zaterdag 18 januari 2020, week 03


U bent nu hier: Meer nieuws van de Volkskrant

Laatste updatecontrole: vandaag om 14u45
 

de Volkskrant

Verbergen Tonen
18/01 12u00  De stemming is omgeslagen: 65 procent is voor vuurwerkverbod Bijna niemand in Nederland wil nog een jaarwisseling meemaken zoals dit jaar. Ruim 8 op de 10 Nederlanders vindt dat het afsteken van vuurwerk zo niet verder kan. Op de kiezers van Forum voor Democratie na zijn de achterbannen van alle politieke partijen nu in meerderheid voor een totaalverbod op vuurwerk.
18/01 11u30  Lucinda Riley heeft met elf bestsellers in de Top 100 de boekenmarkt gered – en dat alles zónder Kipcaravan Jet Steinz bekijkt wekelijks bijgaande toptien en die van de CPNB. Een lid van onze Boekenraad geeft zijn of haar tip.13 
18/01 11u15  In de armste wijk van Bagdad: vechten tegen Iran, de VS én de Iraakse regering Lees meer >
18/01 11u15  Chinese longziekte is een ‘typisch sars-achtig virus’: ‘De komende weken worden spannend’ Na de eerste besmetting buiten China namen deze week de zorgen toe over het virus uit Wuhan. De mysterieuze longziekte heeft een tweede dode geëist. Zijn we getuige van de geboorte van een nieuwe killer?
18/01 11u15  Khamenei gebruikt vrijdaggebed om Revolutionaire Garde te verdedigen De Iraanse geestelijk leider ayatollah Khamenei heeft het vrijdaggebed in de hoofdstad Teheran gebruikt voor een felle aanval op het Westen. Tegelijk verdedigde hij de Revolutionaire Garde vurig tegen de kritiek in eigen land wegens het neerschieten van het Oekraïense lijntoestel. Het was voor het eerst sinds 2012 dat Khamenei het vrijdaggebed leidde.
18/01 10u30  Het is officieel: Lucinda Riley heeft de boekenmarkt gered Jet Steinz bekijkt wekelijks bijgaande toptien en die van de CPNB. Een lid van onze Boekenraad geeft zijn of haar tip.10 
18/01 10u15  Chef-kok Alain Caron over beleid Michelin: ‘Je komt niet aan Bocuse!’ Voor de gastronomische wereld kwam het als een schok: L’Auberge de Collonges-au-Mont-d’Or, het wereldberoemde restaurant van Paul Bocuse nabij Lyon, verliest een van zijn drie Michelinsterren. Chef-kok Alain Caron maakt het boos.
18/01 10u00  In de armste wijk van Bagdad vechten bewoners tegen Iran, Amerika én de Iraakse regering Lees meer >11 
18/01 09u15  Bouwen voor ouderen is niet sexy genoeg: ‘Gemeenten pronken liever met fraaie kantoren’ En wéér rapporteerde een commissie over het gebrek aan woningen voor zelfstandige ouderen. Terwijl de oplossing van het probleem er eigenlijk al is: het Thuishuis, een soort studentenhuis (zonder lawaai) voor senioren.10 
18/01 08u45  In de armste wijk van Bagdad vechten bewoners tegen drie vijanden tegelijk Lees meer >
17/01 21u45  Nog één laatste verhaal na zeven jaar Latijns-Amerika. ‘Op moeilijke dagen voelde ik me een parasiet’ Lees meer >
17/01 21u45  In de armste wijk van Bagdad vecht men tegen drie vijanden tegelijk Lees meer >
17/01 21u30  Bijles, het is niet voor iedereen weggelegd Deze week begint op basisscholen de middentoets, een belangrijk toetsmoment voor groep 8. Om goed beslagen ten ijs te komen, hebben veel leerlingen bijles. Want de kaarten worden al vroeg geschud. ‘Je moet al heel jong laten zien dat je bij de top hoort, als je later hoger onderwijs wilt volgen.’ Maar het werkt ongelijkheid in de hand.
17/01 21u30  Trump krijgt zijn zin: Saoediërs betalen 450 miljoen euro voor bescherming VS Op uitdrukkelijk verzoek van Washington heeft Saoedi-Arabië een eerste aanbetaling gedaan van 450 miljoen euro voor de Amerikaanse bescherming tegen Iran. Van Zuid-Korea eist president Trump maar liefst 4,2 miljard euro voor de beveiliging tegen de Noord-Koreanen.
17/01 21u15  Clintons kwelgeest Kenneth Starr staat Trump bij in impeachment-proces Kenneth Starr, de man die de impeachment-klopjacht leidde op president Bill Clinton, wordt een van de leden van het advocatenteam dat president Trump gaat verdedigen in het impeachment-proces in de Senaat. Ook Starrs opvolger Robert Ray, die het onderzoek tegen Clinton afsloot, maakt deel uit van Trumps ‘dream team’.
Laatste update: vandaag om 12u00


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
17/01 21u15  Puzzelen met informatie die de overheid liever voor zichzelf had gehoudenAmbtenaren slaken een diepe zucht als er een binnenkomt, journalisten met geduld zijn er dol op: het WOB-verzoek. Maar wat is het precies, en hoe gaat de Volkskrant ermee om? Een antwoord op vijf vragen over wobben.
17/01 21u00  Varkens levend gekookt of ernstig verwond: inspectie toont misstanden slachterijenVarkens die verdrinken in gloeiend heet water, ernstig verwond zijn of levend in de kadaverbak belanden: de misstanden in Nederlandse varkensslachterijen zijn nog niet voorbij. Dit blijkt uit openbaar gemaakte inspectierapporten van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
17/01 20u45  Zonnepanelen en afval scheiden: prima. Maar minder reizen? Dat is een ander verhaalLees meer >
17/01 20u15  Marokko draait duimschroeven aan: rappers krijgen cel voor beledigen koningTwee Marokkaanse rappers zijn in hoger beroep veroordeeld tot celstraffen wegens het beledigen van de koning. Ze zijn niet de enigen: Marokko perkt de vrijheid van meningsuiting nu ook online in.
17/01 20u15  In China werden de afgelopen 70 jaar nooit zo weinig kinderen geboren als in 2019China worstelt met het laagste geboortecijfer sinds de oprichting van de Volksrepubliek. Het eenkindsbeleid is sinds 2015 stapsgewijs afgebouwd, maar Chinezen kiezen niet massaal voor gezinsuitbreiding. In de afgelopen zeventig jaar zijn nooit zo weinig kinderen geboren als in 2019: 14,65 miljoen baby’s.
17/01 19u15  Na twee decennia keert Rottenberg terug naar de Akbarstraat: ‘Ik geloof in deze buurt’Bijna twintig jaar geleden maakte Felix Rottenberg een spraakmakende serie over de Akbarstraat in Amsterdam-West. Nu keert hij terug. Wat is er geworden van de ‘slechtste’ wijk van Nederland?
17/01 18u45  De innerlijke strijd van advocaat Anis BoumanjalHij zal de belangen van de salafistische alFitrah-moskee altijd verdedigen. Toch merkt advocaat Anis Boumanjal dat hij ‘een onbewuste perverse drang’ heeft zich van de moskee te distantiëren. Iets wat hij bij moordenaars niet heeft. Waarom die worsteling?
17/01 18u45  Ayatollah Khamenei gebruikt vrijdaggebed om Revolutionaire Garde te verdedigenDe Iraanse geestelijk leider ayatollah Khamenei heeft het vrijdaggebed in de hoofdstad Teheran gebruikt voor een felle aanval op het Westen. Tegelijk verdedigde hij de Revolutionaire Garde vurig tegen de kritiek in eigen land wegens het neerschieten van het Oekraïense lijntoestel. Het was voor het eerst sinds 2012 dat Khamenei het vrijdaggebed leidde.
17/01 18u45  Arnhemmer aangehouden vanwege aanbieden 12 miljard wachtwoordenDe politie heeft een 22-jarige Arnhemmer aangehouden omdat hij online zo’n 12 miljard inlognamen en gestolen wachtwoorden zou hebben aangeboden. Deze waren tegen betaling te downloaden.
17/01 16u45  Ayatollah Khamenei gebruikt vrijdaggebed om Revolutionaire Garde te verdedigen tegen protestenDe Iraanse geestelijk leider ayatollah Khamenei heeft het vrijdaggebed in de hoofdstad Teheran gebruikt voor een felle aanval op het Westen. Tegelijk verdedigde hij de Revolutionaire Garde vurig tegen de kritiek in eigen land wegens het neerschieten van het Oekraïense lijntoestel. Het was voor het eerst sinds 2012 dat Khamenei het vrijdaggebed leidde.
17/01 16u30  Na eeuw landen zonder handen is piloot nu ook (bijna) overbodig bij het opstijgenOp de automaat landen konden vliegtuigen al, nu is er ook geen piloot meer nodig om een toestel van de grond te krijgen. Airbus heeft met succes een proef gedaan, waarbij voor het eerst een commercieel passagiersvliegtuig – een A350 1000 – louter op visuele waarneming opsteeg.
17/01 15u45  Is nieuws echt als ‘vergif voor je lichaam’, zoals deze Zwitserse bestsellerauteur beweert?Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: wie het nieuws volgt, wordt depressief en verliest wilskracht.
17/01 15u15  Voorlopig toch geen reclames in WhatsAppNieuws over tech, internet en gadgets voor u bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.
17/01 13u45  Sinds de liquidatie van generaal Soleimani zijn Iraanse producten in Irak onverkoopbaarVeel Irakezen hadden al een hekel aan buurland Iran. Maar sinds Iran en de VS bijna slaags raakten op Iraaks grondgebied, na de liquidatie van generaal Soleimani, is de geest uit de fles. ‘We willen Iran afwijzen op elke mogelijke manier.’
17/01 13u00  Rekenkamer VS: Trump overtrad wet met onthouding militaire steun aan OekraïneDe Amerikaanse president Donald Trump heeft volgens de Amerikaanse Rekenkamer vorig jaar de wet overtreden door Oekraïne ­militaire steun te onthouden die al door het Congres was goedgekeurd. Daarmee zijn de manoeuvres, die Trump als derde president in de geschiedenis een impeachment hebben opgeleverd, voor het eerst formeel onrecht­matig verklaard.
17/01 09u30  Wat vinden de kinderen eigenlijk van de onderwijscrisis?Als het over de crisis in het onderwijs gaat, komen altijd de leraren en beleidsmakers aan het woord. Maar waar hebben de kinderen zelf behoefte aan? In Den Bosch moeten de beleidsmakers eens naar de kinderen luisteren.
17/01 09u00  Hoe Van Laarhoven in de problemen kwam, en hoe het verder gaat nu hij in Nederland isHet Openbaar Ministerie wil de Nederlandse strafzaak tegen Johan van Laarhoven zo snel mogelijk voortzetten nu de verdachte in Nederland is. Vier vragen over de zaak tegen de grondlegger van de Grass Company.
17/01 08u30  Zo pioniert Berlijn zich uit de woningnood - ook iets voor Nederland?Berlijn is zo in trek, dat de woningnood er onhoudbaar is geworden. En dus heeft het stadsbestuur radicale maatregelen genomen om wonen betaalbaar te houden. Huren worden bevroren, woningen opgekocht. Iets voor in Nederland?
17/01 08u30  Brengen Poetins grondswetswijzigingen Rusland dichter bij een dictatuur?De door president Vladimir Poetin aangekondigde grondwetswijzigingen gooien het Russische staatsbestel om. Mogelijk blijft hijzelf de baas, maar dan in een andere, nog onbekende rol.
17/01 08u15  Zelfs een boze boer emigreert niet zomaar naar Canada of DenemarkenEr is altijd wel iemand die garen spint bij dreigend onheil. Zoals de agrarische makelaars en consultants die Nederlandse boeren deze week in hotelzaaltjes van Friesland tot Brabant maar al te graag vertellen over de grote voordelen van een nieuw bestaan over de grens. Canada kent een vaste, hoge melkprijs. In Denemarken staan nu bedrijven voor een relatief gunstige prijs te koop. Frankrijk telt veel meer zonuren en bij de buren in Duitsland loop je weinig risico vervreemd te raken van familie en vrienden. Fosfaatrechten, ruimtegebrek en torenhoge grondprijzen kennen al deze landen bovendien niet.
16/01 22u30  In Langelo beheert het dorp het laatste dorpscafé: de ziel is geredCafés verdwijnen met tientallen per jaar. Op het platteland laten ze vaak een krater in het dorp achter. Het Drentse Langelo heeft een vorm gevonden om de dorpskroeg te behouden. In eigendom van de gemeenschap. ‘Aan de kerstbingo deden 72 mensen mee!’
16/01 22u30  Moet de maximumstraf voor doodslag omhoog, zoals OM-topman Gerrit van der Burg wil?Bij moord kan de rechter straffen tot 30 jaar en soms levenslang opleggen. Doodslag is een ‘impulsdaad’, met een maximumstraf van 15 jaar. Wat OM-topman Gerrit van der Burg betreft moet het ‘strafgat’ tussen moord en doodslag kleiner worden. Goed idee?
16/01 22u30  Minister Grapperhaus laat zijn staatssecretaris Broekers-Knol zien hoe het moetGoedemiddag,
16/01 21u00  Moet de maximumstraf voor doodslag omhoog, zoals deze OM-topman wil?Bij moord kan de rechter straffen tot 30 jaar en soms levenslang opleggen. Doodslag is een ‘impulsdaad’, met een maximumstraf van 15 jaar. Wat OM-topman Gerrit van der Burg betreft moet het ‘strafgat’ tussen moord en doodslag kleiner worden. Goed idee?
16/01 19u30  Big Ben zal niet triomfantelijk beieren als de Brexit begintDe Britten zullen de Europese Unie in de late avond van 31 januari stilletjes verlaten. Premier Boris Johnson heeft donderdag bepaald dat Big Ben op dat historische moment niet zal luiden. Het zou te duur zijn om de klok, die wegens de renovatiewerkzaamheden buiten gebruik is, voor de gelegenheid te laten klinken. De brexiteers wantrouwen dit excuus.
16/01 18u45  Wie nu al treurt om lege winkelstraten, kan zijn hart vasthouden: Amazon komt eraanAmazon gaat het aanbod van producten in zijn nu praktisch lege Nederlandse webwinkel uitbreiden. Dat blijft niet zonder gevolgen, waarschuwen marktonderzoekers. We moeten ons schrap zetten voor nóg legere winkelstraten.
16/01 18u30  Hoe de Australische bosbranden zich verspreiden, wordt door een Nederlandse vuuranalist voorspeldDe bosbranden in Australië razen met zo’n geweld over het land, dat bestrijden ervan zinloos lijkt. Toch is dat wat Saskia Grootemaat dag en nacht doet. De Nederlandse is vuurgedragsanalist in Australische dienst. Van elke plant en boom kent zij de ontvlambaarheid. ‘Kronenvuur, dat is gevaarlijk.’
16/01 18u00  Computernerd die Russen belasting liet betalen, moet nu Poetins economische agenda laten slagenDe technocraat die het als eerste lukte om de Russen belastingen te laten betalen, is de nieuwe premier die Poetins economische plannen eindelijk moet laten slagen.
16/01 17u15  Giuliani's fixer zegt dat Trump wist wat hij in Oekraïne deed, maar geeft (nog) geen hard bewijsIn een interview op de Amerikaanse zender NBC heeft Lev Parnas, de fixer van Donald Trumps persoonlijke advocaat Rudy Giuliani, gezegd dat zowel president Donald Trump, vicepresident Mike Pence als justitieminister William Barr vorig jaar op de hoogte waren van de schaduwoperatie die hij uitvoerde in Oekraïne.
16/01 16u00  Fransen staken al 43 dagen tegen verhogen pensioenleeftijd: ‘Het eindspel is begonnen’In Frankrijk werd donderdag voor de 43ste dag gestaakt tegen het omstreden regeringsplan om het pensioenstelsel te hervormen. President Macron hoopt nog altijd de uitputtingsslag te winnen. Maar de bonden peinzen er niet over de strijd op te geven, vertelt Frankrijk-correspondent Daan Kool aan de telefoon.
16/01 16u00  Miljardenboetes dreigen voor autofabrikanten: ‘Stop verkoop SUV’s met 400 pk’Miljardenboetes dreigen volgend jaar voor autofabrikanten als ze de nieuwe Europese uitstootnormen niet halen. Industriekenner Michael Schweikl legt uit waarom de uitstoot van CO2 door auto’s maar niet wil dalen.
16/01 14u45  Betrouwbare ‘hondenmarktplaats’ moet malafide handel bestrijdenDierenbeschermers en hondenfokkers hebben de handen ineen geslagen om een ‘bonafide’ handelsplatform te creëren waar consumenten met een gerust hart ‘een gezonde en sociale hond’ kunnen aanschaffen. Ook importeurs van buitenlandse zwerfhonden, dierenartsen, onderwijsinstellingen en dierenspeciaalzaken doen mee aan het ambitieuze project FairDog.
16/01 13u00  Nieuw investeringsfonds van Wouter Bos moet groen verschil én winst maken, gaat dat lukken?Invest-NL heeft eindelijk de geldpot om innovatieve bedrijven – met name in de energietransitie – een zetje in de rug te geven. Maar gaat dat wel samen met de eis van een marktconform rendement?
16/01 11u45  Spotify maakt een persoonlijke playlist voor uw huisdierNieuws over tech, internet en gadgets voor u bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.
16/01 11u30  De oude varkensboer is ‘regelmoe’ en laat zich maar al te graag uitkopen door het RijkVarkensboeren konden tot en met woensdag inschrijven voor een uitkoopregeling met het Rijk. Doel is het verminderen van stankoverlast op het platteland. De regeling komt de Brabantse varkensboer Bart Verhees niet slecht uit. ‘De gemeente begon de geureisen al te verhogen.’
16/01 11u00  Onderzoek: gedeelde smart is meestal géén halve smartGedeelde smart blijkt niet altijd halve smart. Het hart uitstorten bij anderen lucht op en zorgt dat we ons begrepen voelen – voor even. Maar op langere termijn helpt het niet, zegt sociaal-psycholoog Lisanne Pauw, die vrijdag promoveert aan de UvA.
16/01 10u15  In de Nederlandse bossen groeien 60 woningen per dagHout maakt een opmars als bouwmateriaal voor nieuwe huizen, hotels en kantoren. Je kunt er snel mee werken, en het zorgt ook nog eens voor minder uitstoot van CO2, zeggen experts.
16/01 10u00  Kremlin maakt weg vrij voor machtsbehoud PoetinVladimir Poetins grote operatie is begonnen. De operatie ter voorbereiding op 2024, het jaar waarin hij volgens de huidige grondwet moet aftreden als president van Rusland.
16/01 08u30  En weer steekt Johan Remkes een spaak in het wielGoedemiddag, Johan Remkes verliest in de regeringscoalitie snel aan populariteit. Wouter Bos nog niet, maar de uitdaging die hij bij het kabinet op het bord legt is zeker niet minder groot.
16/01 08u15  Krijgt de ‘New Kids-snackbar’ een tweede leven?De Brabantse snackbar die nationale faam verwierf door de New Kids-films wordt met sloop bedreigd. Erfgoedvereniging Heemschut hoopt dat te voorkomen en strijdt voor een plekje in het Openluchtmuseum te Arnhem.
16/01 05u15  Betrouwbare ‘hondenmarktplaats’ moet malafide handel van puppyfabrieken bestrijdenDierenbeschermers en hondenfokkers hebben de handen ineen geslagen om een ‘bonafide’ handelsplatform te creëren waar consumenten met een gerust hart ‘een gezonde en sociale hond’ kunnen aanschaffen. Ook importeurs van buitenlandse zwerfhonden, dierenartsen, onderwijsinstellingen en dierenspeciaalzaken doen mee aan het ambitieuze project FairDog.
15/01 23u00  Zorg voor zelfstandig wonende ouderen moet en kan veel beterDe overheid moet direct aan de slag om het ouderen mogelijk te maken zelfstandig te blijven wonen. Er moeten meer voor ouderen geschikte woningen komen. De zorg moet beter worden georganiseerd, maar tegelijkertijd moeten er ook meer plekken in verpleeghuizen komen. Dat stelt een commissie onder leiding van oud-PvdA-leider Wouter Bos.
15/01 21u45  Polen ligt op ramkoers met Brussel over omstreden tuchtkamer voor rechtersKomt het nog goed in de hoog oplopende familieruzie tussen Polen en de Europese Unie? Die vraag hangt als een donderwolk boven de partijen na de escalatie van deze week.
15/01 21u15  Ouderen zijn gelukkig in Zwols ‘knarrendorpje’. Waarom durven veel gemeenten er dan niet aan?Voor ouderen wordt te weinig gebouwd, schrijft de commissie Toekomst zorg thuiswonende ouderen in een advies aan de regering. Ze blijven te lang wonen in huizen die eigenlijk niet meer bij hen passen. In het Zwolse seniorenwijkje De Knarrenhof is de ideale woonvorm voor ouderen gerealiseerd, menen de bewoners zelf. Toch durven veel gemeenten zo’n wijkje niet aan.
15/01 21u15  Iran arresteert betrokkenen voor hun aandeel bij het neerhalen van Oekraïense BoeingIran heeft een aantal personen gearresteerd die betrokken waren bij het neerhalen vorige week van de Oekraïense Boeing 737.
15/01 20u15  Valt de Irandeal nog te redden nu Teheran Europese troepen bedreigt?Een Iraans dreigement aan Europese troepen is een slecht voorteken voor wat Brussel ziet als laatste poging het nucleaire akkoord te redden. De Britten en Fransen buigen hun diplomatieke spoor al om in de richting van het plan-Trump.
15/01 19u15  China: ‘uiterst negatieve consequenties’ bij blokkade verkoop ASML-chipmachineChina draait de duimschroeven aan. De Nederlandse regering houdt, naar verluidt onder Amerikaanse druk, de export op van een zeer geavanceerde chipmachine, geproduceerd door het Veldhovense ASML. ‘We hopen dat de handelsrelatie geen schade oploopt.’
15/01 19u15  Handelsakkoord tussen China en VS getekend: doorbraak of wapenstilstand?China en de Verenigde Staten ondertekenden woensdag een akkoord dat een voorlopig einde moet maken aan de handelsoorlog. Dat betekent rust in de tent voor Trump en een adempauze voor Xi.
15/01 19u00  Hackers wisten systemen Medisch Centrum Leeuwarden binnen te dringenHackers zijn de systemen van het Medisch Centrum in Leeuwarden (MCL) binnengekomen. Ze maakten daarbij gebruik van inloggegevens die ze via een kwetsbaarheid in Citrix-servers hadden buitgemaakt.
15/01 19u00  Vliegschaamte? Eerder vlieglust: Nederlander vaker met vliegtuig dan met auto op vakantieVliegschaamte? De vakantievierder lijdt eerder aan vlieglust. Uit nieuwe berekeningen blijkt dat de auto heeft afgedaan als populairste vervoersmiddel voor een buitenlandse bestemming. Het aantal vliegvakanties is in 2019 voor het eerst het aantal autovakanties voorbijgestreefd, meldt onderzoeksbureau NBTC-NIPO.
15/01 17u30  Honderden varkensboeren kunnen niet wachten om te stoppenOnder varkenshouders blijkt veel animo te bestaan om zich door de overheid te laten uitkopen. Een regeling uit het regeerakkoord om stankoverlast te verminderen in veedichte gebieden is op de laatste inschrijfdag ruim overtekend.
15/01 17u15  Terwijl de ‘klassieke’ misdaad blijft dalen, neemt online fraude steeds meer toeSteeds meer minderjarige jongeren stappen in de misdaad, zo blijkt uit de jaarcijfers van de nationale politie. Vooral bij online fraude neemt het aantal verdachten onder de 18 jaar flink toe.
15/01 16u45  Vuurwerk blijft uit tijdens democratisch debat: geen duidelijke winnaarHet laatste debat tussen de zes belangrijkste Democratische presidentskandidaten, dinsdag in Des Moines, Iowa, heeft geen duidelijke winnaar opgeleverd. Eens te meer bleek dat de belangrijkste tegenstander van de Democraten de huidige president is.
15/01 16u00  Hoe Nederlanders zonder vliegschaamte lekker op air cruise gaanNederlanders met veel geld en weinig vliegschaamte gaan lekker op air cruise met Piet Visser. De eerstvolgende is in mei en heet ‘Parels van de Opera’: tien dagen per Boeing 737-700NG langs operahuizen in Engeland, IJsland, Rusland, Italië en Wenen. De Boeing, goed voor 160 economy-stoelen, is omgebouwd tot een privéjet met 56 zitplaatsen. Rechtstreeks vliegen, vip-behandeling, voorstellingen en vijfsterrenhotels: 19.995 euro per persoon.
15/01 14u45  Maak werk van je digitale veiligheid: zo neem je een wachtwoordmanagerDat je digitale veiligheid belangrijk is, snapt iedereen. Maar waar begin je? De Gids helpt je op weg met slimme tips. Vandaag: Zo beveilig je je accounts en ga je 2020 veilig in.
15/01 14u30  WRR in advies aan regering: geen uitkeringen, maar baan voor iedereen als vangnetNiet een uitkering, maar een basisbaan zou het vangnet van de verzorgingsstaat moeten worden. Dat schrijft de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid (WRR) in een advies aan de overheid. Werk is te belangrijk voor de samenleving om mensen onnodig langdurig aan de kant te houden.
15/01 13u30  Is het handelsakkoord een doorbraak of wapenstilstand?China en de Verenigde Staten ondertekenen naar verwachting woensdag een akkoord dat een voorlopig einde moet maken aan de handelsoorlog. Dat betekent rust in de tent voor Trump en een adempauze voor Xi.
15/01 12u15  Megabelegger BlackRock maakt klimaatdraai, mijdt voortaan vervuilende bedrijvenBlackRock maakt na kritiek uit duurzame hoek een klimaatdraai. De grootste vermogensbeheerder ter wereld gaat de klimaattransitie centraal stellen in zijn beleggingsstrategie. Ook zal BlackRock voortaan vervuilende bedrijven als steenkoolproducenten afstoten en mijden in toekomstige investeringen.
15/01 10u15  IS eist aanslag Niger op en onderstreept daarmee noodzaak Sahel-missie van MacronIslamitische Staat heeft de aanslag op een militaire basis in Niger opgeëist waarbij afgelopen donderdag zeker 89 slachtoffers zijn gevallen. Het is de dodelijkste aanslag ooit in Niger, dat in toenemende mate wordt meegesleurd door de oplaaiende terreur in de Sahel.
15/01 09u45  Drugsbendes heersen in Malmö, Stockholm en Gotenburg. Wat is er aan de hand in ‘modelstaat’ Zweden?Wat is er aan de hand in de ooit zo bejubelde modelstaat Zweden? In grote steden als Stockholm, Gotenburg en Malmö nemen drugsbendes de straten over. Bomaanslagen en liquidaties zijn aan de orde van de dag. Veel van dat geweld wordt toegeschreven aan migranten. ‘Het is niet meer leuk om hier te wonen.’
15/01 09u45  Frankrijk, Duitsland en VK voeren druk op om nucleair akkoord met Iran te reddenEuropese landen willen een poging doen Iran alsnog te houden aan het nucleaire akkoord dat in 2015 werd gesloten, maar waar de VS uit zijn gestapt. De landen hopen hiermee het conflict in de Perzische Golf te laten deëscaleren.
15/01 09u30  Miljardenorder Duitse defensie komt als geschenk voor geplaagd familiebedrijfDe Duitse marine heeft een miljardenorder geplaatst bij Damen, Nederlands grootste scheepsbouwer, voor het bouwen van vier oorlogsschepen. Het zou de grootste order zijn die de Duitse marine ooit heeft gedaan. Een flinke opsteker voor het familiebedrijf, dat de afgelopen jaren reputatieschade en economische tegenspoed moest verwerken.
15/01 09u30  Rechter: waarom betaalt overheid niet méér voor behandeling zwaar gestoorde delinquent?De behandeling van zwaar gestoorde delinquenten kost meer dan die van de gemiddelde patiënt, maar de overheid betaalt maar één tarief. Dat is te weinig, vinden de forensische klinieken. De kortgedingrechter moet nu bepalen of ze daarin gelijk hebben.
15/01 08u15  Amsterdam neemt schulden jongeren over, wethouder waarschuwt: dit is geen cadeauEenderde van de jongeren in Amsterdam heeft schulden, bij een groeiende groep zijn die problematisch. De gemeente biedt hun de helpende hand door de schuld over te nemen en deels kwijt te schelden. Maar het is geen cadeau, waarschuwt de wethouder.
15/01 07u00  ‘Zonder die stress gaat het mij zeker lukken wat van mijn toekomst te maken’Eenderde van de jongeren in Amsterdam heeft schulden, bij een groeiende groep zijn die problematisch. De gemeente biedt hun de helpende hand door de schuld over te nemen en deels kwijt te schelden. Andere gemeenten hebben vergelijkbare programma’s. Drie jongeren doen hun verhaal.
15/01 00u15  Eindelijk heeft Zoulikha weer het gevoel dat ze meetelt, dankzij een basisbaanDe WRR wil basisbanen voor mensen die moeilijk aan het werk komen. In Den Haag experimenteren ze daar al mee. Zo kon Zoulikha Zerouali na jaren bijstand aan de slag in een verpleeghuis. ‘Ik ga elke dag tevreden naar huis.’
15/01 00u15  Demonstratieverbod voor olympische sporters (mening geven mag wel)Olympische deelnemers mogen tijdens de Zomerspelen van Tokio hun politieke overtuigingen niet uiten tijdens wedstrijden, medailleceremonies en in het olympisch dorp.
15/01 00u00  Geef uw mening en help onze website en apps te verbeterenLees meer >
14/01 23u15  Popster Billie Eilish (18) verzorgt titelsong voor nieuwe BondfilmPopsensatie Billie Eilish neemt de titelsong van de nieuwe James Bond-film No time to die voor haar rekening. De 18-jarige zangeres uit Los Angeles is de jongste artiest ooit die haar naam aan het prestigieuze filmnummer verbindt.
14/01 23u00  Winnaar Young Chef Award van Michelin: ‘Prestatiedruk voelden we sowieso al’Michelin reikte dit jaar, naast de sterren, voor het eerst de Young Chef Award uit in Nederland. Het is een prijs voor jonge chefs die net met hun kookcarrière zijn begonnen. De 23-jarige Cas Pikaar uit Tilburg ging met de prijs naar huis. Hij is chef-kok bij restaurant DOYY in Eindhoven.
14/01 22u15  Staat Libië na het mislukte overleg opnieuw aan de rand van een burgeroorlog?Pogingen van Rusland en Turkije om de strijdende partijen in Libië te bewegen de wapens neer te leggen zijn mislukt. Krijgsheer Khalifa Haftar vertrok dinsdag uit Moskou zonder zijn handtekening te zetten onder een akkoord over een bestand met de regering van de Libische premier Fayez al-Serraj. Wat staat Libië nu te wachten?
14/01 22u00  Benedictus krabbelt terug als co-auteur van kritisch celibaatboekEmeritus paus Benedictus XVI wil niet langer dat zijn naam prijkt op het omstreden boek dat hij samen schreef met de conservatieve kardinaal Robert Sarah. Reden: ze schreven het boek helemaal niet samen.
14/01 20u45  Is de buurtbus met vrijwilligers broodroof van beroepschauffeurs? ‘Wat een onzin’De FNV wil af van de buurtbussen die worden bestuurd door vrijwilligers. Er zouden beroepschauffeurs moeten rijden. In de ‘buurtbusdichtste provincie’ Noord-Brabant blijken de bussen ook ‘een sociaal gebeuren’. ‘Afschaffen zou een ramp zijn.’
14/01 20u45  KPN houdt XS4ALL toch in leven, maar voor de fans is dit is nog slechterHet is een onverwacht nieuw hoofdstuk in de al maanden durende soap rondom XS4ALL: de naam blijft toch bestaan. Oud-fans zijn niet te spreken: dit is nog slechter dan helemaal opheffen.
14/01 19u45  Net toen alles er wel over gezegd was, bereikte het vuurwerkdebat vandaag dan ook de Tweede KamerGoedemiddag, In het dominodebat over de uitbreiding van het vuurwerkverbod, gingen vandaag weer twee stenen om. Intussen pakt een enthousiaste Kamer het asieldebat op waar het in 2017 was gebleven.
14/01 19u15  Russen hackten Oekraïens bedrijf, mogelijk op jacht naar politiek vuil over Joe BidenHackers van de Russische militaire inlichtingendienst GRU hebben Burisma aangevallen, het Oekraïense gasbedrijf waarvoor de zoon van oud-vicepresident Joe Biden werkte. Dit meldt een Amerikaans internetbeveiligingsbedrijf. De Russen waren mogelijk op zoek naar beschadigende informatie over Biden.
14/01 19u15  Eerste ‘sportslachtoffer’ gevallen: kunnen de Australische toernooien wel doorgaan?Met de Australian Open (tennis) en de Tour Down Under (wielrennen) staan volgende week twee grote sportevenementen in Australië op het programma. Maar de vraag wordt steeds prangender of die wel door kunnen gaan vanwege de bosbranden die het land teisteren. Dinsdag viel tijdens het kwalificatietoernooi van de Australian Open het eerste ‘sportslachtoffer’.
14/01 16u45  Tata Steel Nederland zet Tata Europe voor het blok: geen massaontslag vóór oktober 2021Bij Tata Steel Nederland zal geen massaontslag plaatsvinden vóór oktober 2021. Dat blijkt uit een brief van het bedrijf aan vakbond FNV, in handen van de Volkskrant. Maar daarmee is de kwestie nog niet beslecht tussen Tata Nederland en Tata Europe.
14/01 16u00  ’s Lands bekendste YouTuber Nikkie de Jager vertelt transgender te zijn: ‘Ik ben gechanteerd’De Nederlandse YouTuber en visagiste Nikkie de Jager, ook wel bekend als Nikkie Tutorials, heeft onthuld dat zij transgender is. Ze is ’s lands bekendste YouTuber, haar video’s zijn meer dan een miljard keer bekeken. ‘Ik ben gechanteerd, omdat mensen mijn verhaal wilden lekken aan de pers.’
14/01 14u00  Apple weigert FBI te helpen met kraken iPhoneNieuws over tech, internet en gadgets voor u bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.
14/01 13u15  Officier van justitie hield informatie achter in Arnhemse villamoordHet onderzoeksteam van de Arnhemse villamoord, een roofmoord uit 1998, heeft belangrijke informatie voor de onderzoeksrechter verzwegen. De teamleider van het onderzoek en de officier van justitie hielden informatie over een bron achter. Deze informatie zou de ‘rechter-commissaris juridisch in een lastig parket kunnen brengen’.
14/01 12u30  Oudste ‘spul’ op aarde ontdekt: meteoor bevat sterrenstof van 7 miljard jaar oudOpmerkelijke inzichten uit de wetenschap, voor u bij elkaar geblogd door onze wetenschapsredacteuren.
14/01 12u30  Koningin Elizabeth steunt wens Harry en Meghan om een stap terug te doen – met tegenzinDe vrede is getekend in Huize Windsor. Met spijt en tegenzin is de Britse koningin Elizabeth maandag akkoord gegaan met een overgangsperiode voor Harry en Meghan. De twee kunnen zich vestigen in Canada, maar blijven, benadrukte de 93-jarige vorstin, ‘een gewaardeerd deel van mijn familie’. Eerder op de dag hadden Harry en zijn broer William in een gezamenlijke verklaring laten weten niet op voet van oorlog te verkeren.
14/01 12u15  Staatsbank ABN is eerste grote bank die spaarders geen rente meer geeftAls eerste van de grote banken geeft de ABN Amro geen rente meer over spaarsaldi. De huidige rente van 0,01 procent (1/100ste procent) wordt teruggebracht naar nul.
14/01 10u30  VN: minstens 30 procent van de aarde beschermen om massaal uitsterven van soorten te voorkomenMinstens 30 procent van de aarde (zowel land als zee) moet komende tien jaar worden beschermd om te voorkomen dat het massale uitsterven van planten- en diersoorten doorzet. Dat staat in een concepttekst voor een VN-akkoord over biodiversiteit die maandag is gepubliceerd.
14/01 10u00  Uitstoot tour Coldplay gelijk aan 25.572 retourtjes Amsterdam - New York. Kun je ‘groen’ touren?Om het milieu te sparen, tourt de band Coldplay niet meer. Veel artiesten voelen vliegschaamte. Kun je een wereldster zijn zonder te vliegen? En hoe organiseer je dan een festival? We onderzoeken de ecologische voetafdruk van een wereldtour en komen met vijf oplossingen.
14/01 08u45  De ‘trouwstoetmepper’ werd stiekem verhoord op de luchtplaats, klaagt zijn advocaatShahid B. wilde niets zeggen, maar op de luchtplaats ontfutselden opsporingsambtenaren hem toch wat uitspraken. Ze deden of ze ook arrestanten waren. B.'s advocaat betwijfelt of dat zomaar kan.
14/01 08u15  Uitstoot tour Coldplay gelijk aan 25.572 retourtjes Amsterdam - New York. Kan je ‘groen’ touren?Om het milieu te sparen, tourt de band Coldplay niet meer. Veel artiesten voelen vliegschaamte. Kun je een wereldster zijn zonder te vliegen? En hoe organiseer je dan een festival? We onderzoeken de ecologische voetafdruk van een wereldtour en komen met vijf oplossingen.
14/01 07u45  Korting op forensische zorg? ‘Je kunt een behandeling van een verkrachter niet half doen’De forensische zorg ligt onder een vergrootglas, maar het ministerie van Justitie kort op de tarieven voor de behandelingen. Onverantwoord, vindt een van de grote zorgaanbieders. Die heeft een rechtszaak aangespannen die dinsdag speelt. Lees hier een interview met een van de aanklagers terug.
14/01 06u15  EU-president Michel vreest terreur en migratie door strijd in LibiëEU-president Charles Michel wil dat de EU meer en eensgezind optreedt bij internationale crises zoals de oplaaiende burgeroorlog in Libië. Als komende weken de strijd in Libië niet luwt, betaalt de EU volgens hem een hoge prijs: honderdduizenden migranten zullen het land ontvluchten richting Europa en de kans op terreuraanslagen in Afrika en de EU neemt toe.
13/01 23u30  ‘Michelin doet weinig recht aan het dynamische restaurantlandschap in Nederland’Acht restaurants hebben een eerste Michelinster gekregen. Dat bleek maandag bij de presentatie van de nieuwe Michelingids in Amsterdam. We bellen met culinair expert Hiske Versprille van de Volkskrant.
13/01 23u15  Schoolleiders vrezen dat de overheid leerlingen naar een politiek ideaalbeeld laat vormenMet een wetswijziging wil minister Slob van Onderwijs scholen dwingen werk te maken van de burgerschapslessen. Schoolleiders staan op hun achterste benen. Zij voelen zich in hun vrijheid beknot.
13/01 23u15  Boze tolken: we zullen zien of Grapperhaus het zonder ons redtHet plan van minister Grapperhaus van Justitie om de eisen voor tolken en vertalers te versoepelen bedreigt de rechtstaat. Dat vinden tolken en vertalers die bovendien vrezen dat hun het brood uit de mond wordt gestoten. De meesten weigeren uit protest opdrachten van politie en justitie.
13/01 23u15  Ervaren neef moet de geliefde sultan van diplomatieke grootheid Oman doen vergetenGolfstaat Oman is in de regio qua omvang bescheiden, maar diplomatiek gezien een grootheid. Vooral dankzij de gerespecteerde sultan Qaboos. Hij stierft vorige week, kinderloos, 79 jaar oud. Zijn neef volgt hem op. Gaat hij het redden?
13/01 23u00  Wordt broze, nagenoeg blinde paus Benedictus gemanipuleerd om zijn opvolger te bekritiseren?‘Silere non possum’ – ik kan niet zwijgen, schrijft emeritus paus Benedictus XVI in een boek dat een kleine bom legt onder de relatie tussen hem en zijn opvolger paus Franciscus. Terwijl Franciscus overweegt het celibaat te versoepelen, stelt Benedictus juist dat het huwelijk en het priesterschap immer onverenigbaar zijn.
13/01 22u45  Stemming in Iran kantelt: in steden klinkt roep om vertrek regering en ayatollahDe fatale vergissing een passagiersvliegtuig neer te halen, heeft in Iran een opvallende verandering veroorzaakt: de lagere klasse die al protesteerde, krijgt nu ook steun uit de middenklasse. Voor het regime in Teheran is dat een explosieve mix.
13/01 22u30  Stemming in Iran kantelt: in steden klinkt roep om vertrek regering-Khamenei na neerhalen vliegtuigDe fatale vergissing een passagiersvliegtuig neer te halen, heeft in Iran een opvallende verandering veroorzaakt: de lagere klasse die al protesteerde, krijgt nu ook steun uit de middenklasse. Voor het regime in Teheran is dat een explosieve mix.
13/01 21u30  Holocaustmuseum gaat door dankzij Duitse miljoenen. ‘Shoah voltrok zich in felste zonlicht. Dat willen wij tonen’De Duitse regering stelde maandag 4 miljoen euro beschikbaar, waardoor Emile Schrijver zijn plannen voor het Nationaal Holocaust Museum kan verwezenlijken. Het zal, zegt de directeur, niet de manipulatieve duisternis krijgen van andere musea. ‘Die benadering wijs ik met kracht af.’
13/01 19u45  Waarom sleept de Tweede Kamer de salafistische moskee alFitrah voor de rechter?De Tweede Kamer sleept de salafistische moskee en islamschool alFitrah uit Utrecht voor de rechter, omdat die weigert informatie te geven over buitenlandse financiering. Een Kamercommissie wil die informatie voor haar onderzoek naar ‘ongewenste beïnvloeding uit onvrije landen’. Advocaat Anis Boumanjal van alFitrah spreekt van ‘een hetze’ en geeft de stukken ‘uit principe’ niet.
13/01 18u00  Handgranaat in Kerkdriel: was de burgemeester doelwit, of de fruithandel?Maandagochtend werd een handgranaat gevonden op een plein in Kekdriel. Maar voor wie was-ie bestemd?
13/01 17u45  Politie Teheran ontkent vuur te hebben geopend op demonstrantenIn de Iraanse hoofdstad Teheran zou zondagavond met kogels en traangas zijn geschoten op demonstranten. Dat meldt persbureau AP op basis van video’s op sociale media die maandag naar buiten zijn gekomen.
13/01 17u45  Na de leugen over de vliegtuigcrash heeft Iran er twee crises bijMet de bekentenis dat Iran inderdaad door ‘menselijke fouten’ het Oekraïense passagiersvliegtuig heeft neergehaald, maakt het regime een draai van 180 graden. Duizenden Iraniërs gingen woedend de straat op.
13/01 17u30  Puinhoop bij de fiscus te groot voor één D66-staatssecretarisGoedemiddag, Tot zijn afgrijzen ziet Mark ‘kleine overheid’ Rutte zijn kabinet uitdijen. Niet één, maar twee staatssecretarissen moeten er aan te pas komen om de rokende puinhoop die de Belastingdienst heet op te ruimen.
13/01 13u15  Waarom maakt Frankrijk zich zo druk om de westelijke Sahel?De Franse president Macron maakt zich zorgen over de anti-terreurmissie van zijn land in de westelijke Sahel. Onrust in het gebied zou kunnen leiden tot grote migratiestromen naar Europa. Maandag spreekt Macron met de regeringsleiders van vijf Sahel-landen over het gebrek aan steun in de regio.
13/01 11u30  Canada treurt om zijn slachtoffers: ze waren vaak nog verschrikkelijk jongBehalve verdrietig is de Iraanse gemeenschap in Canada woedend. 138 inzittenden van vlucht 752 zouden in Kiev de aansluitende vlucht naar Toronto pakken, dat Teheranto wordt genoemd vanwege de grote populatie (veelal gevluchte) Iraniërs.
13/01 11u15  Franse regering doet handreiking aan vakbond: pensioenleeftijd gaat niet omhoogTerwijl de stakingen tegen de pensioenhervorming voortduren komt de Franse premier Édouard Philippe met een handreiking van formaat. De regering is bereid de ‘evenwichtsleeftijd’ van 64 jaar – de leeftijd tot waarop Fransen in het nieuwe stelsel moeten doorwerken voor een volledig pensioen – te laten varen.
13/01 10u00  Koningin Elizabeth roept familie bijeen voor beraad over ‘Megxit’De Britse koningin Elizabeth presideert maandag over een ‘Megxit’-spoedoverleg. Dat volgt op het besluit van Harry en Meghan om hun koninklijke taken naast zich neer te leggen zodat ze in Canada hun eigen leven kunnen leiden.
13/01 09u15  Britse filosoof Roger Scruton, hoeder van conservatief Engeland, overleden (75)De Britse filosoof Roger Scruton is zondag op 75-jarige leeftijd overleden. Met het heengaan van deze brexiteer, vossenjager en verdediger van tradities is conservatief Engeland haar voornaamste stem verloren.
13/01 09u00  De echte oplossing voor de Belastingdienst schuift Hoekstra nog even voor zich uitDe Tweede Kamer reageert enthousiast op de plannen van minister Hoekstra van Financiën voor de reorganisatie van de Belastingdienst. Maar de uitvoering daarvan zal nog heel wat voeten in de aarde hebben. Zo is er over de toekomst van de toeslagen, een politiek gevoelig onderwerp, nog geen enkele duidelijkheid.
13/01 08u15  Iraanse vliegramp rijt oude Oekraïense wonden open, en ditmaal komen slachtoffers uit eigen landIn Oekraïne is opgelucht gereageerd op de Iraanse bekentenis. Het land vreesde na de vliegramp met MH17 opnieuw betrokken te worden in een jarenlange strijd om de waarheid achter een neergeschoten passagiersvliegtuig. Ditmaal met slachtoffers en een vliegtuig uit eigen land.
13/01 08u15  De Hummer keert terug als ‘klimaatvriendelijke’ e-reusDe Hummer raakte uit de gratie, mede omdat hij bekendstond als benzineslurper. Met een elektrische variant maakt het opgeblazen monster een comeback.
12/01 21u00  Iraans wonderkind schaakt niet langer voor Iran en voorkomt zo een confrontatie met AmerikaHet Iraans wonderkind Alireza Firouzja (16) ervoer snel dat politiek en sport nauw zijn verweven in de Islamitische Republiek. Hij is uitgeweken naar Frankrijk en schaakt onder de vlag van de internationale schaakfederatie Fide.
12/01 18u45  In Warschau gaan Nederlandse rechters de barricaden op: ‘Het is onze plicht ons uit te spreken’Met collega's uit twintig landen demonstreerden Nederlandse rechters zaterdag in Polen tegen de uitholling van de rechtstaat. Het voelde ongemakkelijk. ‘Wij komen op voor onafhankelijke rechtspraak. Als dat activistisch is, dan ben ik maar een activist.’
12/01 18u30  Hoe is deze vergissing mogelijk? Op de radar zien kruisraket en Boeing er hetzelfde uitHet neerhalen van het Oekraïense passagiersvliegtuig gebeurde nadat een Iraanse militair het had aangezien voor een kruisraket. Hoe kan dat?
12/01 16u45  Welke gevolgen heeft het doden van generaal Qassem Soleimani?Lees meer >
12/01 16u15  Op de Beurs voor Bijzondere reizen blijft Iran gewoon een fantastische bestemmingOok komende week vertrekken gewoon Nederlandse toeristen naar Iran. Neergehaald vliegtuig of niet, op de Beurs voor Bijzondere reizen is de meest gehoorde reactie: ‘Klopt niks van, dat boze beeld uit de media.’
12/01 14u30  Woede binnen en buiten Iran nadat regime heeft toegegeven dat Oekraïense Boeing werd neergehaaldZowel binnen als buiten Iran is woedend gereageerd nadat Teheran (na drie dagen van glasharde ontkenning) heeft toegegeven dat de Republikeinse Garde wel degelijk een Oekraïens passagierstoestel uit de lucht heeft geschoten. Duizenden Iraniërs zijn dit weekeinde de straat opgegaan om te protesteren tegen ‘de leugenaars’.
12/01 13u45  Woede binnen en buiten in Iran nadat regime heeft toegegeven dat Oekraïense Boeing werd neergehaaldZowel binnen als buiten Iran is woedend gereageerd nadat Teheran (na drie dagen van glasharde ontkenning) heeft toegegeven dat de Republikeinse Garde wel degelijk een Oekraïens passagierstoestel uit de lucht heeft geschoten. Duizenden Iraniërs zijn dit weekeinde de straat opgegaan om te protesteren tegen ‘de leugenaars’.
12/01 11u15  De expert weet: je moet lijnen vinden om te ontsnappen aan de zuigkracht van het zandHet is koud, guur, onvoorspelbaar en zwaar, en toch doen ieder jaar meer (prof-)renners mee aan Egmond-Pier-Egmond, de grootste strandrace van Nederland. Waarom toch?
11/01 23u30  Vlucht 655 was in 1988 het spiegelbeeld van het neergehaalde Oekraïense toestel van nuLigt een escalatie op de loer nu Iran heeft toegegeven de Boeing met 176 passagiers aan boord ‘onbedoeld’ te hebben neergehaald? Dat hoeft niet, wijst de geschiedenis uit. Ruim dertig jaar geleden vond een ramp plaats die in sommige opzichten het spiegelbeeld is van de gebeurtenissen nu: de VS schoten toen per ongeluk een Iraanse passagiersvlucht neer, met 290 doden als gevolg.
11/01 18u45  Hevig protest in Iran nadat regime heeft toegegeven dat Oekraïense Boeing werd neergehaaldDuizenden Iraniërs zijn zaterdag de straat opgegaan nadat de autoriteiten hadden toegegeven dat de Republikeinse Garde het Oekraïense passagierstoestel uit de lucht heeft geschoten dat woensdag was neergestort.
11/01 16u15  ‘De ­Papoea’s zullen eindigen als de Abori­gines in Australië. Het is intriest’Pater Frans Lieshout heeft de geschiedenis van Papoea meebeleefd. Hij kwam aan toen het nog Nederlands was en Nieuw-Guinea heette, en vertrok amper een maand geleden toen het er wemelde van de militairen.
11/01 15u00  ‘De Derde Wereldoorlog kan elk moment beginnen, ik voorspel het al jaren’Trumps aanval op Qassem Soleimani zal het begin vormen van een nieuw, wereldwijd conflict, zegt oud-officier Ingo Piepers. ‘Ik ben geen gekke henkie, dit is het resultaat van wetenschappelijke analyse.’
11/01 14u00  President Oekraïne vindt Iraanse excuses voor neerhalen Boeing niet genoegPresident Volodomir Zelensky van Oekraïne vindt de excuses die Iran heeft gemaakt voor het neerhalen van een Oekraïens passagierstoestel niet genoeg. Hij verwacht ‘volledige schulderkenning’, wil dat Iran de schuldigen voor de rechter brengt, en dat Oekraïners die de crash willen onderzoeken, volledige toegang krijgen tot het rampgebied.
11/01 13u30  Maakt het Chinese trollenleger Han president van Taiwan?Wordt Han Kuo-yu de eerste president die dankzij fake news en juichende nepaccounts op sociale media wordt verkozen? De 62-jarige Han was een jaar geleden nog een onbeduidende manager. Zaterdag is hij een van de favorieten bij de verkiezingen in Taiwan. Zijn geheime metgezel: China.
11/01 06u45  Vernietigend rapport over Utrechtse school: ‘Kritischer dan dit wordt het niet’Het schoolbestuur vocht het aan tot in de rechtbank, maar vrijdag werd het snoeiharde inspectierapport over de Utrechtse School voor Persoonlijk Onderwijs toch openbaar.
11/01 06u45  Dacht Iran dat de Amerikaanse aanval was begonnen?De ramp met de Oekraïense Boeing 737 bij Teheran roept alleen maar vragen op. Waarom sloot Iran bijvoorbeeld het luchtruim niet nadat het Amerikaanse bases in Irak met raketten had bestookt? Vijf vragen over een vliegramp die wellicht had kunnen worden voorkomen.
11/01 06u45  De Boeing 737 Max: ‘Een vliegtuig ontworpen door clowns, onder leiding van apen’‘Een vliegtuig ontworpen door clowns, onder leiding van apen’
11/01 06u45  Iran geeft toe Boeing ‘onbedoeld’ te hebben neergehaaldIran heeft zaterdag toegegeven dat het Iraanse leger ‘onbedoeld’ de Boeing heeft neergehaald vlak nadat het toestel met 176 inzittenden was opgestegen van het vliegveld in Teheran. Iraanse staatsmedia spreken over een menselijke fout.
11/01 06u45  Iran doet berichten neerhalen Boeing af als ‘psychologische oorlogsvoering’De Iraanse regering heeft vrijdag ontkend dat Iran per ongeluk een Oekraïens passagiersvliegtuig heeft neergehaald en doet berichten hierover af als ‘psychologische oorlogsvoering’. De Boeing 737-800 stortte woensdag neer bij Teheran. Alle 176 inzittenden kwamen om.
11/01 06u45  Voor de achtste maal bombrief aangetroffen, ditmaal in AmsterdamOpnieuw is een bombrief aangetroffen, deze keer in een postsorteercentrum aan de Australiëhavenweg in Amsterdam. Dat meldt de politie.
11/01 06u45  Kabinet wil serieuze uitbreiding vuurwerkverbod, leidraad is advies OVVHet kabinet komt met een serieuze inperking van de toegestane soorten consumentenvuurwerk. Dat zei minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) vrijdag. ‘Een belangrijke leidraad’ wordt het advies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die in 2017 adviseerde knalvuurwerk en vuurpijlen te verbieden. Een algeheel verbod gaat het kabinet net wat te ver.
11/01 06u45  RTL: Topman Belastingdienst weg om toeslagenaffaireDe hoogste baas van de Belastingdienst moet vertrekken in de nasleep van de toeslagenaffaire. Directeur-generaal Jaap Uijlenbroek verlaat de dienst op korte termijn. Dat meldt RTL Nieuws vrijdagavond op basis van Haagse bronnen.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

13x Lucinda Riley heeft met elf bestsellers in de Top 100 de boekenmarkt gered – en dat alles zónder Kipcaravan18/01 11u30 - de Volkskrant: Jet Steinz bekijkt wekelijks bijgaande toptien en die van de CPNB. Een lid van onze Boekenraad geeft zijn of haar tip.
11x In de armste wijk van Bagdad vechten bewoners tegen Iran, Amerika én de Iraakse regering18/01 10u00 - de Volkskrant: Lees meer >
10x Bouwen voor ouderen is niet sexy genoeg: ‘Gemeenten pronken liever met fraaie kantoren’18/01 09u15 - de Volkskrant: En wéér rapporteerde een commissie over het gebrek aan woningen voor zelfstandige ouderen. Terwijl de oplossing van het probleem er eigenlijk al is: het Thuishuis, een soort studentenhuis (zonder lawaai) voor senioren.
10x Het is officieel: Lucinda Riley heeft de boekenmarkt gered18/01 10u30 - de Volkskrant: Jet Steinz bekijkt wekelijks bijgaande toptien en die van de CPNB. Een lid van onze Boekenraad geeft zijn of haar tip.
9x In de armste wijk van Bagdad vechten bewoners tegen drie vijanden tegelijk18/01 08u45 - de Volkskrant: Lees meer >
9x Khamenei gebruikt vrijdaggebed om Revolutionaire Garde te verdedigen18/01 11u15 - de Volkskrant: De Iraanse geestelijk leider ayatollah Khamenei heeft het vrijdaggebed in de hoofdstad Teheran gebruikt voor een felle aanval op het Westen. Tegelijk verdedigde hij de Revolutionaire Garde vurig tegen de kritiek in eigen land wegens het neerschieten van het Oekraïense lijntoestel. Het was voor het eerst sinds 2012 dat Khamenei het vrijdaggebed leidde.
9x Chinese longziekte is een ‘typisch sars-achtig virus’: ‘De komende weken worden spannend’18/01 11u15 - de Volkskrant: Na de eerste besmetting buiten China namen deze week de zorgen toe over het virus uit Wuhan. De mysterieuze longziekte heeft een tweede dode geëist. Zijn we getuige van de geboorte van een nieuwe killer?
9x In de armste wijk van Bagdad: vechten tegen Iran, de VS én de Iraakse regering18/01 11u15 - de Volkskrant: Lees meer >
9x De stemming is omgeslagen: 65 procent is voor vuurwerkverbod18/01 12u00 - de Volkskrant: Bijna niemand in Nederland wil nog een jaarwisseling meemaken zoals dit jaar. Ruim 8 op de 10 Nederlanders vindt dat het afsteken van vuurwerk zo niet verder kan. Op de kiezers van Forum voor Democratie na zijn de achterbannen van alle politieke partijen nu in meerderheid voor een totaalverbod op vuurwerk.
7x Chef-kok Alain Caron over beleid Michelin: ‘Je komt niet aan Bocuse!’18/01 10u15 - de Volkskrant: Voor de gastronomische wereld kwam het als een schok: L’Auberge de Collonges-au-Mont-d’Or, het wereldberoemde restaurant van Paul Bocuse nabij Lyon, verliest een van zijn drie Michelinsterren. Chef-kok Alain Caron maakt het boos.

Statistieken

Artikels:
29283
Gelezen:
25001
Aantal lezers nu:
47


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2020 Naar boven