dinsdag 23 juli 2019, week 30


U bent nu hier: Meer nieuws van Reformatisch Dagblad pagina 3

Laatste updatecontrole: vandaag om 18u15
 

Reformatisch Dagblad

Verbergen Tonen
23/07 18u15  President Bulgarije vetoot aankoop F16’s De Bulgaarse president heeft zijn veto uitgesproken over de grootste aankoop van militair materieel sinds de val van het communisme. Roemen Radev blokkeerde de aankoop van acht gevechtsvliegtuigen in de Verenigde Staten. Met die deal is een bedrag gemoeid van 1,26 miljard dollar (ruim 1,1 miljard euro).
23/07 18u00  Code oranje in 81 Franse departementen De Franse autoriteiten hebben dinsdag code oranje afgegeven voor 81 van de 102 departementen, tachtig daarvan wegens de zinderende hitte. Dat is volgens Météo-France een record. Het oude stond sinds juni op 78. In Bordeaux steeg het kwik tot 41,2 graden Celsius. In deze stad in het zuidwesten werd deze temperatuur nooit eerder gemeten.
23/07 18u00  AEX-index op hoogste niveau in 18 jaar De AEX-index van de beurs in Amsterdam ging dinsdag flink omhoog en bereikte daarmee het hoogste niveau in ruim achttien jaar. Ook elders in Europa waren mooie plussen op de koersborden te zien, geholpen door meevallende bedrijfsresultaten en winsten in de auto- en chipsector. Op het Damrak viel fitnessketen Basic-Fit wel uit de gratie na cijfers.
23/07 18u00  Meisje (15) dood door bootongeluk Zoutelande Bij een botsing tussen een speedboot en een rubberboot voor de Zeeuwse kust bij Zoutelande is dinsdag een meisje overleden. Het slachtoffer is 15 jaar en komt uit het Limburgse dorp Neer, laat de politie weten. De bestuurder van de speedboot is aangehouden.
23/07 17u30  Post Uit Lviv: Blijf weg uit de schatkamer van Oekraïne Deze Post uit kan ik beter niet schrijven. Want de kans is sterk aanwezig dat u na dit stuk denkt: Deze stad wil ik graag bezoeken. Maar dat is juist niet de bedoeling.
23/07 17u15  Niemand bestraft voor omkopen gedeputeerde Niemand is bestraft voor het omkopen van de Noord-Hollandse oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers. Drie verdachten zijn dinsdag vrijgesproken. Bij twee anderen is het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk verklaard, maar zij krijgen wel een boete van 1000 euro voor het bezit van een valse factuur uit 2007.
23/07 17u15  Secularisatie ging ook rooms België niet voorbij In de ogen van de roomse geestelijkheid (clerus) in België was met de renaissance en de Reformatie, later versterkt met de verlichting en de Franse Revolutie, een strijd begonnen tegen de godsdienst, die uitmondde in de verdwijning van de sinds de middeleeuwen bestaande christelijke orde.
23/07 17u00  Schatten uit het Rijksmuseum in Gouda In Museum Gouda is tot en met 27 oktober de tentoonstelling ”Lage Landen”, in samenwerking met het Rijksmuseum, te zien.
23/07 17u00  Dode (20) door bootongeluk bij Zoutelande Bij een botsing tussen een speedboot en een rubberboot voor de Zeeuwse kust bij Zoutelande is dinsdag een dode gevallen. Het slachtoffer is 20 jaar, laat de politie weten. De oorzaak van het ongeval is niet duidelijk, maar de bestuurder van de speedboot is aangehouden.
23/07 17u00  Landschappen Wim van der Veer in Galerie de Vis Harlingen Weinig schilders zijn zo trouw aan een specifiek onderwerp als de Friese landschapsschilder Wim van der Veer.
23/07 17u00  Grote natuurbranden Portugal ‘onder controle’ De Portugese autoriteiten zeggen dat de enorme natuurbranden in het midden van het land onder controle zijn. Het vuur woedde dagenlang in de bosrijke regio Castelo Branco, op zo’n 200 kilometer van hoofdstad Lissabon.
23/07 17u00  Refo’s kunnen leren van baptisten die alcohol volstrekt mijden Hoe herken je een christen? In de befaamde brief aan Diognetus, geschreven in de tweede eeuw na Christus, komt een christen naar voren als iemand die opvalt, anders is, leeft als een vreemdeling. Het is opvallend dat de auteur van de brief daarbij niet wijst op aparte kleding, andere gewoonten of een eigen taal, maar juist op ander gedrag. Christenen nemen afstand van het genot van deze wereld, stelt hij.
23/07 16u45  Keniaanse minister op borgtocht vrij Een Keniaanse rechter heeft minister van Financiën Henry Rotich en diens rechterhand op het departement, Kamau Thugge, dinsdag op borgtocht vrijgelaten. Het duo was een dag eerder in gezelschap van verscheidene andere overheidsfunctionarissen opgepakt op verdenking van corruptie. In afwachting van het proces mogen ze niet op hun kantoor komen.
23/07 16u45  Piet van der Steen speelt Franck Piet van der Steen maakte de 3-cd-box ”César Franck, de twaalf orgelwerken, en meer...”.
23/07 16u45  Verzorgster verdacht van stelen 56.000 euro In Rotterdam heeft de politie een 35-jarige vrouw aangehouden die ruim 56.000 euro gestolen zou hebben van kwetsbare ouderen. Ze werkte als ouderenbegeleider in een zorginstelling en had de beschikking over hun bankpassen.
Laatste update: vandaag om 18u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
18/07 15u00  Verdachte dreigementen windparken weer vrijEen 65-jarige vrouw uit Emmen is weer vrij nadat ze woensdag was aangehouden vanwege dreigbrieven die zijn verstuurd naar partijen die betrokken zijn bij de aanleg van windmolenparken.
18/07 14u45  Verdachte moord Karel Pronk blijft vastzittenDe verdachte van de moord op Karel Pronk vorig jaar in Delft, de 52-jarige Errol J., blijft de komende drie maanden vastzitten. De raadkamer van de rechtbank Den Haag besloot donderdag zijn voorarrest te verlengen, meldt het Openbaar Ministerie.
18/07 14u30  Vakantiegeld in sommige gevallen minder dan vorig jaarDe vakantie staat weer voor de deur en het vakantiegeld is binnen. Misschien is het u opgevallen. Het vakantiegeld was dit jaar in veel gevallen minder dan vorig jaar.
18/07 14u30  Commissaris verwacht actie na fraude PVVDe commissaris van de Koning Han Polman verwacht dat leden van de PVV-Statenfractie die zich schuldig hebben gemaakt aan fraude „hun conclusies trekken, maatregelen treffen en daarmee hun verantwoordelijkheid nemen”.
18/07 14u15  Celstraf voor man uit Hoogland die ex dooddeEen man uit Hoogland heeft een celstraf van 11 jaar gekregen voor het doden van zijn ex-vriendin in 2018. De 54-jarige man kneep haar keel dicht en stak de vrouw meerdere keren met een mes in haar hals, nadat zij een punt achter hun relatie had gezet.
18/07 14u00  Europese navigatie Galileo werkt weerHet Europese navigatiesysteem Galileo werkt weer nadat het bijna een week buiten werking is geweest door technische mankementen. Dat meldde het EU-agentschap GSA dat voor het systeem verantwoordelijk is donderdag. Er moet nog wel met „onnauwkeurigheden” rekening worden gehouden.
18/07 14u00  Cel en tbs voor jongen die zijn opa dooddeEen achttienjarige jongen uit Wierden die zijn grootvader om het leven bracht, is door de rechtbank in Almelo veroordeeld tot twee jaar celstraf plus jeugd-tbs. Op 8 november vorig jaar doodde hij zijn 71-jarige grootvader met messteken bij diens woning in het buitengebied van het Overijsselse Wierden. Het onderzoek leidde al gauw naar de kleinzoon, die een week later werd opgepakt.
18/07 13u45  Vader ontvoert vier kinderen uit Den HaagVier kinderen uit Den Haag zijn door hun vader meegenomen naar vermoedelijk Syrië. De politie heeft de kinderen van 2, 3, 5 en 7 jaar op de lijst gezet van vermiste personen.
18/07 13u45  Schoolhoofd toen en nuBovenmeester B. Bulsink gaf de hele week les. Directeur J. W. van Leeuwen geeft helemaal geen les; hij heeft geen eigen klas. Het is een van de verschillen in het leidinggeven aan een basisschool vroeger en nu.
18/07 13u30  KLM: excuses voor tweet over sterftekansVliegmaatschappij KLM heeft excuses aangeboden voor een tweet van haar Indiase afdeling. Het account @KLMIndia had dinsdag geschreven op welke plek in een vliegtuig mensen de grootste kans hebben een crash te overleven en waar de kans om het leven te komen het grootst is. Onder de tekst stond een afbeelding van een vliegtuigstoel op een wolk. Een inschattingsfout, aldus de KLM donderdag. De tweet is verwijderd.
18/07 13u30  Liquidatieverdachten blijven in de celDe drie nieuwe verdachten in een groot onderzoek naar verschillende liquidaties en pogingen daartoe, blijven in de cel zitten. De rechtbank Utrecht, voor de gelegenheid uitgeweken naar de extra beveiligde locatie op Schiphol, besloot donderdag dat de verdenkingen tegen de drie zwaar genoeg zijn om ze de komende tijd nog in de cel te houden.
18/07 13u15  Zorgreus UnitedHealth krikt winstdoel opDe Amerikaanse zorggigant UnitedHealth heeft zijn winstdoel voor dit jaar verhoogd. Het grootste zorgbedrijf ter wereld kijkt terug op een sterk kwartaal, met dank aan zijn zorgverzekeringen en software voor onder meer apotheken.
18/07 13u15  Kroepoek met gluten teruggehaaldDe Dumas Food Group roept uit voorzorg Naomi cassave kroepoek terug.
18/07 13u00  Iran neemt tanker in beslag om ‘oliesmokkel’Iran zegt in de Perzische Golf een tanker in beslag te hebben genomen waarin olie werd gesmokkeld. Het gaat om de tanker die zondag werd weggesleept in verband met een technisch defect.
18/07 13u00  Oekraïne mag meer kip naar EU exporterenOekraïne mag 50.000 ton (50 miljoen kilo) meer tariefvrije kip naar Europa gaan exporteren. De EU-lidstaten stemmen in met verhoging van 20.000 naar 70.000 ton in de hoop dat het hogere quotum een einde maakt aan de golf Oekraïens kippenvlees dat via een truc de Europese markt overspoelt.
18/07 13u00  Manilla komt met nieuw dodental drugsoorlogDe Filipijnse autoriteiten zeggen dat de afgelopen drie jaar ruim 5500 doden zijn gevallen bij de zogenoemde oorlog tegen drugs. Het gaat om „drugspersoonlijkheden” die om het leven kwamen bij acties tegen drugscriminaliteit, vertelden functionarissen op een persconferentie.
18/07 13u00  FNV is ‘onduidelijkheid’ over jeugdzorg zatFNV Zorg & Welzijn verdwaalt in de brij van losse gegevens over de jeugdzorg. De bond eist van gezondheidsminister Hugo de Jonge een helder beeld van de wachtlijsten, geldstromen, tarieven en de effecten van actieplannen, onderzoeken en (wervings)campagnes in de jeugdzorg. Ook wil de bond meer informatie van de gemeenten over de situatie van de jeugdzorg in hun gebied.
18/07 12u45  Taakstraf voor bedreigen Syrisch gezinEen 53-jarige man heeft een werkstraf van 40 uur gekregen voor het bedreigen van een Syrisch gezin in Jorwert. De familie kwam in 2016 in het Friese dorp wonen.
18/07 12u30  Drie hoogbejaarde Vierdaagselopers vallen uitDrie van de zeven oudste deelnemers aan de 103e Vierdaagse hebben hun tocht deze week moeten opgeven. De alleroudste man Lex de Jong (92) uit Deventer ging donderdag niet meer van start na een eerdere valpartij. Ook twee vrouwen van achterin de tachtig zijn gestopt.
18/07 12u30  Zorgen om groeiend tekort doktersassistentenDe dokterspraktijken in ons land gaan meer en meer te maken krijgen met tekorten aan assistenten en ondersteuners. Dat meldt de Stichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg (SSFH). Terwijl veel medewerkers met pensioen gaan en opvolgers lastig te vinden zijn, groeit de zorgvraag door onder meer de vergrijzing.
18/07 12u30  Jaar cel voor man die auto als wapen inzetteEen 35-jarige Nederlander heeft in België een jaar onvoorwaardelijke celstraf gekregen omdat hij zijn Porsche volgens de rechtbank in Tongeren als wapen heeft ingezet tijdens een arrestatiepoging. Twee agenten die daarbij gewond raakten krijgen een schadevergoeding.
18/07 12u15  Trump ontmoet slachtoffers religieuze vervolgingDe Amerikaanse president Donald Trump heeft in het Witte Huis slachtoffers van religieuze vervolging ontmoet. Zij kwamen onder meer uit Noord-Korea, Turkije, Iran, Duitsland, Myanmar en China.
18/07 12u15  Hoge EU-boete voor chipconcern QualcommDe Europese Commissie legt het Amerikaanse chipconcern Qualcomm een boete op van 242 miljoen euro vanwege misbruik van zijn dominante marktpositie. Volgens Brussel heeft Qualcomm zich schuldig gemaakt aan prijsdumping van chips voor mobiele telefoons om zo zijn kleinere concurrent Icera uit de markt te duwen.
18/07 12u15  Chinezen investeren fors minder in NederlandChinese bedrijven hebben in de eerste helft van dit jaar hun investeringen in de Nederlandse economie fors verminderd vergeleken met een jaar eerder. Dat meldden advocatenkantoor Baker McKenzie en onderzoeksinstituut Rhodium Group. Onderzoekers wijten de daling aan de onvoorspelbaarheid van de ontwikkelingen in het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China.
18/07 12u15  ‘Gevolgen voor pensioenen pas later duidelijk’De financiële positie van een aantal grote pensioenfondsen is zorgelijk, maar dat betekent niet per se dat ze moeten korten op pensioenen. Dat stellen werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland in een reactie op de recentste kwartaalrapporten van de fondsen.
18/07 12u00  Rode beurzen na cijferstroomDe Europese beurzen stonden donderdag overwegend in het rood. De zorgen over het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China bleven boven de markt hangen. Daarnaast kregen beleggers opnieuw een flinke hoeveelheid bedrijfsresultaten voor de kiezen van grote Europese bedrijven. Op het Damrak bleef GrandVision profiteren van overnamenieuws.
18/07 12u00  China pompt in 17 jaar ruim 161 miljard euro in AfrikaDe Chinese overheid en banken en aannemers uit China hebben tussen 2000 en 2017 ruim 161 miljard euro aan leningen verstrekt aan Afrikaanse overheden.
18/07 12u00  Beschermde status geeft fietsers geen vrijbrief tot onveilig rijgedragNederland is een relatief vlak land en leent zich uitstekend voor het reizen per fiets. Logisch ook dat Nederland de hoogste fietsdichtheid van de wereld heeft; gemiddeld meer dan 90 procent van de inwoners heeft een fiets. Denemarken volgt op ruime afstand met ongeveer 80 procent. Zaak voor de overheid –die het fietsgebruik graag stimuleert– om al die fietsers in goede banen te leiden. Honderd miljoen euro trok het kabinet al uit voor verbetering van de infrastructuur. Fietssnelwegen moeten het forensenverkeer vergemakkelijken. Tussen Arnhem en Nijmegen ligt daarvan een succesvol voorbeeld.
18/07 11u45  Moslimschool ligt zwaar op de maagDe weigering van Westland om een islamitische basisschool toe te laten, verdeelt de tuindersgemeenschap. De gemeenteraad gaat dwars voor minister Slob liggen. Uniek in Nederland. „Naaldwijk is eigengereid.” De moslimschool ligt zwaar op de maag.
18/07 11u45  Kerk in Actie steunt kerken in SyriëKerk in Actie, de diaconale tak van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), start een campagne om kerken in Syrië te steunen. Dat meldt de hulporganisatie op zijn website.
18/07 11u45  Levenslang voor liquidatie Iraniër in AlmereDe Amsterdamse crimineel Naoufal F. is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De rechtbank Amsterdam legde hem donderdag de hoogste celstraf op vanwege het voorbereiden en aansturen van de moord op Iraniër Ali Motamed, eind 2015 in Almere. De straf is gelijk aan wat het Openbaar Ministerie op 16 mei eiste.
18/07 11u45  Wereld kijkt mee op Processierups.nuDe website Processierups.nu trekt belangstelling uit de hele wereld. Sinds de site begin juli in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de lucht inging, is er vanuit 109 landen op geklikt. Meest bezochte onderwerp is de vraag of het veilig is om onder besmette bomen te fietsen of te picknicken, meldt het Kenniscentrum Eikenprocessierups donderdag.
18/07 11u45  Arrestaties bij antiterreuractie DuitslandBij een grote actie tegen vermeende terreur heeft de politie in Duitsland vier mannen gearresteerd. Onder anderen speciale eenheden van de politie deden donderdag in aller vroegte invallen op diverse adressen in Keulen en Düren.
18/07 11u30  Indiase tycoon overlijdt na veroordelingEen Indiase restaurantmagnaat die vorige week moest beginnen aan een levenslange gevangenisstraf, is dood. P. Rajagopal, die ook bekendstaat als de Dosa King, overleed op 71-jarige leeftijd in het ziekenhuis. Daar was hij opgenomen met hartproblemen.
18/07 11u15  Vodafone mag deel Liberty Global overnemenDe Europese Commissie is akkoord met de overname van activiteiten van het Amerikaanse kabelbedrijf Liberty Global door de Britse telecomgigant Vodafone. Het gaat om activiteiten in Duitsland, Tsjechië, Hongarije en Roemenië. De overname is wel aan een aantal voorwaarden gebonden, is besloten nadat Brussel in december een diepgaand onderzoek instelde naar de gevolgen van de overname.
18/07 11u15  Duitse rechtbank: Russische baptisten hebben recht op asielBaptisten uit Rusland hebben in Duitsland recht op asiel, verklaarde de rechtbank in Düsseldorf op 3 juli.
18/07 11u00  Contant geld verliest weer terrein op pinpasNederlanders hebben vorig jaar opnieuw minder met contant geld afgerekend dan het jaar ervoor. De rol van cash wordt steeds meer overgenomen door het contactloos pinnen van kleine bedragen.
18/07 11u00  Unieke brief informeert over eerste christenenRedactie kerk
18/07 11u00  Koerdische minister legt eed af met hand op verbrande BijbelRedactie kerk
18/07 11u00  Friesche Vlag blijft logo trouwIn honderd jaar tijd is het logo van de koffiemelk van Friesche Vlag nauwelijks veranderd.
18/07 10u45  Rabobank mengt zich in strijd om EnecoRabobank wil energiebedrijf Eneco overnemen. De bank trekt daarbij samen op met de Amerikaanse investeerder KKR. De twee partijen hebben een consortium gevormd, zo bevestigt de bank.
18/07 10u45  Ds. Adams (NRC) doet intrede in Picture ButteDs. E. C. Adams heeft woensdag intrede gedaan in de Netherlands reformed congregation te Picture Butte (Can.). Zijn bevestiger, ds. H. D. den Hollander, sprak over Hooglied 3:3.
18/07 10u45  Raad van commissarissen HEMA compleetHEMA heeft zijn vernieuwde raad van commissarissen compleet. Het door zakenman Marcel Boekhoorn overgenomen warenhuis heeft Dorine Wekking op voordracht van de ondernemingsraad benoemd in het toezichthoudend orgaan.
18/07 10u15  Franse militairen dood door giftige dampDrie Franse militairen zijn omgekomen door het inademen van giftige dampen in Frans-Guyana. De drie deden mee aan een operatie tegen illegale goudzoekers in een gebied bij de grens met Suriname en Brazilië.
18/07 10u15  Haagse zorgen om invloed IS op jeugdwerkDe gemeente Den Haag heeft grote zorgen over welzijnsorganisatie Xtra. Jongerenwerkers zouden in de achterstandswijken Transvaal en Schilderswijk IS-propaganda tonen en kinderen leren hoe ze kunnen verbergen dat ze radicaal gedachtegoed aanhangen. Ze doen dat op basis van kennis die ze hebben opgedaan in een cursus van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, meldt het AD donderdag.
18/07 10u15  Cokelaboratorium opgerold in Amsterdam-WestIn een woning in Amsterdam-West heeft de politie een cokelaboratorium gevonden. Ook lag er in het huis aan de Bos en Lommerweg zeker 20 kilo cocaïne en een grote hoeveelheid geld. Burgemeester Femke Halsema heeft de woning donderdag per direct voor drie maanden gesloten.
18/07 10u15  Graafmachines in de Notre-DameGraafmachines ruimen puin in de Notre-Dame in Parijs na de verwoestende brand, drie maanden geleden. Het Franse parlement keurde dinsdag een wet goed voor de wederopbouw van de kathedraal. De wet pleit voor een snelle reconstructie van de kerk.
18/07 10u15  ‘Droogte treft voedselvoorziening Noord-Korea’Het internationale Rode Kruis (IFRC) slaat alarm over de gevolgen van de droogte in Noord-Korea. Steeds meer mensen raken ondervoed of lijden aan aandoeningen als diarree en darmklachten, waarschuwt de hulporganisatie in een verklaring.
18/07 10u00  Medewerker OM Den Haag vast in DuitslandEen medewerker van het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag is vorige maand in Duitsland aangehouden op verdenking van een strafbaar feit. De medewerker zit daar in voorarrest. De medewerker is voorlopig geschorst, zo meldt het OM donderdag.
18/07 10u00  Elfde Veluwse zendingsmiddag trekt 1300 bezoekersDavid bad niet of de heidenen mochten weten dat er een God bestaat, maar of ze aan de weet zouden mogen komen dat ze mensen zijn, aldus ds. B. J. van Boven met een verwijzing naar Psalm 9. „Dat moeten de heidenen echt wéten.”
18/07 10u00  GrandVision uitblinker op rood DamrakDe aandelenbeurs in Amsterdam deed donderdag een stapje terug. Ook de andere Europese beurzen stonden in het rood. De zorgen over het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China bleven boven de markt hangen. Daarnaast kregen beleggers opnieuw een flinke hoeveelheid bedrijfsresultaten voor de kiezen van grote Europese bedrijven. Op het Damrak zette GrandVision de opmars voort.
18/07 09u45  Google haalt stalker-apps uit Play StoreGoogle heeft zeven apps uit de Play Store gehaald, waarmee mensen anderen konden stalken. De apps, met namen als Spy Kids Tracker en Employee Work Spy, werden opgespoord door beveiligingsbedrijf Avast.
18/07 09u45  Distributieproblemen houden Asos in de knelOnlinekledingverkoper Asos rekent dit jaar op een lager dan verwachte winst vanwege aanhoudende distributieproblemen. Het Britse bedrijf kampt al sinds vorig jaar met problemen en heeft meer tijd nodig om orde op zaken te stellen.
18/07 09u30  Damrak opent in het roodDe aandelenbeurs in Amsterdam is donderdag in het rood geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen met verliezen. De zorgen over het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China bleven boven de markt hangen. Daarnaast kregen beleggers opnieuw een flinke hoeveelheid bedrijfsresultaten voor de kiezen van grote Europese bedrijven.
18/07 09u30  LeasePlan-dochter CarNext koopt AutoManagerDe digitale marktplaats voor tweedehandsauto’s CarNext neemt techbedrijf AutoManager over. Het dochterbedrijf van LeasePlan wil met deze deal zijn klanten een steeds grotere selectie van tweedehandsauto’s bieden, bijvoorbeeld uit andere Europese markten.
18/07 09u00  Hogere omzet easyJet door meer passagiersBudgetluchtvaartmaatschappij easyJet heeft in de het eerste halfjaar van zijn gebroken boekjaar flink meer passagiers vervoerd. Het Britse bedrijf zag de omzet dan ook stijgen.
18/07 08u45  Verwachtingen TSMC opsteker voor chipsectorDe Taiwanese chipmaker Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) verwacht dat de vraag naar zijn chips in het derde kwartaal sterker aantrekt dan analisten hadden verwacht. De sterke vooruitzichten van de toeleverancier van Apple zijn een meevaller voor de chipsector.
18/07 08u30  Dekbed-Discounter.nl neemt Koopjedeal.nl overOnline beddenverkoper Dekbed-Discounter.nl neemt de onlangs failliet verklaarde aanbiedingswebsite Koopjedeal.nl over. De 48 medewerkers van Koopjedeal.nl behouden hun baan.
18/07 08u30  Nikkei sluit flink lagerDe aandelenbeurs in Japan is donderdag flink lager gesloten. Een sterker dan verwachte daling van de Japanse export en tegenvallende bedrijfsresultaten zorgden voor een negatieve stemming. Ook bleven de zorgen over het Chinees-Amerikaanse handelsconflict boven de markt hangen.
18/07 08u30  Nieuwe poging maanmissie IndiaIndia doet maandag een nieuwe poging om de maanmissie Chandrayaan-2 te lanceren. Bij de eerste poging werd de lancering een week geleden op het allerlaatste moment uitgesteld wegens een technisch mankement.
18/07 08u30  Protesten Hongkong remmen RichemontDe Zwitserse producent van luxegoederen Richemont heeft in het afgelopen kwartaal last gehad van de protesten in Hongkong. Eerder deze week gaf branchegenoot Swatch ook al aan dat de onlusten daar de verkopen niet ten goede waren gekomen.
18/07 08u30  Moeilijke markt zit Sligro flink dwarsSligro heeft in het eerste halfjaar aanzienlijk minder winst behaald. Het groothandelsbedrijf had last van een moeizame markt, omdat de economische groei in Nederland en België afkoelde. Ook stegen de kosten.
18/07 08u00  Groeitempo clouddiensten SAP neemt afSoftwarebedrijf SAP heeft minder nieuwe orders voor zijn clouddiensten binnengehaald in het tweede kwartaal. De groei van het aantal klanten kwam uit op 15 procent in de maanden april tot en met juni, terwijl het bedrijf in de eerste drie maanden nog een toename van 26 procent noteerde.
18/07 07u30  Aantal werkenden neemt toeHet aantal 15- tot 75-jarigen met betaald werk is de afgelopen drie maanden met gemiddeld 12.000 per maand toegenomen. In juni waren er in totaal 9 miljoen werkenden, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
18/07 07u15  Ambassadeur Douma Nederlandse gezant godsdienstvrijheidMinister van Buitenlandse Zaken Stef Blok maakt donderdag tijdens een conferentie over godsdienstvrijheid in Washington de Nederlandse gezant godsdienstvrijheid bekend. Het gaat om de ambassadeur Jos Douma.
18/07 07u00  Nederland schaft extra F-35-straaljagers aanNederland schaft acht of negen F35-straaljagers extra aan. „Die komen bovenop de 37 waartoe het vorige kabinet al had besloten. En bij het volgende kabinet zal de defensiebegroting opnieuw omhoog moeten. Daartoe zijn we binnen de Navo ook verplicht.” Dat zegt minister Ank Bijleveld van Defensie in een interview met Trouw.
18/07 07u00  ‘Voorsprong rond kunstmatige intelligentie’Nederland wil een kennisvoorsprong nemen als het gaat om Artificiële Intelligentie (AI), ofwel kunstmatige intelligentie. Een coalitie van bedrijven, wetenschappers en overheid neemt stappen zodat er in Nederland bijvoorbeeld een speciaal centrum voor AI komt, met ruimte voor meer dan 400 extra onderzoekers.
18/07 04u30  Uitspraak in zaak neergeslagen dominee RhenoyHet hof in Arnhem doet donderdag uitspraak in de zaak tegen pianostemmer Wijnand B. uit Tricht. Hij zou in 2017 dominee Ebi Wassenaar in haar kerk in Rhenoy hebben neergeslagen. Tegen de man is een celstraf van vijf jaar en tbs met dwangverpleging geëist.
18/07 04u15  Wegwerpplastic Caribisch Nederland in de banEr moet een einde komen aan het gebruik van wegwerpplastic in Caribisch Nederland. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu) tekent donderdag op Bonaire een overeenkomst met de verantwoordelijke eilandgedeputeerde om naar een verbod toe te werken.
18/07 04u15  Rechtbank velt vonnis ‘Noffel’ in moordzaakIn de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp doet de rechtbank donderdag uitspraak in de strafzaak tegen de crimineel Naoufal F., die door het Openbaar Ministerie wordt beschuldigd van het regisseren en aansturen van de moord op Iraniër Ali Motamed. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste op 16 mei een levenslange gevangenisstraf tegen hem.
18/07 04u00  Vierdaagse trekt over Groesbeekse heuvelsDe Vierdaagse gaat donderdag met 2011 lopers minder op weg naar de heuvels rondom Groesbeek. Woensdag hebben 42.691 wandelaars de tweede dag van het wandelevenement gehaald. Dat zijn er iets meer dan in 2018, toen het de eerste twee dagen erg warm was.
18/07 03u15  Rutte moet Trump weer nee verkopenBij zijn eerste bezoek aan de Amerikaanse president Donald Trump liet premier Mark Rutte een opvallend „nee” horen. Donderdag, bij zijn tweede ontvangst op het Witte Huis, zal hij mogelijk weer nee moeten zeggen tegen Trump.
18/07 03u15  Brand in Staphorst onder controleDe uitslaande brand op een bedrijventerrein in Staphorst is onder controle. Omstreeks 02.00 uur kon het sein brand meester worden gegeven. De verwachting is dat het nablussen tot in de loop van donderdag gaat duren.
18/07 01u30  Uitslaande brand op bedrijventerrein StaphorstBij een papierrecyclingbedrijf in Staphorst woedt een grote uitslaande brand. De brandweer is met meerdere eenheden uit de regio uitgerukt om het vuur te bestrijden.
18/07 00u30  Meerderheid Huis tegen impeachment TrumpEen resolutie van Democraat Al Green in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden om een zogeheten impeachment (een afzettingsprocedure) te starten tegen president Donald Trump heeft het niet gehaald. Met 332 tegen 95 stemmen werd de resolutie verworpen.
18/07 00u15  Pensioenfondsen moeten mogelijk toch kortenDe grote pensioenfondsen in Nederland dreigen volgend jaar toch te moeten korten op de pensioenen, ondanks het recente pensioenakkoord. Bij metaalfondsen PME en PMT speelt dat de financiële positie afgelopen kwartaal hard is weggezakt, zo blijkt uit nieuwe gegevens. Zorgfonds PFZW en ambtenarenfonds ABP vrezen in de knel te komen door het recente advies van de commissie-Dijsselbloem.
17/07 22u45  Netflix keldert op beurs na slechte cijfersOnlinevideodienst Netflix heeft in het afgelopen kwartaal veel minder nieuwe klanten binnengehaald dan verwacht. Op Wall Street ging de koers van het aandeel Netflix in de handel nabeurs met meer dan 10 procent omlaag na publicatie van het cijferbericht.
17/07 22u45  150 euro boete bij overtreden boerkaverbodDe boete voor het dragen van een boerka of integraalhelm wordt 150 euro. Dat blijkt uit de beleidsregel van het Openbaar Ministerie (OM) die is gepubliceerd in de Staatscourant.
17/07 22u15  Handelsvrees drukt Wall Street omlaagDe aandelenbeurzen in New York zijn woensdag in het rood gesloten. De handelsvrees laaide op bij beleggers op Wall Street na nieuwe dreigementen van president Donald Trump tegen China. Bij de bedrijven ging de aandacht onder meer uit naar Bank of America, dat resultaten publiceerde. Verder kwam de Federal Reserve nog met zijn zogeheten Beige Book, dat inzage geeft in de staat van de Amerikaanse economie.
17/07 22u15  Pentagon schrapt Turkije uit F-35-projectDe Verenigde Staten hebben woensdag laten weten dat NAVO-bondgenoot Turkije wordt geschrapt uit het F-35-project. Die maatregel dreigde al enige tijd te worden genomen omdat Ankara zeer tegen de zin van de VS geavanceerde Russische luchtafweer heeft aangeschaft om de grens met Syrië en Irak te beveiligen. De leveringen voor het S-400 raketsysteem zijn vorige week begonnen.
17/07 22u00  Politie zoekt verdachte brand kippenschuurDe brand in de kippenschuur in het Groningse Kiel-Windeweer die 100.000 kuikens het leven kostte, lijkt te zijn aangestoken. Op camerabeelden die rond het tijdstip van de brand zijn gemaakt, is een man te zien, meldt de politie op Facebook. De politie roept die persoon dringend op zich snel te melden, omdat de beelden anders openbaar worden gemaakt.
17/07 21u45  WHO luidt noodklok wegens ebola CongoDe Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de noodklok geluid wegens de ebola-epidemie in de Democratische Republiek Congo. De gevreesde virusziekte die in augustus 2018 de kop opstak in het noordoosten van het Afrikaanse land is nog lang niet onder controle. Er zijn al ruim 1500 patiënten overleden. Volgens de WHO is de situatie zo verontrustend dat er alle reden is voor grote internationale bezorgdheid.
17/07 21u00  Een dag op pad met Rotterdamse CU-wethouder Grauss: „Ik werk deels onbetaald”Zijn dagen zitten vol met werkbezoeken, vergaderingen en beleidsbesprekingen. De Rotterdamse wethouder armoedebestrijding Michiel Grauss (CU) heeft als belangrijk doel: de vicieuze cirkel van armoede in de stad doorbreken. „Bij uitstek een onderwerp om je christen-zijn in te laten doorklinken.”
17/07 21u00  Ethisch hacker Yannick Verhoeven speurt naar een digitale open deurHackers kraken computernetwerken, al dan niet met kwade bedoelingen. Yannick Verhoeven is een ethische hacker. In opdracht van bedrijven en organisaties test hij hun digitale systemen op kwetsbaarheden. „We vinden altijd wel wat.”
17/07 21u00  Magneetvissers vinden pistool in AmsterdamTwee magneetvissers van 12 jaar oud hebben woensdagmiddag een pistool uit het water gehaald aan de Amstelkade in Amsterdam. Na de vondst van het wapen belden de vissers direct 112.
17/07 21u00  Pentagon stuurt 2100 man extra naar grensHet Amerikaanse ministerie van Defensie heeft een verzoek om meer manschappen naar de grens met Mexico te sturen ingewilligd. Een woordvoerder van het Pentagon zei woensdag dat duizend reservisten van de Nationale Garde uit Mexico zullen worden ingezet en 1100 militairen in actieve dienst.
17/07 20u45  Zes mensen onthoofd in SinaïOp het Sinaï-schiereiland in Egypte zijn woensdag zes burgers onthoofd. Ze liepen volgens getuigen in de buurt van kuststad Al-Arish in een hinderlaag van een gewapende bende. Hun lijken zijn naar een ziekenhuis gebracht. De verantwoordelijkheid voor de terreurdaad is nog niet opgeëist.
17/07 19u45  Rode cijfers op beurzen Wall StreetDe aandelenbeurzen in New York stonden woensdag in het rood. De handelsvrees laaide op bij beleggers op Wall Street na nieuwe dreigementen van president Donald Trump tegen China. Bij de bedrijven ging de aandacht onder meer uit naar Bank of America, dat met resultaten kwam. Verder komt de Federal Reserve nog met zijn zogeheten Beige Book.
17/07 19u30  Meer treinreizigers door enkel staanplaatsenDe Israëlische spoorwegen hebben uit een aantal treinstellen alle tafeltjes en stoelen verwijderd om ruimte te scheppen voor uitsluitend staanplaatsen. Dit gebeurt volgens de spoorwegen in een experiment voor beter forenzenverkeer tijdens spitsuren.
17/07 19u15  Religie blijft gevoelig onderwerp in EgypteIn Egypte worden religieuze minderheden systematisch gediscrimineerd. Vooral de overheid is hiervoor verantwoordelijk.
17/07 19u15  Brein aanslag Barcelona was informant geheime dienstDe Spaanse inlichtingendienst was op de hoogte van de voorbereidingen voor aanslagen in 2017. Waarom greep ze niet in?
17/07 19u00  Pier op vliegveld Düsseldorf ontruimdOp het vliegveld van Düsseldorf is woensdagmiddag een pier ontruimd omdat verscheidene reizigers door een nooddeur naar binnen waren gekomen. Volgens de luchthavenautoriteiten werden zo’n duizend passagiers naar buiten gedirigeerd om opnieuw te worden gecontroleerd door de bewaking. Onder hen ook de mensen die al in vliegtuigen zaten waarvoor het boarden nog bezig was.
17/07 18u30  Nieuwe site Bookaroo haalt doel: 10.000 boekenBookaroo, een nieuwe verkoopsite van lokale boekhandels die de strijd aangaat met bol.com, heeft zijn beoogde doel gehaald. Binnen twee weken na de lancering zijn meer dan 10.000 romans verkocht. Dat hebben de initiatiefnemers woensdag laten weten. Dit betekent dat de website in de lucht blijft.
17/07 18u30  Dode bij bedrijfsongeval SappemeerBij een bedrijfsongeval aan de Molenraai in Sappemeer (Groningen) is een persoon omgekomen. Het slachtoffer zat bekneld in een machine van het bedrijf. Het ongeval vond plaats op het terrein van een betonbedrijf.
17/07 18u30  Vierdaagse gaat verder met 42.691 lopersDe 103e Vierdaagse gaat donderdag verder met 42.691 wandelaars. Woensdag zijn 1350 lopers niet gestart of onderweg uitgevallen, aldus de organisatie van het wandelevenement.
17/07 18u15  OM: geen commentaar op bericht MH17-getuigeHet Openbaar Ministerie wil niets zeggen over de Oekraïense claim dat het een rebel in handen heeft, die de trailer heeft geregeld waarmee de raket die de MH17 neerhaalde is vervoerd.
17/07 18u15  EssilorLuxottica bekijkt overname GrandVisionBrillen- en lenzenproducent EssilorLuxottica bekijkt een overname van het Nederlandse GrandVision, moederbedrijf van optiekketens als EyeWish en Pearle. Investeerder HAL bevestigde tegen persbureau Bloomberg in gesprek te zijn over een verkoop van zijn belang van bijna 77 procent in GrandVision aan het Frans-Italiaanse EssilorLuxottica. Er is nog geen overeenkomst gesloten, aldus HAL.
17/07 18u00  ASML en GrandVision uitschieters op DamrakChipmachinefabrikant ASML en optiekbedrijf GrandVision waren woensdag smaakmakers op de beurs in Amsterdam. ASML profiteerde van goede kwartaalcijfers, terwijl GrandVision omhoog sprong door overnamegeruchten. Wel hingen de handelsspanningen boven op de Europese aandelenmarkten door het dreigement van president Donald Trump om meer importtarieven op Chinese goederen te heffen.
17/07 17u45  OM: geen commentaar op bericht Buk-chauffeurHet Openbaar Ministerie wil niets zeggen over de Oekraïense claim dat het de chauffeur van de Buk-installatie die vlucht MH17 neerhaalde, in handen heeft. „Geen commentaar, helemaal niet”, aldus een woordvoerster van het Landelijk Parket. De Oekraïense geheime dienst SBU zei woensdag dat het twee jaar geleden de man heeft gearresteerd die de vrachtauto met Buk-raketten naar het oosten van Oekraïne zou hebben gereden.
17/07 17u30  Den Haag wil straat vernoemen naar FortuynPim Fortuyn wordt mogelijk geëerd met een straatnaam in Den Haag. De hofstad zet hem op de lijst van ‘te vernoemen personen’. Zodra op een geschikte plek een nieuwe naam nodig is voor een straat, laan, plein of brug komt Pim Fortuyn in aanmerking. „Het is bijzonder dat hij vernoemd wordt in het hart van de democratie en de stad van vrede en recht”, zegt een gemeentewoordvoerder.
17/07 17u30  ‘EssilorLuxottica bekijkt koop GrandVision’Brillen- en lenzenproducent EssilorLuxottica bekijkt een overname van het Nederlandse GrandVision, moederbedrijf van optiekketens als EyeWish en Pearle. Dat meldden bronnen rond de kwestie aan persbureau Bloomberg.
17/07 17u15  Dodental door moessons Azië boven 200Het dodental door de hevige moessons in het zuiden van Azië is gestegen tot boven de tweehonderd. Het noordoosten van India is het zwaarst getroffen. Daar kwamen sinds de extreme regenval vorige week begon al ten minste 95 mensen om. Dat deelden de lokale autoriteiten woensdag mee.
17/07 17u15  „Oekraïne heeft cruciale MH17 getuige”Een lid van de Oekraïense geheime dienst SBU heeft gezegd dat Oekraïne al lang een chauffeur in handen heeft, die de trailer met de raket die de MH17 neerhaalde, bestuurde. SBU-officier Vitali Majakov zei dit woensdag, vijf jaar na het drama waarbij 298 mensen het leven verloren, onder wie 196 Nederlanders.
17/07 17u15  Buma op 26 augustus officieel burgemeesterSybrand van Haersma Buma wordt op maandag 26 augustus officieel beëdigd als burgemeester van Leeuwarden. Dat laat het bestuur van de Friese hoofdstad woensdag weten. Hij zal die dag een speciale eed afleggen tijdens de raadsvergadering tegenover de commissaris van de Koning in de provincie Friesland.
17/07 17u00  Onderzoek: Vierdaagse voor vrouwen zwaarderHet uitlopen van de Vierdaagse is voor vrouwen zwaarder dan voor mannen. Vrouwen doen elke dag langer over de af te leggen kilometers en vallen ook vaker uit. Een en ander heeft vooral te maken met het verschil tussen mannen en vrouwen in lichaamsbouw.
17/07 17u00  Brussel zet controlesysteem rechtsstaat opOm problemen met de principes van de rechtsstaat in de EU vroegtijdig te signaleren, zet de Europese Commissie een monitormechanisme op voor alle EU-landen. Landen die uit de pas dreigen te gaan lopen met bijvoorbeeld de onafhankelijke rechtspraak, rechtsbescherming of schending van de mensenrechten kunnen dan tijdig op het rechte pad worden gezet, aldus de commissie.
17/07 16u45  Groot Nederlands Bevrijdingskoor bij 75 jaar bevrijdingIn januari gaat het Groot Nederlands Bevrijdingskoor van start. Het projectkoor geeft rond Koningsdag en 5 mei 2020 een aantal concerten ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding van Nederland.
17/07 16u30  Niemand vervolgd voor dood van korporaalNiemand zal worden vervolgd voor de dood van een commando in opleiding. De korporaal werd in oktober onwel tijdens een oefening in zwembad De Stok in Roosendaal. Hij werd uit het water gehaald en gereanimeerd. Enkele dagen later overleed hij in een ziekenhuis in Rotterdam.
17/07 16u30  Levenslang voor drugsbaron ‘El Chapo’ GuzmánDe Mexicaanse drugsbaron Joaquín Guzmán Loera, bekend als El Chapo, is woensdag in de rechtbank in New York veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Zoals verwacht komt de 62-jarige Guzmán die schuldig is bevonden aan een lange reeks misdaden niet meer vrij.
17/07 16u30  Politie onderzoekt besmeuren moskee VeenendaalDe politie doet in Veenendaal onderzoek naar het besmeuren van de Nassermoskee. Een woordvoerder van de politie bevestigt berichtgeving hierover door de Gelderlander. De moskee werd in de nacht van zondag op maandag besmeurd met maandverband en een substantie die lijkt op poep.
17/07 16u30  Interimvoorzitter RvT Laurentius ZiekenhuisDe Raad van Bestuur van het Laurentius Ziekenhuis in Roermond heeft Wim Grave benoemd tot interimvoorzitter van de Raad van Toezicht. Dat maakte het ziekenhuis woensdag bekend. Grave moet een nieuwe Raad van Toezicht gaan samenstellen.
17/07 16u30  Afscheidingen komen al voor sinds 1919Femke Merel van Kooten-Arissen verliet dinsdag de vijfkoppige fractie van de PvdD en gaat nu als zelfstandig Kamerlid verder. Kan dat zomaar? En hoe bijzonder is zo’n afscheiding? Drie vragen en antwoorden.
17/07 16u15  Slachtoffers MH17 herdacht bij monumentMet het voorlezen van de namen van de 298 slachtoffers is in Vijfhuizen de vliegramp met de MH17 herdacht. Nabestaanden lazen veelal zelf de namen van hun familieleden voor, waarbij veel emoties loskwamen. Onder de slachtoffers waren 196 Nederlanders. In veel gevallen kwamen meerdere familieleden om het leven.
17/07 16u15  Brussel voert druk op Polen weer opDe Europese Commissie voert opnieuw de druk op Polen op vanwege vermeende schending van de rechtsstaat. Vicevoorzitter Frans Timmermans adviseert Warschau een einde te maken aan een onrechtmatige tuchtregeling voor Poolse rechters. Die ondermijnt onder meer de de rechterlijke onafhankelijkheid.
17/07 16u15  Economie Curaçao blijft krimpenCuraçao heeft in 2018 voor het derde achtereenvolgende jaar te maken gehad met een krimp van de economie, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek op het eiland.
17/07 16u15  Melden vermissing rijbewijs wordt makkelijkerWie zijn of haar rijbewijs kwijtraakt, of vermoedt dat met het document gefraudeerd wordt, hoeft straks niet meer langs bij de gemeente. Het wordt mogelijk direct digitaal melding te maken van vermissing bij de wegverkeersdienst RDW. Het rijbewijs wordt dan ook meteen ongeldig.
17/07 16u00  Meer overlast ‘valet parking’ rond SchipholOp en rond Schiphol is in toenemende mate sprake van overlast van ‘valet parking’-bedrijven, die auto’s van reizigers ergens parkeren. Niet alle bedrijven leveren kwaliteit en klantenservice, waarschuwt de gemeente Haarlemmermeer.
17/07 16u00  Kleine koersuitslagen op Wall StreetDe aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met zeer kleine uitslagen geopend. De Amerikaanse president Donald Trump liet van zich horen op het handelsvlak en dreigde met nieuwe importheffingen tegen China. Bij de bedrijven ging de aandacht uit naar Bank of America, dat met resultaten kwam. Verder komt de Federal Reserve nog met zijn zogeheten Beige Book.
17/07 15u45  Eis tot 8 jaar en tbs om doodslag schoonmoederHet Openbaar Ministerie wil dat Utrechter Kevin N. (33) een celstraf krijgt van acht jaar en tbs met dwangverpleging voor het zwaar mishandelen en doden van zijn schoonmoeder, de 58-jarige Soraya Gooyer. Tegen de twee zussen Nadia (31) en Nicole (33) en haar partner Patrice C. (43) eisten de aanklaagsters voor de rechtbank Utrecht celstraffen van respectievelijk zes, vier en drie maanden. Zij zijn volgens het OM medeplichtig aan mishandeling.
17/07 15u45  Europese groenen eisen vier EU-commissarissenDe Europese Groenen eisen vier posten in de nieuwe Europese Commissie onder het voorzitterschap van Ursula von der Leyen. Volgens Philippe Lamberts van de groene fractie is dat een voorwaarde voor steun aan de commissie. Die zal nodig zijn om meerderheden voor Europese wetgeving te kunnen vormen in het deze maand geïnstalleerde nieuwe Europees Parlement.
17/07 15u45  IMF pleit voor extra investeringen in NederlandHet Internationaal Monetair Fonds (IMF) pleit er opnieuw voor dat landen als Nederland en Duitsland extra geld moeten steken in onder meer onderzoek en infrastructuur om de economie aan te jagen. Dat zegt Gita Gopinath, de hoofdeconoom van het fonds, in een rapport over de grote verschillen tussen landen in saldo op de lopende rekening.
17/07 15u45  Bouw wil noodwet voor stikstofproblematiekOm te voorkomen dat grote bouw- en infrastructuurprojecten vastlopen vanwege de stikstofproblematiek, moet er noodwetgeving komen. Dat zegt Bouwend Nederland in een reactie op de uitspraak van de Raad van State over de verbreding van de ringweg rond Utrecht. De brancheorganisatie voor de bouw vreest voor „grote maatschappelijke en economische schade”.
17/07 15u45  Turkse diplomaat onder doden in IrakOnder de drie personen die woensdag werden vermoord tijdens een schietpartij in de Iraakse stad Erbil, is een Turkse diplomaat. Dat hebben Koerdische veiligheidsfunctionarissen en het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaard.
17/07 15u30  2 miljoen euro gevonden bij woninginvallenDe politie heeft maandag 2 miljoen euro cashgeld gevonden bij invallen in Den Haag en Leidschendam. Agenten deden invallen in vijf huizen, zo verklaart de politie woensdag. Een 41-jarige man en een 59-jarige vrouw zijn opgepakt op verdenking van witwassen.
17/07 15u30  Vervoersorganisaties balen van uitstel A27De uitspraak van de Raad van State dat de verbreding van de ringweg van Utrecht niet door mag gaan is zeer teleurstellend. Dat stellen vervoerdersorganisaties TLN en evofenedex. De twee partijen noemen de verbreding van de weg „uiterst belangrijk voor het investeringsklimaat en vestigingsklimaat voor bedrijven en dus voor ons nationale verdienvermogen”.
17/07 15u30  Warmterecord in noordelijkste plaats CanadaIn Alert, de noordelijkste Canadese basis, is een temperatuur van 21 graden gemeten. Volgens de schaarse bewoners van deze buitenpost van de strijdkrachten is nog nooit eerder zo’n hoge temperatuur geregistreerd.
17/07 15u00  Aanslag met verf op toeristenbus in BarcelonaCatalaanse extremisten hebben toeristen belaagd in Barcelona. Dinsdag moesten acht toeristen behandeld worden, nadat hun geparkeerde toerbus met onder meer witte verf was bestookt door de separatistische anarchisten van de splintergroep Batzac, meldden Spaanse media.
17/07 15u00  Rutte tijdens herdenking MH17: Leugens mogen nooit winnen„Flagrante leugens en doelbewuste fluistercampagnes mogen het nooit winnen van de onloochenbare feiten.” Premier Mark Rutte verwees met die opmerking bij de nationale herdenking van de MH17-ramp in Vijfhuizen naar de desinformatie die Rusland over het neerschieten van het vliegtuig verspreidt. In aanwezigheid van nabestaanden en betrokkenen bij de afwikkeling van de ramp sprak hij over „een schandelijke daad die 298 onschuldige mensen uit het leven heeft weggerukt”.
17/07 14u45  Problemen door droogte nemen toeDe problemen door droogte en weinig regen nemen toe. Volgens verschillende waterschappen is er net als vorig jaar sprake van extreme droogte. Nu het volgende week weer erg warm lijkt te worden en water daardoor sneller zal verdampen, worden op tal van plaatsen extra maatregelen genomen.
17/07 14u45  Rutte: leugens mogen nooit winnen van feiten„Flagrante leugens en doelbewuste fluistercampagnes mogen het nooit winnen van de onloochenbare feiten.” Premier Mark Rutte verwees met die opmerking bij de nationale herdenking van de MH17-ramp in Vijfhuizen naar de desinformatie die Rusland over het neerschieten van het vliegtuig verspreidt. In aanwezigheid van nabestaanden en betrokkenen bij de afwikkeling van de ramp sprak hij over „een schandelijke daad die 298 onschuldige mensen uit het leven heeft weggerukt”.
17/07 14u45  5G-antenne op elke lantaarnpaal: meer kans op enge ziektes?De overheid wil gemeenten verplichten mee te werken aan de uitrol van 5G. Lantaarnpalen, verkeerslichten en bushokjes: ze moeten antennes kunnen krijgen die supersnel draadloos internet mogelijk maken. Iedereen wordt straks altijd en overal blootgesteld aan mobiele straling. Hoe gevaarlijk is dat?
17/07 14u45  Drie Turkse diplomaten doodgeschoten in IrakZeker drie Turkse diplomaten zijn woensdag vermoord tijdens een schietpartij in de Iraakse stad Erbil, zeiden twee Koerdische veiligheidsfunctionarissen.
17/07 14u30  Nationale herdenking MH17-ramp begonnenBij het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen is de herdenking van de ramp met het toestel van Malaysia Airlines begonnen. Het is de vijfde keer dat wordt herdacht dat het toestel boven het oosten van Oekraïne uit de lucht werd geschoten. Alle 298 inzittenden kwamen om, onder wie 196 Nederlanders.
17/07 14u30  Boekentips van boekhandelaar Jan van de BreevaartVakantietijd betekent voor bijna iedereen: tijd voor iets anders, tijd van vermaak. Deze boeken bieden vermaak in de goede zin van het woord.
17/07 14u15  Gevonden lijk in Leeuwarden duidt op misdrijfPolitieagenten hebben dinsdagmiddag in een huis aan de Professor Meester P.S. Gerbrandyweg in Leeuwarden een lijk gevonden. Er zijn volgens de politie aanwijzingen die duiden op een misdrijf. De identiteit van het slachtoffer is niet bekend, maar vermoedelijk gaat het om de 73-jarige bewoner, aldus de politie woensdag.
17/07 14u15  Stine Jensen over yoga en meditatieFilosoof Stine Jensen kreeg een psychotische ervaring, nadat ze tijdens een yogaweek –onwetend– een koekje met geestverruimende middelen had gekregen. In haar boek ”Goeroes” onderzoekt ze die ervaring. Yoga opgeven wil ze niet, maar haar ogen zijn opengegaan voor de schaduwkanten van moderne spiritualiteit.
17/07 14u15  Recensie: Afscheid van het orthodoxe JodendomNiet alleen de gereformeerde gezindte kent haar ‘afhakersliteratuur’; ook orthodoxe Joden die hun achtergrond de rug toekeerden, schreven hierover. Hun boeken bieden een inkijkje in gesloten gemeenschappen. Én vormen een spiegel.
17/07 14u00  Vrouw (65) vast om dreigementen windparkenDe politie heeft een 65-jarige vrouw uit Emmen (Drenthe) aangehouden die mogelijk dreigbrieven heeft verstuurd naar partijen die betrokken zijn bij de aanleg van windmolenparken. De brieven waren gericht aan ondernemers en bestuurders. Agenten doorzochten dinsdag haar huis, woensdag meldde zij zich op last van de politie op het bureau.
17/07 13u45  Reclame Milka-chocolade deels misleidendChocoladefabrikant Milka moet een tv-commercial aanpassen. In die reclame zegt het bedrijf dat alle door Milka gebruikte koemelk van melkveehouders komt die maximaal zestig koeien houden. Stichting Even Geen Vlees diende hierover een klacht in bij de Reclame Code Commissie (RCC) en kreeg op dat punt gelijk.
17/07 13u45  Meeste Nederlanders weten niet wie Janine Jansen isHoeveel mensen kennen Janine Jansen, Nederlands bekendste violiste? 76 procent weet niet wie zij is. En dat Jaap van Zweden een internationaal bekende dirigent is, weten wat oudere landgenoten nog wel, maar onder de 35-minners weet driekwart dat ook niet.
17/07 13u30  Onderzoeker Kobi Michael: Er is geen oplossing voor het probleem GazaIsraël kan Hamas militair vernietigen. Maar wat gebeurt er daarna? Kobi Michael: „Het probleem van Gaza kan niet worden opgelost.”
17/07 13u30  Vier verdachten dood moeder wijzen naar elkaarTwee zussen en hun partners die worden verdacht van mishandeling en betrokkenheid bij de dood van hun (schoon)moeder, bleven dat laatste woensdag ontkennen voor de rechtbank Utrecht. Ze spraken elkaar tegen en beschuldigden elkaar. Het slachtoffer, de 58-jarige Soraya Gooyer, werd op 22 oktober 2017 dood gevonden in haar woning in de wijk Overvecht. Ze stierf door ‘samendrukkend geweld’ op haar hals en kaak, stelden deskundigen vast.
17/07 13u15  ‘Cryptoplan Facebook kan zo niet doorgaan’De lancering van een eigen cryptomunt door Facebook kan niet doorgaan in de vorm die de socialmediagigant tot nu toe heeft voorgesteld. Dat zei de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire voorafgaand aan overleg met ambtsgenoten van de zogeheten G7-landen.
17/07 13u15  Bredanaar twee keer gepakt met drugsEen 28-jarige man uit Breda is dinsdagavond aangehouden omdat hij drugs bij zich had. Dat was de tweede keer binnen een paar dagen. Bij de tweede arrestatie stapte de man uit zijn auto en riep hij dat de politie „hem altijd moest hebben en dat hij de week ervoor ook al was aangehouden”.
17/07 13u00  FNV: Picnic ontslaat actieve vakbondsledenInternetsupermarkt Picnic heeft meerdere medewerkers ontslagen die actief waren voor de FNV. Dat stelt de vakbond. De kwestie is voor FNV aanleiding om woensdag acties te organiseren bij de boodschappenbezorger. Medewerkers presenteren dan hun eis dat de werkgever ophoudt met de in hun ogen onterechte ontslagen.
17/07 13u00  ABP stopt terugvorderen te veel pensioengeldPensioenfonds ABP stopt met het terugvorderen van ten onrechte te veel uitgekeerd pensioengeld. Dat is de uitkomst van een kwestie die aanhangig was gemaakt door Omroep MAX.
17/07 13u00  Groen licht voor overname VivatDe Europese Commissie heeft groen licht gegeven voor de verkoop van de Nederlandse verzekeraar Vivat door het Chinese Anbang aan Athora. Onderdeel van de deal is dat de op Bermuda gevestigde verzekeringsgroep de niet-levensverzekeringsactiviteiten direct doorverkoopt aan NN Group, waarmee die weer in Nederlandse handen komen.
17/07 12u45  Rutte kan weer de show stelen bij TrumpPremier Mark Rutte mag donderdag op de koffie bij president Donald Trump. Op de agenda staat onder meer het terughalen van IS-strijders uit Syrië en een bijdrage aan de missie in de Straat van Hormuz.
17/07 12u30  Gemeente Utrecht: verbreding A27 niet nodigDe gemeente Utrecht heeft geen moeite met de beslissing van de Raad van State dat de A12 en de A27 voorlopig niet verbreed mogen worden uit milieuoverwegingen. „Stikstof heeft grote impact op de bodem en natuur. Het is goed dat de rechter vanuit deze invalshoek naar geplande projecten kijkt”, aldus wethouder Lot van Hooijdonk (Mobiliteit) in een reactie.
17/07 12u15  Beloning voor tip over vermiste RotterdammerHet Openbaar Ministerie in Rotterdam looft een beloning uit van 10.000 euro voor de gouden tip die leidt naar de 26-jarige Rotterdammer Mohamed Anaya. De man is vermist sinds vrijdag 14 juni. Mogelijk heeft die vermissing te maken met een partij verdovende middelen waarbij wellicht iets is misgegaan, denkt de politie.
17/07 12u15  Zeelui Oekraïne blijven vast in RuslandEen rechtbank in Moskou heeft woensdag het voorarrest van zes Oekraïense zeelieden met nog eens drie maanden verlengd. De totaal 24 zeelieden werden vorig jaar voor de kust van het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim opgepakt. Over het lot van de andere Oekraïners beslist de rechtbank later op woensdag.
17/07 12u15  VOE-bestuur schakelt mediator inHet bestuur van de stichting Vormingsactiviteiten Oost-Europa (VOE) schakelt een mediator in om het conflict met een werknemer, waarover de laatste weken veel publiciteit ontstond, te beslechten.
17/07 12u15  Van Voorden (VOE): Lekken is SGP onwaardigHet is rumoerig binnen de SGP. Voorzitter Van Voorden (VOE) spreekt zich uit.
17/07 12u15  Opnieuw haalt magneetvisser granaat omhoogEen man heeft woensdagmorgen tijdens het magneetvissen een explosief omhoog gehaald in Berkel en Rodenrijs. De politie meldt dat het waarschijnlijk om een granaat gaat. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is onderweg naar de Leeweg, waar de man het projectiel uit het water viste.
17/07 12u15  Door Turkije gezochte drugssmokkelaar gepaktEen door Turkije gezochte man is maandag aangehouden terwijl hij aan het werk was bij een bedrijf in Almere. De 36-jarige Turk is in zijn thuisland veroordeeld tot een celstraf van 13 jaar, nadat hij in 2013 op het vliegveld van Istanbul was aangehouden met zes kilo cocaïne en bijna vijftig kilo aan xtc.
17/07 12u15  ‘Strafproces tegen Air France om crash 2009’De Franse justitie zint naar verluidt op een strafproces tegen Air France, in verband met de crash van een Air France-toestel op een vlucht van Rio de Janeiro naar Parijs in 2009. Daarbij vonden 228 mensen de dood.
17/07 12u00  Duitsland voert inentingsplicht mazelen inDuitsland voert een inentingsplicht tegen mazelen in. Vanaf maart volgend jaar moeten alle kinderen die voor het eerst naar een opvang of naar school gaan zijn ingeënt.
17/07 12u00  Brussel opent onderzoek naar AmazonDe Europese Commissie is een formeel onderzoek begonnen naar mogelijk misbruik van verkoopgegevens van concurrenten door Amazon. Dat heeft EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) in Brussel bekendgemaakt.
17/07 12u00  ASML helpt AEX vooruitDe meeste Europese beurzen deden woensdag een stapje terug. Het dreigement van president Donald Trump om meer importtarieven op Chinese goederen te heffen zorgde voor enige terughoudendheid. De beurshandel stond verder in het teken van de bedrijfsresultaten. Op het Damrak vielen de kwartaalcijfers van chipmachinefabrikant ASML in goede aarde.
17/07 12u00  ‘Besluit Ringweg zware tegenvaller’Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat reageert teleurgesteld op de uitspraak van de Raad van State (RvS). Minister Cora van Nieuwenhuizen noemt het besluit in een reactie een „zware tegenvaller”.
17/07 11u45  Marga Klompé gekozen tot belangrijkste vrouw Nederlandse geschiedenisMarga Klompé (1912-1986) is de belangrijkste vrouw uit de Nederlandse geschiedenis, volgens een jury van voornamelijk historici.
17/07 11u45  MH17-nabestaanden keken pastoor Dresmé versteend aanEr klinkt huiver in de stem van de Hilversumse pastoor Jules Dresmé (66) als hij zegt: „Nooit zag ik zo veel verdriet als in de maand na de MH17-ramp.”
17/07 11u45  Vierdaagsefeesten drukker dan ooitDe Vierdaagsefeesten in Nijmegen zijn dinsdagavond door meer mensen dan ooit bezocht. Volgens politie en organisatie waren 215.000 feestvierders in de stad en dat is nooit eerder op de vierde dag van de feesten vertoond. In totaal hebben de feesten sinds zaterdag 835.000 bezoekers getrokken.
17/07 11u45  Nederlander dood door crash FrankrijkEen Nederlandse en Belgische toerist zijn omgekomen door een ongeval met een zweefvliegtuig in Frankrijk. Het toestel crashte dinsdagavond bij de plaats Sisteron in het departement Alpes-de-Haute-Provence in het zuidoosten van Frankrijk.
17/07 11u45  Aardappelhandel vatbaar voor witwassenAardappel- en uienhandelaren zijn volgens het Openbaar Ministerie vatbaar voor grootschalige witwaspraktijken. Ondergrondse bankiers en geldkoeriers leveren tientallen miljoenen euro’s af bij Nederlandse handelaren, die boodschappentassen vol contant geld aannemen. In de periode 2014 tot begin dit jaar is bijna 150 miljoen euro aan contant geld door Nederlandse aardappel- en uienhandelaren aangenomen, meldt het OM.
17/07 11u45  Afvalbedrijven gaan toch rups verbrandenAfvalverwerkingsbedrijven gaan toch de eikenprocessierups verbranden. Dat bevestigt een woordvoerder van de Vereniging Afvalbedrijven na berichtgeving van de Stentor. Vuilverbranders weigerden de rups eerst te verbranden, omdat zij bij de verwerking van het ongedierte veel last kregen van jeuk door de vuurhaartjes die op de rups zitten. De insecten zullen vanaf nu in verstevigde zakken aangeleverd worden die niet kunnen scheuren, ook wel ‘big bags’ genoemd.
17/07 11u45  Eigen kerk voor gemeente in LimaDe jonge gemeente ”Cristo Vive” (Christus leeft) in de probleemwijk Rimac in de Peruaanse hoofdstad Lima heeft zondag de beschikking gekregen over een eigen kerk.
17/07 11u45  Campagne voor redden Batavia van startIn Lelystad vond zaterdag 29 juni de kick-off plaats van de campagne ”Breng de Batavia aan Land”.
17/07 11u30  Opnieuw meer hiv-gevallen in O-EuropaIn Oost-Europa en Centraal-Azië zet de zorgwekkende opwaartse trend van nieuwe hiv-infecties zich voort. Vorig jaar steeg het aantal mensen dat besmet was met het aidsvirus met 29 procent, meldde het VN-programma voor hiv/aids van de Verenigde Naties (UNAIDS) dinsdag.
17/07 11u30  „Bukraket vervoer je niet in een tas”Vijf jaar na de vliegramp met de MH17 verschillen Oekraïeners nog altijd van mening over de oorzaak. „Dit was het werk van het Oekraïense leger”, zeggen inwoners van het dorp Droezjkivka. Maar dat gaat er bij oud-gedienden van het leger niet in. „Als wij dat hadden gedaan waren er talloze foto’s genomen.”
17/07 11u30  Hof: OM moet arrestatie Michael P. onderzoekenHet Openbaar Ministerie moet toch onderzoek doen naar de arrestatie van Michael P., die is veroordeeld voor de moord op Anne Faber. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam bepaald na een klacht van P.
17/07 11u30  Duterte: nooit voor een internationale rechterDe Filipijnse president Rodrigo Duterte zegt dat hij nooit zal worden berecht door een internationale rechtbank voor massamoorden wegens zijn oorlog tegen drugs. Tegelijk bezwoer hij zijn hardhandig optreden niet los te laten, dat hij aan het winnen was en zou doorzetten „tot het einde”.
17/07 11u30  Streep door plan voormalige vliegbasis TwenteDe voorgenomen herontwikkeling van de voormalige vliegbasis Twente kan niet doorgaan, heeft de Raad van State woensdag bepaald. De plannen zouden leiden tot een te hoge uitstoot van stikstof, die niet in lijn is met Europese regels.
17/07 11u30  Nee, Kamerlid dat zich afscheidt, pleegt geen ‘zetelroof’Het heeft sinds de laatste Kamerverkiezingen even geduurd, maar nu is het dan toch weer zover. Een Kamerlid, te weten Femke Merel van Kooten, scheidde zich dinsdag af van haar fractie, te weten die van de Partij voor de Dieren (PvdD).
17/07 11u30  Live: OM moet toch onderzoek doen naar de mogelijk te hardhandige arrestatie van Michael P., heeft gerechtshof Amsterdam bepaaldLees meer >
17/07 11u15  Kerk ZGG in Guayaquil gerenoveerdDe gemeente El Amparo in de Ecuadoriaanse stad Guayaquil heeft vorige maand haar gerenoveerde kerkgebouw in gebruik genomen.
17/07 11u00  Vliegramp MH17 in het nationale geheugen gegriftDe lange stoet rouwauto’s met slachtoffers van vlucht MH17 staan op het netvlies gebrand. Daders lopen vrij rond, nabestaanden hebben levenslang.
17/07 11u00  Snelle korting dreigt voor meer pensioenfondsen dan gedachtMeer pensioenfondsen dan verwacht stevenen af op korten op de uitkeringen in 2020. Dat bleek woensdag uit gesprekken die het Financieele Dagblad met pensioendeskundigen heeft gevoerd.
17/07 11u00  Besluit moslimschool automatisch in werkingHet besluit van minister Arie Slob (Basisonderwijs) om groen licht te geven voor de komst van een islamitische basisschool naar Westland is woensdag „automatisch in werking getreden”, aldus een woordvoerder van het ministerie. De bewindsman moest ingrijpen omdat de gemeenteraad weigerde akkoord te gaan, terwijl de Raad van State had besloten dat de school er gewoon moest komen.
17/07 11u00  Bedrijf Musk gaat ‘draden’ plaatsen in hersensDe Amerikaanse start-up Neuralink wil volgend jaar proefpersonen verbinden met computers door elektroden in hun hersenen te implanteren. Dat maakte het bedrijf, met Tesla-baas Elon Musk als grootste geldschieter, bekend. Neuralink heeft al dergelijke elektroden geïmplanteerd bij ratten waardoor hun hersenactiviteit is te meten.
17/07 10u45  Ring Utrecht mag niet worden verbreedDe ring rond Utrecht mag voorlopig niet worden verbreed. Het ministerie van Infrastructuur had daar toestemming voor gegeven, maar de Raad van State heeft dat besluit woensdag teruggedraaid. De minister moet opnieuw naar de plannen voor de A27 en de A12 kijken.
17/07 10u45  Uitzetting Iraanse christin uit Duitsland dreigtEen Iraanse christin die in 2015 naar Duitsland is gevlucht, dreigt uitgezet te worden naar Iran. Daar wacht haar de gevangenis en wanneer zij haar geloof niet herroept, foltering en misschien zelfs de dood, aldus ”Christliche Initiative Herborn”. De projectgroep doet er alles aan om de dreigende uitzetting te voorkomen.
17/07 10u30  Trump: ik kan nog meer heffingen opleggenDe Amerikaanse president Donald Trump heeft benadrukt dat hij nog meer importheffingen kan opleggen aan China als hij dat wil. Eerder beloofde hij dat niet te doen na het bereiken van een wapenstilstand in de handelsoorlog met het Aziatische land.
17/07 10u30  ‘Minder geld naar start-ups door handelsvete’Beginnende bedrijven hebben het eerste halfjaar wereldwijd minder durfkapitaal opgehaald dan een jaar eerder. Vooral in China zijn investeerders minder snel bereid geld in start-ups te steken dan voorheen, becijferde accountants- en adviesbureau KPMG. Daarbij speelt onzekerheid door de handelsoorlog met de Verenigde Staten de bedrijven een grote rol.
17/07 10u30  PKN sluit overeenkomst met Jeugdwerk.infoDe Protestantse Kerk in Nederland (PKN) heeft een overeenkomst gesloten met Jeugdwerk.info voor de begeleiding van lokale jeugdwerkers.
17/07 10u30  Ontwerper Wim Crouwel in New York bekroondGrafisch ontwerper Wim Crouwel (90) heeft in de Verenigde Staten een prestigieuze prijs gekregen. Het is een medaille die zijn Amerikaanse vakgenoten van de Type Directors Club hem toekennen voor zijn hele oeuvre. De toekenning vindt woensdagavond plaats in New York.
17/07 10u30  Boeren: Agrimarkt had oog voor streekproduct, blijft dat zo onder Jumbo-vlag?Agrimarkt gaf streekproducten altijd royaal een podium. Nu Jumbo de kleine supermarktketen overneemt van boerencoöperatie CZAV, vrezen Zeeuwse telers dat het straks gedaan is met het ruime assortiment.
17/07 10u30  Kerken Wageningen krijgen steun gemeenteraadDe motie van de ChristenUnie om kerken te helpen bij het zoeken naar ruimte voor hun zondagse diensten is dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering van de gemeente Wageningen aangenomen.
17/07 10u15  Meer dan helft Britten hangt geen godsdienst aanDe secularisatie zet in Groot-Brittannië onverminderd door. Hoe jonger de Britten zijn, hoe minder vaak ze zich anglicaans noemen. Niet-religieuzen noemen zich steeds vrijmoediger atheïst.
17/07 10u15  Pakistan arresteert beruchte islamist weerPakistan heeft de medeoprichter opgepakt van de islamitische beweging die achter de bloedige aanslag zat in Mumbai in 2008. Het gaat om de Pakistaanse islamist Hafiz Saeed, die al eerder vastzat en in 2017 op vrije voeten kwam. De aanklacht nu is onbekend maar zou te maken hebben met het financieren van terrorisme.
17/07 10u00  Delfts aardewerk in bruikleen naar Den HaagHet Gemeentemuseum Den Haag krijgt een van de grootste en belangrijkste privéverzamelingen Delfts aardewerk ter wereld langdurig in bruikleen. Het gaat om de collectie van de in 2005 overleden staalindustrieel Meijer Lavino.
17/07 10u00  Italiaanse bestsellerauteur Camilleri doodDe Italiaanse bestsellerauteur Andrea Camilleri is op 93-jarige leeftijd overleden. Hij stierf woensdag in een ziekenhuis in Rome. Camilleri is vooral bekend om de thrillers met inspecteur Salvo Montalbano. De Siciliaan was medio juni in kritieke toestand in het ziekenhuis opgenomen na problemen met de bloedsomloop en een ademstilstand.
17/07 10u00  ASML koploper in AEXDe Amsterdamse beurs bleef woensdag dicht bij huis. De andere Europese beurzen deden een stapje terug. De beurshandel stond vooral in het teken van de bedrijfsresultaten. Op het Damrak vielen de kwartaalcijfers van chipmachinefabrikant ASML in goede aarde. Navigatiebedrijf TomTom, dat ook met resultaten kwam, zag zijn openingswinst geheel verdampen.
17/07 09u45  Consumentenbond: Patiëntenstop VGZ bij Ikazia „onacceptabel”De Consumentenbond noemt de patiëntenstop van VGZ-verzekerden bij het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam „onacceptabel.” Per 1 juli worden nieuwe patiënten die verzekerd zijn bij VGZ niet meer naar Ikazia gestuurd, omdat het ziekenhuis bijna door het budget van 2019 heen is.
17/07 09u45  Motie CU in Wageningen aangenomenDe motie van de ChristenUnie om kerken te helpen bij het zoeken naar ruimte voor hun zondagse diensten is dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering van de gemeente Wageningen aangenomen.
17/07 09u45  GZB start noodhulp aan getroffen NepalDe GZB komt in actie voor het door natuurgeweld getroffen Nepal. Dat maakte de zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland dinsdag bekend. Partnerorganisatie Asal Chhimekee Nepal (ACN) bezoekt getroffen dorpen in de Terai en begint met het uitdelen van voedsel, water en andere eerste levensbehoeften.
17/07 09u45  Puriteinen waren politiek zelfbewustPuriteinen conservatief en ingetogen? Ze wisten ook uitstekend hun belangen te verdedigen, ook al kostte dat een burgeroorlog.
17/07 09u45  Hoog tijd dat EO weer voluit Bijbelse koers gaat varenDe EO-documentaire ”De kast, de kerk & het koninkrijk” biedt niet alleen inzicht in veranderdingen in opvattingen in de kerk, maar evenzeer in de gewijzigde zienswijze van de omroep zelf. Het is dringend nodig dat de EO tot bezinning komt.
17/07 09u30  Koningin Máxima tien jaar pleitbezorger VNKoningin Máxima reist al tien jaar de wereld rond om financiële diensten voor iedereen toegankelijk te maken. Ze is deze week naar New York gereisd om het tienjarig bestaan van haar VN-taak te bespreken met António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties. In New York bezocht Máxima ook het UNSGSA-kantoor dat haar inhoudelijk ondersteunt bij haar VN-werkzaamheden.
17/07 09u30  TomTom en ASML in trek op DamrakDe Amsterdamse aandelenbeurs is woensdag vrijwel vlak aan de handelsdag begonnen. Ook de andere Europese beurzen bleven dicht bij huis. De beurshandel stond vooral in het teken van de bedrijfsresultaten. Op het Damrak waren navigatiebedrijf TomTom en chipmachinefabrikant ASML in trek na publicatie van kwartaalcijfers.
17/07 09u15  Partijen Soedan tekenen akkoordDe militaire machthebbers en de Soedanese oppositie hebben woensdag het akkoord ondertekend over een overgangsregering. De ceremonie rond de ondertekening werd rechtstreeks uitgezonden op de televisie.
17/07 09u00  Utrechter gepakt voor verkopen foute softwareEen 20-jarige man uit Utrecht is aangehouden op verdenking van het op grote schaal maken en verkopen van foute software. Bij hem konden programma’s worden gekocht waarmee onder meer in Word- en Excel-bestanden verborgen code of malware is in te bouwen, waarmee volgens het Openbaar Ministerie een vorm van phishing kan worden toegepast .
17/07 08u45  Ds. K. Muller (NGK) overledenDs. K. Muller, emeritus predikant binnen de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK), is maandag overleden.
17/07 08u45  Recordhouder Vierdaagse niet meer gestartDe 87-jarige Bert van der Lans uit Nijmegen, recordhouder van de Vierdaagse, is woensdag niet meer begonnen aan zijn tweede wandeldag. Van der Lans brak dinsdag een sleutelbeen bij een valpartij en had woensdagmorgen nog te veel pijn om 30 kilometer te gaan lopen. Hij deed voor de 72e keer mee aan de wandelmars.
17/07 08u45  ‘Hoge bloeddruk bij dementie wél behandelbaar’Onderzoekers van het Radboudumc hebben ontdekt dat hoge bloeddruk bij oudere mensen met dementie toch wel te behandelen is. In de medische wereld wordt aangenomen dat dat beter niet kan omdat het de bloedtoevoer naar de hersenen verder zou kunnen verminderen. De wetenschappers hebben erover gepubliceerd in het vakblad Hypertension.
17/07 08u45  Meisje in VS dood door golfbal van vaderEen 6-jarig meisje is in de VS om het leven gekomen doordat ze werd geraakt door een golfbal die door haar vader was weggeslagen. De bal kwam tegen haar hoofd. Het kind werd naar het ziekenhuis gebracht waar het korte tijd later overleed.
17/07 08u45  A15 bij Rotterdam weer vrij na ongelukOp de A15 heeft woensdagochtend bij knooppunt Vaanplein (Rotterdam) een flinke file gestaan na een ongeluk. De vertraging vanuit Europoort richting Gorinchem was ruim een uur.
17/07 08u30  Ericsson verkoopt meer netwerkapparatuurMaker van netwerkapparatuur Ericsson heeft in het tweede kwartaal de omzet flink opgevoerd. Met name in Noord-Amerika en Noordoost-Azië boerde het Zweedse bedrijf goed. Ericsson zette dan ook een winst in de boeken, waar vorig jaar in dezelfde periode nog een verlies werd geleden.
17/07 08u30  Bulgarije pakt verdachte megahack fiscusDe Bulgaarse politie heeft een verdachte aangehouden van een megahack op het belastingkantoor van het balkanland. Daardoor kwamen de persoonlijke en financiële gegevens van miljoenen mensen op straat te liggen, zei een woordvoerster van het ministerie van Binnenlandse Zaken woensdag.
17/07 08u30  Nikkei lager door handelszorgenDe Japanse aandelenbeurs is woensdag opnieuw met verlies geëindigd. De handelszorgen staken de kop weer op. De Amerikaanse president Donald Trump stelde dat er nog een lange weg is te gaan tot een handelsdeal met China en dreigde met extra importtarieven op 325 miljard dollar aan Chinese goederen.
17/07 08u15  Fikse file op A15 door ongelukOp de A15 is woensdagochtend bij knooppunt Vaanplein (Rotterdam) een flinke file ontstaan door een ongeluk. De vertraging vanuit Europoort richting Gorinchem is rond 08.00 uur al ruim een uur, meldt de ANWB.
17/07 08u15  Europese autoverkopen stevig lager in juniHet aantal nieuwe personenauto’s dat vorige maand in de Europese Unie op kenteken is gezet, is fors lager dan in juni 2018. Dat blijkt uit cijfers van branchevereniging ACEA.
17/07 08u00  Swatch voelt strijd tegen ‘grijze markt’Horlogemaker Swatch heeft in het eerste halfjaar een lagere omzet en winst in de boeken gezet dan een jaar eerder. Het bedrijf wijt de mindere resultaten aan harde acties tegen officieuze verkoopkanalen die luxehorloges tegen flinke kortingen aanbieden.
17/07 08u00  Zijn stervenJohannes 12:24a
17/07 07u45  Swedbank verlaagt dividend na schandaalSwedbank gaat fors minder dividend uitkeren. De Zweedse bank betaalde tot nu toe driekwart van de jaarlijkse winst uit aan aandeelhouders, maar verlaagt dat tot de helft van de winst. De bank wil daarmee de kapitaalpositie versterken.
17/07 07u30  Ramp met MH17 voor vijfde keer herdachtDe ramp met de MH17 wordt woensdag voor de vijfde keer herdacht. Dat gebeurt bij het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen. Het is woensdag vijf jaar geleden dat het toestel van Malaysia Airlines boven Oost-Oekraïne uit de lucht werd geschoten. Alle 298 inzittenden kwamen om. Onder hen waren 196 Nederlanders.
17/07 07u00  Kleinste huurprijsstijging sinds 2015De huurprijzen in de vrije sector zijn in het afgelopen kwartaal met slechts 3,1 procent toegenomen. Dat is de laagste gemiddelde prijsstijging sinds het tweede kwartaal van 2015, meldt woningplatform Pararius.
17/07 07u00  Kabinet wil 5G-masten op elke straathoekHet kabinet maakt ruim baan voor de aanleg van 5G-zendmasten in Nederland. Gemeenten krijgen de plicht om mee te werken aan de aanleg van antenne-installaties voor supersnel internet in openbare gebouwen, lantaarnpalen en verkeerslichten.
17/07 06u30  Christchurch bezorgd over komst wapenwinkelDe Nieuw-Zeelandse winkelketen Gun City heeft voor ophef gezorgd door plannen bekend te maken voor een megawinkel in Christchurch. De keten had wapens verkocht aan de man die wordt beschuldigd van het plegen van twee aanslagen op moskeeën in Christchurch, waarbij 51 doden vielen.
17/07 06u15  ‘Kwetsbaren in de wijk beter helpen bij hitte’Gemeenten moeten zich beter voorbereiden op een hittegolf. Zo moeten er afspraken worden gemaakt met andere lokale partijen over wie wat doet bij perioden van hitte. En stedenbouwkundigen moeten in hun plannen meer rekening houden met snikhete dagen. Daarvoor pleit het Rode Kruis dat woensdag met een Hittegolfgids voor steden op de proppen komt.
17/07 04u30  Nieuwe asielregels Trump voor de rechterBurgerrechtenorganisatie American Civil Liberties Union (ACLU) is een zaak begonnen tegen de nieuwe immigratieregels van president Donald Trump. „Dit is tot dusverre de meest extreme poging van de regering Trump om een asielverbod in te stellen. Dit verbod schendt nationale en internationale wetten”, zei de advocaat van de ACLU.
17/07 04u15  ‘El Chapo’ hoort duur celstrafDe Mexicaanse drugsbaron Joaquín Guzmán Loera, bekend als El Chapo, krijgt woensdag in New York te horen hoe lang hij de cel in moet. De aanklagers hebben een straf van 30 jaar en een levenslange gevangenisstraf geëist voor misdaden waar de 62-jarige Guzmán schuldig aan is bevonden. Hij was stichter van het drugskartel van Sinaloa, genoemd naar de noordwestelijke deelstaat waar hij vandaan komt.
17/07 03u15  Rutte op economische missie in VSPremier Mark Rutte en minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport) gaan op economische missie in de Verenigde Staten. De missie naar de stad Boston is bedoeld voor bedrijven uit de sectoren gezondheid, robotics, kunstmatige intelligentie en klimaatbestendigheid.
17/07 01u30  Huis VS veroordeelt verbale aanvallen TrumpEen meerderheid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft in een stemming president Donald Trump veroordeeld voor zijn verbale aanvallen tegen vier vrouwelijke congresleden van de Democraten. De stemming is vooral symbolisch en heeft geen concrete gevolgen voor Trump.
17/07 01u15  VS: sancties tegen hoogste militairen MyanmarDe Verenigde Staten hebben sancties ingesteld tegen de hoogste militair van Myanmar, de generaal Min Aung Hlaing, en enkele andere hoge militairen. De VS houden hen verantwoordelijk voor het op grote schaal doden van Rohingya moslims.
17/07 00u15  Een op twaalf mensen slachtoffer cybercrimeEen op de twaalf Nederlanders is vorig jaar slachtoffer geworden van digitale criminaliteit. Dat zijn ruim 1,2 miljoen mensen. Vooral tieners en jongvolwassenen werden de dupe van cybercrime. Volgens het onderzoek waren mannen net zo vaak slachtoffer als vrouwen.
17/07 00u15  Verbinding van Rotterdam-Kralingen naar ZuidDe nieuwe oeververbinding in Rotterdam zal komen tussen de Kralinger Esch in het noorden en Feijenoord in Zuid. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), de provincie Zuid-Holland en de gemeente Rotterdam zijn dat dinsdag overeengekomen.
16/07 23u45  Iran sleept olietanker met pech wegBoten van de Iraanse marine hebben in de Perzische Golf een buitenlandse olietanker weggesleept die technische problemen had. Buitenlandwoordvoerder Abbas Mousavi zei dinsdagavond dat het schip een noodoproep had uitgezonden en naar Iraanse wateren is gebracht voor reparatie. Waar dat precies gebeurt wordt later bekendgemaakt evenals de naam van de tanker.
16/07 22u30  Wall Street sluit lagerDe aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag licht lager geëindigd. Beleggers verwerkten de kwartaalresultaten van de grote Amerikaanse banken JPMorgan Chase, Goldman Sachs en Wells Fargo. Ook reageerden ze op een speech van Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell, waarin ze nieuwe aanwijzingen zagen voor een aanstaande renteverlaging.
16/07 22u15  Kramp-Karrenbauer nieuwe defensieministerAnnegret Kramp-Karrenbauer wordt de nieuwe minister van Defensie in Duitsland. De leider van de CDU volgt in die functie haar partijgenote Ursula von der Leyen op. Het bestuur van de christendemocraten bevestigde die verrassende benoeming dinsdagavond aan het Duitse persbureau DPA.
16/07 22u15  Bitcoin zakt onder 10.000 dollarDe waarde van de bitcoin is dinsdagavond onder de 10.000 dollar gezakt. Dat gebeurde toen Amerikaanse politici zich kritisch uitlieten over Libra, de geplande cryptomunt van Facebook. Volgens de website Coinmarketcap.com, die de waarde van honderden cryptomunten bijhoudt, was één bitcoin rond 22.00 uur ruim 9700 dollar waard.
16/07 22u00  Voormalig president Peru opgepakt in VSDe voormalig president van Peru Alejandro Toledo Manrique is op verzoek van het Zuid-Amerikaanse land opgepakt in de Verenigde Staten. Daarmee kan het proces voor eventuele uitlevering beginnen. Dat heeft het Peruaans Openbaar Ministerie dinsdag bekendgemaakt.
16/07 22u00  Wanbetaler moet 2 auto’s in uur tijd inleverenEen man met nog een openstaande rekening heeft in Rotterdam in een uur tijd twee keer zijn auto moeten inleveren. Dat gebeurde in de wijk Ommoord waar de politie dinsdag een verkeerscontrole hield.
16/07 22u00  Rijssenaar: Was dit een kerkenpad? Was ’t dan nog maar zoAan de groene, oostelijke kant van Rijssen ligt havezathe De Oosterhof. Een van de Rijssense kerkenpaden begon hier, bij het grote toegangshek van het kasteel.
16/07 21u45  Mogelijk aantekening en boete voor VVD’erVVD-Kamerlid Wybren van Haga moet rekening houden met een aantekening op zijn strafblad en een boete van zeker ruim 300 euro omdat hij met te veel alcohol achter het stuur heeft gezeten. De VVD zelf heeft hem al een straf opgelegd.
16/07 21u30  Akkoord mijnbouwconcern over schadevergoedingHet Braziliaanse mijnbouwbedrijf Vale heeft een klein half jaar na de desastreuze dambreuk bij een ijzerertsmijn in Brumadinho de families van de dodelijke slachtoffers een schadevergoeding van in totaal zo’n 95 miljoen euro in het vooruitzicht gesteld. Dat is de verantwoordelijke exploitatiemaatschappij overeengekomen met het Openbaar Ministerie in de staat Minas Gerais en de arbeidsrechter.
16/07 21u15  Diploma voor Holocaust-overlevende na 80 jaarHolocaust-overlevende Leon Schwarzbaum heeft na tachtig jaar eindelijk zijn diploma van de middelbare school gekregen.
16/07 21u00  ‘Celstraf voor gewiekste hacker uit Boxtel’Tegen een 49-jarige man uit Boxtel is vier jaar cel geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk, voor het oplichten van twee bedrijven. Door e-mailaccounts te hacken, maakte hij tonnen buit bij een internationale deal in 2015.
16/07 20u45  Dode door ongeval op A73 bij MaasbrachtDoor een ernstig verkeersongeval op de A73 tussen Linne en knooppunt het Vonderen bij Maasbracht is dinsdagavond een persoon om het leven gekomen. Dat heeft de politie gemeld.
16/07 20u30  Predikant en imam in gesprek: „Ene Naam staat tussen ons in”Christendom en islam verhielden zich in de loop van de eeuwen moeizaam tot elkaar. Het weerhoudt ds. Peter (P. L. D.) Visser en imam Mustapha Benchikhi er niet van om met elkaar te praten over wat herkenning geeft en wat scheidt. Benchikhi: „Jij bent de eerste christen van wie ik hoor dat in het christendom geloof en daad samen opgaan.”
16/07 20u00  Von der Leyen gekozen tot voorzitter Europese CommissieHet Europees Parlement stemt in met de benoeming van Ursula von der Leyen (60) tot voorzitter van de Europese Commissie. Na de geheime stemming stond de teller op 383 voor, 327 tegen en 22 onthoudingen, maakte parlementsvoorzitter David Sassoli bekend.
16/07 19u45  Von der Leyen voorzitter Europese CommissieHet Europees Parlement stemt in met de benoeming van Ursula von der Leyen (60) tot voorzitter van de Europese Commissie. Na de geheime stemming stond de teller op 383 voor, 327 tegen en 22 onthoudingen, maakte parlementsvoorzitter David Sassoli bekend. De Duitse christendemocrate had minimaal 374 stemmen nodig om de Europese topfunctie per 1 november binnen te halen en als eerste vrouw het dagelijks bestuur van de EU te gaan leiden. Op het krappe resultaat volgde een voorzichtig applaus in het parlement.
16/07 19u45  Reiziger kan ook appen met BuZa bij problemenWie in het buitenland in de problemen komt, kan met het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) voortaan ook whatsappen. Na een succesvolle pilot is WhatsApp sinds dinsdag een vast communicatiemiddel van het contactcentrum van BuZa.
16/07 19u45  Met z’n tweeën wonen op 30 vierkante meterOm er na hun trouwen samen te kunnen wonen, verbouwden Arnold (30) en Hanna (27) Keurhorst een tuinhuis aan de rand van Wageningen. Alleen het schoenenkastje staat nog op dezelfde plek.
16/07 19u45  Von der Leyen gekozen tot CommissievoorzitterHet Europees Parlement heeft Ursula von der Leyen gekozen tot voorzitter van de Europese Commissie. De Duitse kreeg 383 parlementariërs achter zich; tegen haar verkiezing stemden 327 afgevaardigden.
16/07 19u30  Verdachten moord op journaliste voor rechterDe rechtszaak tegen de drie mannen die ervan worden verdacht de Maltezer journaliste Daphne Caruana Galizia om het leven te hebben gebracht kan beginnen. Het Openbaar Ministerie heeft hen dinsdag officieel in staat van beschuldiging gesteld. Volgens de nieuwssite Malta Today is de tenlastelegging onder meer moord met voorbedachten rade en het in bezit hebben en tot ontploffing brengen van explosieven. Daarop staat levenslang.
16/07 19u15  Doden door vliegtuigcrash CanadaDoor het neerstorten van een watervliegtuig in Canada zijn drie mensen om het leven gekomen en worden vier anderen vermist. Het toestel stortte neer in een meer in een afgelegen gebied in het noordoosten van het land.
16/07 19u15  Uitlatingen onderwijsminister Peretz over homotherapie splijten IsraëlUitspraken van de Israëlische minister van Onderwijs Rafi Peretz over therapie voor homosekuselen hebben in het land grote deining veroorzaakt.
16/07 19u00  Von der Leyen heeft voorzitterschap binnen handbereikDe sociaaldemocraten steunen de kandidatuur van Ursula von der Leyen, heeft de S&D-groep (154 zetels) in Straatsburg bekendgemaakt. Daarmee lijkt het voorzitterschap van de Europese Commissie voor de Duitse christendemocrate, die ook kan rekenen op de stemmen van haar eigen Europese Volkspartij (182 zetels) en de liberalen (108 zetels), binnen handbereik. Ze heeft een absolute meerderheid van 374 nodig.
16/07 19u00  Wheemsteeg en DoodstreutjeAan de groene, oostelijke kant van Rijssen ligt havezathe De Oosterhof. Een van de Rijssense kerkenpaden begon hier, bij het grote toegangshek van het kasteel.
16/07 18u45  Topbaan Von der Leyen binnen handbereikDe sociaaldemocraten steunen de kandidatuur van Ursula von der Leyen, heeft de S&D-groep (154 zetels) in Straatsburg bekendgemaakt. Daarmee lijkt het voorzitterschap van de Europese Commissie voor de Duitse christendemocrate, die ook kan rekenen op de stemmen van haar eigen Europese Volkspartij (182 zetels) en de liberalen (108 zetels), binnen handbereik. Ze heeft een absolute meerderheid van 374 nodig.
16/07 18u45  VVD koploper bij affairesDe VVD is weer in opspraak door een affaire. Tweede Kamerlid Wybren van Haga, die al omstreden was, is aangehouden voor rijden onder invloed. Daarmee is de lijst affaires rond de integriteit en het handelen van VVD’ers opnieuw gegroeid. Tien opmerkelijke gevallen de laatste zes jaar:
16/07 18u45  Boer Van der Kooij rijdt bokashi over zijn landOnderzoekers en boeren maken zich zorgen over de bodemvruchtbaarheid, die in Nederland achteruitgaat. Biologisch melkveehouder Jeroen van der Kooij beproeft met succes een middel om daar wat aan te doen: bokashi.
16/07 18u30  Ds. H. Paul begraven in MoerkapelleDs. H. Paul, emeritus predikant van de Gereformeerde Gemeenten, is dinsdag in Moerkapelle ter aarde besteld.
16/07 18u30  „Media overdrijven schadelijkheid van frisdrank voor gezondheid”Drinken van frisdrank is weliswaar ongezond, maar de gevolgen moeten niet overdreven worden. Dat stellen prof. dr. Jessica Kiefte-de Jong en prof. dr. Martijn Katan. Katan: „Er is geen bewijs dat het kanker veroorzaakt.”
16/07 18u30  Kamerlid Van Haga (VVD) gepakt met te veel alcoholVVD-Kamerlid Wybren van Haga is met te veel alcohol op in de auto gestapt. De VVD bevestigt berichtgeving van De Telegraaf hierover. De grootste regeringspartij beraadt zich op de nieuwe affaire rond het Kamerlid, dat bij vertrek uit de VVD-fractie de krappe meerderheid van de regeringscoalitie in rook doet opgaan.
16/07 18u30  Eerste dag Vierdaagse voor 661 mensen te veelDe eerste wandeldag van de Vierdaagse was voor 661 mensen te zwaar. Ze zijn niet eens begonnen aan de wandeltocht of hebben de eerste dag door de Betuwe niet kunnen voltooien, aldus de organisatie dinsdagavond.
16/07 18u15  Post Uit Tel Aviv: Controle duurt korter, en dat is af en toe maar goed ookDe veiligheidscontrole op Israëlische luchthavens is legendarisch. Maar zo draconisch als vroeger is het allemaal allang niet meer. En dat is in sommige gevallen maar goed ook.
16/07 18u00  VVD’er met te veel alcohol op achter stuurVVD-Kamerlid Wybren van Haga is met te veel alcohol op in de auto gestapt. De VVD bevestigt berichtgeving van De Telegraaf hierover.
16/07 18u00  Europese beurzen met winst dag uitDe Europese effectenbeurzen zijn dinsdag met winst gesloten. Aandeelhouders deden het lang rustig aan, maar aan het einde van de dag kropen de koersen toch wat verder omhoog. Beleggers verwerkten onder meer enkele Amerikaanse macro-economische cijfers.
16/07 17u30  „Kamerlid Van Haga (VVD) gepakt met te veel alcohol”VVD-Kamerlid Wybren van Haga is met te veel alcohol op achter het stuur gekropen. Hij werd op de A4 staande gehouden vanwege zijn rijgedrag. Bij controle bleek dat hij te veel had gedronken.
16/07 17u30  Lagarde neemt ontslag als IMF-directeurChristine Lagarde heeft haar ontslag ingediend als directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Ze vertrekt daar per 12 september, maakte de Française dinsdag bekend. Lagarde wordt naar verwachting eind oktober benoemd tot voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB).
16/07 17u15  Kabinet blijft erbij: Kaspersky taboeKaspersky Lab blijft taboe bij de rijksoverheid. Het Russische computerbeveiligingsbedrijf had het kabinet gevraagd zich te bedenken, maar minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) ziet daar geen reden toe.
16/07 17u00  Westland blijft komst moslimschool aanvechtenDe gemeenteraad van Westland in Zuid-Holland blijft zich verzetten tegen de komst van een islamitische basisschool. Als onderwijsminister Arie Slob woensdag toestemming geeft voor de school, wil de raad daar meteen tegen in beroep gaan.
16/07 17u00  Eerste dag Vierdaagse: veel blarenDe eerste wandeldag van de Vierdaagse heeft volgens het Rode Kruis voor opvallend veel blaren gezorgd. Zowel onderweg als bij het eindpunt in Nijmegen zijn vele tientallen blaren meer doorgeprikt dan andere jaren.
16/07 17u00  Agent niet vervolgd na dodelijke nekklemEr komt geen federale rechtszaak tegen de New Yorkse politieagent die met een nekklem verantwoordelijk zou zijn voor de dood van Eric Garner vijf jaar geleden. Dat meldt The New York Times met een beroep op informatie van drie ingewijden bij justitie.
16/07 17u00  Vliegveld Maastricht: minder geluidsoverlastMaastricht Aachen Airport (MAA) heeft de geluidsoverlast dit jaar naar eigen zeggen fors teruggedrongen. Volgens het vliegveld is met name het aantal vliegbewegingen tussen 23.00 uur en middernacht flink verminderd. Van januari tot juli dit jaar waren dat er 15, in dezelfde periode vorig jaar 38. En dat terwijl het aantal passagiersvluchten bijna verdubbeld is.
16/07 16u45  ”The Planets” van Holst vijftig jaar na eerst maanlandingPrecies een halve eeuw na de eerste maanlanding voeren Geerten van de Wetering en Bert den Hertog in de Haagse Kloosterkerk het stuk ”The Planets” van Gustav Holst uit.
16/07 16u45  OM vervolgt imam voor groepsbeledigingHet Openbaar Ministerie (OM) heeft strafvervolging ingesteld tegen een 50-jarige imam, wegens beledigende uitspraken in een Haagse moskee in augustus 2017. De man zei destijds dat mensen die geen moslim zijn, of niet de soennitische stroming aanhangen, varkens zijn. Volgens het OM heeft de imam zich daarmee schuldig gemaakt aan groepsbelediging.
16/07 16u30  AH stopt met bekritiseerde kaasleverancierSupermarkt Albert Heijn heeft twee kazen van de door Animal Rights bekritiseerde leverancier Käserei Champignon uit de schappen gehaald. Het gaat om de Cambozola en de Clermont Blue.
16/07 16u30  Netflix knipt omstreden zelfmoordscène uit 13 Reasons WhyNetflix schrapt na een golf van kritiek na twee jaar alsnog een omstreden zelfmoordscène uit de populaire jongerenserie 13 Reasons Why. De streamingsdienst meldde dinsdag dat het besluit „op advies van medische experts” is genomen.
16/07 16u30  Agent schoot uit noodweer op aanslagplegerDe agent die Jawed S. (20) neerschoot nadat die vorig jaar twee Amerikaanse toeristen had neergestoken op Amsterdam Centraal Station wordt hiervoor niet vervolgd. De reden hem niet te vervolgen, is dat hij zich met succes zal kunnen beroepen op noodweer.
16/07 16u30  Medeleven EU met MH17-nabestaandenDe Europese Unie roept Rusland opnieuw op om zijn verantwoordelijkheid te erkennen en volledig mee te werken aan het lopende onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17 van Malaysia Airlines, woensdag precies vijf jaar geleden. Dat staat in een verklaring van EU-buitenlandchef Federica Mogherini. Zij betuigt haar medeleven met degenen die hun geliefden verloren. „Wij blijven hun verdriet delen”.
16/07 16u15  Petitie tegen dreigende sluiting Geelvinck Muziek MuseumHet Geelvinck Muziek Museum in Zutphen wordt, twee jaar nadat het daar zijn deuren opende, met sluiting bedreigd. Een petitie probeert de sluiting nog te voorkomen.
16/07 16u15  Alliade niet meer onder verscherpt toezichtZorggroep Alliade staat niet meer onder verscherpt toezicht van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Zes maanden geleden stelde de inspectie het verscherpte toezicht in omdat er sprake was van belangenverstrengeling. Ook stond de raad van toezicht te ver van de bedrijfsvoering af.
16/07 16u15  Opnieuw dreigbrieven om windmolenparkenEr zijn nieuwe dreigbrieven verstuurd naar verschillende ontvangers die betrokken zijn bij de aanleg van windmolenparken in het noorden van het land. De politie wil geen informatie geven over het aantal brieven, inhoud en ontvangers. De brieven maken deel uit van het onderzoek, aldus de politie.
16/07 16u15  „Geen ingreep nodig op bezorgmarkt”Het kabinet ziet geen reden om regelgeving over de maaltijdbezorgmarkt te veranderen. Uit onderzoek dat staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) heeft laten doen naar afspraken tussen restauranteigenaren en maaltijdbezorgplatforms als Thuisbezorgd.nl, concludeert ze dat deze afspraken de markt niet verstoren.
16/07 16u00  Wall Street lager na cijfers grote bankenDe aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met kleine verliezen geopend, nadat maandag op de valreep nieuwe records waren behaald op Wall Street. De aandacht van beleggers ging vooral uit naar de kwartaalresultaten van de grote Amerikaanse banken JPMorgan Chase, Goldman Sachs en Wells Fargo.
16/07 16u00  Emmertje drop van Klene uit winkel gehaaldDropmaker Perfetti Van Melle roept uit voorzorg emmertjes Klene D’rop uit Zoet & Dropfruit terug. In de drop zit sulfiet, maar dat staat niet op de ingrediëntenlijst op de verpakking.
16/07 15u45  Dure etentjes kosten Franse minister de kopDe Franse minister van Milieu, François de Rugy, heeft zijn ontslag ingediend. De politicus zei dat dinsdag op Facebook.
16/07 15u45  Cruiseschip door Boskalis naar haven vervoerdHet cruiseschip Carnival Vista is zaterdag door Boskalis op een halfafzinkbare zwareladingschip geladen. Vervolgens is het schip van 300 meter lang naar de haven van Freeport op de Bahama’s vervoerd. De totale operatie duurde twaalf uur.
16/07 15u45  Steun voor Von der Leyen lijkt te groeienDe steun in het Europees Parlement voor Ursula von der Leyen om voorzitter van de Europese Commissie te worden lijkt toe te nemen. De beloftevolle speech en presentatie van haar plannen trekt twijfelaars over de streep, zeggen betrokkenen.
16/07 15u30  Zeven jaar cel geëist voor fatale burenruzieDe 28-jarige Jerry van den B. moet zeven jaar cel krijgen voor de doodslag op zijn buurman in zijn woning aan de Haagse Albardastraat in september vorig jaar. De officier van justitie eiste die straf dinsdag voor de rechtbank in Den Haag.
16/07 15u30  Dodelijke brand Duitse sauna aangestokenDe brand in een Duitse sauna waarbij zondag een 64-jarige Nederlander omkwam, is aangestoken. Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van de politie. In de nacht van zaterdag op zondag brak er brand uit in een sauna in Hamminkeln, vlakbij de Nederlandse grens.
16/07 15u30  Amsterdam doet onderzoek naar afvalverwerkerHet Amsterdamse stadsbestuur stelt een externe commissie aan die de situatie bij het Afval Energie Bedrijf (AEB) moet onderzoeken. De afvalverwerker heeft onlangs om veiligheidsredenen een groot deel van de verbrandingscapaciteit stilgezet. Verantwoordelijk wethouders Udo Kock en Marieke van Doorninck willen nu de ontstane veiligheids- en financiële situatie bij de afvalverwerkingscentrale onder de loep nemen.
16/07 15u30  OM: Ongelooflijk boos op premier MaleisiëDe hoofdofficier van het landelijk parket Fred Westerbeke heeft zich „ongelooflijk boos” gemaakt over de uitspraken van de premier van Maleisië. Premier Mahathir Mohamad zei vorige maand dat de bevindingen van het onderzoeksteam JIT over de vier verdachten rond het neerhalen van vlucht MH17 „niets anders dan van horen zeggen” zijn.
16/07 15u30  ‘Geen ingreep nodig op bezorgmarkt’Het kabinet ziet geen reden om regelgeving over de maaltijdbezorgmarkt te veranderen. Uit onderzoek dat staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) heeft laten doen naar afspraken tussen restauranteigenaren en maaltijdbezorgplatforms als Thuisbezorgd.nl, concludeert ze dat deze afspraken de markt niet verstoren.
16/07 15u30  Kabinet versoepelt wapenexport naar EgypteDe regels voor wapenexport naar Egypte worden versoepeld, meldt minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel). Eind vorig jaar waren de regels aangescherpt in verband met de Egyptische betrokkenheid bij de oorlog in Jemen.
16/07 15u00  Turkije stuurt vierde schip naar CyprusTurkije zendt een vierde schip naar de wateren voor de kust van het Turkse deel van Cyprus om naar olie en gas te zoeken. De minister voor Energie maakte dat dinsdag bekend, een dag nadat de Europese Unie sancties aankondigde tegen Turkije vanwege de gas- en olieboringen.
16/07 15u00  Operatie toupet: man met cocaïne onder pruikEen Colombiaanse man is op de luchthaven van Barcelona gearresteerd met een halve kilo cocaïne verborgen onder zijn pruik, zei de Spaanse politie dinsdag.
16/07 15u00  Gouden tijden voor radioreclamemarktRadioreclame is de laatste tijd weer ‘big business’. In het tweede kwartaal is de radioreclamemarkt wederom fors gegroeid. Dit meldt het Radio Advies Bureau (RAB), de marketingorganisatie van alle landelijke en regionale, publieke en commerciële radiostations.
16/07 15u00  Reformatiemonument Genève besmeurdMedewerkers van de stad Genève zijn bezig met het reinigen van het Reformatiemonument. Het beroemde monument werd in de nacht van zaterdag op zondag door onbekenden met verf besmeurd.
16/07 15u00  „Patiëntenstop VGZ bij Ikazia onacceptabel”De Consumentenbond noemt de patiëntenstop van VGZ-verzekerden bij het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam onacceptabel. Per 1 juli vergoedt VGZ behandelingen van Ikazia niet meer, omdat het ziekenhuis al door het budget van 2019 heen is.
16/07 14u45  Burgemeester Londen schrapt glazen uitkijktulpLonden krijgt toch geen 300 meter hoge glazen ‘uitkijktulp’ in het zakelijk district. Burgemeester Sadiq Khan geeft geen toestemming voor de bouw van de opvallende uitkijktoren omdat het geen maatschappelijk belang dient en de skyline van de stad aantast.
16/07 14u45  ‘Patiëntenstop VGZ bij Ikazia onacceptabel’De Consumentenbond noemt de patiëntenstop van VGZ-verzekerden bij het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam onacceptabel. Per 1 juli vergoedt VGZ behandelingen van Ikazia niet meer, omdat het ziekenhuis al door het budget van 2019 heen is.
16/07 14u30  Nieuw museum toont luthers Amsterdam: klein maar rijkHet Luther Museum dat vorige maand in Amsterdam z’n deuren opende gaat niet zozeer over Luther, als wel over de volgelingen van de reformator in ons land. De lutheranen vormen momenteel een kleine gemeenschap. Maar ze zijn rijk, qua middelen en qua historie.
16/07 14u30  ‘Brussel opent formeel onderzoek naar Amazon’De Europese Commissie gaat formeel onderzoek doen naar webwinkelgigant Amazon, vanwege mogelijk misbruik van verkoopgegevens van concurrenten. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.
16/07 14u30  Trump: onderzoek naar band Google en ChinaDe Amerikaanse overheid stelt een onderzoek in naar mogelijke banden van Google met de Chinese overheid. Dat kondigde de Amerikaanse president Donald Trump dinsdag aan.
16/07 14u30  Turks schip aangevallen voor kust NigeriaGewapende piraten hebben dinsdag voor de kust van Nigeria een Turks schip aangevallen en tien Turkse zeelieden gegijzeld. Dat zei rederij Kadioglu Denizcilik, eraan toevoegend dat nog acht zeelieden veilig aan boord van het schip zaten.
16/07 14u30  Politie toont verouderingsfoto’s TaghiDe politie toont dinsdagavond in het televisieprogramma Opsporing Verzocht verouderingsfoto’s van Ridouan Taghi en Saïd Razzouki, de meestgezochte criminelen van Nederland. De foto’s die tot dinsdag werden verspreid, zijn een aantal jaren oud en mogelijk lijken Taghi en Razzouki niet meer goed op deze foto’s. Met behulp van een speciale techniek zijn de foto’s van de twee aangepast naar hoe ze er nu waarschijnlijk uitzien.
16/07 14u15  Koning naar tbs-kliniek en Pieter Baan CentrumKoning Willem-Alexander heeft dinsdag in Almere een bezoek gebracht aan medewerkers en begeleiders van de tbs-instelling de Oostvaarderskliniek en het Pieter Baan Centrum. Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming vergezelde de koning tijdens zijn werkbezoek.
16/07 14u00  Lof voor speech en optreden Von der LeyenUrsula von der Leyen heeft indruk gemaakt met haar speech en presentatie dinsdagmorgen in Straatsburg. De kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie, die begon in vlekkeloos Frans, overschakelde op Engels en eindigde in het Duits, oogstte daarover ook van tegenstanders lof van binnen en buiten het Europees Parlement.
16/07 14u00  Meerderheid bedrijven leeft arboregels niet naEen meerderheid van de Nederlandse bedrijven voldoet niet aan belangrijke regels uit de Arbowet. Dat schrijft de Inspectie SZW in een rapport, na bezoeken aan 1300 ondernemingen.
16/07 14u00  Cel en tbs voor poging moord op agentVoor poging tot moord op een agent is de 40-jarige Bert B. uit Assen veroordeeld tot dertig maanden cel en tbs met dwangverpleging. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. B. was suïcidaal toen hij op 10 oktober in een instelling voor begeleid wonen in Emmen met twee messen een agent aanviel. Hij hoopte dat de agent hem zou doodschieten. De politiekogels verbrijzelden zijn been.
16/07 14u00  Afsluiting Eindhoven Airport na valse meldingDe tijdelijke sluiting om veiligheidsredenen van de hal van vliegveld Eindhoven, afgelopen zondag, blijkt het gevolg te zijn geweest van een valse melding. Een Belg uit Turnhout die volgens de melding dreigde slachtoffer te worden van een aanslag tijdens zijn bezoek aan het vliegveld, heeft die dreiging verzonnen. Dat heeft het parket van Antwerpen dinsdag bevestigd.
16/07 13u45  Merkel luistert weer zittend naar volksliedDe Duitse bondskanselier Angela Merkel, die kampt met trilaanvallen, heeft voor de tweede keer zittend volksliederen aangehoord bij het bezoek van een buitenlandse leider. Ditmaal luisterde ze vanuit een stoel naar de nationale hymnes van Moldavië en Duitsland met naast haar haar gast premier Maia Sandu.
16/07 13u45  Taakstraf voor schietende leerling RoermondDe rechtbank in Roermond heeft dinsdag een 17-jarige jongen uit Koningsbosch, die in september 2018 heeft geschoten in en rond een school in Roermond, veroordeeld tot 200 uur taakstraf en twee jaar voorwaardelijke jeugddetentie. Het Openbaar Ministerie had 200 uur taakstraf en een jaar voorwaardelijke jeugddetentie geëist.
16/07 13u45  Kamerlid verlaat PvdD uit onvrede over koersTweede Kamerlid Femke Merel van Kooten verlaat de Partij voor de Dieren uit onvrede met de koers van haar partij. Ze geeft haar zetel niet terug en gaat „als onafhankelijk Kamerlid” door.
16/07 13u45  Hogere winst voor JPMorgan ChaseJPMorgan Chase heeft in het tweede kwartaal een hogere nettowinst behaald. Volgens de grootste bank van de Verenigde Staten gemeten naar bezittingen, werd een recordwinst geboekt van bijna 9,7 miljard dollar, een stijging van 16 procent vergeleken met een jaar eerder.
16/07 13u30  Tot zeven jaar cel voor drugshandel darkwebDe rechtbank in Rotterdam heeft vier verdachten veroordeeld tot celstraffen van veertien maanden tot zeven jaar voor grootschalige drugshandel via het darkweb. Vanuit de illegale webwinkel is in drie jaar tijd naar schatting 500 kilo drugs verstuurd naar afnemers in ruim veertig landen.
16/07 13u30  Timmermans positief over agenda Von der LeyenFrans Timmermans is positief over de plannen die Ursula von der Leyen wil uitvoeren, mocht ze voorzitter van de Europese Commissie worden. Volgens de Nederlandse huidige eerste vicevoorzitter, die zelf groot kanshebber was om voorzitter Jean-Claude Juncker per 1 november op te volgen maar naast de topfunctie greep, heeft ze veel ideeën waar hij achter staat.
16/07 13u00  Ruim 41 miljoen voor jonge wetenschappersDe Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft in totaal 41,5 miljoen euro toegekend aan 166 jonge veelbelovende wetenschappers. Met deze zogenoemde Veni-beurzen kunnen ze drie jaar lang hun eigen onderzoeksideeën verder ontwikkelen.
16/07 13u00  Vis eten en foliumzuur slikken voor gezondheid ongeboren kindGeef je kind een kansrijke start door als zwangere op je leefstijl te letten. Dat is de boodschap die Marijke Berkenpas (36) en Gaby Herweijer (28) willen overbrengen met hun boek ”Eet als een expert – Zwanger!”. Berkenpas: „Er valt zoveel winst te behalen uit een gezond voedingspatroon.”
16/07 12u45  Opnieuw meer hiv-gevallen in Oost-EuropaIn Oost-Europa en Centraal-Azië zet de zorgwekkende opwaartse trend van nieuwe hiv-infecties zich voort. Vorig jaar steeg het aantal mensen dat besmet was met het aidsvirus met 29 procent, meldde het VN-programma voor hiv/aids van de Verenigde Naties (UNAIDS) dinsdag.
16/07 12u15  Vierdaagse-app overbelastDe populaire app waarmee thuisblijvers Vierdaagselopers kunnen volgen, is dinsdag overbelast geraakt. Volgens een woordvoerster van de Vierdaagseorganisatie kan het toch al zwaarbelaste mobiele netwerk rond Nijmegen de ongeveer 500 kliks per seconde niet aan. De organisatie is bezig de servercapaciteit te verhogen.
16/07 12u15  NAVO-rapport: kernwapens op VolkelHet is een publiek geheim, maar het staat nu ook zwart op wit in een NAVO-document: op de Nederlandse luchtmachtbasis Volkel liggen Amerikaanse kernwapens opgeslagen. Dat meldt de Vlaamse krant De Morgen op basis van een conceptrapport van de NAVO-assemblee van parlementariërs van de 29 lidstaten. De onlinetekst van het definitieve rapport is inmiddels aangepast en de verwijzing naar onder meer Volkel is weggehaald.
16/07 12u00  De Nieuwe Kerk Amsterdam deze zomer geopendDe Nieuwe Kerk Amsterdam is deze zomer weer geopend, na een zomer waarin de kerk moest sluiten voor groot onderhoud. De hele kerk is open voor het publiek, ook bijzondere plekken zoals de Kerkmeesterskamer en de ruimte achter het grote historische orgel.
16/07 12u00  Samenwonen werd in korte tijd normaalOngehuwd samenwonen is steeds gewoner geworden. Inmiddels vindt ruim driekwart van de Nederlanders het een goed idee dat stellen eerst samenwonen voordat ze de stap naar een huwelijk zetten. Als ze gaan samenwonen zónder ooit te trouwen, is dat ook best.
16/07 12u00  Beurzen wachten op kwartaalcijfersDe Europese beurzen lieten dinsdag een gemengd beeld zien, waarbij de koersuitslagen beperkt bleven. Beleggers deden het rustig aan en keken vooral uit naar de kwartaalresultaten van de grote Amerikaanse banken JPMorgan, Goldman Sachs en Wells Fargo, die later op de dag naar buiten komen.
16/07 11u45  Trump gooit olie op het vuur met schofferen CongresledenHet was een weinig verheffende vertoning de afgelopen dagen in Washington. President Donald Trump schoffeerde zondag een viertal vrouwelijke –niet-blanke– Congresleden. Op zijn gebruikelijke manier: via Twitter. De parlementariërs hadden in het Congres verslag uitgebracht van hun bezoek aan Amerikaanse detentiekampen voor migranten aan de grens en getuigd over de in hun ogen mensonterende omstandigheden daar.
16/07 11u45  Toeristen vluchten voor bosbrand KroatiëOngeveer 10.000 toeristen zijn geëvacueerd van een populair feeststrand op een Kroatisch eiland nadat daar een bosbrand was uitgebroken, zei de politie.
16/07 11u45  VWS schiet Brabantse zorginstelling te hulpOm continuïteit van de zorg te garanderen schiet minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) de grote West-Brabantse jeugdhulpaanbieder Juzt financieel te hulp. Het geld is bedoeld om de afbouw van de organisatie mogelijk te maken. Juzt verkeert al langer in financiële problemen en pogingen om te fuseren zijn mislukt.
16/07 11u45  Beveiliging HagaZiekenhuis nog niet op ordeHet HagaZiekenhuis in Den Haag moet de beveiliging van patiëntendossiers verder aanscherpen. Aanleiding is een onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Die legt het ziekenhuis per direct 460.000 euro boete op omdat twee van in totaal zes onderzochte onderdelen de interne beveiliging niet deugen. Als er voor 2 oktober geen verbetering komt, wordt een dwangsom opgelegd, aldus een woordvoerster van de autoriteit.
16/07 11u30  De ecologische wederopstanding van een Frans dorpHet Franse platteland loopt al jaren leeg. In de Dordogne heeft één dorp het tij weten te keren. Door een drastische ecologische omslag trekt het nieuwe bewoners uit binnen- en buitenland.
16/07 11u30  Beveiliging HagaZiekenhuis nog niet ordeHet HagaZiekenhuis in Den Haag moet de beveiliging van patiëntendossiers verder aanscherpen. Aanleiding is een onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Die legt het ziekenhuis per direct 460.000 euro boete op omdat twee van in totaal zes onderzochte onderdelen de interne beveiliging niet deugen. Als er voor 2 oktober geen verbetering komt, wordt een dwangsom opgelegd, aldus een woordvoerster van de autoriteit.
16/07 11u30  Wegdromen bij Van Gogh in het Kröller-MüllerNatuurlijk heeft het Van Gogh Museum in Amsterdam meer Van Goghs. Dat vertaalde zich vorig jaar in een bezoekersaantal van 2,1 miljoen. Het jaar daarvoor wisten nog meer mensen het Van Gogh in Amsterdam te vinden en stond het qua aantal op de eerste plek van best bezochte musea in Nederland.
16/07 11u30  Kerkbezoek Duitse protestanten bereikt nieuw dieptepuntHet aantal Duitsers dat ’s zondags een eredienst in een protestantse landskerk bezoekt, heeft een nieuw dieptepunt bereikt.
16/07 11u30  Hof doet nog geen uitspraak over KrimgoudHet gerechtshof in Amsterdam doet nog geen uitspraak over de bestemming van de geleende collectie Krimgoud. In een zogenoemd tussenvonnis laat het hof weten meer informatie nodig te hebben om tot een definitief oordeel te kunnen komen. Tot die tijd mogen de schatten onder de hoede blijven van het Allard Pierson Museum, dat de collectie leende voor een tentoonstelling in 2014.
16/07 11u00  Meer mensen met een betalingsachterstandHet aantal mensen met een betalingsachterstand op een lening is in de eerste helft van dit jaar licht opgelopen, na een lange periode van daling. Vooral twintigers en dertigers lopen achter met hun betalingen, meldt het Bureau Kredietregistratie (BKR).
16/07 11u00  Zeker 180 doden door overstromingen Zuid-AziëHevige moessonregens hebben de afgelopen dagen aardverschuivingen in Zuid-Azië veroorzaakt, waardoor miljoenen bewoners zijn getroffen en zeker 180 mensen om het leven zijn gekomen, zeiden de autoriteiten dinsdag.
16/07 11u00  Gratis haring en hamburger uitdelen onder de armenJe zult maar krap bij kas zitten en elk dubbeltje om moeten draaien. Dan is gratis eten een steuntje in de rug. Joop Toeter (71), coördinator bij Voedselbank Arnhem: „Een meneer zei eens: Als mijn maag maar vol zit, heb ik minder zorgen.”
16/07 11u00  Jumbo ziet omzet fors toenemenSupermarktketen Jumbo maakt stevige groei door. Door een uitbreiding van het aantal filialen en flink meer omzet in de bestaande winkels, gingen de verkopen in het eerste halfjaar fors omhoog. Ook bij restaurantketen La Place gingen de zaken goed.
16/07 11u00  Scooterrijder komt om door botsing met treinIn de Gelderse plaats Wijchen is dinsdagochtend een persoon om het leven gekomen door een aanrijding met een trein. Het slachtoffer reed op een scooter, laat de politie weten. De aanrijding deed zich voor op een spoorwegovergang aan de Nieuweweg.
16/07 10u45  Troost„Mam, mijn tand is eruit.” Opgetogen kwam hij uit school. Zijn tandje wiebelde al weken. En nu was dan daar dat bijzondere moment geweest. Een gat markeerde de jarenlange standplaats van dat kleine, witte tandje. In zijn knuistje geklemd ging het mee naar huis. „We bewaren ’m goed, hè?” „Ja”, zei ik, „natuurlijk.” Ik vind tandjes met rode randjes onderaan niet zo fris. Maar hier zou ik zuinig op zijn.
16/07 10u45  Von der Leyen staat open voor uitstel brexitDe mogelijk nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, staat open voor een nieuw uitstel van de brexit als het Verenigd Koninkrijk daar om zou vragen. „Meer tijd geven moet mogelijk zijn als er een goede reden voor is”, zei ze in het Europees Parlement.
16/07 10u30  Verhuizing paarden Oostvaardersplassen laterDe verhuizing van ongeveer 150 konikpaarden uit de Oostvaardersplassen naar Wit-Rusland loopt vertraging op. Voor de verhuizing zijn allerlei papieren nodig en dat duurt in Wit-Rusland langer dan voorzien, aldus Staatsbosbeheer dinsdag. Het is onduidelijk wanneer de paarden alsnog vertrekken uit het Flevolandse natuurgebied.
16/07 10u30  Topambtenaar Europese Commissie stapt opDe omstreden secretaris-generaal van de Europese Commissie, de Duitser Martin Selmayr, stapt op korte termijn op. De beoogde voorzitter van de Commissie, zijn landgenote Ursula von der Leyen, zei al eerder dat Selmayr onder haar niet kan aanblijven als hoogste ambtenaar van de Commissie. Tegen de website Politico heeft Selmayr nu gezegd dat hij verwacht eind volgende week al weg te zijn.
16/07 10u30  Jongen bedreigt taxichauffeur met vuurwapenEen 17-jarige jongen heeft een taxichauffeur bedreigd met een vuurwapen toen hij na een urenlange rit niet wilde afrekenen. De Amsterdammer liet zich vrijdag rond 14.15 uur ophalen door de taxi in de gemeente Zaanstad en liet de chauffeur vervolgens meerdere tussenstops maken in Amsterdam. Toen hij zich na een aantal uren liet afzetten in Amsterdam-West, zei hij dat hij geen geld bij zich had. Hij bedreigde de bestuurder met het vuurwapen en ging ervandoor, meldt de politie dinsdag.
16/07 10u15  Eerste Vierdaagsedeelnemers zijn al terugEnkele deelnemers aan de 103e Vierdaagse in Nijmegen hebben hun eerste loopdag er alweer op zitten. Zij hebben het parcours van 50 kilometer zo snel afgelegd dat er in Nijmegen nog geen mensen klaarzitten om hun startbewijs voor de tweede wandeldag uit te reiken.
16/07 10u15  Beurs Letterenfonds voor auteur Liesbeth GoedbloedAuteur Liesbeth Goedbloed ontvangt een beurs voor het schrijven van een tweede roman. Dat maakte het Nederlandse Letterenfonds zaterdag bekend.
16/07 10u15  Von der Leyen wil helft vrouwen in BrusselUrsula von der Leyen „zal zorgen” voor volledige gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen in de Europese Commissie als zij tot voorzitter gekozen wordt. Het Europees Parlement stemt dinsdagavond over haar voordracht door de EU-leiders twee weken geleden. „Wij vrouwen maken de helft van de bevolking uit. We willen ons aandeel”, zei ze in het parlement, waar zij haar plannen voor de komende vijf jaar toelichtte.
16/07 10u00  Nieuwe auto’s steeds populairder bij dievenIn de eerste helft van dit jaar zijn in Nederland 3606 personenauto’s gestolen. Het zijn er in totaal iets minder in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Toen het nog ging om een aantal van 3642, blijkt uit cijfers van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV). Vooral nieuwe auto’s zijn in trek.
16/07 10u00  Man bekent moord op Amerikaanse op KretaEen 27-jarige man heeft bekend dat hij de Amerikaanse wetenschapper Suzanne Eaton op het Griekse eiland Kreta heeft vermoord. Dat zei een woordvoerder van de politie tegen CNN.
16/07 10u00  Doden en vermisten na instorting pand MumbaiDoor het instorten van een pand in de Indiase miljoenenstad Mumbai zijn zeker twaalf doden gevallen, Gevreesd wordt dat tussen de veertig en vijftig mensen in het gebouw waren toen het ineenstortte. Het pand van vier verdiepingen stond volgens Indiase media in de wijk Dongri in het zuiden van de metropool.
16/07 10u00  AEX doet stapje terugDe aandelenbeurs in Amsterdam deed dinsdag een stapje terug. Ook de andere Europese beurzen lieten kleine koersuitslagen zien. Beleggers deden het rustig aan en keken vooral uit naar de kwartaalresultaten van de grote Amerikaanse banken JPMorgan, Goldman Sachs en Wells Fargo, die later op de dag naar buiten komen.
16/07 09u45  Wageningse kerken doen beroep op gemeenteTerwijl overal in het land kerken leegstaan, ervaren minstens vijf kerken in Wageningen ruimtegebrek. De kerken, verenigd in Kerknet, hebben de Wageningse gemeenteraad om hulp gevraagd. Briefschrijver Albert Willemsen: „Ik voel een lentebriesje.”
16/07 09u45  Britse frisdranktaks geeft fabrikant optaterDe Britse frisdrankfabrikant A.G. Barr voorziet een flinke winstdaling door de invoering van de frisdranktaks in het Verenigd Koninkrijk. Het effect van de heffing op suikerhoudende drankjes op de verkopen van het bedrijf was een stuk groter dan voorzien.
16/07 09u45  ‘Tientallen mensen onder puin in Mumbai’Na het instorten van een pand in de Indiase miljoenenstad Mumbai wordt gevreesd dat meer dan veertig mensen onder het puin liggen. Het pand stond volgens The Indian Express in de wijk Dongri in het zuiden van de metropool.
16/07 09u30  Bouwvakkers vinden handgranaat in AmsterdamAan de Rozengracht in Amsterdam is dinsdagmorgen een handgranaat gevonden. Dat meldt de politie. Bouwvakkers troffen het explosief aan bij een pand waarin een ontharingskliniek is gevestigd. De granaat hing aan de deurknop.
16/07 09u30  AEX opent met klein verliesDe aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag licht lager geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen met kleine koersuitslagen. Beleggers deden het rustig aan en keken vooral uit naar de kwartaalresultaten van de grote Amerikaanse banken JPMorgan, Goldman Sachs en Wells Fargo, die later op de dag naar buiten komen.
16/07 09u30  Handelsspanning Japan en Zuid-Korea loopt opHet handelsconflict tussen Japan en Zuid-Korea dreigt te verergeren. De landen zijn al langer verwikkeld in een diplomatieke ruzie, die de handel steeds meer raakt vanwege Japanse exportbeperkingen tegen Zuid-Korea.
16/07 09u15  Oproep aan publiek om waterkwaliteit te metenIedereen in Nederland kan vanaf dinsdag de waterkwaliteit van slootjes, grachten, beekjes en kleine plassen meten met een meetsetje van Natuur & Milieu. De organisatie roept samen met ASN Bank op tot dit onderzoek, omdat de kwaliteit van honderden wateren nog niet is opgemeten. Het meetsetje waarmee in de buurt monsters kunnen worden genomen, is gratis.
16/07 09u15  Impasse rond moslimschool WestlandAls de gemeenteraad van Westland (Zuid-Holland) niet alsnog instemt met een islamitische basisschool, zal minister Slob (Onderwijs) woensdag de komst van zo’n school afdwingen.
16/07 09u00  Burberry profiteert van nieuwe ontwerperHet Britse modehuis Burberry heeft in het afgelopen kwartaal goede zaken gedaan met de nieuwe ontwerpen van Riccardo Tisci, de ontwerper die overkwam van concurrent Givenchy. De vergelijkbare verkopen stegen met 4 procent, twee keer zo hard als analisten hadden voorzien.
16/07 09u00  Flinke omzetgroei voor supermarktketen JumboSupermarktketen Jumbo maakt stevige groei door. Door een uitbreiding van het aantal filialen en flink meer omzet in de bestaande winkels, gingen de verkopen in het eerste halfjaar fors omhoog. Ook bij restaurantketen La Place gingen de zaken goed.
16/07 08u45  Ryanair: problemen met 737 MAX drukken groeiRyanair groeit komende winter en in de zomer van 2020 waarschijnlijk minder hard dan gehoopt. De Ierse luchtvaartmaatschappij wijt dat aan de problemen met de Boeing 737 MAX. De prijsvechter verwacht wel dat nog dit jaar weer met de toestellen kan worden gevlogen.
16/07 08u45  „Draagvlak voor stoppen met aardgas neemt af”Steeds minder Nederlanders willen van het gas af. Dat blijkt uit een landelijke peiling die is uitgevoerd door klimaatstichting HIER. Waren een jaar geleden nog zes op de tien Nederlanders (57 procent) positief over aardgasvrij wonen, nu kan minder dan de helft (48 procent) zich vinden in het doel van het kabinet om de cv-ketel uit elke woning te verbannen.
16/07 08u30  Christendemocaten eisen steun SPD in EPDe leider van de Beierse christendemocraten (CSU) Markus Söder, heeft gedreigd de Duitse regeringscoalitie met de sociaaldemocratische SPD op te blazen als die partij in het Europees Parlement (EP) de christendemocraat Ursula von der Leyen weigert te steunen als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Daar wordt in Brussel dinsdag over gestemd.
16/07 08u30  Groeizorgen drukken NikkeiIn Japan, waar beleggers terugkeerden na een lang weekeinde, is de aandelenbeurs dinsdag lager gesloten. De afnemende Chinese economische groei, die een dag eerder bekend werd gemaakt, zorgde nog voor terughoudendheid op de Japanse markt. De op een grootste economie ter wereld groeide afgelopen kwartaal in het traagste tempo in 27 jaar. Daarnaast werd uitgekeken naar de bedrijfsresultaten die de komende weken naar buiten komen.
16/07 08u15  ‘Draagvlak voor stoppen met aardgas neemt af’Steeds minder Nederlanders willen van het gas af. Dat blijkt uit een landelijke peiling die is uitgevoerd door klimaatstichting HIER. Waren een jaar geleden nog zes op de tien Nederlanders (57 procent) positief over aardgasvrij wonen, nu kan minder dan de helft (48 procent) zich vinden in het doel van het kabinet om de cv-ketel uit elke woning te verbannen.
16/07 08u15  ‘Leegstand in de winkelstraat neemt weer toe’De leegstand in de winkelstraten stijgt plotseling weer sterk, na vier jaar van afname. Begin dit jaar stond nog 6,7 procent van het aantal panden leeg en dat is opgelopen naar 7 procent, oftewel meer dan 15.000 leegstaande panden. Dat meldt Locatus, een onderzoeksbureau dat gegevens verzamelt over de detailhandel.
16/07 08u15  Douane behoedt reiziger voor ‘foute’ importHet lijkt erop dat luchtreizigers steeds beter weten wat ze wel en niet mee terug naar Nederland mogen nemen, maar er is nog een wereld te winnen. Uit een peiling in opdracht van de douane onder 400 mensen blijkt dat ruim de helft precies weet hoeveel sigaretten ze mogen invoeren. Ook weten de meesten dat bepaalde schelpen, bijvoorbeeld uit Caribisch Nederland, niet mee naar huis mogen. Maar dat bijvoorbeeld gedroogde kruiden en plantenzaadjes niet zomaar mee terug mogen, is veel minder goed bekend. Winst is dat 67,5 procent van de ondervraagden zegt de regels te gaan checken op een van de mediakanalen van de douane, zoals de Douane Reizen-app.
16/07 08u15  Zwaar rouwproces voor veel MH17-nabestaandenNabestaanden van MH17-slachtoffers die zich actief bezighouden met de juridische en politieke nasleep van de ramp, hebben meer moeite met het rouwproces dan anderen die daar minder mee bezig zijn. Dat zegt klinisch psycholoog Jos de Keijser in een interview met de Volkskrant. Hij onderzocht met universiteiten en Fonds Slachtofferhulp het rouwproces van 173 mensen die een geliefde verloren bij de vliegramp in 2014.
16/07 08u15  Vrouw overleden door steekpartij VlaardingenEen nog onbekende vrouw is in Vlaardingen om het leven gekomen door een steekpartij. De politie heeft een verdachte opgepakt. De steekpartij vond in de nacht van maandag op dinsdag plaats in een woning aan de Van ’t Hoffstraat in Vlaardingen-West. Wat de aanleiding was voor de steekpartij, is niet bekend.
16/07 08u00  ‘WTO geeft groen licht handelssancties Europa’De Wereldhandelsorganisatie (WTO) geeft de Amerikanen waarschijnlijk groen licht om importheffingen op 5 tot 7 miljard dollar aan Europese goederen op te leggen. Dat hebben ingewijden tegen persbureau Bloomberg gezegd. Ze verwachten dat de handelsorganisatie uiterlijk deze zomer uitsluitsel geeft.
16/07 07u45  Parkeerplaats ‘voor klanten met bier’Mensen die met een volle krat bier een winkel uitkomen en ver naar hun auto moeten lopen, krijgen van een supermarkt in het Duitse Xanten bijstand. Ze kunnen vlakbij de winkel parkeren. Een blauw bord met een witte ’P’ en witte krat bier ernaast geeft al aan dat hier om een bijzondere parkeerplaats gaat. Voor de zekerheid staat de betekenis er onder: Kunde mit Bier (Klant met bier).
16/07 07u15  Pew: Religieuze vrijheden wereldwijd sterk afgenomenReligieuze vrijheden zijn in de periode van 2007 tot 2017 wereldwijd sterk afgenomen, blijkt uit een maandag gepresenteerde studie van Pew Research Center in Washington.
16/07 06u00  Luchtruim Pakistan open voor burgervluchtenPakistan heeft met onmiddellijke ingang het luchtruim heropend voor burgervliegtuigen. De luchtvaartautoriteiten van het land hebben dat dinsdag bevestigd.
16/07 05u15  Maan is verduisterd op verjaardag maanreisAls de bewolking dinsdagavond meewerkt, is boven Nederland een gedeeltelijke maansverduistering te zien. Het lijkt dan of er een flinke hap uit de maan is genomen.
16/07 04u15  Vierdaagse van start met 44.702 wandelaarsMet 44.702 lopers is de 103e editie van de Vierdaagse dinsdagochtend om 04.00 uur van start gegaan. De eerste etappe van het wandelevenement voert richting Arnhem door de Betuwe.
16/07 04u15  EU-parlement beslist over Von der LeyenHet Europees Parlement beslist dinsdag of de Duitse Ursula von der Leyen voorzitter van de Europese Commissie wordt. Om 18.00 uur staat de geheime stemming in Straatsburg op de agenda. Als ‘VDL’ de vereiste absolute meerderheid krijgt wordt ze op 1 november de eerste vrouw die het dagelijks bestuur van de EU gaat leiden.
16/07 03u45  Hof wijst vonnis over aanspraken op KrimgoudWaar moeten de kunstvoorwerpen van de Krimgoud-tentoonstelling uit 2014 naartoe: naar de staat Oekraïne of naar de vier musea die ze destijds in bruikleen gaven aan het Allard Pierson Museum in Amsterdam? Op die vraag geeft het gerechtshof in de hoofdstad dinsdag een antwoord.
16/07 01u16  Drie personen opgepakt na woningbrand LimburgDe politie in Limburg heeft drie personen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het ontstaan van de woningbrand in Panningen maandagavond. Bij de brand raakte een persoon gewond. Die is met eerste- en tweedegraads brandwonden naar het ziekenhuis gebracht.
16/07 00u46  Vier Democraten weerstaan intimidatie TrumpDe vier congresleden van de Democraten die volgens president Donald Trump beter „terug kunnen gaan naar het land waar ze vandaan komen” laten zich niet afleiden door de verbale aanvallen van Trump die volgens hen racistisch zijn.
16/07 00u15  Goederenvervoer Nederland in de liftHet totale goederenvervoer is vorig jaar in Nederland licht gestegen tot 1,71 miljard ton. De toename van 1,2 procent kwam volledig op het conto van vrachtwagens en zeevaart. Vliegtuigen, binnenvaartschepen en goederentreinen vervoerden minder vanuit, naar en binnen Nederland, blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
16/07 00u15  Lichte krimp Nederlandse rundveestapelDe rundveestapel in Nederland is licht gekrompen. Ons land telde op 1 april van dit jaar bijna 3,8 miljoen runderen. Dit zijn er 121.000, ofwel 3 procent, minder dan een jaar eerder. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de Landbouwtelling 2019 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
16/07 00u15  Grote brand Waalwijk onder controleIn Waalwijk (Brabant) heeft een grote brand gewoed in een afvalberg aan de Van Hilststraat. De veiligheidsregio heeft rond 23.30 uur gemeld dat de brand onder controle is. De brandweer zal nog tot diep in de nacht bezig zijn met nablussen.
1 2 3 4


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

12x Live: Toch vervolging voor Jelle Brandt Corstius om beschuldiging van verkrachting (bron: gerechtshof)23/07 11u30 - Reformatisch Dagblad: Lees meer >
11x KLM moet opvang schildpadden betalen23/07 11u15 - Reformatisch Dagblad: KLM moet betalen voor de noodopvang van schildpadden die twee jaar geleden door de luchtvaartmaatschappij onder erbarmelijke omstandigheden waren vervoerd. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) bepaald. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) had die noodopvang geregeld en de kosten van 470.000 euro bij KLM in rekening gebracht.
10x Vliegverbod treft MAF23/07 12u00 - Reformatisch Dagblad: De medische hulpverlening van MAF in Australië, Oost-Timor en Suriname ligt acuut stil. Oorzaak is een wereldwijd vliegverbod voor Airvanvliegtuigen na een dodelijke crash van een parachutistentoestel in Zweden. „MAF maakt zich grote zorgen.”
10x Steun Lagerhuis voor ‘premier’ Johnson minimaal23/07 11u30 - Reformatisch Dagblad: Indien de Conservatieve Partij zoals verwacht Boris Johnson dinsdag kiest als leider, wordt hij woensdag de nieuwe Britse premier. Hij zal naar verwachting onmiddellijk na zijn verkiezing de partij dringend tot eenheid manen. Een aantal Conservatieve bestuurders heeft al gezegd op te stappen als hij premier wordt. Johnson moet er volgens Engelse media voor waken niet nog meer verdeeldheid te zaaien.
10x Basic-Fit ligt op koers voor jaardoelen23/07 09u45 - Reformatisch Dagblad: Uitbater van fitnesscentra Basic-Fit ligt goed op koers om dit jaar zoals gepland 125 nieuwe sportscholen op eigen kracht te openen. De sportschooluitbater opende 53 nieuwe sportclubs in de eerste jaarhelft en heeft meerdere fitnesscentra in de pijplijn. Daarbij komen nog dertig vestigingen van de overgenomen keten Fitland die omgebouwd worden tot Basic-Fit-filialen, waardoor het totaal dit jaar uitkomt op ongeveer 155 nieuwe clubs.
10x Randstad grijpt in vanwege Duitse automalaise23/07 08u45 - Reformatisch Dagblad: Uitzendreus Randstad voelt de lagere vraag naar uitzendkrachten vanuit de Duitse auto-industrie. De opbrengsten in deze belangrijke markt zijn zodanig hard teruggelopen dat het bedrijf ingrijpt om zijn circa 2000 medewerkers in Duitsland binnenboord te houden. Er wordt een tijdelijke regeling getroffen waarbij personeel gedeeltelijk via de Duitse overheid betaald krijgt.
10x Grote stroomstoring in Venezuela23/07 00u30 - Reformatisch Dagblad: Venezuela kampt opnieuw met een grote stroomstoring. In zeker veertien staten is de stroom uitgevallen, blijkt uit berichten op sociale media. Ook hoofdstad Caracas zit zonder elektriciteit.
9x Wall Street opent hoger na cijferstroom23/07 16u00 - Reformatisch Dagblad: De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met winst geopend, waarmee werd voortgeborduurd op de kleine plussen van een dag eerder. Beleggers op Wall Street verwerkten een fikse hoeveelheid bedrijfsresultaten van grote namen als bijvoorbeeld frisdrankproducent Coca-Cola, defensieconcern Lockheed Martin, industrieconglomeraat United Technologies en motorfietsenbouwer Harley-Davidson.
9x Refo’s kunnen leren van baptisten die alchol volstrekt mijden23/07 15u45 - Reformatisch Dagblad: Hoe herken je een christen? In de befaamde brief aan Diognetus, geschreven in de tweede eeuw na Christus, komt een christen naar voren als iemand die opvalt, anders is, leeft als een vreemdeling. Het is opvallend dat de auteur van de brief daarbij niet wijst op aparte kleding, andere gewoonten of een eigen taal, maar juist op ander gedrag. Christenen nemen afstand van het genot van deze wereld, stelt hij.
9x Live: Celstraf tot 7,5 jaar voor twee Syriëgangers, ook voor oorlogsmisdrijf door op foto lachend te poseren met gekruisigd persoon23/07 13u45 - Reformatisch Dagblad: Lees meer >

Statistieken

Artikels:
30875
Gelezen:
30333
Aantal lezers nu:
57


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven