dinsdag 11 december 2018, week 50


U bent nu hier: Meer nieuws van Reformatisch Dagblad pagina 3

Laatste updatecontrole: vandaag om 2u00
 

Reformatisch Dagblad

Verbergen Tonen
11/12 01u30  NASA vindt resten van water op asteroïde De OSIRIS-REx van NASA heeft sporen van water gevonden op de asteroïde Bennu. Het water zit binnenin de ruimterots. Het ruimtevoertuig vliegt al een tijd rond de asteroïde om verkenningen uit te voeren.
11/12 01u15  Rechter: nog geen beslissing over borg Meng De Canadese rechter in Vancouver heeft maandagavond (lokale tijd) nog geen beslissing genomen over de borg van Huawei-directeur Meng Wanzhou. De dochter van de oprichter van het bedrijf zit sinds vrijdag vast op verdenking van het schenden van Amerikaanse sancties tegen Iran. De zaak gaat dinsdag verder.
11/12 01u00  „Russin sluit deal met OM over spionage” De in de Verenigde Staten van spionage verdachte Russin Maria Boetina heeft een deal gesloten met de aanklager. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender ABC News op basis van rechtbankpapieren. De 30-jarige Boetina bekent dat ze deelnam aan een samenzwering en heeft toegezegd samen te werken met het Openbaar Ministerie in de VS.
11/12 00u30  Meisjes op hoger onderwijsniveau dan eindtoets Meisjes zijn op school slimmer dan jongens. In het schooljaar 2017/18 zaten meisjes uit de derde klas van het voortgezet onderwijs vaker op een hoger niveau dan hun schooladvies dan hun mannelijke klasgenoten. Dat niveauverschil deed zich al voor tijdens het maken van de eindtoets op de basisschool, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.
11/12 00u15  „Ondernemers negatiever over aanwas personeel” Nederlandse werkgevers verwachten door de bank genomen een toename van het personeel in de komende maanden, maar de vooruitzichten zijn minder positief dan voorheen. Dat komt naar voren uit een onderzoek van uitzender Manpower.
11/12 00u15  Hogere omzet binnenvaart door lage waterstand Binnenvaartschippers hebben het afgelopen kwartaal een flink hogere omzet in de boeken gezet dan een jaar eerder. Daarbij werden ze een handje geholpen door de lage waterstand in de grote rivieren. Doordat schepen minder vracht konden vervoeren, hadden schippers een goede onderhandelingspositie om betere tarieven te vragen.
11/12 00u15  Aantal banen in energie fors toegenomen Het aantal banen in de energiesector is in de afgelopen tien jaar flink toegenomen. Er kwamen 30.000 banen bij zodat er vorig jaar 148.000 voltijdsbanen waren in de bedrijfstak, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
10/12 23u00  Toezeggingen Macron kosten zeker 8 miljard De toezeggingen die de Franse president Emmanuel Macron maandag heeft gedaan om de ‘gele hesjes’ tevreden te stellen en de rust in het land te herstellen, gaan tussen de 8 en 10 miljard euro kosten. Dat heeft Olivier Dussopt, de staatssecretaris voor onder meer begrotingszaken, maandagavond becijferd bij BFM TV. „We zijn druk bezig met de fijnafstemming en met bekijken hoe we het gaan financieren.”
10/12 22u45  Corbyn krijgt spoeddebat over besluit May Jeremy Corbyn heeft een spoeddebat gevraagd over het besluit van premier Theresa May de stemming in het parlement over haar brexitdeal uit te stellen. Een aantal Conservatieven steunde de wens van de Labourleider. De leden van het Britse Lagerhuis komen dinsdag bijeen. Ze krijgen drie uur de tijd. Dat heeft voorzitter John Bercow toegezegd.
10/12 22u30  Banken bij verliezers op groen Wall Street De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met winsten gesloten. Aanhoudende handelsspanningen tussen de VS en China blijven het sentiment bepalen, evenals de dalende olieprijzen en de onzekerheid over de brexit-deal. Dat laatste zette vooral de financiële fondsen in New York onder druk.
10/12 22u00  Koning: Kaapverdianen willen we niet meer missen Koning Willem-Alexander heeft maandagavond in het Koninklijk Paleis in Amsterdam warme woorden gesproken over Kaapverdië bij het staatsbanket dat hij aanbood aan president Jorge Carlos Fonseca en zijn vrouw Ligia.
10/12 21u45  Koops-Scheele (CU) nieuwe burgemeester Heerde Jacqueline Koops-Scheele (ChristenUnie) is maandag door de gemeenteraad van Heerde unaniem voorgedragen als opvolger van interim-burgemeester Fred de Graaf (VVD). Dat meldt De Stentor.
10/12 21u30  VVD’er Verkerk waarnemer in Beekdaelen De Limburgse gouverneur Theo Bovens heeft VVD’er Bas Verkerk benoemd tot waarnemend burgemeester van de nieuwe Zuid-Limburgse herindelingsgemeente Beekdaelen. Dat maakte Bovens maandagavond bekend.
10/12 21u30  Huawei-directeur pleit voor huisarrest Canada Financieel directeur Meng Wanzhou van Huawei kan veilig onder ‘huisarrest’ worden geplaatst in Canada. Dat bepleitten de advocaten tijdens een zitting waarbij de rechter bepaalt of ze al dan niet op borgtocht vrij mag komen. Het Chinese concern zou zelfs de kosten voor beveiliging en de benodigde technologie willen betalen.
10/12 21u15  Macron belooft verhoging minimumloon President Emmanuele Macron is de boze Fransen na hun massademonstraties tegemoetgekomen. In een tv-toespraak zei hij dat de minimumlonen met ingang van januari met 100 euro per maand omhooggaan. Gepensioneerden die minder dan 2000 euro per maand ontvangen, gaan er niet op achteruit. Verhoging van de premie voor sociale zekerheid is voor 2019 van de baan. Bovendien beloofde hij de werkenden dat hun overuren niet langer zullen worden belast. Een belastingverhoging voor de rijken komt er echter ook niet.
Laatste update: vandaag om 1u30


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
06/12 14u45  Altijd een Bajesagenda op zak„Er is meer vraag naar de Bajesagenda dan naar de Bijbel”, aldus Harma Zuidersma, geestelijk verzorger in de gevangenis te Grave. Daar werd woensdag de pastorale Bajesagenda 2019 gepresenteerd.
06/12 14u45  Provinciebestuur Flevoland tevreden met vonnisGedeputeerde Harold Hofstra van de provincie Flevoland is opgelucht over het vonnis van de rechtbank in de zaak rond het afschieten van edelherten. „We gaan met vertrouwen de komende winter in.”
06/12 14u45  Stork schrapt een tiende van de banenStork zet het mes in zijn personeelsbestand in Nederland. Tien procent van de werknemers verliest daarbij zijn baan. Dat komt concreet neer op driehonderd vaste banen, aldus de dienstverlener aan de olie-, gas-, chemie- en energiesector.
06/12 14u30  Eis: 12 jaar cel voor overval op gelddepotVoor zijn rol bij een professionele en gewelddadige overval op een gelddepot in Best is donderdag tegen een 47-jarige Belg twaalf jaar celstraf geëist. Vooral een DNA-spoor bewijst volgens de aanklager dat de gevreesde Belgische crimineel betrokken is geweest bij de overval ruim vijf jaar geleden.
06/12 14u15  Hervormd Harskamp, van buurtschap tot gemeenteHarskamp op de Veluwe is sinds 1928 een dorp. In de buurtschap werd toen een hervormde kerk gebouwd. Volgende week verschijnt een boek over twee eeuwen hervormden in Harskamp. „Thans heeft de Heere ruimte gemaakt.”
06/12 14u15  Onderzoek naar illegale adopties uit buitenlandEen onafhankelijke commissie gaat onderzoek doen naar misstanden bij adopties van buitenlandse kinderen door Nederlanders, en de mogelijke betrokkenheid van de overheid daarbij. Dat heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid donderdag bekendgemaakt.
06/12 14u15  „Stork schrapt een tiende van de banen”Dienstverlener aan de olie-, gas-, chemie- en energiesector Stork zet het mes in zijn personeelsbestand. Tien procent van de werknemers verliest daarbij volgens vakbond CNV zijn baan. Stork was niet direct bereikbaar voor commentaar.
06/12 14u15  Turkse journalist Dündar hekelt heksenjachtDe Turkse journalist Can Dündar heeft fel gereageerd op het arrestatiebevel dat een rechtbank in Istanbul woensdagavond tegen hem uitvaardigde. De voormalige hoofdredacteur van de krant Cumhuriyet hekelde deze „nieuwe heksenjacht” van de regering-Erdogan. Hij wordt volgens persbureau Anadolu nu gezocht wegens betrokkenheid bij de Gezi-protesten in 2013.
06/12 14u00  Expositie vertelt over liefdesleven RembrandtVeel is bekend over zijn schilderijen, maar ook over het privéleven van Rembrandt van Rijn (1606-1669) valt genoeg te vertellen. Zo had hij een bewogen liefdesleven, ging hij failliet en verloor hij meerdere kinderen. In de tentoonstelling Rembrandt Privé vertelt het Stadsarchief Amsterdam het persoonlijke verhaal van de wereldberoemde zeventiende-eeuwse Hollandse meester.
06/12 13u45  Recordaantal vliegtuigpassagiers in EUEen recordaantal van ruim een miljard passagiers heeft zich in 2017 per vliegtuig laten vervoeren in de Europese Unie. Dat waren er ongeveer 71 miljoen meer dan een jaar eerder, meldt het statistiekbureau van de EU.
06/12 13u45  Ralph Tuijn steekt weer een oceaan overOceaanroeier Ralph Tuijn (47) gaat weer op pad. In z’n eentje maakt hij vanuit Portugal de oversteek naar Cayenne in Frans-Guyana. Woensdag vertrekt hij voor de tocht van 6000 kilometer. Tuijn hoopt er 50 tot 55 dagen over te doen. Als hem dat lukt breekt hij het wereldrecord, dat op 96 dagen staat.
06/12 13u45  Met buiten gebruik geraakte kerken moet zorgvuldig worden omgegaanPaus Franciscus wil dat de Rooms-Katholieke Kerk zich ook bemoeit met de herbestemming van kerkgebouwen die ontwijd zijn, zoals deze kerk dat noemt. Voor zover bekend is het de eerste keer dat het Vaticaan de regie in handen neemt wat betreft de vraag: wat doen we met kerken die niet meer in gebruik zijn? De Pauselijke Cultuurraad publiceert nog deze week richtlijnen hierover.
06/12 13u30  Tabaksindustrie: vonnis hof geen verrassingBrancheorganisatie VSK van de tabaksindustrie zegt niet verrast te zijn door de beslissing van het gerechtshof om geen strafrechtelijke vervolging in te stellen. „Het Openbaar Ministerie had in februari de klacht in een sterk geformuleerd besluit verworpen en concludeerde daarbij dat de tabaksfabrikanten zich houden aan de wet.”
06/12 13u30  De kerk als venster naar de hemelMiddeleeuwse christenen zullen in hun gotische kerk vaak naar boven hebben gekeken. De hoge ramen, spitse bogen en gewelfde plafonds wezen allemaal naar één punt: het hemelse Jeruzalem. Een tentoonstelling in de Duitse stad Paderborn ontrafelt de geheimen van deze gotiek.
06/12 13u30  Deeltjesversneller Genève twee jaar dichtMet deeltjesversneller LHC van het CERN in Genève is maandag het laatste experiment uitgevoerd. De Large Hadron Collider gaat dicht tot ergens in het voorjaar van 2021.
06/12 13u30  Faunabescherming erg teleurgesteldDe Faunabescherming is „erg teleurgesteld” dat de rechter Staatsbosbeheer toestemming heeft gegeven om in opdracht van de provincie Flevoland ruim 1800 edelherten in de Oostvaardersplassen af te schieten. „Het valt ons rauw op het dak”, aldus vicevoorzitter Harm Niesen. De Faunabescherming is een van de partijen die twee rechtszaken tegen het afschotplan heeft verloren.
06/12 13u30  SC Twijzel: kinderen dug-outdrama gewaarschuwdTegen de kinderen die gewond raakten bij het dug-outdrama in het Friese Twijzel in 2014 was gezegd dat ze van het coachhokje af moesten komen. Dat zei een bestuurslid van SC Twijzel donderdag in de rechtbank in Leeuwarden. Tegen de sportclub is een strafzaak aangespannen.
06/12 13u15  Meer mensen hebben last van Rotterdam AirportHet aantal mensen rond Rotterdam The Hague Airport dat klaagt over het vliegverkeer is dit jaar met bijna 40 procent gestegen. In 2017 waren er 1637 mensen die geluidsoverlast meldden en dit jaar is dat toegenomen tot 2277, blijkt uit rapportages van DCMR Milieudienst Rijnmond.
06/12 13u15  Mannen slaan medewerker GVB ziekenhuis inVijf jonge mannen hebben een medewerker van vervoersbedrijf GVB in Amsterdam in elkaar geslagen. Ze gingen de man te lijf nadat hij hen had aangesproken op het feit dat ze op een metrostation achter hem aan door het poortje liepen, zonder in te checken. De 33-jarige GVB-medewerker moest na de mishandeling naar het ziekenhuis. Hij was op weg naar huis toen het gebeurde.
06/12 13u00  Enria benoemd tot hoofd toezicht ECBDe Italiaan Andrea Enria kan per 1 januari aan de slag als hoofd bankentoezicht van de Europese Centrale Bank (ECB). De EU-lidstaten hebben de voordracht donderdag formeel goedgekeurd. Het Europees Parlement was vorige week al akkoord gegaan.
06/12 13u00  „Criminelen wilden Plooij liquideren”Kopstukken uit de Nederlandse onderwereld hebben overwogen officier van justitie Koos Plooij te liquideren. Dat blijkt uit onderschepte communicatie, waarin NRC Handelsblad inzage heeft gehad.
06/12 12u30  Hof: geen strafzaak tegen tabaksindustrieHet Openbaar Ministerie (OM) hoeft geen strafrechtelijke vervolging in te stellen tegen de tabaksindustrie. Het gerechtshof in Den Haag heeft dat donderdag bepaald.
06/12 12u30  IMF: pak verschillen op arbeidsmarkt aanDe verschillen tussen werknemers met een vast of tijdelijk contract en zzp’ers moeten worden verkleind en de lonen zouden omhoog moeten. Ook is het tijd om het pensioenstelsel te hervormen. Dan kunnen ook meer zzp’ers daaraan deelnemen. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een rapport over Nederland.
06/12 12u15  Partijen Jemen eens over gevangenenruilDe strijdende partijen in Jemen zijn het eens geworden over een gevangenenruil. Dat heeft de speciale gezant van de Verenigde Naties Martin Griffiths in Zweden gezegd. Door de ruil kunnen duizenden families worden herenigd.
06/12 12u15  Rechter: provincie mag edelherten afschietenDe provincie Flevoland mag edelherten in de Oostvaardersplassen laten afschieten. Dat bepaalde de rechtbank in Lelystad donderdag.
06/12 12u15  Kamer omarmt ‘historische’ KlimaatwetVrijwel de hele Tweede Kamer heeft donderdag de nieuwe Klimaatwet omarmd als uniek en historisch. De geplande wet bepaalt dat Nederland de komende decennia de uitstoot van broeikasgassen (CO2) gaat verminderen. Dat moet opwarming van de aarde en verandering van klimaat tegengaan.
06/12 12u15  Doden door overstromingen op CyprusDoor overstromingen in het noorden van Cyprus zijn ten minste twee mensen om het leven gekomen. Volgens de Turks-Cypriotische media zaten de slachtoffers in een auto die door het kolkende water werd meegesleurd. Het eiland wordt sinds dinsdag geteisterd door noodweer, met hagel en overvloedige regen. Bewoners zeiden zich niet te kunnen herinneren dat het eerder zo erg is geweest.
06/12 12u15  Mondiale voedselprijzen laagst sinds 2016De wereldwijde voedselprijzen zijn vorig maand gedaald tot het laagste niveau in ruim twee jaar. Vooral plantaardige olie daalde flink in waarde, meldt de VN-organisatie voor voedsel en landbouw FAO. Ook de prijzen voor graan, zuivel en vlees ging omlaag.
06/12 12u15  Trumps schandalen kunnen democratie VS versterkenDoor de vele politieke schandalen wordt de Amerikaanse president Donald Trump vaak vergeleken met zijn voorganger Richard Nixon. Die vergelijking is onterecht als het gaat om Nixon. Ook bieden schandalen kansen voor hervormingen, net zoals dat bij Nixon het geval was.
06/12 12u15  Eindelijk ‘code groen’ voor waterstand RijnNa maanden heeft Rijkswaterstaat donderdag eindelijk weer eens ‘code groen’ afgegeven voor de waterstand op de grote rivieren. De stand is nog wel lager dan normaal in deze tijd van het jaar, maar zal de komende dagen snel toenemen, verwacht de dienst. Donderdagmorgen voerde de Rijn bij Lobith 1300 kubieke meter water per seconde af en dat is veel meer dan maandenlang het geval is geweest.
06/12 12u15  Column: Niet wegschuilen achter protocolIn het ziekenhuis waar ik werk, zie ik weleens een klachtenbrief langskomen. Bijvoorbeeld van een patiënt die ergens te lang moest wachten. Die brief wordt heel serieus genomen.
06/12 12u15  Europese beurzen diep in het roodDe Europese beurzen stonden donderdag diep in het rood. Beleggers vrezen dat de arrestatie van een topvrouw van de Chinese technologiegigant Huawei de handelsrelatie tussen China en de Verenigde Staten opnieuw onder druk zal zetten. Begin deze week heerste er juist nog optimisme over de wapenstilstand tussen de twee economische grootmachten.
06/12 12u15  Kamer wil multinationals horen over belastingDe Tweede Kamer wil Shell en andere multinationals aan de tand voelen over de wijze waarop zij winstbelasting betalen in Nederland. Een meerderheid steunt een voorstel van Kamerlid Henk Nijboer (PvdA).
06/12 12u15  EU-beslissing Tata en ThyssenKrupp opgeschortDe Europese Commissie heeft het onderzoek naar de fusie tussen de Europese activiteiten van Tata Steel en ThyssenKrupp opgeschort. Volgens Brussel hebben de staalbedrijven verzuimd om tijdig informatie te verschaffen.
06/12 11u45  Oud-baas Blokker aan de slag bij AHRob Heesen, de voormalig algemeen directeur van winkelketen Blokker, gaat vanaf begin volgend jaar aan de slag bij AH to go. Dat werd donderdag bekendgemaakt.
06/12 11u45  Pluraal geworden GKV doen beroep op veelzijdige kwaliteiten van predikantKlaas van der Zwaag
06/12 11u45  Extreem lage waterstand rivieren voorlopig voorbijDe extreem lage waterstand in de grote rivieren is voorlopig even voorbij.
06/12 11u45  Het valt voor ds. Tanis (89) niet mee om aan de zijlijn te staanVeel van wat ds. M. C. Tanis tijdens een twee uur lang gesprek zegt, wordt onderstreept met citaten uit de Psalmen. Psalm 72:3 komt het vaakst langs: „Zij zullen U eerbiedig vrezen, zolang er zon of maan, bij ’t nageslacht ten licht zal wezen.” „Duisternis gaat de aarde bedekken, maar de Heere gaat door met Zijn werk. Laten we goed van God blijven spreken.”
06/12 11u45  Steekproef VEH: Huiseigenaar betaalt 2,2 procent meer ozbDe onroerende zakenbelasting (ozb) gaat volgend jaar gemiddeld met 2,2 procent omhoog. Dat concludeert de Vereniging Eigen Huis (VEH) donderdag op basis van een steekproef onder 111 gemeenten. De verschillen per gemeente zijn nog altijd groot.
06/12 11u30  OggiN Zoetermeer bestaat vijftig jaarDe oud gereformeerde gemeente in Nederland (oggiN) te Zoetermeer bestaat vijftig jaar. De gemeente werd op 16 december 1968 geïnstitueerd.
06/12 11u30  Gg Beekbergen krijgt nieuw kerkgebouwDe gereformeerde gemeente in Beekbergen heeft plannen ontwikkeld om een nieuwe kerk te bouwen. De gemeente kampt al langere tijd met ruimtegebrek. Vooral de zaalruimte en de parkeerruimte zijn beperkt. Eerder dit jaar kocht de gemeente een achter de kerk liggende sportschool met het daarbij bijbehorende parkeerterrein. De sportschool wordt binnenkort omgebouwd tot verenigingsgebouw, waarin zalen komen voor verenigingen, catechisaties, vergaderingen en condoleances. Daarna zal de huidige kerk, aan de Ruitersmolenweg in Beekbergen, worden gesloopt om plaats te maken voor een nieuw gebouw.
06/12 11u30  Patiënt klaagt over meeluisteren bij de dokterHet is nog altijd slecht gesteld met de privacy van patiënten in ziekenhuizen, apotheken en verpleeghuizen, stelt Patiëntenfederatie Nederland op basis van een eigen onderzoek.
06/12 11u30  Nederlands databedrijf in zee met BASFDe Nederlandse leverancier van satellietgegevens VanderSat gaat samenwerken met de chemiereus BASF. De Haarlemse onderneming levert het Duitse concern technologie voor digitale hulpmiddelen voor de landbouw.
06/12 11u15  „Racisme minder, maar incidenten ernstiger”De politie heeft vorig jaar minder racistische incidenten geregistreerd, maar de ernst van die incidenten nam wel toe. Zo werd relatief vaker geweld gepleegd en waren er meer bedreigingen door daders met racistische motieven. Die conclusie trekt het Verwey-Jonker Instituut na onderzoek in opdracht van de Anne Frank Stichting. Volgens de onderzoekers krijgt extreemrechts gedachtegoed ook meer ruimte in de politiek.
06/12 11u15  EU-landen willen Europees ArbeidsagentschapDe EU-ministers van Sociale Zaken hebben donderdag groen licht gegeven voor de oprichting van een Europees Arbeidsagentschap (ELA). Die naam vinden zij in meerderheid beter dan de eerder voorgestelde Europese Arbeidsautoriteit, omdat de rol van de dienst beperkt is tot het ondersteunen van de lidstaten.
06/12 11u15  Actievoerder ‘gele hesjes’ opnieuw opgepaktDe politie heeft donderdagochtend een actievoerder van de ‘gele hesjes’ in Maastricht wegens opruiing opgepakt. Het gaat om dezelfde man die ook afgelopen zaterdag werd gearresteerd tijdens een demonstratie van ‘gele hesjes’ in Maastricht.
06/12 11u15  Verklaring: Homoseksualiteit vraagt om hernieuwd belijden„De kerken in Nederland zijn meer en meer bezig te buigen voor de gedachte dat homoseksualiteit ook binnen de kerken aanvaardbaar moet zijn.” De dertien ondertekenaars van de verklaring ”Homoseksualiteit vraagt om hernieuwd belijden” maken zich „zorgen over deze ontwikkeling.”
06/12 11u15  Volkswagen op koers voor recordjaarVolkswagen ligt naar eigen zeggen nog altijd op koers voor een recordjaar qua leveringen. Daarmee zou de Duitse automaker tegenwind van onder meer strengere emissiestandaarden, de verschuiving naar elektrisch rijden en de ban op sommige diesels het hoofd weten te bieden.
06/12 11u00  May komt toch met juridisch brexitadviesDe Britse regering heeft na aandringen van het parlement toch de volledige tekst van een juridisch advies over de brexit gepubliceerd.
06/12 11u00  Dorcas tegen inbrekers: Wees een licht„Iemand heeft van de allerarmsten willen stelen. Onze belofte om in het leven van duizenden mensen in armoede een licht in hun leven te zijn, blijft recht overeind.”
06/12 10u45  Big Brother Award: Facebook, fiscus of KvKDrie organisaties zijn in de race voor een Big Brother Award, de prijs van organisatie Bits of Freedom voor de grootste privacyschender van het afgelopen jaar. De genomineerden zijn de Belastingdienst, de Kamer van Koophandel en Facebook. De ‘prijs’ wordt op 22 januari uitgereikt in De Rode Hoed in Amsterdam. Nederlanders kunnen vanaf donderdag hun stem uitbrengen.
06/12 10u45  „Horeca blijft ook in 2019 groeien”Restaurants, hotels en cafés zullen ook volgend jaar goede zaken doen, maar de horeca groeit naar verwachting minder hard dan dit jaar. Vooral het tekort aan personeel speelt de branche parten, schrijft het Economisch Bureau van ING in een nieuw rapport.
06/12 10u30  VS sturen extra marineschip naar Zwarte ZeeDe Verenigde Staten treffen voorbereidingen om een extra oorlogsschip naar de Zwarte Zee te sturen.
06/12 10u30  Coalitie blijft bij duurdere studieleningHet kabinet houdt vast aan de verhoging van de rente op studieleningen, ondanks pogingen van de oppositie om woensdag in een Kameroverleg minister Van Engelshoven (Onderwijs) op andere gedachten te brengen.
06/12 10u15  Raad van Kerken pleit voor pardonDe Raad van Kerken roept de minister-president en de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid op de Regeling kinderpardon zorgvuldig toe te passen.
06/12 10u15  Kamer eist aanpassing noodwet harde brexitDe noodwet van het kabinet, die er komt in het geval dat er na een zogeheten harde brexit chaos ontstaat, moet worden aangepast.
06/12 10u15  Belgisch Afrika-museum heropent deurenHet Afrika-museum bij Brussel heropent zaterdag zijn deuren na een ruim vijf jaar durende renovatie. Voorheen werd de koloniale tijd er nauwelijks met een kritische blik bekeken, maar de vernieuwde opstelling beoogt „een beeld te schetsen van het hedendaagse, ontvoogde Afrika”.
06/12 10u00  EU-hof geeft maandag oordeel over brexitHet Europees Hof van Justitie oordeelt maandag of het Verenigd Koninkrijk eenzijdig kan beslissen om af te zien van het aangekondigde vertrek uit de EU. Een belangrijke raadgever van het hof, advocaat-generaal Manuel Campos Sánchez-Bordona, adviseerde deze week dat de instemming van de overige 27 lidstaten daar niet voor nodig is.
06/12 10u00  Opnieuw flinke verliezen op beurzenDe effectenbeurs in Amsterdam ging donderdag opnieuw flink omlaag. Ook de andere Europese beurzen verloren terrein. Het sentiment bleef negatief na de recente zware verliezen. Ook wordt gevreesd dat de arrestatie van een topvrouw van de Chinese technologiegigant Huawei de handelsrelatie tussen China en de Verenigde Staten opnieuw onder druk zal zetten.
06/12 09u45  OPEC wacht op nieuws uit MoskouLeden van oliekartel OPEC besluiten pas over het al dan niet verlagen van de olieproductie, als bekend is in hoeverre partner Rusland bereid is mee te doen. De olieproducerende landen zijn deze dagen in Wenen bijeen om over ingrepen in de olieproductie te beslissen.
06/12 09u30  Negatief begin voor DamrakDe effectenbeurs in Amsterdam is donderdag lager geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen in het rood. Het sentiment bleef negatief na de recente zware verliezen. Ook wordt gevreesd dat de arrestatie van een topvrouw van de Chinese technologiegigant Huawei de handelsrelatie tussen China en de Verenigde Staten opnieuw onder druk zal zetten.
06/12 09u15  Minder hinder op spoor door betere planningSpoorbeheerder ProRail gaat ervan uit dat reizigers komend jaar een stuk minder last krijgen van werkzaamheden op het spoor. Niet omdat er minder wordt gewerkt, maar door slimmer te plannen. ProRail kijkt tegenwoordig drie tot vijf jaar vooruit in plaats van alleen het komende jaar en kan het werk op die manier efficiënter inrichten. Dat scheelt in 2019 naar verwachting 20 procent hinder.
06/12 09u15  Goed nieuws: steeds meer zeehondenHet ging lange tijd niet goed met de gewone zeehond in de Waddenzee. Vooral vanwege watervervuiling waren er in de jaren 70 nog maar een paar honderd zeehonden over. De kans op uitsterven was reëel en er kwam een steeds grotere kans op genetische afwijkingen.
06/12 09u00  Aanbesteding Gigafactory Tesla China gestartTesla is begonnen met de selectieprocedure voor een bouwer van zijn Chinese Gigafactory. Dat blijkt uit documenten die persbureau Reuters heeft ingezien. Al minimaal één bouwbedrijf is begonnen met het inkopen van bouwmaterialen.
06/12 08u45  Stemming parlementsverkiezing Kabul ongeldigDe onafhankelijke klachtencommissie van de Afghaanse kiesraad (IECC) heeft alle in de provincie Kabul uitgebrachte stemmen in de parlementsverkiezing van oktober ongeldig verklaard. Dat heeft woordvoerder Aliresa Rohani donderdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Hij zei dat er meer dan 25 redenen waren voor dat besluit, waaronder massale stembusfraude, maar ook de gebrekkige organisatie door de kiesraad (IEC) zelf.
06/12 08u45  Lion Air dreigt Boeing-order te schrappenDe Indonesische luchtvaartmaatschappij Lion Air dreigt een order bij Boeing af te zeggen na een vliegtuigcrash eind oktober. Oprichter Rusdi Kirana geeft aan zich bedrogen te voelen door de Amerikaanse vliegtuigbouwer. Die legde in een rapport de schuld van het ongeluk, waarbij 189 mensen omkwamen, bij de luchtvaartmaatschappij.
06/12 08u45  Sint pint record in de boekenDe week voorafgaand aan pakjesavond is door de sint een nieuw record gepind. Sinterklaas was goed voor 96 miljoen pintransacties. Niet eerder werd in een week tijd zo vaak via pin betaald. Een jaar eerder was de sinterklaasperiode goed voor 83 miljoen pinbetalingen.
06/12 08u30  Vragen bij ambtsgebed in raad TholenPvdA/GroenLinks in Tholen is niet gelukkig met de vergaderregel dat de voorzitter van de raadsvergadering aan het begin ervan een ambtsgebed uitspreekt. Dat meldde de PZC woensdag.
06/12 08u15  Financiële hulp voor vertraagde mbo-studentMbo-studenten die met een goede reden vertraging oplopen en daardoor hun studiefinanciering verliezen, krijgen in de toekomst financiële hulp van het ministerie van Onderwijs. Er wordt volgens het wetsvoorstel jaarlijks 10 miljoen euro voor vrijgemaakt.
06/12 08u00  „Weinig info kankerpatiënt over lange termijn”Kankerpatiënten krijgen in Nederland nog onvoldoende informatie over de mogelijke langetermijngevolgen van hun behandeling op hun dagelijks leven. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) onder 3785 (ex-)kankerpatiënten.
06/12 08u00  „China lijkt betrokken bij Marriott-hack”De hackers die gegevens van tot wel een half miljard klanten van hotelketen Marriott buitmaakten, werkten mogelijk voor de Chinese overheid. Ze lieten aanwijzingen achter die daarop duiden, hoorde persbureau Reuters van bronnen bij het onderzoek.
06/12 08u00  „Warmtepomp in oudere huizen werkt niet goed”Warmtepompsystemen zijn in oudere huizen geen goed alternatief voor een cv-ketel. Dat zeggen installateurs in De Telegraaf. Ondanks de wens van het kabinet om huizen zo snel mogelijk gasloos te maken, geven zij huisbezitters geregeld het advies om liever een moderne, zuinige cv-ketel te nemen.
06/12 08u00  „Huiseigenaren betalen 2,2 procent meer ozb”De onroerende zakenbelasting (ozb) gaat volgend jaar gemiddeld met 2,2 procent omhoog. Dat concludeert de Vereniging Eigen Huis (VEH) op basis van een steekproef onder 111 gemeenten. De VEH merkt op dat de verschillen per gemeente nog altijd groot zijn.
06/12 07u30  Kijken in de spiegel van de evangelische bewegingHet is een mooie vondst van dr. J. M. D. de Heer om de verhouding tussen reformatorische kerken en de evangelische beweging en charismatische vernieuwing te typeren met de woorden spiegel en spanningsbron. Wie zichzelf spiegelt, spiegelt zich zacht. De spanning komt met name tot uitdrukking in het verschil in visie op God en de mens.
06/12 07u30  Doorbrekers ook naar AmsterdamChristengemeente Doorbrekers wil vanaf volgend jaar aanwezig zijn in Amsterdam, de zesde locatie van de geloofsgemeenschap en de eerste stad buiten de Biblebelt.
06/12 07u30  Renovatie kerk en kosterswoning gg WestzaanOp initiatief van enkele leden van de gereformeerde gemeente (gg) te Lisse heeft zaterdagavond vanaf 19.30 uur in de Oude Jeroenskerk in Noordwijk een adventsconcert plaats ten behoeve van de renovatie van het kerkgebouw en de kosterswoning van de gg te Westzaan. Medewerking verlenen onder meer een mannen- en een vrouwenensemble onder leiding van Arjan Wouters.
06/12 07u30  Nikkei flink lager door chipbedrijvenDe aandelenbeurs in Japan is donderdag flink lager geëindigd. Vooral de chipbedrijven stonden onder druk na de arrestatie van een financiële topvrouw van het Chinese technologieconcern Huawei in Canada, op verzoek van de Verenigde Staten. Beleggers vrezen dat de arrestatie tot een verharding van de handelsrelatie tussen China en de VS zal leiden.
06/12 07u30  Kerkelijke strijdMicha 7:9a
06/12 07u30  „Situatie kinderen azc’s moet beter”De leefsituatie van kinderen in asielzoekerscentra (azc’s) is onder de maat en moet beter. De toezeggingen die staatssecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid) tot dusver heeft gedaan, zijn veel te weinig. Dat stelt de Werkgroep Kind in azc in een brief aan de Tweede Kamer.
06/12 07u15  Prominenten nemen afscheid van George H.W. BushDe Jordaanse koning Abdullah en zijn echtgenote koningin Rania waren woensdag met de Britse prins Charles onder de talrijke prominenten die in de National Cathedral in Washington de laatste eer betoonden aan George H.W. Bush. De voormalige Amerikaanse president is vorige week op 94 jarige leeftijd overleden.
06/12 07u15  ’Situatie kinderen azc’s moet beter’De leefsituatie van kinderen in asielzoekerscentra (azc’s) is onder de maat en moet beter. De toezeggingen die staatssecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid) tot dusver heeft gedaan, zijn veel te weinig. Dat stelt de Werkgroep Kind in azc in een brief aan de Tweede Kamer.
06/12 07u15  Groeiende twijfel over zelf vuurwerk afstekenDe animo om zelf vuurwerk af te steken neemt onder jongeren af. Van de 18 tot 24-jarigen zegt 32 procent komende jaarwisseling waarschijnlijk vuurwerk te gaan afsteken. Vorig jaar was dat nog 45 procent. Dat blijkt uit een onlineonderzoek van I&O Research onder ruim 3000 mensen in opdracht van het tijdschrift Binnenlands Bestuur.
06/12 07u00  Onderzoekers: kans op uitzetting schaadt kindHet uitzetten van kinderen na jarenlang verblijf in Nederland, is volgens tientallen wetenschappers schadelijk en onverantwoord. Alleen al de chronische stress waaraan kinderen worden blootgesteld als ze jarenlang het risico lopen om het land uit te moeten, kan onder meer ernstige gevolgen hebben voor hun hersenontwikkeling, schrijven hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Scherder en anderen in een rapport.
06/12 07u00  Admiraal Oekraïne wil ruilen met 24 zeeliedenAdmiraal Ichor Vorontsjenko van Oekraïne heeft aangeboden dat hij de plaats inneemt van de bemanningsleden van Oekraïense schepen die sinds het incident in de Straat van Kertsj worden vastgehouden door Rusland. „Mijn hart breekt, als ik mijn soldaten zie die door Rusland illegaal worden vastgehouden”, zegt hij in de Duitse krant Bild.
06/12 06u45  Consumentenprijzen stijgen met 2 procentNederlandse consumenten betaalden in november 2 procent meer voor goederen en diensten dan een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In oktober gingen de prijzen op jaarbasis nog met 2,1 procent omhoog.
06/12 05u15  Leger VS zoekt overlevenden na vliegongevalTwee vliegtuigen van het marinierskorps van het Amerikaanse leger zijn voor de kust van Japan op elkaar gevlogen. Dat meldde het Amerikaanse leger. De toestellen hadden bij elkaar zeven mensen aan boord. Het Japanse ministerie van Defensie meldt dat het een van de mensen heeft gered.
06/12 04u15  Rechter beslist over afschieten edelhertenDe rechtbank in Lelystad bepaalt donderdag of de provincie Flevoland komende winter 1830 herten mag laten afschieten in de Oostvaardersplassen. Drie natuurverenigingen willen dat de rechter dit tegenhoudt.
06/12 03u15  Meer samenwerking om verkeer veiliger te makenKabinet, provincies, gemeenten en maatschappelijke organisaties gaan nauw samenwerken om de verkeersveiligheid de komende jaren een impuls te geven. Dat is nodig omdat de daling van het aantal verkeersdoden stagneert, terwijl het aantal ernstig gewonden stijgt.
06/12 00u30  Topvrouw Huawei opgepakt in CanadaJustitie in Canada heeft de internationale financiële topvrouw (CFO) van Huawei gearresteerd in Vancouver. Ze dreigt te worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten waar het bedrijf wordt verdacht van het schenden van de Amerikaanse sancties tegen Iran, meldt het Canadese ministerie van Justitie.
06/12 00u15  Groei woningmarkt goed voor groothandelsGroothandels in bouwmaterialen hebben het afgelopen kwartaal geprofiteerd van de investeringen in de bouw en woningen. Deze groothandels hadden mede daardoor een 6,4 procent hogere omzet, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook groothandels in verwarmingsapparatuur deden goede zaken, met een omzet van 6,7 procent.
05/12 23u15  Marine VS zoekt overlevenden na vliegongevalTwee Amerikaanse marinevliegtuigen zijn voor de kust van Japan op elkaar gevlogen. Dat meldde de Amerikaanse marine. De toestellen hadden bij elkaar zeven mensen aan boord.
05/12 22u45  Fietsster verongelukt in Wijk bij DuurstedeEen 51-jarige fietsster is woensdagavond in Wijk bij Duurstede om het leven gekomen. Ze werd op de Graaf Lynden van Sandenburgweg frontaal aangereden door een personenauto toen ze de straat overstak. De vrouw overleed ter plaatse. De bestuurder van de auto is gehoord door de politie.
05/12 22u15  Turks arrestatiebevel voor journalist DündarDe Turkse justitie heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd voor de in Duitsland levende journalist Can Dündar in verband met de zogenoemde Gezi-protesten in 2013 rond het Taksimplein in Istanbul. Volgens justitie onderhield Dündar banden met activisten die de protesten organiseerden.
05/12 22u00  S&P: kredietomstandigheden worden slechterDe mondiale omstandigheden voor het afsluiten van leningen worden waarschijnlijk moeizamer, met het oog op de wereldwijde handelsspanningen, de stijgende rentes en de afzwakkende wereldeconomie. Dat stelt kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) in een rapport over de wereldwijde kredietmarkt.
05/12 21u45  Jumbo haalt metworst terug wegens salmonellaSupermarktketen Jumbo haalt per direct de Jumbo Brabantse metworst uit de schappen. De worst kan mogelijk besmet zijn met de salmonellabacterie.
05/12 21u15  Duurdere benzine in Frankrijk pas in 2020De Franse regering heeft de gewraakte verhoging van de belasting op benzine en diesel tot na volgend jaar uitgesteld. Dat meldden Franse media woensdag. Eerder verdedigde premier Edouard Philippe in het parlement een moratorium voor een uitstel van een half jaar.
05/12 21u00  Gemeente: geen Projext X-feest in KatwijkDe gemeente Cuijk staat een zogenoemd Project X-feest in het dorpje Katwijk niet toe. Burgemeester Wim Hillenaar heeft dat woensdagavond laten weten in een verklaring naar aanleiding van een oproep op Facebook. „Gezien de omstandigheden kunnen we niet anders dan ons voorbereiden op alle scenario’s. Maar er is geen feest in Katwijk en er komt geen feest in Katwijk. Personen van buiten Cuijk die met verkeerde bedoelingen hier naartoe komen, worden tegengehouden”, aldus de burgemeester.
05/12 20u45  Historicus Ewald Mackay: Durf christelijk perspectief te verwoordenReformatorische christenen moeten hun geloof beter leren verwoorden. Én dat verbinden met hun wetenschappelijk bezig zijn. De historicus en filosoof dr. Ewald Mackay deed een poging om de geschiedenis van de mensheid vanaf de schepping te beschrijven vanuit zijn eigen christelijk perspectief. „Durf eenheid te zoeken tussen geloof en wetenschap.”
05/12 20u45  Weer meer CO2 uitstoot in 2018De uitstoot van CO2 zal dit jaar wereldwijd met 3 procent zijn gestegen. Die sombere mededeling hadden de wetenschappers van het Global Carbon Project in hun jaarlijkse rapport.
05/12 20u00  Raket met proviand richting ruimtestationHet Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft woensdag een onbemande raket met proviand gelanceerd richting het internationale ruimtestation ISS. De Falcon9-raket met de Dragon-capsule vertrok voor zover bekend zonder problemen van Kennedy Space Center in Cape Canaveral.
05/12 19u45  In drie steden geen parkeerboete ParkmobileAutomobilisten van wie de betaling van parkeergeld zaterdag in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag met Parkmobile en Park-line niet goed verwerkt werd, hoeven niet langer te vrezen voor een parkeerboete. Parkmobile maakte woensdagavond bekend dat de drie steden al deze boetes laten vervallen. Met de overige gemeenten zoals Utrecht en Almere wordt nog overlegd.
05/12 19u30  Kamer bezorgd om noodwet voor harde brexitDe Tweede Kamer heeft grote zorgen over een noodwet die ministers vrijwel carte blanche geeft om op te treden als het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie tot chaos leidt. Vrijwel alle partijen roepen minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) op het voorstel aan te passen.
05/12 19u30  „Waar was mijn recht op leven toen ik werd geaborteerd?”Als een verpleegster in augustus 1977 niet had ontdekt dat er een baby’tje tussen het ziekenhuiswasgoed lag, had Melissa Ohden nooit kunnen vertellen dat zij een abortus had overleefd. Het boek dat zij erover schreef, maakt veel los. „Ik heb veel lotgenoten ontmoet die het gevoel hadden dat ze als overlevenden niet over hun abortus konden of mochten praten.”
05/12 19u30  Nederlandse trucker steekt auto activist aanEen Nederlandse vrachtwagenchauffeur heeft woensdag in België de auto van een actievoerder van de ‘gele hesjes’ in brand gestoken. Dat gebeurde op een goederenoverslagplaats in Houdeng, vlakbij La Louvière in Henegouwen. Betogers protesteren daar al dagen tegen de Belgische regering en premier Charles Michel, die het levensonderhoud steeds duurder maken. Dat gebeurt in navolging van de Franse ‘gilets jaunes’, die aanvankelijk vooral bezwaar maakten tegen de stijging van de brandstofprijzen.
05/12 19u15  Staking bij metaalbedrijven in regio EmmenBij metaalbedrijven in de regio Emmen wordt vanaf donderdag opnieuw twee dagen gestaakt voor een goede cao metalektro. Minstens zes bedrijven doen mee aan deze regionale staking: Prysmian, Rademakers gieterij, VDL Wientjes, Tooling Holland, Combimac en Resideo, aldus vakbonden FNV en CNV.
05/12 19u00  Politie alert op Project X-feest in KatwijkDe politie in het Noord-Brabantse dorpje Katwijk is alert op een zogenoemd Project X-feest dat op Facebook was aangekondigd. Duizenden mensen hebben al via sociale media aangegeven vrijdag naar het dorpje bij Cuijk te zullen gaan. „We weten ervan, we hebben nauw overleg met de gemeente”, zei een woordvoerster van de politie.
05/12 19u00  Wereldwijd sterke groei CO2-uitstootDe uitstoot van CO2 bereikt dit jaar nieuwe recordwaarden. De verwachte stijging van meer dan 2 procent is te danken aan een stevige groei van het gebruik van vooral steenkool, maar ook olie en gas.
05/12 19u00  Onderzoek: Groenlandse ijskap smelt laatste decennia ongekend snelDe Groenlandse ijskap smelt steeds sneller weg. Sinds de start van de industrialisatie nam de snelheid van het afsmelten aanvankelijk met 50 procent toe. In de 20e eeuw kwam daar nog eens 30 procentpunt bij. Het smeltwater vormt momenteel zelfs hele rivieren van ijswater die de ooit kilometersdikke ijskap doorsnijden.
05/12 18u45  De Wittenberg krijgt een abtDe Wittenberg in Zeist kiest voor een koerswijziging. De Bijbelschool start een monastieke gemeenschap en gaat kortdurende vormingstrajecten aanbieden.
05/12 18u30  Pakkettenrecord PostNL dankzij SinterklaasPostNL heeft in aanloop naar pakjesavond het recordaantal van circa 12 miljoen pakketten verwerkt in zijn distributiecentra. Vorig jaar lag dit cijfer in de periode tussen Black Friday en pakjesavond op iets minder dan 10 miljoen pakketten.
05/12 18u00  Negatieve handelsdag op Europese beurzenDe Europese aandelenbeurzen zijn woensdag met behoorlijke verliezen de handelsdag uitgegaan. Beleggers verwerkten de verkoopgolf op Wall Street, die werd aangewakkerd door economische zorgen en nieuwe twijfels over een oplossing in het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten. Eerder leken die juist te zijn verdwenen na een ontmoeting tussen de presidenten van de twee economische grootmachten.
05/12 17u45  Filips II, koning van Spanje, zeer godsdienstigKoning Filips II, een van de hoofdrolspelers in de Tachtigjarige Oorlog, wordt herinnerd als een zeer godsdienstig, maar ook eerzuchtig persoon. In de zestiende eeuw was hij de machtigste vorst van Europa. Het beeld van Filips als een wrede, fanatieke koning behoeft echter nuancering.
05/12 17u45  „Carbidschieten niet meer op elke straathoek Kampen”Het aloude gebruik dat in Kampen op de laatste dag van het jaar op elke straathoek met carbid geschoten mag worden, komt ten einde. Het college van burgemeester en wethouders stelt voor enkele tientallen plekken aan te wijzen voor het melkbusschieten om zo overlast terug te dringen.
05/12 17u45  Automobilist gesnapt die MDMA uit auto gooideDankzij een oplettende getuige is in Eindhoven een 31-jarige man aangehouden die 5 kilo MDMA bij zich in de auto had. Agenten wilden hem controleren, omdat hij bekend is door drugsdelicten. Ze gingen voor de auto uit en lieten de man naar een tankstation rijden om daar te kunnen stoppen.
05/12 17u30  Werk paleisschilder van Soekarno geveildBij het Zeeuwse Veilinghuis in Middelburg is een schilderij geveild van Lee Man Fong (1913-1988). Hij was in de jaren zestig paleisschilder van de voormalige Indonesische president Soekarno. Het werk bracht 900.000 euro op. Het is het hoogste bedrag dat ooit voor een kunstwerk is betaald bij het Zeeuwse Veilinghuis.
05/12 17u30  Zorg voor monument werd taak van overheidHonderd jaar geleden gingen we in Nederland heel anders met monumenten om dan nu. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed blikt in een speciaal nummer van zijn magazine terug op de afgelopen eeuw.
05/12 17u30  Lichaam Bush aangekomen in kerk voor afscheidDe kist met het lichaam van de overleden ex-president van de VS George H.W. Bush is woensdag van het Capitool overgebracht naar de National Cathedral waar de herdenkingsdienst zal plaatsvinden. In de kerk is een groot aantal prominenten bijeengekomen, onder wie de ex-presidenten Carter, Clinton en Obama en de huidige president Trump.
05/12 17u30  1,7 miljoen voor ring van Barbara SinatraDe verlovingsring van Barbara Sinatra heeft op een veiling in New York 1,7 miljoen dollar (1,5 miljoen euro) opgebracht. De Amerikaanse entertainer Frank Sinatra (1915-1998) vroeg met dat diamanten kleinood in een glas champagne zijn vriendin destijds ten huwelijk. Zij werd in 1976 zijn vierde vrouw. Sinatra was eerder getrouwd met onder anderen Ava Gardner en Mia Farrow.
05/12 17u15  Onderzoek naar gratis iPhone bij afkickenStaatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) wil weten of een verzekeringsstunt van een ontwenningskliniek wel door de beugel kan. Hij vindt het „zorgelijk” en „onwenselijk” als zorgaanbieders een patiënt met een iPhone verleiden om over te stappen naar een lucratiever verzekering.
05/12 17u15  Snelle verbinding tussen darm en brein aangetoondIn het darmslijmvlies bevinden zich cellen die via uitlopers van de tiende hersenzenuw, de zogeheten nervus vagus, communiceren met de hersenen. Ze doen dat razendsnel, zo hebben onderzoekers van Duke University in Durham in de Amerikaanse staat North Carolina recent ontdekt.
05/12 17u00  Slapeloosheid te lijf met gadgetsSlaapproblemen houden volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek een op de vijf Nederlanders van 12 jaar of ouder wakker. Nieuwe uitvindingen beloven hun een betere nachtrust waarvan ze alleen maar kunnen dromen.
05/12 17u00  Trump wil geen productieverlaging OPECDe Amerikaanse president Donald Trump dringt er bij oliekartel OPEC op aan niet de productie te verlagen, omdat de olieprijzen dan gaan stijgen. Dat schreef Trump op Twitter. De OPEC en haar bondgenoten beginnen donderdag in Wenen aan een vergadering over de productie.
05/12 16u45  Verdachte handgranaten Delft langer vastHet voorarrest van een 23-jarige man uit Delft is met twee weken verlengd. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het laten ontploffen van twee handgranaten in het centrum van Delft, op 17 mei.
05/12 16u30  Mazelen is geen onschuldige kinderziekteMazelen is niet alleen zeer besmettelijk. De ziekte vernietigt ook geheugencellen van het afweersysteem, die veroorzakers van eerder doorgemaakte infecties herkennen. Dankzij reformatorische ouders en kinderen uit Ochten en Opheusden is dat nu zeker.
05/12 16u30  Hofman met handtekeningen pardon naar KamerBijna een kwart miljoen handtekeningen heeft BNN-presentator Tim Hofman verzameld in de hoop een nieuw kinderpardon af te dwingen. De presentator biedt de handtekeningen dinsdag aan de Tweede Kamer aan. Hij doet dat samen met drie kinderen die de hoofdrol hadden in de documentaire Terug Naar Je Eige Land.
05/12 16u30  Cgkv Nijmegen neemt ‘nieuw’ orgel in gebruikDe cgkv in Nijmegen neemt op 9 december een ‘nieuw’ orgel in gebruik. Het instrument is afkomstig uit Broek op Langedijk.
05/12 16u30  Synodael journael (8): Een staartster aan de hemelWoensdag 5 december 1618. Het lijkt wel alsof de Nationale Synode niet toekomt aan waar het haar om begonnen is. Er zijn bijzondere dingen die de aandacht trekken.
05/12 16u15  Provincie Groningen eist „nul uitstoot” SiCDe provincie Groningen eist dat chemiebedrijf ESD-SIC in Farmsum de uitstoot van het schadelijke slijpmiddel siliciumcarbide (SiC) „op korte termijn terugbrengt naar nul”. Gebeurt dit niet, dan volgen mogelijk „formele stappen”, zo laat gedeputeerde Nienke Homan woensdag weten. Een dwangsom behoort daarbij tot mogelijkheden.
05/12 16u15  Coalitie houdt vast aan duurdere studieleningHet kabinet houdt vast aan de verhoging van de rente op studieleningen. In een debat probeerde de oppositie andermaal minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) op andere gedachten te brengen, maar die was onvermurwbaar.
05/12 16u15  William en Kate bezoeken CyprusDe Britse prins William en zijn echtgenote Kate brachten woensdag een bezoek aan op Cyprus gestationeerde Britse militairen. Daarmee wil het koninklijke koppel militairen op missie en hun families een hart onder de riem steken.
05/12 16u00  Donderdag uitspraak vervolging tabaksindustrieHet gerechtshof in Den Haag komt donderdag aan het begin van de middag met de beslissing over het al dan niet strafrechtelijk vervolgen van de tabaksindustrie.
05/12 16u00  Veel drukte op vroege pakjesavondspitsZoals verwacht is de avondspits woensdag vroeg begonnen. Veel forenzen nemen een paar uurtjes vrij om op tijd pakjesavond te kunnen vieren. Omdat het ook regent, is het her en der rond 15.30 uur al erg druk op de weg.
05/12 16u00  Overgrote deel cocaïne in Nederland gevondenHet overgrote deel van de bijna 4000 kilo cocaïne die in het onderzoek tegen de ’Ndrangheta in beslag is genomen, werd in de Rotterdamse haven gevonden. Het ging om een vangst van 3500 kilo op 23 maart van dit jaar.
05/12 16u00  Beloningswet zwaar nadelig voor fysiotherapeutenDe Wet normering topinkomens (WNT) pakt zeer ongunstig uit voor fysiotherapeuten. De Tweede Kamer moet daartegen in actie komen.
05/12 16u00  Onderzoek Trafigura voor omkoping PetrobrasDe internationale grondstoffenhandelaren Trafigura, Vitol en Glencore worden onderzocht door de Braziliaanse autoriteiten voor mogelijke betrokkenheid bij de grote omkoopzaak rond staatsolieconcern Petrobras. Zij hebben mogelijk smeergeld betaald aan bestuurders van Petrobras in ruil voor opdrachten.
05/12 15u45  Column: Een overweging ten overvloede van de rechterVandaag is het 5 december. En waar ga je dan over schrijven? Dat is natuurlijk een inkoppertje. Want oh wat is het makkelijk om dan te schrijven over Sinterklaas. Of over al die volwassen mensen die betrokken zijn bij of bezorgd zijn over het kinderfeest. Of over de figuur Zwarte Piet. Maar dat doen we allemaal niet. We pakken een ander figuur. Een figuur uit de wereld van het recht: de overweging ten overvloede.
05/12 15u45  Politie pakt crimineel geld op afpakjesavondHagenaars die nog geld terug moesten betalen omdat dat bijvoorbeeld crimineel verkregen geld was, hebben maandag bezoek gekregen van de politie. Die noemt dat zelf ‘afpakjesavond’.
05/12 15u30  Jeugdzorggroep verliest zaak tegen gemeentenDe gesloten jeugdzorginstelling Transferium in Heerhugowaard heeft een rechtszaak tegen achttien gemeenten in Noord-Holland verloren. Transferium maakt bezwaar tegen een openbare aanbesteding, waardoor de instelling vreest dat ongeveer honderd kwetsbare jongeren opeens buiten de eigen regio moeten worden geplaatst. Maar de vordering is afgewezen, heeft de rechter in Amsterdam bepaald.
05/12 15u30  Geen geheimzinnige, maar zinnig geheime operatiesCommando’s en elite-eenheden het Korps Mariniers trekken binnenkort structureel samen op. Schouder aan schouder. „Van onderlinge rivaliteit is geen sprake meer”, zegt generaal-majoor Theo ten Haaf, de nieuwe Socom-commandant. Tikje optimistisch. „We bundelen de krachten.”
05/12 15u15  Nieuw commando opgericht voor speciale operatiesOp de vliegbasis Gilze-Rijen is woensdag met een officiële ceremonie het Netherlands Special Operations Command (NLD SOCOM) opgericht.
05/12 15u00  Wall Street dicht vanwege begrafenis BushDe Amerikaanse beurzen zijn woensdag gesloten vanwege de begrafenis van oud-president George H.W. Bush. Daarvoor is een dag van nationale rouw uitgeroepen. Op maandag werd op de New York Stock Exchange en de Nasdaq al een minuut stilte in acht genomen voor Bush, die onlangs op 94-jarige leeftijd overleed. Hij was president van 1989 tot 1993.
05/12 14u45  Oud-premier Schotte van Curaçao de cel inOud-premier Gerrit Schotte van Curaçao is woensdagochtend (lokale tijd) opgesloten in de Curaçaose gevangenis. Tientallen aanhangers waren in een mars meegelopen om hem steun te wensen.
05/12 14u45  Lanceerstandaards voor vuurpijlen goedgekeurdVuurpijlen kunnen toch met oud en nieuw de lucht in. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft drie lanceerstandaards voor vuurpijlen goedgekeurd. Eind vorige maand waren nog alle door de vuurwerkbranche aangeleverde lanceerstandaards afgekeurd.
05/12 14u45  Meer verlies Hudson’s Bay op hogere omzetWarenhuisconcern Hudson’s Bay Company (HBC) heeft in het derde kwartaal een groter verlies dan een jaar eerder in de boeken gezet. Dat was onder meer te wijten aan hogere afschrijvingen en verliezen bij samenwerkingsverbanden. De opbrengsten ging wel omhoog.
05/12 14u45  Wilders-zaak draait om serieuze rechtsvraagHeeft oud-justitieminister Ivo Opstelten zich nu wel of niet op een onbehoorlijke manier bemoeid met de strafzaak tegen PVV-leider Geert Wilders? De advocaat van Wilders, mr. Geert-Jan Knoops, meent van wel. Munitie vindt de strafpleiter in een recente Kamerbrief van de huidige justitiebewindsman, CDA’er Ferd Grapperhaus. Het schrijven bevestigt het bestaan van een korte aantekening van een regulier overleg tussen Opstelten en de OM-top van april 2014, waaruit overigens niets meer blijkt dan dat in dit onderhoud onder meer de ‘minder-Marokkanenzaak’ aan de orde is geweest.
05/12 14u15  Oostenrijk wil af van plastic zakDe Oostenrijkse regering heeft de plastic tas en zak de oorlog verklaard. Het is de bedoeling dat winkeliers die met ingang van 2020 niet meer mogen verstrekken. Dat heeft het ministerie van Milieu en Duurzaamheid woensdag in Wenen bekendgemaakt.
05/12 14u15  Kamer wil opheldering afkeuren plan LelystadDe Tweede Kamer wil van minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) weten waarom de Europese Commissie niet akkoord gaat met haar plan om vliegtuigen te verplaatsen van Schiphol naar Lelystad Airport. De bewindsvrouw zei „teleurgesteld” te zijn over het besluit. „Ik had er andere verwachtingen van.”
05/12 14u15  Alibaba steekt 75 miljoen in Luiks centrumDe Chinese internetreus Alibaba investeert 75 miljoen euro op de luchthaven van Luik voor zijn eerste Europese distributiecentrum. Dat bleek bij de ondertekening van de intentieverklaring tussen Alibaba en de Belgische en Waalse regeringen, woensdag op het vliegveld vlak buiten de Waalse stad.
05/12 14u00  Onderzoeksraad bekijkt brugongeval ZaandamDe Onderzoeksraad voor Veiligheid start een zogenoemd verkort onderzoek naar het ongeval op de Prins Bernhardbrug in Zaandam. Door dat incident raakte in de avond van woensdag 28 november een ouder echtpaar zwaargewond. De brug kwam plotseling omhoog. De man viel in het water en de vrouw kwam ten val op het asfalt.
05/12 14u00  Ruim 30 tips na steken vrouwen rond CastricumBij de politie zijn ruim dertig tips binnengekomen over de vrouwen die deze maand mogelijk met een mes zijn gestoken in Castricum en omgeving. In het televisieprogramma Opsporing Verzocht werd dinsdag aandacht aan de zaak besteed.
05/12 13u45  May komt alsnog met juridisch brexit-adviesDe Britse regering heeft na aandringen van het parlement toch de volledige tekst van een juridisch advies over de brexit gepubliceerd. Maandag stelden parlementariërs, inclusief de parlementsvoorzitter, dat het achterhouden van een deel van het advies over de overeenkomst die May met de EU heeft gesloten, minachting voor de volksvertegenwoordiging inhoudt. Ze namen geen genoegen met een samenvatting.
05/12 13u45  Veroordeelde drugshandelaar moet Staat betalenEen 25-jarige man die is veroordeeld voor internationale drugshandel en witwassen moet bijna drie ton betalen aan de Staat. Met de drugshandel haalde de man een totale omzet van bijna zes ton; nu wordt de winst van hem afgepakt.
05/12 13u45  Brand bij discotheek Lucky Rijssen onder controleBij een discotheek in Rijssen heeft woensdagmiddag een grote brand gewoed. De brandweer heeft het vuur inmiddels onder controle, meldt De Stentor.
05/12 13u15  Tesla Model 3 in februari op Nederlandse wegDe Tesla Model 3 is vanaf begin februari ook in Nederland verkrijgbaar. Het Amerikaanse autoconcern heeft mensen die een reservering hadden gemaakt, gevraagd hun specifieke wensen voor hun auto door te geven. Afhankelijk van de opties worden de eerste Nederlandse modellen dan vanaf februari geleverd.
05/12 13u15  Het trieste verhaal van het koraalVraag koraalkenner Bert Hoeksema om bedreigingen voor het koraalrif op te noemen en hij is een poos aan het woord. Vraag hem of er behalve bedreigingen ook nog kansen zijn en het blijft een poos stil. „We kunnen alleen de achteruitgang vertragen.”
05/12 13u15  Minister bezorgd om justitiesamenwerking EUNederland maakt zich zorgen over de samenwerking van justitie en rechterlijke macht binnen de Europese Unie. Het dreigt bijvoorbeeld mis te gaan bij de voorgestelde nieuwe bevoegdheid van EU-landen om bij andere lidstaten digitale informatie over verdachten op te vragen, stelt minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Sommige landen willen volgens hem zo „voortvarend” optreden dat zij de rechtsstaat opzijschuiven.
05/12 13u15  Politiebonden in actie voor betere pensioenenPolitievakbonden voeren volgende week actie voor gunstigere pensioenregelingen voor mensen met zware beroepen. De aftrap van de acties is woensdag in de Rotterdamse haven, laat politievakbond ACP weten.
05/12 13u15  Ds. J. J. Lamme (PKN) overledenDs. J. J. Lamme, emeritus predikant binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), is zaterdag overleden.
05/12 13u15  Bulgarije sluit zich niet aan bij migratiepactBulgarije zal niet toetreden tot een pact van de Verenigde Naties over de regulering van de behandeling van migranten wereldwijd, zei de regering woensdag.
05/12 13u00  Ds. E. J. Hempenius beroepbaar in PKNDs. E. J. Hempenius uit Amersfoort is beroepbaar gesteld binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).
05/12 13u00  Christie’s veilt oude meesters Laurus-topmanChristie’s in Londen brengt donderdag en vrijdag een deel van de Eric Albada Jelgersma-collectie onder de hamer, een privéverzameling van onder meer schilderijen van Frans Hals, Anthony van Dyck en Jan Brueghel de Oude. „Het is één van de belangrijkste Nederlandse privécollecties”, licht Christie’s-topman Amjad Rauf toe. Er wordt een totaalopbrengst van tientallen miljoenen Britse ponden verwacht voor de stukken van wijlen de vroegere Laurus-topman.
05/12 12u45  Nijmegen krijgt geen middeleeuwse torenDe herbouw van een middeleeuwse toren in het Valkhofpark in Nijmegen gaat niet door. Na ruim tien jaar van plannen maken en een referendum heeft de gemeente woensdag een streep door het project gezet.
05/12 12u45  Grote Belgische drugsbende opgeroldDe Spaanse politie heeft naar eigen zeggen in samenwerking met Belgische collega’s een drugsbende opgerold en daarbij in Algeciras en Antwerpen 1250 kilo cocaïne uit Ecuador in beslag genomen. Spaanse media meldden woensdag dat er 26 verdachten zijn opgepakt in België en Spanje. Ze zouden lid zijn van een internationale misdadige organisatie uit België die grote hoeveelheden cocaïne van Latijns-Amerika naar Europa bracht.
05/12 12u45  Brabant in beroep tegen extra gaswinningDe provincie Noord-Brabant en vijf gemeenten gaan bij de Raad van State in beroep tegen het besluit de komende jaren extra gas te gaan winnen uit drie gasvelden in Waalwijk en Loon op Zand. De zes partijen hebben dat woensdag samen bekendgemaakt. Ze willen bovendien een gesprek met minister Eric Wiebes (Economische Zaken) over zijn besluit.
05/12 12u45  EU-taskforce tegen nepnieuws fors uitgebreidDe in Nederland omstreden EU-dienst tegen nepnieuws en misleidende informatie uit vooral Rusland krijgt er meer geld en mensen bij. Het budget gaat omhoog van bijna 2 miljoen euro dit jaar naar 5 miljoen in 2019. De huidige vijftien medewerkers krijgen de komende twee jaar versterking van 50 tot 55 collega’s. De aandacht gaat vooral uit naar berichtgeving in Oost-Europese landen.
05/12 12u30  5 arrestaties Nederland bij ’Ndrangheta-actieIn Nederland zijn vijf verdachten opgepakt tijdens een grote actie tegen de Italiaanse ’Ndrangheta, een maffiaclan uit Calabrië. Op acht plekken zijn invallen geweest, met name in horecagelegenheden, zoals pizzeria’s en hotels.
05/12 12u30  OM: belager politie geen terroristHet Openbaar Ministerie (OM) ziet de 28-jarige Syriër die op 27 augustus in Naaldwijk politieagenten met een mes zou hebben belaagd, niet langer als een terrorist. Het lijkt er sterk op dat de man psychisch ziek is en dat hij onder invloed daarvan door het lint is gegaan. De rechtbank, die de man woensdag voor zich had in een tussentijdse zitting, is het met het OM eens.
05/12 12u30  Brussel wil sterke internationale rol euroDe Europese Unie moet het internationale gebruik van de euro stimuleren, vooral in strategische sectoren als energie, grondstoffen en voedsel. Al er wereldwijd meer wordt geïnvesteerd en gehandeld in euro’s beschermt de EU zich beter tegen ernstige verstoringen in de voorziening van olie, gas of levensmiddelen door politieke risico’s die van invloed zijn op dollartransacties.
05/12 12u30  90 aanhoudingen in actie tegen ’NdranghetaTijdens een gecoördineerde actie tegen de Italiaanse ’Ndrangheta, een maffiaclan uit Calabrië, zijn in diverse landen ongeveer negentig mensen aangehouden, van wie enkele in Nederland. Er is 2 miljoen euro, 140 kilo xtc-pillen en 3000 tot 4000 kilo cocaïne in beslag genomen. Dat zei Fred Westerbeke, hoofdofficier van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie, tijdens een persconferentie over de internationale actie.
05/12 12u15  NVWA dringt aan op keurpunt voor Brits veeOndanks aandringen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is er nog steeds geen keurpunt voor levend vee uit Groot-Brittannië. Dat is nodig voor het geval er op 29 maart toch een harde brexit komt. Als zo’n inspectieruimte dan ontbreekt, is er geen handel in levend Brits vee meer mogelijk.
05/12 12u00  Marrakeshdebat: eindeloos steekspel over exegeseOnvermoeibaar redetwistte de Tweede Kamer dinsdag over de correcte uitleg van het migratiepact van Marrakesh. Zonder ook maar een moment de indruk te wekken op overeenstemming uit te zijn. Dit staat hoe dan ook vast: het kabinet maakte rond dit akkoord in enkele maanden tijd een opmerkelijke draai.
05/12 12u00  Beurzen lager door economische zorgenDe Europese beurzen gingen woensdag over een breed front omlaag. Beleggers verwerkten de verkoopgolf op Wall Street, die werd aangewakkerd door economische zorgen en nieuwe twijfels over een oplossing in het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten. Eerder leken die juist te zijn verdwenen na een ontmoeting tussen de presidenten van de twee economische grootmachten.
05/12 12u00  Bouw bezoekerscentrum Kinderdijk kan doorgaanDe bouw van een nieuw bezoekerscentrum bij de molens van Kinderdijk kan doorgaan. De Raad van State heeft het beroep tegen het plan van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk voor nieuwbouw woensdag ongegrond verklaard.
05/12 12u00  Kwart Nederlanders combineert verschillende religiesBijna een kwart van de Nederlandse bevolking combineert elementen uit meerdere religies. Met name christenen zijn vaak „meervoudig religieus.” Christendom en boeddhisme worden door 13 procent van de volwassenen gemengd.
05/12 11u45  Rekenkamer EU kritisch over AfrikafondsHet Europese noodfonds voor Afrika is zo breed opgezet, dat er geen overzicht is van de resultaten. Er zijn vertragingen bij de uitvoering van projecten rond bijvoorbeeld grensbeheer en het blijkt niet eenvoudig te meten of de doelstellingen worden gehaald.
05/12 11u30  IZB verder met één directeurDe missionaire organisatie IZB gaat verder onder leiding van de huidige algemeen directeur, dr. Sjaak van den Berg.
05/12 11u30  Getuigen gewonde bejaarde gezochtDe politie is op zoek naar getuigen die meer weten van een gewonde hoogbejaarde man die zondagochtend in het Limburgse Weert werd aangetroffen. De 90-jarige man is inmiddels overleden, meldt de politie woensdag. Om erachter te komen wat er is gebeurd, wil de politie praten met getuigen die nog niet met de politie hebben gesproken.
05/12 11u30  GroenLinks en SGP: Meer souplesse bij aanbesteden zorgtakenGemeenten moeten hun contracten met instellingen voor jeugdzorg en WMO-hulp kunnen afsluiten en verlengen zonder het organiseren van een Europese aanbesteding.
05/12 11u30  Kabinet België lijkt migratiepact te overlevenDe regering van de Belgische premier Charles Michel lijkt de ondertekening van het internationale migratiepact te overleven. De Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) stapt volgens fractievoorzitter Peter De Roover niet uit het coalitiekabinet als Michel naar Marrakesh gaat en zijn handtekening onder het pact zet.
05/12 11u30  Flitspalen ingepakt als sinterklaascadeauDe camera’s in de flitspalen langs de provinciale weg N320 in Culemborg zijn in de nacht van dinsdag op woensdag ingepakt als sinterklaascadeau. Wie dat heeft gedaan is niet bekend, zegt de gemeente.
05/12 11u15  Busje leidt naar 2600 kilo illegaal vuurwerkIn een pand in het buitengebied aan de zuidkant van Enschede is dinsdag een partij van 2600 kilo illegaal vuurwerk aangetroffen. Een 53-jarige man uit Enschede en een 65-jarige plaatsgenoot zijn aangehouden.
05/12 11u15  Tientallen dozen met sigaretten gevondenPolitie en douane hebben woensdag in een loods in Landgraaf tientallen dozen met sigaretten ontdekt. Volgens de politie lagen de dozen in een verborgen ruimte in de loods, aan de Melcherstraat.
05/12 11u15  „Fysiotherapeut gedupeerd door Wet normering topinkomens”De Wet normering topinkomens (WNT) pakt nadelig uit voor fysiotherapeuten en daar moet de Tweede Kamer wat aan doen.
05/12 11u15  Technologie kan CO2-uitstoot wereldwijd laten dalen met 64 procent in 2050Technologische ontwikkelingen kunnen de wereldwijde energie gerelateerde CO2-uitstoot met 64 procent verminderen in het jaar 2050.
05/12 11u00  KRO-NCRV duikt in datajournalistiekOmroep KRO-NRCV gaat zijn dataredactie fors uitbreiden, van drie naar twaalf redacteuren. Die gaan zich verdiepen in grote dataverzamelingen, om zo eigen nieuws te vergaren. Een woordvoerster van de omroep bevestigt een bericht daarover in NRC.
05/12 11u00  Opnieuw vervuilde hartmedicijnen teruggeroepenOpnieuw worden er vervuilde hartmedicijnen met daarin de werkzame stof valsartan uit de apotheken gehaald. Deze keer is de mogelijk kankerverwekkende stof NDEA in de middelen aangetroffen, meldt de gezondheidsinspectie.
05/12 10u45  Van Wessel directeur van de Passie UtrechtUtrecht. Arco van Wessel wordt per 1 maart 2019 de nieuwe directeur van de Passie in Utrecht. Dat meldde de school dinsdag.
05/12 10u45  „Ryanair moet gedupeerden staking compenseren”Luchtvaartmaatschappij Ryanair moet passagiers wel degelijk compenseren voor de vertragingen en geschrapte vluchten die deze zomer werden veroorzaakt door stakingen. Doet de prijsvechter dat niet, dan dreigen volgens de Britse toezichthouder voor de luchtvaart „handhavende acties”.
05/12 10u30  Tunnel bevestigt voor Israël dreiging IranIsraël ruimt tunnels van Hezbollah op. Er dreigt geen directe escalatie, maar de vraag is wat er gebeurt als Israël de grens overschrijdt.
05/12 10u30  Arrestatiebevel Saudiërs in zaak-KhashoggiDe hoofdaanklager in Istanbul heeft arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen twee Saudische functionarissen op verdenking van het plannen van de moord op journalist Jamal Khashoggi. Het gaat om een topmedewerker van de feitelijke heerser van Saudi-Arabië en het plaatsvervangend hoofd van de buitenlandse inlichtingendienst, zeiden Turkse functionarissen woensdag.
05/12 10u15  Blije omwonenden Schiphol verenigen zichOmwonenden van Schiphol die blij zijn met de luchthaven, hebben een manifest opgesteld waarin ze de regering oproepen „oog te hebben voor mensen die hun brood verdienen dankzij de luchtvaart”. Ze hebben zich verenigd in de bewonersgroep ‘Ik woon en werk bij Schiphol’.
05/12 10u15  Kerkleiders in de bres voor migrantenEuropese kerkleiders hebben dinsdag een verklaring „in de geest van Kerst” doen uitgaan. Daarin pleiten ze voor een respectvolle en meelevende omgang met vluchtelingen en migranten.
05/12 10u15  Beoogde coalitie Altena: CDA, Altena Lokaal, SGP en Progressief AltenaEen coalitie met CDA, AltenaLokaal, SGP en Progressief Altena biedt een goede balans om de nieuwe gemeente Altena te besturen.
05/12 10u00  Rusland: geen bewijs VS over nucleair verdragDe Verenigde Staten hebben nog geen enkel bewijs geleverd dat Moskou een belangrijk wapenbeheersingsverdrag schendt, zegt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Tegelijk zegt Rusland dat het bereid is over de kwestie met Washington te blijven praten.
05/12 10u00  Straatbeelden uit Noord-KoreaAFP-fotograaf Ed Jones maakte begin december een serie foto’s van het dagelijks leven in Noord-Korea.
05/12 09u45  Indonesië lanceert app tegen ‘ketterijen’Indonesische burgers kunnen via een app melding maken van ‘ketterijen’.
05/12 09u45  Meer schademeldingen bij kerkverzekeraar Donatus in 2018Bij kerken- en monumentenverzekeraar Donatus is dit jaar al voor bijna 13 miljoen euro aan brandschade gemeld.
05/12 09u45  Beierse kerk schaft bijzondere kerkbelasting afMoslims en atheïsten in de Duitse deelstaat Beieren hoeven voortaan geen kerkbelasting meer te betalen.
05/12 09u45  Elsevier: ‘burgemeester’ Nederlander van 2018Elsevier Weekblad heeft de burgemeester tot Nederlander van het Jaar 2018 gekozen. De reden is dat er volgens de redactie geen publieke ambtsdrager is die „letterlijk zo onder vuur ligt als de burgemeester”, meldt het blad woensdag.
05/12 09u45  Aantal kapperszaken stijgt, maar de branche is niet blijNooit eerder waren er zo veel kappersondernemers als in 2018: 27.000 volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat komt vooral doordat veel kappers als zelfstandige aan de slag gaan. Kappersorganisatie ANKO baalt van de ongelijke concurrentie voor de traditionele salons.
05/12 09u30  „Chau bereidde reis naar Noord-Sentinel wel voor”Zendeling John Allen Chau, die vorige maand door bewoners van het Indiase eiland Noord-Sentinel om het leven werd gebracht, had zich wel degelijk goed voorbereid op zijn reis.
05/12 09u30  AEX over breed front omlaagDe Amsterdamse aandelenbeurs is woensdag met verlies begonnen. Ook elders in Europa openden de beurzen in het rood. Beleggers verwerkten de verkoopgolf op Wall Street, die werd aangewakkerd door economische zorgen en nieuwe twijfels over een oplossing in het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten. Eerder leken die juist te zijn verdwenen na een ontmoeting tussen de presidenten van de twee economische grootmachten.
05/12 09u15  Nederland koploper gratis wetenschapsartikelenNederland loopt voorop in Europa met het gratis beschikbaar stellen van wetenschappelijke artikelen, blijkt uit onderzoek van het Rathenau Instituut. Van alle Nederlandse wetenschapsartikelen uit 2016 is 44 procent vrij toegankelijk. In België is dit 36 procent, in Duitsland 33 procent en in Frankrijk 30 procent.
05/12 09u15  Ford spreekt omvang massaontslag tegenAutomaker Ford is niet van plan om 25.000 werknemers te ontslaan. Dat aantal staat in een analistenrapport van Morgan Stanley. Topman Jim Hackett van Ford zei geen cijfers te hebben verstrekt aan de analisten van de Amerikaanse bank. De werkelijke omvang van het banenverlies wordt later deze week bekend.
05/12 09u15  Genomineerden Gouden Windei bekendDe genomineerden voor het Gouden Windei 2018, de verkiezing van het „meest misleidende” voedingsproduct, zijn bekend. Kanshebbers zijn onder meer Venco Honingdrop, waar pakweg 150 keer meer suiker dan honing in zit en AH Zoete aardappelpuree, met vooral gewone aardappels.
05/12 09u15  Regering Jemen naar vredesbesprekingenNa de rebellen is ook een delegatie van de Jemenitische regering op weg naar geplande vredesbesprekingen in Zweden. De delegatie is vanuit de Saudische hoofdstad Riyad vertrokken, aldus Jemenitische regeringskringen.
05/12 09u00  Politie zet cybervrijwilligers inDe politie zet vanaf woensdag zogenoemde cybervrijwilligers in. Vorig jaar bleek uit een inventarisatie dat bij de politie ruim tweehonderd vrijwilligers werken die relevante ICT-kennis hebben die nog niet werd gebruikt. Veertien van hen hebben inmiddels aanvullende trainingen gedaan en kunnen nu aan de slag.
05/12 09u00  RTL Group zet in op videostreamingdienstRTL Group gaat meer investeren in zijn videostreamingdiensten. De software waar al die verschillende diensten op draaien, moet dezelfde worden. Ook komen er meer lokale, exclusieve producties op de streamingplatformen beschikbaar. RTL besloot dat tijdens zijn jaarlijkse managementtop in Luxemburg.
05/12 09u00  Halsema: We koesteren viering ChanoekaOp de Dam in Amsterdam is dinsdagavond het Joodse feest Chanoeka gevierd. Burgemeester Halsema ontstak daarbij het licht van de negenarmige kandelaar.
05/12 08u30  De Duitse hervormer Heinrich Alting zag kerkgeschiedenis als toneel van strijdDe kerkgeschiedenis is het toneel van strijd tussen de ware kerk en ketterijen, zo betoogde de hervormer Heinrich Alting (1583-1644). Thomas Klöckner promoveerde dinsdag op deze dogmenhistoricus.
05/12 08u30  Te water geraakte automobilist overledenEen 44-jarige man uit het Drentse Vledder die woensdagochtend vroeg in Uffelte met zijn auto in het water terechtkwam, is overleden.
05/12 08u15  AanklachtRomeinen 10:15a
05/12 08u15  ’Ndrangheta machtigste Italiaanse maffiaclanDe ’Ndrangheta is een Italiaanse maffiaclan die zich onder meer bezighoudt met drugshandel, fraude, witwassen van geld en illegaal onlinegokken. De maffiaorganisatie komt oorspronkelijk uit Calabrië, in het zuiden van Italië. De ’Ndrangheta wordt beschouwd als de machtigste van de Italiaanse maffiaorganisaties, die ook zeer actief is in de rest van de wereld.
05/12 07u30  Tsunamialarm Nieuw-Caledonië na zeebevingIn Nieuw-Caledonië in de Stille Oceaan heeft een grote zeebeving plaatsgevonden. Bewoners van de kustgebieden wordt geadviseerd om naar hoger gelegen delen van de eilandengroep te trekken. Volgens de waarschuwingsdienst kunnen door de beving tsunamigolven ontstaan van 1 tot 3 meter
05/12 07u30  Internationale actie tegen maffiaorganisatiePolitie en justitie uit Nederland, Italië, Duitsland en België zijn woensdagochtend bezig met een grote actie tegen de Italiaanse ’Ndrangheta, een maffiaclan uit Calabrië. Het gaat om een gecoördineerde actie tegen het criminele samenwerkingsverband dat in heel Europa actief is.
05/12 07u30  Oekraïense politie doorzoekt huizen priestersDe Oekraïense politie heeft maandag verschillende Russisch-orthodoxe kerken en de huizen van Russisch-orthodoxe priesters doorzocht.
05/12 07u30  In het parlement ontbijten met gevouwen handenPolitici geloven in macht. Soms geloven ze zelfs in de macht van het gebed. In steeds meer landen is een nationaal gebedsontbijt. Het voorbeeld is het National Prayer Breakfast in Amerika. „Het motto is eenvoudig: Jezus Christus volgen.”
05/12 07u15  Nikkei sluit opnieuw lagerDe Japanse aandelenbeurs is woensdag opnieuw lager gesloten. Beleggers verwerkten de verkoopgolf op Wall Street. Vooral de banken moesten het ontgelden door de zorgen over de dalende Amerikaanse obligatierentes. Ook staken de zorgen over een groeivertraging van de wereldeconomie en de groei van de bedrijfswinsten de kop weer op.
05/12 06u45  Nederlandse trampolineparken bundelen krachtenUitbaters van trampolineparken Jumpsquare en Jump XL gaan samen verder. Jumpsquare neemt zijn branchegenoot over voor een niet bekendgemaakt bedrag. Daarmee ontstaat de grootste uitbater van indoor trampolineparken in Europa.
05/12 05u45  Automobilist te water in DrentheIn Uffelte is iemand met zijn auto in het water terechtgekomen. De hulpdiensten troffen de auto aan langs de Kippenburgweg. Duikers van de brandweer hebben de inzittende bevrijd. Het slachtoffer is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht. Ook de auto is uit het water gehaald.
05/12 04u45  CDJA: partijtop koerst af op nieuwe catastrofeHet CDA riskeert net zo’n afstraffing als acht jaar geleden als de partijtop zijn koers niet verlegt. Sinds de partij is toegetreden tot het kabinet, weten kiezers niet meer waar de christendemocraten voor staan, waarschuwt jongerenafdeling CDJA.
05/12 04u15  Grote brand in loods truckcentrum NijmegenBij een truckcentrum in Nijmegen woedt een grote brand. Het gaat om een loods aan de Rouwenboschweg, ten westen van het Maas-Waalkanaal, met daarin trailers.
05/12 04u15  „Geen straf ex-adviseur Trump om meewerken”De voormalige veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, Michael Flynn, heeft voldoende meegewerkt aan het Rusland-onderzoek. Speciaal aanklager Robert Mueller vindt dat Flynn, die eerder valse verklaringen aflegde aan de FBI, daarom geen of een milde gevangenisstraf verdient.
05/12 03u15  „Meer klachten over lawaai van buren”Het aantal meldingen van geluidsoverlast van buren is de afgelopen drie jaar met 10 procent gestegen. Volgens de Volkskrant, die een half miljoen meldingen bij de politie van geluidsoverlast bekeek, klagen Nederlanders vooral over harde muziek in woningen en tijdens tuinfeesten, en over geluidsoverlast op het balkon.
05/12 02u15  Rookoverlast door brand in snackbar SchiedamIn een snackbar aan de Parkweg in Schiedam is brand uitgebroken. De brand veroorzaakt zoveel rook dat een aantal appartementen van een naastgelegen flat is ontruimd. De bewoners worden opgevangen. Bij de brand is mogelijk ook een explosie geweest, stelt de brandweer op basis van de meldingen.
05/12 01u00  VS vervolgt vier verdachten uit Panama PapersNaar aanleiding van de Panama Papers worden in de Verenigde Staten vier mensen vervolgd wegens fraude. De openbaar aanklagers maakten dinsdag bekend dat drie van de vier verdachten zijn gearresteerd. De ander is nog voortvluchtig.
05/12 00u45  Nederland telt recordaantal kappersNederland telde volgens het CBS nog nooit zo veel kapperszaken als in 2018. In totaal gaat het om 27.000 zaken, een toename van 10.000 ondernemingen ten opzichte van tien jaar geleden.
04/12 23u15  Jongen (16) vast voor neersteken broerEen 16-jarige jongen heeft in een huis in Dordrecht zijn 18-jarige broer met een mes in de arm gestoken. De politie heeft de jongen aangehouden.
04/12 23u00  ING vindt financieel directeur in eigen kringING wil de Thai Tanate Phutrakul aanstellen als de nieuwe financieel directeur. Hij wordt de opvolger van Koos Timmermans wiens positie onhoudbaar was geworden na het witwasschandaal. Die kwestie zadelde de bank op met een megaboete van 775 miljoen euro. Phutrakul was als Group Controller aan ING verbonden.
04/12 23u00  Minder papierwerk voor wijkverpleegkundigenHet papierwerk voor wijkverpleegkundigen en verzorgenden die mensen aan huis helpen, wordt vanaf 2020 verminderd. Ze zijn dan af van de zogeheten „vijf minuten-registratie”. Dat hebben partijen in de zorg, waaronder de zorgverzekeraars en het ministerie, afgesproken met beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN).
04/12 23u00  VS verlengen grensmissie militairenAmerikaanse militairen zullen zeker tot eind januari helpen bij de bewaking van de grens met Mexico. Minister van Defensie Jim Mattis honoreerde dinsdag zoals verwacht een verzoek daartoe.
04/12 22u30  Bloedrode beursdag op Wall StreetDe aandelenbeurzen in New York beleefden een bloedrode dinsdag. Vooral de uitverkoop van bankaandelen sprong in het oog. Beleggers maakten zich zorgen over de ontwikkeling van de rentetarieven. Die wakkerden zorgen over de economische omstandigheden aan. De handelshoop van een dag eerder, na de ontmoeting tussen president Donald Trump en zijn Chinese collega Xi Jinping, verdween ver naar de achtergrond.
04/12 22u00  Mogelijk meer vrouwen gestoken rond CastricumN i e u w bericht, meer informatie in laatste alinea
04/12 22u00  Migranten dood na martelgang op zeeZeker vijftien migranten zijn omgekomen na een martelgang op de Middellandse Zee. Volgens de Libische kustwacht dreef het schip waarop zij zaten dagenlang met uitgevallen motor en in slecht weer stuurloos op zee om na twaalf dagen aan te spoelen op de Libische kust bij de stad Misrata.
04/12 22u00  „Laatste Nederlandse Sobibor-overlevende gestorven”Selma Wijnberg, de laatste Nederlandse Sobibor-overlevende, is op 96-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de NOS op gezag van haar familie.
04/12 21u45  „Tarieven pakketbezorging VS moeten omhoog”De tarieven voor het bezorgen van pakketten in de Verenigde Staten moeten omhoog. Die aanbeveling deed een speciaal door president Donald Trump aangestelde commissie. Een dergelijk stap zou onder meer een klap betekenen voor grote onlinespeler Amazon.
04/12 21u30  Máxima ‘onthult’ eerlijke prijs ananasEen verse ananas kost niet de 1,69 euro waarvoor hij in de grote supermarkten ligt, maar 2,85 euro. Dat leerde koningin Máxima dinsdagmiddag tijdens haar werkbezoek aan Eosta, naar eigen zeggen „Europa's meest innovatieve importeur, inpakker en distributeur” van verse biologische groente en fruit.
04/12 21u15  Salmonella in cervelaatworst ALDIDe Elzassercervelaat en pepercervelaat van de ALDI kan mogelijk besmet zijn met de salmonella bacterie. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het gaat om de verpakkingen van 150 gram met houdbaarheidsdata 26 november 2018 tot en met 7 januari 2019.
04/12 21u15  Palestijn wil af van Israël als geboortelandEen Palestijnse man klaagt Nederland aan bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), omdat hij niet wil dat in overheidsdocumenten staat dat Israël zijn geboorteland is.
04/12 21u00  VW mogelijk aan de slag in Ford-fabrieken VSDe Duitse automaker Volkswagen gaat in de VS mogelijk auto’s bouwen in de fabrieken van branchegenoot Ford. Volgens VW-topman Herbert Diess wordt momenteel gewerkt aan een pact met Ford. Hij zei dit na zijn bezoek aan het Witte Huis. Daar sprake de Amerikaanse president Donald Trump met topbestuurders van VW en branchegenoten BMW en Daimler.
04/12 21u00  Qatar krijgt uitnodiging Golftop van Saudi’sDe emir van Qatar, sjeik Tamim bin Hamad al-Thani, heeft een schriftelijke uitnodiging ontvangen van de Saudische koning Salman om de jaarlijkse top van Golfstaten bij te wonen. Deze wordt op 9 december gehouden in de Saudische hoofdstad Riyad. Dat meldde het Qatarese persbureau.
04/12 21u00  Begin van erkenning ‘moffenmeiden’ is erDe zogenoemde ‘moffenmeiden’ en hun nabestaanden zitten niet langer in de dode hoek van de geschiedenis.
04/12 20u45  Vechtpartij met stokken en messen in azcIn het asielzoekerscentrum in het Brabantse Overloon zijn zeker twintig mensen met elkaar op de vuist gegaan. Daarbij raakte een bewoner gewond aan het hoofd, die naar het ziekenhuis is gebracht. De betrokkenen gingen elkaar in het azc te lijf met onder meer stokken en messen.
04/12 20u30  Provincie en gemeente blunderden bij tramlijnDe provincie en de gemeente Utrecht hebben onprofessioneel gehandeld rond de Uithoflijn. Ze werkten onvoldoende samen en hebben te weinig oog gehad voor wat het beste is voor het project. Juist hierdoor liepen de kosten voor de aanleg van de sneltram in de Domstad enorm uit de hand.
04/12 20u15  Elburgse palingroker onthaast bij de rookkastJan Aart van Triest wilde boer worden, maar het werd palingroker. Als hij in het holst van de nacht het vuur in de rookkasten ontsteekt, voelt hij zich een bevoorrecht mens. „Dat is het mooiste stukje van de dag.”
04/12 20u15  Trump praat met Duitse automakersDe Amerikaanse president Donald Trump neemt dinsdag kort de tijd om bestuurders van Duitse automakers BMW, Daimler en Volkswagen in het Witte Huis te ontvangen. Trump wil de automakers naar verwachting overhalen om meer auto’s in de Verenigde Staten te laten maken. Handelsminister Wilbur Ross hintte daar voorafgaand aan de ontmoeting op nieuwszender CNBC al op.
04/12 19u45  Nigel Farage stapt uit UKIPDe Britse politicus Nigel Farage stapt uit de UK Independence Party (UKIP), de partij waar hij voorheen jarenlang leiding aan gaf. Britse media hebben dat dinsdag gemeld. Farage, op dit moment lid van het Europarlement, was een van de politici die ijverden voor een referendum over brexit, waar uiteindelijk een kleine meerderheid voor stemde.
04/12 19u45  „E-mails van Republikeinse top gestolen”Hackers hebben eerder dit jaar duizenden e-mails van vooraanstaande Republikeinen buitgemaakt met mogelijk gevoelige informatie. Dat heeft de Amerikaanse nieuwssite Politico dinsdag onthuld. Het gaat om berichten van vier kopstukken van de nationale congrescommissie van de Republikeinse partij (NRCC), die zich bezighoudt met de verkiezingscampagnes.
04/12 19u30  OM eist jaren cel voor cokeberg tussen ananasDe smokkelaars van een partij cocaïne met een waarde van 150 miljoen euro, verstopt tussen ananassen, moeten wat het Openbaar Ministerie betreft vier tot tien jaar de gevangenis in. De container met 5000 kilo coke werd vorig jaar ingevoerd via de haven van Antwerpen en werd afgeleverd bij een bedrijf in het Brabantse Made.
04/12 19u15  Slecht begin May in debatten-vijfdaagseDe Britse premier Theresa May is de vijf dagen durende debatten over haar brexit-deal niet al te best begonnen. Ze verloor dinsdag in het Lagerhuis een stemming waardoor het parlement mogelijk meer te zeggen krijgt over de brexit, mocht de overeenkomst die zij met de EU sloot worden afgewezen.
04/12 19u15  Kort geding bonden tegen DefensieDe militaire vakbonden hebben een kort geding tegen het ministerie van Defensie aangespannen. Ze hadden eerder al pensioenfonds ABP gedaagd. De bonden ACOM, AFMP, MARVER en VBM hopen zo te voorkomen dat er begin volgend jaar in de pensioenregeling voor militairen wordt ingegrepen.
04/12 19u00  Iran wil onderzoek om vertrek Qatar uit OPECEr moet een onderzoek komen naar de beweegredenen van Qatar om uit oliekartel OPEC te stappen. Dat vindt de Iraanse olieminister Bijan Zanganeh, zo meldt het Iraanse persbureau IRNA. Volgens de minister zijn er problemen binnen het kartel van olieproducerende landen.
04/12 19u00  ’Begin van erkenning ‘moffenmeiden’ is er’De zogenoemde ‘moffenmeiden’ en hun nabestaanden zitten niet langer in de dode hoek van de geschiedenis. Door een gesprek tussen een werkgroep die hen vertegenwoordigt en staatssecretaris Paul Blokhuis (Oorlogsgetroffenen) is er „een begin van erkenning” voor de na de bevrijding dikwijls vernederde, mishandelde en misbruikte groep, vinden beide partijen. Blokhuis en de werkgroep gaan nu „samen kijken hoe ze die erkenning verder kunnen invullen”.
04/12 19u00  Demirtas blijft vastzittenDe bekende Turkse politicus Selahattin Demirtas blijft vastzitten en komt niet op vrije voeten zoals het Europees Hof voor de Mensenrechten vorige maand eiste. De voormalige leider van de pro-Koerdische HDP blijft gevangen nadat zijn straf door een rechtbank in hoger beroep werd bekrachtigd.
04/12 19u00  Geen steun voor motie van wantrouwen over MarrakeshEen motie van wantrouwen, ingediend door FvD-leider Baudet, kreeg dinsdagavond in de Tweede Kamer geen meerderheid.
04/12 19u00  Johannes van der Poel: Ik wil graag verder in waterschapsbestuurHij is de jongste kandidaat van de SGP ooit voor de waterschapsverkiezingen. De 18-jarige Johannes van der Poel uit Ede heeft er zin in om zijn hobby waterbeheer bij het waterschap voort te zetten. „Ik wil graag aansluiten als steunfractielid.”
04/12 18u45  „Schort bevoegdheden inlichtingendiensten op”Het kritische rapport van de commissie die de inlichtingen- en veiligheidsdiensten in de gaten houdt, bevat volgens Bits of Freedom (BoF) en Amnesty International genoeg redenen om nieuwe bevoegdheden van die diensten op te schorten. De organisaties vinden dat de problemen, met name het gebrek aan waarborgen, eerst opgelost moeten worden.
04/12 18u45  Pompeo stelt deadline aan MoskouDe Verenigde Staten zullen het wapenbeheersingsverdrag INF over zestig dagen niet meer naleven tenzij Rusland aantoont dat het de verdragsverplichtingen nakomt. De Amerikaanse minister Mike Pompeo zei dat in Brussel na overleg met de andere NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken over de Russische schending van het verdrag.
04/12 18u30  Motie van wantrouwen in Marrakesh-debatEen motie van wantrouwen tegen de regering in verband met het pact van Marrakesh is dinsdagavond met ruime meerderheid weggestemd. Alleen indiener Forum voor Democratie en de PVV stemden voor de motie.
04/12 18u15  Rovende Romafamilie blijft in voorarrestDrie gezinsleden van een Roma-familie - vader (43), moeder (41) en hun 19-jarige zoon - die worden verdacht van zeker 160 autokraken langs de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust, blijven in voorarrest. De rechtbank in Middelburg heeft dat dinsdag besloten tijdens een niet-inhoudelijke zitting. De ouders zouden ook leiding hebben gegeven aan een criminele organisatie, die als doel had inbraken te plegen om in het levensonderhoud te voorzien.
04/12 18u15  De pabo kruipt het dal uitGoed nieuws in onderwijsland: meer eerstejaars begonnen dit jaar aan de pabo. Ook de drie christelijke hogescholen verwelkomden meer pabostudenten. Vooral bij de deeltijdopleiding en de zijinstroomvariant. Lost dit het lerarentekort op?
04/12 18u00  Recordprijs voor tekening Lucas van LeydenEen tekening van een jonge man gemaakt door Lucas van Leyden (1494-1533) is dinsdagmiddag verkocht voor bijna 11,5 miljoen Britse ponden. Dat gebeurde tegen de avond op een veiling van Christie’s in Londen. Volgens een woordvoerster van het veilinghuis was de opbrengst van de krijttekening maar liefst tien keer zo hoog als werd verwacht. Het is een internationaal veilingrecord voor de Leidenaar, aldus Christie’s.
04/12 18u00  AF-KLM en PostNL grote verliezers op DamrakDe Europese beurzen zijn dinsdag met verliezen de handel uitgegaan. Vooral twijfels over de verstandhouding tussen China en de VS drukten het sentiment. De AEX-index in Amsterdam hield het verlies nog enigszins beperkt. PostNL en Air France-KLM verloren bij de middelgrote fondsen op het Damrak fors aan beurswaarde en drukten daarmee de MidKap stevig in het rood.
04/12 17u45  Gegevens van gebruikers site Quora gestolenDe website Quora, een gemeenschap waar mensen antwoorden kunnen vinden op elke vraag die ze hebben, is getroffen door een datalek. Een onbekende hacker is binnengedrongen in de systemen. Daarbij werden gebruikersnamen, e-mailadressen en sterk versleutelde wachtwoorden van zo’n 100 miljoen gebruikers buitgemaakt, maar ook de vragen die gebruikers hebben gesteld en antwoorden die ze aan anderen hebben gegeven.
04/12 17u45  Sorgdrager naar VS voor uitvaart George BushMinister van Staat Winnie Sorgdrager vertegenwoordigt Nederland woensdag bij de uitvaartdienst van de Amerikaanse oud-president George H.W. Bush in Washington. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) dinsdag. Sorgdrager (D66) was onder meer minister van Justitie in het kabinet Kok-1 (1994-1998) en twaalf jaar lid van de Raad van State.
04/12 17u30  Man grist peuter (2) mee op markt in HaarlemEen verwarde man heeft in Haarlem een 2-jarig meisje weggegrist bij haar opa en oma. Omstanders konden voorkomen dat de peuter werd ontvoerd. Dat meldt de politie.
04/12 17u30  Houthi-delegatie naar vredesbespreking ZwedenEen delegatie van Houthi-rebellen is dinsdag in Jemen in een vliegtuig uit Koeweit gestapt om deel te nemen aan de eerste vredesbesprekingen sinds 2016. Die beginnen woensdag in de Zweedse stad Stockholm op initiatief van onder meer de Verenigde Naties. VN-afgezant Martin Griffiths vergezelde de groep Houthi’s.
04/12 17u30  Berkel gaat weer stromenWaterschap Rijn en IJssel is klaar met het leegbaggeren van een deel van de rivier de Berkel in de Achterhoek. Woensdag kan het riviertje weer doorstromen zoals normaal, laat het schap dinsdag weten.
04/12 17u15  Zorgen in Kamer over rapport geheime dienstenIn de Tweede Kamer zijn zorgen geuit over een kritisch rapport over de naleving van de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten door die diensten zelf. De Kamer gaat zich over de inhoud buigen, maar een meerderheid vindt een apart debat met verantwoordelijk minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) niet nodig.
04/12 17u15  8 jaar cel en tbs voor doden oude boezemvriendVoor het doodschieten van zijn vroegere boezemvriend is een 29-jarige man uit Holsloot (Drenthe) veroordeeld tot acht jaar cel en tbs met dwangverpleging. Daniël de V., reed destijds na zijn daad zelf naar het politiebureau in Coevoerden, waar hij een gat in de deur schoot en zich liet aanhouden.
04/12 17u15  Migranten sturen recordbedrag naar thuisland maar armoede blijftMigranten zullen eind dit jaar 409 miljard euro naar familie en vrienden in het land van herkomst gestuurd hebben. Ondanks dit hoge bedrag hebben deze zogeheten remittances of geldtransfers weinig tot geen positieve invloed op de armoedige toestand van het thuisland. In Brussel werd vorige week het startschot gegeven om dat te veranderen.
04/12 16u45  Houten auto’s op de grens van kunst en speelgoedVroeger bestond er bijna alleen houten speelgoed. De komst van plastic bood veel meer mogelijkheden. Toch blijven houten auto’s in trek bij kinderen en verzamelaars. Goedkoop zijn ze niet, duurzaam wel.
04/12 16u45  Dirigent Daniele Gatti benoemd in RomeDaniele Gatti, de voormalige chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest, is in Rome benoemd tot chef-dirigent van het Teatro dell’ Opera.
04/12 16u45  Spaans oorlogsschip provoceert GibraltarEen Spaans oorlogsschip heeft dinsdag de Britse autoriteiten geprovoceerd door de territoriale wateren van Gibraltar binnen te varen en het Spaanse volkslied te laten schallen door de luidsprekers aan dek. Een kleine boot van de Britse marine escorteerde het Spaanse fregat op zijn uitdagende trip langs de rots.
04/12 16u45  Verdachte illegale medicijnenhandel gepaktDe politie en een opsporingsteam van de gezondheidsinspectie hebben dinsdag een man uit Bodegraven aangehouden omdat hij illegaal in medicijnen zou hebben gehandeld.
04/12 16u45  „Geef toezichthouders wapenstok en pepperspray”Een wapenstok, pepperspray en een bodycam. Daarmee moeten buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) zo snel mogelijk worden uitgerust. Zeker tijdens de rumoerige jaarwisseling.
04/12 16u45  Post Uit El Chocó: Kampioen in vertraging aan de Colombiaanse kust”Ya voy saliendo” betekent zoiets als ”Ik ben al op weg”. Dat zou je kunnen interpreteren als: mijn gast is enigszins verlaat, maar komt er in ieder geval aan. Behalve in Colombia.
04/12 16u30  Belgische premier stelt crisisberaad uitDe Belgische premier Charles Michel heeft een bijeenkomst met zijn vicepremiers uitgesteld om gesprekken onder vier ogen te voeren. De Belgische regering verkeert in een crisis over het VN-migratiepact. Coalitiepartner N-VA verzet zich tegen het pact.
04/12 16u30  „Daimler wil belangen in China vergroten”Automaker Daimler heeft het idee geopperd om zijn belang in een samenwerkingsverband met de Chinese branchegenoot BAIC te vergroten. Dat hebben ingewijden aan persbureau Bloomberg gemeld. Het moederbedrijf van Mercedes-Benz en Smart wil zo meer controle krijgen over zijn activiteiten in de grootste automarkt ter wereld.
04/12 16u30  Trump: China-deal is mogelijkDe Amerikaanse president Donald Trump staat open voor een deal met zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping. Zoals wel vaker liet Trump via Twitter van zich horen. „Laat de onderhandelingen maar beginnen”, zo berichtte de Amerikaan.
04/12 16u30  Nieuw dak voor Sint-Jan in Den BoschDe Sint-Jan in Den Bosch krijgt in de volgende onderhouds- en restauratiecyclus (2022-2028) een nieuw dak. Het oude dak van de kathedraal is aan vervanging toe, laat de stichting Nationaal Monument Sint-Jan dinsdag weten. Bij storm vallen leien uit de dakbedekking. Ook breken er steeds meer versleten leien.
04/12 16u30  In ”Zeemansgraf voor een kort verhaal” worden drie generaties verbonden door de muziekDrie generaties passeren de revue in de debuutroman van Dorothée Albers (1966). Muziek is wat ze bindt.
04/12 16u30  Witwastoezicht op banken blijft nationaalDe Europese Bankautoriteit (EBA) wordt voorlopig niet opgetuigd om toe te zien op de handhaving van de anti-witwaswetten door banken in de EU. De ministers van Financiën willen eerst een beter inzicht in de recente witwaszaken bij ING en banken in Denemarken, Letland, Estland, Duitsland en Malta. De rapportage kan tot juni volgend jaar duren.
04/12 16u15  Raad van State houdt zitting over nieuwbouw gg YersekeDe gereformeerde gemeente (gg) in Yerseke wil in 2019 beginnen met de bouw van een nieuw kerkgebouw aan de Steeweg. Of dat 2000 zitplaatsen tellende gebouw er ook echt komt, hangt af van de uitspraak van de Raad van State. Dinsdag was de zitting, maar de uitspraak kan nog weken op zich laten wachten.
04/12 16u00  Politie vindt explosief in Rotterdamse woningIn een woning in de Donkerslootstraat in Rotterdam heeft de politie een of meer explosieven gevonden. Vier aangrenzende huizen zijn ontruimd en een deel van de straat is afgezet. Om wat voor explosieven het gaat is nog niet bekend. Het zou niet gaan om zwaar vuurwerk.
04/12 16u00  Puber gebruikt media op ongezonde manierDe overgrote meerderheid van pubers gebruikt zijn mobiele telefoon ongezond. Dat blijkt uit maandag gepubliceerd onderzoek.
04/12 16u00  „Enthousiast spreken over Bijbel, dát werkt pas aanstekelijk”Er wordt steeds minder frequent en fragmentarischer in de Bijbel gelezen. Toch inspireren Bijbelverhalen nog steeds. Enthousiast spreken over de Bijbel, dát werkt aanstekelijk, zo stelt dr. Bram van Putten in de vorige week verschenen bundel ”De Bijbel in Nederland”.
04/12 15u45  Bied kind eenduidige pedagogische omgevingVoor de opvoeding en ontwikkeling van kinderen zijn goede relaties tussen de diverse opvoeders en een stevige band tussen ouders en school nodig. Het is geweldig wanneer een vader in de klas komt vertellen over zijn beroep.
04/12 15u45  CDA trotseert leden over rente studieleningCDA-leider Sybrand Buma heeft niet geprobeerd een stokje te steken voor de verhoging van de rente op de studielening, ook al heeft zijn achterban hem dat opgedragen. Buma denkt dat het toch niet lukt om iets aan de omstreden maatregel uit het regeerakkoord te veranderen en vindt bovendien dat afspraak nu eenmaal afspraak is.
04/12 15u45  Beurzen New York doen stap terugDe aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met verliezen aan de nieuwe handelsdag begonnen. De handelshoop van een dag eerder, na de ontmoeting tussen president Donald Trump en zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping, heeft plaatsgemaakt voor scepsis over het vermogen van beide landen om handelsafspraken te maken. Verder is er bovengemiddelde aandacht voor de olieprijzen in aanloop naar de OPEC-vergadering later deze week.
04/12 15u15  Brusselse tegenslag voor Lelystad AirportDe Europese Commissie heeft bezwaren tegen de regeling die moet zorgen dat vliegtuigen van Schiphol naar Lelystad Airport overstappen. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) heeft daarom besloten de zogenoemde verkeersverdelingsregel in te trekken.
04/12 15u15  Best haalbare in Jemen is momenteel een wapenstilstandHet ziet ernaar uit dat deze week de langverwachte vredesbesprekingen tussen de strijdende partijen in Jemen van start gaan. Plaats van handeling is dit keer Zweden. Het is te hopen dat het overleg nu in elk geval verder komt dan afgelopen september in Genève. Toen zat de delegatie van de Jemenitische regering alleen aan tafel. De Houthirebellen lieten destijds verstek gaan.
04/12 15u15  Een weg tussen hoge muren en open deurenStel, een SGP-raadslid in Barneveld stemt tegen de komst van een lokale moskee. Dat is zijn recht. Maar is het ook goed? Nee, stelt de Amerikaanse ethicus Matthew Kaemingk. Een christen zou de vrijheid die hij zelf heeft principieel gezien ook aan anderen moeten gunnen.
04/12 15u00  Oudste boek over aandelenhandel onder hamerBeleggers met een voorliefde voor geschiedenis kunnen de komende weken hun hart ophalen. Sotheby’s veilt een eerste druk van het zeventiende-eeuws werk Confusion de Confusiones van Joseph Penso de la Vega, het oudst bekende boek over aandelenhandel.
04/12 15u00  12 jaar cel voor doden man in flat MaastrichtEen 23-jarige man uit Griekenland moet twaalf jaar de cel in voor het doodsteken van een 55-jarige man uit Maastricht. Dat gebeurde in mei 2017 in de woning van het slachtoffer, mogelijk toen er een ruzie ontstond nadat ze cocaïne hadden gebruikt. De rechtbank in Maastricht had voor doodslag tien jaar cel in gedachten maar legde de man toch een hogere straf op, omdat hij had geprobeerd een andere man te laten opdraaien voor de steekpartij.
04/12 15u00  Mars voor het Leven bezig met opmarsDe Mars voor het Leven is uitgegroeid tot een publieksevenement van formaat. Niet alleen evangelischen, vrijgemaakten en streng rooms-katholieken, maar ook reformatorischen lopen vaker mee. Wat zit daarachter?
04/12 15u00  Blok: snel aan tafel met RussenDe NAVO moet snel weer met Rusland om de tafel gaan zitten om ervoor te zorgen dat de huidige conflicten niet verder escaleren en duidelijk te maken dat Moskou niet ongestraft allerlei stappen kan zetten. Minister Stef Blok deed die oproep voorafgaand aan overleg van de NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel.
04/12 14u45  Verkoop tweedehandsauto’s stijgtDe verkoop van tweedehandsauto’s is in november gestegen vergeleken met een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van de dienstverlener voor de autobranche VWE Automotive.
04/12 14u45  Doorrijder vrijgelaten na fataal ongevalDe 37-jarige Bosschenaar die zondag werd aangehouden omdat hij was doorgereden na een aanrijding die het leven eiste van een zeventienjarig meisje, is vrijgelaten. De huidige verdenking is onvoldoende om hem langer vast te houden, laat een woordvoerder van het Openbaar Ministerie dinsdag weten.
04/12 14u30  Grootste kerststal van Europa is te koopDe grootste kerststal van Europa is te koop. Volgens eigenaar Roel Den Dulk hebben zich al vier partijen gemeld die de beroemde kerstvoorstelling in zijn geheel of in delen willen overnemen.
04/12 14u30  FrieslandCampina koopt kaasimporteur VSFrieslandCampina neemt de Amerikaanse kaasimporteur Jana Foods over. Financiële details van de overname maakte het zuivelbedrijf niet bekend. Met de overname verstevigt FrieslandCampina naar eigen zeggen zijn positie in de verkoop van „Nederlandse speciaalkazen” aan Amerikaanse consumenten.
04/12 14u15  Celstraf voor sieraden stelende butler hotelEen voormalige butler van het chique Noordwijkse hotel Huis ter Duin is veroordeeld tot twee jaar celstraf, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het stelen van sieraden. De rechtbank in Den Haag acht bewezen dat de 44-jarige Marcel J. zowel de eigenares van het hotel als vaste klanten heeft bestolen.
04/12 14u00  Hof: geen reconstructie in zaak „chaletmoord”Het gerechtshof in Arnhem heeft dinsdag een verzoek tot het maken van een reconstructie in de zaak rond de zogeheten Ermelose chaletmoord afgewezen.
04/12 13u45  In nijverig Rijssen is zelfs de oppositie tevredenKerken en bouwbedrijven kenmerken Rijssen. Geloof en nijverheid gaan hand in hand. Menig Rijssenaar is tevreden. Maar het huwelijk met buurdorp Holten blijft schuren.
04/12 13u45  Theologenblog: De Bijbel in het middenKun je met de Bijbel alle kanten op? In feite zijn we te laat, als we de Bijbel er pas bij halen om onze verschillen op te lossen, zegt Dolf te Velde.
04/12 13u30  *Kun je met de Bijbel alle kanten op? In feite zijn we te laat, als we de Bijbel er pas bij halen om onze verschillen op te lossen, zegt Dolf te Velde.
04/12 13u30  Franse regering stelt verhoging benzine uitIn een poging om verdere onrust en rellen in Frankrijk te voorkomen, schort de regering de prijsverhogingen van benzine en diesel een half jaar op. Ze werden ingevoerd om de milieuvervuiling tegen te gaan, maar leidden tot een golf van protest. Ook de gehate nieuwe versie van de Franse autokeuring is voorlopig van de baan. Prijsstijgingen van gas en elektriciteit gaan vooralsnog niet door.
04/12 13u30  Creditcardbedrijven bieden Brussel korting aanMastercard en Visa hebben aangeboden bepaalde tarieven voor betalingen met credit- en debetkaarten in de Europese Unie te verlagen. Met de korting hopen de Amerikaanse bedrijven een einde te maken aan een Europees mededingingsonderzoek. De Europese Commissie verdenkt de creditcardmaatschappijen al lange tijd van concurrentievervalsing.
04/12 13u30  Brussel maant tot haast met asielwettenOm uitdagingen op het gebied van asiel en migratie beter het hoofd te kunnen bieden moeten de EU-lidstaten en het Europees Parlement snel een reeks wetsvoorstellen goedkeuren. Die oproep doet de Europese Commissie. Volgens vicevoorzitter Frans Timmermans is dat „essentieel voor een duurzaam en toekomstbestendig asiel- en migratiesysteem”.
04/12 13u30  Opnieuw uitstel invoering Europese „digitaks”Een besluit over de invoering van een Europese omzet- of winstbelasting voor grote internetbedrijven is opnieuw uitgesteld. De Europese Commissie gaat aan de slag met een Frans-Duits compromisvoorstel voor een ‘digitaks’ dat uiterlijk in maart zou moeten worden goedgekeurd. Het was aanvankelijk de bedoeling voor het eind van het jaar knopen door te hakken.
04/12 13u30  Russische schrijver Andrej Bitov overledenDe gerenommeerde schrijver en medeoprichter van het Russische PEN-centrum, Andrej Bitov is dood. De auteur van romans als Het Poesjkinhuis en ‘Monachovs vlucht’ overleed maandagavond op 81-jarige leeftijd in Moskou.
04/12 13u15  Breda wint prijs voor toegang gehandicaptenBreda krijgt een Europese prijs omdat veel diensten en faciliteiten in de stad goed toegankelijk zijn voor gehandicapten en ouderen. EU-commissaris Marianne Thyssen (Werk, Sociale Zaken en Arbeidsmobiliteit) maakte de winnaar van de zogenoemde Access City Award 2019 dinsdag bekend op een conferentie in Brussel.
04/12 13u15  „Onzekerheid rond productiebesluit OPEC”Er is nog onzekerheid over het productiebesluit van oliekartel OPEC en zijn bondgenoten bij de vergadering later deze week in Wenen. Dat heeft de Saudische olieminister Khalid al-Falih gezegd op de klimaattop in het Poolse Katowice.
04/12 13u15  Extra maatregelen voor inlichtingenwetDoor de kritiek van toezichthouders hebben de inlichtingen- en veiligheidsdiensten AIVD en MIVD extra maatregelen getroffen om de privacy te waarborgen. Daarmee blijven ze voldoen aan de eisen van de nieuwe wet op de geheime diensten (Wiv).
04/12 13u15  Tweede Delftse satelliet gelanceerdVoor de tweede keer in een week is een satelliet uit Delft naar de ruimte gebracht. In de nacht van maandag op dinsdag kwam de HiberTwo aan op zijn nieuwe werkplek, 585 kilometer boven de aarde. Een uur later stuurde hij een levensteken naar de aarde.
04/12 13u15  CTIVD laakt geheime diensten om „sleepwet”De rechtsbescherming van burgers is in het geding omdat de twee geheime diensten de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv2017), in de volksmond sleepwet genoemd, nog niet goed uitvoeren. De wet is op 1 mei van dit jaar van kracht geworden, maar zowel de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst AIVD als de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst MIVD schiet op meerdere punten flink tekort.
04/12 13u00  Onderzoek naar Egyptenaren in verdwijningszaakItaliaanse aanklagers gaan onderzoek doen naar vijf leden van Egyptische veiligheidseenheden voor hun vermeende betrokkenheid bij de verdwijning van de student Giulio Regeni.
04/12 13u00  Arrestatie voor liquidatie in 2004De politie heeft dinsdagochtend in de gevangenis een 57-jarige man aangehouden voor de moord op crimineel Robert Sengers in 2004. Eindhovenaar Sengers werd maandag 8 september 2004 doodgeschoten in zijn auto op een parkeerplaats in Esbeek (Brabant). Recent werd het onderzoek naar zijn dood heropend en kreeg de zaak aandacht in opsporingsprogramma’s op televisie.
04/12 12u45  Grote spooropdracht ProRail voor StruktonBouw- en ingenieursbedrijf Strukton heeft een opdracht gekregen van ProRail bij het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Rijswijk- Rotterdam. Het gaat om aanpassingen aan sporen en stations, waaronder een verdubbeling van twee naar vier sporen tussen Rijswijk en Delft Zuid.
04/12 12u00  Fout Parkmobile, gebruikers riskeren boeteOngeveer 50.000 mensen die zaterdag hun auto onder meer hebben geparkeerd in de grote steden, lopen het risico een parkeerboete te krijgen. Ze hadden het parkeren ingevoerd in de apps Parkmobile en Park-line, maar dit is niet verwerkt. Dat komt door een verkeerd doorgevoerde update van de parkeerapp.
04/12 12u00  Gazonmaaier teruggeroepen wegens brandgevaarGardena, een Duitse producent van tuingereedschap, roept uit voorzorg een gazonmaaier terug. Onder bepaalde omstandigheden kan er kortsluiting ontstaan in de elektronica tijdens gebruik en opslag, waardoor brandgevaar kan ontstaan.
04/12 12u00  Beurzen geven terrein prijsDe meeste Europese beurzen gaven dinsdag wat terrein prijs. Beleggers namen gas terug na de opluchtingsrally die volgde op de wapenstilstand in de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Vooral de sterk gestegen grondstoffenbedrijven werden van de hand gedaan.
04/12 11u45  Bijbelschool De Wittenberg start monastieke gemeenschapBijbelschool De Wittenberg wil vanaf het cursusjaar 2019-2020 starten met een monastieke gemeenschap. Dat plan maakt deel uit van de vernieuwde opzet van de Bijbelschool.
04/12 11u45  Voetganger overleden na aanrijding door taxiEen voetganger is overleden na een aanrijding door een taxi op de Rozengracht in Amsterdam. Het slachtoffer, van wie de identiteit nog niet bekend is, stierf ter plekke.
04/12 11u45  Column: Bidden en werkenHet vliegtuig van Sriwijaya Air rijdt rustig over de taxibaan. De stewardess geeft de veiligheidsinstructies. Stoelriemen vast. U mag ze weer losmaken als we weer geland zijn. Mondkapjes voor zuurstof komen automatisch naar beneden als de luchtdruk in de cabine wegvalt. Het zwemvest zit onder uw stoel en zo doet u het aan. Kijk goed waar de nooduitgangen zitten. Voor u de deur opendoet, controleer eerst of er brand is.
04/12 11u30  Slob spreekt met YouTube over bescherming kindMinister Slob (Onderwijs en Media) gaat met YouTube en Google in gesprek over de mogelijkheden om minderjarigen beter te beschermen tegen ongepaste content online.
04/12 11u30  RO begint videoprogramma op zaterdagavondDe Reformatorische Omroep (RO) gaat vanaf december videoprogramma’s uitzenden op zaterdagavond. Dat kondigde de omroep onlangs aan in een brief aan zijn achterban.
04/12 11u30  „Londen kan brexitbesluit eenzijdig intrekken”Het Verenigd Koninkrijk kan het besluit om de EU te verlaten eenzijdig intrekken. Als Londen dat zou willen, hoeven de overige 27 landen daar niet apart goedkeuring voor te geven.
04/12 11u30  Ook Renault met deelauto naar AmsterdamOok Renault gaat deelauto’s aanbieden in Amsterdam die overal te parkeren zijn. Tot op heden was car2go van Daimler en BMW de enige dienst in Nederland waarbij dat mogelijk was. Hun Franse concurrent kondigt nu aan tweehonderd elektrische deelauto’s te plaatsen in de hoofdstad.
04/12 11u30  Proef met enkelband voor jonge veelplegersOm iets te doen tegen het toenemend aantal straatroven, overvallen en woninginbraken door jeugdige criminelen, krijgen jonge veelplegers een enkelband om. De maatregel is onderdeel van een proef in de regio’s Amsterdam, Rotterdam en Midden-Nederland.
04/12 11u30  Stop de cultus van de dood, heb eerbied voor het levenTegen de doodscultuur in Nederland komen de organisaties die de Week van het Leven organiseren in het geweer. Neem deel aan de afsluitende Mars voor het Leven en maak duidelijk dat het leven een geschenk is.
04/12 11u15  „24 bouwvakkers op Papoea afgeslacht”Indonesische regeringstroepen maken jacht op een groep gewapende separatisten, die ervan wordt verdacht 24 bouwvakkers in het oosten van de Indonesische provincie Papoea te hebben vermoord.
04/12 11u15  Bidden en werkenHet vliegtuig van Sriwijaya Air rijdt rustig over de taxibaan. De stewardess geeft de veiligheidsinstructies. Stoelriemen vast. U mag ze weer losmaken als we weer geland zijn. Mondkapjes voor zuurstof komen automatisch naar beneden als de luchtdruk in de cabine wegvalt. Het zwemvest zit onder uw stoel en zo doet u het aan. Kijk goed waar de nooduitgangen zitten. Voor u de deur opendoet, controleer eerst of er brand is.
04/12 11u15  Principeakkoord over versterking eurozoneDe EU-ministers van Financiën hebben in Brussel een principeakkoord bereikt over maatregelen om de eurozone te versterken. Die zijn nodig om de EU beter te wapenen tegen nieuwe financiële crises. Na afloop van vijftien uur onderhandelen zei minister Wopke Hoekstra „zeer tevreden” over het resultaat te zijn.
04/12 11u00  Catharina’s en Amalia’s gratis naar HermitageOp de vijftiende verjaardag van prinses Amalia mag iedereen die Catharina of Amalia heet gratis naar de tentoonstelling Classic Beauties van museum Hermitage Amsterdam. Ze mogen op vrijdag 7 december naar binnen op vertoon van een geldig legitimatiebewijs. In Nederland wonen ruim 85.000 Catharina's en bijna 500 Amalia's, maar ook iedereen met een afgeleide voornaam zoals Katja, Kate, Amelia of Amelie, krijgt gratis toegang.
04/12 11u00  Flyeren bij discotheek Lucky Rijssen „rustig” verlopenDe flyeractie van Huis van Gebed in Rijssen is vrijdagavond rustig verlopen. Diverse vrijwilligers deelden voorafgaand aan een evenement in discotheek Lucky flyers uit.
04/12 11u00  Fusie drie gemeenten Land van CuijkDe Brabantse gemeenten Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis willen fuseren. De drie gemeenten hebben dat dinsdag bekendgemaakt nadat vorig jaar een fusie met vijf gemeenten in het Land van Cuijk mislukte omdat de gemeenteraden van Grave en Mill en Sint Hubert tegen stemden.
04/12 10u45  Welk geschenk krijgt u aan het einde van het jaar?Kinderen, maar ook volwassenen, zijn elk jaar weer nieuwsgierig naar de inhoud van het eindejaarsgeschenk, in de volksmond ook wel kerstpakket genoemd. Het uitpakken daarvan is ieder jaar weer een feest.
04/12 10u45  Akkoord over versterking eurozoneDe EU-ministers van Financiën hebben in Brussel een principeakkoord bereikt over maatregelen om de eurozone te versterken. Die zijn nodig om de EU beter te wapenen tegen nieuwe financiële crises.
04/12 10u45  Geen schadevergoeding voor missen klassenfotoDe Maria Montessorischool in Den Haag hoeft toch geen schadevergoeding te betalen aan een moeder. Haar twee dochters stonden vorig jaar niet op klassenfoto’s, omdat de fotograaf op de eerste dag van het Offerfeest langskwam. De meisjes waren toen niet op school. Dat was geen discriminatie, heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag bepaald.
04/12 10u45  „Premier Italië komt met begrotingsvoorstel”De Italiaanse premier Giuseppe Conte wil zo snel mogelijk een aangepast begrotingsvoorstel aan de EU overleggen om verdere problemen met de Europese Commissie te voorkomen. Hij werkt naar eigen zeggen aan een voorstel dat de EU serieus moet nemen en waarmee hij die kan overtuigen.
04/12 10u30  SGP Vijfheerenlanden buitenspel om zondagDe SGP valt buiten de coalitie in de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden. Dat blijkt uit het rapport van informateur Ad de Regt. Hij adviseerde maandagavond een brede coalitie te vormen van CDA, ChristenUnie, VVD, PvdA en D66.
04/12 10u30  A2 naar Eindhoven dicht na dodelijk ongelukDe politie heeft de A2 ter hoogte van het Limburgse plaatsje Ell dinsdagochtend afgesloten wegens een aanrijding waarbij iemand om het leven is gekomen. De weghelft richting Eindhoven is afgesloten, verkeer wordt geadviseerd om te rijden via de A73.
04/12 10u30  Deal Ryanair met Duitse pilotenRyanair heeft een voorlopige deal gesloten met de Duitse pilotenvakbond Vereinigung Cockpit (VC) over verbeterde arbeidsvoorwaarden. Het betreft afspraken voor een periode van vier jaar over onder meer loon, pensioen en verlofregelingen.
04/12 10u30  Nieuwe maffialeider Cosa Nostra opgepaktDe Italiaanse politie heeft tientallen maffiosi gearresteerd, onder wie het nieuwe hoofd van de Cosa Nostra op Sicilië. In totaal zijn er dinsdag in de provincie Palermo 46 arrestaties verricht, zei de politie.
04/12 10u30  „Parijs zet rem op accijnsverhoging”De Franse regering stelt de verhoging op de brandstofbelasting uit. Dat meldden regeringsbronnen dinsdagmorgen aan diverse media. De regering zou daarmee de groeiende onrust willen bezweren die zaterdag in de straten van Parijs uitmondde in rellen.
04/12 10u15  Ds. G. Hutten (GKV) stopt als predikantDs. G. Hutten stopt met ingang van 2019 met zijn werk als predikant van de gereformeerde kerk vrijgemaakt (gkv) in Arnhem. Dat maakte de kerkenraad zondag in een verklaring bekend, zo meldde het Nederlands Dagblad maandag.
04/12 10u15  ACM: boete voor Volkswagen blijft staanDe boete van 450.000 euro die Volkswagen heeft gekregen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) voor de dieselfraude blijft staan. De toezichthouder heeft het bezwaar van Volkswagen tegen de boete ongegrond verklaard.
04/12 10u00  Nieuwe president Mexico verkoopt duur vliegtuigPresident Andrés Manuel López Obrador van Mexico is sinds zaterdag president. Meteen heeft hij werk gemaakt van zijn verkiezingsbelofte: het verkopen van het luxe presidentiële vliegtuig. Journalisten mochten een kijkje komen nemen.
04/12 10u00  Beurzen nemen gas terugDe aandelenbeurs in Amsterdam bleef dinsdag dicht bij huis. Ook de andere Europese beurzen lieten beperkte koersuitslagen zien. Beleggers namen gas terug na de opluchtingsrally die volgde op de wapenstilstand in de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China.
04/12 09u45  Schuiladres dochters Asia Bibi beschotenOnbekenden hebben onlangs de woning beschoten waarin twee dochters van de vrijgesproken Pakistaanse christin Asia Bibi zouden zijn ondergedoken.
04/12 09u45  Principe-akkoord over versterking eurozoneDe EU-ministers van Financiën hebben in Brussel een principeakkoord bereikt over maatregelen om de eurozone te versterken. Die zijn nodig om de EU beter te wapenen tegen nieuwe financiële crises. Na afloop van vijftien uur onderhandelen zei minister Wopke Hoekstra „zeer tevreden” over het resultaat te zijn.
04/12 09u45  Nepbrieven over boete voor kerstversieringIn zeker twee Brabantse plaatsen, Tilburg en Halderberge, zijn afgelopen dagen brieven bezorgd die bewoners waarschuwen dat ze een boete riskeren als ze kerstversiering ophangen voor 6 december. Beide gemeenten waarschuwen dat het gaat om een nepbrief die de ontvangers maar snel moeten verscheuren.
04/12 09u45  Kiev: Azov-zeehavens gedeeltelijk vrijgegevenRusland heeft de Oekraïense zeehavens aan de Zee van Azov „gedeeltelijk vrijgegeven”. Dat zei de Oekraïense minister voor Infrastructuur Volodymyr Omeljan dinsdag.
04/12 09u30  „Aanklagers willen Ghosn langer in cel houden”Tegen de vorige maand gearresteerde autobaas Carlos Ghosn zijn nieuwe verdenkingen gerezen. Volgens de Japanse krant Sankei willen openbaar aanklagers de voormalige voorzitter van Nissan opnieuw arresteren wegens malversaties tussen 2015 en 2017. Zijn voorarrest zou daarmee worden verlengd tot het einde van dit jaar.
04/12 09u30  Evangelische Kerk in Duitsland vernieuwt liturgieDe Evangelische Kerk in Duitsland (EKD) heeft deze week een nieuw lectionarium geïntroduceerd. Dat boek dient als richtsnoer voor de te kiezen Schriftlezingen en liederen tijdens de kerkdiensten.
04/12 09u30  PThU benoemt dr. P. M. Sonnenberg tot docent ”youth ministry”De Protestantse Theologische Universiteit (PThU) in Amsterdam heeft dr. P. M. (Ronelle) Sonnenberg (38) benoemd tot universitair docent ”youth ministry”.
04/12 09u15  AEX opent nipt hogerDe aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag nipt hoger geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen met kleine koersuitslagen. Beleggers namen gas terug na de opluchtingsrally die volgde op de wapenstilstand in de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China.
04/12 09u15  Gezondheidsmaatregel levert miljoenen opDe hogere accijns op sigaretten om Nederland gezonder te maken, levert vanaf 2021 jaarlijks naar verwachting 170 miljoen euro op. In 2020 zal het 100 miljoen euro zijn. Maar deze maatregel uit het zogenoemde preventieakkoord vult de staatskas niet extra, want burgers worden gecompenseerd met een verlichting van andere lasten.
04/12 09u00  Ds. L. M. Aangeenbrug neemt beroep aan naar protestants HellendoornDs. L. M. Aangeenburg, predikant van de hervormde gemeente te Well-Ammerzoden, heeft het beroep aangenomen dat de protestantse wijkgemeente West te Hellendoorn op hem had uitgebracht.
04/12 09u00  „Franse regering stopt accijnsverhogingen”De Franse premier Edouard Philippe gaat volgens Franse media dinsdag beloven dat er voorlopig geen accijnsverhogingen meer worden toegepast op benzine en diesel. De regering zou daarmee de groeiende onrust willen bezweren die zaterdag in de straten van Parijs uitmondde in gewelddadige confrontaties tussen demonstranten en de politie.
04/12 08u45  ScheuringenJeremia 23:2b
04/12 08u45  Mogelijk explosief bij huis in Amsterdam-NoordDe politie in Amsterdam onderzoekt een mogelijk explosief in Amsterdam-Noord. Het voorwerp ligt voor een huis in de Westerduinenstraat.
04/12 08u30  Vaticaan neemt regie in kerksluitingenHet Vaticaan heeft groen licht gegeven aan het hergebruik van ontwijde rooms-katholieke kerken, mits kerkleden geen aanstoot nemen aan de nieuwe bestemming. Het gebouw mag echter niet zomaar een moskee worden.
04/12 08u15  ASR koopt verzekeraar LoyalisVerzekeraar ASR Nederland koopt zijn branchegenoot Loyalis van pensioenuitvoerder APG. Dat werd dinsdag bekendgemaakt. De overnamesom bedraagt 450 miljoen euro.
04/12 08u15  Sint koopt voor 341 miljoen euro onlineLego, het gezelschapsspel Qwixx en een cd van Kinderen voor Kinderen behoren dit jaar tot de meest gegeven cadeaus op pakjesavond. Veel presentjes worden online gekocht. In de vijf weken voorafgaand aan 5 december is er voor bijna 341 miljoen euro extra geshopt op internet, zo meldt Thuiswinkel.org op basis van eigen onderzoek.
04/12 07u45  Column Ter Plekke: Wedren van eerwaarde herenTwist en tweedracht rondom een begrafenis is geen zeldzaamheid. De twist bij de begrafenis van mr. Willem Jan baron van Dedem op 26 november 1851 is echter uitzonderlijk. Het betrof een twist tussen twee predikanten. Wat deed zich voor?
04/12 07u45  Marlboro-fabrikant in gesprek met wietbedrijfAltria, producent van sigarettenmerken als Marlboro en Lucky Strike, stapt mogelijk in de wiet. Het Amerikaanse bedrijf voert gesprekken over een investering in de Canadese cannabisonderneming Cronos Group.
04/12 07u45  Dode eik reist naar Den HaagAstrid Vollebregt, SP-Statenlid in Gelderland, brengt dinsdag een dode eik van 15 meter lang naar Den Haag. Ze rijdt van Loenen op de Veluwe naar het gebouw van de Tweede Kamer met de dode boom in twee delen op een platte kar achter haar auto. De dode boom staat symbool voor de schade die laagvliegen vanaf Lelystad Airport aanricht aan de natuur, aldus de SP, Milieudefensie en actiegroepen tegen Lelystad Airport.
04/12 07u30  Actie Israël tegen tunnels LibanonIsraël is een militaire operatie begonnen die ondergrondse tunnels moet ,,blootleggen en neutraliseren'' bij de grens met Libanon. Dat heeft het Israëlische leger bekendgemaakt.
04/12 07u30  Ook diploma voor leerlingen praktijkonderwijsOok leerlingen in het praktijkonderwijs krijgen voortaan een diploma. Dat gaat minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) in de wet vastleggen, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Momenteel is het praktijkonderwijs de enige schoolsoort in het voortgezet onderwijs waarin leerlingen na afronding van de opleiding geen getuigschrift krijgen.
04/12 07u15  Mede-oprichter Elastic nieuwe miljardairMede-oprichter Steven Schuurman van technologiebedrijf Elastic is een nieuwe Nederlandse dollarmiljardair. Dat blijkt uit berekeningen van persbureau Bloomberg.
04/12 07u15  Japanse beurs staakt winstreeksDe aandelenbeurs in Japan is dinsdag met een flink verlies geëindigd en staakte daarmee een zevendaagse winstreeks. Na het optimisme over de ingelaste pauze in het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China gingen beleggers over tot de orde van de dag en werd onder meer uitgekeken naar de rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank later deze maand.
04/12 06u45  „Op naar virtuele leerkracht voor de klas”„Ik denk dat we toegaan naar klassen met virtuele leerkrachten. Die zien eruit als een mens, lijken net echte leraren, reageren ook op wat kinderen zeggen. Eigenlijk zijn ze een soort robots.” Dat voorspelt schoolbestuurder Wiely Hendricks in een interview met Trouw.
04/12 05u00  Brand bij afvalverwerker in ZoetermeerBij een afvalverwekingsbedrijf in Zoetermeer is brand uitgebroken. De brand woedt in een berg restafval. Daardoor komt veel rook vrij. De brand in het pand aan de Radonstraat werd rond 03.00 uur gemeld. Niemand raakte gewond.
04/12 04u15  Zes agenten in Mexico doodgeschotenZes Mexicaanse agenten zijn maandag in de westelijke staat Jalisco doodgeschoten. Het is een van de bloedigste schietpartijen in de afgelopen maanden in Mexico, waar de linkse populist Andrés Manuel López Obrador zaterdag is beëdigd als president.
04/12 02u00  Honderden Duitse rechts-extremisten gezochtIn Duitsland zijn honderden rechts-extremisten nog op vrije voet, ondanks dat een arrestatiebevel tegen hen is uitgevaardigd. Volgens de Neue Osnabrücker Zeitung gaat het om 467 rechts-extremisten van wie de politie niet weet waar ze zijn. Bijna honderd van hen worden verdacht van het plegen van een geweldsdelict.
04/12 01u15  Akkoord EU-lidstaten maatregelen wegvervoerDe EU-transportministers hebben in Brussel een akkoord bereikt over maatregelen in de wegvervoerssector die de arbeidsvoorwaarden voor vrachtwagenchauffeurs verbeteren en vervoerders meer vrijheid geven voor grensoverschrijdende diensten. Volgens minister Cora van Nieuwenhuizen draagt het akkoord bij „aan een gelijk speelveld, betere handhaving en de aanpak van sociale misstanden en oneerlijke concurrentie.”
04/12 00u30  Twijfel aan eigen netwerk voor hulpEen vijfde van de mensen denkt geen beroep te kunnen doen op het eigen netwerk voor hulp als ze die in de toekomst nodig zouden hebben. Dat staat in rapportage van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).
04/12 00u15  Industrie verwacht daling van investeringenOndernemers in de Nederlandse industrie verwachten volgend jaar minder te investeren in machines, vervoersmiddelen, gebouwen en andere zogeheten materiële vaste activa dan dit jaar. Dat komt naar voren uit een enquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
04/12 00u15  Omzet winkeliers stijgtNederlandse winkeliers hebben in het derde kwartaal 3 procent meer omzet behaald dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook het vertrouwen van ondernemers in de detailhandel is gestegen, maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend.
1 2 3 4


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

7x „Ondernemers negatiever over aanwas personeel”11/12 00u15 - Reformatisch Dagblad: Nederlandse werkgevers verwachten door de bank genomen een toename van het personeel in de komende maanden, maar de vooruitzichten zijn minder positief dan voorheen. Dat komt naar voren uit een onderzoek van uitzender Manpower.
7x Aantal banen in energie fors toegenomen11/12 00u15 - Reformatisch Dagblad: Het aantal banen in de energiesector is in de afgelopen tien jaar flink toegenomen. Er kwamen 30.000 banen bij zodat er vorig jaar 148.000 voltijdsbanen waren in de bedrijfstak, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
6x Meisjes op hoger onderwijsniveau dan eindtoets11/12 00u30 - Reformatisch Dagblad: Meisjes zijn op school slimmer dan jongens. In het schooljaar 2017/18 zaten meisjes uit de derde klas van het voortgezet onderwijs vaker op een hoger niveau dan hun schooladvies dan hun mannelijke klasgenoten. Dat niveauverschil deed zich al voor tijdens het maken van de eindtoets op de basisschool, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.
6x Hogere omzet binnenvaart door lage waterstand11/12 00u15 - Reformatisch Dagblad: Binnenvaartschippers hebben het afgelopen kwartaal een flink hogere omzet in de boeken gezet dan een jaar eerder. Daarbij werden ze een handje geholpen door de lage waterstand in de grote rivieren. Doordat schepen minder vracht konden vervoeren, hadden schippers een goede onderhandelingspositie om betere tarieven te vragen.
5x Rechter: nog geen beslissing over borg Meng11/12 01u15 - Reformatisch Dagblad: De Canadese rechter in Vancouver heeft maandagavond (lokale tijd) nog geen beslissing genomen over de borg van Huawei-directeur Meng Wanzhou. De dochter van de oprichter van het bedrijf zit sinds vrijdag vast op verdenking van het schenden van Amerikaanse sancties tegen Iran. De zaak gaat dinsdag verder.
5x „Russin sluit deal met OM over spionage”11/12 01u00 - Reformatisch Dagblad: De in de Verenigde Staten van spionage verdachte Russin Maria Boetina heeft een deal gesloten met de aanklager. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender ABC News op basis van rechtbankpapieren. De 30-jarige Boetina bekent dat ze deelnam aan een samenzwering en heeft toegezegd samen te werken met het Openbaar Ministerie in de VS.
3x NASA vindt resten van water op asteroïde11/12 01u30 - Reformatisch Dagblad: De OSIRIS-REx van NASA heeft sporen van water gevonden op de asteroïde Bennu. Het water zit binnenin de ruimterots. Het ruimtevoertuig vliegt al een tijd rond de asteroïde om verkenningen uit te voeren.
2x Toezeggingen Macron kosten zeker 8 miljard10/12 23u00 - Reformatisch Dagblad: De toezeggingen die de Franse president Emmanuel Macron maandag heeft gedaan om de ‘gele hesjes’ tevreden te stellen en de rust in het land te herstellen, gaan tussen de 8 en 10 miljard euro kosten. Dat heeft Olivier Dussopt, de staatssecretaris voor onder meer begrotingszaken, maandagavond becijferd bij BFM TV. „We zijn druk bezig met de fijnafstemming en met bekijken hoe we het gaan financieren.”
2x Koning: Kaapverdianen willen we niet meer missen10/12 22u00 - Reformatisch Dagblad: Koning Willem-Alexander heeft maandagavond in het Koninklijk Paleis in Amsterdam warme woorden gesproken over Kaapverdië bij het staatsbanket dat hij aanbood aan president Jorge Carlos Fonseca en zijn vrouw Ligia.
2x VVD’er Verkerk waarnemer in Beekdaelen10/12 21u30 - Reformatisch Dagblad: De Limburgse gouverneur Theo Bovens heeft VVD’er Bas Verkerk benoemd tot waarnemend burgemeester van de nieuwe Zuid-Limburgse herindelingsgemeente Beekdaelen. Dat maakte Bovens maandagavond bekend.

Statistieken

Artikels:
31793
Gelezen:
2712
Aantal lezers nu:
27


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven