woensdag 19 september 2018, week 38


U bent nu hier: Meer nieuws van Trouw

Laatste updatecontrole: vandaag om 10u45
 

Trouw

Verbergen Tonen
19/09 10u30  Kleine schok op het Binnenhof: debat op vrijdag Deze week wordt een Haagse traditie doorbroken. Bij hoge uitzondering vergadert de Tweede Kamer op vrijdag.
19/09 10u15  Media laten zich graag voor het karretje van de macht spannen De enige nog een beetje serieuze kritiek op het beleid van het kabinet die afgelopen dagen te beluisteren viel, kwam van het Centraal Planbureau. Het gaat om een wedstrijdje welles-nietes tussen het planbureau en de minister van financiën over de vraag of dit kabinet de economie te veel aanjaagt met extra overheidsuitgaven. Volgens het planbureau ware het veel wijzer een potje op te bouwen voor magerder jaren.
19/09 09u45  Hoop voor kalende mannen: de geur van sandelhout Geen shampoo, zalf of pijnlijke transplantaties, maar een geur zou genoeg zijn om een gezonde haargroei terug te brengen. De geur van sandelhout, om precies te zijn.
19/09 09u00  Bert en Ernie zijn homo: maar wat maakt dat uit? Het werd al langer geopperd. Vijf jaar geleden wijdde het Amerikaanse weekblad The New Yorker er nog een cover aan. Het was een vredig plaatje: Bert en Ernie dicht tegen elkaar aan gekropen voor televisie.
19/09 08u00  De portemonnee wordt gevuld, maar investeert het kabinet wel genoeg in de samenleving? Dit is het moment om opnieuw richting te kiezen. Zo liet minister-president Mark Rutte koning Willem-Alexander de Troonrede beginnen. De overheidsfinanciën zijn weer min of meer op orde.
19/09 07u45  De portemonnee is gevuld, maar investeert het kabinet wel genoeg in de samenleving? Dit is het moment om opnieuw richting te kiezen. Zo liet minister-president Mark Rutte koning Willem-Alexander de Troonrede beginnen. De overheidsfinanciën zijn weer min of meer op orde.
19/09 07u15  Is er iemand die de woorden bewaakt, of laten we die domweg ontsnappen? In de schatkist ligt ons goud, en het is goed om te weten dat daarover wordt gewaakt en dat de bewakers eens per jaar een grote vergadering bijeen roepen om te vertellen hoe het gaat.
19/09 04u30  Premier Rutte: ‘Onze samenleving heeft behoefte aan rituelen. Ik ook’ Basiswaarden Een sterk land nog beter maken, zei de koning in de Troonrede. Maar hoe doen we dat als we niet mét elkaar, maar naast elkaar leven? Premier Mark Rutte over de hechte samenleving en de noodzaak tot samenwerking in de politiek.15 
19/09 04u30  Vrouw die Kavanaugh van aanranding beschuldigt wil FBI-onderzoek voordat ze getuigt De vrouw die zegt te zijn aangerand door de Amerikaanse kandidaat-opperrechter Brett Kavanaugh, wil dat de FBI de beschuldigingen onderzoekt. Eerder zal ze geen verklaringen in het openbaar afleggen. De advocaat van Christine Blasey Ford heeft dat meegedeeld aan de senaatscommissie voor juridische zaken, die zich buigt over de kandidatuur van Kavanaugh.14 
18/09 23u30  Voor theologe Christa Anbeek bracht haar eerste kleinkind het leven terug De dood beheerste leven en werk van theologe Christa Anbeek. Totdat ze een burn-out kreeg en niets meer kon. En een kleinzoon. Spelen met hem, dat kon ze wél.
18/09 23u15  Hoezo is er geen verhaal? Er zijn wel vijf verhaallijnen! Jeugdtheater 'Het verhaal van het Verhaal' Theater Artemis en Het Zuidelijk Toneel ★★★★★
18/09 22u45  PSV moet buigen voor de individuele klasse van Messi Lange tijd leek PSV een bemoedigend resultaat neer te kunnen zetten tegen Barcelona. Maar dan is er altijd toch weer Messi, die met drie doelpunten het verschil maakte.
18/09 22u30  Alles wordt beter, belooft premier Rutte De zon scheen uitbundig op Prinsjesdag en ook de boodschap was zonnig. Nederland is een sterk land, waar het misschien weleens tegenzit, maar het grote verhaal gaat toch over vooruitgang en verbetering, zo sprak koning Willem-Alexander in een opvallend optimistische Troonrede.
18/09 22u00  Het dak repareren als de zon schijnt, dat doet Rutte III niet Juist als het economisch goed gaat, moet je je wat matigen. De regering doet dat nu niet, zeggen haar belangrijkste adviseurs.
18/09 21u30  Genoemd worden in de Troonrede is Groningen niet genoeg Door de gaswinning naar nul terug te brengen, wil het kabinet 'recht doen aan de bevolking in het aardbevingsgebied', zei de koning. 'Natuurlijk zijn hiermee niet ineens alle problemen opgelost', reageert commissaris van de koning René Paas.
Laatste update: vandaag om 10u30


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
18/09 20u45  Met zijn bolhoed bewijst de berkeboleet dat hij jong is - en lekkerHet paddestoelenseizoen is losgebarsten. Overal schieten zwammen uit de grond.
18/09 20u30  En weer kraakt een Nederlandse parkeergarage in z’n voegenDe tweede verdieping hangt als een uitgezakte taart op de oprit. Na een ‘hevig gegrom’, zoals winkelend publiek in de Deka-markt in Wormerveer het omschreef, stortte dinsdagmiddag een deel van de tweede verdieping van de vier lagen tellende parkeergarage in. Er vielen geen gewonden.
18/09 20u00  Begrotingen in vogelvluchtOp zijn eerste Prinsjesdag als minister van financiën kwam Wopke Hoekstra naar de Tweede Kamer met het traditionele koffertje met de rijksbegroting en de miljoenennota. Wat valt er op in alle plannen en cijfers?
18/09 19u45  De oppositie is kritisch: 'Het kabinet verkwanselt een gouden kans'De economie groeit, maar de gewone burger merkt daar weinig van. Investeer in de publieke sector, vindt de oppositie.
18/09 19u15  Máxima toont zich stijlvast: sluitend lijfje, uitlopende rokKenners gokten dat koningin Máxima zou kiezen voor een blauwe japon. Op plaats twee stond een rode, en op drie een groene, haar lievelingskleur. Allemaal mis.
18/09 18u30  Flevoland wil afschot van duizend edelherten in de OostvaardersplassenStaatsbosbeheer moet naar schatting duizend edelherten in de Oostvaardersplassen doden, zo hebben gedeputeerde staten van Flevoland besloten.
18/09 18u00  Gek dat die venijnige snobs & slappe sloebers nog geen stof deden opwaaien'Nee nee nee, op het broodbordje', sneerde de rijke Sabine maandag zachtjes tegen Jessica in ‘Snobs & Sloebers’.
18/09 17u30  Was de vermiste filmster Fan Bingbing te succesvol volgens Peking?Waar is Fan Bingbing? Haar 63 miljoen onlinevolgers en talloze andere Chinezen tasten al maanden in het duister over het lot van de filmster. Het lijkt erop dat Fan doelwit is geworden van een overheidscampagne tegen overdaad en luxe.
18/09 17u30  Gezinsdrama’s op het schildersdoek - ze zijn niet altijd wat ze lijkenOok al lijken ze natuurgetrouw, veel vroege familieportretten zijn een groot verzinsel. Bijna vijftig van dergelijke knutselschilderijen hangen nu in Enschede. Het verdriet om vroeg overleden kinderen of in het kraambed overleden moeders is eeuwen later is nóg voelbaar, net als de trots van ouders op hun nageslacht.
18/09 17u15  Gezinsdrama’s op het schildersdoekOok al lijken ze natuurgetrouw, veel vroege familieportretten zijn een groot verzinsel. Bijna vijftig van dergelijke knutselschilderijen hangen nu in Enschede. Het verdriet om vroeg overleden kinderen of in het kraambed overleden moeders is eeuwen later is nóg voelbaar, net als de trots van ouders op hun nageslacht.
18/09 16u30  Artsen zonder grenzen: Evacueer kinderen per direct uit vluchtelingenkamp MoriaDe situatie in vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos is zo erbarmelijk dat de 3500 kinderen die er vastzitten onmiddellijk moeten worden geëvacueerd, vindt Artsen zonder Grenzen (AzG). Voor hun veiligheid.
18/09 16u15  Commissariaat voor de Media eist opheldering over rol Yvon JaspersHet Commissariaat voor de Media gaat onderzoek doen naar de afspraken tussen publieke omroep KRO-NCRV en tv-maker Yvon Jaspers. Zij maakt voor de omroep de journalistieke serie ‘Onze Boerderij’, terwijl ze ook krijgt betaald voor een imagocampagne van For Farmers, een multinational in veevoer.
18/09 16u15  Lieve Joris: ‘Iemand in de put moet zelf zijn armen uitsteken’Schrijfster Lieve Joris reisde naar de uithoeken van de wereld, maar voor haar nieuwste boek keerde ze terug naar het Vlaamse dorp van haar jeugd. ‘De kleine oorlog thuis heeft me voorbereid op het leven en het leed, op grote oorlogen elders.’
18/09 15u45  Fotograaf Cas Oorthuys was de chroniqueur van de hoopVan de Hongerwinter tot het vertrek van Neil Armstrong naar de maan, Cas Oorthuys (1908-1975) maakte er foto’s van. In Rotterdam is nu een selectie te zien van zijn levenswerk.
18/09 15u45  De Troonrede ademt optimismeNederland is een sterk land en we gaan het nog beter maken. Deze boodschap verkondigde koning Willem-Alexander dinsdag in de Troonrede, de eerste die hij uitsprak namens het derde kabinet-Rutte.
18/09 15u30  Waarom 'de weg kennen' iets anders is dan 'de weg weten'Een lezer klaagt 'dat het verschil tussen weten en kennen snel bezig is te vervagen, wat ongetwijfeld is toe te schrijven aan het Engelse to know, dat daar geen verschil tussen maakt'.
18/09 15u15  Hoe prop je je levenswerk passend in een paar regels voor de bühne?Stel dat de bekende Calgon-commercial opeens lipsynchroon zou verlopen en er in plaats van het illusieloze tekstje ‘Wasmachines leven langer met Calgon’ een leuk, cabaretesk filmpje met Alex Klaassen over de zegeningen van ontkalking zou verschijnen.
18/09 15u15  Dieren hebben in de natuur zo hun eigen medicijnkastjeWilde dieren gaan in gevangenschap soms dood aan ziektes waar hun soortgenoten in het wild niet aan bezwijken, terwijl ze worden omringd door de beste diergeneeskundige zorg. Wellicht weten dieren soms zelf beter wat goed voor hen is en maken ze handig gebruik van medicijnen in de natuur.
18/09 15u00  De chaos is compleet in AlbaniëDe hervormingen die op dit moment worden doorgevoerd door de politieke leiders van Albanië dient vooral het eigen gewin van de regering, bepleit Vincent van Gerven Oei, filosoof en kunstenaar, woonachtig in Albanië.
18/09 14u45  Troonrede 2018: 'Dit sterke land nog beter maken'Koning Willem-Alexander heeft dinsdag, Prinsjesdag, in de Ridderzaal de Troonrede voorgelezen aan de leden van de Eerste en Tweede Kamer. Lees hier de volledige tekst.
18/09 14u15  China speelt de handelsoorlog net zo hard als de VSDe extra invoerbelasting van president Donald Trump treft inmiddels de helft van alle goederen uit China.
18/09 13u45  'Maar drie van de twintig studiegenoten vonden een baan binnen ons vakgebied'De crisis van 2008 beroofde afgestudeerden van de kans hun dromen na te jagen. Vandaag: Niels te Brake (31) stortte zich eerst maar op zijn baantje op de markt.
18/09 13u15  Eerlijk is eerlijk: De zelfrijdende auto gaat ook gewoon op voor het rijexamenEerlijk is eerlijk: als die auto in z'n eentje de weg op wil, dan moet hij - net als de mens - eerst rijexamen doen. Hij moet zijn rijbewijs S halen, met de S van software.
18/09 13u15  Een verantwoord gebruik van kunstmatige intelligentie vraagt niet alleen om transparantieVerantwoord gebruik van kunstmatige intelligentie vraagt om transparantie en controleerbaarheid vinden Cathy O’Neil (wiskundige) en Bart Schermer (universitair hoofddocent in Leiden).
18/09 13u00  Algoritmes kunnen crimineel gedrag voorspellen, maar zorgen ook voor nieuwe problemenHoe goed kunnen algoritmes crimineel gedrag voorspellen? Er kleven ook bezwaren aan 'voorspellend politiewerk'.
18/09 13u00  Eens een dief, altijd een dief? De mens blijkt vergevingsgezinder dan gedachtEens gestolen, altijd een dief, zegt het spreekwoord, suggererend dat we een negatief oordeel over iemand vasthouden en niet meer bijstellen. Klopt niet, schrijven Britse psychologen in vakblad Nature; dat doen we juist wel.
18/09 13u00  Denken over de zelfgekozen dood kun je niet aan de vrije markt overlatenAanbod creëert vraag, schrijft Annemarieke van der Woude, predikant bij de Remonstrantse Gemeente Oosterbeek en voormalig geestelijk verzorger in een verpleeghuis. Medisch-ethische kwesties als euthanasie kun je niet aan de markt overlaten.
18/09 12u45  In Marokko is je taal je identiteitAbdelkader Benali (1975) is schrijver. In 1996 debuteerde hij met Bruiloft aan Zee, in 2003 won hij de Libris Literatuur Prijs voor zijn roman De Langverwachte. Om de week schrijft hij voor Trouw een column.
18/09 12u30  Tomatenkweker hangt hoge boete boven het hoofd na dodelijk ongevalEen tomatenkweker uit Beek en Donk stond maandag in de rechtbank van Den Bosch terecht voor dood door schuld. “Het was niet de vraag of het fout zou gaan, het was alleen de vraag wanneer het fout zou gaan”, zei de officier van justitie tijdens de zitting.
18/09 12u30  Dick Advocaat jaagt in Utrecht op eerherstelDick Advocaat vindt niet dat een 'moderne trainer' beter bij FC Utrecht past. 'Het gaat toch om winnen?'
18/09 12u15  Ashton Eaton laat zich niet verleiden door tienkamp-record van Kévin MayerNu de Fransman Kévin Mayer een nieuw wereldrecord op de tienkamp heeft gevestigd met een score van 9126 punten, roepen fans Ashton Eaton op om een comeback te maken. De beste tienkamper in de geschiedenis – tot zondag dan – zou moeten laten zien dat hij het record weer kan opeisen.
18/09 11u15  Mijn deal of geen deal, zegt May dreigend over brexit-optiesPremier May waarschuwt dat haar partij niet langer mag twijfelen over de vorm die de scheiding van de EU moet krijgen. Het IMF zegt dat ook.
18/09 11u00  Dreigende problemen voor de coalitie? Buma en Pechtold zijn er heel ontspannen overHun partijen verschillen veel van elkaar, hun politieke opvattingen liggen ver uiteen, hun persoonlijkheden contrasteren. Dat politiek leiders Alexander Pechtold (D66) en Sybrand van Haersma Buma (CDA) samenwerken in Rutte III mag een klein wonder heten. Het gaat zelfs ‘verrassend goed’. 'We hebben nog nooit met de koppen tegen elkaar in het Torentje gezeten', zegt Pechtold.
18/09 10u30  Het kabinet ziet wel iets in aanwijzen van een 'designated survivor'Op de derde dinsdag van september zal naar verwachting de voltallige regering aanwezig zijn in de Ridderzaal. De kans bestaat dat er vanaf volgend jaar op Prinsjesdag één minister afwezig is als de koning de Troonrede voorleest. Hij of zij mag zich dan de designated survivor noemen.
18/09 10u30  Economen adviseren Rutte III: Doe niet zo voorzichtigDe regering zou veel meer moeten investeren in de economie, vinden economen. Het geld is er nu. 'En als je geld over hebt, moet je het zeker niet besteden aan afschaffing van de dividendbelasting', zegt hoogleraar Lex Meijdam.
18/09 10u00  Buma en Pechtold: 'Deze coalitie is een eenheid met verschillen'Hun partijen verschillen veel van elkaar, hun politieke opvattingen liggen ver uiteen, hun persoonlijkheden contrasteren. Dat politiek leiders Alexander Pechtold (D66) en Sybrand van Haersma Buma (CDA) samenwerken in Rutte III mag een klein wonder heten. Het gaat zelfs ‘verrassend goed’. 'We hebben nog nooit met de koppen tegen elkaar in het Torentje gezeten', zegt Pechtold.
18/09 09u15  De PKN had de deur naar een gesprek over Israël niet onmiddellijk dicht moeten gooienDe mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.
18/09 09u15  Grenzeloos sociaal zijn kan niet, maar D66 denkt ermee te kunnen scoren‘Denk en handel internationaal’, luidt een van de vijf ‘richtingwijzers’ van D66. De partij bezigt graag dergelijke oppervlakkige, goed klinkende slogans; men zou het ‘populisme’ kunnen noemen.
18/09 08u45  Grenzeloos sociaal zijn kan niet, maar D66 ermee te kunnen scoren‘Denk en handel internationaal’, luidt een van de vijf ‘richtingwijzers’ van D66. De partij bezigt graag dergelijke oppervlakkige, goed klinkende slogans; men zou het ‘populisme’ kunnen noemen.
18/09 08u00  Arrogant, hautain en permanent overtuigd van zijn eigen gelijk: de Fransen zijn Macron zatDrie keer per week schopt Sylvain Ephimenco in Trouw heilige huisjes omver.
18/09 05u15  Kaartje scoren voor de Ridderzaal? De wachttijd is zes jaarRuim veertig gewone Nederlanders zijn er vandaag bij, als de koning de Troonrede uitspreekt in de Ridderzaal. Er is een wachtlijst van vijf tot zes jaar voor een plekje. Aanmelden kan bij de Eerste Kamer.
18/09 02u15  Een droombegroting, maar het buitenland kan ons feestje bedervenDe jubelstemming van vandaag doet herinneringen herleven aan tien jaar geleden, vlak voor de crisis uitbrak. De Troonrede, die het derde kabinet-Rutte de koning vandaag zal laten voorlezen, bevat veel goed nieuws.
18/09 02u00  VS voeren nieuwe importheffingen in op 200 miljard aan Chinese goederenDe Verenigde Staten voeren nieuwe importtarieven in op 200 miljard dollar aan Chinese goederen. De importheffingen worden volgende week maandag van kracht. President Donald Trump maakte de maatregel in het kader van de handelsoorlog met China maandag officieel bekend. Hij dreigt met meer sancties als China tegenmaatregelen neemt.
18/09 01u30  Stemming over nieuwe opperrechter uitgesteld; maandag hoorzitting over aanrandingszaakDe Amerikaanse Senaatscommissie zal maandag een openbare hoorzitting houden vanwege de beschuldigingen van seksueel misbruik tegen kandidaat-opperrechter Brett Kavanaugh. Zowel Kavanaugh als Christine Blasey Ford, die zegt dat ze jaren geleden door hem is misbruikt, worden dan gehoord.
18/09 00u00  Vindt Mexico met president López Obrador een uitweg uit het geweld?De aanstaande president van Mexico, Andrés Manuel López Obrador, belooft een einde te maken aan de straffeloosheid in zijn land. Slachtoffers van geweld blijven sceptisch.
17/09 23u45  Vindt Mexico met president López een uitweg uit het geweldDe aanstaande president van Mexico, Andrés Manuel López Obrador, belooft een einde te maken aan de straffeloosheid in zijn land. Slachtoffers van geweld blijven sceptisch.
17/09 23u45  De magnetiserende mix van ernst en lol van Paul de LeeuwCabaret 'Vette pech!', Paul de Leeuw DeLaMar Theater Amsterdam ★★★★☆
17/09 22u30  Hoogste looneis in dertig jaar voelt voor de FNV als een 'inhaalslag'Maar liefst vijf procent. Dat is de minimale looneis die vakbond FNV komend jaar op de onderhandeltafel neerlegt, blijkt uit gepresenteerde plannen van de vakfederatie.
17/09 22u15  In de noten van Goebaidoelina klinkt het heilig vuurGergiev Festival Über Liebe und Hass ★★★★☆
17/09 21u30  Dijkhoff haalt uit naar kardinaal Eijk: 'Monseigneur Eijk, ik schrijf mij uit bij uw kerk. Uit liefde'Klaas Dijkhoff, fractieleider van de VVD in de Tweede Kamer, haalt hard uit naar kardinaal Wim Eijk. In een open brief schrijft Dijkhoff dat Eijk ‘zelf vakkundig’ mensen de ka­tho­lieke kerk ‘uitgejaagd’ heeft.
17/09 21u00  Alzheimer eerder te zien met bloedtestDankzij een nauwkeurige bloedtest is Alzheimer sneller vast te stellen en is een belastende ruggeprik niet nodig. Binnen een jaar zal er een betrouwbare test zijn om in bloedmonsters vast te stellen of iemand Alzheimer heeft, lang voordat de eerste symptomen van die ziekte zich uiten.
17/09 20u30  Erik Hauri (1966-2018) verraste de wereld: er was wél water op de maanVoordat Erik Hauri kleine glasbolletjes aan een onderzoek onderwierp, dacht de wetenschap redelijk te begrijpen hoe de aarde aan zijn maan komt. Met het resultaat van zijn onderzoek sloeg Hauri in die zekerheid een groot gat.
17/09 20u00  Hoe rolt al dat geld en waar staat die schatkist eigenlijk?Nog één nachtje slapen en het is Prinsjesdag. De miljoenen zijn verdeeld, begrotingen opgesteld, gaten gedicht en de extra’s uitgedeeld. Maar hoe rolt het geld bij de overheid? En bestaat er zoiets als het huishoudboekje van de staat?
17/09 19u45  Prinsjesdag: Hoe rolt al dat geld en waar staat die schatkist eigenlijk?Nog één nachtje slapen en het is Prinsjesdag. De miljoenen zijn verdeeld, begrotingen opgesteld, gaten gedicht en de extra’s uitgedeeld. Maar hoe rolt het geld bij de overheid? En bestaat er zoiets als het huishoudboekje van de staat?
17/09 19u30  Loek van den Bos (1960-2018) trainde het liefst straatschoffiesNa zijn plotselinge overlijden stroomde de Zwolse boksschool Loekie's Gym vol met een kleine duizend (oud-)leerlingen, vrienden, familie en bekende vechtsporters. Om Loek van den Bos, opgebaard midden in zijn eigen boksring, hun respect te tonen.
17/09 18u45  Hoe ga je verder na het verliezen van een dierbare?Geerteke van Lierop (38) verloor twee jaar geleden haar partner Bas. Ze verwerkte het in de novelle 'Een zee van glas'. 'Rouwen doe je alleen. Maar je hebt wel andere mensen nodig.'
17/09 18u30  Wie van natuur houdt, koestert de klimopFritvliegen worden ze wel genoemd, of grasvliegen, en halmvliegen natuurlijk; dat is algemeen bekend. Ze kunnen in groten getale voorkomen en er zijn tweeduizend soorten van op de wereld.
17/09 17u45  Rotterdam wil Co's meisje weer zien touwtjespringenVoor de derde keer wordt gepleit voor herstel van een kunstwerk van Co Westerik. Nu door zijn zoon.
17/09 16u15  Rusland: Buk-raket die MH17 neerhaalde kwam uit OekraïneAls een ware troefkaart presenteerde het Russische ministerie maandag de documenten die eens en voor altijd moeten bewijzen dat de Buk-raket die vlucht MH17 neerhaalde afkomstig was uit Oekraïne, niet uit Rusland.
17/09 16u15  Na beschuldigingen van seksueel misbruik is de benoeming van Kavanaugh niet meer zo zekerDe benoeming van Brett Kavanaugh in het Amerikaanse Hooggerechtshof leek al een gedane zaak. Maar beschuldigingen van seksueel misbruik zorgen ineens voor onzekerheid.
17/09 16u15  Vierdaagse schoolweek wekt beroeringDe nood in het onderwijs is zo hoog dat 55 basisscholen in Zaanstad aankondigen de schoolweek naar vier dagen terug te brengen bij de eerste de beste griepgolf. De Onderwijsinspectie heeft laten weten een structurele vierdaagse schoolweek voor basisscholen niet te accepteren. Scholen die daar wel voor kiezen, kunnen op een stevig onderzoek rekenen.
17/09 16u00  En weer worden er duizenden kinderen minder gepestOpnieuw werden afgelopen jaar minder kinderen gepest dan het jaar ervoor. Dat schrijft onderwijsminister Arie Slob (CU) aan de Tweede Kamer. Vergeleken met 2014 daalde het percentage kinderen in het basisonderwijs dat werd gepest van 14 naar 10 procent. In het voortgezet onderwijs daalde dat cijfer volgens het ministerie zelfs van 11 naar 5 procent.
17/09 15u30  Zaanse basisscholen willen hun schoolweek inkorten – uit noodDe nood in het onderwijs is zo hoog dat 55 basisscholen in Zaanstad aankondigen de schoolweek naar vier dagen terug te brengen bij de eerste de beste griepgolf. De Onderwijsinspectie heeft laten weten een structurele vierdaagse schoolweek voor basisscholen niet te accepteren. Scholen die daar wel voor kiezen, kunnen op een stevig onderzoek rekenen.
17/09 15u15  De EU heeft wetenschap liever niet té wetenschappelijkJe bent een veelbelovende en enthousiaste biologiestudent en wilt wat van je studie maken. Je eigen universiteit is je na een paar jaar te klein, verre horizonten en nieuwe inzichten trekken. Je wilt wat van de wereld zien en voor een student betekent dat: andere universiteiten en medestudenten, liefst van over de hele aardbol.
17/09 15u00  Buitenissige bonussen bij een pensioenfonds? Onmogelijk!Hebben we nog zin in ons werk? Dat onderzoekt Peter Henk Steenhuis in een serie columns. Daarbij maakt hij gebruik van de inzichten van de in 2015 overleden 'Denker des Vaderlands' René Gude (1957-2015).
17/09 15u00  Met camera's en sensors is een winkeldief straks op grote afstand te herkennenZakkenrollerij en winkeldiefstal zijn een hardnekkig probleem in het outletcentrum in Roermond. De politie hoopt dat met sensoren en computerkracht de kop in te drukken.
17/09 14u00  Zelfs met dropharingen kon Denise de modewereld niet voor zich winnenDoor de crisis van 2008 belandden afgestudeerden onderaan de maatschappelijke ladder. Hoe vergaat het hen 10 jaar na de crisis?
17/09 14u00  Spaanse acteur moet zich melden om 'Opstandige Vagina'Een Spaanse acteur is in de boeien geslagen, omdat hij weigert in de rechtbank te verschijnen op verdenking van een blasfemische facebookpost.
17/09 13u45  In vergrijsd New Hampshire trekken bedrijven scholieren zo uit de bankenWerkgevers in Amerika hebben grote moeite om vacatures te vervullen en laten hun oog vallen op beloftevolle studenten.
17/09 13u15  Dat mocht hij willen, maar of het gebeuren gaat?Sommige mensen hebben een grenzeloos vertrouwen in het vermogen van een columnist om in 250 woorden de ingewikkeldste zaken uit te leggen.
17/09 12u45  Flexibiliteit en begeleiding, daar wordt de student wijzer vanMinister Van Engelshoven (onderwijs) sneed met haar pleidooi voor een lagere punteneis het juiste onderwerp aan: de studiedruk van studenten moet omlaag, schrijft CDA-Tweede Kamerlid Harry van der Molen. Maar haar oplossing deugt niet.
17/09 12u45  Bedoeïenen willen niet weg voor een Israëlische nederzetting: 'Ik ga nergens naartoe'Ontruiming dreigt voor een bedoeïenendorp bij Jeruzalem. Activisten proberen met man en macht te voorkomen dat het moet wijken voor een Israëlische nederzetting. 'Als we deze strijd verliezen, zal dat desastreuze gevolgen hebben.'
17/09 12u45  Van het Franse chanson ben ik nooit een liefhebber geweestIk ben nooit een liefhebber, laat staan een kenner van het Franse chanson geweest, het was me te poëtisch en te zoet, zei me te weinig over de tijd waarin ik leefde. Zo, dat is er uit.
17/09 12u15  Moon gaat naar Pyongyang voor een doorbraak in het vredesprocesPresident Moon van Zuid-Korea reist morgen naar Pyongyang. Hij mikt op een doorbraak in de vredesdialoog, die stil lijkt te zijn gevallen na de top in Singapore afgelopen juni.
17/09 12u15  Dood aan het everzwijn!, klinkt het in PolenDe Afrikaanse varkenspest waart door Europa. Het everzwijn zou de grote schuldige zijn. In Polen zijn er honderdduizenden van. Die moeten allemaal dood, vinden boeren. Maar, zegt de wetenschapper, de belangrijkste verspreider van de ziekte zijn de varkensfokkers zelf.
17/09 12u15  De PKN heeft een bijzondere band met Israël, maar wat betekent dat?Kerkgangers in Houten hechten aan de band van de Protestantse Kerk in Nederland met Israël, die door een groep liberale protestantse theologen onlangs ter discussie is gesteld. Zij willen uit de kerkorde schrappen dat de PKN 'onopgeefbaar verbonden [is] met het volk Israël'.
17/09 12u15  Coalitiepartijen botsen met hun eigen jongeren over duurdere studieleningDe vier jongerenorganisaties van de regeringspartijen CDA, ChristenUnie, D66 en VVD zijn fel tegen het plan van de regeringscoalitie om de rente voor studieleningen te verhogen. De politieke jongeren vrezen dat door deze maatregel de toegankelijkheid van het hoger onderwijs onder druk komt te staan.
17/09 11u45  PSV toont zich initiatiefrijk, gretig en zeer volwassenIn de rug gesteund door een solide verdediging liet PSV geen spaan heel van ADO Den Haag. Nu wacht het Barcelona van Messi.
17/09 11u30  Draai de Europese geldkraan dicht, misschien luistert Orbán danOm premier Orbán en de zijnen pijn te doen, is zwaarder geschut nodig: zet EU-subsidies stop, schrijft Levente Vervoort, studente Europese studies.
17/09 11u00  Kipchoge, een Afrikaan met een westerse aanpak, vestigt een onwaarschijnlijk wereldrecordDe Keniaan Eliud Kipchoge schreef geschiedenis met een onwaarschijnlijk wereldrecord op de marathon van Berlijn. Zijn tijd: 2.01.39. Eén minuut en achttien seconden sneller dan het vorige record.
17/09 10u45  Met de avond sluipt ook de wanhoop vluchtelingenkamp Moria binnenNiet eerder sinds de deal met Turkije in maart 2016 zaten er zoveel vluchtelingen in kamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. Als een van de weinige journalisten kwam Trouw-correspondent Thijs Kettenis binnen in het kamp, waar de ontlasting door de straten stroomt.
17/09 10u15  Computers tippen de politie straks over winkeldievenZakkenrollerij en winkeldiefstal zijn een hardnekkig probleem in het outletcentrum in Roermond. De politie hoopt dat met sensoren en computerkracht de kop in te drukken.
17/09 10u00  Computers wijzen de politie binnenkort op winkeldievenZakkenrollerij en winkeldiefstal zijn een hardnekkig probleem in het outletcentrum in Roermond. De politie hoopt dat met sensoren en computerkracht de kop in te drukken.
17/09 08u45  Wat is het toch mooi als zo'n kantlijnsporter ineens tot leven komtMarijn de Vries fietst u elke maandag door het sportweekend.
17/09 08u00  Verzekeraars moeten meer druk zetten op de fabrikanten die de medicijnvoorraad niet op peil houdenDe mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.
17/09 08u00  Wie neemt Mueller op de korrel, Trump of Poetin?Met het inpalmen van Paul Manafort heeft aanklager Robert Mueller een grote stap gezet naar het einde van zijn onderzoek. De voormalige campagne-voorzitter van Donald Trump en lobbyist in Oost-Europa heeft beloofd, in ruil voor strafvermindering, alles te vertellen wat hij weet over alle onderwerpen waar Mueller hem over wil ondervragen.
17/09 07u00  Dat Halsema een grens wil leggen bij 'fundamentalisme', roept fundamentele vragen opDrie keer per week schrijft Stevo Akkerman een column waarin hij de 'keiharde nuance' en het 'onverbiddelijke enerzijds-anderzijds' preekt.
17/09 02u15  Europarlementariër Paul Tang (PvdA): 'Shell krijgt staatssteun van Nederland door belastingdeal'Europarlementariër Paul Tang (PvdA) heeft een klacht ingediend bij de Europese Commissie over de belastingafspraak tussen Shell en de Nederlandse staat. Via die weg wil hij Eurocommissaris van mededinging Vestager dwingen deze ruling te onderzoeken. Volgens Tang is er sprake van staatssteun van Nederland aan Shell, en dat is volgens de Europese regels verboden.
17/09 02u15  Jeugdafdelingen van coalitiepartijen willen niet dat studenten meer rente gaan betalen over hun leningDe vier jongerenorganisaties van de regeringspartijen CDA, ChristenUnie, D66 en VVD zijn fel tegen het plan van de regeringscoalitie om de rente voor studieleningen te verhogen. De politieke jongeren vrezen dat door deze maatregel de toegankelijkheid van het hoger onderwijs onder druk komt te staan.
16/09 23u30  De discipelen van Rutte in Buitenhof en WNL op ZondagVoor het kabinet blijft de donkere wolk boven een zonnige Prinsjesdag de aanhoudende kritiek op het plan de dividendbelasting af te schaffen. Mark Rutte was daarom vast blij met de talkshows ‘WNL op Zondag’ en ‘Buitenhof’, waarin twee van zijn discipelen probeerden de lucht te klaren: VNO-NCW voorzitter Hans de Boer en presentator Jort Kelder.
16/09 22u30  'De Trooster' van Esther Gerritsen is allereerste roman op de shortlist voor het beste theologische boekVoor het eerst komt een roman in aanmerking voor de prijs voor het beste theologische boek van het afgelopen jaar. Esther Gerritsen staat met haar boek ‘De Trooster’ op de shortlist, naast vier non-fictieboeken.
16/09 22u15  Kleine voorstellingen verslaan grote gezelschappen bij Theo d'Or en Louis d'OrTijdens het Gala van het Nederlands Theater werden zondagavond in de Amsterdamse Stadsschouwburg de beste prestaties van het afgelopen jaar geëerd met de jaarlijkse theaterprijzen. Kleine, intieme voorstellingen versloegen onverwachts de grote gezelschappen.
16/09 22u00  Wie heeft Mueller op de korrel, Trump of Poetin?Met het inpalmen van Paul Manafort heeft aanklager Robert Mueller een grote stap gezet naar het einde van zijn onderzoek. De voormalige campagne-voorzitter van Donald Trump en lobbyist in Oost-Europa heeft beloofd, in ruil voor strafvermindering, alles te vertellen wat hij weet over alle onderwerpen waar Mueller hem over wil ondervragen.
16/09 21u30  Een vierde plek in de Vuelta is 'eeuwig zonde' voor Steven KruijswijkSteven Kruijswijk deed niets verkeerd, de afgelopen drie weken in de Ronde van Spanje. Hij hield zich koest als het moest, toonde zich aanvallend als het kon, pakte tijd op de momenten dat hij beter was dan de rest. Een podiumplaats leverde het niet op. Hij werd vierde, de meest ondankbare plek in de sport.
16/09 21u00  Pieter Omtzigt (CDA) wil Kamerdebat over de vraag of de belastingdienst wel eerlijk is in de rechtszaalHet lijkt erop dat de belastingdienst zich niet houdt aan de beginselen van de rechtsstaat. Die harde conclusie trekt Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) op grond van het bericht, afgelopen zaterdag, in Trouw dat de fiscus deze maand stukken heeft achtergehouden voor de rechtbank. “Op deze manier zet je de bijl aan de wortel van de rechtsstaat.”
16/09 20u00  Met het winnen van de wereldtitel ligt de wereld van het motorcrossen aan de voeten van Jeffrey HerlingsStijlvol vliegt Jeffrey Herlings in Assen de finish over. Hij is zojuist wereldkampioen geworden op het tot motorcrosscircuit omgebouwde TT-circuit en dat wil hij weten ook. Terwijl hij in de lucht hangt balt hij zijn vuist richting het publiek, dat hem hartstochtelijk toejuicht.
16/09 19u45  Koude regenvlagen op het Zeeuws NazomerfestivalToneelregisseur Annelore Kodde en ik bezochten het Zeeuws Nazomerfestival. Daar zijn elk jaar drie of vier locatievoorstellingen te zien. Het tweede stuk dat we zagen was ‘De blinden’, van de Vlamingen Josse De Pauw en Jan Kuijken, bij de stadswal van Veere.
16/09 19u15  Van Nederland moest J. Slauerhoff niets hebben, maar voor Friesland had hij een zwakPrecies 120 jaar geleden werd hij in Leeuwarden geboren, J. Slauerhoff. Zijn vader was behanger, had later een meubelzaak en de zoon groeide uit tot groot dichter. Wie kent niet de regel ‘Alleen in mijn gedichten kan ik wonen,/ Nooit vond ik ergens anders onderdak’. Geen wonder dat nu Leeuwarden Culturele Hoofdstad is, er ook voor Slauerhoff ruim aandacht is.
16/09 18u45  Nederhemert-Zuid, een vergeten schiereiland met verborgen schoonheidLang geleden kliefde de Maas het dorpje Nederhemert in tweeën. Het zuidelijke deel raakte steeds verder afgesloten van de buitenwereld. De schoonheid bleef bewaard.
16/09 18u15  Zonder intensieve landbouw kunnen we niet de wereldbevolking voeden én de natuur behouden, zeggen onderzoekersAls we de wereldbevolking willen voeden en toch natuur behouden, moeten we kiezen voor intensieve landbouw. Intensieve vormen van akkerbouw en veeteelt drukken minder op grond, water en milieu.
16/09 18u00  Battambang in Cambodja is een oase van rust, ontspanning en cultureel genotBattambang, de tweede stad van Cambodja, is het domein van beeldend kunstenaars en artiesten. De kunststad hoopt op erkenning van Unesco.
16/09 17u30  Waarom een 'geschreven portret' intiemer en kwetsbaarder lijktMaartje Wortel schrijft over alledaags en minder alledaags ongemak. Dit keer over hoe een tekst over iemands lijf intiemer en kwetsbaarder kan zijn dan een echt naakt lichaam.
16/09 17u15  Hoe Bill Clinton zichzelf als slachtoffer van de Lewinsky-affaire frametHans de Bruijn is bestuurskundige en debatspecialist. Wekelijks analyseert hij de sturende taal van politici.
16/09 17u00  Frankrijk moet nu echt de fiets gaan nemen, als het aan de overheid ligtMet geen stok krijg je Fransen hun auto uit. Toch gaat de regering dat proberen, met een ambitieus fietsplan.
16/09 16u45  Het drama heeft zich voltrokken in huis, de hoofdpersonages zitten nog even bij elkaarWe zijn nu definitief in de uitloopscène terechtgekomen, dacht ik. Ex en ik bevonden ons weer samen aan de ontbijttafel. In ons oude huis. De welbekende slaaphoofden keken elkaar aan.
16/09 15u15  Tien jaar geleden verloor ze haar baan bij Lehman Brothers, nu verkoopt Natalia Rogoff pastaBij Lehman Brothers verkocht Natalia Rogoff rommelhypotheken. Tot ze het roer omgooide.
16/09 15u15  Tien jaar na de val van Lehman Brothers: wat er (niet) is geleerd van de financiële crisisHet instorten van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers luidde in 2008 de grootste financiële crisis in sinds de jaren dertig. Staat de wereld er nu beter voor?
16/09 14u45  Na 24 uur lang afval rapen zijn Marlboro, McDonalds en Redbull de meest gevonden merkenGewapend met prikstok en vuilniszakken trokken zaterdag honderden mensen door stad en land om zwerfafval te rapen.
16/09 14u45  Wat we (niet) hebben geleerd van de financiële crisisHet instorten van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers luidde in 2008 de grootste financiële crisis in sinds de jaren dertig. Staat de wereld er nu beter voor?
16/09 14u30  Vergeef me, lezer, opnieuw ga ik het over Daniele Gatti hebbenPeter van der Lint schrijft iedere week met aanstekelijk enthousiasme over de wereld van de klassieke muziek.
16/09 14u30  Anneke Grönloh, Nederlands eerste tieneridool, is altijd blijven zingenZangeres Anneke Grönloh is in haar woonplaats in Frankrijk overleden. Ze werd vooral bekend door haar hit Brandend Zand. Wereldwijd verkocht ze meer dan 30 miljoen platen.
16/09 14u15  Welke rechten hebben mensen die hun lijf optuigen met superieure lichaamsdelen? Vijf voorstellenWee degene die zijn kwetsbare lijf optuigt met superieure lichaamsdelen. Welke rechten hebben zij? Vijf voorstellen.
16/09 14u00  Paulien Cornelisse: 'Japan is meer dan een rariteitenkabinet'Raar, hoort Paulien Cornelisse vaak over Japan. Zelf raakte de cabaretier op vijfjarige leeftijd gefascineerd door het land. Om te laten zien dat Japanners soms ook heel gewoon doen, maakte ze de reisserie ‘Tokidoki’, die vanaf zondag op tv te zien is.
16/09 13u30  Is het gebruikelijk jouw deel te betalen als je wordt uitgenodigd voor een etentje?Beatrijs Ritsema over moderne etiquette. Heeft u vragen over de omgang met buren, collega's, familie, vrienden en kinderen? Mail ze naar beste@beatrijs.com
16/09 13u15  Waarom zou je kiezen voor kwetsbaarheid? Drie mini-essays van studentenHonderden studenten aan Nederlandse en Vlaamse universiteiten hebben eerder dit jaar een kort essay geschreven over het thema ‘kiezen voor kwetsbaarheid’.
16/09 13u00  Schrijver Ian Buruma ziet culturen veranderen, 'De wereld die is geschapen in 1945 is afgebrokkeld'Ian Buruma beschrijft in ‘Tokio mon amour’ zijn jonge jaren in de Japanse hoofdstad. Zijn boek gaat over veranderende identiteiten en culturen. ‘De angsten en taboes uit de Tweede Wereldoorlog zijn nu overal verdwenen.’
16/09 12u45  Historicus David Christian schreef zijn eigen scheppingsverhaal, gebaseerd op wetenschapBig History is de moderne ontstaansgeschiedenis van de mens, van oerknal tot heden. Een scheppingsverhaal, gebaseerd op wetenschap.
16/09 12u45  In haar dromen is violist Rosa Arnold (34) een geweldige zangeres met een big bandInterviewrubriek waarin Trouw mensen vraagt waar ze over dromen, overdag of 's nachts.
16/09 12u00  Hij sprak op de Royal Wedding, nu gaat bisschop Curry dieper in op zijn boodschapZijn gloedvolle preek bij het huwelijk van Meghan Markle en prins Harry werd wereldwijd geprezen. In dit interview met René de Reuver gaat bisschop Curry dieper in op de betekenis van zijn boodschap.
16/09 11u30  Na de derde keer ‘Fuck your God’ op repeat, bekende ik misdrijven die ik nooit had gepleegdAuteur en dichter Erik Jan Harmens schrijft wekelijks over wat er gebeurt in zijn drukke hoofd.
16/09 11u15  Onderkoelde humor, fijne zinnen, er valt veel te genieten in 'Katvis' van Tjibbe VeldkampIn het jeugdboek 'Katvis' stuit gamer Ate tijdens een spannend avontuur in Brussel op een ‘catfish’, met wie hij vriendschap sluit.
16/09 11u15  Michael Ondaatje excelleert met zijn roman over ons verlangen het verleden te doorgrondenDe zoektocht van volwassenen die proberen uit te vogelen hoe ze geworden zijn wie ze zijn, is tot op de dag van vandaag het kernthema in het werk van Michael Ondaatje.
16/09 11u15  De debuutroman van Lisa Halliday is meeslepend, maar niet helemaal vervullendDe debuutroman van Lisa Halliday gaat over de botsing tussen leerling en mentor, vrouw en man, Oost en West.
16/09 11u00  Schrijver Jelle Derckx legt uit waarom hij met minder genoegen neemt: 'Ik heb nog maar zo'n 200 spullen'Trouw vraagt wekelijks een bekende of minder bekende Nederlander: welke levenslessen heeft u geleerd?
16/09 10u45  Zangeres Anneke Grönloh (76) overledenZangeres Anneke Grönloh is in haar woonplaats in Frankrijk op 76-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar management bevestigd. Ze werd vooral bekend door haar hit Brandend Zand.
16/09 10u30  Schrijver Jelle Derckx legt uit waarom hij met minder genoegen neemt: 'Ik nog maar zo'n 200 spullen'Trouw vraagt wekelijks een bekende of minder bekende Nederlander: welke levenslessen heeft u geleerd?
16/09 10u00  Hongkong krijgt de volle laag van orkaan Mangkhut: 'We moeten ons op het ergste voorbereiden'Met windsnelheden van bijna 200 kilometer per uur raast orkaan Mangkhut vandaag over de miljoenenstad Hongkong. In de metropool zwaaiden wolkenkrabbers vervaarlijk heen en weer, liepen straten onder, werden bomen ontworteld en beukten soms wel 12 meter hoge golven op de kust.
16/09 09u45  Jacob Borren mocht een huis ontwerpen op de Wadden: 'Voor een architect een buitenkans'Om zich in te leven, verbleef de architect vier dagen in de duinen. Zo kwam hij op het idee van dit half verscholen huis in camouflagekleuren op de Wadden.
16/09 09u15  Ben je in Amerika, ga je daar elke ochtend naar de kerk en dan laat God je toch een rot-smak makenColumnist Stijn Fens schrijft over katholicisme.
16/09 09u00  Jim VanSickle werd misbruikt door een priester, 'Het kind in mij is al 40 jaar kapot'Slachtoffer Jim VanSickle is een van de getuigen in het justitierapport dat het grootschalig seksueel misbruik van de rooms-katholieke kerk in de Amerikaanse staat Pennsylvania blootlegde. Voor VanSickle is het rapport slechts een begin. ‘Dit moet in elk bisdom ter wereld gebeuren.’
16/09 08u15  Tyfoon Mangkhut richt ravage aan op de Filipijnen: dodental stijgt naar 28Het dodental op de Filipijnen door de tyfoon Mangkhut is gestegen naar minstens 28. Dat heeft de rampencoördinator van de Filipijnse regering laten weten. Het merendeel van de slachtoffers is omgekomen door aardverschuivingen in bergachtig gebied. Uit verschillende gebieden moeten nog rapporten over mogelijke slachtoffers binnenkomen.
16/09 08u15  Vernietigende storm Florence eist elf doden, en blijft gevaarlijkOrkaan Florence is inmiddels bijna afgezwakt tot een tropische depressie, maar zal voor veel overlast zorgen in de Amerikaanse staten North en South Carolina. Doordat de storing zo langzaam over het gebied trekt, krijgt het te maken met enorme hoeveelheden regen.
16/09 07u45  Kan Rutte de boel nog bij elkaar houden, nu hij zich zo heeft vastgebeten in de dividendtaks?Hans Goslinga schrijft elk weekend een beschouwing over de staat van onze politiek en onze democratie.
16/09 01u30  Ook burgemeester Londen pleit nu voor nieuw referendum over brexitDe Londense burgemeester Sadiq Khan roept de Britse regering op om een nieuw referendum te organiseren over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie. Er staat volgens hem te veel op het spel om het volk geen inspraak te geven. Dat schrijft hij vandaag zelf in de Britse zondagskrant The Observer.
16/09 00u00  Marente de Moor duikt een Russisch bos inMarente de Moor duikt in een Russisch bos, in het leven tussen mens en dier.
15/09 23u45  Hoe respectabel bomen ook zijn, deze auteur slaat doorRichard Powers verkent in zijn roman 'Tot in de hemel' de wereld van bomenliefhebbers die in de boom een organisme zien.
15/09 23u30  Nepnieuws over een 'kwalachtige vis' op grote diepteHet korte nieuwsitem toonde een langwerpige witte vis die loom wuivend door troebel water bewoog. Het tafereel speelde zich af naast een ­afgekloven vissenskelet dat kennelijk door onderzoekers als aas was vastgeprikt aan een uitsteeksel van hun diepzee-maanlandertje. Ook op rtlnieuws.nl is het filmpje te zien, maar dan ­voorzien van een zwoel achtergrondmuziekje en ondertiteling. Een kwalachtige vis is het, zo wordt daar verteld, behorend tot de slakdolven.
15/09 23u00  Honderd jaar ijzer en staal op een briljant gekozen plekHet was een avontuur: een staalfabriek ver weg van de ertsmijnen. Maar Nederland had zo'n fabriek nodig, dachten politici en industriëlen destijds. Nu viert Hoogovens zijn honderdste verjaardag. Roerige jaren vaak, met hoge pieken en diepe dalen.
15/09 22u30  Kleine kans dat we in zelfrijdende auto’s meer naar buiten zullen kijkenVorige week reden er zelfrijdende auto’s door onze polder. Een konvooi van zeven ‘slimme’ wagens die via een ingebouwd programma wisten wanneer de voorligger afremde of optrok en moeiteloos mengden met het reguliere verkeer op de provinciale weg.
15/09 22u30  Angst en woede strijden om voorrang bij Mexicaanse studentenDe hevige regenval die Mexico-Stad de afgelopen weken geselde, weerhield enkele duizenden studenten er donderdag niet van om in stilte door de hoofdstad te lopen.
15/09 22u15  Steak tartare (ook van wortel)Speciaal voor alle verstokte carnivoren vandaag het ultieme vleesgerecht: steak tartare. Een waar genot dat in elke Franse brasserie te krijgen is, liefst aan tafel klaargemaakt door een - ja, dat hoort er ook bij - tikje chagrijnige ober in lange witte sloof.
15/09 21u45  'Natuurlijk hou je de mogelijkheid open om gebedshuizen te sluiten'De burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, wil ‘in het aller-, alleruiterste geval’ gebedshuizen kunnen sluiten. Ze wil meer mogelijkheden om in te grijpen, bijvoorbeeld 'als een imam een aantal keren in preken heeft gezegd dat vrouwen onderdanig moeten zijn, of dat homoseksualiteit misdadig is.'
15/09 21u00  Heel goed, maar net niks: weer staat Steven Kruijswijk net naast het podiumWeer wordt hij vierde. Steven Kruijswijk eindigt voor de tweede keer in zijn carrière net naast het podium van een grote ronde. Na Italië in 2016 was hij zaterdag net niet goed genoeg voor de top drie in de Ronde van Spanje.
15/09 19u45  Moeten we voortaan maar afzijdig blijven als er twee kijven?Twee mensen hebben ruzie en een derde die ertussen komt, krijgt de klappen. Zo erg is het met de Nederlandse interventies in buitenlandse conflicten nog niet gesteld, zelfs als je de gedode militairen in Afghanistan meerekent. Maar helemaal zonder kleerscheuren, al zijn het met name morele, zijn we er niet vanaf gekomen: noch in Bosnië, noch in Syrië, zoals deze week uit speurwerk van Trouw en 'Nieuwsuur' bleek.
15/09 18u15  Big Brother hangt overal in China camera's met gezichtsherkenning opOveral in China hangen camera's die gezichten herkennen. Wie een overtreding begaat, wordt opgemerkt. Mensenrechtenorganisaties vrezen dat zo ook dissidenten in de gaten gehouden worden.
15/09 18u15  Blok is verantwoordelijk voor de steun aan Syrische rebellen, ook al zag zijn VVD nooit wat in het planLees meer >
15/09 17u30  Een Europa dat zo welvarend is, dat moet kapotDe enige zekerheid voor de toekomst is de onzekerheid ervan. Rusland speelt hierin een sleutelrol, zo blijkt uit nieuwe boeken van vooraanstaande historici Timothy Snyder en Ian Kershaw.
15/09 17u30  Een studie moet je meer leren dan een beroep, ze moet je leren levenIk ben gevormd door een brede opleiding in de liberal arts and sciences. Ik ­genoot van de verplichte inleidende cursussen, die geschiedenis, ­filosofie en literatuur met elkaar verbonden. De vereiste cursussen economie, die ik voor de verbreding moest volgen, nam ik destijds op de koop toe. Achteraf gezien heb ik daarvan misschien het meest geleerd. De kans om zelf richting te geven aan je studie, heb ik als bevrijdend ervaren.
15/09 15u15  Poiré: het minder bekende zusje van de appelciderEen vast panel test wekelijks wijn, bier, whisky en non-alcoholica.
15/09 15u15  Beoordeelt u mensen op grond van foute grappen die jaren geleden zijn gemaakt of getweet?Monic Slingerland is chef opinie van Trouw. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.
15/09 15u00  Actrice Tjitske Reidinga had tijd nodig om zichzelf opnieuw uit te vindenHet mag wel wat bescheidener, ontdekte actrice Tjitske Reidinga in de maanden dat ze vrij nam. Niet meer enkel meeslepende rollen in bakken van zalen wil ze spelen, maar vooral ook eenvoudige verhalen, als in haar nieuwste film ‘Doris’. ‘Het dagelijks leven is bijzonder zat.’
15/09 15u00  Nieuwe technologieën geven mensen met locked-insyndroom weer hoopMensen met LIS kunnen vaak enkel communiceren door het bewegen van de oogleden. Maar er zijn hoopgevende technologische ontwikkelingen die hersenactiviteit in spraak kunnen omzetten.
15/09 14u45  Mensen die stemmen horen, komen samen op een wereldcongres; 'Gewoon erover praten, helpt'Mensen die stemmen horen, voelen zich vaak onbegrepen door artsen en de samenleving. Ze voelen zich gestigmatiseerd. Op een wereldcongres vinden ze elkaar.
15/09 14u30  Wie wijlen is, is letterlijk 'uit de tijd'Grammaticale geschillen, etymologische enigma's en andere taaltwijfels, voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon.
15/09 14u15  Hongerige tijger Simon Yates lijkt klaar voor eerste grote zegeHet viel Simon Yates niet mee om deze ronde energie te sparen. Eén rit nog moet hij overleven, dan wint hij de Vuelta.
15/09 14u15  Maak van het debat over ethische dilemma's geen luchtfietserijBij zoveel onzekerheid over wat het betekent mens te zijn, is een pas op de plaats gewenst in het debat over ethische dilemma's, aldus Hilde Westerman-Dannenberg, voormalig chirurg en bestuurslid van het Wetenschappelijk Instituut voor de SGP.
15/09 14u00  Technologieën die hersenactiviteit in spraak omzetten, geven mensen met LIS hoopMensen met LIS kunnen vaak enkel communiceren door het bewegen van de oogleden. Maar er zijn hoopgevende technologische ontwikkelingen die hersenactiviteit in spraak kunnen omzetten.
15/09 13u15  Onderzoeksjournalistiek vergt een goede samenwerkingCees van der Laan schrijft wekelijks over de discussies op de redactie en de keuzes van de krant.
15/09 12u45  Pim (24) was jarenlang stiekem verliefd op Jonas. Nu durft hij het Jonas eindelijk te vertellenDe middelbare-schooltijd van Pim werd gekleurd door Jonas: hij was zijn grote, onbeantwoorde liefde. Sindsdien heeft hij zich afgevraagd of Jonas niet stiekem ook op jongens viel. Nu, jaren later, spreekt hij ergens met hem af.
15/09 12u30  Lilian de Geus heeft haar ticket voor Tokio binnenWindsurfster Lilian de Geus heeft als eerste Nederlandse sporter een olympisch ticket binnen voor de Spelen van Tokio. Die stad is als een tweede thuis voor haar.
15/09 12u30  De kritieken op 'Maria by Callas' waren gematigd, maar Wim Boevink houdt een lofzangMet het oog van een antropoloog en de pen van een dichter doet Wim Boevink dagelijks verslag over de grote en kleine wereld om hem heen.
15/09 12u15  Drie miljoen mensen gebruiken de betaal-app Tikkie, en dat is goed nieuws voor bedenker ABN AmroMeer dan drie miljoen mensen gebruiken de betaal-app Tikkie. Inmiddels heeft zakelijk Nederland de app ook ontdekt, tot vreugde van bedenker ABN Amro.
15/09 12u00  Tyfoon Mangkhut richt ravage aan op de Filipijnen: drie doden en kans op overstromingenDoor de tyfoon Mangkhut zijn zeker drie mensen om het leven gekomen op de Filipijnen. Twee reddingswerkers stierven terwijl ze probeerden mensen uit een modderstroom te halen. Een derde lichaam werd in een rivier in Manila gevonden.
15/09 11u45  Blok is verantwoordelijk voor een steunplan waar de VVD nooit veel in zagLees meer >
15/09 11u15  Theresa May heeft er een nieuw brexit-probleem bij: LabourTheresa May heeft er een nieuw brexit-probleem bij. De Britse premier heeft al te kampen met een opstandige factie binnen haar eigen Conservatieve Partij, die liefst de Europese Unie wil verlaten zonder een vooraf gesloten overeenkomst over toekomstige relaties. En nu dreigt oppositiepartij Labour sowieso tegen elke door May onderhandelde deal te stemmen.
15/09 11u15  Hoe de olifantplant kan helpen de olifant te reddenDe taguanoot uit Zuid-Amerika lijkt als twee druppels water op ivoor. Onno Heerma van Voss verkoopt vanuit Ecuador sieraden van tagua en ziet de vraag licht toenemen. Kan dit plantaardige ivoor concurreren met de olifantstropers in Afrika?
15/09 11u15  Voor overheid en politiek is de bankensector een pariaTien jaar geleden viel de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers. Daarmee begon de financiële crisis, die wereldwijd banken meesleepte, verzekeraars, bedrijven, werknemers, huizenbezitters en woningzoekenden, regeringen en parlementen. Hebben we er iets van geleerd? Vandaag deel 1: Arnoud Boot over de financiële sector.
15/09 11u00  De Duitse regering ruziet over het lot van haar inlichtingenbaas. Mag hij blijven of moet hij weg?De chef van de Duitse inlichtingendienst ligt onder vuur. Hij zou te veel tegen extreem-rechts aanschuren.
15/09 10u30  Mijn zoon (15) heeft pikante Whatsapp-gesprekken met een meisje van bijles, moet ik ingrijpen?Beatrijs Ritsema over moderne etiquette. Heeft u vragen over de omgang met buren, collega's, familie, vrienden en kinderen? Mail ze naar beste@beatrijs.com
15/09 10u15  Na maandenlang weigeren, werkt de oud-campagnechef van Trump nu toch mee met MuellerPaul Manafort, voormalige campagneleider van president Donald Trump, is bereid mee te werken aan het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar de Russische inmening in de Amerikaanse verkiezingen van 2016. Maandenlang weigerde hij mee te werken, nu is hij toch gezwicht.
15/09 10u15  De juridische bezwaren tegen de steun van Syrische rebellen waren bekend bij het kabinetHet kabinet wist al sinds 2013 dat volkenrechtelijk adviseur André Nollkaemper bedenkingen heeft bij steun aan gewapende groeperingen in Syrië.
15/09 10u00  Dit zijn 600 woorden over Frenkie de Jong, sorryChef sport Henk Hoijtink bespreekt in zijn columns de voetbalwereld.
15/09 09u15  Tyfoon Mangkhut richt ravage aan op de Filipijnen: kans op overstromingen en modderstromenDe tyfoon Mangkhut heeft veel schade aangericht op de Filipijnen. Op Luzon, het grootste eiland van de Filipijnen, zijn bijna alle gebouwen beschadigd. Volgens een overheidsmedewerker zijn veel daken weggewaaid. Of er slachtoffers zijn gevallen, is nog niet bekend.
15/09 09u00  Vernietigende storm Florence eist al vijf dodenFlorence raast met vernietigende kracht over de Amerikaanse staten North en South Carolina. Zeker vijf mensen zijn om het leven gekomen, onder wie een moeder en haar baby. Florence is inmiddels geen orkaan meer, maar een tropische storm. Maar het natuurgeweld zal waarschijnlijk nog dagen aanhouden.
15/09 08u15  Tien jaar na de val van Lehman Brothers zijn er nog volop risico'sDe mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.
15/09 08u00  Het EU-rapport over Hongarije leest als een ideologische wraakoefeningDrie keer per week schopt Sylvain Ephimenco in Trouw heilige huisjes omver.
15/09 07u45  Amerikaanse staten openen de jacht op katholieke leiders na het misbruikschandaal in PennsylvaniaNa onthullingen van grootschalig seksueel misbruik in Pennsylvania pakken ook andere Amerikaanse staten de rooms-katholieke kerk aan. De staten New Jersey en New York gaan uitgebreid onderzoek doen naar het misbruik en het toedekken daarvan binnen de kerk.
15/09 05u15  Bedreigingen, intimidaties en vernielingen in het noorden om windmolensSommige tegenstanders van windmolens gaan ver in hun verzet. Vernieling en brandstichting komen voor, net als bedreiging. Het lokale verzet tegen de komst van windmolens is zo geradicaliseerd dat er sprake is van extremisme.
15/09 05u15  Amerikaanse staten openen de jacht op katholieke leidersNa onthullingen van grootschalig seksueel misbruik in Pennsylvania pakken ook andere Amerikaanse staten de rooms-katholieke kerk aan. De staten New Jersey en New York gaan uitgebreid onderzoek doen naar het misbruik en het toedekken daarvan binnen de kerk.
15/09 05u15  Emoties lopen hoog op in Drenthe: 'Wij zijn bezorgde burgers, geen terroristen'Laat het woord ‘windmolen’ vallen op Drentse veengronden en je weet: gezellig wordt het niet meer. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV) houdt er zelfs een oogje in het zeil.
15/09 04u45  Vernietigende orkaan Florence eist al vijf dodenOrkaan Florence raast met vernietigende kracht over de Amerikaanse staten North en South Carolina. Zeker vijf mensen zijn om het leven gekomen, onder wie een moeder en haar baby. Bijna 750.000 mensen hebben geen elektriciteit en de stad New Bern is voor een deel overstroomd. Het natuurgeweld zal waarschijnlijk nog dagen aanhouden.
15/09 03u15  Fiscus blijft informatie achterhouden in rechtszaken om kinderopvangtoeslagDe Belastingdienst blijft stukken achterhouden in rechtszaken van ouders van wie de kinderopvangtoeslag ten onrechte is stopgezet. Daarmee handelt de fiscus in strijd met de belofte van staatssecretaris Menno Snel van financiën aan de Tweede Kamer, en negeert de dienst een recente uitspraak van de Hoge Raad.
15/09 02u00  NRC: 'Helft Nederlandse bisschoppen wist van seksueel misbruik'Twintig van de 39 Nederlandse bisschoppen, hulpbisschoppen en kardinalen tussen 1945 en 2010 wisten van seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland. Vier (hulp-)bisschoppen hebben zelf kinderen misbruikt, zestien anderen beschermden pedofiele medewerkers. Dat schrijft NRC na eigen onderzoek.
14/09 23u00  Donald Trump zint op maatregelen tegen 'progressief' GoogleBoze uitvallen van Donald Trump tegen traditionele media zoals CNN en The New York Times behoren tot de dagelijkse politieke realiteit in de Verenigde Staten. De laatste tijd neemt hij ook steeds vaker grote techbedrijven op de korrel. Zo voer hij vorige maand uit tegen de zoekresultaten die Google op het scherm tovert.
14/09 22u30  Donald Trump zint op maatregelen tegen 'links' GoogleBoze uitvallen van Donald Trump tegen traditionele media zoals CNN en The New York Times behoren tot de dagelijkse politieke realiteit in de Verenigde Staten. De laatste tijd neemt hij ook steeds vaker grote techbedrijven op de korrel. Zo voer hij vorige maand uit tegen de zoekresultaten die Google op het scherm tovert.
14/09 22u30  Kruijswijk heeft zijn podiumplek te pakken, kan hij die plek behouden?Het kostte veel energie, te veel misschien. Maar de beloning was er na etappe 19 voor Steven Kruijswijk: plek drie in het klassement.
14/09 22u00  Miljoenennota: 'Internationale onzekerheid schadelijk voor onze economie'Minister Wopke Hoekstra van financiën ziet grote risico’s opdoemen voor de Nederlandse economie en daarmee voor de overheidsfinanciën. In de Miljoenennota die hij dinsdag, op Prinsjesdag, aan de Kamer zal aanbieden, schrijft Hoekstra dat Nederland last heeft van internationale onzekerheid.
14/09 21u30  Dalai lama toont zich gevoelig voor de suggesties van Nederlandse misbruikslachtoffersTwaalf slachtoffers van misbruik door boeddhistische leraren hebben vrijdag de dalai lama ontmoet in Amsterdam. Ze overhandigden de boeddhistische geestelijk leider een petitie, waarin ze hem vragen misbruik aan te pakken.
14/09 20u30  Dementerenden en hun mantelzorgers lopen vaak specialistische zorg misMensen met dementie krijgen te vaak geen adequate ondersteuning, vindt Alzheimer Nederland. Volgens de belangenorganisatie krijgt minder dan een derde van de dementiepatiënten de juiste hulp om thuis te kunnen blijven wonen.
14/09 20u15  Fruitvliegjes vervelend? Niet de robotversie van de TU DelftNu zijn fruitvliegjes alleen maar ontzettend vervelend. Maar de robotversie van de TU Delft kan in de toekomst heel handig zijn.
14/09 19u45  Wie is die jonge kunsthandelaar die wéér een Rembrandt heeft ontdekt?Hij heeft het opnieuw geflikt: voor de tweede keer in korte tijd heeft kunsthandelaar Jan Six (40) een nieuwe Rembrandt ontdekt. Na het ‘Portret van een jongeman’, afgelopen mei gepresenteerd in een zorgvuldig georkestreerde pr-campagne, komt hij nu met ‘Laat de kinderen tot mij komen’.
14/09 19u15  In China zijn moslims rechteloze proefkonijnenChina zou Joris Ivens graag weer tot leven wekken. De in 1989 in Parijs overleden Nederlandse filmmaker bleef een overtuigd supporter van het maoïsme, ook in de donkerste dagen van die beweging.
14/09 19u15  De klok kan straks permanent op wintertijdKrijgt de Europese Unie volgend jaar twee nieuwe tijdzones, een noordelijke met permanente wintertijd en een zuidelijke met permanente zomertijd? Dat zou zomaar de uitkomst kunnen zijn van de nationale discussies over het halfjaarlijkse klokverzetten.
14/09 17u45  In ontwricht Nederland ging de politiestaking een stap te verVerkeerscontroles om de opstoppingen die ze konden veroorzaken. Niet optreden tegen lichte vergrijpen. De politie was het in het najaar van 1983 net als nu zat en kondigde acties aan. Nederland ging een hete herfst tegemoet.
14/09 17u00  Een maand na de brugramp zit Genua nog met een hoop vragenVier weken na de ramp met de Porte Morandi in Genua is nog onduidelijk wie er precies schuldig zijn en hoe de nieuwe brug eruit gaat zien.
14/09 16u45  Bloemen in de berm!De middenberm van de ­ A-28 kleurt citroengeel van de vlasbekjes! Zo’n bloemrijke berm, die weinig gemaaid wordt, is zeldzaam.
14/09 16u30  Diepe wonden uit het tijdperk van het fascisme blijven Spanje parten spelenDe resten van dictator Franco worden opgegraven en op een bescheiden plek herbegraven. Tienduizenden vermisten liggen intussen nog anoniem onder de grond.
14/09 16u15  Journalist Klaas van Dijken vertelt hoe fout goud in onze sieraden en elektronica belandtIn Congo voeren gewapende groepen een bloedige strijd om de opbrengsten uit illegale goudmijnen. Journalist Klaas van Dijken volgde het illegale goud naar Oeganda, waar het doorverkocht wordt aan de internationale markt. ‘Hebben wij in het rijke westen iets te maken met de doden die in de jungle van Congo vallen? Het antwoord is ja.’
14/09 16u00  Komen die alcoholwalmen bij een collega altijd van alcohol?Moet je je collega aanspreken op zijn alcohollucht, of kan daar meer achter schuilen dan grootschalig drankgebruik?
14/09 15u45  Kinderen op wachtlijst voor vaccin tegen meningokokkenOuders van kinderen die geen oproep krijgen voor een vaccinatie tegen de meningokokkenbacterie, proberen deze toch te krijgen door zelf naar de apotheek of GGD te stappen. Zij komen op een wachtlijst, want het vaccin is op.
14/09 15u30  Jongen lost schoten in school RoermondEen zestienjarige jongen heeft vrijdag een aantal schoten gelost bij en in een school in Roermond. Er vielen geen slachtoffers.
14/09 15u00  VW draait retrokever de nek omVolkswagen stopt met de productie van de Beetle. De retro-versie van de legendarische Kever heeft nooit potten kunnen breken.
14/09 14u30  Harmonieus kibbelen: de De Jonge’s lijken het te hebben uitgevondenTerwijl dit stukje aan het ontstaan is, banjert de buurvrouw binnen: “Je schrijft toch wel over die lompe Freek de Jonge en die beschaafde Erica Terpstra hè?”. Het is precies mijn plan.
14/09 14u30  Brussel wil de tijd teruggeven aan de lidstatenKrijgt de Europese Unie volgend jaar twee nieuwe tijdzones, een noordelijke met permanente wintertijd en een zuidelijke met permanente zomertijd? Dat zou zomaar de uitkomst kunnen zijn van de nationale discussies over het halfjaarlijkse klokverzetten.
14/09 14u15  Vergrijsd Japan wil immigranten lokkenJapan moet zich openstellen, zegt minister Taro Kono. Het van oudsher gesloten land heeft werknemers nodig.
14/09 13u45  De wilsverklaring is geen waardebon voor euthanasieIk hoorde vorige week van een meneer dat hij zijn 'levenstestament' bij een notaris had gedeponeerd tegen het stevige bedrag van 475 euro. Het ging niet over materiële goederen, maar om zijn wensen bij het levenseinde.
14/09 13u45  Snijdt dit hout, heeft u het idee?Zondagmiddag, radio 1. Een presentatrice heeft een interview waarin zij op een gegeven moment vraagt: “Is daar behoefte aan, heb je het gevoel?” Het ziet er op schrift niet uit, maar je moet het met de goede ­intonatie uitspreken, dan klinkt het heel natuurlijk.
14/09 13u45  Politie krijgt 8 procent loonsverhoging: acties zijn van de baanDe politie krijgt er ruim 8 procent loon bij in drie jaar tijd en nog eens twee keer een uitkering van 400 euro. De bonden en het ministerie van justitie zijn het eens geworden over een nieuwe politie-cao voor de 65.000 politiemedewerkers.
14/09 13u30  Visserij in het IJsselmeer wordt drastisch teruggeschroefdVorig jaar werd al geopperd om de visvangst in het IJsselmeer te verminderen. Nu gaat het ook gebeuren.
14/09 13u30  Politie krijg 8 procent loonsverhoging: acties zijn van de baanDe politie krijgt er ruim 8 procent loon bij in drie jaar tijd en nog eens twee keer een uitkering van 400 euro. De bonden en het ministerie van justitie zijn het eens geworden over een nieuwe politie-cao voor de 65.000 politiemedewerkers.
14/09 13u15  Akkoord politie-cao: acties zijn van de baanToeristen, winkelend publiek en voetballiefhebbers kunnen hun hart ophalen. Dit weekend blijft de politie gewoon aan het werk. De bonden en het ministerie van justitie zijn het eens geworden over een nieuwe politie-cao voor de 65.000 politiemedewerkers.
14/09 13u00  Nederlandse boeren houden hun hart vast: komt de Afrikaanse varkenspest naar Nederland?Boerenorganisatie LTO Nederland voert vrijdag spoedoverleg met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over Belgische wilde zwijnen die besmet zijn met Afrikaanse varkenspest. Volgens de landbouworganisatie is het voor het eerst dat de zeer besmettelijke dierziekte zo dicht bij Nederland is aangetroffen.
14/09 12u15  De krant kan vaker zonder anonieme bronnen uit buitenlandse mediaBij de onthullingen over Nederlandse hulp aan jihadisten in Syrië legde Trouw deze week journalistieke verantwoording in optima forma af.
14/09 12u15  Investeer niet alleen in die kwetsbare RandstadHoud bij het plannen van infrastructuur rekening met verandering van klimaat, vragen Sietze Norder, promovendus natuurwetenschappen aan de UvA en Erik Bieze, gemeenteraadslid in Stadskanaal.
14/09 12u00  Jongen lost schoten in school Roermond: geen slachtoffersEen zestienjarige jongen heeft vrijdag een aantal schoten gelost bij en in een school in Roermond. Er vielen geen slachtoffers.
14/09 11u45  Amerikaanse bedrijven in China kreunen onder de handelsoorlog, maar vertrekken nietDe handelsoorlog doet Amerikaanse bedrijven in China pijn, maar het is niet genoeg om ze huiswaarts te doen keren.
14/09 11u45  Duitsland is weer in de ban van de parallellen met donkere tijdenZelf zag ik er woensdag alleen flitsen van voorbijkomen, van het debat in de Duitse Bondsdag, al was dat voldoende om het gewicht ervan te kunnen wegen.
14/09 11u45  Veertig gasexplosies in de VSCirca veertig gasexplosies hebben de Amerikaanse plaats Lawrence en omgeving getroffen. Daarbij is een jongeman om het leven gekomen en zijn meer dan tien mensen gewond geraakt.
14/09 11u30  Nederland kijkt weg, en de Venezolaanse vluchteling is de dupeMensen in nood zijn de dupe van een politiek conflict tussen Nederland en Curaçao, aldus Irene Broekhuijse, universitair docent aan de VU. Nederland kan de verantwoordelijkheid voor Venezolaanse vluchtelingen niet van zich af blijven schuiven.
14/09 11u15  De 'geschokte' Kamer: een déjà vuNa de onthullingen van Trouw en Nieuwsuur dat Nederland in Syrië foute groepen heeft gesteund, kreeg ik een soort déjà vu. Niet vanwege de onthullingen, maar door de reacties uit de Kamer, die niet geheel onverwacht 'geschokt' waren.
14/09 11u00  Over lijken voor illegaal goud in CongoGewapende groepen in de Democratische Republiek Congo onderhouden zichzelf met de opbrengsten uit goudmijnen. Smokkelaars brengen het goud de grens over naar de internationale markt. Deel één van een tweeluik.
14/09 11u00  In de glazen bol van de Duurzame 100Kopstukken uit de Duurzame 100 deden mooie beloftes en tekenden duurzame vergezichten. Maar wat is daar werkelijk van terechtgekomen de afgelopen jaren?
14/09 10u45  Megafraude besmet goede doelenTwee malafide bestuurders factureerden voor 'hun' goede doel enorme bedragen. Een strafzaak moet nu een voorbeeld stellen in de sector.
14/09 10u30  Turkse centrale bank weerstaat de druk van Erdogan en verhoogt de renteOndanks protest van president Erdogan heeft de Turkse centrale bank de rente verhoogd naar 24 procent.
14/09 10u30  Ook de bezoekers van de dierentuin moeten bananen gaan etenDe helft van de Nederlanders is te dik, stelt het CBS. Ook attractieparken trekken zich dit probleem aan. Zij willen meer gezonde voeding op hun menukaart.
14/09 10u15  Theologen willen af van speciale positie van Israël binnen PKNDe protestantse kerk is officieel 'onopgeefbaar verbonden met het volk Israël'. Een groep theologen wil daarvan af.
14/09 09u45  Hoe onafhankelijk is Yvon Jaspers?Nederlandse boeren keren de traditionele belangenorganisaties de rug toe en zien in Yvon Jaspers het nieuwe boegbeeld. Maar is ze dat wel, met een contract van een multinational in veevoer?
14/09 09u15  Ook buren en overheid kunnen schade bij scheiding voorkomenSchade voor kinderen bij vechtscheidingen voorkomen is de verantwoordelijkheid van niet alleen de overheid, maar ook buren en familie. Het initiatief ‘Scheiden zonder schade’’ komt met 40 aanbevelingen, schrijft André Rouvoet, voorzitter van het Platform ‘Scheiden zonder schade’.
14/09 09u15  Massale evacuaties wegens orkanen op de Filippijnen en in de VSTwee orkanen ontregelen het openbare leven: Florence in de Verenigde Staten en Mangkhut op de Filippijnen.
14/09 08u45  Macron erkent Franse oorlogsmisdaden in AlgerijeDe Franse president Emmanuel Macron heeft voor het eerst formeel toegegeven dat het leger zich in de Algerijnse oorlog (1954-1962) schuldig heeft gemaakt aan het martelen van mensen.
14/09 08u15  ‘Aparte plek voor Israël in de Protestantse Kerk is onnodig en dubieus’De Protestantse Kerk in Nederland moet af van de speciale plek voor Israël en het jodendom. Ze kan zich beter verbinden aan de strijd tegen antisemitisme, vindt een groep liberale theologen.
14/09 08u00  Een ruimer kinderpardon lijkt een aantrekkelijke oplossing, maar lost niet alles opDe mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.
14/09 07u15  Achterlijke toestanden, typisch voor het Oosten? Ik ben daar niet zeker vanDrie keer per week schrijft Stevo Akkerman een column waarin hij de 'keiharde nuance' en het 'onverbiddelijke enerzijds-anderzijds' preekt.
14/09 04u45  Meer dan zeventig gasexplosies en branden, drie steden VS ontruimdAlle inwoners van de steden North Andover, Lawrence en Andover, niet ver van Boston in de Amerikaanse staat Massachusetts, moeten hun huis uit vanwege een groot gaslek. Inwoners van meerdere wijken worden geëvacueerd. In de steden zijn meer dan zeventig meldingen van branden en explosies binnengekomen. Dat aantal loopt waarschijnlijk nog verder op.
14/09 02u15  Kopers en banken vragen taxateurs om een zo hoog mogelijke huizenprijs - en krijgen die steeds vakerDe onafhankelijkheid van taxateurs staat onder druk. Ze worden door banken, consumenten en hypotheekadviseurs onder druk gezet om de waarde van koophuizen zo hoog mogelijk in te schatten.
14/09 01u00  Ig-Nobelprijs voor onderzoek naar de ‘na-mensende’ aap die vrienden maaktDe Ig-Nobelprijzen 2018 zijn uitgereikt. Er viel weer veel te lachen - daar is deze wetenschapsprijs met een knipoog voor bedoeld - onder meer om de aap die mensen nabootst en om slingerende nierstenen.
14/09 00u45  M.C. Escher of 'The Cleaners': het verschil tussen een goede en een beroerde nachtrust’s Avonds laat blijven hangen in een documentaire, er schuilt een risico in. Zo was het slecht slapen na ‘The Cleaners’, over de vraag hoe we internet vrijhouden van foute foto’s, films en haatcampagnes. Maar wie zijn nachtrust opofferde aan ‘M.C. Escher - Het oneindige zoeken’ kon rekenen op de heerlijkste dromen: wat een weergaloze werken, wat een wonderschone film.
13/09 23u45  Maestro Andris Nelsons studeert tot hij erbij neervaltAndris Nelsons is leider van twee wereldberoemde orkesten. Met zijn Boston Symphony Orchestra komt hij naar Amsterdam. 'Ik ben een verlegen en teruggetrokken mens.'
13/09 22u30  Premier May vindt het relaas van de Skripal-verdachten een ‘belediging van de intelligentie’De twee Russen die verdacht worden van het vergiftigen van de Russische ex-dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia waren slechts toeristen, zeggen ze. De Britse premier May is onthutst.
13/09 22u15  Stormen woeden aan beide zijden van de Stille OceaanAan weerszijden van de Stille Oceaan­­ ontregelen orkanen het openbare leven: Florence in de Verenigde Staten en Mangkhut op de Filippijnen.
13/09 21u30  Steun aan Syrische rebellen maakt Nederland juridisch kwetsbaarMet de hulp aan Syrische rebellen heeft Nederland zich juridisch in een kwetsbare positie gemanoeuvreerd. Totaal uiteenlopende partijen als het Assad-regime, Syrische burgers die hebben geleden onder de rebellen als Nederlandse Syriëgangers staan mogelijk sterker, als het ooit tot rechtszaken komt.
13/09 20u15  Prinsjesprijs voor Van Aartsen, 'rechtsstatelijk in hart en nieren, zo nodig tegen de wind in'VVD-politicus Jozias van Aartsen is dit jaar winnaar van de Prinsjesprijs, bedoeld voor politici die van bijzondere betekenis zijn ‘voor de vitaliteit van de parlementaire democratie in Nederland’.
13/09 19u45  Negenhonderd metaal-jongens staken, welke speldenprikken hun bazen ook uitdelenWerknemers in de metaalindustrie leggen donderdag en vrijdag het werk neer. Voor een hoger salaris en voor maatregelen die maken dat oudere werknemers fatsoenlijk hun pensioen halen.
13/09 18u45  'Catacombe' legt de schimmige wereld van matchfixing blootCatacombe Regie: Victor Ponten Met Willem de Bruin, Kevin Janssens, Liliana de Vries en Glenn Helder ★★★☆☆
13/09 18u45  De Callas aan wie Maria trouw moest blijvenMaria Callas, in haar eigen woorden Regie: Tom Volf ★★★☆☆
13/09 18u30  'I Am Not a Witch': onvergetelijke beelden van vrouwen in een heksenkampI Am Not a Witch Regie: Rungano Nyoni Met Margaret Mulubwa, Henry B.J. Phiri, Nancy Murilo ★★★★☆
13/09 18u30  'Predator' is als kleffe patat, na een uur heb je weer hongerPredator Regie: Shane Black Met Boyd Holbrook, Trevante Rhodes, Jacob Tremblay ★★☆☆☆
13/09 18u30  Thomas in 'La Prière' is overdonderend, maar zijn worsteling komt niet uit de verfLa Prière Regie: Cédric Kahn Met Anthony Bajon, Louise Grinberg en Hanna Schygulla ★★★☆☆
13/09 18u00  's Werelds beste burgemeester transformeert hellegat Mechelen in Vlaanderens trotsTwintig jaar geleden was het Vlaamse Mechelen een grauwe, verarmde stad waar de middenklasse wegtrok. Nu wint de multiculturele stad in het hart van België prijs na prijs, onder leiding van ‘de beste burgemeester ter wereld’.
13/09 16u30  Marty en Wendy uit 'Ozark' houden zich voor dat ze niet écht crimineel zijn'Ozark' is een soort 'Breaking Bad' light, over accountant Marty die vooral goed is in het witwassen van grote sommen drugsgeld.
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

15x Premier Rutte: ‘Onze samenleving heeft behoefte aan rituelen. Ik ook’19/09 04u30 - Trouw: Basiswaarden Een sterk land nog beter maken, zei de koning in de Troonrede. Maar hoe doen we dat als we niet mét elkaar, maar naast elkaar leven? Premier Mark Rutte over de hechte samenleving en de noodzaak tot samenwerking in de politiek.
14x Vrouw die Kavanaugh van aanranding beschuldigt wil FBI-onderzoek voordat ze getuigt19/09 04u30 - Trouw: De vrouw die zegt te zijn aangerand door de Amerikaanse kandidaat-opperrechter Brett Kavanaugh, wil dat de FBI de beschuldigingen onderzoekt. Eerder zal ze geen verklaringen in het openbaar afleggen. De advocaat van Christine Blasey Ford heeft dat meegedeeld aan de senaatscommissie voor juridische zaken, die zich buigt over de kandidatuur van Kavanaugh.
9x De portemonnee wordt gevuld, maar investeert het kabinet wel genoeg in de samenleving?19/09 08u00 - Trouw: Dit is het moment om opnieuw richting te kiezen. Zo liet minister-president Mark Rutte koning Willem-Alexander de Troonrede beginnen. De overheidsfinanciën zijn weer min of meer op orde.
8x Voor theologe Christa Anbeek bracht haar eerste kleinkind het leven terug18/09 23u30 - Trouw: De dood beheerste leven en werk van theologe Christa Anbeek. Totdat ze een burn-out kreeg en niets meer kon. En een kleinzoon. Spelen met hem, dat kon ze wél.
6x De portemonnee is gevuld, maar investeert het kabinet wel genoeg in de samenleving?19/09 07u45 - Trouw: Dit is het moment om opnieuw richting te kiezen. Zo liet minister-president Mark Rutte koning Willem-Alexander de Troonrede beginnen. De overheidsfinanciën zijn weer min of meer op orde.
6x Bert en Ernie zijn homo: maar wat maakt dat uit?19/09 09u00 - Trouw: Het werd al langer geopperd. Vijf jaar geleden wijdde het Amerikaanse weekblad The New Yorker er nog een cover aan. Het was een vredig plaatje: Bert en Ernie dicht tegen elkaar aan gekropen voor televisie.
5x Alles wordt beter, belooft premier Rutte18/09 22u30 - Trouw: De zon scheen uitbundig op Prinsjesdag en ook de boodschap was zonnig. Nederland is een sterk land, waar het misschien weleens tegenzit, maar het grote verhaal gaat toch over vooruitgang en verbetering, zo sprak koning Willem-Alexander in een opvallend optimistische Troonrede.
5x PSV moet buigen voor de individuele klasse van Messi18/09 22u45 - Trouw: Lange tijd leek PSV een bemoedigend resultaat neer te kunnen zetten tegen Barcelona. Maar dan is er altijd toch weer Messi, die met drie doelpunten het verschil maakte.
4x En weer kraakt een Nederlandse parkeergarage in z’n voegen18/09 20u30 - Trouw: De tweede verdieping hangt als een uitgezakte taart op de oprit. Na een ‘hevig gegrom’, zoals winkelend publiek in de Deka-markt in Wormerveer het omschreef, stortte dinsdagmiddag een deel van de tweede verdieping van de vier lagen tellende parkeergarage in. Er vielen geen gewonden.
4x Is er iemand die de woorden bewaakt, of laten we die domweg ontsnappen?19/09 07u15 - Trouw: In de schatkist ligt ons goud, en het is goed om te weten dat daarover wordt gewaakt en dat de bewakers eens per jaar een grote vergadering bijeen roepen om te vertellen hoe het gaat.

Statistieken

Artikels:
33597
Gelezen:
17820
Aantal lezers nu:
56


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven