zaterdag 21 april 2018, week 16


U bent nu hier: Meer nieuws van De Standaard

Laatste updatecontrole: vandaag om 5u30
 

De Standaard

Verbergen Tonen
21/04 03u30  Geloven, of niet Lees meer >15 
20/04 22u00  Central Park in New York vanaf deze zomer autoloos Central Park, een van de grootste toeristische trekpleisters van New York, wordt vanaf deze zomer autoloos. Dat heeft burgemeester Bill de Blasio vrijdag bekendgemaakt. Bedoeling is van de groene long nog een groenere long te maken.
20/04 21u15  De Indiase justitie davert op haar grondvesten Zeven oppositiepartijen willen India’s hoogste rechter afzetten. De man zou actief bijdragen tot de partijdigheid van het gerecht. Verkrachtende politici en zelfs aanstokers van religieus geweld worden vaak traag bestraft: moordzaken waarbij elites in het vizier komen ‘verdwijnen’.
20/04 21u00  Mier ontdekt die explodeert als vijand in de buurt is Wetenschappers die de jungle van het Aziatische eiland Borneo verkennen, hebben een opmerkelijke ontdekking gedaan. In de wildernis troffen ze een kolonie aan van de ‘Colobopsis explodens’, een mier die zichzelf laat ontploffen om zo mogelijke vijanden uit te schakelen.
20/04 18u45  Vertrouwen in Indiase justitie smelt weg Zeven oppositiepartijen willen India’s hoogste rechter afzetten. De man zou actief bijdragen tot de partijdigheid van het gerecht. Verkrachtende politici en zelfs aanstokers van religieus geweld worden vaak traag bestraft: moordzaken waarbij elites in het vizier komen ‘verdwijnen’.
20/04 18u30  Prins Charles volgt Queen al beetje op De Britse kroonprins Charles zal koningin Elizabeth II opvolgen als hoofd van het Gemenebest. Dat hebben de leiders van het Gemenebest vrijdag beslist, zo melden Britse media.
20/04 17u45  Fins experiment basisinkomen wordt stopgezet In 2018 had het experiment rond een basisinkomen voor werkloze Finnen uitgebreid moeten worden. In de plaats daarvan is het einde ervan aangekondigd.
20/04 17u45  Extra treinen naar kust dit weekend De NMBS legt dit weekend extra treinen in naar de kust. Dat staat te lezen op de website. ‘Alles heeft uiteraard te maken met het goede weer dat voorspeld wordt’, zegt woordvoerder Bart Crols.
20/04 17u00  ‘Brussel blijft bereikbaar, maar pas verplaatsingsgedrag aan’ In mei begint de renovatie van de versleten Leopold II-tunnel in Brussel. De werkzaamheden zullen drie jaar duren. In de zomermaanden en ’s nachts gaat de tunnel dicht voor het verkeer. De Brusselse regering stelt daarom een pakket begeleidende maatregelen voor.
20/04 16u45  Opnieuw een schietpartij in een school in Florida In de Amerikaanse staat Florida heeft zich vrijdag opnieuw een schietpartij in een middelbare school voorgedaan, zo heeft het ABC News gemeld. Een verdachte is opgepakt.
20/04 16u30  Opnieuw doden bij onrust aan grens tussen Israël en Gaza Nabij de grens tussen Gaza en Israël zijn vrijdag bij nieuwe onrust zeker twee Palestijnen omgekomen en ‘tientallen anderen’ gewond geraakt. Dat hebben de Palestijnse medische diensten bekendgemaakt.
20/04 16u30  Dit is de eerste film die de Saudi's kunnen zien in veertig jaar In Saudi-Arabië is de eerste bioscoop in veertig jaar geopend. Kroonprins Mohammed wil het land cultureel meer openstellen en heeft daarom de ban op bioscopen opgeheven.
20/04 15u45  Cassatie verwerpt beroep Schauvliege in Klimaatzaakprocedure Het Hof van Cassatie heeft het beroep van Joke Schauvliege (CD&V) in de Klimaatzaakprocedure verworpen. ‘We kunnen eindelijk van start gaan’, klinkt het opgelucht.
20/04 15u45  Burgemeester Brakel neemt ontslag na positief blazen bij zwaar ongeval De Brakelse burgemeester Stefaan Devleeschouwer (Open VLD) heeft zijn ontslag aangeboden. Vrijdag raakte bekend dat hij positief heeft geblazen na een aanrijding waarbij een andere man levensgevaarlijk gewond raakte.
20/04 15u45  Warme nacht eist zijn tol: politie deelt waslijst van incidenten met feestende studenten Tijdens de warme donderdagnacht registreerde de Leuvense politie meer dan 40 klachten over lawaaihinder. De commissaris is duidelijk: ‘Een terugkerend fenomeen elke keer het beter weer wordt, maar extra patrouilles inzetten is niet de oplossing.’
Laatste update: vandaag om 3u30


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
20/04 15u30  Laatste communicatiekanaal in de greep van ErdoganWie in Turkije filmpjes online wil streamen, moet daar een vergunning voor vragen bij de Turkse Hoge Raad voor Televisie en Radio. Het is de zoveelste beperking op de vrijheid van meningsuiting.
20/04 14u30  Crevits stuurt M-decreet bijDe regering heeft de eerste voorstellen van onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) om het M-decreet bij te sturen, goedgekeurd. Leerkrachten in het basisonderwijs zullen in de toekomst snelle ondersteuning krijgen voor leerlingen met gedragsstoornissen in de klas.
20/04 14u30  ‘Rijexamen is verkapt inburgerings- en taalexamen voor nieuwkomers’Het rijexamen voor anderstaligen blijkt eerder een verkapt taalexamen dan een peiling naar de kennis van het verkeersreglement of de rijvaardigheid. Dat zegt de Beroepsvereniging Beëdigd Vertalers en Tolken (BBVT) vrijdag in een persbericht.
20/04 14u15  Sorry voor alles, zegt ETADe Baskische terreurbeweging ETA verontschuldigt zich voor alle leed die ze de voorbije jaren berokkend heeft. De Spaanse overheid ziet er een bewijs is van de kracht van de rechtsstaat, maar voor de slachtoffers komen de excuses te laat.
20/04 14u15  ‘Fast team’ moet chaos in klas vermijdenDe regering heeft de eerste voorstellen van onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) om het M-decreet bij te sturen, goedgekeurd. Leerkrachten in het basisonderwijs zullen in de toekomst snelle ondersteuning krijgen voor leerlingen met gedragsstoornissen in de klas.
20/04 14u00  Regering laat begrotingsevenwicht los (bis)2020. Vroeger zal de federale begroting niet evenwicht zijn. De regering roept de economische groei in om niet zwaar te besparen.
20/04 13u45  Financiële mokerslag voor Russische miljardair die ‘verstopt’ jacht moet afgeven aan exDe bekende Russische miljardair Farchad Achmedov ziet zwarte sneeuw. De Britse rechtbank heeft geoordeeld dat Achmedov de scheiding met zijn vrouw niet netjes heeft afgehandeld. Daarom wordt zijn ex nu de eigenares van zijn megajacht ‘Luna’, dat 400 miljoen euro waard is.
20/04 13u45  Parlement eist uitleg van Mugabe over 15 miljard dollar aan verdwenen diamantenDe voormalige Zimbabwaanse president Robert Mugabe moet op 9 mei voor een commissie van het parlement getuigen. Hij mag het mislopen van inkomsten uit diamantmijnen ‘voor een waarde van 15 miljard dollar’ komen uitleggen. Dat heeft de voorzitter van de parlementaire commissie voor Mijnen en Energie vrijdag aangekondigd.
20/04 13u30  Dringen voor een plekje in de kleine Belgische zeeEen nieuw Belgisch plan voor de Noordzee reserveert ruimte voor een tweede windenergiezone en een kunstmatig eiland, maar niet langer voor zogenaamde energie-atollen. Het plan toont meteen dat de Belgische Noordzee een steeds grotere rol speelt voor de economie, de energievoorziening en zelfs de strijd tegen de klimaatopwarming van ons land.
20/04 12u15  91-jarige vrouw krijgt 6 maanden cel voor fiscale miljoenenfraudeEen 91-jarige vrouw uit Sint-Gillis-bij-Dendermonde is door de Gentse correctionele rechtbank veroordeeld tot 16 maanden cel, waarvan 10 maanden met uitstel, voor witwassen, fiscale fraude en het niet aangeven van geld op buitenlandse rekeningen. Dat heeft de rechter vrijdag beslist. Op een totaal van 12,3 miljoen euro die in beslag genomen werd op een Luxemburgse rekening, werd 2,4 miljoen euro verbeurd verklaard.
20/04 12u00  Vliegtuig glijdt van startbaan tijdens opstijgenIn de Nepalese hoofdstad Kathmandu is een vliegtuig van de startbaan gegleden toen het aan het opstijgen was. Er vielen geen gewonden.
20/04 11u30  ‘Zwemmen in zee levensgevaarlijk dit weekend’‘Voor uw eigen gezondheid: zwem niet in zee dit weekend.’ Dat is de duidelijke boodschap van de overkoepelende reddingsdienst aan onze kust. In geen enkele kustgemeente worden dit weekend strandredders ingezet.
20/04 11u00  Dashcam legt explosie van huis vastNabij het Amerikaanse Dallas is een huis geëxplodeerd nadat een auto de gevel is ingereden. Een dashcam van de politie kon het incident vastleggen op beeld. Er vielen vijf gewonden.
20/04 10u45  220 uur werkstraf voor relschoppers BrusselVijf relschoppers die afgelopen november bij de onlusten in het centrum van Brussel betrokken waren, zijn door de Brusselse correctionele rechtbank tot 220 uur werkstraf veroordeeld. Rapper Benlabel, verdacht van het aanzetten tot de rebellie, werd vrijgesproken.
20/04 10u45  Koning Albert moet hartoperatie ondergaanKoning Albert II (83) lijdt aan aortaklepstenose en moet daarvoor een hartoperatie ondergaan.
20/04 10u30  Jaar cel met uitstel en 220 uur werkstraf voor relschoppers BrusselEén jongere die betrokken was bij de rellen van 25 november in Brussel, wordt veroordeeld tot 1 jaar cel met uitstel. Een tweede krijgt een werkstraf van 220 uur.
20/04 10u30  Minder werken, met de groeten van de PSDertig uren werken in plaats van 38, voor hetzelfde loon? De proefprojecten komen van de grond, net nu de PS haar programma voor de verkiezingen voorstelt.
20/04 09u45  83-jarige oudste man ooit die geëxecuteerd wordt in VSIn de Amerikaanse staat Alabama is donderdagavond (lokale tijd) een 83-jarige terdoodveroordeelde man geëxecuteerd. Walter Moody is daarmee de oudste man bij wie de doodstraf voltrokken wordt, sinds de VS in 1976 beslisten de uitvoering ervan weer in te voeren.
20/04 09u15  ETA zegt voor het eerst ‘sorry’De Baskische afscheidingsbeweging ETA erkent het leed dat ze tijdens haar onafhankelijkheidsstrijd heeft veroorzaakt en vraagt vergiffenis aan al haar slachtoffers. Dat staat in een mededeling die vrijdag werd gepubliceerd in de Baskische krant Gara.
20/04 09u00  Negatief advies voor Unesco-erkenning van Belgische en Franse WOI-sitesDe Vlaamse, Waalse en Franse sites van de Eerste Wereldoorlog hebben een negatief advies gekregen om erkend te worden als Unesco-erfgoed. Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) hoopt het Werelderfgoedcentrum te kunnen overtuigen om voor een primeur te zorgen en het dossier toch goed te keuren.
20/04 09u00  Brandweer bevrijdt leerkracht die vastzit in speleoboxDe brandweer van Herentals werd donderdagmiddag opgeroepen om een man te bevrijden uit een speleobox op het domein van Sport Vlaanderen.
20/04 08u45  Negatief advies voor Unesco-erkenning van WOI-sitesDe Vlaamse, Waalse en Franse sites van de Eerste Wereldoorlog hebben een negatief advies gekregen om erkend te worden als Unesco-erfgoed. Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) hoopt het Werelderfgoedcentrum te kunnen overtuigen om voor een primeur te zorgen en het dossier toch goed te keuren.
20/04 08u15  Locomotief rijdt in op trein in Salzburg: 'Veertigtal gewonden'In het treinstation van de Oostenrijkse stad Salzburg botsten vrijdagochtend twee treinen. Er vielen een veertigtal lichtgewonden.
20/04 08u00  Burgemeester Brakel blaast positief na zwaar ongevalDe Brakelse burgemeester Stefaan Devleeschouwer (Open VLD) heeft positief geblazen na een aanrijding waarbij een andere man levensgevaarlijk gewond raakte. Dat schrijft Het Nieuwsblad.
20/04 07u30  Twee treinen botsen in Salzburg: 'Tientallen gewonden'Bij een treinongeval in het treinstation van de Oostenrijkse stad Salzburg zouden vrijdagochtend tientallen gewonden gevallen zijn. Dat melden lokale media.
20/04 07u30  Grote brand op boerderij in Jabbeke: meer dan 1.000 biggetjes komen omOp een varkensbedrijf in Zerkegem woedde gisteravond een zware brand. Het vuur ontstond in een varkensstal en zette die al snel in lichterlaaie. Zo’n 200 zeugen en 1.000 biggen zouden in de brand gebleven zijn.
20/04 07u15  Twee treinen botsen in Salzburg: tientallen gewondenBij een treinongeval in het station van de Oostenrijkse stad Salzburg zijn vrijdagochtend tientallen gewonden gevallen. Dat melden lokale media.
20/04 07u15  Aantal geïnterneerden in cel gehalveerdEr verblijven nog 543 geïnterneerden in de gevangenis, slechts half zoveel als vijf jaar geleden. Toch kan de doorstroming vlotter.
20/04 07u00  Acute crisis in de crisishulpHet systeem van crisishulp aan jongeren werkt niet naar behoren. Dat besluit het Rekenhof na een doorlichting van de crisismeldpunten. Een blamage voor Vlaams minister Jo Vandeurzen (CD&V).
20/04 06u00  Roemenië verhuist als eerste EU-land ambassade naar JeruzalemDe Roemeense regering heeft beslist om zijn ambassade in Israël te verhuizen naar Jeruzalem. Dat zegt de leider van de sociaaldemocraten, die aan de macht zijn in Roemenië, Liviu Dragnea. Het EU-land gaat daarmee de Verenigde Staten achterna.
20/04 06u00  Begin 2020 eerste tests met zelfrijdende bus op luchthaven ZaventemDe Nederlandse constructeur 2GetThere gaat een zelfrijdende elektrische bus bouwen voor op Brussels Airport. De bus zou vanaf begin 2020 op de luchthaven getest moeten worden, vanaf 2021 zouden er ook passagiers kunnen meerijden op een traject tussen de terminal en vrachtafdeling Brucargo, tussen ander verkeer. Dat vernam Belga bij openbaarvervoermaatschappij De Lijn en Brussels Airport, die het project samen uitvoeren.
20/04 05u15  Antwerpse politie nam 2.400 euro bedelgeld afHet voorbije jaar vonden in Antwerpen 58 inbeslagnames plaats. Maar de maatregel lijkt zijn doel – mensenhandel bestrijden – voorbij te schieten.
20/04 04u45  Twee agenten door ruit restaurant doodgeschoten in FloridaIn Trenton, een plaats in de Amerikaanse staat Florida, zijn donderdag twee hulpsheriffs doodgeschoten bij een verrassingsaanval. Dat heeft de sheriff van Gilchrist County bevestigd. De schutter werd ter plekke dood aangetroffen.
20/04 04u15  Voormalige New Yorkse burgemeester Giuliani gaat Trump juridisch adviserenDe conservatieve ex-burgemeester van New York Rudy Giuliani heeft zich aangesloten bij het juridische team van president Donald Trump. Naar eigen zeggen doet hij dat om snel een einde te maken aan het FBI-onderzoek. Speciaal aanklager Robert Mueller onderzoekt Russische inmenging tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016.
19/04 23u30  'Rusland en Syrië proberen locaties van chemische aanval te ontsmetten'De VS hebben 'betrouwbare informatie' dat Rusland en Syrië proberen om de locaties van de vermoedelijke chemische aanvallen te 'ontsmetten'. Dat verklaarde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag. Het is nog steeds onduidelijk wanneer de experts van de Organisatie voor een Verbod op Chemische Wapens (OPCW) aan hun opdracht in de Syrische stad Douma kunnen beginnen.
19/04 22u15  ‘Damascus kan nog steeds gifgasaanval doen’Ook na de luchtaanvallen van drie westerse mogendheden op Syrië zaterdag, heeft Damascus nog ‘overblijvende’ scheikundige militaire slagkracht. Dit heeft de Amerikaanse luitenant-generaal Kenneth McKenzie donderdag toegegeven.
19/04 21u00  Kamer keurt omstreden benoeming van adviseur premier goedDe plenaire Kamer heeft donderdag het licht op groen gezet voor de benoeming van Serge Lipszyc tot voorzitter van het Comité I, dat de inlichtingendiensten controleert. De voordracht van de medewerker van premier Charles Michel was omstreden, maar hij was de enige kandidaat.
19/04 20u30  Koning schrapt naam SwazilandKoning Mswati III van Swaziland heeft zijn land herdoopt in ‘eSwatini’. Hij wil af van de naam die het land in het koloniaal tijdperk kreeg, en grijpt daarom terug naar de vroegere naam.
19/04 20u30  Koning Albert nog nacht in ziekenhuis na hartonderzoekKoning Albert II (83) zal de nacht in het Brusselse Universitair Ziekenhuis Saint-Luc doorbrengen. Hij onderging donderdag onderzoeken in verband met zijn aortaklepstenose. Volgens het paleis zijn die goed verlopen.
19/04 20u00  Niemand aangeklaagd voor overlijden PrinceDe Amerikaanse justitie zal naar eigen zeggen geen strafrechtelijke vervolging instellen in het dossier rond de dood van de Amerikaanse rockster Prince. Hij overleed bijna twee jaar geleden aan een overdosis fentanyl.
19/04 19u30  Francken in Albanië: ‘Kom geld uitgeven in Louisalaan, maar vraag geen asiel aan’Theo Francken (N-VA), staatssecretaris voor Asiel en Migratie, is momenteel op ‘ontradingsmissie’ in Albanië. ‘Jullie zijn welkom om bij ons te werken of geld uit te geven in de Louisalaan, maar vraag geen asiel aan in België’, verkondigt hij er.
19/04 19u30  Koning Albert moet nog nacht in ziekenhuis doorbrengen na hartonderzoekKoning Albert II (83) zal de nacht in het Brusselse Universitair Ziekenhuis Saint-Luc doorbrengen. Hij onderging donderdag onderzoeken in verband met zijn aortaklepstenose. Volgens het paleis zijn die goed verlopen.
19/04 19u00  Minder chauffeurs beboet tijdens flitsmarathonDe politie heeft bij de grootschalige snelheidscontroles van woensdag en donderdag in totaal 35.158 overtredingen vastgesteld. Dat zijn er minder dan bij de vorige flitsmarathon. De politie hoopt dat dit wijst op een mentaliteitswijziging.
19/04 18u30  Woordspeling! De lente zet haar beste beentje voorDe zalige lente kende vandaag haar voorlopige hoogtepunt. Tijd om alles wat onder de knie zit wat vrijheid te gunnen. Fotografe Katrijn van Giel registreerde.
19/04 18u15  WK voetbal op het grootste mobiele scherm ter wereld in AntwerpenHet Belgische bedrijf HD Ledshine heeft vandaag het grootste mobiele scherm ter wereld voorgesteld. Het scherm wordt deze zomer ingezet in Antwerpen voor het WK voetbal.
19/04 17u45  Clear Channel haalt Gentse Ikea-bushokjes wegHet Gentse stadsbestuur laat twee opvallende blauwe bushokjes met reclame voor meubelfabrikant Ikea weghalen. Ze zijn in strijd met afspraken die het stadsbestuur begin 2015 met het bedrijf Clear Channel heeft gemaakt, dat verantwoordelijk is voor het straatmeubilair.
19/04 17u15  Italiaanse priester vergokt meer dan half miljoen euro parochiegeldEen Italiaanse priester heeft meer dan een half miljoen euro van zijn parochie vergokt. Dat berichten Italiaanse media donderdag.
19/04 17u15  Tweede dag op rij zomers warm, en daar moeten we ons zorgen om makenMet temperaturen tot 28 graden is het de warmste 19de april in dertig jaar tijd. Het is zelfs de tweede zomerdag van dit jaar. En dat is toch iets om ons zorgen om te maken.
19/04 16u45  KUL-socioloog Swyngedouw op Antwerpse SP.A-lijstVoor het eerst neemt de Leuvense professor Marc Swyngedouw deel aan de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. ‘Omdat de stad beter kan. Kijk naar het stijgende aantal auto’s in de stad, de stad staat letterlijk geregeld stil.’
19/04 16u30  Castro geeft fakkel door in CubaMiguel Diaz-Canel is de nieuwe president van Cuba. Het parlement in Havana verkoos donderdag Diaz-Canel, tot nog toe vicepresident, als opvolger van Raul Castro. Daarmee komt na 60 jaar een einde aan het leiderschap van de Castro’s op het eiland. Maar achter de schermen blijft Castro de sterke man.
19/04 16u00  Grootste passagiersvliegtuig ter wereld aangekomen in ons landDonderdagmiddag is de Airbus A380, het grootste passagiersvliegtuig ter wereld, aangekomen op de luchthaven van Zaventem. Een speciale gebeurtenis, aangezien het toestel maar zelden in ons land te zien is.
19/04 15u15  Uitgetest en mislukt: verdraagzaamheid in DuitslandLaat ik eens een keppeltje opzetten in Berlijn en zien wat er gebeurt, dacht de Duitse student Adam Armush. Hij wist het snel: binnen het halfuur werd hij aangevallen. Experiment mislukt.
19/04 15u00  N60 volledig afgesloten na kettingbotsing met zestien voertuigenOp de N60 is donderdagmiddag in de richting van Gent, ter hoogte van Nazareth, een vrachtwagen ingereden op een file. De schade is enorm, maar er vielen geen slachtoffers.
19/04 14u45  Twintig pasgeboren lammetjes gedumpt in vuilniszakkenIn het Nederlandse Marum (Groningen) zijn deze week twintig pasgeboren lammetjes dood teruggevonden in vuilniszakken. Wie de diertjes heeft gedood en achtergelaten, is nog niet bekend.
19/04 14u45  ‘Klassedame’ op Brugse CD&V-lijstEx-journaliste en etiquetteconsultant Brigitte Balfoort krijgt een plaats op de Brugse CD&V-lijst.
19/04 14u45  19 april is voortaan de Limburgse feestdagLimburg viert omdat Limburg toch wat anders is dan de rest van het land. Het Limburggevoel heet dat. ‘Dat gevoel is zoals een ufo: het schijnt te bestaan, de Limburgers zijn er vol van, maar buiten hen weet niemand echt wat het is’, zegt Stijn Meuris.
19/04 14u30  ‘Noord-Korea staat achter volledige denuclearisatie’De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in laat weten dat Noord-Korea akkoord is met een volledige denuclearisatie van het schiereiland. ‘Ze hebben geen voorwaarden gesteld waar de Verenigde Staten niet akkoord mee kunnen gaan’, aldus Moon. Noord-Korea heeft het nieuws nog niet bevestigd.
19/04 14u30  Berlijnse politie start onderzoek na gewelddadige video van antisemitische aanvalIn Duitsland is er ophef ontstaan na een antisemitische aanval. Twee jongens met een keppeltje zijn er deze week op klaarlichte dag belaagd. Een van hen heeft de aanval gefilmd. De Berlijnse politie onderzoekt de zaak.
19/04 13u45  Groot-Brittannië wil plastic rietjes en wattenstaafjes verbiedenDe Britse regering steekt een tandje bij in de strijd tegen de plasticvervuiling. Tegen eind dit jaar moet er een wet zijn die rietjes, wattenstaafjes, roerstokjes en cocktailprikkers uit plastic verbiedt.
19/04 13u15  Neergeschoten man kampt met psychische problemenDe man die woensdagavond in Aalst door de politie werd neergeschoten, is een 34-jarige man uit Denderleeuw die kampt met psychische problemen.
19/04 11u30  David Copperfield onthult verdwijntruc in rechtbankIllusionist David Copperfield (61) heeft in de rechtszaal een van zijn trucs moeten uitleggen nadat een vrijwilliger gewond zou zijn geraakt.
19/04 10u00  ‘Joden zijn minder geneigd om in politiek te gaan na zaak-Berger’De Joodse vrouw Yael Brakin is atheïst, maar heeft er geen probleem mee dat gelovige joden elkaar de hand niet schudden. ‘Ik snap niet dat CD&V daar zo’n probleem van maakt.’
19/04 09u45  IJsland gaat na twee jaar pauze opnieuw op walvissen jagenDe commerciële jacht op vinvissen op IJsland heeft twee jaar stil gelegen maar daar komt nu verandering in: de regels worden versoepeld en voortaan mag weer openlijk gejaagd worden. En dat terwijl de walvissoort als een bedreigde diersoort wordt gezien.
19/04 09u45  Koning Albert heeft opnieuw hartproblemenKoning Albert (83) wordt donderdag opgenomen in het ziekenhuis voor een reeks hartonderzoeken.
19/04 09u30  Steven Vandeput: ‘F-16’s langer in dienst houden zit er niet meer in’‘Lockheed Martin is duidelijk, op basis van deze gegevens zit een langere levensduur van onze F-16’s er niet in’, zegt minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) op Radio 1. Een studie van het Amerikaanse Lockheed Martin deed uitschijnen dat de F-16’s langer mee zouden kunnen gaan, maar een team van de US Air Force en Lockheed zelf drukte die hoop gisteravond laat krachtig de kop in.
19/04 09u15  Piloot toonde ‘stalen zenuwen’ terwijl passagiers vrouw probeerden te reddenNadat een motor van de Southwest Airlines-vlucht 1380 was ontploft, hield de piloot het hoofd koel. Een passagier is omgekomen.
19/04 09u15  Loopbaanadvies op basis van je schedelMet loopbaancheques, betaald door de Vlaamse overheid, kun je terecht bij een bedrijf dat via schedel­leer werk­nemers heroriënteert naar een nieuwe job.
19/04 09u15  Aron Berger: ‘Ik heb nog steeds politieke ambities’Het politieke verhaal van chassidische jood Aron Berger bij CD&V zat er al op voordat het begonnen was. ‘We waren in een dode hoek terechtgekomen’, zegt Berger op Radio 1. Maar hij wil blijven opkomen voor de joodse gemeenschap in België.
19/04 07u15  Donald Trump: ‘Ontmoeting met Kim Jong-un is historische kans’De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag de geplande ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un bestempeld als een historische kans.
19/04 07u15  Betekent nieuwe Cubaanse president het einde van het Castro-tijdperk?Het Cubaanse parlement kiest een nieuwe president die Raúl Castro zal vervangen. Er is slechts een kandidaat, Miquel Díaz-Canel, de protégé van de aftredende president Rául Castro. Buitenlandjournaliste Corry Hancké legt uit wie de man is en of hij het einde betekent van het Castro-bewind in Cuba.
19/04 07u15  Het mooie weer blijft duren: nog tot zondag warmOok donderdag is het al van ‘s morgens zonnig, met soms wat hoge wolkensluiers. De maxima schommelen van 22 à 23 graden in de Ardennen tot 28 graden in de Kempen.
19/04 06u45  Vlaamse en Nederlandse kinderombuds willen dat IS-kinderen teruggehaald wordenDe Belgische en Nederlandse overheden moeten alles in het werk stellen om IS-kinderen terug te halen uit oorlogsgebied. Dat zegt Bruno Vanobbergen en dat zegt ook zijn Nederlandse evenknie Margrite Kalverboer.
19/04 06u00  Trump: ‘Als overleg met Kim Jong-un niets oplevert, verlaat ik onderhandelingstafel’De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag de geplande ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un bestempeld als een historische kans. Dat zei hij tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Japanse premier Shinzo Abe in zijn luxeresort in Mar-a-Lago (Florida). Als het onderhoud echter ‘niet vruchtbaar’ blijkt te zijn, dan zal hij niet aarzelen om ‘respectvol te vertrekken’.
19/04 05u15  Amerikanen drukken hoop op verlenging F-16’s kop in‘Nergens ter wereld worden F-16’s zoals die van België verlengd’, zegt de Amerikaanse luchtmacht. ‘Die van ons zijn al heel lang met pensioen.’
19/04 04u45  Ecuador wil niet meer bemiddelen tussen Colombia en guerrillabeweging ELNEcuador treedt niet langer op als bemiddelaar bij de vredesgesprekken tussen de Colombiaanse regering en de rebellen van de linkse guerrillabeweging Nationaal Bevrijdingsleger (ELN). Dat heeft de Ecuadoraanse president Lenin Moreno woensdag gezegd. De onderhandelingen worden opgeschort tot het ELN ermee akkoord gaat om zijn ‘terroristische activiteiten’ te stoppen, luidt het.
19/04 04u30  Bende neemt wraak voor tien dode criminelen: zes Mexicaanse politieagenten gedoodIn het zuiden van Mexico zijn zestien doden gevallen bij twee vuurgevechten tussen de politie en een criminele bende. Dat meldden de lokale autoriteiten woensdag.
19/04 04u15  Bende neemt wraak voor tien dode criminelen: zes politieagenten gedoodIn het zuiden van Mexico zijn zestien doden gevallen bij twee vuurgevechten tussen de politie en een criminele bende. Dat meldden de lokale autoriteiten woensdag.
19/04 04u15  Duitse jihadist betrokken bij 9/11 gevangengenomen in SyriëIn het noorden van Syrië hebben Koerdische milities een jihadist gevangengenomen die betrokken was bij het plannen van de aanslagen op 11 september 2001 in New York. Dat meldt een commandant van de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG), die zegt dat de man nu wordt ondervraagd.
18/04 23u45  Strafpleitster Caluwaerts op twee bij Open VLD Antwerpen, ter vervanging van TurtelboomStrafpleiter Erica Caluwaerts (40) krijgt de tweede plaats op de Antwerpse Open VLD-lijst. Het partijbestuur keurde woensdagavond de kandidatuur unaniem goed. Dat schrijft Gazet Van Antwerpen en lijsttrekker Philippe De Backer heeft het nieuws bevestigd.
18/04 23u15  ‘Nergens worden toestellen als die van België verlengd’In de commissie Defensie is een groot welles-nietesspel aan de gang. Volgens klokkenluider Rudi Decrop kunnen de F-16’s mee tot 2030. Zijn vroegere baas, kolonel Peter Letten, ontkent met klem. Volg het hier live.
18/04 22u00  Gewapende man neergeschoten aan station AalstIn Aalst is een man door de politie neergeschoten nadat hij een mes had getrokken. Verschillende politiewagens en een ambulance zijn aanwezig.
18/04 21u30  Schietpartij aan station AalstIn Aalst zou een verdachte man neergeschoten zijn door de politie nadat hij een mes heeft getrokken. Verschillende politiewagens en een ambulance zijn aanwezig.
18/04 21u15  De Wever: ‘Iedereen die Antwerpen kent, wist dat dit fout zou lopen’Het blijft reacties regenen op het debacle rond de kandidaatstelling van de chassidische jood Aron Berger bij CD&V. Antwerps burgemeester De Wever (N-VA) vindt dat mensen die een publieke functie najagen de principes van de verlichting moeten onderschrijven.
18/04 20u30  Live. ‘Nergens worden toestellen als die van België verlengd’In de commissie Defensie is een groot welles-nietesspel aan de gang. Volgens klokkenluider Rudi Decrop kunnen de F-16’s mee tot 2030. Zijn vroegere baas, kolonel Peter Letten, ontkent met klem. Volg het hier live.
18/04 19u45  Live. ‘Tot 8.000 uur vliegen wordt een enorme uitdaging’In de commissie Defensie is een groot welles-nietesspel aan de gang. Volgens klokkenluider Rudi Decrop kunnen de F-16’s mee tot 2030. Zijn vroegere baas, kolonel Peter Letten, ontkent met klem. Volg het hier live.
18/04 18u45  Live. ‘Gratis verder vliegen? Dat kan niet.’In de commissie Defensie is een groot spel welles-nietes aan de gang. Volgens klokkenluider Rudi Decrop kunnen de F-16’s mee tot 2030. Zijn vroegere baas, kolonel Peter Letten, ontkent met klem. Volg het hier live.
18/04 18u00  Wouter Beke: ‘Het waren geen prettige dagen’CD&V-voorzitter Wouter Beke heeft woensdagmiddag gereageerd op de affaire rond de kandidatuur van de ultraorthodoxe jood Aron Berger. Hij geeft toe dat zijn partij het ‘anders’ had moeten aanpakken, maar vindt niet dat ze nu al de verkiezingen in Antwerpen verloren heeft.
18/04 17u45  Live. 'Ofwel liegt u, ofwel heeft de legerleiding ons in de zak gezet'In de Kamercommissie Defensie vindt een hoorzitting rond de vervanging van de F-16 gevechtsvliegtuigen plaats. De legertop wordt gehoord. Volg het hier live.
18/04 17u30  Turkse president Erdogan roept vervroegde verkiezingen uitDe Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft vervroegde presidents- en parlementsverkiezingen uitgeroepen in zijn land. Het is de bedoeling dat de Turken al op 24 juni naar de stembus zullen trekken, ongeveer anderhalf jaar vroeger dan eerst was gepland.
18/04 17u15  Advocaat Gyselbrecht: ‘Niet akkoord met zware straf’Meester Johan Platteau gaat zijn cliënt adviseren om in hoger beroep te gaan tegen de celstraf van 27 jaar die hem woensdag opgelegd werd.
18/04 17u00  Bruno Vanobbergen: ‘Haal IS-kinderen terug met Rode Kruis’De Belgische overheden moeten de hulp inroepen van Unicef en het Internationale Rode Kruis om IS-kinderen terug naar België te halen, zegt Bruno Vanobbergen.
18/04 16u45  Belgisch europarlementslid heeft opvallend cadeau voor MacronGisteren was de Franse president Emmanuel Macron te gast in het Europees Parlement. Europarlementslid voor Ecolo Philippe Lamberts had een kritische boodschap voor Macron. Hij zei dat de president 'de Franse waarden van vrijheid, gelijkheid en broederlijkheid niet altijd respecteert'. Om zijn betoog in de verf te zetten, had hij voor Macron een touw mee waarmee hij 'de mensen die niets hebben moet redden van de val'.
18/04 16u45  Kasteelmoord: dokter André Gyselbrecht krijgt 27 jaarDe Brugse correctionele rechtbank is van oordeel dat hoofdverdachte André Gyselbrecht niet handelde uit overmacht toen hij opdracht gaf om Stijn Saelens te doden. Hij krijgt een gevangenisstraf van 27 jaar.
18/04 16u30  27 jaar cel voor André Gyselbrecht in zaak kasteelmoordDe Brugse correctionele rechtbank is van oordeel dat hoofdverdachte André Gyselbrecht niet handelde uit overmacht toen hij opdracht gaf om Stijn Saelens te vermoorden. Hij krijgt een gevangenisstraf van 27 jaar.
18/04 16u00  De afgang van Kris PeetersVicepremier en Antwerps lijsttrekker Kris Peeters (CD&V) komt zwaar beschadigd uit de affaire-Berger. Na een chaotische persconferentie en het nieuws dat Berger nog maar net veroordeeld werd, is er voor het CD&V-kopstuk geen goede kant meer aan.
18/04 15u45  Commissie niet onder indruk van Selmayr-resolutieEen ruime meerderheid in het Europees Parlement keurde vanmiddag een kritische resolutie goed over de flitsbenoeming van Martin Selmayr tot hoogste ambtenaar van de Commissie.
18/04 15u45  Europees Parlement is zelf niet vies van politieke benoemingenHet Europees Parlement hekelt de Commissie wegens ‘Selmayrgate’. Maar het staat nu onder druk om komaf te maken met de eigen politieke topbenoemingen.
18/04 15u30  LIVE. Geen sprake van overmacht in zaak kasteelmoordDe Brugse correctionele rechtbank is van oordeel dat André Gyselbrecht (67) niet handelde uit overmacht toen hij opdracht gaf om Stijn Saelens te vermoorden. U kunt de voorlezing van het vonnis hier live volgen.
18/04 15u15  ‘Spijtig dat er zo weinig begrip is voor joodse geloof'Aron Berger, die zich vandaag terugtrok als kandidaat voor CD&V, zou volgens Michael Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel, de eerste chassidische jood geweest zijn die in België opkwam. ‘Jammer dat de Vlaamse gemeenschap geen begrip had voor het joodse geloof.'.
18/04 15u15  Live. Decrop: ‘Leger kon op zes jaar 900 miljoen besparen’Om tien uur begint in de Kamercommissie Defensie een hoorzitting rond de vervanging van de F-16 gevechtsvliegtuigen. De legertop wordt gehoord. Volg het hier live.
18/04 15u00  Eerste cinema opent de deuren in Saudi-ArabiëIn Riyad, de hoofstad van Saudi-Arabië, vindt vandaag in een nieuwe filmzaal de testvertoning plaats van ‘Black Panther’. Daarmee komt een einde aan een periode van 35 jaar waarin geen films in het openbaar werden vertoond in het land.
18/04 14u30  Trump: ‘Pompeo heeft een goede verstandhouding met Kim Jong-un’Donald Trump heeft bevestigd dat toekomstig Buitenlandminister Mike Pompeo vorige week in het geheim naar Noord-Korea trok om er Kim Jong-un te ontmoeten. ‘De denuclearisatie wordt iets prachtig voor de wereld, maar ook voor Noord-Korea!’
18/04 14u15  LIVE. Uitspraak in zaak kasteelmoordIn de zaak van de zogenaamde kasteelmoord doet de Brugse correctionele rechtbank zo dadelijk uitspraak. Dat kunt u hier live volgen.
18/04 14u00  ‘Zorg voor snelle treinverbinding tussen Antwerpen en Hasselt’De steden Hasselt, Antwerpen en Diest vragen samen met de provincie Limburg en reizigersorganisatie TreinTramBus een structurele en snelle IC-verbinding tussen Hasselt en Antwerpen tegen december 2020.
18/04 13u15  Berger trekt kandidatuur voor CD&V Antwerpen inAron Berger zal dan toch niet opkomen voor CD&V Antwerpen bij de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober. Hij heeft zijn kandidatuur ingetrokken.
18/04 13u00  Onduidelijkheid over lot Aron Berger bij CD&V AntwerpenZal Aron Berger opkomen voor CD&V Antwerpen bij de gemeenteraadsverkiezingen? Daar moest Kris Peeters (CD&V) woensdag duidelijkheid over brengen. Maar het persmoment verloopt chaotisch.
18/04 12u45  CD&V Antwerpen beslist over lot BergerZal Aron Berger opkomen voor CD&V Antwerpen bij de gemeenteraadsverkiezingen? Daar brengt Kris Peeters (CD&V) normaal gezien dadelijk duidelijkheid over.
18/04 12u30  Live. Legerbaas vindt niet doorspelen studie 'verdedigbaar'Om tien uur begint in de Kamercommissie Defensie een hoorzitting rond de vervanging van de F-16 gevechtsvliegtuigen. De legertop wordt gehoord. Volg het hier live.
18/04 12u15  De Who’s who van de KasteelmoordDeze middag is er een uitspraak op het proces van de Kasteelmoord. Maar wie staat er in de schijnwerpers?
18/04 12u00  Marathonlopers trotseren de kou op de NoordpoolOp de Noordpool is afgelopen weekend de jaarlijkse marathon gelopen. Bij temperaturen tot -33° Celcius won er een man die net iets hogere temperaturen gewoon is.
18/04 11u30  Gentse voyeur vrij onder voorwaardenDe 41-jarige jeugdtrainer uit Gent die filmpjes maakte in de kleedruimtes van het sportcomplex van HoGent en op een voyeuristisch forum plaatste, is door de onderzoeksrechter in Gent vrijgelaten onder voorwaarden. Dat bevestigt de Gentse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen.
18/04 11u00  Gevangenisdirecteurs vrijgesproken na zelfdoding gedetineerdeDe correctionele rechtbank in Turnhout heeft de directrice en een voormalige directeur van de gevangenis in Turnhout vrijgesproken voor ‘onopzettelijke doding door gebrek aan voorzichtigheid of voorzorg’. Het duo werd daarvoor vervolgd nadat een gedetineerde in juli 2015 zelfdoding had gepleegd in zijn cel.
18/04 10u45  ‘Opgroeien onder elektriciteitslijnen vergroot mogelijk kans op leukemie’Kinderen die in de buurt van bovengrondse elektriciteitslijnen wonen hebben mogelijk één- tot ongeveer tweemaal meer kans om leukemie te krijgen dan andere kinderen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de Nederlandse Gezondheidsraad.
18/04 10u45  Live. Hoorzitting over F-16’sOm tien uur begint in de Kamercommissie Defensie een hoorzitting rond de vervanging van de F-16 gevechtsvliegtuigen. De legertop wordt gehoord. Volg het hier live.
18/04 10u45  Verkeerde kleurcode: fietsstraat roder dan roodDe knalrode verflaag die in de Muinkkaai werd aangebracht, is feller dan zou moeten. Dat geeft de stad Gent toe. ‘We gaan ervan uit dat de kleur zal vervagen.’
18/04 10u30  Brusselse raadkamer stelt beslissing over aanhoudingsbevel Catalaanse ministers meteen maand uitDe Brusselse raadkamer buigt zich op 16 mei over de Europese aanhoudingsbevelen die Spanje heeft uitgevaardigd tegen de Catalaanse ex-ministers Meritxell Serret, Antoni Comín en Lluis Puig. Dat heeft Belga vernomen van de verdediging van de ministers.
18/04 10u15  Duitse politie voert grootschalige actie tegen Thais prostitutienetwerkVerspreid over heel Duitsland voert de federale politie woensdagochtend grootschalige razzia’s uit tegen mensenhandel en prostitutie. Het gaat om de grootste actie ooit van de federale politie.
18/04 10u15  Live. De hoorzitting over F-16’sOm tien uur begint in de Kamercommissie Defensie een hoorzitting rond de vervanging van de F-16 gevechtsvliegtuigen. De legertop wordt gehoord omtrent hun rol het dossier. Volg het hier live.
18/04 09u15  Lijst met zwarte kruispunten slinkt plots zonder aanpassingenGevaarlijke kruispunten worden van de zwarte lijst geschrapt omdat stad en gewest het niet eens raken of wegens geldgebrek.
18/04 09u00  Duitse politienetwerkt voert grootschalige actie tegen Thais prostitutienetwerkVerspreid over heel Duitsland voert de federale politie woensdagochtend grootschalige razzia’s uit tegen mensenhandel en prostitutie. Het gaat om de grootste actie ooit van de federale politie.
18/04 08u30  'CIA-baas trok in het geheim naar Noord-Korea'Donald Trump heeft dinsdag verklaard dat er gesprekken ‘op zeer hoog niveau’ hebben plaatsgevonden in de aanloop naar de ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Volgens The Washington Post ontmoette toekomstig Buitenlandminister Mike Pompeo in het geheim Kim Jong-un in Pyongyang.
18/04 08u15  Bedrijven eisen van Europa schonere vrachtwagens35 bedrijven, waaronder Ikea, Unilever en Colruyt, vragen Europa om constructeurs te verplichten de uitstoot met een vierde terug te dringen tegen 2025.
18/04 08u00  Kandidatuur chassidische jood zet CD&V in lichterlaaieKris Peeters denkt dat Aron Berger vandaag alle twijfels wegneemt. De kandidatuur van de chassidische jood zette CD&V in lichterlaaie.
18/04 07u15  'Pompeo trok in het geheim naar Noord-Korea'Donald Trump heeft dinsdag verklaard dat er gesprekken ‘op zeer hoog niveau’ hebben plaatsgevonden in de aanloop naar de ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Volgens The Washington Post ontmoette toekomstig Buitenlandminister Mike Pompeo in het geheim Kim Jong-un in Pyongyang.
18/04 05u30  Trump optimistisch over ontmoeting met Kim Jong-unDonald Trump heeft maandag verklaard dat er gesprekken ‘op zeer hoog niveau’ hebben plaatsgevonden in de aanloop naar de ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Volgens The Washington Post ontmoette toekomstig Buitenlandminister Mike Pompeo in het geheim de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in Pyongyang.
18/04 05u30  Peeters blijft als één man achter Berger staan, tenzijKris Peeters denkt dat Aron Berger vandaag alle twijfels wegneemt. De kandidatuur van de chassidische jood zette CD&V in lichterlaaie.
18/04 02u15  Voormalige first lady Barbara Bush overledenDe voormalige Amerikaanse first lady Barbara Bush is dinsdag overleden op 92-jarige leeftijd. Dat meldt een woordvoerder van de familie. De vrouw van George H.W. Bush, van 1989 tot 1993 de 41ste president van de Verenigde Staten, kampte al geruime tijd met gezondheidsproblemen.
17/04 22u30  Motor ontploft tijdens vlucht: een dodeEen vliegtuig van Southwest Airlines moest in Philadelphia een noodlanding maken na motorproblemen. Een persoon is omgekomen.
17/04 22u15  Een dode na explosie motor tijdens vluchtEen vliegtuig van Southwest Airlines moest in Philadelphia een noodlanding maken na motorproblemen. Een persoon is omgekomen.
17/04 21u45  Starbucks sluit Amerikaanse koffiebars voor opleiding rond racismeKoffieketen Starbucks sluit een namiddag al zijn winkels in de Verenigde Staten om zijn werknemers een opleiding te geven rond racisme. Dat doet het bedrijf na een incident in een van zijn koffiebars.
17/04 21u30  Starbucks sluit Amerikaanse winkels voor opleiding rond racismeKoffieketen Starbucks sluit een namiddag al zijn winkels in de Verenigde Staten om zijn werknemers een opleiding te geven rond racisme. Dat doet het bedrijf na een incident in een van zijn koffiebars.
17/04 21u00  Vlaanderen wil brug slaan tussen burgers en wetenschapDe wetenschapsagenda moet Vlaamse wetenschappers toelaten om in te spelen op vragen van burgers.
17/04 20u45  Gentse winkelstraat ligt er ‘schaamtelijk’ bijFilip Watteeuw (Groen) roept alle politieke partijen op ‘te lobbyen’ bij De Lijn om geld vrij te maken voor Gent. De Veldstraat, de Zonnestraat en de Kortrijksepoortstraat zijn in bijzonder slechte staat, maar worden pas in 2020 vernieuwd. ‘Ronduit schaamtelijk.’
17/04 20u15  Gentse winkelstraat ligt er ‘echt schaamtelijk’ bijFilip Watteeuw (Groen) roept alle politieke partijen op ‘te lobbyen’ bij De Lijn om geld vrij te maken voor Gent. De Veldstraat, de Zonnestraat en de Kortrijksepoortstraat zijn in bijzonder slechte staat maar worden pas in 2020 vernieuwd. ‘Ronduit schaamtelijk.’
17/04 20u15  Coucke wil stadion bouwen (en hij weet al waar)Aan de dadendrang van Marc Coucke lijkt geen einde te komen. De Anderlecht-voorzitter wil een gloednieuw stadion bouwen. Een van de toplocaties die hij voor ogen heeft, ligt in Neerpede, naast het huidige oefencomplex. Dat zegt Coucke in het VRT-programma Pano. Anderlecht viste al uit dat daar een voetbaltempel met plaats voor 30.000 toeschouwers kan komen.
17/04 20u00  Burgemeester van Anderlecht bezorgd over plannen Marc CouckeHet is volgens de burgemeester van Anderlecht, Eric Tomas (PS), ‘onmogelijk’ om een voetbalstadion voor RSC Anderlecht in Neerpede te bouwen. Dat is een van de opties die Anderlecht-voorzitter Marc Coucke naar voren schuift.
17/04 19u30  Burgemeester van Anderlecht noemt stadion in Neerpede onmogelijkHet is volgens de burgemeester van Anderlecht, Eric Tomas (PS), ‘onmogelijk’ om een voetbalstadion voor RSC Anderlecht in Neerpede te bouwen. Dat is een van de opties die Anderlecht-voorzitter Marc Coucke naar voren schuift.
17/04 18u30  Wereldwijd kritiek op voetbalploeg die echte beer als mascotte inzetOphef in de Russische derde klasse voetbal: bij een match van FC Angusht werd een echte beer gebruikt als mascotte. Zo moest het dier de bal aan de scheidsrechter overhandigen en klappen voor het publiek. Over heel de wereld reageren dierenrechtenorganisaties ontzet: 'Er zijn duidelijk gruwelijke trainingsmethoden gebruikt om deze beer onderdanig te maken.'
17/04 18u30  Bakker uit Sint-Niklaas overmeestert overvallers: 'Heb gebroken rib maar zou het zo opnieuw doen'De twee overvallers die de bakkerij van Emmanuel Verheyen wilden overvallen, hebben zich dat nu al dik beklaagd. De bakker toonde dat hij duidelijk niet bang is van een paar boeven en overmeesterde eentje, terwijl de andere vluchtte van de schrik.
17/04 17u45  Politie kondigt controleplaatsen flitsmarathon niet aan ‘voor veiligheid van onze mensen’De federale wegpolitie en 138 politiezones controleren woensdag intensief op te snel rijden. De flitsmarathon is een initiatief van het European Traffic Police Network, dat aandrong om de plaatsen waar geflitst wordt vooraf bekend te maken. Maar de Belgische politie doet dat niet. Voor de veiligheid van onze mensen, klinkt het.
17/04 17u15  Gegevens van ‘veel meer dan 87 miljoen Facebookgebruikers’ gelektHet cijfer van 87 miljoen mensen wiens Facebookgegevens gecompromitteerd zijn door de wantoestanden bij Cambridge Analytica en Facebook, is een onderschatting. Dat beweert een ex-werkneemster van Cambridge Analytica die dinsdag in het Britse parlement kwam getuigen over het schandaal.
17/04 17u15  Homans: ‘Geen millimeter toegeven op vlak van gelijkheid man en vrouw’Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) was in het Vlaams Parlement scherp voor de Islampartij. En in een adem ook indirect voor haar coalitiepartner CD&V.
17/04 17u00  Homokoppel in elkaar geslagen in Brussels stadscentrumTwee mannen zeggen dat ze in het Brusselse stadscentrum het slachtoffer zijn geweest van homofobe agressie. Ze hebben maandagavond een klacht ingediend, zo meldt het Brusselse parket.
17/04 16u45  Gif gebruikt tegen Sergej Skripal was vloeibaarDe substantie die gebruikt werd bij de vergiftiging van de Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter in het Engelse Salisbury was van vloeibare aard. Dat heeft het Britse ministerie van Leefmilieu gemeld.
17/04 16u00  Crevits: 'Belangrijk dat ook aan vrouwen een hand wordt gegeven''In Vlaanderen geven we elkaar een hand.' Dat is de duidelijke boodschap van Vlaams CD&V-minister Hilde Crevits, aan de ultraorthodoxe jood Aron Berger, die mogelijk kandidaat wordt voor de Antwerpse afdeling van de partij. Berger had eerder gezegd dat hij vrouwen de hand niet wil schudden. Ook partijgenoot Hendrik Bogaert noemde die uitspraak al 'een rode lijn'.
17/04 15u45  België en Israël strijden om een stoelMinister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) vertrekt morgen naar de Verenigde Naties in New York, een week later volgt het Belgische koningspaar. België lobbyt verwoed voor een zitje in de Veiligheidsraad. Maar Israël ligt op de loer.
17/04 15u45  CD&V verwacht duidelijk antwoord van Berger: 'Alleen kandidaat als hij vrouwen hand wil schudden'Na crisisberaad bij CD&V heeft de partij beslist dat de ultraorthodoxe Aron Berger enkel kandidaat kan zijn in Antwerpen als hij zich bereid toont een hand te geven aan vrouwen. Woensdag moet Berger daar duidelijkheid over verschaffen.
17/04 15u30  Kris Peeters blijft Aron Berger steunen, crisisberaad bij CD&VCD&V-voorzitter Wouter Beke houdt op dit moment crisisberaad over de mogelijke komst van de ultraorthodoxe jood Aron Berger naar de Antwerpse afdeling van de partij. Antwerps lijsttrekker Kris Peeters laat Berger niet vallen. 'Maar hij moet wel een hand geven aan vrouwen.' Vlaams CD&V-minister Hilde Crevits eiste eerder een snelle oplossing.
17/04 15u15  Saudi-Arabië bereidt eerste cinemavoorstelling in 35 jaar voorIn Saudi-Arabië gaat woensdag voor het eerst sinds de jaren tachtig een openbare filmvoorstelling in een bioscoop plaatsvinden. Nadat er meer dan 35 jaar lang een verbod op cinema’s van kracht was in het ultraconservatieve land, zal in de hoofdstad Riyad een filmzaal plechtig worden geopend.
17/04 15u15  Crisisberaad bij CD&V over ultraorthodoxe jood Aron BergerCD&V-voorzitter Wouter Beke houdt op dit moment crisisberaad over de mogelijke komst van de ultraorthodoxe jood Aron Berger naar de Antwerpse afdeling van de partij. Berger wil vrouwen niet de hand schudden. Vlaams CD&V-minister Hilde Crevits eiste eerder een snelle oplossing. CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert sprak van een 'rode lijn'.
17/04 15u00  Crisisberaad bij CD&V over ultraorthodoxe jood Aaron BergerCD&V-voorzitter Wouter Beke houdt op dit moment crisisberaad over de mogelijke komst van de ultraorthodoxe jood Aron Berger naar de Antwerpse afdeling van de partij. Berger wil vrouwen niet de hand schudden. Vlaams CD&V-minister Hilde Crevits eiste eerder een snelle oplossing. CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert sprak van een 'rode lijn'.
17/04 14u45  ‘Maak het sorteren vooral niet te moeilijk’Het is best om alle types pet-flessen bij het pmd-afval te laten gooien, en daarmee voor duidelijkheid voor de burgers te zorgen. Ook al zorgt dat in de recycleercentra voor extra werk.
17/04 14u30  Zelfs troostprijs niet evident voor prins CharlesEind deze week kiest het Britse Gemenebest mogelijk een opvolger voor koningin Elizabeth. Het Verenigd Koninkrijk hoopt dat prins Charles de statenbond mag gaan leiden, maar lang niet iedereen ziet dat zitten.
17/04 14u30  Dit zijn de 20.000 CurieuzeNeuzenUit ruim 52.000 inschrijvingen selecteerde de Universiteit Antwerpen 20.000 meetpunten om de luchtkwaliteit te meten. CurieuzeNeuzen Vlaanderen zit nu definitief in de startblokken. Waar die meetpunten precies komen, ziet u op deze kaart.
17/04 14u15  Poetin noemt westerse aanval in Syrië ‘flagrante schending’ van internationaal rechtDe westerse bombardementen in Syrië hebben ‘de normen van het internationaal recht, inclusief het VN-Charter, flagrant geschonden’. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin gezegd in een telefoongesprek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel.
17/04 13u00  Polen buigt voor Europese rechtersPolen is opnieuw veroordeeld voor de kap van het oerbos van Bialowieza. Dit keer legt Warschau zich neer bij de uitspraak van de Europese rechters.
17/04 12u45  Macron: 'Er duikt een soort van burgeroorlog op in Europa'De Franse president Emmanuel Macron heeft de Europese Unie tijdens zijn toespraak voor het Europees Parlement opgeroepen om het model van de liberale democratie te verdedigen. In plaats van 'zelfzuchtig nationalisme' moeten de EU-leiders volgens Macron werk maken van meer Europese autonomie.
17/04 12u45  Berger in 2009: ‘Maak van ons nu geen slecht ingeburgerde gemeenschap’In een vorig leven hielp Aron Berger orthodox-joodse nieuwkomers inburgeren in Antwerpen. Daarover kwam hij herhaaldelijk in De Standaard.
17/04 12u15  België maakt het Europa moeilijk om ‘ja’ te zeggen tegen Arco-planEuropa is bereid zich welwillend op te stellen in het dossier-Arco. Tenminste, als de Belgische overheid met een realistisch plan komt dat geen verkeerde precedenten schept. Maar merkwaardig genoeg doet België precies het omgekeerde als wat Europa verwacht.
17/04 11u30  Jongen met autisme reist wereld rond met Titanic in LegoBrynjar Karl Bigisson is een IJslandse jongen met autisme. Vijf jaar geleden maatke hij de grootste replica van de Titanic ooit, met Legoblokjes. Zijn model van de boot werd in verschillende musea in Europa tentoongesteld en is sinds maandag definitief aangemeerd in het Titanic Museum in het Amerikaanse Tennessee.
17/04 11u30  Coucke wil nu ook stadion bouwen (en hij weet al waar)Aan de dadendrang van Marc Coucke lijkt geen einde te komen. De Anderlecht-voorzitter wil nu ook een gloednieuw stadion bouwen. Eén van de toplocaties die hij voor ogen heeft, ligt in Neerpede, naast het huidige oefencomplex. Dat zegt Coucke in het VRT-programma Pano. Anderlecht viste zelf al uit dat daar zeker een voetbaltempel met plaats voor 30.000 toeschouwers kan worden opgetrokken.
17/04 11u15  Macron haalt uit naar ‘autoritaire democratieën’ in EUDe Franse president Emmanuel Macron heeft de Europese Unie tijdens zijn toespraak voor het Europees Parlement opgeroepen om het model van de liberale democratie te verdedigen. Volgens hem zijn ‘niet-liberale’ democratieën ook binnen de EU in opkomst.
17/04 11u00  ‘Al zeven onderzoeken voor poging doodslag op politieagenten in Anderlecht’In de Peterboswijk in Anderlecht worden politieagenten sinds begin dit jaar regelmatig bekogeld met stenen en andere objecten. Dat gebeurt vaak vanop de daken van de 15 tot 20 verdiepingen hoge gebouwen. Het Brusselse parket heeft al zeven opsporingsonderzoeken geopend voor poging doodslag.
17/04 09u15  Groenen ontgoocheld over wegstemmen zone 30 Brussels GewestGroen en Ecolo zijn teleurgesteld dat hun voorstel voor een algemene zone 30 in het Brussels Gewest, in de commissie Infrastructuur van het Brussels Parlement verworpen werd.
17/04 09u00  Myanmar verleent meer dan achtduizend gevangenen amnestieIn Myanmar hebben meer dan achtduizend gevangenen amnestie verkregen. De nieuwe president Win Myint maakte de maatregel dinsdag bekend naar aanleiding van de Myanmarese jaarwisseling. Bij de vrijgelaten gevangenen zijn er volgens een hulporganisatie ook 36 politieke gevangenen. Het merendeel, meer dan 6.000 gevangenen, zat wegens drugsdelicten in de cel.
17/04 09u00  Dokter mag briefje schrijven tegen wurgcontract fitnessEen arts die een patiënte in geld­nood met een ziektebriefje afhielp van haar wurgcontract bij een fitnessclub, wordt niet gestraft door de Orde der Artsen. ‘Ontoelaatbaar’, vindt de federatie van Belgische fitnessclubs.
17/04 09u00  Bogaert: ‘Vrouw geen hand geven strookt niet met waarden CD&V’De Antwerpse lijsttrekker voor CD&V Kris Peeters zegt dat ‘elke kandidaat op de lijst de gelijke positie van man en vrouw respecteert’. Hij doet het nadat er kritiek is gerezen op de mogelijke komst van de ultraorthodoxe Jood Aron Berger op zijn lijst voor de gemeenteraadsleden. Hendrik Bogaert heeft forsere kritiek.
17/04 08u45  Groepsvordering tegen Facebook wegens gezichtsherkenningEen groepsvordering tegen de gezichtsherkenning op Facebook is maandag (lokale tijd) ontvankelijk verklaard door een rechter in de Amerikaanse staat Californië. De sociaalnetwerksite wordt ervan verdacht op illegale wijze de biometrische gegevens van gebruikers te hebben verzameld.
17/04 08u45  Fors meer scholen stappen in proefproject duaal lerenVolgend schooljaar zullen 187 scholen verspreid over een 50-tal richtingen deelnemen aan het proefproject rond duaal leren. Dat zijn er ruim dubbel zoveel als het lopende schooljaar (83). Dat maakt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) dinsdag bekend.
17/04 08u15  ‘Vrouwen en kinderen met IS-banden mishandeld in Iraakse kampen’Vrouwen en kinderen die vermeende banden hebben met Islamitische Staat (IS), kwijnen weg in Iraakse kampen en lopen een groot risico op seksueel geweld, stelt Amnesty International.
17/04 08u00  Peeters: ‘CD&V-kandidaten respecteren gelijkheid man en vrouw’Op Twitter heeft de Antwerpse lijsttrekker voor CD&V, Kris Peeters, gezegd dat ‘elke kandidaat op de lijst de gelijke positie van man en vrouw respecteert’. Hij doet het nadat er kritiek is gerezen op de mogelijke komst van de ultraorthodoxe Jood Aron Berger op zijn lijst voor de gemeenteraadsleden.
17/04 07u30  Amnesty: ‘Vrouwen met IS-banden massaal uitgebuit in Iraakse vluchtelingenkampen’Vrouwen die mogelijke banden hebben met de terroristische organisatie Islamitische Staat (IS) worden in de Iraakse vluchtelingenkampen op grote schaal gediscrimineerd en seksueel uitgebuit. Dat klaagt de mensenrechtenorganisatie Amnesty International aan in een dinsdag verschenen rapport. Amnesty vraagt de Iraakse overheid om op te treden tegen de wantoestanden.
17/04 07u30  Terroristen niet langer veilig op sociale mediaDe Europese Commissie stelt vandaag een nieuw pakket antiterreurmaatregelen voor waarmee politie en justitie de online berichten van terroristen kunnen onderscheppen
17/04 06u00  Canada roept families diplomaten terug uit CubaCanada roept de families terug van diplomaten die in Havana op post zijn. Dat zegt de regering maandag. Het gaat door met het onderzoek naar de ‘ongewone gezondheidsklachten’ die zijn werknemers vorig jaar meldden.
17/04 05u15  Kartelkoorts is uitgewerktIn oktober zullen veel minder kartels opkomen dan in 2006 en 2012. Groen en N-VA noteren een recordaantal afdelingen die vertrouwen op eigen kracht.
17/04 05u00  Ook EU stapt naar WTO tegen Amerikaanse importheffingenDe Europese Unie heeft maandag de tussenkomst van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) gevraagd in het dispuut met de Verenigde Staten over de importheffingen die de Amerikanen hebben ingevoerd op staal en aluminium. Dat blijkt uit een document van de WTO. Eerder deze maand vroeg China de organisatie ook al om te bemiddelen.
17/04 01u45  Hoogzwangere vrouw verongelukt op weg naar ziekenhuisIn Beloeil, in de provincie Henegouwen, is een hoogzwangere vrouw omgekomen bij een frontale aanrijding. De vrouw was onderweg naar het ziekenhuis om te bevallen.
16/04 23u00  Syrische president verliest Franse decoratieDe Syrische president Bashar al-Assad verliest binnenkort de decoratie van het Franse Legioen van Eer. De procedure is in gang gezet om Assad die titel te ontnemen. Dat meldt het Elysée maandagavond.
16/04 22u00  Internationaal onderzoeksteam pas woensdag naar DoumaDe onderzoekers van de OPCW kunnen pas woensdag beginnen met hun onderzoek naar chemische wapens in de Syrische stad Douma. Dat stond voor vandaag gepland, maar Syrië en Rusland lieten dat niet toe.
16/04 22u00  Chassidische jood op lijst CD&V: ‘Wij staan voor integratie’De 42-jarige Aron Berger krijgt de negende plaats op de lijst van de Antwerpse CD&V. Dat meldt de website Joods Actueel, en wordt bevestigd aan onze redactie.
16/04 21u15  Alweer Nederlandse stad die genoeg heeft van cannabisIn dertien buurten van de Nederlandse stad Den Haag is het voortaan verboden een jointje op te steken. De maatregel komt er na vele klachten over overlast.
16/04 21u00  VDAB wil werkzoekenden als strandredder inschakelenVia de VDAB kunnen werkzoekenden voortaan hun brevet van hoger redder halen. De opleiding is volledig gratis voor werkzoekenden.
16/04 21u00  Agente ontsnapt aan de dood na incident in rechtbankEen agente is in de rechtbank van Kortrijk ontsnapt aan de dood, bij een hallucinant incident. Tijdens een zitting voor de jeugdrechter ging een vader door het lint. Hij ontfutselde een vuurwapen aan een agent en haalde de trekker over. Gelukkig was het wapen niet schietklaar. Het zoontje van de man zag alles gebeuren en is sindsdien spoorloos.
16/04 20u45  Ook Den Haag heeft genoeg van overlast door cannabisIn de Nederlandse stad Den Haag is het voortaan in dertien gebieden verboden een jointje op te steken. De maatregel komt er na vele klachten over overlast.
16/04 19u15  Politieman levensgevaarlijk gewond bij schietincidentEen politieman is vrijdag levensgevaarlijk gewond geraakt bij een schietincident tijdens een oefening van de speciale eenheden van de federale politie in Tienen. Dat meldt de federale politie maandag in een persbericht.
16/04 18u15  Russische journalist sterft na mysterieuze valMaxim Borodin is overleden nadat hij uit zijn appartement op de vijfde verdieping viel. De Russische journalist had zich de laatste tijd verdiept in de dood van Russische huurlingen in Syrië.
16/04 17u45  'Schaam je je voor het Rode Kruis?'Vanaf donderdag verkoopt het Rode Kruis weer een week stickers aan kruispunten aller lande. Dit jaar sieren Robbedoes en Kwabbernoot de stickers, die opnieuw vijf euro kosten. Om de campagne op gang te schieten, lanceerde de hulporganisatie vandaag een filmpje met acteur Peter Van den Eede.
16/04 17u45  Internationale auteurs eisen gerechtigheid voor vermoorde Maltese journalisteZes maanden na de moord op journaliste Daphne Caruana Galizia op Malta hebben auteurs van over de hele wereld kritiek geuit op de trage gang van zaken in het onderzoek.
16/04 17u45  Agent ontsnapt aan de dood na incident in rechtbankEen agente is in de rechtbank van Kortrijk ontsnapt aan de dood na een hallucinant incident. Tijdens een zitting op het kabinet van de jeugdrechter ging een vader door het lint. Hij ontfutselde een vuurwapen van de agent en haalde de trekker over. Gelukkig was het wapen niet schietklaar. De agent werd in shock afgevoerd. Een andere collega raakte lichtgewond. Het zoontje van de man zag alles gebeuren en is spoorloos.
16/04 17u15  Tom Meeuws: 'Tevreden dat speurders het onderzoek snel voeren'Het gerecht heeft maandagochtend een huiszoeking gehouden bij Tom Meeuws, tweede op de Antwerpse SP.A-lijst. 'Ik ben tevreden dat de speurders het onderzoek snel voeren', zegt Meeuws aan VTM Nieuws.
16/04 17u00  Jongen ontdekt schat Deense koning BlauwtandEen 13-jarige jongen heeft samen met zijn leraar in het Duitse Rügen een ‘heel belangrijke vondst’ gedaan. Nadat de twee een zilveren object opgroeven werden bij nader onderzoek nog een hele verzameling zilveren stukken gevonden die van de Deense koning Harald Gormsson geweest zouden zijn.
16/04 16u45  Man met eenzaamste job ter wereld wordt held bij noodlandingOp het vliegveld van Izhma in Rusland landen al vijftien jaar geen vliegtuigen meer. Al die tijd heeft een man toch nog voor het onderhoud van de landingsbaan gezorgd. Een nutteloze job, tot er in 2010 een vliegtuig in de problemen kwam.
16/04 16u45  Kind & Gezin en Jongerenwelzijn smelten samenDe Vlaamse agentschappen Kind en Gezin en Jongerenwelzijn fuseren. Dat meldt Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen.
16/04 16u30  Man met eenzaamste job ter wereld wordt plots een heldOp het vliegveld van Izhma in Rusland landen al vijftien jaar geen vliegtuigen meer. Al die tijd heeft een man toch nog voor het onderhoud van de landingsbaan gezorgd. Een nutteloze job, tot er in 2010 een vliegtuig in de problemen kwam.
16/04 15u15  Waarom met burgerbewegingen iedereen verkozen zal gerakenAl in 46 gemeenten trekt straks een burgerbeweging naar de kiezer. Maar hoe lopen de verkiezingen precies met zo'n burgerbewegingen? Kamagurka voorspelt het.
16/04 15u00  Hoe kwam wolvin Naya of all places in Leopoldsburg terecht? Een reconstructieTwee journalisten van NRC Handelsblad reisden de afgelopen weken in de voetsporen van wolvin Naya. Ze wilden ontdekken waarom het dier Leopoldsburg uitkoos als nieuwe woonplaats. Dat het militaire oefenterrein aan haar geboorteplek deed denken, speelde een rol.
16/04 15u00  ‘Rusland heeft niet geknoeid met site chemische aanval’In een interview met de BBC bevestigde Sergei Lavror, Russische minister van Buitenlandse Zaken: ‘Ik kan garanderen dat Rusland niet geknoeid heeft met de site.’ De vermoedelijke chemische aanval leidde vrijdagnacht tot een gezamenlijk bombardement van de VS, VK en Frankrijk op Syrië.
16/04 14u45  Waarom luchtaanval niet het begin van Derde Wereldoorlog isMet hun luchtaanvallen in Syrië hebben de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië de rode lijn voor het gebruik van chemische wapens herbevestigd. Maar aan de machtsverhoudingen op het terrein zal dit vermoedelijk niets veranderen. Assad zal burgers kunnen blijven bestoken, alleen niet meer met chemische wapens. Buitenlandjournalist Bart Beirlant beantwoordt drie prangende vragen na de luchtaanval.
16/04 14u00  Alle passagiers op Belgische luchthavens binnenkort gescreendBelgië is maandag officieel gestart met de screening van de luchtvaartpassagiers in ons land, in het kader van de strijd tegen zware misdaad en terrorisme.
16/04 13u45  Doodrijder Saar Gevaert voor de rechter na nieuw ongeval: ‘Hij wou er einde aan maken’Miguel V. de man die in 2015 de 15-jarige Saar Gevaert doodreed in het West-Vlaamse Gits, is maandag opnieuw voor de rechter gekomen voor een nieuw ongeval met vluchtmisdrijf. Volgens zijn advocaat wou ‘hij er een einde aan maken’. De rechter leek die redenering niet volgen. ‘Makkelijk gezegd’, klonk het.
16/04 13u00  Buckingham Palace getransformeerd tot regenwoudIn Londen is gisterenavond een afbeelding van een regenwoud geprojecteerd op de gevel van Buckingham Palace. De projectie kadert in de 'Queen's Commonwealth Canopy', een initiatief dat het behoud van de regenwouden in de landen van de Commonwealth wil vrijwaren.
16/04 12u45  Macron: 'Situatie liep uit de hand door Trumps tweets'In een televisie-interview heeft de Franse president Emmanuel Macron meer verteld over de luchtaanvallen in Syrië afgelopen zaterdag. Daarin zegt Macron dat hij Trump heeft overtuigd om zich niet terug te trekken uit het land en om de doelwitten van de raketaanval te beperken.
16/04 12u45  Huiszoeking overschaduwt komst Karl Apers naar SP.AUitgerekend op het moment dat er bij Tom Meeuws thuis een huiszoeking plaatsvond, stelde de Antwerpse SP.A ATV-journalist Karl Apers als nieuwe aanwinst voor.
16/04 12u30  Gedragsproblemen bij schoolgaande jeugd exploderenHet aantal jongeren met gedragsproblemen is in een schooljaar tijd met 32 procent gestegen. De Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB’s) zijn ten einde raad. ‘We moeten de rust terugvinden.’ Opvallend nog: pestgedrag daalde met 10 procent.
16/04 12u15  Waarom wolvin Naya in Leopoldsburg neerstreekTwee journalisten van het NRC reisden de afgelopen weken in de voetsporen van wolvin Naya. Ze wilden ontdekken waarom het dier uiteindelijk Leopoldsburg uitkoos als nieuwe woonplaats.
16/04 12u15  Huiszoeking bij Antwerps SP.A-kopstuk Tom MeeuwsHet gerecht heeft een huiszoeking gehouden bij Tom Meeuws, tweede op de Antwerpse SP.A-lijst. De actie kadert in het onderzoek rond mogelijk gesjoemel met facturen van De Lijn. Meeuws is ook meegenomen voor verhoor.
16/04 12u00  Comey mist kans om Trump te treffen (en schiet in eigen voet)Meer dan de auteur van ‘Fire and fury’ had James Comey een interessante stem kunnen zijn over het functioneren van Donald Trump. Maar de voormalige FBI-directeur laat zijn eergevoel met hem aan de haal gaan.
16/04 11u45  Voor en na: satellietbeelden tonen impact na luchtaanval in SyriëOp drie verschillende plaatsen hebben de VS, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk dit weekend luchtaanvallen uitgevoerd boven Syrië. Maar hoe groot is de schade na de bombardementen? Deze satellietbeelden van DigitalGlobe onthullen wat er veranderd is op het terrein.
16/04 11u45  Huiszoeking bij Antwerps SP.A- kopstuk Tom MeeuwsHet gerecht heeft een huiszoeking gehouden bij Tom Meeuws, tweede op de Antwerpse SP.A-lijst. Dat meldt VRTNWS. De actie kadert in het onderzoek rond mogelijk gesjoemel met facturen van De Lijn. Meeuws is ook meegenomen voor verhoor.
16/04 11u30  Macron: 'We hebben Trump overtuigd om in Syrië te blijven'In een televisie-interview heeft de Franse president Emmanuel Macron gereageerd op de luchtaanvallen in Syrië afgelopen zaterdag. Daarin zegt hij dat hij Trump heeft overtuigd om zich niet terug te trekken uit het land.
16/04 11u30  Wagen rijdt Brusselse premetrotunnel binnenOpnieuw is er een wagen de premetrotunnel aan Lemonnier binnengereden. De auto kwam vast te zitten en moest worden weggesleept.
16/04 11u00  Antwerpse tv-presentator Karl Apers komt op voor SP.AKarl Apers, gezicht en journalist van de Antwerpse regionale televisiezender ATV, komt bij de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober op voor SP.A in Antwerpen. Dat heeft de partij bekendgemaakt.
16/04 10u45  Onlinepaspoort voor leerlingen moet privacy respecteren: 'Dat iemand kleuter beet, interesseert niemand'Elke school heeft veel informatie over haar leerlingen, maar als die van school veranderen, verhuist die informatie niet mee. Het gevolg is vaak een hoop overbodig werk voor de nieuwe school en frustratie voor de leerling en zijn ouders. Daar wil minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) met een ‘leerlingenpaspoort’ een eind aan maken. Dat schrijft Het Nieuwsblad.
16/04 10u45  Zes maanden geëist tegen agent die racistische foto van Jinnih Beels verspreiddeHet openbaar ministerie heeft maandag zes maanden cel gevorderd tegen Bert V.L., een 37-jarige inspecteur van de politiezone Mechelen-Willebroek, voor het verspreiden van racisme. V.L. had een fotocollage gemaakt met een racistische boodschap van Jinnih Beels, toen hoofd diversiteit bij de Mechelse politie.
16/04 10u00  Opnieuw flitsmarathon gepland, maar: ‘We willen in het hoofd van bestuurders geraken. Niet in hun portefeuille.’De federale politie organiseert woensdag opnieuw een flits­marathon, waarbij 24 uur lang zo veel mogelijk snelheidscontroles zullen plaatsvinden. De Europese initiatiefnemer van de flitsmarathons, politieorganisatie TISPOL, wil dat alle locaties van controles op voorhand bekendgemaakt worden.
16/04 09u45  Heerlijk weer op komst: deze week droog en temperaturen tot 26 gradenDaar is de lente, daar zijn de heerlijke weersvoorspellingen. Wie zat te wachten op warme dagen, mag gerust zijn. Er is amper sprake van regen, in de plaats daarvan krijgen we brede opklaringen. Deze week flirt het weer met temperaturen rond 20 graden, en op donderdag durft het kwik zelfs lokaal tot 26 graden te gaan.
16/04 09u30  Reynders tegen nieuwe sancties RuslandMinister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) gelooft niet dat nieuwe sancties tegen Rusland de beste manier zijn om een oplossing te zoeken voor het Syrisch conflict.
16/04 09u15  Heerlijke weer op komst: deze week droog en temperaturen tot 26 gradenDaar is de lente, daar zijn de heerlijke weersvoorspellingen. Wie zat te wachten op warme dagen, mag gerust zijn. Er is amper sprake van regen, in de plaats daarvan krijgen we brede opklaringen. Deze week flirt het weer met temperaturen rond 20 graden, en op donderdag durft het kwik zelfs lokaal tot 26 graden te gaan.
16/04 09u15  Francken ook tegen rechts in het defensiefHoudt Theo Francken de immigratie naar België in bedwang? Niet volgens Vlaams Belang, dat de staatssecretaris in de verdediging dwingt.
16/04 09u00  ‘Mobiele Maandag’: Vijfduizend Vlamingen kiezen voor alternatieve vervoerswijzenVijfduizend Vlamingen nemen maandag deel aan het initiatief ‘Mobiele Maandag’ van de openbaarvervoermaatschappij De Lijn. Die wil reizigers motiveren om minstens één dag per week de auto te laten staan en te kiezen voor een andere manier om zich te verplaatsen.
16/04 08u00  Hoe fijn is het leven in uw gemeente?Met de verkiezingen voor de deur zal uw gemeentebestuur u vertellen hoe goed u het hebt. De oppositie zal net het omgekeerde beweren. Hoe goed doet uw gemeente het echt? U ontdekt het hier.
16/04 07u45  James Comey: ‘Trump moreel ongeschikt voor het presidentschap’Gewezen FBI-baas James Comey heeft in een interview scherp uitgehaald naar VS-president Donald Trump. Hij heeft hem onder meer moreel ongeschikt voor het presidentschap genoemd en gezegd dat hij obstructie van rechtsgang van de president voor mogelijk houdt.
16/04 07u30  Waarom luchtaanval niet het begin van Wereldoorlog III isMet hun luchtaanvallen in Syrië hebben de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië de rode lijn voor het gebruik van chemische wapens herbevestigd. Maar aan de machtsverhoudingen op het terrein zal dit vermoedelijk niets veranderen. Assad zal burger kunnen blijven bestoken, alleen niet meer met chemische wapens. Buitenlandjournalist Bart Beirlant beantwoordt drie prangende vragen na de luchtaanval.
16/04 07u30  Crevits wil 'leerlingenpaspoort'Elke school heeft veel informatie over haar leerlingen, maar als die van school veranderen, verhuist die informatie niet mee. Het gevolg is vaak een hoop overbodig werk voor de nieuwe school en frustratie voor de leerling en zijn ouders. Daar wil minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) met een ‘leerlingenpaspoort’ een eind aan maken. Dat schrijft Het Nieuwsblad.
16/04 07u15  Ook de veiligste pijnstiller kan dodelijk zijnWie te veel paracetamol slikt, loopt een risico op leverfalen. Dat heeft een jonge vrouw in het Gentse mogen ondervinden.
16/04 06u15  Burgerbeweging ruikt de machtAl in minstens 46 gemeenten trekt straks een burgerbeweging naar de kiezer. Opvallend: de initiatiefnemers zijn vaak voormalige N-VA’ers.
15/04 23u45  Prowesterse Djukanovic in eerste ronde verkozen tot president MontenegroMilo Djukanovic, reeds zesmaal premier van Montenegro geweest, heeft de presidentsverkiezingen in zijn land al in de eerste ronde gewonnen. Dat meldt zijn partij zondagavond.
15/04 22u30  Prowesterse Djukanovic op weg naar zege in MontenegroMilo Djukanovic, reeds zesmaal premier van Montenegro geweest, lijkt nu op weg de presidentsverkiezingen in Montenegro al in de eerste ronde te winnen. Dat geven de eerste resultaten zondag aan.
15/04 22u30  Honderdduizenden betoogden in Barcelona tegen gevangenschap separatistische leidersHonderdduizenden mensen betoogden zondag in Barcelona tegen de gevangenschap van negen sleutelfiguren in het Catalaanse streven naar onafhankelijkheid.
15/04 22u00  Starbucks excuseert zich na arrestatie zwarte klantenDe Amerikaanse koffieketen gaat door het stof nadat het twee zwarte klanten liet arresteren omdat die in een winkel aan het rondhangen waren. Het duo bleek nog te wachten op een vriend, en zou dan een bestelling plaatsen.
15/04 20u45  VS bereiden nieuwe sancties tegen Rusland voorWashington gaat maandag nieuwe maatregelen nemen tegen Rusland, omwille van de steun aan het Syrische regime. Dat heeft Nikki Haley, de Amerikaans ambassadeur bij de Verenigde Naties, zondag aangekondigd.
15/04 20u30  Rellen na Antwerp - Beerschot Wilrijk, negen supporters opgepaktAan het Bosuilstadion zijn na afloop van de stadsderby rellen uitgebroken. Er zijn negen supporters opgepakt en er is sprake van gewonden.
15/04 18u30  Rellen na Antwerp - Beerschot WilrijkAan het Bosuilstadion zijn na afloop van de stadsderby rellen uitgebroken. Er zijn arrestaties uitgevoerd en er is sprake van gewonden.
15/04 18u15  Hoogzwangere vrouw overleden bij ongeval onderweg naar bevallingIn Beloeil, in de provincie Henegouwen, is een hoogzwangere vrouw omgekomen bij een frontale aanrijding. De vrouw stond op het punt om te bevallen en was met haar partner op weg naar het ziekenhuis van Aat.
15/04 17u45  'Assad zal burgers blijven bestoken, alleen niet meer met chemische wapens'Met hun luchtaanvallen in Syrië hebben de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië de rode lijn voor het gebruik van chemische wapens herbevestigd. Maar aan de machtsverhoudingen op het terrein zal dit vermoedelijk niets veranderen. Assad zal burger kunnen blijven bestoken, alleen niet meer met chemische wapens. Buitenlandjournalist Bart Beirlant beantwoordt drie prangende vragen na de luchtaanval.
15/04 17u00  Waarom de luchtaanval op Syrië niet het begin van Wereldoorlog III isMet hun luchtaanvallen in Syrië hebben de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië de rode lijn voor het gebruik van chemische wapens herbevestigd. Maar aan de machtsverhoudingen op het terrein zal dit vermoedelijk niets veranderen. Buitenlandjournalist Bart Beirlant beantwoordt drie prangende vragen na de luchtaanval.
15/04 16u00  Honderdduizenden betogen in Barcelona tegen gevangenschap separatistische leidersHonderdduizenden mensen betogen zondag in Barcelona tegen de gevangenschap van negen sleutelfiguren in het Catalaanse streven naar onafhankelijkheid.
15/04 15u00  Premier Michel: ‘Idiote en absurde polemiek’Premier Charles Michel (MR) is niet opgezet met de kritiek van de oppositie over de audits in het dossier van de F-16’s.
15/04 14u15  Autobestuurder gaat op de vlucht voor drugscontrole en belandt in gracht in AssenedeIn het Oost-Vlaamse Assenede is een autobestuurder zaterdagavond gewond geraakt toen hij in een gracht belandde. De man werd achtervolgd door agenten die een drugscontrole hielden aan de grens van Sas van Gent en Zelzate, melden de Belgische lokale politie en de Nederlandse politie in Zeeland.
15/04 13u30  Geen treinverkeer tussen Brugge en Oostende na aanrijding in VarsenareEr is zondagochtend geen treinverkeer tussen Brugge en Oostende na een aanrijding in Varsenare (Jabbeke). Er zijn vervangende busdiensten. Dat melden de NMBS en Infrabel.
15/04 12u00  Enorme aangestoken bosbrand schrikt Sydney opEen bosbrand in het zuidwesten van de Australische stad Sydney heeft al 1.000 hectaren verwoest. Honderden brandweermannen zijn dag en nacht in de weer om het vuur te blussen, maar voorlopig zonder veel succes.
15/04 12u00  Johnson: ‘Chemische oorlogsvoering niet negeren’Een dag na de bombardementen in Syrië waarschuwt Boris Johnson dat de wereldmachten hun ogen niet zullen sluiten bij het gebruik van chemische wapens.
15/04 10u45  Prominente advocaat steekt zichzelf in brand uit protestEen Amerikaanse advocaat die rond holebirechten werkte, heeft zichzelf in New York in brand gestoken. Dat deed hij uit protest tegen ecologische vernieling.
15/04 09u30  Meer Russen, Chinezen en Amerikanen: buitenlandse toeristen keren terug naar VlaanderenDe toeristische sector in Vlaanderen heeft zich hersteld van de harde klappen uit 2016. Het aantal ontvangen toeristen groeide in 2017 met 8 procent tegenover 2016 en klokte 2 procent hoger af dan het vorige recordjaar 2015. ‘De toeristische sector toont zich buitengewoon veerkrachtig’, zegt Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts zondagochtend.
15/04 09u30  ‘Als ze de zot uithangen, komen wij tussen’: Brusselse politie controleert trouwstoeten en schrijft 33 pv’s uitIn Brussel heeft de politie zaterdag een controleactie gehouden op trouwstoeten en werden er in totaal 33 pv’s uitgeschreven. Buurtbewoners klagen al langer over trouwstoeten omdat die overlast veroorzaken en voor onveilige verkeerssituaties zorgen. Maar Brussel is niet de enige stad die last heeft van trouwstoeten.
15/04 09u30  Vlaams Belang pakt in nieuwe campagne snoeihard uitOp de verkiezingsaffiches voor de gemeenteraadsverkiezingen toont Vlaams Belang foto’s van ‘zwaar mishandelde Vlamingen’.
15/04 08u45  Walvis gestorven na inslikken plastic afvalEen jonge potvis die in februari in Spanje aanspoelde, is waarschijnlijk gestorven omdat hij meer dan 27 kilogram vuilnis niet kon verteren.
15/04 07u15  Tienduizenden Hongaren betogen tegen OrbanTienduizenden mensen hebben zaterdagavond in de Hongaarse hoofdstad Boedapest betoogd tegen de afbouw van de rechtsstaat en de democratie onder de rechtse regering van het EU-land.
15/04 06u45  SP.A wil met slooppremie oude ‘roetbakken’ van de weg halenOppositiepartij SP.A stelt voor een premie van 1.000 euro in te voeren voor mensen die hun oude, vervuilende wagen laten slopen. Op die manier zouden een pak vervuilende wagens versneld van de weg kunnen gehaald worden.
15/04 06u45  Gents Burgerkabinet loopt leegEén jaar na de start van het Gentse burgerkabinet rond het circulatieplan daagt niet eens de helft nog op. Kinderziektes of botst de burgerparticipatie nu al op haar limieten?
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

15x Geloven, of niet21/04 03u30 - De Standaard: Lees meer >
4x Fins experiment basisinkomen wordt stopgezet20/04 17u45 - De Standaard: In 2018 had het experiment rond een basisinkomen voor werkloze Finnen uitgebreid moeten worden. In de plaats daarvan is het einde ervan aangekondigd.
4x Mier ontdekt die explodeert als vijand in de buurt is20/04 21u00 - De Standaard: Wetenschappers die de jungle van het Aziatische eiland Borneo verkennen, hebben een opmerkelijke ontdekking gedaan. In de wildernis troffen ze een kolonie aan van de ‘Colobopsis explodens’, een mier die zichzelf laat ontploffen om zo mogelijke vijanden uit te schakelen.
4x Central Park in New York vanaf deze zomer autoloos20/04 22u00 - De Standaard: Central Park, een van de grootste toeristische trekpleisters van New York, wordt vanaf deze zomer autoloos. Dat heeft burgemeester Bill de Blasio vrijdag bekendgemaakt. Bedoeling is van de groene long nog een groenere long te maken.
3x Dit is de eerste film die de Saudi's kunnen zien in veertig jaar20/04 16u30 - De Standaard: In Saudi-Arabië is de eerste bioscoop in veertig jaar geopend. Kroonprins Mohammed wil het land cultureel meer openstellen en heeft daarom de ban op bioscopen opgeheven.
3x ‘Brussel blijft bereikbaar, maar pas verplaatsingsgedrag aan’20/04 17u00 - De Standaard: In mei begint de renovatie van de versleten Leopold II-tunnel in Brussel. De werkzaamheden zullen drie jaar duren. In de zomermaanden en ’s nachts gaat de tunnel dicht voor het verkeer. De Brusselse regering stelt daarom een pakket begeleidende maatregelen voor.
2x Burgemeester Brakel neemt ontslag na positief blazen bij zwaar ongeval20/04 15u45 - De Standaard: De Brakelse burgemeester Stefaan Devleeschouwer (Open VLD) heeft zijn ontslag aangeboden. Vrijdag raakte bekend dat hij positief heeft geblazen na een aanrijding waarbij een andere man levensgevaarlijk gewond raakte.
2x Opnieuw doden bij onrust aan grens tussen Israël en Gaza20/04 16u30 - De Standaard: Nabij de grens tussen Gaza en Israël zijn vrijdag bij nieuwe onrust zeker twee Palestijnen omgekomen en ‘tientallen anderen’ gewond geraakt. Dat hebben de Palestijnse medische diensten bekendgemaakt.
2x Opnieuw een schietpartij in een school in Florida20/04 16u45 - De Standaard: In de Amerikaanse staat Florida heeft zich vrijdag opnieuw een schietpartij in een middelbare school voorgedaan, zo heeft het ABC News gemeld. Een verdachte is opgepakt.
2x Extra treinen naar kust dit weekend20/04 17u45 - De Standaard: De NMBS legt dit weekend extra treinen in naar de kust. Dat staat te lezen op de website. ‘Alles heeft uiteraard te maken met het goede weer dat voorspeld wordt’, zegt woordvoerder Bart Crols.

Statistieken

Artikels:
31909
Gelezen:
5933
Aantal lezers nu:
27


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven