vrijdag 23 juni 2017, week 25


Downloaden voor Windows Phone

Downloaden voor Windows 8

U bent nu hier: Meer nieuws van De Standaard

Laatste updatecontrole: vandaag om 5u15
 

De Standaard

Verbergen Tonen
23/06 05u15  Advocaat van ‘El Chapo’ wil klacht indienen tegen Netflix Een advocaat van Joaquin ‘El Chapo’ Guzman overweegt om een klacht wegens laster in te dienen tegen Netflix en Univision, die een tv-reeks uitzenden over het leven van de beruchte Mexicaanse drugsbaron. Dat melden lokale media donderdag.
23/06 04u15  ‘Verbied IS-propaganda, net zoals pedoporno’ Na de mislukte aanslag in Brussel-Centraal pleit procureur Frédéric Van Leeuw ervoor om het bezoeken van jihadistische sites strafbaar te maken.29 
23/06 03u15  Dit is uw absolute fietshemel en -hel Wat zijn de slechtste en beste fietsplaatsen van ons land? Onze juryleden selecteerden hun favorieten, u koos de uiteindelijke winnaar en verliezer. Deze twee plaatsen zijn voor u de ultieme voorbeelden van het lichtend pad, en het verkeerde spoor.49 
23/06 02u15  Vier jaar cel voor Amerikaan die pizzeria aanviel door ‘fake news’ Een man die in december vorig jaar het vuur had geopend op een pizzarestaurant in de Amerikaanse hoofdstad Washington DC, is donderdag tot vier jaar cel veroordeeld. Dat melden Amerikaanse media. De man was tot de aanval overgegaan na het lezen van fictieve nieuwsberichten, waarin het restaurant bestempeld werd als draaischijf in een pedofilienetwerk.29 
23/06 00u30  EU beslist in november over nieuwe gaststeden voor agentschappen uit VK In november wordt duidelijk waar de twee Europese agentschappen die in Groot-Brittannië zijn gevestigd na de Brexit gehuisvest zullen worden. De staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie zijn het donderdagavond op een top in Brussel eens geraakt over de procedure voor de toewijzing.43 
22/06 22u30  ‘Eerlijke afspraak’ van May voor Europese burgers na de Brexit De Britse premier Theresa May heeft een reeks voorstellen gedaan om de Europese burgers die in het Verenigd Koninkrijk wonen te beschermen na de Brexit. Een ‘eerlijke afspraak’, noemt ze het zelf.
22/06 21u30  ‘Vluchtelingen krijgen in Oeganda kans hun leven opnieuw op te bouwen’ Oeganda kreeg de afgelopen maanden veel lof voor zijn open en progressief vluchtelingenbeleid. Ook onze minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo toont zich donderdag, na een bezoek aan vluchtelingenkamp Bidi Bidi in het noorden van Oeganda, onder de indruk van de Oegandese inspanningen.
22/06 21u15  Europese Unie verlengt sancties tegen Rusland De Europese Unie gaat haar economische sancties tegen Rusland verlengen. Dat hebben de staatshoofden en regeringsleiders donderdag beslist op een top in Brussel.
22/06 21u15  Wetsvoorstel om terroristen niet meer te bewapenen stuit op apathie in Amerikaans Congres Vijf maanden geleden introduceerde het Democratische parlementslid Tulsi Gabbard een wetsvoorstel dat de Verenigde Staten voortaan verbiedt, wapens te leveren of te verkopen aan terroristen.
22/06 21u15  Wie heeft de sleutels in handen in Brussel? Nu Benoît Lutgen (CDH) niet langer samen wil regeren met de PS, moet de christendemocraat plots op zoek naar nieuwe coalitiepartners. Vooral in Brussel dreigt dat een lastige oefening te worden. Maar wie schuift de komende weken aan aan Lutgens onderhandelingstafel?
22/06 20u30  ‘Sociale media moeten content die oproept tot terreur automatisch verwijderen’ De Europese staatshoofden en regeringsleiders verwachten dat sociale mediabedrijven de technologie en de tools ontwikkelen om content die oproept tot terreur automatisch op te sporen en te verwijderen. ‘En als dat nodig blijkt, zullen wij onze wetgeving aanpassen’, zegt Europees Raadsvoorzitter Donald Tusk.
22/06 20u30  Nieuwe Trumpcare voorgesteld: ‘Wolf in schapenvacht’ Fractieleider in de Senaat Mitch McConell van de regerende Republikeinen heeft donderdag het wekenlang angstvallig geheim gehouden nieuwe wetsontwerp voor hervorming van de gezondheidszorg in de VS gepresenteerd. Meteen kan weer een rondje bekvechten beginnen.
22/06 20u15  Michel bepleit politieke dialoog op hoog niveau met Rusland Premier Charles Michel heeft donderdag op de Europese top in Brussel een lans gebroken voor een ‘politieke dialoog op hoog niveau’ met Rusland. ‘Het zou voor Europa een strategische vergissing zijn om te blijven steken in een logica van ego’s.’
22/06 20u15  Wegdek op enkele plaatsen rond Leuven beschadigd door hitte Op enkele plaatsen in het arrondissement Leuven is het wegdek beschadigd geraakt als gevolg van de aanhoudende hitte.
22/06 20u00  Trumpcare is gearriveerd: ‘Wolf in schapenvacht’ Fractieleider in de Senaat Mitch McConell van de regerende Republikeinen heeft donderdag het wekenlang angstvallig geheim gehouden nieuwe wetsontwerp voor hervorming van de gezondheidszorg in de VS gepresenteerd. Meteen kan weer een rondje bekvechten beginnen.
Laatste update: vandaag om 5u15Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
22/06 19u30  Trump: ‘Ik heb geen opnames van Comey’Al maanden suggereert de Amerikaanse president Donald Trump dat zijn gesprekken met oud FBI-directeur James Comey mogelijk opgenomen zijn. In een tweet deelt Trump nu dat hij zelf geen opnames gemaakt heeft of bezit.
22/06 19u15  ‘Trump heeft helemaal geen opnames van Comey’Al maanden suggereert de Amerikaanse president Donald Trump dat zijn gesprekken met oud FBI-directeur James Comey mogelijk opgenomen zijn. Een persoon die bekend is met de zaak stelt nu dat er helemaal geen opnames zijn.
22/06 19u15  Pleidooien zullen twee weken durenOp het correctionele proces over de kasteelmoord in Brugge is de agenda van de debatten vastgelegd. De pleidooien zullen in totaal bijna twee weken in beslag nemen. De laatste getuige kwam op donderdag 22 juni aan het woord.
22/06 19u15  Stoelendans bij DefensieBij Defensie is een grote herschikking van de militaire hiërarchie op til. Dat meldt het ministerie van Defensie donderdag. De post van Vice Chef Defensie (VCHOD) wordt heringevoerd en gaat naar viceadmiraal Michel Hofman, die daarmee de officiële nummer twee van het Belgische leger wordt.
22/06 18u15  Zus van Oussama Z.: ‘Mijn broer was geen extremist’Familieleden van de gedode terrorist Oussama Z. kunnen niet geloven dat hij een aanslag wou plegen. ‘Hij had geen oog voor IS.’
22/06 18u00  Bourgeois over Turteltaks: 'Problemen nog niet opgelost'Het Grondwettelijk Hof vindt dat de Turteltaks ongrondwettelijk is, maar schrapt de taks pas vanaf 2018. Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) zegt dat de problemen nog niet zijn opgelost. Hij kijkt al vooruit naar 2020 en zelfs naar 2030.
22/06 17u30  Premier Michel droomt niet van stopzetting BrexitPremier Charles Michel wil geen speculaties over een stopzetting van de Brexit. ‘Wat nodig is, is zekerheid voor onze bedrijven. Als men het beeld steunt dat de Brexit misschien niet zal plaatsvinden, dan betekent dat onzekerheid’, zo gaf hij donderdag Europees president Donald Tusk lik op stuk.
22/06 17u00  Macron werkt aan antiterreurwet die noodtoestand mogelijk permanent maaktDe nieuwe Franse regering timmert aan de weg om nieuwe, nog scherpere antiterreurwetgeving door te voeren. In Frankrijk geldt al anderhalf jaar de noodtoestand. President Emmanuel Macron en co willen die pas beëindigen wanneer de nieuwe maatregelen zijn goedgekeurd. En dus zal, naar verwachting, de noodtoestand nog maar eens verlengd worden - tot november.
22/06 17u00  Vier verdachten in onderzoek mislukte aanslag vrijgelatenDe vier personen die gisteren zijn opgepakt in het onderzoek naar de mislukte aanslag in Brussel-Centraal zijn zonder inverdenkingstelling vrijgelaten. Dat meldt het federaal parket.
22/06 16u45  Demonstraties verstoren oogst Darjeeling-theeManifestaties in de Indiase stad Darjeeling verstoren de cruciale oogst van de prestigieuze thee uit de regio. Daarvoor waarschuwen experten uit de sector donderdag.
22/06 16u45  'Ik schreeuwde dat alle passagiers op de grond moesten gaan liggen'Oussama Z. wilde dinsdagavond met een spijkerbom zo veel mogelijk slachtoffers maken in het station Brussel-Centraal. Mohamed Charfih uit Anderlecht zorgde er naar eigen zeggen voor dat de terrorist niet op een stilstaande trein kon stappen. Volgens Het Laatste Nieuws vertelt Charfihs getuigenverklaring echter een ander verhaal.
22/06 16u30  'Gevechtswacht op post'De Belgische marine patrouilleert in de Middellandse Zee om er wapen- en mensensmokkel aan banden te leggen. Het vertrek op zich wachten, maar de eerste ochtend op zee volgt meteen een verrassing.
22/06 16u30  Is de Dode Zee uitgedroogd binnen 100 jaar?Volgens wetenschappers zal de Dode Zee deze eeuw nog een extreme droogte meemaken. Tijdens de laatste mega-droogte, enkele duizenden jaren geleden, verloor de Dode Zee zo'n 80% van haar water.
22/06 16u30  ‘Liever blauw dan kaki op straat’In de Kamer werd de mislukte aanslag van deze week druk besproken. Elke partij looft het snelle en correcte optreden van de veiligheidsdiensten. Niemand durft de aanwezigheid van militairen vandaag op straat in twijfel trekken. Al moet die aanwezigheid voor verschillende partijen een ‘tijdelijke maatregel’ blijven.
22/06 16u00  ‘IS-leider zo goed als zeker dood’Opnieuw zegt Rusland dat IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi zo goed als zeker dood is. Bevestiging is er nog altijd niet.
22/06 16u00  Deze man voorkwam dat terrorist op volle trein kon stappenOussama Z. wilde dinsdagavond met een sprijkberbom zo veel mogelijk slachtoffers maken in het station Brussel-Centraal. Dat hem dat niet gelukt is, hebben we onder meer te danken aan Mohamed Charfih. De man uit Anderlecht zorgde ervoor dat de terrorist niet op een stilstaande trein kon stappen.
22/06 15u45  250 miljoen mensen gebruiken illegale drugsWereldwijd grijpt om en bij een kwart miljard mensen naar illegale drugs. Dat staat in het jaarlijks werelddrugsrapport dat de VN donderdag in Wenen heeft voorgesteld. Zowat 29,5 miljoen van hen hebben ernstige ziektes zoals Hepatitis C en TBC of zijn met hiv besmet. Maar één op zes zieken krijgt de aangewezen behandeling.
22/06 15u30  Teruggekeerde jihadisten komen in internationaal registerDe coalitie in de strijd tegen Islamitische Staat is een databank aan het aanleggen van buitenlandse IS-strijders die naar hun land terugkeren. Doel van de gegevensbank is aanslagen zoals die van de voorbije tijd in Europa te verijdelen.
22/06 15u30  Tusk drukt hoop voor Brexit uit in woorden van John LennonDonald Tusk gaf een speech naar aanleiding van een bijeenkomst van de Europese Raad. Belangrijkste punt op de agenda: de Brexit-onderhandelingen. Voor de bijeenkomst gaf Tusk reeds aan dat de kans nog steeds bestaat dat het Verenigd Koninkrijk de EU niet verlaat.
22/06 15u15  Proces Kasteelmoord stilgelegd na lek over afluisteren verdachteHet proces over de kasteelmoord gaat pas op maandag 26 juni om 14 uur verder. Het Openbaar Ministerie heeft om dat uitstel gevraagd. Aanleiding is een artikel in Het Laatste Nieuws over het afluisteren van een van de verdachten. Voorzitter Els D’Hooghe nodigde het parket wel al uit om de mail die aan de basis van het stuk lag voor te leggen.
22/06 15u00  Extra openbaar vervoer voor TW ClassicZowel de NMBS als De Lijn zetten op zaterdag 24 juni ten behoeve van de festivalgangers van TW Classic in Werchter extra treinen en bussen in. Guns N’Roses en The Pretenders zijn de headliners van dit eendagsfestival dat zo goed als uitverkocht is.
22/06 14u45  Groen licht voor aankoop nieuwe gevechtsvoertuigenDe federale ministerraad heeft vrijdag toestemming gegeven voor de aankoop van meer dan vierhonderd gevechtsvoertuigen voor het Belgische leger. Volgens Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) gaat het om de belangrijkste investering voor de landmacht uit de strategische visie van de minister.
22/06 14u30  Ecolo wil niet als depanneur optredenDe Waalse groene partij Ecolo is niet zomaar bereid om CdH te vervangen in de Brusselse regering. Partijvoorzitters Azkia Khattabi en Patrick Dupriez houden het voorstel van minister-president Rudi Vervoort af. Het voorstel is nog helemaal niet besproken, zeggen ze. Een 'oplossing voor alle niveaus' geniet de voorkeur van de partij.
22/06 14u00  Colombiaanse guerrillabeweging eist ontvoering Nederlandse journalisten opDe Colombiaanse guerrillabeweging ELN heeft woensdag bevestigd verantwoordelijk te zijn voor de ontvoering van twee Nederlandse journalisten. De makers van het programma ‘Spoorloos’ verdwenen eerder deze week aan de Venezolaanse grens.
22/06 13u15  ‘Vernieling moskee toont aan dat IS verslagen is’De Iraakse premier Haider al-Abadi zegt dat terreurgroep IS met de vernieling van de Al-Nuri-moskee in Mosul haar nederlaag toegeeft.
22/06 13u15  De UGent weet het ook niet meerDe rectorverkiezingen aan de UGent draaiden uit op een klucht. Nu Rik Van de Walle de handdoek in de ring gooide, weet niemand hoe het verder moet. Elke mogelijke uitweg lijkt dood te lopen, maar de tijd dringt.
22/06 13u00  Soms mag een taxirit blijven durenHoe symbolisch kan een reportage over de vluchtelingencrisis en mensensmokkel beginnen? Onze man mag mee op missie met het Belgische fregat de Louise-Marie. Maar voor zijn vertrek heeft hij nog een interessante ontmoeting.
22/06 13u00  Werkstraf voor examendiefstalTwee leerlingen van de Gentse school BenedictusPoort die in mei op heterdaad betrapt werden tijdens een inbraak in hun school, moeten werkstraffen van 90 en 80 uur uitvoeren. Dat heeft de Gentse correctionele rechtbank beslist.
22/06 12u45  Waarom de Belgische marine patrouilleert in de Middellandse ZeeHet Belgische fregat Louise-Marie neemt sinds kort deel aan Operatie Sophia, een militaire campagne om wapen- en mensensmokkel in de Middellandse Zee aan banden te leggen. De Standaard-journalist Yves Delepeleire kadert de operatie en gaat mee aan boord.
22/06 12u30  Engie Electrabel wil met betogers praten over scheurtjesreactorenDe directie van de kerncentrale in Tihange heeft een delegatie uitgenodigd van de manifestanten die op zondag 25 juni actievoeren tegen de scheurtjesreactoren Doel 3 en Tihange 2. Zo willen ze in een ‘open dialoog’ treden met de tegenstanders van de reactoren, meldt uitbater Engie Electrabel donderdag.
22/06 12u15  Tommelein zoekt oplossing voor Turteltaks: ‘Energieomslag kost geld’De omstreden Vlaamse energieheffing zal verdwijnen, maar wat nu? Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD-) zegt dat hij naar een oplossing zoekt.
22/06 12u00  Het gat in de begroting lijkt vanzelf te verdwijnenKrijgt de legendarische begrotingsminister Guy Mathot alsnog gelijk? Het gat in de begroting lijkt inderdaad vanzelf te verdwijnen. Toch worden we best niet te enthousiast.
22/06 11u30  IN BEELD. Smelten of verfrissing zoekenVerschillende Europese landen kreunen onder de hitte. Wie niet wil zweten, zoekt verfrissing op.
22/06 11u30  Grondwettelijk Hof vernietigt TurteltaksHet Grondwettelijk Hof heeft het omstreden decreet van 2015 dat de Vlaamse energieheffing invoerde, beter bekend als de Turteltaks, vernietigd.
22/06 10u30  Gentse kandidaat-rector lijdt nieuwe nederlaagRik Van de Walle, de kandidaat-rector voor de Gentse universiteit, is er opnieuw niet in geslaagd om het vereiste aantal stemmen te behalen. In de zevende stemronde koos slechts 60,34 procent van de stemgerechtigden voor Rik Van de Walle en professor Mieke Van Herreweghe, terwijl er een tweederdemeerderheid vereist is.
22/06 10u30  Aantal studenten met leefloon sterk gestegenHet aantal Belgische studenten dat een beroep doet op een leefloon van het OCMW is tussen 2002 en 2016 gestegen van 3.654 naar 27.133, of een verzevenvoudiging.
22/06 09u45  Lutgen spreekt met Ecolo over alternatieve coalitieCdH-voorzitter Benoît Lutgen en zijn tegenhangers bij de Franstalige groenen van Ecolo, Zakia Khattabi en Patrick Dupriez, ontmoeten elkaar donderdagochtend om 10 uur in de gebouwen van het Waalse parlement in Namen (Square Arthur Masson 6). Dat bevestigt het cdH. De ontmoeting stond al gepland, maar het was nog onduidelijk waar die precies zou plaatsvinden.
22/06 09u30  Politiek ellebogenwerk rond intercommunalesLiesbeth Homans’ plan om slechts vijftien bestuurders per intercommunale over te houden, kan wel eens resulteren in politiek ellebogenwerk. Die waarschuwing kreeg Homans in eigen rangen te horen.
22/06 09u15  Het is zover: we hebben een hittegolfDe hittegolf in België is nu ook officieel. Donderdagochtend werd de grens van 25 graden in Ukkel overschreden. Maar er lijkt wat verlichting op komst.
22/06 09u15  Zo spaart u zonder moeite liters water uit per weekDoor de aanhoudende droogte moet bijzonder zuinig worden omgesprongen met drinkwater. Aquaflanders, de koepel van de Vlaamse watermaatschappijen, geeft negen tips waardoor gezinnen nog meer kunnen besparen op het waterverbruik.
22/06 08u45  Dit maakt een fietser mee in de jungle van BrusselWetenschapsjournalist Lotte Alsteens fietst bij mooi weer graag naar het werk. Haar fietstraject start op een fietsostrade en fietsvriendelijke wegen, het laatste deel stuurt haar echter dwars door Brussel. Hoe avontuurlijk moet je zijn om de dagelijkse verkeerschaos in Brussel te trotseren? Onze journalist legde het voor u vast op beeld.
22/06 08u00  Laatste dag met loden zonOok vandaag krijgen we in heel het land tropische temperaturen. Maar er is wat verlichting op komst.
22/06 08u00  Geens wil binnen een maand al strengere regels voor gokkenMinister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil nog voor het zomerreces met zijn nieuwe Kansspelwet naar de regering trekken. Die wet moet de regels verstrengen inzake online reclame en online gokken, bingokasten in cafés en het aantal erkende gokkantoren.
22/06 07u30  Colombiaanse guerillabeweging eist ontvoering Nederlandse journalisten opDe Colombiaanse guerillabeweging ELN heeft woensdag bevestigd verantwoordelijk te zijn voor de ontvoering van twee Nederlandse journalisten. De makers van het programma ‘Spoorloos’ verdwenen eerder deze week aan de Venezolaanse grens.
22/06 06u30  ‘80.000 euro zitpenningen zijn een detail’Liesbeth Homans’ plan om slechts vijftien bestuurders per intercommunale over te houden, kan wel eens resulteren in politiek ellebogenwerk. Die waarschuwing kreeg Homans in eigen rangen te horen.
22/06 06u30  Rechters zetelen zonder toga wegens hitte op rechtbankIedereen zoekt dezer dagen verkoeling. Lichte kledij dragen is de boodschap, maar voor advocaten en magistraten is dat niet evident, met hun zware toga. Daarom mocht er woensdag in Kortrijk gezeteld worden zonder toga.
22/06 05u30  Verbaal en psychisch geweld tegen artsen in opmars: 'Dokter, doe wat ik zeg'Veel artsen zijn het slachtoffer van verbaal en psychisch geweld. Patiënten zetten hen onder druk om een voorschrift of een ziektebriefje te krijgen.
22/06 05u15  Wereld zal 9,8 miljard mensen tellen in 2050In het jaar 2050 zullen er in totaal 9,8 miljard mensen op aarde zijn. Dat voorspellen de Verenigde Naties in een woensdag gepubliceerd rapport. De onderzoekers gaan er ook van uit dat India binnenkort China zal voorbijsteken als het land met het grootste aantal inwoners.
22/06 05u15  ‘Dokter, doe wat ik zeg’Veel artsen zijn het slachtoffer van verbaal en psychisch geweld. Patiënten zetten hen onder druk om een voorschrift of een ziektebriefje te krijgen.
22/06 01u45  Iraaks leger: ‘IS blaast moskee op waar het ooit kalifaat uitriep’Terreurorganisatie IS heeft in Mosul de eeuwenoude al-Nuri-moskee opgeblazen. Dat meldt het persagentschap Reuters op gezag van het Iraakse leger. Volgens IS waren het dan weer Amerikaanse vliegtuigen die het gebouw verwoest hebben. De moskee heeft een belangrijke symbolische waarde voor de terreurgroep, die er in 2014 het kalifaat uitriep.
22/06 00u30  Agent neergestoken in Michigan: FBI gaat uit van terreurdaadDe Amerikaanse federale politie heeft een terrorismeonderzoek geopend, nadat donderdag een agent werd neergestoken op de luchthaven van Flint (Michigan). Dat heeft de FBI woensdag meegedeeld.
22/06 00u15  De Wever: ‘Antwerpen houdt 557 mensen in de gaten in strijd tegen terreur’De stad Antwerpen volgt in totaal 557 mensen in de strijd tegen radicalisering en terreur. Dat vertelde burgemeester Bart De Wever (N-VA) woensdagavond in ‘Van Gils & Gasten’.
22/06 00u00  Wegdek E314 gebarsten door hitte: snelweg pas maandagochtend volledig openOp de E314 richting Lummen is ter hoogte van Aarschot het wegdek over de hele breedte omhoog gekomen door de hitte. Omdat de wegwerkzaamheden enige tijd in beslag zullen nemen, gaat de snelweg pas maandagochtend volledig opnieuw open.
21/06 23u45  Donderdag wordt warmste dag van het jaarWe proberen ons al een tijdje door de hitte te worstelen, maar donderdag wordt het nog net dat tikkeltje straffer. ‘Dan krijgen we de warmste dag van het jaar’, zegt VTM-weerman David Dehenauw. ‘De temperaturen kunnen oplopen tot 35 graden in de Kempen’, bevestigt ook het KMI.
21/06 22u45  Slachtoffers Londens inferno krijgen onderkomen in luxeflatsDe slachtoffers van de allesverwoestende brand in de Grenfell-toren krijgen van de stad Londen twee maand gratis onderdak aangeboden in een nieuw appartementsgebouw met luxeflats. ‘We willen dat de slachtoffers zo snel mogelijk opnieuw hun leven opbouwen’, klinkt het bij de projectontwikkelaar.
21/06 22u15  Vier verdachten opgepakt in onderzoek naar mislukte aanslagDe politie heeft in de loop van de avond verschillende huiszoekingen uitgevoerd in het onderzoek naar de mislukte aanslag in Brussel-Centraal. Vier mensen werden opgepakt. Dat bevestigt het federaal parket.
21/06 21u45  Antraxalarm bij postsorteercentrum in AntwerpenDe brandweer, politie en een ziekenwagen zijn ter plaatse bij het sorteercentrum van Bpost op de Noorderlaan. Daar is een verdachte enveloppe aangetroffen met een onbekend poeder in. De enveloppe werd meegenomen en wordt onderzocht.
21/06 21u15  Wegdek komt omhoog: grote hinder blijft tot morgen durenOp de E314 richting Lummen is ter hoogte van Aarschot het wegdek over de hele breedte omhoog gekomen door de hitte. De snelweg is er momenteel afgesloten. Volgens het Agentschap Wegen en Verkeer zal er nog tot donderdagavond grote hinder voelbaar zijn.
21/06 21u00  Macron stelt nieuwe ministers voorNa het ontslag van een aantal ministers is de nieuwe Franse president Emmanuel Macron woensdag reeds tot zijn eerste herschikking overgegaan.
21/06 20u30  Samusocial ziet maandelijkse schenkers afhaken: ‘Werking kan in gevaar komen’Nadat het schandaal rond de zitpenningen bij Samusocial losbarstte, zag de Brusselse hulporganisatie in de afgelopen maand juni al 100 individuele maandelijkse schenkers afhaken. Samusocial stuurde een brief met uitleg naar zijn schenkers.
21/06 20u15  Vlaanderen halveert aantal provincieraadsledenHet Vlaams Parlement heeft woensdag het licht op groen gezet voor de halvering van het aantal provincieraadsleden.
21/06 19u45  Wegdek komt omhoog door hitte: E314 afgeslotenOp de E314 richting Lummen is ter hoogte van Aarschot het wegdek omhoog gekomen door de hitte. De snelweg is momenteel afgesloten.
21/06 18u00  Aanwijzingen dat dader sympathieën had voor ISBij de huiszoeking van de woning van Oussama Z., de man die dinsdagavond een aanslag probeerde te plegen in Brussel-Centraal, werden aceton en peroxide gevonden, materialen die nodig zijn voor de springstof TATP, zo werd aan onze redactie bevestigd. Er zijn volgens het parket eveneens aanwijzingen dat de verdachte sympathieën had voor de terreurorganisatie IS.
21/06 17u30  Merkel dient Donald Trump van antwoordDe Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft van de herdenking van het Marshallplan gebruikgemaakt om Donald Trump te antwoorden. Aan de zijde van Henry Kissinger benadrukte ze dat de trans-Atlantische handelsrelaties er gekomen zijn door gedeelde overtuigingen en waarden.
21/06 17u30  Duizenden honden geslacht tijdens omstreden Chinees festivalTerwijl de zonnewende in Europa op vredelievende wijze wordt gevierd, kenmerkt die in de Zuid-Chinese stad Yulin de start van een omstreden festival, waar duizenden honden en katten publiekelijk worden gedood om vervolgens opgegeten te worden.
21/06 17u15  Merkel waarschuwt voor protectionisme tijdens herdenking MarshallplanDe Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft van de herdenking van het Marshallplan gebruikgemaakt om te benadrukken dat de trans-Atlantische handelsrelaties opgericht werden in gedeelde overtuigingen en waarden.
21/06 17u00  May heeft alleen nog tijd voor BrexitDe Britse koningin Elizabeth las vanmiddag de regeerplannen van Theresa May voor. Veel wijzer over haar Brexit-plannen werd niemand.
21/06 16u45  Tips om water uit te sparenDoor de aanhoudende droogte moet bijzonder zuinig worden omgesprongen met drinkwater. Aquaflanders, de koepel van de Vlaamse watermaatschappijen, geeft negen tips waardoor gezinnen nog meer kunnen besparen op het waterverbruik.
21/06 16u45  Festivals Werchter nemen extra veiligheidsmaatregelenDe organisatoren en de veiligheidsdiensten hebben voor de festivals in Werchter extra veiligheidsmaatregelen genomen. Zo worden er op invalswegen voor het eerst betonblokken geplaatst, wordt bij noodsituaties het waarschuwingssysteem B-alert ingezet en werden ook medewerkers op campings en parkings vooraf gescreend.
21/06 16u30  Rechter dwingt vrouw te stoppen met sturen naaktfoto’sEen vrouw uit Vollenhove (Overijssel) mag van de rechtbank in Zwolle haar ex-man niet langer bestoken met naaktfoto’s.
21/06 16u15  Buschauffeurs dragen rok tegen de hitte (want een korte broek mag niet)Ook onze buurlanden kreunen onder de hoge temperaturen van de laatste dagen. In de Franse stad Nantes willen de buschauffeurs daarom graag komen werken in een korte broek, maar dat mag niet volgens de kledijvoorschriften. Daarom daagden ze in een rok op.
21/06 16u00  Burgemeester: 'Dader bekend voor drugsfeit uit 2016'Oussama Z., de dader van de mislukte aanslag in Brussel-Centraal met Marokkaanse nationaliteit (geboren 12 januari 1981), was volgens de burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek gekend voor een drugsfeit uit 2016.
21/06 16u00  Materiaal om explosieven te maken gevonden in huis daderBij de huiszoeking van de woning van Oussama Z., de man die dinsdagavond een aanslag probeerde te plegen in Brussel-Centraal, werden aceton en peroxide gevonden, materialen die worden gebruikt voor TATP, zo werd aan onze redactie bevestigd.
21/06 15u45  Materiaal om bommen te maken gevonden in huis daderBij de huiszoeking van de woning van Oussama Z., de man die dinsdagavond een aanslag tracht te plegen in Brussel-Centraal, werden aceton en peroxide gevonden, materialen die worden gebruikt voor TATP, zo werd aan onze redactie bevestigd.
21/06 15u30  Francken trekt zeven verblijfskaarten van criminele vreemdelingen inStaatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken heeft woensdag zeven verblijfskaarten van criminele vreemdelingen ingetrokken. Dat gebeurt op basis van de verstrengde vreemdelingenwet, verduidelijkt hij in een gesprek met Belga. ‘Van de zeven zijn er drie Syriëstrijders, die dus niet meer terug naar België kunnen’, voegt hij er nog aan toe.
21/06 15u30  Ecolo schaft provincies af en herziet kieskringenDe Franstalige groenen sturen aan op een radicale breuk in de politieke zeden.
21/06 15u15  Ecolo schaft provincies af en laat lot politici aanwijzenDe Franstalige groenen hebben hun verlanglijstje voor een deugdelijk bestuur bekendgemaakt. Ze sturen aan op een radicale breuk in de politieke zeden.
21/06 14u45  ‘Militairen handelden perfect volgens het boekje’‘In de benen schieten, dat is iets voor in de film. Als je iemand moet uitschakelen, zoals in dit geval, mik je op de romp, waar je de meeste kans maakt om raak te schieten’, zegt een schietinstructeur van de politie. Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) laat weten dat de militairen volledig volgens het boekje hebben gehandeld.
21/06 14u45  Dader mislukte aanslag krijgt gezichtHet federaal parket heeft op een persconferentie om 11.00 uur meer uitleg gegeven over de mislukte aanslag in Brussel dinsdagavond. Daar werd bevestigd dat de dader geen explosieven droeg op zijn lichaam, zijn koffer bevatte nagels en gasflessen.
21/06 14u30  'Vergeten' koffer geneutraliseerd in station van Namen, treinverkeer herneemtHet verdacht pakket dat woensdagochtend werd gevonden in het station van Namen is geneutraliseerd en het station is weer open. Dat zegt een NMBS-woordvoerder. Het treinverkeer herneemt geleidelijk, maar deze namiddag zullen er nog vertragingen zijn.
21/06 14u15  ‘Olifanten moeten vrij en veilig kunnen rondtrekken’Een olifantenjong is op een Maleisische weg dood teruggevonden. Waarschijnlijk is hij omvergereden. Volgens natuuractivisten het gevolg van een almaar kleiner wordend leefgebied van de olifanten.
21/06 13u30  'Verenigd Koninkrijk zal leidende rol op het wereldpodium behouden'De Britse koningin Elizabeth II heeft zonet voor het nieuwe parlement haar openingstoespraak gegeven. Daarin legt ze de regeringsplannen uit, met de belofte van de regering dat die nauw zal samenwerken met de Europese regeringen om de Brexit correct te laten verlopen.
21/06 13u15  Schauvliege verbiedt waterverspilling in heel VlaanderenVlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege heeft aangekondigd dat er vanaf donderdag een algemeen sproeiverbod voor recreatieve doeleinden wordt uitgevaardigd dat in heel Vlaanderen van kracht is.
21/06 13u00  Politie valt binnen in woning in Antwerpse stationsbuurt: drie arrestatiesDe politie is woensdagvoormiddag uitgerukt naar het Statiekwartier in Antwerpen. Ook agenten van het de speciale interventie-eenheden SRT en het BBT zijn aanwezig. Zij vielen binnen in een woning in de Breydelstraat. Drie mannen werden opgepakt.
21/06 12u45  Evacuatie aan de gang na verdachte vondst station NamenTwee treinen staan momenteel stil aan de ingang van het station van Namen, de ene met een vijftigtal en de andere met een veertigtal reizigers aan boord. Dat meldde NMBS-woordvoerster Veronica Piraux.
21/06 12u45  Vermoedelijk IS-lid gearresteerd in Madrid voor start WorldprideIn Madrid zijn drie Marokkanen van 32, 33 en 38 jaar gearresteerd, van wie een vermoedelijk lid van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) die terroristische handleidingen bestudeerde en een als ‘extreem gevaarlijk’ omschreven profiel zou hebben. Dat maakte het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken bekend. De arrestaties vonden plaats voor de start van de Worldpride op vrijdag.
21/06 12u45  Jihadisten bestormen basisschool in FilipijnenJihadisten hebben woensdag een basisschool in het zuiden van de Filipijnen bestormd en mensen gegijzeld. Dat maakte het leger bekend. Er zouden twaalf mensen gegijzeld worden. Volgens kapitein Arvin Ancinas, woordvoerder van de militaire divisie die verantwoordelijk is voor de sector, gebruiken de jihadisten hun gijzelaars als menselijk schild.
21/06 12u30  Wanhopige koeien trekken spoor van vernieling op zoek naar waterOp zoek naar water braken elf koeien en een stier dinsdag los uit een weide bij de Appelstraat in Aarsele. De dieren trokken door een tuin en vernielden een omheining. De brandweer hielp hen uit een beek waar ze ten einde raad in waren gesprongen.
21/06 12u30  CDH en MR voeren eerste gesprekCDH-voorzitter Benoît Lutgen voert een eerste gesprek met MR-voorzitter Olivier Chastel over mogelijke coalitiewissels in Wallonië, Brussel en de Franse Gemeenschap.
21/06 12u30  ‘Als spijkerbom was afgegaan, dan lag ik nu in het ziekenhuis, of erger’Zijn foto van de mislukte aanslag in Brussel-Centraal ging de wereld rond. ‘Het was even slikken toen ik las dat het om een spijkerbom ging’, vertelt de 23-jarige advocaat Rémy Bonnaffé.
21/06 12u30  Alleen maar lof, maar de discussie blijftFelicitaties, bedankingen, een knuffel door Zuhal Demir en een kus van N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel. De militairen op straat staan in het zonnetje vandaag, na hun optreden tegen de terrorist in Brussel-Centraal gisteravond. Maar horen ze daar wel thuis?
21/06 12u00  Alle MoDem-ministers stappen uit de Franse regeringMet voormalig presidentskandidaat Bayrou vertrekt in twee dagen het derde zwaargewicht uit de Franse regering. Eerder kondigde minister Richard Ferrand aan dat hij op verzoek van Macron fractievoorzitter van En Marche! in de Assemblée wordt. Dinsdag volgde minister van Defensie Sylvie Goulard. Zij was jarenlang Europarlementslid voor Bayrous MoDem. Ze zei zonder de last van het ministerschap haar 'goede trouw' te willen aantonen.
21/06 12u00  Parket: 'Hij liep op militair af en riep Allahu Akhbar'Het federaal parket heeft op een persconferentie om 11.00 uur meer uitleg gegeven over de mislukte aanslag in Brussel dinsdagavond. Daar werd bevestigd dat de dader geen explosieven droeg op zijn lichaam, zijn koffer bevatte nagels en gasflessen.
21/06 11u30  Parket: 'Tas met explosieven ontplofte twee keer'Het federaal parket heeft op een persconferentie om 11.00 uur meer uitleg gegeven over de verijdelde aanslag in Brussel dinsdagavond. Daar werd bevestigd dat de dader geen explosieven droeg op zijn lichaam.
21/06 11u15  Parket: 'Dader droeg geen bommengordel'Het federaal parket heeft op een persconferentie om 11.00 uur meer uitleg gegeven over de verijdelde aanslag in Brussel dinsdagavond. Daar werd bevestigd dat de dader geen explosieven droeg op zijn lichaam.
21/06 10u45  Michel: ‘We laten ons niet intimideren’Het dreigingsniveau in ons land wordt niet opgetrokken na de verijdelde aanslag in Brussel, dat zei premier Michel na afloop van de Nationale Veiligheidsraad. ‘Het is onze intentie om alles te doen om ons veiligheidsniveau te versterken.’
21/06 10u30  Code rood van kracht voor Antwerpse natuurgebiedenHet Agentschap Natuur en Bos heeft woensdag brandfase rood aangekondigd voor de Kalmthoutse Heide en andere Antwerpse brandgevoelige gebieden. ‘Acuut gevaar’, klinkt het bij de gemeente Kalmthout.
21/06 10u30  Filip Meert weer in cel na schending elektronisch toezichtDe Antwerpse zakenman Filip Meert (48) zit opnieuw in de ­gevangenis. Meert zou de voorwaarden van zijn elektronische toezicht hebben geschonden. Volgens Meert deugt de apparatuur van justitie niet.
21/06 10u30  Dader was 36-jarige Oussama Z. uit MolenbeekDe dader van de mislukte aanslag in Brussel-Centraal was Oussama Z., een 36-jarige uit Molenbeek. Hij was gekend bij de politie voor zedenfeiten en dus niet voor terrorisme of radicalisering.
21/06 10u15  Saudische koning schuift kroonprins opzij en benoemt zijn zoon als opvolgerDe Saudische koning Salman heeft woensdag zijn zoon Mohammed bij decreet benoemd tot kroonprins. De 31-jarige Mohammed wordt zo de eerste in lijn voor de troonopvolging. Hij verdringt op die positie zijn neef Muhammad bin Nayef, die door de koning opzij werd geschoven.
21/06 10u15  ‘Er zijn 200 extra agenten nodig in Brussel’De Brusselse lokale politie heeft tweehonderd extra agenten nodig. Dat heeft burgemeester in spe Philippe Close (PS) woensdag gezegd op radiozender Bel-RTL.
21/06 10u15  Jambon: ‘Situatie in Molenbeek niet op tien maanden opgelost’Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft voor aanvang van de Nationale Veiligheidsraad woensdagochtend in Brussel kort gereageerd op de geruchten dat de dader van de aanslag in het centraal station uit Molenbeek afkomstig was.
21/06 10u00  Treinverkeer verloopt weer normaal, aangepaste veiligheidsmaatregelenHet treinverkeer op de Brusselse noord-zuidverbinding verloopt woensdag omstreeks 09.20 uur weer zo goed als normaal. Het treinstation Brussel-Centraal ging woensdag rond 08.00 uur weer open voor reizigers. Nu de ochtendspits achter de rug is, normaliseert de toestand.
21/06 09u45  Dader was 36-jarige man uit MolenbeekHet station Brussel­-Centraal is dinsdagavond opgeschrikt door een mislukte bomaanslag. Aanwezige militairen grepen onmiddellijk in en schoten de dader dood. De man, een 36-jarige inwoner van Molenbeek, was gekend bij de politie.
21/06 09u15  Station Brussel-Centraal weer vrijgegeven, aangepaste veiligheidsmaatregelenHet treinstation Brussel-Centraal ging woensdag rond 8.00 uur weer open voor reizigers. Vanaf 8.15 stopten er opnieuw treinen, zo werd vernomen van NMBS-woorvoerder Bart Crols en Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit. Hoewel het dreigingsniveau op 3 blijft staan, worden er aangepaste veiligheidsmaatregelen genomen uit voorzorg.
21/06 09u00  ‘Twee keer per dag match tussen DNA en dader’Meer dan 40.000 DNA-stalen van criminelen zitten al in een databank. Twee keer per dag komt er zo een doorbraak in een strafdossier.
21/06 09u00  Wat weten we over de dader?Het station Brussel-Centraal is gisteravond opgeschrikt door een mislukte bomaanslag. De dader is doodgeschoten. Wat weten we al over hem?
21/06 08u45  Wat weten over de dader?Het station Brussel-Centraal is gisteravond opgeschrikt door een mislukte bomaanslag. De dader is doodgeschoten. Wat weten we al over hem?
21/06 08u30  Macron moet verder zonder zijn minister van JustitieDe Franse minister van Justitie François Bayrou neemt ontslag. Tegen zijn centrumpartij MoDem loopt een onderzoek over de mogelijke fictieve tewerkstelling van assistenten in het Europees Parlement. Dinsdag stapte zijn partijgenote en minister van Defensie Sylvie Goulard al op in die zaak.
21/06 08u30  Topman Uber stapt op onder druk aandeelhoudersTopman Travis Kalanick is opgestapt als hoogste baas bij Uber, het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app. Dat heeft de onderneming woensdag bevestigd. Volgens The New York Times was zijn positie onhoudbaar geworden omdat grote aandeelhouders het niet meer met hem zagen zitten.
21/06 08u15  Station Brussel-Centraal weer vrijgegeven, terreurniveau houdt aanDoor de mislukte aanslag in Brussel-Centraal was het treinstation vanochtend gesloten. Treinen rijden er wel door maar maar stoppen er niet. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon verwacht een heropening rond 8 uur. Het metro- en busverkeer verloopt wel normaal.
21/06 08u00  Dader aanslag Brussel was gekend bij politieHet station Brussel­-Centraal is dinsdagavond opgeschrikt door een mislukte bomaanslag. Aanwezige militairen grepen onmiddellijk in en schoten de dader dood. De man was gekend bij de politie.
21/06 07u45  Brusselse centraal-station om 8 uur weer vrijgegeven, terreurniveau houdt aanDoor een vermeende aanslag op het Brusselse centraal-station is het station maar gedeeltelijk geopend. Het metro- en busverkeer van de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB verloopt woensdagochtend normaal. Treinen stoppen voorlopig nog niet in het station waar dinsdagavond een terreurdaad plaatsvond. Minister van Binnenlandse zaken, Jan Jambon verwacht een heropening rond 8 uur.
21/06 07u45  Identiteit man die aanslag wou plegen bekendHet station Brussel­-Centraal is dinsdagavond opgeschrikt door een mislukte bomaanslag. Aanwezige militairen grepen onmiddellijk in en schoten de verdachte dood. Zijn identiteit zou bekend zijn, maar het is wachten op details.
21/06 07u15  Dader uitgeschakeld door militairen na explosie centraal station BrusselHet station Brussel­-Centraal is dinsdagavond opgeschrikt door een mislukte bomaanslag. Aanwezige militairen grepen onmiddellijk in en schoten de verdachte dood. Zijn identiteit zou bekend zijn, maar het is wachten op details.
21/06 05u45  Vlaamse partijen vrezen onbestuurbaarheid BrusselDe crisis in Franstalig België dreigt de Brusselse regering helemaal lam te leggen. De Vlaamse meerderheid moet machteloos toekijken.
21/06 05u00  Militairen schieten terrorist dood in Brussel-CentraalHet station Brussel­-Centraal is dinsdagavond opgeschrikt door een mislukte bomaanslag. Aanwezige militairen grepen onmiddellijk in en schoten de verdachte dood. De explosie wordt behandeld als een terreurdaad, zei parketwoordvoerder Eric Van Der Sypt.
21/06 02u30  Opnieuw treinverkeer op Brusselse Noord-Zuidas, geen halte in Brussel-CentraalHet treinverkeer zal woensdagmorgen opnieuw gebruik kunnen maken van de Brusselse Noord-Zuidverbinding. Maar er zullen nog geen treinen stoppen in het station Brussel-Centraal. Dat heeft de NMBS in de nacht van dinsdag op woensdag meegedeeld.
21/06 02u15  Dovo voerde gecontroleerde explosie uit op GrasmarktDe interventie van Dovo op de Brusselse Grasmarkt is rond 01.15u afgelopen en de politie heeft de veiligheidszone opgeheven. Dat stelde Belga ter plaatse vast.
21/06 01u15  Dovo voert gecontroleerde explosie uit op GrasmarktOp de Brusselse Grasmarkt was rond 0.30 uur een kleine explosie te horen. Die ontploffing was het werk van Dovo, de ontmijningsdienst van het leger, die op de Grasmarkt bezig is met een interventie.
21/06 00u45  Dovo onderzoekt verdacht voertuig op GrasmarktOp de Brusselse Grasmarkt, vlak bij het Centraal Station, was rond 0.35u een kleine explosie te horen. Die was het werk van ontmijningsdienst Dovo. Op de Grasmarkt zou volgens politiebronnen een verdacht voertuig zijn opgemerkt. De politie heeft de Grasmarkt volledig ontruimd en houdt iedereen op afstand. De politie toont zich daarbij bijzonder zenuwachtig.
21/06 00u30  Beelden opgedoken uit Centraal Station: 'Go, go, go, go, go!'Smartphonebeelden uit het centraal station tonen hoe mensen aangemaand worden om weg te gaan, beginnen te lopen.
21/06 00u30  Verdachte explosie Brussel-Centraal overledenHet parket bestempelt de ontploffing in het station van Brussel-Centraal wel degelijk als een terreurdaad. Dat heeft parketwoordvoerder Eric Van Der Sypt gezegd. Ondertussen is de verdachte overleden.
21/06 00u00  Portugal ontkent berichten over neergestort blusvliegtuigDe Portugese overheid heeft dinsdag ontkend dat een van de blusvliegtuigen is neergestort bij het bestrijden van de bosbranden. Een ongeval met een ander toestel wordt evenwel niet uitgesloten.
20/06 23u45  Dit weten we over ontploffing in Brussel-CentraalIn het treinstation Brussel-Centraal heeft dinsdagavond een ontploffing plaatsgevonden. Militairen hebben een man neergeschoten. Wat weten we al?
20/06 23u45  Parket: 'Beschouwen dit als terreuraanslag'Het parket bestempelt de ontploffing in het station van Brussel-Centraal wel degelijk als een terreurdaad. Dat heeft parketwoordvoerder Eric Van Der Sypt gezegd. Hij kon nog steeds niet zeggen of de dader, die werd neergeschoten, overleden is.
20/06 23u30  Parket: 'Beschouwen ontploffing als terreuraanslag'Het parket bestempelt de ontploffing in het station van Brussel-Centraal wel degelijk als een terreurdaad. Dat heeft parketwoordvoerder Eric Van Der Sypt gezegd. Het is nog steeds niet geweten of de dader, die werd neergeschoten, overleden is.
20/06 23u15  Treinverkeer verstoord na incident Brussel-CentraalHet treinverkeer op de Noord-Zuidverbinding is onderbroken nadat militairen een verdachte in Brussel-Centraal hebben neergeschoten. Of dat gevolgen heeft voor morgen, is nog niet duidelijk.
20/06 22u45  Veiligheidsdiensten massaal ter plaatse aan Brussel-CentraalNa een kleine explosie in Brussel-Centraal zijn de veiligheidsdiensten massaal aanwezig. De situatie is er momenteel onder controle, al staan de zenuwen rond het station nog hooggespannen.
20/06 22u45  ‘Mensen liepen huilend naar buiten’N-VA-fractieleider Matthias Diependaele was in de buurt van het Centraal-Station toen daar paniek uitbrak na een kleine ontploffing. Militairen hebben een verdachte neergeschoten.
20/06 21u45  Kleine explosie in Brussel-Centraal, verdachte neergeschotenIn het station van Brussel-Centraal heeft zich een kleine explosie voorgedaan. Een verdachte werd neergeschoten. Dat meldt het parket. Alle verkeer werd onderbroken en het station werd ontruimd. De politie meldt dat de situatie ondertussen onder controle is.
20/06 21u30  Brussel-Centraal ontruimd na 'incident'Alle verkeer in Brussel-Centraal is onderbroken op bevel van de politie en het station is ontruimd. Dat hebben de NMBS en Infrabel bevestigd. Op Twitter werd ook een foto gepost van een brand in een gang van het station, maar voorlopig is onduidelijk wat die brand veroorzaakt heeft.
20/06 21u00  Glyfosaat-verbod niet vóór najaar: ‘Dan wordt er niet meer veel onkruidverdelger gebruikt’Het verbod op het gebruik van onkruidverdelger glyfosaat door particulieren kan ten vroegste in september of oktober worden ingevoerd. In de bevoegde commissie van het Vlaams parlement werd dinsdag de decretale basis goedgekeurd, waarna ook de regering nog een besluit moet nemen. Volgens de oppositie komt het verbod te laat.
20/06 21u00  Magnette: ‘Wie één keer verraad pleegt, zal verraad blijven plegen’Waals minister-president Paul Magnette (PS) begrijpt de terughoudendheid van andere partijen om in te gaan op de oproep van CDH-voorzitter Benoît Lutgen om te praten. Dat zei Magnette op televisiezender RTL-TVi. Het PS-kopstuk sprak ook zijn vertrouwen uit in voorzitter Elio Di Rupo.
20/06 19u45  Waarom iedereen wild wordt van Jared Kushners stemZijn gezicht kent iedereen, maar zijn stem bijna niemand. Tot gisteren. De eerste publieke speech van Jared Kushner, schoonzoon en adviseur van Donald Trump, was meteen een hit op sociale media. In een mum van tijd ging, een inhoudelijk weinig baanbrekende speech, meteen het internet rond.
20/06 19u45  ‘Huiszoekingen in kader van uitstap van Macron naar Las Vegas in 2016’Dinsdagochtend zijn er huiszoekingen uitgevoerd bij het reclamebureau Havas en het nationaal agentschap Business France. Volgens bronnen dichtbij het onderzoek gebeurde dat in het kader van het onderzoek naar de organisatie van een uitstap van toenmalig minister van Economie Emmanuel Macron vorig jaar. De nieuwe premier zou echter niets te verwijten vallen.
20/06 19u45  Een poetsvrouw op drie slachtoffer van seksueel geweld: ‘Ze zijn te bang om het te melden’Op de Dag van de Schoonmaak trekt ACV Voeding en Diensten fors aan de alarmbel. Bijna een op de drie schoonmaaksters en gezinshelpsters (31,7 procent) is ooit het slachtoffer geweest van seksueel geweld op het werk. ‘Maar ze doen daar amper melding van’, zegt voorzitster Pia Stalpaert. ‘Ze zijn bang, het taboe is nog te groot.’
20/06 19u45  Wilmès ziet budget 2017 op koers zonder nood aan begrotingscontroleDe regering-Michel zit op koers om haar begroting voor dit jaar structureel binnen de afspraken met de Europese Commissie te houden, zonder begrotingscontrole. Dat meldt minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) op basis van gegevens van het Monitoringcomité. Voor volgend jaar is sprake van een nominaal tekort van 0,93 procent van het bbp, terwijl de Nationale Bank liefst het dubbele naar voren schoof.
20/06 19u00  Blusvliegtuig crasht in PortugalEen Canadair- vliegtuig is in Centraal-Portugal neergestort terwijl het bosbranden probeerde te bestrijden. Het is voorlopig onduidelijk of er slachtoffers zijn en uit welk land het blusvliegtuig afkomstig is.
20/06 19u00  Waarom het internet wild gaat bij het horen van schoonzoon TrumpZijn gezicht kent iedereen, maar zijn stem bijna niemand. Tot gisteren. De eerste publieke speech van Jared Kushner, schoonzoon en adviseur van Donald Trump, was meteen een hit op sociale media. In een mum van tijd ging, een inhoudelijk weinig baanbrekende speech, meteen het internet rond.
20/06 18u45  Waarom de merel maf doetOok de vogels lijden onder de droogte. Te weinig drinkwater, niet kunnen baden en dan liggen er nog ziektekiemen op de loer.
20/06 18u45  'Werknemers hebben recht op onbereikbaar zijn'Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) plant extra maatregelen tegen burn-outs. ‘Ik wil de bestaande maatregelen uitbreiden met stress- en burn-out-coaches en wil afspraken maken over een recht op de-connectie.’ Van de 120.000 mensen die langer dan een jaar ziek thuis zijn, kampt een aanzienlijk deel met een burn-out.
20/06 18u15  ‘Gebied drie keer zo groot als Lissabon afgebrand’Ook dinsdag zijn de hevige bosbranden in het centrum van Portugal nog steeds niet helemaal onder controle. De dodentol is intussen opgelopen tot 64 en er is een gebied van 30.000 hectare afgebrand, wat het de grootste én dodelijkste bosbrand maakt die het land ooit gekend heeft.
20/06 18u00  DéFi weigert ontmoeting met CDH, ook Ecolo ligt dwarsDéFi-voorzitter Olivier Maingain past voor de uitnodiging van zijn CDH-collega Benoît Lutgen om donderdag samen te zitten met MR en Ecolo. Ook de Waalse groenen zijn niet akkoord met de agenda die CDH heeft opgesteld.
20/06 17u45  Ecolo blijft dwarsliggenDe agenda die CDH heeft opgesteld om donderdag samen te zitten met MR, DéFi en Ecolo, is niet naar de zin van de Waalse groenen. Dat heeft covoorzitter Zakia Khattabi verklaard. Ecolo wil zelf aan alle partijen, inclusief de PS, haar eisen overmaken over goed bestuur.
20/06 17u30  Nederlandse koning haalt brevet voor regeringsvliegtuigDe Nederlandse koning Willem-Alexander heeft in juni zijn vliegbrevet gehaald voor de Boeing 737. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bevestigd.
20/06 17u15  Schwarzenegger veegt Trump mantel uit over ParijsakkoordOp een klimaatconferentie in Oostenrijk heeft Arnold Schwarzenegger stevig uitgehaald naar Donald Trump. De voormalige gouverneur van Californië en ex-Terminator veegde de Amerikaanse president de mantel uit over zijn beslissing om uit het Parijsakkoord te stappen. Zijn uithaal leverde hem applaus op.
20/06 17u00  Nu ook hoog brandgevaar in Vlaams-Brabantse natuur- en bosgebiedenDe brandfase oranje (‘hoog gevaar, wees voorzichtig’) is nu ook van kracht in natuur- en bosgebieden in Vlaams-Brabant. Dat is vernomen van het Agentschap Natuur en Bos. Dezelfde brandfase oranje is al enkele dagen van kracht in de heide- en natuurgebieden in Antwerpen en Limburg.
20/06 16u30  'Amerika heeft het Parijsakkoord niet verlaten, Trump heeft dat gedaan'Op een klimaatconferentie in Oostenrijk heeft Arnold Schwarzenegger stevig uitgehaald naar Donald Trump. De voormalige gouverneur van Californië en ex-Terminator veegde de Amerikaanse president de mantel uit over zijn beslissing om uit het Parijsakkoord te stappen. Zijn uithaal leverde hem applaus op.
20/06 16u30  Politie bevrijdt uitgedroogde hond uit caravanInspecteurs van de Antwerpse politie hebben maandag een hond bevrijd uit een achtergelaten caravan. Het dier is met ernstige symptomen van uitdroging overgebracht naar een asiel. De politie is op zoek naar de eigenaar.
20/06 16u30  Stefan Cornelis zal onderzoekscommissie Samusocial leidenOpen VLD’er Stefan Cornelis is dinsdag in het Brussels Parlement verkozen tot voorzitter van de parlementaire onderzoekscommissie die werd opgericht om het beheer van daklozenorganisatie Samusocial bloot te leggen.
20/06 16u00  ‘Pesten stopt niet aan schoolpoort, impact daarvan niet onderschatten’Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open VLD) vindt het niet goed dat het filmpje van de gepeste jongen in Ranst wordt verspreid. Hij wijst erop dat degenen die de video online plaatsen een boete riskeren.
20/06 16u00  Alles of niets voor kandidaat-rector UGentHet enige overgebleven kandidatenduo om de UGent te leiden, Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe, behaalde tijdens de eerste stemronde van de tweede stemcylus opnieuw geen tweederdemeerderheid. Van de Walle wil nog één kans geven, maar gooit daarna de handdoek in de ring.
20/06 15u45  ‘Pesten stopt niet aan schoolpoort, we mogen de impact daarvan niet onderschatten’Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer vindt het niet goed dat het filmpje van de gepeste jongen in Ranst wordt verspreid. Hij wijst erop dat degenen die de video online plaatsen een boete riskeren.
20/06 15u00  NMBS breidt dienstverlening uit voor mensen met beperkingMensen met een beperkte mobiliteit zullen vanaf september in 40 Belgische stations nog maar drie uur op voorhand bijstand moeten aanvragen. Tot nu toe was dit slechts beperkt tot 18 stations. Dat laat de NMBS dinsdag weten in een persbericht.
20/06 14u45  Moskou veroordeeld door EHRM voor verbod op ‘homopropaganda’Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft Rusland veroordeeld voor de wet op ‘homopropaganda’.
20/06 14u45  Bestuurder omgekomen in crash bij wegblokkade migrantenEen bestuurder is omgekomen nabij Calais nadat transitmigranten een blokkade hadden opgeworpen met boomstammen.
20/06 14u45  Eternit legt zich neer bij veroordeling hof van beroepAsbestproducent Eternit zal geen beroep aantekenen bij het Hof van Cassatie na de veroordeling van het Brusselse hof van beroep eind maart voor nalatigheid in de jaren zeventig en de asbestslachtoffers die daardoor gevallen zijn. Dat heeft het bedrijf zelf meegedeeld in een persbericht.
20/06 14u45  NMBS breidt vanaf september dienstverlening aan mensen met beperkte mobiliteit uitMensen met een beperkte mobiliteit zullen vanaf september in 40 Belgische stations nog maar drie uur op voorhand bijstand moeten aanvragen. Tot nu toe was dit slechts beperkt tot 18 stations. Dat laat de NMBS dinsdag weten in een persbericht.
20/06 14u30  Eigen bibliotheek voor Trumps tweetsIn New York, om de hoek van de Trump Tower, vond dit weekend een opmerkelijke tentoonstelling plaats: ‘The Donald J. Trump Presidential Twitter Library’.
20/06 14u30  Maingain (Défi) eist kop van Milquet en De DeckerDéfi, het voormalige FDF, wil enkel praten over nieuwe regeringen met de politieke partijen die eerst grondig intern een grote schoonmaak gehouden hebben. Voorzitter Olivier Maingain viseert onder anderen Joëlle Milquet en Armand De Decker.
20/06 14u30  Nieuw EU-instrument moet toegang tot arbeidsmarkt voor migranten vergemakkelijkenEuropees Commissaris voor Werk, Marianne Thyssen (CD&V) heeft dinsdag een nieuw Europees instrument voorgesteld waarmee men een vaardigheidsprofiel van burgers uit derde landen kan opstellen. Op die manier wil men sneller hun vaardigheden en ervaringen in kaart brengen en hun toegang tot de arbeidsmarkt vergemakkelijken.
20/06 14u30  'Ik heb er niet voor gekozen om een vluchteling te zijn'Vandaag, 20 juni, is het Wereldvluchtelingendag. Volgens UNICEF is het belangrijk om te luisteren naar kinderen die zelf gevlucht zijn uit hun thuisland. Daarom maakte de organisatie een opmerkelijke video waarin kinderen aan het woord komen en hun verhaal doen.
20/06 14u15  Europa wil toetredingsonderhandelingen met Turkije opschortenAls in Turkije de voorgestelde grondwetswijzigingen doorgaan, moet de Europese Unie de toetredingsgesprekken opschorten. Dat zeggen de leden van de commissie Buitenlandse Zaken van het Europees Parlement.
20/06 14u15  Défi eist eerst grote schoonmaak bij MR, CDH en PSDéfi, het voormalige FDF, wil enkel praten over nieuwe regeringen met de politieke partijen die eerst grondig intern een grote schoonmaak gehouden hebben.
20/06 14u15  Kris Peeters maakt werk van nieuwe maatregelen tegen burn-outMinister van Werk Kris Peeters (CD&V) plant extra maatregelen tegen burn-outs. ‘Ik wil de bestaande maatregelen uitbreiden met stress- en burn-out-coaches en wil afspraken maken over een recht op de-connectie.’ Van de 120.000 mensen die langer dan een jaar ziek thuis zijn, kampt een aanzienlijk deel met een burn-out.
20/06 13u15  Nederland werkt in stilte aan oplossing voor ontvoerde journalisten ColombiaHet Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) werkt in stilte om de ontvoering van de twee Nederlandse journalisten in het noorden van Colombia tot een goed einde te brengen.
20/06 13u15  Premier krijgt open doekje van Oeso-topman over hervormingspad‘België is een tophervormer en een topperformer.’ Die schouderklop gaf Oeso-topman José Ángel Gurria dinsdag aan premier Charles Michel bij de overhandiging van het jaarlijkse rapport van de internationale denktank over de Belgische economie. Voor de premier was het verslag een duw in de rug om ‘tot de laatste dag van de legislatuur’ bijkomende structurele hervormingen door te voeren.
20/06 13u00  Cholera eist al meer dan 1.100 mensenlevens in JemenDe cholera-epidemie in Jemen heeft al aan minstens 1.146 mensen het leven gekost. Ongeveer 167.000 anderen zijn besmet, maakte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bekend. Alleen al in de afgelopen weken lieten 187 zieken het leven.
20/06 13u00  Israël start bouw van nieuwe nederzetting op Westelijke JordaanoeverIsraël is dinsdag voor het eerst sinds 25 jaar de bouw van een heel nieuwe nederzetting op de Westelijke Jordaanoever begonnen.
20/06 13u00  Politie stoot op gigantische Nazi-verzamelingDe Argentijnse politie is in een woning nabij Buenos Aires op een ongebruikelijke verzameling gestoten. In een verborgen kamer werd een grote collectie Nazi-memorabilia aangetroffen, wellicht de grootste die ooit in het land is gevonden.
20/06 12u45  Thyssen helpt migranten op zoektocht naar jobEen online tool zal migranten helpen om hun talenten beter bekend te maken, zodat ze makkelijker aan een job raken.
20/06 12u30  ‘Verbied smartphones voor kinderen onder dertien jaar’In de Amerikaanse staat Colorado gaat een petitie rond met als doel om de verkoop van smartphones voor kinderen jongeren dan dertien jaar aan banden te leggen. Het initiatief gaat uit van een dokter die zich ongerust maakt over de verslaving van zijn zoontje.
20/06 12u30  Bijna derde van schoonmaaksters kreeg te maken met seksueel geweld op het werkVlakbij de Zuidertoren in Brussel is dinsdagmorgen een 20-tal mensen samengekomen ter gelegenheid van de 10de Dag van de Schoonmaak van ACV Voeding en Diensten. De vakbond zet dit jaar de schijnwerpers op de problematiek van het seksueel geweld op het werk. Bijna een derde (31,7 procent) van de schoonmaaksters en poetshulpen kreeg ooit te maken met seksistische opmerkingen en ongewenste aanrakingen, luidt het.
20/06 12u15  Minderjarige pesters naar gesloten instelling, meerderjarige aangehouden voor folteringDe twee minderjarige pesters die geïdentificeerd zijn wegens pesten van een 13-jarige jongen zijn opgesloten in een gesloten instelling. De meerderjarige dader is aangehouden voor foltering en opzettelijke slagen en verwondingen aan een minderjarige.
20/06 12u00  Er komen nog veel hittegolven op ons afAls de uitstoot van broeikasgassen verder gaat, dan zal tegen 2100 liefst 74 procent van de wereldbevolking blootgesteld worden aan dodelijke hittegolven. Het goede nieuws voor ons toch is dat het hier nog gaat meevallen.
20/06 11u30  Abdeslam neemt juridische stappen tegen Frans parlementslidSalah Abdeslam, een van de verdachten in het onderzoek naar de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs, daagt het Frans parlementslid Thierry Solère voor de rechtbank van Nanterre voor schending van de privacy.
20/06 11u30  Frans defensieminister Sylvie Goulard neemt ontslagDe Franse minister van Defensie Sylvie Goulard neemt ontslag. Ze wordt genoemd in het vooronderzoek naar centrumpartij MoDem en de mogelijke fictieve tewerkstelling van assistenten in het Europees Parlement.
20/06 11u15  Frans defensieminister Goulard neemt ontslagDe Franse minister van Defensie Sylvie Goulard neemt ontslag. Ze wordt genoemd in het vooronderzoek naar centrumpartij MoDem en de mogelijke fictieve tewerkstelling van assistenten in het Europees Parlement.
20/06 11u00  Australië schort luchtoperaties in Syrië op na Russische bedreigingenAustralië schort de luchtmissies in Syrië op. Dat is een reactie op de Russische bedreigingen nadat een Amerikaans gevechtsvliegtuig een Syrisch jachtvliegtuig had neergehaald.
20/06 11u00  Deze gewestwegen krijgen trajectcontrolesEr komen twintig extra trajectcontroles op de Vlaamse gewestwegen. Dat bevestigt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA), die daarvoor 2,6 miljoen euro vrijmaakt.
20/06 10u30  Opnieuw geen rector verkozen aan UGentHet enige overgebleven kandidatenduo om de UGent te leiden, Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe, behaalde tijdens de eerste stemronde van de tweede stemcylus opnieuw geen tweederdemeerderheid.
20/06 10u30  Raoul Hedebouw: 'Hoe hypocriet is CDH eigenlijk?'De beslissing van CDH om uit de regeringen te stappen zolang de PS er nog inzit, is er geen waarmee voorzitter Benoît Lutgen de problemen wil oplossen. Dat zegt Raoul Hedebouw, die met zijn PVDA-PTB al vaker de degens kruiste met CDH. “Hoe hypocriet zijn ze eigenlijk?'
20/06 10u00  ‘Noch de PS, noch de MR, noch de CDH hebben lessen te spellen’De Brusselse minister Didier Gosuin (Défi) weigert de beslissing van CDH te volgen. In Wallonië, Brussel en de Franse gemeenschap moet namelijk een nieuwe meerderheid gevormd worden, zonder de PS. Gosuin is hard: ‘De realiteit is dat drie regeringen niet in staat zijn om te regeren.’
20/06 08u45  ‘Prioriteit CD&V is federale niveau, en dat is nu niet betrokken’CD&V voelt zich niet aangesproken door de aankondiging van cdH-voorzitter Benoît Lutgen om in Wallonië, Brussel en de Franse Gemeenschap op zoek te gaan naar alternatieve meerderheden zonder de PS.
20/06 08u15  Twee jongeren opgepakt na zwaar geval van pestenEen jongen van 12 jaar wordt eerst in de nek geknepen, tot hij bewusteloos neervalt. Als hij weer rechtkrabbelt en wat rondzwalpt, gooien zijn pesters hem in het ­Netekanaal. Ze dachten dat ze er ongestraft mee konden wegkomen, tot de video die ze maakten overal op het internet ­opdook. Twee jongens zijn opgepakt.
20/06 08u00  Fors meer flitsboetes in zone 30Steden maken meer werk van de infrastructuur rond zones 30. Met meer controles én meer vastgestelde verkeersovertredingen tot gevolg.
20/06 07u45  Reisorganisatie waarmee student naar Noord-Korea reisde stopt met tours voor AmerikanenYoung Pioneer Tours, de Chinese reisorganisatie waarmee student Otto Warmbier naar Noord-Korea reisde, stopt met het aanbieden van reizen voor Amerikanen naar Noord-Korea. Dat meldt de organisatie op Facebook. De student overleed maandag, kort nadat hij was vrijgelaten uit Noord-Korea. Volgens Amerikaanse dokters leed hij aan ernstige hersenschade.
20/06 07u45  EHRM doet uitspraak over Russisch verbod op ‘homopropaganda’Het Europees Hof voor de Rechten van Mens (EHRM) spreekt zich dinsdagochtend uit over de Russische wet die ‘homoseksuele propaganda’ verbiedt. Het Hof zal oordelen of de wet tegen de vrijheid van meningsuiting is en ingaat tegen het verbod op discriminatie. Rond 10 uur doet het Hof uitspraak.
20/06 07u45  Tropisch weer houdt aanHet wordt dinsdag opnieuw erg warm en zonnig, al zijn er wel meer sluierwolken. In de loop van de dag kunnen er zelfs enkele stapelwolken ontstaan. De temperaturen stijgen tot 26 graden aan de kust, 28 of 29 graden in de Ardennen en 30 tot plaatselijk 33 graden elders, zo meldt het KMI.
20/06 07u00  Docent zoek, examens ongeldigTachtig leerlingen van het ROC Midden Nederland moeten een examen opnieuw afleggen omdat hun docent spoorloos is verdwenen.
20/06 06u15  Twintig extra trajectcontroles langs gewestwegenEr komen twintig extra trajectcontroles op de Vlaamse gewestwegen. Dat bevestigt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA), die daarvoor 2,6 miljoen euro vrijmaakt.
20/06 06u15  E34 richting Antwerpen afgesloten ter hoogte van Vrasene door ongevalDoor een ernstig ongeval is de E34 richting Antwerpen ter hoogte van Vrasene volledig afgesloten. Dat meldt het Vlaamse Verkeerscentrum. Het verkeer moet de snelweg verlaten via uitrit 11 Kemzeke, ook de oprit Kemzeke richting Antwerpen is afgesloten.
20/06 05u45  Duitsland vraagt meer internationale steun voor beheer vluchtelingencrisisDe Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel heeft in het kader van de Wereldvluchtelingendag dinsdag meer internationale steun gevraagd voor het beheren van de vluchtelingencrisis.
20/06 05u30  Baas militaire spionnen stapt opLuitenant-generaal Eddy Testelmans neemt ontslag als baas van de Militaire Veiligheidsdienst Adiv na een kritische interne brief over zijn dienst.
20/06 05u15  Diepe impasse dreigt in Franstalig BelgiëCDH scheurt zich op een dramatische manier los van de PS. In Franstalig België dreigt een lange, diepe impasse.
20/06 04u30  Twee Nederlandse journalisten ‘tegen hun zin vast’ in ColombiaTwee Nederlandse journalisten worden in Colombia ‘tegen hun zin in vastgehouden’. Dat meldt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken in de nacht van maandag op dinsdag.
20/06 03u45  Nooit eerder motie van wantrouwenVervroegde verkiezingen zijn geen optie voor de Waalse en Brusselse regeringen. CDH-voorzitter Benoît Lutgen kan alleen aan partnerruil doen. Als dat lukt, dan schrijft hij geschiedenis.
20/06 02u30  Navo installeert vierde multinationale bataljon aan haar oostflankDe vier bataljons, in totaal 4.000 manschappen uit verschillende NAVO-lidstaten, moeten de oostflank van de Navo kunnen verdedigen tegen een Russische inval.
20/06 02u00  Aanval op toeristisch resort in Malinese hoofdstad: vier burgers, vijf aanvallers gedoodBij de aanval op een toeristisch resort in de Malinese hoofdstad Bamako zijn zondag zeker vier burgers en vijf aanvallers gedood. Dat zegt de minister van Veiligheid Salif Traore maandag.
20/06 00u00  MR-voorzitter Chastel krijgt mandaat om te onderhandelen met CDH en andere partijenMR-voorzitter Olivier Chastel heeft maandag tijdens een drie uur durende vergadering van het politiek bureau van zijn partij het mandaat gekregen om ‘op een verantwoorde manier te onderhandelen met CDH en de verschillende politieke formaties die verandering willen’.
19/06 23u30  Door Noord-Korea vrijgelaten Amerikaanse student is overledenDe Amerikaanse student Otto Warmbier, die onlangs na zeventien maanden gevangenschap in Noord-Korea werd vrijgelaten, is overleden. Dat meldt zijn familie. De jongeman had ernstige hersenschade opgelopen, en verkeerde in een comateuze toestand.
19/06 23u00  Vijfduizend Gentenaars krijgen ‘stemrecht’ vanaf 16De stad Gent wil een proefproject organiseren waarbij jongeren van 16 tot 18 jaar kunnen deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Dat verduidelijkte de Gentse schepen van Burgerzaken Sofie Bracke (Open Vld) na vragen van raadsleden uit de driepartijencoalitie (SP.A, Groen, Open Vld) op een gemeenteraadscommissie. Het gaat om bijna vijfduizend tieners van 16 tot 18 jaar.
19/06 22u30  Lutgen: 'Niet bang van decumul'‘Ik wil net de democratie redden.’ Zo reageert CDH-voorzitter Benoît Lutgen in Terzake op Eén op de beschuldigingen van Défi-voorzitter Olivier Maingain, als zou hij uit de Waalse en Brusselse regering stappen om zijn eigen partij te redden. Lutgen heeft ook nog een sneer naar de PS in petto.
19/06 22u15  Verdacht voorwerp in vertrekhal Zaventem op dag dat Trump in België wasOp 25 mei, de dag dat de Amerikaanse president een bezoek bracht aan ons land, is in een café in de vertrekhal van Zaventem een verdacht toestel gevonden. Dat meldt VTM en werd ons bevestigd door het parket van Halle-Vilvoorde.
19/06 21u30  Lutgen: ‘Het is de PS die haar sociale overtuiging heeft verraden’‘Ik wil net de democratie redden.’ Zo reageert CDH-voorzitter Benoît Lutgen in Terzake op Eén op de beschuldigingen van Défi-voorzitter Olivier Maingain, als zou hij uit de Waalse en Brusselse regering stappen om zijn eigen partij te redden. Lutgen had ook nog een sneer naar de PS in petto.
19/06 21u00  Honderden leerlingen geëvacueerd na brand in Wetterse schoolHet Scheppersinstituut aan de Cooppallaan in Wetteren werd maandagmiddag in het laatste lesuur opgeschrikt door een explosie en een lichte brand. Niemand raakte gewond. Door de examens was maar de helft van de 1.000 leerlingen op school. Ze mochten onmiddellijk naar huis.
19/06 20u00  Ecolo: 'Vraag van regeringsdeelname stelt zich niet'Ecolo is niet geneigd gehoor te geven aan de oproep van het CDH om zonder de PS deelregeringen te vormen. Eerder liet oppositiepartij MR weten dat ze wel bereid is om te praten. De federale regering blijft ondertussen gewoon met vier, zegt premier Michel.
19/06 19u45  Sfeer bij Brexit-gesprekken was ‘ongelooflijk positief’Op de eerste dag van de Brexit-onderhandelingen zat de sfeer tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU blijkbaar goed. ‘Beide willen het best mogelijke resultaat bereiken.’
19/06 19u30  Man rijdt met gasflessen en explosieven in op politiebus aan Champs-ElyséesOp de Champs-Elysées in Parijs is een man ingereden op een politievoertuig. De politie gaat uit van een terreuraanslag. Er vielen geen gewonden, de dader zelf is overleden.
19/06 19u15  Man rijdt met gasflessen en explosieven in op politiewagen op Champs-ElyséesOp de Champs-Elysées in Parijs is een man ingereden op een politiewagen. De politie gaat uit van een terreuraanslag. Er vielen geen gewonden, de dader zelf is overleden.
19/06 19u00  Aanslag Londense moskee: Verdachte ook voor terrorisme vervolgdVerschillende Britse media melden dat de man die ervan wordt verdacht maandag nabij een moskee in Londen op voetgangers te zijn ingereden, Darren Osborne (47) is. De verdachte werd nu ook voor terrorisme gearresteerd.
19/06 18u00  Mislukte aanslag in Parijs: man rijdt in op politiewagen op Champs-ElyséesOp de Champs-Elysées in Parijs is een gewapende man ingereden op een politiewagen. De politie gaat uit van een terreuraanval. Er vielen geen gewonden, de dader zelf heeft het niet overleefd..
19/06 16u45  Twaalf Portugezen overleven bosbrand in watertankTwaalf mensen hebben een van de zwaarste bosbranden in Portugal overleefd door zich urenlang schuil te houden in een watertank.
19/06 16u45  Man rijdt in op politiewagen op Champs-ElyséesOp de Champs-Elysées in Parijs is een grote politieactie aan de gang. Volgens lokale media is er een man opgepakt, nadat die met zijn auto was ingerend op een politiewagen.
19/06 16u45  De sprong in het duister van Benoît LutgenTotaal onverwacht zegt CDH het vertrouwen in de PS als regeringspartner op. De Franstalige christendemocraten willen zich zo helemaal distantiëren van de met schandalen beladen PS.
19/06 16u45  Primeur of ongeziene patstellingBenoit Lutgen wil met een motie van wantrouwen aan partnerruil doen. Als dat lukt, dan schrijft de CDH-voorzitter geschiedenis. Voor alle regionale parlementen zou het om een primeur gaan.
19/06 16u45  PS beschuldigt CDH van ‘verraad’Dat het CDH niet langer met de PS wil regeren in de deelstaatregeringen, noemen de Franstalige socialisten ‘verraad’. De partij vindt dat het CDH zich ‘onverantwoordelijk’ gedraagt.
19/06 16u15  Londens incident is 'duidelijke aanval op moslims'De Britse premier Theresa May en oppositieleider Jeremy Corbyn hebben maandagochtend hun medeleven uitgedrukt voor de slachtoffers van de aanrijding in de buurt van een moskee in de Noord-Londense wijk Finsbury Park. De politie behandelt het incident als een terreuraanval. Scotland Yard spreekt van een 'duidelijke aanval op moslims'.
19/06 16u00  Leerkracht maakt holebi-statement bij TrumpEen foto van een Amerikaanse leraar naast de Amerikaanse president Donald Trump is viraal gegaan op sociale media. Beleid tegen holebi’s maakt slachtoffers, stelt hij.
19/06 16u00  MR wil praten over regering zonder PSNa de oproep van het CDH om zonder de PS deelregeringen te vormen, laat oppositiepartij MR weten dat ze bereid is om te praten. Maar de federale regering blijft gewoon met vier, zegt premier Michel.
19/06 15u00  Grote avocadoroof in CaliforniëDrie werknemers van een groot distributiebedrijf van avocado’s in het Californische Oxnard hebben maandenlang vruchten gestolen. De waarde van de gestolen avocado’s zou oplopen tot 300.000 dollar.
19/06 15u00  ‘Terreur neemt vele vormen aan’De Britse premier Theresa May zegt dat de tolerantie tegenover extremisme te groot is geweest in het verleden. ‘Terreur neemt vele vormen aan, ook die van islamofobie’, zegt May.
19/06 15u00  Imam krijgt lof omdat hij verdachte tegen menigte beschermdeDrie mannen die de verdachte in bedwang hielden nadat die met een bestelwagen op een groep moslims was ingereden, zeggen dat de imam boze omstanders hielp te kalmeren.
19/06 15u00  'Gedachten gaan uit naar slachtoffers'De Britse premier Theresa May en oppositieleider Jeremy Corbyn hebben maandagochtend hun medeleven uitgedrukt voor de slachtoffers van de aanrijding in de buurt van een moskee in de Noord-Londense wijk Finsbury Park. De politie behandelt het incident als een terreuraanval.
19/06 14u30  Giflozing velt 700 kilo zware stierIn het Vlaams-Brabantse Bekkevoort werd, vermoedelijk vorige vrijdag, een uiterst giftige stof gedumpt in een weide. Een stier van ruim 700 kilogram die in aanraking kwam met de vloeistof, viel kort daarna dood neer.
19/06 14u15  CDH wil niet meer regeren met PSDe Franstalige christendemocraten CDH stappen uit de Waalse en Brusselse regering. Dat heeft voorzitter Benoît Lutgen zonet aangekondigd. Een fors signaal waarmee hij zijn partij op wil distantiëren van de door schandalen geplaagde PS waarmee hij bestuurt in Brussel en Wallonië. ‘Elk schandaal is een nieuwe handicap voor het werk van deze regering’, zegt Lutgen.
19/06 14u15  Deze week mogelijk officieel hittegolfHet KMI verwacht deze week een hittegolf. Daarvan is sprake als het vijf opeenvolgende dagen minstens 25 graden is, waarvan drie boven de 30 graden. De droogte, die onder meer bij landbouwers zenuwachtigheid veroorzaakt, houdt nog even aan. Al kan het vanaf donderdag wel onweren.
19/06 14u00  Dronebeelden tonen enorme ravage na bosbrand in PortugalZaterdag brak in het centrum van Portugal één van de zwaarste bosbranden in jaren uit. De Portugese overheid riep de noodtoestand uit. Minstens 62 mensen stierven in de brand.
19/06 14u00  Syrisch gevechtsvliegtuig neergeschoten boven RaqqaDe door de VS geleide coalitie heeft een Syrisch gevechtsvliegtuig neergeschoten boven Raqqa, een bolwerk van terreurgroep Islamitische Staat (IS). De piloot van de jet is vermist na deze ‘schaamteloze agressie’, aldus Damascus. Washington bevestigt het nieuws.
19/06 14u00  Zestien doden bij twee zelfmoordaanslagen in Noord-NigeriaBij twee zelfmoordaanslagen in een vluchtelingenkamp nabij Maiduguri, de hoofdstad van de Noord-Nigeriaanse deelstaat Borno, zijn zondag zestien doden en ‘veel’ gewonden gevallen.
19/06 13u45  Moslimmeisje vermoord in VS na moskeebezoekEen 17-jarige Amerikaanse moslima is zondag dood teruggevonden enkele uren nadat ze een moskee had verlaten in Sterling, Virginia. De 22-jarige vermoedelijke dader is opgepakt.
19/06 13u45  Oppositieleider Corbyn gaat gebedsdienst in moskee bijwonenOppositieleider Jeremy Corbyn van Labour gaat maandag de gebedswake bijwonen in de moskee in de Noord-Londense wijk Finsbury Park, waar een bestelwagen inreed op voetgangers. Ook roept hij iedereen op om kalm te blijven en zich te verenigen.
19/06 13u45  Ernstige hinder op R2 in Antwerpen verwachtHet Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) start zaterdag 1 juli met de vernieuwing van de R2 tussen de Liefkenshoektunnel en de Tijsmanstunnel in Antwerpen. De werkzaamheden zullen ongeveer twee maanden duren.
19/06 13u45  CDH stapt uit Waalse en Brusselse regeringDe Franstalige christendemocraten CDH stappen uit de Waalse en Brusselse regering. Dat heeft voorzitter Benoît Lutgen zonet aangekondigd. Een fors signaal waarmee hij zijn partij op wil distantiëren van de door schandalen geplaagde PS waarmee hij bestuurt in Brussel en Wallonië. ‘Elk schandaal is een nieuwe handicap voor het werk van deze regering’, zegt Lutgen.
19/06 12u45  Portugese bosbrand nog steeds niet onder controle, België biedt hulpDe zware bosbranden in Portugal zijn nog steeds niet onder controle. Ondertussen zijn meer dan 2.000 brandweermannen, 700 brandweerwagen en 10 blusvliegtuigen in de weer om de vlammenzee onder controle te krijgen.
19/06 12u15  Aantal doden en vermisten Londens flatgebouw gestegen tot 79Bij de brand vorige week in de Londense Grenfell Tower zijn 79 doden gevallen, onder wie vermisten die vermoedelijk zijn overleden. Dat heeft een politiechef, Stuart Cundy, maandag gezegd.
19/06 12u15  Oef! Geen verkiezingen meer tot 2019In Frankrijk heeft de partij van de niet-stemmers zondag overtuigend de tweede ronde van de parlementsverkiezingen gewonnen. Alleen de gepensioneerden hadden er nog zin in. ‘Dit is een collectief falen voor de politiek.’
19/06 11u45  Zij moeten de Brexit-trein op het juiste spoor houdenDe Brexit-trein is vandaag uit het station vertrokken, maar heeft nog een lange reis voor de boeg. Wie moet de trein voor ontsporing behoeden tijdens het grootste diplomatieke manoeuvre uit de geschiedenis van Europa?
19/06 11u30  Ircel waarschuwt voor verhoogde ozonconcentratiesHet warme weer van de voorbije en komende dagen zorgt voor verhoogde ozonconcentraties in de lucht. Dat meldt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu Ircel.
19/06 10u45  Heeft UGent deze week eindelijk een nieuwe rector?Aan de Universiteit Gent is maandagochtend een nieuwe stemronde van de rectorverkiezingen gestart. Het gaat om een verkorte procedure, stemmen kan nog tot dinsdag 08.00 uur. Als het enige duo ook deze keer geen tweederdemeerderheid behaalt, staan er nog vier (verkorte) stemrondes gepland.
19/06 10u45  Extra file op Brusselse ring door werkzaamhedenDe onderhoudswerken op de Brusselse buitenring ter hoogte van Wezembeek-Oppem en Tervuren, die maandag begonnen zijn, veroorzaken extra file.
19/06 10u30  Kushner gaat vredesgesprekken voeren in IsraëlJared Kushner, de schoonzoon en topadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, gaat deze week naar Israël en naar Ramallah, op de Westelijke Jordaanoever. Dat berichten verschillende Amerikaanse media.
19/06 09u15  Politiebeelden tonen voor het eerst ravage in uitgebrand flatgebouwBeelden van de brandende Grenfell Tower gingen vorige week de wereld rond. De brand kostte voorlopig al aan zeker 30 mensen het leven. De veiligheidsdiensten zijn nog altijd op zoek naar mogelijke slachtoffers. Want de ravage binnenin het gebouw is enorm, dat blijkt uit deze beelden die de politie in het gebouw kon maken.
19/06 08u30  Brexitonderhandelingen van startDe echtscheidingsonderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk gaan vandaag van start. Tegen eind maart 2019 moeten beide partijen een overeenkomst bereiken over de voorwaarden van de scheiding en de toekomstige relaties uittekenen.
19/06 08u30  Veiligheidsmaatregelen opgeheven na bomalarm op Brussels AirportDe zoekactie die zondagavond heeft plaatsgevonden in het luchthavengebouw van Brussels Airport, heeft helemaal niets verdachts opgeleverd. Dat meldt de federale politie.
19/06 08u15  Incontinentie: te vaak ingepakt en niet aangepaktEen op de tien Belgen, ouder dan dertig en thuiswonend, heeft last van urineverlies. Omdat niemand graag de vuile was buiten hangt, hebben misvattingen vrij spel. En die zijn deel van het probleem.
19/06 08u15  ‘Hulplijn voor pedofielen bereikt doelgroep’‘Stop it Now!’, de hulplijn voor mensen met pedofiele gevoelens en hun omgeving, heeft in haar eerste maand al 66 oproepen of mails gekregen. Dat meldt deredactie.be maandag. Volgens projectverantwoordelijke Minne De Boeck tonen de cijfers aan dat de doelgroep bereikt wordt.
19/06 07u45  ‘Vreselijk incident’ is ‘mogelijke terreuraanval’De Britse premier Theresa May en oppositieleider Jeremy Corbyn hebben zondagochtend hun medeleven uitgedrukt voor de slachtoffers van de aanrijding in de buurt van een moskee in de Noord-Londense wijk Finsbury Park. De politie behandelt het incident als een ‘mogelijke terreuraanval’.
19/06 07u45  Het blijft warm en zonnigHet is maandag opnieuw erg zonnig en warm, met maxima van 27 tot 32 graden.
1 2Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

49x Dit is uw absolute fietshemel en -hel23/06 03u15 - De Standaard: Wat zijn de slechtste en beste fietsplaatsen van ons land? Onze juryleden selecteerden hun favorieten, u koos de uiteindelijke winnaar en verliezer. Deze twee plaatsen zijn voor u de ultieme voorbeelden van het lichtend pad, en het verkeerde spoor.
43x EU beslist in november over nieuwe gaststeden voor agentschappen uit VK23/06 00u30 - De Standaard: In november wordt duidelijk waar de twee Europese agentschappen die in Groot-Brittannië zijn gevestigd na de Brexit gehuisvest zullen worden. De staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie zijn het donderdagavond op een top in Brussel eens geraakt over de procedure voor de toewijzing.
29x Vier jaar cel voor Amerikaan die pizzeria aanviel door ‘fake news’23/06 02u15 - De Standaard: Een man die in december vorig jaar het vuur had geopend op een pizzarestaurant in de Amerikaanse hoofdstad Washington DC, is donderdag tot vier jaar cel veroordeeld. Dat melden Amerikaanse media. De man was tot de aanval overgegaan na het lezen van fictieve nieuwsberichten, waarin het restaurant bestempeld werd als draaischijf in een pedofilienetwerk.
29x ‘Verbied IS-propaganda, net zoals pedoporno’23/06 04u15 - De Standaard: Na de mislukte aanslag in Brussel-Centraal pleit procureur Frédéric Van Leeuw ervoor om het bezoeken van jihadistische sites strafbaar te maken.
6x Advocaat van ‘El Chapo’ wil klacht indienen tegen Netflix23/06 05u15 - De Standaard: Een advocaat van Joaquin ‘El Chapo’ Guzman overweegt om een klacht wegens laster in te dienen tegen Netflix en Univision, die een tv-reeks uitzenden over het leven van de beruchte Mexicaanse drugsbaron. Dat melden lokale media donderdag.
4x ‘Vluchtelingen krijgen in Oeganda kans hun leven opnieuw op te bouwen’22/06 21u30 - De Standaard: Oeganda kreeg de afgelopen maanden veel lof voor zijn open en progressief vluchtelingenbeleid. Ook onze minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo toont zich donderdag, na een bezoek aan vluchtelingenkamp Bidi Bidi in het noorden van Oeganda, onder de indruk van de Oegandese inspanningen.
4x ‘Eerlijke afspraak’ van May voor Europese burgers na de Brexit22/06 22u30 - De Standaard: De Britse premier Theresa May heeft een reeks voorstellen gedaan om de Europese burgers die in het Verenigd Koninkrijk wonen te beschermen na de Brexit. Een ‘eerlijke afspraak’, noemt ze het zelf.
3x Wetsvoorstel om terroristen niet meer te bewapenen stuit op apathie in Amerikaans Congres22/06 21u15 - De Standaard: Vijf maanden geleden introduceerde het Democratische parlementslid Tulsi Gabbard een wetsvoorstel dat de Verenigde Staten voortaan verbiedt, wapens te leveren of te verkopen aan terroristen.
2x Trump: ‘Ik heb geen opnames van Comey’22/06 19u30 - De Standaard: Al maanden suggereert de Amerikaanse president Donald Trump dat zijn gesprekken met oud FBI-directeur James Comey mogelijk opgenomen zijn. In een tweet deelt Trump nu dat hij zelf geen opnames gemaakt heeft of bezit.
2x Trumpcare is gearriveerd: ‘Wolf in schapenvacht’22/06 20u00 - De Standaard: Fractieleider in de Senaat Mitch McConell van de regerende Republikeinen heeft donderdag het wekenlang angstvallig geheim gehouden nieuwe wetsontwerp voor hervorming van de gezondheidszorg in de VS gepresenteerd. Meteen kan weer een rondje bekvechten beginnen.

Statistieken

Artikels:
32161
Gelezen:
17217
Aantal lezers nu:
34


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2017 Naar boven