maandag 18 februari 2019, week 08


U bent nu hier: Meer nieuws van De Standaard

Laatste updatecontrole: vandaag om 5u15
 

De Standaard

Verbergen Tonen
17/02 21u45  Britse IS-vrouw bevallen in Syrië na polemiek om terugkeer De Britse Shamima Begum, die zich aansloot bij IS en naar Groot-Brittannië wilde terugkeren, is in Syrië bevallen van een zoon. Volgens de advocaat van de familie stellen de 19-jarige vrouw en haar baby het goed. De ouders van de vrouw hadden eerder in Londen gepleit voor een toestemming om haar te laten terugkeren omdat ze zich zorgen maken om hun dochter.
17/02 21u45  Francken: ‘Pak nationaliteit IS-strijders af, dan zijn ze ons probleem niet meer’ N-VA-Kamerlid Theo Francken vindt dat Belgische IS-strijders (evenals hun echtgenotes) niet welkom zijn in ons land. ‘We moeten hun nationaliteit intrekken, dan zijn ze ons probleem niet meer’, verklaart hij in het VTM Nieuws. Daarmee lijkt Francken niet op dezelfde lijn te zitten als zijn partijvoorzitter, maar dat ontkent hij.10 
17/02 21u15  SP.A valt Groen aan in strijd om geel hesje Om zijn partij als de enige geloofwaardige ­verdediger van de koopkracht op de kaart te zetten, valt SP.A-voorzitter John Crombez Groen frontaal aan. ‘Ik betreur dat hij een debatfiche van de N-VA heeft overgenomen’, reageert Groen-voorzitter Meyrem Almaci.10 
17/02 20u15  Poolse premier annuleert bezoek aan Israël na verwijten van nazicollaboratie De Poolse eerste minister Mateusz Morawiecki heeft zijn aangekondigd bezoek aan Israël in laatste instantie afgezegd. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu had het land beschuldigd van nazicollaboratie.
17/02 19u00  Russische vlag opgehangen aan kathedraal van stad waar Skripal vergiftigd werd Aan de kathedraal in de Engelse stad Salisbury hebben onbekenden in de nacht van zaterdag op zondag een grote Russische vlag opgehangen. Bijna een jaar geleden werd een vroegere Russische dubbelspion in die stad vergiftigd met het zenuwgif novitsjok.
17/02 18u30  Al meer dan 180.000 bezoekers voor Bright Brussels Het Brusselse lichtfestival Bright Brussels heeft sinds donderdag al meer dan 180.000 bezoekers getrokken. Dat kondigt visit.brussels zondagnamiddag aan. Het festival loopt nog tot zondag 23 uur. De editie van vorig jaar lokte 120.000 mensen naar de hoofdstad.
17/02 17u45  18-jarige musicalacteur komt om door elektrocutie In Boom is in de nacht van zaterdag op zondag een 18-jarige jongeman om het leven gekomen door elektrocutie, nadat hij op een elektriciteitspaal was geklommen op een terrein van de NMBS. Arne Decock speelde in 2016 een van de hoofdrollen in de Ketnet-musical 'Kadanza T2gether.'
17/02 17u30  Bestuurder onoplettend bij onbewaakte spooroverweg: trein passeert rakelings langs auto ProRail, de Nederlandse spoorinfrastructuurbeheerder, heeft op sociale media een video gedeeld van een levensgevaarlijke verkeerssituatie in Santpoort. Een onoplettende bestuurder steekt de overweg over terwijl er een trein aankomt. De twee raken elkaar gelukkig net niet waardoor erger kon vermeden worden. ProRail deelt zo’n video’s omdat ze vindt dat onbewaakte spooroverwegen in Nederland zo snel mogelijk moeten worden afgesloten.
17/02 17u30  18-jarige musicalacteur komt om door executie In Boom is in de nacht van zaterdag op zondag een 18-jarige jongeman om het leven gekomen door elektrocutie, nadat hij op een elektriciteitspaal was geklommen op een terrein van de NMBS. Arne Decock speelde in 2016 een van de hoofdrollen in de Ketnet-musical 'Kadanza T2gether.'
17/02 17u30  Michel en May willen eenvormige aanpak IS-strijders Alvast België en het Verenigd Koninkrijk willen de handen in elkaar slaan voor een gezamenlijke aanpak om Europese IS-strijders terug te halen uit het afgebrokkelde kalifaat. Dat hebben de eerste ministers Charles Michel en Theresa May telefonisch afgesproken.
17/02 17u00  De Wever: ‘Koning moet sorry zeggen aan Congo’ De regering wenst zich voorlopig niet uit te spreken over eventuele Belgische excuses voor ons koloniaal verleden, maar N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) doet het wel. Hij pleit voor een ‘historisch pardon’ en kijkt daarvoor naar de koning.
17/02 16u45  ‘Tijd voor excuses aan Congo vanwege de Koning’ De regering wenst zich voorlopig niet uit te spreken over eventuele Belgische excuses voor ons koloniaal verleden, maar N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) doet het wel. Hij pleit voor een ‘historisch pardon’ en kijkt daarvoor naar de Koning.
17/02 16u00  Iran boos wegens ‘haatdragende’ taal Mike Pence Volgens de Amerikaanse vicepresident Mike Pence probeert Iran een nucleair wapen te verwerven om ‘een nieuwe Holocaust’ voor te bereiden. De Iraniërs zijn niet te spreken over ’s mans uitlatingen, die in hun ogen getuigen van ‘haat’ en ‘onwetendheid’.
17/02 15u30  ‘Wat De Wever zegt, is verbazingwekkend en niet correct' Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) heeft nooit een vraag gekregen van de Antwerpse burgemeester Bart De Wever aangaande het Stroomplan. 'Geen mail, brief of telefoontje. Nochtans is de minister heel bereikbaar, voor álle burgemeesters.' Hij repliceert daarmee op de uitspraak van De Wever dat de CD&V-ministers totaal geen belangstelling tonen om samen te werken in de strijd tegen drugs.
17/02 15u00  18-jarige komt om door elektrocutie op elektriciteitspaal in Boom In Boom is in de nacht van zaterdag op zondag een 18-jarige jongeman om het leven gekomen door elektrocutie, nadat hij op een elektriciteitspaal was geklommen op een terrein van de NMBS. Dat meldt het Antwerpse parket.
Laatste update: zondag 17 februari 2019, 21u45


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
17/02 15u00  Natuurgebied Ganzeveld krijgt bijkomende hectare bosIn Aalter plant machineproducent Stihl in samenwerking met Natuurpunt zondag een bijkomende hectare bos aan het natuurgebied Ganzeveld.
17/02 14u30  Frans gerecht onderzoekt antisemitisme door gele hesjesDe Joodse filosoof Alain Finkielkraut uit Frankrijk zou zaterdag tijdens protestacties van de Franse gele hesjes (gilets jaunes) het slachtoffer geworden zijn van antisemitisme. ‘Wegwezen, vuile zionist de merde’, kreeg hij onder meer te horen. Het Franse gerecht heeft een onderzoek geopend.
17/02 14u00  ‘Pak nationaliteit IS-strijders af, dan zijn ze ons probleem niet meer’N-VA-Kamerlid Theo Francken vindt dat Belgische IS-strijders (evenals hun echtgenotes) niet welkom zijn in ons land. ‘We moeten hun nationaliteit intrekken, dan zijn ze ons probleem niet meer’, verklaart hij in het VTM Nieuws. Daarmee lijkt Francken niet op dezelfde lijn te zitten als zijn partijvoorzitter, maar dat ontkent hij.
17/02 13u30  Hilde Sabbe ruilt Abou Jahjah in voor Pascal SmetDe Brusselse journaliste en columniste Hilde Sabbe ruilt Be.One in voor One.Brussels, het project waarmee SP.A-minister Pascal Smet straks naar de kiezer trekt. Ze koopt evenwel geen SP.A-lidkaart.
17/02 13u00  Vanaf dinsdag weer kouderVandaag en morgen zit het nog snor met het zachte meer, maar dinsdag zakken de temperaturen tot net boven de 10 graden. Mogelijk valt er die dag ook wat lichte regen.
17/02 12u45  ‘Ik wil samenwerken, maar CD&V-ministers reageren niet’De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) neemt wat gas terug in de bitse clash over zijn ‘war on drugs’ met Justitieminister Koen Geens (CD&V). ‘Ik zoek geen ruzie met mijn federale collega’s, maar ik wil wél dat het Stroomplan wordt uitgevoerd.’ Tegelijk haalt hij uit naar de twee andere federale CD&V-ministers.
17/02 12u00  Striptekenaar Claude Renard (72) overledenStriptekenaar Claude Renard (°1946) is niet meer. Renard is vooral bekend van de samenwerkingen met zijn ‘leerling’ François Schuiten. ‘De medianen van Cymbiola’ en ‘De Rail’ zijn twee van hun verhalen.
17/02 11u30  Geens reageert op vraag Trump om IS-strijders terug te halen: 'Zoeken naar oplossing met minste veiligheidsrisico'De Amerikaanse president Donald Trump vraagt dat Europese lidstaten 800 IS-strijders die door Amerika in Syrië werden gevangengenomen terughaalt en hen voor de rechter brengt. ‘Anders zullen de VS zich verplicht zien hen vrij te laten’, zo zegt Trump. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) reageert op zijn vraag in De Zevende Dag. 'Samenwerken met Europese partners om een zo groot mogelijk draagvlak te zoeken', zegt hij.
17/02 11u15  Belg van 27 komt onder trein terecht en sterft in TirolEen 27-jarige Belgische toerist is zaterdagavond omgekomen bij een treinongeval in Mayrhogen, in het Oostenrijkse Tirol. Dat is te lezen op de website van de lokale politie.
17/02 09u30  Zonnige zondag in het vooruitzichtZondag schijnt de zon en klimmen de maxima tot 16 graden. De rest van de week blijft het relatief warm.
17/02 09u30  Parachutiste in kritieke toestand in SpaEen vrouw is zaterdag in de Luikse stad Spa zwaargewond geraakt bij een parachutesprong die fout is gegaan, ze verkeert in levensgevaar. Dat zegt het parket van Luik.
17/02 08u45  Fox News presentatrice niet langer kandidaat ambassadrice bij VNHeather Nauert, voormalig journaliste en woordvoerster van het VS-ministerie van Buitenlandse Zaken, heeft zaterdag meegedeeld dat ze niet langer kandidaat is om ambassadrice van haar land bij de Verenigde Naties te worden.
17/02 08u15  President Sri Lanka wil doodstraf weer laten uitvoerenSri Lanka neemt nieuwe beulen aan nu president Sirisena de doodstraf weer wil gaan uitvoeren. Hij laat zich inspireren door de drugsoorlog van de Filipijnse president Duterte.
17/02 07u45  Trump vraagt dat Europa IS-strijders terughaalt en berecht: ‘Kalifaat zal snel vallen’De Amerikaanse president Donald Trump vraagt dat Europese lidstaten 800 IS-strijders die door Amerika in Syrië werden gevangengenomen terughaalt en hen voor de rechter brengt. ‘Anders zullen de VS zich verplicht zien hen vrij te laten’, zo zegt Trump.
17/02 07u15  Vlaamse zestiger bevrijd uit diepste grot van BelgiëEen Vlaamse zestiger viel zaterdag in de diepste grot van België, die van Trou Bernard, en zat vast op een diepte van ongeveer 75 meter. De hulpdiensten waren massaal ter plaatse en konden de man na vier uur uit de hachelijke situatie redden. Dat bevestigt Benoît Lebeau, voorzitter van Spéléo-Secours, een organisatie die gespecialiseerd is in ondergrondse reddingsoperaties
16/02 22u00  Virungapark in Congo opnieuw geopend voor toeristenHet Virungapark, het oudste nationaal park van Afrika, is na ongeveer negen maanden opnieuw geopend voor toeristen. Het natuurpark in het oosten van Congo had in mei vorig jaar de deuren gesloten vanwege de onveiligheid in de regio.
16/02 21u00  Vlaamse zestiger valt in diepste grot van België en zit vast op 75 meter diepteEen Vlaamse zestiger is in de diepste grot van België, die van Trou Bernard, gevallen en zit vast op een diepte van ongeveer 75 meter. De hulpdiensten zijn massaal ter plaatse om de man uit zijn hachelijke situatie te redden. Dat melden Waalse media en wordt bevestigd door de burgemeester van Yvoir. 'Het was een typisch speleologenongeval.'
16/02 20u45  ‘Synonymes’ grote winnaar op filmfestival van Berlijn‘Synonymes’ van de Israëlische regisseur Nadav Lapid heeft de Gouden Beer gewonnen op de 69ste editie van het filmfestival van Berlijn.
16/02 20u30  Meer dan 40.000 gele hesjes op straat in FrankrijkHet is al de veertiende zaterdag op rij dat de gilets jaunes de straat opgaan in Frankrijk. Het protest heeft in heel Frankrijk nog 41.500 mensen op straat gekregen, waarvan 4.000 in hoofdstad Parijs.
16/02 20u30  Grote betoging in Barcelona tegen proces Catalaanse separatistenZowat 200.000 mensen zijn zaterdag in Barcelona op straat gekomen om hun ongenoegen te uiten over het proces tegen twaalf Catalaanse onafhankelijkheidsleiders. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Een van de sprekers op de betoging had het zelfs over een opkomst van 500.000 mensen.
16/02 19u00  Rode Kruis strikt Playmobil-figuurtjes om sticker te sierenHet Rode Kruis kon dit jaar de figuren van Playmobil strikken om de sticker te sieren. Een nieuwigheid: voor het eerst kan je ook online een sticker kopen.
16/02 18u30  3.000 betogers eiser vrijlating politieke gevangen Rif-gebergteEen manifestatie in Brussel om de vrijlating te vragen van politieke gevangenen uit het Rif, bracht zaterdag ongeveer 3.000 mensen op de been. Velen zitten al sinds 2017 in de cel.
16/02 17u45  SP.A ‘goes left’ met gratis doktersbezoek en isolerenIedereen moet gratis zijn vaste huisarts kunnen raadplegen en zijn huis beter kunnen isoleren. Dat stelde de SP.A vandaag op haar verkiezingscongres in Antwerpen. De partij legt nog meer sociale accenten.
16/02 17u30  Opnieuw 10.000 gele hesjes op straat in FrankrijkHet is al de veertiende zaterdag op rij dat de gilets jaunes de straat opgaan in Frankrijk. Ze waren rond 14 uur met ruim 10.000, waarvan 3.000 in hoofdstad Parijs.
16/02 17u30  SP.A ‘goes left’ met gratis doktersbezoek en gratis isolerenIedereen moet gratis zijn vaste huisarts kunnen raadplegen en zijn huis beter kunnen isoleren. Dat stelde de SP.A vandaag op haar verkiezingscongres in Antwerpen. De partij legt nog meer sociale accenten.
16/02 17u00  Belg zwaargewond na aanval op straat in OostenrijkIn het Oostenrijkse Mayrhofen is vrijdagavond laat een 29-jarige Belg zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht nadat hij op straat was aangevallen. Dat meldt de politie van de regio Tirol.
16/02 17u00  Van Grieken: 'We willen een solidair en rechtvaardig Vlaanderen, waar iedereen vooruitgaat'Vlaams Belang wil het minimum pensioen optrekken tot 1.500 euro. Waar het geld vandaan moet kopen? Door minder te betalen aan Wallonië en aan migratie.
16/02 16u15  Rellen bij betoging tegen regering in AlbaniëIn de Albanese hoofdstad Tirana zijn rellen uitgebroken tijdens een betoging tegen de regering. De politie gebruikte traangas en het waterkanon om duizenden betogers weg te houden van het kantoor van premier Edi Rama, zo meldt de lokale zender Klan TV.
16/02 16u00  ‘Agenten federale politie bezwijken onder hoge werkdruk’Agenten van de federale politie kampen met meer stress, emotionele uitputting, afstand, risico op burn-out, buitensporig gedrag op het werk en minder voldoening, enthousiasme en wil om te blijven. Dat staat in een slotrapport van een audit naar de werkdruk, waarover La Dernière Heure bericht.
16/02 15u45  Vlaanderen krijgt eerste ‘tiny forest’ in OudenaardeInwoners van Oudenaarde zullen binnenkort een eerste ‘tiny forest’ planten op de gesaneerde terreinen van een voormalig textielfabriek.
16/02 15u15  Slimme scanner spoort huidkanker sneller opEen intelligente huid­scanner kan huidtumoren beter en vroegtijdig opsporen. De kans op een succesvolle behandeling wordt daarmee groter.
16/02 14u15  ‘Binnen enkele dagen is IS overwonnen’De overwinning op terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in Syrië zal ‘binnen enkele dagen’ aangekondigd worden. Dat heeft een commandant van de Arabisch-Koerdische coalitie zaterdag verklaard.
16/02 14u00  SP.A ‘goes left’ met gratis doktersbezoek en andere maatregelenIedereen moet gratis zijn vaste huisarts kunnen raadplegen. Dat stelde de SP.A vandaag op haar verkiezingscongres in Antwerpen. De partij legt nog meer sociale accenten.
16/02 13u45  SP.A ’goes left’ met gratis doktersbezoek en andere maatregelenIedereen moet gratis zijn vaste huisarts kunnen raadplegen. Dat stelde de SP.A vandaag op haar verkiezingscongres in Antwerpen. De partij legt nog meer sociale accenten.
16/02 13u30  Vulkaan barst derde keer in twee maand tijd uitIn Mexico is donderdagavond de Popocatépetl opnieuw uitgebarsten. Dat is een van de meest actieve vulkanen ter wereld. Hij barstte ook midden december en eind januari uit.
16/02 12u45  Vias: ‘Brommobiel is gevaarlijker voor inzittenden dan voor andere weggebruikers’Het veiligheidsinstituut Vias heeft eerder al duidelijk gesteld dat brommobielen vooral voor de gebruikers zelf een gevaar kunnen vormen. Pleiten tegen de kleine autootjes doet Vias niet.
16/02 12u45  Brommobiel met vier meisjes botst frontaal op SUV: twee meisjes overledenBij een zwaar verkeersongeval in Sint-Genesius Rode zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag twee meisjes om het leven gekomen. Twee andere meisjes raakten zwaargewond.
16/02 11u00  Brommobiel met vier meisjes botst frontaal op SUV: 17-jarige overleden, drie anderen zwaargewondBij een zwaar verkeersongeval op de Waterloosesteenweg in Sint-Genesius Rode is in de nacht van vrijdag op zaterdag een 17-jarig meisje om het leven gekomen. Drie andere meisjes raakten zwaargewond.
16/02 10u45  Twee bewoners in levensgevaar na brand in appartement in AntwerpenIn de Sint-Elisabethstraat in Antwerpen, niet ver van het De Coninckplein, is zaterdagochtend rond 6.35 uur brand ontstaan in een appartement. Twee bewoners, een 61-jarige man en een 68-jarige vrouw, werden in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis.
16/02 10u30  Vaticaan zet omstreden Amerikaanse kardinaal McCarrick uit ambtHet Vaticaan heeft de Amerikaanse kardinaal Theodore McCarrick uit zijn ambt gezet. McCarrick wordt beschuldigd van seksueel misbruik. Hij verliest zijn klerikale status.
16/02 10u00  Vlaams Belang zet sociaal-economisch programma centraalVlaams Belang wil het minimum pensioen optrekken tot 1500 euro. Waar het geld vandaan moet kopen? Door minder te betalen aan Wallonië en aan migratie.
16/02 09u15  Knappe ijsgrot lijkt wel van een andere planeet te komenDrie avonturiers hebben enkele ijsgrotten bezocht in een vallei van de Roseggletsjer in Zwitserland. De grotten zien eruit alsof ze van een andere planeet komen. Golfachtige patronen en diepblauw ijs kwamen tevoorschijn toen het zonlicht door een gat in het plafond scheen.
16/02 09u00  ‘Geen regeerakkoord van 150 pagina’s meer’, zegt Kris PeetersFederaal vicepremier Kris Peeters (CD&V) wil dat er na de verkiezingen van 26 mei heel snel een federale regering komt. Welke? CD&V, Open VLD en N-VA sluiten een hernieuwde samenwerking zeker niet uit.
16/02 08u15  Grote vuurbal boven Nederland en VlaanderenBoven grote delen van Nederland en Vlaanderen hebben tientallen mensen gisteravond iets na negen uur een enorme vuurbal gezien. Niets ongewoons evenwel.
16/02 07u45  Een heel weekend lenteHet mooie weer van de voorbije dagen zet zich ook dit weekend verder.
16/02 07u30  Nigeria stelt verkiezingen in extremis uitNigeria heeft de presidents- en parlementsverkiezingen die vandaag hadden moeten plaatsvinden, in extremis een week uitgesteld. De nationale kiescommissie roept logistieke problemen in.
16/02 07u30  Ouders van Mawda mogen in België blijvenDe ouders en broer van de overleden Koerdische peuter Mawda mogen in ons land blijven. Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) heeft het licht op groen gezet voor een humanitaire regularisatie, berichten De Morgen en Het Laatste Nieuws zaterdag.
16/02 07u30  Duizenden extra opvangplaatsen en meer personeelsleden: dit is het asielplan van Maggie De BlockGroter kan een trendbreuk nauwelijks zijn. Anders dan haar voorganger Theo Francken (N-VA) investeert Maggie De Block (Open VLD) fors in extra opvangplaatsen voor asielzoekers en meer personeel. ‘Door nu in te grijpen, vermijden we dat het asiel­probleem ontspoort’, zegt ze.
16/02 07u15  Terughalen Syriëstrijders geen taboe voor De WeverDe N-VA wil Syriëstrijders terughalen en in ons land gevangenzetten als het risico bestaat dat ze open grenzen doorkruisen om hier aanslagen te plegen.
16/02 07u15  Geens is beschuldigingen van De Wever 'spuugzat'De Antwerpse burgemeester Bart De Wever noemt justitie de zwakste schakel in het veelbesproken Stroomplan, dat de invoer van cocaïne langs de Antwerpse haven moest indijken. Een duidelijke sneer aan het adres van minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Die is dat soort opmerkingen 'spuugzat'.
16/02 06u45  Hackers kapen servers via login thuiswerkersHackers verhandelden online tienduizenden gekaapte servers. Ze braken in via de poort waarmee mensen van thuis inloggen op de server van het werk.
16/02 06u30  Schietpartij nabij Chicago: vijf burgers doodBij een schietpartij aan een bedrijf in het stadje Aurora, in de buurt van de Amerikaanse grootstad Chicago, zijn vijf burgers omgekomen. De schutter zelf kwam later om het leven bij een vuurgevecht met de politie.
16/02 01u30  Francofone schrijvers kijken over het muurtjeIn dS Weekblad van 16 februari kijken drie Franstalige pennen naar Vlaanderen. Wie hun teksten liever leest in de taal van Molière, vindt hier de oorspronkelijke teksten, zoals ze ook verschijnen in Le Soir.
16/02 00u45  Schietpartij in Illinois: minstens een dode, meerdere gewondenDe politie in Aurora, Illinois is vrijdagmiddag uitgerukt voor een schietpartij in een bedrijf. Daarbij viel minstens één dode, naast meerdere gewonden. De schutter is opgepakt, maar de buurt is nog steeds in lockdown.
15/02 22u30  Schietpartij in Illinois: vier agenten neerschoten, meerdere burgers gewondDe politie in Aurora, Illinois is vrijdagmiddag uitgerukt voor een schietpartij in een bedrijf. Daarbij zijn meerdere gewonden gevallen. De buurt is in lockdown.
15/02 22u30  ‘War on drugs’ in Antwerpen: De Wever haalt uit naar Geens, maar die wijst naar JambonDe Antwerpse burgemeester Bart De Wever noemt justitie de zwakste schakel in het veelbesproken Stroomplan, dat de invoer van cocaïne langs de Antwerpse haven moest indijken. Een duidelijke sneer aan het adres van minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Die laatste schuift de schuld dan weer terug naar N-VA, meer bepaald naar minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon.
15/02 22u15  Colin Kaepernick schikt rechtszaak tegen NFLColin Kaepernick, voormalig quarterback van de San Francisco 49’ers, heeft ingestemd tot een schikking in de rechtszaak die hij had aangespannen tegen de National Football League voor samenzwering.
15/02 20u30  Gewezen Republikeinse gouverneur wil Trump uitdagenBill Weld, een gewezen Amerikaanse gouverneur, wil zich kandidaat stellen bij de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen van 2020. Hij zou daarmee als eerste officieel de strijd aangaan tegen Donald Trump. Weld beschrijft de huidige president als ‘bullebak van het schoolplein’.
15/02 20u15  Trump: ‘Ik verdien de Nobelprijs voor de Vrede’Op de persconferentie waar hij de afkondiging van de noodtoestand uitriep, liet de Amerikaanse president Donald Trump zich ook ontvallen waarom hij de Nobelprijs voor de Vrede verdient. ‘Ik heb veel mensen gered.’
15/02 19u30  Nederland maakt Brexit concreet met harig monster‘De Nederlandse regering ziet de Brexit niet als de olifant in de kamer maar als gigantisch muppet-achtig monster liggend op een bureau.’ Dat onthoudt de BBC van deze vreemde foto van de Nederlandse minister Stef Blok.
15/02 19u30  Acht werknemers mijnbedrijf gearresteerd voor dodelijke dambreukAcht werknemers van de Braziliaanse mijngroep Vale zijn vrijdag in voorlopige hechtenis genomen in verband met de ‘honderden’ gevallen van ‘doodslag’ bij de breuk van een dam van Vale eind januari in Brumadinho.
15/02 19u30  Tweeduizend kanaries onderweg naar Pairi DaizaOngeveer 2.000 kanaries die begin deze maand naar Israël waren geëxporteerd en vervolgens naar België werden teruggestuurd, zullen de komende dagen een onderkomen vinden in het dierenpark Pairi Daiza in Henegouwen.
15/02 18u45  Arend bevrijd van grote ijsbalIn de Amerikaanse staat Michigan kon een Amerikaanse zeearend niet meer vliegen omdat er zich een ijsbal had gevormd op zijn staart. De roofvogel werd al snel opgemerkt en verlost uit zijn lijden. Dat blijkt uit bovenstaande beelden.
15/02 18u30  Poetin loopt blessure op tijdens judopartij met Olympisch kampioenDe Russische president Vladimir Poetin heeft een blessure opgelopen tijdens een judotraining in Sotsji. De president nam het even op tegen Olympisch kampioen Moedranov, maar dat zal Poetin zich nog een tijdje beklagen.
15/02 18u15  Familie Franco heeft vijftien dagen om nieuwe begraafplaats te kiezenDe opgraving van het stoffelijk overschot van de Spaanse dictator Francisco Franco is binnenkort een feit. De Spaanse regering heeft de familie van de overleden dictator vijftien dagen de tijd gegeven om een nieuwe begraafplek te zoeken, verklaarde minister van Justitie Dolores Delgado.
15/02 18u00  Lokale politieagent opgepakt in zaak Antwerpse drugsfamilieIn de zaak rond de misdaadfamilie Y. is er een agent van de Antwerpse lokale politie opgepakt. Dat bevestigt het parket aan onze redactie. De agent wordt ervan verdacht hand-en-spandiensten te leveren aan de bende. Hij zal volgende week voor raadkamer verschijnen. Eerder werden al 14 personen aangehouden in het lijvige dossier.
15/02 17u45  Trump roept nationale noodtoestand uitDe Amerikaanse president Donald Trump heeft in een persconferentie gezegd dat hij vandaag nog de nationale noodtoestand gaat afkondigen om geld te krijgen voor de muur aan de grens met Mexico.
15/02 17u15  Poetin raakt gewond tijdens judopartij met Olympisch kampioenDe Russische president Vladimir Poetin heeft een blessure opgelopen tijdens een judotraining in Sotsji. De president nam het even op tegen Olympisch kampioen Moedranov, maar dat zal Poetin zich nog een tijdje beklagen.
15/02 17u15  Russische autoriteiten houden prominente Amerikaanse investeerder vastDe Russische autoriteiten hebben de prominente Amerikaanse investeerder Michael Calvey opgepakt.
15/02 17u15  LIVE. Trump roept nationale noodtoestand uitDe Amerikaanse president Donald Trump heeft in een persconferentie gezegd dat hij vandaag de nationale noodtoestand gaat afkondigen om geld te krijgen voor de muur aan de grens met Mexico. Volg de speech hierboven live mee.
15/02 16u45  LIVE. Trump houdt toespraak over 'nationale veiligheid'De Amerikaanse president Donald Trump geeft in het Witte Huis een toespraak over de nationale veiligheid in de VS. Verwacht wordt dat hij de noodtoestand afkondigt. Volg de speech hierboven live mee.
15/02 16u30  Waarom uw kadastraal inkomen bijna een halve eeuw oud kan zijnDrie gemeenten zijn het wachten beu en nemen zelf het kadastraal inkomen onder handen. ‘Om de ongelijkheid tussen burgers weg te nemen’, redeneren de burgemeesters. Maar werken gemeentelijke initiatieven niet juist de ongelijkheid in de hand?
15/02 16u15  Opgepakte man profiteert van onoplettendheid van agentenEnkele agenten lieten zich woensdag in het Nederlandse Den Haag even in de luren leggen. Op amateurbeelden, die een ooggetuige kon filmen vanuit een kantoorgebouw en door Dumpert verspreid werden, valt te zien hoe een opgepakte man even aan het oog van de agenten ontsnapte. Hij greep meteen zijn kans om weg te lopen.
15/02 16u15  Alcoholplaag blijft toenemen in LeuvenDe alcoholplaag in Leuven blijft toenemen. In 2018 werden 1.137 feiten van misbruik geregistreerd, een toename met 8,8 procent tegenover 2017. De trend is al stijgend sinds 2005.
15/02 16u00  Winston Churchill valt van zijn sokkelEen schurk. Dat antwoordde het Britse ­Labour-parlementslid John McDonnell op de vraag tijdens een panelgesprek om Winston Churchill te ­omschrijven. De ‘aller­grootste Brit’ ­bekritiseren, de man die de nazi’s heeft verslagen, was in Groot-Brittannië lange tijd geen evidentie. Maar sinds kort mag het blijkbaar. Want ja, de ­nationale held had eigenlijk ook veel op zijn kerfstok. Een bloem­lezing in vier straffe Churchill-citaten.
15/02 16u00  Delwaidedok krijgt nieuwe naam: 'Hij droeg verpletterende verantwoordelijkheid'Het Antwerpse schepencollege wil nog voor het volgende schepencollege een nieuwe naam voor het Delwaidedok, nu een nieuw boek de rol van oorlogsburgemeester Leo Delwaide bij de jodenrazzia’s scherp stelt. 'We moeten dit niet voor ons uit duwen door nog bijkomend advies te vragen', vindt burgemeester De Wever.
15/02 15u15  Jihadbruid wil terugkeren voor ongeboren kind: 'Ik heb geen spijt'In 2015 vertrok het Britse tienermeisje Shamima Begum naar Syrië. Nu wil ze terugkeren naar het Verenigd Koninkrijk.
15/02 15u15  De Wever wil 'positieve keuze' voor nieuwe naam DelwaidedokHet Antwerpse schepencollege beslist nu al om de naam van het Delwaidedok te schrappen, na de nieuwe onthullingen over de rol van oorlogsburgemeester Leo Delwaide bij de jodenrazzia’s. 'We moeten dit dus niet voor ons uit duwen door nog bijkomend advies te vragen', vindt burgemeester De Wever.
15/02 15u00  Spanjaarden trekken dit voorjaar twee keer naar de stembusDe Spaanse premier Pedro Sánchez heeft aangekondigd dat er op 28 april – en dus niet tegelijk met de Europese verkiezingen op 26 mei – vervroegde parlementsverkiezingen worden gehouden. Afgelopen woensdag werd zijn begroting in het parlement verworpen.
15/02 14u30  Modderwater vol puin bedreigt Great Barrier ReefMeer dan 14 miljard kubieke kilometer modderwater is in de zee gestroomd rond het Great Barrier Reef in Australië. Het vervuilde water is er terecht gekomen na hevige overstromingen in de staat Queensland. Onderzoekers vrezen dat het ecosysteem van het koraalrif dreigt te verstikken. Dat blijkt uit bovenstaande luchtbeelden.
15/02 14u30  Duffelaar verrast wanneer hij wasberen op bewakingsbeelden zietDuffelaar Ivo Beeck heeft al een tijdje bewakingscamera’s achteraan zijn woning hangen. Doorgaans is er niet veel te zien, maar dinsdag zag hij twee wasberen op de beelden. Bekijk in de video hierboven hoe ze vogelvoer kwamen stelen.
15/02 14u15  Zo maakt Nederland de Brexit concreet voor ondernemers‘De Nederlandse regering ziet de Brexit niet als de olifant in de kamer maar als gigantisch muppet-achtig monster liggend op een bureau.’ Dat onthoudt de BBC van deze vreemde foto van de Nederlandse minister Stef Blok.
15/02 14u00  Antwerps schepencollege gaat naam Delwaidedok nu al veranderenHet Antwerpse schepencollege beslist nu al om de naam van het Delwaidedok te schrappen, na de nieuwe onthullingen over de rol van oorlogsburgemeester Leo Delwaide bij de jodenrazzia’s. Het wacht het advies van een wetenschappelijk comité dus niet af, zoals het eerder had aangekondigd.
15/02 13u45  Italië legt het bij met Frankrijk: ambassadeur mag terug naar RomeChristian Masset, de ambassadeur die door Frankrijk werd teruggeroepen uit Italië, mag terugkeren naar Rome. De Franse regering was boos over kritiek vanuit Italiaanse hoek, maar ondertussen zouden de oude vrienden het hebben bijgelegd.
15/02 13u45  Hoe oud ben je als je een huwelijkscontract sluit? 60 jaarDe meeste huwelijkscontracten worden niet gesloten tussen mensen die op trouwen staan. De meeste worden opgesteld voor mensen die ouder zijn dan zestig jaar.
15/02 13u30  India beschuldigt Pakistan van bloedige aanslag met minstens veertig dodenIndia beschuldigt Pakistan van betrokkenheid bij een aanslag op Indiase paramilitairen in Kasjmir. Bij die aanslag kwamen donderdag minstens veertig mensen om het leven.
15/02 13u30  Werkstraf voor relschopper van oudejaarsnacht in MolenbeekEen man van 24 jaar die zich in Sint-Jans-Molenbeek met geweld tegen de politie had gekeerd in oudejaarsnacht, is vrijdag door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur.
15/02 13u15  Frankrijk legt het bij met Italië: ambassadeur mag terug naar RomeChristian Masset, de ambassadeur die door Frankrijk werd teruggeroepen uit Italië, mag terugkeren naar Rome. De Franse regering was boos over kritiek vanuit Italiaanse hoek, maar ondertussen zouden de oude vrienden het hebben bijgelegd.
15/02 12u30  Vergeet de carwash, hier stomen ze je auto schoonDe spectaculairste handcarwash van Gent? Dat is Steam Carwash op het Neuseplein, waar je wagen helemaal proper wordt gemaakt met stoom. Het systeem is ook ecologisch. Voor elke wasbeurt is amper twee liter water nodig.
15/02 12u15  Ook tweede oud-speurder Bende van Nijvel vrij onder voorwaardenIn het onderzoek naar de Bende van Nijvel is ook François A., de laatste van de twee ex-speurders die aangehouden werd op verdenking van manipulatie, door de onderzoeksrechter vrijgelaten onder voorwaarden. Dat bevestigt zijn advocaat Ruben Bomans.
15/02 12u15  Nog honderd dagen verkiezingskoorts: waar liggen de battlegrounds?Over honderd dagen baart de moeder der verkiezingen een nieuw politiek landschap. Welke arena’s springen eruit? Zal het klimaatthema zo lang standhouden? En waar leggen de partijen de lat?
15/02 12u15  Gevangenen krijgen meer comfortMet drie gevangenen in één - kleine - cel? Met een wc-emmer en een matras op de grond? Kan niet meer: de federale overheid heeft nieuwe minimumregels vastgelegd over hoe een cel er in de toekomst moet uitzien. Maar omdat ze ook van toepassing zijn op de huidige gevangenissen, waarvan er een aantal sterk verouderd zijn, komt er een overgangsperiode en die duurt tot 2039.
15/02 12u15  Debation Island: 'Het klimaat is ganz kaputt'Vanavond start op VIJF het nieuwe seizoen van Temptation Island. Een uitgelezen kans voor de makers van De Ideale Wereld om terug te beginnen met Debation Island. In de video hierboven blijkt dat ze geen enkel taboe uit de weg zullen gaan.
15/02 12u00  Megacruiseschip vaart tegen aanlegsteiger in havenHet Amerikaanse cruiseschip Epic is tegen een aanlegsteiger gevaren in de haven van San Juan, in Puerto Rico. Een deel van de steiger zonk door de aanvaring. Op dat moment waren 4.100 passagiers aan boord van het schip.
15/02 11u30  Vijf verdachten gearresteerd voor meer dan 100 inbraken in Vlaamse scholenRechercheurs van de lokale politie Beringen-Ham-Tessenderlo hebben in samenwerking met de federale gerechtelijke politie Limburg een bende opgerold die in aanmerking komt voor meer dan 100 diefstallen met braak in scholen. Dat maakte de Beringse politie vrijdag bekend.
15/02 11u15  Debation Island: 'Het klimaat is ganz kaput'Vanavond start op VIJF het nieuwe seizoen van Temptation Island. Een uitgelezen kans voor de makers van De Ideale Wereld om terug te beginnen met Debation Island. In de video hierboven blijkt dat ze geen enkel taboe uit de weg zullen gaan.
15/02 11u15  'Het is aan de koning om België in het reine te brengen met zijn koloniale verleden'Een werkgroep van de Verenigde Naties wil dat ons land zich excuseert voor zijn verleden in Congo. Maar zijn excuses wel genoeg? En wie moet die dan maken?
15/02 11u00  Debation Island: Het klimaat is ganz kaputVanavond kan Vlaanderen weer volop smullen van Temptation Island op VIJF. En dat kan maar één ding betekenen.
15/02 10u45  Spaanse premier Sánchez schrijft vervroegde verkiezingen uitDe Spaanse premier Pedro Sánchez heeft vrijdag bekendgemaakt dat de Spanjaarden op 28 april vervroegd naar de stembus mogen trekken.
15/02 09u15  Richard Branson plant ‘Live Aid’ voor VenezuelaDe Britse miljardair en stichter van het Virgin-imperium Richard Branson plant een benefietconcert in Colombia om de wereld bewust te maken van wat er in Venezuela gaande is en om fondsen voor humanitaire hulp in te zamelen.
15/02 08u00  Valentina móét duur medicijn voorlopig gratis krijgenEen Brusselse rechter heeft beslist dat het Amerikaanse farmabedrijf BioMarin het geneesmiddel Vimizim voorlopig gratis moet blijven leveren aan Valentina.
15/02 07u30  Screenings van internationale bussen en treinen start eind dit jaarDe wet om passagierslijsten van internationale bussen en treinen te laten screenen op misdadigers en terroristen is sinds kort in orde, maar het systeem om die screening uit te voeren zal pas eind dit jaar operationeel zijn. Dat staat vrijdag in Het Laatste Nieuws.
15/02 07u30  Onderzoek naar dood ex-Bendespeurder: ‘Sinds doorbraak in dossier was papa enorm nerveus’De speurders van de Bende van Nijvel ­onderzoeken of er een ­verband is tussen de dood van oud-Bendespeurder ­Roger Romelart (78) en de recente aanhouding van twee van zijn ex-collega’s. Gisteren werd bij de overleden speurder een huiszoeking gedaan. De kinderen van Romelart werden door de huidige Bendespeurders ook verhoord. Zijn lichaam wordt naar Charleroi overgebracht voor ­autopsie.
15/02 07u15  Midden februari, maar temperaturen tot 17 gradenNa een frisse ochtend klimmen de temperaturen vrijdag tot 15 graden, met hier en daar lokale uitschieters tot zelfs 17 graden. Vrijdagavond en -nacht blijft het rustig en helder, maar het wordt wel weer fris met minima tussen -1 en 4 graden. Dat meldt het KMI.
15/02 06u15  'Het is aan de koning om België in het reine te brengen met zijn koloniale verleden.'Een werkgroep van de Verenigde Naties wil dat ons land zich excuseert voor zijn verleden in Congo. Maar zijn excuses wel genoeg? En wie moet die dan maken?
15/02 06u00  President Haïti spreekt voor het eerst sinds protesten volk toe: ‘Ik ga niet opstappen’Ruim een week na het uitbreken van massale protesten tegen de regering, heeft de Haïtiaanse president Jovenel Moïse zich donderdag tot zijn volk gewend. In een vooraf opgenomen toespraak, die werd uitgezonden op de staatszender TNH, zei hij dat hij ‘het land niet in de handen van gewapende bendes en drugssmokkelaars zal laten’. Hij roept op tot een dialoog met de oppositie om een einde te maken aan de crisis.
15/02 05u15  Ongelijkheid begint al in de kleuterklasAlle kinderen zo vroeg mogelijk naar de kleuterschool sturen, zoals de Vlaamse overheid wil, volstaat niet om de ongelijkheid weg te werken.
15/02 04u16  Dit is het meest gesmokkelde zoogdier ter wereldU heeft misschien nog nooit gehoord van het reuzenschubdier, maar het is het meest gesmokkelde zoogdier ter wereld. Er werden naar schatting een miljoen schubdieren in de afgelopen tien jaar illegaal verscheept. In de video hierboven ziet u waarom.
15/02 03u45  Nicaragua laat 1.172 gevangen vrij voor Valentijnsdag, maar Belgische studente krijgt geen gratieNicaragua heeft donderdag naar aanleiding van Valentijnsdag 1.172 gevangenen vrijgelaten. Dat heeft vicepresident Rosario Murillo, de vrouw van president Daniel Ortega, bekendgemaakt. Geen van de ruim 750 opposanten die vastzitten, onder wie ook de 24-jarige Belgisch-Nicaraguaanse studente Amaya Coppens, krijgen echter gratie.
15/02 03u30  Op naar nummer zeven, nu met GretaDoor hun acties elke week een andere draai te geven, blijven de klimaatspijbelaars hun impact behouden. Gisteren waren er studenten en volgende week komt de Zweedse aanstookster, Greta Thunberg, naar Brussel.
14/02 22u45  Trump heeft nieuwe minister van JustitieDe Amerikaanse Senaat heeft donderdag ingestemd met de benoeming door president Donald Trump van William Barr tot nieuwe minister van Justitie. Hij volgt de vorig jaar bedankte Jeff Sessions op.
14/02 22u00  Trump gaat noodtoestand uitroepen om grensmuur te bouwenAmerikaans president Donald Trump zal een wet goedkeuren die een nieuwe sluiting van de overheidsinstellingen moet vermijden. Dat heeft het Witte Huis bevestigd. Tegelijk zal Trump de noodtoestand uitroepen om geld te krijgen voor de muur aan de grens met Mexico.
14/02 20u45  Gerecht onderzoekt huis met nazisymbolen in KeerbergenHet parket van Leuven voert een gerechtelijk onderzoek naar een man die zijn woning in Keerbergen versierd heeft met nazisymbolen. Dat gebeurt na een klacht van Unia voor overtreding van de negationismewet. Dat melden RTBF en De Morgen en wordt bevestigd door Unia.
14/02 20u15  Peeters bevriest sociale tarieven gas en elektriciteitMinister van Economie Kris Peeters (CD&V) heeft een ministerieel besluit klaar om het sociaal tarief voor gas en elektriciteit te bevriezen. Dat moet voorkomen dat het sociaal tarief deze maand met 22 procent omhoog gaat.
14/02 20u00  Recordaantal dolfijnen aangespoeld aan Franse Atlantische kustSinds het begin van dit jaar zijn er al meer dan 400 dolfijnen aan de Franse Atlantische kust aangespoeld. Een triets record dat natuurbeschermingsorganisaties zorgen baart.
14/02 20u00  Nieuwe klap voor May: partijgenoten weigeren Brexit-strategie te steunenEen niet-bindende motie waarin de Conservatieve regering steun zocht voor haar poging om het akkoord met de Europese Unie te heronderhandelen, werd verworpen. De hardliners binnen May’s eigen partij onthielden zich.
14/02 19u30  May verliest stemming in parlement over haar strategieDe Britse premier Theresa May heeft in het Britse parlement een stemming over haar brexit-strategie verloren. Een niet-bindende motie waarin de Conservatieve regering steun zocht voor haar poging om het akkoord met de Europese Unie te heronderhandelen is donderdagavond met 303 tegen 258 stemmen weggestemd.
14/02 19u15  Incident met alarmpistool in centrum van GentDe omgeving van de Nederkouter in Gent werd donderdagnamiddag een tijdlang afgesloten. De perimeter werd ingesteld omdat er rond half vijf ter hoogte van het Ibis-hotel minstens één schot gelost zou zijn met een alarmpistool. Er werd een verdachte opgepakt.
14/02 18u30  Verhit Kamerdebat over Libië: ‘Regering is medeplichtig aan doofpotoperatie’In de Kamer is er donderdag stevig gedebatteerd over het geld van Khadaffi-regime dat vanop Belgische rekeningen is verdwenen. Volgens de oppositie werkt de regering te weinig mee om de zaak op te helderen. Ondertussen verklaart ex-minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) dat hij niet op de hoogte was.
14/02 17u30  Ex-vicepresident Catalonië: 'Als ik te gepassioneerd antwoord, is dat omdat ik 1,5 jaar niet kon spreken'De voormalige vicepresident van Catalonië, Oriol Junqueras, ziet zichzelf als een politiek gevangene. Dat zei hij voor het Spaanse Hooggerechtshof, waar hij samen met elf andere politici terechtstaat. ‘Ik word vervolgd voor mijn ideeën, niet voor mijn daden.’
14/02 17u00  Ex-vicepresident Catalonië: ‘Ik word vervolgd voor mijn ideeën, niet voor mijn daden’De voormalige vicepresident van Catalonië, Oriol Junqueras, ziet zichzelf als een politiek gevangene. Dat zei hij voor het Spaanse Hooggerechtshof, waar hij samen met 11 andere politici terechtstaat. Junqueras blijft erbij dat de Catalanen het recht hebben zich van Spanje af te scheiden.
14/02 17u00  Mark for president? Rutte ontkent, maar niemand gelooft hemMark Rutte profileert zich almaar meer als kandidaat-opvolger van Donald Tusk of zelfs Jean-Claude Juncker. Zelf blijft hij elke ambitie in die zin ontkennen: ‘Moet ik dan thuis naar muziek zitten luisteren?’
14/02 16u30  Honderden vissersboten zitten vast in dichtgevroren baaiElk jaar opnieuw vriest een groot deel van de Chinese Liaodongbaai voor een deel dicht. Ook dit jaar is dat niet anders: veertig procent van de baai is bedekt met ijs. En dat heeft vergaande gevolgen voor deze honderden vissersboten.
14/02 16u30  Asielaanvragen in Europa gedaald tot niveau van voor vluchtelingencrisisHet aantal asielaanvragen in Europa is in 2018 gedaald tot hetzelfde niveau als 2014, voor het begin van de vluchtelingencrisis. In totaal werden 634.700 dossiers ingediend in de EU-landen, Zwitserland en Noorwegen, terwijl het aantal goedgekeurde asielaanvragen daalde van 40 naar 34 procent. Dat blijkt uit een rapport van het European Asylum Support Office (EASO).
14/02 16u15  Honderden vissersboten zitten vast in dichtgevroren baai door vrieskouElk jaar opnieuw vriest een groot deel van de Chinese Liaodongbaai voor een deel dicht. Ook dit jaar is dat niet anders: veertig procent van de baai is bedekt met ijs. En dat heeft vergaande gevolgen voor deze honderden vissersboten.
14/02 16u00  FBI geeft schetsen vrij die seriemoordenaar van slachtoffers maakteSamuel Little, de Amerikaan die eind vorig jaar meer dan negentig moorden bekende, heeft tekeningen gemaakt van zijn slachtoffers. Zo hoopt de FBI meer slachtoffers te kunnen identificeren.
14/02 16u00  Een zilvergrijs Open VLD-konijn op ValentijnPlantrekker wordt lijsttrekker. De Antwerpse topondernemer Christian Leysen verlost de liberalen uit hun lijden. Hij is Jill Peeters niet en telt bovendien al 64 lentes, maar het hart van de ‘groen-blauwe’ businessboy uit het roemrijke geslacht Leysen klopt voor het klimaat. Mooi meegenomen: de ‘verloren zoon’ van Open VLD spaart zijn kritiek op de N-VA niet. ‘Onder ondernemers heerst een grote bezorgdheid wegens de omgeslagen agenda van Jan Jambon en co.’
14/02 15u30  Multinationals hebben fiscaal cadeau nog niet binnenHet Belgische fiscale gunstregime voor multinationals is géén illegale staatssteun, zegt het Europees Hof van Justitie. Het neemt niet weg dat de Europese Commissie nog altijd de bedrijven individueel kan aanpakken.
14/02 15u30  'Verbied de verkoop van sigaretten aan mensen jonger dan 100'Neen, een rookverbod komt er niet meteen in Hawaï. Maar als het van volksvertegenwoordiger Richard Creagan afhangt, mag niemand er sigaretten kopen onder de leeftijdsgrens van 100 jaar.
14/02 15u30  Een zilvergrijs konijn op ValentijnPlantrekker wordt lijsttrekker. De Antwerpse topondernemer Christian Leysen verlost de liberalen uit hun lijden. Hij is Jill Peeters niet en telt bovendien al 64 lentes, maar het hart van de ‘groen-blauwe’ businessboy uit het roemrijke geslacht Leysen klopt voor het klimaat. Mooi meegenomen: de ‘verloren zoon’ van Open VLD spaart zijn kritiek op de N-VA niet. ‘Onder ondernemers heerst een grote bezorgdheid wegens de omgeslagen agenda van Jan Jambon en co.’
14/02 15u15  Guy Swinnen: ‘Willy deed alles voor zijn muziek’Guy Swinnen, de frontman van The Scabs, reageert verslagen op de dood van zijn vriend Willy Willy. ‘Het afscheid komt altijd te vroeg.’
14/02 14u30  Neuzekesoorlog: als folklore uitmondt in racismeDe fameuze Neuzekesoorlog op de Gentse Groentenmarkt is voor het eerst in acht jaar in de rechtbank beslecht. Een van de verkopers, Carl Demeestere, wordt door het parket vervolgd voor het aanzetten tot haat via de antiracismewet.
14/02 14u30  Antwerpse politie ontmaskert criminele jongerenbendeDe Antwerpse politie heeft een jongerenbende ontmaskerd die ook uit minderjarigen bestond. Op brutale manier pleegden ze verschillende overvallen en geweldsdelicten.
14/02 14u00  Elfduizend jongeren op klimaatmars, volgende week betoogt Greta Thunberg meeDe klimaatspijbelaars hebben voor de zesde keer een klimaatmars gehouden. Volgende week betoogt het Zweedse klimaatmeisje Greta Thunberg mee.
14/02 13u30  Greta Thunberg betoogt volgende week mee in BrusselDe klimaatspijbelaars hebben voor de zesde keer een klimaatmars gehouden. Deze keer kregen ze ook de steun van studenten. Volgens de politie waren er 11.000 deelnemers. Volgende week betoogt het Zweedse klimaatmeisje Greta Thurnberg mee.
14/02 12u30  LIVE. Greta Thunberg betoogt volgende week mee in BrusselDe scholieren en studenten trekken voor hun klimaatmars van Brussel-Noord naar Brussel-Zuid, door het hart van de hoofdstad. Volgens de politie zijn er 11.000 deelnemers.
14/02 12u30  Rutten verdedigt keuze voor Christian Leysen (64) als lijsttrekkerDe zoektocht van Open VLD naar een wit konijn leverde een oudgediende op: ondernemer Christian Leysen (64) neemt de plaats in van Philippe De Backer als Antwerps lijsttrekker voor de Kamer.
14/02 12u15  LIVE. Brusselse klimaatmars trekt 11.000 deelnemersDe scholieren en studenten trekken voor hun klimaatmars van Brussel-Noord naar Brussel-Zuid, door het hart van de hoofdstad. Volgens de politie zijn er 11.000 deelnemers.
14/02 11u45  Noors megacruiseschip vaart tegen aanlegsteiger in havenHet Noorse cruiseschip Epic is tegen een aanlegsteiger gevaren in de haven van San Juan, in Puerto Rico. Een deel van de steiger zonk door de aanvaring. Op dat moment waren 4.100 passagiers aan boord van het schip.
14/02 11u30  Noorse megacruise vaart tegen ligplaats in havenHet Noorse cruiseschip Epic is tegen een ligplaats gevaren in de haven van San Juan, in Puerto Rico. Een deel van de ligplaats zonk door de aanvaring. Op dat moment waren 4.100 passagiers aan boord van het schip.
14/02 11u30  Nationale staking was ‘goed voor luchtkwaliteit’, maar precieze impact niet direct meetbaarDe nationale staking van woensdag zorgde ervoor dat er geen luchtverkeer boven Brussel was, en dat de files aanzienlijk kleiner waren. Dat had zonder twijfel een positief effect op de luchtkwaliteit, maar hoe groot dat was, valt volgens de Intergewestelijke Cel voor Leefmilieu (Ircel) niet precies te meten.
14/02 11u30  LIVE. Anuna De Wever: 'De sfeer zit zeker goed'De scholieren en studenten trekken voor hun klimaatmars van Brussel-Noord naar Brussel-Zuid, door het hart van de hoofdstad. De politie verwacht opnieuw duizenden jongeren die voor het klimaat komen betogen.
14/02 11u00  Dit zijn de lijsttrekkers op 26 meiNu ook Open VLD haar lijsttrekkers voor de verkiezingen heeft aangekondigd, krijgen we een steeds beter zicht op waar welke titanen elkaar op 26 mei zullen bekampen. Hier vindt u alvast een overzicht van de lijsttrekkers van de Vlaamse politieke partijen, ingedeeld per provincie.
14/02 11u00  LIVE. Kinderen van Gent naar Brussel gestapt voor klimaatmars: 'We zijn niet supermoe'De scholieren en studenten trekken voor hun klimaatmars van Brussel-Noord naar Brussel-Zuid, door het hart van de hoofdstad. De politie verwacht opnieuw duizenden jongeren die voor het klimaat komen betogen.
14/02 10u45  Burgerlijke stand gaat digitaal vanaf 31 maartVanaf 31 maart 2019 behoort de papieren geboorte- of huwelijksakte tot het verleden. De digitale akte, opgeslagen in een centrale databank, komt in de plaats. De ambtenaar van de burgerlijke stand zal de aktes in de toekomst ook enkel elektronische ondertekenen.
14/02 10u45  Christian Leysen (64) trekt liberale Kamerlijst in AntwerpenDe zoektocht van Open VLD naar een wit konijn leverde een oudgediende op: ondernemer Christian Leysen (64) neemt de plaats in van Philippe De Backer als Antwerps lijsttrekker voor de Kamer.
14/02 10u30  Veldstraat in Gent terug toegankelijk na afdichten gaslekDe omgeving van de Veldstraat in Gent is terug toegankelijk nadat een gaslek er donderdagochtend werd afgedicht. Dat meldt de Stad Gent op Twitter.
14/02 10u30  LIVE. Studenten sluiten zich aan bij klimaatmars in BrusselDe scholieren en studenten trekken voor hun klimaatmars van Brussel-Noord naar Brussel-Zuid, door het hart van de hoofdstad. De politie verwacht opnieuw duizenden jongeren die voor het klimaat komen betogen.
14/02 10u15  Oud-speurder Bende van Nijvel vrij onder voorwaardenIn het onderzoek naar de Bende van Nijvel heeft de onderzoeksrechter Philippe V., een van de twee oud-speurders die waren aangehouden, vrijgelaten onder voorwaarden. Dat bevestigt zijn advocaat Walter Damen aan De Standaard.
14/02 09u30  België biedt veroordeelden 3.000 euro om af te zien van procedure bij MensenrechtenhofDe Belgische Staat stelt 27 mensen veroordeeld voor drugshandel, doodslag of moord een bedrag van 3.000 euro voor als ze afzien van hun gerechtelijke stappen bij het Europees Hof van de Rechten van de Mens. Dat schrijft La Dernière Heure .
14/02 09u00  Omgeving Veldstraat in Gent afgesloten wegens gasgeurIn Gent is de omgeving van de winkelstraat Veldstraat afgesloten na een melding van een hevige gasgeur. Dat meldt de lokale politie.
14/02 09u00  Ombudsman heeft kritiek op ‘terugkommoment’ voor jonge chauffeursDe Vlaamse ombudsman vraagt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) om jonge chauffeurs meer tijd te geven om een ‘terugkommoment’ bij te wonen, schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws donderdag.
14/02 08u45  Belgische Staat biedt veroordeelden 3.000 euro om af te zien van procedure bij EU-hofDe Belgische Staat stelt 27 mensen veroordeeld voor drugshandel, doodslag of moord een bedrag van 3.000 euro voor als ze afzien van hun gerechtelijke stappen bij het Europees Hof van de Rechten van de Mens. Dat schrijft La Dernière Heure donderdag.
14/02 08u00  Dewinter niet vervolgd in zaak rond Chinese spionageHet Brusselse parket-generaal staakt zijn onderzoek naar banden tussen Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter en een vzw die verdacht wordt van spionage voor China. Dat heeft de procureur-generaal laten weten in een brief aan Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) en de advocaat van Dewinter, zo schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen donderdag.
14/02 07u45  Busverkeer in Limburg en Vlaams-Brabant blijft sterk verstoordDe buschauffeurs van De Lijn voeren ook donderdag nog actie in de provincies Limburg en Vlaams-Brabant.
14/02 07u45  Jan Peumans gaat doctorerenStraks neemt parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) afscheid van de nationale politiek. Hij gaat doctoreren.
14/02 07u30  Zonnig, zacht en brede opklaringenDonderdag is het meestal zonnig met weinig of geen wolken. Het is vrij zacht met maxima tussen 9 graden in de Ardennen en 13 graden in het centrum. De wind waait meestal zwak uit zuid tot zuidoost.
14/02 07u15  Advocaten in dossier voetbalfraude vragen vernietiging spijtoptantenregelingTwee advocaten van verdachten in het dossier rond de vermoedelijke voetbalfraude vragen het Grondwettelijk Hof de wet op de spijtoptanten te vernietigen, zo meldt VRT NWS. Krijgen ze gelijk, dan belanden de verklaringen van spijtoptant Dejan Veljkovic mogelijk in de prullenbak.
14/02 07u00  Vlaams Parlement plant halvering maximale uittredingsvergoedingVolgens verschillende bronnen bestaat er een politiek akkoord dat alle parlementsleden in de toekomst nog maximaal 24 maanden lang een uittredingsvergoeding krijgen, zo meldt belga. Nu ligt dat plafond voor sommigen nog op 48 maanden.
14/02 05u15  ‘De Grondwet is aan een update toe’Tientallen academici roepen de politiek op om de Grondwet aan te passen. ‘De huidige is een hopeloos verouderd document uit de negentiende eeuw.’
14/02 04u15  Trumps ex-campagneleider Manafort loog tegen FBIPaul Manafort heeft zijn overeenkomst voor strafvermindering geschonden door ‘bewust meerdere valse verklaringen’ af te leggen aan de FBI, de speciale aanklager Robert Mueller en de jury op zijn proces. Dat heeft rechter Amy Berman Jackson beslist na een hoorzitting achter gesloten deuren.
14/02 01u30  Voorlopig geen verbod op pulsvisserijDe helft van de Nederlandse vloot die vist op platvis, mag tot 21 juli 2021 blijven vangen met de pulstechniek, waarbij elektrische stroomstoten worden gebruikt. Dat zijn onderhandelaars van het Europees Parlement en de lidstaten woensdagavond overeengekomen.
14/02 00u15  Franse ex-bokser Dettinger veroordeeld tot 30 maanden celDe Franse ex-bokser Christophe Dettinger is woensdag veroordeeld tot 30 maanden cel, waarvan 18 maanden met uitstel, voor ernstige geweldplegingen op twee gendarmes tijdens een betoging van de 'gele hesjes' in Parijs. De procureur had woensdag drie jaar cel waarvan één met uitstel gevraagd.
13/02 23u00  Omstreden top over Midden-Oosten van start in WarschauIn Warschau is woensdagavond de door Polen en de VS georganiseerde conferentie over het Midden-Oosten met een avondmaal begonnen. Naast Israël met premier Netanyahu was ook de Amerikaanse Trump-regering goed vertegenwoordigd.
13/02 22u00  Twee jaar cel gevorderd voor Franse ex-bokser DettingerOp het proces tegen Christophe Dettinger heeft de procureur woensdag drie jaar cel waarvan één jaar met uitstel en onder voorwaarden, gevorderd. De ex-bokser staat terecht voor ernstige geweldpleging op twee gendarmes naar aanleiding van een betoging van de ‘gele hesjes’ in Parijs.
13/02 21u45  Verenigde Staten dringen (nog) niet aan op repatriëring Belgische IS-strijdersDe Verenigde Staten, die binnenkort Syrië verlaten, hebben ons land nog niet gevraagd om Syriëstrijders terug te halen. Daar is in de regering ook geen bereidheid toe.
13/02 21u15  IN BEELD. Zeldzame zwarte luipaard gespot in KeniaVoor het eerst in bijna honderd jaar zijn er bewijzen van het bestaan van de zeldzame Afrikaanse zwarte luipaard. Will Burrard-Lucas kon er een fotograferen.
13/02 20u15  Spaanse premier kondigt vrijdag beslissing over vervroegde verkiezingen aanNadat in Spanje de ontwerpbegroting van de socialistische minderheidsregering van premier Sánchez is weggestemd, komen er mogelijk vervroegde verkiezingen. Hij maakt daarover pas vrijdag meer bekend.
13/02 20u15  Eddy Merckx niet vervolgd voor fraude bij levering fietsen aan Brusselse politieWielerlegende Eddy Merckx en twaalf andere verdachten in een corruptiezaak binnen de politie van de zone Brussel-Zuid ontsnappen zo goed als zeker aan vervolging. De zaak gaat onder andere over de levering van Eddy Merckx-fietsen aan de politie. Een commissaris zou gesjoemeld hebben met de offertes. In ruil kregen hij en zijn vrouw een dure fiets cadeau. Het Brusselse parket betreurt dat het dossier zo lang is blijven liggen.
13/02 20u00  Spaanse premier Sanchez kondigt vrijdag beslissing over vervroegde verkiezingen aanNadat in Spanje de ontwerpbegroting van de socialistische minderheidsregering van premier Sánchez is weggestemd, komen er mogelijk vervroegde verkiezingen. Hij maakt daarover pas vrijdag meer bekend.
13/02 19u45  14 van de 15 verdachten Antwerpse bende aangehouden, één vrijgelatenDe onderzoeksrechter in Antwerpen heeft woensdag 14 van de 15 dinsdag gearresteerde verdachten aangehouden in het onderzoek naar een grote criminele organisatie die zich bezighield met drugssmokkel, witwaspraktijken, wapens en corruptie. Eén persoon werd vrijgelaten.
13/02 19u45  Voorzitters Brusselse rechtbanken de laan uit gestuurdDe korpschefs van de Nederlandstalige en Franstalige rechtbank in Brussel wilden zichzelf opvolgen. Maar de Hoge Raad voor de Justitie heeft besloten om van allebei het mandaat niet te laten hernieuwen.
13/02 19u00  Buste Leopold II niet gestolen, maar meegenomen voor restauratieNadat in het Dudenpark in Brussel de buste van Leopold II verdwenen was, is nu ook de buste van Nelson Mandela, die in de plaats was verschenen, al op de grond beland. Ondertussen blijkt trouwens dat de buste van Leopold II niet gestolen werd.
13/02 18u45  Buste Mandela in Brussels Dudenpark al gesneuveldNadat in het Dudenpark in Brussel de buste van Leopold II verdwenen was, is nu ook de buste van Nelson Mandela, die in de plaats was verschenen, al op de grond beland. Ondertussen blijkt trouwens dat de buste van Leopold II niet gestolen werd.
13/02 18u00  Unizo: 'Impact nationale staking pak kleiner dan we gedacht hadden'De vakbonden legden vandaag het land plat om meer loonopslag te eisen. Herbeleef hieronder het verloop van de acties en herlees de reacties op de nationale staking.
13/02 17u45  Bestuurder die inreed op stakerspost in Gent na verhoor weer vrijDe bestuurder die nabij de Ghelamco Arena in Gent inreed op een stakerspost, heeft na verhoor mogen beschikken. Dat meldt het parket Oost-Vlaanderen. De man verklaarde dat hij in paniek raakte en in een reflex doorreed. Een vakbondsman werd naar het ziekenhuis gebracht.
13/02 17u30  Ajax-fans schrikken spelers Real Madrid op met vuurwerkWoensdagavond neemt Ajax het op tegen Real Madrid in de achtste finale van de Champions League. Om de tegenstanders te ontregelen, heeft een groepje Ajax-supporters vuurwerk afgestoken vlak bij het hotel van de Spanjaarden in Amsterdam.
13/02 16u45  Ajaxfans schrikken spelers Real Madrid op met vuurwerkWoensdagavond neemt Ajax het op tegen Real Madrid in de achtste finale van de Champions League. Om de tegenstanders te ontregelen, heeft een groepje Ajaxsupporters vuurwerk afgestoken vlakbij het hotel van Real in Amsterdam.
13/02 16u45  Peumans legt parlementslid het zwijgen op: 'Ik moet om 17 uur door'In het Vlaams Parlement vond woensdagmiddag een debat plaats over de opmars van megastallen in Vlaanderen. Tijdens het debat wou ook Tinne Rombouts (CD&V) even kort tussenkomen, maar parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) was niet opgezet met die tussenkomst.
13/02 16u15  ‘Zelden kon een actie op meer begrip rekenen’De vakbonden zijn erin geslaagd Brussels Airport helemaal plat te leggen. De actiebereidheid was groter dan anders, constateerden ze. ‘De mensen willen een stuk van de koek, geen kruimels.’
13/02 15u45  LIVE. Nationale staking - Socialistische vakbond: enkel nieuwe onderhandelingen bij 'ernstig' overlegDe vakbonden leggen vandaag het land plat om meer loonopslag te eisen. Volg hier de meest recente gebeurtenissen.
13/02 15u30  Kondigt Spaanse premier Sanchez vrijdag nieuwe verkiezingen aan?In Spanje is woensdag de ontwerpbegroting voor 2019 van de socialistische minderheidsregering van premier Pedro Sánchez weggestemd. Een nederlaag die mogelijk zelfs tot nieuwe verkiezingen leidt. Vrijdag pas zal Sanchez een verklaring afleggen.
13/02 15u30  Britse waaghals basejumpt boven Schotse HighlandsDe Britse skiër en basejumper Tim Howell heeft enkele weken terug enkele straffe basejumps gedaan boven het winterse Schotland. Al zes jaar lang reist Howell de wereld rond om te basejumpen. Zijn recentste uitstap naar de Schotse Highlands leverde alvast deze zeer knappe beelden op.
13/02 15u30  Zelzate werkt aan zijn imago, met Eddy Wally als wapenZelzate is geweldig. Dat zegt toch de anonieme actiegroep ­Zelzate Geweldig, die de mensen weer trots wil maken op hun grensdorp. Hun wapen: Eddy Wally.
13/02 15u15  Hillary Clinton tweet over Belgische klimaatmarsen‘Tienermeisjes leiden een beweging om de klimaatopwarming tegen te gaan’, tweette Hillary Clinton. Ze verwijst naar een artikel van nieuwssite Buzzfeed, waarin wordt verwezen naar de klimaatmarsen in Europa, ook in België. In de tekst komt ook Anuna De Wever aan het woord.
13/02 14u30  ‘Red de Beierse bijen!’In de Duitse deelstaat Beieren heeft een volksraadpleging op minder dan twee weken éen miljoen handtekeningen verzameld. Daarmee kan de wet op het natuurbehoud worden aangepast: ze moet veel ecologischer worden.
13/02 14u30  ‘U had meer vertrouwen in partijgenoten dan in uw eigen administratie’Zowel meerderheid als oppositie toonde zich bijzonder kritisch voor de keuze van Francken om met ‘schimmige tussenpersonen’ te werken om humanitaire visa uit te reiken, waardoor willekeur en misbruik om de hoek loerden. ‘Dat is de essentie. En dat ziet u blijkbaar nog altijd niet in.’
13/02 14u15  Ontwerpbegroting van Spaanse regering afgekeurd door parlementIn Spanje is woensdag de ontwerpbegroting voor 2019 van de socialistische minderheidsregering van premier Pedro Sánchez weggestemd. Een nederlaag die mogelijk zelfs tot nieuwe verkiezingen leidt.
13/02 13u30  LIVE. Nationale staking - Voka: ‘Een akkoord vind je niet op straat, maar rond de tafel’De vakbonden leggen vandaag het land plat om meer loonopslag te eisen. Volg hier de meest recente gebeurtenissen.
13/02 12u15  Vliegdekschip uit WOII 76 jaar na Japanse aanval teruggevondenOp 26 oktober 1942 werd de slag rond de Santa Cruz-eilanden in de Tweede Wereldoorlog gehouden. Dat is een van de zwaarste confrontaties in de strijd om het eiland Guadalcanal in de Stille Oceaan. Op die dag werd de USS Hornet, een vliegdekschip van de VS door Japan gebombardeerd en gezonken. Bekijk in de video hierboven de eerste beelden van de Hornet in 76 jaar.
13/02 12u00  Boze chauffeur die inreed op stakerspost opgepakt door de politieIn Gent is een automobilist met opzet ingereden op een stakerspost aan de Proeftuinstraat, nabij de Ghelamco Arena. Hij werd opgepakt door de politie en wordt verhoord. Een vakbondsman werd naar het ziekenhuis gebracht.
13/02 12u00  ‘Heb ik een fout gemaakt of ben ik goedgelovig geweest? Met die vragen worstel ik’‘Ik sta nog altijd honderd procent achter het redden van Syrische christenen’, zei Theo Francken deze voormiddag in zijn parlementaire hoorzitting over humanitaire visa. Hij deed zelf enkele aanbevelingen om humanitaire operaties beter te organiseren.
13/02 11u45  ‘Heb ik een fout gemaakt of ben ik goedgelovig geweest? Met die vragen worstel ik.’‘Ik sta nog altijd honderd procent achter het redden van Syrische christenen’, zei Theo Francken deze voormiddag in zijn parlementaire hoorzitting over humanitaire visa. Hij deed zelf enkele aanbevelingen om humanitaire operaties uit oorlogsgebied beter te organiseren.
13/02 11u30  DNA van Jan Karbaat moet worden vrijgegevenDNA van de overleden fertiliteitsarts Jan Karbaat mag vergeleken worden met dat van volwassen donorkinderen. Dat heeft een rechtbank in Rotterdam zopas beslist.
13/02 10u15  LIVE. Theo Francken geeft uitleg over zijn asielbeleid in hoorzittingTheo Francken moet vandaag in een hoorzitting uitleg geven over zijn beleid. Hij mag een spervuur aan vragen verwachten. Volg de hoorzitting hier live.
13/02 10u00  LIVE. Nationale staking: Auto rijdt in op stakerspost bij Gentse Ghelamco-stadionDe vakbonden leggen vandaag het land plat om meer loonopslag te eisen. Volg hier de meest recente gebeurtenissen.
13/02 09u45  Boze chauffeur rijdt in op stakerspost: twee gewondenIn Gent is een voertuig ingereden op een stakerspost aan de Proeftuinstraat, nabij de Ghelamco Arena. Dat meldt een syndicale bron en bevestigt de politie.
13/02 09u00  Thaise prinses verontschuldigt zich na afgeketste kandidatuur voor premierschapDe Thaise prinses Ubolratana, de oudste zus van koning Maha Vajiralongkorn, heeft zich verontschuldigd voor het veroorzaken van ‘problemen’. Vorige week kondigde ze verrassend aan dat ze kandidaat was om premier te worden, maar haar kandidatuur werd geweigerd.
13/02 08u45  LIVE. Nationale staking: heel wat grote bedrijven in Antwerpen noodgedwongen geslotenDe vakbonden leggen vandaag het land plat om meer loonopslag te eisen. Volg hier de meest recente gebeurtenissen.
13/02 08u30  'Voor Theo Francken staan zijn eer en politieke geloofwaardigheid op het spel'In de Kamercommissie Binnenlandse Zaken geeft voormalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA) woensdag uitleg over zijn beleid rond humanitaire visa voor Syrische christenen. Maar waarover gaat het ook alweer? En wat staat er op het spel voor Francken? Binnenlandjournalist Yves Delepeleire zet een en ander op een rijtje.
13/02 07u45  App die luchtkwaliteit weergeeft allesbehalve nauwkeurigEen app van de Vlaamse overheid die de luchtkwaliteit weergeeft, blijkt allesbehalve nauwkeurig. Zelfs vlak naast een autosnelweg zweert het programma dat er geen vuiltje aan de lucht is, zo schrijft Het Laatste Nieuws woensdag.
13/02 07u15  Zacht en droog weer op nationale stakingsdagOver het noorden is woensdagvoormiddag nog tijdelijk lage bewolking mogelijk, maar het blijft droog bij maximumtemperaturen tussen 3 of 4 graden op de Ardense toppen en 10 of 11 graden in Vlaanderen, meldt het KMI.
13/02 06u30  LIVE. Nationale staking: blokkades in Gent, Bourgeois spreekt over 'leugenachtig populisme'De vakbonden leggen vandaag het land plat om meer loonopslag te eisen. Volg hier de meest recente gebeurtenissen.
13/02 06u15  Volg hier alle updates over de nationale stakingDe vakbonden leggen vandaag het land plat om meer loonopslag te eisen. Volg hier de meest recente gebeurtenissen.
13/02 03u30  Niet iedereen op lijst-Kucam vroeg al asiel aanNiet alle Syriërs die via Melikan Kucam een visum kregen, hebben al asiel gevraagd. ‘Ik weet dat’, reageert Theo Francken. ‘Ze hebben een jaar de tijd.’
12/02 23u15  'Voor Theo Francken staat zijn eer en politieke geloofwaardigheid op het spel'In de Kamercommissie Binnenlandse Zaken geeft voormalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA) woensdag uitleg over zijn beleid rond humanitaire visa voor Syrische christenen. Maar waarover gaat het ook alweer? En wat staat er op het spel voor Francken? Binnenlandjournalist Yves Delepeleire zet een en ander op een rijtje.
12/02 21u30  Speurders Bende van Nijvel stellen aangehouden collega voor spijtoptant te worden‘Dit is om steil achterover van te vallen’, zeggen de advocaten van de aangehouden ex-Bendespeurder François A. verbouwereerd. ‘Onze cliënt werd door twee speurders blijkbaar op eigen houtje uit de cel gehaald en naar een hotel gebracht. Daar stelden zij hem voor om hen de naam van de gouden tipgever in het Bendeonderzoek te geven in ruil voor het statuut van spijtoptant. Dit kan gewoon niet.’
12/02 21u15  Macedonië heet nu officieel Noord-MacedoniëHet kleine Balkanland Macedonië heet nu officieel Noord-Macedonië. De nieuwe naam is dinsdag van kracht gegaan, dat maakte de regering in Skopje bekend.
12/02 20u30  Trump niet tevreden met compromis over muur, maar verwacht geen ‘shutdown’De Amerikaanse president Donald Trump heeft dinsdag gezegd dat hij niet tevreden is met het compromis van de Republikeinse en Democratische onderhandelaars over de bouw van een muur aan de grens met Mexico. Toch gelooft hij dat er geen nieuwe shutdown komt.
12/02 19u30  Koen Geens: ‘We moeten haalbare oplossingen voorstellen voor gevangenisbeleid’De N-VA wil onderzoeken of een gevangenis in het buitenland kan geopend worden, bijvoorbeeld in Marokko. ‘Ik ben altijd bereid om na te denken over het gevangenisbeleid, maar we moeten haalbare oplossingen voorstellen’, zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V).
12/02 19u00  Drugsbaron 'El Chapo' schuldig bevonden over de hele lijn, hij riskeert levenslangDe Amerikaanse jury heeft een vonnis uitgesproken in het proces tegen de Mexicaanse drugsbaron Joaquin ‘El Chapo’ Guzman. Hij stond terecht als hoofd van het beruchte Sinaloa-drugskartel. Guzman werd schuldig bevonden over de hele lijn en riskeert een levenslange celstraf.
12/02 18u45  Honden jagen hongerige ijsberen wegOp de Russische archipel Nova Zembla is de noodtoestand van kracht omdat ijsberen de bewoonde wereld in trekken. De dieren vinden in hun leefgebied geen voedsel meer, waardoor ze zuidelijker gaan om te overleven. Op deze beelden is te zien hoe een groep honden een ijsbeer verjaagt uit de stad.
12/02 18u15  #MeToo in Frankrijk: journalisten pestten collega's via FacebookgroepMeerdere Franse journalisten zijn geschorst of ontslagen nadat gebleken is dat ze in een geheime Facebook-groep vrouwen zwartmaakten, vernederden en beledigden. Via valse Twitteraccounts hadden ze zelfs pestacties opgezet tegen die vrouwen.
12/02 17u45  Advocaten Catalaanse politici noemen rechtszaak 'vaudeville' en willen koning Felipe oproepenIn Madrid is dinsdag het proces gestart tegen twaalf Catalaanse politici voor hun rol in het onafhankelijkheidsreferendum dat vorig jaar werd georganiseerd. De advocaten van de verdediging trokken al meteen in de aanval, nadat zowel voor- als tegenstanders voor het Hooggerechtshof kwamen betogen.
12/02 17u45  Burgemeester De Wever ‘bijzonder tevreden’ met grootschalige politieactieAntwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) reageert bij monde van zijn woordvoerder Johan Vermant ‘bijzonder tevreden’ op de gecoördineerde actie van dinsdag, waarbij een criminele organisatie werd opgerold.
12/02 17u30  Advocaat Catalaanse politici noemt rechtszaak 'vaudeville'In Madrid is dinsdagochtend het proces gestart tegen twaalf Catalaanse politici voor hun rol in het onafhankelijkheidsreferendum dat vorig jaar werd georganiseerd. Zowel voor- als tegenstanders kwamen voor het Hooggerechtshof betogen.
12/02 17u30  Franse journalisten geschorst na vernederen en pesten van feministen via FacebookgroepMeerdere Franse journalisten zijn geschorst of ontslagen nadat gebleken is dat ze in een geheime Facebook-groep vrouwen zwartmaakten, vernederden en beledigden. Via valse Twitter-accounts hadden ze zelfs pestacties opgezet tegenover die vrouwen.
12/02 17u15  Fraudezaak humanitaire visa: politieman vrij onder voorwaardenDe politieman die informatie uit het onderzoek naar gesjoemel met humanitaire visa zou gelekt hebben, is door de Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) vrijgelaten onder voorwaarden. Dat werd vernomen bij het hof van beroep.
12/02 17u00  Binnenkort ook tien dagen vaderschapsverlof voor zelfstandigenDe Kamercommissie Bedrijfsleven heeft dinsdag unaniem een wetsvoorstel goedgekeurd dat het recht op vaderschapsverlof invoert voor zelfstandigen.
12/02 17u00  Opgerolde bende wilde 'veel macht verwerven', onderzoek leidde ook naar KucamHet Antwerpse gerecht heeft dinsdag bij 46 huiszoekingen in en rond Antwerpen in totaal 15 verdachten opgepakt, die mogelijk banden hebben met een ‘omvangrijke criminele organisatie’ verdacht van onder meer drugshandel, wapenbezit en het witwassen van geld. Via dit onderzoek kwam het gerecht ook op het spoor van N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam.
12/02 16u45  Vignet van 89,20 euro om Wallonië binnen te rijden?Wallonië zal in de nabije toekomst mogelijk iets meer als het buitenland aanvoelen. De Waalse regering denkt er immers sterk aan om een wegenvignet in te voeren. Iets wat jaarlijks 89,20 euro zou moeten kosten. ‘We kunnen daar 50 miljoen per jaar aan verdienen.’
12/02 16u00  Waarom we als een blok vallen voor de kokDe personencultus heeft zich helemaal doorgezet tot in de keuken. Van Meus tot Ottolenghi: allemaal willen we een deeltje van de chef zien/zijn. Interessant ook voor marketeers natuurlijk.
12/02 16u00  Afscheidsbrief gevonden van man die door politie doodgeschoten werd in ZemstDe politie heeft dinsdagochtend een man neergeschoten die met een mes het Spar-warenhuis van Hofstade-Zemst was binnengelopen en mensen bedreigde. De hulpdiensten probeerden de man nog te reanimeren, maar hij overleed ter plaatse. In de woning van de man werd een afscheidsbrief gevonden.
12/02 16u00  Parket: ‘Geen DNA van Pierret op laarzen Sally’Het Antwerpse parket spreekt in een persbericht tegen dat er DNA van moordenaar Claudy Pierret (70) op de laarzen van Sally Van Hecke gevonden zou zijn. ‘Dat is manifest onjuist.’
12/02 15u45  Dit is waar ons land nog zijn excuses voor moet aanbiedenEen VN-werkgroep dringt erop aan dat België zich excuseert voor zijn koloniaal verleden. Ook het vernieuwde AfricaMuseum krijgt kritiek. Volgens Kamagurka is een nationaal museum voor excuses geen slecht idee.
12/02 15u15  Antwerps gerecht rolt grote misdaadbende op, link met Melikan KucamHet Antwerpse gerecht heeft dinsdag bij 46 huiszoekingen in en rond Antwerpen in totaal 15 verdachten opgepakt, die mogelijk banden hebben met een ‘omvangrijke criminele organisatie’ verdacht van onder meer drugshandel, wapenbezit en het witwassen van geld. Via dit onderzoek kwam het gerecht ook op het spoor van N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam.
12/02 14u45  May: ‘Brexit-deal die parlement kan steunen is mogelijk voor deadline’Brits premier Theresa May gelooft dat het nog steeds mogelijk is voor Groot-Brittanië om op 29 maart uit de Europese Unie te stappen. Dat zei May in het Parlement. De premier wil de Britten echter nog steeds niet in de douane-unie houden.
12/02 14u45  Trump moet speech onderbreken wanneer fan cameraman aanvaltIn het Texaanse El Paso, nabij de grens met Mexico, heeft Donald Trump een campagnebijeenkomst gehouden. Maar die campagnemeeting verliep niet helemaal vlekkeloos. Tijdens de toespraak viel een van Trumps aanhangers plots een cameraman aan. Zijn camera bleef heel de tijd draaien en zo kon hij alles op beeld vastleggen.
12/02 14u30  OVERZICHT. Hier kunt u hinder verwachten tijdens de ‘ongeziene’ grote nationale stakingZe waarschuwen er al een aantal dagen voor, de vakbonden, dat de nationale staking van woensdag ‘ongeziene proporties’ zal aannemen. De oproep om massaal het werk neer te leggen, komt er uit protest tegen de volgens hen te beperkte loonmarge. Waar wordt er overal gestaakt? Waar zal u hinder ondervinden van de staking?
12/02 14u15  Man met 99 bolletjes meth in maag opgepakt op BaliIn Bali is een Tanzaniaanse man opgepakt met ruim een kilo bolletjes met methamfetamine verstopt in zijn maag. Drugssmokkelaars riskeren zelfs het vuurpeloton in Indonesië.
12/02 14u15  Politie schiet man dood die eerst vier mensen zwaar had verwondDe politie heeft dinsdagochtend een man neergeschoten die met een mes het Spar-warenhuis van Hofstade-Zemst was binnengelopen en mensen probeerde te verwonden. De hulpdiensten probeerden hem nog te reanimeren, maar hij overleed ter plaatse.
12/02 14u15  Antwerps gerecht rolt grote misdaadbende op, mogelijke link met Melikan KucamHet Antwerpse gerecht heeft dinsdag bij 46 huiszoekingen in en rond Antwerpen in totaal 15 verdachten opgepakt. Zij zouden mogelijk banden hebben met een ‘omvangrijke criminele organisatie’ die verdacht wordt van onder meer drugshandel, wapenbezit, het witwassen van geld, valsheid in geschrifte en corruptie.
12/02 14u00  Antwerps gerecht rolt grote misdaadbende op, mogelijk banden met Melikan KucamHet Antwerpse gerecht heeft dinsdag bij 46 huiszoekingen in totaal 15 verdachten opgepakt. Zij zouden mogelijk banden hebben met een ‘omvangrijke criminele organisatie’ die verdacht wordt van onder meer drugshandel, wapenbezit, het witwassen van geld, valsheid in geschrifte en corruptie.
12/02 13u45  'Moet België niet om meer dan zijn koloniaal verleden 'sorry' zeggen?'Een VN-werkgroep dringt erop aan dat België zich excuseert voor zijn koloniaal verleden. Ook het vernieuwde AfricaMuseum krijgt kritiek. Volgens Kamagurka is een nationaal museum voor excuses geen slecht idee.
12/02 13u45  Antwerps gerecht rolt grote misdaadbende opHet Antwerpse gerecht heeft dinsdag bij 46 huiszoekingen in totaal 15 verdachten opgepakt. Zij zouden mogelijk banden hebben met een ‘omvangrijke criminele organisatie’ die verdacht wordt van onder meer drugshandel, wapenbezit, het witwassen van geld, valsheid in geschrifte en corruptie.
12/02 13u30  Politie schiet man dood die eerst vier mensen had verwondDe politie heeft dinsdagochtend een man neergeschoten die met een mes het Spar-warenhuis van Hofstade-Zemst was binnengelopen en mensen probeerde te verwonden. De hulpdiensten probeerden hem nog te reanimeren, maar hij overleed ter plaatse.
12/02 13u00  Michel: ‘Samenvatting VN-rapport over koloniaal verleden is heel vreemd’Premier Charles Michel is verbaasd over de samenvatting die de expertengroep van de Verenigde Naties (VN) maandag gaf van het rapport over het koloniale verleden van België. Hij vraagt zich af of die in overeenstemming is met de toon van het rapport.
12/02 12u45  Trump: 'We gaan de muur hoe dan ook bouwen'President Donald Trump had maandag een campagnebijeenkomst in El Paso, een stad aan de grens met Mexico. Vlak voor de bijeenkomst bereikten Republikeinse en Democratische senatoren een akkoord over de bouw van de muur op de grens. Dat zou een hek van 1,375 miljard dollar worden en geen muur zoals Trump wil. Op de bijeenkomst klonk iets anders.
12/02 12u30  Dief gaat aan de haal met 400 jaar oude bonsaiIn de Japanse prefectuur Saitama werd voor meer dan 100.000 euro aan bonsai-bomen gestolen. De buit omvatte onder meer een 400 jaar oude Shimpaku Juniper, voor bonsai-enthousiasten een zeldzame en zeer gegeerde boom.
12/02 12u30  Politie valt binnen in clublokaal Hells Angels na valse meldingDe politie-actie in de Gentse deelgemeente Gentbrugge aan het clublokaal van motorbende Hells Angels kwam er nadat een 44-jarige man beweerde dat hij geweerschoten had gehoord bij een ruzie in het lokaal. De man bekende intussen dat zijn melding vals was, meldt de Gentse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen.
12/02 12u30  Weyts: ‘Flitscontroles door privébedrijven bespreekbaar’Snelheidscontroles laten uitvoeren door privébedrijven is volgens de huidige regelgeving niet mogelijk, maar het is zeker een debat waard. Dat zegt minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) in een reactie op het voorstel van verkeersinstituut Vias. ‘Zo kan de politie zich op andere taken concentreren.’
12/02 12u15  Politie valt binnen in clublokaal Hells Angels na valse oproepDe politie-actie in de Gentse deelgemeente Gentbrugge aan het clublokaal van motorbende Hells Angels kwam er nadat een 44-jarige man beweerde dat hij geweerschoten had gehoord bij een ruzie in het lokaal. De man bekende intussen dat zijn oproep vals was, meldt de Gentse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen.
12/02 12u00  Topdokter Decaestecker: ‘Ik moest breken met mijn ouders om chirurg te worden’Karel Decaestecker is op zijn 37ste topchirurg en pionier in robotische niertransplantaties. Om daar te geraken, moest hij wel breken met het leven dat hij altijd gekend had, zo vertelde hij gisteravond in ‘Topdokters’. ‘Mijn ouders waren fanatieke getuigen van Jehova. Ik kon kiezen: de Bijbel lezen of mijn wiskundeboek. Ik koos voor de wetenschap.’
12/02 12u00  N-VA wil gevangenis bouwen in buitenlandN-VA wil onderzoeken of een gevangenis in het buitenland kan geopend worden, bijvoorbeeld in Marokko.
12/02 11u45  Chimpansee ontsnapt met zelfgemaakte 'ladder' uit verblijf in zoo na stormIn de Belfast Zoo in Noord-Ierland is zaterdag een chimpansee uit zijn verblijf ontsnapt na een storm. Een gezin kwam oog in oog te staan met het dier, zoals in de video hierboven te zien is.
12/02 11u45  Politie schiet gewapende man dood aan supermarkt in ZemstDe politie heeft dinsdagochtend een man neergeschoten die met een mes het Spar-warenhuis van Hofstade-Zemst was binnengelopen en mensen probeerde te verwonden. De hulpdiensten probeerden hem nog te reanimeren, maar hij overleed ter plaatse.
12/02 11u30  Protest bij start proces Catalaanse separatisten: ‘Beslissen is geen misdaad’In Madrid is dinsdagochtend het proces gestart tegen twaalf Catalaanse politici voor hun rol in het onafhankelijkheidsreferendum dat vorig jaar werd georganiseerd. Zowel voor- als tegenstanders kwamen voor het Hooggerechtshof betogen.
12/02 11u30  Verdacht bloedspoor niet van wolvin Naya, maar van everzwijnHet verdachte bloedspoor dat onlangs werd gevonden in het territorium van de wolven Naya en August, blijkt van een everzwijn te zijn. Dat blijkt uit onderzoek door het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek. Goed nieuws, want dat betekent dat de wolven niet gewond zijn.
12/02 11u15  Dierenbeul bindt vos met metalen kabels vast aan omheining in LubbeekIn een afgelegen veld in Lubbeek is een vos gered die vastgebonden was aan een omheining. Opvallend: het dier had een halsband om en was met metalen kabels en een dichtgeschroefde musketon vastgemaakt. Volgens verzorgers in het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek, die de vos hebben bevrijd, hing het dier er al enkele dagen vast. Het Natuurhulpcentrum gaat ervan uit dat de vos als huisdier werd gehouden.
12/02 11u15  Raadkamer bevestigt aanhouding tweede en derde verdachte van bankkraak AntwerpenDe raadkamer in Antwerpen heeft dinsdag de aanhouding bevestigd van de tweede en de derde opgepakte verdachte van de bankkraak bij BNP Paribas Fortis aan de Belgiëlei.
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

10x SP.A valt Groen aan in strijd om geel hesje17/02 21u15 - De Standaard: Om zijn partij als de enige geloofwaardige ­verdediger van de koopkracht op de kaart te zetten, valt SP.A-voorzitter John Crombez Groen frontaal aan. ‘Ik betreur dat hij een debatfiche van de N-VA heeft overgenomen’, reageert Groen-voorzitter Meyrem Almaci.
10x Francken: ‘Pak nationaliteit IS-strijders af, dan zijn ze ons probleem niet meer’17/02 21u45 - De Standaard: N-VA-Kamerlid Theo Francken vindt dat Belgische IS-strijders (evenals hun echtgenotes) niet welkom zijn in ons land. ‘We moeten hun nationaliteit intrekken, dan zijn ze ons probleem niet meer’, verklaart hij in het VTM Nieuws. Daarmee lijkt Francken niet op dezelfde lijn te zitten als zijn partijvoorzitter, maar dat ontkent hij.
9x Bestuurder onoplettend bij onbewaakte spooroverweg: trein passeert rakelings langs auto17/02 17u30 - De Standaard: ProRail, de Nederlandse spoorinfrastructuurbeheerder, heeft op sociale media een video gedeeld van een levensgevaarlijke verkeerssituatie in Santpoort. Een onoplettende bestuurder steekt de overweg over terwijl er een trein aankomt. De twee raken elkaar gelukkig net niet waardoor erger kon vermeden worden. ProRail deelt zo’n video’s omdat ze vindt dat onbewaakte spooroverwegen in Nederland zo snel mogelijk moeten worden afgesloten.
9x Russische vlag opgehangen aan kathedraal van stad waar Skripal vergiftigd werd17/02 19u00 - De Standaard: Aan de kathedraal in de Engelse stad Salisbury hebben onbekenden in de nacht van zaterdag op zondag een grote Russische vlag opgehangen. Bijna een jaar geleden werd een vroegere Russische dubbelspion in die stad vergiftigd met het zenuwgif novitsjok.
9x Poolse premier annuleert bezoek aan Israël na verwijten van nazicollaboratie17/02 20u15 - De Standaard: De Poolse eerste minister Mateusz Morawiecki heeft zijn aangekondigd bezoek aan Israël in laatste instantie afgezegd. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu had het land beschuldigd van nazicollaboratie.
9x Britse IS-vrouw bevallen in Syrië na polemiek om terugkeer17/02 21u45 - De Standaard: De Britse Shamima Begum, die zich aansloot bij IS en naar Groot-Brittannië wilde terugkeren, is in Syrië bevallen van een zoon. Volgens de advocaat van de familie stellen de 19-jarige vrouw en haar baby het goed. De ouders van de vrouw hadden eerder in Londen gepleit voor een toestemming om haar te laten terugkeren omdat ze zich zorgen maken om hun dochter.
8x ‘Wat De Wever zegt, is verbazingwekkend en niet correct'17/02 15u30 - De Standaard: Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) heeft nooit een vraag gekregen van de Antwerpse burgemeester Bart De Wever aangaande het Stroomplan. 'Geen mail, brief of telefoontje. Nochtans is de minister heel bereikbaar, voor álle burgemeesters.' Hij repliceert daarmee op de uitspraak van De Wever dat de CD&V-ministers totaal geen belangstelling tonen om samen te werken in de strijd tegen drugs.
8x ‘Tijd voor excuses aan Congo vanwege de Koning’17/02 16u45 - De Standaard: De regering wenst zich voorlopig niet uit te spreken over eventuele Belgische excuses voor ons koloniaal verleden, maar N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) doet het wel. Hij pleit voor een ‘historisch pardon’ en kijkt daarvoor naar de Koning.
8x De Wever: ‘Koning moet sorry zeggen aan Congo’17/02 17u00 - De Standaard: De regering wenst zich voorlopig niet uit te spreken over eventuele Belgische excuses voor ons koloniaal verleden, maar N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) doet het wel. Hij pleit voor een ‘historisch pardon’ en kijkt daarvoor naar de koning.
8x Michel en May willen eenvormige aanpak IS-strijders17/02 17u30 - De Standaard: Alvast België en het Verenigd Koninkrijk willen de handen in elkaar slaan voor een gezamenlijke aanpak om Europese IS-strijders terug te halen uit het afgebrokkelde kalifaat. Dat hebben de eerste ministers Charles Michel en Theresa May telefonisch afgesproken.

Statistieken

Artikels:
31430
Gelezen:
11034
Aantal lezers nu:
21


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven