maandag 14 oktober 2019, week 42


U bent nu hier: Meer nieuws van Scientias

Laatste updatecontrole: vandaag om 21u00
 

Scientias

Verbergen Tonen
14/10 17u15  Prachtig filmpje onthult hoe bultruggen bubbels blazen om prooi te vangen Met behulp van fraaie ‘bubbelnetten’ jagen de walvissen op prooidieren die niet door de barrière heen durven. Onderzoekers hebben op schitterende wijze het jachtritueel van bultrugwalvissen weten vast te leggen. Op onderstaande video zien we dit ritueel zowel vanuit de lucht, als vanuit het perspectief van de walvissen zelf. “Het beeldmateriaal is baanbrekend,” zegt onderzoeker […] Het bericht Prachtig filmpje onthult hoe bultruggen bubbels blazen om prooi te vangen verscheen eerst op Scientias.nl.12 
14/10 13u15  ‘Survival of the fittest’ gaat niet op bij bacteriën Bacteriën werken juist samen om te overleven, wat in tegenspraak is met Darwins evolutietheorie. In de 19e eeuw presenteerde Darwin zijn evolutietheorie. Hierin beschreef hij het principe ‘survival of the fittest’ wat kan worden vertaald als het overleven van de best aangepasten binnen een populatie. “In de klassieke gedachtegang van Darwin gaat het in de […] Het bericht ‘Survival of the fittest’ gaat niet op bij bacteriën verscheen eerst op Scientias.nl.
14/10 11u15  Inventief brugontwerp van Da Vinci blijkt 500 jaar na dato prima te werken Als de brug destijds gebouwd zou zijn, was het de langste in de geschiedenis geworden. In het jaar 1502 was sultan Bayezid II van plan om Istanbul met een brug te verbinden aan de nabijgelegen stad Galata. Op zoek naar een passend ontwerp, verzocht de sultan de knapste koppen van het land om met een […] Het bericht Inventief brugontwerp van Da Vinci blijkt 500 jaar na dato prima te werken verscheen eerst op Scientias.nl.12 
14/10 08u45  ‘Geef wetenschappers meer ruimte om verdrietig te zijn over wat wij onze planeet aan doen’ Met eigen ogen zien hoe ijskappen verdwijnen, koraal ten onder gaat en diersoorten uitsterven, gaat wetenschappers niet in de koude kleren zitten. Maar voor het tonen van hun emoties – verdriet, woede, machteloosheid – is op het moment weinig tot geen ruimte. En dat moet anders, zo stellen onderzoekers in een open brief, gepubliceerd in […] Het bericht ‘Geef wetenschappers meer ruimte om verdrietig te zijn over wat wij onze planeet aan doen’ verscheen eerst op Scientias.nl.
13/10 09u15  De Arctische poolcirkel: een gebied in transitie Natuurbranden in het hoge noorden, extreem weinig zee-ijs, temperaturen tot 32 graden Celsius in Alaska, een ‘hittegolf’ in Groenland en blikseminslagen rond de Noordpool: er gebeuren vreemde dingen in de Arctische poolcirkel. Dit artikel is oorspronkelijk verschenen in het onlangs geheel vernieuwde blad ZENIT, waarin je elke maand alles kunt lezen over sterrenkunde, weerkunde en […] Het bericht De Arctische poolcirkel: een gebied in transitie verscheen eerst op Scientias.nl.
12/10 09u15  Oudste fragmenten van Middeleeuwse erotische bestseller ontdekt in kerkarchief Mogelijk zijn de fragmenten zo lang verborgen gebleven, omdat de Middeleeuwse lezer ze te vrouwonvriendelijk vond. Zo populair als de Fifty Shades-serie vandaag de dag is, zo populair was in de dertiende eeuw ‘Le Roman de la Rose‘. Een ietwat verkapt erotisch verhaal dat maar liefst 22.000(!) achtlettergrepige verzen telt en door twee mensen op […] Het bericht Oudste fragmenten van Middeleeuwse erotische bestseller ontdekt in kerkarchief verscheen eerst op Scientias.nl.
11/10 15u45  Honingbijen zijn veel beter in wiskunde als je een fout antwoord afstraft Ook bijen moeten een beetje gemotiveerd worden om hun best te doen, zo blijkt. Dat honingbijen behoorlijk goed zijn in wiskunde is al langer bekend. Zo toonden wetenschappers recent aan dat bijen begrijpen dat nul minder is dan één. En weer een ander onderzoek onthulde dat bijen zelfs in staat zijn tot simpele rekensommetjes waarbij […] Het bericht Honingbijen zijn veel beter in wiskunde als je een fout antwoord afstraft verscheen eerst op Scientias.nl.
11/10 13u15  Twee studies tonen onafhankelijk van elkaar aan dat onze Melkweg geen manieren heeft Wetenschappers onthullen dat onze Melkweg meer neemt dan geeft én ook nog eens dwergsterrenstelsels steelt van zijn buurman. In de twee papers – respectievelijk verschenen in het blad The Astrophysical Journal en Monthly Notices of the Royal Astronomical Society – komt ons sterrenstelsel er duidelijk niet zo goed vanaf. Beide studies geven een uniek inkijkje […] Het bericht Twee studies tonen onafhankelijk van elkaar aan dat onze Melkweg geen manieren heeft verscheen eerst op Scientias.nl.
11/10 10u30  Mensen hielden er mogelijk in de Bronstijd al slaven op na Onderzoek wijst uit dat er zo’n 4000 jaar geleden in Duitsland al sprake was van ‘sociale ongelijkheid’ binnen huishoudens. Dat schrijven Duitse onderzoekers in het blad Science. Ze baseren zich op opgravingen in het zuiden van Duitsland. Hier zijn verschillende kleine begraafplaatsen uit de Bronstijd te vinden die hoorden bij specifieke woonsboerderijen en waarop alleen […] Het bericht Mensen hielden er mogelijk in de Bronstijd al slaven op na verscheen eerst op Scientias.nl.
11/10 08u45  Waarom bestaan er geen dieren met drie poten? Soms is het de moeite waard om na te denken over waarom iets niet bestaat. En in kader van dit unicum: waarom zijn er eigenlijk geen driebenige dieren? Het is een vraag die onderzoeker Tracy Thomson bezighoudt. Want hoewel er genoeg dieren zijn die een staart gebruiken voor extra balans, bestaan er geen dieren met […] Het bericht Waarom bestaan er geen dieren met drie poten? verscheen eerst op Scientias.nl.
10/10 16u45  Minuscule nanodeeltjes hebben grotere impact op het milieu dan gedacht Bacteriën worden resistent, waardoor de delicate natuurlijke balans in de war wordt geschopt. Nanodeeltjes zijn minuscule deeltjes die slechts enkele honderden atomen groot zijn. Tegenwoordig zijn ze in tal van producten terug te vinden. Denk bijvoorbeeld aan tandpasta, verf, textiel, plastic en zonnebrandcrème. In de afgelopen twintig jaar is de nano-technologie met grote sprongen vooruitgegaan. […] Het bericht Minuscule nanodeeltjes hebben grotere impact op het milieu dan gedacht verscheen eerst op Scientias.nl.
10/10 13u15  De druk aan de rand van ons zonnestelsel is verrassend hoog Dankzij de Voyager-missie is het onderzoekers gelukt de totale druk van deeltjes in de heliosheath te meten. En die blijkt veel hoger te zijn dan verwacht. Op aarde kennen we luchtdruk gecreëerd door luchtmoleculen die door de zwaartekracht naar beneden worden getrokken. In de ruimte is er ook een druk die door deeltjes zoals ionen […] Het bericht De druk aan de rand van ons zonnestelsel is verrassend hoog verscheen eerst op Scientias.nl.
10/10 11u15  Noordkaper communiceert ‘fluisterend’ met haar jongen Op die manier proberen moeders hun jongen te beschermen tegen roofdieren. Volwassen Noordkapers hebben vanwege hun enorme omvang niet veel natuurlijke vijanden. Maar orka’s en haaien hebben het wel op jonge kalfjes voorzien. Om te voorkomen dat de kalfjes prooi worden, proberen moeders hun kroost te verbergen. Maar dat niet alleen. Onderzoekers zijn er namelijk […] Het bericht Noordkaper communiceert ‘fluisterend’ met haar jongen verscheen eerst op Scientias.nl.
10/10 08u45  Deze landen kunnen de mensheid na een catastrofe redden Inwoners van IJsland, Nieuw-Zeeland en Australië hebben de beste kaarten om te overleven als een pandemie van ongekende omvang ontketend wordt. We denken er misschien liever niet aan, maar wat moeten we doen als een catastrofale pandemie over de hele wereld uitwaaiert? Volgens onderzoekers uit een nieuwe studie een vrij legitieme vraag. “Het risico op […] Het bericht Deze landen kunnen de mensheid na een catastrofe redden verscheen eerst op Scientias.nl.
09/10 20u30  Oermensen wisten al hoe ze voedsel meer dan twee maanden konden bewaren Botten werden gebruikt als ‘blikken’ waardoor het beenmerg gedurende een lange tijd houdbaar bleef. Als we restjes over hebben bewaren we dit in de koelkast of zelfs in de vriezer waar het voor lange tijd goed blijft. Maar ook de prehistorische mens wist al raad met kliekjes. Onderzoekers hebben bewijs gevonden dat vroege paleolithische mensen […] Het bericht Oermensen wisten al hoe ze voedsel meer dan twee maanden konden bewaren verscheen eerst op Scientias.nl.
Laatste update: vandaag om 17u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
09/10 20u15  Oermensen wisten al hoe ze voedsel voor meer dan twee maanden konden bewarenBotten werden gebruikt als ‘blikken’ waardoor het beenmerg gedurende een lange tijd houdbaar bleef. Als we restjes over hebben bewaren we dit in de koelkast of zelfs in de vriezer waar het voor lange tijd goed blijft. Maar ook de prehistorische mens wist al raad met kliekjes. Onderzoekers hebben bewijs gevonden dat vroege paleolithische mensen […] Het bericht Oermensen wisten al hoe ze voedsel voor meer dan twee maanden konden bewaren verscheen eerst op Scientias.nl.
09/10 17u15  Nieuw antibioticum ontdekt in een Mexicaans tropisch bosHet antibioticum heet phazolicin en wordt geproduceerd door een bodembacterie. Te midden van een tropisch bos in Mexico zijn onderzoekers op een veelbelovend antibioticum gestuit. Het is goed nieuws, want de ontdekking van nieuwe antibiotica is hard nodig. Antibiotica-resistentie is een groot probleem aan het worden en zal – als er niets gebeurt – in […] Het bericht Nieuw antibioticum ontdekt in een Mexicaans tropisch bos verscheen eerst op Scientias.nl.
09/10 14u15  Ook het voortbestaan van de keizerpinguïn is door klimaatverandering onzekerZijn status op de Rode Lijst zou volgens de onderzoekers bijgesteld moeten worden naar ‘kwetsbaar’. Op dit moment gaan tal van diersoorten een onzekere toekomst tegemoet. Zo worden er 28.338 diersoorten met uitsterven bedreigd; een ongekend hoog aantal. Ook de keizerpinguïn blijkt zich steeds minder goed te kunnen redden. En daarom roepen onderzoekers nu op […] Het bericht Ook het voortbestaan van de keizerpinguïn is door klimaatverandering onzeker verscheen eerst op Scientias.nl.
09/10 11u15  Wetenschappers ontdekken hoe watermoleculen ontstaan op planetoïdenMogelijk vormen watermoleculen zich op dezelfde manier op andere hemellichamen, zoals op de maan. Onderzoekers zijn er achter gekomen hoe watermoleculen kunnen ontstaan op rondslingerende planetoïden. Als zonnewind en inslaande meteorieten bij zeer lage temperaturen samenkomen, kunnen deze twee componenten leiden tot de vorming van water. Een opwindende doorbraak. “Mogelijk komen op dezelfde manier watermoleculen […] Het bericht Wetenschappers ontdekken hoe watermoleculen ontstaan op planetoïden verscheen eerst op Scientias.nl.
09/10 08u45  Ook de tropische gletsjers in Peru kwijnen voor onze ogen wegNieuw onderzoek onthult dat van de 1973 gletsjers er inmiddels 170 compleet verdwenen zijn. En de rest smelt hard. Dat gletsjers wereldwijd in het nauw gedreven worden door de opwarming van de aarde is algemeen bekend. En op veel plekken worden de veranderingen die gletsjers ondergaan nauwlettend in de gaten gehouden en regelmatig geanalyseerd. Maar […] Het bericht Ook de tropische gletsjers in Peru kwijnen voor onze ogen weg verscheen eerst op Scientias.nl.
08/10 19u15  Het was in september 2019 net zo warm als in de recordbrekende september van 2016Het betekent dat de afgelopen septembermaand genoegen moet nemen met een gedeelde eerste plaats in het rijtje met warmste septembermaanden ooit. Dat blijkt uit nieuwe cijfers, vrijgegeven door de Copernicus Climate Change Service (C3S). De dienst baseert zich op computeranalyses van miljoenen metingen van satellieten, schepen, luchtvaartuigen en weerstations over de hele wereld. De cijfers […] Het bericht Het was in september 2019 net zo warm als in de recordbrekende september van 2016 verscheen eerst op Scientias.nl.
08/10 15u45  Het hart van ons sterrenstelsel explodeerde zo’n drie miljoen jaar geledenEn een oplettende Australopithecus afarensis – een mensachtige die toen op aarde rondliep – kan er zomaar getuige van zijn geweest. De explosie was namelijk zo groot dat de gevolgen ervan niet alleen op aarde, maar ook ver buiten ons sterrenstelsel – op wel 200.000 lichtjaar afstand – merkbaar waren. Dat schrijven onderzoekers in het […] Het bericht Het hart van ons sterrenstelsel explodeerde zo’n drie miljoen jaar geleden verscheen eerst op Scientias.nl.
08/10 13u15  Slecht weer kan de laatste wolharige mammoet weleens fataal zijn gewordenEen reconstructie van de laatste jaren van de laatste mammoeten suggereert dat extreme weersomstandigheden de laatste nagel aan hun spreekwoordelijke doodskist vormden. Dat stelt een internationaal team van wetenschappers nadat ze zich bogen over botten van wolharige mammoeten die zijn teruggevonden in Siberië, Alaska, Yukon (in het noordwesten van Canada) en Wrangel-eiland (de plek waar […] Het bericht Slecht weer kan de laatste wolharige mammoet weleens fataal zijn geworden verscheen eerst op Scientias.nl.
08/10 10u30  Maar liefst 20(!) nieuwe manen ontdekt rond SaturnusEn daarmee is Saturnus – en niet langer Jupiter – de planeet die de meeste manen bezit. Wetenschappers ontdekten de twintig manen met behulp van de Subaru-telescoop in Hawaii. Met de ontdekking van deze twintig manen komt het totale aantal manen rond Saturnus op 82. En daarmee heeft de gasreus Jupiter van de troon gestoten; […] Het bericht Maar liefst 20(!) nieuwe manen ontdekt rond Saturnus verscheen eerst op Scientias.nl.
08/10 08u45  Mag je als wetenschapper je stem laten horen in het klimaatdebat?Het is een interessante kwestie: kun je als klimaatwetenschapper je mening over het milieu uiten, zonder je wetenschappelijke onafhankelijkheid te verliezen? Anderhalve week geleden marcheerden er in Nederland zo’n vijftig wetenschappers mee met de wereldwijde klimaatmars. Hun doel? Het urgente probleem van de klimaatcrisis onderstrepen. Want waar wetenschappers eerder op de vlakte bleven roept Michiel […] Het bericht Mag je als wetenschapper je stem laten horen in het klimaatdebat? verscheen eerst op Scientias.nl.
07/10 16u45  Deze simpele verandering zorgt ervoor dat mensen minder vlees etenDe studie laat zien hoe mensen aangespoord kunnen worden om gezonder te eten en zo ook een steentje bij dragen aan het behoud van de planeet. De huidige vleesindustrie genereert momenteel flink wat broeikasgassen en draagt op die manier bij aan de opwarming van de aarde. Zure regen, ontbossing, klimaatverandering, landafbraak en het verlies van […] Het bericht Deze simpele verandering zorgt ervoor dat mensen minder vlees eten verscheen eerst op Scientias.nl.
07/10 13u15  Prachtige foto vrijgegeven van stellaire tweeling die in een werveling van gas en stof geboren wordtDe waarneming werpt nieuw licht op de vroegste levensfase van sterren. Astronomen hebben een verbluffend plaatje geschoten van twee babysterren die te midden van een krakeling-achtige werveling van interstellair stof en gas het levenslicht zien. De foto is gemaakt met behulp van de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) in Chili. De waarnemingen van dit opmerkelijke […] Het bericht Prachtige foto vrijgegeven van stellaire tweeling die in een werveling van gas en stof geboren wordt verscheen eerst op Scientias.nl.
07/10 11u15  Geheimen van de verkoolde papyrusrollen uit Herculaneum bijna ontrafeldMet behulp van nieuwe technieken hopen de onderzoekers de rollen – die door de uitbarsting van de Vesuvius verkoolden – toch te kunnen lezen. In 79 na Christus werd de stad Pompeii bedekt onder een dikke laag as als gevolg van de uitbarsting van de Vesuvius. Maar dit was niet de enige stad die door […] Het bericht Geheimen van de verkoolde papyrusrollen uit Herculaneum bijna ontrafeld verscheen eerst op Scientias.nl.
07/10 08u45  Planeet X kan ook zomaar een 5 tot 10 centimeter groot zwart gat zijnWetenschappers komen met een alternatieve verklaring voor de vreemde banen van Kuipergordelobjecten die eerder leken te suggereren dat ons zonnestelsel negen planeten telt. Lang wisten we niet beter dan dat ons zonnestelsel negen planeten telde. Maar toen raakten we er eentje kwijt; wetenschappers degradeerden publiekslieveling Pluto tot dwergplaneet. En dus hadden we er weer acht. […] Het bericht Planeet X kan ook zomaar een 5 tot 10 centimeter groot zwart gat zijn verscheen eerst op Scientias.nl.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

12x Inventief brugontwerp van Da Vinci blijkt 500 jaar na dato prima te werken14/10 11u15 - Scientias: Als de brug destijds gebouwd zou zijn, was het de langste in de geschiedenis geworden. In het jaar 1502 was sultan Bayezid II van plan om Istanbul met een brug te verbinden aan de nabijgelegen stad Galata. Op zoek naar een passend ontwerp, verzocht de sultan de knapste koppen van het land om met een […] Het bericht Inventief brugontwerp van Da Vinci blijkt 500 jaar na dato prima te werken verscheen eerst op Scientias.nl.
12x Prachtig filmpje onthult hoe bultruggen bubbels blazen om prooi te vangen14/10 17u15 - Scientias: Met behulp van fraaie ‘bubbelnetten’ jagen de walvissen op prooidieren die niet door de barrière heen durven. Onderzoekers hebben op schitterende wijze het jachtritueel van bultrugwalvissen weten vast te leggen. Op onderstaande video zien we dit ritueel zowel vanuit de lucht, als vanuit het perspectief van de walvissen zelf. “Het beeldmateriaal is baanbrekend,” zegt onderzoeker […] Het bericht Prachtig filmpje onthult hoe bultruggen bubbels blazen om prooi te vangen verscheen eerst op Scientias.nl.
9x ‘Survival of the fittest’ gaat niet op bij bacteriën14/10 13u15 - Scientias: Bacteriën werken juist samen om te overleven, wat in tegenspraak is met Darwins evolutietheorie. In de 19e eeuw presenteerde Darwin zijn evolutietheorie. Hierin beschreef hij het principe ‘survival of the fittest’ wat kan worden vertaald als het overleven van de best aangepasten binnen een populatie. “In de klassieke gedachtegang van Darwin gaat het in de […] Het bericht ‘Survival of the fittest’ gaat niet op bij bacteriën verscheen eerst op Scientias.nl.
5x ‘Geef wetenschappers meer ruimte om verdrietig te zijn over wat wij onze planeet aan doen’14/10 08u45 - Scientias: Met eigen ogen zien hoe ijskappen verdwijnen, koraal ten onder gaat en diersoorten uitsterven, gaat wetenschappers niet in de koude kleren zitten. Maar voor het tonen van hun emoties – verdriet, woede, machteloosheid – is op het moment weinig tot geen ruimte. En dat moet anders, zo stellen onderzoekers in een open brief, gepubliceerd in […] Het bericht ‘Geef wetenschappers meer ruimte om verdrietig te zijn over wat wij onze planeet aan doen’ verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Planeet X kan ook zomaar een 5 tot 10 centimeter groot zwart gat zijn07/10 08u45 - Scientias: Wetenschappers komen met een alternatieve verklaring voor de vreemde banen van Kuipergordelobjecten die eerder leken te suggereren dat ons zonnestelsel negen planeten telt. Lang wisten we niet beter dan dat ons zonnestelsel negen planeten telde. Maar toen raakten we er eentje kwijt; wetenschappers degradeerden publiekslieveling Pluto tot dwergplaneet. En dus hadden we er weer acht. […] Het bericht Planeet X kan ook zomaar een 5 tot 10 centimeter groot zwart gat zijn verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Geheimen van de verkoolde papyrusrollen uit Herculaneum bijna ontrafeld07/10 11u15 - Scientias: Met behulp van nieuwe technieken hopen de onderzoekers de rollen – die door de uitbarsting van de Vesuvius verkoolden – toch te kunnen lezen. In 79 na Christus werd de stad Pompeii bedekt onder een dikke laag as als gevolg van de uitbarsting van de Vesuvius. Maar dit was niet de enige stad die door […] Het bericht Geheimen van de verkoolde papyrusrollen uit Herculaneum bijna ontrafeld verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Prachtige foto vrijgegeven van stellaire tweeling die in een werveling van gas en stof geboren wordt07/10 13u15 - Scientias: De waarneming werpt nieuw licht op de vroegste levensfase van sterren. Astronomen hebben een verbluffend plaatje geschoten van twee babysterren die te midden van een krakeling-achtige werveling van interstellair stof en gas het levenslicht zien. De foto is gemaakt met behulp van de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) in Chili. De waarnemingen van dit opmerkelijke […] Het bericht Prachtige foto vrijgegeven van stellaire tweeling die in een werveling van gas en stof geboren wordt verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Deze simpele verandering zorgt ervoor dat mensen minder vlees eten07/10 16u45 - Scientias: De studie laat zien hoe mensen aangespoord kunnen worden om gezonder te eten en zo ook een steentje bij dragen aan het behoud van de planeet. De huidige vleesindustrie genereert momenteel flink wat broeikasgassen en draagt op die manier bij aan de opwarming van de aarde. Zure regen, ontbossing, klimaatverandering, landafbraak en het verlies van […] Het bericht Deze simpele verandering zorgt ervoor dat mensen minder vlees eten verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Mag je als wetenschapper je stem laten horen in het klimaatdebat?08/10 08u45 - Scientias: Het is een interessante kwestie: kun je als klimaatwetenschapper je mening over het milieu uiten, zonder je wetenschappelijke onafhankelijkheid te verliezen? Anderhalve week geleden marcheerden er in Nederland zo’n vijftig wetenschappers mee met de wereldwijde klimaatmars. Hun doel? Het urgente probleem van de klimaatcrisis onderstrepen. Want waar wetenschappers eerder op de vlakte bleven roept Michiel […] Het bericht Mag je als wetenschapper je stem laten horen in het klimaatdebat? verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Maar liefst 20(!) nieuwe manen ontdekt rond Saturnus08/10 10u30 - Scientias: En daarmee is Saturnus – en niet langer Jupiter – de planeet die de meeste manen bezit. Wetenschappers ontdekten de twintig manen met behulp van de Subaru-telescoop in Hawaii. Met de ontdekking van deze twintig manen komt het totale aantal manen rond Saturnus op 82. En daarmee heeft de gasreus Jupiter van de troon gestoten; […] Het bericht Maar liefst 20(!) nieuwe manen ontdekt rond Saturnus verscheen eerst op Scientias.nl.

Statistieken

Artikels:
30532
Gelezen:
35264
Aantal lezers nu:
69


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven