zaterdag 23 februari 2019, week 08


U bent nu hier: Meer nieuws van Trouw

Laatste updatecontrole: vandaag om 15u30
 

Trouw

Verbergen Tonen
23/02 15u30  Vaticaankenner Stijn Fens: ‘Als katholiek is het om te janken’ Honderden priesters, bisschoppen en kardinalen zijn op dit moment in Rome om te praten over een aanpak van het misbruikprobleem in de rooms-katholieke kerk. Religie en filosofie-redacteur Stijn Fens doet verslag vanuit Rome. ‘Het misbruikschandaal gaat de kerk nog decennialang achtervolgen.’
23/02 15u30  Sneeuwklokjesmanie: ‘Een bijzonder sneeuwklokje kost wel 100 euro per bol’ Texel is meer dan schapen en strand, in februari en maart ziet het er wit van de sneeuwklokjes. Galantofiel Nieteke Roeper verzorgt dan excursies naar het sneeuwklokjeseiland.
23/02 15u15  Is Hill Farmstead echt de beste brouwerij ter wereld? Een vast panel test wekelijks wijn, bier, whisky en non-alcoholica. Vandaag: een zoektocht naar bier van Hill Farmstead.
23/02 15u00  Moeten de IS-bruiden terug kunnen keren? De Nederlandse Amber uit Dordrecht en Hafida uit Delft gaan liever naar een Nederlandse gevangenis dan dat ze in een Koerdisch kamp in Syrië blijven.11 
23/02 15u00  Ze belandde bijna bij toeval in de film ‘Roma’, nu maakt Yalitza Aparicio kans op een Oscar Het is de eerste filmrol van de Mexicaanse Yalitza Aparicio en meteen maakt ze kans op een Oscar: “Ik herken me in de vrouw die ik speel in ‘Roma’. We zijn allebei arm.”
23/02 14u45  A Star is Born - maar dan in het echt Het is de eerste filmrol van de Mexicaanse Yalitza Aparicio en meteen maakt ze kans op een Oscar: “Ik herken me in de vrouw die ik speel in ‘Roma’. We zijn allebei arm.”
23/02 14u45  Een miljoen huizen dreigt te verzakken, mede door droge zomer In Nederland kunnen ongeveer een miljoen huizen last krijgen van funderingsproblemen, zoals scheuren en verzakkingen. Dat stelt het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek KCAF. De problemen zijn volgens het KCAF verergerd door de droge zomer van 2018.
23/02 14u30  Den Helder is spotgoedkoop, maar wel opgeknapt De marinestad behoort tot de goedkoopste gemeenten in Nederland. Maar het tij keert voorzichtig. ‘We komen voorzichtig uit de dip’, zegt de makenaar.
23/02 14u00  Klimaatverandering verandert ook de betekenis van het woord klimaat Afgelopen week bezocht het Zweedse klimaaticoon Greta Thunberg Brussel om het Europees Economisch en Sociaal Comité toe te spreken en de Belgisch klimaatspijbelaars een hart onder de riem te steken.
23/02 14u00  Ook al mocht niet alles in #niksteverbergen helemaal waar zijn, het is evengoed schokkend Theater De Verleiders #niksteverbergen ★★★☆☆
23/02 13u15  Een miljoen huizen dreigen te verzakken, mede door droge zomer In Nederland kunnen ongeveer een miljoen huizen last krijgen van funderingsproblemen, zoals scheuren en verzakkingen. Dat stelt het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek KCAF. De problemen zijn volgens het KCAF verergerd door de droge zomer van 2018.10 
23/02 12u30  Zo trekken De Telegraaf en Trouw tóch samen op Hoofdredacteur Cees van der Laan schrijft in zijn wekelijkse brief over de discussies op de redactie en de keuzes van de krant.
23/02 12u30  De samenleving verandert. En niet iedereen kan daarin meekomen Er is sprake van een nieuw soort ongelijkheid, schrijft Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, in zijn deze week verschenen boek ‘Veenbrand’. ‘Er wordt heel veel tegelijkertijd van ons verwacht. Daardoor ontstaat een scheidslijn: wie kan daar wel en wie kan daar niet mee omgaan?’10 
23/02 12u15  Vaticaankenner Stijn Fens: Het is nu of nooit voor de katholieke kerk Honderden priesters, bisschoppen en kardinalen zijn op dit moment in Rome om te praten over een aanpak van het misbruikprobleem in de rooms-katholieke kerk. Religie en filosofie-redacteur Stijn Fens doet verslag vanuit Rome. ‘Het misbruikschandaal gaat de kerk nog decennialang achtervolgen.’10 
23/02 12u00  Het is de muziek van hun ouders, de teksten zijn onbegrijpelijk. Toch is ‘Bohemian Rhapsody’ hot onder jongeren Muziekdocent en schrijver Gerwin van der Werf was wel klaar met het nummer ‘Bohemian Rhapsody’. Maar sinds de gelijknamige film - die morgen diverse Oscars kan winnen - is Queen helemaal hot bij zijn leerlingen en heel veel andere jongeren. Hoe kán dat? Met zijn mentorklas ging hij naar de bioscoop.
Laatste update: vandaag om 15u30


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
23/02 12u00  Transgender Bea Smit vierde haar nieuwe naam in de kerk: ‘Ik hoor er weer helemaal bij’In de zomer komt er een handreiking hoe kerken om kunnen gaan met mensen die van geslacht veranderen. Een handjevol kerken heeft al ervaring met een dienst waarin de nieuwe naam van een gemeentelid wordt gevierd.
23/02 11u45  Voor 53 euro eet u het beste zevengangenmenu ter wereldHet beste restaurant van de wereld is piepklein en ligt in een uithoek van de aarde aan de Westkaap in Zuid-Afrika in het idyllische vissersdorp Paternoster.
23/02 11u45  Transgender Bea Smit vierde haar nieuwe naam in de kerk: ‘Het was fantastisch. Ik hoor er weer helemaal bij’In de zomer komt er een handreiking hoe kerken om kunnen gaan met mensen die van geslacht veranderen. Een handjevol kerken heeft al ervaring met een dienst waarin de nieuwe naam van een gemeentelid wordt gevierd.
23/02 11u45  De samenleving verandert. En niet iedereen kan daarin meekomen.Er is sprake van een nieuw soort ongelijkheid, schrijft Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, in zijn deze week verschenen boek ‘Veenbrand’. ‘Er wordt heel veel tegelijkertijd van ons verwacht. Daardoor ontstaat een scheidslijn: wie kan daar wel en wie kan daar niet mee omgaan?’
23/02 11u30  Een dagje boodschappen verzamelen bij Picnic: ‘Het is een misverstand dat je snel moet werken’Na klachten over de werkomstandigheden bij online supermarkt Picnic beloofde het bedrijf beterschap. Hoe staat het er nu voor? Trouw werkte een dagje mee in het distributiecentrum in Utrecht.
23/02 11u15  Die Roomse misbruiktop zou de coming-out moeten zijn van een homofoob instituutMet het oog van een antropoloog en de pen van een dichter doet Wim Boevink dagelijks verslag over de grote en kleine wereld om hem heen.
23/02 11u15  Sneeuwklokjesmania: ‘Een bijzonder sneeuwklokje kost wel 100 euro per bol’Texel is meer dan schapen en strand, in februari en maart ziet het er wit van de sneeuwklokjes. Galantofiel Nieteke Roeper verzorgt dan excursies naar het sneeuwklokjeseiland.
23/02 11u15  Nederland trekt veel geld uit voor de ggz, maar dat geld wordt niet effectief ingezetHet zwaartepunt in de ggz moet weer op vakmanschap komen te liggen. Het gaat immers om goede patiëntenzorg, aldus Adriaan Jansen, voorzitter van de Raad van Bestuur van GGZ Friesland.
23/02 10u45  Mag mijn chef mijn Hello Kitty-broodtrommel verbieden?Beatrijs Ritsema beantwoordt wekelijks vragen over moderne etiquette. Heeft u vragen over de omgang met buren, collega's, familie, vrienden en kinderen? Mail ze naar beste@beatrijs.com.
23/02 10u45  ‘Je kunt Holocaustoverlevenden toch niet afschepen met een fooi en SS’ers ruim vergoeden’Nog steeds krijgen Nederlanders die bij de Waffen-SS zaten, een uitkering uit Duitsland. Veel hoger dan wat Holocaustoverlevende Albert de Leeuw (82) ontvangt. “Het Europees Parlement moet dat rechttrekken.”11 
23/02 10u45  Hoe het gewest Fryslân zich tussen de grote topploegen heeft genesteldSanneke de Neeling stond begin dit jaar voor een moeilijke keuze. Ging ze voor het ontwerpen van protheses of voor het verder onderzoeken van de menselijke darmhabitat? Het waren twee minors van haar studie die ze eigenlijk allebei leuk vond.11 
23/02 10u15  De vraag bij de Arabisch-Europese top in Egypte is: wie heeft wie het meeste nodig?Voor het eerst komen Arabische Liga en Europese Unie bij elkaar. Het thema? Migratie. De vraag is: wie heeft wie het meeste nodig?
23/02 10u00  Een centrale rol voor de eurogroep, dat zou Europa goed doenMet de brexit en verkiezingen in zicht, is 2019 een cruciaal jaar voor de EU. Deel 6, slot van een serie: Ben Bot, oud-topdiplomaat in Brussel, oud-minister van buitenlandse zaken namens het CDA, over een Europa met de eurogroep als kern en beide benen op de grond.
23/02 10u00  Nu Van Hanegem het zei, wist ik dat ik niet gek was: vorm bestaat nietWillem van Hanegem werd 75 jaar en studiogasten kregen de vraag welke actie hen het meest was bijgebleven, welke ze zouden uitkiezen om te laten zien. Dat viel nog niet mee, merkte je aan de reacties van aarzeling, de soms gekunstelde keuzes.
23/02 09u45  Laten we Willem van Hanegem eren door naar voetbal te kijken zoals hij, naar wat goed is voor de ploegWillem van Hanegem werd 75 jaar en studiogasten kregen de vraag welke actie hen het meest was bijgebleven, welke ze zouden uitkiezen om te laten zien. Dat viel nog niet mee, merkte je aan de reacties van aarzeling, de soms gekunstelde keuzes.
23/02 09u15  De samenleving verandert: wie kan er nog mee de toekomst in?Er is sprake van een nieuw soort ongelijkheid, schrijft Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, in zijn deze week verschenen boek ‘Veenbrand’. ‘Er wordt heel veel tegelijkertijd van ons verwacht. Daardoor ontstaat een scheidslijn: wie kan daar wel en wie kan daar niet mee omgaan?’
23/02 09u00  Laat KLM zijn gang maar gaanAls KLM in het nieuws komt, is het al snel een nationale zaak. Zo ook de afgelopen weken, toen KLM-personeel actievoerde bij het hoofdkantoor in Amstelveen en handtekeningen inzamelde om de topman te steunen.
23/02 08u45  Rond de dood kun je soms naar hartelust lachenNadat ik die fantastische column van Wim Boevink over zijn reis door zijn plasbuis (beterschap Wim!) had gelezen, sloeg ik toch aan het twijfelen.10 
23/02 05u15  R. Kelly gearresteerd voor seksueel misbruikDe Amerikaanse artiest R. Kelly (52) is vrijdagavond gearresteerd toen hij zich meldde op het hoofdbureau van politie in Chicago. Hij wordt aangeklaagd voor tien gevallen van seksueel misbruik.20 
23/02 05u00  Hoe Amerika de Venezolaanse oppositie klaarstoomde voor de machtDe VS werken al bijna twee decennia aan ‘regime change’ in Venezuela. Ook oppositieleider Juan Guaidó komt voort uit de door Amerikanen gefinancierde studentenbeweging.16 
23/02 02u15  Een dagje boodschappen verzamelen bij Picnic: ‘We bouwen de brug, terwijl we erop staan’Na klachten over de werkomstandigheden bij online supermarkt Picnic beloofde het bedrijf beterschap. Hoe staat het er nu voor? Trouw werkte een dagje mee in het distributiecentrum in Utrecht.12 
22/02 23u00  Publiciteitsoorlog Venezuela naar kookpuntAan de grenzen van Venezuela voltrekt zich dit weekend een nieuwe fase in de machtsstijd tussen Maduro en Guaidó.
22/02 22u15  R. Kelly aangeklaagd voor seksueel misbruikDe Amerikaanse artiest R. Kelly is officieel aangeklaagd in tien gevallen van seksueel misbruik.
22/02 22u15  Trump en Xi binnenkort in gesprek om handelsovereenkomst af te rondenDe Amerikaanse president Donald Trump verwacht binnenkort zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping te ontmoeten. Samen zouden ze dan de puntjes op de i kunnen zetten van een handelsovereenkomst tussen de twee economische grootmachten.
22/02 22u00  De dokter op de app, redt dat de zorg in Flevoland?Uit de as van het failliete MC Zuiderzee verrijst volgende week ‘St Jansdal Lelystad’. Apps en internet worden belangrijker in de gezondheidszorg, niet alleen in Flevoland.
22/02 21u15  Voor Piero Manzoni kon alles kunst zijn. Ook een blikje poepIs dat nou kunst? Die vraag wordt al gauw gesteld bij het werk van Piero Manzoni. Voor het eerst sinds vijftig jaar is het hier weer te zien, in het Stedelijk Museum Schiedam.
22/02 21u15  Mekkaans bronwater als medicijn tegen kanker?Arabist en oud-redacteur Eildert Mulder bespiegelt in zijn wekelijkse column In de schaduw van de minaret over de islamitische wereld.
22/02 21u00  Nieuwe fase in machtsstijd Maduro en Guaidó: Venezuela is een publicitair slagveldAan de grenzen van Venezuela voltrekt zich dit weekend een nieuwe fase in de machtsstijd tussen Maduro en Guaidó.
22/02 20u15  Piloten easyJet zijn bereid tot stakenPilotenvakbond VNV voert de druk op bij de onderhandelingen met luchtvaartmaatschappij easyJet over een nieuwe cao.
22/02 20u15  Kraft Heinz: van beleggerslieveling tot beurskneusKraft Heinz werd jaren geprezen om de succesvolle wijze van bezuinigen. Nu is hetzelfde concern verliesgevend.
22/02 20u00  Fabien Clain, de most wanted Franse jihadist, is door een Amerikaanse drone uitgeschakeldDe Franse regering zegt het nog een beetje omfloerst. ‘Het is mogelijk dat Fabien Clain is omgekomen’, zo deelde de Franse minister van defensie, Florence Parly, op Twitter mee. Ze voegde eraan toe dat de dood van Clain een enorme opluchting zou betekenen voor de Fransen.
22/02 19u45  Ik ben nogal carcinofoob ingericht en vele ­beginstadia van kwaadaardige gezwellen te boven gekomenIn Trouw van afgelopen zaterdag schrijft Frits de Lange over een nieuwe stervenskunst. De noodzaak daarvoor is evident, want we sterven tegenwoordig veel langer en langzamer dan vroeger.
22/02 19u30  Boven het bed van zoonlief hangt een overwinteraarIedere dag verwondert Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.
22/02 19u30  CD's op vrijdag: topuitvoering van een Finse jonge hond en dagdromen met Jessica PrattDe muziekrecensenten van Trouw hadden een aangename week. Drie beluisterde cd's kregen vier sterren en een opkomende Finse dirigent, al vergeleken met de geheimzinnige Tadzio uit Visconti’s film ‘Dood in Venetië’, is zelfs goed voor de maximale score.
22/02 19u30  Bekritiseerde CBR-directeur stopt ermeeDe algemeen directeur van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) stopt ermee. Onlangs scherpte het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het toezicht op het CBR aan omdat de instantie kampt met onder meer oplopende vertragingen bij de verlenging en aanvraag van nieuwe rijbewijzen.
22/02 19u00  Dit zijn de priesters, bisschoppen en kardinalen die van de misbruiktop een succes moeten makenDe misbruiktop in Rome is nu op de helft. Ondanks grote scepsis van slachtoffers, lijkt het paus Franciscus toch menens om met een doelgerichte, wereldwijde aanpak van het misbruikprobleem in de rooms-katholieke kerk te komen. Maar de deelnemers aan de topconferentie zijn nog verdeeld over de beste strategie.
22/02 19u00  Sleetser dan Intertoys kan bijna niet, hoe maak je daar een speel­goed­pa­ra­dijs van?Nu de failliete speelgoedwinkelketen Intertoys te koop staat, borrelt de vraag op hoe het nu verder moet met de honderden winkels. Wie is er geïnteresseerd in een keten die in zo’n moeilijke branche opereert? En als er een geschikte partij wordt gevonden, hoe krijgt die de boel dan wel op de rit?
22/02 18u45  Ook Rutte door het stof over energienota: ‘Dit draagt niet bij aan het vertrouwen’Premier Mark Rutte bekende vrijdag schuld over de fout met de energierekening. Die stijgt niet met de eerder door het kabinet voorspelde 108 euro, maar met 334 euro. Rutte pleitte het Planbureau voor de Leefomgeving vrij.
22/02 18u15  Bekritiseerde CBR-directeur stop ermeeDe algemeen directeur van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) stopt ermee. Onlangs scherpte het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het toezicht op het CBR aan omdat de instantie kampt met onder meer oplopende vertragingen bij de verlenging en aanvraag van nieuwe rijbewijzen.
22/02 18u00  ‘Als de Russen komen’ toont hoe zij spioneren én hoe wij ermee omgaanAls de Russen komen, rijden ze dan in een auto? Soms wel.
22/02 17u45  De milieurisico's van medicijnresten in het water zijn zwaar onderschatDe milieurisico’s van medicijnresten in oppervlaktewater zijn veel groter dan tot dusver gedacht. Dit blijkt uit een grote wetenschappelijke studie van milieukundigen van de Radboud Universiteit in Nijmegen.
22/02 17u30  Somalische jongen mag leeftijd niet aanpassen van 15 naar 19 jaarVeel mensen zullen graag een paar jaar van hun leeftijd afsnoepen als dat zou kunnen. Maar een Somalische jongen wil juist zijn leeftijd verhogen.
22/02 16u30  Sleetser dan Intertoys kan bijna niet, tover dat maar eens om in een speelgoedparadijsNu de failliete speelgoedwinkelketen Intertoys te koop staat, borrelt de vraag op hoe het nu verder moet met de honderden winkels. Wie is er geïnteresseerd in een keten die in zo’n moeilijke branche opereert? En als er een geschikte partij wordt gevonden, hoe krijgt die de boel dan wel op de rit?
22/02 16u15  Als de Russen spioneren, komen ze tegenwoordig met de autoAls de Russen komen, rijden ze dan in een auto? Soms wel. De nieuwe Koude Oorlog speelt zich af in cyberspace, maar spionnen blijken zich af en toe te bedienen van de klassieke inlichtingenmethodes.
22/02 15u45  Engelse kerken hoeven niet langer elke zondag openDe Kerk van Engeland maakt na vierhonderd jaar een einde aan de regel die alle kerken verplicht om elke zondag een kerkdienst te houden. Dat moet de druk op priesters in de provincie verlichten, die soms wel twintig kerken bedienen.
22/02 15u45  Noord-Koreanen terug naar een rantsoen van 300 gram per dagNoord-Korea kampt met ernstige voedseltekorten, naar eigen zeggen door tegenvallende oogsten en VN-sancties. Het land heeft daarom de voedselrantsoenen voor de bevolking bijna gehalveerd, van 550 gram per dag naar 300 gram. Dat staat in een memo dat is ingezien door persbureau Reuters.
22/02 15u30  De voorzitter van moskeekoepel CMO houdt er alweer mee opHet Contactorgaan Moslims en Overheid moet op zoek naar een nieuwe voorzitter. Nog geen jaar nadat hij is begonnen, legt Halil Karaaslan het voorzitterschap neer van de koepel, die driehonderd moskeeën vertegenwoordigt.
22/02 15u00  Even wennen, dat roestige seksisme in ‘Prime Suspect’Vier keer per week schrijven tv-recensenten Renate van der Bas en Maaike Bos in deze wisselcolumn over wat hen opviel op televisie.
22/02 14u00  Voormalige vriend Molnár: ‘Viktor Orbán een dictator noemen, gaat me nog steeds te ver’Hij is medeoprichter van de Hongaarse Fidesz, maar zag al snel dat macht boven de morele waarden gaat in de regeringspartij. Nu bestrijdt Péter Molnár zijn voormalige vriend, premier Viktor Orbán, met poëzie.
22/02 14u00  Ritalin is populair op het schoolplein. Kan dat kwaad?In Het Consult beantwoorden experts wekelijks gezondheidsvragen van lezers.
22/02 13u45  Opnieuw moet Wiebes een gevoelige cijferfout opbiechtenNadat hij eerder deze week door het stof moest omdat het Planbureau voor de Leefomgeving de energiekosten voor dit jaar te laag had voorgesteld, meldt minister Eric Wiebes nu dat Groningse meetgegevens niet kloppen.
22/02 13u30  IS-vrouw Amber verlangt terug naar Nederland: 'Mensen hier zijn zo onbeschoft en asociaal’Amber uit Dordrecht en Hafida uit Delft wonen met hun kinderen in een Koerdisch kamp in Syrië. Ze hopen dat Nederland hen naar huis haalt. Ook al wacht er dan straf. ‘We hebben ons lang in IS-territorium bevonden, dus dat is logisch.’
22/02 13u15  Minister Slob wil een breed media-akkoord en maakt het zichzelf daarmee moeilijkMinister Arie Slob geeft vrijdag zijn toekomstvisie voor het Nederlandse medialandschap. Hij is optimistisch dat hij een akkoord met álle partijen kan sluiten. Maar de kans daarop is klein.
22/02 13u15  Waarom het mooie weer eraan zit te komenGrammaticale geschillen, etymologische enigma's en andere taaltwijfels, voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon.
22/02 13u15  De beste momenten uit ‘Het leven an sich’ laten zien: De Partizanen horen tot de top van het Nederlands cabaretCabaret De Partizanen Het leven an sich ★★★☆☆
22/02 13u00  Nederlandse jihad-verdachten hebben recht op privacy-beschermingOmbudsman Adri Vermaat van Trouw bespreekt journalistieke dilemma's en kijkt kritisch naar de werkwijze van de redactie.
22/02 13u00  De Britse autoindustrie gaat piepend en remmend langs het brexit-ravijnDe Britse autoindustrie is wel wat pieken en dalen gewend, maar de aankomende brexit belooft voorlopig niet veel goeds. De ene na de andere autobouwer sluit fabrieken.
22/02 12u15  De risico's van medicijnresten in het water zijn zwaar onderschatDe milieurisico’s van medicijnresten in oppervlaktewater zijn veel groter dan tot dusver gedacht. Dit blijkt uit een grote wetenschappelijke studie van milieukundigen van de Radboud Universiteit in Nijmegen.
22/02 11u30  De vraag is: wie is wie slimmer af? De mens, het dier of omgekeerdMet het oog van een antropoloog en de pen van een dichter doet Wim Boevink dagelijks verslag over de grote en kleine wereld om hem heen.
22/02 11u15  Jeroen Windmeijer is de Nederlandse Dan Brown: ‘Eigenlijk zijn gelovigen de eerste complotdenkers’Jeroen Windmeijer schrijft een populaire religieuze thriller over Leiden, de Pilgrim Fathers en de vrijmetselarij.
22/02 11u15  Senegal: gas en olie wedijveren met groenSenegal, dat zondag naar de stembus gaat, kiest niet alleen een president maar óók voor de energiepolitiek van de toekomst. Voor de kust zijn oliebronnen gevonden. Kan het land daarvan profiteren zonder de opbloeiende verduurzaming van de energievoorziening in gevaar te brengen?
22/02 11u15  Klassejustitie: de bankier blijft buiten schot, de dakloze nietHet OM pakt verwarde personen en daklozen harder aan dan bankpersoneel, stelt sociaal advocaat Hans Gaasbeek vast.  
22/02 11u00  Niet door de hakselaar, maar onder de hamerHouthandelaren, maar ook meubelmakers, kunstenaars en vioolbouwers zijn komend weekend te vinden op de jaarlijkse rondhoutveiling in Velp. Op zoek naar bijzonder hout voor meubels, Boeddhabeeldjes en schaakstukken.
22/02 11u00  Verplichte eindtoetsing voor milieueffecten is wel goed ideeDe Commissie milieueffectenrapportage is heus kritisch genoeg, maar het zou beter zijn als nieuw onderzoek tot vlak voor de beslissing over een project door Rijk, provincie of gemeente,verplicht aan de Commissie wordt voorgelegd, schrijft Kees Linse. Hij is voorzitter Commissie voor de milieueffectrapportage.
22/02 10u00  Salarisadministratie laat pas echt zien wat IS voorsteldeTerrorisme-expert Bart Schuurman denk dat de opgedoken administratie van IS niet alleen voor justitie een goudmijn is. “Wetenschappers kunnen daarna duiden wat IS werkelijk voor een organisatie was.”
22/02 09u45  OM vervolgt Rotterdamse verzorger in 11 insulinezaken, waarbij 4 doden vielenHet Openbaar Ministerie (OM) gaat definitief een medewerker van verzorgingstehuizen in de regio Rotterdam vervolgen die wordt verdacht van de zogeheten ‘insulinemoorden'. In vier van de elf gevallen zijn de slachtoffers overleden. De officier van justitie maakte dat vrijdag bekend tijdens een zesde niet-inhoudelijke zitting in deze zaak.
22/02 09u30  Roken is slecht voor de longen. Maar geiten?Bewijs dat er een verband is tussen extra longonsteking en geitenhouderij is er amper, maar toch worden maatregelen genomen. Waarom, vraagt melkgeitenhouder Klaas Sjoerd Meekma zich af.
22/02 08u15  Europese machtspolitiek is nu noodzakelijker dan ooitHistoricus Rob de Wijk is oprichter en directeur van het kennisinstituut Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Voor Trouw schrijft hij wekelijks over internationale verhoudingen.
22/02 07u45  Afrekencultuur helpt de zorg nietDe mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.
22/02 07u15  Zal het Vaticaan ooit uit eigen beweging schoon schip maken?Drie keer per week schrijft redacteur Stevo Akkerman een column waarin hij de 'keiharde nuance' en het 'onverbiddelijke enerzijds-anderzijds' preekt.
22/02 05u15  IS-vrouw Amber: ‘Ik dacht dat het kalifaat een plek was waar moslims samenleven en samenkomen’Amber uit Dordrecht en Hafida uit Delft wonen met hun kinderen in een Koerdisch kamp in Syrië. Ze hopen dat Nederland hen naar huis haalt. Ook al wacht er dan straf. ‘We hebben ons lang in IS-territorium bevonden, dus dat is logisch.’
22/02 00u45  Een versoepeling van de norm voor isolatie dreigt vergroening weer teniet te doenEen versoepeling van de norm voor isolatie dreigt vergroening weer teniet te doen. En de energienota gaat verder omhoog.
22/02 00u45  Hoera! Het minimumloon bestaat 50 jaar (en bewijst nog steeds zijn waarde)Vijftig jaar geleden voerde Bauke Roolvink, de ARP-minister die uit de vakbond CNV kwam, het minimumloon in 1969 in. Dat heeft veel goeds gebracht.
21/02 22u45  Staatssecretaris Snel belooft meer controle op verdachte aangiftes van bedrijvenOp aandringen van de Tweede Kamer gaat de Belastingdienst vaker risicovolle aangiftes nakijken.
21/02 22u00  Grapperhaus tegen Hongaren: als je subsidie aanneemt, mogen wij je ook controlerenMinister Grapperhaus sprak een hartig woordje over democratie met zijn Hongaarse justitie-collega.
21/02 22u00  Het is de paus menens: al op dag één komt hij met een lijst voorstellenGeen woorden meer, het is tijd voor daden. De oproep van paus Franciscus, vandaag bij het begin van de misbruiktop in het Vaticaan, was helder.
21/02 21u45  Het is de paus menens: al op dag één komt hij met een lijst maatregelenGeen woorden meer, het is tijd voor daden. De oproep van paus Franciscus, vandaag bij het begin van de misbruiktop in het Vaticaan, was helder.
21/02 21u00  Alexander Pechtold doet onderzoek naar betere bescherming van Nederlandse kunstschattenEen commissie onder leiding van Alexander Pechtold gaat onderzoeken of waardevolle kunstwerken en ander erfgoed wel goed genoeg beschermd zijn tegen verkoop naar het buitenland.
21/02 20u45  Putatief noodweerexces: een bijzondere vorm van zelfverdedigingMag de burger zich vanaf nu met een stok verdedigen, ook al wordt hij niet echt bedreigd? ‘Dit blijft een uitzondering.’
21/02 20u30  Nederlandse werf bouwt vier stroomplatforms in zeeDe bouw van vier stroomplatforms in zee levert de werf van HSM de helft van zijn jaaromzet op.
21/02 20u30  EU-burgers mogen bij het vuilHet was goed bedoeld, maar het leverde een onbedoeld komisch straatbeeld op: de vuilniswagen die deze week door Londen reed met een boodschap voor burgers uit andere EU landen: ‘Hier hoort u thuis’.
21/02 20u15  Het front tegen Netanyahu verenigt zichTwee voorname tegenstrevers van de Israëlische premier werken samen om hem pootje te lichten.
21/02 20u15  Stierf de dino uit door een meteorietinslag, of was het toch een vulkaanuitbarsting in India?Een meteorietinslag in Mexico maakte 66 miljoen jaar geleden een eind aan de heerschappij van de dinosauriërs. Of was het toch de vulkaanuitbarsting aan de andere kant van de wereld, in India?
21/02 20u00  ‘Mijn broer is dood en vervolgens schrijven mensen negatieve reacties onder dat bericht’Slachtofferhulp Nederland vraagt op sociale media respect voor slachtoffers en nabestaanden. Maartje Kuperus verloor haar broer en kreeg daar negatieve reacties voor terug.
21/02 19u00  FNV wil met rechtsgang Picnic in de supermarkt-cao dwingenNa een paar inleidende beschietingen, liggen online supermarkt Picnic en vakbond FNV nu echt op ramkoers.
21/02 18u30  Minister Schouten: Nederland was te solistisch in de pulsvisserij-lobbyDe kans dat het vonnis over pulsvissen slechter uitvalt, is groter dan de kans op een verzachting, erkent minister Schouten.
21/02 17u45  Rutger Bregman zegt wat de wereld denkt (en dat leidt tot machteloze scheldpartijen)Vier keer per week schrijven tv-recensenten Renate van der Bas en Maaike Bos in deze wisselcolumn over wat hen opviel op televisie.
21/02 16u30  CBR onder verscherpt toezicht van minister vanwege hardnekkige klachtenHet toezicht op het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) wordt verscherpt. De komende tijd gaat Minister Cora van Nieuwenhuizen (infrastructuur) in de gaten houden of de door het CBR beloofde verbetering ook echt komt.
21/02 15u45  Plastic Pact van het bedrijfsleven leidt direct tot forse kritiekRuim zeventig grote bedrijven en organisaties hebben donderdag het Plastic Pact NL getekend: een vrijwillige afspraak om in 2025 eenmalige verpakkingen zoveel mogelijk terug te dringen.
21/02 15u30  Shutdown nabij voor Suriname na ontslag bankpresidentDe Surinaamse economie staat onder druk na het ontslag van Glenn Gersie, bankpresident van de Centrale Bank van Suriname. Economen vrezen een noodsituatie, nu de weg naar de geldpersen openligt.
21/02 15u15  Wordt Daisy Mertens de beste leraar van de wereld?De Nederlandse Daisy Mertens is genomineerd voor de titel van beste leraar ter wereld.
21/02 15u00  We weten niet hoe we sterven moetenIn een essay in Trouw pleitte hoogleraar ethiek Frits de Lange voor de kunst om langzaam te sterven. Maar hoe moet dat dan? Het Filosofisch Elftal probeert antwoord te geven.
21/02 15u00  Naar Mekka met een VR-bril, mag dat wel?Twintig jaar geleden was fotograferen verboden in de Grote Moskee van Mekka. Nu kan iedereen in het Tropenmuseum, met virtualrealitybril, door de heilige stad van de islam lopen.
21/02 14u45  De astronautenblik van Marjolijn van HeemstraTheatermaker Marjolijn van Heemstra zoekt op de vierkante meters van haar voortuin naar verbondenheid. Die vindt ze in verhalen.
21/02 14u15  Paus Damascus was (vóór de invoering van het celibaat) nog een ‘streler van damesoren’Tot pakweg duizend jaar geleden was het celibaat voor veel katholieke geestelijken een dode letter. Zelfs de allerhoogsten leefden er niet naar.
21/02 14u15  Wat is de zin van dementiediagnose als er geen behandeling is?Het onderzoek naar dementie zit in het slop, de behandelmogelijkheden zijn zeer beperkt. Waarom zou je nog naar de huisarts en het ziekenhuis gaan om te laten controleren of je aan die ziekte lijdt?
21/02 13u45  Met een virtual-realitybril de hadj ervaren; mag dat wel?Twintig jaar geleden was fotograferen verboden in de Grote Moskee van Mekka. Nu kan iedereen in het Tropenmuseum, met virtualrealitybril, door de heilige stad van de islam lopen.
21/02 13u30  Speelgoedwinkel Intertoys faillietSpeelgoedwinkelketen Intertoys is failliet. Bewindvoerders van de geplaagde keten hebben aan de rechter gevraagd de uitstel van betaling om te zetten in faillissement. De winkels blijven voorlopig open om de kansen op een doorstart te vergroten.
21/02 13u15  Volgens schrijver Yves Petry kan een idealist kan tegelijk best een rat zijnNoodhulp aan mensen in uitzichtloze gebieden hoor je eigenlijk niet in twijfel te trekken. De Vlaamse schrijver Yves Petry doet het toch. In zijn nieuwste roman fileert hij het idealisme als drijfveer. “Wordt de wereld er echt beter van? Of helpt het vooral om inhoud te geven aan je eigen leven?”
21/02 13u15  Wat is de zin van de diagnose dementie als er geen behandeling is?Het onderzoek naar dementie zit in het slop, de behandelmogelijkheden zijn zeer beperkt. Waarom zou je nog naar de huisarts en het ziekenhuis gaan om te laten controleren of je aan die ziekte lijdt?
21/02 13u00  Deze gaarkeuken in Caracas helpt Venezolaanse kinderen wélDe machtsstrijd in Venezuela spitst zich deze week toe op één vraag: wie krijgt het snelste voedsel en medicijnen bij het hongerende volk? Hulppakketten en benefietconcerten vormen het wapenarsenaal. De bevolking levert haar eigen gevecht.
21/02 12u30  Internationaal machtsspel stilt de honger van Venezolaanse kinderen niet, deze gaarkeuken welDe machtsstrijd in Venezuela spitst zich deze week toe op één vraag: wie krijgt het snelste voedsel en medicijnen bij het hongerende volk? Hulppakketten en benefietconcerten vormen het wapenarsenaal.De bevolking levert haar eigen gevecht.
21/02 12u30  Edwin Jonker speelt Jezus in The Passion: Ik zoek naar zijn menselijke kantenGelovig is hij niet. Toch inspireert het lijdensverhaal Edwin Jonker. De acteur, bekend van de musical The Lion King en tv-serie ‘Klem’, vertolkt op 18 april Jezus in de negende editie van The Passion in Dordrecht.
21/02 12u15  Europa moet een vuist maken tegen investeringen van buiten de EUEuropese landen moeten één vuist maken tegen ongewenste buitenlandse investeringen, meent Agnes Jongerius, Europarlementariër voor de PvdA.
21/02 12u15  Trofeejagers mogen in Zambia 1250 nijlpaarden afschietenZambia geeft jachtvergunningen uit aan goed betalende trofeejagers om de komende vijf jaar totaal 1250 nijlpaarden te schieten. Dit is natuurorganisaties in het verkeerde keelgat geschoten.
21/02 12u15  Verander niet te snel van geslachtWees voorzichtig met het al te snel veranderen van geslacht bij mensen met een transgender-wens, waarschuwt Wouter Zelle, lezer te Den Hoorn. Hij reageert op het opinie-artikel van Frank Kruijver, die schrijft dat transgenderisme biologisch bepaald is.
21/02 12u15  Risico’s van vliegen boven conflictgebieden serieuzer genomen sinds MH17De luchtvaartsector heeft geleerd van de ramp met vlucht MH17. Wereldwijd gaan maatschappijen bewuster om met de risico's van vliegen boven conflictgebieden, concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in een nieuw rapport. Bij twijfel geldt in veel gevallen: mijden.
21/02 12u00  Risico's van vliegen boven conflictgebieden serieuzer genomen sinds MH17De luchtvaartsector heeft geleerd van de ramp met vlucht MH17. Wereldwijd gaan maatschappijen bewuster om met de risico's van vliegen boven conflictgebieden, concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in een nieuw rapport. Bij twijfel geldt in veel gevallen: mijden.
21/02 12u00  Amsterdam verlaagt WOZ-waarde huizen op erfpachtAmsterdam verlaagt de WOZ-waarde voor woningen op erfpachtgronden dit jaar eenmalig met 2 procent. De maatregel wordt voor iedere erfpachter doorgevoerd.
21/02 12u00  Podcast: misbruik, Sodom én carnaval in RomeIn de podcast De Roomse Loper praten Trouw-redacteur Stijn Fens en Vaticaankenner Christian van der Heijden u om de twee weken bij over de stand van zaken in de katholieke wereld.
21/02 11u45  Rutger Bregman zegt wat de wereld denktVier keer per week schrijven tv-recensenten Renate van der Bas en Maaike Bos in deze wisselcolumn over wat hen opviel op televisie.
21/02 11u45  Waarom in hemelsnaam de Australische outback in?Nog is het onzeker of het ervan komt, het voorgenomen bezoek aan Australië volgende maand, het land waar ik een deel van mijn vroege jeugd heb doorgebracht. Mijn fysieke conditie is momenteel niet groots.
21/02 11u45  ‘China pakt ons gewoon in’Er is een nieuwe wereldorde op komst met China als dominante supermacht, betoogt Rob de Wijk in zijn nieuwe boek. Het Westen maakt nog een kansje, als het zich verenigt en er een echte strategie tegenover zet.
21/02 11u30  Rob de Wijk voorspelt een wereldorde met Chinese karakteristiekenEr is een nieuwe wereldorde op komst met China als dominante supermacht, betoogt Rob de Wijk in zijn nieuwe boek. Het Westen maakt nog een kansje, als het zich verenigt en er een echte strategie tegenover zet.
21/02 11u30  Friso Kramer (1922-2019) ontwierp het liefste luchtIn Amsterdam is industrieel ontwerper Friso Kramer overleden. Zijn familie heeft dat bekendgemaakt in een overlijdensadvertentie in NRC. Kramer was 96 jaar oud.
21/02 11u00  Miljardenboete voor Zwitserse bank is waarschuwing voor andere bankenHet Zwitserse UBS moet ruim 4,5 miljard euro betalen in een belasting- en witwaszaak. Frankrijk treedt hard op tegen belastingfraude via Zwitserland.
21/02 10u30  Vaccineer beter, niet zozeer meerIn gesprek gaan met ouders over vaccineren is prima, maar neem dan ook hun negatieve ervaringen serieus, bepleit lezer Trudy van den Berg.
21/02 10u30  De droogte is nog lang niet voorbijDe grote droogte van vorig jaar laat nog steeds sporen na. Nog altijd heeft Nederland te maken met een flink neerslagtekort. Uit onderzoek van weerbureau Weeronline blijkt dat de droogte nu zelfs erger is dan in de winter van 1976-1977.
21/02 10u30  FNV sleept Picnic voor de rechterVakbond FNV stapt naar de rechter om de supermarkt-cao af te dwingen voor personeel van Picnic. De bond stelde de online supermarkt een ultimatum om met voorstellen te komen voor een cao, maar het bedrijf wil daar niet aan.
21/02 10u15  De schaapherder is een laatste stuiptrekking in een moderne wereldHij zorgt voor soortenrijkdom, voedsel en natuur, zijn vak is toegevoegd aan de lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Toch kan Stijn Hilgers het niet bolwerken in zijn uitstervend beroep.
21/02 10u15  Ontwerper Friso Kramer overledenIn Amsterdam is industrieel ontwerper Friso Kramer overleden. Zijn familie heeft dat bekendgemaakt in een overlijdensadvertentie in NRC. Kramer was 96 jaar oud.
21/02 10u00  Podcast: misbruik, sodom, gomorra én Carnaval in RomeIn de podcast De Roomse Loper praten Trouw-redacteur Stijn Fens en Vaticaankenner Christian van der Heijden u om de twee weken bij over de stand van zaken in de katholieke wereld.
21/02 09u45  Dokters moeten pijnlijke keuzes bespreken om zorgkosten te beperkenArtsen hebben de sleutel in handen om de zorgkosten te beheersen. Ze moeten verder kijken dan die ene patiënt en pijnlijke keuzes bespreken, aldus Pieter Barnhoorn, huisarts te Leiden.
21/02 09u45  'Banken lenen miljarden aan bedrijven die betrokken zijn bij corruptie'ABN Amro, ING en Rabobank leenden tussen 2014 en 2017 gezamenlijk 8,9 miljard euro uit aan vier bedrijven in de mijnbouw-, bouw- en oliesector die betrokken zijn bij corruptieschandalen. Dat berekende de Eerlijke Bankwijzer op basis van informatie uit openbare databases als Bloomberg en jaarverslagen.
21/02 09u30  FNV naar de rechter om Picnic tot cao te dwingenVakbond FNV stapt naar de rechter om de supermarkt-cao af te dwingen voor personeel van Picnic. De bond stelde de online supermarkt een ultimatum om met voorstellen te komen voor een cao, maar het bedrijf wil daar niet aan.
21/02 09u30  Misbruiktop cruciaal voor toekomst katholieke kerkDe paus tempert de verwachtingen rond de bisschoppentop over misbruik. Intussen neemt de urgentie toe.
21/02 09u00  EU-visum voor Britten in gevaar door GibraltarBritten moeten straks misschien 60 euro betalen voor een Schengen-visum. Dat zou het gevolg kunnen zijn van ruzie over de vraag: wat is Gibraltar?
21/02 08u30  De giftige combinatie van verkiezingstijd en een foute voorstelling van zakenDe fixatie van de vaderlandse politiek op koopkrachtcijfers, de theoretische en modelmatige schatting van hoe een huishoudportemonnee op enige moment gevuld zal zijn, is legendarisch. Op het lachwekkende af, zo af en toe. Zeker als er een fout is gemaakt, kunnen Kamerleden er niet lang genoeg over debatteren. Als het dan ook nog eens verkiezingstijd is, ontstaat een giftige combinatie.
21/02 08u00  Tientallen doden bij brand in eeuwenoude Bengaalse marktBij een brand in het oude stadsgedeelte in de Bengaalse hoofdstad Dhaka zijn volgens de plaatselijke brandweer zeker 69 doden gevallen. De autoriteiten vrezen dat het dodental nog flink zal oplopen.
21/02 07u45  De burger wil best opofferingen accepteren, als hij maar niet ‘belubberd’ wordtOf het een ‘grof schandaal’ is, zoals SP-leider Marijnissen het in populistische taal dinsdag in de Kamer uitdrukte, weet ik niet. De formulering is aan slijtage onderhevig en het bekt steeds minder lekker.
21/02 07u15  Paus wil bisschoppen op één lijn bij misbruiktop, maar schoon schip is nog te veel gevraagdDe paus tempert de verwachtingen rond de bisschoppentop over misbruik. Intussen neemt de urgentie toe.
21/02 02u15  Ggz-kliniek vervolgd om dood patiëntEen overbelaste ggz-instelling moet zich voor de rechter verantwoorden voor de dood van een patiënt.
21/02 00u15  Eerlijke Bankwijzer: Grote banken lenen miljarden aan bedrijven die betrokken zijn bij corruptieABN Amro, ING en Rabobank leenden tussen 2014 en 2017 gezamenlijk 8,9 miljard euro uit aan vier bedrijven in de mijnbouw-, bouw- en oliesector die betrokken zijn bij corruptieschandalen. Dat berekende de Eerlijke Bankwijzer op basis van informatie uit openbare databases als Bloomberg en jaarverslagen.
21/02 00u00  Hoe krijgen we onze dromer van zeven zover dat hij een beetje opschiet?Lastige pubers, dreinende tieners of krijsende kleuters? Elke week behandelt Trouw een opvoedvraag van lezers. Zelf een kwestie indienen? Mail naar opvoedvraag@trouw.nl
20/02 23u00  Doel van Ronaldo raakt in Madrid uit zichtMet twee late treffers werden Ronaldo en Juventus gevloerd door Atletico Madrid.
20/02 21u45  Bouwbedrijven willen minder risico dragenDe grote bouwers zijn de manier waarop aanbestedingen van grote projecten verlopen zat. Zij willen dat opdrachtgevers – en dat is heel vaak Rijkswaterstaat – meer risico dragen.
20/02 21u15  Strooien met citaten is nog geen denkenRecensenten van Trouw bespreken pas verschenen fictie, non-fictie, jeugdliteratuur en thrillers.
20/02 21u15  Wat Spanje en Nederland bindt? De Vuelta en de geschiedenisOver anderhalf jaar start de Ronde van Spanje in Utrecht. Woensdag werd in Breda bekendgemaakt welke route de wielrenners in Nederland afleggen. Uiteraard moest er verwezen worden naar de geschiedenis.
20/02 21u00  Ook uit Mays eigen partij lopen de politici nu wegTerwijl de Britse premier May een vruchteloos bezoek aan Brussel bracht, stapten drie conservatieve partijgenoten op.
20/02 21u00  Minder geld voor scholen met veel kinderen van asielzoekersScholen waar veel kinderen van asielzoekers les volgen, krijgen minder geld. Dat gaat ten koste van hun kansen, zeggen critici.
20/02 20u30  Poetin waarschuwt de Amerikanen voor nieuwe wapenwedloopDe Russische president Vladimir Poetin waarschuwt de Verenigde Staten in zijn jaarlijkse troonrede voor het plaatsen van raketten in Europa.
20/02 20u30  KLM-topman Pieter Elbers: 'Terugkijken komt vast nog wel’De strijd is gestreden en gedane zaken nemen geen keer. Zo kijkt KLM-topman Pieter Elbers terug op een roerige periode.
20/02 19u30  Oekraïense komiek wil écht president wordenDe Oekraïense Komiek Volodimir Zelenski maakt de president belachelijk in zijn tv-shows. Nu dingt hij zelf mee naar het hoogste ambt. Hij gaat aan kop in de peilingen.
20/02 19u15  Tweede Kamer wil opnieuw naar vuurwerkramp laten kijkenNegentien jaar na de vuurwerkramp in Enschede wil de Tweede Kamer advies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over het rapport van vuurwerkramp-onderzoeker Paul van Buitenen.
20/02 19u00  Ontslagen werknemer gebruikt omscholingsgeld meestal voor iets andersHet is niet verplicht, maar je ontslagvergoeding inzetten voor omscholing helpt wel bij het vinden van werk.
20/02 18u45  Nederlandse mariniers trainen in de Noorse sneeuw, net als in de Koude OorlogDe oefening boven de poolcirkel van Nederlandse mariniers is dit keer groter dan vorige jaren. De dreiging van Rusland wordt er serieus genomen.
20/02 17u45  UWV laat verpleegkundigen wachtlijsten met arbeidsongeschikten wegwerkenUitkeringsinstantie UWV heeft tegen de regels in zeker 1900 arbeidsongeschikten een levenslange uitkering toegekend. Dat zeggen ingewijden tegen RTL Nieuws.
20/02 17u15  Maskers af en geen mooi weer spelen, adviseren lezersMonic Slingerland is chef opinie van Trouw. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.
20/02 17u15  Duterte wil betaalbare gezondheidszorg voor alle Filippino'sDe Filippijnse president Duterte belooft al zijn landgenoten toegang tot de gezondheidszorg. Maar het is de vraag of zijn plan financieel goed onderbouwd is.
20/02 16u00  Hulpverleners in Venezuela hebben last van Amerikaanse hulpactieHulporganisaties in Venezuela waarschuwen: de Amerikaanse hulpactie, waar Nederland nu ook aan bijdraagt, brengt hun mensen in het land in de problemen.
20/02 16u00  Minister belooft dat uitbuiting door nonnen wordt onderzochtDe overheid gaat onderzoeken welke rol zij heeft gespeeld bij de dwangarbeid van duizenden meisjes in de katholieke gestichten van de Zusters van De Goede Herder. Minister Sander Dekker (rechtsbescherming) vindt dat ‘slachtoffers recht hebben op het hele verhaal’ en op ‘erkenning en genoegdoening’.
20/02 15u45  Minister belooft dat uitbuiting van nonnen wordt onderzochtDe overheid gaat onderzoeken welke rol zij heeft gespeeld bij de dwangarbeid van duizenden meisjes in de katholieke gestichten van de Zusters van De Goede Herder. Minister Sander Dekker (rechtsbescherming) vindt dat ‘slachtoffers recht hebben op het hele verhaal’ en op ‘erkenning en genoegdoening’.
20/02 15u30  Duterte wilt betaalbare gezondheidszorg voor alle Filippino'sDe Filippijnse president Duterte belooft al zijn landgenoten toegang tot de gezondheidszorg. Maar het is de vraag of zijn plan financieel goed onderbouwd is.
20/02 15u15  Wie gelooft Haagse cijfers nog? Nu ligt ook Klimaatakkoord onder vuurNa de fout rond de energierekening ligt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) onder vuur. Tot voor kort gold het PBL als de onomstreden rekenmeester van het kabinet.
20/02 14u45  Veilig Thuis dweilt met de kraan open bij hulp aan gezinnenVeilig Thuis, voor meldingen van huiselijk geweld, kan het werk al niet aan en de publiekscampagne met tv-spotjes mist ook doel. Beter is gezinnen met problemen in een vroeg stadium te helpen.
20/02 14u30  World Cups kunnen Zonderland naar Tokio brengenOver anderhalf jaar willen de turners erbij zijn in Tokio, als team of individueel. De bondscoach zal goed moeten afwegen hoe hij zijn turners inzet, om de grootste kans op een olympisch ticket te maken.
20/02 14u15  Lieve ouders, hou je alsjeblieft aan het korte-vriendelijke-mailtjes-protocolNaomi Smits heeft les op basisschool De Krullevaar in De Meern. Voor de onderwijspagina's van Trouw schrijft ze over het wel en wee van haar groep 3.
20/02 14u15  '34 Nederlanders ontvangen Hitler-pensioen'34 hoogbejaarde Nederlanders krijgen nog altijd een aanvullend pensioen vanuit Duitsland vanwege hun dienstjaren bij de Waffen-SS, meldt actualiteitenrubriek EenVandaag op basis van eigen onderzoek. In 14 gevallen gaat het om weduwen.
20/02 14u00  Angst regeert in Zimbabwe: ‘Hier heerst stilte voor de storm’President Mnangagwa van Zimbabwe zei dit weekend het leger in te zullen zetten tegen demonstranten. Ook stuurde hij vier topgeneraals met pensioen. Pastor Evan Mawarire, voorman van de protesten, vreest voor de toekomst.
20/02 13u45  Turks Fruit op toneel: ‘Dít is seks, dít is intimiteit’In een nieuwe theatervoorstelling kruipen Ali Zijlstra en Chris Peters in de huid van Olga en Erik, het beroemde liefdeskoppel uit Wolkers' roman Turks Fruit. ‘Er is geen seks te zien of zo. We tasten elkaar af binnen de taal.’
20/02 13u45  Geen straf voor eigenaresse ijssalon die plaaggeest te lijf gingDe Utrechtse rechtbank heeft de eigenaresse van ijssalon ’t Perronnetje in Hilversum vrijgesproken van mishandeling. Zij speelde voor eigen rechter toen een aantal jongens bij herhaling racistische leuzen riep en beschadigingen aanrichtte aan haar zaak.
20/02 13u15  Iets wat geen onverdeeld succes is, is meestal helemaal geen succesGrammaticale geschillen, etymologische enigma's en andere taaltwijfels, voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon.
20/02 13u15  Vrijspraak voor eigenaresse ijssalon die plaaggeest te lijf gingDe Utrechtse rechtbank heeft de eigenaresse van ijssalon ’t Perronnetje in Hilversum vrijgesproken van mishandeling. Zij speelde voor eigen rechter toen een aantal jongens bij herhaling racistische leuzen riep en beschadigingen aanrichtte aan haar zaak.
20/02 13u00  Justitie wil taakstraf voor eigenaresse ijssalon die plaaggeest te lijf gingJustitie heeft een taakstraf geëist van 120 uur (waarvan 60 voorwaardelijk) tegen de eigenaresse van ijssalon ’t Perronnetje in Hilversum. Zij speelde voor eigen rechter toen een aantal jongens bij herhaling racistische leuzen riep en beschadigingen aanrichtte aan haar zaak.
20/02 12u45  Bollywood omarmt de lesbische liefdeHet heeft alle ingrediënten van een klassieke Bollywoodfilm: muziek en dans, een luidruchtige familie, een tragikomische vader en een ontluikende liefde. Het grote verschil: de man verovert de vrouw niet, aan het einde van de film. Zij is verliefd op een andere vrouw.
20/02 12u15  Een persoonlijker pensioen: hoe dan?Er zijn veel misverstanden over hoe een persoonlijker pensioenstelsel eruit kan gaan zien, ziet hoogleraar Theo Nijman. Tijd voor uitleg, want het lijkt er toch echt te komen.
20/02 12u15  Consumentenvertrouwen duikt onder het nulpuntVoor het eerst in vier jaar slaat de gevoelstemperatuur van de Nederlandse economie uit in de min. Het consumentenvertrouwen komt in februari uit op -2, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
20/02 12u15  Ga direct door naar de zonnepanelen met dit klimaatbordspelMet een spel kunnen bewoners oefenen op het halen van klimaatdoelen in hun plaats. De bedenkers trekken het hele land door met hun confronterende ‘We Energy Game’. Worden het velden vol windmolens of toch dat éne strookje natuur met vrij uitzicht?
20/02 11u45  Wat de mijnbouw kan leren van Nederlandse dijkenEen gigantische stortplaats bij een ijzerertsmijn begon te schuiven en zorgde voor een verwoestende modderlawine in Brazilië. Net als bij het aanleggen van dijken is in de mijnbouw water een vijand.
20/02 11u45  Acht jaar na de ontmanteling van de Antillen: Het Statuut is dood, leve het convenant!Op de voormalige Nederlandse Antillen heerst niet alleen een vluchtelingencrisis, maar ook een bestuurlijke, een financiële en een veiligheidscrisis. Was de ontmanteling in 2010 wel zo’n goed idee?
20/02 11u30  Een kijkje in de blaas: nooit eerder scheen hier lichtMet het oog van een antropoloog en de pen van een dichter doet Wim Boevink dagelijks verslag over de grote en kleine wereld om hem heen.
20/02 11u30  Huur alleen nog zzp’ers in bij ziek en piekHet is een kwestie van solidariteit om het aantal zzp’ers voor reguliere werkzaamheden te beperken, vindt Gerrard Boot, hoogleraar arbeidsrecht Universiteit Leiden.
20/02 11u15  Consumentenvertrouwen voor het eerst in vier jaar negatiefVoor het eerst in vier jaar slaat de gevoelstemperatuur van de Nederlandse economie uit in de min. Het consumentenvertrouwen komt in februari uit op -2, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
20/02 10u45  Ga direct door naar de zonnepanelen: de energietransitie als bordspelMet een spel kunnen bewoners oefenen op het halen van klimaatdoelen in hun plaats. De bedenkers trekken het hele land door met hun confronterende ‘We Energy Game’. Worden het velden vol windmolens of toch dat éne strookje natuur met vrij uitzicht?
20/02 10u30  De top over seksueel misbruik in de kerk is nog maar het beginHans van den Hende gaat namens de Nederlandse bisschoppen naar de misbruiktop in het Vaticaan, die morgen begint. Hij waakt voor te hoge verwachtingen. “Je kunt in drie dagen niet alles doen.”
20/02 10u00  Oekraïne vreest Russische pijpleiding: ‘Ooit was gas als lucht, nu beseffen we dat het zo waardevol is als goud’Oekraïne vreest de aanleg van de Nord Stream 2, want daarmee raakt het land de o, zo belangrijke inkomsten uit het gastransport kwijt. ‘Rusland doet dit om ons schade toe te brengen.’
20/02 09u30  Een jaar na de ingreep heeft de laatste boer van Sint-Eustatius een idee voor een nieuw beginNederland zette een jaar geleden het bestuur van Sint-Eustatius aan de kant vanwege ‘grove taakverwaarlozing’. Maar is het geïsoleerde en zeer arme eiland, met het formaat van Schiermonnikoog en iets meer dan 3000 inwoners, daarmee gered? ‘Nederland heeft een zorgplicht.’
20/02 09u15  De verspreiders van nepnieuws zitten gewoon aan het BinnenhofPolitiek redacteur Lex Oomkes schrijft vanuit zijn jarenlange ervaring in de Haagse kaasstolp over wat er schuilgaat achter de politieke actualiteit in zijn wekelijkse column.
20/02 09u00  Air France getergd door stakingen en brandstof, KLM presteerde beterAir France-KLM heeft het afgelopen jaar financieel minder gepresteerd dan een jaar eerder. Vooral stakingen bij Air France zadelden het bedrijf op met aanzienlijke kosten.
20/02 08u15  Het is een dure plicht voor overheden om antisemitisme actief te bestrijdenDe mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.
20/02 08u15  Het verleden is een verraderlijk landDrie keer per week schrijft redacteur Stevo Akkerman een column waarin hij de 'keiharde nuance' en het 'onverbiddelijke enerzijds-anderzijds' preekt.
20/02 08u00  ‘Overheid wist van uitbuiting meisjes bij De Zusters van de Goede Herder.’Komt er genoegdoening voor de vrouwen die als tieners jarenlang onbetaald moesten zwoegen voor de nonnen? De Kamer praat erover.
20/02 07u45  Beledigd worden vanwege je huidskleur en dan voor de rechter staanBeledigd vanwege je huidskleur, weggepest als ondernemer en dan mogelijk een taakstraf krijgen als je jezelf verdedigt. Noodweer of eigenrichting? Dat is de inzet van een rechterlijke uitspraak vandaag in Utrecht.
20/02 05u15  Victimoloog: De Zusters van de Goede Herder buitten meisjes uit en de overheid wist dat. Laat ze dat erkennenKomt er genoegdoening voor de vrouwen die als tieners jarenlang onbetaald moesten zwoegen voor de nonnen? De Kamer praat erover.
20/02 02u15  GroenLinks: Biedt misbruikte kinderen hulp, los van de ouders die hen kwaad dedenHulpverleners missen te vaak signalen van seksueel misbruik van kinderen binnen de familiekring. Daarom is meer kennis nodig, vindt GroenLinks. De partij pleit voor centra die zich uitsluitend richten op misbruikte kinderen.
19/02 23u00  Bayern München de morele winnaar in LiverpoolAls morele winnaar heeft Bayern München deel een van het tweeluik met Liverpool afgesloten. In de eerste wedstrijd uit de achtste finales van de Champions League werd er op Anfield Road niet gescoord. Op woensdag 13 maart treffen beide ploegen elkaar voor de return in de Allianz Arena in München.
19/02 23u00  Bernie Sanders wil Amerika verlossen van een president ‘die een pathologische leugenaar is’Bernie Sanders stelt zich opnieuw kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap. Deze keer met Democratische tegenkandidaten die veel meer op hem lijken.
19/02 22u00  Ruim honderd militairen melden zich bij Defensie met gezondheidsklachten, opgelopen bij burnpitsBij het Defensiemeldpunt Burnpits hebben zich de afgelopen weken 110 mensen gemeld die denken dat zij ziek zijn geworden door afvalverbranding tijdens missies in het buitenland.
19/02 21u45  Karl Lagerfeld (1933-2019): onvermoeibare modekeizer die zelden zelf de schaar hanteerdeAl jong was zijn talent duidelijk. Stap voor stap klom hij op en kwam uiteindelijk bij Chanel terecht. De Duitse ontwerper Karl Lagerfeld had niks met vakanties. Hij werkte liefst altijd door.
19/02 21u30  Aanblijven van Elbers bij KLM is een pyrrusoverwinningPieter Elbers en zijn KLM hebben weer een slag gewonnen. Maar de grote baas in Parijs gaat wel over diens schouder meekijken.
19/02 21u30  KLM-baas Pieter Elbers: een vechtersbaas met een blauw hartHij is een harde werker die het gevecht voor zijn geliefde KLM niet schuwt. Vooralsnog met succes: Elbers mag blijven.
19/02 21u15  De fout met de energierekening: kroniek van een voorspelde stommiteitHet kabinet blééf volhouden: de stijgen van de energiekosten zal meevallen. Ten onrechte. De Kamer vreest dat het kabinet nu ook zijn beloftes over koopkracht niet kan waarmaken.
19/02 20u45  PostNL stopt met contracting in sorteercentraPostNL stopt met het inzetten van personeel via onderaannemers in zijn pakketsorteercentra.
19/02 20u45  Staatssecretaris Van Veldhoven: De minister heeft alleen haar ambitie uitgesproken over groei SchipholStaatssecretaris Stientje van Veldhoven van infrastructuur nuanceerde dinsdag tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer de woorden van minister Cora van Nieuwenhuizen, eerder deze week in de Volkskrant, dat Schiphol wat haar betreft verder kan groeien.
19/02 19u15  Drentse zwerfkei wil naar huis, naar ScandinaviëZwerfkeien heten ze, die grote stenen in het Drentse landschap. Ze kwamen zo’n 200.000 jaar geleden tijdens de ijstijd met gletsjers mee naar de Hondsrug, zo’n 1400 kilometer verderop.
19/02 18u15  Elbers krijgt nieuwe termijn bij KLMPieter Elbers staat ook de komende jaren aan het hoofd van luchtvaartmaatschappij KLM.
19/02 18u00  Het is nog weken onzekerheid troef voor pulsvissersEr leek nog enige hoop voor de Nederlandse pulsvissers, maar nu geeft de minister toe: er is vooral onzekerheid.
19/02 17u30  Het regent rouwadvertenties voor ontwerper Alessandro Mendini (1931-2019)Met zijn explosies van unieke creativiteit maakte de Italiaanse ontwerper en architect Alessandro Mendini de wereld kleurrijker, spannender en amusanter.
19/02 16u30  Zoals in Barneveld zagen we Herman Gordijn nog nooitElke week beschrijft Trouw een kunstwerk of museum dat u niet mag missen.
19/02 16u30  Op de tienerschool kun je nog even rijpenHoewel de middenschool in Nederland nooit echt van de grond kwam, loopt er nu een pilot met tienerscholen voor leerlingen van 10 tot 14 jaar. Maakt dit nieuwe concept een kans?
19/02 16u30  Oliegeld in de sport, omarmen of afwijzen?Naar het voorbeeld van de elftallen van onze redactie religie & filosofie buigen zich per aflevering twee van de elf deskundigen over een actueel sportief vraagstuk.
19/02 16u15  Onzekerheid troef voor pulsvissersEr leek nog enige hoop voor de Nederlandse pulsvissers. Maar nu geeft de minister toe: er is vooral onzekerheid.
19/02 15u45  Juncker is het nieuwe doelwit van Hongaarse anti-EU-campagneNa de persoonlijk gerichte aanvallen op onder anderen Europarlementariërs Judith Sargentini (GroenLinks) en Guy Verhofstadt heeft de Hongaarse regering een nieuw doelwit: voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie.
19/02 15u30  Giel Beelen is rijbewijs nu écht kwijt, ondanks slimmigheidjeHoe kun je gewoon achter het stuur blijven zitten terwijl je rijbewijs is ingetrokken? Dj Giel Beelen bedacht een slimmigheidje, maar de rechter trapte er niet in.
19/02 15u15  Niet alleen de brexit doet autofabrikanten het eiland verlatenHet is onderhand alle hens aan dek voor de Britse auto-industrie nu het ene automerk na het andere het Verenigd Koninkrijk de wacht aanzegt of in de kosten gaat snijden.
19/02 15u00  Een levensgrote collage van vulva's bij Jinek en niemand keek op of omVier keer per week schrijven tv-recensenten Renate van der Bas en Maaike Bos in deze wisselcolumn over wat hen opviel op televisie.
19/02 14u30  Online gokken wordt legaalGokken op internet wordt legaal in Nederland. De Eerste Kamer stemde vandaag in met een wetsvoorstel om dit mogelijk te maken. GroenLinks pleitte er nog voor om reclame voor de toekomstige legale goksites te verbieden, maar hier was een meerderheid tegen.
19/02 14u30  Maduro krijgt hulp van Rusland, maar weigert hulp van TrumpRusland stuurt drieduizend ton aan hulpgoederen richting Venezuela. In tegenstelling tot Amerikaanse hulp, zijn Russische producten wél welkom.
19/02 14u15  Maduro krijgt 300 ton hulpgoederen van Rusland, en weigert hulp van TrumpRusland stuurt drieduizend ton aan hulpgoederen richting Venezuela. In tegenstelling tot Amerikaanse hulp, zijn Russische producten wél welkom.
19/02 14u00  Kristien Hemmerechts: Vlaamse SS’ers waren de ergsteDe vader van Hein en Toon Van den Brempt was SS’er, hun moeder de secretaresse van het hoofd van de Belgische SS. De Vlaamse schrijfster Kristien Hemmerechts heeft, met de broers, hun familiegeschiedenis ontrafeld om zo het taboe op collaboratie te doorbreken.
19/02 13u45  Deze reclameposter laat zien: taalkunde is echt geen wiskundeGrammaticale geschillen, etymologische enigma's en andere taaltwijfels, voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon.
19/02 13u45  Bernie Sanders gaat het in 2020 nog een keer proberenVoor de tweede keer doet Bernie Sanders een gooi naar het presidentschap van de Verenigde Staten. In 2016 verloor de democraat van Hillary Clinton. In een vandaag verschenen campagnevideo kondigt Sanders aan mee te doen met de verkiezingen in 2020.
19/02 13u45  Kunstenaar Richard Long gebruikt de natuur als atelierRichard Long heeft een speciale band met wandelen in de natuur. Zijn kunst over lopen: hij trekt strepen in het gras, ordent stenen en neemt de toeschouwer mee op zijn zwerftochten.
19/02 13u30  ‘De Nederlandse islam is niet in beton gegoten’De islam wordt te veel bekeken alsof de religie ‘uit beton gehouwen’ is, zegt hoogleraar en islamoloog Thijl Sunier. ‘Onder moslims is juist van alles aan het bewegen.’
19/02 13u00  Doe recht aan de verschillen tussen de provinciesAfschaffing van de provincies is niet de oplossing, zorgen voor differentiatie wel, aldus Wim Voermans, hoogleraar staatsrecht aan de Universiteit Leiden
19/02 12u45  Modeontwerper Karl Lagerfeld (85) overledenDe Duitse modeontwerper Karl Lagerfeld is dinsdag op 85-jarige leeftijd overleden, zo meldden verschillende Franse media. De couturier stierf in het in het Amerikaanse ziekenhuis van Neuilly-sur-Seine, waar hij de dag ervoor was opgenomen.
19/02 12u00  Is boom-roos-vis na zestig jaar aan vervanging toe?Zijn lesmethode ‘Veilig leren lezen’ was een doorbraak in het Nederlandse onderwijs. Zestig jaar later staat de aanpak van frater Caesarius Mommers nog als een huis, maar toch neemt de leesvaardigheid van kinderen al jaren af. Het is tijd voor een completere aanpak, zegt promovendus Sjak Rutten.
19/02 12u00  Waarom is Rembrandt eigenlijk zo groot geworden dat hij een heuse rite verdient?Schrijver, dichter en literatuurcriticus Rob Schouten (Hilversum, 1954) is als literair medewerker verbonden aan Trouw en bespiegelt in zijn columns over de kleine en grotere dingen des levens.
19/02 11u45  Albert Heijn geeft hogere bonus aan personeel dat aan mensenrechten denktInkopers van AH krijgen een nieuwe training om misstanden zoals kinderarbeid te signaleren. Want in supermarkten liggen veel risicoproducten.
19/02 11u45  Ministerie erkent gebruik verouderde cijfers bij energierekeningHet ministerie van economische zaken en klimaat erkent dat het verouderde cijfers heeft gebruikt om de jaarlijkse energiekosten uit te rekenen. In werkelijkheid stijgt de gemiddelde energienota met 334 euro, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) afgelopen weekend bekend.
19/02 11u30  Veertig jaar geleden was daar de walkman; ons leven zou nooit meer hetzelfde wordenPrecies vier decennia geleden bracht Sony de walkman op de markt en plots verschenen er koptelefoons in het straatbeeld. Vanaf dat moment kon iedereen zich altijd en overal afzonderen. Was dat een vloek of een zegen?
19/02 11u30  Rode Kruis schiet te hulp in vluchtelingencrisis op de Antillen, maar waar is Nederland?Het Nederlandse Rode Kruis schiet Venezolaanse vluchtelingen op Curaçao en Aruba te hulp omdat er sprake is van een ‘schrijnende situatie’. Maar waar is de Nederlandse overheid?
19/02 11u15  Compromis pulsvissers blijft onduidelijkHet Europese compromis over de Nederlandse pulsvisserij is nog niet in beton gegoten: dat de helft van de Nederlandse pulsvissers nog tot 2021 mogen blijven doorvissen blijkt nog onzeker. Want een definitief besluit moet nog worden genomen, aldus minister Carola Schouten (visserij).
19/02 11u15  De rechter laat zien dat het klimaatbeleid faalt; met dank aan de trias politicaHet gerechtshof gaat zijn boekje helemaal niet te buiten in de Klimaatzaak, schrijft Johan van Dalen, een van de negenhonderd mede-eisers in die zaak van Urgenda tegen de staat. Het hof controleert de daden van de overheid, precies zoals de trias politica voorschrijft.
19/02 11u00  Rode Kruis schiet te hulp in vluchtelingencrisis op ABC-eilanden, maar waar is Nederland?Het Nederlandse Rode Kruis schiet Venezolaanse vluchtelingen op Curaçao en Aruba te hulp omdat er sprake is van een ‘schrijnende situatie’. Maar waar is de Nederlandse overheid?
19/02 10u30  ‘Meer kipkiloknallers dan ooit’Supermarkten stunten steeds vaker met kipvlees zonder dierenwelzijnskeurmerk, zegt dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier, op basis van de eigen 'kiloknallermonitor'. “In 2018 stonden er 56 procent meer kipkiloknallers in de folders dan in 2015.” Vorig jaar telde de organisatie ruim 1900 stunts met kip: 180 meer dan in het jaar ervoor: een record.
19/02 09u45  Een alternatief voor water is nog niet zo snel gevondenDrs. Ylva Poelman, natuur- en sterrenkundige, is specialist op het gebied van bionica en innovatie. In juni 2015 verscheen haar boek 'De natuur als uitvinder' over de fascinerende wereld van de bionica. Tweewekelijks schrijft ze over het vernuft van de natuur een column voor deze krant.
19/02 09u45  Breuken moeilijk? Welnee, elk kind kan hetGelukkig gaat de rekentoets niet door. Het is beter om kinderen lekker te laten rekenen, schrijft Aydin Cihangir van het Nederlands Mathematisch Instituut en bedenker van Foutloos Rekenen.
19/02 09u45  Benali liet de pasta overkoken toen hij hoorde van de liefdesparadoxAbdelkader Benali (Ighazzazen, 1975) is schrijver, presentator en gastdocent aan de TU Delft. In 1996 debuteerde hij met Bruiloft aan Zee, in 2003 won hij de Libris Literatuur Prijs voor zijn roman De Langverwachte. Om de week schrijft hij voor Trouw een column.
19/02 09u30  PVV’er zit in z'n eentje in de Rotterdamse raad en weet toch ruzie te makenDe PVV moest groot worden in Rotterdam. Dat was het plan toen ze besloot mee te doen met de raadsverkiezingen van maart vorig jaar. Maar ze kwam uit op één zetel, en nu wordt de eenmansfractie geteisterd door ruzies.
19/02 09u00  Marokko zet Nederlandse journalist uitJournalist Gerbert van der Aa is Marokko uitgezet. Hij moet via de Spaanse enclave Melilla terug naar Nederland, zo bevestigde hij gisteren berichtgeving van 'EenVandaag'.
19/02 08u45  De oplossingen van Wilders en Rutte blijken opeens niets meer dan luchtfietserijDe mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.
19/02 08u30  Trump plaatst Europa voor een dilemmaDe mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.
19/02 07u30  In Nederland wordt geel nu met haat geassocieerdDrie keer per week werpt columnist Sylvain Ephimenco zijn blik op de actualiteit.
19/02 07u15  Beurs die jonge wetenschappers op weg moet helpen, werkt niet goedEen speciale beurs moest bijdragen aan het wetenschappelijk werk van jonge talenten. Maar dat werkt niet goed.
19/02 05u15  KLM’ers wachten gespannen af: Hoe ziet topman Benjamin Smith de toekomst?Na een turbulente week met – zorgvuldig georkestreerde – personeelsacties wachten KLM’ers vandaag met spanning op besluiten uit Parijs. Hoe zien de raad van commissarissen en Air France-KLM topman Benjamin Smith de gezamenlijke toekomst?
19/02 04u15  De Telegraaf drijft klimaatexperts tot wanhoopDe Telegraaf schetst zijn lezers een klimaatbeleid dat burgers de stekkerauto in pest, dat peperduur is en bovendien volstrekt zinloos. Gaat de krant te ver?
19/02 04u00  Zestien Amerikaanse staten spannen rechtszaak aan tegen Trump om noodtoestandEen coalitie van zestien Amerikaanse staten, onder leiding van Californië, daagt president Donald Trump voor de rechter vanwege zijn beslissing om de noodtoestand uit te roepen en zodoende geld vrij te maken voor de bouw van een muur aan de grens met Mexico.
19/02 02u15  Wat als online gokken dan eindelijk legaal wordt?Een stemming in de Eerste Kamer vandaag is het sluitstuk van een jarenlange politieke discussie over het vrijgeven van de online gokmarkt. Ondertussen is het aantal deelnemers van illegale online kansspelen toegenomen.
19/02 02u15  Utrecht wil meer kantoren en past daarvoor de regels aanUtrecht zet de stadspoorten open voor meer kantoorpanden. Soepeler beleid moet nieuwbouw makkelijker maken.
19/02 02u00  Trump waarschuwt militairen Venezuela die Maduro blijven steunenDe Amerikaanse president Donald Trump heeft de legerleiding van Venezuela die president Nicolás Maduro trouw blijven, gewaarschuwd dat ze hun toekomst en hun levens riskeren. Hij riep hen daarnaast op om de humanitaire hulp het land binnen te laten.
18/02 23u45  Scherpe kritiek op arrestatie van Amerikaanse investeerder in MoskouIn Rusland en daarbuiten is scherpe kritiek geuit op de arrestatie van Michael Calvey, de topman van een van de oudste en bekendste buitenlandse investeringsfondsen die in Rusland actief zijn.
18/02 23u00  Het antisemitisme in Frankrijk neemt vele vormen aanDe gele hesjes zijn door een groep radicale activisten synoniem geworden met geweld en Jodenhaat. Dit weekend was de filosoof Alain Finkielkraut het slachtoffer van een scheldpartij.
18/02 23u00  De ov-chipkaart 2.0 komt eraan, en die moet een heleboel meer kunnenWe bliepen wat af als we de trein, bus, tram of metro nemen. De ov-chipcard is na zeven jaar aardig ingeburgerd. Maar het systeem snakt naar een opfrisbeurt, vinden consumentenorganisaties.
18/02 23u00  Op de Veluwe woont een wolvin, met een wolf in de buurt: natuurbeschermers dromen al van een roedelEr heeft zich definitief een wolvin gevestigd op de Noord-Veluwe. En de wolvin heeft ook al een mannetje in haar buurt. Dat is gebleken uit DNA-onderzoek van uitwerpselen van de dieren, aldus de provincie Gelderland.
18/02 22u30  Een coöperatie helpt de zzp’er aan een hoger tarief. Misschien.Kunnen bezorgers van Deliveroo of Uber-chauffeurs hogere tarieven afdwingen als ze een coöperatie vormen? Hoogleraren twijfelen.
18/02 22u00  Europa weigert jihadstrijders terug te nemen, ondanks druk van TrumpEuropese landen zijn niet van plan Syriëgangers uit Koerdische kampen op te halen en te berechten, zoals de VS willen.
18/02 21u00  Een unicum: de Afsluitdijk gaat drie nachten dichtDe Afsluitdijk gaat drie nachten achter elkaar urenlang dicht. Dinsdagnacht is de eerste in de reeks.
18/02 20u30  Ondanks een bestand wordt er opnieuw gevochten in Zuid-SoedanSinds enige weken wordt er weer stevig gevochten in het zuidelijkste deel van Zuid-Soedan, met stromen vluchtelingen naar het noorden van het land en naar Congo als gevolg.
18/02 20u30  'Opgediept’ walst elke emotionele onderlaag van Judith Herzbergs tekst volledig platElke week nieuwe voorstellingen, besproken door onze recensenten
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

20x R. Kelly gearresteerd voor seksueel misbruik23/02 05u15 - Trouw: De Amerikaanse artiest R. Kelly (52) is vrijdagavond gearresteerd toen hij zich meldde op het hoofdbureau van politie in Chicago. Hij wordt aangeklaagd voor tien gevallen van seksueel misbruik.
16x Hoe Amerika de Venezolaanse oppositie klaarstoomde voor de macht23/02 05u00 - Trouw: De VS werken al bijna twee decennia aan ‘regime change’ in Venezuela. Ook oppositieleider Juan Guaidó komt voort uit de door Amerikanen gefinancierde studentenbeweging.
12x Een dagje boodschappen verzamelen bij Picnic: ‘We bouwen de brug, terwijl we erop staan’23/02 02u15 - Trouw: Na klachten over de werkomstandigheden bij online supermarkt Picnic beloofde het bedrijf beterschap. Hoe staat het er nu voor? Trouw werkte een dagje mee in het distributiecentrum in Utrecht.
11x Hoe het gewest Fryslân zich tussen de grote topploegen heeft genesteld23/02 10u45 - Trouw: Sanneke de Neeling stond begin dit jaar voor een moeilijke keuze. Ging ze voor het ontwerpen van protheses of voor het verder onderzoeken van de menselijke darmhabitat? Het waren twee minors van haar studie die ze eigenlijk allebei leuk vond.
11x ‘Je kunt Holocaustoverlevenden toch niet afschepen met een fooi en SS’ers ruim vergoeden’23/02 10u45 - Trouw: Nog steeds krijgen Nederlanders die bij de Waffen-SS zaten, een uitkering uit Duitsland. Veel hoger dan wat Holocaustoverlevende Albert de Leeuw (82) ontvangt. “Het Europees Parlement moet dat rechttrekken.”
11x Moeten de IS-bruiden terug kunnen keren?23/02 15u00 - Trouw: De Nederlandse Amber uit Dordrecht en Hafida uit Delft gaan liever naar een Nederlandse gevangenis dan dat ze in een Koerdisch kamp in Syrië blijven.
10x Rond de dood kun je soms naar hartelust lachen23/02 08u45 - Trouw: Nadat ik die fantastische column van Wim Boevink over zijn reis door zijn plasbuis (beterschap Wim!) had gelezen, sloeg ik toch aan het twijfelen.
10x Vaticaankenner Stijn Fens: Het is nu of nooit voor de katholieke kerk23/02 12u15 - Trouw: Honderden priesters, bisschoppen en kardinalen zijn op dit moment in Rome om te praten over een aanpak van het misbruikprobleem in de rooms-katholieke kerk. Religie en filosofie-redacteur Stijn Fens doet verslag vanuit Rome. ‘Het misbruikschandaal gaat de kerk nog decennialang achtervolgen.’
10x De samenleving verandert. En niet iedereen kan daarin meekomen23/02 12u30 - Trouw: Er is sprake van een nieuw soort ongelijkheid, schrijft Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, in zijn deze week verschenen boek ‘Veenbrand’. ‘Er wordt heel veel tegelijkertijd van ons verwacht. Daardoor ontstaat een scheidslijn: wie kan daar wel en wie kan daar niet mee omgaan?’
10x Een miljoen huizen dreigen te verzakken, mede door droge zomer23/02 13u15 - Trouw: In Nederland kunnen ongeveer een miljoen huizen last krijgen van funderingsproblemen, zoals scheuren en verzakkingen. Dat stelt het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek KCAF. De problemen zijn volgens het KCAF verergerd door de droge zomer van 2018.

Statistieken

Artikels:
32101
Gelezen:
24548
Aantal lezers nu:
11


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven