woensdag 24 april 2019, week 17


U bent nu hier: Meer nieuws van Trouw

Laatste updatecontrole: vandaag om 15u45
 

Trouw

Verbergen Tonen
24/04 15u45  Top tussen Kim en Poetin lijkt vooral symbolisch Noord-Korea blijft zichzelf internationaal profileren. Maar behalve prestige lijkt er niet heel veel te halen op de top met de Russische president Poetin.
24/04 15u30  Militaire vakbonden hebben geen vertrouwen meer in Defensie, cao-overleg opgeschort Het overleg over een nieuwe arbeidsovereenkomst voor het personeel van Defensie is door de militaire vakbonden opgeschort. Zij hebben geen vertrouwen meer in de onderhandelingen.
24/04 15u30  Help, een blote baby! De kinderen van zangeres Pink ziet u voorlopig niet meer op Instagram Harmen van Dijk bespiegelt wekelijks de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daarbuiten.
24/04 15u15  Agenten voelen zich veiliger met bodycams, maar vergeten de privacy van burgers vaak Agenten voelen zich veiliger met een bodycam. Maar die gebruiken ze vaak tegen de regels in. Meer agenten een bodycam geven zonder na te denken over privacy, zal veel kritiek opleveren, zegt jurist Dimmen Smolders.
24/04 15u00  De Nederlandse toerist laat zich niet afschrikken door een aanslag De Nederlandse toerist trekt zich weinig aan van de gewelddadige aanslagen in Sri Lanka. Als de zon maar schijnt.
24/04 15u00  Europarlementariër Wim van de Camp vindt dat de passie uit de politiek is verdwenen De 65-jarige Wim van de Camp (CDA) was 33 jaar lang onafgebroken volksvertegenwoordiger: 23 jaar in de Tweede Kamer, 10 jaar in het Europees Parlement. Dit is zijn afscheidsinterview.
24/04 14u30  Nee, vernieuwende scholen rommelen niet maar wat aan René Kneyber schreef diverse boeken over het onderwijs en onderwijsvernieuwing. In zijn column voor de onderwijspagina's van Trouw deelt zijn ervaringen als wiskundeleraar op het vmbo.
24/04 14u30  Vechtende jongens: grijp je in of laat je het ze zelf uitzoeken? De opvoedvraag – Twee broertjes hebben last van territoriumdrift, en soms gaat het er ruig aan toe. Hun ouders vragen zich af of het niet averechts werkt als ze ingrijpen.
24/04 14u15  Kan eerlijkheid behalve iemands tweede natuur ook zijn tweede naam zijn? Grammaticale geschillen, etymologische enigma's en andere taaltwijfels, voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon.
24/04 14u00  Sri Lanka kent een lange geschiedenis van etnisch geweld: ‘Het conflict kan zo weer oplaaien’ Sri Lanka heeft een lange geschiedenis van etnisch geweld. Met de bomexplosies van afgelopen Pasen is een nieuw dieptepunt bereikt.
24/04 14u00  Alle energie duurzaam in 2050: het kan, en als we dat willen kan het nog eerder In zijn weblog Vincent wil Zon belicht Vincent Dekker, oud-redacteur van Trouw, over allerlei innovaties en ontwikkelingen op het gebied van groene energie: dichtbij én ver van huis.
24/04 13u45  Hans Wiegel helpt de concurrent een handje De informateurs van Forum voor Democratie trekken de aandacht. Daar duikt Hans Wiegel (77) weer op, dinerende met Thierry Baudet. En ondernemer Annemarie van Gaal schept in Flevoland een sfeer van oude jongens, krentenbrood.
24/04 13u45  De politiebodycam filmt bij mensen thuis, ook al mag dat niet Agenten voelen zich veiliger met een bodycam. Maar die gebruiken ze vaak tegen de regels in. En de batterij is snel leeg.
24/04 12u30  Wat de gekwelde kroniekschrijver schrijft, nu hij weer schrijft Wat zou ik schrijven als ik weer schrijven zou? Weken achtereen ben ik van deze rubriek weggebleven. Niets in het hoofd, niets geschreven. Zeker, er was die reis en een liefhebbende familie die me door Australië sleepte, maar die dekt dat lange wegblijven niet.
24/04 12u00  Wat is toch het geheim van de jarige Keukenhof? Keukenhof bestaat 70 jaar en is springlevend. Afgelopen paasweekeind bezochten 200.000 mensen het park. De files waren zo lang dat bezoekers werden teruggestuurd. Wat is toch het geheim van Keukenhof?
Laatste update: vandaag om 15u45


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
24/04 11u45  Op Madagaskar stierven al 1200 mensen aan mazelenBij een mazelenepidemie die al een half jaar in het straatarme Madagaskar woedt, kwamen tot nu toe 1200 mensen om. De enige oplossing: meer kinderen vaccineren.
24/04 11u45  Het wringt dat je een geaborteerde foetus mag registreren als doodgeboren kindDrie keer per week schrijft redacteur Stevo Akkerman een column waarin hij de 'keiharde nuance' en het 'onverbiddelijke enerzijds-anderzijds' preekt.
24/04 11u15  Menukaart herinnert aan slachtoffers van bombardement op schip Cap ArconaEen 90 jaar oude menukaart van cruiseschip Cap Arcona moet helpen de vergeten ramp te herinneren.
24/04 10u45  Zingeving? Dat kan ook als clown. ‘Een clown mag haar impulsen volgen’Welk verhaal geeft uw leven zin? In deze reeks vertellen Trouw-lezers hun zingevingsverhalen. Vandaag: Rian van den Brand (60). ‘Een clown mag haar impulsen volgen, doen wat in haar hart leeft. En alles wat er is, is goed. Alles wat ik voel, is goed en mag er zijn.’
24/04 10u45  Saudi-Arabië onthoofdt 37 ‘terroristen’ bij massa-executieBij een massa-executie in Saudi-Arabië zijn dinsdag 37 overwegend sjiitische gevangenen onthoofd. Het gaat om de grootste massa-executie in drie jaar, zo schrijft The Washington Post. In totaal zijn in de eerste vier maanden van het jaar al 105 veroordeelden ter dood gebracht in het land.
24/04 10u30  Is die sjaal écht honderd procent alpacawol? Kledingfabrikanten misleiden met labelKledingfabrikanten rommelen met de labels waarop staat uit welke stoffen een kledingstuk bestaat en waar het vandaan komt. Hoe vaak dat gebeurt, wil staatssecretaris Stientje van Veldhoven nu uitzoeken.
24/04 10u15  Dit sorteerbedrijf geeft onze afgedankte vodden weer waardeDe berg aan kleding die Nederlanders weggooien, wordt steeds groter. Bij sorteerbedrijf Wieland Textile in Wormerveer helpt een vezelverdeler met het selecteren van de materialen. Hierdoor kan de kleding beter worden hergebruikt.
24/04 10u00  De zieke jeugdzorg heeft dringend een injectie nodigMinister Hugo de Jonge (volksgezondheid) maakt een dezer dagen gevoelige cijfers bekend over de miljoenentekorten in de jeugdzorg. In de Tweede Kamer klinkt nu al de roep om extra geld uit te trekken om tenminste de ergste problemen op te lossen.
24/04 09u45  Het Haga bestuurlijk pesten gaat te verHet is begrijpelijk dat bestuurders en politici in Nederland nog steeds gealarmeerd zijn door berichten over het Amsterdamse Cornelius Haga Lyceum.10 
24/04 09u00  Partijen willen meer kleur op de wangen, dus het compromis heeft het weer gedaanKijk, daar is hij weer. Het argument van partijen die hun kiezers weg zien lopen en op zoek moeten naar wat blos op de wangen. De VVD, meent Klaas Dijkhoff, is de afgelopen jaren te veel bezig geweest met het uitleggen van compromissen. De scherpte is daarmee uit het profiel van de liberalen, meent Rutte’s secondant in de Tweede Kamer.
24/04 08u00  De registratie van een geaborteerde foetus als doodgeboren kindDrie keer per week schrijft redacteur Stevo Akkerman een column waarin hij de 'keiharde nuance' en het 'onverbiddelijke enerzijds-anderzijds' preekt.
24/04 08u00  Dodental aanslagen Sri Lanka loopt op, politieke conflicten dwarsboomden de waarschuwingenHet lijkt er steeds meer op dat waarschuwingen voor aanslagen op kerken verloren gingen in de politieke strijd op Sri Lanka.
24/04 02u30  Saoedi-Arabië onthoofdt 37 ‘terroristen’ bij massa-executieBij een massa-executie in Saoedi-Arabië zijn dinsdag 37 overwegend sjiitische gevangenen onthoofd. Het gaat om de grootste massa-executie in drie jaar, zo schrijft The Washington Post. In totaal zijn in de eerste vier maanden van het jaar al 105 veroordeelden ter dood gebracht in het land.
24/04 02u15  Het broeit in het CDA; prominenten vragen om een offensief klimaatbeleid en een antwoord op populismeEen groep kritische CDA’ers wil dat de partij een duidelijker alternatief formuleert voor het populisme. Daarbij hoort een offensief klimaatbeleid.12 
24/04 01u30  Belastingdienst geeft aangiften Trump niet vrijDe Amerikaans belastingdienst IRS heeft de belastingaangiften van president Donald Trump niet overgedragen aan een commissie van het Huis van Afgevaardigden. Een deadline hiervoor liep dinsdagavond om 23.00 uur af.12 
23/04 23u30  Inzamelingsacties, een wake op de Dam: Nederland staat stil bij aanslagen Sri LankaRamona de Wit begon een inzamelingsactie. In Amsterdam en de Tweede Kamer werd stilgestaan bij de slachtoffers.
23/04 23u00  Ajax maakt geen foutjes meerAjax moet zijn resterende competitiewedstrijden winnen. Het voldeed tegen Vitesse aan de opdracht.
23/04 22u45  Minister van Nieuwenhuizen: Geen coulance voor reddingsschip Sea Watch 3Het meningsverschil tussen coalitiepartijen over het Sea Watch 3, dat migranten oppikt uit de Middellandse Zee, verhardt. ChristenUnie en D66 willen een overgangstermijn voor veiligheidseisen, terwijl de VVD het kabinet vraagt om de bemanning te vervolgen.
23/04 22u30  De Graafschap neemt afstand van de laatste plek in de eredivisieFC Emmen kon zich veilig spelen in de eredivisie, maar rivaal De Graafschap ging heen met de drie punten.
23/04 21u45  Arbeidsbeperkten aan baan helpen? Dat is voor gemeenten een kostbare zaakHet kost gemeenten veel geld om mensen met een forse arbeidsbeperking aan het werk te helpen. Dat blijkt uit een analyse van het Centraal Planbureau.
23/04 21u30  Trouw-journalist Ghassan Dahhan krijgt de Tegel voor onthullingen over Nederlandse steun aan Syrische strijdersGhassan Dahhan (Trouw) en Milena Holdert (Nieuwsuur) hebben De Tegel, de belangrijkste journalistiek prijs van Nederland, gewonnen voor hun onderzoek naar Nederlandse steun aan Syrische strijdgroepen.
23/04 21u00  Moslims op Sri Lanka vrezen voor vergelding: ‘We hebben goede redenen om bang te zijn’De angst zit er goed in bij Mohammed Farhan. “Natuurlijk zijn we bang”, zegt de tengere 24-jarige Sri Lankaan. “Er zijn hier om de hoek ook een paar bommen ontploft. En de politie zoekt nog steeds naar een busje en een vrachtwagen met explosieven. Iedereen hier is heel erg gespannen.”
23/04 20u45  CDA’er Arie Oostlander (1936-2019) zette zich af tegen almachtige overheid én de onbeteugelde vrije marktOud-premier Jan Peter Balkenende noemde hem zijn geestelijk vader. Dit weekeinde, op Eerste Paasdag, overleed Arie Oostlander, een invloedrijk man in het CDA van de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw. Hij werd 83 jaar.
23/04 20u00  De ‘Hoerenhondjes’ in Veenkoloniaal Museum Veendam kregen hun naam niet zomaarElke week kiest Trouw uit een museum de blikvanger die we niet mogen missen. Vandaag: ‘Hoerenhondjes’ in Veendam.
23/04 19u45  De grenzeloosheid van de immense ruimte als metafoor voor het geloof, met dank aan PaulusDe foto toont niet meer dan een rood-gele kring met een donkere kern tegen een al even donkere achtergrond. Maar het is een wereldwijde sensatie.
23/04 19u30  Grote bedrijven laten de kleintjes 41,5 dagen wachten op hun geld. ‘En dat in tijden van economische voorspoed’Hoewel de economie bloeit, zijn grote bedrijven trager geworden met het betalen van hun leveranciers. Daarom moet de wettelijk betalingstermijn van zestig naar dertig dagen, eist MKB Nederland.
23/04 19u00  COC aan de minister: Laat de Amerikaanse haatprediker Anderson Nederland niet inDe Amerikaanse dominee Steven Anderson, die homo’s pedofielen en pervers noemt, komt naar Nederland. Het COC vraagt de minister om het voorbeeld van het Verenigd Koninkrijk te volgen. Daar is Anderson de toegang ontzegd.
23/04 18u30  Met 350 miljoen smartphones in India is Whatsapp het nieuwe wapen in de verkiezingsstrijdNooit eerder speelden sociale media zo’n grote rol bij verkiezingen in India. Dinsdag konden opnieuw miljoen Indiërs hun stem uitbrengen. ‘We hoeven niet meer van deur tot deur te gaan. Een enkele klik is genoeg.’
23/04 18u30  Hé, daar is de Hibiscadelphus woodii! Maar die was toch uitgestorven?Uit de gevouwen vergeelde bloemkelk komt een bordeauxrood trosje stampers tevoorschijn. De langwerpige tros past precies in de bladerdracht van de plant. Aan de unieke eigenschappen van de Hibiscadelphus woodii gaan honderdduizenden jarenlange evolutie vooraf.
23/04 17u45  Vogels weten verstopte eitjes veel beter te vindenMet Pasen heb ik vaak eieren verstopt: zowel kippeneieren, als chocolade-eieren en nepeieren, en zelfs pingpongballetjes. Het gaat tenslotte om de lol van het verstoppen en terugvinden.
23/04 17u45  De zus van oerbrexiter Boris Johnson wil Europa in met een anti-brexitpartijKiezers in het Verenigd Koninkrijk kunnen op 23 mei, de dag van de ­Europese verkiezingen, stemmen op Rachel Johnson, de zus van oerbrexitman Boris Johnson. Alleen: Rachel is tégen de brexit en kandidaat van de ­allernieuwste partij Change UK, terwijl Conservatief Boris vanuit de groene bankjes in het Lagerhuis juist voor de brexit pleit.
23/04 17u30  Bankmedewerker Rolf Schrijver vond na de crisis zijn geluk. Als pannekoekenbakker.Tijdens de crisis verloor Rolf Schrijver zijn baan, net als 130.000 andere veertigers en vijftigers. Hij begon voor zichzelf als pannekoekenbakker met bijzondere creaties.
23/04 17u15  De zus van oerbrexit’er Boris Johnson wil Europa in met een anti-brexitpartijKiezers in het Verenigd Koninkrijk kunnen op 23 mei, de dag van de ­Europese verkiezingen, stemmen op Rachel Johnson, de zus van oerbrexitman Boris Johnson. Alleen: Rachel is tégen de brexit en kandidaat van de ­allernieuwste partij Change UK, terwijl Conservatief Boris vanuit de groene bankjes in het Lagerhuis juist voor de brexit pleit.
23/04 16u45  Een Italiaanse chef voor De Nationale Opera?Als De Nationale Opera (DNO) een gedane belofte nakomt, benoemt ze woensdag een Italiaan als chef-dirigent. Of in ieder geval een maestro met een speciaal oor voor het Italiaanse repertoire.
23/04 16u00  Een klas vol giebelende grietjes in Mosul: zo normaal dat het vreemd isVier keer per week schrijven tv-recensenten Renate van der Bas en Maaike Bos in deze wisselcolumn over wat hen opviel op televisie.
23/04 15u30  Disney-erfgenaam Abigail vindt de beloning van de Disney-topman krankzinnig hoogGeef werknemers van Disney een leefbaar loon, zegt Abigail Disney. Haar opa Roy was een van de oprichters van het entertainmentbedrijf.
23/04 15u30  Het boerenland is kurkdroog, water is hard nodig voor de weidevogelkuikensBoeren en vogelbeschermers in Friesland doen hun best om weidevogels te helpen. En dat is hard nodig: door de droogte gaan kuikens dood. Op pad met Friese vogelwachters.
23/04 15u15  Naar een klas vol giebelende grietjes in Mosul: zo normaal dat het vreemd isVier keer per week schrijven tv-recensenten Renate van der Bas en Maaike Bos in deze wisselcolumn over wat hen opviel op televisie.
23/04 15u00  Met 100 uur werkstraf voor de demonstrant die Baudet bedreigde, wil de rechter een voorbeeld stellenDe vrouw die bij een demonstratie een leus over schieten op FvD-leider Thierry Baudet scandeerde, heeft een taakstraf van honderd uur gekregen.
23/04 15u00  Hoge Raad: OM mocht regelingen treffen met kroongetuigen in PassageprocesDe Hoge Raad heeft de afspraken met kroongetuigen Peter la S. en Fred R. goedgekeurd. Dat is een stevige tegenvaller voor de van meervoudige moord verdachte Willem Holleeder. De kans dat hij in zijn zaak nu wordt veroordeeld, stijgt met deze uitspraak uit het zogeheten Passageproces.
23/04 14u45  Naar een klas vol giechelende grietjes in Mosul: zo normaal dat het vreemd isVier keer per week schrijven tv-recensenten Renate van der Bas en Maaike Bos in deze wisselcolumn over wat hen opviel op televisie.
23/04 14u45  Concertgebouworkest en dirigent Gatti in harmonie uit elkaarDe affaire-Gatti eindigt toch nog met een harmonieus slotakkoord. In een gezamenlijke verklaring laten het Koninklijk Concertgebouworkest (KCO) en dirigent Daniele Gatti weten dat zij na uitvoerig overleg de strijdbijl hebben begraven.
23/04 14u30  ‘Fukuyama ziet te veel symmetrie tussen linkse en rechtse identitaire bewegingen'Grote denkers openen ons de ogen, maar wat zien zij zelf over het hoofd? Vandaag in deze achtdelige serie: filosoof Ivana Ivkovic over de blinde vlekken van Francis Fukuyama.
23/04 14u15  De Ieren laten zich niet meer intimideren door de IraMet de dood van Lyra McKee, vorige week, leek Ierland in één klap terug in het gewelddadige verleden. Het anders lijkt anders te gaan lopen dan vijftig jaar geleden, toen de Ira verantwoordelijk was voor veel geweld. De Ieren laten zich niet meer intimideren.
23/04 14u15  ‘De wereld volgens John’ is een fonkelende voorstelling die je ook machteloos laat voelenElke week nieuwe voorstellingen, besproken door onze recensenten
23/04 13u45  In Boedapest zijn Porgy en Bess wit en spreken ze Hongaars. Dat levert problemen op.Als je in Hongarije naar de opera gaat, heb je grote kans dat je in het Hongaars wordt toegezongen. Wagners Tannhäuser, Mozarts Papageno: in Boedapest spreken ze vloeiend Hongaars. Net als, sinds kort, Porgy en Bess. En dat is een probleem.
23/04 13u45  De filosoof biedt hulp: hoe moeten we omgaan met angst?Kan de filosofie helpen bij de aanpak van problemen? Vandaag: angst. Waar komt het vandaan en hoe gaan we ermee om?
23/04 13u45  IS noemt daders Sri Lanka ‘strijders van Islamitische Staat’, dodental boven 300De zelfmoordaanslagen in Sri Lanka waren bedoeld als vergelding voor het bloedbad in twee Nieuw-Zeelandse moskeeën. Dat blijkt volgens onderminister van Defensie Ruwan Wijewardene uit eerste onderzoeksresultaten.
23/04 13u30  Het vuur van de Notre-Dame was nog niet geblust of de rijke stinkerds kwamen over de brugSchrijver, dichter en literatuurcriticus Rob Schouten (Hilversum, 1954) is als literair medewerker verbonden aan Trouw en bespiegelt in zijn columns over de kleine en grotere dingen des levens.
23/04 12u30  De directeur van het Haga Lyceum verdiende meer dan toegestaan: ‘Het wordt nu tegen ons gebruikt’De directeur van het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam verdiende in het eerste schooljaar meer dan toegestaan. Een administratieve fout, die inmiddels is rechtgezet, maar nu wordt misbruikt in de strijd tegen de islamitische school, zegt hij.
23/04 12u00  De openbare orde verstoren is voor actiegroep Extinction Rebellion de enige manierDe Britse beweging Extinction Rebellion krijgt internationaal navolging. Deze activisten verstoren de openbare orde en eisen klimaatrevolutie. Wat is dit voor een groep? Trouw keek mee bij de Nederlandse tak.
23/04 12u00  Dividenddeal leverde Shell vorig jaar 890 miljoen euro opOlieconcern Shell heeft in 2018 naar schatting 890 miljoen euro aan dividendbelasting bespaard, dankzij een oude afspraak met de Belastingdienst. Dat heeft de Stichting onderzoek multinationale ondernemingen (Somo) berekend op basis van het vorig jaar door Shell uitgekeerde dividend.
23/04 11u45  Lodewijk Asscher werkte aan een nieuw verhaal voor zijn partij: ‘Ik heb veel geleerd van hoe het beter kan dan vroeger’Het afgelopen jaar dacht PvdA-leider Lodewijk Asscher na over de oorzaken van het enorme zetelverlies in 2017. En hij werkte aan een nieuw verhaal voor zijn partij. 'De tijdgeest is aan het veranderen.'
23/04 11u30  Lodewijk Asscher werkt aan een nieuw verhaal voor zijn partij: ‘Ik heb veel geleerd van hoe het beter kan dan vroeger’Het afgelopen jaar dacht PvdA-leider Lodewijk Asscher na over de oorzaken van het enorme zetelverlies in 2017. En hij werkte aan een nieuw verhaal voor zijn partij. 'De tijdgeest is aan het veranderen.'
23/04 11u15  Verpakkingstroep door online shoppen? Niet met deze uitvindingDigitaal winkelen, hoewel handig, brengt bergen verpakkingsmateriaal met zich mee. Herbruikbare RePacks moeten uitkomst bieden.
23/04 10u30  Met het patiëntgeheim alleen is de privacy nog niet gewaarborgdVoor de bescherming van digitale, persoonlijke gegevens over ziekte en gezondheid is de invoering van het patiëntgeheim een belangrijke stap maar er zijn aanvullende maatregelen nodig, zeggen Maartje Niezen en Petra Verhoef, onderzoekers bij het Rathenau Instituut.
23/04 10u30  Informatie van de AIVD, wat moet je ermee?De AIVD zegt ernaar te streven zo transparant mogelijk te zijn. In de wereld van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten kun je daar niet te veel van verwachten. Het gros van de informatie is geheim en de onderbouwing van de soms stevige boodschap beperkt.
23/04 10u15  Gebrekkige informatie over ons klimaatbeleid? Het is regelrechte misleiding van het ‘groenste-kabinet-ooit’Irene van Staveren (Heemskerk, 1963) is hoogleraar ontwikkelingseconomie aan de Erasmus Universiteit. Voor Trouw schrijft ze om de week een column over economie.
23/04 10u15  Dividenddeal leverde Shell 890 miljoen euro op in 2018Olieconcern Shell heeft in 2018 naar schatting 890 miljoen euro aan dividendbelasting bespaard dankzij een oude afspraak met de Belastingdienst. Dat heeft de Stichting onderzoek multinationale ondernemingen (Somo) berekend op basis van het door Shell uitgekeerde dividend in 2018.
23/04 09u30  Wie slechts destructie nastreeft, maalt niet om de onschuldige doden die daarbij vallenDe mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.
23/04 09u15  Dodental aanslagen Sri Lanka opgelopen tot boven 300Het dodental als gevolg van de aanslagen in Sri Lanka is opgelopen naar 310. Volgens de politiewoordvoerder zijn in de nacht van maandag op dinsdag meerdere slachtoffers aan hun verwondingen bezweken.
23/04 09u00  Twee aardbevingen op de Filippijnen, zeker elf dodenEen aardbeving in het noorden van de Filippijnen heeft aan zeker elf mensen het leven gekost. Er zijn honderden gewonden en er worden nog meer dan dertig mensen vermist.
23/04 08u45  ‘New IRA’ bekent dood op journalist Lyra McKeeDe militante republikeinse groepering New IRA in Noord-Ierland heeft toegegeven verantwoordelijk te zijn voor de dood van de journalist Lyra McKee.
23/04 08u00  Terreur maakt geen onderscheid in ras, geloof of rijkdomDrie keer per week schopt columnist Sylvain Ephimenco in Trouw heilige huisjes omver.
23/04 04u30  30 jaar cel voor moord op Bulgaarse TV-journalisteIn Bulgarije is een man tot 30 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor de verkrachting en moord op tv-journaliste Viktoria Marinova.
23/04 02u45  Segers: Dijkhoff zoekt ruzie met de verkeerde mensenDe aanval van VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff op de vrijheid van onderwijs valt slecht bij coalitiegenoot ChristenUnie.
23/04 01u15  Kim Jong-un accepteert uitnodiging Poetin voor bezoek aan RuslandDe Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un gaat in op een uitnodiging van president Vladimir Poetin om een bezoek te brengen aan Rusland. Dat bevestigen Noord-Koreaanse staatsmedia.
22/04 22u45  Verdeeldheid is snel gezaaid op Sri LankaSinds het einde van de burgeroorlog nu tien jaar geleden is er in Sri Lanka niet meer zo’n grote geweldsexplosie geweest als op deze Paaszondag waarbij bijna 300 doden vielen na aanvallen op hotels en kerken. Maar spanningen tussen verschillende religieuze en etnische groepen laaiden ook de afgelopen jaren al regelmatig op.
22/04 22u30  Egypte: muziek, gratis boodschappen en ijsjes in ruil voor een stemEgypte mocht stemmen over de macht van de president. Zijn voorstanders lieten niets aan het toeval over.
22/04 22u15  Kreeg het onbekende National Thowheed Jamath hulp bij het plegen van de aanslagen?De groep die verdacht wordt van de aanslagen in Sri Lanka is onbekend. Kreeg zij hulp van een grote buitenlandse speler?
22/04 22u00  VS verbieden landen olie te kopen in IranHogere olieprijzen en meer politieke spanning. Dat zijn de eerste gevolgen van het besluit van de VS om acht landen niet langer permissie te geven om olie te ­kopen in Iran. De VS willen de olie-export van Iran tot nul reduceren.
22/04 21u45  Samsung stelt lancering Galaxy Fold uitHet Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung Electronics stelt de lancering van zijn nieuwe Galaxy Fold-smartphone uit vanwege problemen met het opvouwbare toestel.
22/04 21u15  Wie moet ik dankbaar zijn voor de uitvinding van mijn grasmaaier?Toen ik mijn schrijfhuisje kocht zat er een tuin bij: struiken, bomen, een gazon en een L-vormige vijver. Die vijver vond ik nogal een verantwoordelijkheid, er zwemmen vissen in, witte, oranje en zwarte. Levende have. O jee!
22/04 21u15  FC Twente-trainer Pusic klaart de klus, maar na de promotie is het nog de vraag of hij mag blijvenHet financieel geplaagde FC Twente kon gisteren feestvieren. Een gelijkspel tegen Jong AZ was genoeg voor het kampioenschap in de eerste divisie.
22/04 21u00  Nu de onervaren Zelenski president wordt, rijst de vraag: kan hij zijn beloften wel waarmaken?Kan winnaar Volodimir Zelenski wel de corruptie tegengaan? Hervormers sluiten zich schoorvoetend bij hem aan.
22/04 20u45  Oranje is terug in de kelder van de Fed CupZonder zijn nummer één is Nederland kansloos in het Fed Cup-duel met Japan. Degradatie is het gevolg
22/04 20u30  Nog twee Nederlanders omgekomen in Sri LankaDe aanslagen in Sri Lanka hebben nog twee Nederlanders het leven gekost.
22/04 20u15  Betogers in Soedan vastbesloten te blijven protesteren: ‘Onderdrukking heeft ons niet dom gemaakt’Sinds begin deze maand bivakkeren Soedanezen op een plein in Khartoem. Ze demonstreren tegen het militaire bewind. ‘Ik wil kunnen zeggen dat ik meehielp het regime te beëindigen.’
22/04 20u00  ‘Ik wilde bloed geven in Sri Lanka, maar dat werd afgeraden’Jip Nooitgedagt (28) verbleef na vier weken reizen in Sri Lanka twee dagen in Colombo. Ze was in de stad tijdens de aanslagen op zondag. Supun Rodrigo (21) studeert in Nederland, maar komt uit Negombo.
22/04 19u15  Wat gebeurde er precies in Sri Lanka? Een tijdlijnOp Eerste Paasdag in de vroege ochtend werd Sri Lanka opgeschrikt door enkele explosies. Er zouden er nog vele volgen. Wat gebeurde er precies, op zondag en maandag. Een tijdlijn.
22/04 18u00  Rouw en angst in ontredderd Negombo: ‘We moeten ontzettend oppassen met wat we zeggen’Trouw-verslaggever Arjen van der Ziel is in Sri Lanka. In Negombo, waar in de St. Sebastiankerk 105 doden vielen toen er op Eerste Paasdag een bom ontplofte, trof hij een ontredderde bevolking. Intussen blijft de spanning voelbaar. ‘We moeten ontzettend oppassen met wat we zeggen.’
22/04 17u45  Reportage: rouw en angst vechten om voorrang in ontredderd NegomboTrouw-verslaggever Arjen van der Ziel is in Sri Lanka. In Negombo, waar in de St. Sebastiankerk 105 doden vielen toen er op Eerste Paasdag een bom ontplofte, trof hij een ontredderde bevolking. Intussen blijft de spanning voelbaar. ‘We moeten ontzettend oppassen met wat we zeggen.’
22/04 17u15  Otten probeert Forum uit de verdachte hoek te halenDe tweede man van Forum voor Democratie corrigeert Thierry Baudet openlijk, in een poging het imago van de partij op te vijzelen.
22/04 16u45  FC Twente terug in de eredivisieFC Twente voetbalt volgend seizoen weer op het hoogste niveau in Nederland. De Enschedeërs stelden maandag de titel in de eerste divisie veilig.
22/04 16u30  Mathieu van der Poel gaat voor een revolutie in de trainingsleer zorgenJournalist, voormalig profwielrenster en KNWU-bestuurslid Marijn de Vries (Sleen, 1978) fietst met u elke maandag door het sportweekend.
22/04 16u00  Matthieu van der Poel gaat voor een revolutie in de trainingsleer zorgenJournalist, voormalig profwielrenster en KNWU-bestuurslid Marijn de Vries (Sleen, 1978) fietst met u elke maandag door het sportweekend.
22/04 15u45  Mediatalent Anna Gimbrère (32): ‘Ik analyseer alles kapot, ook emoties’Trouw vraagt wekelijks een bekende of minder bekende Nederlander: welke levenslessen heeft u geleerd?
22/04 15u30  Amsterdamse coffeeshop gaat week dicht na de vondst van twee handgranaten in 24 uurCoffeeshop New Times in Amsterdam blijft komende week dicht. Dit weekend werd er twee keer een handgranaat voor de deur is gevonden. Volgens burgemeester Femke Halsema is het een vrijwillige sluiting op verzoek van de gemeente.
22/04 15u15  Psycholoog Iva Bicanic: Ik lig niet wakker van de verhalen die mijn patiënten - jonge slachtoffers van seksueel geweld - mij vertellenInterviewrubriek waarin Trouw mensen vraagt waar ze over dromen, overdag of 's nachts.
22/04 15u00  Examenleerlingen drukken hun identiteit uit in een kunstwerk: ‘Mijn leven is een puzzel, ingewikkeld’Tijd (de zaterdagbijlage van Trouw) krijgt soms bijzondere tips. Zo appte docent handvaardigheid Rixt Hilverda foto’s van het eindexamenwerk van vmbo-t-scholieren. Ally Smid bekeek de expositie en sprak een paar makers.
22/04 15u00  Des te lastiger de kwestie, des te sterker de behoefte aan een zondebok, zoals Theresa MayMet een slimme term kun je de werkelijkheid niet alleen beschrijven, maar ook maken. Bestuurskundige Hans de Bruijn wijst wekelijks op voorbeelden van framing.
22/04 14u15  Kan ik de helft van de gasten voor mijn feest eerder uitnodigen dan de andere helft?Beatrijs Ritsema beantwoordt wekelijks vragen over moderne etiquette. Heeft u vragen over de omgang met buren, collega's, familie, vrienden en kinderen? Mail ze naar beste@beatrijs.com.
22/04 14u15  Mediatalent Anna Gimbrère (32): ‘Ik analyseer alles kapot’Trouw vraagt wekelijks een bekende of minder bekende Nederlander: welke levenslessen heeft u geleerd?
22/04 14u00  Trainen, bevallen en weer trainen: topzwemster Maud van der Meer wil naar de SpelenOp 30 mei 2018 zei zwemster Maud van der Meer haar teamgenoten na de training gedag. De volgende dag beviel ze van haar eerste kind. De 26-jarige topzwemster wil zich voor de Spelen in Tokio plaatsen. Ze vertelt over de weg terug naar de top.
22/04 13u45  De te lastiger de kwestie, des te sterker de behoefte aan een zondebok, zoals Theresa MayMet een slimme term kun je de werkelijkheid niet alleen beschrijven, maar ook maken. Bestuurskundige Hans de Bruijn wijst wekelijks op voorbeelden van framing.
22/04 13u30  Kiki Schippers biedt doorgaans mooie liedjes en matige conferencesElke week nieuwe voorstellingen, besproken door onze recensenten
22/04 13u30  De een gaat compleet door het lint, de ander kan zijn woede controleren. Hoe kan dat?Iedereen wordt af en toe boos. Maar de een weet zijn woede te beteugelen en de ander gaat helemaal door het lint. Dat verschil is een raadsel.
22/04 12u45  De feministische leeslijst van Marja Pruis is prima te volgen, maar ook een wat highbrow onderonsjeRecensenten van Trouw bespreken pas verschenen fictie, non-fictie, jeugdliteratuur en thrillers.
22/04 12u45  Nieuwe explosie in Sri Lanka. Regering: radicaal-islamitische groep achter bomaanslagenOp maandagmiddag is er opnieuw een explosie in de buurt van een kerk in de Sri Lankaanse hoofdstad Colombo waargenomen, meldt persbureau Reuters. De autoriteiten denken dat de lokale radicaal-islamitische groep National Thowheeth Jama’ath (NTJ) de bloedige bomaanslagen van uitvoerde. De extremisten kregen mogelijk steun vanuit het buitenland, zegt de regering.
22/04 12u30  In deze dollarfabriek in Washington wordt 1,1 miljard per dag gedruktOok in het digitale tijdperk draait de dollarfabiek in Washington overuren. De drukkerij is trots op het industriële ambachtswerk.
22/04 12u15  Anna Gimbrère (VPRO) wilde astronaut worden: ‘Als er betaalbare tickets naar de maan zijn, ben ik er als de kippen bij’Trouw vraagt wekelijks een bekende of minder bekende Nederlander: welke levenslessen heeft u geleerd?
22/04 11u45  We zijn de grip op ons eigen leven kwijtgeraakt, die grip willen we terugWe trekken ons terug in onze veilige bubbel. Verliezen we het vermogen elkaar te begrijpen en te bereiken? In een serie columns reist filosofieredacteur Peter Henk Steenhuis langs de grenzen van onze taal op zoek naar de grenzen van onze werelden.
22/04 11u45  Regering Sri Lanka: radicaal-islamitische groep achter bomaanslagenDe Sri Lankaanse autoriteiten denken dat de lokale radicaal-islamitische groep National Thowheeth Jama’ath (NTJ) de bloedige bomaanslagen van zondag uitvoerde. Dat maakte regeringswoordvoerder en minister Rajitha Senaratne maandag bekend.
22/04 11u15  Zelfmoordterroristen voerden de aanslag uit, meldt een overheidsexpert in Sri LankaDe zes gelijktijdige bomaanslagen, zondag in Sri Lanka, zijn uitgevoerd door zelfmoordterroristen, zo meldt een forensisch expert van het Sri Lankaanse ministerie van defensie volgens persbureau DPA. Er zijn inmiddels 24 arrestaties verricht.
22/04 11u15  Komiek Zelenski, die ‘het systeem komt vernietigen’, nieuwe president Oekraïne na monsterzegeVolodimir Zelenski wordt de nieuwe president van Oekraïne. De 41-jarige komiek en televisieproducent boekte een monsterzege en kreeg ongeveer 73 procent van de kiezers achter zich, zo bleek maandag nadat ruim 90 procent van de stemmen was geteld.
22/04 10u45  Controleren vrouwen of hun vriend staand plast? Dat soort vragen hou ik maar binnenAuteur en dichter Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vier dichtbundels en bracht in 2015 zijn roman 'Hallo Muur' uit, waarin hij zijn alcoholverslaving verwerkte. Voor Trouw schrijft hij een wekelijkse column over wat er gebeurt in zijn drukke hoofd.
22/04 10u30  Bent u licht ontvlambaar of meer het beheerste type? De psychologie probeert te begrijpen hoe dat komtIedereen wordt af en toe boos. Maar de een weet zijn woede te beteugelen en de ander gaat helemaal door het lint. Dat verschil is een raadsel.
22/04 10u15  Ik voelde me een verrader. Omdat ik toen zij bij haar vader was naar Frankrijk was afgereisd. Met ene M.Schrijfster Elke Geurts (1970) schrijft in haar wekelijkse column over hoe een scheiding een leven omver kan halen. In 2017 verscheen haar roman 'Ik Nog Wel Van Jou', waarin ze haar scheiding verwerkte.
22/04 10u00  Net als hier zijn er in Afrika zelfdodingen als gevolg van depressiesEen depressie kan ook ontstaan door lithiumtekort na een emotionele gebeurtenis. Dat geldt zowel voor een Nederlander als een Afrikaan, zegt Rentia Krijnen, docent biologie en maatschappelijk theologe.
22/04 10u00  In dit poëtische scheppingsverhaal was er in den beginne een eiDiet Groothuis dicht over het ei dat ons hele universum uitstort. In den beginne was er een ei. Tenminste, als je het poëtische scheppingsverhaal van Diet Groothuis mag geloven.
22/04 09u45  Atte Jongstra banjert als een olifant door de porseleinkast van de Tweede WereldoorlogNa ‘Groente’ en ‘Worst’ verschijnt nu ‘De Aardappelcentrale’; over opportunisme in de oorlog.
22/04 09u45  Europa negeert het Oosten het liefst, zegt politicoloog Bruno Maçães, maar dat is niet vol te houdenIn de nieuwe wereldverhoudingen rukt China op. Het is wennen, maar Europa moet flink inschikken, analyseert Bruno Maçães.
22/04 09u30  ‘Lang leve de Rif’, klinkt het in Rabat bij het protest tegen de straffen voor leiders van de Rif-opstandDuizenden demonstranten hebben zondag gedemonstreerd in Rabat, de hoofdstad van Marokko. Ze protesteerden tegen de ​​lange gevangenisstraffen voor tientallen activisten, onder wie de leider van de Hirak-beweging uit de Rif, die zich hard maakt voor armoedebestrijding.
22/04 09u30  Komiek Volodomir Zelenski, die ‘het systeem komt vernietigen’, nieuwe president OekraïneVolodimir Zelenski wordt de nieuwe president van Oekraïne. De 41-jarige komiek en televisieproducent kreeg volgens de eerste exitpolls die zojuist naar buiten kwamen bijna driekwart van de stemmen, waarmee hij zijn opponent, de zittende president Petro Porosjenko, ruimschoots verslaat.
22/04 09u00  Komiek Vlodomir Zelenski, die ‘het systeem komt vernietigen’, nieuwe president OekraïneVolodimir Zelenski wordt de nieuwe president van Oekraïne. De 41-jarige komiek en televisieproducent kreeg volgens de eerste exitpolls die zojuist naar buiten kwamen bijna driekwart van de stemmen, waarmee hij zijn opponent, de zittende president Petro Porosjenko, ruimschoots verslaat.
22/04 08u00  Een lawine werd drie bekende alpinisten waarschijnlijk fataal; hun lichamen zijn in Canada gevondenDe lichamen van drie bekende bergbeklimmers zijn zondag gevonden, zo meldt het Canadese agentschap voor nationale parken. Ze werden sinds afgelopen dinsdag vermist.
22/04 07u30  ‘All the President’s Men’ behoedden Trump voor zijn ergste misstappen – maar nu zijn ze er niet meerDegenen die hoopten op een Watergate-achtige instorting van het presidentschap van Donald Trump, moeten op zijn minst nog even geduld hebben. En misschien hun droom wel opgeven.
22/04 02u30  Verdachten van dood Noord-Ierse journaliste weer op vrije voetenDe Noord-Ierse politie (PSNI) heeft twee mannen die waren opgepakt in verband met de dood van journaliste Lyra McKee, zondagavond weer vrijgelaten. De twee worden niet vervolgd. McKee werd donderdagavond doodgeschoten tijdens rellen in Londonderry.
22/04 01u15  Lichamen van drie zeer ervaren alpinisten gevonden in CanadaDe lichamen van drie wereldberoemde bergbeklimmers die sinds dinsdag werden vermist zijn zondag gevonden, zo meldt het Canadese agentschap voor federale parken.
21/04 23u15  Regering van Sri Lanka had informatie over terreurdreiging maar deed daar niets mee, zegt premierHet officiële dodental van de aanslagen op Sri Lanka is zondag opgelopen tot 207, melden de autoriteiten. 450 mensen raakten gewond door de gelijktijdige explosies in drie kerken en drie luxe hotels. Inmiddels zijn dertien mensen gearresteerd. Premier Ranil Wickremasinghe zei in een verklaring dat de regering informatie over een mogelijke aanslag bezat, maar dat speciale maatregelen om die te voorkomen - om nog onbekende redenen - niet zijn genomen. De premier zei in een persconferentie dat onderzocht wordt waar het precies is fout gegaan.
21/04 23u00  Als een gecontroleerde idioot, als een bezeten vrijbuiter, wint Matthieu van der Poel de Amstel Gold RaceIn 1990 leek de Belg Luc Roosen de Amstel Gold Race te gaan winnen. Roossen, een brave, redelijke alleskunner zonder duidelijke specialiteiten, rekende zich rijk, hief de armen richting hemel en voelde een warme schicht langskomen. De winnaar van die koers, voor een in stomme verbazing toekijkende kleine toeschouwersschare langs de stoep, was Adri van der Poel.
21/04 20u45  In deze dollarfabriek in Washington wordt 1,1 miljard per uur gedruktOok in het digitale tijdperk draait de dollarfabiek in Washington overuren. De drukkerij is trots op het industriële ambachtswerk.
21/04 20u15  Exitpoll: Voormalig komiek Volodimir Zelenski wordt nieuwe president van Oekraïne met driekwart van de stemmenVolodimir Zelenski wordt de nieuwe president van Oekraïne. De 41-jarige komiek en televisieproducent kreeg volgens de eerste exitpolls die zojuist naar buiten kwamen bijna driekwart van de stemmen, waarmee hij zijn opponent, de zittende president Petro Porosjenko, ruimschoots verslaat.
21/04 20u15  Elk kind heeft het recht gewenst te zijnEr is moed nodig om de keuze te maken je ongewenste kind niet te krijgen. Praat vrouwen geen schuldgevoel aan, betoogt Leny Woudstra.
21/04 19u30  "All the President's Men" behoedden Trump voor de ergste misstappen – maar nu zijn ze er niet meer.Degenen die hoopten op een Watergate-achtige instorting van het presidentschap van Donald Trump, moeten op zijn minst nog even geduld hebben. En misschien hun droom wel opgeven. Het rapport dat speciaal aanklager Robert Mueller uitbracht over het doen en laten van Donald Trump en degenen om hem heen, laat zien dat de president van de Verenigde Staten vele snode plannen had, vooral als het ging om het dwarsbomen van Mueller, maar dat hij die lang niet allemaal uitgevoerd kreeg.
21/04 19u15  De taal kan een harnas zijn. Liesbeth Lagemaat heeft het opnieuw aangegord in haar dichtbundelVaak zijn ze van glas, dan zie je de bus tenminste aankomen. Liefst wacht je er niet te lang, in zo’n abri. Tenzij het regent misschien, dan is zo’n bushokje, best een fijne plek om even te schuilen.
21/04 17u30  Wandelend door Vught langs het mysterie van ZionsburgDe spannende podcastserie ‘De brand in het landhuis’ maakt nieuwsgierig naar Zionsburg, een landgoed met een roerige geschiedenis in het centrum van Vught.
21/04 16u45  Paaseiland: een droom voor iedereen die van raadsels houdtBijna 300 jaar geleden voer Jacob Roggeveen op paaszondag tegen een eiland aan dat de wereld nu kent als Paaseiland: beroemd om alles wat juist níet christelijk is, en een droom voor iedereen die van raadsels houdt.
21/04 16u15  Dat verdeeldheid tussen verschillende groepen snel gezaaid is in Sri Lanka, is duidelijkSinds het einde van de burgeroorlog nu tien jaar geleden is er in Sri Lanka niet meer zo’n grote geweldsexplosie geweest als op deze Paaszondag waarbij ruim 200 doden vielen na aanvallen op hotels en kerken. Maar spanningen tussen verschillende religieuze en etnische groepen laaiden ook de afgelopen jaren al regelmatig op.
21/04 14u30  Meer dan 200 doden bij reeks aanslagen in Sri Lanka, ook Nederlander gedoodHet officiële dodental van de aanslagen op Sri Lanka is opgelopen tot 207, melden de autoriteiten. 450 mensen raakten gewond door de gelijktijdige explosies in drie kerken en drie luxe hotels. Inmiddels zijn zeven mensen gearresteerd.
21/04 14u15  Ajax piekt weer, maar houden ze het vol te midden van de internationale clubs die barsten van het geld?Het zou nooit meer kunnen, een Nederlandse voetbalclub bij de allerbeste van Europa. Nu staat Ajax in de halve finale van de Champions League. Lijnen van 1988 via 1995 naar nu.
21/04 14u15  190 doden bij aanslagen op kerken en hotels op Sri LankaHet officiële dodental van de aanslagen op Sri Lanka is opgelopen tot 190, melden de autoriteiten. Vierhonderd mensen raakten gewond door de gelijktijdige explosies in drie kerken en drie luxe hotels. Inmiddels zijn zeven mensen gearresteerd.
21/04 13u00  Na 25 jaar huwelijk gingen we uit elkaar, nu zijn we weer samen. ‘Saskia is mijn eerste én mijn derde vrouw’Wat trekt mensen in elkaar aan en waarom blijven ze bij elkaar - of niet? Iris Hannema tekent verhalen op over het raadsel van de liefde. Aflevering 6: Hans.
21/04 13u00  Ik hou niet zo van appen, hoe onbeleefd is het om pas na een paar dagen te reageren?Etiquette-specialist Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort - of juist niet.
21/04 13u00  Tegenstellingen uitvergroten, daar kun je het als politicus ver mee schoppenPolitici maken steeds meer gebruik van het oxymoron, tegenstellingen samenbrengen tot iets nieuws. Maar je kunt kiezers ook trekken door aan beide zijden van de kloof te staan.
21/04 12u45  Feyenoord wint de strijd om plek drieHet was weer zo’n moment waarop hij, Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst, onder ogen kreeg waarom het goed is dat hij na dit seizoen vertrekt uit Rotterdam.
21/04 11u45  Charlotte Broekhuizen (29) is op vakantie in Sri Lanka: ‘Het ministerie adviseert ons om te schuilen.’Charlotte Broekhuizen (29) uit Haarlem is al 3 weken op vakantie in Sri Lanka, waar vandaag meerdere explosies waren in kerken en hotels. Daarbij zijn zeker 138 doden gevallen en honderden gewonden.
21/04 11u30  Verstoorde diensten, geweld, repercussies: christenen worden vaker bedreigd op Sri LankaNa de bomaanslagen op Paasmorgen op drie kerken en drie hotels in Sri Lanka stonden in het hele land kerken op scherp. Veel kerkdiensten op Pasen, het hoogtepunt van het christelijke jaar, werden afgelast uit vrees voor nog meer geweld.
21/04 11u15  Christenen hebben het moeilijk in Sri LankaNa de bomaanslagen op Paasmorgen op drie kerken en drie hotels in Sri Lanka stonden in het hele land kerken op scherp. Veel kerkdiensten op Pasen, het hoogtepunt van het christelijke jaar, werden afgelast uit vrees voor nog meer geweld.
21/04 11u00  Meer geld is fijn, maar hoe krijg je het vrouwenwielrennen echt vooruit?Bij de Amstel Gold Race voor vrouwen, die zondag voor de derde keer wordt verreden, is het prijzengeld dit jaar verdubbeld. Dat is een goed ­signaal, maar er is nog een lange weg te gaan. Drie kenners over de staat van het vrouwenwielrennen.
21/04 10u45  Christenen worden op Sri Lanka gediscrimineerdNa de bomaanslagen op Paasmorgen op drie kerken en drie hotels in Sri Lanka stonden in het hele land kerken op scherp. Veel kerkdiensten op Pasen, het hoogtepunt van het christelijke jaar, werden afgelast uit vrees voor nog meer geweld.
21/04 10u45  Waarom mannen meer verdienen dan vrouwenInkomensverschillen tussen man en vrouw zijn diep geworteld in mythen, in alle culturen. Pas dus op wanneer Thierry Baudet zijn vrouwenclichés opdist.
21/04 10u00  Meer dan 100 doden bij aanslagen op kerken en hotels op Sri LankaHet officiële dodental van de aanslagen op Sri Lanka is 138, melden de autoriteiten. Vierhonderd mensen raakten gewond door de gelijktijdige explosies in drie kerken en drie luxe hotels.
21/04 08u30  Tientallen doden bij aanslagen op kerken en hotels op Sri LankaMinstens 52 mensen zijn om het leven gekomen door zes explosies bij kerken en hotels op Sri Lanka.
21/04 08u15  Er zijn goede films en series te vinden met Pasen (maar je moet er wel naar op zoek)Waar de Kersttijd inspireert tot zoete films en series over warme gezinnen, romantische liefdes en vrede op aarde, klinkt het rauwe thema van Pasen - lijden, opoffering en verlossing - een stuk minder lekker als uitgangspunt voor een script voor het grote publiek. In chocoladetermen: Kerst is melk, Pasen is puur.
21/04 07u45  Tientallen doden bij aanslagen op kerken en hotels in Sri LankaZeker twintig mensen zijn om het leven gekomen door zes explosies bij kerken en hotels op Sri Lanka.
21/04 07u15  Het voelde als een nachtzoen van duizenden lippen voor de gehavende moeder van ParijsAanvankelijk verliep mijn hernieuwde kennismaking met Parijs moeizaam. Ondanks de verdrietige aanleiding van mijn bezoek– de brand in een kathedraal.
21/04 04u15  VS maakt Vietnamees vliegveld schoon dat werd gebruikt voor opslag uiterst giftig wapen Agent OrangeDe Verenigde Staten zijn begonnen met de schoonmaak van een oude luchtmachtbasis in Vietnam. De basis werd tijdens de Vietnamoorlog gebruikt voor de opslag van het chemische middel Agent Orange. Het schoonmaken van vliegveld Bien Hoa kost de VS 162 miljoen euro.
20/04 21u30  Als je ontkent elitair te zijn, verwaarloos je alles wat daarbij hoortRuben van Zwieten (1983) is predikant.
20/04 20u00  Uitstelgedrag is in Kenia een nationale sportDe man die mijn belastingen doet, klinkt gestrest aan de telefoon. Hij heeft mijn belastingopgave nog niet af, ook al bracht ik mijn spullen een maand geleden. Hij geeft de schuld aan de dagelijkse stroom mensen die nu, kort voor de deadline, hun papieren afgeven. En dat is niet zomaar afleveren, dat gaat op z’n Keniaans met een kop thee en een uitgebreid praatje. “Waarom komen ze altijd op het laatste moment?”, roept hij vertwijfeld in mijn oor.
20/04 20u00  Bomvol bloemenpark de Keukenhof raadt het bezoekers af langs te komen tijdens de paasdagenDe Keukenhof in Lisse adviseert bezoekers vanwege extreme drukte zaterdag om tijdens de paasdagen niet meer langs te komen. Het is er zo druk dat auto’s niet meer terecht kunnen bij het bloemenpark.
20/04 19u45  Gele vestjes-demonstranten raken slaags met politie in Parijs, zeker 110 mensen opgepaktIn Frankrijk zijn tijdens protesten door gele hesjes 189 demonstranten opgepakt door de politie. In Parijs werden zeker 110 mensen gearresteerd. Het is de 23e week op rij dat de gele hesjes de straat op gaan. Ze doen dat in verschillende steden in Frankrijk. In Parijs zijn zaterdag naar schatting 9000 demonstranten op de been.
20/04 19u45  Bomvol bloemenpark de Keukenhof raadt het bezoekers af langs te komen tijdens de paasdagen vanwege enorme drukteDe Keukenhof in Lisse adviseert bezoekers vanwege extreme drukte zaterdag om tijdens de paasdagen niet meer langs te komen. Het is er zo druk dat auto’s niet meer terecht kunnen bij het bloemenpark.
20/04 19u15  Vergeet het paaskuiken, aan weinig dieren kleeft zoveel symboliek als aan de haanDierkundig lijkt Pasen zich te beperken tot donzige gele paaskuikentjes en de onvermijdelijke paashaas, maar er is één belangrijke andere figurant: de haan.
20/04 18u45  Pils is maar saai, bij Prairie Artisan Ales, een brouwerij in Oklahoma is overdaad een deugdEen panel test wekelijks wijn, bier, whisky en non-alcoholica. Vandaag: bier dat naar prairiebloemen smaakt.
20/04 17u30  De God van Isaac Newton blijkt een klungelige horlogemakerHet zonnestelsel lijkt een toonbeeld van orde, maar chaos regeert. Botsingen tussen planeten zijn niet uit te sluiten.
20/04 16u45  Wat is vuur? En waar komt die kleur van de vlammen vandaan?Daan van Eijk en Jan Beuving vormden samen het (wetenschaps)cabaretduo Jan & Daan. Jan is wiskundige en theatermaker. Daan is natuurkundige aan de University of Wisconsin in Madison, VS. Om de week stellen zij elkaar hier een vraag.
20/04 16u00  Een ramp moet niet nodig zijn om ons tot het besef van saamhorigheid te brengenMisschien wordt het zo’n moment als de moord op Kennedy of de dood van Prinses Diana of de aanval op de Twin Towers, iedereen weet waar hij was en wat hij deed toen het nieuws hem/haar bereikte.
20/04 15u15  Chinese troetelmiljardair Liu in de problemenDe oprichter van JD.com, het Amazon van China, had een vlekkeloze reputatie, evenals zijn bedrijf. Maar de Chinese troetelmiljonair zit in de problemen. Zijn bedrijf leidt verlies, en de topman zelf wordt beschuldigd van verkrachting.
20/04 14u30  Welk monument is u het meest dierbaar?Breng het maar eens onder woorden als iets dierbaars wordt verwoest. Boekbindster Cathérine Malmanche, die elke dag van huis naar werk langs de ‘steeds van kleur veranderende’ Notre-Dame loopt, trof me: “Voor ons is het meer dan een monument, het is een personage.”
20/04 14u15  Dat de betekenis van een woord verandert, zie je vaak het eerst aan de contextNeemt u nog weleens de telefoon op? Vast wel, maar de kans is groot dat u net zo vaak (of misschien wel vaker) combinaties als op ‘de telefoon kijken’, ‘surfen op de telefoon’ of ‘met de telefoon betalen’ gebruikt als ‘de telefoon opnemen’.
20/04 14u15  Oorlogsmoe Donbass vreest voor wat de verkiezingen Oekraïne zullen brengenNa vijf jaar oorlog jagen de presidentsverkiezingen in de Oost-Oekraïense regio Donbass vooral angst aan. ‘Als ze in godsnaam maar stoppen met schieten.’
20/04 14u00  Er is niets verzonnen, Yvon Jaspers. Trouw is geen roddelbladKun je het in een week dat de Notre-Dame in Parijs door brand werd verwoest, de vader en oom van Anne Faber een boek presenteerden over haar gruwelijke dood, lezers in de pen klommen over de plastic foetussen in een reportage over de ‘kruistocht’ van de anti-abortuslobby, het nog hebben over Yvon Jaspers?
20/04 13u45  Waarom Algerijnen massaal de straat op blijven gaan: ‘De Macht is als een kameleon’Al twee maanden is het onrustig in Algerije. De president is opgestapt, maar de demonstranten willen dat ook de andere oude machthebbers vertrekken.
20/04 13u30  ‘De dood van Avicii heeft ook iets moois voortgebracht’De dood van de Zweedse dj en producer Avicii, precies een jaar geleden, trof de muziekwereld als een mokerslag. Een discussie barstte los over de druk die rust op de schouders van dj’s, die vaak al als tieners aan hun muziekcarrière beginnen. Is er iets veranderd?
20/04 12u15  Zijn moeder werd na de oorlog kaalgeschoren. Nu vraagt Martin zich af: was zij echt een moffenmeid?Waarom werd de 17-jarige Eefje Schut na de bevrijding kaalgeschoren? Haar zoon Martin van Drunen speurde het Land van Altena af op zoek naar een antwoord. Dit artikel is een ingekorte versie van het eerste hoofdstuk van het ‘Moffenmeiden’ van Trouw-redacteur Rianne Oosterom, dat 23 april verschijnt.
20/04 12u00  De kerk is nauw verbonden met Frankrijk, in goede en slechte tijdenNa de brand in de Notre-Dame ziet de katholieke journaliste Isabelle de Gaulmyn dat de kerk nauw verbonden is met de Fransen, al gaat bijna niemand naar de mis.
20/04 11u45  Wat doen we met Pasen: naar de woonboulevard, preken of een auto kopen?Veel mensen trekken er met de paasdagen uit op. Mogelijkheden te over. ‘Voor ons autobedrijf is dit een van de highlights van het jaar. Het is hier een soort zoete inval, net een kroeg.’
20/04 11u30  Na ‘Dinge dong’ zat niemand meer op Getty Kaspers te wachtenZo’n 71 jaar is ze nu, Getty Kaspers, de laatste Nederlandse artiest die het Eurovisie Songfestival won. Ik trof haar in de Rotterdamse boekhandel Van Gennep, waar de voormalige zangeres van Teach In haar biografie presenteerde: ‘Een leven lang geleden’.
20/04 11u15  ‘Jezus had ook een hartaanval kunnen krijgen, maar dan had zijn dood niet zoveel invloed gehad’Christenen vieren met Pasen dat Jezus na zijn kruisiging is opgestaan uit de dood. Welke betekenis heeft dit feest in hun leven? Vier gelovigen over het paasverhaal. ‘Wat een mysterie.’
20/04 11u00  De scholekster zoekt heil in de stad en vlucht het dak opEen opmerkelijke trend: scholeksters zoeken hun heil in de stad. Ze kiezen niet voor de kust of het weiland als broedplaats, maar voor het platte dak.
20/04 11u00  ‘Ik hoef geen historische bewijzen voor Jezus’ opstanding, het is een keuze het te geloven’Christenen vieren met Pasen dat Jezus na zijn kruisiging is opgestaan uit de dood. Welke betekenis heeft dit feest in hun leven? Vier gelovigen over het paasverhaal. ‘Wat een mysterie.’
20/04 11u00  Îles flottantes (feestelijk paasdessert)Haast alles wat in een pakje of zakje zit, kun je ook zelf maken. Karin Luiten doet dat wekelijks voor.
20/04 11u00  Greta Thunberg als boegbeeld van het klimaatdebat, dat is niet bepaald verheffend voor het niveauDrie keer per week schopt columnist Sylvain Ephimenco in Trouw heilige huisjes omver.
20/04 10u45  Voor iets pazigs op tv moeten we het hebben van de paus en Herman FinkersNu we op donderdag het voor velen indrukwekkende ‘The Passion’ en – op Radio 4 – de eeuwig intense Matthäus Pas­sion al hebben gehad, krijgen we het paasweekend zelf. Waarin het zoeken met een lichtje is naar een echt pazige programmering.
20/04 10u45  Mijn kinderen hebben een goede baan, moet ik als moeder nog steeds de lunch betalen?Etiquette-specialist Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort - of juist niet.
20/04 10u30  Wopke Hoekstra: Ik zweef tussen geloof, ongeloof en twijfel, en wat rest is mysterieWopke Hoekstra (Bennekom, 1975) is politicus voor het CDA. Van 2011 tot 2017 was hij senator in de Eerste Kamer. Hij werkte eerder voor Shell en voor organisatiebureau McKinsey. Op 26 oktober 2017 trad hij aan als minister van financiën in het kabinet-Rutte III.
20/04 10u30  Dijkhoff wil het roer binnen de VVD omgooienDe VVD heeft ‘scherpte verloren’ en is te veel bezig met het uitleggen van compromissen. Om die reden wil fractievoorzitter Klaas Dijkhoff het roer binnen de partij omgooien en meer aansluiting zoeken bij de middenklasse en het mkb. Dat zegt hij in een interview met De Telegraaf.
20/04 10u15  Greta Thunberg als voornaamste boegbeeld van het klimaatdebat, dat is niet bepaald verheffend voor het niveauDrie keer per week schopt columnist Sylvain Ephimenco in Trouw heilige huisjes omver.
20/04 09u45  Vader Danny Blind ziet zoon Daley steeds meer op hem gaan lijkenHenk Hoijtink, chef sport van Trouw, laat in zijn wekelijks column met de nodige kritische distantie zijn licht schijnen over het laatste nieuws binnen de voetbalwereld.
20/04 09u45  Tweede man van Forum voor Democratie uit stevige kritiek op Thierry BaudetThierry Baudet, leider van Forum voor Democratie, krijgt vandaag stevige, openlijke kritiek van de tweede man van de partij, Henk Otten. In een interview met NRC Handelsblad zegt Otten dat Baudet FvD te veel naar rechts trekt. Bovendien draait Forum volgens Otten nu te veel om de persoon Baudet en te weinig om de andere mensen in de partij.
20/04 09u45  Een beetje boreaal mag best af en toeDrie keer per week schopt columnist Sylvain Ephimenco in Trouw heilige huisjes omver.
20/04 09u30  Vanaf vandaag nieuwe Waddeneilanden te bezoeken: de Marker WaddenEr wordt nog volop gebouwd, maar vanaf dit weekend zijn de Marker Wadden bereikbaar voor het grote publiek. Vandaag vertrekt de eerste veerboot.
20/04 09u15  Herbouw de Notre-Dame met lefDe mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.
20/04 09u00  Vanaf vandaag zijn er nieuwe Waddeneilanden te bezoeken: de Marker WaddenEr wordt nog volop gebouwd, maar vanaf dit weekend zijn de Marker Wadden bereikbaar voor het grote publiek. Vandaag vertrekt de eerste veerboot.
20/04 08u15  Expert: Bevingsschade Groningen valt niet vast te stellen, dus geef iedereen compensatieDe aardbevingen in Groningen zijn te klein om vast te stellen welke schade zij veroorzaken. Nederland kan daarom beter stoppen met het inventariseren van schade, zegt een onafhankelijke expert. Beter is het om iedereen in het gebied te compenseren.
20/04 08u00  Tweestrijd binnen de FNV: moet de bond zich uitspreken tegen FvD en PVV of niet?Er heerst een tweestrijd binnen de FNV: moet de bond zich uitspreken tegen populistisch rechts of niet? Die discussie speelt tegen de achtergrond van almaar dalende ledenaantallen.
20/04 07u45  Een beetje boreaal mag best af en toe, vooral omdat het Pasen isDrie keer per week schopt columnist Sylvain Ephimenco in Trouw heilige huisjes omver.
20/04 07u30  Ministerie van Justitie VS vindt eis inzage hele rapport Mueller ‘onnodig’Het Amerikaanse ministerie van Justitie noemt de eis van de justitiecommissie van het Huis van Afgevaardigden om inzage te krijgen in het hele Ruslandonderzoek “prematuur en onnodig”.
20/04 04u45  Senator en presidentskandidaat Warren wil afzettingsprocedure TrumpDe Democratische senator en presidentskandidaat voor de komende verkiezingen Elizabeth Warren heeft het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden vrijdag opgeroepen om een afzettingsprocedure te starten tegen president Trump. Ze vindt dat het donderdag gepresenteerde Mueller-rapport over de Russische inmenging in de presidentsverkiezing van 2016 en de campagne van Trump daar genoeg aanleiding voor geeft.
20/04 04u00  Ministerie van Justitie VS vindt eis Huis van Afgevaardigden om inzage hele rapport Mueller ‘voorbarig en onnodig’Het Amerikaanse ministerie van Justitie noemt de eis van de justitiecommissie van het Huis van Afgevaardigden om inzage te krijgen in het hele Ruslandonderzoek “prematuur en onnodig”.
20/04 02u15  Een tweestrijd binnen de FNV: moet de bond zich uitspreken tegen FvD en PVV of niet?Er heerst een tweestrijd binnen de FNV: moet de bond zich uitspreken tegen populistisch rechts of niet? Die discussie speelt tegen de achtergrond van almaar dalende ledenaantallen.
20/04 02u15  De FNV moet stelling nemen tegen extreem-rechtsOok in eigen kring moet de FNV extreem-rechts gedachtegoed niet tolereren, aldus sectorhoofd vervoer Roel Berghuis en campagneleider Cihan Ugural van de FNV.
20/04 02u15  Geëmotioneerde paus Franciscus betreurt ‘gesloten harten en egoïsme’ tijdens KruiswegPaus Franciscus heeft op Goede Vrijdag, tijdens de Kruisweg in Rome, “de uit politieke overwegingen gesloten harten” bekritiseerd. Tijdens de sfeervolle processie in het Colosseum, waarin de lijdensweg van Jezus herdacht wordt, stond het lot van misbruikte vrouwen en de slachtoffers van mensenhandel centraal. Volgens het Vaticaan woonden 15.000 gelovigen de ceremonie bij. In de Sint-Pietersbasiliek was vooraf de liturgische viering van Goede Vrijdag.
19/04 22u45  Uitgezette asielzoeker uit Bahrein klaagt de Nederlandse staat aanEen Bahreinse asielzoeker die door Nederland werd uitgezet, heeft de Nederlandse staat aangeklaagd. Dat bevestigt zijn advocaat na berichtgeving in NRC. Hij heeft een klacht ingediend bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.
19/04 22u30  De verbranding van een jonge vrouw schudt Bangladesh wakkerTientallen demonstranten hebben vandaag in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, gerechtigheid geëist voor een jonge vrouw die in brand gestoken werd nadat ze haar schoolhoofd had aangeklaagd wegens seksuele intimidatie.
19/04 21u15  Na cycloon Idai moet de wederopbouw beginnen. En dat kost heel veel geldNa een maand is de noodhulp in Mozambique, Zimbabwe en Malawi goed op gang gekomen, maar in het getroffen gebied zijn huizen, gebouwen, wegen en bruggen weggevaagd en oogsten vernield. Toch gaan mensen al terug: de wederopbouw moet beginnen. En dat kost heel veel geld. Geld dat van de internationale gemeenschap moet komen.
19/04 20u45  Een declaratieplafond voor bestuurders? Universiteiten staan er niet om te springenMoet er een declaratieplafond voor bestuurders komen, nu blijkt dat de collegevoorzitter van de Universiteit Utrecht vorig jaar ruim 124.000 euro uitgaf aan vervoer? Universiteiten staan er niet om te springen, blijkt uit een rondgang van Trouw.
19/04 20u30  Erik ten Hag verlegt grenzen, van Ajax én zichzelfToen het stroef liep bij Ajax, bleef Erik ten Hag kalm. Nu de stemming omslaat, is hij een stille genieter.
19/04 20u00  Van de beloofde snelle asielprocedure komt niets terecht: ‘Het is bühnepolitiek’De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) kan pas over twee jaar alle asielverzoeken weer op tijd behandelen. En voor het beter wordt, wordt het eerst slechter.
19/04 19u00  Aan alle moslim-ouders met homo-angst: denk eerst nog eens aan Alan TuringArabist en oud-redacteur Eildert Mulder bespiegelt in zijn wekelijkse column In de schaduw van de minaret over de islamitische wereld.
19/04 18u45  Heeft elke taaluiting een echte betekenis, los van bedoeling of interpretatie?Grammaticale geschillen, etymologische enigma's en andere taaltwijfels, voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon.
19/04 18u45  Veel Nederlanders weten niet meer wat 4 mei betekent, daar wil deze militair wat aan doenSergeant van de landmacht Emiel Garstenveld is bezig aan een wandeltocht ter ere van onze vrijheid en de mensen die daarvoor hun leven gaven. Hij loopt van de D-Day-stranden in Normandië naar de John Frostbrug in Arnhem, een afstand van zo’n 600 kilometer. Op 4 mei hoopt hij aan te komen in Arnhem, voor de Dodenherdenking.
19/04 18u30  Nietzsche zei het niet voor niets: het christendom is Plato voor de gewone manBert Keizer (Amersfoort, 1947) is schrijver, filosoof en arts bij de Levenseindekliniek. Voor Trouw schrijft hij wekelijks een column over zorg, filosofie, en de raakvlakken daartussen.
19/04 18u30  De reisadviezen voor Nicaragua zijn weer positief, maar toeristen blijven weg: ‘De buitenlanders zijn bang’Een jaar nadat de politieke spanningen in Nicaragua omsloegen in geweld, zijn de meeste reisadviezen weer positief. Maar het toerisme, een net goed op gang gekomen goudmijn in een van ‘s werelds armste landen, is ingestort. Met gevolgen voor zo ongeveer iedereen.


19/04 18u15  Elke dag, urenlang zitten grote delen van Cambodja zonder stroom: ‘Ik doe mijn werk nu met de hand’Grote delen van Cambodja kampen al een maand met een gebrek aan stroom, elke dag, urenlang. De schade loopt in de tientallen miljoenen.
19/04 17u45  Bij vogels dirkt de man zich op voor de vrouw, gek dat het bij mensen niet ook zo gaatIedere dag verwondert Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.
19/04 17u45  Wijn drinken, matzes eten en zoeken naar stukjes brood: zo vieren joden PesachJoden vieren deze dagen Pesach, dat begint met ‘bedikas chometz’, waarbij de kinderen stukjes brood verstoppen, die de vader des huizes moet zoeken.
19/04 17u30  De varkenspest grijpt om zich heen in China: een massaslachting dreigtOnderzoekers van Rabobank verwachten dat 150 tot 200 miljoen varkens in China worden getroffen door varkenspest.
19/04 17u15  Bij deze vogelsoort dirkt de man zich op voor de vrouw, gek dat het bij mensen niet ook zo gaatIedere dag verwondert Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.
19/04 17u00  Last van hooikoorts? Misschien is daar binnenkort eindelijk iets aan te doenIn Het Consult beantwoorden experts wekelijks gezondheidsvragen van lezers.
19/04 16u45  Wijn drinken, matzes eten en zoeken naar broodkruimels: zo vieren joden PesachWat doen Nederlanders met Pasen? Joden vieren deze dagen Pesach, dat begint met ‘bedikas chometz’, waarbij de kinderen stukjes brood verstoppen, die de vader des huizes moet zoeken.
19/04 16u15  Beursganger Uber stuurt aan op zelfrijdend wagenparkDrie bedrijven investeren een miljard dollar in Ubers tak voor zelfrijdende auto's. Maar het bedrijf beperkt zich niet tot auto's. Je kunt op sommige plekken ook treinen en ferry's boeken via de app.
19/04 15u30  ‘Protesteren tegen windmolens is oké, het bedreigen van mensen? Nee.’Aannemers die meewerken aan een windmolenpark in de Drentse Veenkoloniën worden bedreigd en haken af. Onder bewoners klinkt veel kritiek op de molens, maar voor de bedreigingen hebben ze geen goed woord over.
19/04 15u30  Piekdagen? Drukte is tegenwoordig normaal op SchipholTussen nu en half mei verwerkt Schiphol 5,4 miljoen reizigers. De luchthaven zegt alles onder controle te hebben.
19/04 15u30  Als je club die ene prijs wint: fan zijn van FC GroningenVier jaar geleden won FC Groningen de KNVB-beker: een unicum voor de club. Fanatiek Groningen-supporter Robert Visscher schrijft een boek over deze ­historische bekerwinst. Waarom werd hij fan van een club die verder weinig prijzen pakt? Plus interviews met en portretten van drie diehard-fans.
19/04 14u30  Weer terug in Irak, met een illusie armerDroomlanden als Nederland en Duitsland bereikten ze nooit. Het aantal Irakezen dat in 2018 terugkeerde uit Europa verdubbelde. Ze strandden in Griekenland.
19/04 14u30  Jezus is twee dagen lang dood, dus kun je ongestraft je gang gaanSchrijver en arts Miquel Bulnes situeerde zijn politieroman en graphic novel ‘Openbaringen’ rond Pasen. Dat is een uitnodigende tijd voor gestoorde types, verslaafden en moordenaars. ‘God is dood twee dagen lang, dus kun je ongezien en ongestraft je gang gaan.’
19/04 14u00  Helderheid geboden: is het Natuurdagboek een column of een rubriek van een liefhebber?Ombudsman Adri Vermaat van Trouw bespreekt journalistieke dilemma's en kijkt kritisch naar de werkwijze van de redactie.
19/04 14u00  Worstelaarster Jessica Blaszka wil niet meer uitgemergeld op de weegschaal staanHaar olympische optreden in Rio duurde zes minuten, in Tokio wil ze meer. En dat zit erin, want Jessica Blaszka komt inmiddels uit in een andere gewichtsklasse. En won meteen Europees brons.
19/04 14u00  CD’s op vrijdag: Lauwtje, Damien Jurado en Heather Woods BroderickDrie sterren deze week voor Damien Jurado, die al sinds de jaren negentig meegaat, èn voor Lauwtje, rapper uit Rotterdam, die deze week met haar allereerste album komt. Lauwtje gaat op het album ‘Lauws’ van lichtvoetig naar opzwepend en zelfs angstaanjagend. Jurado houdt het op ‘In the shape of a storm’ sober, met alleen zang en een akoestische gitaar.
19/04 13u45  Waarom wij van FC Groningen houdenVier jaar geleden won FC Groningen de KNVB-beker: een unicum voor de club. Fanatiek Groningen-supporter Robert Visscher schrijft een boek over deze ­historische bekerwinst. Waarom werd hij fan van een club die verder weinig prijzen pakt? Plus interviews met en portretten van drie diehard-fans.
19/04 13u30  Oplaaiend Noord-Iers geweld leidt tot dood journalisteDe dood van een 29-jarige journaliste donderdag in Londonderry is het voorlopige dieptepunt van steeds verder oplopende spanningen rond de grens tussen Ierland en Noord-Ierland.
19/04 13u15  Defensie: Geen hard bewijs voor verband tussen burnpits en ziekte militairenHet ministerie van defensie heeft nog geen hard bewijs kunnen vinden dat er een relatie bestaat tussen gezondheidsklachten en rook van burnpits. Dat heeft minister Ank Bijleveld gemeld aan de Tweede Kamer.
19/04 13u15  Hoe een Britse Lord de geesten rijpt voor een tweede brexit-referendumEen jaar geleden leek het vooral erg vergezocht, een tweede referendum in het Verenigd Koninkrijk. Maar het idee wint aan populariteit, mede dankzij het doorzettingsvermogen van Andrew Adonis, Lord uit het Hogerhuis.
19/04 12u00  Troost voor verloren zielen: de kerk concurreert met de pubMet het oog van een antropoloog en de pen van een dichter doet Willem Pekelder dagelijks verslag over de grote en kleine wereld om hem heen.
19/04 11u45  Dankzij Trump zal de Chinese invloed alleen maar groter wordenHistoricus Rob de Wijk is oprichter en directeur van het kennisinstituut Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Voor Trouw schrijft hij wekelijks over internationale verhoudingen.
19/04 11u30  Maak ouderschapsverlof mogelijk voor iedereenPartners kunnen vanaf volgend jaar vijf weken aanvullend verlof opnemen tegen 70 procent van het salaris. Voor veel werkende ouders is dit niet toereikend, vreest PvdA-Europarlementariër Agnes Jongerius.
19/04 11u15  Foute bedrijven aan de schandpaal nagelen heeft geen enkel effectOndernemers die hun personeel slecht behandelen, belanden op een site. Maar daar wordt nauwelijks op gekeken.
19/04 11u15  De kruisweg in honderden kunstwerken. Wat maakt het zo fascinerend?Oorlog, vervolging, ziekte: moderne kunstenaars verbeeldden hun eigen ervaringen met verwijzing naar Jezus’ lijdensweg. Voormalig arts en kunstenaar Ignace Schretlen legde daarvan een enorme verzameling aan.
19/04 11u00  Versoepeling aanvliegroutes Lelystad moet overlast beperkenVliegtuigen die op het nieuwe vliegveld Lelystad willen landen, mogen straks ook gebruik maken van hogere luchtlagen. Met een versoepeling van de regels in het luchtruim kunnen vliegtuigen sneller opklimmen in het luchtruim. Zo wil minister Cora van Nieuwenhuizen (infrastructuur en waterstaat) de geluidsoverlast beperken.
19/04 11u00  Wat Michel Foucault niet zag: macht uitoefenen is niet hetzelfde als geweld gebruikenGrote denkers openen ons de ogen, maar wat zien zij zelf over het hoofd? Vandaag: filosoof Hans Achterhuis over de blinde vlekken van Michel Foucault.
19/04 11u00  Deze ex-generaal moet ruzie rond de herbouw van de Notre-Dame voorkomenEen voormalig generaal moet Macrons belofte waarmaken: de Notre-Dame moet over vijf jaar herbouwd zijn.
19/04 10u45  Het mag, wat de overheid doet om de rechtsstaat te beschermen. Maar is het wenselijk?‘Anti-democratisch’ of ‘slecht voor de sociale cohesie’ zijn de nogal vage oordelen waarmee de overheid haar ingrijpen bij het Cornelius Haga Lyceum legitimeert. Of waarmee ze islamitische figuren aanpakt. Zo ondermijnt de overheid de rechtsstaat die ze zegt te beschermen, menen critici.
19/04 10u15  Nederlandse buurtvijvers stoten evenveel broeikasgas uit als tweehonderdduizend auto'sEen vijver in de wijk stoot veel broeikasgas uit, ontdekten Gelderse onderzoekers. Het goede nieuws is: die uitstoot kan dalen zodra bewoners en gemeenten aan het opruimen slaan. ‘Tel uit je klimaatwinst.’
19/04 10u15  Procedurele slapstick rond ‘WW-export’Het Europees Parlement heeft na veel gepingpong besloten de kwestie door te schuiven.
19/04 10u00  Zo indringend zien we de kruisiging van Christus maar zelden: ‘Een wonderbaarlijke vondst’Het Rijksmuseum koopt een zeldzame middeleeuwse prent van Martin Schongauer, ‘een wonderbaarlijke vondst’.
19/04 09u45  Alles is te koop uit het failliete Armando museum, kunst maar ook de stofzuigerAlles is te koop uit het failliete Armando Museum Oud Amelisweerd: zijn kunst, maar ook wat meubilair en andere spullen. Als het maar geld oplevert voor de schuldeisers.
19/04 09u45  Laten we hopen dat president Joko Widodo nu wél doet waar velen op hooptenDe mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.
19/04 09u45  Zo indringend zien we de kruisiging van Christus maar zelden: ‘Een wonderbaarlijkse vondst’Het Rijksmuseum koopt een zeldzame middeleeuwse prent van Martin Schongauer, ‘een wonderbaarlijke vondst’.
19/04 09u30  Het mag, wat de overheid doet om de rechtstaat te beschermen. Maar is het wenselijk?‘Anti-democratisch’ of ‘slecht voor de sociale cohesie’ zijn de nogal vage oordelen waarmee de overheid haar ingrijpen bij het Cornelius Haga Lyceum legitimeert. Of waarmee ze islamitische figuren aanpakt. Zo ondermijnt de overheid de rechtsstaat die ze zegt te beschermen, menen critici.
19/04 09u15  Valt er nog met elkaar te praten?Drie keer per week schrijft redacteur Stevo Akkerman een column waarin hij de 'keiharde nuance' en het 'onverbiddelijke enerzijds-anderzijds' preekt.
19/04 08u15  Vrouw doodgeschoten bij ‘terroristisch incident’ in Noord-IerlandEen 29-jarige vrouw is doodgeschoten in de Noord-Ierse stad Londonderry bij wat de politie een ‘terroristisch incident’ noemt. Dat maakte de politie in Noord-Ierland donderdagavond bekend.
19/04 04u15  Zo indringend zien we de kruisiging van Christus maar zeldenHet Rijksmuseum koopt een zeldzame middeleeuwse prent van Martin Schongauer, ‘een wonderbaarlijke vondst’.
19/04 04u00  Regering Mali treedt af, een maand na bloedige aanval met 160 dodenBijna een maand na een bloedbad in een Malinees dorp, heeft de regering van het land zijn ontslag ingediend. President Ibrahim Boubacar Keita heeft het ontslag van de regering van premier Soumeylou Boubeye Maiga geaccepteerd.
19/04 02u15  Patiënten Lelystad hoeven niet meer de stad uit voor een knie-operatieSt Jansdal gaat ook in Lelystad patiënten opnemen. Het betreft planbare ingrepen, zoals een knieoperatie. Het ziekenhuis rekent op een omzet van 50 miljoen in Lelystad.
19/04 02u15  Personeel van ‘aso-azc's’ doet elke twee weken aangifte van bedreiging of vernieling door asielzoekersPersoneel van ‘aso-azc's’ doet elke twee weken aangifte van ernstige bedreiging of vernieling door asielzoekers. Maar het werkelijke aantal incidenten ligt veel hoger.
18/04 23u30  Noord-Brabant heeft de meeste verkeersdoden. Het is onduidelijk waaromNergens steeg het aantal verkeersdoden in 2018 zo hard als in Noord-Brabant: van 98 naar 150. Het schreeuwt om een verklaring, maar die is er niet altijd.
18/04 23u15  Pakistaanse strijders executeren veertien buspassagiersGewapende mannen hebben donderdagochtend vroeg in de provincie Baluchistan in het zuidwesten van Pakistan bussen aangehouden en veertien passagiers geselecteerd en doodgeschoten. Volgens de Pakistaanse autoriteiten waren de gedode reizigers medewerkers van de marine en kustwacht. Baluchistaanse separatisten eisten de verantwoordelijkheid voor de actie op.
18/04 23u00  Het rapport van Mueller is vernietigend, maar Trump komt er mee wegSpeciaal aanklager Robert Mueller omzeilt in zijn rapport de vraag of Donald Trump strafbaar is.
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

12x Het broeit in het CDA; prominenten vragen om een offensief klimaatbeleid en een antwoord op populisme24/04 02u15 - Trouw: Een groep kritische CDA’ers wil dat de partij een duidelijker alternatief formuleert voor het populisme. Daarbij hoort een offensief klimaatbeleid.
12x Belastingdienst geeft aangiften Trump niet vrij24/04 01u30 - Trouw: De Amerikaans belastingdienst IRS heeft de belastingaangiften van president Donald Trump niet overgedragen aan een commissie van het Huis van Afgevaardigden. Een deadline hiervoor liep dinsdagavond om 23.00 uur af.
10x Het Haga bestuurlijk pesten gaat te ver24/04 09u45 - Trouw: Het is begrijpelijk dat bestuurders en politici in Nederland nog steeds gealarmeerd zijn door berichten over het Amsterdamse Cornelius Haga Lyceum.
9x Saoedi-Arabië onthoofdt 37 ‘terroristen’ bij massa-executie24/04 02u30 - Trouw: Bij een massa-executie in Saoedi-Arabië zijn dinsdag 37 overwegend sjiitische gevangenen onthoofd. Het gaat om de grootste massa-executie in drie jaar, zo schrijft The Washington Post. In totaal zijn in de eerste vier maanden van het jaar al 105 veroordeelden ter dood gebracht in het land.
8x Hans Wiegel helpt de concurrent een handje24/04 13u45 - Trouw: De informateurs van Forum voor Democratie trekken de aandacht. Daar duikt Hans Wiegel (77) weer op, dinerende met Thierry Baudet. En ondernemer Annemarie van Gaal schept in Flevoland een sfeer van oude jongens, krentenbrood.
8x Zingeving? Dat kan ook als clown. ‘Een clown mag haar impulsen volgen’24/04 10u45 - Trouw: Welk verhaal geeft uw leven zin? In deze reeks vertellen Trouw-lezers hun zingevingsverhalen. Vandaag: Rian van den Brand (60). ‘Een clown mag haar impulsen volgen, doen wat in haar hart leeft. En alles wat er is, is goed. Alles wat ik voel, is goed en mag er zijn.’
8x De zieke jeugdzorg heeft dringend een injectie nodig24/04 10u00 - Trouw: Minister Hugo de Jonge (volksgezondheid) maakt een dezer dagen gevoelige cijfers bekend over de miljoenentekorten in de jeugdzorg. In de Tweede Kamer klinkt nu al de roep om extra geld uit te trekken om tenminste de ergste problemen op te lossen.
7x De Nederlandse toerist laat zich niet afschrikken door een aanslag24/04 15u00 - Trouw: De Nederlandse toerist trekt zich weinig aan van de gewelddadige aanslagen in Sri Lanka. Als de zon maar schijnt.
7x Sri Lanka kent een lange geschiedenis van etnisch geweld: ‘Het conflict kan zo weer oplaaien’24/04 14u00 - Trouw: Sri Lanka heeft een lange geschiedenis van etnisch geweld. Met de bomexplosies van afgelopen Pasen is een nieuw dieptepunt bereikt.
7x De politiebodycam filmt bij mensen thuis, ook al mag dat niet24/04 13u45 - Trouw: Agenten voelen zich veiliger met een bodycam. Maar die gebruiken ze vaak tegen de regels in. En de batterij is snel leeg.

Statistieken

Artikels:
30523
Gelezen:
21655
Aantal lezers nu:
65


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven