woensdag 23 augustus 2017, week 34


Downloaden voor Windows Phone

Downloaden voor Windows 8

U bent nu hier: Meer nieuws van De Standaard

Laatste updatecontrole: vandaag om 2u15
 

De Standaard

Verbergen Tonen
23/08 02u15  14-jarige opgepakt omdat hij in Saudi-Arabië macarena danste De Saudische autoriteiten hebben een 14-jarige jongen opgepakt. Op Twitter doet een filmpje de ronde waarin de jongen de macarena danst op een kruispunt in de stad Jeddah. Hij wordt beschuldigd van ‘oneerbaar gedrag in het openbaar’.
23/08 00u00  Schuld van Amerikaanse terdoodveroordeelde onzeker: executie opgeschort De gouverneur van de Amerikaanse staat Missouri heeft dinsdag een onderzoekscommissie opgericht die moet nagaan of terdoodveroordeelde Marcellus Williams inderdaad schuldig is aan de moord op Felicia Gayle. Dat nieuws komt er slechts enkele uren voor Williams geëxecuteerd zou worden.47 
22/08 23u15  ‘Bijna een Amerikaan op de tien accepteert neonazistisch gedachtegoed’ Negen procent van de Amerikanen zou geen problemen hebben met het gedachtegoed van neonazi’s of blanke supremacisten. Dat blijkt uit een peiling van The Washington Post en ABC News. Meer dan de helft van de Amerikanen gaat volgens die peiling ook niet akkoord met de manier waarop president Donald Trump reageerde op het racistisch geweld in Charlottesville vorige week, waarbij een vrouw om het leven kwam.
22/08 22u45  Twee verdachten aanslagen Catalonië in voorlopige hechtenis, derde verdachte vrijgelaten De rechter heeft dinsdagavond de voorlopige hechtenis gevorderd voor twee van de vier verdachten van de aanslagen in Barcelona. Dat melden de Spaanse media. Een derde verdachte wordt voorlopig vrijgelaten, terwijl de vierde man nog 72 uur ter beschikking van de onderzoeksrechter blijft.
22/08 22u15  De keerzijde van uw granieten werkblad In en rond granietgroeves in India zijn kinderarbeid, schuldslavernij en onveilig en ongezond werk schering en inslag. En dat allemaal voor uw mooie keuken en badkamer.
22/08 22u15  Werknemers Swissport verwerpen akkoord Het ziet ernaar uit dat de staking bij bagageafhandelaar Swissport ook woensdag zal verdergaan. De avond- en nachtploeg hebben een voorakkoord tussen de directie en de vakbonden verworpen. Brussels Airport blijft daarom adviseren om alleen handbagage mee te brengen naar de luchthaven.
22/08 20u45  Dochter Clinton neemt het op voor zoon Trump Chelsea Clinton, de dochter van president Trumps rivale Hillary Clinton, neemt het op voor Barron Trump. Als voormalig ‘first kid’ vindt ze dat ook hij recht heeft op een onbezorgde jeugd.
22/08 20u15  'Wellicht ook woensdag hinder op Brussels Airport' Er is een voorakkoord tussen de directie en het personeel van bagageafhandelaar Swissport. Maar de gevolgen van de staking zullen wellicht ook woensdag nog voelbaar zijn. Brussels Airport blijft daarom adviseren om alleen handbagage mee te brengen naar de luchthaven.
22/08 20u00  Spilfiguur aanslag Barcelona kwam meermaals in België De Spaanse imam Abdelbaki Es Satty, die beschouwd wordt als het brein achter de aanslagen in Barcelona en Cambrils, verbleef niet alleen tussen januari en maart 2016 in België. Hij zou nadien ook nog herhaaldelijk naar ons land en naar Frankrijk gereisd zijn.
22/08 19u30  Voorakkoord bereikt na stakingsdag op Brussels Airport Op Brussels Airport brak dinsdagochtend een spontane staking uit bij bagageafhandelaar Swissport. Tienduizenden reizigers werden doorheen de hele dag getroffen. 's Avonds werd een voorakkoord bereikt, dat voorgelegd zal worden aan het personeel.
22/08 18u30  Wellicht ook woensdag staking op Brussels Airport Op Brussels Airport brak dinsdag ochtend een spontane staking uit bij bagageafhandelaar Swissport. Tienduizenden reizigers werden er gedurende de dag door getroffen. De luchthaven neemt aan dat ook woensdag gestaakt zal worden, en raadt aan om enkel handbagage mee te brengen.
22/08 18u00  Chauffeur die bushalte in Marseille aanreed is psychotisch De dertiger die maandag opzettelijk tegen twee bushaltes reed in de Zuid-Franse stad Marseille, en daarbij een persoon doodde en een andere verwondde, lijdt ‘waarschijnlijk aan een psychose’. Dat blijkt uit het psychiatrische onderzoek door het parket dat dinsdag werd uitgevoerd.
22/08 18u00  Dader schietpartij Diest aangehouden voor moord De man die maandagmiddag een loketbediende van het ACV-kantoor in Diest neerschoot, is door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst. De 36-jarige man van Poolse nationaliteit heeft de feiten bekend en is in verdenking gesteld voor moord.
22/08 17u45  Kan Trump Afghanistan redden? Met de aankondiging van Donald Trumps nieuwe strategie voor Afghanistan, breekt een volgende fase aan voor de oorlog die intussen al zestien jaar woedt. Kan de verschuiving in strategie - op zich minimaal - soelaas brengen?
22/08 17u30  Boko Haram dwingt kinderen tot plegen zelfmoordaanslag Het aantal kinderen dat door de soennitische terreurgroep Boko Haram wordt gebruikt voor zelfmoordaanslagen is in een jaar verviervoudigd. Tot die conclusie komt VN-Kinderrechtenorganisatie UNICEF, dat de kinderen zelf als slachtoffer ziet, en niet als dader.
Laatste update: vandaag om 2u15Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
22/08 17u30  Parket onderzoekt klacht over verkrachting op PukkelpopcampingPolitie en parket onderzoeken een klacht van een 17-jarig meisje dat verkracht zou zijn tijdens Pukkelpop. Een verdachte is verhoord, bevestigt het Hasseltse parket, maar er is niemand aangehouden.
22/08 16u45  ‘Amper twee klachten van Nederlandse truckers’De overheidsdienst Viapass, die in opdracht van de drie regio’s instaat voor de inning van de kilometerheffing op vrachtwagens, ontkent dat er problemen zijn met de tolheffing, zoals Nederlandse truckers eerder beweerden. ‘Ook voor de zomer klaagden ze al, maar we kregen ondertussen slechts twee klachten.’
22/08 16u45  Verdachte bekent plan voor aanslag op Sagrada FamiliaMohamed Houli Chemlal, een lid van de terreurcel dat gewond raakte bij de ontploffing in de woning in Alcanar een dag voor de aanslagen in Barcelona en Cambrils, heeft woensdag aan de onderzoeksrechter Fernando Andreu toegegeven dat de terroristen een grotere aanslag wilden plegen. Dat melden juridische bronnen die aanwezig waren bij het verhoor.
22/08 16u15  Noord-Korea dreigt met wraak voor Amerikaanse militaire oefeningenPyongyang verscherpt zijn toon na het begin van de gezamenlijke militaire oefeningen van de VS en Zuid-Korea. Al enkele jaren trainen beide landen hun militairen voor een eventuele Noord-Koreaanse aanval. Zij dreigen nu met 'meedogenloze vergelding en bestraffing'.
22/08 16u00  Twee agenten week arbeidsongeschikt na agressie in Antwerpenwee inspecteurs van de lokale politie van Antwerpen zijn in de nacht van maandag op dinsdag gewond geraakt bij een geval van agressie aan het Sint-Jansplein. Dat meldt de politie.
22/08 16u00  Een zot idee of net revolutionair?Geen gebrek aan boeken waarin politici ideeën lanceren, het een al ‘zotter’ dan het ander. ‘Van heel wat grote verwezenlijkingen dacht men dat ze er nooit zouden komen’, zegt SP.A-voorzitter John Crombez. ‘Het zal altijd iets zijn, ofwel zijn we bezig met de waan van de dag ofwel worden onze ideeën als onrealistisch weg gezet’, zegt Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten.
22/08 15u45  Opmerkelijke gast 'photobombt' zonsverduisteringMiljoenen Amerikanen zetten gisteren de typische eclipsbrilletjes op om te genieten van een volledige of gedeeltelijke zonsverduistering. Maar ook vanuit de ruimte was het spektakel goed zichtbaar: de maan hulde de VS enkele minuten in totale duisternis. Dat bewijzen deze ruimtebeelden.
22/08 15u30  Noord-Korea dreigt met wraak wegens Amerikaanse militaire oefeningenPyongyang verscherpt zijn toon na het begin van de gezamenlijke militaire oefeningen van de VS en Zuid-Korea. Al enkele jaren trainen beide landen hun militairen voor een eventuele Noord-Koreaanse aanval. En dat tegen de zin van de Noord-Koreanen. Zij dreigen nu met 'meedogenloze vergelding en bestraffing'.
22/08 15u15  Knullig terrorisme, en andere lessen uit aanslagen CataloniëHoe wrang ook, maar elke aanslag, zoals donderdag in Barcelona en Cambrils, levert veel leerstof op voor terreurdeskundigen in binnen- en buitenland. Wat is nieuw, wat past in een patroon? Is er aanleiding voor een nieuwe terreuraanpak?
22/08 14u30  Ook derde broer levend van onder het puin gehaaldOp het Italiaanse eiland Ischia is de brandweer er nu ook in geslaagd om een derde broertje van eenzelfde gezin levend van onder het puin van een woning te halen. Dat bevestigt de Italiaanse brandweer dinsdagmiddag op Twitter.
22/08 14u15  Standbeelden aangekleed als vluchtelingVluchtelingenwerk Vlaanderen heeft dinsdag standbeelden in zes Vlaamse steden uitgedost als vluchtelingen. Met de actie roept de ngo op deel te nemen aan de tweede Refugee Walk, op 24 september in het Nationaal Park Hoge Kempen in Limburg.
22/08 14u00  Crevits: ‘Leerkrachtenpool kan werkonzekerheid wegnemen’Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) heeft begrip voor de onzekerheid van startende leerkrachten maar benadrukt dat er goeie vooruitzichten zijn. ‘De volgende jaren komen er gemiddeld 6.000 voltijdse jobs per jaar bij in het onderwijs.’
22/08 14u00  Staking Brussels Airport blijft duren: 'Nog geen akkoord'Op Brussels Airport is deze ochtend een spontane staking uitgebroken bij bagageafhandelaar Swissport. 'Al zo'n 200 vluchten en 10.000 reizigers zijn getroffen', zegt Nathalie Van Impe, woordvoerster van Brussels Airport. 'Neem enkel handbagage mee', roept Brussels Airlines op.
22/08 13u15  Japanse politie houdt tegenstanders van dolfijnenjacht in het oogIn de Japanse gemeente Taiji is een tijdelijk politiekantoor ingericht om toezicht te houden op de tegenstanders van de jaarlijkse dolfijnenjacht, die plaatsvindt tussen september en maart.
22/08 13u00  'Chauffeur die lifters meenam, ging op vlucht voor alcoholcontrole'In de nacht van maandag op dinsdag is een wagen gecrasht die op de vlucht was voor een alcoholcontrole. Drie inzittenden, waaronder twee lifters, werden zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis. Een vierde is licht gewond. De bestuurder van het voertuig, een 19-jarige Belg, kon nog niet gevat worden.
22/08 12u45  Maan werpt beangstigende schaduw op VS tijdens zonsverduisteringMiljoenen Amerikanen zetten gisteren de typische eclipsbrilletjes op om te genieten van een volledige of gedeeltelijke zonsverduistering. Maar ook vanuit de ruimte was het spektakel goed zichtbaar: de maan hulde de VS enkele minuten in totale duisternis. Dat bewijzen deze ruimtebeelden.
22/08 12u45  Staking op Brussels Airport: 'Al 10.000 passagiers getroffen'Op Brussels Airport is deze ochtend een spontane staking uitgebroken bij bagageafhandelaar Swissport. 'Al zo'n 200 vluchten en 10.000 reizigers zijn getroffen', zegt Nathalie Van Impe, woordvoerster van Brussels Airport. 'Neem enkel handbagage mee', roept Brussels Airlines op. In de vertrekhal van de luchthaven herschikken reizigers in laatste instantie hun bagage.
22/08 12u45  Flamboyante pastoor aan de kant geschoven: ‘Hij beledigde overledenen op hun begrafenis’De Brugse bisschop heeft de pastoor van Zwevezele ‘verwijderd’ uit zijn functie. Een uitzonderlijke maatregel. Omdat hij nogal flamboyant is en ongewone dingen doet, zoals ­preken in het West-Vlaams of een mis in het botsautokraam, meent pastoor Luk Brutin zelf. Omdat hij werkelijk met alles en iedereen rond zich in de clinch lag, is in Zwevezele en omstreken te horen.
22/08 12u45  'Chauffeur die lifters meenam, ging op vlucht van alcoholcontrole'In de nacht van maandag op dinsdag is een wagen gecrasht die op de vlucht was voor een alcoholcontrole. Drie inzittenden, waaronder twee lifters, werden zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis. Een vierde is licht gewond. De bestuurder van het voertuig, een 19-jarige Belg, kon nog niet gevat worden.
22/08 12u15  Werkonzekerheid beginnende leerkrachten: ‘Elk jaar 6.000 nieuwe jobs’Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) heeft begrip voor de onzekerheid van startende leerkrachten maar benadrukt dat er goeie vooruitzichten zijn. ‘De volgende jaren komen er gemiddeld 6.000 voltijdse jobs per jaar bij in het onderwijs.’
22/08 12u15  Bestuurder nog niet gevat na zwaar ongeval in OostendeIn de nacht van maandag op dinsdag is een wagen gecrasht die op de vlucht was voor een alcoholcontrole. Vier inzittenden werden zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis. De bestuurder van het voertuig, een 18-jarige Belg, kon nog niet gevat worden. Dat meldt het parket van West-Vlaanderen afdeling Brugge.
22/08 12u00  Trump en zijn familie ruïneren geheime dienstenDe Amerikaanse ‘Secret Service’ heeft het hele jaarbudget al uitgegeven en het is nog maar augustus. De veiligheidsdienst zoekt wanhopig naar extra geld. ‘Hoe moeten we onze beste bewakingsagenten behouden als we hun overuren niet uitbetalen?’
22/08 12u00  Vlaamse truckers: 'Probleem vooral bij tolbakjes van Franse fabrikant'Bij de Vlaamse transportbedrijven zijn er opvallend minder klachten dan bij hun Nederlandse collega’s over onterecht uitgeschreven boetes bij de kilometerheffing. ‘Het systeem draait met een aanvaardbaar laag niveau aan technische problemen.’
22/08 11u30  Trump en kids ruïneren geheime dienstenDe Amerikaanse ‘Secret Service’ heeft het hele jaarbudget al uitgegeven en het is nog maar augustus. De veiligheidsdienst zoekt wanhopig naar extra geld. ‘Hoe moeten we onze beste bewakingsagenten behouden als we hun overuren niet uitbetalen?’
22/08 11u30  Verdachte moord Sofie Muylle blijft in de celIn de zaak van de moord op Sofie Muylle is de aanhouding van de 23-jarige Roemeense verdachte met een maand verlengd. Alexandru C. ontkent dat hij het slachtoffer om het leven bracht en is bereid om een test met de leugendetector te ondergaan.
22/08 11u30  Nieuw in België: het reflecterende fietspadPolen had er al één, net als Algerije. En nu ook Vlaanderen: een fietspad dat ’s nachts licht geeft. Mooi is zo’n appelblauwzeegroene strook overdag niet, veilig wel. Of dat zoekt Dendermonde toch uit met een proefproject. 'De okerkleurige fietspaden zijn bij regenweer of ’s nachts moeilijk zichtbaar, zo’n reflecterende strook is duidelijker.'
22/08 11u00  Brandweer haalt baby levend vanonder het puin na aardbevingOp het Italiaanse eilandje Ischia, voor de kust van Napels, heeft een aardbeving het leven gekost aan twee mensen. Vooral het stadje Casamicciola is bijzonder zwaar getroffen: veel gebouwen zijn er ingestort. De brandweer is al de hele nacht op zoek naar mogelijke slachtoffers. Zo slaagde ze erin een baby levend vanonder het puin te halen. 'Een mirakel', aldus de Italiaanse brandweer.
22/08 10u45  Staking op Brussels Airport: 'Breng enkel handbagage mee'Op Brussels Airport is een spontane staking uitgebroken bij Swissport, een bagageafhandelaar. Brussels Airlines, de belangrijkste klant van Swissport, roept reizigers op om enkel met handbagage te reizen.
22/08 10u00  Spontane staking op Brussels AirportOp Brussels Airport is een spontane staking uitgebroken bij Swissport, een bagageafhandelaar.
22/08 09u00  Onverwachte gast 'photobombt' zonsverduisteringMiljoenen Amerikanen zetten gisteren de typische eclipsbrilletjes op om te genieten van een volledige of gedeeltelijke zonsverduistering. Ook vanuit de ruimte was het spektakel goed zichtbaar. Bovendien kregen ze in de staat Washington nog een opmerkelijke gast te zien, die maar al te graag met de zon op de foto wou.
22/08 09u00  ‘Meer stabiliteit om jonge leerkrachten in onderwijs te houden’Het Christelijk Onderwijzersverbond (COV) vraagt aan de vooravond van een nieuw schooljaar meer werkzekerheid voor starters en jonge leerkrachten in het kleuter- en het basisonderwijs en pleit voor het poolen van opdrachten.
22/08 08u30  Taliban: ‘Afghanistan zal een kerkhof worden voor de VS’De taliban-rebellen zijn niet opgezet met het plan van de Amerikaanse president Donald Trump om de Amerikaanse troepenmacht voorlopig in Afghanistan te houden.
22/08 08u15  Radicale imam Barcelona predikte ook in DiegemDe radicale spilfiguur van de terreuraanslag in Barcelona, Abdelbaki Es Satty (46), heeft drie maanden gepredikt in een moskee in Diegem. ‘Plots kwam hij vanuit Spanje om de vacature van imam in te vullen. Dat hij een strafblad had, wist niemand. Na drie maanden is hij wandelen gestuurd.’
22/08 08u00  Imam predikte ook in Diegem: ‘Ons buikgevoel zei dat er iets niet klopte’De radicale spilfiguur van de terreuraanslag in Barcelona, Abdelbaki Es Satty (46), heeft drie maanden gepredikt in een moskee in Diegem. ‘Plots kwam hij vanuit Spanje om de vacature van imam in te vullen. Dat hij een strafblad had, wist niemand. Na drie maanden is hij wandelen gestuurd.’
22/08 07u30  Vier zwaargewonden bij ongeval na negeren van alcoholcontrole in OostendeDe vier inzittenden van een auto met Franse nummerplaat zijn in de nacht van maandag op dinsdag zeer ernstig gewond geraakt bij een ongeval in Oostende. Dat is vernomen bij de brandweer van Oostende.
22/08 06u15  ‘Sommigen zouden tot op de speelplaats willen rijden’De auto blijft bij uitstek het favoriete vervoersmiddel van ouders die hun kinderen naar school brengen, blijkt uit een enquête van Touring.
22/08 05u30  Trump wil Amerikaanse militairen dan toch in Afghanistan houdenEr komt op korte termijn dan toch geen einde aan de Amerikaanse aanwezigheid in Afghanistan. In een langverwachte toespraak over zijn plannen gaf de Amerikaanse president Donald Trump maandag aan dat hij het Amerikaanse engagement in Afghanistan wil versterken.
22/08 05u30  ‘Beboet te gierige verzekeraars’Regeringspartij Open VLD pleit ervoor om boetes in te voeren voor verzekeringsmaatschappijen die zich onredelijk opstellen tegenover slachtoffers van ongevallen.
22/08 04u00  Twee doden na aardbeving op Italiaanse eiland IschiaNa de aardbeving vlak bij het Italiaanse eiland Ischia, voor de kust van Napels, is het lichaam van een tweede dodelijk slachtoffer ontdekt. Dat melden lokale media. Reddingswerkers vonden het lichaam van een vrouw in het puin van een huis nabij de zwaar getroffen gemeente Casamicciola. Ook het eerste slachtoffer viel daar, nadat het plaaster van een kerk naar beneden was gekomen.
22/08 03u00  Vrouwentorso gevonden in gebied waar Zweedse journaliste verdweenDe Deense politie heeft een deel van een vrouwelijk lichaam gevonden in de zee bij Kopenhagen. Het gaat om een romp zonder hoofd en ledematen. In hetzelfde gebied verdween de Zweedse journaliste Kim Wall twee weken geleden.
22/08 00u15  Vrouw omgekomen na aardbeving op Italiaanse eiland IschiaBij een aardbeving met een kracht van 3,6 heeft op het Italiaanse eiland Ischia, voor Napels, is een vrouw omgekomen. Dat meldt het Italiaanse persbureau ANSA op basis van de lokale politie. De vrouw zou in de gemeente Casamicciola omgekomen zijn doordat delen van een kerk naar beneden vielen. Eerder was al sprake van gewonden. Op het eiland zijn ook verschillende gebouwen ingestort.
21/08 21u45  Ook Trump gluurt met gezin naar zonsverduisteringOok de Amerikaanse president Donald Trump, zijn echtgenote Melania, zoon Barron en dochter Ivanka hebben maandag naar de zonsverduistering gegluurd. De Trumps hadden van op het Truman-balkon van het Witte Huis eclipsbrilletjes opgezet om te kijken naar het spektakel toen het over de hoofdstad Washington D.C. trok. Al leek zoontje Barron maar weinig interesse te hebben in het unieke natuurfenomeen...
21/08 21u45  Eerste Europese autotransplantatie met robot geslaagd in UZ GentIn het Universitair Ziekenhuis van Gent hebben chirurgen een autotransplantatie gerobotiseerd uitgevoerd, een Europese primeur. Ze hebben daarvoor met een geavanceerde robot-arm een nier uit de patiënt gehaald, het orgaan daarna behandeld en vervolgens terug in het lichaam geplaatst.
21/08 21u30  ‘Griekenland levert jonge vrouw uit aan België in terreurdossier’Griekenland zal een met terrorisme in verband gebrachte 22-jarige vrouw aan België uitleveren. Dat meldt het Franse persbureau AFP maandag op basis van een politiebron. De vrouw zou in het weekeinde gearresteerd zijn op basis van een Europees aanhoudingsbevel.
21/08 21u15  Amerikanen genieten van prachtige zonsverduisteringVan west naar oost is op dit moment een volledige zonsverduistering te zien in de VS. Duizenden Amerikanen kijken er al weken naar uit, en in de westelijke staat Oregon mochten ze zopas de spits afbijten. Een prachtige zonsverduistering verduisterde er de hemel.
21/08 21u00  Prachtige zonsverduistering verduistert hemel boven VSVan west naar oost is op dit moment een volledige zonsverduistering te zien in de VS. Duizenden Amerikanen kijken er al weken naar uit, en in de westelijke staat Oregon mochten ze zopas de spits afbijten. Een prachtige zonsverduistering verduisterde er de hemel.
21/08 20u45  Dader aanslag Barcelona doodgeschoten: 'Terreurcel opgerold'Younes Abouyaaqoub, de bestuurder van de bestelwagen die donderdag inreed op de menigte op de Ramblas in Barcelona, werd maandag doodgeschoten bij het Spaanse stadje Subirats. De politie zocht in de buurt nog naar een mogelijke medeplichtige, maar die was er niet. Daarmee zou de kern van de terreurcel volgens de Spaanse speurders opgerold zijn.
21/08 20u15  Dader aanslag Barcelona doodgeschoten: 'Volledige terreurcel opgerold'De man die maandag werd doodgeschoten in het Spaanse stadje Subirats, was wel degelijk Younes Abouyaaqoub, de bestuurder van de bestelwagen die donderdag inreed op de menigte op de Ramblas in Barcelona. De politie zocht in de buurt nog naar een mogelijke medeplichtige, maar die die zou er niet geweest zijn.
21/08 20u15  Imam kwam om bij explosie AlcanarImam Abdelbaki Es Satty, de man die beschouwd wordt als dé spilfiguur van de terreuraanslagen van de voorbije week in Catalonië, is omgekomen bij de explosie in Alcanar. Dat heeft de Spaanse politie bevestigd.
21/08 19u45  Dader aanslag Barcelona doodgeschoten, politie zoekt handlangerDe man die maandag werd doodgeschoten in het Spaanse stadje Subirats, was wel degelijk Younes Abouyaaqoub, de bestuurder van de bestelwagen die donderdag inreed op de menigte op de Ramblas in Barcelona. De politie zoekt in de buurt nog steeds naar een mogelijke medeplichtige.
21/08 19u30  Duitse politie vindt Trump-xtcDe verkeerspolitie heeft in het noordwesten van Duitsland rond de 5.000 xtc-pillen met de afbeelding van de Amerikaanse president Donald Trump in een auto met Oostenrijkse nummerplaten in beslag genomen. De drugs werden zaterdagavond tijdens een verkeerscontrole op de Autobahn 30 ontdekt, zo deelde een politiewoordvoerster in het Nedersaksische Osnabrück maandag mee. Het goedje zou een straatwaarde van 39.000 euro vertegenwoordigen.
21/08 18u45  Verdachte schietpartij Diest geeft zichzelf aanNadat een 38-jarige vrouwelijke loketbediende van het ACV maandagmiddag werd doodgeschoten in Diest, is een verdachte opgepakt. De man zou zichzelf hebben aangegeven. Het Leuvense parket heeft een gerechtelijk onderzoek geopend voor moord, maar er is nog geen duidelijkheid over het motief.
21/08 18u30  Politie bevestigt: Dader aanslag Barcelona doodgeschotenDe man die maandag werd doodgeschoten in het Spaanse stadje Subirats, was wel degelijk Younes Abouyaaqoub, de bestuurder van de bestelwagen die donderdag inreed op de menigte op de Ramblas in Barcelona.
21/08 18u15  Verdachte opgepakt voor schietpartij DiestNadat een 38-jarige vrouwelijke loketbediende van het ACV maandagmiddag werd doodgeschoten in Diest, is een verdachte opgepakt Het Leuvense parket heeft een gerechtelijk onderzoek geopend voor moord, maar er is nog geen duidelijkheid over het motief.
21/08 17u30  Syrisch vluchtelingenkoppel vernoemt dochter naar Angela MerkelEen vluchtelingenkoppel dat twee jaar geleden voor de oorlog in Syrië naar Duitsland was gevlucht, heeft zijn pasgeboren dochtertje de naam van de Duitse bondskanselier gegeven. Angela Merkel Muhammed werd op 16 augustus geboren, zo deelde de woordvoerster van het Sint-Franciscusziekenhuis in Munster maandag mee.
21/08 17u30  ‘Dader aanslag Barcelona neergeschoten’Volgens de Catalaanse politie was er maandagmiddag een ‘incident’ in het stadje Subirats. Daarbij was mogelijk Younes Abouyaaqoub betrokken, de bestuurder van de bestelwagen die donderdag inreed op de menigte op de Ramblas in Barcelona.
21/08 17u30  Dodentol opgetrokken tot 15Het aantal doden van de aanslagen in Catalonië van donderdag, is nu ook officieel opgetrokken tot 15. Het vijftiende slachtoffer is een 34-jarige man die dood werd aangetroffen in een wagen die na de aanslag op de Ramblas ontsnapte aan een politiecontrole, meldt de Catalaanse minister van Binnenlandse Zaken Joaquim Forn. De man was eerder al genoemd als mogelijk slachtoffer, maar dat was nog niet bevestigd. Ondertussen zijn alle dodelijke slachtoffers geïdentificeerd
21/08 17u00  ‘Dader aanslag Barcelona neergeschoten en opgepakt’De Catalaanse politie meldt dat er maandagmiddag een ‘incident’ was in het stadje Subirats. Mogelijk gaat het om Younes Abouyaaqoub, de bestuurder van de bestelwagen die donderdag inreed op de menigte op de Ramblas in Barcelona.
21/08 17u00  Di Rupo blijft PS-voorzitter tot na de verkiezingen van 2019Elio Di Rupo blijft voorzitter van de PS tot na de parlementsverkiezingen van 2019, wanneer zijn huidig mandaat afloopt. Dat heeft hij maandag verklaard tijdens de voorstelling van zijn zijn nieuwe boek 'Nouvelles conquêtes' ('nieuwe veroveringen').
21/08 16u30  Is dit de lastigste wielerwedstrijd ter wereld?Dit weekend vond in Zwitserland de Tortour plaats: een wielerwedstrijd waarin renners in 48 uur 1.000 kilometer en 13.000 hoogtemeters moeten overwinnen. Elk jaar wagen zowel amateurs als professionals zich aan deze moeder aller wielerwedstrijden. Zelfs oud-wereldkampioen Fabian Cancellara waagde zich er dit jaar aan.
21/08 16u30  Nieuwe Russische ambassadeur in de VS staat op zwarte lijst EUDe Russische president Vladimir Poetin heeft maandag Anatoli Antonov tot nieuwe ambassadeur in de Verenigde Staten benoemd. De diplomaat staat op de sanctielijst van de Europese Unie wegens de rol van zijn land in het conflict met Oekraïne.
21/08 16u15  Nu ook fipronil aangetroffen in ItaliëIn Italië zijn twee stalen met het pesticide fipronil gevonden. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid maandag, dat niet zegt om welke producten het precies gaat. De Italianen startten vorige week een onderzoek naar de fipronil-affaire. Sindsdien werden er al 114 stalen geanalyseerd.
21/08 16u00  'Er was geen enkel gevaar voor de veiligheid in de luchthaven Charleroi’In de verkeerstoren van Charleroi is de apparatuur zondagavond om 23.30 uur uitgevallen, zo meldt de vakbond ACV-Transcom. ‘We zijn door het oog van de naald gekropen. Als dit 15 minuten eerder was gebeurd , was een ongeval mogelijk geweest’, klinkt het. Er was volgens Belgocontrol op geen enkel moment een gevaar voor de veiligheid.
21/08 16u00  Motief schietpartij Diest voorlopig nog onduidelijkPolitie en gerecht hebben voorlopig nog het raden naar het motief voor de schietpartij die maandagmiddag plaatsvond in Diest en het leven kostte aan een 38-jarige vrouw, een loketbediende van het ACV. Het Leuvense parket heeft intussen een gerechtelijk onderzoek geopend voor moor.
21/08 15u30  GO!: ‘Kleuters zijn slachtoffer van hun omgeving’In een school in Ronse slaan de leraren alarm omdat zelfs kleuters er al onder invloed lijken te staan van een extremistische stroming binnen de islam. Dat staat in een intern verslag dat is uitgelekt. Karin Heremans, beleidscoördinator radicalisering en polarisering in het Gemeenschapsonderwijs (GO!) en directrice van het Koninklijk Atheneum in Antwerpen, volgt de zaak op: “Het gaat om zes families.'
21/08 15u30  Di Rupo bepleit werkweek van vier dagenNouvelles conquêtes heet het nieuwe boek dat PS-voorzitter Elio Di Rupo zonet voorstelde. Het boek is ‘zijn’ bijdrage aan het programmacongres dat de socialisten in november houden om de partij een nieuw elan te geven.
21/08 15u15  Belgische vrouw nog steeds in kritieke toestand in Spaans ziekenhuisNa de aanslagen in Catalonië van donderdag ligt een Belgische vrouw nog steeds in kritieke toestand in een Spaans ziekenhuis. Het gaat om Vera Renders, een 54-jarige inwoonster van Lippelo - een deelgemeente van Sint-Amands in de provincie Antwerpen.
21/08 15u15  Eerste Europese robotoperatie geslaagd in UZ GentIn het Universitair Ziekenhuis van Gent hebben chirurgen een autotransplantatie gerobotiseerd uitgevoerd, een Europese primeur. Ze hebben daarvoor met een geavanceerde robot-arm een nier uit de patiënt gehaald, het orgaan daarna behandeld en vervolgens terug in het lichaam geplaatst.
21/08 15u00  ‘Op dit moment geen enkele link tussen imam en aanslagen 22 maart’Er is op dit moment geen enkele link tussen imam Abdelbaki Es Satty, die beschouwd wordt als de spilfiguur achter de aanslagen in Barcelona en Cambrils, en de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel en Zaventem. Dat meldt het federaal parket.
21/08 14u30  Brigitte Macron heeft officiële functie in het ElyséeDe Franse ‘first lady’ Brigitte Macron heeft maandag een officiële functie gekregen in het Elysée. Dat gebeurde in het kader van ‘een transparantiecharter over het statuut van de echtgenoot van het staatshoofd’ dat op de website van het Franse presidentschap werd gepubliceerd.
21/08 14u30  Zo klinken Big Bens (voorlopig) laatste slagenVoor de laatste keer in vier jaar tijd heeft de bekendste klok ter wereld vanmiddag geslagen. Wegens renovatiewerken moet de Londense Big Ben vier jaar zwijgen.
21/08 13u30  ‘Door het oog van de naald gekropen in luchthaven Charleroi’In de verkeerstoren van Charleroi is de apparatuur zondagavond om 23.30 uur uitgevallen, zo meldt de vakbond ACV-Transcom. ‘We zijn door het oog van de naald gekropen. Als dit 15 minuten eerder was gebeurd , was een ongeval mogelijk geweest’, klinkt het.
21/08 13u30  Vrouw neergeschoten in DiestIn het Vlaams-Brabantse Diest is maandag net voor 12 uur een vrouw doodgeschoten.
21/08 13u15  Vrouw omgebracht door opzettelijke aanrijding in Marseille, geen terreurdaadEen auto is maandag ingereden op bushokjes op twee verschillende plaatsen in Marseille, Frankrijk. Daarbij zou zeker één dode, een vrouw van 42 en een zwaargewonde zijn gevallen volgens Franse media. De politie heeft een verdachte opgepakt. Het incident wordt niet behandeld als een terreurdaad.
21/08 13u15  ‘Radicalisering kleuters is een storm in een glas water’De directeur van scholengroep 21, waar de kleuterscholen Dr. Ovide Decroly in Ronse deel van uitmaken, reageert geschokt op de berichten over radicalisering bij kleuters op zijn school.
21/08 13u15  Ouders vermoord meisje: ‘Door politie in de steek gelaten’De ouders van het 18-jarige meisje dat in Moere door haar ex-vriend is omgebracht, dienen een klacht in bij Comité P. Hun eerdere klachten over bedreigingen werden nooit ernstig genomen, klagen ze. Ook de grootouders van het meisje en een kennis van haar werden door dezelfde dader omgebracht.
21/08 13u00  Vrouw omgebracht door opzettelijke aanrijding in MarseilleEen auto is maandag ingereden op bushokjes op twee verschillende plaatsen in Marseille, Frankrijk. Daarbij zou zeker één dode, een vrouw van 42 en een zwaargewonde zijn gevallen volgens Franse media. De politie heeft een verdachte opgepakt.
21/08 12u30  Waarom Maingain de PS niet laat vallenDéfi-voorzitter Olivier Maingain blijft de lat torenhoog leggen om de PS te lossen. Maar riskeert zijn partij zo zelf niet het verwijt scotché te zijn met de PS. ‘Défi profileert zich zo vooral als alternatief voor de drie traditionele partijen’, zegt Jean Faniel van het Crisp.
21/08 12u15  Speurders aanslagen Catalonië schakelen versnelling hogerDe bestuurder van de bestelwagen die donderdag inreed op de menigte op de Ramblas in Barcelona, is nu ook formeel geïdentificeerd. Er zijn ook nieuwe beelden opgedoken van de dader. En terwijl de politie in Ripoll een nieuwe huiszoeking uitvoerde, is de zoektocht naar de vermiste terrorist 'naar alle Europese landen' uitgebreid.
21/08 12u15  Vermiste Zweedse journaliste toch gestorven aan boord van Deense duikbootKim Wall, de Zweedse journaliste die sinds 11 augustus vermist was na een tocht met een duikboot van de Deense uitvinder Peter Madsen, is overleden aan boord van die duikboot. Dat hebben de Deense autoriteiten gemeld.
21/08 12u15  Kankerspecialist start looptocht naar CompostellaDe 20-jarige Pieter Swinnen leeft al zes jaar met kanker. Om dat te ‘vieren’ loopt vader en kankeronderzoeker Johan vanaf vandaag richting Compostella.
21/08 11u45  François Fillon betaalt partij (eindelijk) terugVoormalig Frans presidentskandidaat François Fillon heeft 900.000 teruggestort aan Les Républicains.
21/08 11u00  Dader bloedbad Ramblas formeel geïdentificeerdDe bestuurder van de bestelwagen die donderdag inreed op de menigte op de Ramblas in Barcelona, is nu ook formeel geïdentificeerd. Er zijn ook nieuwe beelden opgedoken van de dader. En terwijl de politie in Ripoll een nieuwe huiszoeking utivoerde, is de zoektocht naar de vermiste terrorist 'naar alle Europese landen' uitgebreid.
21/08 10u30  Nieuwe beelden opgedoken van vluchtende terrorist op RamblasDe Spaanse krant El País heeft nieuwe beelden vrijgegeven in het onderzoek naar de aanslagen in Catalonië. Op de beelden zien we de 22-jarige Younes Abouyaaqoub, hij zou de bestuurder geweest zijn van de bestelwagen die zeker dertien mensen doodreed op de Ramblas in Barcelona. De beelden zijn gemaakt op de Mercat de la Boqueriía, een bekende marktplaats op de Ramblas. Daar zou Abouyaaqoub gewandeld hebben bij zijn vlucht van de Ramblas.
21/08 10u30  Containerreus dit keer wél uit haven geraaktTijdens het hoogwater in de nacht van zondag op maandag is de ‘CSCL Jupiter’, de containerreus die vorige maandag vlakbij het dorpje Bath was vastgelopen in de Westerschelde, probleemloos vertrokken uit Antwerpen. Dat wordt vernomen bij het Havenbedrijf Antwerpen. Het schip kreeg daarbij uitzonderlijk de steun van twee sleepboten.
21/08 09u45  Tien vermisten bij botsing Amerikaanse destroyer met tankerEen Amerikaans oorlogsschip is maandagochtend ten oosten van Singapore in aanvaring gekomen met een tanker. Dat heeft de Amerikaanse marine bekendgemaakt. Tien opvarenden zijn vermist, en vijf anderen raakten gewond.
21/08 09u30  Zenuwen staan gespannen voor ‘Great American Eclipse’In de Verenigde Staten stijgen de zenuwen in de aanloop naar de zonsverduistering die maandagvoormiddag (maandagavond Belgische tijd) van de westkust tot de oostkust te zien zal zijn.
21/08 09u00  Zelfs radicalisering bij kleutersIn een school in Ronse slaan de leraren alarm omdat enkele kleuters beïnvloed zijn door extremistische gedachten. ‘Dit toont dit hoe men thuis naar de medemens kijkt.’
21/08 08u30  ‘We zijn geschokt door de imagoschade die de UGent heeft opgelopen’Professor Karin Raeymaeckers en professor Patrick De Baets stellen zich in Gent kandidaat om rector en vicerector van de universiteit te worden. Maandag begint aan de universiteit een nieuwe cyclus van de rectorverkiezingen, die in juni na 7 rondes geen winnaar hebben opgeleverd.
21/08 08u00  Vierduizend Vlaamse ambtenaren te weinigVan de bijna 69.000 federale ambtenaren is 54 procent een Vlaming. Als men rekening houdt met de taalwetten, zouden 4.277 ambtenarenjobs extra naar Vlamingen moeten gaan. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.
21/08 07u30  VS en Zuid-Korea starten hun militaire oefeningenDe VS en Zuid-Korea zijn maandag gestart met een elf dagen durende gezamenlijke militaire oefening. Dat hebben Amerikaanse militaire verantwoordelijken bevestigd.
21/08 07u30  Twaalf doden bij schipbreuk in NigeriaIn Nigeria zijn zondag twaalf doden gevallen toen een overbeladen boot in de haven van Lagos is gezonken. Dat hebben de lokale autoriteiten bekendgemaakt.
21/08 07u30  Gas-switch nog niet gefinancierdHoewel er nog geen duidelijkheid is over wie wat betaalt, hebben de netbeheerders het startschot gegeven voor de noodzakelijke omschakeling van 1,6 miljoen gasverbruikers.
21/08 06u30  Communautair gekibbel over ‘gas-switch’Hoewel er nog geen duidelijkheid is over wie wat betaalt, hebben de netbeheerders het startschot gegeven voor de noodzakelijke omschakeling van 1,6 miljoen gasverbruikers.
21/08 06u30  Wat deed verdachte imam in ons land?De vermoedelijke spilfiguur achter de aanslag in Barcelona klopte vorig jaar aan bij de moskee in Diegem. Hij zocht naar eigen zeggen werk. Maar wat kwam hij hier echt doen?
20/08 22u30  De held van Cambrils moest eigenlijk zelfs niet werkenDe agent die bij de terreuraanval in Cambrils eigenhandig vier van de vijf terroristen doodde, werd door het voltallige politiedepartement van de Spaanse badplaats ontvangen met een daverend applaus voor zijn heldhaftige optreden. De man had eigenlijk helemaal niet aan het werk moeten zijn: hij werkte overuren om zijn gezin te onderhouden, blijkt nu.
20/08 21u30  Is er een vijftiende dodelijke slachtoffer van de aanslagen?De Spaanse politie onderzoekt of een man die afgelopen donderdag dood werd aangetroffen in zijn auto het slachtoffer kan zijn geweest van één van de daders van de aanslagen in Barcelona en Cambrils. Indien de link kan worden gelegd, zou dat het totale aantal slachtoffers op vijftien brengen.
20/08 21u30  Bijen zijn belangrijk voor bruto binnenlands productStuifmeel is goud waard. Letterlijk dan. Want bestuivers brengen ons jaarlijks een kwart miljard euro op.
20/08 19u00  Trump spreekt verzoenende taal na protest in BostonNadat hij vorige week een storm van kritiek over zich kreeg omdat hij de aanslag in Charlottesville niet meteen veroordeelde, heeft de Amerikaanse president Trump zijn toon (een beetje) gewijzigd. ‘Ik wil de vele protesteerders in Boston, die zich uitspreken tegen haat, loven’, tweette hij.
20/08 18u00  Redders redden twee kinderen die alleen in zee speeldenTwee kinderen zijn zaterdag aan de kust in Bredene in moeilijkheden geraakt. Twee redders konden de kinderen uit de zee halen.
20/08 17u15  Burgemeester Bonte bevestigt: 'Imam verbleef in Vilvoorde'De man die steeds meer beschouwd wordt als dé spilfiguur van de terreuraanslagen van de voorbije week in Catalonië heeft in Vilvoorde verbleven. Dat bevestigt burgemeester Hans Bonte (SP.A) aan de VRT.
20/08 17u00  Gespannen sfeer bij protest tegen racisme in DallasIn Dallas zijn zaterdagavond 3.000 mensen samengekomen om te demonstreren tegen 'white supremacists'. De spanning liep hoog op tussen de demonstranten en de politie. Het kwam ook tot rellen met een tegenbetoger.
20/08 16u30  Zevenjarige Julian is een van de dodelijke slachtoffersHet zeven jaar oude Australische jongetje Julian Cadman is één van de dodelijke slachtoffers van de aanslag op de Ramblas. Zijn familie heeft dat intussen bevestigd, meldt het Spaanse bureau van Vermiste Personen.
20/08 16u15  Gespannen sfeer bij protest tegen white supremacyIn Dallas zijn zaterdagavond 3.000 mensen samengekomen om te demonstreren tegen white supremacy. De spanning liep hoog op tussen de demonstranten en de politie. Het kwam ook tot rellen met een tegenbetoger.
20/08 15u30  Terroristen Barcelona hadden 120 gasflessen opgeslagenDe terreurcel die vermoedelijk verantwoordelijk is voor de aanslagen in Barcelona en Cambrils had 120 gasflessen opgeslagen. De flessen werden gevonden in het huis in Alcanar dat woensdag om nog onbekende reden ontploft is, zegt politiebaas Josep Lluis Trapero zondag.
20/08 14u45  Noord-Korea waarschuwt VS: ‘Jullie risicovolle gedrag zal ons in nucleaire oorlog storten’De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft opnieuw dreigementen geuit aan het adres van de Verenigde Staten. Dat Washington en Seoel maandag weer starten met militaire manoeuvres in Zuid-Korea getuigt volgens hem van roekeloos gedrag. ‘Jullie zullen ons in een nucleaire oorlog storten’, klinkt het.
20/08 13u00  Vier gewonden nadat auto op mensen inrijdt in BertrixVlakbij een dansfeest in Assenois (Bertrix) is een wagen in de nacht van zaterdag op zondag opzettelijk ingereden op verschillende mensen. Zeker vier mensen raakten gewond.
20/08 12u30  Taxi's claxonneren uit solidariteit aan de RamblasIn Barcelona zijn zaterdag honderden mensen samengekomen om te rouwen na de aanslag. Een bestelwagen reed er donderdag in op de voetgangers, dertien mensen kwamen hierbij om. Uit solidariteit met de rouwende massa reden taxi chauffeurs voorbij de Ramblas en claxonneerden ze.
20/08 12u00  Herdenking in Sagrada Familia in BarcelonaIn de beroemde basiliek Sagrada Familia in Barcelona is zondag kort na 10 uur de herdenkingsplechtigheid begonnen voor de slachtoffers van de aanslagen eerder deze week in Catalonië.
20/08 11u30  ‘Spilfiguur van terreurcel Barcelona reisde geregeld naar België’De man die steeds meer beschouwd wordt als dé spilfiguur van de terreuraanslagen van de voorbije week in Spanje, reisde geregeld naar België af. Meer nog: hij sprak zelf af en toe over verhuizen naar ons land.
20/08 11u15  Doel 4 ligt stil na geblokkeerd signaal op einde van testDe kerncentrale Doel 4 ligt sinds zondagmorgen iets voor 4 uur stil nadat op het einde van een driemaandelijkse test op het correct functioneren van de veiligheidsautomatismen van de centrale een signaal is geblokkeerd. Dat is vernomen van woordvoerster Els De Clercq van de kerncentrale.
20/08 10u15  Verwarring over lot Julian blijftDe onduidelijkheid over het lot van de zevenjarige Julian Cadman, die gezocht werd na de aanslag op de Ramblas in Barcelona, blijft. De vader van Julian kwam gisteravond laat aan in de Spaanse stad.
20/08 08u45  ‘Resten van derde persoon gevonden in huis in Alcanar’Speurders hebben in het ontplofte huis in Alcanar resten van een derde persoon gevonden. Dat melden Spaanse media. Eerder was al duidelijk dat twee mensen waren omgekomen bij die ontploffing en dat er een link is met de aanslagen in Barcelona en Cambrils.
20/08 08u15  Duitse schrijver van Turkse origine op vraag van Ankara opgepakt in SpanjeDogan Akhanli, een Duitse schrijver van Turkse origine, is zaterdag op vraag van Turkije opgepakt in het Spaanse Granada. Het Duitse groene parlementslid Volker Beck ontwaart politieke motieven. Intussen vraagt Duitsland aan Spanje om de schrijver niet uit te leveren aan Turkije.
20/08 07u45  Deze mensen overleefden de aanslagen in Catalonië nietVeertien doden en meer dan honderd gewonden. Dat is de zware voorlopige balans van de aanslagen in Catalonië. Onder de slachtoffers bevinden zich verschillende nationaliteiten, onder wie ook een Belgische vrouw. Dertien slachtoffers vechten intussen nog voor hun leven in het ziekenhuis.
20/08 07u45  Jong CD&V-voorzitter verbolgen over 'smakeloze tweet' van rechtse redacteurJong CD&V-voorzitter Sammy Mahdi is op Twitter vergeleken met één van de Barcelona-terroristen. 'Wat bereik je hiermee? Zijn we echt nog niet tot het besef gekomen dat verdeeldheid de beste voedingsbodem is om haat te zaaien?' De tweet werd online geplaatst door een medewerker van de conservatieve nieuwswebsite Sceptr, maar is intussen weer verwijderd.
20/08 07u15  Trump reageert voor het eerst op vertrek topadviseur BannonDe Amerikaanse president Donald Trump heeft zaterdag op Twitter zijn voormalige adviseur Steve Bannon bedankt voor zijn diensten. ‘Hij kwam bij de campagne tijdens mijn race tegen de valse (‘crooked’) Hillary Clinton - het was geweldig! Bedankt S.’, tweette de president.
20/08 07u15  Jong CD&V-voorzitter verbolgen over “smakeloze tweet” van rechtse redacteurJong CD&V-voorzitter Sammy Mahdi is op Twitter vergeleken met één van de Barcelona-terroristen. 'Wat bereik je hiermee? Zijn we echt nog niet tot het besef gekomen dat verdeeldheid de beste voedingsbodem is om haat te zaaien?' De tweet werd online geplaatst door een medewerker van de conservatieve nieuwswebsite Sceptr, maar is intussen weer verwijderd.
20/08 07u00  Nederland in rep en roer: 1 spermadonor verwekte 102 kinderenDe Nederlandse gynaecologenvereniging NVOG en de Vereniging voor Klinische Embryologie (KLEM) maken zich grote zorgen over twee spermadonoren die bij meerdere klinieken sperma hebben afgestaan. Een van de twee donoren verwekte bij elf klinieken in totaal 102 kinderen. Donoren die zich melden in een kliniek moeten verklaren dat zij geen sperma bij andere klinieken afgeven. Ook is in Nederland een maximum gesteld van 25 kinderen per spermadonor.
20/08 07u00  Wrak van in 1945 vergane oorlogsschip USS Indianapolis gevondenOnderzoekers hebben het wrak van de USS Indianapolis, een Amerikaans oorlogsschip uit de Tweede Wereldoorlog dat op 30 juli 1945 is gezonken in de Filipijnenzee, teruggevonden.
20/08 07u00  Catalaanse politie doorzoekt woning van imamDe politie heeft zaterdagmorgen in Ripoll, de stad ten noorden van Barcelona, het huis van een imam doorzocht. De veiligheidsdiensten waren op zoek naar DNA-sporen, zegt de krant El País, die politie citeert. Vermoed wordt dat een van de lichamen die werden gevonden in het door een explosie ingestorte huis in Alcanar dat van de islamitische geestelijke is.
19/08 23u30  Station Nîmes ontruimdIn Nîmes, in het zuiden van Frankrijk, is het station zaterdagavond ontruimd na melding van één of meerdere verdachte personen. Dat melden Franse media.
19/08 23u00  Manifestaties in Boston grotendeels rustig verlopenEen week nadat in Charlottesville een dode viel tijdens extreemrechtse manifestaties en tegenmanifestaties, zijn de manifestaties van zaterdag in Boston grotendeels rustig verlopen. Dat melden Amerikaanse media. Duizenden mensen kwamen op straat tegen racisme en haat, terwijl enkele honderden mensen kwamen opdagen voor de mars voor ’vrije meningsuiting’.
19/08 21u45  Grote onduidelijkheid over Julian (7)Er heerst onduidelijkheid over het lot van de zevenjarige Julian Cadman, die gezocht werd na de aanslag van donderdag op de Ramblas in Barcelona. Zaterdag werd eerst gemeld dat de jongen gevonden was in een ziekenhuis, vervolgens dat hij nog steeds vermist was, vervolgens dat hij nooit vermist is geweest.
19/08 20u30  Trump blijft weg van viering voor culturele iconen na boycotNadat verschillende laureaten een boycot hadden aangekondigd, hebben de Amerikaanse president Donald Trump en first lady Melania besloten om dit jaar niet deel te nemen aan de feestelijkheden naar aanleiding van de Kennedy Center Honors. Dat moet de laureaten de kans bieden om hun onderscheiding ’zonder politieke afleiding’ te vieren, meldt het Witte Huis zaterdag.
19/08 20u30  Erdogan haalt uit naar Duitse buitenlandministerDe Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel aangemaand dat hij ‘zijn grenzen moet kennen’ nadat Gabriel de inmenging van Erdogan in de Duitse verkiezingen had aangeklaagd.
19/08 19u00  Deze uitspraken van 17-jarige terrorist kondigden bloedbad in Spanje aanAl op vijftienjarige leeftijd deed Moussa Oukabir, één van de gedode terroristen in Cambrils, radicale uitspraken op sociale media. Twee jaar later zette hij zijn woorden om in daden en zaaide hij samen met enkele kompanen terreur in Catalonië. De balans: dertien doden en meer dan honderd gewonden.
19/08 18u45  Vermiste broer en zus uit Duffel veilig teruggevondenEen broer en zus uit Duffel die als vermist waren opgegeven, zijn gezond en wel teruggevonden. Liam ( 11) en Elise (13)De kinderen verdwenen vrijdag uit hun woonplaats Duffel, 'vermoedelijk samen met de fiets'.
19/08 18u15  Vermiste Julian (7) toch nog niet terechtDe Catalaanse politie ontkent dat het Australische Julian Cadman (7) is gevonden. De jongen is vermist sinds de aanslagen op in Barcelona, afgelopen donderdag. Eerder zaterdag meldden Spaanse media dat de jongen gevonden was in een ziekenhuis in Barcelona.
19/08 18u00  Honderden neonazi’s trekken door BerlijnEen vijfhonderdtal neonazi’s trekt zaterdag door Berlijn om Hitlers plaatsvervanger Rudolf Hess te eren. Er vinden ook verschillende tegenbetogingen plaats, waarin enkele honderden manifestanten meestappen.
19/08 17u15  Arnold Schwarzenegger spelt Trump de lesEx-gouverneur van Californië en acteur Arnold Schwarzenegger heeft in een videobooschap uitgehaald naar president Trump vanwege zijn uitspraken over het geweld in Charlottesville. Schwarzenegger stelt in de video voor om zelf de speech te schrijven die Trump had moeten uitspreken. V
19/08 16u45  Is doodrijder Barcelona nog op vrije voeten?De Spaanse politie is nog op zoek naar de vermoedelijke bestuurder van de bestelwagen die donderdag in Barcelona voetgangers op de Ramblas omverreed. Dat melden Spaanse media. Toch zegt de regering dat de terreurcel achter de aanslag opgerold is.
19/08 16u15  Mesaanvaller Finland viseerde vrouwenDe hoofdverdachte van een mesaanval vrijdag in de Finse stad Turku is een Marokkaanse asielzoeker van achttien die het gemunt had op vrouwen. Dat zei de politie zaterdag. Bij de aanval vielen twee doden en acht gewonden.
19/08 14u30  Politie vat dief met 77 gestolen gsm’s op PukkelpopDe politie van de zone Limburg Regio Hoofdstad (LRH) heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag na een tip van een alerte festivalganger op Pukkelpop een dief met 77 gestolen gsm-toestellen opgepakt.
19/08 14u15  ‘Terreurcel Barcelona opgerold’De Spaanse regering gaat ervan uit dat de terreurcel achter de aanslag in Barcelona opgerold is. Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Juan Ignacio Zoido.
19/08 14u15  Child Focus zoekt broer en zus uit DuffelChild Focus heeft een opsporingsbericht verspreid naar de 11-jarige Liam Merckx en zijn 13-jarige zus Elise. Dat bevestigt woordvoerder Dirk Depover. Beide kinderen verdwenen vrijdag uit hun woonplaats Duffel, 'vermoedelijk samen met de fiets'.
19/08 14u00  Jongetje (7) dat vermist was na aanslag in Barcelona is terechtDe Catalaanse politie heeft de Australische Julian Cadman (7) gevonden. Dat melden bronnen bij de politie aan de Spaanse krant El Mundo. Het jongetje zou in een ziekenhuis in Barcelona liggen.
19/08 12u15  Zomer maakt pas dinsdag weer zijn opwachtingHet weer blijft dit weekend en ook begin volgende week nog kwakkelen. Pas vanaf dinsdag gaan de temperaturen de hoogte in en krijgen we ook meer zon, meldt het KMI.
19/08 10u45  Politie vermoedt dat mesaanval terreurdaad wasDe Finse politie vermoedt dat de mesaanval in Turku een terroristische achtergrond heeft. Dat maakte politie zaterdag bekend. Bij de aanval in de binnenstad kwamen vrijdag twee personen om het leven.
19/08 10u30  Vijf arrestaties na mesaanval in FinlandIn het onderzoek naar de mesaanval in Turku, de havenstad in het zuidwesten van Finland, is vrijdagnacht een huis doorzocht en zijn vijf verdachten opgepakt. Dat zegt de politie.
19/08 09u30  ‘Laat schooldirecteurs met mandaten aan de slag gaan’'Het statuut van de directeur en adjunct-directeur kan verbeterd worden door deze mensen met een mandaatsysteem, verlengbaar per schijf van bijvoorbeeld vijf jaar, te laten werken. Met een serieuze verloning.' Dat zeggen Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen en Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het GO!, het onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap, in een gesprek met Belga aan de vooravond van het nieuwe schooljaar.
19/08 09u00  De Lijn schrapt reken- en taalproef voor kandidaat-chauffeursDe Lijn past de selectievoorwaarden aan voor de aanwerving van buschauffeurs en trambestuurders. Zo wordt onder meer de taal- en rekenproef geschrapt. De kennis van het Nederlands zal nog wel worden getest tijdens het sollicitatiegesprek.
19/08 08u30  Honderdtal gasflessen aangetroffen in huis AlcanarHet leek woensdagavond nog om een ongelukkige gasontploffing te gaan in Alcanar. Maar donderdagavond werd duidelijk dat ze in Spanje aan veel erger zijn ontsnapt. In het huis werd namelijk wekenlang een grote aanslag voorbereid. De politie vond er een honderdtal butaan-en propaanflessen, bedoeld om veel meer slachtoffers te maken.
19/08 08u30  Nog één verdachte op de vluchtEr komt steeds meer duidelijkheid over de terreurcel die de aanslag in Catalonië heeft gepleegd. Het zou gaan om twaalf personen: vijf terroristen zijn donderdagnacht doodgeschoten tijdens de aanslag in Cambrils, vier anderen zijn gearresteerd en één verdachte zou nog op de vlucht zijn. Twee anderen lagen vermoedelijk onder het puin in Alcanar, waar woensdag een explosie plaatsvond. Een overzicht.
19/08 08u00  Open Vld-parlementslid wil huurgeld deels fiscaal aftrekbaar makenVlaams parlementslid Mercedes Van Volcem (Open Vld) pleit er in Het Laatste Nieuws en De Morgen voor om huurgeld deels fiscaal aftrekbaar te maken. Concreet denkt ze aan een huurbonus van ongeveer 1.500 euro per persoon gedurende 10 jaar, maar bevoegd minister Liesbeth Homans (N-VA) schiet het idee af.
19/08 07u15  Trump verliest nu ook Carl Icahn als adviseurNa Steve Bannon heeft president Donald Trump vrijdag een tweede prominente adviseur verloren: investeerder en miljardair Carl Icahn verlaat het Witte Huis. Dat heeft hij zelf bekendgemaakt.
19/08 07u15  Rechter weigert zaak tegen Polanski te laten vallenEen rechter in Los Angeles heeft vrijdag geweigerd de zaak tegen de Frans-Poolse regisseur Roman Polanski (84) wegens seksueel misbruik van een 13-jarig meisje in de jaren zeventig, te laten vallen.
19/08 07u15  Bannon: ‘Het presidentschap van Trump is voorbij’Steve Bannon, de controversiële voormalige raadgever van Donald Trump, blijft vechten voor de Amerikaanse president. Dat heeft hij gezegd in een eerste reactie nadat zijn vertrek uit het Witte Huis bekend is geraakt. 'Het presidentschap waar we voor gevochten hebben en gewonnen hebben, is voorbij', zei hij in een ander interview.
19/08 07u15  Regering mikt op verkoop tweede schijf BNP ParibasDe regering-Michel zet de deur op een kier om opnieuw een schijf van haar aandelen in de Franse bank BNP Paribas te verkopen. Dat schrijft De Tijd.
19/08 07u15  Kindergeld komt anderhalve week laterVanaf 2018 zullen ambtenaren hun kindergeld anderhalve week later krijgen. De Gezinsbond vreest voor problemen.
19/08 06u45  Verdachten vrij omdat ze niet op rechtbank raaktenEen onderzoeksrechter in Mechelen heeft drie Roemeense vrouwen, verdacht van diefstal, in vrijheid gesteld omdat ze door aanslepende personeelsproblemen bij de dienst transport niet naar de rechtbank werden gebracht.
19/08 06u45  Redders met fakkels in zeeZo'n 260 strandredders zijn gisteravond met een brandende fakkel in de Noordzee gedoken in Middelkerke. Dat is een jaarlijkse traditie, om iedereen die instaat voor de veiligheid van de badgasten aan de kust, te huldigen.
19/08 06u45  Steeds meer mannen gesteriliseerdDe laatste jaren laten steeds meer mannen zich steriliseren. In vijf jaar tijd zijn er bijna twintig procent meer mannen die kiezen voor een knip of vasectomie dan daarvoor.
18/08 23u15  Hoofdverdachte aanslagen Barcelona doodgeschotenMoussa O., de vermoedelijke chauffeur van het busje, is gedood bij een politieactie in Cambrils. Dat bevestigt de Catalaanse politie.
18/08 23u00  Noodweer trekt over Limburg: Kelders ondergelopen, zware materiële schade door hevige windhoosTal van kelders in de Bosstraat in Hasselt liepen deze avond tijdens een hevige regenbui onder water. De brandweer is momenteel bezig met het wegpompen van het water. Dit staat op bepaalde plekken tot een halve meter hoog. In de Landenstraat in Gingelom zorgde een hevige windhoos dan weer voor zware materiële schade.
18/08 20u30  Steekpartij in Finland: twee doden, zes gewondenBij de mesaanval in het Finse Turku zijn twee mensen omgekomen en minstens zes anderen gewond geraakt. De dader werd neergeschoten door de politie en ligt in het ziekenhuis. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt op een persconferentie
18/08 19u30  Steve Bannon ontslagen als topstrateeg TrumpStephen K. Bannon (63) is topadviseur af. Dat heeft het Witte Huis officieel meegedeeld. Vandaag wordt zijn laatste dag.
18/08 19u00  '17-jarige bestuurder van busje doodgeschoten'Na de aanslagen in Catalonië heeft de Spaanse politie drie Marokkaanse en een Spaanse verdachte opgepakt. Volgens Spaanse media is Moussa O., de vermoedelijke chauffeur van het busje, gedood bij een politieactie in Cambrils.
18/08 18u15  De cassette is terug. Zelfs Aldi verkoopt vanaf zaterdag een cassettespelerDit weekend in promotie bij Aldi: een good old cassettespeler. Dan is het toch duidelijk: hét muziekmedium van de jaren tachtig is helemaal terug.
18/08 17u45  Steekpartijen in Finland en DuitslandDe politie van de Finse stad Turku heeft een man neergeschoten nadat hij verscheidene mensen had aangevallen met een mes. Ook in de Duitse stad Wuppertal is er sprake van een mesaanval.
18/08 17u15  In memoriam: deze slachtoffers lieten het levenTijdens de aanslagen in Catalonië kwamen in totaal 14 personen om het leven. Een overzicht van de dodelijke slachtoffers.
18/08 16u15  Man neergeschoten nadat hij mensen aanvalt met mes in FinlandDe politie van de Finse stad Turku heeft een man neergeschoten nadat hij verscheidene mensen had aangevallen met een mes. Dat meldt de BBC.
18/08 16u15  'Terreurcel plande zwaardere aanslag'Na de aanslagen in Catalonië heeft de Spaanse politie drie Marokkaanse en een Spaanse verdachte opgepakt. 'We sluiten niet uit dat de terreurcel nog andere aanvallen had gepland en dat de aanval donderdag groter moest zijn.'
18/08 16u00  Woedende mensenzee jouwt vierde verdachte uit bij arrestatieIn het Spaanse Ripoll is een vierde verdachte gearresteerd voor de aanslagen in Catalonië. Enkele honderden woedende Spanjaarden waren bij die arrestatie aanwezig. Zij konden hun woede maar moeilijk verbergen. De politie moest sommige mensen in bedwang houden.
18/08 15u45  'Geen van de daders was gekend voor terrorisme'Na de aanslagen in Catalonië heeft de Spaanse politie drie Marokkaanse en een Spaanse verdachte opgepakt. 'We sluiten niet uit dat de terreurcel nog andere aanvallen had gepland.'
18/08 15u30  Minuut per minuut: hoe de terreur in Spanje zich ontvouwdeWat begon met een gasexplosie op donderdag, eindigde vrijdag in een bloedbad op de Spaanse Ramblas en een reeks arrestaties. De weg van terreur in kaart gebracht.
18/08 15u15  Erdogan roept Turken in Duitsland op niet voor Merkel te stemmenDe Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de Turken in Duitsland opgeroepen om bij de komende verkiezingen niet te stemmen voor de christendemocratische CDU van bondskanselier Angela Merkel of de sociaaldemocratische SPD van Martin Schulz. Ook een stem voor Die Grünen is volgens Erdogan uit den boze.
18/08 14u30  Dodental na modderstromen Sierra Leone stijgt tot meer dan 400De modderstromen in Sierra Leone hebben al aan meer dan 400 mensen het leven gekost. Dat meldt het Rode Kruis vrijdag. Er zijn ook nog altijd meer dan 600 mensen vermist.
18/08 14u15  Vierde verdachte aanslagen Catalonië gearresteerdNa drie eerdere arrestaties, heeft de Spaanse politie vrijdagmiddag een vierde persoon gearresteerd. Of het gaat om de 17-jarige man die nog gezocht wordt, is nog niet duidelijk.
18/08 14u15  Nederland levert weer verdachten uit aan BelgiëNederland levert weer verdachten uit aan België. De Internationale Rechtshulpkamer (IRK) van de rechtbank Amsterdam oordeelde vrijdag dat vijf verdachten uitgeleverd mogen worden.
18/08 14u15  Vlaanderen geeft Sodexo opnieuw boete van 3,2 miljoen euroSodexo krijgt van Vlaanderen opnieuw een boete van 3,2 miljoen euro omdat het bedrijf er niet in slaagt Vlaanderen massaal op elektronische dienstencheques te laten overschakelen. Nauwelijks de helft van de cheques wordt elektronisch geïnd.
18/08 13u45  Catalanen scanderen na minuut stilte: 'Ik ben niet bang'Op Plaça Catalunya, in Barcelona, zijn duizenden mensen samengekomen voor een ontroerende minuut stilte. Ook de Spaanse koning Felipe VI en de Spaanse premier Rajoy waren hierbij aanwezig. Na de minuut stilte scandeerde de massa 'No tinc por', het Catalaans voor 'Ik ben niet bang.'
18/08 13u30  Politie houdt klopjacht op 17-jarige verdachteDe Spaanse politie heeft drie personen opgepakt in verband met de aanslagen van in Barcelona en Cambrils en houdt een klopjacht op een vierde verdachte.
18/08 13u15  Reisadvies voor Spanje aangepastBuitenlandse Zaken raadt Belgen in Spanje aan om waakzaam te zijn na de aanslagen in Barcelona en Cambrils van donderdagavond en -nacht.
18/08 13u15  De Barcelona-aanslagen in kaartDe dubbele aanslag in Spanje is de ergste sinds de aanval op de Spaanse metro in 2004. Terroristen rijden twee keer in op de menigte. In Barcelona eist die tactiek veertien doden en honderd gewonden. Een tweede poging in Cambrils mislukt. Daar schiet de politie vijf terroristen dood.
18/08 13u00  Barcelona, centrum van het Spaanse jihadismeAnalisten zijn allesbehalve verrast dat Barcelona het doelwit is geworden van een terroristische aanslag. De stad staat al jaren bekend als het centrum van het Spaanse jihadisme.
18/08 13u00  ‘Overal betonblokken is onmogelijk’In Spanje komt kritiek op het feit dat er geen betonblokken aan de Ramblas geplaatst waren om aanslagen zoals die van gisteren te vermijden. Volgens burgemeester Ada Colau van Barcelona bestaat 100 procent veiligheid echter niet.
18/08 13u00  One Love Barcelona op PukkelpopOp Camping Relax sijpelt het nieuws over de aanslagen in Spanje door bij de ontwakende festivalgangers van overal ter wereld. Editors en Nordmann laten hun stem horen op Pukkelpop.
18/08 12u45  Dodentol aanslagen loopt op tot 14Op de Ramblas in Barcelona heeft een busje donderdag rond 17 uur tientallen voetgangers omvergereden. Daarbij kwamen minstens dertien mensen om het leven, onder wie één Belg. Enkele uren later reden terroristen met een wagen in op een mensenmassa in Cambrils, waar opnieuw een dodelijk slachtoffer viel. Alles wat we weten over de aanslagen in Catalonië op een rij.
18/08 12u15  Italiaanse vader gedood in bijzijn van twee kinderenTijdens de aanslag in Barcelona, waarbij in totaal 13 personen om het leven kwamen, is een 35-jarige man uit Italië omgekomen. ‘Hij hield de hand van zijn vijfjarige zoon nog vast toen de bestelwagen hem raakte’, aldus het bedrijf waar de man werkte.
18/08 11u45  'Wellicht wilde cel van twaalf terroristen toeslaan met gasflessen'Volgens de politie is er een verband tussen de aanslagen in Barcelona en Cambrils en een gasontploffing donderdag in Alcanar.
18/08 11u45  OVERZICHT. Zeventiende aanslag in Europa sinds 2014De terreuraanslagen van donderdagavond en -nacht in het Spaanse Barcelona en in het badplaatsje Cambrils zijn al de zeventiende op Europese bodem sinds de schietpartij in het Joods Museum in Brussel in mei 2014. Een overzicht.
18/08 11u30  ‘Mijn kleinzoon Julian (7) is vermist, help ons alstublieft’Een Australische man heeft een oproep gelanceerd op Facebook om zijn kleinzoon, Julian Alessandro Cadman, te helpen zoeken. De jongen raakte vermist na de aanslag in Barcelona.
18/08 11u30  Nog altijd een verdachte op de vluchtDe Spaanse politie heeft een derde persoon opgepakt in verband met de aanslagen van in Barcelona en Cambrils. Dat meldt de Spaanse krant El Pais en bevestigt de Catalaanse politie ook op Twitter. Er zou nog zeker één persoon op de vlucht zijn.
18/08 11u30  Tui en Thomas Cook contacteren Belgen in BarcelonaTouroperatoren Tui en Thomas Cook zijn nog volop bezig met het contacteren van Belgische toeristen in de regio’s rond Barcelona en Cambrils. Voorlopig is er ‘geen indicatie’ van gewonden onder hun klanten. Voor meer informatie is het wachten op de lokale autoriteiten, zegt Tui-woordvoerder Piet Demeyere.
18/08 11u30  Ocad houdt dreigingsniveau in ons land op 3Het Ocad houdt het dreigingsniveau in het hele land voorlopig op 3, het op één na hoogste niveau. Dat bevestigt een woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jam Jambon (N-VA) vrijdag.
18/08 11u15  Ongeloof, tranen en troostDe aanslagen waar Spanje al enige tijd voor vreesde, hebben donderdagavond plaatsgevonden. Terroristen reden met huurvoertuigen in op de mensenmassa en maakten daarbij 13 dodelijke slachtoffers.
18/08 11u15  Oproep tot eenheidHet valt nogal wat Spaanse commentatoren op hoe allerlei politici en overheidsdiensten onmiddellijk na de aanslag in Barcelona een grote samenhorigheid en eensgezindheid ten toon spreidden. ‘Zo zou het altijd moeten zijn.’
18/08 11u15  ‘Zou het kunnen dat je beter bent in de dood dan in de liefde?’‘Tetitatutis’, zei Hugo Claus op 19 maart 2008. Een etmaal later was Veerle De Wit weduwe. ‘Hoe erg ook, een mooiere dood kun je je niet wensen.’ ‘Chapeau. Ik weet niet of ik het zou kunnen’, verrast Wim Distelmans. Vreest zij de eenzaamheid, hij de rollator. Tot die tijd vieren ze het leven ad fundum.
18/08 10u00  'Wellicht wilde cel van acht terroristen toeslaan met gasflessen'Volgens de politie is er een verband tussen de aanslagen in Barcelona en Cambrils en een gasontploffing donderdag in Alcanar.
18/08 09u45  Trump promoot varkensbloedmythe als reactie op BarcelonaDe Amerikaanse president Donald Trump riep gisteravond via Twitter op om ‘radical islamic terror’ aan te pakken zoals generaal John J. Pershing destijds deed. Maar dat verhaal blijkt een legende.
18/08 09u45  Spanje was vooraf gewaarschuwd voor aanslagSpanje was gewaarschuwd dat er een aanslag kon plaatsvinden in Barcelona, meldden Spaanse media. Toch kon een bestelwagen op de Ramblas nog 13 mensen, onder wie één Belgische vrouw, doodrijden en er zeker tachtig verwonden.
18/08 09u30  Belgische vrouw omgekomen, twee andere landgenoten in ziekenhuisEen van de dertien dodelijke slachtoffers van de aanslag op de Ramblas in Barcelona is de Vlaamse Elke V. (44), een vrouw uit Tongeren. De vrouw was samen met haar man en twee jonge kinderen op reis in Spanje. Twee andere Belgen liggen nog in het ziekenhuis.
18/08 09u30  Topchefs in actie tegen leegloop in horeca: 'Dit is wél een mooie stiel'De horeca bloedt leeg. Aan de hotelscholen zit twintig procent minder leerlingen dan tien jaar geleden en de helft van de afgestudeerden stapt binnen de vijf jaar uit de sector, terwijl er steeds meer jobs zijn. In de hoop het tij te keren, schieten topchefs in actie om onze jeugd te overtuigen van de 'schoonheid van de stiel'.
18/08 09u15  Al drie verdachten opgepaktDe Spaanse politie heeft een derde persoon opgepakt in verband met de aanslagen van in Barcelona en Cambrils. Dat meldt de Spaanse krant El Pais en bevestigt de Mossos d’Esquadra ook op Twitter.
18/08 09u15  CDH-coryfeeën vinden het genoeg geweestJoëlle Milquet en Philippe Maystadt porren hun partijvoorzitter, Benoît Lutgen, aan om de strijdbijl te begraven.
18/08 09u00  Doden en gewonden uit minstens 24 landenVolgens de Catalaanse autoriteiten zijn er onder de 13 doden en meer dan 100 gewonden van de aanslagen in Barcelona en Cambrils mensen van zeker 24 verschillende nationaliteiten.
18/08 08u45  Beelden opgedoken van vuurgevecht tussen politie en terroristen in CambrilsIn het kuststadje Cambrils, een honderdtal kilometer van Barcelona, is ook een tweede busje ingereden op enkele voetgangers. Na de aanrijding vluchtten de daders weg, maar de politie kon hen meteen achtervolgen. Niet veel later kwam het tot een vuurgevecht tussen de daders en de politie. De vijf terroristen kwamen allemaal om het leven.
18/08 08u45  Een Belgische vrouw omgekomen, twee andere landgenoten in het ziekenhuisEen van de dertien dodelijke slachtoffers van de aanslag op de Ramblas is de Vlaamse Elke V., een vrouw uit Tongeren, 44 jaar oud. Elke was samen met haar man en twee jonge kinderen op reis in Spanje en bezocht Barcelona. Net op het moment van de aanslag was ze op de Ramblas. Twee andere Belgen liggen nog in het ziekenhuis.
18/08 08u30  Dit weten we over de aanslagen in CataloniëOp de Ramblas in Barcelona heeft een busje donderdagnamiddag tientallen voetgangers omver gemaaid. Daarbij kwamen zeker dertien mensen om het leven, onder wie één Belg, en raakten vijftig tot tachtig anderen gewond, onder wie ook enkele Belgen. Dit weten we tot dusver over de aanslagen in Catalonië.
18/08 08u30  Trump betreurt weghalen monumentenMet het afbreken van monumenten ter ere van helden uit de 'confederation' worden ook de Amerikaanse cultuur en geschiedenis vernield. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump donderdag getweet.
18/08 08u00  Wilden terroristen eerst toeslaan met gasflessen?Volgens de politie is er een verband tussen de gebeurtenissen in Barcelona en Cambrils en een ontploffing donderdag in Alcanar.
18/08 07u45  'Strijd tegen terreur opdrijven'In binnen- en buitenland klinken verontwaardigde reacties op de gebeurtenissen in Barcelona. Daar reed een man met een bestelbusje tientallen mensen aan. Er vielen verschillende doden en gewonden. De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft drie dagen van nationale rouw aangekondigd.
18/08 07u45  Vlaams slachtoffer was met man en kinderen op reis in BarcelonaEen van de dertien dodelijke slachtoffers van de aanslag op de Ramblas is de Vlaamse Elke V., een vrouw uit Tongeren, 44 jaar oud. Elke was samen met haar man en twee jonge kinderen op reis in Spanje en bezocht Barcelona. Net op het moment van de aanslag was ze op de Ramblas.
18/08 07u30  De erfenis van de FarcColombiaans president Juan Manuel Santos verklaarde gisteren het einde van het 52-jarige conflict met rebellengroepering Farc. Vertegenwoordigers van de Verenigde Naties namen de laatste Farc-wapens in ontvangst - zeventien containers vol. Het langdurige conflict was bloedig. Wat komt na het conflict met de Farc?
18/08 07u30  Zondag moet het weekend reddenVrijdag trekken regen en intense buien naar het centrum en later het oosten van het land. Er is kans op onweer. Vanuit het westen neemt de buienneiging geleidelijk af en verschijnen er stilaan opklaringen. Tussen de opklaringen door kunnen er her en der wel nog enkele buien vallen. Dat meldt het KMI. De maxima schommelen tussen 17 graden in de Hoge Ardennen en 21 of 22 graden in Vlaanderen.
18/08 07u15  Dit weten we over de aanslagen in BarcelonaOp de Ramblas in Barcelona heeft een busje donderdagnamiddag tientallen voetgangers omver gemaaid. Daarbij kwamen zeker dertien mensen om het leven, onder wie één Belg, en raakten vijftig tot tachtig anderen gewond, onder wie ook enkele Belgen. Dit weten we tot dusver over de aanslagen in Barcelona.
18/08 06u45  ‘Tot 3.000 IS-jihadisten zouden kunnen terugkeren naar Europa'Tussen 1.200 en 3.000 Europeanen die naar Irak en Syrië trokken om te vechten voor terreurbeweging Islamitische Staat, zouden nog kunnen terugkeren naar Europa. Dat staat in een expertenrapport van het Radicalization awareness network (RAN), opgericht door de Europese Commissie.
18/08 06u45  Martino T. wint geding tegen justitieminister GeensMartino T., de man die de moord op Silvio Aquino zou hebben besteld, heeft het pleit gewonnen dat hij had ingediend tegen justitieminister Koen Geens. Hij had de Belgische Staat in kortgeding gedagvaard om de ‘onmenselijke omstandigheden’ in de Leuvense Hulpgevangenis aan te klagen.
18/08 06u15  Elke dag vijftig Belgische nummerplaten gestolenEke dag wordt er een vijftigtal nummerplaten van auto’s gestolen in ons land. Dat blijkt uit cijfers van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit. Op jaarbasis zijn er dat dus 20.000.
18/08 05u45  De aanslag die Spanje vreesdeSpanje was gewaarschuwd dat er een aanslag kon plaatsvinden in Barcelona, meldden Spaanse media. Toch kon een bestelwagen op de Ramblas nog 13 mensen, onder wie één Belgische vrouw, doodrijden en er zeker tachtig verwonden.
18/08 05u30  Blijf uit de spits, win een gratis etentjeIn Antwerpen start volgende maand een project dat pendelaars moet overtuigen om voortaan uit de file te blijven door middel van beloningen.
18/08 04u45  Politie stopt tweede aanslag met autoBij een tweede aanslag in de Catalaanse badplaats Cambrils, op een honderdtal kilometer van Barcelona, zijn zeven mensen gewond geraakt. Terroristen hebben er geprobeerd om net zoals in Barcelona eerder op de dag in te rijden op voetgangers. De politie wist vier terroristen meteen te doden, een vijfde is later aan zijn verwondingen overleden.
18/08 04u30  Spaanse politie doodt vijf terroristen in kuststad CambrilsBij een tweede aanslag in de Catalaanse badplaats Cambrils, op een honderdtal kilometer van Barcelona, zijn zeven mensen gewond geraakt. Terroristen hebben er geprobeerd om net zoals in Barcelona eerder op de dag in te rijden op voetgangers. De politie wist vier terroristen meteen te doden, een vijfde is later aan zijn verwondingen overleden.
18/08 02u45  Politie doodt verdachten in Spaanse kuststad CambrilsDe Catalaanse politie heeft vrijdagochtend mogelijke terroristen gedood in de Spaanse kuststad Cambrils, op een honderdtal kilometer ten zuiden van Barcelona. Eerder liet de politie weten dat er een antiterreuroperatie werd uitgevoerd in de Catalaanse badplaats.
18/08 00u00  Gearresteerde verdachten reden niet met busjeDe Catalaanse regionale regering bevestigt dat er na de aanslag in Barcelona twee arrestaties zijn verricht. Het zou evenwel niet gaan om de daders.
17/08 23u00  Getuigen aanslag Barcelona delen hun verhaalVerschillende mensen die de aanslag in Barcelona vanop de eerste rij meemaakten, deelden hun verhaal met aanwezige media.
17/08 22u45  Videobeelden tonen chaos en zwaarbewapende controles na aanslag BarcelonaDonderdag zijn op de Ramblas in Barcelona tientallen mensen omvergereden door een man met een wit bestelbusje. Uit de eerste videobeelden blijkt dat de chaos aanzienlijk was. Uit andere beelden blijkt dan weer dat zwaarbewapende agenten meteen na de aanslag door de straten van Barcelona patrouilleerden.
17/08 21u45  'Strijd tegen terreur opdrijven na aanslag Barcelona'In binnen- en buitenland klinken verontwaardigde reacties op de gebeurtenissen in Barcelona. Daar reed een man met een bestelbusje tientallen mensen aan. Er vielen verschillende doden en gewonden.
17/08 21u30  Twee verdachten gearresteerd en één overleden na aanslag in BarcelonaDe Catalaanse regionale regering bevestigt dat er na de aanslag op de Ramblas in Barcelona twee arrestaties zijn verricht. Volgens Spaanse media kwam een derde verdachte bij een vuurgevecht om het leven.
17/08 21u30  Belgische vrouw omgekomen bij aanslag BarcelonaOp de Ramblas in Barcelona is donderdagmiddag een busje ingereden op voetgangers. Daarbij kwamen zeker dertien mensen om het leven, onder wie één Belg, en raakten nog eens vijftig anderen gewond. Autoriteiten beschouwen de feiten als een terreurdaad, die intussen door Islamitische Staat werd opgeëist.
17/08 21u15  Eén Belg bij dodelijke slachtoffers aanslag BarcelonaOp de Ramblas in Barcelona is donderdagmiddag een busje ingereden op voetgangers. Daarbij kwamen zeker dertien mensen om het leven, onder wie één Belg, en raakten nog eens vijftig anderen gewond. Autoriteiten beschouwen de feiten als een terreurdaad.
17/08 21u00  Verdachte gearresteerd, tweede verdachte vermoedelijk neergeschotenVolgens de Catalaanse politie werd donderdagavond een man ‘gelinkt aan de aanval in Barcelona’ gearresteerd. Een tweede verdachte zou zijn gedood bij een vuurgevecht.
17/08 21u00  Zeker één Belgisch slachtoffer bij aanslag BarcelonaOp de Ramblas in Barcelona is woensdagmiddag een busje ingereden op voetgangers. Daarbij kwamen zeker dertien mensen om het leven, onder wie een Belg, en raakten nog vijftig anderen gewond. Men beschouwt de feiten als een terreurdaad.
17/08 20u45  Buitenlandse Zaken opent noodnummer na aanslag RamblasBelgen die ongerust zijn over landgenoten in Barcelona, kunnen terecht op een noodnummer. Ondertussen nemen touroperators Tui en Thomas Cook contact op met hun klanten in Barcelona om na te gaan of ze ongedeerd zijn.
17/08 20u45  Dertien doden en vijftig gewonden bij aanslag in BarcelonaOp de Ramblas in Barcelona is woensdagmiddag een busje ingereden op voetgangers. Daar kwamen zeker dertien mensen bij om het leven en raakten nog vijftig anderen gewond. Men beschouwt de feiten als een terreurdaad.
17/08 20u30  Tui en Thomas Cook contacteren Belgische toeristenTouroperators Tui en Thomas Cook nemen contact op met hun klanten in Barcelona om na te gaan of ze ongedeerd zijn.
17/08 20u30  Catalaanse politie arresteert verdachteVolgens de Catalaanse politie werd woensdagavond een man ‘gelinkt aan de aanval in Barcelona’ gearresteerd.
17/08 20u00  Videobeelden tonen chaos na aanslag BarcelonaWoensdag zijn op de Ramblas in Barcelona tientallen mensen omvergereden door een man met een wit bestelbusje. Uit de eerste videobeelden blijkt dat de chaos aanzienlijk was. Omdat de chauffeur zich nog altijd zou verschansen, kammen zwaarbewapende agenten intussen de buurt uit.
17/08 20u00  Wereldleiders veroordelen aanslag BarcelonaIn binnen- en buitenland klinken verontwaardigde reacties op de gebeurtenissen in Barcelona. Daar reed een man met een bestelbusje tientallen mensen aan. Er vielen verschillende doden en gewonden.
17/08 19u45  Vlamingen in Barcelona: ‘Iedereen begon te rennen en vluchtte de winkels in’Pure horror en onbeschrijfelijke paniek, zeggen Vlaamse getuigen die de aanslag van dichtbij hebben meegemaakt. Voor zover bekend zijn er geen landgenoten bij de slachtoffers. Maar de hulpverlening is nog volop aan de gang.
17/08 19u15  Doden en gewonden na aanslag in BarcelonaOp de Ramblas in Barcelona is een busje ingereden op voetgangers. In Spaanse media klinkt het dat er zeker dertien doden vielen, maar de politie bevestigt er nog maar één officieel. Men beschouwt de feiten als een terreurdaad.
17/08 19u00  Meerdere doden en gewonden bij aanslag met busje in BarcelonaOp de Ramblas in Barcelona is een busje ingereden op voetgangers. De ordediensten laten weten dat er zeker een tiental gewonden zijn gevallen. Lokale media spreken over twee doden. De politie gaat ervan uit dat het om een terreuraanslag gaat.
17/08 18u15  'Twee doden en meerdere gewonden bij aanrijding Barcelona'Op de Ramblas in Barcelona is een busje ingereden op voetgangers. De ordediensten laten weten dat er zeker een tiental gewonden zijn gevallen. Lokale media spreken over twee doden. De politie gaat ervan uit dat het om een terreuraanslag gaat.
17/08 18u00  Busje rijdt in op voetgangers in BarcelonaOp de Ramblas in Barcelona is een busje ingereden op voetgangers. De ordediensten laten weten dat er zeker een tiental gewonden zijn gevallen. Ze gaan ervan uit dat het om een terreuraanslag gaat.
17/08 17u30  Auto rijdt in op mensen in BarcelonaDe politie bevestigt dat een busje ingereden is op verschillende mensen aan de Ramblas in Barcelona, Spanje. Er zijn meerdere gewonden.
17/08 16u30  Extreemrechtse politica veroorzaakt ophef in Australische SenaatIn de Australische Senaat heeft de extreemrechtse politica Pauline Hanson donderdag ophef veroorzaakt door gekleed in een boerka plaats te nemen in het halfrond. Met haar stunt wilde ze de eis van haar partij om de boerka te bannen kracht bij zetten, maar haar demarche kwam haar meteen op zware kritiek te staan.
17/08 16u30  Bezoeker wandelt per ongeluk door kunstwerk Yves KleinNog tot 20 augustus loopt in Bozar een tentoonstelling van het werk van Yves Klein. Maar niet elke bezoeker lijkt even voorzichtig om te gaan met ’s mans kunst.
17/08 16u15  Extreemrechtse Christopher Cantwell: ‘Ik ben bang dat jullie me gaan vermoorden’Christopher Cantwell, één van de extreemrechtse hoofdfiguren van de gevechten in Charlottesville, vreest voor zijn leven na een reportage van nieuwsmedium Vice. Gisteren publiceerde hij een video waarop hij zich radeloos aanbiedt aan de politie. ‘Ik ben gewapend, maar wil geen geweld’, zegt Cantwell.
17/08 16u00  Christopher Cantwell: ‘Ik ben gewapend, maar wil geen geweld’Christopher Cantwell, één van de extreemrechtse hoofdfiguren van de gevechten in Charlottesville, vreest voor zijn leven na een reportage van nieuwsmedium Vice. Gisteren publiceerde hij een video waarop hij zich radeloos aanbiedt aan de politie. ‘Ik ben bang dat jullie me gaan vermoorden’, zegt Cantwell.
17/08 15u45  Nederlandse minister geeft toe: eind 2016 al tip over bron eierschandaalDe Nederlandse voedselwaakhond werd in november al getipt dat het bedrijf Chickfriend reinigde met gif. De Nederlandse Kamer wil snel een debat.
17/08 15u45  ‘Er zijn grotere problemen in Lanaken’Marino Keulen (Open VLD) wil in zijn gemeente Lanaken de naam van de Cyriel Verschaevestraat aanpassen. De lokale N-VA-afdeling wil het debat daarrond gerust voeren in de gemeenteraad, maar vraagt zich af of er geen ernstiger problemen zijn in de gemeente.
17/08 15u30  Nederlandse minister erkent: eind 2016 al tip over bron eierschandaalDe Nederlandse voedselwaakhond werd in november al getipt dat het bedrijf Chickfriend reinigde met gif. De Nederlandse Kamer wil snel een debat.
17/08 15u30  Waarom de bladeren nu al vallen en de paddenstoelen al schietenLanen met gevallen bladeren. Paddenstoelen in de graskanten en het bos. Wie even buitenkomt, merkt het meteen: het lijkt wel herfst, maar toch is het nog volop zomer. ‘De natuur reageert op het actuele natte en donkere herfstklimaat’, zegt Hendrik Moeremans van Natuurpunt. ‘Maar het valt al langer op: de natuur ligt dit jaar voor op schema.’
17/08 15u15  Meisje (10) dat zwanger raakte na verkrachting, is bevallenHet Indiase meisje dat geen abortus mocht plegen van het Hooggerechtshof, is bevallen zonder te beseffen dat ze ooit zwanger was. ‘We vertelden haar dat ze een dikke steen in haar maag had om het trauma niet nog groter te maken.’
17/08 15u00  Vrouw uit Sierra Leone verliest 17 familieleden bij modderstroomNa drie dagen van hevige regens trof maandag een modderstroom Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone. Bij die ramp vielen al zeker 300 doden. Sayo Jalloh wist de ramp wel te overleven. Zij vertelt nu hoe zij die fatale dag beleefde. Die ochtend kwamen 17 familieleden van haar om het leven.
17/08 14u45  Malala gaat studeren in OxfordDe Pakistaanse activiste en Nobelprijswinnares Malala Yousafzai is toegelaten in Oxford. Aan de prestigieuze Britse universiteit zal de nu 20-jarige vrouw politicologie, filosofie en economie studeren.
17/08 14u30  Wat de Luftwaffe niet kon, kan de arbeidswetgeving welHet geluid van Big Ben is geruststellend, zit vol symboliek. En dus is Londen in paniek wanneer blijkt dat de beroemde klokken vier jaar moeten zwijgen.
17/08 14u30  Gent naar Raad van State tegen beslissing HomansHet Gentse stadsbestuur wil naar de Raad van State stappen tegen de vernietiging van 508 ambtenarenbenoemingen door Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans. Dat meldt het kabinet van de Gentse schepen van Personeelsbeleid Martine De Regge, die volgende week het plan zal voorleggen op het Gentse schepencollege.
17/08 14u30  Rechter die onderdak gaf aan Michelle Martin uit PVDA gezetOud-rechter in Namen Christian Panier, die vooral bekend is omdat hij Michelle Martin sinds 2015 onderdak geeft, is uit de PVDA gezet. Dat schrijft het weekblad Le Vif op zijn website. De extreemlinkse partij heeft de beslissing van Panier om de ex-vrouw van Marc Dutroux onder te brengen, nooit kunnen verteren.
1 2Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

47x Schuld van Amerikaanse terdoodveroordeelde onzeker: executie opgeschort23/08 00u00 - De Standaard: De gouverneur van de Amerikaanse staat Missouri heeft dinsdag een onderzoekscommissie opgericht die moet nagaan of terdoodveroordeelde Marcellus Williams inderdaad schuldig is aan de moord op Felicia Gayle. Dat nieuws komt er slechts enkele uren voor Williams geëxecuteerd zou worden.
9x ‘Bijna een Amerikaan op de tien accepteert neonazistisch gedachtegoed’22/08 23u15 - De Standaard: Negen procent van de Amerikanen zou geen problemen hebben met het gedachtegoed van neonazi’s of blanke supremacisten. Dat blijkt uit een peiling van The Washington Post en ABC News. Meer dan de helft van de Amerikanen gaat volgens die peiling ook niet akkoord met de manier waarop president Donald Trump reageerde op het racistisch geweld in Charlottesville vorige week, waarbij een vrouw om het leven kwam.
6x Twee verdachten aanslagen Catalonië in voorlopige hechtenis, derde verdachte vrijgelaten22/08 22u45 - De Standaard: De rechter heeft dinsdagavond de voorlopige hechtenis gevorderd voor twee van de vier verdachten van de aanslagen in Barcelona. Dat melden de Spaanse media. Een derde verdachte wordt voorlopig vrijgelaten, terwijl de vierde man nog 72 uur ter beschikking van de onderzoeksrechter blijft.
5x De keerzijde van uw granieten werkblad22/08 22u15 - De Standaard: In en rond granietgroeves in India zijn kinderarbeid, schuldslavernij en onveilig en ongezond werk schering en inslag. En dat allemaal voor uw mooie keuken en badkamer.
4x Werknemers Swissport verwerpen akkoord22/08 22u15 - De Standaard: Het ziet ernaar uit dat de staking bij bagageafhandelaar Swissport ook woensdag zal verdergaan. De avond- en nachtploeg hebben een voorakkoord tussen de directie en de vakbonden verworpen. Brussels Airport blijft daarom adviseren om alleen handbagage mee te brengen naar de luchthaven.
3x Chauffeur die bushalte in Marseille aanreed is psychotisch22/08 18u00 - De Standaard: De dertiger die maandag opzettelijk tegen twee bushaltes reed in de Zuid-Franse stad Marseille, en daarbij een persoon doodde en een andere verwondde, lijdt ‘waarschijnlijk aan een psychose’. Dat blijkt uit het psychiatrische onderzoek door het parket dat dinsdag werd uitgevoerd.
3x 14-jarige opgepakt omdat hij in Saudi-Arabië macarena danste23/08 02u15 - De Standaard: De Saudische autoriteiten hebben een 14-jarige jongen opgepakt. Op Twitter doet een filmpje de ronde waarin de jongen de macarena danst op een kruispunt in de stad Jeddah. Hij wordt beschuldigd van ‘oneerbaar gedrag in het openbaar’.
1x Britten stellen hun grootste oorlogsschip ooit voor16/08 16u45 - De Standaard: In het Britse Portsmouth is vandaag de HMS Queen Elizabeth voorgesteld. Het is het grootste en meest geavanceerde vliegdekschip van het Verenigd Koninkrijk. Acht jaar lang werd er gebouwd aan het gigantische schip.
1x Motief schietpartij Diest voorlopig nog onduidelijk21/08 16u00 - De Standaard: Politie en gerecht hebben voorlopig nog het raden naar het motief voor de schietpartij die maandagmiddag plaatsvond in Diest en het leven kostte aan een 38-jarige vrouw, een loketbediende van het ACV. Het Leuvense parket heeft intussen een gerechtelijk onderzoek geopend voor moor.
1x Parket onderzoekt klacht over verkrachting op Pukkelpopcamping22/08 17u30 - De Standaard: Politie en parket onderzoeken een klacht van een 17-jarig meisje dat verkracht zou zijn tijdens Pukkelpop. Een verdachte is verhoord, bevestigt het Hasseltse parket, maar er is niemand aangehouden.

Statistieken

Artikels:
31238
Gelezen:
5033
Aantal lezers nu:
31


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2017 Naar boven