dinsdag 23 juli 2019, week 30


U bent nu hier: Meer nieuws van Reformatisch Dagblad pagina 4

Laatste updatecontrole: vandaag om 17u45
 

Reformatisch Dagblad

Verbergen Tonen
23/07 17u30  Post Uit Lviv: Blijf weg uit de schatkamer van Oekraïne Deze Post uit kan ik beter niet schrijven. Want de kans is sterk aanwezig dat u na dit stuk denkt: Deze stad wil ik graag bezoeken. Maar dat is juist niet de bedoeling.
23/07 17u15  Niemand bestraft voor omkopen gedeputeerde Niemand is bestraft voor het omkopen van de Noord-Hollandse oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers. Drie verdachten zijn dinsdag vrijgesproken. Bij twee anderen is het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk verklaard, maar zij krijgen wel een boete van 1000 euro voor het bezit van een valse factuur uit 2007.
23/07 17u15  Secularisatie ging ook rooms België niet voorbij In de ogen van de roomse geestelijkheid (clerus) in België was met de renaissance en de Reformatie, later versterkt met de verlichting en de Franse Revolutie, een strijd begonnen tegen de godsdienst, die uitmondde in de verdwijning van de sinds de middeleeuwen bestaande christelijke orde.
23/07 17u00  Schatten uit het Rijksmuseum in Gouda In Museum Gouda is tot en met 27 oktober de tentoonstelling ”Lage Landen”, in samenwerking met het Rijksmuseum, te zien.
23/07 17u00  Dode (20) door bootongeluk bij Zoutelande Bij een botsing tussen een speedboot en een rubberboot voor de Zeeuwse kust bij Zoutelande is dinsdag een dode gevallen. Het slachtoffer is 20 jaar, laat de politie weten. De oorzaak van het ongeval is niet duidelijk, maar de bestuurder van de speedboot is aangehouden.
23/07 17u00  Landschappen Wim van der Veer in Galerie de Vis Harlingen Weinig schilders zijn zo trouw aan een specifiek onderwerp als de Friese landschapsschilder Wim van der Veer.
23/07 17u00  Grote natuurbranden Portugal ‘onder controle’ De Portugese autoriteiten zeggen dat de enorme natuurbranden in het midden van het land onder controle zijn. Het vuur woedde dagenlang in de bosrijke regio Castelo Branco, op zo’n 200 kilometer van hoofdstad Lissabon.
23/07 17u00  Refo’s kunnen leren van baptisten die alcohol volstrekt mijden Hoe herken je een christen? In de befaamde brief aan Diognetus, geschreven in de tweede eeuw na Christus, komt een christen naar voren als iemand die opvalt, anders is, leeft als een vreemdeling. Het is opvallend dat de auteur van de brief daarbij niet wijst op aparte kleding, andere gewoonten of een eigen taal, maar juist op ander gedrag. Christenen nemen afstand van het genot van deze wereld, stelt hij.
23/07 16u45  Keniaanse minister op borgtocht vrij Een Keniaanse rechter heeft minister van Financiën Henry Rotich en diens rechterhand op het departement, Kamau Thugge, dinsdag op borgtocht vrijgelaten. Het duo was een dag eerder in gezelschap van verscheidene andere overheidsfunctionarissen opgepakt op verdenking van corruptie. In afwachting van het proces mogen ze niet op hun kantoor komen.
23/07 16u45  Piet van der Steen speelt Franck Piet van der Steen maakte de 3-cd-box ”César Franck, de twaalf orgelwerken, en meer...”.
23/07 16u45  Verzorgster verdacht van stelen 56.000 euro In Rotterdam heeft de politie een 35-jarige vrouw aangehouden die ruim 56.000 euro gestolen zou hebben van kwetsbare ouderen. Ze werkte als ouderenbegeleider in een zorginstelling en had de beschikking over hun bankpassen.
23/07 16u30  Dinsdag alleen nog 10 km Rolstoel4daagse De Twentse Roelstoel4daagse wordt woensdag ingekort vanwege de hitte. Dinsdag werden de 70 kilometer en 50 kilometer al geschrapt, woensdag vervalt ook de 22 kilometer. Alleen de 10 kilometer blijft nog over. Ook is de traditionele intocht in het centrum van Delden afgelast vanwege de warmte.
23/07 16u30  Iran ‘feliciteert’ Boris Johnson De aankomende Britse premier Boris Johnson is gefeliciteerd en gewaarschuwd door Iran, dat ruzie heeft met het Verenigd Koninkrijk over de inbeslagname van olietankers . De Iraanse minister Mohammad Javad Zarif (Buitenlandse Zaken) stelde dat Iran zijn kustwateren zal „beschermen”.
23/07 16u30  Schap besproeit dijken tegen scheuren Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) is woensdag begonnen met het besproeien van de veendijken in het westelijk deel van Utrecht. Dat is nodig omdat de dijken door droogte en zeer hoge temperaturen makkelijk kunnen uitdrogen. Dan gaan ze scheuren en kunnen ze gaan schuiven.
23/07 16u15  Piet en Ina wonen op Texel in een joert, een ronde tent Je zou ze de nomaden van Texel kunnen noemen. Piet en Ina Laan wonen het grootste deel van het jaar in een joert, een ronde tent. „We horen de zee bulderen.”
Laatste update: vandaag om 17u30


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
16/07 18u30  „Media overdrijven schadelijkheid van frisdrank voor gezondheid”Drinken van frisdrank is weliswaar ongezond, maar de gevolgen moeten niet overdreven worden. Dat stellen prof. dr. Jessica Kiefte-de Jong en prof. dr. Martijn Katan. Katan: „Er is geen bewijs dat het kanker veroorzaakt.”
16/07 18u30  Kamerlid Van Haga (VVD) gepakt met te veel alcoholVVD-Kamerlid Wybren van Haga is met te veel alcohol op in de auto gestapt. De VVD bevestigt berichtgeving van De Telegraaf hierover. De grootste regeringspartij beraadt zich op de nieuwe affaire rond het Kamerlid, dat bij vertrek uit de VVD-fractie de krappe meerderheid van de regeringscoalitie in rook doet opgaan.
16/07 18u30  Eerste dag Vierdaagse voor 661 mensen te veelDe eerste wandeldag van de Vierdaagse was voor 661 mensen te zwaar. Ze zijn niet eens begonnen aan de wandeltocht of hebben de eerste dag door de Betuwe niet kunnen voltooien, aldus de organisatie dinsdagavond.
16/07 18u15  Post Uit Tel Aviv: Controle duurt korter, en dat is af en toe maar goed ookDe veiligheidscontrole op Israëlische luchthavens is legendarisch. Maar zo draconisch als vroeger is het allemaal allang niet meer. En dat is in sommige gevallen maar goed ook.
16/07 18u00  VVD’er met te veel alcohol op achter stuurVVD-Kamerlid Wybren van Haga is met te veel alcohol op in de auto gestapt. De VVD bevestigt berichtgeving van De Telegraaf hierover.
16/07 18u00  Europese beurzen met winst dag uitDe Europese effectenbeurzen zijn dinsdag met winst gesloten. Aandeelhouders deden het lang rustig aan, maar aan het einde van de dag kropen de koersen toch wat verder omhoog. Beleggers verwerkten onder meer enkele Amerikaanse macro-economische cijfers.
16/07 17u30  „Kamerlid Van Haga (VVD) gepakt met te veel alcohol”VVD-Kamerlid Wybren van Haga is met te veel alcohol op achter het stuur gekropen. Hij werd op de A4 staande gehouden vanwege zijn rijgedrag. Bij controle bleek dat hij te veel had gedronken.
16/07 17u30  Lagarde neemt ontslag als IMF-directeurChristine Lagarde heeft haar ontslag ingediend als directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Ze vertrekt daar per 12 september, maakte de Française dinsdag bekend. Lagarde wordt naar verwachting eind oktober benoemd tot voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB).
16/07 17u15  Kabinet blijft erbij: Kaspersky taboeKaspersky Lab blijft taboe bij de rijksoverheid. Het Russische computerbeveiligingsbedrijf had het kabinet gevraagd zich te bedenken, maar minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) ziet daar geen reden toe.
16/07 17u00  Westland blijft komst moslimschool aanvechtenDe gemeenteraad van Westland in Zuid-Holland blijft zich verzetten tegen de komst van een islamitische basisschool. Als onderwijsminister Arie Slob woensdag toestemming geeft voor de school, wil de raad daar meteen tegen in beroep gaan.
16/07 17u00  Eerste dag Vierdaagse: veel blarenDe eerste wandeldag van de Vierdaagse heeft volgens het Rode Kruis voor opvallend veel blaren gezorgd. Zowel onderweg als bij het eindpunt in Nijmegen zijn vele tientallen blaren meer doorgeprikt dan andere jaren.
16/07 17u00  Agent niet vervolgd na dodelijke nekklemEr komt geen federale rechtszaak tegen de New Yorkse politieagent die met een nekklem verantwoordelijk zou zijn voor de dood van Eric Garner vijf jaar geleden. Dat meldt The New York Times met een beroep op informatie van drie ingewijden bij justitie.
16/07 17u00  Vliegveld Maastricht: minder geluidsoverlastMaastricht Aachen Airport (MAA) heeft de geluidsoverlast dit jaar naar eigen zeggen fors teruggedrongen. Volgens het vliegveld is met name het aantal vliegbewegingen tussen 23.00 uur en middernacht flink verminderd. Van januari tot juli dit jaar waren dat er 15, in dezelfde periode vorig jaar 38. En dat terwijl het aantal passagiersvluchten bijna verdubbeld is.
16/07 16u45  ”The Planets” van Holst vijftig jaar na eerst maanlandingPrecies een halve eeuw na de eerste maanlanding voeren Geerten van de Wetering en Bert den Hertog in de Haagse Kloosterkerk het stuk ”The Planets” van Gustav Holst uit.
16/07 16u45  OM vervolgt imam voor groepsbeledigingHet Openbaar Ministerie (OM) heeft strafvervolging ingesteld tegen een 50-jarige imam, wegens beledigende uitspraken in een Haagse moskee in augustus 2017. De man zei destijds dat mensen die geen moslim zijn, of niet de soennitische stroming aanhangen, varkens zijn. Volgens het OM heeft de imam zich daarmee schuldig gemaakt aan groepsbelediging.
16/07 16u30  AH stopt met bekritiseerde kaasleverancierSupermarkt Albert Heijn heeft twee kazen van de door Animal Rights bekritiseerde leverancier Käserei Champignon uit de schappen gehaald. Het gaat om de Cambozola en de Clermont Blue.
16/07 16u30  Netflix knipt omstreden zelfmoordscène uit 13 Reasons WhyNetflix schrapt na een golf van kritiek na twee jaar alsnog een omstreden zelfmoordscène uit de populaire jongerenserie 13 Reasons Why. De streamingsdienst meldde dinsdag dat het besluit „op advies van medische experts” is genomen.
16/07 16u30  Agent schoot uit noodweer op aanslagplegerDe agent die Jawed S. (20) neerschoot nadat die vorig jaar twee Amerikaanse toeristen had neergestoken op Amsterdam Centraal Station wordt hiervoor niet vervolgd. De reden hem niet te vervolgen, is dat hij zich met succes zal kunnen beroepen op noodweer.
16/07 16u30  Medeleven EU met MH17-nabestaandenDe Europese Unie roept Rusland opnieuw op om zijn verantwoordelijkheid te erkennen en volledig mee te werken aan het lopende onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17 van Malaysia Airlines, woensdag precies vijf jaar geleden. Dat staat in een verklaring van EU-buitenlandchef Federica Mogherini. Zij betuigt haar medeleven met degenen die hun geliefden verloren. „Wij blijven hun verdriet delen”.
16/07 16u15  Petitie tegen dreigende sluiting Geelvinck Muziek MuseumHet Geelvinck Muziek Museum in Zutphen wordt, twee jaar nadat het daar zijn deuren opende, met sluiting bedreigd. Een petitie probeert de sluiting nog te voorkomen.
16/07 16u15  Alliade niet meer onder verscherpt toezichtZorggroep Alliade staat niet meer onder verscherpt toezicht van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Zes maanden geleden stelde de inspectie het verscherpte toezicht in omdat er sprake was van belangenverstrengeling. Ook stond de raad van toezicht te ver van de bedrijfsvoering af.
16/07 16u15  Opnieuw dreigbrieven om windmolenparkenEr zijn nieuwe dreigbrieven verstuurd naar verschillende ontvangers die betrokken zijn bij de aanleg van windmolenparken in het noorden van het land. De politie wil geen informatie geven over het aantal brieven, inhoud en ontvangers. De brieven maken deel uit van het onderzoek, aldus de politie.
16/07 16u15  „Geen ingreep nodig op bezorgmarkt”Het kabinet ziet geen reden om regelgeving over de maaltijdbezorgmarkt te veranderen. Uit onderzoek dat staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) heeft laten doen naar afspraken tussen restauranteigenaren en maaltijdbezorgplatforms als Thuisbezorgd.nl, concludeert ze dat deze afspraken de markt niet verstoren.
16/07 16u00  Wall Street lager na cijfers grote bankenDe aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met kleine verliezen geopend, nadat maandag op de valreep nieuwe records waren behaald op Wall Street. De aandacht van beleggers ging vooral uit naar de kwartaalresultaten van de grote Amerikaanse banken JPMorgan Chase, Goldman Sachs en Wells Fargo.
16/07 16u00  Emmertje drop van Klene uit winkel gehaaldDropmaker Perfetti Van Melle roept uit voorzorg emmertjes Klene D’rop uit Zoet & Dropfruit terug. In de drop zit sulfiet, maar dat staat niet op de ingrediëntenlijst op de verpakking.
16/07 15u45  Dure etentjes kosten Franse minister de kopDe Franse minister van Milieu, François de Rugy, heeft zijn ontslag ingediend. De politicus zei dat dinsdag op Facebook.
16/07 15u45  Cruiseschip door Boskalis naar haven vervoerdHet cruiseschip Carnival Vista is zaterdag door Boskalis op een halfafzinkbare zwareladingschip geladen. Vervolgens is het schip van 300 meter lang naar de haven van Freeport op de Bahama’s vervoerd. De totale operatie duurde twaalf uur.
16/07 15u45  Steun voor Von der Leyen lijkt te groeienDe steun in het Europees Parlement voor Ursula von der Leyen om voorzitter van de Europese Commissie te worden lijkt toe te nemen. De beloftevolle speech en presentatie van haar plannen trekt twijfelaars over de streep, zeggen betrokkenen.
16/07 15u30  Zeven jaar cel geëist voor fatale burenruzieDe 28-jarige Jerry van den B. moet zeven jaar cel krijgen voor de doodslag op zijn buurman in zijn woning aan de Haagse Albardastraat in september vorig jaar. De officier van justitie eiste die straf dinsdag voor de rechtbank in Den Haag.
16/07 15u30  Dodelijke brand Duitse sauna aangestokenDe brand in een Duitse sauna waarbij zondag een 64-jarige Nederlander omkwam, is aangestoken. Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van de politie. In de nacht van zaterdag op zondag brak er brand uit in een sauna in Hamminkeln, vlakbij de Nederlandse grens.
16/07 15u30  Amsterdam doet onderzoek naar afvalverwerkerHet Amsterdamse stadsbestuur stelt een externe commissie aan die de situatie bij het Afval Energie Bedrijf (AEB) moet onderzoeken. De afvalverwerker heeft onlangs om veiligheidsredenen een groot deel van de verbrandingscapaciteit stilgezet. Verantwoordelijk wethouders Udo Kock en Marieke van Doorninck willen nu de ontstane veiligheids- en financiële situatie bij de afvalverwerkingscentrale onder de loep nemen.
16/07 15u30  OM: Ongelooflijk boos op premier MaleisiëDe hoofdofficier van het landelijk parket Fred Westerbeke heeft zich „ongelooflijk boos” gemaakt over de uitspraken van de premier van Maleisië. Premier Mahathir Mohamad zei vorige maand dat de bevindingen van het onderzoeksteam JIT over de vier verdachten rond het neerhalen van vlucht MH17 „niets anders dan van horen zeggen” zijn.
16/07 15u30  ‘Geen ingreep nodig op bezorgmarkt’Het kabinet ziet geen reden om regelgeving over de maaltijdbezorgmarkt te veranderen. Uit onderzoek dat staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) heeft laten doen naar afspraken tussen restauranteigenaren en maaltijdbezorgplatforms als Thuisbezorgd.nl, concludeert ze dat deze afspraken de markt niet verstoren.
16/07 15u30  Kabinet versoepelt wapenexport naar EgypteDe regels voor wapenexport naar Egypte worden versoepeld, meldt minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel). Eind vorig jaar waren de regels aangescherpt in verband met de Egyptische betrokkenheid bij de oorlog in Jemen.
16/07 15u00  Turkije stuurt vierde schip naar CyprusTurkije zendt een vierde schip naar de wateren voor de kust van het Turkse deel van Cyprus om naar olie en gas te zoeken. De minister voor Energie maakte dat dinsdag bekend, een dag nadat de Europese Unie sancties aankondigde tegen Turkije vanwege de gas- en olieboringen.
16/07 15u00  Operatie toupet: man met cocaïne onder pruikEen Colombiaanse man is op de luchthaven van Barcelona gearresteerd met een halve kilo cocaïne verborgen onder zijn pruik, zei de Spaanse politie dinsdag.
16/07 15u00  Gouden tijden voor radioreclamemarktRadioreclame is de laatste tijd weer ‘big business’. In het tweede kwartaal is de radioreclamemarkt wederom fors gegroeid. Dit meldt het Radio Advies Bureau (RAB), de marketingorganisatie van alle landelijke en regionale, publieke en commerciële radiostations.
16/07 15u00  Reformatiemonument Genève besmeurdMedewerkers van de stad Genève zijn bezig met het reinigen van het Reformatiemonument. Het beroemde monument werd in de nacht van zaterdag op zondag door onbekenden met verf besmeurd.
16/07 15u00  „Patiëntenstop VGZ bij Ikazia onacceptabel”De Consumentenbond noemt de patiëntenstop van VGZ-verzekerden bij het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam onacceptabel. Per 1 juli vergoedt VGZ behandelingen van Ikazia niet meer, omdat het ziekenhuis al door het budget van 2019 heen is.
16/07 14u45  Burgemeester Londen schrapt glazen uitkijktulpLonden krijgt toch geen 300 meter hoge glazen ‘uitkijktulp’ in het zakelijk district. Burgemeester Sadiq Khan geeft geen toestemming voor de bouw van de opvallende uitkijktoren omdat het geen maatschappelijk belang dient en de skyline van de stad aantast.
16/07 14u45  ‘Patiëntenstop VGZ bij Ikazia onacceptabel’De Consumentenbond noemt de patiëntenstop van VGZ-verzekerden bij het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam onacceptabel. Per 1 juli vergoedt VGZ behandelingen van Ikazia niet meer, omdat het ziekenhuis al door het budget van 2019 heen is.
16/07 14u30  Nieuw museum toont luthers Amsterdam: klein maar rijkHet Luther Museum dat vorige maand in Amsterdam z’n deuren opende gaat niet zozeer over Luther, als wel over de volgelingen van de reformator in ons land. De lutheranen vormen momenteel een kleine gemeenschap. Maar ze zijn rijk, qua middelen en qua historie.
16/07 14u30  ‘Brussel opent formeel onderzoek naar Amazon’De Europese Commissie gaat formeel onderzoek doen naar webwinkelgigant Amazon, vanwege mogelijk misbruik van verkoopgegevens van concurrenten. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.
16/07 14u30  Trump: onderzoek naar band Google en ChinaDe Amerikaanse overheid stelt een onderzoek in naar mogelijke banden van Google met de Chinese overheid. Dat kondigde de Amerikaanse president Donald Trump dinsdag aan.
16/07 14u30  Turks schip aangevallen voor kust NigeriaGewapende piraten hebben dinsdag voor de kust van Nigeria een Turks schip aangevallen en tien Turkse zeelieden gegijzeld. Dat zei rederij Kadioglu Denizcilik, eraan toevoegend dat nog acht zeelieden veilig aan boord van het schip zaten.
16/07 14u30  Politie toont verouderingsfoto’s TaghiDe politie toont dinsdagavond in het televisieprogramma Opsporing Verzocht verouderingsfoto’s van Ridouan Taghi en Saïd Razzouki, de meestgezochte criminelen van Nederland. De foto’s die tot dinsdag werden verspreid, zijn een aantal jaren oud en mogelijk lijken Taghi en Razzouki niet meer goed op deze foto’s. Met behulp van een speciale techniek zijn de foto’s van de twee aangepast naar hoe ze er nu waarschijnlijk uitzien.
16/07 14u15  Koning naar tbs-kliniek en Pieter Baan CentrumKoning Willem-Alexander heeft dinsdag in Almere een bezoek gebracht aan medewerkers en begeleiders van de tbs-instelling de Oostvaarderskliniek en het Pieter Baan Centrum. Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming vergezelde de koning tijdens zijn werkbezoek.
16/07 14u00  Lof voor speech en optreden Von der LeyenUrsula von der Leyen heeft indruk gemaakt met haar speech en presentatie dinsdagmorgen in Straatsburg. De kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie, die begon in vlekkeloos Frans, overschakelde op Engels en eindigde in het Duits, oogstte daarover ook van tegenstanders lof van binnen en buiten het Europees Parlement.
16/07 14u00  Meerderheid bedrijven leeft arboregels niet naEen meerderheid van de Nederlandse bedrijven voldoet niet aan belangrijke regels uit de Arbowet. Dat schrijft de Inspectie SZW in een rapport, na bezoeken aan 1300 ondernemingen.
16/07 14u00  Cel en tbs voor poging moord op agentVoor poging tot moord op een agent is de 40-jarige Bert B. uit Assen veroordeeld tot dertig maanden cel en tbs met dwangverpleging. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. B. was suïcidaal toen hij op 10 oktober in een instelling voor begeleid wonen in Emmen met twee messen een agent aanviel. Hij hoopte dat de agent hem zou doodschieten. De politiekogels verbrijzelden zijn been.
16/07 14u00  Afsluiting Eindhoven Airport na valse meldingDe tijdelijke sluiting om veiligheidsredenen van de hal van vliegveld Eindhoven, afgelopen zondag, blijkt het gevolg te zijn geweest van een valse melding. Een Belg uit Turnhout die volgens de melding dreigde slachtoffer te worden van een aanslag tijdens zijn bezoek aan het vliegveld, heeft die dreiging verzonnen. Dat heeft het parket van Antwerpen dinsdag bevestigd.
16/07 13u45  Merkel luistert weer zittend naar volksliedDe Duitse bondskanselier Angela Merkel, die kampt met trilaanvallen, heeft voor de tweede keer zittend volksliederen aangehoord bij het bezoek van een buitenlandse leider. Ditmaal luisterde ze vanuit een stoel naar de nationale hymnes van Moldavië en Duitsland met naast haar haar gast premier Maia Sandu.
16/07 13u45  Taakstraf voor schietende leerling RoermondDe rechtbank in Roermond heeft dinsdag een 17-jarige jongen uit Koningsbosch, die in september 2018 heeft geschoten in en rond een school in Roermond, veroordeeld tot 200 uur taakstraf en twee jaar voorwaardelijke jeugddetentie. Het Openbaar Ministerie had 200 uur taakstraf en een jaar voorwaardelijke jeugddetentie geëist.
16/07 13u45  Kamerlid verlaat PvdD uit onvrede over koersTweede Kamerlid Femke Merel van Kooten verlaat de Partij voor de Dieren uit onvrede met de koers van haar partij. Ze geeft haar zetel niet terug en gaat „als onafhankelijk Kamerlid” door.
16/07 13u45  Hogere winst voor JPMorgan ChaseJPMorgan Chase heeft in het tweede kwartaal een hogere nettowinst behaald. Volgens de grootste bank van de Verenigde Staten gemeten naar bezittingen, werd een recordwinst geboekt van bijna 9,7 miljard dollar, een stijging van 16 procent vergeleken met een jaar eerder.
16/07 13u30  Tot zeven jaar cel voor drugshandel darkwebDe rechtbank in Rotterdam heeft vier verdachten veroordeeld tot celstraffen van veertien maanden tot zeven jaar voor grootschalige drugshandel via het darkweb. Vanuit de illegale webwinkel is in drie jaar tijd naar schatting 500 kilo drugs verstuurd naar afnemers in ruim veertig landen.
16/07 13u30  Timmermans positief over agenda Von der LeyenFrans Timmermans is positief over de plannen die Ursula von der Leyen wil uitvoeren, mocht ze voorzitter van de Europese Commissie worden. Volgens de Nederlandse huidige eerste vicevoorzitter, die zelf groot kanshebber was om voorzitter Jean-Claude Juncker per 1 november op te volgen maar naast de topfunctie greep, heeft ze veel ideeën waar hij achter staat.
16/07 13u00  Ruim 41 miljoen voor jonge wetenschappersDe Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft in totaal 41,5 miljoen euro toegekend aan 166 jonge veelbelovende wetenschappers. Met deze zogenoemde Veni-beurzen kunnen ze drie jaar lang hun eigen onderzoeksideeën verder ontwikkelen.
16/07 13u00  Vis eten en foliumzuur slikken voor gezondheid ongeboren kindGeef je kind een kansrijke start door als zwangere op je leefstijl te letten. Dat is de boodschap die Marijke Berkenpas (36) en Gaby Herweijer (28) willen overbrengen met hun boek ”Eet als een expert – Zwanger!”. Berkenpas: „Er valt zoveel winst te behalen uit een gezond voedingspatroon.”
16/07 12u45  Opnieuw meer hiv-gevallen in Oost-EuropaIn Oost-Europa en Centraal-Azië zet de zorgwekkende opwaartse trend van nieuwe hiv-infecties zich voort. Vorig jaar steeg het aantal mensen dat besmet was met het aidsvirus met 29 procent, meldde het VN-programma voor hiv/aids van de Verenigde Naties (UNAIDS) dinsdag.
16/07 12u15  Vierdaagse-app overbelastDe populaire app waarmee thuisblijvers Vierdaagselopers kunnen volgen, is dinsdag overbelast geraakt. Volgens een woordvoerster van de Vierdaagseorganisatie kan het toch al zwaarbelaste mobiele netwerk rond Nijmegen de ongeveer 500 kliks per seconde niet aan. De organisatie is bezig de servercapaciteit te verhogen.
16/07 12u15  NAVO-rapport: kernwapens op VolkelHet is een publiek geheim, maar het staat nu ook zwart op wit in een NAVO-document: op de Nederlandse luchtmachtbasis Volkel liggen Amerikaanse kernwapens opgeslagen. Dat meldt de Vlaamse krant De Morgen op basis van een conceptrapport van de NAVO-assemblee van parlementariërs van de 29 lidstaten. De onlinetekst van het definitieve rapport is inmiddels aangepast en de verwijzing naar onder meer Volkel is weggehaald.
16/07 12u00  De Nieuwe Kerk Amsterdam deze zomer geopendDe Nieuwe Kerk Amsterdam is deze zomer weer geopend, na een zomer waarin de kerk moest sluiten voor groot onderhoud. De hele kerk is open voor het publiek, ook bijzondere plekken zoals de Kerkmeesterskamer en de ruimte achter het grote historische orgel.
16/07 12u00  Samenwonen werd in korte tijd normaalOngehuwd samenwonen is steeds gewoner geworden. Inmiddels vindt ruim driekwart van de Nederlanders het een goed idee dat stellen eerst samenwonen voordat ze de stap naar een huwelijk zetten. Als ze gaan samenwonen zónder ooit te trouwen, is dat ook best.
16/07 12u00  Beurzen wachten op kwartaalcijfersDe Europese beurzen lieten dinsdag een gemengd beeld zien, waarbij de koersuitslagen beperkt bleven. Beleggers deden het rustig aan en keken vooral uit naar de kwartaalresultaten van de grote Amerikaanse banken JPMorgan, Goldman Sachs en Wells Fargo, die later op de dag naar buiten komen.
16/07 11u45  Trump gooit olie op het vuur met schofferen CongresledenHet was een weinig verheffende vertoning de afgelopen dagen in Washington. President Donald Trump schoffeerde zondag een viertal vrouwelijke –niet-blanke– Congresleden. Op zijn gebruikelijke manier: via Twitter. De parlementariërs hadden in het Congres verslag uitgebracht van hun bezoek aan Amerikaanse detentiekampen voor migranten aan de grens en getuigd over de in hun ogen mensonterende omstandigheden daar.
16/07 11u45  Toeristen vluchten voor bosbrand KroatiëOngeveer 10.000 toeristen zijn geëvacueerd van een populair feeststrand op een Kroatisch eiland nadat daar een bosbrand was uitgebroken, zei de politie.
16/07 11u45  VWS schiet Brabantse zorginstelling te hulpOm continuïteit van de zorg te garanderen schiet minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) de grote West-Brabantse jeugdhulpaanbieder Juzt financieel te hulp. Het geld is bedoeld om de afbouw van de organisatie mogelijk te maken. Juzt verkeert al langer in financiële problemen en pogingen om te fuseren zijn mislukt.
16/07 11u45  Beveiliging HagaZiekenhuis nog niet op ordeHet HagaZiekenhuis in Den Haag moet de beveiliging van patiëntendossiers verder aanscherpen. Aanleiding is een onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Die legt het ziekenhuis per direct 460.000 euro boete op omdat twee van in totaal zes onderzochte onderdelen de interne beveiliging niet deugen. Als er voor 2 oktober geen verbetering komt, wordt een dwangsom opgelegd, aldus een woordvoerster van de autoriteit.
16/07 11u30  De ecologische wederopstanding van een Frans dorpHet Franse platteland loopt al jaren leeg. In de Dordogne heeft één dorp het tij weten te keren. Door een drastische ecologische omslag trekt het nieuwe bewoners uit binnen- en buitenland.
16/07 11u30  Beveiliging HagaZiekenhuis nog niet ordeHet HagaZiekenhuis in Den Haag moet de beveiliging van patiëntendossiers verder aanscherpen. Aanleiding is een onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Die legt het ziekenhuis per direct 460.000 euro boete op omdat twee van in totaal zes onderzochte onderdelen de interne beveiliging niet deugen. Als er voor 2 oktober geen verbetering komt, wordt een dwangsom opgelegd, aldus een woordvoerster van de autoriteit.
16/07 11u30  Wegdromen bij Van Gogh in het Kröller-MüllerNatuurlijk heeft het Van Gogh Museum in Amsterdam meer Van Goghs. Dat vertaalde zich vorig jaar in een bezoekersaantal van 2,1 miljoen. Het jaar daarvoor wisten nog meer mensen het Van Gogh in Amsterdam te vinden en stond het qua aantal op de eerste plek van best bezochte musea in Nederland.
16/07 11u30  Kerkbezoek Duitse protestanten bereikt nieuw dieptepuntHet aantal Duitsers dat ’s zondags een eredienst in een protestantse landskerk bezoekt, heeft een nieuw dieptepunt bereikt.
16/07 11u30  Hof doet nog geen uitspraak over KrimgoudHet gerechtshof in Amsterdam doet nog geen uitspraak over de bestemming van de geleende collectie Krimgoud. In een zogenoemd tussenvonnis laat het hof weten meer informatie nodig te hebben om tot een definitief oordeel te kunnen komen. Tot die tijd mogen de schatten onder de hoede blijven van het Allard Pierson Museum, dat de collectie leende voor een tentoonstelling in 2014.
16/07 11u00  Meer mensen met een betalingsachterstandHet aantal mensen met een betalingsachterstand op een lening is in de eerste helft van dit jaar licht opgelopen, na een lange periode van daling. Vooral twintigers en dertigers lopen achter met hun betalingen, meldt het Bureau Kredietregistratie (BKR).
16/07 11u00  Zeker 180 doden door overstromingen Zuid-AziëHevige moessonregens hebben de afgelopen dagen aardverschuivingen in Zuid-Azië veroorzaakt, waardoor miljoenen bewoners zijn getroffen en zeker 180 mensen om het leven zijn gekomen, zeiden de autoriteiten dinsdag.
16/07 11u00  Gratis haring en hamburger uitdelen onder de armenJe zult maar krap bij kas zitten en elk dubbeltje om moeten draaien. Dan is gratis eten een steuntje in de rug. Joop Toeter (71), coördinator bij Voedselbank Arnhem: „Een meneer zei eens: Als mijn maag maar vol zit, heb ik minder zorgen.”
16/07 11u00  Jumbo ziet omzet fors toenemenSupermarktketen Jumbo maakt stevige groei door. Door een uitbreiding van het aantal filialen en flink meer omzet in de bestaande winkels, gingen de verkopen in het eerste halfjaar fors omhoog. Ook bij restaurantketen La Place gingen de zaken goed.
16/07 11u00  Scooterrijder komt om door botsing met treinIn de Gelderse plaats Wijchen is dinsdagochtend een persoon om het leven gekomen door een aanrijding met een trein. Het slachtoffer reed op een scooter, laat de politie weten. De aanrijding deed zich voor op een spoorwegovergang aan de Nieuweweg.
16/07 10u45  Troost„Mam, mijn tand is eruit.” Opgetogen kwam hij uit school. Zijn tandje wiebelde al weken. En nu was dan daar dat bijzondere moment geweest. Een gat markeerde de jarenlange standplaats van dat kleine, witte tandje. In zijn knuistje geklemd ging het mee naar huis. „We bewaren ’m goed, hè?” „Ja”, zei ik, „natuurlijk.” Ik vind tandjes met rode randjes onderaan niet zo fris. Maar hier zou ik zuinig op zijn.
16/07 10u45  Von der Leyen staat open voor uitstel brexitDe mogelijk nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, staat open voor een nieuw uitstel van de brexit als het Verenigd Koninkrijk daar om zou vragen. „Meer tijd geven moet mogelijk zijn als er een goede reden voor is”, zei ze in het Europees Parlement.
16/07 10u30  Verhuizing paarden Oostvaardersplassen laterDe verhuizing van ongeveer 150 konikpaarden uit de Oostvaardersplassen naar Wit-Rusland loopt vertraging op. Voor de verhuizing zijn allerlei papieren nodig en dat duurt in Wit-Rusland langer dan voorzien, aldus Staatsbosbeheer dinsdag. Het is onduidelijk wanneer de paarden alsnog vertrekken uit het Flevolandse natuurgebied.
16/07 10u30  Topambtenaar Europese Commissie stapt opDe omstreden secretaris-generaal van de Europese Commissie, de Duitser Martin Selmayr, stapt op korte termijn op. De beoogde voorzitter van de Commissie, zijn landgenote Ursula von der Leyen, zei al eerder dat Selmayr onder haar niet kan aanblijven als hoogste ambtenaar van de Commissie. Tegen de website Politico heeft Selmayr nu gezegd dat hij verwacht eind volgende week al weg te zijn.
16/07 10u30  Jongen bedreigt taxichauffeur met vuurwapenEen 17-jarige jongen heeft een taxichauffeur bedreigd met een vuurwapen toen hij na een urenlange rit niet wilde afrekenen. De Amsterdammer liet zich vrijdag rond 14.15 uur ophalen door de taxi in de gemeente Zaanstad en liet de chauffeur vervolgens meerdere tussenstops maken in Amsterdam. Toen hij zich na een aantal uren liet afzetten in Amsterdam-West, zei hij dat hij geen geld bij zich had. Hij bedreigde de bestuurder met het vuurwapen en ging ervandoor, meldt de politie dinsdag.
16/07 10u15  Eerste Vierdaagsedeelnemers zijn al terugEnkele deelnemers aan de 103e Vierdaagse in Nijmegen hebben hun eerste loopdag er alweer op zitten. Zij hebben het parcours van 50 kilometer zo snel afgelegd dat er in Nijmegen nog geen mensen klaarzitten om hun startbewijs voor de tweede wandeldag uit te reiken.
16/07 10u15  Beurs Letterenfonds voor auteur Liesbeth GoedbloedAuteur Liesbeth Goedbloed ontvangt een beurs voor het schrijven van een tweede roman. Dat maakte het Nederlandse Letterenfonds zaterdag bekend.
16/07 10u15  Von der Leyen wil helft vrouwen in BrusselUrsula von der Leyen „zal zorgen” voor volledige gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen in de Europese Commissie als zij tot voorzitter gekozen wordt. Het Europees Parlement stemt dinsdagavond over haar voordracht door de EU-leiders twee weken geleden. „Wij vrouwen maken de helft van de bevolking uit. We willen ons aandeel”, zei ze in het parlement, waar zij haar plannen voor de komende vijf jaar toelichtte.
16/07 10u00  Nieuwe auto’s steeds populairder bij dievenIn de eerste helft van dit jaar zijn in Nederland 3606 personenauto’s gestolen. Het zijn er in totaal iets minder in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Toen het nog ging om een aantal van 3642, blijkt uit cijfers van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV). Vooral nieuwe auto’s zijn in trek.
16/07 10u00  Man bekent moord op Amerikaanse op KretaEen 27-jarige man heeft bekend dat hij de Amerikaanse wetenschapper Suzanne Eaton op het Griekse eiland Kreta heeft vermoord. Dat zei een woordvoerder van de politie tegen CNN.
16/07 10u00  Doden en vermisten na instorting pand MumbaiDoor het instorten van een pand in de Indiase miljoenenstad Mumbai zijn zeker twaalf doden gevallen, Gevreesd wordt dat tussen de veertig en vijftig mensen in het gebouw waren toen het ineenstortte. Het pand van vier verdiepingen stond volgens Indiase media in de wijk Dongri in het zuiden van de metropool.
16/07 10u00  AEX doet stapje terugDe aandelenbeurs in Amsterdam deed dinsdag een stapje terug. Ook de andere Europese beurzen lieten kleine koersuitslagen zien. Beleggers deden het rustig aan en keken vooral uit naar de kwartaalresultaten van de grote Amerikaanse banken JPMorgan, Goldman Sachs en Wells Fargo, die later op de dag naar buiten komen.
16/07 09u45  Wageningse kerken doen beroep op gemeenteTerwijl overal in het land kerken leegstaan, ervaren minstens vijf kerken in Wageningen ruimtegebrek. De kerken, verenigd in Kerknet, hebben de Wageningse gemeenteraad om hulp gevraagd. Briefschrijver Albert Willemsen: „Ik voel een lentebriesje.”
16/07 09u45  Britse frisdranktaks geeft fabrikant optaterDe Britse frisdrankfabrikant A.G. Barr voorziet een flinke winstdaling door de invoering van de frisdranktaks in het Verenigd Koninkrijk. Het effect van de heffing op suikerhoudende drankjes op de verkopen van het bedrijf was een stuk groter dan voorzien.
16/07 09u45  ‘Tientallen mensen onder puin in Mumbai’Na het instorten van een pand in de Indiase miljoenenstad Mumbai wordt gevreesd dat meer dan veertig mensen onder het puin liggen. Het pand stond volgens The Indian Express in de wijk Dongri in het zuiden van de metropool.
16/07 09u30  Bouwvakkers vinden handgranaat in AmsterdamAan de Rozengracht in Amsterdam is dinsdagmorgen een handgranaat gevonden. Dat meldt de politie. Bouwvakkers troffen het explosief aan bij een pand waarin een ontharingskliniek is gevestigd. De granaat hing aan de deurknop.
16/07 09u30  AEX opent met klein verliesDe aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag licht lager geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen met kleine koersuitslagen. Beleggers deden het rustig aan en keken vooral uit naar de kwartaalresultaten van de grote Amerikaanse banken JPMorgan, Goldman Sachs en Wells Fargo, die later op de dag naar buiten komen.
16/07 09u30  Handelsspanning Japan en Zuid-Korea loopt opHet handelsconflict tussen Japan en Zuid-Korea dreigt te verergeren. De landen zijn al langer verwikkeld in een diplomatieke ruzie, die de handel steeds meer raakt vanwege Japanse exportbeperkingen tegen Zuid-Korea.
16/07 09u15  Oproep aan publiek om waterkwaliteit te metenIedereen in Nederland kan vanaf dinsdag de waterkwaliteit van slootjes, grachten, beekjes en kleine plassen meten met een meetsetje van Natuur & Milieu. De organisatie roept samen met ASN Bank op tot dit onderzoek, omdat de kwaliteit van honderden wateren nog niet is opgemeten. Het meetsetje waarmee in de buurt monsters kunnen worden genomen, is gratis.
16/07 09u15  Impasse rond moslimschool WestlandAls de gemeenteraad van Westland (Zuid-Holland) niet alsnog instemt met een islamitische basisschool, zal minister Slob (Onderwijs) woensdag de komst van zo’n school afdwingen.
16/07 09u00  Burberry profiteert van nieuwe ontwerperHet Britse modehuis Burberry heeft in het afgelopen kwartaal goede zaken gedaan met de nieuwe ontwerpen van Riccardo Tisci, de ontwerper die overkwam van concurrent Givenchy. De vergelijkbare verkopen stegen met 4 procent, twee keer zo hard als analisten hadden voorzien.
16/07 09u00  Flinke omzetgroei voor supermarktketen JumboSupermarktketen Jumbo maakt stevige groei door. Door een uitbreiding van het aantal filialen en flink meer omzet in de bestaande winkels, gingen de verkopen in het eerste halfjaar fors omhoog. Ook bij restaurantketen La Place gingen de zaken goed.
16/07 08u45  Ryanair: problemen met 737 MAX drukken groeiRyanair groeit komende winter en in de zomer van 2020 waarschijnlijk minder hard dan gehoopt. De Ierse luchtvaartmaatschappij wijt dat aan de problemen met de Boeing 737 MAX. De prijsvechter verwacht wel dat nog dit jaar weer met de toestellen kan worden gevlogen.
16/07 08u45  „Draagvlak voor stoppen met aardgas neemt af”Steeds minder Nederlanders willen van het gas af. Dat blijkt uit een landelijke peiling die is uitgevoerd door klimaatstichting HIER. Waren een jaar geleden nog zes op de tien Nederlanders (57 procent) positief over aardgasvrij wonen, nu kan minder dan de helft (48 procent) zich vinden in het doel van het kabinet om de cv-ketel uit elke woning te verbannen.
16/07 08u30  Christendemocaten eisen steun SPD in EPDe leider van de Beierse christendemocraten (CSU) Markus Söder, heeft gedreigd de Duitse regeringscoalitie met de sociaaldemocratische SPD op te blazen als die partij in het Europees Parlement (EP) de christendemocraat Ursula von der Leyen weigert te steunen als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Daar wordt in Brussel dinsdag over gestemd.
16/07 08u30  Groeizorgen drukken NikkeiIn Japan, waar beleggers terugkeerden na een lang weekeinde, is de aandelenbeurs dinsdag lager gesloten. De afnemende Chinese economische groei, die een dag eerder bekend werd gemaakt, zorgde nog voor terughoudendheid op de Japanse markt. De op een grootste economie ter wereld groeide afgelopen kwartaal in het traagste tempo in 27 jaar. Daarnaast werd uitgekeken naar de bedrijfsresultaten die de komende weken naar buiten komen.
16/07 08u15  ‘Draagvlak voor stoppen met aardgas neemt af’Steeds minder Nederlanders willen van het gas af. Dat blijkt uit een landelijke peiling die is uitgevoerd door klimaatstichting HIER. Waren een jaar geleden nog zes op de tien Nederlanders (57 procent) positief over aardgasvrij wonen, nu kan minder dan de helft (48 procent) zich vinden in het doel van het kabinet om de cv-ketel uit elke woning te verbannen.
16/07 08u15  ‘Leegstand in de winkelstraat neemt weer toe’De leegstand in de winkelstraten stijgt plotseling weer sterk, na vier jaar van afname. Begin dit jaar stond nog 6,7 procent van het aantal panden leeg en dat is opgelopen naar 7 procent, oftewel meer dan 15.000 leegstaande panden. Dat meldt Locatus, een onderzoeksbureau dat gegevens verzamelt over de detailhandel.
16/07 08u15  Douane behoedt reiziger voor ‘foute’ importHet lijkt erop dat luchtreizigers steeds beter weten wat ze wel en niet mee terug naar Nederland mogen nemen, maar er is nog een wereld te winnen. Uit een peiling in opdracht van de douane onder 400 mensen blijkt dat ruim de helft precies weet hoeveel sigaretten ze mogen invoeren. Ook weten de meesten dat bepaalde schelpen, bijvoorbeeld uit Caribisch Nederland, niet mee naar huis mogen. Maar dat bijvoorbeeld gedroogde kruiden en plantenzaadjes niet zomaar mee terug mogen, is veel minder goed bekend. Winst is dat 67,5 procent van de ondervraagden zegt de regels te gaan checken op een van de mediakanalen van de douane, zoals de Douane Reizen-app.
16/07 08u15  Zwaar rouwproces voor veel MH17-nabestaandenNabestaanden van MH17-slachtoffers die zich actief bezighouden met de juridische en politieke nasleep van de ramp, hebben meer moeite met het rouwproces dan anderen die daar minder mee bezig zijn. Dat zegt klinisch psycholoog Jos de Keijser in een interview met de Volkskrant. Hij onderzocht met universiteiten en Fonds Slachtofferhulp het rouwproces van 173 mensen die een geliefde verloren bij de vliegramp in 2014.
16/07 08u15  Vrouw overleden door steekpartij VlaardingenEen nog onbekende vrouw is in Vlaardingen om het leven gekomen door een steekpartij. De politie heeft een verdachte opgepakt. De steekpartij vond in de nacht van maandag op dinsdag plaats in een woning aan de Van ’t Hoffstraat in Vlaardingen-West. Wat de aanleiding was voor de steekpartij, is niet bekend.
16/07 08u00  ‘WTO geeft groen licht handelssancties Europa’De Wereldhandelsorganisatie (WTO) geeft de Amerikanen waarschijnlijk groen licht om importheffingen op 5 tot 7 miljard dollar aan Europese goederen op te leggen. Dat hebben ingewijden tegen persbureau Bloomberg gezegd. Ze verwachten dat de handelsorganisatie uiterlijk deze zomer uitsluitsel geeft.
16/07 07u45  Parkeerplaats ‘voor klanten met bier’Mensen die met een volle krat bier een winkel uitkomen en ver naar hun auto moeten lopen, krijgen van een supermarkt in het Duitse Xanten bijstand. Ze kunnen vlakbij de winkel parkeren. Een blauw bord met een witte ’P’ en witte krat bier ernaast geeft al aan dat hier om een bijzondere parkeerplaats gaat. Voor de zekerheid staat de betekenis er onder: Kunde mit Bier (Klant met bier).
16/07 07u15  Pew: Religieuze vrijheden wereldwijd sterk afgenomenReligieuze vrijheden zijn in de periode van 2007 tot 2017 wereldwijd sterk afgenomen, blijkt uit een maandag gepresenteerde studie van Pew Research Center in Washington.
16/07 06u00  Luchtruim Pakistan open voor burgervluchtenPakistan heeft met onmiddellijke ingang het luchtruim heropend voor burgervliegtuigen. De luchtvaartautoriteiten van het land hebben dat dinsdag bevestigd.
16/07 05u15  Maan is verduisterd op verjaardag maanreisAls de bewolking dinsdagavond meewerkt, is boven Nederland een gedeeltelijke maansverduistering te zien. Het lijkt dan of er een flinke hap uit de maan is genomen.
16/07 04u15  Vierdaagse van start met 44.702 wandelaarsMet 44.702 lopers is de 103e editie van de Vierdaagse dinsdagochtend om 04.00 uur van start gegaan. De eerste etappe van het wandelevenement voert richting Arnhem door de Betuwe.
16/07 04u15  EU-parlement beslist over Von der LeyenHet Europees Parlement beslist dinsdag of de Duitse Ursula von der Leyen voorzitter van de Europese Commissie wordt. Om 18.00 uur staat de geheime stemming in Straatsburg op de agenda. Als ‘VDL’ de vereiste absolute meerderheid krijgt wordt ze op 1 november de eerste vrouw die het dagelijks bestuur van de EU gaat leiden.
16/07 03u45  Hof wijst vonnis over aanspraken op KrimgoudWaar moeten de kunstvoorwerpen van de Krimgoud-tentoonstelling uit 2014 naartoe: naar de staat Oekraïne of naar de vier musea die ze destijds in bruikleen gaven aan het Allard Pierson Museum in Amsterdam? Op die vraag geeft het gerechtshof in de hoofdstad dinsdag een antwoord.
16/07 01u16  Drie personen opgepakt na woningbrand LimburgDe politie in Limburg heeft drie personen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het ontstaan van de woningbrand in Panningen maandagavond. Bij de brand raakte een persoon gewond. Die is met eerste- en tweedegraads brandwonden naar het ziekenhuis gebracht.
16/07 00u46  Vier Democraten weerstaan intimidatie TrumpDe vier congresleden van de Democraten die volgens president Donald Trump beter „terug kunnen gaan naar het land waar ze vandaan komen” laten zich niet afleiden door de verbale aanvallen van Trump die volgens hen racistisch zijn.
16/07 00u15  Goederenvervoer Nederland in de liftHet totale goederenvervoer is vorig jaar in Nederland licht gestegen tot 1,71 miljard ton. De toename van 1,2 procent kwam volledig op het conto van vrachtwagens en zeevaart. Vliegtuigen, binnenvaartschepen en goederentreinen vervoerden minder vanuit, naar en binnen Nederland, blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
16/07 00u15  Lichte krimp Nederlandse rundveestapelDe rundveestapel in Nederland is licht gekrompen. Ons land telde op 1 april van dit jaar bijna 3,8 miljoen runderen. Dit zijn er 121.000, ofwel 3 procent, minder dan een jaar eerder. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de Landbouwtelling 2019 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
16/07 00u15  Grote brand Waalwijk onder controleIn Waalwijk (Brabant) heeft een grote brand gewoed in een afvalberg aan de Van Hilststraat. De veiligheidsregio heeft rond 23.30 uur gemeld dat de brand onder controle is. De brandweer zal nog tot diep in de nacht bezig zijn met nablussen.
1 2 3 4


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

12x Live: Toch vervolging voor Jelle Brandt Corstius om beschuldiging van verkrachting (bron: gerechtshof)23/07 11u30 - Reformatisch Dagblad: Lees meer >
11x KLM moet opvang schildpadden betalen23/07 11u15 - Reformatisch Dagblad: KLM moet betalen voor de noodopvang van schildpadden die twee jaar geleden door de luchtvaartmaatschappij onder erbarmelijke omstandigheden waren vervoerd. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) bepaald. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) had die noodopvang geregeld en de kosten van 470.000 euro bij KLM in rekening gebracht.
10x Vliegverbod treft MAF23/07 12u00 - Reformatisch Dagblad: De medische hulpverlening van MAF in Australië, Oost-Timor en Suriname ligt acuut stil. Oorzaak is een wereldwijd vliegverbod voor Airvanvliegtuigen na een dodelijke crash van een parachutistentoestel in Zweden. „MAF maakt zich grote zorgen.”
10x Steun Lagerhuis voor ‘premier’ Johnson minimaal23/07 11u30 - Reformatisch Dagblad: Indien de Conservatieve Partij zoals verwacht Boris Johnson dinsdag kiest als leider, wordt hij woensdag de nieuwe Britse premier. Hij zal naar verwachting onmiddellijk na zijn verkiezing de partij dringend tot eenheid manen. Een aantal Conservatieve bestuurders heeft al gezegd op te stappen als hij premier wordt. Johnson moet er volgens Engelse media voor waken niet nog meer verdeeldheid te zaaien.
10x Basic-Fit ligt op koers voor jaardoelen23/07 09u45 - Reformatisch Dagblad: Uitbater van fitnesscentra Basic-Fit ligt goed op koers om dit jaar zoals gepland 125 nieuwe sportscholen op eigen kracht te openen. De sportschooluitbater opende 53 nieuwe sportclubs in de eerste jaarhelft en heeft meerdere fitnesscentra in de pijplijn. Daarbij komen nog dertig vestigingen van de overgenomen keten Fitland die omgebouwd worden tot Basic-Fit-filialen, waardoor het totaal dit jaar uitkomt op ongeveer 155 nieuwe clubs.
10x Randstad grijpt in vanwege Duitse automalaise23/07 08u45 - Reformatisch Dagblad: Uitzendreus Randstad voelt de lagere vraag naar uitzendkrachten vanuit de Duitse auto-industrie. De opbrengsten in deze belangrijke markt zijn zodanig hard teruggelopen dat het bedrijf ingrijpt om zijn circa 2000 medewerkers in Duitsland binnenboord te houden. Er wordt een tijdelijke regeling getroffen waarbij personeel gedeeltelijk via de Duitse overheid betaald krijgt.
10x Grote stroomstoring in Venezuela23/07 00u30 - Reformatisch Dagblad: Venezuela kampt opnieuw met een grote stroomstoring. In zeker veertien staten is de stroom uitgevallen, blijkt uit berichten op sociale media. Ook hoofdstad Caracas zit zonder elektriciteit.
9x Wall Street opent hoger na cijferstroom23/07 16u00 - Reformatisch Dagblad: De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met winst geopend, waarmee werd voortgeborduurd op de kleine plussen van een dag eerder. Beleggers op Wall Street verwerkten een fikse hoeveelheid bedrijfsresultaten van grote namen als bijvoorbeeld frisdrankproducent Coca-Cola, defensieconcern Lockheed Martin, industrieconglomeraat United Technologies en motorfietsenbouwer Harley-Davidson.
9x Refo’s kunnen leren van baptisten die alchol volstrekt mijden23/07 15u45 - Reformatisch Dagblad: Hoe herken je een christen? In de befaamde brief aan Diognetus, geschreven in de tweede eeuw na Christus, komt een christen naar voren als iemand die opvalt, anders is, leeft als een vreemdeling. Het is opvallend dat de auteur van de brief daarbij niet wijst op aparte kleding, andere gewoonten of een eigen taal, maar juist op ander gedrag. Christenen nemen afstand van het genot van deze wereld, stelt hij.
9x Live: Celstraf tot 7,5 jaar voor twee Syriëgangers, ook voor oorlogsmisdrijf door op foto lachend te poseren met gekruisigd persoon23/07 13u45 - Reformatisch Dagblad: Lees meer >

Statistieken

Artikels:
30748
Gelezen:
28908
Aantal lezers nu:
63


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven