zondag 5 april 2020, week 14


U bent nu hier: Meer nieuws van De Standaard

Laatste updatecontrole: vandaag om 5u30
 

De Standaard

Verbergen Tonen
04/04 23u15  LIVEBLOG. Limburgse ziekenhuizen bereiken limiet - Trump: 'Komende week wordt zwaarste, met veel doden' Volg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
04/04 23u15  ‘België is klaar om 10.000 testen per dag te doen’ De testcapaciteit in ons land kan opgedreven worden tot 10.000 tests per dag. Dat meldt minister Philippe De Backer (Open VLD), die de taskforce testing leidt. Ook de regionale spreiding van 20.000 testkits voor woonzorgcentra is afgesproken.
04/04 22u15  Waarom mag je wel rouwen met 15, maar slechts trouwen met 5? Vrijdagavond kregen de coronamaatregelen een update. In het Staatsblad verscheen het ministerieel besluit dat de aangescherpte maatregelen over de verspreiding van het coronavirus bevat. Opvallend: op een begrafenis mogen 15 mensen aanwezig zijn, op een huwelijk maar vijf.
04/04 22u15  Ziekteverzekering betaalt coronatest terug, behalve voor wie zelf aandringt De ziekteverzekering zal niet alleen de noodzakelijke testen terugbetalen die een besmetting met het coronavirus kunnen bevestigen, maar ook testen die immuniteit tegen het virus aantonen. Dat bevestigt administrateur-generaal van het Riziv, Jo De Cock. De voorwaarden liggen echter nog niet vast.
04/04 21u15  LIVEBLOG. Limburgse ziekenhuizen bereiken limiet - 'België klaar voor 10.000 tests' Volg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
04/04 21u15  Grote politiecontrole, weinig inbreuken tegen coronamaatregelen De politie hield op weg naar de kust een grote actie om tweedeverblijvers weg te houden. Maar de grote meerderheid hield zich aan de coronamaatregelen. Ook in de Vlaamse Ardennen bleef de gevreesde toestroom van wielertoeristen uit.
04/04 20u15  Coronadagboek van fotograaf Nick Hannes: zaterdag, paasvakantie Een vreemde rust is neergedaald over het land. Een onzichtbare vijand ligt op de loer. De oproep tot sociale distantie houdt de mensen binnen. De ratrace stokt. Ook mijn professionele activiteiten staan on hold. Geen grootse plannen de komende weken, ik fotografeer nu thuis. Het huis, de tuin, het gezinsleven, kleine dingen. We nemen het zekere voor het onzekere en leggen onszelf huisarrest op. De verplichte onthaasting voelt niet onaangenaam aan. Maar we weten niet wat er op ons afkomt. Via Facebook verneem ik een eerste geval van besmetting in onze brede vrienden- en kennissenkring. Gezond blijven. Dat is de opdracht voor de komende weken. Vanuit zijn woonplaats in Ranst houdt fotograaf Nick Hannes een visueel dagboek bij. Elke dag post hij een stay-at-homefoto op standaard.be.
04/04 19u15  LIVEBLOG. De Backer: 'Klaar om 10.000 tests per dag te doen' Volg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
04/04 18u15  LIVEBLOG. Wereldwijd meer dan 60.000 doden - vijfjarige overleden in VK Volg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
04/04 17u15  ‘Superkern’ zet licht op groen voor GAS-boetes en belastinguitstel Op de vergadering van de zogenaamde superkern zijn negen kb’s met maatregelen om de coronacrisis te bestrijden goedgekeurd. Het ging onder meer over uitstel van betaling van belastingen en sociale bijdragen en GAS-boetes van 250 euro.
04/04 16u15  Spanje verlengt noodtoestand met twee weken De Spaanse premier Sanchez gaat het parlement vragen om de noodtoestand in het land met twee weken te verlengen, tot 26 april. Dat melden Spaanse media.
04/04 16u15  LIVEBLOG. Superkern legaliseert GAS-boetes van 250 euro - Spanje verlengt noodtoestand Volg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
04/04 15u15  Buschauffeur die kwade video maakte over hoestende passagier sterft aan coronavirus Jason Hargrove, een vijftigjarige buschauffeur uit Detroit, is overleden aan de gevolgen van covid-19. Enkele weken terug ging een video van Hargrove nog het internet rond. In die video maakte hij zich kwaad over een vrouw die op zijn bus herhaaldelijk hoestte zonder enige moeite te doen om haar mond te bedekken. Vier dagen na het opnemen van de video werd Hargrove ziek. Het is onduidelijk waar en wanneer hij besmet raakte met het nieuwe coronavirus.
04/04 15u15  Oud-VBO voorzitter Philippe Bodson overleden aan coronavirus Zakenman en voormalig voorzitter van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) Philippe Bodson is op 73-jarige leeftijd overleden aan corona.
04/04 14u15  Poetshulp in huis? Dit zijn de regels De dienstenchequebedrijven moeten zorgen voor extra veiligheidsmateriaal voor werknemers. Maar ook wie dienstencheques gebruikt, moet zich houden aan duidelijke regels.
Laatste update: zaterdag 4 april 2020, 23u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
04/04 14u15  LIVEBLOG. Komen de spelen van 2021 ook in het gedrang?Volg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
04/04 13u15  Buschauffeur die viraal ging met kwade video over hoestende passagier sterft aan coronavirusJason Hargrove, een vijftigjarige buschauffeur uit Detroit, is overleden aan de gevolgen van covid-19. Enkele weken terug ging een video van Hargrove nog het internet rond. In die video maakte hij zich kwaad over een vrouw die op zijn bus herhaaldelijk hoestte zonder enige moeite te doen om haar mond te bedekken. Vier dagen na het opnemen van de video werd Hargrove ziek. Het is onduidelijk waar en wanneer hij besmet raakte met covid-19.
04/04 13u15  LIVEBLOG. 'Limburg zal zwaarst getroffen provincie blijven'Volg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
04/04 12u15  Keir Starmer wordt nieuwe leider van Britse LabourpartijKeir Starmer is tot leider van de Labourpartij en daarmee tot oppositieleider in Groot-Brittannië verkozen. Dit deelden de Britse sociaaldemocraten zaterdagmorgen mee. De 57-jarige politicus volgt Jeremy Corbyn op.
04/04 12u15  Crisiscentrum meldt 140 doden, cijfers ziekenhuisopnames stabiliserenHet aantal nieuwe ziekenhuisopnames blijft nagenoeg constant, zo blijkt uit de nieuwe cijfers van het Nationaal Crisiscentrum. Het centrum noemt dat 'goed nieuws'. Er werden ook 140 nieuwe overlijdens gemeld.
04/04 12u15  LIVEBLOG. 'Straten ontsmetten heeft weinig zin'Volg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
04/04 12u15  Ook zij houden het land draaiende: ‘Beeld je in, nu zonder internet vallen’Nog steeds ligt het land grotendeels plat, nog steeds blijven onze cruciale diensten op de been. Wie zijn de mensen die dat gedaan krijgen? ‘Elektriciteit is een basis­behoefte, ons werk stilleggen is gewoon geen optie.’
04/04 11u15  LIVE. Crisiscentrum meldt 140 doden, cijfers stabiliserenHet Nationaal Crisiscentrum gaf om 11 uur een update over het coronavirus. Er zijn 140 nieuwe overlijdens gemeld. 503 mensen werden in het ziekenhuis opgenomen. 56 procent van de bedden op intensieve zorg is bezet.
04/04 10u15  Trump: 'Mondmasker is aangeraden, maar ik zie het mezelf gewoon niet doen'In tegenstelling tot in ons land wordt in de VS wél aangeraden om mondmaskers te dragen. Dat maakte Donald Trump vrijdag bekend. 'Maar ik zie het mezelf gewoon niet doen,' voegde hij er snel aan toe.
04/04 10u15  Twee leden Kennedy-familie vermist na kanotochtjeIn de VS zijn twee leden van de Kennedy-familie vermist na een tochtje met een kano. Het gaat om de zoveelste tragedie voor het roemrijke politieke Kennedy-geslacht.
04/04 10u15  LIVEBLOG. Prijzen tijdelijk gestegen in supermarktenVolg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
04/04 09u15  Nooit eerder zag het nachtleven in New York er zo desolaat uitOok de ruim 8 miljoen inwoners van New York City moeten sinds eind maart thuisblijven om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Vorig jaar bezochten 65 miljoen mensen The Big Apple, maar ook toeristen mogen 'The city that never sleeps' niet meer in. En dus is het nachtleven in een van de meest bruisende steden ter wereld helemaal stilgevallen.
04/04 09u15  21 nieuwe trajectcontroles op gewestwegen dit jaarVlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) kondigt 21 nieuwe trajectcontroles aan langs gewestwegen in Vlaanderen.
04/04 08u15  Labour kent straks opvolger voor Jeremy CorbynZaterdag rond het middaguur weten we wie Jeremy Corbyn opvolgt aan het hoofd van Labour, de grootste Britse oppositiepartij. Keir Starmer, een 57-jarige jurist die de laatste jaren meedraaide aan de partijtop, is de favoriet.
04/04 08u15  Trump zet topman inlichtingendiensten Atkinson aan de deurDe Amerikaanse president Donald Trump ontslaat de inspecteur-generaal van de inlichtingendiensten, Michael Atkinson. Atkinson speelde een belangrijke rol in de Oekraïne-affaire.
04/04 08u15  Droog en zonnig weekendDe eerste dag van de paasvakantie verloopt droog en eerst wisselend bewolkt, zegt het KMI. Morgen krijgen we nog mooier weer.
04/04 08u15  LIVEBLOG. 1500 doden in de VS, Trump gaat geen mondmasker dragenVolg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
04/04 07u15  Kans is klein dat dit warme weer corona stoptZakt de corona­pandemie vanzelf ineen, nu het buiten warmer wordt? ­Wetenschappers koes­teren weinig hoop.
04/04 07u15  Stormloop op domicilie aan de kustHet aantal mensen die hun domicilie in een tweede verblijf aan de kust kiezen, is de laatste tijd sterk gestegen.
03/04 22u15  De Crem verdedigt controles op tweedeverblijvers: ‘Grondwet op geen enkele manier met voeten getreden’Minister van Binnenlands Zaken Pieter De Crem (CD&V) heeft in ‘Terzake’ de inzet van politie om tweedeverblijvers, aan de Kust of in de Ardennen, te weren, verdedigd. ‘We doen dit niet voor ons plezier, maar voor de volksgezondheid, om het virus in te dijken.’
03/04 22u15  Defensie vervoert Limburgse covid-19-patiënten naar andere provinciesDe voorbije vier dagen zijn in totaal twintig coronapatiënten vanuit Limburgse ziekenhuizen naar een andere provincie gevoerd, om te voorkomen dat het te druk wordt op sommige afdelingen intensieve zorg. Dat deelt de FOD Volksgezondheid mee.
03/04 22u15  LIVEBLOG. Rousseau (SP.A) pleit voor 'solidariteitspremie' - Zweedse premier waarschuwt voor duizenden dodenVolg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
03/04 20u15  VS beschuldigd van onfrisse praktijken in strijd om mondmaskers‘Moderne piraterij’, klinkt het in Berlijn. De Duitse deelstaat beschuldigt de VS ervan 200.000 mondmaskers, besteld voor Berlijn, in beslag te hebben genomen in Bangkok. Ook in Frankrijk zien lokale overheden Amerikanen op het laatste nippertje bestellingen afsnoepen tegen woekerprijzen.
03/04 20u15  Update van coronamaatregelen: maximaal vijftien aanwezigen bij begrafenisDe coronamaatregelen krijgen een update. Telecomwinkels mogen openen voor noodgevallen en alle meerdaagse klasuitstappen worden tot het einde van het schooljaar afgelast.
03/04 20u15  Politie gefrustreerd omdat eenduidige coronaregels uitblijvenMet je lief rondlopen, pingpongen of voetballen: mag het of niet? De interpretatie verschilt van politiezone tot politiezone. Een duidelijke handleiding, nochtans al lang beloofd, is nog maar eens uitgesteld. Met een stralend weekend voor de deur is dat zeer frustrerend, klinkt het in politiekringen. ‘En de mensen zijn al zo inventief om de regels te omzeilen.’
03/04 20u15  LIVEBLOG. Zweedse premier waarschuwt voor duizenden doden - New York kent 'dodelijkste dag'Volg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
03/04 19u15  LIVEBLOG. Gouverneur New York vraagt hulp na 'dodelijkste dag', 766 nieuwe doden in ItaliëVolg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
03/04 19u15  ‘De coronamaatregelen zijn ingrijpend, maar we houden vol’We zijn gemotiveerd om de adviezen van de overheid over het coronavirus na te leven. Dat toont onderzoek van UGent aan. ‘We brengen nu al tien dagen de motivatie van de bevolking in kaart en zien nog altijd geen dip’, zegt motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste.
03/04 18u15  LIVEBLOG. Dodelijkste dag tot nu toe in New York, gouverneur vraagt hulpVolg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
03/04 18u15  Gezinsbond vraagt uitzonderlijk verlof voor ouders die niet kunnen werken vanwege kinderenDe Gezinsbond en zijn Franstalige tegenhanger Ligue des Familles willen dat ouders voor wie de combinatie werk-kinderen onhoudbaar wordt, uitzonderlijk verlof kunnen aanvragen. Een petitie leverde al 16.000 handtekeningen op.
03/04 17u15  Liefde kent geen grenzen, tot het coronavirus toeslaatDe grens tussen Duitsland en Denemarken is door het coronavirus zo goed als volledig afgesloten. Voor het bejaarde koppel in de video hierboven is dat een probleem, aangezien ze elk aan de andere kant van de grens wonen. In de video hierboven ziet u hoe ze er alsnog het beste van maken.
03/04 16u15  Zorg uitstellen is levensgevaarlijk: ‘Al patiënten in catastrofale situaties beland’Mensen met vage klachten wachten te lang om medische hulp in te roepen, zegt vaatchirurg Erik Debing (UZ Brussel). ‘We hebben deze week meerdere patiënten gezien die daardoor in catastrofale situaties zijn beland.’
03/04 16u15  Ellenlange rij aan 'drukste Colruyt van het land'Wie vrijdag boodschappen wil gaan doen in de Colruyt van Heverlee moet daar veel voor over hebben. Er staat al de hele ochtend een file van meer dan 100 mensen. 'We zijn sowieso de drukste Colruyt van het land, maar dit is toch wel de langste file die we deze week al zagen', klinkt het personeel. Nochtans zijn er vandaag in de Colruyt geen uitzonderlijke acties. De kortingen waren er donderdag ook al. Waarom de vele wachtenden dan net nu komen?
03/04 16u15  LIVEBLOG. 684 nieuwe coronadoden in Groot-BrittanniëVolg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
03/04 15u15  ‘Groeilanden die de corona-aanpak van rijkere landen kopiëren: dat is een ramp’Indiase dokters moeten covid-19 trotseren met regenjassen. Arme Indiërs dreigen gelyncht te worden of uit hun huis gezet omdat ze niezen in het openbaar. De westerse lockdownmaatregelen simpelweg kopiëren, is geen goed idee voor groeilanden.
03/04 15u15  Weyts lanceert nieuwe richtlijnen voor afstandsonderwijs na paasvakantieLeerlingen zijn maximaal vier uur per dag bezig met taken voor scholen. Dat is de nieuwe richtlijn van Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) voor na de Paasvakantie. Vanaf dan geven leerkrachten nieuwe leerstof, maar Weyts wil grenzen trekken. Ook voor ouders, want zij investeren best maximaal twee uur per week in de begeleiding van het studiewerk.
03/04 15u15  LIVEBLOG. Jambon: 'Geen terrasjes, niet naar zee en enkel met het gezin barbecueën'Volg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
03/04 14u15  Spaans mortuarium moet parkeergarage gebruiken door plaatsgebrekEen mortuarium in Barcelona, Spanje doet er alles aan om uitvaarcentra en begraafplaatsen zo min mogelijk te overbelasten. Ze gebruiken momenteel een ondergrondse parkeergarage om het hoge aantal sterfgevallen door het coronavirus op te baren. ‘Het belangrijkste in deze crisis is om zo snel mogelijk ziekenhuisbedden vrij te maken voor nieuwe patiënten’, aldus de begrafenisondernemer.
03/04 14u15  Steeds meer landen vallen voor verplicht mondmaskerIn België zijn de maskers slechts sporadisch in het straatbeeld te zien. In andere landen vallen overheden al als dominostenen voor de verplichting van een mondmasker. Zelfs de gezondheidsinstanties bekijken nu hun standpunt.
03/04 13u15  Maar 20 patiënten op gigantisch hospitaalschip New York: ‘Het is een farce’Op de U.S.N.S. Comfort, een militair hospitaalschip dat de ziekenhuizen in New York moet ontlasten, zijn voorlopig amper bedden bezet. Een hoop regeltjes zorgen ervoor dat de patiënten moeilijk hun weg vinden naar het drijvende ziekenhuis.
03/04 13u15  Indiërs moeten vooral zichzelf helpenDe legendarische maaltijdbezorgers van Mumbai zitten thuis door Covid-19. Dat gebeurde zelfs bij eerdere terreuraanslagen en overstromingen niet. Enkelen helpen nu de daklozen aan brood. Maar net als 450 miljoen Indiërs zijn ze in financiële nood.
03/04 13u15  Hoe bemoedigend zijn de nieuwe cijfers echt?De cijfers van de nieuwe ziekenhuisopnames stabiliseren. Is de piek bereikt en kunnen we de maatregelen wat versoepelen? En hoe kan je vandaag überhaupt nog besmet geraken?
03/04 12u15  Vrouw uit Schilde heeft petitie opgestart om kerken weer te openenBij de gelovigen gaan er veel stemmen op om de kerken terug te openen. Want veel mensen hebben, zeker in deze onzekere tijd, nood aan een woord van steun en geloof. En dat vinden zij in de kerk, tijdens een misviering. Nu gaat er geen enkele misviering door en dat zal ook zo met Pasen zijn. Een vrouw uit Schilde heeft daarom een petitie opgestart om de kerkdeuren terug open te doen. Want volgens haar is er zeker genoeg plaats in de kerk voor 'social distancing'.
03/04 12u15  132 nieuwe sterfgevallen, 578 nieuwe opnames: 'Cijfers lijken te stabiliseren, dat is bemoedigend'De voorbije 24 uur kwamen 578 nieuwe patiënten in het ziekenhuis terecht, 377 mensen zijn ontslagen. Het aantal nieuwe opnames blijft zo opnieuw vrij stabiel. Er vielen 132 doden. Het totaal aantal overlijdens door covid-19 staat zo op 1.143.
03/04 12u15  Coronadagboek van fotograaf Nick Hannes: verdroogde insectenEen vreemde rust is neergedaald over het land. Een onzichtbare vijand ligt op de loer. De oproep tot sociale distantie houdt de mensen binnen. De ratrace stokt. Ook mijn professionele activiteiten staan on hold. Geen grootse plannen de komende weken, ik fotografeer nu thuis. Het huis, de tuin, het gezinsleven, kleine dingen. We nemen het zekere voor het onzekere en leggen onszelf huisarrest op. De verplichte onthaasting voelt niet onaangenaam aan. Maar we weten niet wat er op ons afkomt. Via Facebook verneem ik een eerste geval van besmetting in onze brede vrienden- en kennissenkring. Gezond blijven. Dat is de opdracht voor de komende weken. Vanuit zijn woonplaats in Ranst houdt fotograaf Nick Hannes een visueel dagboek bij. Elke dag post hij een stay-at-homefoto op standaard.be.
03/04 12u15  Met Koen Geens erbij, hebben we nu drie ‘ministers van Mondmaskers’Na de Open VLD-ministers De Block en De Backer buigt ook CD&V-vicepremier Koen Geens zich over de mondmaskers. De regio’s blijven intussen aparte bestellingen plaatsen, al lopen er gesprekken die te stroomlijnen.
03/04 12u15  LIVEBLOG. Nachtwinkels zijn twee keer de klosVolg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
03/04 11u15  WERELDKAART. Bekijk hier alle besmettingen met het nieuwe coronavirusHet nieuwe coronavirus heeft zich over de hele wereld verspreid, het aantal landen dat kampt met besmettingen neemt toe. Op deze interactieve wereldkaart, gebaseerd op de officiële data van de Amerikaanse Johns Hopkins-universiteit, kan u per land het aantal besmettingen bekijken. Klik op het land om ook het aantal dodelijke slachtoffers en genezingen te bekijken.
03/04 11u15  LIVE. 132 nieuwe sterfgevallen, 578 nieuwe opnames: 'Cijfers lijken te stabiliseren, dat is bemoedigend'De voorbije 24 uur kwamen 578 nieuwe patiënten in het ziekenhuis terecht, 377 mensen zijn ontslagen. Het aantal nieuwe opnames blijft zo vrij stabiel. Er vielen wel 132 doden. Het totaal aantal overlijdens staat op 1.143.
03/04 11u15  Vrouw uit Schilde heeft petitie opgestart om kerken terug te openenBij de gelovigen gaan er veel stemmen op om de kerken terug te openen. Want veel mensen hebben, zeker in deze onzekere tijd, nood aan een woord van steun en geloof. En dat vinden zij in de kerk, tijdens een misviering. Nu gaat er geen enkele misviering door en dat zal ook zo met Pasen zijn. Een vrouw uit Schilde heeft daarom een petitie opgestart om de kerkdeuren terug open te doen. Want volgens haar is er zeker genoeg plaats in de kerk voor 'social distancing'.
03/04 11u15  Speurder overleefde ooit schotwonde, maar niet corona: ‘Een uitzonderlijke politieman’Een vastberaden pitbull die niet tegen onrecht kon. Maar ook een absolute teamplayer die geen zin had in zelfbeklag. De Limburgse speurder Ronny Moechars (66) overleefde in zijn prille carrière een kogel in de rug. Maar ondersteund door twee krukken bleef hij decennialang op de grootste criminelen jagen, onder wie zelfs discipelen van de Colombiaanse drugsbaron Pablo Escobar. Niemand kan vatten dat het coronavirus hem klein kreeg. ‘Ronny was een uitzonderlijke politieman.’
03/04 11u15  LIVEBLOG. Coronavirus velt ook Corona-bierVolg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
03/04 10u15  LIVEBLOG. Ook Corona-bier getroffen door coronavirusVolg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
03/04 08u15  Vrees voor nieuwe uitbraak in China: opnieuw 60 gevallen zonder symptomen, vier dodenIn China zijn in de afgelopen 24 uur opnieuw enkele tientallen coronapatiënten geregistreerd die geen symptomen hebben. Dat maakte de nationale Gezondheidscommissie vrijdag bekend. Volgens viroloog Marc Van Ranst is het niet abnormaal dat het virus niet op enkele maanden volledig verdwijnt.
03/04 08u15  Zeven miljoen mondmaskers landen in BiersetIets over negen uur vanmorgen komt een lading van zeven miljoen mondmaskers aan in Bierset, vanuit China. Vandaar uit gaan ze naar Peutie en dan naar de medische centra en ziekenhuizen in ons land. Dat meldde Radio 1 vanmorgen.
03/04 08u15  LIVEBLOG. Veel minder reizigers met De Lijn: 7 miljoen minder inkomstenVolg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
03/04 07u15  Recordaantal doden in VS, Trump verplicht bedrijven om snel beademingsapparaten te makenIn de Verenigde Staten zijn tussen woensdag- en donderdagavond 1.169 mensen overleden aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus, een nieuw wereldwijd record. President Trump, die zelf voor de tweede keer negatief testte, heeft een oorlogswet ingevoerd om de productie van beademingsapparatuur te versnellen.
03/04 07u15  LIVEBLOG. 7 miljoen mondmaskers landen in BiersetVolg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
02/04 23u15  LIVEBLOG. Kaap van miljoen besmettingen bereiktVolg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
02/04 21u15  Duitse gezondheidsorganisatie pleit wél voor mondmaskers voor iedereenDe specialisten van het Robert Kochinstituut (RKI), dé autoriteit in Duitsland op het gebied van het coronavirus, hebben hun mening over mondmaskers bijgesteld. ‘Als mensen, ook zij die geen symptomen hebben, uit voorzorg een masker dragen dan vermoeden we dat het risico dat het virus op anderen wordt overgedragen, wordt verminderd.’
02/04 21u15  Kinderartsen: ‘Consulteer arts als kind ziek is’‘Indien uw kind een belangrijk probleem heeft, stel dan het zoeken van medische hulpverlening niet uit.’ Dat is de boodschap van Belgische kinderartsen.
02/04 19u15  Gwendolyn Rutten: ‘We mogen niet in een politiestaat terechtkomen’‘We mogen niet in een politiestaat terechtkomen.’ Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten wil niet dat minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) de lokale politiekorpsen rechtstreeks aanstuurt. ‘Soms zie je de politie uit de bocht gaan.’
02/04 19u15  Dierenopvangcentrum kampt met geldgebrek door corona: ‘Giften zijn onmisbaar om voeding te kopen’Door de coronacrisis mag het dierenopvangcentrum De Zonnegloed in Oostvleteren geen bezoekers meer ontvangen. Aangezien ze volledig afhankelijk zijn van giften van die bezoekers, dreigt het centrum geen eten meer te kunnen kopen voor de dieren.
02/04 18u15  Comité P start onderzoek naar overlijden twaalfjarig meisjeHet Vast Comité van Toezicht op de politiediensten start een onderzoek naar de noodoproep van de ouders van het twaalfjarig meisje dat bezweek aan de gevolgen van het coronavirus. Dat meldt het persbureau Belga. De Gentse burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) had woensdag om een onderzoek gevraagd.
02/04 18u15  LIVEBLOG.Helft wereldbevolking moet thuisblijvenVolg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
02/04 17u15  VK kent recordaantal doden en wil meer testenIn het Verenigd Koninkrijk zijn er op één dag 569 doden gevallen door corona, dat is opnieuw een recordaantal. De Britse premier Boris Johnson belooft om de coronatests ‘massaal’ op te drijven.
02/04 17u15  Nog 9 miljoen FFP2-maskers besteld, 20.000 tests voor rusthuizen1,75 miljoen gespecialiseerde FFP2-maskers zijn geleverd, maar de taskforce van minister De Backer heeft er nog eens 9,1 miljoen besteld. Het aantal dagelijkse tests gaat de hoogte in: van 4.500 vandaag naar 10.000 dit weekend. Voor de rusthuizen worden er 20.000 tests verdeeld.
02/04 17u15  Corona in onze winkelkar: ‘Voedingsindustrie moet prioriteit krijgen’De prijs van brood en boter kan revoluties ontketenen. Voedingsexpert Olivier De Schutter waarschuwt dat de voedingsindustrie prioriteit moet krijgen. ‘Wat is een arm gezin zonder schoolmaaltijd?’
02/04 17u15  LIVEBLOG. Human Rights Watch waarschuwt voor surveillancemaatergelenVolg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
02/04 16u15  Weelderig en groen: zo zag Antarctica er 90 miljoen jaar geleden uitDe Zuidpool kende 90 miljoen jaar geleden een warmer klimaat dan ons land vandaag. In plaats van een ijskap waren er weelderige wouden waarin wellicht ook dinosauriërs rondliepen.
02/04 16u15  Leven in Zweden gaat gewoon door, ondanks coronavirusIn Zweden lijkt het wel alsof er geen vuiltje aan de lucht is. De overheid legt tot nu toe geen strikte maatregelen op in de bestrijding van het coronavirus en rekent vooral op de verantwoordelijkheidszin van de burgers. Bekijk in de video hierboven hoe het dagelijkse leven gewoon verdergaat.
02/04 16u15  Timelapse: Londense exporuimte omgevormd tot coronaziekenhuisHet Londense expositiecentrum ExCel werd in een sneltempo omgevormd tot een gigantisch ziekenhuis. Het is een tijdelijke oplossing voor het opvangen van toekomstige covid-19-patiënten. In totaal worden drie nieuwe ziekenhuizen gebouwd in Londen, Birmingham en Manchester. Bekijk de opbouw in de video hierboven.
02/04 16u15  De Block: 'Politici, zaai geen onrust over mondmaskers'Premier Sophie Wilmès (MR) en minister Maggie De Block (Open VLD) kwamen in de Kamer terug op de vraag of mondmaskers voor de hele bevolking zinvol zijn. 'Mondmaskers hebben amper toegevoegde waarde', benadrukte De Block.
02/04 16u15  LIVEBLOG. Amerikaanse Van Ranst, Fauci krijgt doodsbedreigingenVolg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
02/04 15u15  Basketster Ann Wauters besmet met coronavirus: 'Virus heeft me flink te pakken'Ann Wauters heeft vorige week positief getest op covid-19. Dat maakt ze op sociale media bekend.
02/04 15u15  Monarchen spreken bevolking moed in vanuit hun kot: 'Daar dient koning voor'Voor de Europese monarchen lijkt de coronacrisis een beetje op oorlogstijd. In meerdere landen spreken ze de bevolking toe. En ze moeten het goede voorbeeld geven.
02/04 15u15  ‘Tweedeverblijvers’ melden bij politie? 'Kliklijnen gaan te ver'Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten vindt net zoals CD&V dat kliklijnen om corona-overtredingen te melden te ver gaan, ook al is daar volgens de politie geen sprake van.
02/04 15u15  Wilmès: ‘Mondmaskers voor iedereen niet aangeraden door WHO en niet mogelijk’Ook premier Sophie Wilmès (MR) kwam in de Kamer terug op de vraag of mondmaskers voor de hele bevolking zinvol zijn. Ze verwees naar het advies van de WHO: ‘Mondmaskers dienen voor zieke mensen en zorgpersoneel. Zelfs al zou het aan te raden zijn voor de hele bevolking, dan zou dat op dit moment niet mogelijk zijn.’
02/04 14u15  Britse familie uit klachten in eigen versie van ‘One day more’ uit Les MisérablesEen familie uit Kent in het Verenigd Koninkrijk heeft een aanstekelijke video de wereld ingestuurd. Ben en Danielle Marsh en hun vier kinderen zingen een eigen versie van ‘One day more’ uit de musical Les Misérables, om hun ergernissen te uiten tijdens de lockdown door het coronavirus. Het was bedoeld om vrienden en familie op te vrolijken tijdens deze stressvolle periode, maar de video ging in geen tijd de wereld rond.
02/04 14u15  Wanneer monarchen de bevolking moed inspreken en in quarantaine verblijven: ‘Daar dient een koning voor’Voor de Europese monarchen lijkt de coronacrisis een beetje op oorlogstijd. In meerdere landen spreken ze de bevolking toe. En ze moeten het goede voorbeeld geven.
02/04 14u15  Piek van 183 doden, maar aantal nieuwe ziekenhuisopnames biedt enig goed nieuwsDe voorbije 24 uur kwamen 584 nieuwe patiënten in het ziekenhuis terecht, 363 mensen zijn ontslagen. Het aantal nieuwe opnames blijft zo vrij stabiel. Er vielen wel 183 doden. 'Afstand houden is veel belangrijker dan een mondmasker', herhaalde het Crisiscentrum.
02/04 14u15  LIVEBLOG. Amerikaanse viroloog Fauci krijgt doodsbedreigingenVolg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
02/04 13u15  OPROEP. Hebt u een tweede verblijf aan de kust?Tweedeverblijvers zijn duidelijk niet welkom aan zee.
02/04 13u15  Comité P start onderzoek naar overlijden van 12-jarig meisjeHet Vast Comité van Toezicht op de politiediensten start een onderzoek naar de noodoproep van de ouders van het 12-jarig meisje dat bezweek aan de gevolgen van het coronavirus. Dat meldt Belga. De Gentse burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) had woensdag om een onderzoek gevraagd.
02/04 13u15  Bezorgde inwoners kustgemeenten mogen ‘tweedeverblijvers’ melden bij politieInwoners van De Panne, Koksijde en Nieuwpoort mogen bij de politie melden als ze iemand in een tweede verblijf zien. Dat zegt de lokale politiezone Westkust in een antwoord op een vraag op sociale media. Maar van een eigen oproep om mensen te aan te geven is geen sprake.
02/04 13u15  Extra controles op tweedeverblijvers: ‘Sommige mensen willen hun hond komen uitlaten aan zee’West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé (CD&V) roept op om dit weekend en tijdens de paasvakantie niet naar zee te komen, ondanks het voorspelde mooie weer. Er komen daarom extra controles op de invalswegen. ‘Sommige mensen willen hun hond komen uitlaten’.
02/04 13u15  LIVEBLOG. 950 doden in één dag in Spanje, in totaal 10.000 dodenVolg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
02/04 12u15  Corona of niet, Trump blijft fors uithalen naar 'fake news' mediaDonald Trump ligt onder vuur voor zijn aanpak van de coronacrisis in de Verenigde Staten. De voorbije weken kreeg de president daar dan ook veel vragen over van Amerikaanse journalisten. Of hoe Trump ook in tijden van crisis gewoon zichzelf blijft.
02/04 12u15  Britse familie uit klachten in eigen versie van ‘One more day’ uit Les MisérablesEen familie uit Kent in het Verenigd Koninkrijk heeft een aanstekelijke video de wereld ingestuurd. Ben en Danielle Marsh en hun vier kinderen zingen een eigen versie van ‘One day more’ uit de musical Les Misérables, om hun ergernissen te uiten tijdens de lockdown door het coronavirus. Het was bedoeld om vrienden en familie op te vrolijken tijdens deze stressvolle periode, maar de video ging in geen tijd we wereld rond.
02/04 12u15  Piek van 183 doden, 584 nieuwe patiënten in ziekenhuis: 'Afstand veel belangrijker dan mondmasker'De voorbije 24 uur kwamen 584 nieuwe patiënten in het ziekenhuis terecht, 363 mensen zijn ontslagen. Het aantal nieuwe opnames blijft zo vrij stabiel. Er vielen wel 183 doden. 'Afstand houden is veel belangrijker dan een mondmasker', waarschuwde het Crisiscentrum.
02/04 12u15  LIVEBLOG. Rutten: 'Kliklijnen, warmtedrones en ongeoorloofde woonstbetredingen gaan te ver'Volg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
02/04 12u15  Heeft elke Belg na coronacrisis mondmasker op wanneer hij ziek is?Heeft elke Belg straks mondmaskers in de medicijnkast om in geval van ziekte de anderen niet ziek te maken? Wordt dat werkelijk het nieuwe normaal na deze crisis? Die omslag zal er wellicht ook bij ons komen.
02/04 11u15  Europees Hof geeft Hongarije, Polen en Tsjechië ongelijk in verzet tegen spreidingsplanHet Europees Hof van Justitie veroordeelt de landen die geweigerd hebben om mee te werken aan het Europees spreidingsplan voor de opvang van vluchtelingen. Hongarije, Polen en Tsjechië hebben door de weigering niet voldaan aan hun plichten als EU-lid, staat in het arrest.
02/04 11u15  LIVE. Piek van 183 doden, 584 nieuwe patiënten opgenomen in ziekenhuisHet Nationaal Crisiscentrum geeft om 11 uur een update over het coronavirus. Volg het hier live.
02/04 10u15  Politie kan nu al binnenvallen bij lockdownparty’sHet algemene samenscholingsverbod geldt ook in privéruimten. De wet laat de politie nu al toe woningen te betreden om dat af te dwingen.
02/04 09u15  VSV gebruikt borden langs snelwegen ‘om alle helden te bedanken’De Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) annuleert een geplande affichecampagne tegen gsm’en achter het stuur. In plaats daarvan zal ze de aanplakborden gebruiken ‘om alle helden te bedanken die zich met hart en ziel inzetten om het land draaiende te houden tijdens de coronacrisis’.
02/04 09u15  IN BEELD. Coronadagboek van fotograaf Nick Hannes: dit dagboek krijgt elke dag iets meer vormEen vreemde rust is neergedaald over het land. Een onzichtbare vijand ligt op de loer. De oproep tot sociale distantie houdt de mensen binnen. De ratrace stokt. Ook mijn professionele activiteiten staan on hold. Geen grootse plannen de komende weken, ik fotografeer nu thuis. Het huis, de tuin, het gezinsleven, kleine dingen. We nemen het zekere voor het onzekere en leggen onszelf huisarrest op. De verplichte onthaasting voelt niet onaangenaam aan. Maar we weten niet wat er op ons afkomt. Via Facebook verneem ik een eerste geval van besmetting in onze brede vrienden- en kennissenkring. Gezond blijven. Dat is de opdracht voor de komende weken. Vanuit zijn woonplaats in Ranst houdt fotograaf Nick Hannes een visueel dagboek bij. Elke dag post hij een stay-at-homefoto op standaard.be.
02/04 09u15  Artsen getuigen: 'Marathon is begonnen, nu opletten voor onze Duracellekes'De druk op de zorg blijft door het coronavirus erg hoog. Dat is ook in het Regionaal Ziekenhuis Heilig Hart in Tienen het geval. We laten hen in de video hierboven aan het woord.
02/04 08u15  Decaluwé: ‘Sommige mensen willen hun hond komen uitlaten aan zee’West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé (CD&V) roept op om dit weekend en tijdens de paasvakantie niet naar zee te komen, ondanks het voorspelde mooie weer. Er komen daarom extra controles op de invalswegen. ‘Sommige mensen willen hun hond komen uitlaten’.
02/04 08u15  Artsen getuigen: 'Marathon is begonnen, nu opletten voor onze DuracellekesDe druk op de zorg blijft door het coronavirus erg hoog. Dat is ook in het Regionaal Ziekenhuis Heilig Hart in Tienen het geval. We laten hen in de video hierboven aan het woord.
02/04 08u15  LIVEBLOG. VS beschuldigen China van leugens over aantal dodenVolg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
02/04 08u15  Enkele buien aan vooravond zonnig weekendHet is donderdag eerst zonnig. Daarna nemen de wolken toe en in de loop van de namiddag kunnen er buien vallen. In het zuidoosten van het land blijft het droog.
02/04 07u15  Staatsveilig­heid jaagt op fake news over coronaDe Veiligheid van de Staat vermoedt dat vreemde mogendheden de nieuwsstroom over de coronacrisis proberen te manipuleren.
02/04 07u15  LIVEBLOG. VS beschuldigt China van leugens over aantal dodenVolg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
02/04 06u15  Ook het Belgisch leger vervoert coronapatiëntenHet Belgische leger ondersteunt ziekenhuizen bij de spreiding van pa­tiënten. ‘We hadden gehoopt dit niet te moeten doen.’
02/04 06u15  Kortrijkse coronapatrouille betrapt drugsdealersEen politieteam van de politiezone Vlas heeft drie drugsdealers uit Kortrijk en Waregem betrapt tijdens een coronapatrouille. De politie en het parket zijn een onderzoek gestart.
01/04 23u15  Nederlandse regering wil miljard euro in coronafonds stoppenDe Nederlandse regering is bereid ongeveer 1 miljard euro te stoppen in een fonds om Europese landen te helpen die zwaar getroffen zijn door het coronavirus. Het ministerie van Financiën bevestigde berichtgeving hierover door het Algemeen Dagblad (AD).
01/04 23u15  Na dood 12-jarig meisje: ‘Voorschriften Sciensano houden te weinig rekening met kinderen’Had de huisarts van het 12-jarig meisje dat maandagochtend aan corona overleed sneller moeten ingrijpen? ‘We mogen de schuld niet in de schoenen van de arts schuiven’, zegt Marc Moens, erevoorzitter van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS).
01/04 22u15  LIVEBLOG. Baby van zes weken sterft in VSVolg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
01/04 22u15  Spontane stakingen bij personeel supermarkten, dat coronapremie eistHet rommelt bij het supermarktpersoneel. Het overleg over een coronavergoeding ligt bijzonder gevoelig. In vier Delhaize-winkels brak woensdag een spontane staking uit.
01/04 21u15  Trump waarschuwt Iran voor aanval op Amerikanen in IrakDe Amerikaanse president Donald Trump denkt dat Iran en zijn bondgenoten een aanval op Amerikaanse troepen of belangen in Irak voorbereiden. Hij waarschuwde woensdag via Twitter dat Iran in dat geval een ‘hoge prijs’ zal betalen.
01/04 21u15  ‘Mondmaskers zijn grotendeels betrouwbaar’Verschillende ziekenhuizen maken zich zorgen over de kwaliteit van de mondmaskers die ze de laatste weken ontvangen hebben van de overheid. Dat blijkt uit een rondvraag van Terzake. ‘Wat toegekomen is, is grotendeels betrouwbaar’, zegt minister Philippe De Backer.
01/04 20u15  Meer dan 12.000 kandidaten om astronaut te worden bij NASADe Nasa heeft meer dan 12.000 kandidaturen ontvangen voor haar nieuwe ‘astronautenklas’, maakte het Amerikaanse ruimtevaartbureau woensdag bekend. Er zal evenwel zeker maar plaats zijn voor een tiental van hen.
01/04 20u15  Van Ranst over supermarkten: ‘We creëren smetvrees door opbod maatregelen’Moeten supermarkten nog meer maatregelen nemen tegen corona? Volgens viroloog Marc Van Ranst is de grens bereikt. ‘Wanneer we onze handen achteraf wassen, zijn die virussen heus wel weg.’
01/04 19u15  Woonzorgcentra krijgen 20.000 testenDe woonzorgcentra in België starten eind deze week met het afnemen van meer dan 20.000 testen. ‘Door de situatie in woonzorgcentra op basis van feiten in kaart te brengen, kunnen we de juiste noden en behoeften beter inschatten’, zegt bevoegd minister Philippe De Backer in een persbericht.
01/04 18u15  LIVEBLOG. TUI annuleert alle reizen tot en met 10 meiVolg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
01/04 18u15  Prins Charles getuigt na coronabesmetting: ‘Niemand kan zeggen wanneer het zal stoppen, maar stoppen zal het’Prins Charles (71) testte vorige week positief op het coronavirus en verbleef een poosje met zijn vrouw Camilla in volledige isolatie. De Britse kroonprins had slechts milde symptomen en is intussen aan de beterende hand. Woensdag verspreidde hij via sociale media een videoboodschap om de Britse zorgverleners te bedanken en zijn landgenoten een hart onder de riem te steken.
01/04 18u15  Vlaams coronaslachtoffer (90) wordt wereldnieuws: 'Geef mijn zuurstof maar aan jonge mensen'De wereldpers is in de ban van Suzanne Hoylaerts uit Binkom, bij Lubbeek. De 90-jarige dame werd besmet door corona, maar weigerde beademd te worden omdat ze haar toestel wilde bewaren voor de jongeren. Nu krijgt de familie steunbetuigingen uit de verste uithoeken van de wereld. 'Typisch ons mama. Zichzelf wegcijferen voor anderen. Ik heb het nooit anders geweten', zegt dochter Judith.
01/04 17u15  Man vermomt zich om onopgemerkt buiten te komen tijdens lockdownNa drie weken lockdown worden we allemaal wel een beetje gek door voortdurend tussen vier muren te zitten. In het Verenigd Koninkrijk hebben ze er pas een weekje van verplichte zelfisolatie opzitten, maar toch snakte de man in bovenstaande video naar vrijheid. Om niet in de problemen te komen, vermomt hij zich tijdens die uitjes… als struik.
01/04 17u15  LIVEBLOG. Meer dan 500 Britse coronadoden- Hoofdarts UZ Leuven vreest tekort verpleegkundige expertiseVolg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
01/04 17u15  Federale politie dient stakingsaanzegging in door gebrek aan mondmaskersDe politievakbonden dreigen met een staking van 12 tot en met 19 april. De stakingsaanzegging werd ingediend om de onvrede te uiten over het gebrek aan beschermend materiaal, zoals mondmaskers.
01/04 17u15  Waarom Belgische experts geen fan zijn van mondmaskers in openbaarJa, mondmaskers in het openbare leven kunnen nuttig zijn. Maar het is geen wonderoplossing, bij slecht gebruik kan het meer kwaad doen dan goed en de zorgverleners krijgen nu absolute prioriteit. Daarom zijn experts tot nu toe koele minnaars.
01/04 17u15  3.000 euro voor bedrijven die omzet zagen kelderenOm de oplopende economische schade in te dijken, zal de Vlaamse regering bijkomende compensaties uitdelen. Zo hebben bedrijven met fors inkomstenverlies voortaan ook recht op een premie en wordt er 200 miljoen gepompt in een bijkomend noodfonds. Al zal niet elke cent schade worden terugbetaald, waarschuwt Jambon.
01/04 17u15  Heeft corona effect op onze slaap?Om de impact van het nieuwe coronavirus op onze slaap te meten, stelden de wetenschappers van het slaaplaboratorium van het UVC Brugmann ziekenhuis een studie op. ‘De bedoeling is dat zo veel mogelijk mensen de vragenlijst invullen’, zegt dokter Johan Newell.
01/04 16u15  Wilde geiten dwalen door verlaten straten in Wales na lockdownEen kudde wilde geiten heeft zich gevestigd in het Britse dorp Llandudno in Wales. Ze slenteren nieuwsgierig door de lege straten. Nu iedereen thuis moet blijven door de verspreiding van het coronavirus hebben de geiten vrij spel. In de video hierboven ziet u hoe de geiten gretig smullen van de struiken en verlaten grasperken in het dorp.
01/04 16u15  Oostends burgemeester Bart Tommelein besmet met coronavirus: ‘Ik ben verbaasd’De Oostendse burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) heeft positief getest op covid-19. Dat bevestigt hij aan onze redactie. Hij vertoont voorlopig geen ernstige symptomen.
01/04 16u15  Minder lyme: teken hadden vorig jaar te veel stress door droogteIn de warme, droge zomer van 2019 hebben mensen aanzienlijk minder last gehad van de teken.
01/04 15u15  Coronadreiging maakt Griekse kampen nog onmenselijkerOp het eiland Lesbos dreigen rellen, nu coronamaatregelen het leven in de vluchtelingenkampen nog moeilijker maakt.
01/04 15u15  Oostends burgemeester Bart Tommelein besmet met coronavirusDe Oostendse burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) heeft positief getest op covid-19. Dat laat de stad Oostende weten in een persbericht. Hij vertoont voorlopig geen ernstige symptomen.
01/04 15u15  Waarom de Belgische experts koele minnaars zijn van mondmaskers in het openbaarJa, mondmaskers in het openbare leven kunnen nuttig zijn. Maar het is geen wonderoplossing, bij slecht gebruik kan het meer kwaad doen dan goed en de zorgverleners krijgen nu absolute prioriteit. Dat zijn de belangrijkste redenen waarom de experts tot nu toe koele minnaars zijn.
01/04 15u15  N-VA-fractieleider maant partijleden aan: ‘Kop in kas’Wilfried Vandaele vraagt zijn fractie om ‘niet triomfalistisch’ te doen over de Vlaamse onthouding bij de Europese coronasteun. ‘Er is binnen de regering wat wrevel.’
01/04 14u15  N-VA-fractieleider maant aan: ‘Kop in kas’Wilfried Vandaele vraagt zijn fractie om ‘niet triomfalistisch’ te doen over de Vlaamse onthouding bij de Europese coronasteun. ‘Er is binnen de regering wat wrevel.’
01/04 14u15  Debation Island in Lockdown: ‘Grigor loves you, baby Coroshina’We zitten ondertussen al drie weken in lockdown en de verveling begint bij veel mensen toe te slaan. Zelfs in het anders vermakelijke Thailand krijgen de deelnemers van Debation Island van De ideale wereld het moeilijk.
01/04 14u15  Corona maakt bang en eenzaam: ‘Mensen geraken over hun toeren’Sinds het land half op slot ging door corona, kreeg noodlijn Tele-Onthaal twintig procent meer oproepen. De Vlaming belt en chat over gezondheid, relaties en eenzaamheid.
01/04 14u15  Eén op vier zorgkundigen in ouderenzorg positief op covid-19: ‘Zorgkundigen blijven zelf gevaar lopen’Een steekproef bij zorgkundigen uit 200 ouderenvoorzieningen leert dat een kwart van hen positief getest is op covid-19. Een op de drie meldt ook dat een of enkele bewoners besmet zijn met het nieuwe coronavirus.
01/04 14u15  LIVEBLOG. Voor vijfde dag op rij meer dan 800 doden in SpanjeVolg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
01/04 14u15  IN BEELD. Coronadagboek van fotograaf Nick Hannes: opnieuw werken na bange week met lichte koortsEen vreemde rust is neergedaald over het land. Een onzichtbare vijand ligt op de loer. De oproep tot sociale distantie houdt de mensen binnen. De ratrace stokt. Ook mijn professionele activiteiten staan on hold. Geen grootse plannen de komende weken, ik fotografeer nu thuis. Het huis, de tuin, het gezinsleven, kleine dingen. We nemen het zekere voor het onzekere en leggen onszelf huisarrest op. De verplichte onthaasting voelt niet onaangenaam aan. Maar we weten niet wat er op ons afkomt. Via Facebook verneem ik een eerste geval van besmetting in onze brede vrienden- en kennissenkring. Gezond blijven. Dat is de opdracht voor de komende weken. Vanuit zijn woonplaats in Ranst houdt fotograaf Nick Hannes een visueel dagboek bij. Elke dag post hij een stay-at-homefoto op standaard.be.
01/04 13u15  Jambon: 'Ravage van coronacrisis zal enorm zijn'Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) waarschuwt dat de coronacrisis enorme schade aanricht. 'De Vlaamse regering wil gigantisch inspanningen doen, maar we kunnen nooit alle verliezen compenseren.'
01/04 13u15  Familie van overleden meisje: ‘Omdat ze een kind was, was ze geen prioriteit’‘We zijn erg teleurgesteld in het gezondheidssysteem van ons land’, zegt de familie van het 12-jarige meisje uit Gent dat overleed aan het nieuwe coronavirus. ‘De drempel ligt te hoog. België moet ook jonge mensen beginnen testen op het virus. Alleen zo kunnen kinderen als Rachel gered worden.’
01/04 13u15  LIVEBLOG. Taskforce moet eenduidige handhaving coronamaatregelen verzekerenVolg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
01/04 13u15  Drugsdealer geklist na tip over inbreuk coronamaatregelenDe Brugse onderzoeksrechter heeft een 48-jarige man uit Tielt aangehouden op verdenking van de verkoop van speed en cannabis. Dat meldt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge. De dealer liep tegen de lamp toen een buur een inbreuk op het samenscholingsverbod meldde aan de politie.
01/04 13u15  Hulplijnen voor jongeren krijgen steeds meer oproepenVoor heel wat jongeren is de coronacrisis verre van evident, merken hulplijnen op. Ze zien het aantal oproepen en chatgesprekken zienderogen toenemen. ‘Jongeren zitten meer thuis: problemen die sluimerden, komen nu naar boven.’
01/04 12u15  Auteur van ‘Berenjacht’-kinderboek op intensieve door covid-19Michael Rosen, de 73-jarige auteur van We gaan op berenjacht, ligt met covid-19 in het ziekenhuis. Zijn toestand is ‘nog steeds slecht, maar aan het verbeteren’ volgens zijn vrouw. We gaan op berenjacht inspireerde ook in Vlaanderen gezinnen om beren voor het raam te zetten.
01/04 12u15  Eén op vier zorgkundigen positief op covid-19: ‘Zorgkundigen blijven zelf gevaar lopen’Een steekproef bij zorgkundigen uit 200 ouderenvoorzieningen leert dat een kwart van hen positief getest is op covid-19. Een op de drie meldt ook dat een of enkele bewoners besmet zijn met nieuwe coronavirus.
01/04 12u15  LIVE. Vlaamse regering kondigt nieuwe maatregelen aanVanaf 12 uur kondigt de Vlaamse regering nieuwe steunmaatregelen aan in het kader van de coronacrisis. Volg het hier live.
01/04 12u15  123 nieuwe sterfgevallen: 'Na twee weken zelfquarantaine is het niet veilig om vrienden en familie te zien'Een recordaantal patiënten mocht de afgelopen 24 uur het ziekenhuis verlaten en 123 mensen zijn overleden in ons land. In totaal zijn er nu 828 mensen overleden door het nieuwe coronavirus in België. 93 procent van hen was ouder dan 65.
01/04 12u15  Fraude ontdekt met vervallen handgel: al acht jaar over datumDe politie is maandag binnengevallen bij een winkel in de Reinaert Galerij in Sint-Niklaas waar op grote schaal vervallen flesjes handgel verkocht zouden worden. De winkeliers plakten een nieuw etiket en houdbaarheidsdatum op gel die al acht jaar over datum was.
01/04 12u15  De nieuwe coronacijfers op een rijtjeEr zijn nu 13.964 bevestigde covid-19-patiënten in ons land waarvan 1.088 worden geholpen op intensieve zorg. 828 mensen zijn overleden. De Standaard zet de meest recente cijfers visueel op een rij.
01/04 11u15  LIVE. 123 nieuwe sterfgevallen: 'Twee weken zelfquarantaine stelt u niet vrij'Het Nationaal Crisiscentrum geeft om 11 uur een update over het coronavirus. Volg het hier live.
01/04 11u15  Helft bedden op intensieve zorg is bezet door coronapatiënten: ‘de druk neemt toe, maar er zijn grote regionale verschillen’Alles samen liggen in heel het land 1.021 coronapatiënten op intensieve zorg. De grens van de vijftig procent bezettingsgraad op die afdelingen is daarmee bereikt. Toch is er geen reden tot paniek. Volksgezondheid monitort continu alle Belgische ziekenhuizen om te vermijden dat sommige plots overvol geraken.
01/04 11u15  Zondag temperaturen tot twintig gradenDoor de coronacrisis ligt het gewone leven overhoop. Gelukkig laat het weer ons niet in de steek. Het blijft ook deze week vrij mooi weer overdag. Zondag wordt voorlopig de beste dag met temperaturen die lokaal kunnen oplopen tot 20 graden.
01/04 10u15  Fraude ontdekt met vervallen handgel: zeep al acht jaar over datumDe politie is maandag binnengevallen bij een winkel in de Reinaert Galerij in Sint-Niklaas waar op grote schaal vervallen flesjes handgel verkocht zouden worden. De winkeliers plakten een nieuw etiket en houdbaarheidsdatum op zeep die al acht jaar over datum was.
01/04 10u15  'Nieuwe wolf’ in Antwerpse Kempen heeft Albertkanaal gekruistHet meldpunt ‘Welkom Wolf’ heeft de voorbije dagen verschillende waarnemingen van een wolf ontvangen vanuit de Antwerpse Kempen. Eén van de meldingen gaat met zekerheid om een wolf, stelt de vzw achter het meldpunt, en die heeft als allereerste wolf het Albertkanaal overgestoken.
01/04 09u15  Limburgse school verliest leerkracht door coronavirus: ‘Het virus sloeg enorm snel toe’Leon Bleus (58) uit Borgloon was de man die zijn leerlingen meer dan dertig jaar lang de tafels van vermenigvuldiging leerde. Het coronavirus sloeg bij hem ontzettend snel toe. ‘Mijn man deed álles voor zijn leerlingen.’
01/04 09u15  LIVEBLOG. 2.800 mensen worden crisisvrijwilliger bij Rode Kruis VlaanderenVolg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
01/04 08u15  13-jarige Britse jongen overleden door covid-19Een 13-jarige Britse jongen is maandag overleden nadat hij positief was getest op het nieuwe coronavirus. Het ziekenhuis waar hij stierf en zijn familie zeiden dinsdag dat hij geen onderliggende gezondheidsproblemen had.
01/04 08u15  LGBTQ-groepen bezorgd om Panamees afwisselend huisarrest gebaseerd op geslachtDe regering van Panama heeft de quarantainemaatregelen tegen het coronavirus verscherpt: mannen en vrouwen mogen enkel nog om beurt op bepaalde dagen hun woning verlaten.
01/04 08u15  100.000 ongeschikte mondmaskers worden teruggeroepenDe 100.000 mondmaskers die de Vlaamse overheid vorige week verdeeld heeft onder de revalidatieziekenhuizen en die niet geschikt zijn om te gebruiken bij de rechtstreekse zorg van COVID-19-patiënten, worden allemaal teruggeroepen. Dat meldt Joris Moonen van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid dinsdagavond.
01/04 08u15  LIVEBLOG. 'Pandemie is ergste wereldcrisis sinds WO II'Volg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
01/04 07u15  Trump waarschuwt voor ‘zeer pijnlijke twee weken’, experts voorspellen 240.000 dodenDe Amerikaanse president Donald Trump heeft dinsdag voorspeld dat de VS ‘twee zeer, zeer pijnlijk twee weken’ te wachten staan, terwijl het land strijdt tegen de coronavirus-uitbraak.
01/04 07u15  ‘Coronapandemie is ergste wereldcrisis sinds WO II’De pandemie van covid-19 is de ergste wereldwijde crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Dat heeft secretaris-generaal van de VN, António Guterres dinsdag gezegd. Guterres uitte zijn bezorgdheid dat er in de wereld meer conflicten kunnen ontstaan.
01/04 07u15  Bolsonaro geeft toe dat coronavirus ‘zeer grote uitdaging’ is voor BraziliëDe Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft dinsdag toegegeven dat de Covid-19-epidemie, die hij eerder ‘kleine griep’ noemde, ‘de grootste uitdaging’ vormt voor zijn generatie. Hij hield echter vol dat de strijd tegen pandemie de economie niet zal schaden.
01/04 07u15  België veroordeelt samen met andere Europese VN-leden Noord-Koreaanse raketlanceringenBelgië, Estland, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, de Europese leden van de Veiligheidsraad, hebben de laatste Noord-Koreaanse raketaanvallen dinsdag veroordeeld in een verklaring die is uitgestuurd na een informele videoconferentie van het hoogste orgaan van de VN.
01/04 07u15  April start zonnig en kilEr is woensdagochtend vrijwel algemene vorst in het binnenland. In de loop van de namiddag verschijnen er enkele wolkenvelden in de noordelijke helft van het land. Het blijft droog, bij maxima van 6 of 7 graden aan zee en op de Ardense hoogten tot 9 of 10 graden in de andere streken. De wind waait meestal zwak uit veranderlijke en later noordelijke richtingen, zegt het KMI.
01/04 07u15  Eerstelijnszorg brengt noden aan materiaal en personeel in kaartIn de strijd tegen het nieuwe coronavirus bundelt de eerstelijnszorg de krachten om de noden aan beschermingsmateriaal en personeel beter te monitoren.
01/04 07u15  LIVEBLOG. Recordaantal doden op één dag in Verenigde StatenVolg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
01/04 06u15  Cartoon van de dag - april 2020Elke dag brengt De Standaard nieuwe cartoons van huiscartoonist Lectrr.
01/04 05u15  ‘Ik ben nog nooit zo ziek geweest.’ Terug thuis na een ziekenhuisopname voor covid-19Elke dag belanden er honderden nieuwe patiënten met covid-19 in Belgische ziekenhuizen. Maar elke dag worden er ook patiënten uit het ziekenhuis ontslagen. Hoe gaat het met hen?
31/03 23u15  Waarnemingen van ‘minstens één nieuwe wolf’ in Antwerpse KempenHet meldpunt ‘Welkom Wolf’ heeft de voorbije dagen verschillende waarnemingen van een wolf ontvangen vanuit de Antwerpse Kempen. Eén van de meldingen gaat met zekerheid om een wolf, stelt de vzw achter het meldpunt, voor de andere is er meer onderzoek nodig.
31/03 22u15  LIVEBLOG. Covid-19 heeft wereldwijd al meer dan 40.000 levens geëist - Ook 13-jarige Britse jongen overledenVolg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
31/03 22u15  Iedereen met mondmasker op straat? ‘Geen goed idee’, volgens Van RanstJan Vermeulen, burgemeester van Deinze, zou graag zien dat iedereen op straat een mondmasker draagt. Viroloog Marc Van Ranst vindt dat geen goed idee.
31/03 22u15  ‘Koste wat het kost doden vermijden zou onverantwoord zijn’Om een catastrofe en angstpsychose te vermijden, was het verdedigbaar om bij de coronamaatregelen geen afweging te maken. Dat verandert stilaan, nu we beter kunnen voorspellen, zegt gezondheidseconoom Lieven Annemans.
31/03 21u15  LIVEBLOG. Ook forse stijging dodentol in Frankrijk, nog geen verbetering in ItaliëVolg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
31/03 20u15  Nederland verlengt coronamaatregelen tot en met 28 aprilDe Nederlandse regering heeft beslist alle maatregelen ter indijking van de coronapandemie tot en met 28 april te verlengen, zo heeft premier Mark Rutte dinsdag op een persconferentie bekendgemaakt. Aanvankelijk zouden de maatregelen tot 6 april gelden. Het aantal bedden op de afdeling intensieve zorgt wordt fors verhoogd.
31/03 19u15  Nederlandse economen roepen premier Rutte op het matje: 'Wees ruimhartiger'In een manifest roepen meer dan zestig Nederlandse economen hun regering op de ‘onverantwoorde’ koers in de Europese aanpak van de coronacrisis te wijzigen.
31/03 19u15  Nog steeds geen verbetering in Italië: opnieuw 837 dodenItalië telt nu al bijna 12.500 coronadoden, nadat er de afgelopen 24 uur opnieuw 837 overlijdens zijn gerapporteerd. Bij het aantal besmettingen lijkt het plateau wel in zicht te zijn.
31/03 19u15  LIVEBLOG. Kwart meer doden in New York, nog geen verbetering in ItaliëVolg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
31/03 19u15  Antwerpen houdt zijn recyclageparken dichtOok al mogen ze van minister Zuhal Demir weer openen, de stad Antwerpen houdt zijn recyclageparken liever dicht. De stad neemt wel andere maatregelen om de inwoners te helpen van hun afval af te geraken.
31/03 19u15  Grote onrust in psychiatrie na mislopen bestelling mondmaskersGrote onrust in de psychiatrie en bij voorzieningen voor mensen met een handicap die vaak niet begrijpen wat ‘social distancing’ is. ‘De overheid heeft totaal geen aandacht voor onze doelgroepen. We moeten zonder enige vorm van bescherming in besmette afdelingen binnen.’
31/03 18u15  Zestig Nederlandse economen roepen premier Rutte op het matje: wees ruimhartigerIn een manifest roepen meer dan zestig Nederlandse economen hun regering op de ‘onverantwoorde’ koers in de Europese aanpak van de coronacrisis te wijzigen.
31/03 18u15  Bekijk het aantal coronabesmettingen in uw gemeenteWelke plekken in België worden het hardst getroffen door het nieuwe coronavirus? Het wetenschappelijk instituut Sciensano heeft hierover meer gedetailleerde cijfers vrijgegeven. Bekijk het op deze kaart.
31/03 17u15  LIVEBLOG. Sectororganisatie vreest voor ontsporing in de woonzorgcentraVolg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
31/03 17u15  Jongste slachtoffer in ons land is 12: ‘Waarom het soms misloopt, weten we niet’Het meisje van twaalf jaar uit Gent is het jongste slachtoffer van het nieuwe coronavirus in ons land. Ook in Frankrijk en China vielen twee jonge slachtoffers van respectievelijk 16 en 14 jaar oud. ‘Dit is heel uitzonderlijk.’
31/03 17u15  Juridisch staartje: een mondmasker dragen lijkt strafbaarHet boerkaverbod botst onhandig op de coronacrisis.
31/03 17u15  Geen grote evenementen meer in Knokke-Heist dit jaarHij is formeel: graaf burgemeester Leopold Lippens zegt dat alle grote evenementen in zijn kustgemeente dit jaar geannuleerd worden. Dat blijkt na contact met verschillende organisaties en leveranciers. Het verbod komt niet van de gemeente zelf, maar organiseren zou logistiek onmogelijk zijn door het heersende coronavirus. '40.000 mensen tijdens het vuurwerkfestival op elkaar gepakt? Ondenkbaar', zegt Lippens.
31/03 17u15  Overleden meisje van 12 afkomstig uit GentEen meisje van amper twaalf jaar oud is maandag bezweken aan de gevolgen van het coronavirus. Het gaat om een meisje dat naar school ging in Gent. Dat bevestigt Elke Decruynaere (Groen), schepen van onderwijs in Gent. Alle ouders, leerkrachten en leerlingen van de Freinetschool De Harp zijn dinsdag op de hoogte gebracht via een mail.
31/03 16u15  Zestig economen roepen Rutte op het matje: wees ruimhartigerIn een manifest roepen meer dan zestig Nederlandse economen hun regering op de ‘onverantwoorde’ koers in de Europese aanpak van de coronacrisis te wijzigen.
31/03 16u15  Gigantisch hospitaalschip na 9/11 opnieuw in New YorkDat de gezondheidscrisis in New York ernstig is, bewijst de inzet van het hospitaalschip Comfort. Ook na de aanslagen van 9/11 werd het marineschip naar de miljoenenstad gestuurd. Het schip coronavrij houden, wordt de uitdaging.
31/03 15u15  Nederlands coronacruiseschip op odyssee om passagiers te ontschepenEen Nederlands cruiseschip dat rond Zuid-Amerika voer, is al dagen op zoek naar een haven om te ontschepen. Omdat er aan boord corona werd vastgesteld en inmiddels vier passagiers overleden, wil niemand het schip ontvangen.
31/03 15u15  Priester in Bergamo moet begrafenissen aan lopende band doenIn het noorden van Italië is de tol van het coronavirus erg zwaar. Dat is ook zo in Seriate, een gemeente bij Bergamo. De priester van de Sint Jozefskerk stelt zijn kerk open om doodskisten te bewaren, om ze dan een collectieve uitvaart te geven. Bekijk het in de video hierboven.
31/03 15u15  Meer pakjes, maar ook vertraging bij BpostTerwijl het volume aanzwelt, vertragen strenge veiligheids­maatregelen de leveringen van pakjes bij Bpost. Bovendien viel een sorteermachine uit.
31/03 15u15  ‘Ontwikkeling van vaccins gaat nu ontzettend snel’Met de aankondiging dat hij begin 2021 een vaccin tegen sars-CoV-2 kan hebben, zet farmareus Johnson&Johnson de wereldwijde zoektocht op scherp. Liefst 44 vaccins zitten in de pijplijn.
31/03 15u15  Child Focus laakt ‘lakse uitspraak’ in grootste kinderpornodossier ooit in ons landDrie beklaagden in het grootste kinderpornodossier ooit in ons land, komen meteen op vrije veten. Child Focus, dat zich burgerlijke partij had gesteld, is dan ook verbolgen over de ‘lakse iuitspraak’ in het proces.
31/03 15u15  Arts en politicus Dirk Van Duppen (63) overledenDirk Van Duppen, een van de sterkhouders van Geneeskunde voor het Volk, is maandagavond overleden. Dat bevestigt PVDA. Van Duppen leed al een tijd aan kanker.
31/03 15u15  Overleden meisje van 12 ging naar school in GentEen meisje van amper twaalf jaar oud is zaterdag bezweken aan de gevolgen van het coronavirus. Het gaat om een meisje dat naar school ging in Gent. Dat bevestigt Elke Decruynaere (Groen), schepen van onderwijs in Gent. Alle ouders, leerkrachten en leerlingen van de Freinetschool De Harp zijn dinsdag op de hoogte gebracht via een mail.
31/03 15u15  Hier rolt Proximus 5G uitProximus start morgen als eerste operator in België in dertig gemeenten met het mobiele netwerk 5G, al zal het maar een ‘light’ versie daarvan zijn op de bestaande infrastructuur. De telecomoperator versnelt ook de uitrol van zijn vaste glasvezelnetwerk.
31/03 15u15  Wat een social distancing van zeven meter voor uw sociaal leven betekentVolgens een nieuwe studie van het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology (MIT) is een 'social distancing' van anderhalve meter niet voldoende. Zij stellen een afstand van zeven à acht meter voor. Kamagurka heeft intussen genoeg van die dubbele boodschappen en gaat na wat dit zou betekenen voor ons sociaal leven.
31/03 14u15  Wereldgezondheidsorganisatie kraakt onder Pekings greepDe invloed van China op de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) groeit. De WHO dreigt straks haar internationaal krediet te verliezen.
31/03 14u15  Ophef over parking waar daklozen worden opgevangenLas Vegas heeft van een parking een opvangplaats in open lucht voor daklozen gemaakt.
31/03 14u15  IN BEELD. Coronadagboek van fotograaf Nick Hannes: rondlopen in oude klerenEen vreemde rust is neergedaald over het land. Een onzichtbare vijand ligt op de loer. De oproep tot sociale distantie houdt de mensen binnen. De ratrace stokt. Ook mijn professionele activiteiten staan on hold. Geen grootse plannen de komende weken, ik fotografeer nu thuis. Het huis, de tuin, het gezinsleven, kleine dingen. We nemen het zekere voor het onzekere en leggen onszelf huisarrest op. De verplichte onthaasting voelt niet onaangenaam aan. Maar we weten niet wat er op ons afkomt. Via Facebook verneem ik een eerste geval van besmetting in onze brede vrienden- en kennissenkring. Gezond blijven. Dat is de opdracht voor de komende weken. Vanuit zijn woonplaats in Ranst houdt fotograaf Nick Hannes een visueel dagboek bij. Elke dag post hij een stay-at-homefoto op standaard.be.
31/03 13u15  Gigantisch hospitaalschip na 9/11 opnieuw in New York: ‘Bubbel rond schip maken’Dat de gezondheidscrisis in New York ernstig is, bewijst de inzet van het hospitaalschip Comfort. Ook na de aanslagen van 9/11 werd het marineschip naar de miljoenenstad gestuurd. De uitdaging wordt nu om het schip coronavrij te houden.
31/03 13u15  Migranten besproeid met desinfectant, duizenden wachten opeengepakt op een bus naar huisWeinig landen ontsnappen nog aan het nieuwe coronavirus. In India is ook een lockdown van kracht om de verspreiding van het virus te bestrijden. Door de maatregelen zijn talloze arbeiders die uit dorpen van naburige staten of landen komen, hun job kwijt. De werkloze dorpelingen proberen nu wanhopig naar huis te gaan, en staan met duizenden opeengepakt aan busstations.
31/03 13u15  Arts en politicus Dirk Van Duppen is overledenDirk Van Duppen, een van de sterkhouders van Geneeskunde voor het Volk, is maandagavond overleden. Dat bevestigt PVDA. Hij werd 63.
31/03 13u15  Otters moeten orang-oetans entertainen in Pairi DaizaMet gezonde nieuwsgierigheid besnuffelen de orang-oetans van Pairi Daiza de otters die in hun verblijf zijn gezet. Het dierenpark wil zo het apengezin van drie extra bezighouden. Dat is nodig voor hun mentale, emotionele en fysieke gezondheid, klinkt het. ‘De otters genieten ervan om op het eiland van de orang-oetans te komen om met hun grote, harige vrienden te spelen. Het maakt het leven van beide diersoorten leuk en interessant.’
31/03 13u15  Spuwen naar politie voortaan bestraft met 2.400 euro boete (en tot vijf jaar celstraf)Wie spuwt naar een agent, riskeert daar dezer dagen een zware straf voor te krijgen. De parketten kunnen tot 2.400 euro boete vorderen, en zelfs tot vijf jaar cel. Dat blijkt uit een rondzendbrief van de procureurs-generaal.
31/03 13u15  Vier mannen veroordeeld in grootste kinderpornozaak in ons landVier mannen zijn vanmorgen veroordeeld tot straffen van vijf tot zestien jaar in het grootste kinderpornodossier ooit in ons land. De mannen hadden een database aangelegd met meer dan 9 miljoen unieke kinderpornobeelden.
31/03 13u15  LIVEBLOG. Spanje telt meeste doden op één dag sinds uitbraak epidemieVolg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
31/03 12u15  98 nieuwe coronadoden, 705 in totaal. 'Kracht van epidemie neemt af'De voorbije 24 uur zijn in ons land 98 nieuwe coronadoden geteld, onder wie ook een meisje van twaalf jaar. 485 nieuwe patiënten liggen in het ziekenhuis, een tweede daling op rij. 'De kracht van de epidemie neemt af'.
31/03 12u15  Vijf mannen veroordeeld in grootste kinderpornozaak in ons landVijf mannen zijn vanmorgen veroordeeld tot straffen van vijf tot zestien jaar in het grootste kinderpornodossier ooit in ons land. De mannen hadden een database aangelegd met meer dan 9 miljoen unieke kinderpornobeelden.
31/03 12u15  Meisje van 12 jaar overleden aan coronavirus: ‘Erg uitzonderlijk’Voor het eerst is ons land een kind aan het nieuwe coronavirus overleden. Het gaat om een meisje van 12 jaar, bevestigde viroloog Steven Van Gucht op de dagelijkse persconferentie van het crisiscentrum. ‘Dit raakt ons bijzonder, als ouder en als mens.’
31/03 11u15  LIVE. 98 nieuwe coronadoden, onder wie meisje van 12 jaar: 'Dit raakt ons bijzonder'Het Nationaal Crisiscentrum geeft om 11 uur een update over het coronavirus. Volg het hier live.
31/03 11u15  Man dood teruggevonden op straat na brand in zijn appartement in AntwerpenAan de Jan De Voslei in Antwerpen is dinsdagochtend het levenloze lichaam aangetroffen van een 32-jarige man. Dat zegt de lokale politie.
31/03 11u15  MR-voorzitter koppelt crisisbelasting aan dividendenWie dividenden kan uitkeren, kan ook een crisisbelasting betalen. Dat vindt althans MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. Overuren in onder meer supermarkten wil hij dan weer minder belasten.
31/03 11u15  Lockdown leidt tot slechter ervaren welzijn en relatiespanningen, blijkt uit UAntwerpen-bevragingBepaalde bevolkingsgroepen, zoals vrouwen, singles en hogeropgeleiden, ervaren tijdens de lockdown een slechter welzijn en relationele spanningen. Dat is een van de conclusies die UAntwerpen-onderzoekers trekken uit de tweede coronabevraging. Ook voor de derde ronde roepen de wetenschappers dinsdag op om de enquête massaal in te vullen.
31/03 11u15  100.000 bestelde mondmaskers niet geschikt voor zorg coronapatiënten100.000 mondmaskers die de Vlaamse overheid vorige week verdeeld heeft onder de revalidatieziekenhuizen zijn niet bruikbaar voor de zorg van coronapatiënten. De maskers kwamen officieel uit China, maar bleken uit Colombia te komen. Ze waren verpakt in bananen- en cornflakesdozen.
31/03 10u15  Vlaming zit thuis met berg afval: heropening recyclageparken is welkomDe recyclageparken gaan weer open. Dat zullen de thuiszittende Vlamingen graag horen. Er stonden de afgelopen weken (te) veel afvalzakken op de stoep en het sluikstorten was toegenomen.
31/03 10u15  LIVEBLOG. 'Vijftig mogelijke vaccins worden getest'Volg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
31/03 09u15  Achttien brandweerlieden en natuurgids komen om bij enorme bosbrand in ChinaBij een enorme bosbrand in het zuidwesten van China zijn achttien brandweerlieden en een natuurgids omgekomen, melden de autoriteiten dinsdag. De brandweer vocht dinsdagochtend nog altijd tegen de vlammen.
31/03 09u15  Italiaanse burgemeesters verwijten Nederland ‘bekrompen egoïsme’ in open briefTwaalf Italiaanse burgemeesters en gouverneurs halen in een open brief in de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung zwaar uit naar Nederland. Volgens hen stelt Nederland zich niet solidair genoeg op in Europa. Ze vragen de Duitsers om steun.
31/03 09u15  Vrouwen mogen maandag buiten, mannen dinsdag: Panama scherpt quarantaine aanDe regering van Panama heeft de quarantainemaatregelen tegen het coronavirus verscherpt: mannen en vrouwen mogen enkel nog om beurt op bepaalde dagen hun woning verlaten.
31/03 09u15  Proximus rolt morgen als eerste 5G uit in BelgiëProxmus start morgen als eerste operator in België in dertig gemeenten met het mobiele netwerk 5G, al zal het maar een ‘light’ versie daarvan zijn op de bestaande infrastructuur. De telecomoperator versnelt ook de uitrol van zijn vaste glasvezelnetwerk.
31/03 08u15  Negentien doden bij enorme bosbrand in ChinaBij een enorme bosbrand in het zuidwesten van China zijn achttien brandweerlieden en een natuurgids omgekomen, melden de autoriteiten dinsdag. De brandweer vocht dinsdagochtend nog altijd tegen de vlammen.
31/03 08u15  Recyclageparken gaan volgende week weer openDe recyclageparken mogen op 7 april weer de deuren openen. Dat meldt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).
31/03 08u15  LIVEBLOG. Recyclageparken volgende week weer openVolg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
31/03 07u15  100.000 bestelde mondmaskers onbruikbaar100.000 mondmaskers die de Vlaamse overheid vorige week verdeeld heeft onder de revalidatieziekenhuizen zijn niet bruikbaar. Het gaat om de beter beschermende FFP2-maskers. De maskers kwamen officieel uit China, maar bleken uit Colombia te komen. Ze waren verpakt in bananen- en cornflakesdozen.
31/03 07u15  LIVEBLOG. Al meer dan 3.000 doden in de VSVolg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
31/03 07u15  Droog en koud, maar het wordt zonnigDinsdagochtend zijn er brede opklaringen in het noorden. Elders begint de dag met laaghangende bewolking. In de Hoge Ardennen is er kans op lokaal (aanvriezende) mist. In de loop van de voormiddag breekt de zon door het wolkendek.
30/03 22u15  ‘Laat alle gevangenen vrij die kunnen vrijgelaten worden‘Onze gevangenissen zitten overvol. De Centrale Toezichtsraad stelt daarom voor om in deze coronatijden ‘alle gevangenen vrij te laten die kunnen vrijgelaten worden’. Gedetineerden die geen gevaar meer betekenen of die in voorlopige hechtenis zitten maar dan enkel onder strikte voorwaarden.
30/03 21u15  Waarom Johnson & Johnson optimistisch is over coronavaccinLanden we in 2021 vroeger dan verwacht met een werkend coronavaccin? Farmareus Johnson & Johnson kan in september de eerste testen op mensen starten. 'We kennen de sleutel die dit virus gebruikt.'
30/03 21u15  LIVEBLOG. Frankrijk is vierde land dat kaap van 3.000 coronadoden overschrijdtVolg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
30/03 20u15  Opnieuw 812 doden in Italië, aantal besmettingen stijgt minder snelIn Italië zijn de afgelopen 24 uur opnieuw 812 overlijdens te betreuren door covid-19, wat opnieuw een stijging betekent in vergelijking met de telling van zondag, toen 756 doden werden gerapporteerd.
30/03 20u15  Na paasvakantie krijgen leerlingen sowieso nieuwe leerstofNa overleg tussen minister, vakbonden en koepels is er nog steeds weinig duidelijkheid voor scholen. ‘Hoe dan ook wordt ‘19-’20 geen verloren schooljaar,’ verzekert de overheid. Als de scholen niet meteen openen na de paasvakantie, volgt er zeker nieuwe leerstof.
30/03 19u15  Opnieuw 812 doden in ItaliëIn Italië zijn de afgelopen 24 uur opnieuw 812 overlijdens te betreuren door covid-19, wat opnieuw een stijging betekent in vergelijking met de telling van zondag, toen 756 doden werden gerapporteerd.
30/03 19u15  'Het is nog te vroeg voor nieuwe promoties in supermarkten'Omdat de coronacrisis de winkelkar duurder heeft gemaakt, is de tijd rijp om in de supermarkten opnieuw kortingen en acties toe te laten. Dat zegt Open VLD-Kamerlid Vincent Van Quickenborne. Niet iedereen reageert even enthousiast.
30/03 19u15  LIVEBLOG. Ook Wereldexpo in Dubai een jaar uitgesteld, Plopsaland moet 175 seizoensarbeiders ontslaanVolg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
30/03 19u15  Politie treedt op: bergbeklimmer in Waterloo, spuwer in MortselDe politie heeft nog de handen vol met het doen naleven van de coronamaatregelen. Zo werd een ‘bergbeklimmer’ in Waterloo tegengehouden.
30/03 18u15  Johnson & Johnson kan coronavaccin in september op mensen testenLanden we in 2021 vroeger dan verwacht met een werkend coronavaccin? Farmareus Johnson & Johnson beweert eraan te sleutelen. In september kunnen de eerste testen op mensen van start gaan.
30/03 18u15  Gezocht: de liefde in lockdownWat doet corona met uw liefdesleven?
30/03 18u15  Wat te doen bij milde symptomen van het nieuwe coronavirusVeel covid-19-patiënten vertonen milde symptomen van het virus, en moeten gewoon thuis uitzieken. ‘Het is vooral belangrijk om veel te rusten’, zegt huisarts Roel Van Giel, voorzitter van huisartsenvereniging Domus Medica.
30/03 17u15  Strijdvaardige gouverneur New York pakt Amerikanen inDe bestrijding van het coronavirus veroorzaakt spanningen binnen de Amerikaanse overheid. In brandhaard New York doet Andrew Cuomo wat Trump nalaat. ‘Ik werk met feiten en data.’
30/03 17u15  EU-lidstaten zetten licht op groen voor miljardeninvestering, België onthoudt zichDe lidstaten van de Europese Unie hebben maandag definitief ingestemd met de inzet van ongebruikte fondsen uit de Europese begroting. Daardoor kan er tot 37 miljard euro vrijkomen voor de bestrijding van de coronacrisis en de opvang van de economische schok. België onthield zich als enige lidstaat.
30/03 17u15  Waarom advocate magistraat werd:' Ik kreeg moordenaar vrij die tegen mij loog'Procureur An Schoonjans legt in het VIER-programma 'Het parket' uit waarom ze overstapte van de advocatuur naar de magistratuur. Ze verdedigde namelijk iemand die beweerde dat hij onschuldig was van moord, maar nadien bleek dat ze voorgelogen werd. Dat vertelt Schoonjans van het Gentse Parket vanavond in 'Het parket' op VIER.
30/03 17u15  LIVEBLOG. Opnieuw 458 overlijdens in LombardijeVolg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
30/03 17u15  Grote vraagtekens bij buitenlandse reizen deze zomerDe amper getroffen provincie Luik maakte dit weekend een grote corona-sprong, maar algemeen ‘vlakt de curve af’. Toch moeten de maatregelen nog een hele tijd strikt gevolgd worden, zeggen virologen. Ver reizen deze zomer, dat is nog een groot vraagteken.
30/03 16u15  Opnieuw meer dan 800 doden in Spanje, 12.300 artsen en verpleegkundigen besmetIn Spanje zijn de afgelopen 24 uur opnieuw 812 patiënten bezweken aan de gevolgen van covid-19. Ook steeds meer artsen en verpleegkundigen testen er positief. Intussen zijn er al 12.300 besmettingen geteld binnen de Spaanse zorgsector.
30/03 16u15  Een wereld in lockdown, dat ziet er zo uitHeel de wereld is in de ban van het nieuwe coronavirus covid-19. In veel wereldsteden ligt het openbaar leven haast volledig stil. Op plaatsen waar je anders over de koppen moet lopen, is nu bijna niemand te bespeuren. Maar in landen als Zuid-Afrika en India is het alles behalve evident om 'in uw kot' te blijven.
30/03 16u15  Wie het niet breed heeft, wordt dubbel gestraft: ‘Merken zijn voor ons te duur’Voor mensen die elke euro sowieso al twee keer moeten omdraaien alvorens hem uit te geven, komt de coronacrisis extra hard aan. Dienstencentra zijn dicht, de voedselbedeling is niet wat ze voorheen was en het sociaal isolement veroorzaakt nog méér zorgen in het hoofd. De OCMW’s draaien overuren, maar hebben niet altijd een antwoord op de vele kleine obstakels die kwetsbare groepen moeten overwinnen. Een vrouw in armoede en een ex-dakloze getuigen.
30/03 16u15  Wat te doen bij milde symptomen van corona: rusten en blijven hydraterenVeel covid-19-patiënten vertonen milde symptomen van het virus, en moeten gewoon thuis uitzieken. ‘Het is vooral belangrijk om veel te rusten’, zegt huisarts Roel Van Giel, voorzitter van huisartsenvereniging Domus Medica.
30/03 16u15  KU Leuven halveert in april huurprijs studentenkamersStudenten die een kamer huren in een residentie die wordt beheerd door de KU Leuven, moeten in april maar de helft van de huurprijs betalen. De universiteit hoopt dat de privémarkt haar voorbeeld volgt.
30/03 15u15  Wereld verliest race naar beademingstoestellen‘Wereldwijd dreigt een tekort aan beademingstoestellen, vooral in de VS’, waarschuwen producenten. Daarom probeert iedereen zelf toestellen te bouwen: van F1-teams en GM tot ingenieurs en universiteiten. Maar is dat veilig?
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

9x LIVEBLOG. Limburgse ziekenhuizen bereiken limiet - Trump: 'Komende week wordt zwaarste, met veel doden'04/04 23u15 - De Standaard: Volg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
8x ‘België is klaar om 10.000 testen per dag te doen’04/04 23u15 - De Standaard: De testcapaciteit in ons land kan opgedreven worden tot 10.000 tests per dag. Dat meldt minister Philippe De Backer (Open VLD), die de taskforce testing leidt. Ook de regionale spreiding van 20.000 testkits voor woonzorgcentra is afgesproken.
7x Buschauffeur die kwade video maakte over hoestende passagier sterft aan coronavirus04/04 15u15 - De Standaard: Jason Hargrove, een vijftigjarige buschauffeur uit Detroit, is overleden aan de gevolgen van covid-19. Enkele weken terug ging een video van Hargrove nog het internet rond. In die video maakte hij zich kwaad over een vrouw die op zijn bus herhaaldelijk hoestte zonder enige moeite te doen om haar mond te bedekken. Vier dagen na het opnemen van de video werd Hargrove ziek. Het is onduidelijk waar en wanneer hij besmet raakte met het nieuwe coronavirus.
7x Ziekteverzekering betaalt coronatest terug, behalve voor wie zelf aandringt04/04 22u15 - De Standaard: De ziekteverzekering zal niet alleen de noodzakelijke testen terugbetalen die een besmetting met het coronavirus kunnen bevestigen, maar ook testen die immuniteit tegen het virus aantonen. Dat bevestigt administrateur-generaal van het Riziv, Jo De Cock. De voorwaarden liggen echter nog niet vast.
7x Waarom mag je wel rouwen met 15, maar slechts trouwen met 5?04/04 22u15 - De Standaard: Vrijdagavond kregen de coronamaatregelen een update. In het Staatsblad verscheen het ministerieel besluit dat de aangescherpte maatregelen over de verspreiding van het coronavirus bevat. Opvallend: op een begrafenis mogen 15 mensen aanwezig zijn, op een huwelijk maar vijf.
6x Poetshulp in huis? Dit zijn de regels04/04 14u15 - De Standaard: De dienstenchequebedrijven moeten zorgen voor extra veiligheidsmateriaal voor werknemers. Maar ook wie dienstencheques gebruikt, moet zich houden aan duidelijke regels.
6x Coronadagboek van fotograaf Nick Hannes: zaterdag, paasvakantie04/04 20u15 - De Standaard: Een vreemde rust is neergedaald over het land. Een onzichtbare vijand ligt op de loer. De oproep tot sociale distantie houdt de mensen binnen. De ratrace stokt. Ook mijn professionele activiteiten staan on hold. Geen grootse plannen de komende weken, ik fotografeer nu thuis. Het huis, de tuin, het gezinsleven, kleine dingen. We nemen het zekere voor het onzekere en leggen onszelf huisarrest op. De verplichte onthaasting voelt niet onaangenaam aan. Maar we weten niet wat er op ons afkomt. Via Facebook verneem ik een eerste geval van besmetting in onze brede vrienden- en kennissenkring. Gezond blijven. Dat is de opdracht voor de komende weken. Vanuit zijn woonplaats in Ranst houdt fotograaf Nick Hannes een visueel dagboek bij. Elke dag post hij een stay-at-homefoto op standaard.be.
6x Grote politiecontrole, weinig inbreuken tegen coronamaatregelen04/04 21u15 - De Standaard: De politie hield op weg naar de kust een grote actie om tweedeverblijvers weg te houden. Maar de grote meerderheid hield zich aan de coronamaatregelen. Ook in de Vlaamse Ardennen bleef de gevreesde toestroom van wielertoeristen uit.
6x LIVEBLOG. Limburgse ziekenhuizen bereiken limiet - 'België klaar voor 10.000 tests'04/04 21u15 - De Standaard: Volg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
5x Oud-VBO voorzitter Philippe Bodson overleden aan coronavirus04/04 15u15 - De Standaard: Zakenman en voormalig voorzitter van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) Philippe Bodson is op 73-jarige leeftijd overleden aan corona.

Statistieken

Artikels:
15977
Gelezen:
6059
Aantal lezers nu:
1


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2020 Naar boven