maandag 16 september 2019, week 38


U bent nu hier: Meer nieuws van VRT NWS: Politiek

Laatste updatecontrole: vandaag om 14u15
 

VRT NWS: Politiek

Verbergen Tonen
16/09 12u30  Meryame Kitir geen kandidaat om John Crombez op te volgen als SP.A-voorzitter SP.A-Kamerfractieleider Meryame Kitir is geen kandidaat om Joh Crombez op te volgens als partijvoorzitter. Dat heeft ze aangekondigd via Facebook. Vandaag is de procedure voor de verkiezing van een nieuwe voorzitter van SP.A opgestart. Kandidaten kunnen zich nog tot 4 oktober aanmelden.
16/09 10u15  Staat plots de deur op een kier voor communautaire gesprekken? "Eerst zien of het niet om schijnmanoeuvres gaat" Lees meer >
16/09 09u00  Paul Magnette bevestigt: "Ik ben kandidaat voor het PS-voorzitterschap" Lees meer >
15/09 18u15  Twee voorzitters voor Ecolo: Jean-Marc Nollet blijft aan, Rajae Maouane vervangt Zakia Khattabi De algemene vergadering van de Franstalige groene partij Ecolo heeft covoorzitter Jean-Marc Nollet en de Brusselse Rajae Maouane met 92 procent van de stemmen verkozen als voorzitters van de partij. De Waal Nollet volgt daarmee zichzelf op. De Brusselse Maouane neemt de fakkel over van Zakia Khattabi.
15/09 17u00  De Foyer #2: over Arco, de "C" in CD&V en het talent van Ivo Van Hove Iedere week blikken Lisbeth Imbo en Lieven Verstraete vanuit de foyer van studio 5 terug op de uitzending van 'De zevende dag'. Dat doen ze met Wouter Dambre, eindredacteur van het programma. In deze podcast bespreken ze samen, fris van de lever, de meest markante momenten uit de afgelopen twee uur.
15/09 15u45  Twee voorzitters voor Ecolo: Jean-Marc Nollet blijft aan; Rajae Maouane vervangt Zakia Khattabi De algemene vergadering van de Franstalige groene partij Ecolo heeft covoorzitter Jean-Marc Nollet en de Brusselse Rajae Maouane met 92 procent van de stemmen verkozen als voorzitters van de partij. De Waal Nollet volgt daarmee zichzelf op. De Brusselse Maouane neemt de fakkel over van Zakia Khattabi.
15/09 14u45  Elio Di Rupo stopt als voorzitter van de PS, ten laatste eind oktober voorzittersverkiezingen De kersverse Waalse minister-president Elio Di Rupo (PS) zal die functie niet combineren met het voorzitterschap van de partij. Dat heeft hij vandaag zelf aangekondigd op de Franstalige zender RTL. De verkiezingen voor een nieuwe voorzitter zullen plaatsvinden ten laatste eind oktober, wellicht op 19 of 20 oktober.
15/09 13u30  Miet Smet (CD&V): "Het is nog iets te vroeg, maar op termijn zou ik de C in CD&V laten vallen" Oud-CD&V-boegbeeld Miet Smet pleit er in 'De zevende dag' voor om de C van christendemocratisch in de naam van de partij op termijn te laten vallen. Al zegt ze erbij dat het daar nu 'nog iets te vroeg' voor is.
15/09 12u15  Vicepremier Koen Geens over malaise bij CD&V: "Ik heb een grote sense of urgency maar ik heb ook geduld" Ontslagnemend vicepremier Koen Geens (CD&V) vindt dat zijn partij de tijd moet nemen om zich te hervormen en daarbij niet aan zelfkastijding moet gaan doen. Dat zei hij in 'De zevende dag'. Ook wat betreft de nieuwe voorzitter pleit hij voor geduld.
14/09 20u45  Parket onderzoekt beschuldiging wegens corruptie tegen Reynders, Reynders ontkent "alle mogelijke beschuldigingen" Het parket van Brussel is een opsporingsonderzoek wegens corruptie en witwaspraktijken gestart naar vicepremier Didier Reynders (MR). Dat schrijft De Tijd en is bevestigd aan onze redactie. Het onderzoek zou gestart zijn na verklaringen van een ex-agent van de Staatsveiligheid. Reynders ontkent de aantijgingen tegen hem.
14/09 12u30  Juncker: "Ik praat Duits aan de Belgische kust, want Frans wordt niet meer geaccepteerd" Jean-Claude Juncker is bezig aan zijn laatste maanden als voorzitter van de Europese Commissie. In een interview met De Tijd en L'Echo zegt hij dat hij merkt dat de tolerantie voor Franstaligen aan de Belgische kust afneemt. 'Dus nu praat ik Duits, dat kan blijkbaar wel', zegt hij. 'Ik vind dat schandalig belachelijk.'
14/09 09u15  Parket onderzoekt beschuldiging wegens corruptie tegen Reynders Het parket van Brussel is een opsporingsonderzoek wegens corruptie en witwaspraktijken gestart naar vicepremier Didier Reynders (MR). Dat schrijft De Tijd en is bevestigd aan onze redactie. Het onderzoek zou gestart zijn na verklaringen van een ex-agent van de Staatsveiligheid. Reynders ontkent de aantijgingen tegen hem.
13/09 22u00  De afspraak op vrijdag Herbekijk hier 'De afspraak op vrijdag' van 13 september.
13/09 21u00  Wetstraatjournalist Pieterjan De Smedt: "PS en N-VA praten hoffelijk, maar nog geen indicatie dat compromis mogelijk is" Dat Elio Di Rupo (PS) de Waals regering gaat leiden, betekent niet dat de rol van de PS-voorzitter uitgespeeld is bij de onderhandelingen voor een federale regering. 'Di Rupo zal een dominante rol blijven spelen bij de federale onderhandelingen. De PS en de N-VA praten hoffelijk met elkaar, maar op dit moment hebben beide partijen nog geen indicatie dat een compromis tussen de twee mogelijk zou zijn', zegt Wetstraatjournalist Pieterjan De Smedt in 'Terzake'.
13/09 18u45  Na de analyse van de neergang: CD&V zal weg moeten van grijsheid CD&V verloor een kwart van haar kiezers op 26 mei. Twaalf subtoppers, de zogenoemde twaalf apostelen, maakten een analyse van de neergang. Ze klagen over 'een te voorzichtig midden' dat 'niet gecapteerd heeft waarvan de mensen wakker liggen'. De analyse bepleit klare taal gekoppeld aan een verjonging en een grotere inbreng van de vele lokale mandatarissen zoals burgemeesters, schepenen en gemeenteraadsleden. Wat kan de nieuwe CD&V-voorzitter aanvangen met de analyse en welke dilemma's zal hij/zij op zijn/haar weg vinden?
Laatste update: vandaag om 12u30


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
13/09 14u30  Omstreden extreem-rechtse "Mars op Brussel" is verbodenLees meer >
13/09 13u30  2 regeringen, 6 vrouwen, 7 mannen: dit zijn de nieuwe ministers in het zuiden van het landLees meer >
13/09 12u15  "Mars op Brussel" wordt verbodenLees meer >
13/09 10u00  Tom Van Grieken wil zichzelf opvolgen als voorzitter van Vlaams BelangTom Van Grieken is kandidaat om zichzelf op te volgen als voorzitter van Vlaams Belang. Dat heeft hij aangekondigd in 'De ochtend' op Radio 1. De partij houdt op 16 november voorzittersverkiezingen.
13/09 10u00  Sammy Mahdi wil duidelijke taal bij CD&V, ook over migratie: "Wie hier illegaal verblijft, moet worden teruggestuurd"CD&V moet voortaan veel duidelijker zeggen waar de partij voor staat, of het nu over het klimaat gaat of over migratie, vindt jongerenvoorzitter Sammy Mahdi. Hij geeft ook een schot voor de boeg: 'Iedere mens blijft een mens, maar helaas is het ook zo dat er mensen moeten worden teruggestuurd.'
13/09 08u45  Ecolo, mathematisch onnodig maar toch in Waalse regering: "Wegens gevoel van hoogdringendheid door klimaat"Lees meer >
13/09 00u45  Burgemeester, minister, partijvoorzitter, regeringsleider: de 9 levens van migrantenzoon Elio Di RupoLees meer >
12/09 23u30  Na PS en MR zet ook Ecolo het licht op groen voor Waals regeerakkoordDe Franstalige socialisten hebben op een congres in Jambes bijna unaniem de deelname van de PS aan de Waalse regering en de regering van de Franse Gemeenschap goedgekeurd. Ook de Franstalige liberalen van de MR en de groenen van Ecolo keuren het akkoord unaniem goed.
12/09 21u15  PS en MR keuren Waals regeerakkoord goed, het is nog wachten op EcoloDe Franstalige socialisten hebben op een congres in Jambes bijna unaniem de deelname van de PS aan de Waalse regering en de regering van de Franstalige Gemeenschap goedgekeurd. Ook de Franstalige liberalen van de MR keuren het akkoord unaniem goed.
12/09 20u00  PS keurt Waals regeerakkoord goedDe Franstalige socialisten hebben op een congres in Jambes bijna unaniem de deelname van de PS aan de Waalse regering en de regering van de Franstalige Gemeenschap goedgekeurd.
12/09 13u15  Interne werkgroep CD&V wil half december nieuwe voorzitter: "Partij zal anders aan politiek moeten doen"De 12-koppige werkgroep binnen CD&V die de verkiezingsnederlaag van 26 mei moest analyseren, stelt voor om ten laatste tegen midden december een nieuwe partijvoorzitter te kiezen. Huidig voorzitter Wouter Beke is zoals verwacht geen kandidaat meer. CD&V zal de komende jaren ook op een andere manier aan politiek moeten doen en anders moeten gaan werken om relevant te blijven, stelt de werkgroep.
12/09 11u00  Mist Vlaamse formatie deadline? Vlaams Parlementsvoorzitter "Houden daar steeds meer rekening mee"De kans lijkt weer wat groter te zijn geworden dat de Septemberverklaring, de jaarlijkse toespraak van de Vlaamse minister-president, zal worden uitgesteld. Daarop hint Vlaams Parlementsvoorzitter Wilfried Vandaele (N-VA) in 'De ochtend' op Radio 1. De Vlaamse regeringsvorming sleept wat langer aan dan verhoopt. 'We houden steeds meer rekening met uitstel.'
12/09 11u00  Theo Francken (N-VA) over streng Deens migratiebeleid: "Ik ben soms heel jaloers"Voormalig N-VA-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken zegt een grote fan te zijn van de strenge aanpak van migratie en integratie in Denemarken. Reportagemagazine 'Pano' zette die gisteren voor het voetlicht. Toch nuanceert Francken ook: 'Ik vind niet dat je in Molenbeek harder moet worden gestraft dan in Lubbeek.'
12/09 09u45  Theo Francken over streng Deens migratiebeleid: "Ik ben soms heel jaloers"Voormalig N-VA-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken zegt een grote fan te zijn van de strenge aanpak van migratie en integratie in Denemarken. Reportagemagazine 'Pano' zette die gisteren voor het voetlicht. Toch nuanceert Francken ook: 'Ik vind niet dat je in Molenbeek harder moet worden gestraft dan in Lubbeek.'
12/09 08u45  Mist Vlaamse formatie deadline? Vlaams Parlementsvoorzitter: "Houden daar steeds meer rekening mee"De kans lijkt weer wat groter te zijn geworden dat de Septemberverklaring, de jaarlijkse toespraak van de Vlaamse minister-president, zal worden uitgesteld. Daarop hint Vlaams Parlementsvoorzitter Wilfried Vandaele (N-VA) in 'De ochtend' op Radio 1. De Vlaamse regeringsvorming sleept wat langer aan dan verhoopt. 'We houden steeds meer rekening met uitstel.'
11/09 22u15  SP.A-voorzitter Crombez: "We moeten het meer hebben over sociaaldemocratie en migratie het debat niet laten domineren"De SP.A heeft veel te weinig sociaaldemocratie toegepast in de wijken en dat is voor een deel te wijten aan het feit dat asiel en migratie de debatten gedomineerd hebben. Dat zegt SP.A-voorzitter John Crombez in 'De afspraak'.
11/09 13u30  Commissie-Von der Leyen: Europees dreamteam maar met enkele "ongeloofwaardige" kandidatenUittredend Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker wilde vijf jaar geleden een politieke Commissie, zijn opvolger Ursula von der Leyen belooft dat de Europese Unie er weer zal staan op het wereldtoneel. De EU moet reuzenstappen vooruit zetten op vlak van klimaatbeleid en digitalisering. Met Frans Timmermans en Margrete Vestager zet Von der Leyen twee politieke zwaargewichten op die posten. Maar niet alle kandidaten en keuzes worden even enthousiast onthaald.
11/09 12u30  Reynders: "Jaarlijks rapport respect voor rechtstaat en mensenrechten voor elke EU-lidstaat"Toekomstig Europees Commissaris voor Justitie Didier Reynders (MR) stelt een jaarlijks rapport over elke lidstaat over het respect voor de rechtsstaat en de mensenrechten in het vooruitzicht. Hij verwijst naar de jaarlijkse begrotingsrapporten die de Commissie nu al voor elke lidstaat opstelt.
11/09 12u30  Commissie-von der Leyen: meer vrouwen, meer groen, meer digitaalUittredend Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker wilde vijf jaar geleden een politieke Commissie, zijn opvolger Ursula von der Leyen belooft dat de Europese Unie er weer zal staan op het wereldtoneel. De EU moet reuzenstappen vooruitzetten op vlak van klimaatbeleid en digitalisering. Met Frans Timmermans en Margrete Vestager zet Von der Leyen twee politieke zwaargewichten op die posten. Maar niet alle kandidaten en keuzes worden even enthousiast onthaald.
11/09 12u30  Vlaamse formatie: "Datum van 23 september is geen fetisj, inhoud primeert"'De inhoud primeert op de symbolische timing van 23 september', is te horen bij verschillende onderhandelaars van de Vlaamse formatie. Officieel mikken N-VA, Open VLD en CD&V nog altijd op de dag waarop de Vlaamse minister-president zijn Septemberverklaring houdt, maar die deadline lijkt niet meer zo dwingend.
11/09 10u00  Antwerpse schepen Tom Meeuws (SP.A): "School werkzoekenden om tot bouwvakkers voor Oosterweel"In Antwerpen leven 57.000 volwassenen en kinderen in een gezin waar niemand werkt. Tijd om een tandje bij te steken, vindt Antwerps schepen voor Sociale Zaken Tom Meeuws (SP.A). Hij wil werkzoekenden beter ondersteunen, begeleiden en omscholen. En de grootschalige Oosterweelwerken in de stad kunnen daarbij helpen, denkt hij.
10/09 15u30  Vergeet de sprookjesverhalen tussen PS en N-VADe informateurs Johan Vande Lanotte (SP.A) en Didier Reynders (MR) blijven aan zet. Ze kiezen nu expliciet voor paars-geel, maar schat die slaagkansen vooral niet te hoog in, denkt politiek journalist Wouter Verschelden.
10/09 13u15  Lorin Parys (N-VA): "Ik bevestig dat er inderdaad contact is geweest met de PS"N-VA-ondervoorzitter Lorin Parys bevestigt de berichten dat er al contacten zijn geweest tussen zijn partij en de PS in het kader van een te vormen federale regering. Veel meer wil hij daarover niet kwijt, ook niet over confederalisme als mogelijk breekpunt op de onderhandelingstafel.
10/09 13u15  Didier Reynders (MR) krijgt bevoegdheid Justitie in Europese Commissie: bekijk hier alle commissarissenIn de Europese Commissie zal vicepremier Didier Reynders (MR) de bevoegheid Justitie krijgen. Dat heeft de nieuwe voorzitster van de commissie, de Duitse Ursula von der Leyen, zonet bekendgemaakt. Reynders moet nu nog een hoorzitting in het Europees Parlement ondergaan, vooraleer hij zeker is van zijn plek in de commissie. Normaalgezien kan de commissie op 1 november van start gaan.
09/09 20u30  Alsnog derde kandidaat voor voorzitterschap Groen komt uit BruggeEr heeft zich een derde duo aangemeld voor het voor- en ondervoorzitterschap bij Groen. Christophe Steyaert, ondervoorzitter van Groen in Brugge, stapt in de voorzittersrace. Hij doet dat samen met Charlotte Storme, gemeenteraadslid in Brugge. Zij is kandidaat-ondervoorzitter.
09/09 19u15  4.000 kilometer haag, 12.000 sociale woningen en meer fietspaden: PS, MR en Ecolo vormen Waalse regeringLees meer >
09/09 19u15  Di Rupo (PS): "Onderhandelen met N-VA? Om sociale problemen aan te pakken: ja. Om bij Zweeds aan te sluiten: nooit"De PS sluit niet uit dat ze met de N-VA zal onderhandelen over een federale regering. Maar dan zal het over een regering moeten gaan die bereid is de sociale uitdagingen van vandaag aan te pakken, benadrukt PS-voorzitter Elio Di Rupo. 'Als het is om ons bij de Zweedse coalitie aan te sluiten, zeg ik non, neen, never, nooit.'
09/09 18u00  Groen officieel niet meer bij federale onderhandelingen betrokken: "Dit is niet onze keuze. Paars-groen is ook mogelijk"Het is officieel: Groen wordt voorlopig niet meer bij de federale regeringsonderhandelingen betrokken. 'Laat het duidelijk zijn: dit is niet onze keuze', reageert de partij, die duidelijk aangeeft voor een paars-groene regering te willen gaan.
09/09 18u00  PS, MR en Ecolo bereiken akkoord over vorming van een nieuwe Waalse regeringLees meer >
09/09 16u45  Steekt CD&V haar trouwste kiezers een mes in de rug?Lees meer >
09/09 16u45  Hoever staat federale regeringsvorming? Herbekijk hier persconferentie van informateurs met uitleg van Ivan De VadderDe federale informateurs Johan Vande Lanotte en Didier Reynders zijn voor de zevende keer langs gegaan bij de koning om verslag uit te brengen. Hun opdracht wordt opnieuw verlengd. Ten laatste begin oktober moeten ze hun definitieve verslag overhandigen. De twee informateurs geven momenteel een persconferentie. Herbekijk hier de persconferentie met commentaar van politiek journalist Ivan De Vadder.
09/09 16u45  Informatieopdracht Reynders en Vande Lanotte opnieuw verlengd: werken verder met 6 partijen, zonder GroenKoning Filip heeft de informatieopdracht van Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (SP.A) zoals verwacht nog eens verlengd. De twee informateurs gaan door tot begin oktober en zullen een aantal inhoudelijke thema's uitwerken. Met 6 partijen, Groen valt dus officieel buiten deze regeringsvorming.
09/09 14u30  Commissie-Von der Leyen telt 14 mannen en 13 vrouwenDe nieuwe Europese Commissie van de verkozen voorzitter Ursula von der Leyen zal uit bijna evenveel vrouwen als mannen bestaan. Ze heeft vandaag een lijst met 14 mannelijke en 12 vrouwelijke kandidaat-eurocommissarissen gepubliceerd.
09/09 08u30  Sp.a-voorzitter Crombez doet de deur dicht: "Johan Vande Lanotte wordt zeker geen premier"'Het antwoord is heel duidelijk nee'. Sp.a-voorzitter Crombez was in De Ochtend op Radio 1 formeel. 'Informateur Johan Vande Lanotte wordt geen premier.' In de wandelgangen van de Wetstraat werd daar de voorbije weken volop over gespeculeerd. Deze namiddag presenteren informateurs Didier Reyners en Johan Van de Lanotte hun eindverslag aan de koning.
09/09 07u15  Volg LIVE: "De ochtend" op Radio 1Volg hier 'De ochtend' op Radio 1 tussen 6 en 9 uur.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

8x Paul Magnette bevestigt: "Ik ben kandidaat voor het PS-voorzitterschap"16/09 09u00 - VRT NWS: Politiek: Lees meer >
5x Staat plots de deur op een kier voor communautaire gesprekken? "Eerst zien of het niet om schijnmanoeuvres gaat"16/09 10u15 - VRT NWS: Politiek: Lees meer >
5x Meryame Kitir geen kandidaat om John Crombez op te volgen als SP.A-voorzitter16/09 12u30 - VRT NWS: Politiek: SP.A-Kamerfractieleider Meryame Kitir is geen kandidaat om Joh Crombez op te volgens als partijvoorzitter. Dat heeft ze aangekondigd via Facebook. Vandaag is de procedure voor de verkiezing van een nieuwe voorzitter van SP.A opgestart. Kandidaten kunnen zich nog tot 4 oktober aanmelden.
0x Volg LIVE: "De ochtend" op Radio 109/09 07u15 - VRT NWS: Politiek: Volg hier 'De ochtend' op Radio 1 tussen 6 en 9 uur.
0x Sp.a-voorzitter Crombez doet de deur dicht: "Johan Vande Lanotte wordt zeker geen premier"09/09 08u30 - VRT NWS: Politiek: 'Het antwoord is heel duidelijk nee'. Sp.a-voorzitter Crombez was in De Ochtend op Radio 1 formeel. 'Informateur Johan Vande Lanotte wordt geen premier.' In de wandelgangen van de Wetstraat werd daar de voorbije weken volop over gespeculeerd. Deze namiddag presenteren informateurs Didier Reyners en Johan Van de Lanotte hun eindverslag aan de koning.
0x Commissie-Von der Leyen telt 14 mannen en 13 vrouwen09/09 14u30 - VRT NWS: Politiek: De nieuwe Europese Commissie van de verkozen voorzitter Ursula von der Leyen zal uit bijna evenveel vrouwen als mannen bestaan. Ze heeft vandaag een lijst met 14 mannelijke en 12 vrouwelijke kandidaat-eurocommissarissen gepubliceerd.
0x Informatieopdracht Reynders en Vande Lanotte opnieuw verlengd: werken verder met 6 partijen, zonder Groen09/09 16u45 - VRT NWS: Politiek: Koning Filip heeft de informatieopdracht van Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (SP.A) zoals verwacht nog eens verlengd. De twee informateurs gaan door tot begin oktober en zullen een aantal inhoudelijke thema's uitwerken. Met 6 partijen, Groen valt dus officieel buiten deze regeringsvorming.
0x Hoever staat federale regeringsvorming? Herbekijk hier persconferentie van informateurs met uitleg van Ivan De Vadder09/09 16u45 - VRT NWS: Politiek: De federale informateurs Johan Vande Lanotte en Didier Reynders zijn voor de zevende keer langs gegaan bij de koning om verslag uit te brengen. Hun opdracht wordt opnieuw verlengd. Ten laatste begin oktober moeten ze hun definitieve verslag overhandigen. De twee informateurs geven momenteel een persconferentie. Herbekijk hier de persconferentie met commentaar van politiek journalist Ivan De Vadder.
0x Steekt CD&V haar trouwste kiezers een mes in de rug?09/09 16u45 - VRT NWS: Politiek: Lees meer >
0x PS, MR en Ecolo bereiken akkoord over vorming van een nieuwe Waalse regering09/09 18u00 - VRT NWS: Politiek: Lees meer >

Statistieken

Artikels:
31980
Gelezen:
25702
Aantal lezers nu:
72


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven