maandag 17 februari 2020, week 08


U bent nu hier: Meer nieuws van Trouw

Laatste updatecontrole: vandaag om 16u00
 

Trouw

Verbergen Tonen
17/02 15u45  Johnson wil BBC een kopje kleiner maken Premier Johnson ligt op ramkoers met de BBC. Dit weekend lekten plannen uit om het kijk- en luistergeld af te schaffen en de omroep zelf verantwoordelijk te maken voor zijn inkomsten. De zoveelste aanwijzing dat de premier de invloed van de bekendste publieke omroep ter wereld wil inperken.
17/02 14u45  Vertrekkende Bam-topman kon slecht getij niet keren Bouwbedrijf Bam neemt afscheid van topman Rob van Wingerden. Hij moest het bedrijf de afgelopen jaren door zware tijden loodsen.10 
17/02 14u30  De pensioensector is ook geïnfecteerd met het virus Ook Nederlandse pensioenfondsen krijgen een forse knauw van het nieuwe coronavirus.
17/02 14u15  IND blundert met brexitbrieven voor Britten Duizenden brieven voor Britten in Nederland met daarin informatie over de brexit zijn door de IND naar verkeerde adressen verstuurd. Bij het corrigeren van de fout ging het weer mis. Het datalek is gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.11 
17/02 14u00  Meer meldingen van Jodenhaat Het Cidi ziet steeds meer online-antisemitisme, scheldpartijen en spreekkoren bij voetbalwedstrijden. De politie neemt meldingen volgens het Cidi niet altijd serieus.
17/02 11u45  Hoe de verwoesting van de natuur de economie hard raakt Voor de eerste keer zijn harde economische cijfers geplakt op de uitsterving van soorten en verschraling van leefgebieden. De schade van natuurvernietiging in geld gerekend is enorm.10 
17/02 11u15  Centrale Bank in Suriname pleegt ‘de grootste bankroof aller tijden’ Maandag wordt een grote opkomst verwacht bij de demonstratie tegen het funeste economisch beleid van Bouterse. Daar komt een venijnig schandaal bij kijken, met de Centrale Bank van Suriname als de grote slechterik.11 
17/02 10u45  Weer een slachting in het Malinese dorp Ogossagou In een jaar tijd is er voor de tweede keer een massamoord gepleegd in het dorp Ogossagou in Mali. Er vielen 31 doden. Etnische groepen en jihadistische strijders slachten elkaar af.10 
17/02 10u30  Vijf vragen over de financiering van moskeeën De eerste week van de verhoren van de Tweede Kamercommissie over ongewenste buitenlandse financiering van moskeeën leverde weinig nieuwe inzichten op.11 
17/02 09u30  Geen probleem met Russen, maar met Russische regering Zaterdag stond een man met een blanco protestbord op het Rode Plein in Moskou. Niet lang, want hij werd al snel afgevoerd door de politie, die hem na een uur weer op vrije voeten stelde. Je kunt erover twisten of een leeg bord een ‘protestbord’ kan zijn, maar de arrestatie van de man wijst natuurlijk wel in die richting. Alleen al het idee dat hij íets zou kunnen bedoelen, was te veel voor de autoriteiten.10 
17/02 01u15  Cruciaal IT-project bij Defensie dreigt te mislukken De Nederlandse krijgsmacht raakt verder achterop nu een nieuw informatiesysteem is opgeschort. Het delen en duiden van grote hoeveelheden data wordt steeds belangrijker.27 
17/02 01u15  ‘In een digitale oorlog doet de Nederlandse krijgsmacht er nu niet toe’ De vernieuwing van de digitale ruggegraat van Defensie, de IT, stokt. De aanbesteding van het miljardenproject hapert. Wat staat er op het spel voor het Nederlandse leger?28 
16/02 23u00  Routinier en nieuwe ster zorgen voor wereldtitels in Salt Lake City De prestaties van Kjeld Nuis, Ireen Wüst en Jutta Leerdam verbloemden een toch wel moeizaam wereldkampioenschap voor Nederland.
16/02 21u45  De geheime plekjes van Italië vind je op deze fietsroute De Zonneroute voert langs Rome en Florence, maar brengt de fietser ook door een minder bekend Italië. Wie de heftigste klimmetjes in de Apennijnen wil vermijden, pakt de trein.
16/02 21u30  In Nederland is ‘selectie’ een vies woord in het hoger onderwijs Waarom is het selecteren van studenten aan buitenlandse universiteiten normaal en is er hier discussie over? Die vraag speelt op, nu het verbod op loten onder vuur ligt.
Laatste update: vandaag om 15u45


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
16/02 20u15  Sjinkie Knegt is op ‘verbrande stokkies’ weer zijn oude zelfSjinkie Knegt is terug op het ijs. Hij won niet, maar verder lijkt er niets veranderd. ‘Terugkomen met een medaille op de relay is fantastisch.’
16/02 19u30  De zaterdag verdient straks een nieuw Van Nieuwkerk-programmaMatthijs van Nieuwkerk heeft groot gelijk dat hij zich na het tijdperk van ‘De Wereld Draait Door’ op de zaterdagavond gaat storten. De programmering op die avond heeft bij vlagen sterke periodes met zoals nu ‘Wie is de mol?’ (weer 2,3 miljoen kijkers) en dramaseries als ‘Hoogvliegers’ (EO) en de bizar mooie internationale jeugdserie ‘Vampieren in de nacht’ (AvroTros), maar de zaterdagavond is op tv niet te vergelijken met de stabiele zondag.
16/02 17u45  Jong, crimineel én gewetenloos?Jonge criminelen, zeker als ze een allochtone achtergrond hebben, worden te snel gekwalificeerd als gewetenloos. We zouden beter moeten kijken hoe hun geweten zich heeft ontwikkeld, betoogt psychoanalyticus Frans Schalkwijk die er onderzoek naar gaat doen.
16/02 16u45  Ajax riant koploper na voorspelbaar niemendalletje tegen RKCHet zijn de nogal zouteloze potjes als zondagmiddag tegen de degradatiekandidaat uit Waalwijk die spelers van Ajax vroeg of laat doen verlangen naar een buitenlandse competitie. Veel duels in de eredivisie bieden spelers als Hakim Ziyech niet meer de sportieve uitdaging die ze nodig hebben om het beste uit zichzelf te halen. Niet alleen het grote geld lonkt in Engeland, of elders, het is ook de beleving, het aanzien en het niveau van het voetbal.
16/02 16u15  'Jonge criminelen worden te snel gekwalificeerd als gewetenloos'Jonge criminelen, zeker als ze een allochtone achtergrond hebben, worden te snel gekwalificeerd als gewetenloos. We zouden beter moeten kijken hoe hun geweten zich heeft ontwikkeld, betoogt psychoanalyticus Frans Schalkwijk die er onderzoek naar gaat doen.
16/02 15u15  ‘Wij boeren moeten laten zien wat we doen’De familie Noordman uit Lemelerveld runt de Varkenshoff, waar ze zo’n zesduizend vleesvarkens houden. Trouw volgt ze een jaar in hun doen en laten. Wie zijn zij en wat beweegt ze?
16/02 14u15  Moet ik toch via de appgroep feliciteren omdat ik anders ongeïnteresseerd lijk?Etiquette-specialist Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort, of juist niet.
16/02 13u45  De opkomst van China verdeelt het WestenMoet Europa een wereldmacht worden, met een eigen defensie? De Amerikanen hameren op westerse eensgezindheid tegenover China.
16/02 13u30  Moet ik toch via de de appgroep feliciteren omdat ik anders ongeïnteresseerd lijk?Etiquette-specialist Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort, of juist niet.
16/02 12u30  ‘De aanleg van 5G is geopolitiek en de EU wordt uit elkaar gespeeld’Beslissingen over nieuwe technologie zijn essentieel voor onze veiligheid. Expert Marietje Schaake legt uit waarom 5G zo belangrijk is.
16/02 11u30  Russen: Nederlanders zouden meer toenadering moeten zoeken tot Russische burgersRussen en Nederlanders delen dezelfde, Europese waarden, vinden veel Russen. Zij vinden daarom dat Nederland meer toenadering moet zoeken tot de Russische burgers zelf.
16/02 10u45  Russen: vrijheid van meningsuiting is kenmerkend voor Nederland, maar nog ongeschikt voor RuslandRussen en Nederlanders delen dezelfde, Europese waarden, vinden veel Russen. Zij vinden daarom dat Nederland meer toenadering moet zoeken tot de Russische burgers zelf.
16/02 10u00  Deze na-oorlogse huizen gaan tegen de vlakte voor een duurzame nieuwbouwwijkDe verouderde na-oorlogse woningen in de Nijmeegse buurt Jerusalem gaan tegen de vlakte om plaats te maken voor een nieuwe wijk. Duurzamer, maar ook flink duurder. Gasloos bouwen? Nee, dat is dan weer té duur.
16/02 09u45  De EU-top over de Europese begroting deze week ‘gaat over u’De extra EU-top van komende week over de Europese begroting laat velen koud. Ten onrechte, klinkt het in Brussel en Straatsburg. ‘Want dit gaat over u.’
16/02 09u30  Wat maakt Lubach zo goed? Zes items onder de loepZondag begint ‘Zondag met Lubach’ weer. Het satirische tv-programma heeft met zijn items regelmatig veel politieke impact. Zes van die items onder de loep: hoe doet-ie het precies?
16/02 09u30  Soms moet je die peuter even achter een scherm parkerenToen onze zoon bijna vier was, bezochten we een school, waar de directeur uitlegde dat kinderen in groep 1 vooral basale concepten oefenen: volgordes, vormen, kleuren. “Dat kent hij allemaal al”, fluisterde ik tegen mijn vriendin, “van Nijntje op Netflix”.
15/02 23u45  Jutta Leerdam, de 21-jarige wereldkampioen 1000 meter, is de nieuwe ster op het ijsToen Jutta Leerdam onlangs de vraag kreeg of ze fan was van een bepaalde schaatsster, zei ze dat ze eigenlijk naar niemand kijkt. “Want ik kan ze allemaal toch wel hebben in de toekomst”, sprak ze vol bravoure.
15/02 22u45  Niet opvallen, hard werken – die tijd is voorbij, vinden jonge ChinezenDe eerste generatie Chinese Nederlanders werkte hard en viel liever niet op. Hun kinderen kwamen deze week voor zichzelf op. Twee generaties over discriminatie en racisme, en hoe ze daarmee omgaan.
15/02 19u00  Wie kan Liverpool nog stoppen?Het succes van Liverpool, dat op de eerste landstitel sinds 1990 afstevent, komt niet uit de lucht vallen. De sleutelwoorden zijn: trainen, trainen en trainen.
15/02 18u45  Blijf elkaar voorlezen (óók als je volwassen bent)Waarom stoppen met voorlezen als kinderen ouder worden? Terwijl voorlezen juist zo verbindt, zeker als een geliefde dat doet. Het is die bekende stem die het verschil maakt, merkte ook Roos Menkhorst toen zij haar vader voorlas in het laatste jaar van zijn leven.
15/02 18u45  Het Amerikaanse tweepartijenstelsel is faillietHet tweepartijenstelsel nekt Amerika. Het werkt polarisatie in de hand en reduceert de politiek tot een stammenstrijd. Er zullen waarschijnlijk geen grote hervormingen in de VS plaatsvinden totdat er meer politieke concurrentie komt. Tot deze conclusie ben ik enige tijd geleden gekomen.
15/02 18u45  ‘Controles op garnalenvisserij in natuurgebieden mislukt’Garnalenvissers visten jarenlang veel meer uren in beschermde natuurgebieden dan is toegestaan. Minister Schouten gaat nu maatregelen nemen zodat zij zich beter aan de afspraken houden.
15/02 18u30  Hoe vertellen wij de kraamvisite over ons socialemediabeleid?Etiquette-specialist Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort, of juist niet.
15/02 15u45  Ik hou van dat plagerige, het willen weten en doorduwenTrouw vraagt wekelijks een bekende of minder bekende Nederlander: welke levenslessen heeft u geleerd? Deze week: journalist en schrijver Ronit Palache (35). Ze maakte een bloemlezing van het werk van de markante interviewer en veelschrijver Ischa Meijer, die 25 jaar geleden overleed. Hij opende haar de ogen over haar eigen jeugd.
15/02 15u15  Dit zijn de harde lessen van 2002 (LPF) en 2010 (PVV)Middenpartijen VVD en CDA staan in Noord-Brabant voor de keuze: moeten ze opnieuw een avontuur met een populistische partij aangaan? Voor het antwoord kijken de partijen vooral naar het verleden.
15/02 15u00  ‘Overal zeiden ze: Freedom Internet is een goed idee’Freedom Internet, geestelijk opvolger van XS4ALL, hoopt binnen een jaar 25.000 aansluitingen te realiseren. Directeur Anco Scholte ter Horst: ‘Er is veel sympathie.’
15/02 14u30  Wat het kabinet wil met intieme huiskamergesprekken over 'de laatste levensfase’Het kabinet kiest voor een intieme setting voor een intiem onderwerp. Vandaag starten de huiskamergesprekken over ‘de laatste levensfase’. Wat is daarvan het doel?
15/02 14u30  Zaak KPN-laptop lastig te verdedigen? Zeker nietMag Trouw informatie publiceren afkomstig uit een vergeten laptop van telecombedrijf KPN? Dat is een vraag die de afgelopen weken hier en daar werd gesteld op Twitter en afgelopen donderdag ook op de site van het Algemeen Dagblad. Ook lezers van deze krant stelden ons hierover vragen. “Trouw gaat ernstig in de fout door te publiceren uit de gegevens van een KPN-laptop, die een monteur bij een klant was vergeten”, schreef een lezer. “Het is niet netjes om in andermans spullen te snuffelen en daarover te publiceren. Als ik iets vind dat iemand anders verloren heeft, geef ik het terug.’’
15/02 14u15  Van ‘Aziatisch ongedierte’ naar ‘Nummertje 39 met rijst’ - zo nieuw is dat racisme tegen Chinezen nietHet omstreden carnavalslied over het wuhanvirus staat in een lange traditie van bedenkelijke spot over Chinezen in Nederland.
15/02 13u45  Wordt City echt verbannen? Zes vragen over Financial Fair PlayWaarom is Manchester City zo zwaar gestraft? Voorlopig lijkt de club wel te kunnen deelnemen in de Champions League komend seizoen.
15/02 12u45  ‘Het is hier net een gevangenis’In Wuhan wordt koortsachtig gewerkt om alle zieken en verdachte gevallen op te vangen. Maar het lijkt vechten tegen de bierkaai.
15/02 12u15  Ik wil niet meer meeroddelen met collega’s. Hoe vertel ik dat?Etiquette-specialist Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort, of juist niet.
15/02 12u00  Jong, oud, levensmoe en levenslustig praten mee over levenseindeHet kabinet kiest voor een intieme setting voor een intiem onderwerp. Vandaag starten de huiskamergesprekken over ‘de laatste levensfase’. Wat is daarvan het doel?
15/02 10u15  ‘Zetelroof? Baudet heeft Forum geroofd’Dorien Rookmaker (Groep Otten, ofwel ‘GO – Realisme & Daadkracht’ zoals de partij zich liever noemt) maakte de afgelopen week haar debuut als Europarlementariër. Tegenover Trouw reageert ze, samen met partijleider Henk Otten, voor het eerst op de ‘zetelroof’-beschuldigingen van haar vorige partij, Forum voor Democratie.
15/02 09u30  Was de tweet van Baudet racistisch of discriminerend?Niet eerder in de geschiedenis heeft de tweet van een Nederlandse politicus voor zoveel ophef gezorgd als die van Thierry Baudet op 31 januari. Ontelbare commentaren van zowel publicisten, politici (ook van de premier) en in de sociale media hebben de 39 woorden van de tweet tot een ongekend niveau opgetild. Het bericht heeft het predicaat ‘racistische tweet’ gekregen en diende zelfs als opstapje om Forum voor Democratie (FvD) tot een ‘extreem-rechtse partij’ te bestempelen. Ook heeft de tweet zijn negatieve weerslag op een mogelijke coalitie in Brabant tussen CDA, VVD en FvD. Is dit niet overtrokken?
15/02 09u15  Pianist, dirigent, componist én rebelDirigent en componist Reinbert de Leeuw (81) is overleden. Dat heeft een woordvoerster namens de familie en vriendenkring laten weten.
15/02 08u45  ‘Ongekende humanitaire catastrofe’ in het Syrische IdlibIn de Syrische provincie Idlib ontvouwt zich een humanitaire catastrofe, zeggen hulporganisaties. Het regeringsoffensief nadert zijn climax, bijna een miljoen mensen is op drift.
15/02 08u45  Seksvideo wordt Macron's favoriet fataalBenjamin Griveaux staakt de strijd om het burgemeesterschap van de Franse hoofdstad. Er is een seksvideo opgedoken.
15/02 01u15  Alarm over ‘ongekende crisis’ in het Syrische IdlibIn de Syrische provincie Idlib ontvouwt zich een humanitaire catastrofe, zeggen hulporganisaties. Het regeringsoffensief nadert zijn climax, bijna een miljoen mensen is op drift.
15/02 01u15  ‘Zetelroof? Baudet heeft Forum geroofd!’Dorien Rookmaker (Groep Otten, ofwel ‘GO – Realisme & Daadkracht’ zoals de partij zich liever noemt) maakte de afgelopen week haar debuut als Europarlementariër. Tegenover Trouw reageert ze, samen met partijleider Henk Otten, voor het eerst op de ‘zetelroof’-beschuldigingen van haar vorige partij, Forum voor Democratie.
14/02 23u15  In het gelaten Nieuw Milligen is alleen het restaurant opgetogen om komst marinierskazerneIn Nieuw-Milligen is men gelaten onder de komst van de mariniers. Uitzondering is de eigenaar van het enige restaurant in het dorp.
14/02 23u00  In het gelaten Nieuw-Milligen is alleen het restaurant opgetogen om komst marinierskazerneIn Nieuw-Milligen is men gelaten onder de komst van de mariniers. Uitzondering is de eigenaar van het enige restaurant in het dorp.
14/02 22u00  In München geeft Pelosi Trump gelijk: Laat Huawei niet binnenWie de technologie heeft, heeft de macht. En dus moet Europa het Chinese bedrijf Huawei uitsluiten, is de eensgezinde Amerikaanse boodschap.
14/02 20u45  Seksvideo wordt Macron's favoriet voor Parijs fataalBenjamin Griveaux staakt de strijd om het burgemeesterschap van de Franse hoofdstad. Er is een seksvideo opgedoken.
14/02 20u15  Geen enkel land zal gelukkig worden van de nieuwe EU-begrotingHet langverwachte plan van EU-raadsvoorzitter Charles Michel ligt komende week op tafel tijdens een ingelaste top. Die zou wel eens alle lengterecords kunnen breken.
14/02 19u30  Nog weinig bekend over afzender(s) bombrievenNa een trits bombrieven rond de jaarwisseling, zijn er afgelopen week opnieuw gevaarlijke poststukken gevonden. Drie stuks ontploften zelfs. Wat is er bekend?
14/02 19u30  Waarom schonk de NPO aandacht aan die pedofielenpartij?Het is trending op Twitter: #Dannyopstraat. Televisiemaker Danny Ghosen mocht in ‘Op1’ donderdag over zijn programma ‘Danny­­ op straat’ (NTR) vertellen. “We moeten er weer naartoe dat seks niet iets heel vreemds is”, zei pedofiel Nelson (zonder achternaam) daarin tegen hem. Ghosen: “Ook met kinderen?” “Ja, ook.”
14/02 18u30  Een roerig leven in de moderne muziekDirigent en componist Reinbert de Leeuw (81) is overleden. Dat heeft een woordvoerster namens de familie en vriendenkring laten weten.
14/02 18u15  Dirigent Reinbert de Leeuw overleden op 81-jarige leeftijdDirigent en componist Reinbert de Leeuw (81) is overleden. Dat heeft een woordvoerster namens de familie en vriendenkring laten weten.
14/02 17u30  UWV, SVB, Belastingdienst en DUO schieten tekortDe overheidsorganisaties UWV, SVB, Belastingdienst en DUO schieten tekort. De dienstverlening door deze instellingen voldoet niet aan de verwachtingen, zo blijkt uit onderzoek dat het kabinet heeft laten uitvoeren.
14/02 16u00  Het systeem van CO2-compensatie moet beter, maar hoe?Bedrijven die CO2-uitstoot compenseren, doen dat vaak te karig. Het systeem moet beter, maar hoe?
14/02 14u30  Iraanse cybercriminelen zijn vooral uit op academische kennisIraanse overheidshackers hebben de afgelopen maanden ingebroken in de digitale systemen van drie Nederlandse universiteiten en een hbo-instelling.
14/02 13u45  ‘We zijn Bonaire aan het prostitueren’Edison Rijna is gezaghebber op Bonaire, burgemeester. Hij ergert zich aan de ‘monsters’ van cruiseschepen die bijna dagelijks aanmeren aan de kade van Kralendijk. Bonaire moet inzetten op duurzame toerist, vindt hij. En ook voor de 35.000 geiten heeft hij ook een oplossing: opeten.
14/02 12u15  Wie klaagt over privacyschending krijgt pas na lang wachten antwoordDe Autoriteit Persoonsgegevens kan het aantal klachten over privacyschendingen niet aan.
14/02 12u15  Ted-Jan Bloemen is terug in topvorm en wint goud op de 5 kilometerTed-Jan Bloemen hervond net op tijd zijn motivatie en is wereldkampioen op de 5 kilometer.
14/02 11u45  De harde hand van Peking in de strijd tegen het virusChina neemt draconische maatregelen om het nieuwe coronavirus te beteugelen, de economische schade en enorme vrijheidsbeperking van de bevolking worden op de koop toegenomen. Maar gaat de overheid niet te ver?
14/02 09u30  Russische burgers zijn bereid om smartegeld te betalen voor MH17Russen oordelen anders over Nederland dan het Kremlin, blijkt uit onderzoek.
14/02 09u30  'Laat MH17-proces live vertalen in het Russisch'De Russen moeten zelf een oordeel kunnen vellen, zegt de D66’er na een enquête onder Russische burgers.
14/02 09u15  ‘Liefde op het eerste gezicht bestaat, maar is een slechte graadmeter voor een langdurige relatie’Ook op Valentijn geen datingsite of Tinder voor Radboud Visser. De selfmade ‘matchmaker’ gaat alleen voor de langdurige relatie. ‘Wij zoeken naar de diepere laag van mensen.’
14/02 08u30  Van die dagen dat Amma Asante zich onwelkom voeltAf en toe gooi ik op deze plaats wat dingen op een hoop die totaal niet met elkaar te maken hebben, en dat wil ik vandaag ook doen. Ik begin met een tweet die Amma Asante, voorzitter van de landelijke Cliëntenraad en oud-Kamerlid voor de PvdA, gisterochtend plaatste. Asante, die van Ghanese afkomst is, schreef het volgende: “Er zijn van die dagen waarop ik weg wil uit NL. Niet omdat ik het hier zo slecht heb, daar hebben mijn ouders en ikzelf hard voor gewerkt, maar omdat het hier soms zo onwelkom voelt. Ik vraag me af hoe het is te leven in een land waar ik mij welkom voel. Dit is zo’n dag.”
14/02 08u15  Op zoek naar een serieuze relatie? ‘Begin niet op de eerste date over je kinderwens’Ook op Valentijn geen datingsite of Tinder voor Radboud Visser. De selfmade ‘matchmaker’ gaat alleen voor de langdurige relatie. ‘Wij zoeken naar de diepere laag van mensen.’
14/02 08u00  Nederland moet meer doen om de diversiteit van planten en dieren te behoudenHonderd milieuwetenschappers die hebben gestudeerd aan de Universiteit van Cambridge vinden dat landen veel sneller grote stappen moeten maken om het verlies aan soorten dieren en planten te beteugelen.
14/02 07u15  Russische burgers zijn bereid om smartengeld te betalen voor MH17Russische burgers vinden dat hun land smartegeld moet betalen aan MH17-nabestaanden, als uit internationaal onderzoek blijkt dat Rusland verantwoordelijk is voor de ramp.
14/02 01u15  Nederland moet meer doen om diversiteit planten en dieren te behoudenHonderd milieuwetenschappers die hebben gestudeerd aan de Universiteit van Cambridge vinden dat landen veel sneller grote stappen moeten maken om het verlies aan soorten dieren en planten te beteugelen. De oproep van de alumni wordt vandaag gedaan aan zestig landen, waaronder Nederland. De wetenschappers willen dat de Verenigde Naties het doeljaar 2050 in een nieuw internationaal biodiversiteitsplan verder naar voren haalt: 2030 moet de nieuwe horizon worden, vinden ze. “De wetenschap toont immers aan dat we nog maar tien jaar hebben te gaan voordat klimaatverandering catastrofale gevolgen heeft”, aldus een verklaring. Eind dit jaar is er in China een wereldwijde VN-conferentie over het verlies aan biodiversiteit.
14/02 01u15  Russische burgers bereid tot betalen smartengeld MH17Russische burgers vinden dat hun land smartegeld moet betalen aan MH17-nabestaanden, als uit internationaal onderzoek blijkt dat Rusland verantwoordelijk is voor de ramp.
13/02 23u30  Kramer komt halve seconde tekort: Bloemen wint de 5 kilometerMaandenlang had Sven Kramer toegeleefd naar één race. De 5 kilometer op de WK afstanden in Salt Lake City was de race die hij eindelijk weer eens zou winnen. Maar het liep anders.
13/02 22u30  Loyaliteit gaat nu boven alles in Downing StreetPremier Johnson duldt steeds minder tegenspraak. Het vertrek van minister Javid moet flink afschrikken.
13/02 21u45  Rekenkamer wil begrijpelijker systeem voor toeslagenEen nieuw stelsel voor toeslagen moet simpel, begrijpelijk en uitvoerbaar zijn, stelt de Rekenkamer.
13/02 21u30  Peking trekt regie coronacrisis naar zich toeDe Chinese regering vervangt belangrijke bestuurders van de provincie Hubei, waar het nieuwe coronavirus veruit de meeste slachtoffers heeft gemaakt.
13/02 20u30  Grote zorgen om gevolgen Rijn-vervuiling voor het drinkwaterDe verontreiniging van de Rijn met chemische stoffen moeten binnen 20 jaar met een derde zijn teruggedrongen. “Het behoud van vertrouwen in kraanwater is van groot belang.”
13/02 19u45  Hogere kosten zetten klimaatplannen onder drukDe kosten van het verduurzamen van woningen vallen volgens het PBL ‘enkele procenten’, hoger uit dan eerder gedacht. De politiek reageert ongerust èn laconiek.
13/02 19u30  Freelancers NRC voelen zich gestraft voor hun flexibiliteitVeertig flexwerkers verschenen donderdag niet op het werk bij NRC Media. Ze vragen om duidelijke perspectieven en eerlijke voorwaarden.
13/02 19u30  Computerstoring in ziekenhuis zorgt voor serieuze risico'sZeker tien keer kampten ziekenhuizen vorig jaar met grootschalige ICT-storingen. Tijdens zo’n storing moet er meer aandacht zijn voor patiëntveiligheid, vindt de Onderzoeksraad voor Veiligheid.
13/02 18u45  Meer personeel, maar ook tegenvallers bij de RabobankVoor het eerst sinds jaren groeide het personeelsbestand bij Rabobank. Dat kwam vooral doordat de bank veel mensen in dienst nam om klanten te controleren.
13/02 17u30  Onderzoeksraad: ICT-storingen in ziekenhuis net zo gevaarlijk als gebrek aan handhygiëneZeker tien keer kampten ziekenhuizen vorig jaar met grootschalige ICT-storingen. Tijdens zo’n storing moet er meer aandacht zijn voor patiëntveiligheid, vindt de Onderzoeksraad voor Veiligheid.
13/02 17u15  Het Ceta-verdrag is nog niet uit de gevarenzoneNu de Tweede Kamer waarschijnlijk akkoord is met Ceta, wacht nog een moeilijke stemming in de senaat.
13/02 15u15  Het afzettingsproces is voorbij, nu volgt de wraak van TrumpNa zijn vrijspraak van impeachment ontsloeg Trump onwelgevallige ambtenaren en greep hij in in de rechtszaak van een vriend.
13/02 15u00  Matthijs van Nieuwkerk was aanwezig bij zijn eigen uitvaartVermoedelijk werd Matthijs van Nieuwkerk donderdag niet al te chagrijnig wakker. Hem overkwam woensdag waarvan velen wel eens dromen: aanwezig zijn op je eigen uitvaart. En dat iedereen daar fijne dingen over je zegt.
13/02 14u15  Explosieve stijging virusslachtoffers door andere telling, zorgen nemen toeDoor een andere registratie blijken er veel meer besmettingen te zijn met het nieuwe coronavirus. De ontwikkeling van de epidemie is minder inzichtelijk geworden.
13/02 14u00  Wietrokers herinneren zich dingen die niet zijn gebeurdOoggetuigen en verdachten onder invloed van cannabis, zijn niet betrouwbaar in politieverhoor. Uit nieuw onderzoek blijkt dat wietrokers geneigd zijn in te stemmen met vragen.
13/02 14u00  Sjinkie Knegt: opgestaan, plaats (nog?) niet vergaanSjinkie Knegt maakt na een afwezigheid van een jaar zijn rentree. En zie, nu dient zich enige concurrentie aan.
13/02 13u45  Is economische groei nou juist ‘prima’ of ‘ondermaats’?Het gaat goed met de Nederlandse economie. Maar het zou nog beter kunnen gaan als Nederland ‘brutaler’ is, zegt minister Eric Wiebes van economische zaken.
13/02 13u15  EU-maatregel tegen Cambodja treft ook textielarbeidersCambodja mocht ‘alles behalve wapens’ exporteren naar de EU zonder invoerheffingen te betalen. Dat gaat veranderen vanwege mensenrechtenschendingen.
13/02 13u00  De held en de boef tegenover elkaar in oorlogsexpositieIn een tentoonstelling over een Canadese en Duitse militair tijdens de Tweede Wereldoorlog vallen de gelijkenissen op. Toch is het museum voorzichtig. ‘We trekken ze niet gelijk.’
13/02 11u45  De provincie moet nog een hoop randstedelijke problemen oplossenDe aan Zeeland beloofde marinierskazerne gaat er wat Defensie betreft niet komen. Daarmee schiet het kabinet in eigen voet, want de ‘periferie’ is straks hard nodig bij het oplossen van randstedelijke problemen. ‘Hier ontstaat de kloof van de toekomst.’
13/02 11u15  Medewerkers in de jeugdzorg vertellen over de jongere die hun kijk op de zorg veranderdeLaten we in tijden van hoge werkdruk en personeelstekorten niet vergeten wat voor moois er gebeurt in de jeugdzorg: dat is de boodschap van het boek ‘Die ene jongere’. Twee jeugdzorgmedewerkers vertellen over de jongere die hun leven veranderde.
13/02 10u15  Liefde is ook wachten met uit de kast komenOp zijn instagram-account kwam vorige week de bekende Britse televisiepersoonlijkheid Phillip Schofield uit de kast. Na 27 jaar huwelijk met een vrouw, met wie hij twee dochters heeft, zal Schofield vanaf nu als homoseksueel door het leven gaan.
13/02 09u30  Kun je CO2-neutraal het vliegtuig in? Dat valt tegenEen paar euro’s bovenop een vliegticket en je uitstoot is gecompenseerd. Schiet het milieu daar echt iets mee op? Trouw zocht het uit en ontdekte: dat valt tegen. De CO2-compensatie die bedrijven aanbieden is niet voldoende. ‘Nattevingerwerk’, zegt een deskundige.
13/02 09u30  Proefdiervrij in 2025? Dat gaat Nederland niet halenHet is lastig om dierproeven uit te bannen. Emeritus hoogleraar Coenraad Hendriksen verwijt ons hypocrisie.
13/02 08u15  De magie van Merkel is na veertien jaar wel uitgewerktIn Duitsland weet men uit de eigen geschiedenis dat een vierde mandaat als bondskanselier niet veel goeds kan brengen. Dat hebben eerder dan Angela Merkel, Konrad Adenauer en Helmut Kohl ook al moeten ondervinden. Macht is aan slijtage onderheven. Dit geldt niet alleen voor Duitsland overigens en misschien moet Mark Rutte daar serieus over nadenken voordat hij over een vierde regering gaat fantaseren. Voor Angela Merkel lijkt na meer dan veertien jaar leiderschap de magie uitgewerkt. De vrouw die Europa een sterk gezicht gaf, hunkert nu bijna onzichtbaar naar de finishlijn. Haar laatste mandaat kenmerkt zich door een relatief passieve houding van haar kant terwijl de Duitse economie de voortekens van een recessie vertoont. Deze week gaf DGB-vakbondsleider Reiner Hoffmann toe in een interview aan de Franse krant Le Figaro dat “alleen al in de Duitse auto-industrie honderdduizend banen worden bedreigd”.
13/02 07u45  In Brabant bleek een organisatie te bestaan die óók CDA heet14 juni 2019
13/02 01u15  CO2-compensatie is misleidend en ‘nattevingerwerk’De CO2-compensatie die bedrijven aanbieden is niet voldoende. ‘Nattevingerwerk’, zegt een deskundige.
12/02 23u15  Het hoogtepunt in Arnhem was de rentree van Ziyech en BlindAjax had weinig te duchten van het verarmde Vitesse. Coach Ten Hag zag voorname spelers terugkeren.
12/02 22u45  Tweede Kamermeerderheid gloort voor Ceta, maar het akkoord is nog niet geredHet parlement stemt over het omstreden vrijhandelsakkoord tussen de EU en Canada. Het kabinet waarschuwt voor gezichtsverlies.
12/02 21u45  Liggen de moskeeën eindelijk eens onder een loep, krijg je ditDe eerste twee dagen van de verhoren over buitenlandse financiering van moskeeën in de Tweede Kamer zitten erop. In de islamitische gemeenschap klinkt kritiek.
12/02 21u00  Een bombrief moet angst veroorzaken, geen verwondingenDe twee brieven die woensdag ontploften in postkamers zijn bedoeld als bedreiging. De afpersers willen bitcoins.
12/02 20u45  In ‘De Beentjes van Sint-Hildegard’ geen montere kijk op de heteroliefdeDe beentjes van Sint-Hildegard Regie: Johan Nijenhuis Met Herman Finkers, Johanna ter Steege, Leonie Ter Braak ★★★★☆
12/02 19u45  ‘Rotterdam’ moet alweer verder zonder verbleekte Nederlandse tennissersHaase verloor in Ahoy. Het Nederlandse mannentennis is op zoek naar een sleutelfiguur. Kan Griekspoor dat zijn?
12/02 19u15  Hoe de verkoop van Heineken onder ‘bierige’ topman Boxmeer verdubbeldeJean-François van Boxmeer leidde Heineken sinds 2005. In die tijd werd het bedrijf twee keer zo groot.
12/02 18u30  Groot twistpunt in het Ceta-debat: het arbitragehofGroot twistpunt in het Ceta-debat is de nieuwe rechtbank voor investeerders. Minister Kaag vecht tegen de mythes.
12/02 18u15  De paus is helder: aan het celibaat wordt niet getorndNa maanden van felle discussies binnen de rooms-katholieke kerk, waarin zelfs emeritus paus Benedictus XVI betrokken raakte, schept de paus nu duidelijkheid: het celibaat blijft heilig, ook in het Amazonegebied, waar nauwelijks priesters te vinden zijn.
12/02 18u00  Het roer gaat om voor Matthijs van NieuwkerkNa vijftien jaar stopt ‘De Wereld Draait Door’. Presentator Matthijs van Nieuwkerk vindt het wel mooi geweest.
12/02 15u45  Het nieuwe coronavirus treft ook de medicijnproductieTerwijl China vecht tegen het Covid-19 virus begint de rest van de wereld zich zorgen te maken over hun eigen medicijnen. China is namelijk veruit de grootste leverancier van grondstoffen voor geneesmiddelen. Zonder de Chinese fabrieken, geen paracetamol, cholesterolverlagers en antibiotica.
12/02 14u45  De wereldtournee van ‘koningin’ Madonna is een rampFans wachten soms vier uur in een benauwd theater, zonder telefoon. Madonna komt te laat, zegt concerten af en maakt geen excuses. De fans zijn wel klaar met de ‘Queen of Pop’.
12/02 14u30  De zwervers van nu: een bont gezelschap op straatDaklozen als verfomfaaide, in zichzelf pratende mannen? Dat beeld moet op de helling, blijkt uit een fotoserie van daklozen in Den Haag, waar het druk wordt op straat.
12/02 14u15  Nog niet eerder openden er zoveel grote distributiecentra in ons landNegentien grote distributiecentra openden vorig jaar hun deuren. Niet eerder waren dat er zo veel in één jaar. En dit jaar zijn het er waarschijnlijk 22.
12/02 13u45  Bombrieven ontploft in Amsterdam en Kerkrade, politie bevestigt afpersing als motiefHet poststuk dat woensdagochtend in Amsterdam-West ontplofte, was daadwerkelijk een bombrief. Dat meldt de politie, die eerder nog stelde dat de explosie vermoedelijk was veroorzaakt door een bombrief. De politie onderzoekt of er een verband is met eerder aangetroffen bombrieven.
12/02 13u30  Gemeenten testen een participatie-inkomen, dat lijkt te werkenWellicht helpt een andere aanpak bijstandsgerechtigden vooruit. Dus testten gemeenten het participatie-inkomen. En dat lijkt te werken.
12/02 12u15  Paus laat het celibaat ongemoeidNa maanden van felle discussies binnen de rooms-katholieke kerk over het celibaat, waarin zelfs emeritus paus Benedictus XVI betrokken raakte, is er nu duidelijkheid: aan het celibaat wordt niet getornd.
12/02 12u15  Bombrief ontploft in postkamer Amsterdam, ook ontploffing in KerkradeHet poststuk dat woensdagochtend in Amsterdam-West ontplofte, was daadwerkelijk een bombrief. Dat meldt de politie, die eerder nog stelde dat de explosie vermoedelijk was veroorzaakt door een bombrief. De politie onderzoekt of er een verband is met eerder aangetroffen bombrieven.
12/02 12u00  Bombrief ontploft in postkamer Amsterdam, ook explosie in KerkradeHet poststuk dat woensdagochtend in Amsterdam-West ontplofte, was daadwerkelijk een bombrief. Dat meldt de politie, die eerder nog stelde dat de explosie vermoedelijk was veroorzaakt door een bombrief. De politie onderzoekt of er een verband is met eerder aangetroffen bombrieven.
12/02 11u45  Auto's zijn zonde van de ruimte, en dus zijn ze in Utrecht kampioen autodelenHoe houden groeiende steden hun binnenstad leefbaar? Vandaag deel 2: de Domstad is koploper deelauto en fiets.
12/02 10u30  Matthijs van Nieuwkerk stopt met DWDDMatthijs van Nieuwkerk stopt met De Wereld Draait Door (DWDD). Dat melden ingewijden, nadat de redactie van de BNNVARA-talkshow woensdagochtend was ingelicht.
12/02 10u30  De handelsdeal met Vietnam is een nieuwe politieke test voor Europese UnieHet Europees Parlement stemt vandaag over de overeenkomst die het in 2019 sloot met Vietnam. De voorstanders winnen waarschijnlijk.
12/02 09u45  De kaarten zijn opnieuw geschud: Sanders wint in New HampshireBernie Sanders heeft de voorverkiezingen in New Hampshire gewonnen. De 78-jarige Sanders wisselde in deze staat van plek met Pete Buttigieg, die in Iowa met een nipte voorsprong van hem won.
12/02 09u15  Explosies in postkamers Amsterdam en Kerkrade: vermoedelijk bombrievenIn een postkamer van een bedrijf in Amsterdam heeft woensdagochtend een explosie plaatsgevonden, terwijl er rond dezelfde tijd een brief in Kerkrade zou zijn ontploft.
12/02 08u45  De slechterik vergeven? Wraak is veel leuker, vinden filmkijkersAls de slechteriken worden verslagen, is het leuker om te zien dat ze flink worden gestraft dan dat ze vergeving krijgen. Tenminste, in films, boeken of computerspellen. Dat concluderen communicatiewetenschappers van Ohio State University na een onderzoek onder 184 studenten.
12/02 08u30  De slechterik vergeven? Nee, wraak is veel leuker, vindt de gemiddelde filmkijkerAls de slechteriken worden verslagen, is het leuker om te zien dat ze flink worden gestraft dan dat ze vergeving krijgen. Tenminste, in films, boeken of computerspellen. Dat concluderen communicatiewetenschappers van Ohio State University na een onderzoek onder 184 studenten.
12/02 08u15  Boeken lezen is meer dan informatie opslaanStukje logica. Eén: de leesvaardigheid van onze scholieren holt achteruit, terwijl al meer dan twee miljoen Nederlanders laaggeletterd zijn. Twee: de rijksoverheid kampt met een begrotingsoverschot en zoekt maatschappelijke projecten om een deel van dat geld een goede bestemming te geven. Drie: de ­investeringen in openbare bibliotheken zijn de afgelopen jaren flink afgenomen, ze bedragen inmiddels 19 procent minder dan in 2010. Het aantal bibliotheeklocaties daalde met 27 procent.
12/02 07u45  De kaarten zijn opnieuw geschud: Sanders wint voorverkiezingen in New HampshireBernie Sanders heeft de voorverkiezingen in New Hampshire gewonnen. De 78-jarige Sanders wisselde in deze staat van plek met Pete Buttigieg, die in Iowa met een nipte voorsprong van hem won.
12/02 07u45  Pronken met een verdachte als Saïd R., mag dat?Steeds vaker brengt de Nederlandse politie beelden van acties naar buiten. Om de regie te houden of te laten zien: we hebben ’m! Maar er zijn grenzen.
12/02 07u15  Zelfs een corona-grapje mag niet meer!14 juni 2019
11/02 23u15  Polen, Bulgaren en Roemenen hebben het moeilijk in NederlandHet beeld van de Bulgaar als WW-fraudeur klopt van geen kanten, stelt promovenda Anita Strockmeijer.
11/02 22u15  Situatie in Idlib nadert kookpunt, al 700.000 mensen op de vluchtNu het Turks-Russische staakt-het-vuren in de Syrische provincie Idlib is gesneuveld, neemt het geweld toe. Al zeker 700.000 Syriërs zijn op de vlucht geslagen.
11/02 21u15  Kom maar op met die storm, klinkt het bij de crisisdienstVoor het eerst staat de Noordwaard blank. De miljardeninvestering in de Nederlandse rivierdelta werpt haar vruchten af.
11/02 21u00  De CDA-top ziet het gesprek met Forum als Brabantse zaak“Het is aan het CDA in Brabant”, herhaalt Pieter Heerma, fractievoorzitter van het CDA, in de Tweede Kamer keer op keer als hij de vraag krijgt of zijn partij in die provincie kan samenwerken met Forum voor Democratie.
11/02 21u00  Al borrelend toekijken hoe je woongebied overstroomtMaandag liep het water van de Nieuwe Merwede de Noordwaardpolder in. Een historisch moment voor bewoner en boswachter.
11/02 20u30  Pronken met een verdachte, mag dat?Steeds vaker brengt de Nederlandse politie beelden van acties naar buiten. Om de regie te houden of te laten zien: we hebben ’m! Maar er zijn grenzen.
11/02 19u45  Het kabinet moet vrezen dat het Ceta-verdrag strandtHet is erop of eronder voor het kabinet. Woensdag zal minister Kaag tot het uiterste moeten gaan om de Kamer ervan te overtuigen dat het Ceta-verdrag een goed verdrag is.
11/02 19u15  ‘Ik voel geen angst dat er iets kan gebeuren’Een rollercoaster was het. Ajax-speler Daley Blind keek dinsdagmiddag voor het eerst terug op de afgelopen periode, waarin zijn toekomst als voetballer ongewis was door een ontstoken hartspier.
11/02 19u00  Deze drie mannen tekenen de renaissance van het Russische tennisDe spelers die het mannentennis in Rusland doen opleven, Medvedev, Chatsjanov en Roeblev, staan deze week alle drie op de baan in Rotterdam.
11/02 18u30  De CDA-top duwt de discussie over een Brabantse coalitie met Forum zo ver mogelijk van zich af“Het is aan het CDA in Brabant”, herhaalt Pieter Heerma, fractievoorzitter van het CDA, in de Tweede Kamer keer op keer als hij de vraag krijgt of zijn partij in die provincie kan samenwerken met Forum voor Democratie.
11/02 17u15  Zo voelt machteloos wachten voor statushoudersIn ‘Hoe ik talent voor het leven kreeg’ tonen tientallen statushouders hoe het voelt om jaren te wachten. ‘In het azc ligt de tijd van een paar honderd mensen begraven.’
11/02 16u00  ‘Wij willen het liefst van het cruiseschip af’Op het cruiseschip Westerdam, dat al even ronddobbert voor de kust van Thailand, zitten ook Nederlanders.
11/02 16u00  Duterte is klaar met de militaire samenwerking met AmerikaDe Filippijnse president Duterte zet de militaire samenwerking met de Verenigde Staten op de helling. Hij wil af van de Amerikaanse bemoeienis met zijn land.
11/02 15u30  Heimwee naar nietsontziend hoogwaterZo traag als de brede rivieren door het oneindig laagland van Marsman gaan, zo tergend langzaam kabbelt ook ‘Hoog water’, de docuserie over de overstromingen en evacuaties van 1995.
11/02 14u30  Voorzichtig optimisme over epidemieHet wuhanvirus heeft nu meer dan duizend mensen het leven gekost, maakten de Chinese autoriteiten dinsdag bekend. Toch is er reden voor een beetje optimisme.
11/02 14u00  Van spindoctor Jack de Vries kun je zo een Netflix-serie makenJack de Vries, voormalige spindoctor van het CDA, wilde vorig jaar in Trouw best nog eens uitleggen wat de drie pijlers zijn onder een goede lijsttrekkerscampagne. Hij kan het weten. De Vries is degene die ooit de volslagen onbekende Jan-Peter Balkenende lanceerde als premier. Zijn geheim? Als een nieuwe politicus een gooi doet naar het leiderschap, moet hij of zij authentiek zijn (pijler 1), in rustige stappen gelanceerd worden (pijler 2) en vooral: zorgen onbeschadigd te blijven (pijler 3).
11/02 13u45  Jack de Vries, dé Nederlandse spindoctor van wiens leven zo een Netflix-serie gemaakt kan wordenJack de Vries, voormalige spindoctor van het CDA, wilde vorig jaar in Trouw best nog eens uitleggen wat de drie pijlers zijn onder een goede lijsttrekkerscampagne. Hij kan het weten. De Vries is degene die ooit de volslagen onbekende Jan-Peter Balkenende lanceerde als premier. Zijn geheim? Als een nieuwe politicus een gooi doet naar het leiderschap, moet hij of zij authentiek zijn (pijler 1), in rustige stappen gelanceerd worden (pijler 2) en vooral: zorgen onbeschadigd te blijven (pijler 3).
11/02 13u45  Nederlandse varkenshouders profiteren voorlopig nog van de varkenspest in AziëAls de een zijn dood inderdaad de ander zijn brood is, dan is de Nederlandse varkenshouder spekkoper. Want terwijl de Afrikaanse varkenspest huishield onder de varkenspopulatie in Azië, steeg hier de vraag naar varkens. Met als gevolg dat het huishoudboekje van Nederlandse varkensboeren er nu florissant uit ziet.
11/02 13u00  Vaccinatieplan D66 voorlopig van de baanVVD en SP komen met een eigen wetsvoorstel om vaccinatie verplicht te stellen voor alle kinderen in de kinderopvang. Een ander plan, van D66, om crèches zelf de keus te laten, is voorlopig van de baan.
11/02 12u15  Een Londens fenomeen dreigt: huurwoningen worden duurder en duurderHuurders krijgen steeds minder huis voor hun geld. Hoe worden huurwoningen weer bereikbaar? 
11/02 12u00  China zit achter diefstal gevoelige gegevens van 143 miljoen Amerikanen, volgens de VSVolgens de VS is China verantwoordelijk voor de diefstal van privacygevoelige informatie. In 2017 werden de gegevens van 143 miljoen Amerikanen gestolen uit de systemen van kredietbeoordelaar Equifax.
11/02 11u45  Plottwist bij het CDA: Jack de Vries is terugJack de Vries, voormalige spindoctor van het CDA, wilde vorig jaar in Trouw best nog eens uitleggen wat de drie pijlers zijn onder een goede lijsttrekkerscampagne. Hij kan het weten. De Vries is degene die ooit de volslagen onbekende Jan-Peter Balkenende lanceerde als premier. Zijn geheim? Als een nieuwe politicus een gooi doet naar het leiderschap, moet hij of zij authentiek zijn (pijler 1), in rustige stappen gelanceerd worden (pijler 2) en vooral: zorgen onbeschadigd te blijven (pijler 3).
11/02 11u30  Kritische leden van Natuurmonumenten eisen uitleg stikstofbeleidKritische leden van Natuurmonumenten willen dat directie en bestuur verantwoording afleggen over de manier waarop de vereniging is omgegaan met het stikstofprobleem. De leden vinden dat Natuurmonumenten te makkelijk is meegegaan in het Programma Aanpak Stikstof (Pas) van de rijksoverheid.
11/02 11u15  Het CDA roept de ellende over zichzelf afPolitiek columnist op de zaterdag, Hans Goslinga, wees er dit weekeinde terecht op dat ook het CDA samenwerking met de PVV bij de formatie van 2017 (met als eerste en enige reden) afwees met een verwijzing naar de weigering van Geert Wilders, destijds gedoogpartner van het eerste kabinet-Rutte, om verantwoordelijkheid te nemen voor bezuinigingen op de rijksbegroting. Nog steeds, tien jaar na dato, wordt Wilders met dat ‘vluchtgedrag’ om de oren geslagen, zodra hij een kabinet van onbetrouwbaarheid beschuldigt. Een vrijwel wekelijks verwijt van Wilders, maar dit terzijde.
11/02 10u15  Onervaren Forum voor Democratie praat dit keer wél mee in Brabantse formatieDe keuze van de VVD en het CDA in Noord-Brabant om coalitiegesprekken te voeren met Forum voor Democratie, wordt niet overal met gejuich ontvangen. Maar de enorme versplintering in de Provinciale Staten drijft de partijen wellicht toch in elkaars armen.
11/02 10u00  Een Londens tafereel dreigt: huurwoningen worden duurder en duurderHuurders krijgen steeds minder huis voor hun geld. Hoe worden huurwoningen weer bereikbaar? 
11/02 10u00  ‘Kleinere patiëntengroepen de dupe van nieuwe keuringsregels hulpmiddelen’Door nieuwe regels verwachten ziekenhuizen vanaf mei een tekort aan medische hulpmiddelen.
11/02 10u00  De bibliotheek verdwijnt, en dat baart de Raad van Cultuur zorgenGemeenten investeren steeds minder in de openbare bibliotheek. Een kwart van alle filialen is inmiddels gesloten, in sommige gemeenten is de bibliotheek helemaal verdwenen.
11/02 09u45  Een Londens tafereel dreigt: huurwoningen steeds duurder en duurderHuurders krijgen steeds minder huis voor hun geld. Hoe worden huurwoningen weer bereikbaar? 
11/02 09u45  Zonder bibliotheek voldoen gemeenten niet aan hun plichtGemeenten investeren steeds minder in de openbare bibliotheek. Een kwart van alle filialen is inmiddels gesloten, in sommige gemeenten is de bibliotheek helemaal verdwenen.
11/02 09u15  VVD en SP: vaccinatie verplicht voor alle kinderen in kinderopvangVVD en SP komen met een eigen wetsvoorstel om vaccinatie verplicht te stellen voor alle kinderen in de kinderopvang. Maar eerst stemt de Tweede Kamer dinsdag over een ander plan, van D66, om creches zelf de keus te laten.
11/02 09u00  Het Afrikaanse gordeldier is in gevaar door schubbensmokkelNet als de olifant of de neushoorn wordt ook het Afrikaanse gordeldier in zijn voortbestaan bedreigd door stropen en smokkel naar Azië, waar ze als grondstof voor medicijnen dienen.
11/02 08u00  Hé, Joaquin Phoenix, kom niet aan mijn melk!Als het buiten stormt, wordt de mens angstig vanbinnen. Vooral mannen worden hierdoor getroffen. Vroeger, in zijn grot, draaide de jager-verzamelaar zich honderd keer op zijn bed van berevellen als het stormde. Dat gewoei en gewaai maakte het hem onmogelijk om andere geluiden dan de windvlagen te onderscheiden. Die van wilde dieren bijvoorbeeld die sluipend zijn hol konden naderen.
11/02 07u45  Milieuproblemen? Die hebben wij weggestemd!14 juni 2019
11/02 07u30  Minder gemeenten hebben een eigen bibliotheekGemeenten investeren steeds minder in de openbare bibliotheek. Een kwart van alle filialen is inmiddels gesloten, in sommige gemeenten is de bibliotheek helemaal verdwenen.
11/02 01u15  Eindelijk fatsoenlijk internet op de boerderijIn Land van Cuijk zorgt een burgerinitiatief voor de aanleg van glasvezel. De bewoners in dit buitengebied voelden zich lang genegeerd door traditionele aanbieders.
11/02 01u15  KPN frustreerde aanleg glasvezel door concurrentenKPN ziet de aanleg van snelle dataleidingen door concurrenten als groot risico. Daarom wilde het telecombedrijf zijn positie op de markt verdedigen met scherpe tegenacties.
10/02 23u00  Deze jongeren zijn discriminatie zat: ‘Bestrijd het virus, niet de mensen’Sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus in Wuhan, ervaren Chinese Nederlanders meer discriminatie. Drie jongeren vertellen wat ze te horen krijgen op straat.
10/02 21u45  Kamer wil meer dadendrang zien bij vaccinatiebeleid, een paar partijen zijn wel tevreden zoVVD en SP komen met een eigen wetsvoorstel om vaccinatie verplicht te stellen voor alle kinderen in de kinderopvang. Maar eerst stemt de Tweede Kamer dinsdag over een ander plan, van D66, om creches zelf de keus te laten.
10/02 19u30  Kan bondscoach Koeman nu nog om Stefan de Vrij heen?Oranje met drie centrale verdedigers op het EK? Het zou kunnen, zeker nu Stefan de Vrij (28) aan een van zijn beste seizoenen bezig is bij Inter.
10/02 19u15  Toernooidirecteur Krajicek: ‘Soms is het niet jouw tijd als tennisland’Het Nederlandse mannentennis speelt mondiaal geen rol van betekenis. Richard Krajicek ziet op dat op korte termijn niet veranderen.
10/02 19u00  Beladen Oscarfeestje ondanks primeur voor ParasiteBong Joon Ho’s Parasite wint de Oscar voor Beste Film en schrijft Oscargeschiedenis.
10/02 18u45  VVD en SP willen vaccinatie in kinderopvang wettelijk verplichtenVVD en SP komen met een eigen wetsvoorstel om vaccinatie verplicht te stellen voor alle kinderen in de kinderopvang. Maar eerst stemt de Tweede Kamer dinsdag over een ander plan, van D66, om creches zelf de keus te laten.
10/02 18u30  Zij bracht de sloppenwijken in contact met de digitale wereldZe was ervan overtuigd dat niet aalmoezen, maar banen mensen uit de armoede konden trekken. De jonge Amerikaanse Leila Janah zette haar overtuiging om in daden en startte een sociale onderneming in Kenia, Oeganda en India. In de afgelopen twaalf jaar kwamen door haar bedrijf Samasource zo’n 11.000, voornamelijk jonge mensen uit arme wijken, aan het werk.
10/02 16u00  Bingo! Het ouderwetse burgemeestersgedrag van Bruls slaat aan in het moderne NijmegenBurgemeester Hubert Bruls van Nijmegen staakt zijn pogingen om de gepolariseerde uitersten met elkaar te verbinden. Via de bingo kiest hij liever voor het gematigde midden.
10/02 14u45  Polen is fan van dit Vlaamse nummer, hoe dat kan weet niemandHoezo geen tophits in het Nederlands? In heel Polen danst de jeugd dezer dagen op een liedje waar ze geen woord van verstaat: ‘’t Smidje’, van de Vlaamse folkgroep Laïs. Hoe dit nummer uit 1998 in Polen wortel heeft geschoten, weet niemand, maar het is een feit dat het al zeker drie jaar razend populair is.
10/02 14u30  Polen is ineens fan van dit Vlaamse nummer, hoe dat kan weet niemandHoezo geen tophits in het Nederlands? In heel Polen danst de jeugd dezer dagen op een liedje waar ze geen woord van verstaat: ‘’t Smidje’, van de Vlaamse folkgroep Laïs. Hoe dit nummer uit 1998 in Polen wortel heeft geschoten, weet niemand, maar het is een feit dat het al zeker drie jaar razend populair is.
10/02 13u45  De gevolgen van de storm Ciara: files, wateroverlast en twee doden in PolenIn Polen zijn twee mensen om het leven gekomen door de storm Ciara. Een vrouw en een dochter kwamen in het skioord Bukowina Tatrzanska om doordat delen van een dak op hen vielen, meldde een woordvoerder van de politie.
10/02 13u30  Ja, volgens directeur Eric Gudde heeft de KNVB een imagoprobleemHeeft de KNVB een imagoprobleem? De bond kijkt te weinig naar zichzelf, klinkt het onder critici. Eric Gudde, directeur betaald voetbal bij de KNVB licht toe. “Het wringt, ja”.
10/02 10u45  Kinderkleren over? Ada Franse (48) ruilt ze boven de koeienstalRazendsnel groeien kinderen uit hun kleding. Wat te doen met die overtollige outfits? Bij het burgerproject Krijg de Kleertjes is de aanpak simpel: wie één kledingstuk inlevert, mag iets anders uitkiezen.
10/02 10u45  Al waart het virus nog door het land, de Chinezen moeten weer aan het werkDe Chinese regering wil de mensen vanaf maandag weer aan het werk krijgen. Intussen zijn extra journalisten naar Wuhan gestuurd om verhalen te maken die de moraal opvijzelen.
10/02 10u30  Natuurorganisaties waarschuwen tegen de negatieve effecten van het Ceta-verdragNatuur- en mensenrechtenorganisaties waarschuwen voor de gevolgen van Ceta, het handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada.
10/02 10u30  De gevolgen van de storm Ciara: files, wateroverlast en geschrapte vluchtenDoor de naweeën van de zware storm Ciara en veel regen staat het verkeer maandagochtend al vroeg op diverse plekken vast. De ANWB telde rond 06.30 uur al 46 files met een totale lengte van 201 kilometer.
10/02 09u45  Al waart het virus nog door het land, de Chinezen moeten vandaag weer aan het werkDe Chinese regering wil de mensen vanaf maandag weer aan het werk krijgen. Intussen zijn extra journalisten naar Wuhan gestuurd om verhalen te maken die de moraal opvijzelen.
10/02 09u30  Als het aan D66 ligt, mag loten voor studies straks weerHet verbod op loten voor studies met een numerus fixus heeft een oneerlijke uitwerking, zegt D66. Het partijstandpunt krijgt bijval.
10/02 08u45  Li Wenliang, een medicus die zijn plicht deedHet was laat in de avond toen mijn oog viel op een foto uit China. Blauwig licht, een besneeuwde straat zonder verkeer, een paar geparkeerde auto’s en een bus. En één persoon. De foto was van enige hoogte genomen, je kon niet zien of deze persoon een man of een vrouw was. Wel dat hij of zij zojuist iets had geschreven in de sneeuw. Ik raadpleegde de Twitter-reacties in de hoop op een vertaling, en die was er inderdaad. ‘Vaarwel Li Wenliang’, stond er.
10/02 08u00  Natuurorganisaties roepen Kamer op tegen CETA te stemmenNatuur- en mensenrechtenorganisaties waarschuwen voor de gevolgen van Ceta, het handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada.
10/02 07u45  Bong Joon Ho’s film 'Parasite' schrijft OscargeschiedenisEr is afgelopen nacht, tijdens de 92ste Oscaruitreiking in Los Angeles, geschiedenis geschreven door Bong Joon Ho (50). De Zuid-Koreaanse regisseur van ‘Parasite’ won de belangrijkste Amerikaanse filmprijs: de Oscar voor Beste Film. Het was een geweldige ontknoping van een geanimeerde, drieënhalf durende show waarin Bong niet alleen de meeste (vier in totaal) maar ook de belangrijkste Oscars won. Naast de Academy Award voor Beste Film, ontving hij ook de prijzen voor Beste Regie, Beste Originele Scenario en Beste Internationale Film.
10/02 07u30  Parasite schrijft geschiedenis en wint Oscar beste filmEr is afgelopen nacht, tijdens de 92ste Oscaruitreiking in Los Angeles, geschiedenis geschreven door Bong Joon Ho (50). De Zuid-Koreaanse regisseur van ‘Parasite’ won de belangrijkste Amerikaanse filmprijs: de Oscar voor Beste Film. Het was een geweldige ontknoping van een geanimeerde, drieënhalf durende show waarin Bong niet alleen de meeste (vier in totaal) maar ook de belangrijkste Oscars won. Naast de Academy Award voor Beste Film, ontving hij ook de prijzen voor Beste Regie, Beste Originele Scenario en Beste Internationale Film.
10/02 07u15  Fraude-opspoor-systeem SyRI is verboden, gelukkig is er Arie14 juni 2019
10/02 02u00  Belastingadviseurs: ‘Overheid is te slap tegen witwassen’Belastingadviseurs vinden dat de opsporingsinstanties veel te weinig doen met verdachte zaken die zij aandragen.
10/02 01u15  Organisaties voor natuur en mensenrechten roepen de Tweede Kamer op om tegen handelsverdrag CETA te stemmenNatuur- en mensenrechtenorganisaties waarschuwen voor de gevolgen van Ceta, het handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

28x ‘In een digitale oorlog doet de Nederlandse krijgsmacht er nu niet toe’17/02 01u15 - Trouw: De vernieuwing van de digitale ruggegraat van Defensie, de IT, stokt. De aanbesteding van het miljardenproject hapert. Wat staat er op het spel voor het Nederlandse leger?
27x Cruciaal IT-project bij Defensie dreigt te mislukken17/02 01u15 - Trouw: De Nederlandse krijgsmacht raakt verder achterop nu een nieuw informatiesysteem is opgeschort. Het delen en duiden van grote hoeveelheden data wordt steeds belangrijker.
11x Vijf vragen over de financiering van moskeeën17/02 10u30 - Trouw: De eerste week van de verhoren van de Tweede Kamercommissie over ongewenste buitenlandse financiering van moskeeën leverde weinig nieuwe inzichten op.
11x Centrale Bank in Suriname pleegt ‘de grootste bankroof aller tijden’17/02 11u15 - Trouw: Maandag wordt een grote opkomst verwacht bij de demonstratie tegen het funeste economisch beleid van Bouterse. Daar komt een venijnig schandaal bij kijken, met de Centrale Bank van Suriname als de grote slechterik.
11x IND blundert met brexitbrieven voor Britten17/02 14u15 - Trouw: Duizenden brieven voor Britten in Nederland met daarin informatie over de brexit zijn door de IND naar verkeerde adressen verstuurd. Bij het corrigeren van de fout ging het weer mis. Het datalek is gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.
10x Geen probleem met Russen, maar met Russische regering17/02 09u30 - Trouw: Zaterdag stond een man met een blanco protestbord op het Rode Plein in Moskou. Niet lang, want hij werd al snel afgevoerd door de politie, die hem na een uur weer op vrije voeten stelde. Je kunt erover twisten of een leeg bord een ‘protestbord’ kan zijn, maar de arrestatie van de man wijst natuurlijk wel in die richting. Alleen al het idee dat hij íets zou kunnen bedoelen, was te veel voor de autoriteiten.
10x Weer een slachting in het Malinese dorp Ogossagou17/02 10u45 - Trouw: In een jaar tijd is er voor de tweede keer een massamoord gepleegd in het dorp Ogossagou in Mali. Er vielen 31 doden. Etnische groepen en jihadistische strijders slachten elkaar af.
10x Hoe de verwoesting van de natuur de economie hard raakt17/02 11u45 - Trouw: Voor de eerste keer zijn harde economische cijfers geplakt op de uitsterving van soorten en verschraling van leefgebieden. De schade van natuurvernietiging in geld gerekend is enorm.
10x Vertrekkende Bam-topman kon slecht getij niet keren17/02 14u45 - Trouw: Bouwbedrijf Bam neemt afscheid van topman Rob van Wingerden. Hij moest het bedrijf de afgelopen jaren door zware tijden loodsen.
9x De pensioensector is ook geïnfecteerd met het virus17/02 14u30 - Trouw: Ook Nederlandse pensioenfondsen krijgen een forse knauw van het nieuwe coronavirus.

Statistieken

Artikels:
31236
Gelezen:
36020
Aantal lezers nu:
73


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2020 Naar boven