dinsdag 18 december 2018, week 51


U bent nu hier: Meer nieuws van Trouw pagina 2

Laatste updatecontrole: vandaag om 12u00
 

Trouw

Verbergen Tonen
18/12 11u45  Beloningsregels bankiers opnieuw verscherpt Het vertrouwen in de financiële sector is tien jaar na de financiële crisis nog altijd laag. Dat moet veranderen, schrijft minister Hoekstra van financiën in een brief aan de Tweede Kamer.
18/12 11u30  Laat bedrijfsarts meedenken over behandeling kankerpatiënt Terugkeer naar het werk na behandeling tegen kanker gaat sneller en beter wanneer een gespecialiseerde bedrijfsarts meedenkt over de keuze voor behandeling, schrijven Cobi Oostveen, Ton Jenner en Desiree Dona namens de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde.
18/12 11u15  Hoe verf duurzaam kan drogen door bindmiddel van sloophout Lees meer >
18/12 11u15  Stop met het verslechteren van de oudedagsvoorziening Het pensioen en de AOW gaan maar achteruit. En daar moet nu eens een einde aan komen, vindt lezer en oud-vakbondsman Anne van Dijk uit Rottevalle.
18/12 11u15  ‘Duterte wil dictator worden, maar dat lukt hem niet’ De Filippijnse president Duterte probeert alle macht te grijpen, zegt senator Antonio Trillanes. Maar de senator heeft goede hoop dat dit niet lukt. ‘De democratie op de Filippijnen zal overleven.’
18/12 11u15  Briefje van Oranje geveild voor 35.000 euro Het inmiddels legendarische briefje dat vorige maand een hoofdrol speelde bij de wedstrijd van het Nederlands elftal in de Nations League tegen Duitsland heeft bij een veiling van de Johan Cruyff Foundation 35.000 euro opgeleverd.
18/12 11u00  Filippijnse senator: Duterte wil dictator worden, maar dat lukt hem niet De Filippijnse president Duterte probeert alle macht te grijpen, zegt senator Antonio Trillanes. Maar de senator heeft goede hoop dat dit niet lukt. ‘De democratie op de Filippijnen zal overleven.’
18/12 10u30  Briefje van Oranje levert 35.000 euro op Assistent-bondscoach Dwight Lodeweges had een aangepaste opstelling geschreven op het briefje, dat door bondscoach Ronald Koeman werd doorgegeven aan de spelers op het veld. Oranje stond in Gelsenkirchen met 2-0 achter, maar kwam in de laatste minuten terug tot 2-2. Verdediger Virgil van Dijk, die op advies van de technische staf in spits was gaan spelen, schoot de gelijkmaker binnen.
18/12 10u30  Sportman en sportvrouw van het jaar? Eerder populairste sportman/vrouw van het jaar Bij de keuze voor sportman en sportvrouw van het jaar lijkt populariteit helaas leidend, stelt schrijver Mark Schalekamp. De sportman en sportvrouw van het jaar worden op 19 december weer verkozen.
18/12 10u15  Ik kijk uit naar de meest gebruikte term van 2019: koopkrachtneutraal milieubeleid Irene van Staveren is hoogleraar ontwikkelingseconomie aan de Erasmus Universiteit. Voor Trouw schrijft ze om de week een column over economie.
18/12 10u15  China voert dwangarbeid in voor bijna miljoen Oeigoeren Peking dwingt Oeigoeren te werken in kampen. Een nieuwe fase in de aanpak van de regio Xinjiang.
18/12 09u15  Hoogleraar Ido Weijers: Jongerenstrafrecht niet geschikt voor hardleerse veelplegers Jonge veelplegers zijn niet gebaat bij het jongerenstrafrecht. Het werkt verwarrend en dus moet het terug naar de tekentafel, zegt emeritus hoogleraar Ido Weijers. ‘Trotse criminelen lachen erom.’
18/12 09u00  Gemeentemuseum Den Haag verandert naam in 'Kunstmuseum' Het Gemeentemuseum in Den Haag gaat volgend jaar verder onder de naam Kunstmuseum Den Haag. De huidige naam werkt niet goed, zo is binnen de muren vastgesteld.
18/12 08u30  Dankzij de ‘vieze’ luchtvaart pakken internationale reizigers vaker de trein Internationaal reizen met de trein zit in de lift dankzij de discussie over de hoge CO2-uitstoot van de luchtvaart. Dat stellen de NS en reisorganisatie de Treinreiswinkel tegenover Trouw op basis van cijfers over de groei van internationale treinreizen.
18/12 08u15  ‘Steunpunt voor (ex)jihadisten en hun familie is van nationaal belang’ Geradicaliseerde jongeren en hun families zeggen baat te hebben bij de ondersteuning door het zogenoemde Landelijke Steunpunt Extremisme (LSE). Dat werd in 2015 opgericht na een hoos aan Syriëgangers die zich vanuit Nederland bij jihadistische strijdgroepen als IS wilden aansluiten.
Laatste update: vandaag om 11u45


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
13/12 12u00  Waarom de vloedgolf op Sulawesi zo hoog wasOnderzoekers hebben ontdekt waarom de tsunami die Sulawesi trof zo verwoestend was. Het ontbrekende stukje van de puzzel blijkt sediment te zijn.
13/12 12u00  Stint definitief van de weg, oorzaak ongeval nog onduidelijkDe Stint is onveilig, blijkt uit onderzoek van TNO. Minister Cora van Nieuwenhuizen (infrastructuur) haalt het voertuig daarom definitief van de weg.
13/12 11u45  Is de Vlaamse duizendpoot-voor-de-klas een oplossing voor het Nederlandse lerarentekort?Nederland moet al zijn lerarenopleidingen samenvoegen, vindt de Onderwijsraad. Dat geeft leraren in spe een veel ruimere keuze in schoolvakken en in specialisaties. Alles om het lerarenvak aantrekkelijker te maken. In Vlaanderen is het al zo dat leraren met hun diploma meer kanten op kunnen. Werkt dat?
13/12 11u45  Sociale energiehandel halveert thuis de stroomrekeningIn zijn weblog Vincent wil Zon belicht Vincent Dekker allerlei innovaties en ontwikkelingen op het gebied van groene energie, dichtbij en ver van huis.
13/12 10u45  May krijgt steun, maar het vergde wel een offerDe Britse premier Theresa May heeft de vertrouwensstemming in het Britse parlement overleefd. Ze mag blijven als partijleider en premier.
13/12 10u30  Sleetse show van Arjen Lubach biedt weinig originele gedachtesArjen Lubach LIVE! ★★☆☆☆
13/12 10u15  Psychologie als schoolvak is broodnodig in deze tijd van burn-outs en depressiesHet is belangrijk dat pubers en jongvolwassenen zich op school niet alleen in het rationele, maar ook in het emotionele bekwamen, schrijft docent Kees van Setten. Dus maak van psychologie een vak op de middelbare school.
13/12 10u00  De oplossing voor verduurzaming van de huursector is zo simpelSchaf de verhuurderheffing af en de wooncorporaties hebben geld om huurwoningen energiezuinig te maken, suggereert Paulus Jansen, directeur van de Woonbond.
13/12 10u00  Heb meelij met dit volk dat al zoveel onder islamitisch terrorisme leedTerrorisme en religieuze aanslagen zijn van alle tijden. Ook Willem van Oranje, de vader des vaderlands, is onder de slagen van het fanatisme op 10 april 1584 bezweken. Toen hij stierf zou hij de woorden “God, heb medelijden met dit arme volk” hebben uitgesproken.
13/12 09u30  Essent vervangt asbestdaken gratis voor zonnepanelen (en houdt de stroom)Eind 2024 moeten alle daken asbestvrij zijn. Voor eigenaren van een verontreinigd stal- of schuurdak geen sinecure. Essent biedt hun gratis nieuwe daken vol zonnepanelen. En dan houdt het zelf de groene stroom.
13/12 08u45  Onderzoek TNO: Stint is niet veiligDe elektrische bolderkar Stint is niet veilig genoeg om personen mee te vervoeren. Dat blijkt uit onderzoek van TNO. Volgens minister Cora van Nieuwenhuizen van infrastructuur mag de Stint in de huidige vorm de weg niet op. Alleen als er aanpassingen worden gedaan.
13/12 08u30  Een kortere schoolweek lost niks opWie zijn heil zoekt bij een baan in het onderwijs, moet van goede huize komen. Grote groepen, hoge werkdruk, weinig carrièremogelijkheden en een lage maatschappelijke status. Dat alles wordt ook nog eens beloond met een bescheiden salaris.
13/12 08u15  Doden en tientallen gewonden bij ongeluk met hogesnelheidstrein TurkijeZeker vier mensen zijn donderdagochtend omgekomen bij een ongeluk met een hogesnelheidstrein in Turkije. 43 mensen raakten gewond. Het ongeluk gebeurde bij station Marsandiz, vlakbij Ankara.
13/12 08u15  Heb medelijden met het volk dat al zoveel onder islamitisch terrorisme heeft geledenTerrorisme en religieuze aanslagen zijn van alle tijden. Ook Willem van Oranje, de vader des vaderlands, is onder de slagen van het fanatisme op 10 april 1584 bezweken. Toen hij stierf zou hij de woorden “God, heb medelijden met dit arme volk” hebben uitgesproken.
13/12 07u45  Heb medelijden met het volk dat al zoveel onder terrorisme heeft geledenTerrorisme en religieuze aanslagen zijn van alle tijden. Ook Willem van Oranje, de vader des vaderlands, is onder de slagen van het fanatisme op 10 april 1584 bezweken. Toen hij stierf zou hij de woorden “God, heb medelijden met dit arme volk” hebben uitgesproken.
13/12 06u15  Essent bevrijdt het platteland van asbestdaken, om er zonnestroom te kunnen oogstenEind 2024 moeten alle daken asbestvrij zijn. Voor eigenaren van een verontreinigd stal- of schuurdak geen sinecure. Essent biedt hun gratis nieuwe daken vol zonnepanelen. En dan houdt het zelf de groene stroom.
13/12 05u15  ‘Medisch specialisten zijn verknoopt met de industrie’Artsen bij universitaire medische centra zijn nauw verknoopt met fabrikanten van medische hulpmiddelen, schrijft journalistiek onderzoekplatform Follow the Money (FTM) op basis van vijftig adviescontracten die het heeft opgevraagd.
13/12 04u45  Braziliaans spiritueel medium door meer dan 200 vrouwen beschuldigd van misbruikJoão Teixeira de Faria, in heel Brazilië bekend als spiritueel heler en medium, is door honderden vrouwen beschuldigd van seksueel wangedrag. Vier vrouwen deden enkele dagen geleden in een interview op televisie een boekje open over het grensoverschrijdende gedrag van de 76-jarige De Faria. Inmiddels hebben aanklagers meer dan tweehonderd klachten ontvangen. De Nederlandse Zahira Lieneke Mous kwam als eerste met beschuldigingen naar buiten.
13/12 02u15  Wiebes: Klimaatkosten blijven binnen de perken en dat moet iedereen zo voelenMinister Wiebes blijft optimistisch over het halen van de klimaatdoelen. ‘Aan de klimaattafels zie ik nog steeds voortgang.’
12/12 23u15  Ajax toont toegenomen veerkracht tegen Bayern MünchenAjax moest de groepswinst aan Bayern München laten. Maar de ploeg knokte zich knap terug.
12/12 23u00  Handbalsters weer bij beste vier ploegen van EuropaNa de afgang tegen Noorwegen won Nederland gisteren van Duitsland. Nu wacht gastland Frankrijk.
12/12 23u00  May krijgt steun uit eigen partij en blijft aan het roerDe Britse premier Theresa May heeft de vertrouwensstemming in het Britse parlement overleefd. Ze mag blijven als partijleider en premier.
12/12 22u15  EU zoekt tovermiddel om Britse zorgen weg te nemenRegeringsleiders zullen morgen premier May geduldig aanhoren. Vervolgens proberen ze haar gerust te stellen over de ‘backstop’. Maar veel meer zit er niet in.
12/12 22u15  Premier May overleeft stemming en mag blijven als partijleider en premierDe Britse premier Theresa May heeft de vertrouwensstemming in het Britse parlement overleeft. Ze mag blijven als partijleider en premier.
12/12 22u00  Minister Slob ziet niets in vierdaagse schoolweekZeven keer een vierdaagse schoolweek, dat mag. Maar vaker niet. En minister Arie Slob wil dat zo houden.
12/12 20u45  ING-bestuurder Hamers: Mij een loonsverhoging geven was een inschattingsfoutEr ging dit jaar veel fout bij ING. Bestuurder Ralph Hamers kwam bij de Tweede Kamer op het matje. ‘Ik luister en leg uit wat we aan het doen zijn.’
12/12 20u45  Er zijn banen genoeg, toch wil FNV weten of er een basisinkomen moet komenDe arbeidsmarkt is wezenlijk aan het veranderen, ziet vakbond FNV. Die wilde daarom weten: biedt een basisinkomen straks soelaas? Moeilijk te zeggen.
12/12 20u45  Nederlandse CEO van beursgenoteerd bedrijf verdient gemiddeld 3,6 miljoen euroTopmannen van beursgenoteerde bedrijven zijn fors meer gaan verdienen. Duitse CEO’s krijgen nog veel meer.
12/12 20u00  Geen paniek. Hard bewijs dat Chinese techgiganten spioneren is er nietLaten we niet te snel achter de VS aanrennen en Chinese technologiebedrijven weren, vindt Sico van der Meer, onderzoeker bij Instituut Clingendael.
12/12 20u00  Dit willen de verschillende partijen in het Britse LagerhuisDe neuzen staan bepaald niet dezelfde kant op in het Britse Lagerhuis. May’s eigen Conservatieve Partij is intern zelfs sterk verdeeld.
12/12 20u00  Voormalig advocaat van Trump Cohen voor drie jaar de cel inEen Amerikaanse rechter heeft de voormalige advocaat van president Donald Trump, Michael Cohen, veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf.
12/12 18u30  Aanslag op de kerstmarkt van Straatsburg: twee dodenBij een aanslag op de kerstmarkt in Straatsburg vielen dinsdagavond twee doden en zes gewonden verkeren in kritieke toestand. De dader riep ‘Allah Akbar’.
12/12 18u15  De eerste nederbanaan wordt deze week gepluktGelderland heeft een nieuw streekproduct: de nederbanaan. De eerste trossen komen deze week uit de kassen van Wageningen Universiteit en zullen na afrijping hun weg vinden naar restaurants in de buurt.
12/12 18u15  Waarom moet alles in onze samenleving draadloos zijn?Ann Van Sevenant Filosofie en fictie. Denkbeelden in dialoog Uitgeverij Klement, 256 pagina’s, € 28,99 ★★★☆☆
12/12 18u15  Is de Bijbel een wijsheidsboek, een tegenverhaal, een literair meesterwerk?De Bijbel in Nederland. De plaats van de Bijbel in kerk en samenleving Floor Barnhoorn e.a. (red.) NBG/PKN, 249 blz., € 19,50 ★★★☆☆
12/12 17u45  Scholen willen geen mobieltjesverbod, smartphone is prima hulpmiddel in de lesIn Frankrijk zijn mobieltjes van school verbannen, de meeste Nederlandse scholen voelen niets voor een landelijk verbod. De smartphone kan worden ingezet in het onderwijs, zeggen ze, en scholieren moeten sowieso leren ermee om te gaan.
12/12 17u45  Poenie, het nieuwe woord voor vaginaJongens hebben een piemel, maar voor het vrouwelijk geslachtdeel bestond nog geen luchtige aanduiding voor familiaal gebruik. De luisteraars van Radio 2 verkozen ‘poenie’.
12/12 17u15  Nu hun tijgers op zijn, halen de Chinezen tot pasta gekookte jaguars uit SurinameNu de Zuid-Chinese tijger vrijwel is uitgestorven, worden jaguars in Suriname opeens bedreigd. Stropen gebeurt er op bestelling, en de Chinezen trekken aan de touwtjes.
12/12 17u00  Klimaatvriendelijk leven, daar word je vrolijk vanMonic Slingerland is chef opinie van Trouw. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.
12/12 16u00  Leider van muiterij tegen May is een cartooneske, oerconservatieve Engelse gentlemanHet Conservatieve Lagerhuislid Jacob Reese-Mogg dwong samen met andere conservatieve parlementsleden een vertrouwensstemming af over het leiderschap van premier Theresa May. Vanavond tussen zeven en negen uur stemmen 315 Conservatieven anoniem. May heeft genoeg aan 158 medestanders. Wie is de man die May zo graag weg wil hebben?
12/12 16u00  Albert Heijn kiest voor meer vers en minder vuilniszakkenSupermarktketen Albert Heijn verwacht dat zijn totale aantal winkels, nu ruim duizend in Nederland en België, niet verder zal stijgen. Het aanbod in veel AH-winkels zal langzaam veranderen: meer verse producten en minder huishoudelijke artikelen als vuilniszakken, luiers en schoonmaakmiddelen. Die producten kopen consumenten steeds vaker online.
12/12 16u00  Jihad op de kerstmarkt van Straatsburg: twee dodenBij een aanslag op de kerstmarkt in Straatsburg vielen dinsdagavond twee doden en zes gewonden verkeren in kritieke toestand. De dader riep ‘Allah Akbar’.
12/12 15u30  De grauwe, pardon, bruine kuikendief en de gier van KaboelIedere dag verwondert Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.
12/12 15u15  Hoe krijg ik mijn puber aan het leren?Lastige pubers, dreinende tieners of krijsende kleuters? Elke week behandelt Trouw een opvoedvraag van lezers. Zelf een kwestie indienen? Mail naar opvoedvraag@trouw.nl
12/12 15u00  Vrouwelijke hoofdrol laat de bioscoopkassa rinkelenDat de meeste films een man in de hoofdrol hebben, daar zijn verschillende redenen voor aan te voeren. Het gegeven dat films de echte wereld weerspiegelen, en mannen het daar nou eenmaal ook vaker voor het zeggen hebben. Of toch gewoon ingebakken seksisme in de filmwereld.
12/12 14u45  Leerling L. werd dun, zijn wallen dik; het leven drukte hem in de hoekAsis Aynan (1980) studeerde filosofie en doceert op de Hogeschool van Amsterdam. Hij is de bedenker van de BerberBibliotheek en schreef onder meer ‘Ik, Driss en Gebed zonder eind’ (2010).
12/12 14u30  Toegang tot een goede Thaise school? Leg eerst maar het theegeld op tafelDe Thai mogen in februari naar de stembus, de eerste verkiezingen sinds de militaire junta in 2014 aan de macht kwam. Hun belangrijkste belofte: corruptie uitbannen. Tot nu toe lukt dat maar matig.
12/12 14u30  Peking neemt wraak vanwege arrestatie topvrouw HuaweiPeking zet een Canadese ex-diplomaat vast, tot frustratie van Canada en de VS. Zij overwegen een negatief reisadvies voor China in te stellen.
12/12 14u15  Groene elites zijn niet het probleem, maar politici die met hun rug naar het klimaatvraagstuk staanOnzin dat mensen die zich druk maken om het klimaat, geen oog hebben voor ‘de werkende Nederlander’. Laat politici kijken naar de velen die al jaren werken aan oplossingen, daagt John Grin, hoogleraar duurzaamheidstransities aan de UvA, hen uit. En laat ze leiderschap tonen.
12/12 14u15  Bij een motie van afkeuring is het oppassen geblazen“Nee, dat kan niet”, protesteerde Kamervoorzitter Khadija Arib nog. Het Kamerdebat over het VN-Immigratiepact was vorige week nog maar net begonnen of Kamerlid Thierry Baudet wilde met een motie van wantrouwen het hele kabinet naar huis sturen. Hij wilde er metéén over stemmen.
12/12 13u45  Advocaat vraagt vanwege gebrek aan bewijs om directe vrijlating B. in zaak Nicky VerstappenVolgens de advocaat van Jos B. ligt er veel te weinig bewijs om Jos B. te veroordelen voor het doodslag op en het misbruik van Nicky Verstappen. Daarom vroeg hij de rechtbank Maastricht vanochtend om vandaag nog te besluiten B. vrij te laten.
12/12 13u30  ‘Te huur’ is geen zu vermieten of to letEen lezer verbaast zich over wat hij de ‘korte woordvorm huur in de uitdrukking te huur’ noemt.
12/12 13u15  Bij een nieuwe griepgolf worden ouderen sneller naar verpleeghuis gestuurdZiekenhuizen gaan grieppatiënten sneller doorverwijzen naar verpleeg- en verzorgingshuizen om zo te voorkomen dat afdelingen opnieuw verstopt raken door een grote toeloop van zieke ouderen. Bij de griepepidemie die eerder dit jaar huishield, puilden de spoedeisende hulpposten van ziekenhuizen uit. Dat leidde zelfs tot opnamestops. Dat de ziekenhuizen hun handen vol hadden aan grieppatiënten, kwam ook doordat een deel van het eigen personeel thuis ziek op bed lag.
12/12 13u00  Murnane, een tachtigjarige die zijn romans met één vinger tiktOp het gevaar af een zonderling te worden en te verdwalen waar geen lezer nog wil volgen, wil ik toch nog iets schrijven over die in kleine kring bekende Australische schrijver Gerald Murnane.
12/12 12u15  ‘De ziel van Europa redden’ - op eurocampagne met Frans TimmermansFrans Timmermans werd in Lissabon bejubeld als spitskandidaat voor de Europese sociaal-democraten.Trouw liep vier lange campagnedagen met hem mee, langs ontelbare selfies. ‘De wanhoop van mensen is soms zo groot dat ze denken: sla alles maar kapot. Daar moeten we iets tegenoverstellen.’
12/12 11u30  Jos B. ontkent dat hij Nicky Verstappen om het leven heeft gebrachtJos B. ontkent het doden, misbruiken en ontvoeren van Nicky Verstappen. Dat vertelde hij de rechter woensdag in de rechtbank in Maastricht. ‘Ik ben niet de persoon die Nicky Verstappen heeft ontvoerd, die ontuchtige handelingen met hem heeft gepleegd en ik ben niet de persoon die Nicky Verstappen van het leven heeft beroofd. Ik heb het niet gedaan.’
12/12 10u30  May belooft met ‘alles dat zij in zich heeft’ te vechten voor haar positieDe Britse premier Theresa May heeft woensdagochtend verzekerd dat zij met ‘alles dat zij in zich heeft’ zal strijden om aan te blijven.
12/12 10u15  Hun eigen jaguars zijn op, dus halen de Chinezen ze nu uit SurinameNu de Zuid-Chinese tijger vrijwel is uitgestorven, worden jaguars in Suriname opeens bedreigd. Stropen gebeurt er op bestelling, en de Chinezen trekken aan de touwtjes.
12/12 10u00  Ook het alledaagse is eigenlijk vol wonderenWelke verhaal geeft uw leven zin? In een nieuwe reeks gaan we op zoek naar zingevingsverhalen. Vandaag: het verhaal van Chris Boon (74). ‘Mogelijk is er een diepere laag in een gewone, alledaagse wereld waarbij vergeleken de rest weinig meer is dan tijdverdrijf, toerisme langs de buitenkant.’
12/12 09u30  Een duurzamer Nederland moet niet alleen afhangen van draagvlakJesse Klaver wil dat we nadenken over de industrie zonder dat we bedrijven daar nog bij betrekken. Sybrand van Haersma Buma wil juist de burger (met of zonder geel hesje) laten meepraten over het klimaatbeleid. Hoe groot dat verschil ook, het resultaat zal hetzelfde zijn: het klimaatbeleid komt niet van de grond.
12/12 09u15  De zoektocht naar de schutter in Straatsburg is nog in volle gangDe schutter die dinsdagavond het vuur openende bij de populaire kerstmarkt in Straatsburg is nog niet opgepakt. Bij de aanslag vielen drie doden en twaalf gewonden. De politie gaat bij het onderzoek uit van een terroristisch motief.
12/12 08u30  De Nederlandse bodem is nog altijd kurkdroog, dus elke regendruppel teltVan nature is Nederland een kei in het afvoeren van overtollig water. Maar de droogte van afgelopen zomer vraagt om het tegenovergestelde: water vasthouden.
12/12 08u15  ING-topman Hamers moet vandaag zijn charmes in de strijd gooien in de Tweede KamerING-bestuurder Ralph Hamers ligt onder vuur. In de Tweede Kamer wacht hem woensdag een kritisch onthaal. Politiek en bedrijfsleven begrijpen elkaar niet meer.
12/12 08u00  Het brexitspel is pokeren op hoog niveau - er wordt gespeeld met het lot van honderden miljoen burgersDe mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.
12/12 07u30  Kijk hoe de Britten bezig zijn zichzelf van de kliffen te stortenDrie keer per week schrijft Stevo Akkerman een column waarin hij de 'keiharde nuance' en het 'onverbiddelijke enerzijds-anderzijds' preekt.
12/12 07u15  Voor D66 is klimaat geen splijtzwam: ‘Het hoeft het land niet te verdelen’Rob Jetten belooft een scherper geluid over klimaat, als nieuwe fractieleider van D66. Klimaatbeleid moet socialer en de grote bedrijven moeten meer betalen, zegt Jetten. Dan zullen ook de bevolkingsgroepen meedoen, die nu nog zo hun twijfels hebben over klimaatplannen.
12/12 02u15  Onderwijsvakbond: Liever vierdaagse schoolweek dan onbevoegde kunstenaar voor de klasDe Algemene Onderwijsbond roept scholen op een vierdaagse schoolweek in te voeren als het tekort aan leraren te groot is. Het is een ‘omstreden oproep’, erkent AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen. Maar nood breekt wet.
12/12 02u15  Zwijgen, spreken of liegen. Waar kiest Jos B. voor?Vandaag staat Jos B., verdacht van misbruik van en doodslag op Nicky Verstappen, voor het eerst voor de rechter.
11/12 23u15  PSV verlaat Champions League met gelijkspel bij InterPSV heeft de Champions League met opgeheven hoofd verlaten. De al uitgeschakelde koploper van de eredivisie speelde gisteren gelijk bij Internazionale in Milaan: 1-1.
11/12 23u15  Handbalsters hebben niets in te brengen tegen NoorwegenNederland had zich tegen Noorwegen kunnen plaatsen voor de halve eindstrijd van het EK. Maar de zevenvoudig Europees kampioen rechtte de rug en was oppermachtig.
11/12 23u00  Wanhoopstournee van May leidt vooralsnog tot nietsDe Britse premier May maakte dinsdag een rondgang langs de Europese partners, in de hoop op extra toezeggingen. Die hadden haar echter weinig concreets te bieden.
11/12 22u15  Doden bij schietpartij in Straatsburg, politie gaat uit van terroristische daadBij een schietpartij in het centrum van Straatsburg zijn drie doden en elf gewonden gevallen, melden Franse media. De politie gaat volgens persbureau DPA uit van een terroristische daad.
11/12 22u00  Drie doden bij schietpartij in Straatsburg, politie gaat uit van terroristische daadBij een schietpartij in het centrum van Straatsburg zijn drie doden en elf gewonden gevallen, melden Franse media. De politie gaat uit van een terroristische daad, meldt persbureau DPA.
11/12 21u45  Bij Marga Minco komt altijd toch de oorlog weer bovenSchrappen, herschrijven, nog eens opnieuw beginnen. Met grote precisie schreef Marga Minco een klein maar fijn oeuvre bij elkaar, dinsdag bekroond met de P.C. Hooftprijs voor proza 2019. “Per verhaal flikker ik soms een volle Albert Heijn-tas met eerdere versies weg.”
11/12 21u30  Zagen aan de stoelpoten van Theresa MayTegenstanders in haar eigen partij sturen aan op het vertrek van May. En de oppositie wacht slechts op het beste moment.
11/12 21u15  De economische inhaalgroei is definitief voorbijDe groei van de economie stabiliseert. Dat blijkt uit een publicatie van het economisch bureau van ING.
11/12 21u00  Apple en Qualcomm ruziën in China over productie en verkoop smartphonesChipfabrikant Qualcomm claimt een overwinning op elektronicaproducent Apple in de slepende zaak over het gebruik van technologie waar de chipmaker patent op zegt te hebben.
11/12 21u00  ‘Schending dierenwelzijn geen exces, maar standaardpraktijk’De schokkende beelden die actiegroep Animal Rights onlangs naar buiten bracht van twee Nederlandse varkensfokkerijen tonen de normale gang van zaken in de gehele varkenshouderij.
11/12 20u45  Toch patent op veredelde groeten en plantenPatenten op groenten en planten zijn omstreden. Een uitspraak in hoger beroep zet er nu toch weer de deur voor open.
11/12 20u45  Canada is geen partij voor hockeyers OranjeMet de Canadezen hadden de Nederlandse hockeyers geen moeite. Maar donderdag, in de kwartfinale, wacht een heel andere tegenstander: het hockeygekke thuisland, India.
11/12 20u30  Jetten wil CO2-heffing voor industrieHet gaat internationaal niet hard genoeg, zegt D66-leider Rob Jetten over het terugdringen van CO2-uitstoot. Hij wil een nationale heffing op die uitstoot.
11/12 20u15  India in de ban van miljardairshuwelijk met optreden van BeyoncéWat geef je de dochter van de rijkste man van Azië voor haar huwelijk? Een privéconcert van Beyoncé.
11/12 19u15  Beleggers kochten nog nooit zoveel huurwoningenBeleggers zien brood in huurwoningen. De markt daarvoor bereikt een nieuw hoogtepunt.
11/12 19u00  P.C. Hooftprijs voor Marga Minco (98): ‘Een daad van historische rechtvaardigheid’Marga Minco krijgt de P.C. Hooft­prijs voor verhalend proza. De schrijfster van ‘Het bittere kruid’ is inmiddels 98 jaar oud, maar: ‘Beter laat dan nooit’.
11/12 18u45  Lijm, jute, lak en bloem: de spitzenfluisteraar weet alles van goede balletschoentjesIedere ballerina heeft een haat-liefdeverhouding met haar spitzen, de iconische satijnen schoentjes in het ballet. Er verantwoord mee dansen is nog zo eenvoudig niet. Gelukkig weet Can Yükova raad.
11/12 18u45  ‘Breaking fake news’ is een keurig rondgebreid toneelstukjeBreaking fake news George & Eran Productions ★★☆☆☆
11/12 18u00  Wie zwemt in het geld, gaat naar HongkongOnder de allerrijksten ter wereld zijn Hongkong, New York en Londen de populairste steden. In die drie plaatsen zijn tussen januari en augustus 2018 153 panden verkocht voor ­minimaal 25 miljoen dollar per stuk. Samen zijn die aankopen goed voor 6,6 miljard dollar, zo blijkt uit onderzoek van het Britse makelaarskantoor Knight Frank.
11/12 17u30  Time: Journalisten zijn ‘persoon’ van het jaarTime Magazine heeft een groep journalisten tot meest invloedrijke ‘persoon’ van het jaar 2018 uitgeroepen, waaronder de vermoorde Jamal Khashoggi. Zij krijgen de titel voor het nemen van grote risico's in hun zoektocht naar de waarheid.
11/12 17u15  Het komt eraan: een machientje op stoom dankzij de zonDe zon is krachtig genoeg om ­water om te zetten in damp of zelfs stoom, ware het niet dat de meeste van haar stralen dwars door water heen gaan.
11/12 16u15  Twintig jaar celstraf voor moord op Milica van DoornDe 48-jarige Hüseyin A. moet twintig jaar de cel in voor de verkrachting en dood van Milica van Doorn, ruim een kwart eeuw geleden.
11/12 15u45  AfscheidGer Groot doceerde filosofie aan de universiteiten van Rotterdam en Nijmegen. Voor Trouw bekijkt hij de actualiteit door een filosofische bril.
11/12 15u45  Nemr duwt 100 kilo handtekeningen voor een kinderpardon de Kamer inRuim 250.000 handtekeningen haalde programmamaker Tim Hofman op voor een kinderpardon ‘dat wel werkt’. De 9-jarige Nemr reed ze de Tweede Kamer in.
11/12 15u30  Wat moeten we zien in Voorburg? De Drie Koningen stelen de showHet was een mooi ritueel als de kerststal werd opgebouwd in het huis van zijn oma in Den Haag. Als kind keek hij er naar uit, vertelt Meindert Marijs (74).
11/12 15u00  Time: journalisten ‘persoon’ van het jaarTime Magazine heeft een groep journalisten tot meest invloedrijke 'persoon' van het jaar 2018 uitgeroepen, waaronder de vermoorde Jamal Khashoggi. Zij krijgen de titel voor het nemen van grote risico's in hun zoektocht naar de waarheid.
11/12 13u45  De ogen van John ‘mr speaker’ Bercow spuwen vuur; onvergetelijkVier keer per week schrijven Renate van der Bas en Maaike Bos columns over televisie.
11/12 13u30  Aanslagpleger Amsterdam Centraal: Als ik Wilders tegenkom, dood ik hemDe 19-jarige Afghaan die eind augustus twee toeristen neerstak op Amsterdam Centraal, ontkent dat dit een terroristische daad was. Maar hij is bereid om Geert Wilders te doden.
11/12 12u15  May krijgt een ontbijt bij Rutte, maar hoogstwaarschijnlijk geen concessiesDen Haag is eerste tussenstop op de Europese tournee die de Britse premier vandaag aflegt.
11/12 11u45  Met ‘Die tote Stadt’ zet de Reisopera alle sluizen majestueus openOPERA Nederlandse Reisopera Die tote Stadt ★★★★★
11/12 11u45  Turkije drijft een wig tussen de PKK en andere KoerdenTurkije breidt de jacht op de Turks-Koerdische verzetsorganisatie PKK verder uit. Na militaire operaties in Syrië, zijn die in Irak opgevoerd, zelfs al zijn de slachtoffers vooral Koerden die niets met de PKK hebben. Zo proberen de Turken een wig te drijven tussen de PKK en andere Koerden.
11/12 11u30  ‘Utrecht, Caravaggio en Europa’: wonderlijcke dinghen inspireerden CaravaggistenCaravaggisten noemen we ze. De Utrechtse schilders die aan het begin van de zeventiende eeuw naar Rome gingen om zich te laten inspireren door de schilderijen van Caravaggio. Op een tentoonstelling in het Centraal Museum zijn de lijntjes tussen de Italiaan en Utrecht te trekken.
11/12 11u15  De bijzondere woordvolgorde van foxtrotdanser Nico HaakGrammaticale geschillen, etymologische enigma's en andere taaltwijfels, voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon.
11/12 10u30  Héél erg goed voor jezelf zorgen: recht of plicht?De zorg stelt lastige ­morele dilemma’s. Moet ik voor vader zorgen? Wie krijgt die dure medicijnen? Houdt de roker recht op zorg? Aflevering 3 in de serie ‘Voor wie moet ik zorgen?’ Vandaag: zorgen voor jezelf. Met wetenschapsfilosoof en -psycholoog Trudy Dehue.
11/12 10u00  Hoezo ruimte om de industriële landbouw verder te helpen?De overheid gaat uit van een droomscenario, voor het stikstofbeleid. Maar de hoeveelheid stikstof in de natuur is hoger dan de overheid had berekend en daarom moet het beleid worden aangepast, vindt Michiel Wallis de Vries, senior onderzoeker bij De Vlinderstichting en buitengewoon hoogleraar Ecologie en Bescherming van Insecten aan de WUR
11/12 09u45  ‘Wij hadden een geheime relatie’. De strategie van de alternatieve verklaringDe DNA-sporen in het lichaam van Milica van Doorn duiden niet op verkrachting en moord, maar op een zeer geheime relatie. Aldus de verdachte. Vandaag spreekt de rechter zich uit over de zaak. Zo’n alternatieve verklaring duikt vaker op in de rechtszaal.
11/12 09u45  Een beetje angst kan geen kwaadRob Schouten schrijft een wekelijkse column over kunst, cultuur en het leven zelf.
11/12 09u30  De ijzerslak is een inspiratie voor kogelvestenYlva Poelman schrijft over hoe het vernuft van de natuur leidt tot technische hoogstandjes
11/12 09u15  Gentrificatie is de aasgier van de stadAbdelkader Benali (1975) is schrijver. In 1996 debuteerde hij met Bruiloft aan Zee, in 2003 won hij de Libris Literatuur Prijs voor zijn roman De Langverwachte. Om de week schrijft hij voor Trouw een column.
11/12 09u15  Deze roman vertelt griezelig echt over de volgende atoomoorlogHad dat Zuid-Koreaanse passagiersvliegtuig nou maar niet precies de eerdere route gevolgd van een Amerikaanse bommenwerper op oefening. Waren er bij de Noord-Koreaanse luchtafweer bij het overleg over dat vliegtuig maar wat meer woorden gebruikt. Had Donald Trump nou maar niet die achteloze tweet over Kim Jong-un de wereld in gestuurd.
11/12 09u15  Nikol Pasjinjan mag Armenië nu écht leidenHij was al premier, maar na de ruime verkiezingsoverwinning van dit weekend kan Nikol Pasjinjan echt aan de slag.
11/12 09u00  Nikol Pasjinijan mag Armenië nu écht leidenHij was al premier, maar na de ruime verkiezingsoverwinning van dit weekend kan Nikol Pasjinijan echt aan de slag.
11/12 09u00  Archeoloog moeilijk aan de bak? Hij krijgt juist makkelijk werk!Archeologen komen juist makkelijk aan het werk, schrijft Jan Kolen, decaan van de Faculteit der Archeologie en hoogleraar landschapsarcheologie en cultureel erfgoed aan de Universiteit Leiden.
11/12 08u45  Je kunt rijk worden onder een koude doucheZelf besparen op energiegebruik maakt het leven makkelijker en levert geld op, rekent lezer Jan Marten de Vries voor.
11/12 08u30  Oranje handbalsters kunnen Noorwegen het laatste zetje gevenHet lijkt de wereld op zijn kop: Nederland kan zich vandaag plaatsen voor de halve finales op het EK, het grote Noorwegen strijdt tegen eliminatie. Oranje-speelster Martine Smeets is beducht voor deze gelouterde tegenstander.
11/12 08u15  Tienduizenden huishoudens zitten diep in de schulden, maar krijgen geen hulpZo’n 240.000 huishoudens krijgen volgens het Nibud geen schuldhulp, terwijl ze met flinke schulden kampen.
11/12 08u15  Egypte past de wet tegen nepnieuws selectief toeDe Egyptische regering nam onlangs een wet aan die het verspreiden van nepnieuws moet stoppen. Tot nu toe lijkt de wet vooral te worden toegepast op bloggers en journalisten die zich kritisch uitlaten over de overheid.
11/12 08u00  Het Belgische drama is het zoveelste bewijs dat de politiek van redelijkheid en overleg op de terugtocht isDe mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.
11/12 07u45  Veel rode broeders zijn weggedoken, maar Frans Timmermans verkeert in euforische staatDrie keer per week schopt Sylvain Ephimenco in Trouw heilige huisjes omver.
11/12 05u15  ‘De roep om een Schots referendum over onafhankelijkheid wordt sterker’Fiona Hyslop, de Schotse minister van buitenlandse betrekkingen, stuurt aan op Britse verkiezingen of een nieuw brexit-referendum.
11/12 00u15  Meisje overtreft schooladvies van juf of meester vaker dan jongenMeisjes belanden op de middelbare school vaker dan jongens op een hoger niveau dan juf of meester dacht in groep 8.
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

18x De internationale trein loopt ver achter op de groene reiziger18/12 02u15 - Trouw: De internationale trein wordt een steeds populairder alternatief voor het vliegtuig. De Treinreiswinkel profiteert. ‘Mensen zeggen niet alleen dat ze beter met de trein kunnen reizen, ze doen het ook echt.’ Alleen: de internationale treinwereld is er nog lang niet klaar voor.
12x Inkomen boeren flink omlaag door droogte van afgelopen zomer18/12 00u15 - Trouw: De ernstige droogte van afgelopen zomer heeft Nederlandse boeren en tuinders flink in de portemonnee ­geraakt. Het gemiddelde inkomen in de land- en tuinbouw daalde in 2018 naar ongeveer 42.000 euro per jaar, ruim 30.000 euro minder dan in het topjaar 2017.
11x May ontkent wel verdacht hard dat er een tweede referendum komt, zeggen analisten18/12 00u30 - Trouw: Premier May brengt haar deal weer in stemming. Er wordt vermoed dat ze ondertussen een tweede referendum overweegt.
10x May ontkent wel verdacht hard dat er geen tweede referendum komt, zeggen analisten18/12 00u00 - Trouw: Premier May brengt haar deal weer in stemming. Er wordt vermoed dat ze ondertussen een tweede referendum overweegt.
9x ‘Blokkeerfries’ uitgeroepen tot woord van het jaar 201818/12 06u00 - Trouw: De term ‘blokkeerfries’ is uitgeroepen tot het woord van het jaar 2018. Het woord kreeg 55 procent van de stemmen en kreeg daarmee ruimschoots de voorkeur boven ‘yogasnuiver’ en ‘mangomoment’.
8x Schoolexamen is het ondergeschoven kindje18/12 00u00 - Trouw: Door de grote aandacht voor het centraal examen raken de schoolexamens ondergesneeuwd.
8x Dankzij de ‘vieze’ luchtvaart pakken internationale reizigers vaker de trein18/12 08u30 - Trouw: Internationaal reizen met de trein zit in de lift dankzij de discussie over de hoge CO2-uitstoot van de luchtvaart. Dat stellen de NS en reisorganisatie de Treinreiswinkel tegenover Trouw op basis van cijfers over de groei van internationale treinreizen.
7x Voor een Michelin-ster moet je als chef het bos in17/12 23u45 - Trouw: Vluchtige trends zijn aan sterrenrestaurants niet besteed, maar streek­producten zijn een blijvertje. Erik de Mönnink stuurt zijn koks het bos in.
6x Hoogleraar Ido Weijers: Jongerenstrafrecht niet geschikt voor hardleerse veelplegers18/12 09u15 - Trouw: Jonge veelplegers zijn niet gebaat bij het jongerenstrafrecht. Het werkt verwarrend en dus moet het terug naar de tekentafel, zegt emeritus hoogleraar Ido Weijers. ‘Trotse criminelen lachen erom.’
6x Sportman en sportvrouw van het jaar? Eerder populairste sportman/vrouw van het jaar18/12 10u30 - Trouw: Bij de keuze voor sportman en sportvrouw van het jaar lijkt populariteit helaas leidend, stelt schrijver Mark Schalekamp. De sportman en sportvrouw van het jaar worden op 19 december weer verkozen.

Statistieken

Artikels:
34518
Gelezen:
19389
Aantal lezers nu:
56


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven