donderdag 22 augustus 2019, week 34


U bent nu hier: Meer nieuws van Scientias

Laatste updatecontrole: vandaag om 14u15
 

Scientias

Verbergen Tonen
22/08 13u15  Menselijke skeletten rond Roopkundmeer omvatten zeker drie genetische groepen Rond het oude Indiase meer zijn onder andere de overblijfselen te vinden van mensen afkomstig uit het huidige Kreta en Griekenland. Gelegen op meer dan 5000 meter boven de zeespiegel in het Himalaya-gebergte van India ligt het Roopkundmeer. Een mysterieuze plek, aangezien rond de oevers van het meer de overblijfselen te vinden zijn van enkele […] Het bericht Menselijke skeletten rond Roopkundmeer omvatten zeker drie genetische groepen verscheen eerst op Scientias.nl.
22/08 11u00  Zwart gat in ons galactische centrum is actiever en helderder dan ooit tevoren Onderzoekers staan voor een raadsel: wat is er precies met Sagittarius A* aan de hand? Sagittarius A*, het supermassieve zwarte gat in het centrum van onze Melkweg, is bezig met een nogal onstuimig jaar. Dat kan geconcludeerd worden nadat onderzoekers een studie uitbrachten met daarin een opmerkelijke ontdekking. Met behulp van het W.M. Keck Observatory […] Het bericht Zwart gat in ons galactische centrum is actiever en helderder dan ooit tevoren verscheen eerst op Scientias.nl.
22/08 08u45  We krijgen allemaal microplastics binnen, maar maken ze ons ook ziek? De WHO waarschuwt dat microplastics mogelijk ziekteverwekkers kunnen bevatten die we door drinkwater binnenkrijgen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een nieuw rapport uitgebracht over microplastics die zich in drinkwater ophopen. Volgens het rapport krijgen we allemaal microplastics binnen door het drinken van water. En hoewel grotere deeltjes via onze ontlasting weer een weg naar buiten vinden, […] Het bericht We krijgen allemaal microplastics binnen, maar maken ze ons ook ziek? verscheen eerst op Scientias.nl.11 
21/08 16u15  Help jij exoplaneet HAT-P-6b aan een nieuwe naam? Tot en met september kan iedereen een voorstel doen! De Internationale Astronomische Unie (IAU) viert dit jaar zijn honderdste verjaardag. En om dat te vieren trakteert de unie op een leuke competitie: verschillende landen mogen een exoplaneet een nieuwe naam toekennen. Ook Nederland mag meedoen. En aan ons is de eer om de exoplaneet die nu […] Het bericht Help jij exoplaneet HAT-P-6b aan een nieuwe naam? verscheen eerst op Scientias.nl.
21/08 13u00  ’s Werelds oudste scheepswerf ontdekt op 11 meter onder zeeniveau De ondergedompelde bouwplaats is compleet met houten platform en artefacten. Archeologen kregen in 2005 lucht van een bijzondere, ondergedompelde nederzetting op het eiland Wight in het Verenigd Koninkrijk. De plek zou bestaan uit constructies die misschien wel platformen, loopbruggen of andere ingestorte bouwwerken voorstellen. Lange tijd was het echter lastig om deze duidelijk te identificeren. […] Het bericht ’s Werelds oudste scheepswerf ontdekt op 11 meter onder zeeniveau verscheen eerst op Scientias.nl.
21/08 11u15  Onderzoekers treffen sterrenstof aan in Antarctische sneeuw De sneeuw bevat de zeldzame isotoop ijzer-60 die ontstaat bij enorme stellaire explosies. Elk jaar dwarrelt er kosmisch stof op aarde neer. De hoeveelheden kunnen variëren van enkele duizenden tot wel tienduizend ton. Het meeste hiervan bestaat uit hele kleine deeltjes afkomstig van planetoïden of kometen in ons zonnestelsel. Maar nu zijn onderzoekers op iets […] Het bericht Onderzoekers treffen sterrenstof aan in Antarctische sneeuw verscheen eerst op Scientias.nl.
21/08 08u45  James Webb-telescoop kan binnen een jaar onthullen of de TRAPPIST 1-planeten een atmosfeer hebben De planeten worden gezien als prima kandidaten voor buitenaards leven. Onduidelijk is echter nog of ze een atmosfeer bezitten. Maar daar kan snel verandering in komen. Als alles volgens plan gaat, wordt de James Webb-telescoop in 2021 gelanceerd. De verwachtingen zijn hooggespannen. Want deze telescoop is bijzonder krachtig en gevoelig en zal de atmosfeer van […] Het bericht James Webb-telescoop kan binnen een jaar onthullen of de TRAPPIST 1-planeten een atmosfeer hebben verscheen eerst op Scientias.nl.
20/08 16u45  Wéér een nieuwe vorm van plastic vervuiling ontdekt: pyroplastics Het lijken stenen. Maar het is plastic. En onderzoekers hebben deze bijzondere vorm van plastic vervuiling al op verschillende plekken teruggevonden. Als je de pyroplastics (klik hier voor een foto) zo op het eerste gezicht ziet, denk je misschien dat het stenen zijn. Maar in werkelijkheid is het plastic, zo schrijven onderzoekers in het blad […] Het bericht Wéér een nieuwe vorm van plastic vervuiling ontdekt: pyroplastics verscheen eerst op Scientias.nl.
20/08 13u30  Tweede planeet ontdekt rond Beta Pictoris De planeet is ongeveer 9 keer zwaarder dan onze Jupiter en staat relatief dicht bij zijn moederster. Beta Pictoris bevindt zich op slechts 63,4 lichtjaar afstand van ons en staat daarmee relatief dichtbij. Met een leeftijd van slechts 23 miljoen jaar is de ster bovendien piepjong. Dat blijkt ook wel uit het feit dat we […] Het bericht Tweede planeet ontdekt rond Beta Pictoris verscheen eerst op Scientias.nl.
20/08 10u45  NASA onderzoekt de natuurbranden in het Arctisch gebied Ze lijken niet alleen frequenter voor te komen, maar ook steeds krachtiger te worden. Onduidelijk is nog hoe dat komt. Halverwege juli maakten onderzoekers bekend dat er in de afgelopen zes weken zo’n 100 intense en lang stand houdende natuurbranden zijn gespot op een plek die weinigen van ons met vuur associëren: het Arctisch gebied. […] Het bericht NASA onderzoekt de natuurbranden in het Arctisch gebied verscheen eerst op Scientias.nl.
20/08 08u45  Spitzer kan geen atmosfeer vinden rond de rotsachtige exoplaneet LHS 3844b Het suggereert dat warme rotsachtige exoplaneten die zich dichtbij hun ster bevinden dus ook niet zo geschikt zijn voor leven zoals wij dat kennen. LHS 3844b was één van de eerste exoplaneten die planetenjager TESS in 2018 ontdekte. De planeet is ongeveer 1,3 keer groter dan de aarde en heeft slechts 11 uur nodig om […] Het bericht Spitzer kan geen atmosfeer vinden rond de rotsachtige exoplaneet LHS 3844b verscheen eerst op Scientias.nl.
19/08 16u15  Gevaarlijke bananenziekte duikt nu ook op in Latijns-Amerika Is dit dan de doodsteek voor misschien wel het meest populaire fruit ter wereld? Je zou het misschien niet zeggen als je de rijkelijk met bananen gevulde schappen in de supermarkt ziet, maar de banaan wordt ernstig bedreigd. Onder meer door de Panamaziekte, die veroorzaakt wordt door de Fusarium-schimmel. Bananentelers vrezen vooral de inmiddels extreem […] Het bericht Gevaarlijke bananenziekte duikt nu ook op in Latijns-Amerika verscheen eerst op Scientias.nl.
19/08 13u45  Nederlandse onderzoekers werken mee aan bouw van planetenjager PLATO In Groningen zullen acht camera’s van de ruimtetelescoop getest gaan worden in een ruimtesimulator. En het conceptontwerp is nu af. We moeten er nog even op wachten, maar omstreeks 2026 is het dan zo ver: de lancering van de splinternieuwe planetenjager PLATO. De telescoop zal het heelal afspeuren naar aardachtige exoplaneten op zoek naar een […] Het bericht Nederlandse onderzoekers werken mee aan bouw van planetenjager PLATO verscheen eerst op Scientias.nl.
19/08 10u30  Het sneeuwt microplastics op de Noordpool Nieuw onderzoek toont aan dat in sneeuw – zelfs op afgelegen plekken zoals het Arctisch gebied en de Alpen – kleine deeltjes plastic te vinden zijn. Ze lijken hier letterlijk uit de lucht te vallen. Dat microplastics in grote getale te vinden zijn in oceanen en zeeën – en zelfs ook in de dieren die […] Het bericht Het sneeuwt microplastics op de Noordpool verscheen eerst op Scientias.nl.
19/08 08u45  Mogelijk zwaartekrachtsgolven van fuserend zwart gat en neutronenster gedetecteerd Het zou opnieuw een enorme primeur zijn. Einstein voorspelde het bestaan van zwaartekrachtsgolven (zie kader) een slordige 100 jaar geleden al. Maar pas in 2015 konden onderzoekers ze voor het eerst detecteren en hun bestaan bewijzen. Dat jaar stuitten wetenschappers namelijk op zwaartekrachtsgolven afkomstig van twee botsende zwarte gaten. En ook in de loop van […] Het bericht Mogelijk zwaartekrachtsgolven van fuserend zwart gat en neutronenster gedetecteerd verscheen eerst op Scientias.nl.
Laatste update: vandaag om 13u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
17/08 09u15  Waarom statistiek niet te vertrouwen is..en we haar toch gebruiken. Onlangs verscheen het geweldige nieuwe boek van Ben Orlin met de titel ‘Wiskunde is overal‘ (Uitgeverij Lannoo). In het boek neemt hij de lezer mee op een meeslepende reis in de wonderlijke wereld van de wiskunde. En wij mogen je een voorproefje geven. Over de vraag welk hoofdstuk we wilden […] Het bericht Waarom statistiek niet te vertrouwen is verscheen eerst op Scientias.nl.
16/08 17u15  Een nucleaire oorlog tussen de VS en Rusland zou de aarde 10 jaar lang in duisternis hullenGrote hoeveelheden roetdeeltjes zullen al het zonlicht tegenhouden en een nucleaire winter veroorzaken, met alle gevolgen van dien. Niemand zit natuurlijk op een kernoorlog te wachten. Toch hebben verschillende landen zwaar geschut klaarliggen voor het geval de spanningen hoog oplopen. De Verenigde Staten en ook Rusland beschikken bijvoorbeeld over atoombommen en kernwapens. Maar wat zal […] Het bericht Een nucleaire oorlog tussen de VS en Rusland zou de aarde 10 jaar lang in duisternis hullen verscheen eerst op Scientias.nl.
16/08 13u15  Worden we onbeleefder door de manier waarop we tegen Siri praten?We commanderen er lustig op los. Maar maakt ons dit ook onbeleefder in het dagelijks leven? Siri, bel Jan. Siri, vertel het weer. Het zijn zomaar twee commando’s die te pas en te onpas op digitale assistenten zoals Siri worden afgevuurd. Siri, Alexa en Google Assistant hoeven dus niet op een nette of beleefde vraag […] Het bericht Worden we onbeleefder door de manier waarop we tegen Siri praten? verscheen eerst op Scientias.nl.
16/08 11u15  Loze toezeggingen van landen maken de Parijse klimaatdoelen onhaalbaarEr is een gebrek aan consistentie en transparantie waardoor het akkoord uit elkaar dreigt te vallen. Het is alweer bijna vier jaar geleden dat landen van over de hele wereld in Parijs bijeenkwamen om te praten over het klimaat. Deze Parijse klimaattop werd na afloop als een redelijk succes bestempeld. Er rolde namelijk een akkoord […] Het bericht Loze toezeggingen van landen maken de Parijse klimaatdoelen onhaalbaar verscheen eerst op Scientias.nl.
16/08 08u45  Enorme botsing heeft Jupiters kern wellicht voorgoed veranderdDe gigantische gasreus heeft geen kleine, compacte kern maar eerder een verdunde ‘wazige’. En nu denken onderzoekers te weten waarom. De Juno-ruimtesonde draait al sinds 2016 rond de grootste planeet van ons zonnestelsel. Sindsdien heeft Juno niet alleen verbluffende foto’s van Jupiter afgeleverd, maar ook onverwachte ontdekkingen gedaan over het binnenste van de planeet. “In […] Het bericht Enorme botsing heeft Jupiters kern wellicht voorgoed veranderd verscheen eerst op Scientias.nl.
15/08 17u00  Door nieuwe, simpele methode kun je mogelijk zelf het geslacht van je kind bepalenOnderzoekers hebben een manier gevonden om X-dragende zaadcellen gemakkelijk van Y-dragend sperma te scheiden. Wordt het een jongetje of een meisje? Op dit moment ligt deze beslissing in de handen van het lot. Maar Japanse onderzoekers hebben een methode ontwikkeld die ervoor zorgt dat we mogelijk zelf ook een vinger in de pap kunnen krijgen. […] Het bericht Door nieuwe, simpele methode kun je mogelijk zelf het geslacht van je kind bepalen verscheen eerst op Scientias.nl.
15/08 13u15  1 op de 4 zonachtige sterren herbergt mogelijk een aardachtige planeetEen beter begrip over hoeveel potentieel leefbare planeten in het heelal voorkomen kan helpen in het plannen van toekomstige ruimtemissies. Hoeveel aardachtige planeten zijn er in het heelal? En hoeveel daarvan bevinden zich ook nog eens in de leefbare zone? Het zijn vragen die menig astronoom bezighoudt. Een antwoord op deze vragen kan ons namelijk […] Het bericht 1 op de 4 zonachtige sterren herbergt mogelijk een aardachtige planeet verscheen eerst op Scientias.nl.
15/08 11u15  Het uitstellen van de menopauze: het kan, maar willen we het ook?Een doorbraak: dankzij een medische ingreep kunnen vrouwen hun menopauze wel twintig jaar uitstellen. Een goed idee? Vorige week was het breeduit in het nieuws: Britse artsen hebben een methode gevonden om de menopauze van vrouwen uit te stellen. Het betekent dat vrouwen niet meer in hun vijftigste te maken krijgen met opvliegers, stemmingswisselingen of […] Het bericht Het uitstellen van de menopauze: het kan, maar willen we het ook? verscheen eerst op Scientias.nl.
15/08 08u45  Neanderthalers leden verrassend vaak aan een ‘zwemmersoor’In vergelijking met andere oermensen hadden vooral de onfortuinlijke Neanderthalers te maken met het vervelende kwaaltje. Onderzoekers hebben zich in een nieuwe studie over de gehoorgangen van 77 prehistorische mensen gebogen. En ze komen tot een verrassende ontdekking. Het blijkt namelijk dat Neanderthalers veel vaker dan andere mensachtigen aan een ‘zwemmersoor’ leden. De bevindingen zijn […] Het bericht Neanderthalers leden verrassend vaak aan een ‘zwemmersoor’ verscheen eerst op Scientias.nl.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

11x We krijgen allemaal microplastics binnen, maar maken ze ons ook ziek?22/08 08u45 - Scientias: De WHO waarschuwt dat microplastics mogelijk ziekteverwekkers kunnen bevatten die we door drinkwater binnenkrijgen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een nieuw rapport uitgebracht over microplastics die zich in drinkwater ophopen. Volgens het rapport krijgen we allemaal microplastics binnen door het drinken van water. En hoewel grotere deeltjes via onze ontlasting weer een weg naar buiten vinden, […] Het bericht We krijgen allemaal microplastics binnen, maar maken ze ons ook ziek? verscheen eerst op Scientias.nl.
9x Zwart gat in ons galactische centrum is actiever en helderder dan ooit tevoren22/08 11u00 - Scientias: Onderzoekers staan voor een raadsel: wat is er precies met Sagittarius A* aan de hand? Sagittarius A*, het supermassieve zwarte gat in het centrum van onze Melkweg, is bezig met een nogal onstuimig jaar. Dat kan geconcludeerd worden nadat onderzoekers een studie uitbrachten met daarin een opmerkelijke ontdekking. Met behulp van het W.M. Keck Observatory […] Het bericht Zwart gat in ons galactische centrum is actiever en helderder dan ooit tevoren verscheen eerst op Scientias.nl.
9x Menselijke skeletten rond Roopkundmeer omvatten zeker drie genetische groepen22/08 13u15 - Scientias: Rond het oude Indiase meer zijn onder andere de overblijfselen te vinden van mensen afkomstig uit het huidige Kreta en Griekenland. Gelegen op meer dan 5000 meter boven de zeespiegel in het Himalaya-gebergte van India ligt het Roopkundmeer. Een mysterieuze plek, aangezien rond de oevers van het meer de overblijfselen te vinden zijn van enkele […] Het bericht Menselijke skeletten rond Roopkundmeer omvatten zeker drie genetische groepen verscheen eerst op Scientias.nl.
2x Wéér een nieuwe vorm van plastic vervuiling ontdekt: pyroplastics20/08 16u45 - Scientias: Het lijken stenen. Maar het is plastic. En onderzoekers hebben deze bijzondere vorm van plastic vervuiling al op verschillende plekken teruggevonden. Als je de pyroplastics (klik hier voor een foto) zo op het eerste gezicht ziet, denk je misschien dat het stenen zijn. Maar in werkelijkheid is het plastic, zo schrijven onderzoekers in het blad […] Het bericht Wéér een nieuwe vorm van plastic vervuiling ontdekt: pyroplastics verscheen eerst op Scientias.nl.
1x Neanderthalers leden verrassend vaak aan een ‘zwemmersoor’15/08 08u45 - Scientias: In vergelijking met andere oermensen hadden vooral de onfortuinlijke Neanderthalers te maken met het vervelende kwaaltje. Onderzoekers hebben zich in een nieuwe studie over de gehoorgangen van 77 prehistorische mensen gebogen. En ze komen tot een verrassende ontdekking. Het blijkt namelijk dat Neanderthalers veel vaker dan andere mensachtigen aan een ‘zwemmersoor’ leden. De bevindingen zijn […] Het bericht Neanderthalers leden verrassend vaak aan een ‘zwemmersoor’ verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Het uitstellen van de menopauze: het kan, maar willen we het ook?15/08 11u15 - Scientias: Een doorbraak: dankzij een medische ingreep kunnen vrouwen hun menopauze wel twintig jaar uitstellen. Een goed idee? Vorige week was het breeduit in het nieuws: Britse artsen hebben een methode gevonden om de menopauze van vrouwen uit te stellen. Het betekent dat vrouwen niet meer in hun vijftigste te maken krijgen met opvliegers, stemmingswisselingen of […] Het bericht Het uitstellen van de menopauze: het kan, maar willen we het ook? verscheen eerst op Scientias.nl.
0x 1 op de 4 zonachtige sterren herbergt mogelijk een aardachtige planeet15/08 13u15 - Scientias: Een beter begrip over hoeveel potentieel leefbare planeten in het heelal voorkomen kan helpen in het plannen van toekomstige ruimtemissies. Hoeveel aardachtige planeten zijn er in het heelal? En hoeveel daarvan bevinden zich ook nog eens in de leefbare zone? Het zijn vragen die menig astronoom bezighoudt. Een antwoord op deze vragen kan ons namelijk […] Het bericht 1 op de 4 zonachtige sterren herbergt mogelijk een aardachtige planeet verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Door nieuwe, simpele methode kun je mogelijk zelf het geslacht van je kind bepalen15/08 17u00 - Scientias: Onderzoekers hebben een manier gevonden om X-dragende zaadcellen gemakkelijk van Y-dragend sperma te scheiden. Wordt het een jongetje of een meisje? Op dit moment ligt deze beslissing in de handen van het lot. Maar Japanse onderzoekers hebben een methode ontwikkeld die ervoor zorgt dat we mogelijk zelf ook een vinger in de pap kunnen krijgen. […] Het bericht Door nieuwe, simpele methode kun je mogelijk zelf het geslacht van je kind bepalen verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Enorme botsing heeft Jupiters kern wellicht voorgoed veranderd16/08 08u45 - Scientias: De gigantische gasreus heeft geen kleine, compacte kern maar eerder een verdunde ‘wazige’. En nu denken onderzoekers te weten waarom. De Juno-ruimtesonde draait al sinds 2016 rond de grootste planeet van ons zonnestelsel. Sindsdien heeft Juno niet alleen verbluffende foto’s van Jupiter afgeleverd, maar ook onverwachte ontdekkingen gedaan over het binnenste van de planeet. “In […] Het bericht Enorme botsing heeft Jupiters kern wellicht voorgoed veranderd verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Loze toezeggingen van landen maken de Parijse klimaatdoelen onhaalbaar16/08 11u15 - Scientias: Er is een gebrek aan consistentie en transparantie waardoor het akkoord uit elkaar dreigt te vallen. Het is alweer bijna vier jaar geleden dat landen van over de hele wereld in Parijs bijeenkwamen om te praten over het klimaat. Deze Parijse klimaattop werd na afloop als een redelijk succes bestempeld. Er rolde namelijk een akkoord […] Het bericht Loze toezeggingen van landen maken de Parijse klimaatdoelen onhaalbaar verscheen eerst op Scientias.nl.

Statistieken

Artikels:
28905
Gelezen:
26291
Aantal lezers nu:
58


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven