woensdag 12 december 2018, week 50


U bent nu hier: Meer nieuws van de Volkskrant

Laatste updatecontrole: vandaag om 5u45
 

de Volkskrant

Verbergen Tonen
12/12 04u15  Canadese rechter stelt borg voor Huawei-directeur vast op 10 miljoen dollar De Canadese rechter heeft de borg voor de cfo van Huawei, Meng Wanzhou, vastgesteld op 10 miljoen Canadese dollar (6,6 miljoen euro), waarvan 7,5 miljoen in cash. Daarnaast moet Meng al haar paspoorten en andere reisdocumenten inleveren bij de Canadese autoriteiten.
12/12 03u00  Schietpartij Straatsburg: klopjacht op dader, drie doden, zaak behandeld als terreur Straatsburg is dinsdagavond opgeschrikt door een schietpartij waarbij drie doden en twaalf gewonden zijn gevallen, waarvan zes ernstig. Tijdens de klopjacht op de schutter werd de binnenstad hermetisch afgesloten en moesten burgers binnen blijven. De Franse politie gaat uit van een terreuraanslag. De dader is nog altijd voortvluchtig.
12/12 02u45  **Canadese rechter stelt borg voor Huawei-directeur vast op 10 miljoen dollar ** De Canadese rechter heeft de borg voor de cfo van Huawei, Meng Wanzhou, vastgesteld op 10 miljoen Canadese dollar (6,6 miljoen euro), waarvan 7,5 miljoen in cash. Daarnaast moet Meng al haar paspoorten en andere reisdocumenten inleveren bij de Canadese autoriteiten.
12/12 02u30  Hoe de politie na 25 jaar de zaak-Milica van Doorn alsnog kon oplossen Hüseyin A. werd dinsdag veroordeeld tot twintig jaar cel voor het verkrachten en doden van Milica van Doorn in 1992. Een grootschalig dna-onderzoek bracht vorig jaar de doorbraak. ‘We hebben een hit op het Y-profiel. We zijn echt heel dichtbij.’
11/12 23u15  Schietpartij Straatsburg: klopjacht op dader, vier doden, zaak behandeld als terreur Straatsburg is dinsdagavond opgeschrikt door een schietpartij waarbij vier doden en tenminste tien gewonden zijn gevallen, waarvan zeven zeer ernstig. Tijdens de klopjacht op de schutter werd de binnenstad hermetisch afgesloten en moesten burgers binnen blijven. De Franse politie gaat uit van een terreuraanslag.
11/12 22u45  May drukt sluimerknop in: komt tijd komt raad, is het nieuwe devies Dat het Britse parlement nog niet stemt over het Brexitakkoord speelt premier May in de kaart. Hoe minder tijd haar tegenstanders straks nog hebben om met alternatieve Brexitdeals te komen, hoe beter.
11/12 22u45  Bedelmissie May stuit op irritatie in Brussel De Brexitbedeltour van de Britse premier May eindigde dinsdagavond in Brussel zonder applaus. Na een ontbijt in Den Haag met premier Rutte, lunch met bondskanselier Merkel in Berlijn en thee met EU-president Tusk in Brussel, schoof de Britse premier tot slot aan voor een aperitiefje met voorzitter Juncker van de Europese Commissie. Een volle werkdag maar de door May vurig gehoopte concessie – een aangepast Brexitakkoord – bleef uit.
11/12 22u45  Waarom Marga Minco (98) de PC Hooftprijs verdient, uitgelegd in één minuut Met haar relatief eenvoudige, maar onvervangbare zinnen is schrijver Marga Minco de terechte winnaar van de PC Hooftprijs, vindt literair recensent Arjan Peters. Als geen ander maakt zij persoonlijke ervaringen van de Tweede Wereldoorlog voelbaar.
11/12 22u15  Schietpartij Straatsburg: klopjacht op dader, twee doden, zaak behandeld als terreur Bij een schietpartij in Straatsburg zijn zeker twee doden gevallen. Ook zijn er ten minste tien gewonden. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken bekend gemaakt. Het motief van de schutter is nog onduidelijk. Justitie behandelt de zaak als terreur.
11/12 21u45  Een dode en meerdere gewonden na schietpartij in Straatsburg Bij een schietpartij in Straatsburg is zeker één dode gevallen. Ook zijn er ten minste tien gewonden. Dat heeft de Franse politie bekend gemaakt. Het motief van de schutter is nog onduidelijk.
11/12 21u45  Canadese ex-diplomaat opgepakt in China, mogelijk uit wraak voor detentie Meng Wanzhou Een Canadese ex-diplomaat is dinsdag gearresteerd in de Chinese hoofdstad Beijing. Dit gebeurde vlak voordat in het Canadese Vancouver de rechtszaak over de vrijlating van de Meng Wanzhou, de topvrouw van het Chinese telecombedrijf Huawei, zou worden hervat.
11/12 21u30  En dan begint het malen: als je kunt beslissen over je eigen kankerbehandeling Wel of geen chemo? Meneer Van der Vlis krijgt de tijd om zijn keuze te maken. Want in het Elisabeth-Twee Steden Ziekenhuis in Tilburg mogen longkankerpatiënten meebeslissen over hun behandeling. En ze kiezen opvallend vaak iets anders dan wat de artsen als het meest passend beschouwen.
11/12 21u30  Nemr is terug op het Binnenhof – nu met een bolderkar vol steunbetuigingen Goedemiddag,
11/12 21u30  Hoezeer gaat de Braziliaanse Amazone onder Bolsonaro lijden? Bossen zijn bijna even cruciaal voor het halen van de klimaatdoelen van Parijs als het terugdringen van uitstoot. Op de klimaattop in Katowice leven daarom grote zorgen over het plan van de nieuwe Braziliaanse president Bolsonaro om de bescherming van de Amazone op te heffen. ‘Maar we geven niet op.’
11/12 21u30  21 Amerikaanse kinderen proberen klimaat te redden door de staat aan te klagen Krijgt Amerika zijn eigen klimaatzaak à la het Urgenda-vonnis in Nederland? Wel als het aan 21 Amerikaanse pubers en prille twintigers ligt. Zij hebben naar Nederlands voorbeeld hun regering aangeklaagd voor het schenden van hun grondwettelijke recht op een leefbaar klimaat.
Laatste update: vandaag om 4u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
11/12 21u15  Hoe zeer gaat de Braziliaanse Amazone onder Bolsonaro lijden?Bossen zijn bijna even cruciaal voor het halen van de klimaatdoelen van Parijs als het terugdringen van uitstoot. Op de klimaattop in Katowice leven daarom grote zorgen over het plan van de nieuwe Braziliaanse president Bolsonaro om de bescherming van de Amazone op te heffen. ‘Maar we geven niet op.’
11/12 20u15  Rijzende Democratische ster Ocasio-Cortez is kritiek op haar kleding en ervaring beuAlexandria Ocasio-Cortez (28), de rijzende ster van progressief Amerika, is beslist niet op haar mondje gevallen. Wie haar aanvalt, krijgt een vlijmscherp antwoord terug. Dinsdag was de jongste vrouw ooit in het Congres de kritiek op haar kleding, voorstellen en gebrek aan ervaring écht beu.
11/12 19u30  De blinde Ahmad mag niet in Nederland blijven, want hij is volgens de nieuwe richtlijnen ‘niet homo genoeg’Homoseksuele asielzoekers worden niet langer op basis van westerse stereotypen beoordeeld, kondigde staatssecretaris Harbers afgelopen zomer aan. Hij moet zich woensdag in de Kamer verantwoorden, want in zaken als die van de Iraanse blinde asielzoeker Ahmad Heidari worden de stereotypen nog altijd gebruikt.
11/12 19u15  Krijgt Hongarije een ‘slavenwet’? Zo ja, dan wordt onbetaald overwerken mogelijkHonderden uren overwerken zonder garantie op uitbetaling. Dat wordt hoogstwaarschijnlijk realiteit in Hongarije, waar het parlement woensdag stemt over een omstreden wetswijziging. Werkgevers mogen vanaf begin volgend jaar 400 overuren per jaar vragen, wat neerkomt op een volle werkdag per week erbij. Nu ligt het maximum nog op 250. Vakbonden en oppositiepartijen zijn woedend en reppen van een ‘slavenwet’.
11/12 18u45  Jawed S. over ‘varken’ Geert Wilders: ‘Of ik word een martelaar, of ik dood hem’Jawed S. (19), de man die op 31 augustus 2018 in de Westtunnel van het Amsterdamse Centraal Station twee Amerikaanse toeristen neerstak, moest dinsdag voor de eerste keer voor de rechter verschijnen. Spijt lijkt hij niet te hebben: het ‘varken’ Geert Wilders moet in zijn ogen dood.
11/12 18u45  Hüseyin A. krijgt 20 jaar cel voor verkrachten en om het leven brengen 19-jarige Milica van DoornDe rechtbank in Alkmaar heeft Hüseyin A. (48) veroordeeld tot een celstraf van 20 jaar voor de verkrachting en het om het leven brengen van Milica van Doorn. Het Openbaar Ministerie (OM) had ook 20 jaar geëist. A. zelf beweert onschuldig te zijn.
11/12 17u45  Thailand mag stemmen van de militaire junta, maar echt democratisch wordt het nietThailand mag naar de stembus en nu echt. Vier jaar lang heeft de militaire junta, die in 2014 de macht greep, verkiezingen beloofd en telkens werden die weer uitgesteld, maar deze keer lijkt het menens. Er is een datum, 24 februari 2019, en bovendien zijn alle junta-wetten die politieke activiteiten verbieden of beperken afgeschaft.
11/12 17u15  Time kiest Khashoggi en bedreigde journalisten tot Persoon van het JaarHet Amerikaanse weekblad Time heeft diverse bedreigde journalisten, onder wie de omgebrachte Saoedische journalist Jamal Khashoggi, dit jaar gekozen tot Persoon van het Jaar. Tot de kanshebbers behoorden ook speciaal aanklager Robert Mueller, president Trump en de Russische leider Poetin.
11/12 16u30  Egypte roept een halt toe aan de verkoop van gele hesjesAlles behalve een nieuwe revolutie zoals in 2011, is de gedachte van de Egyptische regering. Om potentiële oproerkraaiers een slag voor te zijn is een tijdelijk verbod op de verkoop van gele hesjes ingevoerd. De angst heerst dat de Franse protestbeweging een kettingreactie kan veroorzaken, zoals dat ook bij de Arabische Lente het geval was.
11/12 16u15  Macrons speech over gele hesjes was ‘te bestraffend’: ‘Hij had beter eerst door het stof kunnen gaan’Ook op retorisch vlak stelde de Franse president met zijn rede maandag teleur. Hij had zich door Bill Clinton en Tony Blair moeten laten inspireren, betoogt Roderik van Grieken, directeur van het Nederlands Debat Instituut.
11/12 15u00  May na Haags werkontbijt met Rutte door naar Berlijn om met Merkel te lunchenDe Britse premier Theresa May is haar tour langs Europese leiders dinsdag begonnen met een werkontbijt met premier Mark Rutte in het Catshuis in Den Haag. May wil vooral concessies van Europa op het gebied van de Ierse en Noord-Ierse grens. Ze stelde gisteren de stemming over de Brexitdeal in het Lagerhuis uit, een dag voordat die zou hebben plaatsgevonden.
11/12 15u00  Hüseyin A. krijgt 20 jaar cel voor verkrachting en moord 19-jarige Milica van DoornDe rechtbank in Alkmaar heeft Hüseyin A. (48) veroordeeld tot een celstraf van 20 jaar voor de verkrachting van en moord op Milica van Doorn. Het Openbaar Ministerie (OM) had ook 20 jaar geëist. A. zelf beweert onschuldig te zijn.
11/12 14u30  Drie mille voor een al betaalde vlucht: Consumentenbond vecht no-showbeleid KLM aanJe boekt een retourticket, mist je heenvlucht, maar wil wel mee op de terugvlucht? Dat kan bij KLM flink in de papieren lopen. De Consumentenbond wil dat de luchtvaartmaatschappij stopt met dit zogenoemde no-showbeleid en dreigt met een gang naar de rechter.
11/12 14u15  Macron hoopt met verhoging minimumloon protest Frankrijk tot bedaren te brengenHet Franse minimumloon gaat met honderd euro per maand omhoog. Dat zei de Franse president Macron in een toespraak waarin hij het Franse volk toesprak over de gelehesjescrisis.
11/12 14u00  P.C. Hooftprijs voor 98-jarige Marga Minco: Nederlandse stem van Europese oorlogsliteratuurDe P.C. Hooftprijs 2019 voor verhalend proza is toegekend aan de 98-jarige Marga Minco (pseudoniem van Sara Menco). De oeuvreprijs van 60 duizend euro zal niet, zoals gebruikelijk, in mei worden uitgereikt in het Haagse Literatuurmuseum, maar reeds in januari bij de schrijver thuis in Amsterdam, ‘gelet op de leeftijd en de gezondheid van de laureaat’.
11/12 12u45  Zeker 12 grote gemeenten hebben deze jaarwisseling vrijwillig vuurwerkvrije zonesZeker twaalf grote gemeenten willen aankomende jaarwisseling experimenteren met vrijwillig vuurwerkvrije zones. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant van het vuurwerkbeleid in de 44 grootste gemeenten.
11/12 12u30  Zeker 13 grote gemeenten hebben deze jaarwisseling vrijwillig vuurwerkvrije zonesZeker dertien grote gemeenten willen aankomende jaarwisseling experimenteren met vrijwillig vuurwerkvrije zones. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant van het vuurwerkbeleid in de 44 grootste gemeenten.
11/12 11u45  De VS, onder Obama in Parijs nog een leider, is in Katowice geen speler van betekenis meerOp de klimaatconferentie van Parijs in 2015 waren de VS een van de drijvende krachten. Op de vervolgtop in het Poolse Katowice, waar ‘Parijs’ handen en voeten moet krijgen, is het een land met twee gezichten. Een kleine officiële delegatie treedt op als spelbreker, terwijl een grote groep staten, steden en bedrijven laat zien dat de VS nog steeds meedoen.
11/12 11u30  Seksueel misbruik door spiritueel ‘genezer’ João de Deus schokt BraziliëDe wereldberoemde spiritueel genezer João Texeira de Faria is in Brazilië door tientallen vrouwen beschuldigd van seksueel misbruik. ‘Pak mijn penis vast’, zei hij volgens een van de vrouwen. ‘Het is energie, het zal je genezen.’ De Nederlandse danser en choreograaf Zahira Lieneke Mous (34) werd vier jaar geleden slachtoffer van de goeroe, en bracht de zaak aan het rollen.
11/12 09u45  Thaise militaire junta kondigt verkiezingen aan; einde verbod politieke activiteitenThailand kiest in februari volgend jaar een nieuwe burgerregering. De militaire regering heeft een verbod op alle politieke activiteiten dinsdag opgeheven. Dit verbod was sinds 2014 van kracht toen de militairen de macht grepen.
11/12 09u15  ‘Van spionage verdachte Russin Boetina sluit deal met Amerikaanse aanklagers’De in de Verenigde Staten van spionage verdachte Russin Maria Boetina heeft een deal gesloten met de openbare aanklager. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender ABC News op basis van rechtbankpapieren.
11/12 08u45  Vuurwerkvrije zone Den Haag werkte beter voor zwanen dan voor mensenDen Haag was de eerste gemeente waar bewoners een vrijwillig vuurwerkvrije zone konden aanvragen – dus zonder handhaving. Dit jaar volgen twaalf gemeenten dat voorbeeld. Of het werkt? Eén aanvrager van vorig jaar ziet er nu maar van af.
11/12 08u15  Uitgefoeterd, uitgelachen, uitgeregeerd? May stelt brexitstemming uitUitgelachen door Kamerleden, uitgefoeterd door de Kamervoorzitter en uitgeregeerd volgens haar critici. Tijdens een turbulent Lagerhuisoptreden heeft Theresa May de stemming over haar Brexit-akkoord maandagmiddag voor onbepaalde tijd uitgesteld om zichzelf voor een vernederend verlies te behoeden.
11/12 06u45  May tourt langs Europese leiders na uitstel stemming BrexitTijdens een turbulent Lagerhuisoptreden heeft Theresa May de stemming over haar Brexit-akkoord maandagmiddag voor onbepaalde tijd uitgesteld om zichzelf voor een vernederend verlies te behoeden. De Britse premier kondigde aan dinsdag te gaan praten met verschillende Europese leiders, in een poging haar Brexitakkoord te redden. Op de planning van May dinsdagochtend staat ook een bezoek aan Den Haag voor een werkontbijt met premier Rutte.
11/12 02u45  Hier geen vuurwerk afsteken graag, voor de gemoedsrust van de zwanenDen Haag was de eerste gemeente waar bewoners een vrijwillig vuurwerkvrije zone konden aanvragen – dus zonder handhaving. Dit jaar volgen twaalf gemeenten dat voorbeeld. Of het werkt? Eén aanvrager van vorig jaar ziet er nu maar van af.
11/12 01u30  'Van spionage verdachte Russin Boetina sluit deal met Amerikaanse aanklagers'De in de Verenigde Staten van spionage verdachte Russin Maria Boetina heeft een deal gesloten met de openbare aanklager. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender ABC News op basis van rechtbankpapieren.
10/12 22u15  Hoe je voorkomt dat het ‘gespuis’ afval in zee dumpt? Vraag dat maar aan RotterdamBijna eenderde van alle afval in de Europese zeeën is afkomstig van de scheepvaart. De EU wil strenger optreden tegen het dumpen, maar hoe? Terwijl milieuclubs en havenbedrijven daarover fel van mening verschillen, zijn ze in Rotterdam al ver met de afvalverwerking.
10/12 22u00  Ook in Eindhovense moordzaak sluit OM deal met kroongetuige: ‘Het lijkt wel een epidemie’Het Openbaar Ministerie heeft maandag bij het gerechtshof in Den Bosch een kroongetuige opgevoerd in de strafzaak tegen de 46-jarige Patrick V., die vorig jaar werd veroordeeld tot 22 jaar cel voor de liquidatie van de Eindhovense xtc-handelaar Tommie van der B. in 2014. Het is de derde deal met een kroongetuige binnen een jaar waarmee het OM op de proppen komt.
10/12 22u00  Eigen bijdrage omlaag: gemeenten vrezen sterke toename hulpaanvragenGemeenten zetten zich schrap voor een hausse aan aanvragen voor huishoudelijke hulp, trapliften, dagbesteding of begeleiding. Ze verwachten de toeloop omdat het kabinet met ingang van 1 januari de eigen bijdrage voor dit soort ‘maatschappelijke ondersteuning’ heeft verlaagd tot maximaal 17,50 euro per vier weken.
10/12 21u45  Is May nog premier als het Lagerhuis stemt over het Brexit-akkoord?Uitgelachen door Kamerleden, uitgefoeterd door de Kamervoorzitter en uitgeregeerd volgens haar critici. Tijdens een turbulent Lagerhuisopstreden heeft Theresa May de stemming over haar Brexit-akkoord maandagmiddag voor onbepaalde tijd uitgesteld om zichzelf voor een vernederend verlies te behoeden.
10/12 21u45  Hoek van Holland vreest verkeersinfarct bij harde BrexitHet is de nachtmerrie van Ton van Anraad. Dat het vanaf 29 maart een puinhoop wordt in Hoek van Holland. Dat de vrachtwagens zich vanaf de dag van de Brexit vastrijden in de twee slagaders die naar het dorp leiden. Dat de rotondes vast komen te staan en de vloot misschien de haarvaten induikt, waardoor de boel ook daar verstopt. Dat er, kortom, een verkeersinfarct zal ontstaan dat zijn weerga niet kent.
10/12 21u15  VK-correspondent Patrick van IJzendoorn: ‘Je voelt je vaak een figurant in een groot filmdrama hier’Patrick van IJzendoorn doet al vijftien jaar vanuit Londen verslag van onze Britse buren. Sinds de bevolking voor de Brexit stemde, lijkt het wel een ander land, vindt hij. ‘De Britten zijn een stuk bozer geworden.’
10/12 21u00  May stelt stemming over Brexit uit - Tusk: geen nieuwe onderhandelingenDe Britse premier May heeft besloten de stemming over het Brexit-akkoord voorlopig uit te stellen, om te voorkomen dat het zou worden weggestemd.
10/12 21u00  Hoek van Holland vreest verkeersinfarct bij harde Brexit: ‘Niemand weet hoe we dan die duizenden vrachtwagens hier gaan verwerken’Het is de nachtmerrie van Ton van Anraad. Dat het vanaf 29 maart een puinhoop wordt in Hoek van Holland. Dat de vrachtwagens zich vanaf de dag van de Brexit vastrijden in de twee slagaders die naar het dorp leiden. Dat de rotondes vast komen te staan en de vloot misschien de haarvaten induikt, waardoor de boel ook daar verstopt. Dat er, kortom, een verkeersinfarct zal ontstaan dat zijn weerga niet kent.
10/12 20u45  In Katowice zijn de Amerikanen met twee delegaties: de spelbrekers en de aanjagersOp de klimaatconferentie van Parijs in 2015 waren de VS een van de drijvende krachten. Op de vervolgtop in het Poolse Katowice, waar ‘Parijs’ handen en voeten moet krijgen, is het een land met twee gezichten. Een kleine officiële delegatie treedt op als spelbreker, terwijl een grote groep staten, steden en bedrijven laat zien dat de VS nog steeds meedoen.
10/12 20u45  Utrecht schopt tegen heilig huisje: nieuwe woontoren wordt hoger dan de DomUtrecht krijgt er een ‘verticaal dorp’ van 1.128 woningen bij, met drie torens van 140, 100 en 80 meter hoogte. Het komt te liggen aan de A2 in Leidsche Rijn, vlak bij het langwerpige rode winkelcentrum The Wall. Daarmee gaat de stad nu eindelijk hoger bouwen dan de Dom (112 meter).
10/12 20u45  De rekening weggooien is het nieuwe rood staanSteeds minder Nederlanders lenen geld of staan rood bij de bank. In plaats daarvan blijft de rekening voor energie, zorgverzekering of huur vaker onbetaald. Bij 5 tot 7 procent van de huishoudens leidt dat inmiddels tot ernstige problemen: daar wordt de energie afgesloten of laten schuldeisers beslag leggen op het loon.
10/12 18u15  Hoe nu verder? Dat ziet u hier in 1 minuutLees meer >
10/12 17u30  Londen bepaalt vandaag de stemming op het BinnenhofGoedemiddag,
10/12 17u15  In Japan verdwijnt het uitzicht op zee achter een tsunamimuurLees meer >
10/12 16u45  Verdachte van ‘insulinemoorden’ wordt vervolgd in zeker tien zakenHet Openbaar Ministerie (OM) vervolgt de Rotterdamse verpleeghulp Rahiied A. in tien verdachte zaken. Dat maakte justitie maandag bekend tijdens een voorbereidende zitting. Twee zaken zijn nog in onderzoek en kunnen daar nog bij komen. Drie zaken laat het OM vallen, aldus de officier van justitie in de Rotterdamse rechtbank.
10/12 14u30  Macron praat met vakbonden en werkgevers over eisen gele hesjesDe Franse president Macron zal maandagavond het woord richten tot de Fransen. Ook gaat hij praten met de vakbonden en werkgevers. Verwacht wordt dat hij nieuwe handreikingen zal doen aan de gele hesjes, maar het is de vraag of Macron de volkswoede daarmee weet in te dammen. Een steeds groter deel van de demonstranten eist dat de president opstapt.
10/12 14u00  Canadese rechter buigt zich opnieuw over verzoek tot vrijlating Huawei-topvrouwNa een weekeinde van zware diplomatieke druk vanuit Beijing buigt de Canadese rechter zich vandaag weer over het Chinese verzoek tot vrijlating van de aangehouden financiële topvrouw van techgigant Huawei.
10/12 13u45  ‘May van plan Brexit-stemming uit te stellen’De Britse premier May zou van plan zijn de stemming over het Brexit-akkoord uit te stellen. Om 16.30 uur Nederlandse tijd verschijnt ze in het Lagerhuis om een verklaring af te leggen, en meerdere Britse media melden dat ze daar uitstel aankondigt.
10/12 12u30  EU-hof: Britten kunnen Brexit eenzijdig intrekkenGroot-Brittannië heeft het recht om eenzijdig de Brexit in te trekken zonder toestemming te vragen van de lidstaten van de EU. Tot dit oordeel komt het Europees Hof van Justitie maandag, in een zaak die was aangespannen door Schotse parlementariërs.
10/12 11u15  ‘Je wordt geconfronteerd met een groep van 200 duizend man, wie maak je daarin belangrijk?’Aandacht voor de gele-hesjesbeweging overspoelt Frankrijk en stroomt zelfs over de grenzen naar België en Nederland. Dat terwijl we drie weken geleden nog nooit van de groep hadden gehoord. Frankrijk-correspondent Daan Kool en chef Buitenland Alex Burghoorn vertellen over de moeilijkheden en dilemma’s bij het verslag doen van zo’n plots opkomende beweging. ‘Je wordt geconfronteerd met een groep van 200 duizend demonstranten, wie maak je daarin belangrijk?’
10/12 10u15  Verdachte van insulinemoorden wordt vervolgd in tien zakenHet Openbaar Ministerie (OM) vervolgt de Rotterdamse verpleeghulp Rahiied A. in tien verdachte zaken. Dat maakte justitie maandag bekend tijdens een voorbereidende zitting. Twee zaken zijn nog in onderzoek en kunnen daar nog bij komen. Drie zaken laat het OM vallen, aldus de officier van justitie in de Rotterdamse rechtbank.
10/12 09u30  Rekenkamer: ‘harde’ Brexit kost Nederlandse overheid 2,3 miljardAls het Britse parlement dinsdag kiest voor een ‘harde Brexit’, zal dat Nederland op korte termijn 2,3 miljard euro kosten. De Algemene Rekenkamer heeft berekend dat Nederland dan 1,6 miljard euro extra moet afdragen aan de Europese Unie om het abrupt wegvallen van de Britse bijdrage in 2020 en 2021 te compenseren. Daarnaast moet het Rijk nog rekening houden met 700 miljoen euro meerkosten voor het versterken van onder andere de controle-instellingen van de Douane en de NVWA.
10/12 08u15  Politie registreert de afkomst van agenten (en weet dat dat niet mag)De politie registreert de etniciteit van haar werknemers, hoewel dat formeel niet mag. Daarmee wil de organisatie monitoren of het lukt om agenten van niet-westerse komaf binnen te halen en te behouden. ‘We zoeken de grens op van wat mag.’
10/12 02u45  ‘We moeten leren luisteren naar de minderheid die zegt: dit doet pijn’Lute Nieuwerth is de nieuwe portefeuillehouder diversiteit bij de politie. Nog niet alles gaat goed, erkent hij, ‘maar we doen wel onze stinkende best’.
10/12 02u45  De delicieuze, excellente kersteend heeft een erbarmelijk leven gehadBarbarie-eenden die met de feestdagen op tafel komen, hebben volgens Wakker Dier een allesbehalve feestelijk leven gehad.
10/12 00u15  China roept Amerikaanse ambassadeur op matje vanwege aanhouding Huawei-topvrouwDe Chinese viceminister van Buitenlandse Zaken heeft de Amerikaanse ambassadeur ontboden vanwege de arrestatie van Meng Wanzhou, de financiële topvrouw van het Chinese technologie- en telecombedrijf Huawei.
10/12 00u15  Strenge visaregels versoepeld: Japan heeft buitenlandse werknemers hard nodigHet immigratieschuwe Japan kan niet heen om de krappe arbeidsmarkt. De strenge visaregels worden versoepeld voor buitenlandse werknemers.
09/12 23u30  Marrakech opgetogen over migratiepact, nu moet het nog in praktijk worden gebrachtTerwijl in België dit weekeind nog bijna de regering viel over het VN-migratiepact, overheerst in Marrakech blijdschap en opwinding. Zeker 150 landen zijn maandag wél aanwezig in de Marokkaanse woestijnstad om de overeenkomst te steunen.
09/12 23u15  Trump meldt vertrek van Witte Huis-stafchef John Kelly; Nick Ayers gaat hem niet opvolgenJohn Kelly, de stafchef van het Witte Huis, stapt voor eind van het jaar op. Volgens persbureau Bloomberg heeft president Trump dat gezegd, overigens zonder de naam van een opvolger te noemen.
09/12 22u15  Aat Veldhoen (1934-2018) wilde alles en iedereen tekenenBeeldend kunstenaar Aat Veldhoen is zondag 9 december overleden in zijn woonplaats Amsterdam. De kunstenaar overleed aan een herseninfarct, hij was 84 jaar oud.
09/12 21u15  Onze fotograaf stond tussen de gele hesjes in Parijs. Bekijk hier de beeldenLees meer >
09/12 21u00  Dit is het heroïsche werk waarvoor Denis Mukwege de Nobelprijs krijgtBrute verkrachtingen zijn in Oost-Congo aan de orde van de dag. In zijn ziekenhuis ving gynaecoloog Denis Mukwege almeer dan 50 duizend slachtoffers op. Veel zicht op verbetering is er niet. Maar als Mukwege vandaag de Nobelprijs voor de Vrede krijgt uitgereikt, vieren zijn patiënten het feestje toch een beetje mee.
09/12 21u00  ‘Brexit-stemming gaat door’, zegt Brexit-minister Barclay: ‘Het is een goede deal en de enige deal’De Britse premier Theresa May zal de stemming over de Brexit-deal die dinsdag in het Lagerhuis plaatsvindt, niet uitstellen. Dit zei Brexit-minister Stephen Barclay zondagmiddag tegen de BBC. Barclays reageerde op de krant The Sunday Times, die eerder op de dag meldde dat May van plan zou zijn om nieuwe Brexit-onderhandelingen met Brussel te openen.
09/12 19u00  Macron gaat praten met vakbonden en werkgevers over eisen gele hesjesDe Franse president Macron zal begin komende week het woord richten tot de Fransen. Ook gaat hij praten met de vakbonden en werkgevers. Verwacht wordt dat hij nieuwe handreikingen zal doen aan de gele hesjes, maar het is de vraag of Macron de volkswoede daarmee weet in te dammen. Een steeds groter deel van de demonstranten eist dat de president opstapt.
