woensdag 19 september 2018, week 38


U bent nu hier: Meer nieuws van De Standaard: Wetenschap pagina 3

Laatste updatecontrole: vandaag om 5u00
 

De Standaard: Wetenschap

Verbergen Tonen
19/09 05u00  Producenten ‘Sesamstraat’ ontkennen dat Bert en Ernie homokoppel zijn: ‘beste vrienden’ Bert en Ernie, de samenwonende, mannelijke poppen uit kinderprogramma ‘Sesamstraat’, zijn ‘beste vrienden’. Dat zeggen de producenten van de tv-show. Ze ontkennen de verklaringen van een van hun schrijvers, die beweerde dat het om een homokoppel zou gaan.
19/09 04u45  Polen wil twee miljard dollar betalen voor Amerikaanse basis Polen is bereid om meer dan twee miljard dollar te betalen voor een Amerikaanse militaire basis op zijn grondgebied. President Donald Trump zegt dat hij het aanbod ‘zeer serieus’ zal bestuderen.
19/09 00u15  Red Dragons worden tweede in hun groep op WK volley De Belgische volleybalmannen sluiten groep A in de eerste ronde van het WK af op de tweede plaats. Door het 3-1 verlies van Slovenië dinsdagavond tegen Italië houden de Red Dragons de Slovenen achter zich.
19/09 00u00  Meer jongvolwassenen doen een beroep op jeugdhulp Het aantal 18-jarigen dat intensieve jeugdhulp krijgt, is in twee jaar tijd met een derde gestegen. Ook de pleegzorg blijft groeien.
18/09 23u15  Meunier scoort knappe eerste Belgische goal in groepsfase Champions League Thomas Meunier heeft op de eerste speeldag van de groepsfase van de Champions League meteen getekend voor het eerste Belgische doelpunt. Op het veld van Liverpool scoorde hij de 2-1-aansluitingstreffer voor PSG met een bekeken volley met zijn mindere linker.
18/09 23u00  Verdienstelijk Club Brugge ongelukkig onderuit tegen Dortmund Club Brugge verzamelde genoeg halve en hele kansjes om te scoren in zijn ouverture van de Champions League tegen Dortmund, maar het doelpunt viel vijf minuten voor tijd aan de overkant. Verdediger Matej Mitrovic wilde de bal ontzetten, maar via Christian Pulisic caprioleerde de bal over een kansloze Club-doelman Karlo Letica. Een ijskoude douche.
18/09 23u00  N-VA wil tramvrij Gent Als het van N-VA afhangt, verdwijnt de tram uit Gent. Die wens heeft lijsttrekster voor de gemeenteraadsverkiezingen Anneleen Van Bossuyt alleszins uitgesproken op een kopstukkendebat van VTM en De Morgen.
18/09 22u45  Meer dan 240 stad- en gemeentehuizen zondag open voor orgaandonatie Meer dan 240 stad- en gemeentehuizen openen zondag 23 september hun deuren voor donorregistratie. Dat meldt VTM dinsdagavond. Met de actie wil het VTM-programma ‘Make Belgium Great Again’ het aantal orgaandonoren opkrikken.
18/09 22u30  Omstreden video Jan Fabre opnieuw te zien op expo in Oudenaarde Het videokunstwerk ‘I am a mistake because I am a better kisser than Gustav Klimt’ van Jan Fabre is opnieuw te zien zijn op Charivari, een expositie die aansluit bij de Adriaan Brouwerherdenking in Oudenaarde. Dat kondigde curator Jan Hoet Junior dinsdag aan in een persbericht.
18/09 22u30  Tennisumpire krijgt schorsing omdat hij vedette in nood ‘peptalk’ gaf De Zweedse tennisumpire Mohamed Lahyani die tijdens de US Open de Australiër Nick Kyrgios een soort “peptalk” leek te geven, is door de ATP Tour voor twee weken geschorst. Hij zal in die periode geen salaris ontvangen.
18/09 22u15  Uniek record voor Casillas: al twintigste Champions League-seizoen op rij onder de lat Iker Casillas staat dinsdagavond in doel bij FC Porto, dat het tegen Schalke 04 opneemt op de openingsspeeldag van de Champions League. Voor de Spanjaard is het zijn twintigste seizoen op rij onder de lat in de Champions League, een record.
18/09 22u15  Jordan Remacle (31) stopt als profvoetballer: “Met een klein hartje” Jordan Remacle zet op zijn 31e een punt achter zijn carrière als profvoetballer. Dat maakte de winger dinsdagavond bekend.
18/09 22u00  Riziv heeft ‘zwarte lijst’ met fraudeurs Het Riziv heeft vorig jaar 97 fraudezaken afgesloten van zorgverstrekkers die misbruik maakten van de ziekteverzekering. Omvang van de fraude: 5 miljoen euro.
18/09 22u00  Make Belgium great again: ongevaarlijke idealisten De programmatitel haalden de makers bij hem en ­presentatrice Frances ­Lefebure droeg iets oranje in de eerste aflevering, maar voorts houdt elke gelijkenis tussen de Amerikaanse president Trump en Make Belgium great again op.
18/09 21u45  Ryanair opent deur voor Belgische cao-onderhandelingen De Ierse lowcostmaatschappij Ryanair is bereid om vakbondsdelegaties te erkennen voor de in België gebaseerde piloten en het cabinepersoneel, en om het Belgische arbeidsrecht toe te passen in toekomstige collectieve arbeidsovereenkomsten (cao’s). Dat zegt de maatschappij althans in een brief aan de Belgische vakbonden. Ze vraagt wel dat de geplande staking van 28 september wordt afgeblazen.
Laatste update: vandaag om 5u00


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
14/09 11u00  Italiaanse Vittoria Bussi vestigt nieuw werelduurrecord bij de vrouwenDe Italiaanse wielrenster Vittoria Bussi heeft het werelduurrecord bij de vrouwen verbeterd. Op de wielerbaan van het Mexicaanse Aguascalientes, 1.800 meter boven zeeniveau, legde ze 48,007 km af.
14/09 11u00  Weggelopen Servisch gezin opnieuw naar gesloten centrum SteenokkerzeelHet Servische gezin dat gisteren was verdwenen uit de open terugkeerwoning in Sint-Gillis-Waas, is vrijdag door de lokale politie opgepakt in Kruibeke. Het wordt teruggebracht naar het gesloten centrum van Steenokkerzeel, bevestigt de Dienst Vreemdelingenzaken aan De Standaard.
14/09 11u00  Hete zomer maakt ons brood en bier duurderDe kans is groot dat u in plaats van 2,20 euro straks 2,30 euro betaalt voor een groot gesneden brood. En ook uw pintje dreigt duurder te worden. Door de droogte afgelopen zomer vallen de graanoogsten overal in Europa tegen en dat heeft zijn gevolgen voor uw portefeuille.
14/09 10u45  ‘De Block schuift miljoenenfactuur gewoon door’Door een herraming heeft minister De Block plots geen geld meer tekort om kankertherapieën terug te betalen. De Socialistische Mutualiteiten geloven er niets van: ‘Dit is een slinkse begrotingstruc.’
14/09 10u45  ONGEHOORD. 'Kinderen krijgen is psychologisch de snelste weg om ongelukkig te worden'Ook deze week passeerden er heel wat opmerkelijke uitspraken de revue. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.
14/09 10u45  Stoelendans in gemeenteraad van Tielt-WingeAmper een maand voor de gemeenteraadsverkiezingen wijzigt de samenstelling van de gemeenteraad.
14/09 10u30  Bouwsector op zoek naar Bim-expertenBIM, de afkorting van Building Information Modelling, is een relatief nieuwe techniek in de bouwsector, waarbij de plannen eerst in 3D zorgvuldig worden uitgetekend. Deze bouwmethode wint aan populariteit, maar er zijn onvoldoende professionals die het systeem in de vingers hebben. Een superknelpuntberoep dus… Samen met een aantal partners gaat de Confederatie Bouw Limburg nu in ijltempo nieuwe specialisten opleiden en hen in een pool plaatsen, waaruit grote én kleine werkgevers kunnen putten.
14/09 10u30  Chef Duitse Staatsveiligheid gaf info aan rechts-populistische AfDVolgende dinsdag beraadt de Duitse regering zich over het ontslag van Hans-Georg Maassen.
14/09 10u00  Wie hijst zich uit de modder naar ’t Schoon Verdiep?In Antwerpen is de campagne al bijzonder modderig geweest. Die leidde de aandacht af van de ware inzet van de verkiezingen: behoudt burgemeester Bart De Wever zijn meerderheid of krijgt de stad een nieuwe coalitie? Politiek journalisten Bart Brinckman en Matthias Verbergt vertellen wat er echt op het spel staat in de grootste stad van Vlaanderen.
14/09 10u00  Open VLD Eke-Nazareth met elf nieuwe gezichten naar de kiezerOpen VLD trekt in Eke-Nazareth in oktober naar de kiezer met elf nieuwe gezichten. Ze krijgen bovendien ook een zichtbare plaats op de lijst.
14/09 10u00  PVDA-PTB Ronse wil doorbrekenPVDA-PTB heeft haar lijst klaar voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober. Niet alle 29 plaatsen raakten ingevuld, maar lokaal voorzitter Robin Tonniau (33) maakt zich sterk in Ronse door te kunnen breken.
14/09 09u30  Helft Dilbeekse jongeren wil af van slogan ‘Waar Vlamingen thuis zijn’Eén op de twee Dilbeekse jongeren zegt dat de slogan ‘Dilbeek, waar Vlamingen thuis zijn’ aan verandering toe is. Dat blijkt uit een enquête van de Dilbeekse Jeugdraad.
14/09 09u15  'Kris Peeters vormt in Antwerpen geen partij voor de N-VA'In Antwerpen is de campagne al bijzonder modderig geweest. Die leidde de aandacht af van de ware inzet van de verkiezingen: behoudt burgemeester Bart De Wever zijn meerderheid of krijgt de stad een nieuwe coalitie? Politiek journalisten Bart Brinckman en Matthias Verbergt vertellen wat er echt op het spel staat in de grootste stad van Vlaanderen.
14/09 08u30  Chef staatsveiligheid gaf info aan rechts-populistische AfDKomende dinsdag beraadt de Duitse regering zich over het ontslag van Hans-Georg Maassen.
14/09 08u00  Amerikaanse oostkust zet zich schrap voor orkaan Florence: ‘Acht maanden aan regen in twee dagen’In North en South Carolina wordt de komst van orkaan Florence aangekondigd door hevige regenval, windstoten en een stijgend waterpeil, wat leidt tot overstromingen. De storm, die is afgezwakt tot categorie 1, bedreigt 10 miljoen mensen.
14/09 07u15  Geen prestigeprojecten voor Gemeentebelangen KluisbergenGemeentebelangen Kluisbergen heeft haar lijst voorgesteld. Opvallend is dat er slechts drie nieuwe kandidaten zijn. Een van hen is Catherine, de echtgenote van Belgian Cycling voorzitter Tom Van Damme.
14/09 07u15  Open VLD met elf nieuwe gezichten naar de kiezerOpen VLD trekt in Eke-Nazareth in oktober naar de kiezer met elf nieuwe gezichten. Ze krijgen bovendien ook een zichtbare plaats op de lijst.
14/09 07u15  PVDA-PTB wil doorbrekenPVDA-PTB heeft haar lijst klaar voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober. Niet alle 29 plaatsen raakten ingevuld, maar lokaal voorzitter Robin Tonniau (33) maakt zich sterk in Ronse door te kunnen breken.
14/09 07u15  N-VA Diksmuide stelt lijst voorIn een leegstaand winkelpand in de Generaal Baron Jacquesstraat heeft de lokale afdeling van N-VA zijn campagnehuis geopend. Luc Coupillie trekt de lijst en Inge Claeys duwt.
14/09 07u15  Na twaalf jaar, toch nog eens verkiezingenDe kogel is door de kerk: in Herstappe komen er dan toch verkiezingen. Uittredend burgemeester Claudy Prosmans trekt naar de kiezer met een aparte lijst met vijf kandidaten.
14/09 07u15  Nieuw politiek gezicht en twee onafhankelijken in gemeenteraadAmper een maand voor de gemeenteraadsverkiezingen wijzigt de samenstelling van de gemeenteraad.
14/09 07u15  ‘De Oostendenaar’ van René Wyffels is tiende lijst voor komende verkiezingenDe Oostendenaar is de derde burgerlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. “Meerdere gemeenteraadsleden wilden onze voordracht tekenen”, zegt lijsttrekker René Wyffels.
14/09 07u15  Open VLD gaat voor noordelijke ringAls het van de Tiense liberalen afhangt, krijgt Tienen een noordelijke ring, een handelsmanager en wordt de strijd tegen kinderarmoede opgevoerd. Dat bleek uit de voorstelling van het programma voor de gemeenteraadsverkiezingen.
14/09 07u15  N-VA Kampenhout stelt verkiezingslijst voorN-VA Kampenhout maakte haar verkiezingslijst en programma bekend.
14/09 07u15  Groen met volledige lijst naar verkiezingenGroen Kasterlee, dat in de huidige legislatuur met Marc Stijnen maar één gemeenteraadslid telt, gaat met gezonde ambitie en een volledige lijst van 25 kandidaten naar 14 oktober toe.
14/09 07u15  VIDEO. CD&V-kandidate als Robin Hood in campagnefilmpje: een schot in de roosDe Beernemse CD&V-kandidate Patricia Waerniers heeft een bijzonder campagnefilmpje op haar Facebookpagina geplaatst. In de professioneel ogende video draaft ze op als een vrouwelijke Robin Hood.
14/09 07u15  Helft jongeren wil af van slogan ‘Waar Vlamingen thuis zijn’Eén op de twee Dilbeekse jongeren zegt dat de slogan ‘Dilbeek, waar Vlamingen thuis zijn’ aan verandering toe is. Dat blijkt uit een enquête van de Dilbeekse Jeugdraad.
14/09 07u15  PRO1840 stelt lijst voorOp woensdag 12 september stelde het nieuwe positieve Londerzeelse project PRO1840 haar lijst openbaar samen in de Groene Long te Londerzeel. PRO1840 heeft er samen voor gekozen om Tom Troch als enige kandidaat tot lijsttrekker te benoemen. De overige plaatsen werden bij lottrekking toegewezen. Bij deze trekking, die stipt begon om 18u40, werden de aanwezige kandidaten kort voorgesteld
14/09 07u00  Temperaturen lopen weer opDit weekend wordt overwegend zonnig met af en toe kans op een kleine bui. De temperaturen lopen tegen dinsdag op tot meer dan 25 graden.
14/09 05u15  België betaalt nu tol asbestDoor de hoge import van asbest in het verleden – meer zelfs dan aanvankelijk gedacht – maakt ons land zich nu op voor een piek in de sterftecijfers.
14/09 05u15  Tientallen huizen in brand na gasexplosies in MassachusettsIn verschillende dorpen ten noorden van de Amerikaanse stad Boston zijn donderdag tientallen branden uitgebroken. Minstens zes mensen raakten daarbij gewond. Honderden bewoners moesten hun huizen verlaten.
14/09 05u15  Walviscommissie roept op om populaties te herstellen, tot ongenoegen van Japan: ‘Intolerant’De Internationale Walviscommissie (IWC) heeft donderdag een verklaring goedgekeurd waarin benadrukt wordt dat het nodig is om walvispopulaties te herstellen. Dit tot ongenoegen van Japan, dat probeert om een 32 jaar oud verbod op walvisjacht op te heffen.
14/09 05u15  Volkswagen stopt in 2019 met productie van BeetleVolkswagen stopt in 2019 definitief met het maken van de VW Beetle, de nieuwe versie van de legendarische Kever. Om het rijke erfgoed van de legendarische wagen te vieren, komen er nog twee ‘ultieme modellen’. Dat heeft de Duitse autoconstructeur donderdag bekendgemaakt.
14/09 03u15  Tientallen branden bij Boston door gasexplosiesIn verschillende dorpen ten noorden van de Amerikaanse stad Boston zijn donderdag tientallen branden uitgebroken. De politie vraagt inwoners om hun huizen te ontruimen.
14/09 03u00  Leuvense N-VA vindt coalitie met SP.A ‘zeer onwaarschijnlijk’Lorin Parys, de Leuvense lijsttrekker van N-VA, denkt dat voor zijn partij een toekomstige coalitie met SP.A ‘zeer onwaarschijnlijk’ is. Dat zei hij donderdagavond tijdens een verkiezingsdebat georganiseerd door werkgeversorganisatie Voka. De andere partijen hielden zich op de vlakte wat de toekomstige coalities betreft.
14/09 00u45  ‘Nederland pakte twee Russische spionnen op’Nederland heeft afgelopen voorjaar twee Russische spionnen opgepakt. De twee waren op weg naar Zwitserland om een laboratorium te hacken dat voor Rusland belastend onderzoek doet, schrijft NRC na eigen onderzoek.
13/09 23u45  Belgian Lions verslaan Portugal na thriller, bondscoach Gjergja is tevreden na debuut: "Ik ben zeer fier"De Belgian Lions hebben in Pepinster Portugal met 66-65 verslagen op de eerste speeldag van de prekwalificaties voor het EK basketbal 2021. Het was het officiële debuut van bondscoach Dario Gjergja.
13/09 23u00  Red Dragons gaan op WK volleybal kansloos onderuit tegen gastland ItaliëDe Red Dragons (FIVB-15) hebben op het WK volleybal in Firenze niet kunnen stunten tegen gastland Italië (FIVB-4) en verloren kansloos met 3-0. De setstanden zeggen alles over het klasseverschil: 25-20, 25-17 en 25-16.
13/09 23u00  Een handleiding voor … seksStel, over 500 jaar graven archeologen een tape van Koppels op. Wat zouden die wetenschappers dan over ons tijdsgewricht te weten komen? In het VTM-programma Koppels volgen vier échte stellen echt relatiecoaching – let wel: géén therapie, coaching. De stellen hebben geen problemen. Ze doen dat voor het hogere goed. Of, zoals Stafke Coppens het in de voice-over stelt: om erachter te komen ‘wat het geheim van een goede relatie is’ en ‘of dat eigenlijk wel te ontrafelen valt’.
13/09 22u45  Belgian Lions verslaan Portugal na thriller met één puntje in prekwalificaties voor EK basketbalDe Belgian Lions hebben in Pepinster Portugal met 66-65 verslagen op de eerste speeldag van de prekwalificaties voor het EK basketbal 2021. Het was het officiële debuut van bondscoach Dario Gjergja.
13/09 22u30  Belgian Lions verslaan Portugal met één puntje in prekwalificaties voor EK basketbalDe Belgian Lions hebben in Pepinster Portugal met 66-65 verslagen op de eerste speeldag van de prekwalificaties voor het EK basketbal 2021. Het was het officiële debuut van bondscoach Dario Gjergja.
13/09 22u00  ‘Down the road’ en 'Sorry voor alles' winnen Gouden RoosDe Eén-programma's ‘Down the road’ en 'Sorry voor alles' hebben donderdag elk een Gouden Roos gewonnen. Dat meldt Eén.
13/09 21u30  ‘Down the road’ wint Gouden RoosHet Eén-programma ‘Down the road’ heeft donderdag een Gouden Roos gewonnen. Dat meldt Eén.
13/09 21u00  Afrikaanse varkenspest duikt voor het eerst sinds 1985 op in BelgiëIn de provincie Luxemburg is de Afrikaanse varkenspest vastgesteld bij twee everzwijnen. Het is de eerste keer sinds 1985 dat de virale ziekte opduikt in België, zo bevestigt het Voedselagentschap (FAVV).
13/09 21u00  Sp.a in Mechelen wil socialer beleidSp.a Mechelen wil liever investeren in mensen dan in stenen. ‘We moeten durven kiezen voor een andere cultuur en de grenzen van het sociaal beleid durven verleggen’, zegt voorzitter Thijs Verbeurgt.
13/09 21u00  N-VA Mechelen stelt programma voor: veilig, Vlaams en verantwoordDe Mechelse N-VA heeft ‘Veilig thuis in een welvarend Mechelen’ als baseline voor de verkiezingen.
13/09 20u45  Eerste transmigranten naar Steenokkerzeel, ondanks negatief advies van vakbondHet nationaal administratief centrum voor transmigratie in het centrum 127 bis in Steenokkerzeel is geopend. De vakbonden hadden een negatief advies gegeven voor die opening, omdat volgens hen alles ‘verre van in orde was’.
13/09 20u45  Jelle Wallays haalt na zege in alle euforie opvallend uit: “Losers! Waar zijn die mannen van Quick Step?”Jelle Wallays zorgde donderdag voor de eerste Belgische ritzege in deze Ronde van Spanje. De West-Vlaming van Lotto-Soudal bleef in de straten van Lleida een sprintend peloton voor. In alle euforie haalde hij meteen na de finish echter opvallend fors uit naar die andere Belgische ploeg, Quick Step Floors...
13/09 20u30  Jelle Wallays haalt na zege in alle euforie fors uit: “Losers! Waar zijn die mannen van Quick Step nu?”Jelle Wallays zorgde donderdag voor de eerste Belgische ritzege in deze Ronde van Spanje. De West-Vlaming van Lotto-Soudal bleef in de straten van Lleida een sprintend peloton voor. In alle euforie haalde hij meteen na de finish echter opvallend fors uit naar die andere Belgische ploeg, Quick Step Floors...
13/09 20u15  Servisch gezin verdwenen uit open terugkeerwoningHet Servisch gezin dat een tijdlang in het gesloten centrum van Steenokkerzeel verbleef, is vertrokken uit de open terugkeerwoning in Sint-Gillis-Waas. Dat meldt Sud Presse en bevestigt het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).
13/09 20u15  Voor het eerst videobeelden van 'ongepast gedrag' Harvey WeinsteinVoor het eerst sinds filmproducent Harvey Weinstein in opspraak gekomen is wegens verkrachting en seksuele intimidatie, zijn er videobeelden opgedoken. Daarop is te zien is hoe hij zich opdringt aan een zakenvrouw en met haar flirt.
13/09 19u30  Voor het eerst videobeelden van ongepast gedrag Harvey WeinsteinVoor het eerst sinds filmproducent Harvey Weinstein in opspraak gekomen is wegens verkrachting en seksuele intimidatie, zijn er videobeelden opgedoken. Daarop is te zien is hoe hij zich opdringt aan een zakenvrouw en met haar flirt.
13/09 19u30  Volgens CD&V zijn respect, fatsoen en gezond verstand de inzet van de verkiezingen’Als men mij vraagt wat de inzet voor de verkiezingen is, antwoord ik zonder omwegen: respect, fatsoen en gezond verstand.’ Dat zegt CD&V-voorzitter Wouter Beke.
13/09 19u15  Russische WK-held vrijgesproken in dopingzaak, vader beweert dat zijn woorden werden verdraaidHet Spaanse antidopingagentschap (AEPSAD) heeft donderdag zijn onderzoek naar de Russische WK-held Denis Cheryshev zonder gevolgen afgesloten. De middenvelder van Valencia werd vrijgesproken van de verdenkingen, zo bevestigde een woordvoerder van het AEPSAD.
13/09 19u15  Weiremans pakt in Doha zilver op 400m vrije slag, Timmers vijfde op 50m vrije slagLorenz Weiremans is donderdag op de eerste dag van de wereldbekermanche zwemmen in het Qatarese Doha als tweede geëindigd op de 400 meter vrije slag.
13/09 19u15  Het is niet de schuld van linksDominique Willaert vindt het vooral problematisch dat rechtse én linkse stemmen de werkwijze van Schild & Vrienden relativeren. We mogen extreemrechts niet onderschatten.
13/09 19u00  Lokeren rondt verrassende transfer af en geeft Geoffrey Mujangi Bia een kansDe transfervrije Geofrrey Mujangi Bia heeft onderdak gevonden bij Sporting Lokeren. De aanvallende middenvelder kreeg op Daknam een contract voor een seizoen met een optie op een extra jaar. Dat maakte Lokeren donderdag bekend.
13/09 18u45  Axel Witsel heeft meteen zijn eerste prijs in Bundesliga beetAxel Witsel heeft zijn start bij Borussia Dortmund niet gemist. De 29-jarige Rode Duivel eiste meteen zijn plaats in het team op en trof al tweemaal raak. Een van die doelpunten, tegen RB Leipzig op de eerste speeldag, is donderdag verkozen tot Bundesliga-goal van de maand augustus. Dat meldt het Twitter-account van de Duitse eerste klasse.
13/09 18u45  Julian Alaphilippe houdt Ben Hermans van ritzege in Slovakije: nummer 63 voor Quick StepJulian Alaphilippe (Quick-Step Floors) heeft donderdag de eerste etappe in de 62e Ronde van Slovakije (cat. 2.1.) gewonnen. De 26-jarige Fransman was na 169,9 kilometer van Poprad naar Strbske Pleso in een sprint bergop sneller dan Ben Hermans. De Hongaar Attila Valter werd derde.
13/09 18u00  Waar wilt u een snelheidscontrole?De politie houdt op 17 oktober en 18 oktober voor de tiende maal een flitsmarathon. Burgers kunnen voor deze gelegenheid zelf aangeven waar ze willen dat de politie de snelheid controleert.
13/09 17u45  Vrachtwagenchauffeurs boos om gesloten snelwegparkings‘Truckers zullen zich nu genoodzaakt zien om hun rust te nemen op plaatsen waar het niet veilig of niet toegelaten is.’ Dat zegt de socialistische transportbond BTB die actie voert tegen de sluiting van verschillende snelwegparkings.
13/09 17u45  Jelle Wallays: “Als ik goed ben kan ik iedereen verrassen”Jelle Wallays zorgde donderdag voor de eerste Belgische ritzege in deze Ronde van Spanje. De West-Vlaming van Lotto-Soudal bleef in de straten van Lleida een sprintend peloton voor. Een plannetje waarmee Wallays al een tijdje in het hoofd zat, zo vertelde hij achteraf.
13/09 17u30  Dan toch nog Belgische zege in Vuelta: Jelle Wallays verrast het peloton en klopt medevluchter in de sprint!De eerste Belgsiche ritzege is binnen in deze Vuelta: Jelle Wallays zorgde daarvoor in de 18e etappe. Na 186 zo goed als vlakke kilometers van Ejea de los Caballeros naar Lleida was onze 29-jarige landgenoot van Lotto-Soudal na een lange vlucht in de sprint net iets sneller dan de Noor Sven Erik Bystrøm. De sprintersploegen hadden zich deze keer misrekend en kwamen nét tekort... Na enkele helse dagen en nog een stevig slot in het verschiet hielden de klassementsmannen een snipperdag: Simon Yates behoudt zijn rode leiderstrui, Thomas De Gendt mag ook morgen starten in de bolletjestrui.
13/09 17u15  'Ik hoop dat Jan de wijsheid zal hebben om naar hun ervaringen te luisteren'Op Facebook getuigt auteur Geert Kimpen vandaag hoe hij het ervoer om als acteur te werken met Jan Fabre. Zijn genuanceerd verhaal leest u hieronder. Integraal.
13/09 17u00  ‘Ik wil niet meer repeteren en spelen bij Troubleyn’Op sociale media regent het reacties over de open brief gericht aan Jan Fabre. Ook in de theaterwereld spreken heel wat artiesten zich uit tegen de mistoestanden bij Troubleyn. ‘Het doel heiligt niet de middelen.’
13/09 17u00  Arbeidsauditeur opent onderzoek in zaak-FabreDe arbeidsauditeur van Antwerpen start een onderzoek naar aanleiding van de beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag tegen het theatergezelschap van Jan Fabre.
13/09 16u30  Kofi Annan begraven in thuisland GhanaKofi Annan, de voormalige secretaris-generaal van de Verenigde Naties, is donderdag begraven in zijn thuisland Ghana.
13/09 16u30  Wie temt de bedrijfswagen?De files blijven dan wel langer worden, het aantal bedrijfswagens groeit nog steeds als kool. De regering zet in op alternatieven om werknemers uit de wagen te halen. Maar is de wortel groot genoeg?
13/09 16u30  Brusselaars maakten zelf programma van 30ste Open MonumentendagenDe Open Monumentendagen die dit weekend plaatsvinden, staan volledig in het teken van de burgers, want het waren de Brusselaars zelf die het programma hebben bepaald na een projectoproep. Onder het motto ‘Het erfgoed, dat zijn wij! ‘ wordt het een ontdekkingstocht langs monumenten die de Brusselaar nauw aan het hart liggen.
13/09 16u30  Vlaanderen wil gerooide bomen langs Torhoutse ringweg compenserenHet Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), die vorige week per vergissing meer dan 200 beuken heeft gerooid langs de R34 in Torhout, wil zijn fout compenseren. Torhout wil dat er nieuwe struiken en bomen geplant worden en liefst nog op dezelfde locatie.
13/09 16u15  Explosie bij afvalverwerkend bedrijf Indaver: één dode, vier gewondenIn het afvalverwerkend bedrijf Indaver, langs de A12 in het Antwerpse havengebied, heeft zich donderdag een explosie voorgedaan. De hulpdiensten zijn massaal ter plaatse.
13/09 16u15  Ontruiming Hambacher Forst is begonnenDe medewerkers van de energiemaatschappij RWE proberen, samen met de politie, de bezetters van het bos uit hun boomhutten te halen.
13/09 15u45  Gatz: ‘Ook als postbode zou ik last gehad hebben van depressie’De scepsis over antidepressiva komt niet uit de lucht vallen. Minister Sven Gatz (Open VLD) maakte het mee. ‘Ik voelde weerstand tot het moment dat ik dacht: “Haal me hier uit!”’
13/09 15u45  Arbeidsauditoraat opent onderzoek in zaak-FabreDe arbeidsauditeur van Antwerpen start een onderzoek naar aanleiding van de beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag tegen het theatergezelschap van Jan Fabre.
13/09 15u30  Onderzoek geopend in zaak-FabreDe arbeidsauditeur van Antwerpen start een onderzoek naar aanleiding van de beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag jegens Jan Fabre.
13/09 15u00  Ik ben opgegroeid met machokunstIedere keer als Marja Pruis in de krant leest dat een icoon van zijn sokkel valt, schrikt ze. Dat betekent niet dat het nieuws haar verbaast.
13/09 14u45  Locatie gevonden voor Eurovisiesongfestival 2019Het Eurovisiesongfestival (ESC) 2019 vindt in Tel Aviv plaats, zo hebben de organisatoren donderdag bekendgemaakt. De finale is op 18 mei, de halve finales op 14 en 16 mei.
13/09 14u45  Onze darmbacteriën maken elektriciteitDat sommige bacteriën uit nogal exotische omgevingen zoals meerbodems en mijnen elektriciteit konden produceren, dat wisten we al. Daar is nu een wat minder exotische omgeving bijgekomen: uw en mijn buik.
13/09 14u45  Reiziger speelbal van Ryanair-ruzieDe vakbonden willen passagiers angstig maken om nog bij Ryanair te boeken. Ryanair zelf probeert hen gerust te stellen. Wie durft nog een ticket te boeken?
13/09 14u30  Verdachten vergiftiging Skripal zeggen dat ze in Engeland op vakantie warenDe twee Russen die ervan worden beschuldigd achter de vergiftiging te zitten van de voormalige dubbelspion Sergej Skripal zeggen dat ze alleen maar op vakantie waren in de Engelse stad Salisbury. ‘We zijn slachtoffers van een ongelooflijk toeval’, klinkt het.
13/09 14u30  ECB stopt opkoop schuldpapier tegen eind 2018De ECB gaat de opkoop van schuldpapier vanaf oktober halveren tot 15 miljard euro en stopzetten tegen het einde van het jaar. De rente blijft wel onveranderd tot minstens na de zomer van 2019.
13/09 14u30  Binnenstappen in schilderij Van Gogh kan binnenkort in Brusselse BeursIn de Beurs van Brussel kunnen bezoekers dit najaar dankzij projecttechnologie ondergedompeld worden in de schilderijen en het universum van de wereldberoemde Nederlandse schilder Vincent Van Gogh.
13/09 14u30  Reiziger is speelbal in Ryanair-ruzieDe vakbonden willen de passagier angst inboezemen om nog bij Ryanair te boeken. Ryanair zelf probeert hem gerust te stellen. Wie durft nog een ticket te boeken?
13/09 14u30  Lees hier de integrale open brief over Fabre en TroubleynOm zowel het publiek als toekomstige generaties performers te informeren, hebben wij, voormalige werknemers en stagiairs van Jan Fabre bij Troubleyn vzw, ons verenigd om onze ervaringen te delen en onze stemmen te laten horen in de context van #metoo en de sociale veranderingen die ermee samenhangen.
13/09 14u15  Kate Moss over topless poseren: ‘Maakt deel uit van de job’Kate Moss poseerde in haar gloriejaren meerdere keren met ontbloot bovenlichaam, maar had dat liever niet gedaan. In een gesprek met de Britse presentatrice Megyn Kelly vertelde het voormalig topmodel dat er druk was om het toch te doen.
13/09 13u15  Rist snelle mannen hoopt Fernando Gaviria op te volgen in Kampioenschap van VlaanderenVrijdag wordt in en rond het West-Vlaamse Koolskamp de 103e editie van het Kampioenschap van Vlaanderen (1.1) afgewerkt. Meteen is dit de zevende manche van de Napoleon Games Cycling Cup. Met LottoNL-Jumbo, Trek-Segafredo, Katsuha-Alpecin en Lotto Soudal komen er dit jaar slechts vier WorldTourteams aan de start.
13/09 13u15  Jan Fabre: ‘Wie beweert dat ik grens heb overschreden, vraag ik om procedures te volgen’In een persbericht zegt Jan Fabre ‘aangeslagen’ te zijn na de beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. De kunstenaar zegt ook de ontstane mediastorm te betreuren.
13/09 13u00  Morgen alweer Jupiler Pro League: topper Racing Genk-Anderlecht is blikvanger van het weekendNa de uitgebreide interlandbreak waarin er liefst 112 spelers uit de Jupiler Pro League werden opgeroepen om hun land te vertegenwoordigen, wordt vrijdagavond (20u30) de zevende speeldag in de Belgische hoogste klasse afgetrapt.
13/09 13u00  Florence is dan wel afgezwakt, de orkaan blijft ‘levensbedreigend’De aanstormende orkaan Florence is in de nacht van woensdag op donderdag ‘afgezwakt’. Nu het natuurgeweld verder koers zet richting het vasteland aan de oostkust van de Verenigde Staten, is er sprake van een categorie 2. ‘Maar staar je niet blind op die categorie’, zegt weervrouw Jill Peeters. ‘De situatie is sowieso levensbedreigend.’
13/09 12u45  Agfa wijst ‘vreemd’ overnamevoorstel afAgfa heeft een hoogst ongewoon overnamebod van een klein Spaans bedrijf afgewezen. Het is al de tweede keer in nog geen twee jaar tijd dat zich een kandidaat-overnemer aandient.
13/09 12u45  ‘We staken maandelijks bij Ryanair, tot er iets verandert’Het cabinepersoneel van Ryanair in België, Duitsland, Nederland, Italië en Spanje heeft definitief besloten op vrijdag 28 september collectief het werk neer te leggen. De vakbonden willen maandelijks staken tot er 'sprake is van echte veranderingen'.
13/09 12u30  Nieuwe Franse minister woont in sociale woningRoxana Maracineanu, sinds vorige week Franse minister van Sport, betrekt sinds 2012 een sociale woning nabij Parijs. Dat meldt de nieuwssite Mediacités. Maracineanu beloofde in een reactie te zullen verhuizen.
13/09 12u15  Helft van Vlamingen houdt geen rekening met herkomst van voedingLokaal kopen is hip tegenwoordig, maar uit onderzoek van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) blijkt dat het toch nog niet helemaal ingeburgerd is. De Vlaming is amper bewust van de herkomst van de producten die hij eet en drinkt.
13/09 12u15  Is Mick Schumacher een concurrent voor Stoffel Vandoorne?Met zijn drie overwinningen op de Nürburgring is Mick Schumacher meteen opgerukt naar de tweede plaats in het Europese Formule 3-kampioenschap. Naar verluidt heeft dit de interesse gewekt van Red Bull en praten ze met de jonge Duitser over een zitje voor 2019 bij Toro Rosso. De zoon van Michael Schumacher kan dus plots een concurrent voor onze landgenoot Stoffel Vandoorne worden.
13/09 12u15  Vakbonden kondigen maandelijkse staking aan bij Ryanair, 'grootste staking ooit’ definitief op 28 septemberHet cabinepersoneel van Ryanair in België, Duitsland, Nederland, Italië en Spanje heeft definitief besloten op vrijdag 28 september collectief het werk neer te leggen. De vakbonden willen maandelijks staken tot er 'sprake is van echte veranderingen'.
13/09 12u00  Lingerie Rihanna presenteert zich als ‘anti-Victoria’s Secret’Rihanna mocht woensdag de modeweek in New York afsluiten met het allereerste defilé van haar lingeriemerk Savage x Fenty. De zangeres wilde met haar keuze voor modellen benadrukken dat ze lingerie maakt voor iedereen: naast de zussen Bella en Gigi Hadid liepen er ook modellen mee zonder zogezegde perfecte maten, en zelfs twee zwangere modellen. De catwalk was exotisch aangekleed, zwembad incluis. Bij de lingerie was het kinky kantje van de ster nooit veraf, zoals jarretellen, zweepjes en tepelstickers.
13/09 11u45  Het interview dat voor de danseressen van Jan Fabre de druppel wasJan Fabre wordt vandaag door twintig (voormalige) werknemers beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Directe aanleiding voor de open brief zijn de uitspraken van Fabre in een interview aan de VRT twee maanden geleden. Daarin claimde de kunstenaar dat hij in veertig jaar 'geen probleem' heeft gehad.
13/09 11u45  ‘Grootste staking ooit’ bij Ryanair definitief op 28 septemberHet cabinepersoneel van Ryanair in België, Duitsland, Nederland, Italië en Spanje heeft definitief besloten op vrijdag 28 september het werk neer te leggen. Het zou gaan om de grootste staking ooit bij bij de Ierse lagekostenmaatschappij.
13/09 11u45  Oudenaardse partij Gewoon Wit vertegenwoordigt iedereen“Stem niet blanco, stem wel Wit”, zo luidt in Hoegaarden de slogan van Gewoon Wit. De partij wil jongeren aantrekken die niet happig zijn om kleur te bekennen.
13/09 11u30  Jan Fabre: oorlog voeren met jezelfHet grensoverschrijdende en het grensverleggende: het vormt al meer dan dertig jaar de kern van Jan Fabres artistieke oeuvre.
13/09 11u30  Marc Jacobs is het wachten meer dan waardDe verkoopcijfers werken al een tijdje niet mee, maar daarom gaat Marc Jacobs nog geen commerciële collectie ontwikkelen. Hoewel hij het publiek anderhalf uur liet wachten - waardoor veel gasten de show van Rihanna moesten missen, de afsluiter van de modeweek in New York - was de collectie het wachten meer dan waard, klonk het achteraf. Ook dit seizoen zijn Jacobs’ silhouetten bombastisch en volumineus, met veel invloeden uit de jaren zestig en tachtig. Jacobs koos voor een vrolijk kleurenpalet, met snoepjeskleuren en pastels, tinten die werden doorgetrokken naar het kapsel van de modellen.
13/09 11u30  Ten vroegste vrijdagochtend opnieuw trams naar LinkeroeverDe herstellingen aan het Antwerpse premetronet tussen de stations Meir en Groenplaats zullen nog zeker de hele dag duren, waardoor er ten vroegste vrijdagochtend opnieuw trams zullen rijden van en naar Linkeroever, zo zegt De Lijn. Een aannemer beschadigde er bij nachtelijke werken de stroomvoorziening van de bovenleiding.
13/09 11u30  Politievakbond roept leden op: ‘Schrijf tussen 15 en 30 september geen boetes uit’Politievakbond NSPV roept haar leden op om tussen 15 en 30 september geen boetes uit te schrijven voor kleinere verkeersovertredingen. ‘Laat dit een duidelijk signaal zijn naar de politieke wereld’, zegt nationaal voorzitter Carlo Medo aan Het Nieuwsblad. ‘We hebben het echt gehad.’
13/09 11u15  Het DNA van Nemo is afgelezenEen internationaal team van onderzoekers heeft het genoom van Nemo de clownvis in kaart gebracht. Dat moet ons beter helpen begrijpen hoe vissen reageren op bijvoorbeeld de klimaatopwarming.
13/09 11u15  Jongste en oudste kandidaten op Hasseltse CD&V-lijst“Jij bent op weg naar de 18? Ik ben op weg naar de 100.” De toon is meteen gezet voor het gesprek tussen Jeanne Moris (95) uit Godsheide en Dario Marechal (17) uit het centrum van Hasselt. Ze zijn allebei voor het eerst kandidaat voor Open VLD in oktober.
13/09 11u00  ‘Ik moet leuren bij collega’s om armoedebestrijding op de agenda te krijgen’Federaal staatssecretaris voor Armoedebestrijding Zuhal Demir (N-VA) noemt het frustrerend dat ze ‘moet leuren bij collega’s’ om armoedebestrijding op de agenda van de ministerraad te krijgen. Ze pleit voor de benoeming van een minister die de volledige verantwoordelijkheid krijgt over het thema.
13/09 10u45  Belgen scoren vijf op vijf op wereldbeker zwemmen in Doha, ook Timmers haalt de finaleOp de eerste dag van de wereldbekermanche zwemmen in het Qatarese Doha hebben de Belgen donderdag een foutloos parcours afgelegd in de ochtendsessie.
13/09 10u45  Er komen echte verkiezingen in Herstappe, na 12 jaar politieke rustDe kogel is door de kerk in Herstappe. Er komen verkiezingen. Aftredend burgemeester Claudy Prosmans komt met een eigen, tweede lijst. Na twaalf jaar politieke rust zullen de Herstappenaren op 14 oktober echt een keuze moeten maken.
13/09 10u30  Een kingsize bed in Silicon Valley? Dat is dan meer dan 80.000 dollarWie in Palo Alto, het hart van Silicon Valley, op een kingsize bed wil slapen, heeft maar beter een diepe portefeuille. Om vier vierkante meter woningruimte te kopen, betaal je meer dan 80.000 dollar.
13/09 10u30  Frankrijk laat trein rijden zonder machinistTreinen zonder machinist, maar met sensoren, camera’s en radars die de besturing overnemen. Een eng idee? ‘Het vertrouwen van de reizigers moet groeien.’
13/09 10u15  Selectiegesprek: van kruisverhoor naar dialoogLoop je op een wolk omdat je de job van je leven hebt bemachtigd? Of ben je gefrustreerd door die afgesprongen sollicitatie? Veel kans dat je gesprekspartners aan de sollicitatietafel ermee te maken te hebben. Een moderne recruiter is een veelzijdige carrièremanager. Technologie helpt, maar is niet zaligmakend.
13/09 10u15  Breaking: Er komen verkiezingen in HerstappeDe kogel is door de kerk in Herstappe. Er komen verkiezingen. Aftredend burgemeester Claudy Prosmans komt met een eigen, tweede lijst. Na 12 jaar politieke rust zullen de Herstappenaren op 14 oktober dus opnieuw echt een keuze moeten maken.
13/09 10u15  Groen Stekene trekt met veel jong talent naar de kiezerGroen Stekene heeft veel politieke nieuwkomers op de lijst staan voor de verkiezingen. De partij maakt van mobiliteit, ruimtelijke ordening en het Zomerhuis zijn speerpunten.
13/09 10u15  Jan Vanhove dan toch niet op Dendermondse N-VA-lijstJan Vanhove (19), die in de veelbesproken Pano-reportage over Schild & Vrienden te zien was, zal dan toch niet op de lijst staan van N-VA Dendermonde bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Hij trekt zich terug.
13/09 10u00  NBA-superster Russell Westbrook is maand buiten strijd na knieoperatieDe Amerikaanse basketvedette Russell Westbrook is met succes geopereerd aan de rechterknie. De sterspeler van Oklahoma City Thunder moet een viertal weken revalideren maar raakt mogelijk op tijd fit voor de start van het nieuwe NBA-seizoen.
13/09 10u00  Vlaams Belang Deinze-Nevele met 21 kandidaten op lijstVlaams Belang mikt in Deinze en Nevele op twee zetels in de volgende gemeenteraad. Met Ortwin Depoortere uit Petegem-aan-de-Leie op kop, trekt de partij met 21 kandidaten naar de gemeenteraadsverkiezingen.
13/09 10u00  N-VA wil dat iedereen zich ‘thuis voelt’ in MaarkedalN-VA maarkedal trekt met acht nieuwkomers naar de kiezer. Alle mandatarissen zijn ook kandidaat.
13/09 09u45  Jos van Emden vervangt Dylan van Baarle in Nederlandse WK-selectie voor tijdritJos van Emden neemt in de Nederlandse selectie voor het WK tijdrijden in Innsbruck de plaats in van Dylan van Baarle. Die moest zijn seizoen voortijdig beëindigen na een ongelukkige val in de Ronde van Spanje. Van Baarle kwam in de twaalfde etappe vlak na de finish ten val door een overstekende official en liep daarbij een breukje aan de rechterkant van zijn bekken op.
13/09 09u45  Belgische federatie blijft geloven in olympische kansen van dressuurploeg na drama op WereldruiterspelenDe Wereldruiterspelen in het Amerikaanse Tryon begonnen voor de Belgische dressuurploeg in mineur. Isabel Cool kon de Grand Prix niet volledig afwerken omdat haar dertienjarige hengst Aranco V kort voor het einde alle medewerking weigerde. België zag zo zijn kansen op een plaats in de top zes en het daaraan verbonden olympisch ticket voor Tokio 2020 slinken. Toch ziet de sportief directeur van de Belgische Ruitersportfederatie Wendy Laeremans nog perspectief.
13/09 09u30  Ontslagen uit Vlaamse jeugdraad, maar nog steeds welkom op lokale N-VA-lijstDe N-VA Vilvoorde heeft zijn steun uitgesproken aan Jeroen Bergers (18). De jongeman kwam in opspraak toen bleek dat hij lid was van de radicale beweging Schild & Vrienden. 'Ik kwam in een verhaal terecht dat niet het mijne was', zegt Bergers.
13/09 09u30  Vlaams Belang hoopt zitje in gemeenteraad van Lennik te behoudenVlaams Belang trekt in Lennik met gemeenteraadslid Filip Rooselaers als lijsttrekker naar de verkiezingen. De partij mikt op het behoud van die zetel.
13/09 09u00  Greenyard vindt oorzaak listeriabesmetting en herstart Hongaarse fabriekGroenten- en fruitconcern Greenyard zegt de oorzaak gevonden te hebben van de listeriabesmetting waar het bedrijf mee kampte. Een fabriek in Hongarije die sinds juli stil lag, wordt heropgestart.
13/09 08u30  ‘Als dansers moeten ingaan op avances, is enorme grens overschreden’Minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) zegt de beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag aan het adres van kunstenaar Jan Fabre ‘heel ernstig’ te nemen. Twintig (voormalige) werknemers klagen Fabre donderdag aan in een open brief.
13/09 08u15  Frankrijk zet machinist uit de treinTreinen zonder machinist, maar met sensoren, camera’s en radars die de besturing overnemen. Een eng idee? ‘Het vertrouwen van de reizigers moet groeien.’
13/09 07u30  Geen tramverkeer tussen centrum Antwerpen en LinkeroeverDoor een beschadigde bovenleiding is er donderdagochtend geen tramverkeer mogelijk tussen het centrum van Antwerpen en Linkeroever, en dat in beide richtingen. Dat zorgt voor grote hinder, die mogelijk zelfs tot na de ochtendspits zal aanhouden.
13/09 07u15  Droog met schuchtere opklaringenDonderdag valt er vooral in het zuidoosten van het land eerst nog regen of motregen met in de Ardennen ook nevel of mist. Elders is het aanvankelijk overwegend droog met enkele schuchtere opklaringen.
13/09 07u15  Gezinsbond Astene nodigt politici uit voor debat gemeenteraadsverkiezingenOp zondag 23 september organiseert Gezinsbond Astene een politiek debat naar aanleiding van de komende gemeenteraadsverkiezingen voor de nieuwe fusie Deinze/Nevele. Moderator Jan Leroy, stafmedewerker bij Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG), zal aan drie kandidaten van elke partij om beurten vragen stellen naar hun visie in verband met mobiliteit, ruimtelijke ordening, zorgverlening, woongelegenheid, cultuur en ontspanning en dat voornamelijk voor deelgemeente Astene.
13/09 07u15  Ontslagen uit Vlaamse jeugdraad maar nog steeds welkom op lokale N-VA-lijstN-VA Vilvoorde heeft zijn steun uitgesproken aan Jeroen Bergers (18). De jongeman kwam in opspraak toen bleek dat hij lid was van de radicale beweging Schild & Vrienden. “Ik kwam in een verhaal terecht dat niet het mijne was”, zegt Bergers.
13/09 07u15  Groenen maken van verbreding Ring een verkiezingsthema: “Dit zal het fileprobleem niet oplossen”“Het aanleggen van meer rijstroken op de Ring, is geen oplossing voor het fileprobeem.” Dat concludeerde Groen op een debatavond met 6 experten in het CC in Strombeek.
13/09 07u15  Open VLD Ternat trekt met ambitie naar de kiezerNa enkele zware maanden ziet Open VLD in Ternat opnieuw licht aan het einde van de tunnel. Dat de partij met een voltallige lijst, concreet programma en ambitie naar de verkiezingen trekt, zal voor velen dan ook een verrassing zijn.
13/09 07u15  Vlaams Belang hoopt zitje in gemeenteraad te behoudenVlaams Belang trekt in Lennik met gemeenteraadslid Filip Rooselaers als lijsttrekker naar de verkiezingen. De partij mikt op het behoud van die zetel.
13/09 07u15  Vlaams Belang met 21 kandidaten op lijstVlaams Belang mikt in Deinze en Nevele op twee zetels in de volgende gemeenteraad. “Wij vonden 21 kandidaten bereid om op onze lijst te staan”, zegt lijsttrekker Ortwin Depoortere uit Petegem-aan-de-Leie.
13/09 07u15  N-VA wil dat iedereen zich ‘thuis voelt’in MaarkedalN-VA maarkedal trekt met acht nieuwkomers naar de kiezer. Alle mandatarissen zijn ook kandidaat.
13/09 07u15  Jan Vanhove dan toch niet op N-VA-lijstJan Vanhove (19), die in de veelbesproken Pano-reportage over Schild & Vrienden te zien was, zal dan toch niet op de lijst staan van N-VA Dendermonde bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Hij trekt zich terug.
13/09 07u15  Groen Stekene trekt met veel nieuwkomers naar de kiezerGroen Stekene heeft veel politieke nieuwkomers op de lijst staan voor de verkiezingen. De partij maakt van mobiliteit, ruimtelijke ordening en het Zomerhuis zijn speerpunten.
13/09 07u15  Alleen Groen voorstander van vervroegde betonstop in BruggeAlleen Groen pleit voor een vervroegde betonstop, zo bleek tijdens het Klimaatdebat. De andere partijen in Brugge achten dat niet wenselijk.
13/09 07u15  Jongste en oudste Limburgse kandidaten op zelfde lijst“Gij zijt op weg naar de 18? Ik ben op weg naar de 100.” De toon is meteen gezet voor het gesprek tussen Jeanne Moris (95) uit Godsheide en Dario Marechal (17) uit het centrum van Hasselt. Ze zijn allebei kandidaat voor Open VLD in oktober.
13/09 07u15  Burgemeester droomt van Tienen BadDe Tiense christendemocraten van burgemeester Katrien Partyka trekken naar de kiezer met vijftien actiepunten. Opvallend: ze willen een zwemvijver aanleggen op het Vianderdomein.
13/09 07u15  Niet echt partij, ‘Gewoon Wit,’ en vertegenwoordigt iedereen“Stem niet blanco, stem wel Wit.” Zo luidt in Hoegaarden voor de verkiezingen de slogan van Gewoon Wit.
13/09 07u15  “Grote ring rond stad, gebied binnen de vesten autoluw en meer groen”De Mechelse Stedelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur, beter bekend als de milieuraad, stelde woensdag haar memorandum voor de gemeenteraadsverkiezingen voor. De raad poneert enkele opvallende voorstellen rond mobiliteit en vergroening.
13/09 07u15  In de liefde lukt het niet meer, in de politiek wel. En dus voert Dimitri campagne voor zijn ex: "Dankzij de bemiddeling van onze zoon"Ooit waren ze man en vrouw, nu voert Dimitri Gevers campagne voor zijn ex, Kelly Verheyen, die de tweede plaats kreeg op de lijst van de SP.A, waarvan ze ook de lokale voorzitter is. Dimitri stond bij de vorige verkiezingen op de lijst van TIM.
13/09 07u15  Mong Blok gaat bij LVBNa een lange periode van onbestuurbaarheid wordt er in Pepingen met meer dan normale spanning uitgekeken naar de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober. Vijf lijsten dingen mee naar een zitje in de gemeenteraad, het grootste aantal ooit in Pepingen.
13/09 05u15  Lid van Pussy Riot in kritieke toestand in ziekenhuis: ‘Vrees voor vergiftiging’Pyotr Verzilov, een activist van de Russische punkrockband Pussy Riot, is dinsdag in kritieke toestand opgenomen in een ziekenhuis in Moskou. Familieleden vrezen dat hij vergiftigd werd.
13/09 05u00  Zuid-Soedanese regering en rebellen tekenen vredesakkoordDe Zuid-Soedanese president Salva Kiir en rebellenleider Riek Machar hebben woensdag een vredesakkoord ondertekend, om een punt te zetten achter vijf jaar burgeroorlog. ‘De overeenkomst is aanvaardbaar voor alle partijen en Kiir en Machar hadden een vriendschappelijk gesprek na de ondertekening’, zei de woordvoerder van de president, Ateny Wek Ateny.
13/09 05u00  Zuid-Korea overweegt Olympische Spelen samen met Noord-Korea te organiserenZuid-Korea overweegt om samen met buurland Noord-Korea een gooi te doen naar de Olympische Zomerspelen van 2032. Dat zei de Zuid-Koreaanse minister van Sport Do Jong-hwan woensdag op een persconferentie in Tokio.
13/09 00u45  Danseressen keren zich tegen Jan FabreIn een open brief klagen twintig (ex-)werknemers theatermaker Jan Fabre aan wegens seksisme, machtsmisbruik en grensoverschrijdend gedrag.
12/09 23u00  Jongeren die ‘Congo is van ons’ zongen, moeten op bezoek naar DossinkazerneTwee jongeren maakten zich afgelopen zomer op Pukkelpop schuldig aan racistische uitspraken, toen ze ‘Handjes kappen, Congo is van ons’ zongen. Nu moeten ze van het parket een bezoek brengen aan de Dossinkazerne, als alternatieve maatregel. Dat meldt VRT NWS.
12/09 22u45  Seksueel misbruik in de kerk in Duitsland aan het lichtIn Duitsland is via een onderzoek aan het licht gekomen dat meer dan 3.600 kinderen werden misbruikt door de katholieke kerk tussen 1946 en 2014. Het onderzoek werd door de kerk zelf aangevraagd. Dat schrijft Der Spiegel.
12/09 22u45  Red Dragons starten sterk aan WK volleybal: nummer zeven van de wereld gaat voor de bijlDe Red Dragons (FIVB-15) zijn woensdag in Firenze met een 3-1 zege tegen Argentinië (FIVB-7) aan hun wereldkampioenschap begonnen. De setstanden waren 25-19, 25-19, 22-25 en 25-19. De wedstrijd duurde 1 uur en 44 minuten.
12/09 22u15  Sven Gatz: ‘Mijn dokter zei: je hebt een depressie’Vlaams minister van Cultuur, Jeugd, Media en Brussel Sven Gatz (Open VLD) praatte openhartig over zijn jarenlange gevecht tegen depressie in Gert Late Night. ‘Mijn stressmeter is kapot, maar met medicatie heb ik het onder controle’, aldus Gatz.
12/09 22u00  Apple blijft Apple (ook zonder nieuws)Drie nieuwe iPhones stelde Apple gisteren voor. Tot grote verrassing van niemand, want de jongste weken waren de meeste details al uitgebreid gelekt. Toch keek de wereld opnieuw ademloos toe, want Apple is nu eenmaal Apple.
12/09 21u30  Davina Philtjens met Fiorentina stapje dichter bij achtste finales van de Champions LeagueFiorentina heeft woensdagavond in de heenwedstrijd van de 1/16 finales van de Champions League voor vrouwen met 2-0 gewonnen van het Deense Fortuna Hjørring. Red Flame Davina Philtjens speelde de wedstrijd uit bij Fiorentina, Heleen Jaques zat niet bij de selectie.
12/09 21u15  Jeugdraad sluit leden van Schild & Vrienden uitDe Jeugdraad heeft vier van zijn rechtstreeks verkozen raadsleden uitgesloten. Het gaat om de vier die banden hebben met 'Schild en Vrienden', zoals vorige week bleek uit een reportage op Pano.
12/09 21u00  Nieuwe Apple Watch spoort hartritmestoornissen opHet Amerikaanse technologiebedrijf Apple heeft woensdag een nieuwe versie van zijn slimme horloge, Apple Watch, voorgesteld. Meest opvallende nieuwigheid is dat gebruikers het horloge een elektrocardiogram zullen kunnen laten maken.
12/09 20u30  Club Brugge legt sterkhouder Hans Vanaken langer vastHet is een aangename dag voor de supporters van Club Brugge. Blauw-zwart stelde vandaag zijn nieuwe oefencentrum, het ‘Belfius Basecamp’ in Westkapelle, voor aan de pers. Later op de dag kondigde Club de contractverlenging aan van Hans Vanaken. De spelmaker tekent in Brugge bij tot 2023.
12/09 20u15  Voormalig Belgisch bondscoach Dick Advocaat gaat aan de slag bij FC UtrechtDick Advocaat keert als trainer van FC Utrecht terug in de eredivisie. De voormalige bondscoach van de Rode Duivels heeft een mondeling akkoord bereikt over een contract, meldt de Nedelandse club op zijn website. Zeljko Petrovic gaat als zijn assistent aan de slag. De 70-jarige Nederlander zal maandag met zijn werkzaamheden bij FC Utrecht beginnen. Hij is de opvolger van coach Jean-Paul de Jong, die vorige week moest vertrekken.
12/09 20u00  Auto rijdt in op menigte in China: minstens negen dodenIn de Zuid-Chinese stad Hengyang is woensdagavond, plaatselijke tijd, een man met zijn wagen ingereden op een menigte. Daarbij zijn zeker negen mensen om het leven gekomen en minstens 46 anderen raakten gewond. Dat meldt NBC News op gezag van plaatselijke media.
12/09 20u00  N-VA steunt Hongarije-rapport nietVan de 21 Belgische leden van het Europees Parlement hebben enkel Gerolf Annemans (Vlaams Belang) en de vier N-VA’ers niet voor het Hongarije-rapport van de Nederlandse Judith Sargentini gestemd.
12/09 19u30  N-VA-kandidaat Lubbeek trekt zich terug na Schild & Vrienden: 'Via mij wil men Francken treffen'Nick Peeters trekt zich terug als kandidaat op de lijst van N-VA in Lubbeek. Dat maakte Theo Francken, de lijsttrekker, bekend via Twitter. Peeters zelf communiceerde zijn vertrek via Facebook: 'Het gaat eigenlijk niet eens om mij. Via mijn persoon wil men gewoon Theo Francken treffen.'
12/09 18u45  N-VA-kandidaat Lubbeek trekt zich terug na Schild & VriendenNick Peeters, N-VA kandidaat in Lubbeek, trekt zich terug. Hij staat niet meer op de lijst. Dat maakte Theo Francken, de lijsttrekker, bekend.
12/09 18u15  Voetbalbond verwerpt klacht van KFC Duffel: bekerloting moet niet worden overgedaanDe klacht van amateurclub KFC Duffel over de loting van de zestiende finales van de Beker van België is ongegrond. Dat heeft het Uitvoerend Comité van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) beslist en is woensdag bevestigd aan Belga. De loting moeten niet overgedaan worden.
12/09 18u00  Dylan Teuns grijpt andermaal net naast ritzege in de Vuelta, De Gendt pakt de bergtruiGemengde gevoelens voor de Belgen na de zeventiende etappe in de Vuelta. In een lastige bergrit door het Baskenland veroverde Thomas De Gendt de bergtrui, maar greep Dylan Teuns voor de vijfde keer in deze Ronde van Spanje nipt naast de ritzege. Die was voor de Canadees Michael Woods. De strijd om het klassement is allerminst gestreden. Alejandro Valverde pakte acht seconden terug op rode trui Simon Yates, de jonge Spanjaard Mas sprong naar de derde plaats.
12/09 18u00  Usain Bolt wil sprinten zonder zwaartekracht... maar faaltAtletieklegende Usain Bolt is woensdag meegevlogen in een paraboolvlucht. Tijdens die gewichtloze vlucht, probeerde Bolt even een sprintje te trekken. De snelste man ter wereld bleek echter zijn snelheid helemaal verloren te hebben zonder zwaartekracht.
12/09 18u00  Facebook-robot probeert tekst te achterhalen op memesFacebook lanceert Rosetta, een robot die de tekst en de context probeert te verstaan op memes. Memes, prentjes of foto’s met tekst, zijn alomtegenwoordig op sociale media en worden soms gebruikt in haatberichten, racistische posts en dergelijke. Ze zijn lange tijd onleesbaar geweest voor Facebook.
12/09 18u00  ‘Extreem gevaarlijke’ orkaan nog groter dan verwachtOrkaan Florence zet verder koers richting het Amerikaanse vasteland. Mogelijk wordt het de zwaarste orkaan die de oostkust van de VS ooit trof. Amerikaans president Donald Trump heeft de bevolking van die regio intussen een hart onder de riem gestoken via een videoboodschap.
12/09 17u45  Jasper Stuyven bevestigt zijn goede vorm en rijdt naar winst in Grote Prijs van WalloniëJasper Stuyven heeft de Grote Prijs van Wallonië gewonnen. Onze landgenoot van Trek-Segrafedo maakte deel uit van een kopgroep en was op de Citadelle van Namen de snelste in een spurt bergop. Dimitri Claeys was een knappe tweede, voor Warren Barguil. Stuyven volgt op de erelijst Tim Wellens op.
12/09 17u30  ‘Game of Thrones’ klaar om te zegevieren op Emmy AwardsMet 22 nominaties leidt de middeleeuwse fantasyreeks ‘Game of Thrones’ de nominatielijst voor de Emmy Awards, de Amerikaanse televisieprijzen.
12/09 17u30  Een beetje regen houdt de fashionista niet tegenHet favoriete accessoire van fashionista’s die de voorbije dagen in New York moesten zijn voor de halfjaarlijkse modeweek? De doorzichtige paraplu, zodat ze ondanks het natte weer toch niet te veel van hun outfit moeten verbergen voor streetstylefotografen. Een overzicht van de leukste outfits die werden gespot in de straten van Manhattan, tussen twee regenbuien door.
12/09 17u00  Dreigingsniveau 2 voor Tim VerheydenHet Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (Ocad) heeft het dreigingsniveau voor VRT-journalist Tim Verheyden ingeschaald op 2.
12/09 17u00  Heropflakkering van brand bij Umicore is onder controleDe brand bij bedrijf Umicore in Hoboken ontstond rond 7.30 u,en flakkerde in de namiddag opnieuw op. Dat meldt de brandweer op Twitter. De brand is onder controle, maar er blijft vannacht een ploeg ter plaatse om de situatie te monitoren.
12/09 16u45  Juncker: ‘Soms ben ik ook eurosceptisch’Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker wil in vijf jaar tijd 10 miljoen jobs creëren in Afrika. Maar dan moeten de lidstaten ook eens hun beloften nakomen, zegt hij.
12/09 16u30  Opvolger Dries Van Langenhove past voor mandaatLouis De Stoop, de UGent-student die de in opspraak gekomen Schild & Vrienden-oprichter Dries Van Langenhove zou vervangen in de raad van bestuur vanaf 1 oktober 2018, verzaakt aan zijn mandaat.
12/09 16u30  Gedeeltelijk verlamde olympische kampioene Kristina Vogel is dankbaar voor wereldwijde steun: “Ik wil terug een leven opbouwen”De Duitse tweevoudige olympische kampioene Kristina Vogel, die bij een trainingsongeval eind juni gedeeltelijk verlamd raakte, heeft haar dankbaarheid uitgesproken voor de wereldwijde steun die ze de voorbije maanden ontvangen heeft. “Ik had nooit gedacht dat het zoveel teweeg zou brengen. Het was hartverscheurend en tegelijk heeft het me veel positieve energie gegeven”, vertelde ze woensdag tijdens een persmoment in een Berlijns ziekenhuis.
12/09 16u30  Hoe Apple ook zonder spektakel de beurs domineertOp zijn jaarlijkse hoogmis stelt Apple straks de nieuwste iPhones voor. De kans dat ceo Tim Cook de wereld met verstomming slaat, is klein. Hoewel het bedrijf al jaren geen grote innovatie heeft aangekondigd, gaat de beurswaarde door het dak. Hoe komt dat?
12/09 16u30  Willen uw kinderen straks koste wat het kost 'Poopsie', slijmpoepend speelgoed?De zomer geeft zich nog niet gewonnen, het nieuwe schooljaar is nog vers. Toch voorspellen speelgoedketens nu al wat de Sint en de Kerstman eind dit jaar zullen brengen. ‘Eigenlijk zijn er drie grote trends: knikkerbanen, laserguns en interactieve poppen’, zegt Tom Marechal, aankoper speelgoed van Dreamland. Ook robots in alle vormen en maten blijven hot. Valsspelers kunnen hun hart dan weer ophalen met de nieuwe Monopoly.
12/09 16u30  Belgische cyberleger kan uw hulp gebruikenOns land wil 1.500 cyberspecialisten in dienst hebben tegen 2030. Maar zonder steun van het publiek redden die het niet. ‘Wij krijgen elke dag 2.000 meldingen van phishing binnen en kunnen zo elke maand meer dan 150 websites laten blokkeren’, zegt Miguel De Bruycker van het Centrum voor Cybersecurity.
12/09 16u15  Politie zoekt hulp van burgers voor nieuwe flitsmarathonDe federale en de lokale politie organiseren op woensdag 17 en donderdag 18 oktober een flitsmarathon in het hele land. Het wordt de tiende editie van de flitsmarathon, die in samenwerking met Vias georganiseerd wordt.
12/09 16u15  Voor het eerst gevangenisstraf voor delen van valse recensiesEen man is door een Italiaanse rechter veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen maanden voor het op grote schaal posten van valse recensies op recensiewebsite Tripadvisor.
12/09 15u30  Voorspeld: de speelgoedtrends voor het najaarDe zomer geeft zich nog niet gewonnen, het nieuwe schooljaar is nog vers. Toch voorspellen speelgoedketens nu al wat de Sint en de Kerstman eind dit jaar zullen brengen. ‘Eigenlijk zijn er drie grote trends: knikkerbanen, laserguns en interactieve poppen’, zegt Tom Marechal, aankoper speelgoed van Dreamland. Ook robots in alle vormen en maten blijven hot. Valsspelers kunnen hun hart dan weer ophalen met de nieuwe Monopoly.
12/09 15u30  WK-leider Thierry Neuville verlengt contract bij HyundaiThierry Neuville heeft zijn contract bij Hyundai met drie jaar verlengd. Dat laat de huidige leider in de tussenstand van het WK rally woensdag weten.
12/09 15u30  Adnan Januzaj blijft op de sukkel met knieblessureAdnan Januzaj blijft hinder ondervinden aan zijn linkerknie, een blessure die hij meer dan twee maanden geleden op het WK in Rusland opliep. “De pijn is niet helemaal weg en dus werd er een nieuwe behandeling opgestart met infiltraties. Een operatie is uitgesloten”, zo maakte zijn ploeg Real Sociedad bekend. Volgens Spaanse media zou hij daardoor nog minstens vier tot zes weken aan de kant staan.
12/09 15u15  Snelwegparking drie maanden dicht na steekpartijIn Wetteren is in de nacht van dinsdag op woensdag een dode gevallen bij een vechtpartij tussen transmigranten op de snelwegparking van de E40. Als gevolg daarvan gaat de parking drie maanden dicht.
12/09 15u00  Verliest rode lantaarn Chievo 15 extra punten in Serie A?Het parket van de Italiaanse voetbalbond FIGC wil Chievo Verona een sanctie van vijftien strafpunten opleggen. Dat schrijven Italiaanse media woensdag. Ook voorzitter Luca Campedelli hangt een schorsing van 36 maanden boven het hoofd.
12/09 14u30  Koers van Luiks farmabedrijf Mithra van hel naar hemelDe koers van het Luikse farmabedrijf Mithra maakt deze week bokkensprongen. Een nieuw licentie-akkoord voor de commercialisering van zijn anticonceptiepil heeft vanmiddag de koers tot 9 procent doen stijgen.
12/09 14u00  Dierentuindolfijn leert wilde soortgenoten lopenHet is een populaire truc uit dolfinariumshows: dolfijnen die zich uit het water verheffen en vervolgens op hun staartvin een stukje voor- of achteruit door het water ‘lopen’. In Adelaide, voor de zuidkust van Australië, heeft nu ook een kudde wilde tuimelaardolfijnen dat kunstje onder de knie gekregen. Ze keken het af van Billie, een tuimelaar die uit een dolfinarium weer was uitgezet in het wild.
12/09 14u00  Britten zetten in afwezigheid van Thomas en Froome in op tweelingbroers Yates op WKSimon en Adam Yates zijn de kopmannen van de Britse selectie voor de WK-wegrit in Innsbruck op 30 september. Zoals verwacht ontbreken de namen van Tourwinnaar Geraint Thomas en Chris Froome in de selectie die woensdag werd bekendgemaakt.
12/09 13u45  Europees Parlement keurt omstreden hervorming auteursrecht goedDe hervorming van het auteursrecht, die het moet aanpassen aan het digitale tijdperk, is woensdag goedgekeurd door het Europees Parlement.
12/09 13u30  Belgisch cyberleger kan uw hulp gebruikenOns land wil 1.500 cyberspecialisten in dienst hebben tegen 2030. Maar zonder steun van het publiek redden die het niet. ‘Wij krijgen elke dag 2.000 meldingen van phishing binnen en kunnen zo elke maand meer dan 150 websites laten blokkeren’, zegt Miguel De Bruycker van het Centrum voor Cybersecurity.
12/09 13u30  Europa activeert ‘atoombomprocedure’ tegen HongarijeHet Europees Parlement heeft beslist om de procedure onder artikel 7 tegen Hongarije te starten. De parlementsleden keurden woensdag het bijzonder kritische rapport van de Nederlandse Judith Sargentini goed met een ruime meerderheid.
12/09 13u30  3 VRAGEN. Wat is de ‘atoombomprocedure’ tegen Hongarije?Hoe kwam het Europees Parlement ertoe om de procedure onder artikel 7 tegen Hongarije op te starten? Wat houdt die procedure eigenlijk in? En wat kunnen de gevolgen zijn?
12/09 13u15  President George Weah (51) speelt nog eens voor Liberiaanse nationale elfDe voetbalhoogdagen van George Weah liggen al lang achter de rug, maar dinsdagavond trok de voormalige Gouden Bal nog eens zijn schoenen aan. De 51-jarige oud-spits van onder meer PSG en AC Milan, vandaag de president van zijn land, speelde 79 minuten mee in een oefenduel tegen Nigeria.
12/09 13u00  Britten sturen politieagenten naar België om migranten tegen te houdenEr komt Britse steun in de strijd tegen transmigratie. Dat hebben minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) bekomen tijdens hun onderhoud dinsdag in Londen met de Britse minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid. Ook in de haven van Zeebrugge wordt de veiligheid verder opgedreven.
12/09 13u00  Kiest de Europese Unie voor de ‘atoombomprocedure’ tegen Hongarije?Het Europees Parlement beslist vanmiddag of de procedure onder artikel 7 tegen Hongarije wordt gestart. Hoe kwam het zover? En wat houdt die procedure eigenlijk in?
12/09 12u45  Franse doelman Hugo Lloris speelt rijbewijs kwijt en moet fikse boete betalen na dronken ritHugo Lloris is door een Engelse politierechter hard gestraft voor zijn dronken rit enkele weken geleden in Londen. De doelman, aanvoerder van wereldkampioen Frankrijk en Tottenham, is zijn rijbewijs voor twintig maanden kwijt. Hij moet bovendien een boete van 50.000 pond (56.200 euro) betalen.
12/09 12u30  Eerste plastic fietspad in Nederland roept vragen opIn het Nederlands Zwolle is een fietspad ingehuldigd dat volledig gemaakt is uit gerecycleerde kunststoffen. Maar niet iedereen is overtuigd.
12/09 12u30  'Idea op zoek naar opvolger voor Leterme'Volgens het Zweedse magazine Om Världen is de procedure opgestart om een vervanger te zoeken voor oud-premier Yves Leterme als hoofd van Idea, de internationale organisatie die democratie promoot. Leterme ontkent dat die beslissing al genomen is.
12/09 12u30  KV Mechelen en Union aanvaarden schorsingen na knokpartij: “Maar een ontslag is niet aan de orde”KV Mechelen en Union gaan niet in beroep tegen de schorsingen die de Geschillencommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) dinsdag oplegde aan hun assistent-coaches Fred Vanderbiest Abder Ramdane die zondag met elkaar slaags geraakten.
12/09 12u15  Chinees bouwt duivenmuseumDe steenrijke Chinees Xing Wei, die al miljoenen uitgaf aan zijn ­duivencollectie, wil een duivenmuseum bouwen in de Chinese stad Tangshan. Hij roept Vlaamse duivenmelkers op om hem stukken op te sturen. Op zijn ­kosten.
12/09 12u15  Eerste plastic fietspad in NederlandIn het Nederlands Zwolle is een fietspad ingehuldigd dat volledig gemaakt is uit gerecycleerde kunststoffen. Maar niet iedereen is overtuigd.
12/09 12u00  McLaren verwacht geen wonderen meer van “extreem slechte auto”Het zal voor onze landgenoot Stoffel Vandoorne niet makkelijk worden om zich in de kijker te rijden want bij McLaren verwachten ze dit seizoen niks meer van wat ze zelf omschrijven als een “extreem slechte auto.”
12/09 12u00  Nederlandse sterrenchef Ron Blaauw komt naar GentGent blijft sterren lokken. Ron Blaauw, één van de absolute toppers van de Nederlandse keuken, komt naar Gent. Op een boogscheut van waar zijn collega Sergio Herman straks frietjes komt bakken.
12/09 12u00  Idea op zoek naar opvolger voor LetermeVolgens de Zweedse krant Om Världen is de procedure opgestart om een vervanger te zoeken voor oud-premier Yves Leterme als hoofd van Idea, de internationale organisatie die democratie promoot.
12/09 11u30  Uitsluiting student Arteveldehogeschool waarschijnlijk niet aan de ordeDe Arteveldehogeschool heeft een tuchtprocedure opgestart tegen een student die herkend werd in de Pano-reportage Schild & Vrienden. Maar tot een uitsluiting zal die waarschijnlijk niet leiden, zegt woordvoerster Kristine De Smet.
12/09 11u30  'T-shirts met marinestreepjes zijn evergreens'Met Vieux Jeu, haar eigen sportcollectie, wil Claudia Storme een alternatief bieden voor sportkledij die stijl uit het oog verliest en uitsluitend op pragmatiek inzet. Dit seizoen ontwierp ze niet alleen tenniskledij, maar breidt ze het gamma uit naar padel, hockey, yoga en joggen.
12/09 11u15  Raf Simons duikt onder met JawsRaf Simons steekt niet onder stoelen en banken wat hij denkt over het thuisland van Calvin Klein, zijn werkgever sinds een kleine twee jaar. Op het einde van de catwalkshow tijdens de modeweek in New York schalde dan ook opnieuw ‘This is not America’ van David Bowie door de boxen. Maar hun bijdragen aan de cinema kan hij wel pruimen, óók een blockbuster zoals ‘Jaws’. Het decor bestond uit schermen die de oceaan afbeeldden en een bloedrode vloer, modellen werden in wetsuit en badmuts uitgestuurd en T-shirts werden bedrukt met de iconische filmposter. Een andere film die Simons heeft herbekeken tijdens het creatieve proces is ‘The graduate’, te merken aan details zoals de luipaardprint van Mrs. Robinson en afstudeerhoedjes.
12/09 11u15  Het is gebeurd: geel voor Neymar na schwalbe in 5-0-zege van Brazilië, Andreas Pereira debuteertBrazilië heeft dinsdag een oefenduel tegen El Salvador met 5-0 gewonnen. Neymar opende in het Amerikaanse Landover (Maryland) de score maar kreeg ook een gele kaart… na een schwalbe.
12/09 11u00  Voetbalteam pakt uit met decadente stuntEen voetbalploeg uit het Amerikaanse Las Vegas heeft uitgepakt met een bijzondere stunt. Tijdens de rust lieten ze een helikopter aanvliegen, die 5.000 dollar aan cash uit de lucht liet vallen. Tweehonderd gelukkige fans gingen met een extraatje naar huis.
12/09 11u00  E40 vrijgemaakt na zwaar ongevalOp de E40 tussen Brussel en Leuven was het woensdagochtend twee uur aanschuiven door een ongeval ter hoogte van Sint-Stevens-Woluwe. Omstreeks 6.45 uur botsten twee auto’s en een vrachtwagen er tegen elkaar. De bestuurders van de twee personenwagens raakten daarbij gewond.
12/09 11u00  Dode bij vechtpartij op snelwegparking in WetterenIn Wetteren is in de nacht van dinsdag op woensdag een dode gevallen bij een vechtpartij tussen transmigranten op de snelwegparking van de E40.
12/09 11u00  Marc Herremans verhuist van de ene wielerploeg naar de andere: “Een logische stap”Marc Herremans gaat aan de slag als sportief coördinator bij wielerploeg Pauwels Sauzen-Vastgoedservice. Net als de tweelingbroers Laurens en Diether Sweeck eerder dit jaar maakt hij de overstap van ERA-Circus.
12/09 10u45  KV Mechelen vecht schorsingen na incidenten niet aan: “Tevreden dat de naam van Vanderbiest gezuiverd is”KV Mechelen gaat niet in beroep tegen de drie speeldagen schorsing en de 1.500 euro boete die de Geschillencommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) dinsdag oplegde aan verdediger Lucas Bijker en assistent-coach Fred Vanderbiest.
12/09 10u30  België niet verplicht kinderen IS-vrouwen te repatriërenHet Brusselse hof van beroep heeft bevestigd dat ons land niet verplicht is om de kinderen van IS-vrouwen terug te halen naar België. Dat is bevestigd aan De Standaard.
12/09 10u30  Juncker: 'Grenzen EU versterken met 10.000 Europese grenswachters'Jean-Claude ­Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, heeft vandaag in Straatsburg tijdens zijn jaarlijkse State of the Union het plan voorgesteld om een Europese grenswacht uit te bouwen die de buitengrenzen van de Unie moet versterken.
12/09 10u30  Topfavoriet geeft forfait voor Ironman van Hawaï: de Duitser Jan Frodeno zal dit jaar geen derde keer winnenDe Duitser Jan Frodeno moet een kruis maken over de Ironman van Hawaï. De triatleet, die in 2015 en 2016 de beste was in Kona, sukkelt met een stressfractuur in de heup.
12/09 10u15  Aantal apotheken gaat achteruitHet aantal apotheken daalt. Apothekers zeggen de besparingen van de gezondheidszorg op hun schouders te torsen. ‘De beenhouwer is een curosium geworden. Wij ondergaan dezelfde tendens.’
12/09 10u15  Brand bij Umicore nog niet onder controle: bedrijf ontruimd, gemeentelijk rampenplan van krachtDe brandweer blust in Hoboken een dakbrand bij het bedrijf Umicore. Er wordt aan de omwonenden gevraagd om ramen en deuren gesloten te houden en ventilatie uit te schakelen. Er zouden geen gewonden zijn gevallen, wel worden er nog metingen gehouden om na te gaan of de rook mogelijk schadelijk is.
12/09 10u00  Duaal leren slaat aan in chemiesectorRuim de helft meer leerlingen (65) en een recordaantal bedrijven (25) dat leerwerkplekken aanbiedt voor de opleiding duaal leren in de TSO-studierichting Chemische Procestechnieken. In de chemiesector heeft deze nieuwe onderwijsvorm zijn meerwaarde al bewezen.
12/09 10u00  'Een vrouw die mooi sportief gekleed is, vind ik sexy'Met Vieux Jeu, haar eigen sportcollectie, wil Claudia Storme een alternatief bieden voor sportkledij die stijl uit het oog verliest en uitsluitend op pragmatiek inzet. Dit seizoen ontwierp ze niet alleen tenniskledij, maar breidt ze het gamma uit naar padel, hockey, yoga en joggen.
12/09 10u00  Rode Duivels worden opnieuw nummer 1 op FIFA-ranking (als de cijfers na de komma meetellen)Door de zege op IJsland stijgen de ­Rode Duivels naar de eerste plaats op de FIFA-ranking. Ze hebben nu evenveel punten als wereldkampioen Frankrijk, maar als de cijfers na de komma meetellen, staan de Belgen op nummer 1.
12/09 10u00  Geen gewonden bij dakbrand Umicore in HobokenDe brandweer blust in Hoboken een dakbrand bij het bedrijf Umicore. Er wordt aan de omwonenden gevraagd om ramen en deuren gesloten te houden en ventilatie uit te schakelen. Er zouden geen gewonden zijn gevallen, wel worden er nog metingen gehouden om na te gaan of de rook mogelijk schadelijk is.
12/09 09u45  Rusland ontkent dat verdachten vergiftiging Skripal lid zijn van inlichtingendienstDe Russische president Vladimir Poetin zegt dat de twee personen geïdentificeerd die de Britse politie verdenkt van de vergiftiging van de voormalige dubbelspion Sergei Skripal en zijn dochter. Volgens Poetin gaat het om ‘gewone burgers’, en dus niet om leden van de inlichtingendienst.
12/09 09u30  Het is gebeurd: geel voor Neymar na schwalbe in 5-0-zege van Brazilië, Argentinië speelt gelijkBrazilië heeft dinsdag een oefenduel tegen El Salvador met 5-0 gewonnen. Neymar opende in het Amerikaanse Landover (Maryland) de score maar kreeg ook een gele kaart… na een schwalbe.
12/09 09u15  Kan ik geld schenken aan een kind in Nieuw Zeeland?Lees meer >
12/09 09u15  LIVE. Volg de State of the Union van Jean-Claude JunckerJean-Claude ­Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, presenteert vandaag in Straatsburg zijn State of the Union, de jaarlijkse Europese troonrede. Volg hier live de voorstelling van de nieuwe plannen die hij heeft met de Europese Unie.
12/09 08u45  Brand bij Umicore in Hoboken: ‘Hou ramen en deuren gesloten’De brandweer blust in Hoboken een dakbrand bij het bedrijf Umicore. Er wordt aan de omwonenden gevraagd om ramen en deuren gesloten te houden en ventilatie uit te schakelen. De rookpluim is tot ver in de omgeving te zien.
12/09 08u30  Twee uur aanschuiven op E40 door zwaar ongevalEr staat woensdagochtend een aanzienlijke file op de E40 in Sint-Stevens-Woluwe. Door een zwaar verkeersongeval moet je er twee uur aanschuiven, meldt het Vlaams Verkeerscentrum.
12/09 08u00  Europeanen leven een jaar langer dan in 2013, maar overgewicht en alcohol blijven probleemUit het Europese gezondheidsrapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat de levensverwachting in de Europese regio de voorbije vijf jaar opnieuw gestegen is. De vooruitgang is echter niet overal even groot, en dat komt vooral door roken, alcoholconsumptie, overgewicht en het ontbreken van vaccinaties.
12/09 07u45  N-VA zet opnieuw twee kandidaten buiten na racistische uitspraakOpnieuw zijn twee N-VA’ers uit hun functie geschrapt na racistische en extremistische uitspraken op sociale media. Intussen nadert de deadline om kieslijsten in te dienen.
12/09 07u30  Braziliaanse ex-president Lula geen kandidaat meer voor nieuwe ambtstermijnLuiz Inácio Lula da Silva, die van 2003 tot 2010 president van Brazilië was, is niet langer kandidaat voor een nieuwe termijn. Hij schoof dinsdag zijn running mate Fernando Haddad naar voren als presidentskandidaat voor de Arbeidspartij.
12/09 07u30  N-VA’ers zet opnieuw twee kandidaten buiten na racistische uitspraakOpnieuw zijn twee N-VA’ers uit hun functie geschrapt na racistische en extremistische uitspraken op sociale media. Intussen nadert de deadline om kieslijsten in te dienen.
12/09 07u15  VN-baas Guterres waarschuwt voor ‘bloedbad’ in IdlibNaar aanleiding van de verwachte aanval van het Syrische leger op Idlib, het bolwerk van de rebellen, heeft de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, voor een ‘bloedbad’ gewaarschuwd.
12/09 07u15  Zwaarbewolkt en kans op lichte regenHet is donderdagochtend zwaarbewolkt in het noorden en het noordwesten van het land en er valt lichte regen. Elders is het nog tijdelijk zonnig.
12/09 07u15  Alweer verkiezingsborden beschadigd door vandalenNadat de verkiezingsvlaggen van de Meense CD&V door kwajongens werden aangepakt, werden nu ook de Wevelgemse collega's het slachtoffer van vandalen.
12/09 07u15  Groen trekt met jeugdige groep naar kiezerGroen wil jongeren in gemeenteraad van Lievegem en zet daarom elf twintigers op de lijst, waar het straks mee naar de Lievegemse kiezer trekt. Vijf van hen staan in de top tien.
12/09 07u15  CD&V+ wil gloednieuw sportcomplex bouwenCD&V+ Kluisbergen heeft haar lijst klaar voor de gemeenteraadsverkiezingen. Brecht Lietar trekt de lijst, Jean-Paul Martin duwt.
12/09 07u15  Schepenen N-VA trekken lijst bij komende verkiezingenTemseN-VA hoopt de volgende legislatuur weer in de meerderheid te zetelen. De lijst voor de verkiezingen is klaar.
12/09 07u15  N-VA met meer dan honderd actiepuntenDominique Cool zal de lijst van N-VA in Langemark-Poelkapelle trekken.
12/09 07u15  Allen 8830 trekt met jonge lijst naar kiezerHet nieuwe politieke project Allen 8830 heeft zijn voorbereidingen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober klaar.
12/09 07u15  Vrouwen domineren eerste helft N-VA-lijstDe onlangs voorgestelde N-VA-lijst van Landen valt op door de vrouwelijke toets. In de eerste helft staan negen vrouwen, tegenover vier mannen.
12/09 07u15  N-VA dient een klacht in tegen gigantisch verkiezingspaneel CD&VDe N-VA-afdeling Aarschot heeft een klacht ingediend bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen voor de bouw van een illegale constructie door de CD&V-afdeling langs de ring rond Aarschot (R25). CD&V zegt dat de constructie niet onwettig is.
12/09 07u15  Open VLD kiest voor verjongingMet Jasmijn Meirsman als lijsttrekker, Wim Vorsselmans op de tweede en Eva Verbunt op de derde plaats maakt Open VLD kenbaar dat ze met een goede mix van ervaring en vernieuwing uit de verschillende deelgemeenten naar de kiezer trekt.
12/09 07u15  CD&V neemt Franse president als voorbeeld“Of een volstrekte meerderheid nog wel van deze tijd is? Kijk naar de Franse president Emmanuel Macron in Frankrijk. Ook hij slaagde erin om een homogeen bestuur te bouwen met alleen leden van dezelfde partij En Marche”, zegt partijvoorzitter Nic Andriessen.
12/09 07u15  Weer twee N-VA’ers in opspraak door racismeOpnieuw zijn twee N-VA’ers aan de kant geschoven voor racistische en antisemitische uitspraken online.
12/09 07u15  Indra stapt tien jaar na haar vaders dood in de politiek: “Het was mijn droom om zijn werk verder te zetten”Indra Van Der Steen (CDE-Vlim.be) is een opvallende kandidaat bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Bijna tien jaar geleden overleed haar vader Medard bij een verkeersongeval. Hij was op dat moment schepen in Beerse. Indra treedt nu in zijn voetsporen.
12/09 07u15  Geruchten over voorakkoord tussen N-VA en CD&VIn Galmaarden doet het gerucht de ronde dat Patrick Decat, lijsttrekker van CD&V, zondag werd benaderd door de voorzitter en lijsttrekker van N-VA Rudy Thiebaut over het vormen van een coalitie na de verkiezingen en mogelijke voorwaarden.
12/09 06u45  Meer windmolens en zonnepanelen? Dat betekent ook meer regenWe proberen van fossiele brandstoffen af te geraken door meer windmolens en meer zonnepanelen te plaatsen. Maar die hebben ook negatieve effeten, zo vertelt Pieter Van Dooren. En een Tesla kan ontgrendeld worden zonder sleutel. Hoe? Dat weet Dominique Deckmyn.
12/09 05u15  Koppige Orban splijt EVPDe Europese Volkspartij staat voor een verscheurende keuze: Victor Orban blijven steunen of de kansen van Manfred Weber gaaf houden om Juncker op te volgen.
12/09 05u15  Meer dan 450 Belgische soldaten nemen deel aan grote Navo-manoeuvresMeer dan 450 Belgische soldaten nemen deze herfst deel aan de grootste manoeuvres van de Navo van de voorbije jaren, ‘Trident Juncture 2018’. Die spelen zich af in Noorwegen en omgeving. Dat is vernomen uit militaire bronnen.
12/09 04u45  Geen steun voor tramtunneldromen van N-VA tijdens Antwerps mobiliteitsdebatHuidig Antwerps mobiliteitsschepen Koen Kennis (N-VA) droomt van bijkomende geboorde tramtunnels in en rond de stad, maar kreeg daarover dinsdagavond tijdens een verkiezingsdebat van zowel de andere meerderheidspartijen als de linkse oppositie de wind van voren. Alle partijen leken het er wel over eens te zijn dat het openbaar vervoer in Antwerpen beter kan en moet, maar over de manier waarop en de prioriteiten leek er weinig eensgezindheid.
12/09 04u30  Coalitie bevestigt dat eindfase van operatie tegen IS is gestartDe coalitie onder leiding van de Verenigde Staten zegt dinsdag dat de laatste fase van de militaire operatie tegen terreurbeweging IS is ingegaan in het oosten van Syrië. ‘De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) zijn op 10 september begonnen met een grondoffensief voor fase drie’ van de operatie, zegt de coalitie, die zo een bericht van SDF van een dag eerder bevestigt.
12/09 00u15  Poetins ex-lijfwacht daagt oppositieleider Navalny uit tot een duelVictor Zolotov, directeur van de Russische Nationale Garde en voormalig lijfwacht van president Poetin, daagt oppositieleider Aleksej Navalny uit voor een duel. Hij beschuldigt de Kremlincriticus ervan een marionet te zijn van Washington en Rusland te willen destabiliseren.
1 2 3


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

8x Red Dragons worden tweede in hun groep op WK volley19/09 00u15 - De Standaard: Wetenschap: De Belgische volleybalmannen sluiten groep A in de eerste ronde van het WK af op de tweede plaats. Door het 3-1 verlies van Slovenië dinsdagavond tegen Italië houden de Red Dragons de Slovenen achter zich.
8x Meer jongvolwassenen doen een beroep op jeugdhulp19/09 00u00 - De Standaard: Wetenschap: Het aantal 18-jarigen dat intensieve jeugdhulp krijgt, is in twee jaar tijd met een derde gestegen. Ook de pleegzorg blijft groeien.
4x Polen wil twee miljard dollar betalen voor Amerikaanse basis19/09 04u45 - De Standaard: Wetenschap: Polen is bereid om meer dan twee miljard dollar te betalen voor een Amerikaanse militaire basis op zijn grondgebied. President Donald Trump zegt dat hij het aanbod ‘zeer serieus’ zal bestuderen.
4x Meunier scoort knappe eerste Belgische goal in groepsfase Champions League18/09 23u15 - De Standaard: Wetenschap: Thomas Meunier heeft op de eerste speeldag van de groepsfase van de Champions League meteen getekend voor het eerste Belgische doelpunt. Op het veld van Liverpool scoorde hij de 2-1-aansluitingstreffer voor PSG met een bekeken volley met zijn mindere linker.
2x Tennisumpire krijgt schorsing omdat hij vedette in nood ‘peptalk’ gaf18/09 22u30 - De Standaard: Wetenschap: De Zweedse tennisumpire Mohamed Lahyani die tijdens de US Open de Australiër Nick Kyrgios een soort “peptalk” leek te geven, is door de ATP Tour voor twee weken geschorst. Hij zal in die periode geen salaris ontvangen.
2x Juventus-speler Douglas Costa komt weg met vier duels schorsing voor elleboog, kopstoot en spuwen18/09 21u15 - De Standaard: Wetenschap: De Italiaanse kampioen Juventus moet Douglas Costa vier competitiewedstrijden missen. De Braziliaanse winger kreeg de schorsing dinsdag nadat hij afgelopen weekend naar een tegenstander spuwde in de match tegen Sassuolo.
2x Internationaal Strafhof gaat deportatie Rohingya onderzoeken18/09 21u15 - De Standaard: Wetenschap: Het Internationaal Strafhof opent een vooronderzoek naar vermoedelijke deportatie van de moslimminderheid Rohingya door Myanmar naar buurland Bangladesh. Dat heeft hoofdaanklaagster Fatou Bensouda dinsdag aangekondigd.
1x Verdienstelijk Club Brugge ongelukkig onderuit tegen Dortmund18/09 23u00 - De Standaard: Wetenschap: Club Brugge verzamelde genoeg halve en hele kansjes om te scoren in zijn ouverture van de Champions League tegen Dortmund, maar het doelpunt viel vijf minuten voor tijd aan de overkant. Verdediger Matej Mitrovic wilde de bal ontzetten, maar via Christian Pulisic caprioleerde de bal over een kansloze Club-doelman Karlo Letica. Een ijskoude douche.
1x N-VA wil tramvrij Gent18/09 23u00 - De Standaard: Wetenschap: Als het van N-VA afhangt, verdwijnt de tram uit Gent. Die wens heeft lijsttrekster voor de gemeenteraadsverkiezingen Anneleen Van Bossuyt alleszins uitgesproken op een kopstukkendebat van VTM en De Morgen.
1x Omstreden video Jan Fabre opnieuw te zien op expo in Oudenaarde18/09 22u30 - De Standaard: Wetenschap: Het videokunstwerk ‘I am a mistake because I am a better kisser than Gustav Klimt’ van Jan Fabre is opnieuw te zien zijn op Charivari, een expositie die aansluit bij de Adriaan Brouwerherdenking in Oudenaarde. Dat kondigde curator Jan Hoet Junior dinsdag aan in een persbericht.

Statistieken

Artikels:
32291
Gelezen:
6244
Aantal lezers nu:
33


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven