woensdag 12 december 2018, week 50


U bent nu hier: Meer nieuws van Reformatisch Dagblad pagina 4

Laatste updatecontrole: vandaag om 6u30
 

Reformatisch Dagblad

Verbergen Tonen
12/12 06u30  Politie vindt geen bom in Facebook-gebouwen De politie heeft geen bom kunnen vinden in de gebouwen van Facebook in Menlo Park, Californië na een bommelding. De gebouwen zijn weer vrijgegeven en de werknemers kunnen weer terug naar binnen.
12/12 05u45  Brand crematorium Breda onder controle De brand in het crematorium in Breda is onder controle. Dat heeft de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant laten weten. De brand begon in een systeemplafond in het pand en was korte tijd uitslaand.
12/12 05u15  Uitslaande brand in plafond crematorium Breda In het crematorium van Breda woedt een grote brand, die korte tijd uitslaand was. De brand bevindt zich in het systeemplafond aan de achterzijde van het gebouw, meldt de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant.
12/12 04u45  Verzet in Nederlands-Indië in kaart gebracht Over het verzet tegen de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog is veel bekend. Veel minder bekend is dat er in voormalig Nederlands-Indië ook verzet was tegen de Japanse overheersing. Een website met persoonlijke verhalen over verzet in Zuidoost-Azië gaat daarom woensdagmiddag online: kaartvanindischverzet.nl.
12/12 04u00  Gebouwen van Facebook ontruimd na bommelding Meerdere gebouwen op de Facebook-campus in Menlo Park, Californië, zijn ontruimd vanwege een bommelding. Dat heeft Facebook bevestigd nadat meerdere Amerikaanse media het nieuws meldden. Alle werknemers zijn geëvacueerd en zijn veilig, zegt een woordvoerder tegen persbureau Reuters.
12/12 03u15  ING-topman Hamers wacht kruisverhoor in Kamer Topman Ralph Hamers van ING schuift woensdag aan bij een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over de stand van zaken in de financiële sector. Hij kan rekenen op een stevig kruisverhoor, want veel Kamerleden zijn erg kritisch over onder meer het witwasschandaal bij de bank.17 
12/12 02u45  Toch drie doden bij schietpartij Straatsburg Bij de schietpartij in Straatsburg zijn drie mensen omgekomen. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Cristophe Castaner gezegd. Eerder werd op basis van politiebronnen gemeld dat er vier mensen waren omgekomen. Nog twaalf mensen liggen gewond in het ziekenhuis, van wie er zes ernstig gewond zijn.
12/12 02u15  Trump steunt Saudische kroonprins De Amerikaanse president Donald Trump staat nog steeds achter de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. Dat zegt hij in een interview met persbureau Reuters. „Hij is de leider van Saudi-Arabië en dat is een waardevolle bondgenoot van ons.”
12/12 01u45  Schutter Straatsburg nog op de vlucht De man die vier mensen doodschoot bij een kerstmarkt in de Franse stad Straatsburg is nog steeds op de vlucht. Dat heeft de Franse politie bekendgemaakt. Eerder meldden bronnen dat hij was ingesloten en dat er een schietpartij tussen hem en de politie aan de gang was.
12/12 00u15  Borg Huawei-directeur op 10 miljoen dollar De Canadese rechter heeft de borg voor de cfo van Huawei, Meng Wanzhou, vastgesteld op 10 miljoen Canadese dollar, waarvan 7,5 miljoen in cash. Daarnaast moet Meng al haar paspoorten en andere reisdocumenten inleveren bij de Canadese autoriteiten.12 
12/12 00u15  Aantal hoge salarissen toegenomen Ruim een half miljoen huishoudens hadden volgens tellingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vorig jaar een besteedbaar inkomen na belastingen van meer dan 50.000 euro. In 2013 hadden nog 400.000 huishoudens een dergelijk inkomen.12 
11/12 23u45  „Schutter Straatsburg ingesloten door politie” De Franse politie heeft de schutter die dinsdagavond in het centrum van Straatsburg meerdere mensen doodschoot ingesloten. Er zou een schotenwisseling tussen de dader en de politie plaatsvinden, zei een bron dicht bij de operatie.
11/12 23u30  Blokhuis en Kamer vinden elkaar over keuzehulp Organisaties die keuzehulp aan ongewenst zwangere vrouwen bieden mogen daarbij niet aansturen op een bepaalde oplossing. Dat vindt staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid). Hij gaat met de clubs die deze hulp bieden een „indringend” gesprek voeren om hier voor te zorgen.
11/12 23u30  „Dodental schietpartij stijgt naar vier” Het dodental van de schietpartij in het centrum van de Franse stad Straatsburg is gestegen tot vier, volgens een politiebron.
11/12 23u15  „Geen Nederlanders onder slachtoffers” Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft geen aanwijzingen dat er Nederlanders zijn onder de slachtoffers in Straatsburg. Het ministerie laat weten dat het de situatie in de Franse stad op de voet volgt en contact heeft met de lokale autoriteiten.
Laatste update: vandaag om 6u30


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
06/12 04u15  Rechter beslist over afschieten edelhertenDe rechtbank in Lelystad bepaalt donderdag of de provincie Flevoland komende winter 1830 herten mag laten afschieten in de Oostvaardersplassen. Drie natuurverenigingen willen dat de rechter dit tegenhoudt.
06/12 03u15  Meer samenwerking om verkeer veiliger te makenKabinet, provincies, gemeenten en maatschappelijke organisaties gaan nauw samenwerken om de verkeersveiligheid de komende jaren een impuls te geven. Dat is nodig omdat de daling van het aantal verkeersdoden stagneert, terwijl het aantal ernstig gewonden stijgt.
06/12 00u30  Topvrouw Huawei opgepakt in CanadaJustitie in Canada heeft de internationale financiële topvrouw (CFO) van Huawei gearresteerd in Vancouver. Ze dreigt te worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten waar het bedrijf wordt verdacht van het schenden van de Amerikaanse sancties tegen Iran, meldt het Canadese ministerie van Justitie.
06/12 00u15  Groei woningmarkt goed voor groothandelsGroothandels in bouwmaterialen hebben het afgelopen kwartaal geprofiteerd van de investeringen in de bouw en woningen. Deze groothandels hadden mede daardoor een 6,4 procent hogere omzet, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook groothandels in verwarmingsapparatuur deden goede zaken, met een omzet van 6,7 procent.
05/12 23u15  Marine VS zoekt overlevenden na vliegongevalTwee Amerikaanse marinevliegtuigen zijn voor de kust van Japan op elkaar gevlogen. Dat meldde de Amerikaanse marine. De toestellen hadden bij elkaar zeven mensen aan boord.
05/12 22u45  Fietsster verongelukt in Wijk bij DuurstedeEen 51-jarige fietsster is woensdagavond in Wijk bij Duurstede om het leven gekomen. Ze werd op de Graaf Lynden van Sandenburgweg frontaal aangereden door een personenauto toen ze de straat overstak. De vrouw overleed ter plaatse. De bestuurder van de auto is gehoord door de politie.
05/12 22u15  Turks arrestatiebevel voor journalist DündarDe Turkse justitie heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd voor de in Duitsland levende journalist Can Dündar in verband met de zogenoemde Gezi-protesten in 2013 rond het Taksimplein in Istanbul. Volgens justitie onderhield Dündar banden met activisten die de protesten organiseerden.
05/12 22u00  S&P: kredietomstandigheden worden slechterDe mondiale omstandigheden voor het afsluiten van leningen worden waarschijnlijk moeizamer, met het oog op de wereldwijde handelsspanningen, de stijgende rentes en de afzwakkende wereldeconomie. Dat stelt kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) in een rapport over de wereldwijde kredietmarkt.
05/12 21u45  Jumbo haalt metworst terug wegens salmonellaSupermarktketen Jumbo haalt per direct de Jumbo Brabantse metworst uit de schappen. De worst kan mogelijk besmet zijn met de salmonellabacterie.
05/12 21u15  Duurdere benzine in Frankrijk pas in 2020De Franse regering heeft de gewraakte verhoging van de belasting op benzine en diesel tot na volgend jaar uitgesteld. Dat meldden Franse media woensdag. Eerder verdedigde premier Edouard Philippe in het parlement een moratorium voor een uitstel van een half jaar.
05/12 21u00  Gemeente: geen Projext X-feest in KatwijkDe gemeente Cuijk staat een zogenoemd Project X-feest in het dorpje Katwijk niet toe. Burgemeester Wim Hillenaar heeft dat woensdagavond laten weten in een verklaring naar aanleiding van een oproep op Facebook. „Gezien de omstandigheden kunnen we niet anders dan ons voorbereiden op alle scenario’s. Maar er is geen feest in Katwijk en er komt geen feest in Katwijk. Personen van buiten Cuijk die met verkeerde bedoelingen hier naartoe komen, worden tegengehouden”, aldus de burgemeester.
05/12 20u45  Historicus Ewald Mackay: Durf christelijk perspectief te verwoordenReformatorische christenen moeten hun geloof beter leren verwoorden. Én dat verbinden met hun wetenschappelijk bezig zijn. De historicus en filosoof dr. Ewald Mackay deed een poging om de geschiedenis van de mensheid vanaf de schepping te beschrijven vanuit zijn eigen christelijk perspectief. „Durf eenheid te zoeken tussen geloof en wetenschap.”
05/12 20u45  Weer meer CO2 uitstoot in 2018De uitstoot van CO2 zal dit jaar wereldwijd met 3 procent zijn gestegen. Die sombere mededeling hadden de wetenschappers van het Global Carbon Project in hun jaarlijkse rapport.
05/12 20u00  Raket met proviand richting ruimtestationHet Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft woensdag een onbemande raket met proviand gelanceerd richting het internationale ruimtestation ISS. De Falcon9-raket met de Dragon-capsule vertrok voor zover bekend zonder problemen van Kennedy Space Center in Cape Canaveral.
05/12 19u45  In drie steden geen parkeerboete ParkmobileAutomobilisten van wie de betaling van parkeergeld zaterdag in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag met Parkmobile en Park-line niet goed verwerkt werd, hoeven niet langer te vrezen voor een parkeerboete. Parkmobile maakte woensdagavond bekend dat de drie steden al deze boetes laten vervallen. Met de overige gemeenten zoals Utrecht en Almere wordt nog overlegd.
05/12 19u30  Kamer bezorgd om noodwet voor harde brexitDe Tweede Kamer heeft grote zorgen over een noodwet die ministers vrijwel carte blanche geeft om op te treden als het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie tot chaos leidt. Vrijwel alle partijen roepen minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) op het voorstel aan te passen.
05/12 19u30  „Waar was mijn recht op leven toen ik werd geaborteerd?”Als een verpleegster in augustus 1977 niet had ontdekt dat er een baby’tje tussen het ziekenhuiswasgoed lag, had Melissa Ohden nooit kunnen vertellen dat zij een abortus had overleefd. Het boek dat zij erover schreef, maakt veel los. „Ik heb veel lotgenoten ontmoet die het gevoel hadden dat ze als overlevenden niet over hun abortus konden of mochten praten.”
05/12 19u30  Nederlandse trucker steekt auto activist aanEen Nederlandse vrachtwagenchauffeur heeft woensdag in België de auto van een actievoerder van de ‘gele hesjes’ in brand gestoken. Dat gebeurde op een goederenoverslagplaats in Houdeng, vlakbij La Louvière in Henegouwen. Betogers protesteren daar al dagen tegen de Belgische regering en premier Charles Michel, die het levensonderhoud steeds duurder maken. Dat gebeurt in navolging van de Franse ‘gilets jaunes’, die aanvankelijk vooral bezwaar maakten tegen de stijging van de brandstofprijzen.
05/12 19u15  Staking bij metaalbedrijven in regio EmmenBij metaalbedrijven in de regio Emmen wordt vanaf donderdag opnieuw twee dagen gestaakt voor een goede cao metalektro. Minstens zes bedrijven doen mee aan deze regionale staking: Prysmian, Rademakers gieterij, VDL Wientjes, Tooling Holland, Combimac en Resideo, aldus vakbonden FNV en CNV.
05/12 19u00  Politie alert op Project X-feest in KatwijkDe politie in het Noord-Brabantse dorpje Katwijk is alert op een zogenoemd Project X-feest dat op Facebook was aangekondigd. Duizenden mensen hebben al via sociale media aangegeven vrijdag naar het dorpje bij Cuijk te zullen gaan. „We weten ervan, we hebben nauw overleg met de gemeente”, zei een woordvoerster van de politie.
05/12 19u00  Wereldwijd sterke groei CO2-uitstootDe uitstoot van CO2 bereikt dit jaar nieuwe recordwaarden. De verwachte stijging van meer dan 2 procent is te danken aan een stevige groei van het gebruik van vooral steenkool, maar ook olie en gas.
05/12 19u00  Onderzoek: Groenlandse ijskap smelt laatste decennia ongekend snelDe Groenlandse ijskap smelt steeds sneller weg. Sinds de start van de industrialisatie nam de snelheid van het afsmelten aanvankelijk met 50 procent toe. In de 20e eeuw kwam daar nog eens 30 procentpunt bij. Het smeltwater vormt momenteel zelfs hele rivieren van ijswater die de ooit kilometersdikke ijskap doorsnijden.
05/12 18u45  De Wittenberg krijgt een abtDe Wittenberg in Zeist kiest voor een koerswijziging. De Bijbelschool start een monastieke gemeenschap en gaat kortdurende vormingstrajecten aanbieden.
05/12 18u30  Pakkettenrecord PostNL dankzij SinterklaasPostNL heeft in aanloop naar pakjesavond het recordaantal van circa 12 miljoen pakketten verwerkt in zijn distributiecentra. Vorig jaar lag dit cijfer in de periode tussen Black Friday en pakjesavond op iets minder dan 10 miljoen pakketten.
05/12 18u00  Negatieve handelsdag op Europese beurzenDe Europese aandelenbeurzen zijn woensdag met behoorlijke verliezen de handelsdag uitgegaan. Beleggers verwerkten de verkoopgolf op Wall Street, die werd aangewakkerd door economische zorgen en nieuwe twijfels over een oplossing in het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten. Eerder leken die juist te zijn verdwenen na een ontmoeting tussen de presidenten van de twee economische grootmachten.
05/12 17u45  Filips II, koning van Spanje, zeer godsdienstigKoning Filips II, een van de hoofdrolspelers in de Tachtigjarige Oorlog, wordt herinnerd als een zeer godsdienstig, maar ook eerzuchtig persoon. In de zestiende eeuw was hij de machtigste vorst van Europa. Het beeld van Filips als een wrede, fanatieke koning behoeft echter nuancering.
05/12 17u45  „Carbidschieten niet meer op elke straathoek Kampen”Het aloude gebruik dat in Kampen op de laatste dag van het jaar op elke straathoek met carbid geschoten mag worden, komt ten einde. Het college van burgemeester en wethouders stelt voor enkele tientallen plekken aan te wijzen voor het melkbusschieten om zo overlast terug te dringen.
05/12 17u45  Automobilist gesnapt die MDMA uit auto gooideDankzij een oplettende getuige is in Eindhoven een 31-jarige man aangehouden die 5 kilo MDMA bij zich in de auto had. Agenten wilden hem controleren, omdat hij bekend is door drugsdelicten. Ze gingen voor de auto uit en lieten de man naar een tankstation rijden om daar te kunnen stoppen.
05/12 17u30  Werk paleisschilder van Soekarno geveildBij het Zeeuwse Veilinghuis in Middelburg is een schilderij geveild van Lee Man Fong (1913-1988). Hij was in de jaren zestig paleisschilder van de voormalige Indonesische president Soekarno. Het werk bracht 900.000 euro op. Het is het hoogste bedrag dat ooit voor een kunstwerk is betaald bij het Zeeuwse Veilinghuis.
05/12 17u30  Zorg voor monument werd taak van overheidHonderd jaar geleden gingen we in Nederland heel anders met monumenten om dan nu. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed blikt in een speciaal nummer van zijn magazine terug op de afgelopen eeuw.
05/12 17u30  Lichaam Bush aangekomen in kerk voor afscheidDe kist met het lichaam van de overleden ex-president van de VS George H.W. Bush is woensdag van het Capitool overgebracht naar de National Cathedral waar de herdenkingsdienst zal plaatsvinden. In de kerk is een groot aantal prominenten bijeengekomen, onder wie de ex-presidenten Carter, Clinton en Obama en de huidige president Trump.
05/12 17u30  1,7 miljoen voor ring van Barbara SinatraDe verlovingsring van Barbara Sinatra heeft op een veiling in New York 1,7 miljoen dollar (1,5 miljoen euro) opgebracht. De Amerikaanse entertainer Frank Sinatra (1915-1998) vroeg met dat diamanten kleinood in een glas champagne zijn vriendin destijds ten huwelijk. Zij werd in 1976 zijn vierde vrouw. Sinatra was eerder getrouwd met onder anderen Ava Gardner en Mia Farrow.
05/12 17u15  Onderzoek naar gratis iPhone bij afkickenStaatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) wil weten of een verzekeringsstunt van een ontwenningskliniek wel door de beugel kan. Hij vindt het „zorgelijk” en „onwenselijk” als zorgaanbieders een patiënt met een iPhone verleiden om over te stappen naar een lucratiever verzekering.
05/12 17u15  Snelle verbinding tussen darm en brein aangetoondIn het darmslijmvlies bevinden zich cellen die via uitlopers van de tiende hersenzenuw, de zogeheten nervus vagus, communiceren met de hersenen. Ze doen dat razendsnel, zo hebben onderzoekers van Duke University in Durham in de Amerikaanse staat North Carolina recent ontdekt.
05/12 17u00  Slapeloosheid te lijf met gadgetsSlaapproblemen houden volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek een op de vijf Nederlanders van 12 jaar of ouder wakker. Nieuwe uitvindingen beloven hun een betere nachtrust waarvan ze alleen maar kunnen dromen.
05/12 17u00  Trump wil geen productieverlaging OPECDe Amerikaanse president Donald Trump dringt er bij oliekartel OPEC op aan niet de productie te verlagen, omdat de olieprijzen dan gaan stijgen. Dat schreef Trump op Twitter. De OPEC en haar bondgenoten beginnen donderdag in Wenen aan een vergadering over de productie.
05/12 16u45  Verdachte handgranaten Delft langer vastHet voorarrest van een 23-jarige man uit Delft is met twee weken verlengd. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het laten ontploffen van twee handgranaten in het centrum van Delft, op 17 mei.
05/12 16u30  Mazelen is geen onschuldige kinderziekteMazelen is niet alleen zeer besmettelijk. De ziekte vernietigt ook geheugencellen van het afweersysteem, die veroorzakers van eerder doorgemaakte infecties herkennen. Dankzij reformatorische ouders en kinderen uit Ochten en Opheusden is dat nu zeker.
05/12 16u30  Hofman met handtekeningen pardon naar KamerBijna een kwart miljoen handtekeningen heeft BNN-presentator Tim Hofman verzameld in de hoop een nieuw kinderpardon af te dwingen. De presentator biedt de handtekeningen dinsdag aan de Tweede Kamer aan. Hij doet dat samen met drie kinderen die de hoofdrol hadden in de documentaire Terug Naar Je Eige Land.
05/12 16u30  Cgkv Nijmegen neemt ‘nieuw’ orgel in gebruikDe cgkv in Nijmegen neemt op 9 december een ‘nieuw’ orgel in gebruik. Het instrument is afkomstig uit Broek op Langedijk.
05/12 16u30  Synodael journael (8): Een staartster aan de hemelWoensdag 5 december 1618. Het lijkt wel alsof de Nationale Synode niet toekomt aan waar het haar om begonnen is. Er zijn bijzondere dingen die de aandacht trekken.
05/12 16u15  Provincie Groningen eist „nul uitstoot” SiCDe provincie Groningen eist dat chemiebedrijf ESD-SIC in Farmsum de uitstoot van het schadelijke slijpmiddel siliciumcarbide (SiC) „op korte termijn terugbrengt naar nul”. Gebeurt dit niet, dan volgen mogelijk „formele stappen”, zo laat gedeputeerde Nienke Homan woensdag weten. Een dwangsom behoort daarbij tot mogelijkheden.
05/12 16u15  Coalitie houdt vast aan duurdere studieleningHet kabinet houdt vast aan de verhoging van de rente op studieleningen. In een debat probeerde de oppositie andermaal minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) op andere gedachten te brengen, maar die was onvermurwbaar.
05/12 16u15  William en Kate bezoeken CyprusDe Britse prins William en zijn echtgenote Kate brachten woensdag een bezoek aan op Cyprus gestationeerde Britse militairen. Daarmee wil het koninklijke koppel militairen op missie en hun families een hart onder de riem steken.
05/12 16u00  Donderdag uitspraak vervolging tabaksindustrieHet gerechtshof in Den Haag komt donderdag aan het begin van de middag met de beslissing over het al dan niet strafrechtelijk vervolgen van de tabaksindustrie.
05/12 16u00  Veel drukte op vroege pakjesavondspitsZoals verwacht is de avondspits woensdag vroeg begonnen. Veel forenzen nemen een paar uurtjes vrij om op tijd pakjesavond te kunnen vieren. Omdat het ook regent, is het her en der rond 15.30 uur al erg druk op de weg.
05/12 16u00  Overgrote deel cocaïne in Nederland gevondenHet overgrote deel van de bijna 4000 kilo cocaïne die in het onderzoek tegen de ’Ndrangheta in beslag is genomen, werd in de Rotterdamse haven gevonden. Het ging om een vangst van 3500 kilo op 23 maart van dit jaar.
05/12 16u00  Beloningswet zwaar nadelig voor fysiotherapeutenDe Wet normering topinkomens (WNT) pakt zeer ongunstig uit voor fysiotherapeuten. De Tweede Kamer moet daartegen in actie komen.
05/12 16u00  Onderzoek Trafigura voor omkoping PetrobrasDe internationale grondstoffenhandelaren Trafigura, Vitol en Glencore worden onderzocht door de Braziliaanse autoriteiten voor mogelijke betrokkenheid bij de grote omkoopzaak rond staatsolieconcern Petrobras. Zij hebben mogelijk smeergeld betaald aan bestuurders van Petrobras in ruil voor opdrachten.
05/12 15u45  Column: Een overweging ten overvloede van de rechterVandaag is het 5 december. En waar ga je dan over schrijven? Dat is natuurlijk een inkoppertje. Want oh wat is het makkelijk om dan te schrijven over Sinterklaas. Of over al die volwassen mensen die betrokken zijn bij of bezorgd zijn over het kinderfeest. Of over de figuur Zwarte Piet. Maar dat doen we allemaal niet. We pakken een ander figuur. Een figuur uit de wereld van het recht: de overweging ten overvloede.
05/12 15u45  Politie pakt crimineel geld op afpakjesavondHagenaars die nog geld terug moesten betalen omdat dat bijvoorbeeld crimineel verkregen geld was, hebben maandag bezoek gekregen van de politie. Die noemt dat zelf ‘afpakjesavond’.
05/12 15u30  Jeugdzorggroep verliest zaak tegen gemeentenDe gesloten jeugdzorginstelling Transferium in Heerhugowaard heeft een rechtszaak tegen achttien gemeenten in Noord-Holland verloren. Transferium maakt bezwaar tegen een openbare aanbesteding, waardoor de instelling vreest dat ongeveer honderd kwetsbare jongeren opeens buiten de eigen regio moeten worden geplaatst. Maar de vordering is afgewezen, heeft de rechter in Amsterdam bepaald.
05/12 15u30  Geen geheimzinnige, maar zinnig geheime operatiesCommando’s en elite-eenheden het Korps Mariniers trekken binnenkort structureel samen op. Schouder aan schouder. „Van onderlinge rivaliteit is geen sprake meer”, zegt generaal-majoor Theo ten Haaf, de nieuwe Socom-commandant. Tikje optimistisch. „We bundelen de krachten.”
05/12 15u15  Nieuw commando opgericht voor speciale operatiesOp de vliegbasis Gilze-Rijen is woensdag met een officiële ceremonie het Netherlands Special Operations Command (NLD SOCOM) opgericht.
05/12 15u00  Wall Street dicht vanwege begrafenis BushDe Amerikaanse beurzen zijn woensdag gesloten vanwege de begrafenis van oud-president George H.W. Bush. Daarvoor is een dag van nationale rouw uitgeroepen. Op maandag werd op de New York Stock Exchange en de Nasdaq al een minuut stilte in acht genomen voor Bush, die onlangs op 94-jarige leeftijd overleed. Hij was president van 1989 tot 1993.
05/12 14u45  Oud-premier Schotte van Curaçao de cel inOud-premier Gerrit Schotte van Curaçao is woensdagochtend (lokale tijd) opgesloten in de Curaçaose gevangenis. Tientallen aanhangers waren in een mars meegelopen om hem steun te wensen.
05/12 14u45  Lanceerstandaards voor vuurpijlen goedgekeurdVuurpijlen kunnen toch met oud en nieuw de lucht in. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft drie lanceerstandaards voor vuurpijlen goedgekeurd. Eind vorige maand waren nog alle door de vuurwerkbranche aangeleverde lanceerstandaards afgekeurd.
05/12 14u45  Meer verlies Hudson’s Bay op hogere omzetWarenhuisconcern Hudson’s Bay Company (HBC) heeft in het derde kwartaal een groter verlies dan een jaar eerder in de boeken gezet. Dat was onder meer te wijten aan hogere afschrijvingen en verliezen bij samenwerkingsverbanden. De opbrengsten ging wel omhoog.
05/12 14u45  Wilders-zaak draait om serieuze rechtsvraagHeeft oud-justitieminister Ivo Opstelten zich nu wel of niet op een onbehoorlijke manier bemoeid met de strafzaak tegen PVV-leider Geert Wilders? De advocaat van Wilders, mr. Geert-Jan Knoops, meent van wel. Munitie vindt de strafpleiter in een recente Kamerbrief van de huidige justitiebewindsman, CDA’er Ferd Grapperhaus. Het schrijven bevestigt het bestaan van een korte aantekening van een regulier overleg tussen Opstelten en de OM-top van april 2014, waaruit overigens niets meer blijkt dan dat in dit onderhoud onder meer de ‘minder-Marokkanenzaak’ aan de orde is geweest.
05/12 14u15  Oostenrijk wil af van plastic zakDe Oostenrijkse regering heeft de plastic tas en zak de oorlog verklaard. Het is de bedoeling dat winkeliers die met ingang van 2020 niet meer mogen verstrekken. Dat heeft het ministerie van Milieu en Duurzaamheid woensdag in Wenen bekendgemaakt.
05/12 14u15  Kamer wil opheldering afkeuren plan LelystadDe Tweede Kamer wil van minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) weten waarom de Europese Commissie niet akkoord gaat met haar plan om vliegtuigen te verplaatsen van Schiphol naar Lelystad Airport. De bewindsvrouw zei „teleurgesteld” te zijn over het besluit. „Ik had er andere verwachtingen van.”
05/12 14u15  Alibaba steekt 75 miljoen in Luiks centrumDe Chinese internetreus Alibaba investeert 75 miljoen euro op de luchthaven van Luik voor zijn eerste Europese distributiecentrum. Dat bleek bij de ondertekening van de intentieverklaring tussen Alibaba en de Belgische en Waalse regeringen, woensdag op het vliegveld vlak buiten de Waalse stad.
05/12 14u00  Onderzoeksraad bekijkt brugongeval ZaandamDe Onderzoeksraad voor Veiligheid start een zogenoemd verkort onderzoek naar het ongeval op de Prins Bernhardbrug in Zaandam. Door dat incident raakte in de avond van woensdag 28 november een ouder echtpaar zwaargewond. De brug kwam plotseling omhoog. De man viel in het water en de vrouw kwam ten val op het asfalt.
05/12 14u00  Ruim 30 tips na steken vrouwen rond CastricumBij de politie zijn ruim dertig tips binnengekomen over de vrouwen die deze maand mogelijk met een mes zijn gestoken in Castricum en omgeving. In het televisieprogramma Opsporing Verzocht werd dinsdag aandacht aan de zaak besteed.
05/12 13u45  May komt alsnog met juridisch brexit-adviesDe Britse regering heeft na aandringen van het parlement toch de volledige tekst van een juridisch advies over de brexit gepubliceerd. Maandag stelden parlementariërs, inclusief de parlementsvoorzitter, dat het achterhouden van een deel van het advies over de overeenkomst die May met de EU heeft gesloten, minachting voor de volksvertegenwoordiging inhoudt. Ze namen geen genoegen met een samenvatting.
05/12 13u45  Veroordeelde drugshandelaar moet Staat betalenEen 25-jarige man die is veroordeeld voor internationale drugshandel en witwassen moet bijna drie ton betalen aan de Staat. Met de drugshandel haalde de man een totale omzet van bijna zes ton; nu wordt de winst van hem afgepakt.
05/12 13u45  Brand bij discotheek Lucky Rijssen onder controleBij een discotheek in Rijssen heeft woensdagmiddag een grote brand gewoed. De brandweer heeft het vuur inmiddels onder controle, meldt De Stentor.
05/12 13u15  Tesla Model 3 in februari op Nederlandse wegDe Tesla Model 3 is vanaf begin februari ook in Nederland verkrijgbaar. Het Amerikaanse autoconcern heeft mensen die een reservering hadden gemaakt, gevraagd hun specifieke wensen voor hun auto door te geven. Afhankelijk van de opties worden de eerste Nederlandse modellen dan vanaf februari geleverd.
05/12 13u15  Het trieste verhaal van het koraalVraag koraalkenner Bert Hoeksema om bedreigingen voor het koraalrif op te noemen en hij is een poos aan het woord. Vraag hem of er behalve bedreigingen ook nog kansen zijn en het blijft een poos stil. „We kunnen alleen de achteruitgang vertragen.”
05/12 13u15  Minister bezorgd om justitiesamenwerking EUNederland maakt zich zorgen over de samenwerking van justitie en rechterlijke macht binnen de Europese Unie. Het dreigt bijvoorbeeld mis te gaan bij de voorgestelde nieuwe bevoegdheid van EU-landen om bij andere lidstaten digitale informatie over verdachten op te vragen, stelt minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Sommige landen willen volgens hem zo „voortvarend” optreden dat zij de rechtsstaat opzijschuiven.
05/12 13u15  Politiebonden in actie voor betere pensioenenPolitievakbonden voeren volgende week actie voor gunstigere pensioenregelingen voor mensen met zware beroepen. De aftrap van de acties is woensdag in de Rotterdamse haven, laat politievakbond ACP weten.
05/12 13u15  Ds. J. J. Lamme (PKN) overledenDs. J. J. Lamme, emeritus predikant binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), is zaterdag overleden.
05/12 13u15  Bulgarije sluit zich niet aan bij migratiepactBulgarije zal niet toetreden tot een pact van de Verenigde Naties over de regulering van de behandeling van migranten wereldwijd, zei de regering woensdag.
05/12 13u00  Ds. E. J. Hempenius beroepbaar in PKNDs. E. J. Hempenius uit Amersfoort is beroepbaar gesteld binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).
05/12 13u00  Christie’s veilt oude meesters Laurus-topmanChristie’s in Londen brengt donderdag en vrijdag een deel van de Eric Albada Jelgersma-collectie onder de hamer, een privéverzameling van onder meer schilderijen van Frans Hals, Anthony van Dyck en Jan Brueghel de Oude. „Het is één van de belangrijkste Nederlandse privécollecties”, licht Christie’s-topman Amjad Rauf toe. Er wordt een totaalopbrengst van tientallen miljoenen Britse ponden verwacht voor de stukken van wijlen de vroegere Laurus-topman.
05/12 12u45  Nijmegen krijgt geen middeleeuwse torenDe herbouw van een middeleeuwse toren in het Valkhofpark in Nijmegen gaat niet door. Na ruim tien jaar van plannen maken en een referendum heeft de gemeente woensdag een streep door het project gezet.
05/12 12u45  Grote Belgische drugsbende opgeroldDe Spaanse politie heeft naar eigen zeggen in samenwerking met Belgische collega’s een drugsbende opgerold en daarbij in Algeciras en Antwerpen 1250 kilo cocaïne uit Ecuador in beslag genomen. Spaanse media meldden woensdag dat er 26 verdachten zijn opgepakt in België en Spanje. Ze zouden lid zijn van een internationale misdadige organisatie uit België die grote hoeveelheden cocaïne van Latijns-Amerika naar Europa bracht.
05/12 12u45  Brabant in beroep tegen extra gaswinningDe provincie Noord-Brabant en vijf gemeenten gaan bij de Raad van State in beroep tegen het besluit de komende jaren extra gas te gaan winnen uit drie gasvelden in Waalwijk en Loon op Zand. De zes partijen hebben dat woensdag samen bekendgemaakt. Ze willen bovendien een gesprek met minister Eric Wiebes (Economische Zaken) over zijn besluit.
05/12 12u45  EU-taskforce tegen nepnieuws fors uitgebreidDe in Nederland omstreden EU-dienst tegen nepnieuws en misleidende informatie uit vooral Rusland krijgt er meer geld en mensen bij. Het budget gaat omhoog van bijna 2 miljoen euro dit jaar naar 5 miljoen in 2019. De huidige vijftien medewerkers krijgen de komende twee jaar versterking van 50 tot 55 collega’s. De aandacht gaat vooral uit naar berichtgeving in Oost-Europese landen.
05/12 12u30  5 arrestaties Nederland bij ’Ndrangheta-actieIn Nederland zijn vijf verdachten opgepakt tijdens een grote actie tegen de Italiaanse ’Ndrangheta, een maffiaclan uit Calabrië. Op acht plekken zijn invallen geweest, met name in horecagelegenheden, zoals pizzeria’s en hotels.
05/12 12u30  OM: belager politie geen terroristHet Openbaar Ministerie (OM) ziet de 28-jarige Syriër die op 27 augustus in Naaldwijk politieagenten met een mes zou hebben belaagd, niet langer als een terrorist. Het lijkt er sterk op dat de man psychisch ziek is en dat hij onder invloed daarvan door het lint is gegaan. De rechtbank, die de man woensdag voor zich had in een tussentijdse zitting, is het met het OM eens.
05/12 12u30  Brussel wil sterke internationale rol euroDe Europese Unie moet het internationale gebruik van de euro stimuleren, vooral in strategische sectoren als energie, grondstoffen en voedsel. Al er wereldwijd meer wordt geïnvesteerd en gehandeld in euro’s beschermt de EU zich beter tegen ernstige verstoringen in de voorziening van olie, gas of levensmiddelen door politieke risico’s die van invloed zijn op dollartransacties.
05/12 12u30  90 aanhoudingen in actie tegen ’NdranghetaTijdens een gecoördineerde actie tegen de Italiaanse ’Ndrangheta, een maffiaclan uit Calabrië, zijn in diverse landen ongeveer negentig mensen aangehouden, van wie enkele in Nederland. Er is 2 miljoen euro, 140 kilo xtc-pillen en 3000 tot 4000 kilo cocaïne in beslag genomen. Dat zei Fred Westerbeke, hoofdofficier van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie, tijdens een persconferentie over de internationale actie.
05/12 12u15  NVWA dringt aan op keurpunt voor Brits veeOndanks aandringen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is er nog steeds geen keurpunt voor levend vee uit Groot-Brittannië. Dat is nodig voor het geval er op 29 maart toch een harde brexit komt. Als zo’n inspectieruimte dan ontbreekt, is er geen handel in levend Brits vee meer mogelijk.
05/12 12u00  Marrakeshdebat: eindeloos steekspel over exegeseOnvermoeibaar redetwistte de Tweede Kamer dinsdag over de correcte uitleg van het migratiepact van Marrakesh. Zonder ook maar een moment de indruk te wekken op overeenstemming uit te zijn. Dit staat hoe dan ook vast: het kabinet maakte rond dit akkoord in enkele maanden tijd een opmerkelijke draai.
05/12 12u00  Beurzen lager door economische zorgenDe Europese beurzen gingen woensdag over een breed front omlaag. Beleggers verwerkten de verkoopgolf op Wall Street, die werd aangewakkerd door economische zorgen en nieuwe twijfels over een oplossing in het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten. Eerder leken die juist te zijn verdwenen na een ontmoeting tussen de presidenten van de twee economische grootmachten.
05/12 12u00  Bouw bezoekerscentrum Kinderdijk kan doorgaanDe bouw van een nieuw bezoekerscentrum bij de molens van Kinderdijk kan doorgaan. De Raad van State heeft het beroep tegen het plan van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk voor nieuwbouw woensdag ongegrond verklaard.
05/12 12u00  Kwart Nederlanders combineert verschillende religiesBijna een kwart van de Nederlandse bevolking combineert elementen uit meerdere religies. Met name christenen zijn vaak „meervoudig religieus.” Christendom en boeddhisme worden door 13 procent van de volwassenen gemengd.
05/12 11u45  Rekenkamer EU kritisch over AfrikafondsHet Europese noodfonds voor Afrika is zo breed opgezet, dat er geen overzicht is van de resultaten. Er zijn vertragingen bij de uitvoering van projecten rond bijvoorbeeld grensbeheer en het blijkt niet eenvoudig te meten of de doelstellingen worden gehaald.
05/12 11u30  IZB verder met één directeurDe missionaire organisatie IZB gaat verder onder leiding van de huidige algemeen directeur, dr. Sjaak van den Berg.
05/12 11u30  Getuigen gewonde bejaarde gezochtDe politie is op zoek naar getuigen die meer weten van een gewonde hoogbejaarde man die zondagochtend in het Limburgse Weert werd aangetroffen. De 90-jarige man is inmiddels overleden, meldt de politie woensdag. Om erachter te komen wat er is gebeurd, wil de politie praten met getuigen die nog niet met de politie hebben gesproken.
05/12 11u30  GroenLinks en SGP: Meer souplesse bij aanbesteden zorgtakenGemeenten moeten hun contracten met instellingen voor jeugdzorg en WMO-hulp kunnen afsluiten en verlengen zonder het organiseren van een Europese aanbesteding.
05/12 11u30  Kabinet België lijkt migratiepact te overlevenDe regering van de Belgische premier Charles Michel lijkt de ondertekening van het internationale migratiepact te overleven. De Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) stapt volgens fractievoorzitter Peter De Roover niet uit het coalitiekabinet als Michel naar Marrakesh gaat en zijn handtekening onder het pact zet.
05/12 11u30  Flitspalen ingepakt als sinterklaascadeauDe camera’s in de flitspalen langs de provinciale weg N320 in Culemborg zijn in de nacht van dinsdag op woensdag ingepakt als sinterklaascadeau. Wie dat heeft gedaan is niet bekend, zegt de gemeente.
05/12 11u15  Busje leidt naar 2600 kilo illegaal vuurwerkIn een pand in het buitengebied aan de zuidkant van Enschede is dinsdag een partij van 2600 kilo illegaal vuurwerk aangetroffen. Een 53-jarige man uit Enschede en een 65-jarige plaatsgenoot zijn aangehouden.
05/12 11u15  Tientallen dozen met sigaretten gevondenPolitie en douane hebben woensdag in een loods in Landgraaf tientallen dozen met sigaretten ontdekt. Volgens de politie lagen de dozen in een verborgen ruimte in de loods, aan de Melcherstraat.
05/12 11u15  „Fysiotherapeut gedupeerd door Wet normering topinkomens”De Wet normering topinkomens (WNT) pakt nadelig uit voor fysiotherapeuten en daar moet de Tweede Kamer wat aan doen.
05/12 11u15  Technologie kan CO2-uitstoot wereldwijd laten dalen met 64 procent in 2050Technologische ontwikkelingen kunnen de wereldwijde energie gerelateerde CO2-uitstoot met 64 procent verminderen in het jaar 2050.
05/12 11u00  KRO-NCRV duikt in datajournalistiekOmroep KRO-NRCV gaat zijn dataredactie fors uitbreiden, van drie naar twaalf redacteuren. Die gaan zich verdiepen in grote dataverzamelingen, om zo eigen nieuws te vergaren. Een woordvoerster van de omroep bevestigt een bericht daarover in NRC.
05/12 11u00  Opnieuw vervuilde hartmedicijnen teruggeroepenOpnieuw worden er vervuilde hartmedicijnen met daarin de werkzame stof valsartan uit de apotheken gehaald. Deze keer is de mogelijk kankerverwekkende stof NDEA in de middelen aangetroffen, meldt de gezondheidsinspectie.
05/12 10u45  Van Wessel directeur van de Passie UtrechtUtrecht. Arco van Wessel wordt per 1 maart 2019 de nieuwe directeur van de Passie in Utrecht. Dat meldde de school dinsdag.
05/12 10u45  „Ryanair moet gedupeerden staking compenseren”Luchtvaartmaatschappij Ryanair moet passagiers wel degelijk compenseren voor de vertragingen en geschrapte vluchten die deze zomer werden veroorzaakt door stakingen. Doet de prijsvechter dat niet, dan dreigen volgens de Britse toezichthouder voor de luchtvaart „handhavende acties”.
05/12 10u30  Tunnel bevestigt voor Israël dreiging IranIsraël ruimt tunnels van Hezbollah op. Er dreigt geen directe escalatie, maar de vraag is wat er gebeurt als Israël de grens overschrijdt.
05/12 10u30  Arrestatiebevel Saudiërs in zaak-KhashoggiDe hoofdaanklager in Istanbul heeft arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen twee Saudische functionarissen op verdenking van het plannen van de moord op journalist Jamal Khashoggi. Het gaat om een topmedewerker van de feitelijke heerser van Saudi-Arabië en het plaatsvervangend hoofd van de buitenlandse inlichtingendienst, zeiden Turkse functionarissen woensdag.
05/12 10u15  Blije omwonenden Schiphol verenigen zichOmwonenden van Schiphol die blij zijn met de luchthaven, hebben een manifest opgesteld waarin ze de regering oproepen „oog te hebben voor mensen die hun brood verdienen dankzij de luchtvaart”. Ze hebben zich verenigd in de bewonersgroep ‘Ik woon en werk bij Schiphol’.
05/12 10u15  Kerkleiders in de bres voor migrantenEuropese kerkleiders hebben dinsdag een verklaring „in de geest van Kerst” doen uitgaan. Daarin pleiten ze voor een respectvolle en meelevende omgang met vluchtelingen en migranten.
05/12 10u15  Beoogde coalitie Altena: CDA, Altena Lokaal, SGP en Progressief AltenaEen coalitie met CDA, AltenaLokaal, SGP en Progressief Altena biedt een goede balans om de nieuwe gemeente Altena te besturen.
05/12 10u00  Rusland: geen bewijs VS over nucleair verdragDe Verenigde Staten hebben nog geen enkel bewijs geleverd dat Moskou een belangrijk wapenbeheersingsverdrag schendt, zegt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Tegelijk zegt Rusland dat het bereid is over de kwestie met Washington te blijven praten.
05/12 10u00  Straatbeelden uit Noord-KoreaAFP-fotograaf Ed Jones maakte begin december een serie foto’s van het dagelijks leven in Noord-Korea.
05/12 09u45  Indonesië lanceert app tegen ‘ketterijen’Indonesische burgers kunnen via een app melding maken van ‘ketterijen’.
05/12 09u45  Meer schademeldingen bij kerkverzekeraar Donatus in 2018Bij kerken- en monumentenverzekeraar Donatus is dit jaar al voor bijna 13 miljoen euro aan brandschade gemeld.
05/12 09u45  Beierse kerk schaft bijzondere kerkbelasting afMoslims en atheïsten in de Duitse deelstaat Beieren hoeven voortaan geen kerkbelasting meer te betalen.
05/12 09u45  Elsevier: ‘burgemeester’ Nederlander van 2018Elsevier Weekblad heeft de burgemeester tot Nederlander van het Jaar 2018 gekozen. De reden is dat er volgens de redactie geen publieke ambtsdrager is die „letterlijk zo onder vuur ligt als de burgemeester”, meldt het blad woensdag.
05/12 09u45  Aantal kapperszaken stijgt, maar de branche is niet blijNooit eerder waren er zo veel kappersondernemers als in 2018: 27.000 volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat komt vooral doordat veel kappers als zelfstandige aan de slag gaan. Kappersorganisatie ANKO baalt van de ongelijke concurrentie voor de traditionele salons.
05/12 09u30  „Chau bereidde reis naar Noord-Sentinel wel voor”Zendeling John Allen Chau, die vorige maand door bewoners van het Indiase eiland Noord-Sentinel om het leven werd gebracht, had zich wel degelijk goed voorbereid op zijn reis.
05/12 09u30  AEX over breed front omlaagDe Amsterdamse aandelenbeurs is woensdag met verlies begonnen. Ook elders in Europa openden de beurzen in het rood. Beleggers verwerkten de verkoopgolf op Wall Street, die werd aangewakkerd door economische zorgen en nieuwe twijfels over een oplossing in het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten. Eerder leken die juist te zijn verdwenen na een ontmoeting tussen de presidenten van de twee economische grootmachten.
05/12 09u15  Nederland koploper gratis wetenschapsartikelenNederland loopt voorop in Europa met het gratis beschikbaar stellen van wetenschappelijke artikelen, blijkt uit onderzoek van het Rathenau Instituut. Van alle Nederlandse wetenschapsartikelen uit 2016 is 44 procent vrij toegankelijk. In België is dit 36 procent, in Duitsland 33 procent en in Frankrijk 30 procent.
05/12 09u15  Ford spreekt omvang massaontslag tegenAutomaker Ford is niet van plan om 25.000 werknemers te ontslaan. Dat aantal staat in een analistenrapport van Morgan Stanley. Topman Jim Hackett van Ford zei geen cijfers te hebben verstrekt aan de analisten van de Amerikaanse bank. De werkelijke omvang van het banenverlies wordt later deze week bekend.
05/12 09u15  Genomineerden Gouden Windei bekendDe genomineerden voor het Gouden Windei 2018, de verkiezing van het „meest misleidende” voedingsproduct, zijn bekend. Kanshebbers zijn onder meer Venco Honingdrop, waar pakweg 150 keer meer suiker dan honing in zit en AH Zoete aardappelpuree, met vooral gewone aardappels.
05/12 09u15  Regering Jemen naar vredesbesprekingenNa de rebellen is ook een delegatie van de Jemenitische regering op weg naar geplande vredesbesprekingen in Zweden. De delegatie is vanuit de Saudische hoofdstad Riyad vertrokken, aldus Jemenitische regeringskringen.
05/12 09u00  Politie zet cybervrijwilligers inDe politie zet vanaf woensdag zogenoemde cybervrijwilligers in. Vorig jaar bleek uit een inventarisatie dat bij de politie ruim tweehonderd vrijwilligers werken die relevante ICT-kennis hebben die nog niet werd gebruikt. Veertien van hen hebben inmiddels aanvullende trainingen gedaan en kunnen nu aan de slag.
05/12 09u00  RTL Group zet in op videostreamingdienstRTL Group gaat meer investeren in zijn videostreamingdiensten. De software waar al die verschillende diensten op draaien, moet dezelfde worden. Ook komen er meer lokale, exclusieve producties op de streamingplatformen beschikbaar. RTL besloot dat tijdens zijn jaarlijkse managementtop in Luxemburg.
05/12 09u00  Halsema: We koesteren viering ChanoekaOp de Dam in Amsterdam is dinsdagavond het Joodse feest Chanoeka gevierd. Burgemeester Halsema ontstak daarbij het licht van de negenarmige kandelaar.
05/12 08u30  De Duitse hervormer Heinrich Alting zag kerkgeschiedenis als toneel van strijdDe kerkgeschiedenis is het toneel van strijd tussen de ware kerk en ketterijen, zo betoogde de hervormer Heinrich Alting (1583-1644). Thomas Klöckner promoveerde dinsdag op deze dogmenhistoricus.
05/12 08u30  Te water geraakte automobilist overledenEen 44-jarige man uit het Drentse Vledder die woensdagochtend vroeg in Uffelte met zijn auto in het water terechtkwam, is overleden.
05/12 08u15  AanklachtRomeinen 10:15a
05/12 08u15  ’Ndrangheta machtigste Italiaanse maffiaclanDe ’Ndrangheta is een Italiaanse maffiaclan die zich onder meer bezighoudt met drugshandel, fraude, witwassen van geld en illegaal onlinegokken. De maffiaorganisatie komt oorspronkelijk uit Calabrië, in het zuiden van Italië. De ’Ndrangheta wordt beschouwd als de machtigste van de Italiaanse maffiaorganisaties, die ook zeer actief is in de rest van de wereld.
05/12 07u30  Tsunamialarm Nieuw-Caledonië na zeebevingIn Nieuw-Caledonië in de Stille Oceaan heeft een grote zeebeving plaatsgevonden. Bewoners van de kustgebieden wordt geadviseerd om naar hoger gelegen delen van de eilandengroep te trekken. Volgens de waarschuwingsdienst kunnen door de beving tsunamigolven ontstaan van 1 tot 3 meter
05/12 07u30  Internationale actie tegen maffiaorganisatiePolitie en justitie uit Nederland, Italië, Duitsland en België zijn woensdagochtend bezig met een grote actie tegen de Italiaanse ’Ndrangheta, een maffiaclan uit Calabrië. Het gaat om een gecoördineerde actie tegen het criminele samenwerkingsverband dat in heel Europa actief is.
05/12 07u30  Oekraïense politie doorzoekt huizen priestersDe Oekraïense politie heeft maandag verschillende Russisch-orthodoxe kerken en de huizen van Russisch-orthodoxe priesters doorzocht.
05/12 07u30  In het parlement ontbijten met gevouwen handenPolitici geloven in macht. Soms geloven ze zelfs in de macht van het gebed. In steeds meer landen is een nationaal gebedsontbijt. Het voorbeeld is het National Prayer Breakfast in Amerika. „Het motto is eenvoudig: Jezus Christus volgen.”
05/12 07u15  Nikkei sluit opnieuw lagerDe Japanse aandelenbeurs is woensdag opnieuw lager gesloten. Beleggers verwerkten de verkoopgolf op Wall Street. Vooral de banken moesten het ontgelden door de zorgen over de dalende Amerikaanse obligatierentes. Ook staken de zorgen over een groeivertraging van de wereldeconomie en de groei van de bedrijfswinsten de kop weer op.
05/12 06u45  Nederlandse trampolineparken bundelen krachtenUitbaters van trampolineparken Jumpsquare en Jump XL gaan samen verder. Jumpsquare neemt zijn branchegenoot over voor een niet bekendgemaakt bedrag. Daarmee ontstaat de grootste uitbater van indoor trampolineparken in Europa.
05/12 05u45  Automobilist te water in DrentheIn Uffelte is iemand met zijn auto in het water terechtgekomen. De hulpdiensten troffen de auto aan langs de Kippenburgweg. Duikers van de brandweer hebben de inzittende bevrijd. Het slachtoffer is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht. Ook de auto is uit het water gehaald.
05/12 04u45  CDJA: partijtop koerst af op nieuwe catastrofeHet CDA riskeert net zo’n afstraffing als acht jaar geleden als de partijtop zijn koers niet verlegt. Sinds de partij is toegetreden tot het kabinet, weten kiezers niet meer waar de christendemocraten voor staan, waarschuwt jongerenafdeling CDJA.
05/12 04u15  Grote brand in loods truckcentrum NijmegenBij een truckcentrum in Nijmegen woedt een grote brand. Het gaat om een loods aan de Rouwenboschweg, ten westen van het Maas-Waalkanaal, met daarin trailers.
05/12 04u15  „Geen straf ex-adviseur Trump om meewerken”De voormalige veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, Michael Flynn, heeft voldoende meegewerkt aan het Rusland-onderzoek. Speciaal aanklager Robert Mueller vindt dat Flynn, die eerder valse verklaringen aflegde aan de FBI, daarom geen of een milde gevangenisstraf verdient.
05/12 03u15  „Meer klachten over lawaai van buren”Het aantal meldingen van geluidsoverlast van buren is de afgelopen drie jaar met 10 procent gestegen. Volgens de Volkskrant, die een half miljoen meldingen bij de politie van geluidsoverlast bekeek, klagen Nederlanders vooral over harde muziek in woningen en tijdens tuinfeesten, en over geluidsoverlast op het balkon.
05/12 02u15  Rookoverlast door brand in snackbar SchiedamIn een snackbar aan de Parkweg in Schiedam is brand uitgebroken. De brand veroorzaakt zoveel rook dat een aantal appartementen van een naastgelegen flat is ontruimd. De bewoners worden opgevangen. Bij de brand is mogelijk ook een explosie geweest, stelt de brandweer op basis van de meldingen.
05/12 01u00  VS vervolgt vier verdachten uit Panama PapersNaar aanleiding van de Panama Papers worden in de Verenigde Staten vier mensen vervolgd wegens fraude. De openbaar aanklagers maakten dinsdag bekend dat drie van de vier verdachten zijn gearresteerd. De ander is nog voortvluchtig.
05/12 00u45  Nederland telt recordaantal kappersNederland telde volgens het CBS nog nooit zo veel kapperszaken als in 2018. In totaal gaat het om 27.000 zaken, een toename van 10.000 ondernemingen ten opzichte van tien jaar geleden.
1 2 3 4


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

17x ING-topman Hamers wacht kruisverhoor in Kamer12/12 03u15 - Reformatisch Dagblad: Topman Ralph Hamers van ING schuift woensdag aan bij een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over de stand van zaken in de financiële sector. Hij kan rekenen op een stevig kruisverhoor, want veel Kamerleden zijn erg kritisch over onder meer het witwasschandaal bij de bank.
12x Borg Huawei-directeur op 10 miljoen dollar12/12 00u15 - Reformatisch Dagblad: De Canadese rechter heeft de borg voor de cfo van Huawei, Meng Wanzhou, vastgesteld op 10 miljoen Canadese dollar, waarvan 7,5 miljoen in cash. Daarnaast moet Meng al haar paspoorten en andere reisdocumenten inleveren bij de Canadese autoriteiten.
12x Aantal hoge salarissen toegenomen12/12 00u15 - Reformatisch Dagblad: Ruim een half miljoen huishoudens hadden volgens tellingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vorig jaar een besteedbaar inkomen na belastingen van meer dan 50.000 euro. In 2013 hadden nog 400.000 huishoudens een dergelijk inkomen.
9x Trump steunt Saudische kroonprins12/12 02u15 - Reformatisch Dagblad: De Amerikaanse president Donald Trump staat nog steeds achter de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. Dat zegt hij in een interview met persbureau Reuters. „Hij is de leider van Saudi-Arabië en dat is een waardevolle bondgenoot van ons.”
7x Toch drie doden bij schietpartij Straatsburg12/12 02u45 - Reformatisch Dagblad: Bij de schietpartij in Straatsburg zijn drie mensen omgekomen. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Cristophe Castaner gezegd. Eerder werd op basis van politiebronnen gemeld dat er vier mensen waren omgekomen. Nog twaalf mensen liggen gewond in het ziekenhuis, van wie er zes ernstig gewond zijn.
7x Schutter Straatsburg nog op de vlucht12/12 01u45 - Reformatisch Dagblad: De man die vier mensen doodschoot bij een kerstmarkt in de Franse stad Straatsburg is nog steeds op de vlucht. Dat heeft de Franse politie bekendgemaakt. Eerder meldden bronnen dat hij was ingesloten en dat er een schietpartij tussen hem en de politie aan de gang was.
6x Uitslaande brand in plafond crematorium Breda12/12 05u15 - Reformatisch Dagblad: In het crematorium van Breda woedt een grote brand, die korte tijd uitslaand was. De brand bevindt zich in het systeemplafond aan de achterzijde van het gebouw, meldt de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant.
6x Gebouwen van Facebook ontruimd na bommelding12/12 04u00 - Reformatisch Dagblad: Meerdere gebouwen op de Facebook-campus in Menlo Park, Californië, zijn ontruimd vanwege een bommelding. Dat heeft Facebook bevestigd nadat meerdere Amerikaanse media het nieuws meldden. Alle werknemers zijn geëvacueerd en zijn veilig, zegt een woordvoerder tegen persbureau Reuters.
5x Brand crematorium Breda onder controle12/12 05u45 - Reformatisch Dagblad: De brand in het crematorium in Breda is onder controle. Dat heeft de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant laten weten. De brand begon in een systeemplafond in het pand en was korte tijd uitslaand.
5x Verzet in Nederlands-Indië in kaart gebracht12/12 04u45 - Reformatisch Dagblad: Over het verzet tegen de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog is veel bekend. Veel minder bekend is dat er in voormalig Nederlands-Indië ook verzet was tegen de Japanse overheersing. Een website met persoonlijke verhalen over verzet in Zuidoost-Azië gaat daarom woensdagmiddag online: kaartvanindischverzet.nl.

Statistieken

Artikels:
32489
Gelezen:
8705
Aantal lezers nu:
29


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven