woensdag 19 september 2018, week 38


U bent nu hier: Meer nieuws van Reformatisch Dagblad pagina 2

Laatste updatecontrole: vandaag om 20u15
 

Reformatisch Dagblad

Verbergen Tonen
19/09 19u45  VS: aantal terreuraanvallen wereldwijd gedaald Het aantal terroristische aanslagen is wereldwijd volgens de Verenigde Staten vorig jaar met 23 procent gedaald naar 8584. Dat staat in een een jaarverslag dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag heeft gepubliceerd.
19/09 19u45  Pechtold wil vaart met klimaatmaatregelen D66-voorman Alexander Pechtold wil dat het kabinet vaart maakt met maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan. Dat vraagt volgens hem wel om politiek leiderschap. „Wachten op de goede wil van het bedrijfsleven alleen is onverantwoord.”
19/09 19u30  Crisis, maar het heeft ons aan niets ontbroken De mens wikt, maar God beschikt. Dat is de enige conclusie die Leen van der Zande (58) kan trekken als hij terugkijkt op zijn ontslag in 2010 en het leven daarna. „Door de crisis kwam ik in een crisis, maar de Heere heeft alles ten goede willen keren.”
19/09 19u30  Prof. dr. F. G. Immink: Prediker moet het heil van Godswege láten gebeuren Preken is mensenwerk, stelt prof. dr. F. G. Immink. „De verantwoordelijkheid van de prediker is dat hij een weldoordachte en professionele preek levert, maar het heil moet hij láten gebeuren.”
19/09 19u15  Russische kiesraad: verkiezing moet over Het hoofd van de Russische kiesraad wil dat een omstreden regionale verkiezing wordt overgedaan. Ella Pamfilova stelde dat de stembusgang in het Russische Verre Oosten gepaard ging met tal van onregelmatigheden, zoals het kopen van stemmen en stembusfraude.
19/09 19u00  Op een refoschool getreiterd om je schoenen Een jongen die wordt bespot om zijn schoenen. Een meisje dat het ongefundeerde verwijt krijgt een naaktfoto van zichzelf te hebben rondgestuurd. Simon Maljaars, vertrouwenspersoon op het Calvijn College, komt akelige vormen van pesten tegen.
19/09 19u00  Coffeeshop Delft weer open na beschieting De coffeeshop The Game in Delft, die dit weekeinde is beschoten, blijft open. Dat heeft burgemeester Marja van Bijsterveldt na overleg met de politie besloten. De burgemeester besloot zondag de coffeeshop aan de Breestraat voor 72 uur te sluiten wegens de schietpartij. Er zijn geen gewonden gevallen.
19/09 18u45  Trump belooft steun aan getroffen staten De Amerikaanse president Donald Trump heeft de door de orkaan Florence geteisterde staten North en South Carolina volledige steun toegezegd. „We zullen er voor 100 procent zijn”, zei Trump woensdag in een korte toespraak na zijn aankomst in North Carolina met het oog op de wederopbouw na de storm.
19/09 18u30  SP wil ‘gouden aandeel’ voor werknemers De SP wil dat werknemers bij bedrijven voortaan een doorslaggevende stem krijgen bij belangrijke besluiten, bijvoorbeeld over een overname of over de salarissen van bestuurders. Dat is nodig om de macht van „hebberige aandeelhouders” te verkleinen, aldus fractieleider Lilian Marijnissen.
19/09 18u30  Honderden vragen Kamer over hulp Syrië In de Tweede Kamer leven nog heel veel vragen over de hulp aan gewapende groepen in Syrië. Kamerleden hebben bijna vierhonderd vragen over de zaak aan minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) gesteld. Onlangs bleek dat de steun in handen is gekomen van groepen waarvoor die niet was bestemd.10 
19/09 18u30  Rechter handhaaft boetes toplessfoto’s Kate Een redacteur en een uitgever van het Franse roddelblad Closer moeten gewoon de boete betalen die ze vorig jaar opgelegd kregen voor het publiceren van toplessfoto’s van Catherine, de hertogin van Cambridge. De twee waren in beroep gegaan maar de rechtbank in Versailles handhaaft hun straf, melden Franse media.10 
19/09 18u15  Journalist overleden na val Hambacher bos Een journalist is overleden nadat hij ten val was gekomen in het Duitse ‘bruinkoolbos’ bij Hambach. Het slachtoffer zakte door een hangbrug tussen twee boomhutten, zegt een politiewoordvoerder. Die bevond zich op ongeveer 15 meter hoogte.
19/09 18u00  Uitzender Randstad grootste daler in AEX De hoofdindex op de beurs in Amsterdam is woensdag vlak gesloten, terwijl de andere Europese graadmeters winsten lieten zien. Vooral uitzender Randstad en voedingsmiddelengigant Unilever drukten op de AEX. Bij de kleinere fondsen aan het Damrak kregen navigatiespecialist TomTom en biotechbedrijf Pharming er van langs.
19/09 17u45  Gouden Penseel voor ”Fabeldieren” van Ludwig Volbeda De Penseeljury heeft woensdagmiddag het prentenboek ”Fabeldieren” van illustrator Ludwig Volbeda en auteur Floortje Zwigtman bekroond met het Gouden Penseel.
19/09 17u30  Douane vindt 62 kilo cocaïne tussen coquilles De douane heeft tijdens een controle in de Rotterdamse haven 62 kilo cocaïne gevonden. De drugs zaten verstopt in containers met bananen en coquilles.
Laatste update: vandaag om 19u45


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
18/09 13u30  Directeur van Buma/Stemra vertrektWim van Limpt stapt op als directeur van Buma/Stemra, de organisatie die opkomt voor de bezitters van auteursrechten. Hij lag al tijden onder vuur. Uit intern onderzoek is geen gesjoemel naar voren gekomen, maar de organisatie moet anders ingericht worden. Volgens Buma/Stemra heeft Van Limpt geconcludeerd dat daar een andere leider voor nodig is.
18/09 13u30  Prinses Beatrix groet koningPrinses Beatrix wachtte op Prinsjesdag de Glazen Koets op bij het Kabinet van de Koning, met uitzicht op de Hofvijver in Den Haag. Van achter het raam zwaaide ze breed lachend naar koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Prinses Beatrix zag ook de gala-glasberline voorbijkomen met daarin prins Constantijn en prinses Laurentien.
18/09 13u15  België laat Milli Görüs doorlichtenDe Belgische inlichtingendienst gaat uitzoeken welke verenigingen en geldstromen schuilgaan achter de Turkse moskee-organisatie Milli Görüs. De regering acht dat nodig omdat de beweging een islamitische school wil oprichten in Genk, een Vlaamse stad met een grote Turkse gemeenschap.
18/09 13u15  „Grote fouten in zaak Arnhemse villamoord”Mogelijk zijn er grote fouten gemaakt in de zaak over de zogenoemde Arnhemse villamoord. De veroordelingen waren gebaseerd op mogelijk valse verklaringen. De Hoge Raad stelt dit dinsdag en volgt daarmee het advies van de Adviescommissie afgesloten strafzaken (ACAS) dat DNA-sporen en vingerafdrukken die na de moord in 1998 zijn aangetroffen opnieuw moeten worden onderzocht.
18/09 13u15  Koning op weg naar RidderzaalBij Paleis Noordeinde zijn koning Willem-Alexander en koningin Máxima iets na 13.00 uur begonnen aan de rijtoer door de binnenstad van Den Haag.
18/09 13u15  Onduidelijkheid over slachtoffers WormerveerHet is een uur na de instorting van een deel van de parkeergarage in Wormerveer nog steeds onduidelijk of er slachtoffers zijn gevallen. Voor zover de Veiligheidsregio kan overzien is de supermarkt onder de parkeergarage niet getroffen en zijn alle mensen ongedeerd uit de supermarkt.
18/09 13u15  Pilotenbond Air France optimistischDe pilotenvakbond SNPL bij Air France is „optimistisch” gestemd over de komst van de nieuwe topman Ben Smith naar moederconcern Air France-KLM. Dat liet SNPL-voorzitter Philippe Evain weten na een eerste ontmoeting met Smith die maandag in dienst trad.
18/09 13u00  Gewone man zal bij brood alleen niet levenHet boek ”De gewone man” van Jos Palm gaat niet over farao’s en caesars, maar over gewone vrouwen en mannen. Over armoedzaaiers en ploetermensen – de voetvegen van de geschiedenis.
18/09 13u00  Koreaanse top hartelijk van startDe Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un heeft de president van Zuid-Korea, Moon Jae-in, op het vliegveld van Pyongyang hartelijk verwelkomd en omarmd. Moon is naar Noord-Korea gegaan voor een driedaagse top. Hij werd ook verwelkomd door de vrouw van de dictator, Ri Sol-ju, en diens zus, Kim Yo-jong. Voorts waren er een erewacht, honderden Noord-Koreanen die „hoera” riepen, en plakkaten met teksten ter verwelkoming van Moon, meldde het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.
18/09 13u00  Pechtold: Buma moet niet somberen over klimaatD66-leider Alexander Pechtold vindt dat Sybrand Buma van coalitiepartner CDA veel te somber is over de aanpak van de klimaatproblemen. Al langer waarschuwt de christendemocraat dat het land uit elkaar dreigt te groeien door het klimaatbeleid.
18/09 13u00  Websuper Picnic in zee met SanddInternetsupermarkt Picnic gaat samenwerken met bezorgbedrijf Sandd. De elektrische boodschappenbezorgwagentjes van Picnic nemen vanaf deze week voor klanten kosteloos hun retourzendingen van webwinkels mee.
18/09 13u00  ”Lotte laat maar” graphicnovelserie voor meisjes van Willeke BrouwerHij kon eigenlijk niet uitblijven: de meisjesvariant van ”Silvester”, de rijkgeïllustreerde, humoristische serie van Willeke Brouwer. Hoewel die vier delen prima te lezen zijn door meisjes, is het eerste deel van ”Lotte laat maar” een écht meidenboek. Het gaat over schoonheidsidealen (waarbij hoofdpersoon Lotte heerlijk nuchter is), over een knappe buurjongen en over de slappe lach. Heel herkenbaar voor meisjes. Andere dingen uit Lottes leefwereld –zoals haar bewondering voor zanger Shawn Mendes– zal lezers uit reformatorische hoek minder aanspreken.
18/09 13u00  ”Chaos” van Mirjam Schippers sluit aan bij verwarrende gevoelens van pubersMirjam Schippers schrijft echte meidenboeken waarin volop aandacht is voor de soms verwarrende gevoelens van pubers. In haar derde roman –”Chaos”– zijn het de thema’s verliefdheid en vriendschap die centraal staan. Nikki (havo 5) is verliefd op Simon, die ze op vakantie ontmoette. Die verliefdheid voelt heerlijk, maar is ook verwarrend. Waarom praat Simon nauwelijks over zijn gevoelens? En dan is er nog die jongen uit de vriendengroep, Maurits, die haar erg leuk vindt. Het is lastig om de juiste beslissingen te nemen.
18/09 13u00  AfD royeert leden om deelname nazi-festivalDe afdeling van de rechts-populistische AfD in de Duitse deelstaat Nedersaksen zegt drie leden de wacht aan omdat ze een bijeenkomst van neonazi's hadden bezocht. Een woordvoerder van de AfD zei dinsdag dat de partij een procedure begint om van het drietal af te komen.
18/09 12u45  Brexit trekt ook financiële banen naar LondenDe brexit drijft niet alleen financiële concerns Londen uit, door het vertrek uit de Europese Unie komen er waarschijnlijk ook wat nieuwe financiële banen bij in de Britse hoofdstad. Dat heeft mede-topman Dennis Dijkstra van de Nederlandse beursintermediair Flow Traders laten weten in een interview met persbureau Bloomberg.
18/09 12u30  Hulp EU voor slachtoffers orkaan FilipijnenDe Europese Unie trekt 2 miljoen euro uit voor slachtoffers van de cycloon Mangkhut in de Filipijnen. Het natuurgeweld heeft daar minstens 74 levens geëist en er zijn nog 55 vermisten. De schade is enorm, met name in de noordelijke regio Cordillera.
18/09 12u30  Verdachte ontvoering meisje (6) blijft vastEen 24-jarige verdachte van de ontvoering van een meisje van zes jaar blijft in voorarrest. De rechtbank in Roermond wees dinsdag een verzoek voor voorwaardelijke invrijheidstelling van de Weertenaar af.
18/09 12u15  Vloer parkeergarage Wormerveer deels ingestortBij een parkeergarage boven een supermarkt aan Plein 13 in Wormerveer is een deel van de tweede verdieping ingestort. Het is nog niet bekend of hierdoor gewonden zijn gevallen, heeft de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland laten weten.
18/09 12u15  Terugtrekken of participeren?In de Waalse kerk in Den Haag wordt elke maand een residentiepauzedienst gehouden. Een predikant spreekt een meditatie uit, waarna een politicus van een van de christelijke partijen een toespraak houdt. Deze week sprak mr. D. J. H. van Dijk (SGP).
18/09 12u00  EU verlengt trainingsmissie NigerDe Europese Unie heeft haar trainingsmissie in Niger met twee jaar verlengd. Het budget tot 1 oktober 2020 is vastgesteld op 63,4 miljoen euro.
18/09 12u00  Ophef over straf verkrachtende asielzoekerIn politiek Den Haag is ophef ontstaan over de strafmaat voor een asielzoeker in een verkrachtingszaak. De rechter legde aan de Afghaan niet de maximale straf op, omdat die dan zijn verblijfsvergunning zou zijn kwijtgeraakt. De VVD wil opheldering van het ministerie van Justitie en Veiligheid.
18/09 12u00  Rina Molenaar: van stagiair tot directeur Woord en DaadRina Molenaar begon ooit als stagiair bij hulporganisatie Woord en Daad. Per 1 november wordt ze directeur-bestuurder. „We blijven ons sterk richten op structurele oplossingen voor armoedeproblemen.”
18/09 12u00  OM: Mogelijk andere schutter bij moord OssHet Openbaar Ministerie heeft informatie dat niet verdachte Kaan D., maar iemand anders verantwoordelijk is voor de moord op drugscrimineel Peter N. Dat zei de officier van justitie dinsdag in de rechtbank in Den Bosch.
18/09 12u00  België beboet na weigeren vrouw met hoofddoekBelgië is de fout ingegaan door een vrouw met een hoofddoek (hijab) toegang te weigeren tot een rechtszaak. Het Hof voor de Rechten van de Mens oordeelt dat daarmee de vrijheid van godsdienst is geschonden. België moet haar 1000 euro schadevergoeding betalen, aldus de rechters in Straatsburg.
18/09 12u00  TomTom zwaar onder vuur op DamrakNavigatiedienstverlener TomTom lag dinsdag zwaar onder vuur op het Damrak. Het aandeel werd massaal gedumpt na berichten dat het bedrijf mogelijk een belangrijke klant dreigt te verliezen. Het algehele beurssentiment was daarentegen gematigd positief. Beleggers lieten zich niet van de wijs brengen door de nieuwe ronde van Amerikaanse importtarieven op Chinese goederen.
18/09 11u45  Binnenhof stroomt langzaam volHet Binnenhof in Den Haag loopt dinsdag langzaam vol met belangstellenden. De publieke tribune begint goed gevuld te raken.
18/09 11u45  Files op water door Vlaamse sluisstakingenDe binnenvaart in Vlaanderen is ernstig verstoord door stakende sluiswachters. In totaal worden zeventien sluizen niet bediend en liggen daardoor tientallen schepen te wachten rond Gent en op het Albertkanaal.
18/09 11u30  Ds. T. Cammeraat (PKN) overledenDs. T. Cammeraat, emeritus predikant binnen de Protestantse Kerk in Nederland, is maandag op 82-jarige leeftijd overleden.
18/09 11u30  Hoge zuurgraad in afscheidsbrief van DijkhoffVVD-fractievoorzitter Dijkhoff heeft maandag door middel van een open brief afscheid genomen van de Rooms-Katholieke Kerk. Daarbij zijn kanttekeningen te plaatsen. Maar zijn opmerkingen geven ook te denken.
18/09 11u15  Uitbannen van pestgedrag verdient absolute prioriteitIn het voortgezet onderwijs komt pesten steeds minder vaak voor. In 2014 zei 11 procent van de middelbare scholieren gepest te worden, dit jaar was dat 5 procent. Dat blijkt uit de tweejaarlijkse veiligheidsmonitor van het ministerie van OCW. Het ministerie baseert zich daarbij op cijfers die door de scholen worden aangeleverd. Op basisscholen daalde het aantal gepeste leerlingen na 2014 aanvankelijk naar ruim 10 procent, maar daarna is het pesten niet verder afgenomen.
18/09 11u15  Hunkemöller breidt weer uit in buitenlandHunkemöller blijft aan de weg timmeren in het buitenland. In augustus opende de Nederlandse lingerieketen zijn eerste vier vestigingen in Moskou. Dit jaar worden nog drie winkels geopend in de Russische hoofdstad.
18/09 11u15  EU-president Tusk wil extra top over brexitEU-president Donald Tusk wil een speciale brexit-top in Brussel in november. Dat schrijft hij aan de EU-leiders die deze week bijeen zijn in het Oostenrijkse Salzburg. Tusk waarschuwt voor een ‘ramp’ als het Verenigd Koninkrijk volgend jaar uit de EU stapt zonder afspraken over de scheiding en de toekomstige relatie.
18/09 11u15  Contactloos pinnen is pasje insteken voorbijContactloos met een pasje afrekenen aan de kassa is het ouderwetse pasje in het apparaat steken voorbijgestreefd. Volgens betalings- en technologiebedrijf Mastercard gaat sinds juni dit jaar meer dan de helft (51 procent) van alle bankpasbetalingen in Nederland contactloos.
18/09 11u15  Samenleving heeft een moreel kompas nodigMag je zomaar zeggen wat je wilt, ook als anderen daardoor beschadigd worden? En hebben jonge ouders volledig de vrije hand in de opvoeding van hun kinderen? In deze vraagstukken speelt ons morele kompas een belangrijke rol. Onderzoekers van de Protestantse Theologische Universiteit willen dat kompas versterken.
18/09 10u45  Pew Research Center: Amerikaan religieuzer dan EuropeaanAmerikanen zijn religieuzer dan West-Europeanen, zo bleek vorige week uit een onderzoek van Pew Research Center.
18/09 10u45  Zaak vondeling op CS in oktober voor rechterDe moeder die vorig jaar haar vierjarige zoontje achterliet op Amsterdam Centraal Station moet zich op 15 oktober voor de rechtbank verantwoorden. Dat is besloten tijdens een zogeheten pro-formazitting bij de rechtbank in Amsterdam.
18/09 10u45  Benoeming kandidaat opperrechter fors vertraagdBrett Kavanaugh, de kandidaat voor het Amerikaanse hooggerechtshof, ligt onder vuur. Hij wordt beschuldigd van seksueel misbruik. Zijn benoemingsprocedure loopt daardoor vertraging op.
18/09 10u45  25 miljoen extra voor kwetsbare jongereHet kabinet trekt 25 miljoen euro extra uit om kwetsbare jongeren en kinderen te helpen. Dat geld is nog niet gereserveerd in de Miljoenennota, maar CU-leider Segers gaat het woensdag, tijdens de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen (APB), aan het kabinet vragen. Het is al bekend dat premier Rutte dit geld ook gaat toezeggen.
18/09 10u45  TomTom krijgt zware klap op beursHet aandeel TomTom stond dinsdagochtend zwaar onder druk op Beursplein 5. Het aandeel verloor in de ochtendhandel bijna een vijfde van zijn beurswaarde. Analisten wezen naar een samenwerking van Renault, Nissan en Mitsubishi met Google-moederbedrijf Alphabet. Ze gaan het Android-systeem van de Amerikaanse techgigant inbouwen in de dashboards. Dat is volgens kenners een zware klap voor de Nederlandse navigatiedienstverlener.
18/09 10u15  Europees kartelonderzoek Duitse autobouwersDe Europese Commissie is een diepgaand kartelonderzoek begonnen naar de Duitse autofabrikanten BMW, Daimler en Volkswagen. Zij worden door Brussel ervan verdacht onderling afspraken gemaakt te hebben rond uitstoottechnologie.
18/09 10u15  Koude-oorlogskunst op duurste expo FundatieMuseum de Fundatie in Zwolle opent zaterdag zijn kostbaarste tentoonstelling ooit: ‘Giacometti-Chadwick, Facing Fear’. Deze brengt werk samen van Alberto Giacometti en Lynn Chadwick. De meer dan 150 werken belichamen volgens het museum de angst in Europa ten tijde van de Koude Oorlog.
18/09 10u15  Zeven predikanten PKN schrijven open brief over IsraëlIn een open brief hebben zeven predikanten uit de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) maandag opgeroepen tot een discussie over de „onopgeefbare verbondenheid met Israël.”
18/09 10u15  Russisch toestel door Syrië neergehaaldEen Russisch militair vliegtuig is bij of boven Syrië door het Syrisch leger uit de lucht gehaald. Dat heeft het Russische ministerie van Defensie laten weten. Syrië is een bondgenoot van Moskou. Alle vijftien inzittenden van het toestel kwamen om.
18/09 10u00  Laatste Prinsjesdag voor griffier als spin in het webCeremoniemeester van Prinsjesdag – zo zou je Geert Jan Hamilton kunnen noemen. Als griffier van de Eerste Kamer is hij verantwoordelijk voor de organisatie van de verenigde vergadering van de Staten-Generaal. Dinsdag beleeft hij in die rol zijn dertiende en laatste Prinsjesdag.
18/09 10u00  Nieuwe zorgen over stoffen in plasticAlternatieve stoffen voor bisfenol A (BPA) blijken dezelfde gezondheidsproblemen te veroorzaken. „Plastic producten die verouderd zijn of sporen van slijtage vertonen, kun je daarom beter weggooien.”
18/09 10u00  Beurzen schuiven handelszorgen aan de kantDe Amsterdamse aandelenbeurs ging dinsdag licht omhoog. Ook de meeste andere beurzen in Europa stonden in het groen. Beleggers waren niet onder de indruk van de nieuwe ronde van Amerikaanse importtarieven op Chinese goederen en schoven de zorgen over het handelsconflict aan de kant.
18/09 09u45  Column: De crisis voorbij?Zaterdag was het tien jaar geleden dat de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers viel. Dat was het startsein voor een ongekende economische crisis. Met een geweldige schok werd duidelijk hoe kwetsbaar grote internationale financiële instellingen waren en binnen no time verspreidde de crisis zich over heel de wereld.
18/09 09u45  Theologenblog: Accepteer woede tegen kerk en christelijk geloofKoert van Bekkum
18/09 09u45  VN willen vervolging Myanmar voor wreedhedenMilitairen in Myanmar hebben zich schuldig gemaakt aan gruwelijke misdaden tegen leden van de islamitische Rohingya-minderheid. De legerleider van het land en anderen die voor de wreedheden verantwoordelijk zijn moeten internationaal worden vervolgd.
18/09 09u45  Column (ds. J. Belder): Niet langer geloofwaardigEen fantastische begroting met vette financiële cijfers. Dat heeft het kabinet deze dinsdag toch maar even neergezet. Het gaat goed met Nederland. Maar „voor het eerst sinds het aantreden van Rutte III is een meerderheid van de bevolking (56 procent) ontevreden over het kabinet”, aldus NRC zaterdag. Ik sta dus niet alleen in mijn scepsis, die zelfs neigt naar algehele afkeer van de politiek. Moe word ik van die wraakzuchtige Haagse debatten. Bewindslieden die quasi door het stof gaan. Kamerleden die voortdurend geschokt zijn. Een naakte Thierry Baudet op Facebook. Thierry Aartsen, die toch Kamerlid wordt voor de VVD, ondanks zijn onverkwikkelijk Twitterverleden.
18/09 09u30  Russisch-Orthodoxe Kerk verbreekt deels banden met ConstantinopelDe Russisch-Orthodoxe Kerk verbreekt deels de band met het patriarchaat van Constantinopel, zo meldde de kerk zaterdag in een statement.
18/09 09u30  AEX nipt lager na nieuwe importtarievenDe Amsterdamse aandelenbeurs is dinsdag licht lager begonnen. Ook de andere beurzen in Europa openden zonder grote koersuitslagen. Beleggers verwerkten de nieuwe ronde van Amerikaanse importtarieven op Chinese goederen.
18/09 09u30  China slaat terug met heffingen tegen VSChina slaat terug met importheffingen op Amerikaanse producten, na de nieuwe tarieven die de Verenigde Staten gaan invoeren op Chinese goederen. Volgens Peking wordt China gedwongen terug te slaan in de handelsvete met Washington.
18/09 09u00  Nieuwe Kerk Amsterdam in de ban van BoeddhaWat heeft Boeddha met de kerk te maken? De Nieuwe Kerk Amsterdam gaat er prat op „een plaats te zijn van verschillende geloven”, zo klonk het zaterdag. De dalai lama in eigen persoon opende er de tentoonstelling ”Het leven van Boeddha, de weg naar nu”.
18/09 09u00  Jeugdzorg Brabant op het matje na zwartboekNegen West-Brabantse gemeenten hebben het bestuur van Jeugdbescherming Brabant uitgenodigd voor een gesprek naar aanleiding van de publicatie van een zwartboek over de organisatie. De betrokken gemeenteraden zijn daarover geïnformeerd.
18/09 09u00  Chinese scholier moet atheïst zijnChinese scholen maken gebruik van intakeformulieren waarin naar godsdienst en kerkelijke gezindte wordt gevraagd. „Dat is op zich niet schokkend, maar wel is het angstaanjagend dat scholieren en studenten expliciet gevraagd wordt aan te kruisen dat men atheïst is.”
18/09 08u45  Waarom de Nederlandse Prinsjesdag uniek isDe Nederlandse Prinsjesdag is uniek in Europa. Behalve koning Willem-Alexander lezen alleen zijn Engelse en Noorse collega’s de regeringsplannen voor. Hoe ziet de opening van het parlementaire jaar eruit in andere landen?
18/09 08u30  Collomb kandidaat voor post burgemeester LyonDe Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb stapt in 2019 uit de regering van president Emmanuel Macron om campagne te kunnen voeren voor de burgemeestersverkiezing in Lyon in 2020. In een interview dinsdag met het blad l’Expres zegt Collomb dat „als hij niet ziek wordt” hij graag opnieuw burgemeester wil worden.
18/09 08u30  Echte herscheppingMarkus 2:17b
18/09 08u30  Heet zomerweer zit Zalando dwarsDe van oorsprong Duitse online modewinkel Zalando heeft zijn verwachtingen voor de winst en omzet in heel 2018 neerwaarts bijgesteld als gevolg van het ongebruikelijk hete zomerweer en de vertraagde overgang naar het herfst- en winterseizoen.
18/09 08u30  18092018 PrinsjesdagKoning Willem-Alexander en koningin Máxima rijden dinsdag in de Glazen Koets van Paleis Noordeinde naar het Binnenhof, waar de koning in de Ridderzaal de troonrede voorleest. Volg onze berichtgeving over Prinsjesdag in dit liveblog.
18/09 08u30  Opslagverhuurder Shurgard naar beurs BrusselDe Luxemburgse internationale opslagverhuurder Shurgard Self Storage Europe wil naar de beurs in Brussel. Dat werd dinsdag formeel aangekondigd. Het beursdebuut zal waarschijnlijk „in de nabije toekomst” plaatsvinden en is onder meer afhankelijk van de marktomstandigheden.
18/09 08u30  Nikkei stevig hoger in gemengde regioIn Japan, waar beleggers terugkeerden na een lang weekeinde, is de aandelenbeurs dinsdag stevig hoger geëindigd. De andere beursgraadmeters in het Verre Oosten lieten een gemengd beeld zien na de invoering van nieuwe importtarieven op Chinese goederen door de Verenigde Staten.
18/09 08u00  Segers wil 25 miljoen voor kwetsbare jongerenDe ChristenUnie wil dat er 25 miljoen euro extra wordt uitgetrokken voor kwetsbare jongeren en kinderen. Fractieleider Gert-Jan Segers gaat ervan uit dit te kunnen regelen bij de algemene politieke beschouwingen deze week. Dan worden de plannen van het kabinet voor volgend jaar besproken.
18/09 07u45  Ex-president Argentinië vervolgd om corruptieJustitie in Argentinië gaat oud-president Cristina Kirchner samen met ruim veertig medestanders vervolgen voor corruptie. Kirchner wordt verdacht van het leiden van een corrupt netwerk dat systematisch smeergeld binnenhaalde in ruil voor overheidsopdrachten, meldde de Argentijnse krant Clarín.
18/09 07u45  Eerste Oranjefans staan al klaarDe eerste fanatieke Oranjefans staan dinsdagochtend al voor Paleis Noordeinde. Rond 05.30 uur verzamelde een handjevol belangstellenden zich om de beste plekjes te bemachtigen om de rijtour en de balkonscène te zien.
18/09 07u15  Garnalenprijs keldert door grote aanvoerVissers vangen momenteel zoveel garnalen, dat de veilingprijs is gekelderd. Door de warme zomer zit de zee vol. „Twee maanden geleden gingen garnalen nog voor een tientje per kilo weg, nu is dat nog geen drie euro, dat gaat de consument merken”, zegt voorzitter Matthijs van der Ploeg van de garnalenvissersbond in De Telegraaf. Hij is tevens directeur van de garnalenafslag in het Groningse Zoutkamp.
18/09 07u00  „Russisch toestel neergehaald voor kust Syrië”Een Russisch militair vliegtuig is in Syrië van de radar verdwenen op het moment dat een raketaanval plaatshad op de Syrische kuststad Latakia. Aan boord van de IL-20 zaten veertien militairen.
18/09 07u00  Driekwart denkt er niet op vooruit te gaanRuim driekwart van de Nederlanders denkt dat hij er niet op vooruit gaat in het komende jaar, hoewel in de uitgelekte Miljoenennota staat dat 96 procent van de huishoudens meer te besteden krijgt. Ongeveer 17 procent gelooft wel in de optimistische begroting van het kabinet. Dat blijkt uit het jaarlijkse Prinsjesdagonderzoek van EenVandaag.
18/09 06u45  Warm welkom voor Moon bij aankomst PyongyangDe Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in is op het vliegveld bij Pyongyang welkom geheten door Kim Jong-un. De Noord-Koreaanse dictator stond Moon op te wachten toen hij uit het vliegtuig stapte. De vrouwen van de twee leiders waren daarbij aanwezig.
18/09 06u45  Bedrijven willen meer samen bouwen met RijkHet bedrijfsleven pleit op Prinsjesdag voor meer samenwerking tussen de overheid en bedrijven om grote infrastructurele projecten te realiseren. Werkgeversvereniging VNO-NCW stelt dat zulke projecten, bijvoorbeeld nieuwe spoorverbindingen en uitbreiding van Schiphol in zee, grotendeels met privaat kapitaal gefinancierd kunnen worden.
18/09 04u45  50PlusBeurs: vooral veel technologieTechnologie voert vanaf dinsdag vijf dagen lang de boventoon op de 50PlusBeurs. Naar schatting 100.000 bezoekers maken in de Utrechtse Jaarbeurs kennis met de nieuwste snufjes die het leven op latere leeftijd veraangenamen. Volgens de organisatie is de 50PlusBeurs ’s werelds grootste seniorenevenement.
18/09 04u30  Japanse miljardair eerste passagier SpaceXDe Japanse zakenman en kunstverzamelaar Yusaku Maezawa is de eerste passagier die mee mag met een particuliere ruimtevlucht van het bedrijf SpaceX. Hij zal met een raket van het bedrijf een reis langs de maan maken en daarna weer naar de aarde terugkeren.
18/09 04u30  Besluit over lot dieren OostvaardersplassenGedeputeerde Staten (GS) van Flevoland nemen naar alle waarschijnlijkheid dinsdag een besluit over het lot van ruim 1100 edelherten en konikpaarden in de Oostvaardersplassen. Dat daar veel te veel dieren leven en dat er ruim 1100 weg moeten heeft de provincie al besloten, maar de vraag is hoe dat gaat gebeuren.
18/09 04u16  Rechter beslist over fataal gevecht WallenDe verdachten in de zaak van een fatale vechtpartij twee jaar geleden op de Amsterdamse Wallen horen dinsdag van de rechtbank hun vonnis. Bij de volgens het Openbaar Ministerie (OM) „zeer heftige knokpartij” op 3 september 2016 kwam Robert Gerritsen (32) uit Voorthuizen om het leven.
18/09 04u00  Mbo’ers stylen Kamerleden voor PrinsjesdagVijftien Tweede Kamerleden laten hun haar en make-up dinsdag doen door jonge kappers en schoonheidsspecialisten uit het mbo. Ook onder anderen landbouwminister Carola Schouten en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) laten zich door de scholieren optutten voor Prinsjesdag.
18/09 03u15  Regering VS wil maximaal 30.000 vluchtelingenDe regering-Trump is van plan in het fiscale jaar 2019 maximaal 30.000 vluchtelingen op te nemen. Dat is fors minder dan het limiet van 45.000 dat voor dit jaar is gesteld. En dat was al het geringste aantal sinds 1980. Het verscherpte quotum is tot groot ongenoegen van mensenrechtenorganisaties.
18/09 02u00  Elf arrestaties bij feestelijkheden VeenendaalIn Veenendaal zijn elf mensen aangehouden voor onder andere het verstoren van de openbare orde. In het centrum van de stad was het onrustig. Volgens een woordvoerster van de politie gaat het om een groep jonge mensen.
18/09 01u45  Noord- en Zuid-Korea houden top in PyongyangDe leiders van Noord- en Zuid-Korea beginnen dinsdag aan een meerdaagse top. De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in vliegt dan naar Pyongyang voor overleg met dictator Kim Jong-un. Moon wil volgens Zuid-Koreaanse media de impasse doorbreken in de onderhandelingen over het nucleaire programma van Noord-Korea.
18/09 01u00  Nieuwe importheffingen VS tegen ChinaDe Verenigde Staten voeren nieuwe importtarieven in op 200 miljard dollar aan Chinese goederen. De importheffingen worden volgende week maandag van kracht. President Donald Trump maakte de maatregel in het kader van de handelsoorlog met China maandag officieel bekend.
18/09 00u15  „Veel winst farmaceuten in belastingparadijs”De grootste farmaceutische bedrijven ter wereld rapporteren opvallend veel winst in belastingparadijzen, zoals Nederland. Volgens Oxfam Novib lijkt het erop dat de bedrijven geld doorsluizen.
17/09 23u45  Dode door aanrijding tussen auto en treinDoor een aanrijding tussen een trein en een auto bij het Noord-Hollandse Waarland is maandagavond een persoon om het leven gekomen. Onderzoek moet volgens de politie nog uitwijzen wat de exacte toedracht van het ongeval is geweest.
17/09 23u00  Europees rechtspraaknetwerk schorst PolenHet Europese Netwerk voor Raden van de Rechtspraak (ENCJ) heeft Polen geschorst als lid. De ENCJ zegt dat door recente hervormingen vraagtekens kunnen worden gezet bij de onafhankelijkheid van de Poolse rechterlijke macht. De Poolse Raad voor de Rechtspraak (KRS) voldoet daardoor niet meer aan de voorwaarden voor lidmaatschap van het Europese netwerk.
17/09 22u15  „Raketten neergehaald bij Syrische kuststad”Syrische staatsmedia berichten dat raketten zijn afgevuurd op kuststad Latakia. „De luchtverdediging reageerde op vijandige projectielen die vanuit zee richting Latakia-stad vlogen”, zei een bron binnen het leger tegen staatspersbureau SANA. „We hebben er meerdere onderschept”.
17/09 22u15  Vooruitzicht heffingen drukt Wall StreetDe aandelenbeurzen in New York zijn maandag met verliezen de dag uitgegaan. De stemming op de financiële markten werd gedrukt door de aanhoudende handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China. Vooral technologiebedrijven hadden het daardoor moeilijk.
17/09 22u15  Goedkeuring voor mega-overname in zorgsectorDe mega-overname door de Amerikaanse zorgverzekeraar Cigna van zorgdienstverlener Express Scripts mag doorgaan. Mededingingsautoriteiten gaven maandag groen licht voor de overname ter waarde van 54 miljard dollar.
17/09 22u00  Vissers beëindigen „coquille-oorlog”Franse en Britse vissers hebben afspraken gemaakt over de vangst van sint-jakobsschelpen. De Britten trekken volgens de BBC grotere boten terug uit het betwiste vangstgebied, in ruil voor meer vangstrechten op andere plaatsen. Staatssecretaris George Eustice (Visserij) zegt blij te zijn met „deze pragmatische uitkomst”.
17/09 21u45  Miljoenennota: wat weten we nu al?Het kabinet-Rutte III presenteert dinsdag zijn eerste Miljoenennota. Zoals inmiddels gebruikelijk lagen de hoofdlijnen van de financiële plannen van de regering voor het komende jaar al dagen voor Prinsjesdag op straat. Een overzicht van wat tot dusver is uitgelekt:
17/09 21u45  VVD’er Dijkhoff haalt uit naar kardinaal EijkVVD-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Klaas Dijkhoff heeft in een open brief hard uitgehaald naar kardinaal Wim Eijk. Die had hem vorige week in een interview „kleinzielig” genoemd en „een hyperindividualist”. Voor Dijkhoff reden om zich definitief uit te schrijven uit de Rooms-Katholieke Kerk.
17/09 21u15  Activisten Colombia zijn hun leven niet zekerHoewel sinds de vrede met de FARC eind 2016 het aantal doden bij gevechten in Colombia is afgenomen, nam het geweld tegen criticasters in grote delen van het land juist toe. Wat is er aan de hand?
17/09 20u45  Grotredder klaagt Tesla-topman Musk aanEen Britse duiker die door Elon Musk is uitgemaakt voor pedofiel, spant een rechtszaak aan. Vernon Unsworth beschuldigt de Tesla-topman van laster, zo blijkt uit rechtbankdocumenten. Hij eist bij de rechtbank in Los Angeles onder meer een schadevergoeding van 75.000 dollar (ruim 64.000 euro).
17/09 20u15  Dodental Florence loopt opHet dodental als gevolg van de orkaan Florence aan de Amerikaanse oostkust is opgelopen naar zeker 23. De meeste slachtoffers vielen in de staat North Carolina, waar de kustplaats Wilmington door het hoge water is afgesneden van de buitenwereld. De wateroverlast kan nog weken aanhouden.
17/09 20u00  Onthulling Audi’s in achtertuin TeslaHet luxe automerk Audi wil tussen nu en 2025 met twaalf nieuwe elektrische modellen de aanval openen op Tesla. De onthulling van de E-Tron crossover staat voor maandag gepland op een autoshow in San Francisco, praktisch de achtertuin van Tesla.
17/09 19u30  Veel pioniersplanten door droge zomerDe droge zomer en de lage waterstanden in de rivieren hebben veel pioniersplanten de kans gegeven om te ontkiemen op plaatsen waar normaal gesproken water staat.
17/09 19u15  Moskou en Ankara eens over bufferzone IdlibRusland en Turkije zijn het eens geworden over het inrichten van een gedemilitariseerde zone in de Syrische provincie Idlib. Die moet worden ingericht om het Syrische leger en de opstandelingen in het gebied van elkaar te scheiden.
17/09 19u15  Kerk Malawi kan geen haast gebruikenDe kerk in Malawi groeit. Maar dat zegt volgens voorgangers in het land niet alles. Ze zien veel onwetendheid en een „slordige omgang met de Bijbel.”
17/09 19u00  Ontslagvergoeding na minder werken door ziekteWerknemers die om gezondheidsredenen minder uren moeten gaan werken, hebben recht op een gedeeltelijke transitievergoeding. Dat heeft de Hoge Raad bepaald in een procedure die de Algemene Onderwijsbond (AOb) had aangespannen voor een docente. De uitspraak leverde het AOb-lid zo’n 34.000 euro op en heeft volgens de bond grote gevolgen voor werknemers binnen én buiten het onderwijs.
17/09 19u00  „Terugkeer uitgeprocedeerde Armeniërs complex”De wil van uitgeprocedeerde Armeense asielzoekers om hier te blijven is sterk en hun terugkeer complex. Het is belangrijk om hen juist in Armenië perspectief te kunnen bieden.
17/09 18u45  Medewerkster Rode Kruis in Nigeria vermoordEen medewerkster van het Internationale Rode Kruis is vermoord in Nigeria, een half jaar nadat ze samen met twee andere collega’s door een gewapende groep was ontvoerd. Het Rode Kruis liet maandag weten dat de vermoorde 25-jarige vrouw als verloskundige bij de hulporganisatie werkte.
17/09 18u45  Tiener brengt 10.000 dollar naar politie VSEen Amerikaanse tiener heeft een gevonden portemonnee met 10.000 dollar (ruim 8500 euro) afgegeven bij de politie. Die toonde zich onder de indruk van de eerlijkheid van de zestienjarige Rhami Zeini. „In een wereld waarin we worden bestookt met slecht nieuws, zijn we opgetogen dat we een positief verhaal kunnen delen”, stelde de politie in Santa Barbara County (Californië).
17/09 18u45  Aanvaller Belgische agent is daklozeDe man die maandagochtend in Brussel werd neergeschoten nadat hij een agent had neergestoken, heeft de Belgische nationaliteit. De man is volgens het Openbaar Ministerie hoogstwaarschijnlijk dakloos.
17/09 18u30  Cel geëist voor drugshandel in woonwagenkampHet Openbaar Ministerie (OM) wil dat twee mannen 6,5 en 8,5 jaar de gevangenis ingaan vanwege grootschalige cocaïnehandel en witwassen. Dat gebeurde vanuit een woonwagen op een kamp in Den Haag waar een van de twee woonde. Volgens de aanklagers kwamen dealers uit de hele wereld langs.
17/09 18u15  „Stop jacht tegen verspreiding varkenspest”GroenLinks wil dat de jacht op wilde zwijnen wordt stopgezet. De partij schermt met wetenschappelijk onderzoek waaruit zou blijken dat dieren die op de vlucht zijn voor jagers, de kans op verspreiding van de Afrikaanse varkenspest alleen maar vergroten. In sommige landen wordt juist intensiever gejaagd omdat uitdunning van de populatie verspreiding van de varkenspest zou tegengaan.
17/09 18u15  Novartis verhuist van Arnhem naar AmsterdamFarmaciegigant Novartis verhuist zijn Nederlandse kantoor van Arnhem naar Amsterdam. De bijna vierhonderd medewerkers van het Zwitserse bedrijf krijgen de mogelijkheid mee te verhuizen, zo meldt het bedrijf.
17/09 18u15  Coca-Cola kijkt ook naar wietdrankjesCoca-Cola kijkt nu ook naar de markt voor cannabisdrankjes. De frisdrankgigant is naar verluidt zelfs in gesprek hierover met wietproducent Aurora Cannabis, waardoor de beurskoers van dat Canadese bedrijf maandag flink omhoogschoot.
17/09 18u00  „Bijlmer wordt de hipste plek van Amsterdam”De Amsterdamse Bijlmermeer werd vijftig jaar geleden ontworpen zonder kerken – want die zouden niet meer nodig zijn. „Nu is het er op zondagmorgen spitsuur.”
17/09 17u45  Kinderen gewond door op hol geslagen kameelEen circusvoorstelling in de Amerikaanse stad Pittsburgh is abrupt onderbroken omdat een kameel door onbekende oorzaak op hol was geslagen. Zes kinderen en een volwassene raakten lichtgewond door het dier, dat wild door de piste rende.
17/09 17u45  Twee panden nog niet vrij na brand kerkEen woning en een kantoorruimte zijn nog altijd niet toegankelijk na de brand die zaterdag woedde in de St. Urbanuskerk in Amstelveen. Burgemeester Bas Eenhoorn laat in een brief aan de gemeenteraad weten dat momenteel hard wordt gewerkt aan de veiligheid rondom het door brand verwoeste rijksmonument.
17/09 17u30  Ex-No Surrender-voorman Kuipers blijft vastVoormalig No Surrender-voorman Henk Kuipers (53) blijft in voorlopige hechtenis. Dat heeft de rechtbank in Groningen maandag beslist tijdens een niet-inhoudelijke zitting.
17/09 16u45  Henk Kuipers: overplaatsing totaal overbodigVoormalig No Surrender-voorman Henk Kuipers (53) is zwaar verbolgen over zijn kortstondige overplaatsing naar een zwaarder beveiligde gevangenis begin deze maand. Hij noemde het maandag in de rechtbank in Groningen ironisch een „tussentijdse vakantie”. „Ik ben daar geplaatst om niks. Het was volslagen overbodig, wat een stunt.”
17/09 16u45  Geweld tegen buitenlanders wordt alledaagse realiteit in ItaliëDe Verenigde Naties sturen een onderzoeksteam naar Italië om te controleren of de rechten van immigranten wel worden gegarandeerd. Lopen buitenlanders in Italië inderdaad gevaar?
17/09 16u30  Kabinet handhaaft beginnersrijbewijsHet beginnersrijbewijs blijft bestaan, hoewel het niet erg effectief is. Dat hebben ministers Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Cora van Nieuwenhuizen (infrastructuur en Waterstaat) aan de Tweede Kamer geschreven.
17/09 16u30  Strafhof veroordeelt Bemba tot boete van 3 tonHet Internationaal Strafhof (ICC) heeft de voormalige Congolese vicepresident Jean-Pierre Bemba maandag in een beroepszaak veroordeeld tot een boete van 300.000 euro en twaalf maanden celstraf. Het hof verklaarde Bemba eerder schuldig aan omkoping van getuigen.
17/09 16u30  „Flexibel pensioen goed voor welvaart”De welvaart in Nederland kan worden vergroot door werkenden de mogelijkheid te geven om geld uit hun pensioenpot te halen voor bijvoorbeeld het aflossen van hun hypotheek. Dat stellen onderzoekers van het Centraal Planbureau (CPB) en Tilburg University.
17/09 16u30  Verder kijken dan alleen plus en minEen bril lost problemen op, maar kan ze ook veroorzaken. Opticien Ap van de Braak (77) weet er alles van. Hij ontwikkelde een eigen meetmethode, die verder kijkt dan plus en min. Als Van de Braak daarover begint, is een uur zo voorbij.
17/09 16u15  FNV kondigt stakingen aan bij AkzoNobelWerknemers van AkzoNobel gaan staken. Medewerkers op vier locaties van het verfbedrijf leggen vanaf volgende week maandag om de beurt voor 48 uur het werk neer, zo laat FNV weten.
17/09 16u00  Nieuwe directeur voor FotomuseumBirgit Donker, nu nog directeur van het Mondriaan Fonds, wordt directeur van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Zij volgt er Ruud Visschedijk op.
17/09 16u00  Ik haat het Westen, maar wil wel graag een westers paspoortAfgeven op het Westen, maar er tegelijkertijd willen wonen. Ziedaar de paradox van heel wat mensen in de Arabische wereld. Wie een psychologische bril op zet, snapt die paradox beter.
17/09 16u00  Schoolschutter verdacht van poging doodslagDe zestienjarige jongen die ervan wordt verdacht dat hij schoten loste op een school in Roermond vrijdag, wordt verdacht van poging doodslag dan wel poging toebrengen zwaar lichamelijk letsel. De rechter-commissaris van de rechtbank in Roermond heeft maandag het voorarrest van de 16-jarige jongen met veertien dagen verlengd. Dat heeft de rechtbank Limburg bekendgemaakt.
17/09 16u00  Wall Street opent met kleine minnenDe aandelenbeurzen in New York zijn maandag licht lager aan de nieuwe handelsweek begonnen. De stemming op de financiële markten wordt gedrukt door de aanhoudende handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China.
17/09 15u45  Dordrecht steggelt over komst beeld Willem van OranjeDe mogelijke komst van een standbeeld van Willem van Oranje zorgt voor verdeeldheid in Dordrecht.
17/09 15u45  ECB onthult nieuwe biljetten 100 en 200 euroDe Europese Centrale Bank (ECB) heeft de nieuwe, in omvang kleinere, biljetten van 100 en 200 euro gepresenteerd. De vernieuwde groene en goudgele briefjes zijn voorzien van een speciaal smaragdgroen cijfer en een hologram met kleine €-tekens en het portret van de mythologische figuur Europa. Eerder kregen andere eurobiljetten al vergelijkbare nieuwe echtheidskenmerken.
17/09 15u45  Zelfrijdende auto zal examen moeten doenAls de komende jaren de zelfrijdende auto de weg op mag, moet deze auto eerst rijexamen doen. Wordt dat naar behoren afgelegd, dan krijgt het autonoom rijdende voertuig een rijbewijs S, waarbij de S staat voor software.
17/09 15u45  Erdogan verdedigt aannemen luxe BoeingDe politieke oppositie in Turkije heeft felle kritiek op president Recep Tayyip Erdogan omdat hij van Qatar een luxe vliegtuig als geschenk heeft geaccepteerd. Erdogan verdedigde zich door te zeggen dat de Boeing 747 niet voor hemzelf is bedoeld, maar dat het om een gift aan de Turkse staat gaat.
17/09 15u30  Saudi’s steken miljard in concurrent TeslaHet Saudisch staatsinvesteringsfonds PIF steekt een miljard dollar in autofabrikant Lucid Motors. De investering is opvallend omdat de Saudi’s ook geldschieter zijn van Tesla, een mogelijke concurrent van Lucid.
17/09 15u30  „Verdachten omkoping Google zelf opgelicht”De twee verdachten van omkoping van een onderhandelaar van Google voor de huur van een datacentrum in de Eemshaven beweren zelf te zijn opgelicht. Dat zei hun raadsman maandag op de eerste van vier zittingsdagen in deze strafzaak.
17/09 15u15  Sanquin speurt creatief naar jong bloedDagelijks hebben honderden mensen bloed nodig. Bloedbank Sanquin is verantwoordelijk voor de Nederlandse bloedvoorraad. En om die groot genoeg te houden, bewandelt de bloedbank creatieve wegen.
17/09 15u00  Start Jaap van Zweden bij New York PhilharmonicJaap van Zweden treedt donderdag 20 september aan als chef-dirigent van het New York Philharmonic.
17/09 15u00  Rutte: minister ‘reserve’ voor noodsituatiesBij bijvoorbeeld Prinsjesdag of een kroning ontbreekt in de toekomst mogelijk een minister. Hij of zij moet het land kunnen besturen als er plotseling een extreme noodsituatie ontstaat.
17/09 14u45  Looneis FNV voor 2019 op 5 procentFNV zet volgend jaar bij cao-onderhandelingen in op een loonsverhoging van 5 procent. Dat heeft de vakbond bekendgemaakt. Dit jaar was de looneis nog 3,5 procent.
17/09 14u45  Gokmiljonair: ik dacht dat het mochtMeer dan 105 miljoen euro zouden ze hebben omgezet. Stijn F. en Michel G. waren zich van geen kwaad bewust toen ze zeven online-gok- en pokersites bestuurden, onder meer vanuit Costa Rica. Ze zeiden maandag tegen de rechtbank in Den Bosch dat ze afgingen op adviseurs en juristen.
17/09 14u30  Beiaardier Jaap van der Ende (90) overledenBeiaardier Jaap van der Ende is donderdag 13 september op 90-jarige leeftijd overleden.
17/09 14u30  Voorzitter zorgfonds PFZW stapt opBestuursvoorzitter Carla Moonen van Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) treedt per 1 november af. Volgens PFZW is haar vertrek „in goed overleg en met wederzijds respect” besloten.
17/09 14u30  Paard Prinsjesdag op alles voorbereidDikke rook, harde knallen en ratelend geluid van mitrailleurvuur. De paarden van Prinsjesdag krijgen het zwaar voor de kiezen tijdens de generale repetitie op het Soldaat van Oranjestrand. Een paard bokt. Onrustig.
17/09 14u30  Aanhouding na steekincident bij speeltuinDe politie heeft een verdachte aangehouden voor een steekincident bij een speeltuintje aan de Van Galenstraat in Zwolle. Het gaat om een zeventienjarige inwoner van de stad.
17/09 14u15  „Smith investeert helft salaris in AF-KLM”De nieuwe topman van Air France-KLM investeert de helft van zijn vaste jaarsalaris in de luchtvaartcombinatie. Dat heeft Benjamin Smith op zijn eerste dag bekendgemaakt in een videoboodschap aan het personeel, melden Franse media. Die investeringen zijn volgens hem een blijk van het vertrouwen dat hij heeft in het toekomstige succes van Air France-KLM.
17/09 14u15  Tot 14 jaar cel voor fatale ripdeal in 2001Drie Belgen zijn maandag veroordeeld tot celstraffen van veertien, veertien en dertien jaar voor hun rol bij een fatale ripdeal in 2001 in Bladel (Noord-Brabant). Volgens de rechtbank in Den Bosch zijn ze alle drie schuldig aan de dood van wiethandelaar Jan van Mosselveld, ook al is niet duidelijk geworden wie hem heeft doodgeschoten. De aanklager eiste tegen de drie elk zestien jaar.
17/09 14u15  Kinderen willen meeste geld naar leger en zorgInvesteer in het leger. Dat zullen in ieder geval kinderen doen als ze het in Nederland voor het zeggen hebben. Maar liefst 27 miljard krijgt Defensie dan. Dat staat in schril contrast met de 8 miljard die het kabinet dit jaar heeft voorzien.
17/09 14u15  Legendarische wagons Oriënt-Express tentoongesteldtekst Martijn den Hollander beeld AFP, Francois Guillot
17/09 14u00  Cel voor ‘ontmaskeraar’ Van der SlootPatrick van der E. uit Deventer heeft maandag 33 maanden cel gekregen voor zijn aandeel in een ramkraak in Apeldoorn. De man kreeg bekendheid toen hij in 2008 met een verborgen camera Joran van der Sloot ‘bekennende’ verklaringen wist te ontlokken over de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway.
17/09 13u45  Verlies belang van kind niet uit het oog bij echtscheidingEchtscheiding is voor kinderen een traumatische gebeurtenis. Zij hebben dan de steun van hun omgeving extra hard nodig, stelt Gertrude van den Belt.
17/09 13u45  Schoolleider moet meer tijd krijgen voor vakinhoud en personeelDe schoolleider moet de mogelijkheid krijgen om zich meer te richten op het menselijke aspect van leidinggeven en de inhoud van het onderwijs, betogen Pieter Moens en Marco van Eckeveld. Te veel tijd en aandacht gaan naar regelzaken.
17/09 13u45  Aanleg A24 met Blankenburgtunnel begonnenMinister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft het startschot gegeven voor de aanleg van de 1,2 miljard euro kostende A24, die het verkeer in Rotterdam moet ontlasten. Onderdeel van de nieuwe Rijksweg is de 945 meter lange Blankenburgtunnel onder de Nieuwe Waterweg.
17/09 13u45  Met baan en al de zending inHeb je een roeping om de zending in te gaan? Dan kijk je welke vacatures het kerkelijke zendingsbureau heeft, je vervoegt je bij het desbetreffende deputaatschap en nadat je aangenomen bent, zeg je je baan op om je te concentreren op je nieuwe leven ver weg.
17/09 13u45  Boete geëist voor dodelijk ongeval met liftEen tomatenkweker uit Beek en Donk moet wat het Openbaar Ministerie (OM) betreft 125.000 euro boete betalen voor een ongeluk met een lift, waardoor een werknemer in 2015 om het leven is gekomen. Het OM eiste die straf voor de rechtbank in Den Bosch.
17/09 13u30  Meisje in Kampen overleden na ongeluk met grasmaaierHet zesjarige meisje dat vorige week woensdag in Kampen zwaargewond raakte door een ongeval met een grote zitgrasmaaier is overleden. Dat heeft burgemeester Bort Koelewijn bevestigd. Hij spreekt van een „heel erg triest ongeluk, dat een grote impact heeft op heel Kampen”.
17/09 13u15  Boot haakt in sluiswand: tien gewondenTien opvarenden van een toeristenboot zijn gewond geraakt doordat het vaartuig waarmee ze voeren in een sluiswand haakte op de Moezel in Duitsland. Het incident gebeurde tijdens het schutten van de boot naar een lager gelegen deel van de Moezel bij de stad Trier.
17/09 13u00  „Helft Nederlandse jongeren soms eenzaam”Hoewel ze voortdurend omringd zijn door leeftijdsgenoten, behoren jongeren tot de eenzaamste groepen in de samenleving, blijkt uit een peiling van onderzoeksprogramma Brandpunt+ (KRO-NCRV).
17/09 12u45  Wallonië grendelt varkenspestzone afEen ruime zone rondom de plek in België waar vorige week de Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen werd ontdekt, wordt afgesloten voor het publiek. Alleen mensen die kadavers van everzwijnen moeten opsporen en ophalen mogen in het bos komen. De maatregel geldt vooralsnog voor een maand.
17/09 12u45  Meisje overleden na ongeluk met grasmaaierHet zesjarige meisje dat vorige week woensdag in Kampen zwaargewond raakte door een ongeval met een grote zitgrasmaaier is overleden. Dat heeft burgemeester Bort Koelewijn bevestigd. Hij spreekt van een „heel erg triest ongeluk, dat een grote impact heeft op heel Kampen”.
17/09 12u45  2018 telt recordaantal warme dagen2018 gaat de boeken in als het jaar met de meeste warme dagen. In De Bilt werd het om 12.00 uur 20,3 graden waarmee de 117e warme dag van het jaar een feit werd. Tot nu toe was 2003 recordhouder met 116 warme dagen. Het aantal warme dagen zal naar verwachting deze week oplopen tot 120, want volgens Weeronline liggen de maxima tot en met donderdag rond de 25 graden.
17/09 12u30  Ruim 100 doden in Nigeria door overstromingenRuim honderd mensen zijn de afgelopen weken in Nigeria om het leven gekomen doordat twee rivieren buiten hun oevers zijn getreden. Het agentschap voor noodsituaties NEMA meldde aan de BBC dat alleen al in de deelstaat Niger veertig doden vielen.
17/09 12u30  „MH17 neer door aan Kiev geleverde raket”De MH17 is in 2014 in Oekraïne neergehaald door een raket die volgens het Russische ministerie van Defensie aan Oekraïne was geleverd. Moskou meldde maandag dat de raket na de levering nooit meer in Rusland is geweest.
17/09 12u00  Meer bezoekers voor Friese TsjerkepaadRuim 50.000 mensen hebben deze zomer in Friesland de in het kader van Tsjerkepaad opengestelde kerken bezocht. Dat is een lichte stijging ten opzichte van de schattingen van voorgaande jaren.
17/09 12u00  Synode van Dordt werkte blijvend door in HasseltVanuit Hasselt waren twee predikanten afgevaardigd naar de Dordtse synode. Is Dordt ook in Hasselt? Jazeker, zei de in Hasselt woonachtige prof. dr. H. J. Selderhuis zaterdag op een symposium van Protestants Nederland in het stadje. „Hasselt bleef in de lijn van Dordt, al werden de accenten niet altijd goed gelegd.”
17/09 12u00  Kamer wil Ollongren opnieuw aan de tand voelen over rapport geheime dienstenIn de Tweede Kamer is opnieuw discussie ontstaan over de vraag waarom een kritisch rapport over de geheime diensten pas na 21 maart openbaar is gemaakt.
17/09 12u00  Kleine verliezen op afwachtende beurzenDe Europese aandelenbeurzen lieten maandag kleine verliezen zien. Beleggers bleven terughoudend in afwachting van een mogelijke nieuwe ronde van Amerikaanse importtarieven op Chinese goederen. Pharming moest opnieuw terrein prijsgeven op het Damrak.
17/09 11u45  NAVO-topman dankbaar voor herdenkingen WOIINAVO-opperbevelhebber Curtis Scaparrotti is dankbaar dat Nederland zo lang na de Tweede Wereldoorlog nog elk jaar de militairen en burgers herdenkt die destijds voor de vrijheid hebben gevochten. „Ik ben zeer vereerd met de toewijding waarmee velen ervoor zorgen dat de herinneringen aan hen blijven voortbestaan.”
17/09 11u45  Ds. A. J. Molenaar doet intrede in hervormd WoudrichemDs. A. J. Molenaar is zondagmorgen als predikant verbonden aan de hervormde gemeente te Woudrichem.
17/09 11u45  Sloopsector opent deuren voor publiekOm jongeren te enthousiasmeren voor het vak van sloper, organiseert de sloopsector voor het eerst in zijn bestaan een zogeheten Demolition Day. Deze wordt zaterdag gehouden.
17/09 11u45  Titels beste Theologisch boek van 2018 bekendDe titels van het Theologisch boek van het jaar 2018 zijn bekend.
17/09 11u45  Palestijns terrorisme blijft altijd op de loer liggenIsraël werd zondag door een aanslag opgeschrikt. Helaas is dat niets nieuws voor de inwoners van de Joodse staat. Het laat zien dat het gevaar van Palestijns geweld tegen onschuldige burgers nog onverminderd op de loer ligt.
17/09 11u45  Nieuwe kerk in Syrische stad Kobani na dertig jaarIn de Syrische stad Kobani is vorige week voor het eerst in dertig jaar een –Koerdische– kerk geopend. Kobani was een icoon voor het verzet tegen de Islamitische Staat (IS).
17/09 11u30  Zeeuwse zorginstelling moet zorg stakenBij zorginstelling Arduin in het Zeeuwse dorp Aagtekerke is het zo slecht gesteld met de zorg dat de locatie per direct dicht moet. De veertien bewoners met een verstandelijke beperking moeten binnen zeven dagen worden overgedragen aan een andere zorginstelling, meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg.
17/09 11u30  Dokters veel vaker geïntimideerdArtsen hebben veel vaker te maken met intimidatie door patiënten of derden. Van de dokters in loondienst heeft 60 procent er al minstens één keer mee te maken gehad. Dat meldt Medisch Contact, dat de ervaringen van artsen liet uitlichten uit de resultaten de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van TNO en het CBS. De enquête betreft louter mensen in loondienst.
17/09 11u30  Arnoud de Jong nieuwe voorzitter van LeprazendingArnoud de Jong (49) wordt vanaf 1 december 2018 de nieuwe voorzitter van Leprazending.
17/09 11u30  Shell stelt grens aan uitstoot methaanShell zet een maximum op zijn uitstoot van methaan. Naar eigen zeggen zet de olie- en gasreus zo opnieuw een belangrijke stap in het terugdringen van de emissie van broeikasgassen.
17/09 11u30  Kurz: Alles doen om harde brexit te stoppenDe Europese Unie moet alles in het werk stellen om te voorkomen dat het Verenigd Koninkrijk zonder overeenkomst over de nieuwe relatie uit de unie treedt. Dit beklemtoonde maandag de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz op bezoek in Parijs bij president Emmanuel Macron. Oostenrijk is momenteel EU-voorzitter.
17/09 11u15  Eickhout (GroenLinks) wil Juncker opvolgenBas Eickhout, de delegatieleider van GroenLinks in het Europees Parlement, doet een gooi naar het voorzitterschap van de Europese Commissie. Hij stelt zich kandidaat om de huidige baas Jean-Claude Juncker namens de Europese Groene Partijen (EGP) op te volgen.
17/09 10u30  Ds. B. E. Weerd neemt afscheid van hervormd HuizenDs. B. E. Weerd heeft zondagmiddag afscheid genomen van de hervormde gemeente in Huizen (wijkgemeente Meentkerk). Uitgangspunt voor zijn afscheidspreek was Filippenzen 2:1-13, met als centrale tekst vers 6: „Laat daarom die gezindheid in u zijn, die ook in Christus Jezus was.”
17/09 10u30  België levert rapper niet uit aan SpanjeBelgië hoeft de rapper die wordt gezocht door de Spaanse autoriteiten vanwege opruiende teksten niet uit te leveren. De raadkamer van de rechtbank in Gent heeft dat bepaald. Het OM kan nog beroep aantekenen.
17/09 10u15  Politieman neergestoken in BrusselIn Brussel is maandagochtend een agent neergestoken met een mes. Hij raakte lichtgewond. De aanvaller is neergeschoten door de politie. Hij werd in de borst en het been geraakt, aldus het parket.
17/09 10u15  „Grootste uitbraak West-Nijlkoorts ooit”In Zuid-Europa hebben tot nu toe dit jaar 948 mensen West-Nijlkoorts gekregen, het hoogste aantal ooit. Daarvan zijn er negentig overleden, meldt Nature Today.
17/09 10u15  Zeker 65 doden door orkaan op FilipijnenDoor de orkaan Mangkhut zijn op de Filipijnen zeker 65 doden gevallen. Vooral in het noorden van het voornaamste eiland Luzon zijn veel mensen het slachtoffer geworden van aardverschuivingen. In een reeks aardverschuivingen worden vooral in de provincie Benguet nog steeds circa 45 mensen vermist volgens Filipijnse media.
17/09 10u00  Kerkhistorie met knipoog: de ”blos der schaamte” van de VUZouden ze er nog zijn, de excentrieke professoren? Zoals de hooggeleerde die in mijn tijd op een fiets met rammelend spatbord zonder jasbeschermer prinsheerlijk door de prinsenstad naar zijn werk toog? Of de verstrooide professor, zoals de Kamper ethicus G. Brillenburg Wurth, die –als ik Bert Klei van Trouw mag geloven– op weg naar de hogeschool tot de ontdekking kwam dat hij zijn hoed vergeten had en toen zijn fiets tegen een boom zette om hem te halen?
17/09 10u00  Nieuwe financieel directeur voor ActionBudgetwinkelketen Action stelt Joost Sliepenbeek aan als financieel directeur. Hij volgt Frederik Lotz op die deze maand vertrekt.
17/09 10u00  Kerkhistorie met knipoog: Geen toesprakenIn de Dordtse Kerkorde van 1619 werd onder artikel 65 bepaald dat lijkpredikaties niet ingesteld zouden worden en dat, waar ze er waren, ze met de gevoeglijkste middelen afgeschaft dienden te worden.
17/09 10u00  Beelden uit de oertijd van de kleurenfotografie„Nog één wensch blijft echter te vervullen”, schreef de Utrechtse hoogleraar Pieter Harting in 1859 in een artikel over fotografie. „Namelijk dat de photographische beelden ook de natuurlijke kleuren der voorwerpen mogten bezitten.”
17/09 10u00  Dr. P. de Vries neemt afscheid van hhg Boven-HardinxveldDr. P. de Vries (62) heeft zondagmiddag afscheid genomen van de hersteld hervormde gemeente te Boven-Hardinxveld, in verband met zijn vervroegde emeritaat.
17/09 10u00  Invoering nieuw C2000 uitgesteld tot 2019De vernieuwing van C2000, het communicatiesysteem voor hulpverlening, loopt opnieuw vertraging op. Hulpverleners zullen er op zijn vroegst volgend jaar mee aan de slag kunnen, laat minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) weten aan de Tweede Kamer.
17/09 10u00  Pharming opnieuw omlaag op DamrakDe aandelenbeurs in Amsterdam bleef maandag dicht bij huis. De andere Europese beurzen lieten kleine verliezen zien. De stemming werd gedrukt door de vrees voor een escalatie van het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China. Op het Damrak was het aandeel van biotechnologiebedrijf Pharming opnieuw een daler.
17/09 10u00  A59 weer open na ongeval met paardentrailerDe A59 is maandagochtend in de richting van Oss korte tijd helemaal afgesloten geweest door een ongeluk bij knooppunt Paalgraven. Een busje met een paardentrailer was betrokken bij het ongeluk. Een paard ontsnapte, maar is inmiddels gevangen.
17/09 09u45  Invoering C2000 uitgesteld tot 2019De invoering van C2000, een nieuw communicatiesysteem voor hulpverlening, loopt opnieuw vertraging op. Hulpverleners zullen er op zijn vroegst volgend jaar mee aan de slag kunnen, laat minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) weten aan de Tweede Kamer.
17/09 09u45  VAE komen met visa voor gepensioneerde expatsDe Verenigde Arabische Emiraten (VAE) willen het mogelijk maken voor gepensioneerde buitenlanders om een langjarig visum te krijgen. Met die stap wil het Arabische land de economie aanjagen. De nieuwe wet zou volgend jaar van kracht moeten worden.
17/09 09u45  Harmonie van orde en toevalOrde en chaos, structuur en toeval gaan samen in zijn schilderijen. Natuurlijke processen spelen een belangrijke rol in het werk van Viktor Majdandžić (87).
17/09 09u45  De meest Nederlandse stad van ItaliëMidden in de Italiaanse stad Livorno, tussen het standbeeld van de staatsman Cavour en de markt, is de Hollandse Kade. Elders. Op de Nederlandse begraafplaats in de stad liggen verschillende Boogermannen en Van Winckels. Bovendien is er een Nederlandse kerk. Livorno was altijd al een zakelijk ingestelde stad, waar Nederlanders zich thuis voelden.
17/09 09u45  Zaanse scholen overwegen vierdaagse schoolweekBasisscholen in de gemeente Zaanstad overwegen een vierdaagse schoolweek in te voeren als gevolg van het schrijnende tekort aan onderwijzers. Dat heeft Rien Spies van de Zaanse scholenkoepel Agora bevestigd, naar aanleiding van berichtgeving van NH Nieuws.
17/09 09u45  Missionair werkers cgk Breda ingeleidDe christelijke gereformeerde kerk (cgk) in Breda heeft zondag vier nieuwe parttimewerkers ingeleid. Lenard en Corline Schouten gaan werken als missionair pioniers in Breda-Noord. Rika Meyers gaat zich richten op het pastoraat onder vluchtelingen en Bas Keijzer op het kerkelijk werk en pastoraat. Laatstgenoemde verricht ook een dag per week pastoraal werk in zustergemeente de vrijgemaakt gereformeerde kerk te Breda.
17/09 09u45  Vast verbondJesaja 54:10
17/09 09u30  Verkoop Frans belang AF-KLM „geen taboe”De verkoop van het belang van de Franse staat in luchtvaartcombinatie Air France-KLM is geen taboe meer. Dat heeft de Franse minister van Transport Elisabeth Borne maandag gezegd tegen het Franse radiostation RMC. Ze voegde daar wel aan toe dat de optie op dit moment niet op tafel ligt nu net een nieuwe topman is aangetreden.
17/09 09u30  AEX lager door handelsvreesDe aandelenbeurs in Amsterdam is maandag iets lager geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen in het rood. De stemming werd gedrukt door de vrees voor een escalatie van het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China.
17/09 09u30  A59 na ongeval nog lang dichtDe A59 is in de richting van Oss dicht door een ongeluk bij knooppunt Paalgraven. Dat gaat volgens Rijkswaterstaat nog een paar uur duren. Een busje met een paardentrailer raakte betrokken bij een ongeluk. Een paard ontsnapte, maar is inmiddels gevangen.
17/09 09u30  Jongerenafdelingen coalitie boos over hogere rente studieschuldStudenten bouwen enorme schulden op door het leenstelsel, „maar dat is voor kabinet Rutte-III nog niet genoeg”. Om dat stelsel ‘betaalbaar te houden’ wordt de rente op studieschuld voor studenten die vanaf 2020 gaan studeren verhoogd. Studenten- en jongerenorganisaties uit vakbeweging en politiek roepen de Tweede Kamer teleurgesteld op om het wetsvoorstel van tafel te halen.
17/09 09u00  A59 dicht bij Oss door paarden op de wegDe A59 is in de richting van Oss dicht door een ongeluk bij knooppunt Paalgraven. Volgens Rijkswaterstaat lopen er door dat ongeval paarden los over de snelweg.
17/09 09u00  Veel doden door orkaan op FilipijnenDoor de orkaan Mangkhut zijn op de Filipijnen zeker 65 doden gevallen. Vooral in het noorden van het voornaamste eiland Luzon zijn veel mensen het slachtoffer geworden van aardverschuivingen. In een reeks aardverschuivingen worden vooral in de provincie Benguet nog steeds circa 45 mensen vermist volgens Filipijnse media.
17/09 09u00  Prop. R. van der Knijff neemt beroep aan naar hervormd MolenaarsgraafProponent R. van der Knijff uit Apeldoorn heeft het beroep aangenomen dat de hervormde gemeente te Molenaarsgraaf op hem had uitgebracht.
17/09 09u00  Jongerenafdelingen coalitie boos over hogere rente schuldStudenten bouwen enorme schulden op door het leenstelsel, „maar dat is voor kabinet Rutte-III nog niet genoeg”. Om dat stelsel ‘betaalbaar te houden’ wordt de rente op studieschuld voor studenten die vanaf 2020 gaan studeren verhoogd. Studenten- en jongerenorganisaties uit vakbeweging en politiek roepen de Tweede Kamer teleurgesteld op om het wetsvoorstel van tafel te halen.
17/09 08u45  Logistieke problemen zitten H&M dwarsH&M heeft de afgelopen periode problemen gehad met een nieuw logistiek systeem, die in de lente al de kop opstaken. Onder meer in de Verenigde Staten, Frankrijk, Italië en België werden de omzet en de kosten van de Zweedse kledingverkoper er negatief door beïnvloed.
17/09 08u45  Nijmeegse Stevenskerk, de huiskamer van de stadHagelwit is de kerk, met houten banken en rode kuipstoelen. Tien koperen kronen –vier grote, acht kleine– hangen aan het tongewelf. De Stevenskerk in Nijmegen is de huiskamer van de stad. „Maar nog steeds is het een huis Gods.”
17/09 08u45  Prop. R. van der Knijff neemt beroep aan naar MolenaarsgraafProponent R. van der Knijff uit Apeldoorn heeft het beroep aangenomen dat de hervormde gemeente te Molenaarsgraaf op hem had uitgebracht.
17/09 08u30  Beurzen Azië lager door handelszorgenDe aandelenbeurzen in het Verre Oosten gingen maandag overwegend omlaag. De vrees voor een escalatie van het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China zorgde voor terughoudendheid onder beleggers. Volgens de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal zal president Donald Trump mogelijk maandag al nieuwe importtarieven op 200 miljard dollar aan Chinese goederen invoeren.
17/09 08u15  Palestijn steekt Amerikaanse Israëliër doodEen Israëlische kolonist is zondag doodgestoken door een Palestijn. Dat gebeurde volgens het Israëlische leger op een drukke kruising voor een winkelcentrum ten zuiden van Jeruzalem.
17/09 08u15  „Binnen een jaar bloedtest alzheimer”Amsterdam UMC verwacht binnen een jaar een bloedtest te hebben ontwikkeld waarmee alzheimer kan worden vastgesteld. Die test kan de belastende ruggenprik gedeeltelijk vervangen, stelt Charlotte Teunissen die komende vrijdag als eerste vrouw in Europa de leerstoel neurochemie zal bezetten.
17/09 08u00  Spaarders dreigen Airmiles kwijt te rakenHonderdduizenden spaarders dreigen op 1 november een deel van hun Airmiles kwijt te raken. Dan vervallen alle spaarpunten die klanten voor 1 november 2013 verzamelden. Sinds 2013 hebben Airmiles een maximale geldigheid van vijf jaar.
17/09 08u00  Grote aandeelhouder tegen verhuizing UnileverEen grote Britse aandeelhouder van Unilever is van plan tegen de voorgenomen verhuizing van het hoofdkantoor van het concern naar Nederland stemmen. Volgens de vermogensbeheertak van verzekeraar Aviva kan die stap ertoe leiden dat er geforceerd aandelen verkocht moeten worden. Dat zei hoofd aandeleninvesteringen David Cumming van Aviva Investors tegen zakenkrant Financial Times.
17/09 07u30  Minister Slob: Weer minder gepeste kinderenHet aantal kinderen dat wordt gepest, is opnieuw afgenomen. Dat schrijft minister Arie Slob (Onderwijs) maandag aan de Tweede Kamer. Volgens de bewindsman is het goed nieuws „voor de tienduizenden kinderen die nu niet meer met een steen in hun maag naar school gaan”. Maar aandacht voor pesten blijft nog wel hard nodig.
17/09 07u15  Jongerenclubs boos over hogere rente schuldStudenten bouwen enorme schulden op door het leenstelsel, „maar dat is voor kabinet Rutte-III nog niet genoeg”. Om dat stelsel ‘betaalbaar te houden’ wordt de rente op studieschuld voor studenten die vanaf 2020 gaan studeren verhoogd. Studenten- en jongerenorganisaties uit vakbeweging en politiek roepen de Tweede Kamer teleurgesteld op om het wetsvoorstel van tafel te halen.
17/09 07u00  Klager kandidaat-rechter VS treedt naar vorenEen Amerikaanse vrouw die zegt dat ze seksueel is misbruikt door kandidaat-opperrechter Brett Kavanaugh, treedt naar buiten. Tot nu toe ging het om anonieme beschuldigingen, maar zondag plaatst de krant Washington Post een interview met de vrouw, Christine Blasey Ford.
17/09 06u30  Hof: corruptieonderzoeker mag Guatemala inHet constitutionele hof van Guatemala heeft bepaald dat de leider van de VN-anticorruptiecommissie (Cicig) naar het land mag terugkeren. President Jimmy Morales had deze Ivan Velasquez vorige maand meegedeeld dat hij het land niet meer in mag na een bezoek aan de VS. Ook de termijn van de commissie, die volgend jaar afloopt, wordt niet verlengd.
17/09 04u15  Arrestaties en gewonden bij ontruiming bosDe Duitse politie heeft zondag veertien mensen aangehouden die zich verzetten tegen de ontruiming van het ‘bruinkoolbos’ bij Hambach, tussen Aken en Keulen. Bij de protesten raakten acht mensen gewond, onder wie drie agenten, meldde de politie.
17/09 04u15  NAVO-topman bezoekt Market Garden-terreinNAVO-opperbevelhebber Curtis Michael Scaparrotti bezoekt maandag in en rond het Gelderse Groesbeek de landingsterreinen van de operatie Market Garden. Market Garden was het offensief waarmee de geallieerden in september 1944 een snel einde wilden maken aan de Tweede Wereldoorlog.
17/09 04u15  Megazaak tegen gokmiljonairs van startEen grote zaak tegen achttien verdachten en dertien bedrijven die betrokken zouden zijn bij het aanbieden van illegale gokspellen op internet begint maandag. De zaak wordt tijdens meer dan twintig zittingsdagen behandeld. Met de zeven illegale goksites zouden de verdachten miljoenen hebben verdiend.
17/09 03u15  Farmaceuten werken aan gedragscode voor sectorFarmaceutische bedrijven werken aan een gedragscode die de sector transparanter moet maken. Dat zegt Aarnoud Overkamp, topman van farmaceut Takeda Nederland in een interview in de Volkskrant. Hij is tevens vice-voorzitter van de Vereniging voor Innovatieve Geneesmiddelen die de code opstelt.
17/09 02u15  Geen aanwijzing novitsjok bij ziek stelHet stel dat zondag in de Britse stad Salisbury onwel is geraakt, is niet in aanraking gekomen met het zenuwgas novitsjok. Dat heeft de politie in een verklaring laten weten.
17/09 01u45  Nieuwe eigenaar voor Time MagazineHet Amerikaanse blad Time Magazine krijgt een nieuwe eigenaar. Marc Benioff, oprichter van technologiebedrijf Salesforce, neemt samen met zijn vrouw Lynne het tijdschrift over van mediabedrijf Meredith. Daarvoor betaalt de zakenman 190 miljoen dollar, meldt The Wall Street Journal.
17/09 00u45  Trump test Amerikaanse NL-AlertVrijwel alle Amerikanen krijgen komende donderdag een sms-bericht van president Donald Trump. Het is de eerste proef voor een nieuw systeem, een soort NL-Alert, waarmee in het geval van een ramp alle Amerikanen snel kunnen worden gewaarschuwd.
17/09 00u45  Eritrea en Ethiopië sluiten vriendschapZo’n twee maanden na het sluiten van de vrede hebben Ethiopië en Eritrea zondag een vriendschapsverdrag getekend. Dat gebeurde in de Saudische stad Djedda, in het bijzijn van VN-chef Antonio Guterres en kroonprins Mohammed van Saudi-Arabië.
17/09 00u45  Tesla wil auto’s zelf reparerenTesla is van plan om zijn auto’s voortaan zelf te gaan repareren als er een aanrijding is geweest. Schadeherstellers doen soms weken tot maanden over een klus, zegt topman Elon Musk, „en daar worden Tesla-eigenaren (en wij) gek van”.
17/09 00u45  „China praat niet bij nieuwe sancties”Als de Verenigde Staten inderdaad met nieuwe importheffingen op Chinese producten komt, gaat het geplande handelsoverleg met Washington niet door. Chinese functionarissen lieten dat zondag weten aan The Wall Street Journal.
17/09 00u45  Arrestaties na vondst dode man in Den HaagDe politie in Den Haag heeft zondag twee mannen (van 27 en 29 jaar) aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van een 46-jarige man die in een woning aan de Albardastraat is aangetroffen. Na een melding over een steekpartij vonden agenten de overleden man.
17/09 00u45  Zwitsers willen dat Russische spionage stoptZwitserland eist dat Rusland stopt met spionage op zijn grondgebied. In de afgelopen dagen zijn twee nieuwe mogelijke spionagegevallen aan het licht gekomen. In Den Haag zouden twee mensen zijn opgepakt die mogelijk een Zwitsers onderzoekslaboratorium wilden hacken. Diezelfde mannen zouden ook gegevens van het wereldantidopingbureau hebben gestolen. Dat bureau is in Zwitserland gevestigd.
17/09 00u45  Supertyfoon Mangkhut zwakt af boven ChinaDe tyfoon Mangkhut is van Hongkong naar het vasteland van China getrokken. Daar verliest hij langzaam kracht. Mangkhut bereikt windsnelheden van meer dan 200 kilometer en is daarmee de sterkste tyfoon van dit jaar.
17/09 00u45  Gebied rond restaurant Salisbury afgezetHet gebied rond een restaurant in de Britse stad Salisbury is zondagavond afgezet, nadat twee mensen er onwel werden. De politie zoekt uit wat er precies aan de hand is.
17/09 00u45  Grote brand in bandencentrum HeterenIn een autobandencentrum in Heteren (Gelderland) heeft zondagavond een grote brand gewoed. Kort na half negen liet de brandweer weten dat het vuur onder controle was.
17/09 00u45  Amazon onderzoekt verkoop bedrijfsinfoAmazon doet onderzoek naar mogelijke verkoop van bedrijfsgeheimen door medewerkers. Zij zouden tegen betaling vertrouwelijke gegevens over bijvoorbeeld zoekopdrachten en aankopen hebben doorgespeeld aan onafhankelijke verkopers op de webwinkel. Ook zouden de verkopers slechte recensies kunnen laten verwijderen.
17/09 00u45  Vrouw zwaargewond door botsing met motoragentEen vrouw in Beneden-Leeuwen is zondagmiddag ernstig gewond geraakt doordat ze in botsing kwam met een motoragent.
17/09 00u45  Brussel en Antwerpen autovrijIn tientallen Belgische binnensteden was zondag geen enkele auto te zien. Onder meer Brussel, Antwerpen, Gent, Brugge, Oostende, Kortrijk en Mechelen deden mee aan Autoloze Zondag. „Door autoloze straten worden steden en gemeenten niet alleen leefbaarder, maar duurzaam verplaatsen is ook goed voor het milieu en de gezondheid”, aldus de organisatoren. In Brussel was het gehele openbaar vervoer zondag gratis.
17/09 00u45  Getuigen steekincident bij speeltuin gezochtDe politie is op zoek naar getuigen van een steekincident bij een speeltuintje aan de Van Galenstraat in Zwolle. Twee mannen zouden met elkaar een conflict hebben gehad. De een zou de ander hebben gestoken en daarna zijn gevlucht.
17/09 00u45  Opstootjes bij Duitse demonstratiesOp meerdere plekken in Duitsland is zondag gedemonstreerd, door extreemrechts en door tegenstanders. Zo gingen in Keulen 12.000 mensen de straat op voor een ruimhartiger vluchtelingenbeleid.
17/09 00u45  ‘IJsberen’ tegen gebruik stookolie NoordpoolActievoerders verkleed als ijsberen en pinguïns hebben zondag in de hoofdstad gedemonstreerd bij de Passengers Terminal Amsterdam (PTA), waar de grote cruiseschepen aanleggen. De activisten roepen de cruisegigant Carnival Corporation op onmiddellijk te stoppen met het gebruik van stookolie op de Noordpool.
17/09 00u45  Oostenrijk trekt straf Hongarije in twijfelHongarije krijgt steun van buurland Oostenrijk. Het Europees Parlement wil dat de Europese Unie de zwaarste strafprocedure inzet tegen Hongarije. Die kan er uiteindelijk voor zorgen dat Hongarije zijn stemrecht in Europa kwijtraakt. De Oostenrijkse populistische regeringspartij FPÖ betwijfelt echter of het proces wel volgens de regels is gegaan.
17/09 00u45  Verdachte schieten Roermond maandag voorgeleidDe 16-jarige scholier die vrijdag schoten loste op een school voor bijzonder onderwijs in Roermond en daarna werd gearresteerd, wordt maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Dat gebeurt in de loop van de dag, heeft een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) zondag gezegd.
17/09 00u45  Twintig gewonden op Duits vrijgezellenfeestBij een vrijgezellenfeest in Duitsland zijn zondag twintig jongeren gewond geraakt. Ze stonden op een platte kar achter een tractor, maar de kar viel om. Negen van hen raakten zwaargewond en een van hen moest met een traumahelikopter naar een ziekenhuis worden gebracht. Elf mensen liepen lichtere verwondingen op.
17/09 00u45  Evacués na gasexplosies VS mogen naar huisDuizenden mensen die waren geëvacueerd vanwege een groot gaslek in de Amerikaanse staat Massachusetts, mogen naar huis. In de loop van zondag hebben ze weer elektriciteit. Alle gasaansluitingen zijn afgesloten.
17/09 00u45  Gemeente Delft sluit coffeeshop na beschietingBurgemeester Marja van Bijsterveldt van Delft heeft besloten de coffeeshop The Game in de Breestraat voor 72 uur te sluiten, omdat het pand eerder op de dag was beschoten.
15/09 23u30  Motorrijder dood door ongeval in PapendrechtEen motorrijder is zaterdagavond om het leven gekomen door een ongeval in Papendrecht. Hulpverleners hebben nog geprobeerd de man te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten.
15/09 23u00  Haai bijt zwemmer dood voor kust MassachusettsEen 26-jarige zwemmer is voor de kust van de Amerikaanse staat Massachusetts door een haai aangevallen. Het slachtoffer is gewond naar een ziekenhuis vervoerd. Daar is hij overleden.
15/09 22u00  Politie vindt metalen balk op spoorOnbekenden hebben zaterdag aan het begin van de avond een metalen balk op het spoor tussen Winterswijk en Aalten gelegd. Even voordat een trein zou passeren kon het gevaarte worden weggehaald, meldt de politie.
15/09 21u30  Grote brand legt kerk Amstelveen in de asIn de St. Urbanuskerk in Amstelveen is zaterdag aan het begin van de avond een grote uitslaande brand uitgebroken. De brandweer is met veel materieel en personeel uitgerukt. Een groot deel van de kerk en het dak zijn vernield. De toren staat niet in brand. De brandweer doet er alles aan de toren nat te houden om te voorkomen dat het vuur overslaat, zei een woordvoerster.
15/09 21u30  HHK-Zendingsdag: In Malawi is een roep om eerlijke, Bijbels boodschapIn Malawi en omringende landen is meer mankracht nodig voor de zending, aldus ds. C. J. P. van der Bas. „Er is een roep om een eerlijke, Bijbelse boodschap. De velden zijn wit om te oogsten.”
15/09 21u15  Ontmoetingsdag in Urk: Kathedraal gereformeerde gezindte vertoont scheuren„Heeft de gereformeerde zuil zijn tijd gehad, gezien de kerkverlating?” Die vraag wierp de christelijke gereformeerde emeritus predikant P. Roos zaterdag op tijdens de ontmoetingsdag van de stichting Bewaar het Pand in Urk.
15/09 20u45  Rapers ruimen 30.000 stuks zwerfafval opDeelnemers aan de World Cleanup Day hebben zaterdag in heel Nederland al 30.000 stuks zwerfafval opgeruimd. De opruimacties is onderdeel van een wereldwijde dag om zoveel mogelijk zwerfafval op te ruimen. Dat meldt de Plastic Soup Foundation.
15/09 20u45  Ds. P. Roos: Kathedraal gereformeerde gezindte vertoont scheuren„Heeft de gereformeerde zuil zijn tijd gehad, gezien de kerkverlating?” Die vraag wierp de christelijke gereformeerde emeritus predikant P. Roos zaterdag op tijdens de ontmoetingsdag van de stichting Bewaar het Pand in Urk.
15/09 19u45  Evacuatie wegens brand in kerk AmstelveenDe brandweer heeft omwonenden van de St. Urbanuskerk in Amstelveen geëvacueerd omdat er brand is uitgebroken. De brandweer spreekt van een grote uitslaande brand.
15/09 19u30  „Schade door Florence loopt in de miljarden”Door de orkaan Florence zijn grote delen van de zuidoostkust van de VS onder water komen te staan. Chuck Watson, een rampendeskundige van een onderzoeksinstituut in Georgia, zei dat de schade zou kunnen oplopen tot ongeveer 20 miljard dollar (ruim 17 miljard euro).
15/09 19u30  'Spotify voor klassieke muziek' gaat naar VSDe app Primephonic, de 'spotify voor klassieke muziek' die eerder deze maand werd gelanceerd, is binnen één week meer dan 5000 keer gedownload. De streamingdienst Primephonic heeft wegens dit succes besloten de app sneller dan gepland uit te rollen en per direct te starten in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Dat maakten de Nederlandse initiatiefnemers Dominc Seldis en Thomas Steffens zaterdag bekend
15/09 19u15  Faillissement Lehman Brothers in 2008 zorgde voor crisis op crisisTien jaar geleden, 15 september 2008: de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers gaat failliet. Voor velen is dat de gebeurtenis waarmee in hun herinnering de crisis begon. In ieder geval grijpt die vanaf dat moment in alle hevigheid om zich heen.
15/09 18u30  Leden ‘burgerwacht’ Chemnitz vast voor geweldNa een betoging die op initiatief van rechtse populisten is gehouden, zijn in de Duitse stad Chemnitz vijftien leden van een zelfverklaarde burgerwacht opgepakt. Ze worden onder meer verdacht van het toebrengen van lichamelijk letsel.
15/09 18u15  Protest tegen sluiting bos bij Het LooIn de buurt van het paleis Het Loo bij Apeldoorn hebben tientallen betogers gedemonstreerd tegen de sluiting van het Kroondomein dat vanaf zaterdag tot 25 december gesloten is voor publiek. Volgens Faunabescherming, die de actie met de Partij voor de Dieren organiseerde, waren er zo’n tweehonderd demonstranten.
15/09 18u15  CDA: dwing bestuurders huizen te bouwenEr moet een regeringscommissaris komen die gemeenten en provincies kan dwingen om extra huizen te bouwen, vindt regeringspartij CDA. „Er kan en moet meer gebeuren” dan verantwoordelijk minister Kajsa Ollongren van coalitiepartner D66 voorlopig voor elkaar krijgt, zegt CDA-leider Sybrand Buma tegen RTL Nieuws.
15/09 18u00  Media blijven van betekenis voor sterke democratieBij een vitale democratie hoort een kritische pers. Goed daarom dat het kabinet geld uittrekt voor betere journalistiek. Doen de media het slecht dan? Nee, maar de lat moet wel hoog blíjven liggen.
15/09 17u45  Twee doden door ongeval bij HalfwegTwee mensen zijn door een ongeval op de A200 bij Halfweg (Noord-Holland) om het leven gekomen, meldt de veiligheidsregio. Drie mensen zijn zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis. Een vierde persoon is met nekklachten eveneens naar het ziekenhuis vervoerd. Bij het ongeval waren zeker vier auto’s betrokken.
15/09 17u15  Vijf gewonden door ongeval bij HalfwegVijf mensen zijn gewond geraakt door een ongeval op de A200 bij Halfweg (Noord-Holland). De politie spreekt van een ernstig verkeersongeval, waarbij vier auto’s waren betrokken. Enkele slachtoffers zijn zwaargewond, zei een woordvoerder.
15/09 17u15  Week 37 in beeld: Noodweer wereldwijd, Frans kampioenschap ploegen en een slangenbezweerder in BangkokDe webredactie van het Reformatorisch Dagblad selecteert elke week een reeks bijzondere, opvallende en indrukwekkende foto’s uit de honderden foto’s die ze onder ogen kreeg.
15/09 16u45  Dodental in Filipijnen door tyfoon loopt opHet dodental in de Filipijnen door de tyfoon Mangkhut is tot dertien opgelopen. De autoriteiten meldden dat door een aardverschuiving in de noordelijke stad Baguio vijf mensen omkwamen. In dat gebied worden ook vijf mensen vermist. Eerder repten de autoriteiten van twee doden.
15/09 16u31  Arrestatiebevel tegen zonen MubarakEen Egyptische rechtbank heeft opdracht gegeven tot de arrestatie van twee zonen van de Egyptische oud-president Hosni Mubarak. Justitie verdenkt Alaa en Gamal Mubarak van handel met voorkennis op de effectenbeurs.
15/09 16u15  Schoolschutter geobsedeerd door wapensDe zestienjarige jongen die vrijdag schoten loste in een school in Roermond was al jarenlang zeer geïnteresseerd in wapens. Al vanaf groep vier van de basisschool maakte hij tekeningen van wapens. Toch was het daadwerkelijk aanschaffen van en schieten met wapens voor de school „een donderslag bij heldere hemel”. De jongen mag niet meer terug naar de school.
15/09 16u00  SP-leider Marijnissen: Rutte is moreel corruptPremier Mark Rutte is „moreel corrupt”, vindt SP-leider Lilian Marijnissen. De minister-president komt niet op voor alle Nederlanders, maar voor „enkele rijke vrienden”, blijkt volgens Marijnissen uit Ruttes vastbeslotenheid om de dividendbelasting af te schaffen.
15/09 16u00  Hoe ING zijn imago moet gaan oppoetsenING heeft gefaald bij het voorkomen van witwaspraktijken. De kwestie tast het vertrouwen in de financiële sector aan. Een grondige bezinning op de handelwijze kan het imago van Nederlands grootste bank redden, vindt reputatieadviseur Frits Hendrikx.
15/09 15u45  „Duitse veiligheidsdienst wil fors uitbreiden”De Duitse binnenlandse veiligheidsdienst BfV wil fors uitbreiden. Bronnen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken zeiden tegen het blad Der Spiegel dat de top van de veiligheidsdienst streeft naar bijna een verdubbeling van het aantal medewerkers. Bij de dienst werken nu 3100 mensen. Dat moeten er 6000 zijn in 2021.
15/09 15u30  Brussel wil van euro dé wereldmunt makenEen paar dagen geleden was het weer zover: de voorzitter van de Europese Commissie sprak in het Europees Parlement zijn jaarlijkse State of the European Union uit.
15/09 15u00  Hans Euser: Het is mijn droom dat er veel meer interculturele kerken ontstaanIn Veenendaal namen ze het initiatief voor de stichting van een interculturele kerk. Nadat ze die gemeente vijf jaar hadden gediend, verruilden Hans en Carolien Euser de Biblebelt voor de Randstad. Vanuit Rotterdam geven ze nu leiding aan het netwerk Intercultural Church Plants (ICP).
15/09 14u45  Op de bres voor vrijheid van onderwijs wereldwijd”Vrijheid van godsdienst en onderwijs” was de afgelopen dagen het thema van de vierde internationale christelijke onderwijsconferentie in Apeldoorn. In het ene land genieten scholen van de toegenomen vrijheid, in het andere gebied zitten ze in een benarde positie.
15/09 14u15  Drone-leger paraat voor schadeherstel FlorenceTerwijl de tropische storm Florence het zuidoosten van de Verenigde Staten geselt, staat een klein leger van drones klaar om snel te helpen de schade op te nemen en zelfs te herstellen.
15/09 13u45  Koningspaar opnieuw in de Glazen KoetsKoning Willem-Alexander en koningin Máxima gebruiken dinsdag op Prinsjesdag voor de derde achtereenvolgende keer de Glazen Koets om van en naar de Ridderzaal te rijden. Dit pronkstuk uit de Koninklijke Stallen vervangt de bij het grote publiek meer bekende Gouden Koets. Die is vanwege een grondige en langdurige restauratie niet beschikbaar.
15/09 13u45  Paus roept maffiosi op tot liefdePaus Franciscus heeft op Sicilië de maffiosi opgeroepen hun leven vol criminaliteit en geweld op te geven en te kiezen voor liefde. De kerkvorst zei dat leden van de georganiseerde misdaad, die daar veelal praktiserend katholiek zijn, „niet in God kunnen geloven en tegelijk maffiosi kunnen zijn’’.
15/09 13u45  Vrouw steekt zich in brand in ziekenhuisOp de afdeling spoedeisende hulp van het Laurentius Ziekenhuis in Roermond heeft zaterdagochtend een vrouw zichzelf in brand gestoken. Ze is daardoor ernstig gewond geraakt. Dat heeft Siska Boorsma, voorzitter van de medische staf van het ziekenhuis, meegedeeld.
15/09 13u15  Waarom aartsbisschop Eijk kerken sluitIn het aartsbisdom Utrecht staan nu nog 280 kerken, maar over tien jaar zijn dat er nog maximaal 15. Schokkende cijfers, maar de krimp zat er al langer aan te komen.
15/09 12u30  Malaria-uitbraak treft Lombok na bevingenHet Indonesische eiland Lombok kampt met een malaria-uitbraak na een reeks aardbevingen in juli en augustus waardoor honderdduizenden mensen hun woning moesten verlaten. De autoriteiten hebben de medische noodtoestand afgekondigd.
15/09 12u30  „Plofkip zit nog in heel veel vleeswaren”Bijna 70 procent van de kipvleeswaren in de supermarkt is plofkip. Dat blijkt uit een steekproef van Wakker Dier. „Supers keuren de verse plofkip af, maar verwerken het op grote schaal in hun broodbeleg”, zegt een woordvoerster. „Veel dierenleed belandt nog op de boterham.”
15/09 12u30  Haven Rotterdam wacht papierwinkelJe zult maar via de haven van Rotterdam handel drijven met Groot-Brittannië. En je zult maar voornemens zijn om dat vanaf 29 maart 2019 om 23.00 uur nog steeds te doen. Dan wacht onverbiddelijk de papierwinkel.
15/09 12u30  Gewonden door brand in ziekenhuis RoermondOp de afdeling spoedeisende hulp van het Laurentius Ziekenhuis in Roermond heeft zaterdagochtend korte tijd brand brand gewoed. Een persoon is door de brand ernstig gewond geraakt en met spoed naar het brandwondencentrum in Beverwijk gebracht. Drie andere mensen liepen ook verwondingen op. De precieze aard van hun letsel is niet bekend.
15/09 12u15  Tropische storm Florence verliest aan krachtDe tropische storm Florence neemt boven South Carolina langzaam in kracht af, maar veroorzaakt in die staat en in North Carolina, waar hij aan land kwam, wel ernstige overstromingen. Dat heeft het Nationale Orkanencentrum (NHC) gemeld.
15/09 12u15  Arend van Dam wint Thea BeckmanprijsArend van Dam heeft dit jaar de Thea Beckmanprijs gewonnen voor zijn jeugdroman De reis van Syntax Bosselman. Dat heeft de organisatie zaterdag bekendgemaakt in themapark Archeon in Alphen aan den Rijn.
15/09 12u00  Kerkproeverij van vorig jaar smaakte naar meerEen fleurig kerkje prijkt op de uitnodiging van het missionair project Kerkproeverij, naast de vraag: „Ga je met mij mee?” Zondag zetten ruim duizend kerken de deuren open voor buitenkerkelijken.
15/09 11u45  Waarom de PKN onopgeefbaar verbonden is met het volk IsraëlDe protestantse predikant ds. J. Offringa pleit ervoor om de onopgeefbare verbondenheid met het volk Israël uit de kerkorde van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) te schrappen. Vier vragen en antwoorden over zijn manifest.
15/09 11u45  Brand spoedeisende hulp ziekenhuis RoermondOp de afdeling spoedeisende hulp van het Laurentius Ziekenhuis in Roermond is zaterdagochtend brand uitgebroken. De ontruimingsprocedure is in gang gezet, meldt de brandweer.
15/09 11u30  Het (on)gelijk van minister BlokMet het Kamerdebat van vorige week is de positie van minister Blok voorlopig weer veiliggesteld. Bij herhaling erkende hij dat hij zich ongelukkig had uitgedrukt. Politiek beslissend was dat de regeringspartijen hem bleven steunen. Blijft over de vraag in hoeverre zijn provocerende opmerkingen feitelijk juist waren.
15/09 10u30  Analyse: Wat er terecht kwam van OsloakkoordenEen kwarteeuw na het sluiten van de befaamde Osloakkoorden, geloven weinig Palestijnen meer in de spoedige stichting van een onafhankelijke staat. De redenen lopen uiteen. Over één ding zijn ze het echter vrijwel allemaal eens: het mislukken van ‘Oslo’ is volledig de schuld van Israël.
15/09 10u30  Kweker wint prijs met pompoen van ruim 300 kiloPompoenen zijn er in alle maten, maar het exemplaar op de foto is wel erg groot. Kweker Graham Barrat won er vrijdag een wedstrijd mee in Harrogate, een stad in het noorden van Engeland.
15/09 10u15  Russische heilige synode bijeen in spoedberaadDe Russisch-orthodoxe metropoliet Hilarion, die verantwoordelijk is voor de externe relaties van het patriarchaat van Moskou, staat de media te woord.
15/09 10u15  Nog steeds geen vredesverdrag, 25 jaar na OsloakkoordenIk herinner me de sfeer in Israël nog goed, 25 jaar geleden. Het was een tijd van groot optimisme: Palestijnen en Israëliërs waren elkaar dichter genaderd dan ooit. De grote doorbraak bleef echter uit.
15/09 10u15  „Israëlzondag afschaffen is dom”Schaf de Israëlzondag af en schrap de onopgeefbare verbondenheid met Israël uit de kerkorde van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Vijf reacties op het manifest van ds. J. Offringa uit Wijk bij Duurstede.
15/09 10u15  RMU: Zondagsafspraak in nieuwe politie-cao voor- en nadeligDe nieuwe cao- afspraken rond zondagswerk voor politieagenten zijn voordelig voor de individuele agent, maar tegelijk verontrustend voor de samenleving.
15/09 09u45  „Niet verplicht naar slachtoffer luisteren”Verdachten in strafzaken moeten niet worden verplicht om te luisteren naar een slachtofferverklaring. Dat standpunt neemt de Raad voor de Rechtspraak in. Minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker wil juist zo’n verschijningsplicht voor verdachten van ernstige strafbare feiten invoeren.
15/09 09u45  „Overzicht misbruik klopt in grote lijnen”Het overzicht van Nederlandse bisschoppen en kardinalen die misbruik in de katholieke kerk tot 2010 in stand hielden, „klopt in grote lijnen”. Dat zegt een woordvoerster van de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland (RKK) in een reactie op een publicatie van NRC vrijdagavond, waarin de kerkleiders met naam en toenaam worden genoemd.
15/09 09u30  ”Code rood” vanwege varkenspestLange tijd leek het een Oost-Europees probleem te blijven. Maar nu de Afrikaanse varkenspest in België is opgedoken, staan in Nederland alle alarmsignalen op rood.
15/09 09u30  Modernisering Apaches kost wellicht meerDe modernisering van 28 Apachegevechtshelikopters van de Koninklijke Luchtmacht pakt wellicht duurder uit dan voorzien.
15/09 09u15  Bruidspaar staat klaar in Capelle, trouwambtenaar in KapelleEen stel uit Heerhugowaard was van plan om deze week te gaan trouwen, maar het huwelijk moet nog even wachten. Het bruidspaar stond op het punt het jawoord te geven in het Zuid-Hollandse Capelle aan den IJssel. Maar er was één probleem. De trouwambtenaar was op hetzelfde moment 100 kilometer verderop, in het Zeeuwse Kapelle.
15/09 09u15  Tegen Afrikaanse varkenspest bestaat geen vaccinDe Afrikaanse varkenspest is opgedoken in België. Opeens komt de gevreesde virusziekte gevaarlijk dicht bij Nederland. De varkenssector houdt zijn hart vast.
15/09 09u15  Appeltaart redde grootste site van NederlandZeven appeltaarten per maand. Die waren jaren geleden nodig om de toen grootste site van Nederland in de lucht te houden. Startpagina.nl dreigde namelijk te bezwijken onder zijn eigen succes. De appeltaarten werkten en Startpagina viert zaterdag zijn twintigste verjaardag. „Ik ben trots dat het nog bestaat en dat het nog succesvol is. Weinig initiatieven van toen zijn er nog, zo’n 90 procent van de sites is verdwenen”, zegt oprichter Durk Jan de Bruin.
15/09 09u15  Startpagina krijgt stembedieningInternet is in de afgelopen jaren onherkenbaar veranderd. Sites zijn meerdere keren opnieuw ingericht, apps deden hun intrede, technologieën komen en gaan, maar in al dat tumult ziet Startpagina.nl er nog net zo uit als twintig jaar geleden. Elke pagina heeft een paar kolommen met links naar externe sites. En toch wil ook het jarige Startpagina met zijn tijd mee. Met stembediening bijvoorbeeld.
15/09 09u00  Jacques van de Baan: thrillerschrijver in refokringEen tsunami die de Waddeneilanden verwoest, een agressieve wolfaap die mensen verscheurt, een tanker die in zee verzinkt. De boeken van Jacques van de Baan (46), vrijwel de enige thrillerauteur in reformatorische kring, staan bol van spektakel. Opvallend genoeg stelt de schrijver zijn eigen werk ter discussie. „Je kunt beter Wulfert Floor lezen.”
15/09 08u45  Recordaantal honderdjarigen in JapanHet aantal honderdjarigen in Japan heeft het recordaantal van 69.785 bereikt. Van die hoogbejaarden is 88,1 procent vrouw, meldde het Japanse ministerie van Volksgezondheid.
15/09 08u30  Helft Nederlandse bisschoppen wist van misbruikDe helft van alle Nederlandse bisschoppen en kardinalen tussen 1945 en 2010 wist van seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk. Vier (hulp-)bisschoppen hebben zelf kinderen misbruikt, zestien anderen beschermden pedofiele medewerkers. Dat schrijft NRC na eigen onderzoek.
15/09 08u30  Onrust bij IND na besluit Lili en HowickBij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) is onrust ontstaan over het besluit van staatssecretaris van Asielbeleid Mark Harbers om zijn discretionaire bevoegdheid te gebruiken voor de Armeense tieners Lili en Howick. Dat schrijft de Volkskrant op basis van berichten op het intranet van het IND die de krant in handen heeft en na gesprekken met medewerkers van de dienst.
15/09 08u30  „Langere bemestingsperiode vanwege droogte werpt vruchten af”De verruimde periode voor boeren om mest over hun grond uit te rijden, heeft goed uitgepakt. Vanwege de gunstige weersomstandigheden van de afgelopen twee weken, hebben zij hun gewassen „een goede start kunnen geven”, aldus een woordvoerster van LTO Nederland. Zaterdag is de laatste dag dat er mest mag worden uitgereden over akkerland, zand- en lössgrond.
15/09 08u15  Australië in de ban van naalden in aardbeienEen derde aardbeienteler in Australië is geraakt doordat naalden en spelden in de vruchten zijn aangetroffen. De politie vreest dat zes bedrijven het slachtoffer zijn van de naaldenprikker. De premier van de staat Queensland heeft een beloning van 100.000 Australische dollars (62.000 euro) uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot de vondst van de saboteur.
15/09 08u15  „Langere bemestingsperiode is goed geweest”De verruimde periode voor boeren om mest over hun grond uit te rijden, heeft goed uitgepakt. Vanwege de gunstige weersomstandigheden van de afgelopen twee weken, hebben zij hun gewassen „een goede start kunnen geven”, aldus een woordvoerster van LTO Nederland. Zaterdag is de laatste dag dat er mest mag worden uitgereden over akkerland, zand- en lössgrond.
15/09 08u15  Schrap onopgeefbare verbondenheid met Israël niet uit grondslag PKNEen steen in de vijver. Zo noemt ds. J. Offringa, betrokken bij de predikantengroep Op Goed Gerucht in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), zijn manifest over de Protestantse Kerkorde en de daarin uitgesproken onopgeefbare verbondenheid met het volk Israël. Ds. Offringa pleit ervoor om deze zinsnede te schrappen. Volgens hem hangt de al zeer veel bediscussieerde regel in de kerkorde van vaagheden en misverstanden aan elkaar. Mensen zouden de zin lezen als een onvoorwaardelijke steunverklaring van de Protestantse Kerk aan de staat Israël en aan de politiek van de Israëlische regering. En daarbij: de zin zou ook duidelijk maken dat er in de kerk geen verbondenheid is met de Palestijnen. Kortom: genoeg redenen om de regel te schrappen, meent de predikant. En dan kan ook direct de Israëlzondag bij het grofvuil. En de onopgeefbare verbondenheid van de kerk zou dan de strijd tegen antisemitisme en racisme moeten gelden.
15/09 08u15  Vast gefundeerd2 Timotheüs 2:19a
15/09 07u45  Mummies uit ijstijd ontdekt in smeltend ijsTwee gemummificeerde dieren uit de ijstijd, een wolvenpup en een kalf van een kariboe (wild rendier), zijn gevonden in het gebied waar ooit de gold rush van Canada plaatsvond. De dieren werden in 2016 gevonden in de smeltende ijslaag in Yukon en donderdag (plaatselijke tijd) onthuld.
15/09 06u00  Nog geen slachtoffers door tyfoon MangkhutDe tyfoon Mangkhut lijkt nog geen slachtoffers te hebben gemaakt op Luzon, het grootste eiland van de Filipijnen. De tyfoon verlaat in de loop van de ochtend het eiland. De schade is enorm, bijna alle gebouwen zijn beschadigd. Volgens een overheidsmedewerker zijn veel daken weggewaaid.
15/09 05u15  Fruitcorso Tiel nu ook in het donkerHet Fruitcorso Tiel beleeft zaterdag voor het eerst een ‘corso by night’. In de avond maken de deelnemende wagens een tweede ronde door de straten van Tiel, maar dan verlicht. De ‘echte’ optocht met praalwagens vindt in de middag plaats.
15/09 04u30  Californië lanceert eigen weersatellietDe gouverneur van Californië, Jerry Brown, heeft in een persconferentie aan het einde van een klimaattop laten weten zelf een weersatelliet op te willen laten om erachter te kunnen komen wat bronnen zijn van luchtvervuiling. De staat werkt samen met het bedrijf Planet Labs om de satelliet te kunnen lanceren.
15/09 04u15  Halsema: Gebedshuizen sluiten als dat nodig isDe Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft in een interview met zender AT5 gezegd dat ze in een uiterst geval over wil gaan tot het sluiten van gebedshuizen. Dat zou alleen gebeuren als daar „antidemocratische en anti-integratieve praktijken plaatsvinden”, zei Halsema. „Dat gebeurt alleen in het aller aller uiterste geval.” De burgemeester noemt al voorbeeld dat er meerdere keren haatpreken worden gehouden in een gebedshuis.
15/09 04u15  Betogers in actie voor „menselijk asielbeleid”Actievoerders vragen zaterdag in Amsterdam aandacht voor een „menselijk asielbeleid”. De demonstratie, die tegelijk plaatsvindt met een EU-top over migratie, begint om 13.00 uur op de Dam. De betogers lopen gezamenlijk naar het Museumplein.
15/09 02u30  Aantal doden door Florence neemt toeHet aantal doden door orkaan Florence in de staten North- en South Carolina in de Verenigde Staten is opgelopen tot vijf. Mogelijk zijn het er nog meer, melden lokale media. Florence is ondertussen afgezwakt tot een tropische storm.
14/09 23u45  Tyfoon Mangkhut bereikt FilipijnenDe zware tyfoon Mangkhut heeft de Filipijnen bereikt. De storm kwam aan het land bij de plaats Baggao in Luzon, het grootste Filipijnse eiland.
14/09 23u45  Vooral werkenden gaan erop vooruitVan de Nederlanders gaat vrijwel iedereen er in 2019 op vooruit, maar mensen met een laag salaris en mensen met een uitkering het minst. Een overzicht:
14/09 23u15  Pompeo verwijt voorganger ondermijnen beleidDe Amerikaanse minister Michael Pompeo (Buitenlandse Zaken) heeft hard uitgehaald naar John Kerry, de minister van Buitenlandse zaken onder president Barack Obama. Pompeo verwijt de Democraat het Iran-beleid van de huidige regering „actief te ondermijnen” door te overleggen met Iraanse functionarissen.
14/09 22u45  Weer arrestaties in Duits „bruinkoolbos”De Duitse politie heeft vrijdag zeventien arrestaties verricht in het ‘bruinkoolbos’ bij Hambach, tussen Kerkrade en Keulen. Daar proberen milieuactivisten te voorkomen dat energieconcern RWE het bos kan kappen om er bruinkool te winnen. In het woud staan eeuwenoude bomen.
14/09 22u30  Wall Street terughoudend door handelszorgenDe aandelenbeurzen in New York bleven vrijdag dicht bij huis. De handelszorgen op Wall Street keerden terug na het bericht dat president Donald Trump groen licht heeft gegeven voor importheffingen op 200 miljard dollar aan goederen uit China. Eerder was er juist nog enige hoop bij beleggers dat de Verenigde Staten en China het handelsoverleg zouden hervatten.
14/09 22u00  Kabinet helpt rechtbanken uit de geldnoodDe 40 miljoen euro die de rechterlijke macht volgend jaar tekort komt, legt het kabinet bij. De rechtbanken hoeven daardoor volgend jaar nog niet te bezuinigen, bevestigen Haagse bronnen.
14/09 21u45  Haags restaurant en huizen om brand ontruimdIn een restaurant aan het Prins Hendrikplein in Den Haag is vrijdagavond brand uitgebroken. Een woordvoerder van de brandweer meldde dat de horecagelegenheid en woningen daarboven zijn ontruimd.
14/09 21u45  Doden door omvallen boom tijdens „Florence”Zeker twee mensen zijn omgekomen toen tijdens orkaan Florence een boom op hun huis viel in Wilmington (North Carolina). Het gaat om een moeder en haar kind, bericht CNN. De vader raakte gewond en is overgebracht naar het ziekenhuis.
14/09 21u45  Smith maandag aan de slag bij Air France-KLMDe nieuwe topman van Air France-KLM, Ben Smith, begint maandag in zijn nieuwe functie. Eerder liet de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie weten dat de Canadees uiterlijk aan het einde van deze maand zou beginnen.
14/09 21u30  ING krijgt boete van beurs New YorkING heeft een boete gekregen van 5 miljoen dollar van de beurs in New York omdat de bank jarenlang de regels heeft overtreden. ING ging de fout in met regelgeving voor de handel rond zogeheten American Depositary Receipts (ADR’s), aandelen in niet-Amerikaanse bedrijven die zijn genoteerd in New York.
14/09 21u30  Frankrijk wil fietsen aantrekkelijker makenDe Franse regering trekt honderden miljoenen uit om meer mensen op het fietszadel te krijgen. Premier Edouard Philippe zegt dat fietsen in zijn land momenteel vooral als sport wordt gezien. Het aantal Fransen dat de fiets gebruikt als transportmiddel ligt volgens hem ruim onder het Europese gemiddelde.
14/09 20u45  Kabinet vertelt Kamer wie het in Syrië steundeWelke Syrische rebellen Nederlandse hulp hebben ontvangen, blijft staatsgeheim. Maar het kabinet neemt de Tweede Kamer, die wil weten of Nederland inderdaad jihadisten en andere bedenkelijke groepen heeft gesteund, wel in vertrouwen.
14/09 20u45  Florence laat spoor van vernielingen achterDe orkaan Florence laat in de Verenigde Staten een spoor van vernielingen achter. Door de storm worden bomen omvergeblazen en lopen straten onder water. Ruim 634.000 huishoudens en bedrijven in de staten North en South Carolina zitten zonder elektriciteit.
14/09 20u00  In therapie om huwelijk te reddenDe cijfers liegen er niet om: ongeveer een derde van de huwelijken eindigt in een echtscheiding. Terwijl er ook andere opties zijn, zo vertellen twee echtparen die een moeilijke periode in hun huwelijk doormaken. Ze volgen op dit moment relatietherapie en vertellen anoniem over hun ervaringen. „Wij zagen allebei licht aan het einde van de tunnel, daarom hebben we bewust de beslissing genomen om in therapie te gaan voordat het te laat was.”
14/09 19u45  „Verdachten Skripal-zaak wel geheim agenten”Het journalistiek onderzoeksnetwerk Bellingcat heeft in samenwerking met The Insider Russia aanwijzingen gevonden dat de verdachten in de Skripal-zaak wel degelijk banden hebben met de Russische geheime dienst. Dat werd vastgesteld aan de hand van hun paspoort- en vluchtgegevens.
14/09 19u30  Ministers: screen migranten op zeeDe Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken heeft voorgesteld geredde migranten en vluchtelingen niet direct aan land te laten. Er kan op zee worden beoordeeld of zij kans maken op asiel, zei FPÖ’er Herbert Kickl op een gezamenlijke persconferentie met zijn Italiaanse collega Matteo Salvini. Die sprak zijn steun uit voor het voorstel.
14/09 19u30  Aan de Theologische School in Kampen speelden zich drama’s afZe zijn door de geschiedenis heen gekropen, de historici Wim Berkelaar en George Harinck. Van stap tot stap hebben ze in ”Domineesfabriek” de ontwikkeling opgetekend van de Theologische School van de afgescheidenen die in 1854 in Kampen werd gestart, tot en met de Theologische Universiteit van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt vandaag. Met onderweg twee kerkscheuringen.
14/09 19u15  Economie groeit met 2,6 procent in 2019Nederland staat er goed voor. De economie groeit volgend jaar met 2,6 procent. Maar er zijn ook bedreigingen, zoals de brexit en de kans op handelsconflicten. Het kabinet bereidt Nederland daarom voor op economische tegenwind door de overheidsfinanciën op orde te brengen. Minister Wopke Hoekstra (Financiën) schrijft dat in het voorwoord van de miljoenennota 2019, zo bevestigen Haagse bronnen een bericht van RTL Nieuws en De Telegraaf.
14/09 19u15  Kerncentrale vanaf zaterdag weer in bedrijfDe kerncentrale van Borssele wordt zaterdagmorgen om 06.00 uur weer in gebruik genomen. Dat heeft een woordvoerster van EPZ, exploitant van de kerncentrale, bevestigd na berichtgeving door Omroep Zeeland.
14/09 19u00  Geheime miljoenennota voor Prinsjesdag gelektRTL Nieuws en De Telegraaf hebben de hand gelegd op de miljoenennota, die eigenlijk pas op Prinsjesdag openbaar wordt gemaakt. Het kabinet had de stukken vrijdagavond verstrekt aan Kamerleden die beloofden ze geheim te houden. Niet veel later lagen ze op straat.
14/09 18u45  Schadevergoeding voor familie huisarts TrompDe Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft een schadevergoeding betaald aan de familie van wijlen huisarts Nico Tromp. Dat laat minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) weten in een brief aan de Tweede Kamer.
14/09 18u45  „Trump zet door met heffingen tegen China”De Amerikaanse president Donald Trump zet door met zijn plannen om importheffingen in te voeren op 200 miljard dollar aan goederen uit China. Volgens ingewijden tegen persbureau Bloomberg heeft hij zijn medewerkers opgedragen om de heffingen uit te voeren.
14/09 18u45  Ex-campagnechef Trump werkt mee met MuellerPaul Manafort, de voormalig campagneleider van president Trump, heeft een deal gesloten met aanklagers. De lobbyist is volgens Amerikaanse media onder meer bereid mee te werken met het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller, die onderzoek doet naar Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen van 2016.
14/09 18u30  Jarig tongewelf in Grote Kerk NaardenHet beschilderde tongewelf van de Grote Kerk in Naarden bestaat vijfhonderd jaar. Reden voor Stichting Grote Kerk Naarden en de Vereniging Vrienden van de Grote Kerk om flink uit te pakken. Marlo Reeders, directeur van de stichting, en erfgoedprofessional Welmoed Wijmans geven een rondleiding.
14/09 18u15  Celstraf voor moeder dode jongens ArubaDe rechter op Aruba heeft vrijdag drie jaar celstraf opgelegd, waarvan één jaar voorwaardelijk, aan de 20-jarige moeder van twee jonge kinderen die in 2017 na mishandeling zijn overleden. Ze is schuldig bevonden aan medeplichtigheid aan doodslag. Samen met de stiefvader van de jongens stond de vrouw terecht.
14/09 18u15  Stormloop op eerste Comic Con van AfrikaDuizenden liefhebbers van onder meer stripboeken, sciencefiction en fantasy zijn afgekomen op de eerste Afrikaanse editie van Comic Con. Het driedaagse evenement in Johannesburg is helemaal uitverkocht, meldt de organisatie. De bezoekers komen onder meer uit landen als Botswana, Zambia, Zimbabwe en Nigeria.
14/09 18u15  Juncker laat een verdeelde EU achterWoensdag hield Europese Commissievoorzitter Juncker zijn laatste grote speech in het Europees Parlement. Die ging over de staat van de Europese Unie. Europarlementariër Peter van Dalen maakt de balans op van bijna vijf jaar EU met Commissievoorzitter Juncker.
14/09 18u00  Kleine plus voor beurs AmsterdamDe aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine winst gesloten. Ook elders in Europa waren plussen te zien. De hoop dat de Verenigde Staten en China de handelsgesprekken zullen hervatten bleef het sentiment ondersteunen. Op het Damrak profiteerde verzekeraar NN Group van een adviesverhoging. Ahold Delhaize kampte daarentegen met een adviesverlaging.
14/09 17u45  Kabelbaan naar Zugspitze dicht na ongevalDe nieuwe kabelbaan naar de Zugspitze kan voorlopig niet worden gebruikt na een ongeluk bij een test. Een woordvoerster zei dat de verbinding, die pas in december in gebruik werd genomen, „met zekerheid verscheidene weken gesloten blijft”. Toeristen kunnen de bergtop, met 2962 meter de hoogste in Duitsland, overigens wel bereiken. De tandradbaan en een andere kabelbaan gaan wel.
14/09 17u45  Samenwerkende kerken starten inloophuis ZuidRijk RotterdamVoor buitenkerkelijken is de drempel naar de kerk te hoog, aldus pionier Dick van den Boogaart. Met het inloophuis ZuidRijk in Rotterdam-Zuidwijk wil hij de drempel verlagen. Zaterdag is de officiële opening.
14/09 17u30  Mogelijke mensensmokkel in ZaandamIn een loods op een industrieterrein in Zaandam zijn kamertjes gevonden met twaalf slaapplekken, mogelijk gebruikt voor het onderbrengen van illegalen. De Inspectie SZW, voorheen de arbeidsinspectie, doorzocht de loods in het kader van een onderzoek naar mensensmokkel.
14/09 17u15  Inzittende tuktuk omgekomen door ongevalDoor een ongeval met een tuktuk in Ingen (Gelderland) is vrijdag een persoon om het leven gekomen. Drie andere inzittenden van het voertuig raakten gewond.
14/09 17u00  „Volkswagen bekijkt beursgang truckdivisie”Het Duitse autoconcern Volkswagen bekijkt een beursgang van zijn vrachtwagen- en bussendivisie, met de merken MAN en Scania. Dat meldden ingewijden aan persbureau Bloomberg.
14/09 17u00  Knul doodt stiefmoeder met zwaard: levenslangEen Britse tiener (17) die zijn stiefmoeder ombracht met een bijl en een samoeraizwaard, is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De jongen verdwijnt minstens vijftien jaar achter de tralies, bericht de BBC.
14/09 16u30  Oorlog in Syrië versterkt belang Israëlisch bezit GolanSommige problemen lossen zichzelf op. Neem de Golan, al decennialang een belangrijk twistpunt tussen Syrië en Israël. Door de oorlog in Syrië zal de hoogvlakte voorlopig in Joodse handen blijven.
14/09 16u30  Rijksmuseum sluit achtdelige serie over Nederlands koloniale verleden afMet een prachtige beschrijving van de wederzijdse relatie tussen Suriname en Nederland sinds 1600 heeft het Rijksmuseum de achtdelige serie over Nederlands koloniale verleden afgesloten. Het boek ”Ketens en banden” is slotstuk en klapstuk, het hoogtepunt van de serie.
14/09 16u30  Ex-campagnechef Trump sluit deal met aanklagerPaul Manafort, de voormalig campagneleider van president Trump, is bereid schuld te bekennen aan meerdere strafbare feiten. De 69-jarige lobbyist heeft een deal gesloten met aanklagers, zo kan worden opgemaakt uit rechtbankdocumenten.
14/09 16u15  ‘Boskrakers’ krijgen ongelijk bij rechterMilieuactivisten hebben in de juridische strijd over de bezetting van het ‘bruinkoolbos’ bij de Duitse plaats Hambach opnieuw een nederlaag geleden. De rechtbank in Münster wees vrijdag in hoger beroep de eis van de ‘boskrakers’ om te stoppen met de ontruiming en sloop van hun hutten af.
14/09 16u15  Rutte went aan lekken „en dat is niet goed”Premier Mark Rutte merkt dat hij went aan het haast traditionele uitlekken van de Prinsjesdagstukken. „Dat is niet goed” en daarom maakt hij zich er „iedere keer toch weer heel boos over”. De minister-president is geneigd de dader niet onder ambtenaren, maar onder politici te zoeken.
14/09 16u15  Stukken Prinsjesdag te laat naar Tweede KamerDe Tweede Kamer krijgt de vertrouwelijke stukken van Prinsjesdag later dan gebruikelijk. Op de USB-sticks die naar de fracties moesten gaan staat niet de juiste versie, laat minister Wopke Hoekstra (Financiën) vrijdag weten aan de Tweede Kamer.
14/09 16u00  Politie doorzoekt woning schietende scholierDe politie heeft vrijdagmiddag de woning doorzocht van de zestienjarige scholier, die eerder die dag schoten loste in een school in Roermond. De politie nam er onder meer messen, pepperspray, en digitale gegevensdragers zoals computers en tablets in beslag. Tijdens het doorzoeken van de woning werd niemand aangehouden.
14/09 16u00  Verdacht tweetal ‘Spa’ maand langer vastDe twee Nederlanders die worden verdacht van betrokkenheid bij het doodschieten van een politieman in Spa, blijven voorlopig in een Belgische cel. De raadkamer van de rechtbank in Verviers heeft hun voorlopige hechtenis met een maand verlengd, meldt het Openbaar Ministerie.
14/09 16u00  Kleine plussen bij opening Wall StreetDe effectenbeurzen in New York zijn vrijdag licht hoger geopend. Beleggers op Wall Street zijn hoopvol dat de Verenigde Staten en China verder gaan praten over een handelsakkoord. Daarnaast wordt orkaan Florence in de gaten gehouden, die heeft de kust van North Carolina heeft bereikt. Verder zijn er verschillende macro-economische cijfers.
14/09 16u00  Schouten: opgeschaald om varkenspestHet ministerie van Landbouw heeft direct opgeschaald nadat bekend was geworden dat in België bij wilde zwijnen de Afrikaanse varkenspest was geconstateerd. Dat zei minister Carola Schouten. Op haar ministerie was vrijdag crisisoverleg met LTO Nederland en de provincies.
14/09 15u45  Ook Dirk haalt zigeunerschnitzel uit schappenOok supermarkt Dirk haalt zijn ‘Zigeunerschnitzel 2 stuks’ uit de schappen. Het product heeft een verkeerd etiket met opdruk rookworst. Concurrent Dekamarkt riep een dag eerder al zijn ‘Slagers Beste Zigeunerschnitzel 2 stuks’ terug om dezelfde reden.
14/09 15u45  Lightrail Hoekse Lijn rijdt pas begin 2019De nieuwe metroverbinding tussen Rotterdam en Hoek van Holland heeft weer vertraging opgelopen. De lightrailverbinding gaat nu pas eind januari 2019 op z’n vroegst rijden. Problemen met vergunningen en de levering van beveiligingssoftware spelen de nieuwe lijn parten, schrijft verantwoordelijk wethouder Adriaan Visser (D66) aan de gemeenteraad.
14/09 15u30  Rechters en officieren sturen noodkreetDe rechters en officieren van justitie zeggen dat het steeds moeilijker wordt om hun werk goed te doen, mede omdat er financiële problemen zijn. Ze hebben een brandbrief geschreven naar de minister voor Rechtsbescherming, Sander Dekker, en de leden van de Tweede en Eerste Kamer.
14/09 15u15  Pas op: volgende crisis komt als een dief in de nachtEnkele dagen geleden werd ik gebeld door een journalist met de vraag hoe ik terugkeek op de crisis die deze maand tien jaar geleden in alle hevigheid losbarstte.
14/09 15u00  België krijgt Europese hulp tegen varkenspestEen team van deskundigen gaat op verzoek van België dit weekend helpen om ervoor te zorgen dat de Afrikaanse varkenspest zich daar niet uitbreidt. Dat meldt de Europese Commissie, die in nauw contact staat met de Belgische autoriteiten.
14/09 15u00  „Labour tegen elke brexitdeal van May”De Britse oppositiepartij Labour maakt zich hard om elke brexitdeal die premier Theresa sluit, weg te stemmen. Dat heeft het vooraanstaande parlementslid Emily Thornberry gezegd in de Financial Times. Ze voorspelde bovendien dat het ontbreken van acceptabele uitweg uit de Europese Unie May nog voor kerst zal dwingen af te treden.
14/09 15u00  Oproep: Wat is uw lievelingsplek?consument@refdag.nl
14/09 15u00  Recept voor clafoutis: met een Franse slagHet lokale eten is toch wel een van de grote charmes van een vakantie in Frankrijk. De streekkaasjes, de olijven, de pruimedanten, het brood, de talloze soorten jam en ga zo maar door.
14/09 14u45  Rusland: berichten over spionnen absurdDe berichten dat Nederland twee Russische spionnen heeft opgepakt, zijn volgens Rusland „simpelweg absurd”. Op haar officiële Facebookpagina noemt de Russische ambassade in Zwitserland de meldingen „nog een poging om Ruslandhaat aan te wakkeren”.
14/09 14u30  Kookboek Happy pear: veganistisch voor iedereenGeen vlees, geen ei, geen melk, geen boter. Hoewel veganistisch eten –”vegan” heet het dan hip– in de belangstelling staat, klinkt dit voor velen toch als een weinig aantrekkelijk menu. Maar de Ierse broers David en Stephen Flynn, beter bekend onder de naam The happy pear, laten in hun nieuwe kookboek opnieuw zien dat 100 procent plantaardig eten echt niet saai hoeft te zijn. Ze besloten zo’n vijftien jaar geleden over te stappen op een veganistisch menu en vertellen nog steeds vol vuur over hun drijfveren. De twee schrijven in hun boek ook bevlogen over hun ”mindful” manier van leven, een manier die meestal inspireert en soms bevreemdt.
14/09 14u30  Bijna 5 procent meer salaris voor mbo-docentLeraren en ander onderwijspersoneel in het mbo krijgen een structurele loonsverhoging van 4,9 procent. Ook zijn er afspraken gemaakt om de werkdruk in het middelbaar beroepsonderwijs te verlagen, zo zijn onderwijsbonden en werkgevers overeengekomen in een nieuwe cao.
14/09 14u30  ZandkastelenZomer, zee en strand nodigen altijd weer uit om met zand en water aan de slag te gaan. Dan blijkt vroeg of laat dat een zandkasteel bouwen nog niet zo eenvoudig is.
14/09 14u30  Column: Amsterdam lijft Zandvoort en Friesland inHet is ook niet snel goed. Jarenlang werd werkelijk alles op alles gezet om toeristen naar Amsterdam te krijgen. Want bezoekers brengen geld in het laatje en daarvan heeft de hoofdstad niet snel genoeg. Toen de kredietcrisis over Europa ging, bleven de toeristen weg. Rondvaartboten dobberden leeg in de grachten en souvenirs stonden te verstoffen in de winkels.
14/09 14u30  Wees zuinig op je oude stratenboekIn een onbekende stad offline de weg zoeken wordt steeds ingewikkelder. Uitgevers zien geen brood meer in nieuwe stratenboeken. Maar –gelukkig voor mensen die graag kaart lezen– er lijken wel steeds meer informatie- en routeborden in de openbare ruimte te verschijnen.
14/09 14u30  Verbod op Hells Angels volgend jaar behandeldDe rechtbank in Utrecht behandelt 6 en 7 maart volgend jaar het mogelijke verbod op motorclub Hells Angels. Het Openbaar Ministerie wil ook deze motorclub laten verbieden omdat het onder meer geweld en andere misdrijven zou faciliteren en verheerlijken. Op 29 mei wordt de uitspraak verwacht, maakte de rechtbank vrijdag bekend.
14/09 14u30  Aantal vechtscheidingen neemt toeHet aantal vechtscheidingen is de afgelopen jaren toegenomen. Liep in 2013 nog een op de tien echtscheidingen uit op een vechtscheiding, dit jaar steeg dat tot een op de vier.
14/09 14u30  Zoek hulp wanneer problemen in huwelijksrelatie dominant wordenHet is sinds 2010 een traditie. Op iedere tweede vrijdag van september is er de Dag van de Scheiding. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat een op de drie stellen op den duur in een echtscheiding belandt. Voor de vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators was dat aanleiding om een speciale dag in het leven te roepen. Doel: het belang benadrukken van deskundige begeleiding bij scheidingen.
14/09 14u15  Vliegende geiten in WashingtonMeer dan 700 geiten worden per helikopter herplaatst vanuit Olympic National Park naar het Cascadegebergte in de Amerikaanse staat Washington. De herplaatsing begon maandag en zal twee weken duren, meldde de Amerikaanse National Park Service eind vorige week.
14/09 14u00  Kunst via ‘museumtafel’ naar patiëntenHet Van Abbemuseum in Eindhoven en het Stedelijk Museum in Amsterdam gaan mensen met dementie in hun zorginstellingen van kunst laten genieten. Ze brengen er op 21 september, Wereld Alzheimerdag, kunstwerken digitaal naartoe. Die zijn er te bekijken aan een soort tafel, de ‘Onvergetelijk Museumtafel’.
14/09 14u00  Einde aan missie F-16’s in Irak en SyriëEind dit jaar stopt de inzet van de Nederlandse F-16’s tegen terreurgroep IS in Irak en Oost-Syrië. Wel blijven enkele tientallen Nederlandse militairen actief in Irak om daar te helpen bij de opbouw van het leger. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten.
14/09 14u00  Orkaan Florence aan land in North CarolinaDe in kracht afgenomen, maar nog altijd gevaarlijke wervelstorm Florence is in Wilmington in de Amerikaanse staat North Carolina aan land gegaan. Het noodweer dat met de orkaan gepaard gaat, veroorzaakt al geruime tijd overstromingen en andere overlast. In meer dan 300.000 huishoudens in North Carolina is de stroom al uitgevallen, meldden plaatselijke media.
14/09 13u45  Vrouw verdronken tijdens doop in zeeEen vrouw is verdronken tijdens een doopplechtigheid in de zee bij Zuid-Afrika. Tijdens de ceremonie werd ze gegrepen door een onderstroom. De Zuid-Afrikaanse reddingsbrigade ging nog de zee op, maar de reddingsboot Miracle kon niets meer voor de vrouw betekenen. Een kilometer verderop werd haar stoffelijk overschot gevonden.
14/09 13u45  Minister en korpschef blij met cao-afsprakenMinister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en korpschef Erik Akerboom zijn tevreden over het onderhandelingsresultaat over een nieuwe cao voor de politie.
14/09 13u45  Rusland verhoogt rente onverwachtDe Russische centrale bank heeft het belangrijkste rentetarief onverwacht verhoogd. De rente ging met 0,25 procentpunt omhoog naar 7,5 procent. Economen hadden in doorsnee verwacht dat de rente gelijk zou blijven.
14/09 13u45  Ook vrouw van Bunschoter Koelewijn vervolgdDe vrouw van de man uit Bunschoten-Spakenburg die is veroordeeld voor de mishandeling van vijftien van zijn negentien kinderen, wordt vervolgd voor het in gevaar brengen van die kinderen. De officier van justitie verwijt Diana Saul, die met haar achternaam wil worden genoemd, dat ze de kinderen in hulpeloze toestand heeft achtergelaten, hoewel ze wist dat die werden mishandeld, en dat ze ze niet in veiligheid heeft gebracht.
14/09 13u30  Op de valreep cao-akkoord politieNa maanden onderhandelen is er vrijdag op de valreep - kort voor een grote actie - een principe-akkoord voor een nieuwe cao voor de 65.000 politiemedewerkers. De onderhandelingen tussen de korpsleiding en minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) enerzijds, en de politiemedewerkers en politiebonden anderzijds, liepen al tijden en begonnen vanaf eind juni grimmige trekken te vertonen. Een overzicht:
14/09 13u30  „Koning, stop jachtsluiting van Kroondomein”De Faunabescherming roept koning Willem Alexander op om het Kroondomein Het Loo niet langer te sluiten tijdens het jachtseizoen. In dagblad Trouw plaatst de organisatie zaterdag een paginagrote brief waarin wordt gevraagd het natuurgebied het hele jaar door open te stellen voor het publiek.
14/09 13u30  Jeugddetentie voor bedreiging burgemeesterVoor bedreiging van burgemeester Frank van der Meijden van de Brabantse gemeente Laarbeek is een Syrische jongeman vrijdag veroordeeld tot twee weken jeugddetentie plus een ambulante behandeling voor zijn psychische problemen. Tegen de negentienjarige man was jeugd-tbs geëist.
14/09 13u30  CAO politie: 8 procent meer loon in 3 jaarDe politie krijgt er de komende drie jaar tijd ruim 8 procent salaris bij en daarbij twee keer een uitkering van 400 euro in 2018 en 2019. Dat staat in het onderhandelingsresultaat dat de politiebonden hebben bereikt met het ministerie van Justitie en Veiligheid en de korpsleiding.
14/09 13u01  Orkaan Florence nadert North CarolinaDe in kracht afgenomen, maar nog altijd gevaarlijke wervelstorm Florence gaat in de Amerikaanse staat North Carolina aan land. Het noodweer dat met de orkaan gepaard gaat, veroorzaakt al geruime tijd overstromingen en andere overlast. In meer dan 300.000 huishoudens in North Carolina is de stroom al uitgevallen, meldden plaatselijke media.
14/09 13u01  Kremlin komt Londen tegemoet in Skripal-zaakHet Kremlin zou een Brits verzoek om de twee mannen die worden verdacht van de gifmoordpoging in Salisbury te mogen verhoren, serieus in overweging nemen. Tot dusver heeft Londen zich echter niet gemeld.
14/09 13u01  Alternatieve handreiking bij reumaVeel reumapatiënten volgen niet alleen een reguliere behandeling maar experimenteren daarnaast ook met alternatieve therapieën. Voor hen is de geheel vernieuwde derde druk van het boek ”Reuma & alternatieve behandelmethoden” een nuttige en actuele gids.
14/09 13u01  Nanodeeltjes op je bordVeel voedingsmiddelen en cosmetica bevatten nanodeeltjes. Ze hebben vaak handige productverbeterende eigenschappen. De minuscule deeltjes kunnen echter ook diep in het lichaam doordringen. Dat lijkt, onder meer voor mensen met darmziekten, geen goed nieuws.
14/09 13u01  Boijmans eert WesterikMuseum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam brengt een eerbetoon aan de maandag overleden Co Westerik. Om te beginnen wordt een werk uit Westeriks eigen collectie getoond dat hij in de laatste weken van zijn leven afmaakte. In het voorjaar komt er een overzichtstentoonstelling van Westeriks werk in het museum.
14/09 12u30  Groei aantal nieuwbouwwoningen stoktDe groei van het aantal nieuwbouwwoningen stokt volgend jaar. Bouwers hebben last van tekorten aan arbeidskrachten en materialen. Ook vertragingen bij het afgeven van vergunningen door onderbezette gemeentes speelt een rol, zo zien economen van ING.
14/09 12u30  Politie en vakbonden bereiken cao-akkoordOp de valreep is er een principeakkoord bereikt over de nieuwe politie-cao. De politievakbonden zijn er volgens betrouwbare bronnen na maanden onderhandelen uit met het ministerie van Justitie en de korpschef.
14/09 12u30  Nederlanders verdeeld in zomertijdenquêteNederlanders hebben verdeeld gestemd in de onlineraadpleging van de Europese Commissie over afschaffing van het jaarlijkse klokverzetten. Als het zover komt is 45 procent van de respondenten voor een permanente wintertijd en 40 procent voor de zomertijd, blijkt uit de definitieve uitslagen. Van de Nederlandse bevolking gaf 0,16 procent een mening, wat neerkomt op minder dan 30.000 deelnemers.
14/09 12u15  Prof. Kees van der Kooi naar RotterdamProf. dr. Kees van der Kooi wordt bijzonder hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
14/09 12u15  Ook vrouw van ‘terreurvader’ vervolgdDe vrouw van de man uit Bunschoten-Spakenburg die is veroordeeld voor de mishandeling van vijftien van zijn negentien kinderen, wordt vervolgd voor het in gevaar brengen van die kinderen. De officier van justitie verwijt Diana Saul, die met haar achternaam wil worden genoemd, dat ze de kinderen in hulpeloze toestand heeft achtergelaten, hoewel ze wist dat die werden mishandeld, en dat ze ze niet in veiligheid heeft gebracht.
14/09 12u15  Hele schooldag geen telefoon en laptop voor EH-studentenDe ene na de andere telefoon verdwijnt achter de vergrendelde deurtjes. Tot het einde van de dag blijven de smartphones van studenten in de kluisjes. De Evangelische Hogeschool (EH) is daarmee een van de eerste schermvrije scholen.
14/09 12u15  Column: Biografie en leiderschapWas het goed zo, mama? Deze vraag stelde Jaap Schaveling vorige week op Nyenrode Business Universiteit in Breukelen aan zijn 93-jarige moeder bij het aanvaarden van zijn leerstoel leiderschap en samenwerken. Hij gaf met die vraag aandacht aan zijn eigen biografie. Een heel belangrijk onderdeel in het ‘eigen leidinggeven’. Want iedereen geeft leiding. Al was het maar aan zijn of haar eigen leven. Waarom is leiderschap toch zo’n ding?
14/09 12u00  Start inzamelactie voor spotjes Week van het LevenHet Platform Zorg voor Leven zamelt vanaf deze vrijdag geld in voor reclamespotjes die de „waarde van het ongeboren leven” benadrukken.
14/09 12u00  „Leerling schoot in plafond van de school”Een zestienjarige jongen heeft vrijdag geschoten in een school in Roermond. De school heeft aan ouders laten weten dat de jongen in een plafond binnen in de school heeft geschoten. Een docent heeft hem direct daarna overmeesterd; de politie heeft hem buiten de school aangehouden.
14/09 12u00  British Steel schrapt honderden banenBritish Steel schrapt vierhonderd banen in verschillende landen, waaronder Nederland. Het gaat volgens het Britse staalbedrijf onder meer om management- en administratieve functies.
14/09 12u00  Rood raam Oude Kerk Amsterdam komt erDe werkzaamheden voor het vervangen van een glas-in-loodraam door een rood raam in de Oude Kerk van Amsterdam zijn in volle gang. Dat meldde de Amsterdamse omroep AT5 donderdag.
14/09 12u00  Bisschop Eijk: Veel kerken moeten sluitenAartsbisschop Wim Eijk denkt dat in het bisdom Utrecht over tien jaar nog maximaal vijftien kerken open zijn. Nu zijn dat er nog 280.
14/09 12u00  De invloed van de Nadere Reformatie op Jacob Cats„Met tijd en door geduld voltrekt de Geest zijn werk.” Met deze woorden debuteerde dichter Jacob Cats vier eeuwen geleden in ”Sinne- en Minnebeelden”. „Cats heeft het hier over zijn eigen geestelijk leven”, aldus Kees van Walsem.
14/09 12u00  Minister: gesprek met ouders gedode militairMinister Ank Bijleveld (Defensie) is bereid tot een gesprek met de ouders van de in Afghanistan gesneuvelde militair Aldert Poortema. Die kwam in januari 2008 in Uruzgan samen met collega Wesley Schol om het leven door eigen vuur.
14/09 12u00  Manifest: Israël niet meer noemen in kerkordeDe aparte plaats van Israël in de kerkorde van de Protestantse Kerk in Nederland is „theologisch gezien niet alleen onnodig, maar ook dubieus.”
14/09 12u00  Dr. Visser: Gezapigheid kerkganger is het begin van het einde„Gezapigheid is een groot gevaar voor de kerk, vindt dr. P. J. Visser. „Velen doet het geloof niets meer en zijn al innerlijk afgehaakt.” De Amsterdamse predikant sprak donderdag op de eerste dag van een tweedaagse predikantencursus in Doorn.
14/09 11u45  Online op zoek naar verre vaderenStamboomonderzoek is populair, en niet alleen onder gepensioneerden. Tegenwoordig hoef je geen stoffig archief meer in. Internet weet veel, ook over ons voorgeslacht. Een leuke uitdaging: online op zoek gaan naar je verste voorvader.
14/09 11u45  Blokhuis: vaccinbesluit kon niet snellerDe beslissing om te vaccineren tegen meningokokken is zo snel mogelijk genomen. Dat zei staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) voorafgaand aan de ministerraad.
14/09 11u45  Nestlé gaat ontbossing vanuit ruimte bekijkenVoedingsmiddelengigant Nestlé gaat de ontbossing rond palmolieplantages vanuit de ruimte in de gaten houden. Met satellieten wordt gekeken of er geen tropisch regenwoud wordt gekapt rond de plantages waar het Zwitserse bedrijf zijn palmolie betrekt. De dienst Starling die Nestlé gebruikt is ontwikkeld door Airbus en The Forest Trust, een goed doel dat vecht tegen ontbossing.
14/09 11u45  Bijeenkomst over vluchtelingen in Barneveld trekt 125 bezoekersEen interkerkelijke bijeenkomst over vluchtelingen in kerkgebouw De Hoeksteen in Barneveld heeft donderdagavond zo’n 125 be-zoekers getrokken.
14/09 11u30  Ds. Goedvree promoveert op Bavinck: Dogmatiek als lofprijzingIn alle verwarring rond de notie van de wedergeboorte moet de theologie dienstbaar zijn aan het pastoraat. Ds. A. Goedvree promoveerde donderdag op de wedergeboorte bij Herman Bavinck. „De theorie ligt er, nu vraagt het vertaling naar de praktijk.”
14/09 11u30  Grapperhaus heeft ‘goede hoop’ op caoMinister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) heeft „goede hoop” alsnog tot een oplossing te komen met de vakbonden over de politie-cao. Dat zei hij vrijdagmorgen voor het begin van de ministerraad. Er is tot diep in de nacht overleg geweest over de arbeidsvoorwaarden.
14/09 11u15  Wellink: Nieuwe crisis ligt op de loerHet is volgens Nout Wellink, voormalig president van De Nederlandsche Bank, niet de vraag of maar wanneer er een nieuwe kredietcrisis uitbreekt.
14/09 11u15  Ryanair sluit cao-akkoord ItaliëBudgetluchtvaartmaatschappij Ryanair heeft een principe-akkoord bereikt met de Italiaanse vakbonden over een cao voor het cabinepersoneel. De laatste hand wordt gelegd aan een definitief akkoord dat op 1 oktober van kracht moet worden.
14/09 11u15  Spoedoverleg over Afrikaanse varkenspestLTO Nederland voert vrijdagochtend spoedoverleg met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over Belgische wilde zwijnen die besmet zijn met Afrikaanse varkenspest. Volgens de landbouworganisatie is het voor het eerst dat de besmettelijke dierziekte zo dicht bij Nederland is aangetroffen.
14/09 11u00  Orkaan op komst: badkuip vol water om toilet door te spoelenDe orkaan Florence raast op hun woonplaats Durham in de Amerikaanse staat North Carolina af. Wilco en Hanke de Vries en hun dochter Yaël hebben sinds ze in de Verenigde Staten wonen nog nooit zoiets meegemaakt. Ze treffen voorzorgsmaatregelen. Daarna rest slechts hopen en bidden. Een ooggetuigenverslag.
14/09 10u45  Vader Dascha verlaat politiebureauDe vader van de verongelukte Dascha Graafsma heeft zijn protestactie op het politiebureau van Hilversum beëindigd. René Graafsma bivakkeerde sinds dinsdag op het bureau om de laatste camerabeelden van zijn dochter in handen te krijgen. De 16-jarige Dascha kwam in 2015 onder een trein terecht.
14/09 10u45  Hoger beroep in ’duikbootmoordzaak ’opgeschortDe behandeling van het hoger beroep van de veroordeelde Deense moordenaar en uitvinder Peter Madsen is vrijdag onderbroken. De zitting is opgeschort omdat een rechter onwel werd. Het is niet duidelijk wanneer de zitting nu zal zijn.
14/09 10u45  Jongen met vuurwapen en bijl bij school Roermond gepaktDe politie heeft bij een school in Roermond een jongen opgepakt met een vuurwapen en een bijl. Hij zou ruzie hebben gehad met een andere leerling.
14/09 10u30  „Onafhankelijkheid taxateurs in het geding”Taxateurs worden onder druk gezet om aan huizen een bepaald prijskaartje te hangen. Dat is volgens Vereniging eigen Huis (VEH) een bekend verschijnsel op oververhitte huizenmarkten. Ook voor de financiële crisis was hier al sprake van, zegt woordvoerder Hans André de la Porte. Toen zijn afspraken gemaakt dat alle taxaties moeten worden gecontroleerd door het onafhankelijke Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI).
14/09 10u00  ECB houdt rente tot zeker na de zomer van 2019 onveranderdDe Europese Centrale Bank (ECB) zal zeker tot na de zomer van 2019 de huidige lage rentetarieven handhaven. Dat liet de centrale bank donderdag weten na afloop van zijn beleidsvergadering.
14/09 10u00  Rabobank: Groei economie over hoogtepuntDe groei van de Nederlandse economie is bijna over zijn hoogtepunt heen. De economie groeit dit jaar nog met 2,9 procent, even hard als in 2017, maar daarna gaat het voorzichtig bergafwaarts met het bruto binnenlands product (bbp). Dat schrijven economen van de Rabobank.
14/09 09u45  Terugroepacties autofabrikanten genegeerdNederlanders negeren massaal terugroepacties van autofabrikanten. Volgens de RDW, de dienst wegverkeer, rijden momenteel meer dan een half miljoen auto’s rond met een defect dat volgens de fabrikant niet kan wachten tot een volgende onderhoudsbeurt. Auto-eigenaren worden hierover persoonlijk geïnformeerd, maar een kwart van hen doet daar vervolgens niets mee.
14/09 09u45  Onderzoek naar geld geliquideerde crimineelDe politie en de fiscale opsporingsdienst FIOD zijn een onderzoek begonnen naar de ‘criminele erfenis’ van de geliquideerde crimineel Karel Pronk. Hij werd begin augustus in Delft doodgeschoten. Deze week zijn twee woningen doorzocht en een garage- en een kelderbox op verschillende plaatsen in de omgeving van Den Haag, meldt de FIOD vrijdag. Ook een woning op Ibiza is doorzocht.
14/09 09u45  Meerkerkers bezorgd over sluipverkeerConcrete oplossingen voor het sluipverkeer in Meerkerk leverde de druk bezochte bewonersavond in Dorpshuis De Linde donderdag niet op. Wel sprak de politiek het vaste voornemen uit om het probleem nu eindelijk op te lossen.
14/09 09u45  Migratie Museum opent met komst Indo’sHet nieuwe Migratie Museum in Den Haag wijdt vanaf 22 september zijn eerste expositie aan de komst van ruim 350.000 landgenoten van het vroegere Nederlands-Indië naar Nederland. De komst van zoveel ‘Oosterse Nederlanders’ was de eerste migratiestroom waar Nederland mee te maken kreeg na de Tweede Wereldoorlog.
14/09 09u30  ”Dag van verootmoediging” in RotterdamRuim veertig pinksterkerken en charismatische gemeenten in Rotterdam komen zaterdag bij elkaar voor een dag van „verootmoediging, vasten en gebed. Wij bidden of God Zijn oordeel wil afwenden.”
14/09 09u30  Politie onderzoekt mogelijk schieten op schoolDe politie onderzoekt een mogelijke schietpartij bij een school in Roermond. Er is een scholier aangehouden. Er zijn geen slachtoffers gevallen en er is niemand gewond geraakt.
14/09 09u30  Damrak begint in het groenDe Amsterdamse aandelenbeurs is vrijdag met winst begonnen. Ook de andere Europese beurzen openen in het groen. De hoop dat de Verenigde Staten en China de handelsgesprekken zullen hervatten bleef het beurssentiment ondersteunen.
14/09 09u15  Rabo: groei economie over hoogtepuntDe groei van de Nederlandse economie is bijna over zijn hoogtepunt heen. De economie groeit dit jaar nog met 2,9 procent, even hard als in 2017, maar daarna gaat het voorzichtig bergafwaarts met het bruto binnenlands product (bbp). Dat schrijven economen van de Rabobank.
14/09 09u15  Bedrijven enige tijd ontruimd vanwege zuurlekIn het Gelderse Lochem moest de fabriek van Friesland Campina vrijdag worden ontruimd omdat er salpeterzuur lekte uit een container. Ook bij een naastgelegen bedrijf moesten mensen uit voorzorg naar buiten.
14/09 09u00  Kunstgrepen redden (bijna) verdwenen planten en dierenDe Vlinderstichting nam deze zomer een opmerkelijk besluit: op het Kootwijkerzand werden bakken met bloeiende bloemen neergezet om de kleine heivlinder voor uitsterven te behoeden. Het geval blijkt niet op zichzelf te staan: de trukendoos van natuurorganisaties is de laatste jaren goedgevuld.
14/09 09u00  BPM levert schatkist dit jaar veel meer opDe BPM-opbrengsten voor de overheid zijn in de eerste acht maanden van dit jaar met 287 miljoen euro toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Deels ligt dat aan het feit dat er meer auto’s zijn verkocht, meldt dienstverlener voor de autobranche VWE Automotive. Het gemiddelde BPM-bedrag per auto was echter ook hoger.
14/09 08u45  Meer dan SalomoLukas 11:31b
14/09 08u45  Gelderse bedrijven ontruimd vanwege zuurlekIn het Gelderse Lochem is de fabriek van Friesland Campina ontruimd omdat er salpeterzuur lekte uit een container. Ook een naastgelegen bedrijf is volgens de Veiligheidsregio ontruimd.
14/09 08u15  Nikkei op hoogste niveau sinds februariDe aandelenbeurs in Japan is vrijdag opnieuw hoger gesloten. De hoop dat de Verenigde Staten en China weer om de tafel gaan zitten om het handelsconflict op te lossen bleef zorgen voor optimisme onder beleggers. Ook positieve macro-economische cijfers uit China boden steun aan de handel.
14/09 08u00  Bestuurder overleden na ongeval in PuthIn Puth is vrijdagmorgen een man om het leven gekomen, nadat hij met zijn auto tegen een boom botste. Rond 04.00 uur raakte hij in het Limburgse dorp met zijn voertuig van de weg. De oorzaak daarvan is nog onduidelijk. Volgens de politie was er geen ander voertuig van het ongeval betrokken.
14/09 07u30  Achmea stopt met beoordelingsgesprekkenAchmea stopt met het voeren van formele beoordelingsgesprekken. De verzekeraar laat weten te kiezen voor een meer flexibele aanpak. Daarin is ook meer oog voor de korte termijn, zonder de lange termijn uit het oog te verliezen.
14/09 07u30  América Móvil kleiner in KPNHet Mexicaanse telecombedrijf América Móvil heeft zijn belang in het Nederlandse telecomconcern verkleind tot 16,08 procent. Dat bleek vrijdag uit een melding bij toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM).
14/09 07u15  „Politie-cao hangt nog op twee punten”De politievakbonden, het ministerie van Justitie en Veiligheid en de korpschef zijn het na uren onderhandelen in de nacht van donderdag op vrijdag nog niet eens geworden over een nieuwe cao. Volgens voorzitter van politievakbond ACP Gerrit van de Kamp zijn er nog twee punten waar ze uit moeten komen.
14/09 07u15  „Huizentaxateurs onder druk gezet voor hoge prijs”Banken, consumenten en hypotheekadviseurs voeren druk uit op die taxateurs om een zo hoog mogelijke waarde aan een koopwoning toe te dichten, zeggen brancheverenigingen VBO Makelaar en NVM in Trouw.
14/09 06u45  Omzet detailhandel flink omhoogDe detailhandel heeft in juli 3,8 procent meer omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het verkoopvolume groeide met 3,3 procent, aldus het statistiekbureau.
14/09 06u15  „Kunstkenner Jan Six vindt opnieuw Rembrandt”De Amsterdamse kunsthistoricus Jan Six zegt in gesprek met de Volkskrant dat hij wederom een schilderij van Rembrandt heeft ontdekt.
14/09 04u45  Minder kinderen deze zomer ontvoerd door ouderHet aantal kinderen dat in de zomer is ontvoerd door een van de ouders is licht gedaald. 32 kinderen keerden na het einde van deze zomervakantie niet terug naar Nederland. Vorig jaar waren dat er 36.
14/09 04u30  Duizenden mensen zonder stroom door FlorenceZeker 88.000 huishoudens in de Amerikaanse staat North Carolina zitten zonder stroom vanwege orkaan Florence. De orkaan is nog niet aan land gekomen, dat gebeurt waarschijnlijk vrijdagochtend.
14/09 04u15  Luchtmacht krijg 306 Squadron weer terugDe luchtmacht krijgt weer een onderdeel terug. 306 Squadron wordt vrijdag officieel opnieuw opgericht op vliegbasis Leeuwarden. Dat gebeurt door de overdracht van het squadronvaandel aan de commandant van de basis. Onder dit squadron gaan de vier onbemande vliegtuigen (MQ-9 Reaper drones) vallen die in 2020 komen.
14/09 04u15  Willem-Alexander opent nieuwe rechtbank BredaKoning Willem-Alexander opent vrijdag de nieuwe rechtbank in Breda. Aan de Stationslaan is de rechtbank Zeeland-West-Brabant nu gevestigd in een hoge toren met veel glas. Willem-Alexander woont er onder meer een zitting bij die wordt nagespeeld door leerlingen van het Stedelijk Gymnasium in de stad.
14/09 04u00  Eerste aanmelding ruimtevlucht SpaceXDe eerste aanmelding voor een particuliere ruimtevlucht van het bedrijf SpaceX is binnen. Dat maakte het bedrijf, opgericht door Tesla-topman Elon Musk, donderdagavond lokale tijd bekend.
14/09 03u30  Vrachtwagenchauffeur omgekomen na ongeluk A73Een vrachtwagenchauffeur is om het leven gekomen na een aanrijding met een pijlwagen op de A73. Dat heeft de politie Limburg bekendgemaakt. Het ongeval vond vlakbij de Swalmentunnel plaats.
14/09 02u45  Korea’s openen verbindingsbureau in grensdorpNoord- en Zuid-Korea openen vrijdag een verbindingsbureau tussen de twee landen in het Noord-Koreaanse grensdorp Kaesong. De opening wordt bijgewoond door vijftig mensen uit het noorden en vijftig mensen uit het zuiden.
14/09 01u15  Zwaargewonde door geweldsincident AmsterdamEen persoon is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht na een mogelijke schietpartij in een woning aan de Vlietstraat in Amsterdam-Zuid. De eerste meldingen van een schietpartij kwamen rond 0.40 uur binnen. Of er echt geschoten is, kon de politie nog niet bevestigen.
14/09 00u00  Drie steden VS ontruimd om gasexplosiesAlle inwoners van de steden North Andover, Lawrence en Andover in de Amerikaanse staat Massachusetts moeten hun huis uit vanwege een groot gaslek, inwoners van meerdere wijken worden geëvacueerd. In de steden staan tientallen huizen in brand. Ook zijn er meerdere ontploffingen geweest.
13/09 23u30  Schutter Bakersfield was net gescheidenDe man die in Bakersfield vijf mensen doodschoot en later zichzelf zichzelf van het leven beroofde, was onlangs gescheiden. Dat hebben de autoriteiten in Californië verteld over de dader. Zijn ex was een van de slachtoffers. Hij heeft de vrouw vermoedelijk gedwongen mee te gaan naar een transportbedrijf, waar hij haar ombracht en vervolgens de anderen.
13/09 23u15  „Nederland pakte twee Russische spionnen op”Nederland heeft afgelopen voorjaar twee Russische spionnen opgepakt. De twee waren op weg naar Zwitserland om een laboratorium te hacken dat voor Rusland belastend onderzoek doet, schrijft NRC na eigen onderzoek. De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, die samen met bevriende buitenlandse diensten het tweetal zou hebben ontmaskerd, aangehouden en uitgezet, wil de zaak niet bevestigen.
13/09 22u45  Uitspraak Blok ‘afgedane zaak’ voor SurinameDe Surinaamse regering doet de omstreden uitspraken van minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken over het land af als een ‘afgehandelde zaak en gaat over tot de orde van de dag’. Dat heeft het Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken donderdag in een verklaring laten weten.
13/09 22u45  Tweede Kamer wil ING-top aan de tand voelenDe Tweede Kamer wil de ING-top aan de tand voelen over het ongestoorde witwassen van honderden miljoenen euro’s door klanten van de bank. Topman Ralph Hamers en president-commissaris Hans Wijers zouden binnenkort een uitnodiging kunnen verwachten.
13/09 22u45  Recordomzet voor softwaremaker AdobeSoftwaremaker Adobe heeft een sterk derde kwartaal achter de rug, waarbij de omzet naar recordhoogte steeg. Net als een kwartaal eerder dankte het bedrijf de goede prestaties onder meer aan de abonnementen op zijn software voor beeldbewerking.
13/09 22u30  Plussen op aandelenbeurzen in New YorkDe aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met winsten de handel uitgegaan. Beleggers verwerkten onder meer rentebesluiten in Groot-Brittannië, Turkije en van de Europese Centrale Bank (ECB). Verder stonden cijfers op de rol over de Amerikaanse inflatie en de uitkeringsaanvragen. Ook de handelsspanningen tussen de VS en China bleven de gemoederen bezighouden.
13/09 22u30  Waarom er een scheuring dreigt in Oosters-Orthodoxe KerkEen scheuring dreigt in de Oosters-Orthodoxe Kerk. De Oekraïens-Orthodoxe Kerk van Kiev krijgt misschien een eigen patriarchaat. Dat is tegen het zere been van de Russisch-Orthodoxe Kerk. Waarom ligt een zelfstandig bestuur van de Oekraïens-Orthodoxe Kerk zo gevoelig?
13/09 22u30  Franse horeca wil werk maken van asielzoekersFranse horecaondernemers willen dat de overheid vaart zet achter asielprocedures en het hun gemakkelijker maakt geschikt personeel te vinden onder de migranten. Ze hebben duizenden banen in de aanbieding waarvoor Franse werknemers steeds vaker hun neus ophalen.
13/09 22u15  Ghana neemt afscheid ex-chef VN AnnanIn aanwezigheid van talrijke gasten uit heel de wereld heeft Ghana in een uitvaartdienst afscheid genomen van voormalige VN-chef Kofi Annan. Onder de aanwezigen waren prinses Beatrix, prinses Mabel, de president van Ghana Nana Akufo-Addo, diens Afrikaanse collega’s George Weah (Liberia) en Alassane Ouattara (Ivoorkust) en VN-chef António Guterres.
13/09 22u15  Eenverdiener boekt volgend jaar grootste koopkrachtwinstEenverdieners en middeninkomens boeken volgend jaar de grootste koopkrachtwinst, blijkt uit stukken van Prinsjesdag waar het AD de hond op heeft gelegd. Lagere inkomens gaan er komend jaar het minst op vooruit.
13/09 22u00  Volkswagen stopt met productie KeverAutomaker Volkswagen gaat stoppen met de productie van de Beetle, die in Nederland bekendstaat als de Kever. De laatste auto van het iconische model, dat overigens meermaals een facelift kreeg in de voorbije decennia, zal in juli volgend jaar in Mexico van de band rollen.
13/09 22u00  „Kamphuis 30 augustus met twee mannen gezien”De in Noorwegen vermiste Nederlander Arjen Kamphuis is op 30 augustus in gezelschap gezien van twee mannen in Vikesa, in het zuidwesten van het Scandinavische land. Dat heeft een getuige tegen de Noorse krant VG gezegd.
13/09 21u30  Russische spionnen gepakt in Den HaagIn Den Haag zijn dit voorjaar twee Russische spionnen aangehouden die op weg waren naar Zwitserland. Het reisdoel was het Spiez laboratorium. Dit onderzocht zowel de gifgasaanvallen van het Assad-regime in Syrië als de aanslag op de Russische dubbelspion Sergej Skripal in het Britse Salisbury. Dat meldt NRC.
13/09 21u30  Nieuw instituut geeft cursussen aan kerkenEen cursus over de nieuwe privacywetgeving, het opstellen van een communicatieplan of het werven van inkomsten en fondsen in de kerk. Het cursusinstituut Kerkacademie, dat donderdag officieel van start gaat, biedt het allemaal aan.
13/09 21u15  Fastfoodketen KFC ziet heil in BraziliëFastfoodketen KFC mikt op stevige uitbreiding in Brazilië. De keten telt nu circa vijftig restaurants in het Zuid-Amerikaanse land. Dat moeten er tegen 2027 zeker tien keer zo veel zijn zijn, zo maakte het bedrijf bekend.
13/09 21u15  West Nijlvirus duikt op in DuitslandDeskundigen hebben in Duitsland in korte tijd drie roofvogels gevonden die zijn overleden door besmetting met het West Nijlvirus. In Saksen-Anhalt bleek een havik het loodje te hebben gelegd door de ziekteverwekker die wordt overgebracht door muggen, waaronder de gevreesde tijgermug. Een onderzoeksinstituut heeft dat aangetoond, deelde het district Anhalt-Bitterfeld donderdag mee.
13/09 21u00  Koopkracht lage inkomens blijft achterVan de Nederlandse huishoudens gaat 96 procent er komend jaar op vooruit, maar mensen met een laag salaris en zeker die met een uitkering het minst. Wie een midden- of hoger inkomen heeft, is juist spekkoper, blijkt uit stukken van Prinsjesdag waar het AD de hand op heeft gelegd. Ingewijden bevestigen dat die berekeningen kloppen.
13/09 21u00  Dekamarkt haalt schnitzel uit schappenSupermarktketen Dekamarkt haalt de Slagers Beste Zigeunerschnitzel 2 stuks uit de schappen. Het product heeft een verkeerd etiket met opdruk rookworst. Daardoor staat niet aangegeven dat het product gluten bevat, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
13/09 20u45  Centrumlinks minderheidskabinet in SloveniëHet Sloveense parlement heeft donderdag ingestemd met een centrumlinkse minderheidsregering onder leiding van premier Marjan Sarec. De algemene verkiezingen gaven in juni onvoldoende mogelijkheden voor een coalitie die brede steun geniet.
13/09 20u30  Waterzuivering is stabiel maar kwetsbaarRioolwaterzuiveringsinstallatie Soerendonk, even ten zuiden van Eindhoven, is eind augustus helemaal platgegaan omdat de biologische zuivering niet meer werkte. Het slib met actieve bacteriën werd vervangen en het afvalwater enige tijd gebufferd in het rioolstelsel.
13/09 20u30  Met wapen zwaaiende man opgepaktDe politie heeft donderdagavond in Bergen op Zoom een man aangehouden die volgens kinderen met een vuurwapen had gezwaaid. Na de melding waren agenten met kogelwerende vesten naar de plek gegaan waar de man zich ophield.
13/09 20u30  Israëlische uitvinding: Rugzak bruikbaar als kogelvrij vestEen Israëlisch bedrijf zegt een unieke uitvinding te hebben gedaan om leerlingen te beschermen tegen schietpartijen op school: een rugzak die in een handomdraai is om te toveren tot kogelvrij vest. De producent Masada-Armour beweert dat de aanpassing door het uitklappen van een gepantserde plaat minder dan twee seconde vergt. Het standaardtype houdt kogels uit handvuurwapens tegen, de geavanceerde versie is bestand tegen geweervuur.
13/09 20u30  Utrecht telt 350.000 inwonersMet de geboorte van Sebastiaan telt Utrecht 350.000 inwoners. Burgemeester Jan van Zanen bracht donderdag een bezoek aan de kersverse ouders.
13/09 20u15  Stukken Prinsjesdag niet eerder openbaarHet kabinet weigert de stukken van Prinsjesdag nu al openbaar te maken, ook al zijn ze al uitgelekt. Minister Wopke Hoekstra van Financiën blijft erbij dat hij ze niet eerder met de Tweede Kamer wil delen dan vrijdag, en die moet beloven erover te zwijgen tot Prinsjesdag.
13/09 20u15  Politie doet inval bij Chileense bisdommenDe Chileense autoriteiten zeggen een verrassingsinval te hebben gedaan bij vier bisdommen in het land. De onaangekondigde visites zijn onderdeel van het onderzoek naar seksueel misbruik binnen de katholieke kerk.
13/09 20u15  Nederland alert op varkenspest in BelgiëIn de Belgische provincie Luxemburg is de Afrikaanse varkenspest vastgesteld bij twee wilde zwijnen. Nederland is alert op de zeer besmettelijke virale ziekte.
13/09 20u15  Schotse pastor ziet uit naar gereformeerde paboKlein zijn de christelijke scholen in Schotland, en weinig in getal. Maar ds. D. Campbell heeft een droom: een gereformeerde onderwijzersopleiding die ook voor openbare scholen tot zegen zou zijn. Gevraagd: internationale steun.
13/09 19u45  Nest Aziatische hoornaar vernietigd in SluisIn de Zeeuwse gemeente Sluis is een nest van de Aziatische hoornaar vernietigd. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meldde donderdag dat het pas de tweede keer is dat in Nederland een nest van dit insect is gevonden.
13/09 19u30  Franse president pakt chronische armoede aanDe Franse president wil de bestrijding van de armoede doelmatiger aanpakken en trekt daarvoor over vier jaren zeker 8 miljard euro extra uit. Hij zei donderdag dat er een einde moet komen aan de ongelijkheid waarbij bepaalde families generatie op generatie door armoede geteisterd blijven.
13/09 19u15  „Hockney gaat 80 miljoen opbrengen”Veilinghuis Christie’s in New York verwacht volgens Amerikaanse media een opbrengst van 80 miljoen dollar voor een schilderij van David Hockney. Dit is een uitzonderlijk bedrag, helemaal voor een nog levende kunstenaar. Het gaat om Portrait of an Artist (Pool with Two Figures) uit 1972, dat 15 november onder de hamer komt. Balloon Dog van Jeff Koons bracht in 2013 nog geen 60 miljoen dollar op.
13/09 19u15  Standje voor kabinet om verlaat belastingplanDe Raad van State heeft vorige week staatssecretaris Menno Snel (Financiën) ontboden om opheldering te geven over zijn belastingplan. Dat riep nog veel vragen op, en met Prinsjesdag in zicht drong de tijd, bevestigen ingewijden na berichtgeving van NRC. De Raad van State, waaraan de regering advies moet vragen over wetsvoorstellen, doet dat maar heel zelden.
13/09 19u15  Oppositie boos over uitlekken cijfers PrinsjesdagOppositiepartijen in de Tweede Kamer zijn woedend dat de cijfers van Prinsjesdag alweer zijn uitgelekt, ditmaal zelfs voor de Tweede Kamer ze heeft ontvangen. „De moraal op de ministeries is zoek”, klaagde SP-Kamerlid Ronald van Raak. Mensen die lekken zouden achter de tralies moeten.
13/09 18u45  Zorgaanbieder moet patiënten overdragenZorg Allerlei BV, verantwoordelijk voor de kleinschalige woonvorm Ons Thuis in Beverwijk, moet haar patiënten overdragen aan een andere zorgaanbieder. Tijdens een inspectiebezoek werden ernstige tekortkomingen gezien.
13/09 18u45  Politie-acties: Wat doen refo-agenten?In hun strijd voor een betere cao willen de politiebonden vanaf vrijdagavond „de heftigste acties ooit” houden. Als de rechter vrijdagochtend niet op de rem trapt, zullen politiemensen komend weekend alleen uitrukken in geval van noodsituaties. Hoe stellen agenten van reformatorische signatuur zich op? Twee reacties.
13/09 18u30  Donner riep staatssecretaris Snel op het matjeVicepresident Piet Hein Donner (CDA) van de Raad van State heeft het kabinet op de vingers getikt voor het te laat en onvolledig inleveren van de stukken voor Prinsjesdag. Hij deed dit door, bij hoge uitzondering, de verantwoordelijke bewindspersoon te ontbieden voor een gesprek, zo meldt NRC. Staatssecretaris Menno Snel (Financiën, D66) moest vorige week bij de Raad langskomen om een toelichting te geven op het Belastingplan voor 2019. Dat bevestigen betrokken bronnen in Den Haag.
13/09 18u30  Prinsjesdagstuk: Koopkracht stijgt met 1,5 procentDe koopkracht zal volgend jaar gemiddeld groeien met 1,5 procent. Ingewijden bevestigen berichtgeving van de NOS, die inzage heeft gehad in de Macro-Economische Verkenningen (MEV) die op Prinsjesdag worden gepresenteerd.
13/09 18u15  „Duterte heeft vooruitgang teruggeschroefd”De Filipijnen horen bij de tien landen wereldwijd waar arbeiders de minste rechten hebben. Sommigen vrezen dat het land afglijdt naar een autoritaire staat. „Ik noem het simpelweg fascisme.”
13/09 18u15  Londen beledigd door vraaggesprek met RussenDe Britse regering vindt een vraaggesprek dat in Rusland is uitgezonden met naar het zich laat aanzien twee verdachten van de moordaanslag op de Russische ex-agent Sergej Skripal in Salisbury „uiterst beledigend” en „een belediging van de intelligentie van het publiek”.
13/09 18u00  PostNL blikvanger op DamrakDe Europese beurzen zijn donderdag overwegend lager gesloten. Beleggers verwerkten het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Die zal zeker tot na de zomer volgend jaar vasthouden aan de huidige lage rentetarieven. Op het Damrak profiteerde PostNL van de politieke steun voor een eventuele fusie met concurrent Sandd.
13/09 17u45  Politie veegt ‘bruinkoolbos’ bij Hambach leegDe politie van Noord-Rijnland-Westfalen is met inzet van veel manschappen begonnen met het ontruimen van het ‘bruinkoolbos’ bij Hambach, tussen Kerkrade en Keulen. Milieubeschermers hielden de plek jarenlang bezet om te voorkomen dan het energieconcern RWE het landschap zou ruïneren ter wille van open mijnbouw. Speciale eenheden haalden donderdag de eerste activisten uit de boomhutten en braken bouwsels af die al die tijd werden gedoogd.
13/09 17u45  Amazon-baas stopt miljarden in goed doelAmazon-topman Jeff Bezos begint een goed doel. De rijkste man ter wereld stopt 2 miljard dollar in het Bezos Day One Fund, maakte hij donderdag bekend. Het goede doel richt zich op dakloze gezinnen en wil een netwerk van kinderdagverblijven zonder winstoogmerk opzetten.
13/09 17u45  SP woedend over uitlekken cijfers PrinsjesdagDe SP is woedend dat de cijfers van Prinsjesdag alweer zijn uitgelekt, ditmaal zelfs voor de Tweede Kamer ze heeft ontvangen. „De moraal op de ministeries is zoek”, klaagt SP-Kamerlid Ronald van Raak.
13/09 17u45  Inspectie bevrijdt knaagdieren en vogelsInspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) hebben ruim honderd knaagdieren en parkietachtigen bevrijd en in beslag genomen. De dieren zaten in een West-Brabantse gemeente in ernstig vervuilde hokken. Voor enkele dieren kwam volgens de LID de hulp te laat.
13/09 17u30  Koopkracht groeit met 1,5 procentDe koopkracht zal volgend jaar gemiddeld groeien met 1,5 procent. Ingewijden bevestigen berichtgeving van de NOS, die inzage heeft gehad in de Macro-Economische Verkenningen (MEV) die op Prinsjesdag worden gepresenteerd.
13/09 17u15  Dierenpolitie bevrijdt knaagdieren en vogelsInspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) hebben ruim honderd knaagdieren en parkietachtigen bevrijd en in beslag genomen. De dieren zaten in een West-Brabantse gemeente in ernstig vervuilde hokken. Voor enkele dieren kwam volgens de LID de hulp te laat.
13/09 17u15  Belegger in vastgoed gaat voor de lange termijn, speculant voor de snelle winstBeleggen in vastgoed wordt steeds populairder. Maar is het wel zo slim en welke haken en ogen zitten eraan?
13/09 17u00  „Geen druk VS om handelsdeal met China”De Verenigde Staten zijn er niet alles aan gelegen om een handelsakkoord met China te bereiken. De Amerikaanse president Donald Trump zei donderdag dat hij geen druk voelt om tot een vergelijk te komen. Die druk ligt volgens hem juist bij de Chinezen.
13/09 17u00  Zweeds ’rood-groen blok’op nippertje grootsteDe linkse ‘rood-groene’ partijencoalitie heeft in de Zweedse parlementsverkiezingen afgelopen zondag één zetel meer behaald dan de centrumrechtse alliantie. Dit bleek vier dagen na de stembusgang toen alle stemmen waren geteld.
13/09 17u00  Henk Kuipers terug naar ‘normale’ gevangenisDe extra maatregelen tegen voormalig No Surrender-voorman Henk Kuipers (53) zijn per direct opgeheven. Kuipers was begin deze maand overgeplaatst naar een speciale afdeling van de gevangenis in Vught na een anonieme tip dat er uitbraakplannen waren. Volgens Kuipers’ advocaat Roy van der Wal is daar geen enkele bevestiging van gekomen, daarom gaat de voormalig motorclubman vrijdag weer terug naar een normaal regime.
13/09 17u00  Koopkracht stijgt volgend jaar met 1,5 procentHet kabinet zal op Prinsjesdag een gemiddelde koopkrachtstijging van 1,5 procent presenteren. Dat meldt de NOS. Dat geldt voor meer dan 92 procent van de Nederlandse huishoudens. De cijfers staan in de Macro-Economische Verkenningen, een belangrijk financieel stuk voor Prinsjesdag waarin de NOS inzage heeft gehad.
13/09 16u45  Rutte: weinig hoop op verbetering HongarijePremier Mark Rutte heeft weinig hoop dat de Hongaarse regering haar beleid gaat aanpassen nu het Europees Parlement wil dat een strafprocedure tegen het land wordt begonnen. Als Hongarije niet met aanpassingen komt, is Nederland voorstander van een strafprocedure, maakte hij in de Tweede Kamer duidelijk. „Wij maken ons zeer grote zorgen over Hongarije.”
13/09 16u45  „Ook veel misbruikzaken binnen Duitse kerk”De Duitse Rooms-Katholieke Kerk heeft het misbruik onder geestelijken zelf in kaart laten brengen. Uit het vertrouwelijke onderzoek kwamen duizenden vermeende misbruikzaken naar voren.
1 2 3 4


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

12x Noord- en Zuid-Korea zetten stap richting vrede19/09 05u45 - Reformatisch Dagblad: Noord- en Zuid-Korea hebben een nieuwe stap gezet in het vredesproces tussen beide landen. De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un en de president van Zuid-Korea, Moon Jae-in, hebben tijdens de driedaagse top in Pyongyang afgesproken zich in te zetten voor een kernwapenvrij en vredevol schiereiland.
11x Wilders begint debat over miljoenennota19/09 03u15 - Reformatisch Dagblad: Geert Wilders, de leider van de grootste oppositiepartij PVV, bijt woensdag het spits af bij het grote debat over de kersverse miljoenennota en de plannen van het kabinet Rutte III voor 2019. Het pakket was op Prinsjesdag gepresenteerd.
11x Kortere werkweek voor beveiligers19/09 02u00 - Reformatisch Dagblad: Beveiligers krijgen een kortere werkweek en de roosters worden aangepast. Vakbond FNV en de werkgevers in de particuliere beveiliging zijn daarover akkoord in een nieuwe cao die vijf jaar geldt voor 30.000 beveiligers die onder meer werken voor Securitas, Trigion en G4S Nederland.
10x Honderden vragen Kamer over hulp Syrië19/09 18u30 - Reformatisch Dagblad: In de Tweede Kamer leven nog heel veel vragen over de hulp aan gewapende groepen in Syrië. Kamerleden hebben bijna vierhonderd vragen over de zaak aan minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) gesteld. Onlangs bleek dat de steun in handen is gekomen van groepen waarvoor die niet was bestemd.
10x Rechter handhaaft boetes toplessfoto’s Kate19/09 18u30 - Reformatisch Dagblad: Een redacteur en een uitgever van het Franse roddelblad Closer moeten gewoon de boete betalen die ze vorig jaar opgelegd kregen voor het publiceren van toplessfoto’s van Catherine, de hertogin van Cambridge. De twee waren in beroep gegaan maar de rechtbank in Versailles handhaaft hun straf, melden Franse media.
10x Betonproblemen bij meer kernreactoren België19/09 12u45 - Reformatisch Dagblad: Bij inspecties in de twee Belgische kerncentrales zijn meer betonproblemen vastgesteld. Eerder werd al duidelijk dat het beton in bunkers met noodsystemen in twee reactoren van de centrales in Doel en Tihange „degradeert”. Nu is gebleken dat het beton in de bunkerplafonds van nog twee reactoren niet aan de eisen voldoet.
10x Koreaanse leiders gaan vulkaan op19/09 08u45 - Reformatisch Dagblad: De leiders van Noord- en Zuid-Korea bezoeken donderdag een vulkaan aan de Chinese grens. De actieve vulkaan heet de Paektu Berg en wordt door veel Koreanen vereerd als een spirituele bron van het land.
10x FNV trapt actie om dividendbelasting af19/09 04u15 - Reformatisch Dagblad: Vakbond FNV trapt woensdag zijn handtekeningenactie tegen het afschaffen van de dividendbelasting af. Een groep van ruim twintig FNV’ers gaat vanaf 11.30 uur dan handtekeningen verzamelen op Het Plein in Den Haag.
10x Vrouw wil dat FBI zaak Kavanaugh onderzoekt19/09 03u15 - Reformatisch Dagblad: De vrouw die zegt te zijn misbruikt door de Amerikaanse kandidaat-opperrechter Brett Kavanaugh wil dat de FBI de beschuldigingen onderzoekt. Eerder zal ze geen verklaringen in het openbaar afleggen. De advocaat van Christine Blasey Ford heeft dat meegedeeld aan de senaatscommissie voor juridische zaken, die zich buigt over de kandidatuur van Kavanaugh.
9x SP wil ‘gouden aandeel’ voor werknemers19/09 18u30 - Reformatisch Dagblad: De SP wil dat werknemers bij bedrijven voortaan een doorslaggevende stem krijgen bij belangrijke besluiten, bijvoorbeeld over een overname of over de salarissen van bestuurders. Dat is nodig om de macht van „hebberige aandeelhouders” te verkleinen, aldus fractieleider Lilian Marijnissen.

Statistieken

Artikels:
36421
Gelezen:
38321
Aantal lezers nu:
58


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven