maandag 16 september 2019, week 38


U bent nu hier: Meer nieuws van de Volkskrant

Laatste updatecontrole: vandaag om 14u00
 

de Volkskrant

Verbergen Tonen
16/09 13u30  Acht partijen steunen jongerenmanifest dat einde van studieleenstelsel eist Aan de vooravond van Prinsjesdag sluiten nog eens vijf politieke partijen zich aan bij het manifest waarin jongerenbeweging Coalitie-Y het einde van het studieleenstelsel eist. SP, 50Plus, PvdD, SGP en Denk voegen zich bij de initiatiefnemers ChristenUnie, programmamaker Tim Hofman en zes jongerenorganisaties.
16/09 12u45  De NS is lang in zijn eigen heldenverhaal blijven geloven Veel was er al bekend over de Jodentransporten, maar toch weet een nieuw boek over de spoorwegen in oorlogstijd nog te onthutsen: de NS stopte de transporten te lang weg achter de heldhaftige Spoorwegstaking.
16/09 10u45  Na mysterieuze luchtaanval op het hart van de Saoedische olie-industrie is het vingerwijzen begonnen Een mysterieuze luchtaanval zaterdag heeft de olie-industrie in Saoedi-Arabië in het hart geraakt. Twee olie-installaties raakten zwaar beschadigd. De Saoedische olieproductie is meer dan gehalveerd. De aanslag is opgeëist door rebellen in Jemen, maar de Verenigde Staten wijzen Iran aan als schuldige.
16/09 10u00  Wie zat er achter mysterieuze luchtaanval op het hart van Saoedische olie-industrie? Een mysterieuze luchtaanval zaterdag heeft de olie-industrie in Saoedi-Arabië in het hart geraakt. Twee olie-installaties raakten zwaar beschadigd. De Saoedische olieproductie is meer dan gehalveerd. De aanslag is opgeëist door rebellen in Jemen, maar de Verenigde Staten wijzen Iran aan als schuldige.
16/09 09u15  ‘Oude politiek’ Tunesië afgestraft: verkiezing is strijd tussen mediatycoon en hoogleraar De zittende politieke klasse in Tunesië is door de kiezers genadeloos afgestraft. De presidentsverkiezingen zondag zijn gewonnen door twee buitenstaanders, de anti-systeemkandidaten Kaïs Saïed en Nabil Karoui. In de tweede ronde volgende maand wordt bepaald wie van hen de nieuwe president van het Noord-Afrikaanse land wordt.
16/09 09u00  'Oude politiek' Tunesië afgestraft: verkiezing is strijd tussen mediatycoon en hoogleraar De zittende politieke klasse in Tunesië is door de kiezers genadeloos afgestraft. De presidentsverkiezingen zondag zijn gewonnen door twee buitenstaanders, de anti-systeemkandidaten Kaïs Saïed en Nabil Karoui. In de tweede ronde volgende maand wordt bepaald wie van hen de nieuwe president van het Noord-Afrikaanse land wordt.
16/09 08u30  Met het ‘budgetafscheid’ schudden zij de uitvaartbranche op Hij begon als prijsvechter in grafkisten. Zes jaar later regelt het bedrijf van Jan-Jaap Palma enkele duizenden uitvaarten per jaar, meestal veel goedkoper dan de concurrentie. Ook in tijden van rouw wordt op de centen gelet.
16/09 06u30  'Oude politiek' Tunesië genadeloos afgestraft: verkiezing is strijd tussen mediatycoon en conservatieve hoogleraar De zittende politieke klasse in Tunesië is door de kiezers genadeloos afgestraft. De presidentsverkiezingen zondag zijn gewonnen door twee buitenstaanders, de anti-systeemkandidaten Kaïs Saïed en Nabil Karoui. In de tweede ronde volgende maand wordt bepaald wie van hen de nieuwe president van het Noord-Afrikaanse land wordt.15 
16/09 05u15  ‘Rechters schenden nog steeds ongestraft wettelijke plicht bijbanen te melden’ Rechters schenden nog steeds ongestraft de wettelijke plicht hun bijbanen openbaar te maken. De verplichte controle daarop door rechtbankpresidenten wordt nagenoeg niet uitgevoerd. Bovendien zijn er rechters die zich laten inhuren voor pleitcursussen en advies aan advocatenkantoren, hoewel de gerechtsbestuurders in 2013 besloten dat dit ongewenst is. Dat zegt gepensioneerd jurist Paul Ruijs in De Volkskrant.
16/09 01u45  Tunesische kiezers rekenen af met ‘oude politiek’ Met een op het oog onbesuisde, maar kennelijk toch weloverwogen beweging heeft de Tunesische kiezer een hele generatie post-revolutionaire politici richting uitgang gestuurd. Of de deur definitief achter hen zal dichtvallen, moet blijken bij de parlementsverkiezingen van 6 oktober.20 
16/09 01u00  Verkiezing Tunesië is strijd tussen mediatycoon in hechtenis en conservatieve hoogleraar De zittende politieke klasse in Tunesië is door de kiezers genadeloos afgestraft. De presidentsverkiezingen zondag zijn gewonnen door twee buitenstaanders, de anti-systeemkandidaten Kaïs Saïed en Nabil Karoui. In de tweede ronde volgende maand wordt bepaald wie van hen de nieuwe president van het Noord-Afrikaanse land wordt.22 
15/09 23u15  Houthi’s gebruiken al jaren drones om doelen uit te schakelen in grensgebied met Saoedi-Arabië De Amerikanen wijzen naar Iran, maar de Houthi-rebellen uit Jemen hebben al eerder laten zien met zelfgebouwde drones hard te kunnen toeslaan. Ze hebben 2019 zelfs uitgeroepen tot het ‘Jaar van de Drones’.
15/09 23u15  In badkleding naar de sauna. Verpreutst Nederland? De invoering van een extra badkledingdag bij een sauna in Hierden leidde deze zomer tot discussie op sociale media. Nederland verpreutst, riepen critici. Is dat zo en is dat erg?
15/09 23u00  ‘Bier, bijpraten, paarden en een gokje wagen’, dat mag straks niet meer De 27 kortebaandraverijen in Zuid- en Noord-Holland zijn cultureel erfgoed. Door een verandering in de kansspelbelasting staan echter de inkomsten op de tocht. ‘Bier, bijpraten, paarden en een gokje wagen, ze vormen vier poten van één tafel.’
15/09 23u00  Een leven in de politieke schaduw: ‘Dat je je daarin kunt schikken, is een karaktertrek’ Behalve zijn ontboezeming over de onklaar gemaakte revolver in de ambtswoning, maakte filmmaker Robert Oey duidelijk te worstelen met zijn bestaan als ‘de man-van’ de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. Wat betekent een leven in de politieke schaduw voor je persoonlijke vrijheid?
Laatste update: vandaag om 13u30


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
15/09 17u30  Tunesië kan het allerlaatste restje sharia opruimenZondag presidentsverkiezingen in Tunesië. Die worden gehouden omdat president Béji Caïd Essebsi op 25 juli overleed, op 92-jarige leeftijd. Zijn dood is om minstens één ­reden te betreuren: het was slecht nieuws voor de homo’s en lesbiennes in Tunesië, en misschien wel voor álle vrouwen.
15/09 16u00  Hart van de Saoedische olieproductie getroffen door aanval met explosievenEen Saoedische olieraffinaderij en een olieveld zijn zaterdag aangevallen. Onduidelijk is of dat met drones gebeurde of met raketten. Ontploffingen veroorzaakten in elk geval een enorme brand, die volgens de autoriteiten onder controle is. De aanval is opgeëist door Jemenitische Houthi-rebellen, maar de VS wijzen naar Iran. De raffinaderij is de grootste ter wereld.
15/09 14u00  Iran ontkent betrokkenheid bij drone-aanval op Saoedische olieraffinaderijDrones hebben zaterdagmorgen een Saoedische olieraffinaderij en een olieveld aangevallen. Daardoor is een enorme brand veroorzaakt, die volgens de autoriteiten nu weer onder controle is. De aanval is opgeëist door Jemenitische Houthi-rebellen, maar de VS wijzen naar Iran. De raffinaderij is de grootste ter wereld.
15/09 13u00  Duurzaamheid iets voor de elite? Volksbuurt 't Ven is maar wat blij met de lagere energierekeningHet klimaat splijtzwam in onze samenleving? Ja, de vernieuwing begint bij de elite. Maar de bewoners van ’t Ven in Eindhoven zijn blij dat ze van hun tochtige huizen af zijn.
15/09 10u45  Plechtige uitvaartceremonie Robert Mugabe is eerst en vooral politiek spelDaar staat zijn lijkkist dan, gedrapeerd met het rood, groen, geel, zwart en wit van de vlag. Robert Mugabe kreeg zaterdagmiddag een plechtige, op de televisie uitgezonden uitvaartceremonie in het nationale sportstadion in Harare, de hoofdstad van Zimbabwe. Mugabe was 37 jaar lang de baas van het land; vorige week overleed hij op 95-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Singapore.
15/09 08u15  Trump denkt te weten waarom zijn gezicht oranje kleurt: het komt door de spaarlampDe Amerikaanse president Trump denkt te weten waarom zijn haar en zijn huid zo vaak oranje lijken: het ligt aan de spaarlampen die overal worden gebruikt, verklaarde hij deze week.
15/09 02u00  Hart van de Saoedische olieproductie getroffen door drone-aanvalDrones hebben zaterdagmorgen een Saoedische olieraffinaderij en een olieveld aangevallen. Daardoor is een enorme brand veroorzaakt, die volgens de autoriteiten nu weer onder controle is. De aanval is opgeëist door Jemenitische Houthi-rebellen.
14/09 16u00  Op Thuisbasis Veteranen vangen getraumatiseerde militairen elkaar op: ‘We voelen allemaal dezelfde pijn’Normaal functioneren gaat niet meer, bij defensie vinden ze weinig steun. De Thuisbasis Veteranen vangt zwaar getraumatiseerde militairen op die nergens anders terechtkunnen. Maud Effting en Willem Feenstra brachten vijf dagen met hen door.
14/09 15u45  Ongenaakbaar begint de premier aan zijn tiende jaar. Komt er nog serieuze concurrentie?Als premierskandidaat laat Mark Rutte volgens kiezersonderzoek inmiddels iedereen ver achter zich. Dinsdag is zijn negende Prinsjesdag. Komt er nog serieuze concurrentie voor het Torentje?
14/09 15u30  Nu we tegen de grenzen van onze groei oplopen, komt die klimaatcrisis eigenlijk best van pasDe grenzen aan de groei waarover al zolang wordt gesproken, worden ineens tastbaar. Maar de problemen van nu brengen oude deugden boven, al heet ‘beteugeling van onmatigheid’ nu vliegschaamte.
14/09 15u30  Jemenitische Houthi-rebellen bestoken met drones het hart van de Saoedische olieproductieDrones hebben zaterdagmorgen een Saoedische olieraffinaderij en een olieveld aangevallen. Daardoor is een enorme brand veroorzaakt, die volgens de autoriteiten nu weer onder controle is. De aanval is opgeëist door Jemenitische Houthi-rebellen.
14/09 14u00  Duitse afkeer en huiver over expositie in Den BoschDuitse media zijn niet blij met de eerste grote overzichtstentoonstelling van nazidesign in Den Bosch. Wordt het onbedoeld een bedevaartsoord van neonazi’s? ‘Het kan snel ontaarden in een griezelkabinet.’
14/09 14u00  Teruggang FNV gaat sneller dan verwacht: totaal aantal leden zakt onder de 1 miljoenDe FNV verliest dit jaar sneller dan verwacht leden. Het ledenaantal van de grootste vakbond van Nederland is onder de 1 miljoen gezakt, een symbolisch belangrijke grens in het overleg met werkgevers en het kabinet.
14/09 14u00  Tot aan zijn dood bleef de Hongaarse schrijver György Konrád zich verzetten tegen autoritaire regimesDe Hongaarse schrijver en anti-communistische dissident György Konrád is op 86-jarige leeftijd overleden. Hij wordt beschouwd als een van de grootheden van de Hongaarse literatuur. Internationaal brak hij door met de romans De bezoeker, De medeplichtige, Tuinfeest en De oude brug.
14/09 13u45  Teruggang FNV gaat sneller dan verwacht: ledental nu onder 1 miljoenDe FNV verliest dit jaar sneller dan verwacht leden. Het ledenaantal van de grootste vakbond van Nederland is onder de 1 miljoen gezakt, een symbolisch belangrijke grens in het overleg met werkgevers en het kabinet.
14/09 12u45  Actrice Felicity Huffman moet cel in omdat ze kind met omkoping op universiteit wilde krijgenDe Amerikaanse actrice Felicity Huffman heeft vrijdag twee weken gevangenisstraf gekregen omdat ze smeergeld heeft betaald om haar dochter op een prestigieuze universiteit te krijgen. Daarmee is zij de eerste van 33 rijke ouders die is veroordeeld in een groot omkopingsschandaal rond een aantal topscholen.
14/09 11u15  Everd (78) stuurde zijn hele leven brieven aan de Amerikaan die hem reddeLees meer >
14/09 10u45  De meedogenloze strateeg achter premier Boris JohnsonDominic Cummings staat bekend als de meesterstrateeg achter de referendumcampagne en is nu de speciale adviseur van Boris Johson. De Russisch sprekende zoon van een boorplatformmanager haat de EU en voelt zich als ontregelaar in de schaduw volledig senang in Downing Street.
14/09 10u45  Tientallen veteranen met psychische nood dakloos –hulp defensie schiet tekort bij ernstige problemenIn Nederland leven tientallen veteranen op straat of in de daklozenopvang. Na terugkeer van hun militaire missies in het buitenland hebben zich bij hen ernstige psychische problemen geopenbaard, waarmee ze niet adequaat worden geholpen. Dat blijkt uit gesprekken met hulpverleners, advocaten, veteranen en het Leger des Heils.
14/09 10u45  Van de AFM-top naar het leraarschap: ‘Help, wie ben ik nog?’Merel van Vroonhoven zegde haar topbaan als bestuursvoorzitter van financiële waakhond AFM op om leraar in het speciaal onderwijs te worden. Hoe die opmerkelijke overstap verloopt beschrijft ze vanaf vandaag in een reeks columns.
14/09 10u45  Duitsland gruwt van expositie in Den BoschDuitse media zijn niet blij met de eerste grote overzichtstentoonstelling van nazidesign in Den Bosch. Wordt het onbedoeld een bedevaartsoord van neonazi’s? ‘Het kan snel ontaarden in een griezelkabinet.’
14/09 09u00  Edward Snowden laat zich in de kaarten kijken met een persoonlijk boekVoor het eerst vertelt superklokkenluider Edward Snowden zijn persoonlijke verhaal, hoe hij besloot grootschalig afluisteren door de Amerikaanse NSA te onthullen. De balling in Moskou komt met een boek waarin hij vertelt over zijn ruzie met Julian Assange en zijn wantrouwen jegens The New York Times.
14/09 09u00  Schrappen, afbouwen of behouden: hoe gaat men om met de term Gouden Eeuw?Het Amsterdam Museum schrapt de term ‘Gouden Eeuw’. Verdient dit initiatief navolging? Of moet je afblijven van een historisch begrip dat de Nederlandse trots symboliseert en al eeuwen bestaat.
14/09 07u45  Huiver en afkeer in Duitse media om expo met nazidesign in Den BoschDuitse media zijn niet blij met de eerste grote overzichtstentoonstelling van nazidesign in Den Bosch. Wordt het onbedoeld een bedevaartsoord van neonazi’s? ‘Het kan snel ontaarden in een griezelkabinet.’
14/09 05u15  Op de Thuisbasis Veteranen hoeven bewoners niets uit te leggen over hun pijn: ‘Wij doen hier iets dat defensie blijkbaar niet kan’Normaal functioneren gaat niet meer, bij defensie vinden ze weinig steun. De Thuisbasis Veteranen vangt zwaar getraumatiseerde militairen op die nergens anders terechtkunnen. Maud Effting en Willem Feenstra brachten vijf dagen met hen door.
14/09 00u15  Van bestuursvoorzitter AFM naar zij-instromer in het onderwijs: ‘Wie ben ik nog zonder mijn oude baan?’Merel van Vroonhoven zegde haar topbaan als bestuursvoorzitter van financiële waakhond AFM op om leraar in het speciaal onderwijs te worden. Hoe die opmerkelijke overstap verloopt beschrijft ze vanaf vandaag in een reeks columns.
13/09 23u15  Je mag nog steeds niet zomaar dood: de misverstanden rond euthanasieHet kan dus, oordeelde de rechter deze week: zorgvuldig euthanasie plegen op een zwaar dement persoon. Toch zal dat niet vaak gaan gebeuren.
13/09 22u00  Lost de zij-instromer het lerarentekort op?Al bijna twee decennia kent het onderwijs het fenomeen van de zij-instromer. Hoeveel personen hebben de overstap gemaakt en is het een succes?
13/09 21u45  Eigen klimaatafspraken blijven kabinet kwellen, de Gouden Eeuw volgens Rutte en de gelekte miljoenennotaGoedemiddag,
13/09 21u30  De ‘Tunesische Berlusconi’ ligt voor in de peilingen, maar kijkt toe vanuit de celTunesië zet zijn joker in. De afloop van de presidentsverkiezingen zondag in het Noord-Afrikaanse land is volstrekt ongewis, maar er is één kandidaat die de gevestigde politieke orde doet sidderen: Nabil Karoui, de ‘Tunesische Berlusconi’. Hij ligt voorop in de (niet erg betrouwbare) peilingen, ook al kan hij geen campagne meer voeren. De man zit sinds 23 augustus in de cel.
13/09 21u00  Het klimaat een splijtzwam? Volksbuurt 't Ven wordt aardgasvrij en klimaatneutraalHet klimaat splijtzwam in onze samenleving? Ja, de vernieuwing begint bij de elite. Maar de bewoners van ’t Ven in Eindhoven zijn blij dat ze van hun tochtige huizen af zijn.
13/09 21u00  Cummings, Boris Johnsons belangrijkste raadgever, excelleert in onconventionele oplossingenOlaf Tempelman legt Bekende Buitenlanders op de sofa. Deze week: Dominic Cummings, Boris Johnsons belangrijkste raadgever, excelleert in onconventionele oplossingen.
13/09 21u00  Wat Amerikaanse politici beter niet kunnen doen: in verkiezingstijd poseren met rechtse collega's uit EuropaHet is verkiezingstijd in de Verenigde Staten, de periode dat de imagofabrieken overuren draaien en foto’s nog scherpere randjes hebben dan normaal. Wat Amerikaanse politici dan beter niet kunnen doen, is gezellig poseren met rechtse, nationalistische collega’s uit Europa, ook al is dat tijdens een onschuldig onderonsje op een internationale conferentie, ver weg in Italië. Onderonsjes zijn nooit onschuldig en al helemaal niet in verkiezingstijd.
13/09 20u30  Scherm van luchtbellen moet microplastic uit rivieren filteren vóór het naar zee drijftDrie zeilvriendinnen bedachten The Great Bubble Barrier, een scherm met luchtbellen dat microplastics uit rivieren moet afvangen. In het Noord-Hollandse Wervershoof viel vrijdag voor het eerst te zien, of en hoe dat bubbelgordijn in de praktijk werkt.
13/09 19u45  De ‘Tunesische Berlusconi’ ligt voorop in de peilingen, maar maakt dat mee vanuit de celTunesië zet zijn joker in. De afloop van de presidentsverkiezingen zondag in het Noord-Afrikaanse land is volstrekt ongewis, maar er is één kandidaat die de gevestigde politieke orde doet sidderen: Nabil Karoui, de ‘Tunesische Berlusconi’. Hij ligt voorop in de (niet erg betrouwbare) peilingen, ook al kan hij geen campagne meer voeren. De man zit sinds 23 augustus in de cel.
13/09 19u15  Terugkeer naar Afrika is niet langer een utopie voor zwarte Amerikanen: ‘Je kunt je ontworstelen aan de ongelijkheid’In 1619 vertrok het eerste schip met slaven uit Ghana naar Virginia. De Ghanese regering heeft 2019 uitgeroepen tot het Jaar van Terugkeer. En opvallend veel Afro-Amerikanen hebben zich inmiddels in het land gevestigd.
13/09 17u45  Praten, masseren en rekenen: zo kwam Draghi tot zijn omstreden ‘bazooka’Ondanks felle kritiek heeft de Europese Centrale Bank donderdag de geldkraan wijdopen gezet. Hoe kwam die omstreden ‘bazooka’ tot stand? Een terugblik in vijf bedrijven.
13/09 17u30  Wat gooien Nederlanders weg en hoe denken we over repareren?Lees meer >
13/09 16u00  Dit is de auteur van het omstreden islamitische lesboek over puberteitAsma Claassen groeide op in een katholiek gezin, bekeerde zich tot de islam en schrijft nu het ene na het andere boek voor de islamitische jeugd. Haar lesboek voor pubers ligt onder vuur vanwege negatieve passages over onder andere homo- en transseksualiteit. Wie is deze vrouw?
13/09 15u30  Duizenden ouderen wachten op passende zorg – ‘Er is een dramatische situatie aan het ontstaan’Dagelijks liggen er honderden ouderen onnodig in een duur Nederlands ziekenhuisbed door het tekort aan thuiszorgmedewerkers en verpleeghuisplekken. Daarnaast wachten ook steeds meer mensen thuis op een plek waar zij de zorg kunnen ontvangen die ze nodig hebben.
13/09 15u30  Pizza is alleen in Italië gezond – en nog negen onderzoeken die onbedoeld komisch zijnOok voor de man die aantoonde dat pizza gezond is, maar alleen in Italië, is er nu een plechtige onderscheiding. De als promovendus aan de Universiteit van Maastricht verbonden Italiaan Silvano Gallus heeft afgelopen nacht in de VS voor zijn pizzaonderzoek een IgNobelprijs ontvangen, een jaarlijkse humoristische prijs voor serieus onderzoek dat onbedoeld op de lachspieren werkt.
13/09 13u15  Kenia verliest adoptiezaak en verbiedt abrupt internationale adoptie van kinderenKenia heeft met onmiddellijke ingang de internationale adoptie van kinderen verboden. Het verbod komt exact één dag na het afsluiten van een omstreden adoptiezaak, die de Keniaanse overheid ernstig in verlegenheid heeft gebracht.
13/09 12u15  Dorian, de orkaan die nog oneerlijker is dan alle andere orkanenTien dagen nadat orkaan Dorian over een deel van de Bahama’s heeft geraasd, zijn nog altijd 1.300 mensen vermist. Zeker vijftig mensen hebben het drama niet overleefd. Maar niet iedereen is even zwaar getroffen: in de sloppenwijken wordt nog naar lijken gezocht, maar bij de vakantievilla’s staan de verzekeringsexperts al klaar.
13/09 11u30  ‘Goedemorgen allemaal in Gouda.’ Met een webcam-docent gaat deze school het lerarentekort te lijfMoet een leraar fysiek aanwezig zijn? Nee, zegt het bedrijf Like2Teach. De belangstelling voor hun webcamlessen groeit, niet in de laatste plaats door het nijpende lerarentekort. De Goudse Waarden in Gouda had donderdag de primeur.
13/09 09u15  Nederlandse jeugd heeft moeite merel van mus te onderscheidenMinder dan 1 op de 6 Nederlandse scholieren van 9 en 10 jaar kan een mus herkennen. Ook met het herkennen van andere gangbare, inheemse diersoorten is het slecht gesteld, blijkt uit een recent onderzoek van de Universiteit Leiden in het vakblad Biological Conservation. Voor het eerst werd onderzocht hoe het gesteld is met kennis van diersoorten bij Nederlanders.
13/09 08u30  ESM-directeur luidt alarmbel: ‘Begrotings-regels zijn onwerkbaar: ze voeden wantrouwen’Aan de vooravond van de financiële top in Helsinki luidt Klaus Regling, directeur van het Europese noodfonds ESM, de noodklok: de EU moet haar strikte begrotingsregels herzien. Ze brengen de Europese eenheid in gevaar.
13/09 08u15  Amsterdam Museum schrapt term ‘Gouden Eeuw’ omdat het niet de ‘werkelijkheid’ dektHet zal evenveel kritiek opleveren als enthousiasme: het besluit van het Amsterdam Museum om de term ‘Gouden Eeuw’ voortaan niet langer te gebruiken als synoniem voor de 17de eeuw. Het ingeburgerde begrip dekt volgens het museum niet de ‘historische werkelijkheid’.
13/09 08u15  Nog één keer doet Draghi vriend en vijand versteld staan door geldkraan wijd open te draaienNog één keer doet Mario Draghi vriend en vijand versteld staan door de geldkraan wijd open te draaien. De president van de Europese Centrale Bank, die eind volgende maand afscheid neemt, kondigt donderdag niet alleen de langverwachte renteverlaging aan, maar ook een nieuwe ronde schuldaankopen.
13/09 01u15  Nederlandse winnaar IgNobelprijs toont aan: Roemeens geld ‘vies’, Indiase roepie ‘gezond’De Nijmeegse hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss is een van de wetenschappers die afgelopen nacht in de VS een IgNobelprijs in ontvangst nam. De professor won de humoristische wetenschapsprijs in de categorie economie, ‘wegens het testen welk nationaal papiergeld het beste gevaarlijke bacteriën overdraagt’.
12/09 22u00  Directeur Europees noodfonds luidt alarmbel: ‘Begrotings-regels zijn onwerkbaar: ze voeden wantrouwen’Aan de vooravond van de financiële top in Helsinki luidt Klaus Regling, directeur van het Europese noodfonds ESM, de noodklok: de EU moet haar strikte begrotingsregels herzien. Ze brengen de Europese eenheid in gevaar.
12/09 22u00  E-sigaret ligt onder vuur. Wat zeggen gebruikers? ‘Nee, natuurlijk is het niet gezond, maar roken is nog slechter’Amerika doet de e-sigaret deels in de ban nadat zes mensen zijn overleden na het roken ervan, het Nederlandse kabinet laat de gezondheidseffecten van de vapors onderzoeken. Wat vinden gebruikers van hun alternatieve sigaret?
12/09 22u00  Camera’s op nieuwe iPhone werken op zenuwen van mensen met trypofobie (‘gaatjesangst’)Het nieuwe paradepaardje van Tim Cook roept onverwachte tegenstand op, omdat deze kersverse iPhone drie cameraatjes op de achterkant heeft. Mensen met trypofobie (angst voor kleine gaten) gruwelen bij de gedachte alleen al. Maar er is hoop.
12/09 22u00  Henk Krol eist zijn gelijk op met de nieuwste CBS-grafiekjes en Stef Blok is aangewezen als ‘survivor’Goedemiddag,
12/09 20u45  Youtubers hebben heel wat over voor hun views en likes, dus ook een arrestatie in de VSTwee jonge Nederlandse youtubers zijn woensdag gearresteerd in de buurt van Area 51, de roemruchte militaire basis in de Amerikaanse staat Nevada. Ze waren daar naar eigen zeggen voor ‘gekke opnames van gekke avontuurtjes’. De keuze voor Area 51 was niet toevallig. Hun actie past in een trend op YouTube om steeds extremere video's te maken.
12/09 20u45  Russische politie valt binnen bij medestanders van oppositieleider NavalnyDe Russische autoriteiten hebben een grootscheeps offensief ingezet tegen de organisatie van oppositieleider Aleksej Navalny. Politieagenten deden overal in het land invallen bij medestanders van Navalny, die de autoriteiten afgelopen weekeinde een pijnlijke nederlaag toebracht bij de verkiezingen in Moskou en enkele andere steden.
12/09 18u15  Document van regering-Johnson voorspelt chaos en rellen bij No Deal-BrexitPrijsstijgingen voor levensmiddelen, tekorten aan medicijnen, een visserijoorlog en zelfs rellen kunnen de gevolgen zijn als het Verenigd Koninkrijk zonder akkoord uit de Europese Unie stapt. Dat blijkt uit een document dat de Britse regering woensdagavond tegen haar zin moest vrijgeven.
12/09 17u00  Wordt e-sigaret na Amerikaanse doden ook in Nederland aan banden gelegd?De VS hebben een verbod op de e-sigaret met smaakjes aangekondigd en in Nederland pleit de bekendste anti-rookactivist en longarts Wanda de Kanter (in De Telegraaf) voor een totaalverbod. Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid laat onderzoek doen. Besluit hij tot een verbod? Vijf vragen over de elektronische sigaret.
12/09 16u15  Meer dan 500 Nederlandse militairen aangekomen op Bahama’s na orkaan Dorian550 Nederlandse militairen van de marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee zijn aangekomen bij de Bahama’s voor het leveren van noodhulp. De eilandengroep is zwaar getroffen door de orkaan Dorian. In totaal vielen 50 doden. Meer dan 2.000 mensen zouden nog vermist zijn.
12/09 16u00  Trump boekt belangrijke overwinning: strengere asieleis mag worden ingevoerdPresident Trump heeft een belangrijke overwinning geboekt in zijn strijd om de asielstroom flink in te perken. De hoogste rechters hebben zijn besluit gehandhaafd: vluchtelingen die bij de Mexicaans-Amerikaanse grens aankloppen, moeten asiel aanvragen in het eerste land dat ze binnenkwamen. De maatregel treft vooral migranten uit Midden-Amerika.
12/09 14u15  Verwarde economen, nieuwe kloven en een schatrijke overheid: de gevolgen van al dat gratis geldMet een nieuwe renteverlaging heeft de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag de laatste hoop op een terugkeer naar ‘normale’ economische tijden de grond in geboord. Wat zijn de langetermijngevolgen van al dat gratis geld? Een reisgids naar onontdekt gebied.
12/09 14u00  De rente gaat vandaag waarschijnlijk weer omlaag: wat zijn de gevolgen?Met een nieuwe renteverlaging boort de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag naar verwachting de laatste hoop op een terugkeer naar ‘normale’ economische tijden de grond in. Wat zijn de langetermijngevolgen van al dat gratis geld? Een reisgids naar onontdekt gebied.
12/09 13u45  De bevrijding van Nederland begon met koehandel in de boomgaard van boer SmeetsLees meer >
12/09 13u45  Doesburg geschokt na koolmonoxidedrama: ‘Awal was heel vriendelijk en trots op zijn kinderen’De vader van een Ethiopisch gezin met twaalf kinderen, onder wie drie succesvolle hardlopers, is woensdagochtend om het leven gekomen door koolmonoxidevergiftiging in hun woning in het Gelderse Doesburg. Zijn vrouw en een van hun andere kinderen zijn in zorgwekkende toestand opgenomen in het ziekenhuis. De buurt reageert geschokt.
12/09 11u45  Drugsbeleid verdeelt de Kamer: rechts wil ‘wietwalhalla’ bestrijden, links wil legalisatieDe Tweede Kamer debatteerde woensdag over het drugsbeleid, naar aanleiding van het rapport van onderzoekers Tops en Tromp over drugscriminaliteit in de hoofdstad. De rechtse partijen willen keiharde maatregelen, terwijl links juist op weg wil naar legalisering.
12/09 11u00  Regering Trump kondigt verbod aan op e-sigaretten met extra smaakjesDe Amerikaanse regering gaat alle e-sigaretten met smaakjes verbieden. Dat maakte president Trump woensdag bekend. Dit vanwege de ontstane ‘nicotine-epidemie’ onder jongeren. Ook zijn er grote zorgen over de gezondheidsrisico’s van de sigaretten.
12/09 09u45  Mexico wijst VS terecht: ieder uur gaan tientallen illegale wapens de grens overMexico is het beu dat gesprekken met de Verenigde Staten alleen maar over migratie gaan, en wijst zijn machtige bovenburen voor het eerst op een stokoude olifant in de kamer: wapens. Ieder uur gaan naar schatting 22 Amerikaanse wapens illegaal de grens over naar Mexico. ‘En dat moet stoppen’, aldus de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Marcelo Ebrard.
12/09 08u45  Is de liefde voor multinationals voorbij op het Binnenhof?De Nederlandse multinationals hebben het – zo lijkt het – definitief verbruid op het Binnenhof. Nadat vorig jaar het voorstel om de dividendbelasting af te schaffen al was gesneuveld, wil het kabinet nu ook de riante fiscale aftrekmogelijkheden voor deze bedrijven flink inperken. Dat betekent dat Shell, AkzoNobel, Unilever, Philips en andere multinationals vanaf 2021 meer winstbelasting gaan betalen.
12/09 08u15  Samsom laat er geen gras over groeien als rechterhand van Timmermans in BrusselWoensdag was Diederik Samsom in Brussel. Terwijl het nieuws over zijn benoeming tot kabinetschef (de politieke rechterhand) van Europees Commissaris Frans Timmermans (Groene Deal) bekend werd, zat Samsom al aan tafel met de kabinetschefs van andere beoogde Commissarissen. De voormalige PvdA-leider weet: zijn zwakke kant is gebrek aan Brusselse ervaring. En dus laat hij er geen gras over groeien.
12/09 08u15  Voor het eerst water op verre planeet ontdekt – maar leven is er waarschijnlijk onmogelijkVoor het eerst is waterdamp gevonden in de atmosfeer van een planeet met (ongeveer) dezelfde temperatuur als de aarde. Dat schrijven astronomen woensdag in het vakblad Nature Astronomy. De vondst is een primeur in het onderzoek naar zogeheten exoplaneten, werelden die draaien om een andere ster dan de zon.
11/09 23u30  Crisis bij vuilverbrander AEB eist nu ook een politiek slachtofferNadat de crisis bij de Amsterdamse vuilverbrander AEB eerder al had geleid tot het opstappen van een bestuurder en de volledige Raad van Commissarissen, heeft de affaire nu ook een eerste politieke slachtoffer geëist.
11/09 23u15  Hoe de crisis bij vuilverbrander AEB nu ook een politiek slachtoffer heeft geëistNadat de crisis bij de Amsterdamse vuilverbrander AEB eerder al had geleid tot het opstappen van een bestuurder en de volledige Raad van Commissarissen, heeft de affaire nu ook een eerste politieke slachtoffer geëist.
11/09 23u00  Waarom Staatsbosbeheer altijd meer wil zijn dan een natuurbeschermerNiet alleen bomenkap, ook recreatie en het opwekken van duurzame energie op terrein van Staatsbosbeheer worden niet door iedereen gewaardeerd. Waarom wil de 120-jarige organisatie meer doen dan alleen natuurbescherming?
11/09 22u00  Hoe kan Nederland de ongewenste invloed van salafistische scholen weren?De verontwaardiging over radicaal islamitische scholen in Nederland laait weer op. Maar echt strafbaar is het lesmateriaal niet. Wat kan de overheid dan doen? Experts pleiten voor het aanpakken van buitenlandse geldstromen en een algemene wet tegen ondermijning van de democratie.
11/09 22u00  Kan de overheid ingrijpen bij salafistische scholen die Nederlandse samenleving afwijzen?Salafistische moskeescholen in Nederland indoctrineren kinderen met moslimfundamentalistisch en antidemocratisch onderwijs. Dat blijkt uit onderzoek van NRC en Nieuwsuur. Hoeveel salafistische scholen leren kinderen zich af te keren van de Nederlandse samenleving en wat is de impact van de onderwijs op de denkwereld van de kinderen die in Nederland wonen?
11/09 21u45  Op de nieuwe Waalkade sjezen 66 bussen per uur tussen de terrasgangers doorSinds de vernieuwde Waalkade in Nijmegen is opgeleverd, rijden er op drukke tijden 66 bussen per uur tussen de terrasgangers door. Grote ongelukken bleven tot nu toe uit, maar volgens buschauffeurs en personeel van de terrassen in de buurt is de situatie er levensgevaarlijk.
11/09 21u15  Schotse rechters verklaren verdaging Brits Lagerhuis unaniem onwettigBritse parlementsleden hebben zich woensdagmiddag demonstratief bij het verlaten Lagerhuis gemeld om daar gewoon aan het werk te gaan. Dat deden ze nadat een Schots gerechtshof had geoordeeld dat het parlement ten onrechte was ontbonden door de regering-Johnson. In zoveel woorden beweren ze dat Boris Johnson heeft gelogen tegen de koningin. Het proces was aangespannen door zo’n zeventig afgevaardigden, met name Schotten.
11/09 19u15  Met het stikstofbesluit naar de rechter: welke evenementen wankelen?Inwoners van Terschelling kregen dankzij het ‘stikstofbesluit’ van de Raad van State de annulering van dancefestival Eilân gedaan. Veel andere projecten liggen nu stil. Hoe ver reikt de macht van bezorgde burgers?
11/09 19u15  Artsen huiverig na vonnis euthanasie: ‘Wilsverklaring is geen waardebon’Het eerste vonnis in een euthanasiezaak leidt tot zowel opluchting als huiver. Een schriftelijke wilsverklaring is voldoende voor euthanasie bij dementie, oordeelt de rechter. Artsen vrezen dat hierdoor de druk toeneemt om in te stemmen met levensbeëindiging bij mensen die niet meer aanspreekbaar zijn.
11/09 18u30  Vonnis geeft het euthanasiedebat weer wat respijtGoedemiddag,
11/09 18u30  Ineens het op twee na grootste bedrijf op de aandelenbeurs: waar komt Prosus opeens vandaan?Dinsdag bestond het nog niet, woensdag was technologieconcern Prosus ineens het op twee na grootste bedrijf aan de Amsterdamse aandelenbeurs. Enkel Shell en Unilever zijn groter. Direct na de beursgang schoot de koers van het bedrijf 31 procent omhoog. Waar komt deze onbekende kolos met een Nederlandse directeur ineens vandaan en wat heeft hij in Amsterdam te zoeken?
11/09 18u15  McDonald’s koopt AI-bedrijf om opname bestellingen te automatiserenNieuws over tech, internet en gadgets voor u bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.
11/09 17u45  Schijn bedriegt onder de zon: veel ouderen in Caribisch Nederland leven in ‘bittere armoede’Veel ouderen in Caribisch Nederland leven in ‘bittere armoede’. Dat stelt de nationale ombudsman, Reinier van Zutphen, in een dinsdag verschenen rapport. De meesten hebben een zeer klein pensioen, terwijl de kosten van het levensonderhoud bijna twee keer zo hoog zijn als in Europees Nederland.
11/09 17u15  Gevreesde ziekte die al 21 miljoen olijfbomen dodelijk infecteerde duikt op in FrankrijkEen plantenziekte die in Italië al meer dan 21 miljoen olijfbomen dodelijk heeft geïnfecteerd, is opgedoken in Frankrijk. Het Franse ministerie van Landbouw heeft bekendgemaakt dat de ziekte is vastgesteld bij twee sierolijfbomen in de Zuid-Franse badplaatsen Menton en Antibes.
11/09 16u15  Amsterdamse afvalcentrale wordt overgenomen door HVC, melden ingewijdenDe noodlijdende Amsterdamse afvalverbrander AEB wordt naar alle waarschijnlijkheid overgenomen door HVC, eveneens een overheidsbedrijf.
11/09 16u15  Arts vrijgesproken: euthanasie demente vrouw zorgvuldigEen verpleeghuisarts die werd verdacht van moord omdat zij het leven had beëindigd van een diep demente vrouw, is door de rechtbank Den Haag vrijgesproken. Zij heeft aan alle zorgvuldigheidseisen van de euthanasiewet voldaan, aldus de rechter.
11/09 16u15  VS arresteren honderden voornamelijk Nigeriaanse internetfraudeursBij een grootschalige operatie tegen voornamelijk Nigeriaanse fraudeurs zijn in de VS en andere landen 281 criminelen gearresteerd. Zij wisten bedrijven en personen via identiteitsfraude in korte tijd tientallen miljoenen dollars afhandig te maken.
11/09 15u30  Amerikaanse waakhond bereidt kartelzaak tegen Amazon voorNieuws over tech, internet en gadgets voor u bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.
11/09 15u30  Jonge politieke ‘glamourboy’ moet in Japan nasleep kernramp Fukushima afwikkelenJapan heeft er een nieuwe politieke ster bij. Glamourboy Shinjiro Koizumi, de zoon van de nog altijd erg populaire oud-premier Junichiro Koizumi, werd dinsdag benoemd tot nieuwe minister van Milieu. Koizumi moet in die functie de Fukushima-kernramp afwikkelen.
11/09 15u30  Ex-PvdA-leider Samsom wordt rechterhand van Timmermans en krijgt grote invloed op Europees milieubeleidVoormalig PvdA-leider Diederik Samsom wordt de politieke rechterhand van Europees Commissaris Frans Timmermans in Brussel. Samsom treedt op 1 november aan als de kabinetschef van zijn partijgenoot, een positie die hem grote invloed geeft op het toekomstige Europese milieubeleid.
11/09 15u00  8,5 procent van de Nederlanders vorig jaar slachtoffer van cybercriminaliteitNieuws over tech, internet en gadgets voor u bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.
11/09 14u15  Al vertrekt er geen vlucht, de verkeersleiders beginnen vast in Lelystad: ‘Dit kost een hoop’Of er ooit een vliegtuig landt is onzeker, maar Lelystad Airport beschikt binnenkort al wél over een volwaardige luchtverkeersleiding. 24 luchtverkeersleiders (inclusief 11 assistenten) gaan in november aan de slag op het vakantievliegveld, ook al is de opening ervan opnieuw uitgesteld.
11/09 14u15  Mugabe wil niet op de erebegraafplaats tussen zijn strijdmakkers begraven wordenVandaag wordt het lichaam van de vorige week overleden Robert Mugabe teruggevlogen naar zijn thuisland Zimbabwe. We bellen met onze correspondent in Afrika Mark Schenkel over de vooruitzichten voor de komende dagen. ‘Mugabe was in de ogen van veel Afrikanen een soort dinosauriër die de vooruitgang in de weg stond.’
11/09 13u30  Rotterdam moet een nieuw icoon krijgen, en dan wel in Zuid – is dat haalbaar?Rotterdam moet een Cultuurcampus krijgen voor kennis, cultuur en toerisme. En dan wel ‘op Zuid’, want dat gebied verdient een inhaalslag. Hoe realistisch is dat plan?
11/09 11u45  Bij de uitvoering van euthanasie staat de arts op de remWoensdag hoort een verpleeghuisarts of ze zich bij de euthanasie van een demente patiënt schuldig heeft gemaakt aan moord. Uit beduchtheid voor vervolging – maar niet alleen daarom – mijden artsen de ‘randen van de euthanasiewet’ nu zo veel mogelijk.
11/09 10u45  Minister Van Nieuwenhuizen: lange wachttijden CBR pas in 2021 verholpenDe lange wachttijden bij het CBR zijn naar verwachting pas halverwege 2021 verholpen, laat minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen (VVD) weten in een brief aan de Tweede Kamer. Zelfs in het meest positieve scenario zal dit niet eerder dan zomer 2020 zijn.
11/09 09u30  Gedupeerden leggen beslag op landgoed oprichter Dream or DonateDe gedupeerden van crowdfundingsplatform Dream or Donate hebben beslag gelegd op het landgoed van oprichter Robert-Jan Mastenbroek. Dit bevestigt advocaat Royce de Vries van advocatenbureau De Vries-Kasem aan verschillende media. Hij vertegenwoordigt twaalf gedupeerde partijen, dertig mensen in totaal.
11/09 09u30  Iraanse die zich in brand stak omdat ze stadion niet in mocht, bezwijkt aan verwondingenDe 30-jarige Sahar Khodayari droomde ervan elke wedstrijd van haar favoriete voetbalclub Esteghlal bij te wonen. Maar een mislukte poging in maart – in Iran mogen vrouwen het stadion niet in – is op een drama uitgelopen. Sahar stak zichzelf in brand omdat ze mogelijk een halfjaar de cel in moest; afgelopen maandag overleed ze.
11/09 09u30  Hoe zien Soedanezen de toekomst na Bashir? ‘We moeten op onze hoede zijn’Soedan stapt geleidelijk over op burgerbestuur na 30 jaar repressie onder Omar al-Bashir. Hij werd in april als president afgezet door het leger na een volksprotest. Wat denken een Soedanese computerwinkelier, een student tandheelkunde en een vluchteling van de politieke transitie?
11/09 08u45  ‘Meisjes willen meisjes zijn’: Britse scholieren demonstreren tegen verbod op rokjesMeisjes willen meisjes zijn. Onder dat motto demonstreren scholieren van een Britse openbare school sinds eind vorige week voor het recht om een rok te dragen. De buurtpolitie is ingeschakeld om de protesterende meisjes buiten de schoolpoorten te houden en de orde te handhaven.
11/09 08u45  Gedupeerden leggen beslag op landgoed oprichter crowdfundingsplatform Dream or DonateDe gedupeerden van crowdfundingsplatform Dream or Donate hebben beslag gelegd op het landgoed van oprichter Robert-Jan Mastenbroek. Dit bevestigt advocaat Royce de Vries van advocatenbureau De Vries-Kasem aan verschillende media. Hij vertegenwoordigt twaalf gedupeerde partijen, dertig mensen in totaal.
11/09 08u45  Iraanse die zich in brand stak omdat ze voetbalstadion niet in mocht, bezwijkt aan verwondingenDe 30-jarige Sahar Khodayari droomde ervan elke wedstrijd van haar favoriete voetbalclub Esteghlal bij te wonen. Maar een mislukte poging in maart – in Iran mogen vrouwen het stadion niet in – is op een drama uitgelopen. Sahar stak zichzelf in brand omdat ze mogelijk een halfjaar de cel in moest; afgelopen maandag overleed ze.
11/09 08u30  Geluidsband onthult laatste woorden: ‘Ik heb astma, doe het niet, je laat me stikken’De Turkse geheime dienst heeft de laatste woorden onthuld van de Saoedische publicist Jamal Khashoggi. ‘Hou mijn mond niet dicht’, zegt Khashoggi volgens een Turkse geluidsopname terwijl hij wordt vermoord. ‘Ik heb astma, doe het niet, je laat me stikken.’
11/09 08u30  De Europese Commissie van Ursula van der Leyen: Europa als lichtend voorbeeld voor de wereldDe nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft ambitieuze plannen voor zichzelf en haar ploeg. Europa moet koploper worden op gebieden als milieu, digitalisering en democratie.
11/09 08u15  Zijn grootvader zat vast in het OranjehotelLees meer >
10/09 23u30  Deze moeder moest haar kind gedwongen afstaan: ‘Ze hebben ons mensonterend behandeld’Trudy Scheele-Gertsen, die in de jaren zestig tegen haar wil haar pasgeboren kind moest afstaan, is nog steeds woedend over hoe de Paula Stichting destijds met haar omging. ‘Dat hele dossier staat vol met onwaarheden. Ik was volwassen, maar werd als een kind behandeld.’
10/09 23u30  Een week na zijn verkiezing zit de Duitse neonazi-burgemeester Stefan Jagsch alweer op de wipStefan Jagsch (34), deelburgemeester van een vakwerkstadje in de Duitse deelstaat Hessen, werd vorige week unaniem verkozen, maar dezelfde negenkoppige deelgemeenteraad (met leden van CDU, SPD en FDP) wil nu alweer van hem af. Dinsdag namen ze een motie aan om hem uit het ambt te ontheffen. Stefan Jagsch is namelijk ook een neonazi.
10/09 22u45  De fotograaf van de achterkant van AmerikaLees meer >
10/09 22u30  Volkswagen heeft noodgedwongen de arrogante houding laten varenAlles wordt anders, belooft Volkswagen. De autofabrikant wil rigoureus afrekenen met de kwalijke geur rond het merk en wil een leidende rol nemen in klimaatneutraal maken van onze mobiliteit, zo leert een presentatie aan de vooravond van de autobeurs in Frankfurt.
10/09 22u30  Uit angst voor vervolging – maar niet alleen daarom – mijden artsen de ‘randen van de euthanasiewet’Woensdag hoort een verpleeghuisarts of ze zich bij de euthanasie van een demente patiënt schuldig heeft gemaakt aan moord. Uit beduchtheid voor vervolging – maar niet alleen daarom – mijden artsen de ‘randen van de euthanasiewet’ nu zo veel mogelijk.
10/09 22u30  En iedereen verbaasd dat het aantal daklozen verdubbeltHoe de decentralisatie nu elk facet van het leven raakt.
10/09 22u30  Wat is stikstof? Hoe schadelijk is het? En vier andere vragen om het stikstofdebat te begrijpenDe Raad van State oordeelde eerder dit jaar dat projecten die door hun nieuwe uitstoot van stikstof de neerslag daarvan op een natuurgebied verhogen, voortaan niet zomaar zijn toegestaan. Sindsdien liggen veel bouwplannen in Nederland stil. In de politiek gaan stemmen op om de veestapel te beperken. Hoe schadelijk is stikstof eigenlijk? Zes vragen.
10/09 21u00  Dichtdraaien gaskraan Groningen markeert cultuurhistorische grensOver drie jaar is het zover: dan gaat de gaskraan in Groningen dicht, kondigde minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) dinsdag aan. Daarmee komt nog sneller dan gedacht een einde aan de grondstofwinning die de Nederlandse schatkist sinds 1963 ruim 300 miljard euro opleverde.
10/09 21u00  Besmetting van het proces-Wilders? Rechters willen langer bedenktijdIs het proces tegen Geert Wilders onherstelbaar beschadigd door bemoeizuchtige mails van topambtenaren? De rechters willen meer tijd om die vraag te beantwoorden.
10/09 21u00  VS haalden spion uit Rusland weg uit vrees voor loslippigheid van president TrumpDe Verenigde Staten hebben in 2017 een Kremlin-medewerker die voor de Amerikanen spioneerde weggehaald uit Rusland, uit vrees dat hij tegen de lamp zou lopen. Volgens CNN ging het om een hoge functionaris die al tientallen jaren voor de VS werkte en toegang had tot naaste medewerkers van president Poetin.
10/09 20u30  Oprichter bouwde Ali Baba uit tot conglomeraat met tentakels die de hele wereld omvattenHij bouwde zijn Chinese webwinkel eigenhandig uit tot een conglomeraat met tentakels die de hele wereldbol omvatten. Dinsdag, op zijn 55ste verjaardag, ging Jack Ma met pensioen. Zijn erfenis in drie delen.
10/09 20u15  Commissie-Von der Leyen wil met ‘Europese weg’ als voorbeeld voor rest wereld fungerenEen sterk Europa dat alle uitdagingen van de nieuwe tijd aan kan, maar met zijn ‘Europese weg’ ook fungeert als voorbeeld voor de rest van de wereld. Dat is het doel van de 27 vrouwen en mannen die de komende vijf jaar als Europees commissaris aan de slag gaan.
10/09 20u15  Wereldrecord: sidderaal produceert schok van 860 voltSidderalen kunnen een elektrische schok geven tot wel 860 volt, de hoogste elektrische spanning afgegeven door een dier. Braziliaanse wetenschappers toonden dit aan in een onderzoek dat vandaag verschijnt in Nature Communications. Uit het onderzoek blijkt daarnaast dat er drie soorten sidderalen bestaan in plaats van één.
10/09 20u00  Extern onderzoek naar onderhandse aankoop derde huis burgemeester MaastrichtDe gemeenteraad van Maastricht laat extern onderzoek doen naar de aankoop van een woning door burgemeester Penn-Te Strake. Zij kocht het pand onderhands van een topambtenaar die een sleutelrol had in een politieke affaire in die stad, zonder de gemeenteraad daarover in te lichten.
10/09 19u45  De ongeremde natuur is hard, gewetenloos en af en toe oogverblindend mooiLees meer >
10/09 19u30  Na tien jaar ruzie en één filmpje heeft Reusel de pastor die altijd vloekt, lacht en rooktHet bisdom had hem gestuurd om rust te brengen in het verscheurde dorp. Nu is David van Dijk, na één filmpje, bekend als die vloekende, houseminnende, schaterlachende en kettingrokende pastor van Reusel.
10/09 19u30  Dit zijn de opvallende gezichten en de mogelijke brekebenen van de nieuwe Europese CommissieUrsula von der Leyen, de Duitse voorzitter van de nieuwe Europese Commissie die op 1 november aan de slag gaat, heeft vandaag haar ploeg gepresenteerd. Het eerste dat opvalt is het aantal vrouwen in het nieuwe team: dertien vrouwen tegen veertien mannen. Onder de vertrekkende Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker lag de verdeling heel anders: negentien mannen tegen negen vrouwen.
10/09 19u30  Moeder stelt Nederlandse staat aansprakelijk voor ‘gedwongen adoptie’ van haar kindEen moeder die in de jaren zestig zegt te zijn gedwongen haar baby af te staan, stelt de Nederlandse staat aansprakelijk daarvoor. Volgens Trudy Scheele-Gertsen (73) is de overheid verantwoordelijk voor het leed dat haar en haar zoon is aangedaan.
10/09 19u15  Vreemd: medicijncocktail voor verbetering immuunsysteem maakt ouderen biologisch jongerEen poging om met medicijnen het immuunsysteem van ouderen op te peppen, blijkt een rare bijwerking te hebben: de deelnemers aan het experiment werden er gemiddeld tweeënhalf jaar jonger door. ‘Dit voelt heel futuristisch’, zegt de ontdekker van het effect tegen het Britse wetenschapsblad Nature.
10/09 18u30  OM in Wilders-proces: ambtenarenmails hebben de zaakofficieren nooit bereiktAdvocaat Knoops van Geert Wilders heeft het gerechtshof dinsdag opnieuw gevraagd om het OM niet-ontvankelijk te verklaren in het ‘minder Marokkanen-proces’. Aanleiding zijn mails die RTL Nieuws dit weekend openbaarde. Volgens Knoops wilden ‘topambtenaren die rechtstreeks in contact stonden met toenmalig justitieminister Opstelten’ invloed uitoefenen op de vervolging van Wilders. Het OM ontkent.
10/09 18u30  Noord-Korea wisselt onderhandelingsvoorstel af met twee raketlanceringenNoord-Korea wil eind september de onderhandelingen met de Verenigde Staten over de ontmanteling van kernwapens voortzetten. Dat heeft viceminister van Buitenlandse Zaken Choe Son-hui maandagavond laten weten. Enkele uren later vuurde Noord-Korea alweer twee testraketten af.
10/09 13u15  Soedan heeft sinds deze week een nieuwe regering. Wat vinden Soedanezen? ‘We moeten op onze hoede zijn’Soedan stapt geleidelijk over op burgerbestuur na 30 jaar repressie onder Omar al-Bashir. Hij werd in april als president afgezet door het leger na een volksprotest. Wat denken een Soedanese computerwinkelier, een student tandheelkunde en een vluchteling van de politieke transitie?
10/09 12u15  Crisis of niet, Nederlander is domweg tevredenVolgens het Sociaal en Cultureel Planbureau gaat het 85 procent van de bevolking ‘niet opvallend goed of slecht’. Maar er gaapt een diepe kloof tussen de mensen aan de zonnige kant van de statistieken en degenen aan de schaduwzijde.
10/09 09u00  Veeteelt vormt half procent van de economie, maar stoot eenderde van alle stikstof uit. Gaat het mes in de ‘stikstofhouderij’?D66 wil het aantal kippen en varkens in Nederland halveren om de problemen met stikstof op te lossen. Is dit haalbaar?
10/09 08u45  Hoe olietanker Adrian Darya 1 na een lange odyssee zijn bestemming bereikteDe olietanker Adrian Darya I (voorheen Grace I), sinds juli het boegbeeld van Amerikaans-Iraanse spanningen, heeft na een zomer van omzwervingen eindelijk zijn bestemming bereikt: Syrië. Waarom komt Iran in deze odyssee als winnaar uit de bus?
10/09 07u30  Nigeria repatrieert 600 burgers uit Zuid-Afrika vanwege xenofobisch geweldNigeria haalt ongeveer zeshonderd burgers terug uit Zuid-Afrika, vanwege het xenofobische geweld in Johannesburg. De relatie tussen de landen verslechtert in rap tempo.
10/09 07u15  Beleggers steken meer dan een miljard euro in studentenkamersBeleggers hebben de studentenhuisvesting ontdekt. De afgelopen vijf jaar investeerden commerciële partijen meer dan een miljard euro in studentenwoningen. Dat bedrag is nog hoger als de aankopen worden meegerekend die ze deden in samenwerking met ideële studentenhuisvesters als corporatie DUWO en de stichting SSH.
10/09 05u15  Nooit meer leven met een weggestopt kindje: ‘Je neemt afscheid van verwachtingen’Ouders nemen steeds vaker de regie in handen bij het afscheid nemen van hun levenloos geboren kind. Een taboe is doorbroken, dankzij een wijziging in de wet. ‘Zo’n kindje mocht vroeger niet in gewijde grond worden begraven.’
10/09 00u15  Russische oppositie breekt machtsmonopolie van Poetin met spectaculaire stuntDe Russische oppositie heeft bij de lokale verkiezingen in Moskou en enkele andere grote steden tal van zetels gewonnen zonder te mogen meedoen. Een spectaculaire stunt die onheilspellend is voor de partij van president Poetin. Vijf vragen over lokale verkiezingen in Rusland.
09/09 23u30  ‘Een grondwet laat jou je thuis voelen. Grondwetten zeggen ‘wij’ tegen ons’Wim Voermans zocht uit waarom zo veel landen de laatste decennia een grondwet hebben ingevoerd. Daarbij raakte de hoogleraar staatsrecht onder de indruk van de Nederlandse. ‘Wat een verschrikkelijk slimme Grondwet hebben wij, ahhh.’
09/09 23u30  Het weerbericht voor dinsdag 10 september: rustige en (meestal) droge dagDinsdag begint op de meeste plaatsen in het binnenland fris. Her en der komt mist voor, lokaal kan het aan de grond ook licht vriezen. De aanwezige mist lost snel op en in de loop van de ochtend ontstaan verspreid stapelwolken. In het noorden valt een enkele plaatselijke bui, in de rest van het land blijft het waarschijnlijk droog. Bij een meest matige westenwind wordt het 18 tot 20 graden.
09/09 23u30  Koning ontvangt jaarlijks 320.000 voor meubilair dat niet (meer) van hem is. Kamer wil ophelderingDe Nederlandse staat heeft tussen 1982 en 2009 in stilte de inboedel overgenomen van vier koninklijke paleizen, inclusief de kosten van het onderhoud. Tegelijkertijd ontvangt koning Willem-Alexander in zijn jaarlijkse grondwettelijke uitkering nog een vergoeding voor onderhoud van de inventarissen van naar schatting 320 duizend euro. De Tweede Kamer is van beide betalingen niet op de hoogte.
09/09 21u30  Opnieuw incident met trouwstoet: politie Amsterdam grijpt inDe politie-eenheid van Amsterdam heeft maandagochtend een luidruchtige trouwstoet aan de kant gezet na een reeks van verkeersovertredingen. De actie kreeg veel aandacht, omdat dit het tweede incident is in korte tijd met een dergelijke huwelijksviering.
09/09 21u30  Belgische bonden vrezen ‘telecomaanval’ en eisen direct vertrek nieuwe KPN-topvrouw bij ProximusVoorstanders van meer vrouwen in de top zijn blij met haar benoeming, maar helemaal vlekkeloos verloopt de overstap van Dominique Leroy van het Belgische Proximus naar het Nederlandse KPN niet. Belgische vakbonden eisen dat Proximus per direct alle contacten verbreekt met de huidige topvrouw. Ze vrezen dat Leroy het Belgische telecombedrijf in slechte staat zal achterlaten, om na 1 december in haar nieuwe functie vanuit Nederland een ‘telecomaanval op België te lanceren’.
09/09 21u30  Brits geld klotst tegen Nederlandse plinten dankzij BrexitDe Britse investeringen in Nederland zijn sinds het Brexitreferendum bijna verzesvoudigd. In 2018 vloeide er 80 miljard euro vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland, 66 miljard euro meer dan in 2016, het jaar van het Brexitreferendum. Daarmee waren de Britten vorig jaar de grootste buitenlandse investeerders in Nederland.
09/09 21u30  Orkaanvluchtelingen Bahama’s mogen zonder visum toch niet mee op boot naar VSNaar schatting enkele honderden orkaanvluchtelingen zijn zondagavond van een veerboot afgestuurd die vanaf de Bahama’s naar de Verenigde Staten zou vertrekken, omdat ze geen visum hadden. Opmerkelijk, want normaal gesproken is een visum geen vereiste om het land binnen te komen.
09/09 21u15  Britse parlementsvoorzitter Bercow (‘Order! Order!’) kondigt zijn vertrek aanJohn Bercow, de voorzitter van het Britse parlement die door de Brexitdebatten een mediaster is geworden, heeft maandag zijn vertrek aangekondigd. Een geëmotioneerde Bercow vertelde de parlementariërs dat hij per 31 oktober aftreedt.
09/09 21u00  Ambtelijke bemoeienis met Wildersproces brengt Grapperhaus in politieke verlegenheidGoedemiddag, Wordt het proces tegen Geert Wilders mede gestuurd vanuit het ministerie van Justitie? Eerdere ontkenningen wankelen na de onthulling van het interne mailverkeer door RTL Nieuws.
09/09 20u45  Wilders-proces zet ook Grapperhaus onder druk: ‘Alle reden om minister op matje te roepen’Nieuwe onthullingen over de bemoeienissen van het ministerie van Justitie en Veiligheid bij de vervolging van Geert Wilders leiden nu ook tot politieke spanningen. Minister Ferdinand Grapperhaus zal moeten uitleggen waarom zijn ambtenaren zich mengden in de aanpak van het Openbaar Ministerie.
09/09 19u45  Wilders-proces zet ook Grapperhaus onder druk: ‘Alle reden voor Kamer om minister op het matje te roepen’Nieuwe onthullingen over de bemoeienissen van het ministerie van Justitie en Veiligheid bij de vervolging van Geert Wilders leiden nu ook tot politieke spanningen. Minister Ferdinand Grapperhaus zal moeten uitleggen waarom zijn ambtenaren zich mengden in de aanpak van het Openbaar Ministerie.
09/09 19u15  Hoogleraren: Optreden ministerie bij proces-Wilders ‘verwerpelijk’, ‘fout’ en ‘hypocriet’Zonder daar open over te zijn, hebben ambtenaren zich achter de schermen bemoeid met de vervolging van Geert Wilders. ‘Hypocriet en alle reden om de minister op het matje te roepen’, aldus hoogleraar staatsrecht Paul Bovend’Eert. ‘Volstrekt verwerpelijk en fout,’ noemt emeritus hoogleraar strafrecht Theo de Roos het optreden van het ministerie.
09/09 19u00  ‘Poetin zal niet blij zijn met verkiezingsuitslag, maar dat gaat hij niet publiekelijk zeggen’De oppositie mocht niet meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen van Moskou, en toch heeft ze gewonnen. Wat betekent dit voor Poetin? We bellen met correspondent Tom Vennink.
09/09 15u45  Roken mensen minder als het pakje merkloos is?Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: er is geen bewijs dat mensen minder roken als sigaretten worden verkocht in pakjes zonder logo.
09/09 15u15  Darth Vader, Cocaine Mitch, de Grim Reaper: de man die Trump mogelijk maakte, heeft veel gezichtenMitch McConnell, een man die in zijn leven niet veel koosnaampjes zal hebben gehad, heeft jarenlang de bijnamen omarmd die hij van zijn politieke tegenstanders kreeg.
09/09 15u15  CO2-uitstoot van personenauto’s stijgt. Reden: de populariteit van SUV’sPersonenauto’s zijn de laatste jaren juist meer CO2 gaan uitstoten in plaats van minder. De reden: Europeanen zijn massaal SUV’s gaan rijden. Dat stelt milieuorganisatie Transport & Environment in een rapport dat maandag is verschenen. Vanwege hun hoge vorm en gewicht is het verbruik, en daarmee de CO2-uitstoot, van dit type auto veel hoger.
09/09 13u45  Zo werden de Russische verkiezingen vervalst (en toch gewonnen door de oppositie)Alle kritische tegenstanders waren uitgesloten van deelname. Toch bleek dat zondag niet genoeg voor de partij van president Poetin om de oppositie te verslaan in de Moskouse gemeenteraadsverkiezingen. Een reconstructie van een spetterende verkiezingsnacht.
09/09 12u45  Aantal hbo-geschoolde ervaringsdeskundigen in GGZ groeitErvaringsdeskundigen in de geestelijke gezondheidszorg worden steeds professioneler. Werknemers die hun eigen ervaringen met bijvoorbeeld depressie, psychose of eetstoornissen inzetten om anderen met dezelfde klachten te helpen, volgen hiervoor steeds vaker een hbo-opleiding. Voorheen volstonden cursussen.
09/09 09u15  Subsidie voor fossiele brandstof dubbel zo hoog als voor duurzameSubsidie voor windmolens, biomassacentrales en zonnepanelen: die kennen we. Subsidies op fossiele brandstof zijn veel minder bekend. Toch geeft Nederland volgens de Europese Commissie veel meer subsidie uit aan fossiele brandstof dan aan hernieuwbare. Voor fossiel komt er jaarlijks 2,47 miljard euro uit de schatkist; voor hernieuwbaar slechts 1,1 miljard euro. Dat zijn de gemiddelden over de jaren 2014 tot en met 2016.
09/09 08u30  Portugal kampt met extreem zware bosbranden, maar wie wil er nog blussen?Portugal beleeft de laatste jaren extreem zware bosbranden met honderden doden. Ook dit weekend woedden er weer meer dan tweehonderd branden. De vrijwillige brandweer – voorheen de kurk waarop het Portugese dorpsleven dreef – is wanhopig op zoek naar nieuwe aanwas.
09/09 07u30  Britse politiek weerspiegelt verdeeldheid van het land, Brexitcrisis lijkt steeds onoplosbaarder te wordenDe chaos is compleet in de Britse politiek, nu het parlement uitstel van de Brexit heeft bedongen en premier Johnson vastbesloten blijft het referendumresultaat uit te voeren. Hoe staan de verschillende spelers er nu voor?
09/09 06u45  Vier vragen over de rechtszaak tegen oud-ziekenhuisdirecteur Aysel ErbudakVandaag start de rechtszaak tegen oud-bestuursvoorzitter Aysel Erbudak van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam wegens verduistering en valsheid in geschriften. Zelf acht de flamboyante zakenvrouw zich onschuldig. Waarom?
09/09 06u30  Verkiezingen in Moskou worden steeds corrupter, maar de oppositie zit niet stilEen zomer van protesten is zondag ten einde gekomen met lokale verkiezingen in Moskou. Ook in andere delen van het land gingen Russen naar de stembus. De controversiële verkiezingen geven een indruk over de staat van president Poetins bestel.
09/09 06u30  Frans Timmermans wordt in Brussel verantwoordelijk voor het zware ‘groene’ clusterEuropees Commissaris Frans Timmermans wordt in de nieuwe Europese Commissie verantwoordelijk voor het zware ‘groene’ cluster. Als ‘eerste vicevoorzitter’ krijgt hij bovendien directe toegang tot de beleidsafdelingen van de gewone commissarissen, aldus betrokken EU-ambtenaren. Onzeker is of Timmermans de eerstverantwoordelijke blijft voor het toezicht op de rechtsstaat in de EU-landen.
09/09 06u30  Rusland dwarsboomt MH17-proces openlijk, Nederland vist achter het net bij gevangenenruilNederland is de verliezende partij geworden bij een gevangenenruil tussen Oekraïne en Rusland. Met de overdracht van Vladimir Tsemach aan Moskou is een getuige en mogelijke verdachte in het MH17-proces buiten bereik gekomen van de rechtbank in Den Haag.
09/09 05u15  Zij kampte met depressies en probeert ‘gelijkgestemden’ te helpen: ‘Ik weet wat mij helpt. Dat neem ik mee’GGZ Noord-Holland-Noord gaat voorop in het gebruik van ervaringsdeskundigen. Nanette Waterhout, die kampte met depressies, probeert er ‘gelijkgestemden’ te helpen. ‘Ik weet wat mij helpt. Dat neem ik mee.’
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

22x Verkiezing Tunesië is strijd tussen mediatycoon in hechtenis en conservatieve hoogleraar16/09 01u00 - de Volkskrant: De zittende politieke klasse in Tunesië is door de kiezers genadeloos afgestraft. De presidentsverkiezingen zondag zijn gewonnen door twee buitenstaanders, de anti-systeemkandidaten Kaïs Saïed en Nabil Karoui. In de tweede ronde volgende maand wordt bepaald wie van hen de nieuwe president van het Noord-Afrikaanse land wordt.
20x Tunesische kiezers rekenen af met ‘oude politiek’16/09 01u45 - de Volkskrant: Met een op het oog onbesuisde, maar kennelijk toch weloverwogen beweging heeft de Tunesische kiezer een hele generatie post-revolutionaire politici richting uitgang gestuurd. Of de deur definitief achter hen zal dichtvallen, moet blijken bij de parlementsverkiezingen van 6 oktober.
15x 'Oude politiek' Tunesië genadeloos afgestraft: verkiezing is strijd tussen mediatycoon en conservatieve hoogleraar16/09 06u30 - de Volkskrant: De zittende politieke klasse in Tunesië is door de kiezers genadeloos afgestraft. De presidentsverkiezingen zondag zijn gewonnen door twee buitenstaanders, de anti-systeemkandidaten Kaïs Saïed en Nabil Karoui. In de tweede ronde volgende maand wordt bepaald wie van hen de nieuwe president van het Noord-Afrikaanse land wordt.
8x ‘Rechters schenden nog steeds ongestraft wettelijke plicht bijbanen te melden’16/09 05u15 - de Volkskrant: Rechters schenden nog steeds ongestraft de wettelijke plicht hun bijbanen openbaar te maken. De verplichte controle daarop door rechtbankpresidenten wordt nagenoeg niet uitgevoerd. Bovendien zijn er rechters die zich laten inhuren voor pleitcursussen en advies aan advocatenkantoren, hoewel de gerechtsbestuurders in 2013 besloten dat dit ongewenst is. Dat zegt gepensioneerd jurist Paul Ruijs in De Volkskrant.
8x 'Oude politiek' Tunesië afgestraft: verkiezing is strijd tussen mediatycoon en hoogleraar16/09 09u00 - de Volkskrant: De zittende politieke klasse in Tunesië is door de kiezers genadeloos afgestraft. De presidentsverkiezingen zondag zijn gewonnen door twee buitenstaanders, de anti-systeemkandidaten Kaïs Saïed en Nabil Karoui. In de tweede ronde volgende maand wordt bepaald wie van hen de nieuwe president van het Noord-Afrikaanse land wordt.
7x Wie zat er achter mysterieuze luchtaanval op het hart van Saoedische olie-industrie?16/09 10u00 - de Volkskrant: Een mysterieuze luchtaanval zaterdag heeft de olie-industrie in Saoedi-Arabië in het hart geraakt. Twee olie-installaties raakten zwaar beschadigd. De Saoedische olieproductie is meer dan gehalveerd. De aanslag is opgeëist door rebellen in Jemen, maar de Verenigde Staten wijzen Iran aan als schuldige.
6x Met het ‘budgetafscheid’ schudden zij de uitvaartbranche op16/09 08u30 - de Volkskrant: Hij begon als prijsvechter in grafkisten. Zes jaar later regelt het bedrijf van Jan-Jaap Palma enkele duizenden uitvaarten per jaar, meestal veel goedkoper dan de concurrentie. Ook in tijden van rouw wordt op de centen gelet.
5x ‘Oude politiek’ Tunesië afgestraft: verkiezing is strijd tussen mediatycoon en hoogleraar16/09 09u15 - de Volkskrant: De zittende politieke klasse in Tunesië is door de kiezers genadeloos afgestraft. De presidentsverkiezingen zondag zijn gewonnen door twee buitenstaanders, de anti-systeemkandidaten Kaïs Saïed en Nabil Karoui. In de tweede ronde volgende maand wordt bepaald wie van hen de nieuwe president van het Noord-Afrikaanse land wordt.
4x Acht partijen steunen jongerenmanifest dat einde van studieleenstelsel eist16/09 13u30 - de Volkskrant: Aan de vooravond van Prinsjesdag sluiten nog eens vijf politieke partijen zich aan bij het manifest waarin jongerenbeweging Coalitie-Y het einde van het studieleenstelsel eist. SP, 50Plus, PvdD, SGP en Denk voegen zich bij de initiatiefnemers ChristenUnie, programmamaker Tim Hofman en zes jongerenorganisaties.
3x In badkleding naar de sauna. Verpreutst Nederland?15/09 23u15 - de Volkskrant: De invoering van een extra badkledingdag bij een sauna in Hierden leidde deze zomer tot discussie op sociale media. Nederland verpreutst, riepen critici. Is dat zo en is dat erg?

Statistieken

Artikels:
31902
Gelezen:
24799
Aantal lezers nu:
77


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven