donderdag 21 maart 2019, week 12


U bent nu hier: Meer nieuws van Trouw pagina 2

Laatste updatecontrole: vandaag om 2u30
 

Trouw

Verbergen Tonen
21/03 01u30  De Europese christendemocraten schorsen de partij van Orbán op de mildst mogelijke manier De Partij van de Hongaarse premier Orbán is voorlopig buiten de Europese club van christendemocraten gezet. Maar in het Europarlement blijft de EVP-groep bij elkaar.
21/03 01u30  Bij de VVD klinken ‘oefs’ en ‘aah’s’ In Noord-Brabant lijkt de VVD de grootste te blijven, in de Eerste Kamer ook, zij het nipt. En dat is mooi, vinden ze in Den Bosch. ‘Maar verliezen is altijd vervelend’.
21/03 01u00  Astana verandert van naam: Kazachstan vernoemt zijn hoofdstad naar ex-president De Kazachse ex-president Noersoeltan Nazarbajev is nog geen dag met pensioen, en nu al draagt de hoofdstad zijn naam. Astana (letterlijk hoofdstad in het Kazachs) heet voortaan Noersoeltan.13 
21/03 00u45  Thierry Baudet: Wij worden eindelijk weer de baas in ons eigen land Forum is woensdagavond op weg in één klap de tweede partij in de senaat te worden. De leden reageren euforisch.11 
21/03 00u00  Gejuich bij Forum voor Democratie: ‘De Klimaatwet moet van tafel’ Forum voor Democratie maakte een grote klapper. De leden reageren euforisch, maar echt verrast zijn ze ook niet. ‘Mensen hebben het gevoel dat er nooit naar hen wordt geluisterd.’
20/03 23u30  Het gaat nu om het behoud van het politiek stelsel De mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.
20/03 23u15  D66 krijgt klappen maar is toch tevreden D66 zag de bui al hangen: meedoen aan de coalitie kost de democraten stemmen. Maar het verlies lijkt alleszins mee te vallen.
20/03 23u00  GroenLinks viert feest na forse winst bij ‘klimaatverkiezingen’ GroenLinks kan een belangrijke partner voor de coalitie worden. De partij verdubbelt het zetelaantal in de Eerste Kamer.
20/03 23u00  Gejuich bij Forum voor Democratie: ‘Ik hoop dat we de Klimaatwet kunnen stoppen’ Forum voor Democratie, de partij van Thierry Baudet, lijkt na de bekendmaking van de eerste exitpolls van de NOS en IPSOS de grote winnaar te worden van de Provinciale Statenverkiezingen. Op de uitslagenavond in Zeist heerst een mengeling van ongeloof en euforie.
20/03 23u00  Er klinken ‘oefs’ en ‘aah’s’, maar bij de VVD overheerst de opluchting In Noord-Brabant lijkt de VVD de grootste te blijven, in de Eerste Kamer ook, zij het nipt. En dat is mooi, vinden ze in Den Bosch. ‘Maar verliezen is altijd vervelend’.
20/03 22u45  Het CDA wordt waarschijnlijk kleiner dan ooit in de Eerste Kamer Het CDA verliest waarschijnlijk een derde van haar zetels in de Eerste Kamer. Verschillende kleinere partijen blijven stabiel of groeien gestaag.
20/03 22u30  Flinke klap voor CDA, Christen-Unie op oude sterkte Bij de coalitiepartijen doet ChristenUnie het goed. De partij heeft nu drie zetels in de Eerste Kamer, en stijgt waarschijnlijk naar vier.
20/03 21u45  De hele wereld stuurt hulp naar Mozambique De ramp van ongekende omvang die Zuidelijk Afrika treft, kan volgens de VN tot miljoenen slachtoffers leiden. Intussen komen vanuit de hele wereld hulpteams aan.
20/03 21u00  Nieuw-Zeeland en Australië zijn woedend op Erdogan om opmerkingen over aanslagen De Turkse president Erdogan zet de aanslag in Christchurch in om kritiek op het ‘anti-islamitische’ Westen kracht bij te zetten.
20/03 20u45  Een moeder gaat meedoen in een SGP-fractie en dat ligt gevoelig binnen de partij “Ik begin haast te verlangen naar meer vrouwen in de politiek”, zei SGP-leider Kees van der Staaij dinsdag opeens bij het NOS-debat. En zie, hij wordt in zijn eigen partij op z’n wenken bediend.
Laatste update: vandaag om 1u30


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
16/03 12u30  Verzet tegen Erdogan groeit in Turkije: ‘Zonder vaste banen haken wij af’De economische crisis heeft Erdogans achterban hard geraakt. Langzaam groeit het verzet van binnenuit. ‘Van onze flexbanen kunnen wij in de crisis nauwelijks rondkomen.’
16/03 12u15  Nixon zat zo in zichzelf opgesloten, dat je medelijden met hem krijgtHet boek ‘Zoeklicht op het gazon’ begint met een ‘dienstmededeling’: dit is een roman - met de feiten is geknoeid. Toch, als je het psychologische portret van Richard Nixon leest, herken je veel van wat er over de Amerikaanse president in ons collectieve geheugen staat gegrift. Dat hij getormenteerd was, vervuld van haat, maar ook intelligent, belezen en soms zelfs geniaal.
16/03 11u45  In Zeeland heeft de Partij voor de Dieren nog alles te winnenDe verkiezingen van woensdag zijn de Partij voor de Dieren op het lijf geschreven. Natuurbeheer, ruimte voor landbouw: alles waar de provincie over beslist, raakt de agenda van Thieme c.s. Trouw loopt mee met de partij in Zeeland, waar nog een wereld te winnen valt.
16/03 11u30  De ingewikkelde puzzel die migraine heetTwee miljoen Nederlanders lijden aan migraine. De op een na meest belastende ziekte wordt nog slecht begrepen. ‘Hoe een aanval stopt? Geen flauw idee.’
16/03 11u15  Antisemitisme bewijst dat racisme altijd politieke wortels heeftAntisemitisme zoals we nu meemaken is terug van (nooit) weggeweest. Kennelijk is er weer behoefte aan, concludeert Herman Meijer, oud-wethouder in Rotterdam, die werkt aan een boek over hedendaags racisme.
16/03 11u00  Moet ik altijd de psychiater zijn voor mijn vrienden?Etiquette-specialist Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort - of juist niet hoort.
16/03 10u45  Ontspoorde ecoguards dwingen tot bezinning op strijd tegen de stropersNatuurbescherming is mooi natuurlijk, maar tot welke prijs? Nu de strijd tegen stropers verhardt, liggen ontsporingen op de loer. Hoe moet dat verder?
16/03 10u30  Als het er op aankomt, weten de ‘kibbelende’ coalitiepartijen elkaar te vindenIn stilte kwam de coalitie tot een compromis over extra klimaatmaatregelen. Als het erop aankomt, weten de coalitiefracties elkaar te vinden.
16/03 10u15  Als het er op aankomt, weten de ‘kibbelende’ coalitiepartijen elkaar uiteindelijk toch te vindenIn stilte kwam de coalitie tot een compromis over extra klimaatmaatregelen. Als het erop aankomt, weten de coalitiefracties elkaar te vinden.
16/03 10u00  Oss tast in het duister over serie autobrandenOss wordt geteisterd door incidenten, waarbij vooral de autobranden opvallen. Slecht voor de gemoedsrust, want de slachtoffers lijken willekeurig gekozen.
16/03 10u00  Superpaard Zenith mag bijna gaan genieten van zijn pensioenOp de Indoor Brabant springt Zenith dit weekend zijn laatste concours. Dan eindigt de zeer succesvolle samenwerking met ruiter Jeroen Dubbeldam.
16/03 09u15  Politie verricht vier arrestaties op Urk, OM onderzoekt strafbaarheid Radio 1-columnOp Urk zijn vrijdagavond vier arrestaties verricht. In het dorp zijn twee 16-jarige jongens aangehouden vanwege wapenbezit. Op de snelweg A6 zijn twee mannen aangehouden, die eveneens wapens bij zich hadden.
16/03 08u30  Het uitstellen van de brexit lijkt nu het verstandigstHet was deze week opnieuw een bizarre vertoning in het Britse Lagerhuis. De geschiedenis voltrekt zich eerst als tragedie, vervolgens als farce zei Marx ooit, en de wijsheid van die uitspraak werd eens te meer bewezen.
16/03 08u15  Waarover Frank Rijkaard niet praat, en waarover welIn een eetcafé in de Watergraafsmeer werd de biografie gepresenteerd van Gerard van der Lem, de assistent-trainer uit de gouden jaren negentig van Ajax. Er waren oud-spelers, Frank Rijkaard ook.
16/03 07u45  Elfie Tromp is de misthoorn van de linkse haat bij BNNVARAIn verstikkende tijden waar te vaak dood, verderf en haatzaaien de boventoon voeren, zoek je soms naarstig naar zuurstofbelletjes.
16/03 03u15  De nieuwste Mondriaan: een aronskelk met ongeëvenaarde precisieEen nieuwe Mondriaan: de tekening van een aronskelk. Biograaf Léon Hanssen plaatst haar op de grens van figuratieve naar de abstracte kunst waarmee Piet Mondriaan wereldfaam verwierf.
16/03 03u15  Onbekende bloemtekening van Mondriaan ontdektDecennialang lag een tekening van een aronskelk in het archief van de schrijver Arthur van Schendel (1874-1946). Nu is duidelijk dat het om een tekening van Piet Mondriaan gaat.
16/03 02u15  Vanuit een rijtjeshuis in Wormer wordt op papier meer dan 100 miljoen dollar de wereld rondgestuurdEen bedrijfje in Nederland blijkt een huls voor een Russische vermogens­beheerder die betrokken is bij een grootschalige witwasoperatie.
16/03 02u15  Russische witwasmachine duikt op in WormerVia een rijtjeshuis in Wormer heeft een Russische vermogensbeheerder honderd miljoen dollar de wereld rondgestuurd, blijkt uit onderzoek van Trouw. De vermogensbeheerder is betrokken bij een grote witwasoperatie.
15/03 23u00  Politie verricht vier arrestaties op UrkOp Urk zijn vrijdagavond vier arrestaties verricht. In het dorp zijn twee 16-jarige jongens aangehouden vanwege wapenbezit. Op de snelweg A6 zijn twee mannen aangehouden, die eveneens wapens bij zich hadden.
15/03 23u00  Schutter Christchurch had een wapenvergunningDe man die ervan wordt verdacht zeker 49 mensen te hebben doodgeschoten in twee moskeeën in Christchurch bezat een klein arsenaal semi-automatische geweren en had een geldige wapenvergunning.
15/03 22u00  Vier arrestaties op Urk vanwege wapenbezitOp Urk zijn vrijdagavond vier arrestaties verricht. In het dorp zijn twee 16-jarige jongens aangehouden vanwege wapenbezit. Op de snelweg A6 zijn twee mannen aangehouden, die eveneens wapens bij zich hadden.
15/03 21u15  Paniek, een bloedbad en nog een schietpartij. Wat er precies gebeurde in ChristchurchDe Al Noor-moskee in Christchurch is vrijdagmiddag juist volgestroomd met gelovigen, als een man met een automatisch wapen binnendringt en op de menigte begint te schieten.
15/03 21u00  Keert de Grand Prix na 35 jaar terug op Zandvoort?Binnen twee weken is duidelijk of de Formule 1 naar Nederland komt. De overheid springt financieel zeker niet bij.
15/03 20u30  De brexit-citroen is inmiddels geheel leeggeknepen‘EU-president’ Tusk reist Europa rond om de meningen over brexit-uitstel te peilen. In het VK zelf: koortsachtig overleg.
15/03 20u30  Ester Naomi Perquin, schrijfster van het Boekenweekgedicht: moeder worden maakt je geen ander mensOp 22 maart start de jaarlijkse Boekenweek. In een interviewserie vertellen vrouwelijke dichters over het Boekenweekthema ‘de moeder de vrouw’ en schrijven ze speciaal voor Trouw een gedicht. Vandaag: Ester Naomi Perquin.
15/03 19u30  Dichter Ester Naomi Perquin: moeder worden maakt je geen ander mensOp 22 maart start de jaarlijkse Boekenweek. In een interviewserie vertellen vrouwelijke dichters over het Boekenweekthema ‘de moeder de vrouw’ en schrijven ze speciaal voor Trouw een gedicht. Vandaag: Ester Naomi Perquin. Zij schreef het Boekenweekgedicht, het laatste gedicht in onze serie. Lees hier alle afleveringen terug van Marieke Lucas Rijneveld, Radna Fabias, Esther Jansma, Kira Wuck en Neeltje Maria Min.
15/03 19u00  Ook de leraren van ’t Lemenschoer staken, want in de klas is het ‘puur overleven’Een werkdag van tien uur, amper pauze en in je eentje een klas draaien vol kinderen met complexe problemen. Voor de medewerkers van ’t Lemenschoer, een school voor speciaal onderwijs in Hengelo, is het eerder regel dan uitzondering. In Den Haag uitten ze vrijdag hun onvrede.
15/03 19u00  Algerijnse president verliest steun van zijn eigen partijDe dagen van de Algerijnse president lijken geteld nu zijn eigen partij verdeeld is. De massale protesten in Algiers houden aan.
15/03 18u45  Premier: aanval op Nieuw-Zeeland als multiculturele samenlevingHoe reageerde Jacinda Ardern, de premier van Nieuw-Zeeland, op de aanslagen in Christchurch? Bestuurskundige Hans de Bruijn, die voor Trouw de serie Framing schrijft, vertaalde delen van de verklaring die ze een paar uur na de aanslagen aflegde en geeft een korte analyse.
15/03 18u15  Alleen op het veld is er rust bij SC Heerenveen veenHet rommelt al jaren bij de voetbalclub, maar nog nooit zo erg als nu. De Friese vereniging is verdeeld in twee kampen.
15/03 17u30  Pyongyang valt terug in anti-Amerikaanse reflexNoord-Korea uit weer dreigende taal, vlak na de mislukte top tussen Trump en Kim. Is de liefde tussen de twee voorbij.
15/03 17u15  Je middelvinger opsteken is een grondrecht in AmerikaMag je een middelvinger opsteken naar een agent? Die vraag speelde deze week in de Verenigde Staten, waar een vrouw voor de rechter moest komen vanwege een verkeerscontrole twee jaar terug.
15/03 17u00  In een vrij land mag je zeggen dat God groot is, in alle talen en of je het nu meent of nietZwitserland is geen Maleisië, waar op dit moment diverse betrapte vrijdenkers op lange celstraffen wachten wegens belediging van Mohammed.
15/03 16u45  De schoonheid van de kwikstaart: zwart, wit én grijsAlles went, en dat betekent dat lelijkheid minder lelijk en schoonheid minder mooi wordt, naarmate je de lelijkheid of schoonheid in kwestie vaker ziet.
15/03 16u45  Hoe komt schurft de studentenhuizen binnen? En hoe kom je ervan af?Beestjes die gangen onder je huid graven. En je ’s nachts ook nog eens wakker houden, omdat de jeuk bijna ondraaglijk is. Zo ondraaglijk dat je tijdens het slapen sokken om je handen moet doen om je huid niet helemaal open te krabben. Ja, we praten over schurft.
15/03 16u45  Wat dreef de schutter van Christchurch?De terrorist die in Nieuw-Zeeland tientallen mensen doodschoot, werd gedreven door afkeer van immigratie, en een verlangen naar etnische puurheid.
15/03 16u30  Woede maakt plaats voor verstilling in nieuwe voorstelling van Daria BukvićDe tijd vervliegt, wees daarom nú goed voor elkaar. Dat wil regisseur Daria Bukvić zeggen met ‘Onze Straat’, haar laatste voorstelling voor ze dertig wordt.
15/03 16u30  Waarom we zo vaak het woord ‘lekker’ gebruikenWaarom gebruiken mensen tegenwoordig te pas en te onpas het woord ‘lekker’, zo vraagt een lezer mij vertwijfeld.
15/03 16u30  Holleeder wil vrijspraak wegens onvoldoende bewijs en onbetrouwbare getuigenWie tegen Holleeder getuigt is onbetrouwbaar, en voor alle moorden zijn geschikte andere verdachten. Op die twee pilaren rust de verdediging van ‘De Neus’.
15/03 16u15  Sterven is een makkieIk leg meneer F. uit hoe euthanasie gaat. Je krijgt een injectie en dan val je voorgoed in slaap. Ik verzeker hem dat het geen akelige dood is. Geen nare belevenis vol pijn en angst. Het is eigenlijk een makkie, sterven. Echt geen probleem.
15/03 16u00  Lieflijk Nieuw-Zeeland kent harde extreem-rechtse activistenNieuw-Zeeland kent sinds een paar jaar een aantal actieve alt right-groepen die zich richten op zogenaamde Europese culturele waarden en willen voorkomen dat de witte bevolking verdwijnt uit het land.
15/03 15u45  MC Slotervaart mogelijk terug naar eigenaars: ‘Unieke situatie’De aandeelhouders van MS Slotervaart willen het faillissement laten opheffen en alle schuldeisers afbetalen. Ze krijgen financiële hulp van vastgoedbedrijf Zadelhoff.
15/03 15u45  De ‘voedselscheidsrechter’ moet een eind maken aan oneerlijke handelspraktijkenEen nieuwe Europese wet moet de handel in voedsel fatsoenlijker maken. De supermarkten zijn tegen: zij voelen zich beknot in hun contractvrijheid.
15/03 15u30  Het orthodoxe Cornelius Haga zit de komst van gematigde islamscholen in de wegEr is in Nederland maar één islamitische middelbare school waar grote tevredenheid over is. Waarom is het zo moeilijk voor moslims om een school te stichten?
15/03 15u15  Wilders’ mediatactiek is duidelijk: benadrukken dat hullie van de media niet te vertrouwen zijnVier keer per week schrijven tv-recensenten Renate van der Bas en Maaike Bos in deze wisselcolumn over wat hen opviel op televisie.
15/03 15u00  De bouwsector van Zuid-Afrika staat op instortenEen van de grootste bouwers van Zuid-Afrika vraagt uitstel van betaling aan. De malaise in het land raakt de bouwsector hard.
15/03 15u00  Twee mannen (29 en 31) aangehouden in Amsterdam om aanslagen Parijs in 2015Twee mannen (29 en 31 jaar) zijn in Amsterdam aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs in 2015.
15/03 15u00  Irak rekent hard af met IS-strijders, ook de buitenlandseWat gebeurt er met de IS-leden die op het einde van de strijd in Syrië gevangen worden genomen? Het Westen wil ze niet en kijkt naar Irak: de eerste radicalen zitten daar al voor berechting. Maar Bagdad kampt met overvolle gevangenissen en rechtbanken.
15/03 15u00  De opinieredactie leest en denkt mee, maar is er ook om keuzes te makenOmbudsman Adri Vermaat van Trouw bespreekt journalistieke dilemma's en kijkt kritisch naar de werkwijze van de redactie.
15/03 15u00  De Groningse SP-gedeputeerde Eikenaar ging vier jaar over het gas. Was dat een beloning of een straf?De SP werd vier jaar geleden de grootste in de Provinciale Staten van Groningen, dus leverde de partij een gedeputeerde voor het zwaarste dossier: de gaswinning. De vraag is of Eelco Eikenaar met die portefeuille voor Groningers iets kon betekenen.
15/03 15u00  CD's op vrijdag: de belofte van Sigrid en Lucie HorschDeze week was de muziekredactie streng over Sigrid, hoe degelijk ook. Nee, dan Lucie Horsch, die bewijst haar talent-status voorbij te zijn, hoe zij fluitend door de barok reist. Foals springt in op een nieuwe trend, The Cinematic Orchestra is sterk als altijd en het jazzcollectie RYMDEN blijkt meer dan oude wijn in nieuwe zakken.
15/03 15u00  Een steeds populairder idee in de VS: meer belasting voor de rijkenPak de rijken aan met hogere belastingen. Een meerderheid van de burgers in de VS wil dat, een club van miljonairs – trotse ‘verraders van hun klasse’ – lobbyt er hard voor. Langzaam maar zeker wordt het een politiek thema.
15/03 14u45  Verslagenheid om aanslagen moskeeën Nieuw-Zeeland, dodental op 49Het dodental van de aanslagen op twee moskeeën in Christchurch is opgelopen tot 49. Ook raakten circa vijftig mensen gewond. De politie waarschuwt dat die getallen nog op kunnen lopen.
15/03 14u00  ‘Ik ben een weggeefkind.’ Over de gevolgen van een adoptieVorig jaar zomer publiceerde schrijver en dichter Eke Mannink haar debuutroman ‘Zo stroom ik van je over’, over de gevolgen van een adoptie. Die van haarzelf, welteverstaan. De bedoeling was een punt te zetten achter een lang verhaal, het werd een nieuw begin.
15/03 13u30  Schaatser Douwe de Vries: ‘Hoe meer wij aan dopingcontroleurs geven, hoe beter’Douwe de Vries moet veel leren op dopingcongres in Lausanne. Hij wil zich gaan inzetten voor een dopingvrije sport.
15/03 13u30  Het woord vleugellam is nog te zwak om Mays positie uit te drukkenHet meest verbazingwekkend is misschien nog wel dat Theresa May gewoon blijft zitten. Ze mag dan drie keer zijn verslagen en ettelijke keren zijn vernederd, zelfs door haar eigen ministers, ze blijft gewoon de premier van het Verenigd Koninkrijk.
15/03 12u15  De man is vader van zijn zonen maar niet van zijn dochters. Hoe flikt de vrouwtjesrondworm dat?Bij de rondworm M. belari is de man vader van zijn zonen maar niet van zijn dochters. Hoe krijgt de vrouw dat voor elkaar?
15/03 12u00  De verkiezingen in Slowakije staan in het teken van de vermoorde journalist Ján KuciakDe tot voor kort onbekende advocaat Zusana Caputová maakt de grootste kans bij de presidentsverkiezingen die zaterdag in Slowakije worden gehouden. De Slowaken lijken genoeg te hebben van de oude elite die in verband wordt gebracht met de moord op een onderzoeksjournalist. “De moord heeft het hele systeem in haar greep”.
15/03 12u00  ‘Meer woningen bijbouwen is puur lobbyisme’Hij is niet uit het reguliere architectenhout gesneden. In plaats van enkel nieuwe woningen uit de grond te stampen, doet directeur Reimar von Meding ook onderzoek naar de woonbehoefte. Wat blijkt? Zo groot is die behoefte aan nieuwbouw niet.
15/03 12u00  Verwar islam als religie niet met cultuurIslam kan vrouwen ook stimuleren tot een studie. Het is vooral de cultuur die belemmert, schrijft Fernande Pool, onderzoeker aan het Institute of Social Studies van de Erasmus Universiteit Rotterdam.
15/03 11u30  ‘Beste reizigers’, zei de machinist, en deed ons stuk voor stuk stralenMet het oog van een antropoloog en de pen van een dichter doet Wim Boevink dagelijks verslag over de grote en kleine wereld om hem heen.
15/03 11u15  Hoe stoppen we met plastic? Zo.Greenpeace-activist Will McCallum schreef een leidraad om te stoppen met plastic. Dat is geen sinecure. ‘We hebben met zijn allen een wegwerpcultuur gecreëerd.’
15/03 11u15  Als vader zijn seksuele wil oplegtManon Uphoff schreef ‘Vallen is als vliegen’, een indringende roman over seksueel geweld in een gezin, deels gestoeld op eigen ervaringen. Ze zocht lang naar een toereikende taal. ‘Ik wilde alle personages niet in beginsel al beroven van menselijke waardigheid.’
15/03 11u00  Ziektes genezen, daar was Jezus Christus toch ook al mee bezig?Mag je iets veranderen in de aanleg van de volgende generatie of mag je niet tornen aan de genetische identiteit van de mens? Die vraag staat centraal in een speciale publiekscursus.
15/03 10u00  Deze docenten staken vandaag: ‘Er moet wat veranderen’Van basisschool tot universiteit, docenten uit alle lagen van het onderwijs trekken vandaag naar het Malieveld in Den Haag. Drie van hen vertellen waarom ze staken.
15/03 09u45  Waarom Mark Rutte slijtplekken op z’n campagne-gympies heeftDe VVD heeft het moeilijk. In de coalitie worstelt de grootste regeringspartij met haar bleke profiel, het klimaatakkoord wordt een zware dobber. De campagne-gympies van Rutte vertonen slijtplekken. Een verkiezingsnederlaag dreigt.
15/03 09u45  Het regent stakingen: wat zit er in de lucht?Stakingen in het onderwijs. Stakingen voor een betere pensioenregeling en een lagere AOW-leeftijd. ­Acties, waaraan zelfs weinig staak- of actielustige beroepsgroepen als politieagenten, ambulancepersoneel en universitaire docenten aan meedoen.
15/03 09u45  Het is tijd voor ‘Urk’, de film (based on a true story)Drie keer per week schrijft redacteur Stevo Akkerman een column waarin hij de 'keiharde nuance' en het 'onverbiddelijke enerzijds-anderzijds' preekt.
15/03 09u30  De zorgen over China’s kooplust in Europa zijn absoluut terechtHistoricus Rob de Wijk is oprichter en directeur van het kennisinstituut Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Voor Trouw schrijft hij wekelijks over internationale verhoudingen.
15/03 09u30  Trump afgestraft door eigen partijgenotenTwee keer in twee dagen heeft Donald Trump een politieke nederlaag geleden door toedoen van zijn partijgenoten in het Congres. Donderdag werd de door hem uitgeroepen noodtoestand aan de grens met Mexico afgekeurd door de Senaat.
15/03 09u00  Vandaag is de loting: dit zijn de kansen van Ajax per tegenstanderVandaag is de loting voor de kwartfinales van de Champions League. Dit zijn de mogelijke tegenstanders van Ajax, gerangschikt naar de kansen die Ajax ertegen zou hebben.
15/03 08u30  Het regent stakingsacties in Nederland, wat hangt er in de lucht?Stakingen in het onderwijs. Stakingen voor een betere pensioenregeling en een lagere AOW-leeftijd. ­Acties, waaraan zelfs weinig staak- of actielustige beroepsgroepen als politieagenten, ambulancepersoneel en universitaire docenten aan meedoen.
15/03 08u15  Hallo Warner Bros, ik heb een idee voor een filmscript. Over Urk.Drie keer per week schrijft redacteur Stevo Akkerman een column waarin hij de 'keiharde nuance' en het 'onverbiddelijke enerzijds-anderzijds' preekt.
15/03 08u15  Pak het onderwijs nu echt eens aanDe mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.
15/03 08u00  Tientallen doden bij aanslagen moskeeën Nieuw-ZeelandBij aanslagen op twee moskeeën in Christchurch in Nieuw-Zeeland zijn zeker veertig doden gevallen. Twintig mensen raakten zwaar gewond.
15/03 06u00  Doden bij aanslagen moskeeën Nieuw-ZeelandBij aanslagen op twee moskeeën in Christchurch in Nieuw-Zeeland zijn meerdere doden gevallen. Politie is massaal aanwezig, de omgeving is afgezet en scholen zijn in ‘lockdown’. Volgens lokale media zijn zeker dertig mensen om het leven gekomen en tientallen gewonden gevallen.
15/03 05u30  Doden bij schietpartijen moskeeën Nieuw-ZeelandBij twee moskeeën in Christchurch in Nieuw-Zeeland zijn bij schietpartijen meerdere doden gevallen. Politie is massaal aanwezig, de omgeving is afgezet en scholen zijn in ‘lockdown’. Volgens lokale media zijn zeker dertig doden gevallen en tientallen mensen gewond geraakt.
15/03 05u15  Het Rijk wil windmolens en zonnepanelen op overheidsgrondDe rijksoverheid gaat eigen grond in de markt zetten voor de opwekking van duurzame energie. De overheid wil zo de energietransitie versnellen en hoopt op minder verzet van omwonenden.
15/03 02u45  Israël voert vergeldingsaanval uit op Gaza na eerste raketten op Tel Aviv sinds 2014Het Israëlische leger heeft donderdagavond bombardementen uitgevoerd op ‘terroristische doelen’ in de Gazastrook, nadat eerder op de avond twee raketten vanuit Gaza richting Tel Aviv waren afgevuurd.
15/03 02u15  FNV: Er komen nog een hele hoop stakingen aanHet kabinet krijgt na maandag nog meer stakingen op zijn bord als het de AOW-leeftijd niet bevriest, zegt FNV-vicevoorzitter Tuur Elzinga. “We blijven stakingen organiseren totdat minister Koolmees van sociale zaken over de brug komt.”
15/03 00u15  Vandaag is de loting: favoriet zal Ajax nooit zijnVandaag is de loting voor de kwartfinales van de Champions League. Dit zijn de mogelijke tegenstanders van Ajax, gerangschikt naar de kansen die Ajax ertegen zou hebben.
14/03 23u00  Londen wil uitstel brexit en legt de bal bij de EUHet Britse parlement heeft de afgelopen weken talloze keren ‘nee’ gezegd tegen dingen die nog steeds kunnen gebeuren. Gisteravond zei het eindelijk ‘ja’ tegen iets, maar mogelijk gebeurt nou net dat ene ding juist niet: uitstel van de brexit.
14/03 22u45  Oppositie reikt kabinet vast de hand in debat over KlimaatakkoordWie vanavond het ­debat over het Klimaatakkoord volgde, zou denken dat het al 21 maart is. Als premier Mark Rutte vanuit vak-K om zich heen keek, kon hij alvast ­bedenken bij wie hij als eerste koffie gaat drinken, als zijn ­kabinet na de provinciale statenverkiezingen zoals verwacht de meerderheid in de Eerste Kamer verliest.
14/03 22u00  Niemand heeft het over vliegschaamte tijdens luchtvaartfeestjeDe Nederlandse luchtvaartsector vierde donderdag met veel bombarie haar 100-jarig bestaan. Aandacht voor verduurzaming was er ook, maar het moest wel leuk blijven.
14/03 22u00  De Kamer is gefrustreerd over ongrijpbaar Haga LyceumDe onderwijsinspectie voelde zich op de school bedreigd. Maar maatregelen bleven vervolgens uit, bleek vandaag uit het Kamerdebat over het Cornelius Haga Lyceum met onderwijsminister Slob.
14/03 21u45  Sopranos-bioscoopfilm komt in 2020 uitEr komt een bioscoopfilm van HBO's successerie The Sopranos. De film Newark wordt op 25 september 2020 uitgebracht in de bioscopen, zo meldt Variety. Als de bioscoopfilm uitkomt is het ruim dertien jaar geleden dat de Emmy-winnende maffiaserie The Sopranos stopte.
14/03 21u45  Trump krijgt Republikeinse tegenwerking over noodtoestandTwee keer in twee dagen heeft Donald Trump een politieke nederlaag geleden door toedoen van zijn partijgenoten in het Congres. Donderdag werd de door hem uitgeroepen noodtoestand aan de grens met Mexico afgekeurd door de Senaat.
14/03 21u30  Verzekeraars doen niet genoeg aan wachtlijst ggzVerzekeraars beloofden alles op alles te zetten om de wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg te verkorten, maar slagen daar niet in, blijkt uit onderzoek van de Zorgautoriteit.
14/03 21u30  Trump krijgt Republikeins tegenwerking over noodtoestandTwee keer in twee dagen heeft Donald Trump een politieke nederlaag geleden door toedoen van zijn partijgenoten in het Congres. Donderdag werd de door hem uitgeroepen noodtoestand aan de grens met Mexico afgekeurd door de Senaat.
14/03 21u15  Morgen is de loting: favoriet zal Ajax nooit zijnVandaag is de loting voor de kwartfinales van de Champions League. Dit zijn de mogelijke tegenstanders van Ajax, gerangschikt naar de kansen die Ajax ertegen zou hebben.
14/03 20u15  Na 47 jaar komt er een strafzaak voor Bloody SundayIn Noord-Ierland is onrust ontstaan bij katholieken nu slechts één Britse soldaat wordt vervolgd voor de slachtpartij te Londonderry in 1972, waarbij werd geschoten op een demonstrerende menigte. Het bloedbad is bekend komen te staan als ‘Bloody Sunday’.
14/03 20u15  Brits parlement wil uitstel brexitHet Britse Lagerhuis heeft zoals verwacht gestemd vóór uitstel van de brexitdatum. Of de EU dat verzoek ook honoreert, moet de komende dagen blijken. Het verzoek moet unaniem worden goedgekeurd door alle andere 27 EU-landen.
14/03 20u00  Godfried Danneels (1933-2019) was het gezicht van katholiek BelgiëDe Belgische kardinaal Godfried Danneels was populair vanwege zijn vlotte voorkomen en progressieve ideeën, maar viel van zijn voetstuk toen bleek dat hij misbruik in de kerk had toegedekt. Gisteren overleed hij op 85-jarige leeftijd in Mechelen.
14/03 19u30  Lagerhuis geeft uitstel brexit groen lichtHet Britse Lagerhuis wil dat de brexitdeadline wordt verlengd. Een motie die dat mogelijk moet maken, is aangenomen met 412 tegen 202 stemmen. Andere EU-lidstaten moeten wel unaniem instemmen met een verlenging van de huidige deadline op 29 maart.
14/03 19u00  Inspectie SZW kijkt naar werkdruk financiële sectorElke avond doorwerken, een oneindige stroom memo’s en een sterke hiërarchie: het zijn niet voor niets clichés over de financiële sector. Jonge werknemers in de financiële sector vormen een kwetsbare doelgroep voor werkstress.
14/03 18u15  Onderwijsinspectie herhaaldelijk in de clinch met Haga LyceumDe onderwijsinspectie heeft het meermaals aan de stok gehad met het schoolbestuur van het islamitische Cornelius Haga Lyceum.
14/03 18u15  Trekt de industrie echt aan het kortste eind vanwege de CO2-heffing?Toch een CO2-heffing: de industrie heeft aan het kortste eind getrokken. Maar hoe effectief wordt die belasting op uitstoot?
14/03 18u00  Maandagochtend staan de treinen stilDe spoorbonden CNV, FNV en VVMC houden maandagochtend vroeg een werkonderbreking om te pleiten voor handhaving van de pensioenleeftijd op 66 jaar. Vanaf het begin van de dienst tot aan 07.06 uur rijden er geen treinen, meldt de onderhandelaar van vakbond CNV Vakmensen.
14/03 17u15  In ‘Vallende man’ zit het publiek bovenop het trauma van 9/11In de theaterversie van ‘Vallende man’ over 11 september laat regisseur Julien Gosselin zijn acteurs volgen door camera’s. ‘Het nieuws dat tot ons komt in beelden, is ons nieuwe verhaal.’
14/03 16u30  Onderwijsinspectie botste herhaaldelijk met bestuur Cornelius Haga LyceumDe onderwijsinspectie heeft het meermaals aan de stok gehad met het schoolbestuur van het islamitische Cornelius Haga Lyceum.
14/03 16u15  Kan Beto O’Rourke op charisma president worden?Als je de presidentsverkiezingen op charisma alleen kunt winnen, dan is Beto O’Rourke misschien wel de sterkste troef van de Democraten. Vandaag werd bekend dat hij zich inderdaad kandidaat stelt voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020.
14/03 16u15  Hoe krachtig wordt de belasting op CO2-uitstoot?Toch een CO2-heffing: de industrie heeft aan het kortste eind getrokken. Maar hoe effectief wordt die belasting op uitstoot?
14/03 16u00  Spreeuwen en files in Midden-DelflandIedere dag verwondert Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.
14/03 15u45  Dieven gaan er met nep-Brueghel vandoorDenk je als kunstdief een mooie slag te slaan, zit je met een waardeloze kopie opgescheept. Dat overkwam de inbrekers die er woensdag in het Italiaanse stadje Castelnuovo Magra vandoor gingen met een schilderij van Pieter Brueghel de Jonge - althans dat dachten ze.
14/03 15u30  We worden overspoeld met brexitdiscussies, klimaatdebatten en verkiezingspraatVier keer per week schrijven tv-recensenten Renate van der Bas en Maaike Bos in deze wisselcolumn over wat hen opviel op televisie.
14/03 15u30  Als de crimineel verkast, mag de burgemeester zijn collega geen verhuiskaart sturenDe Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb hekelt de privacywetgeving waarachter ‘ondermijnende’ criminelen zich volgens hem kunnen verschuilen. Gaan die wetten inderdaad te ver?
14/03 15u30  Dieven gaan er met nep-Breugel vandoorDenk je als kunstdief een mooie slag te slaan, zit je met een waardeloze kopie opgescheept. Dat overkwam de inbrekers die er woensdag in het Italiaanse stadje Castelnuovo Magra vandoor gingen met een schilderij van Pieter Breugel de Jonge - althans dat dachten ze.
14/03 14u45  Onderzoek toont aan: Theresa May is een meester in het ontwijken van vragenAls oppositieleider Jeremy Corbyn een vraag stelt aan Theresa May, krijgt hij vrijwel nooit antwoord. Die conclusie trok menig kijker al na het zien van de brexit-debatten in het Britse parlement, maar Peter Bull, en gerenommeerd Brits onderzoeker op het gebied van politieke communicatie, heeft het daadwerkelijk bewezen.
14/03 14u30  De Nederlandse angst om te verzuipen in de stenen is niet nieuwIn zijn wekelijkse geschiedeniscolumn trekt journalist Paul van der Steen lijntjes tussen het heden en verleden.
14/03 14u00  Pavel Koelizjnikov is niet de eerste sporter die expres zijn best niet deedSportredacteuren Fred Buddenberg, Kick Hommes en Eline van Suchtelen beschouwen het sportnieuws uit de losse pols.
14/03 14u00  Verder na een leven als extremist, dat gaat niet vanzelfAls je je ooit hebt aangesloten bij een extremistische beweging, kun je dan nog weg? In haar film ‘Exit’ stelt de Noorse voormalig rechts-extremistische Karen Winther lastige vragen. Aan zichzelf en aan anderen die een verleden als neonazi, links-extremist of radicaal islamist van zich af willen schudden.
14/03 13u45  Heks rijmt niet alleen op seks, maar staat daar etymologisch ook mee in verbandGrammaticale geschillen, etymologische enigma's en andere taaltwijfels, voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon.
14/03 12u45  100 jaar luchtvaart: de wereld is kleiner, maar ook drukker en vuilerKLM, GKN Fokker en het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum vieren vandaag het honderdjarig jubileum van de luchtvaart in Nederland. De romantiek van vroeger is verdwenen.
14/03 12u45  De moord op raadslid en activiste Marielle Franco houdt Brazilië een jaar later nog bezigDe aanhangers van politiek activiste Marielle Franco weten het zeker: de moord op het linkse raadslid, 14 maart precies een jaar geleden, had een politiek karakter.
14/03 12u30  Westlandse ondernemers hopen dat de Britten ooit inzien wat ze aanrichtten met de brexitOndernemers in het Westland hebben veel vragen over de brexit. Deskundigen proberen duidelijkheid te scheppen.
14/03 12u15  ‘Voor journalisten in Venezuela heerst totale willekeur’Sinds januari ver­blijft de Venezolaans journaliste Beatriz Adrián in ballingschap in Nederland. Hoe kijkt zij aan tegen de situatie in haar land?
14/03 12u00  Oostvoorne is niet meer de badplaats van vroegerMet het oog van een antropoloog en de pen van een dichter doet Wim Boevink dagelijks verslag over de grote en kleine wereld om hem heen.
14/03 12u00  Tusk vraagt EU-landen open te staan voor een lang uitstel van de brexitEU-president Donald Tusk gaat de regeringsleiders van de EU-landen oproepen open te staan voor een lang uitstel van de brexit als het Verenigd Koninkrijk het nodig acht zijn brexitstrategie te heroverwegen en daar consensus rond te bouwen.
14/03 11u45  De Utrechtse fietssnelwegen: een project van de lange ademIn de aanloop naar de verkiezingen voor de Provinciale Staten, proeft Hans Marijnissen de regionale thema’s. Vandaag: in de snelst groeiende provincie kunnen snelfietsroutes bijdragen aan het terugdringen van files. Maar hoe moet zo’n strook er eigenlijk uitzien?
14/03 11u30  Donald Tusk vraagt EU-landen open te staan voor een lang uitstel van de brexitEU-president Donald Tusk gaat de regeringsleiders van de EU-landen oproepen open te staan voor een lang uitstel van de brexit als het Verenigd Koninkrijk het nodig acht zijn brexitstrategie te heroverwegen en daar consensus rond te bouwen.
14/03 11u30  Regiogerichte landbouw is de toekomstBreng koper en producent van agrarische producten weer dichter bij elkaar, bepleit Jos Frantzen, directeur Driehoek Research Support B.V..
14/03 11u00  Een nieuw biodiversiteitsplan: wie zorgt ervoor dat het deze keer wél slaagt?Vandaag debatteert de Tweede Kamer over het Deltaplan Biodiversiteitsherstel. Goed nieuws voor de dwergstern, de egel en vele andere bedreigde dieren. Of toch niet? In 2005 was er ook al een ambitieus én haalbaar deltaplan, ook opgesteld mét de landbouw. En dat heeft niets opgeleverd.
14/03 10u30  De discussies over roofkunst en Michael Jackson bewijzen: het maatschappelijk klimaat is veranderdIn het Theologisch elftal reflecteren twee godgeleerden op de actualiteit.
14/03 10u00  Onderwijsstaking: is vier miljard euro erbij een reële eis, of is het onderwijs een rupsje-nooit-genoeg?Van basisschool tot universiteit, alle lagen van het onderwijs doen morgen mee aan een landelijke staking. Het personeel wil vier miljard extra voor een hoger salaris en lagere werkdruk. Hoe reëel is die eis?
14/03 10u00  Nederlandse kolonisten wilden geen onenightstand met een slavin, ze wilden een levensgezellinHet clichématige denken over de relaties tussen Europese kolonisten en lokale vrouwen in West-Afrika moet eens herzien worden, meent Ineke van Kessel van het Afrika-Studiecentrum in Leiden.
14/03 10u00  Twee K-pop sterren vallen van hun voetstuk door seksschandalenZuid-Koreaanse popmuziek, K-pop, is over de hele wereld populair. Nu twee sterren middelpunt zijn van seksschandalen, dringt de vraag zich op of K-pop meer is dan schone schijn.
14/03 09u45  De dokter is aan zet bij zorgkosten, maar wel ten bate van de patiëntHet idee dat onderzoek alleen maar leid tot meer en duurdere behandelingen in de zorg, klopt niet, betoogt Hugo Heij, emeritus hoogleraar kinderchirurgie. Onderzoek kan er juist toe leiden dat behandelingen worden afgeschaft die onnodig zijn.
14/03 09u30  Seksschandelen kosten twee K-pop supersterren hun carrièreZuid-Koreaanse popmuziek, K-pop, is over de hele wereld populair. Nu twee sterren middelpunt zijn van seksschandalen, dringt de vraag zich op of K-pop meer is dan schone schijn.
14/03 09u15  Er dreigt niet alleen een slaapcrisis in de volksgezondheid, maar ook in de democratieHet is morgen Wereldslaapdag. Geen reden om in bed te blijven liggen, maar om aandacht te schenken aan de problemen die slaap - en vooral het gebrek eraan - kan geven voor mens en maatschappij.
14/03 08u15  Het kabinet komt terecht bij zinnen over het KlimaatakkoordDe mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.
14/03 07u45  Kan het misschien iets rustiger met die klimaatrevolutie?Drie keer per week schopt columnist Sylvain Ephimenco in Trouw heilige huisjes omver.
14/03 07u15  Universiteiten moeten met een plan komen om de werkdruk van wetenschappers te verlichtenDe werkdruk voor wetenschappelijk personeel stijgt. De minister wil oplossingen zien van universiteiten.
14/03 02u45  Amerikaanse senaat stemt voor einde aan steun oorlog in JemenDe Amerikaanse senaat heeft met 54 stemmen voor en 46 tegen een resolutie aangenomen, waarmee het een einde wil maken aan de Amerikaanse militaire steun aan Saoedi-Arabië. Daarmee wijst de senaat direct het beleid van president Donald Trump richting het Saoedische koninkrijk af.
14/03 01u15  CO2-heffing is een handreiking van Rutte naar de oppositieHet kabinet verraste woensdag met een CO2-heffing voor bedrijven en lagere energielasten voor burgers. De wijziging van het klimaatakkoord lijkt vooral politiek gemotiveerd.
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

13x Astana verandert van naam: Kazachstan vernoemt zijn hoofdstad naar ex-president21/03 01u00 - Trouw: De Kazachse ex-president Noersoeltan Nazarbajev is nog geen dag met pensioen, en nu al draagt de hoofdstad zijn naam. Astana (letterlijk hoofdstad in het Kazachs) heet voortaan Noersoeltan.
11x Thierry Baudet: Wij worden eindelijk weer de baas in ons eigen land21/03 00u45 - Trouw: Forum is woensdagavond op weg in één klap de tweede partij in de senaat te worden. De leden reageren euforisch.
9x Bij de VVD klinken ‘oefs’ en ‘aah’s’21/03 01u30 - Trouw: In Noord-Brabant lijkt de VVD de grootste te blijven, in de Eerste Kamer ook, zij het nipt. En dat is mooi, vinden ze in Den Bosch. ‘Maar verliezen is altijd vervelend’.
8x De Europese christendemocraten schorsen de partij van Orbán op de mildst mogelijke manier21/03 01u30 - Trouw: De Partij van de Hongaarse premier Orbán is voorlopig buiten de Europese club van christendemocraten gezet. Maar in het Europarlement blijft de EVP-groep bij elkaar.
8x Het gaat nu om het behoud van het politiek stelsel20/03 23u30 - Trouw: De mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.
7x Gejuich bij Forum voor Democratie: ‘De Klimaatwet moet van tafel’21/03 00u00 - Trouw: Forum voor Democratie maakte een grote klapper. De leden reageren euforisch, maar echt verrast zijn ze ook niet. ‘Mensen hebben het gevoel dat er nooit naar hen wordt geluisterd.’
1x D66 krijgt klappen maar is toch tevreden20/03 23u15 - Trouw: D66 zag de bui al hangen: meedoen aan de coalitie kost de democraten stemmen. Maar het verlies lijkt alleszins mee te vallen.
1x Waarom Rutte ‘Caroliene!’ riep toen hij zijn tekst vergat20/03 12u45 - Trouw: Een pijnlijk moment gisteren op tv, tijdens het slotdebat. De premier kreeg een black-out en riep om zijn politiek adviseur, Caroliene Hermans. Wie is deze vrouw achter Mark Rutte?
1x Wie is Caroliene? De vrouw achter Mark Rutte20/03 12u30 - Trouw: Een pijnlijk moment gisteren op tv, tijdens het slotdebat. De premier kreeg een black-out en riep om zijn politiek adviseur, Caroliene Hermans. Wie is deze vrouw achter Mark Rutte?
1x Doe geen zaken met het Chinese Huawai, waarschuwt Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra20/03 12u30 - Trouw: De Amerikanen voeren campagne tegen het bedrijf Huawei. Ambassadeur Pete Hoekstra probeert Nederland ervan te overtuigen niet in zee te gaan met het Chinese techbedrijf voor de aanleg van supersnel mobiel internet.

Statistieken

Artikels:
31780
Gelezen:
2662
Aantal lezers nu:
22


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven