zaterdag 23 februari 2019, week 08


U bent nu hier: Meer nieuws van de Volkskrant

Laatste updatecontrole: vandaag om 15u30
 

de Volkskrant

Verbergen Tonen
23/02 15u30  Syrische vrouwen maken in Nederland keuzes die voorheen ondenkbaar waren Syrische vrouwen emanciperen in Nederland. Ze maken keuzes die voorheen ondenkbaar waren. Ook over hun huwelijk.
23/02 14u45  Zij onthulde de schuilplaats van Mullah Omar: ‘Hij had een gesprekspartner voor het Westen kunnen zijn’ Jarenlang was Talibanleider mullah Omar de grootste vijand van de Amerikanen. Onterecht, zegt journalist Bette Dam, die zijn laatste schuilplaats onthulde. Het Westen maakt de Taliban volgens haar veel te groot.
23/02 11u45  Kelly Craft, een sponsor van Trumps campagne, nieuwe Amerikaanse ambassadeur bij de VN De Amerikaanse ambassadeur in Canada, Kelly Craft, is door president Donald Trump aangewezen als de nieuwe ambassadeur van de VS bij de Verenigde Naties. Trump heeft dit per tweet bekendgemaakt. De benoeming moet nog worden bevestigd door de Senaat. De post was vacant sinds het vertrek eind vorig jaar van Nikki Haley.
23/02 10u00  IJssalonhouder had niet mogen slaan, maar krijgt geen straf: een bijzondere vorm van noodweer Nee, de maandenlang gepeste ijssalonhouder Gilly Emanuels had niet mogen slaan toen dat mandarijntje tegen haar nek vloog. Maar ze krijgt geen straf, is het oordeel van de rechtbank in Utrecht. Die heeft daar een bijzondere term voor: putatief noodweerexces.
23/02 09u15  Eerste ‘testpassagier’ van Virgin Galactic bereikt de ruimte Virgin Galactic, het ruimtetoerismebedrijf van de Britse miljardair Richard Branson, heeft voor het eerst met een passagier aan boord de ruimte bereikt. Het SpaceShipTwo-ruimteschip VSS Unity bereikte vrijdag een hoogte van 89,9 kilometer en dat is volgens de normen van de Amerikaanse luchtmacht officieel de ruimte.
23/02 04u45  R. Kelly gearresteerd na aanklachten seksueel misbruik Zanger R. Kelly is vrijdagavond gearresteerd toen hij zich meldde op het hoofdbureau van politie in Chicago. Dat heeft de politie van de Amerikaanse stad bekendgemaakt.13 
23/02 04u00  Guaidó tart Maduro en reist naar concert in Colombia De Venezolaanse oppositieleider en interim-president Juan Guaidó heeft vrijdag het verbod van het Hooggerechtshof naast zich neergelegd om het land te verlaten en is afgereisd naar de Colombiaanse kant van de grens. Daar was een concert aan de gang om geld in te zamelen voor de noodlijdende bevolking van Venezuela en humanitaire hulp in het land toe te laten.16 
23/02 03u45  Guaidó daagt Maduro uit en reist naar concert in Colombia De Venezolaanse oppositieleider en interim-president Juan Guaidó heeft vrijdag het verbod van het Hooggerechtshof naast zich neergelegd om het land te verlaten en is afgereisd naar de Colombiaanse kant van de grens. Daar was een concert aan de gang om geld in te zamelen voor de noodlijdende bevolking van Venezuela en humanitaire hulp in het land toe te laten.
23/02 00u00  Deze brug wordt het middelpunt in de strijd om humanitaire hulp In Cúcuta, aan de grens tussen Colombia en Venezuela, vormen burgers een cordon voor voedselkonvooien die zaterdag de oversteek moeten maken. Er is muziek, er wordt gedanst, maar angst voor oorlog is er ook.13 
22/02 23u45  Niet politici, maar planbureaus krijgen de schuld van de hogere energierekening De energierekening valt hoger uit, en dus werd het planbureau dat de cijfers leverde bekritiseerd. Politici en lobbyisten trekken rapporten van planbureaus snel in twijfel. Niet omdat ze onbetrouwbaar zijn, maar omdat ze onwenselijk zijn, analyseert Yvonne Hofs.
22/02 23u30  ‘Ik word opgepakt als ik in China kom. Ze zullen me dwingen voor hen te spioneren’ Na de arrestatie van de Huawei-topvrouw zijn de spanningen tussen China en Canada flink opgelopen. In Vancouver is een grote Chinese gemeenschap, waar de invloed van Beijing op allerlei manieren voelbaar is.
22/02 23u30  Waarom de kritiek op planbureaus propaganda is De energierekening valt hoger uit, en dus werd het planbureau dat de cijfers leverde bekritiseerd. Politici en lobbyisten trekken rapporten van planbureaus snel in twijfel. Niet omdat ze onbetrouwbaar zijn, maar omdat ze onwenselijk zijn, analyseert Yvonne Hofs.
22/02 23u30  Deze generaal is dé uitdager van Israëlische premier Netanyahu Generaal Benny Gantz bindt de politieke strijd aan met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.
22/02 23u30  ‘Nederland is de hemel voor vrouwen. In Syrië ben je er voor het plezier van de man’ Syrische vrouwen emanciperen in Nederland. Ze maken keuzes die voorheen ondenkbaar waren. Ook over hun huwelijk.
22/02 21u45  Timmermans geïntimideerd door Hongaren met camera’s Europees commissaris Frans Timmermans is steeds vaker de kop van jut voor autoritair geregeerde EU-landen die de rechtsstaat ondermijnen. Deze week kondigde een Roemeense rechter aan Timmermans en zijn Tsjechische collega Vera Jourová te vervolgen. Afgelopen weekend werd Timmermans onophoudelijk gevolgd en gefilmd door drie onbekende mannen tijdens een bezoek aan Hongarije.
Laatste update: vandaag om 15u30


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
22/02 21u30  Nederlandse aanpak corruptie schiet (nog steeds) te kort - hoe komt dat?Nederland heeft te weinig regels en richtlijnen om corruptie in onder meer de politiek te voorkomen. Dat stelt het Europese anti-corruptieorgaan Greco in een rapport, met daarin ook een waslijst aan te nemen maatregelen. Vijf vragen over de Nederlandse aanpak van corruptie.
22/02 21u30  This person does not exist: doodeng of kunstmatige intelligentie op z’n best?De een noemt het doodeng, de ander kunstmatige intelligentie op zijn best. Hoe dan ook is de site Thispersondoesnotexist even fascinerend als verslavend.
22/02 21u30  Wat te doen met Nederlandse Syriëgangers in vluchtelingenkampen en gevangenissen?De Amerikaanse president Donald Trump gooide deze week olie op het vuur in de discussie over buitenlandse IS-strijders. Het wordt tijd dat westerse landen hun Syriëgangers terugnemen en gaan berechten, stelt hij. Is dat zo onredelijk?
22/02 21u30  Leegloop Britse Labour-partij gaat door: negende parlementariër die deze week uit fractie staptOpnieuw is er vrijdag een afgevaardigde uit de Britse Labour-partij gestapt. Ian Austin kon naar eigen zeggen niet meer tegen ‘de cultuur van antisemitisme en intolerantie’ binnen de oppositiepartij. Om het politieke landschap van Westminster verder te compliceren sluit hij zich niet aan bij de deze week gevormde The Independent Group. De 53-jarige sociaal-democraat is geen voorstander van een nieuw referendum over het EU-lidmaatschap.
22/02 21u30  Jawed S.: ‘Als de overheid Wilders niet stopt, ga ik ergere dingen doen in Nederland’De man die op 31 augustus 2018 in het stationsgebouw van Amsterdam Centraal twee Amerikaanse toeristen neerstak, wil ‘nog ergere dingen’ veroorzaken als Geert Wilders zijn gang mag blijven gaan. ‘Als het nodig is, reken ik zelf met Wilders af’, zei Jawed S. vrijdag voor de rechtbank in Amsterdam.
22/02 21u30  Minstens 41 doden op Indiase theeplantage door giftige drankIn India zijn minstens 41 plantagearbeiders overleden na het drinken van illegale alcohol. Tientallen anderen verkeren in kritieke toestand in het ziekenhuis.
22/02 21u30  Gerechtshof: onduidelijk of abortuspil bij huisarts strafbaar isHuisartsen die vrouwen die over tijd zijn een pil voorschrijven om een prille zwangerschap ongedaan te maken, zijn niet per se strafbaar. De inspectie en de minister van Volksgezondheid hebben dat eerder beweerd, maar volgens het gerechtshof Den Haag valt dat niet op te maken uit de huidige wet.
22/02 21u30  Directeur geplaagd CBR stapt op na aangescherpt toezichtDe algemeen directeur van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) stopt ermee. Dat maakte de instantie vrijdag bekend in een verklaring. Eerder deze week werd bekend dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het toezicht op het CBR heeft aangescherpt omdat de organisatie kampt met enorme vertragingen.
22/02 21u15  Japans ruimtevaartuig volgend jaar terug met pakketje stof van planetoïde RyuguRuim een jaar moeten wachten op de bezorging van een pakketje mag onaards lijken, maar de spullen die Hayabusa 2 brengt, komen dan ook van ver: 300 miljoen kilometer. Vrijdag maakte het Japanse ruimtevaartuig een zachte landing op de pokdalige planetoïde Ryugu, om daar stof en gruis te verzamelen dat na terugkeer van de sonde eind 2020 moet worden afgeleverd op aarde.
22/02 19u15  Verdachte die bekent mag straks met justitie over de hoogte van zijn straf onderhandelenIn een poging procedures te versnellen wil het Openbaar Ministerie vooraf met bekennende verdachten afspraken kunnen maken over de hoogte van de straf. Dit maakte OM-topman Gerrit van der Burg donderdag bekend op een congres over de rechtspraak in Den Haag. In veel andere landen is deze vorm van onderhandelingsjustitie al gebruikelijk.
22/02 16u15  Maduro sluit grens met Brazilië, 1 dag voor dreigende noodhulpconfrontatieVenezuela heeft de grens met Brazilië gesloten, een dag voor een dreigende confrontatie met de oppositie over de doorvoer van noodhulp voor de bevolking. President Maduro zegt dat hij ook overweegt de grens met Colombia te sluiten om de humanitaire hulp te stoppen.
22/02 16u15  Gezondheidsinspectie: tekortkomingen in vier instellingen waar ‘insulinemoorden’ plaatsvondenIn alle vier de instellingen waar Rahiied A. zonder medische noodzaak insuline zou hebben toegediend aan patiënten, die vervolgens ziek werden of overleden, waren volgens een vrijdag uitgebracht rapport van de gezondheidsinspectie tekortkomingen.
22/02 16u15  Noord-Korea meldt fors voedseltekort: rantsoen beperkt tot 300 gram per dagNoord-Korea zegt de rantsoenen aan de bevolking te hebben gehalveerd omdat het zo’n 1,4 miljoen ton voedsel tekort komt. Behalve droogte, overstromingen en hoge temperaturen, zijn volgens Pyongyang ook de internationale sancties oorzaak van de noodsituatie.
22/02 16u15  Republikein won mogelijk met fraude, nieuwe verkiezingen in North CarolinaIn de Amerikaanse staat North Carolina komen nieuwe verkiezingen. De Republikeinse kandidaat Mark Harris heeft zijn zetel in het Huis van Afgevaardigden mogelijk door stembiljettenfraude veroverd.
22/02 16u15  Vrouw overleden na diner in Spaans sterrenrestaurant, 18 andere gasten ziekIn Valencia is een 46-jarige vrouw overleden na het eten in een restaurant met een Michelinster. 18 andere gasten zijn ziek geworden. De Spaanse autoriteiten zijn een onderzoek begonnen.
22/02 16u15  IS-salarisstroken in bezit van OM moeten dienen als bewijsmateriaal tegen Nederlandse SyriëgangersHet Openbare Ministerie is in het bezit gekomen van salarisstroken van Nederlanders die tussen 2016 en 2017 op de loonlijst stonden van terreurorganisatie Islamitische Staat. De documenten werden justitie toegespeeld door de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD), die in Syrië onderzoek doet naar de handel en wandel van Nederlandse Syriëgangers.
22/02 16u00  Staatssecretaris zegt miljoenen extra toe voor HolocaustmonumentHet kabinet trekt miljoenen extra uit voor de bouw van het Holocaust Namenmonument in Amsterdam. Het gedenkteken valt veel duurder uit dan beraamd.
22/02 14u45  Acteur Jussie Smollett op borgtocht vrij na in scène gezette mishandelingOnder massale belangstelling van de pers is de Amerikaanse acteur Jussie Smollett, die vast zat nadat hij was aangeklaagd voor het doen van een valse aangifte, donderdag weer op vrije voeten gekomen. De rechter in Chicago besloot dat hij op borgtocht mocht worden vrijgelaten. De borgsom bedraagt 100 duizend dollar (ruim 88 duizend euro), melden Amerikaanse media. Smollett moet ook zijn paspoort inleveren.
22/02 14u30  Nederlanders overschatten hoeveel geld ze nodig hebben na hun pensioenOndanks het beste pensioenstelsel ter wereld maken veel Nederlanders zich ongerust over hun levensstandaard na pensionering. Dat blijkt uit de International Survey Savings 2019 van ING. ‘Er is een groot verschil tussen de economische feiten en het gevoel’, constateert ING-econoom Marten van Garderen.
22/02 13u15  Trump besluit om voorlopig 200 militairen in Syrië te houdenDe Verenigde Staten trekken zich toch niet helemaal terug uit Syrië. Voorlopig zullen 200 militairen in het land blijven.
22/02 12u00  Wat zijn de politieke kansen van het nieuwe anti-Brexit elftal?Drie Conservatieve vrouwen sluiten zich aan bij de groep ‘Onafhankelijken’ die maandag al uit Labour was gestapt. Wat zijn de kansen voor deze nieuwe middenpartij?
22/02 10u15  Bekende Zweden worden aan de schandpaal genageld om vlieggedragIn Zweden, het land van klimaatboegbeeld Greta Thunberg (16), worden sinds kort bekende landgenoten aan de schandpaal genageld om hun vlieggedrag. Achter de actie zit een vrees inboezemend anoniem online-klimaatleger. ‘Ik vlieg in het geheim.’
22/02 09u15  OM wil vonnisafspraken met verdachten om procedures te verkortenIn een poging procedures te versnellen wil het Openbaar Ministerie vooraf met bekennende verdachten afspraken kunnen maken over de hoogte van de straf. Dit maakte OM-topman Gerrit van der Burg donderdag bekend op een congres over de rechtspraak in Den Haag. In veel andere landen is deze vorm van onderhandelingsjustitie al gebruikelijk.
22/02 09u15  Israël schrijft geschiedenis met eerste private maanmissieDe eerste privaat gefinancierde maanlander is vrijdagochtend vertrokken richting zijn bestemming. Een Israëlisch project dat er niet in slaagde een Google-wedstrijd om 30 miljoen dollar te winnen, kon dankzij private donors toch voortgezet worden. Het ruimteschip ter grootte van een wasmachine is de goedkoopste maanlander tot nu toe.
22/02 07u45  Binnen de muren preekt de paus daadkracht, daarbuiten overheerst de woedeHet contrast tussen binnen en buiten is donderdag groot tijdens de eerste dag van de vierdaagse conventie over seksueel misbruik in de kerk. Binnen de muren van Vaticaanstad is er berouw, reflectie, maar ook een voorzichtig optimisme waarneembaar. Buiten de muren overheerst de woede.
21/02 22u15  Polen halen ‘monument van schaamte’ neer uit woede over misbruik in katholieke kerkIn de nacht van woensdag op donderdag hebben activisten in de Poolse havenstad Gdansk een standbeeld neergehaald van Henryk Jankowski, een priester die wordt beschuldigd van seksueel misbruik van minderjarigen. De actie werd gefilmd en online gezet. Het omvertrekken van het standbeeld valt samen met de ‘misbruikconferentie’ van het Vaticaan deze week.
21/02 21u45  Op eerste dag top komen slachtoffers misbruik en het Vaticaan nog niet dichter bij elkaarHet contrast tussen binnen en buiten is donderdag groot tijdens de eerste dag van de vierdaagse conventie over seksueel misbruik in de kerk. Binnen de muren van Vaticaanstad is er berouw, reflectie, maar ook een voorzichtig optimisme waarneembaar. Buiten de muren overheerst de woede.
21/02 21u45  GGZ Eindhoven voor de rechter om dood 29-jarige vrouw: ‘Er is hier een grens overschreden’In de strafzaak over de dood van een 29-jarige vrouw die in 2013 overleed aan een hartspierontsteking is GGZ Eindhoven voor het eerst voor de rechter verschenen. Volgens het Openbaar Ministerie is de ggz-instelling ernstig tekortgeschoten in de zorg voor en behandeling van de patiënt op de afdeling spoedeisende psychiatrie.
21/02 21u30  Dit is geen gevangenis, maar een ‘aso-azc’Asielzoekers die in opvangcentra structureel overlast veroorzaken, moeten een heropvoedingstraject volgen in een ‘extra begeleiding en toezichtlocatie’. In de volksmond beter bekend als aso-azc. De spanning is er hoog, de overlast voor de omgeving groot. Werkt dit wel?
21/02 21u30  Gitarist en oud-student UvA zucht in Egyptische celHij is een van de vele. Maar nog minder dan bij anderen die in Egypte op politieke gronden gevangen zitten, is er reden de 33-jarige Rami Sidky nog langer vast te houden. Dat zeggen de medewerkers van de Universiteit van Amsterdam die campagne voeren om de popmuzikant en oud-student vrij te krijgen.
21/02 21u15  Baudet corrigeert partijgenoot: ‘Forum voor Democratie wil wél een Nexit’Forum voor Democratie (FvD) blijft een hartstochtelijk voorstander van een vertrek van Nederland uit de Europese Unie. Partijleider Thierry Baudet keert zich tegen de bewering van Eerste Kamer-lijsttrekker Henk Otten dat de partij ‘helemaal niet per se voor een Nexit is’. ‘In die uitspraak herken ik me niet’, zegt Baudet.
21/02 21u15  Geen selfies, WhatsApp en e-mail meer voor Russische militairen door smartphoneverbodGeen Instagram meer voor Russische militairen. Militairen moeten voortaan bij de poort alle apparaten achterlaten die in staat zijn om foto’s te maken, video’s op te nemen en verbinding te leggen met het internet. Alleen primitieve mobieltjes als de Nokia 3310 zijn nog geoorloofd.
21/02 20u45  Werkte Trump wel of niet met Russen? Mueller geeft mogelijk volgende week al antwoordDe kans is groot dat speciaal aanklager Robert Mueller zijn langverwachte rapport over het Rusland-onderzoek volgende week of zelfs de komende dagen indient. Na bijna twee jaar wachten, zo melden bronnen tegen de Washington Post en CNN, komt het oordeel of de Trump-campagne heeft samengespannen met Moskou.
21/02 20u00  Acteur Jussie Smollett zette eigen mishandeling in scène ‘om zijn carrière te promoten’Jussie Smollett, bekend van de serie Empire, zette zijn eigen mishandeling in scène voor het promoten van zijn carrière. De acteur zou ontevreden zijn geweest over zijn salaris. Hij heeft zichzelf donderdag in Chicago aangegeven bij de politie.
21/02 19u45  Kabinet grijpt in bij CBR: welke problemen spelen er?Het kabinet stelt het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) onder verscherpt toezicht wegens aanhoudende achterstanden. Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) acht dagelijks contact tussen haar departement en het CBR noodzakelijk. Welke problemen spelen er?
21/02 19u30  Pechtold naar kunstcommissie: het kabinet koestert de banencarrouselGoedemiddag,
21/02 19u00  De belangrijkste kerk van katholiek Nederland wordt mogelijk voor 1 euro verkochtDe Utrechtse Sint Catharinakathedraal wordt mogelijk voor 1 euro van de hand gedaan. Tot verdriet van de parochianen. ‘Wat wáren we in 1853 blij met deze kerk.’
21/02 19u00  Homofobe actie of hoax? Politie arresteert Jussie Smollett voor in scène zetten mishandelingDe politie van Chicago onderzoekt of acteur Jussie Smollett, bekend van de serie Empire, de mishandeling waarvan hij het slachtoffer werd zelf in scène heeft gezet. Volgens de politie is Smollett momenteel verdachte in zijn eigen zaak, omdat hij mogelijk een valse verklaring heeft ingediend. Hij werd donderdag in Chicago gearresteerd.
21/02 19u00  Lessen van MH17: open luchtruim boven conflictgebied wordt niet meer blind vertrouwdLuchtvaartmaatschappijen gaan er sinds de MH17-ramp niet meer van uit dat een opengesteld luchtruim boven een conflictgebied veilig is. Als er geen duidelijke informatie beschikbaar is, besluiten ze sneller om er niet overheen te vliegen. Staten die verwikkeld zijn in een gewapend conflict hebben moeite met het beveiligen van hun luchtruim, maar sluiten het ook niet.
21/02 18u45  Tekort aan neerslag dreigt toe te nemen: grote kans op ‘onherstelbare schade’Nederland is nog niet van de droogte af. Na de langdurige droogte van vorig jaar heeft het onvoldoende geregend om een einde te maken aan het neerslagtekort. Met droog en vrij zonnig weer in het vooruitzicht dreigt dat tekort alleen maar groter te worden.
21/02 18u45  Deze telefoon kost bijna 2.000 euro. Wie koopt dat nog?Met smartphones van ver boven de 1.000 euro volgt Samsung de prijzen van concurrent Apple vrijwel op de voet. Het is de vraag of dat zo slim is. De verkoopcijfers van Apple dalen en aan de onderkant van de markt komen de Chinese telecombedrijven keihard op.
21/02 18u30  Homofobe actie of hoax? Politie arresteert Jussie Smollett voor in scène zetten eigen mishandelingDe politie van Chicago onderzoekt of acteur Jussie Smollett, bekend van de serie Empire, de mishandeling waarvan hij het slachtoffer werd zelf in scène heeft gezet. Volgens de politie is Smollett momenteel verdachte in zijn eigen zaak, omdat hij mogelijk een valse verklaring heeft ingediend. Hij werd donderdag in Chicago gearresteerd.
21/02 16u45  ‘Most wanted’ Mullah Omar verschool zich 12 jaar lang onder de neus van de AmerikanenMullah Omar, de mysterieuze Taliban-leider van het eerste uur, heeft zich na de Amerikaanse inval in Afghanistan in 2001 tot zijn dood in 2013 verscholen in zijn eigen land. Hij zat niet in Pakistan zoals de Amerikanen vermoedden, maar in de Zuid-Afghaanse provincie Zabul. Meerdere keren zijn Amerikaanse militairen in zijn buurt geweest, zelfs in zijn huis, maar ze vonden hem nooit.
21/02 16u30  ‘Belastingdienstfaal’ maakt tegenpolen SP en SGP tot vriendenDe fout van de Belastingdienst met het kindgebonden budget raakt de laagste inkomens en eenoudergezinnen in de portemonnee. Meer ouders blijken nu recht te hebben op de toeslag, maar het kabinet is niet van plan om daar meer geld voor uit te trekken. De uitkeringen gaan daardoor minder omhoog dan eerder was gepland. De situatie drijft twee tegenpolen in de oppositie, SP en SGP, in elkaars armen.
21/02 15u30  Friso Kramer, de ontwerper van deze brievenbus, overledenIndustrieel ontwerper Friso Kramer is op 96-jarige leeftijd overleden in Amsterdam. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt in een overlijdensadvertentie in NRC.
21/02 15u00  Waarom Microsoft vol inzet op het quantumlab van een Nederlandse natuurkundigeDonderdag opent koning Willem-Alexander in Delft het gloednieuwe Microsoft Quantum Lab. Daar werkt de Nederlandse natuurkundige Leo Kouwenhoven met Amerikaanse miljoenen aan de computer van de toekomst. Wereldwijd kijken natuurkundigen en ceo’s van techreuzen gespannen toe. ‘Als het werkt, zal deze quantumcomputer de concurrentie wegvagen.’
21/02 13u30  Earth and Fire-toetsenist Gerard Koerts overledenGerard Koerts, de toetsenist van de Nederlandse band Earth and Fire en schrijver van nummer-1-hit Weekend, is woensdag overleden. Hij had al een tijd longproblemen en stierf in een ziekenhuis in Perpignan in Frankrijk, sinds jaren zijn thuisland. Koerts werd 71 jaar.
21/02 13u30  Waarom de misbruiktop in Rome een fiasco wordtWie te hoge verwachtingen heeft over de misbruikconferentie die het Vaticaan deze week organiseert, zal teleurgesteld worden, analyseert correspondent Jarl van der Ploeg. En wel om vier redenen.
21/02 12u30  Nederland is tegen Europees akkoord over omstreden uploadfilterNieuws en geruchten over tech, internet en gadgets voor u bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.
21/02 12u15  Na energieblunder zijn de rekenmeesters ineens politiek doelwitNu duidelijk is dat het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) zijn ramingen op oude cijfers heeft gebaseerd, legt minister Wiebes de schuld voor de energierekeningblunder subtiel bij de rekenmeesters. Die liggen nu volop onder vuur. Wat betekent dat voor de doorrekening van het concept-Klimaatakkoord dat het PBL op 13 maart presenteert?
21/02 12u15  Earth and Fire-toetsenist Gerard Koerts overleden (1947-2019)Gerard Koerts, de toetsenist van de Nederlandse band Earth and Fire en schrijver van nummer-1-hit Weekend, is woensdag overleden. Hij had al een tijd longproblemen en stierf in een ziekenhuis in Perpignan in Frankrijk, sinds jaren zijn thuisland. Koerts werd 71 jaar.
21/02 11u30  Vergelijk hier uw politieke opvattingen met het stemgedrag in de Eerste KamerLees meer >
21/02 11u30  EU-agentschap verhuist naar Nederland, maar moet huur in Londen blijven betalen (kosten: 560 miljoen euro)De verhuizing van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) naar Amsterdam is ineens een stuk prijziger geworden, doordat een Britse rechter woensdag oordeelt dat de Europese instelling niet onder haar 25 jaar durende huurcontract in Londen uit kan. Het resultaat is een onverwachte rekening van naar schatting 560 miljoen euro.
21/02 11u15  Nederland is tegen Europees akkoord over omstreden uploadfilter: ‘Dit is een stap terug’Nieuws en geruchten over tech, internet en gadgets voor u bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.
21/02 11u15  Dit ‘skateboard’ moet het fundament van Volkswagen worden, een riskante strategieKort na de uitbraak van Dieselgate besloot de top van Volkswagen het roer om te gooien: het concern moet ’s werelds grootste producent worden van betaalbare, schone elektrische auto’s. Een riskante strategie.
21/02 00u00  Vouwtelefoon Samsung in april op de markt (en kost ruim 1.750 euro)Al eerder liet Samsung een glimp van zijn opvouwbare telefoon zien, maar tijdens een evenement woensdagavond in San Francisco heeft de fabrikant meer details bekendgemaakt van de Galaxy Fold, zoals hij officieel heet. Hij is nu klaar.
20/02 23u45  Ooit bijna vergeten, maar nu groots herdacht: het ‘vergisbombardement’ op NijmegenOp 22 februari 1944, nu 75 jaar geleden, werd Nijmegen per ongeluk gebombardeerd door de Amerikanen. Jarenlang was er geen aandacht voor het ‘vergeten bombardement’. Nu wordt het groots herdacht. Mooi, vindt een overlevende: ‘Dat ze niet denken dat vrede zomaar is.’
20/02 23u45  Waarom een tweede ‘Polenhotel’ (g)een goed idee is: ‘We vrezen voor ons dorp’Ondanks protest onder de bevolking van Maasdijk, krijgt het dorp in het Westland een tweede ‘Polenhotel’. Dinsdagavond ging een meerderheid van de raad akkoord met de vestigingsplaats voor 250 arbeidsmigranten. Voor- en tegenstanders van het hotel reageren.
20/02 23u45  Saoedische kroonprins zoekt vijf maanden na moord op Khashoggi nieuwe vrienden in AziëKroonprins Mohammed bin Salman van Saoedi-Arabië zoekt vijf maanden na de moord op journalist Jamal Khashoggi nieuwe vrienden en olieklanten in Azië. Na bezoeken aan Pakistan en India komt hij donderdag in China aan. Maar de VS blijven belangrijk.
20/02 22u00  Nog een Polenhotel in Maasdijk: ‘We vrezen voor ons dorp’Ondanks protest onder de bevolking van Maasdijk, krijgt het dorp in het Westland een tweede ‘Polenhotel’. Dinsdagavond ging een meerderheid van de raad akkoord met de vestigingsplaats voor 250 arbeidsmigranten. Voor- en tegenstanders van het hotel reageren.
20/02 22u00  ‘Niet homoseksualiteit is probleem voor de kerk, maar verkrampte omgang ermee’In katholieke kerk wordt vaak een verband gelegd tussen homoseksualiteit en de misbruikaffaires. ‘Niet homoseksualiteit is het probleem, maar de verkrampte omgang ermee’, stelt Frans Bossink van de Nederlandse homo-pastores.
20/02 21u15  Voorzitter Nederlandse homo-pastores: ‘Niet homoseksualiteit is probleem voor de kerk, maar verkrampte omgang ermee’In katholieke kerk wordt vaak een verband gelegd tussen homoseksualiteit en de misbruikaffaires. ‘Niet homoseksualiteit is het probleem, maar de verkrampte omgang ermee’, stelt Frans Bossink van de Nederlandse homo-pastores.
20/02 21u15  Politieke partij Denk is bezig een eigen publieke omroep op te richten. Maar kan dat eigenlijk wel?De politieke partij Denk is bezig met de oprichting van een publieke omroep. Voor de camera van Powned-verslaggever Rutger Castricum bevestigde fractievoorzitter Tunahan Kuzu de ambitie toe te treden tot het omroepbestel. Maar waar ligt eigenlijk de grens tussen publieke media en politiek? Kan Denk een omroep beginnen als verlengstuk van partijpolitieke standpunten?
20/02 20u45  Onrust in Rusland om arrestatie bekende Amerikaanse investeerder Michael CalveyTerwijl president Poetin woensdag in zijn jaarlijkse toespraak beloofde dat investeerders veilig kunnen werken in Rusland, ging de zevende dag van hechtenis in voor de prominentste buitenlandse investeerder in het land.
20/02 20u15  Sanering pulsvloot gaat harder dan verwacht: nog minder schepen mogen doorDe Nederlandse pulsvisserijvloot wacht ondanks verzet van het kabinet een koude sanering. Maximaal zeven pulsvissers mogen nog tot 1 juli 2021 de zee op, veel minder dan de 42 waarop het kabinet en sommige Nederlandse europarlementariërs hoopten. Na de zomer van 2021 kunnen maximaal zes boten met de pulsmethode vissen, mits ze voldoen aan strikte wetenschappelijke vereisten.
20/02 20u15  Saoedische kroonprins zoekt nieuwe vrienden in Azië: daar doen ze niet moeilijk over mensenrechtenKroonprins Mohammed bin Salman van Saoedi-Arabië zoekt vijf maanden na de moord op journalist Jamal Khashoggi nieuwe vrienden en olieklanten in Azië. Na bezoeken aan Pakistan en India komt hij donderdag in China aan. Maar de VS blijven belangrijk.
20/02 19u45  ‘We hebben nu een ander soort discussie, niet meer een Nederlands-Franse discussie’In een eerste interview na de verlenging van zijn aanstelling als directeur van KLM gaat Pieter Elbers in op de samenwerking met Air France en op de toetreding van hoogste baas Ben Smith tot de raad van commissarissen van het Nederlandse luchtvaartconcern. ‘We hebben nu een ander soort discussie, niet meer een Nederlands-Franse discussie.’
20/02 19u15  Leuk, zo’n voedselbos, maar valt er ook een boterham mee te verdienen?Lees meer >
20/02 19u15  Trump 2020? Niet als het aan de Democraten ligt. Deze presidentskandidaten hebben zich al gemeldDonald Trump is over de helft van zijn eerste termijn heen. Langzaam dienen de Democraten zich aan die hem van een tweede termijn in 2020 willen afhouden. In februari 2019 beginnen de voorverkiezingen. Van Elizabeth Warren tot Tulsi Gabbard: op deze pagina zet de Volkskrant de Democratische presidentskandidaten op een rij.
20/02 19u00  Burgers verlaten laatste IS-enclave in vrachtwagensVrachtwagens volgeladen met burgers hebben woensdag de laatste enclave van Islamitische Staat in het zuidoosten van Syrië verlaten. Verslaggevers van internationale persbureaus hadden het over een tiental of zelfs tientallen vrachtwagens, met in totaal enkele honderden mannen, vrouwen en kinderen.
20/02 18u30  Dit is geen gewone stemwijzer: check wat de Eerste Kamer dééd in plaats van beloofdeDe nieuwe Eerste Kamer die volgende maand wordt gekozen, kan het ­kabinet-Rutte III maken of breken. Voor uw keuze is het dus van belang om te weten hoe partijen in de senaat de afgelopen periode hebben gestemd. Daarom begint de Volkskrant vanaf vandaag met de Stemchecker.
20/02 18u00  Energieprijs vreet ook aan de klimaatberekeningenGoedemiddag,
20/02 17u45  Zwitserse bank UBS krijgt miljardenboete voor hulp aan zwartspaardersHet is een Franse boete van Amerikaanse proporties: grootbank UBS moet meer dan 3,7 miljard euro betalen, plus 800 miljoen euro schadevergoeding aan Frankrijk. De Zwitsers hielpen tussen 2004 en 2012 rijke Fransen de fiscus te ontduiken. Dat deden ze door hun vermogen op geheime rekeningen in de Alpenstaat te stallen.
20/02 17u15  CNN onder vuur na benoeming oud-medewerker Trump op sleutelpositieDe omroep die het meeste kritiek krijgt van president Trump, CNN, ligt flink onder vuur omdat het een oud-functionaris van de president heeft benoemd op een belangrijke post. Sarah Isgur gaat het nieuws coördineren rond de verkiezingen van 2020, waarbij Trumps herverkiezing op het spel staat.
20/02 16u00  Nederlandse, Zweedse en Duitse scholieren naar Brussel voor wekelijkse klimaatdemonstratieIn hun eigen land hebben ze al massale klimaatdemonstraties op poten gezet, donderdag zijn ze samen in Brussel: de Zweedse Greta Thunberg (16), de Vlaamse Anuna de Wever (17) en de Nederlandse Stijn Warmenhoven (17). De scholieren roepen de EU op meer te doen voor het klimaat. Ook de organisatoren van de Duitse klimaatspijbelacties komen naar de Belgische hoofdstad.
20/02 15u45  CNN benoemt oud-medewerker Trump zonder journalistieke ervaring om verkiezingsnieuws te coördinerenDe omroep die het meeste kritiek krijgt van president Trump, CNN, ligt flink onder vuur omdat het een oud-functionaris van de president heeft benoemd op een belangrijke post. Sarah Isgur gaat het nieuws coördineren rond de verkiezingen van 2020, waarbij Trumps herverkiezing op het spel staat.
20/02 15u45  Zwitserse bank UBS krijgt miljardenboete in Franse witwaszaakDe Zwitserse bank UBS heeft een boete gekregen van ruim 3,7 miljard euro in een Franse belasting- en witwaszaak. Ook moet het financiële concern 800 miljoen euro aan schadevergoeding betalen aan de Franse staat. Volgens de rechter in Parijs heeft UBS rijke Fransen geholpen bij het ontduiken van belasting door het geld op geheime Zwitserse bankrekeningen te zetten.
20/02 14u45  Nigeria’s elite belooft gouden bergen, tot die tijd scharrelen deze mannen hun bestaan bijeenLees meer >
20/02 14u30  Nigeria's elite belooft gouden bergen, tot die tijd scharrelen deze mannen hun bestaan bijeenLees meer >
20/02 13u45  Achtste Labour-parlementariër en drie Conservatieven naar nieuwe partijDe onvrede binnen de Britse Labour Partij houdt aan: dinsdag stapte het parlementslid Joan Ryan op. Zij is het achtste lid dat deze week de oppositiepartij de rug toekeert. Ook drie Conservatieven sloten zich woensdag aan bij de nieuwe Independent Group.
20/02 13u15  ‘Oh my God!’ en ‘Wow!’: koning duikt op in probleemwijkKoning Willem-Alexander bracht een bezoek aan de Rotterdamse wijk Bospolder-Tussendijken, waar de problemen groot waren, maar de wil om ze op te lossen ook. ‘Ik heb pas zelf een jonge moeder persoonlijk terug naar school geholpen’.
20/02 12u00  Werk, werk, werk is de belofte van de elite – tot die tijd scharrelen mannen aan weerszijden van de wetWerk, werk, werk is de belofte van de schatrijke elites bij de presidentsverkiezingen in Nigeria, die zaterdag na een week uitstel alsnog moeten plaatsvinden. Intussen scharrelen in Lagos de vele jonge mannen op straat een bestaan bijeen aan weerszijden van de wet. Een ochtend in de buurt Ketu.
20/02 12u00  Wat is er toch aan de hand met uw energierekening?Het kabinet is te optimistisch geweest over de energierekening voor gezinnen. Die valt dit jaar gemiddeld 334 euro hoger uit dan in 2018, meldde het CBS dit weekend. Minister Eric Wiebes van Economische Zaken zei eerder dat de energierekening hoogstens 108 euro zou stijgen. Dat blijkt nu drie keer zoveel te zijn. Waardoor komt dit, en hoe zit het nu met de beloofde koopkrachtstijging?
20/02 10u45  Nog niet zeker of helft Nederlandse pulsvissers inderdaad door mag van EuropaHet is nog maar de vraag of de gebeden van de pulsvissers zijn verhoord. Vorige week leek de helft van de 84 Nederlandse schepen met een ontheffing deze tot medio 2021 te mogen houden van Europa, maar Minister Schouten liet dinsdag aan de Tweede kamer weten dat nog niets zeker is. Bovendien zouden individuele lidstaten de overgebleven pulsvissers straks uit hun wateren kunnen weren.
20/02 10u30  Met ‘Hollandse prijzen’ naar België: klanten blij, concurrenten boosMet ‘Hollandse prijzen’ trekt Albert Heijn in België klanten. Nu ook Jumbo er vestigingen wil openen, regent het zelfs bonuskortingen bij AH. Klanten blij, concurrenten boos: ‘Deze race naar de bodem schaadt de hele economie.’
20/02 10u00  Chinese ‘ivoorkoningin’ veroordeeld tot 15 jaar cel voor smokkelEen Chinese zakenvrouw is in Tanzania veroordeeld tot 15 jaar celstraf vanwege grootschalige illegale handel in ivoor. De veroordeling van Yang Fenglan, bijgenaamd de Ivoorkoningin, wordt gezien als een groot succes voor de strijd tegen de georganiseerde stroperij in Afrika.
20/02 09u15  Den Haag krijgt primeur 5G in 2020, rest van Nederland volgt laterT-Mobile gaat in 2020 5G-internet aanbieden in heel Nederland, meldt de provider dinsdag. Te beginnen met Den Haag, zo maakten T-Mobile en de gemeente bekend. De provider, onlangs gefuseerd met Tele2, is de eerste die zulke plannen aankondigt.
20/02 07u15  Achtste Labour-parlementariër stapt over naar nieuwe partijDe onvrede binnen de Britse Labourpartij houdt aan, dinsdag stapte het parlementslid Joan Ryan op. Zij is het achtste lid dat deze week de oppositiepartij de rug toekeert. Net als de anderen kan Ryan zich niet vinden in de koers van Jeremy Corbyn.
20/02 05u15  Venezuela sluit zeegrens met Aruba, Bonaire en CuraçaoVenezuela heeft de zeegrens tussen de provincie Falcon en Nederlandse koningsdelen in het Caribisch gebied gesloten. Scheepsverkeer tussen Venezuela en de eilanden Aruba, Curaçao en Bonaire komt hierdoor officieel stil te liggen.
19/02 23u30  Nieuwkomers kunnen vanaf maart weer staatsexamen Nederlands doenVolgende maand worden de staatsexamens Nederlands voor nieuwkomers hervat. Minister Van Engelshoven schrapte het examen vorig jaar nadat complete uitwerkingen ervan op straat waren beland.
19/02 23u15  Taxichauffeurs samen tegen de vijand die Uber heetTaxichauffeurs zijn woedend over de in hun ogen oneerlijke concurrentie van Uber. Ze eisen dat de politiek paal en perk stelt aan het internetbedrijf. ‘Ik ben 30 procent van mijn inkomen kwijt’.
19/02 23u15  Openbaar Ministerie vervolgt bestuurder na ‘Pinkpopdrama’De bestuurder die vorig jaar juni vier mensen aanreed vlak bij het Pinkpopterrein wordt door het OM vervolgd. Hem wordt het veroorzaken van een ongeval en doorrijden na een aanrijding ten laste gelegd.
19/02 22u15  ‘Lastige sta-in-de-weg’ Elbers krijgt toch nieuwe termijn en blijft baas KLMPieter Elbers staat ook de komende jaren aan het hoofd van luchtvaartmaatschappij KLM. Het bestuur van moederbedrijf Air France-KLM bevestigde onder voorwaarden akkoord te zijn met een nieuwe termijn.
19/02 22u00  Berlijn en Parijs richten gezamenlijk hun pijlen op Brusselse concurrentieregelsEU-landen moeten bij sommige grote Europese fusiezaken het laatste woord krijgen en een onwelgevallig besluit van de Europese Commissie kunnen wegstemmen. Dat staat in het Frans-Duitse ‘Manifest voor een Europese Industriepolitiek’ dat de twee landen dinsdag in Berlijn presenteerden.
19/02 21u15  Burgemeester Warschau betuigt steun aan Poolse lhbti middels ondertekening manifestLhbti’ers in de Poolse hoofdstad Warschau vieren feest, omdat burgemeester Rafal Trzaskowski maandag een manifest heeft ondertekend waarin hij steun en bescherming belooft aan de lhbti-gemeenschap. ‘Een mijlpaal in de geschiedenis’ en ‘een ongekende gebeurtenis’, vinden veel homorechten-ngo’s, die al jaren klagen over het vijandige klimaat in Polen.
19/02 20u45  Kamer oordeelt hard over geblunder rond duurdere energierekening: ‘Een enorme stommiteit’Goedemiddag,
19/02 20u30  Griekse minister van migratie: ‘Europa moet de last eerlijker verdelen’Onze systemen bezwijken onder de druk doordat andere landen hun grenzen dichthouden, zegt de minister van Migratie Dimitris Vitsas.
19/02 20u15  Zo moet het passend onderwijs echt passend worden (en het aantal thuiszitters afnemen)Het zijn flinke maatregelen die Marc Dullaert voorstelt. Maar goed, het probleem is ook hardnekkig. Talloze kinderen en jongeren krijgen geen passend onderwijs, meer dan vierduizend zitten thuis.
19/02 19u45  Ook truckbouwers moeten eraan geloven: CO2-uitstoot met 30 procent omlaag in 2030Europese trucks en touringcars moeten vanaf 2025 15 procent minder CO2 uit stoten dan nu. Vanaf 2030 moeten de emissies zelfs 30 procent lager zijn. Dit zijn het Europees Parlement en de Europese Commissie overeengekomen met de lidstaten. Het is voor het eerst dat Europa een limiet stelt aan de uitstoot van broeikasgassen door vrachtwagens. Betekent dit het einde van diesel voor het langeafstandstransport?
19/02 19u30  T-mobile belooft heel Nederland 5G in 2020 en begint in Den HaagT-Mobile gaat in 2020 5G-internet aanbieden in heel Nederland, meldt de provider dinsdag. Te beginnen met Den Haag, zo maakten T-Mobile en de gemeente bekend. De provider, onlangs gefuseerd met Tele2, is de eerste die zulke plannen aankondigt.
19/02 19u15  Taxichauffeurs het Malieveld op tegen Uber: ‘Die jongens rijden in trainingspak. Dat kan niet!’Taxichauffeurs zijn woedend over de in hun ogen oneerlijke concurrentie van Uber. Ze eisen dat de politiek paal en perk stelt aan het internetbedrijf. ‘Ik ben 30 procent van mijn inkomen kwijt’.
19/02 18u15  Recordaantal migranten zit klem in Griekenland: ‘Europa heeft zijn solidariteit afgekocht’Lees meer >
19/02 18u15  Bernie Sanders doet opnieuw gooi naar presidentschap, het wachten is nu op BidenSenator Bernie Sanders doet opnieuw een gooi naar het Amerikaanse presidentschap. Na maanden van speculatie, kondigde hij dinsdag zijn kandidatuur aan. Nu rest nog de vraag of dat andere zwaargewicht, oud-vicepresident Joe Biden, zich ook snel in de strijd werpt.
19/02 17u15  Bevallen boven de Siberische bossen in de ambulanceheliLees meer >
19/02 17u00  Staatssecretaris Keijzer geeft blunder toe: stijging energierekening flink onderschatHet kabinet is te optimistisch geweest over de energierekening voor gezinnen. Door het gebruik van achterhaalde gegevens bij de doorrekening zou de verwachte stijging wel meevallen. Door de pijnlijke blunder valt dat nu dus vies tegen.
19/02 16u45  De eerste oogst van Lofar: honderdduizenden nieuw ontdekte sterrenstelselsHonderdduizenden nieuw ontdekte sterrenstelsels en antwoorden op raadsels die astronomen al jaren bezighouden. Dat is de eerste oogst van een grootschalig meetproject met de Nederlandse radiotelescoop Lofar. ‘We hebben in de sterrenkunde nog nooit zoveel gegevens tegelijk geanalyseerd’, zegt Huub Röttgering (Universiteit Leiden), een van de hoofdonderzoekers.
19/02 15u15  Vermogens groeien flink door gestegen huizenprijzen, ongelijkheid is grootDoor de gestegen huizenprijzen zijn de vermogens van de Nederlandse huishoudens verder gegroeid. De onderlinge verschillen zijn daarbij groot. Drie op de tien huishoudens (vooral jongeren) had per 1 januari 2017 geen of een negatief vermogen. De bovenste 10 procent (vaak ouderen) had bijna 1.000 miljard euro aan bezittingen.
19/02 14u00  Hoe vertrouwenspersoon leert omgaan met nekmassage van collega en ‘xxx’ in een sms’jeSinds #MeToo zijn steeds meer Nederlandse bedrijven doordrongen van het belang van een vertrouwenspersoon. In Den Bosch krijgen cursisten een mix van elementen uit de praktijk voorgeschoteld.
19/02 13u15  Man van iconische bevrijdingskus overledenDe Amerikaanse matroos die werd gefotografeerd toen hij op Times Square in New York een vreemde vrouw spontaan op de mond zoende om het einde van de Tweede Wereldoorlog te vieren, is op 95-jarige leeftijd overleden.
19/02 12u00  In dit oude klooster komt Steve Bannons gladiatorenschool voor populistenLees meer >
19/02 12u00  Rode Kruis wil hulp aan Venezolanen op Curaçao en Aruba snel uitbreidenHet Rode Kruis wil de hulp aan de duizenden Venezolaanse vluchtelingen op Aruba, Curaçao en Bonaire snel opvoeren. Volgens de hulporganisatie wordt hun situatie met de dag erger. De Venezolanen hebben dringend voedsel, medicijnen en onderdak nodig.
19/02 11u15  Testen is ook niet te veel prijsgeven – zelfs na 128 vlekkeloze rondenDe nieuwe Honda-motor in de Red Bull moet de kansen van Max Verstappen op een wereldkampioenschap dit jaar vergroten. De Nederlander houdt zich na de eerste dag testen in Barcelona op de vlakte, want de concurrentie luistert mee.
19/02 10u00  Wolvin op Noord-Veluwe heeft gezelschap van een mannetjeOp de Noord-Veluwe heeft zich niet alleen een wolvin gevestigd, er loopt ook een mannetje rond. Dat blijkt uit onderzoek van de uitwerpselen die in het gebied zijn gevonden. Volgens de provincie Gelderland is dit het eerste bewijs van een wolvenmannetje.
19/02 09u30  Trump waarschuwt leger Venezuela de Amerikaanse noodhulp niet langer te blokkerenPresident Trump heeft het leger van Venezuela opgeroepen om de Amerikaanse noodhulp voor de bevolking niet langer te blokkeren. Trump waarschuwde tijdens een toespraak in Miami dat de militairen hun toekomst op het spel zetten als ze president Maduro’s orders blijven opvolgen om de hulp niet door te laten.
19/02 03u45  Zestien Amerikaanse staten dagen Trump voor de rechter om noodtoestandEen coalitie van zestien Amerikaanse staten, onder leiding van Californië, daagt president Donald Trump voor de rechter vanwege zijn beslissing om de noodtoestand uit te roepen en zodoende geld vrij te maken voor de bouw van een muur aan de grens met Mexico.
18/02 23u30  ‘Voor de jaren zeventig kleurde de Essche Stroom soms paars, dat kun je je nu niet meer voorstellen’De klimaatverandering en de droge zomer stuwen het imago van de waterschappen op. Maar of dat ook de opkomst bij de waterschapsverkiezingen zal vergroten? ‘We moeten onze waterhuis-houding klimaatrobuust maken.’
18/02 23u15  Bevallen boven de Siberische bossen in de ambulancehelikopterLees meer >
18/02 23u00  Europa heeft weinig trek in repatriëren SyriëgangersDe Europese landen staan niet te springen om Europese jihadstrijders uit Syrië terug te halen, zoals de Amerikaanse president Trump eist. Deze deponeerde afgelopen weekeinde deze kwestie met veel aplomb op Europa’s stoep, maar de Europese ministers van Buitenlandse Zaken liepen er maandag in Brussel met een ruime boog om heen, alsof het een giftige splijtstofstaaf betrof.
18/02 22u45  Dit geluidsscherm verdient bij als dubbelzijdig zonnepaneelLangs de A50 bij het Brabantse Uden prijkt sinds maandag een unicum: ’s werelds grootste muur van dubbelzijdige zonnecellen, vermomd als geluidsscherm. De ‘Solar Highways’ moet niet alleen het verkeerslawaai tegenhouden, maar ook tussen de 145 en 175 megawattuur aan zonnestroom opwekken, genoeg om 40 tot 60 huishoudens van groene energie te voorzien.
18/02 22u45  Mazelenuitbraak op de Filipijnen eist 136 doden: nationale campagne moet vaccinangst wegnemenEen mazelenuitbraak op de Filipijnen heeft dit jaar al geleid tot 136 doden, onder wie vooral jonge kinderen. 8.400 mensen zijn ziek geworden. President Rodrigo Duterte probeert het vertrouwen in vaccinaties met een nationale campagne te herstellen.
18/02 21u15  Westerse landen weerstaan druk VS: Huawei mag toch 5G-netwerken aanleggenVeel westerse landen trekken zich niets aan van de VS, die proberen het Chinese telecombedrijf Huawei buiten de deur te houden. Het bedrijf zou via ‘achterdeurtjes’ data dupliceren en wegsluizen. Het moet daarom niet worden ingeschakeld bij de aanleg van 5G-netwerken. Dat landen dit niet klakkeloos volgen, getuigt van een ‘barstje’ in de vertrouwensrelatie tussen de VS en zijn bondgenoten.
18/02 20u30  Wie zijn de Syriëgangers waarvan Trump wil dat we ze repatriëren?Wie zijn de Syriëgangers die Nederland zo snel mogelijk moet repatriëren als het aan de Amerikaanse president Donald Trump ligt? Wat staat Nederland te wachten als ze terugkeren?
18/02 20u30  Had Wilders-bedreiger een handlanger? ‘Hij heeft mij wel zijn naam verteld, maar die ben ik vergeten’Had Junaid I. (26), de Pakistaanse bedreiger van Geert Wilders, een handlanger met wie hij een aanslag op de PVV-leider wilde plegen, of handelde hij alleen? I. werd in augustus vorig jaar gearresteerd op treinstation Den Haag Centraal nadat hij in een Facebookvideo doodsbedreigingen aan Wilders had geuit. Op camerabeelden is te zien dat hij in het gezelschap was van een man met wie hij per trein naar Amsterdam reisde.
18/02 20u00  Zowel oppositie als coalitie valt over ‘campagnetaal’ minister over groei SchipholIn de Tweede Kamer is met verbazing en onbegrip gereageerd op uitspraken van minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) in de Volkskrant over de toekomst van Schiphol. Zowel coalitie- als oppositiepartijen zetten grote vraagtekens bij de groeiplannen van de VVD-minister voor de luchthaven na 2020.
18/02 20u00  Laten India en Pakistan, kernmachten en aartsrivalen, hun conflict militair escaleren?Een bloedige aanslag vorige week in Indiaas Kashmir heeft de verhoudingen tussen India en Pakistan weer op scherp gezet. Laten de buurlanden – aartsrivalen en kernmachten – hun langlopend conflict militair escaleren?
18/02 19u00  Polen blaast bezoek Israël af na opmerkingen over samenwerking met nazi’sUitspraken van de Israëlische premier Netanyahu en zijn nieuwe minister van Buitenlandse Zaken over collaboratie tussen Polen en de nazi’s hebben geleid tot een politieke rel. De Poolse premier Morawiecki heeft uit protest een voorgenomen bezoek deze week aan Jeruzalem afgeblazen. Nadat diens Tsjechische collega Babis zich maandag solidair toonde met Polen, zag Israël zich genoodzaakt een bijeenkomst met enkele Midden-en-Oost-Europese landen te annuleren.
18/02 19u00  Van Nieuwenhuizen onder vuur na pleidooi voor groei SchipholGoedemiddag,
18/02 19u00  Europarlementariërs moeten Venezuela zo snel mogelijk verlatenVenezuela heeft een delegatie van het Europees Parlement de toegang tot het land geweigerd. Een groep van vier Europarlementariërs, onder wie de Nederlandse Esther de Lange (CDA), werd op het vliegveld van Caracas tegengehouden en op de eerste vlucht terug naar Madrid gezet.
18/02 17u30  Rapport van Britse Lagerhuis vernietigend over Zuckerberg en zijn Facebook: digitale gangstersSociale media moeten worden onderworpen aan een strengere regelgeving. Socialemediabedrijven gaan keer op keer in de fout. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Britse Lagerhuis waaraan achttien maanden is gewerkt. Vooral Mark Zuckerberg en zijn Facebook krijgen vernietigende kritiek. ‘Bedrijven als Facebook zouden zich niet als digitale gangsters moeten kunnen gedragen’, schrijven de onderzoekers.
18/02 16u00  Nederlandse journalist Marokko uitgezet: ‘Vanaf dag een werd ik gevolgd door de politie’De Nederlandse journalist Gerbert van der Aa is Marokko uitgezet. Hij werkte aan verhalen over migratie en de protesten in het Rifgebied toen hij werd aangehouden door de politie. ‘Ik mag het land niet meer in’, vertelt Van der Aa over de telefoon. ‘Ik zit nu op de boot naar Spanje.’
18/02 16u00  Leiders Facebook gedragen zich als ‘digitale gangsters die boven de wet staan’, stelt Brits rapportFacebook heeft opzettelijk mededingings- en privacyregels geschonden en moet onderworpen worden aan strengere wettelijke regelgeving. Dat stelt een Brits parlementair rapport, waarin de leiders van Facebook als ‘digitale gangsters’ worden betiteld.
18/02 15u45  Minister: Lelystad Airport gaat er komen en Schiphol zal na 2020 verder groeienLelystad Airport gaat er komen en Schiphol zal na 2020 zeker verder groeien. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat is daar duidelijk over. ‘Anders mis je gewoon de boot.’
18/02 09u45  Strijdende partijen Jemen bereiken akkoord over terugtrekken troepenDe strijdende partijen in Jemen hebben een eerste akkoord bereikt over het terugtrekken van troepen rond de belangrijke havenstad Hodeidah. Dat melden de Verenigde Naties.
18/02 09u30  ‘Bij de Duitsers bestaat enorme scepsis, terwijl in Frankrijk geldt: oorlog is oorlog’De Frans-Duitse veiligheidsexpert Barbara Kunz zit met haar werk voor denktank Ifr in het hart van de samenwerking tussen Parijs en Berlijn, maar ze waarschuwt voor te grote ambities op het gebied van samenwerking. ‘Over vijftig jaar is het misschien mogelijk.’
18/02 09u15  Partijen Jemen akkoord over terugtrekken troepen rond havenstad HodeidahDe strijdende partijen in Jemen hebben een eerste akkoord bereikt over het terugtrekken van troepen rond de belangrijke havenstad Hodeidah. Dat melden de Verenigde Naties.
18/02 08u30  Ook Frankrijk tast in het duister over Ben SmithToen Ben Smith in augustus werd benoemd als directeur van Air France-KLM, gold hij in Parijs als grote onbekende. In zekere zin is hij dat nog altijd. Voor de buitenwacht bleef de Canadees tijdens zijn eerste maanden als directeur nagenoeg onzichtbaar. Net als in Nederland tast men in Frankrijk in het duister over Smiths plannen met de compagnie franco-néerlandais.
18/02 02u15  Minister pleit voor doorgroei Schiphol om wereldwijd vliegnetwerk te behoudenSchiphol groeit na 2020 door, ondanks de weerstand onder omwonenden en milieuorganisaties. De luchthaven verliest anders de concurrentiestrijd met andere luchtvaartknooppunten in Europa. Dat zegt minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) in een interview met de Volkskrant.
17/02 23u00  Hoofd juridische zaken Buma/Stemra keert terug na onterechte beschuldigingenHet hoofd juridische zaken van auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra keert weer terug, nadat ze bijna twee jaar thuis zat vanwege onterechte beschuldigingen van fraude en malversaties. Dat heeft de organisatie vrijdag bekendgemaakt.
17/02 21u30  ‘Het doel is een diervriendelijk en zwerfkattenvrij Nederland’Overbevolking van katten is een hardnekkig probleem in de stad. In Amsterdam krijgen financieel minderbedeelden hulp om hun katten te laten castreren of steriliseren.
17/02 21u15  Hoe kijken de Fransen naar directeur Ben Smith van Air France-KLM?Toen Ben Smith in augustus werd benoemd als directeur van Air France-KLM, gold hij in Parijs als grote onbekende. In zekere zin is hij dat nog altijd. Voor de buitenwacht bleef de Canadees tijdens zijn eerste maanden als directeur nagenoeg onzichtbaar. Net als in Nederland tast men in Frankrijk in het duister over Smiths plannen met de compagnie franco-néerlandais.
17/02 20u15  Blauwe uniformen en aroma van koffie: is dat het ‘KLM-gevoel’?Tijdens de onrust rondom Pieter Elbers werd allerwegen het ‘KLM-gevoel’ vertolkt. Wat dat is? Het heeft iets met thuiskomen, blauwe uniformen en het aroma van koffie te maken.
17/02 19u15  ‘Neplijsttrekkers’ zetten toon bij strijd om Eerste KamerZes lijsttrekkers voor de Eerste Kamer begonnen zondag de campagne voor de cruciale Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart. Allesoverheersend thema: kan dit kabinet straks in de senaat nog potten breken? ‘Luister goed: er gaat niks gedoogd worden.’
17/02 15u00  GroenLinks, de ‘ideeënpartij op zoek naar macht,’ wil nu eindelijk eens gaan regerenGroenLinks, ‘een ideeënpartij op zoek naar macht’, wil dit voorjaar een stevige basis leggen om eindelijk eens te gaan regeren. Maar daarvoor is een erg goede uitslag bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten noodzakelijk. Het is erop of eronder.
17/02 11u45  Alle mooie verhalen lezen over burn-out en stress? Dat kan in deze speciale tableteditieDe afgelopen weken besteedde de Volkskrant extra aandacht aan het fenomeen burn-out. Wat is een burn-out, en hoe voorkom je het? De mooiste verhalen van filosofen, historici en psychologen over het opbrandsyndroom lees je komende zondag in onze speciale tableteditie.
17/02 11u15  Willen de vrije jongens van Deliveroo eigenlijk wel in dienst?De zzp’ende fietskoeriers van Deliveroo zijn schijnzelfstandigen, oordeelde de rechtbank vorige maand. Vakbond FNV, die de zaak had aangespannen, claimt een principiële overwinning op de oprukkende platformeconomie. Maar hoe gelukkig zijn de bezorgers met deze uitspraak?
17/02 11u15  Waar Pence een sterke westerse orde ziet, vraagt Merkel zich openlijk af of die orde instortOp de internationale veiligheidsconferentie in München wordt zaterdag zichtbaar hoe groot de kloof is tussen Europa en de Verenigde Staten.
17/02 10u00  Van internationale films tot lokale series: hoe de strijd wordt gevoerd om de streamingkijkerReken op nóg meer series en aanbieders, maar ook meer betaalmuren.
17/02 09u45  ‘Ik zou zo graag willen horen: ‘Uw kind is dood’’Lees meer >
17/02 08u30  Trump wil 800 gevangen IS-strijders overdragen aan EuropaDe Amerikaanse president Donald Trump wil 800 gevangen IS-strijders overdragen aan Europa. Hij vindt dat de Verenigde Staten al genoeg hebben gedaan in de strijd tegen IS, en wil de berechting overlaten aan andere landen. Dat schrijft hij in twee tweets.
17/02 08u15  Is er nog leven na het pulsen?‘Als er een deur dichtgaat, gaat er altijd wel een raampje open’, luidt een oude visserswijsheid. Maar de beroepsgroep vreest dat die nu niet langer opgaat, nu pulsvissen door de Europese Unie is verboden.
17/02 08u00  ‘Klimaatverandering wordt teruggebracht tot het niveau van persoonlijke keuzes – maar het gáát niet over jou en mij’Waarom schuiven wij krachtige klimaatmaatregelen voortdurend voor ons uit? Omdat we ons de omvang en gevolgen van de klimaatverandering niet echt kunnen voorstellen, zegt de Indiase schrijver Amitav Ghosh. Kan de literatuur iets doen aan deze ‘crisis van de verbeelding’?
17/02 07u00  Gefrustreerd verliet zij het Vaticaan: ‘Die mannen leven in een bubbel. Ze denken niet aan de kinderen’Marie Collins werd in haar jeugd misbruikt door een priester. De paus vroeg haar voor een commissie die voorstellen moet doen om misbruik te voorkomen. Ze is eruit gestapt, gedesillusioneerd over wat de katholieke kerk bereid is te doen.
17/02 06u30  Volgens deze neuroloog is eenzaamheid schadelijker dan rokenSociaal contact is een basisbehoefte. Volgens neuroloog Manfred Spitzer is eenzaamheid zelfs schadelijker voor de gezondheid dan roken en alcohol.
17/02 06u30  CBS: Energierekening valt dit jaar fors hoger uit: gemiddeld 334 euro meer per huishoudenDe energierekening gaat dit jaar ruim 19 procent omhoog. Een gemiddeld huishouden gaat 2.074 euro betalen voor gas en licht, 334 euro meer dan vorig jaar.
17/02 02u30  Politiek onervaren Nauert trekt zich terug als ambassadeur VNDe voormalige Fox-presentatrice Heather Nauert heeft zich teruggetrokken voor de rol van Amerikaanse ambassadeur bij de VN. De politiek onervaren Nauert zou Nikki Haley opvolgen die in oktober haar vertrek aankondigde.
16/02 21u45  Massaal protest in Barcelona tegen proces Catalaanse separatistenHonderdduizenden mensen zijn in Barcelona de straat opgegaan om hun ongenoegen te uiten over het proces tegen de separatistische leiders die rond oktober 2017 poogden Catalonië los te weken van Spanje. De politie schat het aantal demonstranten op 200.000, de organisatoren spreken van een half miljoen, schrijven Spaanse media.
16/02 16u45  Opgewekte GroenLinksers willen geen ‘tegenpartij’ zijnOp het congres van GroenLinks, zaterdag in Zwolle, blaakte de partijleiding van het zelfvertrouwen. Het handelde inhoudelijk wat formaliteiten af, maar zweepte de achterban op volgens het inmiddels beproefde recept van de ‘meet-up’.
16/02 14u45  Trump kondigt noodtoestand af om zijn muur te kunnen bouwen. Wat betekent dit?De Amerikaanse president Trump kondigt een noodtoestand af om zijn muur aan de Mexicaanse grens te bouwen. Hij gebruikt de maatregel, die normaal alleen wordt ingezet bij rampen of acute dreiging, voor zijn persoonlijke politieke gewin. Daarmee ontsnapt hij uit een slepende politieke impasse, de vraag is alleen: tegen welke prijs?
16/02 14u45  Weer meer kinderen niet naar school, minister Slob maakt zich ‘grote zorgen’Er zijn in 2018 opnieuw meer kinderen niet naar school gegaan dan in het jaar ervoor. Minister Slob van Onderwijs maakt zich ‘grote zorgen’ en kondigt aan versneld maatregelen te nemen.
16/02 14u30  ‘Hitler bleef ook na de opnamen als een virus aan me kleven’De Zwitserse acteur Bruno Ganz is vrijdagnacht op 77-jarige leeftijd overleden. Kevin Toma sprak eind 2017 met de acteur die vooral bekend werd door zijn rol als Adolf Hitler in de film Der Untergang. Lees hier het interview terug.
16/02 14u15  En weg is het vertrouwen van de Nigerianen: ‘Ik geloof niet dat mijn stem een verschil zal maken’Onverwacht werden de verkiezingen in Nigeria in de nacht van vrijdag op zaterdag uitgesteld. Vanwege logistieke problemen, heette het. De kiezers zijn er niet gerust op. ‘Ik denk dat de regering van president Muhammadu Buhari de uitslag wil vervalsen.’
16/02 12u45  Amsterdamse wethouder opent eerste opvolger bed-bad-brood: ‘De humane kant staat voorop’Als eerste van vijf grote Nederlandse steden heeft Amsterdam een deal gesloten met het kabinet over de inrichting van 24-uursopvang voor ongedocumenteerde vreemdelingen. Verspreid over ongeveer tien locaties worden vanaf juli dit jaar vijfhonderd ongedocumenteerden door de gemeente opgevangen. Het Rijk betaalt de kosten voor 360 personen, de andere plekken komen voor rekening van Amsterdam zelf.
16/02 12u30  Dankzij miljoenen van de Postcodeloterij stroomt er straks zeewater door het Friese landKomt het Noord-Friese krimpdorp Holwerd aan zee te liggen na een dijkdoorbraak die economie en ecologie moet stimuleren? Jaren leek het een fata morgana. Maar met miljoenen van de Postcodeloterij wordt het plots een reëel scenario.
16/02 12u30  IS-bruid in vluchtelingenkamp verklaart geen spijt te hebben, smeekt Britten om terugkeerEen hoogzwangere ISIS-bruid uit Londen heeft het Verenigd Koninkrijk gesmeekt om haar te laten terugkeren. De 19-jarige Shamima Begum deed deze oproep aan een Times-journalist die haar had opgezocht in een Noord-Syrisch vluchtelingenkamp. Ze verklaarde geen spijt te hebben van haar beslissing zich bij Islamitische Staat aan te sluiten en nog steeds te houden van haar Nederlandse echtgenoot, de IS-strijder Yago Riedijk. Het is onbekend waar deze Arnhemmer is.
16/02 11u30  Celstraf voor slachthuis-directeur die 500 pony’s versnipperde en verkocht als rundvleesDe rechtbank in Den Bosch heeft vrijdag een 52-jarige directeur van een slachthuis in Dodewaard veroordeeld tot een celstraf van 324 dagen (waarvan 180 dagen voorwaardelijk) wegens het verkopen van paardenvlees als rundvlees en valsheid in geschrifte om dat te verdoezelen. In de slachterij van de verdachte werden in 2012 en 2013 ongeveer vijfhonderd shetlandpony’s geslacht en verwerkt door rundvleessnippers.
16/02 11u00  De aanval op techreuzen lijkt ingezet, zal het eindelijk hun macht breken?Overheden hebben wereldwijd hun roze internetbril afgezet, bleek deze week. Gaan ze de macht van techreuzen breken?
16/02 08u45  Man richt na ontslag bloedbad aan op zijn werk in VS: zes dodenIn de Amerikaanse stad Aurora, zo’n 65 kilometer westelijk van Chicago, heeft een man zeker vijf mensen doodgeschoten. Dat maakte politiechef Kristen Ziman van Aurora vrijdagavond bekend. De schutter is gedood door de politie. Hij zou volgens de politie kort voor het bloedbad zijn ontslagen bij het bedrijf waar hij het bloedbad aanrichtte.
16/02 07u15  Hoe een barvrouw van 29 de invloedrijkste Democraat werdAlexandria Ocasio-Cortez werkte een jaar geleden nog in een tacotent en is nu de invloedrijkste Democraat in Washington.
16/02 07u15  Afrika’s grootste stad loopt vast door de ergste files ter wereldLees meer >
16/02 06u45  Elektrische auto’s? Klimaatambtenaren rijden zeker niet duurzaam vooropVolgens het regeerakkoord rijdt Nederland in 2030 alleen nog maar in stekkerauto’s. Maar het wagenpark van de rijksoverheid, die toch een voortrekkersrol zou moeten vervullen, bestaat nog vrijwel geheel uit benzineslurpers.
16/02 06u00  Man richt na ontslag bloedbad aan op zijn werk: zes dodenIn de Amerikaanse stad Aurora, zo’n 65 kilometer westelijk van Chicago, heeft een man zeker vijf mensen doodgeschoten. Dat maakte politiechef Kristen Ziman van Aurora vrijdagavond bekend. De schutter is gedood door de politie. Hij zou volgens de politie kort voor het bloedbad zijn ontslagen bij het bedrijf waar hij het bloedbad aanrichtte.
16/02 04u00  Verkiezingen Nigeria een week uitgesteldDe presidentverkiezingen die voor zaterdag stonden gepland in Nigeria, zijn uitgesteld tot volgende week. De kiescommissie van het Afrikaanse land heeft dat vijf uur voordat de stembureaus open zouden gaan besloten vanwege logistieke problemen. Zo zou onder meer materiaal dat nodig is bij de verkiezingen niet in het hele land zijn verspreid.
16/02 03u00  Paul Manafort wacht forse celstraf, 19 tot 24 jaar geëistPaul Manafort, de oud-campagnechef van de Amerikaanse president Donald Trump, moet 19,5 tot 24,5 jaar gevangenisstraf krijgen. Die eis heeft het bureau van speciaal aanklager Robert Mueller neergelegd bij de rechtbank in de staat Virginia.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

16x Guaidó tart Maduro en reist naar concert in Colombia23/02 04u00 - de Volkskrant: De Venezolaanse oppositieleider en interim-president Juan Guaidó heeft vrijdag het verbod van het Hooggerechtshof naast zich neergelegd om het land te verlaten en is afgereisd naar de Colombiaanse kant van de grens. Daar was een concert aan de gang om geld in te zamelen voor de noodlijdende bevolking van Venezuela en humanitaire hulp in het land toe te laten.
13x Deze brug wordt het middelpunt in de strijd om humanitaire hulp23/02 00u00 - de Volkskrant: In Cúcuta, aan de grens tussen Colombia en Venezuela, vormen burgers een cordon voor voedselkonvooien die zaterdag de oversteek moeten maken. Er is muziek, er wordt gedanst, maar angst voor oorlog is er ook.
13x R. Kelly gearresteerd na aanklachten seksueel misbruik23/02 04u45 - de Volkskrant: Zanger R. Kelly is vrijdagavond gearresteerd toen hij zich meldde op het hoofdbureau van politie in Chicago. Dat heeft de politie van de Amerikaanse stad bekendgemaakt.
9x Guaidó daagt Maduro uit en reist naar concert in Colombia23/02 03u45 - de Volkskrant: De Venezolaanse oppositieleider en interim-president Juan Guaidó heeft vrijdag het verbod van het Hooggerechtshof naast zich neergelegd om het land te verlaten en is afgereisd naar de Colombiaanse kant van de grens. Daar was een concert aan de gang om geld in te zamelen voor de noodlijdende bevolking van Venezuela en humanitaire hulp in het land toe te laten.
7x IJssalonhouder had niet mogen slaan, maar krijgt geen straf: een bijzondere vorm van noodweer23/02 10u00 - de Volkskrant: Nee, de maandenlang gepeste ijssalonhouder Gilly Emanuels had niet mogen slaan toen dat mandarijntje tegen haar nek vloog. Maar ze krijgt geen straf, is het oordeel van de rechtbank in Utrecht. Die heeft daar een bijzondere term voor: putatief noodweerexces.
7x Kelly Craft, een sponsor van Trumps campagne, nieuwe Amerikaanse ambassadeur bij de VN23/02 11u45 - de Volkskrant: De Amerikaanse ambassadeur in Canada, Kelly Craft, is door president Donald Trump aangewezen als de nieuwe ambassadeur van de VS bij de Verenigde Naties. Trump heeft dit per tweet bekendgemaakt. De benoeming moet nog worden bevestigd door de Senaat. De post was vacant sinds het vertrek eind vorig jaar van Nikki Haley.
7x Zij onthulde de schuilplaats van Mullah Omar: ‘Hij had een gesprekspartner voor het Westen kunnen zijn’23/02 14u45 - de Volkskrant: Jarenlang was Talibanleider mullah Omar de grootste vijand van de Amerikanen. Onterecht, zegt journalist Bette Dam, die zijn laatste schuilplaats onthulde. Het Westen maakt de Taliban volgens haar veel te groot.
6x Eerste ‘testpassagier’ van Virgin Galactic bereikt de ruimte23/02 09u15 - de Volkskrant: Virgin Galactic, het ruimtetoerismebedrijf van de Britse miljardair Richard Branson, heeft voor het eerst met een passagier aan boord de ruimte bereikt. Het SpaceShipTwo-ruimteschip VSS Unity bereikte vrijdag een hoogte van 89,9 kilometer en dat is volgens de normen van de Amerikaanse luchtmacht officieel de ruimte.
3x Minstens 41 doden op Indiase theeplantage door giftige drank22/02 21u30 - de Volkskrant: In India zijn minstens 41 plantagearbeiders overleden na het drinken van illegale alcohol. Tientallen anderen verkeren in kritieke toestand in het ziekenhuis.
3x Waarom de kritiek op planbureaus propaganda is22/02 23u30 - de Volkskrant: De energierekening valt hoger uit, en dus werd het planbureau dat de cijfers leverde bekritiseerd. Politici en lobbyisten trekken rapporten van planbureaus snel in twijfel. Niet omdat ze onbetrouwbaar zijn, maar omdat ze onwenselijk zijn, analyseert Yvonne Hofs.

Statistieken

Artikels:
32101
Gelezen:
24548
Aantal lezers nu:
4


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven