woensdag 12 december 2018, week 50


U bent nu hier: Meer nieuws van De Standaard pagina 1

Laatste updatecontrole: vandaag om 6u45
 

De Standaard

Verbergen Tonen
12/12 06u00  Zeker drie doden bij schietpartij in Straatsburg, dader nog op de vlucht Bij een schietpartij in Straatsburg zijn dinsdagavond zeker drie mensen omgekomen en twaalf anderen gewond geraakt, zo bevestigt minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner. De dader is nog steeds op de vlucht. Frankrijk trekt het dreigingsniveau op tot het hoogste peil. De 'lockdown' wordt opgeheven, maar er komen wel extra controles aan de grens en op kerstmarkten.
12/12 05u45  Stormy Daniels moet Trump bijna 300.000 dollar betalen De Amerikaanse pornoactrice Stormy Daniels moet aan de Amerikaanse president Donald Trump meer dan 293.000 dollar betalen, zo heeft een rechter in Californië dinsdag geoordeeld. De uitspraak komt er in de nasleep van een proces wegens laster dat de vrouw had verloren. De Amerikaanse president eiste meer dan 750.000 dollar. Het bedrag van 293.000 dollar dekt driekwart van de gemaakte advocatenkosten.
12/12 05u15  België is niet aantrekkelijk Minder dan 1 procent van de mensen uit de Sub-Sahara wil naar België komen. Hoogopgeleiden uit de hele wereld verkiezen ook andere oorden.13 
12/12 03u00  Dodental schietpartij in Straatsburg loopt op: zeker drie doden, dader nog op de vlucht Bij de schietpartij in Straatsburg zijn dinsdagavond zeker drie mensen omgekomen en twaalf anderen gewond geraakt, zo bevestigt minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner. Drie à vier gewonden zouden nog in levensgevaar zijn. Intussen is ook de evacuatie van de binnenstad van Straatsburg gestart. De dader is nog steeds op de vlucht.18 
12/12 02u45  Dodental schietpartij in Straatsburg loopt op: vier doden, dader nog op de vlucht Bij de schietpartij in Straatsburg zijn dinsdagavond vier mensen omgekomen en een tiental anderen gewond geraakt, zo bevestigt burgemeester Roland Ries. Drie à vier gewonden zouden nog in levensgevaar zijn. Intussen is ook de evacuatie van de binnenstad van Straatsburg gestart. De dader is nog steeds op de vlucht.17 
12/12 02u30  Dodental schietpartij in Straatsburg loopt op: vier doden Bij de schietpartij in Straatsburg zijn dinsdagavond vier mensen omgekomen en een tiental anderen gewond geraakt, zo bevestigt burgemeester Roland Ries. Drie à vier gewonden zouden nog in levensgevaar zijn. Intussen is ook de evacuatie van de binnenstad van Straatsburg gestart. Die was sinds de schietpartij hermetisch afgesloten. De dader is nog steeds op de vlucht.17 
12/12 00u45  CFO Huawei wordt vrijgelaten op borg De financieel directrice van het Chinese concern Huawei wordt vrijgelaten op borg. Dat heeft een rechter in Canada beslist. Haar aanhouding veroorzaakte de voorbije dagen hoogoplopende spanningen tussen de VS en China, bovenop het handelsconflict tussen beide landen.20 
12/12 00u15  Dodental schietpartij in Straatsburg loopt op: vier doden, negen gewonden Bij een schietpartij aan de kerstmarkt in Straatsburg vielen minstens vier doden en negen gewonden. Dat melden verschillende Franse media op basis van politiebronnen. De dader is nog steeds op de vlucht, maar werd al geïdentificeerd. Hij zou bekendstaan bij de politie voor radicalisering.24 
11/12 23u00  Dodental schietpartij in Straatsburg loopt op: vier doden, elf gewonden Er vielen minstens vier doden en elf gewonden bij een schietpartij nabij de kerstmarkt in Straatsburg in Frankrijk. Dat melden verschillende Franse media. De dader is nog steeds op de vlucht, maar werd al geïdentifieerd. Hij zou bekendstaan bij de politie voor radicalisering.
11/12 22u45  Dodental schietpartij in Straatsburg loopt op: twee doden, dertien gewonden Er vielen minstens twee doden en dertien gewonden bij een schietpartij nabij de kerstmarkt in Straatsburg in Frankrijk. Dat melden verschillende Franse media. De dader is nog steeds op de vlucht, maar werd al geïdentifieerd. Hij zou bekendstaan bij de politie voor radicalisering.
11/12 22u00  Trump ruziet voor draaiende camera’s met Democraten De Amerikaanse president Donald Trump heeft een felle woordwisseling gehad met de oppositie over de financiering van de muur aan de grens met Mexico. De camera’s van de pers konden alles opnemen.
11/12 22u00  Dodental schietpartij in Straatsburg loopt op: twee doden, elf gewonden Er vielen minstens twee doden en elf gewonden bij een schietpartij nabij de kerstmarkt in Straatsburg in Frankrijk. Dat melden verschillende Franse media. De dader is nog steeds op de vlucht, maar werd al geïdentifieerd. Hij zou bekendstaan bij de politie voor radicalisering.
11/12 21u45  ‘Onze algoritmes hebben geen besef van politiek’ Google-baas Sundar Pichai moest zich in het Amerikaans parlement verdedigen tegen beschuldigingen van links én van rechts over de ‘partijdige algoritmes’ van Google. Hij bracht het er behoorlijk vanaf, al scoorden zowel Democraten als Republikeinen enkele punten ten koste van zijn bedrijf.
11/12 21u30  Een dode en negen gewonden na schietpartij in Straatsburg Er viel minstens één dode en negen gewonden bij een schietpartij nabij de kerstmarkt in Straatsburg in Frankrijk. Dat melden verschillende Franse media.
11/12 21u15  Een dode en zes gewonden na schietpartij in Straatsburg Er viel minstens één dode en zes gewonden bij een schietpartij nabij de kerstmarkt in Straatsburg in Frankrijk. Dat melden verschillende Franse media.
Laatste update: vandaag om 6u00


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
11/12 21u15  Van Overtveldt belooft deel opzegvergoeding af te staan aan goede doelEx-minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) gaat een deel van de opzegvergoeding waar hij als ontslagnemend minister recht op heeft, afstaan aan een goed doel. Dat melden verschillende media dinsdagavond.
11/12 20u30  Tegenvaller voor ‘The Ocean Cleanup’: trage ‘plasticvanger’ houdt plastic niet vastDe ‘plasticvanger’ van het project The Ocean Cleanup heeft te maken met een tegenvaller. Het door de Nederlander Boyan Slat bedachte schoonmaaksysteem beweegt te langzaam en houdt het plastic dat in de Grote Oceaan wordt verzameld niet vast, waardoor het niet kan worden opgevist.
11/12 20u30  Zeker vier doden door wilde schutter in Braziliaanse kerkEen wilde schutter heeft dinsdag tijdens een misviering in een kerk in Brazilië minstens vier mensen doodgeschoten.
11/12 20u15  Europees Parlement stemt in met afgeven van humanitaire visa op Europese ambassadesHet Europees Parlement wil dat de Europese Commissie een humanitair visum in het leven roept dat asielzoekers in de ambassades van de lidstaten kunnen aanvragen en dat hen toegang verleent tot die lidstaat om asiel aan te vragen. Het doel is mensensmokkelaars de wind uit de zeilen te nemen.
11/12 19u15  Parket verzwaart aanklacht in onderzoek naar studentenclub ReuzegomDe dood van Sanda D. na een studentendoop wordt ook een onderzoek naar ‘onterende behandeling’, zegt het parket. Eerder was er enkel sprake van toediening van schadelijke stoffen en onopzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg.
11/12 19u00  N-VA valt ex-coalitiepartners aan in Europees ParlementDe ondergang van de regering laat zich tot in Straatsburg voelen. N-VA valt zijn voormalige coalitiepartners CD&V en Open VLD aan omdat ze niet op het rode knopje duwden bij een stemming over ‘welvaartstoerisme’.
11/12 18u30  Gentenaars kunnen binnenkort weer begraven worden op bekende begraafplaatsDe Stad Gent keurde maandag een nieuw reglement goed waardoor geïnteresseerden vanaf 1 januari al hun plekje kunnen reserveren in een bestaande grafkelder op de bekende begraafplaats Campo Santo. Al moet er wel in de geldbuidel getast worden.
11/12 18u30  Wat staat er dan in het doopcharter van Leuven?De Leuvense rector en de studentenverenigingen zijn trots op het nieuwe, aangescherpte doopcharter dat regelt wat er kan en niet kan bij studentendopen. Zo mag de organisator van de studentendoop geen alcohol gebruiken. En moet elke opdracht bedacht zijn ‘met gezond verstand’. Elke deelnemer mag alcohol weigeren.
11/12 18u15  Poetin geeft brieven van Albert I terug aan BelgiëHet Algemeen Rijksarchief stelt digitale kopieën ter beschikking van een reeks brieven die koning Albert I in de jaren 20 en 30 schreef aan minister Henri Jaspar. De Russische president Vladimir Poetin gaf de brieven aan Charles Michel.
11/12 17u30  Indonesische dorpelingen vangen enorme python van acht meterIndonesische dorpelingen hebben een enorme python van acht meter gevangen, toen hij een van hen in een dodelijke wurggreep hield. De dorpelingen dachten aanvankelijk dat de slang, die op de oevers van een rivier lag, gewoon een oude boomstam was, voordat het dier een van hen plots aanviel.
11/12 17u30  Europees Parlement stemt in met afgeven van humanitaire visa op EU-ambassadesHet Europees Parlement wil dat de Europese Commissie een humanitair visum in het leven roept dat asielzoekers in de ambassades van de lidstaten kunnen aanvragen en dat hen toegang verleent tot die lidstaat om asiel aan te vragen. Het doel is mensensmokkelaars de wind uit de zeilen te nemen.
11/12 17u15  Mislukte diefstal veroorzaakt milieurampIn Brazilië hebben dieven een pijplijn doorboord om olie af te tappen. De diefstal ging echter mis, waardoor 60.000 liter olie in een baai nabij Rio de Janeiro lekte.
11/12 17u00  PS had ‘teleurstellend gesprek’ met de premierHet gesprek van PS-fractieleider Ahmed Laaouej met premier Charles Michel was ‘teleurstellend’. ‘Ik denk niet dat de premier begrijpt in welke politieke urgentie hij zich bevindt’, aldus Laaouej.
11/12 16u15  Kerststal met vier Maria's: ‘Vond hier een wonder plaats?’In de kerststal in Wijgmaal, nabij Leuven, is een opmerkelijk tafereel te zien. Het Jezusbeeldje wordt er vergezeld door vier Maria's. Van Jozef, de herders, de ezel en de os is geen enkel spoor. De buurtbewoners denken er het hunne van.
11/12 16u15  Waarom jacht op everzwijnen niet eenvoudig isOverdag houden ze zich schuil en ze verplaatsen zich vaak. Op everzwijnen jagen, is niet altijd eenvoudig. ‘Er is geluk voor nodig.’
11/12 15u30  Boete voor Rus die ratten los liet in parlement van Sint-PetersburgEen jonge Rus is dinsdag veroordeeld tot een boete van 10.000 roebel (ongeveer 130 euro) omdat hij in november twee ratten losliet in het regionaal parlement van Sint-Petersburg. De jongeman wilde zo protesteren tegen ‘volksvertegenwoordigers die niets doen’.
11/12 15u30  Michel II kan nog minstens een week doorMorgen ondervraagt de Kamer premier Michel over zijn minderheidsregering. Ten vroegste volgende week wordt er mogelijk gestemd over moties van vertrouwen of wantrouwen.
11/12 15u15  'Lesbische kerststal' in Wijgmaal: 'Dat moet vandaag wel kunnen zeker?'In de kerststal in Wijgmaal, nabij Leuven, is een opmerkelijk tafereel te zien. Het Jezusbeeldje wordt er vergezeld door vier Maria's. Van Jozef, de herders, de ezel en de os is geen enkel spoor. De buurtbewoners zien er de grap van in, maar verkiezen toch de traditionele Heilige Familie.
11/12 15u15  Waarom jacht op everzwijnen moeilijk isOverdag houden ze zich schuil en ze verplaatsen zich veel. Op everzwijnen jagen, is niet altijd eenvoudig. ‘Er is geluk voor nodig.’
11/12 15u00  China en VS gaan onderhandelen over handelsconflictChina en de Verenigde Staten hebben dinsdag een onderhandelingskalender vastgelegd in verband met het handelsconflict tussen beide landen. Dat gebeurde via een telefoongesprek tussen de Chinese vicepremier Liu He en de Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin.
11/12 15u00  Officiële aanvraag ingediend voor Mars tegen Marrakech en tegenbetogingDe politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene heeft een officiële aanvraag ontvangen voor zowel de Mars tegen Marrakech als voor een tegenbetoging. Dat maakt de politie bekend aan Belga. De aanvragen zijn nog niet goedgekeurd, maar worden nu grondig bestudeerd.
11/12 15u00  Michel II kan wellicht nog minstens een week doorMorgen ondervraagt de Kamer premier Michel over zijn minderheidsregering. Ten vroegste volgende week wordt er mogelijk gestemd over moties van vertrouwen of wantrouwen.
11/12 15u00  Akkoord over extra vrije dag in Brusselse private rusthuizenVakbonden en werkgevers van de Brusselse private rusthuizen hebben een akkoord bereikt over een extra vrije dag vanaf volgend jaar. Dat heeft het gemeenschappelijk vakbondsfront dinsdag bekendgemaakt. ‘We hebben steeds gezegd dat met de vrijgemaakte financiering nog een extra verlofdag mogelijk werd, maar de federatie bleef tot nu toe doof voor die eis’, zegt het vakbondsfront.
11/12 14u45  Iran bevestigt test met ballistische raketIran heeft naar eigen zeggen onlangs een ballistische raket getest. De bevelhebber van de luchtmacht van de Revolutionaire Garde, Amir-Ali Hadsjisadeh, voegde er dinsdag volgens het persbureau Fars aan toe dat zijn land jaarlijks veertig tot vijftig raketten test. ‘Dat is ons legitiem recht ter verdediging van het land’. Iran heeft voor deze proeven geen toelating van het buitenland nodig.
11/12 14u45  Studentenclub Reuzegom houdt op te bestaan na dood studentDe studentenclub Reuzegom heeft zichzelf ontbonden. Dat meldt VTM Nieuws en wordt bevestigd aan onze redactie. Een van de schachten van Reuzegom overleed vorige week na een uit de hand gelopen studentendoop.
11/12 14u30  Europees Parlement wil werkloosheidsuitkering vanaf dag éénWerknemers uit andere lidstaten moeten reeds na één dag werk aanspraak kunnen maken op een werkloosheidsuitkering in België. Dat standpunt heeft het Europees Parlement dinsdag ingenomen in Straatsburg. Momenteel moeten deze werknemers minstens drie maanden in België aan de slag zijn geweest vooraleer ze recht hebben op een werkloosheidsuitkering.
11/12 14u15  Wat als mannen binnenkort zwanger kunnen worden?Het UZ Gent voerde een succesvolle baarmoedertransplantatie uit. 'Een kwestie van de juiste bloedvaten verbinden', dat is alles wat er nodig is om ook mannen ook zwanger te laten worden na zo'n transplantatie. Kamagurka voorspelt wat de gevolgen daar van zullen zijn.
11/12 14u00  Dit zijn de laatste gemeenten waar het wachten is op een burgemeesterNet na het publiceren van de uitslagen waren de eerste burgemeesters al zeker van hun sjerp. Maar in sommige steden en gemeenten zijn de onderhandelingen na meer dan twee maanden nog steeds aan de gang.
11/12 13u45  Wat nu, premier May?Theresa May schopt het Brexit-blikje nu even voor zich uit. Hoe groot is de kans dat ze haar deal door het Britse Lagerhuis krijgt?
11/12 13u45  Hoe de kamer het lot van Michel II in handen heeftPremier Michiel rekent op 'een minimum aan verantwoordelijheidszin, ook bij de oppositie' om zijn regering na het vertrek een doorstart te geven. Maar het is de Kamer die beslist over het lot van de regering. Welke scenario's zijn mogelijk? Overloop zelf de mogelijkheden.
11/12 13u30  Langer pleegzorgverlof komt eraanHet aantal kinderen dat wacht op een pleeggezin is in twee jaar tijd gestegen: van 602 eind 2015 naar 844 eind 2017. Dat bleek uit cijfers die Vlaams parlementslid Lorin Parys (N-VA) opvroeg bij Vlaams minister Jo Vandeurzen (CD&V).
11/12 12u45  De gewetensbezwaren van de Antwerpse SP.AEen twijfelende-weifelende SP.A weigert in de Antwerpse coalitie te stappen zolang Bart De Wever zijn stijl niet aanpast. Maar hoe realistisch is die eis voor een partijvoorzitter in volle campagnemodus?
11/12 12u30  Thailand stelde verkiezingen vier keer uit, maar in februari trekken de Thai naar de stembusVoor het eerst sinds de militaire coup in 2014 heeft de in Thailand regerende militaire junta het verbod op politieke activiteiten opgeheven. Dit moet de weg vrijmaken voor verkiezingen in februari.
11/12 12u00  Russin gaat spionage in VS bekennenDe van spionage beschuldigde Maria Boetina gaat schuldig pleiten nadat ze een deal met justitie heeft gesloten. Dat melden Amerikaanse media.
11/12 12u00  Vertrouwensstemming of niet? Experts zijn verdeeldMoet premier Charles Michel (MR) na het vertrek van de N-VA het vertrouwen vragen aan het parlement? De juridische dienst van de Kamer meent van wel, maar grondwetsspecialisten raken het niet eens.
11/12 12u00  Quotum asielaanvragen stijgt ‘stap voor stap’: ‘Dit gaat niet over ander beleid, maar over zwakke mensen helpen’Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) heeft haar diensten gevraagd het aantal asielaanvragen ‘stap voor stap’ op te drijven. ‘De situatie was nu eenmaal erg acuut toen ik werd aangesteld. Dit gaat niet over ander beleid, maar over zwakke mensen beschermen en verantwoordelijkheid nemen.’
11/12 12u00  ‘België moet opnieuw klimaatleider worden’Ecolo en Groen vragen de regering om een ambitieuzere positie op de klimaattop in Katowice. Ecolo-Groen dient een resolutie in, die donderdag besproken kan worden in het parlement. ‘Het parlement is aan zet’, zegt Groen-fractieleider Kristof Calvo.
11/12 11u45  ‘Geen ruimte voor nieuwe Brexit-onderhandelingen’Er is geen ruimte voor nieuwe onderhandelingen over het echtscheidingsakkoord tussen de Europese Unie en Groot-Brittannië. Dat heeft Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker verklaard in de aanloop naar zijn onderhoud met de Britse premier Theresa May later op de dag.
11/12 11u45  Parlement woedend wanneer ceremoniële scepter weggenomen wordtIn het Britse House of Commons gaat het er vaak - op z'n zachtst gezegd - geanimeerd aan toe. Maandag nam Lloyd Russell-Moyle de ceremoniële scepter weg om zijn ongenoegen over het uitstellen van de stemming over de Brexit-deal te uiten. Die scepter staat symbool voor de koninklijke autoriteit die het Huis krijgt. De parlementsleden reageerden woedend op de actie van hun collega.
11/12 11u45  Douaniers voeren stiptheidsacties in La Louvière en luchthaven CharleroiMedewerkers van de douane gaan dinsdagochtend stiptheidsacties voeren in de overslagterminal van La Louvière. In de namiddag voeren de douaniers dan actie op de luchthaven van Charleroi. Met het ‘schot voor de boeg’ willen ze de aandacht van de nieuwe minister van Financiën, Alexander De Croo, vestigen op de problemen bij de dienst.
11/12 11u30  Vertrouwensstemming of niet? Experts zijn VerdeeldMoet premier Michel na het vertrek van de N-VA het vertrouwen vragen aan het parlement? De juridische dienst van de Kamer meent van wel, maar grondwetsspecialisten raken het niet eens.
11/12 11u30  ‘Vertrouwensstemming is de gewoonte’, zegt juridische dienst KamerDe juridische dienst van de Kamer zegt dat een vertrouwensstemming de gewoonte is. ‘Hoewel ze juridisch niet afdwingbaar is, bestaat er een grondwettelijke gewoonte om ook naar aanleiding van een wijziging van de samenstelling of programma van de Kamer een regeringsverklaring of -mededeling te doen. Het hangt evenwel af van de draagwijdte. Hierna volgt een debat of vertrouwensstemming.’
11/12 11u30  De Crem wil luisteren naar ‘aandachtspunten en prioriteiten’ politievakbondenMinister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) heeft de politievakbonden uitgenodigd voor een overleg op woensdag 12 december. Hij wil ‘naar hun aandachtspunten en prioriteiten’ luisteren.
11/12 11u15  Quotum asielaanvragen stijgt ‘stap per stap’: ‘Dit gaat niet over ander beleid, maar over zwakke mensen helpen’Minister van Volksgezondheid, Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) heeft haar diensten inderdaad gevraagd om het aantal asielaanvragen ‘stap voor stap’ naar boven op te drijven. ‘De situatie was nu eenmaal erg acuut toen ik werd aangesteld. Dit gaat niet over ander beleid, maar gewoon over zwakke mensen beschermen en verantwoordelijkheid nemen.’
11/12 11u00  Douaniers voeren dinsdag stiptheidsacties in luchthaven Charleroi en La LouvièreMedewerkers van de douane gaan dinsdagochtend stiptheidsacties voeren in de overslagterminal van La Louvière. In de namiddag voeren de douaniers dan actie op de luchthaven van Charleroi. Met het ‘schot voor de boeg’ willen ze de aandacht van de nieuwe minister van Financiën, Alexander De Croo, vestigen op de problemen bij de dienst.
11/12 10u45  ‘Geen ruimte voor nieuwe Brexitonderhandelingen’Er is geen ruimte voor nieuwe onderhandelingen over het echtscheidingsakkoord tussen de Europese Unie en Groot-Brittannië. Dat heeft Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker verklaard in de aanloop naar zijn onderhoud met de Britse premier Theresa May later op de dag.
11/12 10u45  Drie gele hesjes opgepakt in HenegouwenDe gele hesjes hebben maandagavond opnieuw de snelweg A7 ter hoogte van Feluy, in Henegouwen, voor een deel bezet. Dat valt te lezen op de website met wegeninfo van de federale politie. Drie manifestanten zijn ondertussen opgepakt.
11/12 09u45  KU Leuven wil ‘tot nader order’ geen studentendopenDe Leuvense rector Luc Sels vraagt de studentenverenigingen om tot nader order geen studentendopen meer te organiseren. ‘We hebben het doopcharter nog aangescherpt en roepen de studentenclubs vandaag bij ons, in een laatste kans om het charter te ondertekenen’, zei hij in De Ochtend.
11/12 09u30  KU Leuven wil ‘tot nader order’ geen studentendopen: ‘Het doopcharter is aangescherpt en we vragen studentenclubs het te ondertekenen’De Leuvense rector Lus Sels vraagt de studentenverenigingen om tot nader order geen studentendopen meer te organiseren. ‘We hebben het doopcharter nog aangescherpt en roepen de studentenclubs vandaag bij ons, in een laatste kans om het charter te ondertekenen’, zei hij in De Ochtend.
11/12 09u30  ‘Vertrouwensstemming is de gewoonte’, zegt juridische dienst KamerDe juridische dienst van de Kamer zegt dat een vertrouwensstemming de gewoonte is. ‘Hoewel ze juridisch niet afdwingbaar is, bestaat er een grondwettelijke gewoonte om ook naar aanleiding van een wijziging van de samenstelling of programma van de Kamer een regeringsverklaring of -mededeling te doen. Het hangt evenwel af van de draagwijdte. Hierna volgt een debat of vertrouwensstemming.’
11/12 09u15  ‘Vertrouwensstemming is gewoonte’, zegt juridische dienst van de KamerVolgens een juridische nota van de diensten van de Kamer is het wel degelijk het gebruik dat premier Charles Michel (MR) opnieuw het vertrouwen vraagt, nu zijn regering na het vertrek van de N-VA grondig is herschikt. De nota ligt straks op tafel bij de gesprekken van premier Michel met de fractieleiders over de toekomstplannen van zijn regering.
11/12 08u45  Colombiaanse drugsbende roept op tot staakt-het-vuren tijdens de feestdagenDe grootste Colombiaanse criminele bende, de Gulf Clan, roept op tot een staakt-het-vuren voor Kerst en Nieuwjaar en vraagt aan de andere Colombiaanse bendes om hun wapens neer te leggen tijdens de feestdagen.
11/12 08u15  China en VS gaan onderhandelingen over handelsconflictChina en de Verenigde Staten hebben dinsdag een onderhandelingskalender vastgelegd in verband met het handelsconflict tussen beide landen. Dat gebeurde via een telefoongesprek tussen de Chinese vicepremier Liu He en de Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin.
11/12 08u15  Klimaat moet het verschil maken‘De N-VA stond op het vlak van energie op de rem’, klonk het al langer. Dat thema moet politiek dan ook het verschil maken met Michel I.
11/12 08u00  Dodelijke zomer voor Vlaamse fietsersEr is voorlopig een einde gekomen aan de gestage daling van het aantal verkeersdoden in Vlaanderen. Dat is het gevolg van een erg dodelijke zomer voor vooral fietsers op de Vlaamse wegen. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts wijst op de extra maatregelen die zullen worden ingevoerd.
11/12 07u30  China en VS gaan onderhandelingen over handelsconflict startenChina en de Verenigde Staten hebben dinsdag een onderhandelingskalender vastgelegd in verband met het handelsconflict tussen beide landen. Dat gebeurde via een telefoongesprek tussen de Chinese vicepremier Liu He en de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin.
11/12 05u15  Gele hesjes bezetten opnieuw snelweg in Feluy (Henegouwen)De gele hesjes hebben maandagavond opnieuw de snelweg A7 ter hoogte van Feluy, in Henegouwen, voor een deel bezet. Dat valt te lezen op de website met wegeninfo van de federale politie.
11/12 05u15  Vlaanderen heeft 13.000 km lintbebouwing, en het stopt nietOok al is het ruimte­lijk onwenselijk, toch woont een op de vier Vlamingen in lint­bebouwing.
11/12 04u15  Pas dinsdag beslissing over borgtocht Huawei-CFODe financieel directrice van het Chinese concern Huawei blijft voorlopig opgesloten in Canada. Haar advocaten vroegen om Meng Wanzhou wegens gezondheidsredenen vrij te laten op borg, maar het openbaar ministerie vreest dat ze zal vluchten naar China. De hoorzitting wordt dinsdag voortgezet.
11/12 04u00  FBI verhindert twee massamoorden in OhioDe FBI heeft in de Amerikaanse staat Ohio twee mensen opgepakt die los van elkaar een massamoord planden, zo berichten Amerikaanse media maandag. Eén van de twee was een 23-jarige vrouw die al enkele maanden correspondeerde met Dylann Roof, de man die in 2015 negen afro-Amerikanen doodde in een kerk in Charleston. De andere verdachte is een 21-jarige geradicaliseerde man.
10/12 22u15  May zoekt bijkomende garanties over Ierse backstopDe Britse premier Theresa May heeft in het Lagerhuis bevestigd dat de cruciale stemming over het Brexit-akkoord wordt uitgesteld. Ze gaat bijkomende garanties zoeken voor de Ierse backstop-regeling.
10/12 22u00  Deel Antwerpse SP.A verzet zich tegen N-VAAls de Antwerpse SP.A in een coalitie stapt met de N-VA zónder stevige toezeggingen, dreigen enkele socialisten als onafhankelijke te gaan zetelen.
10/12 21u45  Michel: 'Ik ga doen wat ik beloofd heb: het parlement raadplegen'Charles Michel, nu premier van een minderheidsregering, vertegenwoordigt ons land vandaag op de VN-top in Marrakech. Hoe verloopt het verder? Wat roert er in de Wetstraat? Volg het hier.
10/12 20u45  Macron belooft verhoging minimumloon na protest gele hesjesDe Franse president Emmanuel Macron heeft in een televisietoespraak maatregelen beloofd na weken van gewelddadige protesten.
10/12 20u00  Komeet vliegt redelijk dicht voorbij aardeWie de komende dagen naar de hemel kijkt, kan mogelijk een komeet zien.
10/12 19u45  LIVE. Michel: 'Ik ga doen wat ik beloofd heb: het parlement raadplegen'Charles Michel, nu premier van een minderheidsregering, vertegenwoordigt ons land vandaag op de VN-top in Marrakech. Hoe verloopt het verder? Wat roert er in de Wetstraat? Volg het hier.
10/12 19u30  De Wever: ‘Democratie niet zomaar opzijschuiven’N-VA-voorzitter Bart De Wever vindt het niet meer dan logisch dat de regering opnieuw het vertrouwen vraagt nu zijn partij is weggevallen.
10/12 19u30  Brussels Airlines scoort zwak in milieuranking van vliegmaatschappijenMet het aantal afgelegde kilometers steeg vorig jaar ook opnieuw de CO2-uitstoot door luchtvaart. Brussels Airlines scoort opvallend slecht.
10/12 19u15  De Block: 'Quota voor asielzoekers zijn nog niet herbekeken'Charles Michel, nu premier van een minderheidsregering, vertegenwoordigt ons land vandaag op de VN-top in Marrakech. Hoe verloopt het verder? Wat roert er in de Wetstraat? Volg het hier.
10/12 18u45  Voetganger overleden na aanrijding in SchaarbeekDe man die zaterdagavond om het leven kwam bij een verkeersongeval in Schaarbeek, was een 42-jarige man. Hij overleed toen hij op de Voltairelaan bij het oversteken werd aangereden door een personenwagen. De juiste omstandigheden van het ongeval worden nog onderzocht. Dat meldt het Brusselse parket maandag.
10/12 18u15  Eerste najaarsstorm laat zware sporen na op onze strandenDe storm van afgelopen weekend heeft verschillende plaatsen aan de kust zwaar geteisterd. Zo zijn de stranden in Bredene opnieuw afgekalfd.
10/12 17u45  LIVE. May zoekt bijkomende garanties over Ierse backstopDe Britse premier Theresa May heeft in het Lagerhuis bevestigd dat de cruciale stemming over het Brexit-akkoord wordt uitgesteld. Ze gaat bijkomende garanties zoeken voor de Ierse backstop-regeling.
10/12 17u45  LIVE. De Block: 'Quota voor asielzoekers zijn nog niet herbekeken'Charles Michel, nu premier van een minderheidsregering, vertegenwoordigt ons land vandaag op de VN-top in Marrakech. Hoe verloopt het verder? Wat roert er in de Wetstraat? Volg het hier.
10/12 17u15  Filmpje van Mechelse school verovert sociale mediaEen filmpje van de leerlingen van het zesde jaar LO & Sport van de Mechelse school BimSem gaat momenteel viraal. Op enkele dagen tijd werd het filmpje op Twitter al ruim 50.000 keer bekeken.
10/12 17u00  LIVE. Theresa May zoekt bijkomende garanties over Ierse backstopDe Britse premier Theresa May heeft in het Lagerhuis bevestigd dat de cruciale stemming over het Brexit-akkoord wordt uitgesteld. Ze gaat bijkomende garanties zoeken voor de Ierse backstop-regeling.
10/12 16u45  LIVE. Britse premier Theresa May: 'Stemming over Brexit wordt uitgesteld'De Britse premier Theresa May heeft in het Lagerhuis bevestigd dat de cruciale stemming over het Brexit-akkoord wordt uitgesteld.
10/12 16u15  Mukwege en Murad krijgen Nobelprijs voor Vrede: ‘Mensen die blik afkeren ook verantwoordelijk’De Congolese arts Denis Mukwege en de Jezidische mensenrechtenactiviste Nadia Murad hebben in de Noorse stad Oslo de Nobelprijs voor de Vrede gekregen.
10/12 15u45  ‘Uw dochter had hier veilig moeten zijn’: premier Nieuw-Zeeland verontschuldigt zich na dood toeristPremier Jacinda Ardern verontschuldigde zich in het Nieuw-Zeelandse parlement tegenover de nabestaanden van de vermoorde Britse toeriste Grace Millane (22). ‘Uw dochter had hier veilig moeten zijn, en dat was niet het geval’, zei ze. ‘Dat spijt me.’
10/12 15u30  ‘Uw dochter had hier veilig moeten zijn’, premier Nieuw-Zeeland verontschuldigt zich na dood toeristPremier Jacinda Ardern verontschuldigde zich in het Nieuw-Zeelandse parlement tegenover de nabestaanden van de vermoorde Britse toeriste Grace Millane (22). ‘Uw dochter had hier veilig moeten zijn, en dat was niet het geval’, zei ze. ‘Dat spijt me.’
10/12 15u15  ‘Je weet nooit precies wat er in iemands hoofd omgaat’Voor de buitenwereld was Désirée Viola een jonge succesvolle vrouw. Haar zelfdoding kwam voor velen dan ook onverwacht. ‘Bij bekende mensen zien we vaak maar een klein stukje van hun leven.’
10/12 15u15  Eerste armworsteling is begonnen voor minderheidsregering-MichelDe oppositie zet de minderheidsregering-Michel onder druk.
10/12 15u00  ‘Je weet nooit wat er in iemands hoofd omgaat’Voor de buitenwereld was Désirée Viola een jonge succesvolle vrouw. Haar zelfdoding kwam voor velen dan ook onverwacht. ‘Bij bekende mensen zien we vaak maar een klein stukje van hun leven.’
10/12 15u00  Een blik op de groepsfoto: Michel I is helft van ministers kwijtgespeeldNa vier jaar is de groepsfoto van de regering Michel aan een grondige update toe. Als er van Michel II een nieuw portret zou worden gemaakt, dan zullen daar maar 9 van de 17 leden van de oorspronkelijke regering op te zien zijn.
10/12 14u45  Spectaculaire vulkaanuitbarsting in MexicoIn Mexico is de Popocatepetl uitgebarsten. De vulkaan kwam tot twee keer toe met een spectaculaire ontploffing tot uitbarsten. Het is een van de meest actieve vulkanen ter wereld. Er vielen geen slachtoffers
10/12 14u45  Regering Michel I is helft van ministers kwijtgespeeldNa vier jaar is de groepsfoto van de regering Michel aan een grondige update toe. Als er van Michel II een nieuw portret zou worden gemaakt, dan zullen daar maar 9 van de 17 leden van de oorspronkelijke regering op te zien zijn.
10/12 14u30  Woordvoerster Wegen en Verkeer zet Europarlementslid Open VLD op haar plaatsEuroparlementslid Hilde Vautmans (Open VLD) gaf zondag na het partijbureau van Open VLD op Twitter haar kijk op de regeringscrisis. Ze deed dat met een filmpje dat ze al rijdend maakte. Vautmans kreeg onmiddellijk kritiek op haar actie.
10/12 14u00  Europarlementslid Open VLD krijgt kritiek voor filmpje achter het stuurEuroparlementslid Hilde Vautmans (Open VLD) gaf zondag na het partijbureau van Open VLD op Twitter haar kijk op de regeringscrisis. Ze deed dat met een filmpje dat ze al rijdend maakte. Vautmans kreeg onmiddellijk kritiek op haar actie.
10/12 13u45  Premier Michel: ‘Echte leugencampagne rond Pact, misschien zelfs Europees gecoördineerd’‘Dit pact biedt als enige garantie op een efficiënt asielbeleid, met respect voor fundamentele waarden.’ Premier Michel toonde zich bijzonder strijdvaardig in Marrakech. Maar ook mild voor zijn voormalige coalitiepartner N-VA.
10/12 13u30  ‘Theresa May stelt cruciale stemming over Brexit uit’De Britse premier Theresa May is van plan de cruciale stemming over het Brexitakkoord, die dinsdag in het Lagerhuis zou plaatsvinden, uit te stellen, zo melden internationale media. Voor het akkoord zou namelijk geen steun zijn.
10/12 13u15  Familie van overleden student: ‘Dit mag niet in de doofpot belanden’Het verdriet is onpeilbaar bij de familie van Sanda Dia (20), de jongen uit Edegem die stierf na een wansmakelijk doopritueel. Excuses kregen ze nog niet van de studentenclub. Meer nog: de doopmeesters lijken plots van de aardbol verdwenen. ‘Dit mag niet in de doofpot belanden omdat het over kinderen uit gegoede families gaat.’
10/12 12u15  UZ Gent transplanteert voor het eerst in België baarmoederArtsen van het UZ Gent hebben voor het eerst in België een baarmoeder getransplanteerd, zodat een vrouw ondanks een genetische afwijking toch zwanger kan worden. De ingreep verliep probleemloos en de vrouw stelt het goed, meldt het ziekenhuis maandag.
10/12 12u15  Asielzoekende mannen blijven in de kou staan aan Klein KasteeltjeZowat 100 vrouwen en kinderen en zes minderjarigen mochten vanmorgen hun asielaanvraag indienen in Klein Kasteeltje. Maar zowat 150 mannen werd de toegang geweigerd. ‘Op dit moment is er niets veranderd op het operationele vlak’, zegt het Burgerplatform BXL refugees.
10/12 12u15  LIVE. Premier op VN-top: 'België zal aan juiste kant van geschiedenis staan'Charles Michel, nu premier van een minderheidsregering, vertegenwoordigt ons land vandaag op de VN-top in Marrakech. Hoe verloopt het verder? Wat roert er in de Wetstraat? Volg het hier.
10/12 12u00  Vijf leerlingen die dreigden met aanslag op klas nieuwkomers geschorstVijf leerlingen van het KTA in Brugge die in een besloten chatgroep op Facebook ermee dreigden een aanslag te plegen op de OKAN-klas van hun school, waar anderstalige nieuwkomers worden opgevangen, zijn geschorst. Dat meldt VTM Nieuws. De leerlingen – 17 en 18 jaar oud – postten ook foto’s van wapens erbij. De school schakelde de politie in en het parket onderzoekt de zaak.
10/12 11u45  Merkel: geen lachje, geen populaire boodschap‘Internationale samenwerking is de enige mogelijke route’, zei Merkel op het podium van Marrakech. ‘We hebben gezien dat landen het niet alleen kunnen doen.’
10/12 11u45  Is dit de gevaarlijkste reuzenslalom ter wereld?4.129 meter. Zo hoog is de Zwitserse Hohberghorn. 'Het ideale decor', moeten Jérémie Heitz en Daron Rahlves gedacht hebben. Want deze twee dappere skiërs waagden zich aan een spectaculaire reuzenslalom van de Zwitserse reus.
10/12 11u30  Plotse sneeuwstorm zet 380.000 gezinnen zonder stroomDe oostkust van de VS is zondag getroffen door een zware sneeuwstorm. De staten North en South Carolina werden zwaar getroffen, maar ook in Georgia, Alabama, Tennessee en Virginia is de schade groot. 380.000 gezinnen zitten zonder stroom en een man overleed nadat een boom op zijn wagen gevallen was.
10/12 11u30  Afschieten van herten begonnen in Nederlandse OostvaardersplassenStaatsbosbeheer in Nederland is maandagochtend begonnen met het afschieten van edelherten in de Oostvaardersplassen. De rechter bepaalde vorige week dat de herten gedood mogen worden om de populatie van dieren in het gebied terug te brengen.
10/12 11u15  Beyoncé zingt op Indiaas huwelijksfeest, Clintons feesten meeDe dochter van de rijkste man van India trouwt. Dat betekent een exuberant huwelijksfeest, met optreden van Beyoncé. En een indrukwekkende gastenlijst.
10/12 10u45  VN-Migratiepact formeel aangenomenIn Marrakech heeft in een intergouvernementeel congres formeel het VN-Migratiepact geadopteerd.
10/12 10u45  Zware vertragingen door geblokkeerde trein op Noord-Zuid verbindingVeel reizigers stonden vanochtend wat langer op de trein te wachten in Brussel. In het station Brussel Centraal stond een geblokkeerde trein, nadat de bestuurder voorbij een rood sein was gereden. De impact op het treinverkeer was groot.
10/12 10u30  LIVE. VN-top is gestart: Migratiepact formeel aangenomenCharles Michel, nu premier van een minderheidsregering, is in Marrekech geland. Hoe verloopt het verder? Wat roert er in de Wetstraat? Volg het hier.
10/12 10u15  Theo Francken: ‘CD&V en Open VLD hebben alle frustraties over steile opmars N-VA in één keer uitgespuwd’Na zijn ontslag uit de federale regering koestert voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) naar eigen zeggen geen rancune tegen premier Charles Michel. Vooral voor Open VLD is hij kritisch. ‘Als ze zo doorgaan, is het la guerre totale’, zei hij in De Ochtend op Radio 1.
10/12 10u00  Theo Francken: ‘CD&V en Open VLD hebben alle frustraties over steile opmars N-VA in een keer uitgespuwd’Na zijn ontslag uit de federale regering koestert voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) naar eigen zeggen geen rancune tegen premier Charles Michel. Vooral voor Open VLD is hij kritisch. ‘Als ze zo doorgaan, is het la guerre totale’, zei hij in De Ochtend op Radio 1.
10/12 09u45  Verenigd Koninkrijk mag eenzijdig beslissing intrekken om EU te verlatenHet Verenigd Koninkrijk mag unilateraal zijn beslissing om de Europese Unie te verlaten opnieuw intrekken. Dat zegt het EU-Hof in een nieuw arrest.
10/12 09u45  Theo Francken: ‘CD&V en VLD hebben alle frustraties over steile opmars N-VA in een keer uitgespuwd’Na zijn ontslag uit de federale regering koestert voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) naar eigen zeggen geen rancune tegen premier Charles Michel. Vooral voor Open VLD is hij kritisch. ‘Als ze zo doorgaan, is het la guerre totale’, zei hij in De Ochtend op Radio 1.
10/12 09u30  Het Verenigd Koninkrijk mag unilateraal zijn beslissing om de Europese Unie te verlaten opnieuw intrekkenHet Verenigd Koninkrijk mag unilateraal zijn beslissing om de Europese Unie te verlaten opnieuw intrekken. Dat zegt het EU-Hof in een nieuw arrest.
10/12 09u30  LIVE. Parys: 'N-VA is er moedwillig afgereden'Charles Michel, nu premier van een minderheidsregering, is in Marrekech geland. Hoe verloopt het verder? Wat roert er in de Wetstraat? Volg het hier.
10/12 09u15  LIVE. Parys: 'N-VA is er moedwillig afgereden door Marrakech-coalitie'Charles Michel, nu premier van een minderheidsregering, is in Marrekech geland. Hoe verloopt het verder? Wat roert er in de Wetstraat? Volg het hier.
10/12 07u45  Aantal kinderen dat wacht op pleeggezin met veertig procent gestegenHet aantal kinderen dat wacht op een pleeggezin, is in twee jaar tijd met 40 procent gestegen. Eind 2015 waren het er 602, maar eind vorig jaar was hun aantal al gestegen tot 844, staat maandag in Het Laatste Nieuws en De Morgen. Zolang er geen pleeggezin wordt gevonden, blijven de kinderen thuis -ook als het daar niet veilig is - of worden ze naar een jeugdinstelling gestuurd.
10/12 07u45  In de kranten overheerst ontgoocheling en somberheidVan de eerste centrumrechtse regering in jaren hadden de krantencommentatoren meer verwacht. En over wat deze laatste maanden gaan brengen, heerst somberheid. Om nog maar over de nieuwe verkiezingen in mei (en wat daarna komt) te zwijgen.
10/12 07u30  Chili niet naar Marrakech voor ondertekening VN-MigratiepactChili trekt niet meer naar de internationale conferentie in Marrakech voor de ondertekening van het VN-Migratiepact. Het is daarmee het negende land dat zich terugtrekt. Chili werd de voorbije jaren geconfronteerd met zo’n 150.000 à 200.000 immigranten uit Venezuela.
10/12 07u30  Leerlingen dreigen met aanslag op klas nieuwkomersIn een besloten chatgroep op Facebook hebben leerlingen van het KTA in Brugge ermee gedreigd een aanslag te plegen op de OKAN-klas van hun school, waar anderstalige nieuwkomers worden opgevangen. De leerlingen – 17 en 18 jaar oud – postten ook foto’s van wapens erbij. De school schakelde de politie in en het parket onderzoekt de zaak.
10/12 07u15  Proces tegen Belgische studente in Nicaragua van startMaandag start het proces tegen de Belgisch-Nicaraguaanse Amaya Coppens, die sinds september in de cel zit in Nicaragua. De 23-jarige studente geneeskunde is een boegbeeld van de studentenbeweging van 19 april, die ontstond tijdens betogingen tegen de regering van president Daniel Ortega. De politie beschuldigt haar van ‘terreurdaden’.
10/12 07u15  Leterme ’Als parlement alles blokkeert, dan verkiezingen’Maakt de regering-Michel II een kans? Voormalig premier Leterme twijfelt. Als het parlement alles blokkeert, ook zaken waarover al akkoorden bestonden binnen de vorige regering, dan resten alleen vervroegde verkiezingen, denkt hij.
10/12 07u00  Nog enkele buien, frisser later deze weekMaandag wordt het gedeeltelijk tot soms zwaarbewolkt met nog enkele buien. De kans op buien is het grootst over het noorden, het noordoosten en in de Ardennen. In de Hoge Venen vallen er buien van smeltende sneeuw of sneeuw.
10/12 06u45  N-VA bepaalt of Michel II zal slagenDe minderheidsregering-Michel II moet op zoek naar partners. De N-VA blijft de logische eerste gegadigde, maar tegelijk wordt ook Groen de hand gereikt. ‘We gaan Michel II niet depanneren of blokkeren, maar ons engageren waar het kan’, zegt fractieleider Kristof Calvo.
10/12 06u45  Premier aangekomen in MarrakechCharles Michel, nu premier van een minderheidsregering, is in Marrekech geland. Hoe verloopt het verder? Wat roert er in de Wetstraat? Volg het hier.
10/12 06u45  Pleegt premier Michel een staatsgreep?N-VA ligt uit de regering-Michel I, Michel II gaat door met een minderheidskabinet. Premier Michel trekt niet naar de koning om het ontslag van de regering aan te bieden, maar naar Marrakech om België te binden aan het VN-Migratiepact. Met nog 52 zetels op de 150 in de Kamer. Is dat democratisch? Of pleegt de premier een staatsgreep? Een analyse van Bart Brinckman en Jan-Frederik Abbeloos.
09/12 23u00  Premier vertrokken naar MarrakechCharles Michel, nu premier van een minderheidsregering, is op het vliegtuig naar Marrakech gestapt. Hoe verloopt het verder? Wat roert er in de Wetstraat? Volg het hier.
09/12 21u30  Michel II begeeft zich grondwettelijk op glad ijsDoor zonder het vertrouwen van een parlementaire meerderheid verder te regeren - en geen ontslag te nemen om zo in lopende zaken te gaan, begeeft de regering-Michel II zich op grondwettelijk glad ijs.
09/12 21u30  ‘Mirakelpremier’ moet nog een laatste keer herrijzenKamikaze-coalitie, kibbelkabinet, restregering. Een koelbloedige Charles Michel voorkwam de afgelopen vier jaar meermaals een vroegtijdig afscheid.
09/12 21u30  Treinen bevatten sporen van asbestBij een routinecontrole heeft de vervoersmaatschappij NMBS de gevaarlijke stof asbest aangetroffen in twee treinstellen van het model Sprinter. De stof bevond zich in een ruimte waar geen reizigers komen.
09/12 21u15  Zaak-Khashoggi: Saudi-Arabië levert geen verdachten uitSaudi-Arabië zal twee gewezen functionarissen niet uitleveren, tegen wie Turkije arrestatiebevelen heeft uitgevaardigd in verband met de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi. ‘We leveren onze burgers niet uit’, zei minister van Buitenlandse Zaken Abel al-Jubair zondag op een persconferentie in Riyad.
09/12 20u00  Waarom Marrakech voor de N-VA de val van de regering waard isDe coalitiepartners konden niet bevatten dat Bart De Wever zijn destijds gedroomde Zweedse coalitie zo dicht bij de finish de gracht zou inrijden over een niet-bindend migratiepact. Ze hebben de open zenuw die Marrakech blootlegt, onderschat.
09/12 20u00  LIVE. Premier vertrokken naar MarrakechPremier Michel leidt voortaan een regering zonder N-VA. Hoe wordt de Marrakech-crisis verder afgewikkeld? Volg het hier op de voet.
09/12 19u45  De Block: ‘Zal geen moeder met kinderen meer op straat laten slapen’Minister Maggie De Block (Open VLD), sinds vandaag ook bevoegd voor asiel en migratie, noemt het quotum van maximaal 50 asielaanvragen per dag 'problematisch'. Ze gaat een eventuele afschaffing 'bekijken met haar diensten'.
09/12 19u00  Een terugblik: de pieken en dalen van Michel IHet was niet alleen kommer en kwel met de regering-Michel. Al kwam de bijnaam ‘kibbelkabinet’ ook niet meteen uit de lucht gevallen.
09/12 18u00  ‘We hebben onze rug gerecht en tot de laatste snik gevochten’‘Wij strijden verder, ik geef nooit op, ik ben een bokser.’ Een ‘ontgoochelde’ Theo Francken sprak in zijn thuisbasis Lubbeek de troepen toe. De repliek liet niet lang op zich wachten. ‘Theo, red ons land.’
09/12 17u45  De pieken en dalen van Michel IHet was niet alleen kommer en kwel met de regering-Michel. Al kwam de bijnaam ‘kibbelkabinet’ ook niet meteen uit de lucht gevallen.
09/12 17u30  De Block: ‘Zal geen moeder met kinderen meer op straat laten slapen'Minister Maggie De Block (Open VLD), sinds vandaag ook bevoegd voor asiel en migratie, noemt het quotum van maximaal 50 asielaanvragen per dag 'problematisch'. Ze gaat een eventuele afschaffing 'bekijken met haar diensten'.
09/12 17u00  N-VA moet oplossing zoeken voor 180 kabinetsmedewerkers zonder jobDoor het ontslag van de N-VA-ministers uit de regering-Michel komt er ook bij de Vlaams-nationalisten stoelendans op gang. Maar voor Sander Loones en Johan Van Overtveldt is er geen stoel meer. Dat geldt ook voor zowat 180 kabinetsmedewerkers.
09/12 16u45  Oppositie niet bereid minderheidsregering zomaar te depannerenPremier Charles Michel (MR) heeft in het dossier van het VN-Migratiepact weliswaar de steun van bijna alle oppositiepartijen gekregen, maar hij moet er niet op rekenen dat ze de minderheidsregering op alle vlakken zullen ondersteunen. Dat laten kopstukken van de socialistische en groene partijen weten in een eerste reactie na het vertrek van N-VA uit de regering.
09/12 16u45  LIVE. Michel II focust op koopkracht, veiligheid en klimaatPremier Michel leidt voortaan een regering zonder N-VA. Hoe wordt de Marrakech-crisis verder afgewikkeld? Volg het hier op de voet.
09/12 16u45  Respecteert Michel II de Grondwet?Door zonder het vertrouwen van een parlementaire meerderheid verder te regeren - en geen ontslag te nemen om zo in lopende zaken te gaan, begeeft de regering-Michel II zich op grondwettelijk glad ijs.
09/12 16u45  Waarom Marrakech voor de N-VA zo’n grote crisis waard isDe coalitiepartners konden niet bevatten dat Bart De Wever zijn destijds gedroomde Zweedse coalitie zo dicht bij de finish de gracht zou inrijden over een niet-bindend migratiepact. Ze hebben de open zenuw die Marrakech blootlegt, onderschat.
09/12 16u15  De Block: ‘Ik tref een departement in crisis en in chaos aan’Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) neemt de bevoegdheid voor Asiel en Migratie over van Theo Francken (N-VA). ‘Het beleid moet weer menselijk worden.’
09/12 16u15  LIVE. Regering-Michel II geeft eerste persconferentiePremier Michel leidt voortaan een regering zonder N-VA. Hoe wordt de Marrakech-crisis verder afgewikkeld? Volg het hier op de voet.
09/12 16u00  De Block gaat asielquota onder de loep nemenMinister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) neemt de bevoegdheid voor asiel en migratie over van Theo Francken (N-VA). ‘Ik tref een departement in crisis en in chaos aan.’
09/12 15u30  LIVE. Peeters bij aankomst in Wetstraat: 'Dit wordt natuurlijk geen "walk in the park"'Premier Michel leidt voortaan een regering zonder N-VA. Hoe wordt de Marrakech-crisis verder afgewikkeld? Volg het hier op de voet.
09/12 15u00  LIVE. De Block: 'Ik tref departement in crisis aan' - Francken: 'Heb nooit zo nagetrapt'Premier Michel leidt voortaan een regering zonder N-VA. Hoe wordt de Marrakech-crisis verder afgewikkeld? Volg het hier op de voet.
09/12 15u00  De Block gaat meteen asielquota herbekijkenMinister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) neemt de bevoegdheid voor asiel en migratie over van Theo Francken (N-VA). ‘Ik tref een departement in crisis en in chaos aan.’
09/12 14u45  LIVE. De Block: 'Ik tref departement Asiel & Migratie in crisis en chaos aan'Premier Michel leidt voortaan een regering zonder N-VA. Hoe wordt de Marrakech-crisis verder afgewikkeld? Volg het hier op de voet.
09/12 14u15  Kitesurfer springt over pier van BlankenbergeKitesurfer Thomas De Wispelaere heeft uitgepakt met een indrukwekkende stunt. Als eerste ooit sprong hij met zijn kite over de pier van Blankenberge. Bekijk hier hoe hij zijn stunt uitvoerde.
09/12 14u00  Geen vangnet voor Loones en Van OvertveldtDoor het ontslag van de N-VA-ministers uit de regering-Michel komt er ook bij de Vlaams-nationalisten stoelendans op gang. Maar voor Sander Loones en Johan Van Overtveldt is er geen stoel meer.
09/12 13u45  Vlaams Belang dient officieel klacht in tegen MigratiepactNu premier Charles Michel naar Marrakesh trekt om het VN-migratiepact namens België goed te keuren, trekt oppositiepartij Vlaams Belang naar de Raad van State om die goedkeuring tegen te houden.
09/12 13u15  Dit antwoordde onze chef politiek op uw vragenDe regering Michel I is niet meer, N-VA maakt geen deel meer uit van de regering. Hoe moet het nu verder? Die vraag beantwoordde chef politiek Jan-Frederik Abbeloos in onze Facebook live.
09/12 13u00  LIVE. Francken zwaar teleurgesteld: 'Maar vergeet niet dat ik een bokser ben'Premier Michel leidt voortaan een regering zonder N-VA. Hoe wordt de Marrakech-crisis verder afgewikkeld? Volg het hier op de voet.
09/12 12u15  Peeters en De Croo fileren N-VA, ‘maar we hebben goed samengewerkt hoor’Dat de regering-Michel I is gesneuveld door een pact ‘dat al maanden eerder was goedgekeurd’, blijft zwaar op de maag liggen bij Kris Peeters (CD&V). Alexander De Croo (Open VLD) mikte zijn pijlen dan weer op de controversiële onlinecampagne die de N-VA (even) voerde.
09/12 12u00  Michel I is gecrasht. Wat nu? Stel uw vragenMail uw vragen over de politieke crisis naar dSLive@standaard.be. Om 12 uur beantwoordt onze chef politiek Jan-Frederik Abbeloos ze in een live-video op onze site en onze Facebookpagina.
09/12 11u45  LIVE. Peeters: 'N-VA heeft rode kaart getrokken nadat match al was afgefloten'Premier Michel leidt voortaan een regering zonder N-VA. Hoe wordt de Marrakech-crisis verder afgewikkeld? Volg het hier op de voet.
09/12 11u45  COMMENTAAR. Met Michel II rijzen meteen belangrijke nieuwe vragenAl weken was duidelijk dat de crisis rond het VN-Migratiepact alleen kon eindigen met de knieval van ofwel de N-VA ofwel premier Charles Michel of anders met het einde van de regering Michel I. Het is dus dat laatste geworden, met een verbazend vlotte doorstart naar de regering Michel II.
09/12 11u00  LIVE. Ministerraad uitgesteld, N-VA-bevoegdheden herverdeeldPremier Michel leidt voortaan een regering zonder N-VA. Hoe wordt de Marrakech-crisis verder afgewikkeld? Volg het hier op de voet.
09/12 10u45  De Block op Asiel & Migratie, De Crem doet Binnenlandse Zaken in Michel IIPremier Michel is zondag langsgeweest bij de koning om het ontslag van de N-VA-ministers af te handelen. Zo vervelt de Zweedse regering-Michel I naar de oranje-blauwe (minderheids)regering-Michel II.
09/12 10u30  LIVE. N-VA-bevoegdheden herverdeeld: De Crem wordt minister van Binnenlandse ZakenPremier Michel leidt voortaan een regering zonder N-VA. Hoe wordt de Marrakech-crisis verder afgewikkeld? Volg het hier op de voet.
09/12 10u15  ‘Iran test raketten die EU kunnen aanvallen’Iran zou dit jaar aanzienlijk meer rakettentests uitgevoerd hebben. Daarbij zouden raketten ingezet zijn die de Europese Unie kunnen bereiken. Dat meldt de Duitse krant Welt am Sonntag op basis van documenten van westerse inlichtingendiensten.
09/12 09u30  Voormalige coalitiepartners verwachten steun voor lopende dossiersDe partijvoorzitters van Open VLD en CD&V blijven erbij dat het ‘geen optie’ was om het VN-Migratiepact af te wijzen. Ze hopen dat de minderheidsregering wel nog de lopende dossiers kan afwerken.
09/12 09u30  Rukwinden en windstoten verwachtDe laatste dag van het weekend wordt er eentje om binnen te blijven. Volgende week hoeft u enkel nog tussen de regendruppels te lopen en uw paraplu stevig vast te houden.
09/12 09u15  Oppositie niet bereid minderheidsregering te depannerenPremier Charles Michel (MR) heeft in het dossier van het VN-Migratiepact weliswaar de steun van bijna alle oppositiepartijen gekregen, maar hij moet er niet op rekenen dat ze de minderheidsregering op alle vlakken zullen ondersteunen. Dat laten kopstukken van de socialistische en groene partijen weten in een eerste reactie na het vertrek van N-VA uit de regering.
09/12 09u00  LIVE. Jambon: 'Dit zijn mijn laatste uren als minister, denk ik'Premier Michel leidt voortaan een regering zonder N-VA. Hoe wordt de Marrakech-crisis verder afgewikkeld? Volg het hier op de voet.
09/12 08u45  De Gucht: ‘N-VA beweegt naar extreemrechts’Open VLD-boegbeeld Karel De Gucht haalt in een interview met De Zondag hard uit naar ex-coalitiepartner N-VA, die hij naar extreemrechts ziet verschuiven. ‘Die campagne is maar één uiting daarvan,’ verwijst hij naar de omstreden campagne tegen het migratiepact.
09/12 08u30  Hoe de regering ten onder ging aan de Marrakech-crisisDe regering-Michel gaat door zonder de N-VA. Hoe heeft het VN-migratiepact, een tekst waar zo lang aan gewerkt is, op de valreep nog de regering uit elkaar kunnen duwen?
09/12 08u15  LIVE. Crombez: 'Ondenkbaar dat wij deze afbraakregering steunen'Premier Michel leidt voortaan een regering zonder N-VA. Hoe wordt de Marrakech-crisis verder afgewikkeld? Volg het hier op de voet.
09/12 08u00  LIVE. Marrakech-crisis: Hoe moet het verder met de regering?Premier Michel leidt voortaan een regering zonder N-VA. Hoe wordt de Marrakech-crisis verder afgewikkeld? Volg het hier op de voet.
09/12 07u15  Regering gaat voort zonder N-VA: hoe moet het nu verder?Premier Charles Michel (MR) heeft gezegd dat hij ‘akte neemt van het vertrek van de N-VA uit de regering’ en dat hij naar Marrakecht vertrekt. Wat betekent dat voor de regering-Michel?
09/12 07u15  Hoe motiveer ik mijn kinderen om te studeren voor 300 toetsen?Waarom studeert mijn kind niet graag? Hoe reageer ik daarop? En hoe reageer ik best niet? En welke motiverende rol kan je spelen als ouder? In het middelbaar hebben scholieren al snel 300 toetsen per jaar. Motivatie- en ontwikkelingspsycholoog Maarten Vansteenkiste vertelt hoe je als ouder je kinderen daarvoor kan motiveren.
09/12 00u45  De Marrakechcrisis eindigt zoals hij is begonnen: met een perceptiestrijdLeidt premier Charles Michel voortaan de ‘Marrakechcoalitie’ of de ‘betrouwbare coalitie’? Ook de afwikkeling van de Marrakechcrisis dient zich aan als een perceptiestrijd.
08/12 23u15  Premier Michel: 'Ik neem akte van het vertrek van N-VA uit deze regering''Een woord is een woord, dat betekent dat ik morgen naar Marrakech vertrek in naam van de regering', dat zegt premier Michel tijdens een persconferentie. Michel zegt dat hij naar Marrakech vertrekt als premier van een verantwoordelijke oranje-blauwe regering. Want 'de N-VA heeft de regering verlaten', aldus Michel.
08/12 23u00  Premier Michel: 'Ik ga naar Marrakech in naam van de regering''Een woord is een woord, dat betekent dat ik morgen naar Marrakech vertrek in naam van de regering', dat zegt premier Michel tijdens een persconferentie.
08/12 22u15  Kristof Calvo: ‘N-VA stort land in crisis’‘N-VA stort het land in een crisis. De kracht van verandering is de kracht van vernieling gebleken’, tweet Kamerfractieleider Kristof Calvo. Hij reageert daarmee op de aankondiging dat N-VA zich uit de regering gezet acht indien premier Charles Michel zondag naar Marrakesh vertrekt.
08/12 22u15  Storm richt ravage aan in Gents parkHet Wielewaalpark in de Brugse Poort in Gent werd zwaar getroffen: drie bomen waaiden zaterdagmiddag door het noodweer om op straat, nog eens 31 bomen moeten uit veiligheid worden neergehaald. De omgeving is afgesloten.
08/12 21u45  ‘Michel vertrekt als premier van Zweedse coalitie, en landt als premier van Marrakech-coalitie’De N-VA zegt dat het ‘de facto ontslagen wordt’ uit de regering als premier Michel naar Marrakech vertrekt.
08/12 21u30  De Wever: ‘Michel vertrekt als premier van Zweedse coalitie, en landt als premier van Marrakech-coalitie’De N-VA zegt dat het ‘de facto ontslagen wordt’ uit de regering als premier Michel naar Marrakech vertrekt.
08/12 21u00  Gele hesjes opgepakt in heel FrankrijkGele hesjes zijn in heel Frankrijk op straat gekomen. Op de Champs-Elysées kwamen 1.500 mensen op straat. Ook in Lyon, Bordeaux en Nantes waren er incidenten.
08/12 20u45  N-VA verlaat ministerraadN-VA heeft de ministerraad in de Wetstraat 16 verlaten. Of dat ook betekent dat de partij de regering verlaat, zal snel blijken. Vanavond volgt nog een personferentie.
08/12 20u15  Stafchef John Kelly verlaat op het einde van het jaar het Witte Huis‘John Kelly vertrekt eind dit jaar’, zei de Amerikaanse president Donald Trump tegenover journalisten in het Witte Huis. De naam van zijn opvolger wordt in één van de komende twee dagen bekendgemaakt.
08/12 20u15  ‘De kans is zeer klein dat we hier nog uit geraken’Premier Charles Michel (MR) en zijn regering gaan een beslissende ministerraad in. De sterren staan ongunstig.
08/12 20u15  Hoe het migratiepact de regering in twee kon splitsenBijt de regering haar tanden stuk op het VN-migratiepact, of wordt er onverwacht nog een uitweg gevonden waarbij het gezichtsverlies beperkt blijft? Hoe heeft een tekst waar zo lang aan gewerkt is op de valreep nog een regeringscrisis van dit kaliber kon uitlokke: een reconstructie.
08/12 19u45  Politie pakt 450 'gele hesjes' op na protest in BrusselKort na de middag ontspoorde de toestand in Brussel even. Gele hesjes begonnen de ordetroepen te bekogelen met stenen, rookbommetjes en andere projectielen. De politie arresteerde 450 mensen.
08/12 19u45  Wateroverlast veroorzaakt verkeershinder aan SportpaleisDe omgeving rond het Sportpaleis in Antwerpen kreeg zaterdag te maken met wateroverlast. Daardoor is er verkeershinder op het op-en afrittencomplex aan het Sportpaleis. Dat meldt de Antwerpse politie.
08/12 19u00  'Het eindspel is ingezet'Premier Michel roept zijn ministers om 20 uur bijeen. De stemming is bijzonder pessimistisch.
08/12 18u45  Michel roept ministers bijeen om 20 uurNu de 'gele hesjes' Brussel verlaten, lijkt er toch beweging te komen in de Wetstraat. Verschillende regeringsbronnen bevestigen dat er om 20 uur een ministerraad komt.
08/12 18u30  Britse miljonairsdochter (22) allicht vermoord in hotel tijdens wereldreisDe politie van Nieuw-Zeeland vermoedt dat de Britse miljonairsdochter Grace Millane (22), die sinds een week vermist wordt, is vermoord. Er is inmiddels een verdachte (26) aangehouden met wie de studente op 1 december voor het laatst werd gezien bij een hotel in Auckland.
08/12 18u15  Britse miljonairsdochter (22) vermoord in hotel tijdens wereldreisDe politie van Nieuw-Zeeland vermoedt dat de Britse miljonairsdochter Grace Millane (22), die sinds een week vermist wordt, is vermoord. Er is inmiddels een verdachte (26) aangehouden met wie de studente op 1 december voor het laatst werd gezien bij een hotel in Auckland.
08/12 17u45  De switch naar campagnemodus zal snel gemaakt zijnIs staatssecretaris Theo Francken al in campagnemodus? Als de regering valt en er - wat lang niet zeker is - vervroegde verkiezingen zouden komen, zal N-VA niet al te veel moeite hebben om de knop om te draaien.
08/12 17u15  Europese socialisten willen Frans Timmermans als voorzitter CommissieDe Europese sociaaldemocraten hebben de Nederlandse Frans Timmermans zaterdag officieel gekozen als hun kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie.
08/12 17u00  Studentenclub Reuzegom verliest erkenning ‘met onmiddellijke ingang’ na overlijden studentSeniorenkonvent Leuven, de koepelorganisatie van de Vlaamse jongensstudentenclubs verbonden aan de Katholieke Universiteit Leuven, trekt de erkenning van Reuzegom ‘met onmiddellijke ingang’ in. Dat meldt de vereniging zaterdagnamiddag op haar Facebookpagina.
08/12 17u00  Voorlopig geen ministerraad: ‘Overleg gaat verder’Als de regering vandaag nog bijeenkomt over het VN-Migratiepact, zou dat ten vroegste vanavond zijn, wanneer de rust in de straten van Brussel is teruggekeerd. Intussen 'gaat het overleg verder'.
08/12 17u00  Lorin Parys nieuwe ondervoorzitter N-VAVlaams parlementslid Lorin Parys wordt ondervoorzitter van N-VA. Hij werd zaterdag verkozen door de partijraad van de Vlaams-nationalisten. Parys volgt Sander Loones op, die na de lokale verkiezingen minister van Defensie en Ambtenarenzaken werd.
08/12 16u45  Voorlopig geen ministerraad: 'overleg gaat verder'Als de regering vandaag nog bijeenkomt over het VN-Migratiepact, zou dat ten vroegste vanavond zijn, wanneer de rust in de straten van Brussel is teruggekeerd. Intussen 'gaat het overleg verder'.
08/12 15u45  Nog niet zeker dat de ministerraad straks plaatsvindtVanmiddag zou de regering bijeenkomen om het VN-migratiepact te bespreken. Maar door de rellen in Brussel zou dat nu onzeker zijn. Niemand lijkt het echt te weten.
08/12 15u45  Dit was de week van de misverstanden en pijnlijke uitschuiversVan het ondertekenen van de nieuwe handelsdeal tussen de VS, Mexico en Canada tot de uitreiking van de eerste Gouden Bal voor vrouwen en het Argentijnse amateurvoetbal. Deze week zorgden heel wat blunders, misverstanden of uitschuivers voor enkele opmerkelijke momenten.
08/12 15u15  Rust weergekeerd in Brussel na opstootjes met gele hesjesKort na de middag ontspoorde de toestand in Brussel even. Gele hesjes begonnen de ordetroepen te bekogelen met stenen, rookbommetjes en andere projectielen. De politie heeft daarop herhaaldelijk het waterkanon en traangas ingezet. Nu is de rust weergekeerd.
08/12 14u45  Rust weergekeerd in Brussel na enkele opstootjesKort na de middag ontspoorde de toestand in Brussel even. Gele hesjes begonnen de ordetroepen te bekogelen met stenen, rookbommetjes en andere projectielen. De politie heeft daarop herhaaldelijk het waterkanon en traangas ingezet. Nu is de rust weergekeerd.
08/12 14u15  Toestand was aan het ontsporen in BrusselBetogers gooiden stenen, bommetjes en andere projectielen naar de politie, die antwoordde met traangas en het waterkanon.
08/12 13u30  N-VA vraagt onthouding bij stemming over MigratiepactVanmiddag komt de regering bijeen om het VN-migratiepact te bespreken. Veel hoop op het voortbestaan van Michel I is er niet.
08/12 13u00  LIVE: Politie gebruikt traangas bij betoging gele hesjes in Parijs1500 gele hesjes betogen vanmorgen op de Champs-Elysées. Toen de betogers probeerden een zijstraat in te gaan, werden ze teruggeduwd door de politie en zette die traangas in. Meer dan 400 mensen werden preventief opgepakt.
08/12 13u00  Politie bekogeld met verkeersbord bij protest gele hesjes in BrusselIn de Montoyerstraat in Brussel is het zaterdag kort na de middag tot een eerste confrontatie gekomen tussen de gele hesjes en de politie. Enkele betogers gooiden een verkeersbord, flessen en bommetjes naar de agenten.
08/12 12u45  Zo chaotisch gaat het eraan toe op de stoep van de WetstraatAl heel de week hangt het lot van de federale regering aan een zijden draadje. De discussies over het VN-Migratiepact lopen hoog op. En die spanningen waren deze week goed voelbaar in de Wetstraat, dat blijkt uit bovenstaande compilatie uit de Wetstraat.
08/12 12u45  Verenigde Naties: ‘Aanwezigheid in Marrakech creëert geen verplichtingen’De Verenigde Naties zeggen zelf in een brief die De Standaard kon inzien dat ‘deelname in Marrakech geen verplichtingen creëert over het pact. Dat kan een uitweg bieden om de regering-Michel Marrakech te laten overleven, maar is geen oplossing voor de stemming in New York.
08/12 12u45  Haatprediker Denis vanmorgen vrijgelatenIets na 11 uur vanmorgen is haatprediker Jean-Louis Denis vrijgelaten uit de gevangenis van Ittre. Bij zijn vrijlating haalde hij meteen fel uit. ‘Er zitten moslims in de gevangenis enkel omdat ze moslim zijn.’
08/12 12u15  Regering vanmiddag bijeenVanmiddag komt de regering bijeen om het VN-migratiepact te bespreken. dat meldt de VRT. Veel hoop op het voortbestaan van Michel I is er niet.
08/12 12u00  Tientallen gele hesjes betogen in BrusselIn Brussel betogen enkele tientallen gele hesjes op de Kleine Ring. Ze trekken naar de Wetstraat. Er zijn al een vijftigtal personen gearresteerd.
08/12 12u00  Het leven zoals het is: een regeringscrisis in de WetstraatAl heel de week hangt het lot van de federale regering aan een zijden draadje. De discussies over het VN-Migratiepact lopen hoog op. En die spanningen waren deze week goed voelbaar in de Wetstraat, dat blijkt uit bovenstaande compilatie uit de Wetstraat.
08/12 11u45  LIVE: Politie zet traangas in bij betoging in Parijs1500 gele hesjes betogen vanmorgen op de Champs-Elysées. Toen de betogers probeerden een zijstraat in te gaan, werden ze teruggeduwd door de politie en zette die traangas in. Meer dan 400 mensen werden preventief opgepakt.
08/12 11u15  Politie zet traangas in bij betoging in Parijs1500 gele hesjes betogen vanmorgen op de Champs-Elysées. Alles verliep aanvankelijk rustig. Maar toen de betogers probeerden een zijstraat in te gaan, werden ze teruggeduwd door de politie en zette die traangas in.
08/12 11u00  LIVE. Rustige betoging in Parijs, 343 preventieve arrestaties1500 gele hesjes betogen vanmorgen op de Champs-Elysées. Alles is rustig ook wel omdat de politie niets aan het toeval overlaat. 343 mensen werden vanmorgen vroeg al preventief opgepakt.
08/12 11u00  Al vijftig arrestaties in BrusselIn Brussel zijn al een vijftigtal personen gearresteerd, meldt de Brusselse politie. Dat gebeurde zowel in de Brusselse treinstations als in de Europese wijk. Iedereen die wil deelnemen aan de acties van de gele hesjes wordt gecontroleerd.
08/12 11u00  Vader slaat juf in het gezichtIn Antwerpen is een 50-jarige man aangehouden nadat hij donderdag de kleuterjuf van een van zijn kinderen had geslagen. Dat schrijft de Gazet van Antwerpen vrijdag en wordt bevestigd door het Antwerps parket. De man zou kwaad zijn geweest omdat de juf zijn kind had gestraft.
08/12 10u45  Rustige betoging in Parijs, 343 preventieve arrestaties1500 gele hesjes betogen vanmorgen op de Champs-Elysées. Alles is rustig ook wel omdat de politie niets aan het toeval overlaat. 343 mensen werden vanmorgen vroeg al preventief opgepakt.
08/12 09u45  Gele hesjes blokkeerden grensovergang nabij AdinkerkeGele hesjes blokkeerden vanmorgen een tijdlang de grensovergang naar Frankrijk bij Adinkerke. Intussen maken Brussel en Parijs zich klaar voor een dag vol protest van de actievoerders.
08/12 09u15  De brandweerman krijgt hulp van drones: ‘Zal mensenlevens redden’‘Safety drones’ moeten brandweerkorpsen helpen om branden te bestrijden. In Gent, Antwerpen en Kortrijk gaat binnenkort een proefproject van start.
08/12 09u00  Al 287 arrestaties uit vrees voor geweld in ParijsParijs is gesloten vandaag uit angst voor een nieuwe dag van geweld door de gele hesjes en radicale infiltranten. 287 mensen werden vanmorgen vroeg al preventief opgepakt.
08/12 08u30  Al 121 arrestaties uit vrees voor geweld in ParijsParijs is gesloten vandaag uit angst voor een nieuwe dag van geweld door de gele hesjes en radicale infiltranten. 121 mensen werden vanmorgen vroeg al preventief opgepakt.
08/12 08u30  Twee doden bij zwaar ongeval in Deurne, vrouw (30) in levensgevaarBij een verkeersongeval op de Ruggeveldlaan in het Antwerpse Deurne zijn zaterdagochtend twee mensen om het leven gekomen. Een derde inzittende, een 30-jarige vrouw, vecht nog voor haar leven.
08/12 08u15  Michel I op rand van afgrondTenzij premier Charles Michel met een Houdini-truc nog een laatste kunstje uit zijn hoed tovert, wordt het lot van zijn regering dit weekend bezegeld.
08/12 08u15  Hoe het AfricaMuseum de confrontatie aangaat met zijn koloniaal verledenDit zijn de eerste, spontane indrukken van Dalilla Hermans en Marc Reynebeau. Zij gingen al even kijken terwijl de werken nog volop bezig waren.
08/12 07u30  ‘Naar Parijs voor de finale aanval’Parijs is gesloten vandaag uit angst voor een nieuwe dag van geweld door de gele hesjes en radicale infiltranten. Over heel Frankrijk worden 89.000 ordetroepen ingezet, waarvan 8.000 in Parijs.
08/12 07u00  Zes doden na paniek in discotheek in ItaliëIn een discotheek in de buurt van de Italiaanse havenstad Ancona, aan de Adriatische Zee, zijn zes personen zaterdagochtend om het leven gekomen, nadat er paniek was uitgebroken.
08/12 07u00  Gele hesjes blokkeren twee grensovergangen met FrankrijkGele hesjes blokkeren vanmorgen vroeg twee grensovergangen met Frankrijk. Intussen maken Brussel en Parijs zich klaar voor een dag vol protest van de actievoerders.
07/12 22u15  Politiebonden kondigen staking aan op 13 en 14 decemberHet gemeenschappelijk vakbondsfront van ACV Politie, ACOD en NSPV is van plan volgende week te staken. De drie vakbonden willen ten laatste maandag een overleg met minister Jan Jambon (N-VA).
07/12 21u15  Brusselse regering ontkent bewering Geert Bourgeois over stem tegen energiebesparingBrussels minister van Leefmilieu Céline Fremault (cdH) heeft vrijdag gezegd dat federaal minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) bij de stemming op de Europese Raad over de energie-efficiëntierichtlijn niet de mening van de Brusselse regering heeft vertolkt. Ze spreekt daarmee Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) tegen.
07/12 20u15  VS halen opnieuw uit naar het VN-MigratiepactVolgens de Verenigde Staten streeft het VN-Migratiepact ernaar ‘om het immigratiebeleid wereldwijd te sturen, ten koste van het soevereine recht van staten om dit zelf te beheren’. Dat staat in een vrijdag vrijgegeven verklaring.
07/12 19u45  N-VA lanceert nieuwe, zachtere onlinecampagne tegen MigratiepactDe N-VA heeft vrijdagmiddag een nieuwe onlinecampagne gelanceerd tegen het Migratiepact. Die is veel zachter van opzet dan de vorige, waarop heel wat kritiek kwam.
07/12 19u30  N-VA lanceert nieuwe onlinecampagne tegen MigratiepactDe N-VA heeft vrijdagmiddag een nieuwe onlinecampagne gelanceerd tegen het Migratiepact. Die is veel zachter van opzet dan de vorige, waarop heel wat kritiek kwam.
07/12 19u15  Crevits 'geschokt' door overlijden student na studentendoopVlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) zegt 'geschokt' te zijn door het overlijden van een student na een studentendoop. Ze roept de vertegenwoordigers van studentenclubs, hogescholen en universiteiten bij zich.
07/12 18u45  Einde regering-Michel komt dichterbijBinnen de 48 uur, maar wellicht morgen al, zou de ministerraad samenkomen. Dat wordt meteen het finale bedrijf in de Marrakech-crisis. Zo vernam De Standaard. De kans dat de huidige meerderheid dan uit elkaar valt, is groot.
07/12 18u15  Wie is de opvolgster van Merkel? Een portretAnnegret Kramp-Karrenbauer volgt Angela Merkel op als voorzitster van de CDU. Haar opdracht? De partij tegen 2021 weer aantrekkelijk maken.
07/12 18u00  Jongeman (20) die in coma raakte na studentendoop is overledenDe 20-jarige student die in kritieke toestand verkeerde nadat hij vissaus dronk op een uit de hand gelopen studentendoop, is overleden. Dat bevestigt de burgemeester van zijn thuisgemeente Edegem, Koen Metsu.
07/12 17u30  Einde regering Michel komt dichterbijBinnen de 48 uur, maar wellicht morgen al, zou de ministerraad samenkomen. Dat wordt meteen het finale bedrijf in de Marrakech-crisis. Zo vernam De Standaard. De kans dat de huidige meerderheid dan uit elkaar valt, is groot.
07/12 17u30  Waarom Michel toch nog vecht voor zijn regeringDe regering hinkt al de hele week op een been, maar valt nog niet. Het VN-Migratiepact beroert al langer de gemoederen, maar met Marrakech in zicht is dat nog meer het geval. We hebben nog steeds een regering, ook na de debatten in de Kamer van donderdag, maar hoe lang duurt dat nog? Een analyse van Matthias Verbergt en Jan-Frederik Abbeloos.
07/12 17u15  Kramp-Karrenbauer volgt Angela Merkel op als voorzitter CDUAnnegret Kramp-Karrenbauer heeft vrijdag de voorzittersverkiezingen van de Duitse CDU gewonnen. De 56-jarige haalde het van uitdagers Friedrich Merz en Jens Spahn.
07/12 16u30  Trump heeft opvolger klaar voor ontslagen minister van JustitieDe Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag aangekondigd dat hij William Barr wil voordragen als de volgende minister van Justitie. Barr, die bekendstaat als een voorstander van verregaande bevoegdheden voor de uitvoerende macht, zou zo ook de leiding krijgen over het Rusland-onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller.
07/12 16u30  Angela Merkel zichtbaar ontroerd na minutenlange staande ovatieDe intussen 64-jarige Angela Merkel heeft in Hamburg voor het laatst haar CDU als voorzitter toegesproken. Op het einde van haar speech kreeg ze 9 minuten lang een staande ovatie, met een duidelijk ontroerde Merkel als gevolg.
07/12 16u00  Elk jaar wereldwijd 1,35 miljoen verkeersdoden, kwart voetgangers en fietsersElk jaar sterven volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wereldwijd 1,35 miljoen mensen door verkeersongevallen. Ruim een kwart van alle slachtoffers zijn voetgangers en fietsers, meldt de WHO vrijdag.
07/12 15u15  Elitaire studentenclub, diep gevallenDe Leuvense studentenclub de Reuzegom legde in het verleden een allesbehalve sympathiek parcours af. Nu een student na het drinken van visolie in levensgevaar verkeert, lijkt de maat vol.
07/12 15u00  ‘Wie koorts heeft na een reis naar de tropen, moet altijd het ergste denken’Motorcrosser Stefan Everts is opgenomen in het ziekenhuis van Hasselt met malaria. Tijdens een liefdadigheidsrace in Congo drie weken geleden werd hij door de malariamug gestoken, die de ziekte verspreidt. Twee jaar geleden stierf een stewardess van Brussels Airlines aan de gevolgen van malaria. We spraken toen met Dr. Erika Vlieghe, het diensthoofd tropische ziekten aan het UZ Antwerpen. Ze beantwoordde de vijf belangrijkste vragen over de ziekte.
07/12 14u45  Karim Van Overmeire: 'Mensen mogen niet op etnisch eiland blijven zitten in Aalst'In Aalst zet de bestuursploeg van burgemeester D’Haese (N-VA) in op ‘Aalst als Vlaamse stad met een sterke eigen identiteit’. Dat staat in het nieuwe bestuursakkoord dat N-VA donderdag voorstelde met coalitiepartners CD&V en Open Vld.
07/12 13u30  Francken wil ‘soevereiniteit’ terug‘Nergens knelt dit internationale keurslijf harder dan op het vlak van migratie.’ Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) maakt in een Facebookpost duidelijk dat hij het migratiebeleid in eigen handen wil krijgen, en niet langer afhankelijk is van internationale instellingen.
07/12 13u30  'Waarom kiest Michel niet voor de korte pijn en wil hij absoluut zijn regering rechthouden?'De regering hinkt al de hele week op een been, maar valt nog niet. Het VN-Migratiepact beroert al langer de gemoederen, maar met Marrakech in zicht is dat nog meer het geval. We hebben nog steeds een regering, ook na de debatten in de Kamer van donderdag, maar hoe lang duurt dat nog? Een analyse van Matthias Verbergt en Jan-Frederik Abbeloos.
07/12 13u00  Chinese Frankenstein verdwijnt in krochten van de partijstaatHe Jiankui, de wetenschapper die twee en mogelijk meer baby’s genetisch manipuleerde, is vermist. Of hoe China de ‘morele grenzen’ bewaakt door mensen spoorloos te laten verdwijnen.
07/12 12u30  Jongen kruipt weg van QueenDe Britse Queen heeft woensdag een bezoek gebracht aan een liefdadigheidsinstelling in Londen. Daar ontmoette ze de negenjarige Nathan Grant. Maar die reageerde wel heel verlegen toen hij de Britse koningin zag.
07/12 12u30  Nieuwe coalitie in Aalst zet in op identiteitIn Aalst zet de bestuursploeg van burgemeester D’Haese (N-VA) in op ‘Aalst als Vlaamse stad met een sterke eigen identiteit’. Dat staat in het nieuwe bestuursakkoord dat N-VA donderdag voorstelde met coalitiepartners CD&V en Open Vld.
07/12 12u30  'Waarom kiest Michel niet voor de korte pijn en laat hij de regering niet vallen?'De regering hinkt al de hele week op een been, maar valt nog niet. Het VN-Migratiepact beroert al langer de gemoederen, maar met Marrakech in zicht is dat nog meer het geval. We hebben nog steeds een regering, ook na de debatten in de Kamer van donderdag, maar hoe lang duurt dat nog? Een analyse van Matthias Verbergt en Jan-Frederik Abbeloos.
07/12 12u30  Extra ministerraad over VN-Migratiepact na bilaterale gesprekkenEr komt een extra ministerraad over het migratiepact. Wanneer is nog niet bekend. Charles Michel (MR) houdt momenteel bilaterale gesprekken met de vicepremiers.
07/12 12u30  Gorillajong in Antwerpse Zoo is een meisjeDe babygorilla die eind november geboren werd in de Zoo van Antwerpen is een meisje. Het is de tweede baby van mama Mayani.
07/12 12u30  Presentator Oscars trekt zich terugDe Amerikaanse comedian en acteur Kevin Hart heeft zich teruggetrokken als presentator van de aankomende Oscars, de uitreiking van de belangrijkste filmprijzen van het jaar. Er is ophef ontstaan over tweets en homofobe uitspraken van enkele jaren geleden.
07/12 12u15  Negenjarige jongen is zo onder indruk van de Queen dat hij meteen wegkruipt bij ontmoetingDe Britse Queen heeft woensdag een bezoek gebracht aan een liefdadigheidsinstelling. Daar ontmoette ze de negenjarige Nathan Grant. Maar die reageerde wel heel verlegen op de Britse koningin.
07/12 12u15  Premier houdt bilaterale gesprekken met vicepremiers, daarna extra ministerraadEr komt een extra ministerraad over het migratiepact. Wanneer is nog niet bekend. Charles Michel (MR) houdt momenteel bilaterale gesprekken met de vicepremiers.
07/12 12u00  Twee boswachters weigeren gezonde herten af te schietenTwee van de vier vaste boswachters van het Nederlandse natuurgebied Oostvaardersplassen hebben zich laten overplaatsen. Zij zouden morele bezwaren hebben tegen het afschieten van gezonde dieren.
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

24x Dodental schietpartij in Straatsburg loopt op: vier doden, negen gewonden12/12 00u15 - De Standaard: Bij een schietpartij aan de kerstmarkt in Straatsburg vielen minstens vier doden en negen gewonden. Dat melden verschillende Franse media op basis van politiebronnen. De dader is nog steeds op de vlucht, maar werd al geïdentificeerd. Hij zou bekendstaan bij de politie voor radicalisering.
20x CFO Huawei wordt vrijgelaten op borg12/12 00u45 - De Standaard: De financieel directrice van het Chinese concern Huawei wordt vrijgelaten op borg. Dat heeft een rechter in Canada beslist. Haar aanhouding veroorzaakte de voorbije dagen hoogoplopende spanningen tussen de VS en China, bovenop het handelsconflict tussen beide landen.
18x Dodental schietpartij in Straatsburg loopt op: zeker drie doden, dader nog op de vlucht12/12 03u00 - De Standaard: Bij de schietpartij in Straatsburg zijn dinsdagavond zeker drie mensen omgekomen en twaalf anderen gewond geraakt, zo bevestigt minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner. Drie à vier gewonden zouden nog in levensgevaar zijn. Intussen is ook de evacuatie van de binnenstad van Straatsburg gestart. De dader is nog steeds op de vlucht.
17x Dodental schietpartij in Straatsburg loopt op: vier doden12/12 02u30 - De Standaard: Bij de schietpartij in Straatsburg zijn dinsdagavond vier mensen omgekomen en een tiental anderen gewond geraakt, zo bevestigt burgemeester Roland Ries. Drie à vier gewonden zouden nog in levensgevaar zijn. Intussen is ook de evacuatie van de binnenstad van Straatsburg gestart. Die was sinds de schietpartij hermetisch afgesloten. De dader is nog steeds op de vlucht.
17x Dodental schietpartij in Straatsburg loopt op: vier doden, dader nog op de vlucht12/12 02u45 - De Standaard: Bij de schietpartij in Straatsburg zijn dinsdagavond vier mensen omgekomen en een tiental anderen gewond geraakt, zo bevestigt burgemeester Roland Ries. Drie à vier gewonden zouden nog in levensgevaar zijn. Intussen is ook de evacuatie van de binnenstad van Straatsburg gestart. De dader is nog steeds op de vlucht.
13x België is niet aantrekkelijk12/12 05u15 - De Standaard: Minder dan 1 procent van de mensen uit de Sub-Sahara wil naar België komen. Hoogopgeleiden uit de hele wereld verkiezen ook andere oorden.
8x Trump ruziet voor draaiende camera’s met Democraten11/12 22u00 - De Standaard: De Amerikaanse president Donald Trump heeft een felle woordwisseling gehad met de oppositie over de financiering van de muur aan de grens met Mexico. De camera’s van de pers konden alles opnemen.
8x Dodental schietpartij in Straatsburg loopt op: twee doden, dertien gewonden11/12 22u45 - De Standaard: Er vielen minstens twee doden en dertien gewonden bij een schietpartij nabij de kerstmarkt in Straatsburg in Frankrijk. Dat melden verschillende Franse media. De dader is nog steeds op de vlucht, maar werd al geïdentifieerd. Hij zou bekendstaan bij de politie voor radicalisering.
8x Dodental schietpartij in Straatsburg loopt op: vier doden, elf gewonden11/12 23u00 - De Standaard: Er vielen minstens vier doden en elf gewonden bij een schietpartij nabij de kerstmarkt in Straatsburg in Frankrijk. Dat melden verschillende Franse media. De dader is nog steeds op de vlucht, maar werd al geïdentifieerd. Hij zou bekendstaan bij de politie voor radicalisering.
8x Stormy Daniels moet Trump bijna 300.000 dollar betalen12/12 05u45 - De Standaard: De Amerikaanse pornoactrice Stormy Daniels moet aan de Amerikaanse president Donald Trump meer dan 293.000 dollar betalen, zo heeft een rechter in Californië dinsdag geoordeeld. De uitspraak komt er in de nasleep van een proces wegens laster dat de vrouw had verloren. De Amerikaanse president eiste meer dan 750.000 dollar. Het bedrag van 293.000 dollar dekt driekwart van de gemaakte advocatenkosten.

Statistieken

Artikels:
32527
Gelezen:
8946
Aantal lezers nu:
37


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven