woensdag 19 september 2018, week 38


U bent nu hier: Meer nieuws van Reformatisch Dagblad pagina 3

Laatste updatecontrole: vandaag om 2u00
 

Reformatisch Dagblad

Verbergen Tonen
19/09 02u00  Kortere werkweek voor beveiligers Beveiligers krijgen een kortere werkweek en de roosters worden aangepast. Vakbond FNV en de werkgevers in de particuliere beveiliging zijn daarover akkoord in een nieuwe cao die vijf jaar geldt voor 30.000 beveiligers die onder meer werken voor Securitas, Trigion en G4S Nederland.
19/09 00u15  Nederland in kopgroep van online kopen Vier op de vijf Nederlanders kochten vorig jaar weleens iets online. Daarmee zit Nederland in de kopgroep van Europa. Alleen in het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Denemarken en Luxemburg hebben mensen nog net iets vaker spulletjes gekocht bij webshops. Na Nederland volgt een klein gat naar Duitsland en Finland. In Bulgarije en Roemenië is online winkelen het minst populair.
19/09 00u00  „Aanpak ondermijning in hoofdstad complex” De aanpak van ondermijnende criminaliteit in Amsterdam is heel complex. „We moeten met elkaar zand in die machine gooien, maar wel zodanig dat het niet tot meer geweld leidt”, zei Jan Pronker, hoofd operatie bij de Amsterdamse politie tijdens een bijeenkomst met de gemeenteraad over ondermijning, een vermenging van de onderwereld met de bovenwereld.
18/09 23u15  ‘Getuige’ incident Kavanaugh wil niet getuigen Een vermeende getuige in de misbruikrel rond de Amerikaanse kandidaat-opperrechter Brett Kavanaugh, voelt er niets voor in het openbaar een verklaring af te leggen. Deze Mark Judge schreef aan het senaatscommissie voor juridische zaken zich „niets te kunnen herinneren” van het voorval.
18/09 22u30  Polen wil ‘Fort Trump’ binnenhalen De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat zijn land overweegt permanent militairen te legeren in Polen. Hij deed die uitspraak tijdens een bezoek van zijn Poolse collega Andrzej Duda, die stelde dat zijn land bereid is mee te betalen aan de komst van zo’n basis. Die zal dan bovendien de naam Fort Trump krijgen.
18/09 22u30  Wall Street sluit met winst De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met winst gesloten. Beleggers op Wall Street hielden de ontwikkelingen in het handelsconflict tussen Verenigde Staten en China nauwlettend in de gaten, maar de gevolgen van nieuwe heffingen lijken mee te vallen.
18/09 22u15  Dode door steekpartij in Eindhoven Een 38-jarige Eindhovenaar is om het leven gekomen door een steekpartij in zijn woonplaats. Het slachtoffer werd aan het begin van de avond ernstig gewond aangetroffen in de tuin van een huis aan de Van Beethovenlaan. De man is nog naar het ziekenhuis gebracht maar overleed daar aan zijn verwondingen, maakte de politie bekend.
18/09 21u30  Koning is de steigers nog niet kwijt Goed nieuws voor koning Willem-Alexander en zijn gezin op Prinsjesdag. Oplevering van het gerenoveerde Paleis Huis ten Bosch is voorzien voor eind van dit jaar, aldus de toelichting op de begroting van de koning. Voor volgend jaar zijn geen uitgaven meer voorzien voor groot onderhoud of renovatie en dus kunnen de verhuisdozen worden besteld.
18/09 21u00  „Vluchten Nederlandse toeristen gaan door” Nederlandse vakantievierders hebben geen last van het uitstel van betaling van een Duitse luchtvaartmaatschappij. Thomas Cook laat weten dat klanten van dat bedrijf en dochter Neckermann Reizen die met Small Planet Airlines vliegen, gewoon naar hun vakantiebestemming worden vervoerd ondanks financiële problemen bij die luchtvaartmaatschappij.
18/09 21u00  Blok: adviseurs waarschuwden voor hulp Syrië De volkenrechtelijke adviezen die het kabinet heeft ingewonnen voor het besloot Syrische rebellen te steunen, waren kritisch. Zulke hulp zou mogelijk in strijd zijn met een belangrijk beginsel van het volkenrecht, waarschuwden de volkenrechtspecialisten van het ministerie van Buitenlandse Zaken indertijd. Dat schrijft minister Stef Blok aan de Tweede Kamer.
18/09 20u45  LTO blij met waardering voor boer en tuinder Landbouwbranchevereniging LTO Nederland is blij met de waardering voor boeren en tuinders die in de Troonrede en de Miljoenennota naar voren kwam. Tegelijkertijd had LTO wel wat „scherpere en concretere” maatregelen willen zien in de kabinetsplannen.
18/09 20u45  Algemene Beschouwingen: theater én serieuze krachtmeting Geregeld gaat het er tijdens de Algemene Beschouwingen ruig aan toe. „Doe eens normaal, man”, zo wezen premier Rutte en PVV-leider Wilders elkaar in 2011 terecht. Vijf vragen aan politiek historica dr. Carla Hoetink over de confrontaties tussen kabinet en Tweede Kamer.
18/09 20u30  Tweetal opgepakt om steekpartij bij speeltuin Voor een steekincident bij een speeltuintje in Zwolle heeft de politie een vrouw (21) en een man (24) uit Dalfsen aangehouden. De politie ziet de man als vermoedelijke dader, hij wordt verdacht van poging doodslag. De vrouw wordt er van verdacht dat zij een valse verklaring heeft afgelegd om de aanhouding van de man te voorkomen. Een zeventienjarige jongen die maandag werd aangehouden in deze zaak lijkt onschuldig te zijn, aldus de politie. Hij is vrijgelaten.
18/09 20u30  Advocaat Jos B.: OM heeft geen zaak Het Openbaar Ministerie (OM) heeft geen zaak tegen Jos B., de verdachte van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen.
18/09 20u00  VEH mist maatregelen tegen woningtekort Vereniging Eigen Huis (VEH) mist in de kabinetsplannen maatregelen om het woningtekort aan te pakken. Ook hekelt de vereniging van huizenbezitters dat de energierekening omhoog gaat door extra belasting, maar dat er nog geen afspraken zijn gemaakt over een overgang naar energieneutraal wonen waarbij de woonlasten gelijk blijven. Daarmee ondermijnt het kabinet volgens VEH het draagvlak voor de verduurzaming.
Laatste update: vandaag om 2u00


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
14/09 13u01  Boijmans eert WesterikMuseum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam brengt een eerbetoon aan de maandag overleden Co Westerik. Om te beginnen wordt een werk uit Westeriks eigen collectie getoond dat hij in de laatste weken van zijn leven afmaakte. In het voorjaar komt er een overzichtstentoonstelling van Westeriks werk in het museum.
14/09 12u30  Groei aantal nieuwbouwwoningen stoktDe groei van het aantal nieuwbouwwoningen stokt volgend jaar. Bouwers hebben last van tekorten aan arbeidskrachten en materialen. Ook vertragingen bij het afgeven van vergunningen door onderbezette gemeentes speelt een rol, zo zien economen van ING.
14/09 12u30  Politie en vakbonden bereiken cao-akkoordOp de valreep is er een principeakkoord bereikt over de nieuwe politie-cao. De politievakbonden zijn er volgens betrouwbare bronnen na maanden onderhandelen uit met het ministerie van Justitie en de korpschef.
14/09 12u30  Nederlanders verdeeld in zomertijdenquêteNederlanders hebben verdeeld gestemd in de onlineraadpleging van de Europese Commissie over afschaffing van het jaarlijkse klokverzetten. Als het zover komt is 45 procent van de respondenten voor een permanente wintertijd en 40 procent voor de zomertijd, blijkt uit de definitieve uitslagen. Van de Nederlandse bevolking gaf 0,16 procent een mening, wat neerkomt op minder dan 30.000 deelnemers.
14/09 12u15  Prof. Kees van der Kooi naar RotterdamProf. dr. Kees van der Kooi wordt bijzonder hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
14/09 12u15  Ook vrouw van ‘terreurvader’ vervolgdDe vrouw van de man uit Bunschoten-Spakenburg die is veroordeeld voor de mishandeling van vijftien van zijn negentien kinderen, wordt vervolgd voor het in gevaar brengen van die kinderen. De officier van justitie verwijt Diana Saul, die met haar achternaam wil worden genoemd, dat ze de kinderen in hulpeloze toestand heeft achtergelaten, hoewel ze wist dat die werden mishandeld, en dat ze ze niet in veiligheid heeft gebracht.
14/09 12u15  Hele schooldag geen telefoon en laptop voor EH-studentenDe ene na de andere telefoon verdwijnt achter de vergrendelde deurtjes. Tot het einde van de dag blijven de smartphones van studenten in de kluisjes. De Evangelische Hogeschool (EH) is daarmee een van de eerste schermvrije scholen.
14/09 12u15  Column: Biografie en leiderschapWas het goed zo, mama? Deze vraag stelde Jaap Schaveling vorige week op Nyenrode Business Universiteit in Breukelen aan zijn 93-jarige moeder bij het aanvaarden van zijn leerstoel leiderschap en samenwerken. Hij gaf met die vraag aandacht aan zijn eigen biografie. Een heel belangrijk onderdeel in het ‘eigen leidinggeven’. Want iedereen geeft leiding. Al was het maar aan zijn of haar eigen leven. Waarom is leiderschap toch zo’n ding?
14/09 12u00  Start inzamelactie voor spotjes Week van het LevenHet Platform Zorg voor Leven zamelt vanaf deze vrijdag geld in voor reclamespotjes die de „waarde van het ongeboren leven” benadrukken.
14/09 12u00  „Leerling schoot in plafond van de school”Een zestienjarige jongen heeft vrijdag geschoten in een school in Roermond. De school heeft aan ouders laten weten dat de jongen in een plafond binnen in de school heeft geschoten. Een docent heeft hem direct daarna overmeesterd; de politie heeft hem buiten de school aangehouden.
14/09 12u00  British Steel schrapt honderden banenBritish Steel schrapt vierhonderd banen in verschillende landen, waaronder Nederland. Het gaat volgens het Britse staalbedrijf onder meer om management- en administratieve functies.
14/09 12u00  Rood raam Oude Kerk Amsterdam komt erDe werkzaamheden voor het vervangen van een glas-in-loodraam door een rood raam in de Oude Kerk van Amsterdam zijn in volle gang. Dat meldde de Amsterdamse omroep AT5 donderdag.
14/09 12u00  Bisschop Eijk: Veel kerken moeten sluitenAartsbisschop Wim Eijk denkt dat in het bisdom Utrecht over tien jaar nog maximaal vijftien kerken open zijn. Nu zijn dat er nog 280.
14/09 12u00  De invloed van de Nadere Reformatie op Jacob Cats„Met tijd en door geduld voltrekt de Geest zijn werk.” Met deze woorden debuteerde dichter Jacob Cats vier eeuwen geleden in ”Sinne- en Minnebeelden”. „Cats heeft het hier over zijn eigen geestelijk leven”, aldus Kees van Walsem.
14/09 12u00  Minister: gesprek met ouders gedode militairMinister Ank Bijleveld (Defensie) is bereid tot een gesprek met de ouders van de in Afghanistan gesneuvelde militair Aldert Poortema. Die kwam in januari 2008 in Uruzgan samen met collega Wesley Schol om het leven door eigen vuur.
14/09 12u00  Manifest: Israël niet meer noemen in kerkordeDe aparte plaats van Israël in de kerkorde van de Protestantse Kerk in Nederland is „theologisch gezien niet alleen onnodig, maar ook dubieus.”
14/09 12u00  Dr. Visser: Gezapigheid kerkganger is het begin van het einde„Gezapigheid is een groot gevaar voor de kerk, vindt dr. P. J. Visser. „Velen doet het geloof niets meer en zijn al innerlijk afgehaakt.” De Amsterdamse predikant sprak donderdag op de eerste dag van een tweedaagse predikantencursus in Doorn.
14/09 11u45  Online op zoek naar verre vaderenStamboomonderzoek is populair, en niet alleen onder gepensioneerden. Tegenwoordig hoef je geen stoffig archief meer in. Internet weet veel, ook over ons voorgeslacht. Een leuke uitdaging: online op zoek gaan naar je verste voorvader.
14/09 11u45  Blokhuis: vaccinbesluit kon niet snellerDe beslissing om te vaccineren tegen meningokokken is zo snel mogelijk genomen. Dat zei staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) voorafgaand aan de ministerraad.
14/09 11u45  Nestlé gaat ontbossing vanuit ruimte bekijkenVoedingsmiddelengigant Nestlé gaat de ontbossing rond palmolieplantages vanuit de ruimte in de gaten houden. Met satellieten wordt gekeken of er geen tropisch regenwoud wordt gekapt rond de plantages waar het Zwitserse bedrijf zijn palmolie betrekt. De dienst Starling die Nestlé gebruikt is ontwikkeld door Airbus en The Forest Trust, een goed doel dat vecht tegen ontbossing.
14/09 11u45  Bijeenkomst over vluchtelingen in Barneveld trekt 125 bezoekersEen interkerkelijke bijeenkomst over vluchtelingen in kerkgebouw De Hoeksteen in Barneveld heeft donderdagavond zo’n 125 be-zoekers getrokken.
14/09 11u30  Ds. Goedvree promoveert op Bavinck: Dogmatiek als lofprijzingIn alle verwarring rond de notie van de wedergeboorte moet de theologie dienstbaar zijn aan het pastoraat. Ds. A. Goedvree promoveerde donderdag op de wedergeboorte bij Herman Bavinck. „De theorie ligt er, nu vraagt het vertaling naar de praktijk.”
14/09 11u30  Grapperhaus heeft ‘goede hoop’ op caoMinister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) heeft „goede hoop” alsnog tot een oplossing te komen met de vakbonden over de politie-cao. Dat zei hij vrijdagmorgen voor het begin van de ministerraad. Er is tot diep in de nacht overleg geweest over de arbeidsvoorwaarden.
14/09 11u15  Wellink: Nieuwe crisis ligt op de loerHet is volgens Nout Wellink, voormalig president van De Nederlandsche Bank, niet de vraag of maar wanneer er een nieuwe kredietcrisis uitbreekt.
14/09 11u15  Ryanair sluit cao-akkoord ItaliëBudgetluchtvaartmaatschappij Ryanair heeft een principe-akkoord bereikt met de Italiaanse vakbonden over een cao voor het cabinepersoneel. De laatste hand wordt gelegd aan een definitief akkoord dat op 1 oktober van kracht moet worden.
14/09 11u15  Spoedoverleg over Afrikaanse varkenspestLTO Nederland voert vrijdagochtend spoedoverleg met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over Belgische wilde zwijnen die besmet zijn met Afrikaanse varkenspest. Volgens de landbouworganisatie is het voor het eerst dat de besmettelijke dierziekte zo dicht bij Nederland is aangetroffen.
14/09 11u00  Orkaan op komst: badkuip vol water om toilet door te spoelenDe orkaan Florence raast op hun woonplaats Durham in de Amerikaanse staat North Carolina af. Wilco en Hanke de Vries en hun dochter Yaël hebben sinds ze in de Verenigde Staten wonen nog nooit zoiets meegemaakt. Ze treffen voorzorgsmaatregelen. Daarna rest slechts hopen en bidden. Een ooggetuigenverslag.
14/09 10u45  Vader Dascha verlaat politiebureauDe vader van de verongelukte Dascha Graafsma heeft zijn protestactie op het politiebureau van Hilversum beëindigd. René Graafsma bivakkeerde sinds dinsdag op het bureau om de laatste camerabeelden van zijn dochter in handen te krijgen. De 16-jarige Dascha kwam in 2015 onder een trein terecht.
14/09 10u45  Hoger beroep in ’duikbootmoordzaak ’opgeschortDe behandeling van het hoger beroep van de veroordeelde Deense moordenaar en uitvinder Peter Madsen is vrijdag onderbroken. De zitting is opgeschort omdat een rechter onwel werd. Het is niet duidelijk wanneer de zitting nu zal zijn.
14/09 10u45  Jongen met vuurwapen en bijl bij school Roermond gepaktDe politie heeft bij een school in Roermond een jongen opgepakt met een vuurwapen en een bijl. Hij zou ruzie hebben gehad met een andere leerling.
14/09 10u30  „Onafhankelijkheid taxateurs in het geding”Taxateurs worden onder druk gezet om aan huizen een bepaald prijskaartje te hangen. Dat is volgens Vereniging eigen Huis (VEH) een bekend verschijnsel op oververhitte huizenmarkten. Ook voor de financiële crisis was hier al sprake van, zegt woordvoerder Hans André de la Porte. Toen zijn afspraken gemaakt dat alle taxaties moeten worden gecontroleerd door het onafhankelijke Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI).
14/09 10u00  ECB houdt rente tot zeker na de zomer van 2019 onveranderdDe Europese Centrale Bank (ECB) zal zeker tot na de zomer van 2019 de huidige lage rentetarieven handhaven. Dat liet de centrale bank donderdag weten na afloop van zijn beleidsvergadering.
14/09 10u00  Rabobank: Groei economie over hoogtepuntDe groei van de Nederlandse economie is bijna over zijn hoogtepunt heen. De economie groeit dit jaar nog met 2,9 procent, even hard als in 2017, maar daarna gaat het voorzichtig bergafwaarts met het bruto binnenlands product (bbp). Dat schrijven economen van de Rabobank.
14/09 09u45  Terugroepacties autofabrikanten genegeerdNederlanders negeren massaal terugroepacties van autofabrikanten. Volgens de RDW, de dienst wegverkeer, rijden momenteel meer dan een half miljoen auto’s rond met een defect dat volgens de fabrikant niet kan wachten tot een volgende onderhoudsbeurt. Auto-eigenaren worden hierover persoonlijk geïnformeerd, maar een kwart van hen doet daar vervolgens niets mee.
14/09 09u45  Onderzoek naar geld geliquideerde crimineelDe politie en de fiscale opsporingsdienst FIOD zijn een onderzoek begonnen naar de ‘criminele erfenis’ van de geliquideerde crimineel Karel Pronk. Hij werd begin augustus in Delft doodgeschoten. Deze week zijn twee woningen doorzocht en een garage- en een kelderbox op verschillende plaatsen in de omgeving van Den Haag, meldt de FIOD vrijdag. Ook een woning op Ibiza is doorzocht.
14/09 09u45  Meerkerkers bezorgd over sluipverkeerConcrete oplossingen voor het sluipverkeer in Meerkerk leverde de druk bezochte bewonersavond in Dorpshuis De Linde donderdag niet op. Wel sprak de politiek het vaste voornemen uit om het probleem nu eindelijk op te lossen.
14/09 09u45  Migratie Museum opent met komst Indo’sHet nieuwe Migratie Museum in Den Haag wijdt vanaf 22 september zijn eerste expositie aan de komst van ruim 350.000 landgenoten van het vroegere Nederlands-Indië naar Nederland. De komst van zoveel ‘Oosterse Nederlanders’ was de eerste migratiestroom waar Nederland mee te maken kreeg na de Tweede Wereldoorlog.
14/09 09u30  ”Dag van verootmoediging” in RotterdamRuim veertig pinksterkerken en charismatische gemeenten in Rotterdam komen zaterdag bij elkaar voor een dag van „verootmoediging, vasten en gebed. Wij bidden of God Zijn oordeel wil afwenden.”
14/09 09u30  Politie onderzoekt mogelijk schieten op schoolDe politie onderzoekt een mogelijke schietpartij bij een school in Roermond. Er is een scholier aangehouden. Er zijn geen slachtoffers gevallen en er is niemand gewond geraakt.
14/09 09u30  Damrak begint in het groenDe Amsterdamse aandelenbeurs is vrijdag met winst begonnen. Ook de andere Europese beurzen openen in het groen. De hoop dat de Verenigde Staten en China de handelsgesprekken zullen hervatten bleef het beurssentiment ondersteunen.
14/09 09u15  Rabo: groei economie over hoogtepuntDe groei van de Nederlandse economie is bijna over zijn hoogtepunt heen. De economie groeit dit jaar nog met 2,9 procent, even hard als in 2017, maar daarna gaat het voorzichtig bergafwaarts met het bruto binnenlands product (bbp). Dat schrijven economen van de Rabobank.
14/09 09u15  Bedrijven enige tijd ontruimd vanwege zuurlekIn het Gelderse Lochem moest de fabriek van Friesland Campina vrijdag worden ontruimd omdat er salpeterzuur lekte uit een container. Ook bij een naastgelegen bedrijf moesten mensen uit voorzorg naar buiten.
14/09 09u00  Kunstgrepen redden (bijna) verdwenen planten en dierenDe Vlinderstichting nam deze zomer een opmerkelijk besluit: op het Kootwijkerzand werden bakken met bloeiende bloemen neergezet om de kleine heivlinder voor uitsterven te behoeden. Het geval blijkt niet op zichzelf te staan: de trukendoos van natuurorganisaties is de laatste jaren goedgevuld.
14/09 09u00  BPM levert schatkist dit jaar veel meer opDe BPM-opbrengsten voor de overheid zijn in de eerste acht maanden van dit jaar met 287 miljoen euro toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Deels ligt dat aan het feit dat er meer auto’s zijn verkocht, meldt dienstverlener voor de autobranche VWE Automotive. Het gemiddelde BPM-bedrag per auto was echter ook hoger.
14/09 08u45  Meer dan SalomoLukas 11:31b
14/09 08u45  Gelderse bedrijven ontruimd vanwege zuurlekIn het Gelderse Lochem is de fabriek van Friesland Campina ontruimd omdat er salpeterzuur lekte uit een container. Ook een naastgelegen bedrijf is volgens de Veiligheidsregio ontruimd.
14/09 08u15  Nikkei op hoogste niveau sinds februariDe aandelenbeurs in Japan is vrijdag opnieuw hoger gesloten. De hoop dat de Verenigde Staten en China weer om de tafel gaan zitten om het handelsconflict op te lossen bleef zorgen voor optimisme onder beleggers. Ook positieve macro-economische cijfers uit China boden steun aan de handel.
14/09 08u00  Bestuurder overleden na ongeval in PuthIn Puth is vrijdagmorgen een man om het leven gekomen, nadat hij met zijn auto tegen een boom botste. Rond 04.00 uur raakte hij in het Limburgse dorp met zijn voertuig van de weg. De oorzaak daarvan is nog onduidelijk. Volgens de politie was er geen ander voertuig van het ongeval betrokken.
14/09 07u30  Achmea stopt met beoordelingsgesprekkenAchmea stopt met het voeren van formele beoordelingsgesprekken. De verzekeraar laat weten te kiezen voor een meer flexibele aanpak. Daarin is ook meer oog voor de korte termijn, zonder de lange termijn uit het oog te verliezen.
14/09 07u30  América Móvil kleiner in KPNHet Mexicaanse telecombedrijf América Móvil heeft zijn belang in het Nederlandse telecomconcern verkleind tot 16,08 procent. Dat bleek vrijdag uit een melding bij toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM).
14/09 07u15  „Politie-cao hangt nog op twee punten”De politievakbonden, het ministerie van Justitie en Veiligheid en de korpschef zijn het na uren onderhandelen in de nacht van donderdag op vrijdag nog niet eens geworden over een nieuwe cao. Volgens voorzitter van politievakbond ACP Gerrit van de Kamp zijn er nog twee punten waar ze uit moeten komen.
14/09 07u15  „Huizentaxateurs onder druk gezet voor hoge prijs”Banken, consumenten en hypotheekadviseurs voeren druk uit op die taxateurs om een zo hoog mogelijke waarde aan een koopwoning toe te dichten, zeggen brancheverenigingen VBO Makelaar en NVM in Trouw.
14/09 06u45  Omzet detailhandel flink omhoogDe detailhandel heeft in juli 3,8 procent meer omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het verkoopvolume groeide met 3,3 procent, aldus het statistiekbureau.
14/09 06u15  „Kunstkenner Jan Six vindt opnieuw Rembrandt”De Amsterdamse kunsthistoricus Jan Six zegt in gesprek met de Volkskrant dat hij wederom een schilderij van Rembrandt heeft ontdekt.
14/09 04u45  Minder kinderen deze zomer ontvoerd door ouderHet aantal kinderen dat in de zomer is ontvoerd door een van de ouders is licht gedaald. 32 kinderen keerden na het einde van deze zomervakantie niet terug naar Nederland. Vorig jaar waren dat er 36.
14/09 04u30  Duizenden mensen zonder stroom door FlorenceZeker 88.000 huishoudens in de Amerikaanse staat North Carolina zitten zonder stroom vanwege orkaan Florence. De orkaan is nog niet aan land gekomen, dat gebeurt waarschijnlijk vrijdagochtend.
14/09 04u15  Luchtmacht krijg 306 Squadron weer terugDe luchtmacht krijgt weer een onderdeel terug. 306 Squadron wordt vrijdag officieel opnieuw opgericht op vliegbasis Leeuwarden. Dat gebeurt door de overdracht van het squadronvaandel aan de commandant van de basis. Onder dit squadron gaan de vier onbemande vliegtuigen (MQ-9 Reaper drones) vallen die in 2020 komen.
14/09 04u15  Willem-Alexander opent nieuwe rechtbank BredaKoning Willem-Alexander opent vrijdag de nieuwe rechtbank in Breda. Aan de Stationslaan is de rechtbank Zeeland-West-Brabant nu gevestigd in een hoge toren met veel glas. Willem-Alexander woont er onder meer een zitting bij die wordt nagespeeld door leerlingen van het Stedelijk Gymnasium in de stad.
14/09 04u00  Eerste aanmelding ruimtevlucht SpaceXDe eerste aanmelding voor een particuliere ruimtevlucht van het bedrijf SpaceX is binnen. Dat maakte het bedrijf, opgericht door Tesla-topman Elon Musk, donderdagavond lokale tijd bekend.
14/09 03u30  Vrachtwagenchauffeur omgekomen na ongeluk A73Een vrachtwagenchauffeur is om het leven gekomen na een aanrijding met een pijlwagen op de A73. Dat heeft de politie Limburg bekendgemaakt. Het ongeval vond vlakbij de Swalmentunnel plaats.
14/09 02u45  Korea’s openen verbindingsbureau in grensdorpNoord- en Zuid-Korea openen vrijdag een verbindingsbureau tussen de twee landen in het Noord-Koreaanse grensdorp Kaesong. De opening wordt bijgewoond door vijftig mensen uit het noorden en vijftig mensen uit het zuiden.
14/09 01u15  Zwaargewonde door geweldsincident AmsterdamEen persoon is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht na een mogelijke schietpartij in een woning aan de Vlietstraat in Amsterdam-Zuid. De eerste meldingen van een schietpartij kwamen rond 0.40 uur binnen. Of er echt geschoten is, kon de politie nog niet bevestigen.
14/09 00u00  Drie steden VS ontruimd om gasexplosiesAlle inwoners van de steden North Andover, Lawrence en Andover in de Amerikaanse staat Massachusetts moeten hun huis uit vanwege een groot gaslek, inwoners van meerdere wijken worden geëvacueerd. In de steden staan tientallen huizen in brand. Ook zijn er meerdere ontploffingen geweest.
13/09 23u30  Schutter Bakersfield was net gescheidenDe man die in Bakersfield vijf mensen doodschoot en later zichzelf zichzelf van het leven beroofde, was onlangs gescheiden. Dat hebben de autoriteiten in Californië verteld over de dader. Zijn ex was een van de slachtoffers. Hij heeft de vrouw vermoedelijk gedwongen mee te gaan naar een transportbedrijf, waar hij haar ombracht en vervolgens de anderen.
13/09 23u15  „Nederland pakte twee Russische spionnen op”Nederland heeft afgelopen voorjaar twee Russische spionnen opgepakt. De twee waren op weg naar Zwitserland om een laboratorium te hacken dat voor Rusland belastend onderzoek doet, schrijft NRC na eigen onderzoek. De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, die samen met bevriende buitenlandse diensten het tweetal zou hebben ontmaskerd, aangehouden en uitgezet, wil de zaak niet bevestigen.
13/09 22u45  Uitspraak Blok ‘afgedane zaak’ voor SurinameDe Surinaamse regering doet de omstreden uitspraken van minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken over het land af als een ‘afgehandelde zaak en gaat over tot de orde van de dag’. Dat heeft het Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken donderdag in een verklaring laten weten.
13/09 22u45  Tweede Kamer wil ING-top aan de tand voelenDe Tweede Kamer wil de ING-top aan de tand voelen over het ongestoorde witwassen van honderden miljoenen euro’s door klanten van de bank. Topman Ralph Hamers en president-commissaris Hans Wijers zouden binnenkort een uitnodiging kunnen verwachten.
13/09 22u45  Recordomzet voor softwaremaker AdobeSoftwaremaker Adobe heeft een sterk derde kwartaal achter de rug, waarbij de omzet naar recordhoogte steeg. Net als een kwartaal eerder dankte het bedrijf de goede prestaties onder meer aan de abonnementen op zijn software voor beeldbewerking.
13/09 22u30  Plussen op aandelenbeurzen in New YorkDe aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met winsten de handel uitgegaan. Beleggers verwerkten onder meer rentebesluiten in Groot-Brittannië, Turkije en van de Europese Centrale Bank (ECB). Verder stonden cijfers op de rol over de Amerikaanse inflatie en de uitkeringsaanvragen. Ook de handelsspanningen tussen de VS en China bleven de gemoederen bezighouden.
13/09 22u30  Waarom er een scheuring dreigt in Oosters-Orthodoxe KerkEen scheuring dreigt in de Oosters-Orthodoxe Kerk. De Oekraïens-Orthodoxe Kerk van Kiev krijgt misschien een eigen patriarchaat. Dat is tegen het zere been van de Russisch-Orthodoxe Kerk. Waarom ligt een zelfstandig bestuur van de Oekraïens-Orthodoxe Kerk zo gevoelig?
13/09 22u30  Franse horeca wil werk maken van asielzoekersFranse horecaondernemers willen dat de overheid vaart zet achter asielprocedures en het hun gemakkelijker maakt geschikt personeel te vinden onder de migranten. Ze hebben duizenden banen in de aanbieding waarvoor Franse werknemers steeds vaker hun neus ophalen.
13/09 22u15  Ghana neemt afscheid ex-chef VN AnnanIn aanwezigheid van talrijke gasten uit heel de wereld heeft Ghana in een uitvaartdienst afscheid genomen van voormalige VN-chef Kofi Annan. Onder de aanwezigen waren prinses Beatrix, prinses Mabel, de president van Ghana Nana Akufo-Addo, diens Afrikaanse collega’s George Weah (Liberia) en Alassane Ouattara (Ivoorkust) en VN-chef António Guterres.
13/09 22u15  Eenverdiener boekt volgend jaar grootste koopkrachtwinstEenverdieners en middeninkomens boeken volgend jaar de grootste koopkrachtwinst, blijkt uit stukken van Prinsjesdag waar het AD de hond op heeft gelegd. Lagere inkomens gaan er komend jaar het minst op vooruit.
13/09 22u00  Volkswagen stopt met productie KeverAutomaker Volkswagen gaat stoppen met de productie van de Beetle, die in Nederland bekendstaat als de Kever. De laatste auto van het iconische model, dat overigens meermaals een facelift kreeg in de voorbije decennia, zal in juli volgend jaar in Mexico van de band rollen.
13/09 22u00  „Kamphuis 30 augustus met twee mannen gezien”De in Noorwegen vermiste Nederlander Arjen Kamphuis is op 30 augustus in gezelschap gezien van twee mannen in Vikesa, in het zuidwesten van het Scandinavische land. Dat heeft een getuige tegen de Noorse krant VG gezegd.
13/09 21u30  Russische spionnen gepakt in Den HaagIn Den Haag zijn dit voorjaar twee Russische spionnen aangehouden die op weg waren naar Zwitserland. Het reisdoel was het Spiez laboratorium. Dit onderzocht zowel de gifgasaanvallen van het Assad-regime in Syrië als de aanslag op de Russische dubbelspion Sergej Skripal in het Britse Salisbury. Dat meldt NRC.
13/09 21u30  Nieuw instituut geeft cursussen aan kerkenEen cursus over de nieuwe privacywetgeving, het opstellen van een communicatieplan of het werven van inkomsten en fondsen in de kerk. Het cursusinstituut Kerkacademie, dat donderdag officieel van start gaat, biedt het allemaal aan.
13/09 21u15  Fastfoodketen KFC ziet heil in BraziliëFastfoodketen KFC mikt op stevige uitbreiding in Brazilië. De keten telt nu circa vijftig restaurants in het Zuid-Amerikaanse land. Dat moeten er tegen 2027 zeker tien keer zo veel zijn zijn, zo maakte het bedrijf bekend.
13/09 21u15  West Nijlvirus duikt op in DuitslandDeskundigen hebben in Duitsland in korte tijd drie roofvogels gevonden die zijn overleden door besmetting met het West Nijlvirus. In Saksen-Anhalt bleek een havik het loodje te hebben gelegd door de ziekteverwekker die wordt overgebracht door muggen, waaronder de gevreesde tijgermug. Een onderzoeksinstituut heeft dat aangetoond, deelde het district Anhalt-Bitterfeld donderdag mee.
13/09 21u00  Koopkracht lage inkomens blijft achterVan de Nederlandse huishoudens gaat 96 procent er komend jaar op vooruit, maar mensen met een laag salaris en zeker die met een uitkering het minst. Wie een midden- of hoger inkomen heeft, is juist spekkoper, blijkt uit stukken van Prinsjesdag waar het AD de hand op heeft gelegd. Ingewijden bevestigen dat die berekeningen kloppen.
13/09 21u00  Dekamarkt haalt schnitzel uit schappenSupermarktketen Dekamarkt haalt de Slagers Beste Zigeunerschnitzel 2 stuks uit de schappen. Het product heeft een verkeerd etiket met opdruk rookworst. Daardoor staat niet aangegeven dat het product gluten bevat, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
13/09 20u45  Centrumlinks minderheidskabinet in SloveniëHet Sloveense parlement heeft donderdag ingestemd met een centrumlinkse minderheidsregering onder leiding van premier Marjan Sarec. De algemene verkiezingen gaven in juni onvoldoende mogelijkheden voor een coalitie die brede steun geniet.
13/09 20u30  Waterzuivering is stabiel maar kwetsbaarRioolwaterzuiveringsinstallatie Soerendonk, even ten zuiden van Eindhoven, is eind augustus helemaal platgegaan omdat de biologische zuivering niet meer werkte. Het slib met actieve bacteriën werd vervangen en het afvalwater enige tijd gebufferd in het rioolstelsel.
13/09 20u30  Met wapen zwaaiende man opgepaktDe politie heeft donderdagavond in Bergen op Zoom een man aangehouden die volgens kinderen met een vuurwapen had gezwaaid. Na de melding waren agenten met kogelwerende vesten naar de plek gegaan waar de man zich ophield.
13/09 20u30  Israëlische uitvinding: Rugzak bruikbaar als kogelvrij vestEen Israëlisch bedrijf zegt een unieke uitvinding te hebben gedaan om leerlingen te beschermen tegen schietpartijen op school: een rugzak die in een handomdraai is om te toveren tot kogelvrij vest. De producent Masada-Armour beweert dat de aanpassing door het uitklappen van een gepantserde plaat minder dan twee seconde vergt. Het standaardtype houdt kogels uit handvuurwapens tegen, de geavanceerde versie is bestand tegen geweervuur.
13/09 20u30  Utrecht telt 350.000 inwonersMet de geboorte van Sebastiaan telt Utrecht 350.000 inwoners. Burgemeester Jan van Zanen bracht donderdag een bezoek aan de kersverse ouders.
13/09 20u15  Stukken Prinsjesdag niet eerder openbaarHet kabinet weigert de stukken van Prinsjesdag nu al openbaar te maken, ook al zijn ze al uitgelekt. Minister Wopke Hoekstra van Financiën blijft erbij dat hij ze niet eerder met de Tweede Kamer wil delen dan vrijdag, en die moet beloven erover te zwijgen tot Prinsjesdag.
13/09 20u15  Politie doet inval bij Chileense bisdommenDe Chileense autoriteiten zeggen een verrassingsinval te hebben gedaan bij vier bisdommen in het land. De onaangekondigde visites zijn onderdeel van het onderzoek naar seksueel misbruik binnen de katholieke kerk.
13/09 20u15  Nederland alert op varkenspest in BelgiëIn de Belgische provincie Luxemburg is de Afrikaanse varkenspest vastgesteld bij twee wilde zwijnen. Nederland is alert op de zeer besmettelijke virale ziekte.
13/09 20u15  Schotse pastor ziet uit naar gereformeerde paboKlein zijn de christelijke scholen in Schotland, en weinig in getal. Maar ds. D. Campbell heeft een droom: een gereformeerde onderwijzersopleiding die ook voor openbare scholen tot zegen zou zijn. Gevraagd: internationale steun.
13/09 19u45  Nest Aziatische hoornaar vernietigd in SluisIn de Zeeuwse gemeente Sluis is een nest van de Aziatische hoornaar vernietigd. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meldde donderdag dat het pas de tweede keer is dat in Nederland een nest van dit insect is gevonden.
13/09 19u30  Franse president pakt chronische armoede aanDe Franse president wil de bestrijding van de armoede doelmatiger aanpakken en trekt daarvoor over vier jaren zeker 8 miljard euro extra uit. Hij zei donderdag dat er een einde moet komen aan de ongelijkheid waarbij bepaalde families generatie op generatie door armoede geteisterd blijven.
13/09 19u15  „Hockney gaat 80 miljoen opbrengen”Veilinghuis Christie’s in New York verwacht volgens Amerikaanse media een opbrengst van 80 miljoen dollar voor een schilderij van David Hockney. Dit is een uitzonderlijk bedrag, helemaal voor een nog levende kunstenaar. Het gaat om Portrait of an Artist (Pool with Two Figures) uit 1972, dat 15 november onder de hamer komt. Balloon Dog van Jeff Koons bracht in 2013 nog geen 60 miljoen dollar op.
13/09 19u15  Standje voor kabinet om verlaat belastingplanDe Raad van State heeft vorige week staatssecretaris Menno Snel (Financiën) ontboden om opheldering te geven over zijn belastingplan. Dat riep nog veel vragen op, en met Prinsjesdag in zicht drong de tijd, bevestigen ingewijden na berichtgeving van NRC. De Raad van State, waaraan de regering advies moet vragen over wetsvoorstellen, doet dat maar heel zelden.
13/09 19u15  Oppositie boos over uitlekken cijfers PrinsjesdagOppositiepartijen in de Tweede Kamer zijn woedend dat de cijfers van Prinsjesdag alweer zijn uitgelekt, ditmaal zelfs voor de Tweede Kamer ze heeft ontvangen. „De moraal op de ministeries is zoek”, klaagde SP-Kamerlid Ronald van Raak. Mensen die lekken zouden achter de tralies moeten.
13/09 18u45  Zorgaanbieder moet patiënten overdragenZorg Allerlei BV, verantwoordelijk voor de kleinschalige woonvorm Ons Thuis in Beverwijk, moet haar patiënten overdragen aan een andere zorgaanbieder. Tijdens een inspectiebezoek werden ernstige tekortkomingen gezien.
13/09 18u45  Politie-acties: Wat doen refo-agenten?In hun strijd voor een betere cao willen de politiebonden vanaf vrijdagavond „de heftigste acties ooit” houden. Als de rechter vrijdagochtend niet op de rem trapt, zullen politiemensen komend weekend alleen uitrukken in geval van noodsituaties. Hoe stellen agenten van reformatorische signatuur zich op? Twee reacties.
13/09 18u30  Donner riep staatssecretaris Snel op het matjeVicepresident Piet Hein Donner (CDA) van de Raad van State heeft het kabinet op de vingers getikt voor het te laat en onvolledig inleveren van de stukken voor Prinsjesdag. Hij deed dit door, bij hoge uitzondering, de verantwoordelijke bewindspersoon te ontbieden voor een gesprek, zo meldt NRC. Staatssecretaris Menno Snel (Financiën, D66) moest vorige week bij de Raad langskomen om een toelichting te geven op het Belastingplan voor 2019. Dat bevestigen betrokken bronnen in Den Haag.
13/09 18u30  Prinsjesdagstuk: Koopkracht stijgt met 1,5 procentDe koopkracht zal volgend jaar gemiddeld groeien met 1,5 procent. Ingewijden bevestigen berichtgeving van de NOS, die inzage heeft gehad in de Macro-Economische Verkenningen (MEV) die op Prinsjesdag worden gepresenteerd.
13/09 18u15  „Duterte heeft vooruitgang teruggeschroefd”De Filipijnen horen bij de tien landen wereldwijd waar arbeiders de minste rechten hebben. Sommigen vrezen dat het land afglijdt naar een autoritaire staat. „Ik noem het simpelweg fascisme.”
13/09 18u15  Londen beledigd door vraaggesprek met RussenDe Britse regering vindt een vraaggesprek dat in Rusland is uitgezonden met naar het zich laat aanzien twee verdachten van de moordaanslag op de Russische ex-agent Sergej Skripal in Salisbury „uiterst beledigend” en „een belediging van de intelligentie van het publiek”.
13/09 18u00  PostNL blikvanger op DamrakDe Europese beurzen zijn donderdag overwegend lager gesloten. Beleggers verwerkten het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Die zal zeker tot na de zomer volgend jaar vasthouden aan de huidige lage rentetarieven. Op het Damrak profiteerde PostNL van de politieke steun voor een eventuele fusie met concurrent Sandd.
13/09 17u45  Politie veegt ‘bruinkoolbos’ bij Hambach leegDe politie van Noord-Rijnland-Westfalen is met inzet van veel manschappen begonnen met het ontruimen van het ‘bruinkoolbos’ bij Hambach, tussen Kerkrade en Keulen. Milieubeschermers hielden de plek jarenlang bezet om te voorkomen dan het energieconcern RWE het landschap zou ruïneren ter wille van open mijnbouw. Speciale eenheden haalden donderdag de eerste activisten uit de boomhutten en braken bouwsels af die al die tijd werden gedoogd.
13/09 17u45  Amazon-baas stopt miljarden in goed doelAmazon-topman Jeff Bezos begint een goed doel. De rijkste man ter wereld stopt 2 miljard dollar in het Bezos Day One Fund, maakte hij donderdag bekend. Het goede doel richt zich op dakloze gezinnen en wil een netwerk van kinderdagverblijven zonder winstoogmerk opzetten.
13/09 17u45  SP woedend over uitlekken cijfers PrinsjesdagDe SP is woedend dat de cijfers van Prinsjesdag alweer zijn uitgelekt, ditmaal zelfs voor de Tweede Kamer ze heeft ontvangen. „De moraal op de ministeries is zoek”, klaagt SP-Kamerlid Ronald van Raak.
13/09 17u45  Inspectie bevrijdt knaagdieren en vogelsInspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) hebben ruim honderd knaagdieren en parkietachtigen bevrijd en in beslag genomen. De dieren zaten in een West-Brabantse gemeente in ernstig vervuilde hokken. Voor enkele dieren kwam volgens de LID de hulp te laat.
13/09 17u30  Koopkracht groeit met 1,5 procentDe koopkracht zal volgend jaar gemiddeld groeien met 1,5 procent. Ingewijden bevestigen berichtgeving van de NOS, die inzage heeft gehad in de Macro-Economische Verkenningen (MEV) die op Prinsjesdag worden gepresenteerd.
13/09 17u15  Dierenpolitie bevrijdt knaagdieren en vogelsInspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) hebben ruim honderd knaagdieren en parkietachtigen bevrijd en in beslag genomen. De dieren zaten in een West-Brabantse gemeente in ernstig vervuilde hokken. Voor enkele dieren kwam volgens de LID de hulp te laat.
13/09 17u15  Belegger in vastgoed gaat voor de lange termijn, speculant voor de snelle winstBeleggen in vastgoed wordt steeds populairder. Maar is het wel zo slim en welke haken en ogen zitten eraan?
13/09 17u00  „Geen druk VS om handelsdeal met China”De Verenigde Staten zijn er niet alles aan gelegen om een handelsakkoord met China te bereiken. De Amerikaanse president Donald Trump zei donderdag dat hij geen druk voelt om tot een vergelijk te komen. Die druk ligt volgens hem juist bij de Chinezen.
13/09 17u00  Zweeds ’rood-groen blok’op nippertje grootsteDe linkse ‘rood-groene’ partijencoalitie heeft in de Zweedse parlementsverkiezingen afgelopen zondag één zetel meer behaald dan de centrumrechtse alliantie. Dit bleek vier dagen na de stembusgang toen alle stemmen waren geteld.
13/09 17u00  Henk Kuipers terug naar ‘normale’ gevangenisDe extra maatregelen tegen voormalig No Surrender-voorman Henk Kuipers (53) zijn per direct opgeheven. Kuipers was begin deze maand overgeplaatst naar een speciale afdeling van de gevangenis in Vught na een anonieme tip dat er uitbraakplannen waren. Volgens Kuipers’ advocaat Roy van der Wal is daar geen enkele bevestiging van gekomen, daarom gaat de voormalig motorclubman vrijdag weer terug naar een normaal regime.
13/09 17u00  Koopkracht stijgt volgend jaar met 1,5 procentHet kabinet zal op Prinsjesdag een gemiddelde koopkrachtstijging van 1,5 procent presenteren. Dat meldt de NOS. Dat geldt voor meer dan 92 procent van de Nederlandse huishoudens. De cijfers staan in de Macro-Economische Verkenningen, een belangrijk financieel stuk voor Prinsjesdag waarin de NOS inzage heeft gehad.
13/09 16u45  Rutte: weinig hoop op verbetering HongarijePremier Mark Rutte heeft weinig hoop dat de Hongaarse regering haar beleid gaat aanpassen nu het Europees Parlement wil dat een strafprocedure tegen het land wordt begonnen. Als Hongarije niet met aanpassingen komt, is Nederland voorstander van een strafprocedure, maakte hij in de Tweede Kamer duidelijk. „Wij maken ons zeer grote zorgen over Hongarije.”
13/09 16u45  „Ook veel misbruikzaken binnen Duitse kerk”De Duitse Rooms-Katholieke Kerk heeft het misbruik onder geestelijken zelf in kaart laten brengen. Uit het vertrouwelijke onderzoek kwamen duizenden vermeende misbruikzaken naar voren.
13/09 16u30  Noord-Holland: mogelijk zoet water per schipEen deel van Noord-Holland krijgt volgende week mogelijk zoet water dat per schip is aangevoerd. Het gaat volgens het ministerie van Waterstaat om een voor Nederland unieke maatregel.
13/09 16u30  Rechter: beveiligers op Schiphol mogen stakenDe medewerkers van beveiligingsbedrijf Procheck International, die op Schiphol proberen criminele of terroristische activiteiten vroegtijdig te spotten, mogen staken. Dat heeft de rechter in Utrecht in kort geding bepaald.
13/09 16u30  Verstekelingen kropen in België in containerDe achttien verstekelingen die vrijdag uit een zeecontainer in de Rotterdamse Waalhaven werden bevrijd, zijn in België in de container geklommen. De groep Eritreeërs wilde zo naar het Verenigd Koninkrijk reizen. Toen de koelmotor van de container aansloeg, sloeg de paniek toe en belden zij 112.
13/09 16u15  Enorme ijsberg losgeraakt van ZuidpoolEen gigantische ijsberg, groter dan Noord-Holland en Zuid-Holland bij elkaar, is losgekomen van de Zuidpool. De plaat scheurde vorig jaar al los, maar bleef toch tegen het overige ijs op de Zuidpool aan tikken. De wind en de zeestromingen hebben de massa nu weggedreven. Dat gebeurde begin deze maand.
13/09 16u15  Marqt doet kindermarketing in de banSupermarktketen Marqt verbant kindermarketing op ongezonde producten uit de schappen van zijn winkels. Het bedrijf is naar eigen zeggen de eerste retailer die snoep, koekjes, dranken en ontbijtgranen die door middel van (strip)figuurtjes gericht zijn op kinderen niet meer gaat verkopen.
13/09 16u15  Dr. Jos de Kock: Ontmoeting essentieel voor kerk als leergemeenschap„Ik huiver ervan als mensen zich afzonderen en de ontmoeting met de ander uit de weg gaan”, zegt dr. Jos de Kock, die vrijdag afscheid neemt van de Protestantse Theologische Universiteit (PThU). „We zijn geroepen om in relatie te treden tot anderen.”
13/09 16u00  Minder Nederlanders hebben virtueel geldNederlanders hebben het eventjes gehad met virtueel geld. Ongeveer 480.000 landgenoten bezitten momenteel nog cryptomunten, 100.000 minder dan in januari. Het is wel nog drie keer zo veel als in augustus 2017.
13/09 16u00  Spaanse premier onder vuur door proefschriftDe sociaaldemocratische Spaanse premier Pedro Sánchez laat zijn proefschrift via internet openbaar toegankelijk maken, nadat hij door Spaanse media van plagiaat is beschuldigd. Volgens de krant ABC heeft Sánchez jarenlang geprobeerd dit wetenschappelijke werk te verhullen. Maar medewerkers van het dagblad hebben een exemplaar opgediept. Dat zou vol staan met van anderen overgenomen stukken tekst, aldus academici die de krant raadpleegde.
13/09 15u45  Wall Street hoger uit startblokkenDe aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met winst aan de handel begonnen. Beleggers verwerken onder meer rentebesluiten in Groot-Brittannië, Turkije en van de Europese Centrale Bank (ECB). Verder wordt de naderende orkaan Florence angstvallig in de gaten gehouden, vooral door verzekeraars en klusketens. Florence komt waarschijnlijk komende nacht of vrijdag aan land in North Carolina.
13/09 15u30  Eric Liddell: van sportheld tot zendelingNadat Eric Liddell als sprinter de wereldtop bereikt heeft, besluit hij zendeling te worden. Zijn levensverhaal wordt boeiend beschreven in het boek ”Meer dan olympisch goud” van Janet en Geoff Benge.
13/09 15u30  Voorjaarsgevoel in de vroege herfstEr zijn mensen voor wie merelzang de lente proclameert. Hoe zit dat met de herfst? Zijn enkel paddenstoelen daarvan de eerste tekenen? Welnee, ook vogels zijn hier heuse herauten. Wanneer het scherpe ”tsjiee” van koperwieken klinkt en kramsvogels zich melden met hun getjak, dan dringt het vanbinnen door: de herfst is bezig te komen.
13/09 15u30  Politie arresteert 7e verdachte ripdeal BredaEen 27-jarige man uit Roermond is aangehouden in verband met een fatale ripdeal in Breda. Daar kwam begin april aan de Sandenburgstraat een man uit Breda om het leven tijdens een schietpartij.
13/09 15u30  Weer nieuwe campagne tegen appen achter het stuurDe overheid lanceert alweer een nieuwe campagne tegen appen achter het stuur. Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen reageert kritisch. „Een hapsnapbeleid. De pakkans moet omhoog.”
13/09 15u30  Jumbo voert tweede keurmerk voor melk inSupermarktketen Jumbo voert een tweede keurmerk in voor zijn melkproducten. Het door verschillende product- en lobbygroepen gesteunde PlanetProof-keurmerk wordt gebruikt náást het Beter Leven-keurmerk dat door de Dierenbescherming wordt gesteund.
13/09 15u15  Rutte vindt 10.000 grensbewakers „beetje wild”Een Europese grenspolitie met 10.000 medewerkers, zoals voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie graag ziet, vindt premier Mark Rutte „wel een beetje wild”. Het zou volgens hem ook wel „heel veel geld” gaan kosten.
13/09 15u15  Trump: baas JPMorgan ongeschikt als presidentJamie Dimon, de topman van de Amerikaanse bank JPMorgan, zou ongeschikt zijn als president van de Verenigde Staten. Dat liet president Donald Trump donderdag weten op Twitter.
13/09 15u15  Spaans parlement akkoord met opgraven FrancoHet Spaanse parlement heeft ingestemd met het opgraven van de conservatieve generaal en dictator Francisco Franco (1892-1975). De linkse regering van premier Pedro Sánchez nam in augustus het besluit Franco uit een mausoleum in de Valle de los Caídos (Vallei der Gevallenen) te halen en elders te begraven, maar moest nog wel de zegen van het parlement krijgen.
13/09 15u15  Akkoord over minder visvangst in IJsselmeerDe visvangst in het IJsselmeer wordt de komende jaren met ruim een derde verminderd. Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) heeft daar overeenstemming over bereikt met onder andere de visserijsector, de betrokken provincies en natuurorganisaties.
13/09 15u15  Strandgasten Griekenland bijna bedolven onder lawineMeerdere mensen zijn gewond geraakt door een aardverschuiving bij een populair strand op het Griekse eiland Zakynthos. De Griekse omroep ERT bericht dat door de lawine hoge golven ontstonden. Daardoor zouden ook boten met vakantiegangers zijn omgeslagen.
13/09 15u00  Gewonden door lawine op beroemd Grieks strandMeerdere mensen zijn gewond geraakt door een aardverschuiving bij een populair strand op het Griekse eiland Zakynthos. De Griekse omroep ERT bericht dat door de lawine hoge golven ontstonden. Daardoor zouden ook boten met vakantiegangers zijn omgeslagen.
13/09 14u45  Verdachten ’Spa’ vrijdag voor rechterDe twee Nederlanders die worden verdacht van betrokkenheid bij de schietpartij waarbij een politieman werd doodgeschoten in het Belgische Spa, moeten vrijdag verschijnen voor de raadkamer van de rechtbank in Verviers. Die besluit dan of hun voorlopige hechtenis met een maand wordt verlengd.
13/09 14u45  Mannen bestraft voor doden van hondTwee mannen uit Helmond zijn veroordeeld tot taakstraffen omdat ze een hond op gewelddadige wijze hebben gedood. Een 28-jarige man kreeg 120 uur taakstraf en twee weken voorwaardelijke gevangenisstraf. De 25-jarige eigenaar moet 100 uur taakstraf verrichten.
13/09 14u30  Nederlandse prijs voor Noors boekDe Noorse auteur Johan Harstad en zijn Nederlandse vertalers Edith Koenders en Paula Stevens hebben met de (vertaling van de) roman Max, Mischa & het Tet-offensief de Europese Literatuurprijs 2018 in de wacht gesleept.
13/09 14u30  Doctoraalscriptie Spaanse premier openbaarDe sociaaldemocratische Spaanse premier Pedro Sánchez laat zijn doctoraalscriptie via internet openbaar toegankelijk maken, nadat hij van plagiaat is beschuldigd. Volgens de krant ABC heeft Sánchez jarenlang geprobeerd dit wetenschappelijke werk te verhullen, maar de medewerkers van het dagblad hebben een exemplaar opgediept. Dat zou vol staan met van anderen overgenomen stukken tekst, volgens academici die de krant raadpleegde. Sánchez zou zich schuldig hebben gemaakt aan ‘academische oneerlijkheid’.
13/09 14u15  Supermarkten Ahold Delhaize dicht om orkaanTachtig supermarkten van Ahold Delhaize zijn dicht vanwege orkaan Florence. De winkels van de keten Food Lion staan allemaal in het kustgebied van de staten North Carolina en South Carolina. In totaal heeft Food Lion meer dan zeshonderd winkels in die staten. De gesloten winkels gaan pas weer open „als het veilig is”.
13/09 14u00  ECB: rente tot zeker na zomer 2019 onveranderdDe Europese Centrale Bank (ECB) zal zeker tot na de zomer van 2019 de huidige lage rentetarieven handhaven. Dat liet de centrale bank donderdag weten na afloop van zijn beleidsvergadering.
13/09 14u00  Man vrijgesproken van doodslag RijsbergenEen 29-jarige man uit Breda is donderdag vrijgesproken van doodslag op de partner van zijn moeder. Volgens de rechtbank in Breda is niet duidelijk hoe hard de verdachte met een stofzuigerstang sloeg. De verdachte sprak zelf van een ’tik’.
13/09 14u00  Cyberaanvallen kosten Duitsland 43 miljardDuitsland heeft in de afgelopen twee jaar meer dan 43 miljard euro schade geleden door cyberaanvallen. Bedrijven werden slachtoffer van sabotage, datadiefstal en spionage. Dat is zeven op de tien bedrijven zeker overkomen, en bij nog eens twee op de tien bedrijven bestaat dat vermoeden.
13/09 14u00  Stadskerk 040 van start in Evoluon EindhovenIn het Evoluon in Eindhoven heeft zondag de openingsdienst plaats van Stadskerk 040. De dienst is volgeboekt, vermeldt de website van de nieuwe kerk, die met tweewekelijkse diensten op zondag een „nieuwe generatie kerkbezoekers” wil aantrekken.
13/09 13u45  Column: Weg met het orgel!Zo, nu heb ik de aandacht. Dat is ook wel nodig, want het is weinig verrassend dat er in deze krant een stukje over dit instrument staat. In reformatorische kringen is het orgel de ongekroonde koningin van de muziekinstrumenten. In het ‘normale’ muziekleven is het echter anders: daar is het orgel een randverschijnsel, een doos met een paar fluiten voor oudemuziekuitvoeringen, een decorstuk in het Concertgebouw dat voor anderhalf stuk uit het symfonische orkestrepertoire van stal wordt gehaald.
13/09 13u45  Vader Dascha bivakkeert in politiebureauDe vader van de verongelukte Dascha Graafsma bivakkeert al twee dagen dag en nacht in het politiebureau van Hilversum. René Graafsma is niet van plan te vertrekken voordat hij de laatste beelden heeft meegekregen van zijn zestienjarige dochter, die in 2015 onder een trein terechtkwam.
13/09 13u45  Taakstraf voor hacken rioolinstallatieEen voormalige ambtenaar van de gemeente Lopik heeft een taakstraf van 240 uur gekregen omdat hij vorig jaar en begin dit jaar acht keer de gemeentelijke rioolinstallatie heeft gehackt. De 41-jarige Wilfred Z., die sinds eind 2016 niet meer in dienst was, verwijderde daarbij 8000 bestanden.
13/09 13u30  Verbouwing Boazkerk gg Sliedrecht van startDe Boazkerk van de gereformeerde gemeente (gg) in Sliedrecht –langs de A15– wordt de komende tijd ingrijpend verbouwd. Vanaf zondag hebben de diensten plaats in de christelijke gereformeerde kerk Beth-El aan de Kerkbuurt, deelt H. J. Bleijerveld, tweede voorzitter van de kerkenraad, mee. De diensten beginnen om 11.30 en 18.30 uur.
13/09 13u30  VVD’er Aartsen ondanks tweets in KamerVVD’er Thierry Aartsen is donderdag geïnstalleerd als lid van de Tweede Kamer. Hij volgt Jeanine Hennis op, die woensdag afscheid nam. Aartsen (28) kwam begin deze week nog in opspraak door tweets die hij jaren geleden had verstuurd.
13/09 13u30  Torenspits Dorpskerk Moordrecht terugDe torenspits van de Dorpskerk in Moordrecht is recent weer teruggeplaatst.
13/09 13u30  Bezwaren EU tegen fusie T-Mobile en Tele2De Europese Commissie heeft bezwaren tegen de fusie van T-Mobile en Tele2 in Nederland. Volgens de toezichthouder blijft er niet genoeg concurrentie over als er nog maar drie mobiele netwerken overblijven, verklaart T-Mobiles moederbedrijf Deutsche Telekom.
13/09 13u30  „Ambtenaren verzocht te marchanderen”Circa 20 procent van de gemeenteambtenaren voelt zich onder druk gezet om in te stemmen met oneigenlijke verzoeken uit de eigen organisatie. Een deel van hen ervaart pressie om te voldoen aan verzoeken uit het gemeentelijk apparaat die op gespannen voet staan met de wet- en regelgeving. Dat wijst onderzoek uit van I&O Research, uitgevoerd in opdracht van het vakblad Binnenlands Bestuur, onder 1366 ambtenaren werkzaam door heel Nederland.
13/09 13u30  Promovendus ds. Goedvree: Wedergeboorte gaat over gewone, menselijke dingenNa een jarenlang proces van onderzoek doen, volgde deze week de bekroning op zijn werk. Ds. A. Goedvree promoveerde donderdag aan de Rijksuniversiteit Groningen op de wedergeboorte volgens de theoloog Herman Bavinck. Het onderwerp gaat de predikant aan het hart. „De wedergeboorte staat in het midden van het gereformeerde belijden en is een kernpunt in prediking en pastoraat.”
13/09 13u30  Jan Nagel (50PLUS) vertrekt uit Eerste KamerDe fractievoorzitter van 50PLUS in de Eerste Kamer, Jan Nagel, keert na de Eerste Kamerverkiezingen niet meer terug. De 79-jarige oprichter van de partij stelt zich niet meer herkiesbaar.
13/09 13u30  VS vraagt Europa om satellietbeelden orkaanDe Amerikaanse rampenbestrijdingsdienst FEMA heeft de EU gevraagd om satellietbeelden van orkaan Florence. Dat verzoek is ingewilligd. Actuele beelden die het Europese Copernicus-systeem heeft gemaakt van de Amerikaanse oostkust worden door het Europese coördinatiecentrum voor rampenbestrijding beschikbaar gesteld, zodat Washington de situatie beter in kaart kan brengen.
13/09 13u30  Centrale bank Turkije negeert ErdoganDe Turkse centrale bank heeft donderdag het belangrijkste rentetarief fors verhoogd om de inflatie te beteugelen. Met de rentestap wordt een oproep van president Recep Tayyip Erdogan genegeerd, die enkele uren voor het bekendmaken van het rentebesluit de druk op de centrale bank verhoogde om de rente juist te verlagen.
13/09 13u15  Blaastest dronken kinderen Brabantse schoolHet Varendonck College in Asten en Someren gaat blaastests afnemen bij scholieren die vermoedelijk dronken in de klas zitten. Volgens rector Irma van Nieuwenhuijsen komt het steeds vaker voor dat kinderen onder invloed op school verschijnen.
13/09 13u15  Gezochte Russen: we zijn geen spionnenTwee Russen die zich lieten interviewen voor de Russische televisie, zeggen ten onrechte te worden beschuldigd van de moordaanslag op Sergej Skripal in Salisbury. De mannen vierden naar eigen zeggen op een ongelukkig moment vakantie in Zuid-Engeland. Ze ontkenden voor de militaire inlichtingendienst GROe te werken.
13/09 13u00  Coalitiepartner Merkel wil vertrek BfV-chefDe sociaaldemocratische coalitiepartner van de Duitse bondskanselier Angela Merkel wil dat het hoofd van binnenlandse veiligheidsdienst BfV opstapt. „Voor het partijbestuur van de SPD is het glashelder: Maassen moet opstappen”, zei partijsecretaris Lars Klingbeil. Hij riep Merkel op in te grijpen.
13/09 12u30  Rembrandthuis koopt werk Degas en ManetAMSTERDAM (ANP- Op de tentoonstelling Rembrandt in Parijs in Museum Het Rembrandthuis zijn twee nieuwe aankopen te zien. Het gaat om werken van de Franse negentiende-eeuwse meesters Edgar Degas (1834-1917) en een van Édouard Manet (1832-1883). De aanwinsten laten volgens het museum Rembrandts invloed goed zien.
13/09 12u30  Arcadis stuurt personeel in VS naar huisIngenieurs- en adviesbureau Arcadis heeft een kleine vierhonderd personeelsleden in de Verenigde Staten naar huis gestuurd. Zij moeten geëvacueerd worden vanwege orkaan Florence. Die trekt naar verwachting vrijdagmorgen aan land in de staten North en South Carolina.
13/09 12u30  Grote evacuatie in kustgebied FilipijnenDe Filipijnse autoriteiten evacueren duizenden mensen uit de kustgebieden vanwege de naderende tyfoon Mangkhut. De zware storm bereikt vermoedelijk zaterdag Luzon, het grootste eiland van de Filipijnen.
13/09 12u15  Erdogan vergroot druk op centrale bankDe Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft kort voor het bekendmaken van het nieuwe Turkse rentebesluit de druk op de centrale bank flink verhoogd. Hij verweet de centralebankiers dat de gestelde inflatiedoelen telkens buiten beeld blijven, ondanks eerdere renteverhogingen.
13/09 12u15  Hongarije hoeft niet aan de leiband van West-Europa te lopenHongarije heeft woensdag van het Europees Parlement een fikse oorvijg gekregen. De regering van het land bedreigt volgens een ruime tweederdemeerderheid van het Parlement de rechtsstaat en democratie zodanig dat een plek op de strafbank gerechtvaardigd is. Het kan er uiteindelijk toe leiden dat Hongarije in de EU zijn stemrecht verliest. Zover is het overigens nog lang niet, omdat er daarvoor nog verschillende zware stappen te nemen zijn.
13/09 12u15  „Gemeenten hebben schuldhulp nog niet op orde”Nog steeds vallen te veel mensen tussentijds uit bij de gemeentelijke schuldhulpverlening. De gemeenten zijn de hulp wel aan het verbeteren, maar de Nationale ombudsman heeft toch nog zorgen. Dat schrijft de ombudsman, Reinier van Zutphen, in een rapport. „Het moet sneller en beter. Uit allerlei onderzoeken blijkt dat schulden, zeker voor gezinnen met kinderen, schadelijk zijn. Gemeenten moeten zich dat aantrekken.”
13/09 12u15  „Driemanschap met Holleeder pleegde moorden”Willem Holleeder vormde samen met Dino Soerel en wijlen Stanley Hillis een driemanschap dat onder meer verantwoordelijk was voor de afpersing en liquidatie van vastgoedman Willem Endstra. Dit zei aanklager Lars Stempher in de gerechtsbunker in Osdorp.
13/09 12u15  Ouders omgekomen militair eisen openheidDe ouders van de in januari 2008 in Afghanistan omgekomen militair Aldert Poortema willen „op zeer korte termijn” in gesprek met de Defensietop. Ze vragen openheid over de dood van hun 22-jarige zoon, die werd geraakt door eigen vuur.
13/09 12u15  Boer werkt met steeds slimmer​e machinesVroeger trokken nóg grotere machines de aandacht van boeren, deze week staan op hun vakbeurs in Biddinghuizen preciezere technieken in de schijnwerpers.
13/09 12u00  Verdachte aanslag Amsterdam CS langer vastDe negentienjarige Jawed S., die wordt verdacht van het neersteken van twee Amerikaanse toeristen op Amsterdam Centraal Station, blijft negentig dagen langer vast zitten. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank Amsterdam beslist.
13/09 12u00  Oud-premier Brown waarschuwt voor crisisDe wereld stevent nietsvermoedend af op een nieuwe financiële crisis. Daarvoor waarschuwt de Britse oud-premier Gordon Brown in een interview in The Guardian.
13/09 12u00  Cabinepersoneel Ryanair staakt 28 septemberHet Nederlandse cabinepersoneel van luchtvaartmaatschappij Ryanair staakt op 28 september. Ook de bemanning uit België, Spanje, Portugal en Italië legt dan het werk neer, hebben Europese vakbonden in Brussel besloten. Het zou gaan om de „grootste staking uit de geschiedenis van Ryanair”.
13/09 12u00  Beurzen wachten op centrale bankenDe Europese aandelenbeurzen lieten donderdag een gemengd beeld zien. Beleggers keken vooral uit naar de rentebesluiten van de Europese Centrale Bank (ECB), de Bank of England (BoE) en de Turkse centrale bank. Berichten dat de Verenigde Staten en China de handelsgesprekken zullen hervatten boden enige steun aan de handel. Op het Damrak profiteerde PostNL van de politieke steun voor een eventuele fusie met concurrent Sandd.
13/09 12u00  „Aantal vluchten Schiphol tot 2023 bevriezen”Omwonenden van Schiphol verzetten zich tegen een verdere groei van de luchthaven en stellen dat uitbreiding tot 2023 op wettelijke gronden onmogelijk is. Pas wanneer aan veiligheids- en milieunormen wordt voldaan en het Nederlandse luchtruim opnieuw is ingedeeld, kan Schiphol mogelijk weer groeien. „Tot 2023 en mogelijk later is de veiligheid niet op orde en is er geen ruimte meer voor groei”, bevestigt Kees van Ojik namens de omwonenden een bericht in De Telegraaf.
13/09 12u00  ds. K. Veldman op Ontmoetingsdag Ede: Vaste hoop is het centrum„Tegenwoordig heeft men het vaak over de verantwoordelijkheid van de mens, maar men vergeet zijn doodstaat”, aldus ds. K. Veldman. Hij was woensdag een van de sprekers op de 38e Ontmoetingsdag in Ede.
13/09 11u45  Recensie: Fluitiste Lydia van MourikVoor haar tweede cd heeft fluitiste Lydia van Mourik gekozen voor de begeleiding van gitaar (Martijn Buijnsters), piano (Mark Brandwijk) en klarinet (Peter Koetsveld).
13/09 11u45  Recensie: Les Surprises brengt mysteriecantatesOorlogen, epidemieën en andere rampspoed hebben in de muziek nogal eens intense composities opgeleverd. Zo ook in het Duitse Rijk van de 17e eeuw, een periode waarin de samenleving geteisterd werd door allerlei rampen en tegenslagen. De nieuwste cd van het ensemble Les Surprises bevat een reeks muziekstukken voor kleine bezetting rond de ”mysteriën” van leven en dood.
13/09 11u45  „Nu of nooit voor Reformatiemuseum in Elburg”Om te komen tot een Reformatiemuseum in Elburg is nog zo’n 150.000 euro nodig. „Het is nu of nooit”, liet Stichting Reformatiemuseum woensdag weten.
13/09 11u45  Alarmcentrale brak record in zomerDe alarmcentrale van de ANWB had een bijzonder drukke zomer. Op 30 juli sneuvelde zelfs een record. Er kwamen die dag 14.148 telefoontjes binnen, meer dan op de drukste zomerdag tot nu toe in 2013. Het totaal aantal gevallen lag 7 procent hoger dan vorig jaar, maar de ANWB wil niet zeggen om hoeveel hulpverzoeken het precies gaat.
13/09 11u30  Belder (SGP) laakt „frontale aanval” op HongarijeAnders dan de meerderheid in het Europees Parlement stemden Bas Belder (SGP) en Peter van Dalen (CU) woensdag niet voor het starten van de zwaarste strafprocedure tegen Hongarije. Wat drijft deze christenpolitici?
13/09 11u30  Ontmoetingsdag Ede: kennis ellende gaat vooraf aan verlossing„Tegenwoordig heeft men het vaak over de verantwoordelijkheid van de mens, maar men vergeet zijn doodstaat”, aldus ds. K. Veldman. Hij was woensdag een van de sprekers op de 38e Ontmoetingsdag in Ede.
13/09 11u30  Raad van Kerken ontmoet RutteDe Raad van Kerken in Nederland heeft woensdagmorgen in Den Haag een besloten ontmoeting gehad met minister-president Rutte.
13/09 11u30  „Nederlandse bedrijven sjoemelen met recycling kunstgras”In Nederland wordt op grote schaal gesjoemeld bij de recycling van kunstgras. Dat meldde tv-programma Zembla woensdag. Uit onderzoek blijkt dat drie grote afvalverwerkingsbedrijven, Vink in Barneveld, TUF in Dongen en KSP in Lelystad, zich niet aan de regels houden.
13/09 11u30  EVP-fractie verdeeld over HongarijerapportVoor de eerste keer in zijn bestaan heeft het Europees Parlement woensdag de Europese Raad opgeroepen om de zogenoemde artikel 7-procedure in gang te zetten tegen een EU-lidstaat – in dit geval Hongarije.
13/09 11u30  Hans Euser: In elke grote stad een interculturele kerkElke stad met minimaal 50.000 inwoners zou een interculturele kerk moeten hebben. In sommige grote steden kunnen het er ook meer dan één zijn.
13/09 11u30  Huurprijzen vrije sector opnieuw gestegenDe huurprijzen in de vrije sector zijn in de eerste helft van dit jaar opnieuw gestegen. De gemiddelde prijs per vierkante meter van een woning in de vrije sector steeg bij een verhuizing met 3,6 procent naar 10,98 euro, aldus cijfers van NVM en VGM, de brancheorganisaties van makelaars en vastgoedmanagers.
13/09 11u30  ‘Verdachten aanslag Skripal’ geven interviewDe Russische nieuwszender RT zegt twee mannen te hebben geïnterviewd die dezelfde namen hebben als de hoofdverdachten van de aanslag op Sergej Skripal in Zuid-Engeland. Alexander Petrov en Roeslan Bosjirov hebben zich gemeld bij hoofdredacteur Margarita Simonyan. Het interview zou op korte termijn worden uitgezonden.
13/09 11u15  Grondonteigening trekt Zuid-Afrika niet uit het slopDe president van Zuid-Afrika richt zich ten onrechte op de onteigening van grond van blanke boeren. Het land kan zich beter bezighouden met het scholen van de vele werkloze jongeren om het land uit de malaise te helpen, meent dr. Hans Ester.
13/09 11u15  Column (Jan van Klinken): Te bergeDe roemruchte Statenvertaling heeft onze taal sterk beïnvloed, is mij altijd geleerd. Zonder Statenvertaling zou onze taal zijn glans missen. Neem de talloze uitdrukkingen die aan de Schrift zijn ontleend. Filter die weg en het wordt een kale boel. Wij protestanten zijn best trots op de Statenvertaling. Die is toch maar mooi van ons.
13/09 11u15  China-kenner bepleit oog voor China’s geschiedenis met religieDe acties in China tegen onder meer christelijke kerken moeten bezien worden tegen de ontstaansgeschiedenis van het moderne China.
13/09 11u00  Verdachte roof Zweedse kronen opgepaktDe autoriteiten hebben een verdachte opgepakt van de diefstal van twee kronen en een rijksappel van de Zweedse koninklijke familie. De buit is nog niet teruggevonden, zeggen Zweedse aanklagers in een verklaring.
13/09 11u00  Staking metalektro gaat langer doorDe 24-uursstaking in de metaalsector in de regio Papendrecht, wordt verlengd tot een 48-uursstaking. Dat zegt FNV-bestuurder Jan Meeder tegen het ANP. Dat betekent dat vrijdag niet alleen bedrijven in de regio Ridderkerk, maar ook die in de regio Papendrecht staken. Voor volgende week kondigde Meeder stakingen in het noorden van het land aan. Ook in oktober komen er verdere acties.
13/09 10u45  Scholierenbuslijn Driestar stopt in de zomerHet schrappen van de scholierenbuslijn tussen de gemeente De Ronde Venen en het Driestar College in Gouda is uitgesteld, meldde RTV Utrecht woensdag.
13/09 10u30  Russische hacker bekent schuldEen Russische hacker die in de Verenigde Staten terechtstaat, heeft daar schuld bekend. Peter Levasjov zou het beruchte Kelihos-botnet hebben geleid. Dat is een netwerk van tienduizenden gekaapte computers die aan elkaar waren gekoppeld.
13/09 10u30  Seehofer: migrantenakkoord met Italië bereiktDuitsland heeft volgens minister Horst Seehofer (Binnenlandse Zaken) een akkoord met Italië bereikt over het terugnemen van migranten. „Alleen de handtekeningen van mijn Italiaanse collega en mijzelf ontbreken”, zei de CSU’er donderdag in de Duitse Tweede Kamer, de Bundestag.
13/09 10u30  „Joodse gesneuvelden verdienen davidster op zerk”Op de grafsteen van Joodse militairen die omkwamen tijdens de Slag om Arnhem zou alsnog een davidster moeten worden aangebracht.
13/09 10u15  „Nog grote verschillen kosten bouwvergunning”De Vereniging Eigen Huis (VEH) klaagt opnieuw over de grote verschillen bij de kosten die gemeenten rekenen voor een bouwvergunning. Volgens de VEH is een bouwvergunning in de ene gemeente soms wel 24 keer duurder dan in een andere gemeente.
13/09 10u15  Belgisch OM schikt met rijke NederlanderDe steenrijke Nederlandse zakenman Louis Reijtenbagh, die jarenlang in België woonde, heeft een schikking getroffen met het Belgische Openbaar Ministerie. Hem en elf andere verdachten hing een rechtszaak wegens belastingontduiking en witwassen boven het hoofd, maar die is nu van de baan.
13/09 10u15  China en VS willen handelsoverleg hervattenDe Verenigde Staten hebben China uitgenodigd het handelsoverleg te hervatten. Peking zegt de uitnodiging te hebben ontvangen en reageerde positief. „China heeft steeds volgehouden dat escalatie van het handelsconflict in niemands belang is”, aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
13/09 10u15  Verbeet leidt commissie veiligheid DefensieVoormalig voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet is aangesteld als voorzitter van de commissie die de veiligheid bij Defensie in de gaten moet houden.
13/09 10u15  Koopzondag strijdpunt in verkiezingen VijfheerenlandenDe verruiming van de openingstijden van winkels –mét de mogelijkheid om elke zondag open te gaan– lijkt op 21 november een van de grote discussiepunten te worden van de herindelingsverkiezingen voor Vijfheerenlanden, de fusiegemeente van Leerdam, Vianen en Zederik.
13/09 10u15  EP-lid Belder uit zorgen over beleid ChinaEuropa maakt zich zorgen over het beleid van de alleenheersende Communistische Partij in China.
13/09 10u00  Russen houden grootste militaire oefening sinds jaren ‘80Het Russische leger is deze week begonnen met een omvangrijke militaire oefening, Vostok 2018. Het gaat om de grootste legeroefening sinds de Koude Oorlog.
13/09 10u00  PostNL klimt op afwachtende beursDe aandelenbeurs in Amsterdam ging donderdag licht vooruit. Ook de meeste andere Europese beurzen lieten kleine winsten zien. Beleggers keken vooral uit naar de ontwikkelingen op het handelsvlak en het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) later op de dag. Op het Damrak profiteerde PostNL van de politieke steun voor een eventuele fusie met concurrent Sandd.
13/09 09u15  EU verlengt Krim-sancties tegen RuslandDe Europese sancties tegen Rusland vanwege de annexatie van de Krim en de steun aan rebellen in het oosten van Oekraïne zijn met zes maanden verlengd. De strafmaatregelen - reisverboden en bevriezing van tegoeden - tegen 155 personen en 44 organisaties lopen in ieder geval door tot 15 maart 2019.
13/09 09u15  AEX opent licht lagerDe aandelenbeurs in Amsterdam is donderdag licht lager geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen zonder grote koersuitslagen. De aandacht van beleggers ging vooral uit naar de ontwikkelingen op het handelsvlak en het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) later op de dag.
13/09 09u15  Gouverneur over orkaan: Rampspoed staat voor de deurOndanks dat de orkaan Florence is afgezwakt, houdt de gouverneur van North Carolina rekening met een rampscenario. Vooral zware regenval en mogelijke overstromingen vormen een groot gevaar.
13/09 09u00  Greenyard start fabriek weer op na besmettingGreenyard heeft een Hongaarse fabriek voor diepvriesgroenten weer opgestart na een uitbraak van de listeriabacterie in juli. Het Belgische groenten- en fruitconcern dat ook veel levert aan Nederland zegt de oorzaak van de besmetting te hebben gevonden en heeft maatregelen genomen.
13/09 08u45  „Senioren lopen geld mis van toeslagen”Senioren weten vaak niet dat ze in aanmerking voor huur- en zorgtoeslag. Ze lopen hierdoor mogelijk jaarlijks duizenden euro’s mis.
13/09 08u45  Bloedige aanrijding China was „wraakpoging”De automobilist die inreed op een mensenmassa in de Chinese stad Hengyang, had een lang strafblad en wilde „wraak nemen op de samenleving”. Dat zeggen de autoriteiten, die melding maken van elf doden en 44 gewonden.
13/09 08u45  Maximumtarieven voor taxi flink omhoogDe prijs van een taxirit kan volgend jaar enkele euro’s hoger uitvallen dan nu. De maximumtarieven gaan in 2019 met 5,75 procent omhoog, bevestigt het ministerie van Infrastructuur na een bericht in het AD.
13/09 08u30  Student bundelt recepten en verhalen van vluchtelingenBij een Syrisch gezin ga je niet zomaar even aan tafel, zo ervaarde Anne van der Hulst (20) uit Sevenum tijdens het maken van haar kookboek met recepten van vluchtelingen. „Ze maken geen ovenschotel van een halfuurtje, maar zetten de hele tafel vol met alles wat je maar kunt bedenken.” De afspraak duurde daardoor langer dan ze had gepland. „Grappig om te ervaren hoe Nederlands je dan bent. Mijn effectieve dagindeling viel in de soep, daar moest ik me eerlijk gezegd wel even overheen zetten.”
13/09 08u15  Handelshoop stuwt NikkeiDe Japanse aandelenbeurs is donderdag met winst geëindigd. Berichten dat de Verenigde Staten en China proberen de handelsgesprekken te hervatten zorgden voor optimisme op de beursvloer. Ook een sterke stijging van de Japanse machineorders bood steun aan de handel. De andere beurzen in het Verre Oosten lieten eveneens overwegend winsten zien.
13/09 08u15  Polen wil geen straf voor HongarijePolen wil voorkomen dat Europese strafmaatregelen worden ingesteld tegen Hongarije. Maatregelen tegen lidstaten van de Europese Unie hebben volgens het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken alleen tot gevolg dat de verdeeldheid in de EU toeneemt. „Daardoor neemt het vertrouwen van burgers in Europese instituties verder af.”
13/09 08u00  „Identiteitspapieren Kamphuis gevonden”Het Noorse tv-station TV2 meldt dat de politie identiteitspapieren heeft gevonden van de vermiste Nederlander Arjen Kamphuis. Eerder wilde de politie nog niet zeggen om welke spullen het ging.
13/09 07u45  Bernanke: ernst financiële crisis onderschatBeleidsmakers hebben de kracht van de financiële crisis ernstig onderschat. Dat zei voormalig president Ben Bernanke van de Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken. Hij was destijds voorzitter van de Fed.
13/09 07u30  Heerlijkheid1 Koningen 8:11b
13/09 07u30  „Unilever heeft kleine Britse beleggers genegeerd”Door kleine beleggers in het Verenigd Koninkrijk niet te betrekken in de toekomstplannen heeft Unilever de mogelijkheid gemist deze achter de plannen te krijgen. Dat zegt directeur Cliff Weight van Share Soc, een vereniging van particuliere beleggers uit Londen, in De Telegraaf.
13/09 07u30  Beatrix en Mabel bij begrafenis Kofi AnnanKofi Annan, de voormalige secretaris-generaal van de Verenigde Naties, krijgt donderdag een staatsbegrafenis in zijn geboorteland Ghana. Prinses Beatrix en prinses Mabel wonen de plechtigheden bij. Ook de huidige VN-topman António Guterres en veel staatshoofden en regeringsleiders zijn aanwezig.
13/09 07u15  „Stel sociale werkplaatsen weer open voor arbeidsgehandicapten”Arbeidsgehandicapten zijn sinds het sluiten van de sociale werkplaatsen in 2015 terechtgekomen in een „wildgroei” aan onzekere dienstverbanden. Dit blijkt uit onderzoek van SBCM, een fonds van gemeenten, sociaal werkbedrijven en vakbonden, meldt de Volkskrant donderdag. Ondernemingslobby VNO-NCW en de SP pleiten voor heropening van sociale werkplaatsen.
13/09 07u15  „Omwonenden willen Schiphol tot 2023 op slot”Omwonenden in de wijde omtrek van Schiphol kunnen vanaf volgende week meebeslissen over de groei van de luchthaven. Delegatieleider Kees van Ojik van bewonersorganisaties in de Omgevingsraad Schiphol (ORS), eist in De Telegraaf dat de luchthaven tot 2023 „op slot” gaat.
13/09 07u15  Voor helft bevolking nam koopkracht in 2017 afVoor 46 procent van de bevolking nam de koopkracht in 2017 af. Vooral gepensioneerden konden minder kopen. Toch steeg de gemiddelde koopkracht met een half procent, omdat hij bij werknemers in loondienst met 1,4 procent omhoog ging. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.
13/09 07u00  Kand. Agteresch bevestigd tot predikant gg WerkendamKand. H. J. Agteresch is woensdagmiddag bevestigd als predikant van de gereformeerde gemeente te Werkendam.
13/09 07u00  „Eigen vuur-doden waren te voorkomen”Het eigen vuur-incident dat tien jaar terug aan de Nederlandse militairen Aldert Poortema en Wesley Schol en twee Afghaanse collega’s in Uruzgan het leven kostte, was te voorkomen geweest als de verantwoordelijk commandant naar waarschuwingen had geluisterd. Dat zeggen collega’s van de man onder wie geestelijk verzorger Frans Kurstjens in De Telegraaf.
13/09 07u00  „Reorganisatie Rabo nooit helemaal afgerond”De reorganisatie bij Rabobank zal nooit helemaal afgerond zijn. Dat zegt topman Wiebe Draijer in een gesprek met het Financieele Dagblad. Hij wijst daarbij onder meer naar de gevolgen van digitalisering.
13/09 07u00  Schutter Californië doodt vijf mensenEen schutter in het zuiden van Californië heeft vijf mensen doodgeschoten voordat hij zich heeft beroofd van zijn eigen leven. Dat meldt de politie van Kern County.
13/09 05u15  EMA-gebouw Amsterdam bereikt hoogste puntDe nieuwbouw voor het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam bereikt komende week het hoogste punt. De bouw ligt op schema, meldt minister Bruno Bruins (Medische Zorg). Het gebouw van twintig verdiepingen moet straks ongeveer negenhonderd medewerkers herbergen die door de brexit Londen moesten verruilen voor het vasteland.
13/09 05u15  Campagne tegen appen in het verkeerEen langdurige campagne moet het gebruik van sociale media op de fiets en achter het stuur terugdringen. Er komen spotjes op radio en televisie, maar ook op sociale media en de bioscoop. Verder zal op borden langs de weg op het gevaar worden gewezen.
13/09 05u15  Suu Kyi: situatie Rohingya had beter gekundDe Myanmarese leider Aung San Suu Kyi vindt achteraf bezien dat haar regering de situatie in de deelstaat Rakhine beter had kunnen aanpakken.
13/09 04u45  Spoedoperatie presidentskandidaat BolsonaroDe Braziliaanse presidentskandidaat Jair Bolsonaro heeft woensdagavond laat een spoedoperatie ondergaan om hechtingen aan zijn darmwanden te herstellen. Dat heeft het Einstein ziekenhuis in de Braziliaanse stad São Paulo laten weten.
13/09 04u45  SS Rotterdam luidt jubileumjaar inMet het laten schallen van de scheepshoorn viert de ss Rotterdam donderdagmiddag de zestigjarige ‘verjaardag’ van het stoomschip. Om 16.40 uur, de tijd waarop Koningin Juliana op 13 september 1958 het schip officieel doopte, klinkt enkele minuten lang het donkere geluid dat normaliter schalt bij vertrek uit de haven.
13/09 03u45  Staatsbegrafenis voor oud-VN-chef Kofi AnnanKofi Annan, de voormalige secretaris-generaal van de Verenigde Naties, krijgt donderdag een staatsbegrafenis in zijn geboorteland Ghana. Prinses Beatrix en prinses Mabel wonen de plechtigheden bij. Ook de huidige VN-topman António Guterres en veel staatshoofden en regeringsleiders zijn aanwezig.
13/09 03u30  „Jihadisten komen slimmer uit de cel”Jason Walters, voormalig lid van de Hofstadgroep, luidt de noodklok over veroordeelde jihadisten die de komende jaren vrij komen. „Jihadisten die vast hebben gezeten zijn vaker níet dan wel gederadicaliseerd”, zegt hij in De Telegraaf.
13/09 00u45  Uitslaande brand verwoest gebouw in FarmsumIn het Groningse Farmsum heeft een uitslaande brand gewoed in een leegstaand voormalig schoolgebouw aan de Wierderond. De brandweer meldde aanvankelijk dat het een boerderijbrand betrof, maar liet later weten dat het om een leegstand pand ging. Het pand kan als verloren worden beschouwd. De brandweer heeft de brand inmiddels onder controle, maar zal nog enige tijd moeten nablussen.
13/09 00u15  Koopkracht groeide vorig jaar half procentDe koopkracht is vorig jaar met een half procent gegroeid. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend. In 2016 nam de koopkracht nog met 3 procent toe.
13/09 00u15  Tien jaar na val Lehman lijkt crisis afgedaanTien jaar na de val van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers lijkt Nederland de daaropvolgende crisis goeddeels te boven. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de economie duidelijk in de lift zit, terwijl ook het consumentenvertrouwen aanmerkelijk hoger ligt dan in de periode van voor de crisis. Ook de huizenmarkt is qua prijzen en verkopen in doorsnee gestegen tot boven het pre-crisisniveau. Toch moet hier en daar een kanttekening worden gemaakt.
12/09 23u45  Tien jaar cel voor oud-president El SalvadorDe voormalig president van El Salvador, Elías Antonio Saca, is woensdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar. Volgens de nieuwssite La Pagina achtte de rechter hem schuldig aan verduistering van overheidsgeld.
12/09 23u15  Malta wil van onderzoeker Omtzigt afMalta is niet blij met CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, die namens de Raad van Europa de mogelijke machinaties rond de moord op een Maltese journaliste onderzoekt. De Maltese regering vindt Omtzigt partijdig en niet integer en had graag gezien dat hij was vervangen, laat de regering weten in de Times of Malta.
12/09 23u15  Uitslaande brand in boerderij in FarmsumIn het Groningse Farmsum woedt een uitslaande brand in een boerderij. Er is veel materieel aanwezig, zoals twee auto’s, een hoogwerker en een schuimblusvoertuig. De vlammen zijn in de wijde omgeving te zien.
12/09 22u45  New Yorkse agenten beunen bij als pooierDe FBI heeft zeven agenten van de New Yorkse politie, onder wie een rechercheur en een brigadier, gearresteerd wegens werkzaamheden die niet verenigbaar zijn met hun normale baan. Ze worden ervan verdacht bij te beunen als pooier.
12/09 22u30  Lezingen ds. Weststrate, Bolier en ds. Schot over ds. G. H. Kersten na te kijkenDe lezingen van ds. J. A. Weststrate, Bart Bolier en ds. A. Schot tijdens een thema-avond van uitgeverij De Banier zijn na te kijken op deze pagina.
12/09 22u30  NHC schaalt Florence af, gevaar blijft grootHet National Hurricane Center heeft de zware orkaan Florence woensdag afgeschaald tot categorie 3. Het gevaar dat met name dreigt voor de kustgebieden in South en North Carolina blijft echter onveranderd groot. Er worden huizenhoge golven en enorme hoeveelheden regen verwacht.
12/09 22u15  Spies doorboort hoofd tiener VS die voorval overleeftBizar en huiveringwekkend. Dat is wat de tienjarige Xavier Cunningham uit het Amerikaanse Missouri zaterdag overkwam. Een barbecuespies boorde zich dwars door zijn hoofd, maar wonder boven wonder kan hij de gebeurtenis navertellen.
12/09 21u45  Frans-Britse coquille-oorlog niet voorbijDe besprekingen tussen Franse en Britse vissers over de vangstrechten voor sint-jakobsschelpen zijn op niets uitgelopen. Dat heeft de Franse minister van Landbouw en Voeding, Stéphane Travert, gezegd. Hij waarschuwde voor nieuwe toestanden op zee nu de coquille-oorlog vermoedelijk doorgaat.
12/09 21u30  Zelfdoding in gevangenis VughtIn de gevangenis in Vught heeft dinsdag een gedetineerde zelfmoord gepleegd. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft dat woensdagavond bevestigd naar aanleiding van een bericht van het Eindhovens Dagblad.
12/09 21u30  Facebook haalt topbestuurder bij InstagramFacebook heeft Marne Levine aangesteld als hoofd wereldwijde partnerships. Levine komt over van Facebook-dochter Instagram waar ze operationeel directeur was. Ze volgt bij Facebook Dan Rose op die vorige maand zijn vertrek per begin volgend jaar aankondigde.
12/09 21u15  Man rijdt op Chinees plein in op mensenEen man is woensdagavond op een druk plein in de Chinese stad Hengyang met zijn auto ingereden op wandelaars. Volgens de media hebben de autoriteiten gezegd dat er ten minste negen mensen om het leven zijn gekomen. Er vielen bovendien 46 gewonden, van wie er drie slecht aan toe zijn.
12/09 21u15  Maeslantkering Rotterdam sluit zaterdagDe Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland wordt zaterdagmiddag getest. Bij deze jaarlijkse ‘functioneringssluiting’ wordt getest of de deuren van de stormvloedkering goed functioneren bij storm. Naar de testsluiting, die dit jaar om 18.20 uur gepland staat, komen jaarlijks duizenden mensen kijken.
12/09 21u15  Fokke en Sukke nemen één dag NRC overNRC wordt op dinsdag 25 september overgenomen door Fokke en Sukke. Ter gelegenheid van de 25e verjaardag van de beroemde eend en kanarie staan er die dag in de krant helemaal geen foto’s, maar alleen tekeningen van de ‘huisdieren’. Dat meldt hoofdredacteur Peter Vandemeersch woensdag op Twitter.
12/09 21u15  Ruim baan voor consolidatie postmarktAls PostNL en Sandd willen samenwerken om de krimp van de postmarkt het hoofd te bieden, dan kunnen zij waarschijnlijk rekenen op brede steun in politiek Den Haag. Verantwoordelijk staatssecretaris Mona Keijzer sluit niet uit dat zij daarvoor zelfs gebruikmaakt van haar bevoegdheid om een eventueel verbod van toezichthouder ACM terug te draaien.
12/09 21u00  „Jihadisten gebruiken wezen in gifgas-film”Jihadisten hebben in het noordwesten van Syrië onder anderen een groepje wezen uit een opvangkamp ontvoerd om die te gebruiken in propagandafilmjes over aanvallen met chemische wapens, mogelijk met dodelijke afloop.
12/09 20u45  NHS schaalt Florence af, gevaar blijft grootHet National Hurricane Center heeft de zware orkaan Florence woensdag afgeschaald tot categorie 3. Het gevaar dat met name dreigt voor de kustgebieden in South en North Carolina blijft echter onveranderd groot. Er worden huizenhoge golven en enorme hoeveelheden regen verwacht.
12/09 20u45  „Jos B. snel na dood Nicky op kamp”Jos B., verdacht van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen, ging nog geen twee weken na de dood van de jongen mee op een zomerkamp van jonge scouts in België. Hij hielp er enkele dagen als gastleider, blijkt uit onderzoek van De Limburger.
12/09 20u30  De dienst begon en de aarde van Lombok beefde„Ga zitten, God heeft hier de leiding”, zei ds. Hutauruk toen zijn gemeente nog maar half van de schrik bekomen was na een aardbeving. „Hij zal ons bewaren.”
12/09 20u15  Boek Woodward over Trump niet aan te slepenHet nieuwe boek van de Amerikaanse onderzoeksjournalist Bob Woodward, ‘Fear: Trump in the White House’, is niet aan te slepen. Dinsdag, op de dag van verschijning, werden er volgens The Washington Post al 750.000 exemplaren verkocht, inclusief de bestellingen vooraf. Uitgever Simon & Schuster heeft inmiddels al de negende druk besteld. Die brengt de totale oplage tot dusver op ruim 1,15 miljoen.
12/09 20u15  Thomas E. Woods: Kerk is architect van westerse beschavingHet is makkelijk aan te tonen wat er allemaal mis is gegaan in de kerkgeschiedenis. Daardoor zou je bijna vergeten dat de kerk de westerse beschaving diepgaand in goede zin heeft beïnvloed.
12/09 20u15  Toen het water kwamBloemenpatronen. Op het tafelkleed, de gordijnen, het behang, de stoel, het tapijt en de jurk van mevrouw Nella de Jong-Hendrikse (81) uit Tollebeek. Niets –of alles?– verraadt de drie verdrietige gebeurtenissen die haar leven tekenden: de Tweede Wereldoorlog, de watersnood en het vroegtijdig overlijden van haar man. Toch refereert ze maar aan één als „de ramp.”
12/09 20u00  serie 
DoorverteldBloemenpatronen. Op het tafelkleed, de gordijnen, het behang, de stoel, het tapijt en de jurk van mevrouw Nella de Jong-Hendrikse (81) uit Tollebeek. Niets –of alles?– verraadt de drie verdrietige gebeurtenissen die haar leven tekenden: de Tweede Wereldoorlog, de watersnood en het vroegtijdig overlijden van haar man. Toch refereert ze maar aan één als „de ramp.”
12/09 19u45  „Facebook haalt topbestuurder bij Instagram”Facebook heeft Marne Levine aangesteld als hoofd wereldwijde partnerships, meldt de nieuwswebsite Recode. Levine komt over van Facebook-dochter Instagram waar ze operationeel directeur was. Ze volgt bij Facebook Dan Rose op die vorige maand zijn vertrek aankondigde.
12/09 19u45  Hongkong bereidt zich voor op supertyfoonHongkong zet zich schrap voor de supertyfoon Mangkhut, die vermoedelijk zondag in de buurt aan land komt. Het zou de zwaarste tropische storm ooit kunnen worden die de metropool treft, te vergelijken met een categorie 5-orkaan op de Atlantische Oceaan. De tyfoon, die nog aan kracht wint, zal naar verwachting op weg naar het Chinese vasteland met windsnelheden van 240 kilometer per uur ook voor veel overlast zorgen in het noorden van de Filipijnen en Taiwan.
12/09 19u30  Joodse organisatie: Banden PvdA met antisemiet Corbyn onverkwikkelijkHet is een onverkwikkelijke zaak dat PvdA-leider Asscher banden onderhoudt met de antisemiet Jeremy Corbyn, leider van de Britse Labour-partij.
12/09 19u00  Piloten KLM keuren cao-akkoord goedDe leden van pilotenvakbond VNV hebben het met luchtvaartmaatschappij KLM gesloten cao-akkoord goedgekeurd. Ze krijgen een loonsverhoging van 4 procent. Ook zijn er afspraken gemaakt over het verlichten van werkdruk.
12/09 19u00  Schiphol onderzoekt mogelijkheden hyperloopLuchthaven Schiphol is een samenwerking aangegaan met start-up Hardt Hyperloop uit Delft. De twee gaan onderzoeken wat de hyperloop, een technologie die in de toekomst razendsnel openbaar vervoer mogelijk moet maken, kan betekenen in het totale mobiliteitsvraagstuk.
12/09 19u00  Treinongeluk bij Weesp legt basis voor moderne geotechniekVerwrongen staal, versplinterd hout en 41 doden. Op vrijdag 13 september 1918, donderdag 100 jaar geleden, gebeurt bij Weesp de op een na grootste treinramp in Nederland. De tragische gebeurtenis legt de grond voor modern bodemonderzoek.
12/09 18u30  Kind zwaargewond door ongeval met grasmaaierEen zesjarig meisje is woensdag in Kampen zwaargewond geraakt door een ongeval met een zitgrasmaaier. De bestuurder van de grasmaaier, een 29-jarige inwoner van Kampen, is aangehouden. De man werkt voor de gemeente. Het meisje is in kritieke toestand naar het ziekenhuis vervoerd.
12/09 18u15  Coalitie ruziet over Duitse inzet in SyriëTussen de Duitse coalitiepartners CDU/CSU en SPD is openlijk ruzie uitgebroken over de mogelijke militaire actie in Syrië. Bondskanselier Angela Merkel uitte felle kritiek op het duidelijke nee van SPD-voorzitter Andrea Nahles. Deze ziet niets in Duitse deelname aan vergeldingsacties als er in de strijd om Idlib gifgas wordt gebruikt door de troepen van de Syrische president Assad.
12/09 18u00  „Huwelijksgevangenschap komt ook onder christenen voor”Huwelijkse gevangenschap komt in Nederland regelmatig voor. Vooral onder moslims, maar soms ook in een christelijke omgeving, zegt onderzoeker Esther van Eijk van Maastricht University.
12/09 17u45  Galapagos en Aalberts kleuren beursdagBiotechnologiebedrijf Galapagos en industrieel toeleverancier Aalberts Industries kleurden woensdag de beursdag in Amsterdam. Het algehele beurssentiment in Europa was gematigd positief. Beleggers bleven wel enigszins terughoudend door de aanhoudende handelszorgen.
12/09 17u45  Cel geëist voor ontucht met stiefdochterHet Openbaar Ministerie heeft tegen een man uit Gouda die jarenlang zijn minderjarige stiefdochter zou hebben misbruikt, een celstraf van 48 maanden geëist, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. De 53-jarige Jan van A. zou ook zijn schoonzus hebben misbruikt. Maar omdat dit 33 jaar geleden gebeurde, is de zaak verjaard en kan het OM Van A. daar niet meer voor vervolgen.
12/09 17u45  Presidentskandidaat Bolsonaro populairderDe zwaar gewonde Braziliaanse presidentskandidaat Jair Bolsonaro stijgt in populariteit in opiniepeilingen. In een woensdag gepubliceerde peiling heeft 26 procent van de ondervraagden gezegd voor hem te gaan stemmen in de presidentsverkiezingen in oktober.
12/09 17u30  PVV wil verbod op Palestijns scoutingkampDe Brabantse PVV wil dat een Palestijns jongerenkamp in Loon op Zand verboden wordt. De fractie heeft woensdag aan Gedeputeerde Staten gevraagd in actie te komen.
12/09 17u30  Zo werkt artikel 7 tegen HongarijeHet Europees Parlement stelt voor artikel 7 van het EU-verdrag te activeren tegen Hongarije omdat de democratie, onafhankelijke rechtsstaat en fundamentele rechten daar worden bedreigd. De procedure kan ertoe leiden dat het stemrecht van Hongarije in de EU-ministerraden wordt opgeschort, maar daar zijn nog veel stappen voor nodig.
12/09 17u15  Bloemen- en plantenexport dichtbij recordDe export van bloemen en planten blijft dicht bij het recordniveau van vorig jaar. In de eerste acht maanden van het jaar werd voor 4,2 miljard euro geëxporteerd, een fractie minder dan vorig jaar. In augustus kwam de export uit op 429 miljoen euro. Dat was 2 procent minder dan een jaar eerder.
12/09 17u15  „Nieuwe iPhones heten XS, XS Max en Xr”De drie iPhones die Apple woensdagavond presenteert, heten XS, XS Max en Xr. De techsites ATH en The Verge hebben dat ontdekt op de site van Apple. De verwijzing is inmiddels verwijderd. Het is niet bekend of Apple de namen bewust heeft laten uitlekken, of dat er een foutje is gemaakt.
12/09 17u00  Jubileum KVNM: 150 jaar inzet voor Nederlandse muziektraditieDe Koninklijke Vereniging voor Nederlandse Muziekgeschiedenis (KVNM) viert haar 150e verjaardag. Een tentoonstelling in de Universiteitsbibliotheek Utrecht markeert het jubileum van ’s werelds oudste musicologische vereniging.
12/09 17u00  „Klant wil weg bij bank maar blijft toch”De witwasaffaire bij ING is een „nieuwe knauw” in het toch al haperende vertrouwen dat klanten hebben in de grote banken.
12/09 17u00  Barnevelders beleggen avond over vluchtelingenHij wil „gewoon een begin maken.” Barnevelder Jan Bouw organiseert donderdagavond een interkerkelijke bijeenkomst over vluchtelingenwerk in kerkgebouw De Hoeksteen van de gereformeerde gemeente in Nederland. Het doel: „Bruggen bouwen tussen eilandjes in de samenleving.”
12/09 16u45  Toenemend pleidooi raadsleden ChristenUnie voor kinderpardonEr moet een kinderpardon komen voor „gewortelde kinderen die hier langer dan vijf jaar verblijven.” Dat bepleiten onder meer de ChristenUnie in Amsterdam en ChristenUnie-SGP in Den Haag.
12/09 16u30  Raad van Kerken op bezoek bij premier RutteDe Raad van Kerken in Nederland heeft woensdagmorgen in Den Haag een besloten ontmoeting gehad met minister-president Rutte.
12/09 16u30  „Veel kansen voor matroos binnenvaart”„Het is lastig om jonge mensen te interesseren voor de binnenvaart.” Dat zegt schipper Marinus Hoogendoorn. Hij zoekt een matroos. „ Die heeft toekomst, veel afwisseling en een goede verdienste.”
12/09 16u00  Kamer verbolgen over falende aanpak verwardenDe Tweede Kamer is verbolgen dat de aanpak van verwarde personen nog steeds faalt. Regeringspartij VVD en meerdere oppositiepartijen willen bewindslieden hierover zo snel mogelijk aan de tand voelen.
12/09 16u00  EU-parlement wil verbod op „killer robots”Het Europees Parlement wil dat zogenoemde killer robots worden verboden. Een meerderheid (566 tegen 47) wil dat de EU en haar lidstaten het voortouw nemen om dergelijke volledig geautomatiseerde wapensystemen internationaal taboe te verklaren.
12/09 16u00  Stijging levensverwachting Nederland vlakt afDe levensverwachting in Nederland stijgt nog wel, maar minder snel dan waar eerder op werd gerekend. Een Nederlands meisje dat in 2019 geboren wordt, heeft volgens het Koninklijk Actuarieel Genootschap (AG) een gemiddelde levensverwachting van 92,5 jaar. Voor jongens is dat 90,0 jaar. Twee jaar geleden hield het AG nog rekening met een stijging tot 93 jaar voor meisjes en 90,1 jaar voor jongens.
12/09 16u00  Burgemeester Verhoeve van Oudewater legt taken tijdelijk neerBurgemeester Pieter Verhoeve van Oudewater legt om gezondheidsredenen zijn taken voorlopig neer.
12/09 16u00  „Asielonderzoek geen truc om tijd te rekken”Het onderzoek naar de oorzaken waarom afgewezen asielzoekers zo lang in Nederland kunnen blijven, is niet bedoeld om tijd te rekken. De commissie die ermee is belast, heeft tijd nodig, zegt staatssecretaris Mark Harbers (Migratie) tegen de Tweede Kamer. Hij gaf opdracht tot een onderzoek naar de chaos rond de afgeblazen uitzetting van de kinderen Lili en Howick naar Armenië.
12/09 16u00  Politie blijft cao-acties voorbereidenDe politie blijft de aangekondigde cao-acties voor komend weekeinde voorbereiden, ondanks dat ze door minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en de korpschef voor de rechter zijn gesleept. Dat zegt de voorzitter van politievakbond ACP Gerrit van de Kamp.
12/09 16u00  Hennis hamert op internationale samenwerkingEx-minister Jeanine Hennis heeft woensdag afscheid genomen van de Tweede Kamer. Zij gaat voor de Verenigde Naties aan de slag in Irak. In haar afscheidsbrief, voorgelezen door Kamervoorzitter Khadija Arib, benadrukt de VVD-politica het belang van internationale samenwerking.
12/09 16u00  Politie vindt 473 kilo cocaïne in busjeDe politie heeft in Amsterdam een dertigjarige Bredanaar aangehouden die in een verborgen ruimte van zijn bestelbus 473 kilo cocaïne vervoerde. De straatwaarde van de drugs bedraagt zo’n 19 miljoen euro.
12/09 16u00  Celstraf voor haatzaaien tijdens Haags protestEen 36-jarige man uit Den Haag is veroordeeld tot twee weken gevangenisstraf omdat hij heeft opgeroepen tot haat en geweld tegen Joden. Dat gebeurde tijdens een geruchtmakende demonstratie in de Schilderswijk, op 24 juli 2014, waar onder meer met zwarte vlaggen sympathie voor IS werd getoond.
12/09 16u00  Radiotelescoop Westerbork kan veel meer zienDoor nieuwe technologie is het blikveld van de radiotelescoop in Westerbork ineens 37 keer groter dan voorheen. In twaalf van de veertien schotels van de telescoop zijn nieuwe camera’s aangebracht. Met een techniek die beamforming heet, is het zicht op het hemelgewelf daardoor ineens veel groter.
12/09 16u00  Dertienjarige verdacht van beroving meisjeDe politie heeft een dertienjarige jongen uit Eindhoven aangehouden op verdenking van het beroven van een meisje van dertien onder bedreiging van een vuurwapen.
12/09 16u00  Man rijdt in water en overlijdtEen 38-jarige man uit Harderwijk is om het leven gekomen door een ongeval in Zeewolde. De automobilist raakte op de Gooiseweg van de weg en kwam in het water terecht.
12/09 16u00  Nieuwe termijn voor topman RabobankTopman Wiebe Draijer van Rabobank gaat op voor een nieuwe termijn van vier jaar. Dat heeft het financiële concern woensdag bekendgemaakt. De nieuwe termijn van de bestuurder gaat op 1 oktober in.
12/09 16u00  Erdogan nu ook hoofd staatsfonds TurkijeDe Turkse president Erdogan heeft zichzelf benoemd tot voorzitter van het staatsinvesteringsfonds van zijn land. Het volledige management moest het veld ruimen en is vervangen door een nieuw bestuur.
12/09 16u00  Hudson’s Bay blijft ploeteren in EuropaWarenhuisconcern Hudson’s Bay heeft in het tweede kwartaal minder omzet behaald dan een jaar eerder in dezelfde periode. De Europese winkelactiviteiten, waarvan een dag eerder de fusie met de Oostenrijkse branchegenoot Signa bekend werd gemaakt, krompen verhoudingsgewijs zelfs nog iets harder dan die van de rest van het bedrijf.
12/09 16u00  Taakstraf voor binnenrijden sociale dienstEen 53-jarige man uit Leiden is door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een taakstraf van tachtig uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden, omdat hij begin dit jaar met zijn auto het gebouw van de sociale dienst in Lisse binnen was gereden. Edwin V. was naar eigen zeggen boos en gefrustreerd omdat hij kort daarvoor had gehoord dat zijn uitkering was beëindigd.
12/09 16u00  „Mensen met tegenzin akkoord met aanbod NAM”Een groot deel van de Groningers heeft het laatste aanbod van de NAM voor de afhandeling van oude schadegevallen geaccepteerd. Maar dat betekent niet dat de mensen daar ook tevreden mee zijn. Dat zegt de Onafhankelijke Raadsman Gaswinning in zijn halfjaarlijks rapport.
12/09 15u45  Zoeven over eerste plastic fietspad in ZwolleEen 30 meter lang fietspad van gerecycled plastic. Sinds dinsdag kunnen fietsers deze nieuwe toepassing in Zwolle ervaren. Volgens de bedenkers is het plastic fietspad „een wereldprimeur.”
12/09 15u30  Scheuring dreigt in oosters-orthodoxe kerkenDe spanningen tussen de Russisch-Orthodoxe Kerk en het patriarchaat van Constantinopel lopen op. De oosters-orthodoxe oecumenisch patriarch Bartholomeüs I zou bereid zijn het patriarchaat van Kiev onafhankelijkheid te verlenen, en dat is tegen het zere been van de Russen.
12/09 14u30  Segers: Stap extra zetten tegen antisemitismePolitiek Den Haag moet „een stap extra” zetten in de bestrijding van antisemitisme, vindt CU-leider Segers, die woensdag aan het Binnenhof, samen met VVD-Kamerlid Yeşilgöz, een rondetafelgesprek over dit thema organiseert.
12/09 13u45  EU-parlement stemt voor moderner auteursrechtGrote internetplatforms als YouTube, Facebook en Instagram moeten vergoedingen gaan afdragen over auteursrechtelijk beschermde filmpjes, foto’s of muziek die gebruikers uploaden. Ook voor uitgevers gloren meer inkomsten. Internetsites als Google News die een deel van een nieuwsbericht online zetten moeten daar een vergoeding voor neertellen, door sommigen linkbelasting genoemd.
12/09 13u30  Kim: Weer een topHet was dinsdag maar een klein bericht in de krant: Kim wil Trump opnieuw ontmoeten. De Noord-Koreaanse leider heeft dat in een brief aan de Amerikaanse president te kennen gegeven. Opmerkelijk was het bericht wél, want kennelijk meent Kim Jong-un de agenda van de machtigste man op aarde te kunnen bepalen.
12/09 13u30  EU-parlement wil Hongarije op de strafbankEen meerderheid van het Europees Parlement (448 voor, 197 tegen en 48 onthoudingen) is voor het activeren van de zwaarste strafprocedure tegen Hongarije. De ontwikkelingen in het voormalige Oostblokland vormen een 'systemische bedreiging' voor de Europese waarden, vindt het parlement.
12/09 12u15  Nieuwe SGP-voorzitter wil gesprek aangaan met flanken„Samenbindend bezig zijn en het gesprek aangaan met de flanken. Met als doel dat de partij de strijd kan aangaan op die fronten waar de waarheid in het geding is.” Dat ziet de nieuwe voorzitter van de SGP, Peter Zevenbergen, als zijn belangrijkste opdracht. Woensdag volgde hij Maarten van Leeuwen op.
12/09 12u00  Onzekerheid over toekomst SirizEr komen nieuwe financieringsregels voor zorginstellingen zoals Siriz die keuzehulp bieden aan onbedoeld zwangere vrouwen. „Ik zou graag willen weten waar ik aan toe ben”, reageert Sirizbestuurder Ronald Zoutendijk desgevraagd.
12/09 12u00  Terreurboodschap moet „binnen uur offline”Terroristische propaganda van organisaties en ander terreurgerelateerd materiaal moeten in de EU binnen een uur offline zijn gehaald. De Europese Commissie wil dit wettelijk regelen omdat vrijwillige afspraken met internetplatforms als Facebook, Twitter ren Google onvoldoende opleveren.
12/09 11u45  Kabinet passeerde adviseur bij hulp aan Syrische rebellenToen het kabinet in 2015 besloot hulp te gaan geven aan Syrische rebellen, is een belangrijke onafhankelijke juridische adviseur van het kabinet niet om raad gevraagd.
12/09 11u30  Vijf mannen vervolgd om aanranding militairenVijf (ex-)militairen van de Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen worden vervolgd voor onder meer aanranding. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) gaat het daarbij om ,,fysieke aantasting van anderen, niet per se met een seksueel doel’’.
12/09 11u15  Prof. Baars: Zie Luthers antisemitische uitspraken in hun contextMaarten Luther zou ervan hebben gegruwd: de manier waarop nazi’s gebruikmaakten van zijn teksten tegen de Joden. Tegelijk moet de kerk afstand nemen van de antisemitische uitspraken van de reformator, vindt prof. dr. Baars.
12/09 11u00  Amerikanen op de vlucht voor orkaan FlorenceBewoners van de Amerikaanse staten North Carolina, South Carolina en Virginia prepareren zich voor orkaan Florence die waarschijnlijk vrijdag aan land komt.
12/09 11u00  Juncker wil dat Europa met één stem spreektAls de Europese Unie met één stem spreekt kan zij haar wil opleggen aan anderen. „We moeten meer een wereldspeler worden en meer eenheid tonen.” Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie zei dat in zijn vierde grote beleidstoespraak, de jaarlijkse State of the Union.
12/09 10u45  Peking sluit huiskerk met 1500 ledenHet stadsbestuur van Peking heeft een van de grootste niet-geregistreerde protestantse kerken in de stad verboden. Bij de ‘huiskerk’ is ook „illegaal promotiemateriaal” in beslag genomen.
12/09 10u30  Vijf mannen vervolgd om militaire aanrandingVijf (ex-)militairen van de Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen worden vervolgd voor onder meer militaire aanranding. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) gaat het daarbij om ,,fysieke aantasting van anderen, niet per se met een seksueel doel’’.
12/09 10u15  Aandacht voor kwetsbare ouder en onbedoelde zwangerschappenHet kabinet maakt meer geld vrij voor kwetsbare ouders en voor een nieuwe aanpak om onbedoelde zwangerschappen te voorkomen. In totaal gaat het 94 miljoen euro.
12/09 08u45  Kroonbede 2018: Bidden om de komst van het Koninkrijk„De Bergrede laat zien dat zegen meer is dan geluk. Voor de mens is geluk iets van beneden. Maar zegen komt van boven.” Dat zei Jurjen ten Brinke, voorganger van de missionaire gemeente Hoop voor Noord in Amsterdam, dinsdag tijdens de jaarlijkse Kroonbede in de Lutherse Kerk in Den Haag.
12/09 08u15  „Toon onvoorwaardelijke liefde voor moslims”Hoe kunnen christenen de liefde van Christus laten zien aan buitenstaanders die daar niets van willen weten? Wat kunnen christenen leren van de kerk in Colombia?
12/09 08u00  Ouderen het vaakst slachtoffer woningbrandVan de mensen die de afgelopen tien jaar zijn omgekomen door brand in huis zijn de meeste ouderen. In totaal kwamen in die tien jaar 311 mensen om bij 287 woningbranden. Van de omgekomen mannelijke slachtoffers is een derde 65 jaar of ouder en van de vrouwelijke slachtoffers is dat ruim de helft.
12/09 07u45  EU-parlement stemt over straf HongarijeHet Europees Parlement stemt in Straatsburg over de vraag of de zwaarste strafprocedure tegen Hongarije moet worden geactiveerd. Door het zogenoemde artikel 7 van het EU-verdrag in te roepen, kan een lidstaat uiteindelijk het stemrecht in de ministerraden worden ontnomen.
12/09 07u30  53 miljoen om ongewenste zwangerschappen te voorkomenScholen gaan de komende jaren meer aandacht besteden aan anticonceptie en veilige seks om ongewenste zwangerschappen te voorkomen. Ook komt er een landelijke campagne gericht op tieners, migranten en laagopgeleiden over anticonceptie en de gevolgen van onbedoelde zwangerschappen. Dat heeft ChristenUnie-staatssecretaris Paul Blokhuis besloten, zo schrijft RTL Nieuws.
12/09 07u30  Kwetsbare ouder al vóór bevalling begeleidOuders die de zorg voor hun kind moeilijk aankunnen, moeten voortaan al voor de bevalling worden begeleid. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid wil zo voorkomen dat kinderen een valse start maken. Samen met gemeenten komt hij ook met andere maatregelen, waarvoor hij 41 miljoen euro vrijmaakt.
12/09 07u30  Ds. J. Snaterse (PKN) 25 jaar predikantDs. J. Snaterse, predikant van de hervormde wijkgemeente Centrum in Hoogeveen, staat woensdag 25 jaar in het ambt.
12/09 07u15  „EU wil extreme inhoud binnen uur verwijderd”De Europese Commissie komt met nieuwe wetten die Google, Facebook, Twitter en anderen internetbedrijven verplichten om extremistische inhoud binnen een uur te verwijderen. Anders kunnen de bedrijven een boete tegemoet zien.
12/09 07u15  Flinke kostenbesparing door latere AOWDe verhoging van de AOW-leeftijd naar 65 jaar en 9 maanden heeft de schatkist vorig jaar 1,7 miljard euro opgeleverd. Dat bedrag had de overheid extra uit moeten geven als de pensioenleeftijd op 65 jaar was gebleven, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
12/09 07u00  Bijna de helft Nederlanders te zwaarBijna de helft van alle volwassen Nederlanders heeft matig of ernstig overgewicht. Een op de vijf mensen met obesitas (ernstig overgewicht) heeft hier geen moeite mee, concludeert statistiekbureau CBS in een onderzoek.
12/09 07u00  „Federale overheid klaar voor Florence”De Amerikaanse federale overheid is klaar voor de komst van orkaan Florence. „We zijn klaar als nooit tevoren”, zei president Donald Trump na overleg met het ministerie van Binnenlandse Veiligheid en de federale rampenbestrijdingsdienst FEMA. „Hij gaat een hele grote worden”, verwees hij naar de orkaan. „Hij is enorm groot en enorm nat”.
12/09 07u00  Oostenrijkse journalist in Turkije opgepaktDe Oostenrijkse journalist Max Zirngast is in Turkije opgepakt. De politie hield hem dinsdagochtend vroeg aan in Ankara. Behalve Zirngast, die meerdere kritische artikelen schreef over de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, werden ook twee Turkse burgers opgepakt.
12/09 06u45  Kleine meerderheid voor komst draagmoederbankEen kleine meerderheid van Nederland is voorstander van de komst van een draagmoederbank. Dat is een instantie die wensouders en draagmoeders, vrouwen die een kind voor een ander willen dragen, aan elkaar koppelt. Ruim een kwart is tegen een draagmoederbank.
12/09 06u45  Oefening terroristische aanslag in AmersfoortVeiligheidsdiensten oefenen woensdag en donderdag in Amersfoort met de situatie na een terroristische aanslag. Op en rond het hoofdstation zijn zo'n tweehonderd medewerkers van politie, Defensie, de Veiligheidsregio Utrecht, NS, ProRail en de gemeente in touw om het gevaar te beteugelen en de hulpverlening te organiseren.
1 2 3 4


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

8x Nederland in kopgroep van online kopen19/09 00u15 - Reformatisch Dagblad: Vier op de vijf Nederlanders kochten vorig jaar weleens iets online. Daarmee zit Nederland in de kopgroep van Europa. Alleen in het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Denemarken en Luxemburg hebben mensen nog net iets vaker spulletjes gekocht bij webshops. Na Nederland volgt een klein gat naar Duitsland en Finland. In Bulgarije en Roemenië is online winkelen het minst populair.
8x „Aanpak ondermijning in hoofdstad complex”19/09 00u00 - Reformatisch Dagblad: De aanpak van ondermijnende criminaliteit in Amsterdam is heel complex. „We moeten met elkaar zand in die machine gooien, maar wel zodanig dat het niet tot meer geweld leidt”, zei Jan Pronker, hoofd operatie bij de Amsterdamse politie tijdens een bijeenkomst met de gemeenteraad over ondermijning, een vermenging van de onderwereld met de bovenwereld.
3x ‘Getuige’ incident Kavanaugh wil niet getuigen18/09 23u15 - Reformatisch Dagblad: Een vermeende getuige in de misbruikrel rond de Amerikaanse kandidaat-opperrechter Brett Kavanaugh, voelt er niets voor in het openbaar een verklaring af te leggen. Deze Mark Judge schreef aan het senaatscommissie voor juridische zaken zich „niets te kunnen herinneren” van het voorval.
2x Polen wil ‘Fort Trump’ binnenhalen18/09 22u30 - Reformatisch Dagblad: De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat zijn land overweegt permanent militairen te legeren in Polen. Hij deed die uitspraak tijdens een bezoek van zijn Poolse collega Andrzej Duda, die stelde dat zijn land bereid is mee te betalen aan de komst van zo’n basis. Die zal dan bovendien de naam Fort Trump krijgen.
2x Dode door steekpartij in Eindhoven18/09 22u15 - Reformatisch Dagblad: Een 38-jarige Eindhovenaar is om het leven gekomen door een steekpartij in zijn woonplaats. Het slachtoffer werd aan het begin van de avond ernstig gewond aangetroffen in de tuin van een huis aan de Van Beethovenlaan. De man is nog naar het ziekenhuis gebracht maar overleed daar aan zijn verwondingen, maakte de politie bekend.
1x Wall Street sluit met winst18/09 22u30 - Reformatisch Dagblad: De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met winst gesloten. Beleggers op Wall Street hielden de ontwikkelingen in het handelsconflict tussen Verenigde Staten en China nauwlettend in de gaten, maar de gevolgen van nieuwe heffingen lijken mee te vallen.
1x Koning is de steigers nog niet kwijt18/09 21u30 - Reformatisch Dagblad: Goed nieuws voor koning Willem-Alexander en zijn gezin op Prinsjesdag. Oplevering van het gerenoveerde Paleis Huis ten Bosch is voorzien voor eind van dit jaar, aldus de toelichting op de begroting van de koning. Voor volgend jaar zijn geen uitgaven meer voorzien voor groot onderhoud of renovatie en dus kunnen de verhuisdozen worden besteld.
1x „Vluchten Nederlandse toeristen gaan door”18/09 21u00 - Reformatisch Dagblad: Nederlandse vakantievierders hebben geen last van het uitstel van betaling van een Duitse luchtvaartmaatschappij. Thomas Cook laat weten dat klanten van dat bedrijf en dochter Neckermann Reizen die met Small Planet Airlines vliegen, gewoon naar hun vakantiebestemming worden vervoerd ondanks financiële problemen bij die luchtvaartmaatschappij.
1x Blok: adviseurs waarschuwden voor hulp Syrië18/09 21u00 - Reformatisch Dagblad: De volkenrechtelijke adviezen die het kabinet heeft ingewonnen voor het besloot Syrische rebellen te steunen, waren kritisch. Zulke hulp zou mogelijk in strijd zijn met een belangrijk beginsel van het volkenrecht, waarschuwden de volkenrechtspecialisten van het ministerie van Buitenlandse Zaken indertijd. Dat schrijft minister Stef Blok aan de Tweede Kamer.
1x LTO blij met waardering voor boer en tuinder18/09 20u45 - Reformatisch Dagblad: Landbouwbranchevereniging LTO Nederland is blij met de waardering voor boeren en tuinders die in de Troonrede en de Miljoenennota naar voren kwam. Tegelijkertijd had LTO wel wat „scherpere en concretere” maatregelen willen zien in de kabinetsplannen.

Statistieken

Artikels:
32060
Gelezen:
3081
Aantal lezers nu:
30


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven