donderdag 19 oktober 2017, week 42


U bent nu hier: Meer nieuws van Trouw

Laatste updatecontrole: vandaag om 7u15
 

Trouw

Verbergen Tonen
19/10 05u15  ‘Turkije kan niet zonder het Westen’ In Istanbul komt vandaag en morgen de D8 bijeen: een islamitische variant van de G8. Is moslimsolidariteit een alternatief voor de verslechterde relatie met het Westen?28 
19/10 02u45  Nederlandse onderzoekers ontdekken speciale vliegtechniek van muggen Nadat ze zich bij hun slachtoffer hebben volgezogen, hanteren muggen een speciale techniek om ongezien en veilig weg te komen. Deze bestaat uit een combinatie van een extra snelle vleugelslag kort voor het opstijgen en het geleidelijk opvoeren van de druk middels hun lange poten.17 
19/10 02u45  Meer asielzoekers, minder familieleden naar Nederland Asielzoekers met een verblijfsvergunning hebben de laatste maanden een stuk minder gezinsleden naar Nederland gehaald. Het aantal zogeheten nareizigers daalde in het derde kwartaal van dit jaar met bijna de helft (45 procent) ten opzichte van het tweede kwartaal: van 4095 tot 2260, becijfert het CBS. 18 
19/10 00u30  Pensioenfondsen doen het iets beter, maar hoger pensioen komt er nog niet De financiële positie van de grote pensioenfondsen in Nederland is in het derde kwartaal licht verbeterd. De fondsen slaagden erin meer rendement uit beleggingen te halen. Daarmee is de kans dat er binnenkort nog gekort moet worden op de pensioenen kleiner geworden.36 
19/10 00u00  Gevlucht lid van Keniaanse kiescommissie vreesde voor haar leven Roselyn Akombe werd bedreigd in aanloop naar de verkiezingen van volgende week. De vraag is of die nog doorgaan.17 
19/10 00u00  Zwitsers dorpje mag gevonden goudstaven houden Het moet voor de 3273 inwoners van het Zwitserse dorpje Klingnau hebben gevoeld als een bezoek van Gaston, de weldoener van de Postcodeloterij. Deze week kregen zij te horen dat hun kleine gemeenschap zich eigenaar mag noemen van tien goudstaven met een waarde van 100.000 Zwitserse francs, ruim 86.000 euro.17 
18/10 23u45  Futuristische Google-wijk in Toronto heeft verwarmde fietspaden Google wil een stukje stad om al zijn innovatieve snufjes uit te proberen. Dat stukje krijgt het techbedrijf van het Canadese Toronto.10 
18/10 23u00  'Het moet geen heksenjacht worden', zei Woody Allen. Hoezo heksenjacht? Harmen van Dijk bespiegelt wekelijks de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daarbuiten.
18/10 22u45  Een jaar lang wekelijks in gesprek met een teruggekeerde Syriëganger Een jaar lang voerde de Noorse schrijver Demian Vitanza wekelijks lange gesprekken met een teruggekeerde Syriëganger in een van de zwaarst beveiligde gevangenissen in Noorwegen. Op basis daarvan schreef hij de net in het Nederlands verschenen roman 'In dit leven of het volgende'.
18/10 22u30  Op reis door Marokko kijken naar Nederland Reisleider Hafid Oukarrou merkt het onbegrip in de Nederlandse samenleving tot in Marokko. Met zijn rondreizen door Marokko wil hij een brug bouwen. “Autochtone Nederlanders mogen best wat opener zijn.”
18/10 21u45  Spiek niet en bedenk wie de schilder is, Bol of Flinck Govert Flinck en Ferdinand Bol associëren de meeste Nederlanders eerder met straten dan met schilderijen. Twee tentoonstellingen in Amsterdam kunnen daar verandering in brengen.
18/10 21u45  'Ik blijf in Oeganda zolang het moet. Ik heb niets te zoeken in Europa of Amerika' Oeganda vangt meer dan een miljoen vluchtelingen op. Daarmee is het, op Turkije en Pakistan na, het meest gastvrije land ter wereld. Vluchtelingen hebben er ongekend veel rechten. Laatste deel van een drieluik: hoe zien de vluchtelingen hun toekomst?
18/10 21u30  De jaren zeventig belden: ze willen hun theologie terug Recensenten van Trouw bespreken pas verschenen fictie, non-fictie, jeugdliteratuur en thrillers.
18/10 21u15  Is de Hoeksche Waard geboren uit noodzaak of pure bangmakerij? Vijf gemeenten gaan samen in één gemeente Hoeksche Waard, besloot het kabinet-Rutte II in de laatste ministerraad. Veel Hoeksche Waarders voelen er niks voor.
18/10 20u45  Het christendom is een Zwak Geloof Stephan Sanders ging een beetje proefgeloven, hij doet verslag van zijn vorderingen. Deze maand: 'Als niet-christen wist ik precies te vertellen wat een verteerbare en wat een onmogelijke versie was van het christendom.'
Laatste update: vandaag om 5u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
18/10 20u45  'Insecten zijn aan het verdwijnen'Voor het eerst is met harde cijfers aangetoond dat in Europa insecten op grote schaal aan het verdwijnen zijn. In 27 jaar is de hoeveelheid met meer dan 75 procent afgenomen, blijkt uit Duits-Nederlands onderzoek.
18/10 20u15  Studie: de insect is aan het verdwijnenVoor het eerst is met harde cijfers aangetoond dat in Europa insecten op grote schaal aan het verdwijnen zijn. In 27 jaar is de hoeveelheid met meer dan 75 procent afgenomen, blijkt uit Duits-Nederlands onderzoek.
18/10 20u00  Sterke Mathurin vertrekt niet met stille tromElke week nieuwe voorstellingen, besproken door onze recensenten
18/10 19u45  De voorstelling 'Neelie!' is verkneukeltheaterNeelie! Theatergroep Suburbia
18/10 19u30  Arabische christenen voegen zich bij de PKNDe Protestantse Kerk in Nederland krijgt een nieuwe tak, van Arabische christenen. Morgen sluit een kleine, Amsterdamse gemeente zich aan bij de PKN.
18/10 19u00  Computer waar wereldkampioen go van verloor verpletterd door eigen opvolgerEen nieuwe go-computer heeft het moeilijkste bordspel ter wereld geleerd zonder hulp van de mens. En wint alles.
18/10 18u15  Met zomaar nieuwe huizen komt Sint-Maarten er nietTerwijl Nederland en Sint-Maarten nog steggelen over de inzet van de honderden miljoenen euro's voor de wederopbouw, vroeg Trouw vier experts naar hún plannen. Herbouw moet het begin zijn van een zelfvoorzienend eiland.
18/10 17u16  De 'gewone Nederlander' bestaat vooral voor politiciBent u ook een gewone Nederlander? Die vraag stelde Monic Slingerland afgelopen zaterdag aan u. Uit de reacties blijkt dat de lezer die zich een gewone Nederlander wil voelen, een uitzondering is. 'Gewoon' werkt uitsluiting in de hand.
18/10 16u45  En weer valt Akzo's winst tegenWie zijn beloftes niet na kan komen - of niet nakomt - heeft wat uit te leggen. Thierry Vanlancker, de nieuwe bestuursvoorzitter van AkzoNobel, moest dat gisteren voor de tweede keer in zes weken doen. De reden? De winst die het verf- en chemieconcern dit jaar zal maken, valt flink lager uit dan in april was beloofd en zal ook lager zijn dan Vanlancker zes weken geleden nog voorspelde.
18/10 16u15  Het nieuwe kabinet wordt hoe dan ook een frisse ploegRutte III staat nog in de coulissen, maar duidelijk is dat er een nieuwe club politici naar buiten zal komen.
18/10 16u15  Koerdische droom strandt op verraad en verdeeldheidMet de Iraakse overname, deze week, van door de Koerden bezette gebieden, zagen die hun droom voor onafhankelijkheid uiteenspatten. Voor de zoveelste keer speelde verraad een rol. Het verhaal van een staat in wording die vastliep op gebrek aan eenheid.
18/10 15u15  Nieuw kabinet maakt werken onder minimumloon mogelijkDe loonkostensubsidie voor arbeidsbeperkten verdwijnt. Daardoor kan het dat deze groep mensen straks minder verdient dan het wettelijk minimumloon.
18/10 15u15  Mag mijn kind de buuropa aanspreken op zijn rookgedrag?Lees meer >
18/10 15u00  Xi blaakt van het zelfvertrouwen: China begint aan 'een nieuw tijdperk'Het is tijd voor China om een hoofdrol te spelen op het wereldtoneel. Dat heeft de Chinese leider Xi Jinping vandaag gezegd bij de opening van het vijfjaarlijkse congres van de Communistische Partij in Peking.
18/10 14u30  Duizenden mensen staan in de rij voor de grote Xi-showDe Chinese president Xi Jinping presenteert zichzelf, meer dan zijn voorgangers, als vader des vaderlands. Een grote tentoonstelling over hem trekt duizenden bezoekers.
18/10 14u15  'Juf, mijn veter zit los!' 'Dat is dan jammer voor je.'Lees meer >
18/10 14u00  Behoud topsportstatus is millimeterwerk voor boogschuttersBondscoach Ron van der Hoff kan er niet over uit. Hoe kan het nou dat zijn handboogschutters zo goed in vorm zijn, en dan toch hun eerste rondepartij op het WK in Mexico verliezen. Rick van der Ven, Steve Wijler en Sjef van den Berg verloren gisteravond van Canada in een shoot-out. Het scheelde een millimeter.
18/10 13u45  App biedt student in psychische nood uitkomstVoor veel studenten is het lastig hulp te vragen van een psycholoog. Selim Nuijten bedacht een oplossing: Talk Buddies.
18/10 13u45  We blijven elkaar begrijpen, terwijl de een oowkaj zegt en de ander okeeGrammaticale geschillen, etymologische enigma's en andere taaltwijfels, voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon.
18/10 13u00  Pardoes in het kabinet belanden, het kanMet een nietje door het regeerakkoord zou zomaar het idee kunnen ontstaan dat deze ellenlange formatie erop zit, maar niets is minder waar. Zo lang premier Mark Rutte niet met zijn nieuwe ploeg langs de koning is geweest voor de beëdiging, is de formatie nog in volle gang. 
18/10 12u15  Een explosie van goud brengt de wetenschap in rep en roerMedia buitelen over elkaar heen deze week: goud komt uit de ruimte! Maar hóe dan eigenlijk?
18/10 12u00  Iraaks leger herovert MosuldamDe Iraakse strijdkrachten hebben de strategisch belangrijke Mosuldam weer in handen. Ook zijn meer gebieden in de noordelijke provincie Nineveh heroverd op Koerdische strijders, meldt het regeringsleger.
18/10 11u45  Bloemkool- en wortelbeignets met yoghurtdipRecepten en artikelen over koken van onder meer Sonja van de Rhoer, Janny de Moor, Henja Schneider en Tineke Sluijter.
18/10 11u30  Tiny church moet populaire SRV-kerkwagen ontlastenDat moet haast wel de kleinste kerk van Nederland worden. In Almere gaat een tiny church verrijzen. 
18/10 11u15  Het evenwicht tussen politiek en krijgsmacht is zoekDe politiek verwaarloost de krijgsmacht en negeert signalen van het personeel. Hoog tijd om de relatie te herstellen, zegt Theo van den Doel, oud-Kamerlid en veiligheidsdeskundige.
18/10 11u00  Natuurbeheer met wolven is zo eenvoudig nog nietMet het oog van een antropoloog en de pen van een dichter doet Wim Boevink dagelijks verslag over de grote en kleine wereld om hem heen.
18/10 11u00  Portugal faalde bij aanpak bosbrandenOpnieuw kwamen veel mensen om bij bosbranden in Portugal. Hoe kon het in korte tijd twee keer zo mis gaan? De regering kan op flink veel kritiek rekenen, de minister van binnenlandse zaken is inmiddels opgestapt. 
18/10 10u45  Pas op voor de hazelwormIedere dag verwondert Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.
18/10 10u00  Veel meer slachtoffers van mensenhandel dan gedachtHet aantal slachtoffers van mensenhandel in Nederland is veel hoger dan tot nu toe bekend is. Elk jaar gaat het om naar schatting 6250 mensen, vijf keer meer dan het aantal gemelde slachtoffers. De grootste groep slachtoffers bestaat uit Nederlandse vrouwen, waarvan bijna de helft onder de achttien is.
18/10 10u00  Jeugdzorg in verzet tegen te lage vergoedingenOpnieuw komen jeugdzorgaanbieders in verzet tegen te lage tarieven. Nu is het een hele groep die zich terugtrekt uit de aanbesteding in de regio Alkmaar. Volgens de zorgverleners raakt dit komend jaar duizenden gezinnen in zeven gemeenten.
18/10 09u45  Waarom ik de Anne Faber-petitie niet tekenDe petitie voor een onderzoek naar het 'falend rechtssysteem' is geen goed idee. We moeten de elementaire uitgangspunten van ons rechtssysteem juist koesteren, vindt Peter van 't Klooster, productmanager binnen de sociale werkvoorziening/reïntegratie
18/10 09u30  De boze burger wordt met geld verleidLees meer >
18/10 09u00  Vaak is een eigen staat de menselijke prijs simpelweg niet waardEen nieuwe oorlog in Irak, luidde de openingskop van de krant, en ik zag oude beelden. Niet letterlijk, maar figuurlijk: juichende mannen, wapens triomfantelijk boven het hoofd geheven. Een vliegveld ingenomen, een kazerne bezet, een stad bevrijd. Ik vroeg me af hoeveel doden deze mannen achter zich hadden liggen, hoeveel er nog voor hen lagen en hoelang ze zelf nog te leven zouden hebben.
18/10 08u45  Door de zaken op de spits te drijven, snijden de Koerden zichzelf in de vingersHet hadden eigenlijk feestelijke dagen moeten zijn in Syrië en Irak - dagen waarin gevierd zou worden dat het Kalifaat van Islamitische Staat definitief ten val kwam. De afgelopen weken vielen de laatste steden in Irak, en gisteren werd zelfs IS-hoofdstad Raqqa in Syrië heroverd. 
18/10 08u15  Staatkundige constructies tellen nooit zwaarder dan levens, tenzij ze zelf moorddadig zijnEen nieuwe oorlog in Irak, luidde de openingskop van de krant, en ik zag oude beelden. Niet letterlijk, maar figuurlijk: juichende mannen, wapens triomfantelijk boven het hoofd geheven. Een vliegveld ingenomen, een kazerne bezet, een stad bevrijd. Ik vroeg me af hoeveel doden deze mannen achter zich hadden liggen, hoeveel er nog voor hen lagen en hoelang ze zelf nog te leven zouden hebben.
18/10 07u00  'Overheidsprogramma voor woningisolatie desastreus voor vleermuizen'Vleermuizen dreigen massaal slachtoffer te worden van woningisolatie. Zeker voor de zeldzamere soorten als de meervleermuis, laatvlieger en ingekorven vleermuis kunnen de gevolgen dramatisch zijn.
18/10 05u00  Kamer twijfelt aan trainingsmissie door interne strijd in IrakIn de Tweede Kamer bestaat serieuze twijfel over voortzetting van de Nederlandse trainingsmissie in Irak. Sinds enkele dagen verdrijven militairen van de regering in Bagdad de strijdmacht van de Koerdische regio uit betwiste gebieden. De aanstaande coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen daarom nu van het kabinet weten wat de implicaties voor de missie zijn.
18/10 04u45  'Impact Groningse aardbevingen op kinderen wordt weggewuifd'Hulpverleners en scholen wuiven het effect van de aardbevingen op kinderen weg, stelt Kinderombudsman Margrite Kalverboer. 'Haast niemand praat met de kinderen.'
18/10 04u30  Google komt met extra beveiliging voor gebruikers die hack-doelwit zijnHet moederbedrijf van Google heeft een 'geavanceerd beveiligingsprogramma' aangekondigd voor verschillende online diensten. Daarmee wil het bedrijf extra cyber-bescherming bieden aan mensen die een groter risico hebben om door professionele hackers te worden aangevallen, zoals politieke activisten, journalisten en zakenmensen.
18/10 02u00  Forbes: Trumps vermogen zakt inDe Amerikaanse president is vorig jaar armer geworden. Het persoonlijke vermogen van Donald Trump is in waarde gedaald en dus zakt hij in de jaarlijkse Forbes-rangschikking van 's werelds rijkste personen, aldus het gelijknamige magazine.
18/10 00u15  George Saunders wint Man Booker PrizeDe Amerikaanse schrijver George Saunders heeft voor zijn boek Lincoln In The Bardo de Man Booker Prize 2017 gewonnen. De Britse prijs geldt als een van de meest prestigieuze onderscheidingen voor literatuur.
17/10 23u15  Moedig Feyenoord blijft puntloos door verlies tegen Sjachtar DonetskFeyenoord heeft dinsdagavond ook zijn derde wedstrijd op het hoogste Europese niveau verloren. Na Manchester City en Napoli was dit keer Sjachtar Donetsk te sterk voor de landskampioen 
17/10 22u45  Jameszoo gaat op ADE op zoek naar de uitdagingWoensdag staat Jameszoo met het Metropole Orkest op het ADE-podium. Het is een nieuw hoogtepunt in de razendsnelle carrière van de 26-jarige Bosschenaar, die de grenzen tussen (free)jazz en elektronica opzoekt, en verlegt.
17/10 22u45  De grote invloed van Beatrix Ruf keerde zich tegen haarDirecteur Beatrix Ruf van het Amsterdamse Stedelijk Museum trad dinsdag per direct terug. 'Speculaties in de media' suggereren belangenverstrengeling.
17/10 22u00  Wat bezielt een 14-jarige om zes kogels op zijn ouders af te vuren?Ooit was ik fan van de Hulk. Ik vocht met mijn zus om onze trui met een plaatje van dat groene monster erop. Maandag haalde Veronica twee Hulk-films van stal, maar na ‘The Incredible Hulk’ had ik het wel gezien. Het nostalgische verhaal bezweek onder te lange actiescènes. Toch blijft het een interessante metafoor.
17/10 22u00  Onderzoek naar geluidsoverlast Lelystad Airport klopt nietActiegroep Hoog Overijssel krijgt gelijk. Bij het onderzoek naar geluidsoverlast van Lelystad Airport zijn rekenfouten gemaakt.
17/10 21u45  Werkende vrouwen zijn vaker ziek dan mannen, maar dat is niet zorgelijkVrouwen zijn vaker ziek dan mannen, meldt het CBS. Volgens hoogleraar Allard van der Beek zijn die verschillen verwaarloosbaar.
17/10 21u30  Justitie verdenkt moeder na dodelijk val van SharleyneDe moeder van Sharleyne uit Hoogeveen is aangehouden op verdenking van moord op of doodslag van haar dochter. Het Openbaar Ministerie (OM) zegt nieuwe aanwijzingen te hebben, afkomstig uit een nieuw forensisch rapport. Welke aanwijzingen dat zijn, wil Justitie nu niet zeggen. Tijdens de verhoren zullen ze aan de 37-jarige vrouw worden voorgelegd, legt een woordvoerder uit. 
17/10 20u45  Gods plan met Afrika loopt gevaarHoewel de pinkstergemeente en andere christelijke bewegingen in Afrika steeds meer aanhangers krijgen, zien hun leiders vooral dreiging. Morele inmenging van het Westen, de invloed van inheemse godsdiensten en de islam, en een verwijdering tussen arme en rijke christenen liggen op de loer.
17/10 20u45  Vastgezette 'Jordi's' kregen duizenden Catalanen de straat opHet Spaanse hooggerechtshof heeft met het achter de tralies zetten van Jordi Cuixart en Jordi Sánchez twee kopstukken achter de separatistische straatprotesten in Catalonië te pakken. 
17/10 20u15  Janine Abbring wint Sonja Barend-award voor 'Zomergasten'-gesprek met Van der LaanPresentatrice en journaliste Janine Abbring (41) wint dit jaar de Sonja Barend-award voor het beste televisie-interview van afgelopen seizoen voor haar gesprek met Eberhard van der Laan, de inmiddels overleden burgemeester van Amsterdam, in 'Zomergasten'. 
17/10 20u00  Nieuw dokter Corrie-boek wil met humor seksvragen te lijf te gaan‘Ik kijk weleens naar porno online. Is dat slecht van mij?’, vroeg de twaalfjarige Sjors zich af. In ‘Dokter Corrie geeft antwoord’ beantwoordt Niki Padidar, de schrijver achter dokter Corrie, deze en vele andere vragen van kinderen over onder andere zoenen, homoseksualiteit en masturbatie.
17/10 19u45  Meeste ziekenhuizen financieel gezond, maar zorgen over rendementDe meeste Nederlandse ziekenhuizen hebben hun schaapjes op het droge, maar vooral bij de grotere ziekenhuizen zijn er ook probleemgevallen.
17/10 19u15  Ontheemd en op zoek naar de Marokkaanse droomMarokkaanse Nederlanders lijden onder de integratieparadox: Hoe Nederlandser je bent, hoe meer je wordt uitgesloten. Heel wat van hen vertrekken.
17/10 19u15  Schuldopkopers slepen wanbetalers massaal voor de rechterBedrijven die schulden opkopen, spannen jaarlijks ruim 50.000 rechtszaken aan om debiteuren tot betaling te dwingen. Het bedrijf Direct Pay is daarbij veruit de grootste met ruim 42.000 zaken. 
17/10 18u15  Jochem Myjer: een top-entertainer zonder pretentiesCabaret Jochem Myjer - Adem in, adem uit ★★★★☆
17/10 16u30  'Slachtoffers moeten aangifte durven doen van seksueel geweld'Twitteraars via #metoo en Fonds Slachtofferhulp met de clip 'Als het jou overkomt' willen dat het besef doordringt dat seksueel geweld geen uitzondering is. Is besef voldoende om echt iets te veranderen?
17/10 15u45  Ik voel me ongemakkelijk bij de mondiale uitstoting van WeinsteinTot voor ongeveer een week had ik nog nooit van Harvey Weinstein gehoord. Ik ben wel een filmliefhebber, maar niet zo een die tot het slot van de aftiteling in de zaal blijft zitten om te weten wie de 'second dolly grip' was. Of die al die afkortingen achter de naam van cameralieden doorgrondt. Eén troost: Kermit de Kikker wist het ook al niet.
17/10 15u45  Raqqa is bevrijd, IS is zijn hoofdstad kwijtTerreurbeweging Islamitische Staat is zijn hoofdstad Raqqa officieel kwijt. Terwijl een deel van de laatst overgebleven jihadisten (met name buitenlanders) zich doodvocht vanuit het voetbalstadion, vertrok een ander deel (uitsluitend Syriërs) per bus naar Oost-Syrië. De oorlogsfase in Raqqa is daarmee echt voorbij.
17/10 15u30  Musea worden door het kabinet misbruikt voor de Nationale IdentiteitKunst en cultuur lijken in het regeerakkoord een rol te spelen, maar dat is schijn. Het is het kabinet niet te doen om kunst. Dat zegt Ko van 't Hek, kunstcriticus en de helft van het duo Kunst Kijken met Ko & Kho.
17/10 15u15  Een internationale hetze tegen Weinstein is prematuurTot voor ongeveer een week had ik nog nooit van Harvey Weinstein gehoord. Ik ben wel een filmliefhebber, maar niet zo een die tot het slot van de aftiteling in de zaal blijft zitten om te weten wie de 'second dolly grip' was. Of die al die afkortingen achter de naam van cameralieden doorgrondt. Eén troost: Kermit de Kikker wist het ook al niet.
17/10 15u15  De volleybalsters van Sliedrecht Sport streven naar een hoger doelDe volleybalvrouwen van Sliedrecht Sport spelen vanavond voor het eerst in de clubhistorie in de Champions League. 'Het is streven naar een hoger doel.'
17/10 14u45  Mata Hari: al honderd jaar in het verdachtenbankjeDe in Leeuwarden geboren Mata Hari stierf precies honderd jaar geleden voor een Frans vuurpeloton. Een tentoonstelling van veel brieven en foto's toont de bewogen levensloop van de wereldberoemde Friezin.
17/10 14u30  Tom Dumoulin in de Tour? Dat is nog lang niet zekerDe grote afwezige in het Palais des Congrès in Parijs tijdens de onthulling van het Tourparcours is de renner waarop komende zomer alle ogen zijn gericht. Tom Dumoulin was er dinsdag niet bij toen Tourbaas Christian Prudhomme het rittenschema van de 105de Ronde van Frankrijk ontvouwde. Hij is op vakantie in de VS.
17/10 14u15  Coalitiestrijders: 'Raqqa is bevrijd'Door de VS gesteunde Syrische milities hebben Islamitische Staat (IS) verdreven uit de Syrische stad Raqqa. Dat verklaart een woordvoerder van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), de alliantie die de strijd om de stad leidt.
17/10 14u00  Broos Feyenoord kan slechts hopen op resultaat in Champions LeagueVolgens Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst is Sjachtar Donetsk ongeveer zo sterk als Manchester City en Napoli. Een goed resultaat tegen de Oekraïners is dinsdagavond in de Kuip dus onwaarschijnlijk.
17/10 14u00  Facebook investeert in app waarmee tieners elkaar beoordelenWie geeft de beste feestjes? Wie heeft de mooiste lach? Wie heeft de meeste humor? Wie deze vragen wil beantwoorden over zijn of haar vrienden kan de app tbh downloaden. Facebook neemt de app nu over.
17/10 13u45  Bom maakt einde aan het leven van Malta's bekendste onderzoeksjournalisteHaar blog werd vaak meer gelezen dan de totale oplage van alle kranten op Malta bij elkaar. Met haar scherpe, soms bijtende pen spaarde onderzoeksjournalist Daphne Caruana Galizia niemand op het eiland. 
17/10 13u30  Nadja Tolokonnikova (Pussy Riot) zat twee jaar in een Russisch strafkampPussy Riot-icoon Nadja Tolokonnikova hoopt honderd jaar na de Oktoberrevolutie het protest in Rusland nieuw leven in te blazen. In haar boek ‘Zo begin je een revolutie’ geeft ze een voorzetje. Morgen vertelt ze daarover op het ADE Green.
17/10 13u30  Het Mars van de toekomstGrammaticale geschillen, etymologische enigma's en andere taaltwijfels, voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon.
17/10 13u15  In het strafkamp groeide de actiebereidheid van Nadja Tolokonnikova (Pussy Riot)Pussy Riot-icoon Nadja Tolokonnikova hoopt honderd jaar na de Oktoberrevolutie het protest in Rusland nieuw leven in te blazen. In haar boek ‘Zo begin je een revolutie’ geeft ze een voorzetje. Morgen vertelt ze daarover op het ADE Green.
17/10 12u30  Het debat over verpleeghuizen gaat voorbij aan de emoties van de verzorgendeOok verzorgend personeel in het verpleeghuis verdient aandacht, betogen ouderenpsychologen David en Sarah Blom.
17/10 12u15  Directeur Stedelijk Museum weg na kritiek op nevenfunctieHet Stedelijk Museum in Amsterdam moet op zoek naar een nieuwe artistiek directeur. Na kritiek op een verzwegen nevenfunctie stapt Beatrix Ruf op. Dat bevestigen ingewijden. 
17/10 12u00  Directeur Beatrix Ruf van Stedelijk Museum stapt opHet Stedelijk Museum in Amsterdam moet op zoek naar een nieuwe artistiek directeur. Na kritiek op een verzwegen nevenfunctie stapt Beatrix Ruf op. Dat bevestigen ingewijden na een bericht hierover in Het Financieele Dagblad. 
17/10 12u00  Haal geld voor onderwijs uit de pot voor innovatieve projectenHet is belangrijker om het opleidingsniveau van kinderen te verhogen, in plaats van te investeren in innovatie, vindt Dries Faems, hoogleraar innovatie & organisatie van de Rijksuniversiteit Groningen.
17/10 11u45  De Taj Mahal ligt onder vuur. Want hij werd gebouwd door een moslim.Een Indiase deelstaatparlementariër heeft de belangrijkste toeristische trekpleister van het land onder vuur genomen. De hindoe-nationalist Sangeet Som noemde de Taj Mahal, het beroemde marmeren mausoleum bij de stad Agra, 'een smet op de Indiase cultuur'. Volgens de politicus is het mausoleum, dat jaarlijks zes miljoen bezoekers trekt, gebouwd door 'verraders.'
17/10 11u15  De Taj Mahal: ode aan de liefde of smet op India?Een Indiase parlementariër heeft de belangrijkste toeristische trekpleister van het land onder vuur genomen. De hindoe-nationalist Sangeet Som noemde de Taj Mahal, het beroemde marmeren mausoleum bij de stad Agra, 'een smet op de Indiase cultuur'. Volgens de politicus is het mausoleum, dat jaarlijks zes miljoen bezoekers trekt, gebouwd door 'verraders.'
17/10 11u15  Minister Hoekstra. Geen idee wat voor man het is, maar het klinkt goed.Rob Schouten schrijft een wekelijkse column over kunst, cultuur en het leven zelf.
17/10 11u00  Rabobank en VN investeren miljard dollar in boeren in Zuid-AmerikaLokale bedrijfjes krijgen hulp bij het maken van de omslag naar milieuvriendelijke voedselproductie.
17/10 10u17  De knipoog van Wiske is op veilingen altijd een topstukBij Catawiki kennen ze hun Suske en Wiske-fans. Voor de veiling van 52 pagina's uit het originele stripalbum 'De Wervelende Waterzak' verwachtte de veilingsite 'ruim 60.000 euro' opbrengst. Het werd uiteindelijk 60.000 euro.
17/10 10u01  Twee tijgers uit Aleppo arriveren in FrieslandEen bijzonder moment gisteravond bij het Felida Big Cat Centre in het Friese Nijeberkoop. Daar kwamen twee nieuwe bewoners aan: tijgers Soltan en Sayida uit Syrië.
17/10 10u01  De fuchsia bloeit en bloeit maarIedere dag verwondert Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.
17/10 09u45  Van Aleppo naar Nijeberkoop: rust voor tijgers Soltan en SayidaEen bijzonder moment gisteravond bij het Felida Big Cat Centre in het Friese Nijeberkoop. Daar kwamen twee nieuwe bewoners aan: tijgers Soltan en Sayida uit Syrië.
17/10 09u30  Somalië kan Al-Shabaab niet verslaanDe oorlog tegen terreurgroep Al-Shabaab is lastig te winnen als je je eigen soldaten niet betaalt.
17/10 09u00  Een sneaker maken zonder CO2-afdruk is zo makkelijk nog nietGympenmerk Q1905 wil van oude schoenen nieuwe maken. De route daarnaartoe gaat via een oude broek.
17/10 08u30  Er zijn veel complexe vragen te stellen over tbsDe mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.
17/10 08u15  Valt mijn volgende griepprik straks samen met de Elfstedentocht?Of haar dochtertje mee mocht kijken hoe haar moeder de naald in mijn arm ging zetten, vroeg de doktersassistente? Ik knikte. Het kind had ze naar de praktijk meegenomen omdat het herfstvakantie was. 
17/10 07u30  Madrid draait de duimschroeven aan bij PuigdemontAls de Catalaanse president zich donderdagochtend niet schikt naar Madrid, wordt hij uit zijn functie gezet.
17/10 05u15  Emmanuel Macron: Ik ben niet arrogant, ik ben vastbeslotenEmmanuel Macron is nu vijf maanden president van Frankrijk. Met het Duitse magazine Der Spiegel sprak hij in het Elysée-paleis over zijn plannen voor Europa, de kritiek op zijn ‘arrogante persoonlijkheid’ en de noodzaak van heldendom in de politiek.
16/10 23u15  Leraren willen geen registratieplichtHet had een register moeten worden waar leraren trots op zijn. Maar het lerarenregister dreigt te verworden tot een bureaucratische exercitie, schreef de Onderwijsraad onlangs, waar docenten zich tegen verzetten. Waar ging het mis?
16/10 23u15  Kritiek op museumdirecteur Beatrix Ruf zwelt aanDirecteur van het Stedelijk Museum én een kunstadviesbedrijf: de onmogelijke positie van Beatrix Ruf.
16/10 23u00  Het kanaal dat New York groot maakte200 jaar geleden werd begonnen met het graven van het Eriekanaal. Het opende de route van New York naar het binnenland. Nu komen er vooral toeristen.
16/10 23u00  De ellende in Kirkuk begon met de vondst van olieMet de inname van Kirkuk door het Iraakse leger maakt Bagdad voorlopig een einde aan een Koerdische droom.
16/10 22u30  De knellende petten van de museumdirecteur Beatrix RufDirecteur van het Stedelijk Museum én een kunstadviesbedrijf: de onmogelijke positie van Beatrix Ruf.
16/10 22u00  Pensioenfonds wil echt af van lage marktrenteNederlandse pensioenfondsen doen het prima, maar de waardering tegen de marktrente blijft een punt van discussie.
16/10 21u45  Job Gosschalk had meer moeten graven om 'Vastgoed BV' interessant te houdenElke week nieuwe voorstellingen, besproken door onze recensenten
16/10 21u30  Uiteindelijk kijk je toch naar mensen die met neptanden en bloed draculaatje spelenElke week nieuwe voorstellingen, besproken door onze recensenten
16/10 21u15  Voor Hayden en Inge veranderde de vreugde van klimmen in een nachtmerrieIn Naschrift beschrijft Trouw het leven van onlangs overleden bekende of heel gewone mensen. Een tip voor Naschrift? Mail naar naschrift@trouw.nl
16/10 21u00  CeDell Davis (1926-2017) speelde blues met een botermesjeIn Naschrift beschrijft Trouw het leven van onlangs overleden bekende of heel gewone mensen. Een tip voor Naschrift? Mail naar naschrift@trouw.nl
16/10 20u45  Politie vraagt PSV'ers om aangifte te doen van racismeIn het onderzoek naar racistische beledigingen na de wedstrijd VVV-PSV gaat de politie PSV-spelers vragen om aangifte te doen. 
16/10 20u00  Als je je werk goed doet, kom je dan in de hemel?Hebben we nog zin in ons werk? Dat onderzoekt Peter Henk Steenhuis in een serie columns. Daarbij maakt hij gebruik van de inzichten van de in 2015 overleden 'Denker des Vaderlands' René Gude (1957-2015).
16/10 19u30  Op dit festival bestaat geen onderscheid tussen oud en jongOuderen bestaan niet. Volgens dat principe organiseert filosoof Martijn van Oorschot een festival waarmee hij alle cliché's over ouderen aan gort wil slaan.
16/10 19u00  EU-landen willen nucleaire deal met Iran behouden en nemen afstand van TrumpEuropese ministers van buitenlandse zaken scharen zich eensgezind achter de nucleaire deal met Iran. De Europese Unie gaat daarmee lijnrecht in tegen de Amerikaanse president Donald Trump, die vrijdag in een toespraak dreigde het in 2015 gesloten akkoord op te zeggen.
16/10 17u45  Walvisachtigen hebben joekels van hersenen en dat hangt samen met hun sociale gedragWalvissen en dolfijnen hebben in de oceanen samenlevingen ontwikkeld die in complexiteit niet onderdoen voor die van de mens. Daar moest, net als bij de mens, wel hun kop naar gaan staan.
16/10 17u00  Kosmische botsing luidt nieuw tijdperk van astronomie inHet gerucht gonsde al twee maanden door de wereld van sterrenkundigen, maar vandaag kwam het officieel naar buiten. Wetenschappers hebben voor het eerst zwaartekrachtgolven waargenomen waarbij ze tegelijk zicht hadden op wat er gebeurde.
16/10 16u45  Ook de verdachte die niet meewerkt kan TBS krijgenHet gebeurt ‘relatief vaak’ dat de rechter toch TBS oplegt als een verdachte gedragsonderzoek weigert, blijkt uit een inventarisatie van rechter Han Jongeneel. 
16/10 16u00  Een overheid die geluk voor ons invult, dat moet je niet willenIn tijden van zogenaamde ‘boze burgers’ zou het prachtig zijn indien burgers gelukkig konden zijn. Laten we ons dat dus ten doel stellen, moeten de gemeentebestuurders in het Noordhollandse Schagen hebben gedacht: voortaan gaan we de burgers gelukkig maken. 
16/10 15u45  Beperking of niet, leren is een rechtKinderen die bepaalde zorg nodig hebben, bijvoorbeeld vanwege een meervoudige beperking, kunnen vaker op school terecht. Het gaat de goede kant op, signaleert Marc Dullaert.
16/10 15u15  Het kwartetten met ministersposten is begonnenNu het regeerakkoord er ligt, spelen Binnenhofkijkers hun traditionele logica-spelletje: als Wiebes Economische Zaken krijgt, dan is Binnenlandse Zaken voor D66...
16/10 14u45  Abdi Nageeye, een buitengewone NederlanderIn de week waarin de gewone Nederlander heilig werd verklaard, toog ik op een zondagochtend naar een bocht in de Amstel om een buitengewone Nederlander te zien hardlopen. Mijn eerste liefde, lezen, strijdt om voorrang met die andere grote liefde, hardlopen. Ik ken het parcours van de marathon van Amsterdam goed. Ooit liep ik er de race van mijn leven en finishte in 2 uur 43 minuten en nog wat seconden.
16/10 14u45  Waarom 'ontregelen' in zorg en onderwijs steeds misluktHet nieuwe kabinet is het zoveelste dat de strijd aanbindt met regeldruk in de zorg en het onderwijs. Maar heeft dat kans van slagen als fouten nauwelijks getolereerd worden?
16/10 14u30  Hogere inkomens betalen straks minder belasting, lagere inkomens juist iets meerHet nieuwe kabinet zet in op lagere lasten voor werknemers. Maar niet alle werkenden profiteren. De groep met de laagste inkomens gaat juist iets meer belasting betalen.
16/10 14u30  In Irak laait een nieuwe oorlog op, en dat komt IS goed uitIn de Iraakse provincie Kirkuk zijn de spanningen tussen de centrale regering in Bagdad en de Koerdische regio omgeslagen in een open oorlog. Iraakse tanks en pantservoertuigen rukken op in betwiste gebieden die sinds 2014 in Koerdische handen zijn. 
16/10 14u00  Hoe de psychiater bezwijkt onder regeldrukHet nieuwe kabinet is het zoveelste dat de strijd aanbindt met regeldruk in de zorg en het onderwijs. Maar heeft dat kans van slagen als fouten nauwelijks getolereerd worden?
16/10 14u00  Duitse Krimi 'Babylon Berlin' moet 'Tatort' doen vergetenEen triomf. En: aan deze serie zullen toekomstige producties zich moeten meten. Nog nooit op de Duitse tv vertoond! Zo goed als de echt goede internationale series. 'Babylon Berlin', een nieuwe 16-delige serie over het Berlijn van de jaren twintig, brengt Duitse recensenten in vervoering.
16/10 13u45  Met 'Er zijn een aantal' is niks misGrammaticale geschillen, etymologische enigma's en andere taaltwijfels, voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon.
16/10 13u30  De foute behandeling van patiënten in de psychiatrie zorgt voor hun gedragAls het zo moeilijk is om een plek voor bepaalde psychiatrische patiënten te vinden, moet de plek waar ze nu verblijven geschikt worden gemaakt, zegt Els Lodewijks-Frencken, wier zoon in de langdurige psychiatrie verblijft. 
16/10 12u30  Daphne Deckers schrijft essay voor de Maand van de SpiritualiteitDaphne Deckers schrijft het essay voor de komende Maand van de Spiritualiteit 2018. De maand heeft als thema 'Opnieuw beginnen'.
16/10 12u00  Bloeiend Marokko trekt Marokkaanse Nederlanders die een baan zoekenRecruitmentbureaus in Marokko werven Marokkaanse Nederlanders. Die zien kansen die ze in Nederland niet krijgen.
16/10 12u00  Een baan in Casablanca: 'Hier borrelt het'Een groeiende arbeidsmarkt lokt Marokkaanse Nederlanders naar Marokko. Integreren blijkt vaak lastig door de andere werkcultuur. 'Ze merken hoe Nederlands ze zijn.'
16/10 11u45  Nu de groene strik van het akkoord is, kom je plooien tegenHet kabinet doet de verkeerde investeringen om de uitstoot van CO2 terug te dringen, aldus Roebyem Anders (oprichter Sungevity en stichting Schooldakrevolutie) en Pier Vellinga (hoogleraar Klimaat, Wageningen Universiteit).
16/10 11u30  Hij knielde tijdens het volkslied. Nu wil geen club hem nog hebben.Colin Kaepernick heeft de 32 clubs uit de American football-league NFL aangeklaagd. De quarterback is van mening dat de teams samenspannen om hem geen contract aan te bieden. 
16/10 11u15  Quarterback klaagt clubs aan wegens samenzweringColin Kaepernick heeft de 32 clubs uit de American football-league NFL aangeklaagd. De quarterback is van mening dat de teams samenspannen om hem geen contract aan te bieden. 
16/10 11u15  Paddestoelen knijpenIedere dag verwondert Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.
16/10 11u00  De monsterlijke optocht der forenzenRob Schouten schrijft een wekelijkse column over kunst, cultuur en het leven zelf.
16/10 10u30  Anderhalf miljard is pas het begin van herstel DefensieHet is een eerste stap, maar niet genoeg geld om alle wensen uit het regeerakkoord te vervullen.
16/10 10u15  Nooit meer lege bestelbusjes op de wegDe wereld vergroenen kan met een website en vanaf een zoldertje. Dat bewijzen Derk van der Have (26) en Wisse Koedam (26), de bedenkers van Brenger. Daarmee besparen ze dit jaar 270.000 kilo CO2-uitstoot, hebben ze berekend.
16/10 10u15  Paddestoel knijpenIedere dag verwondert Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.
16/10 10u15  Koerden en Iraaks leger tegenover elkaar in KirkukBagdad schroeft de eisen jegens de Koerden op. Een dialoog komt er pas als het referendum van september ongeldig wordt verklaard.
16/10 10u00  'De wil om te vechten is weg bij IS'De snelle herovering van de laatste IS-bolwerken in Irak laat zien dat de terreurgroep militair zo goed als uitgespeeld is. Haar ideologie is echter springlevend.
16/10 09u45  Nee, er is geen Dumoulin-effectLimburgse wielerverenigingen meldden afgelopen week een opvallende toename van het aantal jeugdleden, volgens eigen zeggen door de successen van Tom Dumoulin. Enkele weken geleden beweerde de NOS dat het behalen van de Europese titel door de Oranjevrouwen voor meisjes een extra impuls is om te voetballen. Succes in de topsport beïnvloedt zo rechtstreeks de ledenaantallen van de betreffende bond.
16/10 09u15  Puigdemont blijft onduidelijk over Catalaanse onafhankelijkheidHad de Catalaanse regiopresident Carles Puigdemont nou wel of niet de onafhankelijkheid uitgeroepen vorige week? Zelfs de Spaanse premier Rajoy wist het niet meer en eiste een antwoord. Deadline: vandaag tien uur 's ochtends. Maar ook in zijn antwoord blijft Puigdemont vaag.
16/10 08u30  Dijsselbloem weet het Kamerlidmaatschap niet op waarde te schattenDe mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.
16/10 08u30  Er is geen antwoord op alle vragen over het kwaadEen nieuwe week vouwt zich open en dat gebeurt met meer zon dan we begin oktober hadden durven verwachten, maar ik ben met mijn hoofd nog bij de dingen van vorige week, toen er van zon geen sprake was. 
16/10 08u15  Doden door branden in Portugal en SpanjeBij grote bosbranden in Portugal en Spanje zijn zondag zeker zes mensen omgekomen. Duizenden brandweerlieden zijn in touw. 
16/10 07u45  Aantal ouderen met een betaalde baan groeide forsSinds 2003 is het aantal werkende 55-plussers bijna verdubbeld. Vergrijzing verklaart dat maar ten dele, meldt het CBS.
16/10 06u15  Utrechts Landschap neemt natuurgebied over van de provincie: ‘Een mijlpaal'Utrechts Landschap wordt eigenaar van het heide- en bosgebied bij de voormalige vliegbasis Soesterberg. Het risico dat private grondbezitters, mogelijk met commerciële plannen, het natuurgebied overnemen is daarmee geweken.
16/10 05u30  Student met handicap voelt zich verloren in het hoger onderwijsOpleidingen in het hoger onderwijs spelen nogal verschillend in op studenten met een handicap, aandoening of ziekte. Bij drie grote hogescholen in de Randstad voelen studenten met een beperking (uiteenlopend van dyslexie en ADHD tot een chronische ziekte en een fysieke beperking zoals doofheid) zich het vaakst verloren.
15/10 23u45  Wie kan de gids naar de titel zijn?Alles kan gevoelsmatig elke week anders zijn, maar voorlopig is PSV koploper. Er is een gaatje geslagen met Ajax, met zijn onervaren trainer Keizer, en Feyenoord, dat Kuijt niet meer heeft.
15/10 23u45  Mathieu van der Poel, ongrijpbare realistAcht van de negen wedstrijden won hij dit seizoen. Mathieu van der Poel is dus een hele grote. ‘Maar als ik een week ziek word, kan ook alles zo maar weg zijn.’
15/10 23u15  Moorddatabase moet politie behoeden voor tunnelvisieTunnelvisie. Advocaten gebruiken die term maar al te vaak om voor hun cliënten vrijspraak te krijgen. De politie zou zich bij de opsporing te veel hebben laten leiden door een voor de hand liggende gedachte en zo een alternatief scenario over het hoofd hebben gezien. Als het aan het Nederlandse bedrijf Pandora Intelligence en Saxion Hogeschool ligt, krijgt de politie er een nieuw instrument bij om de tunnelvisie te voorkomen: de moorddatabase.
15/10 23u15  Rowin Snijder maakt wormenhotels en verkoopt wormenpoepRowin Snijder (41) geeft les in composteren en maakt wormenhotels. Het zijn kasten waarmee buurtbewoners, restaurants en hotels op de Amsterdamse Zuidas compost kunnen maken van gft-afval.
15/10 23u00  Oostenrijk maakt een flinke ruk naar rechtsOostenrijk heeft zondag een flinke ruk naar rechts gemaakt. Twee partijen die een zeer strikt immigratiebeleid willen, de ÖVP en de FPÖ, wonnen na een felle campagne de parlementsverkiezingen.
15/10 22u45  Raqqa staat op vallen, maar daar is nog een hevige strijd voor nodigRaqqa, de Syrische hoofdstad van IS, staat op vallen. Zo’n 250 buitenlandse jihadisten zijn achtergebleven voor de finale strijd. Lokale strijders die zich overgeven worden gespaard, buitenlandse mogen Raqqa niet uit.
15/10 22u15  Iedereen op tv gaat lekker met de rode pen door het regeerakkoordArjen Lubach draagt sinds vorige week een dikke vette Gouden Televizier-ring aan zijn vinger. 'Zondag met Lubach' lijkt wel op straaljagerbrandstof te draaien dit jaar. 
15/10 21u30  Trump en Bannon brengen een Republikeinse burgeroorlog dichtbijHoeveel rumoer, opschudding en verbijstering Donald Trump de komende weken ook zal veroorzaken, de machtsfactor om de komende weken in de gaten te houden, is het Congres. 
15/10 21u00  Uit welke stal kwam het pokkenvaccin?Het is een van de kroonjuwelen van de geneeskunde: de uitroeiing van de pokken. Na een succesvolle vaccinatiecampagne kon de wereldgezondheidsorganisatie WHO in 1980 de wereld pokkenvrij verklaren.
15/10 21u00  Willem II haalt opgelucht adem na de zege op FC Twente'Eindelijk”, verzucht Joris Mathijsen in de catacomben van het Koning Willem II-stadion, nadat Willem II FC Twente met 3-1 heeft verslagen. Daarmee verwoordt de technisch directeur van Willem II het gevoel dat leeft onder alle betrokkenen van de club. Spelers, technische staf en supporters: allemaal zijn ze opgelucht na de zege op Twente.
15/10 20u45  De levenslessen van ex-bankier Rutger Koopmans: 'Ik voelde me schuldig en opgesloten in mijn keurslijf'In de interviewserie Levenslessen delen bekende en onbekende Nederlanders wat ze in hun leven geleerd hebben. Ondernemer en ex-bankier Rutger Koopmans (59) schreef een boek over eigen baas zijn. Daar ging wel wat aan vooraf. ‘Het leek alsof ik na mijn zelfgekozen ontslag voor sommigen niet meer bestond.’
15/10 19u15  'Wilders, Le Pen en Trump weten precies op de juiste knopjes van kiezers te drukken'Journalist Dirk Waterval stelt vragen bij het eureka-moment van wetenschappers. Afl. 4: Welke politici strooien met emoties? 
15/10 19u00  ÖVP van Sebastian Kurz (31) stevent af op overwinning in OostenrijkVolgens de eerste exitpolls lijken de conservatieve ÖVP onder leiding van Sebastian Kurz en de rechtse FPÖ de grootste partijen te worden bij de parlementsverkiezingen in Oostenrijk. 
15/10 19u00  Het enige indrukwekkende aan Museum Nieuw Land in Lelystad is de gevelFiets- en wandelroutes door Nederland.
15/10 18u30  Den Dolder heeft een lange geschiedenis met psychiatrische patiëntenIn Den Dolder, een dorp in de gemeente Zeist, is het onrustig sinds bekend werd dat de verdachte van de moord op Anne Faber daar in een psychiatrische kliniek verbleef. Toch zijn de bewoners betrekkelijk genuanceerd. Dat komt door de bijzondere aard van het dorp.
15/10 17u45  IJsland: Een bovennatuurlijk mooi eilandNog maar net aangekomen op IJsland dat magische noorderlicht zien. Het verzacht het feit dat gletsjers waar je nu nog op kunt lopen zich langzaam terugtrekken.
15/10 17u15  De winst op Heerenveen is precies wat FC Utrecht nodig hadHet chagrijn en de somberheid over de staat van het Nederlandse voetbal zijn even vergeten als Urby Emanuelson (31) zich zaterdagavond meldt na afloop van FC Utrecht-Heerenveen (3-1).
15/10 16u45  Abdi Nageeye beloond voor groots denken in marathon van AmsterdamGeboren Somaliër loopt veertien jaar oude Nederlandse record van Kamiel Maase uit de boeken bij marathon van Amsterdam.
15/10 16u30  Wilt u gelukkig worden? Ga dan vooral niet naar het geluk zoekenIn de maand van de geschiedenis (thema: geluk) betwijfelt kerkjurist Rik Torfs of we wel iets weten van geluk.
15/10 16u15  Alleen in Dalfsen heerst een topsportcultuur in het handbalWaar Monique Tijsterman in het buitenland ook komt, overal hoort ze lovende woorden over het Nederlandse handbal. De mensen kennen alle internationals, ze weten bij welke clubs ze spelen en ook het verhaal van de handbalacademie, de basis voor het succes van de nationale vrouwenploeg, is bekend. 
15/10 16u00  Onderzoek: Nederlanders hebben een minder grote mond dan vroegerDe anatomie van kaak en mondholte zet de toon in de taal die we spreken. En die kaak blijkt bij de Nederlander flink gekrompen.
15/10 15u30  Over lastige vragen gaat Thierry Baudet 'even nadenken'Thierry Baudet krijgt de vraag wat hij vindt van de sleepnet-wetgeving, die het makkelijker maakt ons af te luisteren. Het is een lastige vraag: Baudet komt graag op voor privacy, maar zijn rechtse achterban wil ook dat we boeven vangen - die moet je dus kunnen afluisteren.
15/10 14u45  'Linkse politici zijn verstrikt in identiteitspolitiek'Waarom verliezen progressieve partijen aanhang? Volgens Mark Lilla laten ze hun oren te veel hangen naar belangengroepen rondom gender en culturele diversiteit.
15/10 14u30  Eerherstel voor 'mindere' MozartEerherstel. Niets minder dan eerherstel. Voor een schitterende opera van Mozart die jarenlang gold als een 'moetje'. Een opera waaruit de recitatieven werden weggesneden of zelfs opnieuw gecomponeerd omdat die volgens 'kenners' niet voldeden. 
15/10 14u00  Als Kamerlid kan Jeanine Hennis aan haar politieke comeback werkenJeanine Hennis keert niet terug als minister in het nieuwe kabinet, zo maakte ze zaterdag bekend. De twee weken geleden afgetreden minister van defensie neemt namens de VVD in de Tweede Kamer plaats.
15/10 14u00  De baasjes van Simba maken zich weinig zorgen om hun hondGerbrand Bakker is schrijver en hovenier. Hij verhaalt over zijn huis, tuin en buren in de Duitse Eifel.
15/10 13u30  'Moet ik het kunstwerk dat we kregen echt een prominente plek geven?'Elke week beantwoordt Beatrijs Ritsema drie prangende vragen over hoe het hoort - of juist niet hoort. 
15/10 13u15  Dodental terreuraanslag Mogadishu loopt op naar 85Het dodental van de dubbele bomaanslag die zaterdag plaatsvond in het centrum van de Somalische hoofdstad Mogadishu is opgelopen naar 85. Daarmee is de aanval een van de dodelijkste sinds de islamitische terreurgroep al-Shabaab in 2007 een offensief begon in het land.
15/10 12u45  Plotselinge openheid: zwichten techbedrijven onder politieke druk?Gebruikte het Kremlin Facebook, Google en Twitter om de verkiezingen in de VS te manipuleren? Het trio heeft wat uit te leggen.
15/10 12u30  Ook modehuis Gucci is om: 'Bont is niet meer van deze tijd'Italianen waren altijd dol op bont, met hun gevoel voor drama en oog voor schoonheid. Niets praktische regenjassen of seksloze spijkerbroeken. De Italiaan, die ziet er idealiter altijd uit alsof hij net van de catwalk afkomt. En welke modehuis belichaamt dat gevoel beter dan Gucci? 
15/10 12u30  Ap Verheggen: Dit apparaat is het hoogtepunt van mijn leven“Ik heb ADHD. Slapen vind ik zonde van mijn tijd. ’s Morgens tussen 5 en 6 uur sta ik op, dan kun je me bellen. Ondanks de korte nachten droom ik wel, al blijft er vaak niet veel méér van hangen dan een gevoel. 
15/10 12u15  Cherono wint marathon van Amsterdam, Nageeye verbetert Nederlands recordDe Keniaanse atleet Lawrence Cherono heeft de 42e editie van de marathon van Amsterdam op zijn naam geschreven. Cherono legde de 42,195 kilometer door de hoofdstad af in een officiële tijd van 2.05.09. Daarmee verbeterde de Keniaan het parcoursrecord, dat vorig jaar op 2.05.21 was gezet door zijn landgenoot Daniel Wanjiru.
15/10 12u00  'Dankzij de goede zorg blijft de euthanasie-verklaring van mijn man in de la'Nu haar man door verlies van geheugen en goede professionele verzorging veel minder lijdt dan gevreesd, blijft zijn euthanasie-verklaring in de la, zegt Lily Coenen.
15/10 11u45  Wat maakt liefde liefde?Schrijfster Elke Geurts beziet elke week haar leven. Dit najaar verschijnt haar roman ‘Ik nog wel van jou’.
15/10 11u30  Dit IJslandse schoolhoofd moet de Oranje handballers tot een team knedenErlingur Richardsson is schoolhoofd op het IJslandse eilandje Heimaey, én sinds deze maand bondscoach van de Nederlandse handballers.
15/10 11u15  Het mooiste 'Hi-ha-hondenlul' aller tijden in het ConcertgebouwIn De Omslag vertellen bekende en minder bekende mensen over een boek of kunstwerk dat iets in hun leven teweeg heeft gebracht. Deze week Jaap de Groot met het Koninklijk Concertgebouw. 
15/10 11u15  Verdieping van het duister in het werk van Junichiro TanizakiJos Vos maakte een schitterende vertaling van onbekende verhalen van een Japanse meester.
15/10 11u00  Waternimf Lore Ley is maar een van de vele RijnsprookjesMartin Hendriksma biedt in zijn biografie van de Rijn veel leuke inzichten en weetjes over de geschiedenis van de rivier.
15/10 11u00  Gelukkig, daar is frater Willibrordus weerFrater Willibrordus is terug. Ik heb hem wekenlang gemist. Sinds ik mij herinner bracht hij in het radio-programma ‘Vroege Vogels’ op de vroege zondagochtend verslag uit van het wel en wee van de natuur. 
15/10 10u30  'Renteverhoging op studielening van Rutte III schaadt vertrouwen in politiek'Het nieuwe kabinet wil de rente op studieleningen verhogen. De afgelopen dagen stond de telefoon bij de Landelijke Studentenvakbond roodgloeiend, schrijft Pieter ten Broeke, vicevoorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVB).
15/10 09u45  'Alles wat ik over mijzelf wist, bleek niet te kloppen'Eerder werd al duidelijk dat kinderen uit Bangladesh vaak zonder medeweten van hun ouders ter adoptie zijn aangeboden. Nu blijkt dat broertjes en zusjes regelmatig gescheiden werden en bij verschillende gezinnen belandden.
15/10 09u30  Heeft Nederland meer patriottisme nodig? Ik denk het welHeeft Nederland meer patriottisme nodig? Ik denk het wel, maar je durft het woord amper meer te laten vallen, nu nationalisten in heel Europa ermee aan de haal gaan. 
15/10 09u15  Zes vragen over de Nations League, Oranje's route naar het EK 2020De Uefa komt met een nieuwe competitie: de Nations League. Daarin worden tickets verdeeld voor het EK 2020. Zes vragen over de opzet.
15/10 09u00  Van der Laans woorden openden een ruimte van ons waar we naar verlangenWe hebben een groter verbond nodig, een heilige ruimte van mensen die elkaar nodig hebben, leerde de dit weekend begraven burgemeester Van der Laan ons. Met zijn woorden in het achterhoofd krijgt het motto van de nieuwe coalitie een veel diepere lading dan je op het eerst gezicht zou denken, zegt de nieuwe Theoloog des Vaderlands Claartje Kruijff.
15/10 08u45  Wordt politiek wonderkind Sebastian Kurz (31) Oostenrijks jongste premier ooit?Politiek wonderkind Sebastian Kurz (31) gaat voor de conservatieve Oostenrijkse Volkspartij de parlementsverkiezingen vandaag winnen. Hij is hard op weg om de jongste premier ooit te worden.
15/10 08u30  Kurz ís de Oostenrijkse VolkspartijPolitiek wonderkind Sebastian Kurz (31) gaat voor de conservatieve Oostenrijkse Volkspartij de parlementsverkiezingen vandaag winnen. Hij is hard op weg om de jongste premier ooit te worden.
15/10 08u30  De moeder van de porseleinkast regeert, blijkt uit de duur van deze formatieDe dominee kon er niet over uit. De politicus, een voormalige koopman, was in de verkiezingscampagne 'een geschenk van God' genoemd, maar nu presenteerde hij een kabinet 'waarin tarwe en onkruid tezamen opgroeien'.
15/10 08u15  Als de duur van de formatie íéts duidelijk heeft gemaakt, is het dat de moeder van de porseleinkast regeertDe dominee kon er niet over uit. De politicus, een voormalige koopman, was in de verkiezingscampagne 'een geschenk van God' genoemd, maar nu presenteerde hij een kabinet 'waarin tarwe en onkruid tezamen opgroeien'.
15/10 02u00  Tropische orkaan Ophelia raast recht op Ierse kust afIerland moet zich op gaan maken voor de komst van een heuse orkaan. Naar verwachting zal de tropische orkaan Ophelia maandag de Ierse kust bereiken. De Ierse weerdienst heeft code rood afgekondigd voor de kustgebieden. 
14/10 23u30  In een gedicht van Miriam Van hee is de Syrische Aylan Kurdi er weer evenTwee jaar geleden was hij wereldnieuws, de Syrische Aylan Kurdi. Drie jaar was hij pas toen zijn lichaampje aanspoelde op de Turkse kust. Hij was met zijn ouders op zoek geweest naar een leven zonder oorlog en nu lag hij daar, in een rood T-shirtje met zijn gezichtje in het zand. 
14/10 23u00  De S'jes verdwenen, maar hun sporen zijn nog altijd zichtbaarVandaag werd de zoveelste brief bezorgd voor de familie S, de vorige bewoners van ons huis. Een paar jaar lang gooide ik hun post elke week in de brievenbus om de hoek met in zwarte stift 'verhuisd, retour afzender' op de envelop. 
14/10 22u45  Zorg voor elkaar en vertrouw op wie en wat je toekomtWe hebben een groter verbond nodig, een heilige ruimte van mensen die elkaar nodig hebben, leerde de dit weekend begraven burgemeester Van der Laan ons. Met zijn woorden in het achterhoofd krijgt het motto van de nieuwe coalitie een veel diepere lading dan je op het eerst gezicht zou denken, zegt de nieuwe Theoloog des Vaderlands Claartje Kruijff.
14/10 22u00  Kussengevecht met 200 kinderen. Hoe leuk is dat?Huiswerk verpulveren met een shredder, een wedstrijdje boeren, met honderden wc-rollen smijten, je oma leren dj'en. Alles kan in de BZT-show. Toch stopt dit populaire wensenprogramma na elf jaar. Het kijkgedrag van kinderen is veranderd.
14/10 22u00  Boeren worden in elk geval weer genoemdEen nieuwe regering, een nieuw geluid. Maar zal het nieuwe kabinet ook zorgen voor een duurzamere landbouw in Nederland? 'Er is nog genoeg winst te behalen.'
14/10 22u00  De visiearme stijl van Rutte kan een probleem vormenFlexibel is Mark 'Houdini' Rutte zeker. Maar zijn visiearme stijl kan nu verkeerd uitpakken, waarschuwen Janka Stoker en Harry Garretsen. Net als bij het kabinet-Rutte II is ook nu het gezamenlijke 'verhaal' afwezig
14/10 20u45  Een nieuw kabinet, duurzamere landbouw?Een nieuwe regering, een nieuw geluid. Maar zal het nieuwe kabinet ook zorgen voor een duurzamere landbouw in Nederland? 'Er is nog genoeg winst te behalen.'
14/10 20u15  Een nieuw kabinet, een duurzamere landbouw?Een nieuwe regering, een nieuw geluid. Maar zal het nieuwe kabinet ook zorgen voor een duurzamere landbouw in Nederland? 'Er is nog genoeg winst te behalen.'
14/10 19u45  Iris Hond: 'Ik was het meisje dat alles goed zou maken'Iris Hond (Harderwijk, 1987) is pianiste. In 2016 verscheen haar debuutalbum 'Dear World'. Dit album is de basis voor een gelijknamige concerttour die de komende maanden - afgewisseld met de voorstelling 'Bewogen' - in verschillende theaters en concertzalen in het land te zien is.
14/10 19u00  Deze niet-westerse voorgangers komen ons het geloof brengenHet aantal christelijke migrantenkerken stijgt, het priestertekort neemt toe. Gevolg: ons liberale landje telt steeds meer christelijke voorgangers uit niet-westerse culturen. Hoe wortelen zij hier?
14/10 19u00  Het gezelschapsspel om de ministeries is begonnenVeel duidelijker maken, dat er niet zozeer om inhoudelijke, maar om politiek-opportunistische redenen meer ministers moesten komen, kon het niet. Op twee departementen lijken meerdere ministers te zullen komen. 
14/10 18u30  De Tasmaanse witkapalbatros is gered dankzij een nepnestLees meer >
14/10 18u15  Nederland wil niet gastvrij zijn en de welvaart niet langer delenDe Nederlandse en de Amerikaanse politiek hebben bijna tegelijkertijd hetzelfde dieptepunt bereikt: het afserveren van een kinderpardon en het voornemen om muren te bouwen rond hun land om migratie te stoppen. 
14/10 17u45  Een vrijdagmiddagborrel aan de Keizersgracht met kroketten van de FeboJe ziet het niet meteen voor je, een feestje in een chic patriciërshuis aan de Amsterdamse Keizersgracht waar de vette snacks van de Febo centraal staan. 
14/10 17u30  'Even stil zijn voor het eten, moet dat nou echt?'Elke week beantwoordt Beatrijs Ritsema drie prangende vragen over hoe het hoort - of juist niet hoort. 
14/10 17u30  Dat Rutte geen visie heeft kan nu een probleem vormenFlexibel is Mark 'Houdini' Rutte zeker. Maar zijn visiearme stijl kan nu verkeerd uitpakken, waarschuwen Janka Stoker en Harry Garretsen. Net als bij het kabinet-Rutte II is ook nu het gezamenlijke 'verhaal' afwezig
14/10 16u45  De linguïstische superheld van Mexico-StadDe wat mij betreft beste hamburgers van Mexico-Stad zijn te vinden in 'HM', een restaurantje in La Narvarte, iets ten zuiden van het centrum van de stad. Ze zijn er niet alleen uitstekend, er is ook nog eens een keuzemenu dat met de gemiddelde Amerikaanse burgertent concurreert.
14/10 16u30  Ook Nederland wil muren bouwen tegen asielzoekers - net als TrumpDe Nederlandse en de Amerikaanse politiek hebben bijna tegelijkertijd hetzelfde dieptepunt bereikt: het afserveren van een kinderpardon en het voornemen om muren te bouwen rond hun land om migratie te stoppen. 
14/10 16u15  Mata Hari wacht twitterend op het vuurpelotonWanneer zal Mata Hari haar laatste tweet versturen? 
14/10 16u15  Het middelpunt van Nederland ligt in de buurt van de AzorenAl in 1965 maakte de VVV van Lunteren met veel tromgeroffel bekend dat het geografische middelpunt van ons land precies op Lindeboomsberg aldaar ligt. Maar die claim is omstreden. 
14/10 16u00  Ook simpele ideeën kunnen nieuwe perspectieven biedenDaan van Eijk en Jan Beuving vormden samen het (wetenschaps)cabaretduo Jan & Daan. Jan is wiskundige en theatermaker. Daan is natuurkundige aan de University of Wisconsin in Madison, VS. Om de week stellen zij elkaar hier een vraag.
14/10 15u45  Schuilt er achter alle takken van wetenschap één werkelijkheid?Gloort er een nieuw tijdperk voor de wetenschap, een tijdperk waarin de werkelijkheden die nu studieobject zijn van heel verschillende wetenschappen samenvloeien in een wonderlijk geheel? De vraag stellen was genoeg om een flinke zaal vol te krijgen, afgelopen maandag in Amsterdam.
14/10 15u15  Keniaanse oppositiestad opnieuw gehuld in wolken van traangasDe oppositie was al boos over de verkiezingen en een demonstratieverbod maakt dat alleen maar erger.
14/10 14u45  'De verdediging van democratische waarden zal niet tot universele vrede leiden'Wat moeten we met de terugkeer van het kwaad? Terrorisme-expert Beatrice de Graaf zoekt in beleid én christendom effectieve antwoorden.
14/10 14u45  Bent u ook een gewone Nederlander?Graag of niet, ik blijk een gewone Nederlander te zijn. Het regeerakkoord laat daar geen misverstand over bestaan. Het is wel een gegeven om even te laten inwerken.
14/10 14u30  Eén ding is duidelijk: de lekwaterval was bewust en strategischHet formatieakkoord dat informateur Gerrit Zalm afgelopen dinsdagmiddag overhandigde aan Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib bevat een flink aantal maatregelen dat in de weken daarvoor als rijpe appelen over ons was uitgestrooid, uitgelekt dus. 
14/10 14u15  Het einde van een bijzonder badmintonkoppelEefje Muskens neemt vandaag op het Dutch Open afscheid van het topbadminton. Met Selena Piek stond ze in de kwartfinale op de Olympische Spelen in Rio. Samen bereikten ze plaats zeven op de wereldranglijst. Twee monologen over een moeilijke scheiding. 
14/10 13u45  Hoogleraar: Betaal fabrikant van duur medicijn alleen als het aanslaatEen middel tegen taaislijmziekte komt niet in het basispakket. Zonde, vindt Carin Uyl-De Groot.
14/10 13u45  Was ik maar een TwentenaarWaar hoor ik thuis, waar liggen mijn wortels? Als je al jaren in de Randstad woont, maar in Twente bent geboren, kan het gaan knagen. ‘Zit er nog iets van van Twente in mij verborgen?’
14/10 13u45  Het gebrek aan kleur in de Nederlandse letteren ligt gevoelig. Bijzonder gevoeligOp het literatuurfestival Read My World wordt vanavond gepraat over gebrek aan kleur in de Nederlandse letteren. Een héél gevoelig onderwerp, zo blijkt.
14/10 13u15  De gewone Nederlander is een heel ander iemand dan de gewone manAfgaande op de historische krantendatabank Delpher bestaat 'de gewone Nederlander' nog niet zo heel lang. 
14/10 13u00  Reconstructie: Hoe de Prisma's van Pechtold de formatie openbrakenMet strakke gezichten liepen ze de onderhandelingskamer uit. Rutte, Buma, Pechtold en Segers moesten grote politieke verschillen overbruggen. Elkaar leren begrijpen was bepalend in de langste formatie ooit.
14/10 13u00  Catalaanse separatisten raken verdeeldSommige politici willen doorpakken. Anderen lopen liever niet te hard van stapel. Wat doet regiopresident Puigdemont?
14/10 12u00  IJsland claimt succes bij omtoveren broeikasgas in steenRutte III wil dat fabrieken massaal CO2 uit hun schoorsteen gaan opvangen en in de grond pompen. Het IJslandse project CarbFix pompt kooldioxide in diepe basaltlagen van de bodem, waarna de CO2 wordt omgezet in steen.
14/10 11u45  'Poetin heeft het echt geprobeerd'De Russische president Poetin is in Europese ogen een enge dictator. Maar zijn assertieve houding is niet zo raar als je naar het westerse Rusland-beleid kijkt, zegt Nina Chroesjtsjov, achterkleindochter van de vroegere Sovjetleider. Deel 1 van een serie waarin niet-Europeanen hun visie geven op Europa en de EU.
14/10 11u45  Tientallen meldingen van seksueel misbruik bij DefensieDe afgelopen jaren zijn er enkele tientallen meldingen gedaan van seksueel misbruik tussen medewerkers van Defensie. Dat blijkt uit cijfers van begin 2013 tot nu over signalen die zijn binnengekomen bij vertrouwenspersonen, leidinggevenden en de Koninklijke Marechaussee.
14/10 11u15  'Media zijn onnodig ver gegaan in berichtgeving rond Anne Faber'Trouw-ombudsman Adri Vermaat vindt dat media onnodig ver gingen. Ook zijn eigen krant.
14/10 11u00  Het gebrek aan kleur in de Nederlandse literatuur ligt gevoeligOp het literatuurfestival Read My World wordt vanavond gepraat over gebrek aan kleur in de Nederlandse letteren. Een héél gevoelig onderwerp, zo blijkt.
14/10 10u45  'Zaak Anne Faber laat zien dat journalistieke waarden bedenkelijke grenzen bereiken'Trouw-ombudsman Adri Vermaat vindt dat media onnodig ver gingen. Ook zijn eigen krant.
14/10 10u30  Media-hype rond Anne Faber rijdt politie in de wielenTrouw-ombudsman Adri Vermaat vindt dat media onnodig ver gingen. Ook zijn eigen krant.
14/10 10u15  Italiaanse vis uit de ovenKarin Luiten maakt het lekker zelf
14/10 10u00  Er is innovatie nodig op de voetbalveldenHet vertrek van Arjen Robben uit het Nederlands Elftal, dat zich deze week definitief niet wist te kwalificeren voor het wereldkampioenschap voetbal volgend jaar in Rusland, markeert ook het komende afscheid van een generatie echte topvoetballers waarvoor vooralsnog geen opvolgers klaarstaat.
14/10 09u45  De separeercel: GGZ-instellingen kunnen niet met en niet zonderGGZ-instellingen willen graag af van de separeer en het gebruik vermindert ook. Maar het kán de uiterste remedie zijn.
14/10 09u30  De separeercel: GGZ kan niet met en niet zonderGGZ Instellingen willen graag af van de separeer en het gebruik vermindert ook. Maar het kán de uiterste remedie zijn.
14/10 09u15  Wat moet het CDA opgelucht zijn dat doorgeslagen leden de partij vrijwillig verlatenAls burger die een hekel heeft aan leegte was ik meer dan tevreden over het bereikte regeerakkoord. Hoe dat de komende jaren zal worden ingevuld en of er nog reden zal zijn om kritische noten te kraken, vertrouwen we voorlopig aan de toekomst toe, die per definitie ongewis is.
14/10 09u15  De uitschakeling van Oranje? Een gebrek aan kwaliteit. Punt.Het afgekeurde doelpunt tegen Zweden, in de eerste kwalificatiewedstrijd, de fout van de Franse keeper in het voordeel van Zweden, en had die van ons het beslissende Franse schot in Amsterdam niet kunnen stoppen? Die 8-0 zege van Zweden op Luxemburg, was dat normaal? Natuurlijk lag het aan een gebrek aan kwaliteit, maar het zat ons ook niet mee.
14/10 08u00  De uitschakeling van Oranje was een gebrek aan kwaliteit. Punt.Het afgekeurde doelpunt tegen Zweden, in de eerste kwalificatiewedstrijd, de fout van de Franse keeper in het voordeel van Zweden, en had die van ons het beslissende Franse schot in Amsterdam niet kunnen stoppen? Die 8-0 zege van Zweden op Luxemburg, was dat normaal? Natuurlijk lag het aan een gebrek aan kwaliteit, maar het zat ons ook niet mee.
14/10 05u15  Hogere btw op groente en fruit is slecht voor een gezonde leefstijlGroente en fruit moeten juist goedkoper worden, niet duurder, zeggen supermarkten, keurmerken en gezondheidsdeskundigen.
13/10 23u15  Ooit heersten de Friezen op zeeMonnikenarbeid en een goed bewaard register hielpen bij een promotie-onderzoek naar de Friese koopvaardij.
13/10 22u30  Trump beukt in op de erfenis van ObamaTrump wil het goede nucleaire gedrag van Iran niet belonen en schaft de subsidies voor zorgverzekeraars af. Louter omdat hij anders de nalatenschap van Obama in stand zou houden.
13/10 21u15  Kerken blijven geïnformeerd over verhuizingen en sterfgevallenHet is een paragraafje in het regeer­akkoord, maar het vervult Nederlandse kerken met grote blijdschap: om hun ledenbestand up-to-date te houden mogen de kerken toch gebruik blijven maken van informatie uit de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA).
13/10 21u00  Het nieuwe album van Beck is als zorgeloze all-inclusive vakantie, gespeend van elk avontuurPOP Beck Colors (Capitol/Caroline) ★★★★☆
13/10 20u45  Waarom we ook een beetje houden van grofgebekte en onstuimige tennissersNick Kyrgios en Fabio Fognini staan bekend om hun uitbarstingen. Het leverde hen al vele boetes op, maar ook enkele fans.
13/10 20u45  Suzanna Jansen schreef een boek om uit te zoeken wat het belang van kunst isSchrijfster Suzanna Jansen ('Het Pauperparadijs') gaf in haar jeugd tegen alle adviezen in een carrière als danseres op. Had ze door moeten zetten? Die twijfel bracht haar terug naar Slotermeer, de 'culturele woestenij' waar ze opgroeide.
13/10 20u00  Zo maakt Nederland zich klaar voor het einde van de benzine-autoVanaf 2030 mogen er in Nederland geen nieuwe auto’s meer worden verkocht die broeikasgas uitstoten.
13/10 19u45  Bonden sluiten cao met PostNL, zonder FNVDe werknemers van PostNL krijgen 2,6 procent meer loon. Te weinig, vindt de FNV. 
13/10 19u15  'Bedrijven hebben te weinig aandacht voor klimaatrisico's'Klimaatverandering is een belangrijk thema, maar veel bedrijven houden zich er niet echt mee bezig. Kwestie van wetgeving?
13/10 19u15  Afgekeurde lever maakt doorstart in GroningenOrgaandonor als je dat zelf aangeeft (zoals nu) of juist altijd tenzij je het zelf weigert: de discussie is nog in volle gang. 
13/10 19u00  Koppensnellen is van alle tijdenIn september 1898 vierde de koloniale Britse generaal Horatio Kitchener op lugubere wijze zijn triomf in Soedan, na het neerslaan van een langdurige opstand. 
13/10 19u00  Onze samenleving heeft geen positief beeld van ouderenWantrouw de vrije wil bij voltooid leven, schreef huisarts Els Stokkers. Rachel Adriaanse, GZ-psycholoog in de ouderenzorg, sluit zich bij haar standpunt aan. Maar er zijn volgens haar meer argumenten om huiverig te staan tegenover deze vorm van levensbeëindiging.
13/10 18u15  Religieuze overwegingen krijgen een uitzonderingspositie. Dat belooft niet veel goeds.Het regeerakkoord bevat op vrijwel alle onderwerpen compromissen. Tot we bij de paragraaf komen waar we al een uitzondering hadden verwacht: de medisch-ethische. Hier blijkt van geven en nemen plots veel minder sprake, schrijft Christa Compas.
13/10 18u00  Wat spek op de ribben was een bewijs van toegenomen rijkdomHet lengteverschil tussen Nederlandse kinderen uit de lagere en de hogere klassen bedroeg begin twintigste eeuw zo'n vijf tot acht centimeter. Zo'n vijftig jaar later was dat nog maar hooguit één centimeter, vaak niet eens de helft. 
13/10 17u45  Schaatser Mulder is gewaarschuwd, want Mulder komt eraanMichel Mulder (31) kon zich lange tijd niet meer meten met de schaatstop, maar de sprinter komt langzaam maar zeker terug op niveau. Hij lijkt weer een rivaal van Kai Verbij én van zijn tweelingbroer Ronald te worden. Maar: 'Je hebt elkaar nodig.'
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

36x Pensioenfondsen doen het iets beter, maar hoger pensioen komt er nog niet19/10 00u30 - Trouw: De financiële positie van de grote pensioenfondsen in Nederland is in het derde kwartaal licht verbeterd. De fondsen slaagden erin meer rendement uit beleggingen te halen. Daarmee is de kans dat er binnenkort nog gekort moet worden op de pensioenen kleiner geworden.
28x ‘Turkije kan niet zonder het Westen’19/10 05u15 - Trouw: In Istanbul komt vandaag en morgen de D8 bijeen: een islamitische variant van de G8. Is moslimsolidariteit een alternatief voor de verslechterde relatie met het Westen?
18x Meer asielzoekers, minder familieleden naar Nederland19/10 02u45 - Trouw: Asielzoekers met een verblijfsvergunning hebben de laatste maanden een stuk minder gezinsleden naar Nederland gehaald. Het aantal zogeheten nareizigers daalde in het derde kwartaal van dit jaar met bijna de helft (45 procent) ten opzichte van het tweede kwartaal: van 4095 tot 2260, becijfert het CBS. 
17x Zwitsers dorpje mag gevonden goudstaven houden19/10 00u00 - Trouw: Het moet voor de 3273 inwoners van het Zwitserse dorpje Klingnau hebben gevoeld als een bezoek van Gaston, de weldoener van de Postcodeloterij. Deze week kregen zij te horen dat hun kleine gemeenschap zich eigenaar mag noemen van tien goudstaven met een waarde van 100.000 Zwitserse francs, ruim 86.000 euro.
17x Gevlucht lid van Keniaanse kiescommissie vreesde voor haar leven19/10 00u00 - Trouw: Roselyn Akombe werd bedreigd in aanloop naar de verkiezingen van volgende week. De vraag is of die nog doorgaan.
17x Nederlandse onderzoekers ontdekken speciale vliegtechniek van muggen19/10 02u45 - Trouw: Nadat ze zich bij hun slachtoffer hebben volgezogen, hanteren muggen een speciale techniek om ongezien en veilig weg te komen. Deze bestaat uit een combinatie van een extra snelle vleugelslag kort voor het opstijgen en het geleidelijk opvoeren van de druk middels hun lange poten.
10x Futuristische Google-wijk in Toronto heeft verwarmde fietspaden18/10 23u45 - Trouw: Google wil een stukje stad om al zijn innovatieve snufjes uit te proberen. Dat stukje krijgt het techbedrijf van het Canadese Toronto.
6x Moorddatabase moet politie behoeden voor tunnelvisie15/10 23u15 - Trouw: Tunnelvisie. Advocaten gebruiken die term maar al te vaak om voor hun cliënten vrijspraak te krijgen. De politie zou zich bij de opsporing te veel hebben laten leiden door een voor de hand liggende gedachte en zo een alternatief scenario over het hoofd hebben gezien. Als het aan het Nederlandse bedrijf Pandora Intelligence en Saxion Hogeschool ligt, krijgt de politie er een nieuw instrument bij om de tunnelvisie te voorkomen: de moorddatabase.
6x Spiek niet en bedenk wie de schilder is, Bol of Flinck18/10 21u45 - Trouw: Govert Flinck en Ferdinand Bol associëren de meeste Nederlanders eerder met straten dan met schilderijen. Twee tentoonstellingen in Amsterdam kunnen daar verandering in brengen.
1x Wat spek op de ribben was een bewijs van toegenomen rijkdom13/10 18u00 - Trouw: Het lengteverschil tussen Nederlandse kinderen uit de lagere en de hogere klassen bedroeg begin twintigste eeuw zo'n vijf tot acht centimeter. Zo'n vijftig jaar later was dat nog maar hooguit één centimeter, vaak niet eens de helft. 

Statistieken

Artikels:
37237
Gelezen:
23503
Aantal lezers nu:
41


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2017 Naar boven