donderdag 19 oktober 2017, week 42


U bent nu hier: Meer nieuws van VRT NWS pagina 3

Laatste updatecontrole: vandaag om 7u15
 

VRT NWS

Verbergen Tonen
19/10 07u15  Nicaragua gaat klimaatakkoord van Parijs ondertekenen Nicaragua gaat het klimaatakkoord van Parijs dan toch ondertekenen. Dat heeft president Daniel Ortega woensdag gezegd.  
19/10 07u15  Luxemburgse kunstenares Deborah de Robertis vrijgesproken van exhibitionisme De Luxemburgse kunstenares Deborah de Robertis is door de rechtbank in Parijs op vrije voeten gesteld. Ze werd beschuldigd van seksueel exhibitionisme.  
19/10 07u15  Ook Corbyn zakt af naar Brussel om brexit-gesprekken uit het slop te halen Jeremy Corbyn, de leider van de Britse oppositiepartij Labour, zal donderdag naar Brussel afzakken om in de marge van de Europese top te pogen de brexit-gesprekken uit het slop te halen. Dat meldt zijn partij woensdag.  
19/10 07u15  12,1 miljoen euro opgehaald via crowdfunding in eerste helft van 2017 In de eerste helft van dit jaar is er er in ons land 12,1 miljoen euro opgehaald via crowdfunding. Dat is 1,2 miljoen minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Maar er werden wel meer projecten gefinancierd, zo'n 700 tegenover 560 in de eerste helft van 2016.  De cijfers komen van Voka, het netwerk van Vlaamse ondernemingen.
19/10 07u15  Kindersterfte daalt met helft Wereldwijd sterft bijna de helft minder kinderen, in vergelijking met het jaar 2000. Volgens een rapport van Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties, zorgt een betere gezondheidszorg tot een daling van 27.000 tot ruim 15.000 per dag. De grote uitdaging is nu om de verbeterde volksgezondheid ook door te laten dringen tot de verste uithoeken van de wereld.     
19/10 07u15  Stemming wijzigingen aan asielwet gaat niet door De stemming die de Kamer vandaag moest houden over ingrijpende wijzigingen aan de asielwet gaat niet door.  
19/10 07u15  54-jarige vrouw aangehouden te Zeebrugge op verdenking van mensensmokkel In Zeebrugge is een 54-jarige Italiaanse vrouw aangehouden op verdenking van mensensmokkel. Dat meldt het Brugs parket van West-Vlaanderen.  
19/10 06u45  Kerncentrale vlak bij Belgische grens in Zeeland stilgelegd na kortsluiting De kerncentrale van Borssele in Nederland is woensdag in de namiddag stilgelegd nadat er een kortsluiting is vastgesteld. De kerncentrale is automatisch afgeschakeld rond 15 uur. Volgens de eigenaar EPZ hebben alle veiligheidssystemen goed gewerkt en is de centrale veilig gestopt.16 
19/10 06u45  Waarom we wél moeten inzitten met onze gevangenen 'Laat ze toch gewoon creperen in de cel', het is maar één van de vele reacties die we binnen kregen na de Pano-uitzending van gisterenavond. Journalist Arne De Jaegere zocht bij experten een antwoord op de veel gehoorde vraag: 'Waarom zou je inzitten met die criminelen?'14 
19/10 00u15  VN moet bepalen of er sprake is van genocide tegen Rohingya in Myanmar De Verenigde Naties moeten bepalen of de gewelddadige vervolging van Rohingya-moslims in Myanmar als genocide bestempeld kan worden. De VN en andere mensenrechtenorganisaties zijn daarvoor nog volop bewijsmateriaal en getuigenissen van Rohingya aan het verzamelen.37 
19/10 00u15  Belgische leger schort missie voor de opleiding van Koerdische troepen in Irak gedeeltelijk op Het Belgische leger heeft de missie voor de opleiding vna Koerdische troepen in Irak opgeschort, nadat de spanningen in het land zijn opgelopen na het Koerdische referendum over onafhankelijkheid. Dat is het gevolg van de spanningen tussen de Irakese overheid en de Koerden in Irak.33 
18/10 23u45  Mel C van The Spice Girls: "Door over psychische problemen te praten, toon ik anderen dat ze niet alleen zijn" Het is belangrijk dat beroemde mensen over psychische problemen praten om een einde te maken aan het stigma dat nog steeds heerst. Dat zegt Melanie Chisholm in 'Van Gils & Gasten'.17 
18/10 23u45  Goedele Wachters kroont zich opnieuw tot "Slimste mens ter wereld" Goedele Wachters heeft de derde aflevering van 'De slimste mens ter wereld' op Vier gewonnen. Het Journaalanker van de VRT liet Tijs Vanneste (Jef Van Echelpoel) en Dominique Deruddere achter zich.18 
18/10 23u15  Kerncentrale net boven Belgische grens in Zeeland stilgelegd na kortsluiting De kerncentrale van Borssele in Nederland is woensdag in de namiddag stilgelegd nadat er een kortsluiting is vastgesteld. De kerncentrale is automatisch afgeschakeld rond 15 uur. Volgens de eigenaar EPZ hebben alle veiligheidssystemen goed gewerkt en is de centrale veilig gestopt.
18/10 22u45  Pano: Hoe lang duurt levenslang? Ze zijn met 106 in Vlaanderen, 100 mannen en 6 vrouwen. Ze zitten een levenslange straf uit. Het merendeel voor moord of doodslag. Reporters Machteld Libert en Bart Aerts hebben al jaren contact met de twee langstzittende gedetineerden van ons land en brengen deze week in Pano een portret van hen. Staf Van Eyken zit 45 jaar in de cel. De tweede langstzittende gedetineerde is Freddy Horion. Hij zit al 38 jaar in de cel.  
Laatste update: vandaag om 7u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
14/10 12u30  Asterix-tekeningen gaan voor recordbedrag onder de hamerTwee originele covertekeningen van Asterix-strips hebben op een veiling in Parijs samen 2,6 miljoen euro opgebracht. Volgens het veilinghuis Drouot is dat een record.
14/10 12u30  Nederland stuurt lijken voor onderzoek naar AntwerpenHet Nederlands Forensisch Instituut stuurt lijken door naar het Universitair Ziekenhuis Antwerpen voor lijkschouwingen. Het Nederlands instituut kampt met capaciteitsproblemen en kiest voor Antwerpen omdat zij op dezelfde manier werken.
14/10 12u30  De Wever: "De hele linkerzijde heeft een anti-BDW-lijst gevormd"Eén jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen overschouwt de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) het politieke landschap in de Scheldestad, waar Groen en SP.A hem uitdagen met de lijst 'Samen'. Echt ongelukkig lijkt hij daar niet over, blijkt uit een interview in Het Laatste Nieuws.
14/10 12u30  Eindstrijd om Syrische stad Raqqa is ingezetEr komen steeds meer signalen dat de Syrische stad Raqqa bijna is veroverd op terreurgroep IS. De internationale coalitie onder leiding van de VS meldt dat er zich de voorbije 24 uur een honderdtal IS-strijders hebben overgegeven en 'verwijderd' zijn uit de stad. De Koerdische militie YPG meldt bovendien dat haar strijders zijn binnengedrongen in de laatste wijken die nog in handen zijn van de terreurgroep.
14/10 12u15  Brussels Gewest maakt praktijktesten mogelijk vanaf volgend jaarAls er aanwijzingen zijn dat bedrijven in Brussel sollicitanten discrimineren, bijvoorbeeld op basis van leeftijd of afkomst, kan de inspectie zogenoemde vanaf volgend jaar zogenoemde praktijktesten en mystery calls organiseren om de discriminatie aan te tonen. Het Brusselse parlement heeft de wet daarover goedgekeurd.
14/10 11u30  Belgisch bedrijf stelt reusachtige kraan voor in Gentse havenDe SGC-140 is de grootste mobiele kraan ter wereld voor gebruik aan land. Engineering van eigen bodem. Maar veel zal de reus niet te zien zijn in België. 'De eerste opdracht is een werf van 3 jaar in Kazachstan', zegt Hendrik Sarens, directeur bij de gelijknamige kranenbouwer.
14/10 11u30  Omstreden judocoach werkt niet langer bij federatieDe judocoach die in opspraak kwam wegens seksueel grensoverschrijdend gedrag werkt niet meer bij de Vlaamse Judofederatie (VJF). Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad, en is bevestigd aan VRT NWS. 
14/10 11u15  De privacycommissie kiest met Facebook de verkeerde vijandMatthias Dobbelaere-Welvaert, jurist gespecialiseerd in nieuwe technologieën en privacy, vindt dat onze privacycmmissie tijd en geld verspilt met de ophefmakende rechtszaak tegen Facebook. 'Laat de grote spelers dat gevecht voeren en concentreer u op de bescherming van de privacy bij Belgische bedrijven'.
14/10 11u15  Syrische stad Raqqa bijna veroverd op ISEr komen steeds meer signalen dat de Syrische stad Raqqa bijna is veroverd op terreurgroep IS. Volgens de Arabische en Koerdische militie YPG zijn haar strijders binnengedrongen in de laatste wijken die nog in handen zijn van IS. Het Syrische Observatorium voor de mensenrechten beweert dat alle overgebleven jihadisten de stad zijn ontvlucht, maar dat is niet bevestigd. 
14/10 11u00  Lijnvliegtuig landt voor het eerst op afgelegen eiland Sint-HelenaOp het afgelegen Britse eilandje Sint-Helena, dat bekendheid verwierf als de plek waar Napoleon Bonaparte zijn laatste levensjaren in ballingschap doorbracht, landt vandaag voor het eerst een lijnvliegtuig. Zo komt voor de 4.500 bewoners van het vulkaaneiland een einde aan eeuwen van isolement.
14/10 10u30  "Kung Fu: als je angst plant, zal er angst groeien"Recensenten omschreven de serie alvast als een keerpunt in de Amerikaanse tv-geschiedenis toen de eerste aflevering van 'Kung Fu', exact 45 jaar geleden, op de buis verscheen. Onrecht werd niet langer bestreden door macho cowboys die hun kogels in allerlei richtingen lieten rondvliegen. Het hoofdpersonage was nu een eerder zweverig type, zonder 'hunky' looks, die zoveel mogelijk een gewelddadige oplossing van een probleem uit de weg probeerde te gaan. Lukte dit niet, dan haalde Kwai Chang Caine, een rol van David Carradine, zijn meest vloeiende krijgskunstbewegingen boven om een geschil op te lossen. Het publiek, en dan vooral jongeren, wisten deze aanpak duidelijk te smaken.
14/10 10u15  Asbest in industrieel reinigingsmiddelEen tiental industriële bedrijven heeft een reinigingsmiddel gekocht waarin het kankerverwekkende asbest zit. Ze kregen de raad om het niet te gebruiken.
14/10 10u15  Einde van een droom: Amazon schrapt reeks met Schoenaerts en De NiroEen enorme domper moet het zijn voor Matthias Schoenaerts. De televisiereeks waarin hij zou samenspelen met Robert De Niro, is geschrapt. Einde verhaal, vindt Amazon. En da's allemaal in de nasleep rond de seksschandalen rond  Harvey Weinstein en een topman van Amazon zelf. 
14/10 10u15  "Trump wil Iran-deal opblazen, maar gaat voorbij aan de gevolgen van zijn beslissing"De Amerikaanse president Donald Trump heeft zwaar uitgehaald naar het nucleaire akkoord met Iran. Maar waarom doet hij dat nu? En wat als de deal strandt?
14/10 10u15  Wereld keurt Trumps Iran-plan af Heel de wereld, op Israël na, vindt de Amerikaanse president Trump roekeloos door de atoomdeal met Iran te ondermijnen.  De meeste landen wijzen erop dat je een internationaal akkoord niet op je eentje kunt veranderen. 
14/10 09u30  Vlamingen laten hun stemgedrag niet bepalen door de investeringen van hun gemeenteDe Universiteit Gent heeft de inkomsten en uitgaven van Vlaamse gemeenten onderzocht tijdens het laatste jaar van de voorbije 3 bestuursperiodes. En dat geeft enkele opmerkelijke vaststellingen. Zo spelen noch de inkomsten noch de uitgaven van gemeenten een rol in het stemhokje. Politici worden dus niet beloond of afgestraft voor de belastingen die ze heffen of de investeringen die ze met dat geld doen. Ook de schulden van een gemeente hebben nauwelijks invloed op het stemgedrag.
14/10 09u00  Rusland betreurt Trumps verklaring over atoomakkoord IranDe weigering van de Amerikaanse president Donald Trump om het nucleair akkoord over Iran te 'certifiëren', kan op teleurstelling rekenen in Moskou. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken hoopt dat de beslissing geen invloed zal hebben op de eigenlijke uitvoering van de overeenkomst, zo berichtte het persagentschap.
14/10 08u45  Boekenslag of poëzie in het bos? Hier kunt u dit weekend terecht voor een culturele tripOp verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Chef Cultuur van VRT NWS Joris Vergeyle lijst ze voor u op.
14/10 08u45  Onschuldige man na 23 jaar vrijgelaten in VS In de Amerikaanse staat Kansas is een man die onterecht was veroordeeld, na 23 jaar gevangenschap vrijgelaten. De nu 41-jarige Lamonte McIntyre werd toen hij 18 was schuldig bevonden aan een dubbele moord, terwijl er geen fysieke bewijzen waren en hij een alibi had.
14/10 08u45  "Zwemmen in zee dit weekend? We raden het af"Goed weer voorspeld dit weekend, een nazomer zelfs en zoiets lokt volk naar zee. En er zullen ook redders zijn, maakten de kuststeden Oostende en Blankenberge eerder van de week bekend. Dat is niet naar de zin van de kustreddingsdienst, die vindt dat het voor een 'vals gevoel van veiligheid' zorgt.
14/10 08u45  Het is fout om de Vlaamse zaak zo te vergelijken met de Catalaanse strijdPieter Bauwens van de Vlaamsgezinde site Doorbraak.be is het niet eens met een opiniestuk van publicist en ex-raadgever van CD&V kopstukken Mark Van de Voorde. Het is volgens Bauwens fout om Vlaanderen en Catalonië te vergelijken als het gaat over een referendum of het naleven van de grondwet.
14/10 00u00  TerzakeHerbekijk hier 'Terzake' van vrijdag 13 oktober.
14/10 00u00  De afspraak op vrijdagHerbekijk hier 'De afspraak op vrijdag' van vrijdag 13 oktober.
14/10 00u00  Citadel van Namen voortaan sfeervol verlicht met 20.000 led-lampjesVanavond is met een grote muzikale show de nieuwe sfeerverlichting van de Citadel van Namen voorgesteld aan het grote publiek. Voortaan wordt de citadel feëriek én ecologisch verantwoord verlicht, met zo'n 20.000 led-lampjes die 60 procent minder energie verbruiken dan de lampen die er vroeger hingen. Speciaal voor deze openingsavond moest in een groot deel van de stad de gewone straatverlichting uit, zodat de gloed op de citadel nog beter zichtbaar zou zijn.
14/10 00u00  Wat is het ideale vetpercentage voor een sportman?De nieuwe trainer van Anderlecht Hein Vanhazebrouck zou zich al meteen hebben laten opmerken: na een week training zou hij gezien hebben dat verschillende spelers een te hoog vetpercentage hadden. Eén speler zat op 19 procent, een andere zelfs boven 20 procent. En dat was volgens de kranten te veel  voor Vanhazebrouck, en dus moest het naar beneden. Maar wat is het ideaal? Tekst en uitleg van Eva D'Hondt, professor in de Bewegings- en Sportwetenschappen.
14/10 00u00  Nick Cave ontbindt zijn duivels in het SportpaleisDe Australische zanger Nick Cave heeft een optreden gegeven in Antwerpen. Het Sportpaleis was helemaal uitverkocht voor het concert.
13/10 22u30  "Peeters in het midden van het bed? Hij neemt vaak het boekje van het linkernachtkastje"Tom Meeuws (SP.A) ziet samenwerking mogelijk tussen enerzijds de lijst 'Samen' van SP.A en Groen en anderzijds de CD&V van Kris Peeters. Dat liet hij verstaan in 'Terzake'. 
13/10 22u15  Meyrem Almaci: “Volkslied in regeerakkoord is geen garantie op samenhorigheid”De voorzitter van Groen Meryrem Almaci heeft in “De afspraak” aangetoond dat ze het Belgische volkslied, de Brabançonne, heeft geleerd op school. De Vlaamse leeuw kent ze niet. “Ik ben tenslotte Belg”, zegt Almaci. “En door in een regeerakkoord te schrijven dat de Belgen het volkslied moeten kennen, creëer je geen samenhorigheid. Je moet werken aan het samenhorigheidsgevoel in de samenleving.”  
13/10 22u15  "Trump wil Iran-deal opblazen, maar juridisch kan hij dat niet"De Amerikaanse president Donald Trump heeft zwaar uitgehaald naar het nucleaire akkoord met Iran. Maar waarom doet hij dat nu? En wat als de deal strandt?
13/10 22u00  Klimaatexpert Delbeke: "Zorgwekkend dat klimaatbeleid in ons land beetje is stilgevallen"Het ziet er niet naar uit dat Vlaanderen de klimaatdoelstellingen die met Europa zijn afgesproken zal halen tegen 2020. De Belgische Directeur-generaal Klimaat bij de Europese Commissie, Jos Delbeke, wijt dat voornamelijk aan het transportbeleid in ons land. Dat zei hij in het Radio 1 programma 'De wereld vandaag'.
13/10 22u00  "Peeters zegt dat hij in het midden van het bed ligt, maar hij neemt veel het boekje aan de linkerkant"Tom Meeuws (SP.A) ziet samenwerking mogelijk tussen enerzijds de lijst 'Samen' van SP.A en Groen en anderzijds de CD&V van Kris Peeters. Dat liet hij verstaan in 'Terzake'. 
13/10 22u00  Nancy Pelosi: "Het akkoord met Iran opzeggen, is bijzonder gevaarlijk"Lees meer >
13/10 21u30  Trump herbevestigt Iraanse deal niet meer: "Iraanse regime heeft voorwaarden deal geschonden"De Amerikaanse president Donald Trump heeft tijdens een persconferentie gezegd dat hij het nucleaire akkoord met Iran niet meer zal herbevestigen. Hij wil nieuwe sancties tegen het regime in Iran, dat hij 'de grootste sponsor van terrorisme noemt'.
13/10 21u15  Trump: "Agressie van Iraanse dictatuur blijft tot vandaag voortduren"De Amerikaanse president Donald Trump heeft aangekondigd dat hij de nucleaire deal met Iran niet meer zal herbevestigen.
13/10 21u15  Mogherini: "Geen enkele president, ook Trump niet, kan Iran-deal eenzijdig intrekken"Frederica Mogherini, de Hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie voor Buitenlandse Zaken, zegt dat de Amerikanen niet eenzijdig uit de nucleaire deal met Iran kunnen stappen. 'Dit is geen internationaal verdrag maar een unaniem goedgekeurde aanvulling op een resolutie van de VN-Veiligheidsraad.'
13/10 21u15  Trump zet Iraanse deal op de helling: "Regime heeft voorwaarden nucleair akkoord geschonden"De Amerikaanse president Donald Trump heeft tijdens een persconferentie gezegd dat hij het nucleaire akkoord met Iran niet meer zal herbevestigen. Hij wil nieuwe sancties tegen het regime in Iran, dat hij 'de grootste sponsor van terrorisme noemt'. De deal die in 2015 werd gesloten, blijft voorlopig wel overeind.
13/10 20u30  36 reuzenpanda's maken schattig debuut36 reuzenpanda's die dit jaar geboren zijn worden voor het eerst voorgesteld aan het publiek. De dieren, tussen de 1 en 5 maanden oud, zijn geboren in het onderzoekscentrum voor reuzenpanda's in de Chinese provincie Sichuan. In heel China zijn er in 2017 al 42 reuzenpandajongen geboren. Een goede zaak, want de reuzenpanda's zijn met uitsterven bedreigd en planten zich maar moeilijk voort.  
13/10 20u30  Nog 260 Belgen in conflictzones in Irak en SyriëVolgens het OCAD, het orgaan voor de coördinatie en analyse van de dreiging, zijn er op dit moment 260 Belgen die in een jihadistische conflictzone verblijven, zoals bijvoorbeeld Syrië of Irak. Het gaat om 160 IS-strijders en hun vrouwen, en 100 kinderen jonger dan twaalf jaar.
13/10 20u30  Trump herbevestigt Iraanse deal niet meer: "Iraanse regime heeft voorwaarden geschonden"De Amerikaanse president Donald Trump heeft tijdens een persconferentie gezegd dat hij het nucleaire akkoord met Iran niet meer zal herbevestigen. Hij wil nieuwe sancties tegen het regime in Iran, dat hij 'de grootste sponsor van terrorisme noemt'.
13/10 20u15  260 Belgen nog in Irak en SyriëVolgens het OCAD, het orgaan voor de coördinatie en analyse van de dreiging, zijn er op dit moment 260 Belgen die in een jihadistische conflictzone verblijven, zoals bijvoorbeeld Syrië of Irak. Het gaat om 160 IS-strijders en hun vrouwen, en 100 kinderen jonger dan twaalf jaar.
13/10 20u15  Trump certificeert Iraanse deal niet meer: "Iraanse regime heeft voorwaarden deal geschonden"De Amerikaanse president Donald Trump heeft tijdens een persconferentie gezegd dat hij het nucleaire akkoord met Iran niet meer zal certifiëren. Hij kondigde ook nieuwe sancties aan tegen het regime in Iran.
13/10 20u00  Het Journaal met VGTVolg hier live Het Journaal met Vlaamse gebarentaal (VGT).
13/10 19u00  Massale steun voor petitie tegen falend rechtssysteem na vondst lichaam Anne FaberDe dood van de Nederlandse Anne Faber is mede de schuld van het falende rechtssysteem. Dat staat te lezen in een onlinepetitie die sinds gisteren al meer dan 200.000 keer is ondertekend. Het lichaam van de 25-jarige vrouw uit Utrecht werd gisteren gevonden in de buurt van Zeewolde, in Flevoland, nadat ze bijna twee weken geleden vermist raakte. De veroordeelde zedendelinquent Michael P. is de enige verdachte in de zaak.
13/10 19u00  Reynders gaat gezinnen Belgische IS-strijders in Irak identificerenOns land gaat onderzoeken hoeveel gezinsleden van IS-strijders precies vastzitten in een kamp vlakbij Mosul. 'Pas daarna kunnen we bekijken of ze naar ons land kunnen terugkeren', zegt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.
13/10 19u00  Volg Live: Trump geeft een toespraak over de nucleaire deal met IranVerbreekt de Amerikaanse president de nucleaire deal met Iran? Volg de persconferentie van Donald Trump vanuit het Witte Huis in Washington. De speech is gepland om 18.45 uur.
13/10 19u00  Tillerson: "Trump stapt niet uit nucleaire deal, maar zal akkoord niet certifiëren"De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson heeft bevestigd dat president Donald Trump niet uit het nucleair akkoord met Iran zal stappen of nieuwe sancties zal opleggen aan het land. Wel zal hij het verdrag niet opnieuw bekrachtigen, aldus Tillerson. 
13/10 18u45  Hoe origineel is "Samen"? Deze 24 gemeenten gingen Antwerpen voorSP.A, Groen en enkele onafhankelijken trekken volgend jaar samen naar de Antwerpse kiezer, met de eengemaakte lijst 'Samen'. Het gebeurt kennelijk wel vaker dat lokale lijsten onder de naam 'Samen' de kiezer proberen te overtuigen.
13/10 18u45  "We behandelen de bejaarden hier als mens en als vriend"Terwijl er nog altijd reacties binnenkomen op de reportage van 'Pano' over de schrijnende toestanden in sommige commerciële rusthuizen, gingen wij kijken naar een alternatief. Het huis voor de ouderen 'Simeon en Hanna' in Antwerpen is een kleinschalig project waar een kleine groep bejaarden samenwoont.
13/10 18u45  Zo kan het ook: alternatieve woonvormen voor seniorenDe Pano-reportage van deze week zorgde voor heel wat discussies. De reportage legde de erbarmelijke omstandigheden in commerciële woonzorgcentra bloot, veelal door een tekort aan personeel. Maar er zijn ook alternatieve woonvormen voor senioren. Vandaag is er een grote diversiteit in woonoplossingen voor senioren. Wij zetten er enkele op een rijtje.
13/10 17u45  Vakbonden AB InBev dreigen met een algemene staking, blokkades voorlopig opgeschortDe acties van de vakbonden bij de brouwerijen van AB InBev in Leuven, Hoegaarden en Jupille zijn opgeschort. De bonden hadden vanmorgen de poorten van de brouwerijen geblokkeerd. Ze willen dat de onderhandelingen met de directie over een nieuwe cao tegen maandag vooruitgang boeken.   
13/10 17u45  Minder Europese steun voor regio's door de brexit?Door de brexit zal de Europese begroting na 2020 krimpen. De vrees is nu al dat Europees geld voor de regio's anders verdeeld zal moeten worden. Ter gelegenheid van de Europese Week van de Regio's en steden wou het Comité van de Regio's tonen hoe belangrijk Europese projecten voor de regio's zijn. 
13/10 17u45  Linkin Park post Carpool Karaoke-filmpje met overleden zanger Chester BenningtonEen vrolijk Carpool Karaoke-filmpje met leadzanger Chester Bennington van Linkin Park is met toestemming van zijn familie en zijn bandleden gepubliceerd op Facebook. Het was opgenomen op 14 juli, zes dagen voor Chester Bennington zelfmoord pleegde.
13/10 17u45  Hoe zal de muur van Trump eruitzien? 8 modellen voorgesteldVlak bij de grens met Mexico, in Otay Mesa, California zijn de afgelopen weken verschillende prototypes gebouwd voor de muur die president Trump tijdens zijn verkiezingscampagne beloofde. De acht modellen worden nu uitgetest en vergeleken. Ze zijn allemaal zo ontworpen dat het niet mogelijk is om onder, boven of door de muur te geraken.   
13/10 17u45  N-VA over "Samen": "Duidelijke keuze voor Antwerpse kiezer"Volgens de N-VA van huidig Antwerps burgemeester Bart De Wever komt de kiezer voor een 'duidelijke keuze' te staan nu SP.A en Groen samen naar de kiezer trekken in de Scheldestad. CD&V-kopstuk Kris Peeters van zijn kant wil zijn partij uitspelen als de centrumpartij tussen het linkse en rechtse blok. Philippe De Backer van Open VLD ziet zichzelf dan weer als 'het echte positieve alternatief'. Filip Dewinter (Vlaams Belang) noemt de lijst 'Samen' op zijn beurt een 'electoraal cadeau' voor Bart De Wever.
13/10 16u45  Gokreclame wordt aan banden gelegdEr komen strengere regels om gokreclame te beperken. Dat heeft de ministerraad vandaag beslist. Gokverslaafden zullen zo minder misleid of uitgedaagd worden. Ook minderjarigen worden zo beter beschermd.
13/10 16u45  Hoofd van Amazon Studios geschorst na beschuldigingen over aanrandingOok Amazon Studios komt nu in opspraak door het Weinstein-schandaal. Roy Price, het hoofd van Amazon Studios, is geschorst na een melding van seksuele aanranding. Een andere topman van het bedrijf zou geen actie ondernomen hebben toen de actrice Rose McGowan hem had verteld dat ze door Harry Weinstein was verkracht. 
13/10 16u45  Zonnig weekend: extra treinen naar kust en redders in Oostende en BlankenbergeWegens het voorspelde mooie weer legt spoorwegmaatschappij NMBS dit weekend enkele extra treinen in naar de kust. In Oostende en Blankenberge zal telkens één reddingspost bemand zijn.
13/10 16u30  Félix Tshisekedi: "Uitstel verkiezingen is oorlogs­verklaring aan het Congolese volk"Nog eens 504 dagen moeten de Congolezen wachten voor ze naar de stembus kunnen om een nieuwe president te kiezen.  Dat heeft Corneille Nangaa, de voorzitter van de Nationale Onafhankelijke Kiescommissie CENI, gezegd. Maar de oppositie is woedend en spreekt van misbruik van gezag. 
13/10 15u45  "Breaking bad"-fans blijven beroemde pizzascène imiteren'Nu is het genoeg. Dat hek komt er.' De (echte) eigenaar van het huis dat in de tv-serie 'Breaking bad' fungeerde als woning van de scheikundeleraar die dealer wordt in crystal meth, Walter White, is immers het vandalisme aan en in de buurt van het huis grondig beu. De werken van een hek dat opdringerige en vooral ongemanierde fans op een afstand moet houden, zijn zopas gestart.
13/10 15u45  Vakbondsacties bij brouwerijen van AB InBev opgeschortDe acties van de vakbonden bij de brouwerijen van AB InBev in Leuven, Hoegaarden en Jupille zijn opgeschort. De bonden hadden vanmorgen de poorten van de brouwerijen geblokkeerd. Ze willen dat de onderhandelingen met de directie over een nieuwe cao tegen maandag vooruitgang boeken.   
13/10 15u45  Het perfecte stormseizoen: 10 orkanen in 10 weken tijd doordat alles tegenzitNu de tropische storm Ophelia is opgewaardeerd tot een orkaan van categorie 1, zijn er in het Atlantische Oceaan­gebied 10 tropische stormen op rij uitgegroeid tot een orkaan. Dat is geleden van 1893. Het is ook nog maar de vierde keer dat het gebeurt, zo schrijft The New York Times.
13/10 15u45  Wat we moeten doen om een nieuwe reportage over wantoestanden in woonzorg­centra te vermijdenDe scherpe beelden in de 'Pano'-reportage over onze woonzorg brengen bij Lieven Annemans, hoogleraar gezondheidseconomie, herinneringen naar boven. Herinneringen aan leerlingen die bij hem schrijnende verhalen uit de praktijk kwamen vertellen. Hij hoopt dat dergelijke reportages over 5 jaar niet meer op het scherm te zien zijn en reikt daarom een aantal oplossingen voor de kwaliteit in de woonzorgcentra aan.
13/10 15u45  Peeters over "Samen": "Dit kan de verkiezingscampagne boeiend maken"CD&V-kopstuk Kris Peeters wil zijn partij uitspelen als de centrumpartij nu SP.A en Groen samen naar de kiezer trekken in Antwerpen. Philippe De Backer van Open VLD ziet zichzelf dan weer als 'het echte positieve alternatief'.
13/10 14u45  Crevits trekt 900.000 euro uit voor software die scholieren met dyslexie bijspijkertLeerlingen met ernstige lees-en schrijfproblemen zullen binnenkort gratis gebruik kunnen maken van voorleessoftware, om aangepaste digitale boeken te lezen. Het gaat in Vlaanderen om zo'n 60.000 kinderen. 'Vaak zijn die kinderen wel begaafd maar raken ze hopeloos achterop', zegt minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).
13/10 14u45  Staking uitgebroken bij brouwerijen van AB InBevEr is een staking uitgebroken bij de brouwerijen van AB InBev in Leuven, Hoegaarden en Jupille. De vakbonden blokkeren er de poorten van de brouwerijen. De productie gaat intussen voort. De bonden zouden beslist hebben om de gesprekken over een nieuwe cao op te schorten. 
13/10 14u45  Félix Tshisekedi: "Uitstel verkiezingen is oorlogsverklaring aan het Congolese volk"Nog eens 504 dagen moeten de Congolezen wachten voor de naar de stembus kunnen om een nieuwe president te kiezen.  Dat heeft Corneille Nangaa, voorzitter van de Nationale Onafhankelijke Kiescommissie CENI gezegd. Maar de oppositie is woedend en spreekt van misbruik van gezag. 
13/10 14u45  Bpost mag de prijzen voor postzegels niet verhogenBpost mag een geplande prijsverhoging voor postzegels, pakjes en aangetekende zendingen niet doorvoeren. Dat heeft een rechter beslist, meldt de regulator van Bpost, het BIPT.
13/10 14u45  Nieuwe verdachte aanslagen 22 maart blijft in de celDe uitbater van een doe-het-zelf-zaak die materiaal voor bommen zou geleverd hebben aan de daders van de aanslagen in ons land, blijft in de cel. Dat heeft de raadkamer beslist.
13/10 14u45  ESA spoort luchtvervuiling op vanuit de ruimteVanochtend is vanop de Russische ruimtevaartbasis in Plesetsk de Europese satelliet Sentinel-5 Precursor gelanceerd, in opdracht van het Europese ruimtevaart­agentschap ESA. De satelliet is onder meer uitgerust met een instrument dat vanuit de ruimte de luchtvervuiling op aarde in kaart moet brengen. Belgische wetenschappers hebben eraan meegewerkt.  
13/10 14u45  Kan artificiële intelligentie het werk van de journalist overnemen?Als experiment, en met de hulp van Guy De Pauw van Textgain, hebben we een robot (bot) een artikel laten schrijven. We deden dat aan de hand van “Machine Learning”. Met de hulp van neurale netwerken heeft onze bot zichzelf getraind om het stuk te schrijven. Textgain is een spin-off van de Universiteit Antwerpen. Het stuk gaat over de beleids­verklaring van premier Michel in de Kamer. U kan het stuk onderaan lezen.
13/10 14u30  "Mijn 6-jarige zoontje werd de keel doorgesneden", Rohingya getuigen over buitensporig geweld in Myanmar     Sinds augustus zijn meer dan een half miljoen Rohingya-moslims op de vlucht voor het Myanmarese leger. 'Terzake'-journalist Thomas De Graeve kon in Bangladesh spreken met enkele Rohingya-vrouwen over het extreme geweld in Myanmar. 'Terugkeren? Schiet ons maar dood, dat is beter.'
13/10 13u45  Iraakse Koerden in Kirkuk bereiden zich voor op aanval van het Iraakse legerDe onenigheid tussen de Iraakse Koerden en de centrale Iraakse overheid over de olierijke regio Kirkuk dreigt uit de hand te lopen. Het Iraakse leger is een militaire operatie gestart in Kirkuk en als reactie daarop hebben de Koerden nog eens duizenden strijders naar de regio gestuurd. De Koerden zouden zich intussen deels terug getrokken hebben. 
13/10 13u45  Facebook in proces met privacycommissie: "Belgische rechter niet bevoegd"Op de tweede dag van het proces dat de privacycommissie heeft aangespannen tegen Facebook, zegt de sociale netwerksite dat het Belgische gerecht niet bevoegd is om over de zaak uitspraak te doen.
13/10 13u45  Goedele Liekens zoekt alternatief voor "schaamlippen" en vraagt publiek om suggestiesSeksuologe Goedele Liekens ergert zich aan de negatieve bijklank van het woord 'schaamlippen'. Ze stelt zelf het alternatief 'trotslippen' voor, maar iedereen kan via een speciale website zelf een suggestie insturen.
13/10 13u45  Peeters: "Dit kan de verkiezingscampagne boeiend maken"Kris Peeters vindt het interessant dat Groen en SP.A samen naar de kiezer gaan. Hij hoopt echter dat er niet verder gepolariseerd wordt door 'een rechts en een links kamp'. 'Ik hoop dat de kiezer zegt, het centrum is het beste.' voegt hij eraan toe in de hoop de kiezers voor zich te winnen.
13/10 13u30  Verbreekt Trump vanavond de nucleaire deal met Iran? Hier gaat het overVanavond houdt de Amerikaanse president Donald Trump naar verwachting een toespraak over de nucleaire deal met Iran. Alles lijkt er op te wijzen dat Trump het akkoord, dat hij eerder bestempelde als 'slechtste deal in de geschiedenis van de VS' en 'een vernedering', niet zal herbekrachtigen. Nochtans lijkt Iran zich wel aan de bepalingen van het verdrag te houden. Wat drijft Trump dan? Wij zetten een aantal feiten op een rijtje. 
13/10 13u15  Mexicaanse soapacteur slaat reporter in het gezicht op rode loperOp je paasbest gekleed zijn, je grootste glimlach opzetten, vriendelijk antwoorden. Dat zijn wellicht de belangrijkste kenmerken om je op een rode loper van welke festiviteit dan ook van je meest publicitaire kant te laten zien. Maar dat zag de Mexicaanse soapacteur Eduardo Yañez toch enigszins anders, toen hij dinsdag de rode loper van een Hollywood-evenement bijwoonde. Niet gediend door een aantal vragen, sloeg hij de interviewer recht in het gezicht.
13/10 13u15  Cofinimmo: investeren in papieren bakstenenWie wil investeren in vastgoed moet meteen een zeer hoog bedrag op de tafel kunnen legen. Tenminste, wie zelf investeert in een appartement of een huis om dan te verhuren. Het kan ook aan een lager bedrag, via de beurs: via één van de gereglementeerde vastgoedvenootschappen. Cofinimmo is daar een voorbeeld van, en maakt deel uit van de Bel20. Wat is Cofinimmo, wat zijn de troeven en de risico's? Michaël Van Droogenbroeck bespreekt het met Tom Simonts van KBC.
13/10 13u15  Europese Commissie wil geen Catalaanse onafhankelijkheidEuropees commissievoorzitter Jean Claude Juncker is tégen de onafhankelijkheid van Catalonië, omdat die andere regio's zou kunnen inspireren om hetzelfde te doen. Juncker vreest dat het te moeilijk wordt om Europa te besturen met veel onafhankelijke regio's. 
13/10 13u15  20-tal mensen onwel in Europagebouw, 5 overgebracht naar ziekenhuisIn het gloednieuwe Europagebouw aan het Schumanplein in Brussel zijn een 20-tal mensen onwel geworden door gas. 5 van hen zijn overgebracht naar het ziekenhuis.
13/10 13u00  Nieuwe linkse kartellijst in Antwerpen heet "Samen"De kartellijst waarmee Groen en SP.A in Antwerpen naar de gemeenteraadsverkiezingen gaan, zal 'Samen' heten. Dat is zopas bekendgemaakt op een persconferentie. Op de lijst staan ook onafhankelijke kandidaten. Gisteren was al bekend geraakt dat Wouter Van Besien van Groen de lijst zal trekken.
13/10 12u30  Nieuwe verdachte aanslagen 22 maart ontkent betrokkenheidBrahim T., de uitbater van een doe-het-zelf-zaak die materiaal voor bommen verkocht zou hebben aan de daders van de aanslagen in ons land, ontkent zijn betrokkenheid. Dat zegt zijn advocaat.
13/10 12u30  Sommigen zeggen:"Ik heb het recht om te beledigen!" Klopt dat? Of toch niet?Tegenwoordig wordt vaak aangevoerd dat we het recht hebben of moeten hebben om te beledigen. Sommigen zien het zelfs als de kern van uitingsvrijheid. Dat werd al aangevoerd na de Mohammedcartoons en de aanslag op CharlieHebdo, en sedertdien werd het een leuze van vele verdedigers van uitingsvrijheid. 
13/10 12u30  Jinnih Beels, het wit konijn van  "Samen"Ze is veertig, woont - nog even - in Westerlo, heeft half-Indische roots, is criminologe van opleiding en maakt al vijftien jaar lang deel uit van de politie. En volgend jaar in oktober trekt ze als onafhankelijke kandidate op de nieuwe linkse kartellijst 'Samen' naar de Antwerpse kiezer.
13/10 12u30  Groen en SP.A dagen "Samen" Bart De Wever uit in AntwerpenDe kartellijst waarmee Groen en SP.A in Antwerpen naar de gemeenteraadsverkiezingen gaan, zal 'Samen' heten. Dat is zopas bekendgemaakt op een persconferentie. Op de lijst staan ook onafhankelijke kandidaten. Gisteren was al bekend geraakt dat Wouter Van Besien van Groen de lijst zal trekken.
13/10 12u15  10 orkanen in 10 weken tijd: evenaring van record uit 1893Nu de tropische storm Ophelia is opgewaardeerd tot een orkaan van categorie 1, zijn er dit orkaanseizoen in totaal al 10 orkanen geweest. Dat is geleden van 1893. Het is ook nog maar de vierde keer dat het gebeurt, zo schrijft The New York Times.
13/10 12u00  Vermeende opdrachtgever moord op Aquino veroordeeld voor cocaïnetransportDe vermeende opdrachtgever van de moord op Silvio Aquino is veroordeeld tot 6,5 jaar cel voor de invoer van bijna 500 kilo cocaïne. Dat heeft de correctionele rechtbank van Antwerpen beslist. Zijn dertien medebeklaagden krijgen celstraffen van 5 tot 6,5 jaar.
13/10 12u00  Vogelgriep op pluimveebedrijf in ZeelandOp een kippenbedrijf in Tholen in Zeeland in Nederland zijn 42.000 legkippen geruimd nadat een milde variant van het vogelgriepvirus was vastgesteld.   
13/10 12u00  Amsterdam neemt afscheid van burgemeester Van der LaanAmsterdam neemt vandaag afscheid van de overleden burgemeester Eberhard van der Laan. Tot 20 uur kan iedereen de kist van Van der Laan een laatste groet brengen in het Koninklijk Concertgebouw. Morgen wordt hij begraven.
13/10 12u00  Druk op Catalaanse minister-president neemt toe: CUP-partij vraagt om onafhankelijkheid uit te roepenIn Catalonië krijgt minister-president Carles Puigdemont het mes op de keel van de partij die zijn minderheidsregering steunt in het parlement. In een brief vraagt de nationalistische en links-radicale partij CUP hem om de republiek uit te roepen. De tien parlementsleden van de CUP zijn broodnodig om de Catalaanse minderheidsregering in het zadel te houden.
13/10 12u00  10 orkanen in 10 weken tijd, hoe uitzonderlijk is dat?Nu de tropische storm Ophelia is opgewaardeerd tot een orkaan van categorie 1, zijn er dit orkaanseizoen in totaal al 10 orkanen geweest. Dat is geleden van 1893. Het is ook nog maar de vierde keer dat het gebeurt, zo schrijft The New York Times.
13/10 12u00  Volg LIVE vanaf 11.30 uur: bekendmaking project SP.A en Groen in AntwerpenGroen en SP.A maken om 11.30 uur hun gezamenlijke plannen bekend voor de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. Hoe ziet hun project eruit dat SP.A als 'uniek in de politieke wereld' bestempelt?  U kan het hier live volgen.
13/10 11u15  De Stemming: wat staat er op het spel in West-Vlaanderen?Eén jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen staat Marc Van de Looverbosch stil bij het politieke landschap in Vlaanderen. Vandaag: West-Vlaanderen.
13/10 10u45  Muyters schiet voorstel ACV af: "We stappen net af van door de overheid gesubsidieerde banen"Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) vindt het een slecht idee om langdurig werklozen een door de overheid gesubsidieerde job aan te bieden, bijvoorbeeld als ondersteundend personeel in de zorg of het onderwijs. Hij reageert daarmee op een voorstel van de christelijke vakbond ACV. We moeten doorgaan op de ingeslagen weg, zegt Muyters, en dat is mensen via de VDAB intensief begeleiden naar een job in de privésector.  
13/10 10u45  Kate Winslet: "Nee, doe dat niet. Zet dat lied af!"Het had iets weg van Bart De Wevers 'Zet die ploat af!', toen Kate Winslet in een recent interview met BBC Radio 1, ter promotie van haar film 'The mountain between us', er nog eens opmerkzaam op gemaakt werd dat ze ooit in de Britse hitparades gestaan had. Dat was in december 2001, met de ballade 'What if'. Maar Winslet wilde duidelijk liever niet aan haar zangprestatie van toen herinnerd worden, zo bleek snel.
13/10 10u45  8 jaar cel voor Nederlandse ex-televisiepresentator Frank MasmeijerDe Nederlandse ex-televisiepresentator Frank Masmeijer moet acht jaar naar de cel voor de invoer van zo'n 470 kilo cocaïne via de Antwerpse haven. Dat heeft de correctionele rechtbank van Antwerpen beslist. Masmeijer is vooral bekend van de programma's Dinges en de Holidayshow. 
13/10 10u45  Buschauffeur "straft" leerlingen voor "belletjetrek" en rijdt 5 km door zonder te stoppenDe Lijn onderzoekt klachten van een aantal ouders over een buschauffeur in Vlaams-Brabant. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. De man was het zo beu dat leerlingen de bus lieten stoppen zonder af te stappen dat hij hen zonder te stoppen meteen aan de eindhalte afzette.
13/10 10u15  Buschauffeur "straft" leerlingen voor "belletjetrek" en reed 5 km door zonder stoppenDe Lijn onderzoekt klachten van een aantal ouders over een buschauffeur in Vlaams-Brabant. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. De man was het zo beu dat leerlingen de bus lieten stoppen zonder af te stappen dat hij hen zonder te stoppen meteen aan de eindhalte afzette.
13/10 10u15  Lady Gaga haalt geschrapt Sportpaleisconcert weer in op 22 januariLady Gaga komt op 22 januari naar het Sportpaleis in Antwerpen. Normaal had de zangeres daar op 1 oktober gestaan, maar wegens te erge fysieke pijn heeft ze dat concert geschrapt. 
13/10 09u45  Jane Fonda jaar lang op de hoogte van gedrag Weinstein: "Ik schaam me nu dat ik het niet verteld heb"Ook Jane Fonda heeft gereageerd op de beschuldigingen van seksuele intimidatie door filmproducent Harvey Weinstein. Dat deed de 79-jarige actrice en Oscarwinnares onder meer tijdens een interview met CNN. Fonda werd blijkbaar een jaar geleden op de hoogte gebracht van Weinsteins gedrag. 
13/10 08u30  Hervorming Italiaanse kieswet werpt dam op tegen M5SIn het Italiaanse parlement is een nieuwe kieswet gestemd met het oog op de parlementsverkiezingen die begin 2018 zullen plaatsvinden. De Vijfsterrenbeweging (M5S), de populistische oppositiepartij, voelt zich benadeeld door de hervorming. De wettekst moet wel nog door de Senaat raken.
13/10 08u30  Zware overstromingen eisen al 54 mensenlevens in VietnamOverstromingen en aardverschuivingen hebben in Vietnam al aan 54 mensen het leven gekost, zeker 39 zijn nog vermist. Vooral het centrum en het noorden van Vietnam zijn eerder deze week getroffen door een tropische storm. 
13/10 08u30  Dodelijke injectie voor Texaan die al sinds 15e in de cel zat: "Ik kreeg mijn levenslessen op de harde manier"     De Texaan Robert Pruett is in de VS met een dodelijke injectie terechtgesteld voor de moord op een cipier. Pruett was 15 toen hij in de cel belandde van een volwassenengevangenis. Hij was medeplichtig aan een moord die zijn vader eerder pleegde.
13/10 08u30  44 vluchtelingen verliezen status omdat ze lange tijd terug naar thuisland gingenHet voorbije anderhalf jaar is bij 44 vluchtelingen de beschermde vluchtelingenstatus ingetrokken omdat ze met vakantie vertrokken naar hun land van herkomst. Dat schrijft de Gazet van Antwerpen. De meesten onder hen zijn Irakezen en Afghanen.
13/10 08u30  Gemeente Balen wil overleg over sluiting Olmense ZooDe beslising van minister van Dierenwelzijn Weyts om de vergunning van de Olmense Zoo in te trekken blijft beroering veroorzaken. De gemeente Balen vraagt dringend overleg en heeft daarom een aangetekende brief gestuurd naar de minister. 
13/10 08u00  Miljoenenverlies bij NMBS door stopgezet ticketsysteem De ontwikkeling van eengemaakte software voor alle soorten ticketverkoop is stopgezet omdat het nieuwe systeem niet goed werkt. Volgens de kranten De Tijd en l'Echo zouden de spoorwegen 30 miljoen euro in het project gestoken hebben.
13/10 08u00  60.000 Vlaamse leerlingen kunnen via nieuwe voorleessoftware geholpen wordenVlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) heeft 900.000 euro klaar om voorleessoftware te ondersteunen. Op die manier zouden de zowat 60.000 Vlaamse leerlingen met dyslexie geholpen zijn. Op dit moment heeft maar een kwart van die leerlingen toegang tot de software.
13/10 08u00  Wat we moeten doen om een nieuwe reportage over wantoestanden in woonzorgcentra te vermijdenDe scherpe beelden in de 'Pano'-reportage over onze woonzorg, brengen bij Lieven Annemans, hoogleraar gezondheidseconomie, herinneringen naar boven. Herinneringen aan leerlingen die bij hem schrijnende verhalen uit de praktijk kwamen vertellen. Hij hoopt dat dergelijke reportages over 5 jaar niet meer op het scherm te zien zijn, daarom reikt hij een aantal oplossingen voor de kwaliteit in de woonzorgcentra aan.
13/10 07u30  Amsterdammers kunnen vrijdag laatste groet brengen aan overleden burgemeesterAmsterdam neemt vrijdag afscheid van zijn overleden burgemeester Eberhard van der Laan. Tussen 10.00 en 20.00 uur kunnen mensen in het Koninklijk Concertgebouw langs de kist lopen om hem een laatste groet te brengen.
13/10 07u30  Dodentol bosbranden Californië loopt op tot 31 Er zijn al minstens 31 mensen omgekomen bij de bosbranden in de Amerikaanse staat Californië die nu al een week woeden. Volgens de overheden gaat het om de dodelijkste bosbrand in de westelijke staat. Er worden nog honderden inwoners vermist. 
13/10 07u30  ACV wil 25.000 "basisbanen" voor wie al meer dan 2 jaar werkzoekend is1 op 3 werkzoekenden zijn na 2 jaar bemiddeling en begeleiding bij de VDAB nog niet aan het werk. Toch is het doel van zo'n activeringstraject een job vinden. Daarom stelt het ACV voor om die mensen een 'basisbaan' aan te bieden: een contract van onbepaalde duur met een minimumloon van 1.700 euro bruto per maand. Zeg maar een door de overheid gesubsidieerde baan.
13/10 07u30  "Met nieuw presidentieel besluit, wil Trump alsnog zijn zin krijgen: een vervanger voor Obamacare"In de Verenigde Staten heeft president Donald Trump een decreet ondertekend waarmee hij Obamacare afzwakt. Is dit nu het nekschot, het definitieve einde van het zorgprogramma van zijn voorganger, president Barack Obama? 'Trump wil een politiek punt maken', zegt onze correspondent Björn Soenens. 'Als men Obamacare eerder niet wou afschaffen, dan zal hij door zijn nieuw besluit alsnog proberen om zijn zin te krijgen.'
13/10 07u30  Ruim 1 op de 6 gemeenten kreeg de voorbije 5 jaar een nieuwe burgemeesterMeer dan 1 op de 6 Vlaamse gemeenten kreeg de voorbije 5 jaar een nieuwe burgemeester. Dat blijkt uit cijfers die de regionale redacties van Radio 2 opvroegen. In Vlaams-Brabant gaat het zelfs om 1 op de 4 gemeenten. 
13/10 07u30  Als zelfs een prof, die al veel gezien en gehoord heeft, verrast is door de "Pano" over onze woonzorg...Lieven Annemans, hoogleraar gezondheidseconomie, is verrast door de scherpe beelden in reportage van 'Pano' over onze woonzorg. Hij reikt meteen een aantal oplossingen aan.
13/10 06u15  Als zelfs een prof, die al veel gezien en gehoord heeft, verrast is door de "Pano" over onze woonzorg ...Lieven Annemans, hoogleraar gezondheidseconomie, is verrast door de scherpe beelden in reportage van 'Pano' over onze woonzorg. Hij reikt meteen een aantal oplossingen aan.
13/10 06u15  Groen en SP.A hebben officieel akkoord over gemeenschappelijke lijst in AntwerpenGroen en SP.A hebben nu ook officieel een akkoord bereikt om samen met enkele onafhankelijken een gemeenschappelijke lijst te vormen voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar in Antwerpen.  Over de naam van de lijst en wie erop zal staan,  wordt pas morgen gecommuniceerd.
13/10 01u15  Enorme ring rond dwergplaneet Haumea ontdekt70 kilometer dik en met een omtrek van meer dan 4.000 kilometer. Rond de dwergplaneet Haumea is een enorme ring ontdekt. En dat voor een planeet die amper even groot is als Pluto. Het is voor het eerst dat astronomen een ring ontdekken bij een dwergplaneet in ons zonnestelsel.
13/10 01u15  Vrouwen moeten hun brein niet "afzetten" om klaar te komen, het wordt integendeel actieverVrouwen moeten hun brein helemaal niet 'afzetten' om een orgasme te bereiken. Dat blijkt uit de meest nauwgezette studie tot nu toe van de vrouwelijke hersenen in de aanloop naar en tijdens een orgasme, en die bevinding spreekt de resultaten van een eerdere studie tegen. De nieuwe studie biedt ook een verklaring voor het feit dat vrouwen minder pijn voelen voor en tijdens een orgasme.   
13/10 00u45  Ex-AfD-topvrouw Frauke Petry start nieuwe Blauwe PartijFrauke Petry, de voormalige voorzitster van het extreemrechtse Alternative für Deutschland (AfD), start met een nieuwe politieke formatie, de Blauwe Partij (Blaue Partei). Met de BP wil ze vooral ten aanval trekken tegen de CDU van kanselier Angela Merkel.
13/10 00u15  Turks militair konvooi rijdt de Syrische provincie Idlib binnenVolgens getuigen is een Turkse kolonne van tientallen militaire voertuigen vanavond de grens met Syrië overgestoken. Eerder waren al Turkse verkenningseenheden actief in de Syrische provincie Idlib.
13/10 00u15  Hebben kinderen in kansarme gezinnen een lager IQ?Koen Daniëls, onderwijsspecialist van de N-VA, wil het IQ van leerlingen laten onderzoeken. Daniëls ziet al geruime tijd te weinig resultaat van de middelen die het gelijkekansenbeleid in het onderwijs ter beschikking stelt. Meteen stelt zich de vraag of IQ een verschil maakt tussen kansarmen en kansrijken? Kan erfelijkheid hier op een of andere manier een rol spelen? Onderwijsdeskundige Pedro De Bruyckere gaf het antwoord in 'De wereld vandaag' op Radio 1.
13/10 00u15  Dimitri Verhulst de boer op met "Godverdomse dagen op een godverdomse bol"De schrijver Dimitri Verhulst heeft samen met gitarist en componist Corrie Van Binsbergen een avondvullende voorstelling gemaakt. 'Het Journaal' heeft de try-out van de voorstelling 'Godverdomse dagen op een godverdomse bol' in Dendermonde bezocht.
13/10 00u00  De afspraakHerbekijk hier 'De afspraak' van donderdag 12 oktober.
12/10 23u15  Oostende en Blankenberge zetten komend weekend nog redders inWie het komende warme weekend nog op een veilige manier wil genieten van een duik in de zee, kan daarvoor in Oostende en Blankenberge terecht. 
12/10 23u15  Chris Dusauchoit: "Elke hond sterft en dat snijdt diep"Chris Dusauchoit heeft in 'Van Gils & Gasten' zijn boek 'Honden zoals ze echt zijn' voorgesteld. De hondenliefhebber heeft al afscheid moeten nemen van een van zijn geliefde dieren. “Je neemt afscheid van een stuk van je leven wanneer je hond sterft, maar voor een hond is dat maar een lange dag in het leven. Ze kruipen onder je vel en ik probeer in mijn boek uit te leggen hoe ze dat doen. Ze weten dat', aldus Dusauchoit.
12/10 23u00  Overstromingen blijven Dender bedreigen: werken Geraardsbergen stopgezetDe werken aan de nieuwe stuwen op de Dender in Geraardsbergen zijn tijdelijk stilgelegd. Die stuwen zijn nodig om overstromingen in Geraardsbergen tegen te gaan. Maar de Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft de bouwvergunning nu vernietigd. Dat betekent mogelijk opnieuw maanden vertraging in een dossier dat al tientallen jaren aansleept.
12/10 23u00  Trump tekent presidentieel decreet om Obamacare af te zwakkenDe Amerikaanse president Trump heeft een decreet ondertekend waarmee hij een aantal bepalingen van de ziekteverzekering van zijn voorganger Obama wil versoepelen.
12/10 23u00  Sinardet: "Heel belangrijk wie op 14 oktober de grootste wordt in Antwerpen"De kans is reëel dat oppositiepartijen SP.A en Groen bij de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar een gemeenschappelijke lijst zullen vormen in Antwerpen. Professor politieke wetenschappen Dave Sinardet analyseerde in 'De afspraak' de argumenten voor zo'n samenwerking. Al had hij wel duidelijk zijn twijfels bij de naam voor de lijst.
12/10 22u30  "Geluid van gesjirp van krekels met hoge tonen" teistert VS-diplomaten in CubaHet persbureau AP heeft opnames in handen gekregen van geluiden waarmee Amerikaanse diplomaten in Cuba werden lastig gevallen. De opnames zijn beluisterd door speciale diensten van de marine, maar het is nog altijd niet duidelijk wat ze precies zijn.
12/10 22u30  Carl De Keyzer na reis door Noord-Korea: "Niemand kan me verwijten dat ik met mijn foto's reclame voor het regime maak"Carl De Keyzer heeft een nieuw fotoboek over Noord-Korea klaar op basis van 4 reizen die hij door het land maakte. Hoewel de Belgische fotograaf telkens het gezelschap van een officiële gids kreeg, vindt hij niet dat hij in de kaart van het regime speelt.
12/10 22u00  Vlaamse bossen doen het steeds beterHet bos in Vlaanderen is van een betere kwaliteit dan vroeger. Het Agentschap voor Natuur en Bos maakte een inventarisatie van onze bossen en in vergelijking met de vorige inventarisatie van 20 jaar geleden, zijn onze bossen diverser geworden en tellen ze steeds meer inheemse soorten. En dat is goed nieuws voor de biodiversiteit en de weerbaarheid van onze bossen. 
12/10 21u45  "Als god het wil, rijd ik op 10 mei 2018 met de auto in Saudi-Arabië"De VRT-journalist Majd Khalifeh heeft een gesprek gehad met de Saudische politica Kawthar al-Arbash, die lid is van de Shura-raad. De Shura-raad is het niet verkozen parlement van Saudi-Arabië.
12/10 21u45  Hoe zand in veel meer producten zit dan u denktFediex, het verbond van Belgische ontginnings- en veredelingsbedrijven, viert zijn 75e verjaardag. Dat hun grondstoffen in veel bouwmaterialen zitten, is gekend. Maar de toepassingen gaan verder dan alleen de bouwsector.
12/10 21u45  Middenveld roept op om kwaliteit in woonzorgcentra te verbeterenMeer geld, meer personeel, een kwaliteitslabel, ... De voorstellen verschillen van organisatie tot organisatie. Wat ze gemeenschappelijk hebben, is de verontwaardiging na de Pano-reportage over wanpraktijken in commerciële woonzorgcentra. 
12/10 21u45  Ouderenpsychiater: "Minder medicatie, meer menselijk contact"Volgens geriater Mathieu Vandenbulcke moet er in de ouderenzorg meer tijd worden besteed aan menselijk contact, in plaats van een overdaad aan medicatie. Dat zei Vandenbulcke in 'Terzake' als reactie op de 'Pano'-uitzending van gisteren over woonzorgcentra.
12/10 21u45  Lichaam van vermiste Nederlandse vrouw Anne Faber gevondenIn Nederland is het lichaam gevonden van Anne Faber, de 25-jarige vrouw die twee weken geleden verdween toen ze een fietstocht maakte. Dat hebben de gerechtelijke instanties bekendgemaakt tijdens een persconferentie.
12/10 21u45  Recordaantal bestuurders geflitst tijdens flitsmarathon, politie ontgoocheldTijdens de afgelopen flitsmarathon is een recordaantal bestuurders geflitst. Bijna 1,3 miljoen bestuurders werden gecontroleerd, meer dan 36.000 mensen reden te snel. Dat is bijna 3 procent van alle gecontroleerde voertuigen.
12/10 21u15  Het MoMA gaat op reis naar Parijs en neemt mee: 200 topwerkenIn Parijs zijn momenteel 200 topwerken uit de collectie van het MoMA in New York te zien. Journalist Eric Rinckhout ging kijken en doet zijn verhaal in 'De wereld vandaag' op Radio 1.
12/10 21u15  Drukke dagen voor wegenbouwers in laatste jaar voor verkiezingenEen jaar voor er opnieuw gemeenteraadsverkiezingen aankomen, worden er heel wat wegen en pleinen heraangelegd. Dat is een typisch fenomeen dat telkens opnieuw voorkomt.
12/10 21u15  Oostende zet komend weekend nog redders inWie het komende warme weekend nog op een veilige manier wil genieten van een duik in de zee, kan daarvoor in Oostende terecht. De badstad besliste om nog redders te laten aanrukken op één post, namelijk de Kemmelbergstraat.
12/10 21u15  Vlaamse wetenschappers ontrafelen ontstaan van melanoom, een agressieve huidkankerWetenschappers van het Centrum voor Kankerbiologie van VIB-KU Leuven hebben de oorsprong van melanoom, de meest dodelijke vorm van huidkanker, achterhaald op cellulair niveau. Verrassend genoeg ontdekte het team dat de tumoren ontstaan uit huidcellen die pigment produceren, de melanocyten. Ze stelden vast dat naarmate de ziekte zich voort ontwikkelt, deze cellen geherprogrammeerd worden tot kankercellen. De ontdekking is cruciaal om kankerletsels te begrijpen en op te sporen, en biedt op termijn mogelijkheden voor de ontwikkeling van preventieve behandelingen.  
12/10 21u15  "Napa en Sonoma Valley zijn wijnappelaties zoals de Bordeaux"De zware bosbranden in het noorden van Californië hebben al zeker 23 mensenlevens geëist en meer dan honderd mensen zijn nog vermist. Ook de economische schade aan een belangrijk wijngebied is niet te overzien.
12/10 21u15  James Van Der Beek (Dawson uit "Dawson's creek"): "Ik ben bepoteld door oude, machtige mannen"In de marge van het schandaal rond Harvey Weinstein komt ook James Van Der Beek uit de kast als slachtoffer van seksuele intimidatie. Namen van daders noemt de acteur bekend van 'Dawson's creek' niet.
12/10 21u00  Voor het eerst meer vrouwen dan mannen in onderzoekafdeling chemiesectorIn de onderzoeksafdelingen in de chemiesector is iets meer dan de helft van de 9.000 mensen die actief zijn in onderzoek en ontwikkeling een vrouw. Dat blijkt uit cijfers van sectorfederatie Essenscia.
12/10 21u00  "Het gaat niet goed met me", zegt Harvey Weinstein, terwijl politie in Londen en New York onderzoek voertHarvey Weinstein heeft voor de camera gereageerd op de beschuldigingen van seksueel misbruik van tientallen vrouwen. Zijn broer Bob noemt hem intussen 'een erge zieke man'. Zowel de politie in New York als in Londen voert een onderzoek.
12/10 20u30  Witte substantie op Antwerpse ring na ongeval: weg vrijgemaakt, maar drukke avondspitsOp de Antwerpse ring is ter hoogte van Deurne (richting Gent) de weg weer vrijgemaakt na het ongeval waarbij een vrachtwagen een lading witte smurrie verloor, die verspreid lag over de hele breedte van de rijweg. Het gaat om calciumcarbonaat, een product dat gebruikt wordt om papier wit te maken. Het ongeval leidde tot enorm fileleed. 
12/10 20u30  "Mijn 6-jarig zoontje werd de keel overgesneden", Rohingya getuigen over buitensporig geweld in Myanmar     Sinds augustus zijn meer dan een half miljoen Rohingya-moslims op de vlucht voor het Myanmarese leger. 'Terzake'-journalist Thomas De Graeve kon in Bangladesh spreken met enkele Rohingya-vrouwen over het extreme geweld in Myanmar. 'Terugkeren? Schiet ons maar dood, dat is beter.'
12/10 20u00  N-VA wil IQ van scholieren meten in onderzoek naar de efficiëntie van het gelijkekansenbeleidN-VA-parlementslid Koen Daniëls stelt voor om het IQ van scholieren te meten bij nieuw onderzoek naar de efficiëntie van het gelijke onderwijskansenbeleid van de overheid (GOK). Dat heeft hij gezegd in het Vlaams parlement.
12/10 19u45  Boris Johnson wil van EU snellere Brexitonderhandelingen: "Zet de tijger in de tank"De onderhandelingen over de Britse uitstap uit de Europese Unie beginnen op een vicieuze cirkel te lijken. Europa wil dat het Verenigd Koninkrijk eerst de factuur betaalt. De Britten willen pas over de factuur beslissen als de toekomstige relatie is geregeld.  Voor Boris Johnson moet vooral Europa uit zijn pijp komen.   
12/10 19u45  Peeters over effectentaks: "Advies Raad van State grondig bekijken en zorgen dat wetgeving goed in mekaar steekt"Volgens CD&V-vicepremier Kris Peeters moet de regering het kritische advies van de Raad van State over de effectentaks 'au seriéux nemen'. Maar het is zeer de vraag of er ook effectief iets aan de tekst zal gewijzigd worden.
12/10 19u45  Vlaamse bossen zijn in topvormHet bos in Vlaanderen is van een betere kwaliteit dan vroeger. Het Agentschap voor Natuur en Bos maakte een inventarisatie van onze bossen en in vergelijking met de vorige inventarisatie van 20 jaar geleden, zijn onze bossen diverser geworden en tellen ze steeds meer inheemse soorten. En dat is goed nieuws voor de biodiversiteit en de weerbaarheid van onze bossen. 
12/10 19u45  Na VS trekt nu ook Israël zich terug uit Unesco, de cultuur­organisatie van de Verenigde NatiesNa de Verenigde Staten trekt nu ook Israël zich terug uit Unesco. Beide landen verwijten de cultuurorganisatie van de Verenigde Naties vooral 'een anti-Israëlische houding'. Unesco-topvrouw Irina Bokova betreurt de beslissing. Het is al de tweede keer dat de VS de Unesco verlaat. 
12/10 19u00  Kunnen Palestijnen van Fatah en Hamas elkaar vinden na hun akkoord over Gaza?De Palestijnse bewegingen Fatah en Hamas hebben een akkoord gesloten dat een punt moet zetten achter hun bijna tien jaar oude vijandschap. De Fatah van president Mahmoud Abbas zou de controle overnemen van de Gazastrook die nu nog in handen is van Hamas. 
12/10 19u00  N-VA wil IQ van scholieren meten om gelijkekansenbeleid te evaluerenN-VA-parlementslid Koen Daniëls stelt voor om het IQ van scholieren te meten om na te gaan of het gelijke onderwijskansenbeleid van de overheid (GOK) haar doel bereikt. Dat heeft hij gezegd in het Vlaams parlement.
12/10 19u00  Witte substantie op Antwerpse ring na ongeval: drie rijstroken vrij in Deurne, maar nog veel fileOp de Antwerpse ring zijn ter hoogte van Deurne (richting Gent) drie rijstroken vrijgemaakt na het ongeval waarbij een vrachtwagen een lading witte smurrie verloor, die verspreid lag over de hele breedte van de rijweg. Het gaat om calciumcarbonaat, een product dat gebruikt wordt om papier wit te maken. Het ongeval leidde tot lange files. 
12/10 18u15  Trump haalt opnieuw uit naar Puerto Rico: "We kunnen reddingswerkers daar niet eeuwig houden"De Amerikaanse president Donald Trump heeft in een nieuwe reeks tweets opnieuw Puerto Rico in het vizier genomen. De hulpdiensten die de federale overheid na de doortocht van de orkaan Maria naar het eiland stuurde, 'kunnen daar niet eeuwig blijven', dreigt hij.
12/10 18u15  "Ceci n'est pas une pipe" van René Magritte voor het eerst sinds 1971 in België te zienIn de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België opent morgen de tentoonstelling 'Magritte, Broodthaers & de hedendaagse kunst'. Die toont het beroemde werk 'Ceci n'est pas une pipe' dat voor het eerst sinds 1971 naar ons land terugkeert.
12/10 17u45  IS-ronselaar Sally-Anne Jones sterft bij droneaanvalJihadiste Sally-Anne Jones is in juni gestorven bij een onbemande drone-aanval. De Britse bekeerde zich in 2013 tot de islam en vluchtte naar Syrië, waar ze zich ontpopte tot ronselaar en propagandamachine van IS. 
12/10 17u45  Facebook: "Wij voldoen aan EU-wetgeving en geven mensen controle over hun privacy"Facebook benadrukt dat het volledig voldoet aan de wetgeving en dat het zijn gebruikers controle geeft over hun privacy. De digitale reus reageert zo op het proces dat vanmorgen in Brussel van start gegaan is. Daarin staat Facebook lijnrecht tegenover de Belgische privacy­commissie, die vindt dat het bedrijf duidelijker moet zijn over welke gegevens het verzamelt en wat het ermee doet.
12/10 17u45  De Vlaamse woonzorg­centra in enkele cijfersDe 'Pano'-reportage brengt de woonzorgcentra in het centrum van de belangstelling. Maar hoeveel centra zijn er in Vlaanderen? Wat is de verhouding tussen de publieke en de private sector? En wat is de gemiddelde dagprijs?
12/10 17u45  Bitcoin voor het eerst meer dan 5.000 dollar waardDe virtuele munt bitcoin zet zijn gestage opmars voort. De koers gaat vandaag voor het eerst boven de 5.000 dollar. 
12/10 17u45  Geen weg terug voor gevluchte Rohingya: "Als ik terugkeer, word ik misschien ook vermoord"In anderhalve maand tijd zijn meer dan een half miljoen Rohingya gevlucht uit Myanmar naar buurland Bangladesh. 'Terzake'-journalist Thomas De Graeve bezocht verschillende vluchtelingenkampen en sprak er met de Rohingya en hulpverleners.
12/10 17u45  Witte substantie op Antwerpse ring na ongeval: een rijstrook vrij in Deurne, maar nog veel fileOp de Antwerpse ring is ter hoogte van Deurne (richting Gent) één rijstrook weer vrijgemaakt na een ongeval. Een vrachtwagen verloor er een lading witte smurrie, die verspreid lag over de hele breedte van de rijweg. Het gaat om calciumcarbonaat, een product dat gebruikt wordt om papier wit te maken. Er staat nog altijd veel file. U kunt de omgeving beter mijden.
12/10 17u30  Tabby's ster: Vlaamse amateur­astronomen helpen de NASA "alien-theorie" te weerleggenTabby's ster is een van de meest mysterieuze objecten in het heelal die we kennen. De ster kent ongewone verminderingen in helderheid, en dat heeft geleid tot heel wat speculatie over wat de oorzaak daarvan wel zou kunnen zijn. Zo is er geopperd dat buitenaardse wezens misschien wel mega-structuren rond de ster gebouwd hebben om haar energie op te vangen. Die theorie heeft nu een lelijke knauw gekregen, dankzij de samenwerking van de NASA met de West-Vlaamse volkssterrenwacht AstroLAB IRIS uit Ieper. Een onregelmatige ring van stof rond de ster lijkt nu een veel betere verklaring. 
12/10 17u30  Brexitonderhandelingen zitten in een impasseDe onderhandelingen over de Britse uitstap uit de Europese Unie beginnen op een vicieuze cirkel te lijken. Europa wil dat het Verenigd Koninkrijk eerst de factuur betaalt. De Britten willen pas over de factuur beslissen als de toekomstige relatie is geregeld.    
12/10 17u30  Heerlijke nazomer op komst: het kwik stijgt tot 23 graden Afgelopen weken was het weer fris en nat, maar daar komt dit weekend verandering in. Vanaf vrijdagavond kan u genieten van warm en zonnig weer. Het belooft een fijn nazomerweekend te worden. 
12/10 17u30  "Veel varkens in Zwevezele": burgemeester boos op "smakeloze" reclamespot LidlEen ludiek reclamespotje van winkelketen Lidl veroorzaakt ophef in het West-Vlaamse Zwevezele, een deelgemeente van Wingene. In het radiospotje voor varkensvlees wordt beweerd dat Zwevezele dé citytripbestemming bij uitstek is omdat er enorm veel varkens te vinden te zijn. De burgemeester van het dorp noemt het spotje wansmakelijk, Lidl zélf ziet er geen graten in.
12/10 17u15  Waarom je met reuma-klachten maar beter zo snel mogelijk de  dokter opzoektVandaag is het Wereldreumadag. Reumaspecialisten grijpen de gelegenheid aan om te wijzen op het belang van een vroege diagnose. Want als de ziekte te lang onbehandeld blijft, zijn de gevolgen voor het leven.
12/10 16u30  Belgisch-Portugese illustrator wint prestigieuze prijs op Frankfurter BuchmesseFatinha Ramos heeft de Excellence Award gekregen op de Frankfurter Buchmesse. De Belgisch-Portugese illustrator wint de prijs voor haar tekeningen bij een kinderboek van kunstenaar Sonia Delaunay.
12/10 16u30  Prijsafspraken over isolatie­materialen in Europa?Europarlementslid Ivo Belet (CD&V) vermoedt dat er prijsafspraken zijn in de sector van de isolatiematerialen. Daarom heeft hij aan de bevoegde Eurocommissaris, Margrethe Vestager, gevraagd om een onderzoek op te starten.
12/10 16u30  Legervliegtuig neergestort na defilé voor Spaanse nationale feestdagNa het defilé voor de Spaanse nationale feestdag is een legervliegtuig neergestort. Dat heeft het Spaanse ministerie van Defensie bekendgemaakt. De piloot is daarbij om het leven gekomen.
12/10 16u15  Team van Leuvense studenten derde op wereld­kampioen­schap voor zonnewagens: "Nederland was beter"Een team van ingenieursstudenten uit de KU Leuven is zonet derde geëindigd op de World Solar Challenge, het wereldkampioenschap voor zonnewagens in Australië. Het Nederlandse team, het Nuon Solar Team uit Delft, won de race. 'Zij hadden een betere wagen', klinkt het sportief bij de Belgen.
12/10 16u15  VS trekt zich terug uit de Unesco, de cultuur­organisatie van de Verenigde NatiesDe Unesco bevestigt dat de Verenigde Staten gemeld hebben dat ze zich terugtrekken uit de organisatie. Washington ergert zich de werking, maar vooral wat het de 'anti-Israëlische houding van de Unesco'.
12/10 16u00  Vloeibare kalk verspreid over Antwerpse ring na ongeval: ring dicht in Deurne, richting GentDe Antwerpse ring is ter hoogte van Deurne, richting Gent, volledig dicht door een ongeval. Een vrachtwagen verloor er een lading vloeibare kalk, die verspreid ligt over de hele breedte van de rijweg. De vier rijstroken, de pechstrook en de oprit Deurne zijn afgesloten. U kunt de omgeving beter mijden. 
12/10 15u45  Hoe zit het met uw privacy op Facebook? Doe hier de testIn Brussel is vandaag het proces gestart van de Privacycommissie tegen Facebook. De commissie vindt dat Facebook duidelijker moet zijn over welke gegevens het van ons verzamelt, en wat het bedrijf daar mee doet. Want volgens de commissie verzamelt Facebook nog te vaak onze gegevens zonder dat we dat beseffen. Weet u welke gegevens Facebook over u heeft en welke niet? Test het hier.
12/10 15u45  Hoe verhinderen dat winst primeert op verzorging?Hoe kunnen situaties zoals getoond in de Pano over commerciële woonzorgcentra vermeden worden? Alvast de koepel van niet-commerciële instellingen heeft een aantal ideeën.
12/10 15u45  Commerciële woonzorg­centra reageren: "Goede zorg en winst maken vallen wel te rijmen"In de commerciële woonzorgcentra is de zorgverlening zeker niet slechter dan in de publieke sector. Dat zegt Véronique De Schaepmeester van VLOZO, het Vlaams Onafhankelijk Zorgnetwerk, in 'De ochtend' op Radio 1. De koepel­organisatie van de commerciële centra noemt de 'Pano'-reportage van gisteren 'te eenzijdig'.
12/10 15u45  BBC tipt De Krook in Gent als 1 van de 10 mooiste bibliotheken van de wereldDe BBC heeft De Krook in Gent opgenomen in een lijst met de 10 mooiste bibliotheken van de wereld. Volgens de Britse openbare omroep doet het gebouw een voormalige 'no-gozone' herleven.
12/10 15u45  Witte substantie verspreid over Antwerpse ring na ongeval: ring dicht in Deurne, richting GentDe Antwerpse ring is ter hoogte van Deurne, richting Gent, volledig dicht door een ongeval. Een vrachtwagen verloor er een lading witte smurrie, die verspreid ligt over de hele breedte van de rijweg. Het gaat om calciumcarbonaat, een product dat gebruikt word om papier wit te maken. De vier rijstroken, de pechstrook en de oprit Deurne zijn afgesloten. U kunt de omgeving beter mijden. 
12/10 15u45  VS trekt zich terug uit de Unesco, de cultuurorganisatie van de Verenigde NatiesDe Unesco bevestigt dat de Verenigde Staten gemeld hebben dat ze zich terugtrekken uit de organisatie. Die spreekt over een 'groot verlies voor een multilaterale wereld'. Dat past echter wel in het 'America First' van president Donald Trump.
12/10 15u00  Stroom van reacties na "Pano": "Dit zijn toestanden die je als verpleegkundige voor de rest van je leven meedraagt"De uitzending van 'Pano' over de commerciële woonzorgcentra maakt veel en vaak emotionele reacties los. Personeelsleden en familieleden van bewoners getuigen over schrijnende toestanden. Een selectie van de mails die binnenkwamen bij de 'Pano'-redactie.
12/10 14u45  Willem Wallyn ziet brood in Instagram Stories: "Al die gasten die filmkes maken... als die nu eventjes verder zouden gaan"Regisseur Willem Wallyn heeft voor 'Culture club' een 'ultrakorte kortfilm' gemaakt op Instagram Stories. Voor Wallyn - die al op Instagram zat - is toch wel een nieuwe wereld opengegaan. 'Als je beperkingen opgelegd krijgt, werkt dat bevrijdend. Je ziet plots dingen', stelt de regisseur enthousiast in het Canvasprogramma. Hij vindt dat filmscholen hun studenten zouden moeten aanporren. Ofwel Instagram als nieuw medium voor kortfilms.
12/10 14u45  "Wilders gedraagt zich als vrouw die lelijk wil zijn om niet bemind te worden" versus "Heeft Rutte ooit een vrouw gehad?"Tijdens een debat over het Nederlandse regeerakkoord hebben VVD-leider Mark Rutte en zijn PVV-rivaal Geert Wilders elkaar een speldenprikje uitgedeeld over vrouwen. Rutte vergeleek Wilders met een vrouw die lelijk wil zijn om niet bemind te worden. Rutte reageerde daarmee op het verwijt van Wilders dat hij niet mocht meedoen aan de onderhandelingen over een nieuwe coalitie in Nederland.
12/10 14u45  Trump dreigt de nucleaire deal met Iran te verbreken: "De deal is onvolledig"In een interview met Fox News gisterenavond heeft de Amerikaanse president Donald Trump opnieuw kritiek geleverd op het kernwapenakkoord met Iran. De president dreigde er vorige week mee om de overeenkomst stop te zetten. 
12/10 14u30  Directie en vakbonden De Lijn bereiken akkoord, chauffeurs terug aan het werk   Chauffeurs die rijden in onderaanneming van De Lijn in Limburg zijn terug aan het werk gegaan. Directie en vakbonden hebben een akkoord bereikt om het veiligheidsgevoel bij de chauffeurs weg te nemen. De chauffeurs legden deze morgen spontaan het werk neer, omdat ze zich 'onveilig' voelden. 
12/10 14u30  Zaag gevonden in moordzaak Zweedse journaliste Kim WallDeense speurders hebben een zaag opgevist uit de zee, ten zuiden van Kopenhagen. Mogelijk is die zaag gebruikt in de moord op de Zweedse journaliste Kim Wall. Die verdween in augustus, na een tocht in de duikboot van de Deense uitvinder Peter Madsen.
12/10 14u30  Meryame Kitir (SP.A): "Tijd voor CD&V om kleur te bekennen over effectentaks”Oppositiepartijen Groen en SP.A roepen de regering op om haar huiswerk rond de effectentaks opnieuw te maken. De Raad van State  stelt in een kritische advies dat de taks de meest vermogende Belgen niet zou raken. De effectentaks was nochtans een voostel van CD&V om tegemoet te komen aan een rechtvaardigere fiscaliteit.
12/10 14u30  Witte verf verspreid over Antwerpse ring na ongeval: ring dicht in Deurne, richting GentDe Antwerpse ring is ter hoogte van Deurne, richting Gent, volledig dicht door een ongeval. Een vrachtwagen verloor er een lading verf, en de witte verf ligt verspreid over de hele breedte van de rijweg. 
12/10 14u30  Ex-directeur commercieel woonzorgcentrum getuigt over gesjoemel in de sectorEen voormalige directeur van een woonzorgcentrum getuigt anoniem dat er soms gesjoemeld wordt in de sector om de winst te verhogen. Hij reageert daarmee op de reportage van 'Pano' gisteravond waaruit blijkt dat heel wat commerciële woonzorgcentra  hun bewoners geen kwaliteit aanbieden, ondanks de hoge prijzen.
12/10 14u15  EDF Luminus bouwt het grootste windmolenpark van WalloniëDe elektriciteitsproducent en energieleverancier EDF Luminus plant een uitbreiding met 13 turbines aan het reeds bestaande windmolenpark van 13 turbines op het grondgebied van Villers-le-Bouillet, Verlaine en Wanze. De 26 turbines samen vormen het grootste windmolenpark van Wallonië.
12/10 14u15  Directie en vakbonden De Lijn nemen veiligheidsmaatregelen  Chauffeurs die rijden in onderaanneming van De Lijn in Limburg zijn terug aan het werk gegaan. Directie en vakbonden hebben akkoord bereikt om het veiligheidsgevoel bij de chauffeurs te weg te nemen. De chauffeurs legden deze morgen spontaan het werk neer, omdat ze zich 'onveilig' voelden. 
12/10 14u15  Willem Wallyn ziet brood in Instagram Stories: "Als al die gasten die filmkes maken eventjes verder zouden gaan"Regisseur Willem Wallyn heeft voor 'Culture club' een 'ultrakorte kortfilm' gemaakt op Instagram Stories. Voor Wallyn - die al op Instagram zat - is toch wel een nieuwe wereld opengegaan. 'Als je beperkingen opgelegd krijgt, werkt dat bevrijdend. Je ziet plots dingen', stelt de regisseur enthousiast in het Canvasprogramma. Hij vindt dat filmscholen hun studenten zouden moeten aanporren. Ofwel Instagram als nieuw medium voor kortfilms.
12/10 14u15  "Wilders is als een vrouw die lelijk wil zijn om niet bemind te worden" vs "Heeft Rutte ooit een vrouw gehad?"Tijdens een debat over het Nederlandse regeerakkoord hebben VVD-leider Mark Rutte en zijn PVV-rivaal Geert Wilders elkaar een speldenprikje uitgedeeld over vrouwen. Rutte vergeleek Wilders met een vrouw die lelijk wil zijn om niet bemind te worden. Rutte reageerde daarmee op het verwijt van Wilders dat hij niet mocht meedoen aan de onderhandelingen over een nieuwe coalitie in Nederland.
12/10 14u15  Trump dreigt nucleaire deal met Iran te verbreken: "De deal is onvolledig"In een interview met Fox News gisterenavond heeft de Amerikaanse president Donald Trump opnieuw kritiek geleverd op het kernwapenakkoord met Iran. De president dreigde er vorige week mee om de overeenkomst stop te zetten. 
12/10 14u15  Berlusconi en Poetin delen nu ook het bed, of toch het overtrekDe Russische president Vladimir Poetin is afgelopen weekend overladen met felicitaties en geschenken voor zijn 65e verjaardag. Het opvallendste cadeau kreeg hij van de voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi: een dekbedovertrek waarop beide mannen elkaar amicaal de hand schudden.
12/10 14u00  Ex-directeur woonzorgcentrum getuigt over gesjoemel in de sectorEen voormalige directeur van een woonzorgcentrum getuigt anoniem dat er soms gesjoemeld wordt in de sector om de winst te verhogen. Hij reageert daarmee op de reportage van 'Pano' gisteravond waaruit blijkt dat heel wat commerciële woonzorgcentra  hun bewoners geen kwaliteit aanbieden, ondanks de hoge prijzen.
12/10 13u15  Chauffeurs De Lijn voelen zich "onveilig", nog hele dag hinder in Zuid-LimburgVanmorgen hebben chauffeurs die rijden in onderaanneming van De Lijn in Limburg spontaan het werk neergelegd. Na een nachtelijke inbraak in de stelplaats van Cintra-Landen weigerden ze na het sporenonderzoek van de politie het werk te hervatten, omdat ze zich 'onveilig' voelen.
12/10 13u15  Zaag gevonden in moordzaak Kim WallDeense speurders hebben een zaag opgevist uit de zee, ten zuiden van Kopenhagen. Mogelijk is die zaag gebruikt in de moord op de Zweedse journaliste Kim Wall. Die verdween in augustus, na een tocht in de duikboot van de Deense uitvinder Peter Madsen.
12/10 13u15  1 op de 3 jongeren weet niet wie de burgemeester is van de gemeente waar hij of zij woontEén op de drie jongeren weet niet wie de burgemeester is van de gemeente waar hij/zij woont. Dat blijkt uit een bevraging van Radio 1. Volgens jeugdorganisatie De Ambrassade zijn jongeren wel geïnteresseerd in politiek, maar is het niet altijd even verstaanbaar. Politici moeten hun boodschap duidelijker brengen.  
12/10 13u00  Hoe zit het met uw privacy op Facebook? Doe de test.In Brussel is vandaag het proces gestart van de Privacycommissie tegen Facebook. De commissie vindt dat Facebook duidelijker moet zijn over welke gegevens het van ons verzamelt, en wat het bedrijf daar mee doet. Want volgens de commissie verzamelt Facebook nog te vaak onze gegevens zonder dat we dat beseffen. Weet u welke gegevens Facebook over u heeft en welke niet? Test het hier.
12/10 12u45  Midden in politieke crisis viert Spanje zijn nationale feestdagTe midden van de zwaarste politieke crisis in 40 jaar viert Spanje vandaag zijn nationale feestdag. Een feestdag in mineur, al ziet het ernaar uit dat hij juist dit jaar met nog meer luister zal worden gevierd dan gewoonlijk.  
12/10 12u45  Blokker verkoopt Intertoys aan Britse investeerderWinkelketen Blokker verkoopt zijn speelgoedwinkels Intertoys aan de Britse investeerder Alteri. Dat is vandaag bekendgemaakt. Ook alle winkels van Bart Smit en Toys XL neemt Alteri over. Financiële details zijn niet meegedeeld.
12/10 12u45  Wachten tot een overschrijving op uw rekening staat? Vanaf eind 2018 duurt het mogelijk amper enkele secondenVanaf november 2018 kunnen overschrijvingen in België binnen enkele seconden, ook op feestdagen of in het weekend, op de rekening van de begunstigde staan, zelfs als die bij een andere bank zit. Bankenorganisatie Febelfin meldt dat de Belgische banken alvast de ambitie hebben om daarmee tegen eind volgend jaar te beginnen.  België wordt daarmee een van de eersten op het Europese vasteland om zulke flitsbetalingen aan te bieden.
12/10 12u45  Wie is wie bij de Palestijnen: Fatah vs HamasLees meer >
12/10 12u45  Vakbond: "Nood aan hogere personeelsnormen en een betere financiering"De christelijke bediendenvakbond LBC-NVK wil hogere personeelsnormen in de woonzorgcentra en een betere financiering die rekening houdt met de gestegen zorgzwaarte van de bewoners. Dat is een van de vier actiepunten waarop de vakbond bij de Vlaamse overheid aanstuurt na de 'Pano'-reportage waarin pijnpunten uit de commerciële woonzorgcentra aan het licht kwamen.
12/10 12u45  Meryame Kitir (SP.A): "Tijd voor CD&V om kleur te bekennen”Oppositiepartijen Groen en SP.A roepen de regering op om haar huiswerk rond de effectentaks opnieuw te maken. De Raad van State  stelt in een kritische advies dat de taks de meest vermogende Belgen niet zou raken. De effectentaks was nochtans een voostel van CD&V om tegemoet te komen aan een rechtvaardigere fiscaliteit.
12/10 12u45  Raad van State kritisch over effectentaks: "Grote tekortkomingen"De Raad van State is kritisch over de effectentaks. Het rapport wijst op grote tekortkomingen. De taks zou de meest vermogende burgers niet raken.
12/10 12u45  Het verhaal van een van de bloedigste veldslagen uit WO I: deel 2Vandaag herdenkt Nieuw-Zeeland in Zonnebeke zijn landgenoten die gevallen tijdens de Slag bij Passendale. Precies 100 jaar geleden, op 12 oktober 1917, nemen de Nieuw-Zeelanders het voortouw in een poging de heuvelrug Belle-Vue nabij Passendale te veroveren. Het draait uit op een fiasco. De Duitsers slagen erin alle aanvallen af te slaan. De Nieuw-Zeelandse troepen tellen die dag 2.700 slachtoffers waarvan 520 gesneuvelden een laatste rustplaats op Tyne Cot Cemetery in Zonnebeke krijgen. De vermisten staan met hun naam op de New Zealand Memorial of the Missing. In aanwezigheid van familieleden, een uitgebreide Nieuw-Zeelandse delegatie en Prins William wordt vandaag deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis van Nieuw-Zeeland herdacht. Lees hieronder meer over de Nieuw-Zeelanders tijdens de Slag van Passendale. 
12/10 12u15  Rajoy geeft Catalanen 5 dagen om standpunt over onafhankelijkheids­verklaring te verduidelijkenDe Spaanse premier Mariano Rajoy heeft de Catalaanse minister-president Carles Puigdemont vijf dagen gegeven om zijn standpunt te verduidelijken over de onafhankelijkheids­verklaring van zijn regio. Bovendien heeft Rajoy alle aanbiedingen tot bemiddeling in het conflict afgewezen. Wel laat hij de deur open voor dialoog met de Catalanen, binnen het kader van de grondwet. 
12/10 12u00  Hoe zit het met uw privacy op Facebook? Doe hier de test.In Brussel is vandaag het proces gestart van de Privacycommissie tegen Facebook. De commissie vindt dat Facebook duidelijker moet zijn over welke gegevens het van ons verzamelt, en wat het bedrijf daar mee doet. Want volgens de commissie verzamelt Facebook nog te vaak onze gegevens zonder dat we dat beseffen. Weet u welke gegevens Facebook over u heeft en welke niet? Test het hier.
12/10 12u00  Parijs wil benzineauto's buiten tegen 2030Parijs wil auto's op benzine vanaf 2030 zoveel mogelijk uit de stad houden. Eerder raakte al bekend dat vanaf 2024 ook dieselauto's niet meer welkom zijn in Parijs. Maar het stadsbestuur wil dus nog verder gaan, en zoveel mogelijk inzetten op auto's op alternatieve energie en op openbaar vervoer.
12/10 12u00  4 redenen waarom die nieuwe hoge eindejaarsbonus eigenlijk geen geschenk isAls je geluk hebt, vervijfvoudigt (!) je eindejaarsbonus dankzij de nieuwe 'winstpremie'. Dit lijkt dus een fijn geschenk van onze regering. Maar klopt dit wel? Er schuilen volgens Sacha Dierckx vier  addertjes onder het gras.
12/10 11u00  Prijsafspraken over isolatiematerialen in Europa?Europarlementslid Ivo Belet (CD&V) vermoedt dat er prijsafspraken zijn in de sector van de isolatiematerialen. Daarom heeft hij aan de bevoegde Eurocommmissaris, Margrethe Vestager, gevraagd om een onderzoek op te starten.
12/10 11u00  Privacycommissie trekt opnieuw ten strijde tegen Facebook: proces start in BrusselIn Brussel is het proces gestart van de privacycommissie tegen Facebook. De commissie vindt dat Facebook duidelijker moet zijn over welke gegevens het van ons verzamelt, en wat ze daar mee doet. Want volgens de privacycommissie verzamelt Facebook nog te vaak onze gegevens zonder dat we dat beseffen. Het is bijvoorbeeld niet altijd duidelijk wanneer we daarvoor de toestemming geven. 
12/10 11u00  Hoe zit het met uw privacy op Facebook?In Brussel is vandaag het proces gestart van de privacycommissie tegen Facebook. De commissie vindt dat Facebook duidelijker moet zijn over welke gegevens het van ons verzamelt, en wat ze daar mee doet. Want volgens de commissie verzamelt Facebook nog te vaak onze gegevens zonder dat we dat beseffen. Weet u welke gegevens Facebook over u heeft en welke niet? Test het hier.
12/10 11u00  Nieuw treinstation moet luchthaven Charleroi beter bereikbaar makenEr komt een nieuw treinstation in Fleurus, op twee kilometer van de luchthaven van Charleroi. Dat heeft MR-voorzitter Olivier Chastel gezegd bij RTBF. Minister van mobiliteit Bellot bevestigt het nieuws. Het station zal op de lijn van Leuven naar Charleroi liggen, en zo wordt het voor veel mensen makkelijker om de luchthaven te bereiken. 
12/10 11u00  De Queen laat Charles krans neerleggen: zoveelste bewijs dat ze het rustiger aan doetDe Britse koningin Elizabeth zal dit jaar geen krans neerleggen op Remembrance Sunday, de dag waarop Britse militairen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog worden geëerd. Het is het zoveelste bewijs dat de Queen steeds meer en meer de taken binnen de koninklijke familie verdeelt.
12/10 11u00  De Stemming: wat staat er op het spel in Oost-Vlaanderen?Eén jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen staat Marc Van de Looverbosch stil bij het politieke landschap in Vlaanderen. Vandaag: Oost-Vlaanderen.
12/10 11u00  Team van Leuvense studenten derde op wereldkampioenschap voor zonnewagens: "Nederland was beter"Een team van ingenieursstudenten uit de KU Leuven is zonet derde geëindigd op de World Solar Challenge, het wereldkampioenschap voor zonnewagens in Australië. Het Nederlandse team, het Nuon Solar Team uit Delft, won de race. 'Zij hadden een betere wagen', klinkt het sportief bij de Belgen.
12/10 09u45  Horeca Overpoortstraat Gent niet opgezet met controle-acties, studenten werken wel meeIn Gent is de lokale politie rond 23.30 uur gestart met een grootschalige controle rond de Overpoortstraat. Daarbij wordt één toegang tot de studentenbuurt voorzien. De café-uitbaters zijn ontevreden: 'Een ondoordachte zet die het Gentse nachtleven marginaliseert', zegt Tim Joiris van Horeca Oost-Vlaanderen vzw.
12/10 09u45  Vandeurzen na "Pano"-reportage: "Goede zorg gaat ook over levenskwaliteit en sociaal contact"Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) wil duidelijke afspraken maken met de sector van de woonzorgcentra over wat 'goede zorg' moet inhouden. 'Dat is meer dan basiszorg. Het gaat over levenskwaliteit, eenzaamheid en sociaal contact', zegt hij. De minister is ook van plan om gesprekken te voeren over de personeelsnorm en de financiering.
12/10 09u45  Team van Leuvense studenten derde op wereldkampioenschap voor zonnewagensEen team van ingenieursstudenten uit de KU Leuven is zonet derde geëindigd op de World Solar Challenge, het wereldkampioenschap voor zonnewagens in Australië. Het Nederlandse team, het Nuon Solar Team uit Delft, won de race.
12/10 09u30  Commerciële woonzorgcentra reageren: "Goede zorg en winst maken valt wel te rijmen"In de commerciële woonzorgcentra is de zorgverlening zeker niet slechter dan in de publieke sector. Dat zegt Véronique De Schaepmeester van VLOZO, het Vlaams Onafhankelijk Zorgnetwerk, in 'De ochtend' op Radio 1. De koepelorganisatie van de commerciële centra noemt de 'Pano'-reportage van gisteren 'te eenzijdig'.
12/10 08u45  Pater Damiaan bestaat nu ook in stripvormNaar aanleiding van de verjaardag van de heiligverklaring van pater Damiaan hebben Bart Maessen en Ruben Boon zijn geschiedenis in een stripverhaal gegoten. Het draagt de titel 'Getekend Damiaan'.
12/10 08u45  Oscaracademy houdt crisisberaad over filmproducent WeinsteinDe Academy of Motion Picture Arts and Sciences, die de Oscars uitreikt, wil bekijken welke rol filmproducent Harvey Weinstein nog kan spelen in de sector en hun organisatie. De Academy reageert daarmee op de tientallen getuigenissen van seksueel overschrijdend gedrag tegen Weinstein, die alle aantijgingen blijft ontkennen.
12/10 08u45  Ikea verkoopt nu ook zonnepanelenDe Zweedse meubelketen Ikea gaat vanaf vandaag zonnepanelen verkopen in ons land. Eerst online, en vanaf eind januari ook in de acht Belgische winkels van Ikea. Dat zal goedkoper gebeuren dan de concurrentie, verzekert Ikea.
12/10 08u45  Vandeurzen wil maatregelen na "Pano"-reportage over rusthuizenVlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) wil dat rusthuizen extra personeel in dienst nemen, als de werkdruk en de zorgbehoefte van bewoners daarom vragen. Hij vraagt ook meer transparantie.
12/10 08u45  Ben Affleck verontschuldigt zich voor betasten van Hilarie Burtons linkerborstAmerikaans acteur Ben Affleck (45) heeft zijn excuses aangeboden aan gewezen MTV-vj Hilarie Burton. In 2003 had Burton met Affleck een interview op de rode loper voor 'Total request live'. Het werd een erg jolig gesprek waarbij Affleck eventjes zijn arm rond Burton sloeg en in haar linkerborst kneep. 
12/10 08u45  Orkaan Ophelia op weg naar Europa en "wij gaan daar dit weekend van profiteren"De tropische storm Ophelia is door het Amerikaanse nationaal orkaancentrum (NCH) opgewaardeerd tot een orkaan van categorie 1. Het is de tiende orkaan van het orkaanseizoen 2017 in het Atlantische Oceaan-gebied. En: Ophelia zou richting Europa komen. 'Voor ons brengt de orkaan warme lucht mee, waardoor we een klein nazomertje krijgen dit weekend', zegt weerman Frank Deboosere.
12/10 08u45  Commerciële woonzorgcentra reageren: "Goede zorg en winst maken vallen wel te rijmen"In de commerciële woonzorgcentra is de zorgverlening zeker niet slechter dan in de publieke sector. Dat zegt Véronique De Schaepmeester van VLOZO, het Vlaams Onafhankelijk Zorgnetwerk, in 'De ochtend' op Radio 1. De koepelorganisatie van de commerciële centra noemt de 'Pano'-reportage van gisteren 'te eenzijdig'.
12/10 08u30  Palestijnen van Fatah en Hamas sluiten akkoord over GazaDe Palestijnse bewegingen Fatah en Hamas hebben een akkoord gesloten. Fatah dat nu al de Westelijke Jordaanoever controleert, gaat de controle over de Gazastrook overnemen van Hamas.
12/10 08u30  Tientallen doden door felle regen in VietnamIn het noorden en het centrum van Vietnam zijn zeker 37 mensen om het leven gekomen bij overstromingen en landverschuivingen. Het heeft de afgelopen dagen uitzonderlijk veel geregend in Vietnam. Duizenden huizen staan onder water. 
12/10 08u15  Herrmann-Debrouxviaduct in Oudergem is weer openHet viaduct was afgesloten omdat er twijfels waren over de stabiliteit van de betonstructuur. Uit onderzoek blijkt dat het viaduct veilig is.
12/10 08u15  De Poolse versie van K3: zoek de zeven verschillenStudio 100 reageert verrast op een Poolse versie van K3, My3 genaamd. Het bedrijf was betrokken bij het project, maar vindt een regelrechte kopie van Klaasje, Hanne en Marthe niet helemaal kunnen. Studio 100 plant voorlopig geen juridische stappen. 'We gaan aan tafel zitten en eerst en vooral luisteren waarom ze zo enthousiast hebben gehandeld', klinkt het.  
12/10 08u15  Gemeenteraadsverkiezingen maken wegenwerken duurderHet jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen zijn wegenwerken vaak duurder dan anders. Dat blijkt uit een rondvraag van de regionale redacties van Radio 2 bij aannemers en politici.  
12/10 07u15  Vlaming in Californië: "Wij zijn altijd klaar om binnen de 10 minuten te vertrekken"Bos- en natuurbranden zijn geen zeldzaam fenomeen in de Amerikaanse staat Californië. Maar de branden die er nu woeden, zijn uitzonderlijk groot. Dat vertelt Vlaming Serge Jonnaert, die er woont sinds 1995. Er zijn al 23 doden gevallen, en tienduizenden mensen zijn geëvacueerd.
12/10 07u15  Open brief na "Pano": "Dag Jean, dag Mariette, dag Maria, dag Louisa, dag Ivonne, dag allemaal"Voor haar 'Pano'-reportage over de leefomstandigheden in commerciële woonzorgcentra, bracht reporter Lina Nasser uren en dagen door met de bewoners van die centra. Vandaag schrijft ze hen een open brief.  
12/10 06u45  Maori's dansen haka onder de Menenpoort in WO I-herdenkingHet was een ongewoon zicht vanavond onder de Menenpoort in Ieper: een tiental Nieuw-Zeelandse Maori's in traditionele klederdracht die er de ceremoniële haka kwamen dansen in een herdenking van de Eerste Wereldoorlog.
12/10 06u45  Mogen ook Franstalige burgemeesters in de Vlaamse rand een referendum organiseren?Wie A zegt moet ook B zeggen. Wie vindt dat het referendum in Catalonië gerespecteerd moet worden, moet aanvaarden dat in pakweg de Vlaamse faciliteitengemeente Linkebeek de Franstalige burgemeester ook een referendum mag organiseren. Een opinie van Mark Van de Voorde.
12/10 06u45  "Dag Jean, dag Mariette, dag Maria, dag Louisa, dag Ivonne, dag Werner, dag Elisabeth, dag allemaal"Voor haar 'Pano'-reportage over de leefomstandigheden in commerciële woonzorgcentra, bracht reporter Lina Nasser uren en dagen door met de bewoners van die centra. Vandaag schrijft ze hen een open brief.  
12/10 06u30  Opnieuw blauwhelmen beschuldigd van verkrachtingEr zijn opnieuw VN-blauwhelmen beschuldigd van verkrachting. Een jonge vrouw in de Centraal Afrikaanse Republiek zegt dat ze gedrogeerd en later verkracht werd door Mauritaanse blauwhelmen, zeggen de Verenigde Naties en Amnesty International.
12/10 06u30  Geen verkiezingen voor 2019 om opvolger Kabila aan te duidenDe Congolezen zullen nog even moeten wachten vooraleer ze naar de stembus mogen trekken om een opvolger voor de huidige president Joseph Kabila te kiezen. Ten vroegste begin 2019 zullen er verkiezingen worden georganiseerd. Normaal gezien hadden er al begin 2017 verkiezingen moeten plaatsvinden in de Democratische Republiek Congo.
12/10 06u30  Trump duidt nieuwe minister van Binnenlandse Veiligheid aan Amerikaans president Donald Trump heeft de 45-jarige Kirstjen Nielsen benoemd als nieuwe minister van Binnenlandse Veiligheid. Zij volgt de gepensioneerde generaal John Kelly op, die in juli zijn ministerpost inruilde voor die van stafchef van het Witte Huis na het ontslag van Reince Priebus.
12/10 06u30  Ophelia is tiende orkaan dit seizoen 2017 en op weg naar EuropaTropische storm Ophelia is door het Amerikaanse nationaal orkaancentrum (NHC) opgewaardeerd tot een orkaan van categorie 1. Het gaat om de tiende orkaan voor het orkaanseizoen 2017 in het Atlantische Oceaan-gebied. 
12/10 06u30  Horeca in Gentse Overpoortstraat niet opgezet met controle-actie In Gent is de lokale politie rond 23.30 uur gestart met een grootschalige controle rond de Overpoortstraat, waarbij er slechts één toegang is tot de studentenbuurt. De café-uitbaters zijn echter niet opgezet met de actie. 'Een ondoordachte zet die het Gentse nachtleven marginaliseert', zegt Tim Joiris van Horeca Oost-Vlaanderen vzw.
12/10 03u15  Asteroïde zoeft langs de aarde, NASA test waarschuwingssysteemEen kleine asteroïde zal vanmorgen dicht voorbij de aarde zoeven. 2012 TC4 zal om 7.40 uur onze tijd het dichtste punt bij de aarde bereiken, en zich dan op zo'n 43.800 kilometer boven Antarctica bevinden. De NASA gebruikt de asteroïde om het waarschuwingssysteem voor naderende ruimterotsen te testen. Het is voor het eerst dat dat met een echte asteroïde gebeurt.
12/10 00u45  Tabby's ster: Vlaamse amateurastronomen helpen de NASA "alien-theorie" te weerleggenTabby's ster is een van de meest mysterieuze objecten in het heelal die we kennen. De ster kent ongewone verminderingen in helderheid, en dat heeft geleid tot heel wat speculatie over wat de oorzaak daarvan wel zou kunnen zijn. Zo is er geopperd dat buitenaardse wezens misschien wel mega-structuren rond de ster gebouwd hebben om haar energie op te vangen. Die theorie heeft nu een lelijke knauw gekregen, dankzij de samenwerking van de NASA met de West-Vlaamse volkssterrenwacht AstroLAB IRIS uit Ieper. Een onregelmatige ring van stof rond de ster lijkt nu een veel betere verklaring. 
12/10 00u00  Modehuis Gucci bant bont en gaat voor duurzame modeHet bekende Italiaanse modehuis Gucci stopt met bont te gebruiken in zijn luxekleren. Dat heeft topman Marco Bizzarri bekendgemaakt op een evenement voor duurzame mode in London. De beslissing komt er na intensief overleg met dierenrechtenorganisatie Fur Free Alliance, een koepel van 40 dierenorganisaties die strijden tegen het kweken van pelsdieren voor bont, en waartoe ook GAIA behoort.
12/10 00u00  Tamino palmt AB in met zijn innemende stemTamino heeft deze zomer Vlaanderen veroverd op de zomerfestivals. De 'revelatie' van de Nieuwe Lichting van StuBru stond vanavond in de AB.
1 2 3


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

37x VN moet bepalen of er sprake is van genocide tegen Rohingya in Myanmar19/10 00u15 - VRT NWS: De Verenigde Naties moeten bepalen of de gewelddadige vervolging van Rohingya-moslims in Myanmar als genocide bestempeld kan worden. De VN en andere mensenrechtenorganisaties zijn daarvoor nog volop bewijsmateriaal en getuigenissen van Rohingya aan het verzamelen.
33x Belgische leger schort missie voor de opleiding van Koerdische troepen in Irak gedeeltelijk op19/10 00u15 - VRT NWS: Het Belgische leger heeft de missie voor de opleiding vna Koerdische troepen in Irak opgeschort, nadat de spanningen in het land zijn opgelopen na het Koerdische referendum over onafhankelijkheid. Dat is het gevolg van de spanningen tussen de Irakese overheid en de Koerden in Irak.
18x Goedele Wachters kroont zich opnieuw tot "Slimste mens ter wereld"18/10 23u45 - VRT NWS: Goedele Wachters heeft de derde aflevering van 'De slimste mens ter wereld' op Vier gewonnen. Het Journaalanker van de VRT liet Tijs Vanneste (Jef Van Echelpoel) en Dominique Deruddere achter zich.
17x Mel C van The Spice Girls: "Door over psychische problemen te praten, toon ik anderen dat ze niet alleen zijn"18/10 23u45 - VRT NWS: Het is belangrijk dat beroemde mensen over psychische problemen praten om een einde te maken aan het stigma dat nog steeds heerst. Dat zegt Melanie Chisholm in 'Van Gils & Gasten'.
16x Kerncentrale vlak bij Belgische grens in Zeeland stilgelegd na kortsluiting19/10 06u45 - VRT NWS: De kerncentrale van Borssele in Nederland is woensdag in de namiddag stilgelegd nadat er een kortsluiting is vastgesteld. De kerncentrale is automatisch afgeschakeld rond 15 uur. Volgens de eigenaar EPZ hebben alle veiligheidssystemen goed gewerkt en is de centrale veilig gestopt.
14x Waarom we wél moeten inzitten met onze gevangenen19/10 06u45 - VRT NWS: 'Laat ze toch gewoon creperen in de cel', het is maar één van de vele reacties die we binnen kregen na de Pano-uitzending van gisterenavond. Journalist Arne De Jaegere zocht bij experten een antwoord op de veel gehoorde vraag: 'Waarom zou je inzitten met die criminelen?'
9x Pano: Hoe lang duurt levenslang?18/10 22u45 - VRT NWS: Ze zijn met 106 in Vlaanderen, 100 mannen en 6 vrouwen. Ze zitten een levenslange straf uit. Het merendeel voor moord of doodslag. Reporters Machteld Libert en Bart Aerts hebben al jaren contact met de twee langstzittende gedetineerden van ons land en brengen deze week in Pano een portret van hen. Staf Van Eyken zit 45 jaar in de cel. De tweede langstzittende gedetineerde is Freddy Horion. Hij zit al 38 jaar in de cel.  
7x "Russische Paris Hilton" stelt zich kandidaat voor presidentsverkiezingen18/10 22u45 - VRT NWS: De Russische journaliste en tv-persoonlijkheid Ksenia Sobtsjak heeft vandaag haar kandidatuur bekendgemaakt voor de presidentsverkiezingen van maart 2018. Ksenia komt naar eigen zeggen op als 'kandidaat tegen iedereen', maar dreigt daarmee de oppositie tegen huidig president Vladimir Poetin verder uiteen te drijven.
6x Luxemburgse kunstenares Deborah de Robertis vrijgesproken van exhibitionisme19/10 07u15 - VRT NWS: De Luxemburgse kunstenares Deborah de Robertis is door de rechtbank in Parijs op vrije voeten gesteld. Ze werd beschuldigd van seksueel exhibitionisme.  
6x Ook Corbyn zakt af naar Brussel om brexit-gesprekken uit het slop te halen19/10 07u15 - VRT NWS: Jeremy Corbyn, de leider van de Britse oppositiepartij Labour, zal donderdag naar Brussel afzakken om in de marge van de Europese top te pogen de brexit-gesprekken uit het slop te halen. Dat meldt zijn partij woensdag.  

Statistieken

Artikels:
37237
Gelezen:
23503
Aantal lezers nu:
37


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2017 Naar boven