09/12 18u15  Beeldend kunstenaar Aat Veldhoen (84) overledenBeeldend kunstenaar Aat Veldhoen is vandaag overleden in zijn woonplaats Amsterdam. Dit bevestigt fotograaf Koos Breukel, die samen met Veldhoen werkte aan een expositie van diens etsplaten. De kunstenaar overleed aan een herseninfarct, hij was 84 jaar oud.
09/12 17u45  Het liefdeloze huwelijk tussen de N-VA en Michel bleek niet bestand tegen ‘Marrakech’Het huwelijk had al veel turbulentie overleefd, maar ondanks allerlei pogingen om nog nader tot elkaar te komen, is de scheiding nu toch een feit. De Vlaams-nationalistische N-VA heeft de Belgische regering dit weekeinde verlaten. Premier Charles Michel gaat verder met een minderheidskabinet.
09/12 17u45  Macron gaat praten met vakbonden en werkgevers over toezeggingen gele hesjesDe Franse president Macron zal begin komende week het woord richten tot de Fransen. Ook gaat hij praten met de vakbonden en werkgevers. Verwacht wordt dat hij nieuwe handreikingen zal doen aan de gele hesjes, maar het is de vraag of Macron de volkswoede daarmee weet in te dammen. Een steeds groter deel van de demonstranten eist dat de president opstapt.
09/12 15u00  Het liefdeloze huwelijk tussen de Vlaams-nationalistische N-VA en premier Michel bleek niet bestand tegen ‘Marrakech’Het huwelijk had al veel turbulentie overleefd, maar ondanks allerlei pogingen om nog nader tot elkaar te komen, is de scheiding nu toch een feit. De Vlaams-nationalistische N-VA heeft de Belgische regering dit weekeinde verlaten. Premier Charles Michel gaat verder met een minderheidskabinet.
09/12 14u30  ‘Minder, minder, minder Schiphol’ galmt het door de AmsterdomeIn Amsterdam bogen overheid, branche en burgers zich zaterdag nog een keer over de toekomst van Schiphol, voor er komende vrijdag een advies gaat naar de minister. ‘Uiteindelijk vellen we een Salomonsoordeel. Oplossingen zonder pijn zijn er niet.’
09/12 14u15  Laagvliegverbod boven Oostvaardersplassen tijdens hertenjacht komende weekLaagvliegen boven de Oostvaardersplassen is komende week gedurende een groot deel van de dag niet toegestaan. Dat is een van de maatregelen die de politie heeft genomen in het natuurgebied waar de komende tijd honderden edelherten zullen worden afgeschoten.
09/12 11u30  Belgisch kabinet gaat door zonder Vlaamse nationalistenDe Belgische regering is zaterdagavond net niet gevallen over het VN-migratiepact dat maandag in de Marokkaanse stad Marrakech wordt ondertekend door wereldleiders. Premier Charles Michel vertrekt vooralsnog ‘gewoon’ naar Marrakech om het pact te ondertekenen en voelt zich daarin gesteund door tweederde van het parlement.
09/12 10u45  Gevreesde veldslag in Parijs blijft uit, wel meer dan honderd gewonden en duizend arrestatiesDoor de inzet van een enorme politiemacht en tientallen traangasgranaten wist de Franse regering de schade in Parijs beperkt te houden. Maar de gele hesjes laten zich niet ontmoedigen: zaterdag waren er in heel Frankrijk 125 duizend op de been.
09/12 09u45  Timmermans wordt met luid gejuich ontvangen, maar hem wacht een lastige taakBij zijn eerste optreden als spitzenkandidat van de sociaaldemocraten klappen de partijleden de handen rood voor Frans Timmermans. Maar het zal zelfs voor Timmermans lastig worden om het doorgeslagen pessimisme uit de partij te kloppen.
09/12 08u45  Agent gewond bij schietpartij in WinterswijkIn Winterswijk is een agent bij een schietpartij gewond geraakt. Dat gebeurde toen de politie poolshoogte kwam nemen bij een vernieling aan een woning aan de Keizersdwarsweg. Vijf verdachten zijn aangehouden. Twee van hen waren gewond.
09/12 06u45  Klimaatakkoord kan Rutte III maken of brekenDe spanning rond het klimaatakkoord loopt op. Milieuclubs dreigen weg te lopen, de industrie verzet zich tegen heffingen, op het Binnenhof sluimert de angst voor een kiezersopstand en de vier coalitiepartijen drukken tegelijkertijd het rem- en gaspedaal in. Iedereen weet: het klimaatbeleid kan dit kabinet maken of breken.
09/12 06u45  Gevreesde veldslag in Parijs blijft uit, wel meer dan honderd gewonden en 551 arrestatiesDoor de inzet van een enorme politiemacht en tientallen traangasgranaten wist de Franse regering de schade in Parijs beperkt te houden. Maar de gele hesjes laten zich niet ontmoedigen: zaterdag waren er in heel Frankrijk 125 duizend op de been.
09/12 06u45  Zeker 100 gewonden bij botsingen tussen politie en betogers in ParijsBij nieuwe demonstraties van de ‘gilets jaunes’ (gele hesjes) in Parijs is het weer tot plunderingen en confrontaties met de politie gekomen. Net als bij eerdere betogingen werden ook nu auto’s in brand gestoken en winkels beroofd. Demonstranten wierpen her en der barricades op. Bij confrontaties tussen de betogers en de ordetroepen zijn in Parijs zeker honderd gewonden gevallen.
09/12 06u30  Trump meldt vertrek van Witte Huis-stafchef John KellyJohn Kelly, de stafchef van het Witte Huis, stapt voor eind van het jaar op. Volgens persbureau Bloomberg heeft president Trump dat gezegd, overigens zonder de naam van een opvolger te noemen.
08/12 18u15  Vooral de oudere autochtone Nederlander trekt een geel hesje aan: ‘Ik ben overal tegen’Waar het in Parijs tot stevige botsingen leidde met de politie, waren de protesten in Nederland vreedzaam. Enkele tientallen, vooral witte, oudere Nederlanders gingen de straat op in Rotterdam.
08/12 16u00  Harrie Smeets gewijd tot bisschop van RoermondIn een overvolle Sint-Christoffelkathedraal is Harrie Smeets (58) zaterdag gewijd tot bisschop van Roermond. Dat gebeurde tijdens een mis door bisschop Hans van den Hende van Rotterdam, in het bijzijn van onder anderen minister Ferdinand Grapperhaus (Veiligheid en Justitie), de Limburgse gouverneur Theo Bovens en vele binnen- en buitenlandse prominenten uit de Rooms-Katholieke Kerk. Na de wijding hield Smeets een toespraak waarin hij uitsprak dat hij vindt dat de kerk actief naar buiten moet treden. ,,De kerk in alle tijden, maar zeker de kerk in onze tijd, mag zichzelf niet in een vitrine laten zetten als een relict uit voorbije tijden, of zich afsluiten in zelfgenoegzaamheid van het eigen gelijk, maar zal in de wereld te vinden moeten zijn, zal eropuit moeten om het evangelie in woord en daad te verkondigen'', zei hij.
08/12 15u45  Merkel-criticus Ziemiak nieuwe secretaris-generaal CDUBehalve een nieuwe voorzitter, heeft de CDU sinds zaterdagmorgen ook een nieuwe Secretaris-generaal: Paul Ziemiak (33). Hij was tot nu toe voorzitter van de Junge Union (JU), de jeugdorganisatie van de CDU en de Beierse CSU. Sinds vorig najaar zit hij in de Bondsdag.
08/12 14u45  Merkel-criticus Zimiak nieuwe secretaris-generaal CDUBehalve een nieuwe voorzitter, heeft de CDU sinds zaterdagmorgen ook een nieuwe Secretaris-generaal: Paul Ziemiak (33). Hij was tot nu toe voorzitter van de Junge Union (JU), de jeugdorganisatie van de CDU en de Beierse CSU. Sinds vorig najaar zit hij in de Bondsdag.
08/12 13u45  Geen uitkoopregeling voor bewoners van Noord-Groningse dorp OudeschipEr komt voorlopig geen uitkoopregeling voor huiseigenaren in Oudeschip. Het Noord-Groningse dorpje raakt steeds verder in de verdrukking door oprukkende industrie en windturbines. Woningen zijn er haast onverkoopbaar.
08/12 13u00  Man die inreed op anti-racistische demonstratie in Charlottesville schuldig aan moordDe man die vorige zomer tijdens demonstraties in de Amerikaanse stad Charlottesville (Virginia) met zijn auto inreed op betogers, is schuldig bevonden aan moord. Hij kan hiervoor levenslang krijgen. De strafmaat is nog niet bekendgemaakt.
08/12 09u00  Dit staat er in de nieuwe Mueller-documenten. Wat betekent het voor Donald Trump?Vrijdagavond zijn er nieuwe toelichtende memo’s vrijgegeven over de strafzaken tegen Michael Cohen en Paul Manafort, respectievelijk de fixer en de campagneleider van Donald Trump. Het duidelijkste nieuws gaat over de gesuggereerde straf voor Michael Cohen, die met vier à vijf jaar hoger uitpakt dan hij zelf had gehoopt.
08/12 08u15  Dit staat er in de nieuwe Mueller-documenten. Wat betekent dit voor Donald Trump?Vrijdagavond zijn er nieuwe toelichtende memo’s vrijgegeven over de strafzaken tegen Michael Cohen en Paul Manafort, respectievelijk de fixer en de campagneleider van Donald Trump. Het duidelijkste nieuws gaat over de gesuggereerde straf voor Michael Cohen, die met vier à vijf jaar hoger uitpakt dan hij zelf had gehoopt.
08/12 05u30  Zes doden bij paniekuitbraak in Italiaanse discotheekIn een nachtclub in de Italiaanse provincie Ancona zijn zes mensen om het leven gekomen nadat er paniek uitbrak. Volgens Italiaanse media wilden mensen naar buiten vluchten toen een bezoeker een irriterend goedje in de lucht had gespoten.
08/12 03u45  Amerikaans OM wil toch langere celstraf voor vroegere advocaat en ‘fixer’ TrumpDe voormalige advocaat en ‘klusjesman’ van de Amerikaanse president Donald Trump, Michael Cohen, hangt een langere celstraf boven het hoofd. In het strafadvies van het Openbaar Ministerie dat vrijdagavond in New York werd gepresenteerd, zeggen de aanklagers een celstraf van vier tot vijf jaar te willen voor de jurist.
07/12 23u00  Cadeautje aan Merkel: een opvolger die op haar lijktToegegeven, Annegret Kramp-Karrenbauer is wat conservatiever en tegelijk minder voorzichtig dan Angela Merkel. Maar de nipt gekozen ‘AKK’ zal er nog een hele klus aan hebben de harten van de kiezers terug te winnen.
07/12 23u00  Het Lagerhuis blijft een lastig obstakel voor MayMeer nog dan de Brexit-deal zelf, is het de minachting die de regering-May toonde tegenover het parlement, die haar nu in de problemen brengt. Het Lagerhuis pakt de macht terug.
07/12 22u45  Project X? In Katwijk blijft het doodstil: ‘Gaat er nog iemand? Er is politie’Zes jaar nadat Project X Haren volledig uit de hand liep, wemelt het in Katwijk rond 8 uur ’s avonds van de agenten. De burgemeester van het Brabantse kerkdorp wil een tweede ‘Haren’ koste wat het kost voorkomen.
07/12 22u45  Merkels bondgenoot Kramp-Karrenbauer volgt haar op als partijleider van CDUAnnegret Kramp-Karrenbauer wordt de opvolger van Angela Merkel als partijleider van de christendemocratische CDU. Zij werd vrijdag in de tweede ronde door het congres van de CDU gekozen, nadat Merkel met een emotionele rede afscheid had genomen. Merkel, die 18 jaar aan het roer van de CDU stond, blijft wel aan als bondskanselier.
07/12 22u00  Hoe zijn ‘juridische ouders’ hem illegaal meenamen uit BraziliëIn zijn zoektocht naar zijn biologische ouders in Brazilië kwam Patrick Noordoven een adoptieschandaal op het spoor.
07/12 22u00  Alles wat u Twittert, kan tegen u gebruikt worden: hoe eerlijk is dat?Hoe eerlijk is het iemand af te rekenen op iets dat hij lang geleden op Twitter heeft gezet? Dat is de vraag nu de Amerikaanse comedian en acteur Kevin Hart zich heeft teruggetrokken als presentator van het Oscargala.
07/12 21u15  Mueller-scepticus Barr wordt Amerikaanse minister van JustitieDonald Trump heeft een nieuwe minister van Justitie aangewezen: de 68-jarige advocaat, China-kenner en doedelzakspeler William Barr. Die was eerder minister van Justitie in het kabinet van de deze week begraven George Bush. Barr is kritisch over het onderzoek van Robert Mueller naar de banden tussen Rusland en Trump, en heeft gezegd dat de Russische banden van Hillary Clinton onderzocht zouden moeten worden.
07/12 21u00  Zwanger en geen alcohol? Alweer zo’n hilarische gewoonteSinds kort kun je vanuit Nederland een weekendtripje maken naar Libanon: Transavia is een rechtstreekse vlucht gestart van Amsterdam naar Beiroet. Vriendin H., hoogzwanger van haar eerste, wipt nog even langs voordat de baby komt. Stralend loopt ze op me af in de chaos van Rafic Hariri International Airport. Hand op haar buik, een blik nu al vol liefde. ‘Hier zit mijn kind in.’
07/12 21u00  De Irak-balans binnen de familie Bush leert: vraag altijd advies aan je vaderRob Vreeken en Arie Elshout becommentariëren beurtelings het buitenlandse nieuws.
07/12 20u45  De vliegtaks is terug van weggeweest, maar het milieu schiet er weinig mee opDe vliegbelasting maakt na twaalf jaar een comeback. Op vliegtickets van en naar luchthavens in Nederland moeten reizigers vanaf 2021 circa 7 euro belasting betalen. Het kabinet heeft dit vrijdagmiddag bekendgemaakt. Transferpassagiers, dus reizigers die alleen overstappen in Nederland, worden daarbij ontzien. De nieuwe vliegtaks gaat wel met waarschijnlijk een gedifferentieerd tarief gelden voor vrachtvervoerders.
07/12 20u15  De tragiek van een dorp dat er allang niet meer had moeten zijnHet duurde lang voordat de Eemshaven tot bloei kwam. Maar de voorspoed die de haven naar Noord-Groningen moest brengen, bereikte het aangrenzende Oudeschip nooit. De tragische geschiedenis van een dorp dat er allang niet meer had moeten zijn.
07/12 19u30  Waarom juist de middenklasse in opstand komtAan het vooruitgangsoptimisme van de middengroepen is een einde gekomen. Ze zien hun traditionele zekerheden wegvallen. Nu strooien ze zand in de machine van de gevestigde orde.
07/12 19u15  Van Baywatch naar de barricaden: ook Pamela Anderson steunt de gele hesjesDe gele hesjes in Frankrijk kunnen zich de afgelopen dagen gesterkt voelen door steun uit opmerkelijke hoek. Vanuit haar huidige woonplaats Marseille lanceerde voormalig Baywatch-actrice Pamela Anderson (51) een reeks tweets waarin ze de protestbeweging verdedigt.
07/12 17u45  Een vliegtaks? Best, zegt het kabinet, maar de gewone man moet nog wel op zonvakantie kunnenGoedemiddag,
07/12 17u15  Een aantal landen weert Huawei al. Waarom Nederland niet?Er is iets vreemds aan de hand met Huawei. De Amerikanen en Britten sloten eerder al hun deuren voor het Chinese techbedrijf, vrijdag volgde Japan. De Belgen overwegen een blokkade en in Canada staat de topvrouw van het bedrijf vrijdag voor de rechter. Ondertussen zet Nederland de deuren nog altijd wagenwijd open voor Huawei. Vijf vragen over de (on)gegronde angst voor Huawei.
07/12 17u00  ‘Je wordt geconfronteerd met een groep van 200 duizend gele hesjes, wie maak je daarin belangrijk?’Aandacht voor de gele-hesjesbeweging overspoelt Frankrijk en stroomt zelfs over de grenzen naar België en Nederland. Dat terwijl we drie weken geleden nog nooit van de groep hadden gehoord. Frankrijk-correspondent Daan Kool en chef Buitenland Alex Burghoorn vertellen over de moeilijkheden en dilemma’s bij het verslag doen van zo’n plots opkomende beweging. ‘Je wordt geconfronteerd met een groep van 200 duizend demonstranten, wie maak je daarin belangrijk?’
07/12 16u00  Trump kiest politiek onervaren oud-journalist Nauert als VN-ambassadeurDe politiek onervaren voormalige Fox-presentatrice Heather Nauert wordt de nieuwe Amerikaanse ambassadeur bij de VN. President Trump heeft vrijdag de bijzondere keuze bekendgemaakt. Nauert volgt Nikki Haley op die in oktober haar vertrek aankondigde.
07/12 15u00  Merkel krijgt lange ovatie bij afscheid als partijleiderNa achttien jaar heeft Angela Merkel vrijdag afscheid genomen als partijleider van de christendemocratische CDU. Na haar afscheidstoespraak kreeg een zichtbaar geëmotioneerde Merkel een tien minuten durende ovatie van het congres van haar partij in Hamburg. De 1001 afgevaardigden kiezen later op de dag een opvolger voor Merkel als partijleider.
07/12 14u30  Extreemrechtse terreurverdachte Vincent T. krijgt drie jaar celDe extreemrechtse 46-jarige Vincent T. heeft vrijdag 36 maanden cel opgelegd gekregen voor het voorbereiden van een terroristische aanslag.
07/12 14u15  Arrestatie Huawei-topvrouw voedt vrees voor nieuwe ronde handelsoorlog VS-ChinaDe verrassende aanhouding van de financiële topvrouw van het Chinese telecombedrijf Huawei heeft donderdag de vrees gevoed voor een nieuwe ronde in de handelsoorlog tussen Amerika en China.
07/12 14u00  Welke boosheid leeft onder de gele hesjes?De verhoging van de Franse brandstoftaks is voor 2019 van de baan. Maar is daarmee ook de angel uit het protest van de gele hesjes? De voedingsbodem van het oproer ligt dieper.
07/12 13u15  Deze man wil terug maar Syrië, maar Assad heeft zijn huis afgepaktDe Syriërs zijn na acht jaar oorlog begonnen met de wederopbouw. Daarbij worden veel huizen onteigend. Ook het huis van Husam, een Syrische advocaat die naar Nederland vluchtte. ‘Er zit een Iraakse militair in.’
07/12 12u15  Het is over en uit voor hulpschip AquariusHet doek is gevallen voor de Aquarius, het schip van Artsen zonder Grenzen dat de afgelopen jaren reddingsoperaties uitvoerde in de Middellandse Zee voor de kust van Libië. Voor het schip was er geen uitweg meer nadat het in oktober al aan de ketting was gelegd en nu opnieuw door Italië wordt beschuldigd van wanpraktijken.
07/12 10u45  Twee van de vier vaste boswachters weigeren gezonde herten te doden en zijn overgeplaatstTwee van de vier vaste boswachters van de Oostvaardersplassen hebben zich laten overplaatsen, omdat zij ethische bezwaren hebben tegen het afschieten van gezonde dieren in het natuurgebied. Dit bevestigt Staatsbosbeheer na vragen van de Volkskrant. Donderdag besliste de voorzieningenrechter dat het afschieten van ruim 1.800 edelherten door de gebiedsbeheerder definitief kan doorgaan.
07/12 09u45  Nul verkeersdoden in 2030: de ambitie is er, nu het geld nogKabinet, provincies en gemeenten willen naar nul verkeersdoden in 2030. Kan dat wel? En hoe effectief is het actieplan dat zij donderdag presenteerden?
07/12 08u00  Media VS: Trump kiest politiek onervaren oud-journalist Nauert als VN-ambassadeurDe politiek onervaren voormalige Fox-presentatrice Heather Nauert wordt de nieuwe Amerikaanse ambassadeur bij de VN. President Trump zal de bijzondere keuze vrijdag bekendmaken, zo melden diverse Amerikaanse media. Nauert volgt Nikki Haley op die in oktober haar vertrek aankondigde.
07/12 00u00  80 duizend migranten geholpen, maar nu is het over en uit voor AzG-schip AquariusHet doek is gevallen voor de Aquarius, het schip van Artsen zonder Grenzen dat de afgelopen jaren reddingsoperaties uitvoerde in de Middellandse Zee voor de kust van Libië. Voor het schip was er geen uitweg meer nadat het in oktober al aan de ketting was gelegd en nu opnieuw door Italië wordt beschuldigd van wanpraktijken.
06/12 23u45  Seksistische borrelpraat leidt tot politieke rel in IJsland; parlementariërs ‘keuren’ collega's in heimelijke opnameEen groepje IJslandse politici, onder wie een oud-premier, heeft zich in een kroeg zeer seksistisch uitgelaten over collega’s. Veel IJslanders vinden dat parlementariërs moeten aftreden.
06/12 23u30  Voedingsbodem van gele hesjes zit dieper dan de benzinetaksDe verhoging van de Franse brandstoftaks is voor 2019 van de baan. Maar is daarmee ook de angel uit het protest van de gele hesjes? De voedingsbodem van het oproer ligt dieper.
06/12 23u30  Invallen bij hoofdkantoor, kerken en woningen Jehova’s getuigen om beschuldiging misbruikBij een rechercheonderzoek naar seksueel misbruik door Jehova’s getuigen zijn er afgelopen maand invallen gedaan bij drie kerken van de Jehova’s. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie (OM) na berichten van RTL Nieuws.
06/12 23u30  Een van de weinige dingen die Austin Tice’s ouders nog voor hun zoon kunnen doenWat speelt er in de media in Libanon? Er is geen nieuws over de in Syrië verdwenen Amerikaan Austin Tice, toch maar weer een persconferentie; daarbij was onze correspondent Ana van Es.
06/12 23u00  ‘Brandweergeiten’ moeten Portugese bossen kaalvreten om vuurzeeën te voorkomenIn Katowice wordt gesproken over de gevolgen van de klimaatverandering; in Portugal leidde dat afgelopen jaar tot langdurige droogten die het gevaar van bosbranden vergrootten. Die kostten tientallen mensen het leven. Portugezen proberen nu de bossen veiliger te maken door geiten in te zetten als grazers .
06/12 23u00  De opmerkelijkste foto’s van deze weekDe opmerkelijkste beelden van de afgelopen week, geselecteerd door onze fotoredactie. Met deze week een aardbeving in Alaska, het afscheid van George H.W. Bush en een performance-demonstratie in Argentinië.
06/12 21u45  Nederland is in 2100 een optimistisch en duurzaam gidsland. Althans, dat denkt de RijksbouwmeesterIn ‘Panorama Nederland’ schetst de Rijksbouwmeester zijn toekomst van Nederland: zes thema’s uitgelicht.
06/12 21u30  Omvangrijk plan voor nul verkeersdoden is zeer ambitieus, ‘maar waar zijn de euro's?’Het lukt maar niet om het aantal verkeersslachtoffers in Nederland te laten dalen. In de zoektocht naar een remedie presenteerden het kabinet, de provincies en de gemeenten donderdag een omvangrijk actiepakket. Streven: nul verkeersdoden in 2030. Stelt de overheid zich zo geen onmogelijke eis? En hoe effectief is het pakket maatregelen? Vijf vragen over het Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030.
06/12 21u15  CDA en VVD zagen al aan stoelpoten ‘historische’ KlimaatwetHet debat over de ‘unieke’ Klimaatwet maakte donderdag de verschillen tussen de indieners pijnlijk zichtbaar. Tot ongenoegen van D66 en ChristenUnie zoeken VVD en CDA ruimte om de lat wat lager te leggen.
06/12 21u15  Tabaksindustrie wint strijd in rechtbank, maar antirooklobby blijft strijdbaarNadat het Openbaar Ministerie (OM) in een procedure bij de Amsterdamse rechtbank al had gezegd geen heil te zien in vervolging van de tabaksindustrie, krijgt de antirooklobby donderdag ook bij het Haagse gerechtshof nul op rekest. Het beslechten van de strijd tegen het roken via het strafrecht is daarmee (voorlopig) ten einde.
06/12 20u00  Kafka in Groningen: hoe er in het bevingsgebied spookhuizen ontstaanDe verlaging van de gaswinning in Groningen verloopt voorspoedig, meldde minister Wiebes eerder deze week. Maar dat geldt niet voor de versterkingsoperatie. ‘We wachten en wachten en niemand weet op wie.’
06/12 19u30  Het VN-migratiepact leidt tot politieke onrust – wat is het nou precies?Het pact van Marrakech trekt een spoor van politieke onrust door het Westen. Maar wat is het eigenlijk voor akkoord? Voor welk probleem is het een oplossing? En waarom is er discussie over?
06/12 19u15  Kommer en kwel op de beurzen: AEX voor het eerst in twee jaar onder de 500Geen eindejaarsrally op de beurzen, zoals was gehoopt, maar kommer en kwel. De AEX-index, de graadmeter van de beurs in Amsterdam, is donderdag voor het eerst in twee jaar onder de 500 punten gesloten.
06/12 17u15  Cockpitoverleg: trekt Rutte het klimaatbeleid uit de politieke loopgraven?Goedemiddag,
06/12 17u00  Iran weer toneel van aanslag separatisten: zeker drie dodenVoor de tweede keer in korte tijd is een Iraanse stad opgeschrikt door een aanslag van separatisten. De soennitische strijdgroep Ansar al-Furqan heeft de zelfmoordaanslag opgeëist die donderdag werd gepleegd op het hoofdbureau van politie in de havenstad Chabahar. Er vielen zeker drie doden.
06/12 16u45  In de Tweede Kamer wil niemand meer terug naar een formatie mét de koningDe kabinetsformatie van 2017 was met 225 dagen de langste uit de naoorlogse geschiedenis. Kwam dat doordat in 2012 de regierol van de koning is geschrapt, zoals hier en daar wel is beweerd? Nee, concludeert een wetenschappelijke commissie die de formatie van het kabinet-Rutte III onderzocht en haar bevindingen donderdag aan Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib overhandigde.
06/12 16u15  Vredesbesprekingen Stockholm ‘belangrijke eerste stap’ naar vrede in JemenDe twee regeringen van Jemen – de internationaal erkende regering in het zuiden en het rebellenkabinet van de Houthi’s in de hoofdstad Sanaa – maken zich op voor vredesbesprekingen later deze week in Stockholm, ‘een belangrijke eerste stap’.
06/12 16u00  Gerechtshof: OM hoeft tabaksindustrie niet te vervolgen voor poging tot moordDe strafzaak van advocaat Bénédicte Ficq tegen de tabaksindustrie namens ex-rokers en tientallen organisaties is definitief van de baan. In navolging van de rechtbank in Amsterdam vindt ook het gerechtshof in Den Haag dat het Openbaar Ministerie niet tot vervolging hoeft over te gaan omdat er geen sprake is van een strafbaar feit.
06/12 16u00  Speciaal aanklager Mueller is bijna klaar met zijn Rusland-onderzoekVeel gerechtelijk rumoer in Washington en New York de afgelopen week, waar speciaal onderzoeker Robert Mueller een einde probeert te breien aan zijn zoektocht naar de precieze toedracht van de Russische beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen 2 jaar geleden. De grote vraag is nog steeds: hadden leden van de Trump-campagne daar weet van, of hebben ze er zelfs aan meegeholpen?
06/12 13u00  Rechter staat afschot 1.800 edelherten Oostvaardersplassen toeHet afschot van ruim achttienhonderd edelherten in de Oostvaardersplassen kan definitief beginnen. De voorzieningenrechter in Lelystad heeft het verzoek tot vernietiging van de afschotvergunning donderdag afgewezen. In de loop van volgende week trekken de boswachters van Staatsbosbeheer het gebied in om de populatie edelherten terug te brengen tot 490.
06/12 12u30  Jeugdzorg steeds vaker resultaatgericht ingekocht (en niet per gewerkt uur)‘Resultaatgerichte hulpverlening’: de psychiatrie kreeg er eerder dit jaar al mee te maken, nu is de jeugdzorg aan de beurt.
06/12 12u15  Poolse rechter: Nederland maakt zich terecht zorgen over kans op een eerlijk proces in PolenNederland maakt zich terecht zorgen over de Poolse rechtsstaat en de kans op een eerlijk proces in dat land. Dat blijkt uit een brief van een Poolse rechter aan het Nederlandse Internationaal Rechtshulpcentrum (IRC), die de Volkskrant heeft ingezien. De brief kan gevolgen hebben voor de overlevering van verdachten aan Polen.
06/12 11u30  Madrid barst van de gokhuizen. Waarom is Spanje massaal aan het gokken geslagen?In Madrid is het aantal gokhuizen in een paar jaar verdubbeld. Ze duiken vooral op in de armste wijken, waar gokken voor de verliezers van de economische crisis vaak de enige hoop op een betere toekomst vormt.
06/12 10u00  Nieuwe knieval Franse regering voor ‘gele hesjes’: brandstofbelasting zal in 2019 niet stijgenDe Franse regering gaat de accijnzen op benzine en diesel in 2019 niet verhogen. Dat zei de Franse premier Édouard Philippe in een debat in de Assemblée Nationale, de Franse Tweede Kamer. Met het annuleren van de verhoging van de brandstoftaks hoopt de Franse regering de gele hesjesbeweging, die al weken tegen de hoge brandstofbelasting protesteert, tegemoet te komen.
06/12 09u30  Installateurs: warmtepomp ongeschikt voor oude huizenIn oudere huizen leidt het vervangen van cv-ketels door warmtepompen tot veel problemen. Dat zeggen installateurs tegen de Telegraaf. Ook de Consumentenbond krijgt veel vragen van overstappers.
06/12 09u00  Steeds meer gemeenten kopen jeugdzorg in op basis van de te behalen resultaten‘Resultaatgerichte hulpverlening’: de psychiatrie kreeg er eerder dit jaar al mee te maken, nu is de jeugdzorg aan de beurt.
06/12 09u00  Resultaatgerichte hulpverlening is steeds meer van belang, maar hoe werkt dit in de praktijk?‘Resultaatgericht werken’ is de nieuwe werkwijze in de jeugdzorg. De hulpverlening in de regio Haaglanden is er al mee bezig. Gemeente en hulpverleners stellen vooraf doelen voordat ze een jongere gaan helpen. Maar de werkelijkheid laat zich niet altijd in die doelen vatten, blijkt uit een casus.
06/12 07u45  Kabinet lanceert ambitieus plan: het aantal verkeersdoden moet naar nulOp dezelfde dag dat bekend wordt gemaakt hoeveel verkeersdoden en -gewonden er vorig jaar vielen, brengen het kabinet, de provincies, gemeenten en vervoersregio's het Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030 naar buiten. Het doel: het aantal verkeersdoden van 613 in 2017 terugbrengen naar nul in 2030.
06/12 03u45  ‘Resultaatgerichte hulp’ moet jeugdzorg efficiënter en goedkoper maken, maar werkt dat?‘Resultaatgericht werken’ is de nieuwe werkwijze in de jeugdzorg. De hulpverlening in de regio Haaglanden is er al mee bezig. Gemeente en hulpverleners stellen vooraf doelen voordat ze een jongere gaan helpen. Maar de werkelijkheid laat zich niet altijd in die doelen vatten, blijkt uit een casus.
06/12 01u00  Topvrouw Huawei opgepakt in Canada wegens schenden sancties tegen IranJustitie in Canada heeft de financiële topvrouw (CFO) van Huawei gearresteerd in Vancouver. Ze dreigt te worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten, waar het bedrijf wordt verdacht van het schenden van de Amerikaanse sancties tegen Iran, meldt het Canadese ministerie van Justitie.
06/12 00u00  Prognose: wereldwijde uitstoot CO2 bereikt dit jaar recordhoogteDe wereldwijde uitstoot van het broeikasgas CO2 zal dit jaar een nieuw record bereiken. Dat zal het alleen maar lastiger maken om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen, waarover nu wordt onderhandeld in Polen. De internationale onderzoeksorganisatie Global Carbon Project maakte de prognoses voor 2018 woensdag bekend.
05/12 22u45  Hoe het protest van de ‘onvoorspelbare’ gele hesjes zo groot kon wordenDit weekend gaan Franse activisten in gele hesjes opnieuw de straat op. Afgelopen weekend richtten demonstranten al een ravage aan in Parijs. Wie zijn ze, waar staan ze voor en hoe gaat dit aflopen? Daan Kool, onze correspondent in Frankrijk, legt in onze podcast het Volkskrantgeluid van deze week uit waarom dit in Frankrijk zo groot heeft kunnen worden en in Nederland niet.
05/12 22u15  Een ananas voor ‘een eurootje’, dat kan eigenlijk nietLees meer >
05/12 22u15  Oss is terreur in Vogelbuurt zat: ‘Ik ga ’s avonds liever niet meer over straat’Pakjesavond of niet, het Cruijffcourt in de Vogelbuurt in Oss is vanaf gisteren onder andere vanwege een steekpartij tot ‘veiligheidsrisicogebied’ verklaard. ‘Kinderen moeten hier veilig kunnen spelen.’
05/12 22u15  Israël vernielt ‘terreurtunnels’ die Hezbollah zou hebben gegraven onder Israëlisch grondgebiedDe extremistische Hezbollah-beweging heeft vanuit Libanon tunnels gegraven onder Israëlisch grondgebied om ‘een verrassingsaanval uit te voeren en een oorlog uit te lokken’. Dat hebben hoge Israëlische militairen, op basis van anonimiteit, woensdag gezegd tegen Israëlische media.
05/12 22u00  Vredesbesprekingen Stockholm ’belangrijke eerste stap’ naar vrede in JemenDe twee regeringen van Jemen – de internationaal erkende regering in het zuiden en het rebellenkabinet van de Houthi’s in de hoofdstad Sanaa – maken zich op voor vredesbesprekingen later deze week in Stockholm, ‘een belangrijke eerste stap’.
05/12 22u00  Politie zet cybervrijwilligers in voor opsporing cybercrimeDe politie zet sinds woensdag veertien ‘cybervrijwilligers’ in voor de opsporing van misdaad via het internet. Het is de bedoeling dat ze meehelpen bij het onderzoek naar online illegale wapen- of mensenhandel.
05/12 22u00  Operatie Pollino legt Europees netwerk ’Ndrangheta blootTijdens een internationale actie tegen de ’Ndrangheta verrichtte de politie woensdag vijf arrestaties in Nederland en tientallen in België, Duitsland en Italië. Twee Limburgse pizzeria’s bleken een ontmoetingsplaats.
05/12 21u45  Als we in de supermarkt betalen wat een ananas écht kost, dan is-ie een euro duurderLees meer >
05/12 21u45  #MeToo-angst onder bestuurders: nóg moeilijker voor vrouwen op Wall StreetDe #MeToo-beweging leidt op Wall Street tot onbedoelde gevolgen: mannelijke topbestuurders schuwen vrouwen alsof het melaatsen zijn, uit angst voor beschuldigingen van ongewenste intimiteiten.
05/12 21u30  #MeToo-angst onder topbestuurders maakt het voor vrouwen nóg moeilijker om carrière te maken in mannenbastion Wall StreetDe #MeToo-beweging leidt op Wall Street tot onbedoelde gevolgen: mannelijke topbestuurders schuwen vrouwen alsof het melaatsen zijn, uit angst voor beschuldigingen van ongewenste intimiteiten.
05/12 21u15  De maffia lijkt ongedeerd - is die arrestatiegolf echt zo indrukwekkend?De Italiaanse maffia is als de Hydra van Lerna: voor elke afgehakte kop groeien er twee aan. Wat de huidige arrestatiegolf wel aantoont, is dat de politiediensten internationaal veel beter samenwerken. En dat is dus broodnodig.
05/12 21u15  ‘De onafhankelijkheid van rechters in Nederland staat onder druk’Nederland maakt zich terecht zorgen over de Poolse rechtsstaat en de kans op een eerlijk proces in dat land. Dat blijkt uit een brief van een Poolse rechter aan het Nederlandse Internationaal Rechtshulpcentrum (IRC), die de Volkskrant heeft ingezien. De brief kan gevolgen hebben voor de overlevering van verdachten aan Polen.
05/12 21u00  Mens met varkenshart is stapje dichterbij na succesvolle proef met apenDe eerste mens met een varkenshart is een stap dichterbij gekomen. Duitse wetenschappers zijn erin geslaagd bavianen meer dan een half jaar in leven te houden dankzij het geïmplanteerde hart van een varken. Een ‘mijlpaal op weg naar klinische toepassing’, aldus het team, al zitten er aan de ingreep nog veel haken en ogen.
05/12 21u00  Brussel vreest Russische inmenging verkiezingen en komt met strijdplan tegen nepnieuwsDe Europese verkiezingen zijn over zes maanden, maar Brussel wapent zich nu al tegen eventuele pogingen de verkiezingsstrijd met desinformatie te beïnvloeden. De Europese Commissie lanceerde woensdag een actieplan en wees Rusland aan als grootste dreiging.
05/12 21u00  Het door mannen overheerste Wall Street potdicht voor vrouwen door #MeTooDe #MeToo-beweging leidt op Wall Street tot onbedoelde gevolgen: mannelijke topbestuurders schuwen vrouwen alsof het melaatsen zijn, uit angst voor beschuldigingen van ongewenste intimiteiten. Niet meer dineren met vrouwelijke collega’s, niet met ze praten in een kamer zonder ramen en niet meer naast ze zitten in het vliegtuig, zijn enkele van de nieuwe gedragsregels in het financiële hart van de wereld. De #MeToo-angst onder bestuurders maakt het voor vrouwen alleen maar moeilijker om carrière te maken in het mannenbastion Wall Street.
05/12 20u45  Máxima neemt het met ‘sociale ananas’ op voor de kleine boerLees meer >
05/12 20u15  Interne mails bewijzen: Facebook ging lang door met doorsluizen gebruikersdataOok nadat Facebook naar buiten toe beterschap beloofde, zou het bedrijf gewoon zijn doorgegaan met het doorspelen van persoonlijke gegevens van zijn gebruikers aan andere bedrijven.
05/12 19u30  Zij was de laatste Nederlander die Sobibór kon navertellenSelma Engel-Wijnberg overleefde vernietigingskamp Sobibór en werd na de oorlog tot ‘ongewenste vreemdeling’ verklaard. Op excuses van de Nederlandse regering stelde ze in 2010 geen prijs meer.
05/12 19u30  Regering laten vallen of principes inslikken, een tussenweg is er niet meer voor de N-VADe val van de Belgische regering hangt de hele week al in de lucht. Maar net als bij een goede serie volgt aan het eind van elke dag een cliffhanger: heel misschien komt het nog goed, morgen praten we verder. De Vlaams-nationalistische regeringspartij N-VA lijkt zichzelf woensdag echter klem te hebben gezet door het spel nét iets te hard te spelen.
05/12 19u15  IJskap Groenland smelt ‘uitzonderlijk’ snelDe ijskap op Groenland is de laatste decennia meer gesmolten dan ooit in de afgelopen eeuwen. Dit verlies van ijs is niet toe te schrijven aan natuurlijke schommelingen in het klimaat, maar is het gevolg van door de mens teweeggebrachte klimaatverandering. Dat zegt Michiel van den Broeke, hoogleraar polaire meteorologie aan de Universiteit Utrecht.
05/12 17u15  Laatste Nederlandse Sobibór-overlevende sterft op 96-jarige leeftijdSelma Engel-Wijnberg, de laatste Nederlandse overlevende van het Duitse vernietigingskamp Sobibór, is gestorven. Dat meldt haar familie dinsdag aan de NOS. Wijnberg verbleef in 1943 zes maanden in het kamp, waar ze na een gevangenenopstand ontsnapte. Engel-Wijnberg was 96 jaar.
05/12 16u45  ‘Groenste kabinet ooit’ snakt naar applausmomentjeGoedemiddag,
05/12 16u45  Meer meldingen van geluidsoverlast van burenHet aantal meldingen van geluidsoverlast van buren - toch al ergernis nummer 1 onder Nederlanders - is in drie jaar tijd met 10 procent toegenomen. Dat blijkt uit een analyse van de Volkskrant. Politie, gemeenten en woningcorporaties zitten met dit probleem in hun maag.
05/12 16u45  ‘Clash van wereldbeelden’ tijdens het debat over pact van Marrakech in de Tweede KamerNederland steunt het pact van Marrakech, maar in de Tweede Kamer blijkt bijna iedereen de VN-migratieafspraken anders te interpreteren. ‘Als u kritisch wilt lezen, lees dan goed kritisch.’
05/12 16u30  Turkse arrestatiebevelen voor medewerkers Saoedische kroonprins vanwege zaak-KhashoggiDe hoofdaanklager in Istanbul heeft arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen twee hoge Saoedische functionarissen voor de moord op journalist Jamal Khashoggi. De twee zouden – mogelijk samen met anderen – de moord hebben beraamd. Khashoggi werd begin oktober omgebracht in het Saoedische consulaat in Istanbul.
05/12 16u30  Wat gebeurt er met een aangereden dier? Op pad met de boswachterDe Volkskrant reed een avond mee met een boswachter op piketdienst.
05/12 16u00  Eindelijk ook een biografie van deze premier: de man die de doorbraak van links nog even tegenhieldDoor steeds te verwijzen naar zijn identiteit als wetenschapper, maakte hij duidelijk dat hij heel goed buiten de politiek kon. Toch is Jelle Zijlstra politiek-bestuurlijk langer actief geweest dan bijvoorbeeld Joop den Uyl en droeg hij bij aan de modernisering van de Nederlandse economie. De Groningse historicus Jonne Harmsma scheef de biografie van een van de weinige premiers die er nog niet een had mogen ontvangen.
05/12 14u15  Internationale actie tegen Italiaanse maffiaclan, vijf aanhoudingen in NederlandPolitie en justitie hebben woensdagochtend in Nederland, België, Duitsland en Italië een grootschalige actie gehouden tegen ‘Ndràngheta, een Italiaanse maffiaclan. In de vier landen werden negentig mensen aangehouden, waarvan vijf in Nederland. Bovendien namen de autoriteiten 2 miljoen euro, 140 kilo xtc-pillen en 3000 tot 4000 kilo cocaïne in beslag.
05/12 13u15  Internationale actie tegen maffiaclan; ook tientallen invallen in NederlandPolitie en justitie zijn woensdagochtend in Nederland, België, Duitsland en Italië bezig met een grootschalige actie tegen de Italiaanse ‘Ndràngheta, een maffiaclan uit Calabrië. In de vier landen vinden momenteel arrestaties en inbeslagnames plaats. Het gaat om tientallen invallen in Nederland.
05/12 13u00  Hoe veilig is Oss? Politie mag in probleemwijk nu iedereen fouilleren, aanhouden en werenDe gemeente Oss zal vanaf woensdag een deel van de Schadewijk tot veiligheidsrisicogebied maken. Dat schrijft burgemeester Wobine Buijs in een brief aan bewoners. Aanleiding zijn een recente steekpartij en brandstichting, die volgens de burgemeester hebben bijgedragen aan een gevoel van onveiligheid in de buurt.
05/12 13u00  Russische kruisraket lokt nieuwe crisis uit: het nucleaire spook steekt zijn lelijke kop weer opHet Westen en Rusland stevenen in grote vaart af op een nieuwe crisis over een oud onderwerp: kernwapens in Europa.
05/12 13u00  Hoe gevaarlijk is de ‘verboden’ Russische kruisraket SSC-8?Rusland heeft woensdag opnieuw ontkend dat het beschikt over een verboden kruisraket die Europese hoofdsteden kan wegvagen. De VS hebben Moskou zestig dagen de tijd gegeven om openheid van zaken te geven over de raket die een nucleaire lading kan hebben. Vier vragen over de geheimzinnige raket die bekendstaat bij de Navo onder de codenaam SSC-8.
05/12 11u45  Ook tientallen invallen in Nederland bij internationale actie tegen Italiaanse maffiaclanPolitie en justitie zijn woensdagochtend in Nederland, België, Duitsland en Italië bezig met een grootschalige actie tegen de Italiaanse ‘Ndràngheta, een maffiaclan uit Calabrië. In de vier landen vinden momenteel arrestaties en inbeslagnames plaats. Het gaat om tientallen invallen in Nederland.
05/12 10u15  Internationale actie tegen Italiaanse maffiaclan, politie doet ook tientallen invallen in NederlandPolitie en justitie zijn woensdagochtend in Nederland, België, Duitsland en Italië bezig met een grootschalige actie tegen de Italiaanse ‘Ndràngheta, een maffiaclan uit Calabrië. In de vier landen vinden momenteel arrestaties en inbeslagnames plaats. Het gaat om tientallen invallen in Nederland.
05/12 10u15  Voor Rotterdamse politie werkt geluidshinder als een alarmGeluidsoverlast is een veelkoppig ­fenomeen, blijkt uit een rondgang in Rotterdam met wijkagenten. Achter de slapeloze nachten van de buren gaan vaak andere problemen schuil. Maar eerst die lawaaiige quads.
05/12 08u45  Frankrijks gezicht van de gele hesjes ondervindt zelf dat de geest uit de fles is: ‘Niemand heeft nog grip op de gilets’De Bretonse Jacline Mouraud is een van de belangrijkste gezichten in Frankrijk van de beweging van de gele hesjes. Dinsdag kwam de regering de boze burgers tegemoet door de brandstoftaks te bevriezen. Mouraud moest het op de tv aanschouwen. Ze wordt bedreigd, door het radicale deel van de gele hesjes.
05/12 02u15  Voor de politie in Oude Westen werkt geluidshinder als een alarmGeluidsoverlast is een veelkoppig ­fenomeen, blijkt uit een rondgang in Rotterdam met wijkagenten. Achter de slapeloze nachten van de buren gaan vaak andere problemen schuil. Maar eerst die lawaaiige quads.
05/12 00u15  ‘Noodtoestand’ in Oss: politie mag iedereen in Schadewijk aanhouden, fouilleren en werenDe gemeente Oss zal vanaf woensdag een deel van de Schadewijk tot ‘veiligheidsrisicogebied’ maken. Dat schrijft burgemeester Wobine Buijs in een brief aan bewoners. Aanleiding zijn een recente steekpartij en brandstichting, die volgens de burgemeester hebben bijgedragen aan een gevoel van onveiligheid in de buurt.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

8x Hoe de politie na 25 jaar de zaak-Milica van Doorn alsnog kon oplossen12/12 02u30 - de Volkskrant: Hüseyin A. werd dinsdag veroordeeld tot twintig jaar cel voor het verkrachten en doden van Milica van Doorn in 1992. Een grootschalig dna-onderzoek bracht vorig jaar de doorbraak. ‘We hebben een hit op het Y-profiel. We zijn echt heel dichtbij.’
7x Schietpartij Straatsburg: klopjacht op dader, drie doden, zaak behandeld als terreur12/12 03u00 - de Volkskrant: Straatsburg is dinsdagavond opgeschrikt door een schietpartij waarbij drie doden en twaalf gewonden zijn gevallen, waarvan zes ernstig. Tijdens de klopjacht op de schutter werd de binnenstad hermetisch afgesloten en moesten burgers binnen blijven. De Franse politie gaat uit van een terreuraanslag. De dader is nog altijd voortvluchtig.
6x **Canadese rechter stelt borg voor Huawei-directeur vast op 10 miljoen dollar **12/12 02u45 - de Volkskrant: De Canadese rechter heeft de borg voor de cfo van Huawei, Meng Wanzhou, vastgesteld op 10 miljoen Canadese dollar (6,6 miljoen euro), waarvan 7,5 miljoen in cash. Daarnaast moet Meng al haar paspoorten en andere reisdocumenten inleveren bij de Canadese autoriteiten.
4x Canadese rechter stelt borg voor Huawei-directeur vast op 10 miljoen dollar12/12 04u15 - de Volkskrant: De Canadese rechter heeft de borg voor de cfo van Huawei, Meng Wanzhou, vastgesteld op 10 miljoen Canadese dollar (6,6 miljoen euro), waarvan 7,5 miljoen in cash. Daarnaast moet Meng al haar paspoorten en andere reisdocumenten inleveren bij de Canadese autoriteiten.
2x Egypte roept een halt toe aan de verkoop van gele hesjes11/12 16u30 - de Volkskrant: Alles behalve een nieuwe revolutie zoals in 2011, is de gedachte van de Egyptische regering. Om potentiële oproerkraaiers een slag voor te zijn is een tijdelijk verbod op de verkoop van gele hesjes ingevoerd. De angst heerst dat de Franse protestbeweging een kettingreactie kan veroorzaken, zoals dat ook bij de Arabische Lente het geval was.
2x En dan begint het malen: als je kunt beslissen over je eigen kankerbehandeling11/12 21u30 - de Volkskrant: Wel of geen chemo? Meneer Van der Vlis krijgt de tijd om zijn keuze te maken. Want in het Elisabeth-Twee Steden Ziekenhuis in Tilburg mogen longkankerpatiënten meebeslissen over hun behandeling. En ze kiezen opvallend vaak iets anders dan wat de artsen als het meest passend beschouwen.
1x Een ananas voor ‘een eurootje’, dat kan eigenlijk niet05/12 22u15 - de Volkskrant: Lees meer >
1x Rechter staat afschot 1.800 edelherten Oostvaardersplassen toe06/12 13u00 - de Volkskrant: Het afschot van ruim achttienhonderd edelherten in de Oostvaardersplassen kan definitief beginnen. De voorzieningenrechter in Lelystad heeft het verzoek tot vernietiging van de afschotvergunning donderdag afgewezen. In de loop van volgende week trekken de boswachters van Staatsbosbeheer het gebied in om de populatie edelherten terug te brengen tot 490.
1x Timmermans wordt met luid gejuich ontvangen, maar hem wacht een lastige taak09/12 09u45 - de Volkskrant: Bij zijn eerste optreden als spitzenkandidat van de sociaaldemocraten klappen de partijleden de handen rood voor Frans Timmermans. Maar het zal zelfs voor Timmermans lastig worden om het doorgeslagen pessimisme uit de partij te kloppen.
1x Belgisch kabinet gaat door zonder Vlaamse nationalisten09/12 11u30 - de Volkskrant: De Belgische regering is zaterdagavond net niet gevallen over het VN-migratiepact dat maandag in de Marokkaanse stad Marrakech wordt ondertekend door wereldleiders. Premier Charles Michel vertrekt vooralsnog ‘gewoon’ naar Marrakech om het pact te ondertekenen en voelt zich daarin gesteund door tweederde van het parlement.

Statistieken

Artikels:
32400
Gelezen:
7879
Aantal lezers nu:
40


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven