vrijdag 26 april 2019, week 17


U bent nu hier: Meer nieuws van Volkskrant Economie

Laatste updatecontrole: vandaag om 12u00
 

Volkskrant Economie

Verbergen Tonen
26/04 08u30  Energie van zonneparken groeit fors, op daken blijft groei achter Het opgestelde elektrische vermogen in zonneparken is in één jaar tijd ruimschoots verviervoudigd. Eind 2017 stond er 98 megawatt aan zonnepanelen op weilanden en akkers, eind vorig jaar was dat 444 megawatt.
26/04 00u00  Van het gas af met een elektrische ketel: ‘Stekker erin en klaar’ Nederland moet straks verder zonder gas. Maar wat doe je in een flatgebouw waar je met een warmtepomp geen kant op kunt? Mar Aalders denkt de oplossing te hebben. ‘Stekker erin en klaar.’12 
26/04 00u00  Waar kun je terecht met je financiële klacht? Als de installateur slecht werk levert, weet ik waar ik moet klagen. Maar waar moet ik terecht met mijn klacht over de lage spaarrente of de hoge verzekeringspremie?10 
25/04 23u45  Is de deeleconomie een goede belegging? ‘God begreep dat hij niet overal kon zijn en daarom schiep hij moeders. En toen realiseerde hij dat moeders ook niet overal kunnen zijn en daarom schiep hij Uber’, aldus een tweet.
25/04 21u15  Elon Musk blijft stuntrijden met Tesla (en verlies maken) Wat in februari door topman Elon Musk nog werd aangekondigd als ‘een klein verlies’, bleek in woensdagavond laat te zijn opgezwollen tot een van de slechtste kwartalen uit de recente geschiedenis van Tesla. Het concern deed financiële analisten versteld staan met een kwartaalverlies van ruim 700 miljoen dollar (628 miljoen euro).
25/04 18u45  Twintig tot dertig nieuwe treinstations? Zo makkelijk gaat dat niet Grote opwinding woensdag als ProRail meldt dat er de komende negen jaar liefst twintig tot dertig stations bijkomen. Maar dat ligt in de praktijk anders én ingewikkelder.
25/04 08u00  Voormalige Nissan-baas Ghosn vrij op borgtocht van 4 miljoen euro Voormalig Nissan-baas Carlos Ghosn komt op borgtocht vrij. Een Japanse rechtbank heeft bepaald dat hij tegen betaling van 4,5 miljoen dollar, omgerekend 4 miljoen euro, de cel mag verlaten.
24/04 21u15  Zou een Catweazle even in het jaar 3000 kunnen kijken? De 11de-eeuwse magiër Catweazle, die tijdens een reis in de tijd per ongeluk in de tweede helft van de 20ste eeuw terechtkomt, sprak in bijna alle afleveringen van de onlangs via Ons opnieuw uitgezonden televisieserie dezelfde bezweringsformule uit: Sator, Arepo, Tenet, Opera, Rotas.
24/04 20u00  Geef robots vakantiegeld, net als Poolse aspergestekers Hebben intelligente robots geen recht op salaris? En wanneer mag een seksrobot ‘nee’ zeggen? Het klinkt vreemd, maar rechten én plichten voor robots kunnen de concurrentie met mensen op de arbeidsmarkt minder oneerlijk maken.
24/04 15u00  Van ‘smeerpoets’ naar ‘milieuvriendelijk’: het cruiseschip werkt hard aan een groener imago ‘Milieuvriendelijk’ en ‘cruiseschip’ werden jarenlang nooit in een adem genoemd. Maar de branche werkt intussen hard aan een groener imago. Misschien leidt dat er ook toe dat meer Nederlanders zich wagen aan een luxezeereis.
23/04 20u00  Bouwbedrijf runnen mét knalroze bouwhelm: ‘Als ik op beurzen rondloop, denken ze dat ik de secretaresse ben’ Souad El Markhous nam tijdens de crisis het bouwbedrijf over waar ze ooit als schoonmaker was begonnen. ‘Als vrouw in de bouw sta je eerst met 10-0 achter, maar kan je vervolgens wel echt een verschil maken.’
23/04 20u00  Is er een recept voor succesvol ondernemen? In de jaren tachtig dacht de goegemeente nog een recept te hebben voor succesvol ondernemen.
23/04 20u00  Waarom ABN Amro nog steeds een staatsbank is De privatisering van ABN Amro is tot stilstand gekomen. Het getreuzel leidt tot frustratie bij de bankiers – en kan de belastingbetaler miljarden kosten. Drie verklaringen waarom de Nederlandse staat geen afstand doet van zijn aandelen.
23/04 19u45  Elon Musk belooft een Tesla zonder stuur: houdt hij dit keer wél woord? Elke keer wanneer Elon Musk een datum noemt voor een productlancering, zullen de meeste mensen die met een korrel zout ­nemen. De baas van ­autofabrikant Tesla is immers ­berucht om het niet halen van zijn deadlines. Met name in zijn voorspellingen over zelf­rijdende auto’s, is Musk een hopeloze optimist gebleken. Keer op keer kwam hij beloften niet na en werd de komst van de ­autonoom sturende Tesla uitgesteld.
23/04 18u15  De allerrijksten geven wel, maar het liefst aan goede doelen die hun ijdelheid strelen Terwijl de brandweer in Parijs nog bezig was de vlammen te doven die de avond ervoor de toren van de Notre-Dame hadden verslonden, zegde François-Henri Pinault, de op een na rijkste man van Frankrijk, 100 miljoen euro toe voor de wederopbouw van de kathedraal. Dat kon de rijkste man van Frankrijk en aartsrivaal Bernard Arnault niet op zich laten zitten. Binnen enkele uren overtroefde hij Pinault met een gift van 200 miljoen euro. En dat was nog maar het begin. Binnen twee etmalen was bijna een miljard euro toegezegd voor de restauratie van de Notre-Dame.
Laatste update: vandaag om 8u30


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
23/04 00u00  Colauto brengt glamour terug, Williamson dweilt met de kraan openHij heeft niet alleen zijn naam mee voor een warenhuisdirecteur die zich in het luxere segment profileert. Bijenkorf-topman Giovanni Colauto weet ook van wanten. Voor het vijfde jaar op rij is de omzet gestegen.
23/04 00u00  Bonus verdienen? Dan moet je tegenwoordig sporten, een baby krijgen of – jawel – een puppy nemenDe prestatiebonus staat onder druk. Steeds meer werkgevers kiezen voor een andere vorm van belonen. Dat gaat zo ver als een fokbonus, puppyverlof en een blijf-op-gewichtbonus. ‘Bedrijven moeten zich onderscheiden om personeel bij zich te houden.’
23/04 00u00  Weer een keurmerk erbij: ook zuivel krijgt sterrenHet leidt nog niet tot een koeienwalhalla, maar is wel een eerste stap: het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming breidt uit naar zuivelproducten. De eerste gecertificeerde melk en yoghurt van zes boeren ligt sinds maandag op proef in de schappen bij Jumbo. Later moeten andere supermarkten volgen.
22/04 22u45  Nederland ontbost voor biomassa, roepen critici – onzin, zeggen ze bij deze pelletfabriekEen reclamefilmpje van een energiebedrijf wekt de indruk dat Nederlandse bomen worden omgezaagd om in België als houtpellets te eindigen. Het is olie op het vuur in de toch al zo verhitte discussie over biomassa.
22/04 19u45  Bouwbedrijf runnen mét knalroze bouwhelm: ‘Als ik bij beurzen rondloop, denken ze dat ik de secretaresse ben’Souad El Markhous nam tijdens de crisis het bouwbedrijf over waar ze ooit als schoonmaker was begonnen. ‘Als vrouw in de bouw sta je eerst met 10-0 achter, maar kan je vervolgens wel echt een verschil maken.’
22/04 19u45  Mijn sportschool is liever hip en jong dan succesvolDe nieuwe uitbaters van mijn sportschool willen verjongen. Dat doen ze door hun zaak aantrekkelijker te maken voor frisse jonge meiden en jongens en oude knarren zoals ik weg te pesten. Althans, zo voelt dat. Een paar weken geleden stond de muziek er opeens extreem luid. Niet gewoon hard, wat gebruikelijk is een sportschool om de zwetende lijven aan te sporen vol te houden en er het liefst een schepje bovenop te doen, maar belachelijk hard. Toen ik een medewerker vroeg waarom dat zo was, was haar antwoord: ‘Dat is voor de jonge mensen. Die houden daarvan.’ Er volgde een misprijzend lachje. Daar sta je dan, dik in de veertig.
22/04 00u00  Al sinds 1933 maakt Hollandia haar beroemde matzes: ‘We hebben geen concurrenten’Met Pasen staan ze bij velen op tafel: de matzes van het Enschedese bedrijf Hollandia. Van origine een joods product, maar inmiddels behoorlijk ingeburgerd en ook passend in de nieuwe gezondheidscultus.
22/04 00u00  Is de wereldbevolking de afgelopen eeuwen nou wel of niet massaal aan de armoede ontsnapt?De moeder aller economische debatten is terug van weggeweest. Is de wereldbevolking de afgelopen eeuwen nou wel of niet massaal aan de armoede ontsnapt? ‘Plotseling blijkt dat grootse vooruitgangsverhaal middelmatig.’
20/04 00u00  Het ondernemingsmodel van verzekeraar Promovendum ondermijnt de solidariteit in NederlandHoger opgeleid? Lagere premie. Al jaren erger ik me aan de reclames van Promovendum, de verzekeraar voor ­hoger opgeleiden. Het ondernemingsmodel van de verzekeraar ­bestaat uit het selecteren van ‘goede risico’s’, mensen die weinig schade veroorzaken. Dit is boerenslim, maar ook asociaal. En nu blijken ze te lobbyen ook, in de zorg nog wel, waar risicoselectie verboden is.
19/04 21u45  ING-gerucht doet Commerzbank goed, weer nieuw lijk in de kast van Deutsche BankDe winnaar en de verliezer van de week.
19/04 20u30  De ‘liberale’ argumenten tegen een verplichte verzekering voor zzp’ers zijn flinterdunIn Den Haag, aldus de NOS, praat men achter de schermen indringend over een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen. Linkse partijen zijn sowieso voor, maar nu is ook de coalitie geneigd overstag te gaan, als wisselgeld voor een pensioendeal met de vakcentrales. ­Alleen bij VVD en D66 zijn nog twijfels.
19/04 15u45  FNV: minimumloon moet omhoog – Werkgevers: slecht ideeVakbond FNV pleit voor een flinke verhoging van het minimumloon. Goed idee? Absoluut niet, vinden de werkgevers. Economen zijn verdeeld. Het minimumloon staat niet ter discussie, een verhoging wel.
19/04 13u00  Strengere regulering van Big Tech? Daar zal het IMF zelf niet aan beginnenIn een echt goed werkende en concurrerende markteconomie kunnen bedrijven geen superwinsten maken. Ze worden dan uitgedaagd door nieuwkomers die door innovatie de marktmacht en winstgevendheid zullen aantasten. Het is de theorie van de econoom Joseph Schumpeter, die deze creatieve destructie de enige echte welvaartswinst noemde.
19/04 00u00  Een verstandige CO2-heffing, hoe doe je dat (niet)? Vier lessen uit het buitenlandNog twee weken heeft het kabinet om de CO2-taks – bepleit door milieuclubs en linkse oppositie, gevreesd door de zware industrie – uit te werken. Hoe ontwerp je een verstandige heffing? Vier lessen uit het buitenland.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

12x Van het gas af met een elektrische ketel: ‘Stekker erin en klaar’26/04 00u00 - Volkskrant Economie: Nederland moet straks verder zonder gas. Maar wat doe je in een flatgebouw waar je met een warmtepomp geen kant op kunt? Mar Aalders denkt de oplossing te hebben. ‘Stekker erin en klaar.’
10x Waar kun je terecht met je financiële klacht?26/04 00u00 - Volkskrant Economie: Als de installateur slecht werk levert, weet ik waar ik moet klagen. Maar waar moet ik terecht met mijn klacht over de lage spaarrente of de hoge verzekeringspremie?
8x Energie van zonneparken groeit fors, op daken blijft groei achter26/04 08u30 - Volkskrant Economie: Het opgestelde elektrische vermogen in zonneparken is in één jaar tijd ruimschoots verviervoudigd. Eind 2017 stond er 98 megawatt aan zonnepanelen op weilanden en akkers, eind vorig jaar was dat 444 megawatt.
6x Is de deeleconomie een goede belegging?25/04 23u45 - Volkskrant Economie: ‘God begreep dat hij niet overal kon zijn en daarom schiep hij moeders. En toen realiseerde hij dat moeders ook niet overal kunnen zijn en daarom schiep hij Uber’, aldus een tweet.
2x Is er een recept voor succesvol ondernemen?23/04 20u00 - Volkskrant Economie: In de jaren tachtig dacht de goegemeente nog een recept te hebben voor succesvol ondernemen.
1x De ‘liberale’ argumenten tegen een verplichte verzekering voor zzp’ers zijn flinterdun19/04 20u30 - Volkskrant Economie: In Den Haag, aldus de NOS, praat men achter de schermen indringend over een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen. Linkse partijen zijn sowieso voor, maar nu is ook de coalitie geneigd overstag te gaan, als wisselgeld voor een pensioendeal met de vakcentrales. ­Alleen bij VVD en D66 zijn nog twijfels.
1x Zou een Catweazle even in het jaar 3000 kunnen kijken?24/04 21u15 - Volkskrant Economie: De 11de-eeuwse magiër Catweazle, die tijdens een reis in de tijd per ongeluk in de tweede helft van de 20ste eeuw terechtkomt, sprak in bijna alle afleveringen van de onlangs via Ons opnieuw uitgezonden televisieserie dezelfde bezweringsformule uit: Sator, Arepo, Tenet, Opera, Rotas.
1x Voormalige Nissan-baas Ghosn vrij op borgtocht van 4 miljoen euro25/04 08u00 - Volkskrant Economie: Voormalig Nissan-baas Carlos Ghosn komt op borgtocht vrij. Een Japanse rechtbank heeft bepaald dat hij tegen betaling van 4,5 miljoen dollar, omgerekend 4 miljoen euro, de cel mag verlaten.
1x Elon Musk blijft stuntrijden met Tesla (en verlies maken)25/04 21u15 - Volkskrant Economie: Wat in februari door topman Elon Musk nog werd aangekondigd als ‘een klein verlies’, bleek in woensdagavond laat te zijn opgezwollen tot een van de slechtste kwartalen uit de recente geschiedenis van Tesla. Het concern deed financiële analisten versteld staan met een kwartaalverlies van ruim 700 miljoen dollar (628 miljoen euro).
0x Een verstandige CO2-heffing, hoe doe je dat (niet)? Vier lessen uit het buitenland19/04 00u00 - Volkskrant Economie: Nog twee weken heeft het kabinet om de CO2-taks – bepleit door milieuclubs en linkse oppositie, gevreesd door de zware industrie – uit te werken. Hoe ontwerp je een verstandige heffing? Vier lessen uit het buitenland.

Statistieken

Artikels:
29948
Gelezen:
15187
Aantal lezers nu:
60


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven