vrijdag 23 maart 2018, week 12


U bent nu hier: Meer nieuws van Trouw

Laatste updatecontrole: vandaag om 5u45
 

Trouw

Verbergen Tonen
23/03 02u15  De nieuwe megaklus van Diederik Samsom: huizen zonder aardgas Diederik Samsom is terug, als groene adviseur en commissaris bij staatsenergiebedrijf EBN én als onderhandelaar voor het landelijke klimaatakkoord. Zijn missie: aardgasvrije woonwijken.15 
22/03 23u15  Trump op ramkoers met China, een handelsoorlog lijkt nabij Een handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China is nabij. Voor de EU gelden juist geen heffingen op staal en aluminium.
22/03 23u15  Diplomatieke missie geslaagd: de EU mag staal blijven uitvoeren naar de VS Mochten de berichten kloppen dat de Europese Unie ontsnapt aan de Amerikaanse aluminium- en staaltarieven – hoe definitief die beslissing is, was gisteravond nog onduidelijk – zou dat een grote diplomatieke overwinning zijn voor de Europese Commissie, en de Zweedse Eurocommissaris Cecilia Malmström in het bijzonder.
22/03 23u00  Diplomatieke missie in Washington lijkt geslaagd: de EU mag staal blijven uitvoeren naar de VS Mochten de berichten kloppen dat de Europese Unie ontsnapt aan de Amerikaanse aluminium- en staaltarieven – hoe definitief die beslissing is, was gisteravond nog onduidelijk – zou dat een grote diplomatieke overwinning zijn voor de Europese Commissie, en de Zweedse Eurocommissaris Cecilia Malmström in het bijzonder.
22/03 22u00  Uitslag van het referendum belooft een worsteling voor de coalitie Het ‘nee’ tegen de nieuwe inlichtingenwet vergroot de druk op de regering om de wet aan te passen. Dat kan een lastige discussie in de coalitie worden.
22/03 21u30  De afname van het ‘wij-gevoel’ maakt Denk in Schiedam groot Lijsttrekker Erdem was niet verrast. Denk kreeg in Schiedam bijna 12 procent van de stemmen en wil in het college.
22/03 21u15  Uitslag raadsverkiezingen: CDA blijft na de lokalen de grootste partij Door de winst van lokale partijen en de komst van nieuwelingen, zagen de meeste landelijke partijen hun aantal zetels slinken.
22/03 21u00  Twee miljoen huizen moeten voor 2030 van het aardgas af Klimaatonderhandelaar Diederik Samsom noemt de opdracht die hij meekrijgt van het kabinet ‘ambitieus’.
22/03 20u30  Eindelijk wat lichtpuntjes in de strijd tegen belastingontwijking Pascal Saint-Amans van de Oeso ziet vooruitgang in de aanpak van belastingontwijking. Ook in Nederland.
22/03 20u30  In Tubbergen blijft het CDA als vanouds de allergrootste In de Overijsselse gemeente Tubbergen is de politiek niet versnipperd. Daar bezet het CDA 12 van de 19 raadszetels.
22/03 20u00  In Egypte dreigt een bevolkingsexplosie, met alle negatieve gevolgen van dien Terwijl de bevolking razendsnel groeit, kampt Egypte met een groot tekort aan water. Europa lijkt zich weinig om dit cruciale land te bekommeren, ziet Jonathan Holslag in deel 17 van zijn reisserie.
22/03 19u15  Referendum: Nee-stem komt uit de stad en het Noorden Opvallend: in Groningen en Friesland is bij het referendum in bijna alle gemeenten ‘nee’ gestemd. Wat zit hier achter?
22/03 19u15  Tara Westover groeide op in afzondering, en schreef er een boek over Ze ging niet naar school, doktersbezoek was uit den boze. Hoe ongewoon haar opvoeding ook was, Tara Westover bleef lang loyaal aan haar ouders. In haar bijzondere debuut 'Leerschool' beschrijft ze hoe het toch tot een breuk kwam en hoe pijnlijk de weg daarheen was.
22/03 18u45  Movies that Matter: Schoonmakers eisen respect Ze werken stilletjes, wanneer anderen niet kijken. Maar sinds schoonmakers verenigd zijn in hun eigen parlement laten ze vaker van zich horen. Leon Verdonschot volgde een jaar lang schoonmakers die trots hun werk uitvoeren. 'Als deze stoel niet schoon is, wil niemand erop zitten.'
22/03 18u30  De granieten reuzen in Mountain zijn spectaculair mooi, maar waarom willen mensen eróp? Mountain Regie: Jennifer Peedom ★★★☆☆
Laatste update: vandaag om 2u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
22/03 18u15  Gringo is een misdaadkomedie vol aangebrande clichésGringo Regie: Nash Edgerton Met David Oyelowo, Amanda Seyfriend, Joel Edgerton, Charlize Theron ★★☆☆☆
22/03 18u15  My first highway laat de dramatische kanten van een vakantieliefde zienMy first highway Regie: Kevin Meul Met Natali Broods, Ruth Becquart, Victor Solé ★★★★☆
22/03 18u00  Het silhouet van Alkmaar, de Laurenskerk, staat in de schijnwerpersEen kerk is vaak meer dan een plek voor gelovigen. Het Stedelijk Museum in Alkmaar laat zien hoe de Laurenskerk, nu 500 jaar oud, de omgeving bepaalt.
22/03 17u30  Het leasecontract van wijlen koning Boudewijn met Saoedi-Arabië is beëindigdIn andere tijden zou Saoedi-Arabië het hebben opgevat als een onvergeeflijk affront. Maar nu gaf het koninkrijk geen kik. Vrijdag besloot België de Saoedische zeggenschap over de Grote Moskee in Brussel te beëindigen. In 1969 had koning Boudewijn met de Saoediërs een leasecontract afgesloten voor 99 jaar.
22/03 17u15  Pierre Audi: 'Mijn hart blijft hier, in Amsterdam'Pierre Audi keert voor zijn laatste enscenering bij De Nationale Opera terug naar waar hij mee begon: de pioniers van de Italiaanse opera. Met Stefano Landi's 'La morte d'Orfeo' neemt hij na dertig jaar afscheid als artistiek leider.
22/03 17u00  Weinig in de media, wel beloond door de kiezer: de Partij voor de DierenNiet alleen GroenLinks en lokale partijen behaalden grote winsten bij de gemeenteraadsverkiezingen. Haast in de schaduw won de Partij voor de Dieren (PvdD) zetels in dertien van de vijftien gemeenten waar ze meedeed. 'Groene politiek heeft duidelijk gewonnen', stelt partijleider Marianne Thieme.
22/03 16u45  Ai, de Fransen gaan het Britse post-Brexit paspoort makenPremier Theresa May beloofde na de Brexit het ‘iconische’ blauwe Britse paspoort weer in te voeren. Maar op de productie van dat nieuwe reisdocument lijkt de campagneslogan ‘Britain First’ niet van toepassing.
22/03 16u45  Verkiezingen hebben Nederland verkruimeldNederland is het land van de partijtjes geworden, zegt hoogleraar bestuurskunde Frank Hendriks. De stembusuitslag heeft de lokale democratie verkruimeld.
22/03 16u15  Lokale formateurs mogen de splinters nu weer aan elkaar lijmenEr komt een nieuwe functie aan: de lokale formateur. Bekend in de grote steden, lijmt hij nu ook in de kleinere gemeente de splinters aan elkaar.
22/03 15u45  EU-top balt vuist naar VS en RuslandEen handels-conflict met de VS en een moordaanslag in Salisbury zetten de Europese regeringsleiders op scherp.
22/03 15u45  Oranje treft morgen het team van Mister nice guy, de onberispelijke Engelse bondscoachGareth Southgate is sinds anderhalf jaar trainer van het Engels elftal, dat morgen tegen Oranje speelt. Hij moet snel belangrijke keuzes maken in aanloop naar het WK.
22/03 15u30  Kakkerlak was eerst een opschepper en pas later een insectHet woord kakkerlak figureert al ruim vier eeuwen in het Nederlands.
22/03 15u15  Hoe een vulkaanuitbarsting het christendom naar IJsland brachtEen vulkaanuitbarsting in IJsland in de tiende eeuw, die anderhalf jaar duurde, verdreef de heidense goden van het eiland en bracht er het christendom.
22/03 15u00  Bondscoach Wim Scholtmeijer: 'Wat ik bij Oranje kan, kan ik niet bij een club'Wedstrijdjes winnen, daar is het bondscoach Wim Scholtmeijer niet om te doen. Hij wil het Nederlandse korfbal innoveren.
22/03 15u00  EP: Voor elke pijpleiding in Europese grond gelden dezelfde regels, ook als ze van de Russen isDe aanleg van de rechtstreekse gasleiding Nord Stream 2 van Rusland naar Duitsland, was voor Polen - dat zich kwetsbaar voelt - aanleiding met een voorstel te komen.
22/03 14u45  SP, D66 en PvdA zien hun verlies ook als winstHoe beroerd de verkiezingsuitslag ook is, er zijn voor de SP, D66 en PvdA altijd lichtpuntjes.
22/03 14u30  De eeuwige prins tegen de ex-koning: 'Wij trekken aan het kortste eind, vind je niet?'De Britse prins Charles laat zich heerlijk in de watten leggen, volgens een nieuwe biografie. Waarom is hij dan toch zo ontevreden?
22/03 13u45  Fluitende kurkeik is de Europese Boom van het JaarEen boom die zijn naam dankt aan het geluid van de ontelbare vogeltjes die op zijn takken zitten, is met meer dan 26 duizend stemmen verkozen tot Europese Boom van het Jaar.
22/03 12u45  Spaanse rijst met zeevruchtenCazuela de arroz con mariscos. Een christelijk vastengerecht waarvan de naam alleen al een herinnering is aan het Arabische Imperium. Cazuela - het Castiliaanse woord voor een aardewerken stoofpot - is afgeleid van het Arabische 'qas'ah', een soort kom, ook van aardewerk. Voorts is het heel Arabisch om een visschotel op te waarderen met kaneel en vind je vrijwel hetzelfde gerecht in Algerije.
22/03 12u45  Het Chinese volkslied moet Hongkong tot patriottisme dwingenDe Wetgevende Raad van Hongkong bespreekt deze week een wet die respect voor het Chinese volkslied op het eiland moet veiligstellen.
22/03 12u45  Is Cruijff wel de bedenker van zijn bekendste uitspraak?Johan Cruijff, twee jaar geleden overleden, is de erflater van talloze uitdrukkingen die inmiddels gemeengoed zijn. 'Je moet schieten, anders kan je niet scoren' bijvoorbeeld, of: 'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'.
22/03 12u30  Eenzame ouderen zijn niet geholpen met alleen een kopje koffie en een bloemetjeOuderen krijgen 26 miljoen extra uit Den Haag voor hulplijnen, meldpunten en jaarlijkse huisbezoeken om eenzaamheid te bestrijden. Is dit de juiste methode? Trouw vraagt het Theo van Tilburg ,hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Amsterdam.
22/03 12u15  Verkiezingen hebben Nederland ‘verkruimeld’Nederland is het land van de ‘partijtjes’ geworden, zegt hoogleraar bestuurskunde Frank Hendriks. De stembusuitslag heeft de lokale democratie ‘verkruimeld’.
22/03 12u00  De vele rollen van Astrid HolleederNog één dag krijgt zij de kans te getuigen tegen haar broer Willem. Het is morgen de laatste keer dat Astrid Holleeder haar stem kan laten horen. Dan verdwijnt ze uit veiligheidsoverwegingen uit het publieke domein.
22/03 11u45  Op het land van de Aborigines zit betekenis in iedere rotsGeoffrey Gurrumul Yunupingu, vorig jaar op 46-jarige leeftijd overleden, was een blinde zanger, die zong in de taal van de Aboriginal bewoners van Arnhem Land in Noord-Australië.
22/03 11u45  'Het einde van humanitaire reddingsoperaties zou weleens nabij kunnen zijn'Organisaties die migranten oppikken uit de Middellandse Zee worden in toenemende mate gecriminaliseerd. De Spaanse non-gouvernementele organisatie (ngo) Proactiva Open Arms weigerde vorige week mensen over te dragen aan Libië.
22/03 11u30  Kasteelbezoek blijkt een populair uitje te zijnHet bezoek aan Nederlandse kastelen is vorig jaar bijna verdubbeld tot ruim 2,3 miljoen mensen uit binnen- en buitenland. Wat is het geheim van hun succes?
22/03 11u00  De tjiftjaf krijgt geen genoeg van zijn eigen getjiftjafDe tjiftjaffen komen aan van hun reis uit het zuiden. De eerste werden anderhalve week geleden al gezien in het zuiden des lands, de ijzige oostenwind temperde hun animo, maar intussen komen ze weer op gang.
22/03 11u00  Waarom Israël elf jaar na dato pas de aanval op een Syrische reactor claimtElf jaar na het mysterieuze bombardement op een Syrische nucleaire reactor komt Israël met een verklaring voor de gebeurtenis. Israël, de enige kernmacht in het Midden-Oosten, eist publiekelijk de verantwoordelijkheid op voor de luchtaanval uit 2007 op de reactor.
22/03 10u45  Bing draait op voor de schade in affaire rond oud-burgemeester van SchiedamOnderzoeksbureau Bing, dat doorgaans de integriteit van bestuurders controleert, heeft zelf 'feitelijke onjuistheden' en 'ongefundeerde conclusies' opgenomen in een rapport over toenmalig burgemeester Wilma Verver van Schiedam.
22/03 10u45  Zomerse ingeving leidt tot papier waar (g)een luchtje aan zitHet inzicht kwam tijdens een lome zomerdag op Kreta. Alexander Bismarck zat op het terras van zijn vakantiehuisje, terwijl even verderop geiten zich tegoed deden aan het droge gras.
22/03 10u15  Boko Haram laat meisjes gaan na geheime dealBoko Haram liet onverwachts 101 ontvoerde meisjes vrij. Het sloot een geheime deal met de Nigeriaanse regering.
22/03 10u00  Rechtbank opent zaal voor 'theater' HolleederHet publiek dat het Holleeder-proces op de voet wil volgen, kan vanaf morgen terecht in een heuse zaal.
22/03 09u45  Identiteitspolitiek? Nee, moslimhaatWe hebben er een nationale obsessie bijgekregen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen: identiteitspolitiek. Niet het fenomeen, maar het woord. Niemand weet wat het betekent, maar er wordt lekker mee gesmeten want het is een fijne stok om elke inhoudelijke discussie mee tot moes te slaan.
22/03 09u30  Fluisterende kurkeik is de Europese Boom van het JaarEen boom die zijn naam dankt aan het geluid van de ontelbare vogeltjes die op zijn takken zitten, is verkozen tot Europese Boom van het Jaar.
22/03 09u30  Zuiderburen zijn wederom in opspraak: foute ossenstaart uit BelgiëAlweer woedt er in België een voedselschandaal, dat ook Nederland raakt. Het betrokken slachthuis ontkent in alle toonaarden, maar de roep om strengere controles neemt toe.
22/03 09u30  Armoede helpt niet bij stoppen met rokenArmoedebestrijding helpt bij het stoppen van rookverslavingen, zegt F.J. Lenthe, hoogleraar Sociale Epidemiologie aan het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam.
22/03 09u00  Winst van lokale partijen duidt op revitalisering van de plaatselijke democratieDe stelling van GroenLinks-leider Jesse Klaver voor het laatste televisiedebat voor de gemeenteraadsverkiezingen was dat het afschaffen van de dividendbelasting het aanzien van de politiek schaadt.
22/03 08u45  Erken ook de allergrootste genocide, die op indianenDe kolonisatie had desastreuze gevolgen voor het aantal indianen in Noord-Amerika. En dat was geen onafwendbare pech, maar bewuste uitroeiing, stelt schrijver en diplomaat Serv Wiemers.
22/03 08u30  Lokale partijen en GroenLinks de grote winnaars, opkomst 55 procentHet is duidelijk: de kiezers laten zich bij hun stem voor de gemeenteraadsverkiezingen niet langer leiden door het Haagse establishment.
22/03 08u15  Maak van de Oostvaardersplassen een attractie in plaats van een ergernisNatuur De oplossing voor de Oostvaardersplassen ligt in het verleden, betoogt Tom Saat: seizoensbegrazing. Saat is boer en voormalig beheerder van de graslanden van de Oostvaardersplassen.
22/03 08u15  Waarom is er niet een 'The Vote of Holland' bedacht?Een opkomst van minder dan 50 procent bij veel gemeenten is natuurlijk bedroevend. Maar de verschuivingen en uitslagen in het land waren zo verrassend dat ‘NOS Nederland Kiest’ sowieso een zinderende show werd. Al stopte hij wel wat abrupt, toen om half 1 'het erop zat', al waren nog niet alle uitslagen binnen.
22/03 08u00  Ik vrees eeuwig gevangenschap in het gemedicaliseerd spinnewebWat moet je schrijven als de verkiezingsdag altijd op je columndag valt? Je kunt wel je mooiste stukje produceren, maar het volgende etmaal verdrinkt je pareltje in een zee van cijfers en verkiezingsanalyses. Gisteren voelde ik de woensdagdepressie met haar verkiezingslompen naderen. Totdat ik mijn neuroloog aan de lijn kreeg.
22/03 08u00  Klaver en lokale partijen de grote winnaars, opkomst 55 procentHet is duidelijk: de kiezers laten zich bij hun stem voor de gemeenteraadsverkiezingen niet langer leiden door het Haagse establishment.
22/03 07u45  Ik vrees om eeuwig in het gemedicaliseerd spinneweb gevangen te worden gehoudenWat moet je schrijven als de verkiezingsdag altijd op je columndag valt? Je kunt wel je mooiste stukje produceren, maar het volgende etmaal verdrinkt je pareltje in een zee van cijfers en verkiezingsanalyses. Gisteren voelde ik de woensdagdepressie met haar verkiezingslompen naderen. Totdat ik mijn neuroloog aan de lijn kreeg.
22/03 07u00  GroenLinks moet plotseling op zoek naar veel wethoudersHet waren met recht lokale verkiezingen. Maar ook het landelijk beeld is duidelijk. Vooral D66 moet echt zijn wonden likken.
22/03 06u45  Klaver en lokale partijen de grote winnaarsHet is duidelijk: de kiezers laten zich bij hun stem voor de gemeenteraadsverkiezingen niet langer leiden door het Haagse establishment.
22/03 06u30  Nek-aan-nekrace bij referendum: nee-kamp staat op winstPolitiek Den Haag kan moeilijk om de uitslag van het raadgevend referendum over de nieuwe inlichtingenwet heen. Maar het formuleren van een concreet antwoord levert een lastige puzzel op.
22/03 05u45  Live - Klassieke partijen in het nauw, lokale partijen houden standDe klassieke partijen komen steeds verder in het nauw, de lokale partijen houden stand waar ze eerder terrein hadden gewonnen. En de weerstand tegen de 'sleepwet' is groter dan verwacht: het 'nee'-kamp wint waarschijnlijk nipt. Volg het laatste nieuws over de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen vandaag in dit liveblog.
22/03 05u15  Bekijk de uitslag in uw gemeente van de verkiezingen en het referendumDe stembureaus in de Nederlandse gemeenten zijn gisteravond om 21.00 uur dichtgegaan. In de loop van de avond en de nacht zijn vele duizenden mensen bezig geweest om de stemmen te tellen.
22/03 02u30  GroenLinks viert tweede 'historische avond' in een jaarGroenLinks verwachtte een feestje, en dat kwam er.
22/03 02u15  De blije verliezers van de PvdANa de historische verkiezingsdreun van vorig jaar lijken de klappen bij de gemeenteraadsverkiezingen haast van de PvdA af te glijden. De top ziet vooral lichtpuntjes, en veel actieve jongeren.
22/03 02u00  ’t Was een Heerlijk Avondje. Voor de helft van Nederland.Een opkomst van minder dan 50 procent bij veel gemeenten is natuurlijk bedroevend. Maar de verschuivingen en uitslagen in het land waren zo verrassend dat ‘NOS Nederland Kiest’ sowieso een zinderende show werd. Al stopte hij wel wat abrupt, toen om half 1 'het erop zat', al waren nog niet alle uitslagen binnen.
22/03 01u45  Leefbaar Rotterdam houdt stand, maar de Raad is versplinterdDe vrees dat Rotterdam een ‘electoraal slagveld’ zou worden, is uitgekomen. De scherven liggen volgens burgemeester Aboutaleb uitgespreid over de grond. Nog niemand weet hoe ze aan elkaar gelijmd moeten worden.
22/03 01u15  Wel nieuwkomers, geen revolutie in AmsterdamDrie nieuwe partijen doen hun intrede in de Amsterdamse gemeenteraad. Maar van een revolutie is geen sprake. De kans dat zij aan bod komen bij het formeren van een nieuwe coalitie lijkt klein. GroenLinks is als eerste aan zet, en die zal weer bij vertrouwde partners uitkomen.
22/03 01u00  Onvoorspelbaar Zaltbommel is een nek-aan-nekrace, zoals elke keerIn Zaltbommel is de gemeentepolitiek versnipperd geraakt en onvoorspelbaar geworden. In geen twintig jaar werd geen partij twee keer achtereen de grootste.
22/03 00u30  D66 verbijt de teleurstelling, maar 'kan tegen een stootje'Natuurlijk vielen de exitpolls tegen voor D66. Verlies, daar was mee gerekend. Maar de eerste signalen waren ronduit teleurstellend. Op de uitslagenavond in Utrecht viel de zaal stil toen de eerste voorspellingen binnenkwamen: verlies in Amsterdam, in Utrecht. D66 is niet meer de grootste, maar concurrent GroenLinks.
22/03 00u15  Kiezer vertrouwt vooral op lokale partijenHet is duidelijk: de kiezers laten zich bij hun stem voor de gemeenteraadsverkiezingen niet langer leiden door het Haagse establishment.
22/03 00u15  GroenLinks is de nieuwe vaandeldrager van de linkse politiekHet waren met recht lokale verkiezingen. Maar ook het landelijk beeld is duidelijk. Vooral D66 moet echt zijn wonden likken.
22/03 00u15  Peruaanse president Pablo Kuczynski treedt afDe president van Peru, Pedro Pablo Kuczynski, heeft vandaag de eer aan zichzelf gehouden en is opgestapt. De door hem geleide centrum-rechtse regering was in korte tijd voor de tweede keer verzeild geraakt in een groot schandaal.
22/03 00u00  Richard de Mos grote winnaar in Den HaagHet moet in Den Haag raar lopen wil Groep de Mos/Hart voor Den Haag onder leiding van ex-PVV’er Richard de Mos straks niet in het college van B en W terecht komen. Met vijftig procent van de getelde stemmen steeg de partij van vier naar negen zetels en wordt daarmee de grootste in de raad.
21/03 23u45  De PVV krijgt in Rotterdam nauwelijks voet aan de grondGeert Wilders waagde de gok, maar zijn PVV is de komende jaren slechts bescheiden aanwezig in de gemeenteraden van bijvoorbeeld Rotterdam, Utrecht en bolwerk Emmen. In Rotterdam zijn er volgens de eerste prognoses slechts 2 van de 45 zetels voor de PVV. In Emmen worden het er waarschijnlijk 4 van de 39.
21/03 23u30  Gerechtelijk vooronderzoek naar SarkozyJustitie in Frankrijk heeft besloten een gerechtelijk vooronderzoek in te stellen naar Nicolas Sarkozy. Dat hebben de Franse media woensdagavond gemeld. De oud-president is beschuldigd van illegale financiering van een verkiezingscampagne. De politie rondde eerder op de dag het verhoor van Sarkozy daarover af.
21/03 23u15  PVV krijgt in Rotterdam nauwelijks voet aan de grondGeert Wilders waagde de gok, maar zijn PVV is de komende jaren slechts bescheiden aanwezig in de gemeenteraden van bijvoorbeeld Rotterdam, Utrecht en bolwerk Emmen. In Rotterdam zijn er volgens de eerste prognoses slechts 2 van de 45 zetels voor de PVV. In Emmen worden het er waarschijnlijk 4 van de 39.
21/03 23u15  Weer verliest de PvdA, maar daar is de achterban inmiddels aan gewend geraaktDe PvdA krijgt over de hele linie klappen, maar die zijn niet zo hard als vorig jaar bij de landelijke verkiezingen.
21/03 23u00  Nek-aan-nekrace bij referendum vraagt om een politiek antwoord uit Den HaagDen Haag kan de uitslag moeilijk negeren, maar krijgt tegenstrijdige adviezen.
21/03 22u30  Nieuwe voorzitter van de Fed kondigt kleine renteverhoging aanAl te grote veranderingen werden niet verwacht, en de nieuwe baas van de Fed voldeed volledig aan die verwachting.
21/03 22u30  Volg live de uitslag in uw gemeente van de verkiezingen en het referendumDe stembureaus in de Nederlandse gemeenten zijn om 21.00 uur dichtgegaan. De bussen met stembiljetten gaan open en de komende uren zijn vele duizenden mensen bezig om de stemmen te tellen.
21/03 22u15  Wie hier deze keer de grootste wordt? In Zaltbommel weet je het nooitIn Zaltbommel is de gemeentepolitiek versnipperd geraakt en onvoorspelbaar geworden. In geen twintig jaar werd een partij twee keer achtereen de grootste.
21/03 22u15  Exitpolls: GroenLinks grootste in Amsterdam en Utrecht. Leefbaar blijft grootste in RotterdamIn Amsterdam heeft GroenLinks een grote slag geslagen. In de exitpoll wordt de partij met 22 procent van de stemmen de grootste partij van de stad. De partij zou daarmee uitkomen op elf zetels. Dat waren er zes.
21/03 22u00  Volg live de uitslag in uw gemeente van de raadsverkiezingen en het referendumDe stembureaus in de Nederlandse gemeenten zijn om 21.00 uur dichtgegaan. De bussen met stembiljetten gaan open en de komende uren zijn vele duizenden mensen bezig om de stemmen te tellen.
21/03 21u45  Exitpolls: Leefbaar blijft grootste in Rotterdam, GroenLinks pakt Utrecht, referendum nek-aan-nekLeefbaar Rotterdam lijkt de grootste partij te worden in de gemeenteraad van Rotterdam. Volgens een exitpoll van de NOS krijgt de partij elf zetels in de gemeenteraad. Dat is een verlies van drie zetels, maar Leefbaar blijft daarmee de grootste partij in Rotterdam.
21/03 21u30  Volg live de uitslag in uw gemeenteDe stembureaus in de Nederlandse gemeenten zijn om 21.00 uur dichtgegaan. De bussen met stembiljetten gaan open en de komende uren zijn vele duizenden mensen bezig om de stemmen te tellen.
21/03 21u30  Exitpolls: Leefbaar blijft grootste in Rotterdam, GroenLinks pakt Utrecht, sleepwet nek-aan-nekLeefbaar Rotterdam lijkt de grootste partij te worden in de gemeenteraad van Rotterdam. Volgens een exitpoll van de NOS krijgt de partij elf zetels in de gemeenteraad. Dat is een verlies van drie zetels, maar Leefbaar blijft daarmee de grootste partij in Rotterdam.
21/03 20u30  Kampenstrijd in het Vaticaan kost hoge functionaris de kopEen brief die moest bewijzen dat de vorige en huidige paus op één lijn zitten, kostte een hoge functionaris de kop.
21/03 20u15  Tom Wright biedt een zeer kundige én betweterige blik op het kruis van GolgothaGoede Vrijdag. De dag dat de revolutie begon. Tom Wright Van Wijnen, 414 blz. €24,95 ★★★★☆
21/03 19u45  Deze aangrijpende voorstelling Andromache laat het slagveld in de liefde zienAndromache Toneelschuur Producties ★★★☆☆
21/03 18u30  Lagere opkomst in Den Haag, hoger in Amsterdam en RotterdamTot 21.00 uur vanavond kan er gestemd worden. De opkomst is in Den Haag wat lager en in Amsterdam en Rotterdam hoger dan bij de raadsverkiezingen van vier jaar geleden.
21/03 18u15  Hij is doodop, maar de Rotterdamse lijsttrekker van DENK knokt voor elke stemHet voelt alsof hij ‘met plakband bij elkaar’ wordt gehouden. Een vermoeid ogende Stephan van Baarle (26) verzamelt vandaag nog één keer al zijn energie om folders van Denk uit te delen, de partij waarvoor hij in Rotterdam lijsttrekker is.
21/03 18u00  Volgens deze denkers breken er mythische tijden aanFilosofisch veldwerk. Florentijn van Rootselaar Uitgeverij Klement; 128 pagina's; € 17,99. ★★★☆☆
21/03 17u30  Een zeehond verdient geen voorkeur boven een merel of visMoeten we jonge zeehondjes maar gewoon laten huilen, vroeg chef opinie Monic Slingerland vorige week. Als het om de opvang van zeehonden gaat, pleiten de meeste lezers voor terughoudendheid, om diverse redenen.
21/03 16u45  Strafrechtelijk onderzoek naar Coöperatie Laatste WilHet Openbaar Ministerie start een strafrechtelijk onderzoek naar zelfdodingsorganisatie Coöperatie Laatste Wil.
21/03 16u30  Handbalster Lois Abbingh gaat pionieren in RuslandNa het WK stonden de clubs in de rij voor Lois Abbingh. Ze koos voor een avontuur in Rostov aan de Don.
21/03 16u15  'Natuur is een westers concept'Het denken over ecologie wordt er beter van als de geijkte tegenstelling tussen natuur en cultuur achterwege blijft, stelt Timothy Morton in zijn nieuwe boek. Het begrip 'natuur' kan in de prullenmand.
21/03 16u00  Justitie start strafrechtelijk onderzoek naar Coöperatie Laatste WilHet Openbaar Ministerie begint een strafrechtelijk onderzoek naar zelfdodingsorganisatie Coöperatie Laatste Wil (CLW). Ook wil justitie dat de organisatie onmiddellijk stopt met haar activiteiten.
21/03 15u30  Een spelletje is voor mijn zoon niet zomaar een spelletjeBij verlies vergaat de wereld voor mijn kind van zeven.
21/03 15u15  Virgil van Dijk, een beheerste, verstandige leiderZijn transfersom van 84,5 miljoen euro is geen last voor Virgil van Dijk. Hij zou de nieuwe aanvoerder van Oranje kunnen worden. 'Het is een droom.'
21/03 15u15  Saudische kroonprins: de zwarte gewaden mogen uitSaudische vrouwen hoeven in het openbaar geen zwarte, lichaamsbedekkende gewaden meer te dragen. Kleding die ‘fatsoenlijk en respectvol’ is, volstaat ook.
21/03 14u30  Doekoe is het gesprek van de dag bij de Dolfje Geldwolfjes van groep 3'Juf? Mag ik mijn paasei ruilen?' Raf kijkt me vragend aan. 'Heb je een bonnetje?' is het antwoord van deze zeer strenge winkelier. Nee, die heeft hij niet. Een beetje ongelukkig kijkt hij naar de gesmolten substantie in zijn hand.
21/03 14u15  Onervaren en maagd, maar meteen boven op de apenrotsHet zijn spannende tijden voor Bao Bao. Het 33-jarige gorillamannetje is deze week overgevlogen uit Taiwan om aan te treden als nieuwe leider van de gorilla's in de Apenheul. Voortplanten moet hij, nieuwkomers maken. Maar Bao Bao heeft nog nooit een groep geleid. En hij is bovendien nog maagd.
21/03 14u00  Sleepwet-student: Dat regering uitslag referendum negeert is kwalijk en arrogantWat de uitslag ook is van het referendum over de 'sleepwet', de Amsterdamse studenten achter de volksraadpleging hebben een belangrijk doel al bereikt: meer bewustwording over privacy.
21/03 13u30  We hebben het nooit over 'een lokaal' als we een lokale politicus bedoelenGrammaticale geschillen, etymologische enigma's en andere taaltwijfels, voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon.
21/03 13u00  Ontslag Zuid-Afrikaanse hoofd belastingen moet bevolking en investeerders geruststellenPresident Ramaphosa van Zuid-Afrika wil zijn land bevrijden van wijdverbreide corruptie. Hij heeft Tom Moyane, hoofd van de belastingdienst, per onmiddellijk aan de kant gezet.
21/03 13u00  De kritieken op haar boekje waren bijna lustvol, zei ik tegen Griet, en haar ogen glansdenZondag was ik bij Griet Op de Beeck. Ik had een uitnodiging voorbij zien komen van het pr-bureau van de NS om haar te begeleiden van Amsterdam CS naar Utrecht CS. Een 'meet 'n griet', schreef men woordspelig. Ik antwoordde dat ik wel wilde.
21/03 12u45  China blijft Trump een doorn in het oog, hij zint op nieuwe heffingenDe VS zetten de importstrijd tegen China voort, maar de Chinese premier Li Keqiang lijkt een handelsoorlog te willen voorkomen.
21/03 12u45  Rood-wit op het Rif van SchiermonnikoogHet is een stralende dag met een koude oostenwind. Via de Westerplas, waar zich de lepelaars verzamelen, wandel ik naar het Rif, de groene strandvlakte aan de zuidwestkant van Schiermonnikoog.
21/03 12u30  Lagere opkomst in Den Haag en RotterdamTot 21.00 uur vanavond kan er gestemd worden. De opkomst is in Den Haag en Rotterdam tot nu toe lager dan bij de raadsverkiezingen van vier jaar geleden.
21/03 12u30  Verdachte bompakketten Austin blaast zichzelf op in autoEen man die in verband werd gebracht met een reeks dodelijke pakketbommen in het Texaanse Austin, heeft zichzelf opgeblazen in zijn eigen auto. Dit gebeurde na een grote politieactie. Volgens lokale media zou er een vuurgevecht tussen politie en dader aan vooraf zijn gegaan.
21/03 12u15  De campagne denderde aan Rotterdam-Zuid voorbijRotterdam kan terugkijken op een bikkelharde campagne, met politici die botsten over integratie en veiligheid. Zijn dat ook de thema's die de Rotterdammers op Zuid bezighouden?
21/03 12u00  Mastergids: Universiteit zet studiezoeker op verkeerde beenUniversiteiten geven onduidelijke en soms tegenstrijdige en onjuiste informatie aan studenten die een master willen volgen.
21/03 11u45  'Keizer Xi wordt verteerd door hoogmoed'President Xi komt onverwacht nationalistisch uit de hoek. Hij heeft zijn positie versterkt en stelt zich hard op naar het buitenland.
21/03 11u30  Happy Bachdag: de beste stukken van BachHet is vandaag de 333ste verjaardag van Johann Sebastian Bach. Is er geen tijd om de hele Matthäus Passion van zo’n drie uur af te luisteren, kies dan een van de vele andere stukken die Bach schreef.
21/03 11u30  Universiteit zet studiezoeker op verkeerde beenUniversiteiten geven onduidelijke en soms tegenstrijdige en onjuiste informatie aan studenten die een master willen volgen.
21/03 11u00  Boom van het Jaar word je alleen met een goed verhaalSBNL Natuurfonds organiseert voor het eerst een landelijke Boom van het Jaar-verkiezing. Het gaat daarbij niet zozeer om het uiterlijk, maar om de levensgeschiedenis van de boom.
21/03 11u00  Investeerders klagen Facebook aanEen groep investeerders heeft Facebook voor de rechter gesleept. Ze voelen zich misleid en eisen compensatie voor de knauw die het aandeel heeft gekregen door de affaire over misbruik van gebruikersgegevens.
21/03 10u45  Laat de volkswijk weer voor iedereen wordenOm segregatie te keren moeten we sociale huurwoningen en dure huizen door elkaar bouwen, betogen Pieter Grinwis en Maarten van Ooijen.
21/03 10u30  De laatste Matthäus Passion voor de zaakwaarnemer van Bach op aardeJos van Veldhoven dirigeert voor het laatst de Matthäus Passion bij de Nederlandse Bachvereniging. Vanwege Bachs verjaardag vandaag zelfs met 350 kinderen en volwassen amateurs.
21/03 10u15  Deze drogredenen gebruiken voor- en tegenstanders van de sleepwetDoor het raadgevend referendum over de inlichtingenwet (Wiv) is er de afgelopen weken stevig gedebatteerd over de inlichtingendiensten. Voor- en tegenstanders van de wet probeerden kiezers te overtuigen, maar beide kampen maakten volop gebruik van drogredenen. Een terugblik op de campagne.
21/03 10u00  Naar de stembus: dit viel op in de landelijke campagnes voor de raadsverkiezingenDe campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen zit erop. Dit viel op in de landelijke campagnes.
21/03 09u45  Identiteit gaat niet over ras of geloofZelfs de internetverkiezing voor het beste ­gemeenteraadslid van Nederland lukt niet meer zonder incidenten die met identiteitspolitiek te maken hebben.
21/03 09u15  De zelfingenomenheid van voorstanders van stemmen is misplaatstDe zelfingenomenheid van voorstanders van stemmen is misplaatst, schrijft Dries Bartelink, chef Gemeenten bij De Argumentenfabriek.
21/03 09u00  Wie gaat stemmen heeft geen alleenrecht op deugdzaamheid'Ga vooral stemmen”, zo klinkt het dezer dagen. Wie stemt, deugt, schrijft Dries Bartelink, chef Gemeenten bij De Argumentenfabriek.
21/03 08u45  Met het referendum wordt pas op de plaats gemaakt - misschien is dat de winstDe mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.
21/03 08u30  Creëer kansen en zoek het niet in de tegenstelling tussen halal en HollandsDrie keer per week schrijft Stevo Akkerman een column waarin hij de 'keiharde nuance' en het 'onverbiddelijke enerzijds-anderzijds' preekt.
21/03 08u15  Dit viel op in de landelijke campagnes voor de raadsverkiezingenDe campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen zit erop. Dit viel op in de landelijke campagnes.
21/03 05u00  Overheid krijgt geen grip op asbestbrancheGesjoemel, perverse financiële prikkels en tegenstrijdige belangen. Overheidsinstanties die elkaar bevechten en controle die tekortschiet. Welkom in de asbestbranche.
21/03 04u30  Rechter: niemand staat boven de wet, ook president Trump nietIn een rechtszaak die is aangespannen door één van de vrouwen die beweert seksueel te zijn lastiggevallen door Donald Trump, heeft de rechter bepaald dat de president niet immuun is voor rechtsvervolging. Die uitspraak vergroot de kans op een rechtszaak tegen de president, ook voor de andere vrouwen die hem beschuldigen van seksueel wangedrag.
21/03 04u00  Innovatie asbestverwijdering is omstredenEen nog jonge methode bij de verwijdering van asbest zou niet veilig zijn. Zeker veertien bedrijven werken er al mee.
21/03 02u00  Eén ding hebben alle aspirant-gemeenteraadsleden gemeen: lefVandaag is de gang naar het stemhokje. Van optimisten én pessimisten. Dát is democratie.
20/03 22u45  NOS-slotdebat: partijen proberen kiezers te lokken met beloftes over betaalbare huizenDe woningmarkt is door de landelijke politieke partijen als hét grote thema van de gemeenteraadsverkiezingen uitgeroepen. Bij het NOS-slotdebat wilden de partijen vooral over dat onderwerp discussiëren. Elke partij werpt zich op als degene met de beste oplossing voor de woningnood.
20/03 22u15  ‘Privégegevens zijn vogelvrij bij Facebook’Facebook zit in de problemen nadat uitlekte dat privégegevens van miljoenen gebruikers mogelijk zijn misbruikt om stiekem kiezers te beïnvloeden om op Trump te stemmen.
20/03 21u45  Hoe meer we over de Wiv horen, hoe minder we wetenDat Nederlandse criminelen proberen een infiltrerende zetel te krijgen in lokale gemeenteraden is al bekend. Maar dat de Russen as we speak onze politieke mening kunnen beïnvloeden?
20/03 21u00  Met het haarlokje van haar zoontje Norman is de Mata Hari-tentoonstelling eindelijk compleetHet was op de valreep maar het is gelukt. Het Fries Museum heeft twee weken voor het einde van zijn tentoonstelling 'Mata Hari: de mythe en het meisje', nieuw verworven objecten kunnen toevoegen. Het gaat om persoonlijke spulletjes, afkomstig van de nazaten van Mata Hari's ex-man John MacLeod.
20/03 20u45  Politieke taartjes voorspellen de uitslagOp basis van de verkoop van zijn verkiezings-petitfours voorspelt bakker Albert voor Zeist een overwinning van VVD en GroenLinks.
20/03 20u45  Eenvoud is het wapen van theatervernieuwer Peter Brook: Ik speel, jij kijktTheater teruggebracht tot zijn essentie: een ruimte en daarin twee mensen. De ene beweegt, de ander kijkt ernaar. Meer is er niet nodig vindt theatergrootheid Peter Brook (1925), aan wie de Stadsschouwburg Amsterdam een festival wijdt.
20/03 20u30  Nederlandse trainers geven Farc een cursus democratieHoe maak je van gewapende rebellen nette politici? Dat is de uitdaging van Colombiaanse ‘democratiescholen’, opgezet door Nederlanders.
20/03 20u15  Gebruik fiets van de zaak wordt makkelijkerEr is hoop voor werknemers die elke ochtend zijn overgeleverd aan filerijden of treincoupéproppen.
20/03 19u45  Hoe de Joden in 1968 weggejaagd werden uit Polen - en er nog steeds niet echt welkom zijnVijftig jaar geleden hield de leider van het communistische Polen een beruchte anti-Joodse speech. Een golf van antisemitisme joeg duizenden Joden het land uit. 'Maart '68' wordt herdacht terwijl door een ruzie tussen Polen en Israël de anti-Joodse vooroordelen weer opleven.
20/03 19u15  Liefde voor klassieke auto laait weer opHet aantal oldtimers op de Nederlandse wegen stijgt. Dat heeft een fiscale en economische oorzaak. Maar zo’n Snoek, Eend of Kever appelleert ook aan identiteit en aan een oergevoel.
20/03 18u30  Ophef over aanblijfbonus NIBC-bankBij de beursgang van de Haagse zakenbank NIBC krijgt de top een bonus van 180 procent. Ze hebben er niets geleerd van de kwestie ING, stelt vakbond FNV.
20/03 17u45  Movies that Matter: Is het medelijden groter omdat de vrouw wit is?'Aus dem Nichts' van de Duitse regisseur Fatih Akin is geïnspireerd op de huiveringwekkende terreur van de extreem-rechtse NSU-groep. Onze Duitse uitwisselingsredacteur Anne Jeschke bekeek de film. Verwarrend - en tot nadenken stemmend: de regisseur koos een witte vrouw als slachtoffer van racisme.
20/03 15u15  Fel debat in Australië na ‘misleidende’ kangoeroe-filmDe Partij voor de Dieren bepleit na een onthullende documentaire een invoerverbod voor kangoeroeproducten.
20/03 15u15  'De dokter moet meer weten van de dood'Net als zijn collega's wil ook Sander de Hosson zorgen dat zijn patiënten in leven blijven. 'Maar we moeten ons wel afvragen welke prijs willen we daarvoor betalen?' In zijn boek 'Slotcouplet', dat vandaag verschijnt, laat de longarts zien waarom dokters zich niet moeten beperken tot scans en medicijnen.
20/03 15u00  Het einde nadert voor de noordelijke witte neushoornDe laatste mannelijke noordelijke witte neushoorn is overleden. Hij was een symbool voor dierenbeschermers.
20/03 14u45  Sarkozy aangehouden; campagne mogelijk gefinancierd door KadafiDe Franse oud-president Nicolas Sarkozy wordt vastgehouden voor verhoor. Hij ontving mogelijk geld van het Libische Kadafi-regime om een campagne te financieren.
20/03 14u15  Mensje van Keulen beschrijft de martelgang van een trouweloze liefdeVreemdgaan, bedrog, vechtpartijen: het huwelijk van Mensje van Keulen liep stuk op de vrije seksuele moraal van de jaren zeventig. In 'Neerslag van een huwelijk' vertelt de schrijfster openhartig hoe ze eronder leed.
20/03 14u00  Een beetje lijden wanneer het kind lijdt, dat moeten ouders weten op te brengenGer Groot doceerde filosofie aan de universiteiten van Rotterdam en Nijmegen. Voor Trouw bekijkt hij de actualiteit door een filosofische bril.
20/03 14u00  Een brug slaan tussen jongeren en politieTrouws pop-up-redactie doet verslag vanuit Rotterdam waar bevolkingsgroepen vlak naast elkaar leven. Hoe vertaalt zich dat bij de verkiezingen? Vandaag een verslag uit Bloemhof en Hillesluis.
20/03 14u00  Philippe Remarque bouwde een zin van een duizelingwekkende complexiteitOnze taalcolumnist Peter-Arno Coppen wijdt een tweede column aan een enkele zin.
20/03 13u15  Brussel presenteert revolutionaire digitale belastingZelden is er vooraf zo veel te doen geweest over een voorstel van de Europese Commissie, en het gebeurt ook niet elke dag dat het vooral de Verenigde Staten zijn die met belangstelling naar Brussel kijken. Na maanden van speculaties presenteert de commissie morgen haar voorstel om digitale reuzen zoals Google en Facebook 'eerlijker' te belasten in de Europese Unie.
20/03 13u15  Niemand die zich bekommert om de konijnen in de OostvaardersplassenIedere dag verwondert Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.
20/03 13u00  Gevangene kost in Nederland relatief veel: 250 euro per dagMensen die in een Nederlandse gevangenis zitten, kosten veel vergeleken met die in andere landen in Europa. Met 250 euro per dag neemt Nederland na San Marino (708 euro), Zweden (359) en Noorwegen (344) een vierde plek in in Europa.
20/03 13u00  Databedrijf zegt wereldwijd verkiezingen te beïnvloedenHet Britse databedrijf Cambridge Analytica creëert schandalen en zet onder meer prostituees in om wereldwijd verkiezingen te beïnvloeden. Dat zou blijken uit een uitzending van het Britse Channel 4 News waarvoor een undercoverjournalist sprak met leidinggevenden van het databedrijf.
20/03 12u15  Turks Nationalisme aan de Syrische grens: 'Voor ons zijn alle terroristen hetzelfde'Aanslagen in de Turkse provincie Kilis, aan de grens met Syrië, voeden de steun voor de Turkse operatie in Afrin én de afkeer van het Westen. 'De terroristen zijn de betaalde honden van de Amerikanen', sist een bewoner. Anderen vragen waarom Nederland Turkije kapot wil maken.
20/03 12u00  'Al die kliko's voor de deur, ze zijn bewoners van Best door de strot geduwd'In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen peilt Trouw de stemming. Vandaag: welke kwestie verdeelt Best?
20/03 11u45  'Al die kliko's voor de deur, ze zijn Best door de strot geduwd'In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen peilt Trouw de stemming. Vandaag: welke kwestie verdeelt Best?
20/03 11u30  Databedrijf zegt wereldwijd verkiezingen te beïnvloeden, onder meer via verleidelijke vrouwenHet Britse databedrijf Camebridge Analytica creëert schandalen en zet onder meer prostituees in om wereldwijd verkiezingen te beïnvloeden. Dat zou blijken uit een uitzending van het Britse Channel 4 News waarvoor een undercoverjournalist sprak met leidinggevenden van het databedrijf.
20/03 11u15  Met een beetje pech komt aan een religieus huwelijk nooit een eindNoor Stevens zit vast in een religieus huwelijk. Ondanks hun burgerlijke scheiding vindt haar ex-man dat ze nog getrouwd zijn. Stevens leeft ondergedoken en vreest de dag dat hij haar vindt en voor haar neus staat. Er is een oplossing, zeggen Stevens en jurist Pauline Kruiniger: Nederland moet de wet aanpassen.
20/03 11u15  Mariniers willen niet naar Vlissingen en verlaten massaal het korpsDe slagkracht van het Korps Mariniers staat onder druk doordat mariniers het korps massaal de rug toe keren, zegt voorzitter Jean Debie van de militaire vakbond BDM.
20/03 11u15  Ophef over bonussen NIBC-bankBij de beursgang vrijdag krijgt de top van de Haagse zakenbank NIBC een bonus van 180 procent. Ze hebben er niets geleerd van de kwestie ING, stelt vakbond FNV.
20/03 10u45  Sherborne Investments ziet geld in BarclaysSherborne Investments denkt de waarde van het aandeel Barclays te kunnen verdubbelen en koopt zich in.
20/03 10u45  DuizelingwekkendRob Schouten schrijft een wekelijkse column over kunst, cultuur en het leven zelf.
20/03 10u30  Dansende koeien vandaag? Helaas, uitgesteldSchuddende koeienkonten en wapperende uiers. Het is vandaag 20 maart en dat betekent traditioneel: de stallen gaan open en de vrolijke koeiendans kan beginnen.
20/03 10u30  Ja, ook planten zijn warmbloedige organismenYlva Poelman schrijft over hoe het vernuft van de natuur leidt tot technische hoogstandjes
20/03 10u15  Italië neemt schip Spaanse hulporganisatie in beslagEen schip van de Spaanse hulporganisatie Proactiva Open Arms is afgelopen weekend door de Italiaanse autoriteiten in beslag genomen.
20/03 10u15  Grote diertjes mogen niet doodIedere dag verwondert Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.
20/03 10u00  Op Malta mag je al stemmen als je 16 bentIn Malta mogen jongeren sinds kort al op zestienjarige leeftijd naar de stembus. Oostenrijk zette als eerste EU-land deze stap en heeft er goede ervaringen mee.
20/03 10u00  Raadsleden moeten minder vergaderen, en dan kan de vergoeding omlaagDe vergoeding voor raadsleden van grote steden moet omlaag, adviseert de Raad voor het Openbaar Bestuur vandaag in zijn advies 'Voor de publieke zaak'. De beloning aan raadsleden van kleinere gemeenten kan juist worden opgehoogd.
20/03 09u45  Leuk hoor, dat onderzoek naar antidepressiva, maar niets nieuwsDe nieuwsberichten over een onderzoek naar antidepressiva bevatten in werkelijkheid weinig nieuws, stelt Dick Bijl. Hij is arts-epidemioloog en oud-hoofdredacteur van het Geneesmiddelenbulletin.
20/03 09u45  De liefde voor het kind gaat te verAbdelkader Benali (1975) is schrijver. In 1996 debuteerde hij met Bruiloft aan Zee, in 2003 won hij de Libris Literatuur Prijs voor zijn roman De Langverwachte. Om de week schrijft hij voor Trouw een column.
20/03 09u15  Het opofferen van de bescherming van werknemers richt zich op de verkeerde kant van het probleemOm zieke werknemers beter te kunnen begeleiden, wil VNO-NCW hun privacy opofferen. Dat vindt lezer Max Blaauwbroek geen goed idee.
20/03 09u00  Ollongren begeeft zich op hellend vlak door een gedragsverklaring te eisen van wethoudersDe mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.
20/03 08u30  Vrijblijvendheid helpt niet om meer vrouwen in organisaties te krijgen, politieke durf welVrijblijvendheid helpt niet om meer vrouwen in organisaties te krijgen, zegt Bercan Günel. Eisen stellen wel.
20/03 08u15  Een SGP-raadslid heeft het recht om te wijzen op de gevolgen van scheidingenNatuurlijk had Tom Bakker uit het Friese Dantumadiel de schijn tegen op de video die hij afgelopen zaterdag op internet liet plaatsen.
20/03 08u00  Chronische vermoeidheid deels erkend als chronische ziekteZit chronische vermoeidheid nou tussen de oren of niet? Een debat daarover leverde nog geen unaniem advies op.
20/03 05u00  De lokale partij met geld is verdachtHet zijn de lokale partijen die de verkiezingen waarschijnlijk weer gaan winnen. Al hebben ze vaak geen cent te makken.
20/03 00u00  Trump begint harde campagne tegen drugscrisisDe Amerikaanse president Donald Trump stelt voor om de doodstraf in te voeren voor drugsdealers. Niet alleen voor cocaïne en heroïne.
19/03 23u45  Scholenruzie in Geldrop opgelostZeventig ‘zieke’ leraren van drie basisscholen in Geldrop lijken erin geslaagd hun bestuur weg te jagen.
19/03 23u30  Nederland is in trek bij hightechbedrijvenNederland scoort wereldwijd hoog als een aantrekkelijk vestigingsland voor hightechbedrijven. Dat is te danken aan Eindhoven. Het recept: clusteren.
19/03 23u30  De nieuwe bondscoach bepaalt - dat iedereen het even weetRonald Koeman liet op zijn eerste werkdag aan duidelijkheid weinig te wensen over. Hij was ook zo professioneel om met Louis van Gaal te gaan praten.
19/03 23u15  Boze Geldropse leraren blijven massaal thuis vanwege conflict met bestuurZeventig leraren van drie basisscholen in Geldrop kwamen maandag uit onvrede met het bestuur niet naar school.
19/03 22u45  Nederland heeft wereldprimeur: een windmolenpark zonder subsidieNuon gaat een groot windmolenpark in de Noordzee bouwen zonder financiële steun van de overheid.
19/03 22u15  Nieuw ‘data-debacle’ drijft Facebook in het nauwVan miljoenen Facebookgebruikers zijn naar verluidt privégegevens gebruikt om de Amerikaanse verkiezingen te sturen.
19/03 21u30  ‘We laten de mensen in de ggz behoorlijk in de steek’Het boek ‘’t Is hier een gekkenhuis’ biedt een kijkje in een bijzonder dorp: dat van een ggz-kliniek waar personeel en bewoners proberen om te gaan met verandering.
19/03 20u15  Eén theorie over de oervorm van leven kan van tafel: het begon niet gammelOm te bewijzen dat het leven krakkemikkig begon, verbouwden Nederlandse biologen een moderne bacterie tot een oervorm. Die bleek verrassend stabiel.
19/03 19u30  Oskar Gröning (1921-2018), 'de boekhouder van Auschwitz', hield zich veertig jaar stilIn Naschrift beschrijft Trouw het leven van onlangs overleden bekende of heel gewone mensen. Een tip voor Naschrift? Mail naar naschrift@trouw.nl
19/03 19u15  Jannie Karst (1941-2018), de koningin van het Drentse lied, deed zich nooit beter voorJannie Karst, dochter van een turfsteker, groeide uit tot de koningin van het Drentse lied. Zingen in haar moerstaal kwam recht uit haar hart.
19/03 17u30  Chaos in Congo, dat is wat president Kabila wilDe laatste maanden neemt het geweld in het oosten van Congo toe. President Kabila gebruikt de onrust als excuus om de geplande verkiezingen uit te stellen. De VN-Veiligheidsraad bespreekt maandag de situatie.
19/03 17u15  Restaurants in Den Bosch gaan voedselverspilling te lijf door afgeprijsde maaltijden thuis te bezorgenVia de app 'Afgeprijsd' kon je al producten uit de supermarkt kopen die bijna over de houdbaarheidsdatum heen zijn. Nu breidt de dienst zich uit en kun je ook maaltijden bestellen. Te beginnen in Den Bosch.
19/03 16u15  Hoe jonger, hoe kritischer over de nieuwe inlichtingenwetHet is een hardnekkige aanname: jongeren delen hun hele hebben en houden op sociale media, ze hechten niet aan privacy. Maar dat klopt niet, blijkt opnieuw in aanloop naar het referendum over de nieuwe inlichtingenwet.
19/03 16u15  Keiharde Brexit lijkt van de baan door nieuw akkoordOp papier lijkt het een van de makkelijkste onderdelen van het hele brexit-proces: de overgangsperiode na het onvermijdelijke Britse vertrek uit de EU op 29 maart volgend jaar. Toch was er vandaag een enorme opluchting te bespeuren in Brussel toen EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier en de Britse brexit-minister David Davis met een niet eerder vertoonde broederlijkheid bekendmaakten dat ze een akkoord hadden bereikt over die overgangsperiode.
19/03 16u00  Ollongren wil onkreukbare bestuurders: Gedragsverklaring verplicht voor wethoudersElke lokale integriteitskwestie ‘is er één te veel’, vindt minister Kajsa Ollongren van binnenlandse zaken. Pal voor de raadsverkiezingen kondigt ze aan dat alle wethouders in de toekomst een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) moeten hebben.
19/03 15u45  Bey & Jay geliefd bij woekerhandelarenVanochtend gingen de kaarten voor de Amsterdamse show van Beyoncé & Jay-Z in de verkoop. Al voordat de show was uitverkocht, werden tickets elders op het internet voor een veelvoud van de prijs aangeboden.
19/03 15u45  'Beslissende stap' op de lange weg naar Brexit: er komt een overgangsperiodeOp papier lijkt het een van de makkelijkste onderdelen van het hele brexit-proces: de overgangsperiode na het onvermijdelijke Britse vertrek uit de EU op 29 maart volgend jaar. Toch was er vandaag een enorme opluchting te bespeuren in Brussel toen EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier en de Britse brexit-minister David Davis met een niet eerder vertoonde broederlijkheid bekendmaakten dat ze een akkoord hadden bereikt over die overgangsperiode.
19/03 15u15  Nederland heeft een Derde Kamer nodig‘Oog hebben voor elkaar’, zo prijst Tweede Kamerlid Pia Dijkstra D66 nu voor de gemeenteraadsverkiezingen aan. Maar als ik haar hoor denk ik vooral aan haar ogen die zich priemen richting andermans organen, om deze zodra iemand ‘omvalt’ er zonder zijn toestemming uit te kunnen halen.
19/03 14u45  Opkomst DNA-onderzoek Nicky Verstappen lager dan gehooptVan de 21.500 mannen die uitgenodigd zijn om mee te doen aan het grootste DNA-verwantschapsonderzoek in Nederland ooit, heeft twee derde DNA-materiaal afgestaan. In drie weken tijd gaven 14.049, voornamelijk Limburgse mannen gehoor aan de oproep.
19/03 14u30  Was Berend Botje eigenlijk een Drentse edelman die voor Rusland streed?Een dobberend beertje met een zeemuts schuin op zijn hoofd. Zo stellen veel mensen zich Berend Botje uit het bekende kinderliedje voor. Niet als een onverschrokken Drentse edelman die zijn geboorteplaats Zuidlaren ontvlucht om voor de Russen te gaan vechten. Toch zou het lied zomaar geïnspireerd kunnen zijn op deze vergeten zeeman.
19/03 14u30  Chronische vermoeidheid blijft raadselachtigDe Gezondheidsraad publiceert vandaag de uitkomsten van een onderzoek naar het chronische vermoeidheidssyndroom. Conclusie: er is meer onderzoek nodig.
19/03 14u15  De juridische weg is lang en onzeker voor de kinderen HallydayVergeten zijn de beelden van de rouwende kinderen van Johnny Hallyday. Niet lang na de ceremonie in Parijs en een parade van zevenhonderd motoren die de kist begeleidden van Frankrijks populairste rockidool, brak er 'oorlog' uit in zijn complexe samengestelde familie.
19/03 14u15  De pinautomaat heeft zijn beste tijd gehadNederlanders pinnen minder, dus daalt het aantal geldautomaten in rap tempo. Een nieuw plan van de drie grote banken haalt er nog eens een kwart van af.
19/03 13u30  Nog geen oplossing voor het raadsel van chronische vermoeidheidDe Gezondheidsraad publiceert vandaag de uitkomsten van een onderzoek naar het chronische vermoeidheidssyndroom. Conclusie: er is meer onderzoek nodig.
19/03 13u30  Levende poplegende Googoosh maakt Iraans-Nederlands publiek dolgelukkigPop Googoosh The Memory Makers Tour ★★★★☆
19/03 13u15  Pianist Tigran Hamasyan is als volwassene nog steeds een wonderkindWereld Tigran Hamasyan Yerevan Staatskamerkoor ★★★★★
19/03 13u15  De mail die we hadden gehoopt dat nooit zou komenGrammaticale geschillen, etymologische enigma's en andere taaltwijfels, voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon.
19/03 12u15  Arm Guyana droomt van een toekomst als oliestaatMet de vondst van olie voor de kust gloort een betere toekomst voor het nu nog straatarme Guyana. Tenminste, als het de politici lukt de olieopbrengsten verstandig te besteden.
19/03 12u00  Nog altijd wordt oerwoud gekapt voor ijs, koek en shampooAcht multinationals, waaronder PepsiCo en Kraft Heinz, willen niet tegen Greenpeace zeggen bij wie ze hun palmolie kopen. Voor palmolieplantages gaan veel bossen in Indonesië tegen de vlakte.
19/03 11u30  Het hoofd duurzaamheid bij PwC kijkt verder dan de portemonneeWie veroverde het afgelopen jaar voor het eerst een plaats in de Duurzame 100 van Trouw? Een kennismaking met vijf nieuwkomers. Vandaag aflevering 4: Wineke Haagsma, hoofd van de afdeling duurzaamheid en verantwoord ondernemen van PwC, nummer 75.
19/03 11u15  Wat als Hitler kunstenaar was geworden?Niets is vanzelfsprekend, zegt filosoof en historicus Jeroen Hopster. Het besef dat de geschiedenis ook anders had kunnen lopen, bewijst: 'Onze keuzes doen ertoe.'
19/03 10u45  Driekwart basisschoolleraren voelt druk ouders om schooladvies aan te passenZo’n driekwart van de basisschoolleraren voelt zich door ouders onder druk gezet om hun kind een zo hoog mogelijk schooladvies te geven. In meer dan de helft van de gevallen is er daarbij sprake van schreeuwen, intimidatie via de schoolleiding of een boze e-mail.
19/03 10u45  Met alleen een schoolklasje is het tekort aan buschauffeurs nog niet verholpenVier dagen werken, één dag naar school. Daarna: een vast werkcontract. Vijftien Amsterdamse leerlingen beginnen het komende schooljaar aan een nieuwe beroepsopleiding tot buschauffeur.
19/03 10u45  Waarom stemmen op een lokale partij vaak onzin isStemmen op een lokale lijst in je gemeente slaat meestal nergens op. Want onbekend is wat zij doen met jouw stem in al die zaken die niet in het verkiezings-A4’tje staan. Stem daarom liever op een traditionele partij, in wier moreel kompas je je kunt vinden. Dat betoogt Gerben Wierda, kandidaat raadslid PvdA Heerlen.
19/03 10u30  Rugbytalent Noorman wil 'paar flinke stappen maken'Siem Noorman (19) is een van de talenten die het vaderlandse rugby naar een hoger niveau kunnen tillen. Hij speelt nu in de Belgische competitie, maar wil graag naar een buitenlandse topclub.
19/03 10u15  Waarom we padden alleen in het voorjaar helpen met overstekenIedere dag verwondert Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.
19/03 10u00  Mannen worden iets minder oud dan gedacht, vrouwen lopen verder uitWe worden uiteindelijk allemaal minstens honderd jaar. Maar dat gaat minder snel dan we eerder dachten.
19/03 10u00  Hoog tijd om wat wangslijm af te staanHet woord 'voorbeeldfunctie' vind ik zo'n beetje het grootste jeukwoord dat er bestaat. Topsporters zouden het hebben, een voorbeeldfunctie. Als een wielrenner zijn dure wagen met te hoge snelheid tegen een boom parkeert, als een turner op stap gaat tijdens een groot toernooi, als een voetballer bij de meisjes van lichte zeden is gezien, dan wordt 'voorbeeldfunctie' uit de kast getrokken. In combinatie met zwaaiende vingertjes.
19/03 10u00  Dijkhoff: Bankier mag zo veel verdienen als hij wilDe fractievoorzitter van de VVD vindt dat de overheid zich niet heeft te bemoeien met de beloning van bankdirecteuren.
19/03 10u00  Noem roken nooit meer een leefstijlLos armoede op en mensen stoppen van-zelf met roken. Was dat maar waar, stellen longartsen Pauline Dekker en Wanda de Kanter.
19/03 09u30  Hulp voor links en progressief NederlandHet nieuwe maatschappelijke campagnebureau DeGoedeZaak wil progressieve standpunten weer breed onder de aandacht brengen. Door de krachten te bundelen.
19/03 09u15  Hoe links en progressief Nederland kan leren van Bernie SandersHet nieuwe maatschappelijke campagnebureau DeGoedeZaak wil progressieve standpunten weer breed onder de aandacht brengen. Door de krachten te bundelen.
19/03 09u15  De Amsterdamse bedevaart die langs coffeeshops en nachtclubs voertSinds 1345 lopen pelgrims de Stille Omgang. ‘Je ziet de mensen denken: wat gebeurt hier?’
19/03 09u00  Unilevers keuze voor Rotterdam is duurzame winstDe mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.
19/03 08u00  Boze burger krijgt een tegengeluidHet nieuwe maatschappelijke campagnebureau DeGoedeZaak wil progressieve standpunten weer breed onder de aandacht brengen. Door de krachten te bundelen.
19/03 07u15  Democratie, of wat daarvan over isEr zullen vast handiger methoden zijn, maar je moet je beperkingen kennen en dus blijf ik bij mijn eigen houtje-touwtje documentatiesysteem.
19/03 07u15  Europa keert zich alsnog tegen IranOnder druk van Trump gaat Europa van toenaderingspogingen over tot strafmaatregelen.
19/03 07u15  Oplettende cyberspecialist voorkomt Russische aanvalDe Nederlandse vredesbeweging Pax is in november vorig jaar aangevallen door Russische hackers.
18/03 23u30  Poetin kan weer ongemoeid zes jaar door. Hoe ziet dat eruit?Hoe zien de komende jaren eruit onder de herkozen president? Antwoorden op drie vragen.
18/03 23u15  Vernieuw het kiesstelsel, voer een opkomstplicht inPoliticoloog Hans Vollaard reageert op de serie ‘Goede raad’. Hij bepleit een stemplicht.
18/03 23u00  Laat burgers op de stoel van het college zittenRaadslid Wieke Paulusma begon in Groningen een ‘open raad’.
18/03 22u45  Bibian Mentel is de heldin van de paralympische ploegIn Vancouver was er één deelnemer aan de Paralympics, nu al negen. Het niveau stijgt, maar het kan nog veel professioneler.
18/03 21u45  Amsterdamse bedevaart langs coffeeshops en nachtclubsSinds 1345 lopen pelgrims de Stille Omgang. ‘Je ziet de mensen denken: wat gebeurt hier?’
18/03 21u30  Trump kreeg FBI-functionaris McCabe weg, maar Mueller is een hardere nootDonald Trump heeft de touwtjes nog stevig in handen, liet hij deze week zien. Maar heeft hij ook nog greep op de ontwikkelingen? Daar leek het minder op.
18/03 20u45  Weerzien met een paar dubieuze lokale politiciEen heerlijk weerzien met de heren Jacobse en Van Es zaterdag. En wat een goede timing.
18/03 20u30  Levenslessen van psychiater en violist Esther van Fenema: ‘Het leven is soms niet leuk’Psychiater, violist en columnist Esther van Fenema (47) ziet in haar spreekkamer en op de eerste hulp de mensen die het leven niet aankunnen. En opvallend veel jongeren. Zelf heeft ze er lang over gedaan om te worden wie ze is. Met dank aan Anna Enquist.
18/03 20u30  Een audiowandeling door Hugo Claus' meest illustere romanTien jaar na het overlijden van Hugo Claus wordt de grootste schrijver van België geëerd. Onder meer met een audiowandeling door het decor van Claus’ meest illustere, maar ook minst uitgelezen roman ‘Het verdriet van België’.
18/03 19u45  Prognose: Poetin wint verkiezingen met ruim 70 procent van de stemmenDe eerst prognoses van de presidentsverkiezingen in Rusland wijzen op een grote overwinning voor zittend president Vladimir Poetin.
18/03 18u30  De koppigheid van Hillary Clinton laat zien dat ze haar nederlaag nooit heeft erkend‘Deze vrouw is onverwoestbaar,’ verzuchtte Eva Jinek nadat ze voor de Nederlandse televisie Hillary Clinton had mogen interviewen.
18/03 18u00  Dorthe Nors maakt pijnlijk duidelijk dat het leven maar een kunstje isVolgens Nors hoef je de kunst van het leven niet te beheersen, als je maar goed doet alsof.
18/03 17u30  De stad Amsterdam gaat naar de gallemiezen. Hoe keer je het tij?'Bouwen, bouwen, bouwen' lijkt de enige manier om razend populair Amsterdam open te houden voor iedereen.
18/03 17u15  Op safari op de Hoge Veluwe, in een ijskoude nachtJe moet ervan houden: op safari in de kou en de regen. Charlot Verlouw, bepaald geen outdoortype, gaat de uitdaging aan.
18/03 16u30  Waarom Bushwick het nieuwe street art-paradijs isIn Manhattan is street art vrijwel uit het straatbeeld verdwenen. Alle straten zijn er schoongepoetst. Voor graffiti-liefhebbers is er nu de wijk Bushwick, ooit de criminele vergaarbak van Brooklyn.
18/03 16u30  Geert Buelens over de jaren 60: niet alleen pop en seks, maar ook dekolonisatieWie denkt aan de jaren zestig, denkt aan pop en seksuele vrijheid. Maar ook de dekolonisatie past in het rijtje, toont Geert Buelens in zijn standaardwerk.
18/03 16u15  Turkije neemt Afrin in, onduidelijkheid over burgerslachtoffersHet Turkse leger heeft de stad Afrin in Noord-Syrië ingenomen. Dat bevestigde de Turkse president Erdogan zondagochtend. Er is nog onduidelijk of dit veel bloedvergieten heeft gekost, maar sommige bronnen spreken van 'honderden burgerslachtoffers'.
18/03 16u00  Oude meuk verjongen: het is Spielerei met woordenMinister Cora van Nieuwenhuizen is verantwoordelijk voor de infrastructuur - voor onze wegen, bruggen, tunnels en sluizen. Haar ministerie doet twee dingen: aanleg van nieuwe infrastructuur en onderhoud van bestaande infrastructuur.
18/03 15u30  F. Starik: het laatste interview met de dichter voor eenzame dodenEind vorige maand sprak Trouw-journaliste Sybilla Claus uitgebreid met dichter en schrijver F. Starik, voor een verhaal over zijn stichting Eenzame Uitvaart. De reportage, hieronder gepubliceerd, bleek de laatste te zijn over het werk van Starik: vrijdag overleed hij onverwacht op 59-jarige leeftijd.
18/03 14u45  De bereidheid van de VS of Rusland om kernwapens in te zetten, is groter dan we denkenWe zijn naïef over kernwapens. We onderschatten de risico’s - en de bereidheid om ze in te zetten, zegt Daniel Ellsberg.
18/03 14u30  Ik zag een hybride opera met zwarte zangers en acteurs, in een zaal vol jonge en gekleurde mensenOp sociale media dook deze week een prachtig filmpje van BBC Arts op. Daarop is te zien hoe acht zwarte tieners uit Zuid-Londen voor het eerst live naar een operastem luisteren.
18/03 13u15  In memoriam dichter F. Starik: van eenzame doden wist hij mensen te makenDichter en schrijver F. Starik is vrijdag op 59-jarige leeftijd aan een hartstilstand overleden. Sinds 2002 beheerde hij de Amsterdamse Poule des Doods, een groep dichters die bij uitvaarten van eenzaam gestorvenen gedichten schrijft en voordraagt. Trouw-journaliste Sybilla Claus sprak hem vorige maand nog en was aanwezig op zo'n begrafenis.
18/03 13u15  'Mijn man gebruikt ongevraagd mijn mailaccounts'Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort - of juist niet hoort.
18/03 13u00  Bedreigde rivierdonderpadjes gedijen goed in de Leidse grachten, met dank aan fietswrakkenDat koraalriffen een grote biodiversiteit herbergen wisten we al. Dat ook kunstmatige riffen zoals gezonken schepen huisvesting bieden aan een boeiende hoeveelheid dierenleven was ook wel bekend.
18/03 13u00  NY Times: Aan Trump gelieerd bedrijf probeerde stemgedrag te beïnvloeden met gegevens 50 miljoen FacebookgebruikersEen Amerikaans bedrijf dat nauw samenwerkte met het campagneteam van Donald Trump heeft gegevens verzameld over zo'n vijftig miljoen Facebook-gebruikers in de VS. Cambridge Analytica heeft geprobeerd hun stemgedrag te beïnvloeden. De onderneming zou ook bemoeienis hebben gehad met de Brexit-campagne.
18/03 12u45  Mooi blijft dat, hoe sneeuwklokken zich voor dood kunnen houdenGerbrand Bakker is schrijver en hovenier. Onlangs verscheen zijn boek ‘Rotgrond bestaat niet’.
18/03 12u45  Wie is de Mol?-winnaar Ruben Hein: ‘Vlak voordat ik in slaap val zeg ik vaak heel poëtische dingen’‘Ze zeiden het van tevoren al: je gaat er nog een poos last van hebben. En inderdaad, in de weken, nee, maanden na opnames, kwam 'Wie is de Mol?' vaak voor in mijn dromen.
18/03 12u30  Een interview met Dries van Agt is als een verbale omhelzingIk las een goede column van Tom-Jan Meeus in NRC Handelsblad over machtige mannen die deze week van hun voetstuk vielen. Hij doelde op de 'symbolische val' van Jeroen van der Veer, president-commissaris van ING, en van Rex Tillerson, Trumps minister van buitenlandse zaken.
18/03 12u15  Macht voelt voor sommigen vanzelfsprekend en voor anderen ver wegIk las een goede column van Tom-Jan Meeus in NRC Handelsblad over machtige mannen die deze week van hun voetstuk vielen. Hij doelde op de 'symbolische val' van Jeroen van der Veer, president-commissaris van ING, en van Rex Tillerson, Trumps minister van buitenlandse zaken.
18/03 12u00  Het moet afgelopen zijn met dat pamperen van volwassen kinderenOuders van nu weten van geen ophouden. Als Tijd-redacteur Ally Smid leest dat in Amerika sommige ouders zelfs met hun kind meegaan naar sollicitatiegesprekken, schrikt ze. Wanneer stopt dat pamperen van volwassen kinderen eens een keer?
18/03 12u00  Een nieuwe taxi-oorlog dreigt, klant eist service Uber allesTaxichauffeurs zijn onrustig sinds de komst van Uber. Maar klanten kunnen juist baat hebben bij de concurrentie.
18/03 11u45  Niemand heeft me verteld hoe dat moet, loslatenWaarom betekent leven automatisch loslaten, vraagt schrijfster Maartje Wortel zich af. En waarom heeft niemand haar geleerd hoe dat moet?
18/03 11u30  Ik geef gas, de bekeuring is het bewijs dat ik ergens bewoog, door de tijd heenWaarom betekent leven automatisch loslaten, vraagt schrijfster Maartje Wortel zich af. En waarom heeft niemand haar geleerd hoe dat moet?
18/03 11u30  Meer mensen naar de stembus in Rusland dan bij vorige verkiezingenBij de presidentsverkiezingen in Rusland melden de stembureaus een hogere opkomst dan zes jaar geleden. De stemlokalen gingen zondag om 8.00 uur lokale tijd open in het dichtbevolkte westelijke deel van het land.
18/03 11u30  NY Times: Aan Trump gelieerd bedrijf probeerde stemgedrag te beïnvloeden met FacebookgegevensEen Amerikaans bedrijf dat nauw samenwerkte met het campagneteam van Donald Trump heeft gegevens verzameld over zo'n vijftig miljoen Facebook-gebruikers in de VS. Cambridge Analytica heeft geprobeerd hun stemgedrag te beïnvloeden. De onderneming zou ook bemoeienis hebben gehad met de Brexit-campagne.
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

15x De nieuwe megaklus van Diederik Samsom: huizen zonder aardgas23/03 02u15 - Trouw: Diederik Samsom is terug, als groene adviseur en commissaris bij staatsenergiebedrijf EBN én als onderhandelaar voor het landelijke klimaatakkoord. Zijn missie: aardgasvrije woonwijken.
4x Diplomatieke missie geslaagd: de EU mag staal blijven uitvoeren naar de VS22/03 23u15 - Trouw: Mochten de berichten kloppen dat de Europese Unie ontsnapt aan de Amerikaanse aluminium- en staaltarieven – hoe definitief die beslissing is, was gisteravond nog onduidelijk – zou dat een grote diplomatieke overwinning zijn voor de Europese Commissie, en de Zweedse Eurocommissaris Cecilia Malmström in het bijzonder.
4x Trump op ramkoers met China, een handelsoorlog lijkt nabij22/03 23u15 - Trouw: Een handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China is nabij. Voor de EU gelden juist geen heffingen op staal en aluminium.
3x Referendum: Nee-stem komt uit de stad en het Noorden22/03 19u15 - Trouw: Opvallend: in Groningen en Friesland is bij het referendum in bijna alle gemeenten ‘nee’ gestemd. Wat zit hier achter?
2x Tara Westover groeide op in afzondering, en schreef er een boek over22/03 19u15 - Trouw: Ze ging niet naar school, doktersbezoek was uit den boze. Hoe ongewoon haar opvoeding ook was, Tara Westover bleef lang loyaal aan haar ouders. In haar bijzondere debuut 'Leerschool' beschrijft ze hoe het toch tot een breuk kwam en hoe pijnlijk de weg daarheen was.
2x In Egypte dreigt een bevolkingsexplosie, met alle negatieve gevolgen van dien22/03 20u00 - Trouw: Terwijl de bevolking razendsnel groeit, kampt Egypte met een groot tekort aan water. Europa lijkt zich weinig om dit cruciale land te bekommeren, ziet Jonathan Holslag in deel 17 van zijn reisserie.
2x In Tubbergen blijft het CDA als vanouds de allergrootste22/03 20u30 - Trouw: In de Overijsselse gemeente Tubbergen is de politiek niet versnipperd. Daar bezet het CDA 12 van de 19 raadszetels.
2x Eindelijk wat lichtpuntjes in de strijd tegen belastingontwijking22/03 20u30 - Trouw: Pascal Saint-Amans van de Oeso ziet vooruitgang in de aanpak van belastingontwijking. Ook in Nederland.
2x Twee miljoen huizen moeten voor 2030 van het aardgas af22/03 21u00 - Trouw: Klimaatonderhandelaar Diederik Samsom noemt de opdracht die hij meekrijgt van het kabinet ‘ambitieus’.
2x Uitslag raadsverkiezingen: CDA blijft na de lokalen de grootste partij22/03 21u15 - Trouw: Door de winst van lokale partijen en de komst van nieuwelingen, zagen de meeste landelijke partijen hun aantal zetels slinken.

Statistieken

Artikels:
33674
Gelezen:
8008
Aantal lezers nu:
28


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven