woensdag 13 november 2019, week 46


U bent nu hier: Meer nieuws van VRT NWS: Politiek

Laatste updatecontrole: vandaag om 18u00
 

VRT NWS: Politiek

Verbergen Tonen
13/11 10u15  Theo Francken (N-VA): "Uitleg bij komst asielcentrum Bilzen kwam te laat", minister Maggie De Block (Open VLD) ontkent In Bilzen hebben de buurtbewoners te laat en te weinig duiding gekregen bij de komst van het asielcentrum, waar zondagavond brand werd gesticht. Dat vindt Kamerlid en voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). 'Je moet geen weken en maanden wachten om info-avonden te organiseren, want dan beginnen de indianenverhalen.' Maar bevoegd minister Maggie De Block (Open VLD) spreekt hem tegen.
12/11 21u45  Bart Somers (Open VLD) na brand in Bilzen: "Geweld gebruiken om je mening op te dringen is politieke terreur" Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen Bart Somers (Open VLD) schuwt de grote woorden niet om de brandstichting in het toekomstig asielcentrum in Bilzen te veroordelen. Hij vindt dat je zo'n misdaad niet krachtig genoeg kan veroordelen.
12/11 18u00  Paars-groene meerderheid in de maak voor abortus tot 18 weken zwangerschap, bisschoppen vragen grondig debat Lees meer >
12/11 11u00  Hoe twee kleine Franstalige partijen informateur Magnette tot bij zijn gedroomde regering kunnen brengen Lees meer >
12/11 08u00  Meer fietspaden: Vlaamse overheid wil uw huis of voortuin sneller kunnen onteigenen De Vlaamse regering wil een einddatum vastleggen in onderhandelingen over onteigeningen. Zo moet het mogelijk worden om sneller fietspaden aan te leggen. Dat zetten de kranten Het Nieuwsblad en De Standaard vandaag in de kijker.
12/11 08u00  Vlaamse regering wil beter overzicht van subsidies: "Meer transparantie en makkelijker bijsturen" Vlaams minister van Begroting Matthias Diependaele (N-VA) gaat een databank laten maken om een beter overzicht te krijgen van de 3 miljard euro aan subsidies die de Vlaamse overheid uitgeeft. Dat schrijft De Tijd.
10/11 17u15  Vlaams-Brusselse mediagroep BRUZZ moet het met 336.000 euro minder doen De Vlaams-Brusselse mediagroep BRUZZ zal volgend jaar 6 procent minder subsidie van de Vlaamse gemeenschap ontvangen dan dit jaar. Dat blijkt uit de beleidsnota van Vlaams minister van Media, Jeugd en Brussel Benjamin Dalle (CD&V). Voor BRUZZ gaat het omgerekend om 336.000 euro. Een ingreep die niet zonder gevolgen zal blijven.
10/11 16u15  DE FOYER #9: over informateur Magnette, de (pre)formatie & vrouwenmoord Iedere week blikken Lisbeth Imbo en Lieven Verstraete vanuit de foyer van studio 5 terug op de uitzending van 'De zevende dag'. Dat doen ze met Wouter Dambre, eindredacteur van het programma. In deze podcast bespreken ze samen, fris van de lever, de meest markante momenten uit de afgelopen twee uur.
10/11 13u45  Ex-preformateur Bourgeois: "Oplossingen PS slecht voor toekomst"; collega Demotte: "N-VA maakt er karikatuur van" Lees meer >
10/11 13u45  "De zevende dag" Bekijk hier 'De zevende dag' van zondag 10 november.
10/11 12u30  Vlaams minister Bart Somers (Open VLD) ziet veel angst en woede over diversiteit: "Ik wil het vertrouwen herstellen" 'Meer met elkaar en minder naast elkaar leven', dat wil Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open VLD) bekomen tijdens deze regeerperiode, zo zegt hij in 'De zevende dag'. Maar dan moet hij eerst de 'onzekerheid, woede en angst over diversiteit' in Vlaanderen aanpakken, geeft hij toe.
10/11 11u15  Minister Zuhal Demir (N-VA) bevestigt: "Vlaanderen zal doelstelling hernieuwbare energie tegen 2020 niet halen" Vlaanderen zal zijn doelstelling op het vlak van hernieuwbare energie tegen 2020 niet halen. Dat heeft Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) gisteren voor het eerst met zoveel woorden gezegd aan VRT NWS.
10/11 10u00  Cultuursector bezorgd over zware besparingen: "Voor een partij die inzet op identiteit is dit onbegrijpelijk" Lees meer >
10/11 09u00  Forse besparingen in de cultuursector, projectsubsidies met 60 procent omlaag De werkingsmiddelen in de cultuursector gaan met zes procent omlaag. Dat is te lezen in de beleidsnota van minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon. Voor de projectsubsidies is de besparing nog een pak forser. Concreet gaan die van 8,47 miljoen naar 3,39 miljoen, een daling van 60 procent.
09/11 22u30  Besparingen in de cultuursector, projectsubsidies met 60 procent omlaag De werkingsmiddelen in de cultuursector gaan met zes procent omlaag. Dat is te lezen in de beleidsnota van minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon. Voor de projectsubsidies is de besparing nog een pak forser. Concreet gaan die van 8,47 miljoen naar 3,39 miljoen, een daling van 60 procent.
Laatste update: vandaag om 10u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
09/11 12u15  Podcast "De afspraak op vrijdag" met Meyrem Almaci, Isolde Van de Eynde en Geert NoelsIn 'De afspraak op vrijdag' heeft Ivan De Vadder Groen-voorzitter Meyrem Almaci, politiek journalist Isolde Van den Eynde (Het Laatste Nieuws) en econoom Geert Noels te gast. Ze hebben het over de federale regeringsvorming, de budgettaire druk en de vraag of confederalisme oplossingen biedt.
09/11 08u45  Publieke gebouwen onvoldoende toegankelijk: geen enkel onderzocht gebouw voldoet aan de regelsVeel publieke gebouwen - zoals overheidsgebouwen, winkels en appartementsblokken - zijn onvoldoende toegankelijk voor mensen die minder mobiel zijn, zoals rolstoelgebruikers of ouders met een kinderwagen. Dat blijkt uit een studie in opdracht van de Vlaamse overheid die Het Laatste Nieuws kon inkijken. Sinds 2010 moet bij nieuwbouw of verbouwingen rekening gehouden worden met de toegankelijkheid. Maar van de 148 gecontroleerde gebouwen, voldeed geen enkele aan de regels. Dat moet beter, klaagt Vlaams Parlementslid Maurits Van de Reyde (Open VLD) aan.
09/11 06u30  Vlaanderen stoot 4 procent te veel uit, maar wat met de oplossingen van de regering? 3 experts lichten de plannen doorVlaanderen heeft in 2018 ruim 4 procent meer CO2 uitgestoten dan is toegelaten. Dat blijkt uit de laatste cijfers uit de beleidsnota Klimaat, die de bevoegde minister Zuhal Demir (N-VA) bekend maakte. Moeten we dan enkel pessimistisch worden? Wat met de oplossingen die de regering voorstelt? We vroegen drie experts op vlak van de meest vervuilende sectoren om het klimaatbeleid van de nieuwe Vlaamse regering door te lichten.
08/11 22u30  De afspraak op vrijdagHerbekijk hier 'De afspraak op vrijdag' van 8 november.
08/11 22u30  Groen-voorzitter Meyrem Almaci: "Geen vragende partij voor nieuwe verkiezingen, er moet snel een regering komen"De voorzitter van Groen Meyrem Almaci heeft in 'De afspraak op vrijdag' alle politici opgeroepen om achter de schermen een stabiele federale regering te vormen met een duidelijk project. 'Groen is geen vragende partij voor nieuwe verkiezingen. We willen snel de formatie van een regering. Er is vijf maanden tijd verloren', aldus Almaci.
08/11 20u00  Deze tips heeft Tom Van Grieken (Vlaams Belang) voor Conner Rousseau (SP.A) als nieuwe jongste partijleiderConner Rousseau mag zich sinds vandaag voorzitter van de SP.A noemen. Hij neemt daarmee de wisselbeker als jongste partijleider ooit over van Tom Van Grieken, de voorzitter van Vlaams Belang. In 'De wereld vandaag' op Radio 1 geeft hij zijn opvolger enkele tips.
08/11 18u45  Welke tips heeft Tom Van Grieken (VB) voor Conner Rousseau (SP.A) als nieuwe jongste partijleider? "Hang niet onnodig de jonge 'type' uit"Conner Rousseau mag zich sinds vandaag voorzitter van de SP.A noemen. Hij neemt daarmee de wisselbeker als jongste partijleider ooit over van Tom Van Grieken, de voorzitter van Vlaams Belang. In 'De wereld vandaag' op Radio 1 geeft hij zijn opvolger enkele tips.
08/11 14u00  Wie is Conner "matekes" Rousseau (SP.A), de jongste partijvoorzitter ooit?Conner Rousseau is de kersverse voorzitter van de SP.A. Dat meldt hij op Instagram. Het afgelopen jaar kwam de 26-jarige politicus - woensdag wordt hij 27 - schijnbaar uit het niets, maar het socialisme zit hem wel degelijk in het bloed. Wie is die 26-jarige die zich in mum van tijd opwerkte tot jongste partijvoorzitter van ons land?
08/11 14u00  Conner Rousseau verkozen tot nieuwe voorzitter van de SP.A: "We gaan onze rug rechten"Lees meer >
08/11 12u45  Conner Rousseau verkozen tot nieuwe voorzitter van de SP.AConner Rousseau (26) volgt John Crombez op als voorzitter van de SP.A. Dat heeft hij zelf bekendgemaakt op Instagram. Rousseau haalde het met 72 procent van de stemmen. Hij verslaat zo zijn twee tegenkandidaten Hannes De Reu en Christ'l Van der Paal.
08/11 12u45  Wie is Conner "matekes" Rousseau, de jongste partijvoorzitter ooit?Conner Rousseau is de kersverse voorzitter van de SP.A. Dat meldt hij op Instagram. Het afgelopen jaar kwam de 26-jarige politicus - woensdag wordt hij 27 - schijnbaar uit het niets, maar het socialisme zit hem wel degelijk in het bloed. Wie is die 26-jarige die zich in mum van tijd opwerkte tot jongste partijvoorzitter van ons land?
08/11 06u00  Johan Vande Lanotte (SP.A): "Grootste kans op nieuwe regering tussen december en februari"Johan Vande Lanotte (SP.A) denkt dat het in de eerstkomende twee maanden duidelijk moet worden of we een regering krijgen, of we verkiezingen krijgen, of toch een interimregering. ?Want ik denk dat partijen er alles aan gaan doen om verkiezingen te vermijden?, zegt de voormalige preformateur in ?Terzake?. Nieuwe verkiezingen zouden volgens Vande Lanotte rampzalig zijn.
07/11 21u45  Johan Vande Lanotte (SP.A): ?Grootste kans op nieuwe regering tussen december en februari?Johan Vande Lanotte (SP.A) denkt dat het in de eerstkomende twee maanden duidelijk moet worden of we een regering krijgen, of we verkiezingen krijgen, of toch een interimregering. ?Want ik denk dat partijen er alles aan gaan doen om verkiezingen te vermijden?, zegt de voormalige preformateur in ?Terzake?. Nieuwe verkiezingen zouden volgens Vande Lanotte rampzalig zijn.
07/11 20u45  De klok tikt straks letterlijk voor vragenstellers en ministers in de KamerDe spreektijd van vragenstellers en ministers tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Kamer zal nog voor het einde van het jaar worden beperkt door een aftelklok. Dat heeft Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open VLD) aangekondigd na afloop van het vragenuurtje vanmiddag. Het gaat om een voorstel van Kamerlid Valerie Van Peel (N-VA).
07/11 18u15  Kamer gaat spreektijd van vragenstellers en ministers beperken met aftelklokDe spreektijd van vragenstellers en ministers tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Kamer zal nog voor het einde van het jaar worden beperkt door een aftelklok. Dat heeft Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open VLD) aangekondigd na afloop van het vragenuurtje vanmiddag. Het gaat om een voorstel van Kamerlid Valerie Van Peel (N-VA).
07/11 17u15  Conner Rousseau (SP.A) over formatiegesprekken: "Wij gaan niet praten om er voor spek en bonen bij te zitten"Als het van Vlaams fractieleider Conner Rousseau (SP.A) afhangt, zal de SP.A niet zomaar tot een nieuwe federale regering toetreden. Rousseau geldt als de gedoodverfde kandidaat-opvolger van huidig partijvoorzitter John Crombez. Hoewel hij pas morgenmiddag weet of hij dat ook effectief wordt, gaf hij nu al enkele marsrichtingen aan in 'Villa Politica'.
07/11 12u45  Informateur Magnette (PS) over vorming federale regering: "Hoeveel slaagkans ik mezelf geef? 2 of 3 op 10"PS-voorzitter Paul Magnette, die als nieuwe informateur de mogelijkheden voor een federale regering moet onderzoeken, zal op een andere manier werken dan zijn voorgangers. 'We moeten vertrekken vanuit de uitdagingen voor ons land en niet vanuit de vraag welke partijen kunnen samenwerken', zei hij op een persconferentie. Maar veel kans op slagen geeft hij zichzelf (nog) niet: 'Iets tussen 2 en 3 op 10?'
07/11 11u45  Europese Commissie: "Belgisch begrotingstekort zal oplopen tot 2,6 procent"De Europese Commissie voorspelt dat het begrotingstekort in ons land de komende drie jaar nog sterk zal toenemen: dit jaar tot 1,7 procent van het bruto binnenlands product en bij ongewijzigd beleid tot 2,3 procent in 2020 en tot 2,6 procent in 2021.
07/11 11u45  Informateur Magnette (PS) over vorming federale regering: "Veel verschillen en ook veel spanningen tussen partijen"Lees meer >
07/11 07u15  Volg LIVE: "De ochtend" op Radio 1Volg hier 'De ochtend' op Radio 1 tussen 6 en 9 uur.
06/11 14u15  Paars-groen of paars-geel: welke bonte kleurencombinaties kan de federale regering krijgen?Een nieuwe federale regering vormen is niet gemakkelijk omdat er altijd wel een bont allegaartje van partijen nodig is om een meerderheid te vormen. Journalisten hebben voortdurend de mond vol van paars-groen en paars-geel. Maar wat betekenen die bonte kleurencombinaties nu ook alweer? Een overzicht van het politieke kleurenpalet.
06/11 11u15  Valerie Van Peel (N-VA): "Abortus en euthanasie gaan over leven en dood, dit is geen politiek spelletje"Valerie Van Peel, federaal parlementslid voor de N-VA, stoort zich aan de manier waarop ethische kwesties, zoals abortus en euthanasie, in deze regering van lopende zaken aan bod komen. 'Men overstijgt het sloganeske niet. Het gaat nochtans over leven en dood. De publieke opinie verdient een duidelijk debat. Achter die wijzigingen zitten zaken die niet zo mooi zijn als ze op het eerste zicht lijken.' Daarmee richt Van Peel haar pijlen op Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten.
06/11 09u00  Wetstraatjournalist Vansevenant: "CD&V en Open VLD willen N-VA in regering en daar hebben ze hun redenen voor"De impasse rond de federale regeringsvorming blijft, ook nu PS-voorzitter Paul Magnette is aangesteld als informateur. Hoewel Magnette grote voorstander is van een paarsgroene formule (zonder N-VA dus red.), moet hij van de koning alle formules onderzoeken. Hij gaat alvast met 8 partijen praten, onder wie ook CD&V en Open VLD. Zij zullen kleur moeten bekennen, maar geven nu al aan dat N-VA bij de federale regering hoort. En daar hebben ze hun redenen voor.
06/11 06u45  Vlaams luchtkwaliteitsplan is "vrijblijvend plan zonder tanden": Greenpeace stuurt deurwaarder naar kabinet DemirDe milieubeweging Greenpeace heeft in het in nieuwe Vlaamse regeerakkoord specifiek naar de maatregelen gekeken om onze luchtkwaliteit te verbeteren, en komt tot de conclusie dat de Vlaamse regering gebuisd is. Om die reden heeft Greenpeace beslist om een deurwaarder naar het kabinet van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) te sturen, na een vonnis van vorig jaar.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

4x Theo Francken (N-VA): "Uitleg bij komst asielcentrum Bilzen kwam te laat", minister Maggie De Block (Open VLD) ontkent13/11 10u15 - VRT NWS: Politiek: In Bilzen hebben de buurtbewoners te laat en te weinig duiding gekregen bij de komst van het asielcentrum, waar zondagavond brand werd gesticht. Dat vindt Kamerlid en voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). 'Je moet geen weken en maanden wachten om info-avonden te organiseren, want dan beginnen de indianenverhalen.' Maar bevoegd minister Maggie De Block (Open VLD) spreekt hem tegen.
1x Paars-groen of paars-geel: welke bonte kleurencombinaties kan de federale regering krijgen?06/11 14u15 - VRT NWS: Politiek: Een nieuwe federale regering vormen is niet gemakkelijk omdat er altijd wel een bont allegaartje van partijen nodig is om een meerderheid te vormen. Journalisten hebben voortdurend de mond vol van paars-groen en paars-geel. Maar wat betekenen die bonte kleurencombinaties nu ook alweer? Een overzicht van het politieke kleurenpalet.
0x Vlaams luchtkwaliteitsplan is "vrijblijvend plan zonder tanden": Greenpeace stuurt deurwaarder naar kabinet Demir06/11 06u45 - VRT NWS: Politiek: De milieubeweging Greenpeace heeft in het in nieuwe Vlaamse regeerakkoord specifiek naar de maatregelen gekeken om onze luchtkwaliteit te verbeteren, en komt tot de conclusie dat de Vlaamse regering gebuisd is. Om die reden heeft Greenpeace beslist om een deurwaarder naar het kabinet van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) te sturen, na een vonnis van vorig jaar.
0x Wetstraatjournalist Vansevenant: "CD&V en Open VLD willen N-VA in regering en daar hebben ze hun redenen voor"06/11 09u00 - VRT NWS: Politiek: De impasse rond de federale regeringsvorming blijft, ook nu PS-voorzitter Paul Magnette is aangesteld als informateur. Hoewel Magnette grote voorstander is van een paarsgroene formule (zonder N-VA dus red.), moet hij van de koning alle formules onderzoeken. Hij gaat alvast met 8 partijen praten, onder wie ook CD&V en Open VLD. Zij zullen kleur moeten bekennen, maar geven nu al aan dat N-VA bij de federale regering hoort. En daar hebben ze hun redenen voor.
0x Valerie Van Peel (N-VA): "Abortus en euthanasie gaan over leven en dood, dit is geen politiek spelletje"06/11 11u15 - VRT NWS: Politiek: Valerie Van Peel, federaal parlementslid voor de N-VA, stoort zich aan de manier waarop ethische kwesties, zoals abortus en euthanasie, in deze regering van lopende zaken aan bod komen. 'Men overstijgt het sloganeske niet. Het gaat nochtans over leven en dood. De publieke opinie verdient een duidelijk debat. Achter die wijzigingen zitten zaken die niet zo mooi zijn als ze op het eerste zicht lijken.' Daarmee richt Van Peel haar pijlen op Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten.
0x Volg LIVE: "De ochtend" op Radio 107/11 07u15 - VRT NWS: Politiek: Volg hier 'De ochtend' op Radio 1 tussen 6 en 9 uur.
0x Informateur Magnette (PS) over vorming federale regering: "Veel verschillen en ook veel spanningen tussen partijen"07/11 11u45 - VRT NWS: Politiek: Lees meer >
0x Europese Commissie: "Belgisch begrotingstekort zal oplopen tot 2,6 procent"07/11 11u45 - VRT NWS: Politiek: De Europese Commissie voorspelt dat het begrotingstekort in ons land de komende drie jaar nog sterk zal toenemen: dit jaar tot 1,7 procent van het bruto binnenlands product en bij ongewijzigd beleid tot 2,3 procent in 2020 en tot 2,6 procent in 2021.
0x Informateur Magnette (PS) over vorming federale regering: "Hoeveel slaagkans ik mezelf geef? 2 of 3 op 10"07/11 12u45 - VRT NWS: Politiek: PS-voorzitter Paul Magnette, die als nieuwe informateur de mogelijkheden voor een federale regering moet onderzoeken, zal op een andere manier werken dan zijn voorgangers. 'We moeten vertrekken vanuit de uitdagingen voor ons land en niet vanuit de vraag welke partijen kunnen samenwerken', zei hij op een persconferentie. Maar veel kans op slagen geeft hij zichzelf (nog) niet: 'Iets tussen 2 en 3 op 10?'
0x Conner Rousseau (SP.A) over formatiegesprekken: "Wij gaan niet praten om er voor spek en bonen bij te zitten"07/11 17u15 - VRT NWS: Politiek: Als het van Vlaams fractieleider Conner Rousseau (SP.A) afhangt, zal de SP.A niet zomaar tot een nieuwe federale regering toetreden. Rousseau geldt als de gedoodverfde kandidaat-opvolger van huidig partijvoorzitter John Crombez. Hoewel hij pas morgenmiddag weet of hij dat ook effectief wordt, gaf hij nu al enkele marsrichtingen aan in 'Villa Politica'.

Statistieken

Artikels:
30603
Gelezen:
31656
Aantal lezers nu:
63


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven