vrijdag 23 juni 2017, week 25


Downloaden voor Windows Phone

Downloaden voor Windows 8

U bent nu hier: Meer nieuws van De Standaard pagina 2

Laatste updatecontrole: vandaag om 5u15
 

De Standaard

Verbergen Tonen
23/06 05u15  Advocaat van ‘El Chapo’ wil klacht indienen tegen Netflix Een advocaat van Joaquin ‘El Chapo’ Guzman overweegt om een klacht wegens laster in te dienen tegen Netflix en Univision, die een tv-reeks uitzenden over het leven van de beruchte Mexicaanse drugsbaron. Dat melden lokale media donderdag.
23/06 04u15  ‘Verbied IS-propaganda, net zoals pedoporno’ Na de mislukte aanslag in Brussel-Centraal pleit procureur Frédéric Van Leeuw ervoor om het bezoeken van jihadistische sites strafbaar te maken.29 
23/06 03u15  Dit is uw absolute fietshemel en -hel Wat zijn de slechtste en beste fietsplaatsen van ons land? Onze juryleden selecteerden hun favorieten, u koos de uiteindelijke winnaar en verliezer. Deze twee plaatsen zijn voor u de ultieme voorbeelden van het lichtend pad, en het verkeerde spoor.48 
23/06 02u15  Vier jaar cel voor Amerikaan die pizzeria aanviel door ‘fake news’ Een man die in december vorig jaar het vuur had geopend op een pizzarestaurant in de Amerikaanse hoofdstad Washington DC, is donderdag tot vier jaar cel veroordeeld. Dat melden Amerikaanse media. De man was tot de aanval overgegaan na het lezen van fictieve nieuwsberichten, waarin het restaurant bestempeld werd als draaischijf in een pedofilienetwerk.29 
23/06 00u30  EU beslist in november over nieuwe gaststeden voor agentschappen uit VK In november wordt duidelijk waar de twee Europese agentschappen die in Groot-Brittannië zijn gevestigd na de Brexit gehuisvest zullen worden. De staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie zijn het donderdagavond op een top in Brussel eens geraakt over de procedure voor de toewijzing.43 
22/06 22u30  ‘Eerlijke afspraak’ van May voor Europese burgers na de Brexit De Britse premier Theresa May heeft een reeks voorstellen gedaan om de Europese burgers die in het Verenigd Koninkrijk wonen te beschermen na de Brexit. Een ‘eerlijke afspraak’, noemt ze het zelf.
22/06 21u30  ‘Vluchtelingen krijgen in Oeganda kans hun leven opnieuw op te bouwen’ Oeganda kreeg de afgelopen maanden veel lof voor zijn open en progressief vluchtelingenbeleid. Ook onze minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo toont zich donderdag, na een bezoek aan vluchtelingenkamp Bidi Bidi in het noorden van Oeganda, onder de indruk van de Oegandese inspanningen.
22/06 21u15  Europese Unie verlengt sancties tegen Rusland De Europese Unie gaat haar economische sancties tegen Rusland verlengen. Dat hebben de staatshoofden en regeringsleiders donderdag beslist op een top in Brussel.
22/06 21u15  Wetsvoorstel om terroristen niet meer te bewapenen stuit op apathie in Amerikaans Congres Vijf maanden geleden introduceerde het Democratische parlementslid Tulsi Gabbard een wetsvoorstel dat de Verenigde Staten voortaan verbiedt, wapens te leveren of te verkopen aan terroristen.
22/06 21u15  Wie heeft de sleutels in handen in Brussel? Nu Benoît Lutgen (CDH) niet langer samen wil regeren met de PS, moet de christendemocraat plots op zoek naar nieuwe coalitiepartners. Vooral in Brussel dreigt dat een lastige oefening te worden. Maar wie schuift de komende weken aan aan Lutgens onderhandelingstafel?
22/06 20u30  ‘Sociale media moeten content die oproept tot terreur automatisch verwijderen’ De Europese staatshoofden en regeringsleiders verwachten dat sociale mediabedrijven de technologie en de tools ontwikkelen om content die oproept tot terreur automatisch op te sporen en te verwijderen. ‘En als dat nodig blijkt, zullen wij onze wetgeving aanpassen’, zegt Europees Raadsvoorzitter Donald Tusk.
22/06 20u30  Nieuwe Trumpcare voorgesteld: ‘Wolf in schapenvacht’ Fractieleider in de Senaat Mitch McConell van de regerende Republikeinen heeft donderdag het wekenlang angstvallig geheim gehouden nieuwe wetsontwerp voor hervorming van de gezondheidszorg in de VS gepresenteerd. Meteen kan weer een rondje bekvechten beginnen.
22/06 20u15  Michel bepleit politieke dialoog op hoog niveau met Rusland Premier Charles Michel heeft donderdag op de Europese top in Brussel een lans gebroken voor een ‘politieke dialoog op hoog niveau’ met Rusland. ‘Het zou voor Europa een strategische vergissing zijn om te blijven steken in een logica van ego’s.’
22/06 20u15  Wegdek op enkele plaatsen rond Leuven beschadigd door hitte Op enkele plaatsen in het arrondissement Leuven is het wegdek beschadigd geraakt als gevolg van de aanhoudende hitte.
22/06 20u00  Trumpcare is gearriveerd: ‘Wolf in schapenvacht’ Fractieleider in de Senaat Mitch McConell van de regerende Republikeinen heeft donderdag het wekenlang angstvallig geheim gehouden nieuwe wetsontwerp voor hervorming van de gezondheidszorg in de VS gepresenteerd. Meteen kan weer een rondje bekvechten beginnen.
Laatste update: vandaag om 5u15Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
19/06 12u45  Portugese bosbrand nog steeds niet onder controle, België biedt hulpDe zware bosbranden in Portugal zijn nog steeds niet onder controle. Ondertussen zijn meer dan 2.000 brandweermannen, 700 brandweerwagen en 10 blusvliegtuigen in de weer om de vlammenzee onder controle te krijgen.
19/06 12u15  Aantal doden en vermisten Londens flatgebouw gestegen tot 79Bij de brand vorige week in de Londense Grenfell Tower zijn 79 doden gevallen, onder wie vermisten die vermoedelijk zijn overleden. Dat heeft een politiechef, Stuart Cundy, maandag gezegd.
19/06 12u15  Oef! Geen verkiezingen meer tot 2019In Frankrijk heeft de partij van de niet-stemmers zondag overtuigend de tweede ronde van de parlementsverkiezingen gewonnen. Alleen de gepensioneerden hadden er nog zin in. ‘Dit is een collectief falen voor de politiek.’
19/06 11u45  Zij moeten de Brexit-trein op het juiste spoor houdenDe Brexit-trein is vandaag uit het station vertrokken, maar heeft nog een lange reis voor de boeg. Wie moet de trein voor ontsporing behoeden tijdens het grootste diplomatieke manoeuvre uit de geschiedenis van Europa?
19/06 11u30  Ircel waarschuwt voor verhoogde ozonconcentratiesHet warme weer van de voorbije en komende dagen zorgt voor verhoogde ozonconcentraties in de lucht. Dat meldt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu Ircel.
19/06 10u45  Heeft UGent deze week eindelijk een nieuwe rector?Aan de Universiteit Gent is maandagochtend een nieuwe stemronde van de rectorverkiezingen gestart. Het gaat om een verkorte procedure, stemmen kan nog tot dinsdag 08.00 uur. Als het enige duo ook deze keer geen tweederdemeerderheid behaalt, staan er nog vier (verkorte) stemrondes gepland.
19/06 10u45  Extra file op Brusselse ring door werkzaamhedenDe onderhoudswerken op de Brusselse buitenring ter hoogte van Wezembeek-Oppem en Tervuren, die maandag begonnen zijn, veroorzaken extra file.
19/06 10u30  Kushner gaat vredesgesprekken voeren in IsraëlJared Kushner, de schoonzoon en topadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, gaat deze week naar Israël en naar Ramallah, op de Westelijke Jordaanoever. Dat berichten verschillende Amerikaanse media.
19/06 09u15  Politiebeelden tonen voor het eerst ravage in uitgebrand flatgebouwBeelden van de brandende Grenfell Tower gingen vorige week de wereld rond. De brand kostte voorlopig al aan zeker 30 mensen het leven. De veiligheidsdiensten zijn nog altijd op zoek naar mogelijke slachtoffers. Want de ravage binnenin het gebouw is enorm, dat blijkt uit deze beelden die de politie in het gebouw kon maken.
19/06 08u30  Brexitonderhandelingen van startDe echtscheidingsonderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk gaan vandaag van start. Tegen eind maart 2019 moeten beide partijen een overeenkomst bereiken over de voorwaarden van de scheiding en de toekomstige relaties uittekenen.
19/06 08u30  Veiligheidsmaatregelen opgeheven na bomalarm op Brussels AirportDe zoekactie die zondagavond heeft plaatsgevonden in het luchthavengebouw van Brussels Airport, heeft helemaal niets verdachts opgeleverd. Dat meldt de federale politie.
19/06 08u15  Incontinentie: te vaak ingepakt en niet aangepaktEen op de tien Belgen, ouder dan dertig en thuiswonend, heeft last van urineverlies. Omdat niemand graag de vuile was buiten hangt, hebben misvattingen vrij spel. En die zijn deel van het probleem.
19/06 08u15  ‘Hulplijn voor pedofielen bereikt doelgroep’‘Stop it Now!’, de hulplijn voor mensen met pedofiele gevoelens en hun omgeving, heeft in haar eerste maand al 66 oproepen of mails gekregen. Dat meldt deredactie.be maandag. Volgens projectverantwoordelijke Minne De Boeck tonen de cijfers aan dat de doelgroep bereikt wordt.
19/06 07u45  ‘Vreselijk incident’ is ‘mogelijke terreuraanval’De Britse premier Theresa May en oppositieleider Jeremy Corbyn hebben zondagochtend hun medeleven uitgedrukt voor de slachtoffers van de aanrijding in de buurt van een moskee in de Noord-Londense wijk Finsbury Park. De politie behandelt het incident als een ‘mogelijke terreuraanval’.
19/06 07u45  Het blijft warm en zonnigHet is maandag opnieuw erg zonnig en warm, met maxima van 27 tot 32 graden.
19/06 07u30  Aanval op toeristisch resort in Malinese hoofdstad: vier aanvallers gedoodDe aanval op een toeristisch resort in een buitenwijk van de Malinese hoofdstad Bamako, was een jihadistische aanval. Dat zegt minister van Veiligheid Salif Traoré. Volgens hem vielen er twee doden en konden de Malinese strijdkrachten een twintigtal gegijzelden bevrijden. De veilheidsdiensten schoten vier aanvallers dood.
19/06 07u00  ‘Geen twijfel mogelijk dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat’Er bestaat geen twijfel over dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie gaat verlaten. Dat heeft de Britse brexit-minister David Davis zondag aangekondigd, een dag voor de echtscheidingsonderhandelingen tussen de Europese Unie en Groot-Brittannië in Brussel van start gaan.
19/06 06u30  Eén dode en minstens acht gewonden nadat bestelwagen inrijdt op voetgangers in LondenEen man is in de nacht van zondag op maandag ingereden op een groep voetgangers aan een moskee in de Londense wijk Finsbury Park . Daarbij vielen één dode en raakten minstens acht mensen gewond. De dader is opgepakt en riep bij zijn arrestatie dat hij ‘alle moslims wilde doden’.
19/06 06u15  Toch nog oppositie voor Emmanuel IDe Franse kiezer geeft president Emmanuel Macron een stevig mandaat, maar geen alleenheerschappij. Krijgt hij het land weer ‘en marche’?
19/06 06u15  De klimaatverandering brengt moordende bosbranden met zich meeDoor de klimaatverandering duurt op het Iberisch schiereiland de zomer elk jaar een dag langer. Vooral juni wordt warmer. De symptomen: moordende bosbranden in Portugal, nu al een hittegolf in Spanje.
19/06 06u15  Homans wil de Vlaamse intercommunales op dieet zettenIntercommunales moeten het straks stellen met maximaal 15 bestuurders. Vandaag zijn dat er soms 80. ‘Dat kan slagkrachtiger.’
18/06 23u15  Bomalarm op Brussels Airport: zoektocht levert voorlopig niets verdachts opDe zoekactie die zondagavond heeft plaatsgevonden in het luchthavengebouw van Brussels Airport, heeft voorlopig niets verdachts opgeleverd. Dat meldt de federale politie.
18/06 22u45  In opspraak geraakte Franse minister herverkozenAls minister voor de Cohesie van de territoria is Richard Ferrand van de presidentiële partij La République en marche herverkozen, ondanks zijn gerechtelijke perikelen. Ook de Franse minister van Economie Bruno Le Maire is herkozen in zijn kiesdistrict in het departement Eure.
18/06 22u45  ‘Fransen verkozen hoop boven woede’‘De Franse kiezers hebben de president van de republiek en de regering een duidelijke meerderheid gegeven. Ze kozen hoop boven woede, optimisme boven pessimisme, en vertrouwen boven terugplooiing.’ Zo heeft de Franse premier Edouard Philippe gereageerd na de tweede ronde van de parlementsverkiezingen zondag.
18/06 22u15  Bomalarm in Zaventem: alles wijst op grapEr was zondagavond een tijdlang een bomalarm van kracht op Brussels Airport, zo bevestigt de federale politie. Rond 19.45 uur werden er verdachte geschriften gevonden op een muur van een herentoilet in de aankomstzone van de luchthaven in Zaventem. Vermoedelijk gaat het echter om een grappenmaker.
18/06 21u45  Bomalarm van kracht in ZaventemEr is momenteel een bomalarm van kracht op Brussels Airport, zo bevestigt de federale politie. Rond 19.45 uur werden er verdachte geschriften gevonden op het herentoilet in de aankomstzone van de luchthaven in Zaventem.
18/06 21u30  Iran lanceert raketten tegen ‘terroristische bases’ in SyriëIran heeft raketten gelanceerd tegen ‘terroristische basissen’ in Syrië, zo verluidde zondagavond officieel in Teheran.
18/06 21u00  'Opkomst Franse parlementsverkiezingen historisch laagDe opkomst bij de tweede ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk ligt zondagmiddag historisch laag, zo heeft nieuwszender BFMTV op gezag van het ministerie van Binnenlandse Zaken gemeld.
18/06 20u45  Aanval op toeristisch resort in Malinese hoofdstadOnbekenden hebben zondagnamiddag een toeristisch resort in een voorstad van de Malinese hoofdstad Bamako aangevallen. Het is niet duidelijk of er slachtoffers zijn. In het resort zouden soms ook westerlingen overnachten.
18/06 20u30  ‘Presidentiële partij behaalt absolute meerderheid’De presidentiële partij La République en Marche! en haar bondgenoot MoDem hebben na de tweede ronde van de parlementsverkiezingen een absolute meerderheid in de Nationale Assemblée, zo blijkt uit prognoses.
18/06 19u45  Bewoners van woontoren krijgen 5.500 pondBewoners van de Grenfell-woontoren in Londen wier woning is verwoest, krijgen van de regering een vergoeding van minstens 5.500 pond, zo hebben meerdere Britse media zondag gemeld. De Londense burgemeester noemt het tragedie een 'gevolg van de misrekeningen en nalatigheden van politici'.
18/06 19u15  ‘Onze Vlaamse arbeidsmarkt heeft nood aan elk talent’Vlaanderen heeft vorig jaar acht op de tien buitenlandse diploma’s erkend van vluchtelingen en subsidiair beschermden. Dat meldt onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) zondag. Ze benadrukt dat een erkend diploma meer kansen biedt op de arbeidsmarkt.
18/06 18u30  Open VLD’er Vanraes neemt ontslag als OCMW-voorzitter UkkelOud-minister Jean-Luc Vanraes (Open VLD) neemt ontslag als OCMW-voorzitter van Ukkel. Zaterdag was bekend geraakt dat de post niet gecombineerd mag worden met zijn functie als ondervoorzitter van de Brusselse gewestelijke investeringsmaatschappij GIMB. Vanraes weet sinds enkele maanden dat dit juridisch niet kan. De Open Vld’er vindt niet dat hem iets te verwijten valt.
18/06 17u30  'Opkomst Franse parlementsverkiezingen historisch laag om 17.00 uur'De opkomst bij de tweede ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk ligt zondagmiddag historisch laag, zo heeft nieuwszender BFMTV op gezag van het ministerie van Binnenlandse Zaken gemeld.
18/06 16u45  ‘Tories dreigen met motie van wantrouwen’Na de verkiezingsnederlaag van hun partij geven Conservatieve parlementsleden premier Theresa May nog maar tien dagen tijd om haar positie als regeringsleider te redden. Indien zij haar regeerprogramma niet door het parlement krijgt, dreigt haar eigen achterban met een stemming over een motie van wantrouwen, zo heeft de zondagskrant op gezag van bronnen bij de Tories bericht.
18/06 16u30  Bombardement op markt in Jemen: 25 burgers gedoodBij een luchtbombardement op een markt in het noorden van Jemen zijn zondag zeker 25 burgers om het leven gekomen. Dat melden ooggetuigen en ziekenhuisbronnen.
18/06 16u30  ‘Geen twijfel mogelijk dat GB de Europese Unie verlaat’Er bestaat geen twijfel over dat Groot-Brittanië de Europese Unie gaat verlaten. Dat heeft de Britse brexit-minister David Davis zondag aangekondigd, een dag voor de echtscheidingsonderhandelingen tussen de Europese Unie en Groot-Brittannië in Brussel van start gaan.
18/06 16u30  Geen onderzoek naar VS-president Trump wegens obstructie van rechtsgangNiettegenstaande de Amerikaanse president Donald Trump vrijdag heeft getwitterd dat er een onderzoek tegen hem loopt wegens belemmering van de rechtsgang, is dat laatste niet zo. Dit heeft zijn advocaat Jay Sekulow zondag tegenover zender NBC gezegd.
18/06 16u15  Gevelbekleding van toren verboden in Groot-BrittanniëDe bij de Grenfell Tower gebruikte gevelbekleding is verboden in Groot-Brittannië. Dat heeft minister van Financiën Philip Hammond zondag volgens meerdere Britse media gezegd. Er zijn speculaties dat die in 2016 geplaatste gevelbekleding een rol in het drama kan hebben gespeeld.
18/06 15u15  Drie dagen van nationale rouw in Portugal na verwoestende bosbrandBij de zware bosbrand in de regio van Leiria, in het centrum van Portugal, zijn nu al 62 doden geteld en 59 mensen gewond geraakt. Aangezien de brand nog altijd niet onder controle is, heeft de regering de noodtoestand uitgeroepen.
18/06 15u15  Duizenden mensen nemen deel aan Brussels Yoga DayEnkele duizenden mensen hebben zondagvoormiddag in het Terkamerenbos deelgenomen aan een massale yogasessie, onder leiding van dokter Nathalie Geetha Babouraj. Die werd georganiseerd naar aanleiding van de vierde editie van de Brussels Yoga Day. Zondagnamiddag zijn er nog ontmoetingen met diverse yogafederaties en mini-workshops.
18/06 14u45  De Gucht ziet ‘ernstige kans’ dat Britten toch willen blijvenOud-eurocommissaris Karel De Gucht ziet een 'ernstige kans' dat de Britten toch in de Europese Unie zouden willen blijven. Dat zei hij in VTM NIEUWS. Volgens de Open Vld’er heeft de Europese Commissie zich dan ook niet alleen voorbereid op de brexit-onderhandelingen, maar doet ze ook aan 'contingency planning' voor als de zaak in het honderd loopt.
18/06 14u45  Honderden Turkse soldaten lopen voedselvergiftiging opIn een kazerne in het westen van Turkije hebben honderden Turkse soldaten een voedselvergiftiging opgelopen. Zeker 730 militairen raakten ziek en 590 slachtoffers werden overgebracht naar het ziekenhuis. Dat meldt de gouverneur van de provincie Manisa.
18/06 14u00  Passagiers van vliegtuig geëvacueerd in Stuttgart wegens ‘mogelijke aanslag’Op de luchthaven van Stuttgart zijn zondagochtend 180 passagiers van een vliegtuig van Bulgaria Air geëvacueerd. Reden: de ene passagier beschuldigde een andere passagier ervan dat hij een bomaanslag wilde plegen. Loos alarm bleek achteraf. Dat schrijft Bild en de Duitse politie bevestigt de feiten.
18/06 14u00  ‘Vlaanderen heeft Brussel geen lessen te geven’Het aantal politici in Brussel moet inderdaad omlaag, maar Vlaanderen heeft Brussel daarin geen lessen te geven. Dat vindt Brussels parlementslid Vincent De Wolf (MR), die in De Zevende Dag reageerde op het Vlaamse pleidooi voor een fusie van de negentien Brusselse gemeenten. De Wolf waarschuwde N-VA-parlementslid Liesbet Dhaene ook dat snoeien in het aantal mandaten Nederlandstalige zetels zal kosten.
18/06 13u00  Staes bijzonder scherp voor ‘populistisch EU-bashen’ WeytsEuroparlementslid Bart Staes (Groen) reageert zondag bijzonder scherp op Vlaams N-VA-minister Ben Weyts en diens waarschuwing dat de Europese Unie de klassieke Belgische manier van frieten bakken zou kunnen verbieden. Staes verwijt Weyts EU-bashing 'in de meest rabiate eurosceptische traditie'.
18/06 12u45  Groenland getroffen door tsunamiDe kust van Groenland is vanmorgen getroffen door een tsunami. Dat meldt Earthquake-Report.com.
18/06 12u00  Waarschuwingsfase ozon- en hitteplan geactiveerdDe Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) lanceert vanaf vandaag de waarschuwingsfase van het ozon- en hitteplan. Dat heeft IRCEL zondag bekendgemaakt. Aanleiding zijn de hoge temperaturen die de komende dagen worden verwacht.
18/06 10u45  Wekker in de muur gaat al 13 jaar elke dag afHet huis van Jerry Lynn in het Amerikaanse Pennsylvania ligt er vredevol bij. Maar schijn bedriegt. Jerry liet 13 jaar geleden een wekker in één van de muren vallen, een wekker die tot vandaag nog altijd elke dag afgaat. In een video voor het Amerikaanse CBS legt Jerry uit hoe het destijds zo ver is kunnen komen.
18/06 10u15  IN BEELD. Zware bosbrand in PortugalBij de zware bosbrand in Leiria, in het centrum van Portugal, zijn nu al 39 doden geteld en 59 mensen gewond geraakt. Dat blijkt zondagochtend uit een nieuwe balans door de Portugese regering.Het vuur brak zaterdag even voor 15 uur uit. Veel slachtoffers kwamen om toen hun auto ingesloten raakte door de vlammen.
18/06 10u00  Franse vrouw komt om bij ‘aanslag’ in BogotaBij een ontploffing in een luxueus winkelcentrum in de Colombiaanse hoofdstad Bogota zijn zaterdag minstens één dode en elf gewonden gevallen. Dat meldt burgemeester Enrique Penalosa. De explosie zou zijn veroorzaakt door een explosief in de toiletten.
18/06 09u45  IN BEELD. Zware bosbrand in Portugal kost aan 39 mensen het levenBij de zware bosbrand in Leiria, in het centrum van Portugal, zijn nu al 39 doden geteld en 59 mensen gewond geraakt. Dat blijkt zondagochtend uit een nieuwe balans door de Portugese regering.Het vuur brak zaterdag even voor 15 uur uit. Veel slachtoffers kwamen om toen hun auto ingesloten raakte door de vlammen.
18/06 09u30  Europol waarschuwt voor vrouwelijke jihadistenHet voorbije jaar is Europa geconfronteerd met 142 aanslagen. De overgrote meerderheid faalde of kon worden verijdeld. Naast de aanslagen in Zaventem en Maalbeek werden in ons land nog twee pogingen verijdeld, leert het jaarrapport van Europol. Steeds vaker krijgen vrouwelijke jihadisten van ISIS een uitvoerende rol toebedeeld.
18/06 09u30  Dodentol bosbrand in Portugal loopt opBij de zware bosbrand in Leiria, in het centrum van Portugal, zijn nu al 39 doden geteld en 59 mensen gewond geraakt. Dat blijkt zondagochtend uit een nieuwe balans door de Portugese regering.
18/06 09u15  15 peuters nog altijd vermist na brand in LondenVijftien kinderen die verbleven in de Grenfell Nursery, een kinderdagverblijf op de gelijkvloerse verdieping van de Londense Grenfell Tower, zijn enkele dagen na de brand nog altijd vermist. De familieleden en verantwoordelijken vrezen het ergste.
18/06 09u00  Het blijft de hele week zomersHet wordt zondag rustig, zonnig en zeer warm met maxima van 24 tot 30 graden. Ook maandag en dinsdag is nog veel zon met temperaturen tot 30 graden of meer. Woensdag wordt eventjes minder warm maar nog altijd zonnig, zo voorspelt het KMI.
18/06 08u00  Weyts vreest dat Europa onze frietcultuur bedreigtVlaams minister van Toerisme Ben Weyts vreest dat nieuwe plannen van Europa onze frietcultuur in gevaar brengen. Dat schrijft De Zondag.
18/06 07u00  Spaanse matador gedood door stier in Franse arenaIn Frankrijk is de bekende Spaanse stierenvechter Ivan Fandiño om het leven gekomen, nadat hij gewond raakte door een stier tijdens een gevecht. Dat melden bronnen binnen de entourage van de Bask.
18/06 06u45  Steve Scalise buiten levensgevaarDe toestand van Steve Scalise, de Republikein uit Louisiana die woensdag gewond raakte bij een schietpartij in de buurt van Washington, is nog steeds 'ernstig' maar de man verkeert niet meer in kritieke toestand. Dat melden de Amerikaanse media op gezag van een mededeling van het ziekenhuis waar Scalise wordt behandeld.
18/06 06u45  24 doden bij bosbrand in PortugalBij de zware bosbrand in Leiria, in het centrum van Portugal, zijn nu al 24 doden gevallen en een 20 mensen gewond geraakt. Dat blijkt uit een nieuwe balans van premier Antonio Costa.
18/06 06u45  Fransen trekken naar stembus voor tweede ronde parlementsverkiezingenDe Fransen trekken zondag voor de vierde keer in anderhalve maand tijd naar de stembussen, deze keer voor de tweede ronde van de parlementsverkiezingen. Verwacht wordt dat de partij van de pas verkozen president Emmanuel Macron een torenhoge overwinning boekt, al blijft de vraag of hij een absolute meerderheid zal halen.
18/06 06u45  Lichamen van vermiste mariniers aangetroffen na botsing voor Japanse kustDe lichamen van Amerikaanse mariniers die vermist waren na de botsing van zaterdag tussen de USS Fitzgerald en een Filipijns containerschip, zijn teruggevonden. Dat meldt de Zevende Vloot van de Navy zondag. In het persbericht van de Navy staat enkel dat 'een aantal' lichamen werden teruggevonden, maar volgens de Amerikaanse media gaat het wel degelijk om de lichamen alle vermisten.
18/06 06u30  SP.A wil kinderen gratis naar dokter laten gaanSP.A-parlementslid Karin Jiroflée dient een wetsvoorstel in om het remgeld voor kinderen en jongeren te schrappen. De partij wil ook de derdebetalersregeling invoeren voor die doelgroep. 'Door het bezoek kosteloos te maken, vermijd je duurdere behandelingen', zegt Jiroflée in De Zondag.
18/06 06u30  NMBS betaalde vorig jaar 2.100 taxiritten voor gestrande reizigersTreinreizigers die stranden door een afgeschafte of vertraagde laatste trein, kunnen een beroep doen op een taxi voor het resterende gedeelte van hun reistraject. De NMBS schakelde hiervoor vorig jaar 2.100 taxi’s in. Die ritten kostten het bedrijf 140.000 euro. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Mobiliteit François Bellot (MR) op schriftelijke vragen van Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld).
18/06 00u15  Regering maakt einde aan besparingen bij DefensieDe regering heeft beslist om een einde te maken aan de besparingen bij Defensie, wat een van de engagementen was die de NAVO-landen die minder dan 2 procent van hun bruto binnenlands product uitgeven aan hun leger, in 2014 hebben opgenomen.
17/06 23u15  Opnieuw aardbeving voor Turkse kustVijf dagen na de zware aardbeving in de Egeïsche zee, voor de kust van Turkije, is de regio opnieuw door een aardbeving getroffen. Volgens de Turkse rampenautoriteit Afad ging het om een beving met een magnitude van 5,3 op de schaal van Richter.
17/06 22u45  Politie pakt 40-tal jongeren op na massale vechtpartij in BeerselDe lokale politie van de zone Zennevallei heeft zaterdagnamiddag 38 jongeren opgepakt na een massale vechtpartij vlakbij het station van de Beerselse deelgemeente Lot. Dat meldt de politie Zennevallei zaterdagavond. Volgens de politie wijst alles erop dat het om jongerenbendes uit Brussel en Waals-Brabant ging die daar met elkaar hadden afgesproken om op de vuist te gaan.
17/06 22u00  Teleurstellende opkomst bij vredesmars voor moslims in KeulenSlechts enkele honderden mensen hebben zaterdag in Keulen deelgenomen aan een vredesmars georganiseerd door moslimorganisaties. De initiatiefnemers hadden gehoopt op 10.000 manifestanten.
17/06 21u15  Nieuwe vredespoging in Syrië op komstHet Syrische leger heeft gezegd dat het zijn militaire operaties in de zuidelijke stad Deraa voor 48 uur zal opschorten. Het wil onderhandelaars daarmee de kans geven om een nieuwe afspraak te maken voor vredesgesprekken.
17/06 20u00  May: 'Steun aan slachtoffers was niet goed genoeg'De Britse premier Theresa May heeft vandaag de slachtoffers en nabestaanden ontmoet van de woontorenbrand in Londen. De politie heeft het aantal dodelijke slachtoffers van de brand in Grenfell Tower bijgesteld naar 58.
17/06 18u00  Cortebeeck: 'Als je in België kan onderhandelen, kan je dat in de wereld'Luc Cortebeeck, erevoorzitter van de christelijke vakbond ACV, is zaterdag in Genève verkozen tot voorzitter van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO/ILO). 'Als je in België kan onderhandelen, kan je dat in de wereld', reageert Cortebeeck op zijn verkiezing.
17/06 17u30  Proces Bill Cosby moet worden overgedaanNa zes dagen beraadslagen zijn de twaalf juryleden op het proces rond Bill Cosby het niet eens geraakt. De rechter heeft het proces nietig verklaard: dat betekent niet dat de Amerikaanse acteur - die terechtstaat wegens seksueel misbruik - vrijgesproken wordt, maar dat het hele proces moet worden overgedaan met nieuwe juryleden.
17/06 17u15  Londense politie gaat uit van 58 doden in woontorenbrandIn Londen heeft een politiecommissaris het aantal dodelijke slachtoffers van de brand in Grenfell Towers bijgesteld van 30 naar 58.
17/06 16u30  Veel medicijnresten in drinkwater (maar de meeste worden weggezuiverd)Er komen veel medicijnen in de Vlaamse waterketen terecht, blijkt uit een nieuw rapport van de Vlaamse Milieumaatschappij. Maar door de waterbehandelingstechnieken van de drinkwaterbedrijven worden die stoffen verwijderd.
17/06 16u15  Cyclonudista brengt tweehonderdtal naakte fietsers op de beenVanuit het Frère Orbansquare in Brussel is zaterdagnamiddag een grote groep naakte fietsers vertrokken voor de twaalfde editie van de Cyclonudista. Volgens de organisatoren gaat het om zo’n tweehonderd mensen, die in hun adams- of evakostuum door de hoofdstad rijden om aandacht te trekken voor de zwakke positie van de fietsers.
17/06 15u45  Armand De Decker neemt ontslag: 'Ik wil de sereniteit bewaren'Armand De Decker, de MR-burgemeester van de Brusselse gemeente Ukkel, neemt ontslag. Hij wil 'de sereniteit bewaren' in het belang van zijn gemeente. De Decker kwam in opspraak in de Kazachgate-affaire.
17/06 15u15  De Wever: 'SP.A en Groen wanen zich proper'N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft in VTM NIEUWS voor het eerst gereageerd op de recente schandalen in Brusselse instellingen. Om de graaicultuur een halt toe te roepen, wil De Wever het aantal politieke mandaten halveren.
17/06 15u00  Armand De Decker neemt ontslag als burgemeesterArmand De Decker, de MR-burgemeester van de Brusselse gemeente Ukkel, neemt ontslag. De Decker kwam in opspraak in de Kazachgate-affaire. Dat meldt de MR.
17/06 15u00  Jonge gezinnen met buggy's in Brussel op straat tegen luchtvervuilingVanochtend was er een opmerkelijke betoging, van vooral jonge gezinnen met kinderen en buggy's, tegen de luchtvervuiling in de stad. Zo'n 200 mensen stapten mee. Het initiatief voor de manifestatie  ging uit van de organisatie Bruxsel'AIR. De deelnemers vinden dat de politiek de luchtverontreiniging onderschat en ze betogen met buggy's omdat vooral kinderen daar het slachtoffer van zijn. Met hun buggyparade vragen de betogers dat de verschillende overheden in het land het probleem ernstig nemen en er iets aan doen
17/06 14u30  Nieuw-Zeelanders claimen wereldrecord ‘grootste haka’Meer dan 7.770 Nieuw-Zeelanders hebben zaterdag de haka uitgevoerd, een traditionele oorlogsdans van de Maori. Ze wilden zo het wereldrecord voor de grootste haka weer in handen krijgen. Het was hen in 2014 afgesnoept door een groep Franse autoverkopers.
17/06 14u00  De Wever: 'SP.A en Groen hebben graaicultuur mee georganiseerd'N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft in VTM NIEUWS voor het eerst gereageerd op de recente schandalen in Brusselse instellingen. Om de graaicultuur een halt toe te roepen, wil De Wever het aantal politieke mandaten halveren.
17/06 13u45  May roept regering bijeen voor bijzondere zittingNa de brand in een Londense woontoren woensdag heeft de Britse premier Theresa May zaterdag leden van haar regering voor een bijzondere zitting bij zich geroepen.
17/06 13u00  SP.A hekelt fouten in Brussels kadasterSven Bousset, de kabinetschef van ex-schepen Ans Persoons, krijgt volgens SP.A geen enkele zitpenning meer op dit moment bij een Brusselse vzw. In het kadaster dat de stad Brussel vandaag publiceert staat Bousset nochtans genoteerd voor 57.773 euro, wat hem de vierde grootste topverdiener zou maken bij Brusselse vzw’s.
17/06 12u30  Britse koningin stuurt sombere verjaardagsboodschap de wereld in'Vandaag is traditioneel een dag om te vieren. Maar dit jaar is het evenwel moeilijk te ontkomen aan de zeer sombere stemming in het land', dat heeft de Britse koningin Elizabeth II op het feest naar aanleiding van haar 91ste verjaardag .
17/06 12u15  Luc Cortebeeck wordt voorzitter Internationale ArbeidsorganisatieLuc Cortebeeck, erevoorzitter van de christelijke vakbond ACV, is zaterdag in Genève verkozen tot voorzitter van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO/ILO). Dat meldt de organisatie op Twitter.
17/06 11u00  Twee overvallers ontsnapt uit gevangenis van HoogstratenTwee gedetineerden zijn donderdagavond ontsnapt uit de gevangenis van Hoogstraten. Beiden zaten in de cel voor gewapende overvallen. Na de wandeling hebben ze het op een lopen gezet. Dat schrijven Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad zaterdag en het nieuws wordt bevestigd door het Gevangeniswezen.
17/06 10u15  Eenmalige tentoonstelling Trump-tweets in New YorkNew York heeft er een tentoonstelling bij, zij het alleen dit weekeinde: 'The Donald J Trump Presidential Twitter Library'. Het is een initiatief van het Amerikaanse tv-programma The Daily Show.
17/06 09u45  Het wordt een zomers weekendNa wat lage wolken komt er zaterdag stilaan meer zon vanaf het westen. Het startsein voor een tweedaagse van zeer warm en zeer droog zomerweer met temperaturen tot 30 graden. Dinsdag zouden enkele lokale buitjes mogelijk zijn, maar op meer regen moeten we de komende week niet echt rekenen. Dat meldt het KMI.
17/06 09u00  Zeven vermisten na botsing tussen Amerikaans oorlogsschip en containerschipHet Amerikaanse oorlogsschip USS Fitzgerald is voor de Japanse kust gebotst tegen een containerschip uit de Filipijnen. Dat meldt de Amerikaanse Navy in een persbericht.
17/06 09u00  Nederlandse agent deelt aangrijpend verhaalEen Nederlandse politieagent heeft op Facebook het aangrijpende verhaal gedeeld van een interventie die hij een tijdje geleden moest doen. Het was een geval van huishoudelijk geweld, waar een vader zijn vrouw aan het slaan was terwijl hun kinderen toekeken. De man, Paul genaamd, is een held bij onze Noorderburen, blijkt uit de duizenden likes en reacties.
17/06 09u00  Delhaize looft nog steeds 250.000 euro uit voor tip over Bende van NijvelHet is van 1985 geleden dat de Bende van Nijvel een moordende raid uitvoerde op drie verschillende Delhaizes. Maar zelfs nu looft de supermarkt nog steeds 250.000 euro uit aan wie de gouden tip kan geven over de bende. Dat raakte bekend in de marge van de vieringen rond 150 jaar Delhaize.
17/06 08u45  Ryanair-werknemers bezorgd over veiligheid op luchthaven CharleroiWerknemers van de Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair hebben hun bezorgdheid geuit over ‘privileges' die een aantal Waalse ambtenaren krijgt op de luchthaven van Charleroi en die volgens hen de veiligheid kunnen bedreigen. Dat schrijft La Libre Belgique zaterdag.
17/06 08u45  Limburgse gemeenten Neerpelt en Overpelt gaan voor fusieNadat een fusie met ook Hamont-Achel is afgesprongen, gaan de Noord-Limburgse gemeenten Neerpelt en Overpelt nu voor een fusie met twee. De gemeenteraden van beide gemeenten spreken zich op maandag 26 juni uit over de plannen. De nieuwe gemeente zou op 1 januari 2019 een feit moeten zijn.
17/06 08u00  Trump geeft inkijkje in financiënDonald Trump heeft zich vooraleer hij Amerikaans president werd, teruggetrokken uit 565 ondernemingen. Dat blijkt uit een financieel document dat vrijdag werd gepubliceerd.
17/06 07u30  Marine Le Pen tweet als Anne LalanneMarine Le Pen, de voorzitster van het extreemrechtse Front National, gebruikt op Twitter een anonieme account met het pseudoniem Anne Lalanne. De Franse media speculeren hier al jaren over en nu heeft de Franse zender FranceInfo het bewijs in handen.
17/06 07u30  Cuba betreurt verscherpt embargo van TrumpDe Cubaanse overheid heeft vrijdag de nieuwe beperkingen die de Amerikaanse president Donald Trump heeft aangekondigd, veroordeeld. Ze herhaalde echter haar bereidheid om de 'respectvolle dialoog' met Washington voort te zetten, die werd opgestart na het herstel van de diplomatieke relaties tussen beide landen eind 2014.
17/06 07u30  SP.A wil bevriezing van alle zitpenningenStoppen met het betalen van alle zitpenningen en vergoedingen in het kluwen van vzw’s en bestuursstructuren in Brussel tot het onderzoek van de Brusselse parlementaire commissie afgerond is. Die eis zal de SP.A maandag aan al haar verkozenen in het Brussels Gewest overmaken, om het in elk van de 19 gemeenten ter stemming te brengen. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen zaterdag.
17/06 07u30  Minister van Defensie vraagt meer geld voor zijn legerDe federale regering maakt 51 miljoen extra vrij voor Defensie. Voor defensieminister Steven Vandeput (N-VA) volstaat dat evenwel niet, zegt hij in een interview met Het Nieuwsblad zaterdag.
17/06 07u15  Charles en Justin: lekker casualPremier Charles Michel (MR) keert terug uit Canada met een extra koffer voor de complimenten die Justin Trudeau, de Canadese premier, hem gisteren toewierp. De twee voelen zich ‘like-minded leaders’ en doen hun uiterste best om die vriendschap in de verf te zetten.
17/06 07u15  Vier op tien tandartsen vragen wat ze willenBijna de helft van de Belgische tandartsen respecteert niet langer de tarieven die zijn afgesproken met ziekenfondsen en overheid. Ze vinden die te laag.
17/06 07u15  Verboden te zwemmen, de redders studerenZomerse temperaturen, daar zit iedereen in juni op te wachten. Maar heet weer is ook een bron van stress voor wie redders moet zien te vinden om de Vlaamse plassen te bewaken. Want in volle examenperiode is de zoektocht naar jobstudenten een bijna onmogelijke opdracht.
17/06 07u00  Vrouw laat bad vollopen en kan zo ontsnappen aan inferno in LondenNatasha Elcock, haar vriend en haar zesjarige dochtertje zaten als ratten in de val toen in de nacht van dinsdag op woensdag brand uitbrak in het flatgebouw in Londen. Gelukkig wist het gezin te ontkomen dankzij een geniale ingeving van de moeder.
17/06 07u00  Vrouw dreef vriend met sms’jes tot zelfdodingEen rechtbank in de Amerikaanse staat Massachusetts heeft vrijdag de 20-jarige Michelle Carter schuldig verklaard aan doodslag. Drie jaar geleden stuurde de jonge vrouw haar vriend Conrad Roy een reeks sms’en die hem hebben aangezet tot zelfdoding.
17/06 06u15  Brussel is goed voor bijna 1.400 postjesHet Brusselse bestuurlijke kluwen tart de verbeelding: 200 structuren, bijna 1.400 postjes. Die zijn ieder jaar goed voor minstens 1,2 miljoen euro aan zitpenningen.
16/06 22u45  Londenaars richten woede op MayHonderden betogers hebben vrijdagavond in Londen voor de ambtswoning van premier Theresa May in Downing Street haar ontslag geëist. Zij achten de Tory-politica, jarenlang minister van Binnenlandse Zaken, (mede)verantwoordelijk voor de tragedie in North Kensington, waar deze week bij een brand in een appartementsgebouw minstens dertig doden zijn gevallen.
16/06 21u45  Trudeau en Michel strijken CETA-plooien glad boven pak frietiepe vriendschap, gedeelde waarden, eenzelfde multilaterale kijk… Zowel de Canadese premier Justin Trudeau als premier Charles Michel (MR) konden niet genoeg benadrukken hoe hard ze op dezelfde lijn zitten. De twee hielden zonet een persconferentie in Ottawa, nadat ze eerder vanmiddag bij foodtruck waren langsgereden voor een pak friet.
16/06 21u30  Krabben tot het bloedt bij AmenraAmenra begon er in de Marquee sober en plechtig aan: met frontman Colin Van Eeckhout op de knieën, in wit licht. Stoicijns in het aanschijn van een babbelende Marquee én Dee Snider die op de Main Stage Nine Inch Nails’ ‘Head like a hole’ geweldig om zeep stond te helpen.
16/06 21u00  Trump schrapt VS-toenadering tot CubaDe Verenigde Staten gaan de ‘volkomen eenzijdige deal’ die de regering-Obama met Cuba sloot, terugdraaien. Dat heeft VS-president Donald Trump vrijdag in Miami gezegd, het bolwerk in Florida van de Cubaanse anti-Castristen.
16/06 20u45  Betogers vallen gemeentehuis aan na appartementsbrandTientallen betogers die woedend zijn na de brand in de Grenfell-woontoren in Londen, zijn vrijdagmiddag het districtshuis binnengevallen van het stadsdistrict waarvan het sociale woonblok afhangt. ‘Wij eisen gerechtigheid’, ‘Schaam u’, ‘Moordenaars’, riepen de betogers, van wie sommigen borden droegen met daarop ‘Gerechtigheid voor Grenfell’.
16/06 20u30  Twee nieuwe vogelgriephaarden gevonden in ons landEr zijn weer twee nieuwe besmettingen met vogelgriep ontdekt in België. Het vogelgriepvirus H5N8 werd aangetroffen bij een pluimveehandelaar in Menen (West-Vlaanderen) en een hobbyhouder in Ath (Henegouwen). Dat meldt het federaal voedselagentschap FAVV vrijdag.
16/06 20u15  Groottante en grootoom van vermoorde Franse jongen in voorhechtenisBijna 33 jaar na de gewelddadige dood van een vierjarige jongen in de Vogezen komt er een verrassende wending in het onderzoek naar deze zaak. De procureur van Dijon, Jean-Jacques Bosc, bevestigde vrijdag in de Franse stad mee dat de groottante en grootoom van Grégory in voorlopige hechtenis werden genomen. Eerder deze week waren er al berichten in die richting uitgelekt.
16/06 18u30  Ontvoerder Jihane blijft aangehoudenAurel C., de Roemeense man in wiens gezelschap maandag de vermiste Jihane e.O. werd teruggevonden, moet nog minstens een maand in de cel blijven. Hij blijft erbij dat hij haar wou helpen.
16/06 18u15  REACTIES. 'Ik rouw om een goede vriend'De eerste reacties op de dood van voormalig Duits bondskanselier Helmut Kohl. Ook Belgische politici als Wouter Beke eren de 'overtuigde Europeaan'
16/06 18u00  Een doodgewone DuitserDat Kohl zou uitgroeien tot een Europese politieke reus, hadden zijn politieke tegenstanders voor onmogelijk gehouden. Wijlen Frans-Josef Strauss, die jarenlang de lakens uitdeelde in Beieren, zei ooit dat de tv-toespraken van Kohl ‘de indruk gaven dat iedereen kanselier kon zijn’.
16/06 17u30  Voormalig Duits bondskanselier Helmut Kohl overledenHelmut Kohl, voormalig Duits bondskanselier, is op 87-jarige leeftijd overleden.
16/06 17u15  Iedereen gealarmeerd maar er is nog niets aan de hand‘In West-Vlaanderen is de situatie het ergst, maar heel Vlaanderen heeft een probleem’, zegt de Vlaamse Milieumaatschappij. Toch mogen we overal nog plantjes sproeien en zwembaden vullen. Al getuigt dat niet van veel burgerzin.
16/06 16u15  Bouwbedrijf Grenfell Tower koos voor goedkopere, niet vuurbestendige gevelbekledingBij de renovatie van Grenfell Tower, het appartementsgebouw dat afbrandde in Londen, werd een goedkopere gevelbekleding gekozen boven een vuurbestendige. Dat heeft de producent van het materiaal bevestigd aan The Guardian.
16/06 16u00  Ik ga op reis met de auto en ik neem mee...Binnen enkele weken gaat de grote vakantie-uittocht van start. Begint ook uw zomerse autovakantie vorm te krijgen? Heeft u aan alles gedacht? In dit overzicht ziet u wat u in welk land nodig heeft.
16/06 15u45  Italiaans koppel belde thuisfront vanuit brandend appartementNa de zware brand in de Grenfell Tower in Londen blijven tientallen mensen vermist. Het Italiaanse koppel Gloria Trevisan en Marco Gottardi overleefde de brand niet.
16/06 15u30  Uitbaters Pulobar: ‘Geen idee hoe methanol in drank terechtkwam’De uitbaters van pop-upzaak Pulobar in Izegem hebben vrijdag via hun Facebookpagina gereageerd op de sluiting van hun zomerbar in het kader van het methanoldossier. Het FAVV liet de zaak sluiten in het kader van een onderzoek naar een dodelijke methanolvergiftiging.
16/06 15u15  En plots zit er salami tussen uw thrillerIn de bibliotheek van Halle heeft een ‘boekenkakker’ toegeslagen. Boeken krijgen het wel vaker zwaar te verduren in de bib. Boeken met mestgeur of condooms die als bladwijzer worden gebruikt. Of het boek over ‘honden africhten’, met de tanden van de hond erin.
16/06 15u00  IN BEELD. Koningin en prins William bezoeken opvangcentrumDe Britse koningin Elizabeth II en prins William hebben vrijdag de slachtoffers en hulpverleners van de brand in de Grenfell Tower in Londen een hart onder de riem gestoken.
16/06 14u45  'Willen ons op geen enkele manier uitspreken over schuld Laytouss'De preventieve schorsing van de Gentse islamleerkracht Brahim Laytouss na een klacht van grensoverschrijdend gedrag is geen sanctionerende maar een bewarende maatregel, benadrukt Gents schepen van Onderwijs Elke Decruyenaere. 'Eventueel kan hij volgend schooljaar al opnieuw lesgeven.' Ook Laytouss' advocaat Walter Damen spreekt van een 'rationele beslissing'.
16/06 14u30  Ali is elke dag 5 uur onderweg naar school2,5 uur. Zo lang doet Ali er in de vroege ochtend over om van zijn thuis naar zijn school te gaan in Merchtem. Daar woonde hij tot voor kort nog, want dat was de plaats die hij en zijn familie hadden toegewezen gekregen in ons land, nadat hij met zijn familie gevlucht was uit Syrië. Vier weken voor het schooljaar ophoudt, moesten ze echter halsoverkop verhuizen naar Geraardsbergen, 50 kilometer verderop. Aan jeugdjournaal Karrewiet doet de tiener zijn verhaal.
16/06 14u00  Hond overleden nadat hij twee uur lang werd achtergelaten in snikhete autoDe politie heeft donderdagnamiddag een hond bevrijd die zat opgesloten in een geparkeerde wagen in de Nieuwstraat in Geel. De auto stond in de volle zon en de eigenaar had het dier twee uur alleen gelaten. De Mechelse herder werd nog naar de dierenarts gebracht, maar overleed daar afgelopen nacht.
16/06 13u45  Londense politie: 'Dodental brand is opgelopen tot dertig'De Londense politie heeft de dodental van de brand in Grenfell Tower bijgesteld naar dertig. 'En die zal nog oplopen', klinkt het.
16/06 13u15  Man met mes opgepakt aan Brits parlementDe Britse politie heeft vrijdagmorgen een man gearresteerd in de buurt van de Britse parlement. Hij was gewapend met een mes. Niemand raakte gewond.
16/06 13u00  Commissaris: 'Hoop dat dodental niet in de 3 cijfers loopt'De Londense politie heeft de eerste zes slachtoffers geïdentificeerd van de grote brand in Grenfell Tower afgelopen woensdag. 'Mogelijk krijgen we niet iedereen geïdentificeerd', zegt Londense hoofdcommissaris Stuart Cundy.
16/06 12u45  ‘Hittebrigades’ in Oostende zien toe op dieren in warme wagensDeze zomer zullen zogenaamde ‘Hittebrigades’ erop toe zien dat er geen dieren worden vergeten of achtergelaten in geparkeerde voertuigen. Dat is een initiatief van Blauwe Kruis Oostende dat vrijdag is voorgesteld.
16/06 12u45  Zelfstandige mama’s krijgen voortaan dienstencheques zonder aanvraagVrouwelijke zelfstandigen die net bevallen zijn, hoeven voortaan niet meer zelf een aanvraag in te dienen voor hun 105 gratis dienstencheques. Het sociaal verzekeringsfonds zal zelf bij de jonge mama’s polsen of ze de dienstencheques willen krijgen. Dat staat in een koninklijk besluit dat vrijdag groen licht kreeg van de ministerraad.
16/06 12u30  'Mogelijk krijgen we niet iedereen geïdentificeerd'De Londense politie heeft de eerste zes slachtoffers geïdentificeerd van de grote brand in Grenfell Tower afgelopen woensdag.
16/06 12u30  Mohammed verloor heel zijn familie in Londense brandDe voorlopige dodentol van de grote brand in Londen eerder deze week staat op zeventien. Onder de dodelijke slachtoffers is wellicht de familie van Mohammed Hakim. 'Ik ben mijn hele familie kwijt’, klinkt het.
16/06 12u30  Liever bij Boko Haram dan thuis25 jaar is ze en net als bijna 70 andere vrouwen volgde ze negen maanden lang een deradicaliseringsprogramma toen ze uit de klauwen van Boko Haram werd gered. En nu, nu is ze terug naar diezelfde islamitische terreurgroep.
16/06 12u30  Gents schepencollege schorst islamleraar preventiefHet Gentse schepencollege schorst islamleraar en imam Brahim Laytouss preventief na klachten van grensoverschrijdend gedrag. Er wordt ook een tuchtprocedure opgestart, bevestigt de Gentse schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen).
16/06 12u00  Forse uitbreiding Vlaamse Sociale Bescherming in 2019De Vlaamse Sociale Bescherming (VSB), de Vlaamse laag bovenop de bestaande federale sociale zekerheid, wordt in 2019 uitgebreid. Vanaf dan zullen ook de woonzorgcentra en de tegemoetkomingen voor mobiliteitshulpmiddelen (bv. rolstoelen en elektrische scooters) onder het VSB vallen.
16/06 11u45  'Er klopt iets niet aan Russisch verhaal over al-Baghdadi'Rusland bekijkt of zijn luchtmacht eind mei Abu Bakr al-Baghdadi, de 'kalief' van Islamitische Staat (IS), heeft gedood bij een bombardement op een topoverleg van de terreurgroep. Dat heeft het Russische ministerie van Defensie vrijdag meegedeeld. Midden-Oosten-correspondent Jorn De Cock is sceptisch: 'Wat zou zo'n man gaan doen op een massabijeenkomst van IS?'
16/06 11u45  Filmende man Eindhoven is terreurverdachteEerder werd al gemeld dat de 29-jarige man uit Amsterdam mogelijk was geradicaliseerd. Hij zit in afzondering en mag alleen contact hebben met zijn advocaat. Later op vrijdag beslist de rechter-commissaris of de man nog twee weken in voorlopige hechtenis moet blijven.
16/06 11u15  Twee Belgen aangehouden in station Roosendaal na mishandelingDe Nederlandse politie heeft donderdagavond twee mannen uit België aangehouden in het station van Roosendaal in het zuidwesten van Nederland. Dit heeft BN De Stem vrijdag gemeld.
16/06 11u00  Namen leden nieuwe PS-beweging bekendEen kleine 200 militanten, schepenen, parlements,- of gemeenteraadsleden hebben zich aangesloten bij Grouponsnousetdemain. De namen zijn vanmorgen bekendgemaakt. Vooral jonge wolven werpen zich op.
16/06 11u00  Fouad Belkacem mag gevangenis overdag niet verlatenDe strafuitvoeringsrechtbank van Antwerpen heeft vrijdag beslist dat Fouad Belkacem, de oprichter van Sharia4Belgium, geen beperkte detentie krijgt. Hij zal de gevangenis van Hasselt dus overdag niet mogen verlaten om bijvoorbeeld werk te zoeken of om mee voor zijn drie kinderen te zorgen.
16/06 10u45  Rusland: 'IS-leider al-Baghdadi mogelijk gedood'Rusland trekt berichten na of zijn luchtmacht eind mei, Abu Bakr al-Baghdadi, de 'kalief' van terreurgroep Islamitische Staat (IS) zou hebben gedood. Dat heeft het Russische ministerie van Defensie vrijdag meegedeeld.
16/06 10u45  Fouad Belkacem krijgt geen beperkte detentieDe strafuitvoeringsrechtbank van Antwerpen heeft vrijdag beslist dat Fouad Belkacem, de oprichter van Sharia4Belgium, geen beperkte detentie krijgt. Hij zal de gevangenis van Hasselt dus overdag niet mogen verlaten om bijvoorbeeld werk te zoeken of om mee voor zijn drie kinderen te zorgen.
16/06 10u45  ‘Specialisten hadden die verlenging echt wel nodig’Na de mislukte poging van donderdag, mikt de federale meerderheid nu op een algemene verlenging van de administratieve aanhoudingstermijn van 24 naar 48 uur. En die zal wellicht probleemloos groen licht krijgen. Oppositiepartij sp.a diende dat voorstel immers kort voor de aanslagen van 22 maart 2016 al in.
16/06 10u15  We weigeren niemand op basis van huidskleur. Tenzij u aandringtDiscriminatie op de woningmarkt is een plaag, maar praktijktesten blijven voor de Wetstraat een no go. Nochtans weten ze in Gent, de enige stad in Europa die zulke testen dóét, inmiddels beter. dS Weekblad trekt op onderzoek. ‘Het werkt zoals flitspalen. Ook zonder boete pas je je gedrag aan.’
16/06 10u00  Rusland: 'IS-leider al-Bagdadi mogelijk gedood'Rusland trekt berichten na of zijn luchtmacht eind mei, Abu Bakr al-Baghdadi, de 'kalief' van terreurgroep Islamitische Staat (IS) zou hebben gedood. Dat heeft het Russische ministerie van Defensie vrijdag meegedeeld.
16/06 09u45  Eerste slachtoffers Londen geïdentificeerdDe Londense politie heeft de eerste zes slachtoffers geïdentificeerd van de grote brand in Grenfell Tower afgelopen woensdag.
16/06 09u45  Rusland: 'Mogelijk IS-leider al-Bagdadi gedood'Rusland trekt berichten na of zijn luchtmacht eind mei, Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van terreurgroep Islamitische Staat (IS) zou hebben gedood. Dat heeft het Russische ministerie van Defensie vrijdag meegedeeld.
16/06 09u30  Matroos speelt verstekeling op eigen oorlogsschipNa zeven dagen zoeken heeft de Amerikaanse marine een vermiste matroos op zijn eigen schip teruggevonden, zo heeft de zeemacht donderdag (plaatselijke tijd) meegedeeld.
16/06 09u00  Trump roept vragen op rond banden Clinton met RuslandDe Amerikaanse president Donald Trump heeft in een serie tweets vragen opgeworpen rond mogelijke banden tussen Hillary Clinton en Rusland. Dat heeft de conservatieve nieuwszender Fox donderdagavond (plaatselijke tijd) gemeld.
16/06 09u00  Het wordt een zonnig weekendVandaag is het wisselend tot soms zwaarbewolkt met over het noordoosten eventueel een bui. De maxima schommelen tussen 16 graden in de Hoge Venen en 21 of 22 graden in het centrum.
16/06 09u00  Bus naar het kampterrein wordt goedkoperJeugdbewegingen die met een gereserveerde bus van De Lijn naar hun bivakplaats willen rijden, zullen voortaan minder moeten betalen. Tot nu toe kostte een extra bus naar de bivakplaats minstens 200 euro. Dat wordt nu 1,25 euro per reiziger. Dat hebben Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts en zijn collega van Jeugd Sven Gatz vrijdag bekendgemaakt. Jeugdbewegingen moeten wel minstens een maand op voorhand een aanvraag doen.
16/06 09u00  Bevolkingsregisters verhuizen naar de ‘cloud’De federale regering werkt aan een ‘rijksregister in de cloud’. Eén grote databank moet een einde maken aan de 589 afzonderlijke bevolkingsregisters van de Belgische gemeenten. De bevoegde ministers Jan Jambon (N-VA) en Alexander De Croo (Open Vld) willen zo een pak administratieve rompslomp wegwerken, schrijft De Tijd vrijdag. In het najaar willen ze met een wetsontwerp komen.
16/06 08u45  ‘Een brand als in Londen kan ook hier gebeuren’Er bestaan in België honderden voorschriften rond brandveiligheid. ‘Tijd om te controleren of die worden nageleefd en een update nodig hebben.’
16/06 08u00  Van Overtveldt gaat niet trekken maar duwen voor N-VA in MechelenDe knoop is doorgehakt. In tegenstelling tot de verwachtingen kiest federaal minister Johan Van Overtveldt (61) níét voor het lijsttrekkerschap van de N-VA in Mechelen bij de lokale verkiezingen van 2018, maar gaat hij de lijst duwen. Zo kan hij minister blijven.
16/06 07u00  Brussels Parlement zet onderzoekscommissie op potenHet Brussels Parlement steekt vrijdag een tandje bij om de oprichting van de parlementaire onderzoekscommissie naar Samusocial mogelijk te maken. Dinsdagnamiddag zou de commissie voor het eerst samenkomen. Dit vereist echter het nodige procedurewerk, met dank aan de ingewikkelde institutionele constructie van het hoofdstedelijk gewest.
16/06 06u15  Extreme droogte zorgt al voor watertekortHet is al ‘extreem droog’ in Vlaanderen, zegt een droogterapport. In West-Vlaanderen mogen boeren hun gewassen zelfs niet meer besproeien, ook al zal de oogst daardoor een kwart minder zijn.
16/06 05u30  Republikeinen schreeuwen om nog meer wapens‘Amerika was sinds de burgeroorlog niet zo verdeeld.’ Na de schietpartij in Virginia is de overeenstemming over nog lossere wapenwetten groot binnen de Republikeinse partij.
16/06 05u00  ‘Trump wil bepaalde beperkingen voor Cuba opnieuw invoeren’De Amerikaanse president Donald Trump zou vrijdag stappen aankondigen om bepaalde beperkingen rond reizen en handel opnieuw in te voeren voor Cuba. Hij doet dat na het historische herstel van de betrekkingen met Cuba door zijn voorganger Barack Obama in 2014.
16/06 04u00  Dit zijn de beste en slechtste fietspaden volgens onze juryU toonde ons de plekken waar het aangenaam fietsen is, en die waar u soms uw leven waagt. Onze jury selecteerde telkens hun favoriet, nu is het aan u. Welke plaatsen zitten volgens u op het lichtend pad, welke finaal op het verkeerde spoor? Stem op uw favoriet en maak kans op een elektrische fiets ter waarde van 2.595 euro.
16/06 02u45  Arrestatiebevel tegen bewakers Erdogan na beschuldiging van geweld in WashingtonDe Amerikaanse autoriteiten hebben donderdag aangekondigd arrestatiebevelen te hebben uitgevaardigd tegen twaalf veiligheidsagenten van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. De twaalf worden beschuldigd gewelddaden te hebben gepleegd in Washington. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Amerikaanse ambassadeur in Ankara op het matje geroepen.
16/06 01u15  Mike Pence stelt advocaat aan voor vragen over onderzoek naar RuslandDe Amerikaanse vicepresident Mike Pence heeft een persoonlijke advocaat onder de arm genomen om te antwoorden op vragen van de speciale aanklager Robert Mueller. Die voert een onderzoek naar de banden tussen het team van president Donald Trump en Rusland en de Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen.
16/06 00u30  Kamer stemt administratieve aanhouding van 72 uur voor terrorisme wegDe plenaire Kamer heeft donderdag de verlenging van de administratieve aanhouding tot 72 uur in geval van terrorisme weggestemd. Het wetsvoorstel kreeg 97 stemmen voor en 52 stemmen tegen. Dat is onvoldoende voor de tweederdemeerderheid die nodig was om de Grondwet te wijzigen. Premier Michel ‘neemt akte van de stemming’ maar zegt meteen dat zijn regering blijft ijveren voor de verlenging van de termijn van de voorlopige hechtenis.
1 2Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

48x Dit is uw absolute fietshemel en -hel23/06 03u15 - De Standaard: Wat zijn de slechtste en beste fietsplaatsen van ons land? Onze juryleden selecteerden hun favorieten, u koos de uiteindelijke winnaar en verliezer. Deze twee plaatsen zijn voor u de ultieme voorbeelden van het lichtend pad, en het verkeerde spoor.
43x EU beslist in november over nieuwe gaststeden voor agentschappen uit VK23/06 00u30 - De Standaard: In november wordt duidelijk waar de twee Europese agentschappen die in Groot-Brittannië zijn gevestigd na de Brexit gehuisvest zullen worden. De staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie zijn het donderdagavond op een top in Brussel eens geraakt over de procedure voor de toewijzing.
29x Vier jaar cel voor Amerikaan die pizzeria aanviel door ‘fake news’23/06 02u15 - De Standaard: Een man die in december vorig jaar het vuur had geopend op een pizzarestaurant in de Amerikaanse hoofdstad Washington DC, is donderdag tot vier jaar cel veroordeeld. Dat melden Amerikaanse media. De man was tot de aanval overgegaan na het lezen van fictieve nieuwsberichten, waarin het restaurant bestempeld werd als draaischijf in een pedofilienetwerk.
29x ‘Verbied IS-propaganda, net zoals pedoporno’23/06 04u15 - De Standaard: Na de mislukte aanslag in Brussel-Centraal pleit procureur Frédéric Van Leeuw ervoor om het bezoeken van jihadistische sites strafbaar te maken.
6x Advocaat van ‘El Chapo’ wil klacht indienen tegen Netflix23/06 05u15 - De Standaard: Een advocaat van Joaquin ‘El Chapo’ Guzman overweegt om een klacht wegens laster in te dienen tegen Netflix en Univision, die een tv-reeks uitzenden over het leven van de beruchte Mexicaanse drugsbaron. Dat melden lokale media donderdag.
4x ‘Vluchtelingen krijgen in Oeganda kans hun leven opnieuw op te bouwen’22/06 21u30 - De Standaard: Oeganda kreeg de afgelopen maanden veel lof voor zijn open en progressief vluchtelingenbeleid. Ook onze minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo toont zich donderdag, na een bezoek aan vluchtelingenkamp Bidi Bidi in het noorden van Oeganda, onder de indruk van de Oegandese inspanningen.
4x ‘Eerlijke afspraak’ van May voor Europese burgers na de Brexit22/06 22u30 - De Standaard: De Britse premier Theresa May heeft een reeks voorstellen gedaan om de Europese burgers die in het Verenigd Koninkrijk wonen te beschermen na de Brexit. Een ‘eerlijke afspraak’, noemt ze het zelf.
3x Wetsvoorstel om terroristen niet meer te bewapenen stuit op apathie in Amerikaans Congres22/06 21u15 - De Standaard: Vijf maanden geleden introduceerde het Democratische parlementslid Tulsi Gabbard een wetsvoorstel dat de Verenigde Staten voortaan verbiedt, wapens te leveren of te verkopen aan terroristen.
2x Trump: ‘Ik heb geen opnames van Comey’22/06 19u30 - De Standaard: Al maanden suggereert de Amerikaanse president Donald Trump dat zijn gesprekken met oud FBI-directeur James Comey mogelijk opgenomen zijn. In een tweet deelt Trump nu dat hij zelf geen opnames gemaakt heeft of bezit.
2x Trumpcare is gearriveerd: ‘Wolf in schapenvacht’22/06 20u00 - De Standaard: Fractieleider in de Senaat Mitch McConell van de regerende Republikeinen heeft donderdag het wekenlang angstvallig geheim gehouden nieuwe wetsontwerp voor hervorming van de gezondheidszorg in de VS gepresenteerd. Meteen kan weer een rondje bekvechten beginnen.

Statistieken

Artikels:
32161
Gelezen:
17217
Aantal lezers nu:
33


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2017 Naar boven