dinsdag 23 juli 2019, week 30


U bent nu hier: Meer nieuws van De Standaard pagina 2

Laatste updatecontrole: vandaag om 20u15
 

De Standaard

Verbergen Tonen
23/07 19u30  Mark Esper nieuwe minister Defensie van Verenigde Staten De Amerikaanse Senaat heeft dinsdag Mark Esper (55) bevestigd als nieuwe minister van Defensie, zeven maanden na het opzienbarende ontslag van Jim Mattis. Die stapte toen op uit onenigheid met president Donald Trump.10 
23/07 18u45  Chinese ex-premier verantwoordelijk voor bloedbad Tiananmen overleden Li Peng, de Chinese premier van 1988 tot 1998, is overleden op 90-jarige leeftijd. Dat melden de staatsmedia. Li wordt beschouwd als een van belangrijkste verantwoordelijken van het bloedig neerslaan van de betogingen voor meer democratie op het Tiananmenplein in Peking in 1989.13 
23/07 18u30  HITTEBLOG. Rusthuizen extra waakzaam door hitte Lees meer >12 
23/07 17u30  Vanaf morgen in hele land code rood wegens hitte Een paar dagen geleden werd code oranje al afgekondigd, maar door de extreme temperaturen zal vanaf morgen voor het hele land code rood van kracht zijn. Dat heeft het KMI zopas bekendgemaakt.19 
23/07 17u00  HITTEBLOG. Eerste van drie dagrecords sneuvelt in Ukkel Lees meer >21 
23/07 16u30  Europese Commissie wil ‘zo goed mogelijk samenwerken’ met Boris Johnson De Europese Commissie heeft dinsdag Boris Johnson gefeliciteerd met zijn nominatie als nieuwe Britse premier. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker ‘wil zo goed mogelijk samenwerken met de nieuwe premier’, zei zijn woordvoerster dinsdag op een persconferentie vlak na de bekendmaking van het resultaat.14 
23/07 16u30  Erdogan feliciteert Boris Johnson (ondanks limerick van Johnson over seks met geit) De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft Boris Johnson dinsdag gefeliciteerd met zijn nominatie als nieuwe Britse premier. Drie jaar geleden won Johnson nog een schrijfwedstrijd met een beledigende limerick over Erdogan, waarin hij de Turkse leider seksuele escapades met een geit toedichtte.16 
23/07 16u00  Sánchez verliest eerste vertrouwensstemming in Spaans parlement De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft de eerste stemming in het parlement over zijn herverkiezing duidelijk verloren. Dinsdag stemden 170 parlementsleden tegen de 47-jarige premier, en slechts 124 voor. Tweeënvijftig parlementsleden onthielden zich en vier waren afwezig. In de eerste stemronde had de socialistische regeringsleider een absolute meerderheid van 176 stemmen nodig, die hij dus niet kreeg.14 
23/07 15u45  Heldhaftige man springt in onbestuurde auto nadat chauffeur handrem is vergeten In het Chinese Xingshan heeft een oplettende taxichauffeur een ongeluk op het nippertje kunnen voorkomen. Bewakingscamera's filmden hoe een chauffeur uit zijn auto stapte en het voertuig plots vooruit begon te rijden.19 
23/07 15u45  Waarom het oplopende begrotingstekort onze politici niet tot daden inspireert Terwijl het begrotingstekort aardig oploopt, neemt geen enkele politicus zijn verantwoordelijkheid en blijft het ontiegelijk rustig in de Wetstraat. Los van de hitte zijn daar best een aantal redenen voor.23 
23/07 15u30  HITTEBLOG. Inwoners van Landen mogen gratis zwemmen Lees meer >10 
23/07 15u15  Sanchez verliest eerste vertrouwensstemming in Spaans parlement Waarnemend Spaans premier Pedro Sanchez heeft een eerste vertrouwensstemming in het parlement verloren. Hij had een absolute meerderheid nodig, maar heeft die niet verkregen.14 
23/07 15u15  Twee doden op E40 na aanrijding Bij een zwaar verkeersongeval op de E40 in Nevele (richting Gent) zijn twee doden gevallen. Een eerder ongeval op dezelfde snelweg, veroorzaakte vanmiddag een 12 km lange file naar zee.19 
23/07 14u45  Heldhaftige man springt in losgeslagen auto nadat chauffeur handrem is vergeten In het Chinese Xingshan heeft een oplettende taxichauffeur een ongeluk op het nippertje kunnen voorkomen. Bewakingscamera's filmden hoe een chauffeur uit zijn auto stapte en het voertuig plots vooruit begon te rijden.18 
23/07 14u30  Oostenrijkse uroloog verdacht van misbruik van bijna 100 jongens Het parket van Wels meldt dat speurders in Oostenrijk 95 patiënten, overwegend minderjarige jongens, hebben geïdentificeerd als slachtoffers van seksueel misbruik door een arts.10 
Laatste update: vandaag om 19u30


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
17/07 21u00  WHO: 'Ebola in Congo is noodsituatie met internationale reikwijdte'De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft de ebola-epidemie die nu al bijna een jaar woedt in het oosten van Congo uitgeroepen tot een noodsituatie met internationale reikwijdte. Dat hebben experts van de VN-organisatie woensdagavond beslist.
17/07 20u15  WHO: 'Ebola in Congo is noodsituatie met internationale draagwijdte'De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft de ebola-epidemie die nu al bijna een jaar woedt in het oosten van Congo uitgeroepen tot een noodsituatie met internationale draagwijdte. Dat hebben experts van de VN-organisatie woensdagavond beslist.
17/07 18u15  Turkse viceconsul vermoord bij aanslag in Iraaks-Koerdische stad ErbilBij de aanslag op een restaurant in het Noord-Iraakse Erbil is een ‘medewerker’ van het Turkse consulaat in de stad omgekomen, samen met een inwoner van Erbil. Dat meldt het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag.
17/07 18u00  Washington Monument ‘verandert’ in Saturn V-raketIn de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. werd voor de vijftigste verjaardag van de Apollo 11-missie een indrukwekkende lichtshow gegeven. Een levensgrote raket werd op het befaamde Washington Monument geprojecteerd voor honderden toeschouwers.
17/07 17u00  Mexicaanse drugsbaron ‘El Chapo’ veroordeeld tot levenslangJoaquin ‘El Chapo’ Guzman (62) is door een Amerikaanse rechter veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf plus dertig jaar. Hij werd in februari al schuldig bevonden op tien aanklachten, de rechter besliste nu zijn straf.
17/07 17u00  ‘Zone 30 wordt het nieuwe normaal in Brussel’De nieuwe Brusselse regering heeft haar regeerakkoord klaar. De bevoegdheidsverdeling blijkt een veel zwaardere bevalling.
17/07 16u45  ‘30 per uur rijden wordt het nieuwe normaal’De nieuwe Brusselse regering heeft haar regeerakkoord klaar. De bevoegdheidsverdeling blijkt een veel zwaardere bevalling.
17/07 16u45  De Lijn laat lokale besturen beslissen over 226 miljoen euro budgetVanaf eind volgend jaar schuift De Lijn 226 miljoen euro door naar lokale besturen om zelf aanvullend openbaar vervoer op hun grondgebied te organiseren.
17/07 16u45  Nieuwe hittegolf op komst: volgende week tot 35 gradenHet KMI verwacht volgende week de tweede hittegolf van deze zomer. Woensdag, donderdag en vrijdag zou het kwik richting de 35 graden gaan.
17/07 16u30  Met Dirk De Wachter naar TanzaniaPsychiater Dirk De Wachter trekt van 22 juli tot 4 augustus door Tanzania om projecten van Child-Help te bezoeken rond hydrocefalie (waterhoofd) en spina bifida (open rug). Hij zal praten met de getroffen kinderen en hun families en met hulpverleners.
17/07 16u30  ‘Mensen moeten aanvoelen dat ze te snel rijden in de stad’De nieuwe Brusselse regering heeft haar regeerakkoord klaar. De bevoegdheidsverdeling blijkt een veel zwaardere bevalling.
17/07 16u15  Verdwaald pinguïnpaar kiest sushizaak om te nestelenIn de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Wellington moest de politie maandag om een wel heel speciale reden uitrukken. Twee blauwe pinguïns hadden zich genesteld in een sushizaak nabij een treinstation in de stad. De politie wist de dieren te vangen en bracht ze terug naar de haven.
17/07 16u15  Geen treinverkeer tussen België en Frankrijk: ook Eurostar gehinderdEr is schade aan de bovenleiding van de sporen aan de Frans-Belgische grens. Daarom is het treinverkeer tussen België en Frankrijk onderbroken, maar ook de Eurostar wordt door de problemen op Franse bodem gehinderd.
17/07 16u15  Opgelet, kwallenseizoen: kan je kwallenbeten vermijden?Momenteel komen aan de Belgische kust vooral de blauwe haarkwal en de oorkwal voor. Daarnaast waarschuwt Knokke-Heist ook voor de kompaskwal. Dat je ze beter niet tegenkomt in het water, mag duidelijk zijn. Maar kunnen we kwallen en hun beten wel vermijden?
17/07 16u15  Liam is niet langer meest populaire jongensnaamUit nieuwe cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau, blijkt dat de naam Emma ook in 2018 de populairste was bij de pasgeboren meisjes. Die lijst wordt bij de jongens voor het eerst aangevoerd door Arthur.
17/07 15u30  Franse wijn en Hollandse zuivel lokken Belgen over de grensOmwille van de goedkopere wijn in Frankrijk en de aanlokkelijke prijsformules in Nederland steken we meer en meer de grens over om inkopen te doen. De Belgische voedingsindustrie ziet het met lede ogen aan en wijst naar de taksen als grote boosdoeners. Retailexpert Gino Van Ossel vindt het wat kort door de bocht.
17/07 14u45  Groenen eisen vier Eurocommissarissen voor steun aan Von der LeyenDe Europese groenen willen vier Eurocommissarissen in de toekomstige Commissie onder voorzitster Ursula von der Leyen. ‘Men moet niet rekenen op de groenen voor een meerderheid in het parlement zonder dat we in de Commissie zitten. Ze willen ons, dan betalen ze’, aldus covoorzitter Philippe Lamberts.
17/07 14u45  Pilootproject moet carrièreswitch naar verpleegkundige vergemakkelijkenDe Vlaamse Overheid lanceert samen met enkele hogescholen, werkgevers en Randstad een pilootproject voor werknemers die zich willen omscholen tot verpleegkundige. Begeleiding op maat en een deeltijdse tewerkstelling als zorgkundige moeten geïnteresseerden overtuigen.
17/07 14u30  Granaat gevonden aan Kasteel Den Brandt, ook opzettelijke brandstichting in restaurantHet domein van Kasteel Den Brandt aan de Beukenlaan werd woensdagmorgen afgesloten door de politie nadat er een granaat werd gevonden in het restaurant Grand Café. Er was ook een vermoedelijk opzettelijke brandstichting in restaurant Murni, in één van de koetshuizen. De schade bleek mee te vallen, beide restaurants gaan woensdagmiddag open.
17/07 14u15  Twee Meulenberg-relschoppers krijgen celstrafDe Hasseltse correctionele rechtbank heeft twee mannen veroordeeld die in 2013 met stenen naar de politie hadden gegooid.
17/07 14u00  Gedeeltelijke maansverduistering levert prachtige beelden opTerwijl dinsdag herdacht werd dat 50 jaar geleden de eerste mens voet op de maan zette, eiste de natuurlijke satelliet van de aarde zelf ook een hoofdrol op. Dinsdagavond maakten we immers een gedeeltelijke maansverduistering mee.
17/07 14u00  Man voorkomt brand in Brussel vanuit RijselEen man in Rijsel heeft dinsdagavond een appartementsbrand voorkomen toen hij met een man in Brussel een videogesprek hield. De Brusselse man viel door de rookontwikkeling flauw, en de man uit Rijsel kon via het nummer 112 in Frankrijk snel de Brusselse brandweer verwittigen. De brand was snel onder controle.
17/07 13u45  Fietsers mogen straks ook op Vlaamse gewestwegen bij rood rechts afslaanEr komen langs Vlaamse gewestwegen ‘op die kruispunten waar het veilig te organiseren valt’, verkeerslichten die fietsers toelaten bij rood licht toch rechts af te slaan. Dat meldt Het Nieuwsblad.
17/07 13u45  Dramatische zomer voor de mot: ‘Miserabel mislukt jaar’De mot krijgt motten. Normaal zouden nu piekaantallen moeten vliegen, maar het nachtvlindermeetnet van Natuurpunt wijst uit dat het al drie maanden lang dramatisch zwak is. Het zwakste sinds het begin van de telling 11 jaar geleden. ‘Een miserabel mislukt mottenjaar’, schrijft de natuurorganisatie.
17/07 12u45  Bill Gates zakt opnieuw plaats op podium met miljardairsBill Gates zakt opnieuw een plaats op de miljardairsindex van Bloomberg en Forbes en moet nu ook de Franse zakenman Bernard Arnault laten voorgaan. Jeff Bezos blijft ook na zijn scheiding de rijkste mens ter wereld.
17/07 12u45  Handhaving middenvakrijden is geen prioriteitSinds 1 juli 2019 is middenvakrijden een tweedegraadsovertreding. Maar de handhaving is complex en arbeidsintensief. ‘Dit is een van de laagste prioriteiten.’
17/07 12u30  Italiaanse misdaadauteur Andrea Camilleri (93) gestorvenDe Italiaanse misdaadauteur Andrea Camilleri is gestorven. Dat hebben de gezondheidsautoriteiten van Rome gemeld.
17/07 12u30  Zelfs wegwijzers zijn fout: ‘Moorslede is Moorsele niet’‘Als nu zelfs de ­pijlen naar de foute gemeente wijzen, wordt het helemaal moeilijk.’ Nadat een aannemer een wegwijzer van Moorslede naar het naburige Moorsele had gericht, moest burgemeester Ward Vergote weer ingrijpen. ‘Ik kan daar wel mee ­lachen. Tot er weer een ambulance of brandweerwagen op de foute plek staat.’
17/07 12u30  Waalse protestzanger onder vuur voor beledigend lied over Maggie De BlockDe Waalse protestzanger Cédric Gervy heeft afgelopen zondag minister van Volksgezondheid Maggie De Block onder vuur genomen vanop een festivalpodium. MR-senator Georges-Louis Bouchez vindt dat de man te ver gaat met zijn beledigende songtekst, en wil een klacht indienen bij Unia. Dat zegt hij in La Dernière Heure.
17/07 12u30  Minderheidsregering met linkse gedoogsteun? ‘Framing van N-VA’Het gonst weer van de geruchten in de Wetstraat. De federale minderheidsregering, die straks op zoek moet naar nieuwe bondgenoten, ontkent het ‘gespin’ rond linkse gedoogsteun met klem.
17/07 12u00  Giraf geboren in BellewaerdeIn het pretpark Bellewaerde in het West-Vlaamse Ieper is maandagavond een Rothschildgiraf geboren. De geboorte is belangrijk voor het Europese kweekprogramma waaraan Bellewaerde deelneemt.
17/07 11u30  Akkoord getekend tussen militairen en oppositie in SoedanDe generaals die aan de macht zijn in Soedan en de leiders van de protestbeweging tegen hen hebben woensdagvoormiddag een akkoord getekend. Ze bekrachtigen daarin de machtsdeling tijdens de transitieperiode, die in april begon met het afzetten van president Omar al-Bashir.
17/07 11u30  Als zelfs de wegwijzer het niet meer weet: nieuw hoofdstuk in aanslepende verwarring tussen naburige gemeenten‘Als nu zelfs de pijlen naar de foute gemeente wijzen, wordt het helemaal moeilijk.’ Aan het woord is Ward Vergote, burgemeester van het West-Vlaamse Moorslede, nadat zijn gemeente vorig weekend voor de zoveelste keer verward werd met het naburige Moorsele. Een aannemer hing een wegwijzer uit de ene gemeente in de andere op. ‘Ik kan daar wel mee lachen. Tot er opnieuw een ambulance of brandweerwagen op de foute plek staat.’
17/07 11u30  Borstkanker? Waar je behandeld wordt, maakt verschilHet maakt wel degelijk uit in welk ziekenhuis je belandt na de diagnose borstkanker. Het Vlaams Instituut Kwaliteit van Zorg (VIKZ) maakte bekend in welk ziekenhuis de overlevingskansen ­hoger zijn. De meeste ziekenhuizen scoren vrij ­gemiddeld, maar enkele scoren ondermaats. ‘Een signaal voor die ziekenhuizen om hun zorg te verbeteren.’
17/07 10u45  Kasteeldomein Den Brandt in Antwerpen afgesloten na vondst explosiefKasteeldomein Den Brandt aan de Beukenlaan in Antwerpen is woensdagmorgen afgesloten, nadat er een explosief werd aangetroffen. Ontmijningsdienst Dovo is ter plaatse.
17/07 10u30  Ook vier Republikeinen veroordelen 'racistische opmerkingen' van TrumpHet Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, dat in handen is van de Democraten, heeft in een resolutie de ‘racistische opmerkingen’ van Donald Trump veroordeeld. Ook vier Republikeinen steunden de motie.
17/07 10u15  Hoe blauwe blufpoker faalde in BrusselOmstreeks 3.30 uur hebben de Brusselse onderhandelaars van PS, Ecolo en Défi aan Franstalige kant, en Groen, Open VLD en one.brussels-SP.A aan Nederlandstalige kant, een regeerakkoord gesloten. De blauwe blufpoker bleek een maat voor niets. Later op de dag wordt het akkoord voorgesteld, de posten zijn nog níet verdeeld.
17/07 09u45  Ook vier Republikeinen veroordelen ’racistische opmerkingen' van TrumpHet Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, dat in handen is van de Democraten, heeft in een resolutie de ‘racistische opmerkingen’ van Donald Trump veroordeeld. Ook vier Republikeinse senatoren steunden de motie.
17/07 09u45  ZOMERCHECK. 'Meer teken verspreiden meer ziektes in België'Meer teken, meer risico's: zo lijkt het wel. Maar klopt dat ook?
17/07 09u30  Limburgse jongeren delen naaktfoto’s van minderjarigen in chatgroepEen groepje van minderjarige en meerderjarige jongens uit Sint-Truiden heeft naaktbeelden van jonge meisjes via Messenger verspreid. De slachtoffers waren tussen de 12 en 16 jaar en hebben de meeste beelden zelf – soms onder dwang - verstuurd, maar er zouden ook foto’s zijn gemaakt door de personen uit de chatgroep zelf. De Truiense politie onderzoekt de zaak.
17/07 09u30  FORMATIEBLOG. MR teleurgesteld: dit is een ramp voor BrusselLees meer >
17/07 09u00  Files voor het eerst in jaren afgenomen: toevalstreffer of mentaliteitswijziging?Het aantal uren file op de Belgische wegen is volgens de filebarometer voor het eerst in jaren licht gedaald. Vraag is of het om een toevalstreffer gaat.
17/07 08u15  FORMATIEBLOG. Voka spoort Vlaamse partijen aan tot actie: 'Surplacen heeft lang genoeg geduurd'Lees meer >
17/07 08u00  Hoe Brussel een ‘groen en sociaal’ regeerakkoord beklonk (zonder de MR)Omstreeks 3.30 uur hebben de Brusselse onderhandelaars van PS, Ecolo en Défi aan Franstalige kant, en Groen, Open VLD en one.brussels-SP.A aan Nederlandstalige kant, een regeerakkoord gesloten. De blauwe blufpoker bleek een maat voor niets. Later op de dag wordt het akkoord voorgesteld, de posten zijn nog níet verdeeld.
17/07 07u30  Opletten voor venijnige kompaskwallen aan onze kustDe gemeente Knokke-Heist waarschuwt voor de kompaskwal, die binnenkort zijn opwachting maakt aan de Belgische Oostkust. De kompaskwal is een erg vervelende kwallensoort: contact met de tentakels kan erg pijnlijk zijn.
17/07 07u15  Agent wordt niet vervolgd na dood Eric GarnerDe Amerikaanse politieagent die Eric Garner (43) in 2014 in New York in een fatale greep hield tijdens een arrestatie, wordt niet vervolgd. De opende aanklager vindt dat er onvoldoende bewijs is om aan te tonen dat de agent een misdrijf beging.
17/07 07u00  Ook vier Republikeinen veroordelen ’racistische’ uitspraken van TrumpHet Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, dat in handen is van de Democraten, heeft in een resolutie de ‘racistische uitspraken’ van Donald Trump veroordeeld. Ook vier Republikeinse senatoren steunden de motie.
17/07 06u45  Akkoord over Brusselse regeringDe Brusselse onderhandelaars van PS, Ecolo, Défi, Groen, Open VLD en one.brussels-SP.A hebben vannacht een akkoord bereikt voor de vorming van een regering.
17/07 06u45  Aanpak middenvakrijden blijft laagste prioriteitSinds 1 juli 2019 is middenvakrijden een tweedegraadsovertreding. Maar de handhaving is complex en arbeidsintensief. ‘Dit is een van de laagste prioriteiten.’
16/07 23u00  Omstreden Franse minister stapt dan toch op na kritiek over uitgavenDe Franse minister van Ecologische Transitie François de Rugy (45) ligt al wekenlang onder vuur. De kritiek op zijn uitgaven klinkt steeds luider, en nadat hij eerst zei te willen aanblijven, dient De Rugy nu toch zijn ontslag in.
16/07 22u30  Agent wordt niet vervolgd na dood zwarte manDe Amerikaanse politieagent die Eric Garner (43) in 2014 in New York in een fatale greep hield tijdens een arrestatie, wordt niet vervolgd. De opende aanklager vindt dat er onvoldoende bewijs is om aan te tonen dat de agent een misdrijf beging.
16/07 22u15  Ursula von der Leyen met de hakken over de slootDe nipt verkozen nieuwe voorzitter van de Europese Commissie kiest resoluut voor een ambitieus, klimaatvriendelijk en sociaal Europa.
16/07 22u15  Ursula von der Leyen al vervangen als Duitse minister van DefensieAnnegret Kramp-Karrenbauer, de voorzitter van de Duitse christendemocratische partij CDU, wordt de nieuwe Duitse minister van Defensie.
16/07 21u00  ‘Tegen VDL gestemd, maar nu gaan we goed samenwerken’Ursula von der Leyen had maar negen stemmen op overschot om verkozen te worden tot nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Europees Parlementslid voor S&D Kathleen Van Brempt stemde tegen haar.
16/07 20u45  Toch nog geen akkoord in BrusselDe onderhandelingen omtrent de Brusselse regering zijn volop bezig, maar een akkoord is er nog niet. Eerder meldde De Standaard dat de onderhandelingen van PS, Ecolo, Défi, Groen, Open VLD en one.brussels-SP.A rond waren, maar die informatie van persagentschap Belga was foutief.
16/07 20u15  Von der Leyen: kordater dan Juncker, maar kan ze beloftes waarmaken?Met Ursula von der Leyen krijgt Europa in elk geval een politicus aan het hoofd die de zaak van de Europese integratie en eenheid erg dierbaar is. Daarover liet ze in haar toespraak aan het Parlement niet de minste twijfel bestaan.
16/07 20u00  Von der Leyen nipt verkozen als nieuwe CommissievoorzitterUrsula von der Leyen overleefde de stemming in het Europees Parlement in Straatsburg nipt met 383 stemmen. Ze volgt de Luxemburger Jean-Claude Juncker op en wordt de eerste vrouwelijke voorzitter van de Europese Commissie
16/07 19u45  Europees Parlement verkiest Ursula von der Leyen nipt als nieuwe CommissievoorzitterIn het Europees Parlement in Straatsburg is dinsdagavond de geheime stemming over de voordracht van Ursula von der Leyen als toekomstige voorzitter van de Europese Commissie voltooid. Het resultaat werd rond half acht bekendgemaakt, ze haalde het met 383 stemmen van Europarlementsleden.
16/07 19u15  Socialisten en liberealen steunen Von der leyenIn het Europees Parlement in Straatsburg is dinsdagavond de geheime stemming over de voordracht van Ursula von der Leyen als toekomstige voorzitter van de Europese Commissie voltooid. Omstreeks 19.30 uur zou het resultaat bekend moeten zijn.
16/07 19u00  Socialisten en liberalen steunen von der LeyenIn het Europees Parlement in Straatsburg is dinsdagavond de geheime stemming over de voordracht van Ursula von der Leyen als toekomstige voorzitter van de Europese Commissie voltooid. Omstreeks 19.30 uur zou het resultaat bekend moeten zijn.
16/07 19u00  Verdachte vluchtmisdrijf Brussel vrij onder voorwaardenDe verdachte van het vluchtmisdrijf na een dodelijk ongeval in Brussel heeft zich maandag aangegeven bij de politie. Ondertussen heeft de onderzoeksrechter besloten om hem in vrijheid te stellen onder voorwaarden. Dat meldt het parket.
16/07 18u30  Rutten vangt bot: Brusselse onderhandelingen gaan verder zonder MROpen VLD probeerde vanmiddag opnieuw om alsnog de MR aan boord te hijsen van de Brusselse regering, zonder resultaat. PS, Ecolo, Défi, Groen, Open VLD en SP.A zitten opnieuw samen - wellicht om de landing in te zetten.
16/07 17u15  NMBS wil meer avondtreinen tussen Gent en BrusselDe NMBS overweegt om ’s avonds meer treinen tussen Gent en Brussel in te leggen. De vervoersmaatschappij wil ook vroeger op de dag en later op de avond meer treinen laten rijden.
16/07 17u00  Foto’s van moord op Amerikaanse tiener gedeeld op sociale mediaEen 21-jarige man heeft zijn 17-jarige vriendin vermoord en foto’s ervan op sociale media geplaatst. Het toont opnieuw aan hoe socialemediabedrijven worstelen met gruwelijke content.
16/07 17u00  Kordate Von der Leyen probeert twijfels weg te nemen met sterk pleidooiNa haar sterke optreden in het Europees Parlement lijkt de benoeming van Ursula von der Leyen alweer een stap dichterbij. Frans Timmermans drukte per tweet zijn steun uit.
16/07 17u00  Pony verdronken in zwembad in ZottegemDe familie Ricquier in Zottegem heeft één van hun drie pony’s dood teruggevonden in hun zwembad. De politie is een onderzoek gestart.
16/07 17u00  Verdachte vluchtmisdrijf Brussel vij onder voorwaardenDe verdachte van het vluchtmisdrijf na een dodelijk ongeval in Brussel heeft maandag aangegeven bij de politie. Ondertussen heeft de onderzoeksrechter besloten om hem in vrijheid te stellen onder voorwaarden. Dat meldt het parket.
16/07 16u45  Kamagurka waarschuwt voor enkele gevaarlijke tekensoorten die wij nog niet kennenDe Oost-Aziatische langhoornteek is in Amerika in opmars. De snelle verspreiding van de teek wekt onrust. Vorige week nog werd een stier gedood door meer dan 1.000 teken en een man werd vorige maand gebeten. ‘In Europa komen de teken gelukkig nog niet voor.’ Kamagurka waarschuwt wel voor enkele andere gevaarlijke tekensoorten.
16/07 16u30  Aantal egels in Vlaanderen in tien jaar tijd gehalveerdHet aantal egels is in Vlaanderen tussen 2008 en 2018 bijna gehalveerd. Dat blijkt uit een onderzoek van de UGent in samenwerking met Natuurpunt en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO).
16/07 16u30  Rutten naar Brussels parlement voor ultiem 'intern overleg'De Brusselse onderhandelaars om de ‘eindsprint’ in te zetten, maar de inhoudelijke gesprekken zijn nog niet gestart. De reden? Open VLD blijft proberen om alsnog de MR aan boord te hijsen. Partijvoorzitster Gwendolyn Rutten is in het Brussels parlement voor 'intern overleg'. ‘Ik zie de schaduw van de N-VA’, aldus Olivier Maingain.
16/07 16u15  ‘Afdankangst’ houdt 3 miljoen oude gsm’s in de ladeAmper acht procent van de mobiele telefoons wordt in ons land ingezameld om gerecycleerd te worden. In totaal bewaren de Belgen thuis 3,2 miljoen afgedankte gsm’s die nog een schat aan grondstoffen bevatten. En dat vooral omdat er nog gegevens en foto’s op het toestel staan. ‘Afdankangst’, heet dat.
16/07 16u15  De arme prinses die koningin der Belgen had kunnen zijnOnconventioneel. Dat is het minste wat je kan zeggen van het leven van Stéphanie zu Windisch-Graetz (79). Prinses Stéphanie had als nazaat van Leopold II koningin der Belgen kunnen zijn. Het draaide anders uit. ­Vorige week stierf ze arm en vergeten.
16/07 15u45  Kordate Von der Leyen op weg naar overwinningNa haar sterke optreden in het Europees Parlement lijkt de benoeming van Ursula von der Leyen alweer een stap dichterbij. Frans Timmermans drukte per tweet zijn steun uit.
16/07 15u45  Aantal egels in Vlaanderen in 10 jaar tijd gehalveerdHet aantal egels is in Vlaanderen tussen 2008 en 2018 bijna gehalveerd. Dat blijkt uit een onderzoek van de UGent in samenwerking met Natuurpunt en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO).
16/07 15u45  Ultieme MR-demarche lijkt maat voor niets te wordenDe Brusselse onderhandelaars zitten samen voor de ‘eindsprint’. Een ultieme poging van de Vlaamse liberalen om alsnog de MR aan boord te hijsen, stuit op afwijzing bij groenen en Défi. ‘Ik zie de schaduw van de N-VA’, aldus Olivier Maingain.
16/07 15u30  Aantal egels in Vlaanderen op 10 jaar tijd gehalveerdHet aantal egels is in Vlaanderen tussen 2008 en 2018 bijna gehalveerd. Dat blijkt uit een onderzoek van de UGent in samenwerking met Natuurpunt en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO).
16/07 15u15  Leuvenaars demonstreren indrukwekkend parkourparkParkour, de kunst om zoveel mogelijk hindernissen te overwinnen met beheerste bewegingen, blijft indrukwekkend om naar de kijken. Nico en Geert van de Leuvense circusschool ‘Cirkus in Beweging’ trainen jongeren om even bekwaam te worden in de discipline als hen.
16/07 15u15  Vanavond gedeeltelijke maansverduistering zichtbaarWie vanavond naar de hemel kijkt, kan een gedeeltelijke maansverduistering zien.
16/07 15u00  EU-topambtenaar Martin Selmayr vertrekt ‘volgende week’De Europese topambtenaar Martin Selmayr zal zijn post allicht moeten verlaten. Dat zegt hij aan Politico.
16/07 14u45  Von der Leyen belooft te strijden voor sterker EuropaDe Duitse Ursula von der Leyen heeft in een driekwartier durende toespraak geprobeerd 374 parlementsleden te overtuigen haar te steunen als voorzitter van de Europese Commissie. 'Wie Europa wil verzwakken, zal in mij een ongenadig tegenstander vinden', zei ze duidelijk. Later vandaag volgt een stemming.
16/07 14u30  Geen speculaties over drankverbruik, al mist Von der Leyen het gevoel voor humor van JunckerNa haar sterke optreden in het Europees Parlement lijkt de benoeming van Ursula von der Leyen alweer een stap dichterbij. Frans Timmermans drukte per tweet zijn steun uit.
16/07 14u30  Torero’s mogen weer stieren doden op MallorcaNa een verbod van twee jaar mogen er weer stieren worden gedood bij gevechten in de arena’s van Mallorca. Een eerste corrida is alvast gepland voor 9 augustus.
16/07 14u00  Rusland veroordeeld voor discriminatie holebiverenigingenHet Europees Hof voor de Rechten van de Mens veroordeelt de Russische weigering om drie verenigingen van les­bi­en­nes, ho­mo’s, bi­sek­su­elen en trans­genders te registreren. De beslissingen van de Russische regering zijn in strijd met de Europese regelgeving op de vrijheid van vereniging, en vormden een onterechte discriminatie op grond van seksuele geaardheid.
16/07 14u00  'Ik waarschuw voor enkele gevaarlijke tekensoorten die wij nog niet kennen'De Oost-Aziatische langhoornteek is in Amerika in opmars. De snelle verspreiding van de teek wekt onrust. Vorige week nog werd een stier gedood door meer dan 1.000 teken en één man werd vorige maand gebeten. ‘In Europa komen de teken gelukkig nog niet voor.’ Kamagurka waarschuwt wel voor enkele andere gevaarlijke tekensoorten.
16/07 13u15  Navo-rapporteur vermeldt aanwezigheid kernbommen op Kleine BrogelWat iedereen al lang vermoedt, staat nu ook zwart op wit in een eerste document van het Navo-parlement: er liggen Amerikaanse kernbommen op de luchtmachtbasis van Kleine Brogel. Het bewuste rapport, waar Groen de hand op kon leggen, werd inmiddels aangepast.
16/07 12u45  Gebouw ingestort in Mumbai: minstens vier dodenIn de Indiase stad Mumbai is een gebouw van vier verdiepingen ingestort. Er zouden nog meer dan dertig mensen onder het puin vastzitten.
16/07 12u30  Congresvrouwen noemen Trumps aanvallen afleidingsmanoeuvre van ‘corrupt beleid’De vier Democratische vrouwen die de Amerikaanse president Donald Trump viseert, roepen op om niet in de val van zijn retoriek te trappen. ‘Wat deze president ook zegt, dit land is van iedereen’, zei Alexandria Ocasio-Cortez.
16/07 12u30  Aantal aidsdoden blijft dalenOver de hele wereld zijn in 2018 770.000 mensen overleden aan aids, een derde minder dan in 2010. Achter deze internationale cijfers schuilen echter grote regionale verschillen
16/07 12u15  Hoofdkwartier Vlaams Belang in Brussel doelwit van verfbomIn Brussel is het hoofdkwartier van Vlaams Belang in de nacht van maandag op dinsdag beklad. De voorgevel en het portaal van het gebouw aan het Madouplein zijn met rode substantie besmeurd.
16/07 12u00  Hoofdkwartief Vlaams Belang in Brussel doelwit van verfbomIn Brussel is het hoofdkwartier van Vlaams Belang in de nacht van maandag op dinsdag beklad. De voorgevel en het portaal van het gebouw aan het Madouplein zijn met rode substantie besmeurd.
16/07 11u45  Rechter snijdt fors in Roundup-boete voor BayerDe boete die Bayer moet betalen aan een man die zegt kanker te hebben gekregen van onkruidverdelger Roundup is verlaagd van 80 miljoen dollar (71 miljoen euro) naar 25 miljoen dollar (22 miljoen euro). De rechter zag juridische bezwaren tegen de eerder opgelegde boete.
16/07 11u30  Grote groep dolfijnen volgt speedboot aan Californische kustEen groep vrienden werd gevolgd door een honderdtal dolfijnen toen ze gingen surfen nabij Laguna Beach in de Amerikaanse staat Californië. ‘Ze leken super blij, je kon hun energie voelen.’
16/07 11u00  Trump reageert op beschuldigingen van racisme na tweetsDonald Trump heeft gereageerd op de beschuldigingen dat hij een racist is. De president van de Verenigde Staten riep enkele vrouwelijke parlemenstleden op om 'terug te keren naar hun eigen land' in een reeks tweets. De geviseerde vrouwen zien in de tweets het ultieme bewijs dat Trump een racist is, en een einde wil maken aan de diversiteit in de VS. De president toonde eerder al aan dat hij niet onder de indruk is, maar tijdens een persmoment op het Witte Huis pareerde hij de kritiek opnieuw: 'Het kan me niet schelen omdat veel mensen me gelijk geven.'
16/07 11u00  De Crem windt zich op: ‘op uw partijcongres, maar niet hier’De allereerste vraag van Kamerlid Dries Van Langenhove (Vlaams Belang) over ‘overlast van allochtonen’ zorgt meteen voor ergernis in het federaal parlement.
16/07 10u30  Hoe omgaan met Vlaams Belang in de Kamercommissie? ‘Vrees dat het om ter meest Rambo wordt’De allereerste vraag van Kamerlid Dries Van Langenhove (Vlaams Belang) vandaag over ‘overlast van allochtonen’ in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken toont hoe het federaal parlement zich moet aanpassen aan de nieuwe realiteit.
16/07 10u00  LIVE. Von der Leyen belooft te strijden voor sterker EuropaDe Duitse Ursula von der Leyen heeft in een driekwartier durende toespraak geprobeerd 374 parlementsleden te overtuigen haar te steunen als voorzitter van de Europese Commissie. 'Wie Europa wil verzwakken, zal in mij een ongenadig tegenstander vinden', zei ze duidelijk. Het parlement debateert nu verder over haar benoeming, later vandaag volgt een stemming.
16/07 09u45  LIVE. Volg de toespraak van Von der Leyen in het Europees ParlementDe Duitse Ursula von der Leyen heeft in een driekwartier durende toespraak geprobeerd 374 parlementsleden te overtuigen haar te steunen als voorzitter van de Europese Commissie. 'Wie Europa wil verzwakken, zal in mij een ongenadig tegenstander vinden', zei ze duidelijk. Het parlement debateert nu verder over haar benoeming, later vandaag volgt een stemming.
16/07 09u15  Socialistische fractie verdeeld over steun aan Von der LeyenHet socialistische Europarlementslid Kathleen van Brempt (SP.A) zal de voordracht van de Duitse Ursula Von Der Leyen als voorzitter van de Europese Commissie 'waarschijnlijk niet steunen'. Andere leden van haar fractie zullen dat wel doen. Met een verdeelde socialistische partij wordt het voor Von der Leyen veel moelijker om een meerderheid te krijgen. Ook Geert Bourgois (N-VA) zegt nog te twijfelen, al is hij wel 'positief kritisch'.
16/07 08u45  Bourgeois twijfelt nog over steun aan Von der LeyenHet staat nog niet vast of N-VA later vandaag de voordracht van de Duitse Ursula von der Leyen als voorzitter van de Europese Commissie zal steunen. Een uitgelekte brief van haar aan de liberalen en de socialisten stemt Geert Bourgeois kritisch.
16/07 08u00  Rechter snijdt fors in Roundup-boeteDe boete die Bayer moet betalen aan een man die zegt kanker te hebben gekregen van onkruidverdelger Roundup is verlaagd van 80 miljoen dollar (71 miljoen euro) naar 25 miljoen dollar (22 miljoen euro). De rechter zag juridische bezwaren tegen de eerder opgelegde boete.
16/07 07u45  Beenderen van vermiste Franse rugzaktoerist gevonden in AustraliëIn Australië zijn beenderen teruggevonden van een 21-jarige Franse rugzaktoerist die sinds februari samen met een Britse backpacker werd vermist. De man is wellicht verdronken.
16/07 07u30  Nog even wachten op terugkeer zomerweerHet blijft dinsdag droog. Maar daarmee is het goede nieuws al verteld. Op echt terrasjesweer is het nog wachten tot morgen.
16/07 07u00  Navo erkent aanwezigheid kernbommen op Kleine BrogelWat iedereen al lang vermoedt, staat nu ook zwart op wit in een document van het Navo-parlement: er liggen Amerikaanse kernbommen op de luchtmachtbasis van Kleine Brogel. Het bewuste rapport, waar Groen de hand op kon leggen, werd inmiddels aangepast.
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

48x ‘Sommige van mijn vrienden wachten tot hun vrouw drie keer is klaargekomen’23/07 11u00 - De Standaard: In West-Oeganda houden mannen de seksuele traditie ‘kunyaza’ in stand. ‘Plaatselijke hotels zijn daarop voorbereid’, vertelt Michael Bernard, die er woont.
39x Geen koningshuis op begrafenis prinses, wél Delphine Boël23/07 07u30 - De Standaard: Delphine Boël (51) heeft de begrafenis van prinses Stéphanie de Windisch-Graetz bijgewoond in Brussel. Die overleed zo’n twee weken geleden, vlak voor haar tachtigste verjaardag. Ze wordt in de pers de vrouw genoemd die koningin der Belgen had kunnen zijn als de Salische wet eerder dan 1991 was afgevoerd.
29x Hoe gevaarlijk zijn die Antwerpse granaten echt?23/07 09u45 - De Standaard: 13 aanslagen met handgranaten in anderhalf jaar in Antwerpen. Hoe gevaarlijk zijn die dingen echt? En waar komen ze vandaan?
28x HITTEBLOG. KMI raadt ons aan om gewoon binnen te blijven23/07 07u15 - De Standaard: Lees meer >
26x Angstige man van Amazonestam van dichtbij gefilmd23/07 11u15 - De Standaard: In het Braziliaanse Amazonewoud is een man van de Awastam gefilmd. Een deel van die stam leeft geïsoleerd en heeft al jarenlang geen contact met de buitenwereld. De Awastam is een van de meest bedreigde stammen ter wereld. In de video hierboven ziet u unieke beelden van een van de stamleden.
25x ‘Dringend nood aan plan B voor begrotingstekort’23/07 03u15 - De Standaard: De volgende regering moet al minstens op zoek naar 4 miljard om de oorspronkelijke begrotingsdoelstellingen te halen. Geen gezonde situatie, meent begrotingsexpert Wim Moesen. ‘We tolereren veel te vaak dat politici niet met hun corebusiness bezig zijn.’
23x Nieuwe stroompanne treft alle staten in Venezuela23/07 07u00 - De Standaard: Venezuela moet opnieuw afrekenen met een stroompanne. Als gevolg van de black-out is 94 procent van de telecommunicatie-infrastructuur in het land offline. Volgens president Nicolas Maduro is de panne een gevolg van een ‘elektromagnetische aanval’.
23x LIVE. Wordt Boris Johnson de nieuwe Britse premier?23/07 12u00 - De Standaard: De 160.000 leden van de Britse Conservatieve partij konden tot maandagavond kiezen wie de opvolger zou worden van premier Theresa May. Wordt favoriet Boris Johnson de nieuwe partij- en regeringsleider? Of kan Jeremy Hunt toch nog verrassen? Volg de bekendmaking van de resultaten en de eerste speech van de winnaar hier live.
23x Waarom het oplopende begrotingstekort onze politici niet tot daden inspireert23/07 15u45 - De Standaard: Terwijl het begrotingstekort aardig oploopt, neemt geen enkele politicus zijn verantwoordelijkheid en blijft het ontiegelijk rustig in de Wetstraat. Los van de hitte zijn daar best een aantal redenen voor.
21x HITTEBLOG. Eerste van drie dagrecords sneuvelt in Ukkel23/07 17u00 - De Standaard: Lees meer >

Statistieken

Artikels:
31342
Gelezen:
34028
Aantal lezers nu:
47


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven