vrijdag 15 december 2017, week 50


U bent nu hier: Meer nieuws van VRT NWS pagina 2

Laatste updatecontrole: vandaag om 1u30
 

VRT NWS

Verbergen Tonen
15/12 01u00  Steekpartijen Maastricht: "Dader en slachtoffers komen uit Syrië" In Maastricht zijn twee mensen bij twee steekpartijen om het leven gekomen. Buurtbewoners vertellen dat de twee uit Syrië komen. Het zou gaan om een man en een vrouw. Ook de vermoedelijke dader is volgens diverse mensen uit de buurt een Syriër. 14 
15/12 00u45  Steekpartijen Maastricht - "Dader en slachtoffers komen uit Syrië" In Maastricht zijn twee mensen bij twee steekpartijen om het leven gekomen. Buurtbewoners vertellen dat de twee uit Syrië komen. Het zou gaan om een man en een vrouw. Ook de vermoedelijke dader is volgens diverse mensen uit de buurt een Syriër. 13 
15/12 00u15  Wat betekent de brexit voor Noord-Ierland, het einde van een fragiele vrede? De grens tussen Ierland en Noord-Ierland is een belangrijke kwestie in de brexitonderhandelingen. Een harde grens, een zachte grens of geen grens, wat wordt het? En hoe denken de inwoners van Noord-Ierland zelf over de kwestie? 'Terzake'-reporter Lauwke Vandendriessche bezocht de stad Londonderry/Derry. De naam van de stad alleen al ligt gevoelig en weerspiegelt de oude verdeeldheid tussen katholieken en protestanten. En de grens tussen voor en tegen brexit volgt dezelfde religieuze scheidingslijn.16 
14/12 23u30  Wie gaat door naar de laatste finaleweek van "De slimste mens ter wereld"? In de laatste aflevering van 'De slimste mens ter wereld' van deze week hebben Joke Emmers en Filip Peeters het gezelschap gekregen van Bill Barberis. Wie gaat door naar de laatste finaleweek en maakt zo wat meer kans op de felbegeerde titel? Ontdek het hier.
14/12 23u30  Wim Opbrouck: "Verliezen fantastische acteur en een warme mens"  Er wordt verslagen gereageerd op de dood van Marc Van Eeghem. Wim Opbrouck vindt de reacties op het overleden die hij leest terecht. 'Marc Van Eeghem was een fantastische acteur en een warme mens', reageert Opbrouck. De regisseur van 'Het eiland' en 'De Ronde' Jan Eelen heeft de polyvalentie van de overleden acteur Marc Van Eeghem geroemd. 'Je kon hem voor alle soorten rollen gebruiken', zegt Eelen. Het Toneelhuis in Antwerpen roemt 'de lieve vriend die moedig heeft gestreden tegen kanker'.
14/12 23u15  Twee doden en verschillende gewonden bij steekincidenten in Maastricht De politie van Nederlands Limburg heeft bevestigd dat er bij twee steekincidenten in Maastricht twee doden zijn gevallen. Er is ook sprake van verschillende gewonden. De politie kan nog niet zeggen hoeveel mensen betrokken waren bij de incidenten.
14/12 22u30  Guga Baul en Chris Van Espen wagen zich aan gastrol in "Sois belge et tais-toi" Stemmenimitiator Guga Baul en acteur Chris Van Espen treden op in de Franstalige sketchshow 'Sois belge et tais-toi'. Die satirische show over Belgische politici aan beide zijden van de taalgrens bestaat al 20 jaar. In maart zijn er twee voorstellingen in Vlaanderen, een in Gent en een in Antwerpen. 
14/12 22u30  Jan Decleir leest de keuze van zijn goede vriend Marc Van Eeghem voor in "Winteruur" In het Canvas-programma 'Winteruur' leest acteur Jan Decleir vanavond een fragment voor uit de roman 'Het verdriet van België' van Hugo Claus. Maar eigenlijk heeft niet hij, maar zijn goede vriend en collega Marc Van Eeghem dat fragment gekozen. In de video hierboven legt Decleir uit hoe dat in zijn werk is gegaan.   Om 23.12u kunt u op Canvas 'Winteruur' volledig bekijken.
14/12 22u15  Oost-Congo: veiligheidsbarometer registreert meer dan 500 doden sinds juni Lees meer >
14/12 22u00  Jan Eelen: "We verliezen een heel grote en goede acteur" De regisseur van 'Het eiland' en 'De Ronde' Jan Eelen heeft de polyvalentie van de overleden acteur Marc Van Eeghem geroemd. 'Je kon hem voor alle soorten rollen gebruiken', zegt Eelen. Het Toneelhuis in Antwerpen roemt 'de lieve vriend die moedig heeft gestreden tegen kanker'.
14/12 21u30  Nieuw oudejaarsconcept aan Heizel in Brussel De overgang van oud naar nieuw wordt dit jaar in Brussel gevierd op de Heizel. Het traditionele vuurwerk zal dubbel zo lang duren en vindt plaats aan het Atomium.
14/12 21u30  Gelijk internet voor iedereen wordt afgeschaft in de VS In de VS worden de regels rond netneutraliteit, gelijk internet voor iedereen, fors afgebouwd. Internetproviders krijgen daardoor de mogelijkheid om bepaalde websites of internetdiensten te bevoordelen, andere te benadelen. 
14/12 20u45  Op zoek naar dakloze mama's Ruim 3.300 mensen hadden vorige winter in Brussel geen dak boven het hoofd, dit jaar zijn het er zeker zoveel. Kind en Gezin gaat op zoek naar de mama's met jonge kinderen om hen te kunnen bijstaan. 
14/12 20u45  Gezocht: creatieve ideeën van burgers om daklozen aan woning te helpen De overheid talmt met een algemeen beleid om daklozen aan een huis te helpen, terwijl hun aantal zienderogen toeneemt. Dat zeggen hulporganisaties in Brussel die om hulp smeken. Ze vragen nu burgers om creatieve ideeën aan te dragen en concreet uit te werken. Doel: goedkope huurwoningen vinden/creëren.
14/12 20u45  Bende laat minderjarigen 1.500 dure fietsen stelen in ruil voor drugs In de buurt van Gent heeft een Afrikaanse bende de voorbije vier jaar,  minderjarigen ingezet om minstens 1.500 dure fietsen te stelen. Dat melden de Gentse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen en de Gentse lokale politie. De kinderen zouden in ruil voor de fietsdiefstallen geld of drugs gekregen hebben.
Laatste update: vandaag om 1u00


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
12/12 10u30  Wie kwam, speelde én verloor die eerste finaledag van "De slimste mens"?De eerste finale-aflevering van 'De slimste mens (2017)' is gespeeld met actrice Joke Emmers, StuBru-presentatrice Linde Merckpoel en Sammy Mahdi van Jong CD&V. Naast olijke juryleden Sven De Leijer en Jan Jaap van der Wal was het hondje Pamuk dat voor enige animo in de tv-studio zorgde: hij wilde gewoon weg, wandelen. De hilariteit (of was het paniek) kon echter Merckpoel niet redden: zij ging uiteindelijk kopje onder tegen Mahdi.
12/12 10u15  Onafhankelijke boekhandels vieren feestStefan Hertmans schreef voor de dag van de onafhankelijke boekhandel een nieuwe novelle: “De blinde stoker van de hamam van Fez”, een broeierig reisverhaal.
12/12 10u00  Akkoord over nieuwe Fortis-schikkingVerzekeraar Ageas heeft een aangepaste schikking klaar voor gedupeerde aandeelhouders van de vroegere Fortis Holding.
12/12 10u00  "Misschien werden er tegelijkertijd wel 2 konijnen uit de vuurzee gered"Sommigen spraken al, met enige zin voor overdrijving, van de beelden van het jaar 2017, toen eind vorige week een motorrijder, die toevallig passeerde nabij de branden in Californië, VS, een konijn uit de vuurzee redde. 'Als deze daad je geloof in de mensheid niet herstelt, dan weten we het niet meer', was een veel gemaakte reactie op sociale media én op nieuwsmedia. Die laatsten gingen dan ook onmiddellijk op zoek naar de heldhaftige man, die nochtans, volgens de makers van het filmpje, liefst anoniem wilde blijven. Uiteindelijk werd de betreffende man dan toch gevonden. Of werden er alvast 2 mannen gevonden.
12/12 10u00  Winterbanden verplichten: een oplossing voor winterse verkeerschaos of niet?Chaos alom op de weg gisteren. Het doet de discussie weer oplaaien: moeten winterbanden verplicht worden? Zou dat een verschil gemaakt hebben? Vijf vragen.
12/12 09u45  Amerikaanse soldaat die 52 jaar geleden overliep naar Noord-Korea overledenZe zijn met vier: de Amerikaanse militairen die de afgelopen 60 jaar overliepen naar Noord-Korea. Charles Jenkins was een van hen.  In 1965 stak hij de grens over met Noord-Korea terwijl hij op wacht stond in de gedemilitariseerde zone. Hij overleed in Japan.
12/12 09u00  Winterweer: Vooral problemen in zuiden van West-Vlaanderen, rond Gent en rond Antwerpen     Vanochtend blijft het nog uitkijken voor gladde wegen door smeltwater en lage temperaturen. Voorlopig zijn er vooral problemen in het zuiden van West-Vlaanderen en rond Gent. In het centrum van het land is er een vrij normale ochtendspits. Waakzaamheid blijft wel geboden. 
12/12 08u30  Vlaanderen betaalt federale rekening: 100 miljoen voor spoorinfrastructuurDe Vlaamse regering maakt 100 miljoen euro vrij om te investeren in spoorinfrastructuur. Dat schrijft Het Belang Van Limburg en wordt bevestigd aan VRT NWS. Spoorwegen zijn normaal gezien een federale bevoegdheid, maar omdat er van het federale niveau niet genoeg geld komt om alle Vlaamse prioriteiten te verwezenlijken, legt de Vlaamse regering extra geld op tafel.
12/12 08u00  Voormalig hoofdredacteur van De Standaard Manu Ruys (93) is overledenVoormalig hoofdredacteur en politiek commentator Manu Ruys (93) is overleden. Dat schrijft De Standaard en is bevestigd aan onze redactie. Ruys stond bekend om de steun die hij als hoofdredacteur leverde voor de Vlaamse ontvoogding.
12/12 08u00  Winterweer: vooral problemen in zuiden van West-Vlaanderen en rond Gent Vanochtend blijft het nog uitkijken voor gladde wegen door smeltwater en lage temperaturen. Voorlopig zijn er vooral problemen in het zuiden van West-Vlaanderen en rond Gent. In het centrum van het land is er een vrij normale ochtendspits. Waakzaamheid blijft wel geboden. 
12/12 07u45  Terug van weggeweest: de afkoopwetVandaag wil minister van Justitie Koen Geens (CD&V) de afkoopwet laten goedkeuren in het parlement. De felomstreden wet uit 2011 werd vorig jaar on hold gezet door het Grondwettelijk Hof, maar wordt nu “hersteld”. Een beslissing die niet iedereen apprecieert.  “De parlementaire onderzoekscommissie Kazachgate die onderzoek doet naar de totstandkoming van de afkoopwet van 2011, wordt gewoonweg buitenspel gezet”, klinkt het bij commissievoorzitter Dirk Van der Maelen (SP.A). Een kroniek van een omstreden wet.
12/12 07u45  Luciferkopjes en een kerstlampje: de doe-het-zelfbom van de mislukte aanslag in New YorkAmerikaanse media hebben meer details over de dader van de mislukte aanslag in de metro van New York gisteren. De man zou sympathie hebben gehad voor terreurbeweging IS.  Zijn bom heeft hij wellicht zelf in elkaar geknutseld.
12/12 07u30  Vlaanderen investeert 100 miljoen in spoorinfrastructuurDe Vlaamse regering maakt 100 miljoen euro vrij om te investeren in spoorinfrastructuur. Dat schrijft Het Belang Van Limburg en wordt bevestigd aan VRT NWS. Spoorwegen zijn normaal gezien een federale bevoegdheid, maar omdat er van het federale niveau niet genoeg geld komt om alle Vlaamse prioriteiten te verwezenlijken, legt de Vlaamse regering extra geld op tafel.
12/12 07u30  Toch maar op de grond slapen op Brussels Airport om plaatsje in de rij niet te verliezenHonderden gestrande reizigers hebben de nacht doorgebracht op Brussels Airport zelf of in de Brabanthal in Leuven. Het Rode Kruis stelde vijfhonderd veldbedjes op in Zaventem en nog eens in Leuven. Toch kozen heel wat mensen ervoor om op de koude grond te slapen, simpelweg om hun plaats in de wachtrij te verzekeren.
12/12 07u15  Jeroen Piqueur en twee kinderen zijn aangehoudenJeroen Piqueur, de ex-topman van Optima Bank, is aangehouden. Dat bevestigt het parket van Gent. Ook zijn twee kinderen zijn aangehouden door de onderzoeksrechter. Meer informatie geeft het parket voorlopig niet. 
12/12 07u00  Amnesty International : "Europese regeringen medeplichtig aan misbruik migranten in Libië"Door samen te werken met de Libische kustwacht en akkoorden af te sluiten met Libische immigratiediensten maken Europese lidstaten zich bewust medeplichtig aan misbruik van de migranten daar. Dat schrijft de mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een nieuw rapport.
12/12 06u45  Justitie, politie en sociale inspectiediensten binden samen de strijd aan tegen sociale fraudeVanaf 1 januari zullen justitie, politie en sociale inspectiediensten beter samenwerken om fraude aan te pakken. Staatssecretaris voor fraudebestrijding Philippe De Backer wil sociale fraude – denk maar aan zwartwerk of mensenhandel – in zijn geheel aanpakken. 'Sociale fraude is vaak maar het topje van de ijsberg. Louche zaken, die alle regels aan hun laars lappen, zijn vaak een dekmantel voor grotere misdrijven die het daglicht niet mogen zien', laat De Backer weten aan VRT NWS. 
12/12 06u45  Vier Belgische ministers van Energie sluiten samen energiepactDe vier ministers die in België bevoegd zijn voor Energie (Vlaams, Brussels, Waals en federaal) hebben samen een energiepact gesloten. Dat pact bepaalt het energiebeleid in ons land tot 2050. Volgens de kranten De Standaard en Le Soir zou het energiepact vasthouden aan een kernuitstap in 2025.
12/12 06u30  Nieuwe zones van (smeltende) sneeuw verwacht, waakzaamheid blijft gebodenVanochtend blijft het nog uitkijken voor gladde wegen, door smeltwater en lage temperaturen. Tijdens de ochtendspits worden er nieuwe neerslagzones van sneeuw, smeltende sneeuw en regen verwacht. Waakzaamheid blijft dus geboden, stelt het Agentschap Wegen en Verkeer. 
12/12 00u00  Trump wil Amerikanen weer naar de maan sturenVoor het eerst sinds 1972 gaan er wellicht weer Amerikanen naar de maan. Trump ondertekende daarvoor 'Space policy directive 1', een programma dat NASA opdraagt om Amerika's ruimteprogramma te oriënteren op menselijke verkenning en ontdekking.   'Het is een belangrijke stap in de terugkeer van Amerikaanse astronauten naar de maan. Niet enkel om er een vlag en een voetafdruk achter te laten, we zullen de basis leggen voor een eventuele missie naar Mars en veel verder', zie de president.   Neil Armstrong en Buzz Aldrin vlogen in 1969 met de Apollo 11-missie naar de maan. Armstrong zette de eerste stap op de maan, Aldrin plantte er de Amerikaanse vlag.
12/12 00u00  Ook dinsdagochtend blijft voorzichtig zijn de boodschapHet winterse weer houdt nog even aan. De sneeuwval zal wel minder intens zijn, maar morgenochtend tijdens de spits blijft het toch in heel Vlaanderen opletten voor gladde wegen.
11/12 22u45  Waarom ondervinden zo veel luchthavens hinder van de sneeuw? En waarom lukt het in Scandinavië beter?De luchthaven van Zaventem heeft vandaag erg te lijden gehad onder de sneeuw. Meer dan 300 vluchten werden geannuleerd, 100 vluchten waren vertraagd. Heel wat mensen moeten zelfs overnachten op de luchthaven. Ook in onze buurlanden waren er veel problemen. Hoe komt het dat Scandinavische, maar ook de Oostenrijkse en Zwitserse luchthavens de sneeuw wel te baas kunnen?
11/12 22u30  De Vadder: "Kwatongen binnen N-VA beweren dat Siegfried Bracke hard to get speelt"Gents N-VA-politicus Siegfried Bracke liet enkele dagen geleden verstaan dat hij persoonlijk twijfelt aan zijn politieke toekomst. VRT-journalist Ivan De Vadder hoort binnen de N-VA echter 'geruchten' dat het wel eens om een politieke strategie zou kunnen gaan in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar.
11/12 22u00  TerzakeHerbekijk hier 'Terzake' van maandag 11 december.
11/12 22u00  Geens over Bende van Nijvel: "Gevoel dat stukje vertrouwen hersteld is, maar nog hele weg te gaan"De slachtoffers van de Bende van Nijvel zijn tijdens hun jaarlijkse bijeenkomst voor het eerst ontvangen op het kabinet van de minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Achteraf was er bij hen vooral ontgoocheling te bespeuren. Maar volgens minister Geens is het vertrouwen toch een stukje hersteld. 
11/12 21u45  Nieuwe Michelinster voor Sergio Herman in Nederland'AIRrepublic', het nieuwe restaurant van Sergio Herman in het Nederlandse Cadzand, heeft meteen een Michelinster in de wacht gesleept. Herman ontving eerder al een Michelinster voor de Resto-Bar 'Pure C' in hetzelfde Cadzand, die hij ook dit jaar behoudt. En zijn restaurant 'The Jane' in Antwerpen heeft twee Michelinsterren. 
11/12 21u00  Vrouw Djalali: "Mijn man heeft steun vanuit België nodig"De VUB maakt zich grote zorgen over haar Iraanse gastdocent Ahmadreza Djalali. De Iraans-Zweedse wetenschapper zit in Iran in de cel en is ter dood veroordeeld op beschuldiging van spionage. Zijn advocaat heeft het hoger beroep tegen die doodstraf blijkbaar nooit ingediend bij het Hooggerechtshof wat de kans op effectieve uitvoering van de terechtstelling heel groot maakt. Terzake kon spreken met de vrouw van Djalali die in Zweden verblijft.
11/12 21u00  Het Journaal 7Herbekijk hier Het Journaal 7 van maandag 11 december.
11/12 20u45  Chef-kok Julie Baeckelandt: “Seksuele intimidatie, het gebeurt echt wel. Ook bij ons”Mario Batali, een van de bekendste Amerikaanse chefs stapt op na verschillende klachten van vrouwen over seksuele intimidatie en ongepaste aanrakingen. Na de film- en televisiewereld lijkt nu de culinaire wereld aan de beurt. De Vlaamse chef-kok Julie Baeckelandt windt er in “De wereld vandaag” op Radio 1 geen doekjes om. “Het gebeurt echt wel, ook bij ons.”
11/12 20u45  Ook morgenochtend blijft voorzichtig zijn de boodschapHet winterse weer houdt nog even aan. De sneeuwval zal wel minder intens zijn, maar morgenochtend tijdens de spits blijft het toch in heel Vlaanderen opletten voor gladde wegen.
11/12 20u15  "België moet tien keer meer klimaatgeld betalen"Op de vooravond van een belangrijke klimaattop in Parijs vraagt 11.11.11, de koepel van de Vlaamse noordzuidbeweging, een veel grotere bijdrage van België  voor de klimaatfinanciering. Dat is geld dat rijke landen moeten betalen om de arme landen te helpen zich te wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering.
11/12 20u15  Elke Sleurs over vertrek Peter Dedecker: "De volgende generatie staat klaar"De Gentse lijsttrekker voor N-VA Elke Sleurs blijft optimistisch over de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar, ook al zullen lokale partijkopstukken Peter Dedecker en Isabelle De Clerq niet op de kieslijst staan. 'De volgende generatie staat klaar', zegt Sleurs. 'Opvolging is geen enkel probleem: een gedreven ploeg jonge mensen is actief binnen ons bestuur.'
11/12 19u45  Winnie-the-Pooh palmt in Londen prestigieuze Victoria and Albert Museum inHet Victoria and Albert Museum in London pakt uit met een groots opgezette tentoonstelling rond het vrolijke beertje Winnie-the-Pooh, bedacht door de Britse schrijver A.A. Milne. Het prestigieuze museum voor kunst en design programmeert daarmee voor het eerst een tentoonstelling voor het hele gezin, inclusief de allerkleinsten. 
11/12 19u45  Passagiers zitten meer dan 6 uur vast op een vliegtuig op de luchthaven in LuikEen vliegtuig van Ethiopian Airlines dat vanmorgen rond 10.30 uur in Zaventem moest landen, is afgeleid naar de luchthaven van Luik. De passagiers hebben de bijna de hele dag op het vliegtuig moeten doorbrengen. Pas na 16.30 uur konden ze het vliegtuig verlaten.
11/12 19u45  KMI: "Waarschijnlijk was code rood beter geweest"Het KMI heeft vandaag beslist om voor heel Vlaanderen code rood te geven. Het Meteorologisch Instituut nam de beslissing op basis van de dreigende sneeuwzone voor het ochtenduur. Maar meteoroloog Tom Elegeert geeft nu in “De wereld vandaag” op Radio 1 dat dat het beter code rood was geweest. “We wilden echter geen paniek veroorzaken.”
11/12 19u30  Saakasjvili verschijnt voor de rechter in KievMichael Saakasjvili, voormalig president van Georgië en oppositieleider in Oekraïne, is in de Oekraïense hoofdstad Kiev voor de rechter verschenen. Saakasjvili werd afgelopen vrijdag aangehouden op verdenking van corruptie. Hij ontkent de aantijgingen die hem worden aangewreven en zegt dat hij al vier dagen voedsel weigert uit protest tegen zijn opsluiting.
11/12 19u30  Vierde generatie Gandhi komt aan hoofd van CongrespartijIn India is Rahul Gandhi verkozen tot voorzitter van de Congrespartij, de belangrijkste oppositiepartij van het land. Rahul Gandhi is daarmee het zesde lid van de dynastie van de Nehru's en de Gandhi's dat aan het hoofd komt te staan van de Congrespartij.
11/12 19u30  Hezbollah-leider belooft focus terug op Israël te richtenTijdens een betoging van duizenden Hezbollah-aanhangers in Libanon heeft Hezbollah-leider Hassan Nasrallah beloofd terug te keren naar Israël, na jaren vechten in de burgeroorlog in Syrië. De tienduizenden demonstranten protesteerden tegen de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël door de Amerikaanse president Donald Trump.
11/12 19u30  Vanaf 1 januari stijgt nettoloon met 1,5 tot 3 procent dankzij taxshiftHet nettoloon van alle werknemers zal vanaf 1 januari stijgen met 1,5 tot 3 procent. Dat heeft HR-dienstverlener SD Worx berekend. De stijging komt er dankzij de taxshift van de federale regering.
11/12 19u30  Geen toevloed op spoed, tegen de verwachtingen inDe zware winterprik heeft tegen de verwachtingen van de spoeddiensten in geen sterke toename van het aantal patiënten veroorzaakt. Dat blijkt uit een rondvraag van onze redactie.
11/12 18u15  Spanje laat betwiste kunstwerken uit Catalaans museum verwijderenOp vraag van de Spaanse autoriteiten verwijdert de politie van Catalonië middeleeuwse kunstwerken uit het museum van Lleida. Nonnen uit de naburige regio Aragon zouden die illegaal hebben verkocht.
11/12 18u15  "Opbrengst Warmste Week en overheidssubsidies zijn geen communicerende vaten"Vzw's die meedoen aan De Warmste Week, de liefdadigheidsactie van Studio Brussel, rekenen op de inkomsten die ze daaruit halen en ze gebruiken dat geld ook vaak voor hun basisactiviteiten. Toch betekent dat niet dat de overheid tekortschiet. Dat zegt Gerrit Rauws van de Koning Boudewijnstichting.
11/12 18u15  Mogen supermarkten nog neusspoelingen voor baby’s verkopen?Fysiologisch serum, bij het grote publiek vooral bekend als neusspoeling voor baby’s, verdwijnt uit enkele supermarkten. Het product komt vaak op de markt als geneesmiddel of medisch hulpmiddel en mag volgens de wet dus enkel in de apotheek verkocht worden. Maar er bestaat ook fysiologisch water dat niet aan de strenge normen van een geneesmiddel voldoet. Dat kan u wel nog gewoon in de supermarkt kopen, en met een gerust hart gebruiken als neusspoeling voor uw baby.
11/12 18u15  Doe eens winters zot: duw eens je gezicht in de sneeuwEen 'snowface challenge' wordt het genoemd: gewoonweg je gezicht in een laag sneeuw drukken. Daarna een foto van nemen van de afdruk (mét flits) en een 'snowfie' is geboren. Op Twitter en andere sociale media is het al een trend.
11/12 18u15  Liveblog Winterprik: chaos op de weg, hinder op openbaar vervoer, stroomonderbreking in West-VlaanderenEr trekt een sneeuwzone over het land, met grote verkeersproblemen tot gevolg. Het Agentschap Wegen en Verkeer raadt aan om verplaatsingen, indien mogelijk, uit te stellen. Ook het vliegverkeer op Zaventem en het openbaar vervoer ondervindt zware hinder. Volg de impact van de winterprik hier op de voet.
11/12 18u00  Stand van zaken in onderzoek Bende van Nijvel: "600 nieuwe tips, waarvan 450 het onderzoeken waard"De slachtoffers van de bloedige overvallen van de Bende van Nijvel hebben op een jaarlijkse bijeenkomst uitleg gekregen over het onderzoek van de speurders. Volgens procureur-generaal Ignacio De la Serna zijn er al 600 tips binnengekomen. '150 daarvan zijn absurd, à la 'de paus heeft het gedaan'. 450 zijn het onderzoeken waard.'
11/12 18u00  In de winter de weg op? Zo doe je dat het best (niet)In de sneeuw rijden is geen sinecure. Wie vandaag de weg op ging heeft het vast al gemerkt. Vias Institute, het voormalige Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid, geeft daarom tien nuttige tips voor wie zich een weg moet banen door het sneeuwtapijt.
11/12 18u00  Bekijk: lange wachtrijen op de luchthaven van ZaventemOp de luchthaven van Zaventem staan er lange wachtrijen. Brussels Airport is de facto gesloten. Door de sneeuwval ondervindt het vliegverkeer grote hinder.
11/12 17u45  Australië stuurt Jessica Mauboy naar Songfestival in LissabonJessica Mauboy zal volgend jaar voor Australië aan het Eurovisiesongfestival in Lissabon deelnemen. Dat meldt de Australische zender SBS. Een lied heeft ze nog niet.
11/12 17u45  Stand van zaken in onderzoek Bende van Nijvel: "600 tips, waarvan 450 het onderzoeken waard"De slachtoffers van de bloedige overvallen van de Bende van Nijvel hebben op een jaarlijkse bijeenkomst uitleg gekregen over het onderzoek van de speurders. Volgens procureur-generaal Ignacio De la Serna zijn er al 600 tips binnengekomen. '150 daarvan zijn absurd, à la 'de paus heeft het gedaan'. 450 zijn het onderzoeken waard.'
11/12 17u45  Liveblog: Winterprik veroorzaakt chaos op de weg, na 20 uur geen bussen meer in West-VlaanderenEr trekt een sneeuwzone over het land, met grote verkeersproblemen tot gevolg. Het Agentschap Wegen en Verkeer raadt aan om verplaatsingen, indien mogelijk, uit te stellen. Ook het vliegverkeer op Zaventem ondervindt zware hinder. Volg de impact van de winterprik hier op de voet.
11/12 17u30  Te koop: originele ontwerpen van De Munt en BourlaschouwburgBij veilinghuis Henri Godts gaan binnenkort originele ontwerpen van De Munt in Brussel en de Bourlaschouwburg in Antwerpen onder de hamer. Het gaat om tekeningen van de Franse interieurarchitect Philippe Chaperon uit de 19e eeuw.
11/12 17u30  Premier Michel wil "Ceta plus plus" met Groot-BrittanniëNa de brexit moet er een ambitieus vrijhandelsakkoord komen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Dat vindt premier Charles Michel (MR). Ook op geopolitiek vlak moet er volgens hem diepgaande samenwerking komen. 'Een Ceta plus plus' noemt Michel het, verwijzend naar het vrijhandelsakkoord tussen de EU en Canada.
11/12 17u30  Liveblog: Winterprik veroorzaakt chaos op de weg en op de luchthaven van ZaventemEr trekt een sneeuwzone over het land, met grote verkeersproblemen tot gevolg. Het Agentschap Wegen en Verkeer raadt aan om verplaatsingen, indien mogelijk, uit te stellen. Ook het vliegverkeer op Zaventem ondervindt zware hinder. Volg de impact van de winterprik hier op de voet.
11/12 17u15  Veiligheidskorps houdt nationale staking op 20 decemberHet veiligheidskorps, dat de gevangenen overbrengt van de gevangenis naar de rechtbank, zal op 20 december staken. Aanleiding is de voortdurende onzekerheid binnen het korps over het statuut van de leden. De staking zal over het hele land zijn.
11/12 17u15  Sneeuw legt Volvo Car Gent lamDe sneeuwval veroorzaakt hinder bij Volvo Car in Gent. De band ligt er stil omdat werknemers en leveranciers de fabriek niet kunnen bereiken. 
11/12 17u00  Vanavond nog de deur uit? Dit moet u wetenWie vandaag veilig en wel het werk bereikte, wil waarschijnlijk ook graag terug thuis geraken. Met de auto of het openbaar vervoer? Afhankelijk van je vervoersmiddel, zal ‘geduld’ je medereiziger zijn.
11/12 16u45  Sneeuw, regen en wind gooien roet in het eten op eerste koopzondagDe omzet van de handelszaken op de eerste eindejaars­koopzondag is met drie procent afgenomen, meldt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). 'Sneeuw en vervolgens regen en wind speelden de handelaars parten', zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.
11/12 16u30  Muyters wil jongeren via sport aan een job helpenVlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) heeft een nieuw project voorgesteld om laaggeschoolde jongeren aan een job te helpen. Het gaat om 14 nieuwe projecten die duizenden jongeren via sporten zoals boksen, dans en voetbal bepaalde vaardigheden moeten bijbrengen. 
11/12 16u30  Stapvoets met de auto door BrusselWeer of geen weer, de ploegen van VRT NWS moeten de deur uit. Zo zag de ochtendrit van een van onze ploegen eruit: met de wagen door het centrum van Brussel in de sneeuw.
11/12 16u15  Burgemeester New York: Explosie busstation nabij Times Square is "poging tot terreuraanslag"De Amerikaanse stad New York is opgeschrikt door een explosie in een voetgangerstunnel nabij een bus- en metrostation in de buurt van Times Square. Er is een verdachte opgepakt, die gewond raakte toen de bom die hij bij zich had in volle ochtendspits ontplofte. Ook drie andere personen zijn gewond geraakt. Burgemeester Bill de Blasio van New York spreekt van een 'poging tot een terreuraanslag'.
11/12 16u00  Nachtopvang transitmigranten van startVandaag gaat het nachtopvangcentrum voor de transitmigranten uit het Maximiliaanpark en de Brusselse Noordwijk van start.  
11/12 16u00  Explosie in busstation bij Times Square is "poging tot terreuraanslag", zegt burgemeesterDe Amerikaanse stad New York is opgeschrikt door een explosie in een voetgangerstunnel nabij een bus- en metrostation in de buurt van Times Square. Het lijkt te gaan om een mislukte zelfmoordaanslag. Er is een verdachte opgepakt, die gewond raakte toen de bom die hij bij zich had in volle ochtendspits ontplofte. Ook drie andere personen zijn gewond geraakt. Burgemeester Bill de Blasio van New York spreekt van een 'poging tot een terreuraanslag'.
11/12 15u45  "Le fidèle" van Michaël Roskam grijpt naast nominatie voor Golden Globes'Le fidèle' van Michaël R. Roskam is niet genomineerd in de categorie niet-Engelstalige film van de Golden Globes. De Belgische film moest het afleggen tegen films uit Chili, Cambodja, Duitsland, Rusland en Zweden.
11/12 15u45  Wajo? Episch! Wat wordt het Kinderwoord van 2017?Ketnet heeft een shortlist gemaakt met vijf woorden die kans maken op de titel “Kinderwoord van het jaar”. De jonge kijkers vanaf nu hun stem uitbrengen via de Karrewiet-app.
11/12 15u45  Ivan De Vadder over afscheid Peter Dedecker: "N-VA Gent zit met een probleem"Gents Kamerlid Peter Dedecker (N-VA) stopt in 2019 met de actieve politiek. Hij wil zich als ingenieur opnieuw op de technologische wereld storten. VRT NWS-journalist Ivan De Vadder legt uit wat er aan de hand is en welke impact Dedecker had op de Belgische politiek.
11/12 15u45  Explosie nabij busstation bij Times Square, verdachte opgepaktDe Amerikaanse stad New York is opgeschrikt door een explosie in een voetgangerstunnel nabij een bus- en metrostation in de buurt van Times Square. Het lijkt te gaan om een mislukte zelfmoordaanslag. Er is een verdachte opgepakt, die gewond raakte toen de bom die hij bij zich had in volle ochtendspits ontplofte. Ook drie andere personen zijn gewond geraakt.
11/12 15u30  Liveblog: Winterprik veroorzaakt chaos op de weg, geen vluchten op Zaventem tot 18 uurEr trekt een sneeuwzone over het land, met grote verkeersproblemen tot gevolg. Het Agentschap Wegen en Verkeer raadt aan om verplaatsingen, indien mogelijk, uit te stellen. Ook het vliegverkeer op Zaventem ondervindt zware hinder. Volg de impact van de winterprik hier op de voet.
11/12 15u15  Slachtoffers Bende van Nijvel bij minister Geens voor - jaarlijkse - uitleg over onderzoekDe slachtoffers van de bloedige overvallen van de Bende van Nijvel krijgen op een jaarlijkse bijeenkomst uitleg over het onderzoek van de speurders. Voor het eerst vindt die bijeenkomst plaats op het kabinet-Geens. 
11/12 15u15  Liveblog: Winterprik veroorzaakt chaos op de weg, 100 vluchten op Zaventem geannuleerdEr trekt een sneeuwzone over het land, met grote verkeersproblemen tot gevolg. Het Agentschap Wegen en Verkeer raadt aan om verplaatsingen, indien mogelijk, uit te stellen. Ook het vliegverkeer op Zaventem ondervindt zware hinder. Volg de impact van de winterprik hier op de voet.
11/12 15u00  En in Wallonië? Geen vlokje sneeuw te zienAnders dan je zou verwachten, maar het is zo: in Wallonië heeft het niet gesneeuwd en het verkeer is daar dan ook -anders dan in Vlaanderen- geen complete chaos.
11/12 15u00  Liveblog: Winterprik veroorzaakt chaos op de weg, vele vluchten op Zaventem geannuleerdEr trekt een sneeuwzone over het land, met grote verkeersproblemen tot gevolg. Het Agentschap Wegen en Verkeer raadt aan om verplaatsingen, indien mogelijk, uit te stellen. Ook het vliegverkeer op Zaventem ondervindt zware hinder. Volg de impact van de winterprik hier op de voet.
11/12 14u45  Code rood voor grootste deel Nederland door winterprikDe Nederlandse meteorologische dienst KNMI heeft code rood uitgeroepen vanwege sneeuw en gladheid. Code rood geldt voor bijna heel Nederland, met uitzondering van Groningen, Friesland, Drenthe en Limburg. Eindhoven Airport is tijdelijk gesloten. Het weeralarm blijft van kracht tot middernacht. 
11/12 14u45  Explosie in metrostation bij Times Square, verdachte opgepaktNew York is opgeschrikt door een explosie in een busstation bij Times Square. Er zou een verdachte zijn opgepakt, die lichtgewond raakte toen hij in volle ochtendspits een bom liet ontploffen. Het is nog niet duidelijk of er nog andere gewonden zijn gevallen. 
11/12 14u30  Netanyahu bezoekt EU: "Niemand kan ontkennen dat Jeruzalem de hoofdstad van Israël is"Tijdens zijn bezoek aan de Europese Commissie in Brussel heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu herhaald dat Jeruzalem de hoofdstad van Israël is en dat de wereld en de Palestijnen er goed aan doen dat te erkennen. Europees minister van Buitenlandse Zaken Federica Mogherini weigert dat te doen tot het conflict is opgelost. 
11/12 14u30  Passagier op Brussels Airport: "Ik zat 5 uur vast op het vliegtuig"Op Brussels Airport hebben verschillende passagiers uren vast gezeten op hun vliegtuig. 'Ik zat 5 uur vast op dit toestel', zegt een passagier die liever anoniem wil blijven en op weg was naar Madrid. Intussen heeft hij het vliegtuig mogen verlaten.
11/12 14u15  Metrolijnen in hartje New York ontruimd na "berichten over explosie" bij Times SquareDe politie van New York meldt dat ze drie metrolijnen rond Times Square onruimt na 'berichten over een explosie'. Het is nog onduidelijk wat er aan de hand is en of er gewonden zijn.
11/12 13u45  Bekijk in 360 graden: het besneeuwde Brussel vanop de VRT-torenHet heeft stevig gesneeuwd in ons land. Bekijk het besneeuwde Brussel vanop verschillende standpunten op de VRT-toren.
11/12 13u45  Passagier op Brussels Airport: "Ik zit al 4 uur vast op het vliegtuig"Op Brussels Airport zitten verschillende passagiers al uren vast op hun vliegtuig. 'Ik zit al 4 uur vast op dit toestel', zegt een passagier die liever anoniem wil blijven en op weg is naar Madrid. 'We hebben om kwart over 9 geboard en staan sindsdien stil op de tarmac.'
11/12 13u45  Brussels Airport: “Check of uw vlucht geannuleerd is, voor u naar de luchthaven komt”Brussels Airport raadt reizigers tot nader order af om nog naar de luchthaven te komen door het winterweer als hun vlucht is geannuleerd. Wie online ziet dat zijn vlucht vandaag geannuleerd is, is eraan voor de moeite.
11/12 13u30  Drie arbeiders vermist na ongeval in Oostenrijkse BrennertunnelIn Oostenrijk zijn bij werkzaamheden aan de nieuwe Brennertunnel drie arbeiders vermist. Tijdens de werkzaamheden in de spoortunnel raakte een boormachine defect waardoor de tunnel zich met rook heeft gevuld. Drie arbeiders zijn vermist, twaalf konden zichzelf in veiligheid brengen, dat zegt een woordvoerder van de Oostenrijkse politie in Innsbruck.
11/12 13u30  5.000e aflevering van "Blokken" haalt ruim 1.500.000 kijkersGisteravond hebben ruim anderhalf miljoen mensen naar de 5.000e aflevering van 'Blokken' op Eén gekeken. De populaire quiz met Ben Crabbé haalde daarmee een marktaandeel van 57,5 procent.
11/12 13u30  "Boekentips van Iedereen Leest zijn niet in marmer gehouwen, scholen en leerkrachten bepalen zelf wat leerlingen lezen"De boekentips die Iedereen Leest aan scholen en leerkrachten geeft, zijn louter suggestief. Bovendien zijn die tips evenwichtig samengesteld. Dat zegt communicatiemedewerker Tine Kuypers in een reactie op een opiniestuk van Marc De Bel in De Morgen. Daarin onderschrijft de jeugdauteur de stelling dat de organisatie 'nog steeds hoogstaande literaire boeken' uitdraagt.
11/12 13u30  Poetin kondigt terugtrekking aan van grootste deel van Russische troepen uit SyriëDe Russische president Vladimir Poetin heeft de terugtrekking aangekondigd van het grootste deel van de Russische troepen in Syrië. Hij deed dat tijdens een verrassingsbezoek aan de basis van Hmeimim in Syrië, aldus het Russische persagentschap Interfax.
11/12 13u30  Het mysterie van het Andesgebergte ontrafeldVolgens de leerboeken geologie is het Andesgebergte een mysterie. Zuiver geologisch bekeken is het te hoog en ligt het op de verkeerde plek. Een Amsterdamse geoloog is erin geslaagd om het raadsel te ontcijferen.
11/12 13u30  "Met een beetje geluk hebben we een avondspits met minder gladde wegen"Het weer wordt deze middag in het centrum van het land even zachter. Mogelijk positieve temperaturen met smeltende sneeuw of regen. Met een beetje geluk hebben we bij de avondspits in het centrum van het land minder gladde wegen. In de loop van de avond verwachten we opnieuw koudere lucht vanuit Duitsland. Het gaat dan opnieuw sneeuwen in heel het land.
11/12 12u45  Liveblog: Winterprik veroorzaakt chaos op de weg, Brussels Airport raadt af om naar de luchthaven te komen Op dit ogenblik trekt een sneeuwzone over het land, met grote verkeersproblemen tot gevolg. Het Agentschap Wegen en Verkeer raadt aan om verplaatsingen, indien mogelijk, uit te stellen. Brussels Airport vraagt om voorlopig niet naar de luchthaven te komen. Volg de impact van de winterprik hier op de voet.
11/12 12u30  Opnieuw 16 terreurverdachten en Syriëstrijders financieel drooggelegdEr zijn opnieuw 16 terreurverdachten en Syriëstrijders financieel drooggelegd. De lijst telt nu in totaal 271 namen. 
11/12 12u30  U kan voortaan ook speculeren op koersdaling bitcoinWie een gokje wil wagen op het koersverloop van de bitcoin, kan dat voortaan ook zonder bitcoins te kopen. Maar Belgen kunnen dat alleen doen via buitenlandse beursmakelaars. Futures op de bitcoin in 3 vragen.
11/12 12u30  Benefietconcerten in The Flame tijdens De Warmste Week in mum van tijd uitverkochtAlle benefietconcerten in The Flame tijdens De Warmste Week van Music For Life zijn uitverkocht. Om 10 uur ging de ticketverkoop van start en dik een uur later waren alle kaartjes de deur uit.
11/12 12u15  Verborgen camera bij 't Fornuis: Eerst feiten, dan opinieDe Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) reageerde emotioneel op berichten en beelden met verborgen camera over het  verjaardagsfeest van bouwpromotor Erik Van der Paal in het restaurant 't Fornuis. In zijn wekelijkse rubriek onderzoekt mediaspecialist Leo Neels of het gebruik van die verborgen camera journalistiek gerechtvaardigd was.
11/12 12u15  Liveblog: Winterprik veroorzaakt chaos op de weg, al 50 vluchten geschrapt op Zaventem Op dit ogenblik trekt een sneeuwzone over het land, met grote verkeersproblemen tot gevolg. Het Agentschap Wegen en Verkeer raadt aan om verplaatsingen, indien mogelijk, uit te stellen. Volg de impact van de winterprik hier op de voet.
11/12 12u00  Het sneeuwt en Vlaanderen staat stilHet is volop aan het sneeuwen in Vlaanderen en de verkeershinder is enorm. Op een bepaald ogenblik was er meer dan 1.200 file en traagrijdend verkeer. Bekijk in bovenstaande video de impact van de winterprik.
11/12 12u00  Liveblog: Meer dan 1.000 kilometer file en traagrijdend verkeer, Brusselse tunnels afgeslotenOp dit ogenblik trekt een sneeuwzone over het land, met grote verkeersproblemen tot gevolg. Het Agentschap Wegen en Verkeer raadt aan om verplaatsingen, indien mogelijk, uit te stellen. Volg de impact van de winterprik hier op de voet.
11/12 11u45  Ballet "Noerejev" dan toch in première in Bolsjoj-theater, ondanks arrestatie regisseurHet ballet 'Noerejev' van de Russische regisseur Kirill Serebrennikov is zaterdag dan toch in wereldpremière gegaan in het Bolsjoj-theater in Moskou. Serebrennikov was er zelf evenwel niet bij: hij staat onder huisarrest op verdenking van verduistering. Zijn arrestatie was volgens sommigen politiek gemotiveerd.
11/12 11u45  Man overleden na vechtpartij in Brusselse metro, 4 mensen opgepaktEén van de slachtoffers van de zware vechtpartij in het Brusselse metrostation Bockstael is overleden. Dat meldt het Brusselse parket. Twee andere personen liggen zwaargewond in het ziekenhuis. Vier personen werden al opgepakt, zij worden verhoord door de federale politie. 
11/12 11u45  De Lijn: “Winterweer verstoort heel onze dienstverlening”Het openbaar vervoer ondervindt vandaag ook hinder door de sneeuwval. Het bus- en tramverkeer is op sommige plaatsen zwaar verstoord. Het treinverkeer ondervindt geen grote hinder.    
11/12 11u15  Liveblog: Meer dan 1.200 kilometer file en traagrijdend verkeer, Brusselse tunnels afgeslotenOp dit ogenblik trekt een sneeuwzone over het land, met grote verkeersproblemen tot gevolg. Het Agentschap Wegen en Verkeer raadt aan om verplaatsingen, indien mogelijk, uit te stellen. Volg de impact van de winterprik hier op de voet.
11/12 11u00  Liveblog: Meer dan 1.200 kilometer file en traagrijdend verkeer, op- en afritten afgeslotenOp dit ogenblik trekt een nieuwe sneeuwzone over het land, met grote verkeersproblemen tot gevolg. Het Agentschap Wegen en Verkeer raadt aan om verplaatsingen, indien mogelijk, uit te stellen. Volg de impact van de winterprik hier op de voet.
11/12 10u30  Liveblog: Meer dan 1.000 kilometer file en traagrijdend verkeer door hevige sneeuwvalOp dit ogenblik trekt een nieuwe sneeuwzone over het land. Hier en daar wordt tot 15 centimeter sneeuw verwacht. Het KMI waarschuwt voor gladde wegen, het Agentschap Wegen en Verkeer raadt aan om verplaatsingen, indien mogelijk, uit te stellen. Wat is de impact van deze nieuwe winterprik? We volgen het voor u op de voet. 
11/12 10u15  Nationalisten op kop na eerste ronde verkiezingen CorsicaIn Corsica heeft Pè a Corsica (Voor Corsica), een alliantie van nationalistische partijen, zondagavond de eerste ronde van de regionale verkiezingen gewonnen. De lijst haalde wel geen absolute meerderheid, waardoor een tweede ronde nodig is. 
11/12 10u15  Israëlische premier Netanyahu op bezoek bij Europese CommissieDe Israëlische premier Netanyahu is vandaag in Brussel voor informele ontmoetingen met onder andere Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en Europees minister van Buitenlandse Zaken Federica Mogherini.
11/12 10u00  2 zwaargewonden na vechtpartij in Brusselse metro, 5 mensen opgepaktNa de zware vechtpartij in de Brusselse metro gisteravond werden vijf personen opgepakt. Ze worden momenteel verhoord door de federale politie. Bij de vechtpartij in metrostation Bockstael vielen twee zwaargewonden. Er is gerechtelijk onderzoek geopend.
11/12 10u00  Verkeerscriminelen meteen naar gevangenis sturen wordt moeilijker, politierechters maken zich zorgenVerschillende politierechters maken zich zorgen om de nieuwe regels rond de onmiddelijke aanhouding. Dat schrijft 'De Standaard'. Het wordt voor een rechter moeilijker om iemand aan te houden op de zitting, meteen na het voorlezen van een vonnis. 'Dit is jammer. We zien meer en meer hardleerse chauffeurs die zich niets aantrekken van vorige veroordelingen. Deze chauffeurs wil ik als politierechter meteen na de zitting naar de gevangenis kunnen sturen', reageert politierechter Kathleen Stinckens.
11/12 09u15  Grote delen van Europa hebben te lijden onder sneeuw, ijs en felle windHet winterweer veroorzaakt niet alleen bij ons verkeersoverlast. Grote delen van Europa krijgen af te rekenen met sneeuw, ijs en felle wind. Onder meer in Nederland, Groot-Brittannië, Oostenrijk, Duitsland en Portugal zijn er problemen.
11/12 09u15  Liveblog: Wat is de impact van de nieuwe sneeuwzone die over het land trekt? Volg het hier op de voetOp dit ogenblik trekt een nieuwe sneeuwzone over het land. Hier en daar wordt tot 15 centimeter sneeuw verwacht. Het KMI waarschuwt voor gladde wegen, het Agentschap Wegen en Verkeer raadt aan om verplaatsingen, indien mogelijk, uit te stellen. Wat is de impact van deze nieuwe winterprik? We volgen het voor u op de voet. 
11/12 09u00  Gevaar voor gladde wegen door nieuwe sneeuwval: "Stel verplaatsingen uit als je kan" Het KMI waarschuwt iedereen die vandaag de weg op gaat opnieuw voor gladde wegen door winterse buien en sneeuw. Intussen is het op verschillende plaatsen aan het sneeuwen, en sinds 8 uur geldt voor heel Vlaanderen code oranje. Je stelt verplaatsingen dan ook beter uit als dat kan. Volgens het KMI kan er op de meeste plaatsen tot 10 cm sneeuw vallen.
11/12 08u45  "Meest gelijkende kopie" van "Laatste avondmaal", waar Da Vinci zelf hand in had, hangt in abdij TongerloDe kopie die het meest op 'Het laatste avondmaal' van Leonardo da Vinci lijkt, hangt in de abdij van Tongerlo. Twee figuren zijn allicht door Da Vinci zelf geschilderd. De Amerikaanse kunsthistoricus Jean-Pierre Isbouts lanceert nu een fundraisingcampagne voor de restauratie van het werk. Daarvoor is 500.000 euro nodig. 
11/12 08u45  Trein en bus alternatief voor auto bij winterweer? "Nodige maatregelen genomen"Ook bij het openbaar vervoer wordt rekening gehouden met het voorspelde winterweer. Bij spoorwegnetbeheerder Infrabel is het winterplan van kracht. Dat betekent onder meer dat er ploegen klaarstaan om de wissels sneeuwvrij te houden. Ook bij vervoersmaatschappij De Lijn zijn voorzorgsmaatregelen genomen.
11/12 08u30  Kamerlid Peter Dedecker (N-VA) stopt in 2019 met politiekKamerlid Peter Dedecker (N-VA) stopt in 2019 met de actieve politiek. Op zijn blog kondigt de 34-jarige Dedecker aan dat hij niet opnieuw zal deelnemen aan de parlementsverkiezingen en dat hij bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 evenmin op de Gentse N-VA-lijst zal prijken. Dedecker wil zich opnieuw op de technologische wereld storten.
11/12 08u30  Nieuwe sneeuwzone trekt over het land: "Gevaar voor gladde wegen, stel verplaatsingen uit als je kan" Het KMI waarschuwt iedereen die vandaag de weg op gaat opnieuw voor gladde wegen door winterse buien en sneeuw. Intussen is het op verschillende plaatsen aan het sneeuwen, en sinds 8 uur geldt voor heel Vlaanderen code oranje. Je stelt verplaatsingen dan ook beter uit als dat kan. Volgens het KMI kan er op de meeste plaatsen tot 10 cm sneeuw vallen.
11/12 08u15  2 zwaargewonden bij vechtpartij in Brusselse metroBij een zware vechtpartij in de Brusselse metro zijn gisteravond twee zwaargewonden gevallen. In totaal zou een tiental personen betrokken geweest zijn bij de vechtpartij in metrostation Bockstael. 
11/12 08u00  De zevende dagHerbekijk hier 'De zevende dag' van zondag 10 december.
11/12 08u00  Monsterscore voor nationalisten in CorsicaOp het Franse eiland Corsica hebben de nationalisten een geweldige overwinning geboekt bij de tweede ronde van de regionale verkiezingen. Een coalitie van gematigde en radicale nationalisten haalt samen 56,5% van de stemmen. Met 41 op 63 zetels krijgen ze dus een absolute meerderheid in het regionale parlement.
11/12 08u00  "Voer gezinshuizen in om jonge kinderen uit jeugdinstellingen te houden"Vlaams Parlementslid van N-VA Lorin Parys wil gezinshuizen invoeren voor jonge kinderen voor wie moeilijk pleegouders te vinden zijn. Dat is kleinschalige opvang tot 4 kinderen, bij pleegouders die daarvoor opgeleid zijn en een loon ontvangen.
11/12 07u30  "Sorry voor alles"-kandidate vestigt nietsvermoedend wereldrecord "duet op afstand"Margot, de eerste kandidate van het tweede seizoen van 'Sorry voor alles' op Eén, heeft tijdens de opnameperiode van het programma nietsvermoedend een wereldrecord gevestigd, dat van 'duet zingen vanop afstand'. 
11/12 06u45  Queens of the Stone Age-frontman Josh Homme schopt fotografeJosh Homme, de frontman van de band Queens of the Stone Age, heeft tijdens een optreden in Los Angeles, een fotografe geschopt. Ze belandde op de spoedafdeling. Intussen heeft Homme zich verontschuldigd voor het incident. 
11/12 06u45  Waarom ik, als jood, heel blij ben met de beslissing van Donald Trump over JeruzalemDe beslissing van Donald Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël, maakt vele emotionele reacties wakker. Bij vele Palestijnen hevige woede. Bij vele joden veel blijdschap. Michaël Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel, legt zijn vreugde uit.
11/12 06u45  Al in ochtendspits gevaar voor gladde wegen door nieuwe sneeuwzone: "Stel verplaatsingen uit als je kan" Het KMI waarschuwt iedereen die vandaag de weg op gaat opnieuw voor gladde wegen door winterse buien en sneeuw. Vanaf 8 uur geldt voor heel Vlaanderen code oranje. Volgens het KMI kan er op de meeste plaatsen 5 tot 10 cm sneeuw vallen.
11/12 06u30  KMI waarschuwt voor gladde wegen met code oranje: wat betekenen die codes precies?Vanaf 8 uur is in heel Vlaanderen code oranje van kracht omdat er een nieuwe sneeuwzone over ons land trekt, met gladde wegen tot gevolg. Maar wat betekenen die kleurencodes van het KMI precies?
11/12 05u45  Al in de ochtendspits gevaar voor gladde wegen door nieuwe sneeuwzone Het KMI waarschuwt iedereen die vandaag de weg op gaat opnieuw voor gladde wegen door winterse buien en sneeuw. Vanaf 8 uur geldt voor heel Vlaanderen code oranje. Volgens het KMI kan er op de meeste plaatsen 5 tot 10 cm sneeuw vallen.
10/12 23u45  Lou Roman Band viert 45e verjaardag met gastenOrkestleider Lou Roman viert een dubbele verjaardag: zijn orkest bestaat 45 jaar en de orkestleider zelf is 65 geworden. Het amusementsorkest van Lou Roman is uniek in zijn genre en op het verjaardagsconcert in zaal Roma waren ook muzikale gasten als Barbara Dex en Günther Neefs van de partij.
10/12 23u45  Zes tips voor een goede slaapkwaliteit en richtlijnen voor een goed slaappatroonGoed slapen is een cruciale factor voor een aangename en 'fitte' dag zonder vermoeidheidsverschijnselen. Waar letten we dan best op? Jasmien Dumortier (UGent) geeft zes bruikbare tips voor sporters en niet-sporters, om de slaapefficiëntie 's nachts te verbeteren en tegelijk het vermoeidheidsgevoel overdag zoveel mogelijk te bannen.   
10/12 23u30  Het Journaal LaatHerbekijk hier Het Journaal Laat van zondag 10 december.
10/12 22u45  Sneeuw dreigt maandag avondspits in de war te sturenHet KMI waarschuwt de chauffeurs voor gladde wegen op maandag. 'Maandag starten we met regen, maar geleidelijk aan wordt dat smeltende sneeuw of sneeuw. Dat kan vooral tijdens de avondspits gladde wegen veroorzaken', zegt Sabine Hagedoren.
10/12 22u15  Brandweer in Brussel heeft de handen vol met het winterweerDe brandweer van Brussel heeft een honderdtal kleinere interventies gedaan als gevolg van de regen, smeltende sneeuw en harde wind. Verschillende tunnels zijn een tijdlang gesloten en de Bisschopsstraat werd afgesloten voor het verkeer omdat panelen op een werf naar beneden dreigden te vallen.
10/12 22u00  Dit is wat er allemaal verandert met de nieuwe dienstregeling van de NMBSDe nieuwe dienstregeling op het spoor is ingegaan. Er rijden voortaan niet enkel 5 procent meer treinen, voor het eerst wordt het aanbod op zaterdag en zondag gediversifieerd. Dat is goed nieuws voor studenten en shoppers. Trein Tram Bus reageert over het algemeen positief, maar ziet hier en daar nog wat werkpunten.
10/12 21u00  Vastgelopen ferry met 300 opvarenden in haven van Calais losgetrokken  Een ferry is vanmiddag vastgelopen in de haven van Calais in het noorden van Frankrijk. De boot met meer dan 300 passagiers werd bijna vier uur later losgetrokken. Bij het incident vielen geen gewonden, maar het verkeer op zee is wel verstoord. De boot werd weggeblazen tegen een brug in de haven door een harde windstoot van de storm Ana. 
10/12 21u00  "Sorry voor alles"-ploeg neemt kandidaat en kijkers beet: niet Raf maar Margot neemt deel  Eén-programma en Emmy-winnaar 'Sorry voor alles' is terug van weggeweest en is vanavond begonnen met een grote verrassing. Niet Raf, die denkt dat hij al wekenlang gevolgd wordt, is de deelnemer in de eerste aflevering. Wel de nietsvermoedende Margot, die uit het publiek wordt geplukt. 'We wilden met de nieuwe afleveringen verrassend uit de hoek komen. Het publiek om de tuin leiden leek ons een riskante, maar leuke uitdaging', zegt maker Kamiel De Bruyne.
10/12 20u45  Musical "Mozart" in première gegaan in AntwerpenHet Vlaamse Music Hall werkt voor deze voorstelling samen met het Oostenrijkse musicalhuis Vereinigte Bühnen Wien. De musical toont twee kanten van de componist: de volwassen Mozart, als een soort rockster en het genie Mozart als kind. Het gevecht tussen die twee is de kern van de voorstelling.
10/12 20u45  5.000e aflevering van "Blokken" gewonnen door Elise Stassen uit Brugge Elise Stassen uit Brugge heeft de 5.000e aflevering van 'Blokken' gewonnen.'Blokken' bestaat al 23 jaar en is daarmee de langstlopende quiz uit de Vlaamse televisiegeschiedenis. Vanavond zond Eén een speciale aflevering uit. Het ging om de finale van een spannende afvalrace tussen acht topkandidaten. 
10/12 20u45  Omgaan met jongdementie: vzw Het Ventiel krijgt Europese prijsDe vzw Het ventiel in Harelbeke brengt jongdementerenden en vrijwilligers samen om leuke dingen te doen. Dit mooie project wordt daarvoor beloond met een Europese prijs. Wij mochten een kijkje gaan nemen in hun kunstaltelier.
10/12 20u30  Lot van Iraanse VUB-gastdocent lijkt bezegeld: Geen beroep tegen doodstraf aangetekendDe echtgenote van professor Ahmadreza Djalali heeft bekendgemaakt dat de Iraanse advocaat van Djalali geen beroep heeft aangetekend tegen het doodstrafvonnis. 'De enige verklaring is dat de advocaat van Djalali onder een hoedje speelt met de rechter van de Iraanse Revolutionaire Rechtbank', zegt Gerlant van Berlaer, een collega van Djalali en spoedarts aan het UZ Brussel.
10/12 20u00  Lot van Iraanse VUB-gastdocent lijkt bezegeldDe echtgenote van professor Ahmadreza Djalali heeft bekendgemaakt dat de Iraanse advocaat van Djalali geen beroep heeft aangetekend tegen het doodstrafvonnis. 'De enige verklaring is dat de advocaat van Djalali onder een hoedje speelt met de rechter van de Iraanse Revolutionaire Rechtbank', zegt Gerlant van Berlaer, een collega van Djalali en spoedarts aan het UZ Brussel.
10/12 19u30  Sneeuw, regen en wind gooien roet in het eten op eerste koopjeszondagDe omzet van de handelszaken op de eerste eindejaarkoopzondag is met drie procent afgenomen, meldt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). 'Sneeuw en vervolgens regen en wind speelden de handelaars parten', zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.
10/12 18u30  ICAN ontvangt Nobelprijs voor Vrede: "Kernwapens en mensheid gaan niet samen"De 'Internationale Campagne voor Afschaffing van Kernwapens' (ICAN) heeft de Nobelprijs voor de Vrede gekregen. De prijs werd opgehaald door Setsuko Thurlow, een overlevende van de atoombom op Hiroshima.  ICAN is de drijvende kracht achter een internationaal verdrag voor het bannen van kernwapens. 53 landen hebben het verdrag ondertekend, slecht 3 landen hebben het geratificeerd. Geen enkele kernmacht heeft tot nu toe het verdrag ondertekend, ook de NAVO-lidstaten wijzen het af.  
10/12 18u30  Israëlische premier Netanyahu bijt van zich af na ontmoeting met Franse president MacronBenjamin Netanyahu is in Parijs voor een tweede ontmoeting met Emmanuel Macron sinds die president is. Het bezoek lag al langer vast, maar werd overschaduwd door de recente beslissing van de Verenigde Staten om Jeruzalem te erkennen als Israëlische hoofdstad, een beslissing die veel onrust veroorzaakt in het Midden-Oosten.
10/12 18u00  Ballet "Noerejev" dan toch in première in Bolsjoi-theater, ondanks arrestatie regisseurHet ballet 'Noerejev' van de Russische regisseur Kirill Serebrennikov is zaterdag dan toch in wereldpremière gegaan in het Bolsjoi-theater in Moskou. Serebrennikov was er zelf evenwel niet bij: hij staat onder huisarrest op verdenking van verduistering. Zijn arrestatie was volgens sommigen politiek gemotiveerd.
10/12 17u45  Het creatieve lab van Lieve Blancquaert: “Ik ben nog nergens. En dat maakt me blij”Het leek wel geënsceneerd, vorig weekend op het Podcastfestival in Gent: op het podium Lieve Blancquaert, fotografe en tv-maakster, onder meer bekend van haar reportages over geboorte en liefde. In het publiek een gezellig kraaiende baby. Lieve Blancquaert werkt momenteel aan de dood, om haar trilogie over het leven rond te maken. Zij gidst ons door haar creatieve lab. Ik wist niet dat er fotografen bestaan die zich geen moer aantrekken van schoon licht, of die er toch niet speciaal voor uit bed komen. 
10/12 17u00  Frankrijk roept massaal babymelk terug wegens gevaar voor salmonellaDe Franse overheid heeft alle babymelk van de groep  Lactalis die bestemd is voor de Franse en buitenlandse markt teruggeroepen. De melk zou mogelijk besmet zijn met salmonella. 'Enkele weken geleden zijn er in Frankrijk twintig baby's besmet met de salmonellabacterie. Volgens de overheid heeft producent Lactalis na de eerste besmettingen niet genoeg gedaan om de verdere verspreiding te voorkomen', zegt correspondent Frank Renout.
10/12 16u45  Vastgelopen ferry met 300 inzittenden in haven van Calais losgetrokken  Een ferry is vanmiddag vastgelopen in de haven van Calais in het noorden van Frankrijk. De boot met meer dan 300 inzitten werd bijna vier uur later losgetrokken. Bij het incident vielen geen gewonden, maar het verkeer op zee is wel verstoord. De boot werd weggeblazen tegen een brug in de haven door een harde windstoot van de storm Ana. 
10/12 16u15  Beke na kritiek Europarlementslid op Jambon: "Een minister neofascist noemen, moet je niet doen"Een foto van een lokale politiewagen in Brussel waar de Catalaanse vlag aan vastgemaakt is, lokt heel wat commotie uit. Een Spaans Europarlementslid noemde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) een 'neofascist'. 'Totaal van de pot gerukt', zegt Jambon, die een signaal wil van CD&V, dat in het Europees Parlement in dezelfde fractie zit als het parlementslid. 'Dit moet je niet doen', zegt voorzitter Beke. 
10/12 16u00  Bracke: "Als het van mij alleen afhangt dan deed ik niet mee aan de verkiezingen in 2018"Heeft Siegfried Bracke nog veel zin om in de politiek te blijven? Niet noodzakelijk, zo bleek tijdens een debat in Oostende.
10/12 15u45  Palestijns vat van woede kookt overDe omstreden uitspraak van de Amerikaanse president Trump om Jeruzalem te erkennen als Israëlische hoofdstad en er op langere termijn de ambassade naar te verhuizen, blijft reacties uitlokken. En het is intussen meer dan protest alleen.
10/12 15u45  Frankrijk roept massaal kindermelk terug wegens gevaar voor salmonellaDe Franse regering roept massaal kindermelk van de groep Lactalis terug die bestemd was voor de Franse en buitenlandse markt. De melk zou mogelijk besmet zijn met salmonella. 
10/12 15u45  Ferry met 300 inzittenden vastgelopen in haven van CalaisEen ferry met 300 passagiers aan boord is vastgelopen in de Franse haven van Calais. Daarbij vielen geen gewonden maar het verkeer op zee is wel verstoord.
10/12 15u30  Politie Brussel over Catalaanse vlag op politiewagen: "We hebben een fout gemaakt, maar sfeer was ludiek"De politie van Brussel geeft toe dat ze een fout heeft gemaakt bij de betoging van de Catalanen in Brussel deze week, toen een politiewagen werd gefotografeerd met een Catalaanse vlag. 'De politie moet neutraal zijn, maar de sfeer was ludiek.'
10/12 13u30  In minder dan 4 uur van Berlijn naar München: Duitse HST-net is nu helemaal compleetMet de nieuwe dienstregeling voor de Europese spoorwegen gaat vandaag ook de nieuwe hogesnelheidslijn van Berlijn naar München officieel open. Daarmee wordt het laatste gaatje in het ambitieuze “Verkehrsprojekt Deutsche Einheit” (kort VDE) gedicht. Al sinds 1991 werd aan dit project gesleuteld, maar voortaan kunnen reizigers in minder dan vier uur van de ene metropool naar de andere.
10/12 13u30  Na het Eurostadion: CD&V wil grotere rol voor het overlegcomité van de regeringen in ons landOud-premier Yves Leterme pleit ervoor om een nieuwe vorm van arbitrage tussen de verschillende overheden in ons land in het leven te roepen. Die moet scheidsrechter spelen in moeilijke dossiers. Dat heeft hij gezegd in 'De zevende dag', na de heisa rond het Eurostadion. Een denkpiste is de rol van het overlegcomité tussen de overheden sterker definiëren. Een boodschap waar Vlaams vicepremier Kris Peeters (CD&V). 'Ik wil dat nadrukkelijk op de agenda zetten: het overlegcomité moet efficiënter kunnen werken.'
10/12 13u15  Hinder op Zaventem door sneeuw: vluchten vertraagd en geannuleerdEr zijn momenteel problemen met het vliegverkeer op Zaventem. Heel wat vluchten hebben vertragingen, anderen zijn geannuleerd. 
10/12 13u15  Opletten op de weg door stevige sneeuwbuien overal in VlaanderenOp verschillende plaatsen in Vlaanderen heeft het deze voormiddag flink gesneeuwd. De wegen liggen er daardoor glad bij. Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft afgelopen nacht wel preventief 500 ton zout gestrooid, maar de sneeuw kwam later dan verwacht. 'Daardoor heeft het strooizout weinig uitgehaald.'
10/12 13u00  Hinder op Brussels Airport door sneeuw: vluchten vertraagd en geannuleerdEr zijn momenteel heel wat problemen op de luchthaven van Zaventem door de sneeuw. Heel wat vluchten hebben vertragingen, anderen zijn geannuleerd. 
10/12 13u00  Vlaanderen bedekt onder een laagje verse sneeuwDe winter is nu echt wel in het land. Op deze beelden zien we dat de intense sneeuwbuien op veel plaatsen een sneeuwtapijt achterlaten.
10/12 12u45  Guy Vanhengel: "Uitspraken premier Michel tonen totale onwetendheid aan in Eurostadion-dossier"'Premier Charles Michel (MR) weet totaal niet hoe het dossier rond het Eurostadion in elkaar zit.' Dat zegt Brussels minister Guy Vanhengel (Open VLD) in 'De zevende dag', die voor het eerst reageert op de nieuwe ontwikkelingen in het dossier. 'Aan dit dossier is keihard gewerkt, maar er is ook sabotage gepleegd.'
10/12 12u30  Gladde wegen door stevige sneeuwbuien overal in VlaanderenOp verschillende plaatsen in Vlaanderen heeft het deze voormiddag flink gesneeuwd. De wegen liggen er daardoor glad bij. Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft afgelopen nacht wel preventief 500 ton zout gestrooid, maar de sneeuw kwam later dan verwacht. 'Daardoor heeft het strooizout weinig uitgehaald.'
10/12 12u15  Gladde wegen door stevige sneeuwbuien her en der in VlaanderenOp verschillende plaatsen in Vlaanderen, vooral in West- en Oost-Vlaanderen, heeft het deze voormiddag flink gesneeuwd. De wegen liggen er daardoor glad bij. Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft afgelopen nacht wel preventief 500 ton zout gestrooid, maar de sneeuw kwam later dan verwacht. 'Daardoor heeft het strooizout weinig uitgehaald.'
10/12 12u00  Stroomproducenten stoten 50% meer CO2-uit bij kernuitstapDe Belgische elektriciteitsproducenten kunnen tegen 2030, als de kerncentrales allemaal sluiten, 48% tot zelfs 78% meer CO2 de lucht in pompen. Dat staat te lezen in een nieuw boek van energie-econoom Johan Albrecht (UGent, Itinera). Maar welke keuze onze overheden ook maken: onze stroomprijs zal sowieso fors stijgen.
10/12 11u30  "Star Wars: The last Jedi" in wereldpremière in Los AngelesVoor een uitzinnig publiek is vannacht de nieuwste film in de 'Star Wars'-saga in première gegaan. Belgische fans moeten nog enkele dagen geduld hebben, dan komt 'The last Jedi' ook uit in ons land.
10/12 11u00  "Hoe koud en nat ook, we voelden ons zo sterk die dag"Het was koud en nat, op 12 december 1982. Maar het weerhield meer dan 30.000 vrouwen, van jonge meisjes tot grootmoeders, er niet van om af te zakken naar Greenham Common, Groot-Brittannië, waar de Amerikanen van plan waren om een aantal van hun kruisraketten te stationeren, als afschrikmiddel voor de Sovjet-Unie. Hand in hand 'omarmden' de vrouwen het domein. Hazel Whiskerd was 35 jaar geleden een van hen en stond ook op wat later een van de opvallendste foto’s van het vredesinitiatief zou worden.
10/12 11u00  Geen "Birds", maar "Bats", Australiërs wanhoop nabij door massa vleermuizenIn het Australische dorp Charters Towers zitten de inwoners met hun handen in het haar. Sinds enkele dagen krioelt het er van vleermuizen. Dat is een jaarlijks terugkerend fenomeen, maar nooit zagen ze hier meer vleermuizen rondvliegen dan nu. Volgens onderzoekers worden de dieren aangetrokken door bloeiende eucalyptusplanten in de omgeving. 'De risico's zijn minimaal, zolang de diertjes maar met rust gelaten worden', klinkt het.
10/12 10u45  Gouverneur Californië: "Bosbranden met Kerstmis worden het nieuwe normaal"De Democratische gouverneur van Californië, Jerry Brown, denkt dat de bevolking maar zal moeten wennen aan bosbranden met Kerstmis. Zijn staat wordt nu al een week lang geteisterd door hevige bosbranden. Maar liefst 607 vierkante kilometer bos is al in de as gelegd.
10/12 10u45  Arabische Liga eist dat Trump erkenning Jeruzalem ongedaan maakt'Deze verschuiving in het Amerikaanse beleid inzake Jeruzalem is een gevaarlijke ontwikkeling, waarbij de VS zich geïsoleerd heeft, zodat het geen sponsor en bemiddelaar meer kan zijn van het vredesproces.' Dat is de boodschap van de Arabische Liga, die gisteren in spoedzitting bijeenkwam in Caïro, Egypte.
10/12 10u30  Gouverneur Californië: "Bosbranden zijn het nieuwe normaal"De Democratische gouverneur van Californië, Jerry Brown, denkt dat de bevolking maar zal moeten wennen aan bosbranden met Kerstmis. Zijn staat wordt nu al een week lang geteisterd door hevige bosbranden. Maar liefst 607 vierkante kilometer bos is al in de as gelegd.
10/12 10u15  5.000 afleveringen van "Blokken" in... weetjesVanavond zendt Eén de 5.000e aflevering van “Blokken” uit, de quiz die Ben Crabbé al meer dan 23 jaar presenteert. Hoe verlopen de opnames? Hoeveel punten kunnen deelnemers maximaal sprokkelen? En hoe groot is de gastheer echt? Ontdek het in deze infografiek.
10/12 09u30  500 ton zout gestrooid, code oranje voor gladde wegenHet Agentschap Wegen en Verkeer heeft afgelopen nacht preventief 500 ton zout gestrooid. Vannacht heeft het niet gesneeuwd, vanmorgen is op verschillende plaatsen wel sneeuw of smeltende sneeuw beginnen te vallen.
10/12 08u45  Waarom lokt de beslissing van Donald Trump zoveel woede uit?Het is voor Europeanen moeilijk om te begrijpen waarom Palestijnen nu kwaad zijn. Waarom de erkenning door de Amerikaanse president Donald Trump van Jeruzalem als hoofdstad van Israël zo'n felle emoties oproept. Journaliste Tine Danckaers probeert in het hoofd te kruipen van Palestijnen die ze leerde kennen tijdens reportages voor het magazine Mo*.
10/12 08u30  Vlaming moet gemiddeld 3 jaar wachten op sociale woningWie in Vlaanderen op een wachtlijst staat voor een sociale woning moet gemiddeld 3 jaar lang geduld hebben. Dat blijkt uit een schriftelijke vraag van Groen aan bevoegd minister Homans (N-VA). 'Intussen moeten veel Vlamingen zich redden op de private huurmarkt', zegt Vlaams parlementslid An Moerenhout (Groen). 'En daar zijn de huurprijzen vaak nog te hoog.'
10/12 08u30  De vijf boeken die het leven van Kader Abdolah hebben veranderdEindejaarstijd en lange avonden: ideaal om volledig in een boek te duiken. Ter inspiratie polsen we elke week naar de favoriete, zeg maar levensbepalende boeken van een bekende mens. Vandaag is dat de Iraans-Nederlandse schrijver Kader Abdolah. “Ik heb werkelijk vele honderden boeken gelezen, maar ik wist snel welke vijf er echt belangrijk zijn in mijn leven. Ik heb niet meer getwijfeld,” zegt hij. 
10/12 08u15  Het creatieve lab van Lieve Blancquaert: “Ik ben nog nergens. En dat maakt me blij.”Het leek wel geënsceneerd, vorig weekend op het Podcastfestival in Gent: op het podium Lieve Blancquaert, fotografe en tv-maakster, onder meer bekend van haar reportages over geboorte en liefde. In het publiek een gezellig kraaiende baby. Lieve Blancquaert werkt momenteel aan de dood, om haar trilogie over het leven rond te maken. Zij gidst ons door haar creatieve lab. Ik wist niet dat er fotografen bestaan die zich geen moer aantrekken van schoon licht, of die er toch niet speciaal voor uit bed komen. 
10/12 08u15  Zanger Chris Rea onwel tijdens optreden in OxfordDe Britse zanger Chris Rea (66) is gisteravond in elkaar gezakt tijdens een optreden in de stad Oxford. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht, zijn toestand is stabiel.
10/12 07u15  Stan Van Samang: "Het Sportpaleis heeft iets heel opwindends"Stan Van Samang staat al 10 jaar op het podium. Zijn muzikale carrière begon toen hij de televisiewedstrijd 'Steracteur sterartiest' won. Sindsdien verkocht de zanger 250.000 platen en hij blijft ambitieus: 'In alle eerlijkheid, ik zou toch ook eens van het buitenland willen proeven'.
10/12 07u15  "Grootste Quiz ter Wereld" haalt 3.723 deelnemers voor goede doelIn Flanders Expo in Gent hebben 3.723 mensen deelgenomen aan de 'Grootste Quiz ter Wereld' ten voordele van De Warmste Week van Music For Life, de jaarlijkse actie voor het goede doel van radiozender Studio Brussel. 
10/12 07u15  Ongemakkelijke royals: Camilla poseert met Donald Trump en Charles vraagt of Ed Sheeran nog veel platen verkoopt (!)Elke zondag brengen we u wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. Deze week kreeg Ed Sheeran een koninklijk lintje opgespeld van de Britse prins Charles. Alhoewel die laatste niet echt door had hoe populair de zanger wel is. De politieke neutraliteit van Charles' echtgenote rolde dan weer over de tongen. Koningin Mathilde trotseerde de rode loper voor een Duitse prestigieuze prijs. Ze was in goed vrouwelijk gezelschap. In Denemarken werd de ladder bovengehaald voor de kerstboom en de diplomatische prinses van Oranje blies 14 kaarsjes uit.
10/12 07u15  Zware brand in lagere school in MolZaterdag rond 23.15 uur is brand uitgebroken in de lagere school van het Sint-Jan Berchmanscollege in Mol. De gaanderij (verbinding) tussen 2 blokken met klaslokalen is uitgebrand. De klaslokalen zelf zijn gevrijwaard.
10/12 07u15  Gemaskerde mannen gooien brandende voorwerpen naar synagoge in GöteborgIn het centrum van de Zweedse stad Göteborg heeft een tiental gemaskerde jongeren zaterdagavond een synagoge bestookt met brandende voorwerpen. Op het moment van het voorval waren er in de synagoge ongeveer twintig jongeren aanwezig.
10/12 07u15  Arabische Liga eist dat Trump zijn beslissing omtrent Jeruzalem ongedaan maakt'Deze verschuiving in het Amerikaanse beleid inzake Jeruzalem is een gevaarlijke ontwikkeling, waarbij de VS zich geïsoleerd heeft, zodat het geen sponsor en bemiddelaar meer kan zijn van het vredesproces.' Dat is de boodschap van de Arabische Liga, die gisteren in spoedzitting bijeenkwam in Caïro, Egypte.
10/12 00u30  Het Journaal LHerbekijk hier Het Journaal L van zaterdag 9 december.
10/12 00u00  De vrije marktHerbekijk hier 'De vrije markt' van zaterdag 9 december.
10/12 00u00  Iraakse premier: "Laatste bolwerken van IS zijn gezuiverd"In Irak is de oorlog tegen terreurgroep IS afgelopen, dat zegt de Iraakse premier Haider al-Abadi. De premier is trots dat verschillende groepen binnen Irak samen tegen IS hebben gestreden en noemt het verslaan van IS van wereldbelang. 
09/12 22u30  "The square" van Zweedse cineast Ruben Ostlund grote winnaar European Film AwardsDe Zweedse film 'The square' is de grote winnaar op de 30e editie van de European Film Awards. De film van Ruben Ostlund won zes prijzen, onder meer de award voor beste film van het voorbije jaar. In mei was de absurde komedie al goed voor de Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes.
09/12 21u30  Duitse dorpje Alwine is verkocht voor 140.000 euro aan anonieme biederHet kleine gehucht Alwine in de Duitse deelstaat Brandenburg is bij opbod verkocht voor 140.000 euro. Een anonieme bieder bracht via de telefoon het enige bod op Alwine uit. Het minimumbod was vastgelegd op 125.000 euro.
09/12 20u30  Agentschap Wegen & Verkeer waarschuwt voor gladde wegen vannacht en zondagochtendHet Agentschap Wegen & Verkeer heeft gewaarschuwd voor kans op gladde wegen in het tweede deel van de nacht van zaterdag op zondag. Een neerslagzone die tijdens het tweede deel van de nacht over ons land trekt, kan gladde wegen veroorzaken.
09/12 20u15  Vranckx: Mandela had een droomNelson Mandela droomde van een verenigd Zuid-Afrika waarin blank en zwart als gelijken naast elkaar zouden leven. Bijna dertig jaar na het einde van de apartheid lijkt die droom nog altijd een utopie.
09/12 20u00  Duizenden fans verzamelen aan roze loper voor K3-filmIn Antwerpen is de nieuwe film van K3 'K3 love cruise' in première gegaan. Meer dan 3.000 fans kregen de film in avant-première te zien. Hanne, Marthe en Klaasje werden aan de roze loper opgewacht door een massa fans.
09/12 20u00  "Winter in Antwerpen" gestart met beiaardconcert van DJ-duoIn Antwerpen is de eindejaarshappening 'Winter in Antwerpen' op een bijzondere manier gestart. De muziek van het DJ-duo Dimitri Vegas en Like Mike werd gespeeld op de beiaard. Voor de DJ's was dat een bijzondere ervaring.
09/12 19u45  Nieuwe grafkamers met mummies geven hun geheim prijs in EgypteEgyptische archeologen hebben in de stad Luxor twee oude grafkamers uitgegraven. 'De zowat 3.500 jaar oude grafkamers bevatten onder meer mummies, beelden, aardewerk, kleurrijke inscripties en grafzegels', zegt de Egyptische minister voor Oudheid Khaled al-Enani.
09/12 19u30  Nieuwe grafkamers met mummies geven hun geheim prijs in in EgypteEgyptische archeologen hebben in de stad Luxor twee oude grafkamers uitgegraven. 'De zowat 3.500 jaar oude grafkamers bevatten onder meer mummies, beelden, aardewerk, kleurrijke inscripties en grafzegels', zegt de Egyptische minister voor Oudheid Khaled al-Enani.
09/12 18u15  NMBS heeft goed nieuws voor shoppers, studenten en pendelaars in de voorstadsnettenMorgen gaat de nieuwe dienstregeling in op het spoor. Er zullen niet enkel 5 procent meer treinen rijden, voor het eerst wordt het aanbod op zaterdag en zondag gediversifieerd, wat meteen goed nieuws is voor studenten en shoppers. Trein Tram Bus reageert over het algemeen positief, maar ziet hier en daar nog wat werkpunten.
09/12 18u00  Massaal eerbetoon bij uitvaart Johnny Hallyday in ParijsVele tienduizenden zijn in Parijs een laatste groet komen brengen aan de populaire Franse rockster Johnny Hallyday. Hij overleed deze week op 74-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker. Op de route langs de Champs-Elysées, de Place de la Concorde en de Place de la Madeleine stond de massa rijen dik toen de lijkstoet voorbijtrok. Die werd ook gevolgd door 700 motorrijders. En op de trappen van de Madeleine-kerk sprak de Franse president Emmanuel Macron een lofrede uit. 
09/12 18u00  Grote Moskee van Brussel is bereid erkenning aan te vragenDe Grote Moskee in Brussel is bereid om een erkenning door de overheid aan te vragen. Dat heeft Tamer Abou Elsaod, de nieuwe directeur van de moskee, gezegd in een interview met VRT NWS. De moskee krijgt heel wat kritiek omdat ze het salfistische gedachtegoed zou verspreiden.
09/12 17u30  Wordt kebab straks verboden door het Europees Parlement?Crisis in kebabland nu het Europees Parlement een verbod wil op toegevoegde fosfaten in kebabvlees. Die toegevoegde fosfaten verhogen het risico op hart- en vaatziekten. Bart Staes, Europarlementslid voor Groen, schreef daarom samen met een Deens parlementslid aan een verbod, waarover volgende week dinsdag in het parlement wordt gestemd. 
09/12 17u15  Francken over imam: "Geen rapporten gezien waarin staat dat we ons vergist hebben"Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft van de Staatsveiligheid geen enkele aanwijzing gekregen om de verblijfskaart van de iman Abdelhady Sewif te verlengen. Hij reageert daarmee op een interview van VRT NWS met de imam van de Grote Moskee in Brussel. Sewif zegt dat hij geen idee heeft waarop Francken zich baseert om zijn verblijfsvergunning na dertien jaar niet te verlengen.
09/12 17u15  Imam Grote Moskee: "Geen idee waarop Francken zich baseert als hij zegt dat ik gevaarlijk ben"Theo Francken (N-VA) noemt de imam van de Grote Moskee in Brussel 'een gevaar voor onze samenleving'. Maar Abdelhady Sewif weet niet vanwaar dat komt. 'Ik weet niet op welke feiten de staatssecretaris zich baseert als hij zegt dat ik gevaarlijk ben voor de samenleving. Het idee dat wij na 13 jaar zomaar uit België moeten vertrekken, raakt ons gezin', vertelt de imam in een interview met VRT NWS.
09/12 17u00  Portugese Songfestivalwinnaar Salvador Sobral heeft nieuw hart gekregenSalvador Sobral, die in mei van dit jaar het Eurovisiesongfestival won, heeft een nieuw hart gekregen. Dat melden Portugse media. Zijn toestand zou stabiel zijn, al is dat nog niet officieel bevestigd. 
09/12 16u45  Grote klok aan Stadshal gaat 250.000 keer slaan: één keer voor élke Gentenaar250.000 keer. Zo vaak zal de Grote Triomfante, de klok naast de Stadshal in Gent, begin volgend jaar slaan. 250.000 keer, ofwel één keer voor elke inwoner van de stad. Bij elke slag zal ook de naam van een Gentenaar verschijnen op de toren. Het gaat om een project van de kunstenaar Kris Martin in opdracht van het S.M.A.K., zo schrijft Het Nieuwsblad. 
09/12 16u00  In Irak is de oorlog tegen IS officieel voorbijDe Iraakse premier Abadi heeft op een persconferentie in Bagdad verklaard dat het Iraakse leger nu heel Irak weer in handen heeft, tot aan de grens met Syrië. Eerder lieten ook Syrië en Rusland al weten dat IS in Syrië verslagen is. Toch betekent dat nog niet het einde van de terreurgroep.
09/12 15u15  Massaal eerbetoon bij uitvaart Johnny Halliday in ParijsVele tienduizenden zijn in Parijs een laatste groet komen brengen aan de populaire Franse rockster Johnny Hallyday. Hij overleed deze week op 74-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker. Op de route langs de Champs-Elysées, de Place de la Concorde en de Place de la Madeleine stond de massa rijen dik toen de lijkstoet voorbijtrok. Die werd ook gevolgd door 700 motorrijders. En op de trappen van de Madeleine-kerk sprak de Franse president Emmanuel Macron een lofrede uit. 
09/12 15u15  Het alcoholslot: een straf voor enkelen of een preventieve maatregel voor iedereen?De federale ministerraad heeft gisteren strengere straffen goedkeurd voor bepaalde verkeersovertredingen. Een daarvan is het verplichte alcoholslot voor wie betrapt wordt op een percentage van 1,8 promille. Een alcoholslot, is het wel een effectieve maatregel? 'Dit is halfslachtig. Willen, maar niet kunnen', zegt verkeersdeskundige Kris Peeters. 'Een alcoholslot, dat werkt niet als straf, maar als preventie.'
09/12 14u45  200.000 mensen geëvacueerd voor gevaarlijke bosbranden in CaliforniëBij de bosbranden in de Amerikaanse staat Californië is een eerste dode gevallen. De brandweer bestrijdt intussen al zes verschillende branden. Het gaat om een gebied van meer dan 600 vierkante kilometer. 200.000 mensen zijn geëvacueerd. President Trump heeft er de noodtoestand uitgeroepen.
09/12 14u30  "We hebben de adviezen over Zomerakkoord au sérieux genomen, nu wetten zo snel mogelijk goedkeuren"De federale regering reageert tevreden op het akkoord dat ze gisterenavond hebben gesloten over het Zomerakkoord. 'We hebben alle adviezen au sérieux genomen', zo zeggen ze. De oppositie is minder tevreden. 'Dit is en blijft een gemiste kans.'
09/12 14u30  LIVE: Tienduizenden Fransen brengen laatste groet aan muzikale held Johnny HallydayFrankrijk neemt vandaag afscheid van Johnny Hallyday. De in Frankrijk razend populaire rockster overleed woensdag op 74-jarige leeftijd. Zijn kist wordt rond het middaguur van de Arc de Triomphe via de Champs-Élysées in Parijs overgebracht naar de Madeleine-kerk. De stoet wordt begeleid door honderden motorrijders. U kunt de uitvaartplechtigheid live bij ons volgen.
09/12 14u15  Grote Moskee van Brussel bereid erkenning aan te vragenDe Grote Moskee in Brussel is bereid om een erkenning door de Belgische staat aan te vragen. Dat heeft Tamer Abou Elsaod, de nieuwe directeur van de moskee, gezegd in een interview met VRT NWS. De moskee krijgt heel wat kritiek omdat ze het salfistische gedachtegoed zou verspreiden.
09/12 13u00  Hendrik Willemyns (Arsenal): "We bestaan al 18 jaar, we zijn volwassen geworden" Hendrik Willemyns en John Roan zijn met hun groep Arsenal bezig aan een reeks van vier uitverkochte concerten in de AB in Brussel. De groep bestaat ondertussen al 18 jaar. 'We zijn volwassen geworden', beseft Hendrik Willemyns. Voor hun nieuwe album gingen Willemyns en John Roan op reis door Nigeria. 'We moesten onszelf uitdagen.' En hoe de nieuwe muziek live klinkt, kunnen de fans die er in de AB niet bij konden zijn, op 19 december ontdekken tijdens de Warmste Week van Studio Brussel. 
09/12 12u30  Conflict over Jeruzalem: nieuw straatprotest en wederzijdse aanvallen tussen Gaza en IsraëlDe voorbije uren is opnieuw straatprotest uitgebroken op de Westelijke Jordaanoever.  Eerder werd er over en weer geschoten tussen de Gazastrook en Israël. De spanning loopt op nadat de Amerikaanse president Donald Trump woensdag heeft aangekondigd dat hij Jeruzalem eenzijdig zal erkennen als hoofdstad van Israël.
09/12 12u15  Karen Damen loopt op sporen: Infrabel boos, maar "we bekijken een samenwerking"Er komt heel wat kritiek op de nieuwste single van Karen Damen en dan vooral op de foto die bij het nummer hoort. Daarop is de zangeres te zien terwijl ze op de sporen loopt. Spoornetbeheerder Infrabel reageerde gisteren not amused en hoopt op een samenwerking. Karen Damen zelf wil niet meer reageren. 
09/12 12u00  "Musikladen": rock, pop, disco en vooral (te) schaars geklede danseressenEr waren redenen genoeg om in de jaren 70 vanuit Vlaanderen naar de (West-)Duitse televisie te zappen. Er was de politieserie 'Derrick', er was 'ZDF-Hitparade' met de beste schlagermuziek, er was de 'Sportschau' met het overzicht van het Duitse voetbal, en er was natuurlijk 'Musikladen', het muziekprogramma dat zonder poeha de beste rockmuziek probleemloos combineerde met de meest groteske kitsch uit de hitparades. Die kitsch werd, naarmate de disco in de loop van de seventies aan belang won, nog onderstreept door de aanwezigheid van schaars geklede gogo-danseressen. Vooral die laatsten groeiden uit tot een fenomeen in de jaren 70 en hielpen “Musikladen”, dat 45 jaar geleden voor het eerst op het tv-scherm verscheen, ook buiten de eigen landsgrenzen de nodige aandacht krijgen.
09/12 12u00  Vloeibaar ontbijt helpt dementerenden etenOmdat zijn twee dementerende grootmoeders moeite hadden met slikken, bedacht Michel Tops samen met verouderingsexperten van Thomas More en KU Leuven een vloeibaar ontbijt. Zo wil hij dementerenden beter helpen eten.  Vandaag start de krant De Tijd een reeks rond vergrijzing.   
09/12 12u00  De geheime strategie van de katholieke kerk'De kogel is door de moskee, de openbare omroep biedt ook de islamitische gemeenschap de mogelijkheid om via de kijkbuis het woord van Allah en het voorbeeld van Mohammed tot in de huiskamer te brengen. En opvallend: dat gebeurt met de zegen van de katholieke kerk. Waarom?' Vrijzinnige Jürgen Slembrouck heeft een antwoord.
09/12 11u45  Brussel bindt de strijd aan met 'strooifietsen'Aanbieders van deelfietsen in Brussel zijn binnenkort zelf verantwoordelijk voor de veiligheid en verspreiding van hun fietsen. Ze moeten ook zelf de overlast aanpakken. 
09/12 11u45  "Limburgse georganiseerde misdaad groter dan we denken"De activiteiten van georganiseerde misdaadbendes in de provincie Limburg zijn veel complexer en talrijker dan we durven vermoeden. Dat zegt de Limburgse procureur Guido Vermeiren in een uitgebreid interview aan Het Belang van Limburg. Volgens Vermeiren is de bestrijding van georganiseerde misdaad een absolute prioriteit van politie en parket, maar mist de provincie op dit moment nog de slagkracht om die strijd op een efficiënte manier te kunnen voeren.
09/12 11u45  Conflict over Jeruzalem: derde dag van protestDe voorbije uren is opnieuw straatprotest uitgebroken op de Westelijke Jordaanoever.  Eerder werd er over en weer geschoten tussen de Gazastrook en Israël. De spanning loopt op nadat de Amerikaanse president Donald Trump woensdag aankondigde om eenzijdig Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël.
09/12 11u45  LIVE: Frankrijk brengt laatste groet aan muzikale held Johnny HallydayFrankrijk neemt vandaag afscheid van Johnny Hallyday. De in Frankrijk razend populaire rockster overleed woensdag op 74-jarige leeftijd. Zijn kist wordt rond het middaguur van de Arc de Triomphe via de Champs-Élysées in Parijs overgebracht naar de Madeleine-kerk. De stoet wordt begeleid door honderden motorrijders. U kunt de uitvaartplechtigheid live bij ons volgen.
09/12 11u45  NMBS heeft goed nieuws voor shoppers en studenten, en voor pendelaars in de voorstadsnettenMorgen gaat de nieuwe dienstregeling in op het spoor. Er zullen niet enkel 5 procent meer treinen rijden, voor het eerst wordt het aanbod op zaterdag en zondag gediversifieerd, wat meteen goed nieuws is voor studenten en shoppers. Trein Tram Bus reageert over het algemeen positief, maar ziet hier en daar nog wat werkpunten.
09/12 11u30  Karen Damen op sporen? Infrabel boos, maar "we bekijken een samenwerking"Er komt heel wat kritiek op de nieuwste single van Karen Damen en dan vooral op de foto die bij het nummer hoort. Daarop is de zangeres te zien terwijl ze op de sporen loopt. Spoornetbeheerder Infrabel reageerde gisteren not amused en hoopt op een samenwerking. Karen Damen zelf wil niet meer reageren. 
09/12 10u45  Het Zomerakkoord is definitief afgeklopt, wat heeft de regering-Michel nog in petto?De federale regering heeft een definitief akkoord bereikt over het Zomerakkoord. Wetstraatjournalist Johny Vansevenant vertelt u wat er gisteravond concreet is beslist. Maar hij kijkt ook verder. Wat verwacht hij nog van deze federale regering?
09/12 10u30  Achter de schermen van "Falstaff": varkenskoppen en kippendijenVolgende week woensdag gaat in Antwerpen de opera 'Falstaff' in première, geregisseerd door Oscarwinnaar Christoph Waltz. Wij namen al eens een kijkje achter de schermen en bezochten het rekwisietenatelier.
09/12 10u30  "Maak ook voor jongens het vaccin tegen HPV gratis"Het vaccin tegen het humaan papillomavirus HPV is enkel gratis voor meisjes. Op advies van de Hoge Gezondheidsraad onderzoekt de overheid of het ook voor jongens nuttig is. De socialistische mutualiteit in Oost-Vlaanderen neemt alvast de vlucht vooruit en betaalt zelf een deel terug met de aanvullende verzekering.
09/12 10u30  Het Zomerakkoord is een feit, wat heeft de regering-Michel nog in petto?De federale regering heeft een definitief akkoord bereikt over het Zomerakkoord. Wetstraatjournalist Johny Vansevenant vertelt u wat er gisteravond concreet is beslist. Maar hij kijkt ook verder. Wat verwacht hij nog van deze federale regering?
09/12 09u15  Conflict over Jeruzalem: raketten en bombardementen van en op GazaDe voorbije uren heeft de Palestijnse militie Hamas vanuit de Gazastrook 3 raketten afgevuurd op Israëlisch grondgebied.  Israëlische gevechtsvliegtuigen antwoordden met bombardementen op stellingen van Hamas. De spanning loopt op nadat de Amerikaanse president Donald Trump woensdag aankondigde om eenzijdig Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël.
09/12 09u15  Een echte of een plastic kerstboom? Zo veel mogelijk hergebruiken is de boodschapVaststellen wat het beste voor het milieu is, een echte of een kunstkerstboom, is lang niet eenvoudig. Duidelijk is wel dat lang met dezelfde boom doen, de belasting van het milieu vermindert. Je kan dus je echte boom herplanten en een aantal jaar na elkaar gebruiken, of jaar na jaar je plastic kerstboom bovenhalen en versieren. 
09/12 09u00  85 procent van de Belgen vraagt dringende aanpak van de klimaatveranderingSteeds meer Belgen vinden dat klimaatverandering een probleem is dat dringend moet worden aangepakt. Dat blijkt uit een bevraging van de Dienst Klimaatverandering van de  Federale Overheidsdienst Volksgezondheid.  
09/12 08u45  Vuurfeesten of leesfestival? Hier kunt u dit weekend terecht voor een culturele tripOp verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Chef Cultuur van VRT NWS Joris Vergeyle lijst ze voor u op.
09/12 08u45  Rozanne, dochtertje van Zuhal Demir, ziet het levenslichtStaatssecretaris Zuhal Demir is bevallen van een dochtertje, Rozanne. Dat heeft ze vanmorgen bekendgemaakt op Twitter.   
09/12 08u00  "'Maak ook voor jongens het vaccin tegen HPV gratis"Het vaccin tegen het humaan papillomavirus HPV is enkel gratis voor meisjes. Op advies van de Hoge Gezondheidsraad onderzoekt de overheid of het ook voor jongens nuttig is. De socialistische mutualiteit in Oost-Vlaanderen neemt alvast de vlucht vooruit en betaalt zelf terug met de aanvullende verzekering.
09/12 08u00  Stroomproducenten stoten 50% meer CO2 uit bij kernuitstapDe Belgische elektriciteitsproducenten zullen tegen 2030  48% tot zelfs 78% meer CO2 de lucht in pompen als de kerncentrales allemaal sluiten. Dat staat te lezen in een nieuw boek van energie-econoom Johan Albrecht (UGent, Itinera).  
09/12 00u00  De afspraak op vrijdagHerbekijk hier 'De afspraak op vrijdag' van 24 november.
08/12 23u30  Akkoord over Zomerakkoord: "De vrede is teruggekeerd in de regering-Michel"De top van de federale regering heeft een akkoord bereikt over de teksten van het zogenaamde Zomerakkoord. Er was nog discussie over enkele cruciale onderdelen van het akkoord, onder meer over het belastingvrij bijklussen en de Effectentaks.
08/12 22u45  Steractrice Jessica Chastain en Oscarwinnaar Aaron Sorkin blikken terug op 2017Steractrice Jessica Chastain en regisseur-scenarist Aaron Sorkin blikken terug op een bewogen 2017. In een interview met onze filmreporter Ward Verrijcken zegt Chastain hoopvol te zijn dat de #MeToo-beweging echt een stap vooruit is op het vlak van vrouwenrechten, in en buiten Hollywood. En Sorkin, die ooit z’n carrière begon met de gevierde tv-serie “The West Wing”, wil de reeks nieuw leven inblazen, want: “We hebben optimisme en idealisme nodig. De huidige mensen in het Witte Huis zijn dom, sinister, gevaarlijk en onbekwaam.”
08/12 22u45  Duurste schilderij ter wereld "verworven" door Abu DhabiNa dagen verwarring is bekendgeraakt dat Abu Dhabi het schilderij “Salvator Mundi” heeft 'verworven', het vorige maand voor 450 miljoen dollar geveilde schilderij van Leonardo da Vinci.  Het hangt binnenkort in het gloednieuwe Louvre Abu Dhabi.
08/12 22u45  Tillerson: "Verhuizing Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem niet voor 2019"Rex Tillerson, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, zegt dat de Amerikaanse ambassade in Israël nog minstens twee jaar in Tel Aviv blijft. 'President Trump heeft de opdracht gegeven om de verhuizing te onderzoeken, maar het hele proces zal tijd vergen', aldus Tillerson.
08/12 22u45  "Vredesproces Israël was al langer dood, maar nu is de doodsakte opgesteld"De Midden-Oostenexpert van het Instituut Clingendael Bertus Hendriks verwijst in 'Terzake' naar de Israëlische krant Haaretz in zijn analyse van de situatie in Jeruzalem. 'Het vredesproces van Israël en de Palestijnen was al langer dood, maar nu is de officiële doodsakte opgemaakt. Donald Trump heeft niets gezegd over de Palestijnen', aldus Hendriks.
08/12 22u45  Ivo Belet over brexit: "Ik ben blij dat ze weg zijn, ze waren een pain in the ass"Europees Parlementslid Ivo Belet (CD&V) zegt in 'De afspraak op vrijdag' dat hij 'blij' is dat de Britten vertrekken uit de Europese Unie. 'Eerst was ik er heel droevig om, maar nu ben ik eigenlijk wel blij: de Britten waren een pain in the ass.' 
08/12 22u45  Luckas Vander Taelen: "Mayeur heeft een vuile rol gespeeld in Eurostadion-dossier"Volgens columnist en gewezen groen-politicus Luckas Vander Taelen hebben Alain Courtois (MR) en Yvan Mayeur (PS) heel wat boter op het hoofd in het Eurostadion-dossier. Dat zei Vander Taelen in de studio van 'Terzake'.
08/12 20u30  Diversiteit op de werkvloer: vervoersbedrijf Keolis telt meer dan 30 nationaliteitenIn Brussel heeft Actiris, de Brusselse VDAB, tien ondernemingen beloond die zich actief inzetten voor meer diversiteit op de werkvloer en die concreet werken tegen discriminatie. Ze kregen een diversiteitslabel en dienen zo als voorbeeld voor andere bedrijven. Nog maar 0,2 procent van de Brusselse ondernemingen heeft zo'n label. Eén van hen is vervoersbedrijf Keolis Eurobussing Brussels. Onze reporter sprak met Hamid, een Keolis-werknemer van Marokkaanse origine, en met Marie-France ('Ik ben Brusselse).
08/12 20u15  Tillerson: "Verhuis Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem niet voor 2019"Rex Tillerson, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, zegt dat de Amerikaanse ambassade in Israël nog minstens twee jaar in Tel Aviv blijft. 'President Trump heeft de opdracht gegeven om de verhuis te onderzoeken, maar het hele proces zal tijd vergen', aldus Tillerson.
08/12 20u00  Steractrice Jessica Chastain en Oswarwinnaar Aaron Sorkin blikken terug op 2017Steractrice Jessica Chastain en regisseur-scenarist Aaron Sorkin blikken terug op een bewogen 2017. In een interview met onze filmreporter Ward Verrijcken zegt Chastain hoopvol te zijn dat de #MeToo-beweging echt een stap vooruit is op het vlak van vrouwenrechten, in en buiten Hollywood. En Sorkin, die ooit z’n carrière begon met de gevierde tv-serie “The West Wing”, wil de reeks nieuw leven inblazen, want: “We hebben optimisme en idealisme nodig. De huidige mensen in het Witte Huis zijn dom, sinister, gevaarlijk en onbekwaam.”
08/12 20u00  Dakloze in opvangcentrum van Haren: "Ik wil alleen maar warm slapen"De extra winteropvang voor families in Haren bij Brussel gaat vandaag van start. Over die winteropvang was nogal wat commotie omdat er eerst problemen waren met de financiering. Een omdat staatssecretaris voor Armoedebestrijding Zuhal Demir (N-VA) het contract met de beheerder van het gebouw niet snel getekend kreeg. 
08/12 19u45  “Het klassieke hoofddeksel is iets voor de durvers geworden”De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM maakt komaf met de pilotenpet. KLM wil een 'modernere uitstraling' en daarvoor biedt de pet geen 'toegevoegde waarde' meer. Modehistorica Nele Bernheim betreurt het verdwijnen in 'De wereld vandaag' op Radio 1. 'Een klassiek hoofddeksel is stilaan een accessoire voor de durvers geworden.'
08/12 19u45  Ook voormalige schoonzoon van de Noorse koning beschuldigt Kevin SpaceyKevin Spacey zou de man tien jaar geleden ongevraagd in het kruis hebben gegrepen, tijdens een feestje na de uitreiking van de Nobelprijs voor de vrede. 
08/12 19u30  Duurste schilderij ter wereld gekocht door Abu DhabiNa dagen verwarring heeft Abu Dhabi aangekondigd dat het “Salvator Mundi” heeft gekocht, het vorige maand voor 450 miljoen dollar geveilde schilderij van Leonardo da Vinci. Mogelijk gebeurde dat via een Saoedische stroman. Het schilderij hangt binnenkort in het gloednieuwe Louvre Abu Dhabi.
08/12 19u30  Trump kondigt noodtoestand af na bosbranden in CaliforniëDe Amerikaanse president Donald Trump heeft de noodtoestand afgekondigd in Californië. Trump neemt de maatregel om snel noodsteun voor de getroffen gebieden vrij te kunnen maken.
08/12 19u15  Spotify sluit deal met ChinezenDe Zweedse streamingdienst Spotify heeft een deal gesloten met de muziekafdeling van de Chinese internetgigant Tencent. Ze worden minderheidsaandeelhouder van elkaar. Spotify was al in 61 landen actief, maar nog niet in China.
08/12 19u00  Het Journaal met VGTVolg hier live Het Journaal met Vlaamse gebarentaal (VGT).
08/12 18u45  Betoging voor de Amerikaanse ambassade in Brussel tegen erkenning Jeruzalem als Israëlische hoofdstadDe erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël door president Trump, leidde vandaag over heel de wereld tot protest. In Brussel betogen een 600-tal mensen voor de Amerikaanse ambassade.  
08/12 18u45  Downing Street raamt kostprijs brexit op 40 tot 45 miljard euroHet Verenigd Koninkrijk zal volgens een woordvoerder van premier Theresa May tien tot vijftien miljard euro minder betalen voor de brexit dan de cijfers uit Europese kringen. Downing Street raamt de kostprijs van de brexit op 40 tot 45 miljard euro. In Europese kringen circuleert het bedrag van 50 tot 60 miljard euro, maar officiële cijfers zijn er niet.
08/12 18u00  Bijna 30.000 bezoekers voor Gentse museumnachtDe elfde editie van de museumnacht in Gent lokte, ondanks het slechte weer, 28.371 bezoekers. Negen musea openden 's avonds en 's nachts de deuren. Dé publiekstrekker was het SMAK met bijna 7.000 bezoekers. Het record van vorig jaar (30.761) sneuvelde niet.
08/12 17u45  Dimitri Vegas: "Als je op de Meir loopt en rare klanken hoort, dat zijn wij die oefenen op de beiaard”Morgen geven Dimitri Vegas & Like Mike een bijzonder concert: ze spelen hun grootste hits op de beiaard van de kathedraal van Antwerpen. 'Karrewiet'-reporter Billie vroeg aan Dimitri Vegas of hij er klaar voor is? 
08/12 17u45  Niet alleen Thomas Vanderveken maar ook Hanne Dauwe (13) speelde het hardIn de Bijloke in Gent heeft tv-presentator Thomas Vanderveken gisteravond het pianoconcerto van Edvard Grieg gespeeld gespeeld, het slotstuk van zijn programma 'Thomas speelt het hard'.  Maar eerst was het aan de 13-jarige Hanne Dauwe. Zij won de wedstrijd voor amateurmuzikanten 'Speel het hard' en mocht in Gent met orkest het vioolconcerto van Mendelssohn spelen. 'In het begin had ik heel veel stress, maar hoe langer je daar staat hoe leuker het wordt', vertelt ze in 'Karrewiet' over haar optreden.
08/12 17u45  Hendrik Vos over brexit: "We hebben het blikje voor ons uitgeschopt, maar komen het nog tegen"Professor Hendrik Vos zegt dat de brexit-deal nog lang niet rond is. Zo is er nog geen akkoord over de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. 'Vergelijk het met een blikje dat je voor je uit schopt, maar later toch opnieuw tegenkomt', aldus Vos.
08/12 17u45  "Nachtwerk is nefast voor de gezondheid. Hou daar rekening mee als je een pakje bestelt"De toxicoloog en arbeidsgeneesheer Lode Godderis van de KULeuven heeft een pleidooi gehouden voor het terugdringen van nachtwerk. 'We weten dat nachtwerk nefast is voor de gezondheid en toch wordt het verbod op nachtwerk opgeheven voor de e-commerce', zegt Godderis in 'De wereld vandaag'.
08/12 17u00  Haven van Gent fuseert met Zeelandhaven en heet voortaan North Sea PortHet is nu officieel: de havens van Gent en het Nederlandse Zeeland smelten samen.  Vrijdagmiddag is de handtekening gezet onder de fusieovereenkomst waaraan vier maanden is gewerkt. 'North Sea Port' is een gebied van 60 kilometer lang van Vlissingen en Terneuzen in Nederland tot Gent in België en komt meteen in de top 10 van grootste Europese zeehavens terecht. Tegen 2022 moet het aantal jobs van bijna 97.000 nu stijgen tot 100.000.   
08/12 17u00  Nu ook in het echt én eetbaar: BomaworstVanaf zondag te koop in uw frituur om de hoek: dé Bomaworst. De frituursnacks van F. C. De Kampioenen worden geïntroduceerd door de VRT.
08/12 16u45  Antwerpse politie verspreidt beelden van man die agent aanvielDe politie in Antwerpen heeft voor het eerst een filmpje verspreid van een jonge man die een politie-inspecteur aanviel in juni. De vermoedelijk 20-jarige man gooide een vol drankblikje tegen het hoofd van de agent en vluchtte daarna weg. 
08/12 16u30  Europa en Japan zetten puntjes op de i van verstrekkend handelsverdragDe Europese Unie en Japan hebben hun onderhandelingen over een verstrekkend vrijhandelsverdrag afgerond. Dat hebben Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en de Japanse premier Shinzo Abe vrijdag aangekondigd in een persverklaring.
08/12 16u30  11 mensen veroordeeld voor invoer cocaïne via Antwerpse havenDe correctionele rechtbank van Antwerpen heeft 11 mensen veroordeeld voor hun betrokkenheid bij de invoer van cocaïne via de Antwerpse haven. De spilfiguur van de bende kreeg 8 jaar cel en een boete van 48.000 euro.
08/12 16u30  Brexit van referendum tot exit: een tijdslijnAnderhalf jaar na het referendum is er oneindig veel inkt over de exit van de Britten gevloeid. Wij selecteerden voor u de hoogtepunten uit het brexit-theater. Klik op de iconen om uw geheugen op te frissen.
08/12 16u30  Europees Parlement "tevreden" met vooruitgang brexit-onderhandelingenHet Europees Parlement is tevreden met de vooruitgang in de brexit-onderhandelingen. De fractievoorzitters van het Europees Parlement hebben hierover een gezamenlijk standpunt naar buiten gebracht. 
08/12 16u30  Er is al een vervangster voor de omstreden neuzenverkoper in GentNele Damman is de vervanger van de omstreden neuzenverkoper Carl Demeestere in het cuberdonkraam aan de Gentse Groentenmarkt. Demeestere kwam in opspraak na racistische uitspraken. De stad Gent gaf hem een verkoopverbod. De neuzenoorlog, een ruzie tussen twee rivaliserende verkopers, sleept al 6 jaar aan, maar lijkt nu dus definitief voorbij.
08/12 16u30  Veertien VN-blauwhelmen gedood in Oost-CongoIn de Congolese provincie Noord-Kivu zijn gisteravond VN-soldaten aangevallen door vermoedelijk Oegandese rebellen. Veertien soldaten uit Tanzania zijn daarbij omgekomen. Het zou gaan om de dodelijkste aanval op de vredesmissie in Congo.
08/12 16u00  Dodelijke slachtoffers bij protest in Palestijnse gebiedenDuizenden Palestijnen protesteren in Jeruzalem, de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook tegen de beslissing van de VS om Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël. Meer dan 200 Palestijnen raakten gewond bij de protesten, twee slachtoffers zijn intussen overleden.
08/12 16u00  Courtois over Eurostadion: "Dit land moet zichzelf in vraag stellen"Brussels schepen voor Sport Alain Courtois (MR) heeft een videoboodschap gemaakt waarin hij duidelijk kwaad reageert op de heisa rond het Eurostadion. 'Dit land moet zichzelf in vraag stellen', zegt hij. 'Ik zet mij al meer dan dertig jaar in voor het Belgisch voetbal, wat hebben de mensen die kritiek geven al gedaan?'
08/12 15u30  Dodelijk slachtoffer bij protest in Palestijnse gebiedenDuizenden Palestijnen protesteren in Jeruzalem, de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook tegen de beslissing van de VS om Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël. Meer dan 50 Palestijnen raakten gewond bij de protesten, en 16 werden naar het ziekenhuis overgebracht voor verzorging.
08/12 15u30  Courtois: "Dit land moet zichzelf in vraag stellen"Brussels schepen voor Sport Alain Courtois (MR) heeft een videoboodschap gemaakt waarin hij duidelijk kwaad reageert op de heisa rond het Eurostadion. 'Dit land moet zichzelf in vraag stellen', zegt hij. 'Ik zet mij al meer dan dertig jaar in voor het Belgisch voetbal, wat hebben de mensen die kritiek geven al gedaan?'
08/12 15u15  30 miljoen voor Belgisch-Chinese samenwerking in de paardensportDe Belgische paardensport is top, en dat is ook China niet ontgaan. De Chinese multimiljonair Wang Wen Tao wil de komende drie jaar 30 miljoen investeren in een Belgisch-Chinese samenwerking. Hij hoopt met onze knowhow een bijdrage te kunnen leveren aan de paardensport in China.
08/12 15u00  Elke woning in Vlaanderen krijgt een digitaal paspoort: de "woningpas"Elke woning in Vlaanderen zal volgend jaar een 'woningpas' krijgen, dat moet een digitale map zijn met daarin alle bouwvergunningen, energiecertificaten en andere documenten. Daarnaast zal ook elke woning een energielabel krijgen van A tot F, net zoals elektrische toestellen.
08/12 15u00  10,8 miljoen euro voor restauratie van de Vooruit in GentDe Vlaamse regering trekt respectievelijk 10,8 miljoen en ruim 840.000 euro uit voor de restauratie van de Vooruit in Gent en van de Sint-Walburgakerk in Oudenaarde.
08/12 14u15  Billen van Christusbeeld geven vergeten brieven uit 1777 prijsIn Madrid hebben historici 2 brieven uit 1777 ontdekt bij de restauratie van een houten Christusbeeld. De documenten staken in een verborgen holle ruimte in de achterkant van het beeld.
08/12 14u15  Schulz’ bochtenwerk: alles naar normaal in DuitslandOp kerstavond zal het exact drie maanden geleden zijn dat de Duitsers naar de stembus trokken. Maar een nieuwe regering zal er nog lang niet onder de kerstboom van onze oosterburen liggen. Toch is gisteren in de Berlijnse messehallen een belangrijke hindernis uit de weg geruimd: de SPD zegt niet langer nee tegen Merkel. En zo kan Martin Schulz de man worden die straks Merkel aan een recordkanselierschap helpt en het Duitse “keine Experimente” in ere herstelt.
08/12 14u00  Ophokplicht voor alle pluimvee in heel NederlandIn Nederland is een landelijke ophokplicht voor pluimvee ingesteld nadat op een eendenbedrijf in Biddinghuizen in Flevoland vermoedelijk de extreem besmettelijke (hoogpathogene) variant van vogelgriep is vastgesteld. Dat meldt het Nederlandse ministerie van Landbouw. De ongeveer 16.000 vleeseenden worden er vrijdag nog geruimd.
08/12 14u00  "Lookalike" van Angelina Jolie: "Maar ik wil helemaal niet op haar lijken"Nog geen 20, maar de afgelopen week ging deze tiener danig over de tongen op het internet. Sahar Tabar uit Teheran, Iran, had immers op haar Instagramaccount een aantal foto’s gepubliceerd waardoor ze wel erg op een versie van Angelina Jolie geleek. Alleen was het een erg slechte versie van de Amerikaanse actrice. De chirurgische ingrepen bleken hun effect dus gemist te hebben, een verhaal dat nieuwsmedia wereldwijd graag oppikten. Maar het blijkt nu allemaal maar een grap te zijn, zo vertelde Tabar in een interview met nieuwswebsite Sputnik News. 
08/12 14u00  Wat is een intifada en zit er een nieuwe aan te komen?'Intifada', het staat voor 'opstand' of 'afschudding' en het is een belangrijke term in het conflict tussen Israël en Palestina. Maar wat houdt het in en wat gebeurde er in de eerste twee intifada's? We leggen het even uit in bovenstaande video.
08/12 14u00  Tientallen gewonden bij protest in Palestijnse gebiedenDuizenden Palestijnen protesteren in Jeruzalem, de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook tegen de beslissing van de VS om Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël. Meer dan 50 Palestijnen raakten gewond bij de protesten, en 16 werden naar het ziekenhuis overgebracht voor verzorging.
08/12 14u00  Verslaafd aan de smartphone: "Offline bestaat niet meer"Nog maar 10 jaar geleden lanceerde Apple zijn eerste smartphone, intussen kunnen we ons een leven zonder al lang niet meer voorstellen. Belgen checken gemiddeld 34 keer per dag hun smartphone, en we gebruiken het de hele dag door, voor alles. We zetten enkele opvallende vaststellingen uit een internationaal onderzoek van het consultancybureau Deloitte op een rijtje.
08/12 13u30  Nieuw postuum album van Jimi Hendrix komt uit op 9 maart 2018Een nieuw postuum album van Jimi Hendrix, de rocklegende die in 1970 overleed, zal uitkomen op 9 maart 2018. Het album zal bestaan uit tien nummers die een paar maanden voor zijn dood zijn opgenomen, zeggen de erfgenamen van Hendrix.
08/12 13u30  Drie mannen veroordeeld tot 20 jaar cel voor roofmoord op motorhandelaar in ZottegemDe correctionele rechtbank in Oudenaarde heeft drie verdachten van de roofmoord op Geert De Lie zes jaar geleden, veroordeeld tot elk 20 jaar cel. Een vierde verdachte is vrijgesproken.
08/12 13u30  Drie mannen aangehouden na grote drugsactie rond LeuvenDe onderzoeksrechter heeft 3 mannen aangehouden voor de invoer en het verkopen van drugs rond Leuven. Een vierde vrouw is vrijgelaten onder voorwaarden.
08/12 13u30  Theater énkel voor 18 plus, kinderen toegelatenTheatercollectief BOG speelt morgen voor het eerst de theatervoorstelling 'KID', in hetpaleis in Antwerpen. Het is een voorstelling die tegelijk én exclusief voor kinderen en volwassenen gespeeld wordt. Oplossing: een hoge wand die dwars op de speelvloer staat.
08/12 13u15  Markante plekken: kijk binnen in het VRT/RTBF-zendstation  in WaverIn de reeks “Markante plekken” gaat onze fotograaf Alexander Dumarey elke week op zoek naar een opvallende plaats met een verhaal. Soms bekend, soms vergeten. Soms druk, soms verlaten. Soms nieuw, soms eeuwen oud.  Maar allemaal hebben ze een boeiende geschiedenis. Vandaag: het VRT/RTBF-zendstation in Waver.
08/12 13u00  Amerikaanse vicepresident Pence "niet welkom in Palestina"Volgens een hoge Palestijnse functionaris is de Amerikaanse vicepresident Mike Pence niet welkom in de Palestijnse gebieden tijdens zijn geplande bezoek later deze maand. De Amerikaanse regering waarschuwt om de gesprekken niet te laten ontsporen.
08/12 13u00  Nieuwe milieuvergunning voor Sportpaleis en Lotto ArenaVlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) heeft een nieuwe milieuvergunning toegekend aan het Antwerpse Sportpaleis en de Lotto Arena. Een half jaar geleden had de Raad van State een besluit rond die milieuvergunning vernietigd. Er was daarbij vooral een probleem met de parkeerdruk op de buurt.
08/12 13u00  Alfons over  Music for life-interview: "Overweldigend, maar cruciaal voor verwerking"Studio Brussel-presentatrice Eva De Roo moest niet lang nadenken over haar meest memorabele Music for Life-fragment: de passage van broers Max en Alfons kort na de zelfmoord van hun broer Emile heeft haar diep geraakt. Een jaar later blikt Alfons Van Besien terug op hun emotionele interview. 'Op weg van De Schorre naar huis merkten we dat ons verhaal óveral werd gedeeld. We waren compleet overweldigd.'
08/12 13u00  Een doorbraak, maar (nog) geen deal rond de Noord-Ierse grensDe Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben een doorbraak bereikt in de brexit-onderhandelingen. Een van de knelpunten was de grens tussen Noord-Ierland en Ierland. Er mag dan wel een doorbraak zijn, een echte oplossing voor de Ierse kwestie is er nog niet. 
08/12 12u00  Herbekijk:  de integrale pers­conferentie van Juncker en May over de doorbraak in de brexit­onderhandelingenEuropees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en de Britse premier Theresa May hebben een doorbraak in de  brexitonderhandelingen. Herbekijk hier hun persconferentie. 
08/12 12u00  Markante plekken: het VRT/RTBF-zendstation  in WaverIn de reeks “Markante plekken” gaat onze fotograaf Alexander Dumarey elke week op zoek naar een opvallende plaats met een verhaal. Soms bekend, soms vergeten. Soms druk, soms verlaten. Soms nieuw, soms eeuwen oud.  Maar allemaal hebben ze een boeiende geschiedenis. Vandaag: het VRT/RTBF-zendstation in Waver.
08/12 12u00  Houdt Brussel een financiële kater over aan het missen van de EK-matchen?Houdt ons land en dan vooral Brussel een financiële kater over aan de beslissing van de UEFA om enkele EK-matchen niet in Brussel te laten plaatsvinden? Volgens sporteconoom Trudo De Jonghe zal dat allemaal nogal meevallen. Hij ziet overigens het nut van het Eurostadion niet in. Ex-premier Yves Leterme (nu werkzaam bij de UEFA) hoopt dat het stadion er toch nog komt.
08/12 11u45  Wat is het effect in Spanje van die betoging van Catalanen in Brussel?Wat is de impact van de - volgens Vlaamse media- opmerkelijke betoging gisteren van Catalanen en sympathisanten in Brussel? Maakt dit evenement veel indruk in Spanje? Een graadmeter is: wat zegt de pers en wat zegt de regering? Correspondent Sven Tuytens zoekt het uit.
08/12 11u45  Weekendje kerstshoppen voor de boeg? Hou je winterjas maar in de aanslagVeel steden en gemeenten trekken vanaf dit weekend volop de kaart van warme winterse evenementen. Al hoef je dat 'warm' niet letterlijk te nemen. Het koelt flink af, bovendien bestaat de kans op buien van sneeuw of smeltende sneeuw. Al moet je daarvoor vooral in het zuiden van het land zijn.
08/12 11u45  Proximus: Telecom op de beursWoensdag 6 december betaalde Proximus haar aandeelhouders het jaarlijks Sinterklaasdividend uit. Onder die aandeelhouders ook de Belgische staat, die graag rekent op de dividenden van de telecomspeler. Wat heeft Proximus nog te bieden? Michaël Van Droogenbroeck bespreekt het met Erik Joly, hoofdeconoom bij ABN Amro. 
08/12 11u45  Ombudsman: “Meer klachten over Proximus, soms slepen die tot een jaar aan”Volgens de ombudsman van de telecomsector slaagt Proximus er steeds minder in om klachten op een klantvriendelijke manier op te lossen. Ombudsman Luc Tuerlinckx reageert daarmee op de grote hoeveelheid klachten die De Inspecteur van Radio 2 dit najaar heeft binnengekregen. Die klachten gaan onder meer over moeilijkheden bij het opzeggen van contracten.
08/12 11u45  Kernkabinet buigt zich voort over uitvoering ZomerakkoordHet kernkabinet buigt zich vanmorgen voort over de hervorming van de vennootschapsbelasting, het onbelast bijverdienen en de taks op de effectenrekeningen. De topministers van de federale regering zaten gisteren nog tot de late uurtjes samen om een compromis over eventuele bijsturingen te zoeken, maar raakten er dus niet uit.
08/12 11u00  Start 2018 met een voorsprong, kom luisteren naar onze experten op "Het vooruitzicht"Op zaterdag 13 januari strijkt onze nieuwsdienst neer in Leuven voor de 3e editie van 'Het vooruitzicht.' Experten van VRT NWS loodsen u die dag door de grootste nieuwsuitdagingen van 2018. De opbrengst van Het Vooruitzicht 2018 gaat integraal naar de goede doelen van 'De Warmste Week.'
08/12 11u00  Schotse premier: "Britse regering kan nooit meer zeggen dat onafhankelijkheid Schotland zal leiden tot harde grens"Nicola Sturgeon - de premier van Schotland - reageert tevreden op de doorbraak in de brexit-onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Tegelijk ziet ze opportuniteiten voor een eventuele Schotse onafhankelijkheid.
08/12 10u45  Agenten geschorst na klacht over aanzet tot ongewenst seksuele handelingenTwee agenten van de politiezone Assenede-Evergem zijn geschorst, omdat ze een vrouwelijke collega aangezet zouden hebben tot ongewenste seksuele handelingen in het commissariaat van Evergem. Dat schrijft Het Nieuwsblad. De feiten kwamen op 11 oktober aan het licht na een anonieme klacht bij de korpschef en de twee burgemeesters.
08/12 10u45  Eric Goens na de zaak-De Pauw: "Assisen is afgeschaft maar blijkbaar vervangen door de media"Eric Goens, tv-maker van onder andere 'Die huis' en 'Bargoens', is boos op hoe verschillende kranten en tijdschriften te werk gaan sinds de VRT de samenwerking met Bart De Pauw stopzette. 'Het heeft niks meer met journalistiek te maken, het zijn nazipraktijken', zegt hij in de gratis krant Deze Week.
08/12 10u45  President Tusk waarschuwt na brexit-doorbraak: "De moeilijkste uitdaging ligt nog voor ons"Europees president Donald Tusk is tevreden dat er een doorbraak is in de brexit-onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Tegelijk uit hij ook een duidelijke waarschuwing: 'De moeilijkste uitdaging ligt nog voor ons.'
08/12 10u45  Volg live de persconferentie van Michel Barnier over de verdere details van het brexitakkoordMichel Barnier is hoofdonderhandelaar namens de Europese Commissie in de brexitonderhandelingen. Volg hier live zijn persconferentie over het bereikte akkoord.  
08/12 09u45  "Ik moet nu toegeven dat dat geen al te beste plaats voor yoga was"Het mag allemaal wel wat meer zijn op sociale media. Dat dacht ook Chisa Tolbertson, toen ze in mei de vrije natuur in Colorado, VS, opzocht om daar volledig zen te geraken door een paar yoga-oefeningen te doen. Op een boomstam dan nog boven een kolkende rivier. Maar dat liep niet zoals gepland.
08/12 09u45  Hoe makkelijk leid je TripAdvisor om de tuin?De website TripAdvisor blijkt verrassend gemakkelijk te manipuleren, zo heeft een journalist van Vice tot zijn eigen verbazing aangetoond. Hij startte een 'exclusief restaurant' op in zijn schuur in Londen en belandde binnen de kortste keren bovenaan de lijst van beste restaurants in de Britse hoofdstad.
08/12 09u45  Arsenal staat op 8 december 2018 in de Lotto ArenaArsenal staat op zaterdag 8 decembert 2018 in de Lotto Arena in Antwerpen. De band belooft 'een niet te missen show vol hits én nieuwe nummers'. 
08/12 09u45  N-VA verzet zich tegen energiepact met kernuitstapNormaal moeten de vier energieministers van ons land tegen het einde van dit jaar een energiepact sluiten over de toekomst van ons energiebeleid. Maar N-VA wil geen pact waarin staat dat alle kerncentrales dicht moeten tegen 2025. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard.
08/12 09u30  Europese Commissie: "Voldoende vooruitgang geboekt in brexit-onderhandelingen"Volgens de Europese Commissie is er voldoende vooruitgang geboekt in de brexit-onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. De Commissie meldt dat er nu kan begonnen worden aan de tweede fase van de onderhandelingen over de uitstap van het VK uit de EU.
08/12 09u00  SP.A pleit voor 110.000 extra plaatsen in kinderopvang en kleinere kleuterklassenVolgens SP.A moeten er 110.000 plaatsen bij komen in de kinderopvang, en moeten de kleuterklassen kleiner gemaakt worden. Een goede start van jongs af aan is cruciaal, vindt de SP.A. Daarom pleit ze voor een ambitieus investeringsplan voor de kinderopvang en het kleuteronderwijs. 
08/12 09u00  Gespannen situatie in Jeruzalem: "Alle ogen gericht op het middaggebed op de Tempelberg"Komt het straks na het middaggebed op de Tempelberg tot rellen in Jeruzalem of niet? Dat is vandaag de grote vraag. 'Sinds de verklaringen van Trump is het onrustig in de hele regio. Maar alle ogen zijn op vandaag gericht, op het middaggebed van de moslims op de Tempelberg. Als er een opruiende preek gegeven wordt in de Al-Aqsamoskee zal dat méér dan waarschijnlijk uitmonden in onrust', vertelt correspondent Ankie Rechess vanuit Israël.
08/12 09u00  Doorbraak in brexit-onderhandelingen: "Voldoende vooruitgang om naar tweede fase te gaan"Er is een belangrijke doorbraak geboekt in de onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk over de brexit. Dat blijkt na een ultieme ontmoeting tussen Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en de Britse premier Theresa May. Juncker meldt dat er nu kan begonnen worden aan de tweede fase van de onderhandelingen over de uitstap van het VK uit de EU.
08/12 08u30  Europese Commissie: "Voldoende vooruitgang geboekt in brexit-onderhandelingen om naar tweede fase te gaan"Volgens de Europese Commissie is er voldoende vooruitgang geboekt in de brexit-onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker meldt dat er nu kan begonnen worden aan de tweede fase van de onderhandelingen over de uitstap van het VK uit de EU.
08/12 08u15  Doorbraak in brexitonderhandelingen? "May en Juncker ontmoeten elkaar wellicht deze morgen"Er lijkt een doorbraak in de maak in de huidige fase van de brexitonderhandelingen. De Europese Commissie liet alvast weten dat haar voorzitter Juncker om 7 uur in Brussel een ontmoeting heeft met de Britse premier May. Daarna zou een persconferentie volgen.
08/12 08u00  Eerste trailer "Jurassic World: Fallen kingdom" vrijgegeven, bekijk hem hierVandaag wordt wereldwijd de trailer gelanceerd van 'Jurassic World: Fallen kingdom', de vijfde film in de 'Jurassic Park'-reeks.
08/12 08u00  Amerikaans Congres wendt voorlopig shutdown afDe regering van de Verenigde Staten heeft een gedeeltelijke stilstand van de overheid, een zogenaamde 'shutdown', uit geldgebrek afgewend. Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat hebben een wettekst goedgekeurd die ervoor zorgt dat de federale begroting tot 22 december voldoende geld heeft. Ondertussen moet gezocht worden naar een langetermijnoplossing. 
08/12 08u00  Doorbraak in brexitonderhandelingen? May en Juncker zitten samenEr lijkt een doorbraak in de maak in de huidige fase van de brexitonderhandelingen. Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zit sinds 7 uur samen met de Britse premier Theresa May. Daarna volgt een persconferentie volgen. De kabinetschef heeft alvast een foto van witte rook op Twitter gezet.
08/12 07u45  Seizoen 2 van "The crown" waagt zich aan de huwelijksperikelen van de Queen en prins PhilipVanaf vandaag kunnen Netflix-abonnees tien nieuwe afleveringen van de prestigieuze reeks 'The crown' na elkaar bingewatchen. Met onder meer de barsten in het huwelijk van Prins Philip en de Queen, de wilde huwelijksjaren van haar zus prinses Margaret, en de ontmoeting met de jonge Amerikaanse president John Kennedy en zijn opwindende first lady Jackie Kennedy.
08/12 07u45  Reders luiden alarmbel: "Zonder Saeftinghedok verpietert de Antwerpse haven"Zonder het Saeftinghedok kan de Antwerpse haven niet langer in de 'Champions League van Europese havens' spelen. Dat zegt de Antwerpse Scheepvaartvereniging ASV, de belangenvereniging van de rederijen die de Antwerpse haven aandoen in een open brief in De Tijd en Gazet van Antwerpen.
08/12 07u45  Honderden huizen opgeslokt door natuurbranden in CaliforniëIn Californië krijgen de hulpdiensten de natuurbranden maar moeilijk onder controle. Ten noordwesten van Los Angeles, in Ventura County, zijn nu al 439 huizen en gebouwen vernield door het vuur.  Het vuur wordt aangewakkerd door de sterke wind, met rukwinden tot 130 kilometer per uur.
08/12 07u45  Doorbraak in brexitonderhandelingen? "May en Juncker zitten samen"Er lijkt een doorbraak in de maak in de huidige fase van de brexitonderhandelingen. Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zit sinds 7 uur samen met de Britse premier Theresa May. Daarna zou een persconferentie volgen.
08/12 07u00  Beste ministers, denk vandaag hieraan: 9 regels voor "fiscale rechtvaardigheid"Onze regering zit vandaag opnieuw bijeen om de spanningen rond het 'Zomerakkoord' weg te masseren. Eén van de knelpunten is de eis van CD&V voor 'fiscale rechtvaardigheid'. Fiscaal expert Michel Maus geeft onze ministers 9 regels om hierin te lukken.
08/12 07u00  Doorbraak in brexitonderhandelingen? "May en Juncker ontmoeten elkaar om 7 uur"Er lijkt een doorbraak in de maak in de huidige fase van de brexitonderhandelingen. De Europese Commissie liet alvast weten dat haar voorzitter Juncker om 7 uur in Brussel een ontmoeting heeft met de Britse premier May. Daarna zou een persconferentie volgen.
08/12 00u30  Man met Palestijnse vlag slaat ruiten van joods restaurant in Amsterdam aan diggelenIn Amsterdam heeft een 29-jarige asielzoeker met een Palestijnse vlag de ruiten aan diggelen geslagen van een joods restaurant. Het duurde even voor hij door de politie overmeesterd werd. De eigenaar van het restaurant denkt dat de actie te maken heeft met het besluit van de Amerikaanse president Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël. 
08/12 00u30  Ook op het Sint-Pietersplein in Rome staat de kerstboom al te fonkelenSinds vanavond staan op het Sint-Pietersplein in Rome de kerststal en de kerstboom te fonkelen. Dit jaar komt de boom uit Polen en de voorbije dagen werd hij kleurrijk versierd met ledlampjes, kerstballen en sterren, gemaakt door kankerpatiëntjes uit verschillende Italiaanse ziekenhuizen. 
08/12 00u30  Thomas Vanderveken voelt zich "een beetje euforisch" na het spelen van het pianoconcerto van Grieg in GentIn de Bijloke in Gent heeft televisiepresentator Thomas Vanderveken het volledige pianoconcerto van Edvard Grieg gespeeld, het slotstuk van zijn programma 'Thomas speelt het hard'. Het was een bijna foutloze vertolking van een van de moeilijkste pianoconcerto's uit de klassieke muziek. 
08/12 00u15  MyCareer.be en Zonnekaart winnen e-Gov AwardHet loopbaanplatform MyCareer.be en de Zonnekaart hebben een e-Gov Award gewonnen. Dat zijn de prijzen voor beloftevolle, digitale projecten van overheidsdiensten.
08/12 00u15  Poolse minister van Financiën wordt nieuwe premierDe Poolse minister van Financiën en vicepremier Mateusz Morawiecki lost partijgenote Beata Szydlo af als premier. Dat heeft een woordvoerster van de regerende Poolse partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) gezegd. De zet geldt als een 'voorbereiding' op een resem verkiezingsslagen de komende jaren, zo luidt het. 
08/12 00u15  Maak kennis met Aminata, het nieuwe gezicht van "F.C. De Kampioenen"In de nieuwe 'Kampioenen'-film duikt een nieuw gezicht op: Aminata Demba, een actrice uit Antwerpen met Malinese roots. In 'Van Gils & gasten' heeft ze zich voorgesteld.
08/12 00u15  Bart Somers in "De slimste mens": "Mijn kinderen hebben totaal geen vertrouwen in mij"Burgemeester van Mechelen Bart Somers (Open VLD) is aangetreden in de laatste aflevering voor de finaleweken van 'De slimste mens ter wereld' op Vier. Hij nam het op tegen Joke Emmers en Sammy Mahdi.
08/12 00u15  Thomas Vanderveken voelt zich "een beetje euforisch" na het spelen van pianoconcerto van Grieg in GentIn de Bijloke in Gent heeft televisiepresentator Thomas Vanderveken het volledig pianoconcerto van Edvard Grieg gespeeld, het slotstuk van zijn programma 'Thomas speelt het hard'. Het was een bijna foutloze vertolking van een van de moeilijkste pianoconcerto's uit de klassieke muziek. 
08/12 00u00  De afspraakHerbekijk hier 'De afspraak' van woensdag 6 december.
1 2 3


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

16x Wat betekent de brexit voor Noord-Ierland, het einde van een fragiele vrede?15/12 00u15 - VRT NWS: De grens tussen Ierland en Noord-Ierland is een belangrijke kwestie in de brexitonderhandelingen. Een harde grens, een zachte grens of geen grens, wat wordt het? En hoe denken de inwoners van Noord-Ierland zelf over de kwestie? 'Terzake'-reporter Lauwke Vandendriessche bezocht de stad Londonderry/Derry. De naam van de stad alleen al ligt gevoelig en weerspiegelt de oude verdeeldheid tussen katholieken en protestanten. En de grens tussen voor en tegen brexit volgt dezelfde religieuze scheidingslijn.
14x Steekpartijen Maastricht: "Dader en slachtoffers komen uit Syrië"15/12 01u00 - VRT NWS: In Maastricht zijn twee mensen bij twee steekpartijen om het leven gekomen. Buurtbewoners vertellen dat de twee uit Syrië komen. Het zou gaan om een man en een vrouw. Ook de vermoedelijke dader is volgens diverse mensen uit de buurt een Syriër. 
13x Steekpartijen Maastricht - "Dader en slachtoffers komen uit Syrië"15/12 00u45 - VRT NWS: In Maastricht zijn twee mensen bij twee steekpartijen om het leven gekomen. Buurtbewoners vertellen dat de twee uit Syrië komen. Het zou gaan om een man en een vrouw. Ook de vermoedelijke dader is volgens diverse mensen uit de buurt een Syriër. 
5x Wim Opbrouck: "Verliezen fantastische acteur en een warme mens" 14/12 23u30 - VRT NWS: Er wordt verslagen gereageerd op de dood van Marc Van Eeghem. Wim Opbrouck vindt de reacties op het overleden die hij leest terecht. 'Marc Van Eeghem was een fantastische acteur en een warme mens', reageert Opbrouck. De regisseur van 'Het eiland' en 'De Ronde' Jan Eelen heeft de polyvalentie van de overleden acteur Marc Van Eeghem geroemd. 'Je kon hem voor alle soorten rollen gebruiken', zegt Eelen. Het Toneelhuis in Antwerpen roemt 'de lieve vriend die moedig heeft gestreden tegen kanker'.
4x Wie gaat door naar de laatste finaleweek van "De slimste mens ter wereld"?14/12 23u30 - VRT NWS: In de laatste aflevering van 'De slimste mens ter wereld' van deze week hebben Joke Emmers en Filip Peeters het gezelschap gekregen van Bill Barberis. Wie gaat door naar de laatste finaleweek en maakt zo wat meer kans op de felbegeerde titel? Ontdek het hier.
3x Gelijk internet voor iedereen wordt afgeschaft in de VS14/12 21u30 - VRT NWS: In de VS worden de regels rond netneutraliteit, gelijk internet voor iedereen, fors afgebouwd. Internetproviders krijgen daardoor de mogelijkheid om bepaalde websites of internetdiensten te bevoordelen, andere te benadelen. 
3x Op zoek naar dakloze mama's14/12 20u45 - VRT NWS: Ruim 3.300 mensen hadden vorige winter in Brussel geen dak boven het hoofd, dit jaar zijn het er zeker zoveel. Kind en Gezin gaat op zoek naar de mama's met jonge kinderen om hen te kunnen bijstaan. 
3x Europa wil pakjes versturen goedkoper maken14/12 20u30 - VRT NWS: Europese onderhandelaars hebben een ontwerpakkoord bereikt om pakjes verzenden en ontvangen goedkoper te maken. De prijzen van pakketdiensten moeten op een daarvoor voorziene website openbaar worden gemaakt, zodat consumenten kunnen vergelijken. De toegenomen concurrentie moet de prijzen dan vanzelf doen dalen.
2x Twee doden en verschillende gewonden bij steekincidenten in Maastricht14/12 23u15 - VRT NWS: De politie van Nederlands Limburg heeft bevestigd dat er bij twee steekincidenten in Maastricht twee doden zijn gevallen. Er is ook sprake van verschillende gewonden. De politie kan nog niet zeggen hoeveel mensen betrokken waren bij de incidenten.
2x Guga Baul en Chris Van Espen wagen zich aan gastrol in "Sois belge et tais-toi"14/12 22u30 - VRT NWS: Stemmenimitiator Guga Baul en acteur Chris Van Espen treden op in de Franstalige sketchshow 'Sois belge et tais-toi'. Die satirische show over Belgische politici aan beide zijden van de taalgrens bestaat al 20 jaar. In maart zijn er twee voorstellingen in Vlaanderen, een in Gent en een in Antwerpen. 

Statistieken

Artikels:
35705
Gelezen:
3607
Aantal lezers nu:
23


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2017 Naar boven