woensdag 11 december 2019, week 50


U bent nu hier: Nederland | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 18u45
 

Nu.nl

Verbergen Tonen
11/12 18u00  Europese Green Deal gepresenteerd: 'Man-op-de-maanmoment voor de EU' De Europese Green Deal moet van Europa in 2050 het eerste klimaatneutrale continent maken. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen noemt de plannen het 'man-op de-maanmoment van de EU'. Samen met Eurocommissaris Frans Timmermans (Klimaat) presenteerde ze de ambitieuze deal woensdagmiddag aan het Europees Parlement (EP).
11/12 18u00  India neemt burgerschapswet voor niet-islamitische minderheden aan Het Indiase hogerhuis heeft woensdag een controversiële burgerschapswet goedgekeurd, die volgens critici de seculiere grondwet van India ondermijnt. In sommige delen van het land leidde het besluit tot protesten.
11/12 16u45  Russische omroepbaas erkent dat satellietfoto van neerhalen MH17 nep was De baas van de Russische staatsomroep Channel One heeft in een interview met The New Yorker toegegeven dat de satellietfoto die door het land werd verspreid na het neerhalen van MH17 nep was. Op het beeld was te zien dat een gevechtstoestel van Oekraïne de vlucht zou hebben doen crashen.
11/12 16u30  Koffer met geld barst open op Schiphol, Albanees aangehouden Een dertigjarige Albanees is zondag 8 december op Schiphol aangehouden voor witwassen. Zijn koffer barstte open tijdens de bagage-afhandeling en er bleek 50.000 euro aan cash in zijn bagage te zitten, meldt de Koninklijke Marechaussee woensdag.
11/12 16u15  Man met 50.000 euro betrapt op Schiphol doordat koffer openbarstte Een dertigjarige Albanees is zondag 8 december op Schiphol aangehouden voor witwassen. Zijn koffer barstte open op de bagageband en er bleek 50.000 euro aan cash in zijn bagage te zitten, meldt de Koninklijke Marechaussee woensdag.
11/12 16u00  Snel: Zwartgelakte documenten opvangtoeslag geven vertekend beeld De zwartgelakte stukken in de dossiers die gedupeerde ouders in de kinderopvangtoeslagaffaire hebben ontvangen geven volgens staatssecretaris Menno Snel (Belastingdienst) 'een vertekend beeld'. Een deel van de ouders ontving maandagavond de dossiers om inzicht te krijgen in waarom zij jarenlang door de Belastingdienst zijn aangemerkt als fraudeurs, maar meerdere pagina's zijn onleesbaar gemaakt.
11/12 15u45  'Verdwenen schilderij Klimt teruggevonden tussen muren Italiaans museum' Een schilderij van de Oostenrijkse schilder Gustav Klimt, waarvan werd gedacht dat het was gestolen, is na 22 jaar teruggevonden tussen de muren van een Italiaans museum. Een tuinman vond het werk terug in een vuilniszak.
11/12 15u45  Snel: zwartgelakte documenten opvangtoeslag geven 'vertekend beeld' De zwartgelakte stukken in de dossiers die gedupeerde ouders in de kinderopvangtoeslagaffaire hebben ontvangen geven volgens staatssecretaris Menno Snel (Belastingdienst) 'een vertekend beeld'. Een deel van de ouders ontving maandagavond de dossiers om inzicht te krijgen in waarom zij jarenlang door de Belastingdienst zijn aangemerkt als fraudeurs, maar meerdere pagina's zijn onleesbaar gemaakt.
11/12 15u30  Nederlanders die op Sziget met drugs werden gepakt langer in voorarrest De voor drugshandel opgepakte Roelf B. en medeverdachte Gert-Jan N. blijven langer in Hongarije vastzitten in afwachting van hun proces. De Nederlanders zijn in augustus op het populaire Sziget-festival opgepakt met een grote hoeveelheid xtc-pillen en marihuana.
11/12 15u30  Russische omroepbaas geeft toe dat satellietfoto neerhalen MH17 nep was De baas van de Russische staatsomroep Channel One heeft in een interview met The New Yorker toegegeven dat de satellietfoto die door het land werd verspreid na het neerhalen van MH17 nep was. Op het beeld was te zien dat een gevechtstoestel van Oekraïne de vlucht zou hebben doen crashen.
11/12 14u45  Suu Kyi sluit niet uit dat oorlogsmisdaden tegen Rohingya's zijn gepleegd De Myanmarese regeringsleider Aung San Suu Kyi zei woensdag dat niet kan worden uitgesloten dat het leger in 2017 'disproportioneel geweld' heeft gebruikt in de strijd tegen Rohingya-rebellen. Deze mogelijke oorlogsmisdaden waren volgens haar echter geen genocide, zoals Gambia stelt.
11/12 14u30  Handbalsters naar halve finales WK door zege van Noorwegen op Duitsland De Nederlandse handbalsters hebben woensdag de halve finales van het WK in Japan bereikt. Oranje won zelf overtuigend van Zuid-Korea (40-33) en voegde zich definitief bij de laatste vier landen door een zege van Noorwegen op Duitsland.
11/12 14u30  Leider Myanmar sluit niet uit dat oorlogsmisdaden tegen Rohingya zijn gepleegd De Myanmarese regeringsleider Aung San Suu Kyi heeft woensdag laten weten dat niet kan worden uitgesloten dat het leger 'disproportioneel geweld' heeft gebruikt in de strijd tegen Rohingya-rebellen in 2017. Deze mogelijke oorlogsmisdaden zijn echter geen genocide, zoals de beschuldiging door Gambia luidt.
11/12 14u15  Time roept klimaatactiviste Greta Thunberg uit tot Persoon van het Jaar Klimaatactiviste Greta Thunberg is door Time uitgeroepen tot Time Person of the Year van 2019. Ze is de jongste persoon ooit die de titel heeft gekregen, heeft het Amerikaanse opinieblad woensdag bekendgemaakt.10 
11/12 14u15  Frankrijk voert ondanks protesten toch universeel pensioensysteem in De Franse premier Édouard Philippe heeft woensdag bekendgemaakt hoe de pensioenen in het land precies hervormd zullen worden. Het al eerder aangekondigde universele pensioensysteem komt er, ondanks vele protesten van de Franse bevolking.
Laatste update: vandaag om 18u00
Lees meer van Nu.nl >


De Telegraaf

Verbergen Tonen
11/12 18u45  Man omgekomen bij val in water Werkendam Een man is woensdagavond om het leven gekomen nadat hij in het water aan de Vierlinghstraat in Werkendam was beland. Reanimatie door de hulpdiensten mocht niet meer baten.
11/12 18u45  Dan blijf ik zo lang mogelijk 70 hondjes Ik wou dat ik 70 hondjes was, dan kon ik samen spelen. Vergeef mij deze schandelijke ontering van het beroemde jarenvijftiggedichtje van Godfried Bomans of Michel van der Plas (daar zijn de geleerden het nog altijd niet over eens).
11/12 18u45  Supermarkten en boerenactiegroep in de clinch Het conflict tussen de supermarktbranche en actiegroep Farmers Defence Force (FDF) loopt verder op. Als boeren volgende week daadwerkelijk distributiecentra of winkels gaan blokkeren, stellen supermarkten hen aansprakelijk voor alle schade.
11/12 18u45  Straattuig weet dat politie machteloos is Bureau Burgwallen is een serie op RTL4, waarin presentator Ewout Genemans de politiemensen in het centrum van Amsterdam met tv-camera’s volgt. Ik schreef vorige maand al dat de afleveringen een onthutsend beeld schetsen van de criminaliteitsbestrijding in de binnenstad. Jonge agenten proberen met aandoenlijk enthousiasme de enorme stroom straatrovers, inbrekers en drugshandelaren in te dammen.
11/12 18u45  Wordt het United 1, 2 óf 3 voor AZ? Arne Slot verwacht niet dat superspits Marcus Rashford morgenavond op Old Trafford van de partij zal zijn in de afsluitende groepswedstrijd van de Europa League. Beide teams zijn immers al geplaatst voor de knock-outfase en bovendien wachten de Mancunians een bomvol programma rond de kerstdagen en oud & nieuw.
11/12 18u30  ’Wat heeft de Belastingdienst te verbergen?’ Ouders die ten onrecht als kindertoeslagfraudeur zijn aangemerkt en soms tienduizenden euro’s moesten terugbetalen, zijn woest dat de Belastingdienst hele stukken van hun dossier onleesbaar heeft gemaakt. Dit voelt als een klap in ons gezicht, vertelt Nazmiye Yigit uit Rotterdam.
11/12 18u15  ‘Klimaatplan heeft grote impact op ons leven’ Frans Timmermans presenteerde vandaag zijn ‘Green Deal’ in het Europees Parlement. Correspondent Ruud Mikkers was erbij.
11/12 18u15  Groene dakbedekking en slimme vliegtuigcamera’s op positivo-dag. De positiefste geluiden klonken in het Wassenaarse kasteel De Wittenburg tijdens het diner ter voorbereiding van BID, of te wel Big Improvement Day, het positivofestival van pr-strateeg Ralph van Hessen.
11/12 18u00  Roeireünie tussen zeegezichten Heden en verleden kwamen samen in het Haagse Museum Bredius. Daar kreeg marinecommandant Rob Kramer het eerste exemplaar van de catalogus uitgereikt van de expositie In de Ban van de Zee. Die toont de collectie van 67 zeevaart-schilderijen uit 17e eeuw van de Nederlander Anthony Inder Rieden.
11/12 17u45  IJsbeertweeling geboren in Ouwehands Bijzondere beelden uit Ouwehands Dierenpark in Rhenen waar een ijsbeertweeling is geboren.
11/12 17u45  Bombardement aan kerstcommercials in slag om klant Voor supermarkten is Kerstmis de belangrijkste periode van het jaar. Met een bombardement aan sfeervolle reclamefilmpjes proberen zij om de klant naar hun winkels te lokken voor de kerstinkopen.11 
11/12 17u30  ’Klatergoud is eigenlijk alleen nog voor rappers’ Met een vip-party wordt donderdagavond de vijfdaagse Masters of LXRY 2019 in de Amsterdam Rai afgetrapt. Geen snobistisch onderonsje, maar een ’evenement om het ondernemerschap te vieren’, zo benadrukt organisator Yves Gijrath (52): „Wie hard werkt, mag zichzelf belonen in deze pop-up-luxestad die uitnodigt tot kopen, maar óók tot bewonderen.”12 
11/12 17u15  ’Wie hard werkt mag zichzelf belonen’ op huishoudbeurs voor de rijken Met een vip-party wordt donderdagavond de vijfdaagse Masters of LXRY 2019 in de Amsterdam Rai afgetrapt. Geen snobistisch onderonsje, maar een ’evenement om het ondernemerschap te vieren’, zo benadrukt organisator Yves Gijrath (52): „Wie hard werkt, mag zichzelf belonen in deze pop-up-luxestad die uitnodigt tot kopen, maar óók tot bewonderen.”13 
11/12 17u15  Scootertuig mishandelt man na verkeersovertreding Een 44-jarige man rijdt op 9 juli nietsvermoedend een parkeerplaats op in Arnhem als twee mannen op een scooter hem afsnijden.12 
11/12 17u00  Arrestaties om voorbereiden aanslag Denemarken De politie in Denemarken heeft woensdag meerdere arrestaties verricht vanwege voorbereidingen van een terroristische aanslag. Op diverse plekken in het land zijn locaties doorzocht, zegt de politie in een verklaring.13 
Laatste update: vandaag om 18u45
Lees meer van De Telegraaf >

Elsevier.nl

Verbergen Tonen
11/12 18u30  Er is niets radicaals aan Forum voor Democratie Lees meer >
11/12 18u30  Johnson versus Corbyn: spanning stijgt in Verenigd Koninkrijk Na wekenlang campagne voeren, gaat het Verenigd Koninkrijk donderdag naar de stembus. De door premier Boris Johnson geleide Conservatieven hopen op een meerderheid in het Lagerhuis om eindelijk uit de EU te vertrekken. Labourleider Jeremy Corbyn, die onduidelijk is over zijn Brexit-standpunt, wil dat juist dwarsbomen door alle aandacht te vestigen op gezondheidszorg. Wie van … Continued The post Johnson versus Corbyn: spanning stijgt in Verenigd Koninkrijk appeared first on Elsevierweekblad.nl.
11/12 15u15  Rutte noemt VVD-kroonprins Dijkhoff ?niet per se? opvolger Premier Mark Rutte spreekt zich in Elsevier Weekblad uit over zijn opvolging en ziet in Klaas Dijkhoff ?niet per se? een toekomstige VVD-lijsttrekker. Lees het volledige interview uit het Kerstnummer met Mark Rutte: ‘Nul immigranten is slecht plan’ Rutte zegt in zijn jaarlijkse interview in het Kerstnummer van EW dat hij ?komende zomer? beslist of … Continued The post Rutte noemt VVD-kroonprins Dijkhoff ‘niet per se’ opvolger appeared first on Elsevierweekblad.nl.10 
11/12 15u15  Greta Thunberg verkozen tot ?Persoon van het Jaar? De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg is woensdag door het tijdschrift Time Magazine verkozen tot ‘Persoon van het Jaar’. De 16-jarige krijgt de prijs voor haar invloed op de klimaatprotesten onder jongeren wereldwijd. Thunberg werd bekend in 2018 toen zij elke dag voor het Zweedse parlement zat om aandacht te vragen voor klimaatsverandering. Ze spijbelde van … Continued The post Greta Thunberg verkozen tot ‘Persoon van het Jaar’ appeared first on Elsevierweekblad.nl.
11/12 14u00  Europa kan niet zonder de Britse militaire slagkracht Wie ook de verkiezingen op 12 december zal winnen – Corbyn of Johnson – , de noodzaak voor samenwerking tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese landen op defensiegebied blijft bestaan. Zonder de Britten gaat het namelijk niet, schrijft Bram Boxhoorn. Donderdag 12 december staat er veel op het spel voor het Verenigd Koninkrijk ? … Continued The post Europa kan niet zonder de Britse militaire slagkracht appeared first on Elsevierweekblad.nl.
11/12 14u00  Rutte vloert Dijkhoff als VVD-kroonprins, noemt Van Nieuwenhuizen ?prima? Premier Mark Rutte spreekt zich in Elsevier Weekblad uit over zijn opvolging en ziet in Klaas Dijkhoff ?niet per se? een toekomstige VVD-lijsttrekker. Feitelijk laat Rutte daarmee de VVD-kroonprins vallen. Lees het volledige interview uit het Kerstnummer met Mark Rutte: ‘Nul immigranten is slecht plan’ Rutte zegt in zijn jaarlijkse interview in het Kerstnummer van … Continued The post Rutte vloert Dijkhoff als VVD-kroonprins, noemt Van Nieuwenhuizen ?prima? appeared first on Elsevierweekblad.nl.
11/12 14u00  ?Succes islamscholen bewijst: onderwijsvrijheid groot goed? Het aantal leerlingen op islamitische basisscholen is in de afgelopen tien jaar met ruim 60 procent toegenomen. De resultaten zijn ook goed; ze scoren al vijf jaar op rij het beste op de Cito-toets. Dat schrijft de Volkskrant woensdag op basis van cijfers van DUO. Het islamitisch basisonderwijs telde in 2008 nog 9.324 leerlingen, in … Continued The post ‘Succes islamscholen bewijst: onderwijsvrijheid groot goed’ appeared first on Elsevierweekblad.nl.
11/12 00u00  Minister Blok (VVD): Laat Assad door Internationaal Strafhof in Den Haag berechten VVD-minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok wil dat de Syrische president Bashir Al Assad door het Internationaal Strafhof in Den Haag wordt berecht. ‘Hij verdient geen plek aan de onderhandelingstafel, maar een stoeltje in de beklaagdenbank,’ zegt Blok dinsdagavond in een toespraak in het Academiegebouw van de universiteit van Leiden bij gelegenheid van de Internationale … Continued The post Minister Blok (VVD): Laat Assad door Internationaal Strafhof in Den Haag berechten appeared first on Elsevierweekblad.nl.17 
10/12 18u15  Dit staat er in de ?Green Deal? van Frans Timmermans De voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en Europees Commissaris voor Klimaat Frans Timmermans presenteren woensdag ambitieuze klimaatplannen. Doel is ervoor te zorgen dat Europa in 2050 een klimaatneutraal continent is. Vrijwel de hele Europese wetgeving gaat op de schop. Volgens de Volkskrant zullen de plannen grote gevolgen hebben voor de Europese … Continued The post Dit staat er in de ‘Green Deal’ van Frans Timmermans appeared first on Elsevierweekblad.nl.
10/12 18u15  Hand geven nog steeds omstreden in Arabische wereld Lees meer >
10/12 18u15  Grootste boerenprotest tot nu toe op komst Het kabinet-Rutte III heeft langer de tijd nodig om de stikstofmaatregelen voor de agrarische sector rond te krijgen. De coalitiepartijen komen er vooralsnog niet uit, en hebben waarschijnlijk nog tot eind januari nodig. Actiegroep Farmers Defence Force is niet van plan daar op te wachten, en houden op woensdag 18 december weer een landelijk boerenprotest, … Continued The post Grootste boerenprotest tot nu toe op komst appeared first on Elsevierweekblad.nl.
10/12 13u30  Elsevier Weekblad Nieuwsquiz 2019 The post Elsevier Weekblad Nieuwsquiz 2019 appeared first on Elsevierweekblad.nl.
10/12 13u30  ?Lachgas bewijst dat legalisering van softdrugs niet zou helpen? Het kabinet maakte maandag bekend lachgas te gaan verbieden. Het middel is razend populair onder jongeren om in een roes te komen, maar kan ook gezondheidsschade opleveren. Door het besluit van staatssecretaris voor Volksgezondheid, Paul Blokhuis (CU), wordt lachgas als een softdrug bestempeld. Bezit en gebruik ervan worden verboden, zodra het verbod over enkele maanden … Continued The post ‘Lachgas bewijst dat legalisering van softdrugs niet zou helpen’ appeared first on Elsevierweekblad.nl.
10/12 13u30  Aantal moorden dit jaar nadert laagterecord van 2018 Met nog drie weken te gaan zijn er in 2019 tot op heden honderd moorden gepleegd. Daarmee ligt het moordcijfer op het niveau van 2018. Dat jaar eindigde de teller op 106, het absolute laagterecord sinds Elsevier Weekblad in 1992 begon het aantal moorden te registreren. De moord op de 44-jarige advocaat Derk Wiersum op … Continued The post Aantal moorden dit jaar nadert laagterecord van 2018 appeared first on Elsevierweekblad.nl.
10/12 11u15  Hoe de VVD haar liberale veren verloor De VVD is de partij geworden van meer immigratie, meer Europa, afbouw van de hypotheekrenteaftrek, verlaging van de maximumsnelheid en een collectievelastendruk die hoger is dan ooit gemeten, schrijft Roelof Bouwman. Hoe kon het zover komen? Politiek is, zoals bekend, geen wetenschap. Er bestaan in de politiek dan ook geen wetenschappelijke wetten. Gelukkig zijn er … Continued The post Hoe de VVD haar liberale veren verloor appeared first on Elsevierweekblad.nl.
Laatste update: vandaag om 18u30
Lees meer van Elsevier.nl >

RTL.nl

Verbergen Tonen
11/12 18u45  Supermarkten dreigen met rechtszaak tegen blokkerende boeren De branchevereniging voor Nederlandse supermarkten, CBL, dreigt met een rechtszaak tegen boeren als zij hun geplande acties om de bevoorrading van supermarkten te blokkeren doorzetten. Farmers Defence Force krijgt een ultimatum tot morgenochtend 10 uur.
11/12 18u30  Amsterdam, Rotterdam en Utrecht willen suikertaks op frisdrank De wethouders van Amsterdam, Rotterdam en Utrecht willen dat staatssecretaris Blokhuis een suikertaks invoert op frisdrank. Dat schrijven ze in een ingezonden brief in het NRC. Ze verwachten dat met de belasting minder kinderen overgewicht krijgen.
11/12 18u00  'Om niks doodgeschoten': 20 jaar cel geëist voor moord op Ömer Köksal Het Openbaar Ministerie heeft in Roermond celstraffen van 20 jaar geëist tegen twee verdachten voor het doden van de 22-jarige Ömer Köksal. Hij werd in Blerick doodgeschoten.
11/12 17u30  Moeilijkste puzzel van het jaar is er nu ook voor scholieren De moeilijkste puzzel van Nederland, de AIVD-kerstpuzzel, is er nu ook voor scholieren. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) komt daarmee tegemoet aan verzoeken van schoolklassen die de breinbreker ook wilden maken.
11/12 16u45  Schutters in Jersey City lieten antisemitische verklaring achter De mannen die gisteren in een joodse supermarkt in de Amerikaanse stad Jersey City begonnen te schieten, waren bewust in die winkel. Een van de twee daders heeft online antisemitische verklaringen achtergelaten. Dat zegt burgemeester Steven Fulop van de stad.
11/12 16u15  ACM valt binnen bij Vattenfall in onderzoek naar energiecontracten De ACM is bezig met een onderzoek bij een van de kantoren van Vattenfall. Dat bevestigen een woordvoerder van de toezichthouder en van het bedrijf zelf.
11/12 15u30  ACM valt binnen bij Vattenfall in onderzoek naar contractverkoop De ACM is bezig met een onderzoek bij een van de kantoren van Vattenfall. Dat bevestigen een woordvoerder van de toezichthouder en van het bedrijf zelf.
11/12 15u30  866 kilo illegaal vuurwerk gevonden in Arnhemse wijk De politie heeft in een woonwijk in Arnhem 866 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. "Als het mis was gegaan, was er een groot aantal huizen zwaar beschadigd geweest", schrijft de politie op Facebook.
11/12 13u30  'China zet Faeröer onder druk om zaken te doen met Huawei' De Chinese overheid lijkt zich meer te mengen in de zaken van Huawei dan het techbedrijf beweert. De Chinese ambassadeur zou namelijk de premier van de Faeröer-eilanden onder druk hebben gezet om zaken te doen met Huawei.11 
11/12 07u45  Trump mag geen defensiegeld gebruiken voor muur met Mexico Een federale rechter in Texas heeft de regering Trump verboden geld van het bouwfonds van Defensie te gebruiken voor de grensmuur met Mexico. Dat betekent dat de regering 3,6 miljard dollar ergens anders vandaan moet halen.10 
11/12 06u30  Werkcode van banken en verzekeraars: vernieuwend of reclamepraatje? Banken en verzekeraars tekenen een 'werkcode' waarmee ze een gelijkwaardige beloning van flexwerkers en werknemers beloven. Klinkt sympathiek, maar arbeidsmarktexperts betwijfelen hoe vernieuwend dit is. "Een deel wordt toch al verplicht."
11/12 01u45  Vuurgevecht in New Jersey: één agent en vijf personen overleden Bij een vuurgevecht in New Jersey zijn één politieman, twee schutters en drie andere personen om het leven gekomen. Volgens de politie was een drugsdeal die verkeerd afliep de oorzaak van de schietpartij. Ook liepen meerdere agenten verwondingen op.13 
10/12 23u45  Vuurgevecht in New Jersey: één agent en drie personen overleden Bij een vuurgevecht in New Jersey zijn zeker één politieman en drie andere personen om het leven gekomen. Volgens de politie was een drugsdeal die verkeerd afliep de oorzaak van de schietpartij. Meerdere agenten liepen verwondingen op.
10/12 22u15  Vuurgevecht in New Jersey: één agent overleden, mogelijk meer doden Bij een vuurgevecht in New Jersey is zeker één politieman om het leven gekomen. Volgens de politie was een drugsdeal die verkeerd afliep de oorzaak van de schietpartij. Er zijn mogelijk meerdere doden.
10/12 20u45  Al 70 doden door mazelen in Samoa, vooral kinderen onder 5 De mazelenepidemie op Samoa blijft het kleine eilandje in haar greep houden. Sinds het begin zijn al 4819 gevallen bekend geworden, en de afgelopen 24 uur kwamen er 87 patiënten bij.
Laatste update: vandaag om 18u45
Lees meer van RTL.nl >

NOS.nl

Verbergen Tonen
11/12 18u30  'Gay'-schilderij van Mexicaanse volksheld Zapata wekt woede In Mexico heeft een schilderij met een afbeelding van volksheld Emiliano Zapata de woede gewekt van zijn familie en bewonderaars. Ze drongen het museum binnen waar het schilderij hangt en eisten dat het museum het schilderij weghaalt. Zapata was tijdens de Mexicaanse Revolutie (1910-1917) leider van de kleine boeren. Hij zette zich in voor de teruggave van land dat grootgrondbezitters zich hadden toegeëigend. Hij werd in 1919 vermoord en is voor veel Mexicanen nog altijd een held. Het Museum voor Schone Kunsten in Mexico-Stad heeft nu een expositie aan hem gewijd. Daar wordt ook het schilderij van kunstenaar Fabián Cháirez getoond. Hij koos ervoor om Zapata naakt op een wit paard zonder zadel af te beelden, getooid met een roze hoed en naaldhakken. Dat kwam hem op flinke kritiek te staan. 'Dit is geen vrijheid van meningsuiting, dit is immoreel', zei een woordvoerder van de Zapata-bewonderaars. 'Zo kun je de geschiedenis niet laten zien.' Zijn medestanders lieten hun protest gepaard gaan met anti-homoleuzen. Dat had tot gevolg dat tientallen mensen naar het museum kwamen om een tegengeluid te laten horen. Die tegendemonstranten werden aangevallen door de Zapata-bewonderaars. Een aantal demonstranten raakte gewond. Het museum is niet van plan het schilderij weg te halen, ondanks het dreigement van de Zapata-bewonderaars dat ze elke dag zullen terugkomen, totdat ze hun zin krijgen.
11/12 18u15  IJsbeertweeling geboren in Rhenen In Ouwehands Dierenpark in Rhenen is een ijsbeertweeling geboren. Het geslacht van de tweeling is nog onbekend. De dieren maken het goed. De tweeling werd al op 27 november geboren, maar de dierentuin maakte het nieuws vandaag pas bekend. Kraamhol De welpen en hun moeder verblijven de komende maanden nog in een kraamhol; een speciale kamer waarin de situatie in het wild wordt nagebootst. Het is er donker, er komt geen geluid binnen en mensen zijn er niet toegestaan. Geïnteresseerden kunnen de ijsberen dus alleen volgen via de camera in het hol. Als de jongen zelfstandig kunnen lopen, mogen ze naar buiten. Waarschijnlijk gebeurt dat komend voorjaar. Ook maakt de dierentuin dan bekend wat het geslacht is van de jonge ijsberen en hoe ze gaan heten.
11/12 18u15  Zo'n twintig arrestaties in Denemarken voor voorbereiden aanslag Bij een landelijke anti-terrorisme-actie heeft de Deense politie zo'n twintig mensen aangehouden. Zij worden ervan verdacht dat ze een aanslag voorbereidden. De verdachten probeerden daarvoor wapens en explosieven in handen te krijgen, zei de hoofdcommissaris van de politie in Kopenhagen op een persconferentie. Hij vertelde niet wanneer de aanslag had moeten plaatsvinden of wat het doelwit was. Wel zegt de politie dat het gaat om militante moslims. De verdachten worden morgen voorgeleid aan de rechter, die bepaalt of ze langer blijven vastzitten.
11/12 18u00  Koffer met 50.000 euro barst open naast vliegtuig Zondag is op Schiphol een 30-jarige Albanees aangehouden voor witwassen. Hij had een grote hoeveelheid geld bij zich waarvan hij de herkomst niet kon verklaren. De man was vanuit Spanje op Schiphol aangekomen. 'Dat is een Schengenland, dus als iemand met een koffer uit Spanje langs de douane komt, is de kans klein dat hij wordt gecontroleerd', zegt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee. De Albanees liep echter toch tegen de lamp. Toen bagage-afhandelaars zijn koffer op het platform uit het vliegtuig haalden en op de bagage-kar legden, barstte die open. De biljetten verspreidden zich over het platform. Er stond zondag een stevige wind, ruim windkracht 5 met uitschieters naar boven, en een deel van het geld waaide dan ook onmiddellijk weg. 50.000 euro De luchthavenmedewerkers schakelden de marechaussee in. In de koffer werd nog meer geld gevonden. Volgens de marechaussee heeft er ongeveer 50.000 euro in gezeten. De eigenaar van de koffer kon niet aannemelijk maken waar het geld vandaan kwam en is aangehouden voor witwassen. Vandaag is hij voorgeleid bij de rechter-commissaris. Die heeft bepaald dat hij voorlopig blijft vastzitten.
11/12 18u00  Tweede Kamer ontvangt Aung San Suu Kyi De Tweede Kamer praat vrijdag met Aung San Suu Kyi, de regeringsleider van Myanmar. Ze is in Den Haag vanwege de genocide-zaak die Gambia bij het Internationaal Gerechtshof heeft aangespannen tegen Myanmar en de Kamer grijpt dat aan voor een gesprek. Volgens de Gambiaanse regering heeft Myanmar zich in de westelijke provincie Rakhine schuldig gemaakt aan volkerenmoord op de islamitische Rohingya-minderheid. Suu Kyi verdedigde haar land vandaag voor het hof. Volgens haar is er geen sprake van genocide. Ze benadrukte dat het conflict is begonnen met aanvallen van moslimstrijders en dat eventuele misdaden tegen de Rohingya in Myanmar worden bestraft. De Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken wil vrijdag met Suu Kyi praten over de achtergronden van de aanklacht door Gambia en over de situatie in Myanmar. Het onderhoud is besloten: er mogen geen journalisten of belangstellenden bij zijn. In de genocide-zaak staat het Nederlandse kabinet achter Gambia.
11/12 17u45  Twintig arrestaties in Denemarken voor voorbereiden aanslag Bij een landelijke anti-terrorisme-actie heeft de Deense politie twintig mensen aangehouden. Zij worden ervan verdacht dat ze een aanslag voorbereidden. De verdachten probeerden daarvoor wapens en explosieven in handen te krijgen, zei de hoofdcommissaris van de politie in Kopenhagen op een persconferentie. Hij vertelde niet wanneer de aanslag had moeten plaatsvinden of wat het doelwit was. Wel zegt de politie dat het gaat om militante moslims. De verdachten worden morgen voorgeleid aan de rechter, die bepaalt of ze langer blijven vastzitten.
11/12 17u30  Israël stevent af op derde verkiezingen in een jaar tijd Het Israëlische parlement is vandaag begonnen zichzelf te ontbinden. Daardoor lijkt Israël begin maart voor de derde keer binnen een jaar naar de stembus te gaan om een nieuw parlement te kiezen. Dat kan alleen voorkomen worden als er voor middernacht alsnog een regeringscoalitie tot stand komt. Die kans is uiterst klein. Premier Netanyahu van de rechtse Likud-partij is er na de verkiezingen in september niet in geslaagd een meerderheid in het parlement achter zich te krijgen en Benny Gantz van de middenpartij Blauw en Wit evenmin. Ook met elkaar kwamen de twee partijleiders er niet uit. Blauw en Wit bezet sinds de verkiezingen in september 33 van de 120 zetels in het parlement, Likud heeft er 32. Na de verkiezingen van april lukte het ook al niet om een regering te vormen. Daardoor moesten de Israëliërs voor het eerst in de geschiedenis binnen een half jaar twee keer naar de stembus. Nu stevent het land af op de derde verkiezingen binnen een jaar en is de patstelling compleet. Niet met Netanyahu De impasse is niet het gevolg van onoverbrugbare inhoudelijke tegenstellingen, zegt politicoloog Emmanuel Navon van de Universiteit van Tel Aviv. 'Rechtse partijen hebben een duidelijke meerderheid in het parlement en zouden zonder veel moeite een regering kunnen vormen. Het probleem is de persoon van Benjamin Netanyahu.' Oppositiepartij Blauw en Wit wil niet in een coalitie stappen met de zittende premier aan het roer, zolang die verdacht wordt van corruptie. Netanyahu werd vorige maand aangeklaagd wegens omkoping en fraude. Zijn voormalige rechts-nationalistische bondgenoot Avigdor Lieberman wil niet met Netanyahu in zee zolang die vasthoudt aan zijn orthodox-joodse bondgenoten. Daardoor is een regering waar Likud aan meedoet niet mogelijk. Maar ook Blauw en Wit kan zonder Likud geen meerderheid vormen. Daarvoor zou partijleider Gantz de steun nodig hebben van zowel de Arabisch-Israëlische alliantie in het parlement als van de partij van Lieberman, en die twee staan lijnrecht tegenover elkaar. Geen oplossing in zicht Het is onduidelijk of nieuwe verkiezingen tot een doorbraak zullen leiden. Netanyahu is niet van plan plaats te maken voor een andere kandidaat. Volgens opiniepeilingen is er een vergelijkbare uitslag te verwachten als bij de vorige twee verkiezingen. Voor Netanyahu zijn nieuwe verkiezingen geen ongunstig scenario, zegt politicoloog Gayil Talshir van de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem. 'Zo blijft hij de komende maanden in het centrum van de macht en staat hij sterker als het tot een rechtszaak komt. En hij hoopt dat een nieuw parlement hem immuniteit tegen strafvervolging zal verlenen.' Wel zal Netanyahu in de aanloop naar nieuwe verkiezingen moeten afrekenen met tegenstanders binnen zijn eigen partij. Op 26 december staan voorverkiezingen gepland. Tot nu toe heeft slechts één andere kandidaat zich gemeld: voormalig minister Gideon Saar, die niet aan de populariteit van Netanyahu kan tippen. Imago beschadigd Toch staat de premier binnen Likud minder sterk dan voorheen, zegt politicoloog Navon. 'Het is hem twee keer achter elkaar niet gelukt om de verkiezingen te winnen en een regering te vormen. Dat heeft zijn imago als onoverwinnelijke politieke tovenaar ernstig beschadigd. En het is niet duidelijk waarom hij in maart wel genoeg zetels zal halen voor een coalitie onder zijn leiding.' In de aanloop naar de volgende verkiezingen is de campagne al begonnen. Alle leiders proberen elkaar de schuld van de mislukte formatie in de schoenen te schuiven. Nieuwe verkiezingen zullen de economie schade toebrengen, ook omdat verkiezingsdag in Israël een nationale vrije dag is. Bovendien kan de demissionaire regering in de tussentijd geen nieuw beleid maken. Maar volgens politicoloog Talshir betaalt het land een nog hogere prijs: 'Kiezers hebben geen zin in wederom nieuwe verkiezingen, zeker nu die waarschijnlijk weer hetzelfde resultaat zullen opleveren. Ze raken gedesillusioneerd. Dat is niet goed voor het vertrouwen in de democratie.'
11/12 17u30  Nieuwe dammen leggen deel Zuidoost-Azië droog: 'Ik vang geen kilo vis meer' Hij leerde vissen van zijn vader, Kamseng Pimpophan uit Thailand. Al sinds zijn twaalfde ving hij gemakkelijk 5 kilo vis per dag in de rivier Mekong. Maar de laatste vier, vijf jaar is alles veranderd, vertelt hij: 'Nu vang ik met moeite genoeg om mijn eigen gezin te voeden.' De oorzaak was lang onduidelijk. Maar inmiddels weet Pimpophan meer. 'Mensen zeggen dat ze in Laos het water tegenhouden om er elektriciteit mee te maken', vertelt hij. Kamseng is een van de vissers die direct te maken hebben met damprojecten bij de Mekong. Annemarie Kas luisterde naar zijn verhaal: De Thaise visser heeft de dammen nooit zelf gezien, maar stroomopwaarts van Pimpophans vissersdorp zijn ze de laatste jaren tientallen gebouwd. Eerst in China, waar de Mekong ontspringt in de Tibetaanse hoogvlakte. En later ook in buurland Laos, dat razendsnel dammen bijbouwt en rond 2025 'de accu van Zuidoost-Azië' wil zijn. De nieuwste dam werd in oktober in gebruik genomen. Laagterecord Massaal energie opwekken in het Mekong-gebied leek ooit een goed idee. In de vroege jaren 2000 voorspelde een commissie met specialisten uit Laos, Cambodja, Thailand en Vietnam dat het de economieën van de landen gezamenlijk 30 miljard dollar kon opleveren. Inmiddels is dat idee sterk achterhaald. De dammen blijken funest voor de kwetsbare ecosystemen in de rivier: ze hinderen de migratie van vissen en filteren vruchtbaar sediment, dat anders de akkers van boeren zou bereiken. Afgelopen juli bereikte het waterpeil van de Mekong, mede door aanhoudende droogte, een laagterecord. Dit is waar op dit moment dammen gepland, gebouwd, of in aanbouw zijn: Zoals op de kaart te zien is, overspant het probleem meerdere landen. De Mekong is bijna 4500 kilometer lang en stroomt na China ook door Myanmar, Laos, Thailand, Cambodja en Vietnam. Vooral in de meest zuidelijke landen zijn miljoenen boeren en vissers voor hun levensonderhoud afhankelijk van de rivier. Reden tot ongerustheid dus, vooral omdat er plannen zijn om het netwerk van dammen in de Mekong en haar zijrivieren nog veel verder uit te breiden. Alleen al in Laos heeft de overheid toestemming gegeven voor de bouw van 140 dammen. Serieuze bedreiging 'Die dammen vormen een serieuze bedreiging voor de ecologie van de rivier. Het welzijn van miljoenen mensen die van de rivier afhankelijk zijn voor voedsel, inkomen en transport is in gevaar', stelt de International Rivers. die non-gouvernementele organisatie heeft een website waarop de situatie nauw wordt gevolgd. 'Als alle overgebleven geplande dammen worden gebouwd, vormt dat een serieuze bedreiging voor de Mekong als ecosysteem.' Toch blijven lokale overheden naarstig doorgaan met bouwen. 'Regionale beleidsmakers en energieministers zijn geobsedeerd door infrastructuur', zei de Cambodjaanse oud-energieminister Pou Sothirak laatst bij een discussie op een universiteit van Bangkok. 'Zij willen alleen maar meer energie. Ze zijn ervan overtuigd dat de dammen hun economie zullen versterken'. Die redenering slaat aan, bleek vorige maand nog een keer. Het Vietnamese staatsoliebedrijf Petrovietnam besliste te investeren in de bouw van een grote nieuwe dam in Laos. Dat terwijl de Vietnamese regering zich in 2011 juist hevig had verzet tegen de bouw van zo'n dam. 'Vietnam schiet zichzelf in de voet', schreef de Vietnamese onlinekrant VNExpress. Overheid moet helpen Van die politieke discussie krijgt visser Kamseng Pimpophan nauwelijks wat mee. 'Ik vind dat onze overheid ons zou moeten helpen. Ze zouden kunnen bijdragen om hier een viskwekerij op te zetten', oppert hij. De lokale overheid denkt wel na over dit soort oplossingen, maar concreet is er nog weinig gebeurd. Voorlopig blijft de visser dus twee keer per dag het water op gaan, in de hoop op een goede vangst. Al zal dat nog een tijd moeilijk gaan: de Mekong River Commission voorspelde vorige week dat het nog zeker tot februari droog zal blijven in het gebied. Als er ook na die tijd niks verandert, moet hij maar wat anders gaan doen, vreest visser Pimpophan. 'Dan moet ik nog vaker werken op de rubberplantage, of aan de slag als bouwvakker.' Wat moet dat moet, denkt hij. 'Als er geen vis is, kan ik geen visser zijn.'
11/12 17u15  Schutters Jersey City kozen joodse supermarkt doelbewust uit De burgemeester van Jersey City zegt dat de mensen die gisteren drie bezoekers van een joodse supermarkt doodschoten hun doelwit bewust hebben uitgezocht. Maar hij weigert het vooralsnog een antisemitische aanslag te noemen. Bij een urenlang vuurgevecht kwamen ook de twee daders om het leven. Hun identiteit is nog niet bekendgemaakt. Volgens The New York Times gaat het om een man en een vrouw. Burgemeester Steven Fulop spreekt op Twitter geruchten tegen dat de schutters moslims waren. De aanslag begon op een begraafplaats 1,5 kilometer van de supermarkt, waar de twee een politieman doodschoten. Volgens verschillende Amerikaanse media was de agent afgekomen op een melding over een gestolen busje dat zou zijn gebruikt bij een moord afgelopen weekend. De burgemeester zegt dat uit bewakingsbeelden blijkt dat de schutters vervolgens in het busje langzaam door de straten reden, verschillende winkels passeerden en pas stopten toen ze bij de joodse supermarkt aankwamen. Daar begonnen ze meteen te schieten op de klanten in de winkel. 'Er liepen veel mensen op straat dus ze hadden ook andere doelwitten kunnen kiezen, maar dat deden ze niet', zei burgemeester Fulop. Hij verwacht later vandaag met meer details te komen over de achtergrond van de daders en de slachtoffers.
11/12 17u15  Inval bij Vattenfall in onderzoek naar misleidende verkooppraktijken De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft vandaag een inval gedaan in het kantoor van Vattenfall (voorheen Nuon) in Weesp. Dat bevestigt het energiebedrijf na berichtgeving van het AD. Vanuit het kantoor in Weesp stuurt Vattenfall de verkoopactiviteiten in Nederland aan. 'Vooral de deur-tot-deurverkopers werken hier', zegt een woordvoerder van het bedrijf. Babbeltrucs De verkoopafdeling ligt al langer onder een vergrootglas. Het AD meldde begin dit jaar dat deurverkopers zich door middel van babbeltrucs bij potentiële klanten naar binnen praatten. Met onjuiste informatie probeerden ze vervolgens contracten af te sluiten. Een van de verkopers noemde zichzelf 'een oplichter in dienst van Nuon'. Ook de ACM doet al langer onderzoek naar misleiding van consumenten door verkoopmedewerkers van energiebedrijven. Deze inval is onderdeel van dat onderzoek, zegt een woordvoerder van de toezichthouder. 'Wij hebben het idee dat de verkoop op orde is', zegt de woordvoerder van Vattenfall. 'Al onze verkopers werken alleen voor ons. We trainen en controleren ze zelf. Voor ons gevoel hebben we er grip op.' Het bedrijf geeft wel toe dat er in het verleden klachten waren over de verkooptechnieken. 'Maar we zijn op de goede weg. We nemen alle klachten serieus en het aantal klachten neemt af.' Het bedrijf ziet het onderzoek van de toezichthouder met vertrouwen tegemoet.
11/12 17u00  Honderden kilo's illegaal vuurwerk gevonden in garagebox in Arnhem De politie heeft in een Arnhemse woonwijk een grote partij illegaal vuurwerk in beslag genomen. In totaal gaat het om 866 kilo. Het vuurwerk 'ligt natuurlijk niet volgens de voorschriften opgeslagen', schrijft de politie Arnhem-Zuid op Facebook. 'Als het mis was gegaan was een groot aantal huizen zwaar beschadigd geweest, met erg veel risico voor bewoners.' Het vuurwerk lag in een garagebox in de wijk Elderveld. Met een deel van het vuurwerk was geknoeid, wat de kans op ongelukken vergroot. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is gebeld om onderzoek te doen. Daarna is het vuurwerk verwijderd door een gespecialiseerd bedrijf. Een 41-jarige Arnhemmer is aangehouden, meldt Omroep Gelderland.
11/12 16u45  Meer trajectcontroles op A2 tussen Amsterdam en Utrecht Automobilisten op de A2 tussen Amsterdam en Utrecht krijgen vanaf volgende week te maken met meer trajectcontroles. Het aantal controles wordt opgeschroefd van drie naar vijf. De aanpassing geldt voor beide richtingen. Eerst werd op drie wegdelen de snelheid gemeten met daartussen geen controles. Dat leidde tot onveilige situaties, zegt het Openbaar Ministerie. Automobilisten gingen sneller gingen rijden op de stukken waar geen controle was en remden af als de controle weer begon. Daarom wordt nu ook op de tussenliggende stukken gecontroleerd. Op de snelweg tussen Amsterdam en Utrecht worden de meeste boetes uitgedeeld van heel Nederland. Van mei tot en met augustus waren dat er bijna 160.000.
11/12 16u45  Russische moordverdachte probeert te ontsnappen via systeemplafond rechtbank Een Russische moordverdachte heeft in een rechtbank geprobeerd om te ontsnappen via het systeemplafond. Op camerabeelden is te zien dat hij onder toeziend oog van bewakers via een bankje uit zijn kooi klimt en de plafondplaten wegduwt. Volgens Russische media wordt de 18-jarige man ervan verdacht dat hij zijn zus heeft gedood, terwijl hij onder invloed was van drugs. Taser Zodra de drie aanwezige bewakers de ontsnappingspoging doorhebben, proberen ze hem tegen te houden door aan zijn benen te hangen. De broek van de verdachte zakt daarbij tot op zijn enkels. Gedurende 1,5 minuut blijft de man steken, met zijn romp boven het systeemplafond en met bewakers die aan zijn blote benen hangen. Nadat een van de bewakers een taser tegen zijn been heeft gezet, klimt de verdachte - met enige moeite - naar beneden. Hij krijgt vervolgens zijn broek terug en wordt geboeid door bewakers.
11/12 16u30  ACM onderzoekt mogelijk misleidende verkooppraktijken Vattenfall De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft vandaag een inval gedaan in het kantoor van Vattenfall (voorheen Nuon) in Weesp. Dat bevestigt het energiebedrijf na berichtgeving van het AD. Vanuit het kantoor in Weesp stuurt Vattenfall de verkoopactiviteiten in Nederland aan. 'Vooral de deur-tot-deurverkopers werken hier', zegt een woordvoerder van het bedrijf. Babbeltrucs De verkoopafdeling ligt al langer onder een vergrootglas. Het AD meldde begin dit jaar dat deurverkopers zich door middel van babbeltrucs bij potentiële klanten naar binnen praatten. Met onjuiste informatie probeerden ze vervolgens contracten af te sluiten. Een van de verkopers noemde zichzelf 'een oplichter in dienst van Nuon'. Ook de ACM doet al langer onderzoek naar misleiding van consumenten door verkoopmedewerkers van energiebedrijven. Deze inval is onderdeel van dat onderzoek, zegt een woordvoerder van de toezichthouder. 'Wij hebben het idee dat de verkoop op orde is', zegt de woordvoerder van Vattenfall. 'Al onze verkopers werken alleen voor ons. We trainen en controleren ze zelf. Voor ons gevoel hebben we er grip op.' Het bedrijf geeft wel toe dat er in het verleden klachten waren over de verkooptechnieken. 'Maar we zijn op de goede weg. We nemen alle klachten serieus en het aantal klachten neemt af.' Het bedrijf ziet het onderzoek van de toezichthouder met vertrouwen tegemoet.
11/12 16u30  Zes jaar en tbs voor man die Amerikaanse (21) doodstak, nabestaande woest De man die vorig jaar in Rotterdam een Amerikaanse studente doodstak, is veroordeeld tot zes jaar gevangenis en tbs. Het Openbaar ministerie had tien jaar cel met tbs geëist tegen de 24-jarige Joël S. De 21-jarige studente Sarah Papenheim werd in december vorig jaar doodgestoken in een studentencomplex aan de Kralingse Kerklaan in Rotterdam. S. was haar onderbuurman en de twee waren bevriend. Kort na de dood van Papenheim werd S. gearresteerd op het station van Eindhoven. Van die bewuste dag kan hij zich niet veel herinneren, zei hij tijdens het proces. Wel wist hij nog dat hij boos was op haar. 'Daarna zag ik bloed op de muur en zag ik haar op haar rug liggen.' Tientallen steekwonden De Amerikaanse studente is 27 keer gestoken en tien keer gesneden. Toen de rechter vroeg waarom S. haar heeft gedood, antwoordde hij: 'Ik weet het niet.' Wel zei hij dat hij depressief was en zelfmoord wilde plegen, omdat hij op muzikaal gebied weinig succes had. S. is veroordeeld voor doodslag en niet voor moord, omdat hij volgens de rechter niet vooraf van plan was om Papenheim te doden. De moeder van Papenheim reageert daar geschokt op: In de rechtbank in Rotterdam waren onder anderen de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra en Papenheims moeder aanwezig. Zij is niet te spreken over de opgelegde straf. De eis van tien jaar met tbs vond ze al te licht. Dat de straf nog lager uitpakt is verbijsterend, zei ze tegen de NOS. Fouten hulpverlening Ongeveer een week voor haar dood zei Papenheim tegen een vriendin dat ze zich zorgen maakte over S., waarna die vriendin belde met het Meldpunt Verwarde Personen. Hulpverleners bezochten hem twee keer, maar zagen geen aanleiding om direct in te grijpen. Ook Papenheim zelf deed een melding, nadat S. had gezegd dat hij seriemoordenaar wilde worden. De advocaat van Sarahs moeder, Sebas Diekstra, zegt dat hulpverleners haar dood mogelijk hadden kunnen voorkomen. Volgens deskundigen is S. deels of geheel verminderd toerekeningsvatbaar. Na onderzoek oordeelden een psychiater, psycholoog en een neuroloog dat S. de grip op de realiteit kwijt was door ernstige stoornissen zoals autisme, schizofrenie en een psychose.
Laatste update: vandaag om 18u30
Lees meer van NOS.nl >

AD.nl

Verbergen Tonen
11/12 18u45  Geen aanwijzingen voor misdrijf bij ingestorte grillroom Coevorden De politie heeft het onderzoek naar het ingestorte pand in Coevorden afgerond. Er zijn geen aanwijzingen gevonden die duiden op een misdrijf.
11/12 18u45  Gattuso volgt Ancelotti op bij Napoli: ‘Hij is als een vader voor me’ Gennaro Gattuso is, één dag na het ontslag van Carlo Ancelotti, aangesteld als nieuwe hoofdtrainer van Napoli. De 41-jarige Gattuso had woensdagmiddag al een gesprek met voorzitter Aurelio De Laurentiis en zou zelfs al een training van Napoli hebben geleid voordat het nieuws officieel werd. De Italiaan tekent een contract voor twee jaar in Napels.
11/12 18u15  Gattuso volgt Ancelotti op als trainer van Napoli Gennaro Gattuso is, één dag na het ontslag van Carlo Ancelotti, aangesteld als nieuwe hoofdtrainer van Napoli. De 41-jarige Gattuso had woensdagmiddag al een gesprek met voorzitter Aurelio De Laurentiis en zou zelfs al een training van Napoli hebben geleid voordat het nieuws officieel werd. De Italiaan tekent een contract voor twee jaar in Napels.
11/12 18u15  Everton houdt voorlopig vertrouwen in Ferguson Duncan Ferguson zit ook zondag op de bank als trainer van Everton. De voormalige assistent krijgt voorlopig het vertrouwen van de clubleiding.
11/12 18u00  Rode cijfers voor FC Utrecht: 3,4 miljoen verlies Na het positieve saldo vorig jaar noteert FC Utrecht over het seizoen 2018/2019 rode cijfers. De club bevestigt een verlies van 3,4 miljoen euro.
11/12 18u00  Bertens wint WTA-award voor promotie van de tennissport Kiki Bertens heeft de WTA Jerry Diamond ACES Award gewonnen, bedoeld voor speelsters die zich het afgelopen jaar hebben ingezet voor het promoten van het vrouwentennis. Gekeken wordt onder meer naar het aantal promotionele en liefdadigheidsactiviteiten van de speelsters.
11/12 17u45  3FM-dj Rámon zegt Serious Request af en neemt voorlopig rust 3FM-dj Rámon Verkoeijen zal voorlopig niet op de radio te horen zijn. De 33-jarige radiomaker moet ‘wegens persoonlijke omstandigheden’ voorlopig rust nemen. Dat betekent dat hij ook niet meedoet aan Serious Request, dat volgende week begint. Verkoeijen was al enige tijd niet meer in de uitzending Mark + Ramon te horen.
11/12 17u45  Frankrijk gaat zijn vaak luxueuze pensioenen versoberen Het Franse pensioenstelsel gaat flink op z’n kop. Officieel blijft de pensioenleeftijd op 62 jaar staan, maar in de praktijk zullen de meeste Fransen pas op hun 64ste recht hebben op het volledige pensioenbedrag. Ook werkenden die nu bijvoorbeeld al op 52-jarige leeftijd mogen stoppen met werken, verliezen hun voorrechten.
11/12 17u30  Handbalsters gaan volledig uit hun dak na behalen halve finale WK Het feestgedruis is losgebarsten in het hotel van de handbalsters in Japan. In spanning zaten de handbalvrouwen de resultaten van de andere wedstrijden af te wachten. Noorwegen-Duitsland mocht niet eindigen in een gelijkspel. Het werd uiteindelijk 32-29 voor de Noorse vrouwen en toen die uitslag verscheen op de live-ticker schreeuwden de handbalsters het uit van euforie.
11/12 17u30  NPO Radio 2 gaat hitlijst vol reclamemuziek uitzenden Het is geen Top 2000, maar Radio 2 gaat een Top 40 uitzenden vol met reclamemuziek. Denk hierbij aan De Postbank met 15 miljoen mensen, KLM met One Day I'll Fly Away en Lidl met Little Brown Bag. Liedjes die onlosmakelijk verbonden zijn geraakt met de merken die ermee adverteerden.
11/12 17u15  Diggy Dex schreef een afscheidsrede, maar denkt nog lang niet aan stoppen Als het aan Diggy Dex ligt, staat hij op 60-jarige leeftijd nog steeds op de planken. Dat zegt de rapper in de tweede aflevering van het nieuwe seizoen van Bondig. ,,Ik heb nog steeds het gevoel dat ik pas net begin, dat heb ik al best wel lang. Omdat ik het een heel mooie gedachte vind dat er nog heel veel te maken is.”
11/12 17u15  ‘Waar blijft al m’n geld?’ Je huishoudboekje weet het Zit je aan het einde van de maand regelmatig krap bij kas en heb je geen idee waar je zuurverdiende centen precies zijn gebleven? De oplossing is simpel: zorg dat je weet wat je uitgeeft.
11/12 17u15  In dit restaurant klonk een avond lang alleen zacht gefluister Voor veel mensen is eten in een druk restaurant geen optie. Speciaal voor hen hield een restaurant in Deurne een prikkelarme avond. Hans van de Ven, verslaggever van het Eindhovens Dagblad ging erheen.
11/12 17u15  ‘Verkeerde mensen krijgen bonussen, juist lopendebandpersoneel zou die moeten krijgen’ Neuropsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: de bonus.10 
11/12 17u00  100.000 sociale huurwoningen minder in vijf jaar: ‘De trend is zorgwekkend’ In rap tempo neemt het aantal sociale huurwoningen af. Sinds 2013 telt Nederland bijna 100.000 huizen in de gereguleerde sector minder. De wachtlijsten nemen daardoor toe en meer mensen vallen buiten de boot. ,,Dit is de uitkomst van decennia aan politiek beleid.’’
Laatste update: vandaag om 18u45
Lees meer van AD.nl >

de Volkskrant

Verbergen Tonen
11/12 18u30  Deze app laat zien hoeveel plastic er nu echt in de Leidse grachten drijft Leiden ligt zo dicht bij de Noordzee dat afval in de grachten meestal binnen een etmaal in zee terechtkomt. Een app moet burgers aansporen mee te helpen de troep op te vissen. ‘Het moet ook bijdragen aan bewustwording.’
11/12 18u30  NS test zelfrijdende trein – met succes Nieuws over tech, internet en gadgets voor u bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.
11/12 17u30  D66 wil academische Brexitvluchtelingen naar Nederland lokken Wetenschappers die het Verenigd Koninkrijk willen verlaten vanwege de Brexit moeten worden verleid om zich in Nederland te vestigen. Dat bepleit D66. Nederland zou deze academici bijvoorbeeld moeten helpen bij het zoeken naar een huis of een school voor de kinderen.
11/12 17u00  Lakstift brengt Menno Snel terug op een vulkaan van verbijstering Goedemiddag, Sneller dan verwacht ligt toch de vraag weer op tafel: haalt Menno Snel de kerst? Intussen mocht Klaas Dijkhoff noteren dat hij misschien VVD-lijsttrekker wordt. Maar niet per se.
11/12 16u00  Schrijnende ziekenhuisfoto verlegt focus van Britse verkiezingen naar de zorg Brexit domineerde tot nu toe de verkiezingscampagnes in Groot-Brittannië. Labour kon de aandacht verplaatsen naar de gratis gezondheidszorg – het eigen stokpaardje – dankzij een schrijnende foto van een ziekenhuispatiëntje. Kiezers kunnen de gratis zorg donderdag redden uit de klauwen van de Conservatieven, volgens links.
11/12 15u30  Kunnen Nederlandse anglofielen na de Brexit weer onbezorgd van de Britten houden? De talrijke anglofielen in Nederland hebben ondervonden dat hun liefde voor Engeland niet wederkerig is. Maar straks zullen ze weer de illusie koesteren dat de Engelsen hun grapjes leuk vinden.
11/12 15u30  Islamitisch onderwijs groeit: aantal leerlingen in tien jaar tijd met 60 procent toegenomen Islamitisch onderwijs is in opmars, ondanks de discussie die woedt over de wenselijkheid ervan. Het aantal leerlingen op islamitische basisscholen in Nederland is in tien jaar tijd met ruim 60 procent toegenomen.
11/12 15u15  Rechter: Trump mag Mexico-muur niet bouwen met defensiegeld Een federale rechter in de VS heeft de regering van president Donald Trump verboden om 3,6 miljard dollar uit het bouwfonds van Defensie te gebruiken voor de bouw van de omstreden grensmuur met Mexico.
11/12 15u15  Zes doden bij urenlang vuurgevecht in Jersey City Bij een schietpartij bij een joodse supermarkt in Jersey City in de Amerikaanse staat New Jersey zijn dinsdag zes mensen omgekomen, onder wie een politieagent en twee schutters. Twee agenten raakten gewond, maar hebben het ziekenhuis inmiddels verlaten.10 
11/12 15u15  ‘De contouren van de Europese groene revolutie worden vandaag neergezet’ Woensdagmiddag presenteren Europese Commissievoorzitter Von der Leyen en Commissaris Timmermans de Green Deal, een pakket maatregelen dat van Europa in 2050 het eerste klimaatneutrale continent moet maken. We bellen met correspondent Marc Peeperkorn in Brussel.
11/12 14u30  Van vluchtelingen tot buschauffeur – voor Syriërs is taal de grootste drempel Het rijden is niet het grootste probleem. Dat hebben de Syrische vluchtelingen zo onder de knie. Maar Nederlands praten met de passagiers in de bus, dat kost heel wat meer moeite, en vooral ook: tijd. Connexxion heeft die tijd genomen, en is nu laaiend enthousiast over de eerste lichting Syrische buschauffeurs in Arnhem. Andere lichtingen zullen snel volgen.11 
11/12 12u15  Deze basisschool ziet zichzelf graag als gewoon: ‘Soms wordt gedaan alsof we van Mars komen’ Een gewone school met ruimte voor godsdienstonderwijs, zo ziet basisschool Al Amana zichzelf. ‘Soms wordt echt gedaan alsof we compleet van Mars komen.’
11/12 11u30  Het jaar door de ogen van huisfotograaf Marcel van den Bergh Lees meer >
11/12 11u30  Einde eerlijke en vrije wereldhandel: WTO is vanaf nu tandeloos Landen kunnen weer ongehinderd heffingen gaan invoeren op wat ze maar willen. Er is geen instantie meer om ze tegen te houden, nu de Beroepscommissie van de wereldhandelsorganisatie WTO, en daarmee het hele idee achter de WTO ophoudt te bestaan. Dankzij de Verenigde Staten.
11/12 11u30  Griekenland woedend over deal Turkije en Libië over maritieme rechten op Middellandse Zee Griekenland heeft twee brieven naar de Verenigde Naties gestuurd en de Veiligheidsraad gevraagd zich te buigen over een deal die Turkije met Libië heeft gesloten over de maritieme rechten van Ankara op de Middellandse Zee. Die worden hiermee fors uitgebreid, en geven Turkije toegang tot gebieden waar gas en mineralen zijn te halen.
Laatste update: vandaag om 18u30
Lees meer van de Volkskrant >

NRC Handelsblad

Verbergen Tonen
11/12 18u45  Waarom het Stanford Prison Experiment nu een leugen wordt genoemd Zijn we van nature goed, of hebben we maar een klein duwtje in de rug nodig om ons te misdragen? Het Stanford Prison Experiment uit 1971 zou het laatste aantonen, maar de laatste jaren is er veel kritiek.
11/12 18u30  Crematie kan nu op zonnestroom Een gewone crematieoven stookt aardgas. Vrijdag opent het eerste energieneutrale crematorium van Nederland: alles elektrisch.
11/12 18u30  Deense politie arresteert zo’n twintig verdachten in grote antiterreuroperatie Sommige verdachten hadden materialen waarmee bommen kunnen worden gefabriceerd. Inlichtingendienst PET onderzoekt een vermoedelijk radicaal-islamitisch motief.
11/12 18u30  Opnieuw ophef in toeslagenaffaire: fiscus ‘lakt’ dossier zwart De Belastingdienst zou belangrijke informatie weghouden bij ouders, van wie de kinderopvangtoeslag jarenlang ten onrechte is stopgezet.
11/12 18u30  De lokroep van de lava Vulkanofielen voelen zich intens aangetrokken tot lava-geweld. „De hitte, het felle licht, de trillingen – al je zintuigen worden tegelijkertijd geprikkeld.” Maar soms gaat dat, zoals deze week in Nieuw-Zeeland, helemaal fout.
11/12 18u15  Wet aangenomen die illegale moslims uitsluit van Indiaas staatsburgerschap Illegalen kunnen dankzij de omstreden wetswijziging aanspraak maken op het Indiase staatsburgerschap op basis van hun religie. Alleen moslims zijn uitgesloten.
11/12 18u15  Opnieuw ophef in toeslagenaffaire: fiscus ‘lakt’ dossier zwart De Belastingdienst zou belangrijke informatie weghouden bij ouders, van wie de kinderopvangtoeslag jarenlang ten onrechte is stopgezet.
11/12 17u45  DPG Media/Sanoma bindt strijd aan met Google Ads Met een bereik van 11,2 miljoen Nederlanders heeft Google er een geduchte concurrent bij op de online reclamemarkt in Nederland.
11/12 17u45  Deense politie arresteert twintig verdachten in grote antiterreuroperatie Sommige verdachten hadden materialen waarmee bommen kunnen worden gefabriceerd. Een mogelijk radicaal-islamitisch motief wordt door inlichtingendienst PET onderzocht.
11/12 17u45  India neemt omstreden wet aan die illegale moslims uitsluit van staatsburgerschap Illegalen kunnen dankzij de wetswijziging aanspraak maken op het Indiase staatsburgerschap op basis van hun religie. Alleen moslims zijn uitgesloten.
11/12 17u30  Fiscus lakt van alles weg – maar nog niet genoeg Ophef, opnieuw, over de Belastingdienst en de maar voortwoekerende toeslagenaffaire. Dit keer door twee Twitterberichten dinsdagavond waaruit zou blijken dat de Belastingdienst…
11/12 17u00  British Museum toont de gruwelijkheden van de Trojaanse oorlog In het British Museum in Londen komt de gruwelijkheid van de Trojaanse oorlog schitterend naar voren, op vazen, grafstenen en reliëfs. (●●●●●)10 
11/12 17u00  Joodse supermarkt bewust doelwit bij schietpartij Jersey City Onder de slachtoffers waren een agent en drie bezoekers van de Joodse supermarkt. De daders kozen de supermarkt volgens de politie doelbewust uit.
11/12 17u00  Aung San Suu Kyi verdedigt nu de generaals – tot in het Vredespaleis Aung San Suu Kyi, vroeger icoon voor mensenrechten en democratie, is in Den Haag om het leger van Myanmar te verdedigen tegen de beschuldiging van genocide. Het is nog ongewis of deze zaak de Rohingya-minderheid gaat helpen.
11/12 16u45  Drie grote steden willen een suikertaks op frisdrank Het groeiende aanbod van ongezonde voeding wint het van preventiebeleid, schrijven wethouders van drie grote steden in een opinieartikel in NRC.
Laatste update: vandaag om 18u45
Lees meer van NRC Handelsblad >

Trouw

Verbergen Tonen
11/12 18u30  Aung San Suu Kyi erkent het leed van Rohingya, maar ontkent genocide De Myanmarese leidster Aung San Suu Kyi heeft woensdag voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag betwist dat het leger van haar land genocide pleegde op de Rohingya-minderheid. Wel zei ze dat er mogelijk ernstige misdaden zijn begaan.
11/12 18u30  Snel wacht nieuw debat over de kinderopvangaffaire vanwege onleesbaar gemaakte dossiers Ophef in de Tweede Kamer en onder gedupeerde ouders over hun kinderopvangdossiers. Grote delen blijken door de Belastingdienst zwartgelakt.
11/12 17u15  Franse pensioenen op de schop: langer werken, maar niet iedereen De Franse premier Édouard Philippe heeft zijn langverwachte plan voor de hervorming van het pensioenstelsel bekendgemaakt. Wie voor 1975 is geboren, blijft buiten schot.11 
11/12 17u00  Franse pensioenhervormingen: langer werken, maar niet iedereen De Franse premier Édouard Philippe heeft zijn langverwachte plan voor de hervorming van het pensioenstelsel bekendgemaakt. Wie voor 1975 is geboren, blijft buiten schot.11 
11/12 16u00  Na zwartgelakte dossiers wacht Snel nieuw debat over de kinderopvangaffaire Ophef in de Tweede Kamer en onder gedupeerde ouders over hun kinderopvangdossiers. Grote delen blijken door de Belastingdienst zwartgelakt.
11/12 16u00  Franse pensioenhervormingen: langer werken, maar niet allemaal De Franse premier Édouard Philippe heeft zijn langverwachte plan voor de hervorming van het pensioenstelsel bekendgemaakt. Wie voor 1975 is geboren, blijft buiten schot.
11/12 14u45  Wat te doen tegen bankhangende, schermturende pubers? Uitrusten, prima. Maar dat de pubers het liefst de hele kerstvakantie doorbrengen met een beeldscherm in bed of op de bank, gaat ouders te ver.
11/12 14u15  Eindelijk zijn er verkiezingen, maar de Algerijn heeft er weinig fiducie in Algerije kiest donderdag een nieuwe president. Twee keer werden de verkiezingen uitgesteld. Nu het eindelijk zo ver is, dreigt een deel van het electoraat de stembusgang te boycotten.11 
11/12 13u30  Mo Ihattaren in Kanaleneiland: Voetbal is hier het bindmiddel Een topvoetballer bij PSV, maar ook een vereniging die vanwege geweld uit de competitie is gezet. In de Utrechtse wijk Kanaleneiland komen een hoogte- en dieptepunt samen van de Marokkaanse voetbalcultuur in Nederland. Hoe belangrijk is voetbal voor de wijk?13 
11/12 13u30  Grootste beursgang ooit: Saudi Aramco bij debuut bijna 1900 miljard dollar waard Drie jaar na de aankondiging is het zover: de beursgang van het Saudische staatsoliebedrijf Saudi Aramco op de Saudische beurs Tadawul.14 
11/12 13u00  ‘Humanitaire’ burgerschapswet bedreigt seculiere karakter van India Door een omstreden aanpassing van de burgerschapswet voelen Indiase moslims zich bedreigd. ‘Het is tegen onze grondwet om te discrimineren op basis van religie.’10 
11/12 11u30  Verpleegkundigen komen niet aan hun preventietaken toe Preventie is een van hun kerntaken, vinden de meeste verpleegkundigen. Maar bijna de helft van hen heeft er geen tijd voor.10 
11/12 11u15  Met John Legend komen we politiek-correct de kerstdagen door Zanger John Legend neemt een vrouw-onvriendelijke kerstklassieker onder handen. ‘Baby It's Cold Outside’ kreeg een nieuwe tekst. En daar zijn mensen natuurlijk woedend over. Is niets meer heilig?10 
11/12 10u30  Yogascholen veranderen naam na ‘roofdiergoeroe’-docu. ‘Ik wil er niets mee te maken hebben’ Een populaire Netflix-serie over yogagoeroe Bikram Choudhury schetst een zeer negatief beeld van de man. Nu willen Bikram-yogascholen van hun naam af.13 
11/12 10u15  Yogascholen veranderen naam vanwege ‘roofdiergoeroe’. ‘Ik wil er niets mee te maken hebben’ Een populaire Netflix-serie over yogagoeroe Bikram Choudhury schetst een zeer negatief beeld van de man. Nu willen Bikram-yogascholen van hun naam af.15 
Laatste update: vandaag om 18u30
Lees meer van Trouw >

Het Parool

Verbergen Tonen
11/12 18u00  Inval bij Vattenfall in onderzoek naar foute verkooppraktijken Toezichthouder ACM is bezig met een inval bij het kantoor van Vattenfall (voorheen Nuon) Sales Force in Weesp. Dat bevestigt een woordvoerder van het bedrijf. De waakhond verzamelt bewijs in het onderzoek naar foute verkooppraktijken door energieleveranciers.
11/12 17u15  Twee mannen opgepakt in Zuid voor witwassen De politie heeft maandagavond twee mannen aangehouden op verdenking van witwassen in een woning aan de Jozef Israëlkade. De twee verdachten van 30 en 31 jaar zijn afkomstig uit Israël.11 
11/12 16u45  Amsterdam en Weesp: fusie in 2022 Amsterdam en Weesp zijn eruit: wat de colleges betreft kunnen de twee gemeenten in 2022 fuseren. Op de plaatsnaamborden blijft Weesp gewoon Weesp heten, met daaronder wel de toevoeging ‘gemeente Amsterdam’.
11/12 16u45  Bewoners Kattenburg protesteren opnieuw tegen extra verkeer Bewoners van de Kattenburgerstraat bij het Marineterrein hebben woensdag opnieuw geprotesteerd tegen de gemeentelijke plannen voor de herinrichting van de buurt. Uit vrees voor een flinke toename van autoverkeer liepen ze in een protestmars naar de Stopera.
11/12 16u15  Trajectcontrole op de A2 uitgebreid De trajectcontrole op de snelweg A2 tussen Utrecht en Amsterdam wordt in beide richtingen uitgebreid. Het Openbaar Ministerie (OM) meldt dat er vanaf maandag op vijf secties controle plaatsvindt. Nu wordt de snelheid nog op drie wegdelen gecontroleerd.
11/12 16u15  Schutters kozen joodse supermarkt Jersey City bewust uit De joodse supermarkt in de Amerikaanse stad Jersey City, waar twee schutters dinsdag het vuur openden, was bewust gekozen. Burgemeester Steven Fulop laat dat weten op basis van onder meer de camerabeelden.
11/12 16u15  Man betrapt op Schiphol met 50.000 euro in koffer Een 30-jarige Albanees is zondag op Schiphol aangehouden op verdenking van witwassen. Hij werd betrapt toen zijn koffer, waar zeker 50.000 euro in zat, bij de bagageafhandeling openbarstte.
11/12 15u45  3 jaar cel voor man die Luce Tchouane (35) doodreed in Oost Mees B. (25) die eind augustus de 35-jarige Luce Tchouane aanreed in de Eerste Oosterparkstraat, is veroordeeld tot 36 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Ook is de man voor vijf jaar zijn rijbewijs kwijt.
11/12 15u00  Time roept Greta Thunberg uit tot persoon van het jaar De Zweedse Greta Thunberg is uitgroepen tot persoon van het jaar door Time Magazine. De 16-jarige klimaatactivist is dit jaar het prominente gezicht geworden van de strijd tegen klimaatverandering.
11/12 14u30  Drie jaar cel voor man die Luce Tchouane (35) doodreed in Eerste Oosterparkstraat Mees B. (25) die eind augustus de 35-jarige Luce Tchouane aanreed in de Eerste Oosterparkstraat, is veroordeeld tot 36 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Ook is de man voor vijf jaar zijn rijbewijs kwijt.10 
11/12 14u15  Rutte ziet Dijkhoff ‘niet per se’ als zijn opvolger bij VVD Dat zegt de premier in een interview met Elsevier Weekblad.10 
11/12 14u00  Rutte ziet Dijkhoff ‘niet per se’ als opvolger bij VVD Dat zegt de premier in een interview met Elsevier Weekblad.
11/12 13u45  Waarom ik genoot van de banaan met ducttape Van Theo van Gogh mocht je veel, maar hij verbood mij eens om lacherig te doen over beeldende kunst die niet humoristisch was bedoeld. Dat vond hij kleinburgerlijk en kleingeestig.
11/12 13u30  Rutte ziet Dijkhoff ‘niet per se’ als opvolger als VVD-lijsttrekker Dat zegt de premier in een interview met Elsevier Weekblad.12 
11/12 13u00  Uitstel nieuwe woonregels? Daar wil de raad niets van weten Ondanks het verzet van studenten en bed and breakfast-houders, kunnen de nieuwe woonregels van wethouder Laurens Ivens rekenen op brede steun in de raad.11 
Laatste update: vandaag om 18u00
Lees meer van Het Parool >

BN/DeStem

Verbergen Tonen
11/12 18u45  Geen aanwijzingen voor misdrijf bij ingestorte grillroom Coevorden De politie heeft het onderzoek naar het ingestorte pand in Coevorden afgerond. Er zijn geen aanwijzingen gevonden die duiden op een misdrijf.
11/12 18u45  Visser die werd gevonden in het water van jachthaven Werkendam is overleden WERKENDAM - De visser die woensdagmiddag in het water van de jachthaven aan de Vierlinghstraat in Werkendam werd gevonden is overleden. De politie gaat uit van een noodlottig ongeval.
11/12 18u45  Gattuso volgt Ancelotti op bij Napoli: ‘Hij is als een vader voor me’ Gennaro Gattuso is, één dag na het ontslag van Carlo Ancelotti, aangesteld als nieuwe hoofdtrainer van Napoli. De 41-jarige Gattuso had woensdagmiddag al een gesprek met voorzitter Aurelio De Laurentiis en zou zelfs al een training van Napoli hebben geleid voordat het nieuws officieel werd. De Italiaan tekent een contract voor twee jaar in Napels.
11/12 18u30  Fietser gewond bij botsing met andere fietser op Graaf Engelbertlaan in Breda BREDA - Twee fietsers zijn op het fietspad van de Graaf Engelbertlaan in Breda met elkaar in botsing gekomen.
11/12 18u30  Rangers FC en trainer Gerrard dichtbij nieuwe overeenkomst Steven Gerrard blijft voorlopig trainer van Rangers FC. De voormalige Engelse international staat op het punt een nieuw contract te tekenen, zei hij woensdag in aanloop naar het laatste groepsduel in de Europa League tegen Young Boys van donderdag.
11/12 18u15  Belgische politie vaardigt opsporingsbericht uit na verdwijning Max Meijer uit Ossendrecht ANTWERPEN - Voor familie en vrienden van de vermiste Max Meijer (23) uit Ossendrecht zijn het bange dagen. De jonge Nederlander is sinds zondagochtend 6 uur nog steeds vermist na een nachtje stappen met een vriend in Antwerpen. Zijn auto bleef achter, zijn weekendtas met kleding onaangeroerd. De man werd voor het laatst gezien in het Antwerpse Schipperskwartier.
11/12 18u15  Visser in het water gevonden van jachthaven Werkendam WERKENDAM - Een visser is woensmiddag in het water gevonden van de jachthaven aan de Vierlinghstraat in Werkendam. Hij is door de politie uit het water gehaald en wordt gereanimeerd.
11/12 18u15  Gattuso volgt Ancelotti op als trainer van Napoli Gennaro Gattuso is, één dag na het ontslag van Carlo Ancelotti, aangesteld als nieuwe hoofdtrainer van Napoli. De 41-jarige Gattuso had woensdagmiddag al een gesprek met voorzitter Aurelio De Laurentiis en zou zelfs al een training van Napoli hebben geleid voordat het nieuws officieel werd. De Italiaan tekent een contract voor twee jaar in Napels.
11/12 18u15  Everton houdt voorlopig vertrouwen in Ferguson Duncan Ferguson zit ook zondag op de bank als trainer van Everton. De voormalige assistent krijgt voorlopig het vertrouwen van de clubleiding.
11/12 18u15  Van der Heijden blijft langer bij Waspik Eugène van der Heijden heeft voor één seizoen bijgetekend bij VV Waspik. De trainer zal daarmee beginnen aan zijn derde seizoen in dienst van Waspik.
11/12 18u15  10.500 kilo kunst in de takels, scherm ‘Tussenstop’ naar hoger niveau bij Bergse Randweg BERGEN OP ZOOM - Het kunstzinnige geluidsscherm Tussenstop, op de kop van de Halsterseweg bij de Randweg-Noord, is woensdag letterlijk naar een hoger niveau getild. Het lijnt nu weer met de kunststof panelen langs het traject, die in de plaats kwamen van de verrotte en verzakte houten schermen.
11/12 18u15  Nieuwjaar wensen is in Halderberge ook afscheid nemen van Jobke Vonk-Vedder OUDENBOSCH - De nieuwjaarsreceptie van Halderberge is gekoppeld aan het afscheid van Jobke Vonk-Vedder als burgemeester van deze gemeente. Op de bijeenkomst, 2 januari, in het gemeentehuis zal ze zich nog eenmaal tot de inwoners richten.
11/12 17u45  Bertens wint WTA-award voor promotie van de tennissport Kiki Bertens heeft de WTA Jerry Diamond ACES Award gewonnen, bedoeld voor speelsters die zich het afgelopen jaar hebben ingezet voor het promoten van het vrouwentennis. Gekeken wordt onder meer naar het aantal promotionele en charitatieve activiteiten van de speelsters.10 
11/12 17u45  3FM-dj Rámon zegt Serious Request af en neemt voorlopig rust 3FM-dj Rámon Verkoeijen zal voorlopig niet op de radio te horen zijn. De 33-jarige radiomaker moet ‘wegens persoonlijke omstandigheden’ voorlopig rust nemen. Dat betekent dat hij ook niet meedoet aan Serious Request, dat volgende week begint. Verkoeijen was al enige tijd niet meer in de uitzending Mark + Ramon te horen.
11/12 17u45  Frankrijk gaat zijn vaak luxueuze pensioenen versoberen Het Franse pensioenstelsel gaat flink op z’n kop. Officieel blijft de pensioenleeftijd op 62 jaar staan, maar in de praktijk zullen de meeste Fransen pas op hun 64ste recht hebben op het volledige pensioenbedrag. Ook werkenden die nu bijvoorbeeld al op 52-jarige leeftijd mogen stoppen met werken, verliezen hun voorrechten.
Laatste update: vandaag om 18u45
Lees meer van BN/DeStem >

Gelderlander

Verbergen Tonen
11/12 18u45  Geen aanwijzingen voor misdrijf bij ingestorte grillroom Coevorden De politie heeft het onderzoek naar het ingestorte pand in Coevorden afgerond. Er zijn geen aanwijzingen gevonden die duiden op een misdrijf.
11/12 18u45  Tickets Eurovisie Songfestival in de verkoop; Dit is waarom mensen er zoveel geld voor betalen NIJMEGEN - Om 12.00 uur donderdagmiddag start de verkoop van de tickets voor de shows van het Eurovisie Songfestival in mei. Ondanks prijzen van 250 euro voor een zitplaats in de finale, tot 800 euro voor een pakket met zes shows, wordt een stormloop verwacht. Waarom betalen mensen er zoveel geld voor?
11/12 18u00  Rechter nekt jubileumfeest Achilles GROESBEEK - De viering van het negentigjarig bestaan van voetbalvereniging Achilles’29 in Groesbeek staat op losse schroeven. De club wilde het feestje zaterdag vieren op sportpark De Heikant maar mag daar van de rechter niet meer komen.
11/12 17u45  3FM-dj Rámon zegt Serious Request af en neemt voorlopig rust 3FM-dj Rámon Verkoeijen zal voorlopig niet op de radio te horen zijn. De 33-jarige radiomaker moet ‘wegens persoonlijke omstandigheden’ voorlopig rust nemen. Dat betekent dat hij ook niet meedoet aan Serious Request, dat volgende week begint. Verkoeijen was al enige tijd niet meer in de uitzending Mark + Ramon te horen.
11/12 17u45  Frankrijk gaat zijn vaak luxueuze pensioenen versoberen Het Franse pensioenstelsel gaat flink op z’n kop. Officieel blijft de pensioenleeftijd op 62 jaar staan, maar in de praktijk zullen de meeste Fransen pas op hun 64ste recht hebben op het volledige pensioenbedrag. Ook werkenden die nu bijvoorbeeld al op 52-jarige leeftijd mogen stoppen met werken, verliezen hun voorrechten.
11/12 17u45  Vollenbroek: ‘Help de boeren zoals de mijnwerkers ooit zijn geholpen’ NIJMEGEN/DEN HAAG - Help de boeren die moeten stoppen zoals ook de mijnwerkers zijn geholpen toen in de vorige eeuw de mijnen moesten sluiten. Investeer jaarlijks 1 tot 2 miljard euro om boeren uit te kunnen kopen en te begeleiden naar een andere manier om geld te verdienen.
11/12 17u45  Handbalsters gaan volledig uit hun dak na behalen halve finale WK Het feestgedruis is losgebarsten in het hotel van de handbalsters in Japan. In spanning zaten de handbalvrouwen de resultaten van de andere wedstrijden af te wachten. Noorwegen-Duitsland mocht niet eindigen in een gelijkspel. Het werd uiteindelijk 32-29 voor de Noorse vrouwen en toen die uitslag verscheen op de live-ticker schreeuwden de handbalsters het uit van euforie.10 
11/12 17u30  Provincie geeft geen gehoor aan luide roep om wc's in treinen Treinreizigers in Gelderland zullen het nog jarenlang zonder wc's in regionale treinen moeten stellen. Toiletten komen er definitief pas als de bestaande treinen worden vervangen, vanaf 2037. ,,Maar zo lang kunnen mensen hun plas helemaal niet ophouden.”10 
11/12 17u30  NPO Radio 2 gaat hitlijst vol reclamemuziek uitzenden Het is geen Top 2000, maar Radio 2 gaat een Top 40 uitzenden vol met reclamemuziek. Denk hierbij aan De Postbank met 15 miljoen mensen, KLM met One Day I'll Fly Away en Lidl met Little Brown Bag. Liedjes die onlosmakelijk verbonden zijn geraakt met de merken die ermee adverteerden.11 
11/12 17u15  Diggy Dex schreef een afscheidsrede, maar denkt nog lang niet aan stoppen Als het aan Diggy Dex ligt, staat hij op 60-jarige leeftijd nog steeds op de planken. Dat zegt de rapper in de tweede aflevering van het nieuwe seizoen van Bondig. ,,Ik heb nog steeds het gevoel dat ik pas net begin, dat heb ik al best wel lang. Omdat ik het een heel mooie gedachte vind dat er nog heel veel te maken is.”12 
11/12 17u15  ‘Waar blijft al m’n geld?’ Je huishoudboekje weet het Zit je aan het einde van de maand regelmatig krap bij kas en heb je geen idee waar je zuurverdiende centen precies zijn gebleven? De oplossing is simpel: zorg dat je weet wat je uitgeeft.12 
11/12 17u15  Politie vindt wapen, vuurwerkbom en soft- en harddrugs bij invallen Beuningen en Nijmegen BEUNINGEN - De politie is dinsdag vanwege een lopend onderzoek een woning in Beuningen en een loods in Nijmegen binnengevallen. Agenten vonden onder meer grote hoeveelheden drugs, een vuurwapen, vuurwerkbom en contant geld.12 
11/12 17u00  100.000 sociale huurwoningen minder in vijf jaar: ‘De trend is zorgwekkend’ In rap tempo neemt het aantal sociale huurwoningen af. Sinds 2013 telt Nederland bijna 100.000 huizen in de gereguleerde sector minder. De wachtlijsten nemen daardoor toe en meer mensen vallen buiten de boot. ,,Dit is de uitkomst van decennia aan politiek beleid.’’12 
11/12 17u00  Vergeten klusje: zo verwijder je de resten van behanglijm Als je opnieuw gaat behangen, moet je één belangrijk klusje niet overslaan: het verwijderen van behanglijmresten. Maar waarom is dit zo belangrijk en hoe doe je dat? Klusvrouw Hieke Grootendorst geeft tips.12 
11/12 17u00  Schattig! IJsbeertjes geboren in Rhenense zoo Ouwehands RHENEN - In Ouwehands Dierenpark in Rhenen zijn twee jonge ijsbeertjes geboren. De tweeling kwam eind november ter wereld, meldt de dierentuin woensdagmiddag. Het is voor het eerst sinds 2014 dat er ijsberen in de Rhenense zoo worden geboren.12 
Laatste update: vandaag om 18u45
Lees meer van Gelderlander >

fd.nl

Verbergen Tonen
11/12 17u45  Hoe Italiaans vuurwerk wordt gebruikt bij plofkraken Het aantal plofkraken neemt weer toe. Vooral bij de automaten van ABN Amro, maar ook bij andere banken. De daders maken gebruik van Italiaans vuurwerk. Hoe zit dat?
11/12 17u30  Het grote avontuur van DPG DPG betaalt 6,5 maal de winst voor Sanoma. Een hoge multiple voor een krimpbedrijf
11/12 17u15  Zuid-Afrika vreest recessie door ontwrichtende stroomtekorten Staatselektriciteitsbedrijf Eskom kampt met achterstallig onderhoud en heeft een schuld van tientallen miljarden waardoor investeringen uitblijven.
11/12 16u00  Angst in Zuid-Afrika voor recessie vanwege ontwrichtende stroomtekorten Staatselektriciteitsbedrijf Eskom kampt met achterstallig onderhoud en heeft een schuld van tientallen miljarden waardoor investeringen uitblijven.
11/12 16u00  Snel weer op het matje over kinderopvangtoeslagen Belastingdienst wekt nieuwe verontwaardiging met geheimzinnigheid over dossiers.
11/12 16u00  Tories pakken veel meer zetels af van Labour dan andersom Verkiezingen lijken kleine meerderheid voor Conservatieven op te leveren volgens laatste schatting van YouGov.
11/12 16u00  Arcadis wint op lager Damrak Ajax gaat ook op de beurs onderuit na nederlaag in Champions League.
11/12 15u45  Poolse premier zoekt wederom conflict met Europese Commissie Pools kabinet wil 'politieke' rechters kunnen aanpakken.
11/12 15u30  Pools kabinet wil 'politieke' rechters kunnen aanpakken Poolse premier zoekt wederom conflict met Europese Commissie.
11/12 15u15  Woningcorporaties bouwen veel te weinig woningen Vorig jaar werden er 13.000 woningen gebouwd. Dat is volgens de branchevereniging van woningcorporaties 'fors lager dan de ambitie'. Die ligt op 34.000 nieuwbouwwoningen per jaar.
11/12 14u45  Beurswaarde Aramco bij debuut naar $1880 mrd Grootste bedrijf ter wereld plust 10% op eerste handelsdag op beurs van Riyad, maar de grote vraag blijft wat er op termijn met de koers gebeurt, zonder staatssteun.
11/12 14u00  Israël stevent af op derde stembusronde in twaalf maanden tijd Als er vanavond niet alsnog een coalitie is gesmeed, wordt het parlement ontbonden en volgen er nieuwe verkiezingen op 2 maart.
11/12 13u45  Von der Leyen: Groen Akkoord is Europa's 'man op de maan'-moment Voorzitter van de Europese Commissie gebruikt grote woorden als het gaat om het klimaatplan van de EU.
11/12 13u45  Tory's pakken veel meer zetels af van Labour dan andersom Verkiezingen lijken kleine meerderheid voor Conservatieven op te leveren volgens laatste schatting van YouGov.
11/12 12u15  Wantrouwen tegen het boek Column | Ze zijn een bedreigde diersoort: lezende kinderen in Nederland. Maar is dat gelees in ons land vroeger wel zo'n prioriteit geweest?
Laatste update: vandaag om 17u45
Lees meer van fd.nl >

Nieuws.nl

Verbergen Tonen
11/12 18u15  AEX omlaag, rest Europese beurzen stijgt AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zijn woensdag overwegend hoger gesloten. In Amsterdam was er juist een min voor de leidende AEX-index. Beleggers wachtten op het rentebesluit van de Federal Reserve en keken uit naar ontwikkelingen in de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. Het bericht AEX omlaag, rest Europese beurzen stijgt verscheen eerst op Nieuws.nl.
11/12 17u30  Verdachte kopstukken drugsbende blijven vast DEN BOSCH (ANP) - Vier verdachten die op 25 november werden opgepakt in verband met een onderzoek naar een criminele familie in Oss, blijven in de cel. De raadkamer van de rechtbank in Den Bosch heeft woensdag hun voorarrest met drie maanden verlengd. Het bericht Verdachte kopstukken drugsbende blijven vast verscheen eerst op Nieuws.nl.
11/12 16u45  NPO Radio 2 komt met Top 40 reclamenummers HILVERSUM (ANP) - De Postbank en 15 miljoen mensen, KLM en One Day I'll Fly Away, Lidl en Little Brown Bag. Sommige liedjes zijn onlosmakelijk verbonden geraakt met de merken die ermee reclame maakten. Maar wat is de beste reclamemuziek uit de Nederlandse geschiedenis? NPO Radio 2 brengt het in kaart. Het bericht NPO Radio 2 komt met Top 40 reclamenummers verscheen eerst op Nieuws.nl.
11/12 16u45  ‘Huishouden te veel geld kwijt aan waterschap’ AMSTERDAM (AFN) - Nederlandse huishoudens betalen onredelijk veel aan waterschappen. Dat betoogt Vereniging Eigen Huis (VEH), die de Unie van Waterschappen oproept om met een eerlijker, duidelijker en duurzamer belastingstelsel te komen. Het bericht ‘Huishouden te veel geld kwijt aan waterschap’ verscheen eerst op Nieuws.nl.
11/12 16u30  Lidstaten wijzen wet duurzaam investeren af BRUSSEL (ANP) - Een politiek akkoord over een Europees systeem om te bepalen welke investeringen en beleggingen duurzaam zijn, is alsnog gesneuveld. Een groep lidstaten heeft het vorige week door onderhandelaars van het Europees Parlementen en de lidstaten overeengekomen classificatiesysteem voor financiële producten woensdag afgewezen. Het bericht Lidstaten wijzen wet duurzaam investeren af verscheen eerst op Nieuws.nl.
11/12 16u30  Snel: zwartlakken stukken geen pesterijtje DEN HAAG (ANP) - Dat gedupeerden in de kinderopvangtoeslagaffaire stukken hebben ontvangen die grotendeels waren zwartgelakt, is 'geen pesterijtje geweest', zegt staatssecretaris Menno Snel. Zijn ministerie heeft 'juist zo ruimhartig mogelijk' gekeken naar de dossiers die gedupeerden hebben aangevraagd. Het bericht Snel: zwartlakken stukken geen pesterijtje verscheen eerst op Nieuws.nl.
11/12 16u30  Wall Street blijft dicht bij huis bij opening NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met kleine koersuitslagen aan de dag begonnen. De aandacht op Wall Street gaat vooral uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve later op de dag. Er wordt algemeen verwacht dat de koepel van Amerikaanse centrale banken de rente onveranderd laat. Verder zijn beleggers attent op de verdere ontwikkelingen in de Amerikaans-Chinese handelsvete. Het bericht Wall Street blijft dicht bij huis bij opening verscheen eerst op Nieuws.nl.
11/12 16u00  Green Deal goed ontvangen in EU-parlement BRUSSEL (ANP) - De grote fracties in het Europees Parlement reageren overwegend positief op de klimaatplannen van de Europese Commissie. Die presenteerde woensdag voorstellen die ervoor moeten zorgen dat Europa over 30 jaar netto geen CO2 meer uitstoot. Het bericht Green Deal goed ontvangen in EU-parlement verscheen eerst op Nieuws.nl.
11/12 16u00  Ex-werkloze verdient tijdelijk minder AMSTERDAM (ANP) - Werklozen accepteren vaak een baan met een lager salaris dan in hun laatste dienstverband. Dat komt omdat ze minder uren werken en dat bovendien tegen een lager uurloon doen. Dat blijkt uit een rapport van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). Het bericht Ex-werkloze verdient tijdelijk minder verscheen eerst op Nieuws.nl.
11/12 15u45  Marktwaakhond doet inval bij Vattenfall WEESP (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt heeft woensdag een inval gedaan bij een kantoor van energiebedrijf Vattenfall in Weesp. Dat bevestigt het bedrijf, voorheen bekend als Nuon, na berichtgeving van het AD. Het onaangekondigde bezoek maakt deel uit van een onderzoek naar misleidende praktijken bij de verkoop van energiecontracten. Het bericht Marktwaakhond doet inval bij Vattenfall verscheen eerst op Nieuws.nl.
11/12 15u30  Appgebruiker kan kinderporno direct melden AMSTERDAM (ANP) - Mensen die kinderporno tegenkomen in veelgebruikte chatdiensten als WhatsApp, Telegram en Signal kunnen dat binnenkort rechtstreeks melden. Ze kunnen de foto's meteen doorsturen naar het Expertisebureau Online Kindermisbruik (EOKM), de organisatie achter onder meer het Meldpunt Kinderporno. Dat opent begin volgend jaar een speciaal telefoonnummer, waarmee het via de apps bereikbaar is. Dat telefoonnummer is nu nog niet bekend. Het bericht Appgebruiker kan kinderporno direct melden verscheen eerst op Nieuws.nl.
11/12 15u30  ‘Green Deal blijft dweilen met de kraan open’ BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie houdt in de zogeheten 'Green Deal' nog te veel taboes in stand, stelt Milieudefensie in een reactie op de plannen die Brussel heeft om de EU te verduurzamen. 'Meer CO2-belasting heffen en intussen doorgaan met het uitdelen van tientallen miljarden subsidies voor olie, gas en kolen is dweilen met de kraan wagenwijd open', meent directeur Donald Pols. Het bericht ‘Green Deal blijft dweilen met de kraan open’ verscheen eerst op Nieuws.nl.
11/12 15u30  Drie verdachten aanslag Telegraaf nog vast AMSTERDAM (ANP) - Drie mannen die worden verdacht van betrokkenheid bij de aanslag op het gebouw van De Telegraaf blijven vastzitten tot de start van hun proces over de zaak op 9 maart komend jaar. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag besloten. Het bericht Drie verdachten aanslag Telegraaf nog vast verscheen eerst op Nieuws.nl.
11/12 14u45  Zwartgelakte stukken geven ‘vertekend beeld’ DEN HAAG (ANP) - Het is 'begrijpelijk' dat er ophef is ontstaan over de vele zwartgelakte pagina's in de dossiers van gedupeerde ouders in de kinderopvangtoeslagaffaire. Dat schrijft staatssecretaris Menno Snel (Financiën) aan de Tweede Kamer. Slechts persoonlijke gegevens van derden zijn weggelakt, en de Belastingdienst heeft zich daarbij aan de regels gehouden, aldus de bewindsman. Het bericht Zwartgelakte stukken geven ‘vertekend beeld’ verscheen eerst op Nieuws.nl.
11/12 14u15  Handbalsters alsnog naar laatste vier WK KUMAMOTO (ANP) - De Nederlandse handbalsters zijn toch door naar de halve finales van het WK handbal in Japan. Dankzij de overwinning van Noorwegen op Duitsland (32-29) eindigde de ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade alsnog als tweede in de poule en plaatste hij zich voor de zesde keer op rij voor de halve finales in een titeltoernooi. Het bericht Handbalsters alsnog naar laatste vier WK verscheen eerst op Nieuws.nl.
Laatste update: vandaag om 18u15
Lees meer van Nieuws.nl >

De Stentor

Verbergen Tonen
11/12 18u45  Geen aanwijzingen voor misdrijf bij ingestorte grillroom Coevorden De politie heeft het onderzoek naar het ingestorte pand in Coevorden afgerond. Er zijn geen aanwijzingen gevonden die duiden op een misdrijf.
11/12 18u45  Gattuso volgt Ancelotti op bij Napoli: ‘Hij is als een vader voor me’ Gennaro Gattuso is, één dag na het ontslag van Carlo Ancelotti, aangesteld als nieuwe hoofdtrainer van Napoli. De 41-jarige Gattuso had woensdagmiddag al een gesprek met voorzitter Aurelio De Laurentiis en zou zelfs al een training van Napoli hebben geleid voordat het nieuws officieel werd. De Italiaan tekent een contract voor twee jaar in Napels.
11/12 18u45  Op deze wegen, kruispunten en rotondes is het onveilig volgens jou Op deze wegen is het volgens de lezers van de Stentor onveilig. Op sommige punten is al jaren overleg met gemeente of provincie, voor andere wegen geldt dat (nog) niet. In deze interactieve kaart kunt u opzoeken welke wegen in uw omgeving gevaarlijk zijn. De redactie vult die de komende dagen aan en trekt de regio in voor een (of meerdere) artikel(en).
11/12 18u30  Rangers FC en trainer Gerrard dichtbij nieuwe overeenkomst Steven Gerrard blijft voorlopig trainer van Rangers FC. De voormalige Engelse international staat op het punt een nieuw contract te tekenen, zei hij woensdag in aanloop naar het laatste groepsduel in de Europa League tegen Young Boys van donderdag.
11/12 18u30  Boetes dreigen voor oma en moeder uit Harderwijk na waarschuwing voor ‘pedofiel’ Wat weegt zwaarder: zorg om veiligheid van kleinkinderen of de plicht als hulpverlener tegenover derden te zwijgen over je cliënten? Voor Reina van Loo (61) uit Harderwijk is het duidelijk het eerste. Of de politierechter er in haar geval ook zo over denkt, is zeer de vraag. Het Openbaar Ministerie wil in ieder geval dat ze (alsnog) een boete van 400 euro krijgt voor het schenden van haar beroepsgeheim.
11/12 18u15  Verdachte (20) van opzettelijk doodrijden Mike (26) uit Apeldoorn voorlopig vrij De 20-jarige Y.C. uit Apeldoorn die wordt verdacht van het opzettelijk doodrijden van zijn plaatsgenoot Mike (26) komt voorlopig op vrije voeten. Dat maakte de Arnhemse rechtbank vanmiddag bekend tijdens een regiezitting. Op de zitting zijn ook schokkende camera- en simulatiebeelden getoond van de fatale aanrijding.
11/12 18u15  Veel verkeershinder na botsing in Deventer Op de Kapjeswelle in Deventer heeft het verkeer ernstige hinder ondervonden door een ongeluk, waarbij een fietser werd geschept door een auto.
11/12 18u15  Gattuso volgt Ancelotti op als trainer van Napoli Gennaro Gattuso is, één dag na het ontslag van Carlo Ancelotti, aangesteld als nieuwe hoofdtrainer van Napoli. De 41-jarige Gattuso had woensdagmiddag al een gesprek met voorzitter Aurelio De Laurentiis en zou zelfs al een training van Napoli hebben geleid voordat het nieuws officieel werd. De Italiaan tekent een contract voor twee jaar in Napels.
11/12 18u15  Everton houdt voorlopig vertrouwen in Ferguson Duncan Ferguson zit ook zondag op de bank als trainer van Everton. De voormalige assistent krijgt voorlopig het vertrouwen van de clubleiding.
11/12 18u15  Uur vertraging op A1 door ongeluk bij Hoenderloo Door een ongeval op de A1 tussen Amersfoort en Apeldoorn is ter hoogte van Radio Kootwijk de linkerrijstrook dicht. Een ongeval is de oorzaak van de afgesloten rijstrook.
11/12 18u00  Lange file na ongeluk op A1 bij Hoenderloo Door een ongeval op de A1 tussen Amersfoort en Apeldoorn is ter hoogte van Radio Kootwijk de linkerrijstrook dicht. Een ongeval is de oorzaak van de afgesloten rijstrook.
11/12 18u00  Boetes dreigen voor oma en moeder uit Harderwijk na actie uit zorg voor hun kinderen en komst ‘pedofiel’ Wat weegt zwaarder: zorg om veiligheid van kleinkinderen of de plicht als hulpverlener tegenover derden te zwijgen over je cliënten? Voor Reina van Loo (61) uit Harderwijk is het duidelijk het eerste. Of de politierechter er in haar geval ook zo over denkt is zeer de vraag. Het Openbaar Ministerie wil in ieder geval dat ze (alsnog) een boete van 400 euro krijgt voor het schenden van haar beroepsgeheim.
11/12 17u45  Bertens wint WTA-award voor promotie van de tennissport Kiki Bertens heeft de WTA Jerry Diamond ACES Award gewonnen, bedoeld voor speelsters die zich het afgelopen jaar hebben ingezet voor het promoten van het vrouwentennis. Gekeken wordt onder meer naar het aantal promotionele en charitatieve activiteiten van de speelsters.
11/12 17u45  3FM-dj Rámon zegt Serious Request af en neemt voorlopig rust 3FM-dj Rámon Verkoeijen zal voorlopig niet op de radio te horen zijn. De 33-jarige radiomaker moet ‘wegens persoonlijke omstandigheden’ voorlopig rust nemen. Dat betekent dat hij ook niet meedoet aan Serious Request, dat volgende week begint. Verkoeijen was al enige tijd niet meer in de uitzending Mark + Ramon te horen.
11/12 17u45  Frankrijk gaat zijn vaak luxueuze pensioenen versoberen Het Franse pensioenstelsel gaat flink op z’n kop. Officieel blijft de pensioenleeftijd op 62 jaar staan, maar in de praktijk zullen de meeste Fransen pas op hun 64ste recht hebben op het volledige pensioenbedrag. Ook werkenden die nu bijvoorbeeld al op 52-jarige leeftijd mogen stoppen met werken, verliezen hun voorrechten.
Laatste update: vandaag om 18u45
Lees meer van De Stentor >

Reformatisch Dagblad

Verbergen Tonen
11/12 18u45  ‘FAA voorzag meer rampen met Boeing 737 MAX’ Al na de eerste ramp met de Boeing 737 MAX in oktober 2018 wist de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA dat er meer rampen te gebeuren stonden met het toestel. Dat stelt nieuwszender CNBC die wijst op documenten die nog voor de tweede ramp met het toestel begin dit jaar werden opgesteld.
11/12 18u45  Beveiligers zetten activisten uit klimaattop Beveiligers hebben een grote groep activisten verwijderd van de grote internationale klimaattop in Madrid. Dat gebeurde na een protestactie waarin demonstranten snelle actie eisten tegen klimaatverandering.
11/12 18u45  Supermarkten dreigen boeren met rechtszaak Het conflict tussen de supermarktbranche en actiegroep Farmers Defence Force (FDF) loopt verder op. Als boeren volgende week daadwerkelijk distributiecentra of winkels gaan blokkeren, stellen supermarkten hen aansprakelijk voor alle schade.
11/12 18u30  Supermarkten en boerenactiegroep in de clinch Het conflict tussen de supermarktbranche en actiegroep Farmers Defence Force (FDF) loopt verder op. Als boeren volgende week daadwerkelijk distributiecentra of winkels gaan blokkeren, stellen supermarkten hen aansprakelijk voor alle schade. Daarvoor heeft advocaat Richard de Haan de actiegroep gewaarschuwd namens het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).
11/12 18u30  Amsterdam strenger over vertrek directeuren De gemeente Amsterdam scherpt de regels rondom vertrekregelingen voor topfunctionarissen aan. Het beleid en de uitvoering zijn nu niet op orde. Het nieuwe beleid wordt in het voorjaar van 2020 verwacht, heeft het college van burgemeester en wethouders laten weten aan de gemeenteraad.
11/12 18u15  India keurt omstreden minderhedenwet goed India heeft een wet goedgekeurd die minderheden die voor 2015 gevlucht zijn uit Afghanistan, Bangladesh en Pakistan de Indiase nationaliteit geeft. De wet is omstreden omdat die niet geldt voor gevluchte moslims.
11/12 18u15  „Corbyn is wel een dwaas, maar geen antisemiet” Midden in de verkiezingscampagne laait het debat op dat de Labourpartij ruimte geeft aan antisemitisme. De ontkenningen worden overstemd door nieuwe aanklachten.
11/12 18u00  AEX omlaag, rest Europese beurzen stijgt De Europese aandelenbeurzen zijn woensdag overwegend hoger gesloten. In Amsterdam was er juist een min voor de leidende AEX-index. Beleggers wachtten op het rentebesluit van de Federal Reserve en keken uit naar ontwikkelingen in de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten.
11/12 17u45  Drukte rond Rotterdam door ongeluk Het verkeer rond Rotterdam loopt volledig vast door een ongeluk op de A15 bij Vaanplein rond 15.40 uur. Dat meldt Rijkswaterstaat. Er staat ongeveer 41 kilometer op de wegen rond de stad. Bij het ongeluk waren meerdere voertuigen betrokken.
11/12 17u45  Snel: Zwartlakken stukken geen pesterijtje Dat gedupeerden in de kinderopvangtoeslagaffaire stukken hebben ontvangen die grotendeels waren zwartgelakt, is „geen pesterijtje geweest”, zegt staatssecretaris Menno Snel. Zijn ministerie heeft 'juist zo ruimhartig mogelijk' gekeken naar de dossiers die gedupeerden hebben aangevraagd.
11/12 17u45  CNV weg uit cao-overleg technische groothandels Vakbond CNV is weggelopen uit het cao-overleg voor mensen die werken bij technische groothandels (WTG). De bond vindt de voorstellen waar werkgevers mee kwamen bijna een belediging voor het personeel. Acties lijken aanstaande.
11/12 17u15  Man en vrouw gepakt om drugshandel In een lopend onderzoek naar handel in drugs heeft de politie woensdag twee verdachten aangehouden in Boxtel. Het gaat om een 28-jarige hoofdverdachte en een 66-jarige vrouw, beiden uit Boxtel.10 
11/12 17u15  Ondernemers: Green Deal is goed vertrekpunt De Europese klimaatplannen die woensdag zijn gepresenteerd bieden een goed vertrekpunt voor de overgang naar een volledig klimaatneutraal Europa in 2050. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in een reactie. Ondernemersorganisatie voor de technologische industrie FME waarschuwt wel voor het hanteren van een systeem dat in praktijk niet uitvoerbaar is en daarom niet gehandhaafd kan worden.10 
11/12 17u15  Hoofdpijndossier brexit voorlopig niet dicht De Britten moeten donderdag een keuze maken die grote gevolgen kan hebben voor heel Europa. Zo’n 46 miljoen kiezers mogen dan stemmen in een landelijke verkiezing die een einde moet maken aan de crisis rond de brexit. Toch kan het politieke hoofdpijndossier voorlopig niet worden dichtgeklapt.10 
11/12 17u15  Arend van Dam maakt Kinderboekenweekgeschenk Arend van Dam schrijft voor volgend jaar het Kinderboekenweekgeschenk. Het bijbehorende prentenboek wordt gemaakt door Mylo Freeman. Dat maakte de organiserende stichting CPNB bekend. De jonge lezers duiken volgend jaar tijdens de 66ste Kinderboekenweek de geschiedenis in met het thema En toen?.10 
Laatste update: vandaag om 18u45
Lees meer van Reformatisch Dagblad >

Blik op Nieuws

Verbergen Tonen
11/12 18u30  Almere hoeft hotel voor uit Engeland gevlucht gezin niet meer te betalen De gemeente Almere hoeft niet langer de hotelkosten van een Nederlands-Somalisch gezin met vier kinderen te betalen. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland woensdag bepaald in een zaak tussen het gezin en de gemeente. Dit meldt de rechtbank woensdag.
11/12 18u15  MRI- of CT-scan voorkomt onnodige hartkatheterisaties Door het maken van een MRI- of CT-scan kunnen veel onnodige hartkatheterisaties worden voorkomen bij mensen met acute pijn op de borst. Dat concluderen cardiologen en radiologen van het Maastricht UMC+ na onderzoek bij ruim 200 patiënten die zich meldden bij de Eerste Hart Hulp met een vermeend hartinfarct. In het toonaangevende Journal of the American College of Cardiology presenteerden de onderzoekers recent hun resultaten. Het onderzoek is gefinancierd door de Hartstichting.
11/12 18u15  Duo vergaarde met nep-mails van banken bijna 150.000,- euro De rechtbank Midden-Nederland heeft woensdag twee mannen uit Amsterdam veroordeeld tot gevangenisstraffen van 2 en 3 jaar. 'Het duo van 22 en 29 jaar wist door middel van phishing in het bezit te komen van bankgegevens, passen en creditcards van anderen. Ze haalden hiermee grote geldbedragen van de bijbehorende rekeningen. Ook deden ze (dure) aankopen op internet', zo meldt de rechtbank woensdag.
11/12 17u30  Jongen (12) omgekomen bij aanrijding in Enter Dinsdag is een 12-jarige jongen uit Enter in zijn woonplaats om het leven gekomen nadat hij was aangereden door een auto. Dit meldt de politie woensdag.
11/12 17u00  Koffer met 50.000,- euro barst open op platform Schiphol Afgelopen zondag vlogen de eurobiljetten op Schiphol door de lucht. 'Een koffer van een passagier barstte tijdens de bagage-afhandeling op het platform open en deze bleek voor minstens 50.000,- euro aan eurobiljetten te bevatten', zo heeft de Koninklijke Marechaussee (KMar) laten weten.
11/12 16u45  Computer gestuurde treinrit goed verlopen Afgelopen nacht heeft de NS een test gedaan met een zelfrijdende trein.
11/12 16u30  Trajectcontrole A2 van 3 naar 5 secties uitgebreid De trajectcontrole in beide richtingen op de A2 tussen Amsterdam en Utrecht wordt uitgebreid naar vijf secties. 'Het trajectcontrolesysteem bestaat nu uit drie secties. Vanaf 16 december wordt ook op de tussenliggende wegdelen op snelheid gecontroleerd', zo laat het Openbaar Ministerie (OM) woensdag weten.
11/12 16u15  EOD moet explosieve garage in Arnhemse woonwijk ontmantelen De politie heeft woensdag na een tip in een garage bij woningen in de woonwijk Elderveld een grote partij illegaal vuurwerk in beslag genomen. Dit meldt de politie woensdag.
11/12 16u00  Doorzoekingen op 20 plaatsen in Nederland voor drugshandel en witwassen De Landelijke Recherche heeft woensdagochtend op 20 verschillende locaties in heel Nederland doorzoekingen verricht in een onderzoek naar een criminele organisatie die verdachte wordt van drugshandel en witwassen. Dit meldt de politie woensdag.
11/12 15u00  Zes jaar cel en tbs voor doodsteken Amerikaanse studente Rotterdam Woensdag heeft de rechtbank Rotterdam de 24-jarige man, die een Amerikaanse studente eind 2018 met meerdere messteken om het leven heeft gebracht, veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor doodslag.
11/12 14u45  Nieuwe traumaheli en MMT-auto voor UMCG De ANWB en het mobiel medisch team van het UMCG hebben de nieuwe traumahelikopter van ANWB Medical Air Assistance en de nieuwe MMT-auto gepresenteerd op vliegveld Eelde.
11/12 13u30  Michael Luesink zet boon op de kaart en ontvangt hiervoor de Agrofoodpluim Sinds 2015 zet Michael Luesink met zijn bedrijf de boon op de kaart: een product dat nauwelijks belastend is voor het milieu. Luesink doet dat met duurzame bedrijfsvoering, slimme marketing en aanstekelijk enthousiasme. Zijn aanpak krijgt van de provincie een Agrofoodpluim.10 
11/12 13u15  Jongeman mogelijk in auto getrokken De politie onderzoekt een vreemde melding die afgelopen zondag rond 20.40 uur gedaan werd door meerdere getuigen.12 
11/12 13u00  Michael Luesink haalt alles uit de boon Sinds 2015 zet Michael Luesink met zijn bedrijf de boon op de kaart: een product dat nauwelijks belastend is voor het milieu. Luesink doet dat met duurzame bedrijfsvoering, slimme marketing en aanstekelijk enthousiasme. Zijn aanpak krijgt van de provincie een Agrofoodpluim.
11/12 12u00  Spierziektemedicijn nu voor alle SMA-patiënten beschikbaar Minister Bruins heeft vandaag groen licht gegeven voor een voorlopige toelating van het medicijn nusinersen (Spinraza®) tot het basispakket van de zorgverzekering.
Laatste update: vandaag om 18u30
Lees meer van Blik op Nieuws >

Metro

Verbergen Tonen
11/12 18u45  EU-parlement ontvangt Green Deal vooral positief In het Europees Parlement wordt overwegend positief gereageerd op de klimaatplannen van de Europese Commissie. Die presenteerde woensdag voorstellen die ervoor moeten zorgen dat Europa over dertig jaar netto geen CO2 meer uitstoot.
11/12 18u30  Rusland: Satellietfoto MH17 was nep De Russische staatszender Eerste Kanaal erkent dat het bewijs dat een Oekraïense straaljager MH17 zou hebben neergehaald, nep is.
11/12 18u15  Toename van leerlingen op islamitische basisscholen Het aantal leerlingen op islamitische basisscholen in de afgelopen tien jaar is toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). De cijfers werden opgevraagd door de Volkskrant. Kwaliteitsverbetering zou de grootste reden achter deze toename zijn. Islamitische basisscholen scoren vijf jaar op rij als beste met de Cito-toets. In 2008 waren er 9.324 leerlingen in het islamitisch basisonderwijs. In 2018 waren dit er 15.078. Het aantal leerlingen op protestantse en katholieke scholen is vrijwel gelijk gebleven. Een woordvoerder van DUO, dat de cijfers verzamelt en openbaar maakt: „Wij houden alle data bij omdat we de scholen bekostigen. Daardoor hebben we goed inzicht in welke scholen er zijn.” De toename van 60 procent die in andere media verscheen, is geen conclusie van DUO. Behoefte Marietje Beemsterboer deed vanuit de Universiteit Leiden onderzoek naar de identiteit op islamitische basisscholen en is zelf leerkracht op een algemeen bijzondere basisschool in Bergen. Beemsterboer beaamt dat er sprake is van groei. „Voorop staat dat de kwaliteit van islamitische scholen over het algemeen goed is. Verder is er ruim tien jaar terug veel onderzoek gedaan naar de behoefte van islamitisch onderwijs. Toen is geconcludeerd dat er een grote behoefte was. De afgelopen jaren is er op die behoefte ingespeeld.” Volgens Beemsterboer verklaart het aanbod van islamitische scholen de toename. „Daarnaast zien we positieve dingen in het nieuws over de kwaliteit. Scholen bestaan langer en functioneren goed en daarom neemt het leerlingenaantal toe.” Het afgelopen jaar waren er een aantal negatieve geluiden hoorbaar rondom islamitisch onderwijs. Zo stopte minister Slob recent de financiering van het Cornelius Haga Lyceum. Homobelangenvereniging COC kaartte de lesmethode van de Islamitische Schoolbesturen Organisatie (ISBO) aan, waarin staat dat Allah homoseksualiteit afkeurt. Daarbij drong COC aan op ingrijpen van de onderwijsinspectie. Woordvoerder van de inspectie Bart van den Berg legt uit dat er een overkoepelend onderzoek bezig is naar burgerschapsonderwijs. „De onderwijsinspectie doet onderzoek op allerlei scholen. Dat zijn dus niet alleen islamitische scholen, maar ook openbare, katholieke of scholen met een andere levensbeschouwelijke overtuiging.” De inspectie kijkt daarbij naar verschillende zaken zoals het lesmateriaal en de manier van lesgeven. „Daarbij kijken we naar thema’s als gelijkwaardigheid, seksuele diversiteit en levensovertuiging. Wij controleren de invulling daarvan.” Resultaten van dit onderzoek zijn nog niet bekend. „Begin volgend jaar is dit onderzoek klaar.” Erkenning In Nederland zijn 54 islamitische basisscholen. Eentje daarvan is Er Riseleh in Leiden. Directrice Assya Elhannay is blij met het nieuws over de toename: „Het is wetenschappelijk bewezen dat het islamitische basisonderwijs kwalitatief erg sterk is. Dit nieuws is toch een stukje erkenning voor die kwaliteit. We laten zien dat kinderen met een religieuze achtergrond volledig integreren in de Nederlandse maatschappij.' Said Boukayouh, bestuurder van Stichting Islamitische Scholen Rijn en Gouwe erkent ook dat kwaliteit de stijgende cijfers verklaart. „Veel islamitische basisscholen draaien mee in de top.” Binnen de stichting vallen onder andere islamitische basisscholen An Noer in Alphen aan de Rijn en Al Qalam in Gouda. Beide scholen hebben een wachtlijst. „De visie was nooit zo groot mogelijk worden, maar zoveel mogelijk kwaliteit.” Niet-islamitische leerkrachten Die kwaliteitsslag komt volgens Elhannay door verschillende factoren: „Wij maken verhoudingsgewijs veel uren op school en richten ons veel op taalonderwijs. Daarnaast is er natuurlijk een extra stukje levensbeschouwelijk aspect. De normen en waarden van de Nederlandse maatschappij komen dan samen met de islamitische identiteit. We verdiepen ons erg in burgerschap om zo onze kinderen klaar te stomen voor de maatschappij. Daarnaast is de ouderparticipatie groot. Bestuurder Boukayouh legt ook uit dat bijzonder onderwijs in het algemeen vaak uitblinkt. „We zien vaak grote betrokkenheid en goede leerkrachten. 40 procent van onze leerkrachten is geen moslim. Daardoor heb je gemengde teams met verschillende rolmodellen.” Achtergrond Directrice Elhannay merkt dat er meer interesse is naar islamitisch basisonderwijs. Maar kinderen zonder islamitische achtergrond melden zich niet aan. „De school staat open voor alle kinderen. Daarbij maakt de afkomst of religieuze achtergrond niet uit. Momenteel hebben we alleen geen aanmeldingen van buitenaf.” De directrice merkt dat er nog steeds veel misvattingen zijn over het islamitisch basisonderwijs. „We geven niet les in het Arabisch, wat veel mensen toch denken. Verder hebben wij een gevarieerd aanbod van docenten, waar ook niet-islamitische leerkrachten tussen zitten.” Ook Boukayouh prijst het open toelatingsbeleid. „Alle kinderen zijn welkom. Daarnaast hebben wij ook een open toelatingsbeleid voor leerkrachten. Het maakt dan niet uit of je joods, christelijk of niet-religieus bent. Die multiculturele visie spreekt aan.” Volgens onderzoeker Beemsterboer heeft de publieke opinie invloed op de aanmeldingen van niet-moslim kinderen op islamitische scholen. „Tijdens mijn onderzoek kwam ter sprake dat slechts een handvol leerlingen als niet-moslim op een islamitische school zit. De maatschappelijke visie op de islam heeft daar waarschijnlijk invloed op.” Volgens Beemsterboer zijn er weinig verschillen tussen een islamitische en niet-islamitische school. „Ze werken met dezelfde lesmethodes, spreken gewoon Nederlands en veel leerkrachten zijn geen moslim. Het enige grote verschil is de islamitische grondslag en die vind je terug in de vakanties, de feesten en godsdienstlessen.” „Er wordt vaak gesproken over segregatie in het onderwijs, maar de school is nog altijd ook een afspiegeling van de buurt. Er is segregatie op het gebied van wonen en dat zie je dan terug bij de scholen. Dat zegt lang niet altijd iets over de religieuze kleur van de school”, legt Beemsterboer uit. Bekijk ook: SP en CDA boos om onleesbare dossiers kinderopvangtoeslag Bekijk ook: Sojakaneelmelkschuim, engelen én Aznavour in huize Abspoel Bekijk ook: Groenlandse ijskappen smelten veel sneller dan verwacht
11/12 17u45  Duurzaamheid en social media belangrijke invloed op reisgedrag Duurzaamheid en social media zijn twee belangrijke indicatoren als het gaat om de nieuwe ‘vliegtrends’ bij luchtvaartmaatschappij KLM. De vliegmaatschappij blikt vooruit op de ontwikkelingen van de toekomst. 
11/12 17u00  Man met 50.000 in koffer gepakt op Schiphol Mocht je goederen willen smokkelen via het vliegveld, dan kun je maar beter investeren in een goede koffer. Daar kwam een man uit Albanië op de harde manier achter.10 
11/12 16u30  Sudoku van de dag Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.
11/12 15u45  Muziektrends uit de jaren ’10: Populaire genres It’s the end of a decade. Een mooi moment om terug te blikken op de muziektrends van de afgelopen tien jaar. In deel 2 van deze driedelige serie belichten we de populaire muziekgenres uit de jaren ’10. De meeste muziekstromingen kennen een lange ontstaansgeschiedenis en zijn niet altijd direct te herleiden naar één nummer of artiest, al is het vaak wel duidelijk aanwijsbaar wanneer bepaalde genres populair worden. SLAM!-dj Tom van der Weerd, 3FM-dj Frank van de Lende en FunX-muzieksamensteller Patrick Coelho bespreken een aantal muziekstijlen die het afgelopen decennium de kop opstaken. Folk Een genre dat al bestond voordat Édouard-Léon Scott de Martinville de eerste geluidsdrager uitvond. Zowel in de jaren ’60 van de vorige eeuw als vijftig jaar later maakte folk een ongekende revival mee. 3FM ondersteunde de hernieuwde opleving van folkmuziek. Voormalig 3FM-dj Giel Beelen belichtte talent van eigen bodem binnen die stroming in zijn televisieprogramma De Beste Singer-Songwriter Van Nederland. „Ik denk dat songwriters en bandjes heel erg hebben meegeholpen aan hoe groot 3FM was”, zegt Van de Lende terugkijkend. „Het is stom dat wij gingen meebewegen met de hype richting andere stromingen. Bandjes zijn er wel als je ze zoekt; die zijn gewoon doorgegaan.” Hij erkent wel dat de nieuwe aanwas afnam. „Wij zijn anders gaan draaien omdat het aanbod minder groot was, maar nu zijn ze weer aan het terugkomen en daar focust 3FM zich nu op.” Sleuteltrack: Mumford & Sons – The Cave (2010) Dubstep Van origine Brits dancegenre, voortgekomen uit jungle en UK garage, herkenbaar aan zijn kenmerkend lage bastonen. Vooral de commerciëlere substromingen post-dubstep (denk aan James Blake) en brostep (Skrillex) waren populair. „Het is in hele korte tijd ontploft en daarna is het best wel snel verdwenen”, aldus Van der Weerd. “Als wij dat nu op SLAM! zouden draaien, zijn er maar een paar mensen die je er blij mee maakt. De meeste mensen zitten er niet meer op te wachten.” Zijn concullega van 3FM is het daarmee eens. „Het is nooit echt mainstream geworden. Prima, maar niet per se voor de radio. Ik ben er niet rouwig om dat het gesneuveld is.” Sleuteltrack: Skrillex – Bangarang (2012) EDM Elektronische dansmuziek bestaat al sinds pioniers als Giorgio Moroder en Kraftwerk in de jaren ’70 met analoge synthesizers in de weer gingen. Het afgelopen decennium groeide het uit tot een waar imperium, uiteenlopend van bigroomhouse tot K-pop. „In die tijd zaten wij er bovenop”, zegt de SLAM!-dj over de EDM-boom uit het begin van de jaren ’10. „EDM is een soort overkoepelende term geworden voor de verschillende genres die daaruit zijn voorgekomen.” We zagen Nederlandse dj’s wereldwijd floreren. „We mogen daar als Nederland best trots op zijn, want we liepen daarmee voorop”, zegt Van de Lende. „Het is de perfecte weekendmuziek; gewoon gedachteloos fistpumpen.” Sleuteltrack: Martin Garrix – Animals (2013) Deephouse De oorsprong ligt in de jaren ’80 en in het afgelopen decennium wist deephouse plotseling de hitlijsten te domineren. De retrovibe van oude Chicago house gecombineerd met nieuwerwetse drops en pakkende zanglijnen bleek een schot in de roos. „Ik denk dat het veel toegankelijker is geworden dan toentertijd”, aldus Van der Weerd. „Toen was het vooral beuken, nu heeft het meer herkenbare vocalen.” Sleuteltrack: Duke Dumont ft. A*M*E – Need U (100%) (2013) Tropical house Een subgenre van deephouse, maar dan trager, zonniger en heel laidback. Dit met de toevoeging van instrumenten als steeldrums en saxofoon. „Bah!”, roept Van de Lende als hij denkt aan de elektronische steeldrums. „Op een gegeven moment hoorde je dat overal in terug.” Los van wereldhits van Kygo en zomerse playlists was de invloed van tropical house binnen de dancewereld beperkt. Hiphopacts als Frenna en Broederliefde borduurden er wel op voort. „Ik heb het idee dat het zijn hoogtepunt al heeft gehad in de Nederlandse urbanscene”, zegt Coelho. „Iets dat nu veel aandacht krijgt is de afrosound. Dat is nu de meest gebruikte externe invloed in de Nederlandse hiphop.” Sleuteltrack: Klingande – Jubel (2013) Trap De Roland TR-808-drumcomputer uit begin jaren ’80 doet nog steeds dienst in trapproducties, een subgenre van hiphop dat afgelopen jaar in de VS de langst genoteerde nummer 1-hit ooit opleverde: Old Town Road van Lil Nas X. Ook autotune is prominent aanwezig. „Het is een genre dat een tijdje geleden ontstaan is vanuit het zuiden van de VS, met name in Atlanta”, legt Coelho uit. „Migos is een van de groepen die het voor een breed publiek populair heeft gemaakt.” Trapinvloeden zijn sindsdien te horen op albums van Billie Eilish, Nicki Minaj en Ariana Grande. Sleuteltrack: Desiigner – Panda (2015) Reggaeton Exotische muzieksoort die voortvloeide uit Jamaicaanse dancehall en voet aan de grond kreeg in Latijns-Amerika. Het leverde in 2003 enkele wereldhits op en keerde in 2016 keihard terug. „De basis van de reggaeton is ongewijzigd gebleven”, vertelt Coelho over de kenmerkende dembowbeat in het Zuid-Amerikaanse genre. „Elke nieuwe impuls die groot genoeg is, kan zorgen voor mainstreamsucces.” Van de Lende snapt het succes van reggaeton wel. „Het is niet gemaakt om te laten horen hoe goed de muzikanten zijn, maar om de billen naar de grond te krijgen en vies tegen elkaar aan te dansen.” Sleuteltrack: Luis Fonsi & Daddy Yankee – Despacito (2016) Grime Een typisch Britse genre, op het snijvlak tussen hiphop, R&B en house, dat vijftien jaar geleden al baanbrekende acts als Dizzee Rascal en The Streets voortbracht. Buiten de Britse eilanden was het succes marginaal. „Het is best wel alternatief en moeilijk behapbaar”, stelt Van de Lende. „Maar het is er weer en ik vind het wel een vet genre eigenlijk. De eerste keer heb ik het niet zo heel erg opgemerkt, maar de tweede keer vind ik ‘m tof.” Sleuteltrack: Mura Masa – Deal Wiv It (2019) Volgende week het laatste deel, over hoe gitaarmuziek in de jaren ’10 terrein moest afstaan aan hiphop en dance. Lees hier deel 1. Bekijk ook: Sojakaneelmelkschuim, engelen én Aznavour in huize Abspoel Bekijk ook: Groenlandse ijskappen smelten veel sneller dan verwacht Bekijk ook: Muziektrends uit de jaren ’10: Dansrages
11/12 13u00  SP en CDA boos om onleesbare dossiers kinderopvangtoeslag Een aantal gedupeerde ouders in de affaire rond de kinderopvangtoeslag mocht na lang aandringen het eigen dossier inzien. Alleen blijkt de Belastingdienst een groot deel van de informatie onleesbaar te hebben gemaakt met zwarte lak. De SP en het CDA zijn boos en eisen opheldering. 10 
11/12 11u45  Sojakaneelmelkschuim, engelen én Aznavour in huize Abspoel Metro’s Iris klopte aan bij Michael Abspoel en ontdekte een huis vol ‘gehechtingen’, kaneel uit Ceylon én zijn grande theaterliefde voor zijn twee Franse jeugdhelden. Met Vive Aznavour!, de voorstelling over Charles Aznavour die zo'n 1300 nummers uitbracht, zijn 'grote Armeense neus' op aanraden van Édith Piaf liet opereren (waarna ze 'die eerste toch leuker vond') en vorig jaar overleed, staat hij nu in de theaters. 
11/12 10u45  Groenlandse ijskappen smelten veel sneller dan verwacht Het ijs op Groenland, het grootste eiland ter wereld, smelt zeven keer sneller dan dertig jaar terug. 
11/12 10u15  Waarom je het Amsterdam Light Festival moet zien Met Kerstmis voor de deur is er van alles te doen in Amsterdam. Niet te missen momenteel: het Amsterdam Light Festival.12 
11/12 09u45  Dé kerstgedachte? Baas geeft 10 miljoen aan bonussen weg Heb je dinsdagavond de tiende geen fortuin gewonnen bij de Staatsloterij? Je kunt altijd nog gaan werken bij St. John Properties. 
11/12 08u30  Dag van de Doggybag en Groene Voetstappenweek staan er in 2020 op! Klassiekers als Dag van Duurzaamheid en Movember staan ook in 2020 op de Issuekalender. Nieuwkomers zijn: Dag van de Doggybag, Dag van het Veilig Vuurwerk Vieren, Week van het Oorsuizen en Dag van het Luisteren.
11/12 08u15  Islamitisch onderwijs groeit afgelopen jaren sterk In het islamitisch onderwijs is een sterke groei te constateren. Dit blijkt uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (Duo), die de Volkskrant heeft opgevraagd.10 
11/12 07u45  Koen Maas’ podcastmonument voor Suske en Wiske Al zijn hele leven leest Koen Maas Suske en Wiske. Dankzij zijn eigen zoons raakte hij geïnspireerd om dit jaar een podcast rondom het Vlaamse stripduo te starten. „Je geeft iemand een beetje eer van zijn werk.”
Laatste update: vandaag om 18u45
Lees meer van Metro >Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

37x Woedende Memphis op het veld in de clinch met Lyon-supporters11/12 01u00 - BN/DeStem: Olympique Lyon haalde in extremis de volgende ronde in de Champions League, maar de avond eindigde merkwaardig genoeg in mineur. Memphis, die een glansrol vervulde, kreeg het samen met zijn ploeggenoten op het veld aan de stok met de eigen supporters.
37x Veltman rekent zich tegentreffer aan: ‘Ik dacht dat hij ging schieten’11/12 01u00 - BN/DeStem: Joël Veltman was betrokken bij de enige goal van Valencia die Ajax een plaats in achtste finales van de Champions League kostte. De verdediger slaagde er niet in Rodrigo buitenspel te zetten, waardoor de spits de bezoekers uit Spanje aan een zege wist te helpen (0-1).
36x Woedende Memphis op het veld in de clinch met Lyon-supporters11/12 01u00 - De Stentor: Olympique Lyon haalde in extremis de volgende ronde in de Champions League, maar de avond eindigde merkwaardig genoeg in mineur. Memphis, die een glansrol vervulde, kreeg het samen met zijn ploeggenoten op het veld aan de stok met de eigen supporters.
35x Veltman rekent zich tegentreffer aan: ‘Ik dacht dat hij ging schieten’11/12 01u00 - De Stentor: Joël Veltman was betrokken bij de enige goal van Valencia die Ajax een plaats in achtste finales van de Champions League kostte. De verdediger slaagde er niet in Rodrigo buitenspel te zetten, waardoor de spits de bezoekers uit Spanje aan een zege wist te helpen (0-1).
29x Zes doden bij urenlange schietpartij in Amerikaanse stad Jersey City11/12 01u15 - Nu.nl: Bij een schietpartij van vier uur in een supermarkt in de Amerikaanse stad Jersey City zijn dinsdag zes mensen om het leven gekomen, Dat bevestigt de politie tijdens een persconferentie.
27x ’Als je nu in actie komt kan dat veel stress voorkomen’11/12 01u00 - De Telegraaf: Bij het kiezen van de juiste zorgverzekering voor het nieuwe jaar kan het advies van een deskundige natuurlijk geen kwaad. Vijf experts van het zorgspreekuur van De Telegraaf geven hun ’gouden tip’.
27x Ten Hag moet scherven snel bijeenrapen11/12 00u45 - De Telegraaf: PSV en Feyenoord zouden er een moord voor doen: overwintering in de Europa League. Maar voor Ajax is de plaatsing voor de knock-outfase van het B-toernooi niets meer dan een dreun. Erik ten Hag en zijn spelers hadden tegen Valencia in de kolkende Johan Cruijff ArenA aan één punt genoeg om zich weer bij de Champions League-elite, de crème de la crème van Europa te voegen, maar faalden jammerlijk: 0-1.
26x Schietpartij bij supermarkt in VS eist zes doden11/12 01u30 - Gelderlander: Bij een schietpartij bij een joodse supermarkt in Jersey City in de Amerikaanse staat New Jersey zijn dinsdag zes mensen omgekomen, onder wie een politieagent en twee schutters. Twee agenten raakten gewond, maar hebben het ziekenhuis inmiddels verlaten.
26x Britse verkiezingen: Hebben de kleine partijen wel een kans?11/12 00u45 - Nu.nl: Nog een paar dagen voor de belangrijke verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk. Vanuit Londen houdt NU.nl je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Het gaat vooral om Labour en de Conservative Party, maar wat is de rol van kleinere partijen?
26x Napoli zet Ancelotti ondanks zege op straat11/12 00u15 - BN/DeStem: Carlo Ancelotti (60) is niet langer de trainer van Napoli. De gelouterde Italiaanse oefenmeester werd vanavond de laan uitgestuurd nadat het Champions League-duel met KRC Genk was geëindigd in een klinkende zege: 4-0. Het moment van het ontslag is daarom opvallend.

Statistieken

Artikels:
31550
Gelezen:
44716
Aantal lezers nu:
50


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven