maandag 17 juni 2019, week 25


U bent nu hier: Meer nieuws van Scientias

Laatste updatecontrole: vandaag om 15u30
 

Scientias

Verbergen Tonen
17/06 15u00  Wetenschappers zetten CO2 met doeltreffende katalysator om in koolmonoxide Dit brengt koolstofneutrale brandstoffen een stap dichterbij. Koolstofdioxide (CO2) komt vrij wanneer fossiele brandstoffen worden verbrand en komt zo in de atmosfeer terecht. En op dit moment loopt de concentratie CO2 in de atmosfeer hoog op. Wetenschappers zoeken dan ook naar manieren om die CO2 op te vangen en te recyclen. En het is onderzoekers […] Het bericht Wetenschappers zetten CO2 met doeltreffende katalysator om in koolmonoxide verscheen eerst op Scientias.nl.
17/06 12u16  Kunstmatige intelligentie gaat nu ook op jacht naar zwaartekrachtsgolven Gehoopt wordt dat zelflerende machines de kosmische explosies waar deze bij ontstaan, gaan opsporen. De inzet van kunstmatige intelligentie wordt steeds belangrijker. Denk bijvoorbeeld aan virtuele assistenten in je mobieltje of zoekmachines op internet. Ook wetenschappers en zelfs dokters vertrouwen tegenwoordig steeds vaker op supercomputers. En nu zijn onderzoekers van plan om zelflerende machines ook […] Het bericht Kunstmatige intelligentie gaat nu ook op jacht naar zwaartekrachtsgolven verscheen eerst op Scientias.nl.
17/06 09u30  India stuurt volgende maand een lander naar de maan Wordt India het vierde land dat succesvol op onze natuurlijke satelliet gaat landen? India heeft de start van hun volgende maanmissie bekend gemaakt. Chandrayaan-2 zoals de naam de missie luidt, zal tussen 9 en 16 juli gelanceerd worden en vervolgens in ongeveer twee maanden tijd afreizen naar zuidpool van onze natuurlijke satelliet. Verwacht wordt dat […] Het bericht India stuurt volgende maand een lander naar de maan verscheen eerst op Scientias.nl.
16/06 15u30  De grote vraag na Tsjernobyl: heeft kernenergie nog een toekomst? Drieëndertig jaar na de kernramp van Tsjernobyl buigen we ons over een belangrijke vraag: is er in de toekomst wel plek voor kerncentrales? Het Scientias.nl-archief zit vol met ‘pareltjes’: artikelen waar we trots op zijn, die een interessante discussie hebben losgemaakt of waarin mensen aan het woord komen met een vernieuwende en verrassende kijk op […] Het bericht De grote vraag na Tsjernobyl: heeft kernenergie nog een toekomst? verscheen eerst op Scientias.nl.
15/06 09u15  GW170817: nagloed van een kosmische samensmelting De zwaartekrachtgolven afkomstig van samensmeltende neutronensterren blijven de gemoederen bezighouden. Want wat is er van deze neutronensterren geworden? Dit artikel is oorspronkelijk verschenen in het onlangs geheel vernieuwde blad ZENIT, waarin je elke maand alles kunt lezen over sterrenkunde, weerkunde en ruimteonderzoek. Bijna twee jaar zijn verstreken sinds de ontdekking van GW170817. Het was de […] Het bericht GW170817: nagloed van een kosmische samensmelting verscheen eerst op Scientias.nl.
14/06 16u00  Dit reptiel koos na zijn geboorte gelijk het luchtruim Het is iets wat geen enkele – nog levende of reeds uitgestorven – gewervelde hem, voor zover wij weten, na kan doen. De pterosaurus was een vliegend reptiel dat zij-aan-zij met de dinosaurussen leefde. Het moet een indrukwekkend gezicht geweest zijn: machtige reptielen die met hun grote vleugels over de koppen van enorme dinosaurussen zweefden. […] Het bericht Dit reptiel koos na zijn geboorte gelijk het luchtruim verscheen eerst op Scientias.nl.
14/06 14u15  Doen SpaceX’ Starlink satellieten meer kwaad dan goed? Astronomen maken zich grote zorgen over de vervuiling die dit soort satellietconstellaties veroorzaken. Eind mei schoot SpaceX zestig internetsatellieten het luchtruim in. En dat was slechts het begin. Zo is het bedrijf van Elon Musk van plan om dit jaar nog zes Starlink-lanceringen uit te voeren. Het betekent dat er over een jaar zo’n 720 […] Het bericht Doen SpaceX’ Starlink satellieten meer kwaad dan goed? verscheen eerst op Scientias.nl.
14/06 10u15  Wat had Leonardo Da Vinci met Nederland en België? Deze week buigen wetenschappers en belangstellenden zich tijdens een internationaal symposium in Utrecht en Leiden over het nalatenschap van Da Vinci. Wij blikken alvast vooruit met letterkundige Emma Grootveld. Het is dit jaar precies 500 jaar geleden dat Leonardo Da Vinci overleed. Hoewel de man een half millennium geleden leefde, kennen velen anno 2019 zijn […] Het bericht Wat had Leonardo Da Vinci met Nederland en België? verscheen eerst op Scientias.nl.
14/06 08u45  Chinezen omarmden wiet 2500 jaar geleden al In wierookbranders hebben onderzoekers resten van cannabis ontdekt die vrij overtuigend suggereren dat Chinezen 2500 jaar geleden al high werden van wiet. Vandaag de dag associëren we de term cannabis voornamelijk met drugs. Maar duizenden jaren geleden werd de plant in Oost-Azië voornamelijk verbouwd als vezelgewas: van de vezels van de plant kon onder meer […] Het bericht Chinezen omarmden wiet 2500 jaar geleden al verscheen eerst op Scientias.nl.
13/06 18u45  Binnenkort naar de maan? Het ruimteweer is ons in ieder geval gunstig gestemd De zonneactiviteit is in de laatste 200 jaar nog niet zo laag geweest. De laatste astronauten van de Apollo-missies hadden geluk. En niet alleen omdat ze waren uitgekozen om naar de maan te vliegen. Precies tussen Apollo 16 en Apollo 17 in, vond er een zonnestorm plaats waarbij er gevaarlijke geladen deeltjes werden uitgestraald. Op […] Het bericht Binnenkort naar de maan? Het ruimteweer is ons in ieder geval gunstig gestemd verscheen eerst op Scientias.nl.
13/06 14u15  Eerste meercellige dieren ontstonden heel anders dan gedacht Nieuw onderzoek zet alles wat we dachten te weten over de prille evolutie van complexe levensvormen – zoals wijzelf – op zijn kop. In eerste instantie waren de levensvormen op aarde eencellig. Pas later ontstonden complexere, meercellige levensvormen. Aangenomen wordt dat deze allemaal afstammen van een eencellige voorouder die lijkt op een cel die we […] Het bericht Eerste meercellige dieren ontstonden heel anders dan gedacht verscheen eerst op Scientias.nl.
13/06 11u00  Een toename van het eten van rood vlees verhoogt het risico op overlijden Eet je vaker rood vlees, dan is de kans dat je eerder sterft groter. En visa versa. Onderzoekers komen tot deze conclusie nadat ze tienduizenden mensen van middelbare leeftijd voor acht jaar volgden. In totaal deden er 53.553 vrouwen mee aan het onderzoek en 27.916 mannen. De deelnemers moesten om de vier jaar een vragenlijst […] Het bericht Een toename van het eten van rood vlees verhoogt het risico op overlijden verscheen eerst op Scientias.nl.
13/06 08u45  Dit koraal beschikt over het grootste mitochondriale genoom dat we ooit hebben gezien Het dier heeft 80.923 basenparen, vergeleken met 16.569 basenparen van de mens. Onderzoekers hebben zich gebogen over het mitochondriale genoom van de kokeranemoon Isarachnanthus nocturnus, een Cerianthariasoort. Het anemoonachtige koraal leeft in de Atlantische Oceaan en kun je vinden langs de kust van Patagonië tot aan de oostkust van de Verenigde Staten. De I. Nocturnus […] Het bericht Dit koraal beschikt over het grootste mitochondriale genoom dat we ooit hebben gezien verscheen eerst op Scientias.nl.
12/06 18u30  Tegen het einde van de eeuw is 17 procent van al het zeeleven mogelijk verdwenen Vooral grotere vissen en zeezoogdieren zullen de dupe worden. Onderzoekers hebben in kaart gebracht wat er staat te gebeuren met al het zeeleven – zoals vissen, ongewervelde dieren en zoogdieren – als we niets doen om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. En het ziet er niet al te best uit. Zo blijkt dat […] Het bericht Tegen het einde van de eeuw is 17 procent van al het zeeleven mogelijk verdwenen verscheen eerst op Scientias.nl.
12/06 14u15  Ook onze zon kan super-zonnevlammen voortbrengen Deze zonnevlammen vormen een bedreiging voor astronauten én het moderne leven op aarde. In de afgelopen jaren hebben onderzoekers met enige regelmaat super-zonnevlammen gedetecteerd op andere sterren. Al deze super-zonnevlammen ontstonden echter op jonge, zeer actieve sterren. Aangenomen werd dan ook dat ze alleen daar konden ontstaan. Maar een nieuw onderzoek – verschenen in het […] Het bericht Ook onze zon kan super-zonnevlammen voortbrengen verscheen eerst op Scientias.nl.
Laatste update: vandaag om 15u00


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
12/06 11u15  Giftige gassen maken de meeste planeten in de leefbare zone ongeschikt voor levenComplexe ecosystemen zoals de onze kunnen niet bestaan in de meeste regio’s van deze zone. In de zoektocht naar buitenaards leven richten veel wetenschappers zich op de zogenoemde leefbare zone van een planeet. Maar waarschijnlijk wordt het nog een aardige kluif om in deze regio leven te vinden. Onderzoekers van een nieuwe studie constateren namelijk […] Het bericht Giftige gassen maken de meeste planeten in de leefbare zone ongeschikt voor leven verscheen eerst op Scientias.nl.
12/06 08u45  Juno kiekt raadselachtige zwarte vlek op onstuimig JupiterHet gapende gat in het wolkendek van de gasreus is een wonderbaarlijk mysterie. Tijdens de laatste fly-by van Juno langs Jupiter, spotte de ruimtesonde wat opmerkelijks. Zo fotografeerde het vaartuig een vreemde zwarte vlek. Wat deze zwarte vlek precies is? Niemand die het weet. Foto Hieronder is de prachtige foto te zien. De afbeelding werd […] Het bericht Juno kiekt raadselachtige zwarte vlek op onstuimig Jupiter verscheen eerst op Scientias.nl.
11/06 18u45  Bijna 600 plantensoorten zijn in de afgelopen 250 jaar uitgestorvenDe kans dat sommige van de lijst zullen worden herontdekt, is vrij klein. Waarschijnlijk kun je wel een zoogdier of vogel noemen die in de afgelopen eeuwen is uitgestorven. Maar kun je ook een onlangs uitgestorven plant opnoemen? Dat is misschien wat lastiger. Onderzoekers hebben zich in een nieuwe studie gebogen over reeds uitgestorven plantensoorten. […] Het bericht Bijna 600 plantensoorten zijn in de afgelopen 250 jaar uitgestorven verscheen eerst op Scientias.nl.
11/06 14u15  Bestaan van sterrenstelsel zonder donkere materie ontkrachtHet betreffende sterrenstelsel bevindt zich veel dichterbij dan eerder aangenomen. En dat heeft consequenties voor de hoeveelheid donkere materie. Ongeveer een jaar geleden kwamen onderzoekers met een vrij onverwachte ontdekking op de proppen. Zo stelden ze dat het sterrenstelsel NGC 1052-DF2 bijna geen donkere materie herbergde. Een uitkomst die wenkbrauwen deed fronsen. Wetenschappers gingen er […] Het bericht Bestaan van sterrenstelsel zonder donkere materie ontkracht verscheen eerst op Scientias.nl.
11/06 11u15  Nieuw instrument moet aardachtige planeten spotten rond Alpha CentauriHet instrument gaat jagen op exoplaneten in de leefbare zone van het naburige stersysteem. Astronomen hebben een nieuw instrument ingezet in de zoektocht naar aardachtige planeten. Het instrument heeft de naam NEAR (Near Earths in the AlphaCen-regio) gekregen en zal zich – zoals de naam al doet vermoeden – richten op de regio rond Alpha […] Het bericht Nieuw instrument moet aardachtige planeten spotten rond Alpha Centauri verscheen eerst op Scientias.nl.
11/06 08u30  Meer mysterieuze oude kruiken ontdekt in LaosWe hadden al de Vlakte der Kruiken. En nu hebben onderzoekers vijftien nieuwe vindplaatsen ontdekt. In Laos is de Vlakte der Kruiken te vinden; een bijzonder gebied dat op ongeveer 10 kilometer ten zuidoosten van de stad Xhieng Khuang ligt. Op de vlakte liggen honderden gigantische kruiken verspreid. Waarom? Niemand die het weet. Waarschijnlijk hadden […] Het bericht Meer mysterieuze oude kruiken ontdekt in Laos verscheen eerst op Scientias.nl.
10/06 13u45  Dit is de enige kaart van het Nederlandse ‘New York’Ooit was New York een Nederlandse stad. Kaarten van het gebied uit die tijd zijn echter zeer zeldzaam. Sterker nog: er is er maar eentje bewaard gebleven. Het verhaal van de Nederlanders in de Nieuwe Wereld is onweerstaanbaar. Het bescheiden zeventiende-eeuwse Hollandse nederzettinkje Nieuw-Amsterdam groeide uit tot de meest tot de verbeelding sprekende metropool ter […] Het bericht Dit is de enige kaart van het Nederlandse ‘New York’ verscheen eerst op Scientias.nl.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

7x Wetenschappers zetten CO2 met doeltreffende katalysator om in koolmonoxide17/06 15u00 - Scientias: Dit brengt koolstofneutrale brandstoffen een stap dichterbij. Koolstofdioxide (CO2) komt vrij wanneer fossiele brandstoffen worden verbrand en komt zo in de atmosfeer terecht. En op dit moment loopt de concentratie CO2 in de atmosfeer hoog op. Wetenschappers zoeken dan ook naar manieren om die CO2 op te vangen en te recyclen. En het is onderzoekers […] Het bericht Wetenschappers zetten CO2 met doeltreffende katalysator om in koolmonoxide verscheen eerst op Scientias.nl.
6x India stuurt volgende maand een lander naar de maan17/06 09u30 - Scientias: Wordt India het vierde land dat succesvol op onze natuurlijke satelliet gaat landen? India heeft de start van hun volgende maanmissie bekend gemaakt. Chandrayaan-2 zoals de naam de missie luidt, zal tussen 9 en 16 juli gelanceerd worden en vervolgens in ongeveer twee maanden tijd afreizen naar zuidpool van onze natuurlijke satelliet. Verwacht wordt dat […] Het bericht India stuurt volgende maand een lander naar de maan verscheen eerst op Scientias.nl.
6x Kunstmatige intelligentie gaat nu ook op jacht naar zwaartekrachtsgolven17/06 12u16 - Scientias: Gehoopt wordt dat zelflerende machines de kosmische explosies waar deze bij ontstaan, gaan opsporen. De inzet van kunstmatige intelligentie wordt steeds belangrijker. Denk bijvoorbeeld aan virtuele assistenten in je mobieltje of zoekmachines op internet. Ook wetenschappers en zelfs dokters vertrouwen tegenwoordig steeds vaker op supercomputers. En nu zijn onderzoekers van plan om zelflerende machines ook […] Het bericht Kunstmatige intelligentie gaat nu ook op jacht naar zwaartekrachtsgolven verscheen eerst op Scientias.nl.
2x Eerste meercellige dieren ontstonden heel anders dan gedacht13/06 14u15 - Scientias: Nieuw onderzoek zet alles wat we dachten te weten over de prille evolutie van complexe levensvormen – zoals wijzelf – op zijn kop. In eerste instantie waren de levensvormen op aarde eencellig. Pas later ontstonden complexere, meercellige levensvormen. Aangenomen wordt dat deze allemaal afstammen van een eencellige voorouder die lijkt op een cel die we […] Het bericht Eerste meercellige dieren ontstonden heel anders dan gedacht verscheen eerst op Scientias.nl.
1x Juno kiekt raadselachtige zwarte vlek op onstuimig Jupiter12/06 08u45 - Scientias: Het gapende gat in het wolkendek van de gasreus is een wonderbaarlijk mysterie. Tijdens de laatste fly-by van Juno langs Jupiter, spotte de ruimtesonde wat opmerkelijks. Zo fotografeerde het vaartuig een vreemde zwarte vlek. Wat deze zwarte vlek precies is? Niemand die het weet. Foto Hieronder is de prachtige foto te zien. De afbeelding werd […] Het bericht Juno kiekt raadselachtige zwarte vlek op onstuimig Jupiter verscheen eerst op Scientias.nl.
1x Een toename van het eten van rood vlees verhoogt het risico op overlijden13/06 11u00 - Scientias: Eet je vaker rood vlees, dan is de kans dat je eerder sterft groter. En visa versa. Onderzoekers komen tot deze conclusie nadat ze tienduizenden mensen van middelbare leeftijd voor acht jaar volgden. In totaal deden er 53.553 vrouwen mee aan het onderzoek en 27.916 mannen. De deelnemers moesten om de vier jaar een vragenlijst […] Het bericht Een toename van het eten van rood vlees verhoogt het risico op overlijden verscheen eerst op Scientias.nl.
1x Dit reptiel koos na zijn geboorte gelijk het luchtruim14/06 16u00 - Scientias: Het is iets wat geen enkele – nog levende of reeds uitgestorven – gewervelde hem, voor zover wij weten, na kan doen. De pterosaurus was een vliegend reptiel dat zij-aan-zij met de dinosaurussen leefde. Het moet een indrukwekkend gezicht geweest zijn: machtige reptielen die met hun grote vleugels over de koppen van enorme dinosaurussen zweefden. […] Het bericht Dit reptiel koos na zijn geboorte gelijk het luchtruim verscheen eerst op Scientias.nl.
1x GW170817: nagloed van een kosmische samensmelting15/06 09u15 - Scientias: De zwaartekrachtgolven afkomstig van samensmeltende neutronensterren blijven de gemoederen bezighouden. Want wat is er van deze neutronensterren geworden? Dit artikel is oorspronkelijk verschenen in het onlangs geheel vernieuwde blad ZENIT, waarin je elke maand alles kunt lezen over sterrenkunde, weerkunde en ruimteonderzoek. Bijna twee jaar zijn verstreken sinds de ontdekking van GW170817. Het was de […] Het bericht GW170817: nagloed van een kosmische samensmelting verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Dit is de enige kaart van het Nederlandse ‘New York’10/06 13u45 - Scientias: Ooit was New York een Nederlandse stad. Kaarten van het gebied uit die tijd zijn echter zeer zeldzaam. Sterker nog: er is er maar eentje bewaard gebleven. Het verhaal van de Nederlanders in de Nieuwe Wereld is onweerstaanbaar. Het bescheiden zeventiende-eeuwse Hollandse nederzettinkje Nieuw-Amsterdam groeide uit tot de meest tot de verbeelding sprekende metropool ter […] Het bericht Dit is de enige kaart van het Nederlandse ‘New York’ verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Meer mysterieuze oude kruiken ontdekt in Laos11/06 08u30 - Scientias: We hadden al de Vlakte der Kruiken. En nu hebben onderzoekers vijftien nieuwe vindplaatsen ontdekt. In Laos is de Vlakte der Kruiken te vinden; een bijzonder gebied dat op ongeveer 10 kilometer ten zuidoosten van de stad Xhieng Khuang ligt. Op de vlakte liggen honderden gigantische kruiken verspreid. Waarom? Niemand die het weet. Waarschijnlijk hadden […] Het bericht Meer mysterieuze oude kruiken ontdekt in Laos verscheen eerst op Scientias.nl.

Statistieken

Artikels:
31317
Gelezen:
27701
Aantal lezers nu:
59


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven