zaterdag 18 januari 2020, week 03


U bent nu hier: Meer nieuws van Scientias

Laatste updatecontrole: vandaag om 16u45
 

Scientias

Verbergen Tonen
18/01 15u00  SpaceX Crew Dragon-lancering één dag uitgesteld SpaceX heeft de lancering van de Crew Dragon één dag uitgesteld. Als de test morgen goed gaat, dan staat weinig het bedrijf meer in de weg om astronauten naar het ISS te brengen. Nog dit jaar wil SpaceX – in opdracht van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA – astronauten van en naar het ISS gaan vervoeren. […] Het bericht SpaceX Crew Dragon-lancering één dag uitgesteld verscheen eerst op Scientias.nl.
17/01 16u15  Opnieuw enkele bizarre objecten ontdekt nabij het zwarte gat in het hart van onze Melkweg De objecten zien eruit als gas en gedragen zich als sterren. Het is 2005 en de onderzoeksgroep van Andrea Ghez ontdekt een vreemd object in het hart van onze Melkweg dat G1 wordt gedoopt. Zeven jaar later, in 2012, wordt er nog zo’n vreemd object ontdekt: G2. En in 2014 scheert het laatstgenoemde object langs […] Het bericht Opnieuw enkele bizarre objecten ontdekt nabij het zwarte gat in het hart van onze Melkweg verscheen eerst op Scientias.nl.
17/01 13u15  Het was toch echt de planetoïde die dinosaurussen fataal werd Onderzoek onthult dat vulkaanuitbarstingen niets met de verdwijning van de dino’s te maken hebben. Het was lang een punt van discussie: de oorzaak van het uitsterven van de dinosaurussen – en met hen zo’n 75% van alle soorten op aarde. Want in de periode dat deze massa-extinctie plaatsvond, gebeurden er twee dingen. Een planetoïde van […] Het bericht Het was toch echt de planetoïde die dinosaurussen fataal werd verscheen eerst op Scientias.nl.
17/01 10u45  Zijn we onlangs – zonder het te beseffen – een nieuwe zonnecyclus ingerold? Het zou zomaar kunnen nu er recent – na een lange periode van afwezigheid – weer zonnevlekken op onze moederster zijn gespot. De dag voor kerst zagen astronomen twee groepen zonnevlekken op onze moederster. Nu hoor ik je denken: zo bijzonder is dat toch niet? Nou, de astronomen keken er toch even van op. Want […] Het bericht Zijn we onlangs – zonder het te beseffen – een nieuwe zonnecyclus ingerold? verscheen eerst op Scientias.nl.
17/01 08u45  Hoe gaat het Australische landschap eruit zien als extreme bosbranden blijven terugkeren? In een drieluik gaan we in op de allesverwoestende bosbranden die Australië al maanden teisteren. Vandaag gaan we in op de toekomst: wat kunnen we verwachten als bosbranden in Australië frequenter voor gaan komen? “We zijn op het meest kritieke punt in de menselijke geschiedenis aangekomen,” zegt Bob Hill, directeur van het Environment Institute aan […] Het bericht Hoe gaat het Australische landschap eruit zien als extreme bosbranden blijven terugkeren? verscheen eerst op Scientias.nl.
16/01 16u15  Genoom van de mysterieuze reuzeninktvis in kaart gebracht Hopelijk kan het ons eindelijk meer vertellen over deze 18 meter lang inktvis waar we tot op heden praktisch niets van weten. Diep in de oceaan leeft de monsterlijk grote Architeuthis (Architeuthis dux); een reuzeninktvis met ogen zo groot als borden en tentakels waarmee hij zelfs op tien meter afstand prooi kan vangen. Het is […] Het bericht Genoom van de mysterieuze reuzeninktvis in kaart gebracht verscheen eerst op Scientias.nl.
16/01 13u15  Neanderthalers namen regelmatig een duik in de Middellandse Zee Nieuw onderzoek onthult dat ze tot wel vier meter diep het water in doken, op zoek naar schelpen. Neanderthalers worden vaak afgeschilderd als domme en lompe holbewoners die met speren op mammoeten jaagden. Maar steeds vaker komen onderzoekers met bewijs dat aantoont dat onze verre neven veel intelligenter en vindingrijker waren dan gedacht. Ook voor […] Het bericht Neanderthalers namen regelmatig een duik in de Middellandse Zee verscheen eerst op Scientias.nl.
16/01 11u15  Onderzoekers genereren opnieuw een embryo van de noordelijke witte neushoorn Daarmee neemt de kans op een succesvolle voortplanting toe. Afgelopen augustus lukte het onderzoekers om eicellen van de laatste twee noordelijke witte neushoorns die in Kenia in het wild rondlopen te oogsten. Een bijzondere prestatie. Zo’n twee weken later kwam het onderzoeksteam wederom met groot nieuws. Dit keer meldde ze met trots dat twee van […] Het bericht Onderzoekers genereren opnieuw een embryo van de noordelijke witte neushoorn verscheen eerst op Scientias.nl.
16/01 08u45  Wilde dieren heroveren het nucleaire rampgebied in Fukushima Cameravallen hebben tersluiks meer dan twintig verschillende diersoorten op beeld vastgelegd. Bijna tien jaar geleden ging het in de kerncentrale in het Japanse Fukushima helemaal mis. Een aardbeving en tsunami zorgden voor grote problemen die de kerncentrale beschadigde. Het resulteerde in een kernramp waarbij veel radioactieve straling vrijkwam. Mensen moesten het gebied onverhoopt verlaten en […] Het bericht Wilde dieren heroveren het nucleaire rampgebied in Fukushima verscheen eerst op Scientias.nl.
15/01 20u15  Ster die het dichtst bij ons zonnestelsel staat herbergt mogelijk nóg een planeet Observaties suggereren voorzichtig dat Proxima Centauri ook een superaarde herbergt. Dat schrijven onderzoekers in het blad Science Advances. Ze borduren met hun studie verder op een eerder onderzoek, waarin men met behulp van het Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) een vreemd signaal oppikte nabij Proxima Centauri. Het ging om een signaal in het spectrum van […] Het bericht Ster die het dichtst bij ons zonnestelsel staat herbergt mogelijk nóg een planeet verscheen eerst op Scientias.nl.
15/01 16u15  Rosetta’s komeet onthult hoe belangrijk ingrediënt voor leven op aarde kan zijn beland Fosfor weet zich vanuit stervormingsgebieden een weg te banen naar kometen, die het goedje vervolgens op planeten kunnen afzetten. Het leven op aarde is gebaseerd op zes belangrijke elementen, waarvan fosfor er één van is. Het is een bestanddeel van ons DNA en van celmembranen. Kort gezegd; fosfor is een essentieel element voor leven zoals […] Het bericht Rosetta’s komeet onthult hoe belangrijk ingrediënt voor leven op aarde kan zijn beland verscheen eerst op Scientias.nl.
15/01 13u15  Microben op ei- en zaadcellen hebben zeggenschap over de voortplanting Het kan zelfs leiden tot het ontstaan van nieuwe diersoorten. De voortplanting lijkt misschien een intiem moment waar slechts twee individuen bij betrokken zijn. Maar niets is minder waar. In, op en rondom ei- en zaadcellen leeft namelijk een hele gemeenschap van allerlei micro-organismen. En die blijken een veel grotere vinger in de pap te […] Het bericht Microben op ei- en zaadcellen hebben zeggenschap over de voortplanting verscheen eerst op Scientias.nl.
15/01 11u15  Voor het eerst een planetoïde ontdekt die zich volledig binnen de baan van Venus beweegt 2020 AV2 zoals het object is genoemd, heeft ook nog eens de kortst bekende omlooptijd onder planetoïden. In ons zonnestelsel bevinden zich honderdduizenden bekende planetoïden die rond de zon cirkelen. Wat dat betreft niets nieuws. maar een onderzoeker heeft nu wel een heel bijzondere object gevonden; voor het eerst is er een planetoïde gevonden die […] Het bericht Voor het eerst een planetoïde ontdekt die zich volledig binnen de baan van Venus beweegt verscheen eerst op Scientias.nl.
15/01 08u45  Dankzij deze methode gaan wetenschappers veel zuurstofrijke planeten vinden En dat kan de zoektocht naar buitenaards leven versnellen. In de zoektocht naar buitenaards leven richten onderzoekers vaak hun pijlen op de aanwezigheid van zuurstof op een planeet. En dat is niet zonder reden. Op aarde zou immers leven zonder zuurstof niet bestaan. De detectie ervan in de atmosfeer van een exoplaneet is echter geen […] Het bericht Dankzij deze methode gaan wetenschappers veel zuurstofrijke planeten vinden verscheen eerst op Scientias.nl.
14/01 13u45  Het vuur in Australië woedt: wat zijn de gevolgen? In een drieluik gaan we in op de allesverwoestende bosbranden die Australië al maanden teisteren. Vandaag gaan we in op de gevolgen ervan op de flora, fauna, de brandweerlieden en het al nijpende tekort aan water. De omvang van de alles vernietigende bosbranden in Australië is immens. “Er is al een gebied van 8,4 miljoen […] Het bericht Het vuur in Australië woedt: wat zijn de gevolgen? verscheen eerst op Scientias.nl.
Laatste update: vandaag om 15u00


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
14/01 11u30  Oudste materiaal op aarde gevonden dat aanzienlijk ouder is dan de aarde zelfHet materiaal vertelt ons bovendien meer over hoe sterren in ons sterrenstelsel werden gevormd. Sterren hebben – net als wij – een levenscyclus. Ze worden uit rondzwevend stof en gas geboren, branden vervolgens voor miljoenen tot miljarden jaren en leggen daarna het loodje. Wanneer ze sterven slingeren ze sterrenstof door de ruimte, waaruit vervolgens weer […] Het bericht Oudste materiaal op aarde gevonden dat aanzienlijk ouder is dan de aarde zelf verscheen eerst op Scientias.nl.
14/01 11u15  Oudste materiaal op aarde is aanzienlijk ouder dan de aarde zelfHet materiaal vertelt ons bovendien meer over hoe sterren in ons sterrenstelsel werden gevormd. Sterren hebben – net als wij – een levenscyclus. Ze worden uit rondzwevend stof en gas geboren, branden vervolgens voor miljoenen tot miljarden jaren en leggen daarna het loodje. Wanneer ze sterven slingeren ze sterrenstof door de ruimte, waaruit vervolgens weer […] Het bericht Oudste materiaal op aarde is aanzienlijk ouder dan de aarde zelf verscheen eerst op Scientias.nl.
14/01 08u45  Heldere ster blijkt meer te kunnen vertellen over genadeloze assimilatie door onze MelkwegWie had gedacht dat een ster die vanaf de aarde met het blote oog te zien is, zou getuigen van de ondergang van een dwergsterrenstelsel? Onze Melkweg is in zijn lange bestaansgeschiedenis al met tal van (dwerg)sterrenstelsels in botsing gekomen. En hoewel die botsingen vaak wel de nodige sporen in de Melkweg hebben achtergelaten, is […] Het bericht Heldere ster blijkt meer te kunnen vertellen over genadeloze assimilatie door onze Melkweg verscheen eerst op Scientias.nl.
13/01 16u45  Australische branden brachten al twee keer meer CO2 in de lucht dan Nederland in een jaar tijd doetDe uitstoot van de branden alleen wordt geschat op 400 megaton CO2. Dat blijkt uit gegevens van de Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS). De organisatie houdt – met behulp van satellieten – nauwlettend in de gaten hoe de branden zich ontwikkelen en welk effect ze op de atmosfeer hebben. Bomen De branden leiden onder meer […] Het bericht Australische branden brachten al twee keer meer CO2 in de lucht dan Nederland in een jaar tijd doet verscheen eerst op Scientias.nl.
13/01 13u30  SpaceX maakt zich op voor cruciale test: kan het astronauten redden als de lancering spaak loopt?Als SpaceX ook deze test doorstaat, staat weinig het bedrijf meer in de weg om astronauten naar het ISS te brengen. Nog dit jaar wil SpaceX – in opdracht van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA – astronauten van en naar het ISS gaan vervoeren. SpaceX heeft daarvoor een speciaal ruimtevaartuig gebouwd, Crew Dragon genaamd. En de […] Het bericht SpaceX maakt zich op voor cruciale test: kan het astronauten redden als de lancering spaak loopt? verscheen eerst op Scientias.nl.
13/01 11u15  Deze pikzwarte exoplaneet stevent af op zijn ondergangOver een schamele 3 miljoen jaar zal WASP-12b door zijn moederster worden verorberd. Planeten hebben niet altijd het eeuwige leven. Onze aarde zal bijvoorbeeld over vijf miljard jaar door de zon worden geroosterd als deze ster in een rode reus veranderd. Het einde van de exoplaneet WASP-12b, een planeet op 600 lichtjaar afstand in het […] Het bericht Deze pikzwarte exoplaneet stevent af op zijn ondergang verscheen eerst op Scientias.nl.
13/01 08u45  Luchtvervuiling tast ook onze botten aanNieuw onderzoek wijst erop dat luchtvervuiling – en dan met name fijnstof – leidt tot verlies van botmassa. Dat schrijven onderzoekers in het blad Jama Network. Ze baseren zich op een onderzoek onder iets meer dan 3700 mensen, woonachtig in 28 verschillende dorpen nabij Hyberabad, een stad gelegen in het zuiden van India. Met behulp […] Het bericht Luchtvervuiling tast ook onze botten aan verscheen eerst op Scientias.nl.
12/01 09u15  Dit jaar leiden maar liefst vier(!) ruimtemissies naar MarsHet wordt nog drukker op en rond de populaire rode planeet. Mars is al jaren een populaire eindbestemming. En inmiddels zijn er dan ook al heel wat orbiters, landers en rovers op de rode planeet te vinden. Sommigen zijn allang dood – denk bijvoorbeeld even aan het laatste slachtoffer dat het onvergeeflijke Mars maakte: de […] Het bericht Dit jaar leiden maar liefst vier(!) ruimtemissies naar Mars verscheen eerst op Scientias.nl.
11/01 09u15  ‘Nudges’: hoe we allemaal (bewust of onbewust) een beetje gestuurd wordenEen klein duwtje in de gewenste richting: dat is een nudge. En ja, ook jij hebt je ongetwijfeld wel eens door zo’n nudge laten beïnvloeden. “Een nudge is een manier om gedrag in positieve zin te veranderen zonder opties te verbieden of de alternatieve keuze heel moeilijk te maken,” vertelt Denise de Ridder, hoogleraar psychologie […] Het bericht ‘Nudges’: hoe we allemaal (bewust of onbewust) een beetje gestuurd worden verscheen eerst op Scientias.nl.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

7x SpaceX Crew Dragon-lancering één dag uitgesteld18/01 15u00 - Scientias: SpaceX heeft de lancering van de Crew Dragon één dag uitgesteld. Als de test morgen goed gaat, dan staat weinig het bedrijf meer in de weg om astronauten naar het ISS te brengen. Nog dit jaar wil SpaceX – in opdracht van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA – astronauten van en naar het ISS gaan vervoeren. […] Het bericht SpaceX Crew Dragon-lancering één dag uitgesteld verscheen eerst op Scientias.nl.
2x Opnieuw enkele bizarre objecten ontdekt nabij het zwarte gat in het hart van onze Melkweg17/01 16u15 - Scientias: De objecten zien eruit als gas en gedragen zich als sterren. Het is 2005 en de onderzoeksgroep van Andrea Ghez ontdekt een vreemd object in het hart van onze Melkweg dat G1 wordt gedoopt. Zeven jaar later, in 2012, wordt er nog zo’n vreemd object ontdekt: G2. En in 2014 scheert het laatstgenoemde object langs […] Het bericht Opnieuw enkele bizarre objecten ontdekt nabij het zwarte gat in het hart van onze Melkweg verscheen eerst op Scientias.nl.
1x Voor het eerst een planetoïde ontdekt die zich volledig binnen de baan van Venus beweegt15/01 11u15 - Scientias: 2020 AV2 zoals het object is genoemd, heeft ook nog eens de kortst bekende omlooptijd onder planetoïden. In ons zonnestelsel bevinden zich honderdduizenden bekende planetoïden die rond de zon cirkelen. Wat dat betreft niets nieuws. maar een onderzoeker heeft nu wel een heel bijzondere object gevonden; voor het eerst is er een planetoïde gevonden die […] Het bericht Voor het eerst een planetoïde ontdekt die zich volledig binnen de baan van Venus beweegt verscheen eerst op Scientias.nl.
1x Rosetta’s komeet onthult hoe belangrijk ingrediënt voor leven op aarde kan zijn beland15/01 16u15 - Scientias: Fosfor weet zich vanuit stervormingsgebieden een weg te banen naar kometen, die het goedje vervolgens op planeten kunnen afzetten. Het leven op aarde is gebaseerd op zes belangrijke elementen, waarvan fosfor er één van is. Het is een bestanddeel van ons DNA en van celmembranen. Kort gezegd; fosfor is een essentieel element voor leven zoals […] Het bericht Rosetta’s komeet onthult hoe belangrijk ingrediënt voor leven op aarde kan zijn beland verscheen eerst op Scientias.nl.
1x Ster die het dichtst bij ons zonnestelsel staat herbergt mogelijk nóg een planeet15/01 20u15 - Scientias: Observaties suggereren voorzichtig dat Proxima Centauri ook een superaarde herbergt. Dat schrijven onderzoekers in het blad Science Advances. Ze borduren met hun studie verder op een eerder onderzoek, waarin men met behulp van het Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) een vreemd signaal oppikte nabij Proxima Centauri. Het ging om een signaal in het spectrum van […] Het bericht Ster die het dichtst bij ons zonnestelsel staat herbergt mogelijk nóg een planeet verscheen eerst op Scientias.nl.
1x Neanderthalers namen regelmatig een duik in de Middellandse Zee16/01 13u15 - Scientias: Nieuw onderzoek onthult dat ze tot wel vier meter diep het water in doken, op zoek naar schelpen. Neanderthalers worden vaak afgeschilderd als domme en lompe holbewoners die met speren op mammoeten jaagden. Maar steeds vaker komen onderzoekers met bewijs dat aantoont dat onze verre neven veel intelligenter en vindingrijker waren dan gedacht. Ook voor […] Het bericht Neanderthalers namen regelmatig een duik in de Middellandse Zee verscheen eerst op Scientias.nl.
1x Zijn we onlangs – zonder het te beseffen – een nieuwe zonnecyclus ingerold?17/01 10u45 - Scientias: Het zou zomaar kunnen nu er recent – na een lange periode van afwezigheid – weer zonnevlekken op onze moederster zijn gespot. De dag voor kerst zagen astronomen twee groepen zonnevlekken op onze moederster. Nu hoor ik je denken: zo bijzonder is dat toch niet? Nou, de astronomen keken er toch even van op. Want […] Het bericht Zijn we onlangs – zonder het te beseffen – een nieuwe zonnecyclus ingerold? verscheen eerst op Scientias.nl.
1x Het was toch echt de planetoïde die dinosaurussen fataal werd17/01 13u15 - Scientias: Onderzoek onthult dat vulkaanuitbarstingen niets met de verdwijning van de dino’s te maken hebben. Het was lang een punt van discussie: de oorzaak van het uitsterven van de dinosaurussen – en met hen zo’n 75% van alle soorten op aarde. Want in de periode dat deze massa-extinctie plaatsvond, gebeurden er twee dingen. Een planetoïde van […] Het bericht Het was toch echt de planetoïde die dinosaurussen fataal werd verscheen eerst op Scientias.nl.
0x ‘Nudges’: hoe we allemaal (bewust of onbewust) een beetje gestuurd worden11/01 09u15 - Scientias: Een klein duwtje in de gewenste richting: dat is een nudge. En ja, ook jij hebt je ongetwijfeld wel eens door zo’n nudge laten beïnvloeden. “Een nudge is een manier om gedrag in positieve zin te veranderen zonder opties te verbieden of de alternatieve keuze heel moeilijk te maken,” vertelt Denise de Ridder, hoogleraar psychologie […] Het bericht ‘Nudges’: hoe we allemaal (bewust of onbewust) een beetje gestuurd worden verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Dit jaar leiden maar liefst vier(!) ruimtemissies naar Mars12/01 09u15 - Scientias: Het wordt nog drukker op en rond de populaire rode planeet. Mars is al jaren een populaire eindbestemming. En inmiddels zijn er dan ook al heel wat orbiters, landers en rovers op de rode planeet te vinden. Sommigen zijn allang dood – denk bijvoorbeeld even aan het laatste slachtoffer dat het onvergeeflijke Mars maakte: de […] Het bericht Dit jaar leiden maar liefst vier(!) ruimtemissies naar Mars verscheen eerst op Scientias.nl.

Statistieken

Artikels:
29675
Gelezen:
29287
Aantal lezers nu:
44


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2020 Naar boven