maandag 20 januari 2020, week 04


U bent nu hier: Meer nieuws van Volkskrant Economie

Laatste updatecontrole: vandaag om 18u45
 

Volkskrant Economie

Verbergen Tonen
20/01 00u00  Colauto brengt glamour terug, Williamson dweilt met de kraan open Hij heeft niet alleen zijn naam mee voor een warenhuisdirecteur die zich in het luxere segment profileert. Bijenkorf-topman Giovanni Colauto weet ook van wanten. Voor het vijfde jaar op rij is de omzet gestegen.20 
19/01 22u00  Afvaltycoon begon als voddenman met bakfiets De opa van de huidige topman haalde nog vodden op met zijn bakfiets. Nu is Kras Recycling een van de grootste afvalbedrijven van Nederland. De basis is en blijft Volendams, en Kras is dus ook de naamgever van het stadion van de lokale FC.
18/01 11u45  Beijing is nog steeds duizelig van de klap die Trump uitdeelde aan China Vechten terwijl je elkaar omhelst. En slaan, maar niet hard genoeg om onherstelbare schade aan te richten. Dat zijn de steekwoorden in Beijing voor de omgang met de Verenigde Staten na de ondertekening van het handelsakkoord van woensdag.
18/01 05u15  Handelsakkoord is vooral een pas op de plaats tussen VS en China Vechten terwijl je elkaar omhelst. En slaan, maar niet hard genoeg om onherstelbare schade aan te richten. Dat zijn de steekwoorden in Beijing voor de omgang met de Verenigde Staten na de ondertekening van het handelsakkoord van woensdag.
17/01 22u15  Wat zijn de gevolgen als Schiphol met 100.000 vluchten per jaar zou krimpen? Het is een schrikbeeld voor de luchtvaartsector en het bedrijfsleven: een rem op Schiphol. Maar wat gebeurt er als het aantal vluchten op de nationale luchthaven met 100 duizend zou afnemen? Het kabinet wil het antwoord op die vraag niet geven. De Volkskrant pakt de handschoen op.
17/01 21u00  Na eeuw landen zonder handen is piloot nu ook (bijna) overbodig bij het opstijgen Op de automaat landen konden vliegtuigen al, nu is er ook geen piloot meer nodig om een toestel van de grond te krijgen. Airbus heeft met succes een proef gedaan, waarbij voor het eerst een commercieel passagiersvliegtuig – een A350 1000 – louter op visuele waarneming opsteeg.
17/01 21u00  Uysal stevig in het zadel, van Trikt met verlof gestuurd In de eurozone klinkt boegeroep bij renteverlagingen. Maar in Turkije gaan juichkreten op. Een jaar geleden was de rente daar nog 24 procent. President Erdogan stuurde de president van de centrale bank daarop de laan uit en benoemde Murat Uysal tot diens opvolger. Hij kreeg de opdracht de rente te verlagen. Dat heeft hij met gezwinde spoed gedaan, want het politieke en monetaire beleid zijn in dit land nu een pot nat.
17/01 19u15  Het mag dan goed gaan met kwantiteit van werk, de kwaliteit staat juist onder druk Voor het eerst meer dan 9 miljoen werkenden, kopte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) deze week. Door de groei van de werkgelegenheid in de afgelopen maanden, springt Nederland het nieuwe decennium in met een recordaantal mensen met werk. Hoera?
17/01 00u00  Hoe regel ik zelf mijn pensioen optimaal? Ik heb een werkgever zonder pen­sioenregeling. Hoe kan ik zelf het beste voor mijn oude dag zorgen? En is mijn leeftijd belangrijk? Ik ben 57 jaar.
16/01 22u00  Is Invest-NL niet op voorhand overbodig? Het is wachten op een eerste beleggingsfonds voor klimaatontkenners. Nu de allergrootste en machtigste vermogensbeheerder Blackrock (7.000 miljard euro) een groene draai heeft gemaakt, is duurzaam beleggen mainstream geworden.
16/01 21u00  Wie nu al treurt om lege winkelstraten, kan zijn hart vasthouden: Amazon komt eraan Amazon gaat het aanbod van producten in zijn nu praktisch lege Nederlandse webwinkel uitbreiden. Dat blijft niet zonder gevolgen, waarschuwen marktonderzoekers. We moeten ons schrap zetten voor nóg legere winkelstraten.
15/01 22u00  Wordt Tata versus Tata nu een PR-gevecht? Het afgegrendelde bedrijfsterrein van de staalfabriek in IJmuiden doet tegenwoordig veel denken aan het Gallisch dorpje dat omringd door Romeinse legerkampen dankzij de toverdrank dapper weerstand kan bieden aan de Romeinen.
15/01 19u15  Remkes werpt nieuwe barrière op voor opening Lelystad Airport Het lijkt Cora van Nieuwenhuizen niet gegeven Lelystad Airport te openen. Drie keer al moest haar ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de opening van het vakantievliegveld uitstellen. Door het stikstofadvies van de commissie-Remkes is een vierde vertraging niet uitgesloten.
15/01 18u00  In de Nederlandse bossen groeien 60 woningen per dag Hout maakt een opmars als bouwmateriaal voor nieuwe huizen, hotels en kantoren. Je kunt er snel mee werken, en het zorgt ook nog eens voor minder uitstoot van CO2, zeggen experts.
15/01 17u00  WRR in advies aan regering: geen uitkeringen, maar baan voor iedereen als vangnet Niet een uitkering, maar een basisbaan zou het vangnet van de verzorgingsstaat moeten worden. Dat schrijft de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid (WRR) in een advies aan de overheid. Werk is te belangrijk voor de samenleving om mensen onnodig langdurig aan de kant te houden.
Laatste update: vandaag om 0u00


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
15/01 16u45  Is de millennial als startende huizenkoper wel zo slecht af?De alarmerende koppen zijn niet van de lucht: ‘Zes keer een bod en nog steeds geen huis’. ‘Jongeren vluchten naar de polder’. ‘Starter nu echt kansloos op woningmarkt’. Of zelfs: ‘Tijd voor een jongerenpartij’.
15/01 15u00  Indiase deelstaat vecht omstreden burgerschapswet aan bij hooggerechtshofDe Indiase deelstaat Kerala heeft dinsdag bij het hooggerechtshof in Delhi de grondwettigheid aangevochten van een burgerschapswet die de Indiase regering eind vorig jaar invoerde. De wet leidt in het hele land al wekenlang tot massale protesten, waarbij 23 doden zijn gevallen.
15/01 12u15  Indiase deelstaat vecht omstreden burgerschapswet regering aan bij hooggerechtshofDe Indiase deelstaat Kerala heeft dinsdag bij het hooggerechtshof in Delhi de grondwettigheid aangevochten van een burgerschapswet die de Indiase regering eind vorig jaar invoerde. De wet leidt in het hele land al wekenlang tot massale protesten, waarbij 23 doden zijn gevallen.
15/01 00u00  Chanel is het nieuwe goud: fijnproevers investeren in tweedehands modeTweedehands mode-items als schoenen en horloges worden steeds vaker als toegankelijke beleggingen gezien. Ze zijn het nieuwe goud: bewaar het, bewonder het en verkoop het voor een goede prijs. Waar investeren de fijnproevers in?
14/01 22u15  Dit zijn de voor- en nadelen van 0 procent spaarrenteABN Amro verlaagt als eerste grote bank de spaarrente naar 0 procent. Fijn voor huizenkopers, maar is het broekzak-vestzakwerk doordat tegelijk de huizenprijzen blijven stijgen? Vier pluspunten en dito nadelen bij de nullijn of zelfs negatieve rente. Pas op voor geldillusies!
14/01 21u45  De markt werkt beter dan alle goede bedoelingen van de overheid bij elkaarBegin januari stond er een mooi interview met Charlie Koolhaas in de krant. Koolhaas groeide op in Londen, ging op haar 18de sociologie studeren aan de NYU in New York en woonde vervolgens in wereldsteden als Seattle, Dubai, Lagos, en Guangzhou. Ze zag dat daar waar de overheid zich het minst bemoeit met het welbevinden van immigranten, zoals in Guangzhou en Dubai, migranten het best tot hun recht komen. In haar boek City Lust laat ze zien hoe diversiteit eruitziet in een razendsnel globaliserende wereld.
14/01 16u30  Spaarrente 0 procent: wat nu met uw geld - en wat vooral niet?Als eerste grote bank in Nederland geeft ABN Amro zijn spaarders geen rente meer. Daarmee zijn spaarders in Nederland letterlijk een dief van hun eigen portemonnee, nu de reële rente – de ontvangen rente na aftrek van inflatie – diep in de rode cijfers is gedoken. Maar wat moet je dan met je geld doen? Vijf alternatieven voor sparen.
14/01 09u15  Bedrijfsleven haalt zich een recordschuld op de halsBedrijven hebben zich in 2019 voor een recordbedrag in de schulden gestoken. Wereldwijd verkochten ze voor 2.500 miljard dollar aan obligaties, geholpen door de historisch lage rente en de verwoede zoektocht van beleggers naar manieren om nog een laatste beetje rendement uit de wereldeconomie te knijpen. De alsmaar uitdijende schuldenberg van het mondiale bedrijfsleven baart De Nederlandsche Bank en andere financiële waakhonden zorgen.
14/01 09u15  Millennials schrokken jaarlijks 1.500 euro buiten de deur opNederlandse millennials geven gemiddeld maandelijks 125 euro uit aan eten en drinken buiten de deur (tegenover ruim 40 euro door babyboomers). Het maakt deel uit van hun levensstijl, zegt het Food Service Instituut Nederland (FSIN), dat hun voedselpatroon heeft onderzocht. Millennials eten veel onderweg en plannen nauwelijks hun avondmaaltijd.
14/01 07u45  Miljardencontract van Duitse marine voor scheepsbouwer DamenNederlandse scheepsbouwer Damen heeft een miljardencontract binnengesleept van de Duitse marine voor het bouwen van vier fregatten. Het zou de grootste order zijn die de Duitse marine ooit heeft gedaan.
14/01 00u00  Waarom werkgevers juíst in oudere werknemers moeten investerenTe duur, te langzaam of te vaak ziek. Over oudere werknemers bestaan nogal wat vooroordelen. Bij veel bedrijven worden werknemers nog steeds automatisch ontslagen zodra ze de AOW-leeftijd hebben bereikt. Zonde, want ze zijn hard nodig.
13/01 22u15  Zijn eind deze eeuw alle rentetarieven negatief?De Italiaanse immigrant Dino de Rapondi opende in de dertiende eeuw een bankiershuis in Brugge dat niet alleen leningen verstrekten aan de Vlaamse lakenkooplieden maar ook aan de Bourgondische hertogen als Philips de Stoute en Jan zonder Vrees en de Franse koningen.
13/01 00u00  Cono wil de groenste ter wereld zijn – dat begint met ‘gras in de bek’Midden in de Beemster maakt een boerencoöperatie al bijna 120 jaar kaas. Vanuit Noord-Holland gaan tientallen varianten van Cono Kaasmakers de wereld over. ‘We zijn merkenbouwers.’
13/01 00u00  Boycot het buffet: goed tegen overgewicht en voedselverspillingNa het geschrans van de kerstdagen en het brandend maagzuur van de oliebollen en champagne van Oud en Nieuw is het nu tijd voor de nieuwjaarsbuffetten. Horeca bieden ze aan, vaak wederom met een zuuropwekkend glaasje bubbels en ook werkgevers zien het buffet als een goede manier om het nieuwe jaar op een informele manier met hun medewerkers in te luiden. Op lange tafels staan metalen bakken op spiritusbranders te wachten op de rij die voorbijtrekt: ‘met aardappels of met rijst?’ Er zijn uitzonderingen, maar vaak is het eten aan de lauwe kant en nooit echt lekker. Maar hé, wel gezellig om zo aan het begin van het nieuwe jaar een vorkje weg te prikken met de collegaatjes, toch?
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

20x Colauto brengt glamour terug, Williamson dweilt met de kraan open20/01 00u00 - Volkskrant Economie: Hij heeft niet alleen zijn naam mee voor een warenhuisdirecteur die zich in het luxere segment profileert. Bijenkorf-topman Giovanni Colauto weet ook van wanten. Voor het vijfde jaar op rij is de omzet gestegen.
2x Afvaltycoon begon als voddenman met bakfiets19/01 22u00 - Volkskrant Economie: De opa van de huidige topman haalde nog vodden op met zijn bakfiets. Nu is Kras Recycling een van de grootste afvalbedrijven van Nederland. De basis is en blijft Volendams, en Kras is dus ook de naamgever van het stadion van de lokale FC.
1x Dit zijn de voor- en nadelen van 0 procent spaarrente14/01 22u15 - Volkskrant Economie: ABN Amro verlaagt als eerste grote bank de spaarrente naar 0 procent. Fijn voor huizenkopers, maar is het broekzak-vestzakwerk doordat tegelijk de huizenprijzen blijven stijgen? Vier pluspunten en dito nadelen bij de nullijn of zelfs negatieve rente. Pas op voor geldillusies!
1x Na eeuw landen zonder handen is piloot nu ook (bijna) overbodig bij het opstijgen17/01 21u00 - Volkskrant Economie: Op de automaat landen konden vliegtuigen al, nu is er ook geen piloot meer nodig om een toestel van de grond te krijgen. Airbus heeft met succes een proef gedaan, waarbij voor het eerst een commercieel passagiersvliegtuig – een A350 1000 – louter op visuele waarneming opsteeg.
0x Boycot het buffet: goed tegen overgewicht en voedselverspilling13/01 00u00 - Volkskrant Economie: Na het geschrans van de kerstdagen en het brandend maagzuur van de oliebollen en champagne van Oud en Nieuw is het nu tijd voor de nieuwjaarsbuffetten. Horeca bieden ze aan, vaak wederom met een zuuropwekkend glaasje bubbels en ook werkgevers zien het buffet als een goede manier om het nieuwe jaar op een informele manier met hun medewerkers in te luiden. Op lange tafels staan metalen bakken op spiritusbranders te wachten op de rij die voorbijtrekt: ‘met aardappels of met rijst?’ Er zijn uitzonderingen, maar vaak is het eten aan de lauwe kant en nooit echt lekker. Maar hé, wel gezellig om zo aan het begin van het nieuwe jaar een vorkje weg te prikken met de collegaatjes, toch?
0x Cono wil de groenste ter wereld zijn – dat begint met ‘gras in de bek’13/01 00u00 - Volkskrant Economie: Midden in de Beemster maakt een boerencoöperatie al bijna 120 jaar kaas. Vanuit Noord-Holland gaan tientallen varianten van Cono Kaasmakers de wereld over. ‘We zijn merkenbouwers.’
0x Zijn eind deze eeuw alle rentetarieven negatief?13/01 22u15 - Volkskrant Economie: De Italiaanse immigrant Dino de Rapondi opende in de dertiende eeuw een bankiershuis in Brugge dat niet alleen leningen verstrekten aan de Vlaamse lakenkooplieden maar ook aan de Bourgondische hertogen als Philips de Stoute en Jan zonder Vrees en de Franse koningen.
0x Waarom werkgevers juíst in oudere werknemers moeten investeren14/01 00u00 - Volkskrant Economie: Te duur, te langzaam of te vaak ziek. Over oudere werknemers bestaan nogal wat vooroordelen. Bij veel bedrijven worden werknemers nog steeds automatisch ontslagen zodra ze de AOW-leeftijd hebben bereikt. Zonde, want ze zijn hard nodig.
0x Miljardencontract van Duitse marine voor scheepsbouwer Damen14/01 07u45 - Volkskrant Economie: Nederlandse scheepsbouwer Damen heeft een miljardencontract binnengesleept van de Duitse marine voor het bouwen van vier fregatten. Het zou de grootste order zijn die de Duitse marine ooit heeft gedaan.
0x Millennials schrokken jaarlijks 1.500 euro buiten de deur op14/01 09u15 - Volkskrant Economie: Nederlandse millennials geven gemiddeld maandelijks 125 euro uit aan eten en drinken buiten de deur (tegenover ruim 40 euro door babyboomers). Het maakt deel uit van hun levensstijl, zegt het Food Service Instituut Nederland (FSIN), dat hun voedselpatroon heeft onderzocht. Millennials eten veel onderweg en plannen nauwelijks hun avondmaaltijd.

Statistieken

Artikels:
31015
Gelezen:
39476
Aantal lezers nu:
64


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2020 Naar boven