston afscheid van de 41e president van de VS genomen.
07/12 00u15  Prinses Amalia viert verjaardagPrinses Amalia wordt vrijdag 15 jaar. De oudste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima, die sinds 2013 de titel Prinses van Oranje heeft, viert haar verjaardag in eerste instantie in familiekring.
07/12 00u15  Meeste Nederlanders werken op kantoortijdenIn Nederland is nog geen sprake van een samenleving waarin steeds meer mensen in de avonduren en de weekenden werken. Werk en scholing hebben voornamelijk op doordeweekse dagen plaats en de meeste mensen werken tijdens traditionele kantoortijden. Kortom, er is weinig bewijs voor een 24/7-samenleving, zegt het Sociaal en Cultureel Planbureau.
07/12 00u15  Steeds minder stadsvogels in NederlandHet gaat niet goed met de stadsvogels in Nederland. Van dertien van de twintig vogels in stedelijk gebied is sinds 1990 de populatie afgenomen. Een van die vogelsoorten, de kuifleeuwerik, is zelfs helemaal uit Nederland verdwenen. De Europese kanarie is hard achteruitgegaan, blijkt uit cijfers van het CBS en Sovon.
07/12 00u00  Schip Aquarius stopt met reddingsmissiesHet reddingsschip Aquarius, dat in de afgelopen jaren tienduizenden migranten uit de Middellandse Zee heeft gered, staakt zijn activiteiten. Dat meldt Artsen Zonder Grenzen dat het schip samen met partner SOS Méditerranée beheert.
06/12 23u00  Hals en Leyster voor miljoenen geveildTwee portretten van de hand van Frans Hals uit 1637 hebben op een veiling bij Christie’s in Londen samen 11,2 miljoen euro opgebracht. De portretten van een man en een vrouw, waarschijnlijk een rijk koopmansechtpaar, waren geschat op een verkoopprijs tussen 9 miljoen en ruim 13 miljoen euro. Ze vormden de topstukken op de veiling, waar een deel van de privécollectie van zakenman Eric Albada Jelgersma onder de hamer ging.
06/12 23u00  Kamer steunt voorstel kortere alimentatieduurDe Tweede Kamer wil de partneralimentatie na een echtscheiding terugbrengen van twaalf naar vijf jaar. Een voorstel van die strekking van VVD, D66 en PvdA kan rekenen op een ruime meerderheid, bleek donderdag tijdens een debat.
06/12 22u45  Russisch schip na maanden weg uit TerneuzenHet Russische vrachtschip dat zeven maanden aan de ketting heeft gelegen in de haven van Terneuzen mag vertrekken. Om 02.00 uur in de nacht van donderdag op vrijdag vaart het schip met twintig bemanningsleden door de sluizen op weg naar Denemarken, meldt het Varenscentrum dat zich ontfermt over opvarenden van schepen.
06/12 22u30  Opmerkelijk herstel bij slot op Wall StreetDe beurzen in New York lieten donderdag kort tegen het slot van de handelsdag een opmerkelijk herstel zien van de forse verliezen eerder op de dag. De stemming kwam eerder juist sterk onder druk te staan door het nieuws over de arrestatie in Canada van de financieel directeur van het Chinese technologieconcern Huawei. Dit wakkerde de angst voor een verdere escalatie van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten aan.
06/12 21u45  LG: problemen met smartphone verholpenLG heeft naar eigen zeggen een „definitieve oplossing” gevonden voor de problemen met de smartphone G7 ThinQ. Enkele duizenden Nederlanders met dat toestel waren sinds zaterdag onbereikbaar. Het toestel deed het niet meer nadat het met een update van de software was misgegaan.
06/12 21u30  Parlement België akkoord met migratiepactHet Belgische parlement stemt in met het internationale migratiepact. Een grote Kamermeerderheid steunde een aangescherpte resolutie waarin premier Charles Michel wordt gevraagd het pact maandag in het Marokkaanse Marrakesh goed te keuren.
06/12 21u30  „Blijf thuis, kom niet naar Katwijk”De burgemeester van het Brabantse Cuijk, Wim Hillenaar, roept jongeren op vrijdag niet naar Katwijk te komen, een klein dorp in zijn gemeente. „Blijf thuis. Er is geen feest, er komt geen feest en er wordt strikt gehandhaafd!”, schrijft hij op de website van de gemeente.
06/12 21u15  „Vergroening wijk moet samenhang versterken”Als buurt gezamenlijk zonnepanelen leggen en isolatie aanbrengen. Dat is het eerste doel van het initiatief Buurkracht. Intussen versterkt het ook de sociale samenhang in de deelnemende dorpen en stadswijken. „Een heel mooie bijvangst.”
06/12 21u00  Parijs zet nog meer politie inDe Franse regering zet zaterdag in het hele land 89.000 veiligheidsmensen in om de demonstraties van de zogenoemde ‘gele hesjes’ in goed banen te leiden. Dat is een stuk meer dan de 65.000 die eerder op de dag werden aangekondigd. Alleen al in Parijs zullen achtduizend manschappen worden ingezet, zo liet de Franse premier Edouard Philippe .
06/12 20u45  Bemiddeling in Berlijn over Zee van AzovDuitsland en Frankrijk willen dinsdag in Berlijn bemiddelen in het conflict tussen Rusland en Oekraïne. De Duitse minister Heiko Maas (Buitenlandse Zaken) kondigde donderdag in Milaan aan dat buitenlandadviseurs van de landen dan de koppen bij elkaar steken.
06/12 20u45  „Onderzoek HSBC om schending sancties Huawei”De Amerikaanse autoriteiten onderzoeken of de Britse bank HSBC betrokken is bij het vermeende schenden van de Amerikaanse sancties tegen Iran door het Chinese technologieconcern Huawei. Dat meldden ingewijden rond het onderzoek aan persbureau Reuters.
06/12 20u30  Barendrechter vast voor dood ex-vriendinEen 29-jarige man uit Barendrecht is donderdag aangehouden voor betrokkenheid bij de dood van zijn ex-vriendin. Het eveneens 29-jarige slachtoffer werd op 30 november onder verdachte omstandigheden dood gevonden in haar woning aan de Luntershoek in Rotterdam.
06/12 20u00  Vlaamse student in levensgevaar na ontgroeningEen 20-jarige student uit het Vlaamse Edegem ligt in zeer kritieke toestand in een ziekenhuis na een ontgroeningsritueel bij een studentenvereniging uit Leuven. Twee andere studenten zijn ook naar het ziekenhuis gebracht maar zij zijn er minder erg aan toe. Het Openbaar Ministerie in Antwerpen stelt een onderzoek in.
06/12 20u00  Iconische Waterpoort Sneek krijgt mogelijk twee zusjesEen maquette van het 17e-eeuwse Sneek in het Fries Scheepvaartmuseum was voor Jappie van der Pol de inspiratiebron voor het plan twee stadspoorten te herbouwen.
06/12 19u30  Ecuador: Assange kan ambassade verlatenJulian Assange hoeft niet te vrezen voor zijn leven als hij de Ecuadoraanse ambassade in Londen verlaat. De WikiLeaks-oprichter staat hooguit een korte gevangenisstraf te wachten, zei de Ecuadoraanse president Lenín Moreno in een interview op de radio.
06/12 19u00  Actievoerder gele hesjes Maastricht weer vrijDe actievoerder van de ‘gele hesjes’ die donderdagochtend in Maastricht werd aangehouden wegens opruiing via social media, is weer vrij. Dat heeft hij donderdagavond desgevraagd bevestigd.
06/12 18u45  Ministers temperen plan Europese grenswachtHet plan om de Europese grens- en kustwacht in 2020 uit te bouwen van de huidige 1300 tot 10.000 medewerkers is niet haalbaar. „Je kan ze niet uit de supermarkt halen”, zei de Oostenrijkse minister Herbert Kickl na overleg in Brussel met zijn EU-collega’s. „We staan niet op de rem, maar het moet wel gekwalificeerd personeel zijn.”
06/12 18u45  Constantijn bezorgd over culturele expressiePrins Constantijn heeft bij de uitreiking van de Prins Claus Prijzen in Amsterdam zijn zorg uitgesproken over „het verslechterende klimaat voor culturele expressie”.
06/12 18u30  Constantijn haalt uit naar onderdrukkingPrins Constantijn heeft donderdagmiddag in zijn toespraak bij de uitreiking van de Prins Claus Prijzen zijn ernstige zorg uitgesproken over het verslechterende klimaat voor culturele expressie.
06/12 18u30  Vrouwen aangehouden in grote witwaszaakDe politie heeft twee vrouwen opgepakt op verdenking van witwassen. De ene vrouw, een 37-jarige inwoonster van Brummen, werd maandag aangehouden op het politiebureau in Arnhem, waar ze zich op verzoek van de politie had gemeld. Ze kon woensdag weer naar huis.
06/12 18u30  Nog geen productiedeal oliekartel OPECDe vergadering van oliekartel OPEC in Wenen is donderdag afgesloten zonder dat er een akkoord is bereikt over een productieverlaging. Er wordt dan ook geen aansluitende persconferentie gehouden.
06/12 18u00  Prins Mauritsmedaille voor Omroep MAXJan Slagter heeft donderdag de Prins Mauritsmedaille gekregen. Zijn Omroep MAX krijgt de prestigieuze onderscheiding omdat de omroep bijdraagt aan een betere beeldvorming in de samenleving van de krijgsmacht en de mensen die er deel van uitmaken.
06/12 17u45  AEX-index duikelt onder 500 puntengrensDe AEX-index van de beurs in Amsterdam is donderdag met dieprode cijfers gesloten. De hoofdgraadmeter eindigde onder de 500 punten, wat het laagste niveau in bijna twee jaar is. Ook elders in Europa waren zware koersverliezen te zien door de angst voor een escalatie van de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog na de arrestatie van een topvrouw van de Chinese technologiegigant Huawei.
06/12 17u45  „Toelating pesticiden moet op de schop”De procedures om pesticiden zoals de onkruidverdelger glyfosaat op de Europese markt toe te laten, moeten grondig op de schop. De beoordeling moet onafhankelijk en transparant zijn en niet stiekem worden ingestoken door grote chemiebedrijven. De volksgezondheid moet vooropstaan bij de wetenschappelijke beoordeling van risico’s.
06/12 17u45  Mogelijk vervuilde grond Vink in tien gemeentenIn tien gemeenten ligt zand uit de mogelijk vervuilde partij grond van het Barneveldse bedrijf Vink. Dat meldt onderzoeksjournalist Roelof Bosma van het tv-programma Zembla.
06/12 17u30  Kiescommissie Libië: geen geld voor referendumDe commissie die verkiezingen moet organiseren in Libië, vraagt de regering in Tripoli om omgerekend 25 miljoen euro over te maken. De hoge nationale kiescommissie (HNEC) zegt op zwart zaad te zitten. Dat staat de voorbereidingen voor een eventueel referendum over een grondwet in de weg.
06/12 17u30  Aanhoudingen bij politieactie LimburgTijdens een politieactie in Limburg gericht tegen criminaliteit zijn afgelopen week 34 panden doorzocht en vijf verdachten aangehouden. In een bedrijfspand in Ospel werden vier Polen opgepakt en is een doorgeladen vuurwapen in beslag genomen. In Hoensbroek, bij Heerlen, is een man gearresteerd nadat in een loods hennep, contant geld en een auto in beslag waren genomen.
06/12 17u30  Blokhuis: geen deadline voor wachttijden ggzStaatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) wil nog geen concrete termijn noemen waarbinnen de wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) moeten zijn opgelost. Dat zei hij donderdag tijdens een debat, tot ergernis van meerdere Kamerleden.
06/12 16u45  Walesa moet excuses aanbiedenDe Poolse oud-president Lech Walesa moet van de rechter door het stof voor opmerkingen over een dodelijke vliegtuigcrash uit 2010. De Nobelprijswinnaar had de leider van regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS), Jarosław Kaczyński, daar mede de schuld van gegeven.
06/12 16u45  Eén verdachte maffioso mogelijk overgeleverdEen van de verdachte maffiosi die woensdag in een grootschalige operatie zijn aangehouden, wordt mogelijk overgeleverd aan Italië. De Italiaan die in Tegelen werd aangehouden en die volgens Italiaanse media de bijnaam Gianni da Mamma heeft, werd aangehouden op verzoek van Italië.
06/12 16u45  Ds. A. Visser 40 jaar predikantDs. A. Visser, hervormd zendingspredikant in Zimbabwe, staat donderdag 40 jaar in het ambt van predikant.
06/12 16u45  „Gekozen formateur geen oplossing”Een rechtstreeks gekozen formateur zal kabinetsformaties niet beter laten verlopen. De meeste fractievoorzitters zijn niet enthousiast over dit idee. Ze vrezen dat formaties dan nog ingewikkelder worden.
06/12 16u45  Duitse politiek is weer spannendWie volgt Angela Merkel vrijdag op als partijvoorzitter van de CDU? Deze drie kandidaten brengen de anders zo bedaarde Duitse politiek sinds weken volop tot leven.
06/12 16u45  Rijksrecherche onderzoekt lekken kwartetmoordDe rijksrecherche gaat onderzoeken hoe het kan dat details over de viervoudige moord in Enschede op straat liggen. Justitie vreest dat daardoor het strafproces in gevaar komt. „Als informatie voortijdig in de media staat, kunnen getuigen of verdachten beïnvloed raken.”
06/12 16u45  Minister: nieuw bouwtoezicht begin 2021Na een forse vertraging kan de nieuwe manier van toezicht op de bouw op 1 januari 2021 ingaan. Dat hoopt minister Kajsa Ollongren (Wonen), nadat zij met de gemeenten in principe een akkoord heeft gesloten.
06/12 16u45  Kind (1) hapt in spijkerbanaanEen 1-jarige meisje is in Zweden in het ziekenhuis beland nadat ze een hap had genomen van een banaan waar spijkers inzaten. De peuter bleef uiteindelijk ongedeerd.
06/12 16u30  Ds. J. D. van ’t Zand wordt predikant op CuraçaoDs. J. D. van ’t Zand, predikant van de christelijke gereformeerde kerk vrijgemaakt (cgkv) te Sneek, wordt predikant van de verenigde protestantse gemeente (VPG) op Curaçao.
06/12 16u30  EU-landen: terreurboodschap binnen uur offlineTerroristische propaganda en ander terreurgerelateerd materiaal moeten in de EU binnen een uur offline zijn gehaald. Internetproviders die dat niet doen kunnen een boete van 4 procent van de jaaromzet opgelegd krijgen.
06/12 16u30  Frankrijk maakt zich op voor nieuwe protestenDe Franse autoriteiten brengen zaterdag 65.000 manschappen op de been om verwachte protesten in goede banen te leiden. Zij worden verspreid over het hele land ingezet, zei de Franse premier Édouard Philippe.
06/12 16u30  Broer Syrische terreurverdachte langer vastEen 41-jarige Syriër die wordt verdacht van betrokkenheid bij terrorisme in Syrië, blijft veertien dagen langer vast. Dat heeft de rechter-commissaris besloten, aan wie de man donderdag is voorgeleid.
06/12 16u30  Dode en levende na vliegongeval VS bij JapanNa de botsing tussen twee vliegtuigen van de Amerikaanse mariniers bij Japan hebben reddingswerkers een levend en een overleden bemanningslid uit het water gehaald. Dat meldde het korps mariniers donderdag.
06/12 16u15  Politie vindt 3700 kilo illegaal vuurwerkDe politie heeft donderdag ruim 3700 kilo illegaal vuurwerk ontdekt in een garagebox in Wassenaar en in twee loodsen in Leiden. Twee mannen uit Wassenaar van 53 en 19 jaar oud zijn in verband hiermee aangehouden. Ze worden verdacht van handel in het illegale knalwerk.
06/12 16u15  AEX zakt onder 500-puntengrensDe Amsterdamse beurs stond donderdagmiddag fors in het rood. De AEX-hoofdgraadmeter zakte daarbij onder de grens van 500 punten. Ook de andere Europese indices toonden scherpe verliezen. Beleggers vrezen dat de arrestatie van een topvrouw van de Chinese technologiegigant Huawei de handelsrelatie tussen China en de Verenigde Staten opnieuw onder druk zal zetten. Begin deze week heerste er juist nog optimisme over de wapenstilstand tussen de twee economische grootmachten.
06/12 16u00  Kunsthal zet stevig bezoekersrecord neerMuseum de Kunsthal in Rotterdam denkt het jaar af te sluiten met een record van 415.000 bezoekers, ruim 175.000 meer dan vorig jaar. Het nu verpulverde record van de Kunsthal was al twintig jaar oud: 334.000 in 1998.
06/12 16u00  Jongeren belagen ov-personeelIn Amsterdam en Tilburg zijn verscheidene jongeren aangehouden voor de mishandeling van personeel van openbaarvervoerbedrijven. De medewerkers werden in beide gevallen belaagd nadat ze de daders aanspraken omdat die geen of een ongeldig vervoersbewijs hadden. Het gebeurde woensdag maar de politie bracht het donderdag naar buiten.
06/12 16u00  AEX zakt weg tot 500-puntengrensDe Amsterdamse beurs stond donderdagmiddag fors in het rood. De AEX-hoofdgraadmeter kreeg daarbij de 500-puntengrens in zicht. Ook de andere Europese indices toonden scherpe verliezen. Beleggers vrezen dat de arrestatie van een topvrouw van de Chinese technologiegigant Huawei de handelsrelatie tussen China en de Verenigde Staten opnieuw onder druk zal zetten. Begin deze week heerste er juist nog optimisme over de wapenstilstand tussen de twee economische grootmachten.
06/12 16u00  Dirk van der Borg (CDA) waarnemend burgemeester in MolenlandenCommissaris van de Koning in Zuid-Holland, Jaap Smit, benoemt met ingang van 1 januari 2019 Dirk van der Borg (CDA) tot waarnemend burgemeester van de gemeente Molenlanden.
06/12 15u45  Wall Street opent flink in het roodDe effectenbeurzen in New York zijn donderdag flink in het rood geopend. De arrestatie in Canada van de financieel directeur van het Chinese telecomconcern Huawei wakkerde de angst voor een verdere escalatie van de handelsoorlog aan. Ook de energiesector weet de aandacht op zich gericht door de sterk gedaalde olieprijzen.
06/12 15u45  Ficq: doorgaan met strijd tabaksindustrieAdvocate Bénédicte Ficq gaat door met de strijd tegen de tabaksindustrie. Volgens haar heeft het gerechtshof in Den Haag besloten om tabaksproducenten niet te vervolgen op juridisch-technische gronden, maar staat het hof inhoudelijk wel aan de zijde van de aangevers. „De boodschap is duidelijk: ze willen wel maar ze kunnen niet.”
06/12 15u45  Tot vier jaar cel voor leden xtc-bendeTwaalf verdachten van de productie van synthetische drugs zijn veroordeeld tot celstraffen van zes maanden tot vier jaar. Volgens de rechtbank in Den Haag vormden ze drie criminele organisaties.
06/12 15u45  Bij aflossen draait het om motivatieAflossen op de hypotheek lijkt vaak een druppel op een gloeiende plaat. En bij het aanpassen van de hypotheekvorm gaan vaak ook nog eens de maandlasten omhoog. Maar dat is niet het hele verhaal.
06/12 15u45  „Deutsche Bank groter in witwaszaak Danske”Deutsche Bank is nog dieper betrokken bij het grote witwasschandaal bij Danske Bank dan eerder werd aangenomen. Volgens zakenkrant Financial Times verwerkte de Duitse bank nog eens 31 miljard euro aan dubieuze geldstromen, bovenop de 132 miljard euro die eerder werd gemeld.
06/12 15u45  Kopers Pools illegaal vuurwerk in vizierDe politie heeft vier Poolse onlinevuurwerkshops offline gehaald. Ongeveer tweeduizend Nederlandse kopers kochten daar illegaal vuurwerk, en kunnen daarom de politie op de stoep verwachten.
06/12 15u45  Politie haalt vuurwerkshops offline: 2000 NL-kopersOngeveer 2000 Nederlanders die illegaal vuurwerk kochten op Poolse websites, kunnen een bezoekje van de politie verwachten. De politie heeft er samen met het Openbaar Ministerie voor gezorgd dat er vier websites inmiddels uit de lucht zijn gehaald, zo dat meldt RTL Nieuws.
06/12 15u30  „Honderden illegale adopties in Nederland”In Nederland zijn „honderden” kinderen illegaal uit het buitenland geadopteerd sinds eind jaren zestig. Daar waren „tientallen” rijksambtenaren bij betrokken. Dat zegt emeritus hoogleraar René Hoksbergen, gespecialiseerd in adoptie, van Universiteit Utrecht.
06/12 15u30  FNV dreigt met acties bij PostNLVakbond FNV heeft postbedrijf PostNL een ultimatum gesteld. Als de onderneming niet voor aanstaande maandag 12.00 uur aan de eisen van FNV voldoet, volgen er acties. De bond wil onder meer verlaging van de werkdruk, een loonsverhoging van 5 procent, een vast contract voor uitzendkrachten die een jaar bij PostNL werken en herstel van de pensioenopbouw.
06/12 15u30  Hof Rwanda spreekt activiste Rwigara vrijHet hooggerechtshof van Rwanda heeft de activiste Diane Rwigara (37) donderdag vrijgesproken. Ze was aangeklaagd wegens onder meer opruiing en valsheid in geschrifte. Twee maanden geleden was al bepaald dat ze de gevangenis op borgtocht mocht verlaten, maar zich wel in de hoofdstad Kigali ter beschikking van justitie moest houden.
06/12 15u30  „Stop import bespoten gojibessen”Voedselwaakhond foodwatch roept op tot een importstop van met bestrijdingsmiddelen bespoten gojibessen „zeker uit landen als China”. Ze kunnen nog steeds erg vervuild en daardoor gevaarlijk zijn, aldus de organisatie.
06/12 15u16  Zaterdag nieuwe hesjesbetoging in BrusselIn Brussel houden actievoerders met gele hesjes zaterdag opnieuw een betoging. De politie in de Belgische hoofdstad waarschuwt voor verkeersoverlast en roept automobilisten op Brussel zo veel mogelijk te mijden.
06/12 15u00  Fietsbrug door Oorlogsmuseum OverloonDoor het Oorlogsmuseum in Overloon wordt een verhoogd fietspad aangelegd. De fietsbrug op drie meter hoogte wordt aangesloten op bestaande fietsroutes in de regio en is tijdens de openingstijden van het museum gratis toegankelijk. Volgens het museum gaat het om een wereldwijde primeur.
06/12 15u00  Rechtbanken getroffen door korte storingRechtbanken in het hele land hebben donderdag te maken gehad met een storing in het e-mail- en telefoonverkeer. Volgens een woordvoerder van de rechtbank in Rotterdam duurde dat nog geen half uur.
06/12 15u00  Veel sinterklaascadeaus alweer op MarktplaatsVeel sinterklaascadeaus zijn na afloop van pakjesavond alweer op Marktplaats gezet. Vooral gereedschap, sieraden en boeken mogen volgens de advertentiewebsite alweer de deur uit.
06/12 14u45  Meer tijd voor nieuwe begroting Airport EeldeDe directie van Groningen Airport Eelde krijgt van zijn aandeelhouders een week de tijd om een begrotingstekort weg te werken en een plan van aanpak te maken om het vertrek van luchtvaartmaatschappij Nordica op te vangen. Dat is donderdag besloten tijdens een spoedoverleg tussen de directie van het vliegveld en de aandeelhouders.
06/12 14u45  Live: Reorganisatie Stork kost 300 van de 3200 vaste banen in NederlandLees meer >
06/12 14u45  Altijd een Bajesagenda op zak„Er is meer vraag naar de Bajesagenda dan naar de Bijbel”, aldus Harma Zuidersma, geestelijk verzorger in de gevangenis te Grave. Daar werd woensdag de pastorale Bajesagenda 2019 gepresenteerd.
06/12 14u45  Provinciebestuur Flevoland tevreden met vonnisGedeputeerde Harold Hofstra van de provincie Flevoland is opgelucht over het vonnis van de rechtbank in de zaak rond het afschieten van edelherten. „We gaan met vertrouwen de komende winter in.”
06/12 14u45  Stork schrapt een tiende van de banenStork zet het mes in zijn personeelsbestand in Nederland. Tien procent van de werknemers verliest daarbij zijn baan. Dat komt concreet neer op driehonderd vaste banen, aldus de dienstverlener aan de olie-, gas-, chemie- en energiesector.
06/12 14u30  Eis: 12 jaar cel voor overval op gelddepotVoor zijn rol bij een professionele en gewelddadige overval op een gelddepot in Best is donderdag tegen een 47-jarige Belg twaalf jaar celstraf geëist. Vooral een DNA-spoor bewijst volgens de aanklager dat de gevreesde Belgische crimineel betrokken is geweest bij de overval ruim vijf jaar geleden.
06/12 14u15  Hervormd Harskamp, van buurtschap tot gemeenteHarskamp op de Veluwe is sinds 1928 een dorp. In de buurtschap werd toen een hervormde kerk gebouwd. Volgende week verschijnt een boek over twee eeuwen hervormden in Harskamp. „Thans heeft de Heere ruimte gemaakt.”
06/12 14u15  Onderzoek naar illegale adopties uit buitenlandEen onafhankelijke commissie gaat onderzoek doen naar misstanden bij adopties van buitenlandse kinderen door Nederlanders, en de mogelijke betrokkenheid van de overheid daarbij. Dat heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid donderdag bekendgemaakt.
06/12 14u15  „Stork schrapt een tiende van de banen”Dienstverlener aan de olie-, gas-, chemie- en energiesector Stork zet het mes in zijn personeelsbestand. Tien procent van de werknemers verliest daarbij volgens vakbond CNV zijn baan. Stork was niet direct bereikbaar voor commentaar.
06/12 14u15  Turkse journalist Dündar hekelt heksenjachtDe Turkse journalist Can Dündar heeft fel gereageerd op het arrestatiebevel dat een rechtbank in Istanbul woensdagavond tegen hem uitvaardigde. De voormalige hoofdredacteur van de krant Cumhuriyet hekelde deze „nieuwe heksenjacht” van de regering-Erdogan. Hij wordt volgens persbureau Anadolu nu gezocht wegens betrokkenheid bij de Gezi-protesten in 2013.
06/12 14u00  Expositie vertelt over liefdesleven RembrandtVeel is bekend over zijn schilderijen, maar ook over het privéleven van Rembrandt van Rijn (1606-1669) valt genoeg te vertellen. Zo had hij een bewogen liefdesleven, ging hij failliet en verloor hij meerdere kinderen. In de tentoonstelling Rembrandt Privé vertelt het Stadsarchief Amsterdam het persoonlijke verhaal van de wereldberoemde zeventiende-eeuwse Hollandse meester.
06/12 13u45  Recordaantal vliegtuigpassagiers in EUEen recordaantal van ruim een miljard passagiers heeft zich in 2017 per vliegtuig laten vervoeren in de Europese Unie. Dat waren er ongeveer 71 miljoen meer dan een jaar eerder, meldt het statistiekbureau van de EU.
06/12 13u45  Ralph Tuijn steekt weer een oceaan overOceaanroeier Ralph Tuijn (47) gaat weer op pad. In z’n eentje maakt hij vanuit Portugal de oversteek naar Cayenne in Frans-Guyana. Woensdag vertrekt hij voor de tocht van 6000 kilometer. Tuijn hoopt er 50 tot 55 dagen over te doen. Als hem dat lukt breekt hij het wereldrecord, dat op 96 dagen staat.
06/12 13u45  Met buiten gebruik geraakte kerken moet zorgvuldig worden omgegaanPaus Franciscus wil dat de Rooms-Katholieke Kerk zich ook bemoeit met de herbestemming van kerkgebouwen die ontwijd zijn, zoals deze kerk dat noemt. Voor zover bekend is het de eerste keer dat het Vaticaan de regie in handen neemt wat betreft de vraag: wat doen we met kerken die niet meer in gebruik zijn? De Pauselijke Cultuurraad publiceert nog deze week richtlijnen hierover.
06/12 13u30  Tabaksindustrie: vonnis hof geen verrassingBrancheorganisatie VSK van de tabaksindustrie zegt niet verrast te zijn door de beslissing van het gerechtshof om geen strafrechtelijke vervolging in te stellen. „Het Openbaar Ministerie had in februari de klacht in een sterk geformuleerd besluit verworpen en concludeerde daarbij dat de tabaksfabrikanten zich houden aan de wet.”
06/12 13u30  De kerk als venster naar de hemelMiddeleeuwse christenen zullen in hun gotische kerk vaak naar boven hebben gekeken. De hoge ramen, spitse bogen en gewelfde plafonds wezen allemaal naar één punt: het hemelse Jeruzalem. Een tentoonstelling in de Duitse stad Paderborn ontrafelt de geheimen van deze gotiek.
06/12 13u30  Deeltjesversneller Genève twee jaar dichtMet deeltjesversneller LHC van het CERN in Genève is maandag het laatste experiment uitgevoerd. De Large Hadron Collider gaat dicht tot ergens in het voorjaar van 2021.
06/12 13u30  Faunabescherming erg teleurgesteldDe Faunabescherming is „erg teleurgesteld” dat de rechter Staatsbosbeheer toestemming heeft gegeven om in opdracht van de provincie Flevoland ruim 1800 edelherten in de Oostvaardersplassen af te schieten. „Het valt ons rauw op het dak”, aldus vicevoorzitter Harm Niesen. De Faunabescherming is een van de partijen die twee rechtszaken tegen het afschotplan heeft verloren.
06/12 13u30  SC Twijzel: kinderen dug-outdrama gewaarschuwdTegen de kinderen die gewond raakten bij het dug-outdrama in het Friese Twijzel in 2014 was gezegd dat ze van het coachhokje af moesten komen. Dat zei een bestuurslid van SC Twijzel donderdag in de rechtbank in Leeuwarden. Tegen de sportclub is een strafzaak aangespannen.
06/12 13u15  Meer mensen hebben last van Rotterdam AirportHet aantal mensen rond Rotterdam The Hague Airport dat klaagt over het vliegverkeer is dit jaar met bijna 40 procent gestegen. In 2017 waren er 1637 mensen die geluidsoverlast meldden en dit jaar is dat toegenomen tot 2277, blijkt uit rapportages van DCMR Milieudienst Rijnmond.
06/12 13u15  Mannen slaan medewerker GVB ziekenhuis inVijf jonge mannen hebben een medewerker van vervoersbedrijf GVB in Amsterdam in elkaar geslagen. Ze gingen de man te lijf nadat hij hen had aangesproken op het feit dat ze op een metrostation achter hem aan door het poortje liepen, zonder in te checken. De 33-jarige GVB-medewerker moest na de mishandeling naar het ziekenhuis. Hij was op weg naar huis toen het gebeurde.
06/12 13u00  Enria benoemd tot hoofd toezicht ECBDe Italiaan Andrea Enria kan per 1 januari aan de slag als hoofd bankentoezicht van de Europese Centrale Bank (ECB). De EU-lidstaten hebben de voordracht donderdag formeel goedgekeurd. Het Europees Parlement was vorige week al akkoord gegaan.
06/12 13u00  „Criminelen wilden Plooij liquideren”Kopstukken uit de Nederlandse onderwereld hebben overwogen officier van justitie Koos Plooij te liquideren. Dat blijkt uit onderschepte communicatie, waarin NRC Handelsblad inzage heeft gehad.
06/12 12u30  Hof: geen strafzaak tegen tabaksindustrieHet Openbaar Ministerie (OM) hoeft geen strafrechtelijke vervolging in te stellen tegen de tabaksindustrie. Het gerechtshof in Den Haag heeft dat donderdag bepaald.
06/12 12u30  IMF: pak verschillen op arbeidsmarkt aanDe verschillen tussen werknemers met een vast of tijdelijk contract en zzp’ers moeten worden verkleind en de lonen zouden omhoog moeten. Ook is het tijd om het pensioenstelsel te hervormen. Dan kunnen ook meer zzp’ers daaraan deelnemen. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een rapport over Nederland.
06/12 12u15  Partijen Jemen eens over gevangenenruilDe strijdende partijen in Jemen zijn het eens geworden over een gevangenenruil. Dat heeft de speciale gezant van de Verenigde Naties Martin Griffiths in Zweden gezegd. Door de ruil kunnen duizenden families worden herenigd.
06/12 12u15  Rechter: provincie mag edelherten afschietenDe provincie Flevoland mag edelherten in de Oostvaardersplassen laten afschieten. Dat bepaalde de rechtbank in Lelystad donderdag.
06/12 12u15  Kamer omarmt ‘historische’ KlimaatwetVrijwel de hele Tweede Kamer heeft donderdag de nieuwe Klimaatwet omarmd als uniek en historisch. De geplande wet bepaalt dat Nederland de komende decennia de uitstoot van broeikasgassen (CO2) gaat verminderen. Dat moet opwarming van de aarde en verandering van klimaat tegengaan.
06/12 12u15  Doden door overstromingen op CyprusDoor overstromingen in het noorden van Cyprus zijn ten minste twee mensen om het leven gekomen. Volgens de Turks-Cypriotische media zaten de slachtoffers in een auto die door het kolkende water werd meegesleurd. Het eiland wordt sinds dinsdag geteisterd door noodweer, met hagel en overvloedige regen. Bewoners zeiden zich niet te kunnen herinneren dat het eerder zo erg is geweest.
06/12 12u15  Mondiale voedselprijzen laagst sinds 2016De wereldwijde voedselprijzen zijn vorig maand gedaald tot het laagste niveau in ruim twee jaar. Vooral plantaardige olie daalde flink in waarde, meldt de VN-organisatie voor voedsel en landbouw FAO. Ook de prijzen voor graan, zuivel en vlees ging omlaag.
06/12 12u15  Trumps schandalen kunnen democratie VS versterkenDoor de vele politieke schandalen wordt de Amerikaanse president Donald Trump vaak vergeleken met zijn voorganger Richard Nixon. Die vergelijking is onterecht als het gaat om Nixon. Ook bieden schandalen kansen voor hervormingen, net zoals dat bij Nixon het geval was.
06/12 12u15  Eindelijk ‘code groen’ voor waterstand RijnNa maanden heeft Rijkswaterstaat donderdag eindelijk weer eens ‘code groen’ afgegeven voor de waterstand op de grote rivieren. De stand is nog wel lager dan normaal in deze tijd van het jaar, maar zal de komende dagen snel toenemen, verwacht de dienst. Donderdagmorgen voerde de Rijn bij Lobith 1300 kubieke meter water per seconde af en dat is veel meer dan maandenlang het geval is geweest.
06/12 12u15  Column: Niet wegschuilen achter protocolIn het ziekenhuis waar ik werk, zie ik weleens een klachtenbrief langskomen. Bijvoorbeeld van een patiënt die ergens te lang moest wachten. Die brief wordt heel serieus genomen.
06/12 12u15  Europese beurzen diep in het roodDe Europese beurzen stonden donderdag diep in het rood. Beleggers vrezen dat de arrestatie van een topvrouw van de Chinese technologiegigant Huawei de handelsrelatie tussen China en de Verenigde Staten opnieuw onder druk zal zetten. Begin deze week heerste er juist nog optimisme over de wapenstilstand tussen de twee economische grootmachten.
06/12 12u15  Kamer wil multinationals horen over belastingDe Tweede Kamer wil Shell en andere multinationals aan de tand voelen over de wijze waarop zij winstbelasting betalen in Nederland. Een meerderheid steunt een voorstel van Kamerlid Henk Nijboer (PvdA).
06/12 12u15  EU-beslissing Tata en ThyssenKrupp opgeschortDe Europese Commissie heeft het onderzoek naar de fusie tussen de Europese activiteiten van Tata Steel en ThyssenKrupp opgeschort. Volgens Brussel hebben de staalbedrijven verzuimd om tijdig informatie te verschaffen.
06/12 11u45  Oud-baas Blokker aan de slag bij AHRob Heesen, de voormalig algemeen directeur van winkelketen Blokker, gaat vanaf begin volgend jaar aan de slag bij AH to go. Dat werd donderdag bekendgemaakt.
06/12 11u45  Pluraal geworden GKV doen beroep op veelzijdige kwaliteiten van predikantKlaas van der Zwaag
06/12 11u45  Extreem lage waterstand rivieren voorlopig voorbijDe extreem lage waterstand in de grote rivieren is voorlopig even voorbij.
06/12 11u45  Het valt voor ds. Tanis (89) niet mee om aan de zijlijn te staanVeel van wat ds. M. C. Tanis tijdens een twee uur lang gesprek zegt, wordt onderstreept met citaten uit de Psalmen. Psalm 72:3 komt het vaakst langs: „Zij zullen U eerbiedig vrezen, zolang er zon of maan, bij ’t nageslacht ten licht zal wezen.” „Duisternis gaat de aarde bedekken, maar de Heere gaat door met Zijn werk. Laten we goed van God blijven spreken.”
06/12 11u45  Steekproef VEH: Huiseigenaar betaalt 2,2 procent meer ozbDe onroerende zakenbelasting (ozb) gaat volgend jaar gemiddeld met 2,2 procent omhoog. Dat concludeert de Vereniging Eigen Huis (VEH) donderdag op basis van een steekproef onder 111 gemeenten. De verschillen per gemeente zijn nog altijd groot.
06/12 11u30  OggiN Zoetermeer bestaat vijftig jaarDe oud gereformeerde gemeente in Nederland (oggiN) te Zoetermeer bestaat vijftig jaar. De gemeente werd op 16 december 1968 geïnstitueerd.
06/12 11u30  Gg Beekbergen krijgt nieuw kerkgebouwDe gereformeerde gemeente in Beekbergen heeft plannen ontwikkeld om een nieuwe kerk te bouwen. De gemeente kampt al langere tijd met ruimtegebrek. Vooral de zaalruimte en de parkeerruimte zijn beperkt. Eerder dit jaar kocht de gemeente een achter de kerk liggende sportschool met het daarbij bijbehorende parkeerterrein. De sportschool wordt binnenkort omgebouwd tot verenigingsgebouw, waarin zalen komen voor verenigingen, catechisaties, vergaderingen en condoleances. Daarna zal de huidige kerk, aan de Ruitersmolenweg in Beekbergen, worden gesloopt om plaats te maken voor een nieuw gebouw.
06/12 11u30  Patiënt klaagt over meeluisteren bij de dokterHet is nog altijd slecht gesteld met de privacy van patiënten in ziekenhuizen, apotheken en verpleeghuizen, stelt Patiëntenfederatie Nederland op basis van een eigen onderzoek.
06/12 11u30  Nederlands databedrijf in zee met BASFDe Nederlandse leverancier van satellietgegevens VanderSat gaat samenwerken met de chemiereus BASF. De Haarlemse onderneming levert het Duitse concern technologie voor digitale hulpmiddelen voor de landbouw.
06/12 11u15  „Racisme minder, maar incidenten ernstiger”De politie heeft vorig jaar minder racistische incidenten geregistreerd, maar de ernst van die incidenten nam wel toe. Zo werd relatief vaker geweld gepleegd en waren er meer bedreigingen door daders met racistische motieven. Die conclusie trekt het Verwey-Jonker Instituut na onderzoek in opdracht van de Anne Frank Stichting. Volgens de onderzoekers krijgt extreemrechts gedachtegoed ook meer ruimte in de politiek.
06/12 11u15  EU-landen willen Europees ArbeidsagentschapDe EU-ministers van Sociale Zaken hebben donderdag groen licht gegeven voor de oprichting van een Europees Arbeidsagentschap (ELA). Die naam vinden zij in meerderheid beter dan de eerder voorgestelde Europese Arbeidsautoriteit, omdat de rol van de dienst beperkt is tot het ondersteunen van de lidstaten.
06/12 11u15  Actievoerder ‘gele hesjes’ opnieuw opgepaktDe politie heeft donderdagochtend een actievoerder van de ‘gele hesjes’ in Maastricht wegens opruiing opgepakt. Het gaat om dezelfde man die ook afgelopen zaterdag werd gearresteerd tijdens een demonstratie van ‘gele hesjes’ in Maastricht.
06/12 11u15  Verklaring: Homoseksualiteit vraagt om hernieuwd belijden„De kerken in Nederland zijn meer en meer bezig te buigen voor de gedachte dat homoseksualiteit ook binnen de kerken aanvaardbaar moet zijn.” De dertien ondertekenaars van de verklaring ”Homoseksualiteit vraagt om hernieuwd belijden” maken zich „zorgen over deze ontwikkeling.”
06/12 11u15  Volkswagen op koers voor recordjaarVolkswagen ligt naar eigen zeggen nog altijd op koers voor een recordjaar qua leveringen. Daarmee zou de Duitse automaker tegenwind van onder meer strengere emissiestandaarden, de verschuiving naar elektrisch rijden en de ban op sommige diesels het hoofd weten te bieden.
06/12 11u00  May komt toch met juridisch brexitadviesDe Britse regering heeft na aandringen van het parlement toch de volledige tekst van een juridisch advies over de brexit gepubliceerd.
06/12 11u00  Dorcas tegen inbrekers: Wees een licht„Iemand heeft van de allerarmsten willen stelen. Onze belofte om in het leven van duizenden mensen in armoede een licht in hun leven te zijn, blijft recht overeind.”
06/12 10u45  Big Brother Award: Facebook, fiscus of KvKDrie organisaties zijn in de race voor een Big Brother Award, de prijs van organisatie Bits of Freedom voor de grootste privacyschender van het afgelopen jaar. De genomineerden zijn de Belastingdienst, de Kamer van Koophandel en Facebook. De ‘prijs’ wordt op 22 januari uitgereikt in De Rode Hoed in Amsterdam. Nederlanders kunnen vanaf donderdag hun stem uitbrengen.
06/12 10u45  „Horeca blijft ook in 2019 groeien”Restaurants, hotels en cafés zullen ook volgend jaar goede zaken doen, maar de horeca groeit naar verwachting minder hard dan dit jaar. Vooral het tekort aan personeel speelt de branche parten, schrijft het Economisch Bureau van ING in een nieuw rapport.
06/12 10u30  VS sturen extra marineschip naar Zwarte ZeeDe Verenigde Staten treffen voorbereidingen om een extra oorlogsschip naar de Zwarte Zee te sturen.
06/12 10u30  Coalitie blijft bij duurdere studieleningHet kabinet houdt vast aan de verhoging van de rente op studieleningen, ondanks pogingen van de oppositie om woensdag in een Kameroverleg minister Van Engelshoven (Onderwijs) op andere gedachten te brengen.
06/12 10u15  Raad van Kerken pleit voor pardonDe Raad van Kerken roept de minister-president en de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid op de Regeling kinderpardon zorgvuldig toe te passen.
06/12 10u15  Kamer eist aanpassing noodwet harde brexitDe noodwet van het kabinet, die er komt in het geval dat er na een zogeheten harde brexit chaos ontstaat, moet worden aangepast.
06/12 10u15  Belgisch Afrika-museum heropent deurenHet Afrika-museum bij Brussel heropent zaterdag zijn deuren na een ruim vijf jaar durende renovatie. Voorheen werd de koloniale tijd er nauwelijks met een kritische blik bekeken, maar de vernieuwde opstelling beoogt „een beeld te schetsen van het hedendaagse, ontvoogde Afrika”.
06/12 10u00  EU-hof geeft maandag oordeel over brexitHet Europees Hof van Justitie oordeelt maandag of het Verenigd Koninkrijk eenzijdig kan beslissen om af te zien van het aangekondigde vertrek uit de EU. Een belangrijke raadgever van het hof, advocaat-generaal Manuel Campos Sánchez-Bordona, adviseerde deze week dat de instemming van de overige 27 lidstaten daar niet voor nodig is.
06/12 10u00  Opnieuw flinke verliezen op beurzenDe effectenbeurs in Amsterdam ging donderdag opnieuw flink omlaag. Ook de andere Europese beurzen verloren terrein. Het sentiment bleef negatief na de recente zware verliezen. Ook wordt gevreesd dat de arrestatie van een topvrouw van de Chinese technologiegigant Huawei de handelsrelatie tussen China en de Verenigde Staten opnieuw onder druk zal zetten.
06/12 09u45  OPEC wacht op nieuws uit MoskouLeden van oliekartel OPEC besluiten pas over het al dan niet verlagen van de olieproductie, als bekend is in hoeverre partner Rusland bereid is mee te doen. De olieproducerende landen zijn deze dagen in Wenen bijeen om over ingrepen in de olieproductie te beslissen.
06/12 09u30  Negatief begin voor DamrakDe effectenbeurs in Amsterdam is donderdag lager geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen in het rood. Het sentiment bleef negatief na de recente zware verliezen. Ook wordt gevreesd dat de arrestatie van een topvrouw van de Chinese technologiegigant Huawei de handelsrelatie tussen China en de Verenigde Staten opnieuw onder druk zal zetten.
06/12 09u15  Minder hinder op spoor door betere planningSpoorbeheerder ProRail gaat ervan uit dat reizigers komend jaar een stuk minder last krijgen van werkzaamheden op het spoor. Niet omdat er minder wordt gewerkt, maar door slimmer te plannen. ProRail kijkt tegenwoordig drie tot vijf jaar vooruit in plaats van alleen het komende jaar en kan het werk op die manier efficiënter inrichten. Dat scheelt in 2019 naar verwachting 20 procent hinder.
06/12 09u15  Goed nieuws: steeds meer zeehondenHet ging lange tijd niet goed met de gewone zeehond in de Waddenzee. Vooral vanwege watervervuiling waren er in de jaren 70 nog maar een paar honderd zeehonden over. De kans op uitsterven was reëel en er kwam een steeds grotere kans op genetische afwijkingen.
06/12 09u00  Aanbesteding Gigafactory Tesla China gestartTesla is begonnen met de selectieprocedure voor een bouwer van zijn Chinese Gigafactory. Dat blijkt uit documenten die persbureau Reuters heeft ingezien. Al minimaal één bouwbedrijf is begonnen met het inkopen van bouwmaterialen.
06/12 08u45  Stemming parlementsverkiezing Kabul ongeldigDe onafhankelijke klachtencommissie van de Afghaanse kiesraad (IECC) heeft alle in de provincie Kabul uitgebrachte stemmen in de parlementsverkiezing van oktober ongeldig verklaard. Dat heeft woordvoerder Aliresa Rohani donderdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Hij zei dat er meer dan 25 redenen waren voor dat besluit, waaronder massale stembusfraude, maar ook de gebrekkige organisatie door de kiesraad (IEC) zelf.
06/12 08u45  Lion Air dreigt Boeing-order te schrappenDe Indonesische luchtvaartmaatschappij Lion Air dreigt een order bij Boeing af te zeggen na een vliegtuigcrash eind oktober. Oprichter Rusdi Kirana geeft aan zich bedrogen te voelen door de Amerikaanse vliegtuigbouwer. Die legde in een rapport de schuld van het ongeluk, waarbij 189 mensen omkwamen, bij de luchtvaartmaatschappij.
06/12 08u45  Sint pint record in de boekenDe week voorafgaand aan pakjesavond is door de sint een nieuw record gepind. Sinterklaas was goed voor 96 miljoen pintransacties. Niet eerder werd in een week tijd zo vaak via pin betaald. Een jaar eerder was de sinterklaasperiode goed voor 83 miljoen pinbetalingen.
06/12 08u30  Vragen bij ambtsgebed in raad TholenPvdA/GroenLinks in Tholen is niet gelukkig met de vergaderregel dat de voorzitter van de raadsvergadering aan het begin ervan een ambtsgebed uitspreekt. Dat meldde de PZC woensdag.
06/12 08u15  Financiële hulp voor vertraagde mbo-studentMbo-studenten die met een goede reden vertraging oplopen en daardoor hun studiefinanciering verliezen, krijgen in de toekomst financiële hulp van het ministerie van Onderwijs. Er wordt volgens het wetsvoorstel jaarlijks 10 miljoen euro voor vrijgemaakt.
06/12 08u00  „Weinig info kankerpatiënt over lange termijn”Kankerpatiënten krijgen in Nederland nog onvoldoende informatie over de mogelijke langetermijngevolgen van hun behandeling op hun dagelijks leven. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) onder 3785 (ex-)kankerpatiënten.
06/12 08u00  „China lijkt betrokken bij Marriott-hack”De hackers die gegevens van tot wel een half miljard klanten van hotelketen Marriott buitmaakten, werkten mogelijk voor de Chinese overheid. Ze lieten aanwijzingen achter die daarop duiden, hoorde persbureau Reuters van bronnen bij het onderzoek.
06/12 08u00  „Warmtepomp in oudere huizen werkt niet goed”Warmtepompsystemen zijn in oudere huizen geen goed alternatief voor een cv-ketel. Dat zeggen installateurs in De Telegraaf. Ondanks de wens van het kabinet om huizen zo snel mogelijk gasloos te maken, geven zij huisbezitters geregeld het advies om liever een moderne, zuinige cv-ketel te nemen.
06/12 08u00  „Huiseigenaren betalen 2,2 procent meer ozb”De onroerende zakenbelasting (ozb) gaat volgend jaar gemiddeld met 2,2 procent omhoog. Dat concludeert de Vereniging Eigen Huis (VEH) op basis van een steekproef onder 111 gemeenten. De VEH merkt op dat de verschillen per gemeente nog altijd groot zijn.
06/12 07u30  Kijken in de spiegel van de evangelische bewegingHet is een mooie vondst van dr. J. M. D. de Heer om de verhouding tussen reformatorische kerken en de evangelische beweging en charismatische vernieuwing te typeren met de woorden spiegel en spanningsbron. Wie zichzelf spiegelt, spiegelt zich zacht. De spanning komt met name tot uitdrukking in het verschil in visie op God en de mens.
06/12 07u30  Doorbrekers ook naar AmsterdamChristengemeente Doorbrekers wil vanaf volgend jaar aanwezig zijn in Amsterdam, de zesde locatie van de geloofsgemeenschap en de eerste stad buiten de Biblebelt.
06/12 07u30  Renovatie kerk en kosterswoning gg WestzaanOp initiatief van enkele leden van de gereformeerde gemeente (gg) te Lisse heeft zaterdagavond vanaf 19.30 uur in de Oude Jeroenskerk in Noordwijk een adventsconcert plaats ten behoeve van de renovatie van het kerkgebouw en de kosterswoning van de gg te Westzaan. Medewerking verlenen onder meer een mannen- en een vrouwenensemble onder leiding van Arjan Wouters.
06/12 07u30  Nikkei flink lager door chipbedrijvenDe aandelenbeurs in Japan is donderdag flink lager geëindigd. Vooral de chipbedrijven stonden onder druk na de arrestatie van een financiële topvrouw van het Chinese technologieconcern Huawei in Canada, op verzoek van de Verenigde Staten. Beleggers vrezen dat de arrestatie tot een verharding van de handelsrelatie tussen China en de VS zal leiden.
06/12 07u30  Kerkelijke strijdMicha 7:9a
06/12 07u30  „Situatie kinderen azc’s moet beter”De leefsituatie van kinderen in asielzoekerscentra (azc’s) is onder de maat en moet beter. De toezeggingen die staatssecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid) tot dusver heeft gedaan, zijn veel te weinig. Dat stelt de Werkgroep Kind in azc in een brief aan de Tweede Kamer.
06/12 07u15  Prominenten nemen afscheid van George H.W. BushDe Jordaanse koning Abdullah en zijn echtgenote koningin Rania waren woensdag met de Britse prins Charles onder de talrijke prominenten die in de National Cathedral in Washington de laatste eer betoonden aan George H.W. Bush. De voormalige Amerikaanse president is vorige week op 94 jarige leeftijd overleden.
06/12 07u15  ’Situatie kinderen azc’s moet beter’De leefsituatie van kinderen in asielzoekerscentra (azc’s) is onder de maat en moet beter. De toezeggingen die staatssecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid) tot dusver heeft gedaan, zijn veel te weinig. Dat stelt de Werkgroep Kind in azc in een brief aan de Tweede Kamer.
06/12 07u15  Groeiende twijfel over zelf vuurwerk afstekenDe animo om zelf vuurwerk af te steken neemt onder jongeren af. Van de 18 tot 24-jarigen zegt 32 procent komende jaarwisseling waarschijnlijk vuurwerk te gaan afsteken. Vorig jaar was dat nog 45 procent. Dat blijkt uit een onlineonderzoek van I&O Research onder ruim 3000 mensen in opdracht van het tijdschrift Binnenlands Bestuur.
06/12 07u00  Onderzoekers: kans op uitzetting schaadt kindHet uitzetten van kinderen na jarenlang verblijf in Nederland, is volgens tientallen wetenschappers schadelijk en onverantwoord. Alleen al de chronische stress waaraan kinderen worden blootgesteld als ze jarenlang het risico lopen om het land uit te moeten, kan onder meer ernstige gevolgen hebben voor hun hersenontwikkeling, schrijven hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Scherder en anderen in een rapport.
06/12 07u00  Admiraal Oekraïne wil ruilen met 24 zeeliedenAdmiraal Ichor Vorontsjenko van Oekraïne heeft aangeboden dat hij de plaats inneemt van de bemanningsleden van Oekraïense schepen die sinds het incident in de Straat van Kertsj worden vastgehouden door Rusland. „Mijn hart breekt, als ik mijn soldaten zie die door Rusland illegaal worden vastgehouden”, zegt hij in de Duitse krant Bild.
06/12 06u45  Consumentenprijzen stijgen met 2 procentNederlandse consumenten betaalden in november 2 procent meer voor goederen en diensten dan een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In oktober gingen de prijzen op jaarbasis nog met 2,1 procent omhoog.
06/12 05u15  Leger VS zoekt overlevenden na vliegongevalTwee vliegtuigen van het marinierskorps van het Amerikaanse leger zijn voor de kust van Japan op elkaar gevlogen. Dat meldde het Amerikaanse leger. De toestellen hadden bij elkaar zeven mensen aan boord. Het Japanse ministerie van Defensie meldt dat het een van de mensen heeft gered.
06/12 04u15  Rechter beslist over afschieten edelhertenDe rechtbank in Lelystad bepaalt donderdag of de provincie Flevoland komende winter 1830 herten mag laten afschieten in de Oostvaardersplassen. Drie natuurverenigingen willen dat de rechter dit tegenhoudt.
1 2 3 4


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

16x ING-topman Hamers wacht kruisverhoor in Kamer12/12 03u15 - Reformatisch Dagblad: Topman Ralph Hamers van ING schuift woensdag aan bij een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over de stand van zaken in de financiële sector. Hij kan rekenen op een stevig kruisverhoor, want veel Kamerleden zijn erg kritisch over onder meer het witwasschandaal bij de bank.
11x Borg Huawei-directeur op 10 miljoen dollar12/12 00u15 - Reformatisch Dagblad: De Canadese rechter heeft de borg voor de cfo van Huawei, Meng Wanzhou, vastgesteld op 10 miljoen Canadese dollar, waarvan 7,5 miljoen in cash. Daarnaast moet Meng al haar paspoorten en andere reisdocumenten inleveren bij de Canadese autoriteiten.
11x Aantal hoge salarissen toegenomen12/12 00u15 - Reformatisch Dagblad: Ruim een half miljoen huishoudens hadden volgens tellingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vorig jaar een besteedbaar inkomen na belastingen van meer dan 50.000 euro. In 2013 hadden nog 400.000 huishoudens een dergelijk inkomen.
8x Trump steunt Saudische kroonprins12/12 02u15 - Reformatisch Dagblad: De Amerikaanse president Donald Trump staat nog steeds achter de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. Dat zegt hij in een interview met persbureau Reuters. „Hij is de leider van Saudi-Arabië en dat is een waardevolle bondgenoot van ons.”
7x Toch drie doden bij schietpartij Straatsburg12/12 02u45 - Reformatisch Dagblad: Bij de schietpartij in Straatsburg zijn drie mensen omgekomen. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Cristophe Castaner gezegd. Eerder werd op basis van politiebronnen gemeld dat er vier mensen waren omgekomen. Nog twaalf mensen liggen gewond in het ziekenhuis, van wie er zes ernstig gewond zijn.
6x Gebouwen van Facebook ontruimd na bommelding12/12 04u00 - Reformatisch Dagblad: Meerdere gebouwen op de Facebook-campus in Menlo Park, Californië, zijn ontruimd vanwege een bommelding. Dat heeft Facebook bevestigd nadat meerdere Amerikaanse media het nieuws meldden. Alle werknemers zijn geëvacueerd en zijn veilig, zegt een woordvoerder tegen persbureau Reuters.
6x Schutter Straatsburg nog op de vlucht12/12 01u45 - Reformatisch Dagblad: De man die vier mensen doodschoot bij een kerstmarkt in de Franse stad Straatsburg is nog steeds op de vlucht. Dat heeft de Franse politie bekendgemaakt. Eerder meldden bronnen dat hij was ingesloten en dat er een schietpartij tussen hem en de politie aan de gang was.
5x Uitslaande brand in plafond crematorium Breda12/12 05u15 - Reformatisch Dagblad: In het crematorium van Breda woedt een grote brand, die korte tijd uitslaand was. De brand bevindt zich in het systeemplafond aan de achterzijde van het gebouw, meldt de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant.
5x Verzet in Nederlands-Indië in kaart gebracht12/12 04u45 - Reformatisch Dagblad: Over het verzet tegen de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog is veel bekend. Veel minder bekend is dat er in voormalig Nederlands-Indië ook verzet was tegen de Japanse overheersing. Een website met persoonlijke verhalen over verzet in Zuidoost-Azië gaat daarom woensdagmiddag online: kaartvanindischverzet.nl.
4x „Schutter Straatsburg ingesloten door politie”11/12 23u45 - Reformatisch Dagblad: De Franse politie heeft de schutter die dinsdagavond in het centrum van Straatsburg meerdere mensen doodschoot ingesloten. Er zou een schotenwisseling tussen de dader en de politie plaatsvinden, zei een bron dicht bij de operatie.

Statistieken

Artikels:
32400
Gelezen:
7879
Aantal lezers nu:
40


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven