maandag 15 oktober 2018, week 42


U bent nu hier: Meer nieuws van De Telegraaf

Laatste updatecontrole: vandaag om 21u00
 

De Telegraaf

Verbergen Tonen
15/10 20u45  Haagse vernieuwing niet altijd verbetering Op 24 januari van vorig jaar gebeurde er iets opmerkelijks tijdens de regeling van werkzaamheden in de Tweede Kamer. Bij deze agendabespreking in de plenaire zaal vroeg D66’er Paul van Meenen het woord. „Voorzitter”, sprak hij. „Wij zijn vanochtend opgeschrikt door een rapport van de Algemene Rekenkamer over het falende integratie- en inburgeringsbeleid. Mijn fractie wil graag een reactie van minister Asscher op dit rapport.”
15/10 20u45  Ongeval truck zorgt voor drukke spits Op de snelwegen tussen Breda en Rotterdam staat het verkeer in lange files nadat op de rondweg bij Dordrecht (A16) een vrachtwagen met container was gekanteld. De A16 was een tijdje afgesloten vanaf knooppunt Klaverpolder, maar inmiddels zijn twee rijstroken open voor verkeer richting Rotterdam.
15/10 20u15  Binnenschippers zetten alle zeilen bij om niet in rode cijfers te geraken Het laagterecord van de waterstanden in de grote rivieren van Nederland rivieren betekent een onomkeerbaar dieptepunt voor veel bedrijven. Goudzoekers hopen tegelijkertijd in de drooggevallen rivierbeddingen de vondst van hun leven te doen. Binnenschippers en handelaren in zand en grind die afhankelijk zijn van het waterpeil in Rijn, Maas en Waal moeten alle zeilen bijzetten om niet te diep in de rode cijfers te belanden. „De rek is er zo langzamerhand helemaal uit.”
15/10 20u00  Dutch dance dendert door Het Amsterdam Dance Event barst woensdag los. Dit betekent dat onze hoofdstad overstelpt wordt met zo’n 300.000 liefhebbers en professionals uit een kleine honderd landen. Deze 23e editie staat ook stil bij 30 jaar Dutch dance. DJ Dano was er vanaf het eerste uur bij: ’Het was beangstigend om van boerenlul te veranderen in een soort god.’
15/10 19u45  Held A5 doet verhaal: ’Dacht dat hij zou overlijden’ Door snel te handelen kon Thijs Schram (41) gisterochtend samen met andere automobilisten een ernstig ongeluk voorkomen op de A5, ter hoogte van de Coentunnel. Een man raakte onwel tijdens het autorijden en begon te zwalken over de weg. „Ik dacht nog, wat is dat voor idioot.”
15/10 19u30  Haagse vernieuwing niet altijd beter Op 24 januari van vorig jaar gebeurde er iets opmerkelijks tijdens de regeling van werkzaamheden in de Tweede Kamer. Bij deze agendabespreking in de plenaire zaal vroeg D66’er Paul van Meenen het woord. „Voorzitter”, sprak hij. „Wij zijn vanochtend opgeschrikt door een rapport van de Algemene Rekenkamer over het falende integratie- en inburgeringsbeleid. Mijn fractie wil graag een reactie van minister Asscher op dit rapport.”
15/10 19u30  Geen verrassing: verkeersboetes duurder in 2019 Geef toe: erg verrassend zal de kop van dit bericht niet voor je zijn. De verkeersboetes gaan in 2019 omhoog. De grote vraag: met hoeveel? Nou, uit het document ‘Maatregelen verkeersveiligheid’ blijkt dat met 1,7 procent te zijn.
15/10 19u15  Geen 3 miljoen aardbevingsschade voor Groningse boer Een melkveehouder uit het Groningse Rasquert krijgt geen 3 miljoen euro als voorschot om de schade aan zijn boerenbedrijf door de gaswinning te herstellen. De boer spande een kort geding aan tegen de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) om een faillissement af te wenden. Maar de rechter wees het verzoek af.
15/10 19u15  Steven de Jongh bij bewustzijn Oud-wielrenner Steven de Jongh is in Spanje bewusteloos aangetroffen aan de kant van de weg in de buurt van Girona.
15/10 19u00  Dividendtaks blijft: winstbelasting bedrijven nog verder omlaag Voor alle bedrijven, van klein tot groot, gaat de winstbelasting de komende jaren verder omlaag dan het kabinet eerder al had aangekondigd. Daar is ruimte voor nu de afschaffing van de dividendbelasting definitief niet doorgaat.
15/10 18u45  ’Bobo’s kopen wasmachines en fietsen met 8,5 ton pgb-geld’ Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tegen twee bestuurders van een zorginstelling in Paterswolde tot anderhalf jaar cel geëist wegens fraude met pgb-gelden. Daarmee zou ruim 8,5 ton zijn gemoeid. Het geld werd niet aangewend voor zorg, aldus het OM voor de rechtbank in Zwolle, maar besteed aan „familievakanties voor cliënten, computers, fietsen, wasmachines, wasdrogers, caravanstalling, telefoonkosten, dierentuinabonnementen en musicalkaartjes.”
15/10 18u45  Russen gluren vaker mee tijdens militaire oefeningen Russische strijdkrachten laten steeds vaker hun gezicht zien tijdens grote militaire oefeningen waaraan Nederland deelneemt. Vlak voor de start van de NAVO-oefening Trident Juncture spreekt de commandant van het Korps Mariniers Jeff Mac Mootry over een ’Koude Oorlog 3.0’.10 
15/10 18u45  Voorarrest neergeschoten Heinekenontvoerder Meijer met 90 dagen verlengd De rechtbank in Amsterdam heeft het voorarrest van Heinekenontvoerder Frans Meijer maandag met negentig dagen verlengd. De 65-jarige Meijer werd op 2 oktober in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt neergeschoten door een motoragent. Hij was op dat moment vermoedelijk in gezelschap van zijn 26-jarige zoon.
15/10 18u45  'Rutte spekt vriendjes bedrijfsleven' Oppositiepartijen zijn boos nu het vrijgekomen dividendgeld naar het bedrijfsleven gaat en niet direct naar lastenverlichting voor burgers.
15/10 18u45  De wereld gaat aan versofting ten onder De laatste tijd denk ik regelmatig terug aan Sergeant Major Tudor Bryn ’Shut up’ Williams, zoals vertolkt door de onnavolgbare Windsor Davies.10 
Laatste update: vandaag om 20u45


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
15/10 18u30  Steven de Jongh bewusteloos langs weg gevondenOud-wielrenner Steven de Jongh is in Spanje bewusteloos aangetroffen aan de kant van de weg in de buurt van Girona.
15/10 18u00  Lange files Rijnmondgebied na ongeval truckOp de snelwegen tussen Rotterdam en Breda staat het verkeer in lange files nadat op de rondweg bij Dordrecht (A16) een vrachtwagen met container kantelde. Verkeer richting Rotterdam krijgt van de VerkeersInformatieDienst (VID) het advies om te rijden via Utrecht (A58, A27, A15). Wie vanuit Antwerpen komt, doet er goed aan te rijden via Bergen op Zoom (A4, A29).
15/10 17u15  FNV: kabinet luistert niet naar bevolkingVakbond FNV is niet te spreken over het alternatief dat het kabinet heeft bedacht voor het afschaffen van de dividendbelasting. „Dit kabinet luistert nog steeds niet naar de bevolking”, zegt vakbondsvoorzitter Han Busker in een eerste reactie. „Als er nu een andere manier is gevonden om het geld naar multinationals en buitenlandse aandeelhouders te sluizen, schiet Nederland er helemaal niets mee op.”
15/10 17u15  TomTom op doodlopend spoorVoortdurende onrust op de beurzen door geopolltieke ontwikkelingen, ASML en wie krijgt TomTom nog op het juiste pad?
15/10 17u15  Heldendaad op A5: onwel geworden man tot stilstand gebrachtDoor kordaat ingrijpen hebben automobilisten op de snelweg A5 bij Amsterdam een mogelijk ernstig ongeval weten te voorkomen. Een man raakte maandagochtend al rijdend in zijn auto onwel, waarna andere weggebruikers hem tot stilstand wisten te krijgen met gebruik van hun voertuigen.
15/10 17u00  Meisje (17) neergestoken in UtrechtBij een steekpartij op de Livingstonelaan in Utrecht is een meisje van 17 gewond geraakt. De politie heeft een verdachte opgepakt. Het meisje is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht.
15/10 17u00  Twee gewonden door explosie in AlmeloBij een explosie bij een onderneming op het Bedrijvenpark Twente in Almelo zijn maandagmiddag twee mannen uit Hengelo gewond geraakt. Zij zijn met brandwonden naar het ziekenhuis gebracht, meldt de politie.
15/10 17u00  Eindhovenaar (72) cel in om ontucht met meisjeVoor ontucht met een jong meisje is een 72-jarige man uit Eindhoven veroordeeld tot drieënhalf jaar cel. De rechtbank Oost-Brabant wil bovendien dat de man zich laat behandelen aan zijn stoornis.
15/10 16u45  OPROEP: Geen opvang, wel betalen?Maakt u ook gebruik van het ‘vakantiepakket’ of ‘all-in-pakket’ van uw kinderopvangorganisatie? Moet u ook alle vakantiedagen betalen, ook al komt uw kind weken niet in bijvoorbeeld de grote vakantie? Of betaalt u voor de feestdagen terwijl de dagopvang of naschoolse opvang dan dicht is?10 
15/10 16u30  Hierdoor wordt de dividendtaks niet afgeschaftPremier Mark Rutte legt uit door welke beweegredenen de coalitie tot dit besluit is gekomen.
15/10 16u15  Puberende olifanten herenigd met familieTwee puberende mannetjesolifanten die jarenlang waren gescheiden van de kudde in dierenpark Wildlands, zijn maandag weer herenigd met hun familie. Een uniek, maar zeer geslaagd moment, aldus een verzorger.
15/10 16u00  A16 richting Rotterdam dicht: lange filesDe A16 bij Dordrecht is aan het begin van de avondspits richting Rotterdam afgesloten door een gekantelde vrachtwagen. De andere kant op is een rijstrook dicht. De ANWB adviseert mensen die van de regio rond Breda naar Rotterdam willen, om te rijden of hun reis uit te stellen. Er zijn al lange files ontstaan.
15/10 16u00  Afschaffing dividendbelasting definitief van tafelDe afschaffing van de dividendbelasting gaat definitief niet door. Het geld dat daardoor vrijkomt, gaat naar het bedrijfsleven.
15/10 15u45  Rutte: afschaffing dividendbelasting definitief van tafelDe dividendbelasting wordt definitief niet afgeschaft. Dat heeft premier Mark Rutte maandag bekendgemaakt.
15/10 15u45  ‘Malek F. zat vol radicale extremistische gedachten’De Syrische asielzoeker die op 5 mei drie mensen neerstak in Den Haag, is volgens zijn advocaat volledig in de war.
15/10 15u30  Opschudding om lege koffer stadhuis ZutphenHet stadhuis van Zutphen is maandagmiddag uit voorzorg ontruimd vanwege de vondst van een verdachte aktetas. Het bleek te gaan om een lege koffer. Het gebouw werd tijdelijk gesloten voor politieonderzoek, meldt de gemeente Zutphen op Twitter.
15/10 15u00  Stadhuis Zutphen ontruimd om verdachte tasHet stadhuis van Zutphen is maandagmiddag uit voorzorg ontruimd vanwege de vondst van een verdachte aktetas. Het gebouw is tijdelijk gesloten voor politieonderzoek, meldt de gemeente Zutphen op Twitter.
15/10 14u30  Onderzoeker over defensie: ’Val je erbuiten, dan ben je de klos’De gesloten groepscultuur bij Defensie werkt pesterijen en intimidatie in de hand, concludeert de commissie-Giebels. De krijgsmacht pakt meldingen zo slecht op dat het voordeliger is voor iemand die iets naars meemaakt om te zwijgen. Die cultuur moet veranderen, vindt het onderzoeksteam.
15/10 14u15  Utrechter poseerde lachend bij gekruisigd lijkIS-strijder Oussama A. is de eerste jihadist die terechtstaat omdat hij triomfantelijk lachend heeft geposeerd bij een gekruisigde dode in Syrië. Hij heeft daarmee de ‘persoonlijke waardigheid aangerand’ van het slachtoffer, stelt justitie. Ousama verspreidde de foto zelf via internet.
15/10 14u15  Getuige Ros heeft het vooral ’van horen zeggen’Hij zat er tijdens de tweede dag waarop kroongetuige Fred Ros zijn opwachting maakte in de gerechtsbunker in Amsterdam ontspannen bij, Willem Holleeder. Dat was niet zo gek, omdat het er niet op lijkt dat Holleeder veel te vrezen heeft van Ros’ verklaringen, die bovendien niet allemaal strookten met het verhaal van die andere kroongetuige, Peter la Serpe.
15/10 14u00  Heldendaad op A10: onwel geworden man tot stilstand gebrachtDoor kordaat ingrijpen hebben automobilisten op de snelweg bij Amsterdam een mogelijk ernstig ongeval weten te voorkomen. Een man raakte maandagochtend al rijdend in zijn auto onwel, waarna andere weggebruikers hem tot stilstand wisten te krijgen met gebruik van hun voertuigen.
15/10 14u00  Nazomer begint hoogzomer te wordenDe nazomer begint een hoogzomer te worden. In het Limburgse Ell was het maandag 25 graden, voor de vijfde dag op rij. Het is niet eerder voorgekomen dat het zo laat in het jaar zo lang aan een stuk zo warm was.
15/10 13u45  Hulpverlener ontslagen om geheime affaire met cliëntEen medewerker van Pameijer, een Rotterdamse instelling die psychisch kwetsbare mensen ondersteunt, heeft een seksuele relatie met een cliënt aangeknoopt en die verborgen proberen te houden. De twee hebben, zelfs na een waarschuwing en het op non-actief stellen van de medewerker, samen geslapen en onder meer xtc en cocaïne gebruikt.
15/10 13u30  Teruggekeerde Syriëgangers Reda N. en Oussama A. voor de rechterDe teruggekeerde Syriëgangers Reda N. (24) uit Leiden en Oussama A. (23) uit Utrecht zijn in Turkije al tot zes jaar cel veroordeeld wegens lidmaatschap van een terreurorganisatie. Ze werden daar in afwachting van hun hoger beroep in vrijheid gesteld. Terug in Nederland is het tweetal opnieuw opgepakt. Maandagmiddag verschijnen ze voor de rechtbank.
15/10 13u00  Mensen onwel in kantoorpand BunnikIn een kantoorpand in Bunnik zijn maandag 21 mensen onwel geworden. Eén persoon is voor controle naar het ziekenhuis gebracht. De anderen zijn volgens de Veiligheidsregio Utrecht door ambulancepersoneel behandeld.
15/10 13u00  Defensie: één meldpunt voor misstandenDefensie stelt één onafhankelijk meldpunt in waar werknemers terechtkunnen als zij met grensoverschrijdend gedrag te maken krijgen. Dat heeft staatssecretaris Barbara Visser aangekondigd naar aanleiding van een kritisch rapport over de veiligheidscultuur bij de krijgsmacht.
15/10 13u00  Huilende ’Koning van Almelo’ hoort eis na doodsteken TalithaHet OM eist 8 jaar onvoorwaardelijke celstraf en tbs met dwangverpleging tegen een 25-jarige man die ervan wordt verdacht zijn ex-vriendin, de 26-jarige Talitha van Limbeek uit Almelo, te hebben doodgestoken. Psychisch onderzoek door het Pieter Baan Centrum veegt de vloer aan met verklaringen die de verdachte eerder heeft afgelegd.
15/10 12u30  Bestuurder (23) overleden na auto over de kopEen 23-jarige automobilist is overleden aan de gevolgen van een eenzijdig verkeersongeval in het Limburgse Nederweert-Eind. Hij raakte zwaargewond toen hij zondagochtend met zijn auto over de kop sloeg op de Houtsberg. De man werd naar een ziekenhuis gebracht en is daar enige tijd later overleden.
15/10 12u15  ‘Boetes stelende asielzoekers betaald uit fonds’Er komt een schaderegeling voor gemiste inkomsten na diefstallen door asielzoekers uit veilige landen. Dat bevestigt de burgemeester van Westerwolde aan WNL’s Goedemorgen Nederland.
15/10 11u45  Huizen ontruimd na vondst zwaar vuurwerkDe politie heeft in een huis in de Lindestraat in Leerdam een partij illegaal zwaar vuurwerk en een vuurwapen gevonden. Uit voorzorg is een aantal huizen in de directe omgeving van het pand ontruimd, laat de politie weten.
15/10 11u15  Knuffelpuppy’s tegen tentamenstress op UvAPage-achtige puppy’s die je met grote ogen aankijken, daar smelt je toch van? De Universiteit van Amsterdam richt nu tijdens de tentamenweek van eind oktober een ’puppy room’ in waar studenten een kwartier lang met de diertjes kunnen knuffelen. Dit moet stressverlagend werken.
15/10 11u15  Voorwaardelijke straf geëist tegen moeder vondeling CSTegen de vrouw, die vorig jaar november haar bijna 4-jarige zoon achterliet op het Centraal Station in Amsterdam, is een voorwaardelijke straf van zestig dagen gevangenisstraf geëist met een proeftijd van twee jaar. Op deze wijze kan de reclassering haar in de gaten blijven houden.
15/10 11u15  Malek F. zag 72 maagden in de psychiatrische kliniekMalek F., de Syriër die op 5 mei drie mensen neerstak in Den Haag, sprak over het afslachten van gelovigen, die hij ‘achterlijke dieren’ noemde. Hij dacht martelaar te worden en zag in de psychiatrische kliniek Parnassia visioenen van 72 maagden.
15/10 11u00  Minister Ollongren: per 2021 al stemmen vóór verkiezingsdagEr kan vanaf 2021 mogelijk al gestemd worden vóór de verkiezingsdag. Ook wordt vanaf dat moment hulp toegestaan voor kiezers die dat nodig hebben. Dat schrijft minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Ook de inzet van meer mobiele stembureaus moet stemmen makkelijker maken. Zo worden bijvoorbeeld extra bussen ingezet waarin kan worden gestemd.
15/10 11u00  ‘Deze boer snapt sekshint niet’De eerste nacht van de logeerweek in het nieuwe seizoen van Boer Zoekt Vrouw ging er braaf aan toe, maar niet als het aan de dates van een van de boeren had gelegen...
15/10 11u00  Opnieuw minder misdrijven geregistreerdDe politie heeft vorig jaar minder misdrijven geregistreerd dan in 2016. In 2017 zijn ongeveer 830.000 misdrijven opgetekend. In vergelijking met 2016 is dat een daling van 11 procent. Sinds 2007 is de geregistreerde criminaliteit met ruim een derde gedaald.
15/10 10u45  Pesters bij defensie beschermd, melders buitengeslotenOpnieuw is een pijnlijk hard rapport over interne problemen bij defensie verschenen. De commissie Giebels die onderzoek deed naar sociale veiligheid binnen de krijgsmacht concludeert dat deze onvoldoende is.
15/10 10u45  OM eist celstraf voor achterlaten zoontje (3) op stationDe moeder die vorig jaar haar toen 3-jarige zoontje achterliet op Amsterdam Centraal Station moet zich op maandagochtend voor de rechtbank verantwoorden. De officier van justitie eiste vanmorgen bij de rechtbank in Amsterdam een celstraf die gelijk staat aan de negentien dagen die ze al heeft vastgezeten en zestig dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.
15/10 10u00  Droogte houdt aan: waterstand Rijn laagst ooitAfgelopen weekend sneuvelde er door het warme nazomerweer al een aantal weerrecords. Nu is het ook raak als het om de waterstand gaat. Het waterpeil in de Rijn bij Lobith bereikte in de nacht van zaterdag op zondag een nieuw laagterecord. Nooit eerder stond de Rijn lager dan de 6,80 meter van nu.
15/10 09u30  Fred Ros getuigt in Holleeder-procesFred Ros was net als La Serpe kroongetuige in het liquidatieproces Passage en wordt vanaf deze maandag ook aan de tand gevoeld in de zaak Holleeder. De ondervraging van Ros verloopt via een intermediair omdat men aan de hand van zijn woordgebruik zou kunnen herleiden waar Ros verblijft. Ros kreeg een nieuwe identiteit.
15/10 09u15  Politie redt hond op nippertje uit hete autoAgenten hebben zondag een verhitte viervoeter op het nippertje uit een hete auto gered. De hond zat opgesloten in een voertuig op de parkeerplaats aan de Laan van Maarschalkerweerd in Utrecht. Een politie-collega die vrij was, had de agenten ingelicht.
15/10 08u45  Man komt om door ongeval in Rotterdam-ZuidEen 65-jarige automobilist is maandagochtend vroeg om het leven gekomen door een ongeval op de Spinozaweg in Rotterdam-Zuid.
15/10 08u15  Moeder die zoontje achterliet op CS voor de rechterDe moeder die vorig jaar haar vierjarige zoontje achterliet op Amsterdam Centraal Station moet zich op maandagochtend voor de rechtbank verantwoorden. Op 26 november 2017 werd het jochie moederziel alleen aangetroffen op het station in Amsterdam.
15/10 08u00  Haagse steker Malek F. vervolgd voor terrorismeMaandagochten begint in de rechtbank op Schiphol de pro forma zitting over de Haagse steker Malek F. Het Openbaar Ministerie (OM) sluit niet uit dat F. die op Bevrijdingsdag in Den Haag drie mensen neerstak, toch een terroristisch motief had.
15/10 08u00  Oostenrijkse premier komt langs bij RutteDe Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz komt aan het eind van de middag langs bij premier Mark Rutte. Dat gebeurt in de aanloop naar de Europese top later deze week. Oostenrijk is op dit moment roulerend voorzitter van de EU.
15/10 07u45  Bezoek Chinese premier in teken van handelHet bezoek van de Chinese premier Li Keqiang aan Nederland dat maandag begint, staat in het teken van de handel en de goede bilaterale relaties. In het kielzog van Li reizen enkele ministers en een handelsdelegatie mee.
15/10 07u30  Vrouw steekt paar keer de A12 overDe politie heeft zondagavond een vrouw van de snelweg A12 gehaald. Ze was de weg (tussen Zoetermeer en Den Haag) meerdere keren overgestoken. Dat leverde uiteraard voor alle weggebruikers zeer onveilige situaties op. De vrouw bleek erg in de war en agressief.
15/10 07u15  Voormalig prostituee vertelt horrorverhaalVier jaar lang werkt Laura voor een pooier die tonnen aan haar verdient. In een nieuwe EO-serie vertelt ze over de verschrikkingen die ze moest doorstaan. Moderne Slavernij in Nederland, maandag t/m vrijdag om middernacht, NPO 2 (EO).
15/10 06u00  Kampers blijven krakenWoonwagenbewoners blijven terrein veroveren in Nederland. Gistermiddag startten twintig bewoners in het Gelderse Renkum een illegaal kampje. Daarmee zeggen ze te protesteren tegen ’de dreigende uitroeiing van de kampbewoner’.
15/10 05u45  Aangiften tegen Britse sjeik wegens verkrachtingTwee Nederlandse vrouwen hebben aangifte gedaan tegen een bekende islamitische ’heilige’ wegens verkrachting. De politie heeft de Britse sjeik inmiddels verhoord. „Het onderzoek loopt”, meldt de politie.
15/10 05u45  Agenten voelen zich gevangenHet broeit bij de politie. Een groeiend aantal agenten heeft de buik vol van de verlammende werkwijze van de Nationale Politie. Eigen initiatief om boeven te vangen zit er niet meer in. Het mag niet van de baas, of kan niet door bureaucratie. Gevolg: teleurgestelde slachtoffers en steeds minder aangiftes. De onvrede is zo groot dat er zelfs een nieuwe politievakbond is opgericht.
15/10 05u45  ’Onderzoek van defensie naar ongewenst gedrag schiet tekort’De onderzoeken van defensie naar ongewenst gedrag onder personeel zijn vaak onder de maat, stelt de commissie-Giebels. Die deed onderzoek naar ongewenst gedrag, angstcultuur en sociale veiligheid binnen de krijgsmacht.
15/10 05u45  VVD wil vaart maken met controle via iPadZiekenhuizen moeten binnen drie jaar overstappen op een andere behandelmethode voor mensen met chronische ziektes. Volgens VVD-Kamerlid Arno Rutte weigeren ze vaart te maken met het overhevelen van ziekenhuiscontroles naar controles thuis. „Uit zelfbehoud”, vreest hij.
15/10 05u45  Overheid is regelmachineDe overheid is een regelmachine. Defensie voert regels uit. Gaan er dingen verkeerd, dan reageert de regelmachine vaak met meer voorschriften en strakker toezicht. Het risico is dat er op den duur zoveel controle is op zoveel regels, dat er een neurotisch web ontstaat waarin niemand meer iets voor elkaar krijgt.
15/10 05u45  Actieclub creatief met de waarheidSinds Howick en Lili op het nippertje toch een verblijfsvergunning kregen, duiken overal in het land nieuwe ’schrijnende gevallen’ op. Dat is geen toeval: gelouterde linkse politici van actieclub De Goede Zaak slagen er in zowel de publieke omroep als Kamerleden te bewerken.
15/10 05u45  Moddergooien na veelbesproken RTL Late Night-uitzendingNa een weekend lang moddergooien blijft het voor de kijker onduidelijk: heeft RTL Late Night Jenny Douwes in de veelbesproken uitzending van vrijdag een hak gezet? Of was het het boegbeeld van de A7-blokkade zélf die de afspraken met het tv-programma niet nakwam? Verwijten vliegen over en weer.
15/10 05u45  Omstreden schietbaan Markiezaat onder de loepDe nieuwe militaire veiligheidswaakhond Wim Bargerbos gaat met zijn team het gebruik van de omstreden schietbaan Markiezaat in Bergen op Zoom binnenstebuiten keren. Dat kondigt de inspecteur-generaal van de Inspectie Veiligheid Defensie maandag aan bij de eerste bijeenkomst.
15/10 05u45  Ook misstanden in gevangenissen Nieuwegein en Alphen a/d RijnDe misstanden in Nederlandse gevangenissen beperken zich niet alleen tot de nieuwe penitentiaire inrichting van Zaanstad. Volgens meerdere ex-gedetineerden zijn de ’bajesfeestjes’, die afgelopen week te zien waren op via deze krant uitgelekte video’s meer regel dan uitzondering.
15/10 05u45  Ongekend zonnig en warm voor half oktoberOktober of niet, Nederland is in zomerse sferen. Met temperaturen van dik boven de twintig graden blijven de handschoenen en muts in de kast. Recreatieplassen stromen vol en bezoekers lopen in korte broek rond op de kerstafdeling van het tuincentrum.
15/10 00u30  Schoten na aanrijding scooter en autoBij een aanrijding tussen een auto en een scooter op de Plejadenlaan in Bergen op Zoom is zondagavond waarschijnlijk ook geschoten. De politie spreekt van meerdere schoten, maar deelt nog weinig info over het incident.15 
14/10 23u00  We blijven thuis door fraai zomerweer: dip in vliegvakantiesHet fraaie nazomerweer in Nederland zorgt voor een flinke dip van vliegvakanties naar de zon in de herfstvakantie, die vandaag begint.
14/10 22u00  Week start met zonnetje: 22 - 25 graden!Met een graad of 22 tot 25 begint de nieuwe werkweek morgen weer heerlijk zomers voor het midden van oktober.
14/10 21u30  ’Nabestaanden worden gepolst over spreekrecht’De voorbereidingen voor het strafproces tegen de MH17-moordenaars zijn in volle gang. Nabestaanden worden komende week gepolst of ze aanwezig willen zijn en gebruik willen maken van hun spreekrecht.
14/10 20u30  Flinke lading drugs gestolen uit politiebureau CuraçaoBij een inbraak op een politiebureau op Curaçao is in de nacht van zaterdag op zondag een grote partij drugs gestolen. De drugs waren door de politie in beslag genomen. Naar verluidt gaat het om cocaïne.
14/10 20u15  ’Schaamteloze kletskoek van GroenLinks’– Het voornemen van GroenLinks om de internationaal beroemde stadsspreuk ’I Amsterdam’ de nek om te draaien, levert verbazing en zelfs hoongelach op bij kenners van slogans en citymarketing. „Ze begrijpen er werkelijk niets van.”
14/10 20u00  Spierballentaal burgemeester: 'Niet onderduiken, maar opduiken'Inwoners van Haarlem kwamen zondag bijeen om hun bedreigde burgemeester Jos Wienen een hart onder de riem te steken.
14/10 19u45  Curaçao overspoeld door vluchtelingen: ’crisis onacceptabel’Curaçao wordt momenteel overspoeld door vluchtelingen uit Venezuela, maar op het eiland is een totaal gebrek aan hulp. „De situatie is zorgelijk en onacceptabel.” Dat zegt Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling. „Het is schandalig dat Nederland Curaçao nauwelijks steunt. Mensenrechten worden hier geschonden.”
14/10 18u00  Spaanse premier weggevoerd van koningspaar na blunderDe Spaanse premier Sánchez wil bij de koning en koningin gaan staan, maar dat is blijkbaar niet de bedoeling.
14/10 17u45  Kinderen gewond na ontploffing op bootje in AmstelBij een ontploffing op een bootje in de Amstel bij Amstelveen zijn zondagmiddag rond half vijf vier kinderen gewond geraakt. Het vaartuig lag aangemeerd langs de kant toen bij het starten de motor ontplofte.
14/10 17u30  ’Van Jos Wienen blijf je af’Het kwam voor veel demonstranten als een verrassing. Maar dat burgemeester Jos Wienen zondagmiddag ook zelf verscheen op de protestmanifestatie die was georganiseerd omdat hij zwaar wordt bedreigd, symboliseerde zijn belangrijkste boodschap: ’We zwichten niet voor intimidatie of terreur’.
14/10 17u15  Doden na crash vliegtuigje op groep mensenBij een vliegongeluk in de Duitse plaats Gersfeld zijn zeker drie doden en acht gewonden gevallen. Een Cessna-vliegtuigje vloog in een groep mensen op een vliegveld. De politie in de Duitse deelstaat Hessen bevestigde het incident aan Duitse media.
14/10 17u15  Graven vernield met autoOp een begraafplaats in Moergestel zijn twee graven vernield met een auto. Het gaat om de graven van de schoonouders van een 73-jarige vrouw uit Moergestel.
14/10 17u15  ‘Mijn boezemvriendin houdt meer van mij dan ik van mijzelf’Maaike Olde Olthof is gescheiden en moeder van Puck (9) en Charlie (6). Deze week krijgt ze liefdeslessen van haar boezemvriendin.
14/10 16u30  Haarlemmers massaal de straat op voor ondergedoken burgemeesterDe Grote Markt in Haarlem staat vol met Haarlemmers die hun bedreigde burgemeester Jos Wienen een hart onder de riem willen steken. Een luid applaus klinkt over het marktplein. Om hun ondergedoken burgemeester Jos Wienen te steunen, zijn Haarlemmers zondagmiddag massaal de straat op gegaan. Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren zal spreken bij de steunbetuiging voor de bedreigde Haarlemse burgemeester net als het Haarlemse Tweede Kamerlid Renske Leijten van de SP.
14/10 15u45  Bijleveld: heb het woord ’oorlog’ niet genoemdDe onderschepte Russische cyberaanval op de OPCW in Den Haag is een uitwas van zogenaamde ’hybride oorlogvoering’, maar Nederland is niet in oorlog met Rusland. Dat laat minister Bijleveld (Defensie) weten na de beroering over haar optreden in tv-programma WNL op Zondag. Op de vraag of de aanval bewijst dat Rusland een cyberoorlog tegen ons voert, antwoordde de bewindsvrouw: „Ja, dat is wel zo.”
14/10 14u00  Nederlandse wielrenner zwaargewond na valEen 67-jarige wielrenner uit Coevorden is zaterdagmiddag zwaargewond geraakt in Itterbeck, net over de grens bij Hardenberg.
14/10 13u45  Opnieuw recordwarmte: 25 gradenVoor de derde dag op rij is een weerrecord gesneuveld. Aan het begin van de middag liep de temperatuur in het midden en noorden van Limburg op naar 25 graden. Daarmee is het de warmste 14 oktober sinds de start van de metingen, meldt Weerplaza.
14/10 13u30  Lange slang kronkelt ’s nachts over straatBewoners van de Texelsestraat in Rotterdam keken raar op toen zij in de nacht van zaterdag op zondag plots een slang van zo’n anderhalve meter over de muren van de huizen zagen kronkelen. Inge en Sofiane liepen de donkergroen met geel gestreepte dier tegen het lange lijf.
14/10 13u15  Frontale botsing kost motorrijder het levenDe motorrijder die zaterdagavond om het leven kwam door een ongeval in Limburg is een 22-jarige man uit Posterholt. Het slachtoffer werd nabij Vlodrop frontaal aangereden door een auto die uit de andere rijrichting kwam.
14/10 12u30  Moeder en dochter tuigen toezichthouders af om parkeerbonIn Breda zijn twee vrouwen aangehouden voor het mishandelen van twee toezichthouders. De gemoederen raakten verhit doordat de vrouwen, moeder (38) en dochter (18) uit Terheijden, een bekeuring kregen omdat ze niet hadden betaald voor het parkeren van hun auto.
14/10 12u15  ’Vrijwel alle invaljuffen zijn bedekt, daar heb ik moeite mee’De pil, abortus, stemrecht... Heeft de eerste generatie feministen eigenlijk nog wel iets overgelaten om voor te strijden? Nou en of, vindt de nieuwe generatie. Al gaat feminisme anno 2018 vooral over de vrijheid om je eigen keuzes te maken. Aylin Bilic (45) is feminist en werkte jarenlang in het bedrijfsleven. Nu zet zij een headhuntersbedrijf (Zoeken met Eileen) op. Ze heeft een vriend en een dochter (6).
14/10 11u30  Man zorgt voor overlast met André Hazes-muziekEen 56-jarige man is opgepakt omdat hij in een seniorencomplex in Kaatsheuvel voor geluidsoverlast zorgde. De man had in de nacht van zaterdag op zondag hard muziek van André Hazes op staan. Ook zou hij bij buren tegen de deur hebben getrapt en stoelen omver hebben gegooid, aldus de politie.
14/10 11u30  Haarlemmers de straat op voor ondergedoken burgemeesterOm hun ondergedoken burgemeester Jos Wienen te steunen, gaan Haarlemmers zondagmiddag de straat op. Vanaf 16.00 uur begint er een bijeenkomst op de Grote Markt. Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren zal ook aanwezig zijn, evenals Tweede Kamerleden, lokale bestuurders en burgers.
14/10 11u00  Motoragent knalt achterop stilstaande collegaEen motoragent is zondagochtend in Eindhoven gewond geraakt toen hij achterop een stilstaande collega motoragent knalde. Het ongeval gebeurde op de Noord Brabantlaan, bij het parcours van de marathon van Eindhoven.
14/10 10u30  Bultrug gezien bij TexelTen westen van Texel is een bultrug gesignaleerd. Het zeezoogdier is door vogelaars gespot ter hoogte van paal 15, meldt eigenaar Marc Plomp van het Vogelinformatiecentrum Texel op Twitter.
14/10 10u30  Bijleveld: in cyberoorlog met RussenNederland is in een ,,cyberoorlog' met de Russen verwikkeld. Dat zei minister Ank Bijleveld van Defensie in het televisieprogramma WNL op Zondag. ,,We moeten af van de naïviteit op dat terrein.'
14/10 10u30  Auto tegen boom: zeven Polen gewondIn Putten op de Veluwe is een auto met zeven inzittenden van de weg geraakt en tegen een boom gereden. Dat gebeurde zondagochtend vroeg op de Voorthuizerweg. Alle inzittenden zijn gewond geraakt, van wie vijf ernstig. Het waren allemaal Polen.
14/10 10u00  ’Weghalen letters I amsterdam slecht idee’Het weghalen van de iconische letters 'I amsterdam', die onder meer op Schiphol en het Museumplein staan, lijkt niet goed te vallen. Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt dat 69 procent van de ondervraagden het een slecht idee vindt. Ook onder de kiezers van de Amsterdamse tak van GroenLinks, die het idee afgelopen woensdag lanceerde, is geen meerderheid voor het slopen van de letters. Van hen ziet 46 procent het zitten.
14/10 08u45  Boompje verwisselen langs de A6Rijkswaterstaat begint maandag met de vervanging van 7000 oude populieren langs de A6 bij Lelystad. De bomen worden de komende maanden verwijderd om volgend jaar plaats te maken voor nieuwe aanplant.
14/10 08u30  'Grap' met putdeksels hindert agentenDe politie in Bergen op Zoom is in de nacht van zaterdag op zondag ernstig gehinderd door een actie van vandalen. Die hadden putdeksels omhoog gezet. Agenten die met spoed op weg waren naar een reanimatie, reden daar in het donker tegenaan. Daardoor liep de politieauto zoveel schade op dat ze niet verder konden.
14/10 08u15  Dumping mislukt: laadklep bezwijkt onder gewicht 1000 liter xtc-afvalOp de Sportlaan in Oisterwijk is een vrachtwagen vol xtc-afval gevonden. In het gestolen voertuig stonden drie vaten van duizend liter, meldt het Brabants Dagblad op de website. De achterkant was open en op de laadklep stond een van de vaten. Volgens de politie is tijdens het lossen de laadklep kapotgegaan.
14/10 08u00  Het wil maar geen herfst worden: nog drie dagen 20 graden en meerHet is inmiddels al halverwege oktober, maar zondag, maandag en dinsdag worden voor de tijd van het jaar warme dagen. Volgens Weerplaza komt dat door een iets afwijkende koers van ex-orkaan Leslie. Die zorgt ervoor dat de temperaturen maandag en dinsdag tot wel vijf graden hoger uitvallen dan tot nu toe werd verwacht.
14/10 07u30  Grote brand Amsterdam: vijftig bewoners opgevangen in hotelOp de zolderverdieping van een appartementencomplex aan de Tutein Noltheniusstraat in Amsterdam-Osdorp heeft zondagochtend vroeg een grote brand gewoed. De brandweer ontruimde alle 24 woningen van het complex. De ongeveer vijftig bewoners worden opgevangen in een hotel.
14/10 07u30  Auto tegen boom in Enschede: één dodeBij een eenzijdig ongeval aan de Schukkinkweg in Enschede is in de nacht van zaterdag op zondag de bestuurder om het leven gekomen. De politie onderzoekt hoe het ongeval kon gebeuren.
14/10 06u15  Biologische klok op hol door zomerse herfstTerwijl de wegen naar het strand zaterdag dichtslibden en er zelfs file ontstond op weg naar Zandvoort, haalden verstokte schaatsliefhebbers in Amsterdam de noren uit het vet. De ijspret bleek alleen van korte duur.
14/10 06u15  ‘Verhaal van Sobibór blijven vertellen’Als er in 1943 geen opstand was geweest van vooral Joodse gevangenen in Sobibór, was waarschijnlijk nooit bekend geworden dat het vernietigingskamp in oostelijk Polen had bestaan. In Kamp Westerbork is zondag een herdenking, omdat het dan precies 75 jaar is geleden dat het massale verzet plaatshad.
14/10 06u15  Een snufje gerontocratieKomt er dan helemaal geen opbeurend nieuws meer uit Den Haag? Doen ze daar dan werkelijk niets meer goed? Jawel. Deze week werd de Raad van Ouderen geïnstalleerd. Elf senioren, vertegenwoordigers van regionale en landelijke ouderennetwerken, zullen zorgminister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van advies voorzien over onder meer thuiszorg en eenzaamheid.
14/10 06u15  ’Dit geweld past niet bij Delft’Vier schietincidenten bij één coffeeshop. „Dit past volstrekt niet bij Delft.” Aldus burgemeester Marja van Bijsterveldt, die zaterdagochtend bezorgde buurtbewoners en ondernemers te woord stond. Maar hoe nu verder?
13/10 23u15  Gewonde na steekpartij VriezenveenIn Vriezenveen is zaterdagavond een man gewond geraakt bij een steekpartij. Het slachtoffer is afgevoerd naar het ziekenhuis.
13/10 22u15  Twee zwaargewonden na steekpartij op campingTwee mannen zijn zaterdagavond zwaargewond geraakt bij een steekincident in Hooge Mierde (Brabant). Dat gebeurde in een chalet op camping Eendengoor.
13/10 20u45  Hells Angels Haarlem ontkent betrokkenheid bij bedreiging burgemeesterHells Angels Haarlem zegt niet verantwoordelijk te zijn voor de bedreigingen aan het adres van burgemeester Jos Wienen van Haarlem. Dat laat advocaat Chrissy Stroobach zaterdag namens de motorclub weten.
13/10 20u30  Explosie huis in Putte was geen misdrijfBij de gasexplosie vrijdag in een huis in Putte (Noord-Brabant) was geen sprake van een misdrijf. Dat heeft het onderzoek van de politie uitgewezen. De ontploffing kostte een man het leven - vermoedelijk de bewoner, maar daarover is nog geen definitief uitsluitsel.
13/10 20u00  Motorrijder omgekomen door ongeval bij VlodropEen motorrijder is zaterdagavond om het leven gekomen door een ongeval tussen Herkenbosch en Vlodrop (Limburg). Dat heeft een woordvoerster van de politie gezegd.
13/10 19u45  Verdacht voorwerp in Almere is nep-explosiefHet in Almere gevonden voorwerp dat leek op een explosief, blijkt nep. De omgeving is weer vrijgegeven, meldt de politie.
13/10 19u15  Mogelijk explosief op Busplein in AlmereOp het Busplein in Almere is iets gevonden dat op een explosief lijkt. De explosievenverkenner van de politie onderzoekt het voorwerp.
13/10 18u30  Supporters met elkaar op de vuist in centrum AmsterdamOp deze beelden is te zien dat voetbalsupporters met elkaar op de vuist gaan in het centrum van Amsterdam. Vanavond spelen de nationale elftallen van Nederland en Duitsland tegen elkaar in de Johan Cruijff ArenA.
13/10 18u00  Voetbalsupporters zorgen voor onrust in de treinDeze Duitse voetbalsupporter zorgen voor onrust in de trein.
13/10 17u30  Bezorgde bewoners Delft doen zegje na reeks geweldsincidentenOmwonenden en ondernemers hebben zaterdag in Delft hun zorgen geuit over gewelddadige incidenten in en rond de Breestraat in hun stad. Tijdens een bijeenkomst met onder anderen burgemeester Marja van Bijsterveldt konden de ongeveer dertig aanwezigen vragen stellen en hun verhaal doen.
13/10 17u15  Schaatsen met 26 graden: 'Magisch!'De dag van vandaag staat bij bezoekers van de Jaap Eden IJsbaan in Amsterdam omcirkeld in de agenda. Bij zomerse temperaturen van 26 graden Celcius opent de ijsbaan zijn deuren.
13/10 17u15  ‘Jacinta viste zonder vragen strings onder het bed vandaan’Drie mannen geven bij toerbeurt hun mening over vrouwenzaken. Dit keer veelvuldig 'gescheiden' Telegraaf-journalist Roy Klopper (52).
13/10 17u00  ME grijpt in bij voetbalrel in binnenstad AmsterdamMeerdere voetbalsupporters zijn zaterdagmiddag met elkaar op de vuist gegaan bij een café aan de Spiegelgracht in Amsterdam. De ME rukte uit om de rel te sussen.
13/10 16u15  Man (18) sticht brand in cel en raakt gewondEen man is gewond geraakt door een brand die hij volgens de politie zelf heeft gesticht in een cel van het politiebureau in Deventer. Het achttienjarige slachtoffer is met brandwonden naar het ziekenhuis gebracht.
13/10 16u00  Groep slaat man bewusteloos en schopt hond in parkEen groep van zes tot tien jongens heeft zaterdagavond een man en hond mishandelt in park Valkenberg in Breda. De geweldplegers schreeuwden tegen het slachtoffer en schopten zijn hond. Een omstander die in wilde grijpen, werd bewusteloos geslagen. Hij is naar het ziekenhuis vervoerd.
13/10 16u00  Hollands sprookje op royal weddingHet was voor de Engelsen een dag om nooit te vergeten, maar ook Rob van Helden zal nog vaak terugdenken aan vrijdag, de dag van het huwelijk van prinses Eugenie. De Brabantse bloemist mocht alle bloemen op het grootse huwelijksfeest verzorgen.
13/10 15u45  Recordwarmte: IJsbaan moet alweer dichtLees meer >
13/10 15u15  55-jarige piloot omgekomen bij vliegtuigcrash OnstweddeUPDATE 15.00 UUR Een elektrisch vliegtuigje is zaterdagmiddag neergestort bij het vliegveld aan de Vosseberg in het Groningse Onstwedde. De 55-jarige piloot uit Drachten kwam daarbij om het leven, zo maakte de politie later bekend. Het vliegtuig vloog na de crash in brand.
13/10 14u45  Nooit eerder werd het in oktober zo warm in De BiltWeekend, het uitgelezen moment om een bezoekje aan het strand te brengen of de kinderen aan te moedigen langs de zijlijn. Deze zaterdag is dit helemaal aangenaam. Niet eerder sinds het begin van de weermetingen werd het in De Bilt zo laat in het jaar zomers warm. Om 13.50 uur werd daar een temperatuur van 25,1 graden geregistreerd, meldt Weeronline.
13/10 14u00  Verdachte ’peppersprayincident’ opgepakt in drugshuisDe politie heeft een 22-jarige man uit Oosterhout opgepakt in verband met de onwelwording van tientallen cafébezoekers in een feestcafé in het centrum van Breda. „Vermoedelijk is er in de horecazaak pepperspray of een soortgelijk middel gespoten”, laat de politie weten. De verdachte werd gevonden in een huis vol met verschillende soorten drugs.
13/10 13u45  Verdachte voor ’pepperspray’ in café Breda in drugshuisDe politie heeft een 22-jarige man uit Oosterhout opgepakt in verband met de onwelwording van tientallen cafébezoekers in een feestcafé in het centrum van Breda. „Vermoedelijk is er in de horecazaak pepperspray of een soortgelijk middel gespoten”, laat de politie weten. De verdachte werd gevonden in een huis met drugs.
13/10 13u30  Zwaargewonde nadat vliegtuig crasht in OnstweddeLees meer >
13/10 12u30  Tahamata: ik speel óók Zwarte Piet en vind het primaOud-voetballer Simon Tahamata mengt zich, met naast zich aan tafel Sylvana Simons, in de zwartepietendiscussie. Hij neemt zichzelf als voorbeeld: ’Ik speel bij Ajax altijd Zwarte Piet en heb er geen problemen mee.’
13/10 12u15  ‘Ogen dicht en je proeft niets van die rare kleur’Blauw is niet lekker. Nou ja, blauwe bessen zijn prima, maar die zijn eigenlijk meer paars en kleine kinderen vinden ook smurfenijs heel goed te doen, maar die zijn gewoon nog een beetje gek. Blauw is een prima kleur voor de lucht, de zee of een nieuwe jurk. Maar niet voor eten.
13/10 11u45  Zangpedagoog Babette Labeij is de vrouw achter het talentDe hitlijsten beklom ze nooit en toch kan Babette Labeij leven van zang. Ze coacht aanstormend talent, badkamerzangers en oude vedetten. De ’blufkikker’ heeft haar leven vastgelegd in een boek dat - onvermijdelijk - ZING! heet.
13/10 11u15  Brandweer: meer geld voor inzet na aanslagenHet Rijk zou extra geld moeten steken in de brandweer, ambulancedienst en veiligheidsregio’s om ze beter toe te rusten op de hulp na een terroristische aanslag. Dat zegt Maikel Lenssen, die zich bij de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond bezighoudt met beleidsadvies na terreuraanslagen.
13/10 11u00  Gewonde voor deur ziekenhuis opnieuw neergeschotenZAANDAM
13/10 10u45  Hoe drie Telegraaf-verslaggevers berichtten uit hel van de kersttsunamiHet dodelijke natuurgeweld in Sulawesi roept bij Paul Jansen, Johan van den Dongen en Bart Olmer onvermijdelijk herinneringen op aan één van de grootste rampen in de geschiedenis van de mensheid: de kersttsunami van 2004, met 230.000 doden. Zij waren erbij om namens De Telegraaf verslag te doen. ’De beelden van dat onmetelijke drama krijg je nooit meer van je netvlies.’
13/10 10u15  Dit is het recept om superrijk te wordenDe kans om superrijk te worden is superklein. „Streef dus alleen naar rijkdom als je het leuk vindt om daarmee bezig te zijn, want de kans van slagen is minimaal”, zegt expert Jos van Hezewijk. Hij schreef samen met Marcel Metze het boek ’Superrijk in de Lage Landen’ en ze hebben een aantal factoren gevonden die de superrijken gemeen hebben: bijvoorbeeld een gezonde dosis toeval en wat psychopathische trekjes.
13/10 10u00  Vrouw overlijdt na ongeluk A27 met beschonken bestuurderEen vrouw is zaterdagochtend in alle vroegte om het leven gekomen bij een ongeluk op de toerit naar de A27 bij Hilversum. Zij was passagier in een auto die rond 03.30 uur van het talud naast de oprit schoot en tegen enkele bomen botste.
13/10 09u45  ’Twanvertoning’ en ’pr-stunt’: Huys krijgt kritiek van collega’s en publiekDe keuze om Friezin Jenny Douwes te beloven geen anti-Zwarte Pietactivisten bij haar aan tafel te zetten, en dat vervolgens toch te doen, schiet in het verkeerde keelgat van zowel kijkers als collega-journalisten.
13/10 09u45  Nepalese Padam (15) jarenlang misbruikt door Nederlandse kinderpsychiaterVier jaar lang misbruikte de Nederlander Piet Hein van T. de Nepalese jongen Padam*. Die durfde niet naar de politie, bang om verstoten te worden door zijn familie. Tot Van T. afgelopen juni op heterdaad werd betrapt met de toen 15-jarige puber. Hulpverleners helpen hem en zijn gezin nu.
13/10 09u45  'Discussie over Zwarte Piet typisch Nederlands'In De Kwestie: moeten we niet eens een keer ophouden met de discussie over Zwarte Piet?
13/10 09u15  Zelfspot Rob Jetten na vreemd interviewNieuwbakken D66-fractievoorzitter Rob Jetten (31) heeft met een kwinkslag gereageerd op het interview dat viraal ging. „Het allerleukste cadeau!”
13/10 09u15  Wegwerken achterstallig onderhoud krijgsmacht kwestie van lange ademHet is geen populair gegeven, maar het herstel van de krijgsmacht wordt een zaak van de lange adem. Terwijl de winkel openblijft, wordt door het hele land achter de schermen hard gewerkt aan de renovatie. Bijvoorbeeld door de monteurs van de Koninklijke Landmacht die honderden militaire voertuigen als nieuw maken.
13/10 08u45  Huisarts stuurde borstkankerpatiënt Femke sussend het bos in„Als het pijn doet, dan is het géén borstkanker.” De stellige woorden van de waarnemend huisarts wil Femke Prophitius-Braaksma het liefst vergeten. Maar ze maken onuitwisbaar deel uit van haar traumatische ervaring rond de diagnose.
13/10 08u45  ’Het taboe moet nu eindelijk eens van de second opinion af!’Artsen sputteren soms tegen, en patiënten zijn bang dat de relatie met hun behandelaar erdoor beschadigt. „Maar het taboe moet nu eindelijk eens van de second opinion af!”, klinkt het steeds indringender vanuit de medische wereld.
13/10 08u15  High five! Mijlpaal Nederlandse uitvinding tegen plastic soepNa jaren voorbereiding is het bijna zover: een Nederlandse ’bezem’ komt aan in de ’plastic soep’. Dat is een enorm gebied in de Grote Oceaan vol afval dat aan het oppervlak dobbert. Het is de bedoeling dat de System 001 van The Ocean Cleanup over een paar dagen begint met vegen.
13/10 08u15  Wie burgemeester van Haarlem is, moet sterk in zijn schoenen staanZelden is een burgemeester in Nederland zo ernstig bedreigd – en zo zwaar beveiligd – als Jos Wienen. De eerste burger van Haarlem is noodgedwongen in een safehouse ondergebracht, en bij elke stap die hij zet wordt hij geflankeerd door bewapende beveiligers. Haarlem staat, niet voor het eerst, op scherp.
13/10 08u15  Schimmigheid voedt onrust in HaarlemDat de Haarlemse burgemeester Jos Wienen moet onderduiken, geeft wel aan dat de dreiging aan zijn adres serieus is. Hij blijft aan het werk, maar thuis slapen zit er niet in.
13/10 08u00  Nederland spekkoper dankzij internationale reiziger: geld rolt binnenHet aantal visa voor kort verblijf dat verstrekt is aan toeristen en zakenreizigers is tussen 2011 en 2017 bijna verdubbeld, tot 621.000 per jaar. Dat legt ons land geen windeieren. Bezoekers uit visumplichtige landen geven naar schatting jaarlijks 300 miljoen euro uit in Nederland.
13/10 07u45  Kijkje in mega-garage van onze landmachtMonteurs van de Koninklijke Landmacht hebben hun handen vol aan het compleet renoveren van gevechtsvoertuigen.
13/10 07u30  Bijeenkomst voor geschrokken bewoners Breestraat DelftNa de gewelddadige incidenten in en rond de Delftse Breestraat is er zaterdag een besloten bijeenkomst voor bewoners en ondernemers. Daar kunnen zij hun verhaal kwijt en vragen stellen, meldt de gemeente. Het Openbaar Ministerie en de politie zijn aanwezig om vragen te kunnen beantwoorden.
13/10 07u30  Stappers massaal onwel in Breda: ’Onze excuses, dit is fiasco’In een Bredaas café zijn zaterdagnacht 27 mensen onwel geworden. Volgens de politie is daar mogelijk met traangas gespoten. „Dit is een emotioneel bericht vanuit ons als personeel”, zo biedt het personeel zijn excuses aan. „Dit is uitgelopen op een fiasco.”
13/10 07u15  Goede doelen vrezen voor terugval donatiesGoede doelen vrezen dat ze in de toekomst veel minder donaties van mensen gaan krijgen. Het fiscale voordeel voor het geven van giften wordt de komende jaren namelijk flink gesnoeid.
13/10 05u45  Sintfeest te duur door actiesEen lokaal Sinterklaasfeest in Zaandam staat op losse schroeven. De organisatie heeft vanwege de Zwarte Pieten-discussie naar eigen zeggen zoveel bedreigingen ontvangen, dat er extra beveiligers nodig zijn. Het feest wordt door zowel pro- als anti-pietactivisten op de korrel genomen.
13/10 05u45  ’Nachtvluchten op Schiphol beperken’Er moet een einde komen aan de 32.000 jaarlijkse nachtvluchten op Schiphol, die de meeste overlast voor bewoners veroorzaken. Provincie en gemeenten koersen daarop aan in de hoop meer goodwill te kweken voor de groei van de luchthaven na 2020 in combinatie met huizenbouw.
13/10 05u45  Diesels uit de gratieDieselauto’s raken uit de gratie. Er rijden in Nederland steeds minder dieselauto’s rond. Met 1.361.426 exemplaren rijdt nog maar 15,4% van het wagenpark op deze brandstof, terwijl dat tien jaar terug nog 28% was.
13/10 05u45  Archeologie helemaal niet stoffig meerWe leven bovenop onze geschiedenis, vaak letterlijk. Dat wordt dit weekeinde wel duidelijk tijdens de Archeologiedagen die het verleden tot leven brengen en het verhaal van vroeger vertellen. Of zoals fanatiek amateur-archeologe Hanneke van Alphen (65) uit Uden zegt: „Het is prachtig om iets uit de grond te halen en dan te kijken hoe de puzzel in elkaar past.”
13/10 03u15  Opmerkelijk dat Erdogan zich opwerpt als beschermer vrije persHet leest als het script van een spannende Hollywood-film: de mysterieuze verdwijning van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi in Turkije. Terwijl zijn bruid in spé buiten bleef wachten, liep de 59-jarige columnist van de Washington Post nietsvermoedend het Saoedische consulaat in Istanbul binnen om wat paperassen voor zijn huwelijk te regelen. Daar werd hij evenwel niet ontvangen door diplomatieke medewerkers, maar door een speciaal vanuit Riyad ingevlogen moordteam, dat de journalist naar verluidt overmeesterde, martelde en vermoordde. De Turken, die het gebouw kennelijk hadden volgestouwd met afluisterapparatuur, luisterden verbijsterd mee.
13/10 01u30  Opmerkelijk dat Erdogan zich opwerpt als beschermer van de vrije persHet leest als het script van een spannende Hollywood-film: de mysterieuze verdwijning van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi in Turkije. Terwijl zijn bruid in spé buiten bleef wachten, liep de 59-jarige columnist van de Washington Post nietsvermoedend het Saoedische consulaat in Istanbul binnen om wat paperassen voor zijn huwelijk te regelen. Daar werd hij evenwel niet ontvangen door diplomatieke medewerkers, maar door een speciaal vanuit Riyad ingevlogen moordteam, dat de journalist naar verluidt overmeesterde, martelde en vermoordde. De Turken, die het gebouw kennelijk hadden volgestouwd met afluisterapparatuur, luisterden verbijsterd mee.
13/10 00u30  ‘Twan Huys komt afspraken niet na’Een rel vrijdagavond bij RTL Late Night. In tegenstelling tot eerder gemaakte afspraken verscheen anti-Piet activist Jerry Afriyie bij Twan Huys aan tafel waar ook Jenny Douwes zat. De presentator probeerde dit in een ongemakkelijk gesprek te verantwoorden. ‘Deze tafel is van iedereen.’
12/10 23u15  Albert Heijn haalt AH makreelfilet terugDe supermarktketen Albert Heijn heeft besloten de AH makreelfilet graatloos uit de schappen te halen, omdat bij de producent de listeria-bacterie is aangetroffen. Het gaat om vis in plastic verpakking met daarop de houdbaarheidsdatum 14 en 15 oktober.
12/10 23u00  Man verdronken in haven Vlissingen-OostEen veertigjarige man uit Zwijndrecht is verdronken, nadat hij in het water van de Scaldiahaven in Vlissingen-Oost was gevallen. De politie meldt dat zijn stoffelijk overschot vrijdagavond is geborgen.
12/10 23u00  Arrestatie wegens liquidatie in Diemen in 2016De politie heeft vrijdagmiddag een persoon aangehouden in verband met een langlopend onderzoek naar een liquidatie in Diemen in 2016.
12/10 22u15  Opnieuw mishandeling bij VindicatBij de al eerder in opspraak geraakte studentenvereniging Vindicat is opnieuw iemand mishandeld. Dat bevestigt de politie na berichtgeving door het Dagblad van het Noorden.
12/10 22u00  Koning niet helemaal gerust op OranjeKoning Willem-Alexander kreeg bij de persontmoeting aan het slot van zijn driedaagse werkbezoek aan de Duitse bondsstaten Rijnland-Palts en Saarland geen vragen over de voetbalinterland van het Nederlands elftal tegen Duitsland die zaterdag wordt gespeeld. Maar dat de koning niet helemaal gerust is op de uitslag liet hij tussen neus en lippen door een paar keer blijken.
12/10 21u45  Fries volksfeest om Jenny Douwes: ‘Zij verwoordde ons onderbuikgevoel’Tegen boegbeeld van de A7-blokkade Jenny Douwes is vrijdag een taakstraf geëist van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden. Bekijk hier hoe zij als heldin wordt onthaald.
12/10 21u30  Gegevens 10.000 klanten Achmea gestolenDe gegevens van 10.000 klanten van verzekeraar Achmea zijn gelekt. Dat bevestigt een woordvoerster van Achmea na een bericht hierover in de Stentor. Volgens haar heeft vermoedelijk een medewerker van Achmea of iemand uit zijn directe omgeving de gegevens al deze zomer buitgemaakt.
12/10 20u45  Automobilist verongelukt bij KolhamEen automobilist is vrijdagavond verongelukt door een botsing met een andere auto op de N387 bij het Groningse Kolham.
12/10 20u30  Rechtszaak slaat om in Fries volksfeestAls Jenny Douwes vrijdagmiddag de rechtbank in Leeuwarden verlaat, stijgt op straat een woest gejuich op. De onderneemster uit Drachten wordt door honderden sympathisanten verwelkomd met gejoel, applaus, vlaggezwaai en geroep: ’Jenny, Jenny, Jenny bedankt!’
12/10 20u30  Gegevens duizenden klanten Achmea op straatDoor een groot datalek zijn de gegevens van duizenden Achmea-klanten op straat beland. Vermoedelijk ontstond het lek bij de grote verzekeraar via een medewerker die werkzaam is op het kantoor in Apeldoorn.
12/10 20u30  Anti-Piet activiste zet illegale opnames A7-proces onlineEen activiste uit het kamp van de anti-Piet beweging heeft in de rechtszaal in Leeuwarden, waar deze week het proces tegen de blokkeerders van de A7 plaatshad, illegale geluidsopnames gemaakt. Het maken van foto’s, video’s of geluidsopnames door mensen uit het publiek is in het gebouw van de rechtbank verboden.
12/10 20u15  Anti-Piet activiste zet illegale opnames blokkeerders-proces onlineEen activiste uit het kamp van de anti-Piet beweging heeft in de rechtszaal in Leeuwarden, waar deze week het proces tegen de blokkeerders van de A7 plaatshad, illegale geluidsopnames gemaakt. Het maken van foto’s, video’s of geluidsopnames door mensen uit het publiek is in het gebouw van de rechtbank verboden.
12/10 20u00  Nederland-Duitsland dubbel spannend voor superfanHet Nederlands elftal speelt zaterdagavond tegen Duitsland. Voor Gert Grimmius (65) wordt het een bijzondere wedstrijd.
12/10 20u00  Extra bedenktijd voor uitspraak A7-blokkadeDe rechtbank in Leeuwarden doet op vrijdag 9 november uitspraak in de zaak over de A7-blokkade op de dag van de sinterklaasintocht vorig jaar. De bedenktijd duurt daarmee vier weken, in plaats van de gebruikelijke twee.
12/10 20u00  Madurodam wil letters ’I amsterdam’ graag hebbenGroenLinks is de iconische ’I amsterdam’ letters liever kwijt dan rijk, zo bleek afgelopen woensdag. Madurodam aast nu op de rood-witte slogan. „Weggooien is geen optie in een land waar we steeds meer aan het verduurzamen zijn”, laat de miniatuurstad weten.
12/10 19u30  Veel V&D-gebouwen nog leegBijna drie jaar geleden ging V&D failliet. Die klap dreunt nog na in de Nederlandse winkelstraten. Voor een derde van de 62 gesloten warenhuizen is zelfs nog steeds geen nieuwe huurder gevonden.
12/10 19u30  Minister niet blij met herbenoeming na debacleNa het examendebacle op het VMBO Maastricht is minister Arie Slob (Onderwijs) niet blij met de herbenoeming van bestuursvoorzitter André Postema bij de betrokken scholenkoepel. Het besluit was aan de raad van toezicht, maar Slob zou het hebben ontraden als hem advies was gevraagd, zo laat hij de Tweede Kamer weten.
12/10 19u15  ’We zijn met zeventien miljoen Oranjefans’Gewapend met een rol ducttape en een negen meter lang Stadskanaalspandoek reist Gert Grimmius (65) al jaren het Nederlands elftal achterna. Nederland–Duitsland zal zaterdag de driehonderdste interland zijn die de Oranjesupporter bijwoont.
12/10 19u00  Kaalslag varkensboerenDe varkenssector wacht komende jaren een enorme kaalslag. Van de 3500 varkensboeren zijn er in 2030 nog maar duizend over. De grootste klap valt in de periode tot 2023.
12/10 18u45  Zaanse school zet vierdaagse lesweek doorEen basisschool in de Zaanstreek voert na de herfstvakantie een vierdaagse schoolweek in. De scholenkoepel Zaan Primair heeft dat besloten vanwege het aanhoudende lerarentekort. De koepelorganisatie wil niet zeggen om welke school het precies gaat.
12/10 18u15  Kabinet steunt vaccinatie-oproep aan 16-jarigenZestienjarigen die door hun ouders niet zijn gevaccineerd, moet voortaan worden gevraagd of ze zich alsnog willen laten inenten, vindt ook het kabinet. Jeugdartsen willen deze jongeren oproepen alsnog hun prikken te halen. Ze hopen zo de daling van het aantal ingeënte jongeren te keren.
12/10 18u15  Moszkowicz doet aangifte tegen historicus om typering ’Holocaust-exploitant’Oud-advocaat Bram Moszkowicz gaat aangifte doen tegen de Maastrichtse historicus Paul Bronzwaer wegens smaad en laster. In een recent verschenen boek over Moszkowicz’ vader, Max sr, zegt Bronzwaer over hem (Max) onder meer dat hij „een soort Holocaust-exploitant” is. De oude Moszkowicz overleefde in de Tweede Wereldoorlog een verblijf in Duitse vernietigingskampen, waar zijn familie om het leven werd gebracht. Moszkowicz „probeert er munt uit te slaan”, zo wordt Bronzwaer in het boek geciteerd, en „een martelaarsrol opnemen.”
12/10 17u30  Aanhang A7-blokkeerders zingen Jenny Douwes toeDe groep Friezen die vorig jaar de A7 blokkeerden op de dag van de nationale sinterklaasintocht werd vrijdag, de vierde zittingsdag in het strafproces, luidkeels toegezongen door hun aanhang. De sympathisanten hadden zich ’s middags rond vijf uur verzameld bij de ingang van de rechtbank in Leeuwarden.
12/10 17u30  ’Getuigen Holleeder spreken elkaar tegen’Na drie dagen verhoor van kroongetuige Peter la Serpe heeft de rechtbank in het Holleeder-proces een grondige inkijk gekregen in de tegenstrijdigheden en onduidelijkheden in diens verklaringen. „Wij kijken met tevredenheid terug op deze verhoordagen”, zei Robert Malewicz, een van Holleeders advocaten, vrijdag.
12/10 17u15  Rutte spoort bedrijven aan tot meer openheidMinister-president Mark Rutte wil dat de top van het Nederlandse bedrijfsleven vaker de tijd neemt om zaken uit te leggen aan het publiek of aan de Tweede Kamer. Die boodschap heeft de premier overgebracht tijdens een onderhoud eerder deze week met de president-commissarissen van een aantal grote beursgenoteerde ondernemingen.
12/10 17u15  Grimmig beeld Haarlem: ‘Heel erg dat dit nodig is’Haarlemmers zijn bezorgd over de bedreigingen aan het adres van hun burgemeester. De zwaarbewapende agenten bij het stadhuis zorgen voor een grimmige sfeer.
12/10 16u45  Mega-crash bij tankstation A9 gefilmdSchokkende bewakingsbeelden van een tankstation zijn opgedoken. Woensdagavond is bij Heemskerk een auto ingereden op een Texaco aan de A9. De situatie van de 59-jarige man is stabiel.
12/10 16u30  Blokkeerfries Geert ‘gaf een klein duwtje’Tegen de 34 Friezen die vorig jaar de snelweg A7 blokkeerden, zijn taakstraffen geëist. Blokkeerfries Geert reageert bij verslaggever Wierd Duk.
12/10 16u15  Mega-crash op tankstation A9 gefilmdSchokkende bewakingsbeelden van een tankstation zijn opgedoken. Woensdagavond is bij Heemskerk een auto ingereden op een Texaco aan de A9. De situatie van de 59-jarige man is stabiel.
12/10 16u00  Jongerius wil door als EuroparlementariërAgnes Jongerius stelt zich kandidaat voor een tweede termijn in het Europees Parlement. „Er liggen nog heel veel punten waarop Europa socialer moet. En kan. Ik ga ervoor”, laat de PvdA-politica desgevraagd weten.
12/10 15u30  ‘Drugsparty Zaanse gevangenis zeker geen incident’De schokkende beelden uit de Zaanse gevangenis zijn zeker geen incident, vertelt misdaadverslaggever John van den Heuvel. Volgens hem zijn er meer misstanden en is dat de schuld van slecht beleid.
12/10 15u15  Nog twee weken aftellen voor toekomst Top 40De rechtbank in Amsterdam doet boog zich vrijdagmiddag in het kort geding tegen Radio 538 over de vraag waar de Top 40 tot eind van het jaar te horen zal zijn. De uitspraak over de hitlijst volgt op vrijdag 26 oktober.
12/10 15u15  Tbs geëist voor opzettelijk doodrijden bejaarde fietserTegen een 23-jarige man uit Eindhoven is tbs met dwangverpleging geëist, omdat hij op 19 april opzettelijk een fietser heeft aangereden. Het slachtoffer, een 77-jarige man uit Geldrop, overleed aan zijn verwondingen. De man is ontoerekeningsvatbaar en moet daarom geen straf krijgen, vindt de officier van justitie. Wel wil hij dat de rechtbank in Den Bosch de man een tbs-maatregel oplegt, omdat de kans groot is dat hij aan psychiatrische stoornissen lijdt en in herhaling valt als hij niet wordt behandeld.
12/10 15u00  Betrapt! Dit doen we allemaal en hier gaat het misEen bestuurder kan op de N233 in Veenendaal niet van z'n telefoon afblijven. Even later komt ie erachter dat rijden en appen niet samengaan.
12/10 15u00  Dode bij gasexplosie in woonwijk PutteBij een gasexplosie in een woning aan een Keizerstraat in Putte is vrijdagmiddag een persoon om het leven gekomen. Dat meldt de politie.
12/10 14u45  D66 wil dat Hoekstra bezoek aan Riyad afzegtMinister Wopke Hoekstra (Financiën) moet niet naar Saoedi-Arabië afreizen nu dat land de verdenking op zich heeft geladen journalist Jamal Khashoggi te hebben omgebracht. De bewindsman behoort tot de sprekers op een investeringsconferentie in Riyad later deze maand, maar regeringspartij D66 roept hem op af te zeggen.
12/10 14u30  Gasexplosie in woonwijk Putte lijdt tot brandEen gasexplosie in een woonwijk in Putte heeft vrijdagmiddag brand veroorzaakt. Omwonende worden door de veiligheidsregio verzocht hun woningen te verlaten.
12/10 14u30  Ziggo in kwartier uitverkocht voor Koreaanse boyband BTSBinnen vijftien minuten waren de kaartjes uitverkocht voor het optreden van de Koreaanse boyband BTS, morgenavond in de Ziggo Dome. Opnieuw een teken dat de zogenaamde K-Pop ook Nederland aan het veroveren is.
12/10 14u30  ’Belasting nabestaanden MH17 wrang’Het heffen van loonbelasting op de verzekeringsuitkering van MH17-nabestaanden is ’wel heel erg wrang’. Dat zegt voorzitter Piet Ploeg van de Stichting Vliegramp MH17.
12/10 14u15  Holleederproces: ‘Fred Ros bang dat accent hem verraadt’De kroongetuige in het Holleederproces geeft wegens veiligheidsredenen antwoord via een intermediair. Misdaadverslaggever John van den Heuvel legt uit waarom dat is.
12/10 13u45  Verdachte aangehouden in zaak drugslab HaarenIn het Brabantse Haaren is een vijftigjarige man aangehouden in verband met een drugslab dat donderdag is ontmanteld in een voormalig klooster in dezelfde plaats. De man werd opgepakt in de buurt van het pand. Wat zijn betrokkenheid is bij het productielab wordt onderzocht.
12/10 13u45  Vandaag record, morgen 26 graden!Het is op 12 oktober nog niet eerder zo warm geweest op één van de huidige operationele KNMI-weerstations als op deze vrijdag. Dat meldt Weerplaza. Morgen wordt het nog warmer: 26 graden!
12/10 13u30  Justitie: Friezen hadden ’oogkleppen op’De 34 Friezen die op 18 november vorig jaar de snelweg A7 blokkeerden, hebben het recht op demonstratie van de anti-zwarte Pietdemonstranten ’om zeep geholpen’, en hadden ,,oogkleppen op. Ze hielden geen rekening met andere weggebruikers.”
12/10 13u00  Verdachte doodschieten Azad zwijgtDe toedracht van de fatale schietpartij in een Haagse shishalounge afgelopen april is nog altijd onduidelijk. Verdachte Mustaf S. uit Rotterdam blijft zwijgen. Hij moest vrijdag, op zijn twintigste verjaardag, opnieuw voor de rechter in Den Haag verschijnen voor een niet-inhoudelijke zitting.
12/10 13u00  Het begon als grap, nu roeien Nederlanders naar Puerto RicoZe worden al een paar jaar lang voor gek verklaard door familie en vrienden. Toch weerhoudt dat David de Bruijn (33), Bart Adema (34), Erik Koning (51) en Marcel Ates (57), oftewel The Dutch Atlantic Four, er niet van om in december aan hun roeitocht over de Atlantische Oceaan te beginnen. „,,En we hebben maar voor 60 dagen eten aan boord.”
12/10 12u45  Dieselaggregaat jaagt klimaatproject aanHet dieselaggregaat bij de globe van Climate Planet op het Jaarbeursplein wordt weggehaald. „Wellicht wekken we een verkeerde indruk als ze er nog staan.” Dat meldt Maike van Eijndthoven van de projectleiding.
12/10 12u45  Geen fiscale uitzondering nabestaanden MH17Nabestaanden van een bij de ramp met vlucht MH17 omgekomen vrouw, moeten toch loonbelasting betalen over een verzekeringsuitkering. De belastingrechter erkent dat er sprake is van een uitzonderlijke en tragische situatie en dat de heffing direct in verband staat met de dood van hun zus. Toch biedt de Belastingwet volgens de rechter geen ruimte om rekening te houden met de omstandigheden van de belastingheffing.
12/10 12u45  Moordzaak Rosmalen in 2000 blijkt mogelijk zelfdodingDe advocaat-generaal bij de Hoge Raad heeft herziening gevorderd van een oude strafzaak, waarin een man in 2007 door het gerechtshof in Den Bosch tbs met dwangverpleging kreeg opgelegd voor doodslag op zijn vriendin. Nieuw onderzoek wijst uit dat er mogelijk sprake is geweest van zelfmoord.
12/10 12u45  Koppel spaart 35 jaar lang honderden tijdschriftenEen Christelijke koppel uit Staphorst spaart al 35 jaar lang ieder nummer van hun favoriete tijdschrift. Leuk, maar inmiddels puilt het huis uit en zoekt het stel geïnteresseerden in meer dan achthonderd nummers.
12/10 12u30  ’Ganzen vreten prestigeproject GroenLinks kaal’Het Hoogheemraadschap van Delfland trekt tientallen miljoenen euro’s uit voor natuurvriendelijke oevers, ’terwijl uit niets blijkt dat het werkt’.
12/10 12u30  Vermomde kroongetuige Ros gehoord via tussenpersoonFred Ros, de tweede kroongetuige uit liquidatieproces Passage die wordt gehoord in de strafzaak van Willem Holleeder, geeft vrijdag en de komende week tijdens zijn ondervraging antwoord via een intermediair. Dit heeft de rechtbank besloten. Volg de zaak live via de tweets van onze verslaggever.
12/10 12u30  Zaanse gedetineerden in isoleercel: dit is er aangetroffenMinister Dekker reageert op de bizarre feestbeelden van gisteren uit de gevangenis in Zaandam. Daarna startte een grote zoekactie.
12/10 12u15  Opvallend interview met nieuwe D66-voormanTijdens een interview heeft de kersverse fractievoorzitter van D66 zijn antwoord helemaal paraat.
12/10 11u15  OM: rechtszaak gaat niet over Zwarte PietDe rechtszaak over de blokkade van de A7 tijdens de landelijke sinterklaasintocht vorig jaar gaat helemaal niet over Zwarte Piet, maar over de „meest essentiële fundamenten van de democratische rechtsstaat.” Dat benadrukte de officier van justitie vrijdag aan het begin van zijn betoog, waarin later op de dag de eis tegen de 34 verdachten wordt geformuleerd.
12/10 11u15  Grote zoekactie in gevangenis: dit is aangetroffenMinister Dekker reageert op de bizarre feestbeelden van gisteren uit de gevangenis in Zaandam. Daarna startte een grote zoekactie.
12/10 11u15  ’8000 Groningers claimen immateriële schade’Voor de claim wegens immateriële schade door aardbevingen als gevolg van gaswinning hebben zich 8000 Groningers gemeld. Dat meldt de Woonbond die zich met zeven huurdersorganisaties heeft ingezet voor inwoners die vinden dat „de verstoring van hun woongenot gecompenseerd moet worden.”
12/10 11u00  Rus vastgebonden in hotelkamer AmsterdamDe politie Amsterdam heeft een vastgebonden Rus in een hotelkamer bevrijd.
12/10 11u00  Plons! Auto sloot ingedrukt door voorgangerDeze beelden zijn ons toegestuurd door een trucker. Zijn dashcam filmde in Veghel een domme verkeerssituatie.
12/10 10u45  Ollongren leeft mee met burgemeester HaarlemMinister Kajsa Ollongren vindt het „ontzettend vervelend” dat de burgemeester van Haarlem vanwege aanhoudende bedreigingen is ondergedoken. Over de aard of afkomst van de bedreigingen wilde ze niets kwijt.
12/10 10u45  ’Explosief’ in Amsterdam blijkt aanstekerEen ’explosief’, gevonden aan de Kombuisweg in de Amsterdamse wijk Westpoort, blijkt een aansteker te zijn. Dat meldt de politie op Twitter.
12/10 10u45  Zoekactie naar vermiste man in haven NieuwdorpIn de haven van het Zeeuwse Nieuwdorp is een man van een werkeiland gevallen en vermoedelijk verdronken. Dat meldt de politie. Diverse hulpdiensten zijn nog naar het slachtoffer op zoek. Daarbij worden duikers van de brandweer en een reddingsboot ingezet.
12/10 10u45  LIVE Kroongetuige Fred Ros spreekt over Willem HolleederNa de verhoren van Peter de la Serpe is het woord vrijdag (ook) aan Fred Ros: de kroongetuige spreekt over Willem Holleeder. Onze verslaggever volgt de zaak live.
12/10 10u30  ’Bin Salman kwade genius achter verdwijning Khashoggi’Het net sluit zich rond Saoedi-Arabië. De Turkse regering heeft de Verenigde Staten laten weten dat het over audio en videobeelden beschikt die bewijzen dat Jamal Khashoggi vorige week in het Saoedische consulaat in Istanboel is vermoord. Daarna heeft een speciaal team zijn lichaam in stukken gesneden.
12/10 10u30  Zoekactie naar vermiste man in haven NieuwkoopIn de haven van het Zeeuwse Nieuwdorp is een man van een werkeiland gevallen en vermoedelijk verdronken. Dat meldt de politie. Diverse hulpdiensten zijn nog naar het slachtoffer op zoek. Daarbij worden duikers van de brandweer en een reddingsboot ingezet.
12/10 10u15  Max Verstappen waant zich in Amerikaanse filmVolgende week is in de Verenigde Staten de F1-GP van Austin. Max Verstappen proeft alvast de sfeer van het land.
12/10 10u15  Heel Nederland zit op de OV-fietsSteeds meer mensen maken gebruik van de OV-fiets. Dit jaar zijn er meer dan drie miljoen ritten mee gemaakt, 33 procent meer dan in de eerste negen maanden van 2017, melden de Nederlandse Spoorwegen.
12/10 10u00  Ex-minister Zuid-Afrika Pik Botha overledenRoelof Frederik ’Pik’ Botha, minister van Buitenlandse Zaken in het apartheidstijdperk, is op 86-jarige leeftijd in zijn huis in Pretoria overleden. Dat heeft zijn familie gezegd tegen de Zuid-Afrikaanse nieuwssite News24. Zijn zoon, Piet Botha, zei dat zijn vader vrijdag in de vroege ochtend vredig is overleden in zijn slaap. Hij was al een aantal weken ziek.
12/10 10u00  Moeder en kind gewond na ongeval met bakfiets en vrachtwagen in BodegravenEen moeder is met haar drie kinderen vrijdagmorgen aangereden door een vrachtwagen bij de spoorwegovergang in Bodegraven. Bij het ongeval raakten één kind en de moeder gewond. Ze zijn naar het ziekenhuis vervoerd. „De verwondingen zijn niet levensbedreigend. De slachtoffers zijn met de ambulance vervoerd en niet met een traumahelikopter”, laat een politiewoordvoerder weten.
12/10 09u30  Moeder en kind gewond na ongeval met bakfiets bij spoorwegovergang BodegravenEen moeder is met haar twee kinderen vrijdagmorgen aangereden door een vrachtwagen bij de spoorwegovergang in Bodegraven. Bij het ongeval raakte een kind en de moeder gewond. Ze zijn naar het ziekenhuis vervoerd. Over de ernst van de verwondingen is nog niets bekend.
12/10 09u15  Kroongetuige Fred Ros spreekt over Willem HolleederNa de verhoren van Peter de la Serpe is het woord vrijdag (ook) aan Fred Ros: de kroongetuige spreekt over Willem Holleeder. Onze verslaggever volgt de zaak live.
12/10 08u45  D66 schrikt: Hachchi wil terugkomenD66 is opgeschrikt door de comeback van een oude bekende. Wassila Hachchi heeft zich weer aangemeld als lid. De voormalig parlementariër keert terug nu Alexander Pechtold is afgetreden als partijleider.
12/10 08u45  Arts in Nijmegen pleit voor legalisering xtcKees Kramers, internist-klinisch farmacoloog van het Radboudumc in Nijmegen, pleit voor het legaliseren van xtc. Legale pillen leiden volgens hem tot minder criminaliteit en minder dumpen van gevaarlijk chemisch drugsafval. Legale pillen leiden volgens hem tot minder criminaliteit en minder dumpen van gevaarlijk chemisch drugsafval.
12/10 07u45  Winnende Beau: ‘Ben schaamte voorbij’Na een zenuwslopende avond is Beau Five Days Inside uitgeroepen tot beste tv-programma van het jaar. De ontlading was groot bij de presentator.
12/10 07u45  ’Meer maatwerk nodig bij re-integratie veteraan’Er is meer maatwerk nodig bij uitkeringsinstantie UWV en het ministerie van Defensie om gewonde veteranen te re-integreren. Dat stelt de Veteranenombudsman na onderzoek.
12/10 07u30  Cheyenne (16) breekt arm en jukbeenderen door killerclownEen 16-jarig meisje is dinsdagavond zwaargewond geraakt door een zogenoemde ’killerclown’ bij de Nedereindseplas aan de kant van Nieuwegein. „Ze viel van schrik met haar scooter en lag bewusteloos en zwaargewond op de grond. We zijn enorm geschrokken”, vertelt Judy, de moeder van slachtoffer Cheyenne.
12/10 07u15  Blokkeerders A7 horen vandaag strafeisDe 34 Friezen die worden verdacht van de blokkade op de A7 op de dag van de sinterklaasintocht vorig jaar, horen vrijdag welke straf het Openbaar Ministerie (OM) tegen ze eist. Het is waarschijnlijk de laatste dag van de behandeling van de zaak, die de hele week duurde.
12/10 07u15  Het zuiden viert herfstvakantie: files al vanaf 13.00 uur in aantochtScholieren in het zuiden van het land kunnen vanaf vrijdag genieten van de herfstvakantie die een week duurt. De scholen in het noorden en de regio Midden Nederland sluiten de deuren een week later.
12/10 07u15  ’16-jarigen gevraagd zich in te laten enten’Jeugdartsen gaan zestienjarigen die onvolledig of niet zijn gevaccineerd vragen om zich alsnog in te laten enten. Dat heeft Mascha Kamphuis van AJN Jeugdartsen tegen het televisieprogramma De Monitor gezegd. Kinderen mogen vanaf hun zestiende zelf bepalen wat voor zorg ze willen en of ze vaccinaties krijgen.
12/10 07u00  Klopjacht op feestneuzen in bajes na gelekte video’sEen speciaal bijstandsteam van justitie is tot gisteravond laat bezig geweest met zoekacties naar drugs en smartphones in de splinternieuwe gevangenis in Zaanstad. Directe aanleiding is het beeldmateriaal dat gisteren via De Telegraaf naar buiten kwam van drugsfeestjes in de bajes.
12/10 06u45  Top bedrijfsleven wisselt hartig woordje met RutteDe top van het Nederlandse bedrijfsleven en premier Mark Rutte hebben donderdag in het Catshuis een hartig woordje gewisseld. Na al het gedoe rond de dividendbelasting, de afgeblazen verhuizing van het Londense kantoor van Unilever naar Rotterdam en de witwasaffaire bij ING heeft de relatie tussen politiek en Nederlandse multinationals een dieptepunt bereikt.
12/10 06u45  ’Straf’ voor feestneuzen in de bajesEen speciaal bijstandsteam van justitie is tot gisteravond laat bezig geweest met zoekacties naar drugs en smartphones in de splinternieuwe gevangenis in Zaanstad. Directe aanleiding is het beeldmateriaal dat gisteren via De Telegraaf naar buiten kwam van drugsfeestjes in de bajes.
12/10 06u45  D-woord taboe tijdens ontmoeting Rutte en top bedrijfslevenOoit waren we trots op ónze multinationals. Maar de old boys bij grote concerns wekken nu vooral irritatie. Een ontmoeting tussen premier Rutte en de bedrijfstop komt op een precair moment. Het D-woord werd angstvallig gemeden.
12/10 06u45  49 kilo hasj in busje Urkers die op ’ski-reis’ gingenDe twee Urkers die begin dit jaar in Zweden zijn opgepakt, hadden ruim 49 kilo hasj bij zich. Piet (23) en Jacob (21) K. probeerden de drugs naar Noorwegen te smokkelen en hadden als smoes gezegd op ski-reis te gaan. De jongste zou van niets weten. Bij de brug van Denemarken naar Zweden liepen ze tegen de lamp.
12/10 06u00  ’Chaos door sluiting van gevangenissen’Het drugsfeest in de gevangenis van Zaanstad staat niet op zichzelf, vertellen diverse bronnen uit het gevangeniswezen. Er zou meer mis zijn in de sector: de definitieve sluiting van vier grote gevangenissen in het land zorgt voor chaos. Gedetineerden worden verhuisd naar locaties die daar niet op zijn berekend en personeel klaagt over onveilige werksituaties, halsoverkop geschuif met trouwe collega’s en een werkklimaat dat tot het vriespunt is gedaald. De SP slaat alarm.
12/10 06u00  ’Ontdaan’ na inslaan op agentDe familie die afgelopen juli in gevecht raakte met agenten in Almere – waarbij een van de politiemannen het ziekenhuis in werd geslagen – wil dat er een ’bemiddelingstraject’ wordt gestart. Ze zouden zelf erg ontdaan zijn door wat er is gebeurd, verklaarden ze gisteren in de rechtbank Almere.
12/10 05u45  ’Belaagd door killerclown’Een 16-jarig meisje is dinsdagavond zwaargewond geraakt door een zogenoemde ’killerclown’ bij de Nedereindseplas aan de kant van Nieuwegein. „Ze viel van schrik met haar scooter en lag bewusteloos en zwaargewond op de grond. We zijn enorm geschrokken”, vertelt Judy, de moeder van slachtoffer Cheyenne.
12/10 05u45  Duits bezoek met knipoogKoning Willem-Alexander liet in Duitsland merken dat hij niet zeker is van de capaciteiten van de voetballers van Oranje. „Het Nederlands elftal speelde halverwege de jaren 50 tweemaal een oefen-interland tegen Saarland”, sprak hij politici en ondernemers toe in Saarbrücken. „Beide keren won Nederland met slechts één doelpunt verschil. Ik ben benieuwd hoe de krachtsverhoudingen anno 2018 zouden zijn...”
12/10 05u45  Criminaliteit op kleine vakantieparken aanpakkenDe verloedering van kleinere vakantieparken in Nederland moet worden teruggedrongen. Het zijn vaker broeinesten van criminaliteit. Een nationaal actieplan gaat orde op zaken stellen.
12/10 05u45  500 jihadi’s gevolgdCirca vijfhonderd Nederlandse geradicaliseerde moslims worden op de voet gevolgd. Dat zegt de terreurbestrijder NCTV, die daarnaast spreekt van ’enkele duizenden sympathisanten van het jihadisme’.
12/10 05u45  André Kuipers: ’Dit had mij ook kunnen gebeuren’Dat twee astronauten een haperende raket weten te verlaten en veilig op de grond komen, is een goed teken. Dat vindt André Kuipers. „Dat betekent dat alle systemen, die je hoopt niet nodig te hebben, werken.”
12/10 05u45  Anarchie dreigt in de bajesDe forse bezuinigingen op het gevangeniswezen beginnen hun tol te eisen. Medewerkers van vier definitief sluitende inrichtingen waarschuwen minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) dat overhaast gesleep met personeel en gedetineerden tot gevaarlijke situaties leidt.
12/10 00u15  De zegetocht van BeauNiet De luizenmoeder maar Beau van Erven Dorens (47) bleek de grote winnaar van het Televizier-gala 2018. In AFAS Live wist de ’comeback-kid’ zowel de prijs voor beste presentator als die voor beste programma in de wacht te slepen.
12/10 00u00  Brand bij omstreden bedrijf Dongen onder controleDe brand die al de hele avond woedt bij recyclebedrijf TUF in Dongen is onder controle. De brand bij het bedrijf dat kunstgrasmatten recyclet veroorzaakte grote vlammen en zwarte rookpluimen, die van veraf te zien waren. De brand was ontstaan in een loods van het bedrijf aan de Vierbundersweg. Er zijn onder meer elf tankautospuiten, drie hoogwerkers en twee schuimblusvoertuigen ingezet.
11/10 23u45  Brand bij omstreden bedrijf Dongen nog lang niet onder controleLees meer >
11/10 23u30  Emotionele Ali B breekt tijdens liveshow: ‘K*tzooi!’Ali B heeft het tijdens een optreden op het Gouden Televizier-Ring Gala niet droog gehouden.
11/10 23u15  Beau verslaat De LuizenmoederDe Gouden Televizier-Ring 2018 is gewonnen door Beau Five Days Inside!
11/10 23u15  Incident bij lancering raket: ‘Had mij ook kunnen gebeuren’Ruimtevaarder André Kuipers over de mislukte lancering van een raket op weg naar het ruimtestation ISS. De twee bemanningsleden aan boord moesten een noodlanding op aarde maken.
11/10 23u00  Maarten van der Weijden tikt 5 miljoen aanElfstedentochtzwemmer Maarten van der Weijden heeft vanavond tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala bekend gemaakt dat hij met zijn zwemtocht uiteindelijk 5 miljoen euro heeft opgehaald voor kankeronderzoek. De laatst bekende tussenstand was 4,7 miljoen euro.
11/10 23u00  Beau Five Days Inside wint de Gouden Televizier-RingNa een zenuwslopende avond is het nagelbijten en lange wachten voorbij: De Gouden Televizier-Ring 2018 is gewonnen door Beau Five Days Inside!
11/10 22u45  Chantal wint: ‘Het klinkt als porno’Chantal Janzen heeft donderdagavond voor de vierde keer de Zilveren Televizier-Ster in de wacht gesleept.
1 2 3


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

15x Schoten na aanrijding scooter en auto15/10 00u30 - De Telegraaf: Bij een aanrijding tussen een auto en een scooter op de Plejadenlaan in Bergen op Zoom is zondagavond waarschijnlijk ook geschoten. De politie spreekt van meerdere schoten, maar deelt nog weinig info over het incident.
10x Russen gluren vaker mee tijdens militaire oefeningen15/10 18u45 - De Telegraaf: Russische strijdkrachten laten steeds vaker hun gezicht zien tijdens grote militaire oefeningen waaraan Nederland deelneemt. Vlak voor de start van de NAVO-oefening Trident Juncture spreekt de commandant van het Korps Mariniers Jeff Mac Mootry over een ’Koude Oorlog 3.0’.
10x De wereld gaat aan versofting ten onder15/10 18u45 - De Telegraaf: De laatste tijd denk ik regelmatig terug aan Sergeant Major Tudor Bryn ’Shut up’ Williams, zoals vertolkt door de onnavolgbare Windsor Davies.
10x OPROEP: Geen opvang, wel betalen?15/10 16u45 - De Telegraaf: Maakt u ook gebruik van het ‘vakantiepakket’ of ‘all-in-pakket’ van uw kinderopvangorganisatie? Moet u ook alle vakantiedagen betalen, ook al komt uw kind weken niet in bijvoorbeeld de grote vakantie? Of betaalt u voor de feestdagen terwijl de dagopvang of naschoolse opvang dan dicht is?
9x Dividendtaks blijft: winstbelasting bedrijven nog verder omlaag15/10 19u00 - De Telegraaf: Voor alle bedrijven, van klein tot groot, gaat de winstbelasting de komende jaren verder omlaag dan het kabinet eerder al had aangekondigd. Daar is ruimte voor nu de afschaffing van de dividendbelasting definitief niet doorgaat.
9x ’Bobo’s kopen wasmachines en fietsen met 8,5 ton pgb-geld’15/10 18u45 - De Telegraaf: Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tegen twee bestuurders van een zorginstelling in Paterswolde tot anderhalf jaar cel geëist wegens fraude met pgb-gelden. Daarmee zou ruim 8,5 ton zijn gemoeid. Het geld werd niet aangewend voor zorg, aldus het OM voor de rechtbank in Zwolle, maar besteed aan „familievakanties voor cliënten, computers, fietsen, wasmachines, wasdrogers, caravanstalling, telefoonkosten, dierentuinabonnementen en musicalkaartjes.”
9x 'Rutte spekt vriendjes bedrijfsleven'15/10 18u45 - De Telegraaf: Oppositiepartijen zijn boos nu het vrijgekomen dividendgeld naar het bedrijfsleven gaat en niet direct naar lastenverlichting voor burgers.
9x FNV: kabinet luistert niet naar bevolking15/10 17u15 - De Telegraaf: Vakbond FNV is niet te spreken over het alternatief dat het kabinet heeft bedacht voor het afschaffen van de dividendbelasting. „Dit kabinet luistert nog steeds niet naar de bevolking”, zegt vakbondsvoorzitter Han Busker in een eerste reactie. „Als er nu een andere manier is gevonden om het geld naar multinationals en buitenlandse aandeelhouders te sluizen, schiet Nederland er helemaal niets mee op.”
9x TomTom op doodlopend spoor15/10 17u15 - De Telegraaf: Voortdurende onrust op de beurzen door geopolltieke ontwikkelingen, ASML en wie krijgt TomTom nog op het juiste pad?
9x Heldendaad op A5: onwel geworden man tot stilstand gebracht15/10 17u15 - De Telegraaf: Door kordaat ingrijpen hebben automobilisten op de snelweg A5 bij Amsterdam een mogelijk ernstig ongeval weten te voorkomen. Een man raakte maandagochtend al rijdend in zijn auto onwel, waarna andere weggebruikers hem tot stilstand wisten te krijgen met gebruik van hun voertuigen.

Statistieken

Artikels:
38478
Gelezen:
38389
Aantal lezers nu:
52


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven