woensdag 19 september 2018, week 38


U bent nu hier: Meer nieuws van de Volkskrant

Laatste updatecontrole: vandaag om 6u30
 

de Volkskrant

Verbergen Tonen
18/09 23u15  Omstreden baas van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst wordt vervangen Na zijn omstreden uitspraken over ‘nepvideo’s’ uit Chemnitz die toch echt bleken, moet Hans-Georg Maassen het veld ruimen als chef van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst. Hij wordt staatssecretaris op het ministerie van Binnenlandse Zaken van Horst Seehofer. Deze opvallende wisseltruc is bedoeld om een ontluikende Duitse kabinetscrisis af te wenden.
18/09 23u00  Rusland roept Nederlandse ambassadeur in Moskou op het matje Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Nederlandse ambassadeur in Moskou, Renée Jones-Bos, op het matje geroepen. Aanleiding is de recente berichtgeving over twee Russische spionnen die dit voorjaar in Nederland werden ontmaskerd voordat ze een ‘cyberaanval’ konden plegen in Zwitserland.
18/09 22u00  De dividendbelasting afschaffen kost 1,9 miljard. Wat kun je óók met dat geld doen? Lees meer >
18/09 21u45  Incident Wormerveer roept vraag op: zijn parkeergarages wel veilig? In Wormerveer is dinsdag de vloer van een parkeergarage deels ingestort. Onder het puin zijn geen slachtoffers aangetroffen. Het incident, het zoveelste in een reeks, roept de vraag op of Nederlandse garages veilig zijn.
18/09 21u30  Verkrachter krijgt lagere straf zodat hij verblijfsvergunning niet verliest Een man die is veroordeeld wegens verkrachting heeft een lagere straf gekregen om te voorkomen dat hij zijn verblijfsvergunning zou verliezen. De 38-jarige Afghaanse asielzoeker verkrachtte in 2016 een licht verstandelijk beperkt meisje van 18 jaar in het magazijn van een winkel.
18/09 21u00  De belangrijkste kabinetsplannen op een rij: iedereen gaat erop vooruit Iedereen gaat erop vooruit. Dat is de boodschap van de Miljoenennota die de regering dinsdag heeft gepresenteerd. ‘Mensen moeten concreet merken dat het goed gaat. Thuis, op het werk en in de wijk’, zei koning Willem-Alexander in zijn Troonrede. Dit zijn de belangrijkste kabinetsplannen op een rij.
18/09 21u00  Extra miljoenen voor de wetenschap ‘volslagen onvoldoende’ De extra door het kabinet op Prinsjesdag toegezegde investering van 248 miljoen euro in wetenschappelijk onderzoek is volslagen onvoldoende, stellen experts en belanghebbenden.
18/09 21u00  Premier Pakistan organiseert veiling van auto’s voorganger, maar bijna niemand biedt Het leek zo’n goed idee: als nieuwe premier doe je het wagenpark van je voorganger in de uitverkoop, omdat je zelf niet zoveel voertuigen nodig zegt te hebben. De Pakistaanse premier Imran Khan dacht met dit evenement geheid te gaan scoren. Alleen deed er in de tuin van de residentie van de premier bijna niemand een bod op de auto’s die ter veiling werden aangeboden.
18/09 20u30  Rutte III reikt oppositie nadrukkelijk de hand Onder een onzeker politiek gesternte begint het derde kabinet-Rutte aan z’n tweede jaar. Het reikte dinsdag in de Troonrede de oppositie nadrukkelijk de hand, maar die liet nauwelijks ruimte voor toenadering zolang de afschaffing van de dividendbelasting niet van tafel verdwijnt. Daarmee is de toon gezet voor de Algemene Politieke Beschouwingen die woensdagochtend beginnen.
18/09 20u15  Advocaat Jos B.: OM heeft ‘geen zaak’, slechts ‘zwak bewijs’ Het Openbaar Ministerie heeft ‘geen zaak’ tegen Jos B., die verdacht wordt van betrokkenheid bij de moord op Nicky Verstappen. Dat zegt zijn advocaat Gerald Roethof tegen RTL Nieuws.
18/09 20u00  Rutte III wil dividendbelasting afschaffen, maar oppositie houdt deur naar samenwerking dicht Onder een onzeker politiek gesternte begint het derde kabinet-Rutte aan z’n tweede jaar. Het reikte dinsdag in de Troonrede de oppositie nadrukkelijk de hand, maar die liet nauwelijks ruimte voor toenadering zolang de afschaffing van de dividendbelasting niet van tafel verdwijnt. Daarmee is de toon gezet voor de Algemene Politieke Beschouwingen die woensdagochtend beginnen.
18/09 19u45  Uitgang migratiedoolhof blijft onvindbaar (terwijl er vrijwel geen migrant meer aankomt) Het migratiedebat wordt vergiftigd door Brusselse asielquota. Een Europees grensagentschap van tienduizend man maakt daardoor weinig kans bij de regeringsleiders.
18/09 19u00  Doodschieten grote grazers Oostvaardersplassen moet populatie verkleinen De populatie grote grazers in de Oostvaardersplassen zal grotendeels door afschot worden teruggebracht naar 1.100. De provincie Flevoland ziet geen heil in anticonceptie of het vangen van edelherten, zoals actievoerders en een aantal oppositiepartijen willen.
18/09 18u45  Kabinet wil eendracht en zorgzaamheid versterken Het kabinet wil de komende jaren de eendracht en de zorgzaamheid in de Nederlandse samenleving versterken. De al eerder aangekondigde investeringen in de zorg en in erfgoed en cultuur moeten zorgen voor minder eenzaamheid en voor een breder gedeeld besef van 'waar we vandaan komen'.
18/09 18u15  Mediawaakhond onderzoekt Boer zoekt Vrouw en Onze Boerderij Het Commissariaat voor de Media doet onderzoek naar de tv-programma’s Onze Boerderij en Boer zoekt Vrouw. Aanleiding is een nevenfunctie van Yvon Jaspers, die beide programma’s presenteert. Trouw berichtte hier vrijdag uitgebreid over.
Laatste update: dinsdag 18 september 2018, 23u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
18/09 17u15  Nederlander die na Brexit in VK wil wonen, krijgt zelfde behandeling als andere immigrantenNederlanders, Duitsers of Ieren die na de Brexit in het Verenigd Koninkrijk willen wonen en werken, zullen hetzelfde worden behandeld als immigranten uit Nepal, Panama of Botswana. Dat is de strekking van een vandaag gepresenteerd advies aan de Britse regering. Wat het Migration Advisory Committee betreft, zullen Europese burgers niet langer speciale rechten hebben. Het voorstel komt in wezen neer op het tegenhouden van laaggeschoolde migranten.
18/09 15u45  Geen slachtoffers bij instorten deel vloer parkeergarage WormerveerReddingswerkers hebben geen slachtoffers aangetroffen onder het puin van de parkeergarage in het Noord-Hollandse Wormerveer, die vanochtend deels instortte. Ze konden het gebouw lange tijd niet betreden vanwege instortingsgevaar.
18/09 15u30  **Geen slachtoffers bij instorten deel vloer parkeergarage Wormerveer **Reddingswerkers hebben geen slachtoffers aangetroffen onder het puin van de parkeergarage in het Noord-Hollandse Wormerveer, die vanochtend deels instortte. Ze konden het gebouw lange tijd niet betreden vanwege instortingsgevaar.
18/09 15u15  **Vloer parkeergarage Wormerveer deels ingestort, vooralsnog geen slachtoffers **Reddingswerkers hebben vooralsnog geen slachtoffers aangetroffen onder het puin van de parkeergarage in het Noord-Hollandse Wormerveer, die vanochtend deels instortte. Ze konden het gebouw lange tijd niet betreden vanwege instortingsgevaar.
18/09 14u45  Tweets bekijken kan weer chronologischHet laatste nieuws, geruchten en roddels over tech, internet en gadgets voor u bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.
18/09 14u30  Arnhemse villamoord mogelijk grootste gerechtelijke dwaling ooitDe Arnhemse villamoord, een roofmoord uit 1998, is mogelijk de grootste gerechtelijke dwaling uit de Nederlandse rechtsgeschiedenis: negen mannen zouden ten onrechte zijn veroordeeld. Tot die conclusie komt de Acas, de Adviescommissie Afgesloten Strafzaken die de Hoge Raad adviseert. De veroordeelden hebben hun straffen, die varieerden van vijf tot twaalf jaar, inmiddels uitgezeten. Eén van hen pleegde na de veroordeling zelfmoord in zijn cel.
18/09 14u30  Rutte III: het nog-niks-voor-mekaarkabinetRutte III presenteert op Prinsjesdag gunstige begrotingscijfers, maar de twijfels over het kabinet blijven. Past deze coalitie op de winkel of wordt de economische rugwind aangegrepen om structurele hervormingen door te voeren? Vooralsnog overheerst voorzichtigheid.
18/09 13u45  Hoogteziek? Nee hoor, die reddingsactie is gewoon om de verzekering op te lichtenIn Nepal zijn reisverzekeraars de afgelopen jaren voor miljoenen opgelicht met onnodige reddingsacties in het Himalaya-gebergte. Om de fraude te bestrijden heeft de regering in Kathmandu het toezicht op de inzet van dure helikopters vergroot. Als dat niet helpt, dreigt een groep verzekeraars ongevallen in Nepal niet meer te dekken in het nieuwe wandelseizoen, dat eind september begint.
18/09 13u45  Vloer parkeergarage Wormerveer deels ingestortDe hulpdiensten hebben geen indicatie dat er slachtoffers onder het puin liggen bij het ingestorte deel van de parkeergarage in Wormerveer. Ze verwachten binnen anderhalf uur meer te weten. Zodra het sein veilig is gegeven, gaan de hulpdiensten naar binnen, meldt de Veiligheidsregio. Ook zijn er speurhonden aanwezig.
18/09 13u15  Zo deden de ministers het in hun eerste jaarMark Rutte blijft de heerser van het Binnenhof, Kajsa Ollongren heeft het moeilijk, om nog maar te zwijgen van Stef Blok: zo brachten de bewindslieden van Rutte III het er in hun eerste jaar vanaf.
18/09 12u30  Directeur Buma/Stemra stapt op na kritisch rapportBuma/Stemra-directeur Wim van Limpt stapt op bij de auteursrechtenorganisatie. Aanleiding is het rapport van een onafhankelijke onderzoekscommissie over het functioneren van Buma/Stemra dat dinsdag is verschenen.
18/09 12u00  Nieuw hoofdstuk in handelsoorlog China-VS: extra heffingen van 200 miljard dollarMet nieuwe importheffingen op 200 miljard dollar (171 miljard euro) aan Chinese goederen hebben de VS gekozen voor verdere escalatie van de handelsoorlog met China. China kondigde meteen tegenmaatregelen aan die, zo zei een woordvoerder van president Trump, ook weer niet onbeantwoord zullen blijven.
18/09 12u00  ‘PSV is goed in vorm, maar FC Barcelona is van een totaal andere planeet’PSV treft vanavond in de eerste wedstrijd van de Champions League meteen een loodzware tegenstander: FC Barcelona. De kampioen van Spanje is er alles aan gelegen om de titel dit seizoen weer eens te behalen. We bellen sportjournalist Bart Vlietstra, die naar Spanje is afgereisd om de wedstrijd live te volgen. ‘Dit is een test op het allerhoogste niveau.’
18/09 11u45  ‘Als PSV vanavond iets verrassends neerzet, in positieve zin, dan levert dat enorm veel zelfvertrouwen op’PSV treft vanavond in de eerste wedstrijd van de Champions League meteen een loodzware tegenstander: FC Barcelona. Die club is er alles aan gelegen de titel te pakken. We bellen met sportjournalist Bart Vlietstra, die naar Spanje is afgereisd om de wedstrijd live te volgen. ‘Dit is een test op het allerhoogste niveau.’
18/09 10u45  Russisch spionagetoestel neergehaald, blunder Syrische luchtafweerDe Russen hebben een van hun belangrijkste elektronische spionagevliegtuigen bij Syrië verloren. Het neerhalen van het toestel, een Ilyushin-20, was een blunder van de Syrische luchtverdediging. Het vliegtuig werd door de Syriërs getroffen tijdens het afweren van een Israëlische luchtaanval.
18/09 10u00  Ollongren bracht negatief oordeel over inlichtingenwet pas ná referendum naar buitenMinister Kajsa Ollongren zou in de aanloop naar het referendum over de inlichtingenwet waardevolle informatie hebben achtergehouden voor de kiezer. Het kabinet heeft weer wat uit te leggen.
18/09 09u45  Nederlands nieuwste snelweg kost 1,2 miljard (en is vier kilometer lang)Nederland krijgt een nieuwe snelweg, de A24. Een tunnel gaat Vlaardingen verbinden met Rozenburg en de Rotterdamse haven. Ondanks de tol is de transportsector blij, maar in Vlaardingen is het vooralsnog geen feest.
18/09 09u45  Spaanse rapper krijgt gevangenisstraf vanwege zijn teksten, maar België levert hem niet uitDe rapper Valtònyc, die in Spanje tot een gevangenisstraf van drieënhalf jaar werd veroordeeld vanwege zijn liedteksten, hoeft van een Belgische rechter niet te worden uitgeleverd. De beschuldigingen – verheerlijking van terrorisme, bedreiging van politici en belediging van het koningshuis – zouden ongegrond zijn.
18/09 08u45  Russisch spionagetoestel neergehaald, mogelijk blunder Syrische luchtafweerDe Russen hebben een van hun belangrijkste elektronische spionagevliegtuigen bij Syrië verloren. De VS gaan ervan uit dat het neerhalen van het toestel, een Ilyushin-20, een blunder was van de Syrische luchtverdediging. Het vliegtuig is mogelijk getroffen tijdens het afweren van een Israëlische luchtaanval.
18/09 08u15  Nederland krijgt een nieuwe snelweg: 4 km voor 1,2 miljardNederland krijgt een nieuwe snelweg, de A24. Een tunnel gaat Vlaardingen verbinden met Rozenburg en de Rotterdamse haven. Ondanks de tol is de transportsector blij, maar in Vlaardingen is het vooralsnog geen feest.
18/09 07u15  Tienduizenden Noord-Koreanen begroeten Zuid-Koreaanse presidentDe Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in is aangekomen in Noord-Korea voor een driedaagse top met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. De ontmoeting moet weer vaart brengen in de onderhandelingen tussen de VS en Noord-Korea over de ontmanteling van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma.
18/09 07u00  Vastgoedman ontkent omkoping van Google-directeur: ‘Ik wist daar niets van’Vastgoedman Rudy Stroink moest zich maandag in de Zwolse rechtbank verantwoorden. Hij wordt ervan verdacht een directeur van Google 1,7 miljoen euro smeergeld te hebben betaald om zo een gunstig huurcontract te regelen voor de twee datacentra van zijn bedrijf TCN in de Groningse Eemshaven.
18/09 06u30  Stemming over nieuwe opperrechter uitgesteld, maandag getuigenis over aanrandingszaakDe vrouw die de beoogde nieuwe opperrechter in het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft beschuldigd van aanranding, moet maandag voor de Senaatscommissie verschijnen. Daar mag ze getuigen over wat zich zo'n 35 jaar geleden precies tussen de twee heeft afgespeeld. Dat heeft de voorzitter van de commissie, Chuck Grassley, bekend gemaakt.
18/09 06u15  Noord- en Zuid-Korea proberen met driedaagse top uit impasse te komenDe Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in is aangekomen in Noord-Korea voor een driedaagse top met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. De ontmoeting moet weer vaart brengen in de onderhandelingen tussen de VS en Noord-Korea over de ontmanteling van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma.
18/09 01u45  VS kondigen nieuwe importheffingen aan op Chinese goederenDe Verenigde Staten voeren nieuwe importtarieven in op 200 miljard dollar aan Chinese goederen. De importheffingen worden volgende week maandag van kracht. President Donald Trump maakte de maatregel in het kader van de handelsoorlog met China maandag officieel bekend. Hij dreigt met meer sancties als China tegenmaatregelen neemt.
18/09 01u15  **Stemming over nieuwe opperrechter uitgesteld, maandag getuigenis over aanrandingszaak **De vrouw die de beoogde nieuwe opperrechter in het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft beschuldigd van aanranding, moet maandag voor de Senaatscommissie verschijnen. Daar mag ze getuigen over wat zich zo'n 35 jaar geleden precies tussen de twee heeft afgespeeld. Dat heeft de voorzitter van de commissie, Chuck Grassley, bekend gemaakt.
17/09 23u00  VVD-fractievoorzitter Dijkhoff stapt uit katholieke kerk na kritiek van kardinaal EijkDe fractievoorzitter van de VVD, Klaas Dijkhoff, verlaat de Rooms-Katholieke kerk. Hij zegt dit in een open brief aan kardinaal Eijk. Dijkhoff reageert hiermee op kritiek van de kardinaal op de VVD-voorman.
17/09 22u45  Theresa May: mijn deal of geen dealHet is mijn Chequers-voorstel of helemaal geen Brexitakkoord. Dit heeft premier Theresa May gezegd in een BBC-documentaire.
17/09 22u30  Over één ding zijn Amerikanen het eens in de kwestie-Kavanaugh: toen was #MeToo heel gewoonTwee veel voorkomende reacties in de VS op de beschuldiging van seksueel geweld aan het adres van opperrechter-in-spe Brett Kavanaugh, ruim 35 jaar na dato. Vrouwelijke vijftiger: elke vrouw kent wel iemand met wie iets vergelijkbaars is gebeurd, en die daar decennia over heeft gezwegen. Dit is verschrikkelijk. Mannelijke vijftiger: elke man heeft weleens iets raars gedaan als tiener, en is toen gewoon volwassen geworden. Dit stelt niets voor.
17/09 22u00  Nepal worstelt met omvangrijke verzekeringsfraude in de HimalayaIn Nepal zijn reisverzekeraars de afgelopen jaren voor miljoenen opgelicht met onnodige reddingsacties in het Himalaya-gebergte. Om de fraude te bestrijden heeft de regering in Kathmandu het toezicht op de inzet van dure helikopters vergroot. Als dat niet helpt, dreigt een groep verzekeraars ongevallen in Nepal niet meer te dekken in het nieuwe wandelseizoen, dat eind september begint.
17/09 21u15  In vier uur met de trein naar Berlijn: technisch haalbaar, maar politiek erg lastigOver twee jaar moeten sneltreinen passagiers in vier uur van Amsterdam naar het hart van Berlijn vervoeren, al is daar nog wel veel werk voor nodig. Het plan moet de druk op Schiphol verminderen en het milieu ontlasten door mensen uit het vliegtuig te halen. Dat willen staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur), NS-bestuursvoorzitter Roger van Boxtel en Prorail-ceo Pier Eringa. Nu Amersfoort, Deventer, Bad Bentheim, Wolfsburg, Deutsche Bahn, en de deelstaten nog.
17/09 21u15  Welke minister is op Prinsjesdag de ‘aangewezen overlever’?Goedemiddag,
17/09 21u00  Russen en Turken komen bufferzone in Syrische provincie Idlib overeenDe Russische minister van Defensie heeft maandag gezegd dat er geen militair offensief komt in de Syrische provincie Idlib. Turkse en Russische veiligheidstroepen zullen er patrouilleren.
17/09 19u30  België weigert uitlevering gevluchte Spaanse rapperDe rapper Valtònyc, die in Spanje tot een gevangenisstraf van drieënhalf jaar werd veroordeeld vanwege zijn liedteksten, hoeft van een Belgische rechter niet te worden uitgeleverd. De beschuldigingen – verheerlijking van terrorisme, bedreiging van politici en belediging van het koningshuis – zouden ongegrond zijn.
17/09 19u30  ‘Schoolschutter’ Roermond verdacht van poging tot doodslagDe 16-jarige jongen die vrijdag in en bij een school voor bijzonder onderwijs in Roermond meerdere schoten heeft gelost, wordt verdacht van poging tot doodslag. Justitie verdenkt hem verder van nog twee strafbare feiten: het bedreigen van meerdere personen en wapenbezit.
17/09 19u00  FNV belooft werknemers inhaalslag en komt met ‘hoogste looneis in zeker dertig jaar’Vakbond FNV zet in op 5 procent extra loon in de collectieve arbeidsovereenkomsten (cao’s) van 2019. Werkgevers reageren laconiek: een landelijke eis speelt volgens hen geen rol aan de onderhandelingstafels.
17/09 18u15  Echtgenote Woody Allen weerspreekt beschuldigingen van misbruik aan zijn adresSoon-Yi Previn, echtgenote van filmmaker Woody Allen (82) en pleegdochter van actrice Mia Farrow, is de afgelopen jaren zelden of nooit in de publiciteit getreden. Afgelopen zondag presenteerde New York Magazine een groot interview met de 47-jarige Previn, waarin ze voor het eerst sprak over haar leven in het pleeggezin en over de beschuldigingen dat Allen zijn toen 7-jarige dochter Dylan Farrow zou hebben gemolesteerd.
17/09 18u00  Echtgenote van Woody Allen, Soon-Yi Previn, weerspreekt beschuldigingen van misbruik aan het adres van AllenSoon-Yi Previn, echtgenote van filmmaker Woody Allen (82) en pleegdochter van actrice Mia Farrow, is de afgelopen jaren zelden of nooit in de publiciteit getreden. Afgelopen zondag presenteerde New York Magazine een groot interview met de 47-jarige Previn, waarin ze voor het eerst sprak over haar leven in het pleeggezin en over de beschuldigingen dat Allen zijn toen 7-jarige dochter Dylan Farrow zou hebben gemolesteerd.
17/09 15u45  Rusland presenteert ‘bewijs’ dat vlucht MH17 is neergehaald door OekraïneVier maanden nadat premier Rutte Rusland aansprakelijk heeft gesteld voor het neerhalen van vlucht MH17, komt Moskou met een nieuwe verdediging. De BUK-raket waarmee het vliegtuig in 2014 uit de lucht geschoten is, was volgens het Russische ministerie van Defensie niet in handen van Rusland, maar van het Oekraïense leger. Ook stelt Rusland dat het internationale onderzoeksteam gebruikmaakte van gemanipuleerde videobeelden.
17/09 14u45  Zo goed als de laatste Republikein die het tegen Trump durft op te nemenDat hij aartsconservatief is, wil nog niet zeggen dat de Republikeinse senator Jeff Flake meewaait met Trump. Hij roept de Republikeinen op tot opstand en dwarsboomt nu ook de benoeming van Brett Kavanaugh als conservatief lid van het hooggerechtshof.
17/09 14u30  Trumps beoogde opperrechter onder vuur na aantijging van aanrandingDe beoogde nieuwe Amerikaanse opperrechter, de conservatief Brett Kavanaugh, is dit weekend serieus onder vuur komen te liggen. Na een paar dagen van anonieme aantijgingen maakte zich zondag de vrouw bekend die zegt begin jaren tachtig door de tiener Kavanaugh te zijn aangerand. Ze doorstond met haar verhaal een leugendetector.
17/09 12u45  Een superster in een wereld die spiritueel nogal zoekende isDe boeddhistische geestelijke weet het zeker: het zaadje van de compassie zit in ieder van ons. Een recept tegen het surplus aan stress waar de westerse mens aan lijdt. In Nederland wordt hij warm onthaald. ‘Wat adviseert u ouders van jonge kinderen?’
17/09 12u15  Hof fluit president Guatemala terug: corruptieonderzoeker mag land wel inDe Colombiaan Iván Velásquez mag gewoon terugkeren naar Guatemala om daar zijn door de VN gefinancierde onderzoek naar corruptie voor te zetten. President Jimmy Morales probeerde hem twee weken geleden buiten de deur te houden: hij zei dat Velasquez niet meer mocht terugkeren naar Guatemala nadat hij voor overleg naar de Verenigde Staten was gevlogen. Het constitutionele hof van het land oordeelde zondag dat hij wel degelijk welkom is.
17/09 11u45  Code moet farmaceuten ‘moreel kompas’ geven, maar deskundigen zijn sceptisch44 farmaceutische bedrijven in Nederland werken aan een code die het gedrag van de sector ‘intrinsiek moet veranderen’. De code moet als een ‘moreel kompas’ dienen, waarin niet alles wat wettelijk is toegestaan ook als acceptabel wordt beschouwd.
17/09 08u15  Kinderen op middelbare school worden steeds minder gepestOp het voortgezet onderwijs worden kinderen steeds minder vaak gepest. In 2014 gaf 11 procent van de middelbare scholieren nog aan het slachtoffer te zijn van pesterijen, in 2016 was dat gedaald naar 8 procent en nu is dat nog 5 procent. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die het kabinet maandag naar de Tweede Kamer stuurt.
17/09 02u15  ‘We moeten meer oog hebben voor de betaalbaarheid van onze medicijnen’Farmaceutische bedrijven staan er slecht op. Maar de sector verandert en gaat zelfs ‘met enorme stappen voorwaarts’, zegt Aarnoud Overkamp, die werkt aan een gedragscode voor de branche.
16/09 23u15  In het Hambacherbos vallen de boomhutten van het verzetTerwijl duizenden buiten demonstreren tegen de bomenkap voor bruinkoolwinning, gaat in het Hambacherbos de ontruiming door. ‘Het draait ­alleen om geld.’
16/09 23u15  Het weerbericht voor maandag: vrijwel overal droog en veel zonEen hogedrukgebied boven het centrale deel van Europa krijgt de komende dagen meer invloed op het weer in Nederland. Restanten van de tropische storm Helene trekken op dinsdag over Ierland en de Britse Eilanden.
16/09 23u00  ‘Ik wil niet meemaken dat we straks voor het derde jaar op rij een Troonrede te horen krijgen met een invoelende alinea over Groningen’De Groningse commissaris van de koning René Paas zit niet te wachten op opnieuw een Troonrede met zalvende woorden over het bevingsleed in zijn provincie. ‘Als problemen vervolgens niet worden opgelost, voedt dat enkel het cynisme.’
16/09 21u45  Vrijgelaten Ingabire blijft in Rwanda en zet oppositie tegen ‘dictatuur’ voortDe Rwandese politica Victoire Ingabire (49) is zaterdag onverwachts vrijgelaten uit de gevangenis. Ingabire, die eerder zestien jaar in Nederland woonde, vertelt aan de Volkskrant dat zij haar oppositie tegen president Paul Kagame van Rwanda zal hervatten. Kagame’s bewind ‘is gewoon een dictatuur’, aldus Ingabire, in het Nederlands.
16/09 21u30  Komedie van ‘de zus van Shakespeare’ na 400 jaar eindelijk opgevoerdWat in het vat zit, verzuurt niet. Vierhonderd jaar lang lag het manuscript van Love’s Victory van Lady Mary Wroth in de archieven van Penshurst Place, maar zondag is de jakobijnse sekskomedie eindelijk opgevoerd. Het is de oudste nog bestaande komedie die geschreven is door een Engelse vrouw.
16/09 21u15  Vrijgelaten Victoire Ingabire blijft in Rwanda en zet oppositie tegen ‘dictatuur’ voortDe Rwandese politica Victoire Ingabire (49) is zaterdag onverwachts vrijgelaten uit de gevangenis. Ingabire, die eerder zestien jaar in Nederland woonde, vertelt aan de Volkskrant dat zij haar oppositie tegen president Paul Kagame van Rwanda zal hervatten. Kagame’s bewind ‘is gewoon een dictatuur’, aldus Ingabire, in het Nederlands.
16/09 21u00  Orkaan Florence afgezwakt, maar ‘ergste moet nog komen’ voor Oostkust VSFlorence was zondag al afgezwakt van orkaan naar tropische depressie, maar had toen inmiddels al veertien slachtoffers op haar geweten. Vooral zware regenval, meer dan harde wind, teistert de oostkust van de VS. Gouverneur Roy Cooper van North Carolina waarschuwde zelfs dat ‘het ergste nog moet komen’.
16/09 20u30  De grote afwezige op Prinsjesdag: het pensioenakkoordTussen alle nieuwtjes die het kabinet dinsdag op Prinsjesdag presenteert, ontbreekt het grote werk van minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken: een akkoord met vakbeweging en werkgevers over een grootscheepse pensioenhervorming.
16/09 20u15  Als iedereen er is, hebben de tweedejaars Nederlands met zijn zessen collegeDe animo om Nederlands te gaan studeren neemt steeds verder af. Universiteiten, docenten en studenten maken zich zorgen. Al is er ook een lichtpuntje: ‘Als ik later een baan zoek, heb ik alleen concurrentie van deze vier.’
16/09 20u00  Studie Nederlands is alleen in het buitenland populairEen studie Nederlands is in het buitenland vele malen populairder dan in Nederland zelf. De bachelorstudie trok hier vorig jaar ruim 700 studenten, verspreid over meerdere universiteiten. Over de grens volgen naar schatting 14duizend studenten een opleiding Nederlands aan de universiteit.
16/09 19u45  ‘Onze onafhankelijkheid blijft onaangetast. Er gebeurt niets gevaarlijks in Polen’Voor de Poolse rechtspraak dreigt in Europa een strafbankje. De zorgen over de onafhankelijkheid van Poolse rechters zijn zo groot dat het Europese Netwerk van Raden voor de Rechtspraak (ENCJ) maandag het lidmaatschap van de Poolse raad waarschijnlijk opschort. Maar Raad voor de rechtspraak-lid Jaroslaw Dudzicz (49) vreest verstoting door Europese collega’s niet. ‘Onze onafhankelijkheid blijft onaangetast. Er gebeurt niets gevaarlijks in Polen.’
16/09 18u45  Tyfoon Mangkhut kost mogelijk 100 mensen het leven op FilipijnenTyfoon Mankhut heeft zondag het Chinese vasteland bereikt, na eerder op de Filipijnen te hebben huisgehouden. Zeker 64 en mogelijk meer dan 100 mensen verloren daar het leven. In Hongkong zijn twee mensen omgekomen.
16/09 13u15  Dodental orkaan Florence loopt op naar 13Het dodental als gevolg van de orkaan Florence aan de Amerikaanse oostkust is opgelopen naar dertien. Door de orkaan en door ‘epische hoeveelheden regen’ zijn grote delen van de zuidoostkust van de VS onder water komen te staan.
16/09 13u15  Orkaan Mangkhut kost mogelijk 100 mensen het leven op FilipijnenOrkaan Mangkhut heeft mogelijk honderd mensen het leven gekost op de Filipijnen. Een barak met daarin veertig mijnwerkers bij de stad Itogon zou zijn verzwolgen door een aardverschuiving, maakte de burgemeester bekend. Nog eens 32 bewoners van Itogon zouden het natuurgeweld ook niet hebben overleefd.
16/09 13u00  Dansen op de vulkaan: Het kan elk moment weer misgaanTien jaar geleden bracht de val van Lehman Brothers het kapitalisme aan de rand van de afgrond. De vraag is niet of zoiets weer kan gebeuren, maar wanneer en hoe. Een tocht langs de zes breukvlakken van de wereldeconomie.
16/09 12u30  Halsema wil ‘in uiterste geval’ moskee in Amsterdam kunnen sluitenDe Amsterdamse burgemeester Femke Halsema wil in ‘het aller-uiterste geval’ een gebedshuis kunnen sluiten. Dit zei ze vrijdagavond in haar eerste Gesprek met de burgemeester op de stadszender AT5. Halsema krijgt bijval uit rechtse hoek, maar juristen vragen zich af of zij haar ferme voornemen wel kan waarmaken.
16/09 12u15  Na de crisis krabbelt mythische stad Detroit langzaam weer opAls de crisis ergens heeft huisgehouden, dan is het in Detroit. De afgelopen jaren werd één op de drie huizenbezitters er uit zijn woning gezet. Hele wijken kwamen leeg te staan. Nu krabbelt de stad weer op. Projectontwikkelaars hebben het centrum aangepakt, aan de rafelranden proberen de burgers er weer iets van te maken.
16/09 10u45  Nog vijf boeken in de race voor ‘beste Nederlandse natuurboek’Nog vijf Nederlandse natuurboeken zijn in de race voor de Jan Wolkers Prijs voor ‘het beste Nederlandse natuurboek’. Het gaat om Binnenste binnen (door Jan Paul Schutten en Arie van ’t Riet), Darwin in de stad (Menno Schilthuizen), De meerkoet (Remco Daalder), Rotgrond bestaat niet (Gerbrand Bakker) en Wieren (Miek Zwamborn).
16/09 09u45  Dodental orkaan Florence loopt op naar elfHet dodental als gevolg van de orkaan Florence aan de Amerikaanse oostkust is opgelopen naar minstens elf. Door de orkaan en door ‘epische hoeveelheden regen’ zijn grote delen van de zuidoostkust van de VS onder water komen te staan.
16/09 09u15  Ajax laat veel trucs zien, maar ook gemakzucht in duel tegen Groningen (3-0)Ajax boekte zaterdagavond een eenvoudige zege (3-0) op een zwak FC Groningen, in de week voor cruciale duels met AEK Athene en PSV.
16/09 08u45  Deze bankiers baalden dat ze werden weggezet als amorele gladjakkers en wilden alles anders doen. Is dat gelukt?Tien bankiers die ervan baalden dat ze werden weggezet als amorele gladjakkers beloofden het anders te gaan doen. Is dat gelukt?
16/09 08u45  Orkaan Mangkhut eist al 28 levens op FilipijnenHet dodental op de Filipijnen door de tyfoon Mangkhut is gestegen naar minstens 28. Dat heeft de rampencoördinator van de Filipijnse regering laten weten. Het merendeel van de slachtoffers is omgekomen door aardverschuivingen in bergachtig gebied. Uit verschillende gebieden moeten nog rapporten over mogelijke slachtoffers binnenkomen.
16/09 07u45  Medewerkers IND voelen zich in hun hemd gezet door beslissing staatssecretarisBij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) is onrust ontstaan over het besluit van staatssecretaris Mark Harbers om zijn discretionaire bevoegdheid te gebruiken voor de Armeense tieners Lili en Howick.
16/09 06u15  Ook burgemeester Londen roept op tot nieuw referendum over brexitDe Londense burgemeester Sadiq Khan roept de Britse regering op om een nieuw referendum te organiseren over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie. Er staat volgens hem te veel op het spel om het volk geen inspraak te geven. Dat schrijft hij vandaag zelf in de Britse zondagskrant The Observer.
16/09 04u00  Congo dreigt uit Internationaal Strafhof te stappen, twee dagen voor beslissing over BembaCongo heeft zaterdag gedreigd om uit het Internationaal Strafhof te stappen. Maandag moet het hof een uitspraak doen in hoger beroep over de Congolese oppositieleider Jean-Pierre Bemba, die door de kiescommissie van het land is uitgesloten van de presidentsverkiezingen op 23 december.
15/09 23u00  PSV'er Gutiérrez debuteert daverend bij monsterzege PSV op ADO: 0-7De laatste en duurste PSV-aanwinst Érick Gutiérrez heeft zichzelf direct als een aanwinst van formaat gepresenteerd. Drie minuten na zijn entree in de 70e minuut, dat sowieso al fraai correspondeerde met de 0-7 einduitslag, gaf de Mexicaanse middenvelder een loepzuivere dieptepass vanaf de middenlijn op zijn sprintende landgenoot Hirving Lozano, die met een vernuftig lobje ADO-doelman Groothuizen voor de vierde maal die avond verschalkte.
15/09 10u15  Die mooie koopkrachtplaatjes van het kabinet zeggen in werkelijkheid heel weinigHet kabinet doet er alles aan zo mooi mogelijke koopkrachtplaatjes te produceren, maar in werkelijkheid zeggen die plaatjes heel weinig.
15/09 10u00  Hoe is het nu met de economie, tien jaar na de start van de crisis?Lees meer >
15/09 02u15  Dit zijn de nominaties voor de Libris Geschiedenis Prijs 2018De nominaties voor de Libris Geschiedenis Prijs 2018 zijn bekend. Middeleeuwen, koloniale oorlogen, de Gouden Eeuw, 19de-eeuwse politiek en nazisme. Dat is de ruwe indeling in de tijd die wordt bestreken door de vijf genomineerde boeken. De vijf kandidaat prijswinnaars op de shortlist zijn:
14/09 22u30  ‘Uitholling van de rechtspraak dreigt door tekort aan geld en mensen’De kwaliteit van de rechtspraak in Nederland staat onder druk. Er is een nijpend tekort aan rechters en officieren van justitie, er is sprake van structurele overbelasting en gebrekkige ict-voorzieningen. Daardoor dreigt de rechtspraak te worden uitgehold.
14/09 22u15  Nieuwe politie-cao: meer loon, maar ook ‘herstel van vertrouwen’Terwijl de breedgeschouderde vakbondsbaas Gerrit van de Kamp vrijdagmiddag door de Haagse binnenstad stapt, haalt hij een pleitnota van zijn advocaat uit zijn binnenzak. ‘Ik dreig nooit, ik kondig aan. Dus als we geen akkoord hadden bereikt, was die rechtszaak er echt gekomen.’
14/09 21u45  Oorlog voeren zonder vuile handen maken, kan dat wel?Het goede doen, was de inzet van de Nederlandse steun aan Syrische ‘gematigde’ oppositiegroepen. Maar dat pakte anders uit, net als bij diverse andere buitenlandse missies. Is Nederland te naïef voor het kwaad in de wereld?
14/09 21u30  Hoe Sargentini de slag won van Orbán: ‘Bij hem draait uiteindelijk alles om de centen’Wat voor Europarlementariër Sargentini begon als onmogelijke opdracht eindigde in een triomf. Het Europees Parlement stemde voor een strafprocedure stemde tegen de regering van de Hongaarse premier Orbán. Veel Europarlementariërs ‘gingen overstag omdat het niet langer kon.’
14/09 21u15  Er mag iets gevierd worden op Prinsjesdag, maar vooral niet te uitbundigMet een economische groei van 2,6 procent, slechts 320 duizend werklozen en een staatsschuld die voor het eerst in jaren onder de 50 procent zakt van het bbp, maakt het kabinet zich op voor een zorgeloze Prinsjesdag. Maar in navolging van zijn voorganger Dijsselbloem hoedt minister Hoekstra van Financiën zich voor euforie: het is onzeker hoe lang de voorspoed zal duren.
14/09 20u45  Goede bedoelingen lopen stuk op de bittere realiteit. Is Nederland naïef als het gaat om oorlogssituaties?Het goede doen, was de inzet van de Nederlandse steun aan Syrische ‘gematigde’ oppositiegroepen. Maar dat pakte anders uit, net als bij diverse andere buitenlandse missies. Is Nederland te naïef voor het kwaad in de wereld?
14/09 20u45  Zó hoogzwanger en zó schaars gekleed, dat was nog niet eerder vertoond bij New York Fashion WeekHet had niet veel gescheeld of er was woensdag in Brooklyn een baby op de catwalk geboren: kort nadat het hoogzwangere topmodel Slick Woods (22) het plankier verliet, braken haar vliezen en begon de bevalling.
14/09 20u30  Gaan de kleintjes ‘Parijs’ redden?Nog drie maanden, dan wordt de wereld geacht in Polen het klimaatakkoord van Parijs definitief dicht te timmeren. De voortekenen beloven weinig goeds. Of kunnen de steden het klimaat redden?
14/09 20u15  Na PSV wil Romario ook Rio verlossen: ‘Hij steelt niet van het volk. Hij ís het volk!’Met Romario werd Brazilië wereldkampioen. Maar kan de voetballer ook in de politiek de verwachtingen van het Braziliaanse volk waarmaken? Zo zelfverzekerd als hij was op het voetbalveld, zo ongemakkelijk beweegt hij zich als politicus.
14/09 19u15  De sociale werkplaats is bij nader inzien zo gek nog nietSoms kan het snel gaan in Den Haag. Nog maar drie jaar geleden werd de Participatiewet ingevoerd. De sociale werkplaatsen werden officieel tot sterfhuizen verklaard. Wie er werkt, mag blijven. Maar er komen geen nieuwe collega’s bij. Tot er nog maar plek is voor zo’n 30 duizend mensen die echt nergens anders terecht kunnen. Sindsdien gaat niets boven ‘gewoon werk’, ook voor arbeidsgehandicapten.
14/09 17u45  Trumps vroegere campagneleider Manafort sluit akkoord met speciaal aanklager MuellerPaul Manafort, de vroegere campagneleider van Donald Trump, heeft het volgens de Amerikaanse pers op een akkoordje gegooid met speciaal aanklager Robert Mueller die mogelijke contacten tussen de Russen en het Trumpteam onderzoekt.
14/09 17u30  Het tijdperk van de Volkswagen (retro-)Kever is na tachtig jaar écht voorbijHij is die late gast op het feestje die maar niet wil vertrekken; de gastvrouw brengt de lege glazen al naar de keuken, alle lampen branden voluit en de gastheer zit omstandig te gapen, maar de buurman van drie huizen verderop blijft maar hangen tot de laatste fles wijn echt geleegd is.
14/09 17u30  Aartsbisschop Eijk voorziet over 10 jaar ‘hooguit 15’ kerken in bisdom UtrechtAartsbisschop Wim Eijk, de hoogste rooms-katholieke geestelijke in Nederland, heeft onder katholieken opzien gebaard met zijn uitspraak in De Gelderlander dat het aartsbisdom Utrecht over tien jaar nog ‘hooguit vijftien’ kerken zal tellen waar de eucharistie kan worden gevierd. Momenteel zijn in het aartsbisdom nog 280 kerken in gebruik.
14/09 17u30  De langzame normalisering van de hebzucht: eerst dé oorzaak van de crisis, nu een zegenrijk instrumentHebzucht is de afgelopen tien jaar alom gezien als oorzaak van de bankencrisis. Toch geldt zij nu als medicijn: kom op jongens, kopen, kopen, kopen. Wat leert onderzoek ons over deze menselijke neiging?
14/09 17u30  Detroit, de stad waar het hele systeem op de klippen liepAls de crisis ergens heeft huisgehouden, dan is het in Detroit. De afgelopen jaren werd één op de drie huizenbezitters er uit zijn woning gezet. Hele wijken kwamen leeg te staan. Nu krabbelt de stad weer op. Projectontwikkelaars hebben het centrum aangepakt, aan de rafelranden proberen de burgers er weer iets van te maken.
14/09 15u15  Hoge Raad: gedwongen minder uren werken? Ook dan recht op vergoedingOok een werknemer die door omstandigheden zijn voltijdcontract moet verruilen voor een deeltijdaanstelling heeft recht op een (gedeeltelijke) transitievergoeding. Dit blijkt uit een uitspraak van de Hoge Raad. Het oordeel is vrijdag gepubliceerd.
14/09 15u15  ‘Salafisten sturen aan op een confrontatie met Nederland’Drie jaar lang ging socioloog Mohammad Soroush undercover bij salafisten in Nederland. Hij waarschuwt: als het erop aankomt, is er van loyaliteit voor de Nederlandse democratie en haar wetten geen sprake. Het zet eerder onderzoek op z’n kop. Maar er klinkt ook kritiek.
14/09 14u30  Hoge Raad: werknemer heeft recht op vergoeding bij gedeeltelijk ontslagOok een werknemer die door omstandigheden zijn voltijdcontract moet verruilen voor een deeltijdaanstelling heeft recht op een (gedeeltelijke) transitievergoeding. Dit blijkt uit een uitspraak van de Hoge Raad. Het oordeel is vrijdag gepubliceerd.
14/09 14u15  Afrikaanse varkenspest in België, Nederland doet nog nietsDe regering neemt voorlopig geen extra maatregelen om te voorkomen dat de Afrikaanse varkenspest Nederland bereikt. Donderdag bleken Belgische wilde zwijnen de zeer besmettelijke variant te dragen. Het is voor het eerst dat deze pestvorm - ongevaarlijk voor mensen - zo dicht bij Nederland is geconstateerd.
14/09 13u30  Hongaarse premier Orbán zoekt weer confrontatie met EU met juridische actieHongarije zoekt opnieuw de confrontatie met de EU vanwege het besluit van het Europees Parlement om het land te straffen voor het inperken van democratische vrijheden. Premier Orbán kondigde vrijdag aan dat maandag een besluit wordt genomen over juridische stappen.
14/09 13u15  Kunsthandelaar Jan Six claimt wéér een ‘nieuwe’ Rembrandt te hebben ontdektNog geen half jaar nadat de Amsterdamse kunsthandelaar Jan Six bekendmaakte een onbekende Rembrandt te hebben ontdekt, claimt Six dat hij nóg een schilderij van de oude meester heeft getraceerd. Bij veilinghuis Lempertz in Keulen liet hij een investeerder in het voorjaar van 2014 een schilderij kopen dat werd aangeboden als afkomstig van een anonieme 17de-eeuwse Hollandse meester. Daarop wordt een bijbelse scène verbeeld: Laat de kinderen tot mij komen.
14/09 13u00  Arrestatie van scholier (16) na schietpartij op school in RoermondDe politie in Roermond heeft vrijdagochtend een 16-jarige jongen gearresteerd na een schietincident op een school voor speciaal onderwijs. De jongen had een vuurwapen en een bijl bij zich.
14/09 11u30  Rembrandt zelf keek hem aan, vanaf dat anonieme schilderij in een veilinghuis in Keulen, hij weet het zekerRembrandt zelf keek hem aan, vanaf dat anonieme schilderij in een veilinghuis in Keulen, Jan Six wist het zeker. Nu, 4 jaar en veel onderzoek later, durft hij het eindelijk bekend te maken: Six ontdekte een heuse Rembrandt.
14/09 11u15  Overheid wist in 2016 al van mogelijke meningokokken-uitbraak – en besloot pas jaar later tot aanschaf vaccinDe Nederlandse overheid had al in de herfst van 2016 serieuze aanwijzingen dat er vaccins moesten worden aangeschaft tegen de dodelijke ziekte meningokokken, maar wachtte tot september 2017 met een beslissing hierover. Daardoor is er volgens een van de fabrikanten een tekort aan vaccins ontstaan en kunnen dit jaar alleen baby’s van 14 maanden en 14-jarigen worden ingeënt.
14/09 11u15  Lukt het Grapperhaus de politiestaking van dit weekend via de rechter verbieden?De rechter beslist vrijdag of de politie komend weekeinde in het hele land mag staken. Volgens minister Grapperhaus is de veiligheid in het geding, maar deskundigen denken dat de actie hooguit kan worden beperkt.
14/09 10u00  'Levensbedreigende' orkaan Florence rukt op: inwoners North Carolina opgeroepen te vertrekkenDe Amerikaanse staat North Carolina zet zich schrap voor orkaan Florence, die waarschijnlijk vrijdagochtend aan land komt. De gouverneur heeft inwoners opgeroepen onmiddellijk het gebied te verlaten. Experts vrezen dat de storm, met windkrachten van 150 kilometer per uur, veel levens kan eisen.
14/09 02u15  ‘Als de overheid eerder had beslist, had mijn zoon nog geleefd’In de herfst van 2016 was het bij de overheid bekend dat er in Nederland veel meer besmettingen met meningokokken waren dan in alle jaren ervoor. Maar het vaccin werd niet besteld. Het had zijn zoon Maurits (17) kunnen redden, zegt Bert Gravendeel.
13/09 23u30  Massale inzet Duitse politie in Hambacher Bos om actievoerders te ontruimenDe politie van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen is donderdag met groot machtsvertoon het Hambacher Bos in getrokken om een begin te maken met de ontruiming van het door actievoerders bezette bos. Bij de operatie werden honderden agenten en brandweerlieden ingezet; Duitse media spreken zelfs over duizenden. De politie wil dat niet bevestigen.
13/09 23u15  ‘Over drie uur zijn we dicht, maar er moet nog een kind uit’, zijn er nergens meer kinderdokters in de zaal?Wegens een tekort aan kinderartsen sluiten de kinder- en kraamafdelingen van de ziekenhuizen in Stadskanaal en Hoogeveen. Het begin van het einde, vrezen inwoners en personeel. Is er nog toekomst voor streekziekenhuizen?
13/09 23u15  NRC: Twee Russische spionnen aangehouden in Den HaagIn Den Haag zijn dit voorjaar twee Russische spionnen aangehouden die op weg waren naar het Spiez-laboratorium in Zwitserland, dat onderzoek deed naar de gifgasaanvallen van het Syrische regime-Assad en de aanslag op de Russische dubbelspion Sergej Skripal in het Engelse Salisbury.
13/09 23u15  Massale inzet Duitse politie in Hambacher Bos: boomhutten, actievoerders en molotovcocktailsDe politie van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen is donderdag met groot machtsvertoon het Hambacher Bos in getrokken om een begin te maken met de ontruiming van het door actievoerders bezette bos. Bij de operatie werden honderden agenten en brandweerlieden ingezet; Duitse media spreken zelfs over duizenden. De politie wil dat niet bevestigen.
13/09 23u15  Zelfs Duitse schlagerkoningin Helene Fischer spreekt zich uit over ChemnitzHelene Fischer, de Duitse koningin van schlagerpop, heeft zich uitgesproken tegen vreemdelingenhaat, op Facebook en tijdens haar concert in Berlijn op dinsdagavond. Dat deed ze naar aanleiding van de gebeurtenissen in de stad Chemnitz, waar een man om het leven kwam na een steekpartij met twee vluchtelingen. Daarna trokken groepen extreemrechtse mannen door de stad die Hitlergroeten brachten en scheldend achter mensen aanrenden van wie ze op grond van hun uiterlijk dachten dat het buitenlanders waren.
13/09 23u15  Hebben overheidscampagnes zoals ‘Rij MONO’ wel echt zin?Campagnes als ‘Rij Mono’ hebben zin omdat ze nieuwe normen kunnen doen ontstaan, zegt de gedragswetenschap­per.
13/09 22u15  Kwart van de bomen in MH17-bos in Vijfhuizen is doodEen kwart van de bomen in het herinneringsbos bij het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen is al dood. Dat zei Sjaak de Ligt, coördinator van de Stichting Monument MH17 voor NH Radio. In het bos werden in maart 2017 298 bomen geplant, een boom voor elk slachtoffer van de vliegramp uit 2014.
13/09 22u15  Turkije anticipeert op slotoffensief Syrisch regime en bewapent rebellen in IdlibTurkije stuurt meer wapens naar de rebellen in de Syrische provincie Idlib en versterkt zijn militaire posten in het gebied. Bedoeling is de door Turkije gesteunde rebellen weerbaar te maken, nu het ­Syrische regime en Rusland op het punt staan hun slotoffensief te ontketenen. Idlib is de laatste provincie in Syrië in handen van de oppositie. De door Ankara gesteunde groepen worden eerste doelwit van het slotoffensief van het Syrische regime.
13/09 22u00  Het Klimaatakkoord wordt gesaboteerd, zegt oud-kroonlid van de SER: ‘Stop met polderen’Bedrijven en andere belanghebbenden onderhandelen met de overheid over het Klimaatakkoord. Dit wordt helemaal niks, verwacht oud-kroonlid van de SER Klaas van Egmond. Zijn boodschap aan voorstanders van een betekenisvol akkoord: ‘Stop ermee’.
13/09 21u15  ‘President van de rijken’ hoopt met nieuw plan zijn imago te veranderen én armoede te bestrijdenDe Franse president Emmanuel Macron heeft donderdag een presentatie van het nieuwe armoedebestrijdingsbeleid aangegrepen om te laten zien dat hij ook de armere Fransen iets te bieden heeft. Zijn kabinet besteedt de komende vier jaar 8 miljard euro aan een nieuwe strategie voor armoedepreventie en -bestrijding.
13/09 20u45  Regeringspartij SPD eist vertrek Duitse inlichtingenchef, maar Merkel twijfeltHet partijbestuur van de Duitse regeringspartij SPD eist het ontslag van inlichtingenchef Hans-Georg Maassen naar aanleiding van zijn uitspraken over Chemnitz. Minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU), verantwoordelijk voor de Binnenlandse Veiligheidsdienst, staat achter Maassen. Voor Merkel dreigt van twee kanten een kabinetscrisis.
13/09 20u00  Maakt dit gedrag kans op verkeersongeluk groter? Wat we weten over appen aan het stuurDe overheid voert een grootscheepse campagne tegen telefoongebruik in het verkeer (‘Rij MONO, fiets MONO’), omdat afleiding zou leiden tot veel ongelukken. Waaruit blijkt dat eigenlijk?
13/09 19u30  School in Brabant introduceert blaastest: ‘Drinken is onderdeel van de cultuur hier’Het Varendonck College in Oost-Brabant is er klaar mee: leerlingen die de les verstoren omdat ze dronken zijn. Daarom heeft de middelbare school met locaties in Asten en Someren blaastesten in huis gehaald. Volgens rector Irma van Nieuwenhuijsen gaat het om meer dan een incident: ‘Iemand moet het drankgebruik in deze regio op de agenda zetten.’
13/09 19u30  Waarom is Pussy Riot nog gevaarlijk voor het Kremlin?Pussy Riot werd bekend als punkband met een illegaal optreden in Moskous grootste kathedraal, maar leidt tegenwoordig een comfortabeler bestaan vol videoclips en tv-cameo’s.
13/09 18u30  Maltese regering zeer ontstemd over de rol van CDA’er Pieter Omtzigt in moordonderzoekEr zijn maar weinig Kamerleden zo vasthoudend als Pieter Omtzigt. Als een terriër bijt de CDA’er zich met regelmaat vast in een onderwerp. Hij rust niet voordat hij de laatste snipper informatie van het kabinet heeft gekregen. Dat is nou eenmaal de rol van een Kamerlid, vindt Omtzigt. Premier Rutte is er inmiddels aan gewend. Maar in Malta zijn ze zich rot geschrokken.
13/09 18u30  Appen in het verkeer? Deze nieuwe campagne moet daar een eind aan makenEen landelijke voorlichtingscampagne onder het motto ‘Rij mono’ moet automobilisten en fietsers waarschuwen voor het gevaar van de smartphone in het verkeer. Met televisiespotjes, waarschuwingsborden langs de weg en via sociale media moeten verkeersdeelnemers in de komende tien jaar doordrongen raken van de afleiding die de smartphone geeft.
13/09 18u15  Nederlands cabinepersoneel Ryanair maakt zich klaar voor ‘grootste staking ooit’Het Nederlandse cabinepersoneel van Ryanair gaat samen met collega’s uit België, Spanje, Portugal en Italië staken op vrijdag 28 september. Europese vakbonden spreken van de ‘grootste staking ooit’.
13/09 17u00  Russen beschuldigd van gifgasaanval: wij waren als toerist in Salisbury ‘om prachtige stad te zien’De twee Russen die volgens de Britse regering achter de gifgasaanval in Salisbury zaten, hebben donderdag iedere betrokkenheid ontkend. De mannen erkennen dat ze ten tijde van de aanval in Salisbury waren. Ze zeggen echter dat ze als toerist de stad bezochten om onder andere de 'beroemde kathedraal' te zien.
13/09 15u45  Pussy Riot-activist in ernstige toestand in ziekenhuis – protestgroep vermoedt vergiftigingEen prominente activist van de feministisch-anarchistische Russische protestgroep en band Pussy Riot is in ernstige toestand opgenomen in een ziekenhuis. De punkband en de familie van Pjotr Verzilov (30) vermoeden dat hij is vergiftigd.
13/09 15u00  Belgische kunstenaar Jan Fabre beschuldigd van #MeToo-praktijkenDe Belgische kunstenaar Jan Fabre is beschuldigd van #MeToo-praktijken. Twintig (oud-)medewerkers en stagiairs spreken in een open brief over grensoverschrijdend gedrag bij het dansgezelschap van Fabre. De Vlaamse minister Sven Gatz (Cultuur) laat onderzoek doen.
13/09 14u45  ‘Stop met polderen over het Klimaatakkoord. Je laat de kalkoen toch ook niet meebeslissen over het kerstdiner?’Bedrijven en andere belanghebbenden onderhandelen met de overheid over het Klimaatakkoord. Dit wordt helemaal niks, verwacht oud-kroonlid van de SER Klaas van Egmond. Zijn boodschap aan voorstanders van een betekenisvol akkoord: ‘Stop ermee’.
13/09 14u45  Zonder data geen onderzoek, zeggen voorstanders. Tegenstanders vrezen voor politiek misbruikMoeten we etniciteit nou wel of niet registreren? Zonder data geen onderzoek, zeggen voorstanders. Tegenstanders vrezen voor politiek misbruik. ‘Het is natuurlijk koren op de molen van de ‘minder minder Marokkanen-types’, zegt criminoloog Jan Dirk de Jong. En wat heeft de aanpak van risicogroepen in het verleden opgeleverd?
13/09 12u30  Banken: potentiële rekeninghouders moeten betrouwbaarheids-keurmerk krijgenBanken moeten bij potentiële klanten makkelijker kunnen zien of die betrouwbaar zijn. Dat zegt Wiebe Draijer, bestuursvoorzitter van de Rabobank, in een interview met het Financieele Dagblad.
13/09 11u00  Hij schreef over Congo en Borneo en nu, jawel, over zijn (inmiddels) geliefde AlmereRedmond O’Hanlon schreef boeken over Congo en Borneo. Woensdag werd zijn jongste werk, De Groene Stad, gepresenteerd. Het gaat over, jawel, Almere.
13/09 11u00  Onderzoekers: registreer etniciteit van elke arrestant, verdachte en veroordeeldeVan elke arrestant, verdachte en veroordeelde zouden politie en justitie de etniciteit moeten registreren. Dat zegt onderzoeker jeugdpsychiatrie Albert Boon van de Universiteit Leiden. Volgens hem is deze registratie de enige manier om ‘gericht beleid te maken en te evalueren’.
13/09 08u45  Europa is het zat: Hongarije dreigt stemrecht EU te verliezenHongarije dreigt het stemrecht in de Europese Unie te verliezen. Dat kan de uitkomst worden van een strafprocedure die na een stemming in het Europees parlement tegen het land in werking is getreden. Europa geeft daarmee aan het schenden van de democratische waarden door de Hongaarse premier Viktor Orbán zat te zijn.
13/09 05u00  Aantal migrantenkinderen in opvangcentra VS binnen jaar tijd vervijfvoudigdAan de Amerikaanse grens worden meer migrantenkinderen dan ooit tevoren vastgehouden. In opvangcentra zitten momenteel bijna 13.000 kinderen, blijkt uit berichtgeving van de New York Times. In opvangcentra is bijna geen plek meer.
13/09 02u45  Moeten we etniciteit nou wel of niet registreren?Moeten we etniciteit nou wel of niet registreren? Zonder data geen onderzoek, zeggen voorstanders. Tegenstanders vrezen voor politiek misbruik. ‘Het is natuurlijk koren op de molen van de ‘minder minder Marokkanen-types’, zegt criminoloog Jan Dirk de Jong. En wat heeft de aanpak van risicogroepen in het verleden opgeleverd?
13/09 02u45  Gehandicapte werknemer is verstrikt geraakt in ‘wildgroei’ aan dienstverbandenArbeidsgehandicapten zijn sinds het sluiten van de sociale werkplaatsen in 2015 terechtgekomen in een ‘wildgroei’ aan onzekere dienstverbanden. Dit blijkt uit onderzoek van SBCM, een fonds van gemeenten, sociaal werkbedrijven en vakbonden. Ondernemingslobby VNO-NCW en de SP pleiten voor heropening van sociale werkplaatsen.
12/09 23u45  Klimaatdeskundigen: regering, stop met polderen over het KlimaatakkoordDe overheid zou er goed aan doen het polderoverleg over het Klimaatakkoord stop te zetten. Door te onderhandelen met belanghebbende grote bedrijven is het in de ogen van oud-kroonlid van de SER Klaas van Egmond onmogelijk de ambitieuze klimaatdoelstellingen te halen. Hij krijgt bijval van diverse klimaatdeskundigen.
12/09 23u45  Nieuw boek: O’Hanlon is met de blik van een ontdekkingsreiziger verliefd geworden op AlmereRedmond O’Hanlon schreef boeken over Congo en Borneo. Woensdag werd zijn jongste werk, De Groene Stad, gepresenteerd. Het gaat over, jawel, Almere.
12/09 23u45  In Vlaanderen willen (bijna) alle kinderen bij de scouting – en dus is het loten geblazenLijnrecht tegen de tijdgeest van individualisering in, is de scouting in Vlaanderen zo populair dat er om de schaarse plekken geloot moet worden. ‘Het is anders dan bij voetbal. Hier word je echt vrienden van elkaar.’
12/09 23u00  Zembla: bedrijven schenden milieuregels bij ‘recyclen’ kunstgrasveldenTwee Nederlandse bedrijven die beweren kunstgrasvelden te recyclen, overtreden milieuregels en verdienen geld aan de doorverkoop van de oude velden. Dit blijkt uit onderzoek van Zembla.
12/09 22u30  Paus Franciscus roept bisschoppen bijeen voor wereldtop over seksueel misbruikPaus Franciscus roept vooraanstaande bisschoppen uit de hele wereld eind februari bijeen voor een topconferentie in het Vaticaan over het seksueel misbruik van kinderen binnen de rooms-katholieke kerk.
12/09 22u30  Derde Spaanse politicus weg na diplomagesjoemelDe Spaanse minister van Volksgezondheid, Carmen Montón, is dinsdagavond afgetreden vanwege een onrechtmatig behaalde mastertitel. Het is de zoveelste aanwijzing dat een Madrileense universiteit politici op een soepele manier aan een diploma hielp.
12/09 22u30  Harde kritiek op ministers: nauwelijks verbetering in toezicht op verwarde personenDe overheid heeft nauwelijks vooruitgang geboekt in de aanpak van en zorg voor gevaarlijke psychiatrische patiënten. Dat schrijft jurist Rein Jan Hoekstra aan ministers Grapperhaus van Justitie en De Jonge van Volksgezondheid (beiden CDA).
12/09 21u30  ‘Als je populisten volgt als traditionele partij, dan kiezen de mensen het origineel’Jean-Claude Juncker is begonnen aan zijn laatste jaar als voorzitter van de Europese Commissie. Hij Hij trad aan in november 2014. Wat volgden waren roerige jaren, met de opmars van het anti-Europese populisme en het besluit van Groot-Brittannië om als eerste lidstaat in de geschiedenis de Europese Unie te verlaten. Het gebeurde mede onder Junckers leiding. Hoe kon dat en rekent hij dat zichzelf aan? Dat is een van de vragen die aan hem worden gesteld door een groep van Europese journalisten, kort nadat hij zijn laatste volwaardige State of the Union heeft gehouden.
12/09 20u30  SP en werkgevers plots zij aan zij voor sociale werkplaatsenPlots verenigd in een zeer opmerkelijk bondgenootschap roepen de Socialistische Partij en ondernemingslobby VNO-NCW het kabinet op de sociale werkplaatsen te redden. ‘Het organiseren van werk voor mensen met een beperking is simpelweg een kwestie van beschaving’, stellen SP-leider Lilian Marijnissen en werkgeversvoorzitter Hans de Boer in een gezamenlijke open brief.
12/09 20u15  Zo werd de mislukte helikopterontsnapping van Benaouf A. geplandHet Openbaar Ministerie eiste woensdag straffen tot negen jaar tegen de negen verdachten van de mislukte helikopterontsnapping. Het plan om op Hollywoodachtige wijze crimineel kopstuk Benaouf A. uit de gevangenis te bevrijden, kon nauwkeurig worden gereconstrueerd. Mede dankzij de vele getapte telefoons van de verdachten.
12/09 20u15  Zonder deze nieuwe meetmethode lagen 2500 City Swim-deelnemers in verontreinigd zwemwaterEen cruciale schakel bij het afgelasten van de City Swim afgelopen weekend door de Amsterdamse grachten: een nieuwe techniek, die dna-stukjes van de ziekmakende E.coli turft.
12/09 19u00  Europees Parlement stemt voor zwaarste strafprocedure tegen HongarijeDe EU heeft de weg vrijgemaakt voor het straffen van Hongarije wegens het inperken van de democratische vrijheden. Het Europees Parlement is woensdag akkoord gegaan met het activeren van de zwaarste strafprocedure. Op grond van artikel 7 van het EU-verdrag kan Hongarije het stemrecht in de Europese ministerraden verliezen.
12/09 18u45  Zonder deze nieuwe meetmethode lagen 2500 Canal Swim-deelnemers in verontreinigd zwemwaterEen cruciale schakel bij het afgelasten van de City Swim afgelopen weekend door de Amsterdamse grachten: een nieuwe techniek, die dna-stukjes van de ziekmakende E.coli turft.
12/09 17u30  Juncker: ‘EU moet meer eenheid tonen. Dan kunnen we onze wil opleggen aan anderen’De Europese Unie moet als één stem spreken zodat het een krachtigere vuist kan maken. Ook zouden de Europeanen meer respect moeten tonen voor de EU en blij moeten zijn dat ze al tientallen jaren leven in een deel van de wereld waar vrede heerst. Deze oproep deed voorzitter Juncker van de Europese Commissie woensdag in zijn jaarlijkse ‘State of the Union’.
12/09 15u00  Europees Parlement stemt voor omstreden uploadfilter op YouTube en FacebookAlle protesten van de ridders van het vrije internet ten spijt heeft het Europees Parlement woensdag gestemd voor een nieuwe wetgeving voor auteursrechten. Onderdeel daarvan is een omstreden filter dat techbedrijven als Google, Facebook en Twitter moeten gaan gebruiken om materiaal waarop copyrights berusten te weren.
12/09 14u45  Moerdijk zucht onder groeiende toestroom Albanese ‘inklimmers’NS-station Lage Zwaluwe is opeens razend populair onder Albanese migranten. Want het ligt dichtbij een parkeerplaats vol vrachtwagens langs de A16. De ‘jungle’ van Calais in minivorm op het Brabantse platteland. ‘Dit vergt zoveel capaciteit, tijd en energie’.
12/09 14u45  Groot deel subsidie abortushulp naar christelijke club die ‘spijt’ benadruktHet ministerie van Volksgezondheid geeft een groot deel van de subsidie voor hulpverlening rond abortus aan de christelijke organisatie Siriz, die opkomt voor het ‘ongeboren leven’ en tegenover cliënten vooral de eventuele spijt na een abortus benadrukt.
12/09 13u15  OM eist tot negen jaar cel voor mislukte helikopterontsnappingHet Openbaar Ministerie (OM) eist celstraffen tot negen jaar voor de poging om een zware crimineel op Hollywoodachtige wijze met een helikopter uit de gevangenis te bevrijden. ‘Het lijkt misschien een spectaculair plan, maar het was levensgevaarlijk en bracht onbeheersbare risico's met zich mee.’
12/09 12u30  Mevrouw Plet is een van de 550 duizend Nederlanders wier leven wordt beheerst door zorg aan huisWanneer een oudere thuis zorg nodig heeft, wordt er een team van huisarts, wijkverpleegkundige, logopedist, ergotherapeut, fysiotherapeut en mantelzorgers opgetuigd. Mevrouw Plet is een van de 550.000 Nederlanders wier leven erdoor wordt beheerst.
12/09 12u00  Brexiteers bereiden coup tegen Britse premier May voorEen groep van zo’n vijftig Brexiteers van de Conservatieve Partij is dinsdagavond bijeengekomen om een coup tegen de Britse premier Theresa May te beramen. Ze zijn buitengewoon ontevreden over Mays voorstel dat de Britten met één been in de Europese Unie houdt.
12/09 11u45  Staatssecretaris trekt 53 miljoen euro uit voor preventie ongewenste zwangerschappenStaatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie) van Volksgezondheid trekt 53 miljoen euro uit om ongewenste zwangerschappen te voorkomen. Blokhuis maakt zich zorgen dat 1 op de 5 vrouwen onbedoeld zwanger wordt. ‘Er valt nog extra werk te verzetten’, aldus Blokhuis tegen RTL Nieuws.
12/09 11u15  VS overwegen sancties tegen China om gedwongen opsluiting OeigoerenDe VS overwegen economische sancties omdat China meer dan een miljoen Oeigoeren vast zou houden in de provincie Xinjiang, zeggen bronnen binnen het Congres. China ontkent dat de voornamelijk islamitische bevolkingsgroep gedwongen wordt vastgezet, maar de Amerikanen lijken dat niet te geloven.
12/09 09u30  Van westerse diplomaten tot wapenhandelaren, deze rebellen winden ze om de vingerDe strijders van het Levant Front weten hoe ze in het buitenland het gevoel van de Syrische revolutie moeten verkopen. Hoe ze zichzelf moeten neerzetten als gematigd, seculier en prowesters, al zijn ze dat misschien niet altijd. Van westerse diplomaten tot de wapenhandelaren van de CIA, allemaal windt de groepering ze om de vinger.
12/09 09u00  VS overwegen sancties wegens gedwongen opsluiting Oeigoeren in ChinaChina zou meer dan een miljoen etnische Oeigoeren zonder reden vasthouden in interneringskampen in de provincie Xinjiang. Het land ontkent dat de voornamelijk islamitische bevolkingsgroep gedwongen wordt vastgezet, maar het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken lijkt dat niet te geloven; de VS overwegen economische sancties, zeggen bronnen binnen het Congres.
12/09 08u30  D66 en ChristenUnie kwetsbaar in debat over kinderpardonNa de bijna-uitzetting van Lili en Howick zullen er woensdag bij een asieldebat in de Kamer opnieuw stemmen opgaan voor een verruiming van het kinderpardon. D66 en ChristenUnie waren daar altijd voor, maar staan binnen de coalitie nu schaakmat. Jaren van ongemak en gêne dreigen voor de twee regeringspartijen.
12/09 05u45  Problemen computersysteem Belastingdienst waren begin vorig jaar al bekendDe leiding van de Belastingdienst wist al begin vorig jaar dat het misging met de schenk- en erfbelasting. Maar pas in november hoorde staatssecretaris Menno Snel (Financiën) van de problemen, blijkt uit documenten die RTL Nieuws en Nieuwsuur hebben opgevraagd onder de Wet Openbaarheid van Bestuur (WoB).
12/09 00u15  Nederland doet te weinig tegen omkoping in buitenland, aldus rapport over corruptiebestrijdingNederland doet te weinig in de strijd tegen omkoping door Nederlandse bedrijven in het buitenland. Dat schrijft de organisatie Transparency International Nederland (TI) in een rapport over corruptiebestrijding dat woensdag werd gepubliceerd.
12/09 00u00  Deze man moet oud-president Lula doen vergeten - de vraag is of kiezers hem accepterenDe vervanger van de gedetineerde oud-president lijkt niet op zijn voorganger. De vraag is of hij wordt geaccepteerd door de kiezers.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

4x Extra miljoenen voor de wetenschap ‘volslagen onvoldoende’18/09 21u00 - de Volkskrant: De extra door het kabinet op Prinsjesdag toegezegde investering van 248 miljoen euro in wetenschappelijk onderzoek is volslagen onvoldoende, stellen experts en belanghebbenden.
4x De belangrijkste kabinetsplannen op een rij: iedereen gaat erop vooruit18/09 21u00 - de Volkskrant: Iedereen gaat erop vooruit. Dat is de boodschap van de Miljoenennota die de regering dinsdag heeft gepresenteerd. ‘Mensen moeten concreet merken dat het goed gaat. Thuis, op het werk en in de wijk’, zei koning Willem-Alexander in zijn Troonrede. Dit zijn de belangrijkste kabinetsplannen op een rij.
4x Incident Wormerveer roept vraag op: zijn parkeergarages wel veilig?18/09 21u45 - de Volkskrant: In Wormerveer is dinsdag de vloer van een parkeergarage deels ingestort. Onder het puin zijn geen slachtoffers aangetroffen. Het incident, het zoveelste in een reeks, roept de vraag op of Nederlandse garages veilig zijn.
4x Rusland roept Nederlandse ambassadeur in Moskou op het matje18/09 23u00 - de Volkskrant: Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Nederlandse ambassadeur in Moskou, Renée Jones-Bos, op het matje geroepen. Aanleiding is de recente berichtgeving over twee Russische spionnen die dit voorjaar in Nederland werden ontmaskerd voordat ze een ‘cyberaanval’ konden plegen in Zwitserland.
4x Omstreden baas van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst wordt vervangen18/09 23u15 - de Volkskrant: Na zijn omstreden uitspraken over ‘nepvideo’s’ uit Chemnitz die toch echt bleken, moet Hans-Georg Maassen het veld ruimen als chef van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst. Hij wordt staatssecretaris op het ministerie van Binnenlandse Zaken van Horst Seehofer. Deze opvallende wisseltruc is bedoeld om een ontluikende Duitse kabinetscrisis af te wenden.
3x Kabinet wil eendracht en zorgzaamheid versterken18/09 18u45 - de Volkskrant: Het kabinet wil de komende jaren de eendracht en de zorgzaamheid in de Nederlandse samenleving versterken. De al eerder aangekondigde investeringen in de zorg en in erfgoed en cultuur moeten zorgen voor minder eenzaamheid en voor een breder gedeeld besef van 'waar we vandaan komen'.
3x Rutte III wil dividendbelasting afschaffen, maar oppositie houdt deur naar samenwerking dicht18/09 20u00 - de Volkskrant: Onder een onzeker politiek gesternte begint het derde kabinet-Rutte aan z’n tweede jaar. Het reikte dinsdag in de Troonrede de oppositie nadrukkelijk de hand, maar die liet nauwelijks ruimte voor toenadering zolang de afschaffing van de dividendbelasting niet van tafel verdwijnt. Daarmee is de toon gezet voor de Algemene Politieke Beschouwingen die woensdagochtend beginnen.
3x Rutte III reikt oppositie nadrukkelijk de hand18/09 20u30 - de Volkskrant: Onder een onzeker politiek gesternte begint het derde kabinet-Rutte aan z’n tweede jaar. Het reikte dinsdag in de Troonrede de oppositie nadrukkelijk de hand, maar die liet nauwelijks ruimte voor toenadering zolang de afschaffing van de dividendbelasting niet van tafel verdwijnt. Daarmee is de toon gezet voor de Algemene Politieke Beschouwingen die woensdagochtend beginnen.
3x Premier Pakistan organiseert veiling van auto’s voorganger, maar bijna niemand biedt18/09 21u00 - de Volkskrant: Het leek zo’n goed idee: als nieuwe premier doe je het wagenpark van je voorganger in de uitverkoop, omdat je zelf niet zoveel voertuigen nodig zegt te hebben. De Pakistaanse premier Imran Khan dacht met dit evenement geheid te gaan scoren. Alleen deed er in de tuin van de residentie van de premier bijna niemand een bod op de auto’s die ter veiling werden aangeboden.
3x Verkrachter krijgt lagere straf zodat hij verblijfsvergunning niet verliest18/09 21u30 - de Volkskrant: Een man die is veroordeeld wegens verkrachting heeft een lagere straf gekregen om te voorkomen dat hij zijn verblijfsvergunning zou verliezen. De 38-jarige Afghaanse asielzoeker verkrachtte in 2016 een licht verstandelijk beperkt meisje van 18 jaar in het magazijn van een winkel.

Statistieken

Artikels:
32473
Gelezen:
8467
Aantal lezers nu:
32


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven