maandag 24 september 2018, week 39


U bent nu hier: Meer nieuws van Reformatisch Dagblad pagina 4

Laatste updatecontrole: vandaag om 17u45
 

Reformatisch Dagblad

Verbergen Tonen
24/09 17u45  Voorzitter studentenbond LSVb weg na conflict Voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) Geertje Hulzebos is opgestapt na een conflict met de rest van het bestuur. Dat bevestigde vicevoorzitter Carline van Breugel maandag na berichtgeving van de Stentor. Zij neemt de taak van voorzitter waar.
24/09 17u30  Waarschuwing voor J-club oorbellen J-Club Accessories roept per direct J-Club oorbellen van 3 euro met artikelnummer 815669 terug. Deze oorbellen zijn verkocht tussen december 2016 en augustus 2018 bij Trekpleister. Ze bevatten mogelijk een te hoog nikkelgehalte, wat slecht kan zijn voor de gezondheid, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
24/09 17u15  „Onderminister Justitie VS stapt op” De Amerikaanse onderminister van Justitie Rod Rosenstein is van plan op te stappen. Dit meldden Amerikaanse media. Rosenstein zou maandagochtend naar het Witte Huis zijn gegaan in de verwachting te worden ontslagen door president Trump.
24/09 16u45  Verdachte schietpartij Amsterdam opgepakt De politie heeft een 25-jarige verdachte aangehouden voor betrokkenheid bij een schietpartij aan het Maarsenhof in Amsterdam in januari. De man werd afgelopen woensdag opgepakt en is door de rechter-commissaris voor veertien dagen in bewaring gesteld, meldde het Openbaar Ministerie (OM) maandag.
24/09 16u45  Q-koorts-patiënten kunnen vergoeding vragen Nederlanders die tussen januari 2007 en december 2011 Q-koorts opliepen kunnen vanaf 1 oktober een aanvraag indienen voor een vergoeding. Per aanvraag wordt maximaal 15.000 euro uitgekeerd, laat het ministerie van Volksgezondheid weten.
24/09 16u45  21 jaar cel voor zwaar geweld tegen vriendin Een 51-jarige man uit Steenbergen (Noord-Brabant) die zijn vriendin bedreigde, verkrachtte en in hals en gezicht stak, moet 21 jaar de cel in. Dat rechter bepaalde maandag dat de man zijn slachtoffer ook ruim 62.000 euro schadevergoeding moet betalen.
24/09 16u30  Offensief in Idlib uitgesteld, maar de vraag is voor hoelang Het verloop van de Syrische oorlog is onvoorspelbaar. Dat bleek opnieuw op 17 september, toen Rusland en Syrië besloten een gepland offensief in de Syrische provincie Idlib voorlopig uit te stellen.
24/09 16u15  Kerkhistorie met knipoog: Gelovige daden van gewone mensen VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff nam vorige week opzichtig afscheid van de Rooms-Katholieke Kerk. Hij plaatste een afscheidsbrief op de site van de partij in nogal gezwollen taal. Dijkhoff schreef echter ook dat hij positieve ervaringen opdeed met de kerk. Een aalmoezenier met een paarse Harley, zijn oudoom en een straatprediker inspireerden hem. Vaak laten zulke mensen weinig sporen na in de bronnen. Terwijl juist deze kerkelijke werkers al hun krachten geven om kerkgangers te helpen een weg te vinden in de kerk en het geloof.
24/09 16u15  Van diplomate in spe tot huisvrouw in Raqqa „We zijn intussen vertrokken en komen algauw aan insjallah. Alsjeblieft, word niet boos op ons.” Vader Sadiq Juma slaat zijn handen voor zijn gezicht als hij de mail van zijn dochters leest. Ayan en Leila zijn eerder die dag niet thuisgekomen uit school. „We hebben besloten naar Syrië te gaan”, vertaalt hij voor zijn vrouw Sara.
24/09 16u15  Kloof tussen drinkers en niet-drinkers Er is in Nederland een groeiende kloof tussen mensen die veel alcohol nuttigen en mensen die niet of weinig alcohol drinken. Dat blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) die de wereldwijde consumptie van alcoholhoudende drank per land onderzocht.
24/09 16u15  Merkel niet bij staatsbanket voor Erdogan De Duitse bondskanselier Angela Merkel gaat niet naar het staatsbanket dat de Duitse president Steinmeier zijn Turkse ambtgenoot Erdogan aanbiedt. Erdogan dineert vrijdagavond tijdens zijn staatsbezoek aan Duitsland bij Steinmeier in het slot Bellevue, waar het Duitse staatshoofd woont.
24/09 16u15  In kinderboekenserie van Teunie Suijker staat de zee centraal Jutten. Wie niet weet wat dat is, moet ”Schat uit de zee” van Teunie Suijker lezen. Dit eerste deel van de dit jaar gestarte serie ”Vrienden van de zee” gaat over Fien, Dries en Jort. Het drietal beleeft van alles. Fien is dol op jutten: dingen zoeken die op het strand zijn aangespoeld. In een storm gaan de drie zelfs mee met een strandjutter Pier.
24/09 16u15  In nieuw prentenboek Aaron Becker ontrolt zich de wereldgeschiedenis Aaron Becker, bekend van ”Op reis”, ”Zoektocht” en ”Terug”, verrast met een nieuw woordloos prentenboek. In ”Een steen voor Sacha” hanteert Becker zachtere tekenlijnen dan in de trilogie.
24/09 16u15  ”Kevins krokodil”: prentenboek voor kinderen die voor het eerst naar school gaan In ”Kevins krokodil” van Bette Westera en Barbara de Wolf gaat Kevin voor het eerst naar school. De nogal potige juf –alleen haar handen zijn in beeld– zet Kevin met een zwaai op zijn stoel. „Helpen jullie hem een beetje vandaag?” vraagt ze de klas. Iedereen deinst terug. Voor de enorme krokodil die je ziet als je de pagina uitklapt?
24/09 16u15  Verdachte aanslagen Delft blijft vastzitten De 41-jarige Michael B., die ervan wordt verdacht dat hij handgranaten heeft laten ontploffen bij twee coffeeshops in Delft, blijft vastzitten. Zijn medeverdachte Dean P. (23) is momenteel op vrije voeten en hij blijft dat. Dat besliste de rechtbank in Den Haag maandag tijdens de eerste niet-inhoudelijke zitting.
Laatste update: vandaag om 17u45


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
18/09 15u30  Meer geld naar noodhulpMet het oog op het groeiend aantal vluchtelingen en ontheemden stijgt bij het ministerie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking het budget voor noodhulp volgend jaar naar 370 miljoen euro, een stijging van 165 miljoen. Ook de geestelijke nood van vluchtelingen krijgt aandacht. „Een onderschat probleem”, aldus minister Sigrid Kaag.
18/09 15u30  Defensie krijgt eerste JSF’sDefensie werkt het komende jaar verder aan herstel. Bij de luchtmacht worden volgend jaar de eerste acht nieuwe gevechtsvliegtuigen van het type F-35 (JSF, Joint Strike Fighter) afgeleverd. Ze gaan de F-16’s vervangen die sinds eind jaren zeventig dienst doen.
18/09 15u30  Miljarden extra naar de zorgNederland geeft volgend jaar opnieuw meer geld uit aan de zorg. De totale zorgrekening stijgt met 5 miljard euro, naar 71 miljard euro, maakt het ministerie van Volksgezondheid op Prinsjesdag bekend.
18/09 15u30  Woningmarkt: sneller en makkelijker bouwenHet bouwen van woningen moet sneller en makkelijker. Het kabinet Rutte III belooft de problemen op de woningmarkt, voor kopers en huurders, aan te pakken. Woningcorporaties krijgen 100 miljoen euro korting op een heffing om daarmee te bouwen.
18/09 15u30  Metropole Orkest krijgt miljoen subsidie erbijHet is het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en de gemeente Hilversum gelukt het budget van het Metropole Orkest te verruimen. De twee hebben voor volgend jaar een aanvullende subsidie van 1 miljoen euro gereserveerd voor het befaamde orkest. Het ministerie neemt 750.000 euro voor zijn rekening, de gemeente de rest.
18/09 15u30  Economie: innovatie en verduurzaming centraalNederland zal zich op economisch vlak moeten wapenen tegen bedreigingen als de brexit en toenemend protectionisme. Daarnaast krijgen ondernemers te maken met toenemende digitalisering en krapte op de arbeidsmarkt. Versterking van de innovatieve kracht van met name het midden- en kleinbedrijf (mkb) is dan ook een speerpunt voor het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
18/09 15u15  „Nederland sterker, veiliger en welvarender”Het kabinet presenteert op Prinsjesdag „een begroting die Nederland sterker, veiliger en welvarender maakt” en die het land „voorbereidt op de toekomst”. Dat heeft minister Wopke Hoekstra (Financiën) gezegd bij het aanbieden van de Miljoenennota in de Tweede Kamer.
18/09 15u15  SGP: Balans moet beterHet goede nieuws van de Troonrede, dat er economische groei is en dat de koopkracht stijgt, „stemt tot dankbaarheid”, vindt SGP-leider Van der Staaij. Maar hij heeft ook punten van zorg.„De balans in de begroting moet beter.”
18/09 15u15  Geen gewonden bij ingestorte parkeergarageEr zijn geen slachtoffers gevallen door het instorten van een deel van een parkeergarage in Wormerveer. Een zoektocht met speurhonden in het ingestorte deel heeft uitgewezen dat zich geen personen onder het puin bevinden. Het is volgens de Veiligheidsregio ook niet de verwachting dat er nog meer delen van de parkeergarage gaan instorten.
18/09 15u15  Duits campermerk Hymer in Amerikaanse handenHet Duitse camper- en caravanmerk Hymer komt in handen van Thor Industries, de Amerikaanse eigenaar van camper- en caravanfabrikanten als Airstream en Dutchmen. Bij de deal is Hymer gewaardeerd op zo’n 2,1 miljard euro.
18/09 15u00  Justitie Chemnitz laat Iraakse verdachte gaanEen 22-jarige Iraakse man die in het Oost-Duitse Chemnitz is opgepakt wegens een steekpartij waarbij afgelopen maand een 35-jarige Duitser werd gedood, wordt vrijgelaten. De advocaat van de verdachte Yousif A. heeft tegen Duitse media gezegd dat er niet in de geringste mate aanwijzingen zijn dat zijn cliënt inderdaad bij de dood van de Duitser was betrokken. Daarom laat de rechter hem vrij aldus de raadsman.
18/09 15u00  Maastricht heeft late tropische dagIn Maastricht is om 14.10 uur een temperatuur gemeten van 30,0 graden. Daarmee heeft de Zuid-Limburgse stad laat in september alsnog een tropische dag gekregen, meldt Weeronline. Sinds het begin van de metingen werd slechts zes keer eerder zo laat in het najaar een tropische dag gemeten.Inbox (89)
18/09 15u00  Vakbonden: laat iedereen meeprofiterenHet kabinet moet iedereen mee laten profiteren van de economische groei. Dat zeggen de vakbonden FNV, CNV en De Unie in reactie op de uitgelekte plannen in de Miljoenennota.
18/09 14u30  Vier jaar cel voor Almelose oplichtsterEen 46-jarige vrouw uit Almelo heeft vier jaar celstraf gekregen, waarvan één jaar voorwaardelijk, wegens oplichting van winkeliers, ideële organisaties en particulieren. Dat vonnis sprak de rechtbank in Almelo dinsdag uit.
18/09 14u30  McQueen fotografeert duizenden scholierenKunstenaar en regisseur Steve McQueen wil tienduizenden Londense scholiertjes van zeven en acht jaar afbeelden in een fotoproject van museum Tate Britain in de Britse hoofdstad. Met het fotowerk moet volgens Britse media de diversiteit van de stad worden belicht en tegelijk de toekomst.
18/09 14u30  Marokko rolt terroristische drugsbende opMarokkaanse inlichtingendiensten hebben naar eigen zeggen twaalf mensen aangehouden die ervan worden verdacht een terroristisch netwerk te hebben gedreven. De twaalf waren daarnaast in de gewone misdaad actief, voornamelijk in de drugscriminaliteit. De arrestaties zijn in Casablanca en Tanger gedaan, meldden Marokkaanse media dinsdag.
18/09 14u30  CNV: koopkrachtplaatjes gebouwd op drijfzandHet kabinet laat de „economisch mooie zomer” volledig voorbijgaan aan de hardwerkende Nederlander. Dat zegt voorzitter Maurice Limmen van vakbond CNV in reactie op de troonrede.
18/09 14u30  Evofenedex: meer doen tegen werknemerstekortHet kabinet moet meer doen om het werknemerstekort in het bedrijfsleven aan te pakken. Dat zegt evofenedex, de belangenbehartiger van handels- en logistieke bedrijven, in een reactie op de troonrede.
18/09 14u30  Koninklijk gezelschap op balkon NoordeindeKoning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben dinsdagmiddag samen met prins Constantijn en prinses Laurentien naar het massaal toegestroomde publiek gezwaaid vanaf het balkon van Paleis Noordeinde. De balkonscène is een traditie waar altijd veel mensen op afkomen.
18/09 14u15  „Mooie woorden in troonrede, maar geen actie”De mooie woorden uit de troonrede staan in schril contrast met het gebrek aan actie van het kabinet om de crisis in de publieke sector aan te pakken. GroenLinks-leider Jesse Klaver zegt dat in reactie op de troonrede van koning Willem-Alexander.
18/09 14u15  „Jubelcijfers verdoezelen werkelijkheid”De helft van alle Nederlanders zag volgens seniorenorganisatie ANBO het afgelopen jaar zijn koopkracht opnieuw krimpen en voor komend jaar ziet het er niet veel rooskleuriger uit. Gepensioneerden worden veel te weinig gecompenseerd, waardoor de kloof tussen werkend en niet-werkend al jaren groeit, stelt ANBO in een reactie op de troonrede en gelekte cijfers.
18/09 14u15  Máxima verschijnt in pastelkleurige japonKoningin Máxima draagt dinsdag op Prinsjesdag een japon van mousseline in verschillende pastelkleuren. Haar hoed is gemaakt van een bijpassende kleur sisal, met bloemen en verendecoratie, zo staat op de website van het Koninklijk Huis. Volgens kenners gaat het om een ontwerp van de Italiaanse Luisa Beccaria.
18/09 14u00  Koning terug naar Paleis NoordeindeKoning Willem-Alexander is op weg terug naar Paleis Noordeinde voor de traditionele balkonscène. Na het voorlezen van de troonrede in de Ridderzaal in Den Haag stapte het koningspaar opnieuw in de Glazen Koets.
18/09 14u00  Ferrari zet flink in op hybride-motorenFerrari wil dat in 2022 60 procent van de modellen is voorzien van hybride-motoren. Ook is het Italiaanse bedrijf van plan in dat jaar met zijn eerste SUV te komen. Dat meldde de nieuwe topman van het iconische sportwagenmerk, Louis Camilleri, op een investeerdersbijeenkomst op het hoofdkantoor in Maranello.
18/09 14u00  Rechter: fatale klap op Wallen was noodweerDe rechtbank in Amsterdam heeft zeven verdachten veroordeeld voor hun rol in een fataal gevecht op de Amsterdamse Wallen, twee jaar geleden. Als gevolg daarvan kwam Robert Gerritsen (32) om het leven. De 22-jarige Roemeen Mirci M. die ervan werd verdacht dat hij de fatale klap had gegeven, handelde volgens de rechtbank uit noodweer. Hij krijgt hiervoor dan ook geen straf.
18/09 14u00  „Meer mensen moeten merken dat het goed gaat”Meer mensen in Nederland moeten concreet gaan merken dat het economisch goed gaat, „thuis, op het werk en in de wijk”. Tegelijkertijd moet Nederland de gunstige conjunctuur aangrijpen om zich voor te bereiden op toekomstige economische schokken. Dat heeft koning Willem-Alexander gezegd in de troonrede.
18/09 14u00  40 maanden cel voor invalleraar om ontuchtEen 41-jarige leerkracht uit Barendrecht is veroordeeld tot een celstraf van veertig maanden, waarvan tien maanden voorwaardelijk, wegens het seksueel misbruik van zijn neefje en het bezit van grote hoeveelheden kinderporno. De rechtbank in Den Haag sprak de man, Julio V., vrij van ontucht met een zevenjarige leerlinge op een basisschool in Gouda.
18/09 14u00  Integrale tekst troonredeHieronder volgt de integrale tekst van de troonrede van Prinsjesdag 2018, uitgesproken door koning Willem-Alexander in de Ridderzaal.
18/09 14u00  Brussel stelt nieuwe handelsregels voorDe internationale handelsregels en het toezicht daarop zijn dringend aan modernisering toe. De EU, die zelf last heeft van landen die bepaalde regels aan hun laars lappen zoals China en de Verenigde Staten, moet hierin de leiding nemen. Dat zei EU-commissaris Cecilia Malmström (Handel) bij de presentatie in Brussel van een nota voor de hervorming van Wereldhandelsorganisatie WTO.
18/09 13u45  Miljardenschikking Visa en MastercardDe grote creditcardbedrijven Visa en Mastercard en een aantal andere financiële dienstverleners treffen een enorme schikking met winkeliers. Ze betalen een bedrag tot zo’n 6,2 miljard dollar (ruim 5 miljard euro) om een slepende kwestie over prijsafspraken achter zich te kunnen laten.
18/09 13u45  „Vermoedelijk geen slachtoffers parkeergarage”De hulpdiensten hebben geen indicatie dat er slachtoffers onder het puin liggen bij het ingestorte deel van de parkeergarage in Wormerveer. Ze verwachten binnen anderhalf uur meer te weten. Zodra het sein veilig is gegeven, gaan de hulpdiensten naar binnen, meldt de Veiligheidsregio. Ook zijn er speurhonden aanwezig.
18/09 13u45  Nederlanders vast om illegale potentiepillenNet over de grens in Duitsland zijn vier Nederlanders opgepakt. Ze handelden in illegale potentiepillen. Bij hun huizen in Sustrum-Moor en Heede, net over de grens bij Groningen, zijn meer dan 440.000 van zulke pillen gevonden. Die zijn in beslag genomen, evenals 170.000 euro contant geld.
18/09 13u30  Máxima’s moeder aanwezig bij PrinsjesdagDe moeder van koningin Máxima woont dit jaar de viering van Prinsjesdag bij. Maria del Carmen is samen met haar zoon Juan naar Den Haag afgereisd om de dag van dichtbij mee te maken. De twee werden gezien bij Paleis Noordeinde, waar ze zaten te wachten tot koning Willem-Alexander en koningin Máxima in de Glazen Koets stapten.
18/09 13u30  Glazen Koets gearriveerd bij RidderzaalNa een korte rijtoer door het centrum van Den Haag zijn koning Willem-Alexander en koningin Máxima dinsdagmiddag in de Glazen Koets gearriveerd op het Binnenhof.
18/09 13u30  Directeur van Buma/Stemra vertrektWim van Limpt stapt op als directeur van Buma/Stemra, de organisatie die opkomt voor de bezitters van auteursrechten. Hij lag al tijden onder vuur. Uit intern onderzoek is geen gesjoemel naar voren gekomen, maar de organisatie moet anders ingericht worden. Volgens Buma/Stemra heeft Van Limpt geconcludeerd dat daar een andere leider voor nodig is.
18/09 13u30  Prinses Beatrix groet koningPrinses Beatrix wachtte op Prinsjesdag de Glazen Koets op bij het Kabinet van de Koning, met uitzicht op de Hofvijver in Den Haag. Van achter het raam zwaaide ze breed lachend naar koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Prinses Beatrix zag ook de gala-glasberline voorbijkomen met daarin prins Constantijn en prinses Laurentien.
18/09 13u15  België laat Milli Görüs doorlichtenDe Belgische inlichtingendienst gaat uitzoeken welke verenigingen en geldstromen schuilgaan achter de Turkse moskee-organisatie Milli Görüs. De regering acht dat nodig omdat de beweging een islamitische school wil oprichten in Genk, een Vlaamse stad met een grote Turkse gemeenschap.
18/09 13u15  „Grote fouten in zaak Arnhemse villamoord”Mogelijk zijn er grote fouten gemaakt in de zaak over de zogenoemde Arnhemse villamoord. De veroordelingen waren gebaseerd op mogelijk valse verklaringen. De Hoge Raad stelt dit dinsdag en volgt daarmee het advies van de Adviescommissie afgesloten strafzaken (ACAS) dat DNA-sporen en vingerafdrukken die na de moord in 1998 zijn aangetroffen opnieuw moeten worden onderzocht.
18/09 13u15  Koning op weg naar RidderzaalBij Paleis Noordeinde zijn koning Willem-Alexander en koningin Máxima iets na 13.00 uur begonnen aan de rijtoer door de binnenstad van Den Haag.
18/09 13u15  Onduidelijkheid over slachtoffers WormerveerHet is een uur na de instorting van een deel van de parkeergarage in Wormerveer nog steeds onduidelijk of er slachtoffers zijn gevallen. Voor zover de Veiligheidsregio kan overzien is de supermarkt onder de parkeergarage niet getroffen en zijn alle mensen ongedeerd uit de supermarkt.
18/09 13u15  Pilotenbond Air France optimistischDe pilotenvakbond SNPL bij Air France is „optimistisch” gestemd over de komst van de nieuwe topman Ben Smith naar moederconcern Air France-KLM. Dat liet SNPL-voorzitter Philippe Evain weten na een eerste ontmoeting met Smith die maandag in dienst trad.
18/09 13u00  Gewone man zal bij brood alleen niet levenHet boek ”De gewone man” van Jos Palm gaat niet over farao’s en caesars, maar over gewone vrouwen en mannen. Over armoedzaaiers en ploetermensen – de voetvegen van de geschiedenis.
18/09 13u00  Koreaanse top hartelijk van startDe Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un heeft de president van Zuid-Korea, Moon Jae-in, op het vliegveld van Pyongyang hartelijk verwelkomd en omarmd. Moon is naar Noord-Korea gegaan voor een driedaagse top. Hij werd ook verwelkomd door de vrouw van de dictator, Ri Sol-ju, en diens zus, Kim Yo-jong. Voorts waren er een erewacht, honderden Noord-Koreanen die „hoera” riepen, en plakkaten met teksten ter verwelkoming van Moon, meldde het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.
18/09 13u00  Pechtold: Buma moet niet somberen over klimaatD66-leider Alexander Pechtold vindt dat Sybrand Buma van coalitiepartner CDA veel te somber is over de aanpak van de klimaatproblemen. Al langer waarschuwt de christendemocraat dat het land uit elkaar dreigt te groeien door het klimaatbeleid.
18/09 13u00  Websuper Picnic in zee met SanddInternetsupermarkt Picnic gaat samenwerken met bezorgbedrijf Sandd. De elektrische boodschappenbezorgwagentjes van Picnic nemen vanaf deze week voor klanten kosteloos hun retourzendingen van webwinkels mee.
18/09 13u00  ”Lotte laat maar” graphicnovelserie voor meisjes van Willeke BrouwerHij kon eigenlijk niet uitblijven: de meisjesvariant van ”Silvester”, de rijkgeïllustreerde, humoristische serie van Willeke Brouwer. Hoewel die vier delen prima te lezen zijn door meisjes, is het eerste deel van ”Lotte laat maar” een écht meidenboek. Het gaat over schoonheidsidealen (waarbij hoofdpersoon Lotte heerlijk nuchter is), over een knappe buurjongen en over de slappe lach. Heel herkenbaar voor meisjes. Andere dingen uit Lottes leefwereld –zoals haar bewondering voor zanger Shawn Mendes– zal lezers uit reformatorische hoek minder aanspreken.
18/09 13u00  ”Chaos” van Mirjam Schippers sluit aan bij verwarrende gevoelens van pubersMirjam Schippers schrijft echte meidenboeken waarin volop aandacht is voor de soms verwarrende gevoelens van pubers. In haar derde roman –”Chaos”– zijn het de thema’s verliefdheid en vriendschap die centraal staan. Nikki (havo 5) is verliefd op Simon, die ze op vakantie ontmoette. Die verliefdheid voelt heerlijk, maar is ook verwarrend. Waarom praat Simon nauwelijks over zijn gevoelens? En dan is er nog die jongen uit de vriendengroep, Maurits, die haar erg leuk vindt. Het is lastig om de juiste beslissingen te nemen.
18/09 13u00  AfD royeert leden om deelname nazi-festivalDe afdeling van de rechts-populistische AfD in de Duitse deelstaat Nedersaksen zegt drie leden de wacht aan omdat ze een bijeenkomst van neonazi's hadden bezocht. Een woordvoerder van de AfD zei dinsdag dat de partij een procedure begint om van het drietal af te komen.
18/09 12u45  Brexit trekt ook financiële banen naar LondenDe brexit drijft niet alleen financiële concerns Londen uit, door het vertrek uit de Europese Unie komen er waarschijnlijk ook wat nieuwe financiële banen bij in de Britse hoofdstad. Dat heeft mede-topman Dennis Dijkstra van de Nederlandse beursintermediair Flow Traders laten weten in een interview met persbureau Bloomberg.
18/09 12u30  Hulp EU voor slachtoffers orkaan FilipijnenDe Europese Unie trekt 2 miljoen euro uit voor slachtoffers van de cycloon Mangkhut in de Filipijnen. Het natuurgeweld heeft daar minstens 74 levens geëist en er zijn nog 55 vermisten. De schade is enorm, met name in de noordelijke regio Cordillera.
18/09 12u30  Verdachte ontvoering meisje (6) blijft vastEen 24-jarige verdachte van de ontvoering van een meisje van zes jaar blijft in voorarrest. De rechtbank in Roermond wees dinsdag een verzoek voor voorwaardelijke invrijheidstelling van de Weertenaar af.
18/09 12u15  Vloer parkeergarage Wormerveer deels ingestortBij een parkeergarage boven een supermarkt aan Plein 13 in Wormerveer is een deel van de tweede verdieping ingestort. Het is nog niet bekend of hierdoor gewonden zijn gevallen, heeft de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland laten weten.
18/09 12u15  Terugtrekken of participeren?In de Waalse kerk in Den Haag wordt elke maand een residentiepauzedienst gehouden. Een predikant spreekt een meditatie uit, waarna een politicus van een van de christelijke partijen een toespraak houdt. Deze week sprak mr. D. J. H. van Dijk (SGP).
18/09 12u00  EU verlengt trainingsmissie NigerDe Europese Unie heeft haar trainingsmissie in Niger met twee jaar verlengd. Het budget tot 1 oktober 2020 is vastgesteld op 63,4 miljoen euro.
18/09 12u00  Ophef over straf verkrachtende asielzoekerIn politiek Den Haag is ophef ontstaan over de strafmaat voor een asielzoeker in een verkrachtingszaak. De rechter legde aan de Afghaan niet de maximale straf op, omdat die dan zijn verblijfsvergunning zou zijn kwijtgeraakt. De VVD wil opheldering van het ministerie van Justitie en Veiligheid.
18/09 12u00  Rina Molenaar: van stagiair tot directeur Woord en DaadRina Molenaar begon ooit als stagiair bij hulporganisatie Woord en Daad. Per 1 november wordt ze directeur-bestuurder. „We blijven ons sterk richten op structurele oplossingen voor armoedeproblemen.”
18/09 12u00  OM: Mogelijk andere schutter bij moord OssHet Openbaar Ministerie heeft informatie dat niet verdachte Kaan D., maar iemand anders verantwoordelijk is voor de moord op drugscrimineel Peter N. Dat zei de officier van justitie dinsdag in de rechtbank in Den Bosch.
18/09 12u00  België beboet na weigeren vrouw met hoofddoekBelgië is de fout ingegaan door een vrouw met een hoofddoek (hijab) toegang te weigeren tot een rechtszaak. Het Hof voor de Rechten van de Mens oordeelt dat daarmee de vrijheid van godsdienst is geschonden. België moet haar 1000 euro schadevergoeding betalen, aldus de rechters in Straatsburg.
18/09 12u00  TomTom zwaar onder vuur op DamrakNavigatiedienstverlener TomTom lag dinsdag zwaar onder vuur op het Damrak. Het aandeel werd massaal gedumpt na berichten dat het bedrijf mogelijk een belangrijke klant dreigt te verliezen. Het algehele beurssentiment was daarentegen gematigd positief. Beleggers lieten zich niet van de wijs brengen door de nieuwe ronde van Amerikaanse importtarieven op Chinese goederen.
18/09 11u45  Binnenhof stroomt langzaam volHet Binnenhof in Den Haag loopt dinsdag langzaam vol met belangstellenden. De publieke tribune begint goed gevuld te raken.
18/09 11u45  Files op water door Vlaamse sluisstakingenDe binnenvaart in Vlaanderen is ernstig verstoord door stakende sluiswachters. In totaal worden zeventien sluizen niet bediend en liggen daardoor tientallen schepen te wachten rond Gent en op het Albertkanaal.
18/09 11u30  Ds. T. Cammeraat (PKN) overledenDs. T. Cammeraat, emeritus predikant binnen de Protestantse Kerk in Nederland, is maandag op 82-jarige leeftijd overleden.
18/09 11u30  Hoge zuurgraad in afscheidsbrief van DijkhoffVVD-fractievoorzitter Dijkhoff heeft maandag door middel van een open brief afscheid genomen van de Rooms-Katholieke Kerk. Daarbij zijn kanttekeningen te plaatsen. Maar zijn opmerkingen geven ook te denken.
18/09 11u15  Uitbannen van pestgedrag verdient absolute prioriteitIn het voortgezet onderwijs komt pesten steeds minder vaak voor. In 2014 zei 11 procent van de middelbare scholieren gepest te worden, dit jaar was dat 5 procent. Dat blijkt uit de tweejaarlijkse veiligheidsmonitor van het ministerie van OCW. Het ministerie baseert zich daarbij op cijfers die door de scholen worden aangeleverd. Op basisscholen daalde het aantal gepeste leerlingen na 2014 aanvankelijk naar ruim 10 procent, maar daarna is het pesten niet verder afgenomen.
18/09 11u15  Hunkemöller breidt weer uit in buitenlandHunkemöller blijft aan de weg timmeren in het buitenland. In augustus opende de Nederlandse lingerieketen zijn eerste vier vestigingen in Moskou. Dit jaar worden nog drie winkels geopend in de Russische hoofdstad.
18/09 11u15  EU-president Tusk wil extra top over brexitEU-president Donald Tusk wil een speciale brexit-top in Brussel in november. Dat schrijft hij aan de EU-leiders die deze week bijeen zijn in het Oostenrijkse Salzburg. Tusk waarschuwt voor een ‘ramp’ als het Verenigd Koninkrijk volgend jaar uit de EU stapt zonder afspraken over de scheiding en de toekomstige relatie.
18/09 11u15  Contactloos pinnen is pasje insteken voorbijContactloos met een pasje afrekenen aan de kassa is het ouderwetse pasje in het apparaat steken voorbijgestreefd. Volgens betalings- en technologiebedrijf Mastercard gaat sinds juni dit jaar meer dan de helft (51 procent) van alle bankpasbetalingen in Nederland contactloos.
18/09 11u15  Samenleving heeft een moreel kompas nodigMag je zomaar zeggen wat je wilt, ook als anderen daardoor beschadigd worden? En hebben jonge ouders volledig de vrije hand in de opvoeding van hun kinderen? In deze vraagstukken speelt ons morele kompas een belangrijke rol. Onderzoekers van de Protestantse Theologische Universiteit willen dat kompas versterken.
18/09 10u45  Pew Research Center: Amerikaan religieuzer dan EuropeaanAmerikanen zijn religieuzer dan West-Europeanen, zo bleek vorige week uit een onderzoek van Pew Research Center.
18/09 10u45  Zaak vondeling op CS in oktober voor rechterDe moeder die vorig jaar haar vierjarige zoontje achterliet op Amsterdam Centraal Station moet zich op 15 oktober voor de rechtbank verantwoorden. Dat is besloten tijdens een zogeheten pro-formazitting bij de rechtbank in Amsterdam.
18/09 10u45  Benoeming kandidaat opperrechter fors vertraagdBrett Kavanaugh, de kandidaat voor het Amerikaanse hooggerechtshof, ligt onder vuur. Hij wordt beschuldigd van seksueel misbruik. Zijn benoemingsprocedure loopt daardoor vertraging op.
18/09 10u45  25 miljoen extra voor kwetsbare jongereHet kabinet trekt 25 miljoen euro extra uit om kwetsbare jongeren en kinderen te helpen. Dat geld is nog niet gereserveerd in de Miljoenennota, maar CU-leider Segers gaat het woensdag, tijdens de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen (APB), aan het kabinet vragen. Het is al bekend dat premier Rutte dit geld ook gaat toezeggen.
18/09 10u45  TomTom krijgt zware klap op beursHet aandeel TomTom stond dinsdagochtend zwaar onder druk op Beursplein 5. Het aandeel verloor in de ochtendhandel bijna een vijfde van zijn beurswaarde. Analisten wezen naar een samenwerking van Renault, Nissan en Mitsubishi met Google-moederbedrijf Alphabet. Ze gaan het Android-systeem van de Amerikaanse techgigant inbouwen in de dashboards. Dat is volgens kenners een zware klap voor de Nederlandse navigatiedienstverlener.
18/09 10u15  Europees kartelonderzoek Duitse autobouwersDe Europese Commissie is een diepgaand kartelonderzoek begonnen naar de Duitse autofabrikanten BMW, Daimler en Volkswagen. Zij worden door Brussel ervan verdacht onderling afspraken gemaakt te hebben rond uitstoottechnologie.
18/09 10u15  Koude-oorlogskunst op duurste expo FundatieMuseum de Fundatie in Zwolle opent zaterdag zijn kostbaarste tentoonstelling ooit: ‘Giacometti-Chadwick, Facing Fear’. Deze brengt werk samen van Alberto Giacometti en Lynn Chadwick. De meer dan 150 werken belichamen volgens het museum de angst in Europa ten tijde van de Koude Oorlog.
18/09 10u15  Zeven predikanten PKN schrijven open brief over IsraëlIn een open brief hebben zeven predikanten uit de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) maandag opgeroepen tot een discussie over de „onopgeefbare verbondenheid met Israël.”
18/09 10u15  Russisch toestel door Syrië neergehaaldEen Russisch militair vliegtuig is bij of boven Syrië door het Syrisch leger uit de lucht gehaald. Dat heeft het Russische ministerie van Defensie laten weten. Syrië is een bondgenoot van Moskou. Alle vijftien inzittenden van het toestel kwamen om.
18/09 10u00  Laatste Prinsjesdag voor griffier als spin in het webCeremoniemeester van Prinsjesdag – zo zou je Geert Jan Hamilton kunnen noemen. Als griffier van de Eerste Kamer is hij verantwoordelijk voor de organisatie van de verenigde vergadering van de Staten-Generaal. Dinsdag beleeft hij in die rol zijn dertiende en laatste Prinsjesdag.
18/09 10u00  Nieuwe zorgen over stoffen in plasticAlternatieve stoffen voor bisfenol A (BPA) blijken dezelfde gezondheidsproblemen te veroorzaken. „Plastic producten die verouderd zijn of sporen van slijtage vertonen, kun je daarom beter weggooien.”
18/09 10u00  Beurzen schuiven handelszorgen aan de kantDe Amsterdamse aandelenbeurs ging dinsdag licht omhoog. Ook de meeste andere beurzen in Europa stonden in het groen. Beleggers waren niet onder de indruk van de nieuwe ronde van Amerikaanse importtarieven op Chinese goederen en schoven de zorgen over het handelsconflict aan de kant.
18/09 09u45  Column: De crisis voorbij?Zaterdag was het tien jaar geleden dat de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers viel. Dat was het startsein voor een ongekende economische crisis. Met een geweldige schok werd duidelijk hoe kwetsbaar grote internationale financiële instellingen waren en binnen no time verspreidde de crisis zich over heel de wereld.
18/09 09u45  Theologenblog: Accepteer woede tegen kerk en christelijk geloofKoert van Bekkum
18/09 09u45  VN willen vervolging Myanmar voor wreedhedenMilitairen in Myanmar hebben zich schuldig gemaakt aan gruwelijke misdaden tegen leden van de islamitische Rohingya-minderheid. De legerleider van het land en anderen die voor de wreedheden verantwoordelijk zijn moeten internationaal worden vervolgd.
18/09 09u45  Column (ds. J. Belder): Niet langer geloofwaardigEen fantastische begroting met vette financiële cijfers. Dat heeft het kabinet deze dinsdag toch maar even neergezet. Het gaat goed met Nederland. Maar „voor het eerst sinds het aantreden van Rutte III is een meerderheid van de bevolking (56 procent) ontevreden over het kabinet”, aldus NRC zaterdag. Ik sta dus niet alleen in mijn scepsis, die zelfs neigt naar algehele afkeer van de politiek. Moe word ik van die wraakzuchtige Haagse debatten. Bewindslieden die quasi door het stof gaan. Kamerleden die voortdurend geschokt zijn. Een naakte Thierry Baudet op Facebook. Thierry Aartsen, die toch Kamerlid wordt voor de VVD, ondanks zijn onverkwikkelijk Twitterverleden.
18/09 09u30  Russisch-Orthodoxe Kerk verbreekt deels banden met ConstantinopelDe Russisch-Orthodoxe Kerk verbreekt deels de band met het patriarchaat van Constantinopel, zo meldde de kerk zaterdag in een statement.
18/09 09u30  AEX nipt lager na nieuwe importtarievenDe Amsterdamse aandelenbeurs is dinsdag licht lager begonnen. Ook de andere beurzen in Europa openden zonder grote koersuitslagen. Beleggers verwerkten de nieuwe ronde van Amerikaanse importtarieven op Chinese goederen.
18/09 09u30  China slaat terug met heffingen tegen VSChina slaat terug met importheffingen op Amerikaanse producten, na de nieuwe tarieven die de Verenigde Staten gaan invoeren op Chinese goederen. Volgens Peking wordt China gedwongen terug te slaan in de handelsvete met Washington.
18/09 09u00  Nieuwe Kerk Amsterdam in de ban van BoeddhaWat heeft Boeddha met de kerk te maken? De Nieuwe Kerk Amsterdam gaat er prat op „een plaats te zijn van verschillende geloven”, zo klonk het zaterdag. De dalai lama in eigen persoon opende er de tentoonstelling ”Het leven van Boeddha, de weg naar nu”.
18/09 09u00  Jeugdzorg Brabant op het matje na zwartboekNegen West-Brabantse gemeenten hebben het bestuur van Jeugdbescherming Brabant uitgenodigd voor een gesprek naar aanleiding van de publicatie van een zwartboek over de organisatie. De betrokken gemeenteraden zijn daarover geïnformeerd.
18/09 09u00  Chinese scholier moet atheïst zijnChinese scholen maken gebruik van intakeformulieren waarin naar godsdienst en kerkelijke gezindte wordt gevraagd. „Dat is op zich niet schokkend, maar wel is het angstaanjagend dat scholieren en studenten expliciet gevraagd wordt aan te kruisen dat men atheïst is.”
18/09 08u45  Waarom de Nederlandse Prinsjesdag uniek isDe Nederlandse Prinsjesdag is uniek in Europa. Behalve koning Willem-Alexander lezen alleen zijn Engelse en Noorse collega’s de regeringsplannen voor. Hoe ziet de opening van het parlementaire jaar eruit in andere landen?
18/09 08u30  Collomb kandidaat voor post burgemeester LyonDe Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb stapt in 2019 uit de regering van president Emmanuel Macron om campagne te kunnen voeren voor de burgemeestersverkiezing in Lyon in 2020. In een interview dinsdag met het blad l’Expres zegt Collomb dat „als hij niet ziek wordt” hij graag opnieuw burgemeester wil worden.
18/09 08u30  Echte herscheppingMarkus 2:17b
18/09 08u30  Heet zomerweer zit Zalando dwarsDe van oorsprong Duitse online modewinkel Zalando heeft zijn verwachtingen voor de winst en omzet in heel 2018 neerwaarts bijgesteld als gevolg van het ongebruikelijk hete zomerweer en de vertraagde overgang naar het herfst- en winterseizoen.
18/09 08u30  18092018 PrinsjesdagKoning Willem-Alexander en koningin Máxima rijden dinsdag in de Glazen Koets van Paleis Noordeinde naar het Binnenhof, waar de koning in de Ridderzaal de troonrede voorleest. Volg onze berichtgeving over Prinsjesdag in dit liveblog.
18/09 08u30  Opslagverhuurder Shurgard naar beurs BrusselDe Luxemburgse internationale opslagverhuurder Shurgard Self Storage Europe wil naar de beurs in Brussel. Dat werd dinsdag formeel aangekondigd. Het beursdebuut zal waarschijnlijk „in de nabije toekomst” plaatsvinden en is onder meer afhankelijk van de marktomstandigheden.
18/09 08u30  Nikkei stevig hoger in gemengde regioIn Japan, waar beleggers terugkeerden na een lang weekeinde, is de aandelenbeurs dinsdag stevig hoger geëindigd. De andere beursgraadmeters in het Verre Oosten lieten een gemengd beeld zien na de invoering van nieuwe importtarieven op Chinese goederen door de Verenigde Staten.
18/09 08u00  Segers wil 25 miljoen voor kwetsbare jongerenDe ChristenUnie wil dat er 25 miljoen euro extra wordt uitgetrokken voor kwetsbare jongeren en kinderen. Fractieleider Gert-Jan Segers gaat ervan uit dit te kunnen regelen bij de algemene politieke beschouwingen deze week. Dan worden de plannen van het kabinet voor volgend jaar besproken.
18/09 07u45  Ex-president Argentinië vervolgd om corruptieJustitie in Argentinië gaat oud-president Cristina Kirchner samen met ruim veertig medestanders vervolgen voor corruptie. Kirchner wordt verdacht van het leiden van een corrupt netwerk dat systematisch smeergeld binnenhaalde in ruil voor overheidsopdrachten, meldde de Argentijnse krant Clarín.
18/09 07u45  Eerste Oranjefans staan al klaarDe eerste fanatieke Oranjefans staan dinsdagochtend al voor Paleis Noordeinde. Rond 05.30 uur verzamelde een handjevol belangstellenden zich om de beste plekjes te bemachtigen om de rijtour en de balkonscène te zien.
18/09 07u15  Garnalenprijs keldert door grote aanvoerVissers vangen momenteel zoveel garnalen, dat de veilingprijs is gekelderd. Door de warme zomer zit de zee vol. „Twee maanden geleden gingen garnalen nog voor een tientje per kilo weg, nu is dat nog geen drie euro, dat gaat de consument merken”, zegt voorzitter Matthijs van der Ploeg van de garnalenvissersbond in De Telegraaf. Hij is tevens directeur van de garnalenafslag in het Groningse Zoutkamp.
18/09 07u00  „Russisch toestel neergehaald voor kust Syrië”Een Russisch militair vliegtuig is in Syrië van de radar verdwenen op het moment dat een raketaanval plaatshad op de Syrische kuststad Latakia. Aan boord van de IL-20 zaten veertien militairen.
18/09 07u00  Driekwart denkt er niet op vooruit te gaanRuim driekwart van de Nederlanders denkt dat hij er niet op vooruit gaat in het komende jaar, hoewel in de uitgelekte Miljoenennota staat dat 96 procent van de huishoudens meer te besteden krijgt. Ongeveer 17 procent gelooft wel in de optimistische begroting van het kabinet. Dat blijkt uit het jaarlijkse Prinsjesdagonderzoek van EenVandaag.
18/09 06u45  Warm welkom voor Moon bij aankomst PyongyangDe Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in is op het vliegveld bij Pyongyang welkom geheten door Kim Jong-un. De Noord-Koreaanse dictator stond Moon op te wachten toen hij uit het vliegtuig stapte. De vrouwen van de twee leiders waren daarbij aanwezig.
18/09 06u45  Bedrijven willen meer samen bouwen met RijkHet bedrijfsleven pleit op Prinsjesdag voor meer samenwerking tussen de overheid en bedrijven om grote infrastructurele projecten te realiseren. Werkgeversvereniging VNO-NCW stelt dat zulke projecten, bijvoorbeeld nieuwe spoorverbindingen en uitbreiding van Schiphol in zee, grotendeels met privaat kapitaal gefinancierd kunnen worden.
18/09 04u45  50PlusBeurs: vooral veel technologieTechnologie voert vanaf dinsdag vijf dagen lang de boventoon op de 50PlusBeurs. Naar schatting 100.000 bezoekers maken in de Utrechtse Jaarbeurs kennis met de nieuwste snufjes die het leven op latere leeftijd veraangenamen. Volgens de organisatie is de 50PlusBeurs ’s werelds grootste seniorenevenement.
18/09 04u30  Japanse miljardair eerste passagier SpaceXDe Japanse zakenman en kunstverzamelaar Yusaku Maezawa is de eerste passagier die mee mag met een particuliere ruimtevlucht van het bedrijf SpaceX. Hij zal met een raket van het bedrijf een reis langs de maan maken en daarna weer naar de aarde terugkeren.
18/09 04u30  Besluit over lot dieren OostvaardersplassenGedeputeerde Staten (GS) van Flevoland nemen naar alle waarschijnlijkheid dinsdag een besluit over het lot van ruim 1100 edelherten en konikpaarden in de Oostvaardersplassen. Dat daar veel te veel dieren leven en dat er ruim 1100 weg moeten heeft de provincie al besloten, maar de vraag is hoe dat gaat gebeuren.
18/09 04u16  Rechter beslist over fataal gevecht WallenDe verdachten in de zaak van een fatale vechtpartij twee jaar geleden op de Amsterdamse Wallen horen dinsdag van de rechtbank hun vonnis. Bij de volgens het Openbaar Ministerie (OM) „zeer heftige knokpartij” op 3 september 2016 kwam Robert Gerritsen (32) uit Voorthuizen om het leven.
18/09 04u00  Mbo’ers stylen Kamerleden voor PrinsjesdagVijftien Tweede Kamerleden laten hun haar en make-up dinsdag doen door jonge kappers en schoonheidsspecialisten uit het mbo. Ook onder anderen landbouwminister Carola Schouten en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) laten zich door de scholieren optutten voor Prinsjesdag.
18/09 03u15  Regering VS wil maximaal 30.000 vluchtelingenDe regering-Trump is van plan in het fiscale jaar 2019 maximaal 30.000 vluchtelingen op te nemen. Dat is fors minder dan het limiet van 45.000 dat voor dit jaar is gesteld. En dat was al het geringste aantal sinds 1980. Het verscherpte quotum is tot groot ongenoegen van mensenrechtenorganisaties.
18/09 02u00  Elf arrestaties bij feestelijkheden VeenendaalIn Veenendaal zijn elf mensen aangehouden voor onder andere het verstoren van de openbare orde. In het centrum van de stad was het onrustig. Volgens een woordvoerster van de politie gaat het om een groep jonge mensen.
18/09 01u45  Noord- en Zuid-Korea houden top in PyongyangDe leiders van Noord- en Zuid-Korea beginnen dinsdag aan een meerdaagse top. De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in vliegt dan naar Pyongyang voor overleg met dictator Kim Jong-un. Moon wil volgens Zuid-Koreaanse media de impasse doorbreken in de onderhandelingen over het nucleaire programma van Noord-Korea.
18/09 01u00  Nieuwe importheffingen VS tegen ChinaDe Verenigde Staten voeren nieuwe importtarieven in op 200 miljard dollar aan Chinese goederen. De importheffingen worden volgende week maandag van kracht. President Donald Trump maakte de maatregel in het kader van de handelsoorlog met China maandag officieel bekend.
18/09 00u15  „Veel winst farmaceuten in belastingparadijs”De grootste farmaceutische bedrijven ter wereld rapporteren opvallend veel winst in belastingparadijzen, zoals Nederland. Volgens Oxfam Novib lijkt het erop dat de bedrijven geld doorsluizen.
17/09 23u45  Dode door aanrijding tussen auto en treinDoor een aanrijding tussen een trein en een auto bij het Noord-Hollandse Waarland is maandagavond een persoon om het leven gekomen. Onderzoek moet volgens de politie nog uitwijzen wat de exacte toedracht van het ongeval is geweest.
17/09 23u00  Europees rechtspraaknetwerk schorst PolenHet Europese Netwerk voor Raden van de Rechtspraak (ENCJ) heeft Polen geschorst als lid. De ENCJ zegt dat door recente hervormingen vraagtekens kunnen worden gezet bij de onafhankelijkheid van de Poolse rechterlijke macht. De Poolse Raad voor de Rechtspraak (KRS) voldoet daardoor niet meer aan de voorwaarden voor lidmaatschap van het Europese netwerk.
17/09 22u15  „Raketten neergehaald bij Syrische kuststad”Syrische staatsmedia berichten dat raketten zijn afgevuurd op kuststad Latakia. „De luchtverdediging reageerde op vijandige projectielen die vanuit zee richting Latakia-stad vlogen”, zei een bron binnen het leger tegen staatspersbureau SANA. „We hebben er meerdere onderschept”.
17/09 22u15  Vooruitzicht heffingen drukt Wall StreetDe aandelenbeurzen in New York zijn maandag met verliezen de dag uitgegaan. De stemming op de financiële markten werd gedrukt door de aanhoudende handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China. Vooral technologiebedrijven hadden het daardoor moeilijk.
17/09 22u15  Goedkeuring voor mega-overname in zorgsectorDe mega-overname door de Amerikaanse zorgverzekeraar Cigna van zorgdienstverlener Express Scripts mag doorgaan. Mededingingsautoriteiten gaven maandag groen licht voor de overname ter waarde van 54 miljard dollar.
17/09 22u00  Vissers beëindigen „coquille-oorlog”Franse en Britse vissers hebben afspraken gemaakt over de vangst van sint-jakobsschelpen. De Britten trekken volgens de BBC grotere boten terug uit het betwiste vangstgebied, in ruil voor meer vangstrechten op andere plaatsen. Staatssecretaris George Eustice (Visserij) zegt blij te zijn met „deze pragmatische uitkomst”.
17/09 21u45  Miljoenennota: wat weten we nu al?Het kabinet-Rutte III presenteert dinsdag zijn eerste Miljoenennota. Zoals inmiddels gebruikelijk lagen de hoofdlijnen van de financiële plannen van de regering voor het komende jaar al dagen voor Prinsjesdag op straat. Een overzicht van wat tot dusver is uitgelekt:
17/09 21u45  VVD’er Dijkhoff haalt uit naar kardinaal EijkVVD-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Klaas Dijkhoff heeft in een open brief hard uitgehaald naar kardinaal Wim Eijk. Die had hem vorige week in een interview „kleinzielig” genoemd en „een hyperindividualist”. Voor Dijkhoff reden om zich definitief uit te schrijven uit de Rooms-Katholieke Kerk.
17/09 21u15  Activisten Colombia zijn hun leven niet zekerHoewel sinds de vrede met de FARC eind 2016 het aantal doden bij gevechten in Colombia is afgenomen, nam het geweld tegen criticasters in grote delen van het land juist toe. Wat is er aan de hand?
17/09 20u45  Grotredder klaagt Tesla-topman Musk aanEen Britse duiker die door Elon Musk is uitgemaakt voor pedofiel, spant een rechtszaak aan. Vernon Unsworth beschuldigt de Tesla-topman van laster, zo blijkt uit rechtbankdocumenten. Hij eist bij de rechtbank in Los Angeles onder meer een schadevergoeding van 75.000 dollar (ruim 64.000 euro).
17/09 20u15  Dodental Florence loopt opHet dodental als gevolg van de orkaan Florence aan de Amerikaanse oostkust is opgelopen naar zeker 23. De meeste slachtoffers vielen in de staat North Carolina, waar de kustplaats Wilmington door het hoge water is afgesneden van de buitenwereld. De wateroverlast kan nog weken aanhouden.
17/09 20u00  Onthulling Audi’s in achtertuin TeslaHet luxe automerk Audi wil tussen nu en 2025 met twaalf nieuwe elektrische modellen de aanval openen op Tesla. De onthulling van de E-Tron crossover staat voor maandag gepland op een autoshow in San Francisco, praktisch de achtertuin van Tesla.
17/09 19u30  Veel pioniersplanten door droge zomerDe droge zomer en de lage waterstanden in de rivieren hebben veel pioniersplanten de kans gegeven om te ontkiemen op plaatsen waar normaal gesproken water staat.
17/09 19u15  Moskou en Ankara eens over bufferzone IdlibRusland en Turkije zijn het eens geworden over het inrichten van een gedemilitariseerde zone in de Syrische provincie Idlib. Die moet worden ingericht om het Syrische leger en de opstandelingen in het gebied van elkaar te scheiden.
17/09 19u15  Kerk Malawi kan geen haast gebruikenDe kerk in Malawi groeit. Maar dat zegt volgens voorgangers in het land niet alles. Ze zien veel onwetendheid en een „slordige omgang met de Bijbel.”
17/09 19u00  Ontslagvergoeding na minder werken door ziekteWerknemers die om gezondheidsredenen minder uren moeten gaan werken, hebben recht op een gedeeltelijke transitievergoeding. Dat heeft de Hoge Raad bepaald in een procedure die de Algemene Onderwijsbond (AOb) had aangespannen voor een docente. De uitspraak leverde het AOb-lid zo’n 34.000 euro op en heeft volgens de bond grote gevolgen voor werknemers binnen én buiten het onderwijs.
17/09 19u00  „Terugkeer uitgeprocedeerde Armeniërs complex”De wil van uitgeprocedeerde Armeense asielzoekers om hier te blijven is sterk en hun terugkeer complex. Het is belangrijk om hen juist in Armenië perspectief te kunnen bieden.
17/09 18u45  Medewerkster Rode Kruis in Nigeria vermoordEen medewerkster van het Internationale Rode Kruis is vermoord in Nigeria, een half jaar nadat ze samen met twee andere collega’s door een gewapende groep was ontvoerd. Het Rode Kruis liet maandag weten dat de vermoorde 25-jarige vrouw als verloskundige bij de hulporganisatie werkte.
17/09 18u45  Tiener brengt 10.000 dollar naar politie VSEen Amerikaanse tiener heeft een gevonden portemonnee met 10.000 dollar (ruim 8500 euro) afgegeven bij de politie. Die toonde zich onder de indruk van de eerlijkheid van de zestienjarige Rhami Zeini. „In een wereld waarin we worden bestookt met slecht nieuws, zijn we opgetogen dat we een positief verhaal kunnen delen”, stelde de politie in Santa Barbara County (Californië).
17/09 18u45  Aanvaller Belgische agent is daklozeDe man die maandagochtend in Brussel werd neergeschoten nadat hij een agent had neergestoken, heeft de Belgische nationaliteit. De man is volgens het Openbaar Ministerie hoogstwaarschijnlijk dakloos.
17/09 18u30  Cel geëist voor drugshandel in woonwagenkampHet Openbaar Ministerie (OM) wil dat twee mannen 6,5 en 8,5 jaar de gevangenis ingaan vanwege grootschalige cocaïnehandel en witwassen. Dat gebeurde vanuit een woonwagen op een kamp in Den Haag waar een van de twee woonde. Volgens de aanklagers kwamen dealers uit de hele wereld langs.
17/09 18u15  „Stop jacht tegen verspreiding varkenspest”GroenLinks wil dat de jacht op wilde zwijnen wordt stopgezet. De partij schermt met wetenschappelijk onderzoek waaruit zou blijken dat dieren die op de vlucht zijn voor jagers, de kans op verspreiding van de Afrikaanse varkenspest alleen maar vergroten. In sommige landen wordt juist intensiever gejaagd omdat uitdunning van de populatie verspreiding van de varkenspest zou tegengaan.
17/09 18u15  Novartis verhuist van Arnhem naar AmsterdamFarmaciegigant Novartis verhuist zijn Nederlandse kantoor van Arnhem naar Amsterdam. De bijna vierhonderd medewerkers van het Zwitserse bedrijf krijgen de mogelijkheid mee te verhuizen, zo meldt het bedrijf.
17/09 18u15  Coca-Cola kijkt ook naar wietdrankjesCoca-Cola kijkt nu ook naar de markt voor cannabisdrankjes. De frisdrankgigant is naar verluidt zelfs in gesprek hierover met wietproducent Aurora Cannabis, waardoor de beurskoers van dat Canadese bedrijf maandag flink omhoogschoot.
17/09 18u00  „Bijlmer wordt de hipste plek van Amsterdam”De Amsterdamse Bijlmermeer werd vijftig jaar geleden ontworpen zonder kerken – want die zouden niet meer nodig zijn. „Nu is het er op zondagmorgen spitsuur.”
17/09 17u45  Kinderen gewond door op hol geslagen kameelEen circusvoorstelling in de Amerikaanse stad Pittsburgh is abrupt onderbroken omdat een kameel door onbekende oorzaak op hol was geslagen. Zes kinderen en een volwassene raakten lichtgewond door het dier, dat wild door de piste rende.
17/09 17u45  Twee panden nog niet vrij na brand kerkEen woning en een kantoorruimte zijn nog altijd niet toegankelijk na de brand die zaterdag woedde in de St. Urbanuskerk in Amstelveen. Burgemeester Bas Eenhoorn laat in een brief aan de gemeenteraad weten dat momenteel hard wordt gewerkt aan de veiligheid rondom het door brand verwoeste rijksmonument.
17/09 17u30  Ex-No Surrender-voorman Kuipers blijft vastVoormalig No Surrender-voorman Henk Kuipers (53) blijft in voorlopige hechtenis. Dat heeft de rechtbank in Groningen maandag beslist tijdens een niet-inhoudelijke zitting.
17/09 16u45  Henk Kuipers: overplaatsing totaal overbodigVoormalig No Surrender-voorman Henk Kuipers (53) is zwaar verbolgen over zijn kortstondige overplaatsing naar een zwaarder beveiligde gevangenis begin deze maand. Hij noemde het maandag in de rechtbank in Groningen ironisch een „tussentijdse vakantie”. „Ik ben daar geplaatst om niks. Het was volslagen overbodig, wat een stunt.”
17/09 16u45  Geweld tegen buitenlanders wordt alledaagse realiteit in ItaliëDe Verenigde Naties sturen een onderzoeksteam naar Italië om te controleren of de rechten van immigranten wel worden gegarandeerd. Lopen buitenlanders in Italië inderdaad gevaar?
17/09 16u30  Kabinet handhaaft beginnersrijbewijsHet beginnersrijbewijs blijft bestaan, hoewel het niet erg effectief is. Dat hebben ministers Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Cora van Nieuwenhuizen (infrastructuur en Waterstaat) aan de Tweede Kamer geschreven.
17/09 16u30  Strafhof veroordeelt Bemba tot boete van 3 tonHet Internationaal Strafhof (ICC) heeft de voormalige Congolese vicepresident Jean-Pierre Bemba maandag in een beroepszaak veroordeeld tot een boete van 300.000 euro en twaalf maanden celstraf. Het hof verklaarde Bemba eerder schuldig aan omkoping van getuigen.
17/09 16u30  „Flexibel pensioen goed voor welvaart”De welvaart in Nederland kan worden vergroot door werkenden de mogelijkheid te geven om geld uit hun pensioenpot te halen voor bijvoorbeeld het aflossen van hun hypotheek. Dat stellen onderzoekers van het Centraal Planbureau (CPB) en Tilburg University.
17/09 16u30  Verder kijken dan alleen plus en minEen bril lost problemen op, maar kan ze ook veroorzaken. Opticien Ap van de Braak (77) weet er alles van. Hij ontwikkelde een eigen meetmethode, die verder kijkt dan plus en min. Als Van de Braak daarover begint, is een uur zo voorbij.
17/09 16u15  FNV kondigt stakingen aan bij AkzoNobelWerknemers van AkzoNobel gaan staken. Medewerkers op vier locaties van het verfbedrijf leggen vanaf volgende week maandag om de beurt voor 48 uur het werk neer, zo laat FNV weten.
17/09 16u00  Nieuwe directeur voor FotomuseumBirgit Donker, nu nog directeur van het Mondriaan Fonds, wordt directeur van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Zij volgt er Ruud Visschedijk op.
17/09 16u00  Ik haat het Westen, maar wil wel graag een westers paspoortAfgeven op het Westen, maar er tegelijkertijd willen wonen. Ziedaar de paradox van heel wat mensen in de Arabische wereld. Wie een psychologische bril op zet, snapt die paradox beter.
17/09 16u00  Schoolschutter verdacht van poging doodslagDe zestienjarige jongen die ervan wordt verdacht dat hij schoten loste op een school in Roermond vrijdag, wordt verdacht van poging doodslag dan wel poging toebrengen zwaar lichamelijk letsel. De rechter-commissaris van de rechtbank in Roermond heeft maandag het voorarrest van de 16-jarige jongen met veertien dagen verlengd. Dat heeft de rechtbank Limburg bekendgemaakt.
17/09 16u00  Wall Street opent met kleine minnenDe aandelenbeurzen in New York zijn maandag licht lager aan de nieuwe handelsweek begonnen. De stemming op de financiële markten wordt gedrukt door de aanhoudende handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China.
17/09 15u45  Dordrecht steggelt over komst beeld Willem van OranjeDe mogelijke komst van een standbeeld van Willem van Oranje zorgt voor verdeeldheid in Dordrecht.
17/09 15u45  ECB onthult nieuwe biljetten 100 en 200 euroDe Europese Centrale Bank (ECB) heeft de nieuwe, in omvang kleinere, biljetten van 100 en 200 euro gepresenteerd. De vernieuwde groene en goudgele briefjes zijn voorzien van een speciaal smaragdgroen cijfer en een hologram met kleine €-tekens en het portret van de mythologische figuur Europa. Eerder kregen andere eurobiljetten al vergelijkbare nieuwe echtheidskenmerken.
17/09 15u45  Zelfrijdende auto zal examen moeten doenAls de komende jaren de zelfrijdende auto de weg op mag, moet deze auto eerst rijexamen doen. Wordt dat naar behoren afgelegd, dan krijgt het autonoom rijdende voertuig een rijbewijs S, waarbij de S staat voor software.
17/09 15u45  Erdogan verdedigt aannemen luxe BoeingDe politieke oppositie in Turkije heeft felle kritiek op president Recep Tayyip Erdogan omdat hij van Qatar een luxe vliegtuig als geschenk heeft geaccepteerd. Erdogan verdedigde zich door te zeggen dat de Boeing 747 niet voor hemzelf is bedoeld, maar dat het om een gift aan de Turkse staat gaat.
17/09 15u30  Saudi’s steken miljard in concurrent TeslaHet Saudisch staatsinvesteringsfonds PIF steekt een miljard dollar in autofabrikant Lucid Motors. De investering is opvallend omdat de Saudi’s ook geldschieter zijn van Tesla, een mogelijke concurrent van Lucid.
17/09 15u30  „Verdachten omkoping Google zelf opgelicht”De twee verdachten van omkoping van een onderhandelaar van Google voor de huur van een datacentrum in de Eemshaven beweren zelf te zijn opgelicht. Dat zei hun raadsman maandag op de eerste van vier zittingsdagen in deze strafzaak.
17/09 15u15  Sanquin speurt creatief naar jong bloedDagelijks hebben honderden mensen bloed nodig. Bloedbank Sanquin is verantwoordelijk voor de Nederlandse bloedvoorraad. En om die groot genoeg te houden, bewandelt de bloedbank creatieve wegen.
17/09 15u00  Start Jaap van Zweden bij New York PhilharmonicJaap van Zweden treedt donderdag 20 september aan als chef-dirigent van het New York Philharmonic.
17/09 15u00  Rutte: minister ‘reserve’ voor noodsituatiesBij bijvoorbeeld Prinsjesdag of een kroning ontbreekt in de toekomst mogelijk een minister. Hij of zij moet het land kunnen besturen als er plotseling een extreme noodsituatie ontstaat.
17/09 14u45  Looneis FNV voor 2019 op 5 procentFNV zet volgend jaar bij cao-onderhandelingen in op een loonsverhoging van 5 procent. Dat heeft de vakbond bekendgemaakt. Dit jaar was de looneis nog 3,5 procent.
17/09 14u45  Gokmiljonair: ik dacht dat het mochtMeer dan 105 miljoen euro zouden ze hebben omgezet. Stijn F. en Michel G. waren zich van geen kwaad bewust toen ze zeven online-gok- en pokersites bestuurden, onder meer vanuit Costa Rica. Ze zeiden maandag tegen de rechtbank in Den Bosch dat ze afgingen op adviseurs en juristen.
17/09 14u30  Beiaardier Jaap van der Ende (90) overledenBeiaardier Jaap van der Ende is donderdag 13 september op 90-jarige leeftijd overleden.
17/09 14u30  Voorzitter zorgfonds PFZW stapt opBestuursvoorzitter Carla Moonen van Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) treedt per 1 november af. Volgens PFZW is haar vertrek „in goed overleg en met wederzijds respect” besloten.
17/09 14u30  Paard Prinsjesdag op alles voorbereidDikke rook, harde knallen en ratelend geluid van mitrailleurvuur. De paarden van Prinsjesdag krijgen het zwaar voor de kiezen tijdens de generale repetitie op het Soldaat van Oranjestrand. Een paard bokt. Onrustig.
17/09 14u30  Aanhouding na steekincident bij speeltuinDe politie heeft een verdachte aangehouden voor een steekincident bij een speeltuintje aan de Van Galenstraat in Zwolle. Het gaat om een zeventienjarige inwoner van de stad.
17/09 14u15  „Smith investeert helft salaris in AF-KLM”De nieuwe topman van Air France-KLM investeert de helft van zijn vaste jaarsalaris in de luchtvaartcombinatie. Dat heeft Benjamin Smith op zijn eerste dag bekendgemaakt in een videoboodschap aan het personeel, melden Franse media. Die investeringen zijn volgens hem een blijk van het vertrouwen dat hij heeft in het toekomstige succes van Air France-KLM.
17/09 14u15  Tot 14 jaar cel voor fatale ripdeal in 2001Drie Belgen zijn maandag veroordeeld tot celstraffen van veertien, veertien en dertien jaar voor hun rol bij een fatale ripdeal in 2001 in Bladel (Noord-Brabant). Volgens de rechtbank in Den Bosch zijn ze alle drie schuldig aan de dood van wiethandelaar Jan van Mosselveld, ook al is niet duidelijk geworden wie hem heeft doodgeschoten. De aanklager eiste tegen de drie elk zestien jaar.
17/09 14u15  Kinderen willen meeste geld naar leger en zorgInvesteer in het leger. Dat zullen in ieder geval kinderen doen als ze het in Nederland voor het zeggen hebben. Maar liefst 27 miljard krijgt Defensie dan. Dat staat in schril contrast met de 8 miljard die het kabinet dit jaar heeft voorzien.
17/09 14u15  Legendarische wagons Oriënt-Express tentoongesteldtekst Martijn den Hollander beeld AFP, Francois Guillot
17/09 14u00  Cel voor ‘ontmaskeraar’ Van der SlootPatrick van der E. uit Deventer heeft maandag 33 maanden cel gekregen voor zijn aandeel in een ramkraak in Apeldoorn. De man kreeg bekendheid toen hij in 2008 met een verborgen camera Joran van der Sloot ‘bekennende’ verklaringen wist te ontlokken over de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway.
17/09 13u45  Verlies belang van kind niet uit het oog bij echtscheidingEchtscheiding is voor kinderen een traumatische gebeurtenis. Zij hebben dan de steun van hun omgeving extra hard nodig, stelt Gertrude van den Belt.
17/09 13u45  Schoolleider moet meer tijd krijgen voor vakinhoud en personeelDe schoolleider moet de mogelijkheid krijgen om zich meer te richten op het menselijke aspect van leidinggeven en de inhoud van het onderwijs, betogen Pieter Moens en Marco van Eckeveld. Te veel tijd en aandacht gaan naar regelzaken.
17/09 13u45  Aanleg A24 met Blankenburgtunnel begonnenMinister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft het startschot gegeven voor de aanleg van de 1,2 miljard euro kostende A24, die het verkeer in Rotterdam moet ontlasten. Onderdeel van de nieuwe Rijksweg is de 945 meter lange Blankenburgtunnel onder de Nieuwe Waterweg.
17/09 13u45  Met baan en al de zending inHeb je een roeping om de zending in te gaan? Dan kijk je welke vacatures het kerkelijke zendingsbureau heeft, je vervoegt je bij het desbetreffende deputaatschap en nadat je aangenomen bent, zeg je je baan op om je te concentreren op je nieuwe leven ver weg.
17/09 13u45  Boete geëist voor dodelijk ongeval met liftEen tomatenkweker uit Beek en Donk moet wat het Openbaar Ministerie (OM) betreft 125.000 euro boete betalen voor een ongeluk met een lift, waardoor een werknemer in 2015 om het leven is gekomen. Het OM eiste die straf voor de rechtbank in Den Bosch.
17/09 13u30  Meisje in Kampen overleden na ongeluk met grasmaaierHet zesjarige meisje dat vorige week woensdag in Kampen zwaargewond raakte door een ongeval met een grote zitgrasmaaier is overleden. Dat heeft burgemeester Bort Koelewijn bevestigd. Hij spreekt van een „heel erg triest ongeluk, dat een grote impact heeft op heel Kampen”.
17/09 13u15  Boot haakt in sluiswand: tien gewondenTien opvarenden van een toeristenboot zijn gewond geraakt doordat het vaartuig waarmee ze voeren in een sluiswand haakte op de Moezel in Duitsland. Het incident gebeurde tijdens het schutten van de boot naar een lager gelegen deel van de Moezel bij de stad Trier.
17/09 13u00  „Helft Nederlandse jongeren soms eenzaam”Hoewel ze voortdurend omringd zijn door leeftijdsgenoten, behoren jongeren tot de eenzaamste groepen in de samenleving, blijkt uit een peiling van onderzoeksprogramma Brandpunt+ (KRO-NCRV).
17/09 12u45  Wallonië grendelt varkenspestzone afEen ruime zone rondom de plek in België waar vorige week de Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen werd ontdekt, wordt afgesloten voor het publiek. Alleen mensen die kadavers van everzwijnen moeten opsporen en ophalen mogen in het bos komen. De maatregel geldt vooralsnog voor een maand.
17/09 12u45  Meisje overleden na ongeluk met grasmaaierHet zesjarige meisje dat vorige week woensdag in Kampen zwaargewond raakte door een ongeval met een grote zitgrasmaaier is overleden. Dat heeft burgemeester Bort Koelewijn bevestigd. Hij spreekt van een „heel erg triest ongeluk, dat een grote impact heeft op heel Kampen”.
17/09 12u45  2018 telt recordaantal warme dagen2018 gaat de boeken in als het jaar met de meeste warme dagen. In De Bilt werd het om 12.00 uur 20,3 graden waarmee de 117e warme dag van het jaar een feit werd. Tot nu toe was 2003 recordhouder met 116 warme dagen. Het aantal warme dagen zal naar verwachting deze week oplopen tot 120, want volgens Weeronline liggen de maxima tot en met donderdag rond de 25 graden.
17/09 12u30  Ruim 100 doden in Nigeria door overstromingenRuim honderd mensen zijn de afgelopen weken in Nigeria om het leven gekomen doordat twee rivieren buiten hun oevers zijn getreden. Het agentschap voor noodsituaties NEMA meldde aan de BBC dat alleen al in de deelstaat Niger veertig doden vielen.
17/09 12u30  „MH17 neer door aan Kiev geleverde raket”De MH17 is in 2014 in Oekraïne neergehaald door een raket die volgens het Russische ministerie van Defensie aan Oekraïne was geleverd. Moskou meldde maandag dat de raket na de levering nooit meer in Rusland is geweest.
17/09 12u00  Meer bezoekers voor Friese TsjerkepaadRuim 50.000 mensen hebben deze zomer in Friesland de in het kader van Tsjerkepaad opengestelde kerken bezocht. Dat is een lichte stijging ten opzichte van de schattingen van voorgaande jaren.
17/09 12u00  Synode van Dordt werkte blijvend door in HasseltVanuit Hasselt waren twee predikanten afgevaardigd naar de Dordtse synode. Is Dordt ook in Hasselt? Jazeker, zei de in Hasselt woonachtige prof. dr. H. J. Selderhuis zaterdag op een symposium van Protestants Nederland in het stadje. „Hasselt bleef in de lijn van Dordt, al werden de accenten niet altijd goed gelegd.”
17/09 12u00  Kamer wil Ollongren opnieuw aan de tand voelen over rapport geheime dienstenIn de Tweede Kamer is opnieuw discussie ontstaan over de vraag waarom een kritisch rapport over de geheime diensten pas na 21 maart openbaar is gemaakt.
17/09 12u00  Kleine verliezen op afwachtende beurzenDe Europese aandelenbeurzen lieten maandag kleine verliezen zien. Beleggers bleven terughoudend in afwachting van een mogelijke nieuwe ronde van Amerikaanse importtarieven op Chinese goederen. Pharming moest opnieuw terrein prijsgeven op het Damrak.
17/09 11u45  NAVO-topman dankbaar voor herdenkingen WOIINAVO-opperbevelhebber Curtis Scaparrotti is dankbaar dat Nederland zo lang na de Tweede Wereldoorlog nog elk jaar de militairen en burgers herdenkt die destijds voor de vrijheid hebben gevochten. „Ik ben zeer vereerd met de toewijding waarmee velen ervoor zorgen dat de herinneringen aan hen blijven voortbestaan.”
17/09 11u45  Ds. A. J. Molenaar doet intrede in hervormd WoudrichemDs. A. J. Molenaar is zondagmorgen als predikant verbonden aan de hervormde gemeente te Woudrichem.
17/09 11u45  Sloopsector opent deuren voor publiekOm jongeren te enthousiasmeren voor het vak van sloper, organiseert de sloopsector voor het eerst in zijn bestaan een zogeheten Demolition Day. Deze wordt zaterdag gehouden.
17/09 11u45  Titels beste Theologisch boek van 2018 bekendDe titels van het Theologisch boek van het jaar 2018 zijn bekend.
17/09 11u45  Palestijns terrorisme blijft altijd op de loer liggenIsraël werd zondag door een aanslag opgeschrikt. Helaas is dat niets nieuws voor de inwoners van de Joodse staat. Het laat zien dat het gevaar van Palestijns geweld tegen onschuldige burgers nog onverminderd op de loer ligt.
17/09 11u45  Nieuwe kerk in Syrische stad Kobani na dertig jaarIn de Syrische stad Kobani is vorige week voor het eerst in dertig jaar een –Koerdische– kerk geopend. Kobani was een icoon voor het verzet tegen de Islamitische Staat (IS).
17/09 11u30  Zeeuwse zorginstelling moet zorg stakenBij zorginstelling Arduin in het Zeeuwse dorp Aagtekerke is het zo slecht gesteld met de zorg dat de locatie per direct dicht moet. De veertien bewoners met een verstandelijke beperking moeten binnen zeven dagen worden overgedragen aan een andere zorginstelling, meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg.
17/09 11u30  Dokters veel vaker geïntimideerdArtsen hebben veel vaker te maken met intimidatie door patiënten of derden. Van de dokters in loondienst heeft 60 procent er al minstens één keer mee te maken gehad. Dat meldt Medisch Contact, dat de ervaringen van artsen liet uitlichten uit de resultaten de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van TNO en het CBS. De enquête betreft louter mensen in loondienst.
17/09 11u30  Arnoud de Jong nieuwe voorzitter van LeprazendingArnoud de Jong (49) wordt vanaf 1 december 2018 de nieuwe voorzitter van Leprazending.
17/09 11u30  Shell stelt grens aan uitstoot methaanShell zet een maximum op zijn uitstoot van methaan. Naar eigen zeggen zet de olie- en gasreus zo opnieuw een belangrijke stap in het terugdringen van de emissie van broeikasgassen.
17/09 11u30  Kurz: Alles doen om harde brexit te stoppenDe Europese Unie moet alles in het werk stellen om te voorkomen dat het Verenigd Koninkrijk zonder overeenkomst over de nieuwe relatie uit de unie treedt. Dit beklemtoonde maandag de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz op bezoek in Parijs bij president Emmanuel Macron. Oostenrijk is momenteel EU-voorzitter.
17/09 11u15  Eickhout (GroenLinks) wil Juncker opvolgenBas Eickhout, de delegatieleider van GroenLinks in het Europees Parlement, doet een gooi naar het voorzitterschap van de Europese Commissie. Hij stelt zich kandidaat om de huidige baas Jean-Claude Juncker namens de Europese Groene Partijen (EGP) op te volgen.
17/09 10u30  Ds. B. E. Weerd neemt afscheid van hervormd HuizenDs. B. E. Weerd heeft zondagmiddag afscheid genomen van de hervormde gemeente in Huizen (wijkgemeente Meentkerk). Uitgangspunt voor zijn afscheidspreek was Filippenzen 2:1-13, met als centrale tekst vers 6: „Laat daarom die gezindheid in u zijn, die ook in Christus Jezus was.”
17/09 10u30  België levert rapper niet uit aan SpanjeBelgië hoeft de rapper die wordt gezocht door de Spaanse autoriteiten vanwege opruiende teksten niet uit te leveren. De raadkamer van de rechtbank in Gent heeft dat bepaald. Het OM kan nog beroep aantekenen.
17/09 10u15  Politieman neergestoken in BrusselIn Brussel is maandagochtend een agent neergestoken met een mes. Hij raakte lichtgewond. De aanvaller is neergeschoten door de politie. Hij werd in de borst en het been geraakt, aldus het parket.
17/09 10u15  „Grootste uitbraak West-Nijlkoorts ooit”In Zuid-Europa hebben tot nu toe dit jaar 948 mensen West-Nijlkoorts gekregen, het hoogste aantal ooit. Daarvan zijn er negentig overleden, meldt Nature Today.
17/09 10u15  Zeker 65 doden door orkaan op FilipijnenDoor de orkaan Mangkhut zijn op de Filipijnen zeker 65 doden gevallen. Vooral in het noorden van het voornaamste eiland Luzon zijn veel mensen het slachtoffer geworden van aardverschuivingen. In een reeks aardverschuivingen worden vooral in de provincie Benguet nog steeds circa 45 mensen vermist volgens Filipijnse media.
17/09 10u00  Kerkhistorie met knipoog: de ”blos der schaamte” van de VUZouden ze er nog zijn, de excentrieke professoren? Zoals de hooggeleerde die in mijn tijd op een fiets met rammelend spatbord zonder jasbeschermer prinsheerlijk door de prinsenstad naar zijn werk toog? Of de verstrooide professor, zoals de Kamper ethicus G. Brillenburg Wurth, die –als ik Bert Klei van Trouw mag geloven– op weg naar de hogeschool tot de ontdekking kwam dat hij zijn hoed vergeten had en toen zijn fiets tegen een boom zette om hem te halen?
17/09 10u00  Nieuwe financieel directeur voor ActionBudgetwinkelketen Action stelt Joost Sliepenbeek aan als financieel directeur. Hij volgt Frederik Lotz op die deze maand vertrekt.
17/09 10u00  Kerkhistorie met knipoog: Geen toesprakenIn de Dordtse Kerkorde van 1619 werd onder artikel 65 bepaald dat lijkpredikaties niet ingesteld zouden worden en dat, waar ze er waren, ze met de gevoeglijkste middelen afgeschaft dienden te worden.
17/09 10u00  Beelden uit de oertijd van de kleurenfotografie„Nog één wensch blijft echter te vervullen”, schreef de Utrechtse hoogleraar Pieter Harting in 1859 in een artikel over fotografie. „Namelijk dat de photographische beelden ook de natuurlijke kleuren der voorwerpen mogten bezitten.”
17/09 10u00  Dr. P. de Vries neemt afscheid van hhg Boven-HardinxveldDr. P. de Vries (62) heeft zondagmiddag afscheid genomen van de hersteld hervormde gemeente te Boven-Hardinxveld, in verband met zijn vervroegde emeritaat.
17/09 10u00  Invoering nieuw C2000 uitgesteld tot 2019De vernieuwing van C2000, het communicatiesysteem voor hulpverlening, loopt opnieuw vertraging op. Hulpverleners zullen er op zijn vroegst volgend jaar mee aan de slag kunnen, laat minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) weten aan de Tweede Kamer.
17/09 10u00  Pharming opnieuw omlaag op DamrakDe aandelenbeurs in Amsterdam bleef maandag dicht bij huis. De andere Europese beurzen lieten kleine verliezen zien. De stemming werd gedrukt door de vrees voor een escalatie van het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China. Op het Damrak was het aandeel van biotechnologiebedrijf Pharming opnieuw een daler.
17/09 10u00  A59 weer open na ongeval met paardentrailerDe A59 is maandagochtend in de richting van Oss korte tijd helemaal afgesloten geweest door een ongeluk bij knooppunt Paalgraven. Een busje met een paardentrailer was betrokken bij het ongeluk. Een paard ontsnapte, maar is inmiddels gevangen.
17/09 09u45  Invoering C2000 uitgesteld tot 2019De invoering van C2000, een nieuw communicatiesysteem voor hulpverlening, loopt opnieuw vertraging op. Hulpverleners zullen er op zijn vroegst volgend jaar mee aan de slag kunnen, laat minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) weten aan de Tweede Kamer.
17/09 09u45  VAE komen met visa voor gepensioneerde expatsDe Verenigde Arabische Emiraten (VAE) willen het mogelijk maken voor gepensioneerde buitenlanders om een langjarig visum te krijgen. Met die stap wil het Arabische land de economie aanjagen. De nieuwe wet zou volgend jaar van kracht moeten worden.
17/09 09u45  Harmonie van orde en toevalOrde en chaos, structuur en toeval gaan samen in zijn schilderijen. Natuurlijke processen spelen een belangrijke rol in het werk van Viktor Majdandžić (87).
17/09 09u45  De meest Nederlandse stad van ItaliëMidden in de Italiaanse stad Livorno, tussen het standbeeld van de staatsman Cavour en de markt, is de Hollandse Kade. Elders. Op de Nederlandse begraafplaats in de stad liggen verschillende Boogermannen en Van Winckels. Bovendien is er een Nederlandse kerk. Livorno was altijd al een zakelijk ingestelde stad, waar Nederlanders zich thuis voelden.
17/09 09u45  Zaanse scholen overwegen vierdaagse schoolweekBasisscholen in de gemeente Zaanstad overwegen een vierdaagse schoolweek in te voeren als gevolg van het schrijnende tekort aan onderwijzers. Dat heeft Rien Spies van de Zaanse scholenkoepel Agora bevestigd, naar aanleiding van berichtgeving van NH Nieuws.
17/09 09u45  Missionair werkers cgk Breda ingeleidDe christelijke gereformeerde kerk (cgk) in Breda heeft zondag vier nieuwe parttimewerkers ingeleid. Lenard en Corline Schouten gaan werken als missionair pioniers in Breda-Noord. Rika Meyers gaat zich richten op het pastoraat onder vluchtelingen en Bas Keijzer op het kerkelijk werk en pastoraat. Laatstgenoemde verricht ook een dag per week pastoraal werk in zustergemeente de vrijgemaakt gereformeerde kerk te Breda.
17/09 09u45  Vast verbondJesaja 54:10
17/09 09u30  Verkoop Frans belang AF-KLM „geen taboe”De verkoop van het belang van de Franse staat in luchtvaartcombinatie Air France-KLM is geen taboe meer. Dat heeft de Franse minister van Transport Elisabeth Borne maandag gezegd tegen het Franse radiostation RMC. Ze voegde daar wel aan toe dat de optie op dit moment niet op tafel ligt nu net een nieuwe topman is aangetreden.
17/09 09u30  AEX lager door handelsvreesDe aandelenbeurs in Amsterdam is maandag iets lager geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen in het rood. De stemming werd gedrukt door de vrees voor een escalatie van het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China.
17/09 09u30  A59 na ongeval nog lang dichtDe A59 is in de richting van Oss dicht door een ongeluk bij knooppunt Paalgraven. Dat gaat volgens Rijkswaterstaat nog een paar uur duren. Een busje met een paardentrailer raakte betrokken bij een ongeluk. Een paard ontsnapte, maar is inmiddels gevangen.
17/09 09u30  Jongerenafdelingen coalitie boos over hogere rente studieschuldStudenten bouwen enorme schulden op door het leenstelsel, „maar dat is voor kabinet Rutte-III nog niet genoeg”. Om dat stelsel ‘betaalbaar te houden’ wordt de rente op studieschuld voor studenten die vanaf 2020 gaan studeren verhoogd. Studenten- en jongerenorganisaties uit vakbeweging en politiek roepen de Tweede Kamer teleurgesteld op om het wetsvoorstel van tafel te halen.
17/09 09u00  A59 dicht bij Oss door paarden op de wegDe A59 is in de richting van Oss dicht door een ongeluk bij knooppunt Paalgraven. Volgens Rijkswaterstaat lopen er door dat ongeval paarden los over de snelweg.
17/09 09u00  Veel doden door orkaan op FilipijnenDoor de orkaan Mangkhut zijn op de Filipijnen zeker 65 doden gevallen. Vooral in het noorden van het voornaamste eiland Luzon zijn veel mensen het slachtoffer geworden van aardverschuivingen. In een reeks aardverschuivingen worden vooral in de provincie Benguet nog steeds circa 45 mensen vermist volgens Filipijnse media.
17/09 09u00  Prop. R. van der Knijff neemt beroep aan naar hervormd MolenaarsgraafProponent R. van der Knijff uit Apeldoorn heeft het beroep aangenomen dat de hervormde gemeente te Molenaarsgraaf op hem had uitgebracht.
17/09 09u00  Jongerenafdelingen coalitie boos over hogere rente schuldStudenten bouwen enorme schulden op door het leenstelsel, „maar dat is voor kabinet Rutte-III nog niet genoeg”. Om dat stelsel ‘betaalbaar te houden’ wordt de rente op studieschuld voor studenten die vanaf 2020 gaan studeren verhoogd. Studenten- en jongerenorganisaties uit vakbeweging en politiek roepen de Tweede Kamer teleurgesteld op om het wetsvoorstel van tafel te halen.
17/09 08u45  Logistieke problemen zitten H&M dwarsH&M heeft de afgelopen periode problemen gehad met een nieuw logistiek systeem, die in de lente al de kop opstaken. Onder meer in de Verenigde Staten, Frankrijk, Italië en België werden de omzet en de kosten van de Zweedse kledingverkoper er negatief door beïnvloed.
17/09 08u45  Nijmeegse Stevenskerk, de huiskamer van de stadHagelwit is de kerk, met houten banken en rode kuipstoelen. Tien koperen kronen –vier grote, acht kleine– hangen aan het tongewelf. De Stevenskerk in Nijmegen is de huiskamer van de stad. „Maar nog steeds is het een huis Gods.”
17/09 08u45  Prop. R. van der Knijff neemt beroep aan naar MolenaarsgraafProponent R. van der Knijff uit Apeldoorn heeft het beroep aangenomen dat de hervormde gemeente te Molenaarsgraaf op hem had uitgebracht.
17/09 08u30  Beurzen Azië lager door handelszorgenDe aandelenbeurzen in het Verre Oosten gingen maandag overwegend omlaag. De vrees voor een escalatie van het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China zorgde voor terughoudendheid onder beleggers. Volgens de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal zal president Donald Trump mogelijk maandag al nieuwe importtarieven op 200 miljard dollar aan Chinese goederen invoeren.
17/09 08u15  Palestijn steekt Amerikaanse Israëliër doodEen Israëlische kolonist is zondag doodgestoken door een Palestijn. Dat gebeurde volgens het Israëlische leger op een drukke kruising voor een winkelcentrum ten zuiden van Jeruzalem.
17/09 08u15  „Binnen een jaar bloedtest alzheimer”Amsterdam UMC verwacht binnen een jaar een bloedtest te hebben ontwikkeld waarmee alzheimer kan worden vastgesteld. Die test kan de belastende ruggenprik gedeeltelijk vervangen, stelt Charlotte Teunissen die komende vrijdag als eerste vrouw in Europa de leerstoel neurochemie zal bezetten.
17/09 08u00  Spaarders dreigen Airmiles kwijt te rakenHonderdduizenden spaarders dreigen op 1 november een deel van hun Airmiles kwijt te raken. Dan vervallen alle spaarpunten die klanten voor 1 november 2013 verzamelden. Sinds 2013 hebben Airmiles een maximale geldigheid van vijf jaar.
17/09 08u00  Grote aandeelhouder tegen verhuizing UnileverEen grote Britse aandeelhouder van Unilever is van plan tegen de voorgenomen verhuizing van het hoofdkantoor van het concern naar Nederland stemmen. Volgens de vermogensbeheertak van verzekeraar Aviva kan die stap ertoe leiden dat er geforceerd aandelen verkocht moeten worden. Dat zei hoofd aandeleninvesteringen David Cumming van Aviva Investors tegen zakenkrant Financial Times.
17/09 07u30  Minister Slob: Weer minder gepeste kinderenHet aantal kinderen dat wordt gepest, is opnieuw afgenomen. Dat schrijft minister Arie Slob (Onderwijs) maandag aan de Tweede Kamer. Volgens de bewindsman is het goed nieuws „voor de tienduizenden kinderen die nu niet meer met een steen in hun maag naar school gaan”. Maar aandacht voor pesten blijft nog wel hard nodig.
17/09 07u15  Jongerenclubs boos over hogere rente schuldStudenten bouwen enorme schulden op door het leenstelsel, „maar dat is voor kabinet Rutte-III nog niet genoeg”. Om dat stelsel ‘betaalbaar te houden’ wordt de rente op studieschuld voor studenten die vanaf 2020 gaan studeren verhoogd. Studenten- en jongerenorganisaties uit vakbeweging en politiek roepen de Tweede Kamer teleurgesteld op om het wetsvoorstel van tafel te halen.
17/09 07u00  Klager kandidaat-rechter VS treedt naar vorenEen Amerikaanse vrouw die zegt dat ze seksueel is misbruikt door kandidaat-opperrechter Brett Kavanaugh, treedt naar buiten. Tot nu toe ging het om anonieme beschuldigingen, maar zondag plaatst de krant Washington Post een interview met de vrouw, Christine Blasey Ford.
17/09 06u30  Hof: corruptieonderzoeker mag Guatemala inHet constitutionele hof van Guatemala heeft bepaald dat de leider van de VN-anticorruptiecommissie (Cicig) naar het land mag terugkeren. President Jimmy Morales had deze Ivan Velasquez vorige maand meegedeeld dat hij het land niet meer in mag na een bezoek aan de VS. Ook de termijn van de commissie, die volgend jaar afloopt, wordt niet verlengd.
17/09 04u15  Arrestaties en gewonden bij ontruiming bosDe Duitse politie heeft zondag veertien mensen aangehouden die zich verzetten tegen de ontruiming van het ‘bruinkoolbos’ bij Hambach, tussen Aken en Keulen. Bij de protesten raakten acht mensen gewond, onder wie drie agenten, meldde de politie.
17/09 04u15  NAVO-topman bezoekt Market Garden-terreinNAVO-opperbevelhebber Curtis Michael Scaparrotti bezoekt maandag in en rond het Gelderse Groesbeek de landingsterreinen van de operatie Market Garden. Market Garden was het offensief waarmee de geallieerden in september 1944 een snel einde wilden maken aan de Tweede Wereldoorlog.
17/09 04u15  Megazaak tegen gokmiljonairs van startEen grote zaak tegen achttien verdachten en dertien bedrijven die betrokken zouden zijn bij het aanbieden van illegale gokspellen op internet begint maandag. De zaak wordt tijdens meer dan twintig zittingsdagen behandeld. Met de zeven illegale goksites zouden de verdachten miljoenen hebben verdiend.
17/09 03u15  Farmaceuten werken aan gedragscode voor sectorFarmaceutische bedrijven werken aan een gedragscode die de sector transparanter moet maken. Dat zegt Aarnoud Overkamp, topman van farmaceut Takeda Nederland in een interview in de Volkskrant. Hij is tevens vice-voorzitter van de Vereniging voor Innovatieve Geneesmiddelen die de code opstelt.
17/09 02u15  Geen aanwijzing novitsjok bij ziek stelHet stel dat zondag in de Britse stad Salisbury onwel is geraakt, is niet in aanraking gekomen met het zenuwgas novitsjok. Dat heeft de politie in een verklaring laten weten.
17/09 01u45  Nieuwe eigenaar voor Time MagazineHet Amerikaanse blad Time Magazine krijgt een nieuwe eigenaar. Marc Benioff, oprichter van technologiebedrijf Salesforce, neemt samen met zijn vrouw Lynne het tijdschrift over van mediabedrijf Meredith. Daarvoor betaalt de zakenman 190 miljoen dollar, meldt The Wall Street Journal.
17/09 00u45  Trump test Amerikaanse NL-AlertVrijwel alle Amerikanen krijgen komende donderdag een sms-bericht van president Donald Trump. Het is de eerste proef voor een nieuw systeem, een soort NL-Alert, waarmee in het geval van een ramp alle Amerikanen snel kunnen worden gewaarschuwd.
17/09 00u45  Eritrea en Ethiopië sluiten vriendschapZo’n twee maanden na het sluiten van de vrede hebben Ethiopië en Eritrea zondag een vriendschapsverdrag getekend. Dat gebeurde in de Saudische stad Djedda, in het bijzijn van VN-chef Antonio Guterres en kroonprins Mohammed van Saudi-Arabië.
17/09 00u45  Tesla wil auto’s zelf reparerenTesla is van plan om zijn auto’s voortaan zelf te gaan repareren als er een aanrijding is geweest. Schadeherstellers doen soms weken tot maanden over een klus, zegt topman Elon Musk, „en daar worden Tesla-eigenaren (en wij) gek van”.
17/09 00u45  „China praat niet bij nieuwe sancties”Als de Verenigde Staten inderdaad met nieuwe importheffingen op Chinese producten komt, gaat het geplande handelsoverleg met Washington niet door. Chinese functionarissen lieten dat zondag weten aan The Wall Street Journal.
17/09 00u45  Arrestaties na vondst dode man in Den HaagDe politie in Den Haag heeft zondag twee mannen (van 27 en 29 jaar) aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van een 46-jarige man die in een woning aan de Albardastraat is aangetroffen. Na een melding over een steekpartij vonden agenten de overleden man.
17/09 00u45  Zwitsers willen dat Russische spionage stoptZwitserland eist dat Rusland stopt met spionage op zijn grondgebied. In de afgelopen dagen zijn twee nieuwe mogelijke spionagegevallen aan het licht gekomen. In Den Haag zouden twee mensen zijn opgepakt die mogelijk een Zwitsers onderzoekslaboratorium wilden hacken. Diezelfde mannen zouden ook gegevens van het wereldantidopingbureau hebben gestolen. Dat bureau is in Zwitserland gevestigd.
17/09 00u45  Supertyfoon Mangkhut zwakt af boven ChinaDe tyfoon Mangkhut is van Hongkong naar het vasteland van China getrokken. Daar verliest hij langzaam kracht. Mangkhut bereikt windsnelheden van meer dan 200 kilometer en is daarmee de sterkste tyfoon van dit jaar.
17/09 00u45  Gebied rond restaurant Salisbury afgezetHet gebied rond een restaurant in de Britse stad Salisbury is zondagavond afgezet, nadat twee mensen er onwel werden. De politie zoekt uit wat er precies aan de hand is.
17/09 00u45  Grote brand in bandencentrum HeterenIn een autobandencentrum in Heteren (Gelderland) heeft zondagavond een grote brand gewoed. Kort na half negen liet de brandweer weten dat het vuur onder controle was.
17/09 00u45  Amazon onderzoekt verkoop bedrijfsinfoAmazon doet onderzoek naar mogelijke verkoop van bedrijfsgeheimen door medewerkers. Zij zouden tegen betaling vertrouwelijke gegevens over bijvoorbeeld zoekopdrachten en aankopen hebben doorgespeeld aan onafhankelijke verkopers op de webwinkel. Ook zouden de verkopers slechte recensies kunnen laten verwijderen.
17/09 00u45  Vrouw zwaargewond door botsing met motoragentEen vrouw in Beneden-Leeuwen is zondagmiddag ernstig gewond geraakt doordat ze in botsing kwam met een motoragent.
17/09 00u45  Brussel en Antwerpen autovrijIn tientallen Belgische binnensteden was zondag geen enkele auto te zien. Onder meer Brussel, Antwerpen, Gent, Brugge, Oostende, Kortrijk en Mechelen deden mee aan Autoloze Zondag. „Door autoloze straten worden steden en gemeenten niet alleen leefbaarder, maar duurzaam verplaatsen is ook goed voor het milieu en de gezondheid”, aldus de organisatoren. In Brussel was het gehele openbaar vervoer zondag gratis.
17/09 00u45  Getuigen steekincident bij speeltuin gezochtDe politie is op zoek naar getuigen van een steekincident bij een speeltuintje aan de Van Galenstraat in Zwolle. Twee mannen zouden met elkaar een conflict hebben gehad. De een zou de ander hebben gestoken en daarna zijn gevlucht.
17/09 00u45  Opstootjes bij Duitse demonstratiesOp meerdere plekken in Duitsland is zondag gedemonstreerd, door extreemrechts en door tegenstanders. Zo gingen in Keulen 12.000 mensen de straat op voor een ruimhartiger vluchtelingenbeleid.
17/09 00u45  ‘IJsberen’ tegen gebruik stookolie NoordpoolActievoerders verkleed als ijsberen en pinguïns hebben zondag in de hoofdstad gedemonstreerd bij de Passengers Terminal Amsterdam (PTA), waar de grote cruiseschepen aanleggen. De activisten roepen de cruisegigant Carnival Corporation op onmiddellijk te stoppen met het gebruik van stookolie op de Noordpool.
17/09 00u45  Oostenrijk trekt straf Hongarije in twijfelHongarije krijgt steun van buurland Oostenrijk. Het Europees Parlement wil dat de Europese Unie de zwaarste strafprocedure inzet tegen Hongarije. Die kan er uiteindelijk voor zorgen dat Hongarije zijn stemrecht in Europa kwijtraakt. De Oostenrijkse populistische regeringspartij FPÖ betwijfelt echter of het proces wel volgens de regels is gegaan.
17/09 00u45  Verdachte schieten Roermond maandag voorgeleidDe 16-jarige scholier die vrijdag schoten loste op een school voor bijzonder onderwijs in Roermond en daarna werd gearresteerd, wordt maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Dat gebeurt in de loop van de dag, heeft een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) zondag gezegd.
17/09 00u45  Twintig gewonden op Duits vrijgezellenfeestBij een vrijgezellenfeest in Duitsland zijn zondag twintig jongeren gewond geraakt. Ze stonden op een platte kar achter een tractor, maar de kar viel om. Negen van hen raakten zwaargewond en een van hen moest met een traumahelikopter naar een ziekenhuis worden gebracht. Elf mensen liepen lichtere verwondingen op.
17/09 00u45  Evacués na gasexplosies VS mogen naar huisDuizenden mensen die waren geëvacueerd vanwege een groot gaslek in de Amerikaanse staat Massachusetts, mogen naar huis. In de loop van zondag hebben ze weer elektriciteit. Alle gasaansluitingen zijn afgesloten.
17/09 00u45  Gemeente Delft sluit coffeeshop na beschietingBurgemeester Marja van Bijsterveldt van Delft heeft besloten de coffeeshop The Game in de Breestraat voor 72 uur te sluiten, omdat het pand eerder op de dag was beschoten.
1 2 3 4 5


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

16x Reddingsschip Aquarius verliest Panamese vlag24/09 00u45 - Reformatisch Dagblad: Panama heeft de registratie ingetrokken van de Aquarius, het schip waarmee Artsen zonder Grenzen en SOS Méditerranée vluchtelingen redden op de Middellandse Zee. Dat betekent dat het schip niet langer onder Panamese vlag kan varen, zo bevestigt een woordvoerster van Artsen zonder Grenzen.
16x ILT onderzoekt straling spoorwegovergang Oss24/09 00u45 - Reformatisch Dagblad: De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gaat onderzoeken of de elektromagnetische straling van de spoorweginstallatie in Oss de elektrisch aangedreven stint heeft beïnvloed. Na het dodelijke ongeluk in Oss maakten meer gebruikers melding van storingen met de stint nabij een overweg. „Dat is voor ons de reden om de wisselwerking te onderzoeken tussen de elektromagnetische straling van de spoorweginstallatie en de stint”, zegt Frank Wassenaar van het ILT. „Wij willen alles uitsluiten.”
16x Iraanse verzetsgroep ontkent opeisen aanslag24/09 00u45 - Reformatisch Dagblad: De Iraanse verzetsgroep The Arab Struggle Movement for the Liberation of Al-Ahwaz (ASMLA) ontkent dat zij achter de aanslag op de militaire parade in Iran zit. ASMLA is gehuisvest in Delft. Iran heeft zaterdag de Nederlandse ambassadeur op het matje geroepen omdat Nederland onderdak verleent aan buitenlandse oppositiepartijen zoals ASMLA.
16x „Doden door aanval rebellen in ebolagebied”24/09 00u45 - Reformatisch Dagblad: Zeker veertien burgers zijn om het leven gekomen door een aanval van rebellen in Congolees ebolagebied. De gevechten bij de oostelijke stad Beni duurden ongeveer zes uur, zeggen lokale functionarissen tegen persbureau Reuters. Tientallen burgers raakten gewond.
15x „Bijna 12.000 doden door luchtaanvallen Syrië”24/09 00u45 - Reformatisch Dagblad: Bij luchtaanvallen van het door de VS geleide militaire bondgenootschap tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in Syrië zijn bijna 12.000 mensen om het leven gekomen, zeggen activisten. De aanvallen begonnen in augustus 2014.
15x Vader waarschijnlijk dader in gezinsdrama24/09 00u45 - Reformatisch Dagblad: Bij het gezinsdrama in Papendrecht heeft de vader waarschijnlijk zijn vrouw en twee kinderen om het leven gebracht. Dat meldt de politie op basis van de eerste onderzoeksresultaten.
15x Noorwegen arresteert Rus voor spionage24/09 00u45 - Reformatisch Dagblad: Noorwegen heeft een Rus aangehouden op verdenking van spionage, meldde het Noorse persagentschap NTB op basis van de veiligheidsdienst PST.
15x Kletsnatte Dam tot Damloop verloopt rustig24/09 00u45 - Reformatisch Dagblad: De 34e Dam tot Damloop 2018 was kletsnat. Daardoor verschenen er iets minder mensen dan gebruikelijk aan de start, zo zegt Cees Pronk van de Dam tot Damloop. Ondanks de lage temperatuur was het „zuurstofrijk loopweer”. In tegenstelling tot andere jaren was er geen enkel noemenswaardig medisch incident. „Medisch was het zeer rustig. Er is geen enkele ambulance opgeroepen”, zegt Pronk.
15x Al 200.000 euro binnen voor slachtoffers Oss24/09 00u45 - Reformatisch Dagblad: Met de inzamelingsactie voor de slachtoffers en nabestaanden van het ongeluk in Oss is zondag al meer dan 200.000 euro opgehaald. Nick Nietveld uit Almere zette de actie vrijdag op. Hij was zo geraakt door het overlijden van de vier kinderen dat hij besloot in actie te komen. Zijn streven was om 60.000 euro op te halen, maar dat bedrag was na al een dag ruimschoots gehaald.
15x Nederland condoleert Iran na bloedbad24/09 00u45 - Reformatisch Dagblad: De Nederlandse ambassadeur in Iran heeft condoleances overgebracht na de bloedige aanslag zaterdag in het Iraanse Ahvaz. De blijk van medeleven komt na Iraanse kritiek op Nederland.

Statistieken

Artikels:
35021
Gelezen:
28837
Aantal lezers nu:
64


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven