maandag 17 februari 2020, week 08


U bent nu hier: Meer nieuws van de Volkskrant

Laatste updatecontrole: vandaag om 15u45
 

de Volkskrant

Verbergen Tonen
17/02 14u00  Voetbaltrainer Ron Jans in problemen door uitspreken n-woord: ‘Ik dacht: wat gebeurt er nou?’ Er loopt een onderzoek naar Ron Jans, de oud-trainer van PEC Zwolle, omdat hij in de kleedkamer bij zijn Amerikaanse club FC Cincinnati een paar woorden uit een hiphop-liedje meezong. Inclusief het n-woord.
17/02 13u30  ‘China wordt machtiger en is niet bang de competitie aan te gaan met het westerse model’ De gezaghebbende Amerikaanse buitenlandcommentator Ian Bremmer ziet een ‘technologische Koude Oorlog’ ontstaan tussen de VS en China die de Europeanen in een heel moeilijke positie plaatst.
17/02 12u00  In het met China vergroeide Afrika lijkt men zich weinig zorgen te maken over het coronavirus Amper een continent dat zo met China is verbonden als Afrika. Toch is er pas één geval van besmetting met het coronavirus vastgesteld. Heeft het virus inderdaad niet de overtocht gemaakt, of wordt het niet herkend?
17/02 12u00  Hij moet lerarenopleiding aantrekkelijk maken: ‘Ons voornaamste doel: de bureaucratie aanpakken’ Lerarenopleidingen moeten op de schop om het vak aantrekkelijker te maken. Maandag wordt een commissie benoemd die daar dit jaar nog werk van gaat maken. Voorzitter Paul Zevenbergen: ‘Het moet soepeler, of flexibeler.’
17/02 09u00  ‘We zijn waarschijnlijk de veiligste mensen van het land’ Na twee weken quarantaine in een Belgisch militair hospitaal mag China-correspondent Leen Vervaeke van de Volkskrant vanmiddag eindelijk naar buiten. We belden met haar vlak voor de deur openging.
17/02 00u15  Transgender eist excuses overheid: ‘Om vrouw te worden, moest ik me laten steriliseren’ Willemijn van Kempen wist al op jonge leeftijd dat ze eigenlijk geen man was. Maar om echt vrouw te mogen worden, moest ze zich verplicht laten steriliseren – zo stond dat tot 2014 in de wet. Nu strijdt ze voor erkenning van het haar aangedane leed.
16/02 23u15  We staan aan de vooravond van een technologische Koude Oorlog, meent Ian Bremmer: ‘VS en Europa zien Chinese dreiging compleet anders’ De gezaghebbende Amerikaanse buitenlandcommentator Ian Bremmer ziet een ‘technologische Koude Oorlog’ ontstaan tussen de VS en China die de Europeanen in een heel moeilijke positie plaatst.
16/02 23u15  Overstappen naar het onderwijs? Een dagje meekijken in de klas helpt bij het kiezen Zelfs op een excellente school als het Scala College in Alphen aan den Rijn merken ze dat de animo om voor de klas te staan afneemt. Daarom organiseert de school een meeloopdag voor wie overweegt in het onderwijs te gaan werken. ‘Voor het vak kun je studeren, maar voel je je ook prettig voor een groep met kinderen?’
16/02 23u00  CDA-top staat provincie-bestuur niet in de weg bij samenwerking met FvD: ‘Het is aan Brabant’ De CDA-top zal de Brabantse partijafdeling niet terugfluiten als die het plan doorzet om in het provinciebestuur in zee te gaan met Forum voor Democratie. In navolging van vicepremier Hugo de Jonge vindt ook fractievoorzitter Pieter Heerma dat de beslissing aan zijn Brabantse partijgenoten is.
16/02 22u45  Voetbaltrainer Ron Jans in problemen door uitspreken n-woord: ‘Ik dacht: wat gebeurt er nou?’ Er loopt een onderzoek naar Ron Jans, de oud-trainer van PEC Zwolle, omdat hij in de kleedkamer bij zijn Amerikaanse club FC Cincinnati een paar woorden uit een hiphop-liedje meezong. Inclusief het n-woord.
16/02 22u00  Pjotr Pavlenski, Russische provocateur, opgepakt nadat hij bondgenoot Macron ten val bracht De Franse politie heeft de Russische provocateur en kunstenaar Pjotr Pavlenski gearresteerd. Pavlenski bracht vrijdag een naaste bondgenoot van president Macron ten val nadat hij een seksvideo van hem op het internet had gezet.
16/02 21u30  De lijn van het campagne-bedrijf van Erik van Bruggen loopt dwars door alle politieke partijen heen Politici, opiniemakers en politieke strategen rouwen om het heengaan van Erik van Bruggen. De mede-grondlegger van de Niet Nix-beweging, die later met zijn campagne-academie BKB een lange reeks politici en hun adviseurs opleidde, overleed vrijdag op 51-jarige leeftijd. Hij kampte al geruime tijd met gezondheidsproblemen.
16/02 21u00  Chinese president Xi was al vroeg op hoogte van uitbraak coronavirus De Chinese president Xi Jinping was al in een vroeg stadium op de hoogte van de uitbraak van het coronavirus dat China nu al weken zijn zijn greep houdt. Uit een redevoering die de Chinese communistische partij dit weekeinde publiceerde, blijkt dat Xi al op 7 januari opdracht gaf maatregelen te nemen om het virus in te dammen. Op dat moment was de bevolking nog niet op de hoogte van de uitbraak.
16/02 21u00  ‘Nóg meer bijlenen? Natuurlijk, mevrouw’ (Tegen 14 procent rente) Lees meer >
16/02 20u15  Er is toch al een plek om onze geschiedenis te beleven? ‘Het is hier wel érg hip allemaal’ CDA en SP willen een Nationaal Historisch Museum. Is de presentatie van de Canon van Nederland in het Openluchtmuseum niet genoeg? Vooral jongeren gaan er enthousiast aan de slag met de interactieve expositie. ‘Hier zie je het allemaal toch meer voor je.’
Laatste update: vandaag om 14u00


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
16/02 18u45  Er is toch al een toch al een plek om onze geschiedenis te beleven? ‘Het is hier wel érg hip allemaal’CDA en SP willen een Nationaal Historisch Museum. Is de presentatie van de Canon van Nederland in het Openluchtmuseum niet genoeg? Vooral jongeren gaan daar enthousiast met de interactieve expositie aan de slag. ‘Hier zie je het allemaal toch meer voor je.’
16/02 07u00  Banen aan de onderkant weerstaan (voorlopig) de opmars van de robotZorg en controle zijn de nieuwe banenmotoren van Nederland, en de banen aan de onderkant van de arbeidsmarkt weerstaan de opmars van de robot. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit de Volkskrant Top-100 van grootste werkgevers in Nederland.
15/02 17u30  Multinationals niet langer de banenmotor, politie grootste werkgeverTraditionele multinationals zijn niet langer de grote banenmotor van Nederland. Bij Philips, Shell, DSM, Akzo Nobel en Unilever verdwenen de afgelopen jaren duizenden banen. Daarmee horen deze roemruchte ondernemingen – ooit goed voor honderdduizenden arbeidsplaatsen – niet meer tot de grootste werkgevers. Ze zijn overvleugeld door groeibriljanten als ASML.
15/02 17u30  De meeste burgers en ambtenaren deugen. Waarom loopt het steeds mis tussen die twee?De meeste burgers deugen, de meeste ambtenaren ook. Waarom loopt het dan steeds mis tussen die twee? ‘Het is allemaal bewust zo bedacht. Politici die zich daarover verbazen, hebben kilo’s boter op hun hoofd.’
15/02 15u00  VS: Europese keus voor Huawei kan Navo bedreigenEuropese landen die met Huawei en andere Chinese techbedrijven in zee gaan voor hun 5G-systemen, laten een Paard van Troje binnen en ‘kiezen voor autocratie boven democratie’. Amerikaanse politici zijn op de veiligheidsconferentie in München verenigd in hun boodschap dat Europese landen hier voor een cruciale keuze staan.
15/02 14u45  Een mechanisme blootgelegd: schrijven over schrijvers die schrijvenWaarom verschijnen er zoveel romans over schrijvers die aan een boek werken? Vooral jonge(re) auteurs krijgen er geen genoeg van. In zijn nieuwe roman – ook weer zo een – legt Thomas Heerma van Voss het mechanisme geestig en genadeloos bloot.
15/02 13u00  Hoe het coronavirus de propagandamachine van Xi op volle toeren laat draaienLees meer >
15/02 09u00  Harde kritiek op budgetplan EU-president Charles MichelEU-president Charles Michel kreeg vrijdag de wind van voren na de presentatie van zijn langverwachte voorstel voor een nieuwe Europese meerjarenbegroting (2021-2027). Premier Mark Rutte concludeerde dat er ‘nog veel werk verzet moet worden’, Berlijn sprak over een stap naar achteren en grote vergissingen.
15/02 08u15  Valentijnsdag op Utrecht CS: slowdaten met prinses Laurentien voor ‘echt contact’Geen gehaaste reizigers bij perron 21 op station Utrecht CS. In de ‘slowdate huiskamer’ zaten deze Valentijnsvrijdag BN’ers klaar voor een goed gesprek.
15/02 08u00  Europa worstelt met eenheid in tijden van nationalismeEen handelsland dat Ceta in de weg staat? Dat is een ‘dolgedraaide wereld’, vindt de Financial Times. Laat Nederland een kans lopen om de op regels geënte internationale orde te bevorderen?
15/02 06u30  Het aantal daklozen groeit. Hoe helpt Europa deze mensen?Lees meer >
14/02 22u00  De meeste burgers deugen. De meeste ambtenaren ook. Waarom loopt het dan toch steeds mis tussen die twee?De meeste burgers deugen, de meeste ambtenaren ook. Waarom loopt het dan steeds mis tussen die twee? ‘Het is allemaal bewust zo bedacht. Politici die zich daarover verbazen, hebben kilo’s boter op hun hoofd.’
14/02 22u00  Veroorzaakt het coronavirus een stille revolutie in Beijing?De onvrede in de Chinese samenleving over de coronacrisis is een bedreiging voor president Xi Jinping. Tot dusver offert hij lokale zetbazen. Maar de vraag is: overleeft het Chinese politieke systeem de heftigste crisis in drie decennia?
14/02 22u00  Amerikaanse Senaat wil paal en perk stellen aan Trumps militaire bevoegdhedenDe Amerikaanse Senaat heeft donderdag een resolutie aangenomen die inhoudt dat president Trump het Congres om toestemming moet vragen voor militaire actie tegen Iran. Het Witte Huis liet al weten dat Trump zijn veto zal uitspreken over de maatregel.
14/02 21u00  Door tegenvallers geplaagde Floriade in Almere heeft opnieuw meer geld nodigOpnieuw moet er meer geld naar de organisatie van de Floriade 2022 in Almere. Na eerdere tegenvallers in de begroting, zal de organisatie van het evenement binnenkort opnieuw om een ‘financiële injectie’ van onbekende hoogte vragen bij de gemeente Almere.
14/02 21u00  Plastic ring nekt otter Nieuwkoopse Plassen. ‘Een wake-upcall’, volgens NatuurmonumentenIn de Nieuwkoopse Plassen zwemt een otter met een plastic ring om zijn nek, vermoedelijk zwerfafval. Otterexperts onderzoeken of het schuchtere dier te redden is.
14/02 20u30  Amerikaans opkoopfonds Blackstone aast op Haagse bank NIBC. Wat is dit voor bedrijf?‘Buy it, fix it, sell it’ is de slogan van het Amerikaanse opkoopfonds Blackstone, de grootste huizenbezitter ter wereld. Het bedrijf wil voor 1,5 miljard euro de Haagse zakenbank NIBC overnemen. Amsterdam heeft al eerder met de opkoper kennisgemaakt.
14/02 18u45  Groot nieuws: minister staat op tegen Trump! Maar nee: Barr blijft de man die vindt dat de president alles kan makenDe Amerikaanse minister van justitie William Barr leek zich ineens af te keren van president Trump. Groot nieuws. Maar nee. Barr blijft de man die vindt dat Trump zo’n beetje alles kan maken.
14/02 18u15  Hoe Leiden, een van de meest versteende steden van Nederland, wordt vergroendLeiden krijgt één langgerekt groen lint rond het oude centrum: het Singelpark. Vijf nieuwe bruggen verbinden de losse stadsparkjes. ‘Het groene kapitaal zit rond de singels, maar dat zie je niet overal.’
14/02 18u00  Nederland en Frankrijk steeds nader tot elkaarDe verschillen tussen de Nederlandse en Franse politieke cultuur zijn groot. Net als de verschillen tussen de leiders Rutte en Macron. Maar binnen de EU zoeken ze elkaar steeds meer op. Vrijdag gaat Rutte in Parijs op bezoek.
14/02 18u00  ‘De eerste week ging wel, maar buiten lonkt nu wel erg’Lees meer >
14/02 16u00  Het Spaanse dorp van Maria en Jesús ademt de doodHet Spaanse dorp van Maria en Jesús ademt de dood
14/02 15u15  Natte winters en droge zomers leiden tot hogere waterschapsbelastingDe waterschapsbelasting kent dit jaar de sterkste stijging in tien jaar tijd. De 21 waterschappen in ons land verwachten ruim 3 miljard euro te innen, 4,6 procent meer dan een jaar geleden, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
14/02 14u45  ‘Nederland neemt een koppositie in waar we niet trots op kunnen zijn’Vijftig jaar geleden was Nederland een progressief lichtbaken in de wereld. In een korte serie staat de vraag centraal: Is dit nog steeds zo? In aflevering 4: PvdA-europarlementariër Agnes Jongerius over sociaal beleid.
14/02 14u45  Alcoholvrij bier gaat zo goed dat Heineken het in statiegeldflesjes botteltBegin maart gaat Heineken zijn flesjes 0.0 bier gaan verkopen in kratten, waarop ook een statiegeldregeling geldt. Nu verkoopt Heineken zijn eigen merk alcoholvrij bier nog in wat ‘single use flesjes’ wordt genoemd – flesjes die via de glasbak worden gerecycled en dus opnieuw worden geproduceerd.
14/02 14u30  Nieuwe wet leidt tot explosieve toename privacyklachtenDe nieuwe privacywetgeving (AVG) heeft geleid tot veel meer klachten bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Maar dat is niet de enige verklaring voor de forse toename. ‘Nederlanders zijn privacybewuster geworden.’
14/02 14u15  Wat zijn nu de regels voor arbeidsmigratie van buiten de EU?D66 wil arbeidsmigratie van buiten de EU makkelijker maken. Maar wat zijn eigenlijk de bestaande regels? Vier vragen over migratie, Nederland en Europa.
14/02 13u00  De vergroening van een versteende stadLeiden krijgt één langgerekt groen lint rond het oude centrum: het Singelpark. Vijf nieuwe bruggen verbinden de losse stadsparkjes. ‘Het groene kapitaal zit rond de singels, maar dat zie je niet overal.’
14/02 13u00  Schoolexamens Frans en Duits keer op keer slechtste cijfers: dan maar de toetsingseisen omlaagDe havo-eindexamens Duits en Frans bungelden in 2019 onderaan met de slechtste cijfers. Reden voor het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om het niveau van toetsing tijdelijk te verlagen. Docenten en leerlingen op het Odulphuslyceum in Tilburg pleiten voor een andere manier van toetsing.
14/02 13u00  Zelfs Duitsland overweegt maximumsnelheid van 130 kilometer per uurAuto’s zijn in Duitsland de spiegels van de ziel. En die ziel is al een poos gespleten. Want zelfs in het land waar het onbekommerd scheuren in je diesel met onzichtbare inkt was toegevoegd aan de verklaring van de algemene rechten van de mens, daagt nu het bewustzijn dat het verstandig is de vrijheden van autorijders aan banden te leggen, omwille van het klimaat en de veiligheid.
14/02 12u45  Vandaag begint de Internationale Veiligheidsconferentie: ‘Geopolitiek is hier tastbaar’Vrijdag begint de Internationale Veiligheidsconferentie in München, waar wereldleiders wereldwijde vraagstukken op gebied van veiligheid bespreken. Wat moeten we hiervan verwachten? We belden met diplomatiek verslaggever Arnout Brouwers, die erbij is.
14/02 12u00  Defensie betaalt schadevergoeding na dood militairen in Afghanistan door eigen vuurDefensie gaat schadevergoeding betalen aan de nabestaanden van de in Afghanistan omgekomen militairen Aldert Poortema (22) en Wesley Schol (20). Zij kwamen in januari 2008 om door eigen vuur in Uruzgan. Dat bevestigt advocaat Sébas Diekstra na berichtgeving door De Telegraaf.
14/02 11u45  Bitcoins en witte enveloppen: wat zegt dit over de bombriefafperser?Het politieonderzoek naar de afzender van de bombrieven is in volle gang. Donderdag ontplofte er opnieuw een envelop in Amsterdam en in Leusden werd zo’n brief onschadelijk gemaakt. Wat is er bekend over afpersers? ‘Het kunnen mensen zijn zoals jij en ik.’
14/02 11u45  You’re fired! Boris Johnson breidt zijn macht uit met kabinetswisselingTwee maanden na zijn klinkende verkiezingsoverwinning heeft Boris Johnson tijdens de herschikking van kabinet donderdag zijn ware aard laten zien. De Britse premier kan genadeloos handelen, verlangt totale loyaliteit en is niet vies van wraakzucht.
14/02 11u30  Waarom elk land anders omgaat met het coronavirusMogelijk besmet met het coronavirus? Dan mag je in Nederland thuis in quarantaine. Andere landen kiezen voor centrale quarantaine – in Rusland moet je zelfs je kleding verruilen voor een streepjespyjama. Vanwaar die grote verschillen?
14/02 09u45  Anne Frank Stichting krijgt twee foto’s van zus Margot FrankDe Anne Frank Stichting heeft twee foto’s gekregen van Margot Frank, de drie jaar oudere zus van de schrijfster van Het Achterhuis. De stichting heeft de foto’s op haar site geplaatst in de aanloop naar de 94ste geboortedag van Margot Frank op 16 februari.
14/02 08u45  Verrassend inzicht: parttimers in zorg willen best meer werkenBijna een kwart van het parttime zorgpersoneel zou best meer willen werken. Maar het wordt hen simpelweg niet gevraagd, blijkt uit onderzoek van stichting Het Potentieel Pakken. Is dit de oplossing voor het nijpende personeelstekort in de zorg?
13/02 21u00  Kabinet-Rutte III vertilt zich aan immigratiebeleid: het debat is terug bij afVVD en CDA reageren meesmuilend op het D66-plan om de arbeidsmigratie van buiten de EU te bevorderen. Het legt de verdeeldheid in de regeringscoalitie bloot. Intussen stijgt de politieke spanning rond het thema.
13/02 20u45  Valt Ceta nog te redden? Kaag biedt ‘spiegeltjes en kraaltjes’Goedemiddag,
13/02 20u15  Staking freelancers bij NRC: gaan zzp’ers eindelijk actievoeren?Bij NRC Media leggen donderdag 55 freelance redacteuren het werk neer. Zij willen meer geld, rechten en vooral zekerheid. Ontevredenheid groeit onder zzp’ers in de media, vooral bij hen die hetzelfde werk doen als collega’s in vaste dienst. Komt de sector in opstand?
13/02 19u45  De Chinezen komen, in het lege oosten van RuslandChinese boeren trekken naar het leeglopende oosten van Rusland. Want China heeft veel mensen en weinig land, en in Rusland is het omgekeerd. Bovendien werken de subsidies van de Chinese overheid beter dan de gratis gronduitgifte waarmee Rusland probeert mensen naar het oosten te lokken.
13/02 19u30  Nervositeit om coronavirus groeit, China stelt cijfers bijIn China is het aantal patiënten met ‘covid-19’, de nieuwe coronakoorts uit China, in één dag omhooggeschoten van 45- naar 60 duizend. Ook kwamen er 242 overledenen bij, waarmee het dodental op 1.370 komt. Dat klinkt overigens dramatischer dan het is: de ruk omhoog in de statistieken komt doordat men patiënten anders is gaan tellen.
13/02 19u30  D66 wil gastarbeiders halen buiten de EU: ‘We moeten niet bang zijn voor migratie’Dwars tegen de trend binnen de regeringscoalitie in presenteert coalitiepartij D66 een plan om de komst van arbeidsmigranten eenvoudiger te maken. Meer veilige Europese routes moeten het makkelijker maken om naar Nederland te komen en hier tijdelijk vacatures te vervullen.
13/02 18u45  Aanval op rekeninstituten van het rijk gaat onverminderd door‘Een forse rekenfout’ zou het Planbureau voor de Leefomgeving hebben gemaakt bij de kosten van verduurzaming van bestaande woningen. Dat bericht blijkt ingestoken door de koepel van woningcorporaties die onderschatting van die kosten vreest.
13/02 17u45  Nervositeit om coronavirus groeit, maar goede cijfers ontbrekenHet nieuwe coronavirus uit China, het covid-19-virus, zou wel eens veel besmettelijker kunnen zijn dan aangenomen. Dat suggereert althans een nieuwe, Amerikaanse analyse van de uitbraak. Maar onafhankelijke onderzoekers houden hun kaarten nog voor zich: ‘Dit wijkt wel erg af van wat we vinden in andere studies.’
13/02 17u15  Kaag vecht voor Ceta-verdrag, meerderheid in de senaat nog niet in zichtMinister van Buitenlandse Handel Kaag (D66) is bereid tegemoet te komen aan de zorgen van de ChristenUnie over het handelsverkeer met Canada, bleek donderdag tijdens de tweede dag van het Ceta-debat. Hierdoor lijkt de weg vrij om het verdrag door de Tweede Kamer te loodsen. Of er daarna ook een meerderheid in de Eerste Kamer is, blijft zeer onzeker.
13/02 16u00  De alarmbellen van de rechtsstaat rinkelen na bemoeienis Trump met justitieel procesDe bemoeienis van president Trump en minister van Justitie Bill Barr met de strafeis in de zaak-Roger Stone doet in de VS de alarmbellen rinkelen. Trump ontpopt zich volgens critici steeds meer als een autoritaire leider.
13/02 15u45  Optimisme groeit over vredesdeal VS en Taliban, mogelijk nog deze maandDe VS en de Taliban kunnen mogelijk nog deze maand een langverwacht vredesakkoord sluiten dat de weg moet vrijmaken voor gedeeltelijke terugtrekking van de Amerikaanse militairen uit Afghanistan. Dit melden bronnen binnen de Afghaanse regering. Ook president Ashraf Ghani en het Witte Huis zijn optimistisch.
13/02 14u15  Op de schommel na tienen ’s avonds: ‘Belachelijk dat je hiervoor een boete krijgt’Drie tieners staan voor de rechter omdat ze hebben geschommeld op een plaats en tijdstip waarop dat niet mocht. Overdreven geldingsdrang van overheidsdienaren? Zijn rechters al niet overbelast? ‘De tijd van waarschuwen is voorbij.’
13/02 14u15  D66 wil gastarbeiders halen buiten de Europese Unie: ‘We moeten niet bang zijn voor migratie’Dwars tegen de trend binnen de regeringscoalitie in presenteert coalitiepartij D66 een plan om de komst van arbeidsmigranten eenvoudiger te maken. Meer veilige Europese routes moeten het makkelijker maken om naar Nederland te komen en hier tijdelijk vacatures te vervullen.
13/02 14u00  Staat voor de rechter gedaagd om gratis anticonceptie af te dwingenDe Staat krijgt vrijdag een dagvaarding met daarin de eis dat anticonceptie weer gratis beschikbaar moet worden. De afzender is Bureau Clara Wichmann, dat principiële rechtszaken voert om de rechtspositie van vrouwen te verbeteren. ‘Valentijnsdag is een mooie dag om minister Bruins de dagvaarding te overhandigen’, zegt directeur Anniek de Ruijter.
13/02 14u00  Russische internetbedrijven moeten inlichtingendienst FSB ruim toegang gevenRussische internetbedrijven hebben volgens de onafhankelijke Russische nieuwssite The Bell te horen gekregen dat zij de inlichtingendienst FSB vrijwel ongehinderd toegang moeten geven tot de gegevens en communicatie van hun gebruikers. Als ze daar niet aan voldoen, kunnen ze worden gesloten.
13/02 13u45  Luchtvaartmaatschappijen doen zich groener voor dan ze zijnDe CO2-compensatie die bedrijven bieden, bijvoorbeeld bij het boeken van een vlucht, is misleidend en ‘nattevingerwerk’, blijkt uit onderzoek van Trouw. Luchtvaartmaatschappijen spelen met groene initiatieven in op de groeiende vliegschaamte, maar op dat ‘groene voetje’ valt wel wat af te dingen.
13/02 13u30  Op de schommel na tienen ‘s avonds: ‘Belachelijk dat je hiervoor een boete krijgt’Drie tieners staan voor de rechter omdat ze hebben geschommeld op een plaats en tijdstip waarop dat niet mocht. Overdreven geldingsdrang van overheidsdienaren? Zijn rechters al niet overbelast? ‘De tijd van waarschuwen is voorbij.’
13/02 13u30  Tarievenchaos in openbaar vervoer kost reiziger flink extraConsumenten betalen elk jaar miljoenen te veel voor reizen met het openbaar vervoer omdat de tariefsystemen van de verschillende vervoerders niet op elkaar zijn afgestemd. De prijsverschillen kunnen oplopen van een euro voor een enkele rit tot tientallen euro’s per maand bij een abonnement, valt op te maken uit onderzoek van reizigersvereniging Rover.
13/02 11u45  In quarantaine: ‘Als ik op een dag twee keer nies, denk ik: dat is meer dan gisteren’China-correspondent Leen Vervaeke zit sinds haar evacuatie uit Wuhan in quarantaine wegens het coronavirus. In een militair hospitaal nabij Brussel telt de Belgische met zeven landgenoten de dagen af tot zondag, wanneer ze naar buiten mag.
13/02 11u00  We eten te veel vlees. De EU betaalt tientallen miljoenen euro’s om dit zo te houdenDe EU geeft tientallen miljoenen euro’s per jaar uit aan campagnes ter promotie van vlees. Ook in Nederland komt er binnenkort weer een gesubsidieerde kippenvleescampagne aan. Dit terwijl de Nederlandse overheid de vleesconsumptie juist probeert te minderen.
13/02 09u30  Tweede Kamer heeft grote inhoudelijke bezwaren tegen handelsverdrag met CanadaIn het eerste deel van het debat over Ceta, het handelsverdrag met Canada, blijkt hoe groot en breed gedeeld de bezwaren in de Tweede Kamer zijn. De stellingen zijn betrokken, alleen ChristenUnie zit nog op de wip en kan het kabinet, samen met Kamerlid Haga, aan een nipte meerderheid helpen.
13/02 09u15  Bernie Sanders gaat aan kop, maar valt toch tegenDe Democraten zijn ongekend verdeeld, blijkt bij de voorverkiezingen in de VS. Wie moet het straks opnemen tegen de zittende president?
13/02 05u15  De ondoorgrondelijke wegen van het openbaar vervoer: prijsverschillenTwintig jaar na de decentralisatie van het openbaar vervoer in Nederland kampen reizigers nog steeds met onlogische prijsverschillen en tariefregels. Tijd voor een correctie, zegt reizigersvereniging Rover. ‘De tarieven zijn zo ondoorzichtig, dat zelfs wij voor verrassingen komen te staan.’
12/02 22u15  Ambtenaar Belastingdienst ontslagen na aangifte-fout van zijn vrouwDe Belastingdienst is soms niet alleen snoeihard tegen burgers maar ook tegen de eigen ambtenaren. Voor die houding wordt de dienst nu teruggefloten, door de politiek en door de rechter.
12/02 21u15  Amsterdam na de energietransitie: ‘Overal komen zonnepanelen. Op de daken, op de gevels’Sven Stremke is landschapsarchitect en onderzoeker en heeft onderzoek gedaan naar ‘duurzame energielandschappen’. Hij is Amsterdammer en was betrokken bij de voorbereiding van de Amsterdamse energiestrategie. Wat gebeurt er met steden die duurzame energie willen opwekken?
12/02 20u00  Het celibaat blijft onaantastbaar – ook in de AmazoneDe discussie duurde lang en was fel, maar na drieënhalve maand wachten heeft paus Franciscus woensdag eindelijk duidelijkheid gegeven over een van de meest beladen thema’s binnen de katholieke kerk: het celibaat blijft voorlopig onaantastbaar.
12/02 19u45  Sleept Kaag het Ceta-verdrag over de streep?Goedemiddag, Het is een prima dag voor de politieke liefhebbers: het debat over het Ceta-verdrag zet alle fracties op scherp.
12/02 17u00  Ceta-debat begint: links is tegen de uitwassen van het kapitalisme, rechts is tegen EuropaWoensdag debatteert de Tweede Kamer over ratificatie van Ceta, het nieuwe handelsverdrag met Canada. In het vorige kabinet was hiervoor brede steun, maar door een draai van de PvdA en twijfels bij coalitiegenoot ChristenUnie is ratificatie onzeker geworden.
12/02 16u30  Alles over de Amerikaanse verkiezingenLees meer >
12/02 16u30  Gratis handbagage? Ook bij Transavia is die regel niet langer meer heiligPassagiers die vanaf eind maart aan boord stappen bij Transavia, kunnen er niet langer van uitgaan dat ze hun zwaardere handbagage gratis in de cabine mogen meenemen. Wie daar wel zeker van wil zijn, moet bij het boeken 5- tot 15 euro aan de prijsvechter betalen voor een enkele reis.
12/02 16u00  CIA en Duitse spionagedienst onderschepten geheime berichten talloze landenSpionagediensten van de VS en Duitsland wisten decennialang de geheime communicatie van tientallen landen te onderscheppen en af te luisteren. De inlichtingendiensten waren in het diepste geheim eigenaar van het Zwitserse bedrijf Crypto, marktleider op het gebied van encryptie-apparaten.
12/02 15u45  Paardenfokkers, paukenfabrieken, techreuzen: coronavirus laat weinig bedrijven onberoerdTerwijl het coronavirus inmiddels de tragische mijlpaal van duizend doden heeft bereikt, loopt ook de economische schade snel op. Van techgiganten en luchtvaartmaatschappijen tot de paukenfabrikant en paardenfokker om de hoek: vrijwel elk bedrijf wordt geraakt door de virusuitbraak.
12/02 15u45  CIA en Duitse spionagedienst onderschepten geheime berichten van talloze landenSpionagediensten van de VS en Duitsland wisten decennialang de geheime communicatie van tientallen landen te onderscheppen en af te luisteren. De inlichtingendiensten waren in het diepste geheim eigenaar van het Zwitserse bedrijf Crypto, marktleider op het gebied van encryptie-apparaten.
12/02 15u30  Sanders bevestigt favorietenrol met winst in New HampshireDe Democratische voorverkiezingen in New Hampshire zijn gewonnen door Bernie Sanders. Daarmee bevestigt hij zijn favorietenrol in de race naar de Democratische nominatie voor het presidentschap van de Verenigde Staten.
12/02 15u30  ‘Breaking Bad’ in Brabant: geen meth-lab zo professioneel als de Moerdijkse drugsbootDe zaak rond het crystal meth-lab in Moerdijk is dinsdag begonnen met het verhoor van Diego V. (24). ‘Ik kon hier tien keer meer verdienen dan in Mexico.’
12/02 15u30  Team aanklagers stapt op na verlaagde strafeis tegen Roger StoneDe top van het Amerikaanse ministerie van Justitie fluit zijn eigen aanklagers terug, die maandag zeven tot negen jaar cel eisten tegen Trump-vertrouweling Roger Stone. Die werd eind vorig jaar schuldig bevonden aan zeven misdaden, tijdens het onderzoek naar de Russische beïnvloeding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. President Trump had woedend gereageerd op de strafeis. De vier aanklagers namen dinsdag na het besluit met onmiddellijke ingang ontslag.
12/02 14u45  Zo ziet democratie eruit in Libanon: traangas tussen kerk en moskeeDe crisis in Libanon is diepgaand. Het is niet alleen de noodlijdende economie, waarvoor de Libanezen de straat op gaan. Meer nog gaat het om het oude verzuilde politieke systeem. ‘Alles blijft hetzelfde, maar met andere mensen.’
12/02 14u30  Strafeis tegen Roger Stone wordt verlaagd na woedende tweet van Donald TrumpDe top van het Amerikaanse ministerie van Justitie fluit zijn eigen aanklagers terug, die maandag zeven tot negen jaar cel eisten tegen Trump-vertrouweling Roger Stone. Die werd eind vorig jaar schuldig bevonden aan zeven misdaden, tijdens het onderzoek naar de Russische beïnvloeding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. President Trump had woedend gereageerd op de strafeis. Een van de aanklagers nam dinsdag na het besluit met onmiddellijke ingang ontslag
12/02 14u15  Nieuwe hogesnelheidslijn naar Noorden splijt EngelandTegen het einde van dit decennium kunnen Londenaren 35 minuten sneller met de trein naar Birmingham en vijf jaar later een uur sneller van Londen naar Manchester of Leeds. Deze vooruitgang komt er dankzij een nieuwe Hogesnelheidslijn (HS2) waar Boris Johnson dinsdag het ‘groene sein’ voor gaf.
12/02 13u30  Zo ziet democratie eruit in Libanon: witte wolken traangas op het plein tussen kerk en moskeeDe crisis in Libanon is diepgaand. Het is niet alleen de noodlijdende economie, waarvoor de Libanezen de straat op gaan. Meer nog gaat het om het oude verzuilde politieke systeem. ‘Alles blijft hetzelfde, maar met andere mensen.’
12/02 12u30  Zijn naam is een roep om verandering geworden, maar Bernie is zelf nooit veranderd‘We nemen het op tegen het hele politieke establishment!’, roept Bernie Sanders. De 78-jarige presidentskandidaat heeft al een halve eeuw dezelfde idealen.
12/02 12u00  Wat zijn voor- en nadelen van Ceta? En wordt Nederland spelbreker?Woensdag debatteert de Tweede Kamer over ratificatie van Ceta, het nieuwe handelsverdrag met Canada. In het vorige kabinet was hiervoor brede steun, maar door een draai van de PvdA en twijfels bij coalitiegenoot ChristenUnie is ratificatie onzeker geworden.
12/02 11u45  Problemen van ‘eenhoorn’ CDU zijn tekenend voor teloorgang christen-democratie in Europa‘De laatste eenhoorn in Europa’, zo noemde Annegret Kramp-Karrenbauer de CDU toen zij in december 2018 partijleider werd. De laatste christen-democratische partij met een grote en brede aanhang. Maandag moest zij opstappen, omdat haar partij vreesde dat ‘AKK’ ook de laatste eenhoorn naar de ondergang zou leiden.
12/02 09u00  Deze bieb is na negen jaar terug, en niet als stoffige boekenkastVerplicht gemeenten een bibliotheekvoorziening aan te bieden, adviseert de Raad voor Cultuur aan de regering. In het Noord-Hollandse Wognum is de bieb terug na 9 jaar afwezigheid.
12/02 09u00  Uitstoot CO2 voor energie niet gegroeid, dankzij spectaculaire afname steenkoolgebruikDe uitstoot van het broeikasgas CO2 voor energiedoeleinden is afgelopen jaar wereldwijd gelijkgebleven op 33 miljard ton. Dat is bijzonder en onverwachts, want de economie groeide wel flink: 2,9 procent. In de rijke landen was sprake van een daling van de uitstoot met 3,5 procent, die precies opwoog tegen de groei in opkomende en arme landen.
12/02 06u00  Sanders wint in New Hampshire, Yang stapt uit de raceDe voorverkiezingen zijn van start gegaan, en zullen de komende maanden veel weg hebben van een paardenrace. Toch kunnen tussenstanden grote invloed hebben op de uiteindelijke nominatie. Vandaar dit blog: voor momentopnamen die de krant niet altijd halen, maar die iets van orde in deze chaos kunnen scheppen.
12/02 04u00  Sanders gaat aan kop in New Hampshire, Yang stapt uit de raceDe voorverkiezingen zijn van start gegaan, en zullen de komende maanden veel weg hebben van een paardenrace. Toch kunnen tussenstanden grote invloed hebben op de uiteindelijke nominatie. Vandaar dit blog: voor momentopnamen die de krant niet altijd halen, maar die iets van orde in deze chaos kunnen scheppen.
11/02 23u15  Het wordt dringen op de NoordzeeHet wordt dringen op de Noordzee. In het Noordzeeakkoord wordt geprobeerd de verschillende belangen samen te brengen: windmolenparken naast paaigebieden voor vissen en gasputten naast visgronden. Dit zijn de gemaakte afspraken.
11/02 23u15  Palestijnse president wil niet met Israël onderhandelen over ‘Zwitserse kaas’ van TrumpDe Palestijnse president Mahmoud Abbas weigert rechtstreeks met Israël te onderhandelen over een eigen staat, zoals de Amerikaanse president Donald Trump van hem verlangt.
11/02 23u00  De macht van de bureaucratie: Kamer onderzoekt de teloorgang van de menselijke maatDe menselijke maat is zoekgeraakt in het contact tussen de bestuurlijke molochs en de burger, vindt de Tweede Kamer. Het begint een onderzoek naar de problemen bij de uitvoeringsorganisaties van de overheid. Binnenkort wordt een speciale commissie van Kamerleden benoemd.
11/02 23u00  Toch ophokplicht voor pluimvee na Duits geval van vogelgriepAl het commerciële pluimvee moet vanaf woensdag 0.00 uur binnenblijven. Het ministerie van Landbouw heeft een ophokplicht afgekondigd die in elk geval vier weken van kracht blijft. De aanleiding is een recent geval van vogelgriep in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. Het ophokken geldt voor alle bedrijven met 250 kippen, kalkoenen en eenden of meer.
11/02 22u45  Waarom relatief veel Oost-Europese arbeidsmigranten in de WW zittenOost-Europese arbeidsmigranten doen 2,5 keer zo vaak beroep op een uitkering als Nederlandse werknemers. Promovenda Anita Strockmeijer zocht uit waarom.
11/02 22u30  PvdA-Kamerlid Ploumen laat opvolger minister Kaag beduusd achterGoedemiddag, Na jaren onderhandelen dreigt de Tweede Kamer tegen het vrijhandelsverdrag met Canada te stemmen. De PvdA was bij de invulling van dat verdrag betrokken, maar voor steun hoeft minister Kaag tot haar frustratie niet bij de gedraaide sociaaldemocraten te zijn.
11/02 22u15  Wat bereikt de politie met vernederende filmpjes van arrestaties? ‘Jongeren vinden zo’n arrestatie stoer’Filmpjes van vernederende arrestaties gaan de wereld over. Wat bereikt de politie daarmee?
11/02 22u15  Bouwbedrijf mag afvalstof blijven storten in Gelderse natuurplasHet storten van de afvalstof granuliet in de Gelderse natuurplas Over de Maas kan voorlopig gewoon doorgaan. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
11/02 22u15  Deze bieb is na 9 jaar terug, en niet als stoffige boekenkastVerplicht gemeenten een bibliotheekvoorziening aan te bieden, adviseert de Raad voor Cultuur aan de regering. In het Noord-Hollandse Wognum is de bieb terug na 9 jaar afwezigheid.
11/02 20u45  Elke vijf minuten een trein naar Zandvoort: een besluit met grote gevolgen voor de regioDe NS levert tijdens het Formule 1-weekend in mei elke vijf minuten een trein met duizenden passagiers af in Zandvoort. Dat heeft grote gevolgen voor de regio.
11/02 20u15  ‘Elke gemeente een eigen openbare bibliotheek’Elke gemeente zou verplicht moeten zijn een openbare bibliotheekvoorziening aan te bieden. Dat schrijft de Raad voor Cultuur in een nieuw rapport, waarin de Raad zijn zorgen uit over de verschraling van het bibliotheekaanbod in Nederland.
11/02 20u15  Democraten stemmen in New Hampshire; kans op meerderheid kleiner door kandidatuur BloombergDe voorverkiezingen zijn van start gegaan, en zullen de komende maanden veel weg hebben van een paardenrace. Toch kunnen tussenstanden grote invloed hebben op de uiteindelijke nominatie. Vandaar dit blog: voor momentopnamen die de krant niet altijd halen, maar die iets van orde in deze chaos kunnen scheppen.
11/02 19u30  Eerste schatting schade storm Ciara: 150 miljoen euroStorm Ciara trok afgelopen weekeinde over Nederland. De tweede officiële storm van het jaar is inmiddels een feit. Volg de laatste ontwikkelingen op ons liveblog.
11/02 18u30  De verbeten strijd om de tl-buis: gaat Timmermans voor groene innovatie of de economie?Wel of niet tl-buizen verbieden? Woensdag probeert zowel de tl-lobby als haar tegenstander – de ledbrigade – de Europese Commissie ervan te overtuigen voor hún belang te kiezen. Dit is de lakmoesproef voor de Green Deal van klimaatcommissaris Frans Timmermans.
11/02 18u15  Ook de snorfietser moet eraan geloven: minister stelt helmplicht voorZowel bestuurders als passagiers van snorfietsen moeten verplicht een helm gaan dragen. Dit stelt minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat voor in een online gepubliceerd conceptwetsvoorstel.
11/02 16u45  Dodental door coronavirus opgelopen tot boven de duizendHet aantal doden door het nieuwe coronavirus is gestegen tot meer dan duizend. De Chinese autoriteiten maakten dinsdag bekend dat er weer 108 mensen zijn overleden als gevolg van het virus.
11/02 15u45  Van de boer direct naar de supermarkt: is dat het antwoord op de protesten?Terwijl boze boeren meermaals het land hebben platgelegd om onder meer een betere prijs te eisen van supermarktketens, is de jonge melkveehouder Joris Cremers te vinden in zijn eigen melkfabriekje. Op zijn eigen erf produceert hij voor de lokale supermarkt. ‘Heb je al met jouw buurtsuper gesproken over een samenwerking?’
11/02 15u30  ‘De angst dat andere Duitse partijen ideeën van de AfD overnemen, is groter dan de angst voor de AfD zelf’Rumoer in de Duitse politiek nu Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK), beoogd opvolger van Merkel, is opgestapt. We bellen met Duitsland-correspondent Sterre Lindhout over de nieuwe opvolgers, de angst voor de AfD en spanningen in de coalitie in Berlijn.
11/02 13u45  Erdogan speelt hoog spel met ‘krankzinnig’ kanaalRecep Tayyip Erdogan heeft zijn joker ingezet: een kanaal dat de Zwarte Zee moet verbinden met de Zee van Marmara. Het ‘krankzinnige’ megaproject – zijn eigen woorden – moet de bekroning worden van de infrastructurele revolutie die hij sinds 2002 heeft doorgevoerd.
11/02 13u00  Bij Forum heeft (bijna) niemand het nog over de treintweet: ‘Onze leden kijken er dwars doorheen’Een enkel lid vindt dat partijleider Baudet te ver is gegaan met zijn treintweet, maar het gros viert het liefst de successen van de partij.
11/02 12u30  Vandaag stemmen de Democraten in New Hampshire; Sanders aan kop in de peilingenDe voorverkiezingen zijn van start gegaan, en zullen de komende maanden veel weg hebben van een paardenrace. Toch kunnen tussenstanden grote invloed hebben op de uiteindelijke nominatie. Vandaar dit blog: voor momentopnamen die de krant niet altijd halen, maar die iets van orde in deze chaos kunnen scheppen.
11/02 11u45  Een doodgewone basisschool in Eindhoven, met 30 nationaliteitenIn ‘brainport’ Eindhoven strijken steeds meer ingenieurs uit India en andere landen neer die hun kinderen massaal aanmelden bij gewone basisscholen. De internationale school vinden ze te elitair en te duur. Een nieuwe onderwijsvorm is geboren.
11/02 10u15  CDU maakt zich op voor scherpe ruk naar rechts nu Merkels beoogde opvolger vertrektAnnegret Kramp-­Karrenbauer had volgend jaar de nieuwe bondskanselier van Duitsland moeten worden. Zo had Angela Merkel het bedacht. Maar ‘AKK’ maakte maandag onverwacht haar vertrek bekend. Het stort de CDU in een crisis die mogelijk grote gevolgen heeft voor de regering-Merkel.
11/02 10u15  Omroepmedewerkers eisen een vast contract en 50 duizend euro aan ‘achterstallig loon’Twee omroepmedewerkers en vakbond FNV beginnen een rechtszaak tegen de regionale omroepen AT5 en NH Media en administratiekantoor Tentoo. Inzet is een vast contract en terugbetaling van in totaal ruim 50 duizend euro ‘achterstallig loon’.
11/02 08u15  Geen ‘feest van de vrede’ in Winterswijk na knallende ruzie organisatieHet was een mooie kans om Winterswijk ‘positief op de kaart’ te zetten, vond de organisatie. In plaats daarvan is er nu voor het tweede jaar op rij gedoe over de festiviteiten rondom de bevrijding in het Gelderse dorp.
11/02 07u45  Wie gaat het opnemen tegen Trump? Volg hier de voorverkiezingenDe voorverkiezingen zijn van start, en zullen de komende maanden veel weg hebben van een paardenrace. In dit blog duiden we de tussenstanden in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in november.
11/02 04u30  De controversiële partij Sinn Féin is de grootste, wat betekent dat voor Ierland?Sinn Féin, de links-nationalistische Ierse partij met wortels in de IRA, kreeg voor het eerst de meeste stemmen in Ierland. Wat verklaart de snelle opkomst van de controversiële partij en wat betekent dit voor het land?
10/02 23u15  De coldcasepodcast brengt luisteraar terug naar toen – en politie hopelijk naar de daderDe politie stelt alles in het werk om het onderzoek naar onopgeloste moorden alsnog tot een goed einde te brengen. Na de coldcasekalender, die elk jaar in gevangenissen wordt verspreid, is er nu ook een coldcasepodcast.
10/02 23u15  The Learning Network begint nieuwe rechtszaak over lesmateriaal scholenNa drie verloren rechtszaken spant schoolboekendistributeur The Learning Network (TLN) opnieuw een rechtszaak aan tegen scholenkoepel stichting Carmel. Het bedrijf, onder meer eigenaar van Van Dijk Educatie, is het niet eens met een aanbesteding voor lesmateriaal die de koepel enkele jaren geleden uitschreef.
10/02 22u00  Controversiële partij Sinn Féin is de grootste, wat betekent dit voor Ierland?Sinn Féin, de links-nationalistische Ierse partij met wortels in de IRA, kreeg voor het eerst de meeste stemmen in Ierland. Wat verklaart de snelle opkomst van de controversiële partij en wat betekent dit voor het land?
10/02 21u30  Passagiers vinden het doodeng, maar piloot vindt vliegen in storm ‘interessant’De storm Ciara heeft ook maandag de luchtvaart flink parten gespeeld. In de ochtend maakte Schiphol bekend dat 220 vluchten werden geschrapt, voornamelijk naar bestemmingen in Europa. Dit waren er bijna net zo veel als op zondag, toen naar schatting zo’n 40 duizend passagiers hun vliegreis afgelast zagen.
10/02 21u15  Gelooft het CDA nog in de Donner-doctrine en gaan de Brabanders in zee met Forum?Goedemiddag, 'Laat ze regeren, dat zal ze leren.’ Dat is, kort samengevat, de doctrine van CDA-coryfee Piet Hein Donner over regeren met populistische protestpartijen. Niet voor het eerst stuit die doctrine op morele bezwaren van partijgenoten.
10/02 19u15  Strengere EU-regels voor medische hulpmiddelen brengen ziekenhuizen in problemenAls gevolg van nieuwe Europese wetgeving (ingangsdatum: 26 mei) dreigt een tekort aan medische hulpmiddelen, waarschuwen de ziekenhuizen, waardoor de patiëntveiligheid in gevaar kan komen. Hoe heeft het zo ver kunnen komen?
10/02 19u15  Oscarwinnaar Bong Joon-ho is nu bijna onsterfelijk in zijn thuisland Zuid-KoreaZuid-Koreanen zijn dikwijls bescheiden, zelfs onzeker over hun successen. Maar nu de Zuid-Koreaanse film Parasite de Oscar voor beste film heeft gewonnen, overheerst onversneden trots. ‘Bong en zijn crew hebben de horizon verbreed voor ons allemaal.’
10/02 18u30  Loten voor een opleiding moet weer mogen, vinden minister en KamerMinister Van Engelshoven (D66) van Onderwijs wil hogescholen en universiteiten de mogelijkheid geven om studenten te laten loten voor opleidingen die meer aanmeldingen dan plaatsen hebben. Sinds 2017 is loten bij wet verboden. Maar het aantal klachten over de decentrale selectie die ervoor in de plaats kwam, is zo groot dat de minister bereid is ‘loting weer in overweging te nemen’.
10/02 18u30  Helft Amsterdamse vrouwen slachtoffer van intimidatie en geweld op straat – Klopt dit wel?Berichten verspreiden zich razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: de helft van de Amsterdamse vrouwen is slachtoffer van straatintimidatie en geweld.
10/02 16u00  Mogelijk pact met Forum rijt oude wonden open bij CDAOude twisten laaien op nu het CDA in Brabant overweegt samen te werken met Forum voor Democratie. Een deel van de partij vindt dat een goed idee, de rest is mordicus tegen. ‘Het is heel pijnlijk dat we sinds 2010 zo weinig hebben geleerd.’
10/02 15u45  Chinese Nederlanders bezorgd over coronavirus: ‘Het is mijn taak Nederland te beschermen’Ruim 70.000 Chinezen wonen in Nederland. Ze doen in stilte hun uiterste best om Nederland, hun tweede vaderland, tegen het virus beschermen. Maar ze worden met argwaan bekeken. ‘Nederlanders schelden Chinese kinderen uit voor ‘virus-Chinees.’
10/02 11u45  Nergens is de hoop op klimaatopwarming zo groot als hierLees meer >
10/02 11u15  Trump zet getuigen impeachmentonderzoek op straatDe Amerikaanse president Donald Trump gaat door met de zuiveringen in het Witte Huis en op zijn ministeries. Vrijdag werden twee belangrijke getuigen in het impeachmentproces tegen Trump op straat gezet. Inmiddels zijn zes van hen uit hun functie ontheven. Ook de broer van een van de getuigen moest zijn biezen pakken.
10/02 10u00  Talkshow Op1 scoort beter dan verwacht. Het succes verklaardDe scepsis was groot, maar talkshow Op1, met vijf presentatieduo’s, is een succes. Daarmee tart het programma alle wetten van de talkshow. Tijd voor nieuwe regels.
10/02 08u30  In het stappenplan voor verdwijnwoorden heeft ‘moorkop’ pas de tweede fase bereiktDe moorkop is niet meer. Althans, de Hema deed het woord in de ban. In ons taalgebruik zal het nog decennialang blijven bestaan, voorspelt expert Ton den Boon.
10/02 08u30  Nergens is de hoop op klimaatopwarming zo groot als in dit vervallen stadjeLees meer >
10/02 08u30  Talkshow Op1 scoort beter dan verwacht. Het succes verklaardDe scepsis was groot, maar talkshow Op1, met vijf presentatieduo’s, is een succes. Daarmee tart het programma alle wetten van de talkshow. Tijd voor nieuwe regels.
10/02 08u30  Drie partijen eindigen vrijwel gelijk in Ierse stembusgangIerland stevent af op een politieke impasse. Volgens een exit poll, zaterdagavond, hebben drie partijen ongeveer evenveel stemmen gekregen. Tijdens de campagne hebben ze al laten weten niet te willen samenwerken.
10/02 06u30  Meekijken in het hart van het spoorbeheer: ‘De reiziger moet wel weten waar hij aan toe is’Hoe bereiden de spoorwegen zich voor op een storm zoals Ciara? De Volkskrant mocht zaterdag in alle vroegte bij het overleg tussen ProRail, NS en weer-experts zijn. ‘We hebben nu eenmaal geen glazen bol’.
10/02 05u15  Het onderwijs digitaliseert, maar einde van het fysieke boek is nog niet in zichtDe tijd van de loodzware boekenpakketten voor het voortgezet onderwijs is geweest. En dus moet schoolboekengigant de bakens verzetten. ‘We willen een educatieve dienstverlener worden’, zegt interim-directeur Natascha van Nieuwenburg.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

8x ‘We zijn waarschijnlijk de veiligste mensen van het land’17/02 09u00 - de Volkskrant: Na twee weken quarantaine in een Belgisch militair hospitaal mag China-correspondent Leen Vervaeke van de Volkskrant vanmiddag eindelijk naar buiten. We belden met haar vlak voor de deur openging.
7x We staan aan de vooravond van een technologische Koude Oorlog, meent Ian Bremmer: ‘VS en Europa zien Chinese dreiging compleet anders’16/02 23u15 - de Volkskrant: De gezaghebbende Amerikaanse buitenlandcommentator Ian Bremmer ziet een ‘technologische Koude Oorlog’ ontstaan tussen de VS en China die de Europeanen in een heel moeilijke positie plaatst.
7x Hij moet lerarenopleiding aantrekkelijk maken: ‘Ons voornaamste doel: de bureaucratie aanpakken’17/02 12u00 - de Volkskrant: Lerarenopleidingen moeten op de schop om het vak aantrekkelijker te maken. Maandag wordt een commissie benoemd die daar dit jaar nog werk van gaat maken. Voorzitter Paul Zevenbergen: ‘Het moet soepeler, of flexibeler.’
7x In het met China vergroeide Afrika lijkt men zich weinig zorgen te maken over het coronavirus17/02 12u00 - de Volkskrant: Amper een continent dat zo met China is verbonden als Afrika. Toch is er pas één geval van besmetting met het coronavirus vastgesteld. Heeft het virus inderdaad niet de overtocht gemaakt, of wordt het niet herkend?
6x Overstappen naar het onderwijs? Een dagje meekijken in de klas helpt bij het kiezen16/02 23u15 - de Volkskrant: Zelfs op een excellente school als het Scala College in Alphen aan den Rijn merken ze dat de animo om voor de klas te staan afneemt. Daarom organiseert de school een meeloopdag voor wie overweegt in het onderwijs te gaan werken. ‘Voor het vak kun je studeren, maar voel je je ook prettig voor een groep met kinderen?’
5x ‘China wordt machtiger en is niet bang de competitie aan te gaan met het westerse model’17/02 13u30 - de Volkskrant: De gezaghebbende Amerikaanse buitenlandcommentator Ian Bremmer ziet een ‘technologische Koude Oorlog’ ontstaan tussen de VS en China die de Europeanen in een heel moeilijke positie plaatst.
2x De controversiële partij Sinn Féin is de grootste, wat betekent dat voor Ierland?11/02 04u30 - de Volkskrant: Sinn Féin, de links-nationalistische Ierse partij met wortels in de IRA, kreeg voor het eerst de meeste stemmen in Ierland. Wat verklaart de snelle opkomst van de controversiële partij en wat betekent dit voor het land?
2x Ook de snorfietser moet eraan geloven: minister stelt helmplicht voor11/02 18u15 - de Volkskrant: Zowel bestuurders als passagiers van snorfietsen moeten verplicht een helm gaan dragen. Dit stelt minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat voor in een online gepubliceerd conceptwetsvoorstel.
2x Democraten stemmen in New Hampshire; kans op meerderheid kleiner door kandidatuur Bloomberg11/02 20u15 - de Volkskrant: De voorverkiezingen zijn van start gegaan, en zullen de komende maanden veel weg hebben van een paardenrace. Toch kunnen tussenstanden grote invloed hebben op de uiteindelijke nominatie. Vandaar dit blog: voor momentopnamen die de krant niet altijd halen, maar die iets van orde in deze chaos kunnen scheppen.
2x Er is toch al een toch al een plek om onze geschiedenis te beleven? ‘Het is hier wel érg hip allemaal’16/02 18u45 - de Volkskrant: CDA en SP willen een Nationaal Historisch Museum. Is de presentatie van de Canon van Nederland in het Openluchtmuseum niet genoeg? Vooral jongeren gaan daar enthousiast met de interactieve expositie aan de slag. ‘Hier zie je het allemaal toch meer voor je.’

Statistieken

Artikels:
31138
Gelezen:
35384
Aantal lezers nu:
68


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2020 Naar boven