vrijdag 15 december 2017, week 50


U bent nu hier: Meer nieuws van VRT NWS: Politiek

Laatste updatecontrole: vandaag om 1u30
 

VRT NWS: Politiek

Verbergen Tonen
14/12 19u00  Europese top lanceert Europese defensie, maar ruziet over migratie Op de decembertop zetten de Europese regeringsleiders een belangrijke symbolische stap naar een Europese defensie. 25 landen willen op dat vlak meer gaan samenwerken in EU-verband. Over een uniform asiel- en migratiebeleid staan Oost- en West-Europese regeringsleiders echter tegenover elkaar.  
14/12 17u00  Gatz: "Volstrekt onduidelijk wie bij VRT beslist over erediensten" Het is volstrekt onduidelijk wie bij de VRT beslist over de uitzending van de erediensten. Dat heeft mediaminister Sven Gatz (Open VLD) gezegd in het Vlaams Parlement na een vraag van Wilfried Vandaele (N-VA). 'Is het de voorzitter? Is het de gedelegeerd bestuurder? Is het de raad van bestuur? Is het het directiecomité? Ik weet het niet, hoor.'
14/12 16u45  Mark van den Wijngaert: "Opmerkelijk dat regering niet volledige dotatie van Laurent afneemt" De financiële 'straf' die prins Laurent krijgt na zijn bezoek aan de Chinese ambassade is uitzonderlijk. Nooit eerder werd de dotatie van iemand van het koningshuis deels ingetrokken. 'Een teken van wanhoop van de regering', zegt historicus Mark van den Wijngaert, die het opmerkelijk vindt dat de regering niet de volledige dotatie afneemt. 'Want als Laurent dit niet begrijpt, dan zal hij het nooit begrijpen.'
14/12 15u00  Michel: "Kernuitstap in 2025 blijft overeind" De oppositie heeft in de Kamer premier Michel onder vuur genomen voor het uitstel van het energiepact. Michel herhaalde dat hij bij de belofte voor een kernuitstap in 2025 blijft. Hij wil daarvoor vier doelstellingen met elkaar in evenwicht brengen.
14/12 13u15  Prins Laurent verliest volgend jaar 15 procent van zijn dotatie De kogel is door de kerk: prins Laurent verliest volgend jaar 15 procent van zijn dotatie. De regering straft Laurent omdat hij zonder toestemming in legeruniform aanwezig was op een receptie van de Chinese ambassade. De straf voor Laurent is éénmalig en komt neer op een financieel verlies voor de prins van 45.000 euro.
14/12 12u45  Regering gaat dotatie Laurent met 15 procent verlagen De kogel is door de kerk: prins Laurent verliest volgend jaar 15 procent van zijn dotatie. De regering straft Laurent omdat hij zonder toestemming in legeruniform aanwezig was op een receptie van de Chinese ambassade.
14/12 12u00  Dit jaar neemt kernkabinet geen beslissing meer over energiepact De federale regering zal voorlopig nog geen beslissing nemen over het energiepact. Premier Charles Michel (MR) vraagt de Energieministers om nog wat extra rekenwerk te doen, zodat er zekerheid is over de bevoorrading en de energieprijs.
14/12 10u30  Brusselse en Waalse regering keuren energiepact goed De ministerraad van de Brusselse regering en die van de Waalse regering hebben het energiepact goedgekeurd. De vier energieministers in ons land hebben samen een energiepact afgesloten, alle regeringen moeten dat nu goedkeuren. In Brussel en Wallonië is dat dus nu gebeurd, het is nog maar de vraag of dit ook zal lukken op Vlaams en federaal niveau.
14/12 10u15  Jambon: "Voordelen loonlastenverlaging niet verliezen door dure energie" Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) sluit zich aan bij de rest van zijn partij en gelooft niet dat een kernuitstap in 2025 mogelijk is, hoewel hij een kleine opening laat. 'Ik moet bijkomende cijfers zien', zegt hij. 'De voordelen die we aan onze bedrijven hebben gegeven door de loonlast te doen dalen, moeten we nu niet opnieuw verliezen door de energieprijzen te laten stijgen'
14/12 08u00  Open VLD en Groen gaan in Mechelen opnieuw samen naar de kiezer Open VLD en Groen zullen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen in Mechelen met een 'gezamenlijk project' naar de kiezer trekken. Beide partijen hebben daar groen licht voor gegeven. Er is ook plaats voor onafhankelijken op de lijst. De naam van hun lijst en een programma worden straks bekend gemaakt.
14/12 07u45  België stuurt als eerste een vrouwelijke ambassadeur naar Saudi-Arabië België stuurt als eerste land ooit een vrouw als ambassadeur naar Saudi-Arabië. Dat schrijft de krant De Tijd en . Ook Iran krijgt een vrouw als Belgische ambassadeur. Beide landen zijn problematisch als het op vrouwenrechten aankomt. 
14/12 07u45  Jinnih Beels: "War on drugs heeft gefaald" 'De 'war on drugs' heeft gefaald', dat concludeert ex-politieambtenaar en Antwerps politica Jinnih Beels (Samen) in 'De ochtend' op Radio 1. In een reportage van 'Pano' was te zien hoe in Antwerpen jonge kinderen worden ingezet door drugshandelaars. 'Wereldwijd worden miljarden geïnvesteerd in een aanpak die niet werkt', zegt Beels.
14/12 07u30  België als eerste een vrouwelijke ambassadeur naar Saudi-Arabië België stuurt als eerste land ooit een vrouw als ambassadeur naar Saudi-Arabië. Dat schrijft de krant De Tijd en . Ook Iran krijgt een vrouw als Belgische ambassadeur. Beide landen zijn problematisch als het op vrouwenrechten aankomt. 
13/12 22u30  Klacht van partij Modrikamen tegen Apache en Bart Staes De eurosceptische partij Parti Populaire (PP) van advocaat Mischaël Modrikamen eist 25.000 euro schadevergoeding van twee journalisten van nieuwssite Apache en van Europees Parlementslid Bart Staes (Groen). De PP noemt de berichtgeving van Apache over misbruik van Europees geld lasterlijk.
13/12 21u15  Bart Maddens: "Wat De Croo zegt over herfederaliseren, is een schuldbekentenis" Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) pleit voor een herfederalisering in ons land om efficiënter te kunnen besturen. Professor politieke wetenschappen Bart Maddens vindt ook dat de staatsstructuur te complex is. 'Maar dat is het gevolg van de verschillende staatshervormingen en vier van de zes zijn mee goedgekeurd door de partij van De Croo.'
Laatste update: donderdag 14 december 2017, 19u00


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
13/12 20u30  Van separatisme tot unitarisme: Hoe denken de Vlaamse partijen over de Belgische staatsvorm?Het woord herfederaliseren is bezig aan een comeback. Hier en daar wordt geopperd dat het de manier is om taaie politieke knopen te ontwarren. Denk aan het Eurostadion of de vliegroutes. Vandaag is het Open VLD-vicepremier Alexander De Croo die ermee op de proppen komt in een opiniestuk op de site van Knack. 'Terzake' ging na hoe de andere partijen denken over de staatsorganisatie.
13/12 19u45  Geert Bourgeois: "Sancties tegen Iran zullen Djalali niet helpen"Vlaams minister-president Geert Bourgeois heeft een onderhoud gehad met de Iraanse ambassadeur over het lot van de ter dood veroordeelde professor Ahmadreza Djalali. 'De ambassadeur heeft de doodstraf bevestigd. Ik heb een gratieverzoek ingediend bij de hoogste geestelijke leider, de ayatollah', aldus Bourgeois.  Nu nog sancties tegen Iran treffen, vindt de minister-president geen doeltreffend plan.
13/12 18u30  "Samen" wordt niet doorgetrokken naar Antwerpse districtenGroen en SP.A presenteren zich in het Antwerpse district Deurne niet samen aan de kiezer voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Ook in het district Antwerpen komt er geen eenheidslijst zoals op het stadsniveau.
13/12 18u15  Ivo Belet verschijnt in Europees Parlement met "heerlijke kebab"'Ik ben hier net in de buurt van het parlement nog een heerlijke kebab gaan kopen', zei Europarlementslid Ivo Belet (CD&V)  toen hij gisteravond laat in Straatsburg het woord nam in het kebab-debat. Het Europees Parlement boog zich over de vraag of er een verbod op het gebruik van fosfaten in kebab moest komen. Belet is tegen zo'n verbod. Hij beloofde dat hij z'n kebab niet tijdens het debat zou opeten: 'Ik zal hem straks opeten met heel veel goesting'.
13/12 18u00  Staes: "Stemming kebab verloren door leugenachtige campagne Europese christendemocraten"3 stemmen kwamen de indieners van het voorstel om fosfaten in kebab te verbieden te kort. Een van hen, europarlementslid Bart Staes van Groen, haalt uit naar de parlementsleden van de Europese Volkspartij. Die stemden bijna allemaal tégen een verbod.
13/12 15u15  Tommelein: "Geen energiepact zolang niet over alle onderdelen akkoord is van alle regeringen "In het Vlaams Parlement wordt vanmiddag gedebatteerd over onder meer het energiepact. Volg de ontwikkelingen op de voet via deze liveblog.
13/12 14u30  Fosfaten mogen in kebabspies: verbod haalt het niet in Europees ParlementEr komt dan toch geen verbod op de toevoeging van fosfaten aan diepgevroren kebabspiezen. Een voorstel om fosfaten in kebab te verbieden haalde net geen meerderheid in het Europees Parlement.  
13/12 14u15  Fosfaten in kebabspies blijven toegelaten, verbod haalt het niet in Europees ParlementEr komt dan toch geen verbod op de toevoeging van fosfaten aan diepgevroren kebabspiezen. Een voorstel om fosfaten in kebab te verbieden haalde net geen meerderheid in het Europees Parlement.  
13/12 13u15  De Croo pleit voor herfederalisering:  "Huidig model niet perfect"    Vicepremier Alexander De Croo pleit in een opiniestuk op de website van Knack voor een herfederalisering van enkele bevoegdheden. Als de gewesten onderling niet tot een akkoord komen, moet het federale niveau een dossier naar zich toe kunnen trekken, vindt De Croo. 'Blokkering is een aanvaardbare en gebruikelijke onderhandelingsstrategie geworden', klinkt het. 
13/12 13u00  Alexander De Croo pleit voor herfederalisering: "huidig model niet perfect"Vicepremier Alexander De Croo pleit in een opiniestuk op de website van Knack voor een herfederalisering van enkele bevoegdheden. Als de gewesten onderling niet tot een akkoord komen, moet het federale niveau een dossier naar zich toe kunnen trekken, vindt De Croo. 'Blokkering is een aanvaardbare en gebruikelijke onderhandelingsstrategie geworden', klinkt het. 
13/12 11u15  Jambon belooft "gedragen veiligheidsplan" voor Brussel, zonder eengemaakte politiezoneVolgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zal er binnenkort een 'gedragen veiligheidsplan' zijn voor Brussel. Een eengemaakte politiezone ligt voorlopig niet op tafel. 'Als daar lokaal geen draagvlak voor is zou dat de situatie alleen maar onveiliger maken.'
13/12 11u00  Waarom de beelden met verborgen camera bij 't Fornuis wél van belang zijnTom Cochez van Apache legt uit waarom de nieuwssite de beelden met verborgen camera van het feest in 't Fornuis wel van maatschappelijk belang vindt. Hij antwoordt zo op een opiniestuk van professor mediarecht Leo Neels die het tegendeel beweert.
13/12 10u45  Michel: "Kernuitstap in 2025 alleen mogelijk als gewesten meewerken"Premier Charles Michel (MR) blijft geloven dat een kernuitstap in 2025 mogelijk is, maar zegt er wel bij dat het 'extreem moeilijk' wordt. Hij vindt dat het federale niveau haar werk heeft gedaan en dat de gewesten nu dringend met voorstellen moeten komen. Dat zegt hij in een interview met Le Soir.
13/12 10u30  MR: "Met eengemaakte politiezone willen Vlamingen de macht grijpen in Brussel"De burgemeester van Etterbeek, Vincent De Wolf (MR), ziet in de Vlaamse eis voor een eengemaakte politiezone in Brussel een poging om meer macht te verwerven in de hoofdstad. 'Vlamingen willen één politiezone en één gemeente omdat de Brusselse regering voor de helft uit Vlamingen bestaat. Maar als slechts 10% van Brussel Nederlandstalig is, hebben we het over een kwestie van democratie.'
13/12 10u30  Michel: "Kernuitstap in 2025 wordt extreem moeilijk"Premier Charles Michel (MR) blijf geloven dat een kernuitstap in 2025 mogelijk is, maar zegt er wel bij dat het 'extreem moeilijk' wordt. Hij vindt dat het federale niveau haar werk heeft gedaan en dat de gewesten nu dringend met voorstellen moeten komen. Dat zegt hij in een interview met Le Soir.
13/12 10u00  Zeebaars en zeepaling voortaan beschermd in de herfstDe Europese ministers van Visserij hebben beslist dat er voortaan niet meer gevist mag worden op Zeebaars en Zeepaling in de herfst, wanneer de vissen zich voortplanten. Beide vissen zijn sterk in aantal gedaald, daarom neemt Europa extra maatregelen.
13/12 08u30  MR: "Met ééngemaakte politiezone willen Vlamingen de macht grijpen in Brussel"De burgemeester van Etterbeek, Vincent De Wolf (MR), ziet in de Vlaamse eis voor een eengemaakte politiezone in Brussel een poging om meer macht te verwerven in de hoofdstad. 'Vlamingen willen één politiezone en één gemeente omdat de Brusselse regering voor de helft uit Vlamingen bestaat. Maar als slechts 10% van Brussel Nederlandstalig is, hebben we het over een kwestie van democratie.'
13/12 08u00  Brussels gewest wil niet meer instaan voor EurostadionNadat Brusselse politici internationaal veel kritiek kregen over hun aanpak van het Eurostadion-dossier, vindt Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) dat het federale niveau het dossier in handen moet nemen. Dat zegt Vervoort in een interview met de krant La Dernièr Heure.
13/12 08u00  Is het nationalisme van de N-VA ook het nationalisme van Manu Ruys?Minister van Staat Mark Eyskens kende de pas overleden hoofdredacteur van De Standaard Manu Ruys zeer goed. Ruys wordt door Vlaamsnationalisten opgehemeld als een voorloper van de N-VA. Maar klopt dat wel? Is het nationalisme van de N-VA ook het nationalisme van Manu Ruys?
13/12 07u00  Mijn vriend SiegfriedLouis van Dievel, schrijver en journalist, kijkt elke week met een guitige blik naar de kleine en grote actualiteit. Vandaag: Siegfried Bracke suggereert dat hij zijn politieke leven wil stoppen.
12/12 21u30  "N-VA zal noch in Vlaamse noch in federale regering het Energiepact goedkeuren"De vier ministers van Energie in ons land hebben een Energiepact gesloten met als speerpunt een kernuitstap in 2025. Maar zal dat wel lukken? Regeringspartij N-VA is namelijk alles behalve overtuigd van het pact. 'Onze partij zal noch in de Vlaamse regering noch in de federale regering dit pact goedkeuren', stelde Vlaams Parlementslid Andries Gryffroy duidelijk in 'Terzake'.
12/12 17u00  185 miljard extra voor Europees investeringsplan van JunckerHet plan-Juncker, het Europees investeringsplan dat vooral kmo's en risicovolle projecten ondersteunt, wordt verlengd tot 2020 én met 185 miljard euro uitgebreid. Ook zal het fonds meer inzetten op ecologische projecten. Dat werd vandaag beslist in het Europees Parlement. 
12/12 16u45  Britse brexit-minister na gesprek met Verhofstadt: "Ontwerpakkoord zo snel mogelijk in wettekst omzetten"De Britse brexit-minister David Davis wil dat het ontwerpakkoord - dat vorige week werd bereikt tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk - zo snel mogelijk wordt omgezet in een wettekst. Dat laat hij weten na een telefoongesprek met Guy Verhofstadt, de leider van de Europese liberalen. 
12/12 15u00  Milquet: "Begrijp dat N-VA niet meer inzet op splitsing van België. Ze bezetten het hele land"'N-VA bezet de federale regering', zegt Joëlle Milquet (CDH) in een interview met La Dernière Heure. Daarmee haalt het Brussels parlementslid in de eerste plaats uit naar N-VA, maar ook de MR laat volgens Milquet over zich heen lopen. De harde taal komt na een peiling waaruit blijkt dat het CDH in Brussel onder de N-VA zakt. Tegelijk komt Milquet met een nieuw plan voor Brussel. Ze wil geen fusie van de 19 gemeenten, geen status quo, maar volgt een 'derde weg'. 
12/12 13u15  Milquet: "Begrijp dat N-VA niet meer inzet op splitsing van België. Ze bezetten het hele land."'N-VA bezet de federale regering', zegt Joëlle Milquet (CDH) in een interview met La Dernière Heure. Daarmee haalt het Brussels parlementslid in de eerste plaats uit naar N-VA, maar ook de MR laat volgens Milquet over zich heen lopen. De harde taal komt na een peiling waaruit blijkt dat het CDH in Brussel onder de N-VA zakt. Tegelijk komt Milquet met een nieuw plan voor Brussel. Geen fusie van de 19 gemeenten, geen status quo, maar een 'derde weg'. 
12/12 13u00  De zaak-Optima, waar ging dat over?Jeroen Piqueur, de ex-topman van Optima Bank, is aangehouden samen met zijn twee kinderen.  Waar die zaak-Optima juist over ging, dat legt VRT NWS-journalist Michaël Van Droogenbroeck helder uit.
12/12 11u45  Schadevergoeding voor getroffen bedrijven fipronilcrisisBedrijven die schade leden door de fipronilcrisis, zullen een compensatie kunnen krijgen. De Europese Commissie erkent de crisis als uitzonderlijk. Dat kondigt federaal minister van landbouw Ducarme aan. Wie schade leed, kan een aanvraag indienen tot eind april volgend jaar. 
12/12 08u30  Vlaanderen betaalt federale rekening: 100 miljoen voor spoorinfrastructuurDe Vlaamse regering maakt 100 miljoen euro vrij om te investeren in spoorinfrastructuur. Dat schrijft Het Belang Van Limburg en wordt bevestigd aan VRT NWS. Spoorwegen zijn normaal gezien een federale bevoegdheid, maar omdat er van het federale niveau niet genoeg geld komt om alle Vlaamse prioriteiten te verwezenlijken, legt de Vlaamse regering extra geld op tafel.
12/12 07u15  Vlaanderen investeert 100 miljoen in spoorinfrastructuurDe Vlaamse regering maakt 100 miljoen euro vrij om te investeren in spoorinfrastructuur. Dat schrijft Het Belang Van Limburg en wordt bevestigd aan VRT NWS. Spoorwegen zijn normaal gezien een federale bevoegdheid, maar omdat er van het federale niveau niet genoeg geld komt om alle Vlaamse prioriteiten te verwezenlijken, legt de Vlaamse regering extra geld op tafel.
12/12 06u45  Vier Belgische ministers van Energie sluiten samen energiepactDe vier ministers die in België bevoegd zijn voor Energie (Vlaams, Brussels, Waals en federaal) hebben samen een energiepact gesloten. Dat pact bepaalt het energiebeleid in ons land tot 2050. Volgens de kranten De Standaard en Le Soir zou het energiepact vasthouden aan een kernuitstap in 2025.
12/12 06u00  Er is een energiepact: België houdt vast aan kernuitstapDe vier ministers die in België bevoegd zijn voor Energie (Vlaams, Brussels, Waals en federaal) hebben samen een energiepact gesloten. Dat pact bepaalt het energiebeleid in ons land tot 2050. Volgens de kranten De Standaard en Le Soir zou het energiepact vasthouden aan een kernuitstap in 2025.
11/12 22u15  De Vadder: "Kwatongen binnen N-VA beweren dat Siegfried Bracke hard to get speelt"Gents N-VA-politicus Siegfried Bracke liet enkele dagen geleden verstaan dat hij persoonlijk twijfelt aan zijn politieke toekomst. VRT-journalist Ivan De Vadder hoort binnen de N-VA echter 'geruchten' dat het wel eens om een politieke strategie zou kunnen gaan in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar.
11/12 22u00  Geens over Bende van Nijvel: "Gevoel dat stukje vertrouwen hersteld is, maar nog hele weg te gaan"De slachtoffers van de Bende van Nijvel zijn tijdens hun jaarlijkse bijeenkomst voor het eerst ontvangen op het kabinet van de minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Achteraf was er bij hen vooral ontgoocheling te bespeuren. Maar volgens minister Geens is het vertrouwen toch een stukje hersteld. 
11/12 19u45  Elke Sleurs over vertrek Peter Dedecker: "De volgende generatie staat klaar"De Gentse lijsttrekker voor N-VA Elke Sleurs blijft optimistisch over de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar, ook al zullen lokale partijkopstukken Peter Dedecker en Isabelle De Clerq niet op de kieslijst staan. 'De volgende generatie staat klaar', zegt Sleurs. 'Opvolging is geen enkel probleem: een gedreven ploeg jonge mensen is actief binnen ons bestuur.'
11/12 17u30  Premier Michel wil "Ceta plus plus" met Groot-BrittanniëNa de brexit moet er een ambitieus vrijhandelsakkoord komen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Dat vindt premier Charles Michel (MR). Ook op geopolitiek vlak moet er volgens hem diepgaande samenwerking komen. 'Een Ceta plus plus' noemt Michel het, verwijzend naar het vrijhandelsakkoord tussen de EU en Canada.
11/12 15u30  Ivan De Vadder over afscheid Peter Dedecker: "N-VA Gent zit met een probleem"Gents Kamerlid Peter Dedecker (N-VA) stopt in 2019 met de actieve politiek. Hij wil zich als ingenieur opnieuw op de technologische wereld storten. VRT NWS-journalist Ivan De Vadder legt uit wat er aan de hand is en welke impact Dedecker had op de Belgische politiek.
11/12 08u15  Kamerlid Peter Dedecker (N-VA) stopt in 2019 met politiekKamerlid Peter Dedecker (N-VA) stopt in 2019 met de actieve politiek. Op zijn blog kondigt de 34-jarige Dedecker aan dat hij niet opnieuw zal deelnemen aan de parlementsverkiezingen en dat hij bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 evenmin op de Gentse N-VA-lijst zal prijken. Dedecker wil zich opnieuw op de technologische wereld storten.
10/12 16u00  Beke na kritiek Europarlementslid op Jambon: "Een minister neofascist noemen, moet je niet doen"Een foto van een lokale politiewagen in Brussel waar de Catalaanse vlag aan vastgemaakt is, lokt heel wat commotie uit. Een Spaans Europarlementslid noemde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) een 'neofascist'. 'Totaal van de pot gerukt', zegt Jambon, die een signaal wil van CD&V, dat in het Europees Parlement in dezelfde fractie zit als het parlementslid. 'Dit moet je niet doen', zegt voorzitter Beke. 
10/12 15u45  Commotie rond Catalaanse vlag op politiewagen, Beke: "Een minister neofascist noemen, moet je niet doen"Een foto van een lokale politiewagen in Brussel waar de Catalaanse vlag aan vastgemaakt is, lokt heel wat commitie uit. Een Spaans Europarlementslid noemde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) een 'neofascist'. 'Totaal van de pot gerukt', zegt Jambon, die een signaal wil van CD&V, die in het Europees Parlement in dezelfde fractie zit als het parlementslid. 'Dit moet je niet doen', zegt voorzitter Beke. 
10/12 15u45  Bracke: "Als het van mij alleen afhangt dan deed ik niet mee aan de verkiezingen in 2018"Heeft Siegfried Bracke nog veel zin om in de politiek te blijven? Niet noodzakelijk, zo bleek tijdens een debat in Oostende.
10/12 13u15  Na het Eurostadion: CD&V wil grotere rol voor het overlegcomité van de regeringen in ons landOud-premier Yves Leterme pleit ervoor om een nieuwe vorm van arbitrage tussen de verschillende overheden in ons land in het leven te roepen. Die moet scheidsrechter spelen in moeilijke dossiers. Dat heeft hij gezegd in 'De zevende dag', na de heisa rond het Eurostadion. Een denkpiste is de rol van het overlegcomité tussen de overheden sterker definiëren. Een boodschap waar Vlaams vicepremier Kris Peeters (CD&V). 'Ik wil dat nadrukkelijk op de agenda zetten: het overlegcomité moet efficiënter kunnen werken.'
10/12 13u15  hhghgLees meer >
10/12 12u30  Guy Vanhengel: "Uitspraken premier Michel tonen totale onwetendheid aan in Eurostadion-dossier"'Premier Charles Michel (MR) weet totaal niet hoe het dossier rond het Eurostadion in elkaar zit.' Dat zegt Brussels minister Guy Vanhengel (Open VLD) in 'De zevende dag', die voor het eerst reageert op de nieuwe ontwikkelingen in het dossier. 'Aan dit dossier is keihard gewerkt, maar er is ook sabotage gepleegd.'
10/12 10u15  Spaans europarlementslid noemt Jan Jambon "neofascist"Het Spaanse europarlementslid Pilar Ayuso Gonzalez noemt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) een 'neofascist' op Twitter. Dat deed ze toen ze foto's zag van een lokale politiewagen in Brussel waar de Catalaanse vlag aan vastgemaakt was.
09/12 12u30  "We hebben de adviezen over Zomerakkoord au sérieux genomen, nu wetten zo snel mogelijk goedkeuren"De federale regering reageert tevreden op het akkoord dat ze gisterenavond hebben gesloten over het Zomerakkoord. 'We hebben alle adviezen au sérieux genomen', zo zeggen ze. De oppositie is minder tevreden. 'Dit is en blijft een gemiste kans.'
09/12 10u45  Het Zomerakkoord is definitief afgeklopt, wat heeft de regering-Michel nog in petto?De federale regering heeft een definitief akkoord bereikt over het Zomerakkoord. Wetstraatjournalist Johny Vansevenant vertelt u wat er gisteravond concreet is beslist. Maar hij kijkt ook verder. Wat verwacht hij nog van deze federale regering?
09/12 10u30  Het Zomerakkoord is een feit, wat heeft de regering-Michel nog in petto?De federale regering heeft een definitief akkoord bereikt over het Zomerakkoord. Wetstraatjournalist Johny Vansevenant vertelt u wat er gisteravond concreet is beslist. Maar hij kijkt ook verder. Wat verwacht hij nog van deze federale regering?
09/12 08u30  Rozanne, dochtertje van Zuhal Demir, ziet het levenslichtStaatssecretaris Zuhal Demir is bevallen van een dochtertje, Rozanne. Dat heeft ze bekendgemaakt op Twitter.   
09/12 08u00  Wordt kebab straks verboden door het Europees Parlement?Crisis in kebabland nu het Europees Parlement een verbod wil op toegevoegde fosfaten in kebabvlees. Die toegevoegde fosfaten verhogen het risico op hart- en vaatziekten. Bart Staes, Europarlementslid voor Groen, schreef daarom samen met een Deens parlementslid aan een verbod, waarover volgende week dinsdag in het parlement wordt gestemd. 
08/12 23u30  Akkoord over Zomerakkoord: "De vrede is teruggekeerd in de regering-Michel"De top van de federale regering heeft een akkoord bereikt over de teksten van het zogenaamde Zomerakkoord. Er was nog discussie over enkele cruciale onderdelen van het akkoord, onder meer over het belastingvrij bijklussen en de Effectentaks.
08/12 23u00  Luckas Vander Taelen: "Mayeur heeft een vuile rol gespeeld in Eurostadion-dossier"Volgens columnist en gewezen groen-politicus Luckas Vander Taelen hebben Alain Courtois (MR) en Yvan Mayeur (PS) heel wat boter op het hoofd in het Eurostadion-dossier. Dat zei Vander Taelen in de studio van 'Terzake'.
08/12 23u00  Ivo Belet over brexit: "Ik ben blij dat ze weg zijn, ze waren een pain in the ass"Europees Parlementslid Ivo Belet (CD&V) zegt in 'De afspraak op vrijdag' dat hij 'blij' is dat de Britten vertrekken uit de Europese Unie. 'Eerst was ik er heel droevig om, maar nu ben ik eigenlijk wel blij: de Britten waren een pain in the ass.' 
08/12 17u15  Hendrik Vos over brexit: "We hebben het blikje voor ons uitgeschopt, maar komen het nog tegen"Professor Hendrik Vos zegt dat de brexit-deal nog lang niet rond is. Zo is er nog geen akkoord over de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. 'Vergelijk het met een blikje dat je voor je uit schopt, maar later toch opnieuw tegenkomt', aldus Vos.
08/12 17u00  Vos over brexit: "We hebben het blikje voor ons uitgeschopt, maar komen het nog tegen"Professor Hendrik Vos zegt dat de Brexitdeal nog lang niet rond is. Zo is er nog geen akkoord over de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. 'Vergelijk het met een blikje dat je voor je uit schopt, maar later toch opnieuw tegenkomt', aldus Vos.
08/12 16u00  Courtois over Eurostadion: "Dit land moet zichzelf in vraag stellen"Brussels schepen voor Sport Alain Courtois (MR) heeft een videoboodschap gemaakt waarin hij duidelijk kwaad reageert op de heisa rond het Eurostadion. 'Dit land moet zichzelf in vraag stellen', zegt hij. 'Ik zet mij al meer dan dertig jaar in voor het Belgisch voetbal, wat hebben de mensen die kritiek geven al gedaan?'
08/12 15u45  Europees parlement "tevreden" met vooruitgang Brexit-onderhandelingenHet Europees parlement is tevreden met de vooruitgang in de Brexit-onderhandelingen. De fractievoorzitters van het Europees parlement hebben hierover een gezamenlijk standpunt naar buiten gebracht. 
08/12 15u15  Courtois: "Dit land moet zichzelf in vraag stellen"Brussels schepen voor Sport Alain Courtois (MR) heeft een videoboodschap gemaakt waarin hij duidelijk kwaad reageert op de heisa rond het Eurostadion. 'Dit land moet zichzelf in vraag stellen', zegt hij. 'Ik zet mij al meer dan dertig jaar in voor het Belgisch voetbal, wat hebben de mensen die kritiek geven al gedaan?'
08/12 14u15  Elke woning in Vlaanderen krijgt een digitaal paspoort: de "woningpas"Elke woning in Vlaanderen zal volgend jaar een 'woningpas' krijgen, dat moet een digitale map zijn met daarin alle bouwvergunningen, energiecertificaten en andere documenten. Daarnaast zal ook elke woning een energielabel krijgen van A tot F, net zoals elektrische toestellen.
08/12 12u30  Nieuwe milieuvergunning voor Sportpaleis en Lotto ArenaVlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) heeft een nieuwe milieuvergunning toegekend aan het Antwerpse Sportpaleis en de Lotto Arena. Een half jaar geleden had de Raad van State een besluit rond die milieuvergunning vernietigd. Er was daarbij vooral een probleem met de parkeerdruk op de buurt.
08/12 12u15  Een doorbraak, maar (nog) geen deal rond de Noord-Ierse grensDe Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben een doorbraak bereikt in de brexit-onderhandelingen. Een van de knelpunten was de grens tussen Noord-Ierland en Ierland. Er mag dan wel een doorbraak zijn, een echte oplossing voor de Ierse kwestie is er nog niet. 
08/12 11u30  Kernkabinet buigt zich voort over uitvoering ZomerakkoordHet kernkabinet buigt zich vanmorgen voort over de hervorming van de vennootschapsbelasting, het onbelast bijverdienen en de taks op de effectenrekeningen. De topministers van de federale regering zaten gisteren nog tot de late uurtjes samen om een compromis over eventuele bijsturingen te zoeken, maar raakten er dus niet uit.
08/12 10u00  Volg live de persconferentie van Michel Barnier over de verdere details van het brexitakkoordMichel Barnier is hoofdonderhandelaar namens de Europese Commissie in de brexitonderhandelingen. Volg hier live zijn persconferentie over het bereikte akkoord.  
08/12 09u30  N-VA verzet zich tegen energiepact met kernuitstapNormaal moeten de vier energieministers van ons land tegen het einde van dit jaar een energiepact sluiten over de toekomst van ons energiebeleid. Maar N-VA wil geen pact waarin staat dat alle kerncentrales dicht moeten tegen 2025. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard.
08/12 09u30  President Tusk waarschuwt na brexit-doorbraak: "De moeilijkste uitdaging ligt nog voor ons"Europees president Donald Tusk is tevreden dat er een doorbraak is in de brexit-onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Tegelijk uit hij ook een duidelijke waarschuwing: 'De moeilijkste uitdaging ligt nog voor ons'.
08/12 09u00  110.00 Extra plaatsen in kinderopvang en kleinere kleuterklassen, is het doel van SP.AVolgens SP.A moeten er 110.000 plaatsen bij komen in de kinderopvang, en moeten de kleuterklassen kleiner gemaakt worden. Een goede start van jongs af aan is cruciaal, vindt de SP.A. Daarom pleit ze voor een ambitieus investeringsplan voor de kinderopvang en het kleuteronderwijs. 
08/12 08u45  SP.A pleit voor 110.000 extra plaatsen in kinderopvang en kleinere kleuterklassenVolgens SP.A moeten er 110.000 plaatsen bij komen in de kinderopvang, en moeten de kleuterklassen kleiner gemaakt worden. Een goede start van jongs af aan is cruciaal, vindt de SP.A. Daarom pleit ze voor een ambitieus investeringsplan voor de kinderopvang en het kleuteronderwijs. 
08/12 05u30  Beste ministers, denk vandaag hieraan: 9 regels voor "fiscale rechtvaardigheid"Onze regering zit vandaag opnieuw bijeen om de spanningen rond het 'Zomerakkoord' weg te masseren. Eén van de knelpunten is de eis van CD&V voor 'fiscale rechtvaardigheid'. Fiscaal expert Michel Maus geeft onze ministers 9 regels om hierin te lukken.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

0x Beste ministers, denk vandaag hieraan: 9 regels voor "fiscale rechtvaardigheid"08/12 05u30 - VRT NWS: Politiek: Onze regering zit vandaag opnieuw bijeen om de spanningen rond het 'Zomerakkoord' weg te masseren. Eén van de knelpunten is de eis van CD&V voor 'fiscale rechtvaardigheid'. Fiscaal expert Michel Maus geeft onze ministers 9 regels om hierin te lukken.
0x SP.A pleit voor 110.000 extra plaatsen in kinderopvang en kleinere kleuterklassen08/12 08u45 - VRT NWS: Politiek: Volgens SP.A moeten er 110.000 plaatsen bij komen in de kinderopvang, en moeten de kleuterklassen kleiner gemaakt worden. Een goede start van jongs af aan is cruciaal, vindt de SP.A. Daarom pleit ze voor een ambitieus investeringsplan voor de kinderopvang en het kleuteronderwijs. 
0x 110.00 Extra plaatsen in kinderopvang en kleinere kleuterklassen, is het doel van SP.A08/12 09u00 - VRT NWS: Politiek: Volgens SP.A moeten er 110.000 plaatsen bij komen in de kinderopvang, en moeten de kleuterklassen kleiner gemaakt worden. Een goede start van jongs af aan is cruciaal, vindt de SP.A. Daarom pleit ze voor een ambitieus investeringsplan voor de kinderopvang en het kleuteronderwijs. 
0x President Tusk waarschuwt na brexit-doorbraak: "De moeilijkste uitdaging ligt nog voor ons"08/12 09u30 - VRT NWS: Politiek: Europees president Donald Tusk is tevreden dat er een doorbraak is in de brexit-onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Tegelijk uit hij ook een duidelijke waarschuwing: 'De moeilijkste uitdaging ligt nog voor ons'.
0x N-VA verzet zich tegen energiepact met kernuitstap08/12 09u30 - VRT NWS: Politiek: Normaal moeten de vier energieministers van ons land tegen het einde van dit jaar een energiepact sluiten over de toekomst van ons energiebeleid. Maar N-VA wil geen pact waarin staat dat alle kerncentrales dicht moeten tegen 2025. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard.
0x Volg live de persconferentie van Michel Barnier over de verdere details van het brexitakkoord08/12 10u00 - VRT NWS: Politiek: Michel Barnier is hoofdonderhandelaar namens de Europese Commissie in de brexitonderhandelingen. Volg hier live zijn persconferentie over het bereikte akkoord.  
0x Kernkabinet buigt zich voort over uitvoering Zomerakkoord08/12 11u30 - VRT NWS: Politiek: Het kernkabinet buigt zich vanmorgen voort over de hervorming van de vennootschapsbelasting, het onbelast bijverdienen en de taks op de effectenrekeningen. De topministers van de federale regering zaten gisteren nog tot de late uurtjes samen om een compromis over eventuele bijsturingen te zoeken, maar raakten er dus niet uit.
0x Een doorbraak, maar (nog) geen deal rond de Noord-Ierse grens08/12 12u15 - VRT NWS: Politiek: De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben een doorbraak bereikt in de brexit-onderhandelingen. Een van de knelpunten was de grens tussen Noord-Ierland en Ierland. Er mag dan wel een doorbraak zijn, een echte oplossing voor de Ierse kwestie is er nog niet. 
0x Nieuwe milieuvergunning voor Sportpaleis en Lotto Arena08/12 12u30 - VRT NWS: Politiek: Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) heeft een nieuwe milieuvergunning toegekend aan het Antwerpse Sportpaleis en de Lotto Arena. Een half jaar geleden had de Raad van State een besluit rond die milieuvergunning vernietigd. Er was daarbij vooral een probleem met de parkeerdruk op de buurt.
0x Elke woning in Vlaanderen krijgt een digitaal paspoort: de "woningpas"08/12 14u15 - VRT NWS: Politiek: Elke woning in Vlaanderen zal volgend jaar een 'woningpas' krijgen, dat moet een digitale map zijn met daarin alle bouwvergunningen, energiecertificaten en andere documenten. Daarnaast zal ook elke woning een energielabel krijgen van A tot F, net zoals elektrische toestellen.

Statistieken

Artikels:
35705
Gelezen:
3607
Aantal lezers nu:
22


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2017 Naar boven