vrijdag 15 december 2017, week 50


U bent nu hier: Meer nieuws van Trouw

Laatste updatecontrole: vandaag om 1u30
 

Trouw

Verbergen Tonen
14/12 23u00  Dof Ajax komt weer iets dichter bij PSV Een grote score bleef uit tegen Excelsior, maar Ajax liep door een 3-1 zege weer iets in op koploper PSV.
14/12 22u30  EU-top over herverdeling van asielzoekers rijt oude wonden open De laatste Europese top van het jaar is vandaag ontaard in een hevige discussie over de verplichte spreiding van asielzoekers.
14/12 22u30  Dreigende taal van multinationals in hoorzitting over dividendbelasting De liefde moet van twee kanten komen, zeiden multinationals in een bijeenkomst met de Tweede Kamer over het afschaffen van de dividendbelasting. ‘Wees zuinig op ons.’
14/12 22u15  Sleutelen aan de eurozone in een periode zonder acute crisis De tijd is rijp voor hervormingen aan de eurozone, wordt al het hele jaar gezegd. Morgen liggen de plannen daarvoor op tafel tijdens een zogeheten eurozone-top. Daarbij zijn in principe alleen de leiders van de negentien eurolanden aanwezig.
14/12 22u00  Een universitaire lerarenopleiding is 'echt een andere manier van leren' Drie jaar gaat de eerste volledige universitaire studie voor basisschoolleerkrachten in Nijmegen duren.
14/12 21u30  Poetin prijst Trump en haalt uit naar tegenkandidaat De Russische president Vladimir Poetin heeft veel waardering voor zijn Amerikaanse collega Donald Trump.
14/12 21u30  Links dilemma in Hongarije: demonstreren met de rechtse Jobbik? De centrum-rechtse oppositiepartij Jobbik kreeg een exorbitante boete van de regering-Orbán. Links is ook boos, maar moet je samen optrekken met een partij die in 2014 nog een hetze voerde tegen Joden, homo’s en zigeuners?
14/12 20u45  Servië is oorlogsmoe, in de touwen geslagen Servië probeert het trauma van de oorlog achter zich te laten, maar nationalisme is altijd een factor van belang. Deel 11 van de reisserie van Jonathan Holslag langs de rafelranden van Europa.
14/12 20u30  Deloitte: 40 procent minder parkeerruimte nodig door 'smart mobility' Er is in 2040 veel minder parkeerruimte nodig door deelauto's en zelfrijdende voertuigen. Op de vrijgekomen plekken kunnen huizen komen, of bomen.
14/12 20u30  Onrust over de koers van Hudson’s Bay Het rommelt bij Hudson’s Bay, moederbedrijf van de gelijknamige keten in Nederland. De Europese activiteiten zouden mogelijk in de verkoop gaan.
14/12 19u30  Tenminste 6700 Rohingya-doden in één maand is 'de conservatiefste schatting' Tenminste 6700 Rohingya-moslims, onder wie zo’n 730 kinderen, zijn omgekomen in de eerste maand van het recente bloedvergieten in Burma. Dit schat Artsen zonder Grenzen.
14/12 19u15  The Crown is een heerlijke serie, en nog historisch verantwoord ook In het tweede seizoen van de 'The Crown' ligt de nadruk meer op de relatie tussen Elizabeth en Philip. Als kijker ga je van het stel houden.
14/12 18u45  Paus is niet tevreden met Onze Vader Paus Franciscus zet in een nieuw interview vraagtekens bij het belangrijkste gebed uit de christelijke traditie.
14/12 18u45  Was dat nou wel zo slim, Ted-Jan Bloemen? De een vond zijn actie dom. De ander vond het slim. Ted-Jan Bloemen had er in ieder geval enorme schik in.
14/12 17u00  Een slachthuis als decor voor een liefdesverhaal De Hongaarse Gouden Beer-winnares Ildikó Enyedi koos in haar film 'On Body and Soul' een wonderlijk decor voor een wonderlijke liefde: een slachthuis.
Laatste update: donderdag 14 december 2017, 23u00


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
14/12 16u45  Ietsje pietsje meer loon in 2017Er kon dit jaar weer over loonstijging worden gepraat aan de cao-tafels. De vakbonden wisten er een gemiddelde stijging van 1,7 procent uit te peuteren.
14/12 16u30  Google help ons onszelf en de buren te leren kennenWie volgen we deze week op social media? Google doet een boekje open over wat Nederland en de landen om ons heen in 2017 bezighield.
14/12 16u15  Een studie die je leuk vindt, of een die een goede baan garandeert?Stel een numerus fixus in voor studies die een beperkt perspectief op werk bieden, bepleit Michiel Dijkman, Hoofd Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen bij Samsung.
14/12 16u15  ECB positiever over groei economie eurozoneDe Europese Centrale Bank (ECB) heeft zijn verwachtingen voor economische groei in de eurozone verhoogd. Maar stimuleringsmaatregelen zijn nog steeds nodig, omdat de inflatie onder het gewenste niveau van iets minder dan 2 procent per jaar blijft. De rentetarieven blijven ongewijzigd op hun historisch lage niveaus.
14/12 16u00  De wereldwijde ongelijkheid blijft maar toenemenEr is nog altijd geen oplossing voor de grote ongelijkheid van inkomen en vermogen in de wereld. Sinds de Franse econoom Thomas Piketty 3,5 jaar geleden zijn bestseller 'Kapitaal in de 21ste eeuw' publiceerde is daarover steeds meer debat ontstaan. In een nieuwe publicatie constateert de stereconoom samen met andere onderzoekers dat de wereld nog altijd hard achteruit holt.
14/12 16u00  Experts kunnen het niet eens worden: was het vernielen van het Israëlische restaurant een aanslag of niet?Een asielzoeker vernielde vorige week een Israëlisch restaurant, daags na Trumps besluit dat Jeruzalem de hoofdstad is van Israël. Maar volgens Justitie mag het geen aanslag heten. De joodse gemeenschap in Amsterdam staat op haar achterste benen.
14/12 15u45  IS rukt op in noordelijk AfghanistanDorpsbewoners aan de grens met Turkmenistan vertellen dat ze buitenlandse IS-strijders zien binnenglippen. In de noordelijke provincies zouden zich al honderden strijders bevinden. Ook kinderen worden gerekruteerd.
14/12 15u45  Wordt humanitaire interventie vaak ingegeven door eigenbelang?In het Filosofisch Elftal legt Trouw een actuele vraag voor aan twee filosofen uit een poule van elf. Vandaag: zijn probleemgebieden het best geholpen met een humanitaire interventie? Of is overgaan tot een oorlog soms gerechtvaardigd?
14/12 15u30  Met deelname Denk en PVV koerst Rotterdam af op electoraal slagveldVandaag presenteerden Denk en de PVV hun kandidatenlijsten voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Meer versplintering dreigt de stad in electorale chaos te storten.
14/12 15u00  Hamid zit al een jaar gevangen op een Grieks eilandLange en onduidelijke procedures zorgen er voor dat zo'n honderd vluchtelingen al langer dan een jaar op Samos vastzitten. Ze hebben recht op doorreis naar Athene, maar vooralsnog komen ze niet van het eiland af.
14/12 15u00  'Het Huis voor Klokkenluiders moet terug naar af'Het Huis voor Klokkenluiders moet helemaal terug naar de tekentafel. Van voren af aan moet een nieuwe opzet worden ontworpen voor de organisatie, die mensen wil helpen als zij misstanden bij hun bedrijf of bij de overheid willen melden. Het huidige bestuur vertrekt.
14/12 15u00  Omschakelen naar een huishouden zonder gas kan sneller en duurzamerBam Wonen-directeur Joost Nelis juicht de plannen toe om bestaande woningen energiezuiniger te maken. Maar er mag wel wat meer gas op.
14/12 14u45  Keaton wordt nog steeds gepestAls je de zoon van president Trump en de dochter van Martin Luther King samenbrengt, heb je iets bereikt. Maar de eensgezinde steun voor pestslachtoffer Keaton Jones is van korte duur.
14/12 14u15  Diplomatieke rel na Jeruzalem-erkenning: vicepresident Pence stelt trip uitDe Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als Israëls hoofdstad heeft tot een diplomatieke rel met de Palestijnen geleid. De Amerikaanse vicepresident Mike Pence zou eigenlijk maandag Israël en Palestina bezoeken, maar volgens Israëlische en Palestijnse bronnen heeft hij zijn trip uitgesteld.
14/12 14u00  Dialoog is de enige weg voor oplossing Israël-PalestinaVeel christelijke groepen in Israël zijn niet gelukkig met Trumps beslissing om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen, schrijft Ad van der Helm, priester in het bisdom Rotterdam en hoofddocent kerkelijk recht aan de KU Leuven.
14/12 14u00  Experts kunnen het niet eens worden: was het vernielde Israëlische restaurant een aanslag of niet?Een asielzoeker vernielde vorige week een Israëlisch restaurant, daags na Trumps besluit dat Jeruzalem de hoofdstad is van Israël. Maar volgens Justitie mag het geen aanslag heten. De joodse gemeenschap in Amsterdam staat op haar achterste benen.
14/12 13u30  Wit privilege schaadt rechtvaardig debatLulu Helder verbaast zich over het feit dat ze een 'zwarte antropologe' wordt genoemd, terwijl haar collega die wit is niet als zodanig wordt aangesproken. Een typisch voorbeeld van wit privilege, beweert de antropologe.
14/12 13u15  Kleine luiden heten nog steeds vaak kleine luydenGrammaticale geschillen, etymologische enigma's en andere taaltwijfels, voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon.
14/12 13u00  Franse inlichtingendienst traint scholieren als 'geheim agent'Met spioneren kun je niet vroeg genoeg beginnen, vinden ze bij de Franse geheime dienst DGSE.
14/12 12u30  PVV en Denk presenteren hun Rotterdamse kandidatenlijstenDe PVV en Denk maakten vandaag in Rotterdam op een steenworp afstand van elkaar bekend met welke kandidaten zij in de havenstad meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen.
14/12 12u30  Varkensmedaillons met pruimedanten en selderijpureeVarkenshaas kun je op veel plaatsen 'onbeperkt' eten als saté. Oenig! Dat stukje vlees verdient beter.
14/12 11u45  Het Oude Luxor in Rotterdam: 100 jaar en niet klein te krijgenHet Rotterdamse Oude Luxor bestaat een eeuw. De 'oude dame' is altijd blijven lachen, ondanks de oorlog, crises en tal van verbouwingen.
14/12 11u30  Zondig en zinderend BerlijnDe dagen buigen door, zwaar en traag als lood. Zo'n zin zou ik graag schrijven in deze donkerte, maar ik leen hem van de Duitse Krimi-auteur Volker Kutscher.
14/12 11u30  Waarom Trump wel klaar was met Fed-voorzitter YellenDe rente in de VS stijgt met 0,25 procentpunt, kondigde Yellen gisteravond aan. Het is haar laatste actie voor de Fed.
14/12 11u00  Nieuwe minister Hugo de Jonge is geen man van de softe aanpakWie zijn de nieuwelingen in het kabinet? Vandaag: Hugo de Jonge (40). De minister van volksgezondheid is voor het CDA de gedroomde vicepremier. Deze week verdedigt hij zijn eerste begroting.
14/12 10u45  Artsen zonder Grenzen: In Burma zijn vele duizenden Rohingya vermoordTussen 25 augustus en 24 september zijn mogelijk meer dan 6700 leden van Rohingya-minderheid in Burma vermoord, onder wie 730 kinderen.
14/12 10u45  Het vroege blad van de aronskelkIedere dag verwondert Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.
14/12 10u15  De interventie in Syrië versterkt Ruslands machtspositie, ten koste van het WestenDe Russische bemoeienis met Syrië leek aanvankelijk een verloren zaak. Nu viert Poetin de overwinning.
14/12 09u45  VN: Tijd voor dialoog met Noord-KoreaVN-gezant Jeffrey Feltman heeft het gevoel dat hij 'de deur op een kier' heeft gezet voor Noord-Korea om op diplomatieke wijze tot een oplossing te komen. Dat zei de gezant nadat hij de VN-Veiligheidsraad in New York over zijn reis naar het land had ingelicht.
14/12 09u30  Gloria, geniet van de witte woede en de afgunstBeste Gloria Wekker, Het was te voorspellen: de witte woede die deze week losbarstte toen u de Joke Smit-prijs kreeg toegekend voor uw langdurige strijd voor de verbetering van de positie van zwarte vrouwen in Nederland.
14/12 09u15  Deze boeken doen je naar buiten verlangenIn dit seizoen zijn de meeste mensen meer binnen dan buiten. Toch, buiten is straks weer het echte leven. Vier boeken om het natuurgevoel tot in het voorjaar vast te houden.
14/12 08u30  Hij maakte niet alle verwachtingen waar, maar toch had Emile Roemer succesDe mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.
14/12 08u15  Kunnen alle onheilsprofeten niet even stage lopen bij het SCP?Een maand geleden vroeg ik me op deze plek af of ons werk in de media niet bestond uit het uitvergroten van het negatieve.
14/12 05u30  Brits parlement wil laatste woord over brexit, uit verzet tegen MayHet Brits parlement heeft premier Theresa May een nederlaag bezorgd door in te stemmen met een aanpassing van haar blauwdruk voor de uittreding uit de Europese Unie. Dat besluit kan de brexit nog gecompliceerder maken.
14/12 05u00  UMC Groningen begint met bestralingen met minder bijwerkingenHet UMC in Groningen begint in januari met protonenbehandeling. Het proton gaat kankercellen gerichter te lijf dan het traditionele röntgendeeltje, waardoor patiënten minder last hebben van bijwerkingen.
13/12 23u15  Er komt controle op de besteding van hulpgeld Irma op Sint-MaartenEen Integriteitskamer gaat op Sint-Maarten toezien op de besteding van hulpgeld. Al kostte het moeite de oppositie te overtuigen.
13/12 23u00  Verlies in Alabama dwingt Republikeinen tot herbezinningDe conservatieve zuidelijke staat Alabama was in de VS traditioneel in handen van de Republikeinse Partij. Maar kandidaat Roy Moore was te omstreden. De kiezers liepen over.
13/12 22u45  Koploper PSV opnieuw ontmaskerdOpnieuw oogde de defensie van koploper PSV broos. Het leidde in de laatste minuut tot de gelijkmaker voor Groningen: 3-3.
13/12 22u45  De SP kiest met Lilian Marijnissen voor een klassieke koersZe moet de partij gaan vernieuwen, maar na de wissel met Roemer sprak Lilian Marijnissen traditionele partijtaal.
13/12 22u15  Carrie Fischer in Star Wars: afscheid van een rebelse prinsesActrice Carrie Fisher (1956-2016) werd een feministisch icoon door haar rol als prinses Leia in 'Star Wars'. Nu is ze voor het laatst te zien. Krijgt de prinses een waardig afscheid?
13/12 22u00  Kippenboeren dagen NVWA voor rechter in fipronil-affaireLand- en tuinbouworganisatie LTO daagt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor de rechter wegens nalatigheid in de crisis rond de met fipronil besmette eieren dit jaar. Pluimveehouders hebben nodeloos veel schade geleden, stelt LTO.
13/12 22u00  Handbalsters naar laatste vier, maar de wereldtitel is nog ver wegDe Nederlandse vrouwen staan door een zege op Tsjechië in de halve finale van het WK handbal. Tegen Noorwegen, vrijdag in Hamburg, moet de ploeg boven zichzelf uitstijgen.
13/12 21u15  Confronterende tentoonstelling over rol van de kerk in het anti-joods denkenEen tentoonstelling in Elburg maakt bezoekers bekend met de christelijke wortels van anti-joods denken. 'Het mag best een beetje pijn doen.'
13/12 21u15  Moslimleiders: Erken Oost-Jeruzalem als Palestijnse hoofdstadLeiders van 57 islamitische landen hebben de wereld opgeroepen om Oost-Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Palestina.
13/12 20u30  De moeder van Lilian Marijnissen was minstens zo belangrijkDe nieuwe SP-leider Lilian Marijnissen leerde het vak niet alleen van haar vader, maar ook bij haar moeder, de wethouder.
13/12 20u30  Het woord van het jaar: FeminismeFeminisme is door een bekende Amerikaanse uitgever van woordenboeken uitgeroepen tot woord van het jaar.
13/12 20u30  Buiten de democratie lopen de levende dodenEen politiek van vijandschap Achille Mbembe Boom, 240 blz., € 24,90 ***
13/12 20u15  Ryanair: het zal wel loslopen, maar alvast sorry voor de vertragingPiloten van Ryanair gaan staken. Het bedrijf neemt vakbonden niet serieus, maar excuseert zich toch al bij de reizigers.
13/12 20u15  Fysioloog: Wat Froome deed is bijna sportieve zelfmoordEen te erge astma-aanval. Daar had Chris Froome last van in de afgelopen Ronde van Spanje. Dus nam hij extra astmamedicijnen. Dubbel zoveel als toegestaan, zo bleek vandaag.
13/12 19u00  De Bijbel voor HappinezlezersRebible, Ontdekking van vergeten verhalen Inez van Oord Uitgeverij Kosmos, 264 blz., € 24,99 **
13/12 18u45  'Het besluit van Trump is een miniscuul gebaar van onbegrip'Monic Slingerland is chef opinie van Trouw. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op dinsdag verschijnt een selectie van de antwoorden.
13/12 18u00  Reisverbod voor Australische pedofielenIn Australië is vandaag een wet van kracht geworden die veroordeelde kindermisbruikers verbiedt naar het buitenland te reizen. Op de luchthaven van Sydney werd ook meteen de eerste veroordeelde pedofiel tegengehouden.
13/12 18u00  Hoe geeft Turkije les aan een miljoen vluchtelingen?Bijna een miljoen gevluchte Syrische kinderen in Turkije moeten naar school. Hoe pakt de Turkse overheid die monstertaak aan?
13/12 17u15  'Het besluit van Trump over Jeruzalem is een miniscuul gebaar van onbegrip'Monic Slingerland is chef opinie van Trouw. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op dinsdag verschijnt een selectie van de antwoorden.
13/12 17u00  Studenten lopen de deur plat bij mevrouw Van Huis (98)De 98-jarige mevrouw Van Huis gaat graag naar het strand en praat het liefst over katten. De afgelopen tien jaar had zij niemand om dit mee te delen.
13/12 17u00  Door hun oog voor detail zijn mensen met autisme zeer waardevol op de werkvloerMensen met autisme hebben veelal moeite om werk te vinden of een baan te behouden. Terwijl hun talenten juist zeer van pas kunnen komen op de werkvloer.
13/12 16u45  Duurzame melk krijgt meteen navolgingNu er een supermarkt over de dam is volgen er meer: na Jumbo hebben nu ook Albert Heijn en Aldi aangekondigd meer duurzame zuivel te gaan aanbieden.
13/12 16u30  Democraat Doug Jones verovert Republikeins AlabamaDankzij Doug Jones (63) is de dieprode senaatstoel van Alabama sinds gisteren blauw gekleurd. Het is een kwart eeuw geleden dat een Democraat namens deze conservatieve staat plaatsneemt in de Senaat.
13/12 16u15  Medisch wonder: één baby, drie hartoperatiesZe is vernoemd naar een dappere Disneyprinses, en niet voor niets. Dat Vanellope Hope Wilkins drie hartoperaties overleefde, werd niet voor mogelijk gehouden.
13/12 16u15  Terugblikkend was Emile Roemer niet de gedroomde leiderNa elf jaar in de Tweede Kamer en bijna acht jaar leiderschap van de SP verlaat Emile Roemer de Haagse politiek. Hij vertrekt in januari. Kamerlid Lilian Marijnissen, dochter van prominent en partijoprichter Jan Marijnissen, volgt hem op als fractievoorzitter en partijleider.
13/12 15u45  Wie thuis werkt, heeft meer profijt dan lastBlijf thuis, adviseerden het KNMI en Rijkswaterstaat maandag vanwege de sneeuw, en veel mensen luisterden: ze werkten thuis. Sommigen draaiden misschien een was tussen de telefoontjes door, en anderen werkten misschien langer door dan gewoonlijk, juist om zichzelf te bewijzen dat ze niet hebben zitten niksen.
13/12 15u45  Europees Parlement: Nederland is nét geen belastingparadijsNederland is op een haar na een belastingparadijs. Die conclusie valt te trekken uit de uitslag van een stemming vanmiddag in het Europees Parlement.
13/12 15u30  De uitslag van een referendum weerspiegelt niet altijd de wil van het volkHans Nentjes - Nederlander, staatsrechtelijk geïnteresseerd en al dertig jaar woonachtig in Zwitserland - ziet dat politieke partijen in toenemende mate naar referenda grijpen als ze hun zin niet krijgen.
13/12 15u30  'Moet ik mijn dochter laten kijken naar vampiers die elkaars hart uitrukken?'Waarom kijkt een 12-jarige graag naar bloederige series over vampiers? Is verbieden een optie?
13/12 15u15  Hoogleraar: Kinderen krijgen slechtere ogen door het kijken naar een schermHet aantal bijziende kinderen groeit hand over hand, een hoogleraar komt met richtlijnen om dat tegen te gaan.
13/12 15u00  Zelfs het meest gehavende landschap wordt sereen onder een pak sneeuwHet land ziet er schitterend uit onder een smetteloze deken van sneeuw. Als kind gaven voetsporen in een verse laag sneeuw me altijd een gevoel van spijt. Buren met sneeuwscheppen deden aan heiligschennis. Het door merg en been gaande geschraap van ijzer op steen...
13/12 15u00  Een maand staken. Zou dat Den Haag wakker schudden?Mijn duo is ziek. Griep. En dat is heel vervelend. Niet alleen voor haar, maar ook voor school, want er is geen vervanging te krijgen.
13/12 14u45  Facebook gaat lokaal belasting betalen, maar Nederland hoeft zich nog niet rijk te rekenenFacebook gaat belasting betalen in de landen waar het bedrijf winst maakt. Nu sluist het sociale media de opbrengsten nog weg via Ierland, waar het internationale hoofdkantoor van het sociale medium staat. Nederland hoeft zich echter nog niet rijk te rekenen.
13/12 14u45  AZ en PEC Zwolle brengen kleur in de voetbalpolderAZ en PEC zijn de smaakmakers in de eredivisie. Tegen elkaar speelden ze, in Zwolle, verantwoord voetbal.
13/12 14u15  Geschiedenis drijft een wig tussen Oekraïne en PolenVandaag bezoekt de Poolse president Duda zijn buurland Oekraïne. In de hoofdsteden Warschau en Kiev wordt gespannen toegekeken. De tot elkaar veroordeelde strategische partners hebben ruzie over de geschiedenis.
13/12 14u00  Hoogleraar: Kinderen krijgen steeds slechtere ogen door het kijken naar een schermHet aantal bijziende kinderen groeit hand over hand, een hoogleraar komt met richtlijnen om dat tegen te gaan.
13/12 13u30  Misdaden, worden die gepleegd tegen de mensheid of de menselijkheid?Geregeld krijg ik vragen over de uitdrukking 'misdaad tegen de menselijkheid'. Is 'misdaad tegen de mensheid' niet beter?
13/12 13u30  De motor van de handbalploeg zal zich niet snel laten wisselenNycke Groot steekt nog niet in haar oude vorm, moet ze na zes duels erkennen. Door een spierblessure mist ze wedstrijdritme. 'Ik ben er vrij rustig onder.'
13/12 13u15  Europa breidt navigatienetwerk Galileo verder uitEuropa is gisteren verdergegaan met het opzetten van een eigen navigatienetwerk, Galileo genaamd. Vanuit Frans-Guyana zijn vier satellieten tegelijk gelanceerd. De sondes wegen meer dan 700 kilo per stuk. Galileo is het grootste ruimtevaartproject uit de Europese geschiedenis.
13/12 12u45  Achternamen in de Kamer: dieren maken plaats voor dijkenDe belangrijke en minder belangrijke zaken in Den Haag, beschreven door de politieke redactie. Vandaag: ter voorbereiding op de politieke pubquiz, een verkenning van opvallende achternamen van politici.
13/12 12u30  Spinaziemuffins met cranberry-frambozencompoteTynjetaler is een Friese boeren gatenkaas met een licht zoete, nootachtige smaak die net als de Leerdammer goed combineert met de spinazie in de muffins. Maar ook een vegetarische kaas past uitstekend in dit gerecht.
13/12 12u15  Emile Roemer stopt als SP-voorman, Lilian Marijnissen volgt hem opEmile Roemer stopt in januari als fractievoorzitter van de Socialistische Partij. Dat heeft hij vanmorgen tijdens een persconferentie bekendgemaakt. Lilian Marijnissen volgt hem op.
13/12 12u00  Tourwinnaar Froome riskeert schorsing na positieve dopingtestDe reputatie en geloofwaardigheid van wielrenner Chris Froome liggen onder vuur. De viervoudig Britse Tourwinnaar testte positief tijdens de Vuelta van dit jaar.
13/12 12u00  Emile Roemer stopt bij de Socialistische Partij, Lilian Marijnissen volgt hem opEmile Roemer stopt in januari als fractievoorzitter van de Socialistische Partij. Dat heeft hij vanmorgen tijdens een persconferentie bekend gemaakt. Lilian Marijnissen volgt hem op.
13/12 11u45  Emile Roemer stopt bij de Socialistische Partij: 'Dit was de mooiste hondenbaan'Emile Roemer stopt in januari als fractievoorzitter van de Socialistische Partij. Dat heeft hij vanmorgen tijdens een persconferentie bekend gemaakt.
13/12 11u30  Emile Roemer stopt bij de Socialistische PartijEmile Roemer stopt als fractievoorzitter van de Socialistische Partij. Volgens ingewijden in de partij zal hij dat op een persconferentie later op de ochtend bekendmaken.
13/12 11u30  Front National aangeklaagd voor fraude in het EuroparlementDe Franse justitie heeft het rechts-populistische Front National (FN) in staat van beschuldiging gesteld. De partij zou jarenlang en stelselmatig subsidie uit het Europarlement hebben misbruikt.
13/12 11u30  Macron: De wereld is bezig de klimaatstrijd te verliezenDe Franse president Emmanuel Macron heeft in Parijs in een toespraak voor wereldleiders, topmensen uit het bedrijfsleven en milieudeskundigen gezegd dat de wereld bezig is de strijd tegen klimaatverandering te verliezen. 'We gaan niet snel genoeg. We moeten allemaal in actie komen', zei Macron tijdens de 'One Planet Summit' in Parijs.
13/12 11u30  Sneeuw wordt puin. Wat rest is vuil en ongemakMet het oog van een antropoloog en de pen van een dichter doet Wim Boevink dagelijks verslag over de grote en kleine wereld om hem heen.
13/12 11u00  Nederland sluit zich aan bij rechtszaak tegen Duitse tolNederland sluit zich aan bij de rechtszaak die Oostenrijk voert tegen de invoering van tolheffing voor personenwagens op Duitse snelwegen. Volgens minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur overtreedt Duitsland hiermee Europese regels.
13/12 10u30  Het is verbijsterend hoe weinig aandacht het kabinet heeft voor digitaliseringIn de digitale samenleving kunnen overheidsdiensten met één aanpak veel meer betekenen voor burgers, meent burgemeester van Almere Franc Weerwind. We streven toch naar een overheid dicht bij mensen, die alles zo veel mogelijk in de eigen omgeving organiseert?
13/12 10u30  China bereidt zich voor op vluchtelingen uit Noord-KoreaChina bouwt vluchtelingenkampen langs de grens met Noord-Korea. Vanwege de opgelopen spanning in de regio lijkt Peking zich zo voor te bereiden op een militair conflict, waarbij vele Noord-Koreanen op de vlucht kunnen slaan.
13/12 10u15  Fed koerst af op een nieuwe renteverhogingDe Amerikaanse Fed gaat door met het geleidelijk aan verhogen van de rente, ook in 2018. Maar in hoeveel stappen?
13/12 10u00  Gelderland wil geen nieuwe geiten meerNa Brabant overweegt ook Gelderland geitenhouders aan banden te leggen. De Provinciale Staten besluiten vandaag of er de komende drie jaar geen geit bij mag komen.
13/12 10u00  Gas en olie duurder door ontploffing en lekEen explosie en een lekkage in pijpleidingen in Oostenrijk en Schotland drijven de olie- en gasprijzen op.
13/12 10u00  Veel kinderen die worden uitgezet belanden in 'ellendige situatie'Nederlandse autoriteiten checken niet hoe het gaat met kinderen die na een afgewezen asielaanvraag met hun ouders worden teruggestuurd naar hun land. Onderzoekster Zevulun deed dat wel.
13/12 09u45  Met veel kinderen die worden teruggestuurd naar hun land gaat het slechtNederlandse autoriteiten checken niet hoe het gaat met kinderen die na een afgewezen asielaanvraag met hun ouders worden teruggestuurd naar hun land. Onderzoekster Zevulun deed dat wel.
13/12 09u30  De PvdA is nog altijd zoekendeGeloof peilingen niet, maar hecht er wel waarde aan. 'EenVandaag', Maurice de Hond of Motivaction, ze kunnen peilen wat ze willen, maar de uitspraak dat 'als er nu verkiezingen zouden zijn geweest, partij zus en me zo zoveel zetels zou krijgen' blijft een spelletje blufpoker van de bovenste plank.
13/12 09u15  174.000 Nederlanders betrokken bij Uber-hackBij de wereldwijde datadiefstal bij taxi-app Uber die vorige maand aan het licht kwam, gaat het in Nederland om ongeveer 174.000 passagiers en chauffeurs. Dat meldt Uber.
13/12 09u00  Hoe de polder het klimaat moet gaan reddenHaalt Rutte-III de in Parijs gestelde doelen? Minister Wiebes wil er afspraken voor maken met bedrijven en milieu-clubs. Vandaag en morgen debatteert Wiebes met de Tweede Kamer over dit nieuwe polderoverleg.
13/12 08u45  Hou op over de boze NederlanderDe mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.
13/12 08u45  Giffabrikanten proberen vertrouwen terug te winnen met 'het eerlijke verhaal'Gewasbescherming kreeg een slechte naam. De branche probeert vertrouwen te winnen.
13/12 08u45  Wordt Nederland vandaag officieel tot ‘belastingparadijs’ bestempeld?De sociaal-democraten in het Europees Parlement proberen morgen Nederland te brandmerken als fiscale vluchtroute.
13/12 08u15  Hebben we over het hoofd gezien hoe content het volk eigenlijk was?Zonder enige voorafgaande waarschuwing werd ik gisteren wakker in een ander, mooier Nederland. Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) had nog eens goed gekeken en ontdekt dat wij de afgelopen 25 jaar helemaal niet ontevredener, cynischer of rechtser zijn geworden.
13/12 08u00  Democraten juichen: als winnen in Alabama lukt, kan het overalHet was maar een tussentijdse verkiezing, voor één zetel in de Senaat, maar de overwinning van Doug Jones dinsdagavond in Alabama zet de Amerikaanse politiek op zijn kop.
13/12 07u00  Omstreden Republikein Moore verliest, ondanks steun van TrumpDe Democratische kandidaat Doug Jones heeft in de nacht van dinsdag op woensdag de Senaatsverkiezingen gewonnen in de Amerikaanse staat Alabama. Daarmee versloeg hij de Republikein Roy Moore, die omstreden was na beschuldigingen van het aanranden van tienermeisjes.
13/12 06u45  Van ontucht beschuldigde Republikein Moore verliest, ondanks steun van TrumpDe Democratische kandidaat Doug Jones heeft in de nacht van dinsdag op woensdag de Senaatsverkiezingen gewonnen in de Amerikaanse staat Alabama. Daarmee versloeg hij de Republikein Roy Moore, die omstreden was na beschuldigingen van het aanranden van tienermeisjes.
13/12 04u45  Democraat Jones wint in Alabama van omstreden Republikein MooreDe Democratische kandidaat Doug Jones heeft in de nacht van dinsdag op woensdag de senaatsverkiezingen gewonnen in de Amerikaanse staat Alabama. Daarmee versloeg hij de Republikein Roy Moore, die omstreden was na beschuldigingen van het aanranden van tienermeisjes.
13/12 02u00  Giffabrikanten gaan hun verhaal beter uitleggenGewasbescherming kreeg een slechte naam. De branche probeert vertrouwen te winnen.
13/12 01u15  Omstreden wethouder Brunssum blijft zitten en krijgt nieuw onderzoekDe gemeenteraad van Brunssum heeft dinsdagavond besloten tot een onderzoek door de rekenkamer naar een gronddeal waarbij de gemeente en de omstreden wethouder Jo Palmen met elkaar overhoop liggen. Palmen liet in een raadsvergadering in de Zuid-Limburgse gemeente weten niet op stappen, ondanks de oproep van minister Kajsa Ollogren van Binnenlandse Zaken dat wel te doen.
12/12 23u45  Iemand van buiten de clubfamilie is neutralerHet systeem van vertrouwenspersonen bevat gaten, zegt de misbruikexpert. Ze kennen vaak de pleger.
12/12 23u30  GroenLinks grijpt de ‘tevredenheid’ in Nederland gretig aanHet rapport van het SCP toont een andere werkelijkheid over de bevolking. Dat is lastig voor VVD en CDA.
12/12 23u15  Advocaat Mark de J. verwijt OM tunnelvisieHet Openbaar Ministerie lijdt aan tunnelvisie in het onderzoek naar de dood van zakenman Koen Everink. Verdachte Mark de J., tegen wie maandag achttien jaar cel is geëist voor de moord op Everink, moet daarom worden vrijgesproken. Dat bepleitte de advocaat van De J., Bob Kaarls, vandaag in de rechtbank in Utrecht.
12/12 23u00  Consumentenbond: Koop geen Samsung smartphone meerVolgens de Consumentenbond ondersteunt Samsung drie toestellen niet lang genoeg met updates, waardoor de veiligheid tekortschiet.
12/12 23u00  Brede steun in Tweede Kamer voor missie in MaliDe Tweede Kamer steunt met een ruime meerderheid de verlenging van de militaire missie in Mali.
12/12 22u45  Meldpunt moet stok achter de deur worden voor sportwereldCommissie-De Vries hoopt met 42 aanbevelingen een einde te maken aan misbruik in de sportwereld, met meldplicht als belangrijkste. Zal dat werken?
12/12 22u15  Europees stempel ‘belastingparadijs’ nadert NederlandDe sociaal-democraten in het Europees Parlement proberen morgen Nederland te brandmerken als fiscale vluchtroute.
12/12 21u45  Sinan Can is een verrijking voor de Nederlandse documentaireIn mijn hoofd klinkt ingetogen applaus voor documentairemaker Sinan Can (40) en zijn reis naar IS-gebied in Syrië en Irak. Deze man is een van de moedigste programmamakers die we in Nederland hebben.
12/12 21u15  Of Mandela trots zou zijn op het huidige Zuid-Afrika, dat is de vraagEen tentoonstelling in de Amsterdamse Nieuwe Kerk belicht de levens van Gandhi, King en Mandela. Maar wie zijn eigenlijk hun fakkeldragers? In een korte serie gaat Trouw op zoek. Vandaag: Bongano Manjoli over de erfenis van Nelson Mandela.
12/12 20u30  De skatewereld van dichtbijFotograaf Thomas Sweertvaeger volgde een groepje skaters. Vijftien jaar lang, van het West-Vlaamse Poperinge tot Los Angeles.
12/12 20u00  Gaspare Vanvitelli hangt weer als Caspar van Wittel aan de muur in AmersfoortTrouw bespreekt iedere week een nieuwe aanwinst van een Nederlands museum.
12/12 19u30  Drummer Sunny Murray (1936-2017) bevrijdde de jazz van de maatLange tijd kreeg Sunny Muray niet de erkenning die hij verdiende. Maar zijn innovaties achter de drums waren essentieel voor het ontstaan van de freejazz.
12/12 19u15  Hoe de gedeelde stad Jeruzalem de lieve vrede bewaartDoor de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël, bevestigt hij slechts de realiteit, stelt Donald Trump. Maar wat is die realiteit? Twee bevolkingsgroepen blijken de stad prima te kunnen delen.
12/12 19u15  In de musical Bloedbroeders overwint vriendschap zelfs de Turks-Armeense kwestieDe musical 'Bloedbroeders' speelt zich af tegen de achtergrond van de Armeense genocide in 1915. Een gewaagde keuze van regisseur Șaban Ol (van Turkse komaf) en acteur Ara Halici (met Armeense voorouders).
12/12 18u30  Je kunt de lichtzwaarden in Star Wars nu ook voelenVanaf morgen draait ‘The Last Jedi’ in de bioscoop, het nieuwe deel in de StarWars-saga. Het is de eerste film in Nederland die kan worden bezocht met ‘4Dx-beleving’: met trillende stoelen, schroeilucht en een waternevel in de filmzaal.
12/12 18u00  Luke Skywalker lijkt wel een klein kind in 'The last Jedi'The last Jedi Regie: Rian Johnson Met: Daisy Ridley, Carrie Fischer, John Boyega, Mark Hamill ★★★☆☆
12/12 17u30  Amsterdam Light Festival mikt dit jaar op iets meer ernstHet Amsterdam Light Festival toonde vorige edities veel spektakel met weinig om het lijf. Deze editie mikt op iets meer ernst.
12/12 16u45  '100 procent zekerheid kan je als sportvereniging nooit geven'Omnisportvereniging Argon uit Mijdrecht, waar voetbal, zaalvoetbal en basketbal kan worden gespeeld, maakte ook een geval mee van een trainer die zijn machtspositie uitbuitte om kinderen te misbruiken. Basketbaltrainer Edmar D. misbruikte rond het jaar 2000 zeker drie kinderen. Pas eind 2015 volgde aangifte, D. werd begin dit jaar tot drie jaar cel veroordeeld.
12/12 16u30  'Wegkijken bij seksueel misbruik in de sport wordt nu moeilijker'Marijn de Vries schreef een column over haar ervaringen met seksueel misbruik in de sport. Aangespoord door de schrijnende onthullingen van enkele voormalige topvoetballers in Engeland openbaarde ze ruim een jaar geleden wat haar overkwam: intimidatie door een coach en een mecanicien en onzedelijke handelingen van een masseur. Een jaar later ligt er mede door haar column een rapport dat glashelder is: seksueel ontoelaatbaar gedrag in de sport kan en mag niet langer voortduren.
12/12 16u15  Stakende leraren ontspannen met yogaDe stakingsdag in het basisonderwijs biedt ruimte voor een alternatief programma. Leraren van De Meent in Waalre kregen workshops yoga, mindfulness en een sportieve workout.
12/12 16u00  P.C. Hooftprijs voor onderzoekende poëzie van Nachoem WijnbergZijn gedichten gaan over grappen en geld, bankiers en herinneringen. De veelzijdige dichter Nachoem M. Wijnberg (1961) krijgt de P.C. Hooftprijs 2018 voor poëzie.
12/12 15u45  Amerikaanse deserteur overleeft Noord-Korea en overlijdt in JapanDe Amerikaanse militair Charles Jenkins, die in 1965 overliep naar Noord-Korea, is maandag op 77-jarige leeftijd overleden in Japan. Daar woonde hij met zijn vrouw die hij in Noord-Koreaanse gevangenschap ontmoette.
12/12 15u30  Met arrestatie No Surrender-baas wil OM angst voor afpersers uitbannenAngst mag niet de regie gaan voeren in de samenleving. Afpersers moeten hard worden aangepakt. Het is met die intentie dat het Openbaar Ministerie in de regio Noord-Nederland vandaag Henk Kuipers, de leider van de motorclub No Surrender, heeft opgepakt.
12/12 15u15  Menno Snel, een ambtenaar die per ongeluk in de politiek verzeild raakteWie zijn de nieuwelingen in het kabinet? Vandaag: Menno Snel (D66). Met zijn bestuurservaring en kennis moet de staatssecretaris van financiën één van de lastigste klussen opknappen.
12/12 14u30  Blader eens door een Trouw uit 1951. Nog eens een miljoen krantenpagina's in digitaal archief.Wetenschappelijke onderzoekers, genealogen, docenten en journalisten doen er hun voordeel mee, maar ook voor een veel breder publiek heeft het zijn bekoring of zakelijk nut: aan de meer dan elf miljoen historische krantenpagina's waarover de Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag al digitaal beschikte, wordt vandaag het onwaarschijnlijke aantal van nog eens 940.000 pagina's toegevoegd.
12/12 14u15  Anti-Europees en anti-islam: dit maakt Orbán zo populair in HongarijeEen grote meerderheid van de Hongaren ziet premier Viktor Orbán als de beschermheer van de natie. Zijn partij is de populairste van het land, blijkt uit gisteren verschenen opiniepeilingen. Waar komt Orbáns aantrekkingskracht vandaan?
12/12 14u00  Indiase tycoon vecht uitlevering aan vaderland aanDe flamboyante Indiase zakenman Vijay Mallya zou geld hebben witgewassen in de Formule 1.
12/12 14u00  Seniorenleeftijd? Ben je mal. Ik ben in het bestaan nog maar net begonnenGer Groot is filosoof en was bijzonder hoogleraar aan de Radboud Universiteit. Voor Trouw bekijkt hij de actualiteit door een filosofische bril.
12/12 13u30  Verenigd Koninkrijk richt nieuw agentschap op tegen fraude en witwassenMet nieuwe maatregelen wil het Verenigd Koninkrijk illegale financiële praktijken aanpakken.
12/12 13u30  Bittere boosheid in Dordrecht om uitstoot giftige stoffenIn Dordrecht en omstreken lopen de gemoederen rond de uitstoot van giftige stoffen door het bedrijf Chemours steeds hoger op.
12/12 12u15  In een zucht van München naar BerlijnDe nieuwe hogesnelheidstrein tussen Berlijn en München had nog sneller kunnen zijn. Door een sterke lobby nemen de treinen niet de kortste route.
12/12 12u00  Europa heeft weer echt een visie nodigPolitici moeten over de eigen schaduw springen want meer Europese samenwerking is hard nodig, betoogt Rob Boudewijn, directeur training aan het Europa-instituut.nl, een onafhankelijk diplomatiek trainingsinstituut.
12/12 11u30  Deze man wil rechts Frankrijk zijn stem teruggevenHij is groot (1,91 meter), slank, knap, jeugdig, intelligent en energiek. En, niet te vergeten, ambitieus. Laurent Wauquiez (spreek uit: Wookjee) wil op termijn president van Frankrijk worden. Daar zou hij best in kunnen slagen, zo hebben gealarmeerde adviseurs laten weten aan de huidige president Emmanuel Macron.
12/12 11u30  Makkelijker lenen heeft een schaduwzijdeHet moest een zetje in de rug zijn, maar dat tweeverdienende starters meer kunnen lenen, brengt ze volgens de Rabobank in financieel opzicht niet veel goeds.
12/12 11u30  Onmisbare vrijwilligers zijn de 'gouden handjes' in het museumVoor de meeste musea geldt dat ze niet meer zonder vrijwilligers kunnen. Hun inzet is met tien procent gegroeid.
12/12 11u15  We gaan vaker naar musea, bioscopen en dancefestivalsTheaters, musea en festivals leunen steeds meer op vrijwilligers, blijkt uit de derde 'Staat van cultuur', een onderzoek van de Boekmanstichting dat vandaag verschijnt. Ze staan achter de bar, knippen kaartjes, geven rondleidingen. De onbetaalde inzet stijgt al jaren, maar groeide tussen 2013 en 2015 nog extra hard met bijna tien procent in de musea en maar liefst 28 procent bij de podiumkunsten.
12/12 11u15  Republikeinen hebben besmette senaatskandidaat toch nodigAanvankelijk lieten veel Republikeinen hem vallen na een affaire. Nu is Roy Moore in Alabama toch nodig voor de Senaat.
12/12 11u00  Dichter Nachoem Wijnberg wint P.C. Hooft-prijsDichter en schrijver Nachoem Wijnberg is de winnaar van de P.C. Hooft-prijs 2018. Dat heeft het bestuur van de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde vandaag bekendgemaakt.
12/12 10u45  Immigranten zijn meer welkom dan vroegerMinder Nederlanders dan in 1994 vinden nu dat er 'te veel mensen van een andere nationaliteit' in ons land zijn.
12/12 10u30  Enorme ontlading na moeizame winst Oranje-handbalstersDe handbalvrouwen slaagden er gisteravond tijdens de eerste knock-outronde van het WK pas in de verlenging in de stugge Japanse ploeg van zich af te schudden.
12/12 10u30  Seksuele intimidatie of misbruik: één op de acht sporters kent hetBijna één op de acht van de sporters heeft als kind op z’n minst één ervaring met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Vier procent geeft aan ernstige vormen van seksueel misbruik te hebben meegemaakt: aanranding en verkrachting.
12/12 10u30  De kuifmees zoekt naar een naaldboomIedere dag verwondert Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.
12/12 10u15  Seksuele intimidatie en misbruik: één op de acht sporters kent hetBijna één op de acht van de sporters heeft als kind op z’n minst één ervaring met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Vier procent geeft aan ernstige vormen van seksueel misbruik te hebben meegemaakt: aanranding en verkrachting.
12/12 10u15  No Surrender-baas Henk Kuipers gearresteerdHenk Kuipers, de 53-jarige leider van motorclub No Surrender, is vanochtend gearresteerd in zijn woning in Emmen. Dat meldt de politie in Drenthe. Hij wordt verdacht van zware mishandeling, afpersing, bedreiging en diefstal met geweld.
12/12 09u45  De gekunstelde spanning tussen Randstad en regioAbdelkader Benali (1975) is schrijver. In 1996 debuteerde hij met Bruiloft aan Zee, in 2003 won hij de Libris Literatuur Prijs voor zijn roman De Langverwachte. Om de week schrijft hij voor Trouw een column.
12/12 09u45  Is een lagere werkdruk in het primair onderwijs wel reëel?Opnieuw gaan de leraren vandaag uit protest niet aan het werk. Niet alleen voor henzelf, benadrukken ze, maar ook om het vak voor de toekomst aantrekkelijker te maken.
12/12 09u15  Wassen zonder vloeibaar wasmiddel is niet nieuw, wel duurzaamSchoonmaakcapsules van Twenty leng je thuis aan met water. Dat bespaart water en energie, claimt ontwerpster Mirjam de Bruijn.
12/12 09u00  Het vergroten van de macht van het lokaal bestuur kan een steeds groter probleem wordenDe mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.
12/12 08u30  Beste Jesse, staat GroenLinks achter de racistische beschimpingen van zijn ‘ideoloog’ en ‘strateeg’?Beste Jesse, fractievoorzitter van GroenLinks in de Tweede Kamer. Het is nu de tweede keer dat ik me rechtstreeks tot jou richt via een column, nu in de vorm van een open brief.
12/12 08u15  Wegen lokaal nog steeds verraderlijk glad, NS start normale dienstregeling weer opOok vanochtend moeten weggebruikers nog rekening houden met gladheid op de weg. Op sommige plekken kan het nog glad zijn omdat sneeuwresten en natte wegdekken vannacht opnieuw zijn bevroren. De ANWB adviseert reizigers extra reistijd in te plannen.
12/12 02u15  Bank kan vervuilers aanpakkenDe financiële sector moet in actie komen voor het klimaat. Banken, verzekeraars en pensioenfondsen dienen in kaart te brengen welke leningen en beleggingen de meeste CO2-uitstoot veroorzaken. Met die kennis kunnen ze vervuiling uit hun portefeuilles verbannen.
12/12 00u15  Nederlander is niet cynischer of rechtser gewordenVaak wordt gedacht dat ontevredenheid, cynisme en vreemdelingenhaat welig tieren. Dat is niet zo, aldus het SCP.
11/12 22u00  Eerste homoscheiding in AustraliëTerwijl veel homostellen in Australië opgelucht waren dat ze eindelijk de mogelijkheid hebben om in het huwelijk te treden, was één homokoppel opgelucht dat het eindelijk een ander recht had: om te scheiden.
11/12 21u45  OM eist 18 jaar cel voor moord op EverinkEen motief en een slecht verhaal: voor het Openbaar Ministerie voldoende aanleiding om Mark de J. 18 jaar te willen opsluiten.
11/12 21u15  Op acht schermen het verkeer in de gaten houden bij code rood“Dat zijn mooie plaatjes!” Patrick Potgraven van de VerkeersInformatieDienst (VID) wijst naar de sneeuwval op de A20 bij Rotterdam. Via acht grote schermen houdt hij met twee collega’s de verkeerssituatie nauwkeurig in de gaten.
11/12 20u45  Sara Kroos maakt theater van haar zware depressie, en dat vergeet je niet gauwElke week nieuwe voorstellingen, besproken door onze recensenten
11/12 20u30  Scheidend bisschop Frans Wiertz: 'Je moet Onze Lieve Heer niet uit een dorp halen'Bijna 25 jaar bestuurde Frans Wiertz bisdom Roermond, als opvolger van de omstreden bisschop Gijsen. Zaterdag nam hij afscheid. 'Ik zie toekomst voor de kerk in Limburg.'
11/12 20u30  Showgirl Christine Keeler (1942-2017) bracht het Britse kabinet ten valDat haar oogverblindende verschijning mannen in marionetten veranderde, ontdekte ze al op jonge leeftijd. Als ze babysitte, dartelden krolse vaders steevast om haar heen, en ook haar eigen stiefvader had meer oog voor het jongere model dan voor haar moeder.
11/12 20u30  Van koning tot kippenfokker: Michaël l (1921-2017) voelde zich altijd vorstDe mededeling dat hij de nieuwe koning was, pareerde hij met een verbluft 'echt waar?' Zijn grootvader was juist overleden en zijn vader had zijn minnares verkozen boven de troon.
11/12 20u00  Ada Frugte - Van 't Riet (1926-2017) had een onverwoestbare drang om iets van het leven te makenNadat Ada door de nazi's was betrapt met kopieën van Trouw belandde zij in het Oranjehotel. Lange tijd was het enige dat zij daarover kwijt wilde dat de bietjes daar zo lekker waren.
11/12 19u45  Straatprotest tegen verwijderen van migranten uit PekingIn Peking komen protesten op gang tegen het hardhandig verwijderen van immigranten uit de stad. Zondag gingen honderden demonstranten de straat op om actie te voeren tegen de sloop van een wijk in het noordoosten van de Chinese hoofdstad.
11/12 19u00  Bitcoin zet stapje naar gereguleerde handelVoor het eerst kan er bij een reguliere optiebeurs worden gehandeld in termijn-contracten voor de bitcoin.
11/12 18u30  Trumps erkenning van Jeruzalem als hoofdstad brengt juist vredeDe erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël door president Trump is een historisch en moedig besluit, waar Israël zeer dankbaar voor is. Jeruzalem is al 3000 jaar de hoofdstad van het Joodse volk en al zeventig jaar van de staat Israël, schrijft Aviv Shir-On, ambassadeur van Israël in Nederland.
11/12 18u30  EU-leger: koene krijgsmacht of papieren werkelijkheid?Vanaf vandaag heeft de Europese Unie een versterkte defensiepoot. Is dit het begin van de door sommigen gedroomde Europese 'defensie-unie'? In theorie misschien, maar in de praktijk ligt de macht vooral bij de nationale hoofdsteden.
11/12 18u15  Politie kiest voor nieuwe definitie van etnisch profilerenDe politie gaat een andere definitie gebruiken voor etnisch profileren. Maar ze gooit haar diversiteitsbeleid niet ineens om, verduidelijkt Peter Slort, wel zet de politie iedere keer een stapje naar meer bewustwording.
11/12 17u15  Gloria Wekker wint Joke Smit prijs voor emancipatie van zwarte vrouwenGloria Wekker heeft maandag de Joke Smitprijs 2017 gekregen voor haar bijdrage aan de vrouwenemancipatie in Nederland.
11/12 17u15  Explosie in het hart van New York, verdachte opgepaktIn het centrum van New York is maandag tijdens de ochtendspits een explosie geweest van wat een pijpbom lijkt te zijn.
11/12 17u00  Overal vleesreclames, houd daarmee op!Reclames voor vlees moeten, zoals eerder gebeurde met tabaksreclame, worden verboden. De online-petitie ‘Een onsje minder vleesreclame alstublieft’ moet het kabinet rijp maken voor zo’n verbod.
11/12 16u00  Netanyahu verwacht dat de EU Trump volgtIn de toekomst zullen veel Europese landen hun ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem verplaatsen, zo zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu vandaag in Brussel. “Ik geloof dat zij Jeruzalem als de hoofdstad van Israel zullen erkennen.”
11/12 15u15  Weinig Nederlanders lijken zich te plaatsen voor de WinterspelenNederlandse sporters die niet schaatsen maken niet veel kans op plaatsing voor de Winterspelen in februari in Zuid-Korea.
11/12 15u00  China lokt Russische piloten weg met exorbitante salarissenDoor groei van de sector zijn komende decennia vele duizenden nieuwe piloten nodig. Buitenlandse maatschappijen werven daarom in Rusland. Daar dreigt een tekort te ontstaan.
11/12 14u45  'Hallelujah' klinkt uit honderden kelen tijdens de MeezingMessiahDe Nederlandse Reisopera en Theater Carré organiseerden de MeezingMessiah zaterdag voor de derde keer. Tijd om de stembanden op te poetsen en mee te doen.
11/12 14u30  Explosie in het hart van New York, onduidelijkheid over oorzaak en gewondenBij een explosie van wat een pijpbom lijkt te zijn, zijn maandag in het centrum van New York gewonden gevallen. De politie heeft volgens plaatselijke media een verdachte aangehouden. De explosie vond plaats tijdens de drukke ochtendspits in de metropool.
11/12 14u15  De bermen zijn van ons allemaalBermen hebben grote waarde voor flora en fauna. Als leefgebied, maar ook als verbindingszone. Bloeiende planten en insecten, een goed beheerde berm heeft ze allemaal. Daarom is Anthonie Stip van De Vlinderstichting ontstemd over de onthullingen van 'bermfraude' in Berkelland (Trouw, 1 december).
11/12 14u00  'Zoiets hebben van' is een mooi voorbeeld van de rijkdom van de Nederlandse taalGrammaticale geschillen, etymologische enigma's en andere taaltwijfels, voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon.
11/12 14u00  Nederland krijgt een nieuw driesterrenrestaurantNederland heeft vanaf vandaag drie restaurants met drie sterren. Restaurant Inter Scaldes in het Zeeuwse Kruiningen kreeg een derde Michelinster, zo werd bekend gemaakt bij de presentatie van de nieuwe restaurantgids voor 2018 van Michelin in het Amsterdamse DeLaMar Theater. Chefkok en eigenaar Jannis Brevet en zijn partner kregen een staande ovatie.
11/12 13u45  Turkse gehaktballetjes met yoghurtsausIn het Midden-Oosten en Turkije worden gehaktballetjes doorgaans 'kofta' (in allerlei verschillende spellingen) genoemd, en de uitvoering is al even gevarieerd. Deze versie is met rundergehakt, knoflook, sjalot, verse kruiden, geurige specerijen en yoghurt.
11/12 13u45  Jumbo verduurzaamt, maar de veehouders mogen het betalenMilieuorganisaties hebben hun tanden gezet in de melkkoe, een productiedier bij uitstek. De kritiek is bekend. De moderne koe komt te weinig buiten, produceert te veel mest, krijgt te vaak geïmporteerd veevoer en door grootschalige melkproductie verschraalt het platteland. Niks duurzaams aan dus.
11/12 13u30  Italianen massaal boos over immigratiekerststalPathetisch. Dit is een aanval op onze christelijke cultuur. Bizar. Dit is het misbruiken van een traditie voor politieke propaganda. Treurig.
11/12 13u30  'Praise the Lord!' Chicago krijgt het eerste gospelmuseum ter wereld'Praise the Lord!' Als alles verloopt volgens plan, verrijst in Chicago over drie jaar het eerste gospelmuseum ter wereld.
11/12 13u30  What's next: Sneuvelt na vliegenierspet ook de politiepet?Alle verschillen weg! Terwijl ze in Duitsland zijn gaan tutoyeren gaat in Nederland de vliegenierspet eraan, zo hoor ik op het journaal.
11/12 13u30  Nu code rood: winterweer houdt Nederland in zijn greepHet KNMI heeft code rood, het zwaarst mogelijke weeralarm, afgegeven voor het grootste deel van het land. Rijkswaterstaat adviseert niet de weg op te gaan. De NS roept reizigers op zo vroeg mogelijk naar huis te gaan.
11/12 13u15  Doorbraak in zaak Milica van Doorn met dank aan Turkse gemeenschapRuim 25 jaar na de gruwelijke moord op Milica van Doorn heeft de politie een 47-jarige man uit Zaandam kunnen aanhouden. De doorbraak is in hoge mate te danken aan de medewerking van de Turkse gemeenschap uit die plaats aan een zogeheten DNA-verwantschapsonderzoek.
11/12 13u15  Nu code rood! Winterweer houdt Nederland in zijn greepHet KNMI heeft code rood, het zwaarst mogelijke weeralarm, afgegeven voor het grootste deel van het land. Rijkswaterstaat adviseert niet de weg op te gaan. De NS roept reizigers op zo vroeg mogelijk naar huis te gaan.
11/12 13u00  IJsvrij, calamiteitenmachines en code rood: winterweer houdt Nederland in zijn greepHet KNMI heeft code rood, het zwaarst mogelijke weeralarm, afgegeven voor het grootste deel van het land. Rijkswaterstaat adviseert niet de weg op te gaan. De NS roept reizigers op zo vroeg mogelijk naar huis te gaan.
11/12 12u45  Bloemen rijdt met wereldrecord Kramer uit de boekenZes, punt, nul, één, zesentachtig. Het is het onwaarschijnlijke nieuwe wereldrecord op de vijf kilometer schaatsen: 6.01,86. En er staat sinds zondag niet de naam van Sven Kramer achter dat record. Nee, er staat Ted-Jan Bloemen.
11/12 12u30  Sneeuwvrij voor werknemers: mag dat zomaar?De Nederlandse Spoorwegen roepen iedereen op voor de grote-boze-sneeuwstorm van vanmiddag naar huis te reizen. Kan je als werknemer zomaar je biezen pakken na de lunch?
11/12 12u15  Postduivensport hoopt weer sexy te worden na erfgoederkenningDe postduivensport is sinds gisteren immaterieel erfgoed. Duivenhouders hopen op nieuw elan voor de grijze-mannenhobby.
11/12 12u15  IJsvrij, files en calamiteitenmachines: winterweer houdt Nederland in zijn greepHet KNMI heeft voor maandag opnieuw code oranje afgegeven. Rijkswaterstaat adviseert niet de weg op te gaan. De NS roept reizigers op zo vroeg mogelijk naar huis te gaan.
11/12 11u45  Zeeuws-Vlaams reddingsplan kost openbaar onderwijs de kopEen tekort aan leerlingen bedreigt het voortgezet onderwijs in Zeeuws-Vlaanderen. De oplossing: een fusie van de laatste openbare school met een christelijke.
11/12 11u45  Oppositie Venezuela mag niet meer meedoen aan de verkiezingenDe socialistische partij van president Maduro heeft de burgemeestersverkiezingen gewonnen. Oppositiepartijen boycotten de stembusgang en zijn nu door de regering uitgesloten van deelname aan toekomstige verkiezingen. Ondertussen glijdt de economie verder de afgrond in.
11/12 11u45  IJsvrij files en treinuitval: winterweer houdt Nederland in zijn greepHet KNMI heeft voor maandag opnieuw code oranje afgegeven. Rijkswaterstaat adviseert niet de weg op te gaan. De NS roept reizigers op zo vroeg mogelijk naar huis te gaan.
11/12 11u00  De slechtste leus? Aan u de keusEen van de leukste verkiezingen van het jaar is toch wel die van de slechtste leus, georganiseerd door het landelijke platform SlechteSlogans.nl. 'Onze slagers laten u niet in de steak', dat soort kreten.
11/12 11u00  Waarom meer geld en extra tijd voor leraren hun problemen niet oplossenProfessioneler kunnen werken helpt de leerkracht meer dan extra loon, menen Mirko Noordegraaf (hoogleraar Publiek Management, Universiteit Utrecht) en Nina van Loon (universitair docent, Aarhus Universiteit).
11/12 10u45  Mopper niet langer op de meeuw, maar eer haar!Iedere dag verwondert Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.
11/12 10u00  Sexting en grooming: Wat als achter My Little Pony een potloodventer schuilgaat?Kinderen met een migrantenachtergrond zijn extra kwetsbaar voor digitale kinderlokkers en leeftijdsgenootjes die naaktfoto's doorsturen. Praat met je kind over sociale media en seks, luidt het advies aan ouders.
11/12 09u45  Zwart Brazilië laat zich horen: 'Als we macht zoeken, mag dat niet'Politiek is in Brazilië een witte aangelegenheid. Het Favela Front  probeert daar verandering in te brengen. Een interview met oprichter Celso Athayde. 'Wij zijn met 102 miljoen mensen een land in een land.'
11/12 09u30  Rico Verhoeven wint het gevecht: niets dierlijks is ons mensen vreemd.Hij is een nette jongen. Beschaafd. Spreekt in volzinnen. Is intelligent. Daar staat hij ook om bekend. Rico Verhoeven wil zijn sport een fatsoenlijker imago geven. Laten zien dat er ook gewone jongens aan doen, en niet alleen maar straatvechters. 
11/12 09u30  VN-ambassadeur Haley: vrouwen die Trump beschuldigen moeten gehoord wordenVN-ambassadeur van de Verenigde Staten, Nikki Haley, verraste vriend en vijand toen ze tijdens een interview op de Amerikaanse televisie zei dat vrouwen die president Donald Trump beschuldigen van seksueel wangedrag ‘gehoord moeten worden’.
11/12 09u15  Veel medicijnen zijn uit hun patent, maar niemand maakt ze na. Hoe kan dat?Dure geneesmiddelen waarvan de patenten allang zijn verlopen, worden toch niet goedkoper omdat niemand besluit ze na te maken.
11/12 09u00  Nog altijd zit er pvc in ons afvalBijna een derde van de verpakkingen in het Nederlandse afval is niet of slecht herbruikbaar. Bovendien zitten er in het huisvuil nog steeds pvc-verpakkingen, hoewel deze kunststof al jaren geleden is uitgebannen vanwege de grote milieurisico’s. Dit staat in een studie die de universiteit van Wageningen vandaag publiceert.
11/12 08u30  Het akkervarken: voor een lekker stukje vlees én een stukje landschapsbeheerDrenthe heeft sinds enkele jaren een nieuwe landschapsbeheerder rondlopen: het akkervarken. Scharrelvlees met een natuurfunctie.
11/12 08u15  Nog altijd zit er te veel pvc in ons afvalBijna een derde van de verpakkingen in het Nederlandse afval is niet of slecht herbruikbaar. Bovendien zitten er in het huisvuil nog steeds pvc-verpakkingen, hoewel deze kunststof al jaren geleden is uitgebannen vanwege de grote milieurisico’s. Dit staat in een studie die de universiteit van Wageningen vandaag publiceert.
11/12 08u00  Euforische Ted-Jan Bloemen na wereldrecord: 'Had Kramer er ook afgereden'Ted-Jan Bloemen heeft zondagnacht op de laatste dag van de wereldbeker in Salt Lake City een een nieuw wereldrecord geschaatst op de 5.000 meter. De Canadese Nederlander eindigde in een tijd van 6.01,86 en beroofde daarmee Sven Kramer van zijn laatste individuele wereldrecord, dat hij ruim tien jaar in handen had (6.03,32 in Calgary). 
11/12 08u00  Rotterdam vergroot de kloof in de stad door erediensten in buurthuizen te verbiedenNegen religieuze groeperingen in Rotterdam moeten op zoek naar een ander onderkomen voor hun wekelijkse eredienst. Zij hielden hun vieringen in buurthuizen, die in Rotterdam Huizen van de Wijk heten. Deze diensten zouden ‘drempelverhogend’ werken voor andere buurtbewoners en het open karakter van de buurthuizen aantasten, zo beargumenteerde het college van Rotterdam het verbod.
11/12 07u45  Code oranje: Winterweer houdt Nederland ook vandaag in zijn greepHet KNMI heeft voor maandag opnieuw code oranje afgegeven. Rijkswaterstaat adviseert niet de weg op te gaan. Op het spoor vandaag opnieuw minder treinen.
11/12 07u45  De Ierse kwestie raakt aan de Europese ideeënstrijd over natie, soevereiniteit en identiteitIk kan me niet herinneren van de brexit-aanvoerders indertijd veel te hebben gehoord over de Ierse kwestie, en ik vermoed dat maar weinig Britse kiezers zich vorig jaar bij het referendum bewust waren van dit explosieve probleem. Behalve in Noord-Ierland: daar stemde een meerderheid tegen een vertrek uit de EU. 
11/12 05u00  VN-ambassadeur Haley: vrouwen moeten die Trump beschuldigen moeten gehoord wordenVN-ambassadeur van de Verenigde Staten, Nikki Haley, verraste vriend en vijand toen ze tijdens een interview op de Amerikaanse televisie zei dat vrouwen die president Donald Trump beschuldigen van seksueel wangedrag ‘gehoord moeten worden’.
11/12 02u00  Bijna een derde van alle verpakkingen in het Nederlandse afval zijn onbruikbaar voor recyclingBijna een derde van de verpakkingen in het Nederlandse afval is niet of slecht herbruikbaar. Bovendien zitten er in het huisvuil nog steeds pvc-verpakkingen, hoewel deze kunststof al jaren geleden is uitgebannen vanwege de grote milieurisico’s. Dit staat in een studie die de universiteit van Wageningen vandaag publiceert.
11/12 02u00  Goedkopere geneesmiddelen uit Azië halen? Geen optie, zegt de arts'We zijn veel te afhankelijk van farmaceutische bedrijven ', stelt Carla Hollak, die Fabry-patiënten behandelt in het AMC.
11/12 02u00  Veel dure medicijnen zijn uit patent, maar niemand maakt ze naDure geneesmiddelen waarvan de patenten allang zijn verlopen, worden toch niet goedkoper omdat niemand besluit ze na te maken.
10/12 22u45  Netanyahu weigert zich de les te laten lezen over JeruzalemTerwijl de protesten tegen de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël zondag wereldwijd doorgingen, vond het Witte Huis het ‘betreurenswaardig’ dat de Palestijnen niet meer om de tafel willen met de Amerikaanse vicepresident Mike Pence.
10/12 22u30  De Turkse vuist tegen Trump en Israël is vooral een bliksemafleiderTurkije wil leidend zijn in het protest tegen Trumps besluit om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël. Zondag vond in Istanbul een landelijke demonstratie plaats tegen het besluit van de Amerikaanse president. 
10/12 22u30  'Raftergate': fouten van journalisten voeden wantrouwen bij rechts AmerikaJe zult toch maar terugkomen van je werk en een boodschap van de machtigste man ter wereld krijgen waarin staat dat je ontslagen moet worden. Amerikaans journalist David Weigel van de Washington Post overkwam het zaterdagavond. 
10/12 21u45  Met Pearl van der Wissel hebben de Oranje-handbalsters een extra troef in handenOpbouwspeelster Pearl van der Wissel werd tot haar eigen verbazing na vijf jaar weer opgeroepen voor het Nederlands handbalteam, dat morgen in de knock-out-fase aantreedt tegen Japan op het WK in Duitsland.
10/12 21u30  Voor het groene 'Circus Ruud' koop ik graag een kaartjeVPRO Tegenlicht doet het weer: een belangrijk onderwerp zo op de agenda zetten dat je als kijker gaat denken: wat kan ík doen? Het onderzoeks-reportageprogramma stort zich deze weken op de omslag naar groene energie. 
10/12 21u15  Fel Ajax toont met drieklapper aan hoe schraal koploper PSV isIn de Arena bleek hoe beperkt koploper PSV onverminderd is. Ajax verkleinde het gat door met 3-0 te winnen en trainer Keizer bleven nieuwe crisissferen bespaard.
10/12 20u45  Edelsmid Lisa Deutekom hoopt dat meer mensen haar sieraden gaan koesterenLisa Deutekom (25) begon anderhalf jaar geleden haar sieradenlabel Lisa Maret. Van haar vader, die tandarts is, kreeg ze een apparaat waar hij vroeger gouden kronen mee gladmaakte. Trouw spreekt mensen die van een ambacht hun beroep hebben gemaakt.
10/12 20u45  Ontslagen Peter Bosz slaagde er niet in het tij te keren bij Borussia DortmundPeter Bosz is zondag ontslagen als trainer van het Duitse Borussia Dortmund. Dat was de al niet meer verrassende boodschap tijdens een persconferentie zondag in Dortmund, nadat het team van Bosz zaterdag in de Bundesliga verloor van Werder Bremen (1-2).
10/12 20u15  'Genderneutraal' irritant? Daar kan ik me wel iets bij voorstellen‘Genderneutraal’ is het irritantste woord van het afgelopen jaar, zo maakte het Instituut voor de Nederlandse Taal deze week bekend. Zo’n 43 procent van de mensen die aan de verkiezing daarvan hadden deelgenomen, wees dit woord als de grootste boosdoener aan. 
10/12 20u15  Nederlandse kanshebber op Michelin-ster laat zich inspireren door Chinees 'streetfood'Zes keer reisde chefkok Dennis Huwaë­­ dit jaar naar China, waar hij tien steden bezocht. Daar zat hij niet in luxe restaurants. Nee, juist niet, zegt de chefkok en mede-eigenaar­­ van Daalder in Amsterdam. “Streetfood is veel avontuurlijker.
10/12 20u00  Nederlandse kanshebbers op Michelin-ster laat zich inspireren door Chinees 'streetfood'Zes keer reisde chefkok Dennis Huwaë­­ dit jaar naar China, waar hij tien steden bezocht. Daar zat hij niet in luxe restaurants. Nee, juist niet, zegt de chefkok en mede-eigenaar­­ van Daalder in Amsterdam. “Streetfood is veel avontuurlijker.
10/12 20u00  Balkenende vindt CDA te negatief over Europa en wenst meer actie voor klimaatHet is geen kritiek, ‘eerder een suggestie’, zei ex-premier Jan Peter Balkenende voor de radio. Hij vindt dat zijn partij, het CDA, positiever mag zijn over Europa en hij zou meer actie willen zien om klimaatverandering tegen te gaan. Balkenende spreekt zelden over actuele politiek, maar zat zaterdag een uur bij de microfoon van het programma ‘Kamerbreed’.
10/12 19u00  Roda JC tegen Groningen (2-2) in winters Kerkrade was een parodie op voetbalKerkrade, zondagochtend tien over elf. Enkele tientallen Roda JC-supporters komen met bus 25 aan bij het Parkstad Limburg-Stadion. Ze leven in onzekerheid. Gaat de wedstrijd van hun club tegen FC Groningen wel door? Het KNMI heeft code oranje afgegeven.
10/12 18u30  De thuisbatterij staat voor de deurHet gaat hard met de ontwikkeling van grote batterijen, en niet alleen voor elektrische auto's. In diverse landen kun je er thuis al geld mee verdienen. En in Nederland is het al slim in onder meer flatgebouwen.
10/12 18u15  Westelijke Tuinsteden zijn een museum voor verguisde wederopbouw-architectuurDe wederopbouw-wijken rond de Amsterdamse Sloterplas zijn niet erg geliefd. Maar er is een terechte kentering gaande.
10/12 17u30  Scampia, de 'maffia-wijk' van Napels, is een onguur, maar boeiend stukje ItaliëAls er één wijk in Italië berucht is, dan is het wel Scampia, in Napels. Wie het werkterrein van de Camorra - de Napolitaanse maffia - in het echt wil zien, kan een rondleiding krijgen door 'De Bronx van de Vesuvius'.
10/12 17u00  Het fascinerende Mpemba-effectDaan van Eijk en Jan Beuving vormden samen het (wetenschaps)cabaretduo Jan & Daan. Jan is wiskundige en theatermaker. Daan is natuurkundige aan de University of Wisconsin in Madison, VS. Om de week stellen zij elkaar hier een vraag.
10/12 16u30  Immuuntherapie tegen kanker maakt belofte waarImmuuntherapie tegen kanker, al jaren aan de top van de medische beloften, begint in de kliniek de verwachtingen waar te maken. Een wondermiddel is het zeker niet, de bijwerking zijn ernstig en de prijs is astronomisch, maar er worden nu opmerkelijke resultaten gepubliceerd.
10/12 16u30  Zelfs een arts ziet slechts de individuele gezondheid van patiëntenGezondheidszorg schreeuwt om het stellen van grenzen. Laten we samen heldere citeria opstellen, stelt filosoof en arts Marli Huijer. 
10/12 15u45  Natuurlijk ontkent Tillerson dat hij Trump een idioot heeft genoemdDoor een slimme term beschrijf je niet alleen de werkelijkheid, je maakt haar ook, analyseert bestuurskundige Hans de Bruijn in zijn wekelijkse rubriek.
10/12 15u00  'Moeten we als groep nog een cadeau geven als de vriendschap is verwaterd?'Elke week beantwoordt Beatrijs Ritsema drie prangende vragen over hoe het hoort - of juist niet hoort.
10/12 14u30  Niet ingrijpen, dat is pas humaan, vindt filosoof Bas van der VossenMoet het Westen ingrijpen bij een internationale brandhaard? Politiek filosoof Bas van der Vossen heeft zijn twijfels.
10/12 14u30  De val van James Levine, artistiek leider van de Metropolitan Opera'Hoe de helden zijn gevallen' komt uit de Bijbel. Uit het tweede boek Samuël om precies te zijn. In de Engelse King James Bible luidt de tekst: 'How the mighty have fallen'. 
10/12 13u45  'Moeten we als groep nog een cadeau geven als ze vriendschap is verwaterd?'Elke week beantwoordt Beatrijs Ritsema drie prangende vragen over hoe het hoort - of juist niet hoort.
10/12 13u45  De levenslessen van sterrenchef Margot Reuten: 'Niemand doet het voor me, ik moet het zelf doen'Margo Reuten (51) is de enige vrouwelijke chef-kok in de Benelux met twee Michelin-sterren. Maandag hoort ze of haar restaurant Da Vinci opnieuw is bekroond. 'Een ster verliezen zou dramatisch zijn.'
10/12 13u00  Was dit voorlopig de laatste keer Verweij tegen Joeskov?Als de 1500 meter schaatsen dit weekend op de wereldbeker in Salt Lake City een blauwdruk is voor de olympische schaatsmijl in februari, dan wint Koen Verweij goud en Thomas Krol zilver. Want de Rus die zaterdag op de Noord-Amerikaanse baan voor hen eindigde in een wereldrecord, Denis Joeskov, is dan geschorst, waardoor Verweij en Krol opschuiven. Toch?
10/12 13u00  Onrust om Amerikaans besluit over JeruzalemDe Arabische Liga heeft de Verenigde Staten gevraagd het besluit om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël te herzien. De landen overwegen sancties in te stellen tegen de VS. In andere landen is het onrustig vanwege de Amerikaanse beslissing. In Zweden werd een synagoge aangevallen en in Libanon is gedemonstreerd.
10/12 12u45  De solidariteit van de gemeente FeuerscheidGerbrand Bakker is schrijver en hovenier. Hij verhaalt over zijn huis, tuin en buren in de Duitse Eifel.
10/12 12u15  'Waarom ik zo meevoel met liturgisch daklozen? Omdat ik er zelf ook een ben'Ik wil het hier graag opnemen voor een groep mensen waar je niet al te vaak van hoort. Tot deze week. Ze wonen gewoon tussen u in of ze zitten misschien wel bij u in de kerkbanken. 
10/12 12u00  Documentairemaker Willem Baptist: 'Mijn werk begint met een droom'Film- en documentairemaker Willem Baptist maakte 'Instant Dreams', zijn eerste lange documentaire. De film draait vanaf 14 december in de theaters.
10/12 12u00  'Waarom ik zo meevoel met liturgisch daklozen? Omdat ik er zelf ook een ben.'Ik wil het hier graag opnemen voor een groep mensen waar je niet al te vaak van hoort. Tot deze week. Ze wonen gewoon tussen u in of ze zitten misschien wel bij u in de kerkbanken. 
10/12 11u45  IJskoude, verslavende flashbacks met een wat simpel plotDe Nederlandse vertaling van het debuut van de inmiddels gevierde auteur Arnaldur Indridason.
10/12 11u15  Een jeugdboek over gemis, verdriet en een verdwenen peuterDoodsbange Matthew is de kroongetuige in een vermissingszaak
10/12 11u15  Hoe een Joodse jongeman tot getuige werd gemaakt bij Hitlers huwelijkFilmregisseur Peter Keglevic debuteert met schelmenroman over de Joodse getuige bij Hitlers bruiloft
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

1x Serveer eens cranberrytaart bij wildzwijnschouder08/12 16u45 - Trouw: U kunt deze cranberrypie/taart natuurlijk als dessert serveren, met roomijs en/of een dot met sinaasappelsap en suiker opgeklopte slagroom erbij. 
1x Gemurmureer uit het knekelhuis van onze taal09/12 12u30 - Trouw: Grammaticale geschillen, etymologische enigma's en andere taaltwijfels, voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon.
1x Fel Ajax toont met drieklapper aan hoe schraal koploper PSV is10/12 21u15 - Trouw: In de Arena bleek hoe beperkt koploper PSV onverminderd is. Ajax verkleinde het gat door met 3-0 te winnen en trainer Keizer bleven nieuwe crisissferen bespaard.
1x Nu code rood: winterweer houdt Nederland in zijn greep11/12 13u30 - Trouw: Het KNMI heeft code rood, het zwaarst mogelijke weeralarm, afgegeven voor het grootste deel van het land. Rijkswaterstaat adviseert niet de weg op te gaan. De NS roept reizigers op zo vroeg mogelijk naar huis te gaan.
1x Emile Roemer stopt bij de Socialistische Partij13/12 11u30 - Trouw: Emile Roemer stopt als fractievoorzitter van de Socialistische Partij. Volgens ingewijden in de partij zal hij dat op een persconferentie later op de ochtend bekendmaken.
1x Europa breidt navigatienetwerk Galileo verder uit13/12 13u15 - Trouw: Europa is gisteren verdergegaan met het opzetten van een eigen navigatienetwerk, Galileo genaamd. Vanuit Frans-Guyana zijn vier satellieten tegelijk gelanceerd. De sondes wegen meer dan 700 kilo per stuk. Galileo is het grootste ruimtevaartproject uit de Europese geschiedenis.
1x Brits parlement wil laatste woord over brexit, uit verzet tegen May14/12 05u30 - Trouw: Het Brits parlement heeft premier Theresa May een nederlaag bezorgd door in te stemmen met een aanpassing van haar blauwdruk voor de uittreding uit de Europese Unie. Dat besluit kan de brexit nog gecompliceerder maken.
1x Was dat nou wel zo slim, Ted-Jan Bloemen?14/12 18u45 - Trouw: De een vond zijn actie dom. De ander vond het slim. Ted-Jan Bloemen had er in ieder geval enorme schik in.
1x Paus is niet tevreden met Onze Vader14/12 18u45 - Trouw: Paus Franciscus zet in een nieuw interview vraagtekens bij het belangrijkste gebed uit de christelijke traditie.
0x Belastingdienst volgt eigen regels niet met rulings08/12 02u15 - Trouw: De Belastingdienst heeft bij meerdere afspraken met internationale bedrijven de eigen regels niet gevolgd. Lokale inspecteurs maken op eigen houtje afspraken die eigenlijk voorgelegd moeten worden aan een speciaal controleteam van de fiscus. Dat blijkt uit onderzoek door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) naar de Nederlandse rulingpraktijk.

Statistieken

Artikels:
35705
Gelezen:
3607
Aantal lezers nu:
25


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2017 Naar boven