maandag 23 oktober 2017, week 43


U bent nu hier: Meer nieuws van De Standaard: Wetenschap

Laatste updatecontrole: vandaag om 22u15
 

De Standaard: Wetenschap

Verbergen Tonen
23/10 17u15  ‘Een seksverslaving bestaat niet’ Harvey Weinstein mag na een week therapie tegen zijn seksverslaving al naar huis. Volgens experts is het onmogelijk om zo snel problematisch gedrag aan te pakken. ‘Ik geloof niet dat een seksverslaving bestaat’, zegt seksuoloog Alexander Witpas. ‘Dat is een metafoor.’10 
23/10 12u45  ‘We zijn dolblij met de geboorte van Emma. Op het werk zijn ze dat niet’ Drie op de vier zwangere, werkende vrouwen worden geconfronteerd met minstens één vorm van discriminatie. Dat blijkt uit een studie die het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen op 16 november voorstelt aan de bedrijfswereld.
23/10 12u00  ‘We hopen dat gescheiden ouders beter zullen communiceren’ Heel wat koppels scheiden, zowat een op de drie huwelijken haalt het niet in België. Dan loopt de communicatie tussen ex-partners soms stroef, zeker als er kinderen betrokken zijn. Kim Bastaits (UAntwerpen) wil via de app KiT (Keep in Touch) ouders aanzetten meer met elkaar te communiceren, of toch virtueel.
21/10 00u00  Eén Belg op drie reinigt bijna nooit smartphone Ongeveer dertig procent van de Belgen reinigt bijna nooit zijn smartphone. Zij doen dit maar maar één keer per half jaar of nog minder. 13 procent van de Belgen reinigt zijn smartphone nooit. Dat blijkt uit een enquête van hygiëne- en gezondheidsbedrijf Essity naar aanleiding van de ‘Global Handwashing Day’ komende zondag.
21/10 00u00  ‘Weg met het woord schaamlippen’: Goedele Liekens zoekt alternatief Goedele Liekens riep op de Nederlandse televisie op om een sexy, krachtig, warm en vooral meer respectvol woord te bedenken voor de negatief geladen term ‘schaamlippen’. Ze stelt zelf het alternatief ‘trotslippen’ voor.
20/10 18u45  'Protest tegen tekeningen is nieuwe preutsheid' Een kleine groep ‘bezorgde ouders’ neemt het niet dat de jongerengids, die verspreid wordt onder tieners, verwijst naar een ‘expliciete’ site van Sensoa. De organisatie zelf blijft echter achter de publicatie van de tekeningen staan. Jeugdminister Sven Gatz spreekt zelfs van ‘nieuwe preutsheid’.
20/10 14u15  Protest tegen ‘expliciete’ tekeningen is 'nieuwe preutsheid' Een kleine groep ‘bezorgde ouders’ neemt het niet dat de jongerengids, die verspreid wordt onder tieners, verwijst naar een ‘expliciete’ site van Sensoa. De organisatie zelf blijft echter achter de publicatie van de tekeningen staan. Jeugdminister Sven Gatz spreekt zelfs van ‘nieuwe preutsheid’.
20/10 06u30  Een overlijden op zes te wijten aan vervuiling in 2015 Eén overlijden op zes in 2015 wereldwijd was te wijten aan vervuiling, vooral luchtvervuiling maar ook vervuiling van water en van de werkplaats. Dat blijkt uit een rapport in het magazine The Lancet.
20/10 00u00  Waarom Trudeau zijn dochter én zonen als feministen opvoedt Jongens moeten even goed als feministen worden opgevoed, zo schrijft de Canadese premier Justin Trudeau in een essay. ‘Zij hebben de verantwoordelijkheid om onze cultuur van seksisme te veranderen.’
19/10 15u00  Hoe chocolade een gezond imago kreeg Chocolade wordt niet langer gezien als een dikmakend snoepproduct, maar vooral als een gezonde lekkernij. De website Vox.com zocht uit wat daarachter zit.
19/10 14u45  Angst om een vreemde taal te spreken? Alcohol helpt De taalvaardigheid van sprekers van een vreemde taal wordt beter na het drinken van een flinke pint bier. Dat schrijven Nederlandse en Britse onderzoekers in het Journal of Psychopharmacology.
19/10 14u30  Dit zijn de relatietips van Jo Vandeurzen ‘Voor veel relaties kan een beetje meer tijd en aandacht voor elkaar al wonderen doen’, zegt Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen. De Vlaamse overheid lanceert daarom tijdvoorjerelatie.be, een website met relatietips en informatie over relatieondersteuning.
19/10 14u30  Klein beetje alcohol helpt bij vreemde taal Mensen met een borrel achter de kiezen spreken een vreemde taal gemakkelijker dan mensen die het bij een glaasje spuitwater of karnemelk houden. Vooral de uitspraak gaat drinkers beter af, blijkt uit een internationaal onderzoek, waaraan ook de Universiteit Maastricht deelnam.
19/10 00u00  Een op de drie zesjarigen heeft gaatjes in tanden Veel zesjarigen hebben een gebrek aan tandhygiëne en gaan te weinig naar de tandarts. Uit cijfers van de Christelijke Mutualiteit (CM) blijkt dat 31 procent van de zesjarigen in 2016 minstens één gaatje liet vullen. ‘Spoelboekjes’ van de CM moeten tanden poetsen leuker maken.
19/10 00u00  Zoveel jaar van uw leven gaan in rook op door te roken De levensverwachting van mannen die niet roken ligt bijna negen jaar hoger dan die van rokers. Voor vrouwen is dat verschil zes jaar. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid. Opvallend: de niet-roker leeft niet alleen langer, maar ook langer gezond.
Laatste update: vandaag om 17u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
19/10 00u00  We slapen te kort en doen daarom soms rare dingenOnze slaapcorrespondent Peter Vantyghem liep drie dagen rond op het eerste ‘World Sleep Congress’ in Praag en hoorde specialisten uit de halve wereld bezig over het slaaptekort in onze samenleving. Hij zet tien algemene vaststellingen op een rijtje.
19/10 00u00  Obesitas bij kinderen loopt uit de hand: ‘drastische maatregelen nodig’Het aantal kinderen met obesitas is de laatste veertig jaar vertienvoudigd, waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie. Als de trend zich doorzet zijn er in 2022 wereldwijd meer obese kinderen en tieners, dan kinderen met ondergewicht.
19/10 00u00  Slechts een op de drie mannen trekt dagelijks tijd uit voor gezinDe gendergelijkheid in Europa, en ook in België, stagneert. Vrouwen zitten meer aan de knoppen in de politiek en het bedrijfsleven. Maar de winst die ze daar maken, verliezen ze op het thuisfront.
18/10 17u00  Opnieuw yoga in Brussels museumHet Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Brussel pakt de komende maanden opnieuw uit met yogasessies tussen de monumentale schilderijen van Gao Xingjian.
18/10 16u30  ‘Ouders, word niet tipsy in bijzijn van je kind’Uit Engels onderzoek blijkt dat kinderen die hun ouders aangeschoten of dronken zien, ze minder snel als rolmodel zullen beschouwen. ‘Er mogen barstjes komen in het almachtige beeld dat kinderen van hun ouders hebben, maar ook niet te veel’, beaamt kinderpsychiater Marina Danckaerts.
18/10 11u00  U betaalt te veel voor uw bloedtestVeel medische laboratoria rekenen systematisch ereloonsupplementen aan voor bloed- en andere tests. De meeste mensen betalen die nietsvermoedend terwijl ze dat eigenlijk mogen weigeren, Dat schrijft Knack.
18/10 10u15  Voor het eerst durft reclamespot 'echt' menstruatiebloed tonenPrimeur in de reclamewereld: voor het eerst durft een producent van maandverband het aan om echt bloed te tonen, in plaats van een blauwe vloeistof.
18/10 08u00  Suiker maakt kanker agressieverSuiker doet tumoren groeien en maakt kanker agressiever. Dat blijkt uit negen jaar onderzoek van wetenschappers van VIB, KULeuven en VUB. Ze legden bloot hoe kankercellen suiker versneld afbreken en hoe dat ­mechanisme er dan weer voor zorgt dat de kanker in stand wordt gehouden. 'Een suikervrij of suikerarm dieet is voor een kanker­­pa­tiënt dus geen overbodige luxe', zegt professor Johan Thevelein in Het Nieuwsblad..
18/10 00u00  Ontdekking Gentse prof maakt poedermelk nog wat gezonderWetenschappers slagen er steeds beter in om poedermelk te creëren met de eigenschappen van moedermelk. Zo wordt er in de VS babymelkpoeder verkocht die werd verrijkt met humane melk oligosachariden (HMO).
18/10 00u00  Vlamingen geven hun seksleven een matige scoreActualiteitsmagazine Telefacts heeft nieuwe cijfers vrijgegeven uit ‘De Seksenquête 2017’. Daaruit blijkt dat het seksleven van de Vlaming wat tegenvalt. Het krijgt een magere gemiddelde score van 5,9 op 10.
18/10 00u00  Straatintimidatie kan binnenkort gemeld worden via appEr is een mobiele applicatie op komst die het mogelijk moet maken om als slachtoffer of getuige gevallen van intimidatie op straat te melden, althans als dit gebeurt in Brussel. ‘Nog veel te veel vrouwen worden geïntimideerd, lastiggevallen en beledigd in onze straten.’
17/10 00u00  ‘Met een pauze op het werk reset je de hersenen’Wie te lang doorwerkt, put zijn brein uit en wordt minder productief. Micropauzes kunnen dat voorkomen. Vijf minuten per uur is al genoeg.
17/10 00u00  ‘Diagnose stellen zonder patiënt te zien, is onverantwoord’Het platform Vividoctor biedt consultatie op afstand. De Orde der Artsen is kritisch. ‘Het verschil tussen migraine en een hersenbloeding, kun je op video niet zien.’
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

10x ‘Een seksverslaving bestaat niet’23/10 17u15 - De Standaard: Wetenschap: Harvey Weinstein mag na een week therapie tegen zijn seksverslaving al naar huis. Volgens experts is het onmogelijk om zo snel problematisch gedrag aan te pakken. ‘Ik geloof niet dat een seksverslaving bestaat’, zegt seksuoloog Alexander Witpas. ‘Dat is een metafoor.’
9x ‘We zijn dolblij met de geboorte van Emma. Op het werk zijn ze dat niet’23/10 12u45 - De Standaard: Wetenschap: Drie op de vier zwangere, werkende vrouwen worden geconfronteerd met minstens één vorm van discriminatie. Dat blijkt uit een studie die het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen op 16 november voorstelt aan de bedrijfswereld.
2x ‘We hopen dat gescheiden ouders beter zullen communiceren’23/10 12u00 - De Standaard: Wetenschap: Heel wat koppels scheiden, zowat een op de drie huwelijken haalt het niet in België. Dan loopt de communicatie tussen ex-partners soms stroef, zeker als er kinderen betrokken zijn. Kim Bastaits (UAntwerpen) wil via de app KiT (Keep in Touch) ouders aanzetten meer met elkaar te communiceren, of toch virtueel.
1x Hoe chocolade een gezond imago kreeg19/10 15u00 - De Standaard: Wetenschap: Chocolade wordt niet langer gezien als een dikmakend snoepproduct, maar vooral als een gezonde lekkernij. De website Vox.com zocht uit wat daarachter zit.
1x Eén Belg op drie reinigt bijna nooit smartphone21/10 00u00 - De Standaard: Wetenschap: Ongeveer dertig procent van de Belgen reinigt bijna nooit zijn smartphone. Zij doen dit maar maar één keer per half jaar of nog minder. 13 procent van de Belgen reinigt zijn smartphone nooit. Dat blijkt uit een enquête van hygiëne- en gezondheidsbedrijf Essity naar aanleiding van de ‘Global Handwashing Day’ komende zondag.
0x ‘Diagnose stellen zonder patiënt te zien, is onverantwoord’17/10 00u00 - De Standaard: Wetenschap: Het platform Vividoctor biedt consultatie op afstand. De Orde der Artsen is kritisch. ‘Het verschil tussen migraine en een hersenbloeding, kun je op video niet zien.’
0x ‘Met een pauze op het werk reset je de hersenen’17/10 00u00 - De Standaard: Wetenschap: Wie te lang doorwerkt, put zijn brein uit en wordt minder productief. Micropauzes kunnen dat voorkomen. Vijf minuten per uur is al genoeg.
0x Straatintimidatie kan binnenkort gemeld worden via app18/10 00u00 - De Standaard: Wetenschap: Er is een mobiele applicatie op komst die het mogelijk moet maken om als slachtoffer of getuige gevallen van intimidatie op straat te melden, althans als dit gebeurt in Brussel. ‘Nog veel te veel vrouwen worden geïntimideerd, lastiggevallen en beledigd in onze straten.’
0x Vlamingen geven hun seksleven een matige score18/10 00u00 - De Standaard: Wetenschap: Actualiteitsmagazine Telefacts heeft nieuwe cijfers vrijgegeven uit ‘De Seksenquête 2017’. Daaruit blijkt dat het seksleven van de Vlaming wat tegenvalt. Het krijgt een magere gemiddelde score van 5,9 op 10.
0x Ontdekking Gentse prof maakt poedermelk nog wat gezonder18/10 00u00 - De Standaard: Wetenschap: Wetenschappers slagen er steeds beter in om poedermelk te creëren met de eigenschappen van moedermelk. Zo wordt er in de VS babymelkpoeder verkocht die werd verrijkt met humane melk oligosachariden (HMO).

Statistieken

Artikels:
42405
Gelezen:
65583
Aantal lezers nu:
52


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2017 Naar boven