maandag 18 februari 2019, week 08


U bent nu hier: Meer nieuws van Reformatisch Dagblad pagina 3

Laatste updatecontrole: vandaag om 5u45
 

Reformatisch Dagblad

Verbergen Tonen
18/02 05u30  Heli’s hebben radaroefening in Engeland Acht helikopters van de luchtmacht gaan op Britse bodem leren radar en luchtafweer te slim af te zijn. Ze oefenen de komende weken op het Noord-Engelse Spadeadam, het enige oefenterrein van Europa waar heli’s zich helemaal kunnen bekwamen in de elektronische oorlogsvoering.
18/02 05u15  Gemeente sorteert puin van verwoeste huizen In een overdekte, beveiligde loods in Den Haag wordt maandag begonnen met het sorteren van puin en restanten van drie woningen die vorige maand werden verwoest door een gasexplosie in de Jan van der Heijdenstraat. In de loods ligt de inhoud van maar liefst elf containers opgeslagen.
18/02 05u00  Onderzoek noemt Facebook digitale gangsters Facebook heeft expres privacyregels gebroken. Dat staat in een onderzoek van het Britse parlement naar nepnieuws. Het sociale medium zou direct aan strenge wet- en regelgeving moeten worden onderworpen. In het onderzoek worden Facebook en de leidinggevenden ‘digital gangsters’ genoemd. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.
18/02 04u45  Hof Den Haag buigt zich over schone lucht De juridische strijd om schone lucht gaat maandag verder voor het gerechtshof in Den Haag. Daar dient het hoger beroep dat Milieudefensie heeft ingesteld tegen de Staat. De milieuclub wil dat Nederland zich houdt aan de Europese wet, het mensenrecht op gezondheid respecteert en geen nieuwe maatregelen neemt die schadelijk zijn voor mens en milieu. In december 2017 verloor de milieubeweging de bodemprocedure, die in mei 2016 in gang was gezet.
18/02 04u16  Afsluitdijk paar nachten dicht voor brugtest De komende tijd is de Afsluitdijk (tussen Noord-Holland en Friesland) enkele avonden en nachten afgesloten. Rijkswaterstaat gaat de bruggen in de dijk testen. Het weg- en scheepvaartverkeer is dan gestremd tussen 22.00 en 05.00 uur. Het wegverkeer in beide richtingen wordt omgeleid. Dat betekent een extra reistijd van ongeveer een uur.10 
18/02 04u00  VO-raad: Meer geld naar school in krimpregio De koepelorganisatie voor Voortgezet Onderwijs (VO-raad) wil dat de overheid middelbare scholen in krimpregio’s meer geld gaat geven. Dat zegt voorzitter van de raad Paul Rosenmöller in het AD.10 
18/02 03u45  Partijen Australië gehackt door „ander land” De grootste Australische politieke partijen zijn gehackt door een ander land. Dat heeft de Australische premier Scott Morrison maandag bekendgemaakt.10 
18/02 02u00  Twee gewonden bij brand in Den Haag Bij een brand in een woning aan de Schoolstraat in Den Haag zijn twee gewonden naar het ziekenhuis gebracht. De eerste persoon die gewond is geraakt heeft brandwonden. De tweede is ter controle naar het ziekenhuis gebracht, vanwege ingeademde rook.
18/02 01u45  Gewonde naar ziekenhuis bij brand in Den Haag Bij een brand in een woning aan de Schoolstraat in Den Haag is een gewonde gevallen. De persoon is met brandwonden naar het ziekenhuis vervoerd door de ambulance.
18/02 01u30  Brand in loods Beesd onder controle De brand in een bedrijfsloods aan de Ridderslag in Beesd (Gelderland) is onder controle. Volgens de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid is de brandweer nog zeker enkele uren bezig met nablussen.10 
18/02 00u45  Drie mensen gezocht na schietpartij Heerlen De politie is op zoek naar drie mensen na een schietpartij in het Limburgse Heerlen. Er is een Burgernet-actie opgezet om twee mannen en een vrouw te vinden. Een van de mannen draagt een opvallende witte broek met rode bies.11 
18/02 00u45  Partijen in Jemen bereiken eerste akkoord Vertegenwoordigers van de strijdende partijen in Jemen hebben een eerste akkoord bereikt over het terugtrekken van troepen rond de Jemenitische havenstad Hodeidah, melden de Verenigde Naties.11 
18/02 00u45  Overlast op spoor en weg door brand in Beesd Door een grote brand in een bedrijfspand aan de Ridderslag in Beesd (Gelderland) is er zondagavond overlast geweest op het spoor en de snelweg A2. Vanaf 23.00 uur tot ongeveer 00.15 uur reden er op verzoek van de brandweer geen treinen tussen Dordrecht en Geldermalsen.11 
18/02 00u45  Duitsland stopt uitlevering burgers na brexit Duitsland zal na de brexit geen onderdanen meer uitleveren aan Groot-Brittannië. Of de Britten met een harde of zachte brexit de Europese Unie gaan verlaten, maakt voor het Duitse besluit niets uit, meldt de Britse krant The Financial Times.11 
18/02 00u45  ‘Bakker van Kos’ die migranten hielp overleden Op het Griekse eiland Kos is Dionysis Arvanitakis zondag op 77-jarige leeftijd overleden. Hij was vooral bekend als de ‘bakker van Kos’ die tijdens de vluchtelingencrisis op grote schaal brood uitdeelde aan de migranten op het eiland.11 
Laatste update: vandaag om 5u30


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
13/02 11u00  Taxiënde vliegtuigen raken elkaar op SchipholTwee taxiënde vliegtuigen hebben elkaar woensdagmorgen aangetikt op Schiphol. Een woordvoerder van Schiphol meldde dat de toestellen licht beschadigd raakten. Er raakte niemand gewond door het incident.
13/02 11u00  ‘Karbaatkinderen’ mogen DNA-vergelijking makenKinderen die zijn verwekt in medisch centrum Bijdorp in Barendrecht mogen een vergelijking maken met het DNA van de inmiddels overleden eigenaar van de kliniek, Jan Karbaat. De rechtbank in Rotterdam heeft daartoe toestemming gegeven.
13/02 10u45  Jezus Leeft opnieuw van de partijDe partij Jezus Leeft staat op 20 maart in drie provincies op het stembiljet. In Gelderland, Flevoland en Zuid-Holland doet de partij mee; in die laatste provincie echter alleen in de kieskring Dordrecht.
13/02 10u45  Weigering asiel Gülenaanhanger moet verklaardStaatssecretaris Mark Harbers (asiel) moet beter uitleggen waarom hij geen asielvergunning verleent aan aanhangers van de Gülenbeweging. Dat heeft de Raad van State besloten. Net als de rechtbank eerder vindt de Raad van State dat hij moet onderzoeken of de aanvragers deel uitmaken van een groep die systematisch wordt blootgesteld aan onmenselijke behandelingen.
13/02 10u45  Zieke migrant moet Australië inHet Australische parlement heeft een wet aangenomen die de regering verplicht om zieke migranten in detentiecentra op Manus Island en Naura naar het vasteland te brengen voor medische verzorging. De wet is een forse nederlaag voor premier Scott Morrison die fel tegen het voorstel is.
13/02 10u45  Amfibieën al vroeg uit de startblokkenDe eerste amfibieën zijn dit jaar vroeg uit hun winterslaap ontwaakt. In Noord-Brabant telden vrijwilligers tussen 8 en 10 februari al honderden dieren die gestart waren met hun voorjaarsmigratie. Dit is een maand eerder dan in 2018 en twee weken eerder dan in 2017. In het vroege voorjaar, zodra de vorst uit de grond is, het gaat regenen en de temperaturen omhooggaan, verlaten de eerste amfibieën hun winterverblijf om op weg te gaan naar het voortplantingswater. Op meer dan honderd plaatsen in Nederland helpen vrijwilligers ze door ze bij drukke verkeerswegen over te zetten.
13/02 10u30  Ds. J. Wessel (PKN) overledenDs. J. Wessel, emeritus predikant binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), is op 8 februari overleden.
13/02 10u30  Cocaïne uit Suriname onderschept in AntwerpenDe Belgische douane heeft onlangs 273 kilo cocaïne onderschept in de haven van Antwerpen. De drugs werden aangetroffen in een container op een aangemeerd schip dat uit Suriname was vertrokken.
13/02 10u30  Lenteweer in februari: vrijdag 15 graden en zonHet einde van de winter lijkt in zicht. Sterker nog: de terrassen kunnen al worden opgezocht, want vrijdag kan het 15 graden worden in het zuiden van Limburg, zo meldt Weeronline. Dat zou de eerste lokale lentedag van het jaar betekenen.
13/02 10u15  SP Amsterdam: schrap extra vergoeding raadslidAmsterdam moet stoppen met de extra financiële bijdrage aan gemeenteraadsleden. Die extra bijdrage - bovenop de normale raadsvergoeding - kunnen raadsleden nu gebruiken voor een pensioen- of arbeidsongeschiktheidsvoorziening. Maar dat is helemaal niet nodig, stelt SP-raadslid Nicole Temmink.
13/02 10u15  Nieuwe advocaat voor gevallen Nissan-topmanCarlos Ghosn, de gevallen topman van zowel Nissan als Renault, heeft een nieuw juridisch team om zich heen verzameld. Ghosn zit al maanden vast in een Japanse cel op verdenking van fraude. Hij hoopt door de advocatenwissel zijn verdediging tegen het financiële wangedrag waarvan hij wordt beschuldigd te versterken.
13/02 10u15  Salmonellabacterie op biefstuk HoogvlietOp biefstuk en biefstukreepjes van supermarktketen Hoogvliet is de salmonellabacterie aangetroffen, meldt voedselwarenautoriteit NVWA. Het gaat om diverse verpakte vleesproducten, zoals biefstuk met kruiden, gemarineerde biefstukreepjes en kogelbiefstuk met kruidenboter.
13/02 10u15  Terrasweer in februari: 15 graden en zonHet einde van de winter lijkt in zicht. Sterker nog: de terrassen kunnen al worden opgezocht, want vrijdag kan het 15 graden worden in het zuiden van Limburg, zo meldt Weeronline. Dat zou de eerste lokale lentedag van het jaar betekenen.
13/02 10u00  Aantal griepgevallen flink toegenomenHet aantal grieppatiënten is vorige week plotseling toegenomen, na weken van dalingen. Volgens gezondheidsinstituut Nivel gingen er 96 op de 100.000 mensen met griepklachten naar de huisarts. De week daarvoor waren het er maar 59.
13/02 09u45  Grote Kerk Veere krijgt 750.000 euro BankGiro LoterijDe Grote Kerk in Veere ontvangt 750.000 euro van de BankGiro Loterij. Dat is dinsdag bekendgemaakt tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala in Het Scheepvaartmuseum Amsterdam.
13/02 09u30  Aangifte lekken sollicitatie Emile RoemerDe provincie Gelderland gaat aangifte doen van het lekken van vertrouwelijke informatie over de sollicitatieprocedure voor de nieuwe Gelderse commissaris van de Koning. Dat bevestigt de woordvoerder van de Gelderse Provinciale Staten na berichtgeving door Omroep Gelderland. De Gelderlander onthulde eerder dat oud-fractieleider van de SP Emile Roemer in de race was. Hij legde het uiteindelijk af tegen de Apeldoornse burgemeester John Berends.
13/02 09u30  Doden bij bijeenkomst president NigeriaYENAGOA (ANP/RTR/BLOOMBERG ). Zeker veertien mensen zijn in Nigeria omgekomen doordat ze in de verdrukking zijn geraakt bij een verkiezingsbijeenkomst van president Muhammadu Buhari. Het incident was aan het einde van de bijeenkomst van Buhari’s partij APC in de havenstad Port Harcourt in het zuiden van het land.
13/02 09u30  „Bel hulpdienst bij verward persoon op spoor”ProRail roept mensen op om via 112 de hulpdiensten in te schakelen als ze een verward persoon op of bij het spoor zien. Volgens de spoorbeheerder blijkt uit camerabeelden dat omstanders vaak niets doen als iemand zich verward gedraagt in de buurt van het spoor.
13/02 09u30  Heineken klimt, ABN AMRO zakt op DamrakDe Amsterdamse aandelenbeurs is woensdag hoger geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen met winst. De hoop op een handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China bleef zorgen voor optimisme. Op het Damrak verwerkten beleggers onder meer de resultaten van de AEX-bedrijven ABN AMRO, Heineken, AkzoNobel en Vopak.
13/02 09u15  Woningen ontruimd om brand in OudkarspelMeerdere woningen zijn woensdagochtend ontruimd vanwege een brand in verschillende schuren in het Noord-Hollandse Oudkarspel. Volgens de brandweer is sprake van dikke zwarte rook, die ook over een camping trekt. Er is een NL-Alert verstuurd, waarin mensen die last hebben van de rook worden opgeroepen deuren en ramen te sluiten en indien mogelijk hun ventilatie uit te zetten.
13/02 09u15  Taalvoutje: „De vegetarische slager ligt in de diepvries”‘De vegetarische slager ligt vanaf nu in de diepvries op de slagerij-afdeling’. Deze tekst in een advertentie bij een PLUS-supermarkt is volgens fans van de populaire taalsite Taalvoutjes de grappigste ‘taalvout’ van 2018.
13/02 09u00  Nagelkruis in herdenkingsoord DresdenHet herdenkingsoord Sophienkirche-Busmannkapelle in het Duitse Dresden heeft dinsdag een ”Cross of Nails” (Nagelkruis) uit de Britse stad Coventry gekregen. Het „anti-oorlogskruis”, dat herinnert aan de verwoesting van de kathedraal van Coventry in 1940, geldt als het christelijk symbool voor vrede en verzoening.
13/02 09u00  Woningen ontruimd om brand in OudkarpselMeerdere woningen zijn woensdagochtend ontruimd vanwege een brand in verschillende schuren in het Noord-Hollandse Oudkarspel. Volgens de brandweer is sprake van dikke zwarte rook, die ook over een camping trekt. Er is een NL-Alert verstuurd, waarin mensen die last hebben van de rook worden opgeroepen deuren en ramen te sluiten en indien mogelijk hun ventilatie uit te zetten.
13/02 09u00  Infocentrum over oorlog
bij NijmegenHet Infocentrum WOII, gaat volgende week zaterdag open bij de Waalbrug in Nijmegen.
13/02 09u00  Wat tot zaligheid isPrediker 7:16b
13/02 08u45  Hardenberg verdeeld over koopzondagTussen de collegepartijen in het Overijsselse Hardenberg is verdeeldheid ontstaan over de openstelling van winkels op zondag. Het CDA wil meer koopzondagen toestaan dan het college voorstelt, en staat daarmee lijnrecht tegenover de andere christelijke partij in de coalitie, de ChristenUnie.
13/02 08u45  Flitsmeister waarschuwt voor overwegenDe 1,4 miljoen gebruikers van de app van Flitsmeister krijgen vanaf woensdag een melding als ze in de buurt komen van een gevaarlijke overweg. Met deze samenwerking willen spoorbeheerder ProRail en Flitsmeister de verkeersveiligheid bij de spoorwegovergangen verbeteren.
13/02 08u45  ABN AMRO zet fors in op voorkomen witwassenABN AMRO gaat flink uitbreiden op zijn onderdeel dat op witwassen controleert. De bank heeft er veel geld voor opzijgezet. Maar dat ging wel ten koste van het resultaat over het afgelopen jaar.
13/02 08u30  ‘Spionnenchef’ blijft langer vanwege brexitHet hoofd van de Britse buitenlandse inlichtingendienst MI6 blijft langer in dienst dan de bedoeling was in verband met de brexit. Alex Younger zou in november na vijf jaar aftreden maar volgens Britse media wordt dat met een of twee jaar uitgesteld.
13/02 08u30  Afschrijvingen drukken winst LeasePlanAutoleasemaatschappij LeasePlan heeft het afgelopen jaar minder winst gemaakt op een iets hogere omzet. Afschrijvingen in Turkije en Duitsland zorgden ervoor dat er onder de streep minder geld overbleef.
13/02 08u15  Komst Reformatiemuseum Elburg op losse schroevenHet bestuur van Stichting Reformatiemuseum heeft zijn activiteiten voorlopig opgeschort. Er zijn te weinig financiële middelen binnengekomen om in Elburg een museum te kunnen openen.
13/02 08u15  „Schooladvies weer na eindtoets”Leerlingen op de basisschool moeten hun advies voor de middelbare school pas krijgen nadat de resultaten van de eindtoets bekend zijn geworden. Dat vindt regeringspartij D66. Een ingewijde bevestigt een bericht in het AD hierover. VVD en CDA zouden eveneens voelen voor een later advies, terwijl ook de ChristenUnie er niet negatief tegenover staat.
13/02 08u00  Koningin prijst gastvrijheid JordaniëKoningin Máxima heeft tijdens haar VN-bezoek aan Jordanië speciaal aandacht besteed aan de problematiek van de vluchtelingen en onvrijwillig ontheemden die er wonen. Weinig landen ter wereld herbergen zoveel vluchtelingen als Jordanië, zeker gemeten naar het beperkte aantal inwoners van tien miljoen.
13/02 08u00  Geleen krijgt eerste elektrische crematieovenElektrisch cremeren in plaats van een crematie met op het gasnet aangesloten ovens. In het Limburgse Geleen wordt dit mogelijk. Daar wordt woensdag de eerste elektrische crematieoven van Nederland geplaatst, meldt uitvaartorganisatie DELA.
13/02 07u45  President Surinaamse centrale bank stapt opDe president van de Surinaamse centrale bank, Glenn Gersie, heeft zijn functie neergelegd. Dat gebeurde nadat hij een gesprek had met president Desi Bouterse en minister van Financiën Gillmore Hoefdraad.
13/02 07u45  „De vegetarische slager ligt in de diepvries”‘De vegetarische slager ligt vanaf nu in de diepvries op de slagerij-afdeling’. Deze tekst in een advertentie bij een PLUS-supermarkt is volgens fans van de populaire taalsite Taalvoutjes de grappigste ‘taalvout’ van 2018.
13/02 07u45  Verlies Takeaway loopt terugTakeaway.com heeft in het afgelopen jaar zijn verlies een stuk verkleind. Het bedrijf achter onder meer maaltijdbezorger Thuisbezorgd zag verder de omzet wederom flink stijgen.
13/02 07u45  Thaise kiescommissie wil partij prinses kwijtDe kiescommissie in Thailand wil de partij laten ontbinden die prinses Ubolratana nomineerde als kandidaat voor de verkiezingen voor een nieuwe premier. Volgens de commissie heeft de partij de kieswet overtreden door de prinses naar voren te schuiven.
13/02 07u30  0.0 geeft impuls aan Heineken-verkopenBierbrouwer Heineken heeft afgelopen jaar met name met bier van zijn eigen merk goed geboerd. Volgens topman Jean-François van Boxmeer betekende de groei met bijna 8 procent de beste prestatie van het merk Heineken in ruim tien jaar tijd, geholpen ook door de 0.0-variant die inmiddels in 38 landen beschikbaar is.
13/02 07u30  Dalende verkopen China zitten AkzoNobel dwarsAkzoNobel heeft vorig jaar minder verf verkocht. Dat is onder meer te wijten aan afnemende verkopen in China, na een bijzonder sterk 2017. Met prijsstijgingen wist het verfconcern stijgende materiaalkosten grotendeels te compenseren. Daarentegen zaten wisselkoerseffecten Akzo dwars.
13/02 07u30  Stevige winstdaling voor ABN AMROABN AMRO heeft vorig jaar minder winst in de boeken gezet dan een jaar eerder. Toch ziet het financiële concern kans om extra dividend aan de aandeelhouders uit te keren. De Nederlandse staat, die nog altijd voor meer dan de helft eigenaar is van de bank, profiteert hiervan.
13/02 07u30  Handelshoop helpt Nikkei vooruitDe Japanse effectenbeurs is woensdag opnieuw met winst geëindigd. De hoop op een handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en China zorgde voor optimisme op de beursvloeren. Ook waren beleggers opgelucht dat een nieuwe shutdown van de Amerikaanse overheid lijkt te zijn voorkomen. Elders in het Verre Oosten gingen de meeste beurzen eveneens omhoog.
13/02 07u00  Jobstijding komt bij speelgoedwinkel èn klant hard aanHet nieuws dat Intertoys uitstel van betaling heeft aangevraagd verrast personeel en klanten van Intertoys XL, een grote vestiging van de speelgoedketen in Middelburg. “De bedrijfsleider adviseerde me om maar even geen cadeaukaart aan te schaffen.”
13/02 06u45  Hoger btw-tarief stuwt consumentenprijzenNederlandse consumenten betaalden in januari 2,2 procent meer voor goederen en diensten dan een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De verhoging van het lage btw-tarief aan het begin van de maand had een opwaartse druk op de prijzen van onder meer voeding, boeken en openbaar vervoer.
13/02 06u30  Maker Call of Duty schrapt veel banenComputerspelletjes Activision Blizzard, bekend van games als Call of Duty, Candy Crush en Warcraft, schrapt bijna 800 banen. Dat maakte de onderneming bekend bij de presentatie van zijn jaarcijfers.
13/02 06u30  Dutchbat-militairen: aangifte tegen DefensieDutchbat-militairen die gelegerd waren in Potocari, Srebrenica, doen aangifte tegen het ministerie van Defensie van mishandeling en poging zware mishandeling. Kern van de aangifte is dat ze tijdens hun missie onbeschermd zouden zijn blootgesteld aan onder meer asbest, andere giftige stoffen en straling, meldt EenVandaag.
13/02 05u30  „Onderhuur schaadt woningmarkt Amsterdam”Amsterdamse woningcorporaties kampen op grote schaal met woonfraude. Naar schatting tussen de 10 en 20 procent van de 186.000 woningen in hun bestand wordt illegaal onderverhuurd, schrijft het FD na een inventarisatie.
13/02 04u45  Cruciale onderhandelingen over pulsvisserijIn het Europees Parlement in Straatsburg wordt woensdag onderhandeld over het lot van de Nederlandse pulsvissers. Dat zij moeten stoppen met deze techniek staat vrijwel vast. De vraag is vooral wanneer, en of er een overgangsperiode komt.
13/02 04u16  Regering Australië moet zieke migrant toelatenHet Australische parlement heeft een wet aangenomen die de regering verplicht om zieke migranten in detentiecentra op Manus Island en Naura naar het Australische vasteland te brengen voor medische verzorging. De wet is een forse nederlaag voor premier Scott Morrison die fel tegen het voorstel is.
13/02 03u15  Nationale staking in BelgiëMedewerkers van bedrijven en overheidsdiensten in België leggen woensdag massaal het werk neer uit onvrede over uitblijvende loonsverhogingen. De vakbonden voorspellen een staking zoals nog niet eerder is gezien. De vorige nationale staking was ruim vier jaar geleden.
13/02 03u15  Tientallen lijken gevonden in graven MexicoAutoriteiten in Mexico hebben in meerdere verstopte graven in het westen van het land 69 lijken gevonden. De openbaar aanklager van de provincie Colima laat weten dat gewerkt wordt aan de identificatie van de slachtoffers.
13/02 00u15  Onvrede werkende mantelzorgers over tijdsdrukVeel werkende mantelzorgers zijn ontevreden met hun leven en ervaren een te hoge tijdsdruk bij de zorg voor een ziek familielid. Vooral mensen die hier wekelijks acht uur of langer mee bezig zijn hebben daar last van, concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau in een onderzoek.
13/02 00u00  College onder vuur in spionageaffaireHet college van burgemeester en wethouders van Maastricht is nog niet van de kritische gemeenteraad af in de zogenoemde spionageaffaire. De raad kraakte dinsdagavond een groot aantal harde noten maar hakte nog geen knoop door over de toekomst van de betrokken wethouders. In de affaire bespioneerde een extern recherchebureau de mailboxen van 41 ambtenaren, en verhoorde lastige ambtenaren in opdracht van de gemeentesecretaris.
12/02 23u30  Rutte: de tijd dringt voor BrexitPremier Mark Rutte zegt dat „de tijd dringt”, rond de Brexit. Hij sprak dinsdag met de Britse premier Theresa May. „De tijd dringt. Londen is nu aan zet”, twitterde Rutte na het gesprek. „Het belang van een gezamenlijk akkoord is duidelijk. Ik juich overleg in Brussel toe.”
12/02 23u00  Minderheidsregering Spanje dreigt te vallenDe minderheidsregering van de Spaanse sociaaldemocratische premier Pedro Sánchez dreigt te vallen. Sánchez krijgt naar verwachting de begroting 2019 niet door de Spaanse lagerhuis als de kleine Catalaanse separatistische partijen het niet steunen.
12/02 22u30  Jobstijding komt bij winkel èn klant hard aanHet nieuws dat Intertoys uitstel van betaling heeft aangevraagd verrast personeel en klanten van Intertoys XL, een grote vestiging van de speelgoedketen in Middelburg. “De bedrijfsleider adviseerde me om maar even geen cadeaukaart aan te schaffen.”
12/02 22u30  Handelshoop zet Wall Street hogerDe aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag duidelijk hoger gesloten. Hernieuwde handelshoop tussen de VS en China gaven de financiële markten een impuls. Verder reageerden beleggers op het principeakkoord bereikt in het Amerikaanse Congres over de grensbeveiliging tussen Mexico en de Verenigde Staten. Ook kwamen de nodige bedrijven met cijfers naar buiten.
12/02 21u30  Beloning in zaak dodelijke schietpartij R’damIn het onderzoek naar een dodelijke schietpartij in de Rotterdamse wijk Katendrecht vorig jaar oktober looft het Openbaar Ministerie een beloning uit van 25.000 euro voor de gouden tip. Op 28 oktober kwam Dairon Alberto door het vuurwapengeweld om het leven. In het programma Opsporing Verzocht was dinsdagavond opnieuw aandacht voor de zaak, waar 25 rechercheurs aan werken. Onlangs breidde het onderzoek zich uit naar Curaçao, omdat er een mogelijke dader naar Curaçao is gevlucht.
12/02 21u15  Miljoen euro extra voor noodhulp VenezuelaHet kabinet trekt 1 miljoen euro extra uit voor hulp aan Venezuela. Het geld gaat naar het Rode Kruis dat vrijdag gironummer 5125 opende voor hulp aan Venezuela en omringende landen. Het geld komt bij de 600.000 euro die Nederland in 2018 al beschikbaar stelde om Venezolanen te helpen.
12/02 21u15  Guaidó: hulp gaat 23 februari Venezuela binnenDe Venezolaanse oppositieleider en interim-president Juan Guaidó Márquez heeft tijdens een grote betoging in Caracas aangekondigd dat er 23 februari humanitaire hulp uit de VS Venezuela binnen wordt gebracht. Het regime van de machthebber Nicolás Maduro wil dat voorkomen en wijt de nijpende tekorten in het land aan Amerikaanse sancties.
12/02 21u00  Geen juridische stappen om pulsvergunningenDe Europese Commissie pakt Nederland toch niet aan voor ontheffingen die ons land heeft gegeven aan pulsvissers. Vorige week had een Franse milieuorganisatie een brief online gezet waarin de directie visserij van het dagelijks EU-bestuur de commissarissen adviseerde een zogenoemde inbreukprocedure te beginnen. Deze kan leiden tot een zaak bij het Europees Hof van Justitie.
12/02 21u00  Column: TelefoonangstHet is stil in huis. We zitten aan tafel. De ogen zijn al dicht om te gaan danken nadat we uit de Bijbel hebben gelezen, als opeens een hard geluid klinkt. Telefoon.
12/02 21u00  Rutte overtuigt klimaatspijbelaars nog nietDe jongeren van Youth for Climate zijn nog lang niet klaar met actievoeren voor een voortvarender klimaatbeleid. Maar na een gesprek met premier Mark Rutte en klimaatminister Eric Wiebes zeiden zij wel te begrijpen dat het kabinet pas knopen kan doorhakken als de klimaatplannen die het heeft laten opstellen, zijn doorgerekend.
12/02 20u45  „Bonusvoorstel baas Ryanair valt verkeerd”Het voorstel om Ryanair-baas Michael O’Leary een bonus van in potentie 99 miljoen euro te geven, is bij vakbonden in het verkeerde keelgat geschoten. Onder meer de Nederlandse pilotenvakbond VNV spreekt van een verkeerd signaal bij de Ierse prijsvechter, zo schrijft de Britse zakenkrant Financial Times.
12/02 20u45  Psychisch ijsvrijIk markeer altijd exact wanneer ik dat zinnetje voor het eerst in een jaar hoor. Het was deze keer op 26 januari.
12/02 20u15  Arbeiderspartij heeft scheutje traditie nodigDe partij die aan de wieg van Israël stond, is aan het verdwijnen, waarschuwen analisten. Maar zover is het wellicht nog niet.
12/02 20u15  Nachtwacht in manege van Oud-BeijerlandFotografe Diana Bloemendal uit Oud-Beijerland maakte onlangs een bijzondere foto: een eigentijdse Nachtwacht in hippische sferen, in paardenstijl. „Mijn respect voor Rembrandt is alleen maar toegenomen.”
12/02 20u15  Hometrainermaken Tacx in Amerikaanse handenC or r e c t ie, in kop en bericht: Garmin is Amerikaans bedrijf
12/02 20u00  Stel meer vertrouwen in volwassen zoon MarkVraag: Onze zoon Mark (21) woont nog bij ons thuis. Hij houdt zich regelmatig niet aan de regels in ons gezin over computergebruik en het tijdstip van thuiskomen op zaterdagavond. Wij hebben hem hier al diverse keren op aangesproken, maar daarop geeft hij doorgaans weinig reactie. Hebt u een advies hoe wij het beste hiermee kunnen omgaan?
12/02 20u00  Trump bereid om China-deadline te verschuivenDe Amerikaanse president Donald Trump is bereid te sleutelen aan de door China en de Verenigde Staten zelfopgelegde periode van negentig dagen waarin vanwege de handelsoorlog ingestelde maatregelen niet van kracht waren. Op 1 maart loopt die deadline af. Een verlenging is volgens Trump mogelijk.
12/02 19u45  Ds. D. Zoet neemt beroep aan naar hhg GarderenDs. D. Zoet, predikant te Ouddorp, heeft het beroep aangenomen dat de hersteld hervormde gemeente (hhg) in Garderen op hem had uitgebracht.
12/02 19u45  Groot onderhoud glas-in-loodramen Oude Kerk ZwijndrechtIn de Oude Kerk te Zwijndrecht is deze week een begin gemaakt met het groot onderhoud van de glas-in-loodramen.
12/02 19u30  IMF: economische groei Nederland vlakt afDe hoogtijdagen van de Nederlandse economie lijken voorbij. Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal de Nederlandse economie de komende jaren nog wel groeien, maar de vaart raakt er een beetje uit.
12/02 19u30  Groot onderhoud glas in loodramen Oude Kerk ZwijndrechtIn de Oude Kerk te Zwijndrecht is deze week een begin gemaakt met het groot onderhoud van de glas-in-loodramen.
12/02 19u30  Excuses Thaise prinsesDe Thaise prinses Ubolratana heeft haar excuses aangeboden voor het „veroorzaken van problemen” omdat ze zich kandidaat wilde stellen in de verkiezingen voor een nieuwe premier. Maandag schrapte de kiescommissie haar van de lijst.
12/02 19u15  Hometrainermaker Tacx in Zwitserse handenMaker van hometrainers Tacx komt in Zwitserse handen. Navigatiespecialist Garmin maakte bekend het Nederlandse bedrijf in te willen lijven. Volgens de Zwitsers passen de apparaten van Tacx uitstekend in de fitness-portfolio van het bedrijf. Financiële details over de deal werden niet bekendgemaakt.
12/02 19u00  Excuses Thaïse prinsesDe Thaïse prinses Ubolratana heeft haar excuses aangeboden voor het „veroorzaken van problemen” omdat ze zich kandidaat wilde stellen in de verkiezingen voor een nieuwe premier. Maandag schrapte de kiescommissie haar van de lijst.
12/02 19u00  Jury oordeelt ‘El Chapo’ schuldigDe jury in het proces in New York tegen de Mexicaanse drugsbaron Joaquín Guzmán Loera, bekend als El Chapo (de Korte), heeft na meer dan een week van beraadslagen de drugsbaron op alle aanklachten schuldig verklaard. Dit meldden media in New York.
12/02 18u45  Trump: China wil heel graag een dealChina wil heel graag een deal sluiten met de Verenigde Staten. Dat zei de Amerikaanse president Donald Trump. Volgens hem probeert een grote Amerikaanse delegatie momenteel in China om tot een vergelijk met de Chinezen te komen. Trump verwacht nog altijd op „bepaald moment” met zijn Chinese collega Xi Jinping af te spreken.
12/02 18u00  Wessanen hoogvlieger op groen DamrakHet aandeel Wessanen heeft dinsdag op de beurs in Amsterdam een reuzensprong gemaakt, na beter dan verwachte cijfers van het bedrijf achter merken als Zonnatura en Clipper-thee. Ook AEX-fonds Randstad werd beloond voor zijn handelsupdate. Het beurssentiment in Europa was positief mede door berichten over het mogelijk uitblijven van een nieuwe shutdown van de Amerikaanse overheid en hernieuwde handelshoop.
12/02 17u45  Cel geëist in proces Frans vleesschandaalAanklagers hebben in het proces in Parijs over systematisch gesjoemel met paardenvlees celstraffen geëist van vier jaar tegen de Nederlandse vleeshandelaar Jan F. en drie jaar, waarvan twee voorwaardelijk, tegen voormalige directeur Jacques Poujol van vleesproducent Spanghero.
12/02 17u30  Weduwen bestrijden Shell om recht na executiesVier weduwen van mannen die in 1995 in Nigeria zijn geëxecuteerd na wat wereldwijd werd veroordeeld als een schijnproces, proberen in de rechtbank in Den Haag gerechtigheid te vinden. Ze beschuldigen oliemaatschappij Shell van betrokkenheid bij de dood van hun echtgenoten, die nog geen twee weken na het uitspreken van het doodvonnis werden opgehangen. Shell zegt zich volstrekt niet verantwoordelijk te voelen voor de dood van de zogeheten Ogoni Negen, hoe „vreselijk en ingrijpend” de executies ook waren.
12/02 17u30  Bonden eisen actie Koolmees tegen DeliverooVakbonden FNV, CNV en VCP roepen het kabinet op om actie te ondernemen in het Deliveroo-dossier. Ze zijn „ontsteld” over de antwoorden van minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) op Kamervragen over het recente vonnis over maaltijdbezorgbedrijf Deliveroo.
12/02 17u30  Oprichter afvalbedrijf Van Gansewinkel overledenDe oprichter van afvalconcern Van Gansewinkel, Leo van Gansewinkel, is dinsdagochtend op 80-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de familie laten weten vanuit Zwitserland waar hij al jaren woonde. Hij was al geruime tijd ziek.
12/02 17u15  Commissie: geen samenzwering Trump en RuslandEen Amerikaanse senaatscommissie die al twee jaar onderzoek doet naar een eventuele samenzwering van Donald Trump en Rusland voor de verkiezingen van 2016, heeft vooralsnog geen enkel duidelijk bewijs opgeleverd. Bronnen uit zowel Republikeinse als Democratische hoek van de commissie hebben dit volgens NBC gezegd. Het onderzoek is in een slotfase.
12/02 17u00  Boete webwinkelbedrijf TOM blijft gehandhaafdDe boete die webwinkelbedrijf TOM kreeg voor het overtreden van regels voor terugbetaling aan klanten die een aankoop willen annuleren, blijft gehandhaafd. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) ziet geen reden om de boete verder te verlagen.
12/02 17u00  Oprichter afvalbedrijf Van Gansewinkel doodDe oprichter van afvalconcern Van Gansewinkel, Leo van Gansewinkel, is dinsdagochtend op 80-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de familie laten weten vanuit Zwitserland waar hij al jaren woonde. Hij was al geruime tijd ziek.
12/02 17u00  „Salafisten zijn divers en passen zich aan”Aanhangers van een orthodoxe islam - salafisten - passen zich steeds meer aan de Nederlandse samenleving aan. Hun motieven daarvoor lopen uiteen maar voorop staat wel dat ze hun eigen religieuze levenswijze kunnen behouden binnen de Nederlandse samenleving. Dat staat in een studie die het Verwey-Jonker Instituut uitvoerde in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken. Schattingen gaan uit van enkele tienduizenden salafisten in Nederland.
12/02 17u00  De Fontein Apeldoorn start luisterlijn voor wijk ZuidbroekDe Fontein in Apeldoorn, een geloofsgemeenschap binnen de Protestantse Kerk in Nederland die ’s zondags samenkomt in wijkcentrum Kristal, start samen met andere Apeldoornse kerken een luisterlijn. Deze richt zich op inwoners van de nieuwbouwwijk Zuidbroek, ongeacht achtergrond. Initiatiefnemer is ds. Arjan Plaisier, predikant van De Fontein en voormalig scriba van de Protestantse Kerk.
12/02 17u00  Jamie de Goei bespeelt orgels Mattheus de CraneJamie de Goei, organist van de Grote Kerk in ’s-Hertogenbosch, laat op zijn nieuwste cd de drie overgebleven orgels van de 18e-eeuwse Nederlandse bouwer Mattheus de Crane horen.
12/02 17u00  24 uur geen luchtverkeer boven BelgiëDe Belgische luchtverkeersleiding sluit het luchtruim van België vanaf 22.00 uur dinsdagavond voor 24 uur. In verband met de nationale staking in België is er „geen zekerheid over het aantal medewerkers op een beperkt aantal cruciale posten” tot woensdag 13 februari om 22.00 uur, meldt het overheidsbedrijf.
12/02 16u45  „Blokker is de lachende derde”Het verkopen van Intertoys is een goede zet geweest van Blokker, het voormalige moederbedrijf. Dat zegt retaildeskundige Paul Moers. „Ik denk dat ze te veel hebben gekregen voor Intertoys. De familie Blokker is hier de lachende derde”, aldus Moers.
12/02 16u45  Kamer: laat alle wapens ongestraft inleverenDe Tweede Kamer wil dat mensen in heel Nederland de kans krijgen ongestraft wapens in te leveren bij de politie. CDA, VVD, D66 en GroenLinks bepleiten zo’n landelijke inleveractie omdat een soortgelijke Rotterdamse actie eerder deze maand een succes werd.
12/02 16u30  Gratis zorg voor slachtoffer seksueel geweldSlachtoffers van seksueel geweld hoeven binnenkort geen eigen risico meer te betalen voor hun medische zorg. Het gaat om een proef van een jaar, om te kijken of de financiële bijdrage die slachtoffers nu wel kwijt zijn, een drempel vormt voor deze groep om zich te melden.
12/02 16u30  Iets minder leden voor politieke partijenNederland telt iets minder leden van een politieke partij dan een jaar geleden. Op 1 januari 2019 waren iets meer dan 315.000 mensen lid van een partij. Een jaar eerder waren dat er nog ruim 317.000.
12/02 16u30  Politiek steunt Urkers, maar kan weinig voor ze betekenenMet de moed der wanhoop trokken honderden Urkers dinsdag naar Den Haag om hun ongenoegen te tonen over het op handen zijnde Europese verbod op de pulsvisserij. „Wat kun je nu nog doen? Gele hesjes aantrekken soms en winkelruiten intrappen?”
12/02 16u15  Kamer verwerpt EU-bemoeienis met pensioenenUit vrees voor Europese bemoeienis met het Nederlandse pensioenstelsel moet Nederland gaan dwarsliggen in Brussel. De Tweede Kamer roept het kabinet op tegen te stemmen als de EU-lidstaten over een Europese pensioenregeling besluiten.
12/02 16u15  „Dreun Intertoys hard maar niet onverwacht”Dat Intertoys uitstel van betaling heeft aangevraagd is een harde maar niet geheel onverwachte klap voor het personeel van de speelgoedwinkelketen. Dat concludeert bestuurder Martijn den Heijer van vakbond CNV in een reactie op de surseance van het bedrijf. Hij wijst daarbij op de stevige concurrentie in de speelgoedbranche en dan met name de „voorname” rol van webwinkels.
12/02 16u15  Koningin Máxima in JordaniëKoningin Máxima is maandagmorgen in het frisse en regenachtige Amman op stap gegaan in haar rol als speciaal pleitbezorger van de Verenigde Naties. Ze wil leren hoe verschillende projecten uitpakken die de inwoners van Jordanië beter toegang moeten geven tot financiële diensten.
12/02 16u00  „Situatie christenen in Zuidoost-India verslechterd”De situatie van christenen in India is in de afgelopen jaren verslechterd. Dat zegt de Duitse voorganger Hennig Behrends uit Detern maandag tegen het Duitse persbureau Idea. De voorzitter van de ”commissie voor zending en brood voor de wereld” van de evangelische kerkregio Rhauderfehn bezocht het land onlangs met een delegatie uit Oost-Friesland.
12/02 16u00  Rabbijnen bijeen in Nijmegen vanwege jubileum synagogeIn Nijmegen zijn ruim veertig jonge rabbijnen bijeen op een bijscholingsbijeenkomst van het Rabbinical Centre of Europe (RCE). De stad is in het bijzonder gekozen als plaats van vergadering vanwege het 20-jarig jubileum van de aankoop van de Nijmeegse synagoge.
12/02 16u00  Wall Street opent in het groenDe aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met winsten begonnen, volgend op winsten in Europa en Azië. Beleggers reageren op het principe-akkoord bereikt in het Amerikaanse Congres over de grensbeveiliging tussen Mexico en de Verenigde Staten. Verder wordt gekeken naar de handelsbesprekingen tussen de VS en China die later deze week plaatsvinden. Ook openden enkele bedrijven de boeken.
12/02 15u45  Intertoys vraagt uitstel van betaling aanSpeelgoedwinkelketen Intertoys heeft uitstel van betaling aangevraagd voor zijn Nederlandse activiteiten. Het bedrijf kampt naar eigen zeggen met aanhoudende zware marktomstandigheden, waardoor een „stevige herstructurering” van de organisatie noodzakelijk is.
12/02 15u45  Italië wil tekort dichten met goudItalië denkt erover om een deel van zijn goudvoorraad te verkopen om de belabberde financiële staatshuishouding een beetje op te krikken. Met de verkoop zou 16 tot 20 miljard euro worden opgehaald.
12/02 15u45  Gemeente Barneveld: Desnoods via rechter helderheid over herkomst zand VinkDe gemeente Barneveld schakelt desnoods de bestuursrechter in om van de firma Vink duidelijkheid te krijgen over de herkomst van de partij mogelijk vervuilde grond die is toegepast in de nieuwbouwwijken Eilanden-Oost en Veller in Barneveld.
12/02 15u45  Geen extra risico’s chroom-6 in gevangenissenGedetineerden en hun bewakers hebben geen extra gezondheidsrisico’s gelopen in werkplaatsgevangenissen waar gewerkt is met hout dat is verduurzaamd met chroom-6. Dat meldt het het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) op basis van onderzoek.
12/02 15u30  Nobelcomité krijgt 304 kandidaten vredesprijsHet Noorse Nobelcomité heeft 304 voordrachten binnengekregen van kandidaten voor de Nobelprijs voor de Vrede van dit jaar. Onder de aanbevelingen zijn 219 personen en 85 organisaties, aldus het comité dinsdag.
12/02 15u30  „Nissan wilde groter belang in Renault”Automaker Nissan heeft vorig jaar aangestuurd op een groter belang in partner Renault. Dat gebeurde tijdens een direct overleg met de Franse staat over een mogelijke fusie tussen de twee bedrijven, schrijft de Amerikaanse krant The Wall Street Journal.
12/02 15u15  Minister: pulsvisser helpen met innovatiegeldAls de Europese Unie pulsvisserij inderdaad verbiedt, kunnen Nederlandse pulsvissers rekenen op geld van het kabinet om op nieuwe technieken over te stappen. „We zullen om de vissers heen blijven staan”, zegt minister Carola Schouten (Visserij).
12/02 15u15  KNMI: zee-ijs wordt steeds dunnerHet Arctische zee-ijs neemt niet alleen af in oppervlak maar ook in dikte. Bij het huidige tempo waarmee volgens satellietmetingen de zee-ijsdikte afneemt, is er over 50 jaar geen zee-ijs meer over in de zomer, zegt het KNMI.
12/02 15u15  Minister Schouten naar biddagdienst in Ichthuskerk UrkDiverse Haagse politici wonen woensdag een biddagdienst bij in Urk. Onder hen zijn in elk geval minister Schouten (LNV) en SGP-Tweede Kamerlid Bisschop.
12/02 15u15  Hoekstra: DNB niet uit de wind gehoudenMinister Wopke Hoekstra (Financiën) vindt het volkomen logisch dat zijn ambtenaren De Nederlandsche Bank (DNB) om meer informatie hebben gevraagd, voordat hij de Tweede Kamer informeerde over de rol van de toezichthouder bij het witwasschandaal rond ING. Er is „geen sprake van” dat zij dit deden om DNB uit de wind te houden, aldus de bewindsman.
12/02 15u15  „Journalist wist dat ex bij terreurcel zat”De Nederlandse journaliste Ans Boersma wist dat haar ex-vriend Abd A. bij de aan Al-Qaeda gelieerde terreurgroepering Jabat al-Nusra was aangesloten. Hij had dat aan haar verteld, meldde het Openbaar Ministerie dinsdag tijdens een niet-inhoudelijke zitting in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam op basis van afgeluisterde gesprekken. De 33-jarige Syriër was niet bij de zitting aanwezig.
12/02 15u00  Archeologen ontdekken grafkelder in Zwolse kerkArcheologen hebben in de Grote Kerk te Zwolle een grafkelder ontdekt. Dat gebeurde tijdens bouw- en sloopwerkzaamheden, meldde RTV Oost maandagavond.
12/02 15u00  Reformatorisch Dagblad organiseert debat met minister over biodiversiteitHet Reformatorisch Dagblad houdt in de Week van de Schepping op 11 maart in Gouda een debatavond over biodiversiteit. Een van de sprekers is minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit). De Week van de Schepping werd vorig jaar voor het eerst door de krant georganiseerd om aandacht te vragen voor rentmeesterschap en duurzaamheid. Dit jaar gaat het over de afnemende soortenrijkdom in de natuur en wat consumenten, agrariërs en overheden daar aan kunnen doen.
12/02 15u00  Knot: ECB moet pas op de plaats makenDe Europese Centrale Bank (ECB) moet nog niet aan renteverhogingen denken en even pas op de plaats maken. Dan kan de ECB kijken hoe het nu echt met de economie staat, zegt president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) in een interview met de Britse krant Financial Times.
12/02 14u45  Vijf jaar cel voor overval op woning vaderDe rechtbank in Lelystad heeft een 37-jarige man veroordeeld tot vijf jaar cel wegens het plegen van een overval op de woning van zijn vader. Op 11 juli belde hij vermomd en gewapend met een bos bloemen aan bij het huis in Lelystad. Nadat zijn vader had opengedaan, werd hij direct tegen de grond gewerkt, vastgebonden, op een stoel gezet en met de dood bedreigd. De buit bedroeg sleutels, een auto en een portemonnee.
12/02 14u45  Kerken ’t Harde en Heerde doelwit van inbraakIn gebouwen van de hervormde gemeenten in de Gelderse plaatsen ’t Harde en Heerde is eind vorige week ingebroken.
12/02 14u45  Pulskorverbod als dreigende wolk boven UrkHet water staat de pulskorvissers tot aan de lippen. En dat houdt de Urkers bezig. „Ik hoor hier welke emoties er aan de keukentafel door de spanning ontstaan.”
12/02 14u45  Demonstratie op Binnenhof om pensioenenFNV, CNV en de politiebonden voeren vrijdagochtend actie op het Binnenhof in Den Haag. Leden van het kabinet zullen op weg naar de ministerraad worden geconfronteerd met, wat de bonden noemen, heftige onvrede over het uitblijven van een rechtvaardige en sociale vernieuwing van ons pensioenstelsel.
12/02 14u30  In Oostenrijk worden opvallend veel vrouwen vermoordAls je de moordcijfers van Oostenrijk vergelijkt met die van andere Europese landen, wijkt het Alpenland opvallend af van de gemiddelde Europese cijfers. En niet in positieve zin.
12/02 14u30  Vossius Gymnasium dicht tot na de vakantieHet Vossius Gymnasium in Amsterdam-Zuid, dat maandag werd getroffen door brand, blijft voorlopig nog dicht. In een verklaring op de website van de school staat dat het gebouw naar verwachting na de voorjaarsvakantie weer in gebruik kan worden genomen.
12/02 14u30  Antwerpse politie rolt misdaadorganisatie opDe politie in Antwerpen heeft dinsdag vijftien verdachten opgepakt in een onderzoek naar drugshandel, witwassen, wapens en corruptie. Ze zijn volgens het Antwerpse Openbaar Ministerie betrokken bij een criminele organisatie die invloed probeerde uit te oefenen op de politie, stadsdiensten, de haven, de politiek, banken en de kerk in België. Er zijn contacten ontdekt met prominente personen in Turkije.
12/02 14u15  Nederlaag voor begluurde buren Tate ModernLondenaren die zich begluurd voelen door bezoekers van het Tate Modern, hebben bot gevangen voor de rechter. De omwonenden klaagden tevergeefs dat „honderdduizenden bezoekers” vanuit het museum in hun woningen konden kijken, berichten Britse media.
12/02 14u15  „Ondenkbaar dat Shell ingrijpt in strafproces”Het is „ondenkbaar” dat Shell zich in een ander land zou mengen in een strafproces, zoals de weduwen van de zogeheten Ogoni Negen beweren. De advocate van de multinational wierp de aantijgingen over Shells beïnvloeding van het Nigeriaanse regime voor de rechter in Den Haag verre van zich.
12/02 14u15  Mannen gered van brandend schip bij DuisburgDe Duitse brandweer en waterpolitie hebben dinsdag op de Rijn bij Duisburg de schipper en een andere opvarende van een Nederlands vrachtschip gered. De brand was uitgebroken in de machinekamer van het schip.
12/02 14u15  Menno Snel ziet interesse voor EU-vliegtaksStaatssecretaris Menno Snel (Belastingen) is „blij met de interesse voor een Europese vliegtaks” van zijn EU-collega’s in Brussel. Hij zei dat na afloop van een vergadering van de ministers van Financiën waar hij zijn voorstel presenteerde om een Europese vliegbelasting in te voeren. Volgens Snel is er brede belangstelling voor.
12/02 14u00  Politie pakt bestuurder na achtervolgingNa een achtervolging door Amsterdam heeft de politie in de nacht van maandag op dinsdag een 28-jarige man aangehouden. De Amsterdammer reed met hoge snelheden tot 170 kilometer per uur door de hoofdstad. Hij bleek softdrugs en 17.000 euro aan contant geld bij zich te hebben.
12/02 14u00  Knot: ECB moet afbouw opkoopregeling pauzerenDe Europese Centrale Bank (ECB) moet de afbouw van zijn obligatie-opkoopprogramma niet verder doorzetten en even pas op de plaats maken. Dan kan de ECB kijken hoe het nu echt met de economie staat, zegt president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) in een interview met de Britse krant Financial Times.
12/02 14u00  Koningin duikt in Jordaans vergadercircuitKoningin Máxima heeft dinsdag de tweede dag van haar VN-werkbezoek aan Jordanië ingeruimd voor een lange reeks vergaderingen en een bezoek aan koning Abdullah en koningin Rania.
12/02 14u00  Russische promovendus plaatst vraagtekens bij gelijkstelling slang aan satan in Genesis 3Is de slang uit Genesis 3 gelijk aan satan? De Russische promovendus Sergei Lagunov betwijfelt dat en beschouwt deze visie als het inlezen van latere Griekse filosofische opvattingen van kerkvaders. Dr. Mart-Jan Paul vindt de stelling dubieus omdat er geen recht gedaan wordt aan andere gegevens over de satan in het Oude Testament.
12/02 14u00  Oproep voor prik tegen meningokokken onderwegCirca 860.000 Nederlandse jongeren krijgen dit voorjaar een uitnodiging om een prik te halen tegen meningokokkenziekte, aldus het RIVM. Het gaat volgens plan om jongeren die geboren zijn in 2001, 2002, 2003, (een deel van) 2004 en 2005. De groep volgt op die van ruim 130.000 jongeren, geboren tussen 1 mei en 31 december 2004, die vorig jaar een brief kreeg. Bijna 84 procent reageerde toen.
12/02 13u45  Klimaatbelegger dubt nog over Shell-resolutieDe activistische beleggersgroep Follow This twijfelt nog of het op de aanstaande aandeelhoudersvergadering van Shell opnieuw met eisen voor strengere klimaatdoelen komt. Het olie- en gasconcern presenteerde vorig jaar eigen klimaatdoelstellingen. De milieuclub onderzoekt nu of die voldoende in lijn zijn met de klimaatdoelen van Parijs, laat oprichter Mark van Baal weten.
12/02 13u30  De wereld van luthier Hans de LouterIn de werkplaats waar hij instrumenten repareert en op het zolderkamertje waar hij zijn schilderijen produceert, leeft Hans de Louter zijn eigen leven. Afgezonderd van de buitenwereld, omgeven door het maaksel van zijn handen. „Ik ben typisch een einzelgänger, denk ik. Ja, dat kun je volgens mij wel zeggen.”
12/02 13u30  HEMA en Albert Heijn openen samen pilotwinkelsHEMA en Albert Heijn openen dit jaar samen twee pilotwinkels waar klanten zowel hun HEMA- als Albert Heijn-boodschappen kunnen doen. Dat hebben de twee bekende Nederlandse ketens aangekondigd.
12/02 13u30  Werkstraf voor kalverboer met drugslab op erfEen 44-jarige kalverhouder uit Baarle-Nassau is dinsdag veroordeeld voor een groot drugslab dat twee jaar geleden op zijn erf werd aangetroffen. De rechtbank in Breda bepaalde dat de boer medeplichtig is aan de productie van drugs. De politie rolt regelmatig drugslabs op. Boeren die loodsen of schuren verhuren, worden zelden vervolgd voor betrokkenheid.
12/02 13u15  TomTom nog nauwer in zee met MicrosoftAMSTERDAM (ANP).TomTom komt samen met Microsoft en ov-app Moovit met een routeplanner waarin zowel autoroutes, parkeermogelijkheden en opties van openbaar vervoer zijn meegenomen. Dat heeft de Nederlandse navigatiedienstverlener bekendgemaakt op een conferentie in Londen.
12/02 13u15  Politie Papoea zoekt auto’sDe politie in Papoea-Nieuw-Guinea is op zoek naar bijna driehonderd auto’s die werden gebruikt om gasten rond te rijden tijdens de top vorig jaar van landen van het economische verband APEC. De auto’s waren speciaal voor het evenement aangekocht maar zijn voor het grootste deel niet teruggebracht.
12/02 13u15  Minister zet in op redding van insectenEen plan om insectenpopulaties te redden krijgt alle steun van het landbouwministerie. De regie blijft bij de opstellers van het plan.
12/02 13u15  Minister: geen extra hulp beroepschauffeursVoor beroepschauffeurs die door problemen bij rijvaardigheidsinstantie CBR hun rijbewijs niet op tijd verlengd krijgen, is geen extra hulp mogelijk. Alles is er op gericht deze chauffeurs door een speciale procedure bij het CBR zo spoedig mogelijk te helpen om te voorkomen dat ze niet de weg op mogen.
12/02 13u15  Zakenman Paarlberg moet 24 miljoen betalenDe omstreden zakenman Jan-Dirk Paarlberg moet definitief een ontnemingsmaatregel van ruim 24 miljoen euro betalen. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald. De maatregel is Paarlberg opgelegd wegens het witwassen van miljoenen die Willem Holleeder van de in 2004 geliquideerde vastgoedhandelaar Willem Endstra heeft afgeperst, in de jaren voorafgaan aan diens dood.
12/02 13u00  Rechter kijkt naar opsluiten haan KallemooiComité Dierennoodhulp heeft dinsdag bij de bestuursrechter in Groningen benadrukt dat het opsluiten van een haan in een mast tijdens Kallemooi op Schiermonnikoog dierenmishandeling is. Het dier zou bij de eeuwenoude traditie angst en stress ondervinden.
12/02 13u00  Nederland onderaan EU-lijst duurzame energieVan alle EU-landen is Nederland het verst verwijderd van de doelstelling op het vlak van hernieuwbare energie. In 2017 kwam 6,6 procent uit duurzame bronnen, zoals windmolens en zonnepanelen, aardwarmte of biomassa. Dat moet volgend jaar 14 procent zijn.
12/02 12u45  Eis: 16 jaar cel voor dodelijke roof bejaardeTegen een Haags stel zijn celstraffen van zestien jaar geëist wegens de uiterst gewelddadige en dodelijke roofoverval op een hoogbejaarde vrouw in 2017. De officier van justitie had dinsdag ruim drie uur nodig om alle bewijzen tegen de stellig ontkennende 44-jarige Paul O. en de 35-jarige Najma Z. voor de rechtbank in Den Haag te presenteren. Een woningoverval op een gehandicapt stel een jaar eerder vond de aanklaagster echter niet overtuigend bewezen, waarvoor ze vrijspraak vroeg.
12/02 12u45  Honderden burgers ontvluchten IS-enclave SyriëHonderden mensen zijn gevlucht uit het laatste bolwerk van Islamitische Staat in het oosten van Syrië. „Een groep van zeshonderd burgers is om een uur ’s nachts ontsnapt uit Baghouz. Ze worden nu gecontroleerd”, zegt een woordvoerder van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), de door de VS gesteunde groep die vecht tegen de terreurorganisatie.
12/02 12u30  Nederland loopt achter met groene energieNederland loopt achter als het gaat om gebruik van hernieuwbare energie. Het aandeel groene energie ligt in ons land aanzienlijk lager dan in de Europese Unie als geheel. Dat komt naar voren uit de meest recente gegevens van het Europese statistiekbureau Eurostat.
12/02 12u30  „Indiase marktwaakhond onderzoekt Google”De Indiase mededingingsautoriteit overweegt een zaak tegen technologiebedrijf Google te beginnen rond zijn Android-besturingssysteem. Dat zeggen bronnen tegen persbureau Reuters. Burgers hadden geklaagd dat Google Android zou hebben gebruikt om concurrentie tegen te werken. De Competition Commission of India (CCI) heeft nog geen beslissing genomen of het ook daadwerkelijk een zaak begint.
12/02 12u15  Eneco en Vattenfall nemen windpark in gebruikEnergiebedrijven Eneco en Vattenfall nemen het gemoderniseerde windpark Slufterdam, gelegen op de Maasvlakte, in gebruik. Het park kreeg veertien nieuwe windmolens die over dubbel zo veel vermogen beschikken voor het opwekken van duurzame energie.
12/02 12u15  Overweg Beesel na ongeluk afgeslotenDe onbeveiligde overweg in het Limburgse Beesel, waar maandagavond een automobilist in botsing kwam met een trein, wordt dinsdag definitief gesloten. Dat hebben ProRail, de gemeente Beesel en de provincie Limburg gezamenlijk besloten.
12/02 12u15  Nijmegen in beroep tegen terugkeer Danny M.De gemeente Nijmegen wil niet dat Danny M. en zijn gezin terugkeren in de stad. Burgemeester Hubert Bruls zette de man en zijn gezin vorig jaar augustus met een noodbevel de stad uit, omdat hij de veiligheid van het gezin, maar ook die van de buurt niet meer kon garanderen.
12/02 12u15  Belgische politie schiet man doodDe Belgische politie heeft een man neergeschoten die iemand met een mes had gestoken. Hij is aan zijn verwondingen overleden.
12/02 12u15  Tweede aanhouding voor liquidatie RotterdamDe politie heeft deze week een 23-jarige Rotterdammer aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij de moord op de 64-jarige Moon Tong Choi uit Hongkong. Vorige week hield de politie al een eerste verdachte aan. Ook dat was een 23-jarige man uit Rotterdam.
12/02 12u00  „Shell werkte mee aan veroordeling Nigerianen”Shell werkte in de jaren negentig actief mee aan de veroordeling van de zogeheten Ogoni Negen, leiders van het Ogoni-volk in de Nigerdelta die in 1995 na een showproces werden opgehangen. Tot de negen mannen behoorde onder anderen de dissident Ken Saro-Wiwa. Dat stellen de advocaten van de vier weduwen die Shell hebben gedaagd voor de rechtbank in Den Haag.
12/02 12u00  ‘Klimaatspijbelaartjes’ naar Den HaagNiet alleen volwassen vissers trokken vandaag naar Den Haag. In Urk stapte ook schooljeugd in de bussen. Het ‘klimaatspijbelen’, zoals de ouderen het noemen, wordt door de gemeente oogluikend toegestaan.
12/02 12u00  Keuze van Buma voor CDA als middenpartij verrast nietVoor een centrumpartij als het CDA is het moeilijker dan vroeger om zich in het huidige sterk verdeelde politieke spectrum te profileren. De partij zoekt al jaren naar een voor de kiezers duidelijker koers, maar dat valt niet mee.
12/02 12u00  Partners tikje tevredener met relatie als man kostwinner isAls de vrouw het grootste deel van het gezinsinkomen binnenhaalt, is zowel man als vrouw wat minder blij met hun relatie. Andersom is dat niet het geval.
12/02 12u00  Randstad koploper in groene AEXDe Europese beurzen gingen dinsdag opnieuw vooruit. Op het Damrak werden de resultaten van Randstad en Wessanen beloond met stevige koerswinsten. Beleggers waren opgelucht dat een nieuwe shutdown van de Amerikaanse overheid van de baan lijkt en hielden de blik gericht op de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China, die deze week in Peking worden gehouden.
12/02 11u45  OM eist 12 jaar voor doden van vermiste vrouwHet Openbaar Ministerie (OM) eist een celstraf van 12 jaar tegen een 71-jarige man die verdacht wordt van het doden van Ilham Benchelh uit Siddeburen. De vrouw verdween op 10 januari 2010 spoorloos. Zij was toen 36 jaar.
12/02 11u45  Advocaten gooien transcript geheim gesprek met Holleeder op straatDe strafzaak tegen Willem Holleeder kent dinsdag een bijzondere ontwikkeling. De advocaten van de tot levenslang veroordeelde Dino Soerel hebben dinsdag een transcriptie van een jaren geleden opgenomen telefoongesprek tussen misdaadjournalist Peter R. de Vries en Willem Holleeder integraal gepubliceerd.
12/02 11u45  Saudisch staatsolieconcern naar buitenlandHet Saudische staatsolieconcern Saudi Aramco is van plan voor het eerst ook buiten de eigen landsgrenzen op zoek te gaan naar olie en gas. Het grootste olie- en gasbedrijf ter wereld werkt aan een internationale tak voor exploratie en productie. Dat zegt de Saudische olieminister Khalid Al-Falih in een interview met zakenkrant Financial Times.
12/02 11u45  Druk Nederland het best voorbereid op zelfrijdende autoNederland is wereldwijd gezien het best voorbereid op de komst van de zelfrijdende auto. Met een overheidssubsidie van minstens 50 procent zijn er mooie stappen te maken, zelfs in het kleine Nederland.
12/02 11u45  Lerarentekorten lopen opHet aantal vacatures in het onderwijs groeit sterk. In het basisonderwijs zijn de problemen het grootst in de Randstad, maar deze breiden zich de komende jaren uit over de rest van Nederland, maakte uitkeringsinstantie UWV bekend.
12/02 11u45  „Nederland top voor zelfrijdende auto”Nederland is opnieuw het land dat het best is voorbereid op de komst van zelfrijdende auto’s. Dat is de conclusie van adviesbureau KPMG na onderzoek onder 25 landen. Vorig jaar was Nederland ook al de nummer één. Toen keek KPMG naar twintig landen. Achter Nederland is Singapore opnieuw de nummer twee. Nieuwkomer Noorwegen schaart zich in de top drie.
12/02 11u45  Klimatologen winnen ‘Nobelprijs voor Milieu’De Tyler Prize for Environmental Achievement, gekscherend wel de Nobelprijs voor het Milieu genoemd, gaat dit jaar naar Michael Mann en Warren Washington, klimatologen van het eerste uur. Comitévoorzitter Julia Marton-Lefèvre reikte de prijs dinsdag in Los Angeles uit.
12/02 11u45  Zwitserse Zwinglifilm trekt veel bezoekersEen film over het leven van de reformator Zwingli is een succes in Zwitserland. De speelfilm trok de eerste twee weken meer dan honderdduizend bezoekers.
12/02 11u30  Hoge kijkcijfers voor Zwitserse ZwinglifilmEen film over het leven van de reformator Zwingli is een succes in Zwitserland. De speelfilm trok de eerste twee weken meer dan honderdduizend bezoekers.
12/02 11u30  Politieauto in brand na inval hennepkwekerijEen politieauto is maandagavond in Voorburg in brand gestoken terwijl de agenten bezig waren met het ontmantelen van een hennepkwekerij.
12/02 11u30  Biddag in tijden van hoogspanningUrk houdt woensdag de jaarlijkse biddag, terwijl de pulskorvissers in spanning wachten op de besluitvorming in de Europese Unie.
12/02 11u30  Duitsland verbiedt uitgeverijen PKKDuitsland heeft twee uitgeverijen verboden die banden zouden hebben met de verboden Koerdische beweging PKK. De autoriteiten deden dinsdagochtend vroeg invallen bij de organisaties in Noord-Rijnland-Westfalen en Nedersaksen en namen materiaal in beslag.
12/02 11u30  Burgerschap: kans én opdracht voor refoschoolHet gaat niet goed met burgerschapsonderwijs. Toch ligt daar een belangrijke taak voor scholen. Voor reformatorische scholen is dat een kans. Én een opdracht.
12/02 11u15  Geen haaienvinnen meer via DeliverooMaaltijdbezorger Deliveroo brengt geen gerechten meer rond met haaienvinnen erin. Het gaat om in totaal 600 gerechten van 180 restaurants wereldwijd. Deliveroo wil niet meer meewerken aan de „heel nare praktijken” die de haaienpopulatie ook nog eens flink omlaag brengen.
12/02 11u00  Onderzoek onthult misbruik bij Zuidelijke Baptisten VSOngeveer 380 leiders en vrijwilligers van de Southern Baptist Convention zijn de afgelopen 20 jaar beschuldigd van misbruik. Zij zouden 700 slachtoffers hebben gemaakt.
12/02 11u00  Milieuclubs samen in zaak tegen ShellZes milieuorganisaties sluiten zich aan bij de rechtszaak die Milieudefensie vorig jaar heeft aangespannen tegen Shell.
12/02 11u00  Parijs en Berlijn werken aan EU-industrieplanFrankrijk en Duitsland werken aan een plan voor een Europees industriebeleid dat moet leiden tot de vorming van ‘wereldkampioenen’. Nieuwe bedrijven moeten hun krachten kunnen bundelen zonder te worden gehinderd door mededingingsregels die volgens de Franse minister Bruno Le Maire (Economie en Financiën) dringend aan modernisering toe zijn.
12/02 11u00  Boete Rabobank om gebrekkige witwascontrolesDe Nederlandsche Bank (DNB) heeft Rabobank een boete van iets meer dan 1 miljoen euro opgelegd. De toezichthouder constateerde gebreken bij de registratie van klanten, waarmee de bank niet voldeed aan antiwitwasregels. Dat bevestigt een woordvoerder van Rabobank na berichtgeving door de Volkskrant.
12/02 11u00  Sri Lanka zoekt weer naar beulenDe autoriteiten in Sri Lanka zijn dringend op zoek naar twee beulen. De laatste executie in het land vond zo’n 43 jaar geleden plaats, maar president Maithripala Sirisena zei vorige week dat hij de doodstraf voor drugscriminelen binnen twee maanden nieuw leven in wil blazen.
12/02 11u00  ANWB verwacht lange files richting sneeuwDe voorjaarsvakantie die komend weekend in de regio noord begint, veroorzaakt volgens de ANWB lange files naar de sneeuw in Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk.
12/02 11u00  Column (ds. J. Belder): GiftigIn Alblasserdam ontsnapte zaterdag een gifwolk. Het gif was niet giftig. Dus was er geen gevaar voor de volksgezondheid. Wel ramen en deuren dichthouden en niets inademen, luidde het advies. Radio 1 bracht een kleine reportage vanaf de plaats delict. De brandweer „bewaterde” de bron, de tank van een truck, vertelde de reporter. Hij zag hoe de autoriteiten tevreden toekeken, allemaal gehelmd, op één na. Een gasmasker leek mij zinvoller bij zo’n rare wolk. De helmloze droeg een alpino, hoorden we. Mijn vrouw vroeg gelijk waar ik die ochtend was geweest. Niet in Alblasserdam. De wolk trok het land in. Daarna stonk het ook elders uren in de wind. Ongevaarlijk? Ik twijfel.
12/02 10u45  Alleen „een wonder” kan leiders Catalonië redden van lange celstraffenIn Madrid is dinsdag het proces tegen twaalf Catalaanse leiders begonnen. De aanklacht van rebellie wordt alom bekritiseerd, maar ze maken zich geen illusies. Hun hoop is gevestigd op Straatsburg.
12/02 10u45  Emotionele getuigenis weduwen tegen ShellTwee Nigeriaanse echtgenotes van mannen die in 1995 door het toenmalige militaire regime zijn opgehangen, hebben voor de rechtbank in Den Haag een emotionele getuigenis afgelegd over de rol van Shell bij de dood van hun mannen. Esther Kiobel en Victoria Bera vertelden hoe hun echtgenoten veel geld aangeboden kregen om tegen anderen te getuigen, en hoe ze dat hadden geweigerd. De zogeheten Ogoni Negen werden geëxecuteerd na een schijnproces.
12/02 10u45  Man slaat tramconducteur bewusteloos bij halteDe politie is op zoek naar een man die maandagavond een 52-jarige tramconducteur bewusteloos sloeg bij een halte op de Kreekhuizenlaan in Rotterdam. De verdachte van de mishandeling was boos geworden, omdat het hem niet lukte in te checken in de tram.
12/02 10u45  Kamp Amersfoort herstelt originele poortKamp Amersfoort in Leusden herstelt de houten toegangspoort, waardoor 35.000 Nederlandse gevangenen in de Tweede Wereldoorlog het concentratiekamp binnenkwamen. De renovatie van de toegangspoort maakt deel uit van de ingrijpende verbouwing van het kamp, die vrijdag van start gaat.
12/02 10u45  Dubbelrol Máxima lastig voor Jordaanse mediaDe dubbelrol van koningin Máxima is moeilijk uit te leggen. 'Koningin van Nederland arriveert in Amman' kopten Jordaanse media op hun websites na de aankomst van Máxima in het Hasjemitische koninkrijk. 'VN-pleitbezorger aangekomen voor werkbezoek' hadden haar medewerkers veel liever als 'headline' gezien. De nadruk moet op het VN-werk liggen en niet op de titel.
12/02 10u30  Column: Het heilige alledaagseZo, de kinderen liggen op bed. Uitgeput zit je op de bank na een drukke dag werken. Een dag van werk in huis, kinderen naar school brengen, ophalen en eten koken. ’s Nachts weer uit bed om de jongste drinken te geven. Waar blijft de tijd voor jezelf? En voor God?
12/02 10u02  Vissers in Den Haag voor behoud pulsvisserijVissers uit onder meer Urk, Katwijk, Stellendam en Arnemuiden reizen dinsdag met bussen naar Den Haag om te pleiten voor het behoud van de pulsvisserij. De vissers willen dinsdagmiddag onder meer aanschuiven bij het vragenuurtje in de Tweede Kamer, aldus Johan Nooitgedagt, voorzitter van de Nederlandse Vissersbond.
12/02 10u02  Rijk en Kamer ruziën over rekening renovatieHet Rijk en de Tweede Kamer zijn het oneens over de rekening van de renovatie van het Binnenhof. Als de gebouwen straks af zijn, kost het nog tientallen miljoenen om ze weer helemaal klaar te maken voor gebruik. De Kamer en de andere gebruikers van de gebouwen willen dat het Rijk een groter deel van die kosten voor zijn rekening neemt.
12/02 09u46  Bomenkap Amersfoort begint ondanks vastketenactiesOnder luid protest van actievoerders begon een zaagploeg maandagochtend met de kap van 1500 bomen in Amersfoort. „Het is een trieste dag.”
12/02 09u31  Turkije zoekt meer dan 1000 „Gülen-verdachten”Turkse aanklagers hebben arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen 1112 mensen. Zij worden er volgens media in Turkije van verdacht banden te hebben met het netwerk van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen, die door de autoriteiten verantwoordelijk wordt gehouden voor de couppoging in 2016.
12/02 09u31  Nissan geeft winstwaarschuwingHet Japanse autoconcern Nissan Motor waarschuwt dat de winst en omzet in het lopende gebroken boekjaar zwakker zullen uitvallen dan gedacht, vanwege tegenvallende verkopen in China, de Verenigde Staten en Europa. Verder neemt het bedrijf een eenmalige miljoenenlast voor de vermeende belastingfraude van voormalig topman Carlos Ghosn, die al sinds november vastzit in een Japanse cel.
12/02 09u31  Randstad en Wessanen stijgen op DamrakDe aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag met winst begonnen. Ook de andere Europese beurzen openden hoger. Op het Damrak werden de resultaten van Randstad en Wessanen goed ontvangen. Beleggers hielden de blik verder gericht op de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China, die deze week in Peking worden gehouden.
12/02 09u15  Rijksmuseum legt laatste hand aan Alle RembrandtsHet Rijksmuseum toont vanaf vrijdag alle schilderijen, prenten en tekeningen van Rembrandt uit de eigen collectie. Het museum doet dat ter gelegenheid van zijn 350e sterfjaar in 2019.
12/02 09u15  Slachtoffers chroom-6 willen hogere vergoeding dan 7000 euroMedewerkers die op een NS-werkplaats in Tilburg jarenlang zijn blootgesteld aan de kankerverwekkende stof chroom-6 hebben de Tilburgse gemeenteraad maandagavond gevraagd om een schadevergoeding hoger dan 7000 euro.
12/02 08u45  Vernieuwd Kamp Amersfoort houdt bezoekers spiegel voorNationaal Monument Kamp Amersfoort wordt uitgebreid. Volgend voorjaar opent het herinneringscentrum een ondergronds museum, dat bezoekers met een educatief programma aan het denken zet over vooroordelen en morele keuzes.
12/02 08u45  Goed jaar voor luxeconcern KeringHet Franse luxeconcern Kering heeft een uitstekend jaar gedraaid. De omzet ging met ruim een kwart omhoog en de nettowinst verdubbelde zelfs, onder meer door de verkoop van aandelen in Puma. Zonder die verkoop ging de winst met de helft omhoog.
12/02 08u45  GodgeleerdheidPrediker 7:16b
12/02 08u30  Warme zomer raakt reisbedrijf TUIReisbedrijf TUI heeft afgelopen kwartaal last gehad van de buitengewoon warme zomer, die tot in de herfst rekte. Daardoor boekten vooral vakantiegangers in Noord-Europa minder reizen via de Duitse reisorganisatie. Ook had het bedrijf te maken met ongunstige wisselkoerseffecten, onder meer vanwege de zwakte van het Britse pond.
12/02 08u15  Blikjes en tissues rapen langs de dijkBlikjes, flesjes, peuken, koffiebekers, tissues en etensresten. Jaarlijks dumpen we met elkaar in Nederland 50 kiloton afval. Niet alleen in de binnenstad, maar ook in de landelijke gebieden. Veel ervan wordt opgeraapt. Zonder vrijwilligers zou de openbare ruimte verslonzen. „We vinden soms complete zakken of volle tassen.”
12/02 07u45  Randstad voelt vertraging in EuropaUitzendconcern Randstad heeft last van de vertraging van de economische groei in Europa. In het vierde kwartaal van vorig jaar was er slechts een beperkte groei van de omzet en een daling van de winst. Over heel 2018 voerde de onderneming de resultaten wel op.
12/02 07u45  Handelsspanningen raken winst ThyssenKruppHet Duitse staal- en industrieconcern ThyssenKrupp heeft in de afgelopen periode een lager resultaat behaald, mede onder druk van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. Wel wist het bedrijf de omzet en orderontvangst op te voeren. Daarnaast kwam ThyssenKrupp met meer details over de afsplitsing van de Europese staalactiviteiten.
12/02 07u30  Sterjournalist Brazilië komt om door crashDoor een crash met een helikopter in de Braziliaanse stad São Paulo zijn de in Brazilië beroemde journalist Ricardo Boechat en zijn piloot om het leven gekomen. De 66-jarige Boechat was radio- en televisiepresentator bij de zender Bandeirantes. In het verleden werkte hij voor grote Braziliaanse kranten als Jornal de Brasil, O Estado de São Paulo en O Globo.
12/02 07u30  Nikkei toont flink herstelIn Japan, waar beleggers terugkeerden na een lang weekeinde, is de aandelenbeurs dinsdag flink hoger gesloten. Een daling van de Japanse yen bood steun aan de handel na eerdere zware koersverliezen. Daarnaast werd gehoopt op een goed verloop van de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China, die deze week in Peking worden gehouden.
12/02 07u16  Afsluitdijk meerdere nachten afgeslotenDe Afsluitdijk (A7) is de komende twee weken meerdere nachten afgesloten voor het testen van bruggen, meldt Rijkswaterstaat.
12/02 07u16  Renovatie Binnenhof nu al miljoenen duurderDe renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat tientallen miljoenen euro’s meer kosten dan begroot. Het Rijksvastgoedbedrijf - dat over de renovatie gaat - ligt overhoop met de Tweede Kamer over wie de rekening moet betalen.
12/02 07u16  Kamp Amersfoort breidt uit met ondergronds museumNationaal Monument Kamp Amersfoort breidt uit. Volgend voorjaar opent het herinneringscentrum een ondergronds museum, dat bezoekers met een educatief programma aan het denken zet over vooroordelen en morele keuzes.
12/02 06u45  Aantal faillissementen neemt afHet aantal failliet verklaarde bedrijven is afgenomen. In januari zijn er 47 bedrijven minder failliet verklaard dan een maand eerder, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de drie voorafgaande maanden steeg het aantal faillissementen.
12/02 06u45  Dodental bij brand in hotel India loopt opDoor een brand in een hotel in het centrum van de Indiase hoofdstad New Delhi zijn minstens zeventien mensen om het leven gekomen. Een vrouw probeerde met haar kind aan de vlammen te ontsnappen door uit het raam te springen, meldden Indiase media.
12/02 06u15  Minstens negen doden bij brand in hotel IndiaDoor een brand in een hotel in het centrum van de Indiase hoofdstad New Delhi zijn minstens negen mensen om het leven gekomen. Onder de slachtoffers waren zeven mannen en vrouw en een kind, zo liet persbureau ANI weten. De vrouw en het kind probeerden aan de vlammen te ontsnappen door uit het raam te springen, meldden Indiase media.
12/02 06u15  Saunabezoek wint aan populariteitMensen die op zoek zijn naar ontspanning kiezen er steeds vaker om hun stress in de sauna weg te zweten. Vooral Nederlanders die eerder nauwelijks of nooit een sauna bezochten, trokken de afgelopen jaren massaal naar het heteluchtbad, schrijft ABN AMRO in een rapport.
12/02 05u15  Weduwen klagen Shell aan om executies NigeriaVier Nigeriaanse weduwen dagen Shell voor de rechtbank in Den Haag om de executies van hun echtgenoten in 1995. De vrouwen beschuldigen Shell ervan het toenmalige militaire regime te hebben aangezet tot de executies.
12/02 05u15  Klimaatspijbelaars praten met premier RuttePremier Mark Rutte en minister Eric Wiebes (verantwoordelijk voor het klimaat) praten dinsdagavond met een aantal scholieren over het klimaatbeleid. Rutte had eerder al laten weten dat hij graag wil spreken met de klimaatspijbelaars, de scholieren die onder schooltijd voor klimaatmaatregelen demonstreren.
12/02 04u45  Milieuorganisaties samen in zaak tegen ShellZes milieuorganisaties sluiten zich aan bij de rechtszaak die Milieudefensie vorig jaar heeft aangespannen tegen Shell. In een gezamenlijke brief aan Shell stellen de organisaties het olieconcern aansprakelijk voor het aanrichten van wereldwijde klimaatschade.
12/02 04u16  Terreurverdachte ‘De Balie’ voor de rechterDe 33-jarige Syriër die in 2017 ophef veroorzaakte door zijn aanwezigheid in het Amsterdamse debatcentrum De Balie, moet dinsdag voor het eerst voor de rechter in Rotterdam verschijnen. De man wordt verdacht van terroristisch geweld in Syrië.
12/02 04u16  Proces begint tegen separatisten CataloniëHet hooggerechtshof in Madrid begint dinsdag met het proces tegen de separatistische leiders die rond oktober 2017 poogden Catalonië los te weken van Spanje. Negen van de twaalf verdachten zijn aangeklaagd voor rebellie en kunnen tot 25 jaar cel krijgen. De andere drie staan terecht voor ongehoorzaamheid en misbruik van publieke gelden.
12/02 03u15  Onderhandelaars Congres VS akkoord over grensDe Republikeinen en Democraten in het Amerikaanse Congres zijn tot een akkoord gekomen over de financiering van de grensbeveiliging. Volgens de Republikeinse senator Richard Shelby is er een principe-akkoord bereikt door de onderhandelaars uit het Congres.
12/02 02u30  Veel wintersporters zonder sneeuwkettingenEen op de zeven Nederlandse automobilisten die op wintersport gaat, neemt geen sneeuwkettingen mee in de auto. Zes procent van de wintersporters gaat bovendien met zomerbanden op pad richting de sneeuw. Automobilisten riskeren volgens brancheorganisatie Bovag hiermee boetes tot 5000 euro.
11/02 23u15  Minister steunt herstelplan soortenrijkdomEen herstelplan van verscheidene bedrijven, kennisinstituten en maatschappelijke organisaties voor de soortenrijkdom in de Nederlandse natuur, is in Den Haag in vruchtbare aarde gevallen. Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) wil meehelpen, schrijft ze aan de Tweede Kamer.
11/02 23u15  Brussel en Londen praten komende dagen verderDe brexitonderhandelaars van de EU en het Verenigd Koninkrijk zijn na een werkdiner van twee uur in Brussel overeengekomen „de discussies de komende dagen voort te zetten”. Dat zei EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier na zijn ontmoeting met zijn Britse tegenhanger Stephen Barclay.
11/02 22u30  Kleine uitslagen op Wall StreetDe Amerikaanse aandelenbeurzen zijn maandag dicht bij huis gebleven. Beleggers namen een afwachtende houding aan in aanloop naar de nieuwe handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China, die later deze week in Peking worden gehouden.
11/02 22u15  Vossius Gymnasium dinsdag dicht door brandHet Vossius Gymnasium aan de Messchaertstraat in Amsterdam houdt dinsdag de deuren gesloten wegens een uitgebroken brand op maandag. Dat bekent een vrije dag voor de ruim 800 leerlingen van de school.
11/02 22u00  Havenbond twist met FNV over AOW-leeftijdVakbond FNV Havens is het niet eens met het AOW-standpunt van het centrale bestuur van FNV. Daarom organiseert de havenbond een referendum onder de eigen achterban. Ook komt er in maart een stakingsdag in de havensector om een vuist te maken tegen de stijging van de AOW-leeftijd.
11/02 21u45  Ruimtevaartbedrijf Mars One deels bankroetHet Nederlandse ruimtevaartbedrijf Mars One blijkt deels failliet. De rechter in het Zwitserse Bazel heeft de commerciële tak Mars One Ventures halverwege januari bankroet verklaard.
11/02 21u30  Geen tweede slachtoffer na botsing met treinDoor de botsing tussen een busje en een trein op een onbewaakte overweg in het Limburgse Beesel is geen tweede slachtoffer gevallen, meldt de politie. De 29-jarige bestuurder uit Helmond raakte gewond en is naar het ziekenhuis overgebracht.
11/02 21u15  Geen levensteken van Noorse miljonairsvrouwDe familie van een verdwenen Noorse miljonairsvrouw heeft opnieuw contact gehad met haar vermoedelijke ontvoerders. Maar er is tot dusver geen enkel bewijs geleverd dat de 68-jarige Anne-Elisabeth Falkevik Hagen nog in leven is. Dat heeft de politie maandag gezegd. Advocaat Svein Holden voegde eraan toe dat er pas met de kidnappers wordt onderhandeld als een levensteken van haar is ontvangen.
11/02 21u00  Politie zoekt slachtoffer na botsing met treinDe politie zoekt na een botsing tussen een busje en een trein op een onbewaakte overweg in Beesel (Limburg) naar een mogelijk tweede slachtoffer. Door de botsing op de Bussereindseweg raakte de bestuurder gewond. Medisch personeel van een traumahelikopter heeft het slachtoffer gestabiliseerd. De man zou gezegd hebben dat er nog een tweede persoon in het busjes zat.
11/02 20u45  Brand in bijgebouw Vossius GymnasiumDe brand die maandagavond uitbrak in het Vossius Gymnasium aan de Messchaertstraat in Amsterdam woedt in een bijgebouw dat dienst doet als kantine. In het hoofdgebouw van de school is geen brand, zegt een woordvoerder van de brandweer.
11/02 20u30  Aanpak buitenlands geld voor moskee lastigHet is lastig om paal en perk te stellen aan geldstromen vanuit onvrije landen naar moskeeën in Nederland, zoals afgesproken in het regeerakkoord. Alleen al de vraag welke landen als onvrij kunnen worden bestempeld, is niet eenvoudig te beantwoorden.
11/02 20u30  Hoekstra: goed gesprek over KLM met Le MaireMinister Wopke Hoekstra van Financiën heeft in Brussel „een constructief” gesprek gevoerd met zijn Franse collega Bruno Le Maire over het „grote belang van KLM”. Hij zei dat na afloop van het bilaterale overleg in de marge van de Eurogroepvergadering. Hoekstra noch Le Maire wilde op de inhoud ingaan.
11/02 20u15  Veldslag met Arnhems OorlogsmuseumTerwijl tal van vooral Duitse memorabilia het Arnhems Oorlogsmuseum 40-45 binnenrollen, wordt er op de achtergrond een papieren ‘Slag om Arnhem’ geleverd, met uitsluiting van het museum als inzet.
11/02 20u15  Grote brand bij Vossius Gymnasium AmsterdamBij het Vossius Gymnasium aan de Messchaertstraat in Amsterdam woedt een grote brand, zo bevestigt een woordvoerder van de brandweer. Volgens hem zijn verscheidenee blusvoertuigen opgeroepen om de brand te bestrijden.
11/02 19u30  Legerhelikopter stort neer in IstanbulDoor het neerstorten van een legerhelikopter in Istanbul zijn maandag vier militairen om het leven gekomen. Ze overleden in een ziekenhuis aan hun verwondingen, zei de gouverneur van de stad Ali Yerlikaya op de plek van het ongeluk in het district Cekmeköy, in het Aziatische deel van de Turkse metropool.
11/02 19u15  Erdogan is in Syrië binnenkort aan Rusland overgeleverdDe Turkse president Erdogan heeft lang geprobeerd Rusland en de VS rond Syrië tegen elkaar uit te spelen. Met het vertrek van de Amerikanen is de Erdogan echter aan Moskou overgeleverd.
11/02 19u00  DNB-directeur in bestuur SASB FoundationDirecteur Else Bos van De Nederlansche Bank (DNB) treedt toe tot het bestuur van de Sustainability Accounting Standards Board Foundation (SASB Foundation). Dat is een organisatie die zich bezighoudt met richtlijnen voor boekhouden op het gebied van duurzaamheid.
11/02 18u30  Kritiek Justitie op advocaat in zaak schermutseling KruiningenJustitie is kritisch op een vrijdag verspreide persverklaring van advocaat René de Groot, raadsman van twee directeuren van Sinke Transport in Kruiningen.
11/02 18u30  „Impact epilepsie op leven is groot”Ruim 36 jaar lijdt Madeleine van Kan (48) uit Geleen aan epilepsie. De aandoening heeft veel impact op haar leven en dat van haar naasten. Helemaal aanvalsvrij wordt ze waarschijnlijk nooit.
11/02 18u30  NVWA vreest lange wachtrij bij no-dealbrexitDe Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) roept ondernemers op zich tijdig aan te melden bij haar administratieve systemen vanwege de brexit. De voedselwaakhond vreest een lange wachtrij als veel bedrijven zich vanwege een no-dealbrexit pas op het laatste moment aanmelden.
11/02 18u15  Pompeo: Moordzaak Khashoggi houdt VS bezigDe Amerikaanse regering gaat door met het onderzoek naar de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo maandag beloofd tijdens zijn bezoek aan Hongarije. „Amerika verstrekt geen alibi voor moord”, aldus Pompeo. Hij voegde eraan toe dat de VS meer zullen ondernemen om iedereen die schuld heeft aan de dood van Khashoggi ter verantwoording te roepen.
11/02 17u45  Duitser rijdt 130 km te hard in ZwitserlandEen 34-jarige Duitser dreigt een Zwitserse cel in te gaan wegens te hard rijden. Hij raasde in de buurt van Frauenfeld met 249 kilometer per uur over de A7, zei een politiewoordvoerder maandag. Ter plaatse is maximaal 120 toegestaan.
11/02 17u30  Dertig bezetters P.C. Hoofthuis beboetDertig personen hebben een boete gekregen voor hun rol bij de bezetting van universiteitsgebouw het P.C. Hoofthuis in Amsterdam. De politierechter oordeelde dat de bezetters, van wie het merendeel studenten, 150 euro moeten betalen voor hun actie op 28 september vorig jaar.
11/02 17u30  Minister: Merwedebrug was nog veilig genoegNederland is niet aan een ramp ontsnapt omdat de Merwedebrug bij Gorinchem in 2016 bijna op instorten zou hebben gestaan. Als een brug niet meer aan het vereiste veiligheidsniveau voldoet, betekent dat niet dat de brug ook daadwerkelijk bezwijkt.
11/02 17u15  DNB-baas wil meer aandacht voor huurwoningenDe vrije huursector is de afgelopen decennia te veel een „ondergeschoven kindje” geweest in het Nederlandse woningmarktbeleid. Dat stelt president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB). In een speech hamerde het centralebankhoofd er maandag op dat er meer aandacht nodig is voor vrije huurwoningen.
11/02 17u15  Defensiepersoneel: ook vergoeding chroom-6Werknemers van Defensie die hebben blootgestaan aan de kankerverwekkende stof chroom-6 willen dezelfde schadevergoeding als mensen die in Tilburg met deze stof hebben gewerkt. Dat zegt letselschadespecialist Yme Drost namens driehonderd cliënten na een bericht hierover van de NOS.
11/02 17u15  Bulgarije onderzoekt link gifmoord SkripalBulgarije onderzoekt of er verband is tussen de moordpoging op de voormalige Russische dubbelspion Sergei Skripal in 2018 in Engeland en de vergiftiging van een wapenhandelaar in Sofia drie jaar eerder. In beide gevallen is mogelijk gebruik gemaakt van het dodelijke zenuwgas novitsjok.
11/02 16u45  Chinese masseuses gepakt voor illegaal werkBij een controle van de Inspectie SZW zijn in Amsterdam vijf Chinese masseuses tegen de lamp gelopen. Vier vrouwen waren illegaal in Nederland en de vijfde had geen werkvergunning. Ze zijn overgedragen aan de politie, laat de inspectie weten.
11/02 16u45  Verdachten roofmoord vrouw (85) ontkennenEen 44-jarige man en 35-jarige vrouw die verdacht worden van de gewelddadige roofmoord op de hoogbejaarde Ans van der Meer uit Den Haag in 2017, blijven hun betrokkenheid stellig ontkennen. Ook zeggen ze niets te maken te hebben met een woningoverval op een gehandicapt echtpaar, een jaar eerder.
11/02 16u45  Vissers naar Tweede Kamer om dreigend verbod pulsvisserijVissers uit verschillende delen van het land gaan dinsdag „met bussen vol” naar Den Haag om de noodklok te luiden over het dreigende verbod op de pulsvisserij.
11/02 16u45  Eurogroep nomineert Ier voor directie ECBDe Eurogroep draagt de Ier Philip Lane voor als directielid van de Europese Centrale Bank (ECB) in Frankfurt. Dat zijn de ministers van Financiën van de eurozone over de „hoog opgeleide, ervaren” 49-jarige gouverneur van de Ierse centrale bank overeengekomen.
11/02 16u30  Henk Schaafsma (71): Met bezieling in beweging blijvenMensen willen helpen om beter te communiceren, is zijn grootste drijfveer om te blijven werken. Henk Schaafsma (71) uit Kampen is nog steeds actief als mediator en begeleider van predikanten. Daarnaast blijft de vroegere leraar bewegingsonderwijs mentaal in beweging. „Dat houdt mij gezond.”
11/02 16u15  Koningin Máxima begint aan werkbezoek in JordaniëKoningin Máxima is maandagmorgen in Amman begonnen aan haar tweedaagse VN-werkbezoek aan Jordanië.
11/02 16u00  Wall Street opent in de plusDe aandelenbeurzen in New York zijn maandag hoger geopend. Daarmee volgt Wall Street het voorbeeld van de markten in China en Europa. Beleggers kijken onder meer uit naar de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China, die later deze week in Peking worden gehouden. De tijdelijke wapenstilstand in het handelsconflict loopt op 1 maart af.
11/02 16u00  Edwin Visser directeur programma’s bij ZOAEdwin Visser (44) wordt de nieuwe directeur programma’s bij de christelijke hulporganisatie ZOA. Hij volgt Arco van Wessel op, die per 1 maart directeur wordt van de evangelische school de Passie in Utrecht.
11/02 15u45  Door liefde verarmde Londenaar schadeloosEen door liefde voor een Bulgaarse vrouw verblinde Londense zakenman moet van de rechter het aan haar gegeven geld terugkrijgen. De 37-jarige vrouw, Manuela Radeva, moet circa 207.000 euro terugbetalen aan de 20 jaar oudere verliefde gever, olie- en gasconsultant Marcel Kooter.
11/02 15u45  Zuid-Korea vervolgt voormalige hoogste rechterDe voormalige voorzitter van het Zuid-Koreaanse hooggerechtshof moet zelf plaatsnemen in het beklaagdenbankje. Justitie verdenkt Yang Seung-tae onder meer van grootschalig machtsmisbruik, berichten Zuid-Koreaanse media.
11/02 15u30  OM eist 14 jaar cel en tbs moord ex-vriendinHet Openbaar Ministerie (OM) wil dat de Schiedammer Gilroy de J. (33) een celstraf krijgt van veertien jaar en tbs met dwangverpleging wegens het doodsteken van zijn 21-jarige ex-vriendin Graciëla Gomes Rodrigues uit Rotterdam. De verdachte zou het niet hebben kunnen verkroppen dat Graciëla bij hem weg was gegaan. Hij zou haar tijden lang hebben lastiggevallen en met de dood hebben bedreigd, zo hebben haar familieleden verklaard. Het slachtoffer werd dood gevonden in het water bij de Krabbeplas in Vlaardingen.
11/02 15u15  Koninklijk paar bezoekt Vrije Hanzestad BremenDe koning en de koningin zijn op 6 maart op werkbezoek in de Duitse deelstaat Vrije Hanzestad Bremen. Ook minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) is daar dan, ze leidt er een economische missie op de terreinen ruimtevaart en windenergie op zee.
11/02 15u15  Jonge pulsvisser gaat liever bidden dan actievoerenMaandagmorgen 7 uur. De jonge Urker visserman Auke van Slooten (26) haalt met zijn ‘kotterbusje’ de bemanning van de NG 12 ‘Prins Maurits’ op. Met zes man sterk rijden ze in een fors tempo naar Harlingen. Vandaag staat er onderhoud op het programma.
11/02 15u00  Noordelijke omroepen gaan samenwerkenDe regionale omroepen RTV Oost, RTV Drenthe, RTV Noord en Omrop Fryslân gaan samenwerken op het gebied van onderzoeksjournalistiek. Minister Arie Slob (Media) was bij het officiële begin van het samenwerkingsproject en zei dat hij hoopt dat meer regionale omroepen dit voorbeeld volgen. „Dit is precies het voorbeeld van de samenwerking tussen regionale omroepen, zoals ik voor ogen heb”, aldus de minister.
11/02 14u45  Turkse regering gaat in groentenDe Turkse regering gaat groenten verkopen. In een poging de stijging van de prijzen van levensmiddelen af te remmen, levert de staat op talrijke verkooppunten goedkope groenten aan de burgers.
11/02 14u45  Hof legt 24 jaar op voor moord op bejaardeHet gerechtshof in Den Bosch heeft een 38-jarige man 24 jaar celstraf opgelegd voor de moord op een 86-jarige man uit het Zeeuwse Axel. De veroordeelde had eerder 25 jaar cel gekregen. Tegen die uitspraak was hij in beroep gegaan.
11/02 14u45  Topambtenaar betaalt deel toelage terugTopambtenaar Henk Brons betaalt een deel van de buitenlandvergoeding terug die hij kreeg terwijl hij een functie had in Nederland en hier woonde. De financiële waakhond van het Rijk concludeert dat er in het geval van Brons bij het betrokken ministerie van Binnenlandse Zaken niet goed is toegezien op de hele gang van zaken. De ambtenaar zelf treft geen blaam.
11/02 14u30  Gratis geld komt student duur te staanStuderen is schulden maken. Wat betekent het leenstelsel voor studenten? Feest voor de flierefluiter, die de staat gebruikt als pinautomaat. Stress voor wie piekert over de toekomst. En hard werken voor iedereen. De strijd met de politiek is in ieder geval nog niet gestreden.
11/02 14u15  Mogelijk vervroegde verkiezingen SpanjeDe Spaanse sociaaldemocratische premier Pedro Sánchez denkt over vervroegde verkiezingen half april. Zijn minderheidsregering dreigt er woensdag in een stemming in de Spaanse Tweede Kamer niet in te slagen de begroting voor 2019 aangenomen te krijgen. Spaanse media meldden dat hij dan over een week het parlement laat ontbinden.
11/02 14u00  Cambodja dreigt voordelen EU te verspelenDe EU eist dat Cambodja de „ernstige tekortkomingen” op het gebied van fundamentele mensenrechten en de rechten van werkenden aanpakt. De Europese Commissie is een procedure begonnen die ertoe kan leiden dat de gunstige invoertarieven voor het land worden geschrapt als er niet snel actie wordt ondernomen.
11/02 14u00  Spannende week voor pulsvissersEen Europees verbod op pulsvissen lijkt onafwendbaar. Wanneer de 79 Nederlandse kotters die platvis vangen met behulp van elektrische schokjes ermee moeten stoppen is echter nog onzeker.
11/02 13u45  Politiebonden tevreden over opkomst bij actieTussen de 250 en 300 politieagenten hebben maandagochtend in Den Haag actiegevoerd tegen de pensioenmaatregelen van het kabinet-Rutte. De agenten blokkeerden de toegang tot het gebouw van werkgeversorganisatie VNO-NCW. Ook bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en op de Koekamp bij het Malieveld demonstreerden agenten.
11/02 13u30  Expeditie zoekt verloren schip ShackletonEen expeditie die het verloren schip wil terugvinden van ontdekkingsreiziger Ernest Shackleton, is gearriveerd op de zoeklocatie op de Weddellzee bij Antarctica. Onderzoekers speuren daar met een onbemande duikboot naar het wrak van de Endurance, bericht de BBC.
11/02 13u30  Celstraf voor plukken Antwerpse vrouwenEen 26-jarige man uit Leeuwarden is in België veroordeeld voor het bestelen van acht vrouwen uit Antwerpen die hij het hof had gemaakt. De rechtbank in Antwerpen legde Mohamed L. drie jaar cel op. Hij moet de slachtoffers 48.000 euro terugbetalen.
11/02 13u15  Nederlander: Cyberaanvallen grotere dreiging dan klimaatverandering en ISCyberaanvallen door andere landen vormen voor Nederlanders de grootste dreiging in de wereld. Bijna driekwart vindt digitale oorlogsvoering een groot gevaar. Zo'n drie jaar geleden was dat ongeveer de helft. Verder maken Nederlanders zich veel zorgen over klimaatverandering (70 procent) en Islamitische Staat (67 procent). Ongeveer een kwart van de Nederlanders is bezorgd over de wereldeconomie.
11/02 13u15  Amsterdam pakt ‘drugseconomie’ aanDe vermenging van de onderwereld met de bovenwereld als gevolg van de florerende ‘drugseconomie’ in Amsterdam nadert een kritisch punt. De driehoek van gemeente, politie en Openbaar Ministerie (OM) zet zich de komende tijd extra in om deze zogenoemde ondermijning tegen te gaan. De aanpak is gericht op het doorsnijden van criminele financiële stromen en het in kaart brengen van partijen die dienstverlenend zijn aan criminele netwerken.
11/02 13u00  Verdachte Krabbeplasmoord: zij stak mij eerstDe 33-jarige Gilroy de J. uit Schiedam heeft bekend dat hij zijn ex-vriendin Graciela heeft gedood, maar volgens hem stak zij hém eerst. De J. staat maandag voor de rechter voor de gewelddadige dood van de 21-jarige Rotterdamse. Zij kwam september 2017 door zestien messteken om het leven, haar lichaam werd gevonden in de Krabbeplas in Vlaardingen.
11/02 13u00  Exposities in Hoorn over 400 jaar BataviaDit jaar is het 400 jaar geleden dat Batavia werd gesticht, het handelscentrum van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) in Azië. Daar staan het Westfries Museum en het bijbehorende VOC-museumschip de Halve Maen in Hoorn dit seizoen bij stil. Het museum lanceert op 30 mei Batavia 1627 VR, een nieuw virtual reality-programma. Verder is er vanaf 10 februari de expositie Indisch Palet, met Indische kunst, met meer dan vijftig kunstwerken van bijna twintig kunstenaars.
11/02 13u00  OM eist tot 26 jaar voor ‘vergismoord’ UtrechtHet Openbaar Ministerie (OM) heeft in de zaak rond de Utrechtse ‘vergismoord’ gevangenisstraffen geëist tot 26 jaar. De 31-jarige Hakim Changachi werd op 12 januari 2017 voor zijn woning aan de Faustdreef in Utrecht-Overvecht doodgeschoten. Volgens het OM zijn Guyno O. (26) en Ferrel T. (32) verantwoordelijk voor deze liquidatie. Zij hoorden allebei 26 jaar eisen.
11/02 13u00  Vrouw (76) zwaargewond, doorrijder Renswoude gezochtDe politie is op zoek naar een automobilist die zondag een 76-jarige vrouw aanreed op een zebrapad in de Dorpsstraat in Renswoude (provincie Utrecht). De vrouw raakte ernstig gewond. De bestuurder van de auto die haar aanreed ging er met hoge snelheid vandoor.
11/02 12u45  Monteur sleutelt dronken aan vliegtuigEen vliegtuigmonteur is opgepakt op het vliegveld van Maastricht. Tijdens het werk bleek dat hij dronken was. De man, een 40-jarige Rus, kreeg een boete van 2300 euro.
11/02 12u30  Zwaan gered uit bovenleiding in HoofddorpDe brandweer heeft maandag een zwaan gered die verstrikt was geraakt in de bovenleiding op het station in Hoofddorp.
11/02 12u00  Geen harde acties door vissersEr komen geen harde acties van de Nederlandse pulsvissers. Ondanks de dreiging dat de Europese instellingen woensdag tot een algeheel verbod op elektrisch vissen zullen besluiten.
11/02 12u00  Vijfsterrenbeweging gehalveerd in AbruzzenDe eurosceptische protestpartij M5S (Vijfsterrenbeweging) is in Midden-Italië bij regionale verkiezingen gehalveerd. Bij de stembusgang in de Abruzzen kreeg de M5S, die in Rome in de centrale regering zit, nog 20 procent van de stemmen. Bij de vorige verkiezing was dat nog 40 procent.
11/02 11u45  Eind dit jaar duidelijkheid voor asielkinderenAan het eind van het jaar moeten alle asielkinderen die voor een (her)beoordeling in aanmerking komen duidelijkheid over hun lot hebben. Daarnaar streeft de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in elk geval. Het gaat om een groep van naar schatting zevenhonderd kinderen.
11/02 11u45  Dirk Luijmes reist door de gouden eeuw van het harmoniumHij was op slag verliefd toen hij op een Frans harmonium speelde. „Zo’n instrument ademt en zingt”, zegt Dirk Luijmes. Hij laat dit horen op zijn 4-cd-box ”Harmonium Atlas”. In volkse Balkanmuziek en Franse romantiek.
11/02 11u45  Bisschop De Korte krijgt lang applaus op CDA-congresDe rooms-katholieke bisschop van het bisdom Den Bosch heeft het maar druk met de politiek. Hield hij vorig najaar een opening tijdens het congres van de ChristenUnie, afgelopen zaterdag opende dezelfde bisschop het CDA-congres dat bijeenkwam op een troosteloos industrieterrein in Amsterdam-Noord.
11/02 11u45  Verdachte afwezig bij moordzaak zonder lijkHoewel de verdachte niet aanwezig is, heeft de rechtbank in Groningen maandag toch een begin gemaakt met de behandeling van een langlopende moordzaak zonder lijk. Het Openbaar Ministerie denkt dat de 71-jarige Kasem M. in 2010 Ilham Benchelh uit Siddeburen heeft vermoord. De vrouw was in januari plotseling verdwenen. Zij en M. lagen in een scheiding.
11/02 11u30  Asia Bibi mag Pakistan nog niet verlatenDe van godslastering vrijgesproken Asia Bibi zit nog vast in Pakistan. De Pakistaanse christen is naar een nieuwe „beveiligde ruimte” overgebracht, maar mag het land nog niet verlaten.
11/02 11u30  Nog twee weken voor aanvraag kinderpardonKinderen die in aanmerking willen komen voor het kinderpardon, hebben nog twee weken om een aanvraag in te dienen. De zogenaamde Afsluitingsregeling verdwijnt 25 februari definitief.
11/02 11u30  Kimon zonder krasje uit protesten Guinee-BissauEen protestmars van studenten in Bissau (hoofdstad van Guinee-Bissau) liep vrijdag uit op hevige onlusten. Veldwerker Gerda Klaver zat in het oog van de storm.
11/02 11u30  Stichting Balkanzending constateert openheid onder Roma voor EvangelieDe oproep om God te zoeken is weliswaar echt, maar niet bedoeld als een cursus zelfredzaamheid. Voor ieder mens, zowel in Nederland als op de Balkan, geldt dat geen mens vanuit zichzelf God zoekt, aldus ds. C. L. Onderdelinden.
11/02 11u30  Dode bij overval Amerikanen in DuitslandBij een uit de hand gelopen overval op de woning van een Amerikaans gezin in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts is mogelijk een van de daders om het leven gekomen. De politie meldt dat iemand is overleden, maar zoekt nog uit of die persoon ook daadwerkelijk betrokken was bij het incident.
11/02 11u30  ACM let op energiecontracten zzp’ersDe Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat scherper toezien op energiecontracten voor kleine zelfstandigen. De toezichthouder krijgt sinds een jaar steeds meer signalen dat zzp’ers worden benaderd door energiebedrijven met zakelijke contracten, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving in het AD. Die zijn lucratiever voor energieleveranciers en bieden minder bescherming voor zzp’ers dan consumentencontracten.
11/02 11u15  Provincies hebben meer dan alleen emotionele waardeDe laatste jaren is er veel discussie over het nut van de provincie. Soms wordt zelfs gepleit voor afschaffing van deze bestuurslaag. Het overzicht dat de provincie heeft, biedt echter meerwaarde.
11/02 11u00  Brexitzorgen drukken op Britse economieDe naderende brexit heeft duidelijk zijn weerslag op de Britse economische groei. Volgens het Britse statistiekbureau was in het vierde kwartaal van 2018 sprake van een groeivertraging tot 0,2 procent op kwartaalbasis, tegen een groei van 0,6 procent in de vorige meetperiode. Het gaat daarbij om voorlopige cijfers.
11/02 10u45  Nederland neemt onterecht voorschot op Palestijnse staatPalestijnse Nederlanders hoeven straks niet langer op te geven dat ze in Israël of een „onbekend land” zijn geboren. Staatssecretaris Raymond Knops komt deze gewetensbezwaarde burgers namelijk tegemoet. Zij mogen voortaan in de basisregistratie personen (BRP) laten optekenen dat ze in de Gazastrook of op de Westelijke Jordaanover ter wereld zijn gekomen.
11/02 10u45  Patiënt vaak geweigerd bij nieuwe huisartsPatiënten die een nieuwe huisarts zoeken worden regelmatig onterecht geweigerd, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). „Patiënten moeten vrij zijn in hun keuze voor een huisarts. Onderlinge afspraken tussen huisartsen die overstappen belemmeren, zijn verboden”, aldus de toezichthouder.
11/02 10u30  Australië trekt portemonnee voor onderzeeërsAustralië laat twaalf onderzeeërs bouwen en heeft daarvoor een „strategisch partnerschap” gesloten met Frankrijk. Daar gaat de onderneming Naval Group voor de bouw van de duikboten zorgen. Met het project is omgerekend 31,3 miljard euro gemoeid. De Australische premier Scott Morrison zei maandag dat dit in vredestijd de grootste investering van Australië in defensie ooit is.
11/02 10u30  Thaise prinses kan geen premier wordenPrinses Ubolratana kan geen premier van Thailand worden. De kiescommissie haalde maandag definitief een streep door haar politieke ambities. Leden van de koninklijke familie staan volgens dat orgaan „boven de politiek” en mogen daarom geen politieke functies bekleden.
11/02 10u30  Dankdienst na einde kerkasiel voor Armeens gezin TamrazyanMet een „dankdienst en slotfeest” heeft de protestantse gemeente Den Haag zondagmiddag stilgestaan bij het einde van het kerkasiel voor het Armeense gezin Tamrazyan.
11/02 10u30  Weer treinen in Breda na grote storingHet treinverkeer van en naar Breda is maandagochtend weer op gang gekomen na een grote sein- en wisselstoring.
11/02 10u15  Middenpartij CDA blijft naar rechts kijkenHet CDA gaat zich weer profileren al middenpartij. Die boodschap klonk zaterdag door tijdens het CDA-congres in Amsterdam. Maar om kiezers te winnen, blijft de partij wel naar rechts kijken.
11/02 10u15  Woorden ontmaskeren tijdens studiedag kinderboekenschrijvers„Sommige mensen zijn zo verward met schrijven, dat het lijkt alsof ze een emmer gedachten op papier kwakken. Schrijven betekent in de eerste plaats dat je de taal in je macht moet hebben.”
11/02 10u00  „Rabobank grote financier bio-industrie”De Rabobank is ondanks zijn groene pr een grote financier van de megastallen en andere projecten in de bio-industrie. Dat meldt Greenpeace na onderzoek naar de investeringen van de bank in de vee-industrie. De bank zou daardoor bijdragen aan klimaatverandering, schade aan de natuur, stank en dierenleed. Volgens Rabobank is het beleid „een stuk genuanceerder” dan hoe Greenpeace het doet voorkomen.
11/02 10u00  In ’t Hooge Nest gaven in de Tweede Wereldoorlog twee Joodse zussen leiding aan het verzetJournaliste Roxane van Iperen kreeg met de aankoop van ’t Hooge Nest een bijzonder huis in handen. In de Gooise villa gaven twee Joodse zussen in de Tweede Wereldoorlog leiding aan het verzet. Tot ze werden verraden. Een ongebruikelijk onderduikverhaal.
11/02 10u00  Man gewond geraakt bij vermoedelijke overvalEen 39-jarige man is zondagavond laat gewond geraakt bij een vermoedelijke woningoverval in het Drentse Drouwenerveen (gemeente Borger-Odoorn). Volgens de politie is er veel geweld gebruikt, maar is nog onduidelijk wat er precies is gebeurd is en of er iets is buitgemaakt.
11/02 10u00  AEX klimt aan begin drukke weekDe Amsterdamse aandelenbeurs won maandag terrein. Ook de andere Europese beurzen toonden herstel na de verliesbeurt op vrijdag. Beleggers maakten zich op voor een drukke cijferweek. Op het Damrak bleef het maandag nog rustig aan het cijferfront. Verder werd uitgekeken naar de nieuwe handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China.
11/02 09u45  Agenten blokkeren toegang gebouw VNO-NCWEnkele tientallen demonstrerende politieagenten blokkeren maandagochtend de toegang tot het gebouw van werkgeversorganisatie VNO-NCW in Den Haag. De actie is onderdeel van hun protest tegen het mislukken van de pensioenonderhandelingen.
11/02 09u45  „Woningtekort groter dan gedacht”Het woningtekort in Nederland is sneller opgelopen dan gedacht. Er zijn momenteel 263.000 woningen te weinig, stellen Capital Value en ABF Research op basis van eigen onderzoek. Vorig jaar gingen ze er nog van uit dat het woningtekort in 2021 zou pieken met een bouwachterstand van 235.000 woningen.
11/02 09u45  Conferentie LCJ en HJW: „Trots Babel heeft niet het laatste woord”„De kern van het Bijbelboek Jesaja is: de Heere redt. Op alle terreinen van het leven. Alleen Hij is machtig. Babel heeft niet het laatste woord”, stelde drs. M. A. Buitink-Heijblom zaterdag in een lezing op de interkerkelijke Bijbelstudieconferentie 30+ in Wijk aan Zee.
11/02 09u45  Topmanagers KLM bezorgd over koersLeidinggevenden van luchtvaartmaatschappij KLM maken zich grote zorgen over de koers van moederbedrijf Air France-KLM. In een brandbrief van KLM-topmanagers aan de raad van commissarissen van Air France-KLM spreken ze hun zorgen uit over recente ontwikkelingen. Een belangrijk punt is de gewenste herbenoeming van KLM-baas Pieter Elbers wiens termijn bijna afloopt.
11/02 09u30  Bezield spreken met PowerPointZo’n van boven neervallende pijl. Zo’n woordje dat drie keer om z’n as draait voor het eindelijk onder aan het scherm landt. Plaatjes waar je pijlen in en uit kunt laten vliegen. En balkjes en cijfers die je een voor een in een grafiekje kunt laten verschijnen en verdwijnen.
11/02 09u30  AEX opent met winstDe Amsterdamse aandelenbeurs is maandag met winst geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen hoger. Beleggers maakten zich op voor een drukke cijferweek. Op het Damrak bleef het maandag nog rustig aan het cijferfront. Verder werd uitgekeken naar de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China later deze week.
11/02 09u15  GL en D66 voor hoger grondwaterpeil veengebiedHet grondwaterpeil in veengebieden moet omhoog. Zo willen regeringspartij D66 en oppositiepartij GroenLinks de uitstoot van CO2 terugdringen en schade aan funderingen van huizen beperken.
11/02 09u00  Zitplaatszoeker van NS op meer treinenReizigers kunnen op meer treinen gebruik maken van de zogenaamde zitplaatszoeker. Met een app is aan de hand van de kleuren groen, geel of oranje te zien hoe groot de kans op een zitplaats is en in welk rijtuig ze te vinden zijn.
11/02 09u00  Man doodgeschoten in OssIn Oss is maandagochtend een man doodgeschoten. Dat gebeurde in de Anna Bijnsstraat in die plaats.
11/02 08u45  Voortaan winkelnaam op afschriften RabobankRabobank meldt voortaan bij afrekeningen meteen de winkelnaam waar een aankoop is gedaan, als die winkel gebruikmaakt van Rabo’s online betaalservice. Dat meldt de Consumentenbond naar aanleiding van klachten bij het Meldpunt Onbegrijpelijke namen op bankafschriften.
11/02 08u30  Ds. W. M. de Bruin neemt beroep aan naar hervormd BleiswijkDs. W. M. de Bruin, predikant van de hervormde wijkgemeente 1 te Stolwijk, heeft het beroep aangenomen dat de hervormde wijkgemeente Dorpskerk te Bleiswijk op hem had uitgebracht.
11/02 08u30  Geen treinen van en naar BredaDoor een grote sein- en wisselstoring rijden er maandag geen treinen van en naar Breda.
11/02 08u30  Persoon neergeschoten in OssIn Oss is maandagochtend een persoon neergeschoten. Dat gebeurde in de Anna Bijnsstraat in die plaats.
11/02 08u30  Ds. Mulder neemt afscheid van gg ZoetermeerDs. G. W. S. Mulder heeft zondagavond afscheid genomen van de gereformeerde gemeente in Zoetermeer.
11/02 08u30  Recordaantal overstappers energieleverancierDoor de stijgende energiekosten stappen Nederlanders massaal over van energieleverancier. Vorig jaar is een recordaantal van 1,4 miljoen Nederlanders overgegaan naar een andere maatschappij , zo bevestigde de Autoriteit Consument en Markt (ACM) een bericht van het AD. Dat betekende een stijging van 7,7 procent in vergelijking met een jaar eerder.
11/02 08u15  Niet te wijsPrediker 7:16
11/02 08u15  Franse toerist opgepakt om dronevlucht MyanmarEen Franse toerist is opgepakt omdat hij een drone liet vliegen bij het Myanmarese parlement in Naypyidaw. De 27-jarige man riskeert een gevangenisstraf van drie jaar, zegt een lokale politiefunctionaris.
11/02 08u00  Personeel financiële sector welkom in onderwijsHet moet voor personeel van banken en verzekeraars eenvoudiger worden om zich te laten omscholen tot leraar om daarmee ook het lerarentekort aan te pakken. Vertegenwoordigers uit de financiële sector, lerarenopleidingen en werkgevers in het onderwijs ondertekenen daarvoor maandag een convenant in het bijzijn van minister Arie Slob van onderwijs.
11/02 08u00  Werkgevers willen pensioenoverleg hervattenWerkgeversorganisatie VNO-NCW roept de vakbonden op snel weer om de tafel te komen voor pensioenonderhandelingen. Dat schrijft de organisatie in een brief, voorafgaand aan het protest van politieagenten bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het gebouw van VNO-NCW in Den Haag.
11/02 07u45  Rotterdam breidt handhaving uit tegen overlastIn de strijd tegen overlast op straat breidt de gemeente Rotterdam het aantal handhavers met opsporingsbevoegdheid uit. Het aantal bijzondere opsporingsambtenaren (boa’s) dat bekeuringen mag uitschrijven voor overtredingen wordt verhoogd van 40 naar 120.
11/02 07u45  ’Aanschafbelasting auto’s flink gestegen’De gemiddeld betaalde bpm-belasting op nieuwe benzineauto’s is sinds 2012 met meer dan de helft gestegen. Bij dieselauto’s steeg de afgedragen aanschafbelasting zelfs met meer dan 80 procent. Dat stelt RAI Vereniging na een analyse van de verkoopcijfers van nieuwe personenauto’s tussen 2012 en 2018. De branchevereniging zegt dat is afgesproken dat de bpm zou dalen en wil een aanpassing van het belastingstelsel.
11/02 07u15  Gemengd beeld op beurzen AziëDe aandelenbeurzen in het Verre Oosten lieten maandag een gemengd beeld zien. Beleggers hielden de blik vooral gericht op de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China, die later deze week in Peking worden gehouden. De handel verliep verder relatief rustig, aangezien de belangrijke financiële markt in Japan gesloten was vanwege een nationale feestdag.
11/02 07u15  Unicef: kwart miljoen kindsoldatenTienduizenden jongens en meisjes worden nog altijd misbruikt als kindsoldaat. Precieze cijfers ontbreken, maar Unicef schat het totale aantal momenteel op mogelijk 250.000. Het kinderfonds van de Verenigde Naties zal dinsdag opnieuw wereldwijd aandacht vragen voor de problematiek.
11/02 07u15  Rode Kruis voert actie tegen kernwapensHet Rode Kruis voert maandag wereldwijd actie tegen kernwapens. De organisatie wil dat onder meer Nederland het VN-kernwapenverbod ondertekent. Dat werd in juli 2017 aangenomen door de Verenigde Naties met instemming van 122 landen. Nederland onthield zich toen als enige NAVO-land van stemming, de andere lidstaten stemden tegen. Het verdrag is inmiddels door zeventig landen geratificeerd.
11/02 07u15  Overvaller trekt hoogbejaarde vrouw uit bedEen hoogbejaarde vrouw is maandagmorgen in het Limburgse Belfeld door een overvaller belaagd en uit haar bed getrokken. Ze is door ambulancepersoneel onderzocht.
11/02 06u45  Vissers vergaderen over mogelijke actiesVissers uit heel Nederland komen maandagmorgen in het gemeentehuis van Urk bij elkaar om te overleggen over mogelijke acties. Aanleiding is de verwachting dat de Europese Unie woensdag definitief zal besluiten om de pulsvisserij te verbieden.
11/02 06u30  D66: ruim 5 miljard voor klimaat in provinciesDe twaalf lijsttrekkers van D66 bij de provinciale verkiezingen van volgende maand willen in totaal ruim 5 miljard euro investeren in concrete maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan. De plannen worden maandag aangeboden aan Ed Nijpels, de voorzitter van het klimaatberaad.
11/02 05u45  „Natuurnetwerk komt niet op tijd af”Er komt te weinig natuur bij om de natuurdoelen die Nederland zichzelf heeft gesteld te halen. Daarvoor waarschuwen Marc van den Tweel, directeur Natuurmonumenten en ANWB-baas Frits van Bruggen in een opiniestuk in Trouw. De twee roepen de minister op om met de provincies een inhaalslag te maken.
11/02 05u15  Londen en Brussel op zoek naar uitwegDe hoofdonderhandelaars voor de brexit, Michel Barnier namens de EU en de Brit Stephen Barclay, ontmoeten elkaar maandagavond in Brussel. Ze gaan praten over een mogelijke uitweg voor de impasse rond het vertrek van de Britten uit de EU per 30 maart.
11/02 02u15  „Aantal troepen in Irak zal gelijk blijven”Het aantal Amerikaanse troepen in Irak zal min of meer gelijk blijven, ook als Washington zijn manschappen uit het naburige Syrië heeft teruggetrokken. Dat verwacht de Amerikaanse generaal Joseph Votel, die de leiding heeft over de Amerikaanse troepen in het Midden-Oosten.
11/02 01u15  Hart- of vaatpatiënten worden steeds ouderDe kans dat je een hartstilstand, hartinfarct of beroerte overleeft is groter geworden. Mensen overlijden op steeds latere leeftijd aan de gevolgen van dergelijke hart- en vaataandoeningen. Dat blijkt uit onderzoek van de Hartstichting.
11/02 00u45  Geen Grammy voor Metropole OrkestHet Metropole Orkest heeft zondag geen Grammy kunnen binnenhalen. In de categorie ‘Best Jazz Vocal Album’ ging Cécile McLorin Salvant er met de prestigieuze muziekprijs vandoor voor het album ‘The Window’.
11/02 00u45  Blok sprak met GuaidóMinister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) heeft telefonisch een gesprek gehad met Juan Guaidó, oppositieleider in Venezuela. „Een moedig man”, vindt Blok, die rept van een goed gesprek.
11/02 00u45  Brand bij aluminiumsmelterij Aldel GroningenIn het Groningse Farmsum heeft zondagavond brand gewoed bij aluminiumsmelter Aldel. Het vuur woedde bij de zaaginstallatie, meldt de brandweer Groningen. Er raakte niemand gewond.
11/02 00u45  Voorlopig geen nieuw klimaatprotest scholierenEen delegatie van klimaatspijbelaars, scholieren die onder schooltijd actie hebben gevoerd voor klimaatmaatregelen, gaat in gesprek met minister-president Mark Rutte en minister Eric Wiebes (Klimaat), laat youthforclimate via Instagram weten. Vrijdag zei de premier „zo snel mogelijk” met de jongeren te willen praten.
11/02 00u45  Man neergestoken in Den HaagOp het Goeverneurplein in Den Haag is zondagavond een man neergestoken. Hij wordt door de hulpdiensten behandeld aan zijn verwondingen. De politie meldt dat twee verdachten op de vlucht zijn geslagen en roept getuigen op zich te melden via 112.
11/02 00u45  Auto rijdt tegen huis: baby naar ziekenhuisIn het Drentse Nieuw-Dordrecht is zondag een automobilist tegen de gevel van een woonhuis gereden. De woning raakte flink beschadigd. Een baby die op het moment van de botsing achter de gevel in de woonkamer in een box lag is ter controle naar het ziekenhuis gebracht, meldt de politie.
11/02 00u45  Rotterdamse ‘Maastunnel of love’ met ValentijnDe Maastunnel in Rotterdam is in de aanloop naar Valentijnsdag omgetoverd tot een Tunnel of Love. Met 35.000 fluorescerende hartvormige stickers vormt het voetgangersdeel van de tunnel sinds dit weekend een oogverblindend visueel spektakel, zegt de gemeente. Vooral zondag trok de 580 meter lange liefdestunnel veel bekijks.
11/02 00u45  Orban: voordeeltjes voor grote gezinnenDe Hongaarse premier Viktor Orban wil met belastingvoordeeltjes en voordelige kredieten zijn landgenoten ertoe bewegen meer kinderen te nemen. Vrouwen beneden de veertig die voor het eerst trouwen kunnen een bedrag van omgerekend ruim 30.000 euro onder gunstige voorwaarden lenen: als ze drie kinderen baren wordt hun schuld kwijtgescholden. Vrouwen met vier kinderen of meer hoeven geen inkomstenbelasting meer te betalen.
11/02 00u45  Duizenden betogen in Madrid tegen regeringTienduizenden Spanjaarden demonstreerden zondag in het centrum van Madrid tegen de in hun ogen te toegeeflijke houding van de regering tegenover Catalanen die streven naar onafhankelijkheid. Ook eisten de betogers snel verkiezingen.
11/02 00u45  Eerste Dag van de Elfstedentocht in 2020Geen Elfstedentocht op het ijs, dan maar in woord en geschrift. Dat is het idee van Jurryt van de Vooren. De auteur van het boek ‘ 8070 dagen’ wil 15 januari uitroepen tot de Dag van de Elfstedentocht, in 2020 moet de eerste worden gehouden.
11/02 00u45  Vier Polen omgekomen in auto in water ObdamIn het Noord-Hollandse Obdam zijn vier Polen omgekomen toen de auto waarin ze zaten op de Berkmeerdijk te water raakte. De slachtoffers zijn een 48-jarige vrouw en drie mannen, twee van 21 en een van 20 jaar. Ze werkten bij een bedrijf in Obdam en verbleven op een camping in het dorp Zijdewind in de buurt, maar kwamen daar vrijdagavond niet aan. „Alles wijst op een noodlottig ongeval”, aldus de politie.
11/02 00u45  Bomvolle cijferweek voor beleggers AmsterdamBeleggers in Amsterdam kunnen de borst natmaken voor een buitengewoon drukke week met resultaten van grote AEX-bedrijven als Randstad, AkzoNobel, ABN AMRO, Heineken, DSM en Aegon. Ook de agenda met bedrijfscijfers in het buitenland is goedgevuld, net als de rol voor macro-economische gegevens.
11/02 00u45  Bouteflika bevestigt zijn kandidatuurDe Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika, die al jaren geplaagd wordt door fysieke problemen, heeft zondag bevestigd dat hij beschikbaar is voor een vijfde termijn. Dat heeft staatspersbureau APS bekendgemaakt. Regeringspartij FLN (Nationaal Bevrijdingsfront) had het 81-jarige staatshoofd een dag eerder tijdens een bijeenkomst met 15.000 getrouwen als kandidaat gepresenteerd. Hij was zelf niet aanwezig.
11/02 00u45  Containerschip kraakt veerbootEen groot containerschip is op de Elbe tegen de veerboot aangevaren die de verbinding onderhoudt tussen de Hamburgse stadsdelen Blankenese en Finkenwerder. Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor. De 25 meter lange ferry raakte zwaar beschadigd en moet volgens de politie worden beschouwd als „economisch total loss”.
11/02 00u45  Vier doden bij auto te water in ObdamBij een ongeval aan de Berkmeerdijk in Obdam (Noord-Holland) waarbij een auto in het water is terechtgekomen, zijn volgens de politie vier mensen overleden. Hoe de auto te water is geraakt, is nog onduidelijk.
11/02 00u45  „Delta en easyJet samen bij bod Alitalia”Het Amerikaanse Delta Air Lines wil een samenwerking aangaan met het Britse easyJet bij een deelneming in het noodlijdende Alitalia. Dat schrijft de krant Corriere della Sera op basis van bronnen.
11/02 00u45  President Trump „in goede gezondheid”President Donald Trump verkeert in zeer goede gezondheid en dat zal gedurende zijn hele presidentschap waarschijnlijk zo blijven. Dat heeft de arts van het Witte Huis gemeld na de jaarlijkse medische keuring van de president. Meer details zijn niet bekendgemaakt.
11/02 00u45  Meer overtredingen met bestrijdingsmiddelenHet aantal overtredingen bij het gebruik van en de handel in bestrijdingsmiddelen is fors toegenomen. Dat bevestigt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) na een persbericht van Reporter Radio. Het onderwerp komt zondagavond aan bod in de uitzending van het programma, dat de cijfers opvroeg.
11/02 00u45  NASA-baas Bridenstine welkom in RuslandDe baas van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, Jim Bridenstine, kan volgende maand afreizen naar Rusland. Hij is half maart welkom bij de lancering van een Sojoez-raket vanaf de basis Baikonoer in Kazachstan. Dat heeft persbureau Interfax zondag bekendgemaakt. „Het is de verwachting dat hij daar ook Roskosmos-leider Dmitri Rogozin ontmoet”.
11/02 00u45  ‘Buitensluiting’ levert Liliane Fonds geld opHet Amsterdamse pop-uprestaurant Buitensluiting, waar een deel van de gasten op willekeurige kenmerken werd gediscrimineerd, heeft het Liliane Fonds 5800 euro aan donaties opgeleverd. Dat zei een woordvoerder namens de organisatie.
1 2 3 4


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

16x „Deal over aanblijven baas KLM in de maak”18/02 00u45 - Reformatisch Dagblad: KLM-baas Pieter Elbers kan mogelijk aanblijven als president-directeur van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij. Volgens de Franse krant La Tribune is sprake van een soort compromis hierover. Dat voorstel zou nog wel moeten worden goedgekeurd in de bestuursvergadering van moederbedrijf Air France-KLM.
12x Justitie wil officieren in VS en Spanje18/02 00u45 - Reformatisch Dagblad: Het Openbaar Ministerie in Nederland gaat dit jaar nog officieren van justitie plaatsen in Washington en in Spanje. Dat maakte het OM in Den Haag bekend.
12x Öztürk lijsttrekker DENK voor Eerste Kamer18/02 00u45 - Reformatisch Dagblad: Selçuk Öztürk wordt lijsttrekker van DENK bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer. De Limburger verlaat de Tweede Kamer, maakte de partij tijdens een bijeenkomst in Rotterdam bekend.
12x Eerste officiële lentedag van 2019 een feit18/02 00u45 - Reformatisch Dagblad: De BILT (ANP) - De eerste officiële lentedag is een feit. Het kwik tikte in De Bilt om 15.20 uur de 15 graden aan, meldt Weeronline. Niet veel later was dat opgelopen tot 15,1 graden.
12x Opnieuw drukke week voor beleggers18/02 00u45 - Reformatisch Dagblad: Beleggers wacht opnieuw een drukke cijferweek. Op het Damrak geven onder meer de bouwers BAM en Heijmans en biotechnoloog Galapagos een kijkje in de boeken. Veel aandacht gaat daarnaast uit naar Air France-KLM. Ook vindt er weer handelsoverleg plaats tussen de Verenigde Staten en China.
11x Drie mensen gezocht na schietpartij Heerlen18/02 00u45 - Reformatisch Dagblad: De politie is op zoek naar drie mensen na een schietpartij in het Limburgse Heerlen. Er is een Burgernet-actie opgezet om twee mannen en een vrouw te vinden. Een van de mannen draagt een opvallende witte broek met rode bies.
11x Partijen in Jemen bereiken eerste akkoord18/02 00u45 - Reformatisch Dagblad: Vertegenwoordigers van de strijdende partijen in Jemen hebben een eerste akkoord bereikt over het terugtrekken van troepen rond de Jemenitische havenstad Hodeidah, melden de Verenigde Naties.
11x Overlast op spoor en weg door brand in Beesd18/02 00u45 - Reformatisch Dagblad: Door een grote brand in een bedrijfspand aan de Ridderslag in Beesd (Gelderland) is er zondagavond overlast geweest op het spoor en de snelweg A2. Vanaf 23.00 uur tot ongeveer 00.15 uur reden er op verzoek van de brandweer geen treinen tussen Dordrecht en Geldermalsen.
11x Duitsland stopt uitlevering burgers na brexit18/02 00u45 - Reformatisch Dagblad: Duitsland zal na de brexit geen onderdanen meer uitleveren aan Groot-Brittannië. Of de Britten met een harde of zachte brexit de Europese Unie gaan verlaten, maakt voor het Duitse besluit niets uit, meldt de Britse krant The Financial Times.
11x ‘Bakker van Kos’ die migranten hielp overleden18/02 00u45 - Reformatisch Dagblad: Op het Griekse eiland Kos is Dionysis Arvanitakis zondag op 77-jarige leeftijd overleden. Hij was vooral bekend als de ‘bakker van Kos’ die tijdens de vluchtelingencrisis op grote schaal brood uitdeelde aan de migranten op het eiland.

Statistieken

Artikels:
31455
Gelezen:
11537
Aantal lezers nu:
28


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven