woensdag 24 april 2019, week 17


U bent nu hier: Meer nieuws van Scientias

Laatste updatecontrole: vandaag om 16u45
 

Scientias

Verbergen Tonen
24/04 15u15  Het hebben van een gelukkige echtgenoot leidt tot een langer leven Heb je een blije levenspartner? Dan leef jij langer! Uit onderzoek bleek al eens dat het hebben van een gelukkige echtgenoot tot een langer huwelijk leidt. Maar dat is niet het enige. Nu blijkt namelijk dat een blije levenspartner ook je eigen leven kan verlengen. Koppels In de studie volgden de onderzoekers 4400 koppels in […] Het bericht Het hebben van een gelukkige echtgenoot leidt tot een langer leven verscheen eerst op Scientias.nl.
24/04 13u15  Veel lichaamsvet kan de vorm en structuur van het brein veranderen Mensen met overgewicht hebben bijvoorbeeld minder grijze stof – die informatie verwerkt – in hun hersenen. Met behulp van geavanceerde MRI-technologie is het onderzoekers gelukt om de gevolgen van overgewicht op de hersenen in kaart te brengen. En ze kwamen tot een nieuwe ontdekking. Zo blijkt dat een toename van lichaamsvet de vorm en structuur […] Het bericht Veel lichaamsvet kan de vorm en structuur van het brein veranderen verscheen eerst op Scientias.nl.
24/04 10u45  Onderzoekers stuiten op tientallen mummies in Egyptische tombe Ook de stretcher waarop de mummies naar hun laatste rustplaats werden vervoerd is teruggevonden. In de zuidelijke plaats Aswan in Egypte hebben archeologen een goed bewaarde tombe uit het zand opgegraven. “Het graf dateert uit de late Romeins-Griekse periode en behoort tot een persoon genaamd Tjt,” zei Mostafa Waziri, secretaris-generaal van de Egyptische Hoge Raad […] Het bericht Onderzoekers stuiten op tientallen mummies in Egyptische tombe verscheen eerst op Scientias.nl.
24/04 08u45  Marslander Insight meet voor het eerst een mogelijke ‘marsbeving’ Het is waarschijnlijk de eerste gedetecteerde beving afkomstig uit het binnenste van de rode planeet. Marslander Insight vertoeft al enige tijd op Mars. Daar onderzoekt de marslander hoe de planeet precies in elkaar steekt en hoe deze door de tijd heen geëvolueerd is. Insight richt zich daarbij voornamelijk op het binnenste van de rode planeet. […] Het bericht Marslander Insight meet voor het eerst een mogelijke ‘marsbeving’ verscheen eerst op Scientias.nl.
23/04 19u15  Hoe worden de sterren in het prachtige kosmische ‘kwalsterrenstelsel’ gevormd? In het sterrenstelsel zouden geen sterren meer geboren moeten worden, maar dit gebeurt toch. Kan de James Web telescoop het antwoord achterhalen? Als je naar het sterrenstelsel ESO 137-001 kijkt, snap je waarom het ook wel het ‘kwalsterrenstelsel’ wordt genoemd. Blauwe linten van jonge sterren bungelen als kosmische tentakels in een gasstroom naar beneden. Echter […] Het bericht Hoe worden de sterren in het prachtige kosmische ‘kwalsterrenstelsel’ gevormd? verscheen eerst op Scientias.nl.
23/04 17u15  Zoveel eten als je wilt en niet aankomen? Stap over op een mediterraan dieet! Dit eetpatroon is vele malen gezonder dan ons westerse dieet. Het klinkt te mooi om waar te zijn. Want is het echt mogelijk om zoveel te eten als je wilt zonder een grammetje aan te komen? Amerikaans onderzoek suggereert van wel. Als je je maar strikt houdt aan een mediterraan dieet. In de studie vergeleken […] Het bericht Zoveel eten als je wilt en niet aankomen? Stap over op een mediterraan dieet! verscheen eerst op Scientias.nl.
23/04 15u15  Klimaatverandering maakt arme landen nog armer en rijke landen rijker Het BBP van de grootste vervuilers is met 10 procent gegroeid, terwijl de landen met de minste CO2-uitstoot hun BBP met 25 procent zagen afnemen. Onderzoekers van de Stanford University hebben aangetoond dat het broeikaseffect de economische ongelijkheid de afgelopen vijftig jaar behoorlijk heeft vergoot. De mondiale temperatuur is sinds de jaren zestig steeds hoger […] Het bericht Klimaatverandering maakt arme landen nog armer en rijke landen rijker verscheen eerst op Scientias.nl.
23/04 13u15  De zelfrijdende auto gaat waarschijnlijk helemaal geen energie besparen De auto kan mensen er juist toezetten om nóg meer kilometers te maken. De voordelen van de zelfrijdende auto lijken talloos. Zo kun je onder het rijden je filmpje afkijken, een boek lezen, een dutje doen of werken. Daarnaast zou de zelfrijdende auto – als alles naar behoren werkt – ook veiliger zijn en zorgen […] Het bericht De zelfrijdende auto gaat waarschijnlijk helemaal geen energie besparen verscheen eerst op Scientias.nl.
23/04 11u15  Wetenschappers vinden manier om jongeren gezonder te laten eten De tieners kozen uit zichzelf gezond voedsel over junkfood. Al tientallen jaren proberen onderzoekers een manier te vinden om jongeren ervan te overtuigen om junkfood links te laten liggen en voor gezond eten te kiezen. Maar dat is nog niet zo gemakkelijk. Eén van de grootste obstakels is de grote hoeveelheid aan voedselmarketing waar jongeren […] Het bericht Wetenschappers vinden manier om jongeren gezonder te laten eten verscheen eerst op Scientias.nl.
23/04 08u45  Schuwe Araguiaanse rivierdolfijn blijkt behoorlijk praatgraag De dolfijn kan er op zo’n minst 237 verschillende geluiden uitgooien. De Araguaiaanse rivierdolfijn, die ook boto wordt genoemd, leeft in Braziliaanse rivieren. Men dacht dat het dier een solitair leven leidde, waardoor hij niet zo’n grote ‘woordenschat’ nodig zou hebben. Maar dat blijkt toch anders te zitten. Onderzoekers kwamen er namelijk achter dat de […] Het bericht Schuwe Araguiaanse rivierdolfijn blijkt behoorlijk praatgraag verscheen eerst op Scientias.nl.
20/04 09u15  Wat is de rol van Japan in de ruimtevaart? NASA kennen we allemaal. Maar vlak ook JAXA – de Japanse ruimtevaartorganisatie – niet uit! Aangezien we het eerder al over de Indiase en Chinese ruimtevaartorganisaties hadden, moeten we natuurlijk ook iets schrijven over de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA. In 2003 werd JAXA officieel opgericht als nationale ruimtevaartorganisatie van Japan. De afkorting staat voor Japanese Aerospace […] Het bericht Wat is de rol van Japan in de ruimtevaart? verscheen eerst op Scientias.nl.
19/04 16u00  Dit is de laatste foto die Israëls onfortuinlijke maanlander maakte Maanlander Beresheet crashte begin deze week op de maan. Op het laatste nippertje ging het begin deze week fout. Na jaren van voorbereiding, een succesvolle lancering en aankomst in een baan rond de maan slaagde SpaceIL er niet in om lander Beresheet heelhuids op de maan te zetten. Hoe dichtbij SpaceIL was, blijkt wel uit […] Het bericht Dit is de laatste foto die Israëls onfortuinlijke maanlander maakte verscheen eerst op Scientias.nl.
19/04 13u15  Kruisvaarders hadden het ook heel gezellig in het Nabije Oosten Ze vochten er niet alleen; sommigen stichtten er ook een gezin. Dat blijkt uit DNA-onderzoek. Wetenschappers bogen zich over 25 skeletten die uit de dertiende eeuw stammen en zijn teruggevonden in Libanon. Het gaat om de stoffelijke resten van mannen die in een oorlog zijn gesneuveld. Nabij de skeletten teruggevonden objecten wijzen er sterk op […] Het bericht Kruisvaarders hadden het ook heel gezellig in het Nabije Oosten verscheen eerst op Scientias.nl.
19/04 10u45  Hubble maakt fantastische foto van de Zuidelijke Krabnevel Met het kiekje viert de ruimtetelescoop zijn 29e(!) verjaardag. De Zuidelijke Krabnevel is één van de vele verschijnselen in de ruimte waar we dankzij ruimtetelescoop Hubble (letterlijk) een beter beeld van hebben gekregen. De nevel is ontstaan door de interactie tussen twee sterren die samen een dubbelstersysteem vormen. Het gaat om een rode reus – […] Het bericht Hubble maakt fantastische foto van de Zuidelijke Krabnevel verscheen eerst op Scientias.nl.
19/04 08u45  Mensen droegen duizenden jaren geleden al kleurrijke kleding Deze kleuren maakten ze van plantaardige en dierlijke materialen. Zelfs duizenden jaren terug hielden mensen al van vrolijk gekleurde kleding. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports. De onderzoekers bogen zich over oude textielmonsters afkomstig uit China en Peru om meer te weten te komen over de destijdse klederdracht. […] Het bericht Mensen droegen duizenden jaren geleden al kleurrijke kleding verscheen eerst op Scientias.nl.
Laatste update: vandaag om 15u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
18/04 18u30  Gigantisch vleesetend zoogdier ontdekt in AfrikaHet inmiddels uitgestorven beest was groter dan een ijsbeer en was uitgerust met een angstaanjagend gebit. Dat melden onderzoekers in het blad Journal of Vertebrate Paleontology. De resten van het enorme roofdier zijn zo’n 22 miljoen jaar oud en werden enkele decennia geleden al in Kenia opgegraven, maar vervolgens achteloos in een lade in een […] Het bericht Gigantisch vleesetend zoogdier ontdekt in Afrika verscheen eerst op Scientias.nl.
18/04 17u15  Diagnose weerlegd: Mona Lisa had helemaal geen schildklieraandoeningDe vergeling ligt gewoon aan de ouderdom van het kunstwerk. Het wereldberoemde schilderij Mona Lisa op het doek gezet door Leonardo Da Vinci houdt al eeuwenlang toeschouwers in zijn greep. Ook wetenschappers en artsen lijken maar geen afstand te kunnen nemen van het befaamde schilderij. Zo proberen ze bijvoorbeeld de gezondheid van Lisa Gherardini te […] Het bericht Diagnose weerlegd: Mona Lisa had helemaal geen schildklieraandoening verscheen eerst op Scientias.nl.
18/04 15u15  Jaarlijkse uitstoot van Nederlandse stadsvijvers is gelijk aan 200.000 auto’sDikke drab ‘boert’ als het ware het broeikasgas methaan op. Klimaatverandering en de stijgende temperaturen zorgen ervoor dat er over de hele wereld steeds meer methaanbubbels worden gevormd. Dit zijn gasbellen die op de bodem van bijvoorbeeld meren en sloten ontstaan en naar boven borrelen. Via het wateroppervlak komt dit methaan vervolgens in de atmosfeer […] Het bericht Jaarlijkse uitstoot van Nederlandse stadsvijvers is gelijk aan 200.000 auto’s verscheen eerst op Scientias.nl.
18/04 13u15  Mercurius heeft net als de aarde een vaste binnenkernOok is deze binnenkern bijna net zo groot als de vaste kern van de aarde. Onderzoekers weten al langer dat er in kern van Mercurius metalen voorkomen. Net als de aarde, is de buitenste kern van Mercurius daarnaast vloeibaar. Maar hoe zit het precies met het diepe binnenste? Onderzoekers hebben nu voor het eerst bewijs […] Het bericht Mercurius heeft net als de aarde een vaste binnenkern verscheen eerst op Scientias.nl.
18/04 10u45  Doorbraak: onderzoekers ‘printen’ ’s werelds eerste menselijke hartHet 3D-geprinte hart bestaat uit eigen weefsel en cellen van de patiënt. Onderzoekers zijn erin geslaagd om voor het eerst een menselijk hart te ‘printen’. Geheel met bloedvaten en menselijk weefsel. “Dit is de eerste keer dat iemand met succes een volledig hart met cellen, bloedvaten en hartkamers afdrukt,” aldus onderzoeker Tal Dvir. Patiënt Het […] Het bericht Doorbraak: onderzoekers ‘printen’ ’s werelds eerste menselijke hart verscheen eerst op Scientias.nl.
18/04 08u45  Eerste molecuul dat zich na de oerknal vormde gedetecteerd in planetaire nevelHet bestaan van het molecuul werd in 1925 al aangetoond, maar werd nog nooit in de ruimte gevonden. Onderzoekers hebben het helium hydride ion (HeH +) gevonden; het eerste molecuul dat zich in het piepjonge heelal vormde. Het ion bestaat uit een heliumatoom en een proton. Hoewel het bestaan ervan al bijna 95 jaar geleden […] Het bericht Eerste molecuul dat zich na de oerknal vormde gedetecteerd in planetaire nevel verscheen eerst op Scientias.nl.
17/04 19u45  Onderzoekers herstellen hersenfuncties van onthoofde varkens vier uur na hun doodDe varkens kwamen echter niet bij bewustzijn. Onderzoekers uit de Verenigde Staten en Italië hebben een manier gevonden om sommige functies in de hersenen van onthoofde varkens te herstellen. De onderzoekers plaatsten de hersenen in een systeem dat BrainEx heet en dat de bloedsomloop kunstmatig nabootst. Systeem De onderzoekers voerden experimenten uit op de hersenen […] Het bericht Onderzoekers herstellen hersenfuncties van onthoofde varkens vier uur na hun dood verscheen eerst op Scientias.nl.
17/04 17u15  Planeten rond TRAPPIST-1 worden mogelijk bekogeld met hoog-energetische deeltjesDit trekt de bewoonbaarheid van de exoplaneten in twijfel. TRAPPIST-1 is een ultrakoele dwergster die zich op een slordige 39 lichtjaar van de aarde bevindt. Rond de ster cirkelen zeven planeten. En sinds de ontdekking daarvan, zijn de verwachtingen hoog gespannen. Drie van deze planeten bevinden zich namelijk in de leefbare zone en kunnen dus […] Het bericht Planeten rond TRAPPIST-1 worden mogelijk bekogeld met hoog-energetische deeltjes verscheen eerst op Scientias.nl.
17/04 15u15  Matige inname van rood vlees verhoogt alsnog het risico op darmkankerHet advies luidt: minder vlees en meer bruin brood. Zelfs als je inname van rood vlees binnen de officiële richtlijnen ligt, loop je alsnog een verhoogd risico op darmkanker. Dat stellen Nieuw-Zeelandse onderzoekers in een nieuwe studie gepubliceerd in het vakblad International Journal of Epidemiology. Ook elk flesje bier of glas wijn verhoogt het risico […] Het bericht Matige inname van rood vlees verhoogt alsnog het risico op darmkanker verscheen eerst op Scientias.nl.
17/04 13u15  Digitale scans van de Notre Dame bieden mogelijk hoop voor restauratieDe 3D-scans geven een compleet beeld van hoe de Notre Dame er vóór de brand uitzag. Frankrijk werd afgelopen week flink opgeschud toen hun geliefde kathedraal de Notre Dame in lichterlaaie bleek te staan. Het dak en de centrale torenspits stortten in. Een vraag die rees was of het mogelijk zou zijn om deze oude […] Het bericht Digitale scans van de Notre Dame bieden mogelijk hoop voor restauratie verscheen eerst op Scientias.nl.
17/04 11u15  CubeSats bewijzen hun waarde in ruimtemissie naar de zonDe nanosatellieten onthullen belangrijke informatie over zonnevlammen. Slechts een paar jaar geleden was menig astronoom nog sceptisch over CubeSats. Want konden deze kleine satellieten wel op betrouwbare wijze wetenschappelijke informatie verzamelen? Maar nadat de nanosatellieten werden ingezet bij hun eerste ruimtemissies, bewezen ze al gauw hun waarde. “Kleine, relatief goedkope CubeSats kunnen gegevens verzamelen die […] Het bericht CubeSats bewijzen hun waarde in ruimtemissie naar de zon verscheen eerst op Scientias.nl.
17/04 08u45  Onderzoekers vinden derde planeet in bijzonder Kepler-47-StelselHet is het enige bekende stelsel waar drie planeten rond een dubbelster cirkelen. In 2012 werd het Kepler-47-Stelsel voor het eerst waargenomen. En het stelsel sprong er gelijk uit. Want het was de allereerste keer dat er een dubbelster werd ontdekt waar meerdere planeten omheen draaiden. De onderzoekers troffen destijds twee planeten aan: Kepler47-b en […] Het bericht Onderzoekers vinden derde planeet in bijzonder Kepler-47-Stelsel verscheen eerst op Scientias.nl.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

8x Marslander Insight meet voor het eerst een mogelijke ‘marsbeving’24/04 08u45 - Scientias: Het is waarschijnlijk de eerste gedetecteerde beving afkomstig uit het binnenste van de rode planeet. Marslander Insight vertoeft al enige tijd op Mars. Daar onderzoekt de marslander hoe de planeet precies in elkaar steekt en hoe deze door de tijd heen geëvolueerd is. Insight richt zich daarbij voornamelijk op het binnenste van de rode planeet. […] Het bericht Marslander Insight meet voor het eerst een mogelijke ‘marsbeving’ verscheen eerst op Scientias.nl.
5x Het hebben van een gelukkige echtgenoot leidt tot een langer leven24/04 15u15 - Scientias: Heb je een blije levenspartner? Dan leef jij langer! Uit onderzoek bleek al eens dat het hebben van een gelukkige echtgenoot tot een langer huwelijk leidt. Maar dat is niet het enige. Nu blijkt namelijk dat een blije levenspartner ook je eigen leven kan verlengen. Koppels In de studie volgden de onderzoekers 4400 koppels in […] Het bericht Het hebben van een gelukkige echtgenoot leidt tot een langer leven verscheen eerst op Scientias.nl.
4x Veel lichaamsvet kan de vorm en structuur van het brein veranderen24/04 13u15 - Scientias: Mensen met overgewicht hebben bijvoorbeeld minder grijze stof – die informatie verwerkt – in hun hersenen. Met behulp van geavanceerde MRI-technologie is het onderzoekers gelukt om de gevolgen van overgewicht op de hersenen in kaart te brengen. En ze kwamen tot een nieuwe ontdekking. Zo blijkt dat een toename van lichaamsvet de vorm en structuur […] Het bericht Veel lichaamsvet kan de vorm en structuur van het brein veranderen verscheen eerst op Scientias.nl.
2x Onderzoekers stuiten op tientallen mummies in Egyptische tombe24/04 10u45 - Scientias: Ook de stretcher waarop de mummies naar hun laatste rustplaats werden vervoerd is teruggevonden. In de zuidelijke plaats Aswan in Egypte hebben archeologen een goed bewaarde tombe uit het zand opgegraven. “Het graf dateert uit de late Romeins-Griekse periode en behoort tot een persoon genaamd Tjt,” zei Mostafa Waziri, secretaris-generaal van de Egyptische Hoge Raad […] Het bericht Onderzoekers stuiten op tientallen mummies in Egyptische tombe verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Onderzoekers vinden derde planeet in bijzonder Kepler-47-Stelsel17/04 08u45 - Scientias: Het is het enige bekende stelsel waar drie planeten rond een dubbelster cirkelen. In 2012 werd het Kepler-47-Stelsel voor het eerst waargenomen. En het stelsel sprong er gelijk uit. Want het was de allereerste keer dat er een dubbelster werd ontdekt waar meerdere planeten omheen draaiden. De onderzoekers troffen destijds twee planeten aan: Kepler47-b en […] Het bericht Onderzoekers vinden derde planeet in bijzonder Kepler-47-Stelsel verscheen eerst op Scientias.nl.
0x CubeSats bewijzen hun waarde in ruimtemissie naar de zon17/04 11u15 - Scientias: De nanosatellieten onthullen belangrijke informatie over zonnevlammen. Slechts een paar jaar geleden was menig astronoom nog sceptisch over CubeSats. Want konden deze kleine satellieten wel op betrouwbare wijze wetenschappelijke informatie verzamelen? Maar nadat de nanosatellieten werden ingezet bij hun eerste ruimtemissies, bewezen ze al gauw hun waarde. “Kleine, relatief goedkope CubeSats kunnen gegevens verzamelen die […] Het bericht CubeSats bewijzen hun waarde in ruimtemissie naar de zon verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Digitale scans van de Notre Dame bieden mogelijk hoop voor restauratie17/04 13u15 - Scientias: De 3D-scans geven een compleet beeld van hoe de Notre Dame er vóór de brand uitzag. Frankrijk werd afgelopen week flink opgeschud toen hun geliefde kathedraal de Notre Dame in lichterlaaie bleek te staan. Het dak en de centrale torenspits stortten in. Een vraag die rees was of het mogelijk zou zijn om deze oude […] Het bericht Digitale scans van de Notre Dame bieden mogelijk hoop voor restauratie verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Matige inname van rood vlees verhoogt alsnog het risico op darmkanker17/04 15u15 - Scientias: Het advies luidt: minder vlees en meer bruin brood. Zelfs als je inname van rood vlees binnen de officiële richtlijnen ligt, loop je alsnog een verhoogd risico op darmkanker. Dat stellen Nieuw-Zeelandse onderzoekers in een nieuwe studie gepubliceerd in het vakblad International Journal of Epidemiology. Ook elk flesje bier of glas wijn verhoogt het risico […] Het bericht Matige inname van rood vlees verhoogt alsnog het risico op darmkanker verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Planeten rond TRAPPIST-1 worden mogelijk bekogeld met hoog-energetische deeltjes17/04 17u15 - Scientias: Dit trekt de bewoonbaarheid van de exoplaneten in twijfel. TRAPPIST-1 is een ultrakoele dwergster die zich op een slordige 39 lichtjaar van de aarde bevindt. Rond de ster cirkelen zeven planeten. En sinds de ontdekking daarvan, zijn de verwachtingen hoog gespannen. Drie van deze planeten bevinden zich namelijk in de leefbare zone en kunnen dus […] Het bericht Planeten rond TRAPPIST-1 worden mogelijk bekogeld met hoog-energetische deeltjes verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Onderzoekers herstellen hersenfuncties van onthoofde varkens vier uur na hun dood17/04 19u45 - Scientias: De varkens kwamen echter niet bij bewustzijn. Onderzoekers uit de Verenigde Staten en Italië hebben een manier gevonden om sommige functies in de hersenen van onthoofde varkens te herstellen. De onderzoekers plaatsten de hersenen in een systeem dat BrainEx heet en dat de bloedsomloop kunstmatig nabootst. Systeem De onderzoekers voerden experimenten uit op de hersenen […] Het bericht Onderzoekers herstellen hersenfuncties van onthoofde varkens vier uur na hun dood verscheen eerst op Scientias.nl.

Statistieken

Artikels:
30841
Gelezen:
23802
Aantal lezers nu:
68


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven