maandag 18 februari 2019, week 08


U bent nu hier: Meer nieuws van Volkskrant Economie

Laatste updatecontrole: vandaag om 5u15
 

Volkskrant Economie

Verbergen Tonen
18/02 00u00  Colauto brengt glamour terug, Williamson dweilt met de kraan open Hij heeft niet alleen zijn naam mee voor een warenhuisdirecteur die zich in het luxere segment profileert. Bijenkorf-topman Giovanni Colauto weet ook van wanten. Voor het vijfde jaar op rij is de omzet gestegen.12 
17/02 20u15  Schipholganzen en edelherten uit de Oostvaardersplassen: deze poelier verwerkt al uw probleemwild Poeliersbedrijf Pieter van Meel verwerkt naast ‘regulier’ wild en gevogelte ook afgeschoten edelherten uit de Oostvaardersplassen. Directeur Thomas van Meel: ‘Wild is te lekker om van het menu te laten verdwijnen.’
17/02 20u15  Kijken, kijken, online kopen: het goudlokjesgedrag van de consument Als winkelstraten verloederen, of iconische winkels als Intertoys dreigen te verdwijnen, vinden klanten dat jammer. Maar het komt doordat ze hun spullen vaak liever bestellen in webshops, zonder gebruik te maken van de expertise van winkeliers en tegen een prijs waarmee zij niet kunnen concurreren.
17/02 11u15  Kijken, kijken, online kopen: winkeliers lijden onder het goudlokjesgedrag van de consument Als winkelstraten verloederen, of iconische winkels als Intertoys dreigen te verdwijnen, vinden klanten dat jammer. Maar het komt doordat ze hun spullen vaak liever bestellen in webshops, zonder gebruik te maken van de expertise van winkeliers en tegen een prijs waarmee zij niet kunnen concurreren.
15/02 23u00  Sjort de politiek met KLM aan een stervende zwaan? Het knettert zo hard tussen KLM en Air France over hun gecombineerde toekomst dat zelfs het kabinet zich ermee bemoeit. De ministers Hoekstra (Financiën) en Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) uitten vrijdag tegen Air France-KLM-baas Ben Smith hun zorgen over diens plannen met KLM. Maar hoeveel invloed heeft Den Haag nog? Zeven vragen over het lot van KLM.
15/02 22u45  Hema-eigenaar gaat blurren & Intertoys trekt stekker eruit Hoewel hij met 43 jaar relatief jong was, had Roland Ambruster al een schat aan ervaring. De Duitser was gepokt en gemazeld in het warenhuiswezen. In Nederland had hij gewerkt voor de Bijenkorf, in Duitsland voor Karlstadt.
15/02 22u00  Willen de vrije jongens van Deliveroo eigenlijk wel in dienst? De zzp’ende fietskoeriers van Deliveroo zijn schijnzelfstandigen, oordeelde de rechtbank vorige maand. Vakbond FNV, die de zaak had aangespannen, claimt een principiële overwinning op de oprukkende platformeconomie. Maar hoe gelukkig zijn de bezorgers met deze uitspraak?
15/02 22u00  Succesverhaal van de vrouw eindigt vaak al vlak na de start, en dat ligt niet alleen aan het ouderschap Jonge vrouwen verschijnen beter voorbereid aan de start dan jonge mannen. Meisjes presteren beter dan jongens in het onderwijs (stromen sneller door, halen hogere cijfers, doen hogere opleidingsniveaus), en vrouwen verdienen dan ook in de eerste jaren op de arbeidsmarkt gemiddeld een hoger uurloon dan mannen. Met de emancipatie komt het dus wel goed?
15/02 00u00  Deze rentmeester loopt samen met 50 natuurboeren tegen ‘welwillende muren’ op Kringloop- en natuurinclusieve landbouw, daar moet het volgens de sector en de overheid naar toe. Op het Twentse landgoed Twickel doen 50 melkveehouders wat anderen met de mond belijden: biodiversiteit stimuleren. Maar samen met hun rentmeester lopen ze voortdurend tegen muren op.
14/02 23u45  In welk jaar treden de VS in de voetsporen van Venezuela? De Amerikaanse overheidsschuld is gestegen tot boven de 22 biljoen dollar (19,5 biljoen euro). Als morgen de rente 1 procent stijgt, is de Amerikaanse staat 220miljard dollar extra kwijt aan rente. Daarmee kun je niet alleen een muur aan de grens met Mexico bouwen, maar van het hele land een middeleeuwse vesting maken.
14/02 21u45  Eerste waterstoffabriek nog dit jaar de Noordzee op (en dat is om twee redenen goed nieuws) Waterstofproductie op zee kan overbelasting van het hoogspanningsnet voorkomen en overbodige olie- en gasplatformen nieuw leven inblazen. De Noordzee krijgt eind dit jaar een eerste fabriekje.
14/02 19u00  Nieuwbouw sociale huur blijft sterk achter door stijgende kosten en gebrek aan bouwlocaties Corporaties bouwen veel minder nieuwe woningen dan ze willen. Door onder meer stijgende bouwkosten, gebrek aan grond en lange toestemmingsprocedures leverden ze vorig jaar niet meer dan 17.300 extra huizen op. Het streven is om jaarlijks 34 duizend nieuwe woningen in gebruik te nemen, bijna het dubbele aantal. Dat blijkt uit onderzoek van Aedes, de belangenvereniging van de sociale woningbouwverenigingen.
14/02 15u15  Energieakkoord gaat ons 95 miljard kosten, volgens deze berekening. Maar klopt dat wel? Het Energieakkoord, dat sinds 2013 het klimaatbeleid heeft gedicteerd, gaat in totaal 95 miljard euro kosten. Dat berekende de Stichting Milieu, Wetenschap & Beleid, een groep onderzoekers die sceptisch staan tegenover klimaatbeleid. De kosten die zijn berekend lopen door tot 2038, en omvatten dus een periode van 25 jaar. Per huishouden (van vier personen) zouden de jaarlijkse kosten in 2020 uitkomen op 1.600 euro, en in 2030 zelfs op 1.942 euro.
14/02 15u00  ‘Marilyn Monroe van de lucht’ komt aan haar einde Het is een van de grootste mislukkingen uit de moderne burgerluchtvaart, zowel figuurlijk als letterlijk: in 2021 rolt de laatste reusachtige Airbus A380 uit de fabrieken. De enige klant voor het passagierstoestel heeft een order verkleind, waarmee het lot van het toestel is bezegeld. Donderdag kondigde Airbus aan te stoppen met de productie.
14/02 08u30  Pilotenbond probeert gemoederen bij Air France-KLM tot bedaren te brengen – en slaagt daar niet in Een bezoekje van topman Ben Smith van Air France-KLM aan de pilotenbond moest de onrust bij het bedrijf te verminderen, maar leidde juist weer tot commotie.
Laatste update: vandaag om 0u00


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
14/02 00u00  Op naar een schonere toekomst met onze energie - maar elk Europees land pakt dit anders aanElk land in Europa pakt de energietransitie anders aan. Dat is te merken in de discussie over het Nederlandse klimaatbeleid, waar regelmatig wordt gewezen hoe omliggende landen het anders (beter, of juist slechter) doen. Wat typeert de Nederlandse aanpak, en wat doen onze buurlanden anders?
14/02 00u00  Top van olieplatformbouwer SBM Offshore moet voor rechter verschijnenSBM Offshore, bouwer van drijvende olieplatforms, blijft achtervolgd worden door een omvangrijke corruptiezaak in Afrika en Brazilië. Woensdag werd bekend dat topman Bruno Chabas en commissaris Sietze Hepkema plus hun raadsman Jaap de Keijzer nog een keer onder ede moeten getuigen.
13/02 21u30  Zitten Snuf en Snuitje verscholen achter de computerknop?Vroeger zag de wereld er voor bankiers simpel uit. Criminelen waren herkenbaar aan een streepjes­shirt, ongeschoren gezichten en zwarte maskers – zoals Snuf en Snuitje (‘m-m-mooie p-parels, f-f-fijne p-p-parels’) uit Pipo of de Zware Jongens uit Donald Duck.
13/02 12u00  Beste VVD’ers, vertrouw nou eens op het kapitalismeWee het economische systeem waar zelfs de fans niet meer echt in geloven. Ik heb het over de vrije markt, en de aanleiding voor mijn medelijden is het debat rond de CO2-belasting. Die zou zinloos zijn omdat, zoals minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (VVD) het als een van de eersten uitlegde, bedrijven zulke uitgaven afwentelen op de klant. Linksom of rechtsom, de burger betaalt.
12/02 19u45  Is KLM-topman Elbers bezig met een Nederlandse exit?Weinig managers zijn zo mondiaal als Ben Smith, sinds september de baas van het misbaksel Air France-KLM. Hij is een in Groot-Brittannië geboren Canadees. Zijn vader kwam uit Australië en zijn moeder uit Hongkong. En hij leidt een Frans/Nederlandse onderneming. Als Smith een persoonlijke standaard heeft, moet dat een lappendeken zijn.
12/02 19u30  ‘We doen het bij de Volksbank niet per se beter, maar wel fundamenteel ánders’De Volksbank (moeder van onder andere SNS en ASN) voelt weinig voor een beursgang en wil proberen een andere oplossing te vinden als privatisering dan zo nodig moet. Volksbank-bestuursvoorzitter Maurice Oostendorp: ‘Wij willen aandeelhouders die langjarig ons model onderschrijven en accepteren.’
12/02 00u00  Topman Ben Smith beslist over de toekomst van KLM – en het ziet er vooralsnog niet erg rooskleurig uitDe nieuwe topman van Air France-KLM heeft zijn eerste honderd dagen erop zitten. Hij haalde de bezem door de Franse poot. Zijn plannen voor KLM zijn vaag, maar niettemin verontrustend. Wat wil Ben Smith?
11/02 21u00  Moeten alle miljardairs worden geëlimineerd? Als het aan links Amerika ligt welZoals Donald Tusk een speciale plek in de hel wil voor brexiteers, FC Utrecht-supporters voor de scheidsrechter die de wedstrijd van zondag tegen PSV floot en Candlelight-presentator Jan van Veen voor Omroep Max-baas Jan Slagter, wil links Amerika dat voor miljardairs.
11/02 15u45  In deze ‘bunker’ zoekt de Rabobank naar crimineel geldHet geduld is op met banken die hun witwastoezicht verwaarlozen, zoals ING deed. Bij Rabobank speuren inmiddels duizend gespecialiseerde medewerkers naar crimineel geld – en nog blijkt het extreem lastig. ‘Wij zoeken continu naar die speld in de hooiberg.’
11/02 15u30  Duizend speurneuzen, en nog is witwassen amper op te sporenHet geduld is op met banken die hun witwastoezicht verwaarlozen, zoals ING deed. Bij Rabobank speuren inmiddels duizend gespecialiseerde medewerkers naar crimineel geld – en nog blijkt het extreem lastig. ‘Wij zoeken continu naar die speld in de hooiberg.’
11/02 12u15  Einde dreigt voor pulsvisserij, en dat zou een dreun voor Nederlandse vissers zijnJarenlang dachten achtereenvolgende kabinetten het pulsvissen – het ‘opschrikken’ van platvis op de bodem – er via een ontheffing uiteindelijk wel door te krijgen in Europa. Maar komende woensdag dreigt toch echt het einde van deze innovatieve en voor Nederland profijtelijke vorm van visserij.
11/02 12u15  De snelst groeiende supermarkt van Nederland haalde juist duizenden producten uit de schappenSupermarktketen Vomar stopte met bezorging en bediening en haalde vierduizend producten uit het aanbod. Met succes: het familiebedrijf, inmiddels toe aan de derde generatie, is de snelstgroeiende supermarktketen van Nederland. ‘Voor de formulewijziging kostte een kilo bananen bij ons 1,75 euro, daarna 99 eurocent.’
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

12x Colauto brengt glamour terug, Williamson dweilt met de kraan open18/02 00u00 - Volkskrant Economie: Hij heeft niet alleen zijn naam mee voor een warenhuisdirecteur die zich in het luxere segment profileert. Bijenkorf-topman Giovanni Colauto weet ook van wanten. Voor het vijfde jaar op rij is de omzet gestegen.
1x Succesverhaal van de vrouw eindigt vaak al vlak na de start, en dat ligt niet alleen aan het ouderschap15/02 22u00 - Volkskrant Economie: Jonge vrouwen verschijnen beter voorbereid aan de start dan jonge mannen. Meisjes presteren beter dan jongens in het onderwijs (stromen sneller door, halen hogere cijfers, doen hogere opleidingsniveaus), en vrouwen verdienen dan ook in de eerste jaren op de arbeidsmarkt gemiddeld een hoger uurloon dan mannen. Met de emancipatie komt het dus wel goed?
1x Willen de vrije jongens van Deliveroo eigenlijk wel in dienst?15/02 22u00 - Volkskrant Economie: De zzp’ende fietskoeriers van Deliveroo zijn schijnzelfstandigen, oordeelde de rechtbank vorige maand. Vakbond FNV, die de zaak had aangespannen, claimt een principiële overwinning op de oprukkende platformeconomie. Maar hoe gelukkig zijn de bezorgers met deze uitspraak?
1x Hema-eigenaar gaat blurren & Intertoys trekt stekker eruit15/02 22u45 - Volkskrant Economie: Hoewel hij met 43 jaar relatief jong was, had Roland Ambruster al een schat aan ervaring. De Duitser was gepokt en gemazeld in het warenhuiswezen. In Nederland had hij gewerkt voor de Bijenkorf, in Duitsland voor Karlstadt.
1x Sjort de politiek met KLM aan een stervende zwaan?15/02 23u00 - Volkskrant Economie: Het knettert zo hard tussen KLM en Air France over hun gecombineerde toekomst dat zelfs het kabinet zich ermee bemoeit. De ministers Hoekstra (Financiën) en Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) uitten vrijdag tegen Air France-KLM-baas Ben Smith hun zorgen over diens plannen met KLM. Maar hoeveel invloed heeft Den Haag nog? Zeven vragen over het lot van KLM.
1x Kijken, kijken, online kopen: winkeliers lijden onder het goudlokjesgedrag van de consument17/02 11u15 - Volkskrant Economie: Als winkelstraten verloederen, of iconische winkels als Intertoys dreigen te verdwijnen, vinden klanten dat jammer. Maar het komt doordat ze hun spullen vaak liever bestellen in webshops, zonder gebruik te maken van de expertise van winkeliers en tegen een prijs waarmee zij niet kunnen concurreren.
0x De snelst groeiende supermarkt van Nederland haalde juist duizenden producten uit de schappen11/02 12u15 - Volkskrant Economie: Supermarktketen Vomar stopte met bezorging en bediening en haalde vierduizend producten uit het aanbod. Met succes: het familiebedrijf, inmiddels toe aan de derde generatie, is de snelstgroeiende supermarktketen van Nederland. ‘Voor de formulewijziging kostte een kilo bananen bij ons 1,75 euro, daarna 99 eurocent.’
0x Einde dreigt voor pulsvisserij, en dat zou een dreun voor Nederlandse vissers zijn11/02 12u15 - Volkskrant Economie: Jarenlang dachten achtereenvolgende kabinetten het pulsvissen – het ‘opschrikken’ van platvis op de bodem – er via een ontheffing uiteindelijk wel door te krijgen in Europa. Maar komende woensdag dreigt toch echt het einde van deze innovatieve en voor Nederland profijtelijke vorm van visserij.
0x Duizend speurneuzen, en nog is witwassen amper op te sporen11/02 15u30 - Volkskrant Economie: Het geduld is op met banken die hun witwastoezicht verwaarlozen, zoals ING deed. Bij Rabobank speuren inmiddels duizend gespecialiseerde medewerkers naar crimineel geld – en nog blijkt het extreem lastig. ‘Wij zoeken continu naar die speld in de hooiberg.’
0x In deze ‘bunker’ zoekt de Rabobank naar crimineel geld11/02 15u45 - Volkskrant Economie: Het geduld is op met banken die hun witwastoezicht verwaarlozen, zoals ING deed. Bij Rabobank speuren inmiddels duizend gespecialiseerde medewerkers naar crimineel geld – en nog blijkt het extreem lastig. ‘Wij zoeken continu naar die speld in de hooiberg.’

Statistieken

Artikels:
31430
Gelezen:
11034
Aantal lezers nu:
29


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven