vrijdag 15 december 2017, week 50


U bent nu hier: Meer nieuws van VRT NWS: Economie

Laatste updatecontrole: vandaag om 1u30
 

VRT NWS: Economie

Verbergen Tonen
14/12 19u15  Europa wil pakjes versturen goedkoper maken Europese onderhandelaars hebben een ontwerpakkoord bereikt om pakjes verzenden en ontvangen goedkoper te maken. De prijzen van pakketdiensten moeten op een daarvoor voorziene website openbaar worden gemaakt, zodat consumenten kunnen vergelijken. De toegenomen concurrentie moet de prijzen dan vanzelf doen dalen.
14/12 19u00  Daimler levert eerste volledig elektrische vrachtwagens in Europa Enkele logistieke bedrijven in Duitsland hebben als eerste in Europa de volledig elektrische vrachtwagen FUSO eCanter van Daimler in ontvangst genomen. 
14/12 17u30  Vernieuwde frituur Maison Antoine ingehuldigd       De burgemeester van Etterbeek, Vincent De Wolf, heeft op het Jourdanplein het nieuwe frietkraam ingehuldigd van het Maison Antoine, één van de bekendste frietkoten van het land. In 2016 kwam ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel er een portie frieten bestellen.
14/12 17u30  "Deal tussen Disney en 21st Century Fox bevestigt trend naar grotere machtsblokken in mediawereld" Expert digitale strategie Jo Caudron verwacht nog meer megadeals zoals de overname van de entertainment-onderdelen van 21st Century Fox door The Walt Disney Company. 
14/12 16u45  Belgische concurrentie­vermogen is stabiel gebleven in 2016 Het Belgische concurrentievermogen is in 2016 nagenoeg op hetzelfde niveau gebleven als het jaar voorheen. Dat blijkt uit de “Boordtabel van het concurrentievermogen van de Belgische Economie” van de FOD Economie.
14/12 15u45  Eén op de vijf bedrijven in België verkoopt via internet   E-commerce is goed ingeburgerd in ons land. Ruim 1 op de 5 bedrijven in België, of 21 procent, verkocht vorig jaar via het internet. Dat is goed voor de vijfde plaats in Europa, blijkt uit cijfers van Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek.
14/12 15u45  2018 brengt u goedkopere elektriciteit, maar duurder gas Elektriciteit wordt volgend jaar iets goedkoper, aardgas mogelijk iets duurder voor Vlaamse gezinnen en kmo's. Dat blijkt uit de nieuwe distributienettarieven die de Vreg heeft vrijgegeven. De regulator verwacht dat de totale energiefactuur voor gezinnen volgend jaar zal dalen.
14/12 15u30  België in top vijf van e-commerce in Europa E-commerce is goed ingeburgerd in ons land. Ruim 1 op de 5 bedrijven in België, of 21 procent, verkocht vorig jaar via het internet. Dat is goed voor de vijfde plaats in Europa, blijkt uit cijfers van Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek.
14/12 14u00  Disney neemt film- en tv-activiteiten van 21st Century Fox over De Walt Disney Company gaat de televisie- en filmactiviteiten van 21st Century Fox overnemen. Dat heeft het bedrijf zelf bekendgemaakt. Het gaat om een overname van 52,4 miljard dollar, zo'n 43 miljard euro. 
14/12 13u45  Belgische concurrentievermogen is stabiel gebleven in 2016 Het Belgische concurrentievermogen is in 2016 nagenoeg op hetzelfde niveau gebleven als het jaar voorheen. Dat blijkt uit de “Boordtabel van het concurrentievermogen van de Belgische Economie” van de FOD Economie.
14/12 13u30  Belgische concurrentievermogen is stabiel gebleven vorig jaar Het Belgische concurrentievermogen is in 2016 nagenoeg op hetzelfde niveau gebleven als het jaar voorheen. Dat blijkt uit de “Boordtabel van het concurrentievermogen van de Belgische Economie” van de FOD Economie.
14/12 13u30  Disney koop groot deel van 21st Century Fox voor 52,4 miljard dollar De Walt Disney Company koopt een groot deel van televisie- en filmbedrijf 21st Century Fox. Het gaat onder meer om de film- en televisiestudio's. Disney betaalt 52,4 miljard dollar voor de overname. 
14/12 12u30  Belg neemt leiding over helft van Europese luchtruim Johan Decuyper, de CEO van luchtverkeersleider Belgocontrol, is voortaan voorzitter van de FABEC-groep. FABEC is een samenwerkingsverband tussen de luchtverkeersleiders van zes Europese landen met de bedoeling om het luchtverkeer nog veiliger en vlotter door dat deel van het Europese luchtruim te loodsen.
14/12 09u30  Tempo Team: "Eén op de vier bedrijven kampt met te veel ziekteverzuim" Een op de vier Belgische bedrijven zegt te kampen met hoge absenteïsmecijfers. Ze zien meer flexibiliteit in de vorm van thuiswerk en een beter gezondheidsbeleid als de instrumenten om het ziekteverzuim terug te dringen. Dat blijkt uit een rondvraag van uitzendkantoor Tempo Team.
14/12 08u30  "Geen bewijs dat kloof tussen rijk en arm stijgt in ons land" 'Er is op basis van de beschikbare cijfers geen bewijs dat de kloof tussen rijk en arm toeneemt in ons land.' Dat zeggen drie economen van de KU Leuven in een nieuw rapport, waarover De Tijd bericht.
Laatste update: donderdag 14 december 2017, 19u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
14/12 07u30  9 op de 10 Belgen weten niet hoeveel hun aanvullend pensioen bedraagt9 op de 10 Belgen weten niet hoe hoeveel hun aanvullend pensioen bedraagt. Dat blijkt uit de vierjaarlijkse pensioenstudie van adviesverlener Aon.
14/12 06u15  Vlaamse sociale partners hebben actieplan klaar voor meer werkbaar werkDe Vlaamse sociale partners willen bedrijven en organisaties helpen om het werk werkbaar te maken. Ze zullen daartoe een zogenaamde werkbaarheidsscan ontwikkelen. Die moet de knelpunten in een bedrijf in kaart brengen die leiden tot werkstress en burn-out.  
13/12 22u00  Belgische pensioenfondsen kunnen tegen serieuze stootDe Belgische pensioenfondsen van de tweede pijler presteren goed op de Europese stresstests. Dat betekent dat ze ook onder bijzonder lastige marktomstandigheden het hoofd boven water kunnen houden. Maar wat waren die pensioenpijlers ook weer?
13/12 20u30  Amerikaanse centrale bank verhoogt de rente, de laatste keer voor topvrouw Janet YellenVoor de derde keer dit jaar wordt de belangrijkste rentevoet in de VS verhoogd. De Federal Reserve verwacht overigens voor volgend jaar een groei van 2,5% in de Verenigde Staten.
13/12 19u30  Ryanair maakt regels voor handbagage (nog) strengerVanaf 15 januari gelden er nieuwe regels voor handbagage bij de Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair. Enkel passagiers die extra betalen, zullen nog twee stuks handbagage in het vliegtuig kunnen meenemen. De kosten voor het inchecken van de bagage worden dan wel verlaagd.
13/12 13u30  "Ook bij gelijke opleiding blijft origine de kans op werk bepalen"Mensen van vreemde origine maken minder kans op werk dan autochtone Belgen, ook als ze even goed opgeleid zijn. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid en Unia, het Centrum voor Gelijke Kansen. Minister Peeters kondigt aan dat er anonieme inspecties komen om discriminatie op te sporen.
13/12 12u00  Bedrijven lenen recordbedrag145,5 miljard euro, zoveel lenen Belgische ondernemingen. En dat is een absoluut recordbedrag. Dat meldt Febelfin, de federatie van Belgische banken in zijn driemaandelijks kredietbarometer. Dat er meer geleend wordt komt door het stijgende ondernemersvertrouwen.
13/12 06u00  Rusthuisverblijf 70 euro per maand duurder op twee jaarWie in een Vlaams rusthuis verblijft, moet nu gemiddeld 1.665 euro per maand uit eigen zak betalen. Dat is ruim 4 procent méér dan twee jaar geleden. Zo blijkt uit de nieuwe rusthuisbarometer van het socialistisch ziekenfonds. Drie op de vier rusthuisbewoners hebben aan hun maandelijks inkomen niet genoeg om hun factuur te betalen. Het socialistisch ziekenfonds roept de Vlaamse regering op om meer te investeren in de ouderenzorg.
13/12 00u00  Rynair wil stakingen van de piloten "frontaal aanpakken"De piloten van de Ierse lagekostenmaatschappij dreigen in verschillende Europese landen met een staking. Maar onderhandelingen komen er niet, zegt Ryanair.
12/12 17u00  AB InBev verhuist aankoopdienst naar ZwitserlandBrouwerij AB InBev verhuist zijn wereldwijde aankoopdienst van Leuven naar Zwitserland. Daar zit nu al de aankoopdienst van SAB Miller, de brouwer die vorig jaar door AB Inbev is overgenomen. 
12/12 15u00  Rynair wil staking "frontaal aanpakken"De Ierse lagekostenmaatschappij heeft weinig oor naar de verzuchtingen van de piloten. Die dreigen in verschillende Europese landen met stakingen. Maar onderhandelingen komen er heel zeker niet, zeggen ze bij Ryanair.
12/12 15u00  "Ik ben een heel ander mens nu ik na een lange periode ziek thuis weer aan het werk ben"De voorbije vijf jaar werden 8000 mensen die arbeidsongeschikt waren verklaard, begeleid om weer aan het werk te gaan. Bij 40 procent van hen is dat ook gelukt. Eén van hen is Maria die door een foutgelopen operatie geen gevoel meer heeft in haar voet en haar been.  
12/12 14u15  Protest tegen tekort aan betaalbare huurwoningenIn Brussel hebben 14 sociale organisaties actiegevoerd tegen het tekort aan betaalbare huurwoningen in Vlaanderen. Ze willen dat meer mensen kunnen genieten van huursubsidies.
12/12 13u30  Socialistische vakbond ABVV overweegt nationale staking begin februariDe socialistische vakbond ABVV overweegt een nationale staking in de eerste week van februari. Het voorstel daarover moet wel nog goedgekeurd worden door de achterban. Een definitieve beslissing volgt op 23 januari. De bond is ontevreden over het beleid van de regering-Michel. Later meer.
12/12 13u15  Socialistische vakbond ABVV wil nationale staking houden begin februariDe socialistische vakbond ABVV wil een nationale staking houden in de eerste week van februari. Het voorstel daarover moet wel nog goedgekeurd worden door de achterban. Een definitieve beslissing volgt op 23 januari. De bond is ontevreden over het beleid van de regering-Michel. Later meer.
12/12 13u00  De zaak-Optima, waar ging dat over?Jeroen Piqueur, de ex-topman van Optima Bank, is aangehouden samen met zijn twee kinderen.  Waar die zaak-Optima juist over ging, dat legt VRT NWS-journalist Michaël Van Droogenbroeck helder uit.
12/12 09u15  Akkoord over nieuwe Fortis-schikkingVerzekeraar Ageas heeft een aangepaste schikking klaar voor gedupeerde aandeelhouders van de vroegere Fortis Holding.
12/12 05u00  Werkgevers blijven aanwerven maar tempo vertraagt (Manpower)De werkgevers zullen tijdens de eerste drie maanden van volgend jaar blijven aanwerven, maar het tempo vertraagt. Dat blijkt uit de barometer voor de tewerkstellingsvooruitzichten van hr-dienstverlener Manpower. Zowat 8 procent van de werkgevers is van plan om medewerkers aan te werven in het eerste kwartaal 2018, 6 procent zou zijn personeelsbestand inkrimpen en 83 procent wil zijn loonmassa status quo houden.
11/12 19u15  Vanaf 1 januari stijgt nettoloon met 1,5 tot 3 procent dankzij taxshiftHet nettoloon van alle werknemers zal vanaf 1 januari stijgen met 1,5 tot 3 procent. Dat heeft HR-dienstverlener SD Worx berekend. De stijging komt er dankzij de taxshift van de federale regering.
11/12 16u45  Sneeuw, regen en wind gooien roet in het eten op eerste koopzondagDe omzet van de handelszaken op de eerste eindejaars­koopzondag is met drie procent afgenomen, meldt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). 'Sneeuw en vervolgens regen en wind speelden de handelaars parten', zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.
11/12 16u45  Sneeuw legt Volvo Car Gent lamDe sneeuwval veroorzaakt hinder bij Volvo Car in Gent. De band ligt er stil omdat werknemers en leveranciers de fabriek niet kunnen bereiken. 
11/12 16u30  "Opbrengst Warmste Week en overheidssubsidies zijn geen communicerende vaten"Vzw's die meedoen aan De Warmste Week, de liefdadigheidsactie van Studio Brussel, rekenen op de inkomsten die ze daaruit halen en ze gebruiken dat geld ook vaak voor hun basisactiviteiten. Toch betekent dat niet dat de overheid tekortschiet. Dat zegt Gerrit Rauws van de Koning Boudewijnstichting.
11/12 12u30  U kan voortaan ook speculeren op koersdaling bitcoinWie een gokje wil wagen op het koersverloop van de bitcoin, kan dat voortaan ook zonder bitcoins te kopen. Maar Belgen kunnen dat alleen doen via buitenlandse beursmakelaars. Futures op de bitcoin in 3 vragen.
10/12 19u30  Sneeuw, regen en wind gooien roet in het eten op eerste koopjeszondagDe omzet van de handelszaken op de eerste eindejaarkoopzondag is met drie procent afgenomen, meldt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). 'Sneeuw en vervolgens regen en wind speelden de handelaars parten', zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.
09/12 18u00  De vrije marktHerbekijk hier 'De vrije markt' van zaterdag 9 december.
09/12 14u00  Blijdschap om Zomerakkoord is ver te zoeken op deze bouwwerfNiet iedereen is even opgetogen over de beslissingen die voortvloeien uit het Zomerakkoord. Zo kant ondernemersorganisatie NSZ zich tegen het 500 euro onbelast bijklussen, want die maatregel zorgt voor oneerlijke concurrentie tussen zelfstandigen en particulieren, vindt ze.  Zelfstandig aannemer Jurgen legt ons uit waarom hij zo fel gekant is tegen de uitgewerkte regeling.
08/12 19u00  Spotify sluit deal met ChinezenDe Zweedse streamingdienst Spotify heeft een deal gesloten met de muziekafdeling van de Chinese internetgigant Tencent. Ze worden minderheidsaandeelhouder van elkaar. Spotify was al in 61 landen actief, maar nog niet in China.
08/12 16u45  Haven van Gent fuseert met Zeelandhaven en heet voortaan North Sea PortHet is nu officieel: de havens van Gent en het Nederlandse Zeeland smelten samen.  Vrijdagmiddag is de handtekening gezet onder de fusieovereenkomst waaraan vier maanden is gewerkt. 'North Sea Port' is een gebied van 60 kilometer lang van Vlissingen en Terneuzen in Nederland tot Gent in België en komt meteen in de top 10 van grootste Europese zeehavens terecht. Tegen 2022 moet het aantal jobs van bijna 97.000 nu stijgen tot 100.000.   
08/12 15u45  Europa en Japan zetten puntjes op de i van verstrekkend handelsverdragDe Europese Unie en Japan hebben hun onderhandelingen over een verstrekkend vrijhandelsverdrag afgerond. Dat hebben Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en de Japanse premier Shinzo Abe vrijdag aangekondigd in een persverklaring.
08/12 12u00  Houdt Brussel een financiële kater over aan het missen van de EK-matchen?Houdt ons land en dan vooral Brussel een financiële kater over aan de beslissing van de UEFA om enkele EK-matchen niet in Brussel te laten plaatsvinden? Volgens sporteconoom Trudo De Jonghe zal dat allemaal nogal meevallen. Hij ziet overigens het nut van het Eurostadion niet in. Ex-premier Yves Leterme (nu werkzaam bij de UEFA) hoopt dat het stadion er toch nog komt.
08/12 11u00  Ombudsman: “Meer klachten over Proximus, soms slepen die tot een jaar aan”Volgens de ombudsman van de telecomsector slaagt Proximus er steeds minder in om klachten op een klantvriendelijke manier op te lossen. Ombudsman Luc Tuerlinckx reageert daarmee op de grote hoeveelheid klachten die De Inspecteur van Radio 2 dit najaar heeft binnengekregen. Die klachten gaan onder meer over moeilijkheden bij het opzeggen van contracten.
08/12 11u00  Proximus: telecom op de beursWoensdag 6 december betaalde Proximus haar aandeelhouders het jaarlijks Sinterklaasdividend uit. Onder die aandeelhouders ook de Belgische staat, die graag rekent op de dividenden van de telecomspeler. Wat heeft Proximus nog te bieden? Michaël Van Droogenbroeck bespreekt het met Erik Joly, hoofdeconoom bij ABN Amro. 
08/12 07u15  Reders luiden alarmbel: "Zonder Saeftinghedok verpietert de Antwerpse haven"Zonder het Saeftinghedok kan de Antwerpse haven niet langer in de 'Champions League van Europese havens' spelen. Dat zegt de Antwerpse Scheepvaartvereniging ASV, de belangenvereniging van de rederijen die de Antwerpse haven aandoen in een open brief in De Tijd en Gazet van Antwerpen.
08/12 06u45  Reders luiden alarmbel: "Zonder Saeftinghedok kan Antwerpse haven niet groeien"Zonder het Saeftinghedok zal de Antwerpse haven niet langer in de Champions League spelen. Dat zeggen de internationale containerrederijen die Antwerpen aanlopen in een open brief in De Tijd en Gazet van Antwerpen
08/12 05u15  Saeftinghedok: Antwerpse rederijen luiden alarmbelZonder het Saeftinghedok zal de Antwerpse haven niet langer in de Champions League spelen. Dat zeggen de internationale containerrederijen die Antwerpen aanlopen in een open brief in De Tijd en Gazet van Antwerpen
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

0x Saeftinghedok: Antwerpse rederijen luiden alarmbel08/12 05u15 - VRT NWS: Economie: Zonder het Saeftinghedok zal de Antwerpse haven niet langer in de Champions League spelen. Dat zeggen de internationale containerrederijen die Antwerpen aanlopen in een open brief in De Tijd en Gazet van Antwerpen
0x Reders luiden alarmbel: "Zonder Saeftinghedok kan Antwerpse haven niet groeien"08/12 06u45 - VRT NWS: Economie: Zonder het Saeftinghedok zal de Antwerpse haven niet langer in de Champions League spelen. Dat zeggen de internationale containerrederijen die Antwerpen aanlopen in een open brief in De Tijd en Gazet van Antwerpen
0x Reders luiden alarmbel: "Zonder Saeftinghedok verpietert de Antwerpse haven"08/12 07u15 - VRT NWS: Economie: Zonder het Saeftinghedok kan de Antwerpse haven niet langer in de 'Champions League van Europese havens' spelen. Dat zegt de Antwerpse Scheepvaartvereniging ASV, de belangenvereniging van de rederijen die de Antwerpse haven aandoen in een open brief in De Tijd en Gazet van Antwerpen.
0x Proximus: telecom op de beurs08/12 11u00 - VRT NWS: Economie: Woensdag 6 december betaalde Proximus haar aandeelhouders het jaarlijks Sinterklaasdividend uit. Onder die aandeelhouders ook de Belgische staat, die graag rekent op de dividenden van de telecomspeler. Wat heeft Proximus nog te bieden? Michaël Van Droogenbroeck bespreekt het met Erik Joly, hoofdeconoom bij ABN Amro. 
0x Ombudsman: “Meer klachten over Proximus, soms slepen die tot een jaar aan”08/12 11u00 - VRT NWS: Economie: Volgens de ombudsman van de telecomsector slaagt Proximus er steeds minder in om klachten op een klantvriendelijke manier op te lossen. Ombudsman Luc Tuerlinckx reageert daarmee op de grote hoeveelheid klachten die De Inspecteur van Radio 2 dit najaar heeft binnengekregen. Die klachten gaan onder meer over moeilijkheden bij het opzeggen van contracten.
0x Houdt Brussel een financiële kater over aan het missen van de EK-matchen?08/12 12u00 - VRT NWS: Economie: Houdt ons land en dan vooral Brussel een financiële kater over aan de beslissing van de UEFA om enkele EK-matchen niet in Brussel te laten plaatsvinden? Volgens sporteconoom Trudo De Jonghe zal dat allemaal nogal meevallen. Hij ziet overigens het nut van het Eurostadion niet in. Ex-premier Yves Leterme (nu werkzaam bij de UEFA) hoopt dat het stadion er toch nog komt.
0x Europa en Japan zetten puntjes op de i van verstrekkend handelsverdrag08/12 15u45 - VRT NWS: Economie: De Europese Unie en Japan hebben hun onderhandelingen over een verstrekkend vrijhandelsverdrag afgerond. Dat hebben Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en de Japanse premier Shinzo Abe vrijdag aangekondigd in een persverklaring.
0x Haven van Gent fuseert met Zeelandhaven en heet voortaan North Sea Port08/12 16u45 - VRT NWS: Economie: Het is nu officieel: de havens van Gent en het Nederlandse Zeeland smelten samen.  Vrijdagmiddag is de handtekening gezet onder de fusieovereenkomst waaraan vier maanden is gewerkt. 'North Sea Port' is een gebied van 60 kilometer lang van Vlissingen en Terneuzen in Nederland tot Gent in België en komt meteen in de top 10 van grootste Europese zeehavens terecht. Tegen 2022 moet het aantal jobs van bijna 97.000 nu stijgen tot 100.000.   
0x Spotify sluit deal met Chinezen08/12 19u00 - VRT NWS: Economie: De Zweedse streamingdienst Spotify heeft een deal gesloten met de muziekafdeling van de Chinese internetgigant Tencent. Ze worden minderheidsaandeelhouder van elkaar. Spotify was al in 61 landen actief, maar nog niet in China.
0x Blijdschap om Zomerakkoord is ver te zoeken op deze bouwwerf09/12 14u00 - VRT NWS: Economie: Niet iedereen is even opgetogen over de beslissingen die voortvloeien uit het Zomerakkoord. Zo kant ondernemersorganisatie NSZ zich tegen het 500 euro onbelast bijklussen, want die maatregel zorgt voor oneerlijke concurrentie tussen zelfstandigen en particulieren, vindt ze.  Zelfstandig aannemer Jurgen legt ons uit waarom hij zo fel gekant is tegen de uitgewerkte regeling.

Statistieken

Artikels:
35705
Gelezen:
3607
Aantal lezers nu:
22


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2017 Naar boven