vrijdag 15 december 2017, week 50


U bent nu hier: Meer nieuws van Scientias

Laatste updatecontrole: vandaag om 1u15
 

Scientias

Verbergen Tonen
14/12 20u00  Onze zon is niet langer de enige met acht planeten Rond de ster Kepler-90 is nu ook een achtste planeet ontdekt! Dat heeft NASA bekend gemaakt. De planeet werd met behulp van kunstmatige intelligentie ontdekt in een door ruimtetelescoop Kepler verzamelde dataset. Kepler-90i De ontdekte planeet heeft de naam Kepler-90i gekregen en doet er zo’n 14,4 dagen over om een rondje rond zijn moederster te […] Lees het volledige bericht (Onze zon is niet langer de enige met acht planeten) op Scientias.nl.
14/12 18u15  Sumatraanse neushoorn balanceert al 10.000 jaar op randje van de afgrond Eén van de meest bedreigde zoogdieren op aarde is dat blijkbaar al een tijdje. Dat concluderen onderzoekers nadat ze het genoom van de Sumatraanse neushoorn in kaart hebben gebracht. Hun bevindingen zijn terug te lezen in het blad Current Biology. “Deze soort is al heel lang op weg naar extinctie,” aldus onderzoeker Terri Roth. Op […] Lees het volledige bericht (Sumatraanse neushoorn balanceert al 10.000 jaar op randje van de afgrond) op Scientias.nl.
14/12 14u30  Wereldbank gaat na 2019 (bijna) niet meer investeren in fossiele brandstoffen Een flinke duw in de rug van de broodnodige energietransitie! De Wereldbank heeft een helder doel voor ogen: armoede bestrijden. En daartoe verstrekt de bank leningen aan ontwikkelings- en middeninkomenslanden. Die landen kunnen dat geld weer investeren om bijvoorbeeld de onderwijssector te hervormen, de gezondheidszorg te verbeteren of meer werkgelegenheid te creëren. Zo worden er […] Lees het volledige bericht (Wereldbank gaat na 2019 (bijna) niet meer investeren in fossiele brandstoffen) op Scientias.nl.
14/12 13u15  Oost-Antarctische ijskap lijkt toch minder stabiel dan gedacht En dat is zorgwekkend als je bedenkt dat deze de zeespiegel 53 meter kan laten stijgen. Gedacht werd dat de Oost-Antarctische ijskap vrij stabiel was, aangezien deze op dit moment – terwijl de ijskappen op Groenland en West-Antarctica smelten – geen massa verliest. Maar nieuw onderzoek – verschenen in het blad Nature – toont nu […] Lees het volledige bericht (Oost-Antarctische ijskap lijkt toch minder stabiel dan gedacht) op Scientias.nl.
14/12 11u15  Magneetveld van witte dwerg houdt soms materie tegen Witte dwergen blijken magneetpoortjes te hebben. Dit concludeert een internationaal team van onderzoekers, waaronder Nederlandse wetenschappers. De onderzoekers hebben de witte dwerg in het binaire systeem MV Lyrae onderzocht. Deze witte dwerg steelt materie van zijn begeleidende ster. In het paper in het wetenschappelijke vakblad Nature schrijven de wetenschappers dat materie zich ophoopt bij de […] Lees het volledige bericht (Magneetveld van witte dwerg houdt soms materie tegen) op Scientias.nl.
14/12 10u15  We genereerden vorig jaar 44,7 miljoen ton elektronisch afval Dat is een afvalberg die net zoveel weegt als 4500 Eiffeltorens. Dat blijkt uit een nieuw rapport over e-waste, oftewel elektronisch afval (je moet dan denken aan alle apparaten met een batterij of stekker, van koelkasten tot smartphones en computers). De cijfers in het rapport zijn schokkend. Zeker als je bedenkt dat er weinig gerecycled […] Lees het volledige bericht (We genereerden vorig jaar 44,7 miljoen ton elektronisch afval) op Scientias.nl.
14/12 08u45  Eén zandkorrel blijkt tot wel 100.000 micro-organismen te herbergen Denk daar maar eens aan als je weer eens blootvoets over het strand loopt. Onderzoekers weten allang dat zand drukbevolkt is. Maar hoeveel organismen er precies op zandkorrels te vinden zijn? Dat was onduidelijk. Maar in het blad ISME Journal komen onderzoekers nu met het verlossende antwoord. En het is indrukwekkend. Elke zandkorrel blijkt tussen […] Lees het volledige bericht (Eén zandkorrel blijkt tot wel 100.000 micro-organismen te herbergen) op Scientias.nl.
13/12 19u15  SpaceX zet voor het eerst een gebruikte rakettrap in om het ISS te bereiken De rakettrap moet zich komende vrijdag opnieuw bewijzen. Het is niet voor het eerst dat SpaceX een rakettrap hergebruikt: in maart van dit jaar werd al een communicatiesatelliet gelanceerd met behulp van een gebruikte rakettrap. Het is echter wel voor het eerst dat een gebruikte rakettrap gebruikt wordt om het ISS van voorraden te voorzien. […] Lees het volledige bericht (SpaceX zet voor het eerst een gebruikte rakettrap in om het ISS te bereiken) op Scientias.nl.
13/12 16u30  Arctisch gebied is ook dit jaar opvallend warm Temperaturen blijven er twee keer sneller stijgen dan wereldwijd het geval is. Dat blijk uit een nieuw onderzoeksrapport waar 85 onderzoekers uit 12 verschillende landen aan hebben meegewerkt. Het rapport is gisteren gepresenteerd tijdens een jaarlijkse bijeenkomst van de American Geophysical Union en schetst een vrij somber beeld. Watertemperatuur Want hoewel er in 2017 minder […] Lees het volledige bericht (Arctisch gebied is ook dit jaar opvallend warm) op Scientias.nl.
13/12 14u30  Resten van gigantische pinguïn ontdekt in Nieuw-Zeeland De pinguïn zou zeker 1,7 meter lang zijn geweest en zo’n 100 kilogram hebben gewogen! En daarmee is het de op één na grootste pinguïn ooit ontdekt. Alleen een pinguïn waarvan eerder op Antarctica gefragmenteerde resten werden ontdekt, is groter. Otago De onderzoekers ontdekten de fossiele resten van de Nieuw-Zeelandse pinguïn in de regio Otago, […] Lees het volledige bericht (Resten van gigantische pinguïn ontdekt in Nieuw-Zeeland) op Scientias.nl.
13/12 13u15  Telescoop onthult de ravage die pasgeboren sterren aanrichten De Very Large Telescope geeft ons een kijkje in een stellaire kraamkamer. Op deze foto zien we Sharpless 29: een interstellaire wolk die op zo’n 5500 lichtjaar afstand staat. De wolk bestaat uit geïoniseerd gas, waaruit tal van nieuwe sterren geboren worden. NGC 6559 De nevel in het hart van Sharpless 29 – te zien […] Lees het volledige bericht (Telescoop onthult de ravage die pasgeboren sterren aanrichten) op Scientias.nl.
13/12 11u30  Teek ontdekt die zich tegoed deed aan dinosaurusbloed Eerste directe bewijs dat ook dino’s geteisterd werden door parasieten. Onderzoekers ontdekten de teek in een stukje barnsteen dat zo’n 100 miljoen jaar oud is en afkomstig is uit Birma. De vondst is bijzonder, omdat de teek in het stukje barnsteen vastgeklampt zit aan een veer. En niet zomaar een veer: een veer afkomstig van […] Lees het volledige bericht (Teek ontdekt die zich tegoed deed aan dinosaurusbloed) op Scientias.nl.
13/12 10u15  New Horizons’ volgende bestemming heeft mogelijk een maantje En dus gaat de sonde mogelijk niet twee, maar drie objecten in één keer ontmoeten! Eerder werd al bekend dat 2014 MU69 – het Kuipergordelobject waar New Horizons over iets meer dan een jaar langs zal scheren – waarschijnlijk uit twee delen bestaat óf de vorm van een pinda heeft. En nieuw onderzoek suggereert nu […] Lees het volledige bericht (New Horizons’ volgende bestemming heeft mogelijk een maantje) op Scientias.nl.
13/12 08u45  ‘Elke bacterie lijkt een eigen persoonlijkheid te hebben’ En dat niet alleen: bacteriën hebben ook ‘stemmingswisselingen’. Dat schrijven Nederlandse onderzoekers in het blad eLife. Ze baseren zich op experimenten met de bekende bacterie E. coli. Eiwitmoleculen Bacteriën zijn eencellig en hebben dus geen zenuwstelsel. Maar ze kunnen dankzij een netwerk van eiwitmoleculen – die met elkaar samenwerken op een manier die sterk lijkt […] Lees het volledige bericht (‘Elke bacterie lijkt een eigen persoonlijkheid te hebben’) op Scientias.nl.
12/12 19u15  Verdovingsmiddelen blijken ook bij planten prima te werken Ze reageren er net zo op als wij mensen. Tot die opmerkelijke conclusie komt een onderzoeksteam in het blad Annals of Botany. Ze baseren zich op experimenten. Kruidje-roer-me-niet De onderzoekers verzamelden een aantal planten die erom bekend staan om in reactie op aanraking te bewegen. Denk bijvoorbeeld aan het kruidje-roer-me-niet. Wanneer je een takje van […] Lees het volledige bericht (Verdovingsmiddelen blijken ook bij planten prima te werken) op Scientias.nl.
Laatste update: donderdag 14 december 2017, 20u00


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
12/12 16u30  Trump geeft NASA officieel opdracht om astronauten op de maan te zettenEn daarna pas is Mars aan de beurt. Zijn voorganger Barack Obama wilde dat NASA nog voor 2030 mensen op Mars zou zetten. Maar president Donald Trump gooit het over een andere boeg. In een nieuw Space Policy Directive geeft hij de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie officieel opdracht om zich éérst op de maan te richten. En […] Lees het volledige bericht (Trump geeft NASA officieel opdracht om astronauten op de maan te zetten) op Scientias.nl.
12/12 14u30  Dit is het eerste vulkanische eiland dat satellieten hebben zien ontstaan én standhoudenHet eilandje werd in 2014 geboren en niemand had verwacht dat het er nu nog zou zijn. Maar jawel! Hunga Tonga-Hunga Ha’apai bestaat nog steeds! En waarschijnlijk gaat het zelfs nog jaren mee. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van NASA. De geboorte van een eiland Begin 2015 kon je op Scientias.nl lezen dat een […] Lees het volledige bericht (Dit is het eerste vulkanische eiland dat satellieten hebben zien ontstaan én standhouden) op Scientias.nl.
12/12 13u15  Nieuw medicijn biedt Huntingtonpatiënten hoopVoor het eerst is er een (veilig) medicijn dat de ziekteverwekkende eiwitten in het zenuwstelsel terugdringt. Met dat hoopgevende bericht komen Britse onderzoekers – die de afgelopen twee jaar onderzoek deden naar het nieuwe medicijn: IONIS-HTTRx – naar buiten. Het onderzoek – waar 46 Huntington-patiënten aan deelnamen – suggereert volgens de onderzoekers dat het medicijn […] Lees het volledige bericht (Nieuw medicijn biedt Huntingtonpatiënten hoop) op Scientias.nl.
12/12 11u30  Is ‘Oumuamua een door aliens gebouwd ruimteschip?Astronomen gaan het nog deze week uitzoeken! In oktober spotten onderzoekers een wel heel bijzonder object: de eerste interstellaire planetoïde die ooit in ons zonnestelsel is aangetroffen. En vervolgonderzoek wees uit dat het object – ‘Oumuamua gedoopt – er behoorlijk vreemd uitziet. Zo is het bijzonder langwerpig, waardoor het misschien nog wel het meest doet […] Lees het volledige bericht (Is ‘Oumuamua een door aliens gebouwd ruimteschip?) op Scientias.nl.
12/12 10u15  Wat gebeurt er als je ‘smoking kills’ op elke sigaret zet?Mooie dingen! Dat suggereert een nieuw onderzoek, uitgevoerd door Cancer Research UK en gepubliceerd in het blad Nicotine & Tobacco Research. Het onderzoek wijst uit dat jongeren minder sterk geneigd zijn om een sigaretje te proberen als er op elke sigaret – en dus niet alleen op de verpakking – een gezondheidswaarschuwing staat. Ook voor […] Lees het volledige bericht (Wat gebeurt er als je ‘smoking kills’ op elke sigaret zet?) op Scientias.nl.
12/12 09u00  Hoe diep is de Grote Rode Vlek op Jupiter?Dankzij Juno weten we nu eindelijk tot hoe diep de Grote Rode Vlek in de atmosfeer van Jupiter reikt. De Grote Rode Vlek is een eeuwigdurende storm op Jupiter en wordt al sinds 1830 in de gaten gehouden door (amateur-)astronomen. We leren – mede dankzij Juno – steeds meer over deze roodkleurige storm. Zo is […] Lees het volledige bericht (Hoe diep is de Grote Rode Vlek op Jupiter?) op Scientias.nl.
11/12 19u15  Waarom exploderen ruimtestenen voor ze de aarde bereiken?Het heeft alles te maken met…lucht. Tot die conclusie komen onderzoekers nadat ze de meteoroïde van Tsjeljabinsk bestudeerden. Deze ruimtesteen drong in februari 2013 de atmosfeer binnen en explodeerde boven de Russische stad. Scheuren Onderzoek wijst uit dat de explosie te herleiden is naar de lucht vóór de meteoroïde. Die staat onder hoge druk en […] Lees het volledige bericht (Waarom exploderen ruimtestenen voor ze de aarde bereiken?) op Scientias.nl.
11/12 16u45  NASA komt met nieuws: wat heeft planetenjager Kepler ontdekt?Het blijft speculeren tot donderdagavond. Dan – rond 19.00 uur Nederlandse tijd – komt NASA namelijk met een persconferentie. Tijdens de conferentie kondigt NASA naar eigen zeggen “de laatste ontdekking van planetenjager Kepler” aan. Machine learning Het persbericht waarmee NASA de persconferentie aankondigt, verraadt verder dat deze laatste ontdekking mede mogelijk werd gemaakt door machine […] Lees het volledige bericht (NASA komt met nieuws: wat heeft planetenjager Kepler ontdekt?) op Scientias.nl.
11/12 14u45  ‘Krabbels van Isaac Newton ontdekt op de muren van zijn ouderlijk huis’De briljante onderzoeker zou onder meer een windmolen op de muur hebben gekrabbeld. Onderzoekers hebben in de keuken van het ouderlijk huis van Isaac Newton (in Woolsthorpe-by-Colsterworth) verschillende tekeningen en krabbels ontdekt. Vermoedelijk gaat het om tekeningetjes die door de jonge Isaac in de muren zijn gekerfd. Windmolen Tussen de tekeningen troffen de onderzoekers ook […] Lees het volledige bericht (‘Krabbels van Isaac Newton ontdekt op de muren van zijn ouderlijk huis’) op Scientias.nl.
11/12 13u15  Opnieuw een duizenden jaren oude mummie ontdekt in EgypteHet gaat waarschijnlijk om een belangrijke ambtenaar. Archeologen ontdekten de mummie in een tombe op de westoever van de Nijl. De tombe in kwestie werd in de jaren negentig al ontdekt, maar archeologen gingen er recent pas voor het eerst naar binnen. De tombe maakt deel uit van de dodenstad Dra’Abu el-Naga’. Datering Afgaand op […] Lees het volledige bericht (Opnieuw een duizenden jaren oude mummie ontdekt in Egypte) op Scientias.nl.
11/12 11u45  Waarom is de Andes een berg en geen zee?Nederlandse onderzoeker lost het stokoude mysterie op. De grote bergketens op aarde – zoals de Himalaya en de Alpen – zijn ontstaan door botsingen tussen continenten. Maar de Andes – de langste en op één na hoogste bergketen ter wereld – heeft een andere geschiedenis. De bergketen ontstond op de plek waar een oceanische plaat […] Lees het volledige bericht (Waarom is de Andes een berg en geen zee?) op Scientias.nl.
11/12 10u30  Komende donderdag wel 100 vallende sterren per uur te zien!De Geminiden komen eraan! De Geminiden is de op één na grootste jaarlijks terugkerende meteorenzwerm aan de sterrenhemel. Maar de zwerm heeft één nadeel: hij piekt maar kort (minder dan 24 uur). De kans dat die piek samenvalt met gunstige omstandigheden (geen storend maanlicht, bijvoorbeeld) is dan ook klein. Maar dit jaar zijn de omstandigheden […] Lees het volledige bericht (Komende donderdag wel 100 vallende sterren per uur te zien!) op Scientias.nl.
11/12 08u45  Organismen in zee kunnen plastic tasje in wel 1,75 miljoen kleine stukjes ‘scheuren’Zo dragen wilde organismen bij aan de verspreiding van plastics. Dat hebben onderzoekers van de universiteit van Plymouth ontdekt. Hun bevindingen zijn terug te lezen in het blad Marine Pollution Bulletin. Vlokreeftje De onderzoekers bestudeerden de snelheid waarmee het vlokreeftje Orchestia gammarellus – te vinden in kustgebieden in het noorden en westen van Europa – […] Lees het volledige bericht (Organismen in zee kunnen plastic tasje in wel 1,75 miljoen kleine stukjes ‘scheuren’) op Scientias.nl.
10/12 09u15  De ondergang van het Romeinse rijk: waar ging het mis?Hoe kon dit machtig rijk – dat ooit van de Atlantische Oceaan tot aan de Eufraat in het Midden-Oosten reikte – zomaar uiteenvallen? Jarenlang heersten de Romeinen over een groot deel van de wereld. Maar op een gegeven moment is het Romeinse Rijk opgehouden te bestaan en begonnen in Europa de middeleeuwen. Hoe kon dat […] Lees het volledige bericht (De ondergang van het Romeinse rijk: waar ging het mis?) op Scientias.nl.
09/12 09u15  Met een lichtzeil naar de dichtstbijzijnde exoplaneet: hoe haalbaar is dat?“Het is ambitieus, maar fundamenteel wetenschappelijk gezien niet onhaalbaar.” Precies het antwoord waar we op hoopten! Aan het woord is Vera Janssen. Ze is verbonden aan de TU Delft en weet absoluut waar ze het over heeft. Een paar weken geleden stoeide ze met enkele collega’s in een valtoren in Bremen namelijk nog met grafeen: […] Lees het volledige bericht (Met een lichtzeil naar de dichtstbijzijnde exoplaneet: hoe haalbaar is dat?) op Scientias.nl.
08/12 19u15  Botfragment suggereert dat Sinterklaas toch in Bari begraven ligtHet graf in Bari behoort misschien toch toe aan de goedheiligman. Al enige tijd is er verwarring over de échte rustplaats van de bisschop Nicolaas, of, zoals veel kinderen hem in Nederland kennen: Sinterklaas. Na zijn dood zou hij namelijk begraven zijn in het Turkse Myra, maar na een roerige periode verplaatst zijn naar het […] Lees het volledige bericht (Botfragment suggereert dat Sinterklaas toch in Bari begraven ligt) op Scientias.nl.
08/12 17u15  Het magnetisme van zwarte gaten is helemaal niet zo sterk als eerder werd gedachtZo blijkt dat we de kracht van zwarte gaten behoorlijk hebben overschat. Zwarte gaten trekken alles in hun nabije omgeving met een harde ruk naar zich toe. Op die manier kan een zwart gat hele sterren opslokken en stofstromen de ruimte in lanceren met bijna de snelheid van het licht. Maar nu concluderen onderzoekers in […] Lees het volledige bericht (Het magnetisme van zwarte gaten is helemaal niet zo sterk als eerder werd gedacht) op Scientias.nl.
08/12 14u45  Oudste oog ooit ontdekt in 530 miljoen jaar oud fossielEn eigenlijk is er sindsdien maar weinig aan het gezichtsorgaan veranderd. Wetenschappers waren bezig met het onderzoeken van een goed bewaard gebleven fossiel van een geleedpotige toen ze ineens op een bijzondere vondst stuitte: een rechteroog. Het oog behoorde toe aan een voorouder van de voor ons bekende spinnen en krabben. Trilobiet De geleedpotige valt […] Lees het volledige bericht (Oudste oog ooit ontdekt in 530 miljoen jaar oud fossiel) op Scientias.nl.
08/12 13u15  Levendbarende hagedis gaat weer eieren leggen: evolutie in zijn achteruit?Hagedis lijkt de voortplanting van zijn voorouders weer te omarmen. Het is één van de meest voorkomende landreptielen in Europa: Zootoca vivipara, beter bekend als de levendbarende hagedis. De voorouders van deze hagedis plantten zich – net als de meeste reptielen vandaag de dag doen – voort door eieren te leggen. Maar gaandeweg is dat […] Lees het volledige bericht (Levendbarende hagedis gaat weer eieren leggen: evolutie in zijn achteruit?) op Scientias.nl.
08/12 11u15  Genetische variaties ontdekt die mogelijk verband houden met homoseksualiteitOnderzoekers gaan op zoek naar een genetische onderbouwing voor seksuele geaardheid. Dat is te lezen in het blad Scientific Reports. “Omdat seksualiteit een essentieel onderdeel is van het menselijk leven, is het belangrijk om de ontwikkeling en uiting van menselijke seksuele geaardheid te begrijpen,” zegt hoofdauteur Alan Sanders. “Het doel van deze studie was om […] Lees het volledige bericht (Genetische variaties ontdekt die mogelijk verband houden met homoseksualiteit) op Scientias.nl.
08/12 09u00  Jan Ingenhousz: de ‘natuurfilosoof’ die fotosynthese bij planten aan het licht brachtHet is vandaag 287 jaar geleden dat arts Jan Ingenhousz werd geboren. Hij toonde als eerste aan dat planten licht nodig hebben voor fotosynthese, waardoor er steeds nieuwe lucht wordt geproduceerd. Ingenhousz voerde eind jaren 1770 een reeks experimenten uit met planten. Hij ontdekte dat planten een goede en slechte uitwerking kunnen hebben op de […] Lees het volledige bericht (Jan Ingenhousz: de ‘natuurfilosoof’ die fotosynthese bij planten aan het licht bracht) op Scientias.nl.
08/12 08u45  Eindhovense onderzoekers toveren parkeergarage om tot ‘longen van de stad’Een wereldprimeur die de stadslucht enorm kan verbeteren. Wetenschappers van de TU Eindhoven gaan – in nauwe samenwerking met de gemeente Eindhoven en enkele bedrijven – kijken of ze de stadslucht in Eindhoven kunnen verbeteren. Hiertoe zullen 30 luchtzuiveringsinstallaties worden geplaatst bij de ingang van een ondergrondse parkeergarage. Deze vangen in de parkeergarage fijnstof en […] Lees het volledige bericht (Eindhovense onderzoekers toveren parkeergarage om tot ‘longen van de stad’) op Scientias.nl.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

1x Oudste oog ooit ontdekt in 530 miljoen jaar oud fossiel08/12 14u45 - Scientias: En eigenlijk is er sindsdien maar weinig aan het gezichtsorgaan veranderd. Wetenschappers waren bezig met het onderzoeken van een goed bewaard gebleven fossiel van een geleedpotige toen ze ineens op een bijzondere vondst stuitte: een rechteroog. Het oog behoorde toe aan een voorouder van de voor ons bekende spinnen en krabben. Trilobiet De geleedpotige valt […] Lees het volledige bericht (Oudste oog ooit ontdekt in 530 miljoen jaar oud fossiel) op Scientias.nl.
1x Sumatraanse neushoorn balanceert al 10.000 jaar op randje van de afgrond14/12 18u15 - Scientias: Eén van de meest bedreigde zoogdieren op aarde is dat blijkbaar al een tijdje. Dat concluderen onderzoekers nadat ze het genoom van de Sumatraanse neushoorn in kaart hebben gebracht. Hun bevindingen zijn terug te lezen in het blad Current Biology. “Deze soort is al heel lang op weg naar extinctie,” aldus onderzoeker Terri Roth. Op […] Lees het volledige bericht (Sumatraanse neushoorn balanceert al 10.000 jaar op randje van de afgrond) op Scientias.nl.
1x Onze zon is niet langer de enige met acht planeten14/12 20u00 - Scientias: Rond de ster Kepler-90 is nu ook een achtste planeet ontdekt! Dat heeft NASA bekend gemaakt. De planeet werd met behulp van kunstmatige intelligentie ontdekt in een door ruimtetelescoop Kepler verzamelde dataset. Kepler-90i De ontdekte planeet heeft de naam Kepler-90i gekregen en doet er zo’n 14,4 dagen over om een rondje rond zijn moederster te […] Lees het volledige bericht (Onze zon is niet langer de enige met acht planeten) op Scientias.nl.
0x Eindhovense onderzoekers toveren parkeergarage om tot ‘longen van de stad’08/12 08u45 - Scientias: Een wereldprimeur die de stadslucht enorm kan verbeteren. Wetenschappers van de TU Eindhoven gaan – in nauwe samenwerking met de gemeente Eindhoven en enkele bedrijven – kijken of ze de stadslucht in Eindhoven kunnen verbeteren. Hiertoe zullen 30 luchtzuiveringsinstallaties worden geplaatst bij de ingang van een ondergrondse parkeergarage. Deze vangen in de parkeergarage fijnstof en […] Lees het volledige bericht (Eindhovense onderzoekers toveren parkeergarage om tot ‘longen van de stad’) op Scientias.nl.
0x Jan Ingenhousz: de ‘natuurfilosoof’ die fotosynthese bij planten aan het licht bracht08/12 09u00 - Scientias: Het is vandaag 287 jaar geleden dat arts Jan Ingenhousz werd geboren. Hij toonde als eerste aan dat planten licht nodig hebben voor fotosynthese, waardoor er steeds nieuwe lucht wordt geproduceerd. Ingenhousz voerde eind jaren 1770 een reeks experimenten uit met planten. Hij ontdekte dat planten een goede en slechte uitwerking kunnen hebben op de […] Lees het volledige bericht (Jan Ingenhousz: de ‘natuurfilosoof’ die fotosynthese bij planten aan het licht bracht) op Scientias.nl.
0x Genetische variaties ontdekt die mogelijk verband houden met homoseksualiteit08/12 11u15 - Scientias: Onderzoekers gaan op zoek naar een genetische onderbouwing voor seksuele geaardheid. Dat is te lezen in het blad Scientific Reports. “Omdat seksualiteit een essentieel onderdeel is van het menselijk leven, is het belangrijk om de ontwikkeling en uiting van menselijke seksuele geaardheid te begrijpen,” zegt hoofdauteur Alan Sanders. “Het doel van deze studie was om […] Lees het volledige bericht (Genetische variaties ontdekt die mogelijk verband houden met homoseksualiteit) op Scientias.nl.
0x Levendbarende hagedis gaat weer eieren leggen: evolutie in zijn achteruit?08/12 13u15 - Scientias: Hagedis lijkt de voortplanting van zijn voorouders weer te omarmen. Het is één van de meest voorkomende landreptielen in Europa: Zootoca vivipara, beter bekend als de levendbarende hagedis. De voorouders van deze hagedis plantten zich – net als de meeste reptielen vandaag de dag doen – voort door eieren te leggen. Maar gaandeweg is dat […] Lees het volledige bericht (Levendbarende hagedis gaat weer eieren leggen: evolutie in zijn achteruit?) op Scientias.nl.
0x Het magnetisme van zwarte gaten is helemaal niet zo sterk als eerder werd gedacht08/12 17u15 - Scientias: Zo blijkt dat we de kracht van zwarte gaten behoorlijk hebben overschat. Zwarte gaten trekken alles in hun nabije omgeving met een harde ruk naar zich toe. Op die manier kan een zwart gat hele sterren opslokken en stofstromen de ruimte in lanceren met bijna de snelheid van het licht. Maar nu concluderen onderzoekers in […] Lees het volledige bericht (Het magnetisme van zwarte gaten is helemaal niet zo sterk als eerder werd gedacht) op Scientias.nl.
0x Botfragment suggereert dat Sinterklaas toch in Bari begraven ligt08/12 19u15 - Scientias: Het graf in Bari behoort misschien toch toe aan de goedheiligman. Al enige tijd is er verwarring over de échte rustplaats van de bisschop Nicolaas, of, zoals veel kinderen hem in Nederland kennen: Sinterklaas. Na zijn dood zou hij namelijk begraven zijn in het Turkse Myra, maar na een roerige periode verplaatst zijn naar het […] Lees het volledige bericht (Botfragment suggereert dat Sinterklaas toch in Bari begraven ligt) op Scientias.nl.
0x Met een lichtzeil naar de dichtstbijzijnde exoplaneet: hoe haalbaar is dat?09/12 09u15 - Scientias: “Het is ambitieus, maar fundamenteel wetenschappelijk gezien niet onhaalbaar.” Precies het antwoord waar we op hoopten! Aan het woord is Vera Janssen. Ze is verbonden aan de TU Delft en weet absoluut waar ze het over heeft. Een paar weken geleden stoeide ze met enkele collega’s in een valtoren in Bremen namelijk nog met grafeen: […] Lees het volledige bericht (Met een lichtzeil naar de dichtstbijzijnde exoplaneet: hoe haalbaar is dat?) op Scientias.nl.

Statistieken

Artikels:
35704
Gelezen:
2865
Aantal lezers nu:
22


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2017 Naar boven