donderdag 19 oktober 2017, week 42


U bent nu hier: Meer nieuws van VRT NWS: Politiek

Laatste updatecontrole: vandaag om 7u15
 

VRT NWS: Politiek

Verbergen Tonen
19/10 04u30  Stemming wijzigingen aan asielwet gaat niet door De stemming die de Kamer vandaag moest houden over ingrijpende wijzigingen aan de asielwet gaat niet door.  36 
18/10 21u30  Stéphane Moreau blijft voorlopig aan bij Nethys Stéphane Moreau blijft voorlopig aan de slag als gedelegeerd bestuurder bij Nethys, de operationele poot van de door schandalen geplaagde Luikse intercommunale Publifin. Hij krijgt wel een nagenoeg nieuwe raad van bestuur onder zich, en zijn aanwezigheid bij vergaderingen is ook niet meer gewenst. Dat schrijven Le Soir en RTBf Info.
18/10 20u45  Roetfilterfraude in Brussel wordt onmogelijk Strengere roettest in Brusselse keuringsstations moet een einde maken aan het illegaal verwijderen van roetfilters.
18/10 19u45  Bart Verhulst: "Zowel meerderheid als oppositie onder de indruk van uiteenzetting Dutordoir" In de Kamercommissie Infrastructuur heeft NMBS-baas  Sophie Dutordoir haar visie over de spoorwegen uit de doeken gedaan.  Onze reporter  Bart Verhulst zag een 'zeer kritische, strijdvaardige en ambitieuze' Dutordoir aan het werk tijdens een betoog van meer dan twee uur.
18/10 19u30  CD&V en N-VA willen extra inspanningen voor klimaat Regeringspartijen CD&V en N-VA hebben in het Vlaams parlement gepleit voor extra inspanningen voor het klimaat. 'Er zijn dringend extra ingrijpende maatregelen nodig, zoals een slimme kilometerheffing voor personenwagens, strengere normen voor nieuwbouw en het uitfaseren van verwarming op stookolie en op termijn ook op gas', zei Wilfried Vandaele van N-VA.
18/10 18u00  Nieuwe NMBS-baas Dutordoir maakt brandhout van beleid: "Ik ben van mijn stoel gevallen" Sophie Dutordoir is in de Kamer verschenen om haar toekomstvisie voor de NMBS uit de doeken te doen. Eind vorig jaar is de manager door de federale regering aangesteld als CEO van de NMBS. 'Ik ben van mijn stoel gevallen toen ik de cijfers over de arbeidsongevallen onder ogen kreeg', aldus Dutordoir. Ze wil dat de NMBS het in de toekomst even goed doet als een privébedrijf.
18/10 17u00  Nieuwe NMBS-baas Sophie Dutordoir maakt brandhout van beleid Sophie Dutordoir is in de Kamer verschenen om haar toekomstvisie voor de NMBS uit de doeken te doen. Eind vorig jaar is de manager door de federale regering aangesteld als CEO van de NMBS. 'Ik ben van mijn stoel gevallen toen ik de cijfers over de arbeidsongevallen onder ogen kreeg', aldus Dutordoir. Ze wil dat de NMBS het in de toekomst even goed doet als een privébedrijf.
18/10 17u00  Charles Michel wordt geen lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen Premier Charles Michel zal bij de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar geen lijsttrekker zijn in Waver. Dat heeft hij in een mededeling laten weten.
18/10 16u30  De Croo ‘zwaar teleurgesteld’ over 25 Waalse vergunningen voor wapenuitvoer naar Saudi-Arabië Federaal vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) is ‘zwaar teleurgesteld’ over de beslissing van de Waalse regering om 25 vergunningen voor wapenuitvoer naar Saudi-Arabië goed te keuren. Dat zegt hij aan De Standaard. Consternatie ook bij de Groenen, omdat een eerdere resolutie over wapenleveringen aan Saudi-Arabië ook de steun kreeg van de MR, de partij van de Waalse minister-president Borsus.
18/10 15u30  Tusk wil Europese Unie hervormen in dertien bedrijven In de aanloop naar de top van staatshoofden en regeringsleiders heeft Europees president Donald Tusk een wegenkaart voor de hervorming van de Europese Unie uit de doeken gedaan. De Pool plant tot juni 2019 dertien bijeenkomsten van de chefs om de hete hangijzers in de Europese politiek aan te pakken en het Europese project een toekomst te bieden na de brexit.
18/10 15u30  De Croo ‘zwaar teleurgesteld’ over 25 Waalse wapenvergunningen naar Saudi-Arabië Federaal vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) is ‘zwaar teleurgesteld’ over de beslissing van de Waalse regering om 25 wapenvergunningen naar Saudi-Arabië goed te keuren. Dat zegt hij aan De Standaard. Consternatie ook bij de Groenen, omdat een eerdere resolutie over wapenleveringen aan Saudi-Arabië ook de steun kreeg van de MR, de partij van de Waalse minister-president Borsus.
18/10 15u00  De Croo ‘zwaar teleurgesteld’ over 25 Waalse wapenvergunningen naar Saoedi-Arabië Federaal vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) is ‘zwaar teleurgesteld’ over de beslissing van de Waalse regering om 25 wapenvergunningen naar Saudi-Arabië goed te keuren. Dat zegt hij aan De Standaard. Consternatie ook bij de Groenen, omdat een eerdere resolutie over wapenleveringen aan Saoedi-Arabië ook de steun kreeg van de MR, de partij van de Waalse minister-president Borsus.
18/10 13u00  Moeder van Bart De Wever neemt voor het eerst politiek mandaat op Irene Torfs stapt in de politiek. Ze is 78 en moeder van Bart De Wever. Ze volgt een districtsraadslid in Deurne op.
18/10 12u15  Loonbriefje Kamervoorzitter krimpt met een derde Het Bestuurscomité van de Kamer, bestaande uit de drie ondervoorzitters en twee bureauleden van de Kamer, heeft woensdag beslist om het salaris van de Kamervoorzitter te verminderen. De Kamervoorzitter verdient vanaf deze maand hetzelfde als de premier plus één euro.
18/10 10u00  "Binnen 20 jaar komen de Chinezen naar hier om te zien hoe de mensen vroeger leefden" Vlaams Parlementslid Bruno Tobback (SP.A) gaf in De Ochtend op Radio 1 felle kritiek op het klimaatbeleid van de Vlaamse Regering. Daarover wordt vanmiddag in het Vlaams Parlement gedebatteerd.
Laatste update: vandaag om 4u30


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
17/10 22u45  Populisme in West-EuropaIn “De afspraak” liet Cas Mudde, politicoloog aan de University of Georgia en een wereldautoriteit op het vlak van populisme zijn licht schijnen op de opkomst van het populisme in Europa. Niet alles wat we vandaag op schrijven als populisme is ook echt populisme.
17/10 20u00  Evenveel mannen als vrouwen in Brusselse schepencolleges?Het Brussels parlement heeft vandaag een consensus bereikt over een paritaire samenstelling in Brusselse schepencolleges. Als het voorstel tot ordonnatie in de komende maanden gestemd wordt, dan moeten alle Brusselse schepencolleges vanaf de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 uit evenveel mannen als vrouwen bestaan.
17/10 19u00  Pascal Smet dient klacht in bij politie na bedreigingenZowat vijftien bedreigingen heeft Brussels minister voor mobiliteit Pascal Smet al ontvangen. Dat schrijft de website Bruzz en het nieuws is ons bevestigd. Het kabinet Smet zegt dat de minister wel wat kritiek op zijn beleid gewoon is maar dat de toon duidelijk is verhard en dat er nu ook gesproken wordt van 'fysieke eliminatie'.
17/10 17u15  Na Tommelein nu ook Schauvliege in het gipsVlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) heeft afgelopen weekend haar elleboog gebroken bij een ongeval met de mountainbike. Net nu collega Bart Tommelein (Open VLD) uit het gips is, zit Schauvliege in het gips van schouder tot pols.
17/10 16u15  Kris Peeters (CD&V) nodigt auteurs “Armoede in België” uit voor gesprekArmoedespecialisten en auteurs van het jaarboek “Armoede in België” Ides Nicaise (KU Leuven), Jan Vrancken (Universiteit Antwerpen) en Pieter-Jan De Graeve (UGent) worden vrijdag op het kabinet verwacht van minister van Werk, Kris Peeters (CD&V). De uitnodiging van Peeters is opmerkelijk na de uithaal van staatssecretaris voor Armoedebestrijding, Zuhal Demir aan het adres van de auteurs.  
17/10 12u45  De Wever: "Regeringspartijen kunnen de verkiezingen winnen"N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft er vertrouwen in dat de huidige regeringspartijen de verkiezingen van 2019 kunnen winnen. Hij ziet namelijk in de politieke barometer van VRT NWS een 'opwaartse trend' voor alle regeringspartijen. Wel maakt De Wever zich zorgen over de politieke evolutie in Wallonië. 
17/10 09u45  Ivan De Vadder brengt u de resultaten van de politieke barometerLees meer >
17/10 09u45  Gwendolyn Rutten: "Je mag naar vrouwen kijken maar je blijft er met je poten af"Voorzitster van Open VLD Gwendolyn Rutten vindt dat getuigenissen over grensoverschrijdend gedrag of seksueel misbruik naar buiten moeten komen, ook in de politiek.
17/10 09u00  Calvo: "Een regering met klimaatambitie behoort tot de mogelijkheden"Groen reageert tevreden op de resultaten van de politieke peiling van de VRT, De Standaard, RTBF en La Libre. De Vlaamse groenen gaan 5 procent vooruit, de Franstalige groenen zelfs 10 procent. Fractieleider Kristof Calvo droomt al van regeringsdeelname. 'Een regering met klimaatambitie behoort eindelijk tot de mogelijkheden', zegt hij in 'De ochtend'.
17/10 08u45  Francken: "Ik geloof niet in peilingen, maar liever een goede dan een slechte"De eerste reacties na de politieke peiling van VRT NWS, De Standaard, de RTBF en La Libre beginnen binnen te stromen. 'Ik geloof niet in peilingen, maar heb liever een goede dan een slechte', zegt staatssecretaris Theo Francken (N-VA). 'Ik ben blij dat mijn partij het goed doet', zegt minister Hilde Crevits (CD&V). Ook bij PVDA zijn ze tevreden. Vlaams Belang wint liever verkiezingen dan peilingen.
17/10 08u15  N-VA: "Actrices moeten kunnen getuigen over seksueel misbruik"N-VA wil de commissie die grensoverschrijdend gedrag onderzoekt in de sport, uitbreiden naar andere domeinen. Ook actrices, leerkrachten en vrouwen uit de jeugd- en welzijnssector moeten gehoor krijgen, vindt de partij.
17/10 03u45  Fiscale rechtvaardigheid van de federale regering overtuigt de Belgen nietEen meerderheid van de Belgen vindt dat de regering-Michel onvoldoende inspanningen levert om de belastingdruk eerlijk te verdelen. Dat blijkt uit een peiling in opdracht van VRT NWS, De Standaard, RTBF en La Libre. Vooral de Brusselaars en de Walen zijn niet overtuigd van de fiscale maatregelen.
17/10 03u45  PS krijgt klappen in Brussel en Wallonië, Ecolo en PTB grote stijgersMochten er vandaag federale verkiezingen zijn, dan zou de PS fors verlies lijden in Brusssel en Wallonië. Dat blijkt uit een peiling van VRT NWS, De Standaard, RTBF en La Libre. De groenen van Ecolo en de extreemlinkse PTB zouden van hun kant indrukwekkende groeicijfers kunnen voorleggen.
17/10 03u45  Om de populairste politicus te zijn, moet je naam met een "m" beginnenPremier Charles Michel (MR) is voor de tweede keer op rij de populairste politicus in Vlaanderen. In Wallonië staat voormalig Waals minister-president Paul Magnette (PS) op plaats 1, in Brussel DéFI-vorzitter Olivier Maingain.
17/10 03u45  Politieke landschap in Vlaanderen lijkt grotendeels bevrorenMochten er vandaag federale verkiezingen in Vlaanderen zijn, dan blijft de N-VA afgetekend de grootste politieke formatie. Dat blijkt uit de politieke barometer van VRT NWS, De Standaard, de RTBF en La Libre. Hoewel ze al sinds 2014 in de oppositie zitten, blijven de Vlaamse socialisten verder achteruitboeren. De extreemlinkse PVDA komt voor de eerste keer boven de kiesdrempel van 5 procent. Echt grote wijzigingen zijn er echter niet.
16/10 22u45  Zuhal Demir: "Zo spreek je niet over mensen in armoede. Ik vind dat walgelijk"Staatssecretaris voor Armoedebestrijding, Zuhal Demir (N-VA), reageerde vanavond in 'De afspraak' op de heisa van afgelopen week naar aanleiding van haar uitspraken over het boek 'Armoede in België'. Ze blijft bij haar uitspraken van vorige week.
16/10 22u30  Zuhal Demir: "Zo spreek je niet over mensen in armoede. Ik vind dat walgelijk."Staatssecretaris voor Armoedebestrijding, Zuhal Demir (N-VA), reageerde vanavond in 'De afspraak' op de heisa van afgelopen week naar aanleiding van haar uitspraken over het boek 'Armoede in België'. Ze blijft bij haar uitspraken van vorige week.
16/10 20u00  Stadsderby in Antwerpen: gepolariseerd naar de verkiezingen Als Beerschot Wilrijk volgende week wint van OH Leuven en geen terugval kent, dan krijgt Antwerpen volgend najaar misschien opnieuw een stadsderby in het voetbal op het hoogste niveau. Het zal niet de enige derby zijn want op 14 oktober 2018 is er de grote clash tussen links en rechts bij de gemeenteraadsverkiezingen.  En net als in het voetbal is de polarisatie groot, je bent voor Beerschot of voor Antwerp en je bent voor De Wever of tegen De Wever.  Al is er nog wel enige nuance, want wie tegen De Wever is, moet niet naar links, hij of zij kan ook nog meer naar rechts of naar het midden.
16/10 19u30  StadsderbyAls Beerschot Wilrijk volgende week wint van OH Leuven en geen terugval kent, dan krijgt Antwerpen volgend najaar misschien opnieuw een stadsderby in het voetbal op het hoogste niveau. Het zal niet de enige derby zijn want op 14 oktober 2018 is er de grote clash tussen links en rechts bij de gemeenteraadsverkiezingen.  En net als in het voetbal is de polarisatie groot, je bent voor Beerschot of voor Antwerp en je bent voor De Wever of tegen De Wever.  Al is er nog wel enige nuance, want wie tegen De Wever is, moet niet naar links, hij of zij kan ook nog meer naar rechts of naar het midden.
16/10 18u30  Binnenkort gelijk loon voor gelijk werk?Het Europees Parlement stemde vandaag vóór een aanpassing van de detacheringsrichtlijn. Daarmee zou er de komende weken eindelijk een doorbraak kunnen komen in de detacheringskwestie. 
16/10 18u15  Meerderheid van Belgen wil kaki op straat houdenEen grote meerderheid van de Vlamingen (64%), Walen (69%) en Brusselaars (67%) wil de militairen op straat houden om in te staan voor de veiligheid van de burgers. Dat blijkt uit een peiling in opdracht van VRT NWS, De Standaard, RTBF en La Libre Belgique.
16/10 18u00  Meerderheid van Belgen wil militairen op straat houdenEen grote meerderheid van de Vlamingen (64%), Walen (69%) en Brusselaars (67%) wil de militairen op straat houden om in te staan voor de veiligheid van de burgers. Dat blijkt uit een peiling in opdracht van VRT NWS, De Standaard, RTBF en La Libre Belgique.
15/10 19u15  "Samen" is een feit: na SP.A stemt ook Groen voor gezamenlijke Antwerpse lijstDe Antwerpse afdelingen van SP.A en Groen trekken onder de naam 'Samen' naar de Antwerpse kiezer bij de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar. De lijst was eerder al voorgesteld, maar nu hebben ook de lokale afdelingen van beide partijen het licht op groen gezet.
15/10 18u30  PODCAST: "De afspraak op vrijdag" met Meyrem Almaci, Eric Goens en Sander Van HoornIn 'De afspraak op vrijdag' besprak Ivan De Vadder vrijdagavond de actualiteit van de voorbije week met Groen-voorzitter Meyrem Almaci, televisiemaker Eric Goens en NOS-correspondent Sander Van Hoorn. Ze hadden het over de samenwerking tussen Groen en SP.A in Antwerpen, het regeerakkoord van de Nederlanders en de beleidsverklaring van premier Michel. Beluister hier de podcast.
15/10 17u00  Sinds 1 augustus heeft Francken al drie Soedanezen teruggestuurd naar SoedanStaatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zegt dat hij al Soedanezen heeft teruggestuurd die waren opgepakt in het Maximiliaanpark, in Brussel. In 'De zevende dag' noemde hij geen aantal, maar achteraf liet hij weten dat er sinds 1 augustus al drie zijn teruggestuurd. Volgende week spreekt een Luikse rechter zich ten gronde uit over de uitwijzing van 26 Soedanezen die vastzitten in het gesloten centrum in Vottem.
15/10 17u00  Antwerpse SP.A zegt ja tegen gezamenlijke lijst met GroenDe Antwerpse SP.A-leden hebben  met een overgrote meerderheid 'Samen' goedgekeurd, de gezamenlijke lijst van SP.A, Groen en onafhankelijken voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. 200 leden brachten hun stem uit, en er was maar één onthouding en één stem tegen. Later vanmiddag stemmen de leden van Groen, en daar wordt meer tegenstand verwacht. Bij Groen is een tweederdemeerderheid pro nodig.
15/10 15u00  Mieke Vogels: "Inhoudelijk platform van kartel zeer zwak en beetje grijs"Voormalig Groen-kopstuk Mieke Vogels is naar eigen zeggen geen voorstander van 'Samen', het samengaan van haar partij, de SP.A en onafhankelijken in Antwerpen. Vanmiddag spreken de Antwerpsde partijleden van Groen zich uit over dat samengaan.
15/10 13u45  Kent u het verschil tussen een kartel en een bondgenootschap? "Samen" legt het voor u uitEerder deze week zijn Groen en SP.A het eens geworden om volgend jaar samen naar de kiezer in Antwerpen te trekken. 'Samen' heet de progressieve lijst die de N-VA van burgemeester Bart De Wever gaat uitdagen. 'Samen' is naar eigen zeggen een bondgenootschap, en geen kartel.
15/10 13u45  Sinds 1 augustus heeft Francken al drie Soedanezen teruggestuurdStaatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zegt dat hij al Soedanezen heeft teruggestuurd die waren opgepakt in het Maximiliaanpark, in Brussel. In 'De zevende dag' noemde hij geen aantal, maar achteraf liet hij weten dat er sinds 1 augustus al drie zijn teruggestuurd. Volgende week spreekt een Luikse rechter zich ten gronde uit over de uitwijzing van 26 Soedanezen die vastzitten in het gesloten centrum in Vottem.
15/10 13u15  Hoeveel Soedanezen heeft Francken al teruggestuurd? "Een aantal"Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zegt dat hij al Soedanezen heeft teruggestuurd die waren opgepakt in het Maximiliaanpark, in Brussel. Over hoeveel mensen het juist gaat, wilde hij niet kwijt in 'De zevende dag'. Volgende week spreekt een Luikse rechter zich ten gronde uit over de uitwijzing van 26 Soedanezen die vastzitten in het gesloten centrum in Vottem.
15/10 11u15  Armoede-expert na uithaal Demir: "Dit is een Trumpiaanse manier van reageren"De auteurs van het jaarboek 'Armoede in België' roepen staatssecretaris voor Armoedebestrijding Zuhal Demir (N-VA) op om het debat over de inhoud van boek op een serene en intellectueel eerlijke wijze te voeren. Hun boek is gebaseerd op onderzoek dat ze trouwens op verzoek van Demir zelf hebben uitgevoerd.
15/10 10u30  Vrank en vrije Open VLD'er: "Ik geloof niet in N-VA"Vlaams Parlementslid Mercedes Van Volcem (Open VLD), die zich eerder al kritisch uitliet over staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) en Vlaams minister van Inburgering Liesbetrh Homans (N-VA), laat zich andermaal kritisch uit over de N-VA. Nochtans zit haar partij in een coalitie met die partij, zowel op Vlaams als op federaal niveau.
15/10 00u00  De afspraak op vrijdagHerbekijk hier 'De afspraak op vrijdag' van vrijdag 13 oktober.
15/10 00u00  Villa PoliticaHerbekijk hier 'Villa politica' van zaterdag 14 oktober.
14/10 16u30  MR en PS bundelen de krachten voor de gemeenteraadsverkiezingen in RochefortIn Rochefort, in de provincie Namen, hebben de liberale Mouvement Réformateur (MR) en de Parti Socialiste (PS) een akkoord aangekondigd over een kartellijst. Dat hebben kopstukken Pierre-Yves Dermagne (PS) en François Bellot (MR) aangekondigd. Beide partijen besturen de stad al samen sinds 2012.
14/10 13u45  Bart De Wever enige kandidaat N-VA-voorzitterBart De Wever is de enige kandidaat om zichzelf om zichzelf op te volgen als N-VA-voorzitter. Dat meldt de N-VA.
14/10 13u15  Michel: "Wat tussen Spanje en Catalonië gebeurt, stelt Europa op de proef"Premier Charles Michel (MR) pleit ervoor om de Europese Unie een nieuw elan te geven en noemt de kwestie-Catalonië een uitdaging voor de EU omdat het hier over fundamentele kwesties gaat. Hij herhaalt zijn pleidooi voor een dialoog tussen Barcelona en Madrid. Pas als dat niet lukt, kan er eventueel sprake zijn van internationale of Europese bemiddelling.
14/10 13u00  Bart De Wever enige kandidaat voor N-VA-voorzitterschapBart De Wever is de enige kandidaat om zichzelf om zichzelf op te volgen als N-VA-voorzitter. Dat meldt de N-VA.  Er hebben zich geen uitdagers gemeld als kandidaat-voorzitter van de partij. De deadline voor het indienen van kandidaturen voor het voorzitterschap liep gisteren af.
14/10 12u30  De Wever: "De hele linkerzijde heeft een anti-BDW-lijst gevormd"Eén jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen overschouwt de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) het politieke landschap in de Scheldestad, waar Groen en SP.A hem uitdagen met de lijst 'Samen'. Echt ongelukkig lijkt hij daar niet over, blijkt uit een interview in Het Laatste Nieuws.
14/10 12u15  Brussels gewest maakt praktijktesten mogelijk vanaf volgend jaarDe praktijktesten hebben al veel stof doen opwaaien maar bleven tot nu toe dode letter.  In het Brussels gewest wordt het vanaf 1 januari 2018 wel realiteit: als er aanwijzingen zijn dat bedrijven sollicitanten discrimineren bv op basis van leeftijd of afkomst, kan de inspectie praktijktesten en mystery calls organiseren om de discriminatie aan te tonen.
14/10 11u30  De privacycommissie kiest met Facebook de verkeerde vijandMatthias Dobbelaere-Welvaert, jurist gespecialiseerd in nieuwe technologieën en privacy, vindt dat onze privacycmmissie tijd en geld verspilt met de ophefmakende rechtszaak tegen Facebook. 'Laat de grote spelers dat gevecht voeren en concentreer u op de bescherming van de privacy bij Belgische bedrijven'.
14/10 08u45  Vlamingen laten hun stemgedrag niet bepalen door de investeringen van hun gemeenteDe Universiteit Gent heeft de inkomsten en uitgaven van Vlaamse gemeenten onderzocht tijdens het laatste jaar van de voorbije 3 bestuursperiodes. En dat geeft enkele opmerkelijke vaststellingen. Zo spelen noch de inkomsten noch de uitgaven van gemeenten een rol in het stemhokje. Politici worden dus niet beloond of afgestraft voor de belastingen die ze heffen of de investeringen die ze met dat geld doen. Ook de schulden van een gemeente hebben nauwelijks invloed op het stemgedrag.
13/10 23u00  "Peeters in het midden van het bed? Hij neemt vaak het boekje van het linkernachtkastje"Tom Meeuws (SP.A) ziet samenwerking mogelijk tussen enerzijds de lijst 'Samen' van SP.A en Groen en anderzijds de CD&V van Kris Peeters. Dat liet hij verstaan in 'Terzake'. 
13/10 22u30  Meyrem Almaci: “Volkslied in regeerakkoord is geen garantie op samenhorigheid”De voorzitter van Groen Meryrem Almaci heeft in “De afspraak” aangetoond dat ze het Belgische volkslied, de Brabançonne, heeft geleerd op school. De Vlaamse leeuw kent ze niet. “Ik ben tenslotte Belg”, zegt Almaci. “En door in een regeerakkoord te schrijven dat de Belgen het volkslied moeten kennen, creëer je geen samenhorigheid. Je moet werken aan het samenhorigheidsgevoel in de samenleving.”  
13/10 21u45  Klimaatexpert Delbeke: "Zorgwekkend dat klimaatbeleid in ons land beetje is stilgevallen"Het ziet er niet naar uit dat Vlaanderen de klimaatdoelstellingen die met Europa zijn afgesproken zal halen tegen 2020. De Belgische Directeur-generaal Klimaat bij de Europese Commissie, Jos Delbeke, wijt dat voornamelijk aan het transportbeleid in ons land. Dat zei hij in het Radio 1 programma 'De wereld vandaag'.
13/10 21u45  "Peeters zegt dat hij in het midden van het bed ligt, maar hij neemt veel het boekje aan de linkerkant"Tom Meeuws (SP.A) ziet samenwerking mogelijk tussen enerzijds de lijst 'Samen' van SP.A en Groen en anderzijds de CD&V van Kris Peeters. Dat liet hij verstaan in 'Terzake'. 
13/10 21u45  Meyrem Almaci: “Volkslied in regeerakkoord geen garantie op samenhorigheid”De voorzitter van Groen Meryrem Almaci heeft in “De afspraak” aangetoond dat ze het Belgische volkslied, de Brabançonne, heeft geleerd op school. De Vlaamse leeuw kent ze niet. “Ik ben tenslotte Belg”, zegt Almaci. “En door in een regeerakkoord te schrijven dat de Belgen het volkslied moeten kennen, creëer je geen samenhorigheid. Je moet werken aan het samenhorigheidsgevoel in de samenleving.”  
13/10 20u15  Klimaatexpert Delbeke: "Het probleem voor Vlaanderen is het transport, het gebruik van het privévoertuig"Het ziet er niet naar uit dat Vlaanderen de klimaatdoelstellingen die met Europa zijn afgesproken zal halen tegen 2020. De Belgische Directeur-generaal Klimaat bij de Europese Commissie, Jos Delbeke, wijt dat voornamelijk aan het transportbeleid in ons land. Dat zei hij in het Radio 1 programma 'De wereld vandaag'.
13/10 19u00  Hoe origineel is "Samen"? Deze 24 gemeenten gingen Antwerpen voorSP.A, Groen en enkele onafhankelijken trekken volgend jaar samen naar de Antwerpse kiezer, met de eengemaakte lijst 'Samen'. Het gebeurt kennelijk wel vaker dat lokale lijsten onder de naam 'Samen' de kiezer proberen te overtuigen.
13/10 18u00  N-VA over "Samen": "Duidelijke keuze voor Antwerpse kiezer"Volgens de N-VA van huidig Antwerps burgemeester Bart De Wever komt de kiezer voor een 'duidelijke keuze' te staan nu SP.A en Groen samen naar de kiezer trekken in de Scheldestad. CD&V-kopstuk Kris Peeters van zijn kant wil zijn partij uitspelen als de centrumpartij tussen het linkse en rechtse blok. Philippe De Backer van Open VLD ziet zichzelf dan weer als 'het echte positieve alternatief'. Filip Dewinter (Vlaams Belang) noemt de lijst 'Samen' op zijn beurt een 'electoraal cadeau' voor Bart De Wever.
13/10 17u00  Minder Europese steun voor regio's door de brexit?Door de brexit zal de Europese begroting na 2020 krimpen. De vrees is nu al dat Europees geld voor de regio's anders verdeeld zal moeten worden. Ter gelegenheid van de Europese Week van de Regio's en steden wou het Comité van de Regio's tonen hoe belangrijk Europese projecten voor de regio's zijn. 
13/10 15u45  Peeters over "Samen": "Dit kan de verkiezingscampagne boeiend maken"CD&V-kopstuk Kris Peeters wil zijn partij uitspelen als de centrumpartij nu SP.A en Groen samen naar de kiezer trekken in Antwerpen. Philippe De Backer van Open VLD ziet zichzelf dan weer als 'het echte positieve alternatief'.
13/10 14u00  Lijsttrekker Van Besien: "Met "Samen" willen we partijpolitiek overstijgen"In Antwerpen peilt journalist Bart Verhulst bij Wouter Van Besien naar de beweegreden van Groen om, één jaar voor de verkiezingen, met SP.A in zee te gaan. 'Het gaat erom alle progressieve krachten in Antwerpen te verzamelen, voor een nieuw beleid, samen met de Antwerpenaren.' Of dit linkse front ook samen met uiterst links wil besturen? 'Wij hanteren geen cordon sanitaire tegen PVDA.'
13/10 13u30  Peeters: "Dit kan de verkiezingscampagne boeiend maken"Kris Peeters vindt het interessant dat Groen en SP.A samen naar de kiezer gaan. Hij hoopt echter dat er niet verder gepolariseerd wordt door 'een rechts en een links kamp'. 'Ik hoop dat de kiezer zegt, het centrum is het beste.' voegt hij eraan toe in de hoop de kiezers voor zich te winnen.
13/10 12u15  Groen en SP.A dagen "Samen" Bart De Wever uit in AntwerpenDe kartellijst waarmee Groen en SP.A in Antwerpen naar de gemeenteraadsverkiezingen gaan, zal 'Samen' heten. Dat is zopas bekendgemaakt op een persconferentie. Op de lijst staan ook onafhankelijke kandidaten. Gisteren was al bekend geraakt dat Wouter Van Besien van Groen de lijst zal trekken.
13/10 12u00  Volg LIVE vanaf 11.30 uur: bekendmaking project SP.A en Groen in AntwerpenGroen en SP.A maken om 11.30 uur hun gezamenlijke plannen bekend voor de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. Hoe ziet hun project eruit dat SP.A als 'uniek in de politieke wereld' bestempelt?  U kan het hier live volgen.
13/10 12u00  Nieuwe linkse kartellijst in Antwerpen heet "Samen"De kartellijst waarmee Groen en SP.A in Antwerpen naar de gemeenteraadsverkiezingen gaan, zal 'Samen' heten. Dat is zopas bekendgemaakt op een persconferentie. Op de lijst staan ook onafhankelijke kandidaten. Gisteren was al bekend geraakt dat Wouter Van Besien van Groen de lijst zal trekken.
13/10 12u00  Jinnih Beels, het wit konijn van  "Samen"Ze is veertig, woont - nog even - in Westerlo, heeft half-Indische roots, is criminologe van opleiding en maakt al vijftien jaar lang deel uit van de politie. En volgend jaar in oktober trekt ze als onafhankelijke kandidate op de nieuwe linkse kartellijst 'Samen' naar de Antwerpse kiezer.
13/10 11u00  De Stemming: wat staat er op het spel in West-Vlaanderen?Eén jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen staat Marc Van de Looverbosch stil bij het politieke landschap in Vlaanderen. Vandaag: West-Vlaanderen.
13/10 07u45  Ruim 1 op de 6 gemeenten kreeg de voorbije 5 jaar een nieuwe burgemeesterMeer dan 1 op de 6 Vlaamse gemeenten kreeg de voorbije 5 jaar een nieuwe burgemeester. Dat blijkt uit cijfers die de regionale redacties van Radio 2 opvroegen. In Vlaams-Brabant gaat het zelfs om 1 op de 4 gemeenten. 
13/10 07u00  Ruim 1 op de 6 gemeenten kreeg nieuwe burgemeesterMeer dan 1 op de 6 Vlaamse gemeenten kreeg de voorbije 5 jaar een nieuwe burgemeester. Dat blijkt uit cijfers die de regionale redacties van Radio 2 opvroegen. In Vlaams-Brabant gaat het zelfs om 1 op de 4 gemeenten. 
12/10 23u30  Groen en SP.A hebben officieel akkoord over gemeenschappelijke lijst in AntwerpenGroen en SP.A hebben nu ook officieel een akkoord bereikt om samen met enkele onafhankelijken een gemeenschappelijke lijst te vormen voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar in Antwerpen.  Over de naam van de lijst en wie erop zal staan,  wordt pas morgen gecommuniceerd.
12/10 22u15  Sinardet: "Heel belangrijk wie op 14 oktober de grootste wordt in Antwerpen"De kans is reëel dat oppositiepartijen SP.A en Groen bij de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar een gemeenschappelijke lijst zullen vormen in Antwerpen. Professor politieke wetenschappen Dave Sinardet analyseerde in 'De afspraak' de argumenten voor zo'n samenwerking. Al had hij wel duidelijk zijn twijfels bij de naam voor de lijst.
12/10 19u00  Peeters over effectentaks: "Advies Raad van State grondig bekijken en zorgen dat wetgeving goed in mekaar steekt"Volgens CD&V-vicepremier Kris Peeters moet de regering het kritische advies van de Raad van State over de effectentaks 'au seriéux nemen'. Maar het is zeer de vraag of er ook effectief iets aan de tekst zal gewijzigd worden.
12/10 17u30  Regering krijgt het vertrouwen van de KamerTwee dagen na zijn regeringsverklaring heeft premier Charles Michel (MR) het vertrouwen gekregen in de Kamer. Dat gebeurde zoals verwacht meerderheid tegen oppositie. Opvallend: na de stemming volgde geen applaus op de meerderheidsbanken, zoals de traditie dat normaal wel wil. 
12/10 14u45  Meryame Kitir (SP.A): "Tijd voor CD&V om kleur te bekennen over effectentaks”Oppositiepartijen Groen en SP.A roepen de regering op om haar huiswerk rond de effectentaks opnieuw te maken. De Raad van State  stelt in een kritische advies dat de taks de meest vermogende Belgen niet zou raken. De effectentaks was nochtans een voostel van CD&V om tegemoet te komen aan een rechtvaardigere fiscaliteit.
12/10 13u00  1 op de 3 jongeren weet niet wie de burgemeester is van de gemeente waar ie woontEén op de drie jongeren weet niet wie de burgemeester is van de gemeente waar ie woont. Dat blijkt uit een bevraging van Radio 1. Volgens jeugdorganisatie De Ambrassade zijn jongeren wel geïnteresseerd in politiek, maar is het niet altijd even verstaanbaar. Politici moeten hun boodschap duidelijker brengen.  
12/10 12u45  1 op de 3 jongeren weet niet wie de burgemeester is van de gemeente waar hij of zij woontEén op de drie jongeren weet niet wie de burgemeester is van de gemeente waar hij/zij woont. Dat blijkt uit een bevraging van Radio 1. Volgens jeugdorganisatie De Ambrassade zijn jongeren wel geïnteresseerd in politiek, maar is het niet altijd even verstaanbaar. Politici moeten hun boodschap duidelijker brengen.  
12/10 11u45  4 redenen waarom die nieuwe hoge eindejaarsbonus eigenlijk geen geschenk isAls je geluk hebt, vervijfvoudigt (!) je eindejaarsbonus dankzij de nieuwe 'winstpremie'. Dit lijkt dus een fijn geschenk van onze regering. Maar klopt dit wel? Er schuilen volgens Sacha Dierckx vier  addertjes onder het gras.
12/10 11u45  Meryame Kitir (sp.a): "Tijd voor CD&V om kleur te bekennen”Oppositiepartijen Groen en sp.a roepen de regering op om haar huiswerk rond de effectentaks opnieuw te maken. De Raad van State  stelt in een kritische advies dat de taks de meest vermogende Belgen niet zou raken. De effectentaks was nochtans een voostel van CD&V om tegemoet te komen aan een rechtvaardigere fiscaliteit.
12/10 11u30  Raad van State kritisch over effectentaks: "Grote tekortkomingen"De Raad van State is kritisch over de effectentaks. Het rapport wijst op grote tekortkomingen. De taks zou de meest vermogende burgers niet raken.
12/10 11u00  De Stemming: wat staat er op het spel in Oost-Vlaanderen?Eén jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen staat Marc Van de Looverbosch stil bij het politieke landschap in Vlaanderen. Vandaag: Oost-Vlaanderen.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

36x Stemming wijzigingen aan asielwet gaat niet door19/10 04u30 - VRT NWS: Politiek: De stemming die de Kamer vandaag moest houden over ingrijpende wijzigingen aan de asielwet gaat niet door.  
1x Bart Verhulst: "Zowel meerderheid als oppositie onder de indruk van uiteenzetting Dutordoir"18/10 19u45 - VRT NWS: Politiek: In de Kamercommissie Infrastructuur heeft NMBS-baas  Sophie Dutordoir haar visie over de spoorwegen uit de doeken gedaan.  Onze reporter  Bart Verhulst zag een 'zeer kritische, strijdvaardige en ambitieuze' Dutordoir aan het werk tijdens een betoog van meer dan twee uur.
0x De Stemming: wat staat er op het spel in Oost-Vlaanderen?12/10 11u00 - VRT NWS: Politiek: Eén jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen staat Marc Van de Looverbosch stil bij het politieke landschap in Vlaanderen. Vandaag: Oost-Vlaanderen.
0x Raad van State kritisch over effectentaks: "Grote tekortkomingen"12/10 11u30 - VRT NWS: Politiek: De Raad van State is kritisch over de effectentaks. Het rapport wijst op grote tekortkomingen. De taks zou de meest vermogende burgers niet raken.
0x Meryame Kitir (sp.a): "Tijd voor CD&V om kleur te bekennen”12/10 11u45 - VRT NWS: Politiek: Oppositiepartijen Groen en sp.a roepen de regering op om haar huiswerk rond de effectentaks opnieuw te maken. De Raad van State  stelt in een kritische advies dat de taks de meest vermogende Belgen niet zou raken. De effectentaks was nochtans een voostel van CD&V om tegemoet te komen aan een rechtvaardigere fiscaliteit.
0x 4 redenen waarom die nieuwe hoge eindejaarsbonus eigenlijk geen geschenk is12/10 11u45 - VRT NWS: Politiek: Als je geluk hebt, vervijfvoudigt (!) je eindejaarsbonus dankzij de nieuwe 'winstpremie'. Dit lijkt dus een fijn geschenk van onze regering. Maar klopt dit wel? Er schuilen volgens Sacha Dierckx vier  addertjes onder het gras.
0x 1 op de 3 jongeren weet niet wie de burgemeester is van de gemeente waar hij of zij woont12/10 12u45 - VRT NWS: Politiek: Eén op de drie jongeren weet niet wie de burgemeester is van de gemeente waar hij/zij woont. Dat blijkt uit een bevraging van Radio 1. Volgens jeugdorganisatie De Ambrassade zijn jongeren wel geïnteresseerd in politiek, maar is het niet altijd even verstaanbaar. Politici moeten hun boodschap duidelijker brengen.  
0x 1 op de 3 jongeren weet niet wie de burgemeester is van de gemeente waar ie woont12/10 13u00 - VRT NWS: Politiek: Eén op de drie jongeren weet niet wie de burgemeester is van de gemeente waar ie woont. Dat blijkt uit een bevraging van Radio 1. Volgens jeugdorganisatie De Ambrassade zijn jongeren wel geïnteresseerd in politiek, maar is het niet altijd even verstaanbaar. Politici moeten hun boodschap duidelijker brengen.  
0x Meryame Kitir (SP.A): "Tijd voor CD&V om kleur te bekennen over effectentaks”12/10 14u45 - VRT NWS: Politiek: Oppositiepartijen Groen en SP.A roepen de regering op om haar huiswerk rond de effectentaks opnieuw te maken. De Raad van State  stelt in een kritische advies dat de taks de meest vermogende Belgen niet zou raken. De effectentaks was nochtans een voostel van CD&V om tegemoet te komen aan een rechtvaardigere fiscaliteit.
0x Regering krijgt het vertrouwen van de Kamer12/10 17u30 - VRT NWS: Politiek: Twee dagen na zijn regeringsverklaring heeft premier Charles Michel (MR) het vertrouwen gekregen in de Kamer. Dat gebeurde zoals verwacht meerderheid tegen oppositie. Opvallend: na de stemming volgde geen applaus op de meerderheidsbanken, zoals de traditie dat normaal wel wil. 

Statistieken

Artikels:
37237
Gelezen:
23503
Aantal lezers nu:
36


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2017 Naar boven