dinsdag 23 juli 2019, week 30


U bent nu hier: Meer nieuws van de Volkskrant

Laatste updatecontrole: vandaag om 17u15
 

de Volkskrant

Verbergen Tonen
23/07 15u45  Vakantiehel vol ladderzatte Engelsen én oase van rust: Benidorm is het allebei Ooit liefdevol bezongen als ideaal vakantieoord, nu verguisd als ‘massastoeristenhel’. Het is eenvoudig om Benidorm weg te zetten als dat laatste, maar er bestaat ook nog een parallel universum waarin géén stomdronken Engelsen zijn te bekennen.
23/07 13u30  ‘Ik ben banger voor de woede buiten dan voor mijn patiënten’ De gruwelijke misdaad van hun patiënt Michael P. heeft ook bij de behandelaars van de forensisch psychiatrische kliniek in Den Dolder zijn sporen nagelaten. Ze zijn behoedzamer geworden – wat niet in het belang is van hun patiënten. Een gesprek met twee psychiaters van de kliniek over de nieuwe dilemma’s.
23/07 13u15  Dit elftal hielp Boris Johnson aan het premierschap Boris Johnson heeft dinsdag bij de Conservatieven de strijd om de opvolging van premier May gewonnen, en dat heeft hij mede te danken aan zijn team van sympathisanten. Wie zijn zij?
23/07 11u00  Het pedonetwerk van Westminster blijkt totale fantasie, ‘slachtoffer’ zelf voor de rechter Het grote onderzoek van Scotland Yard naar een ‘pedofilienetwerk’ in Westminster blijkt gebaseerd te zijn geweest op de fantasie van één man. Na een tien weken durende rechtszaak heeft een jury maandag geoordeeld dat de lasterlijke verklaringen van Carl Beech nergens op berusten. Binnenkort zal de rechter de 51-jarige aangever veroordelen, waarschijnlijk tot een celstraf.
23/07 10u00  Concurrentiewaakhond: zzp’ers mogen collectieve afspraken maken over minimumtarieven Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) mogen onder bepaalde omstandigheden prijsafspraken maken. Dit staat in een voorstel van de Autoriteit Consument en Markt (ACM), de toezichthouder op de mededingingswet. De ACM wil het voor zzp’ers mogelijk maken een hoger minimumtarief te verdienen.
23/07 09u30  Onze weerman over de hittegolf: ‘Elke meteoroloog kent het getal 38,6’ Het wordt heet, heel heet. Donderdag kan zelfs een warmterecord dat al bijna 75 jaar staat, worden verbroken. Hoe moeten we deze hitte duiden? We bellen met meteoroloog Raymond Klaassen van Weerplaza, het weerbureau dat onder andere de weerberichten voor de Volkskrant schrijft.
23/07 09u15  Britten willen Europese missie in Straat van Hormuz – ook Nederland benaderd Groot-Brittannië wil een Europese maritieme missie organiseren om schepen te beschermen in de straat van Hormuz. Ook Nederland is door de Britten benaderd om deel te nemen aan de missie, zo heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken maandagavond bevestigd.
23/07 09u15  Tienduizenden Puerto Ricanen straat op om aftreden gouverneur te eisen na ‘chatgate’ In Puerto Rico zijn tienduizenden burgers de straat op gegaan om het aftreden van gouverneur Ricardo Rosselló te eisen.
23/07 09u15  Kartelwaakhond: zzp’ers mogen collectieve afspraken maken over minimumtarieven Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) mogen in bepaalde gevallen collectieve afspraken maken over hun tarieven. Dat schrijft kartelwaakhond Autoriteit Consument & Markt (ACM) in een ‘concept-Leidraad’ dat de positie van zzp’ers aan de onderkant van de arbeidsmarkt moet verbeteren.
23/07 09u00  ‘Een compromis zonder gifpillen’ – Trump en Democratische oppositie worden het eens over begroting De Amerikaanse president Donald Trump heeft een akkoord gesloten met de Democratische oppositie over de begroting. Dat kondigde Trump maandag aan op Twitter. Met de overeenkomst wordt een nieuwe shutdown van de overheid vermeden.
23/07 08u15  Een lachband maakt zelfs de flauwste grappen leuk Wie anderen hoort lachen om een flauwe grap – zelfs als het een lachbandje is – vindt de grap zelf ook sneller leuk. Dat blijkt uit onderzoek dat maandag verscheen in vakblad Current Biology.
23/07 05u15  Nasleep van zaak-Michael P.: ‘Ik ben banger voor de woede buiten dan voor mijn patiënten’ De gruwelijke misdaad van hun patiënt Michael P. heeft ook bij de behandelaars van de forensisch psychiatrische kliniek in Den Dolder zijn sporen nagelaten. Ze zijn behoedzamer geworden – wat niet in het belang is van hun patiënten. Een gesprek met twee psychiaters van de kliniek over de nieuwe dilemma’s.
23/07 02u00  Venezuela opnieuw getroffen door grote stroomstoring Venezuela zit opnieuw voor een groot deel zonder stroom. Onder andere de hoofdstad Caracas, maar ook veel andere regio's zijn sinds deze namiddag getroffen door een nieuwe stroomstoring.
23/07 02u00  Trump en Democratische oppositie worden het eens over begroting De Amerikaanse president Donald Trump heeft een akkoord gesloten met de Democratische oppositie over de begroting. Dat kondigde Trump maandag zelf aan op Twitter. Met de overeenkomst wordt een nieuwe ‘shutdown’, het stilleggen van de federale administratie, vermeden.10 
22/07 23u30  Het valt op: pensioenfondsen investeren maar weinig in huurhuizen. Waarom? Woningcorporaties zijn nog steeds de grootste aanbieder van huurwoningen, blijkt uit de Volkskrant Huisbazen Top-300, die zaterdag werd gepubliceerd. Toch kijkt de overheid vooral naar pensioenbeleggers voor nieuwbouw om het tekort aan huurwoningen te verkleinen. Maar hoe dan?
Laatste update: vandaag om 15u45


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
22/07 22u45  PSV staat nog in de steigers en moet al aan de bak op weg naar de Champions LeagueHoe vangt PSV het vertrek op van topscorer Luuk de Jong? De ploeg moet er dinsdagavond al staan tegen Basel in de voorronde van de Champions League.
22/07 22u45  Haagse steker Malek F. hoeft niet de gevangenis in, maar krijgt wel tbsDe man die op 5 mei vorig jaar in Den Haag drie mensen levensgevaarlijk verwondde door met een mes op ze in te steken, hoeft niet de gevangenis in. Volgens de rechtbank was Malek F. volledig ontoerekeningsvatbaar toen hij zijn daad pleegde, van terrorisme was geen sprake. Wel leggen de rechters tbs met dwangverpleging aan hem op.
22/07 22u30  Gescheiden vader eist IQ-test voor zijn dochter – maar verandert dat het schooladvies?Op de eerste vakantiedag in Midden-Nederland heeft een vader maandag geprobeerd via de rechtbank in Den Haag een IQ-test af te dwingen voor zijn 12-jarige dochter. De ene keer deed ze het uitstekend op de basisschool, de andere keer heel slecht. Daarom twijfelt de vader aan het schooladvies.
22/07 22u15  Israël sloopt tientallen Palestijnse huizen in Oost-Jeruzalem: ‘Nu raak ik alles kwijt’Bulldozers vergezeld door honderden Israëlische politieagenten en soldaten zijn maandag begonnen met de sloop van een Palestijns huizencomplex in Oost-Jeruzalem. Het is de grootste ontmanteling in jaren. Zeker zeventien Palestijnen hebben hun huis moeten verlaten. De Palestijnse Autoriteit spreekt van een ‘misdaad tegen de menselijkheid’ en zegt de zaak aan te kaarten bij het Internationaal Strafhof in Den Haag.
22/07 21u45  In Rotterdam wordt oud brood niet weggegooid, maar omgezet in energieDoor de hele stad hebben initiatiefrijke Rotterdammers broodbakken neergezet om oud brood te verzamelen en het om te zetten in groene energie. De gemeente is zo enthousiast dat ze het project heeft overgenomen.
22/07 21u30  Rojda zit al drie maanden met haar baby in een Turkse cel, dinsdag staat ze voor de rechterDe Rotterdamse Rojda (31) stond na een vakantie in Turkije op het punt om met haar vijf maanden oude baby en zus op het vliegtuig naar Nederland te stappen, toen ze bij de douane werd aangehouden. Drie maanden later is ze nog altijd in Turkije. Samen met haar dochtertje deelt ze een cel met zo’n dertig andere politieke gevangenen. Dinsdag vindt in de rechtbank van Istanbul de eerste inhoudelijke zitting plaats.
22/07 21u15  Dit elftal helpt Boris Johnson (hoogstwaarschijnlijk) aan het premierschapAls Boris Johnson dinsdag bij de Conservatieven de strijd om de opvolging van premier May wint, heeft hij dat mede te danken aan zijn team van sympathisanten. Wie zijn zij?
22/07 20u30  Militairen vrijgesproken van mishandeling, bedreiging en aanranding OranjekazerneDe rechtbank in Arnhem heeft maandag vijf militairen vrijgesproken die werden verdacht van bedreiging, mishandeling en aanranding van collega’s in de Oranjekazerne in 2013. Ondanks aanwijzingen dat er zich misstanden hebben voorgedaan, is er te weinig bewijs dat deze militairen daaraan hebben deelgenomen, aldus de rechter.
22/07 20u30  Britten schrappen vluchten naar Caïro om veiligheidsredenenBritish Airways heeft al zijn vluchten op Caïro deze week geschrapt. De luchtvaartmaatschappij spreekt van een voorzorgsmaatregel uit het oogpunt van veiligheid, zonder dat verder toe te lichten.
22/07 18u45  Onderzoek naar misbruik jonge gehandicapten in zorginstelling na meerdere aangiftesDe politie is een onderzoek begonnen naar mogelijke mishandeling en misbruik bij zorgstichting Dichterbij in het Limburgse Gennep. Dat bevestigt een politiewoordvoerder na berichtgeving van De Telegraaf. Er zouden meerdere aangiftes zijn gedaan, verder kan de woordvoerder niets zeggen over de zaak.
22/07 17u45  Onze weerman over de hittegolf: ‘Alltime hitterecord zou gebroken kunnen worden’Het wordt heet, heel heet. Donderdag kan zelfs een warmterecord dat al bijna 75 jaar staat, worden verbroken. Hoe moeten we deze hitte duiden? We bellen met meteoroloog Raymond Klaassen van Weerplaza, het weerbureau dat onder andere de weerberichten voor de Volkskrant schrijft.
22/07 17u30  Hoe moeten Congo en de wereld de ebola-crisis dan wél aanpakken?De strijd tegen ebola in Congo schiet tekort: na bijna een jaar en 1.600 doden is het tijd om de aanpak te ‘resetten’, zeggen de betrokken hulporganisaties zelf. Drie nieuwe inzichten toegelicht.
22/07 17u30  Onze weerman over de hittegolf: ‘Alltime hitterecord zou zomaar gebroken worden’Het wordt heet, heel heet. Donderdag kan zelfs een warmterecord dat al bijna 75 jaar staat, worden verbroken. Hoe moeten we deze hitte duiden? We bellen met meteoroloog Raymond Klaassen van Weerplaza, het weerbureau dat onder andere de weerberichten voor de Volkskrant schrijft.
22/07 15u15  Nabestaande valt soms ook financieel in diep gat na dood partnerDe partner van een overleden werknemer krijgt in de toekomst mogelijk vijf jaarsalarissen van het pensioenfonds als nabestaandenuitkering. Deze uitkering moet het huidige in­gewikkelde systeem van het nabestaandenpensioen vervangen, zodat een grote armoedeval bij het overlijden van een partner wordt voorkomen. Drie voorbeelden hoe drastisch in de huidige situatie het inkomen na de dood van een partner kan verslechteren.
22/07 15u00  Dit politiestel runt nu een pleeggezin: ‘Deze kinderen zijn al zo vaak teleurgesteld in het leven’Politieagenten Richard Henning en Jorien Vleghaar stopten met hun werk toen ze zagen dat pubers in de problemen nergens terecht kunnen. Nu vangen ze in hun gezinshuis zeven pleegkinderen op. Het is een baan die niet als werk voelt.
22/07 14u30  Drenkelingen zwaaien met hun armen – en andere mythes over verdrinkingDe temperaturen stijgen, het zwemweer komt eraan. Maar waterpret is niet zonder risico’s: maandag meldde het CBS dat afgelopen jaar 112 Nederlanders zijn verdronken, 27 meer dan in 2017. Over de risico’s bij verdrinking en wat te doen bij reanimeren bestaan veel misverstanden. De belangrijkste mythes op een rij.
22/07 14u00  Buiten wordt het tropisch warm, in Thialf loeien de koelmachines op vol vermogenOmdat de commerciële schaatsploegen zo veel mogelijk willen trainen, ligt er hartje zomer in Thialf een spiegel- gladde ijsvloer. Er zijn zonnepanelen, maar de koelmachines loeien op vol vermogen. Enige ‘schaatsschaamte’ is misschien op zijn plaats.
22/07 13u30  Over elkaar heen plassen, blotebillenspelletjes en swaffelen, het was heel gewoon in SchaarsbergenDe rechtbank in Arnhem doet vandaag uitspraak in de zaak tegen vijf militairen. Ze maakten deel uit van de mortiergroep van de Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen en worden verdacht van het bedreigen, mishandelen en aanranden van collega’s bij defensie. Tot forse straffen zal de zaak naar verwachting niet leiden.
22/07 12u15  President en komiek Zelenski verovert ongekende machtspositie in OekraïneVolodymir Zelenski, de tv-komiek die sinds twee maanden president van Oekraïne is, heeft een ongekende machtspositie verworven. Zijn piepjonge anti-establishmentpartij Dienaar van het Volk won zondag de parlementsverkiezingen met de grootste marge uit de Oekraïense geschiedenis.
22/07 12u00  Verbod op vissen met stroomstootjes splijt vissersgemeenschappen van Vlissingen tot TexelHet Europese verbod op vissen met de pulskor, waarbij schol en tong worden opgeschrikt van de bodem met elektrische schokjes, splijt Nederlandse vissersgemeenschappen.
22/07 11u15  Baas van atoomwaakhond IAEA overledenDe baas van het Internationale Atoomenergieagentschap (IAEA), Yukiya Amano, is overleden. Het IAEA heeft dit op zijn website bekendgemaakt. De Japanse diplomaat is 72 jaar oud geworden.
22/07 11u00  Wie zijn de grootste huisbazen van het land? We onderzochten het in elf stedenLees meer >
22/07 10u45  Voortaan vijf jaarsalarissen als nabestaandenpensioenDe partner van een overleden werknemer krijgt in de toekomst mogelijk vijf jaarsalarissen van het pensioenfonds als nabestaandenuitkering. De partner kan dan bij het pensioenfonds van zijn levensgezel kiezen voor een uitkering uitgesmeerd over vijf jaar, of kan het geld gebruiken voor een levenslange uitkering.
22/07 10u45  Verward, terrorist of allebei? Haagse steker Malek F. hoort vandaag zijn strafEen ‘grote vogel’ gaf hem de opdracht om op 5 mei vorig jaar willekeurige voorbijgangers neer te steken, zei Malek F. in de rechtszaal. Volgens deskundigen die hem onderzochten was de uit Syrië gevluchte Palestijn psychotisch, het Openbaar Ministerie wil hem mede voor terrorisme veroordelen. Is hij een patiënt, een geradicaliseerde extremist of allebei? Maandag hoort F. welke straf hij krijgt.
22/07 10u30  Schaatsen met een hittegolf op komst: ‘Gek, maar wel erg leuk’De komende dagen stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden, maar geschaatst wordt er toch. Bijvoorbeeld op het zomerijs in het Thialf-stadion in Heerenveen. Er zijn zonnepanelen, maar klimaatneutraal is het nog lang niet.
22/07 10u15  Dode in Amsterdam-Rijnkanaal is mogelijk Albanese politicusEen man die vrijdag bij Nigtevegt in het Amsterdam-Rijnkanaal werd gevonden is mogelijk de Albanese politicus en activist Festim Lato. Eerder meldden media, waaronder de Volkskrant, dat hij in Nijmegen zou zijn gevonden. Dit blijkt niet te kloppen.
22/07 08u30  Boris Johnson wacht grote Iraanse crisis als hij woensdag aantreedt als premierMet de kaping van een Britse tanker door Iran loopt de spanning in de Golf verder op, ook al omdat de VS troepen en materieel sturen naar Saoedi-Arabië. Aankomend Brits premier Johnson kan zijn borst natmaken.
22/07 05u15  Nabestaande valt soms ook financieel in een diep gat na dood partnerDe partner van een overleden werknemer krijgt in de toekomst mogelijk vijf jaarsalarissen van het pensioenfonds als nabestaandenuitkering. Deze uitkering moet het huidige in­gewikkelde systeem van het nabestaandenpensioen vervangen, zodat een grote armoedeval bij het overlijden van een partner wordt voorkomen. Drie voorbeelden hoe drastisch in de huidige situatie het inkomen na de dood van een partner kan verslechteren.
22/07 03u45  Gouverneur Puerto Rico blijft op zijn post na ‘chatgate’, maar stelt zich niet herkiesbaarDe gouverneur van Puerto Rico, die verwikkeld is in een schandaal wegens uitgelekte chatberichten, weigert tegemoet te komen aan de eisen van duizenden Puerto Ricanen die al dagenlang om zijn aftreden roepen.
21/07 23u30  Profvoetballers, Holleeder-kennis en keukenboer: vijf wonderlijke grote huisbazenIn de top-300 van grote vastgoedeigenaren staan bijzondere namen. Van het pensioenfonds van profvoetballers tot een Drentse weldoenster en de eigenaar van de Zaanse panden van Cor van Hout en Willem Endstra. Dit zijn de opmerkelijkste vijf.
21/07 23u15  Verward, terrorist of allebei? Haagse steker Malek F. hoort zijn strafEen ‘grote vogel’ gaf hem de opdracht om op 5 mei vorig jaar willekeurige voorbijgangers neer te steken, zei Malek F. in de rechtszaal. Volgens deskundigen die hem onderzochten was de uit Syrië gevluchte Palestijn psychotisch, het Openbaar Ministerie wil hem mede voor terrorisme veroordelen. Is hij een patiënt, een geradicaliseerde extremist of allebei? Maandag hoort F. welke straf hij krijgt.
21/07 21u00  Panden waarmee Cor van Hout een miljoen verdiende en belegging van profvoetballers: vijf wonderlijke grote huisbazenIn de top-300 van grote vastgoedeigenaren staan bijzondere namen. Van het pensioenfonds van profvoetballers tot een Drentse weldoenster en de eigenaar van de Zaanse panden van Cor van Hout en Willem Endstra. Dit zijn de opmerkelijkste vijf.
21/07 19u45  Boris Johnson wacht grote Iraanse crisis als hij woensdag zijn intrek neemt op 10 Downing StreetAankomend Brits premier Boris Johnson, die naar verwachting woensdag 10 Downing Street betreedt, wacht een grote Iraanse crisis. In de nacht van vrijdag op zaterdag werd de olietanker Stena Impero, varend onder Britse vlag, door Iran gekaapt. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt is ‘extreem teleurgesteld’ en zal maandag in het Lagerhuis sancties aankondigen.
21/07 19u15  Boris Johnson wacht een grote Iraanse crisis als hij woensdag zijn intrek neemt op 10 Downing StreetAankomend Brits premier Boris Johnson, die naar verwachting woensdag 10 Downing Street betreedt, wacht een grote Iraanse crisis. In de nacht van vrijdag op zaterdag werd de olietanker Stena Impero, varend onder Britse vlag, door Iran gekaapt. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt is ‘extreem teleurgesteld’ en zal maandag in het Lagerhuis sancties aankondigen.
21/07 18u45  De grootste huisbaas van Nederland heeft 6.000 huizenGrote particuliere huisbazen winnen terrein op de Nederlandse woningmarkt. De grootste drie hebben ieder huurwoningen met een totale waarde van ruim 1 miljard euro. De Rotterdamse ondernemer Aat van Herk is de grootste particuliere eigenaar, met bijna 6.000 huurwoningen en een geschatte waarde van 1,2 miljard euro.
21/07 17u00  ‘Laten we de aliens opzoeken’ – 1.7 miljoen Facebook-gebruikers willen Area 51 bestormenMaar liefst 1,7 miljoen Facebook-gebruikers, onder wie enkele ­Nederlanders, zeggen van plan te zijn op 20 september de geheimzinnige Area 51 te bestormen. Alles wijst op een uit de hand gelopen grap, maar complotdenkers zien kansen om dan eindelijk oog in oog met buitenaardse wezens te komen.
21/07 10u15  Caférubriek Stamgasten neemt afscheid, daarom: het laatste rondje, met het beste uit vijf jaar kroeggesprekkenLees meer >
21/07 02u30  Britten melden ‘illegale interventie’ Iran bij VN-VeiligheidsraadGroot-Brittannië heeft aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gemeld dat de Britse tanker Stena Impero in Omaanse wateren voer toen het door Iran werd tegengehouden en in beslag genomen. Daarom gaat het volgens de Britten om een ‘illegale interventie’ door Iran.
20/07 19u45  Iraanse tankercrisis brengt Verenigd Koninkrijk in verlegenheidHet premierschap van Boris Johnson, die woensdag naar verwachting 10 Downing Street zal betreden, dreigt te beginnen met een Iraanse crisis. De Britten zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag in verlegenheid gebracht door de kaping, in de straat van Hormuz, van twee olietankers door de Iraanse Revolutionaire Garde.
20/07 19u45  Waarom prins Bernhard niet tot de grootste verhuurders van Nederland behoortPrins Bernhard van Oranje jr. staat sinds 2017 te boek als de vastgoedprins, maar ontbreekt in de ranglijst van de Volkskrant van grootste verhuurders van Nederland. Hij bezit immers geen honderden huurwoningen, zoals het beeld is, maar heeft iets meer dan 40 huurwoningen in volledig eigendom.
20/07 19u45  Redersvereniging: ‘Zeeschepen mogen geen pionnen worden van geopolitiek’Iran plukte vrijdag een Britse tanker uit de Straat van Hormuz. Directeur Annet Koster van redersvereniging KVNR maakt zich ernstige zorgen over de veiligheid in de regio, ook voor Nederlandse schepen. ‘Denk eens aan het welzijn van de zeevarenden.’
20/07 19u30  Corporaties, huisjesmelkers, investeerders: wie zijn de grootste huisbazen van Nederland?Corporaties, huisjesmelkers, buitenlandse investeerders: het is dringen op de krappe Nederlandse huurmarkt. Wie krijgt het grootste stuk van de taart? En is er zicht op verandering?
20/07 17u45  Corporaties, huisjesmelkers, investeerders: wie krijgt het grootste stuk taart?Corporaties, huisjesmelkers, buitenlandse investeerders: het is dringen op de krappe Nederlandse huurmarkt. Wie krijgt het grootste stuk van de taart? En is er zicht op verandering?
20/07 16u00  ‘Zeeschepen mogen geen pionnen worden van geopolitiek’Iran plukte vrijdag een Britse tanker uit de Straat van Hormuz. Directeur Annet Koster van redersvereniging KVNR maakt zich ernstige zorgen over de veiligheid in de regio, ook voor Nederlandse schepen. ‘Denk eens aan het welzijn van de zeevarenden.’
20/07 15u30  Defensiedeskundige Ko Colijn: ‘Nederland moet geen fregat naar de Golfregio sturen’Sinds vrijdag ligt een Britse olietanker aan de ketting in Iran. Diezelfde dag kondigden de VS aan troepen te stationeren op het grondgebied van Irans aartsrivaal Saoedie-Arabië. De toch al niet geringe spanningen in de Golf-regio lopen verder op, ‘maar de situatie is niet explosief’, meent defensiedeskundige Ko Colijn, verbonden aan het Instituut Clingendael voor internationale betrekkingen. ‘Er wordt een kat-en muis-spel gespeeld’.
20/07 15u30  Partijen staan open voor grote anonieme giftenVeel politieke partijen staan open voor hogere anonieme giften van geldschieters dan wettelijk is toegestaan. Om dat mogelijk te maken geven ze de tip om de donaties op te splitsen of via een stichting te laten lopen. Formeel is dat waarschijnlijk toegestaan, maar het gaat wel in tegen de geest van de huidige regelgeving.
20/07 13u00  Zo verliep de maanlanding 50 jaar geleden van stap tot stapLees meer >
20/07 12u45  Zo verliep de maanlanding van stap tot stapLees meer >
20/07 12u45  Hele volksstammen geloven nog steeds dat de maanlanding in scène is gezet13 procent van de Nederlanders, vooral jongeren, denkt dat in 1969 de Apollo 11 niet op de maan is geland. Met dank aan YouTube. Complottheorieën rond de maanlanding begonnen al in 1976 en nemen alleen maar toe, ‘een van die dingen die gebeuren als tijd verstrijkt’.
20/07 12u00  Het is op vele fronten een puinhoop bij de Amsterdamse afvalverwerkerVerouderde, onveilige en sterk vervuilende ovens, ingewikkelde contracten: waar ging het mis bij de Amsterdamse afvalverwerker AEB? De inzameling en verwerking van afval in heel Nederland dreigt erdoor in de problemen te raken. Hoe moet dit verder?
20/07 09u30  Iran: Britse tanker was betrokken bij een ongeluk met vissersbootDe Iraanse Revolutionaire Garde heeft vrijdag een Britse olietanker aangehouden in de Straat van Hormuz, nadat het Verenigd Koninkrijk eerder deze maand een Iraans schip had aangehouden. De spanningen rond de zeearm, waar dagelijks eenvijfde van de wereldwijde oliehandel doorheen vaart, lopen in hoog tempo op.
20/07 07u15  Iran houdt Britse tanker aan in Straat van HormuzDe Iraanse Revolutionaire Garde heeft vrijdag een Britse olietanker aangehouden in de Straat van Hormuz, nadat het Verenigd Koninkrijk eerder deze maand een Iraans schip had aangehouden. De spanningen rond de zeearm, waar dagelijks eenvijfde van de wereldwijde oliehandel doorheen vaart, lopen in hoog tempo op.
20/07 07u15  Merkel veroordeelt aanval van Trump op Democratische vrouwenDe Duitse bondskanselier Merkel heeft de aanvallen van president Trump op vier Democratische Congresleden die volgens hem beter ‘terug naar hun eigen land’ kunnen gaan, sterk veroordeeld. ‘Ik distantieer me hier beslist van, en voel me solidair met de aangevallen vrouwen’, zei Merkel vrijdag, toen op haar traditionele zomerpersconferentie in Berlijn om haar persoonlijke mening werd gevraagd.
20/07 05u15  Rustig afwachten loont in het vastgoed, weet ondernemer Piet GrouwelsPiet Grouwels, oprichter van het gelijknamige vastgoedbedrijf uit Maastricht, geeft nooit interviews. Dat komt niet doordat de 77-jarige Limburger publiciteitsschuw is, vertelt zijn directeur Piet Bougie. ‘Maar wat je zegt wordt toch altijd verkeerd uitgelegd. En jezelf op de borst kloppen, daar schiet je weinig mee op.’
20/07 02u45  VS gaan militaire troepen in Saoedi-Arabië stationerenMet het oog op de Iraanse militaire dreiging sturen de Verenigde Staten militaire troepen, waaronder jagers, luchtverdedigingsraketten en waarschijnlijk meer dan 500 soldaten, naar een Saoedische luchtmachtbasis. De VS verlieten het land in 2003 nadat de Iraakse leider Saddam Hoessein ten val was gebracht.
20/07 00u30  Corporaties, huisjesmelkers, buitenlandse investeerders: wie krijgt het grootste stuk van de taart?Corporaties, huisjesmelkers, buitenlandse investeerders: het is dringen op de krappe Nederlandse huurmarkt. Wie krijgt het grootste stuk van de taart? En is er zicht op verandering?
20/07 00u30  Bikkelhard, slim en liefst buiten beeld: dit is de grootste particuliere verhuurder van NederlandVoor Aat van Herk (68) gaan de zaken altijd door. Zijn directe aanpak en goede neus voor investeringen maken hem tot de grootste particuliere verhuurder van Nederland.
20/07 00u15  Deze flat in Dordrecht is als de Nederlandse woningmarkt in het kleinLees meer >
20/07 00u15  We moeten kiezen tussen groei en groen: ‘Eigenlijk hebben we een ramp nodig’De economie voluit laten draaien én verduurzamen: het zou een nieuw kunststuk worden uit polderland Nederland. Nu gooien stikstofeisen roet in het eten. En voor het typisch Haagse ‘even niets doen’ is het te laat.
20/07 00u15  Moeders van Srebenica: ‘We zullen het Nederland nooit vergeven’Nederland is voor 10 procent aansprakelijk voor de moord op 350 Bosnische Moslimmannen in de enclave Srebrenica. Dat oordeelde de Hoge Raad vrijdag. Nabestaande Munira Subasic: ‘Wij zullen dit nooit vergeten en het Nederland nooit vergeven.’
20/07 00u15  Henk Stienstra: van slechtste tot beste verhuurder van NederlandVastgoedondernemer Henk Stienstra, vaak omschreven als ‘de rijkste Limburger’, overleed woensdag op 78-jarige leeftijd.
19/07 22u30  Haar ex-man ontvoerde hun vier kinderen naar Syrië: ‘Hij was als een wolf in schaapskleren’De Syrische Rasha Saleh ging van een vechtscheiding naar een nog grotere nachtmerrie. Haar vier dochters zijn door ex-man Mostafa ontvoerd. ‘Alle vreugde is uit hun ogen verdwenen.’
19/07 22u30  Dode gevonden op campingterrein muziekfestival Zwarte CrossOp het campingterrein bij het muziekfestival de Zwarte Cross in Lichtenvoorde is vrijdagmiddag een dode aangetroffen. De politie kan nog niets zeggen over de identiteit of de doodsoorzaak. De omgeving van het campingterrein is afgezet voor nader onderzoek.
19/07 22u15  75 jaar vrijheid: de Volkskrant zoekt betrokkenen Spoorwegstaking ’44-’45De Volkskrant staat vanaf september uitvoerig stil bij 75 jaar bevrijding van Nederland. In verband daarmee komen we graag in contact met mensen die betrokken waren bij de grote Spoorwegstaking van 1944-1945.
19/07 22u00  Is de aanstormend premier van het Verenigd Koninkrijk een brexitheld of charlatan?Boris Johnson, die hard op weg is premier van het Verenigd Koninkrijk, wordt wel vergeleken met het oer-Britse broodbeleg Marmite: je houdt van hem, óf je haat hem.
19/07 20u45  Willem-Alexander voelt zich thuis in een heel ander Huis ten Bosch dan waar hij als puber woondeKoning Willem-Alexander is sinds januari terug in het huis in het Haagse bos dat hij als 16-jarige, bokkende prins verliet. ‘Maar het is echt een heel ander huis geworden’, zegt Willem-Alexander vrijdagmiddag tijdens het jaarlijkse persgesprek.
19/07 19u45  ‘Verdienmodel’ was te lang een vies woord bij duurzame supermarktketen MarqtHet zijn zware tijden voor Marqt, de Randstedelijke superketen met de focus op vers, biologisch, ambachtelijk. Het concept is niet langer uniek. Maar bovenal is ‘verdienmodel’ bij Marqt te lang een vies woord geweest.
19/07 19u45  ‘Ik herken me niet in het beeld dat onze organisatie niet op orde was. Wel zijn er incidenten geweest’De weg uit de financiële problemen liep dood en dus moet de Brabantse jeugdzorgorganisatie Juzt de deuren sluiten. Voor andere instellingen dreigt nu hetzelfde scenario, zo waarschuwt bestuurder Esther Overweter.
19/07 19u45  Waarom werd ‘een bedrijf dat niets fout kon doen’ slachtoffer van nietsontziende brand?Binnen en buiten Japan heerst enorme ontzetting over de brandstichting in de filmstudio van Kyoto Animation. De animatieproducent staat bekend om zijn goede arbeidsvoorwaarden en wordt alom gewaardeerd. Waarom juist dit bedrijf doelwit werd van een aanslag stelt fans en de directie voor een raadsel.
19/07 19u45  Het Vierdaagse-gevoel is deze Molukkers met de paplepel ingegotenOnze verslaggever Pepijn de Lange loopt de Vierdaagse en ontmoet bijzondere wandelaars. Vandaag: het Vierdaagse-gevoel van de Molukkers.
19/07 19u45  Buzz Aldrin was de tweede mens op de maan, en er zijn aanwijzingen dat hem dat niet lekker zatDe tweede man op de maan was minstens zo interessant als de eerste.
19/07 18u30  De F-35 wordt al links en rechts door nieuwe technologie ingehaaldNederland gaat toch nog acht of negen extra F-35-straaljagers kopen, zo werd donderdag bekend. Het lijkt hopeloos ouderwets, nu zich door nieuwe technologieën een militaire revolutie voltrekt.
19/07 16u00  ‘Black Mirror op zijn Volkskrants, dat leek me wel spannend’In de zomerreeks Dit is de toekomst fantaseren schrijvers zoals Hanna Bervoets en Jan Terlouw over hoe wetenschappelijke ontwikkelingen onze wereld gaan beïnvloeden. Wat maakt die mix van fictie en wetenschap zo boeiend? We vragen het wetenschapsredacteur George van Hal.
19/07 15u45  Trump onthaalt Rutte als vriend, maar onder de vriendschap sluimert het ongemakPremier Rutte kreeg in het Witte Huis geen rechtstreekse verzoeken om steun in Syrië of de Straat van Hormuz. Maar Trumps krenking van vier Congresleden en zijn kritiek op Iran maakten het bezoek toch ongemakkelijk.
19/07 15u45  Drie ministers bieden ontslag aan, mocht Boris Johnson premier wordenDe Britse ministers David Gauke (Justitie), Philip Hammond (Financiën) en Rory Stewart (Internationale Ontwikkeling) dienen hun ontslag in, mocht Boris Johnson aankomende dinsdag de nieuwe premier worden. Dat meldt The Times.
19/07 14u15  Eigen besturingssysteem Huawei toch weer geen vervanging van AndroidNieuws over tech, internet en gadgets voor u bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.
19/07 13u45  Redacteur Pepijn loopt al schrijvend en interviewend voor het eerst de Nijmeegse VierdaagseVolkskrant-verslaggever Pepijn de Lange (24) loopt deze week de Nijmeegse Vierdaagse. Hij ontmoet bijzondere wandelaars en al lopend schreef hij deze interviews.
19/07 12u00  ‘Het zware eenzame stappen zit er bijna op tijdens Nijmeegse Vierdaagse’Het is de laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse. Volkskrant-verslaggever Pepijn de Lange (24) loopt mee en ontmoet bijzondere wandelaars.
19/07 12u00  Google Chrome wil beter verbergen dat iemand surft in incognitomodusNieuws over tech, internet en gadgets voor u bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.
19/07 10u15  Honderd jaar gele trui: van wollen onding naar ultralicht toppunt van aerodynamicaAls Alaphilippe vrijdag in zijn op maat gemaakte kostuum als laatste aan de 27 kilometer in en om Pau begint, is het op de dag af honderd jaar geleden dat de gele trui voor het eerst werd uitgereikt.
19/07 09u45  Hoge Raad doet uitspraak: is de Nederlandse Staat verantwoordelijk voor Srebrenica?De Hoge Raad doet vrijdag uitspraak over de aansprakelijkheid van de Nederlandse staat voor de dood van moslims na de val van de moslim-enclave Srebrenica in juli 1995. De rechtbank in 2014 en later ook het gerechtshof in 2017 oordeelden dat de Staat deels aansprakelijk is.
19/07 08u30  SGP wil conflict over bestuursstijl nu toch snel uit de wereld helpenHet hoofdbestuur van de SGP, dat eerst nog drie maanden de tijd wilde nemen om het conflict bij en over buitenlandcommissie VOE van alle kanten te bezien, had uiteindelijk aan een ruime week van koortsachtig overleg genoeg om zeker te weten dat het roer om moet. Dat een vertrouwelijk rapport werd gelekt, speelde daarbij een cruciale rol.
19/07 08u30  Forse tegenslag voor Assad; Idlib kan het nieuwe Aleppo wordenForse tegenslag voor het regime van president Bashar al-Assad. Het offensief in Idlib stokt. In tweeënhalve maand heeft het Syrische leger in de noordwestelijke provincie nauwelijks winst geboekt. De opstandelingen houden stand en hebben zelfs succesvolle tegenaanvallen uitgevoerd. Er is geen sprake van dat het regime in korte tijd ook het allerlaatste rebellenbolwerk kan oprollen.
19/07 08u15  Man herkent op pakje sigaretten foto van zijn eigen onderlichaam na beenamputatieEen man uit Albanië zegt dat er op een pakje sigaretten een foto staat van zijn onderlichaam met de stomp van zijn geamputeerde been en daarbij de waarschuwing dat roken schade aan het lichaam toebrengt. Hij heeft alleen nooit toestemming gegeven om die foto te gebruiken en vraagt om opheldering aan de Europese Commissie.
19/07 08u15  Levenslang voor crimineel Naoufal F. voor moord op Iraniër Ali MotamedDe Amsterdamse crimineel Naoufal F. (38) is donderdag veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf vanwege zijn rol bij het voorbereiden en aansturen van de moord op Iraniër Ali Motamed eind 2015 in Almere. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.
19/07 07u30  Bestuur SGP sust ruzie over snoepreisjesHet hoofdbestuur van de SGP, dat eerst nog drie maanden de tijd wilde nemen om het conflict bij en over buitenlandcommissie VOE van alle kanten te bezien, had uiteindelijk aan een ruime week van koortsachtig overleg genoeg om zeker te weten dat het roer om moet. Dat een vertrouwelijk rapport werd gelekt, speelde daarbij een cruciale rol.
19/07 07u30  Wat blijft er over van de beschuldigingen tegen Spacey na het seponeren van de aanklacht?Een man die de Amerikaanse acteur Kevin Spacey beschuldigde van aanranding weigerde een volledige verklaring af te leggen. Gevolg: de rechter seponeerde de zaak. Maar er lopen nog andere beschuldigingen.
18/07 23u15  De F-35 is alweer ‘ouderwets’. Dit zijn de grootste militaire ontwikkelingenNederland gaat toch nog acht of negen extra F-35-straaljagers kopen, zo werd donderdag bekend. Het lijkt hopeloos ouderwets, nu zich door nieuwe technologieën een militaire revolutie voltrekt.
18/07 23u15  40 kilometer Vierdaagse in een rolstoel: ‘Mijn moeder kan me niet bijhouden’Onze verslaggever Pepijn de Lange loopt de Vierdaagse en ontmoet bijzondere wandelaars. Vandaag: mee met een rolstoeler over de Zevenheuvelenweg.
18/07 22u30  Zeker 33 doden bij brand in populaire filmstudio in Japanse stad KyotoBij een aangestoken brand in een animatiefilmstudio in de Japanse stad Kyoto zijn donderdag 33 doden en tientallen gewonden gevallen. De politie heeft een 41-jarige man gearresteerd die ervan wordt verdacht dat hij donderdagochtend het gebouw binnendrong en een brandbare vloeistof verspreidde. Zijn motief is nog onbekend.
18/07 22u00  Europees gps-netwerk is na storing van een week weer gerepareerdGalileo, de Europese tegenhanger van nagivatienetwerk gps, doet het weer. Het netwerk van navigatiesatellieten lag sinds vrijdag plat. Gebruikers merkten van die storing nagenoeg niets.
18/07 22u00  Relatie VS en Turkije verslechtert nu Ankara uit JSF-project wordt gegooidDe relatie tussen de VS en Navo-bondgenoot Turkije is flink verslechterd door het Amerikaanse besluit om Ankara te weren uit het JSF-programma. De VS hebben de Turkse deelname woensdag opgeschort vanwege de aankoop door Ankara van het geavanceerde Russische luchtverdedigingssysteem S-400.
18/07 21u30  Wordt mijn pensioen straks ook gekort? We vragen het onze expertAlarmerende berichten van het pensioenenfront. Krijgen we te maken met kortingen? Moeten we preppen en survivalkits bestellen of komt het nog goed met onze nationale appeltjes voor de dorst? We vragen het aan onze pensioenexpert Gijs Herderscheê. ‘Je hoeft trouwens niet bang te zijn voor een geheel lege portemonnee. De pensioenen worden niet gehalveerd.’
18/07 21u00  Ebola, daar waren we toch vanaf? En twee andere vragen over de nieuwe epidemieDe Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft officieel de internationale medische noodtoestand afgekondigd voor de ebola-uitbraak die al elf maanden woedt in de Democratische Republiek Congo. Kon dat niet wat eerder? De stand van zaken in drie vragen.
18/07 19u45  Tegenslag voor Assad: laatste rebellenbolwerk in Idlib houdt standForse tegenslag voor het regime van president Bashar al-Assad. Het offensief in Idlib stokt. In tweeënhalve maand heeft het Syrische leger in de noordwestelijke provincie nauwelijks winst geboekt. De opstandelingen houden stand en hebben zelfs succesvolle tegenaanvallen uitgevoerd. Er is geen sprake van dat het regime in korte tijd ook het allerlaatste rebellenbolwerk kan oprollen.
18/07 19u30  Hoe betrouwbaar is de Rode Lijst met (28 duizend!) bedreigde dieren en planten?Donderdag verscheen een bijgewerkte versie van de Rode Lijst van bedreigde soorten. Daaruit blijkt dat wereldwijd meer dan 28 duizend dier- en plantensoorten met uitsterven worden bedreigd. Hoe komt de lijst tot stand en hoe betrouwbaar is hij eigenlijk?
18/07 16u00  Iran: al dagenlang vermiste olietanker is door ons in beslag genomenIran heeft donderdag bevestigd dat het een buitenlandse olietanker in beslag heeft genomen die al dagen wordt vermist in de Perzische Golf. De Revolutionaire Garde zei dat het schip betrokken was bij de smokkel van olie in de regio. Teheran meldde echter niet om welk schip het gaat.
18/07 15u45  Instagram wil af van de race om de likesNieuws over tech, internet en gadgets voor u bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.
18/07 15u15  Nederland koopt zeker acht extra JSF-straaljagers (bovenop de 37 die al besteld waren)Nederland koopt acht of negen F-35-straaljagers extra, bovenop de 37 waarover het vorige kabinet al had besloten. Het exacte aantal aan te schaffen F-35-toestellen hangt af van de koers van de dollar op het moment van aankoop. Ze worden betaald van de 1,5 miljard euro extra die het kabinet in de voorjaarsnota voor de krijgsmacht uittrok.
18/07 14u45  Nederland koopt zeker acht extra JSF-straaljagersNederland gaat acht of negen extra F35-straaljagers kopen. Dat zegt minister van Defensie Ank Bijleveld. Het vorige kabinet besloot al tot de aankoop van 37 F35-toestellen (ook wel bekend als Joint Strike Fighters), ter vervanging van de F16.
18/07 14u30  Laatste strohalm of concurrent van de boekhandel?Bookaroo, het nieuwe platform voor online boekenverkoop, heeft veel losgemaakt sinds de website online ging op 3 juli. Sympathiek initiatief of wolf in schaapskleren?
18/07 14u15  Trump laat aanhangers bij rally scanderen: ‘Stuur haar terug!’De Amerikaanse president Donald Trump blijft bij zijn mening over de vier vrouwelijke - Amerikaanse - Congresleden die van hem ‘terug moeten naar hun eigen, van misdaad doordrongen land’. Zijn aanhangers scandeerden tijdens een rally van de president woensdag (lokale tijd) ‘Stuur haar terug!’
18/07 12u45  Kunstmatige intelligentie is net zo belangrijk als zorg en onderwijs, legt deze hoogleraar uitStudenten kunstmatige intelligentie (AI) vinden geen plek of nemen na hun studie meteen de benen naar het buitenland. Bedrijven als Google strijken dankzij AI gigantische winsten op. En tot overmaat van ramp blijft de Nederlandse overheid aan de zijlijn staan. Bedrijven, universiteiten, TNO en overheid hebben daarom een actieplan gelanceerd. Een van de initiatiefnemers van deze nationale AI-agenda is Maarten de Rijke, universiteitshoogleraar AI en informatieverwerking aan de Universiteit van Amsterdam. De Volkskrant sprak vorig jaar met hem.
18/07 12u00  WHO roept ebola-uitbraak in Congo uit tot medische noodsituatieDe al bijna een jaar durende ebola-uitbraak in Congo is door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) uitgeroepen tot een medische noodsituatie ‘van internationale zorg’. De officiële verklaring van woensdag moet meer aandacht, geld en andere middelen vrij maken tegen de nauwelijks te bedwingen uitbraak, die sinds augustus 2018 aan zeker 1.582 mensen het leven heeft gekost.
18/07 12u00  Wegwerpplastic Caribisch Nederland in de banEr moet een einde komen aan het gebruik van wegwerpplastic in Caribisch Nederland. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu) tekent vandaag op Bonaire een overeenkomst met de verantwoordelijke eilandgedeputeerde om naar een verbod toe te werken.
18/07 12u00  Rem op groei Schiphol schaadt economie niet, blijkt uit onderzoekEr is geen bewijs dat meer vluchten naar Schiphol leidt tot meer werkgelegenheid en economische groei. Ook zal een rem op de uitbreiding van het aantal vluchten weinig effect hebben op het huidige brede aanbod aan bestemmingen.
18/07 11u00  Gaat Rutte met lege handen naar het Witte Huis?Mark Rutte bezoekt donderdag voor de tweede keer het Witte Huis. De premier wil vooral met president Donald Trump praten over wederzijdse handelsbelangen. Niet zo vreemd, want op andere terreinen heeft het kabinet vooralsnog weinig te bieden.
18/07 09u00  Geheime dienst: man die truck regelde voor BUK-raketinstallatie zit al twee jaar vast in OekraïneEen mogelijk cruciale getuige van het neerhalen van vlucht MH17 zit al twee jaar vast in een cel van de Oekraïense geheime dienst SBOe. Het gaat om de man die de truck regelde waarmee de BUK-raketlanceerinrichting werd vervoerd die MH17 noodlottig werd.
18/07 08u45  Huiswerk op vakantie: heeft u deze crimineel gezien?Nederlanders met reisplannen krijgen deze zomer huiswerk mee. Als het aan de politie ligt, kijken vakantiegangers die Midden-Amerika, Zuid-Amerika, Spanje, Marokko of Dubai aandoen vanaf hun strandbed uit naar de twee meestgezochte criminelen van Nederland: Ridouan T. en Saïd R.
18/07 08u45  Onduidelijk stikstofbeleid leidt steeds vaker tot stilleggen bouwprojectenDoordat Nederland zijn stikstofbeleid niet op orde heeft, staan vele honderden plannen voor bedrijfsuitbreiding, met name in de landbouw, en voor wegen- en woningbouw op losse schroeven of worden bedreigd met ernstige vertraging. In Den Haag is hierover alarm geslagen en overlegt een crisisteam van drie ministers ook tijdens het zomerreces elke week.
18/07 08u15  Utrecht maakt meer huizen vrij voor daklozen en kwetsbare jongeren – ook in de rijkere wijkenUtrecht gaat jaarlijks 110 woningen extra beschikbaar stellen voor daklozen en kwetsbare jongeren. Die kunnen zo sneller uitstromen uit een opvanginstelling of een voorziening voor beschermd wonen. De extra huisvesting komt vooral in de meer welvarende wijken met minder sociale woningbouw.
17/07 23u30  ‘Een van mijn doelen voor dit jaar was de Vierdaagse weer lopen en mijzelf daarin opnieuw zo erg overwinnen’Onze verslaggever Pepijn de Lange loopt de Vierdaagse in Nijmegen en ontmoet bijzondere wandelaars. Vandaag, Roze Woensdag: een lhbt’er met een aangrijpend verhaal.
17/07 22u30  Komt het vermoedelijke brein achter de aanslagen in Mumbai eindelijk voor de rechter?De Verenigde Staten zetten 10 miljoen dollar op zijn hoofd wegens zijn rol bij de aanslagen in Mumbai in 2008, maar Pakistan liet hem jarenlang ongemoeid. Woensdag werd haatprediker Hafiz Saeed gearresteerd, aan de vooravond van een bezoek van premier Imran Khan aan de VS.
17/07 22u00  Veel heeft Rutte niet te bieden bij zijn tweede bezoek aan Trump. Wat gaan ze bespreken?Mark Rutte bezoekt donderdag voor de tweede keer het Witte Huis. De premier wil vooral met president Donald Trump praten over wederzijdse handelsbelangen. Niet zo vreemd, want op andere terreinen heeft het kabinet vooralsnog weinig te bieden.
17/07 20u45  Vanaf het strandbed uitkijken naar criminelen: ‘Je weet nooit hoe een koe een haas vangt’Nederlanders met reisplannen krijgen deze zomer huiswerk mee. Als het aan de politie ligt, houden vakantiegangers die Midden-Amerika, Zuid-Amerika, Spanje, Marokko of Dubai aandoen vanaf hun strandbed een oogje in het zeil voor de twee meestgezochte criminelen van Nederland: Ridouan T. en Saïd R.
17/07 20u15  Een overwinning voor de natuur: Raad van State vernietigt plan voor verbreding A27 en A12De verbreding van de Ring Utrecht is voorlopig van de baan, omdat die leidt tot te hoge uitstoot van stikstof. De Raad van State heeft woensdag een streep gezet door het plan van het ministerie van Infrastructuur en Milieu om de A27 en A12 over een afstand van twintig kilometer te verbreden tot zeven rijstroken.
17/07 20u00  Britse centrale bank is 325 jaar geworden (maar waar blijft de vrouwelijke bankbaas?)De Britse centrale bank bestaat 325 jaar. De reputatie is zo solide dat ‘Safe as the Bank of England’ een gezegde is.
17/07 19u45  De Europese politiek wordt Nederlandser, laat benoeming Von der Leyen zienZe had bijna alles tegen maar werd het toch. De Duitse Ursula von der Leyen is de eerste vrouw die de Europese Commissie gaat leiden. Ze zal moeten omgaan met een politieker en onvoorspelbaarder Europees parlement dan haar voorgangers.
17/07 19u45  Raad van State zet streep door evenemententerrein vliegbasis Twente wegens risico stikstofuitstootEen gepland evenemententerrein op de voormalige vliegbasis Twente mag er niet komen. Dat heeft de Raad van State geoordeeld. Het terrein zou leiden tot een te hoge uitstoot van stikstof.
17/07 19u45  Turkse diplomaat doodgeschoten in veilige Iraakse stad ErbilEen Turkse diplomaat is woensdag op klaarlichte dag doodgeschoten in Erbil, de hoofdstad van Iraaks Koerdistan en normaal een veilige oase voor buitenlanders. De verboden Koerdische afscheidingsbeweging PKK, die door het Turkse leger in Irak onder vuur wordt genomen, ontkent betrokkenheid.
17/07 19u15  Deze zussen vinden het tijd voor een positief verhaal over MH17Verdrietige verhalen genoeg over ‘de nabestaanden’ van MH17. Maar dé nabestaande bestaat niet, zeggen Mirjam en Sandra Ploeg. Ze verloren hun ouders, broer en pleegbroer en vinden het tijd voor een positief verhaal.
17/07 18u45  Vormt de cryptomunt van Facebook daadwerkelijk een bedreiging?Van Europa tot de Verenigde Staten reageren politici en centrale bankiers als door een wesp gestoken op de plannen van Facebook voor een eigen munt, de Libra. Wat staat er op het spel dat de gemoederen zo hoog oplopen?
17/07 18u00  Hof: OM moet arrestatie Michael P. onderzoekenHet Openbaar Ministerie moet alsnog strafrechtelijk onderzoek doen naar de arrestatie van Michael P., die is veroordeeld voor de moord op Anne Faber. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam woensdag bepaald.
17/07 18u00  Raad van State zet streep door verbreding A27 en A12De verbreding van de Ring Utrecht is voorlopig van de baan, omdat die leidt tot te hoge uitstoot van stikstof. De Raad van State heeft woensdag een streep gezet door het plan van het ministerie van Infrastructuur en Milieu om de A27 en A12 over een afstand van twintig kilometer te verbreden tot zeven rijstroken.
17/07 18u00  Voor ze Merkel mag opvolgen, wordt ‘AKK’ eerst minister van DefensieAnnegret Kramp-Karrenbauer (AKK) is woensdag beëdigd als de nieuwe Duitse minister van Defensie. Ze is de opvolger van Ursula von der Leyen, die dinsdag werd gekozen als eerste vrouwelijke voorzitter van de Europese Commissie. In december 2018 had de CDU-partijleider nog beloofd dat ze geen ministerspost op zich zou nemen.
17/07 17u45  ‘De Franse organisatie grijpt alles aan om de Tour bijzonder te houden’Frankrijk-correspondent Daan Kool is aanwezig bij de Tour de France. Hoe is het daar? ‘De Franse organisatie grijpt alles aan om de Tour bijzonder te houden.’
17/07 17u30  Hoogleraren: rubberkorrels kunstgras kunnen wel degelijk risico vormen voor gezondheid kinderenKinderen kunnen bij het sporten op kunstgras met rubberkorrels een hoger gezondheidsrisico lopen dan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) doet voorkomen. Dat betogen vier hoogleraren in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.
17/07 16u00  Europese tegenhanger gps ligt al week plat, is dat erg?Het Europese Galileo-positiebepalingssysteem – een concurrent voor het Amerikaanse gps – is sinds afgelopen vrijdag uit de lucht door een ‘technisch incident met betrekking tot de infrastructuur op de grond’. Moeten gebruikers in Nederland en de rest van Europa zich zorgen maken over de storing?
17/07 15u30  Etentjes met kreeft en dure wijnen kosten Franse minister de kopDe voormalige parlementsvoorzitter van Frankrijk en huidige minister van Milieu, François de Rugy, heeft dinsdag zijn ontslag ingediend. Hij raakte vorige week in opspraak omdat hij op kosten van de staat dure etentjes zou hebben gegeven en zijn eigen appartement zou hebben verbouwd.
17/07 13u45  1,2 miljoen Nederlanders slachtoffer van digitale criminaliteit, vooral jongeren lopen risicoOngeveer 1,2 miljoen Nederlanders zijn vorig jaar het slachtoffer geweest van een vorm van digitale criminaliteit. Fraude bij online aankopen komt het meest voor, en vooral jongeren lopen risico, zo blijkt uit onderzoek van het CBS.
17/07 13u45  Politie: kijk tijdens uw vakantie uit naar Ridouan T. en Saïd R.De politie roept Nederlanders op om tijdens hun vakantie uit te kijken naar Ridouan T. en en Saïd R. De twee zijn hoofdverdachten in het grote liquidatieproces dat vorige week van start is gegaan. De politie heeft ook ‘verouderingstekeningen’ van het tweetal verspreid, die een indruk moeten geven hoe de meestgezochte criminelen van Nederland er nu uit zouden kunnen zien.
17/07 13u00  Brits-Iraanse hulpverlener na drie jaar cel naar psychiatrische afdeling in TeheranDe al drie jaar in Iran vastzittende Brits-Iraanse Nazanin Zaghari-Ratcliffe is overgebracht naar een psychiatrische afdeling van een ziekenhuis. Het is nog niet duidelijk waarom dit is gebeurd. De hulpverlener zit een omstreden celstraf uit van vijf jaar omdat ze het Iraanse bewind zou hebben willen afzetten.
17/07 12u15  Peruaanse oud-president Toledo opgepakt in VS in verband met corruptieschandaalIn de Verenigde Staten is de Peruaanse ex-president Alejandro Toledo opgepakt, nadat de regering in Lima om zijn uitlevering had gevraagd. Toledo wordt verdacht van corruptie in verband met het schandaal rondom het beruchte Braziliaanse concern Odebrecht.
17/07 11u15  ‘Het was mijn taak om bij Lavrov onder de huid te kruipen’Na de ramp volgde het complexe werk van Taskforce MH17. De drie achtereenvolgende coördinatoren balanceerden op een dun koord. ‘Het gaat onder je huid zitten.’
17/07 09u45  Raad Westland neemt unieke stap om islamitische school tegen te houdenDe gemeente Westland doet er alles aan om de geplande islamitische school in Naaldwijk tegen te houden. Daarvoor halen ze zelfs een unieke motie uit de kast.
17/07 09u30  ‘Bij een aanslag duurt het rouwen vaak veel langer’Klinisch psycholoog Jos de Keijser onderzocht het rouwproces van MH17-nabestaanden. ‘Bij een aanslag duurt het rouwen vaak veel langer.’
17/07 09u15  Ursula von der Leyen met de hakken over de sloot gekozen als voorzitter Europese CommissieUrsula von der Leyen is de voorzitter van de nieuwe Europese Commissie. De Duitse christendemocrate kreeg dinsdagavond de steun van 383 europarlementariërs, net iets meer dan de vereiste meerderheid van 374 stemmen. Von der Leyen is de eerste vrouw die de Commissie gaat leiden.
17/07 08u30  Ondanks hoge woningnood staan steeds meer winkelpanden leegLeegstaande panden van failliete winkels kregen de afgelopen jaren moeiteloos een nieuwe bestemming als woning of horecagelegenheid. Aan die trend is de afgelopen maanden een eind gekomen. Voor het eerst in vier jaar is de pandenleegstand weer toegenomen. En dat terwijl de woningnood groeit.
17/07 08u15  Waarom Trump zijn vizier op déze Democraten richtTrump hoopt dat zijn aanvallen op vier gekleurde, progressieve vrouwelijke Democraten (‘socialistisch en Amerika-vijandig’), afstralen op de rest van de partij, die een stuk gematigder is. Maar of die tactiek zal werken, is de vraag.
16/07 23u15  Raad Westland neemt unieke stap om islamitische school tegen te houden: ‘Vertraging is winst’De gemeente Westland doet er alles aan om de geplande islamitische school in Naaldwijk tegen te houden. Daarvoor halen ze zelfs een unieke motie uit de kast.
16/07 22u30  Zij leiden Taskforce MH17: ‘Het was mijn taak om bij minister Lavrov onder de huid te kruipen’Na de ramp volgde het complexe werk van Taskforce MH17. De drie achtereenvolgende coördinatoren balanceerden op een dun koord. ‘Het gaat onder je huid zitten.’
16/07 22u30  Ook voor gehandicapte Zwarte Cross-bezoeker is het nu ongehinderd høkenOok gehandicapten hebben recht op een feestje, zegt de officieuze minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink. De Zwarte Cross doet er alles aan om dat mogelijk te maken met mindervalidenhotel Miva las Vegas op het festivalterrein.
16/07 22u30  Blanche (85): ‘Als ik volgend jaar nog kan lopen, loop ik de veertig kilometer’Onze verslaggever Pepijn de Lange loopt de Vierdaagse in Nijmegen en ontmoet bijzondere wandelaars. Vandaag: de oudste debutante.
16/07 20u45  ‘13 Reasons Why schept een veel te romantisch beeld van zelfmoord. Het is beter dat de serie stopt’Tienerdramaserie 13 Reasons Why is ook in Nederland populair. Hierin heeft ene Hannah Baker dertien mensen een cassettebandje gestuurd waarin ze de redenen voor haar (aanstaande) zelfmoord uitlegt. Na veel ophef heeft Netflix de zelfmoordscène zelf uit het eerste seizoen (2017) verwijderd. Maar is dit genoeg? We vragen het aan experts.
16/07 20u45  Activisten verzetten zich tegen bouw reuzentelescoop op heilige vulkaanHij had er vorig jaar al moeten staan, maar activisten hebben maandag de voorbereidingen verhinderd voor de bouw van een reuzentelescoop op Mauna Kea op Hawaii. Wetenschappelijke ambities botsen op de heilige vulkaan met inheemse culturele waarden.
16/07 20u45  Den Haag heeft alleen oog voor lusten van Schiphol en negeert de lasten. Dat zijn omwonenden beuNu Schiphol van het kabinet mag doorgroeien naar 540 duizend vliegbewegingen per jaar, lijkt het gepolder in de luchtvaart voorgoed verleden tijd.
16/07 20u00  Minister Dekker tijdens bezoek aan Pieter Baan: ‘Elk incident is oefening in zelfbeheersing’In de reeks werkbezoeken van Willem-Alexander met leden van het kabinet-Rutte III ging de koning dinsdag met Sander Dekker naar de Oostvaarderskliniek en het Pieter Baan Centrum. De minister voor Rechtsbescherming nam dit voorjaar extra veiligheidsmaatregelen in de forensische zorg. Hoe staat het daarmee?
16/07 17u30  Trump zinspeelt op onderzoek naar Google en ChinaNieuws over tech, internet en gadgets voor u bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.
16/07 15u30  Kan de zegereeks van Jumbo-Visma iets te maken hebben met ketonen?Eerder was het al hét toverwoord in de Ronde van Italië, nu speelt het ook in de Tour de France een rol: ketonen. De teammanager van de succesvolle Jumbo-Visma-ploeg heeft in De Telegraaf bevestigd dat zijn renners dit ‘wonderdrankje’ gebruiken. Wetenschapsjournalist Ronald Veldhuizen zocht tijdens de Giro van dit jaar al uit wat sporters wel en niet kunnen verwachten van ketonen. Is het echt wonderspul?
16/07 15u30  Hij vloog voor 3,19 euro van Stockholm naar Gdansk: ‘Een bizar verhaal’Wat de gek ervoor geeft – zo laag zijn de prijzen van vliegtickets. Maar het kan nog goedkoper, ontdekte een Goudse student. Zo vlieg je voor 3,19 euro van Stockholm naar Gdansk. ‘Het is wel een bizar verhaal.’
16/07 15u15  Roep om aftreden gouverneur Puerto Rico na ‘Rickyleaks’Duizenden Puerto Ricanen zijn maandag voor de derde dag op een rij de straat opgegaan om het aftreden van gouverneur Ricardo Rosselló te eisen. Aanleiding zijn uitgelekte chatgesprekken met verschillende leden van zijn bestuur waarin de gouverneur zich seksistisch, homofoob en grof uitlaat.
16/07 13u45  Rottend vlees, dode hond: dump maar in de kledingbakGoededoelenorganisaties die textiel inzamelen voor hergebruik hebben steeds meer last van mensen die hun afval in kledingbakken dumpen. Van luiers tot kapotte computers en zelfs een dode hond. In Utrecht bij kledinginzamelaar Sympany moeten ze steeds vaker kleding weggooien.
16/07 13u15  New York Pizza's reclame is zo fris als een stinkpuber, en hun bloemkoolbodem is consumentenbedrogWat ze verzinnen, in de voedselindustrie!
16/07 13u00  Gruwelijke foto’s van vermoorde influencer blijven maar opduikenNieuws over tech, internet en gadgets voor u bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.
16/07 12u45  Lees hier alle stukken uit onze special over maanmissie Apollo 11 (en meer)Lees meer >
16/07 12u30  De populaire deelstep leidt tot ‘anarchie’ in het verkeerDe populariteit van de elektrische step bezorgt Europese steden hoofdbrekens, nu het voertuig steeds vaker betrokken is bij verkeersongelukken. In Londen overleed vrijdag een bekende YouTuber nadat ze op een vrachtwagen was gebotst. Ze was niet de eerste stepdode in Europa. Frankrijk en Denemarken proberen de anarchie in het verkeer in te perken.
16/07 12u30  Europarlement debatteert met Von der Leyen, lees hier hoe zij steun zoekt als CommissievoorzitterIn een race tegen de klok probeerde beoogd voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen maandag voldoende steun te vergaren in het Europees Parlement voor haar kandidatuur. De Duitse christendemocraat deed talloze en soms verreikende handreikingen naar vooral liberalen en sociaaldemocraten. Ze heeft dinsdagavond een absolute meerderheid in het parlement nodig tijdens een geheime stemming.
16/07 11u45  De dorpsschool gaat dicht. ‘Jammer, maar beter voor de kinderen’Dorpsscholen met te weinig leerlingen krijgen geen geld meer van de overheid en sluiten de deuren. Alleen al in Friesland stoppen na dit schooljaar tien basisscholen. Voor de kinderen niet slecht, maar als een school in een dorp verdwijnt gaan er ook geen jonge gezinnen meer wonen.
16/07 11u45  De etnomusicoloog met zes vrouwen die de gong van het journaal opdookErnst Heins was etnomusicoloog aan de UvA en kenner van gamelanmuziek uit Java en Bali. Hij deelde zijn leven met zes vrouwen.
16/07 11u15  Waarom maanmissie Apollo 11, 50 jaar geleden gelanceerd, zo lastig te evenaren isLees meer >
16/07 10u15  Merendeel van de MH17-nabestaanden kampt met bijkomende complicaties in het rouwprocesNabestaanden van MH17 die zich ‘vastbijten’ in de juridische en politieke nasleep van de vliegramp, hebben over het algemeen een moeilijker rouwproces dan degenen die minder met de daders bezig zijn. Ook mediaberichten hebben invloed op het psychisch functioneren van de nabestaanden.
16/07 05u15  Hij onderzocht de rouw van MH17-nabestaanden: ‘Bij een aanslag duurt het rouwen vaak veel langer’Klinisch psycholoog Jos de Keijser onderzocht het rouwproces van MH17-nabestaanden. ‘Bij een aanslag duurt het rouwen vaak veel langer.’
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

10x Trump en Democratische oppositie worden het eens over begroting23/07 02u00 - de Volkskrant: De Amerikaanse president Donald Trump heeft een akkoord gesloten met de Democratische oppositie over de begroting. Dat kondigde Trump maandag zelf aan op Twitter. Met de overeenkomst wordt een nieuwe ‘shutdown’, het stilleggen van de federale administratie, vermeden.
9x Venezuela opnieuw getroffen door grote stroomstoring23/07 02u00 - de Volkskrant: Venezuela zit opnieuw voor een groot deel zonder stroom. Onder andere de hoofdstad Caracas, maar ook veel andere regio's zijn sinds deze namiddag getroffen door een nieuwe stroomstoring.
8x ‘Een compromis zonder gifpillen’ – Trump en Democratische oppositie worden het eens over begroting23/07 09u00 - de Volkskrant: De Amerikaanse president Donald Trump heeft een akkoord gesloten met de Democratische oppositie over de begroting. Dat kondigde Trump maandag aan op Twitter. Met de overeenkomst wordt een nieuwe shutdown van de overheid vermeden.
8x Onze weerman over de hittegolf: ‘Elke meteoroloog kent het getal 38,6’23/07 09u30 - de Volkskrant: Het wordt heet, heel heet. Donderdag kan zelfs een warmterecord dat al bijna 75 jaar staat, worden verbroken. Hoe moeten we deze hitte duiden? We bellen met meteoroloog Raymond Klaassen van Weerplaza, het weerbureau dat onder andere de weerberichten voor de Volkskrant schrijft.
8x Het pedonetwerk van Westminster blijkt totale fantasie, ‘slachtoffer’ zelf voor de rechter23/07 11u00 - de Volkskrant: Het grote onderzoek van Scotland Yard naar een ‘pedofilienetwerk’ in Westminster blijkt gebaseerd te zijn geweest op de fantasie van één man. Na een tien weken durende rechtszaak heeft een jury maandag geoordeeld dat de lasterlijke verklaringen van Carl Beech nergens op berusten. Binnenkort zal de rechter de 51-jarige aangever veroordelen, waarschijnlijk tot een celstraf.
7x Concurrentiewaakhond: zzp’ers mogen collectieve afspraken maken over minimumtarieven23/07 10u00 - de Volkskrant: Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) mogen onder bepaalde omstandigheden prijsafspraken maken. Dit staat in een voorstel van de Autoriteit Consument en Markt (ACM), de toezichthouder op de mededingingswet. De ACM wil het voor zzp’ers mogelijk maken een hoger minimumtarief te verdienen.
6x ‘Ik ben banger voor de woede buiten dan voor mijn patiënten’23/07 13u30 - de Volkskrant: De gruwelijke misdaad van hun patiënt Michael P. heeft ook bij de behandelaars van de forensisch psychiatrische kliniek in Den Dolder zijn sporen nagelaten. Ze zijn behoedzamer geworden – wat niet in het belang is van hun patiënten. Een gesprek met twee psychiaters van de kliniek over de nieuwe dilemma’s.
5x Dit elftal hielp Boris Johnson aan het premierschap23/07 13u15 - de Volkskrant: Boris Johnson heeft dinsdag bij de Conservatieven de strijd om de opvolging van premier May gewonnen, en dat heeft hij mede te danken aan zijn team van sympathisanten. Wie zijn zij?
5x Vakantiehel vol ladderzatte Engelsen én oase van rust: Benidorm is het allebei23/07 15u45 - de Volkskrant: Ooit liefdevol bezongen als ideaal vakantieoord, nu verguisd als ‘massastoeristenhel’. Het is eenvoudig om Benidorm weg te zetten als dat laatste, maar er bestaat ook nog een parallel universum waarin géén stomdronken Engelsen zijn te bekennen.
4x Een lachband maakt zelfs de flauwste grappen leuk23/07 08u15 - de Volkskrant: Wie anderen hoort lachen om een flauwe grap – zelfs als het een lachbandje is – vindt de grap zelf ook sneller leuk. Dat blijkt uit onderzoek dat maandag verscheen in vakblad Current Biology.

Statistieken

Artikels:
30584
Gelezen:
27686
Aantal lezers nu:
70


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven