maandag 18 februari 2019, week 08


U bent nu hier: Meer nieuws van De Standaard pagina 2

Laatste updatecontrole: vandaag om 5u45
 

De Standaard

Verbergen Tonen
17/02 21u45  Britse IS-vrouw bevallen in Syrië na polemiek om terugkeer De Britse Shamima Begum, die zich aansloot bij IS en naar Groot-Brittannië wilde terugkeren, is in Syrië bevallen van een zoon. Volgens de advocaat van de familie stellen de 19-jarige vrouw en haar baby het goed. De ouders van de vrouw hadden eerder in Londen gepleit voor een toestemming om haar te laten terugkeren omdat ze zich zorgen maken om hun dochter.
17/02 21u45  Francken: ‘Pak nationaliteit IS-strijders af, dan zijn ze ons probleem niet meer’ N-VA-Kamerlid Theo Francken vindt dat Belgische IS-strijders (evenals hun echtgenotes) niet welkom zijn in ons land. ‘We moeten hun nationaliteit intrekken, dan zijn ze ons probleem niet meer’, verklaart hij in het VTM Nieuws. Daarmee lijkt Francken niet op dezelfde lijn te zitten als zijn partijvoorzitter, maar dat ontkent hij.10 
17/02 21u15  SP.A valt Groen aan in strijd om geel hesje Om zijn partij als de enige geloofwaardige ­verdediger van de koopkracht op de kaart te zetten, valt SP.A-voorzitter John Crombez Groen frontaal aan. ‘Ik betreur dat hij een debatfiche van de N-VA heeft overgenomen’, reageert Groen-voorzitter Meyrem Almaci.10 
17/02 20u15  Poolse premier annuleert bezoek aan Israël na verwijten van nazicollaboratie De Poolse eerste minister Mateusz Morawiecki heeft zijn aangekondigd bezoek aan Israël in laatste instantie afgezegd. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu had het land beschuldigd van nazicollaboratie.
17/02 19u00  Russische vlag opgehangen aan kathedraal van stad waar Skripal vergiftigd werd Aan de kathedraal in de Engelse stad Salisbury hebben onbekenden in de nacht van zaterdag op zondag een grote Russische vlag opgehangen. Bijna een jaar geleden werd een vroegere Russische dubbelspion in die stad vergiftigd met het zenuwgif novitsjok.
17/02 18u30  Al meer dan 180.000 bezoekers voor Bright Brussels Het Brusselse lichtfestival Bright Brussels heeft sinds donderdag al meer dan 180.000 bezoekers getrokken. Dat kondigt visit.brussels zondagnamiddag aan. Het festival loopt nog tot zondag 23 uur. De editie van vorig jaar lokte 120.000 mensen naar de hoofdstad.
17/02 17u45  18-jarige musicalacteur komt om door elektrocutie In Boom is in de nacht van zaterdag op zondag een 18-jarige jongeman om het leven gekomen door elektrocutie, nadat hij op een elektriciteitspaal was geklommen op een terrein van de NMBS. Arne Decock speelde in 2016 een van de hoofdrollen in de Ketnet-musical 'Kadanza T2gether.'
17/02 17u30  Bestuurder onoplettend bij onbewaakte spooroverweg: trein passeert rakelings langs auto ProRail, de Nederlandse spoorinfrastructuurbeheerder, heeft op sociale media een video gedeeld van een levensgevaarlijke verkeerssituatie in Santpoort. Een onoplettende bestuurder steekt de overweg over terwijl er een trein aankomt. De twee raken elkaar gelukkig net niet waardoor erger kon vermeden worden. ProRail deelt zo’n video’s omdat ze vindt dat onbewaakte spooroverwegen in Nederland zo snel mogelijk moeten worden afgesloten.
17/02 17u30  18-jarige musicalacteur komt om door executie In Boom is in de nacht van zaterdag op zondag een 18-jarige jongeman om het leven gekomen door elektrocutie, nadat hij op een elektriciteitspaal was geklommen op een terrein van de NMBS. Arne Decock speelde in 2016 een van de hoofdrollen in de Ketnet-musical 'Kadanza T2gether.'
17/02 17u30  Michel en May willen eenvormige aanpak IS-strijders Alvast België en het Verenigd Koninkrijk willen de handen in elkaar slaan voor een gezamenlijke aanpak om Europese IS-strijders terug te halen uit het afgebrokkelde kalifaat. Dat hebben de eerste ministers Charles Michel en Theresa May telefonisch afgesproken.
17/02 17u00  De Wever: ‘Koning moet sorry zeggen aan Congo’ De regering wenst zich voorlopig niet uit te spreken over eventuele Belgische excuses voor ons koloniaal verleden, maar N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) doet het wel. Hij pleit voor een ‘historisch pardon’ en kijkt daarvoor naar de koning.
17/02 16u45  ‘Tijd voor excuses aan Congo vanwege de Koning’ De regering wenst zich voorlopig niet uit te spreken over eventuele Belgische excuses voor ons koloniaal verleden, maar N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) doet het wel. Hij pleit voor een ‘historisch pardon’ en kijkt daarvoor naar de Koning.
17/02 16u00  Iran boos wegens ‘haatdragende’ taal Mike Pence Volgens de Amerikaanse vicepresident Mike Pence probeert Iran een nucleair wapen te verwerven om ‘een nieuwe Holocaust’ voor te bereiden. De Iraniërs zijn niet te spreken over ’s mans uitlatingen, die in hun ogen getuigen van ‘haat’ en ‘onwetendheid’.
17/02 15u30  ‘Wat De Wever zegt, is verbazingwekkend en niet correct' Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) heeft nooit een vraag gekregen van de Antwerpse burgemeester Bart De Wever aangaande het Stroomplan. 'Geen mail, brief of telefoontje. Nochtans is de minister heel bereikbaar, voor álle burgemeesters.' Hij repliceert daarmee op de uitspraak van De Wever dat de CD&V-ministers totaal geen belangstelling tonen om samen te werken in de strijd tegen drugs.
17/02 15u00  18-jarige komt om door elektrocutie op elektriciteitspaal in Boom In Boom is in de nacht van zaterdag op zondag een 18-jarige jongeman om het leven gekomen door elektrocutie, nadat hij op een elektriciteitspaal was geklommen op een terrein van de NMBS. Dat meldt het Antwerpse parket.
Laatste update: zondag 17 februari 2019, 21u45


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
12/02 13u30  Politie schiet man dood die eerst vier mensen had verwondDe politie heeft dinsdagochtend een man neergeschoten die met een mes het Spar-warenhuis van Hofstade-Zemst was binnengelopen en mensen probeerde te verwonden. De hulpdiensten probeerden hem nog te reanimeren, maar hij overleed ter plaatse.
12/02 13u00  Michel: ‘Samenvatting VN-rapport over koloniaal verleden is heel vreemd’Premier Charles Michel is verbaasd over de samenvatting die de expertengroep van de Verenigde Naties (VN) maandag gaf van het rapport over het koloniale verleden van België. Hij vraagt zich af of die in overeenstemming is met de toon van het rapport.
12/02 12u45  Trump: 'We gaan de muur hoe dan ook bouwen'President Donald Trump had maandag een campagnebijeenkomst in El Paso, een stad aan de grens met Mexico. Vlak voor de bijeenkomst bereikten Republikeinse en Democratische senatoren een akkoord over de bouw van de muur op de grens. Dat zou een hek van 1,375 miljard dollar worden en geen muur zoals Trump wil. Op de bijeenkomst klonk iets anders.
12/02 12u30  Dief gaat aan de haal met 400 jaar oude bonsaiIn de Japanse prefectuur Saitama werd voor meer dan 100.000 euro aan bonsai-bomen gestolen. De buit omvatte onder meer een 400 jaar oude Shimpaku Juniper, voor bonsai-enthousiasten een zeldzame en zeer gegeerde boom.
12/02 12u30  Politie valt binnen in clublokaal Hells Angels na valse meldingDe politie-actie in de Gentse deelgemeente Gentbrugge aan het clublokaal van motorbende Hells Angels kwam er nadat een 44-jarige man beweerde dat hij geweerschoten had gehoord bij een ruzie in het lokaal. De man bekende intussen dat zijn melding vals was, meldt de Gentse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen.
12/02 12u30  Weyts: ‘Flitscontroles door privébedrijven bespreekbaar’Snelheidscontroles laten uitvoeren door privébedrijven is volgens de huidige regelgeving niet mogelijk, maar het is zeker een debat waard. Dat zegt minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) in een reactie op het voorstel van verkeersinstituut Vias. ‘Zo kan de politie zich op andere taken concentreren.’
12/02 12u15  Politie valt binnen in clublokaal Hells Angels na valse oproepDe politie-actie in de Gentse deelgemeente Gentbrugge aan het clublokaal van motorbende Hells Angels kwam er nadat een 44-jarige man beweerde dat hij geweerschoten had gehoord bij een ruzie in het lokaal. De man bekende intussen dat zijn oproep vals was, meldt de Gentse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen.
12/02 12u00  Topdokter Decaestecker: ‘Ik moest breken met mijn ouders om chirurg te worden’Karel Decaestecker is op zijn 37ste topchirurg en pionier in robotische niertransplantaties. Om daar te geraken, moest hij wel breken met het leven dat hij altijd gekend had, zo vertelde hij gisteravond in ‘Topdokters’. ‘Mijn ouders waren fanatieke getuigen van Jehova. Ik kon kiezen: de Bijbel lezen of mijn wiskundeboek. Ik koos voor de wetenschap.’
12/02 12u00  N-VA wil gevangenis bouwen in buitenlandN-VA wil onderzoeken of een gevangenis in het buitenland kan geopend worden, bijvoorbeeld in Marokko.
12/02 11u45  Chimpansee ontsnapt met zelfgemaakte 'ladder' uit verblijf in zoo na stormIn de Belfast Zoo in Noord-Ierland is zaterdag een chimpansee uit zijn verblijf ontsnapt na een storm. Een gezin kwam oog in oog te staan met het dier, zoals in de video hierboven te zien is.
12/02 11u45  Politie schiet gewapende man dood aan supermarkt in ZemstDe politie heeft dinsdagochtend een man neergeschoten die met een mes het Spar-warenhuis van Hofstade-Zemst was binnengelopen en mensen probeerde te verwonden. De hulpdiensten probeerden hem nog te reanimeren, maar hij overleed ter plaatse.
12/02 11u30  Protest bij start proces Catalaanse separatisten: ‘Beslissen is geen misdaad’In Madrid is dinsdagochtend het proces gestart tegen twaalf Catalaanse politici voor hun rol in het onafhankelijkheidsreferendum dat vorig jaar werd georganiseerd. Zowel voor- als tegenstanders kwamen voor het Hooggerechtshof betogen.
12/02 11u30  Verdacht bloedspoor niet van wolvin Naya, maar van everzwijnHet verdachte bloedspoor dat onlangs werd gevonden in het territorium van de wolven Naya en August, blijkt van een everzwijn te zijn. Dat blijkt uit onderzoek door het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek. Goed nieuws, want dat betekent dat de wolven niet gewond zijn.
12/02 11u15  Dierenbeul bindt vos met metalen kabels vast aan omheining in LubbeekIn een afgelegen veld in Lubbeek is een vos gered die vastgebonden was aan een omheining. Opvallend: het dier had een halsband om en was met metalen kabels en een dichtgeschroefde musketon vastgemaakt. Volgens verzorgers in het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek, die de vos hebben bevrijd, hing het dier er al enkele dagen vast. Het Natuurhulpcentrum gaat ervan uit dat de vos als huisdier werd gehouden.
12/02 11u15  Raadkamer bevestigt aanhouding tweede en derde verdachte van bankkraak AntwerpenDe raadkamer in Antwerpen heeft dinsdag de aanhouding bevestigd van de tweede en de derde opgepakte verdachte van de bankkraak bij BNP Paribas Fortis aan de Belgiëlei.
12/02 10u45  Geldkoerier met gepantserde wagen vol geld aan de haalDe 28-jarige geldkoerier die maandag met een gepantserde geldwagen verdween, maakte uiteindelijk niet 1 miljoen maar 3,4 miljoen euro buit. De man blijft voorlopig spoorloos, de lege geldwagen is wel teruggevonden. De man werkte nog maar pas voor het bedrijf.
12/02 10u45  Brussels gewest neemt eerste elektrische laadpalen in gebruikDe eerste vier elektrische laadpalen van het Brusselse elektrische laadpalen-netwerk ‘Charge.Brussels’ zijn dinsdag in Evere officieel ingehuldigd. De laadpalen voorzien 100 procent groene energie.
12/02 10u15  Herman Van Rompuy noemt rol als Brexitonderhandelaar ‘fake news’Europees president Herman Van Rompuy ontkent gevraagd te zijn door de Britse premier Theresa May om te proberen de impasse rond de Brexit te doorbreken. Dat meldde de Britse televisiezender Sky News dinsdag, maar Van Rompuy noemt dat tegen De Standaard ‘fake news’.
12/02 10u15  Hoe het AfricaMuseum de confrontatie (niet) aangaat met zijn koloniaal verledenDit zijn de eerste, spontane indrukken van Dalilla Hermans en Marc Reynebeau. Zij gingen al even kijken terwijl de werken nog volop bezig waren.
12/02 10u15  Kritiek op AfricaMuseum verbaast Alexander De CrooEen VN-werkgroep dringt erop aan dat België zich excuseert voor zijn koloniaal verleden. Ook het vernieuwde AfricaMuseum krijgt kritiek. Minister van Ontwikkelingssamenwerking De Croo vindt die kritiek 'erg vreemd'.
12/02 09u15  Zachter en zonniger weer op komstVandaag wordt het wisselend tot zwaarbewolkt met maxima die lokaal de 10 graden kunnen bereiken. Het blijft wel droog. Vanaf woensdag breekt de zon steeds meer door.
12/02 09u00  Gewelddadige demonstraties leggen Haïti voor vijfde dag op rij lamDemonstranten die de Haïtiaanse president Jovenel Moïse oproepen op te stappen zijn maandag voor de vijfde dag op rij op straat gekomen. Grote delen van het land werden daardoor lamgelegd.
12/02 08u45  Marokkaanse vrouw klaagt België aan voor ‘illegale vrijheidsberoving’De Marokkaanse vrouw Kaoutar Fal, die vorig jaar bijna twee maanden in het gesloten centrum 127 bis in Steenokkerzeel zat, trekt naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Dat staat dinsdag in La Dernière Heure.
12/02 08u30  Zeker zeventien doden bij brand in Indiaas hotelZeker zeventien mensen zijn om het leven gekomen bij een brand in een hotel in het centrum van de Indiase stad New Delhi. Onder de slachtoffers zijn ook een vrouw en een kind, zo heeft de lokale brandweer meegedeeld.
12/02 08u15  Politie valt binnen in clublokaal Hells Angels in GentbruggeBij een actie aan het clublokaal van de motorbende Hells Angels in de Gentse deelgemeente Gentbrugge heeft de lokale politie in de nacht van maandag op dinsdag verschillende personen meegenomen voor verhoor. Daarvoor werden zwaarbewapende agenten van de lokale politie en een helikopter ingezet.
12/02 08u15  Recordbedrag gezocht om scholen te bouwen of te renoverenDe wachtlijst voor scholenbouw is toegenomen tot een recordbedrag van 2,97 miljard euro. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Vlaams Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (Agion), schrijft De Tijd dinsdag.
12/02 07u45  Verplichte fietshelm en snelheidscontroles door privébedrijven moeten verkeer veiliger makenVeiligheidsinstituut Vias roept politici via een tienpuntenprogramma op het verkeer drastisch veiliger te maken. Opvallendste voorstellen: de helm verplichten voor fietsers jonger dan veertien, een compleet alcoholverbod voor motorrijders én snelheidscontroles door privébedrijven. ‘Want de politie heeft te weinig manschappen.’
12/02 07u30  Kans op gladheid tijdens ochtendspits, kwik klimt nadien richting 10 gradenHet KMI waarschuwt voor gladde plekken op de wegen tijdens de ochtendspits dinsdag, door aanvriezende mist. Nadien wordt het wisselend tot zwaarbewolkt met maxima die lokaal de 10 graden kunnen bereiken. Het blijft wel droog. Vanaf woensdag breekt de zon steeds meer door.
12/02 07u00  Nieuwe shutdown lijkt vermeden: geen muur, maar een hekwerkRepublikeinse en Democratische senatoren zijn tot een voorlopig principeakkoord gekomen over de begroting. Daarmee kan een tweede shutdown vermeden worden. Volgens de eerste berichten zou in het akkoord sprake zijn van een hek van 1,375 miljard dollar.
12/02 06u45  België wil jihadi’s niet terugFrankrijk haalt uit veiligheidsoverwegingen zijn jihadisten –ook de volwassen mannen – terug uit Syrië. België wil er niet van horen.
12/02 05u45  Nieuwe shutdown lijkt vermeden: ‘Democraten en Republikeinen bereiken principeakkoord’Republikeinse en Democratische senatoren zijn maandagavond tot een voorlopig principeakkoord gekomen over de begroting. Daarmee kan een tweede shutdown vermeden worden. Of president Trump de deal zal ondertekenen, is nog onduidelijk.
12/02 05u15  Nieuwe shutdown vermeden: ‘Democraten en Republikeinen bereiken principeakkoord’Republikeinse en Democratische senatoren zijn tot een voorlopig principeakkoord gekomen over de begroting. Daarmee kan een tweede shutdown vermeden worden. Dat berichten de lokale media dinsdag.
12/02 05u15  ‘Wat ze over AfricaMuseum zeggen, is toch wel zeer kort door de bocht’Een VN-werkgroep dringt erop aan dat België zich excuseert voor zijn koloniaal verleden. Ook het vernieuwde AfricaMuseum krijgt kritiek. Directeur Guido Gryseels is verbaasd over de conclusies van het VN-panel, dat het museum zaterdag ‘zeer oppervlakkig’ bezocht.
12/02 03u00  Brand in metrostation Eddy Merckx in Anderlecht: elektrisch systeem aangetastIn het metrostation Eddy Merckx in Anderlecht is maandagavond rond 21 uur een brand uitgebroken. Daar bevinden zich ook elektrische bronnen voor bepaalde metrostations, laat MIVB-woordvoerder An Van hamme weten. De brand is geblust, maar de elektrische bronnen zijn aangetast.
11/02 22u30  Werken Andy Warhol gestolen tijdens uit de hand gelopen feest in ZwevegemTijdens een uit de hand gelopen huisfeest in Zwevegem, georganiseerd door de zoon des huizes toen zijn ouders op reis waren, zijn twee kunstwerken van Andy Warhol gestolen. Drie beklaagden konden de code van het alarmsysteem ontfutselen van de dronken jongeman. Ze riskeren straffen tot achttien maanden.
11/02 22u15  Homans is 'geen kandidaat-burgemeester' en aast op nieuwe ministerpostVlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) past voor het Antwerps burgemeesterschap als N-VA-voorzitter Bart De Wever na de verkiezingen Vlaams minister-president wordt.
11/02 22u00  Homans wordt geen Antwerps burgemeester na 26 meiVlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) past voor het Antwerps burgemeesterschap als N-VA-voorzitter Bart De Wever na de verkiezingen Vlaams minister-president wordt.
11/02 21u45  ‘Youth for Climate’ in Waals Parlement: ‘We zullen niet opgeven’Twee voortrekkers van ‘Youth for Climate’, de Vlaamse Anuna De Wever en de Waalse Adelaïde Charlier, hebben maandag het Waalse Parlement toegesproken. ‘We zullen niet opgeven’, zei Charlier aan de parlementsleden.
11/02 20u30  DNA van seriedoder Claudy Pierret zat op de laarzen van vermoorde Sally Van HeckeHet DNA van de veroordeelde seriedoder Claudy Pierret (70) zat op de laarzen die Sally Van Hecke aanhad in de nacht waarin ze in Antwerpen vermoord werd. DNA-onderzoek heeft dat vorig jaar al aangetoond. Dat staat in een nieuw boek dat Kurt Wertelaers, de journalist die de zaak onderzocht, over Sally heeft geschreven.
11/02 20u15  Eerst verdwijnen de insecten, dan de restOver honderd jaar zouden er weleens geen insecten meer kunnen zijn. Als we niet snel genoeg ingrijpen, loert de totale uitsterving om de hoek.
11/02 20u00  Het pollenseizoen is gestart, met eerste piek door els en hazelaarHet federale onderzoekcentrum Sciensano heeft zaterdag een eerste piek in de concentratie van stuifmeel van de els en de hazelaar vastgesteld. Daardoor start de risicoperiode voor mensen met een pollenallergie.
11/02 18u30  Waaghalzen dalen berg af op een spade met 100 km per uurVoor het 40ste jaar op rij hebben enkele tientallen mensen aan deze unieke race in New Mexico, in de VS, deelgenomen. Om ter snelst proberen ze er, zonder vallen, van de helling te gaan... Op een spade. En dat blijkt niet zo eenvoudig te zijn.
11/02 17u45  Werken Andy Warhol gestolen tijdens drugsfeest in ZwevegemTijdens een uit de hand gelopen huisfeest in Zwevegem, georganiseerd door de zoon des huizes toen zijn ouders op reis waren, zijn twee kunstwerken van Andy Warhol gestolen. Drie beklaagden konden de code van het alarmsysteem ontfutselen van de dronken jongeman. Ze riskeren straffen tot achttien maanden.
11/02 17u30  Van chiroleider tot jobhopper: de vijf gedaanten van Bert AnciauxDoor het besluit van Bert Anciaux om de SP.A-lijst voor het Vlaams Parlement in Brussel dan toch niet te trekken, lijkt zijn politieke carrière de facto voorbij. De man ‘die had besloten de wereld te veranderen’ nam verschillende gedaanten aan, vaak ook allemaal tegelijk.
11/02 17u00  In Zweden ontdekte kroonjuwelen zijn echtDe sieraden die vorige week in een vuilnisbak in de omgeving van Stockholm werden ontdekt, zijn wel degelijk de gestolen kroonjuwelen.
11/02 16u45  VN-experten vragen Belgische excuses voor koloniaal verledenEen expertengroep van de Verenigde Naties roept de Belgische overheid op om in naam van ons land verontschuldigingen aan te bieden voor het koloniaal verleden.
11/02 16u30  Politie staat onder druk na gebruik van een slang bij ondervragingDe Indonesische politie heeft haar verontschuldigingen aangeboden nadat agenten enkele weken terug, gebruik hadden gemaakt van een slang tijdens een verhoor. Het hele gebeuren werd gefilmd en op sociale media gezet. De politie kreeg heel wat slechte reacties op de video.
11/02 16u30  Geldtransporteur verdwijnt met 1 miljoen euroEen geldtransporteur is maandagochtend in Aubervilliers, even ten noorden van Parijs, gevlucht met een bestelwagen die naar schatting 1 miljoen euro aan boord had. Het busje werd intussen leeg teruggevonden, melden politiebronnen aan AFP.
11/02 16u30  Van jobhopper tot chiroleider: de vijf gedaanten van Bert AnciauxDoor het besluit van Bert Anciaux om de SP.A-lijst voor het Vlaams Parlement in Brussel dan toch niet te trekken, lijkt zijn politieke carrière de facto voorbij. De man ‘die had besloten de wereld te veranderen’ nam verschillende gedaanten aan, vaak ook allemaal tegelijk.
11/02 15u30  Kris Hoflack wordt directeur Communicatie van Vlaams ParlementKris Hoflack, gewezen hoofdredacteur Duiding bij de VRT en voormalig hoofdredacteur van de VTM-nieuwsdienst, wordt de nieuwe directeur Publiekswerking, Informatie & Communicatie van het Vlaams Parlement. Dat meldt Belga.
11/02 14u15  Childish Gambino en Lady Gaga domineren Grammy'sChildish Gambino, het muzikale alter ego van de Amerikaanse comedian Donald Glover, en de Amerikaanse zangeres Lady Gaga hebben de belangrijkste prijzen in de wacht gesleept bij de uitreiking van de 61ste Grammy Awards.
11/02 13u45  Vooral politieke winnaars bij taalstrijdje in Brusselse randMet de weigering van Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) om in vier faciliteitengemeenten de burgemeester te benoemen, kan de N-VA nog eens haar communautaire tanden tonen. Maar ook de Franstalige partijen spinnen garen bij de beslissing van de aartsvijand.
11/02 13u30  Antwerps stadsbestuur vraagt advies over naam DelwaidedokHet Antwerpse stadsbestuur gaat over de kwestie van het Delwaidedok het advies inwinnen van het wetenschappelijk comité dat de stad begeleidt over de herdenking van de Tweede Wereldoorlog. Indien nodig komt er een naamsverandering.
11/02 13u15  Advies aan Europese diplomaten: ‘Blijf weg uit populair steakrestaurant, spionnen actief’‘Blijf weg uit een populair Brussels steakrestaurant in de buurt van het Berlaymontgebouw.’ Dat is de opmerkelijke waarschuwing van de interne veiligheidsdienst van de EU aan Europese diplomaten. Chinese en Russische agenten zouden er immers spioneren. ‘Onzin’, denkt de eigenaar van restaurant Meet Meat. ‘De Europese commissarissen komen hier eten, ja. Maar het is hier veel te luidruchtig om hen af te luisteren.’
11/02 13u15  N-VA: ‘Onderwijs is prioriteit nummer één’Voor N-VA is onderwijs een absolute prioriteit in de kiescampagne en na de verkiezingen. Intussen is ook definitief beslist dat Siegfried Bracke de Kamerlijst gaat duwen.
11/02 13u00  Amateurbeelden opgedoken van hardhandige arrestatie in Antwerpen, douane start intern onderzoekEr zijn videobeelden opgedoken die tonen hoe de douane zaterdag een Fransman overmeestert na een achtervolging van meer dan 30 kilometer. Onze zusterkrant 'Gazet van Antwerpen' kon de beelden bemachtigen. De achtervolging werd ingezet vanaf de A12 in Berendrecht tot in Antwerpen. Daar kon de douane de bestuurder uiteindelijk arresteren.
11/02 12u30  Trump haalt uit naar klimaatbewuste presidentskandidate: 'Ze is net een sneeuwman'Senator Amy Klobuchar heeft dit weekend bekendgemaakt dat ze zich kandidaat stelt voor de Democratische voorverkiezingen van 2020 voor het Witte Huis. Dat Klobuchar haar campagne aftrapte in een sneeuwbui, bij -10 graden, was voor president Trump de uitgelezen kans om uit te halen naar de klimaatactiviste. Al liet zij dat niet zomaar passeren.
11/02 12u30  ‘Als iemand de portemonnee kan controleren, is het wel een vrouw’Het Rekenhof is de winnaar van de Auwch Award 2018 van de Vrouwenraad. Dat hof wint de ‘prijs’ voor de minst vrouwvriendelijke instelling omdat haar algemene vergadering amper vrouwen telt.
11/02 12u30  Freilich (N-VA) steunt Groen voor debat over naam DelwaidedokUit nieuw historisch onderzoek van Herman Van Goethem blijkt dat de Antwerpse oorlogsburgemeester Leo Delwaide een grotere rol speelde bij de Jodenvervolging dan tot nu toe werd aangenomen. Groen Antwerpen wil laten onderzoeken of het nog wel gepast is dat een dok in de Antwerpse haven naar hem genoemd is. Voormalig Joods Actueel-hoofdredacteur en kersvers N-VA-kandidaat Michael Freilich steunt de oproep.
11/02 12u15  Groen wil andere naam voor DelwaidedokGroen Antwerpen wil een andere naam voor het naar Delwaidedok. Een verwijzing naar de oorlogsburgemeester lijkt Groen na nieuw onderzoek niet langer gepast. Het stadsbestuur reageert afwachtend.
11/02 11u15  Thaise prinses mag niet opkomen bij verkiezingenPrinses Ubolratana, de oudste zus van de ongekroonde Thaise koning Maha Vajiralongkorn, mag bij de parlementsverkiezingen van 24 maart geen gooi doen naar het premierschap. Haar naam staat niet op de lijst van goedgekeurde kandidaten, omdat alle leden van de koninklijke familie ‘boven de politiek’ moeten staan.
11/02 10u45  Jens Dendoncker helpt mythes over epilepsie de wereld uit: 'Nee, wij kunnen onze tong niet afbijten'Ze kunnen hun eigen tong afbijten. Of: ze zijn bezeten door de duivel. Het zijn maar enkele van de hardnekkige mythes waarmee mensen met epilepsie dagelijks te maken krijgen. Jens Dendoncker (28), peter van de Epilepsie Liga en zelf epilepsiepatiënt, probeert in een nieuwe campagne komaf te maken met die misverstanden.
11/02 10u45  ‘Nemmouche was duidelijk geradicaliseerd in gevangenis’Mehdi Nemmouche was duidelijk geradicaliseerd toen hij in de gevangenis van Salon-de-Provence verbleef. Dat hebben verschillende verantwoordelijken van de gevangenis verklaard voor het Brusselse assisenhof.
11/02 10u30  Monnik Giel, vijf jaar en veel inzichten later: ‘Je zal me niet horen zeggen dat het slecht is om met een vrouw te slapen. Maar...’In het najaar van 2013 ontstak in Vlaanderen een storm. In het middelpunt: een ventje van 15 dat 6.000 kilometer verderop boeddhist wou worden, ­moederziel alleen. Vandaag is Giel Foubert volwassen en even terug in België. Om ­geliefden te zien, om uiteenzettingen te geven en om voor ons een balans van vijf jaar boeddhisme op te ­maken. ‘Boeddha heeft het gebruik van een smartphone nooit verboden.’
11/02 10u15  ‘Kinderen moeten niet meer kiezen tussen opvang en muziekles’Steden en gemeenten mogen, wellicht vanaf 2021, zelf beslissen hoe ze de opvang van schoolkinderen organiseren. ‘Want iedere gemeente is anders’.
11/02 10u00  Actievoerders blokkeren bouwwerf gevangenis HarenZo’n 90 mensen blokkeren sinds 6 uur vanmorgen de megagevangenis in de Brusselse gemeente Haren. De arbeiders hebben hun werk niet kunnen hervatten. De politie was snel ter plaatse. Zowat vijftien betogers zijn omstreeks 8 uur al opgepakt.
11/02 09u45  Wilmès: ‘Homans miskent flagrant de Franstaligen hun rechten’‘We gaan de beslissing van Liesbeth Homans om onze burgemeester niet te benoemen aanvechten voor de rechtbank’, kondigt Begrotingsminister Sophie Wilmès (MR) aan.
11/02 08u30  Zon breekt voorzichtig doorDe nieuwe werkweek start op de meeste plaatsen droog met zonnige perioden. Maar na de middag is er kans op regen.
11/02 08u15  Homans weigert burgemeesters van 4 faciliteitengemeenten te benoemenVlaams minister voor Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) zal de benoeming van de burgemeesters van faciliteitengemeenten Wezembeek-Oppem, Drogenbos, Sint-Genesius-Rode en Linkebeek niet goedkeuren. Zij hebben volgens Homans bij de gemeenteraadsverkiezingen de taalwetgeving overtreden.
11/02 07u45  Jonge academici klagen tekort aan vrouwelijke professoren aanSlechts één op de vier Vlaamse professoren is een vrouw. Nochtans zijn er ongeveer evenveel mannen als vrouwen die doctoreren. De Jonge Academie, een groep van jonge onderzoekers van verschillende universiteiten lanceert daarom een campagne om de genderkloof in de academische wereld onder de aandacht te brengen.
11/02 07u15  Childish Gambino en Lady Gaga domineren GrammysChildish Gambino, het muzikale alter ego van de Amerikaanse comedian Donald Glover, en de Amerikaanse zangeres Lady Gaga hebben de belangrijkste prijzen in de wacht gesleept bij de uitreiking van de 61ste Grammy Awards.
11/02 06u45  ‘Ouders moeten niet meer kiezen tussen opvang en muziekles’Steden en gemeenten mogen, wellicht vanaf 2021, zelf beslissen hoe ze de opvang van schoolkinderen organiseren. ‘Want iedere gemeente is anders’.
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

10x SP.A valt Groen aan in strijd om geel hesje17/02 21u15 - De Standaard: Om zijn partij als de enige geloofwaardige ­verdediger van de koopkracht op de kaart te zetten, valt SP.A-voorzitter John Crombez Groen frontaal aan. ‘Ik betreur dat hij een debatfiche van de N-VA heeft overgenomen’, reageert Groen-voorzitter Meyrem Almaci.
10x Francken: ‘Pak nationaliteit IS-strijders af, dan zijn ze ons probleem niet meer’17/02 21u45 - De Standaard: N-VA-Kamerlid Theo Francken vindt dat Belgische IS-strijders (evenals hun echtgenotes) niet welkom zijn in ons land. ‘We moeten hun nationaliteit intrekken, dan zijn ze ons probleem niet meer’, verklaart hij in het VTM Nieuws. Daarmee lijkt Francken niet op dezelfde lijn te zitten als zijn partijvoorzitter, maar dat ontkent hij.
9x Bestuurder onoplettend bij onbewaakte spooroverweg: trein passeert rakelings langs auto17/02 17u30 - De Standaard: ProRail, de Nederlandse spoorinfrastructuurbeheerder, heeft op sociale media een video gedeeld van een levensgevaarlijke verkeerssituatie in Santpoort. Een onoplettende bestuurder steekt de overweg over terwijl er een trein aankomt. De twee raken elkaar gelukkig net niet waardoor erger kon vermeden worden. ProRail deelt zo’n video’s omdat ze vindt dat onbewaakte spooroverwegen in Nederland zo snel mogelijk moeten worden afgesloten.
9x Russische vlag opgehangen aan kathedraal van stad waar Skripal vergiftigd werd17/02 19u00 - De Standaard: Aan de kathedraal in de Engelse stad Salisbury hebben onbekenden in de nacht van zaterdag op zondag een grote Russische vlag opgehangen. Bijna een jaar geleden werd een vroegere Russische dubbelspion in die stad vergiftigd met het zenuwgif novitsjok.
9x Poolse premier annuleert bezoek aan Israël na verwijten van nazicollaboratie17/02 20u15 - De Standaard: De Poolse eerste minister Mateusz Morawiecki heeft zijn aangekondigd bezoek aan Israël in laatste instantie afgezegd. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu had het land beschuldigd van nazicollaboratie.
9x Britse IS-vrouw bevallen in Syrië na polemiek om terugkeer17/02 21u45 - De Standaard: De Britse Shamima Begum, die zich aansloot bij IS en naar Groot-Brittannië wilde terugkeren, is in Syrië bevallen van een zoon. Volgens de advocaat van de familie stellen de 19-jarige vrouw en haar baby het goed. De ouders van de vrouw hadden eerder in Londen gepleit voor een toestemming om haar te laten terugkeren omdat ze zich zorgen maken om hun dochter.
8x ‘Wat De Wever zegt, is verbazingwekkend en niet correct'17/02 15u30 - De Standaard: Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) heeft nooit een vraag gekregen van de Antwerpse burgemeester Bart De Wever aangaande het Stroomplan. 'Geen mail, brief of telefoontje. Nochtans is de minister heel bereikbaar, voor álle burgemeesters.' Hij repliceert daarmee op de uitspraak van De Wever dat de CD&V-ministers totaal geen belangstelling tonen om samen te werken in de strijd tegen drugs.
8x ‘Tijd voor excuses aan Congo vanwege de Koning’17/02 16u45 - De Standaard: De regering wenst zich voorlopig niet uit te spreken over eventuele Belgische excuses voor ons koloniaal verleden, maar N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) doet het wel. Hij pleit voor een ‘historisch pardon’ en kijkt daarvoor naar de Koning.
8x De Wever: ‘Koning moet sorry zeggen aan Congo’17/02 17u00 - De Standaard: De regering wenst zich voorlopig niet uit te spreken over eventuele Belgische excuses voor ons koloniaal verleden, maar N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) doet het wel. Hij pleit voor een ‘historisch pardon’ en kijkt daarvoor naar de koning.
8x Michel en May willen eenvormige aanpak IS-strijders17/02 17u30 - De Standaard: Alvast België en het Verenigd Koninkrijk willen de handen in elkaar slaan voor een gezamenlijke aanpak om Europese IS-strijders terug te halen uit het afgebrokkelde kalifaat. Dat hebben de eerste ministers Charles Michel en Theresa May telefonisch afgesproken.

Statistieken

Artikels:
31455
Gelezen:
11537
Aantal lezers nu:
27


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven