donderdag 19 oktober 2017, week 42


U bent nu hier: Meer nieuws van Scientias

Laatste updatecontrole: vandaag om 7u15
 

Scientias

Verbergen Tonen
18/10 19u15  Resten van 4000 jaar oud houten beeld ontdekt in Egypte Het beeld laat waarschijnlijk koningin Anchensenpepi II zien. Alleen het bovenste deel van het beeld is teruggevonden. Het gaat om een hoofd en een klein deel van de nek. Samen zijn het hoofd en de nek ongeveer 30 centimeter lang. Wat verder opvalt, zijn de houten oorbellen die de oren sieren. Saqqara Archeologen hebben het […] Lees het volledige bericht (Resten van 4000 jaar oud houten beeld ontdekt in Egypte) op Scientias.nl.
18/10 16u45  Pfoe..er zijn minder onontdekte grote ruimtestenen in de buurt van de aarde dan gedacht Nieuwe schatting: er wachten er nog minder dan 40 op ontdekking. Al decennia zoeken onderzoekers naar potentieel gevaarlijke ruimtestenen die vroeg of laat in de nabijheid van onze planeet komen (ook wel aardscheerders genoemd). Het heeft ertoe geleid dat het lijstje met flinke aardscheerders (groter dan 1 kilometer) flink is uitgebreid. Grote vraag is natuurlijk […] Lees het volledige bericht (Pfoe..er zijn minder onontdekte grote ruimtestenen in de buurt van de aarde dan gedacht) op Scientias.nl.
18/10 14u30  Mogelijke oorzaak van dyslexie gevonden Het zit allemaal in de ogen. Dat is kortweg de conclusie die Franse onderzoekers trekken in het blad Proceedings of the Royal Society B. De onderzoekers bestudeerden de ogen van 30 studenten met dyslexie en vergeleken die vervolgens met de ogen van een controlegroep, bestaande uit 30 studenten zonder dyslexie. Al snel stuitten ze op […] Lees het volledige bericht (Mogelijke oorzaak van dyslexie gevonden) op Scientias.nl.
18/10 13u15  ‘Microben laten sporen na op Mars’ Dat suggereren experimenten die in een lab op aarde zijn uitgevoerd. Onderzoekers van de universiteit van Wenen bestudeerden interacties tussen een microbe die op aarde voorkomt en mineralen die op Mars te vinden zijn. Ze kozen in hun experimenten voor de bacterie Metallosphaera sedula: een micro-organisme dat in extreme omgevingen – denk aan gebieden met […] Lees het volledige bericht (‘Microben laten sporen na op Mars’) op Scientias.nl.
18/10 11u45  Hier komt al elf jaar modder uit de grond zetten en onderzoekers weten nu hoe dat komt De meest vernietigende, nog actieve modderstroom verklaard. Het begon allemaal eind mei 2006: op het Indonesische eiland Java vond een modder-eruptie plaats. Een mix van kokende modder, water, gesteenten en gas kwam op verschillende plekken uit de grond zetten. Inmiddels is het 2017 en gaan de erupties nog altijd door. Op dit moment komt er […] Lees het volledige bericht (Hier komt al elf jaar modder uit de grond zetten en onderzoekers weten nu hoe dat komt) op Scientias.nl.
18/10 10u30  Bloedtransfusie kan risicovoller zijn voor man als een vrouw het bloed doneerde De man heeft een kleinere overlevingskans als hij tijdens een bloedtransfusie bloed krijgt van een vrouw die al eens zwanger is geweest. Dat blijkt uit onderzoek van Sanquin en het Leids Universitair Medisch Centrum. De wetenschappers baseren hun conclusie op een onderzoek onder 31.000 patiënten in Nederland. Negatief verband Uit het onderzoek blijkt dat er […] Lees het volledige bericht (Bloedtransfusie kan risicovoller zijn voor man als een vrouw het bloed doneerde) op Scientias.nl.
18/10 08u45  ‘Mars heeft valleien te danken aan zomerse toptemperaturen’ Onderzoek verklaart hoe op een jong Mars – waarop de gemiddelde temperatuur ver onder het vriespunt lag – toch water kon stromen. Het is een mysterie. Op het oppervlak van Mars vinden we geologisch bewijs – bijvoorbeeld vier miljard jaar oude, door vloeistoffen uitgekerfde valleien – dat erop wijst dat de planeet ooit warm en […] Lees het volledige bericht (‘Mars heeft valleien te danken aan zomerse toptemperaturen’) op Scientias.nl.
17/10 19u15  In elke kilo strandzand zitten gemiddeld 250 piepkleine stukjes plastic Dat ongerepte strand is niet zo puur als je wellicht denkt. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek, verschenen in het blad Marine Pollution Magazine. Voor het paper bestudeerden de onderzoekers zand afkomstig van 23 verschillende locaties in dertien Europese landen. “Hieruit blijkt dat deze microplastics op alle onderzochte stranden te vinden zijn,” vertelt onderzoeker Thijs […] Lees het volledige bericht (In elke kilo strandzand zitten gemiddeld 250 piepkleine stukjes plastic) op Scientias.nl.
17/10 17u15  ‘Machtige Egyptische rijk viel door vulkaanuitbarstingen’ Cleopatra was kansloos. In het jaar 30 voor Christus slaat de beroemde Cleopatra de hand aan zichzelf. Het laatste lid van de Ptolemaeïsche dynastie sterft en het ooit zo machtige Egyptische rijk wordt moeiteloos door Octavianus bij het Romeinse Rijk ingelijfd. Hoe heeft het toch zover kunnen komen? Onderzoekers denken het nu te weten. In […] Lees het volledige bericht (‘Machtige Egyptische rijk viel door vulkaanuitbarstingen’) op Scientias.nl.
17/10 14u30  Hoe sequence je een genoom? Het in kaart brengen van een volledig genoom lijkt momenteel een koud kunstje. Maar hoe doen wetenschappers dit precies? Wetenschappers publiceren tegenwoordig het ene volledige genoom na het andere. Dit jaar zagen we onder meer het genoom van de Galapagos aalscholver (Science, 2 juni), de zonnebloem (Nature, 1 juni) en de zeester (Nature, 13 april) […] Lees het volledige bericht (Hoe sequence je een genoom?) op Scientias.nl.
17/10 13u15  Ongebruikt Romeins theater ontdekt in Jeruzalem De Romeinen legden er hun ziel en zaligheid in, maar gebruikten het theater waarschijnlijk nooit. Archeologen hoopten tijdens opgravingen onder de Boog van Wilson – onderdeel van de Westmuur in Jeruzalem – aanwijzingen te vinden die ze in staat zouden stellen om de boog te dateren. Maar het pakte anders uit. In plaats daarvan troffen […] Lees het volledige bericht (Ongebruikt Romeins theater ontdekt in Jeruzalem) op Scientias.nl.
17/10 11u30  Wat deden de botsende neutronensterren met hun sterrenstelsel? Het was een slechte dag voor NGC 4993. Het was wereldnieuws gisteren: onderzoekers hebben de zwaartekrachtsgolven van twee botsende neutronensterren opgevangen. Een primeur! Voor het eerst zijn namelijk zwaartekrachtsgolven gedetecteerd van een zichtbare bron (eerdere zwaartekrachtsgolven waren afkomstig van onzichtbare zwarte gaten). En voor het eerst waren onderzoekers dus in staat om de exacte locatie […] Lees het volledige bericht (Wat deden de botsende neutronensterren met hun sterrenstelsel?) op Scientias.nl.
17/10 10u16  Overtuigend bewijs dat alligators regelmatig haaien eten Alligators blijken zeker met vier soorten haaien wel raad te weten. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers in het blad Southeastern Naturalist. In het paper bewijzen onderzoekers dat alligators zeker vier soorten haaien op het menu hebben staan. Het gaat onder meer om de verpleegsterhaai en citroenhaai. Maaginhoud De onderzoekers baseren hun conclusie onder meer op de […] Lees het volledige bericht (Overtuigend bewijs dat alligators regelmatig haaien eten) op Scientias.nl.
17/10 08u45  Cassini-wetenschappers presenteren nieuwe beelden van Saturnus en de ringen Cassini is dood, lang leve Cassini. Want ondanks dat het ruimtevaartuig niet meer om de ringenplaneet cirkelt, analyseren wetenschappers op aarde nog steeds data van de ruimtesonde. Zo zijn er nu nieuwe foto’s gepubliceerd van Saturnus en de ringen. Op het mozaïek bovenaan dit artikel (dat we hieronder nog een keer delen) zien we de […] Lees het volledige bericht (Cassini-wetenschappers presenteren nieuwe beelden van Saturnus en de ringen) op Scientias.nl.
16/10 19u15  NASA: “Straling weerhoudt ons er niet van om naar Mars te gaan” Gevaarlijke straling is één van de grootste uitdagingen, maar geen showstopper, aldus NASA. De aarde wordt gebombardeerd door straling. Maar gelukkig is er het magnetisch veld dat een groot deel van die straling tegenhoudt. Heel anders is dat in de ruimte. Daar heeft straling vrij spel en vormt het een serieuze bedreiging voor de gezondheid. […] Lees het volledige bericht (NASA: “Straling weerhoudt ons er niet van om naar Mars te gaan”) op Scientias.nl.
Laatste update: woensdag 18 oktober 2017, 19u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
16/10 16u15  Voor het eerst zwaartekrachtsgolven van botsende neutronensterren gedetecteerdNu al één van de grootste ontdekkingen van deze eeuw! Het LIGO-Virgo-samenwerkingsverband heeft voor de vijfde keer zwaartekrachtsgolven gedetecteerd. En voor het eerst zijn deze zwaartekrachtsgolven niet het resultaat van samensmeltende onzichtbare zwarte gaten, maar van botsende zichtbare neutronensterren. En voor het eerst hebben onderzoekers dus kunnen zien waar de zwaartekrachtsgolven vandaan komen. “Het is […] Lees het volledige bericht (Voor het eerst zwaartekrachtsgolven van botsende neutronensterren gedetecteerd) op Scientias.nl.
16/10 14u30  Dertig dagen op bed liggen voor de wetenschapHet gebeurt in Duitsland. Daar liggen op dit moment twaalf personen dertig dagen lang op bed. De proefpersonen werken mee aan een experiment van de Duitse ruimtevaartorganisatie. Die hoopt dankzij het experiment meer te weten te komen over de effecten die een verblijf in de ruimte op mensen – en dan met name de vloeistoffen […] Lees het volledige bericht (Dertig dagen op bed liggen voor de wetenschap) op Scientias.nl.
16/10 13u15  Smeltend ijs zorgt ervoor dat water rond Groenland zoeter wordtEn het kan uiteindelijk zelfs van invloed zijn op wereldwijde oceaanstromingen die onder meer Europa warm houden. De Groenlandse ijskap smelt. Naar schatting smelt er vandaag de dag twee keer meer ijs dan in de periode tussen 1983 en 2003. Het zoete smeltwater verdwijnt in de omringende oceaan. En begint daar nu werkelijk een stempel […] Lees het volledige bericht (Smeltend ijs zorgt ervoor dat water rond Groenland zoeter wordt) op Scientias.nl.
16/10 12u00  Ook de Nederlandse gezinsauto op zonne-energie pakt goud!Studenten van de TU Eindhoven bouwen ‘s werelds meest efficiënte zonne-auto. Voor de derde keer op rij hebben studenten van de TU Eindhoven – verenigd in het Solar Team Eindhoven – de Bridgestone World Solar Challenge gewonnen. Ze bleven in hun klasse – de Cruiser-klasse – alle concurrenten ver voor. En brengen voor de derde […] Lees het volledige bericht (Ook de Nederlandse gezinsauto op zonne-energie pakt goud!) op Scientias.nl.
16/10 10u30  Paddo’s lijken het brein van mensen met een depressie te ‘resetten’En vervolgens ervaren deze mensen wekenlang minder symptomen. Dat suggereert een nieuw onderzoek, uitgevoerd door wetenschappers van het Imperial College London. De onderzoekers verzamelden een aantal mensen met een depressie bij wie conventionele therapieën niets hadden uitgehaald en dienden ze psilocybine toe. Dit is een stofje dat de psyche beïnvloedt en dat van nature voorkomt […] Lees het volledige bericht (Paddo’s lijken het brein van mensen met een depressie te ‘resetten’) op Scientias.nl.
16/10 08u45  Heftige regenstormen ontdekt op Saturnus’ maan TitanVan die buien die woestijnen omtoveren in rivieren. Saturnus heeft meer dan zestig manen. En Titan is de grootste. Het oppervlak van de maan doet in veel opzichten denken aan dat van de aarde. Zo zijn er rivieren die uitkomen in grote meren en zeeën. Ook kunnen op de maan wolken ontstaan, waaruit dan vervolgens […] Lees het volledige bericht (Heftige regenstormen ontdekt op Saturnus’ maan Titan) op Scientias.nl.
15/10 09u15  Nineveh: het verhaal van een in de vergetelheid geraakte wereldstadHet was zo’n 2700 jaar geleden één van de grootste en mooiste steden ter wereld. En toch weet bijna niemand ervan. Daarmee is Nineveh misschien wel één van de beter bewaarde geheimen in het Nabije Oosten. Dit najaar komt daar echter verandering in. Tijdens de tentoonstelling ‘Nineveh, hoofdstad van een wereldrijk‘ onthult het Rijksmuseum van […] Lees het volledige bericht (Nineveh: het verhaal van een in de vergetelheid geraakte wereldstad) op Scientias.nl.
14/10 09u00  Stevenen we af op een wereld vol junks?Het lijkt er wel op. En er is zelfs een gerede kans dat jij er één van bent. Gemiddeld pakken mensen ongeveer veertig keer per dag hun telefoon op. En gemiddeld staren ze zo’n drie uur per dag naar het scherm. Internet en games zijn de boosdoener. Maar liefst 40 tot 50 procent van de […] Lees het volledige bericht (Stevenen we af op een wereld vol junks?) op Scientias.nl.
13/10 19u15  Topje van een piramide ontdekt in EgypteDe pyramidion is gemaakt van graniet en hoort mogelijk op de nog te ontdekken piramide van een Egyptische koningin thuis. Archeologen ontdekten de pyramidion tijdens opgravingen ten zuiden van de dodenstad Saqqara. De pyramidion is 1,3 meter hoog en de zijden meten 1,1 meter. De sluitsteen van een piramide is niet meer helemaal intact. Zo […] Lees het volledige bericht (Topje van een piramide ontdekt in Egypte) op Scientias.nl.
13/10 17u15  Record! Astronomen berekenen afstand tot stervormingsgebied aan de andere kant van de MelkwegAstronomen hebben de afstand tot een stervormingsgebied aan de andere kant van de Melkweg berekend. Niet eerder is de afstand tot zo’n ver object binnen ons eigen sterrenstelsel bepaald. Het record is met een factor twee gesneuveld. Het Melkwegstelsel is een vlakke schijf. Dit betekent dat we de structuur van het sterrenstelsel of de vorm […] Lees het volledige bericht (Record! Astronomen berekenen afstand tot stervormingsgebied aan de andere kant van de Melkweg) op Scientias.nl.
13/10 14u45  Kleding van de Vikingen ontdekt waarop ‘Allah’ en ‘Ali’ staatHet suggereert dat de Vikingen en hun tradities beïnvloed werden door de Islam. Archeologen ontdekten de kleding in een bootgraf dat uit de Vikingtijd stamt. In eerste instantie dachten de onderzoekers dat de kleding versierd was met sierlijke patronen. Maar vervolgonderzoek heeft nu uitgewezen dat er Arabische tekens in de patronen ‘verstopt zitten’. “Een opwindend […] Lees het volledige bericht (Kleding van de Vikingen ontdekt waarop ‘Allah’ en ‘Ali’ staat) op Scientias.nl.
13/10 13u15  Ster Kronos verorberde zijn eigen planetenNet als het bekende figuur uit de Griekse mythologie at ook de ster Kronos zijn eigen kroost op. Astronomen ontdekten dat de ster HD 240430 in het verleden het equivalent van vijftien aardes heeft verorberd. “Zelfs al zou onze zon alle vier binnenplaneten (Mercurius, Venus, Aarde en Mars, red.) verslinden, dan nog zou de ster […] Lees het volledige bericht (Ster Kronos verorberde zijn eigen planeten) op Scientias.nl.
13/10 11u30  Recordbrekende CO2-toename nu officieel in verband gebracht met El NiñoWeer een mysterie opgelost. De concentratie CO2 in de atmosfeer verandert continu. Zo verschilt de CO2-concentratie van seizoen tot seizoen, doordat planten groeien en sterven, wat leidt tot hogere concentraties in de winter en lagere concentraties in de zomer. Kijken we op jaarbasis naar de gemiddelde CO2-concentratie dan zien we dat deze sinds de industriële […] Lees het volledige bericht (Recordbrekende CO2-toename nu officieel in verband gebracht met El Niño) op Scientias.nl.
13/10 10u30  4000 jaar oude berguitrusting ontdekt in de Zwitserse AlpenSmeltend ijs legt schatten uit de Bronstijd bloot. Beat Dietrich – opziener van een nabijgelegen berghut – kwam de berguitrusting in 2011 op het spoor. Toen de sneeuw zich door toedoen van een warme winter verder terugtrok dan gebruikelijk, zag hij in de Lötschberg-pas verschillende objecten liggen. Een jaar later togen archeologen naar het gebied […] Lees het volledige bericht (4000 jaar oude berguitrusting ontdekt in de Zwitserse Alpen) op Scientias.nl.
13/10 08u45  NASA noemt bewijs voor planeet X ‘overtuigend’Bewijs voor het bestaan van de planeet stapelt zich op. In januari 2016 ontplofte het internet. Twee astronomen kondigden aan indirect bewijs te hebben gevonden voor het bestaan van een negende planeet in ons zonnestelsel. Ergens aan de rand van het zonnestelsel zou een nog nooit waargenomen planeet huizen die zo’n tien keer groter is […] Lees het volledige bericht (NASA noemt bewijs voor planeet X ‘overtuigend’) op Scientias.nl.
12/10 19u00  Ozonlaag wordt opnieuw bedreigdEn het Montreal Protocol verandert daar niets aan. Vorige maand vierde het protocol dat onze ozonlaag redde, zijn 30e verjaardag. In het Montreal Protocol on Substances that Deplete the Ozone Layer (kortweg Montreal Protocol) beloofden landen de productie van stoffen die de ozonlaag aantastten, terug te schroeven. En met succes. Want het gaat beter met […] Lees het volledige bericht (Ozonlaag wordt opnieuw bedreigd) op Scientias.nl.
12/10 16u45  Deze schildpad leek gedoemd om uit te sterven, maar maakt een spectaculaire comebackIn nog geen twintig jaar tijd van 175 naar 14.000(!) exemplaren. De Birmese sterschildpad lijkt zijn slachtofferrol definitief te zijn ontgroeid. Met dat heugelijke nieuws komt de Wildlife Conservation Society. De middelgrote schildpad balanceerde twee decennia geleden nog op het randje van de afgrond en leek toen gedoemd om binnen een paar jaar uit te […] Lees het volledige bericht (Deze schildpad leek gedoemd om uit te sterven, maar maakt een spectaculaire comeback) op Scientias.nl.
12/10 14u30  De Atlas van de Onderwereld: hoe ziet de wereld onder onze voeten er uit?Nederlandse onderzoekers helpen de oude vertrouwde Bosatlas aan een broertje: de Atlas van de Onderwereld. De Grote Bosatlas: iedereen die aardrijkskunde op school heeft gevolgd, heeft er wel eens een kijkje in genomen. In een atlas wordt er door middel van kaarten allerlei informatie over het aardoppervlak gevisualiseerd. Van de gemiddelde jaarlijkse regenval in Europa […] Lees het volledige bericht (De Atlas van de Onderwereld: hoe ziet de wereld onder onze voeten er uit?) op Scientias.nl.
12/10 13u15  Elk jaar verdwijnt in Zwitserland voor 2,6 miljoen euro aan goud en zilver in het rioolHoe is het mogelijk? Elk jaar belandt in Zwitserland 300 kilo zilver en 43 kilo goud in het afvalwater, zo hebben onderzoekers ontdekt. Samen is dat zilver en goud goed voor zo’n 1,5 miljoen Zwitserse franken, oftewel zo’n 2,6 miljoen euro. Daarnaast troffen de onderzoekers in afvalwater nog andere zeldzame metalen aan, zoals gadolinium (1070 […] Lees het volledige bericht (Elk jaar verdwijnt in Zwitserland voor 2,6 miljoen euro aan goud en zilver in het riool) op Scientias.nl.
12/10 11u45  ESO komt maandag met ‘ongekende ontdekking’: wat kan het zijn?En waarom houdt het LIGO-Virgo-samenwerkingsverband op exact hetzelfde moment óók een persconferentie? Complete verwarring onder wetenschapsjournalisten. Gisterenmiddag vielen er namelijk twee persuitnodigingen op de mat. De eerste was van het LIGO-Virgo-samenwerkingsverband en kopte “Wetenschappers bespreken nieuwe ontwikkelingen in de zwaartekrachtsgolven-astronomie“. Bij een beetje wetenschapsjournalist loopt het water dan al in de mond. En toen kwam […] Lees het volledige bericht (ESO komt maandag met ‘ongekende ontdekking’: wat kan het zijn?) op Scientias.nl.
12/10 09u30  Nederlandse studenten winnen het WK zonneracen!Het Nuon Solar Team uit Delft pakt voor de zevende keer goud. Oranje boven in Australië! Daar heeft het Nuon Solar Team – bestaande uit studenten van de TU Delft – de Bridgestone World Solar Challenge gewonnen. De studenten reden met hun zelfgebouwde zonne-auto Nuna9 in iets meer dan vier dagen van Darwin (aan de […] Lees het volledige bericht (Nederlandse studenten winnen het WK zonneracen!) op Scientias.nl.
12/10 08u45  Op jacht naar exoplaneten? Kijk naar stofschijven!Wie een exoplaneet wil ontdekken, kan het beste zoeken naar stofschijven. Dit adviseren astronomen in een nieuw paper in The Astronomical Journal. Wanneer een jonge ster een stofschijf heeft, is de kans op de aanwezigheid van een forse gasplaneet veel groter. Negen keer om precies te zijn. Dit blijkt uit statistisch onderzoek van Caltech-promovendus Marta […] Lees het volledige bericht (Op jacht naar exoplaneten? Kijk naar stofschijven!) op Scientias.nl.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

1x Ongebruikt Romeins theater ontdekt in Jeruzalem17/10 13u15 - Scientias: De Romeinen legden er hun ziel en zaligheid in, maar gebruikten het theater waarschijnlijk nooit. Archeologen hoopten tijdens opgravingen onder de Boog van Wilson – onderdeel van de Westmuur in Jeruzalem – aanwijzingen te vinden die ze in staat zouden stellen om de boog te dateren. Maar het pakte anders uit. In plaats daarvan troffen […] Lees het volledige bericht (Ongebruikt Romeins theater ontdekt in Jeruzalem) op Scientias.nl.
1x ‘Machtige Egyptische rijk viel door vulkaanuitbarstingen’17/10 17u15 - Scientias: Cleopatra was kansloos. In het jaar 30 voor Christus slaat de beroemde Cleopatra de hand aan zichzelf. Het laatste lid van de Ptolemaeïsche dynastie sterft en het ooit zo machtige Egyptische rijk wordt moeiteloos door Octavianus bij het Romeinse Rijk ingelijfd. Hoe heeft het toch zover kunnen komen? Onderzoekers denken het nu te weten. In […] Lees het volledige bericht (‘Machtige Egyptische rijk viel door vulkaanuitbarstingen’) op Scientias.nl.
1x Resten van 4000 jaar oud houten beeld ontdekt in Egypte18/10 19u15 - Scientias: Het beeld laat waarschijnlijk koningin Anchensenpepi II zien. Alleen het bovenste deel van het beeld is teruggevonden. Het gaat om een hoofd en een klein deel van de nek. Samen zijn het hoofd en de nek ongeveer 30 centimeter lang. Wat verder opvalt, zijn de houten oorbellen die de oren sieren. Saqqara Archeologen hebben het […] Lees het volledige bericht (Resten van 4000 jaar oud houten beeld ontdekt in Egypte) op Scientias.nl.
0x Op jacht naar exoplaneten? Kijk naar stofschijven!12/10 08u45 - Scientias: Wie een exoplaneet wil ontdekken, kan het beste zoeken naar stofschijven. Dit adviseren astronomen in een nieuw paper in The Astronomical Journal. Wanneer een jonge ster een stofschijf heeft, is de kans op de aanwezigheid van een forse gasplaneet veel groter. Negen keer om precies te zijn. Dit blijkt uit statistisch onderzoek van Caltech-promovendus Marta […] Lees het volledige bericht (Op jacht naar exoplaneten? Kijk naar stofschijven!) op Scientias.nl.
0x Nederlandse studenten winnen het WK zonneracen!12/10 09u30 - Scientias: Het Nuon Solar Team uit Delft pakt voor de zevende keer goud. Oranje boven in Australië! Daar heeft het Nuon Solar Team – bestaande uit studenten van de TU Delft – de Bridgestone World Solar Challenge gewonnen. De studenten reden met hun zelfgebouwde zonne-auto Nuna9 in iets meer dan vier dagen van Darwin (aan de […] Lees het volledige bericht (Nederlandse studenten winnen het WK zonneracen!) op Scientias.nl.
0x ESO komt maandag met ‘ongekende ontdekking’: wat kan het zijn?12/10 11u45 - Scientias: En waarom houdt het LIGO-Virgo-samenwerkingsverband op exact hetzelfde moment óók een persconferentie? Complete verwarring onder wetenschapsjournalisten. Gisterenmiddag vielen er namelijk twee persuitnodigingen op de mat. De eerste was van het LIGO-Virgo-samenwerkingsverband en kopte “Wetenschappers bespreken nieuwe ontwikkelingen in de zwaartekrachtsgolven-astronomie“. Bij een beetje wetenschapsjournalist loopt het water dan al in de mond. En toen kwam […] Lees het volledige bericht (ESO komt maandag met ‘ongekende ontdekking’: wat kan het zijn?) op Scientias.nl.
0x Elk jaar verdwijnt in Zwitserland voor 2,6 miljoen euro aan goud en zilver in het riool12/10 13u15 - Scientias: Hoe is het mogelijk? Elk jaar belandt in Zwitserland 300 kilo zilver en 43 kilo goud in het afvalwater, zo hebben onderzoekers ontdekt. Samen is dat zilver en goud goed voor zo’n 1,5 miljoen Zwitserse franken, oftewel zo’n 2,6 miljoen euro. Daarnaast troffen de onderzoekers in afvalwater nog andere zeldzame metalen aan, zoals gadolinium (1070 […] Lees het volledige bericht (Elk jaar verdwijnt in Zwitserland voor 2,6 miljoen euro aan goud en zilver in het riool) op Scientias.nl.
0x De Atlas van de Onderwereld: hoe ziet de wereld onder onze voeten er uit?12/10 14u30 - Scientias: Nederlandse onderzoekers helpen de oude vertrouwde Bosatlas aan een broertje: de Atlas van de Onderwereld. De Grote Bosatlas: iedereen die aardrijkskunde op school heeft gevolgd, heeft er wel eens een kijkje in genomen. In een atlas wordt er door middel van kaarten allerlei informatie over het aardoppervlak gevisualiseerd. Van de gemiddelde jaarlijkse regenval in Europa […] Lees het volledige bericht (De Atlas van de Onderwereld: hoe ziet de wereld onder onze voeten er uit?) op Scientias.nl.
0x Deze schildpad leek gedoemd om uit te sterven, maar maakt een spectaculaire comeback12/10 16u45 - Scientias: In nog geen twintig jaar tijd van 175 naar 14.000(!) exemplaren. De Birmese sterschildpad lijkt zijn slachtofferrol definitief te zijn ontgroeid. Met dat heugelijke nieuws komt de Wildlife Conservation Society. De middelgrote schildpad balanceerde twee decennia geleden nog op het randje van de afgrond en leek toen gedoemd om binnen een paar jaar uit te […] Lees het volledige bericht (Deze schildpad leek gedoemd om uit te sterven, maar maakt een spectaculaire comeback) op Scientias.nl.
0x Ozonlaag wordt opnieuw bedreigd12/10 19u00 - Scientias: En het Montreal Protocol verandert daar niets aan. Vorige maand vierde het protocol dat onze ozonlaag redde, zijn 30e verjaardag. In het Montreal Protocol on Substances that Deplete the Ozone Layer (kortweg Montreal Protocol) beloofden landen de productie van stoffen die de ozonlaag aantastten, terug te schroeven. En met succes. Want het gaat beter met […] Lees het volledige bericht (Ozonlaag wordt opnieuw bedreigd) op Scientias.nl.

Statistieken

Artikels:
37237
Gelezen:
23503
Aantal lezers nu:
40


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2017 Naar boven