vrijdag 26 april 2019, week 17


U bent nu hier: Nederland | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 12u15
 

Nu.nl

Verbergen Tonen
26/04 12u00  Politie: Man die inreed op stadhuis Harderwijk had persoonlijke problemen De 32-jarige man die donderdag inreed op het stadhuis in Harderwijk, had persoonlijke problemen. Het lijkt er niet op dat hij de 'intentie had om mensen iets aan te doen', zegt de politie vrijdag in een verklaring.
26/04 12u00  Noord-Ierse politie toont nieuwe beelden verdachte van doden journalist De Noord-Ierse politie heeft vrijdag nieuwe videobeelden vrijgegeven van degene die verdacht wordt van het doden van de de 29-jarige journalist Lyra McKee in de stad Londonderry.
26/04 12u00  Rechtbank verbiedt staking BOA's tijdens Koningsdag in Amsterdam De staking georganiseerd door twee Amsterdamse BOA-bonden tijdens Koningsdag mag niet plaatsvinden, heeft de rechtbank in Amsterdam vrijdag bepaald. De gemeente spande dinsdag een kort geding aan om de staking te voorkomen.
26/04 12u00  Eerste vrije training GP Azerbeidzjan gestaakt vanwege losliggend putdeksel De eerste vrije training voor de Grand Prix van Azerbeidzjan is vrijdag voortijdig gestaakt. De sessie werd afgebroken omdat Williams-coureur George Russell de onderkant van zijn auto kapot had gereden op een losliggend putdeksel.
26/04 11u45  Op een na grootste ruwe diamant ter wereld gevonden in Botswana Mijnwerkers in Botswana hebben een ongeslepen diamant gevonden die zo groot is als tennisbal. De 1.758-karaat (eenheid van gewicht) diamant is de op een na grootste steen die ooit gevonden is op aarde, meldt diamantverkenner en mijnbedrijf Lucara Diamand Corp.
26/04 11u45  Eerste vrije training GP Azerbeidzjan gestaakt door chaotische taferelen De eerste vrije training voor de Grand Prix van Azerbeidzjan is vrijdag voortijdig gestaakt. De sessie werd al na een half uur afgeblazen vanwege chaotische taferelen op het Baku City Circuit.
26/04 11u30  Raad van State: Geen verblijfsvergunning bij niet inburgeren De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Mark Harbers mag een verblijfsvergunning weigeren als de aanvrager in kwestie het inburgeringsexamen niet heeft gehaald. Dit heeft de Raad van State vrijdag besloten.
26/04 11u00  Advies: Politie moet schade vergoeden na schietpartij Alphen aan den Rijn De plaatsvervangend procureur-generaal heeft vrijdag aan de Hoge Raad geadviseerd om het oordeel waarin de politie gedeeltelijk aansprakelijk werd gesteld voor de dodelijke schietpartij in Alphen aan den Rijn, in stand te houden. Hiermee zou de politie dus een schadevergoeding aan de slachtoffers en nabestaanden moeten betalen.
26/04 10u00  KPN werkt toch met Huawei samen bij aanleg van 5G-netwerk Telecomprovider KPN gaat toch een samenwerking met het omstreden Chinese bedrijf Huawei aan voor de aanleg van zijn 5G-netwerk. Voor de 'kritieke kern' wordt wel een 'westers' bedrijf gekozen, meldt KPN.
26/04 09u30  KPN werkt toch samen met Huawei bij aanleg 5G-netwerk Telecomprovider KPN gaat toch een samenwerking aan met het omstreden Chinese bedrijf Huawei voor de aanleg van zijn 5G-netwerk. Voor de 'kritieke kern' wordt wel een 'westers' bedrijf gekozen, meldt KPN.
26/04 08u45  Politie bevrijdt aan hek vastgebonden man naast autobrand in Amsterdam De politie heeft donderdagnacht een man bevrijd die vastgebonden zat aan een hek bij een autobrand aan de Tom Schreursweg in Amsterdam. De man is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis.
26/04 08u15  Sri Lankaanse politie zoekt nog 140 verdachten die banden met IS hebben De politie in Sri Lanka zoekt in de nasleep van de bomaanslagen die op Eerste Paasdag honderden levens eisten nog 140 mensen die worden verdacht van contacten met Islamitische Staat (IS).
26/04 08u15  Politie bevrijdt man vastgebonden aan hek naast autobrand in Amsterdam De politie heeft donderdagnacht een man bevrijd die vastgebonden zat aan een hek bij een autobrand aan de Tom Schreursweg in Amsterdam. De man is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis.
26/04 08u00  Politie Sri Lanka zoekt 140 verdachten met IS-banden De politie in Sri Lanka zoekt nog 140 mensen die worden verdacht van contacten met Islamitische Staat (IS) in de nasleep van de bomaanslagen die op Eerste Paasdag honderden levens eisten.
26/04 08u00  Twee Amerikaanse universiteiten in quarantaine door mazelenuitbraak Op twee universiteiten in de Amerikaanse stad Los Angeles is een quarantaine ingesteld nadat er een uitbraak van mazelen werd geconstateerd.
Laatste update: vandaag om 12u00
Lees meer van Nu.nl >


De Telegraaf

Verbergen Tonen
26/04 12u15  Verbod op staking boa’s tijdens Koningsdag De rechter verbiedt de boa’s morgenavond te staken van 18 tot 21 uur, in de naspeel van Koningsdag. De gemeente heeft aannemelijk gemaakt dat het risico te groot is als de honderden handhavers in die uren wegvallen. Zij werken dan vooral mee met het uit de stad leiden van de feestende mensenmassa.
26/04 12u00  Rechter verbiedt staking boa’s Amsterdam De voorzieningenrechter in Amsterdam heeft vrijdag een voorgenomen staking van buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) op Koningsdag verboden. De impact op veiligheid en openbare orde is te groot als de boa’s niet op straat zijn op deze extreem drukke dag, vindt de rechter.
26/04 12u00  ’VAR-lintje’ voor topscheids Björn Kuipers Net als duizenden andere Nederlanders heeft de bekende scheidsrechter Björn Kuipers vrijdagmorgen een koninklijke onderscheiding gekregen. Weliswaar via een live videoverbinding en dus moeten de bijbehorende versierselen nog later aan hem uitgereikt worden, maar toch. „Ik ben vooral dankbaar”, reageerde hij zichtbaar ontroert.
26/04 11u45  Jongen (19) met liefdesverdriet rijdt oma’s auto in puin Een 19-jarige jongen in Helmond heeft, overmand door emoties, de auto van zijn oma in de prak gereden.
26/04 11u30  NVWA beboet 114 verkopers e-sigaretten De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft vorig jaar 114 onlineverkopers van e-sigaretten beboet wegens het overtreden van het reclameverbod voor tabak en elektronische sigaretten. In totaal werden er 209 webwinkels geïnspecteerd.
26/04 11u15  ’Politie deels aansprakelijk drama Alphen’ De politie is deels aansprakelijk voor het schietdrama in het winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn in 2011. De procureur-generaal adviseert de Hoge Raad om het eerdere vonnis van het gerechtshof in stand te laten.
26/04 11u15  Klimaatactivisten voerden actie in Amsterdam Tientallen activisten van Extinction Rebellion hebben vrijdagochtend actiegevoerd in Amsterdam om alarm te slaan over het klimaat. In het centrum van de stad blokkeerden ze korte tijd verschillende straten met wat ze de 'swarming'-tactiek noemen, een militaire tactiek die letterlijk 'zwermen' betekent.
26/04 11u00  Rode Kruis: kans op onderkoeling op Koningsdag Oranje-feestvierders doen er vanwege de nattigheid goed aan een extra paar sokken en een droog shirt mee te nemen en goede schoenen aan te trekken. Met dat advies komt het Nederlandse Rode Kruis. „Eenmaal een nat pak gehaald, is er een grotere kans op onderkoeling, zeker in combinatie met overmatig alcoholgebruik is dat een risico.”
26/04 11u00  Politie deels aansprakelijk drama Alphen De politie is deels aansprakelijk voor het schietdrama in het winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn in 2011. De procureur-generaal adviseert de Hoge Raad om het eerdere vonnis van het gerechtshof in stand te laten. De Hoge Raad doet waarschijnlijk 6 september uitspraak.
26/04 11u00  Geen inburgering, dan geen verblijfsvergunning Vreemdelingen die hun inburgeringsexamen niet halen, hebben ook geen recht op een vergunning voor een voortgezet verblijf in Nederland. Dat heeft de Raad van State bepaald. Maar als de vreemdeling in kwestie kan bewijzen dat hij of zij alles heeft gedaan om het examen te halen maar het desondanks niet is gelukt, mag de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid de vergunning niet weigeren.
26/04 10u45  Verkrachting in Kralingen in juni voor rechter Een 19-jarige man die wordt verdacht van een zeer gewelddadige verkrachting van een jonge vrouw in de Rotterdamse wijk Kralingen afgelopen zomer, moet zich op 6 juni voor de rechtbank in Rotterdam verantwoorden. Tijdens de zitting zal een compilatie worden getoond die de politie heeft gemaakt van camerabeelden van de verdachte en de route die hij heeft afgelegd, zei de officier van justitie vrijdag tijdens een voorbereidende zitting.
26/04 10u30  Zo word je rijk op Koningsdag Als je het slim aanpakt, kan je flink wat geld verdienen op de vrijmarkt. Marlou Visser van de DFT-redactie geeft tips.
26/04 10u00  Ook lege parkeerplek op straat via app te vinden Straatparkeerplaatsen in de Haagse binnenstad gaan zelf ’communiceren’ of ze vrij of bezet zijn. Alle 124 gehandicaptenplekken én bijna 200 winkelstraatplekken in en rond de Denneweg en Prinsestraat zijn of worden nog uitgerust met slimme sensoren.
26/04 10u00  Poncho’s en paraplu’s prijken op Koningsdag Wie tijdens Koningsdag een vrijmarkt of festival gaat bezoeken heeft warme kleding en een paraplu nodig. Weeronline verwacht maximumtemperaturen rond de 13 graden en een stevige zuidwestenwind. Er trekken regelmatig buien over het land en de zon schijnt slechts af en toe. Ook de Koningsnacht is fris, maar het blijft wel overwegend droog.
26/04 10u00  Live: Lintjesregen daalt neer, wie zijn de gelukkigen? Jazeker, het regent weer lintjes. Vrijwilligers en mensen met bijzondere verdiensten in een betaalde baan worden vandaag in het zonnetje gezet. De een slooft zich uit voor de kerk, de ander rijdt asielzoekers heen en weer.
Laatste update: vandaag om 12u15
Lees meer van De Telegraaf >

Elsevier.nl

Verbergen Tonen
26/04 11u00  ?Royaal leven van gemeenschapsgeld moet maar eens afgelopen zijn? De Tweede Kamer is verontwaardigd over de declaraties van Anton Pijpers, bestuursvoorzitter van de Universiteit Utrecht. Hij declareerde in 2018 124.000 euro aan reiskosten, vooral aan een dienstauto met chauffeur. Onacceptabel, of horen dergelijke declaraties bij een baan als universiteitsbestuurder? Lees hierbij een selectie van de reacties op de Stelling van de Dag. In de … Continued The post ‘Royaal leven van gemeenschapsgeld moet maar eens afgelopen zijn’ appeared first on Elsevierweekblad.nl.
26/04 11u00  ?Henk Otten is slachtoffer van karaktermoord?? Lees meer >
25/04 17u15  FVD?er Otten maakte 30.000 euro over aan zichzelf Het partijbestuur van Forum voor Democratie (FVD) heeft Henk Otten, leider van de Eerste Kamerfractie van de partij, verzocht om ‘eervol terug te treden’ als medewerker van de Tweede Kamerfractie en zijn contract op te zeggen. Hij blijkt onlangs 30.000 euro aan zichzelf te hebben overgemaakt, meldt NRC. Otten bevestigt de betaling tegenover het avondblad, … Continued The post FVD’er Otten maakte 30.000 euro over aan zichzelf appeared first on Elsevierweekblad.nl.
25/04 14u45  Machtsstrijd binnen FVD: wie wint? Het partijbestuur van Forum voor Democratie (FVD) heeft Henk Otten, leider van de Eerste Kamerfractie van de partij, verzocht om ‘eervol terug te treden’ als medewerker van de Tweede Kamerfractie en zijn contract op te zeggen. Dat twitterde partijleider Thierry Baudet woensdag. Hij wenst Otten veel succes in zijn rol als ‘beoogd Eerste Kamerlid’. Betekent … Continued The post Machtsstrijd binnen FVD: wie wint? appeared first on Elsevierweekblad.nl.
25/04 12u15  ?Declaratie van 124.000 euro aan reiskosten door universiteitsbestuurder is onacceptabel? In politiek Den Haag is verontwaardiging ontstaan over de declaraties van Anton Pijpers, voorzitter van het college van bestuur van de Universiteit Utrecht. Afgelopen week werd bekend dat hij in 2018 in totaal voor ruim 124.000 euro aan reiskosten heeft gedeclareerd. Het grootste deel van dat geld is besteed aan een dienstauto met chauffeur, staat … Continued The post ‘Declaratie van 124.000 euro aan reiskosten door universiteitsbestuurder is onacceptabel’ appeared first on Elsevierweekblad.nl.
25/04 10u00  ?Vrijheid van meningsuiting is heilig, maar er zijn grenzen? De Amerikaanse prediker Steven Anderson (37) wil ‘zieltjes gaan winnen’ in Amsterdam. De voorganger van een Baptistenkerk in de staat Arizona is voorstander van de doodstraf voor homoseksuelen en ontkenner van de Holocaust. Moet hij bij de grens worden geweerd of heeft ook hij recht op vrijheid van meningsuiting? Dit vindt u. In de rubriek … Continued The post ‘Vrijheid van meningsuiting is heilig, maar er zijn grenzen’ appeared first on Elsevierweekblad.nl.
24/04 19u15  In Delaware zijn ze Nederlandse kolonisten nog niet vergeten Over de Nederlandse rol in New York weet bijna iedereen wel wat. Maar ook in de nabijgelegen staat Delaware waren Nederlanders als eerste. Het plaatsje Lewes in de staat Delaware is trots op zijn historie. In de winkelstraat, dat volstaat met 18e eeuwse Britse huizen, hangen Nederlandse vlaggen en bloeien honderden tulpen. Op de hoek … Continued The post In Delaware zijn ze Nederlandse kolonisten nog niet vergeten appeared first on Elsevierweekblad.nl.
24/04 19u15  Greenpeace dreigt met rechtszaak. Doelwit: kolenbedrijven Lees meer >
24/04 14u45  Na VVD en FVD ook discussie bij CDA: ?Radicaal politiek midden nodig? In aanloop naar de Europese verkiezingen van volgende maand gaan steeds meer partijen in debat over de te volgen koers. Nadat Forum voor Democratie en de VVD afgelopen weekeinde de discussie openden, is het woensdag de beurt aan het CDA. Partijprominenten pleiten voor een ‘nieuw radicaal politiek midden’. Maar wat is dat eigenlijk? Diverse vooraanstaande … Continued The post Na VVD en FVD ook discussie bij CDA: ‘Radicaal politiek midden nodig’ appeared first on Elsevierweekblad.nl.
24/04 14u45  Dag van nationale rouw in Sri Lanka in beeld Twee dagen na de aanslagen die op Eerste Paasdag ruim 350 levens eisten – ook drie Nederlanders kwamen om – was er dinsdag een dag van nationale rouw in Sri Lanka. Fotograaf Friso Wesseling is in de hoofdstad Colombo en legde vast hoe burgers de dag beleefden en het gewone leven weer proberen op te … Continued The post Dag van nationale rouw in Sri Lanka in beeld appeared first on Elsevierweekblad.nl.
24/04 12u30  ?Bijzonder onderwijs is kwalitatief uitstekend: afschaffing zou absurd zijn? VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff stelde artikel 23 afgelopen weekeinde ter discussie. We vroegen u: is afschaffing van het bijzonder onderwijs noodzakelijk om misstanden als op het Cornelius Haga Lyceum tegen te gaan? Of is de vrijheid van onderwijs daarvoor een te groot goed? Lees hier een selectie van de reacties op de Stelling van de Dag. … Continued The post ‘Bijzonder onderwijs is kwalitatief uitstekend: afschaffing zou absurd zijn’ appeared first on Elsevierweekblad.nl.
24/04 12u30  ?Ga juist in discussie met haatprediker?? Lees meer >
23/04 19u15  Waarom er meer winkelwinnaars dan -verliezers zijn en de V&D moet terugkomen Enig darwinisme is de retail niet vreemd. Wie zijn de winnaars? En wie de verliezers? En wie worden de winnaars van de toekomst? En waarom is het warenhuis niet ten dode opgeschreven? En waarom moet het middensegment terugkomen – van nooit weggeweest? In dit artikel de antwoorden. De retail staat namelijk aan de vooravond van … Continued The post Waarom er meer winkelwinnaars dan -verliezers zijn en de V&D moet terugkomen appeared first on Elsevierweekblad.nl.
23/04 19u15  Geweld tegen christenen: ook deze kerken werden aangevallen Lees meer >
23/04 14u15  ?Tijd om bijzonder onderwijs af te schaffen? Met de misstanden op het islamitische Cornelius Haga Lyceum is de discussie over het bijzonder onderwijs weer opgelaaid. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff stelde afgelopen weekeinde artikel 23, waarin de vrijheid van onderwijs is gewaarborgd, openlijk ter discussie. ‘Als de vrijheid van onderwijs een ongewenst neveneffect heeft dat er scholen worden opgericht die dienstbaar zijn aan segregatie … Continued The post ‘Tijd om bijzonder onderwijs af te schaffen’ appeared first on Elsevierweekblad.nl.
Laatste update: vandaag om 11u00
Lees meer van Elsevier.nl >

RTL.nl

Verbergen Tonen
26/04 11u45  CDA-leider Buma getipt als burgemeester voor Leeuwarden CDA-leider Sybrand Buma wordt genoemd als kandidaat om de nieuwe burgemeester van Leeuwarden te worden. Buma is sinds 2010 partijleider van het CDA.
26/04 08u00  Man in Amsterdam vastgebonden aan hek naast brandende auto De politie heeft vannacht een 30-jarige man gevonden die zat vastgebonden aan een hek in Amsterdam. In de buurt van de man stond een auto in brand. De recherche zoekt uit wat er precies is gebeurd.
25/04 19u15  'Koninginnedag inruilen voor Koningsdag was geen goede keuze' Koning Willem-Alexander heeft op zijn verjaardag al jaren pech met het weer. En dit jaar is niet anders. Koningsdag wordt de koudste dag van de week, het gaat regenen en kan ook nog eens stevig waaien. Een paar dagen later - op de voormalige Koninginnedag - wordt het vijf graden warmer, droog en waait het een stuk minder.
25/04 18u45  Chaos in top Forum voor Democratie: 'Teleurstellend voor de partij' Er is gedonder in de top van Forum voor Democratie nu het partijbestuur wil dat medeoprichter Henk Otten zich terugtrekt. FvD'ers door het hele land zien het gedoe vanaf een afstand aan. "Het is vooral teleurstellend voor de partij", zegt een hooggeplaatste FvD'er. "Wat er nu allemaal gebeurt, zie je liever niet." 
25/04 16u15  Groots afscheid van slachtoffers ongeluk A12: 'Het huis is zo leeg' In één klap je verloofde, je twee broertjes en je neef verliezen. Het moet ondraaglijk zijn voor Busra. De vrouw zou dit weekend trouwen, maar een nachtmerrie begon toen haar aanstaande Joey (26), haar broertjes Yunus (16) en Mohammed (21) en haar neef Emre (18) gisteren om het leven kwamen bij een ongeluk op de A12.
25/04 16u00  Groots afscheid van slachtoffers ongeluk A12: 'Ik hou van jullie. Voor altijd' In één klap je verloofde, je twee broertjes en je neef verliezen. Het moet ondraaglijk zijn voor Busra. De vrouw zou dit weekend trouwen, maar een nachtmerrie begon toen haar aanstaande Joey (26), haar broertjes Yunus (16) en Mohammed (21) en haar neef Emre (18) gisteren om het leven kwamen bij een ongeluk op de A12.
25/04 11u15  Kopstuk OM geschorst om geheime liefdesaffaire: schadelijk voor hele organisatie Met hun relatie hebben OM-kopstukken Marc van Nimwegen en Marianne Bloos de integriteitsregels ernstig overschreden en dat is schadelijk geweest voor de gehele organisatie. Dat is de keiharde conclusie van de commissie-Fokkens. Het OM heeft Van Nimwegen gisteren geschorst.
25/04 10u30  Politie beëindigt healingsessie na overlijden 31-jarige deelnemer De politie heeft gisteravond een inval gedaan in een huis in het Brabantse Eersel toen daar een healingsessie aan de gang was. Bij die sessie werd de verboden stof ayahuasca gebruikt. In dezelfde woning nam een Hongaarse man een paar weken geleden ook deel aan de sessie. Hij werd later dood aangetroffen.
25/04 09u00  Uniek: zeldzame neushoorn bevallen na kunstmatige inseminatie Neushoorn Akuti heeft geschiedenis geschreven. Na een zwangerschap van vijftien maanden is ze gisteren bevallen van een babyneushoorn. En dat is al vrij zeldzaam, maar wat het echt uniek maakt is dat Akuti zwanger werd door kunstmatige inseminatie. "Dit is een historisch moment."
25/04 06u15  Gepest op het werk: 'Wat je ook doet, wacht niet te lang met bespreken' 1,2 miljoen Nederlanders hebben te maken met pesten, intimidatie of discriminatie op het werk. Een werknemer van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) vroeg hulp aan haar leidinggevende, maar kreeg die niet. Ze staat vandaag tegenover haar werkgever in de rechtbank. Hoe zorg je dat het niet zover komt?
25/04 06u15  Imitatie-burgers als big business: 'Klanten komen ervoor terug' Vleesvervangers lijken meer op 'echt' vlees dan ooit en grote bedrijven investeren graag in dit nepvlees. Het doel: vegetarische vleesalternatieven uit de niche halen.
25/04 06u15  Recordaantal gevallen van mazelen in VS De Verenigde Staten hebben in 2019 een recordaantal gevallen van mazelen genoteerd sinds de ziekte in 2000 door de VS als uitgebannen werd beschouwd. Inmiddels staat de teller op 695 besmettingen.
25/04 06u00  Kamer wil mes zetten in nachtvluchten Schiphol Het aantal nachtvluchten op Schiphol moet omlaag. Dat wil een meerderheid van de Tweede Kamer. Sommige partijen willen zelfs helemaal geen nachtvluchten meer op Schiphol.
25/04 05u45  'Rijkswaterstaat onderzoekt verband fatale botsingen met matrixportaal' Rijkswaterstaat gaat onderzoeken of er een verband is tussen drie fatale ongelukken van afgelopen week. Daarbij kwamen in totaal negen mensen om het leven. In alle drie de gevallen botsten hun auto's tegen een zogeheten 'matrixportaal'.
25/04 05u15  'Kind niet meer 's nachts in cel opsluiten na klein vergrijp' Kinderombudsman Margrite Kalverboer wil dat kinderen voor een klein vergrijp niet meer een nacht in de cel worden gezet. Minderjarigen die zijn opgepakt moeten niet alleen maar worden gezien als verdachte maar vooral ook als kind.
Laatste update: vandaag om 11u45
Lees meer van RTL.nl >

NOS.nl

Verbergen Tonen
26/04 12u15  Boa's Amsterdam mogen morgen niet staken De rechtbank heeft een staking op Koningsdag van buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in Amsterdam verboden. Volgens de rechter is de veiligheid en openbare orde in het geding als de boa's gaan staken. De handhavers waren van plan morgen het werk tussen 18.00 en 21.00 uur neer te leggen, omdat ze een betere uitrusting willen krijgen om zich te verdedigen tegen agressie. Ze willen bijvoorbeeld de beschikking krijgen over een wapenstok, handboeien of pepperspray. Volgens de gemeente Amsterdam is Koningsdag niet het juiste moment en gaat de actie te ver. Vakbond BOA ACP zegt dat de bonden zich beraden op alternatieve acties.
26/04 11u45  65 meter hoge zendmast van illegale zender weggehaald uit natuurgebied In een natuurgebied bij Neede in Gelderland is een zendmast van 65 meter hoog ontdekt. De mast bleek te horen bij een illegale radiozender en is weggehaald. De zender stond met wat andere apparatuur en drie zeecontainers opgesteld achter een paar bomen. Agentschap Telecom heeft de installatie weggehaald en het materiaal in beslag genomen. Het is niet duidelijk hoelang de mast er al stond. Bij de ontmanteling assisteerde de politie het agentschap met meerdere eenheden. Waarom dat gebeurde is niet duidelijk. 'Als het Agentschap Telecom ons dat vraagt, doen we dat', zegt een woordvoerder tegen Omroep Gelderland. Meer wil de politie er niet over zeggen. Onderzoek moet uitwijzen van wie de zender was.
26/04 11u45  Sri Lanka meldt dood vermoedelijke terroristenleider De Sri Lankaanse politie meldt dat de vermoedelijke leider van de moslimextremisten die op Eerste Paasdag bomaanslagen pleegden, daarbij zelf ook om het leven is gekomen. De politie schrijft op Twitter dat de man, Mohamed Zahran, omkwam in het Shangri-La hotel in Colombo. Zahran was de leider van de radicaal-islamitische organisatie National Thowheeth Jama'ath (NTJ), die door de regering samen met Jammiyathul Millathu Ibrahimaan verantwoordelijk wordt gehouden voor de aanslagen. Hij plaatste vaak opruiende commentaren op sociale media. De plaatsvervangend leider van de NTJ is gearresteerd. Militaire training Uit onderzoek is verder gebleken dat de terroristen die met Pasen toesloegen zijn getraind door iemand die de politie aanduidt als 'leger-moedjahedien'. Ze zouden hun militaire training hebben gekregen in zowel het buitenland als in het oosten van Sri Lanka. Ook meldt de politie de arrestatie van de eigenaar van een koperfabriek in het land, die ervan verdacht wordt dat hij materiaal heeft geleverd voor het maken van explosieven. Dodental verlaagd Gisteravond maakte het ministerie van Volksgezondheid in Sri Lanka bekend dat het dodental van de aanslagen veel lager ligt dan de opgegeven 359. Het werkelijke aantal is 'bij benadering' 253. Voor het grote verschil is geen verklaring gegeven. Waarschijnlijk is het ontstaan door dubbeltellingen van lijsten met slachtoffers.
26/04 11u45  Legerofficier in Cyprus bekent zeven moorden Een 35-jarige man heeft in Cyprus bekend dat hij vijf vrouwen en twee meisjes heeft vermoord. Het gaat om een Grieks-Cypriotische legerofficier, zo melden media in het land. Twee stoffelijke overschotten werden vorige week gevonden in een verlaten mijnschacht. Het gaat om de lichamen van vrouwen van Filipijnse afkomst, van 28 en 38 jaar oud. Ook de 6-jarige dochter van de 38-jarige vrouw is om het leven gebracht door de man. Haar lichaam is nog niet gevonden. Onder de slachtoffers zijn ook een Roemeense vrouw, haar dochter van 8 en een vrouw die van Indiase of Nepalese afkomst is. Wat de identiteit van het zevende slachtoffer is, is niet bekend. Datingsite Volgens Cypriotische media heeft de man de vrouwen ontmoet via datingsites. In Cyprus wordt gesproken van de eerste seriemoordenaar van het land. Onderzocht wordt of hij nog meer doden op zijn geweten heeft. Organisaties in Cyprus die zich inzetten voor migranten, hebben kritiek op het handelen van de politie. Ze stellen dat de die veel te laat is begonnen met de zoektocht naar de vrouwen. De twee vrouwen die in de mijnschacht werden gevonden, werden bijna een jaar geleden al als vermist opgegeven. Een woordvoerder van de politie vindt dat verwijt niet terecht. Hij zei tegen een lokaal tv-station dat het Cypriotische parlement afgelopen jaar een wet heeft tegengehouden, waardoor de politie geen toegang heeft tot gegevens van vermiste personen.
26/04 11u45  Lintjes voor Tan en Spong, bijna 3000 keer heeft het de koning 'behaagd' Ze brengen eten rond voor bejaarden, zijn al jaren jeugdtrainer, geven Nederlandse les aan nieuwkomers of zijn actief binnen de kerk: bijna 3000 Nederlanders die een bijzondere bijdrage leveren aan de samenleving worden vandaag onderscheiden met een lintje bij de jaarlijkse lintjesregen. Het aantal gedecoreerden is ongeveer gelijk aan vorige jaren. Een van de prominentste nieuwe lintjesdragers is Humberto Tan. De tv-presentator werd in Amstelveen onderscheiden voor het vrijwilligerswerk dat hij doet. Tan is nu onder meer ambassadeur van de Stichting Wereld Natuur Fonds, het Rode Kruis en de Johan Cruijff Foundation. Hij zet zich ook in voor andere initiatieven op het gebied van sport en lezen en schrijven. Verreweg de meeste onderscheidingen gaan naar onbekende mensen, verspreid over heel Nederland. We vullen dit artikel de komende uren aan met een aantal van hun verhalen. 'Vleugje ijdelheid' Advocaat Gerard Spong kreeg een lintje uit handen van burgemeester Halsema van Amsterdam. Hij is onder meer onderscheiden voor zijn bijdrage aan de cassatierechtspraak. Halsema benadrukte bij de uitreiking Spongs maatschappelijke betrokkenheid. 'En dat slechts met een vleugje ijdelheid.' Ook mode-ontwerpster Carla Maria Fong Leng Tsang, bekend van haar kleurrijke jurken, is onderscheiden. 'Uw modellen liepen niet maar dansten', zei Halsema over haar creaties. Fong Leng maakte wereldwijd naam met haar mode en richtte zich later op interieurontwerpen en sieraden. Ze is nu Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
26/04 11u00  Eerste lintjes uitgereikt, bijna 3000 keer heeft het de koning 'behaagd' Ze brengen eten rond voor bejaarden, zijn al jaren jeugdtrainer, geven Nederlandse les aan nieuwkomers of zijn actief binnen de kerk: bijna 3000 vrijwilligers worden vandaag onderscheiden met een lintje bij de jaarlijkse lintjesregen. Het aantal gedecoreerden is ongeveer gelijk aan vorige jaren. Met een smoes worden de gedecoreerden naar het plaatselijke stadhuis of andere zaal binnen de gemeente gelokt. Daar krijgen ze de koninklijke onderscheiding, meestal uit handen van de burgemeester. Advocaat Gerard Spong was een van de eersten die vanochtend een lintje kregen. Hij is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Spong is onder meer onderscheiden voor zijn bijdrage aan de cassatierechtspraak. 'Geen enkele Nederlandse strafadvocaat heeft zo langdurig en met zoveel zaken bijgedragen aan de cassatierechtspraak', zo valt te lezen in een toelichting. 'De strafcassatiebalie is mede onder de invloed van betrokkene tot bloei gekomen als specialisatie binnen de advocatuur.' Ook mode-ontwerpster Carla Maria Fong Leng Tsang, bekend van haar kleurrijke jurken, is onderscheiden. Ze maakte wereldwijd naam met haar creaties en richtte zich later op interieurontwerpen en sieraden. Tsang is nu Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Verreweg de meeste onderscheidingen gaan naar onbekende mensen, verspreid over heel Nederland. We vullen dit artikel de komende uren aan met een aantal van hun verhalen.
26/04 11u00  Nederlandse backpackers vast in Sri Lanka: 'Het is zo oneerlijk' Nederlandse backpackers in Sri Lanka maken zich zorgen. Reizigers die via een reisorganisatie op vakantie zijn, worden opgehaald, maar dat geldt niet voor zelfstandige reizigers. 'Wij kunnen hier helemaal niets, alleen maar wachten', zegt de Nederlandse Jill tegen de NOS. In Facebookgroepen geven tientallen Nederlandse reizigers aan zich zorgen te maken en niet te weten wat ze moeten doen. 'Onze verzekering haalt zijn handen ervan af', schrijft iemand op Facebook. Gisteren paste het ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor Sri Lanka aan van geel naar oranje. Volgens het ministerie zijn er nieuwe berichten dat het risico op vervolgaanslagen door voortvluchtige terroristen of religieuze wraakacties groot is. 'De noodtoestand duurt voort, de klopjacht duurt voort en de spanning in het land neemt toe', laat een woordvoerder van het ministerie weten. 'Als het geen noodzakelijke reis is, moet je nu terug naar Nederland komen.' De vijfhonderd reizigers die via een reisbureau hun reis naar Sri Lanka hebben geboekt, zijn via het Calamiteitenfonds overkoepelend verzekerd. Hun vlucht naar huis wordt betaald. Ook krijgen ze geld terug voor elke vakantiedag die ze mislopen door deze repatriëringsactie. De zelfstandige reizigers zijn alleen via hun eigen reis- en annuleringsverzekeringen verzekerd, maar 'terrorisme is niet gedekt op welke verzekeringspolis dan ook', zegt Nico Dekker van SOS International. Daardoor zijn alle eventuele extra kosten door het nieuwe reisadvies voor eigen rekening. Voorzitter Frank Oostdam van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) zegt geen zicht te hebben op de individuele of zelfstandige reizigers. 'Die kunnen we niet helpen. Deze repatriëringsvlucht valt onder de voordelen van pakketreizen. Ik kan alleen zeggen: boek de volgende keer een pakketreis. Maar wij maken ons ook zorgen erover.' Dekker is in gesprek met het Verbond van Verzekeraars om te kijken of er ook zelfstandige reizigers kunnen worden teruggehaald naar Nederland. 'Momenteel hebben ongeveer honderd zelfstandige reizigers zich bij de alarmcentrale van hun verzekering gemeld. Als wij groen licht krijgen van het Verbond, kunnen wij deze reizigers de komende vier dagen terug gaan halen.' Die reizigers worden dan op bestaande lijnvluchten bijgeboekt en hoeven dit niet te betalen. Maar, zegt Dekker, de overige reizigers worden niet actief opgezocht door hun verzekeraars. Als de regeling wordt goedgekeurd, moeten zij zelf contact opnemen met de alarmcentrale van hun verzekering. 'Verder worden ze alleen gecompenseerd voor hun vlucht, voor andere dingen krijgen ze het geld niet terug.' Jill (niet haar echte naam, red.) is al urenlang in Sri Lanka aan het wachten op het verlossende telefoontje. Ze wilde haar echte naam liever niet in dit artikel, omdat het thuisfront zich al veel zorgen over haar maakt. 'Vanochtend vroeg werden we meteen gebeld door mijn familie, dat we meteen naar huis moesten komen. Maar wij kunnen hier niets, dus mijn vader is al de hele dag aan het bellen met allerlei instanties.' Die instanties, waaronder haar verzekeraar, zeggen op dit moment nog niks te kunnen doen. 'Iedereen zegt: we weten nog niets, we moeten afwachten. Dat maakt het zo moeilijk.' Dat maakt de situatie voor Jill angstig en vervelend. 'Nee, ik heb absoluut geen vakantiegevoel meer.' Volgens Jill is er momenteel een tweestrijd gaande onder de toeristen in het land. 'De ene helft zegt dat wel goed komt en reist gewoon door en de andere helft wil zo snel mogelijk naar huis en is bang.' Verder heeft Jill nog geen enkele georganiseerde reiziger in Sri Lanka gezien, ze heeft alleen backpackers ontmoet. 'Veel mensen plannen hier hun eigen reis omdat dat zo goed te doen is hier.' Jill vindt het oneerlijk dat alleen een deel van de Nederlandse reizigers in het land wordt teruggehaald. 'Wij kunnen hier helemaal niets, alleen maar wachten. En als we horen dat we opeens op een vlucht mee mogen, kan dat waarschijnlijk niet eens zo last minute, vanwege de avondklok. Geen enkele taxi wil ons zo laat nog naar het vliegveld brengen.' In Facebookgroepen voor reizigers in Sri Lanka geven sommige reizigers aan gewoon zelf een nieuw ticket te hebben geboekt, ook al zijn ze niet verzekerd voor de extra kosten. 'Maar die tickets gaan hard. Dus er moeten echt knopen worden doorgehakt', zegt Lou op Facebook. 'Mijn moeder heeft het Calamiteitenfonds gebeld', zegt Julia. 'Ze geven geen advies. Ze zeiden wel dat het vliegveld nu chaos is, dus dat je waarschijnlijk helemaal het land niet uit kan. Mensen staan daar massaal te wachten op een ticket.' Oostdam van de ANVR raadt mensen aan naar Nederland te reizen. 'Om met dit reisadvies in Sri Lanka te willen blijven, is echt onverstandig. Ik zou de reizigers alleen nog kunnen aanraden om naar Colombo te reizen: vanaf daar gaan de repatriëringsvluchten. Wie weet is er zondag nog plek op de extra vlucht van TUI die georganiseerde reizigers ophaalt. We laten dan natuurlijk niemand staan. Alleen moeten de reizigers waarschijnlijk dan wel alsnog betalen.'
26/04 10u00  Marineschip Zeeland keert terug na 'redelijk succesvolle drugsjacht' Zo'n 2500 kilo drugs. Dat is de buit van het marineschip Zr. Ms. Zeeland, dat vandaag na ruim vijf maanden patrouille in het Caribisch gebied terugkomt in Nederland. De 'drugsjacht' van het Nederlandse marineschip is onderdeel van de internationale samenwerking tegen drugssmokkel. Volgens Paul Bijleveld, commandant van het schip, was de patrouille 'redelijk succesvol'. Op de zeebodem De bemanning van de Zr. Ms. Zeeland onderschepte de afgelopen maanden twee grote transporten met in totaal 2500 kilo drugs, vooral cocaïne. Ook zijn er twee drugstransporten verstoord. Daarbij zijn drugspakketten niet ingenomen, omdat ze na een achtervolging overboord zijn gegooid door de bemanning van een verdacht schip. 'Je weet dus niet precies om hoeveel kilo het gaat, maar wel dat er waarschijnlijk drugs in de pakketten zaten', vertelt een woordvoerder van Defensie. 'De bemanning van een verdacht schip gooit ze in zee, omdat ze dan moeilijker berecht kunnen worden.' Commandant Bijleveld schat in dat de bemanning van de verstoorde drugstransporten ruim 1200 kilo drugs vervoerden. Die pakketten liggen dus voorlopig op de zeebodem. 'De pakketten zijn dusdanig verzwaard met stenen dat ze op minimaal drieduizend meter diepte liggen. Dus dat dat aanspoelt, lijkt me sterk', zei hij vanmorgen op NPO Radio 1. Drugs en geld Bijleveld wijst erop dat de Zr. Ms. Zeeland naast drugsbestrijding ook andere taken had in het Caribisch gebied. 'We hebben ook een boot onderschept met een grote hoeveelheid geld. En op de laatste dag van onze patrouille hebben we leiding gegeven aan twee reddingsoperaties.' Toch trekken de drugsacties de meeste aandacht, erkent hij. Maar is 2500 kilo drugs niet een druppel op de gloeiende plaat? 'Wat gevonden wordt in containers kunnen wij op zee natuurlijk niet evenaren', aldus Bijleveld. 'Maar er zijn nu eenmaal verschillende manieren waarop drugssmokkel plaatsvindt. Dit is daar een van, en ik merk aan de manier waarop mensen reageren als we drugs onderscheppen dat het pijn doet.' Van Zeeland naar Groningen De Zr. Ms. Zeeland wordt in het Caribisch gebied afgelost door een ander Nederlands marineschip, de Zr. Ms. Groningen. Die blijft daar veel langer dan de Zeeland, namelijk twee jaar. Het idee is dat het schip blijft liggen en dat de bemanning iedere vier maanden wisselt. Patrouilleschip Zr. Ms. Zeeland komt vanochtend rond 10.00 uur aan in Den Helder.
26/04 10u00  Europese rechter kraakt hoge aantal brievenbusfirma's Het Europees Hof van Justitie zegt dat niet-Europese investeerders die via allerlei tussenbedrijfjes in Nederland en Luxemburg vestigingen in de EU hebben, geen recht hebben op belastingvoordelen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de duizenden brievenbusfirma's die Nederland telt. Het Financieele Dagblad schrijft over een arrest van het hof van 26 februari, dat niet eerder in de media kwam. Volgens het FD dreigt de grootste financiële klap voor investeerders van buiten de EU. Vaak gaat het om private investeerders, ofwel private equity, die via brievenbusfirma's aandelen hebben in bedrijven binnen de EU. Maar ook dienstverleners die dit soort bedrijven adviseren en beheren worden getroffen. De investeringsmaatschappijen hebben hun vestiging in belastingparadijzen, zoals de Kaaimaneilanden. Alleen al in Nederland zijn er zo'n 15.000 brievenbusfirma's. In de huidige Europese belastingrichtlijnen staat dat bedrijven binnen de EU geen bronbelasting hoeven te betalen op dividenden, rente en royalty's. Maar die voordelen vervallen als dat geld via een brievenbusfirma wordt doorgesluisd naar een bedrijf buiten de EU, zo oordeelde het hof in een zaak van de Deense belastingdienst tegen een Deens bedrijf, dat in handen is van zo'n investeringsfonds. Wel betalen Het bedrijf vond dat het geen bronbelasting had hoeven betalen, omdat het dividend uitkeerde aan een brievenbusfirma in Luxemburg. Maar, zo zegt het hof, Denemarken had het volste recht om wél belasting te heffen. Volgens de Europese rechter moet een bedrijf dat geld verdient met royalty's, rente of dividend zelf over dat bedrag kunnen beschikken. Dat kunnen brievenbusbedrijven niet. Die sluizen het geld rechtstreeks door naar de moederorganisatie, zonder dat ze er zelf iets mee kunnen. Het hof zegt zelfs dat Europese belastingdiensten moeten gaan bekijken of bedrijven misbruik maken van de huidige fiscale richtlijnen. Dat zou moeten worden onderzocht vanwege een 'reeks aanwijzingen', zegt de rechter, zoals het bestaan van brievenbusfirma's. Zware uitspraak In Het Financieele Dagblad zeggen deskundigen dat men zich op de Amsterdamse Zuidas grote zorgen maakt. Paul Sleurink van advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek spreekt van een 'zware uitspraak'. 'Private equity moet terug naar de takentafel', zegt hij. 'Daar is iedereen het over eens.' Hoogleraar internationaal belastingrecht Jan van de Streek van de Universiteit van Amsterdam zegt in de krant dat het arrest van het hof 'is ingeslagen als een bom'.
26/04 09u45  Vertrouwensbreuk en karaktermoord: hoe moet het nu verder bij Forum? Niets aan de hand. Dat was eerder deze week de houding van Thierry Baudet, voorman van Forum voor Democratie, nadat zijn partijgenoot en medeoprichter Otten in een weekendkrant had laten weten dat de stijl van Baudet niet altijd de zijne is. Otten stelde dat de partij wat minder naar nationalistisch rechts moet trekken en dat partijleden in de regio niet te veel in moeilijkheden moeten worden gebracht door gewaagde uitspraken. Niets aan de hand, het is een conclusie die weinigen nu, een paar dagen later, nog zullen trekken. Otten stapte op als bestuurslid en woorden als 'vertrouwensbreuk' en 'karaktermoord' zijn al gevallen. Kan Otten, lijsttrekker voor de Eerste Kamerfractie, nog wel verder bij de partij? Wil hij nog voor Forum voor Democratie de senaat in of trekt hij zijn kandidatuur in? Volgens Forum-Kamerlid Theo Hiddema is dat aan Otten zelf. Namen staan vast De lijst waarop Otten als nummer één staat, is al ingeleverd. 'Dat kan ook niet meer veranderd worden', laat een woordvoerder van de Kiesraad weten. Volgende week worden de definitieve lijsten vastgesteld, maar dat is omdat partijen nog de tijd hebben gekregen om zogeheten 'verzuimen' of ontbrekende informatie aan te vullen. Namen zelf kunnen niet meer worden gewijzigd. Eind mei kiezen de Statenleden de Eerste Kamerleden. De kans dat Otten dan door een gecoördineerde actie niet gekozen wordt, is volgens staatsrechtgeleerde Elzinga van de Rijksuniversiteit Groningen 'heel klein'. Er is een theoretische kans, als alle Statenleden op de andere kandidaten stemmen. Maar het is ingewikkeld en nog nooit vertoond. Als de fractie eind mei gekozen is, wordt een fractievoorzitter aangewezen. Als ze Otten niet kiezen, hoeft hij niet uit de fractie, maar is hij geen voorzitter. Zelfs als hij uit de partij wordt gezet, zou hij als individueel Kamerlid alsnog in de senaat kunnen blijven. Open discussie Maar zover is het allemaal nog lang niet. Terug naar dinsdag. Baudet reageert ogenschijnlijk kalm op het interview met Otten in NRC. Dat de partij nuchterder, zakelijker en oplossingsgerichter moest worden, dat Baudets speech op de overwinningsavond niet de goede toon had, dat het lerarenmeldpunt een misser van de partij was geweest: het leek allemaal of het wel gezegd mocht worden. 'Op sommige punten zaten er dingen in waarvan ik dacht, nou daar kunnen we het eens over hebben', zegt Baudet tegen de verslaggever van Nieuwsuur. Ook spreekt hij van 'een open discussie'. Maar donderdag is er van een sfeer voor een open discussie weinig meer te merken. In een persbericht van de partij wordt gesproken over een vertrouwensbreuk in het bestuur. Baudet zit ziek thuis met wat Hiddema als 'iets met voedsel' beschrijft. Hiddema staat als vervanger van Baudet in de hal voor de plenaire zaal van de Tweede Kamer de verzamelde pers te woord. 'Geldakkefietje' De vertrouwensbreuk zou niet voortkomen uit de openlijke kritiek van Otten zoals geuit in het NRC-interview, maar uit wat Hiddema een 'geldakkefietje' noemt. Niet eerder naar buiten gebracht om 'Ottens reputatie te sparen'. Hiddema wist het zelf al die tijd niet, zegt hij, maar de twee bestuursleden wel: Otten heeft geld naar zichzelf overgemaakt. 30.250 euro om precies te zijn. Eerder op de dag heeft Otten dan al aan NRC bevestigd dat dat klopt en dat het om een vergoeding voor 'bovenmatige uren' ging. Gemaakt voor onder meer de fondsenwerving van Forum voor Democratie en voor ledenwerving. Hij heeft het bedrag terugbetaald, en dat zou de reden kunnen zijn waarom Hiddema sussend van een akkefietje spreekt. Maar Hiddema realiseert zich ook dat zulke geldzaken blijven kleven en hij beaamt dat de zaak tot een vertrouwensbreuk binnen het bestuur heeft geleid. Toch is Hiddema dan, het loopt tegen zessen, nog hoopvol dat er 'iets te lijmen valt'. 'Misschien kan ik de rust brengen in de tent', zegt hij. 'Ik ga er mijn best voor doen'. Of Hiddema met Otten gesproken heeft of niet is niet duidelijk, maar amper twee uur later valt het woord 'karaktermoord' in een tweet van Henk Otten, waarin hij ook zegt in het partijbelang terug te treden uit het bestuur. 'Dit zo lezende', zegt politiek verslaggever Ron Fresen, 'heb je niet het idee dat dit een conflict is dat nog bijgelegd kan worden.' Maar hoe dan nu verder? Otten staat nog wel als nummer één op de lijst voor de Eerste Kamer. Ruim een jaar geleden was het Baudet zelf die zei 'heel veel vertrouwen' in Otten te hebben. Betrokken bij een groot deel van de organisatie van de partij en contacten onderhoudend met veel regionale kandidaten. 'Ik ben ervan overtuigd dat dit een groot succes zal worden', zei Baudet maart vorig jaar. Lars Benthin, die eerder opstapte bij Forum en nu bij de VVD-jongeren actief is, noemde Otten eerder ook 'onmisbaar voor de partij'. Is de rol van Otten, zo'n centraal persoon in de partij en medeoprichter, dan nu helemaal uitgespeeld? Het is de vraag wat Otten, een week nadat hij openlijk de confrontatie met partijleider Baudet heeft gezocht, van plan is. In zijn tweet zei Otten dat hij op het juiste moment op de gang van zaken in zal gaan. Wanneer dat is, weet alleen hij.
26/04 09u45  Dood Palestijnse jongen in Belgisch asielcentrum mogelijk afrekening Een 9-jarige Palestijnse jongen, die woensdag dood werd gevonden in een Belgisch asielzoekerscentrum, is mogelijk vermoord als afrekening voor een openstaande schuld. In een sms zou de familie zijn gevraagd om losgeld, melden Belgische media. '100.000 euro of je ziet Daniël niet meer levend terug.' Dat bericht ontving de tante van de jongen dinsdagmorgen, schrijft onder meer De Morgen. Daniël was op dat moment al twaalf uur vermist. Het telefoonnummer kon worden getraceerd en vrijwel meteen werd een verdachte aangehouden. Nog vier andere verdachten werden in de loop van de dag gearresteerd. Het zou gaan om vijf Palestijnse mannen tussen de 19 en 34 jaar. Vastgebonden Ruim een etmaal na het losgeld-sms'je werd Daniël teruggevonden. Zijn handen en voeten waren vastgebonden. Zijn lichaam was deels verborgen in een gracht. De familie zegt tegen De Morgen niet te weten waarom het losgeld werd geëist. De politie houdt er rekening mee dat zij een schuld hadden. De jongen is enig kind van een Palestijnse moeder en Libanese vader. Het gezin zat in een Libanees vluchtelingenkamp. Toen de ouders scheidden nam de moeder van de jongen hem mee naar België. Sinds vier maanden verbleven zij in het asielzoekerscentrum in Broechem. Daniël stond volgens De Morgen bekend als een vrolijke jongen die veel zong. Toen hij maandagavond een stukje ging fietsen, kwam hij niet meer terug. Zijn fiets werd die avond gevonden in een speeltuintje van het centrum. Twee dagen later werd hij gevonden.
26/04 09u45  Vastgebonden man gevonden bij brandende auto Amsterdam In Amsterdam Nieuw-West is vannacht op een parkeerterrein bij een brandende auto een man aangetroffen die was vastgebonden aan een hek. De brand was vannacht rond 03.30 uur gemeld. Brandweermannen die de brand aan het blussen waren, hoorden geroep om hulp en maakten de man los. Een ambulance heeft de 33-jarige man, die langdurig in de rook van de auto heeft gestaan, naar het ziekenhuis gebracht. De politie roept getuigen op zich te melden. Een politiehelikopter heeft vanuit de lucht foto's gemaakt van de situatie op het parkeerterrein, dat niet ver van Halfweg ligt. Over de toedracht is nog niets bekend.
26/04 09u30  KPN wil gedeeltelijk samenwerken met Huawei voor 5G-netwerk KPN heeft een voorlopige overeenkomst met het Chinese Huawei gesloten voor de levering van 5G-technologie. Dat maakt het Nederlandse telecombedrijf bekend bij de presentatie van de kwartaalcijfers. Om straks snelle 5G-diensten te kunnen aanbieden moet KPN een deel van zijn netwerk vernieuwen. Daarbij maakt het bedrijf onderscheid tussen het 'kernnetwerk', dat wat beveiliging betreft gevoelig is, en minder spionage gevoelige technologie. Kern en bijzaak Wat het eerste betreft wil KPN alleen met een 'westerse' partij in zee gaan. Als dat doorgaat, dan zal volgens het bedrijf de kern van het mobiele netwerk voor 5G niet door een Chinese partij geleverd worden. Wat betreft de radio- en antennetechnologie ligt dat anders. Daarvoor heeft KPN nu voorlopig afgesproken dat Huawei die mag leveren. Spionage De beslissing over wie welke technologie voor het nieuwe netwerk in Nederland mag leveren ligt op dit moment erg gevoelig. Critici vrezen dat de Chinese overheid het Nederlandse communicatieverkeer via technologie van het eveneens Chinese Huawei kan beïnvloeden, afluisteren of stopzetten. Bewijs voor spionage via de technologie van Huawei is tot dusver niet geleverd. Wel waarschuwde AIVD-baas Dick Schoof begin deze maand in algemene zin nog dat Nederland niet te afhankelijk moet worden van Chinese apparatuur. 'We moeten niet afhankelijk zijn van landen die een offensieve cyberstrategie hebben tegen onze belangen, in het bijzonder Rusland en China', zei Schoof toen. Ook hij maakte daarbij onderscheid tussen kerntechnologie en andere diensten: 'Zorg dus dat je dat soort software niet in de kern van je systeem hebt, want dan ben je daar afhankelijk van.' Nog niet definitief De overeenkomst tussen KPN en Huawei is nog niet definitief. Mocht de Nederlandse overheid er bezwaar tegen hebben, dan kan KPN het contract nog kosteloos aanpassen of opzeggen, vertelt financieel topman Jan Kees de Jager in het NOS Radio 1 Journaal. Het onderzoek naar veiligheidsrisico's bij 5G-netwerken in Nederland door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid loopt nog. Naar verwachting zullen de resultaten daarvan eind volgende maand bekend zijn.
26/04 09u15  'Ik waarschuwde al jaren voor radicaliserende moslims in Sri Lanka' 'Iedereen is erg gespannen. Wij zijn nog in shock.' Dat zegt Reyyaz Salley, voorzitter van een van de oudste islamitische gebedshuizen in Sri Lanka. 'We hebben geen geschiedenis van geweld tussen moslims en christenen in dit land.' Na de aanslagen door moslimextremisten, waarbij ruim 250 mensen omkwamen, vonden er op Sri Lanka christelijke wraakacties plaats tegen moslims. The New York Times doet verslag van vergeldingsacties door christenen in de stad Negombo, waar meer dan de helft van de slachtoffers viel. De afgelopen dagen werden moslims belaagd door christelijke mannen die huizen binnengedrongen en mensen in elkaar sloegen. Veel slachtoffers zouden ahmadi-moslims zijn, die vanwege hun geloof uit Pakistan gevlucht waren. Honderden vluchtelingen zijn gisteren Negombo ontvlucht om aan de wraakacties te ontkomen. Om te voorkomen dat de situatie nog meer uit de hand loopt hebben de aartsbisschop, de belangrijkste imams en andere religieuze leiders gisteren op het kantoor van de Sri Lankaanse president besproken hoe ze de vrede kunnen bewaren. Moslimgeleerde Akram Nooramith, bestuurslid van de landelijke organisatie van moslimgeestelijken, is heel tevreden met de reactie van de kerkleiding. 'De kerk heeft heel duidelijk gemaakt dat de aanslagen met Pasen niet de schuld zijn van de moslimgemeenschap, maar van een klein aantal misleide mensen.' De moslimgeleerde heeft namens zijn geloofsgenoten toegezegd dat moslims vandaag na het vrijdagavondgebed 'onze mouwen gaan opstropen en meehelpen met de wederopbouw van de kerken en huizen van de christenen.' Het is de vraag of de verzoening tussen de moslims en christenen in Sri Lanka hierdoor op gang komt en het geweld zal afnemen. Tussen moslims onderling ziet het er sowieso minder rooskleurig uit, vertelt Reyyaz Salley. Hij laat de Dewata-Gaha moskee in de hoofdstad Colombo streng bewaken. 'Het voornaamste gevaar voor ons komt van de moslimfundamentalisten,' zegt hij. 'We zijn soefi-moslims en onze moskee is een heiligdom die door mensen van alle religies wordt erkend. Behalve door de fundamentalisten: die noemen het een tempel of zelfs een kerk.' De frustratie in Salleys stem klinkt duidelijk door als hij telefonisch zijn verhaal doet tegenover de NOS. Hij vertelt dat hij en zijn broer, die de gouverneur is van de dichtstbevolkte provincie van het land, de Western Province, regelmatig worden bedreigd door moslimextremisten. Een paar maanden geleden waarschuwde Salley de inlichtingendiensten. 'Ik had video's gezien waarin extremistische jongeren gematigde moslims bedreigden. Maar de inlichtingendiensten deden er niets mee.' Hij zegt dat het probleem, en de ontkenning daarvan, al jaren speelt. 'In 2008 ben ik samen met mijn broer naar de pers gestapt om te zeggen dat extremistische moslimgroeperingen in opkomst waren. Maar in plaats van dat ze naar ons luisterden, werden we zelf beschuldigd van het opstoken van religieuze haat. En nu is mijn moskee ook doelwit.'
26/04 08u30  Prins William: terrorist Nieuw-Zeeland heeft niets bereikt De Britse prins William heeft in Nieuw-Zeeland gezegd dat de Australische terrorist die in Christchurch vijftig mensen doodschoot, niet is geslaagd in zijn doel om haat te verspreiden. De hertog van Cambridge sprak in een moskee in Christchurch honderd mensen toe, onder wie premier Jacinda Ardern en enkele moslimleiders. 'Hij probeerde verdeeldheid en haat te zaaien in een ruimte die staat voor saamhorigheid en onbaatzuchtigheid, maar dat is hem niet gelukt', zei William. William volgde het voorbeeld van premier Ardern door de naam van de terrorist niet te noemen. Hij bezocht ook de andere moskee waar de extremist had toegeslagen. De prins zei dat hij aanvankelijk niet kon geloven dat zoiets was gebeurd in een land dat leek te ontsnappen aan de mondiale trend van verdeeldheid en woede en dat voor hem van jongs af aan garant staat voor optimisme. Ardern zei na afloop tegen verslaggevers dat het bijzonder is dat zo'n belangrijk lid van de koninklijke familie zijn afspraken opzij zet om naar Nieuw-Zeeland te komen en daar respect aan de slachtoffers te betuigen.
Laatste update: vandaag om 12u15
Lees meer van NOS.nl >

AD.nl

Verbergen Tonen
26/04 12u15  Eerste seriemoordenaar ooit op Cyprus bekent zeven moorden Een 35-jarige man heeft bekend dat hij vijf vrouwen en twee meisjes heeft vermoord op Cyprus. Dat meldden Cypriotische media vandaag. Hij is volgens de autoriteiten de eerste seriemoordenaar ooit op het eiland.
26/04 12u15  'Chinese interesse voor DAF en bustak VDL' De Chinese projectontwikkelaar Evergrande Group heeft wel oren naar een overname van Nederlandse automakers. Het bedrijf zou onder meer truckmaker DAF en de busdivisie van VDL hebben benaderd, zo meldden ingewijden aan persbureau Bloomberg.
26/04 12u15  President Sri Lanka: Leider van groep achter aanslagen omgekomen bij bomaanval hotel Zahran Hashim, de leider van moslimextremisten die de aanslagen in Sri Lanka pleegden, is omgekomen bij de bomaanval op het Shangri-La hotel. Dat zegt de Sri Lankaanse president Maithripala Sirisena op basis van informatie van inlichtingendiensten. Hashim was de leider van de lokale radicaalislamitische groepering National Thowheeth Jama’ath (NTJ).
26/04 12u15  Joseph (71) bestond na zijn vakantie ineens niet meer volgens de gemeente: ‘Emigratie? Ik wist van niks!’ Joseph van Rijn zit achter het raam van zijn appartement aan de Beresteinlaan. Borreltje en krantje erbij. Hij voelt zich er helemaal thuis. Maar tot zijn verbazing kreeg hij bericht van de gemeente dat hij geëmigreerd zou zijn.
26/04 12u00  Kuipers benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau Scheidsrechter Björn Kuipers wordt vandaag tijdens de jaarlijkse Lintjesregen benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.
26/04 12u00  Rechter verbiedt staking boa’s Koningsdag Amsterdam De voorzieningenrechter in Amsterdam heeft vandaag een voorgenomen staking van buitengewoon opsporingsambetanaren (boa’s) op Koningsdag verboden. De impact op veiligheid en openbare orde is te groot als de boa’s niet op straat zijn op deze extreem drukke dag, vindt de rechter.
26/04 11u45  Wat doen de mannen van VI nog bij Talpa? Journaliste Angela de Jong schrijft vijf keer per week een column over wat haar opvalt op televisie.
26/04 11u45  Twaalf clubs maken nog kans op promotie naar de eredivisie Hoop doet leven in de eerste divisie. Met een beetje fantasie speelt nummer 13 Roda JC volgend seizoen ‘gewoon’ weer tegen Ajax, Feyenoord en PSV. Zelfs Telstar, de huidige nummer 15, zal straks misschien ook in de eredivisie te bewonderen zijn.
26/04 11u45  Humberto Tan benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau Humberto Tan heeft een lintje opgespeld gekregen. De 53-jarige presentator mag zich vanaf vandaag Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Hij kreeg het ordeteken vanochtend van de burgemeester in Amstelveen vanwege zijn lange lijst aan vrijwillige activiteiten.
26/04 11u45  Eerste training compleet afgelast na opspringende putdeksel De eerste vrije training van het GP-weekend in Bakoe heeft nog geen kwartier geduurd. Een opspringende putdeksel zorgde voor code rood en even later maakte de chauffeur van de takelwagen er een potje van, waarna besloten werd de sessie niet meer te herstarten.
26/04 11u30  Wielrenner De Greef (27) overleden aan gevolgen van hartaanval Wielrenner Robbert de Greef is vrijdagmorgen overleden. De Geldroppenaar werd eind maart tijdens een wielerwedstrijd in Zeeuws-Vlaanderen getroffen door een hartaanval en lag sindsdien in coma. De Greef is slechts 27 jaar oud geworden.
26/04 11u30  Zelfstandige reizigers Sri Lanka voelen zich aan hun lot overgelaten Tientallen Nederlandse vakantiegangers die op eigen gelegenheid naar Sri Lanka reisden, zijn onaangenaam verrast door het nieuws over de repatriëring van Nederlanders die in georganiseerd verband in het land verblijven. ,,Wij krijgen nul hulp en voelen ons aan ons lot overgelaten’’, zegt een reiziger tegen deze site.
26/04 11u30  Peter Heerschop blaast ‘Lieve Marianne’ nieuw leven in op 538 Peter Heerschop keert terug naar zijn oude stek 538. De cabaretier is vanaf vrijdag 10 mei weer te horen op de radiozender, zo maakte hij bekend in de 538 Ochtendshow met Frank Dane.
26/04 11u30  LIVE | Putdeksel zorgt voor lange onderbreking VT1 De eerste twee vrije trainingen voor de GP in Bakoe staan vandaag op het programma. Mis niets van de ontwikkelingen uit Azerbeidzjan in ons liveblog!
26/04 11u15  Timmer en Booij krijgen de leiding over talenten TeamNL Marianne Timmer (44) en Minke Booij (42) zijn door sportkoepel NOC*NSF benoemd tot chef de mission van de Nederlandse talenten.
Laatste update: vandaag om 12u15
Lees meer van AD.nl >

de Volkskrant

Verbergen Tonen
26/04 12u00  Tot zijn dood een politieke visionair Als minister van Financiën voerde Johan Witteveen de btw in en daarna was hij directeur van het IMF. Maar als prominent soefist was hij er ook van overtuigd dat er naast de materiële wereld een spirituele wereld bestaat waarin een veel dieper geluk is te vinden.
26/04 12u00  Strijd binnen FvD escaleert met ‘karaktermoord’ na ‘kasmoment’ door partijarchitect Otten De strijd binnen Forum voor Democratie heeft een bloedige apotheose gekregen. De ooit zo machtige Henk Otten is weg als bestuurder. Volgens de partij deed hij een greep in de kas – of een ‘kasmoment’ zoals Kamerlid Theo Hiddema het noemt. Zelf spreekt Otten van ‘karaktermoord’ door Thierry Baudet.
26/04 10u45  Lagere belastingen? Prima, maar dan wel harder werken Na uitstel door de brand in de Notre-Dame hield president Macron donderdag zijn lang verwachte toespraak. Hij bleek de conclusies van het nationale debat slim naar zijn hand te hebben gezet. Lagere belastingen? Prima, maar dan wel harder werken. Ook over immigratie en islam sprak hij zich ferm uit.
26/04 09u15  Reisorganisaties halen Nederlandse toeristen terug uit Sri Lanka Bij de aanslagen in Sri Lanka zijn zo’n honderd mensen minder omgekomen dan de autoriteiten eerder meldden. Het dodental is donderdag bijgesteld van 359 naar ‘ongeveer 253’, aldus het ministerie van Volksgezondheid. De Nederlandse regering heeft ondertussen het reisadvies aangescherpt. Nederlandse toeristen worden gerepatrieerd.
26/04 08u30  Klappen en zingen voor democratie in Soedan: ‘Het hele systeem moet anders’ De sfeer bij de volksprotesten in Khartoem doet denken aan een festival. Maar de eisen van de betogers zijn serieus: betaalbaar brood, rechten voor vrouwen en politieke verandering. ‘Het hele systeem moet anders.’
26/04 08u30  Hoe komt het OM uit deze vertrouwenscrisis? Bij het Openbaar Ministerie lijken fatsoensregels voor hooggeplaatste werknemers niet te gelden en ontbreekt het in de top aan daadkracht en leiderschap. Topman Van der Burg moest na de presentatie van het rapport-Fokkens diep door het stof, maar moet nu zelf orde op zaken stellen.
26/04 00u15  ‘Ik heb huilende mensen tegenover me gehad. Hun organisatie is besmeurd’ Bijna een jaar lang dook Jan Watse Fokkens in de ‘verziekte’ verhoudingen bij het Openbaar Ministerie. Hij sprak met 120 medewerkers. Donderdag publiceerde hij zijn harde eindconclusies. ‘Nee, leuk was de klus niet.’11 
25/04 23u45  Macron wil de school sluiten waar hij en de Franse elite tot leiders zijn gekneed Vlak voor de televisieuitzending van Macrons toespraak met maatregelen om de gele-hesjescrisis te bezweren, vloog de Notre-Dame in brand. Donderdagavond richt president Macron zich alsnog tot het volk. Zijn belangrijkste bod: het sluiten van de elitaire bestuursschool École Nationale d’Administration. ‘Symboolpolitiek’, vinden tegenstanders.
25/04 23u30  Saadia Ait-Taleb vecht haar strafontslag aan: ‘Mij is afgepakt waar ik goed in was: samenleving dienen’ De Amsterdamse voormalige antiradicaliseringsambtenaar Saadia Ait-Taleb zou zich schuldig hebben gemaakt aan belangenverstrengeling, maar vecht haar strafontslag aan. ‘Het is een groot trauma voor mij, ik weet niet of ik hier ooit overheen zal komen.’
25/04 23u30  Nieuwe toezichthouder floot AIVD geregeld terug sinds invoering ‘sleepwet’ Een ‘bulkhack’ van miljoenen mensen en het opvragen van gegevens van een buitenlandse journalist. Twee plannen van de Nederlandse inlichtingendiensten waar de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB) afgelopen jaar een stokje voor stak, volgens het eerste jaarverslag van de kersverse toezichthouder.
25/04 23u30  ‘Bordenchaos’, ‘extra obstakels’: leiden matrixborden te veel af? En nog drie vragen Na drie ongelukken met negen dodelijke slachtoffers in amper drie dagen tijd heeft Rijkswaterstaat een onderzoek aangekondigd naar de zogenoemde matrixportalen langs de weg.
25/04 23u30  Kreeg Otten een dolk in de rug? Hiddema: ‘Ja, maar van wie? Ik zou het niet weten’ Henk Otten heeft zijn functie als penningmeester in het bestuur van Forum voor Democratie neergelegd, nadat bekend was geworden dat hij 30 duizend euro naar zichzelf had overgemaakt. Is hij wel geschikt om namens Forum de Eerste Kamer in te gaan? Tweede Kamerlid Theo Hiddema: ‘Hij heeft als senator nog geen misstap begaan, hij is nog niet eens beëdigd.’
25/04 22u00  Tot zijn dood een politieke bemoeial Als minister van Financiën voerde Johan Witteveen de btw in en daarna was hij directeur van het IMF. Maar als prominent soefist was hij er ook van overtuigd dat er naast de materiële wereld een spirituele wereld bestaat waarin een veel dieper geluk is te vinden.
25/04 21u45  Tot zijn dood bleef oud-minister een politieke bemoeial die graag zijn ongezouten mening gaf Als minister van Financiën voerde Johan Witteveen de btw in en daarna was hij directeur van het IMF. Maar als prominent soefist was hij er ook van overtuigd dat er naast de materiële wereld een spirituele wereld bestaat waarin een veel dieper geluk is te vinden.
25/04 20u00  Joe Biden wil Trump verslaan en stelt zich kandidaat voor Witte Huis In een politieke carrière die vier decennia omspant, probeerde Joe Biden al twee keer president te worden. Hij faalde jammerlijk: niet populair genoeg. Toch gooide Biden (76) zich donderdag voor de derde keer in de Democratische race. Dit keer als de populairste kandidaat: want hij staat nu te boek als de enige Democraat die president Trump kan verslaan.
Laatste update: vandaag om 12u00
Lees meer van de Volkskrant >

NRC Handelsblad

Verbergen Tonen
26/04 12u15  Adams’ ‘Become Desert’ laat je luisteren alsof je midden in een landschap staat John Luther Adams’ machtige orkestwerk Become Ocean (2013) bezorgde hem een Pulitzer, een Grammy en wereldroem. Donderdag gaf het Rotterdams Phil. Orkest de Europese première van de sequel: ‘Become Desert’ (2017).
26/04 12u15  Opera ‘Les Bienveillantes’ lokt je meesterlijk mee naar een plek waar je niet wilt zijn Opera Vlaanderen brengt de schandaalroman ‘Les Bienveillantes’ van Jonathan Littell op het podium. Het is een misselijkmakende triomf.
26/04 12u15  Rechter verbiedt staking boa’s Amsterdam Koningsdag De rechter vreest dat de openbare orde en veiligheid in gevaar kunnen komen als de boa’s gaan staken.
26/04 12u00  Rechter verbiedt staking boa’s Koningsdag De rechter vreest dat de openbare orde en veiligheid in gevaar kunnen komen als de boa’s gaan staken.
26/04 12u00  Michael Wolf fotografeerde mensen die klem zitten De Duitse fotograaf en beeldend kunstenaar Michael Wolf is op 65-jarige leeftijd overleden. Hij stond vooral bekend om zijn fotoseries van de eindeloos uitstrekkende flatgebouwen in zijn woonplaats Hong Kong.
26/04 12u00  Op de fiets langs de oostkust van autoland Amerika Amerika werkt hard aan een fietsroute langs de oostkust. De East Coast Greenway verbindt wereldsteden als New York en Washington DC.
26/04 11u45  Fietsen in Autoland Amerika Amerika werkt hard aan een fietsroute langs de oostkust. De East Coast Greenway verbindt wereldsteden als New York en Washington DC.
26/04 11u30  Hee, gezellig, mijn co-auteur is een robot! Kunstmatige intelligentie wordt een steeds belangrijker instrument van wetenschappers. Nederlandse onderzoekers werken aan een robot die co-auteur kan zijn van een wetenschappelijk artikel.
26/04 11u15  Rotterdamse start-up wil Notre-Dame herstellen met 3D-techniek en eigen restmateriaal. Oorspronkelijke materialen en ambachtslui zijn schaars. Daarom moet de Notre-Dame worden gerestaureerd met behulp van eigen as en 3D-techniek, vindt de Rotterdamse start-up Conc3rde.
26/04 11u15  Hammershøi dankt reputatie aan stille vertolkingen van dat ene adres De interieurs van de Deense schilder Vilhelm Hammershøi hebben een wonderlijke intensiteit. Ze hangen nu in Parijs.
26/04 11u00  Aarde warmt op, oceanen verzuren Veel zeedieren hebben een kalkskelet dat oplost in een zure omgeving. Zo ook vleugelslakken: zee-engelen en zeevlinders. Is dat een probleem, nu de oceanen verzuren?
26/04 10u45  Misschien is koraal in staat de opwarming te overleven Niet alle koraalwetenschappers zijn even pessimistisch over het Australische Great Barrier Reef, dat te lijden heeft van verzuring en warmer zeewater. Een nieuwe generatie hoopt een oplossing te vinden, bijvoorbeeld via genetische modificatie. ‘Als er geen hoop meer is, waarom zouden mensen zich dan nog zorgen maken?’
26/04 10u45  Subsidieregeling zonnepanelen met drie jaar verlengd Zonnepaneelhouders kunnen tot 1 januari 2023 energie die zij terugleveren aan het stroomnet belastingvrij aftrekken van hun eigen energieverbruik.
26/04 10u30  Tijdschrift legt Doornroosje definitief in coma: protest Iedere week bespreekt de redactie wetenschap hier ophef in de wetenschap. Vandaag: ‘seksualisering’ van het publicatieproces.
26/04 10u30  Man vastgebonden aan hek bij brandende auto in Amsterdam Het is onduidelijk wat er precies gebeurd is. De man is overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij wordt verzorgd.
Laatste update: vandaag om 12u15
Lees meer van NRC Handelsblad >

Trouw

Verbergen Tonen
26/04 12u15  Rechter verbiedt staking boa's op Koningsdag in Amsterdam De rechter heeft in een kort geding een staking van buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) op Koningsdag in Amsterdam verboden. De impact op veiligheid en openbare orde is te groot als de boa’s niet op straat zijn op deze extreem drukke dag, vindt de rechter.
26/04 12u00  Rechter verbiedt staking boa's op Koningsdag in Amsterdma De rechter heeft in een kort geding een staking van buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) op Koningsdag in Amsterdam verboden. De impact op veiligheid en openbare orde is te groot als de boa’s niet op straat zijn op deze extreem drukke dag, vindt de rechter.
26/04 11u45  Op zoek naar Australische literatuur in Sydney Berichten van veraf. In Australië deed ik wat ik in Nederland tussen toiletbezoeken ook graag doe: even binnenlopen bij boekhandels en bibliotheken.
26/04 11u30  Algoritmes maken de mens niet overbodig, Harari is te pessimistisch Grote denkers openen ons de ogen, maar wat zien zij zelf over het hoofd? Vandaag: Hans Achterhuis over de blinde vlekken van Yuval Noah Harari.
26/04 11u30  Tweede Kamer wil dat medicatie moet worden uitgezonderd van strenge milieueisen D66 en VVD vinden dat medicatie moet worden uitgezonderd van strenge milieueisen. Dat kan levens redden.
26/04 11u15  Doe de dominee niet in de uitverkoop Een onzalig plan, om predikanten met een hbo-opleiding toe te laten, vindt Ad van Nieuwpoort , predikant te Bloemendaal en Overveen. De synode van de Protestantse Kerk Nederland vergadert hier vrijdag over.
26/04 11u00  Dit is hoe SP, D66 en PvdD kiezers warm proberen te maken voor de Europese verkiezingen De volgende verkiezingen staan voor de deur. Campagneleiders moeten dubbel zo hard laten zien dat ze de kunst van het overtuigen in de vingers hebben. Bij uitzondering vertellen ze daarover.
26/04 10u30  Natuurgidsschrijver Dirk Hilbers laat je de Wadden zien zoals je ze nog nooit zag Reisgidsen zijn er genoeg, maar de Crossbill-gids is anders. Natuurschrijver Koos Dijksterhuis gaat op pad met natuurgidsschrijver Dirk Hilbers, aan de rand van het wad.
26/04 10u30  CD's op vrijdag: Rembrandt, Rostropovitsj en Aldous Harding Met een album vol muziekstukken die Rembrandt in zijn tijd gehoord heeft en een documentaire over de legendarische cellist Rostropovitsj, is de verzameling cd’s op vrijdag deze week opvallend veelzijdig. Van de zonnige nieuwe popplaat van Matt Simons tot de Zweedse folkband The Tallest Man On Earth en de fascinerende teksten van Aldous Harding: het regent sterren.
26/04 10u00  Kernontwapening klinkt prachtig, maar het is luchtfietserij Er zijn van die kwesties waar je gevoelsmatig tegen bent, maar volgens wetten van de logica voor moet zijn. Kernwapens vallen daaronder.
26/04 09u45  Wat levert de koning ontvangen op Koningsdag een stad op? Vraag dat maar aan Dordrecht Morgen viert de koning in Amersfoort zijn verjaardag. De stad hoopt op een boost, net als in Dordrecht gebeurde.
26/04 09u30  Algerijnen gaan vandaag opnieuw de straat op én de schoolbanken in Algerijnen gaan vandaag, net zoals de afgelopen maanden op vrijdag, de straat op. Na de protesten kruipen de demonstranten in de schoolbankjes, om te leren hoe ze het land opnieuw kunnen opbouwen.
26/04 09u30  Een liefdesaffaire, machtsmisbruik en leugens: Een justitiedrama in negen bedrijven Twee hoofdofficieren die stelselmatig niet de waarheid spreken en een gebrek aan ‘ethisch leiderschap’. Het langverwachte rapport naar de liefdesaffaire in de top van het Openbaar Ministerie laat geen spaan heel van de twee hoofdpersonen en hekelt ook de organisatiecultuur en de leiding. Wat is er precies gebeurd volgens de onderzoekers? Een justitiedrama in negen bedrijven.
26/04 09u15  Er is een debat nodig over de waarde van het leven, ook het ongeboren leven De registratie van een kind na abortus laat zien dat een maatschappelijke discussie nodig is over de vraag wanneer je mens bent, aldus ChristenUnie-kamerlid Carla Dik-Faber.
26/04 09u15  In de bossen zijn bewapende boa’s geen overbodige luxe In tegenstelling tot hun collega’s in de stad, zijn zogeheten groene boa’s soms wel volledig bewapend. Geen overbodige luxe, aangezien ze oog in oog staan met zware criminelen en de aanrijtijd van de politie lang is.
Laatste update: vandaag om 12u15
Lees meer van Trouw >

Het Parool

Verbergen Tonen
26/04 12u15  Deze 28 Amsterdammers kregen een lintje Het regende vrijdagochtend weer lintjes in de Nieuwe Kerk. Burgemeester Femke Halsema mocht 28 Amsterdammers onderscheiden. De jaarlijkse toekenning van onderscheidingen voor een bijzondere bijdrage aan de samenleving viel dit keer wat zuiniger uit dan vorig jaar, toen er 40 lintjes konden worden uitgereikt. Burgemeester Halsema kon vrijdag eenmaal de versierselen uitreiken van Ridder in de Orde v
26/04 12u15  State, een New York-lookalike in het Amstelkwartier Het gebouw State van architectenbureau ZZDP kent invloeden uit de Amsterdamse school en is geïnspireerd op het New Yorkse Flatiron. Minder hoog, maar hoog genoeg om, bovenin, over alles uit te kijken. New York reikt Amsterdam de hand, de Chicagoschool flirt met de Amsterdamse: zo zou je het beste State kunnen definiëren dat net de steigers van zich heeft losgeschud in het Amstelkwartier. Op loopaf
26/04 12u00  Rechter verbiedt staking boa's Koningsdag De rechter verbiedt de staking die boa's op Koningsdag wilden organiseren, vanwege de veiligheid en de openbare orde. De gemeente spande een kort geding aan omdat 'het risico op maatschappelijke onrust te groot is.'De boa's wilden op Koningsdag van 18.00 uur tot 21.00 uur het werk neerleggen. Ze protesteren tegen het besluit van burgemeester Halsema om hen niet uit de rusten met geweldsmiddelen al
26/04 12u00  De Amsterdammers die een lintje mogen ontvangen Het regende vrijdagochtend weer lintjes in de Nieuwe Kerk. Burgemeester Femke Halsema mocht 28 Amsterdammers onderscheiden. De jaarlijkse toekenning van onderscheidingen voor een bijzondere bijdrage aan de samenleving viel dit keer wat zuiniger uit dan vorig jaar, toen er 40 lintjes konden worden uitgereikt. Burgemeester Halsema kon vrijdag eenmaal de versierselen uitreiken van Ridder in de Orde v
26/04 11u45  Fout parkeren wordt fors duurder Per 1 juli worden de boetes voor fout parkeren in Amsterdam opgehoogd naar het wettelijke maximum van 62,70 euro. Daarbovenop komt nog minimaal eenmaal het uurtarief van het gebied waarin de auto staat geparkeerd. Nu is deze naheffingsaanslag nog 47,60 euro. In 2017 haalde de stad 205,2 miljoen euro op aan boetes voor fout parkeren. Dat geld gaat volledig op aan kosten voor parkeerhandhaving. Het
26/04 11u45  Tottenham Hotspur is de gewenste tegenstander Ik ben op weg van Amsterdam naar Volendam om daar twee jeugdwedstrijden te bekijken. Het bloeiende koolzaad in de bermen laat mijn gedachten zweven, zonlicht spettert op het water in het polderland. Het is een dag waarop alle zintuigen zich openen en zich met de dagpracht vullen. Hoe mooi dit stukje Holland, om dromerig van te worden.En dromen doe ik, hevig geïnspireerd ook door het mooie voetbal
26/04 11u30  Een derde jongeren niet naar inentingsactie meningokokken Een derde van de opgeroepen jongeren is deze maand niet komen opdagen op de massale inentingsactie tegen meningokokken. Aanleiding voor de gemeente nog meer campagne te voeren. Posters in bushokjes, spotjes op radiostation FunX, filmpjes van nabestaanden op AT5 en boodschappen op sociale media. De gemeente en de GGD zetten al maanden stevig in om meer jongeren hun inentingen te laten halen. Maar d
26/04 11u30  IJshockeyclub Amsterdam Tigers gaat naar Eerste Divisie Het bestuur van ijshockeyclub Amsterdam Tigers heeft in goed overleg met de technische commissie en staf van het eerste team besloten om volgend jaar uit te komen in de Eerste Divisie. Met de beschikbare spelers en het huidige budget kan volgens de club geen BeNe League-waardig team worden geformeerd. Een aantal spelers stopt; er wordt verder gegaan met geroutineerde spelers, aangevuld met Amsterd
26/04 11u15  De stad ontvluchten vanwege wildplassers Vorige Koningsdag legde Harmen van der Ploeg (53) honderden wildplassers vast in zijn straat in de Jordaan (zie filmpje). Nu ontvlucht hij de stad. Hoe gaat u zich morgen wapenen ­tegen de wildplassers?'Dit keer vlucht ik naar Parijs. Ik heb er geen zin meer in. Er wordt de hele dag tegen onze voordeur aan geplast en onze straat in de Jordaan is helemaal nat van de pis. Bij mijn overbuurman loopt
26/04 11u15  'Dat is dan het Thierry-syndroom, patiënt Rechts' 'Hoe is het met de patiënt, zuster?' 'Nou, hij is echt ziek hoor, dokter...'Dank u wel... Wat hoor ik nu, patiënt Rechts. U bent een beetje ziekjes?'Valt wel mee, dokter...'Nou ik geloof dat het helemaal niet meevalt, patiënt Rechts. Steek u tong eens uit, alstublieft.'Ahhh!'Ja, ik zie het. De senatorziekte. Mevrouw Duthler van de VVD en mijnheer Otten van het Forum voor Democratie genereren
26/04 11u15  Feestje van de dag: cocktail voor cultuurbarbaar Hockney Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: presentatie Hocktail. Ik wacht op de tram naar het Conservatorium Hotel en, gestructureerd man die ik ben, scheur ik de blaadjes met de vorige Schuim uit mijn bloc­note. Alleen, als ik die blaadjes in de prullenbak wil gooien, word ik overvallen door een windvlaag. Stoep plu
26/04 11u15  Lintjes voor Spong en Fong Leng Het regende vrijdagochtend weer lintjes in de Nieuwe Kerk. Burgemeester Femke Halsema mocht 28 Amsterdammers onderscheiden. De jaarlijkse toekenning van onderscheidingen voor een bijzondere bijdrage aan de samenleving viel dit keer wat zuiniger uit dan vorig jaar, toen er 40 lintjes konden worden uitgereikt. Burgemeester Halsema kon vrijdag eenmaal de versierselen uitreiken van Ridder in de Orde v
26/04 11u15  KPN wil niet Huawei maar 'westerse' partij voor 5G-netwerk Telecombedrijf KPN kiest bij het opzetten van een kernnetwerk voor 5G voor een 'westers' bedrijf, zo maakt het concern bekend. Daarmee wordt het Chinese Huawei, dat internationaal onder vuur ligt, uitgesloten van deze klus. KPN zegt op die manier rekening te willen houden met 'veranderende inzichten over veiligheid'' van vitale infrastructuur.'Wij zijn natuurlijk niet blind voor de politieke discu
26/04 11u00  KPN wil 'westerse' partij voor kernnetwerk 5G Telecombedrijf KPN kiest bij het opzetten van een kernnetwerk voor 5G voor een 'westers' bedrijf, zo maakt het concern bekend. Daarmee wordt het Chinese Huawei, dat internationaal onder vuur ligt, uitgesloten van deze klus. KPN zegt op die manier rekening te willen houden met 'veranderende inzichten over veiligheid'' van vitale infrastructuur.'Wij zijn natuurlijk niet blind voor de politieke discu
26/04 10u30  Klaas Dijkhoff besloot een gilet-mens te worden Klaas Dijkhoff zei in een interview dat hij wil dat de VVD zich niet meer om het wel en wee van multinationals bekommert, maar om mensen. Of, om het in zijn woorden te zeggen: 'We moeten eerder denken aan de tandartsassistente dan aan de tandarts.'Het blijkt maar weer eens dat Klaas Dijkhoff een veel optimistischer mens is dan ik. Als ík partijleider van de VVD zou zijn, zou ik denken: 'Ach, wij z
Laatste update: vandaag om 12u15
Lees meer van Het Parool >

BN/DeStem

Verbergen Tonen
26/04 12u15  Bewoners tegen komst joblodge voor 48 arbeidsmigranten in Bergen op Zoom BERGEN OP ZOOM - Bewoners van Gageldonk-Oost zijn niet blij met de plannen om een joblodge voor 48 arbeidsmigranten te realiseren in Bergen op Zoom. Een deel heeft zich daarom verenigd in de werkgroep Buurtkracht, die politieke partijen benadert om de plannen tegen te houden.
26/04 12u15  Eerste seriemoordenaar ooit op Cyprus bekent zeven moorden Een 35-jarige man heeft bekend dat hij vijf vrouwen en twee meisjes heeft vermoord op Cyprus. Dat meldden Cypriotische media vandaag. Hij is volgens de autoriteiten de eerste seriemoordenaar ooit op het eiland.
26/04 12u15  'Chinese interesse voor DAF en bustak VDL' De Chinese projectontwikkelaar Evergrande Group heeft wel oren naar een overname van Nederlandse automakers. Het bedrijf zou onder meer truckmaker DAF en de busdivisie van VDL hebben benaderd, zo meldden ingewijden aan persbureau Bloomberg.
26/04 12u15  President Sri Lanka: Leider van groep achter aanslagen omgekomen bij bomaanval hotel Zahran Hashim, de leider van moslimextremisten die de aanslagen in Sri Lanka pleegden, is omgekomen bij de bomaanval op het Shangri-La hotel. Dat zegt de Sri Lankaanse president Maithripala Sirisena op basis van informatie van inlichtingendiensten. Hashim was de leider van de lokale radicaalislamitische groepering National Thowheeth Jama’ath (NTJ).
26/04 12u15  Wielrenner De Greef (27) uit Geldrop overleden aan gevolgen van hartstilstand Wielrenner Robbert de Greef is vrijdagmorgen overleden. De Geldroppenaar werd eind maart tijdens een wielerwedstrijd in Zeeuws-Vlaanderen getroffen door een hartstilstand en lag sindsdien in coma. De Greef is slechts 27 jaar oud geworden.
26/04 12u00  Meezingen, terug in de tijd of gewoon lekker dansen: dit kun je doen tijdens Koningsnacht in Brabant Natuurlijk wordt er zaterdag door heel het land flink feest gevierd tijdens Koningsdag. Maar de echte oranjefans (of feestfans) beginnen vrijdagavond al. Wat kun je allemaal gaan doen in onze provincie? Wij geven je alvast een beetje inspiratie.
26/04 12u00  Kuipers benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau Scheidsrechter Björn Kuipers wordt vandaag tijdens de jaarlijkse Lintjesregen benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.
26/04 12u00  Rechter verbiedt staking boa’s Koningsdag Amsterdam De voorzieningenrechter in Amsterdam heeft vandaag een voorgenomen staking van buitengewoon opsporingsambetanaren (boa’s) op Koningsdag verboden. De impact op veiligheid en openbare orde is te groot als de boa’s niet op straat zijn op deze extreem drukke dag, vindt de rechter.
26/04 11u45  Wat doen de mannen van VI nog bij Talpa? Journaliste Angela de Jong schrijft vijf keer per week een column over wat haar opvalt op televisie.
26/04 11u45  Deze vijf dieren uit West-Brabant zijn sterren op sociale media BREDA - Je huisdier op Instagram. Da's vandaag de dag doodnormaal. Sterker, sommige dierenaccounts hebben ontelbaar veel volgers.
26/04 11u45  Twaalf clubs maken nog kans op promotie naar de eredivisie Hoop doet leven in de eerste divisie. Met een beetje fantasie speelt nummer 13 Roda JC volgend seizoen ‘gewoon’ weer tegen Ajax, Feyenoord en PSV. Zelfs Telstar, de huidige nummer 15, zal straks misschien ook in de eredivisie te bewonderen zijn.
26/04 11u45  Last van drugsafval? Draai het probleem om ‘Je kunt een probleem niet oplossen met hetzelfde denken als waarmee het is ontstaan’, zei Albert Einstein. Ook het dumpen van drugsafval niet.
26/04 11u45  Wielrenner De Greef (27) uit Geldrop overleden aan gevolgen van hartaanval Wielrenner Robbert de Greef is vrijdagmorgen overleden. De Geldroppenaar werd eind maart tijdens een wielerwedstrijd in Zeeuws-Vlaanderen getroffen door een hartaanval en lag sindsdien in coma. De Greef is slechts 27 jaar oud geworden.
26/04 11u45  Eerste training compleet afgelast na opspringende putdeksel De eerste vrije training van het GP-weekend in Bakoe heeft nog geen kwartier geduurd. Een opspringende putdeksel zorgde voor code rood en even later maakte de chauffeur van de takelwagen er een potje van, waarna besloten werd de sessie niet meer te herstarten.
26/04 11u30  Humberto Tan benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau Humberto Tan heeft een lintje opgespeld gekregen. De 53-jarige presentator mag zich vanaf vandaag Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Een ordeteken die hij verdient voor zijn lange lijst aan vrijwillige activiteiten.
Laatste update: vandaag om 12u15
Lees meer van BN/DeStem >

Gelderlander

Verbergen Tonen
26/04 12u15  Eerste seriemoordenaar ooit op Cyprus bekent zeven moorden Een 35-jarige man heeft bekend dat hij vijf vrouwen en twee meisjes heeft vermoord op Cyprus. Dat meldden Cypriotische media vandaag. Hij is volgens de autoriteiten de eerste seriemoordenaar ooit op het eiland.
26/04 12u15  'Chinese interesse voor DAF en bustak VDL' De Chinese projectontwikkelaar Evergrande Group heeft wel oren naar een overname van Nederlandse automakers. Het bedrijf zou onder meer truckmaker DAF en de busdivisie van VDL hebben benaderd, zo meldden ingewijden aan persbureau Bloomberg.
26/04 12u15  President Sri Lanka: Leider van groep achter aanslagen omgekomen bij bomaanval hotel Zahran Hashim, de leider van moslimextremisten die de aanslagen in Sri Lanka pleegden, is omgekomen bij de bomaanval op het Shangri-La hotel. Dat zegt de Sri Lankaanse president Maithripala Sirisena op basis van informatie van inlichtingendiensten. Hashim was de leider van de lokale radicaalislamitische groepering National Thowheeth Jama’ath (NTJ).
26/04 12u15  Brand in grote schuur Elst in wijde omtrek te zien ELST - In het buitengebied van Elst woedt vrijdag rond het middaguur een brand in een grote schuur van 20 bij 50 meter. De rookwolken zijn in de wijde omtrek goed zichtbaar.
26/04 12u15  Man die met auto op stadhuis knalde heeft ‘persoonlijke problemen’ De man die donderdag in Harderwijk met zijn auto op het gemeentehuis is ingereden heeft ‘persoonlijke problemen’. Dat maken het Openbaar Ministerie, gemeente en politie bekend in een gezamenlijke verklaring.
26/04 12u00  Kuipers benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau Scheidsrechter Björn Kuipers wordt vandaag tijdens de jaarlijkse Lintjesregen benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.
26/04 12u00  Rechter verbiedt staking boa’s Koningsdag Amsterdam De voorzieningenrechter in Amsterdam heeft vandaag een voorgenomen staking van buitengewoon opsporingsambetanaren (boa’s) op Koningsdag verboden. De impact op veiligheid en openbare orde is te groot als de boa’s niet op straat zijn op deze extreem drukke dag, vindt de rechter.
26/04 12u00  Waar moet je in Arnhem zijn op Koningsnacht en Koningsdag? 6 tips en een waarschuwing Arnhem barst weer uit de voegen rond de verjaardag van koning Willem-Alexander. De hele binnenstad is festivalterrein. Maar waar moet je zijn? Drie tips voor een traditionele Koningsdag én drie tips voor een Oranjefeest dat helemaal van 2019 is.
26/04 11u45  Wat doen de mannen van VI nog bij Talpa? Journaliste Angela de Jong schrijft vijf keer per week een column over wat haar opvalt op televisie.
26/04 11u45  Twaalf clubs maken nog kans op promotie naar de eredivisie Hoop doet leven in de eerste divisie. Met een beetje fantasie speelt nummer 13 Roda JC volgend seizoen ‘gewoon’ weer tegen Ajax, Feyenoord en PSV. Zelfs Telstar, de huidige nummer 15, zal straks misschien ook in de eredivisie te bewonderen zijn.
26/04 11u45  Wielrenner De Greef (27) overleden aan gevolgen van hartaanval tijdens wedstrijd Wielrenner Robbert de Greef is vrijdagmorgen overleden. De Geldroppenaar werd eind maart tijdens een wielerwedstrijd in Zeeuws-Vlaanderen getroffen door een hartaanval en lag sindsdien in coma. De Greef is slechts 27 jaar oud geworden.
26/04 11u45  Eerste training compleet afgelast na opspringende putdeksel De eerste vrije training van het GP-weekend in Bakoe heeft nog geen kwartier geduurd. Een opspringende putdeksel zorgde voor code rood en even later maakte de chauffeur van de takelwagen er een potje van, waarna besloten werd de sessie niet meer te herstarten.
26/04 11u30  Humberto Tan benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau Humberto Tan heeft een lintje opgespeld gekregen. De 53-jarige presentator mag zich vanaf vandaag Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Een ordeteken die hij verdient voor zijn lange lijst aan vrijwillige activiteiten.
26/04 11u30  Wielrenner De Greef (27) overleden aan gevolgen van hartaanval Wielrenner Robbert de Greef is vrijdagmorgen overleden. De Geldroppenaar werd eind maart tijdens een wielerwedstrijd in Zeeuws-Vlaanderen getroffen door een hartaanval en lag sindsdien in coma. De Greef is slechts 27 jaar oud geworden.
26/04 11u30  Zelfstandige reizigers Sri Lanka voelen zich aan hun lot overgelaten Tientallen Nederlandse vakantiegangers die op eigen gelegenheid naar Sri Lanka reisden, zijn onaangenaam verrast door het nieuws over de repatriëring van Nederlanders die in georganiseerd verband in het land verblijven. ,,Wij krijgen nul hulp en voelen ons aan ons lot overgelaten’’, zegt een reiziger tegen deze site.
Laatste update: vandaag om 12u15
Lees meer van Gelderlander >

fd.nl

Verbergen Tonen
26/04 12u15  Zakenreisreus BCD zet sterker in op nevenactiviteiten Ondernemer John Fentener van Vlissingen stelt op zijn ziekbed een nieuwe strategie op.
26/04 10u45  KPN sluit Huawei uit voor kernsystemen 5G-netwerk Omstreden Chinese leverancier mag alleen minder gevoelige apparatuur leveren.
26/04 10u45  KPN leidt met cijfers overspoelde Amsterdamse beurs Naast telecombedrijf KPN kwamen ook Fugro, Besi, Signify, Wereldhave, Corbion en GrandVision met hun resultaten.
26/04 10u00  KPN sluit Huawei uit voor 5G-netwerk Omstreden Chinese leverancier mag alleen minder gevoelige apparatuur leveren
26/04 09u45  AFM beboet Vivat voor reis naar China voor tussenpersonen SRLEV en Vivat Schadeverzekeringen moeten €400.000 betalen voor het organiseren van een reis naar Beijing voor financiële dienstverleners.
26/04 09u45  Stille hoop op betere tijden bij Accell houdt aandeelhouders in bedwang De Friese fietsenfabrikant Accell kent jaren van tegenslag. Toch zien beleggers geen reden voor verkoop van aandelen: sinds november stijgt de koers.
26/04 09u30  Damrak opent lager Cijfers KPN, Fugro, Besi, Signify, Wereldhaven, Corbion en GrandVision
26/04 09u15  Otten weg als bestuurslid Forum voor Democratie na 'karaktermoord' door Baudet Medeoprichter, oud-penningmeester en beoogd fractievoorzitter in de Eerste Kamer stapt op na 'greep in partijkas'.
26/04 09u00  KPN sluit Huawei uit voor de kern van 5G-netwerk Omstreden Chinese leverancier mag alleen minder gevoelige apparatuur leveren
26/04 08u00  Vlakke opening beurs voorzien Beurzen in Azië overwegend lager, veel bedrijfscijfers in aantocht
26/04 07u30  Nederlandse burger roept verdere groei luchtvaart halt toe Groeiplannen Schiphol en Eindhoven lopen stuk op verzet van omwonenden.
26/04 07u00  Amazon verdubbelt winst en presteert daarmee ver boven verwachting Dit blijkt uit de kwartaalcijfers die Amazon donderdag nabeurs bekend heeft gemaakt.
26/04 07u00  Macron op zoek naar nieuw elan: belastingverlaging en minder parlementariërs Emmanuel Macron belooft de Fransen in zijn langverwachte rede als antwoord op de Gele Hesjes meer koopkracht, maar waarschuwt wel dat ze langer moeten werken.
26/04 07u00  Spaanse socialisten profiteren van gekibbel op rechts Aankomende parlementsverkiezingen demonstreren dat politieke versnippering Spanje heeft bereikt.
26/04 07u00  Stille hoop op betere tijden bij Accell De Friese fietsenfabrikant Accell kent jaren van tegenslag. Toch zien beleggers geen reden voor verkoop van aandelen: sinds november stijgt de koers.
Laatste update: vandaag om 12u15
Lees meer van fd.nl >

Nieuws.nl

Verbergen Tonen
26/04 12u15  Lintje voor vrijwilligerswerk Humberto Tan AMSTELVEEN (ANP) - Humberto Tan mag zich naast presentator, schrijver en fotograaf voortaan ook ridder noemen. Vrijdag werd hij in Amstelveen benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Het bericht Lintje voor vrijwilligerswerk Humberto Tan verscheen eerst op Nieuws.nl.
26/04 12u00  Rechter verbiedt staking boa’s Amsterdam AMSTERDAM (ANP) - De voorzieningenrechter in Amsterdam heeft vrijdag een voorgenomen staking van buitengewoon opsporingsambetanaren (boa's) op Koningsdag verboden. De impact op veiligheid en openbare orde is te groot als de boa's niet op straat zijn op deze extreem drukke dag, vindt de rechter. Het bericht Rechter verbiedt staking boa’s Amsterdam verscheen eerst op Nieuws.nl.
26/04 12u00  Training Bakoe afgebroken vanwege putdeksel BAKOE (ANP) - De eerste vrije training voor de Grote Prijs van Azerbeidzjan is kort na aanvang al afgebroken. Dat gebeurde nadat de Britse Formule 1-coureur George Russell de onderkant van zijn Williams kapot had gereden op een losliggend putdeksel. De brokstukken vlogen in het rond op het stratencircuit van Bakoe. Het bericht Training Bakoe afgebroken vanwege putdeksel verscheen eerst op Nieuws.nl.
26/04 12u00  Beurzen licht lager na cijfervloed AMSTERDAM (ANP) - De meeste Europese aandelenbeurzen gingen vrijdag licht omlaag. Beleggers worstelden zich op de laatste handelsdag van de week door een flinke stapel kwartaalberichten van toonaangevende bedrijven. Op het Damrak kwamen onder meer KPN, Galapagos, Besi, Corbion, GrandVision, Signify en Wereldhave met cijfers. Het bericht Beurzen licht lager na cijfervloed verscheen eerst op Nieuws.nl.
26/04 12u00  Lintjes voor Spong en Fong Leng AMSTERDAM (ANP) - De bekende strafrechtadvocaat Gerard Spong en modeontwerpster Fong Leng hebben in Amsterdam een koninklijke onderscheiding gekregen. Ze kregen het lintje uit handen van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. Het bericht Lintjes voor Spong en Fong Leng verscheen eerst op Nieuws.nl.
26/04 11u45  Rode Kruis: kans op onderkoeling op Koningsdag AMERSFOORT (ANP) - Oranje-feestvierders doen er vanwege de nattigheid goed aan een extra paar sokken en een droog shirt mee te nemen en goede schoenen aan te trekken. Met dat advies komt het Nederlandse Rode Kruis. ,,Eenmaal een nat pak gehaald, is er een grotere kans op onderkoeling, zeker in combinatie met overmatig alcoholgebruik is dat een risico.'' Het bericht Rode Kruis: kans op onderkoeling op Koningsdag verscheen eerst op Nieuws.nl.
26/04 11u30  Klimaatactivisten voerden actie in Amsterdam AMSTERDAM (ANP) - Tientallen activisten van Extinction Rebellion hebben vrijdagochtend actiegevoerd in Amsterdam om alarm te slaan over het klimaat. In het centrum van de stad blokkeerden ze korte tijd verschillende straten met wat ze de 'swarming'-tactiek noemen, een militaire tactiek die letterlijk 'zwermen' betekent. Het bericht Klimaatactivisten voerden actie in Amsterdam verscheen eerst op Nieuws.nl.
26/04 11u15  Geen inburgering, dan geen verblijfsvergunning DEN HAAG (ANP) - Vreemdelingen die hun inburgeringsexamen niet halen, hebben ook geen recht op een vergunning voor een voortgezet verblijf in Nederland. Dat heeft de Raad van State bepaald. Maar als de vreemdeling in kwestie kan bewijzen dat hij of zij alles heeft gedaan om het examen te halen maar het desondanks niet is gelukt, mag de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid de vergunning niet weigeren. Het bericht Geen inburgering, dan geen verblijfsvergunning verscheen eerst op Nieuws.nl.
26/04 11u00  ‘Politie deels aansprakelijk drama Alphen’ DEN HAAG (ANP) - De politie is deels aansprakelijk voor het schietdrama in het winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn in 2011. De procureur-generaal adviseert de Hoge Raad om het eerdere vonnis van het gerechtshof in stand te laten. De Hoge Raad doet waarschijnlijk 6 september uitspraak. Het bericht ‘Politie deels aansprakelijk drama Alphen’ verscheen eerst op Nieuws.nl.
26/04 11u00  Timmer en Booij chef de mission van talenten PAPENDAL (ANP) - Marianne Timmer (44) en Minke Booij (42) zijn door sportkoepel NOC*NSF benoemd tot chef de mission van de Nederlandse talenten. Oud-hockeyster Minke Booij wordt chef de mission van Talent TeamNL, de ploeg die aankomende zomer afreist naar het Europees Jeugd Olympisch Festival in Bakoe. Voormalig topschaatsster Marianne Timmer is aangesteld als chef de mission van Talent TeamNL Lausanne 2020, de afvaardiging voor de Jeugd Olympische Winterspelen. Het bericht Timmer en Booij chef de mission van talenten verscheen eerst op Nieuws.nl.
26/04 10u15  Frisse Koningsdag en -nacht DEN HAAG (ANP) - Wie tijdens Koningsdag een vrijmarkt of festival wil bezoeken heeft warme kleding en een paraplu nodig. Weeronline verwacht maximumtemperaturen rond de 13 graden en een stevige zuidwestenwind. Er trekken regelmatig buien over het land en de zon schijnt slechts af en toe. Ook de Koningsnacht is fris, maar het blijft wel overwegend droog. Het bericht Frisse Koningsdag en -nacht verscheen eerst op Nieuws.nl.
26/04 10u15  AEX daalt na cijferregen AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam ging vrijdag licht omlaag. De andere Europese beurzen lieten ook kleine minnen zien. Beleggers kregen op de laatste handelsdag van de week nog flink wat kwartaalberichten voor de kiezen. Op Beursplein 5 openden onder meer KPN, Galapagos, Besi, Corbion, GrandVision, Signify en Wereldhave de boeken. Het bericht AEX daalt na cijferregen verscheen eerst op Nieuws.nl.
26/04 09u15  Klimaatactivisten blokkeren straten Amsterdam AMSTERDAM (ANP) - Activisten van Extinction Rebellion voeren vrijdagochtend actie in Amsterdam. In het centrum van de stad blokkeren ze korte tijd verschillende straten met wat ze de 'swarming'-tactiek noemen, een militaire tactiek die letterlijk 'zwermen' betekent. Het bericht Klimaatactivisten blokkeren straten Amsterdam verscheen eerst op Nieuws.nl.
26/04 09u15  Zweedse artiest Avicii postuum op nummer 1 STOCKHOLM (ANP) - Een jaar na zijn overlijden staat de Zweedse dj en producer Avicii op de eerste plaats van de hitparade. Zijn nummer SOS behaalde vrijdag de nummer 1-positie in de Top 40, meldt de Stichting Nederlandse Top 40. Tim Bergling, zoals Avicii officieel heette, scoorde eerder al nummer 1-hits met Wake Me Up en Hey Brother. Op SOS is Aloe Blacc te horen als zanger. Het bericht Zweedse artiest Avicii postuum op nummer 1 verscheen eerst op Nieuws.nl.
26/04 09u15  KPN wil ‘westerse’ partij voor kernnetwerk 5G DEN HAAG (ANP) - Telecombedrijf KPN kiest bij het opzetten van een kernnetwerk voor 5G voor een 'westers' bedrijf, zo maakt het concern bekend. Daarmee wordt het Chinese Huawei, dat internationaal onder vuur ligt, uitgesloten van deze klus. KPN zegt op die manier rekening te willen houden met ,,veranderende inzichten over veiligheid'' van vitale infrastructuur. Het bericht KPN wil ‘westerse’ partij voor kernnetwerk 5G verscheen eerst op Nieuws.nl.
Laatste update: vandaag om 12u15
Lees meer van Nieuws.nl >

De Stentor

Verbergen Tonen
26/04 12u15  Eerste seriemoordenaar ooit op Cyprus bekent zeven moorden Een 35-jarige man heeft bekend dat hij vijf vrouwen en twee meisjes heeft vermoord op Cyprus. Dat meldden Cypriotische media vandaag. Hij is volgens de autoriteiten de eerste seriemoordenaar ooit op het eiland.
26/04 12u15  'Chinese interesse voor DAF en bustak VDL' De Chinese projectontwikkelaar Evergrande Group heeft wel oren naar een overname van Nederlandse automakers. Het bedrijf zou onder meer truckmaker DAF en de busdivisie van VDL hebben benaderd, zo meldden ingewijden aan persbureau Bloomberg.
26/04 12u15  President Sri Lanka: Leider van groep achter aanslagen omgekomen bij bomaanval hotel Zahran Hashim, de leider van moslimextremisten die de aanslagen in Sri Lanka pleegden, is omgekomen bij de bomaanval op het Shangri-La hotel. Dat zegt de Sri Lankaanse president Maithripala Sirisena op basis van informatie van inlichtingendiensten. Hashim was de leider van de lokale radicaalislamitische groepering National Thowheeth Jama’ath (NTJ).
26/04 12u00  Europese partij Volt boos op Apeldoorn: ‘Gemeente dwingt ons tot wildplakken’ Apeldoorn heeft de toorn geoogst van de Europese partij Volt. De gemeente benadeelt nieuwe partijen door voor de Europese verkiezingen geen borden te plaatsen waarop verkiezingsposters kunnen worden geplakt, stelt Volt. Uit protest plakt de partij die nu op gemeentelijke panden.
26/04 12u00  Rechter verbiedt staking boa’s Koningsdag Amsterdam De voorzieningenrechter in Amsterdam heeft vandaag een voorgenomen staking van buitengewoon opsporingsambetanaren (boa’s) op Koningsdag verboden. De impact op veiligheid en openbare orde is te groot als de boa’s niet op straat zijn op deze extreem drukke dag, vindt de rechter.
26/04 12u00  Man die met auto op stadhuis Harderwijk knalde heeft ‘persoonlijke problemen’ De man die donderdag in Harderwijk met zijn auto op het gemeentehuis is ingereden heeft ‘persoonlijke problemen'. Dat maken het Openbaar Ministerie, gemeente en politie bekend in een gezamenlijke verklaring.
26/04 12u00  Eerste training F1 Bakoe afgelast na opspringende putdeksel De eerste vrije training voor de Grote Prijs van Azerbeidzjan is een kwartier na aanvang al afgebroken. Dat gebeurde nadat de Britse coureur George Russell de onderkant van zijn Williams kapot had gereden op een losliggend putdeksel. De brokstukken vlogen in het rond op het stratencircuit van Bakoe.
26/04 11u45  Wat doen de mannen van VI nog bij Talpa? Journaliste Angela de Jong schrijft vijf keer per week een column over wat haar opvalt op televisie.
26/04 11u45  Twaalf clubs maken nog kans op promotie naar de eredivisie Hoop doet leven in de eerste divisie. Met een beetje fantasie speelt nummer 13 Roda JC volgend seizoen ‘gewoon’ weer tegen Ajax, Feyenoord en PSV. Zelfs Telstar, de huidige nummer 15, zal straks misschien ook in de eredivisie te bewonderen zijn.
26/04 11u45  Eerste training compleet afgelast na opspringende putdeksel De eerste vrije training van het GP-weekend in Bakoe heeft nog geen kwartier geduurd. Een opspringende putdeksel zorgde voor code rood en even later maakte de chauffeur van de takelwagen er een potje van, waarna besloten werd de sessie niet meer te herstarten.
26/04 11u30  Wielrenner De Greef (27) overleden aan gevolgen van hartaanval Wielrenner Robbert de Greef is vrijdagmorgen overleden. De Geldroppenaar werd eind maart tijdens een wielerwedstrijd in Zeeuws-Vlaanderen getroffen door een hartaanval en lag sindsdien in coma. De Greef is slechts 27 jaar oud geworden.
26/04 11u30  Zelfstandige reizigers Sri Lanka voelen zich aan hun lot overgelaten Tientallen Nederlandse vakantiegangers die op eigen gelegenheid naar Sri Lanka reisden, zijn onaangenaam verrast door het nieuws over de repatriëring van Nederlanders die in georganiseerd verband in het land verblijven. ,,Wij krijgen nul hulp en voelen ons aan ons lot overgelaten’’, zegt een reiziger tegen deze site.
26/04 11u30  Peter Heerschop blaast ‘Lieve Marianne’ nieuw leven in op 538 Peter Heerschop keert terug naar zijn oude stek 538. De cabaretier is vanaf vrijdag 10 mei weer te horen op de radiozender, zo maakte hij bekend in de 538 Ochtendshow met Frank Dane.
26/04 11u30  LIVE | Putdeksel zorgt voor lange onderbreking VT1 De eerste twee vrije trainingen voor de GP in Bakoe staan vandaag op het programma. Mis niets van de ontwikkelingen uit Azerbeidzjan in ons liveblog!
26/04 11u15  Timmer en Booij krijgen de leiding over talenten TeamNL Marianne Timmer (44) en Minke Booij (42) zijn door sportkoepel NOC*NSF benoemd tot chef de mission van de Nederlandse talenten.
Laatste update: vandaag om 12u15
Lees meer van De Stentor >

Reformatisch Dagblad

Verbergen Tonen
26/04 12u15  Debat over reiskosten universiteitsbaas De universiteitsraad van de Universiteit Utrecht gaat binnenkort in gesprek met het college van bestuur over de hoge reiskosten van bestuursvoorzitter Anton Pijpers. Dat heeft een woordvoerder van de universiteit bevestigd, naar aanleiding van berichtgeving van RTV Utrecht.
26/04 12u00  Rechter verbiedt staking boa’s Amsterdam De voorzieningenrechter in Amsterdam heeft vrijdag een voorgenomen staking van buitengewoon opsporingsambetanaren (boa’s) op Koningsdag verboden. De impact op veiligheid en openbare orde is te groot als de boa’s niet op straat zijn op deze extreem drukke dag, vindt de rechter.
26/04 12u00  Ahrend timmert aan de weg in Golfstaten Bedrijfsinrichter Koninklijke Ahrend heeft twee grote ziekenhuisklussen in de wacht gesleept in de Golfstaten. In Dubai gaat Ahrend het London Kings College Hospital inrichten en in Bahrein het MKCC. Met de opdrachten is ruim 4 miljoen dollar gemoeid.
26/04 12u00  Beurzen licht lager na cijfervloed De meeste Europese aandelenbeurzen gingen vrijdag licht omlaag. Beleggers worstelden zich op de laatste handelsdag van de week door een flinke stapel kwartaalberichten van toonaangevende bedrijven. Op het Damrak kwamen onder meer KPN, Galapagos, Besi, Corbion, GrandVision, Signify en Wereldhave met cijfers.
26/04 12u00  „Nieuwe Renault-baas wil fusie met Nissan” De nieuwe topman van Renault wil het Franse autoconcern fuseren met de Japanse branchegenoot en samenwerkingspartner Nissan. Eerdere fusievoorstellen stuitten nog op Japanse bezwaren.
26/04 12u00  Lorenzo Viotti (29) nieuwe dirigent NedPhO en Nationale Opera Lorenzo Viotti wordt de nieuwe chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest (NedPhO) en De Nationale Opera.
26/04 11u45  Joe Biden doet een derde gooi naar het Amerikaanse presidentschap Oud-vicepresident Joe Biden wil de Democratische kandidaat voor het presidentschap te worden. Vooral om Trump te verslaan.
26/04 11u30  Man bekent zeven moorden op Cyprus Een 35-jarige man heeft bekend dat hij vijf vrouwen en twee meisjes heeft vermoord op Cyprus. Dat meldden Cypriotische media. Op aanwijzingen van de man vond de politie donderdag een derde lichaam nadat eerder in een mijnschacht al twee vermoorde vrouwen waren ontdekt.
26/04 11u30  NVWA beboet 114 verkopers e-sigaretten De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft vorig jaar 114 onlineverkopers van e-sigaretten beboet wegens het overtreden van het reclameverbod voor tabak en elektronische sigaretten. In totaal werden er 209 webwinkels geïnspecteerd.
26/04 11u30  Imago openbaar ministerie moet snel worden hersteld De conclusies die de onderzoekscommissie onder leiding van Jan Watse Fokkens deed naar integriteitskwesties bij het openbaar ministerie (OM) zijn onthutsend. In één zin samengevat: Het ontbreekt de top aan ethisch leiderschap en daadkracht. Juist bij het instituut dat bedoeld is om weer recht te krijgen dat krom is wordt de waarheid verdraaid. Dat is niet mis.
26/04 11u15  Student scoort lager cijfer bij college in Engels Het gemiddelde cijfer van Nederlandse studenten ligt een halve punt lager als zij hun studie niet in het Nederlands, maar in het Engels volgen. Dat laat onderzoek onder eerstejaars psychologie aan de Radboud Universiteit zien.
26/04 11u15  Boete voor innen onterechte rekeningen Het bedrijf achter DeReisPlanner, een aanbieder van vakantievilla’s, heeft van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een boete gekregen van 360.000 euro. Volgens de toezichthouder incasseerde de onderneming ten onrechte rekeningen na misleidende telefonische verkoop. Ook de verantwoordelijk leidinggevende krijgt een boete, van 40.000 euro.
26/04 11u15  „Chinese interesse voor DAF en bustak VDL” De Chinese projectontwikkelaar Evergrande Group heeft wel oren naar een overname van Nederlandse automakers. Het bedrijf zou onder meer truckmaker DAF en de busdivisie van VDL hebben benaderd, zo meldden ingewijden aan persbureau Bloomberg. De Chinezen zouden de nodige ambities op het gebied van elektrisch rijden hebben.
26/04 11u15  Kamer wil af van „steeds hechtere EU” Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de zinsnede „een steeds hechter verbond” uit de EU-verdragen wordt geschrapt „zo gauw de gelegenheid zich voordoet.”
26/04 11u00  Klimaatactivisten Londen houden pauze Klimaatdemonstranten van de groepering Extinction Rebellion (XR) in Londen hebben een pauze ingelast. Volgens Britse media hielden ze na meer dan tien dagen van blokkades in de Britse hoofdstad donderdagavond een sluitingsceremonie in Hyde Park.
Laatste update: vandaag om 12u15
Lees meer van Reformatisch Dagblad >

Blik op Nieuws

Verbergen Tonen
26/04 12u15  Rechter verbiedt werkonderbreking boa's De handhavers in de gemeente Amsterdam mogen van de voorzieningsrechter hun voorgenomen staking voor aanstaande zaterdag niet door laten gaan. Volgens de rechtbank is de impact op de veiligheid en openbare tijdens koningsdag te groot.
26/04 12u00  Persoonlijke problemen doen man tegen stadhuis rijden Op donderdagmiddag 25 april werd het stadhuis in Harderwijk opgeschrikt. Een auto reed tegen de pui, waarna de bestuurder wegliep. Mede omdat er een benzine- en gaslucht te ruiken was, werd er groot opgeschaald. Het stadhuis werd ontruimd, en hulpverleners zorgden dat de situatie snel onder controle was.
26/04 11u30  Man aangehouden die reed in gestolen wagen Op de A5 is vrijdagmorgen een man aangehouden die reed in een auto die te boek stond als gestolen.
26/04 10u45  Rode Kruis komt met tips voor natte Koningsdag Het Rode Kruis waarschuwt Oranje feestvierders dit weekend voor mogelijke regen en komt met tips tegen een natte Koningsdag. Belangrijk zijn goede schoenen en eventueel een extra paar sokken om blaarvorming te voorkomen. Eenmaal een nat pak gehaald, is er een grotere kans op onderkoeling. Zeker in combinatie met overmatig alcoholgebruik is dit een risico. “Van het drinken van alcohol koelt je lichaam juist sneller af, al denk je dat je het warmer krijgt. Pas dus op met te veel alcoholconsumpties,” aldus Eline Nijhof, hoofd EHBO van het Rode Kruis. Het Rode Kruis is vanavond en morgen in het hele land aanwezig om EHBO te verlenen tijdens de feesten rond Koningsdag.
26/04 10u15  Automobilist (29) negeert stopteken en vlucht Een 29-jarige man uit Waalwijk negeerde donderdagavond 25 april een stopteken van de politie. Hij reed er met hoge snelheid vandoor, maar werd niet veel later aangehouden.
26/04 09u45  Huisvesting en voeding groter deel consumptie Uitgaven aan eerste levensbehoeften, zoals huisvesting en voeding, zijn de afgelopen tien jaar een groter deel van de consumptie gaan uitmaken. In 2018 betrof ruim 32 procent van de werkelijke individuele consumptie bestedingen aan primaire producten. In 2008 ging het nog om ruim 29 procent. In Nederland nam dit aandeel sterker toe dan in andere West-Europese landen, vooral doordat de huren meer stegen. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS naar ontwikkelingen in de consumptie van Nederland.
26/04 09u45  'Boa's hebben geen wapenstok of pepperspray nodig' Politiesocioloog Jaap Timmer van de Vrije Universiteit in Amsterdam zegt tegenover BNR dat de claim van de boa-vakbonden voor een wapenstok en pepperspray nergens op gebaseerd zijn.
26/04 09u45  Explosief bij geldautomaat in Winschoten Politie en Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) zijn momenteel bezig met een onderzoek naar een geldautomaat in Winschoten.
26/04 09u00  Verdacht pakketje bij geldautomaat in Winschoten Politie en Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) zijn momenteel bezig met een onderzoek naar een geldautomaat in Winschoten.
26/04 08u45  Man vastgebonden aan hek bij autobrand Een 30-jarige man is vannacht, vrijdag 26 april, gewond geraakt bij een autobrand aan de Tom Schreursweg. De man die was vastgebonden aan een hek is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis. De politie zoekt getuigen.
26/04 08u45  Salderingsregeling zonnepanelen verlengd tot 2023 De salderingsregeling voor zonnepanelen wordt tot 1 januari 2023 ongewijzigd voortgezet. Dat hebben minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) en staatssecretaris Snel (Financiën) besloten. Het blijft hierdoor financieel aantrekkelijk voor huishoudens en mkb-bedrijven om te investeren in zonnepanelen. De salderingsregeling houdt in dat de stroom die je met zonnepanelen opwekt en teruglevert aan het net, wordt afgetrokken van je eigen energieverbruik. Eigenaren van zonnepanelen kunnen drie jaar langer salderen dan was voorzien in het Regeerakkoord. Tot 1 januari 2023 verandert er niets voor wie al zonnepanelen heeft.
26/04 08u45  Blokhuis start Platform tegen Stijging Drugsgebruik Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) start een platform waarin hij met verschillende partijen in gesprek gaat over het tegengaan van de stijging van drugsgebruik. Daarmee wil hij o.a. verkennen hoe het bereik van het preventiebeleid kan worden uitgebreid naar de context van werk. Ook gaat hij samen met experts en jongeren aan de slag om de voorlichting over drugs te vernieuwen en uit te breiden, met name met het oog op de niet-gebruiker. Om ook wettelijk een halt toe te roepen aan de normalisering en toevoer van drugs, bereidt Blokhuis een wetsvoorstel voor met minister Grapperhaus (J&V) om het verbieden van designerdrugs eenvoudiger te maken.
26/04 08u30  Vermogen zonnepanelen meer dan de helft toegenomen Het opgesteld vermogen aan zonnepanelen is in 2018 met 1 500 megawatt gegroeid naar 4 400 megawatt. Dat is ruim de helft meer dan een jaar eerder. De toename was bij bedrijven (71 procent) groter dan bij woningen (37 procent), vooral door de aanleg van zonneparken. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.
26/04 00u00  Henk Otten (FvD) stapt op als bestuurslid, Hiddema: 'Jongens, hou toch op met die onzin!' Theo Hiddema laat aan de media weten dat hij zijn best gaat doen om Baudet en Otten nog normaal samen te laten werken. 'Misschien kan ik rust brengen in de tent'
25/04 23u45  Oud-minister van Financiën Johan Witteveen (97) overleden Oud-minister van Financiën en IMF-topman Johan Witteveen (VVD) is dinsdag op 97-jarige leeftijd overleden.
Laatste update: vandaag om 12u15
Lees meer van Blik op Nieuws >

Metro

Verbergen Tonen
26/04 12u15  Taylor Swift lanceert nieuwe single met Brendon Urie De Amerikaanse zangeres Taylor Swift is terug van weggeweest. Swift komt terug met nieuwe muziek en werkte daarbij samen met Brendon Urie, de zanger van de band Panic! At The Disco.
26/04 11u30  Love it: nooit meer je vrienden kwijt met Koningsdag Weten waar al je vrienden zijn tijdens Koningsdag, zonder dat je de hele dag door aan het appen bent: dat klinkt velen waarschijnlijk als muziek in de oren. En het is mogelijk, namelijk met de app Woov.
26/04 11u15  Frisse Koningsdag en -nacht verwacht Wie tijdens Koningsdag een vrijmarkt of festival wil bezoeken heeft warme kleding en een paraplu nodig. Weeronline verwacht maximumtemperaturen rond de 13 graden en een stevige zuidwestenwind.
26/04 09u45  Maanden voorpret bij uitstippelen Koningsdagroute Morgen maakt de Koning met zijn gezin een twee uur durende wandeling door Amersfoort, ter ere van zijn 52e verjaardag. De route en activiteiten onderweg zijn zorgvuldig uitgekozen door de gemeente. Geen gemakkelijke taak, vertelt Manolito Buth van de Gemeente Amersfoort. „Je wil een veelzijdig beeld van de stad en haar inwoners laten zien.”
26/04 09u45  Sigaret na 2020 in 'saaie' verpakking Vanaf 1 januari 2020 zal de sigaret alleen nog in 'saaie' verpakking worden verkocht. dat meldt de NOS op zijn website naar aanleiding van voorstellen die staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid op internet heeft gepubliceerd.
26/04 09u15  Kabinet in actie tegen designerdrugs Designerdrugs moeten verboden worden. Zo pleit staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid). Hij is met minister Ferd Grapperhaus (Justitie) bezig aan een wetsvoorstel om dat mogelijk te maken. Designerdrugs zijn drugs die in een laboratorium in elkaar worden geknutseld.
26/04 08u45  Christelijke koepel wil verbod 'homogenezing' Als het aan de LPK, de landelijke koepelorganisatie van de christelijke LHBT-beweging, ligt gaat de regering paal en perk stellen aan de praktijk waarbij actief geprobeerd wordt de geaardheid van kerkgangers te veranderen. Dat meldt het AD.10 
26/04 08u15  Huisarts gaat doorverwijzen naar drogist Wie langs de huisarts gaat met een huis-tuin-en-keukenkwaal zoals buikpijn, verkoudheid of schaafwonden, kan vanaf nu worden doorverwezen naar een drogisterij in plaats van de apotheek. 
26/04 07u15  Zo vind je morgen de parels op de rommelmarkt Haar hele berging ligt stampvol met sportspullen, kleding en tapijt. Allemaal bestemd voor de verkoop op de rommelmarkt morgen. Al weken kijkt student Judith Weening naar Koningsdag uit. „Na morgen ben ik hopelijk af van die oude troep”, lacht ze. 
26/04 06u45  Lekker blijven barbecueën We kunnen natuurlijk niet allemaal Michelle Obama zijn, maar hoe meer ik over onze landsgrenzen kijk, hoe meer ik denk dat Nederland Gidsland, qua inspiratie, toch een beetje de boot mist.
26/04 00u00  PSV wint ruim in Tilburg maar verliest Lozano PSV deed donderdagavond goede zaken bij Willem II om in de race voor de titel van de Erevisie te blijven. Toch zal er met gemengde gevoelens teruggekeken worden naar de wedstrijd. Vlak voor tijd viel sterspeler Hirving Lozano uit na een felle charge. De Mexicaan is met een brancard van het veld verwijderd en heeft vermoedelijk een knieblessure opgelopen. 
25/04 23u00  Calamiteitenfonds gaat toeristen Sri Lanka weghalen Vanwege de onveilige en onvoorspelbare situatie in Sri Lanka, gaan touroperators vrijdag alle Nederlandse reizigers in dat land terug naar huis brengen.
25/04 20u30  BuZa scherpt reisadvies naar Sri Lanka aan Het Ministerie van Buitenlandse ontraadt alle reizen naar Sri Lanka die niet strikt noodzakelijk zijn in de nasleep van de aanslagen tijdens eerste paasdag. 
25/04 20u30  UPDATE: Henk Otten stapt op als bestuurslid FvD Het blijft rommelen binnen de top van het Forum voor Democratie. Oorzaak van het conflict is de positie van partijbestuurder en mede-oprichter Henk Otten. Kamerlid Theo Hiddema laat donderdagmiddag in een reactie weten dat het aanblijven 'lastig wordt'. 
25/04 19u15  FvD wil dat Henk Otten vertrekt na 'greep uit kas' Het blijft rommelen binnen de top van het Forum voor Democratie. Oorzaak van het conflict is de positie van partijbestuurder en mede-oprichter Henk Otten. Kamerlid Theo Hiddema laat donderdagmiddag in een reactie weten dat het aanblijven 'lastig wordt'. 
Laatste update: vandaag om 12u15
Lees meer van Metro >Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

18x Studenten Los Angeles in quarantaine vanwege mazelen26/04 04u00 - De Stentor: De uitbraak van mazelen in de Verenigde Staten heeft ertoe geleid dat meer dan tweehonderd studenten en stafleden van twee universiteiten in Los Angeles in quarantaine worden geplaatst. Het gaat om studenten en personeelsleden van de Universiteit van Californië (UCLA) en de California State University.
18x Commissaris mediawaakhond geschorst wegens ‘vertrouwensbreuk’ na publicatie roman26/04 00u30 - BN/DeStem: Minister Arie Slob (Media) heeft een lid van het Commissariaat voor de Media voorlopig geschorst, nu er een onderzoek naar hem is ingesteld. Eric Eljon kwam in opspraak doordat hij heeft meegewerkt aan een roman over de Nederlandse televisiewereld. De andere twee commissarissen hebben afstand genomen van dat boek. Sindsdien zouden de spanningen zijn opgelopen.
17x Studenten Los Angeles in quarantaine vanwege mazelen26/04 04u00 - BN/DeStem: De uitbraak van mazelen in de Verenigde Staten heeft ertoe geleid dat meer dan tweehonderd studenten en stafleden van twee universiteiten in Los Angeles in quarantaine worden geplaatst. Het gaat om studenten en personeelsleden van de Universiteit van Californië (UCLA) en de California State University.
17x Dankerlui: Ik persoonlijk dacht niet aan de bekerfinale26/04 00u30 - Gelderlander: Damil Dankerlui begon de thuiswedstrijd van Willem II tegen PSV (0-3) als linksback en eindigde het duel als rechtsbuiten. ,,Ik heb vaker op meerdere posities gespeeld in één wedstrijd. Bijvoorbeeld ook in de halve finale van de beker tegen AZ.”
17x Malen over contractverlenging bij PSV: ‘Komt wel goed’26/04 00u30 - De Stentor: Man van de wedstrijd in het duel tussen Willem II en PSV (0-3) was zonder twijfel Donyell Malen. De spits scoorde op fraaie wijze en is al een tijd in gesprek met PSV over een nieuw en langjarig contract.
17x Commissaris mediawaakhond geschorst wegens ‘vertrouwensbreuk’ na publicatie roman26/04 00u30 - De Stentor: Minister Arie Slob (Media) heeft een lid van het Commissariaat voor de Media voorlopig geschorst, nu er een onderzoek naar hem is ingesteld. Eric Eljon kwam in opspraak doordat hij heeft meegewerkt aan een roman over de Nederlandse televisiewereld. De andere twee commissarissen hebben afstand genomen van dat boek. Sindsdien zouden de spanningen zijn opgelopen.
16x Twee Amerikaanse universiteiten in quarantaine door uitbraak mazelen26/04 03u45 - Nu.nl: Op twee universiteiten in de Amerikaanse stad Los Angeles is een quarantaine ingesteld nadat er een uitbrak van mazelen werd geconstateerd.
16x Malen over contractverlenging bij PSV: ‘Komt wel goed’26/04 00u30 - AD.nl: Man van de wedstrijd in het duel tussen Willem II en PSV (0-3) was zonder twijfel Donyell Malen. De spits scoorde op fraaie wijze en is al een tijd in gesprek met PSV over een nieuw en langjarig contract.
15x Trump wil wapenwedloop indammen met nieuw pact26/04 04u30 - De Stentor: De Amerikaanse president Trump heeft zijn regering gevraagd te kijken naar mogelijkheden om gesprekken te starten met China en Rusland om de wapenwedloop te beteugelen. Dat zegt een hoge ambtenaar tegen The Washington Post.
15x Studenten Los Angeles in quarantaine vanwege mazelen26/04 04u00 - Gelderlander: De uitbraak van mazelen in de Verenigde Staten heeft ertoe geleid dat meer dan tweehonderd studenten en stafleden van twee universiteiten in Los Angeles in quarantaine worden geplaatst. Het gaat om studenten en personeelsleden van de Universiteit van Californië (UCLA) en de California State University.

Statistieken

Artikels:
30041
Gelezen:
15903
Aantal lezers nu:
49


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven