zondag 17 november 2019, week 46


U bent nu hier: Meer nieuws van Trouw

Laatste updatecontrole: vandaag om 15u30
 

Trouw

Verbergen Tonen
17/11 15u15  Ze koken niet, ze zijn druk het klimaat te redden. Hoe zal het Generatie Z vergaan? Ze kunnen niet koken, haten hokjesdenken en zijn druk het klimaat te redden. Dat zegt het boek ‘Gen Z. Verlangen naar verandering’ over generatie Z: jongeren, geboren tussen 1995 en 2012. Het boek doet, op basis van data en onderzoek, toekomstvoorspellingen voor de generatie.
17/11 15u00  Stikstofpakket van het kabinet redt de Randstad niet uit de bouwimpasse Minder hard rijden op de snelweg levert de Randstad geen extra woningen op. Wordt daar ooit nog weer gebouwd?
17/11 13u30  De onbetwiste goedheiligman? Sinterjan Slagter U kunt het als Trouw-lezer - mooie bijlage! - dit weekend niet hebben gemist: de derde reeks van ‘The Crown’ is gelanceerd. En de stof voor de schrijvers van die Netflix-serie blijft maar doorkomen. Prins Andrew gezien?
17/11 13u30  Is iemand opbellen tegenwoordig onbeleefd? Etiquette-specialist Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort - of juist niet.
17/11 12u30  Wat doe je met de batterij van een gecrashte Tesla? Die zet je in een oldtimer Schilder Electric in het Noord-Hollandse Limmen bouwt klassiekers om tot stekkerauto’s. De zaken lopen goed, al zijn er puristen die de geur van olie niet willen missen.12 
17/11 12u15  Nieuw leven voor gecrashte Tesla: zijn motor gaat in een oldtimer Schilder Electric in het Noord-Hollandse Limmen bouwt klassiekers om tot stekkerauto’s. De zaken lopen goed, al zijn er puristen die de geur van olie niet willen missen.10 
17/11 11u30  'Je hoeft in een relatie niet alles van elkaar te weten' Trouw vraagt wekelijks een bekende of minder bekende Nederlander: welke levenslessen heeft u geleerd? Deze week Debby Petter (63), theatermaker en echtgenote van Youp van ’t Hek. In haar voorstelling ‘De liefde voorbij’ gaat het over de vraag: hoe goed ken je je geliefde écht? ‘Bijna iedereen wordt weleens verliefd op een ander tijdens een relatie.’12 
17/11 10u15  De nieuwe Theoloog des Vaderlands is in vele opzichten een primeur De Amsterdamse pastor en theoloog Samuel Lee is de nieuwe Theoloog des Vaderlands. ‘Mijn missie is altijd geweest om mensen met elkaar te verbinden. Daar houd ik ook het komende jaar aan vast.’10 
17/11 09u30  Wie zijn kat schopt, komt daar (nu nog) mee weg Politie en justitie kunnen meer inzetten op forensische opsporing bij verdenking van dierenmishandeling, blijkt uit onderzoek. Nu wordt hooguit twintig keer per jaar een dood dier onderzocht op sporen.13 
17/11 09u15  Over de geloofwaardigheid van ‘The Crown’ en de rebelsheid van Beatrix Grote budgetten, veel afleveringen. Met jaloezie kijkt scenarioschrijver Ger Beukenkamp naar Netflix-reeks ‘The Crown’. De paleizen, de acteurs, het is allemaal even schitterend. Maar spectaculair mooi geschreven is ‘The Crown’ niet, vindt hij.14 
17/11 08u45  Pas als je echt ómvalt mag je trots zijn op jezelf De redenering was zo bizar dat je haar liever niet zou herhalen, maar toch nog even aandacht voor het artikel dat arbeidspsycholoog Jan Machek maandag in Trouw schreef onder de kop ‘Werkstress bestaat niet’. Want dat vond de auteur, stafpsycholoog bij ArboNed, dat werkstress ‘niet bestaat’. Hoe dat zo? Nou, anders dan het geval is bij externe factoren die het lichaam aantasten (stof, lawaai, chroom-6) is werkstress iets psychisch, redeneert Machek. Daaruit volgt volgens hem dat de spanning alleen maar ‘van binnenuit’ kan komen. “Met andere woorden, werkstress heeft niet te maken met (de omstandigheden van) het werk, maar wat ik mezelf vertel daarover. En psychische klachten zijn dus zeker niet het gevolg van die (werk)omstandigheden, maar van mijn eigen psyche of geest en alles wat ik daarmee verzin over de wereld om mij heen.”11 
17/11 07u45  Demonstratieverbod? Dan gaan we toch duiven voeren Bij de parlementsverkiezingen in Wit-Rusland mogen zondag oppositiekandidaten niet meedoen. Met creatief actievoeren valt soms wel een succesje te boeken tegen het regime.14 
17/11 07u15  Rutte levert een proeve van staatsbeleid Aan het begin van dit jaar was de vraag: valt Rutte of wordt hij staatsman? Nu zijn we een klimaatakkoord, een pensioenakkoord en een stikstofakkoord verder en Rutte zit er nog. Hij maakte eind vorige maand zijn negende jaar in het Torentje vol, toont geen tekenen van verzwakking en lijkt op weg naar een vierde termijn als premier.14 
16/11 23u45  Oranje in de geest van Koeman naar het EK Oranje plaatste zich zaterdagavond voor het EK 2020, maar mooi kon het niet gaan. De laatste stap tegen Noord-Ierland was een passende in het tijdvak van bondscoach Koeman, de pragmaticus.14 
16/11 23u15  Oranje in de stijl van Koeman naar het EK Oranje plaatste zich vanavond voor het EK 2020, maar mooi kon het niet gaan. De laatste stap tegen Noord-Ierland was een passende in het tijdvak van bondscoach Koeman, de pragmaticus.
Laatste update: vandaag om 15u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
16/11 22u45  Nieuwe Theoloog des Vaderlands is een bruggenbouwerDe Amsterdamse pastor en theoloog Samuel Lee is de nieuwe Theoloog des Vaderlands. Dat is zaterdagavond in Hilversum bekend gemaakt tijdens de Nacht van de Theologie. Mark de Jager werd verkozen als de nieuwe jonge Theoloog des Vaderlands is en ‘Groene theologie’ van Trees van Montfoort is het beste theologisch boek van het jaar.
16/11 17u15  Mag ik zelf vragen om de lunch die mij als cadeau is toegezegd?Etiquette-specialist Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort - of juist niet.
16/11 15u30  Apeldoorn heet Sint welkom met gejuich en een enkele demonstrantAfgezien van enkele arrestaties van pro-Zwarte Piet demonstranten is de landelijke intocht van Sint Nicolaas in Apeldoorn gemoedelijk verlopen.
16/11 15u00  'Een gearrangeerd huwelijk is heel sociaal'Jurist, schrijver en Trouw-columnist Naema Tahir weigerde ooit te trouwen met een man die haar vader aandroeg. Nu is ze gepromoveerd op de waarde van het gearrangeerde huwelijk. ‘Ik heb geleerd: mijn ouders hadden gelijk.’
16/11 14u45  Zo kwam Oranje uit de crisisOranje staat op de drempel van het EK 2020. Het kan zich vanavond plaatsen tegen Noord-Ierland, een gelijkspel volstaat, en anders dinsdag tegen Estland. De weg van de crisis naar een nieuw groepsgevoel, dat Nederland weer met trots vervult.
16/11 13u30  Veel politie op de been bij rustig verlopen Sinterklaas-intocht ApeldoornOp het Stationsplein in Apeldoorn is Sinterklaas gearriveerd. Er is veel politie op de been.
16/11 12u30  Veel politie op de been bij Sinterklaas-intocht, Pegida-voorman aangehoudenOp het Stationsplein in Apeldoorn, waar de goedheiligman aankomt, staan tegen het middaguur ongeveer duizend mensen. De Sint kan hier ieder moment arriveren. Er is veel politie op de been.
16/11 11u15  Waarom Roetveegpiet er bij Sylvie en Danny niet in komtIn steeds meer plaatsen vervangt de roetveegpiet Zwarte Piet. Dat zal dit weekend bij de intochten weer voor protest zorgen.
16/11 10u15  Kan ik wel chips in huis halen, als mijn man zich niet kan beheersen?Etiquette-specialist Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort - of juist niet.
16/11 09u30  Aangifte tegen asbestfabrikant wegens 'dood op industriële schaal'Ondanks stapels bewijs dat asbest levensgevaarlijk is, bleef het Nederlandse bedrijf Eternit het jarenlang produceren. Nabestaanden van acht asbestdoden stappen nu naar de rechter. Zij spreken van ‘doodslag op industriële schaal’.
16/11 09u00  Aangifte tegen asbestfabrikant wegens 'doodslag op industriële schaal'Ondanks stapels bewijs dat asbest levensgevaarlijk is, bleef het Nederlandse bedrijf Eternit het jarenlang produceren. Nabestaanden van acht asbestdoden stappen nu naar de rechter. Zij spreken van ‘doodslag op industriële schaal’.
16/11 08u45  Burgemeesters doen weinig aan Zwarte Piet (maar hij verandert vanzelf)Wat voor een invloed heeft de burgemeester op de kleur van zwarte Piet? Hij moet vooral goed kunnen praten, want juridisch staat hij met lege handen.
16/11 08u30  Demonstreren tegen Zwarte Piet? Oké, maar niet vandaagEr zijn dagen waarop een land naar verbinding en consensus hunkert. Zeker wanneer andere dagen door uitingen van woede werden gekenmerkt. Denk aan de protesten op het Malieveld. Dat een diepgaande discussie over het uiterlijk van het hulpje van de Sint legitiem is, lijkt me een feit: de figuur Zwarte Piet wordt door sommige medeburgers als kwetsend ervaren. Dit is een realiteit waarmee je rekening moet houden. En daarom is er de laatste jaren heel wat veranderd in het uiterlijk van Piet. Vele steden hebben hem in zijn oorspronkelijke gedaante in de ban gedaan en kinderprogramma’s ook.
16/11 08u30  Had Elizabeth werkelijk een affaire? Dit is feit en fictie in ‘The Crown’Voor late instappers en fans van het eerste uur ontwart Harmen van Dijk wat er in Netflix-serie ‘The Crown’ aan feit, fictie en speculatie voorbijkomt. Deel drie van de reeks over het Britse koningshuis is nu te zien. Aan de overkant van het Kanaal is men ‘not amused’ over de verhouding die the Queen in seizoen 3 krijgt toegedicht.
16/11 08u15  Kunstenbond daagt Nationale Opera wegens uitbuiting freelancersDe Kunstenbond daagt de Nationale Opera & Ballet voor de rechter, omdat het gezelschap zijn freelancekoorleden de helft minder betaalt dan zangers in vaste dienst. Sommigen worden al meer dan twintig jaar onderbetaald.
16/11 08u00  Trump intimideert oud-ambassadeur tijdens verhoorDe vroegere Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne voelt zich gedupeerd door een desinformatie-campagne.
16/11 01u30  Slachtoffers eisen strafvervolging van asbestfabrikant EternitOndanks stapels bewijs dat asbest levensgevaarlijk is, bleef het Nederlandse bedrijf Eternit het jarenlang produceren. Nabestaanden van acht asbestdoden stappen nu naar de rechter. Zij spreken van ‘doodslag op industriële schaal’.
15/11 22u15  'Schietincidenten als in Alkmaar kun je verwachten zolang de ggz niet verandert'Verwarde personen kosten de politie te veel tijd, zegt vakbond ACP. ‘Als het misgaat, krijgen wij de schuld.’
15/11 21u45  Trump intimideert oud-ambassadeur tijdens haar verhoor bij impeachment-comitéDe vroegere Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne voelt zich gedupeerd door een desinformatie-campagne.
15/11 20u45  Angst voor geweld jaagt Chinezen van het vasteland Hongkong uitChinezen van het vasteland verlaten Hongkong, omdat ze zich er niet veilig meer voelen. ‘Verborgen racisme is hier nu dominant.’
15/11 20u00  OM eist twintig jaar en tbs tegen Bekir E., maar ‘levenslang had ook gekund’Het OM eist geen levenslang voor de moord op Hümeyra, omdat er dan een kans is dat Bekir E. geen behandeling krijgt.
15/11 19u45  Sociale advocatuur ziet af van staking nu meer geld is toegezegdDe staking van de advocatuur begin 2020 is van de baan nu minister Dekker van rechtsbescherming toch extra geld heeft gevonden voor een verhoging van het tarief voor sociaal advocaten.
15/11 18u45  Sociale advocatuur ziet af van staking, nu meer geld is toegezegdDe staking van de advocatuur begin 2020 is van de baan nu minister Dekker van rechtsbescherming toch extra geld heeft gevonden voor een verhoging van het tarief voor sociaal advocaten.
15/11 16u15  Kunstenbond daagt de Nationale Opera wegens uitbuiting freelancersDe Kunstenbond daagt de Nationale Opera & Ballet voor de rechter, omdat die zijn freelance koorleden maar half zoveel betaalt als de zangers in vaste dienst. Sommigen worden al meer dan twintig jaar onderbetaald.
15/11 16u15  Waarom Ruttes ‘ergste crisis in negen jaar’ nog niet voorbij isWaar is Rutte? Als De Telegraaf of de oppositie die vraag stellen, dan is er een groot politiek probleem. Afgelopen week was Rutte daarom overal, en vooral bij boeren en bouwers. De premier beleeft in zijn eigen woorden ‘de ergste crisis in de negen jaar dat ik premier ben’.
15/11 16u00  Ik ben een lafaard, want ik durf me niet te mengen in het Zwarte PietendebatEen lafaard, noemt wijkraadslid Katendrecht-Wilhelminapier (Rotterdam) Leontine Vreeke zichzelf. Omdat ze zich als werkzoekende niet durft te mengen in het Zwarte Pietendebat.
15/11 15u30  De natuur gaat van dat schuiven met stikstof niks merkenIets minder snel rijden, iets meer bouwen. Maar de natuur gaat van dat schuiven met stikstof niks merken.
15/11 15u15  Zelfs De Bijenkorf blijkt kwetsbaarHoewel warenhuizen de laatste jaren bij bosjes omvallen (V&D, Topshelf, Hudson’s Bay) of wankelen (Hema, Blokker) blijft één warenhuis fier overeind: De Bijenkorf. Of is dat schijn?
15/11 15u00  Voorzitter van de anti-abortuslobby: 'Ik ben geen boeman'Kees van Helden nam het initiatief voor een grote protestmars tegen abortus, zaterdag in Utrecht. Hij verwacht zo’n 10.000 mensen. Zijn christelijke organisatie Schreeuw om Leven heeft het volgens hem ‘drukker dan ooit’.
15/11 14u15  Na het zien van ‘Dienders’ krijg je vooral respect voor agentenMindblowing. Dat was de hartstochtelijke belofte die docent Mounir donderdag in DWDD deed over ‘Dienders’. Deze nieuwe NPO3-serie volgt jonge kandidaten tijdens hun opleiding tot politieagent, met Rotterdam-Zuid als voorlopig werkterrein. Na de eerste aflevering is het inderdaad woelig in mijn hoofd. Moet je nou heel nobel zijn of juist heel raar om agent te willen worden?
15/11 14u00  OM eist twintig jaar en tbs voor Bekir E. ‘Levenslang had ook gekund’Het was de liquidatie van een zestien-jarig meisje, alleen zo kan de officier van justitie beschrijven wat er vorig jaar op 18 december gebeurde op het Design College in Rotterdam. Hij eiste twintig jaar cel plus tbs met dwangverpleging tegen Bekir E. (32).
15/11 13u45  Een heikele kwestie voor de eerste burgertop: SchipholOp de eerste burgertop van Nederland wordt zaterdag meteen een heikele kwestie aangepakt: de toekomst van Schiphol.
15/11 13u30  In Sri Lanka dreigt de comeback van de gevreesde Rajapaksa-broersOpponenten en minderheden vrezen dat de autoritaire Rajapaksa-broers zaterdag in verkiezingen op Sri Lanka de macht heroveren. “Angst is een makkelijk product om te verkopen.”
15/11 12u00  Voorzitter van de anti-abortuslobby: Ik ben geen boemanKees van Helden nam het initiatief voor een grote protestmars tegen abortus, zaterdag in Utrecht. Hij verwacht zo’n 10.000 mensen. Zijn christelijke organisatie Schreeuw om Leven heeft het volgens hem ‘drukker dan ooit’.
15/11 11u30  De tragedie van de schone luchtOm uit de stikstofimpasse te komen gaat het kabinet met merkbare tegenzin de maximumsnelheid op snelwegen verlagen. Ironisch genoeg vermindert dit de stikstofuitstoot maar een piepklein beetje. Het is wel nét genoeg om ruimte te maken voor nieuwe luchtvervuiling door bouwprojecten. Een borrelglaasje verkeer uit een overvolle stikstofemmer, een borrelglaasje bouw terug erin.
15/11 09u30  Misschien is zoeken naar een draagmoeder straks niet meer strafbaarMinister Dekker overweegt om het zoeken van een draagmoeder niet langer strafbaar te stellen.
15/11 08u45  Afgetreden AOb-voorzitter: Ik had mijn rug rechter moeten houdenAOb-voorzitter Liesbeth Verheggen haalde zich de woede van veel leraren op de hals door de onderwijsstaking van vorige week af te blazen. Ze trok haar conclusies, trad af en doet nu in Trouw haar verhaal. ‘Dit doet verschrikkelijk veel pijn.’
15/11 08u45  We willen altijd sneller, nooit langzamerHet wachten duurde lang, maar toen ik negen of tien jaar oud was kregen we dan toch eindelijk een auto. Een donkergroene Citroen Ami 8, typisch een onderwijzersauto, maar dat deerde mij niet, ik vond ’m geweldig. We hadden de ‘break’-uitvoering, wat betekende dat onze auto beschikte over een kattenbak – ik herinner me lange ritten over de Afsluitdijk, veel sneller dan 90 kilometer per uur zullen we niet gegaan zijn, alles rammelde en schudde en trilde, heerlijk was het.
15/11 08u45  Wat een afknapper dat we die worst niet mochten consumerenIk beken. Ik heb twee uur braaf niet gezapt, om uiteindelijk acht piemels te kunnen zien. Of nou ja, braaf? Laat ik maar eerlijk zeggen: ordinair sensatiebelust. Om op het moment suprême zwaar teleurgesteld te worden. Er was per saldo geen piemel te zien, zelfs geen glimp! Ondanks mijn gloednieuwe tv met ultra-HD. “Dat is toch ook helemaal niet nodig”, zei mijn wettige echtgenoot naast me op de bank. Nee, maar het was wel beloofd. Voor het goede doel.
15/11 07u15  Schuiven met stikstofsnippers in het bijna nietsIets minder snel rijden, iets meer bouwen. Maar de natuur gaat van dat schuiven met stikstof niks merken.
15/11 07u15  ‘Honderden panden in Nederland zijn mogelijk net zo brandonveilig als Grenfell-toren’Uit inventarisatie van de brandveiligheid van woontorens in Eindhoven, blijkt dat vuur zich daar makkelijk kan verspreiden.
15/11 01u15  ‘De onderwijspolder graaft zijn eigen graf’Voormalig AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen bezweek onder de politieke druk in Den Haag, zegt ze. “Ze hadden het ons nooit mogen aandoen om binnen 24 uur een akkoord te forceren.”
15/11 01u15  Medewerkers jeugdzorg: bedenk niet alles vanuit Den HaagJeugdzorgmedewerkers voeren vandaag actie in Den Haag en hopen op een gesprek met minister Hugo de Jonge.
14/11 22u00  Nu weer twijfels over Hongaarse kandidaat-eurocommissarisDe hoorzittingen van drie kandidaat-Eurocommissarissen in het parlement kennen een onverwacht verloop. De Fransman is geslaagd, de Hongaar moet op herexamen.
14/11 21u15  Italië vreest voor permanente beschadiging van La SerenissimaDe Italiaanse premier Conte riep donderdag de noodtoestand uit voor Venetië, waar de schade snel toeneemt door de overstromingen van deze week.
14/11 20u00  Elke coalitiepartij interpreteert de stikstofaanpak nét even andersHet lukt de Tweede Kamer nauwelijks om vat te krijgen op de stikstofplannen van het kabinet. Dat komt vooral doordat de coalitiepartijen er elk een andere uitleg aan geven.
14/11 19u15  Opeens was er wel erg veel handel in aandelen VolkerWesselsOp 29 oktober werd er opvallend veel gehandeld in aandelen VolkerWessels. Verdacht, vindt de Autoriteit Financiële Markten.
14/11 19u00  Jumbo trekt ten strijde tegen Albert Heijn - nu op Belgisch grondgebiedNa Albert Heijn waagt ook supermarktketen Jumbo zich in België. Gaan de Nederlandse concurrenten nu ook in België de strijd aan? ‘Jumbo duwt door, ze moeten wel.’
14/11 15u45  Openbaar Ministerie heeft Russische defensieminister op het oog rond MH17Nieuwe informatie na een eerdere getuigenoproep in juni leidt tot de conclusie dat hoge Russen nauw betrokken waren bij militaire operaties in Oekraïne ten tijde van de vliegramp met MH17.
14/11 15u30  Commissie oordeelt snoeihard over BelastingdienstEen adviescommissie van oud-minister Piet Hein Donner komt met keiharde conclusies over het optreden van de Belastingdienst in een fraudeonderzoek naar kinderopvangtoeslag. Ouders hadden geen enkele kans om te ontsnappen, en hebben recht op ruimhartige compensatie.
14/11 14u30  Een probleem voor Von der Leyen erbij: de Britten weigeren mee te doenTe midden van het moeizame brexit-proces komen de Britten hun verplichting niet na om een Eurocommissaris te leveren. Daarmee komt het aantreden van de nieuwe Europese Commissie in gevaar.
14/11 14u00  Een probleem voor Von der Leyen er bij: de Britten weigeren mee te doenTe midden van het moeizame brexit-proces komen de Britten hun verplichting niet na om een Eurocommissaris te leveren. Daarmee komt het aantreden van de nieuwe Europese Commissie in gevaar.
14/11 13u15  Juist bouwers en boeren zien hun omzet het hardst stijgenWe zijn over de top heen, maar de Nederlandse economie doet het nog altijd heel aardig, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek.
14/11 12u15  Met dit schilderij zijn nu alle Drentse Van Goghs in NederlandSlechts vijf schilderijen bleven bewaard uit de korte periode dat Vincent van Gogh in Drenthe verbleef. Met een gezamenlijke aankoop van het ‘onkruidverbrandertje’ door twee musea is het vijftal nu compleet.
14/11 11u30  Facebook wil graag van u weten wat u zoal kooptFacebook begint een betaaldienst voor gebruikers van onder meer WhatsApp en Instagram. Facebook Pay staat los van de Libra, de geplande digitale munt.
14/11 10u15  Een gezamenlijke vijand lijkt geen slecht ideeHet motto: ‘Als we maar met z’n allen zwijgen, dan lossen de dingen zich vanzelf op’ is mij met de paplepel ingegoten. Wanneer ik weer een van mijn vele vragen stelde, probeerde mijn oma mij angst in te boezemen door aan te geven dat nieuwsgierige aagjes vroeg of laat een kogel door hun hoofd zouden krijgen. Ik was het niet met haar eens. Mijn fascinatie voor de verborgen familieverhalen is juist een van de redenen waarom ik schrijver/journalist geworden ben.
14/11 09u15  Nagelbijten voor Van der Leyen. Haalt haar commissie de eindstreep?Drie nieuwe kandidaat-Eurocommissarissen ondergaan donderdag hun vuurdoop in het Europees Parlement. Vooral de Fransman Thierry Breton zal het zwaar krijgen.
14/11 09u15  Vijftig à zestig theatergezelschappen dreigen kopje onder te gaanOnrust bij theatergezelschappen: de subsidie voor vijftig tot zestig kleinere organisaties staat op de tocht. Alweer.
14/11 09u00  Dagloners eisen terugkeer van ‘hun’ MoralesAanhangers van de Boliviaanse afgetreden president Evo Morales maken zich zorgen over de toekomst nu de oppositie aan de macht is. Vooral de dagloners roeren zich.
14/11 07u45  In ieder mens zit een Gerard Cox14 juni 2019
14/11 07u30  Ik downloadde het boek ‘Turks fruit’ en kreeg spijtVijftig jaar ‘Turks fruit’! Deze aankondiging klonk alsof we plots de verjaardag van een oude tante bijna waren vergeten. Eén koekje bij de koffie dan, voor de gelegenheid? (om Máxima te parafraseren). Herdenken is een gevaarlijke bezigheid die aan willekeur zijn recht ontleent. Gisteren bijvoorbeeld was het vier jaar geleden dat 89 concertgangers van de Parijse Bataclan door jihadisten werden vermoord. En vandaag is het precies honderd jaar geleden dat de bolsjewieken van het Rode Leger de ‘Witte’ stad Omsk innamen. En als we nog vier jaartjes wachten zal het vijftig jaar geleden zijn dat ik hier een eerste voet aan wal zette.
14/11 01u15  De ergste stikstofpijn voor de coalitie moet nog komenStikstof is veruit het moeilijkste dossier voor het kabinet. En de pijn wordt nog veel erger. Als het nu al zo’n moeite kost, hoe moet dat dan bij volgende maatregelen?
14/11 01u15  Hoe Ahmed Aboutaleb overal de eerste werdAboutaleb haakt niet af. Hij spijbelt nooit, werkt desnoods tot middernacht om zijn huiswerk af te maken en woont in de pauzes de extra lessen bij die meneer Kaptein geeft. Als lts-scholier was de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb al een stuk ambitieuzer dan de mensen in zijn omgeving, staat in een boek over zijn leven dat vandaag verschijnt.
13/11 23u00  Ambassadeur doet nieuwe onthulling in onderzoek naar TrumpEen getuige vertelde over een nieuw telefoontje van Trump over corruptie-onderzoek naar vader en zoon Biden.
13/11 22u45  Teleurgestelde bouwers dienen schadeclaim in om Pfas-aanpakEen rechtszaak tegen de staat en actievoeren. Dat is de reactie van bouwers op de presentatie van de maatregelen tegen Pfas.
13/11 22u30  Haagse gemeenteraad veroordeelt geweld tegen Kick Out Zwarte PietBijna nergens lopen de gemoederen in het debat over Zwarte Piet zo hoog op als in Den Haag. Maar ‘geweld is superdom’.
13/11 22u00  Schrappen in natuurgebieden wordt een moeilijk verhaalOnverwachts wil het kabinet toch schrappen in Natura 2000-gebieden. Twee maanden geleden noemde minister Carola Schouten (landbouw) dit nog ‘juridisch ongelooflijk ingewikkeld’, woensdag zei zij dat ze deze optie wil voorleggen aan de Europese Commissie. Wat is er in de tussentijd veranderd?
13/11 21u45  CDA wil diplomatieke banden met Assad herstellenDe diplomatieke banden met Syrië kunnen worden hersteld, vindt Kamerlid Martijn van Helvert (CDA). Hij staat alleen.
13/11 21u30  Het effect van 100 rijden? Geen autorijder die het weetDe maximum snelheid gaat op veel snelwegenomlaag. Op parkeerplaats Hazeldonk langs de A16 kan de maatregel op begrip rekenen. Alleen mag het kabinet het verhaal van de milieuwinst wel beter vertellen.
13/11 20u15  Wetenschappers botsen erover: word je nou wel of niet corrupt van werken bij een bank?Van een bank word je oneerlijk, wees onderzoek uit. Maar die conclusie rolt er bij een herhaling niet uit.
13/11 19u15  Wetenschappers vallen er over: word je nou wel of niet corrupt van werken bij een bank?Van een bank word je oneerlijk, wees onderzoek uit. Maar die conclusie rolt er bij een herhaling niet uit.
13/11 18u45  'Als de regering niet naar ons luistert, moeten we laten zien dat we het ­menen'Politie en demonstranten in Hongkong gebruiken steeds meer geweld. ‘Als de regering niet luistert, moeten we laten zien dat we het menen.’
13/11 18u30  ABN en Rabobank houden spaarrente boven nulGrootbanken ABN Amro en Rabobank zijn niet van plan om rente te laten betalen over spaargeld van consumenten. De andere grote Nederlandse bank, ING, doet geen uitspraken over haar toekomstige rentebeleid. Dat lieten de banken woensdag weten.
13/11 16u15  Korting op pensioen lijkt van de baan: Koolmees geeft pensioenfondsen jaar langer de tijdMinister Koolmees werkt aan maatregelen om volgend jaar bij het gros van de pensioenen kortingen te voorkomen. Volgende week informeert hij de Kamer.
13/11 16u00  Waarom dit kabinet het toeslagenmonster niet gaat temmenOnder de kindertoeslagaffaire en het negeren van klachten van burgers bij de Belastingdienst schuilt een groter probleem. Het hele toeslagenstelsel is voor burgers te ingewikkeld geworden. En voor de politiek een bijna onverslaanbare draak.
13/11 16u00  Met deze verdedigingstactieken willen de republikeinen Trump redden van impeachmentDe impeachment van president Donald Trump gaat vandaag een nieuwe fase in, met openbare verhoren. De republikeinse verdedigingstactieken lopen uiteen: er is niets aan de hand, of het is een democratisch complot. Of het is wel waar, maar niet ernstig.
13/11 15u00  Is Bridget Maasland (45) te oud voor André Hazes (25)?Op de sociale media raakt men niet uitgepraat over de prille relatie van André Hazes en Bridget Maasland. Omdat André zijn jonge gezin verliet, maar ook vanwege het leeftijdsverschil: zij is 20 jaar ouder dan hij. Maar wat is te oud?
13/11 14u30  Zijn we langer of juist korter onderweg met 100 km per uur?Voor veel automobilisten is het een zure appel. Door de verlaging van de maximumsnelheid van 130 naar 100 kilometer per uur vrezen ze dat ze langer onderweg zijn. Maar is dat ook wel zo? Diverse studies laten zien dat de filedruk afneemt bij een lagere maximumsnelheid.
13/11 14u30  Er wordt een enorme hoeveelheid glasaal door Chinese palingmaffia Europa uit gesmokkeldGrote hoeveelheden babypaling zijn afgelopen jaar van Europa naar China gesmokkeld, meldt Europol. Dat is niet het werk van kleine handelaren, maar van een heuse palingmaffia.
13/11 14u00  Doorbraak: milieubeweging akkoord met grote zonneparken in het landschapNatuurorganisaties stemmen vandaag in met grote zonneparken in het landschap. Maar alléén als ontwikkelaars netjes letten op milieu en omgeving.
13/11 13u30  De aanjager impeachment-onderzoek vindt Trump 'echt niet oké'Potloodnek. Schichtige Schiff. Adam Schitt. Donald Trump weet wel raad met de naam, het voorkomen en de veronderstelde slechtheid van Adam Schiff.
13/11 13u15  De Joodse familie Schmidt wordt weggepest: ‘Mijn kinderen denken inmiddels dat het normaal is'Het joodse gezin Schmidt uit Hippolytushoef zegt al twintig jaar te worden lastiggevallen door antisemitische jongeren. De gemeente schakelt anti-discriminatieorganisatie Artikel 1 in, om jongeren voorlichting te geven over antisemitisme.
13/11 13u15  Zijn we langer onderweg met 100 km per uur? Dat is nog maar de vraagVoor veel automobilisten is het een zure appel. Door de verlaging van de maximumsnelheid van 130 naar 100 kilometer per uur vrezen ze dat ze langer onderweg zijn. Maar is dat ook wel zo? Diverse studies laten zien dat de filedruk afneemt bij een lagere maximumsnelheid.
13/11 13u15  Die eeuwige bereikbaarheid kan zorgen voor diabetes en hartziektenDe vele mails en berichtjes zorgen bij sommige werknemers voor extra werkstress.
13/11 12u00  Plots duikt slavin Rebekka online op als stammoederEls Herrenberg en haar zoon Niels van Corven zoeken al jaren naar hun Surinaamse voorouders. Nu sinds begin deze maand de slavenregisters online staan, weten ze eindelijk meer. ‘Wie weet ligt er in Paramaribo ook nog een dagboekje.’
13/11 10u00  Het water in Venetië nadert zijn hoogste stand ooitDe Italiaanse stad Venetië kampt met extreme overstromingen. Alleen in 1966 stond het water hoger in de drijvende stad.
13/11 10u00  ‘Als het moet, draaien de printers dag en nacht door’Verkeersbordenmakers kunnen aan de slag. Duizenden nieuwe borden zijn er nodig. ‘Maar dat kan snel hoor.’
13/11 09u15  De impeachment van Trump belooft een waar tv-spektakel te worden voor de Amerikaanse kijkerDe impeachment-verhoren zijn vanaf woensdag op tv te volgen. Twee ervaren diplomaten doen als eerste getuigen publiekelijk hun verhaal.
13/11 09u00  Een milieuonvriendelijke marketingtruc: een zwaardere fles, dat móet wel lekker zijnZeg nou zelf: zo’n extra looiige fles met wijn, whisky of jenever. Dan denk je toch: dát is kwaliteit. Nee hoor, domweg marketing, zegt Recycling Netwerk. Maar wel slecht voor het milieu.
13/11 07u45  We kunnen deze kinderen van IS niet laten stikkenEr is een uitspraak van de Amerikaanse publicist H.L. Mencken die ik hier weleens eerder heb geciteerd en die zo raak is dat hij eigenlijk elke week in de herhaling zou kunnen: “Voor elk complex probleem bestaat een antwoord dat helder is, eenvoudig en fout”. Die woorden schoten me weer te binnen bij de discussie over het terughalen van de kinderen van IS-strijders. De rechter heeft gelast dat de staat moet proberen 56 Nederlandse kinderen terug te halen uit Syrië, in de wetenschap dat dat ook de weg opent voor de moeders, en wie weet uiteindelijk ook de vaders. Het kabinet besloot gisteren in beroep te gaan, dus we zijn nog niet van deze kwestie af, maar dat zou toch al niet het geval zijn geweest: dit is zo controversieel dat de gemoederen nog wel even verhit zullen blijven.
13/11 07u30  Geen paniek, 's nachts ku.... vrrrOOAAPPPP!!!14 juni 2019
13/11 07u15  Een loeizware fles whisky, dat móet vast lekker zijnZeg nou zelf: zo’n extra looiige fles met wijn, whisky of jenever. Dan denk je toch: dát is kwaliteit. Nee hoor, domweg marketing, zegt Recycling Netwerk. Maar wel slecht voor het milieu.
13/11 01u15  Burn-outklachten, prestatiedruk en soms zelfmoord: de psychische nood onder studenten is hoogDe grote druk op studenten leidt tot psychische problemen, blijkt uit een analyse van studentenorganisatie Iso. ‘Wacht niet, grijp nu in!’
13/11 00u00  Links sluit in Spanje verrassend rap een coalitieakkoordTwee Spaanse linkse partijen hebben snel na de verkiezingen een akkoord gesloten. Maar ze kunnen nog niet regeren.
12/11 23u15  Belastingdienst handelde jarenlang in strijd met de wetDe top van de Belastingdienst negeerde jarenlang misstanden. Nu stapt een klokkenluider naar de Tweede Kamer.
12/11 23u15  Oranje overtuigt niet, maar zet weer een stap richting EKDe Nederlandse voetbalsters, Europees kampioen en vice-wereldkampioen, hadden lange tijd hun handen vol aan Slovenië, dat 53ste op de wereldranglijst staat. Maar gewonnnen werd er wel, waardoor het EK in Engeland nu heel dichtbij is.
12/11 22u15  De stikstofcrisis is nog lang niet voorbijHet kabinet presenteert ­woensdagochtend stikstofplannen waarmee de bouwsector vooruit moet kunnen. Daarbij worden taboes ­doorbroken. Maar veel verder dan 2020 reiken de plannen niet.
12/11 22u00  Oud-voorzitter Partij voor de Dieren vecht zijn schorsing aanDe ex-voorzitter van de Partij voor de Dieren Sebastiaan Wolswinkel gaat in beroep tegen zijn royement als partijlid. Door die schorsing verloor hij automatisch het voorzitterschap, omdat alleen leden voorzitter van de partij kunnen zijn.
12/11 20u30  In geen jaren was het zo onrustig in de SGP; wat is er aan de hand?De SGP schudt op haar grondvesten: er zijn conflicten over wachtgeld en de bestuurscultuur. De rust keert nog niet terug.
12/11 20u15  VVD offert 130 op voor ‘buurman in de bouw’Op alle snelwegen overdag 100 km per uur. Hoe hard komt deze klap aan bij de VVD?
12/11 18u45  Nederlandse staat in beroep tegen vonnis terughalen kinderen IS’ersOok als de VS kinderen van jihadgangers ophalen, zijn de risico’s van repatriëring te groot, meent het kabinet.
12/11 18u00  Heel vegaminnend Europa gaat aan de nepvlees-Whopper uit BredaHij ziet eruit als een hamburger en de naam zal liefhebbers als muziek in de oren klinken. Toch is de Rebel Whopper, de nieuwe snackschijf-op-een-broodje die sinds dinsdag te koop is in ruim 2400 Europese filialen van fastfoodketen Burger King, géén plak rundvlees. Het is een plantaardige burger op basis van soja en tarwe. En: het is een product van Nederlandse bodem.
12/11 16u00  Het beursfeest gaat maar door en doorDe AEX-index nadert de grens van 600 punten. Dat is het hoogste niveau in achttien jaar.
12/11 15u00  Coalitie bereikt stikstofakkoord: maximum snelheid naar 100De coalitie is na wekenland overleg akkoord met een pakket maatregelen om zo snel mogelijk het stikstofprobleem aan te pakken. Dat melden de leiders van regeringspartijen na beraad in Den Haag.
12/11 14u45  Piet Zwart is het helemaal zat, zei hij in het SinterklaasjournaalDe kinderen van uw recensent keken er al dagen naar uit: ‘Het Sinterklaasjournaal’ (NTR). Die dagelijkse tien minuutjes om zes uur is een aftelkalender naar het heerlijk avondje vol snoep en cadeautjes. Toch? Of is het een politiek manifest?
12/11 14u00  Coalitie bereikt akkoord over aanpak van stikstofDe coalitie is akkoord met een pakket maatregelen om zo snel mogelijk het stikstofprobleem aan te pakken.
12/11 13u45  Achter elke succesvolle leider in Zuid-Amerika staat een sterke generaalHet leger is in Zuid-Amerika al decennia terug in de barakken. Maar gekozen politici leunen er nog altijd op generaals.
12/11 12u45  Meer mannen voor de klas? Graag! Maar hoe?Het aantal mannen voor de klas daalt al jaren. Om daar verandering in te brengen, is de alliantie ‘Divers voor de klas’ opgericht om meer meesters en mensen met verschillende achtergronden voor het onderwijs te winnen. Wat is daarvoor nodig?
12/11 12u15  Het premieseizoen is begonnen: deze verzekeraars verlagen hun premieTraditiegetrouw is het premieseizoen begonnen. De verzekeraars VGZ en CZ verlagen hun premie. Maar door een lagere werkgeversbonus kan de rekening toch hoger zijn
12/11 10u00  Antisociale hoiho wint vogelverkiezingZe zijn niet sociaal. Als ze elkaar iets willen vertellen, schreeuwen ze en ze bouwen hun nesten in totale afzondering.
12/11 09u45  Vijf waarheden over de kosten en de werking van de warmtepompLezer Rob Snoeks uit Utrecht verwarmt zijn jarendertighuis met een warmtepomp. Zijn advies: kies niet voor zo’n pomp om de centen, maar voor het klimaat, de kleinkinderen, de techniek, de uitdaging of gewoon omdat het leuk is.
12/11 09u45  Achter elk succesvol leider in Zuid-Amerika staat een sterke generaalHet leger is in Zuid-Amerika al decennia terug in de barakken. Maar gekozen politici leunen er nog altijd op generaals.
12/11 08u15  De zoveelste episode van #MeToo?Vierenveertig jaar geleden werd voormalig model Valentine Monnier door regisseur Roman Polanski verkracht. Althans, dit beweerde ze vorige week in de media. Polanski ontkent de zware beschuldigingen. Monnier was toen 18 jaar en durfde niet naar de politie, zegt ze nu. De verkrachting, mocht deze daadwerkelijk hebben plaatsgevonden, is nu verjaard.
12/11 08u00  Werkstress bestaat niet!14 juni 2019
12/11 07u45  Vonnis over IS-kinderen legt onenigheid binnen de coalitie blootDe rechtbank legt de staat een inspanningsverplichting op om 56 kinderen uit Syrië terug te halen. Dat kan betekenen dat ook 23 moeders meekomen. De coalitie is er alleen nog niet uit of zij het besluit opvolgt.
12/11 07u45  Goed nieuws: door de schonere lucht leeft u zes jaar langerDoor Europees beleid is de luchtverontreiniging sterk teruggedrongen. Met flinke gezondheidswinst tot gevolg.
12/11 07u30  Het premieseizoen begonnen: deze verzekeraars verlagen hun premieTraditiegetrouw is het premieseizoen begonnen. De verzekeraars VGZ en CZ verlagen hun premie. Maar door een lagere werkgeversbonus kan de rekening toch hoger zijn
12/11 01u30  Lagere zorgpremie betekent niet altijd lagere kostenTraditiegetrouw is het premieseizoen begonnen. De verzekeraars VGZ en CZ verlagen hun premie. Maar door een lagere werkgeversbonus kan de rekening toch hoger zijn
12/11 00u15  Iedereen zes jaar erbij door schonere luchtDoor Europees beleid is de luchtverontreiniging sterk teruggedrongen. Met flinke gezondheidswinst tot gevolg.
11/11 22u15  Turkije kan niet zomaar alle IS’ers uitzettenTurkije wil alle westerse Syriëgangers uitzetten. Maar hoe wil Turkije dat doen met verdachten van wie de Nederlandse nationaliteit is ingetrokken?
11/11 22u15  Opstandig Santa Cruz staakt door tot Morales écht vertrektEx-president Morales van Bolivia heeft zijn aftreden aangekondigd, maar nog niet getekend. Oppositiebolwerk Santa Cruz staakt gewoon door.
11/11 22u00  Uitspraak in zaak- De Mol is tegenslag voor FacebookFacebook moet van de rechter direct maatregelen treffen om criminaliteit op het platform tegen te gaan.
11/11 21u45  Turkije kan Syriëgangers niet zomaar terugsturenTurkije wil alle westerse Syriëgangers uitzetten. Maar hoe wil Turkije dat doen met verdachten van wie de Nederlandse nationaliteit is ingetrokken?
11/11 21u00  Antisociale hoiho wint Nieuw-Zeelandse vogelverkiezingZe zijn niet sociaal. Als ze elkaar iets willen vertellen, schreeuwen ze en ze bouwen hun nesten in totale afzondering.
11/11 19u15  Ouders krijgen inzage in toeslagdossier Belastingdienst: ‘We zijn alles kwijtgeraakt’Ouders die kinderopvangtoeslag moeten terugbetalen, voer­den maandag actie voor inza­ge in hun dossier. Met succes.
11/11 18u30  Chinees bedrijf redt ook Nederlandse tak British SteelOok de Nederlandse dochter van British Steel, FN Steel uit Alblasserdam, komt in Chinese handen.
11/11 16u15  Wat gebeurt er met de kinderen uit IS-gebied als ze hier zijn?Nederland moet de kinderen van IS-vrouwen terughalen, oordeelt de rechter, hun moeders niet. Wat gebeurt er precies met die kinderen?
11/11 15u45  Kan een pietenreferendum de sinterklaasvrede herstellen?In Hengelo willen Zwarte Piet-voorstanders niet in gesprek met Jerry Afriyie van de landelijke actiegroep Kick Out Zwarte Piet. Kan een plaatselijk referendum over hoe de stad Sinterklaas wil vieren het pleit beslechten?
11/11 15u30  Ombudsman: Huis voor Klokkenluiders functioneert slechtHet Huis voor Klokkenluiders functioneert slecht en heeft grote achterstanden. De Nationale Ombudsman doet drastische aanbevelingen.
11/11 15u15  Oude diesels van de weg halen? De autobranche voelt er wel voorDe autobranche wil het kabinet wel wat lucht verschaffen in de stikstofcrisis met een sloopregeling voor oude diesels.
11/11 14u45  Verplicht alarm op kinderzitje veroorzaakt chaos in ItaliëHet lijkt zo’n eenvoudige wet: ouders van kinderen tot vier jaar moeten voortaan kinderzitjes met een alarm hebben zodat ze de kleintjes niet per ongeluk in de auto achterlaten. In Italië zijn de afgelopen twintig jaar negen kinderen in bloedhete auto’s gestorven omdat hun ouders ze daar op warme zomerdagen waren vergeten uit te halen.
11/11 13u15  Rechter: Nederland moet kinderen IS-vrouwen terughalenNederland moet de kinderen van Nederlandse Syriëgangers terughalen, oordeelt de rechtbank vandaag. De Staat is niet verplicht om ook de IS-vrouwen terug te halen.
11/11 13u15  Evo Morales treedt af, Santa Cruz viert feestDe Boliviaanse president Evo Morales kondigde zondagavond aan af te treden.
11/11 11u45  David Eubank bidt en zorgt voor iedereen in Syrië, ook IS-strijdersMag ik voor je bidden? Die ongebruikelijke vraag stelt David Eubank aan iedereen die hij verzorgt. En niemand weigert. Een portret van een Amerikaanse ex-marinier die met zijn team en gezin het gevaar opzoekt aan de frontlinies in Syrië.
11/11 11u00  Waarom ‘piet’ Kevin Jans (20) zwart blijftZe willen best graag roetveegpieten op basisschool Leander in Sint Anthonis. Net als op televisie. Maar de pieten in het Brabantse dorp blijven zwart. Uit angst voor herkenning. “We doen het zo of we doen het niet.”
11/11 10u30  Schending van mensenrechten brengt export van H&M en Zara in gevaarCambodja speelt met vuur. Schendingen van mensenrechten brengen de export naar de Europese Unie in gevaar.
11/11 10u00  In Sint Anthonis blijft deze piet zo zwart als roetZe willen best graag roetveegpieten op basisschool Leander in Sint Anthonis. Net als op televisie. Maar de pieten in het Brabantse dorp blijven zwart. Uit angst voor herkenning. “We doen het zo of we doen het niet.”
11/11 09u00  Dom van Kiki Bertens, breken met haar coach?Kiki Bertens en Raemon Sluiter, de pupil en de coach. Vier jaar trokken ze met elkaar op richting de top van hun sport. Kiki brak met de coach die haar naar de vierde plek op de ­wereldranglijst bracht, een klassering die zelfs voor Nederlands all time beste tennisvrouw Betty Stöve niet was weggelegd. Dom van Kiki? Of nee joh, wijs?
11/11 08u00  Zwarte Piet is het symbool geworden van iets andersJe hebt mensen die tegen abortus zijn of voor de rechten van de Koerden. Tegen stikstofnormen of voor hogere pensioenuitkeringen. Tegen gasboringen of voor de doodstraf. Zulke mensen komen in zaaltjes bij elkaar om plannen te maken, er moet gedemonstreerd worden en er zijn leuzen nodig, persberichten, vergunningen enzovoorts. Democratie en vrijheid in actie, dat is het. Wordt zo’n vergadering aangevallen door mensen die er anders over denken, en die mensen nemen knuppels mee, schieten vuurwerk naar binnen, rammen ruiten stuk en vernielen auto’s, dan grijpt de politie in en maken de autoriteiten natuurlijk duidelijk dat dergelijk geweld uit den boze is. Want wat zou de boodschap zijn als de autoriteiten dat achterwege lieten?
11/11 07u30  Het CDA hoeft niet te kiezen tussen boer en planeet14 juni 2019
11/11 01u15  Het CDA zit klem tussen boer en natuurHet CDA wil ook boeren te vriend houden, maar de vernieuwers in de partij, die landbouw in evenwicht willen brengen met de natuur, winnen terrein.
11/11 01u15  ‘Geef het Nederlandse landschap meer aandacht’Het landschap verpietert door windmolens, zonnepanelen en stikstof. We moeten meer doen om het buitengebied mooi te houden, aldus een advies.
10/11 22u30  De Boliviaanse president Morales kondigt aftreden aan, Santa Cruz viert feestDe Boliviaanse president Evo Morales heeft zondagavond (Nederlandse tijd) aangekondigd te zullen aftreden.
10/11 22u15  Evo Morales kondigt aftreden aan, Santa Cruz viert feestDe Boliviaanse president Evo Morales heeft zondagavond (Nederlandse tijd) aangekondigd te zullen aftreden.
10/11 22u15  RTL speelt op safe met The Voice, maar moet uitkijken met De LeeuwDe timing is goed: koude weekenden gaan gepaard met warme familieshows op tv, en die waren er. Op vrijdag begon ‘The Voice of Holland’ weer bij RTL en bijna twee miljoen mensen stemden er op af. Terecht. Het was weer het programma waarin alles klopt, met momenten van ontroering en van licht vileine strijd tussen de coaches.
10/11 21u30  De presidentiële uren van Evo Morales zijn geteld, klinkt het in Santa CruzDe verkiezingen in Bolivia waren frauduleus, zo meldde de Organisatie van Amerikaanse Staten dit weekend. Zondag zei president Evo Morales nieuwe verkiezingen te zullen uitschrijven, maar de oppositie en het leger eisen dat hij aftreedt.
10/11 20u45  De aanstaande kandidatuur van Michael Bloomberg lijkt motie van wantrouwen tegen Joe BidenNee, hij is nog niet officieel kandidaat. Maar Michael Bloomberg, vijftigvoudig miljardair en oud-burgemeester van New York, heeft zich vrijdag alvast opgegeven voor de voorverkiezingen voor het presidentschap in Alabama, om daar de deadline niet te missen.
10/11 20u30  PSV-trainer Mark van Bommel weigert de handdoek te gooienHet is een ritje van niks, maar duurt lang genoeg om je zonden te overdenken. Voor de zesde keer op rij zonder winst na de 2-1-nederlaag tegen Willem II, het zicht op een landstitel na ruim een derde van het seizoen volledig verdampt, het is een situatie een topclub onwaardig.
10/11 20u30  ‘Wij donorkinderen zijn enkel de vervulling van een kinderwens’De Vlaamse Steph Raeymaekers (40) is donorkind en één van een drieling. Ze ontdekte een paar jaar geleden dat ze is ­geboren uit een spermacocktail van twee verschillende ­donoren. Op 20 november zal ze bij de VN in Genève pleiten voor meer rechten voor donor- en draagmoederkinderen.
10/11 20u15  Nu Lula uit de gevangenis is, haalt hij direct hard uit naar BolsonaroDe Braziliaanse ex-president Lula mocht de gevangenis verlaten. Hij heeft zich direct weer in de politiek gestort.
10/11 20u00  De bestuurscrisis in Noord-Brabant laat zien hoe machtig het CDA in de provincie isDe bestuurscrisis in Noord-Brabant toont aan dat het CDA in de provincie oppermachtig is. In de stikstofcrisis kan de partij handig gebruik maken van de politieke versnippering.
10/11 18u00  Laat die bonus maar zitten, een compliment motiveert pas echtHoudt geld ons gemotiveerd in ons werk? Nauwelijks, weet de Israëlisch-Amerikaanse onderzoeker Dan Ariely. Hij verwacht meer van zingeving en het Ikea-effect. Valkuil: wat je zelf maakt, vind je zelf vaak onovertroffen.
10/11 18u00  Franca Treur is verplichte lesstof!Het programma hing aan elkaar van goede bedoelingen. Ik zou een lezing geven voor een literair gezelschap. Voor scholieren was de toegang gratis. Op die laatste toevoeging had ik nauwelijks acht geslagen. Gratis kaartjes voor een literaire activiteit is geen lokkertje voor scholieren. Dat wist de organisatie ook, vorig jaar waren er slechts vier leerlingen op afgekomen. Die waren supergemotiveerd, maar toch, de organisatie zag liever een overvolle zaal. Daarom hadden ze de avond dit keer voor scholieren verplicht gemaakt. Ze konden er punten mee verdienen. Dat was alleen niet aan mij doorgegeven.
10/11 17u15  Mathieu van der Poel: Europees kampioen zonder topvormMathieu van der Poel heeft maar weer eens een kampioenstrui voor in de kast opgehaald. In het Italiaanse Silvelle werd hij voor de derde keer op rij Europees kampioen. En dat terwijl hij niet eens in veldrijdvorm is.
10/11 15u30  Ajax was al vroeg klaar met FC UtrechtOp tv-zenders was hier en daar van een topper gesproken, om in wervende zin nog iets van de competitie te maken. Maar Ajax, domweg te goed, was al vroeg klaar met FC Utrecht.
10/11 13u45  Moet ik mij echt aan de dresscode houden?Etiquette-specialist Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort - of juist niet.
10/11 12u30  In Madrid wordt gerekend op een coalitie die eerder een moetje is dan een stabiel huwelijkSpanje worstelt met de Catalaanse kwestie en hoge werkloosheid. Veel kiezers zien de ruziënde politieke partijen als een van de grootste problemen. Na de verkiezingen van zondag wordt een lastige coalitiepuzzel verwacht.
10/11 12u15  Staat het Sinterklaasfeest op het punt te veranderen?De ruwe verstoring van een bijeenkomst van Kick Out Zwarte Piet, vrijdagavond, bevestigt wat hoogleraar sociologie Peter Achterberg denkt: “Piet polariseert en dat zal zo blijven.” Intussen verruilen steeds meer steden en ook het Sinterklaasjournaal, vanaf maandag weer te zien, Zwarte Piet wel voor een schoorsteenpiet.
10/11 10u30  Waarom het de paus maar niet lukt de financiën op orde te krijgenEen onroerendgoedtransactie van 200 miljoen dollar, beschuldigingen van corruptie en een vermeend failliet. Opnieuw is het Vaticaan in het nieuws vanwege financiële schandalen. ‘Het is knettergek.’
10/11 09u45  ‘Voor ons joden begon de oorlog in de Kristallnacht’Wolfgang Kotek (bijna 89 jaar) woonde als jonge Joodse jongen in Wuppertal toen de Kristallnacht losbarstte. “De oorlog begon voor ons Joden op die nacht van 9 op 10 november 1938.”
10/11 09u15  In Madrid wordt gerekend op een coalitie die eerder een moetje dan een stabiel huwelijk isSpanje worstelt met de Catalaanse kwestie en hoge werkloosheid. Veel kiezers zien de ruziënde politieke partijen als een van de grootste problemen. Na de verkiezingen van zondag wordt een lastige coalitiepuzzel verwacht.
10/11 09u00  Twist met ons, twist niet met mateIn het raamkozijn van mijn werkkamer staat een kaartje met daarop een dichtregel van Martinus Nijhoff: ‘Twist met ons, twist met ons, twist niet met mate’. Jan Kuijk, de pas overleden oud-commentator van deze krant en mijn journalistieke leermeester, stuurde me dat als beginnend columnist toe als vermaning altijd tegenspraak te zoeken.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

14x Oranje in de geest van Koeman naar het EK16/11 23u45 - Trouw: Oranje plaatste zich zaterdagavond voor het EK 2020, maar mooi kon het niet gaan. De laatste stap tegen Noord-Ierland was een passende in het tijdvak van bondscoach Koeman, de pragmaticus.
14x Rutte levert een proeve van staatsbeleid17/11 07u15 - Trouw: Aan het begin van dit jaar was de vraag: valt Rutte of wordt hij staatsman? Nu zijn we een klimaatakkoord, een pensioenakkoord en een stikstofakkoord verder en Rutte zit er nog. Hij maakte eind vorige maand zijn negende jaar in het Torentje vol, toont geen tekenen van verzwakking en lijkt op weg naar een vierde termijn als premier.
14x Demonstratieverbod? Dan gaan we toch duiven voeren17/11 07u45 - Trouw: Bij de parlementsverkiezingen in Wit-Rusland mogen zondag oppositiekandidaten niet meedoen. Met creatief actievoeren valt soms wel een succesje te boeken tegen het regime.
14x Over de geloofwaardigheid van ‘The Crown’ en de rebelsheid van Beatrix17/11 09u15 - Trouw: Grote budgetten, veel afleveringen. Met jaloezie kijkt scenarioschrijver Ger Beukenkamp naar Netflix-reeks ‘The Crown’. De paleizen, de acteurs, het is allemaal even schitterend. Maar spectaculair mooi geschreven is ‘The Crown’ niet, vindt hij.
13x Wie zijn kat schopt, komt daar (nu nog) mee weg17/11 09u30 - Trouw: Politie en justitie kunnen meer inzetten op forensische opsporing bij verdenking van dierenmishandeling, blijkt uit onderzoek. Nu wordt hooguit twintig keer per jaar een dood dier onderzocht op sporen.
12x 'Je hoeft in een relatie niet alles van elkaar te weten'17/11 11u30 - Trouw: Trouw vraagt wekelijks een bekende of minder bekende Nederlander: welke levenslessen heeft u geleerd? Deze week Debby Petter (63), theatermaker en echtgenote van Youp van ’t Hek. In haar voorstelling ‘De liefde voorbij’ gaat het over de vraag: hoe goed ken je je geliefde écht? ‘Bijna iedereen wordt weleens verliefd op een ander tijdens een relatie.’
12x Wat doe je met de batterij van een gecrashte Tesla? Die zet je in een oldtimer17/11 12u30 - Trouw: Schilder Electric in het Noord-Hollandse Limmen bouwt klassiekers om tot stekkerauto’s. De zaken lopen goed, al zijn er puristen die de geur van olie niet willen missen.
11x Pas als je echt ómvalt mag je trots zijn op jezelf17/11 08u45 - Trouw: De redenering was zo bizar dat je haar liever niet zou herhalen, maar toch nog even aandacht voor het artikel dat arbeidspsycholoog Jan Machek maandag in Trouw schreef onder de kop ‘Werkstress bestaat niet’. Want dat vond de auteur, stafpsycholoog bij ArboNed, dat werkstress ‘niet bestaat’. Hoe dat zo? Nou, anders dan het geval is bij externe factoren die het lichaam aantasten (stof, lawaai, chroom-6) is werkstress iets psychisch, redeneert Machek. Daaruit volgt volgens hem dat de spanning alleen maar ‘van binnenuit’ kan komen. “Met andere woorden, werkstress heeft niet te maken met (de omstandigheden van) het werk, maar wat ik mezelf vertel daarover. En psychische klachten zijn dus zeker niet het gevolg van die (werk)omstandigheden, maar van mijn eigen psyche of geest en alles wat ik daarmee verzin over de wereld om mij heen.”
10x De nieuwe Theoloog des Vaderlands is in vele opzichten een primeur17/11 10u15 - Trouw: De Amsterdamse pastor en theoloog Samuel Lee is de nieuwe Theoloog des Vaderlands. ‘Mijn missie is altijd geweest om mensen met elkaar te verbinden. Daar houd ik ook het komende jaar aan vast.’
10x Nieuw leven voor gecrashte Tesla: zijn motor gaat in een oldtimer17/11 12u15 - Trouw: Schilder Electric in het Noord-Hollandse Limmen bouwt klassiekers om tot stekkerauto’s. De zaken lopen goed, al zijn er puristen die de geur van olie niet willen missen.

Statistieken

Artikels:
28587
Gelezen:
18666
Aantal lezers nu:
43


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven