maandag 18 februari 2019, week 08


U bent nu hier: Meer nieuws van Reformatisch Dagblad pagina 4

Laatste updatecontrole: vandaag om 5u30
 

Reformatisch Dagblad

Verbergen Tonen
18/02 05u30  Heli’s hebben radaroefening in Engeland Acht helikopters van de luchtmacht gaan op Britse bodem leren radar en luchtafweer te slim af te zijn. Ze oefenen de komende weken op het Noord-Engelse Spadeadam, het enige oefenterrein van Europa waar heli’s zich helemaal kunnen bekwamen in de elektronische oorlogsvoering.
18/02 05u15  Gemeente sorteert puin van verwoeste huizen In een overdekte, beveiligde loods in Den Haag wordt maandag begonnen met het sorteren van puin en restanten van drie woningen die vorige maand werden verwoest door een gasexplosie in de Jan van der Heijdenstraat. In de loods ligt de inhoud van maar liefst elf containers opgeslagen.
18/02 05u00  Onderzoek noemt Facebook digitale gangsters Facebook heeft expres privacyregels gebroken. Dat staat in een onderzoek van het Britse parlement naar nepnieuws. Het sociale medium zou direct aan strenge wet- en regelgeving moeten worden onderworpen. In het onderzoek worden Facebook en de leidinggevenden ‘digital gangsters’ genoemd. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.
18/02 04u45  Hof Den Haag buigt zich over schone lucht De juridische strijd om schone lucht gaat maandag verder voor het gerechtshof in Den Haag. Daar dient het hoger beroep dat Milieudefensie heeft ingesteld tegen de Staat. De milieuclub wil dat Nederland zich houdt aan de Europese wet, het mensenrecht op gezondheid respecteert en geen nieuwe maatregelen neemt die schadelijk zijn voor mens en milieu. In december 2017 verloor de milieubeweging de bodemprocedure, die in mei 2016 in gang was gezet.
18/02 04u16  Afsluitdijk paar nachten dicht voor brugtest De komende tijd is de Afsluitdijk (tussen Noord-Holland en Friesland) enkele avonden en nachten afgesloten. Rijkswaterstaat gaat de bruggen in de dijk testen. Het weg- en scheepvaartverkeer is dan gestremd tussen 22.00 en 05.00 uur. Het wegverkeer in beide richtingen wordt omgeleid. Dat betekent een extra reistijd van ongeveer een uur.
18/02 04u00  VO-raad: Meer geld naar school in krimpregio De koepelorganisatie voor Voortgezet Onderwijs (VO-raad) wil dat de overheid middelbare scholen in krimpregio’s meer geld gaat geven. Dat zegt voorzitter van de raad Paul Rosenmöller in het AD.
18/02 03u45  Partijen Australië gehackt door „ander land” De grootste Australische politieke partijen zijn gehackt door een ander land. Dat heeft de Australische premier Scott Morrison maandag bekendgemaakt.
18/02 02u00  Twee gewonden bij brand in Den Haag Bij een brand in een woning aan de Schoolstraat in Den Haag zijn twee gewonden naar het ziekenhuis gebracht. De eerste persoon die gewond is geraakt heeft brandwonden. De tweede is ter controle naar het ziekenhuis gebracht, vanwege ingeademde rook.
18/02 01u45  Gewonde naar ziekenhuis bij brand in Den Haag Bij een brand in een woning aan de Schoolstraat in Den Haag is een gewonde gevallen. De persoon is met brandwonden naar het ziekenhuis vervoerd door de ambulance.
18/02 01u30  Brand in loods Beesd onder controle De brand in een bedrijfsloods aan de Ridderslag in Beesd (Gelderland) is onder controle. Volgens de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid is de brandweer nog zeker enkele uren bezig met nablussen.10 
18/02 00u45  Drie mensen gezocht na schietpartij Heerlen De politie is op zoek naar drie mensen na een schietpartij in het Limburgse Heerlen. Er is een Burgernet-actie opgezet om twee mannen en een vrouw te vinden. Een van de mannen draagt een opvallende witte broek met rode bies.10 
18/02 00u45  Partijen in Jemen bereiken eerste akkoord Vertegenwoordigers van de strijdende partijen in Jemen hebben een eerste akkoord bereikt over het terugtrekken van troepen rond de Jemenitische havenstad Hodeidah, melden de Verenigde Naties.10 
18/02 00u45  Overlast op spoor en weg door brand in Beesd Door een grote brand in een bedrijfspand aan de Ridderslag in Beesd (Gelderland) is er zondagavond overlast geweest op het spoor en de snelweg A2. Vanaf 23.00 uur tot ongeveer 00.15 uur reden er op verzoek van de brandweer geen treinen tussen Dordrecht en Geldermalsen.10 
18/02 00u45  Duitsland stopt uitlevering burgers na brexit Duitsland zal na de brexit geen onderdanen meer uitleveren aan Groot-Brittannië. Of de Britten met een harde of zachte brexit de Europese Unie gaan verlaten, maakt voor het Duitse besluit niets uit, meldt de Britse krant The Financial Times.10 
18/02 00u45  ‘Bakker van Kos’ die migranten hielp overleden Op het Griekse eiland Kos is Dionysis Arvanitakis zondag op 77-jarige leeftijd overleden. Hij was vooral bekend als de ‘bakker van Kos’ die tijdens de vluchtelingencrisis op grote schaal brood uitdeelde aan de migranten op het eiland.10 
Laatste update: vandaag om 5u30


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
11/02 15u45  Door liefde verarmde Londenaar schadeloosEen door liefde voor een Bulgaarse vrouw verblinde Londense zakenman moet van de rechter het aan haar gegeven geld terugkrijgen. De 37-jarige vrouw, Manuela Radeva, moet circa 207.000 euro terugbetalen aan de 20 jaar oudere verliefde gever, olie- en gasconsultant Marcel Kooter.
11/02 15u45  Zuid-Korea vervolgt voormalige hoogste rechterDe voormalige voorzitter van het Zuid-Koreaanse hooggerechtshof moet zelf plaatsnemen in het beklaagdenbankje. Justitie verdenkt Yang Seung-tae onder meer van grootschalig machtsmisbruik, berichten Zuid-Koreaanse media.
11/02 15u30  OM eist 14 jaar cel en tbs moord ex-vriendinHet Openbaar Ministerie (OM) wil dat de Schiedammer Gilroy de J. (33) een celstraf krijgt van veertien jaar en tbs met dwangverpleging wegens het doodsteken van zijn 21-jarige ex-vriendin Graciëla Gomes Rodrigues uit Rotterdam. De verdachte zou het niet hebben kunnen verkroppen dat Graciëla bij hem weg was gegaan. Hij zou haar tijden lang hebben lastiggevallen en met de dood hebben bedreigd, zo hebben haar familieleden verklaard. Het slachtoffer werd dood gevonden in het water bij de Krabbeplas in Vlaardingen.
11/02 15u15  Koninklijk paar bezoekt Vrije Hanzestad BremenDe koning en de koningin zijn op 6 maart op werkbezoek in de Duitse deelstaat Vrije Hanzestad Bremen. Ook minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) is daar dan, ze leidt er een economische missie op de terreinen ruimtevaart en windenergie op zee.
11/02 15u15  Jonge pulsvisser gaat liever bidden dan actievoerenMaandagmorgen 7 uur. De jonge Urker visserman Auke van Slooten (26) haalt met zijn ‘kotterbusje’ de bemanning van de NG 12 ‘Prins Maurits’ op. Met zes man sterk rijden ze in een fors tempo naar Harlingen. Vandaag staat er onderhoud op het programma.
11/02 15u00  Noordelijke omroepen gaan samenwerkenDe regionale omroepen RTV Oost, RTV Drenthe, RTV Noord en Omrop Fryslân gaan samenwerken op het gebied van onderzoeksjournalistiek. Minister Arie Slob (Media) was bij het officiële begin van het samenwerkingsproject en zei dat hij hoopt dat meer regionale omroepen dit voorbeeld volgen. „Dit is precies het voorbeeld van de samenwerking tussen regionale omroepen, zoals ik voor ogen heb”, aldus de minister.
11/02 14u45  Turkse regering gaat in groentenDe Turkse regering gaat groenten verkopen. In een poging de stijging van de prijzen van levensmiddelen af te remmen, levert de staat op talrijke verkooppunten goedkope groenten aan de burgers.
11/02 14u45  Hof legt 24 jaar op voor moord op bejaardeHet gerechtshof in Den Bosch heeft een 38-jarige man 24 jaar celstraf opgelegd voor de moord op een 86-jarige man uit het Zeeuwse Axel. De veroordeelde had eerder 25 jaar cel gekregen. Tegen die uitspraak was hij in beroep gegaan.
11/02 14u45  Topambtenaar betaalt deel toelage terugTopambtenaar Henk Brons betaalt een deel van de buitenlandvergoeding terug die hij kreeg terwijl hij een functie had in Nederland en hier woonde. De financiële waakhond van het Rijk concludeert dat er in het geval van Brons bij het betrokken ministerie van Binnenlandse Zaken niet goed is toegezien op de hele gang van zaken. De ambtenaar zelf treft geen blaam.
11/02 14u30  Gratis geld komt student duur te staanStuderen is schulden maken. Wat betekent het leenstelsel voor studenten? Feest voor de flierefluiter, die de staat gebruikt als pinautomaat. Stress voor wie piekert over de toekomst. En hard werken voor iedereen. De strijd met de politiek is in ieder geval nog niet gestreden.
11/02 14u15  Mogelijk vervroegde verkiezingen SpanjeDe Spaanse sociaaldemocratische premier Pedro Sánchez denkt over vervroegde verkiezingen half april. Zijn minderheidsregering dreigt er woensdag in een stemming in de Spaanse Tweede Kamer niet in te slagen de begroting voor 2019 aangenomen te krijgen. Spaanse media meldden dat hij dan over een week het parlement laat ontbinden.
11/02 14u00  Cambodja dreigt voordelen EU te verspelenDe EU eist dat Cambodja de „ernstige tekortkomingen” op het gebied van fundamentele mensenrechten en de rechten van werkenden aanpakt. De Europese Commissie is een procedure begonnen die ertoe kan leiden dat de gunstige invoertarieven voor het land worden geschrapt als er niet snel actie wordt ondernomen.
11/02 14u00  Spannende week voor pulsvissersEen Europees verbod op pulsvissen lijkt onafwendbaar. Wanneer de 79 Nederlandse kotters die platvis vangen met behulp van elektrische schokjes ermee moeten stoppen is echter nog onzeker.
11/02 13u45  Politiebonden tevreden over opkomst bij actieTussen de 250 en 300 politieagenten hebben maandagochtend in Den Haag actiegevoerd tegen de pensioenmaatregelen van het kabinet-Rutte. De agenten blokkeerden de toegang tot het gebouw van werkgeversorganisatie VNO-NCW. Ook bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en op de Koekamp bij het Malieveld demonstreerden agenten.
11/02 13u30  Expeditie zoekt verloren schip ShackletonEen expeditie die het verloren schip wil terugvinden van ontdekkingsreiziger Ernest Shackleton, is gearriveerd op de zoeklocatie op de Weddellzee bij Antarctica. Onderzoekers speuren daar met een onbemande duikboot naar het wrak van de Endurance, bericht de BBC.
11/02 13u30  Celstraf voor plukken Antwerpse vrouwenEen 26-jarige man uit Leeuwarden is in België veroordeeld voor het bestelen van acht vrouwen uit Antwerpen die hij het hof had gemaakt. De rechtbank in Antwerpen legde Mohamed L. drie jaar cel op. Hij moet de slachtoffers 48.000 euro terugbetalen.
11/02 13u15  Nederlander: Cyberaanvallen grotere dreiging dan klimaatverandering en ISCyberaanvallen door andere landen vormen voor Nederlanders de grootste dreiging in de wereld. Bijna driekwart vindt digitale oorlogsvoering een groot gevaar. Zo'n drie jaar geleden was dat ongeveer de helft. Verder maken Nederlanders zich veel zorgen over klimaatverandering (70 procent) en Islamitische Staat (67 procent). Ongeveer een kwart van de Nederlanders is bezorgd over de wereldeconomie.
11/02 13u15  Amsterdam pakt ‘drugseconomie’ aanDe vermenging van de onderwereld met de bovenwereld als gevolg van de florerende ‘drugseconomie’ in Amsterdam nadert een kritisch punt. De driehoek van gemeente, politie en Openbaar Ministerie (OM) zet zich de komende tijd extra in om deze zogenoemde ondermijning tegen te gaan. De aanpak is gericht op het doorsnijden van criminele financiële stromen en het in kaart brengen van partijen die dienstverlenend zijn aan criminele netwerken.
11/02 13u00  Verdachte Krabbeplasmoord: zij stak mij eerstDe 33-jarige Gilroy de J. uit Schiedam heeft bekend dat hij zijn ex-vriendin Graciela heeft gedood, maar volgens hem stak zij hém eerst. De J. staat maandag voor de rechter voor de gewelddadige dood van de 21-jarige Rotterdamse. Zij kwam september 2017 door zestien messteken om het leven, haar lichaam werd gevonden in de Krabbeplas in Vlaardingen.
11/02 13u00  Exposities in Hoorn over 400 jaar BataviaDit jaar is het 400 jaar geleden dat Batavia werd gesticht, het handelscentrum van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) in Azië. Daar staan het Westfries Museum en het bijbehorende VOC-museumschip de Halve Maen in Hoorn dit seizoen bij stil. Het museum lanceert op 30 mei Batavia 1627 VR, een nieuw virtual reality-programma. Verder is er vanaf 10 februari de expositie Indisch Palet, met Indische kunst, met meer dan vijftig kunstwerken van bijna twintig kunstenaars.
11/02 13u00  OM eist tot 26 jaar voor ‘vergismoord’ UtrechtHet Openbaar Ministerie (OM) heeft in de zaak rond de Utrechtse ‘vergismoord’ gevangenisstraffen geëist tot 26 jaar. De 31-jarige Hakim Changachi werd op 12 januari 2017 voor zijn woning aan de Faustdreef in Utrecht-Overvecht doodgeschoten. Volgens het OM zijn Guyno O. (26) en Ferrel T. (32) verantwoordelijk voor deze liquidatie. Zij hoorden allebei 26 jaar eisen.
11/02 13u00  Vrouw (76) zwaargewond, doorrijder Renswoude gezochtDe politie is op zoek naar een automobilist die zondag een 76-jarige vrouw aanreed op een zebrapad in de Dorpsstraat in Renswoude (provincie Utrecht). De vrouw raakte ernstig gewond. De bestuurder van de auto die haar aanreed ging er met hoge snelheid vandoor.
11/02 12u45  Monteur sleutelt dronken aan vliegtuigEen vliegtuigmonteur is opgepakt op het vliegveld van Maastricht. Tijdens het werk bleek dat hij dronken was. De man, een 40-jarige Rus, kreeg een boete van 2300 euro.
11/02 12u30  Zwaan gered uit bovenleiding in HoofddorpDe brandweer heeft maandag een zwaan gered die verstrikt was geraakt in de bovenleiding op het station in Hoofddorp.
11/02 12u00  Geen harde acties door vissersEr komen geen harde acties van de Nederlandse pulsvissers. Ondanks de dreiging dat de Europese instellingen woensdag tot een algeheel verbod op elektrisch vissen zullen besluiten.
11/02 12u00  Vijfsterrenbeweging gehalveerd in AbruzzenDe eurosceptische protestpartij M5S (Vijfsterrenbeweging) is in Midden-Italië bij regionale verkiezingen gehalveerd. Bij de stembusgang in de Abruzzen kreeg de M5S, die in Rome in de centrale regering zit, nog 20 procent van de stemmen. Bij de vorige verkiezing was dat nog 40 procent.
11/02 11u45  Eind dit jaar duidelijkheid voor asielkinderenAan het eind van het jaar moeten alle asielkinderen die voor een (her)beoordeling in aanmerking komen duidelijkheid over hun lot hebben. Daarnaar streeft de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in elk geval. Het gaat om een groep van naar schatting zevenhonderd kinderen.
11/02 11u45  Dirk Luijmes reist door de gouden eeuw van het harmoniumHij was op slag verliefd toen hij op een Frans harmonium speelde. „Zo’n instrument ademt en zingt”, zegt Dirk Luijmes. Hij laat dit horen op zijn 4-cd-box ”Harmonium Atlas”. In volkse Balkanmuziek en Franse romantiek.
11/02 11u45  Bisschop De Korte krijgt lang applaus op CDA-congresDe rooms-katholieke bisschop van het bisdom Den Bosch heeft het maar druk met de politiek. Hield hij vorig najaar een opening tijdens het congres van de ChristenUnie, afgelopen zaterdag opende dezelfde bisschop het CDA-congres dat bijeenkwam op een troosteloos industrieterrein in Amsterdam-Noord.
11/02 11u45  Verdachte afwezig bij moordzaak zonder lijkHoewel de verdachte niet aanwezig is, heeft de rechtbank in Groningen maandag toch een begin gemaakt met de behandeling van een langlopende moordzaak zonder lijk. Het Openbaar Ministerie denkt dat de 71-jarige Kasem M. in 2010 Ilham Benchelh uit Siddeburen heeft vermoord. De vrouw was in januari plotseling verdwenen. Zij en M. lagen in een scheiding.
11/02 11u30  Asia Bibi mag Pakistan nog niet verlatenDe van godslastering vrijgesproken Asia Bibi zit nog vast in Pakistan. De Pakistaanse christen is naar een nieuwe „beveiligde ruimte” overgebracht, maar mag het land nog niet verlaten.
11/02 11u30  Nog twee weken voor aanvraag kinderpardonKinderen die in aanmerking willen komen voor het kinderpardon, hebben nog twee weken om een aanvraag in te dienen. De zogenaamde Afsluitingsregeling verdwijnt 25 februari definitief.
11/02 11u30  Kimon zonder krasje uit protesten Guinee-BissauEen protestmars van studenten in Bissau (hoofdstad van Guinee-Bissau) liep vrijdag uit op hevige onlusten. Veldwerker Gerda Klaver zat in het oog van de storm.
11/02 11u30  Stichting Balkanzending constateert openheid onder Roma voor EvangelieDe oproep om God te zoeken is weliswaar echt, maar niet bedoeld als een cursus zelfredzaamheid. Voor ieder mens, zowel in Nederland als op de Balkan, geldt dat geen mens vanuit zichzelf God zoekt, aldus ds. C. L. Onderdelinden.
11/02 11u30  Dode bij overval Amerikanen in DuitslandBij een uit de hand gelopen overval op de woning van een Amerikaans gezin in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts is mogelijk een van de daders om het leven gekomen. De politie meldt dat iemand is overleden, maar zoekt nog uit of die persoon ook daadwerkelijk betrokken was bij het incident.
11/02 11u30  ACM let op energiecontracten zzp’ersDe Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat scherper toezien op energiecontracten voor kleine zelfstandigen. De toezichthouder krijgt sinds een jaar steeds meer signalen dat zzp’ers worden benaderd door energiebedrijven met zakelijke contracten, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving in het AD. Die zijn lucratiever voor energieleveranciers en bieden minder bescherming voor zzp’ers dan consumentencontracten.
11/02 11u15  Provincies hebben meer dan alleen emotionele waardeDe laatste jaren is er veel discussie over het nut van de provincie. Soms wordt zelfs gepleit voor afschaffing van deze bestuurslaag. Het overzicht dat de provincie heeft, biedt echter meerwaarde.
11/02 11u00  Brexitzorgen drukken op Britse economieDe naderende brexit heeft duidelijk zijn weerslag op de Britse economische groei. Volgens het Britse statistiekbureau was in het vierde kwartaal van 2018 sprake van een groeivertraging tot 0,2 procent op kwartaalbasis, tegen een groei van 0,6 procent in de vorige meetperiode. Het gaat daarbij om voorlopige cijfers.
11/02 10u45  Nederland neemt onterecht voorschot op Palestijnse staatPalestijnse Nederlanders hoeven straks niet langer op te geven dat ze in Israël of een „onbekend land” zijn geboren. Staatssecretaris Raymond Knops komt deze gewetensbezwaarde burgers namelijk tegemoet. Zij mogen voortaan in de basisregistratie personen (BRP) laten optekenen dat ze in de Gazastrook of op de Westelijke Jordaanover ter wereld zijn gekomen.
11/02 10u45  Patiënt vaak geweigerd bij nieuwe huisartsPatiënten die een nieuwe huisarts zoeken worden regelmatig onterecht geweigerd, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). „Patiënten moeten vrij zijn in hun keuze voor een huisarts. Onderlinge afspraken tussen huisartsen die overstappen belemmeren, zijn verboden”, aldus de toezichthouder.
11/02 10u30  Australië trekt portemonnee voor onderzeeërsAustralië laat twaalf onderzeeërs bouwen en heeft daarvoor een „strategisch partnerschap” gesloten met Frankrijk. Daar gaat de onderneming Naval Group voor de bouw van de duikboten zorgen. Met het project is omgerekend 31,3 miljard euro gemoeid. De Australische premier Scott Morrison zei maandag dat dit in vredestijd de grootste investering van Australië in defensie ooit is.
11/02 10u30  Thaise prinses kan geen premier wordenPrinses Ubolratana kan geen premier van Thailand worden. De kiescommissie haalde maandag definitief een streep door haar politieke ambities. Leden van de koninklijke familie staan volgens dat orgaan „boven de politiek” en mogen daarom geen politieke functies bekleden.
11/02 10u30  Dankdienst na einde kerkasiel voor Armeens gezin TamrazyanMet een „dankdienst en slotfeest” heeft de protestantse gemeente Den Haag zondagmiddag stilgestaan bij het einde van het kerkasiel voor het Armeense gezin Tamrazyan.
11/02 10u30  Weer treinen in Breda na grote storingHet treinverkeer van en naar Breda is maandagochtend weer op gang gekomen na een grote sein- en wisselstoring.
11/02 10u15  Middenpartij CDA blijft naar rechts kijkenHet CDA gaat zich weer profileren al middenpartij. Die boodschap klonk zaterdag door tijdens het CDA-congres in Amsterdam. Maar om kiezers te winnen, blijft de partij wel naar rechts kijken.
11/02 10u15  Woorden ontmaskeren tijdens studiedag kinderboekenschrijvers„Sommige mensen zijn zo verward met schrijven, dat het lijkt alsof ze een emmer gedachten op papier kwakken. Schrijven betekent in de eerste plaats dat je de taal in je macht moet hebben.”
11/02 10u00  „Rabobank grote financier bio-industrie”De Rabobank is ondanks zijn groene pr een grote financier van de megastallen en andere projecten in de bio-industrie. Dat meldt Greenpeace na onderzoek naar de investeringen van de bank in de vee-industrie. De bank zou daardoor bijdragen aan klimaatverandering, schade aan de natuur, stank en dierenleed. Volgens Rabobank is het beleid „een stuk genuanceerder” dan hoe Greenpeace het doet voorkomen.
11/02 10u00  In ’t Hooge Nest gaven in de Tweede Wereldoorlog twee Joodse zussen leiding aan het verzetJournaliste Roxane van Iperen kreeg met de aankoop van ’t Hooge Nest een bijzonder huis in handen. In de Gooise villa gaven twee Joodse zussen in de Tweede Wereldoorlog leiding aan het verzet. Tot ze werden verraden. Een ongebruikelijk onderduikverhaal.
11/02 10u00  Man gewond geraakt bij vermoedelijke overvalEen 39-jarige man is zondagavond laat gewond geraakt bij een vermoedelijke woningoverval in het Drentse Drouwenerveen (gemeente Borger-Odoorn). Volgens de politie is er veel geweld gebruikt, maar is nog onduidelijk wat er precies is gebeurd is en of er iets is buitgemaakt.
11/02 10u00  AEX klimt aan begin drukke weekDe Amsterdamse aandelenbeurs won maandag terrein. Ook de andere Europese beurzen toonden herstel na de verliesbeurt op vrijdag. Beleggers maakten zich op voor een drukke cijferweek. Op het Damrak bleef het maandag nog rustig aan het cijferfront. Verder werd uitgekeken naar de nieuwe handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China.
11/02 09u45  Agenten blokkeren toegang gebouw VNO-NCWEnkele tientallen demonstrerende politieagenten blokkeren maandagochtend de toegang tot het gebouw van werkgeversorganisatie VNO-NCW in Den Haag. De actie is onderdeel van hun protest tegen het mislukken van de pensioenonderhandelingen.
11/02 09u45  „Woningtekort groter dan gedacht”Het woningtekort in Nederland is sneller opgelopen dan gedacht. Er zijn momenteel 263.000 woningen te weinig, stellen Capital Value en ABF Research op basis van eigen onderzoek. Vorig jaar gingen ze er nog van uit dat het woningtekort in 2021 zou pieken met een bouwachterstand van 235.000 woningen.
11/02 09u45  Conferentie LCJ en HJW: „Trots Babel heeft niet het laatste woord”„De kern van het Bijbelboek Jesaja is: de Heere redt. Op alle terreinen van het leven. Alleen Hij is machtig. Babel heeft niet het laatste woord”, stelde drs. M. A. Buitink-Heijblom zaterdag in een lezing op de interkerkelijke Bijbelstudieconferentie 30+ in Wijk aan Zee.
11/02 09u45  Topmanagers KLM bezorgd over koersLeidinggevenden van luchtvaartmaatschappij KLM maken zich grote zorgen over de koers van moederbedrijf Air France-KLM. In een brandbrief van KLM-topmanagers aan de raad van commissarissen van Air France-KLM spreken ze hun zorgen uit over recente ontwikkelingen. Een belangrijk punt is de gewenste herbenoeming van KLM-baas Pieter Elbers wiens termijn bijna afloopt.
11/02 09u30  Bezield spreken met PowerPointZo’n van boven neervallende pijl. Zo’n woordje dat drie keer om z’n as draait voor het eindelijk onder aan het scherm landt. Plaatjes waar je pijlen in en uit kunt laten vliegen. En balkjes en cijfers die je een voor een in een grafiekje kunt laten verschijnen en verdwijnen.
11/02 09u30  AEX opent met winstDe Amsterdamse aandelenbeurs is maandag met winst geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen hoger. Beleggers maakten zich op voor een drukke cijferweek. Op het Damrak bleef het maandag nog rustig aan het cijferfront. Verder werd uitgekeken naar de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China later deze week.
11/02 09u15  GL en D66 voor hoger grondwaterpeil veengebiedHet grondwaterpeil in veengebieden moet omhoog. Zo willen regeringspartij D66 en oppositiepartij GroenLinks de uitstoot van CO2 terugdringen en schade aan funderingen van huizen beperken.
11/02 09u00  Zitplaatszoeker van NS op meer treinenReizigers kunnen op meer treinen gebruik maken van de zogenaamde zitplaatszoeker. Met een app is aan de hand van de kleuren groen, geel of oranje te zien hoe groot de kans op een zitplaats is en in welk rijtuig ze te vinden zijn.
11/02 09u00  Man doodgeschoten in OssIn Oss is maandagochtend een man doodgeschoten. Dat gebeurde in de Anna Bijnsstraat in die plaats.
11/02 08u45  Voortaan winkelnaam op afschriften RabobankRabobank meldt voortaan bij afrekeningen meteen de winkelnaam waar een aankoop is gedaan, als die winkel gebruikmaakt van Rabo’s online betaalservice. Dat meldt de Consumentenbond naar aanleiding van klachten bij het Meldpunt Onbegrijpelijke namen op bankafschriften.
11/02 08u30  Ds. W. M. de Bruin neemt beroep aan naar hervormd BleiswijkDs. W. M. de Bruin, predikant van de hervormde wijkgemeente 1 te Stolwijk, heeft het beroep aangenomen dat de hervormde wijkgemeente Dorpskerk te Bleiswijk op hem had uitgebracht.
11/02 08u30  Geen treinen van en naar BredaDoor een grote sein- en wisselstoring rijden er maandag geen treinen van en naar Breda.
11/02 08u30  Persoon neergeschoten in OssIn Oss is maandagochtend een persoon neergeschoten. Dat gebeurde in de Anna Bijnsstraat in die plaats.
11/02 08u30  Ds. Mulder neemt afscheid van gg ZoetermeerDs. G. W. S. Mulder heeft zondagavond afscheid genomen van de gereformeerde gemeente in Zoetermeer.
11/02 08u30  Recordaantal overstappers energieleverancierDoor de stijgende energiekosten stappen Nederlanders massaal over van energieleverancier. Vorig jaar is een recordaantal van 1,4 miljoen Nederlanders overgegaan naar een andere maatschappij , zo bevestigde de Autoriteit Consument en Markt (ACM) een bericht van het AD. Dat betekende een stijging van 7,7 procent in vergelijking met een jaar eerder.
11/02 08u15  Niet te wijsPrediker 7:16
11/02 08u15  Franse toerist opgepakt om dronevlucht MyanmarEen Franse toerist is opgepakt omdat hij een drone liet vliegen bij het Myanmarese parlement in Naypyidaw. De 27-jarige man riskeert een gevangenisstraf van drie jaar, zegt een lokale politiefunctionaris.
11/02 08u00  Personeel financiële sector welkom in onderwijsHet moet voor personeel van banken en verzekeraars eenvoudiger worden om zich te laten omscholen tot leraar om daarmee ook het lerarentekort aan te pakken. Vertegenwoordigers uit de financiële sector, lerarenopleidingen en werkgevers in het onderwijs ondertekenen daarvoor maandag een convenant in het bijzijn van minister Arie Slob van onderwijs.
11/02 08u00  Werkgevers willen pensioenoverleg hervattenWerkgeversorganisatie VNO-NCW roept de vakbonden op snel weer om de tafel te komen voor pensioenonderhandelingen. Dat schrijft de organisatie in een brief, voorafgaand aan het protest van politieagenten bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het gebouw van VNO-NCW in Den Haag.
11/02 07u45  Rotterdam breidt handhaving uit tegen overlastIn de strijd tegen overlast op straat breidt de gemeente Rotterdam het aantal handhavers met opsporingsbevoegdheid uit. Het aantal bijzondere opsporingsambtenaren (boa’s) dat bekeuringen mag uitschrijven voor overtredingen wordt verhoogd van 40 naar 120.
11/02 07u45  ’Aanschafbelasting auto’s flink gestegen’De gemiddeld betaalde bpm-belasting op nieuwe benzineauto’s is sinds 2012 met meer dan de helft gestegen. Bij dieselauto’s steeg de afgedragen aanschafbelasting zelfs met meer dan 80 procent. Dat stelt RAI Vereniging na een analyse van de verkoopcijfers van nieuwe personenauto’s tussen 2012 en 2018. De branchevereniging zegt dat is afgesproken dat de bpm zou dalen en wil een aanpassing van het belastingstelsel.
11/02 07u15  Gemengd beeld op beurzen AziëDe aandelenbeurzen in het Verre Oosten lieten maandag een gemengd beeld zien. Beleggers hielden de blik vooral gericht op de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China, die later deze week in Peking worden gehouden. De handel verliep verder relatief rustig, aangezien de belangrijke financiële markt in Japan gesloten was vanwege een nationale feestdag.
11/02 07u15  Unicef: kwart miljoen kindsoldatenTienduizenden jongens en meisjes worden nog altijd misbruikt als kindsoldaat. Precieze cijfers ontbreken, maar Unicef schat het totale aantal momenteel op mogelijk 250.000. Het kinderfonds van de Verenigde Naties zal dinsdag opnieuw wereldwijd aandacht vragen voor de problematiek.
11/02 07u15  Rode Kruis voert actie tegen kernwapensHet Rode Kruis voert maandag wereldwijd actie tegen kernwapens. De organisatie wil dat onder meer Nederland het VN-kernwapenverbod ondertekent. Dat werd in juli 2017 aangenomen door de Verenigde Naties met instemming van 122 landen. Nederland onthield zich toen als enige NAVO-land van stemming, de andere lidstaten stemden tegen. Het verdrag is inmiddels door zeventig landen geratificeerd.
11/02 07u15  Overvaller trekt hoogbejaarde vrouw uit bedEen hoogbejaarde vrouw is maandagmorgen in het Limburgse Belfeld door een overvaller belaagd en uit haar bed getrokken. Ze is door ambulancepersoneel onderzocht.
11/02 06u45  Vissers vergaderen over mogelijke actiesVissers uit heel Nederland komen maandagmorgen in het gemeentehuis van Urk bij elkaar om te overleggen over mogelijke acties. Aanleiding is de verwachting dat de Europese Unie woensdag definitief zal besluiten om de pulsvisserij te verbieden.
11/02 06u30  D66: ruim 5 miljard voor klimaat in provinciesDe twaalf lijsttrekkers van D66 bij de provinciale verkiezingen van volgende maand willen in totaal ruim 5 miljard euro investeren in concrete maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan. De plannen worden maandag aangeboden aan Ed Nijpels, de voorzitter van het klimaatberaad.
11/02 05u45  „Natuurnetwerk komt niet op tijd af”Er komt te weinig natuur bij om de natuurdoelen die Nederland zichzelf heeft gesteld te halen. Daarvoor waarschuwen Marc van den Tweel, directeur Natuurmonumenten en ANWB-baas Frits van Bruggen in een opiniestuk in Trouw. De twee roepen de minister op om met de provincies een inhaalslag te maken.
11/02 05u15  Londen en Brussel op zoek naar uitwegDe hoofdonderhandelaars voor de brexit, Michel Barnier namens de EU en de Brit Stephen Barclay, ontmoeten elkaar maandagavond in Brussel. Ze gaan praten over een mogelijke uitweg voor de impasse rond het vertrek van de Britten uit de EU per 30 maart.
11/02 02u15  „Aantal troepen in Irak zal gelijk blijven”Het aantal Amerikaanse troepen in Irak zal min of meer gelijk blijven, ook als Washington zijn manschappen uit het naburige Syrië heeft teruggetrokken. Dat verwacht de Amerikaanse generaal Joseph Votel, die de leiding heeft over de Amerikaanse troepen in het Midden-Oosten.
11/02 01u15  Hart- of vaatpatiënten worden steeds ouderDe kans dat je een hartstilstand, hartinfarct of beroerte overleeft is groter geworden. Mensen overlijden op steeds latere leeftijd aan de gevolgen van dergelijke hart- en vaataandoeningen. Dat blijkt uit onderzoek van de Hartstichting.
11/02 00u45  Geen Grammy voor Metropole OrkestHet Metropole Orkest heeft zondag geen Grammy kunnen binnenhalen. In de categorie ‘Best Jazz Vocal Album’ ging Cécile McLorin Salvant er met de prestigieuze muziekprijs vandoor voor het album ‘The Window’.
11/02 00u45  Blok sprak met GuaidóMinister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) heeft telefonisch een gesprek gehad met Juan Guaidó, oppositieleider in Venezuela. „Een moedig man”, vindt Blok, die rept van een goed gesprek.
11/02 00u45  Brand bij aluminiumsmelterij Aldel GroningenIn het Groningse Farmsum heeft zondagavond brand gewoed bij aluminiumsmelter Aldel. Het vuur woedde bij de zaaginstallatie, meldt de brandweer Groningen. Er raakte niemand gewond.
11/02 00u45  Voorlopig geen nieuw klimaatprotest scholierenEen delegatie van klimaatspijbelaars, scholieren die onder schooltijd actie hebben gevoerd voor klimaatmaatregelen, gaat in gesprek met minister-president Mark Rutte en minister Eric Wiebes (Klimaat), laat youthforclimate via Instagram weten. Vrijdag zei de premier „zo snel mogelijk” met de jongeren te willen praten.
11/02 00u45  Man neergestoken in Den HaagOp het Goeverneurplein in Den Haag is zondagavond een man neergestoken. Hij wordt door de hulpdiensten behandeld aan zijn verwondingen. De politie meldt dat twee verdachten op de vlucht zijn geslagen en roept getuigen op zich te melden via 112.
11/02 00u45  Auto rijdt tegen huis: baby naar ziekenhuisIn het Drentse Nieuw-Dordrecht is zondag een automobilist tegen de gevel van een woonhuis gereden. De woning raakte flink beschadigd. Een baby die op het moment van de botsing achter de gevel in de woonkamer in een box lag is ter controle naar het ziekenhuis gebracht, meldt de politie.
11/02 00u45  Rotterdamse ‘Maastunnel of love’ met ValentijnDe Maastunnel in Rotterdam is in de aanloop naar Valentijnsdag omgetoverd tot een Tunnel of Love. Met 35.000 fluorescerende hartvormige stickers vormt het voetgangersdeel van de tunnel sinds dit weekend een oogverblindend visueel spektakel, zegt de gemeente. Vooral zondag trok de 580 meter lange liefdestunnel veel bekijks.
11/02 00u45  Orban: voordeeltjes voor grote gezinnenDe Hongaarse premier Viktor Orban wil met belastingvoordeeltjes en voordelige kredieten zijn landgenoten ertoe bewegen meer kinderen te nemen. Vrouwen beneden de veertig die voor het eerst trouwen kunnen een bedrag van omgerekend ruim 30.000 euro onder gunstige voorwaarden lenen: als ze drie kinderen baren wordt hun schuld kwijtgescholden. Vrouwen met vier kinderen of meer hoeven geen inkomstenbelasting meer te betalen.
11/02 00u45  Duizenden betogen in Madrid tegen regeringTienduizenden Spanjaarden demonstreerden zondag in het centrum van Madrid tegen de in hun ogen te toegeeflijke houding van de regering tegenover Catalanen die streven naar onafhankelijkheid. Ook eisten de betogers snel verkiezingen.
11/02 00u45  Eerste Dag van de Elfstedentocht in 2020Geen Elfstedentocht op het ijs, dan maar in woord en geschrift. Dat is het idee van Jurryt van de Vooren. De auteur van het boek ‘ 8070 dagen’ wil 15 januari uitroepen tot de Dag van de Elfstedentocht, in 2020 moet de eerste worden gehouden.
11/02 00u45  Vier Polen omgekomen in auto in water ObdamIn het Noord-Hollandse Obdam zijn vier Polen omgekomen toen de auto waarin ze zaten op de Berkmeerdijk te water raakte. De slachtoffers zijn een 48-jarige vrouw en drie mannen, twee van 21 en een van 20 jaar. Ze werkten bij een bedrijf in Obdam en verbleven op een camping in het dorp Zijdewind in de buurt, maar kwamen daar vrijdagavond niet aan. „Alles wijst op een noodlottig ongeval”, aldus de politie.
11/02 00u45  Bomvolle cijferweek voor beleggers AmsterdamBeleggers in Amsterdam kunnen de borst natmaken voor een buitengewoon drukke week met resultaten van grote AEX-bedrijven als Randstad, AkzoNobel, ABN AMRO, Heineken, DSM en Aegon. Ook de agenda met bedrijfscijfers in het buitenland is goedgevuld, net als de rol voor macro-economische gegevens.
11/02 00u45  Bouteflika bevestigt zijn kandidatuurDe Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika, die al jaren geplaagd wordt door fysieke problemen, heeft zondag bevestigd dat hij beschikbaar is voor een vijfde termijn. Dat heeft staatspersbureau APS bekendgemaakt. Regeringspartij FLN (Nationaal Bevrijdingsfront) had het 81-jarige staatshoofd een dag eerder tijdens een bijeenkomst met 15.000 getrouwen als kandidaat gepresenteerd. Hij was zelf niet aanwezig.
11/02 00u45  Containerschip kraakt veerbootEen groot containerschip is op de Elbe tegen de veerboot aangevaren die de verbinding onderhoudt tussen de Hamburgse stadsdelen Blankenese en Finkenwerder. Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor. De 25 meter lange ferry raakte zwaar beschadigd en moet volgens de politie worden beschouwd als „economisch total loss”.
11/02 00u45  Vier doden bij auto te water in ObdamBij een ongeval aan de Berkmeerdijk in Obdam (Noord-Holland) waarbij een auto in het water is terechtgekomen, zijn volgens de politie vier mensen overleden. Hoe de auto te water is geraakt, is nog onduidelijk.
11/02 00u45  „Delta en easyJet samen bij bod Alitalia”Het Amerikaanse Delta Air Lines wil een samenwerking aangaan met het Britse easyJet bij een deelneming in het noodlijdende Alitalia. Dat schrijft de krant Corriere della Sera op basis van bronnen.
11/02 00u45  President Trump „in goede gezondheid”President Donald Trump verkeert in zeer goede gezondheid en dat zal gedurende zijn hele presidentschap waarschijnlijk zo blijven. Dat heeft de arts van het Witte Huis gemeld na de jaarlijkse medische keuring van de president. Meer details zijn niet bekendgemaakt.
11/02 00u45  Meer overtredingen met bestrijdingsmiddelenHet aantal overtredingen bij het gebruik van en de handel in bestrijdingsmiddelen is fors toegenomen. Dat bevestigt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) na een persbericht van Reporter Radio. Het onderwerp komt zondagavond aan bod in de uitzending van het programma, dat de cijfers opvroeg.
11/02 00u45  NASA-baas Bridenstine welkom in RuslandDe baas van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, Jim Bridenstine, kan volgende maand afreizen naar Rusland. Hij is half maart welkom bij de lancering van een Sojoez-raket vanaf de basis Baikonoer in Kazachstan. Dat heeft persbureau Interfax zondag bekendgemaakt. „Het is de verwachting dat hij daar ook Roskosmos-leider Dmitri Rogozin ontmoet”.
11/02 00u45  ‘Buitensluiting’ levert Liliane Fonds geld opHet Amsterdamse pop-uprestaurant Buitensluiting, waar een deel van de gasten op willekeurige kenmerken werd gediscrimineerd, heeft het Liliane Fonds 5800 euro aan donaties opgeleverd. Dat zei een woordvoerder namens de organisatie.
1 2 3 4


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

14x „Deal over aanblijven baas KLM in de maak”18/02 00u45 - Reformatisch Dagblad: KLM-baas Pieter Elbers kan mogelijk aanblijven als president-directeur van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij. Volgens de Franse krant La Tribune is sprake van een soort compromis hierover. Dat voorstel zou nog wel moeten worden goedgekeurd in de bestuursvergadering van moederbedrijf Air France-KLM.
11x Justitie wil officieren in VS en Spanje18/02 00u45 - Reformatisch Dagblad: Het Openbaar Ministerie in Nederland gaat dit jaar nog officieren van justitie plaatsen in Washington en in Spanje. Dat maakte het OM in Den Haag bekend.
11x Öztürk lijsttrekker DENK voor Eerste Kamer18/02 00u45 - Reformatisch Dagblad: Selçuk Öztürk wordt lijsttrekker van DENK bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer. De Limburger verlaat de Tweede Kamer, maakte de partij tijdens een bijeenkomst in Rotterdam bekend.
11x Eerste officiële lentedag van 2019 een feit18/02 00u45 - Reformatisch Dagblad: De BILT (ANP) - De eerste officiële lentedag is een feit. Het kwik tikte in De Bilt om 15.20 uur de 15 graden aan, meldt Weeronline. Niet veel later was dat opgelopen tot 15,1 graden.
11x Opnieuw drukke week voor beleggers18/02 00u45 - Reformatisch Dagblad: Beleggers wacht opnieuw een drukke cijferweek. Op het Damrak geven onder meer de bouwers BAM en Heijmans en biotechnoloog Galapagos een kijkje in de boeken. Veel aandacht gaat daarnaast uit naar Air France-KLM. Ook vindt er weer handelsoverleg plaats tussen de Verenigde Staten en China.
10x Brand in loods Beesd onder controle18/02 01u30 - Reformatisch Dagblad: De brand in een bedrijfsloods aan de Ridderslag in Beesd (Gelderland) is onder controle. Volgens de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid is de brandweer nog zeker enkele uren bezig met nablussen.
10x Drie mensen gezocht na schietpartij Heerlen18/02 00u45 - Reformatisch Dagblad: De politie is op zoek naar drie mensen na een schietpartij in het Limburgse Heerlen. Er is een Burgernet-actie opgezet om twee mannen en een vrouw te vinden. Een van de mannen draagt een opvallende witte broek met rode bies.
10x Partijen in Jemen bereiken eerste akkoord18/02 00u45 - Reformatisch Dagblad: Vertegenwoordigers van de strijdende partijen in Jemen hebben een eerste akkoord bereikt over het terugtrekken van troepen rond de Jemenitische havenstad Hodeidah, melden de Verenigde Naties.
10x Overlast op spoor en weg door brand in Beesd18/02 00u45 - Reformatisch Dagblad: Door een grote brand in een bedrijfspand aan de Ridderslag in Beesd (Gelderland) is er zondagavond overlast geweest op het spoor en de snelweg A2. Vanaf 23.00 uur tot ongeveer 00.15 uur reden er op verzoek van de brandweer geen treinen tussen Dordrecht en Geldermalsen.
10x Duitsland stopt uitlevering burgers na brexit18/02 00u45 - Reformatisch Dagblad: Duitsland zal na de brexit geen onderdanen meer uitleveren aan Groot-Brittannië. Of de Britten met een harde of zachte brexit de Europese Unie gaan verlaten, maakt voor het Duitse besluit niets uit, meldt de Britse krant The Financial Times.

Statistieken

Artikels:
31452
Gelezen:
11289
Aantal lezers nu:
26


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven