woensdag 11 december 2019, week 50


U bent nu hier: Meer nieuws van Scientias

Laatste updatecontrole: vandaag om 19u15
 

Scientias

Verbergen Tonen
11/12 16u45  Een derde van de recente wereldwijde toename van methaan komt uit tropisch Afrika Sinds 2007 is de methaan-concentratie in de atmosfeer gestaag toegenomen. En nu blijkt een groot deel ervan afkomstig uit een en hetzelfde gebied. Methaan is naast koolstofdioxide en lachgas één van de belangrijkste broeikasgassen dat bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Als broeikasgas is het zelfs 28 keer zo sterk als CO2. De hoeveelheid […] Het bericht Een derde van de recente wereldwijde toename van methaan komt uit tropisch Afrika verscheen eerst op Scientias.nl.
11/12 13u15  Zuurstofrijke planeten komen misschien wel veel vaker voor dan gedacht De interessante studie werpt niet alleen licht op de geschiedenis van de aarde, maar ook op hoe andere zuurstofrijke planeten kunnen ontstaan. Toen de aarde net was gevormd, herbergde het noch in de atmosfeer, noch in de oceanen zuurstof. Daar kwam echter 2,4 miljard jaar geleden plotseling verandering in tijdens de eerste zogenoemde ‘zuurstofrevolutie’. De […] Het bericht Zuurstofrijke planeten komen misschien wel veel vaker voor dan gedacht verscheen eerst op Scientias.nl.13 
11/12 11u15  De volgende El Niño kan de laatste gletsjers in Indonesië en Papoea fataal worden De vijfduizend jaar oude gletsjers kunnen binnen een decennium al verdwenen zijn. “De gletsjers bovenop een berg in de buurt van Puncak Jaya, op de westelijke helft van het eiland Nieuw-Guinea, smelten al jaren,” vertelt onderzoeker Lonnie Thompson. Maar de laatste jaren ging het wel heel hard, aangespoord door een sterke El Niño die in […] Het bericht De volgende El Niño kan de laatste gletsjers in Indonesië en Papoea fataal worden verscheen eerst op Scientias.nl.
11/12 08u45  Bijzondere oerbacterie gevonden die smult van op aarde neergestorte meteorieten Het micro-organisme kan belangrijke informatie onthullen over hoe het leven op aarde ooit is ontstaan. Je zou zeggen dat aardse microben het beste gedijen op aardse mineralen. Maar in een nieuwe studie gepubliceerd in Scientific Reports hebben onderzoekers opvallend genoeg het tegendeel bewezen. Het micro-organisme Metallosphaera sedula blijkt namelijk een wat vreemde trek te hebben […] Het bericht Bijzondere oerbacterie gevonden die smult van op aarde neergestorte meteorieten verscheen eerst op Scientias.nl.
10/12 17u15  Groenland is sinds 1992 zo’n 3,8 biljoen ton ijs kwijtgeraakt De huidige trends kunnen tegen het einde van de eeuw zeker 400 miljoen mensen slachtoffer maken van overstromingen. Onderzoekers komen wederom met verontrustend nieuws over de Groenlandse ijskap. Een internationaal team van wetenschappers heeft in een nieuwe studie het meest complete beeld geschetst van de hoeveelheid ijs dat in de afgelopen decennia op Groenland is […] Het bericht Groenland is sinds 1992 zo’n 3,8 biljoen ton ijs kwijtgeraakt verscheen eerst op Scientias.nl.
10/12 13u15  In de overgang gekomen oma’s spelen een belangrijke rol binnen de orka-samenleving Als de orka-oma’s niet meer vruchtbaar zijn, hebben ze hun handen vrij om zich op de kleinkinderen te storten. De meeste dieren sterven rond de tijd dat ze niet langer vruchtbaar zijn. Maar mensen vormen daar een uitzondering op. Nadat vrouwen in de overgang zijn gekomen, kunnen ze nog tientallen jaren voortleven. Ook orka’s en […] Het bericht In de overgang gekomen oma’s spelen een belangrijke rol binnen de orka-samenleving verscheen eerst op Scientias.nl.
10/12 11u15  Europese ruimtevaartorganisatie gaat als eerste daadwerkelijk haar ruimteafval opruimen In 2025 zal de ClearSpace-1 die momenteel in opdracht van ESA wordt gebouwd, een rond de aarde gedumpte rakettrap opruimen. Naar schatting cirkelen er honderden tonnen afval rond de aarde. Denk aan kapotte satellieten, maar ook aan brokstukken van satellieten die met elkaar in botsing zijn gekomen. Het betekent dat het een drukke boel rond […] Het bericht Europese ruimtevaartorganisatie gaat als eerste daadwerkelijk haar ruimteafval opruimen verscheen eerst op Scientias.nl.
10/12 08u45  Langdurige missie naar Antarctica doet specifiek hersengebied krimpen De extreme omstandigheden op de zuidpool van onze planeet gaan het brein niet in de koude kleren zitten. Op Antarctica bevindt zich het Neumayer-Station III, een door de Duitsers gerund onderzoekstation waar het leven – zeker tijdens de winter – allesbehalve eenvoudig is. De temperaturen kunnen er tot -50 dalen en het is maanden op […] Het bericht Langdurige missie naar Antarctica doet specifiek hersengebied krimpen verscheen eerst op Scientias.nl.
09/12 17u15  Het blijkt puur toeval te zijn dat de zuidpool van Enceladus ‘tijgerstrepen’ bezit De bijzondere strepen hadden net zo goed op de noordpool kunnen ontstaan. Dat is één van de conclusies die wetenschappers trekken in het blad Nature Astronomy. In hun onderzoekspaper beschrijven de wetenschappers hoe Enceladus aan zijn tijgerstrepen komt, waarom ze alleen op de zuidpool te vinden zijn, waarom ze zo netjes evenredig over het oppervlak […] Het bericht Het blijkt puur toeval te zijn dat de zuidpool van Enceladus ‘tijgerstrepen’ bezit verscheen eerst op Scientias.nl.
09/12 14u15  Reuzenschildpadden blijken een uitzonderlijk geheugen te hebben Als je ze vandaag een trucje leert, zullen ze zich dat negen jaar later waarschijnlijk nog herinneren. Tot die opmerkelijke conclusie komen onderzoekers in het blad Animal Cognition. Ze baseren zich op experimenten met Seychellen- en Galapagosreuzenschildpadden, woonachtig in dierentuinen in Oostenrijk en Zwitserland. Sociaal leren De onderzoekers begonnen hun experimenten met een stukje training; […] Het bericht Reuzenschildpadden blijken een uitzonderlijk geheugen te hebben verscheen eerst op Scientias.nl.
09/12 10u30  We hebben de opwarming van de aarde – zonder het in de gaten te hebben – al behoorlijk afgeremd Onderzoek onthult dat het het Montreal Protocol – in het leven geroepen om de ozonlaag te redden – ook de opwarming van de aarde afremt. En nog aanzienlijk ook; al met al blijkt het Montreal Protocol een grotere impact te hebben op het klimaat dan het bekende Verdrag van Kyoto, dat specifiek ontworpen was om […] Het bericht We hebben de opwarming van de aarde – zonder het in de gaten te hebben – al behoorlijk afgeremd verscheen eerst op Scientias.nl.
09/12 08u45  Bijzonder: minimaan verbrandt in de atmosfeer van de aarde De ruimtesteen cirkelde – net als de maan – een tijdje om onze aarde alvorens zijn ondergang te vinden in de atmosfeer. Vijftig autonome camera’s speuren in Australië de hemel af, op zoek naar vuurbollen, die ontstaan doordat ruimtestenen onze atmosfeer binnendringen. Een analyse van de beelden gemaakt door deze camera’s resulteert nu in een […] Het bericht Bijzonder: minimaan verbrandt in de atmosfeer van de aarde verscheen eerst op Scientias.nl.
08/12 09u15  Hoe een kruidenthee van eigen bodem de Nederlandse biodiversiteit kan helpen herstellen Maak kennis met ptthee: een kruidenthee die het Nederlandse landschap niet alleen mooier, maar vooral leefbaarder maakt. In de koude decemberdagen is er niets lekkerder dan een warme kop kruidenthee. Maar wat maar weinigen zich zullen realiseren, is dat de meeste kruiden in die thee uit het buitenland komen. En dat is eigenlijk heel gek, […] Het bericht Hoe een kruidenthee van eigen bodem de Nederlandse biodiversiteit kan helpen herstellen verscheen eerst op Scientias.nl.
07/12 09u15  Hongaarse wetenschappers beweren vijfde natuurkracht op het spoor te zijn Als ze het bij het juiste eind hebben, krijgen ze ongetwijfeld de Nobelprijs toegeschoven. Maar natuurkundigen zijn sceptisch. Al decennialang weten we niet beter dan dat er vier fundamentele natuurkrachten zijn, te weten: de elektromagnetische kracht, de zwakke kernkracht, de sterke kernkracht en de zwaartekracht. De natuurkunde schudt dan ook op haar grondvesten als onderzoekers […] Het bericht Hongaarse wetenschappers beweren vijfde natuurkracht op het spoor te zijn verscheen eerst op Scientias.nl.
06/12 16u15  Die – soms heftig bekritiseerde – klimaatmodellen zijn echt zo gek nog niet Onderzoek wijst uit dat we nu leven in de wereld die de meeste klimaatmodellen in de afgelopen decennia hebben voorspeld. In berichtgeving over het klimaat kom je ze nogal eens tegen: klimaatmodellen. Simpel gezegd gebruiken wetenschappers ze om vast te stellen hoe het klimaat gaat reageren op een verwachte toename van de broeikasgassen, zoals bijvoorbeeld […] Het bericht Die – soms heftig bekritiseerde – klimaatmodellen zijn echt zo gek nog niet verscheen eerst op Scientias.nl.
Laatste update: vandaag om 16u45


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
06/12 13u15  Planetoïde Bennu blijkt keien weg te slingerenOnduidelijk is nog wat ervoor zorgt dat het materiaal aan het oppervlak van de planetoïde kan ontsnappen. Een jaar geleden kwam ruimtesonde OSIRIS-REx aan bij planetoïde Bennu. En de sonde was er nog maar net toen deze iets opmerkelijks observeerde: Bennu slingerde materiaal weg. En bijna twee weken later deed de planetoïde het weer. Om […] Het bericht Planetoïde Bennu blijkt keien weg te slingeren verscheen eerst op Scientias.nl.
06/12 10u45  Zelfs tien miljoen waterpompen in het Arctisch gebied kunnen geen verkoeling brengenDe waterpompen zouden het zee-ijs wat uitstel van executie geven, maar nauwelijks impact hebben op het wereldwijde klimaat. Het zee-ijs op de Noordpool neemt in schrikbarend tempo af. En sommige onderzoekers verwachten zelfs dat het Arctisch gebied binnen zo’n vijftien jaar in ieder geval tegen het eind van de zomer deels ijsvrij zal zijn. Het […] Het bericht Zelfs tien miljoen waterpompen in het Arctisch gebied kunnen geen verkoeling brengen verscheen eerst op Scientias.nl.
06/12 08u45  Nieuw gekweekt appelras kun je na een jaar in de koelkast nog steeds etenHet opvallend lang houdbare fruit zal binnenkort mogelijk ook in Nederland verkrijgbaar zijn. Een ‘stevige, frisse en sappige appel’, zo noemen onderzoekers hun nieuwe aanwinst. Het nieuwe appelras is de uitkomst van zeker twintig jaar proeven, testen en onderzoek. Maar het resultaat mag er Zion. Want deze nieuwe appel zou zomaar eens de wereld kunnen […] Het bericht Nieuw gekweekt appelras kun je na een jaar in de koelkast nog steeds eten verscheen eerst op Scientias.nl.
05/12 17u15  Niet al te kieskeurige vissen paren per ongeluk met de verkeerde en creëren zo 40 nieuwe soortenDit gebeurt bijvoorbeeld als het mannetje bonte kleuren heeft of als het vrouwtje hem in bepaald licht niet goed kan zien. In totaal bestaan er een slordige 30.000 verschillende vissoorten. Vele van hen kun je in het water best van elkaar onderscheiden. Toch schijnen vrouwelijke cichliden – een familie van baarsachtigen – daar soms wat […] Het bericht Niet al te kieskeurige vissen paren per ongeluk met de verkeerde en creëren zo 40 nieuwe soorten verscheen eerst op Scientias.nl.
05/12 13u15  Revolutionaire Parker Solar Probe-missie vindt eerste hints voor stofvrije zone rond de zonHoe dichter je bij de zon in de buurt komt, hoe minder stoffig het allemaal wordt. Ons zonnestelsel zit bomvol kosmisch stof. Dit stof is ontstaan door botsingen tussen ruimtebrokken waar miljarden jaren geleden planeten, meteoroïden, kometen en andere hemellichamen uit voort kwamen. Maar hoe zit dit eigenlijk rondom de zon? Bevindt zich daar ook […] Het bericht Revolutionaire Parker Solar Probe-missie vindt eerste hints voor stofvrije zone rond de zon verscheen eerst op Scientias.nl.
05/12 11u15  Klimaatverandering zorgt er nu al voor dat vogels veranderenAmerikaans onderzoek wijst uit dat trekvogels krimpen. Ondertussen worden hun vleugels ietsje langer. Dat zijn de belangrijkste bevindingen uit een nieuwe studie gepubliceerd in het prestigieuze vakblad Ecology Letters. De onderzoekers namen in de studie ongeveer 70.000 Noord-Amerikaanse trekvogels behorend tot 52 verschillende soorten onder de loep. “We wisten op basis van eerdere studies dat […] Het bericht Klimaatverandering zorgt er nu al voor dat vogels veranderen verscheen eerst op Scientias.nl.
05/12 10u15  De gecrashte Indiase maanlander is gevonden maar er is niet veel van overNASA vindt de onfortuinlijke lander Vikram terug in duizenden stukjes. Het is over en uit voor de Indiase maanlander Vikram, dat is nu zeker. De maanlander is te pletter geslagen en in duizenden stukjes uiteengespat. Het is een zware dobber voor India die hoopte het vierde land – na de Verenigde Staten, Rusland en China […] Het bericht De gecrashte Indiase maanlander is gevonden maar er is niet veel van over verscheen eerst op Scientias.nl.
05/12 08u45  Onderzoekers luiden opnieuw de noodklok over de Groenlandse ijskapMiljoenen liters water storten in ’s werelds grootste watervallen naar beneden en tillen het ijs met zeker een halve meter op. De uitgestrekte Groenlandse ijsmassa is met 1.710.000 km² de grootste ter wereld. Maar het gaat de ijskap al een tijdje niet voor de wind. Door de opwarming van de aarde smelt het ijs in […] Het bericht Onderzoekers luiden opnieuw de noodklok over de Groenlandse ijskap verscheen eerst op Scientias.nl.
04/12 19u15  Voor het eerst een reuzenplaneet ontdekt rond stervende sterEn de planeet zelf is er ook niet best aan toe; het lijkt erop dat ‘ie hard aan het verdampen is. Onderzoekers hebben een grote, Neptunus-achtige exoplaneet gevonden die dicht rond een witte dwergster cirkelt. Het gaat om een planeet op ongeveer 1500 lichtjaar afstand in het sterrenbeeld Kreeft. Het is voor het eerst dat […] Het bericht Voor het eerst een reuzenplaneet ontdekt rond stervende ster verscheen eerst op Scientias.nl.
04/12 16u15  Gezichtsuitdrukkingen van een kat blijken door bijna niemand begrepen te wordenOnderzoek wijst uit dat het beoordelen van de emotionele staat van de kat aan de hand van zijn gezichtsuitdrukking zelfs voor fervente kattenliefhebbers echt heel lastig is. Dat concluderen wetenschappers in het blad Animal Welfare. Ze baseren zich op een experiment waaraan meer dan 6300 mensen afkomstig uit 85 landen wereldwijd deelnamen. De proefpersonen vulden […] Het bericht Gezichtsuitdrukkingen van een kat blijken door bijna niemand begrepen te worden verscheen eerst op Scientias.nl.
04/12 14u15  De gecrashte Indiase marslander is gevonden maar er is niet veel van overNASA vindt de onfortuinlijke lander Vikram terug in duizenden stukjes. Het is over en uit voor de Indiase marslander Vikram, dat is nu zeker. De marslander is te pletter geslagen en in duizenden stukjes uiteengespat. Het is een zware dobber voor India die hoopte het vierde land – na de Verenigde Staten, Rusland en China […] Het bericht De gecrashte Indiase marslander is gevonden maar er is niet veel van over verscheen eerst op Scientias.nl.
04/12 11u15  Aarde stevent af op een opwarming van meer dan 3 graden Celsius in het jaar 2100De World Meteorological Organization luidt de noodklok in haar jaarlijkse ‘State of the Climate’.  Het jaar 2019 is bijna ten einde, wat betekent dat we de tienerjaren van deze eeuw voorgoed achter ons laten. Maar we kunnen niet al te trots terugkijken op het laatste decennium. Dat blijkt uit het jaarlijkse ‘State of the Climate’ […] Het bericht Aarde stevent af op een opwarming van meer dan 3 graden Celsius in het jaar 2100 verscheen eerst op Scientias.nl.
04/12 08u45  Nieuwe reeks veiligheidsmaatregelen had Tsjernobyl-ramp kunnen voorkomenMet de maatregelen zou de kans op een meltdown ongeveer net zo klein zijn als de kans dat een grote meteoriet een kerncentrale raakt. Honderden kerncentrales wereldwijd wekken al jaren zonder problemen elektriciteit op. Daarnaast zijn er nog eens zo’n duizenden andere reactoren die voor andere doeleinden dan energie-opwekking worden ingezet, denk bijvoorbeeld even aan […] Het bericht Nieuwe reeks veiligheidsmaatregelen had Tsjernobyl-ramp kunnen voorkomen verscheen eerst op Scientias.nl.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

13x Zuurstofrijke planeten komen misschien wel veel vaker voor dan gedacht11/12 13u15 - Scientias: De interessante studie werpt niet alleen licht op de geschiedenis van de aarde, maar ook op hoe andere zuurstofrijke planeten kunnen ontstaan. Toen de aarde net was gevormd, herbergde het noch in de atmosfeer, noch in de oceanen zuurstof. Daar kwam echter 2,4 miljard jaar geleden plotseling verandering in tijdens de eerste zogenoemde ‘zuurstofrevolutie’. De […] Het bericht Zuurstofrijke planeten komen misschien wel veel vaker voor dan gedacht verscheen eerst op Scientias.nl.
9x Bijzondere oerbacterie gevonden die smult van op aarde neergestorte meteorieten11/12 08u45 - Scientias: Het micro-organisme kan belangrijke informatie onthullen over hoe het leven op aarde ooit is ontstaan. Je zou zeggen dat aardse microben het beste gedijen op aardse mineralen. Maar in een nieuwe studie gepubliceerd in Scientific Reports hebben onderzoekers opvallend genoeg het tegendeel bewezen. Het micro-organisme Metallosphaera sedula blijkt namelijk een wat vreemde trek te hebben […] Het bericht Bijzondere oerbacterie gevonden die smult van op aarde neergestorte meteorieten verscheen eerst op Scientias.nl.
9x De volgende El Niño kan de laatste gletsjers in Indonesië en Papoea fataal worden11/12 11u15 - Scientias: De vijfduizend jaar oude gletsjers kunnen binnen een decennium al verdwenen zijn. “De gletsjers bovenop een berg in de buurt van Puncak Jaya, op de westelijke helft van het eiland Nieuw-Guinea, smelten al jaren,” vertelt onderzoeker Lonnie Thompson. Maar de laatste jaren ging het wel heel hard, aangespoord door een sterke El Niño die in […] Het bericht De volgende El Niño kan de laatste gletsjers in Indonesië en Papoea fataal worden verscheen eerst op Scientias.nl.
6x Een derde van de recente wereldwijde toename van methaan komt uit tropisch Afrika11/12 16u45 - Scientias: Sinds 2007 is de methaan-concentratie in de atmosfeer gestaag toegenomen. En nu blijkt een groot deel ervan afkomstig uit een en hetzelfde gebied. Methaan is naast koolstofdioxide en lachgas één van de belangrijkste broeikasgassen dat bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Als broeikasgas is het zelfs 28 keer zo sterk als CO2. De hoeveelheid […] Het bericht Een derde van de recente wereldwijde toename van methaan komt uit tropisch Afrika verscheen eerst op Scientias.nl.
1x Bijzonder: minimaan verbrandt in de atmosfeer van de aarde09/12 08u45 - Scientias: De ruimtesteen cirkelde – net als de maan – een tijdje om onze aarde alvorens zijn ondergang te vinden in de atmosfeer. Vijftig autonome camera’s speuren in Australië de hemel af, op zoek naar vuurbollen, die ontstaan doordat ruimtestenen onze atmosfeer binnendringen. Een analyse van de beelden gemaakt door deze camera’s resulteert nu in een […] Het bericht Bijzonder: minimaan verbrandt in de atmosfeer van de aarde verscheen eerst op Scientias.nl.
1x We hebben de opwarming van de aarde – zonder het in de gaten te hebben – al behoorlijk afgeremd09/12 10u30 - Scientias: Onderzoek onthult dat het het Montreal Protocol – in het leven geroepen om de ozonlaag te redden – ook de opwarming van de aarde afremt. En nog aanzienlijk ook; al met al blijkt het Montreal Protocol een grotere impact te hebben op het klimaat dan het bekende Verdrag van Kyoto, dat specifiek ontworpen was om […] Het bericht We hebben de opwarming van de aarde – zonder het in de gaten te hebben – al behoorlijk afgeremd verscheen eerst op Scientias.nl.
1x Het blijkt puur toeval te zijn dat de zuidpool van Enceladus ‘tijgerstrepen’ bezit09/12 17u15 - Scientias: De bijzondere strepen hadden net zo goed op de noordpool kunnen ontstaan. Dat is één van de conclusies die wetenschappers trekken in het blad Nature Astronomy. In hun onderzoekspaper beschrijven de wetenschappers hoe Enceladus aan zijn tijgerstrepen komt, waarom ze alleen op de zuidpool te vinden zijn, waarom ze zo netjes evenredig over het oppervlak […] Het bericht Het blijkt puur toeval te zijn dat de zuidpool van Enceladus ‘tijgerstrepen’ bezit verscheen eerst op Scientias.nl.
1x Langdurige missie naar Antarctica doet specifiek hersengebied krimpen10/12 08u45 - Scientias: De extreme omstandigheden op de zuidpool van onze planeet gaan het brein niet in de koude kleren zitten. Op Antarctica bevindt zich het Neumayer-Station III, een door de Duitsers gerund onderzoekstation waar het leven – zeker tijdens de winter – allesbehalve eenvoudig is. De temperaturen kunnen er tot -50 dalen en het is maanden op […] Het bericht Langdurige missie naar Antarctica doet specifiek hersengebied krimpen verscheen eerst op Scientias.nl.
1x Europese ruimtevaartorganisatie gaat als eerste daadwerkelijk haar ruimteafval opruimen10/12 11u15 - Scientias: In 2025 zal de ClearSpace-1 die momenteel in opdracht van ESA wordt gebouwd, een rond de aarde gedumpte rakettrap opruimen. Naar schatting cirkelen er honderden tonnen afval rond de aarde. Denk aan kapotte satellieten, maar ook aan brokstukken van satellieten die met elkaar in botsing zijn gekomen. Het betekent dat het een drukke boel rond […] Het bericht Europese ruimtevaartorganisatie gaat als eerste daadwerkelijk haar ruimteafval opruimen verscheen eerst op Scientias.nl.
1x In de overgang gekomen oma’s spelen een belangrijke rol binnen de orka-samenleving10/12 13u15 - Scientias: Als de orka-oma’s niet meer vruchtbaar zijn, hebben ze hun handen vrij om zich op de kleinkinderen te storten. De meeste dieren sterven rond de tijd dat ze niet langer vruchtbaar zijn. Maar mensen vormen daar een uitzondering op. Nadat vrouwen in de overgang zijn gekomen, kunnen ze nog tientallen jaren voortleven. Ook orka’s en […] Het bericht In de overgang gekomen oma’s spelen een belangrijke rol binnen de orka-samenleving verscheen eerst op Scientias.nl.

Statistieken

Artikels:
31685
Gelezen:
45920
Aantal lezers nu:
66


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven