woensdag 19 september 2018, week 38


U bent nu hier: Meer nieuws van Scientias

Laatste updatecontrole: vandaag om 7u45
 

Scientias

Verbergen Tonen
18/09 18u45  Grens tussen falende en stralende ster is dunner dan gedacht Nieuw onderzoek bewijst dat bruine dwergen veel zwaarder kunnen zijn dan voor mogelijk werd gehouden. Voordat een ster kan gaan stralen, moet er eerst in het binnenste van de ster waterstoffusie op gang worden gebracht. En dat kan alleen als de ster voldoende massa heeft. Wanneer een wanna be-ster onvoldoende massa heeft, zal er geen […] Het bericht Grens tussen falende en stralende ster is dunner dan gedacht verscheen eerst op Scientias.nl.
18/09 15u45  Narwal voegt zich bij een andere soort De Arctische tandwalvis voelt zich helemaal thuis in een groep jonge witte dolfijnen. De narwal trok in augustus 2016 al de aandacht toen deze opdook in de Saint Lawrencebaai. De narwal hoort daar niet thuis. Maar wat nog veel opvallender was, was dat deze zich bij een enorme groep witte dolfijnen had gevoegd en de […] Het bericht Narwal voegt zich bij een andere soort verscheen eerst op Scientias.nl.
18/09 15u15  Hubble spot iets vreemds rond een neutronenster Dit hebben we nog nooit gezien! Hubble bestudeerde de neutronenster RX J0806.4-4123 in infrarood licht. En dat levert een bijzondere ontdekking op. “Wij observeerden een uitgebreide infrarood-emissie rond deze neutronenster,” stelt onderzoeker Bettina Posselt. Onduidelijk is nog hoe die uitgebreide infrarood-emissie ontstaat. Onderzoekers hebben er in dit stadium twee theorieën over. De neutronenster kan bijvoorbeeld […] Het bericht Hubble spot iets vreemds rond een neutronenster verscheen eerst op Scientias.nl.
18/09 13u15  Waar zijn alle ijsvulkanen gebleven op Ceres? Observaties suggereren dat ze letterlijk onder hun eigen gewicht bezwijken. In 2015 ontdekte ruimtesonde Dawn een 4,8 kilometer hoge ijsvulkaan op dwergplaneet Ceres: Ahuna Mons. De vulkaan – die niet langer actief is – is zo’n 200 miljoen jaar oud zijn en dus relatief recent nog wel actief geweest. Met de ontdekking van deze eenzame […] Het bericht Waar zijn alle ijsvulkanen gebleven op Ceres? verscheen eerst op Scientias.nl.
18/09 10u45  Scheepvaart kan ervoor zorgen dat de Noordpool minder snel opwarmt Onderzoekers noemen de bevindingen verrassend. Het zee-ijs op en nabij de Noordpool smelt razendsnel. Het is dan ook een kwestie van tijd voor schepen niet langer door dat zee-ijs gehinderd worden en de Noordpool recht over kunnen steken. Het zal leiden tot een toename in de scheepvaart en uitstoot in dit gebied. Je zou misschien […] Het bericht Scheepvaart kan ervoor zorgen dat de Noordpool minder snel opwarmt verscheen eerst op Scientias.nl.
18/09 09u45  SpaceX schiet Japanse miljardair naar de maan Yusaku Maezawa zal – vergezeld door maximaal acht anderen – in 2023 een rondje rond de maan vliegen. Dat heeft SpaceX gisteren bekend gemaakt tijdens een persconferentie, waarbij ook Maezawa aanwezig was. De ruimtemissie van Maezawa en gezelschap zal ongeveer een week duren. Hun ruimtevaartuig zal het oppervlak van de maan tot zo’n 200 kilometer […] Het bericht SpaceX schiet Japanse miljardair naar de maan verscheen eerst op Scientias.nl.
17/09 19u00  Arctische tandwalvis voegt zich bij een andere soort De tandwalvis voelt zich helemaal thuis in een groep jonge witte dolfijnen. De Arctische tandwalvis trok in augustus 2016 al de aandacht toen deze opdook in de Saint Lawrencebaai. De Arctische tandwalvis hoort daar niet thuis. Maar wat nog veel opvallender was, was dat deze zich bij een enorme groep witte dolfijnen had gevoegd en […] Het bericht Arctische tandwalvis voegt zich bij een andere soort verscheen eerst op Scientias.nl.
17/09 16u15  50.000 jaar oude gemummificeerde wolf ontdekt in Canada De wolf – een pup – is uitzonderlijk goed bewaard gebleven. De resten werden al in 2016 ontdekt door mijnwerkers in de bekende regio Klondike. Onderzoek heeft nu uitgewezen dat de gemummificeerde wolf zeker 50.000 jaar oud is en uit de laatste ijstijd stamt. Tand des tijds De wolf is uitzonderlijk goed bewaard gebleven. De […] Het bericht 50.000 jaar oude gemummificeerde wolf ontdekt in Canada verscheen eerst op Scientias.nl.
17/09 14u15  Oudste brouwerij ter wereld ontdekt in Israël De vondst kan erop wijzen dat een voorliefde voor bier mensen aanmoedigde om landbouw te gaan bedrijven. Onderzoekers hebben in een grot in Israël sporen gevonden die erop wijzen dat mensen hier tussen 11.700 en 13.700 jaar geleden(!) al bezig waren met het brouwen van bier. “Dit is ’s werelds oudste bewijs voor door mensen […] Het bericht Oudste brouwerij ter wereld ontdekt in Israël verscheen eerst op Scientias.nl.
17/09 12u30  Studenten fietsen met snelheid van 120 km/u door de Nevadawoestijn En daarmee hebben ze het wereldkampioenschap snelfietsen gewonnen! De studenten reisden met hun ligfiets af naar de Nevada-woestijn om daar deel te nemen aan de World Human Powered Speed Challenge. Tijdens deze wedstrijd proberen topsporters met aerodynamische fietsen de hoogste snelheid neer te zetten. Atletes Lieke de Cock en Jennifer Breet namen daarbij plaats in […] Het bericht Studenten fietsen met snelheid van 120 km/u door de Nevadawoestijn verscheen eerst op Scientias.nl.
17/09 10u45  Munten suggereren dat er ooit een vrouwelijke paus is geweest Pausin Johanna wordt vaak afgedaan als een legende. Onterecht, zo suggereert nieuw onderzoek. Het is een geweldige legende. In de negende eeuw zou een vrouw – terwijl ze zich voordeed als man – uit zijn geroepen tot paus. Iets meer dan twee jaar zou Johanna – onder de naam Johannes – de Rooms-Katholieke Kerk hebben […] Het bericht Munten suggereren dat er ooit een vrouwelijke paus is geweest verscheen eerst op Scientias.nl.
17/09 09u30  Voor het eerst roetdeeltjes gevonden in de placenta Wanneer zwangere vrouwen vervuilde lucht inademen, kan roet – via de bloedstroom – in de moederkoek belanden. Dat hebben onderzoekers bekend gemaakt tijdens het European Respiratory Society International Congress. Het is voor het eerst dat onderzoekers roetdeeltjes – die onder meer vrijkomen tijdens het verbranden van fossiele brandstoffen – in placenta’s hebben aangetroffen. Lager geboortegewicht […] Het bericht Voor het eerst roetdeeltjes gevonden in de placenta verscheen eerst op Scientias.nl.
16/09 09u15  The Ocean Cleanup: briljant of zinloos? Het opruimen van de plasticsoep klinkt als een weergaloos idee. Maar is het dat ook? Eerder deze week is The Ocean Cleanup officieel van start gegaan. Het eerste 600 meter lange opruimsysteem wordt op dit moment voor de kust van San Francisco getest en moet over een paar weken naar de Great Garbage Patch in […] Het bericht The Ocean Cleanup: briljant of zinloos? verscheen eerst op Scientias.nl.
15/09 09u15  Wetenschappers kweken piepkleine Neanderthaler-hersentjes in het lab En hopen zo te achterhalen waarom de mensachtige het niet gered heeft. Na duizenden jaren in grote delen van Europa en Centraal-Azië te hebben vertoefd, sterft de Neanderthaler (Homo neanderthalensis) zo’n 40.000 jaar geleden uit. Waarom de mensachtige het onderspit delft, is tot op de dag van vandaag onduidelijk. Jaren geleden wilden onderzoekers het nog […] Het bericht Wetenschappers kweken piepkleine Neanderthaler-hersentjes in het lab verscheen eerst op Scientias.nl.
14/09 20u15  Grootste rivierdelta ooit ontdekt op Mars De delta wijst erop dat Mars ooit een enorme oceaan herbergde. Een rivierdelta is een stelsel van aftakkingen van een rivier, net voordat deze in een groot meer of zee uitmondt. En onderzoekers hebben nu sedimentafzettingen van zo’n delta gevonden in de Hypanis Valles, een vallei op Mars van zo’n 270 kilometer groot. Maar de […] Het bericht Grootste rivierdelta ooit ontdekt op Mars verscheen eerst op Scientias.nl.
Laatste update: dinsdag 18 september 2018, 18u45


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
14/09 18u15  Enorme Larsen C-ijsberg kiest eindelijk het ruime sopMeer dan een jaar nadat de ijsberg zich losmaakte van de ijsplaat, gaat deze door krachtige winden nu echt op reis. Een jaar geleden gebeurde het onvermijdelijke: een 5800 km2 grote ijsberg kwam los van de Larsen C-ijsplaat. Het losgekomen stuk was een van de grootste gedocumenteerde ijsbergen ooit. Zee-ijs in het oosten en ondiepe […] Het bericht Enorme Larsen C-ijsberg kiest eindelijk het ruime sop verscheen eerst op Scientias.nl.
14/09 15u45  Eerste toerist die naar de maan vliegt heeft zijn vlucht geboektWie deze reis gaat maken, blijft nog even spannend. Elon Musk heeft er nooit doekjes omgewonden: zijn plan is om twee toeristen naar de maan te schieten. En nu komt dit plan weer een stapje dichterbij. De eerste passagier heeft namelijk bij SpaceX zijn handtekening gezet. Maantoerist Maar wie is deze geheimzinnige reiziger? Dat laat […] Het bericht Eerste toerist die naar de maan vliegt heeft zijn vlucht geboekt verscheen eerst op Scientias.nl.
14/09 15u30  Ig-Nobelprijswinnaars komen wederom met hilarische studies op de proppenZe geven antwoord op vragen die je eigenlijk niet stelde, maar waarvan je het antwoord toch wilt weten. Het eten van mensenvlees heeft te weinig voedingswaarde voor een gezond dieet. Is dat idee ook weer uit de wereld geholpen. Deze, en nog vele andere grappige studies passeerden gisteren de revue op de jaarlijkse uitreiking van […] Het bericht Ig-Nobelprijswinnaars komen wederom met hilarische studies op de proppen verscheen eerst op Scientias.nl.
14/09 13u15  Jonge kinderen gebruiken dezelfde gebaren als chimpansees en gorilla’sAlleen de zwaaibeweging lijkt typisch menselijk te zijn. Peuters kunnen soms net kleine aapjes zijn. En dat heeft nu ook de wetenschap aangetoond. Want uit een nieuw onderzoek blijkt dat kinderen van één tot twee jaar oud en mensapen veel dezelfde gebaren gebruiken. Gebaren In de studie werden beide primaten in hun natuurlijke leefomgeving bestudeerd: […] Het bericht Jonge kinderen gebruiken dezelfde gebaren als chimpansees en gorilla’s verscheen eerst op Scientias.nl.
14/09 09u45  Eerst toerist die naar de maan vliegt heeft zijn vlucht geboektWie deze reis gaat maken, blijft nog even spannend. Elon Musk heeft er nooit doekjes omgewonden: zijn plan is om twee toeristen in een Dragon 2 capsule naar de maan te schieten. En nu komt dit plan weer een stapje dichterbij. De eerste passagier heeft namelijk bij SpaceX zijn handtekening gezet. Maantoerist Maar wie is […] Het bericht Eerst toerist die naar de maan vliegt heeft zijn vlucht geboekt verscheen eerst op Scientias.nl.
14/09 08u45  Nieuw onderzoek wakkert zorgen over BPA-vervangers aanDe vervangers lijken in ieder geval onder muizen dezelfde nadelige effecten te hebben als BPA zelf. “Ons onderzoek zorgde voor een vreemd déjà vu-moment in ons laboratorium,” zegt onderzoeker Patricia Hunt. Zo ontdekte het team – net als twintig jaar geleden – dat er giftige stoffen lekten uit beschadigde kooien in hun lab. Hierdoor kregen […] Het bericht Nieuw onderzoek wakkert zorgen over BPA-vervangers aan verscheen eerst op Scientias.nl.
13/09 18u45  Wetenschappers komen met stappenplan voor eerste MarskolonieDe strategie is er. Nu nog uitvoeren! Wetenschappers van de École Polytechnique Fédérale de Lausanne hebben er goed over nagedacht en denken een prima strategie te hebben bedacht waarmee we binnen een jaar of twintig een Marskolonie rijker kunnen zijn. Hun bevindingen worden binnenkort gepubliceerd in het blad Acta Astronautica. Noordpool Een bemande missie naar […] Het bericht Wetenschappers komen met stappenplan voor eerste Marskolonie verscheen eerst op Scientias.nl.
13/09 16u15  Nieuw onderzoek kan verklaren waarom verkoudheid de één wel en de ander niet veltHet heeft te maken met de manier waarop cellen in onze luchtwegen op externe bedreigingen reageren. Een verkoudheid wordt veroorzaakt door het rhinovirus. Wanneer dit virus in de neus belandt, komen cellen die de luchtwegen ‘bekleden’ – zogenoemde epitheelcellen – vaak in actie. Ze ruimen het virus nog voor het zich kan vermenigvuldigen en voor […] Het bericht Nieuw onderzoek kan verklaren waarom verkoudheid de één wel en de ander niet velt verscheen eerst op Scientias.nl.
13/09 16u15  Amerikanen en Russen spreken af voorlopig te zwijgen over het lek in het ISSEr wordt niet gereageerd op de speculaties alvorens het onderzoek is afgerond. Dat laten de Amerikaanse en Russische ruimtevaartorganisatie weten in een gezamenlijke persverklaring. De Russen hebben de Amerikanen officieel laten weten dat er een – door de Russen geleid – onderzoek wordt opgezet naar de oorzaak van het lek in de Sojoez-sonde. Het lek […] Het bericht Amerikanen en Russen spreken af voorlopig te zwijgen over het lek in het ISS verscheen eerst op Scientias.nl.
13/09 15u15  Eén stukje plastic kan schildpad al fataal wordenNieuw onderzoek bewijst dat plastic een enorme bedreiging vormt voor zeeschildpadden. De zeeschildpad was één van de eerste organismen waarvan onderzoekers met zekerheid vast konden stellen dat deze plastic consumeert. En in de lichamen van dode, aangespoelde zeeschildpadden is al heel wat plastic teruggevonden. Onduidelijk was echter of dat plastic de zeeschildpadden fataal werd. Sterftekans […] Het bericht Eén stukje plastic kan schildpad al fataal worden verscheen eerst op Scientias.nl.
13/09 13u15  Maya’s vingen jaguars en sloten ze opDe dieren werden voor rituele doeleinden opgejaagd en opgesloten. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers in het blad PLoS ONE. Ze baseren zich op een analyse van botten die terug zijn gevonden in de Mayastad Copán (Honduras). De onderzoekers deden onderzoek op vijf verschillende plekken in de stad. Zo bogen ze zich onder meer over een graf […] Het bericht Maya’s vingen jaguars en sloten ze op verscheen eerst op Scientias.nl.
13/09 10u30  Mensen wonen al zeker 6000 jaar langer op Madagaskar dan gedachtDaarvan getuigen bewerkte olifantsvogelbotten die recent op het eiland zijn teruggevonden. De botten van de inmiddels uitgestorven olifantsvogels zijn duidelijk door mensen onder handen genomen, zo schrijven onderzoekers in het blad Science Advances. Zo is er sprake van inkepingen die met behulp van een scherp voorwerp zijn gemaakt. Het wijst erop dat deze vogels door […] Het bericht Mensen wonen al zeker 6000 jaar langer op Madagaskar dan gedacht verscheen eerst op Scientias.nl.
13/09 09u15  Schiphol ziet wel iets in de HyperloopDe luchthaven start – samen met Hardt Hyperloop – een studie naar de haalbaarheid en toepasbaarheid van het futuristische transportmiddel. Dat is gisteren, tijdens de eerste editie van de HyperSummit, aangekondigd. De HyperSummit werd georganiseerd door Hardt Hyperloop, het bedrijf dat een Hyperloop in Nederland wil realiseren. Tijdens de HyperSummit kondigde het bedrijf ook de […] Het bericht Schiphol ziet wel iets in de Hyperloop verscheen eerst op Scientias.nl.
12/09 20u30  Is het lek in het internationaal ruimtestation door een astronaut veroorzaakt?De complottheorieën barsten los. Een week geleden vond er een angstvallige gebeurtenis plaats in het internationaal ruimtestation ISS. De controlekamer detecteerde een plotselinge daling van de luchtdruk aan boord, veroorzaakt door een lek. Het gat werd – weliswaar met tape – gedicht. Eind goed, al goed? Nog niet. Want geruchten over sabotage zwellen op dit […] Het bericht Is het lek in het internationaal ruimtestation door een astronaut veroorzaakt? verscheen eerst op Scientias.nl.
12/09 19u15  Archeologen ontdekken oudste abstracte tekening ooitDe tekening is 73.000 jaar oud en bestaat uit negen dunne lijntjes. Onderzoekers vonden ’s werelds oudste abstracte tekening in de Blombos Cave, gelegen aan de zuidkust van Zuid-Afrika. Dit is trouwens niet de eerste keer dat er in deze grot pareltjes worden gevonden. Zo leverde de Blombos Cave meer hele vroege menselijke artefacten op. […] Het bericht Archeologen ontdekken oudste abstracte tekening ooit verscheen eerst op Scientias.nl.
12/09 16u15  Very Large Telescope maakt prachtige foto van NGC 3981Omdat het spiraalstelsel – van ons vandaan gezien – wat schuin staat, kijken we recht in het hart van NGC 3981. Wauw! Op de foto schittert het prachtige spiraalstelsel NGC 3981, dat afsteekt tegen de inktzwarte achtergrond. Het spiraalstelsel ligt op ongeveer 65 miljoen lichtjaar van de aarde vandaan en bevindt zich in het sterrenbeeld […] Het bericht Very Large Telescope maakt prachtige foto van NGC 3981 verscheen eerst op Scientias.nl.
12/09 13u00  Mogelijk drie nieuwe vissoorten ontdekt in de diepten van de Stille OceaanDe vissen verschillen erg van hoe diepzeevissen er normaliter uitzien. Een expeditie naar de Atacamatrog leverde een schat aan nieuwe informatie op over het leven op een van de diepste plekken op onze aarde. Zo ontdekten onderzoekers drie nieuwe vissoorten, die op dit moment nog als ‘de roze, de blauwe en de paarse Atacama slakdolf’ […] Het bericht Mogelijk drie nieuwe vissoorten ontdekt in de diepten van de Stille Oceaan verscheen eerst op Scientias.nl.
12/09 11u15  NASA gaat proberen om de baan van een planetoïde te veranderenDe DART-missie moet in 2021 het luchtruim kiezen. Het ruimtevaartuig dat deze belangrijke taak op zich heeft gekregen, is op dit moment de ontwerp- en productiefase in gerold. Hiermee is het team weer een stap dichterbij lancering. Kinetische impact-techniek De DART-missie zal gebruik maken van de kinetische impact-techniek. Met deze techniek wordt er een kleine […] Het bericht NASA gaat proberen om de baan van een planetoïde te veranderen verscheen eerst op Scientias.nl.
12/09 08u45  Nieuw vaccin tegen huidkanker helpt alle muizen die eraan lijden te genezenEn verkleint ook nog eens de kans dat de huidkanker terugkeert. In de studie voegden de onderzoekers een molecuul genaamd Diprovocim toe aan een vaccin tegen kanker. Dit vaccin dienden ze vervolgens toe aan muizen met een melanoom – een vorm van huidkanker. En goed nieuws. Want uit de experimenten blijkt dat deze vaccins de […] Het bericht Nieuw vaccin tegen huidkanker helpt alle muizen die eraan lijden te genezen verscheen eerst op Scientias.nl.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

0x Nieuw vaccin tegen huidkanker helpt alle muizen die eraan lijden te genezen12/09 08u45 - Scientias: En verkleint ook nog eens de kans dat de huidkanker terugkeert. In de studie voegden de onderzoekers een molecuul genaamd Diprovocim toe aan een vaccin tegen kanker. Dit vaccin dienden ze vervolgens toe aan muizen met een melanoom – een vorm van huidkanker. En goed nieuws. Want uit de experimenten blijkt dat deze vaccins de […] Het bericht Nieuw vaccin tegen huidkanker helpt alle muizen die eraan lijden te genezen verscheen eerst op Scientias.nl.
0x NASA gaat proberen om de baan van een planetoïde te veranderen12/09 11u15 - Scientias: De DART-missie moet in 2021 het luchtruim kiezen. Het ruimtevaartuig dat deze belangrijke taak op zich heeft gekregen, is op dit moment de ontwerp- en productiefase in gerold. Hiermee is het team weer een stap dichterbij lancering. Kinetische impact-techniek De DART-missie zal gebruik maken van de kinetische impact-techniek. Met deze techniek wordt er een kleine […] Het bericht NASA gaat proberen om de baan van een planetoïde te veranderen verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Mogelijk drie nieuwe vissoorten ontdekt in de diepten van de Stille Oceaan12/09 13u00 - Scientias: De vissen verschillen erg van hoe diepzeevissen er normaliter uitzien. Een expeditie naar de Atacamatrog leverde een schat aan nieuwe informatie op over het leven op een van de diepste plekken op onze aarde. Zo ontdekten onderzoekers drie nieuwe vissoorten, die op dit moment nog als ‘de roze, de blauwe en de paarse Atacama slakdolf’ […] Het bericht Mogelijk drie nieuwe vissoorten ontdekt in de diepten van de Stille Oceaan verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Very Large Telescope maakt prachtige foto van NGC 398112/09 16u15 - Scientias: Omdat het spiraalstelsel – van ons vandaan gezien – wat schuin staat, kijken we recht in het hart van NGC 3981. Wauw! Op de foto schittert het prachtige spiraalstelsel NGC 3981, dat afsteekt tegen de inktzwarte achtergrond. Het spiraalstelsel ligt op ongeveer 65 miljoen lichtjaar van de aarde vandaan en bevindt zich in het sterrenbeeld […] Het bericht Very Large Telescope maakt prachtige foto van NGC 3981 verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Archeologen ontdekken oudste abstracte tekening ooit12/09 19u15 - Scientias: De tekening is 73.000 jaar oud en bestaat uit negen dunne lijntjes. Onderzoekers vonden ’s werelds oudste abstracte tekening in de Blombos Cave, gelegen aan de zuidkust van Zuid-Afrika. Dit is trouwens niet de eerste keer dat er in deze grot pareltjes worden gevonden. Zo leverde de Blombos Cave meer hele vroege menselijke artefacten op. […] Het bericht Archeologen ontdekken oudste abstracte tekening ooit verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Is het lek in het internationaal ruimtestation door een astronaut veroorzaakt?12/09 20u30 - Scientias: De complottheorieën barsten los. Een week geleden vond er een angstvallige gebeurtenis plaats in het internationaal ruimtestation ISS. De controlekamer detecteerde een plotselinge daling van de luchtdruk aan boord, veroorzaakt door een lek. Het gat werd – weliswaar met tape – gedicht. Eind goed, al goed? Nog niet. Want geruchten over sabotage zwellen op dit […] Het bericht Is het lek in het internationaal ruimtestation door een astronaut veroorzaakt? verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Schiphol ziet wel iets in de Hyperloop13/09 09u15 - Scientias: De luchthaven start – samen met Hardt Hyperloop – een studie naar de haalbaarheid en toepasbaarheid van het futuristische transportmiddel. Dat is gisteren, tijdens de eerste editie van de HyperSummit, aangekondigd. De HyperSummit werd georganiseerd door Hardt Hyperloop, het bedrijf dat een Hyperloop in Nederland wil realiseren. Tijdens de HyperSummit kondigde het bedrijf ook de […] Het bericht Schiphol ziet wel iets in de Hyperloop verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Mensen wonen al zeker 6000 jaar langer op Madagaskar dan gedacht13/09 10u30 - Scientias: Daarvan getuigen bewerkte olifantsvogelbotten die recent op het eiland zijn teruggevonden. De botten van de inmiddels uitgestorven olifantsvogels zijn duidelijk door mensen onder handen genomen, zo schrijven onderzoekers in het blad Science Advances. Zo is er sprake van inkepingen die met behulp van een scherp voorwerp zijn gemaakt. Het wijst erop dat deze vogels door […] Het bericht Mensen wonen al zeker 6000 jaar langer op Madagaskar dan gedacht verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Maya’s vingen jaguars en sloten ze op13/09 13u15 - Scientias: De dieren werden voor rituele doeleinden opgejaagd en opgesloten. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers in het blad PLoS ONE. Ze baseren zich op een analyse van botten die terug zijn gevonden in de Mayastad Copán (Honduras). De onderzoekers deden onderzoek op vijf verschillende plekken in de stad. Zo bogen ze zich onder meer over een graf […] Het bericht Maya’s vingen jaguars en sloten ze op verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Eén stukje plastic kan schildpad al fataal worden13/09 15u15 - Scientias: Nieuw onderzoek bewijst dat plastic een enorme bedreiging vormt voor zeeschildpadden. De zeeschildpad was één van de eerste organismen waarvan onderzoekers met zekerheid vast konden stellen dat deze plastic consumeert. En in de lichamen van dode, aangespoelde zeeschildpadden is al heel wat plastic teruggevonden. Onduidelijk was echter of dat plastic de zeeschildpadden fataal werd. Sterftekans […] Het bericht Eén stukje plastic kan schildpad al fataal worden verscheen eerst op Scientias.nl.

Statistieken

Artikels:
32755
Gelezen:
10418
Aantal lezers nu:
52


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven