dinsdag 23 januari 2018, week 04


U bent nu hier: Nederland | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 16u45
 

Nu.nl

Verbergen Tonen
23/01 16u30  Vader Koen Everink na vonnis Mark de J.: 'Wij hebben levenslang' Mark de J. is dinsdag veroordeeld tot achttien jaar cel voor de moord op Koen Everink (42) in maart 2016. De zakenman en goede vriend van De J. werd met messteken om het leven gebracht in zijn woning in Bilthoven.
23/01 16u30  Daders moord Sven Prins krijgen zware gevangenisstraffen De rechtbank in Maastricht heeft drie mannen uit Brunssum veroordeeld tot zeer lange celstraffen wegens de moord op hun plaatsgenoot Sven Prins en poging tot moord op diens vriend Nicky. 
23/01 16u15  Formule 1-auto waarmee Senna voor zesde keer Monaco won onder de hamer Veilinghuis Bonhams gaat in mei de McLaren MP4/8A Formule 1-auto van de in 1994 verongelukte Braziliaanse coureur Ayrton Senna veilen. 
23/01 15u45  Daders moord Prins krijgen zware gevangenisstraffen De rechtbank in Maastricht heeft drie mannen uit Brunssum veroordeeld tot zeer lange celstraffen wegens de moord op hun plaatsgenoot Sven Prins en poging tot moord op diens vriend Nicky. 
23/01 15u15  'Madsen martelde Zweedse journaliste voor moord in onderzeeër' De Deense uitvinder Peter Madsen heeft journalist Kim Wall mishandeld en gemarteld voordat hij haar vermoordde. Dat blijkt uit de volledige aanklacht die dinsdag werd gepubliceerd.
23/01 15u15  Formule 1-auto waarmee Senna 'beste ronde ooit' reed onder de hamer Veilinghuis Bonhams gaat in mei de McLaren MP4/8A Formule 1-auto van de in 1994 verongelukte Braziliaanse coureur Ayrton Senna veilen. 
23/01 15u00  The Shape of Water grootste kanshebber bij Oscars The shape of water maakt de meeste kans om een Oscar te winnen. De Academy Awards, die dit jaar voor de negentigste keer plaatsvinden, worden op 4 maart uitgereikt.
23/01 15u00  'Madsen martelde Zweedse journaliste voor moord' De Deense uitvinder Peter Madsen heeft journalist Kim Wall mishandeld en gemarteld voordat hij haar vermoordde. Dat blijkt uit de volledige aanklacht die dinsdag werd gepubliceerd. Vorige week zei de aanklager al dat de moord aan boord van Madsens onderzeeboot was gepland en voorbereid.
23/01 14u45  'Madsen mishandelde en martelde Zweedse journaliste voor moord' De Deense uitvinder Peter Madsen heeft journalist Kim Wall mishandeld en gemarteld voordat hij haar vermoordde. Dat blijkt uit de volledige aanklacht die dinsdag werd gepubliceerd. Vorige week zei de aanklager al dat de moord aan boord van Madsens onderzeeboot was gepland en voorbereid.
23/01 14u15  Livestream: Volg hier de Oscarnominaties voor 2018 Bekijk hier de livestream van de nominaties voor de Oscars, de belangrijkste filmprijzen in de Verenigde Staten.
23/01 14u15  Gouverneur Hawaï corrigeerde alarm laat omdat hij wachtwoord niet wist David Ige, de gouverneur van Hawaï, heeft toegegeven waarom het zo lang duurde voordat hij op Twitter meldde dat het nucleaire alarm dat de bewoners van zijn staat ontvingen vals was. Hij wist het wachtwoord van zijn Twitter-account niet meer.
23/01 14u15  NAM moet direct betalen voor waardedaling huizen bevingsgebied Groningen De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) moet de waardedaling van huizen in het aardbevingsgebied in Groningen direct compenseren. Ook als de woning geen fysieke schade heeft en nog niet verkocht is. 
23/01 14u00  Mark de J. veroordeeld tot achttien jaar cel voor moord op Koen Everink (42) Mark de J. is dinsdag veroordeeld tot achttien jaar cel voor de moord op Koen Everink (42) in maart 2016. De zakenman en goede vriend van De J. werd met messteken om het leven gebracht in zijn woning in Bilthoven.
23/01 14u00  Tsunami-waarschuwing na zware aardbeving bij Alaska weer ingetrokken De Verenigde Staten hebben de tsunami-waarschuwingen na een aardbeving in de Amerikaanse staat Alaska dinsdag weer ingetrokken. De zware beving had een magnitude van 7.9. Burgers in de kustgebieden van Alaska wordt aangeraden alert te blijven.
23/01 13u45  Van Persie in selectie Feyenoord voor duel met FC Utrecht Robin van Persie maakt deel uit van de selectie van Feyenoord, dat het woensdagavond in de Eredivisie opneemt tegen FC Utrecht in de Galgenwaard.
Laatste update: vandaag om 16u30
Lees meer van Nu.nl >


De Telegraaf

Verbergen Tonen
23/01 16u45  Kamer: verplicht overleg over topsalarissen Een ondernemingsraad (or) kan voortaan vrij spreken over de topsalarissen in het bedrijf. Er komt een verplicht jaarlijks overleg met de directie van een grote onderneming (minimaal honderd werknemers) over de beloningen van de bestuurders, en over de loonverschillen binnen de onderneming.
23/01 16u30  Bizar beeld: dief jat meerdere fietsen tegelijk Ongelooflijke beelden van een brutale fietsenroof in het Brabantse Udenhout. De eigenaar van de winkel spreekt van een enorme strop.
23/01 16u30  Kamer schrapt obstakel gekozen burgemeester De Tweede Kamer heeft een obstakel uit de weg geruimd voor het invoeren van burgemeestersverkiezingen. De Kamer besloot uit de Grondwet te schrappen dat de regering de burgemeester en de commissaris van de Koning benoemt. Als de Eerste Kamer instemt, is het straks veel eenvoudiger om de manier te veranderen waarop een burgemeester wordt aangesteld.
23/01 16u15  Woonbond: Huurcommissie voor iedereen open Ook huurders in de vrije sector die problemen hebben met de verhuurder van hun woning, moeten die conflicten voor de Huurcommissie mogen uitvechten. Dat nu alleen huurders in de sociale sector dat mogen, is ’ouderwets’, vindt de belangenorganisatie Woonbond.
23/01 16u15  OM eist tot 16 jaar cel in zaak Sommelsdijk Voor de herhaalde mishandeling en verkrachting van twee mannen, in Sommelsdijk en Oude Tonge, heeft het Openbaar Ministerie (OM) straffen tot zestien jaar cel geëist.
23/01 16u00  Verwarde man rent honderden meters over spoor, vecht met medewerkers NS Door een verwarde man op het spoor is maandagmiddag het treinverkeer bij het station van Den Bosch enige tijd stilgelegd. De man rende honderden meters over het spoor voordat hij door veiligheidsmedewerkers van de NS in de kraag kon worden gepakt.
23/01 15u45  Moordenaars Prins voor lange tijd de cel in De rechtbank in Maastricht heeft drie mannen uit Brunssum veroordeeld tot zeer lange celstraffen wegens de moord op hun plaatsgenoot Sven Prins en poging tot moord op diens vriend Nicky. Xionel B. (29) moet dertig jaar de cel in, Jurandy T. (32) kreeg levenslang en Sergio K. (27) kreeg eveneens dertig jaar.
23/01 15u30  Zes jaar geëist tegen vrouw die man vergiftigde met haargroeimiddel De 61-jarige Galina R., die in 2009 haar man zou hebben vergiftigd door een haargroeimiddel in zijn likeur te stoppen, moet volgens het OM zes jaar celstraf krijgen. Dat eiste de advocaat-generaal voor het gerechtshof in Den Haag, dat deze zaak opnieuw behandelde nadat de Hoge Raad had bepaald dat het proces over moest.
23/01 15u00  Rechter mag medisch dossier opvragen voor tbs De rechter mag voortaan de medische gegevens inzien van een verdachte die weigert mee te werken aan onderzoek naar zijn geestelijke vermogens. Zo kan een verdachte minder gemakkelijk verhinderen dat de rechter hem tbs oplegt.
23/01 15u00  Zijlstra vraagt Indonesië om opheldering over schepen Javazee Nederland heeft de Indonesische autoriteiten om opheldering gevraagd over de Nederlandse oorlogsschepen die ergens in 2016 verdwenen van de bodem van de Javazee. Dat heeft minister Halbe Zijlstra (Buitenlandse Zaken) dinsdag laten weten, in reactie op berichten in de media.
23/01 14u45  Eigenaar strandtent ziet levenswerk afbranden Leo Grimbergen van strandpaviljoen Paal 14 in Katwijk zit er helemaal doorheen. Zijn bedrijf brandde tot de grond toe af.
23/01 14u30  Hoge Raad: lokfiets brengt dief niet op idee De Hoge Raad heeft bepaald dat een zaak tegen een vermeende lokfietsendief, die aan vervolging ontkwam, over moet. De rechtbank in Den Bosch had eerder bepaald dat de verdachte door het plaatsen van een lokfiets was aangezet tot het stelen van de fiets.
23/01 14u30  ’Ze wilden even een bakje koffie doen’ De baas van de 67-jarige man uit Sleeuwijk die maandagavond omkwam toen een dronken automobilist de winkel van een Texaco-tankstation langs de E40 binnenreed, reageert verslagen op de dood van zijn geliefde werknemer. „Hij werkte al vijftig jaar bij ons.”
23/01 14u30  ’Mensen overschatten zich online’ Mensen zijn online niet zo goed als ze denken. We overschatten hoeveel we weten van digitale veiligheid. We denken dat we er veel verstand van hebben, maar dat klopt vaak niet, zegt beveiliger Symantec. Zo maken mensen geregeld de fout om één wachtwoord voor meerdere accounts te gebruiken. Als bij één site een inbraak is, kunnen hackers proberen of de gestolen wachtwoorden ook ergens anders werken. We laten onze virtuele achterdeur openstaan, aldus Symantec.
23/01 14u15  Agressieve man klimt in kerktoren: schopt beheerder in gezicht Een 28-jarige man is maandagmiddag de kerk op het Kerkplein in Breda binnengedrongen. De Bredanaar klom de kerktoren in en mishandelde de beheerder. Die trapte hij in het gezicht.
Laatste update: vandaag om 16u45
Lees meer van De Telegraaf >

Elsevier.nl

Verbergen Tonen

RTL.nl

Verbergen Tonen
23/01 15u45  Boeren woedend over sjoemelpraktijken: 'We zijn genaaid' Boeren reageren woest op het nieuws dat tenminste 45 melkveehouders gerommeld hebben met cijfers. Op sociale media halen ze hard uit.
23/01 15u45  Vader Koen Everink: ''Het duur van het proces is ons zeer zwaar gevallen'' ''Het rechercheteam heeft er alles aan gedaan om de waarheid boven tafel te krijgen.'' De vader van de zakenman Koen Everink heeft gereageerd op de moordzaak. Vandaag heeft de rechter bepaald dat Mark de J. is schuldig aan moord met voorbedachten rade op Everink. De J. krijgt voor de moord 18 jaar cel.
23/01 15u45  Fontein van 700 meter lava, Filipijnse vulkaan actief De Mayon op de Filipijnen blijft lava en aswolken uitstoten. De vulkaan is nu al tien dagen actief, maar de laatste dagen lijkt het kritiek te worden. De wijde omgeving wordt geëvacueerd. Hier de spectaculaire beelden van al het natuurgeweld.
23/01 14u45  Fontein van 700 meter lava, Filipijnse vulkaan hyperactief De Mayon op de Filipijnen blijft lava en aswolken uitstoten. De vulkaan is nu al 10 dagen actief, maar de laatste dagen lijkt het kritiek te worden. De wijde omgeving wordt geëvacueerd. Hier de spectaculaire beelden van al het natuurgeweld.
23/01 13u15  Dronken Belg ramt tankstation, Nederlander komt om Een bizar ongeluk langs de E40 in België. Een automobilist reed een tankstation in en schepte binnen drie Nederlanders. Hier de beelden van de ravage.
23/01 10u15  Jonge Chinezen verzorgen graag een kat, maar dan wel in de cloud Stel, je wilt een kat, maar je hebt geen tijd om er voor te zorgen. De Chinezen hebben daar een handig alternatief voor bedacht, het online huisdier. Katten onderhouden op het internet is daar de nieuwe trend.
22/01 23u45  Jean Paul werd zwaar mishandeld: 'Ik hoop dat ik geen blijvend letsel heb' Het moest een gezellig weekendje Eindhoven worden met vrienden van de voetbal. Maar op de eerste avond gaat het gruwelijk mis voor Jean Paul Kers. Hij wordt tijdens een ruzie op straat zwaar mishandeld. Een oproep van zijn zusje om getuigen te vinden, is al zo'n dertigduizend keer gedeeld op Facebook.
22/01 23u15  Jean Paul werd zwaar mishandeld na stapavondje: 'Ik hoop dat ik geen blijvend letsel heb' Het moest een gezellig weekendje Eindhoven worden met vrienden van de voetbal. Maar op de eerste avond gaat het gruwelijk mis voor Jean Paul Kers. Hij wordt tijdens een ruzie op straat zwaar mishandeld. Een oproep van zijn zusje om getuigen te vinden, is al zo'n dertigduizend keer gedeeld op Facebook.
22/01 17u45  'Dat wordt een langere vakantie': Nederlanders vast in skigebieden In de Alpen is een enorme hoeveelheid sneeuw gevallen. Zoveel dat toeristen niet meer naar huis kunnen. Jana bijvoorbeeld. Ze stuurde ons beelden van het ingesneeuwde Sankt Anton. Ook van andere Nederlanders die ingesneeuwd zijn kregen we beelden opgestuurd.
22/01 11u45  Wachten op de grote klap, kans op grote uitbarsting Filipijnse vulkaan De vulkaan de Mayon is uitermate actief geworden. Vandaag spoot er een grote aswolk en ook lava uit de berg. Uit vrees voor een nog veel grotere uitbarsting wordt de wijde omgeving geevacueerd. Hier de beelden van de meest recente uitbarsting.
22/01 10u15  Turkije valt Koerden in Syrië aan: beelden van de strijd Turkije wil met een nieuw offensief de positie van de Koerden in Noord-Syrië verzwakken. Volgens de Turkse president Erdogan zijn de Koerdische milities in Syrië een verlengstuk van de Koerdische afscheidingsbeweging in Turkije, PKK. Er zijn beschietingen over en weer en Turkije is ook daadwerkelijk met tanks de grens over getrokken.
21/01 22u15  Erdogan: 'We vermorzelen iedereen die ons in de weg staat' De Turkse president Erdogan heeft met harde woorden de pro-Koerdische oppositie gewaarschuwd om niet te gaan demonsteren. De oppositie heeft kritiek op de aanvallen van het Turkse leger tegen de Koerdische strijders in de Syrische provincie Afrin.
21/01 20u15  De pleegzorg van Lieke (18) werd niet verlengd: 'Je moet gelijk het huis uit' Lieke moest op haar achttiende haar pleeggezin verlaten. De gemeente vergoedde de pleegzorg niet langer. 'Je moet ineens in staat zijn om ergens anders te wonen zonder enige hulp', vertelt Lieke.
21/01 17u15  Gladheid op de weg leidt tot ongelukken Bij het Friese plaatsje De Valom slipte een auto in de berm. En een andere automobilist kwam terecht in een ondiepe sloot. De strooiwagen die die dit soort ellende moest voorkomen kwam niet ver. Bij het plaatsje Tzum botste die frontaal op een bestelbus.
21/01 14u45  Zeker vier doden door hotelbrand Praag Door de brand zouden ook vier mensen met onbekend letsel in het ziekenhuis liggen. Over de nationaliteit van de slachtoffers is nog niets bekendgemaakt. De brand brak zaterdagavond uit in hotel Eurostars David. De Tsjechische autoriteiten doen nog onderzoek naar de oorzaak van de brand.
Laatste update: vandaag om 15u45
Lees meer van RTL.nl >

NOS.nl

Verbergen Tonen
23/01 16u45  Kamer: directie moet topsalarissen bespreken met ondernemingsraad Directies van bedrijven moeten voortaan in gesprek gaan met de ondernemingsraad over de beloning van topbestuurders. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel hierover. Regeringspartijen CDA, VVD en ChristenUnie stemden tegen, net als Forum voor Democratie. Alle andere partijen stemden voor. Onrust Volgens minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid moeten topbeloningen hierdoor beter en makkelijker bespreekbaar worden. 'Na jaren van maatschappelijke onrust en vaak ook verontwaardiging is het goed dat er in bedrijven zelf meer gesproken wordt over beloningen van de topbestuurders', vindt de minister. Nu is het al zo dat directies de ondernemingsraad moeten informeren over de loonverhoudingen binnen een bedrijf, maar dit gebeurt vaak niet. Geen adviesrecht Door de nieuwe wet krijgen de ondernemingsraden geen instemmings- of adviesrecht over beloningen. Wel worden directies van bedrijven met meer dan honderd man personeel voortaan verplicht de informatie te verschaffen en het mondeling te bespreken. De verwachting is niet dat dit de hoogte van topsalarissen gaat beïnvloeden. Wel moet het de bewustwording binnen bedrijven vergroten over de soms grote verschillen in salaris tussen verschillende werknemers.
23/01 16u45  Rusland verbiedt satirische film over de dood van Stalin De Russische première van de zwarte komedie The Death of Stalin is afgelast nadat hoge Kremlin-functionarissen een preview van de film hadden mogen zien en in woede waren ontstoken. De film zou vanaf donderdag draaien in Russische bioscopen. Het ministerie van Cultuur had toestemming gegeven voor het vertonen van de film, maar trok die toestemming in onder druk van orthodox-communistische politici die zeggen dat de film de Russische geschiedenis belachelijk maakt. The Death of Stalin, van de Britse regisseur Armando Iannucci, speelt zich af in de dagen na Stalins dood in 1953, als zijn ministers hevig strijden om de macht en om hun eigen hachje te redden. Meedogenloos regime 'Het is een verachtelijke film', zegt Nadezhda Usmanova, het hoofd van de afdeling militaire geschiedenis bij het ministerie van Informatie, die bij de voorvertoning was. 'Het is een slechte film, het is een saaie film en het is gemeen, weerzinwekkend en beledigend', zegt Usmanova tegen het persbureau Reuters. Josef Stalin, die een meedogenloos totalitair regime leidde van 1924 tot zijn dood in 1953, wordt nog steeds door veel Russen vereerd, omdat hij de Sovjet-Unie tot een wereldmacht liet uitgroeien en een grote rol speelde bij het verslaan van nazi-Duitsland. Stalin wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van miljoenen Russen. Er waren tijdens zijn regime hongersnoden en politieke tegenstanders werden vermoord of naar goelags verbannen, kampen waar velen de uitputtingsdood stierven.
23/01 16u30  16 jaar cel geëist voor martelen en verkrachten 'pedo's' Zuid-Holland In een zaak over marteling, mishandeling, gijzeling en verkrachting op Goeree-Overflakkee zijn celstraffen van 16 jaar geëist tegen de twee hoofdverdachten. Lionel van G. (24) en Jaap S. (29) zouden in de zomer van 2016 een kennis wekenlang hebben gemarteld, mishandeld en verkracht met voorwerpen in het ouderlijk huis van het slachtoffer in Sommelsdijk. Dat gebeurde toen zijn ouders twee weken op vakantie waren. Volgens de verdachten was het slachtoffer een pedofiel die het op familieleden had voorzien. De verdachten stuurden elkaar berichten over de mishandeling, waarbij gesproken werd over 'het Nederlands kampioenschap pedo-schoppen'. Poging tot verkrachting Ze worden ook verdacht van mishandeling en poging tot verkrachting van een andere man in Oude-Tonge, die volgens de twee ook 'een pedo' was. De politie heeft in beide gevallen geen bewijs gevonden voor ontucht met kinderen. Een derde slachtoffer zou een avond lang zijn bedreigd, mishandeld en vastgebonden, om hem af te persen. Van G. en S. staan met vier medeverdachten terecht, die in wisselende samenstelling zouden hebben deelgenomen. Een van de verdachten zou beelden hebben gemaakt van de mishandelingen en verkrachtingen. Die video's vormen een groot deel van het bewijs. Waterboarden met urine De drie slachtoffers zouden allerlei martelingen hebben ondergaan: van waterboarden met urine tot haren uitrekken, gedwongen uitwerpselen eten en verkrachting met verschillende voorwerpen. Ook zou er zijn gedreigd met het afknippen van vingers en geslachtsdelen. Verder verklaren slachtoffers dat ze ervan overtuigd waren dat hun familie iets zou worden aangedaan als ze uit de school zouden klappen. Getuigen en slachtoffers zeggen dat de daders genoten van de mishandelingen. 'Ze zagen het wel als het te veel werd', zegt een van de slachtoffers. 'Maar als ik ging smeken, lachten ze alleen maar.' Tegen de andere verdachten zijn celstraffen van zes jaar, 40 maanden, 180 dagen en werkstraffen van 100 uur en 200 uur geëist.
23/01 16u30  Witte boeren krijgen land terug: pr-stunt of een nieuw Zimbabwe? 'Ze kwamen met wapens onze boerderij binnengestormd. Ik zei tegen mijn vrouw, mijn twee kinderen en mijn moeder dat ze de heuvels in moesten vluchten. Ik ben ook gevlucht. Ik kon niks tegen ze beginnen', zegt boer Darryn Smart. Darryn en zijn vader Robert maken deel uit van de derde generatie witte boeren in Zimbabwe. Afgelopen juni werden ze met geweld van hun boerderij verjaagd door milities gelinkt aan de regeringspartij, die toen nog geleid werd door president Mugabe. Zo werden in de afgelopen twintig jaar duizenden witte boeren van hun land verdreven. 'Ze hebben alles wat ze konden pakken op hun vrachtwagens geladen. Ook hebben ze veel spullen kapot gemaakt.' Correspondent Bram Vermeulen ging met de Smarts mee terug naar hun vernielde boerderij: Landbouwgrond is een politiek gevoelig onderwerp in Zimbabwe. Onder het koloniale bewind hadden witte boeren zich een onevenredig groot deel van landbouwgrond toegeëigend. Sinds 2000 liet Mugabe veel land van witte boeren afpakken. Van de ongeveer 4500 witte boeren zijn er achttien jaar later nog maar een paar honderd over. Minder dan 1 procent van de bevolking in Zimbabwe is wit. Maar na de val van Mugabe in november, kreeg Smart steun uit onverwachte hoek: de nieuwe president Mnangagwa zorgde er persoonlijk voor dat hij kon terugkeren. 'Dankzij de nieuwe regering is de corruptie gestopt', zegt Smart. 'De politie is nu ineens heel hulpvaardig en vriendelijk. De afgelopen dagen hebben ze in omliggende huizen naar onze gestolen spullen gezocht. Dit is een nieuw Zimbabwe.' Bij de boerenvakbond CFU staat de telefoon sindsdien roodgloeiend. Veel andere verdreven boeren hopen ook te kunnen terugkeren naar hun land. De bond is terughoudend. 'Ervaring leert ons voorzichtig te zijn', zegt Ben Gilpin van de CFU. 'Het vertrouwen is lang geleden beschadigd. Om dat terug te winnen, is meer nodig dan een paar mooie woorden.' Voorbeeld of pr-stunt? Boer Smart is vooralsnog de enige die terug mocht keren naar zijn land. Het gebaar van de nieuwe president is, zo kort na de val van Mugabe, vooral van grote symbolische waarde, zegt correspondent Bram Vermeulen. 'De vraag is natuurlijk: wat betekent dit voor de duizenden andere boeren die ook zijn verdreven? Een pr-stunt of een voorbeeld voor anderen? Het blijft vooralsnog onzeker.'
23/01 16u15  Limburgs oorlogsmuseum stelt aquarel Hitler tentoon Het Limburgse oorlogsmuseum Eyewitness stelt sinds deze week een aquarel van Adolf Hitler tentoon. Het werk van 30 bij 60 centimeter stelt de burgerlijke stand in München voor. Het museum heeft het gekocht van een particuliere verzamelaar. Museumdirecteur Wim Seelen bezweert dat de aquarel echt is. 'Het werk is in 2014 geveild in Neurenberg. De experts daar stonden ervoor in dat het werk daadwerkelijk van Hitler is.' In de rechterbenedenhoek heeft de Führer gesigneerd: A. Hitler. Vermoedelijk is de aquarel uit 1914. Ondersteunend bewijs voor de echtheid vormen het vooroorlogse glas en de rekening die op de achterzijde is geplakt. Suikertante 'Hitlers suikertante Hermine Hoffmann heeft het van hem gekocht of gekregen, en het in 1920 laten inlijsten voor net iets meer dan 15 mark. Haar ex-libris zit ook op de achterkant', zegt Seelen. Er was een nauwe band tussen de twee: Hitler correspondeerde tijdens de Eerste Wereldoorlog uitgebreid met haar. En er zijn foto's uit 1937, als hij haar bezoekt op haar 80ste verjaardag. In 2005 kwam de nalatenschap van deze nazivrouw (zij had lidnummer 10 van de NSDAP, Hitler 'slechts' 55) op de markt. Daarin zaten boeken, brieven en de bewuste aquarel. Een particulier kocht het aquarel Standesamt toen voor 130.000 euro. Die man, een Nederlandse vijftiger, bezocht anderhalf jaar geleden het Limburgse oorlogsmuseum. Seelen: 'Hij zei toen tegen mij: ik heb nog iets voor je.' Dat bleek dus Hitlers tekening te zijn. 'De man wilde het wel verkopen. 'Aan de muur ga ik het zeker niet hangen', zei hij tegen mij.' Geen talent Kunsthistorisch gezien is het werk van weinig waarde, museaal wel. 'Hitler wilde kunstschilder worden, maar werd twee keer afgewezen. Talent had hij nu eenmaal niet.' Het waterverfschilderij staat bij de 'Duitse vitrine' op een draaischijf, zodat ook de achterkant te zien is. Het wordt vier jaar tentoongesteld, daarna gaat het naar het depot, schrijft 1Limburg. Seelen zegt over Standesamt contact te hebben met het NIOD, dat vorig jaar ten onrechte een ander aquarel aan Hitler toeschreef. Het NIOD was niet voor commentaar beschikbaar.
23/01 16u00  Duits sportvliegtuigje en helikopter vliegen tegen elkaar, vier doden In de Duitse deelstaat Baden-Württemberg zijn bij een ongeluk met een sportvliegtuigje en een helikopter zeker vier doden gevallen. De toestellen botsten in de lucht tegen elkaar. De politie sluit niet uit dat er nog meer slachtoffers zijn, omdat nog niet bekend is hoeveel mensen er in de toestellen zaten. Het ongeluk gebeurde even na 13.00 uur bij de plaats Philippsburg, ten zuiden van Mannheim. De oorzaak is nog onbekend. Botsingen in de lucht zijn zeldzaam, de meeste ongelukken gebeuren op de grond bij het landen of opstijgen. Toch gaat het weleens mis; in november kwamen in het zuiden van Engeland ook vier mensen om toen een helikopter tegen een klein vliegtuigje in het luchtruim botste.
23/01 15u45  Goede antiresistentie-maatregelen farmaceut moet concurrent inspireren Om antibioticaresistentie aan te pakken is veel meer nodig dan alleen de ontwikkeling van nieuwe middelen. Dat gaat heel langzaam en daarom is het van groot belang dat de antibiotica die er nu zijn zo lang mogelijk effectief blijven. Er moet dus zo veel mogelijk voorkomen worden dat bacteriën ongevoelig worden voor die middelen. Daarom besteedt de Antimicrobial Resistance Benchmark, die vandaag voor het eerst gepubliceerd is door de Access to Medicine Foundation, veel aandacht aan wat farmaceutische bedrijven op dit gebied doen. De best practices van sommige bedrijven die in het rapport voorkomen moeten de concurrentie inspireren. Maar welke bedrijven doen het goed en welke maatregelen hebben ze genomen? Onderzoek naar resistentie De best presterende bedrijven GlaxoSmithKline (GSK) en Johnson & Johnson (J&J) hanteren voor hun bestaande middelen tegen infecties begeleidende maatregelen. Die moeten ervoor zorgen dat de medicijnen voor alle patiënten beschikbaar zijn, maar niet onnodig gebruikt worden. Het Amerikaanse Pfizer en het Zwitserse Novartis presteren eveneens goed op deze twee gebieden. Andere bedrijven blijven achter bij deze vier. Verder volgen GSK en J&J de ontwikkeling van resistentie tegen hun middelen op de voet. Negen van de onderzochte bedrijven doen dat in enige mate. Zo doet bijvoorbeeld Pfizer dergelijk onderzoek in zestig landen en het biotechnologiebedrijf Wockhardt doet zulk onderzoek in de hele Indiase gezondheidszorg. 'Maar de bedrijven zien dat nog niet als hun core business', zegt directeur Jay Iyer van de Access to Medicine Foundation. 'Het is van groot belang voor de gezondheidszorg om te weten waar antibioticaresistentie vaak voorkomt, dan kunnen artsen en verpleegkundigen zich erop voorbereiden als een patiënt met resistente bacteriën hun ziekenhuis of praktijk binnenloopt.' Afvalwater Op papier hebben de grote farmaceuten GSK, J&J, Novartis, Pfizer, Roche en Sanofi het milieu- en afvalbeleid het beste geregeld. Zo hebben ze bijvoorbeeld limieten gesteld aan de hoeveelheid antibiotica in hun eigen afvalwater of in het afvalwater van fabrieken die voor hen produceren. Het nut van deze maatregel in de praktijk is onbekend: geen van de bedrijven kan of wil vertellen hoeveel er daadwerkelijk wordt geloosd. En maar één bedrijf was bereid bekend te maken met welke antibioticaproducent werd samengewerkt. 'Er is geen standaard voor de maximale hoeveelheid antibiotica in afvalwater', zegt Iyer. 'Er is nog onvoldoende wetenschappelijk onderzoek over beschikbaar. Topwetenschappers en bedrijven werken nu aan het vaststellen van limieten. Wij hebben de farmaceutische bedrijven gevraagd: 'Gaan jullie daarop wachten of ga je zelf vast iets doen?'. Ze kunnen limieten gewoon opleggen aan toeleveranciers, via contracten.' Bonusbetalingen Van de dertig onderzochte bedrijven hebben GSK en het Japanse Shinogi hun bonussen voor vertegenwoordigers losgekoppeld van het aantal verkochte antibiotica. GSK deed dat al vijf jaar geleden. Pfizer begint in 2018 een proefproject waarbij een extra beloning voor de verkoopstaf niet langer afhangt van de hoeveelheid verkochte antibiotica. Novartis heeft aangekondigd de bonussen minder te laten afhangen van de hoeveelheid verkochte antibiotica. Praktijkvoorbeeld Dat de ontwikkeling van nieuwe antibiotica langzaam gaat, toont Bedaquiline wel aan. Het is het enige nieuwe middel tegen tuberculose dat in bijna 40 jaar tijd beschikbaar is gekomen. Het is uitsluitend bedoeld voor patiënten met multidrug-resistant of extensively drug-resistant tuberculose (MDR-TB of XTR-TB). Fabrikant Johnson & Johnson heeft programma's opgezet die er voor moeten zorgen dat alleen patiënten met de juiste indicatie dit middel krijgen en dat het ook in arme landen beschikbaar komt. Dat laatste gebeurt via prijsbeleid waarbij rekening wordt gehouden met het inkomen per hoofd van de bevolking per land waar het middel op de markt komt. Dat is intussen gebeurd in 23 arme landen. Donaties van het StopTB Partnership zorgen voor financiering. Johnson & Johnson werkt nauw samen met medisch specialisten en apothekers om het middel bij de juiste patiënten te krijgen. De farmaceut geeft ook trainingen aan artsen en verpleegkundigen over resistentie tegen medicijnen tegen infectieziekten en volgt het ontstaan van resistentie tegen bedaquiline. Nederland Er zijn in Nederland twee tbc-centra: Dekkerswald in Nijmegen en Beatrixoord in het Groningse Haren. 'Wij geven een enkele keer bedaquiline aan patiënten met een (zeer) resistente vorm van tbc', zegt longarts en tuberculose-specialist Wiel de Lange van Beatrixoord. 'Altijd samen met andere middelen. Het is Nederland een duur middel. Een kuur van zes maanden kost circa 25.000 euro. Johnson & Johnson heeft inderdaad beleid om het middel ook in armere landen toegankelijk te maken. In Zuid-Afrika bijvoorbeeld kost het ongeveer een tiende van wat het hier kost.' De Lange: 'Tuberculose is een echte armoede-ziekte. Johnson & Johnson laat zien dat je een gedifferentieerd prijsbeleid kunt voeren dat daar rekening mee houdt. Wereldwijd krijgen jaarlijks zo'n tien miljoen mensen tbc. Anderhalf à twee miljoen patiënten sterven eraan, terwijl de ziekte behandelbaar is. In Nederland zijn er elk jaar zo'n 800 tot 900 gevallen.' In vijftig jaar zijn er twee middelen bij gekomen tegen tuberculose en tussen bedaquiline en dat andere middel zit bijna 40 jaar. 'Dat heeft ermee te maken dat het een armoede-ziekte is. En ook dat men dacht het komt wel goed met die ziekte. Tegen hiv zijn in kortere tijd zo'n 30 middelen beschikbaar gekomen.'
23/01 15u15  'Ongelooflijk dom en verbijsterend dat boeren frauderen met melkvee' LTO Nederland, de organisatie van land- en tuinbouwbedrijven, is verbijsterd door het nieuws dat boeren op grote schaal frauderen met de registratie van melkkoeien. 'Het is heel jammer dat een aantal rotte appels deze mooie sector kapot maken', zegt voorzitter Meulenbroeks van de vakgroep Melkveehouderij. De land- en tuinbouworganisatie had vanmorgen overleg met minister Schouten. Die had eerder vandaag bekendgemaakt dat mogelijk duizenden melkveebedrijven hebben gesjoemeld met de registratie van kalveren. De kalfjes van de ene koe werden toegeschreven aan een andere koe, die dan op papier een meerling had gekregen. Daardoor kon een deel van de koeien langer te boek staan als koe die nog geen kalf heeft gekregen en dus nog geen melk geeft. Die tellen maar voor de helft mee in de Europese regels voor fosfaatreductie. 'Ongelooflijk dom' Meulenbroeks vindt het ongelooflijk dat sinds juli vorig jaar kennelijk duizenden boeren 'onder de radar' en 'moedwillig' hebben besloten om de regels te overtreden. Hij zegt dat er het afgelopen half jaar meerdere bijeenkomsten met melkveehouders zijn geweest over de fosfaatwetgeving en dat geen van de boeren toen zijn mond heeft open gedaan. 'Dit is zo ongelooflijk dom. Het is gerommel in de marge. De risico's zijn enorm en de winst die ze ermee hebben gehaald is marginaal.' Volgens hem gaat het om net een paar vaarzen meer per boer en een extra fosfaatuitstoot van zo'n tien kilo per dier. LTO Nederland gaat het ministerie ondersteunen bij het oplossen van het probleem.
23/01 14u30  Tinky Winky-acteur (52) plotseling overleden De acteur die Tinky Winky speelde in de Teletubbies is overleden. Simon Shelton overleed onverwacht op 52-jarige leeftijd. 'Mijn geweldige oom is zo plotseling van ons afgenomen', schrijft zijn nichtje, de actrice Emily Atack, op haar Instagrampagina. 'Hij was de aardigste, meest getalenteerde man die je kon ontmoeten. Hij zal voor altijd geliefd blijven.' De paarse Tinky Winky, met rode handtas, is een van de vier hoofdpersonages in de Teletubbies, een populaire kinderserie van de BBC. De originele serie liep van 1997 tot en met 2001. Shelton was er vanaf 1997 bij, maar was niet de eerste Tinky Winky-acteur. Hij werd aangenomen toen Dave Thompson werd ontslagen na een 'verschil van inzicht' over hoe het paarse personage gespeeld moest worden. Shelton had nooit verwacht dat de serie zo populair zou worden. 'We kregen veel fanmail van kinderen én ouders. Het was alsof we de Beatles of Take That van de kindertelevisie waren', zei hij ooit in een interview. Toen Shelton aan zijn Teletubbie-carrière begon, ging zijn dochter net naar een nieuwe school. De acteur besloot niemand op de school te vertellen wat voor werk hij deed. 'Toen onze dochter tegen de kantinejuf zei dat ik Tinky Winky was, zei ze: 'Ja, natuurlijk! Loop maar door!'' Handtas De handtas van Tinky Winky zorgde in de beginjaren van de serie voor controverse. Shelton kreeg vaak de vraag of Tinky Winky homo was. 'Maar het moet een driejarige voorstellen', zei hij daar in een interview over. 'Dus die vraag slaat al nergens op.' Simon Shelton speelde begin jaren negentig ook een rol in Swing Kids (1993) en in de serie Incredible Games (1994). Shelton laat een vrouw en drie kinderen achter.
23/01 14u30  Oud-tenniscoach krijgt 18 jaar cel voor moord op Koen Everink Oud-tenniscoach Mark de J. moet achttien jaar de gevangenis in. De rechtbank in Utrecht heeft hem schuldig bevonden aan de moord op zakenman Koen Everink. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. De rechter acht het bewezen dat De J. Everink in diens huis in Bilthoven met messteken om het leven heeft gebracht. 'De verdachte heeft Everink op gruwelijke wijze van het leven beroofd. Het moet vreselijk zijn geweest om in zijn eigen woning aangevallen te worden door iemand die hij vertrouwde', zei de rechter. Bij het bepalen van de straf heeft de rechter er rekening mee gehouden dat het zesjarige dochtertje van Everink aanwezig was in huis. 'Zij heeft haar vader horen gillen. Voor de verdachte moet het duidelijk zijn geweest dat het dochtertje haar vader dood zou vinden.' Veel bewijs Het OM stelde tijdens een eerdere zitting dat er een overmacht aan bewijs was voor de schuld van de oud-tenniscoach. Op het heft van het mes waarmee het slachtoffer om het leven is gebracht, zijn dna-kenmerken gevonden van de verdachte. Ook is er een bloedspoor van Everink gevonden in de auto van De J. Verder is het horloge van de zakenman aangetroffen bij de De J. De J. heeft voor de dag van de moord op internet gezocht op verscheidene zoektermen die volgens de rechter te verbinden zijn aan de moord, zoals 'klap tegen je slaap', 'messteek in onderbuik' en 'kogel door hersenstam'. De oud-tennistrainer had bij Everink een schuld van tienduizenden euro's om zijn gokverslaving te financieren. Dat geld moest hij terugbetalen voor 4 maart 2016, de dag waarop de zakenman dood werd gevonden. Ongeloofwaardig De J. ontkende dat hij het misdrijf had gepleegd en verklaarde dat de moord was gepleegd door mannen die het op Everink hadden gemunt. De rechter vond zijn verklaring ongeloofwaardig en vooral merkwaardig. De J. was vandaag niet aanwezig bij de uitspraak. De verdediging gaat in hoger beroep tegen de uitspraak.
23/01 14u30  Uganda heeft weer een bestralingsmachine Na ruim twee jaar zonder heeft Uganda weer een bestralingsmachine. Het vorige apparaat, het enige in het Afrikaanse land, ging kapot waardoor kankerpatiënten moesten uitwijken naar andere landen voor radiotherapie. 'De machine doet het weer en daar zijn mensen hier heel blij mee, ja', reageert Rein Zeeman vanuit de hoofdstad Kampala. Zeeman werkt als chirurg in het Mulago-ziekenhuis waar het apparaat staat. 'Toen de machine kapot was, moest een deel van de patiënten naar Nairobi en is een deel hier op chemotherapie gezet.' De 21 jaar oude bestralingsmachine gaf de geest in april 2016. 'En dat was wel te verwachten. Zeker gezien het onderhoud, dat in Uganda toch wat te wensen overlaat. De gezondheidszorg hier is niet te vergelijken met die in Nederland.' Toen de machine stuk ging werd er 'uiteraard gemopperd', maar er zijn nu eenmaal andere prioriteiten in de ziekenhuizen van Uganda, weet Zeeman. 'Malaria, aids, en momenteel is er een probleem met bloed. Er gaan mensen dood omdat er bijna geen bloed beschikbaar is.' Toch is de ziekte kanker een groeiend probleem in Uganda. Elk jaar komen er ongeveer 30.000 nieuwe gevallen bij en sterven er zo'n 20.000 mensen aan. 'Het gebrek aan die machine staat symbool voor veel meer', zegt correspondent Koert Lindijer. 'In Uganda is er een crisis in de gezondheidszorg. Alle instanties hebben het moeilijk, er zijn stakingen, de levensverwachting is laag en de bloedbank is leeg.' Toen president Museveni in 1986 aan de macht kwam, was veiligheid zijn eerste prioriteit. Hij had het toen niet over gezondheidszorg en dat is volgens Lindijer nu niet veel anders. Hoewel de zorg in Uganda slecht is, kan het nog veel erger in Oost-Afrika. Zeeman: 'Ik was laatst in Burundi en daar zijn helemaal geen kankerspecialisten. Zelfs geen radiotherapiemachine.' In Congo of Somalië kun je ook maar beter niet ziek worden, weet Lindijer. 'Maar dat komt door de oorlogen. Het punt is dat je van Uganda, een land dat al 32 jaar stabiel is, wel mag verwachten dat het anders is.' Bij het ziekenhuis in Kampala hebben zich de eerste rijen patiënten al gemeld om een afspraak te maken voor een bestraling. De nieuwe machine kan tachtig mensen per dag behandelen. De oude machine kon twintig patiënten per dag aan.
23/01 14u30  Papiervisjes eten hoek uit eeuwenoude wandkaart Papiervisjes hebben een eeuwenoude wandkaart van de Universiteit Leiden aangevreten. 'Het is een belangrijke oude kaart, ontzettend mooi ook', zegt restaurator Eliza Jacobi. Ze heeft het wanddoek uit 1670 met grote precisie hersteld. Op de kaart, een kopergravure van Christiaan Hagen, staat een stadsplattegrond van Leiden. Daarnaast staan afbeeldingen van de belangrijkste gebouwen van de stad in de zeventiende eeuw. Links de Pieterskerk, de Burcht en het stadhuis en rechts de Hooglandse kerk, de Marekerk, de Academie met Hortus botanicus en de Lakenhal. De insecten hebben vooral de linker onderhoek flink te pakken gehad. 'Blijkbaar zijn ze daar de lijst ingekomen. Ze hebben zo veel tijd gehad dat ze het hele papier hebben weggevreten.' Jacobi heeft de wandkaart gerestaureerd door Japans papier (dat traditioneel gemaakt wordt en lang mooi blijft) met stijfsellijm over de beschadigde delen te leggen. Vervolgens heeft ze een paar lijnen bijgeschilderd. 'Maar niet alles, want ik weet niet precies hoe alles eruit heeft gezien. Dat gedeelte blijft gewoon leeg.' Jacobi noemt het lastig van papiervisjes af te komen, zeker als ze in de lijst zitten. 'Je ziet het niet gebeuren omdat ze het vooral 's nachts eten. Opeens zie je dan de schade.' Het wanddoek is volgens Omroep West binnenkort weer te zien in het Academiegebouw van de Universiteit Leiden.
23/01 14u15  'Industrie moet meer doen voor beschikbaar houden werkzame antibiotica' Farmaceutische bedrijven moeten veel meer doen om ervoor te zorgen dat er werkzame antibiotica beschikbaar blijven voor patiënten. Daartoe moeten ze meer nieuwe antibiotica ontwikkelen en veel beter controleren waar antibiotica-resistentie ontstaat. Dat blijkt uit de eerste Antimicrobial Resistance Benchmark, een onderzoek naar de inspanningen van farmaceutische bedrijven om resistentie tegen antibiotica, en andere geneesmiddelen tegen infecties, te voorkomen. Zonder goed werkende antibiotica loopt de moderne gezondheidszorg gevaar. In het onderzoek staat verder dat bedrijven bekend moeten maken hoeveel antibiotica er door de industrie wordt geloosd. Ook moet de beloning van het verkooppersoneel worden losgekoppeld van de hoeveelheid antibiotica die ze verkopen. Resistentie Veel farmaceutische bedrijven hebben wel een begin gemaakt met activiteiten om antibioticaresistentie tegen te gaan, maar meestal staan die nog in de kinderschoenen. De Benchmark is vandaag gepubliceerd op het World Economic Forum in Davos door de Access to Medicine Foundation. Dat is een onafhankelijke non-profit organisatie, die elke twee jaar beoordeelt hoeveel moeite farmaceutische bedrijven doen om medicijnen beschikbaar te maken in arme landen. Dat leidt tot een ranglijst, de Index of Access to Medicine. Vorig jaar publiceerde de organisatie ook een ranglijst die duidelijk maakte hoeveel farma-bedrijven doen om vaccins beschikbaar te maken in arme landen. Op de tocht De nieuwe Antimicrobial Resistance Benchmark is gefinancierd door de Britse en de Nederlandse regering. Die lopen voorop bij de aanpak van antibioticaresistentie. Voormalig minister Schippers van Volksgezondheid maakte van de aanpak van antibioticaresistentie jarenlang een speerpunt van haar beleid. Zonder goed werkende antibiotica komt de moderne gezondheidszorg op de tocht te staan. Dat besef is ook doorgedrongen tot de top van de farmaceutische bedrijven. Heup- en knievervangingen, allerlei oncologische behandelingen en zorg voor veel te vroeg geboren baby's kunnen niet zonder deze medicijnen. Verklaring In het onderzoeksrapport worden de prestaties van dertig farmaceutiche bedrijven vergeleken: acht grote farmaceuten met een eigen researchafdeling, tien producenten van generieke (patentloze) middelen en twaalf biotechnologische bedrijven die zich speciaal richten op de ontwikkeling van nieuwe middelen tegen infectieziekten. Alle onderzochte bedrijven hebben in 2016 minstens één verklaring ondertekend waarin ze een aantal beloften doen over de aanpak van antibioticaresistentie. De Benchmark kijkt hoe het daar in de praktijk mee staat. 'We zijn er vlot bij met ons onderzoek', zegt directeur Jay Iyer van de Access to Medicine Foundation, 'maar onze vragen hebben er in ieder geval wel toe geleid dat de bedrijven zich hebben afgevraagd hoe ze er voorstaan met hun inspanningen tegen antibioticaresistentie.' Brits en Amerikaans bedrijf scoren goed Het Britse GlaxoSmithKline (GSK) brengt het er het beste vanaf, gevolgd door het Amerikaanse Johnson & Johnson (J&J). Beide bedrijven zijn als enige actief op alle gebieden die onderzocht zijn. GSK heeft de meeste antibiotica in ontwikkeling tegen ziekteverwekkers waartegen volgens onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie met voorrang middelen ontwikkeld moeten worden. In totaal hebben de onderzochte bedrijven gezamenlijk 28 antibiotica in een ver gevorderd stadium van ontwikkeling. Historische ervaringen met dit soort onderzoek wijzen uit dat maximaal drie van die middelen daadwerkelijk op de markt komen. Voor maar twee van de 28 antibiotica in ontwikkeling hebben de betrokken farmaceuten (biothechnologiebedrijf Tetraphase en Johnson & Johnson) een plan klaar liggen. Dat moet aan de ene kant leiden tot toegankelijkheid van het middel. Aan de andere kant moet het ongepast gebruik van het middel tegengaan.
23/01 14u15  18 jaar cel voor moord op Koen Everink Oud-tenniscoach Mark de J. moet achttien jaar de gevangenis in. De rechtbank in Utrecht heeft hem schuldig bevonden aan moord op zakenman Koen Everink. Het Openbaar Ministerie had achttien jaar cel geëist. De rechter acht het bewezen dat De J. Everink in diens huis in Bilthoven met messteken om het leven heeft gebracht. Het OM stelde tijdens een eerdere zitting dat er een overmacht aan bewijs was voor de schuld van de oud-tenniscoach. Hij had bij Everink een schuld van tienduizenden euro's om zijn gokverslaving te financieren. Dat geld moest hij terugbetalen voor 4 maart 2016, de dag waarop de zakenman dood werd gevonden. De J. ontkende dat hij het misdrijf had gepleegd en verklaarde dat de moord was gepleegd door mannen die het op Everink gemunt hadden. De rechter vond zijn verklaring ongeloofwaardig en vooral merkwaardig. De J. was vandaag niet aanwezig bij de uitspraak. Het is nog onduidelijk of de verdediging in beroep gaat.
23/01 14u15  Zware aardbeving bij Alaska, tsunami-waarschuwing ingetrokken Voor de kust van Alaska is vanochtend een aardbeving geweest met een kracht van 7,9. Het epicentrum daarvan lag op tien kilometer diepte in zee, meldt het Amerikaanse geologische onderzoekscentrum USGS. In eerste instantie werd een kracht van 8,2 gemeld, maar dat werd later naar beneden bijgesteld. Vanwege de aardbeving was enkele uren een tsunami-waarschuwing van kracht voor Alaska en een deel van Canada, maar die is inmiddels ingetrokken. Wel is er nog 'extra waakzaamheid' geboden in delen van Alaska. De Amerikaanse stad San Francisco waarschuwt inwoners om de komende twaalf uur de kustlijn te mijden, omdat er zich gevaarlijke en onvoorspelbare stromingen kunnen voordoen. Er zijn geen berichten van schade of slachtoffers. Op sociale media melden mensen dat de aardbeving ook in Anchorage, de grootste stad van Alaska, werd gevoeld. Dat ligt honderden kilometers van het epicentrum.
Laatste update: vandaag om 16u45
Lees meer van NOS.nl >

AD.nl

Verbergen Tonen
23/01 16u45  Kamer schrapt obstakel gekozen burgemeester uit Grondwet De Tweede Kamer heeft vanmiddag besloten uit de Grondwet te schrappen dat de regering de burgemeester en de commissaris van de Koning benoemt. Dat was een belangrijk obstakel voor het invoeren van burgemeestersverkiezingen.
23/01 16u45  Barça neemt per direct afscheid van Mascherano, China lonkt Javier Mascherano vertrekt per direct bij FC Barcelona. De koploper uit de Spaanse voetbalcompetitie meldt dat vandaag afscheid wordt genomen van de Argentijnse middenvelder.
23/01 16u45  Ongeloof om trieste dood Gerrit de Heus (67) bij tankstationdrama: 'Dit verzin je gewoon niet' ,,Dit krijg je niet verzonnen, een vreselijk bizar toeval.” De directeur van het bedrijf Terracon in Werkendam heeft er amper woorden voor. Zijn werknemer Gerrit de Heus overleed gisterenavond toen een dronken automobilist het tankstation ramde waar De Heus net een kopje koffie stond te drinken. Twee andere werknemers raakten gewond.
23/01 16u45  Vitesse wijst schikkingsvoorstel van vier wedstrijden voor Matavz af De aanklager betaald voetbal wil Tim Matavz voor vijf wedstrijden, waarvan één voorwaardelijk, schorsen voor de elleboogstoot die de spits uitdeelde aan Denzel Dumfries. Vitesse gaat niet akkoord met dit voorstel.
23/01 16u45  Van Calker definitief met Chinese bobbers naar Pyeongchang Edwin van Calker gaat definitief als coach van de Chinese bobsleeërs naar de OIympische Spelen in Zuid-Korea.
23/01 16u30  Kabinet gunt Turkije voordeel van de twijfel Het kabinet spreekt geen oordeel uit over de inval van Turkije in een Noord-Syrische regio die in handen is van een Koerdische militie.
23/01 16u30  16 jaar cel geëist in extreme verkrachtingszaak met onder meer een honkbalknuppel Het Openbaar Ministerie heeft straffen geëist tot 16 jaar tegen de verdachten die drie mannen uit Goeree-Overflakkee hebben gemarteld. De verdachten hadden de slachtoffers op een gruwelijke manier mishandeld, bedreigd en verkracht.
23/01 16u15  Welke reclame verdient de Gouden Loekie 2017? De stemmen worden geteld en morgenavond maakt de Stichting Etherreclame (Ster) de winnaar van de Ster Gouden Loeki 2017 bekend. Ofwel, wat is de beste reclame van vorig jaar? Stem hier op jouw favoriet!
23/01 16u15  Dit zijn de genomineerden voor de Oscars 2018 De prestigieuze Amerikaanse Academy heeft vanmiddag de genomineerden bekendgemaakt voor de felbegeerde Oscars, die op 4 maart worden uitgereikt. Onder de kanshebbers van de filmprijzen zijn dit jaar twee Nederlanders. Dit zijn de andere genomineerden in de belangrijkste categorieën.
23/01 16u15  Tv-kijkers genieten van burenruzie over stamp- en seksgeluiden De aflevering van Mr. Frank Visser doet uitspraak van gisteravond was op zijn zachtst gezegd opmerkelijk. Televisiekijkend Nederland zag hoe de Arnhemse Barbara beweerde dat haar bovenbuurvrouw Mariëlle expres stampend door het huis liep. Ook zou Barbara seksgeluiden van haar bovenburen horen.
23/01 16u15  OM eist straffen tot 16 jaar tegen verdachten in martelzaak Het Openbaar Ministerie heeft straffen geëist tot 16 jaar tegen de verdachten die drie mannen uit Goeree-Overflakkee hebben gemarteld. De verdachten hadden de slachtoffers op een gruwelijke manier mishandeld, bedreigd en verkracht.
23/01 16u00  Zes jaar cel voor Zeeuwse Russin die man vermoordde met haargroeimiddel Het likeurtje wat Ad den Dool (60) in maart 2009 dronk, werd hem fataal. Zijn Russische vrouw Galina R. bleek er namelijk een flinke scheut haargroeimiddel doorheen te hebben gemengd. Vandaag eiste het OM voor het gerechtshof in Den Haag na een slepende zaak zeven jaar cel tegen de vrouw.
23/01 16u00  Waarom heeft de een het te warm op kantoor en de ander te koud? Werken kan behoorlijk ongezond zijn. Wat klopt er van alle beweringen over gezond werken? Vandaag: hoe warm moet het nu precies zijn op kantoor?
23/01 15u45  Dubbel gevoel Verbij na uitsluiting Joeskov en Koelizjnikov: 'Jammer maar terecht' Kai Verbij houdt een dubbel gevoel over aan de uitsluiting van de Russische schaatsers Pavel Koelizjnikov en Denis Joeskov. ,,Ze hebben misschien ooit gesjoemeld, maar ze hebben het schaatsen afgelopen jaren ook naar een hoger niveau getild. Het is jammer dat ze er straks niet bij zijn. Maar wel terecht, vind ik.”
23/01 15u45  Pensioenfondsen steken graag extra geld in hypotheekmarkt De Nederlandse pensioenfondsen zijn dolenthousiast over de hypotheekmarkt. De komende jaren willen ze hun hypotheekportefeuille verdubbelen naar 20 miljard euro.
Laatste update: vandaag om 16u45
Lees meer van AD.nl >

de Volkskrant

Verbergen Tonen
23/01 16u00  Wetswijziging: gedwongen geestelijke zorg aanvragen voor familieleden wordt makkelijker Gedwongen geestelijke bijstand moet maatwerk worden. Families kunnen makkelijker gedwongen zorg aanvragen voor familieleden in geestelijke nood. Dat geldt zowel voor familieleden die verward gedrag vertonen als voor mensen die dementeren. Dat leidt dan niet zoals nu tot opname in een inrichting, maar tot zorg op maat die thuis verleend kan worden. Dat is naar verwachting beter voor de behandeling,
23/01 16u00  Gemeente krijgt gelijk in zaak nieuwe toeristenwinkel, Amsterdam Cheese Company moet sluiten De gemeente Amsterdam heeft het recht om de deuren te sluiten van een filiaal van de Amsterdam Cheese Company aan het Damrak. Met die uitspraak ondersteunt de bestuursrechter het gemeentelijk beleid om de groei van nieuwe toeristenwinkels in het centrum van de stad te stoppen. De rechtbank Amsterdam heeft het bezwaar van de kaaswinkel tegen sluiting verworpen. Sinds 6 oktober vorig jaar geldt een
23/01 15u30  Gemeente Amsterdam gelijk in zaak nieuwe toeristenwinkel, Amsterdam Cheese Company moet sluiten De gemeente Amsterdam heeft het recht om de deuren te sluiten van een filiaal van de Amsterdam Cheese Company aan het Damrak. Met die uitspraak ondersteunt de bestuursrechter het gemeentelijk beleid om de groei van nieuwe toeristenwinkels in het centrum van de stad te stoppen. De rechtbank Amsterdam heeft het bezwaar van de kaaswinkel tegen sluiting verworpen. Sinds 6 oktober vorig jaar geldt een
23/01 15u15  Mark de J. veroordeeld tot 18 jaar celstraf voor moord op Koen Everink: 'Hij denkt alleen maar aan zichzelf' Tenniscoach Mark de J. heeft zakenman Koen Everink met voorbedachten rade om het leven gebracht. De rechter in Utrecht veroordeelde hem dinsdag tot een celstraf van 18 jaar, gelijk aan de eis van de officier van justitie. De rechter vindt dat er genoeg bewijs is dat de 30-jarige tenniscoach op 3 maart 2016 zijn vriend Everink met 24 messteken om het leven heeft gebracht. Die avond was De J. bij he
23/01 14u30  Techblog - Nederlanders te laks met digitale veiligheid: in 2017 werd 1,3 miljard euro van consumenten gestolen Het laatste nieuws, geruchten en roddels over tech, internet en gadgets voor u bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.
23/01 14u30  Lezersbrieven: Werkgevers zetten truckers onder druk om door te blijven rijden tijdens storm Lezers reageren op de verwijten die vrachtwagenchauffeurs vorige week kregen omdat ze bleven doorrijden in de storm. Vanwege code rood raadde Rijkswaterstaat vorige week donderdag truckers af de weg op te gaan. Er kantelden 66 vrachtwagens. Ze veroorzaakten de nodige schade en oponthoud. Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur zei de volgende dag dat de betrokken chauffeurs 'ongelofelijk dom
23/01 13u15  Stemmen voor Belg of Griek in Europees Parlement, dat kan straks als het aan sommige parlementariërs ligt De kans bestaat dat bij de eerstvolgende verkiezingen voor het Europees parlement gestemd kan worden op zogenoemde transnationale kandidaten. Op dit moment kan een Nederlander alleen zijn stem uitbrengen op een politicus uit eigen land. In 2019 kan hij mogelijk ook stemmen voor een kandidaat uit een andere lidstaat. Een voorstel voor het invoeren van kieslijsten met transnationale of pan-Europese
23/01 13u00  De vader van de Zuid-Afrikaanse jazz Hugh Masekela (1939-2018) was naast trompettist ook activist De trompettist Hugh Masekela zal de geschiedenis ingaan als de man die de Zuid-Afrikaanse jazz de wereld inblies. Maar boven alles was Masekela een activist die streed aan de zijde van Nelson Mandela en altijd maar probeerde het leven voor de Zuid-Afrikaan wat draaglijker te maken, desnoods met muziek. Een interview met de Volkskrant, tien jaar geleden in Johannesburg, trapte de trompettist af met
23/01 12u30  Brits model met hijab stapt uit L'Oreal-campagne wegens verzenden van anti-Israëlische tweets Het Britse model Amena Khan is uit een L'Oreal-campagne gestapt wegens anti-Israëlische tweets die ze vier jaar geleden heeft verzonden. Dat maakte ze bekend op haar Instagrampagina. Enkele dagen daarvoor had Khan, die beroemd werd als beautyblogger, de wereld laten weten als eerste hijab-draagster prominent reclame te zullen maken voor haarverzorging. Khan toonde zich indertijd zeer betrokken bij
23/01 12u15  Nieuwe juridische klap NAM: compenseer waardedaling Groningse huizen meteen, niet pas bij verkoop De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) moet de waardedaling van Groningse huizen meteen compenseren. Dat oordeelde het gerechtshof in Leeuwarden zojuist in hoger beroep. De rechtszaak wordt namens zo'n 3.500 gedupeerden gevoerd door de Stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (Stichting WAG). Volgens de stichting zijn zo'n 100 duizend huizen in Groningen bij elkaar een miljard
23/01 12u00  Techblog - Amazon opent supermarkt zonder kassa's, maar met sensoren en gezichtsherkenning Het laatste nieuws, geruchten en roddels over tech, internet en gadgets voor u bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.
23/01 12u00  Opinieblog - Russen kijken geamuseerd toe naar open breuk NAVO-bondgenoten in Syrië Een selectie van interessante debatten op internet en in andere media, bij elkaar geblogd door opinieredacteuren van de Volkskrant.
23/01 12u00  NAM moet waardedaling Groningse huizen meteen compenseren, niet pas bij verkoop De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) moet de waardedaling van Groningse huizen meteen compenseren. Dat oordeelde het gerechtshof in Leeuwarden zojuist in hoger beroep. De rechtszaak wordt namens zo'n 3.500 gedupeerden gevoerd door de Stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (Stichting WAG). Volgens de stichting zijn zo'n 100 duizend huizen in Groningen bij elkaar een miljard
23/01 11u45  NVWA blokkeert bedrijven wegens mestfraude: boeren registreren verschillende kalfjes als meerlingen Melkveeboeren zijn opnieuw betrapt op gesjoemel om de fosfaatnormen op te rekken. Boeren registreerden kalfjes van verschillende koeien als twee- of drielingen waardoor het leek alsof minder koeien hadden gekalfd. Een koe die nog geen kalveren heeft gekregen, telt minder zwaar in het fosfaatregistratiesysteem dan een koe die al heeft gekalfd. Minister Schouten van Landbouw meldt de fraude in een b
23/01 11u00  Gezondheidsraad wil strengere regels voor betere luchtkwaliteit: 'Forse gezondheidswinst mogelijk' Nederland moet strengere regels invoeren voor luchtkwaliteit. Niet de nu geldende Europese normen, maar die van de Wereldgezondheidsraad (WHO) moeten gaan gelden voor de uitstoot van stikstof en fijnstof. Dit staat in een advies van de Gezondheidsraad, de belangrijkste raadgever van het rijk op medisch gebied. Als Nederland de WHO-normen gaat hanteren, zou dat betekenen dat er nog minder kleine, v
Laatste update: vandaag om 16u00
Lees meer van de Volkskrant >

NRC Handelsblad

Verbergen Tonen
23/01 16u30  Moordenaars Prins moeten lange tijd de cel in De 30-jarige Limburger Sven Prins werd in 2015 doorzeefd met kogels door drie criminelen. Twee kregen straffen van dertig jaar, een verdachte kreeg levenslang.
23/01 16u30  Twitter-directeur Anthony Noto stapt op Topman Anthony Noto verruilt Twitter voor fintech-bedrijf SoFi. De overstap hing al een tijdje in de lucht.
23/01 16u30  Tweede Kamer: burgemeestersbenoeming niet meer langs de koning De grondwetswijziging kan de weg vrijmaken voor een door burgers gekozen burgemeester.
23/01 16u30  Wat doe je als je eigen land je haat? Afgebrande huizen, geen vrijheid en geen erkenning als burger. Wat is de toekomst van de Rohingya, een volk dat door hun eigen land wordt gehaat?
23/01 16u00  Celstraffen tot 16 jaar cel geëist in martelingszaak De twee hoofdverdachten zouden drie mannen op gruwelijke wijze hebben mishandeld in een huis op Goeree-Overflakkee. Het motief zou pedofielenhaat zijn.
23/01 15u45  Davosblog: Modi legt rode loper voor buitenlandse investeerders In het Zwitserse skioord bespreken ruim 2.500 wereldleiders, wetenschappers en zakelijk leiders in paneldiscussies hun plannen en ideeën.
23/01 15u30  Advocaat-generaal: zaak tegen SP’er die Nawijn beledigde moet over Lennart Feijen werd door het gerechtshof veroordeeld tot een boete van 350 euro vanwege belediging van Hilbrand Nawijn. Hij noemde hem op social media ‘racist’.
23/01 15u15  Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema kanshebber Oscar Hij is genomineerd voor zijn camerawerk voor de film Dunkirk. De Nederlandse make-upartiest Arjen Tuiten maakt ook kans op een Oscar.
23/01 15u00  Live: volg hier de nominaties van de Oscars Volg hier de livestream vanuit Beverly Hills. Het is de negentigste editie van de Oscars.
23/01 14u45  De trompet van Hugh Masekela droeg vrijheid uit Hugh Masekela was pionier van de Zuid-Afrikaanse jazz en stem van de anti-Apartheid beweging. Zijn hele leven ageerde hij tegen apartheid en uitbuiting.
23/01 14u30  Nederland maakt door Brexit kans op drie extra EP-zetels Na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk wordt een deel van de Britse zetels in het Europees Parlement mogelijk herverdeeld over de achterblijvers.
23/01 14u30  Hoe de ophef rond een buste ontstond Het weghalen van een buste van de naamgever van het Mauritshuis leidde vorige week tot een verhit debat over het slavernijverleden.
23/01 14u15  Achttien jaar cel voor moord op Koen Everink Mark de J. bracht de voormalig zakenman met tientallen messteken om het leven.
23/01 14u00  Nederland maakt door Brexit kans op drie EP-zetels Na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk wordt een deel van de Britse zetels in het Europees Parlement mogelijk herverdeeld over de achterblijvers.
23/01 14u00  Tsunami-alarm zware aardbeving Alaska ingetrokken Het Amerikaanse weercentrum gaf een melding af voor een groot deel van de Amerikaanse westkust, Hawaï en de kust van Canada. De melding werd later ingetrokken.
Laatste update: vandaag om 16u30
Lees meer van NRC Handelsblad >

Trouw

Verbergen Tonen
23/01 16u45  Achttien jaar cel voor Mark de J. voor moord op Koen Everink Mark de J. moet voor achttien jaar de gevangenis in. De rechtbank Utrecht heeft hem veroordeeld voor de moord op zakenman Koen Everink. De verdachte was vandaag niet aanwezig tijdens de uitspraak. Hij kon de druk niet aan, liet hij via zijn advocaat weten. De oud-coach van tennisser Robin Haase vreesde voor een mediacircus.
23/01 15u45  18 jaar cel voor Mark de J. voor moord op Koen Everink Mark de J. moet voor 18 jaar de gevangenis in. De rechtbank Utrecht heeft hem veroordeeld voor de moord op zakenman Koen Everink. De verdachte was vandaag niet aanwezig tijdens de uitspraak. Hij kon de druk niet aan, liet hij via zijn advocaat weten. Hij vreesde voor een mediacircus.
23/01 15u15  Sportjournalist van het jaar: ‘Wereldkampioen worden we niet meer. Maar is dat erg?’ Trouw-voetbalverslaggever Henk Hoijtink (56) is gisteren door de stichting Nederlandse Sport Pers verkozen tot sportjournalist van het jaar. Vooral om zijn kritische columns. “Het beste uit jezelf halen, dat mis ik al een tijd in de Nederlandse voetbalcultuur.”
23/01 14u45  Afkicken in Thailand: zinvol of zonde van het geld? Diverse Nederlandse afkickklinieken hebben vestigingen in het buitenland, onder meer in Thailand. Hoe zinvol is het voor cliënten om daar naartoe te gaan als bij terugkomst 'het echte leven' weer op ze wacht?
23/01 14u45  Die heerlijke lichtheid in Tanger is uiteindelijk alles Mijn ouders zijn op bezoek. In Tanger welteverstaan waar ik sabbatical houd. Het schrijversbrein zoekt rust en regelmaat. Dan kloppen op een dag je ouders aan de deur en treden ze binnen.
23/01 14u45  Hersenen zijn voorlopig ruimschoots superieur aan een robot De Bionische Vrouw is een tweewekelijkse rubriek over hoe het vernuft van de natuur leidt tot technische hoogstandjes.
23/01 14u15  We zijn steeds meer aan het verpeuteren Ik heb weleens gehoord dat peutertjes die naar 'Sesamstraat' of 'Teletubbies' kijken vooral geïnteresseerd zijn in andere peutertjes. Ze vinden die babbelende poppen, Bert en Ernie, Lala, Po, wel leuk maar veren pas op als ze hun soortgenoten op tv zien, spelend in de zandbak of bezig in een kleuterklasje.
23/01 14u15  Hongarije lijkt humaner dan eerst werd gedacht Wat premier Orbán ook beweert, Hongarije heeft precies het aantal vluchtelingen erkend dat de EU vroeg.
23/01 14u15  ChristenUnie en D66: Red kinderen van jihadisten bij levensgevaar Regeringspartij ChristenUnie wil kinderen van jihadgangers terughalen als hun situatie levensbedreigend is, zegt Kamerlid Joël Voordewind. D66 is het daarmee eens. De partijen hebben het kabinet gevraagd of er kinderen zijn die zich in een dergelijke situatie bevinden en zij verwachten deze week een antwoord.
23/01 13u30  Nederland heeft de belangen van vissers bewust op het spel gezet Met vrienden als het CDA en de VVD hebben boeren en vissers geen vijanden nodig, meent Esther Ouwehand, Tweede Kamerlid voor Partij voor de Dieren.
23/01 13u00  Wie neemt het op voor 'wouden'? Het radioprogramma 'De Taalstaat', dat elke zaterdag wordt uitgezonden op Radio 1, kent verschillende vaste rubrieken.
23/01 13u00  Bewoners bevingsgebied krijgen gelijk: waardeverlies huizen meteen compenseren Huiseigenaren in het bevingsgebied in Groningen moeten gelijk compensatie krijgen van de Nam voor het waardeverlies van hun woning. Dat heeft het gerechtshof in Leeuwarden vandaag bepaald.
23/01 12u30  Pilau met kip en mango Een tropische maaltijd, met de frisse smaak van mango, is ook in de winter heerlijk.10 
23/01 12u15  In de greep van Desi. Pieter Van Maele blikt terug op acht jaar Suriname Vervuld van onbehagen verlaat Pieter Van Maele Suriname, het land waar hij sinds 2010 correspondent was. Hij zag Bouterse veranderen van de beloofde president voor alle Surinamers in een machthebber die er alleen nog voor zichzelf zit.
23/01 12u15  Populist verdwijnt uit Leidse gemeenteraad Na achttien jaar haakt Leefbaar Leiden af. Net als de PVV, Denk en Forum voor Democratie doet de partij bij de komende raadsverkiezingen niet mee.
Laatste update: vandaag om 16u45
Lees meer van Trouw >

Het Parool

Verbergen Tonen
23/01 16u45  Hulpacties voor bemanning Sea Pioneer op touw gezet De bemanning van de Sea Pioneer, het schip dat al sinds begin december aan de ketting ligt in de Amsterdamse haven, wacht nog steeds op hun salaris. Wel krijgen de achttien Filipijnse en Pakistaanse zeelieden inmiddels van alle kanten hulp aangeboden. Ook is de verwarming aan boord van het schip weer overal aangezet en is de rantsoenering van warm water gestaakt.Sinds vorige week bekend werd dat d
23/01 16u45  Organisatoren Rosario en Kalinichta starten nieuw 'open minded' festival Amsterdam is een 'open minded' festival rijker. De organisatoren van gayfeesten Rosario, Kalinichta en I Will Survive bundelen 12 mei hun krachten in de tuin van het Noorderlicht Café voor Tropikali Festival. Wie een beetje ingeburgerd is in de Amsterdamse (gay)feestjesscene kent het tropisch, Latijns Amerikaans georiënteerde Rosario in het Blauwe Theehuis en het Balkan en Midden-Oosters feestje K
23/01 16u30  Café Admiraal gesloten vanwege vondst xtc Café Admiraal, op de Admiraal de Ruijterweg, is dinsdag gesloten door waarnemend burgemeester Van Aartsen vanwege de vondst van onder andere 33 xtc-pillen. De vondst werd gedaan op 6 december tijdens een integrale controle van politie en gemeente. Naast de vondst van de xtc-pillen kwam de politie ook tot de ontdekking dat meerdere aanwezigen een strafblad hadden. Zij waren in aanraking met justiti
23/01 16u15  Line-up technofestival 909 bekend Deze zomer zijn er in en rond Amsterdam meer dan driehonderd festivals. In dit blog houden we je op de hoogte van het laatste nieuws over festivals, van line-ups tot fotoverslagen. Tips? Mail naar stadsgids@parool.nl.
23/01 16u15  'Op de middelbare school hoor je de hele dag 'teringhomo!' Als je een dagje naar een middelbare school gaat, hoor je de hele dag 'dat is zo gay!', schrijft Liselot Molin in deze ingezonden brief. Uit het artikel van Hanneke Keultjes over seksueel grensoverschrijdend gedrag blijkt dat een kwart van de homo- of biseksuele mannen de laatste zes maanden is uitgescholden. Dat vind ik niet gek; als je gewoon een dagje naar een middelbare school gaat, hoor je de
23/01 16u00  13 Oscar-nominaties voor The Shape of Water The Shape of Water van de Mexicaanse regisseur Guillermo del Toro is genomineerd voor dertien Oscars, waaronder de belangrijkste: beste film en beste regie. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri volgt met negen nominaties, Dunkirk maakt kans op zeven Oscars, waaronder die voor de reeds veel geprezen cinematografie van de Nederlander Hoyte van Hoytema. Ook Arjen Tuiten, verantwoordelijk voor de
23/01 15u45  'Op de middelbare school hoor je de hele dag 'tering homo!'' Als je een dagje naar een middelbare school gaat, hoor je de hele dag 'dat is zo gay!', schrijft Liselot Molin in deze ingezonden brief. Uit het artikel van Hanneke Keultjes over seksueel grensoverschrijdend gedrag blijkt dat een kwart van de homo- of biseksuele mannen de laatste zes maanden is uitgescholden. Dat vind ik niet gek; als je gewoon een dagje naar een middelbare school gaat, hoor je de
23/01 15u15  Ondernemers: Vieze straten remmen groei binnenstad Vervuiling en overlast hinderen de ontwikkeling van de binnenstad. De stad heeft te weinig reinigend vermogen, vindt ondernemersvereniging Amsterdam City. De zaken blijven goed gaan in de binnenstad. De winkelomzet steeg vorig jaar met 6 procent, evenals de omzet van cafés en restaurants. Hotels zagen hun inkomsten zelfs met 10 procent oplopen. Dat blijkt uit de jaarlijkse City Index. Toch stijgt
23/01 15u00  Hoge Raad: lokfiets brengt dief niet op idee De Hoge Raad heeft bepaald dat een zaak tegen een vermeende lokfietsendief, die aan vervolging ontkwam, over moet. Ook de Amsterdamse politie maakt veelvuldig gebruik van lokfietsen voorzien van een gps-systeem, waarmee de dief eenvoudig is op te sporen. Deze zaak zou bepalend kunnen zijn voor het inzetten van het zo geliefde opsporingsmiddel.De rechtbank in Den Bosch had eerder bepaald dat de ver
23/01 15u00  Cameraman Van Hoytema maakt kans op Oscar voor Dunkirk De Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema maakt kans op een Oscar voor zijn camerawerk voor de film Dunkirk. Het is voor zover bekend voor het eerst in de geschiedenis dat een Nederlander in deze categorie is genomineerd.Van Hoytema maakte de afgelopen jaren carrière in Hollywood met films als The Fighter, Interstellar en Spectre. Dunkirk draaide hij anderhalf jaar geleden samen met regisseur Chr
23/01 15u00  Attractie This is Holland vanaf 1 februari open Astronaut André Kuipers zorgt op 1 februari in Amsterdam voor de officiële opening van de nieuwe attractie This is Holland. Hierin zie je 22 bijzondere plekken in ons land vanuit de lucht. De attractie is gemaakt in samenwerking met de makers van de film De Nieuwe Wildernis. Met een speciale camera vlogen zij voor This is Holland over Nederland met een helikopter om de mooiste plekken in ons land
23/01 14u45  Rechter mag medisch dossier opvragen voor tbs De rechter mag voortaan de medische gegevens inzien van een verdachte die weigert mee te werken aan onderzoek naar zijn geestelijke vermogens. Zo kan een verdachte minder gemakkelijk verhinderen dat de rechter hem tbs oplegt. De Eerste Kamer heeft ingestemd met het voorstel van minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) om het beroepsgeheim in zulke gevallen aan de kant te schuiven.DwarsbomenRecht
23/01 14u30  Man belandt op spoor bij vechtpartij Wibautstraat Een man is dinsdagmiddag tijdens een ruzie op het spoor beland van de metro in station Wibautstraat. Hij is aangehouden. Volgens een politiewoordvoerder was er rond 13.00 uur een ruzie onstaan tussen twee mannen op het perron van de metro. Zij gingen elkaar te lijf, waarbij een van de twee op het spoor belandde. De tweede man wordt nog gezocht. De man die op het spoor belandde is meegenomen naar h
23/01 14u30  18 jaar cel voor moord op zakenman Koen Everink Voormalig tenniscoach Mark de J. is dinsdag veroordeeld tot een een celstraf van achttien jaar voor de moord op zakenman Koen Everink.  Dat is conform de eis van het Openbaar Ministerie.Everink werd op 4 maart 2016 dood gevonden in zijn villa in Bilthoven. Hij was door tientallen messteken om het leven gebracht. Dat gebeurde terwijl zijn dochtertje boven lag te slapen. Zij was degene die 's ochten
23/01 14u30  Ik had de neiging me te excuseren voor mijn column Migraine zou met spanning te maken hebben, maar is verdriet spanning?Ik voel eerder een vorm van vermoeidheid. Lam. Nergens zin in. Ook niet weten wat ik zou moeten doen, terwijl ik heel veel te doen heb.Op mijn bureau liggen nu twee halsbanden. Eén van Moor en één van Helder. Waarom bewaar ik die dingen? Waarom kan ik ze niet weggooien?Een goedwillende dame hield me daarnet op straat staande. Ik
Laatste update: vandaag om 16u45
Lees meer van Het Parool >

BN/DeStem

Verbergen Tonen
23/01 16u45  Kamer schrapt obstakel gekozen burgemeester uit Grondwet De Tweede Kamer heeft vanmiddag besloten uit de Grondwet te schrappen dat de regering de burgemeester en de commissaris van de Koning benoemt. Dat was een belangrijk obstakel voor het invoeren van burgemeestersverkiezingen.
23/01 16u45  Barça neemt per direct afscheid van Mascherano, China lonkt Javier Mascherano vertrekt per direct bij FC Barcelona. De koploper uit de Spaanse voetbalcompetitie meldt dat vandaag afscheid wordt genomen van de Argentijnse middenvelder.
23/01 16u45  Vitesse wijst schikkingsvoorstel van vier wedstrijden voor Matavz af De aanklager betaald voetbal wil Tim Matavz voor vijf wedstrijden, waarvan één voorwaardelijk, schorsen voor de elleboogstoot die de spits uitdeelde aan Denzel Dumfries. Vitesse gaat niet akkoord met dit voorstel.
23/01 16u45  Het complete programma in Pyeongchang Het Zuid-Koreaanse Pyeongchang is vanaf 9 februari gastheer van de Olympische Winterspelen. Dit is het programma tot en met de sluitingsceremonie op zondag 25 februari. De genoemde tijden zijn aan te passen naar je eigen tijdzone.
23/01 16u45  Van Calker definitief met Chinese bobbers naar Pyeongchang Edwin van Calker gaat definitief als coach van de Chinese bobsleeërs naar de OIympische Spelen in Zuid-Korea.
23/01 16u45  Politie onderzoekt bekladding Pompejus in Halsteren BERGEN OP ZOOM - De politie is een onderzoek begonnen naar de bekladding van de Pompejus toren in Halsteren. De gemeente Bergen op Zoom heeft vorige week aangifte gedaan nadat de bovenste balustrade met een marker is voorzien van de naam OROX en er een tekst in het hout is gekerfd.
23/01 16u30  OM eist cel na steekpartij met vlindermes in Roosendaal ROOSENDAAL - Officier van justitie Linda van den Oever heeft dinsdag in de rechtbank in Breda een jaar cel geëist vanwege het steken met een vlindermes. Dat gebeurde 22 juli vorig jaar in het Emile van Loonpark in Roosendaal.
23/01 16u30  GenX-houdende stoffen in afvalwater van ATM aangetroffen MOERDIJK - Bij een controle van het afvalwater van de Moerdijkse afvalverwerker ATM is Rijkswaterstaat op kankerverwekkende GenX-houdende stoffen gestuit.
23/01 16u30  Kabinet gunt Turkije voordeel van de twijfel Het kabinet spreekt geen oordeel uit over de inval van Turkije in een Noord-Syrische regio die in handen is van een Koerdische militie.
23/01 16u15  Ongeloof om trieste dood Gerrit de Heus (67) bij tankstationdrama: 'Dit verzin je gewoon niet' SLEEUWIJK – ,,Dit krijg je niet verzonnen, een vreselijk bizar toeval.” De directeur van het bedrijf Terracon in Werkendam heeft er amper woorden voor.
23/01 16u15  Welke reclame verdient de Gouden Loekie 2017? De stemmen worden geteld en morgenavond maakt de Stichting Etherreclame (Ster) de winnaar van de Ster Gouden Loeki 2017 bekend. Ofwel, wat is de beste reclame van vorig jaar? Stem hier op jouw favoriet!
23/01 16u15  Signeersessie Rico Verhoeven bij Quist in Bergen op Zoom BERGEN OP ZOOM - Kickbokser Rico Verhoeven is zaterdag te gast bij Quist in Bergen op Zoom om zijn autobiografie te signeren.
23/01 16u15  Dit zijn de genomineerden voor de Oscars 2018 De prestigieuze Amerikaanse Academy heeft vanmiddag de genomineerden bekendgemaakt voor de felbegeerde Oscars, die op 4 maart worden uitgereikt. Onder de kanshebbers van de filmprijzen zijn dit jaar twee Nederlanders. Dit zijn de andere genomineerden in de belangrijkste categorieën.
23/01 16u00  Film ‘Loving Vincent’ ook in de race voor een Oscar ZUNDERT – De film Loving Vincent, de helemaal geschilderde film over het leven van Vincent van Gogh, is genomineerd voor een Oscar. Samen met vier andere films dingt Loving Vincent naar een Oscar in de categorie ‘Beste Animatiefilm’. De uitreiking van de Oscars is op zondag 4 maart.
23/01 16u00  Zes jaar cel voor Zeeuwse Russin die man vermoordde met haargroeimiddel Het likeurtje wat Ad den Dool (60) in maart 2009 dronk, werd hem fataal. Zijn Russische vrouw Galina R. bleek er namelijk een flinke scheut haargroeimiddel doorheen te hebben gemengd. Vandaag eiste het OM voor het gerechtshof in Den Haag na een slepende zaak zeven jaar cel tegen de vrouw.
Laatste update: vandaag om 16u45
Lees meer van BN/DeStem >

Gelderlander

Verbergen Tonen
23/01 16u45  Kamer schrapt obstakel gekozen burgemeester uit Grondwet De Tweede Kamer heeft vanmiddag besloten uit de Grondwet te schrappen dat de regering de burgemeester en de commissaris van de Koning benoemt. Dat was een belangrijk obstakel voor het invoeren van burgemeestersverkiezingen.
23/01 16u45  Ongeloof om trieste dood Gerrit de Heus (67) bij tankstationdrama: 'Dit verzin je gewoon niet' ,,Dit krijg je niet verzonnen, een vreselijk bizar toeval.” De directeur van het bedrijf Terracon in Werkendam heeft er amper woorden voor. Zijn werknemer Gerrit de Heus overleed gisterenavond toen een dronken automobilist het tankstation ramde waar De Heus net een kopje koffie stond te drinken. Twee andere werknemers raakten gewond.
23/01 16u45  Vitesse wijst schikkingsvoorstel van vier wedstrijden voor Matavz af De aanklager betaald voetbal wil Tim Matavz voor vijf wedstrijden, waarvan één voorwaardelijk, schorsen voor de elleboogstoot die de spits uitdeelde aan Denzel Dumfries. Vitesse gaat niet akkoord met dit voorstel.
23/01 16u45  Het complete programma in Pyeongchang Het Zuid-Koreaanse Pyeongchang is vanaf 9 februari gastheer van de Olympische Winterspelen. Dit is het programma tot en met de sluitingsceremonie op zondag 25 februari. De genoemde tijden zijn aan te passen naar je eigen tijdzone.
23/01 16u45  Van Calker definitief met Chinese bobbers naar Pyeongchang Edwin van Calker gaat definitief als coach van de Chinese bobsleeërs naar de OIympische Spelen in Zuid-Korea.
23/01 16u45  Vijf wedstrijden schorsing Matavz; Vitesse in beroep ZEIST - De KNVB wil spits Tim Matavz van Vitesse flink laten boeten voor de slaande beweging naar Denzel Dumfries van SC Heerenveen. De aanklager betaald voetbal stelt een schorsing van vijf wedstrijden, waarvan één voorwaardelijk, voor. De Arnhemse club gaat in beroep tegen de straf. De Gelderse eredivisionist vindt de sanctie ‘buitenproportioneel’.
23/01 16u30  Kabinet gunt Turkije voordeel van de twijfel Het kabinet spreekt geen oordeel uit over de inval van Turkije in een Noord-Syrische regio die in handen is van een Koerdische militie.
23/01 16u30  Huissense Marigold groeit naar landelijk symbool voor burgers in oorlogstijd BEMMEL - De marigold of goudsbloem moet wereldwijd het symbool worden voor het lijden van burgers in oorlogstijd. In het kasteel van Bemmel is woensdag een stichting opgericht die zich om te beginnen gaat inzetten voor landelijke bekendheid.
23/01 16u15  Welke reclame verdient de Gouden Loekie 2017? De stemmen worden geteld en morgenavond maakt de Stichting Etherreclame (Ster) de winnaar van de Ster Gouden Loeki 2017 bekend. Ofwel, wat is de beste reclame van vorig jaar? Stem hier op jouw favoriet!
23/01 16u15  Dit zijn de genomineerden voor de Oscars 2018 De prestigieuze Amerikaanse Academy heeft vanmiddag de genomineerden bekendgemaakt voor de felbegeerde Oscars, die op 4 maart worden uitgereikt. Onder de kanshebbers van de filmprijzen zijn dit jaar twee Nederlanders. Dit zijn de andere genomineerden in de belangrijkste categorieën.
23/01 16u15  Nederlander met 185.000 euro aan amfetamine opgepakt bij grens DINXPERLO/ ISSELBURG - Een 48-jarige man uit Nederland is vrijdagochtend aangehouden in de buurt van de grens met Duitsland, omdat hij 15,9 kilo aan amfetamine in de kofferbak van zijn auto had liggen. De gevonden hoeveelheid drugs is ongeveer 185.000 euro waard, zo meldt de Duitse politie.
23/01 16u00  Dinxperloër met 185.000 euro aan amfetamine opgepakt bij grens DINXPERLO - Een 48-jarige man uit Dinxperlo is vrijdagochtend aangehouden in de buurt van de grens met Duitsland, omdat hij 15,9 kilo aan amfetamine in de kofferbak van zijn auto had liggen. De gevonden hoeveelheid drugs is ongeveer 185.000 euro waard, zo meldt de Duitse politie.
23/01 16u00  'Verboden' schrijver in Mein Kampf GROESBEEK - Het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek heeft bij toeval een historische curiositeit ontdekt: de in 1943-1944 in Nijmegen (Thieme) gedrukte vertaling van Hitlers Mein Kampf (Mijn Kamp) is in de rug verstevigd met stroken papier uit de toen door de nazi's verboden roman De Buddenbrooks van Thomas Mann.
23/01 16u00  Zes jaar cel voor Zeeuwse Russin die man vermoordde met haargroeimiddel Het likeurtje wat Ad den Dool (60) in maart 2009 dronk, werd hem fataal. Zijn Russische vrouw Galina R. bleek er namelijk een flinke scheut haargroeimiddel doorheen te hebben gemengd. Vandaag eiste het OM voor het gerechtshof in Den Haag na een slepende zaak zeven jaar cel tegen de vrouw.
23/01 15u45  Dubbel gevoel Verbij na uitsluiting Joeskov en Koelizjnikov: 'Jammer maar terecht' Kai Verbij houdt een dubbel gevoel over aan de uitsluiting van de Russische schaatsers Pavel Koelizjnikov en Denis Joeskov. ,,Ze hebben misschien ooit gesjoemeld, maar ze hebben het schaatsen afgelopen jaren ook naar een hoger niveau getild. Het is jammer dat ze er straks niet bij zijn. Maar wel terecht, vind ik.”
Laatste update: vandaag om 16u45
Lees meer van Gelderlander >

fd.nl

Verbergen Tonen
23/01 16u45  Bijval voor en kritiek op belastinghervorming Trump in Davos Maatregel kan veel nieuwe investeringen aantrekken, zeggen optimisten
23/01 16u15  Netflix trekt Nasdaq omhoog op vlak Wall Street Streamingdienst wint ruim 10% na optimistische prognose over komend jaar.
23/01 16u00  Wall Street opent waarschijnlijk vlak Veel cijferpublicaties, lege macroagenda.
23/01 15u30  Alitalia is ondanks moeizaam verleden interessant voor Air France-KLM Er is veel geld te verdienen met internationaal vliegverkeer naar Italië.
23/01 15u00  'Als NAM in cassatie gaat, neemt het de problemen in Groningen niet serieus' Advocaat Pieter Huitema wil 'vanavond al' om de tafel met de NAM.
23/01 15u00  Nederland krijgt mogelijk drie zetels extra in Europees Parlement Herverdeling Britse zetels pakt goed uit voor grotere lidstaten
23/01 14u15  Duitse grensarbeider slechter af dan Belgische collega Staatssecretaris Menno Snel van Financiën verdedigt verschil in behandeling.
23/01 14u00  Zuid-Korea verbiedt anonieme handel in cryptomunten Ook banken krijgen strikte regels opgelegd wanneer zij zaken doen met cryptobeurzen.
23/01 13u45  Gekorte deelnemer verliest rechtszaak tegen pensioenfonds Volgens de kantonrechter in Amsterdam is er geen sprake van wanprestatie of onrechtmatig handelen bij pensioenfonds voor de beurs.
23/01 12u45  Mediator Eva Schutte moet conflict Eneco oplossen Aandeelhouders liggen overhoop met bestuur en commissarissen over de geplande verkoop van het energiebedrijf.
23/01 12u30  NAM moet Groningse woningbezitters meteen vergoeden, oordeelt ook Gerechtshof Compensatie geldt ook als er geen fysieke schade is, of woning niet is verkocht
23/01 12u30  Gekorte gepensioneerde verliest rechtszaak tegen pensioenfonds Volgens de kantonrechter in Amsterdam is er geen sprake van wanprestatie of onrechtmatig handelen bij pensioenfonds voor de beurs.
23/01 12u15  Het Microsoft van India opent aanval op het echte Microsoft Indiase softwaremaker Zoho opent in maart hoofdkantoor voor Europa in Utrecht.
23/01 12u00  Carrefour schrapt 2400 banen en investeert bijna € 3 mrd in e-commerce Frans concern gaat ook intensief samenwerken met Chinese techgigant Tencent
23/01 11u45  Damrak blijft achter bij groene Europese beurzen, banken en verzekeraars leveren in Takeaway.com levert deel vorderingen maandag weer in.10 
Laatste update: vandaag om 16u45
Lees meer van fd.nl >

Nieuws.nl

Verbergen Tonen
23/01 16u45  Van Calker met Chinese bobteams naar Spelen GRONINGEN (ANP) - Edwin van Calker gaat definitief als coach van de Chinese bobsleeërs naar de OIympische Spelen in Zuid-Korea. Het bericht Van Calker met Chinese bobteams naar Spelen verscheen eerst op Nieuws.nl.
23/01 16u15  Rusland censureert film ‘Death of Stalin’ MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische première van 'Death of Stalin' is dinsdag afgelast na een voorvertoning. Het ministerie van Cultuur trok de licentie van de satirische film in, meldt persbureau TASS. Het bericht Rusland censureert film ‘Death of Stalin’ verscheen eerst op Nieuws.nl.
23/01 16u15  Kamer schrapt obstakel gekozen burgemeester DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft een obstakel uit de weg geruimd voor het invoeren van burgemeestersverkiezingen. De Kamer besloot uit de Grondwet te schrappen dat de regering de burgemeester en de commissaris van de Koning benoemt. Als de Eerste Kamer instemt, is het straks veel eenvoudiger om de manier te veranderen waarop een burgemeester wordt aangesteld. Het bericht Kamer schrapt obstakel gekozen burgemeester verscheen eerst op Nieuws.nl.
23/01 16u15  Wall Street verwerkt cijferstroom NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag gemengd aan de handel begonnen. Beleggers verwerken onder meer een grote stroom aan bedrijfsresultaten. Verder is na drie dagen een einde gekomen aan de sluiting van Amerikaanse overheidsinstanties. Nu kunnen alle ambtenaren weer aan de slag. Het bericht Wall Street verwerkt cijferstroom verscheen eerst op Nieuws.nl.
23/01 16u00  Wozniacki na zeven jaar weer in halve finale MELBOURNE (ANP) - Caroline Wozniacki staat na zeven jaar weer in de halve eindstrijd van de Australian Open. De Deense tennisster rekende dinsdag af met de Spaanse Carla Suárez Navarro. Wozniacki leek het duel binnen anderhalf uur te beslissen, maar ze gaf de tweede set via een tiebreak toch nog uit handen. In de beslissende set trok de nummer twee van de plaatsingslijst de partij alsnog overtuigend naar zich toe: 6-0 6-7 (3) 6-2. Het bericht Wozniacki na zeven jaar weer in halve finale verscheen eerst op Nieuws.nl.
23/01 16u00  Shape of Water krijgt 13 Oscar-nominaties LOS ANGELES (ANP) - De film The Shape of Water van regisseur Guillermo del Toro heeft dit jaar de meeste Oscarnominaties in de wacht gesleept. Het fantasy-liefdesdrama maakt kans op dertien beeldjes, maakte de Academy die de prijzen uitreikt dinsdag bekend. Het bericht Shape of Water krijgt 13 Oscar-nominaties verscheen eerst op Nieuws.nl.
23/01 15u45  Moordenaars Prins voor lange tijd de cel in MAASTRICHT (ANP) - De rechtbank in Maastricht heeft drie mannen uit Brunssum veroordeeld tot zeer lange celstraffen wegens de moord op hun plaatsgenoot Sven Prins en poging tot moord op diens vriend Nicky. Xionel B. (29) moet dertig jaar de cel in, Jurandy T. (32) kreeg levenslang en Sergio K. (27) kreeg eveneens dertig jaar. Het bericht Moordenaars Prins voor lange tijd de cel in verscheen eerst op Nieuws.nl.
23/01 15u45  Twitter-directeur Anthony Noto stapt op SAN FRANCISCO (ANP) - Operationeel directeur Anthony Noto van Twitter vertrekt bij het socialemediabedrijf. Dat doet hij om topman te worden bij fintechbedrijf SoFi, maakten beide bedrijven dinsdag bekend. Het bericht Twitter-directeur Anthony Noto stapt op verscheen eerst op Nieuws.nl.
23/01 15u15  ‘Uber maakt binnen drie jaar winst’ DAVOS (ANP/BLOOMBERG) - Uber Technologies, het bedrijf achter de bekende taxi-app, is binnen drie jaar winstgevend. Die verwachting sprak topman Dara Khosrowshahi uit tijdens het World Economic Forum in Davos. Het bericht ‘Uber maakt binnen drie jaar winst’ verscheen eerst op Nieuws.nl.
23/01 15u00  Nederlanders in de race voor Oscars LOS ANGELES (ANP) - De Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema maakt kans op een Oscar voor zijn camerawerk voor de film Dunkirk. Het is voor zover bekend voor het eerst in de geschiedenis dat een Nederlander in deze categorie is genomineerd. De Nederlandse make-upartiest Arjen Tuiten is in de race voor een Oscar voor zijn werk voor de film Wonder. Dat werd bekendgemaakt door de Academy die de beeldjes uitreikt Het bericht Nederlanders in de race voor Oscars verscheen eerst op Nieuws.nl.
23/01 14u45  Skiester Rebensburg keert terug met zege KRONPLATZ (ANP/DPA) - Viktoria Rebensburg is na twee weken afwezigheid wegens ziekte met een overwinning teruggekeerd in het wereldbekercircuit. De Duitse skiester won dinsdag de reuzenslalom in Kronplatz. Rebensburg deed daarmee vertrouwen op voor de Olympische Spelen, waar de reuzenslalom over twintig dagen op het programma staat. Het bericht Skiester Rebensburg keert terug met zege verscheen eerst op Nieuws.nl.
23/01 14u45  Nadal klaagt over harde ondergrond MELBOURNE (ANP) - Rafael Nadal vindt de ondergrond van de tennisbanen op de Australian Open te hard. ,,Te veel spelers raken geblesseerd en dat geeft te denken'', zei de Spanjaard na zijn opgave in de kwartfinale van het grandslamtoernooi in Melbourne tegen de Kroaat Marin Cilic. De 31-jarige moest aan het begin van de vijfde set, na bijna vier uur spelen, met een heupblessure de strijd staken. Het bericht Nadal klaagt over harde ondergrond verscheen eerst op Nieuws.nl.
23/01 14u45  Rechter mag medisch dossier opvragen voor tbs DEN HAAG (ANP) - De rechter mag voortaan de medische gegevens inzien van een verdachte die weigert mee te werken aan onderzoek naar zijn geestelijke vermogens. Zo kan een verdachte minder gemakkelijk verhinderen dat de rechter hem tbs oplegt. De Eerste Kamer heeft ingestemd met het voorstel van minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) om het beroepsgeheim in zulke gevallen aan de kant te schuiven. Het bericht Rechter mag medisch dossier opvragen voor tbs verscheen eerst op Nieuws.nl.
23/01 14u30  Mark de J. in hoger beroep tegen veroordeling UTRECHT (ANP) - Mark de J. gaat in hoger beroep tegen zijn veroordeling tot achttien jaar cel voor de moord op zakenman Koen Everink. Dat heeft zijn advocaat Bob Kaarls direct na afloop van de uitspraak laten weten. Het bericht Mark de J. in hoger beroep tegen veroordeling verscheen eerst op Nieuws.nl.
23/01 14u15  18 jaar cel voor moord op zakenman Koen Everink UTRECHT (ANP) - Voormalig tenniscoach Mark de J. is dinsdag veroordeeld tot een een celstraf van achttien jaar voor de moord op zakenman Koen Everink. Het bericht 18 jaar cel voor moord op zakenman Koen Everink verscheen eerst op Nieuws.nl.
Laatste update: vandaag om 16u45
Lees meer van Nieuws.nl >

De Stentor

Verbergen Tonen
23/01 16u45  Kamer schrapt obstakel gekozen burgemeester uit Grondwet De Tweede Kamer heeft vanmiddag besloten uit de Grondwet te schrappen dat de regering de burgemeester en de commissaris van de Koning benoemt. Dat was een belangrijk obstakel voor het invoeren van burgemeestersverkiezingen.
23/01 16u45  Barça neemt per direct afscheid van Mascherano, China lonkt Javier Mascherano vertrekt per direct bij FC Barcelona. De koploper uit de Spaanse voetbalcompetitie meldt dat vandaag afscheid wordt genomen van de Argentijnse middenvelder.
23/01 16u45  Ongeloof om trieste dood Gerrit de Heus (67) bij tankstationdrama: 'Dit verzin je gewoon niet' ,,Dit krijg je niet verzonnen, een vreselijk bizar toeval.” De directeur van het bedrijf Terracon in Werkendam heeft er amper woorden voor. Zijn werknemer Gerrit de Heus overleed gisterenavond toen een dronken automobilist het tankstation ramde waar De Heus net een kopje koffie stond te drinken. Twee andere werknemers raakten gewond.
23/01 16u45  Vitesse wijst schikkingsvoorstel van vier wedstrijden voor Matavz af De aanklager betaald voetbal wil Tim Matavz voor vijf wedstrijden, waarvan één voorwaardelijk, schorsen voor de elleboogstoot die de spits uitdeelde aan Denzel Dumfries. Vitesse gaat niet akkoord met dit voorstel.
23/01 16u45  Het complete programma in Pyeongchang Het Zuid-Koreaanse Pyeongchang is vanaf 9 februari gastheer van de Olympische Winterspelen. Dit is het programma tot en met de sluitingsceremonie op zondag 25 februari. De genoemde tijden zijn aan te passen naar je eigen tijdzone.
23/01 16u45  Van Calker definitief met Chinese bobbers naar Pyeongchang Edwin van Calker gaat definitief als coach van de Chinese bobsleeërs naar de OIympische Spelen in Zuid-Korea.
23/01 16u45  Verkeerschaos op ‘groen’ Churchillplein in Deventer: verduidelijking in aantocht De nieuwe tijdelijke inrichting van het Churchillplein was nog geen 24 uur een feit. Toch volgden er gauw klachten over de verkeerssituatie en de gemeente Deventer deelt de mening van de beklaagden. De aannemer zorgt voor verduidelijking op het ‘groene kruispunt’.
23/01 16u30  Kabinet gunt Turkije voordeel van de twijfel Het kabinet spreekt geen oordeel uit over de inval van Turkije in een Noord-Syrische regio die in handen is van een Koerdische militie.
23/01 16u15  OM beoordeelt wisseltruc met vals geld in Zwolle als heling Het Openbaar Ministerie in Zwolle heeft een boete van tweeduizend euro of twee dagen cel geëist tegen twee mannen uit Frankrijk, die betrokken waren bij een schimmige wisseltruc.
23/01 16u15  Welke reclame verdient de Gouden Loekie 2017? De stemmen worden geteld en morgenavond maakt de Stichting Etherreclame (Ster) de winnaar van de Ster Gouden Loeki 2017 bekend. Ofwel, wat is de beste reclame van vorig jaar? Stem hier op jouw favoriet!
23/01 16u15  Dit zijn de genomineerden voor de Oscars 2018 De prestigieuze Amerikaanse Academy heeft vanmiddag de genomineerden bekendgemaakt voor de felbegeerde Oscars, die op 4 maart worden uitgereikt. Onder de kanshebbers van de filmprijzen zijn dit jaar twee Nederlanders. Dit zijn de andere genomineerden in de belangrijkste categorieën.
23/01 16u15  Geen treinen tussen Amersfoort en Apeldoorn Door een seinstoring is geen treinverkeer mogelijk tussen Amersfoort en Apeldoorn. Het is onbekend hoe lang deze storing gaat duren. Dat meldde de NS dinsdagmiddag op haar website.
23/01 16u15  Burgemeester Oldebroek straft café na 'ambulancebroederincident' Café Evie’s Hoekie in Oldebroek moet op last van burgemeester Adriaan Hoogendoorn 's nachts eerder dicht. Het incident waarbij vorig weekeinde twee ambulancebroeders werden mishandeld, was voor hem de druppel die de emmer deed overlopen.
23/01 16u00  Zes jaar cel voor Zeeuwse Russin die man vermoordde met haargroeimiddel Het likeurtje wat Ad den Dool (60) in maart 2009 dronk, werd hem fataal. Zijn Russische vrouw Galina R. bleek er namelijk een flinke scheut haargroeimiddel doorheen te hebben gemengd. Vandaag eiste het OM voor het gerechtshof in Den Haag na een slepende zaak zeven jaar cel tegen de vrouw.
23/01 16u00  Poging tot straatroof op 90-jarige mislukt, slachtoffer breekt haar botten Een 33-jarige man uit Deventer is maandag aangehouden op verdenking van het plegen van een straatroof. Het slachtoffer, een 90-jarige vrouw, brak meerdere botten bij de mislukte poging.
Laatste update: vandaag om 16u45
Lees meer van De Stentor >

Reformatisch Dagblad

Verbergen Tonen
23/01 16u45  „Uber maakt binnen drie jaar winst” Uber Technologies, het bedrijf achter de bekende taxi-app, is binnen drie jaar winstgevend. Die verwachting sprak topman Dara Khosrowshahi uit tijdens het World Economic Forum in Davos.
23/01 16u30  OM wil witwassende fruithandelaar in cel Voor het witwassen van 5 miljoen euro heeft een 48-jarige fruithandelaar uit Apeldoorn dinsdag zes jaar gevangenisstraf tegen zich horen eisen. De verdachte liet het breed hangen en gaf volgens het Openbaar Ministerie tussen 2007 en 2012 veel meer geld uit dan met zijn legale inkomen mogelijk was. De Apeldoorner kocht auto’s en betaalde die contant met geld dat in plastic tassen zat. Ook kocht hij zo voor bijna 74.000 euro sieraden.
23/01 16u30  Burger moet argwanender zijn in digitale wereld Mensen overschatten hun kennis van onlineveiligheid. We denken ten onrechte digitaal verstandig te zijn, zegt beveiliger Symantec na onderzoek in twintig landen. Meer gezond wantrouwen is nodig.
23/01 16u30  Kerkhistorie met knipoog: In een huis van bewaring tekst J. Mastenbroek beeld iStock
23/01 16u30  Kunst waar je niet vrolijk van wordt Wie naar Museum Het Dolhuys gaat, ziet op de binnenplaats een grote stellage waarmee je selfies kunt maken. ”Ooit ’n normaal mens ontmoet?” staat erboven.
23/01 16u15  Kamer schrapt obstakel gekozen burgemeester De Tweede Kamer heeft een obstakel uit de weg geruimd voor het invoeren van burgemeestersverkiezingen. De Kamer besloot uit de Grondwet te schrappen dat de regering de burgemeester en de commissaris van de Koning benoemt. Als de Eerste Kamer instemt, is het straks veel eenvoudiger om de manier te veranderen waarop een burgemeester wordt aangesteld.
23/01 16u15  Egyptische meisjes zijn vanaf de eerste dag goud waard Onze pasgeboren dochter kreeg van mijn Egyptische schoonfamilie een gouden ketting. Daarmee zegt mijn familie dat ze goud waard is. Maar gelukkig kon ik voorkomen dat mijn dochtertje al gaatjes in haar oren kreeg voor oorbellen.
23/01 16u00  OM eist tot 16 jaar cel in zaak Sommelsdijk Voor de herhaalde mishandeling en verkrachting van twee mannen, in Sommelsdijk en Oude Tonge, heeft het Openbaar Ministerie (OM) straffen tot zestien jaar cel geëist.
23/01 16u00  Dr. Cees den Heyer kan als ‘verlicht’ denker niet uit de voeten met belijdenissen en dogma’s Opmerkelijk: een vuistdik studieboek zonder woord vooraf waarin de auteur zijn bedoeling toelicht. Wie bij ”Jezus, een mensenleven” van dr. Cees den Heyer een levensbeschrijving verwacht, komt bedrogen uit.
23/01 16u00  Wall Street verwerkt cijferstroom De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag gemengd aan de handel begonnen. Beleggers verwerken onder meer een grote stroom aan bedrijfsresultaten. Verder is na drie dagen een einde gekomen aan de sluiting van Amerikaanse overheidsinstanties. Nu kunnen alle ambtenaren weer aan de slag.
23/01 15u45  Kabinet gunt Turkije voordeel van de twijfel Het kabinet spreekt geen oordeel uit over de inval van Turkije in een Noord-Syrische regio die in handen is van een Koerdische militie. Minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken ziet „zeker grond” voor Turkije om zich te verdedigen, zoals Ankara claimt te doen. Al wil hij wel bewijs zien en kijkt hij bezorgd toe of Turkije zijn boekje niet te buiten gaat.
23/01 15u45  Veel open eindjes na debat tussen christen- en islamtheoloog Een 7-jarig islamitisch meisje speelde voor het eerst bij een blank vriendinnetje. Thuisgekomen vertelde ze dat de ouders van het meisje haar allerlei lastige vragen over de islam hadden gesteld.
23/01 15u30  Zijlstra: Geld voor UNRWA is in belang Nederland Het is in het belang van Nederland om de 13 miljoen euro voor de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) versneld over te maken, betoogde minister Zijlstra (Buitenlandse Zaken) dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.
23/01 15u30  Moordenaars Prins voor lange tijd de cel in De rechtbank in Maastricht heeft drie mannen uit Brunssum veroordeeld tot zeer lange celstraffen wegens de moord op hun plaatsgenoot Sven Prins en poging tot moord op diens vriend Nicky. Xionel B. (29) moet dertig jaar de cel in, Jurandy T. (32) kreeg levenslang en Sergio K. (27) kreeg eveneens dertig jaar.
23/01 15u15  „Amsterdam moet beter worden schoongemaakt” De gemeente Amsterdam moet meer doen om de stad schoon te houden. De afgelopen jaren is hier veel op bezuinigd en dat is te merken, staat in de Amsterdam City Index, een jaarlijkse barometer van de ondernemersvereniging in de Amsterdamse binnenstad. „De stad heeft in ieder geval een groot gebrek aan reinigend vermogen laten zien. Dus zeggen wij: overheid doe je werk.”
Laatste update: vandaag om 16u45
Lees meer van Reformatisch Dagblad >

Blik op Nieuws

Verbergen Tonen
23/01 16u45  Levenslange gevangenisstraf voor liquidatie in Brunssum De rechtbank Limburg heeft Xionel B. (40 jaar), Sergio K. (27 jaar) en Jurandy T. (33 jaar) uit Brunssum dinsdag tot lange gevangenisstraffen veroordeeld voor de liquidatie Sven Prins op 25 september 2015 in Brunssum. Xionel B. en Sergio K. hebben 30 jaar cel opgelegd gekregen en Jurandy T. is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.
23/01 16u30  Politie rolt drugslab op in Milsbeek De recherche heeft dinsdagmorgen een drugslab ontdekt in een pand in het Limburgse Milsbeek. Het drugslab wordt ontmanteld door het LFO en er zijn verdachten aangehouden.
23/01 16u30  Verwarring rond gestolen truck met ‘gevaarlijke’ stof Verschillende internationale media melden dat de Internationale politiedienst Europol een waarschuwing heeft doen uitgaan over een gestolen vrachtwagen met een oplegger die gevuld zou zijn met 33.500 liter van een gevaarlijke stof. De vrachtwagencombinatie werd gestolen bij een bedrijf in het Belgische Zedelgem.
23/01 16u00  OM eist zes jaar cel tegen fruithandelaar voor witwassen vijf miljoen euro Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft een gevangenisstraf van zes jaar geëist tegen een 48-jarige fruithandelaar uit Apeldoorn. De man wordt ervan verdacht vijf miljoen euro te hebben witgewassen tussen 2007 en 2012. “Dit onderzoek laat precies zien waar het bij ondermijning over gaat, het samenkomen van de onderwereld en de bovenwereld of beter gezegd nog: de verwevenheid tussen deze twee werelden”, aldus de officier van justitie.
23/01 16u00  Appingedam en Delfzijl nemen besluit over de realisatie van een nieuw te bouwen campus De colleges van de gemeenten Appingedam en Delfzijl stellen de beide gemeenteraden voor om in te stemmen met het realiseren van een nieuw te bouwen campus. De bouw van de campus voorziet in nieuwe, aardbevingsbestendige en bijna-energie-neutrale huisvesting voor het voortgezet onderwijs. Het wordt een unieke combinatie van leren en werken in deze regio. Na instemming van de gemeenteraden wordt gezamenlijk gewerkt aan een programma dat de campus verbindt met het omliggende terrein, bedrijven, de stad Appingedam en het gehele stedelijk gebied.
23/01 15u45  Vliegtuig en helikopter botsen in Duitsland, vier doden In het Duitse Philippsburg zijn dinsdagmiddag een helikopter en een klein sportvliegtuigje met elkaar in botsing gekomen. Volgens de politie van Karlsruhe zijn hierbij vier personen om het leven gekomen.
23/01 14u45  Agressieve zwartrijder bezorgt Dordtse agent hoofdwond Een 20-jarige agressieve zwartrijder uit Dordrecht heeft op maandag een politieagent uit Dordrecht een bloedende hoofdwond bezorgd. De man weigerde aan zijn aanhouding mee te werken en koos in plaats daarvan voor verzet.
23/01 14u30  Overvallers nemen winkelpersoneel mee Personeel van een supermarkt aan de Mgr. Nolenslaan in Schiedam hebben maandagavond niet alleen het trauma van de overval te verwerken, twee van hen werden na de overval door de daders ook nog eens meegenomen in een auto en stonden zo extra angstige momenten uit.
23/01 14u15  18 jaar cel voor de moord op Koen Everink De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt de 30-jarige Mark de J. uit Rotterdam tot een gevangenisstraf van 18 jaar voor de moord op Koen Everink.
23/01 14u15  Vier verdachten van woningoverval aangehouden Nog geen vier weken na een brute woningoverval in Rotterdam Ommoord haalde de politie maandagochtend 22 januari vier verdachten uit hun bed. Een 74-jarige dame werd eind december vastgebonden en bedreigd met een vuurwapen. Ze is enorm opgelucht dat deze mannen gepakt zijn, maar het zorgde ook voor extra verdriet toen bleek dat een vriend uit de buurt ook als verdachte werd aangehouden.
23/01 14u15  Grote controle op De Moerputten Den Bosch Op de Moerputten in Den Bosch heeft de Belastingdienst dinsdag 23 januari 2018 een controle gehouden. Ook de politie en gemeente Den Bosch namen deel aan de integrale actie.
23/01 14u15  Verwarring om gestolen truck met ‘gevaarlijke’ stof Verschillende internationale media melden dat de Internationale politiedienst Europol een waarschuwing heeft doen uitgaan over een gestolen vrachtwagen met een oplegger die gevuld zou zijn met 33.500 liter van een gevaarlijke stof. De vrachtwagencombinatie werd gestolen bij een bedrijf in het Belgische Zedelgem.
23/01 14u15  Man om het leven gebracht in Den Hoorn Politieagenten troffen maandag 22 januari om 19.15 uur in een woning aan het Kloosterpad een overleden man aan. De recherche gaat uit van een misdrijf.
23/01 14u00  Beeldschermgebruik en bijziendheid bij kinderen Kinderen die de hele dag dichtbij op een scherm kijken, merken de gevolgen aan hun ogen. Ze hebben steeds vaker een bril nodig om goed veraf te kunnen zien. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.
23/01 13u45  Koninklijke Nederlandse Munt maakt nu ook Belgische euromunten De Koninklijke Nederlandse Munt (KNM), die een jaar geleden werd overgenomen door het Belgische Groep Heylen, haalt voor de komende vier jaar het muntcontract van de Belgische Munt binnen. Dat betekent dat de KNM in Nederland de Belgische euromunten en herdenkingsmunten gaat slaan. Met de toevoeging van deze Belgische opdracht, slaat de KNM vanaf nu alle munten voor de Benelux.
Laatste update: vandaag om 16u45
Lees meer van Blik op Nieuws >

Metro

Verbergen Tonen
23/01 16u45  Een jointje op z’n tijd: kan dat veel kwaad? Ronnie Flex zullen we de komende tijd even niet op het podium zien staan. Maandag maakte de rapper uit Capelle aan de IJssel via Instagram en Twitter bekend dat hij in rehab zit. Volgens zijn management is hij daar voor zijn wietverslaving. Maar wanneer weet je nou eigenlijk dat je een wietverslaving hebt? En wat doet dat precies met je?
23/01 16u45  Doolhof Nations League biedt Oranje extra kans op EK Misschien is de interesse in Oranje de laatste maanden tot een dieptepunt gedaald door de collectieve schaamte over de prestaties van het Nederlands elftal. Daarom zullen waarschijnlijk weinig mensen zich realiseren dat er woensdagmiddag voor het Nederlandse voetbal een uiterst belangrijke loting op het programma staat. In het Zwitserse Lausanne wordt geloot in welke groep Oranje terechtkomt voor de nieuwe ‘Nations League’.
23/01 16u30  Zijlstra velt geen oordeel over Turkse invasie Syrië Het Nederlandse kabinet houdt zich op de vlakte om een oordeel te vellen over inval van het Turkse leger in de Noord-Syrische regio Afrin. Deze regio is in handen van Koerdische milities. Turkse grondtroepen vielen de Syrische regio afgelopen zondag binnen omdat zij deze milities als een bedreiging zagen. 
23/01 16u15  Acteur 'Tinky Winky' overleden De 51-jarige acteur Simon Shelton Barnes, die 'Tinky Winky' speelde in de bekende kinderserie de Teletubbies, is overleden. 
23/01 15u45  Vakantie? Boek een all-inclusive naar Oeteldonk Wellicht zoek je nog een leuke vakantiebestemming voor februari. Wordt het Spanje, Chili of Bali? Of misschien wel… Oeteldonk? Ja, je leest het goed: binnenkort wordt de allereerste all-inclusie carnavalsvakantie van Nederland aangeboden. In Den Bosch, de plek die tijdens carnaval dus wordt omgedoopt tot Oeteldonk.
23/01 15u15  Is iemand van 24 jaar al volwassen? Als je jong bent wil je niets liever dan zo snel mogelijk opgroeien en volwassen worden, omdat dat betekent dat je dan je eigen keuzes kunt maken. Maar hoe ouder we worden, hoe meer we opzien tegen het volwassen worden en het leven met de bijbehorende verantwoordelijkheden.
23/01 15u00  Zo blijf je in vorm met een half uur sport per week We weten het allemaal: je moet regelmatig bewegen om gezond te blijven. Maar het weten is wat anders dan doen, zeker nu Blue Monday is geweest en je goede voornemens een stuk lastiger zijn vol te houden. Je vraagt je wellicht af waarom je nog steeds geen resultaat ziet en misschien heb je de urenlange fitnesssessies al opgegeven.
23/01 14u30  18 jaar voor moord op Everink, De J. in hoger beroep De rechtbank in Utrecht heeft voormalig tenniscoach Mark de J. dinsdag veroordeeld tot een een celstraf van achttien jaar voor de moord op zakenman Koen Everink.
23/01 13u45  Kamerleden en Groningers blij met uitspraak hof De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) moet de waardedaling in het bevingsgebied in Groningen direct vergoeden. Deze uitspraak deed het gerechtshof in Leeuwarden dinsdagmorgen. Dit is dezelfde uitspraak als die van de rechtbank in 2015. De NAM had toen hoger beroep aangetekend. 
23/01 13u45  Tsunami-alarm na aardbeving bij Alaska ingetrokken Iets ten zuidwesten van Alaska heeft op dinsdag een zware aardbeving met een kracht van 7,9 op de schaal van richter plaatsgevonden. Hierdoor is een tsunami ontstaan. Ook zijn er meerdere naschokken geweest met een magnitude van tussen de 4,5 en 5,0.  
23/01 12u30  Video: Man surft over megagolf in Portugal Elke middag geeft Metro je een overzicht van de opmerkelijkste en/of leukste video's en foto's die we zijn tegengekomen. Zie hieronder de virals van dinsdag.
23/01 12u15  Fotografe laat zien hoe onze wereld naakt zou zijn „Als je er goed over nadenkt, zijn we onder onze kleren allemaal naakt.” Een quote van dichter Heinrich Heine die de Duitse fotografe Sophia Vogel inspireerde haar serie ‘With and Without’ te maken. De in Berlijn woonachtige Sophia wil ons met haar foto's laten nadenken over onszelf, over ons lichaam en over acceptatie. Eigenlijk over de manier waarop wij met naakt omgaan. Er is volgens haar zoveel afgunst ten opzichte van onze eigen lichamen en dat van anderen. Ze wil dat we lichamen accepteren zoals ze zijn. In alle soorten en maten. Om dit te bereiken maakte ze een fotoserie. Het moest een naaktserie worden, maar zonder erotische boodschap. Iedereen was uitgenodigd om mee te werken, van welke leeftijd, welk geslacht of met welke huidskleur dan ook. Alle modellen werden twee keer vastgelegd in dezelfde situatie: een keer met kleren en een keer zonder. Hobby's De fotografe vroeg haar modellen wat ze het liefst doen in hun vrije tijd. Bij de een was dat muziek luisteren, bij de ander koken. Vervolgens vraagt Vogel haar modellen precies dat te doen wat zij het leukst vinden. Ze schiet een foto en stelt dan de laatste vraag: zou je dit nu ook zonder kleding willen doen. Het grootste ‘obstakel’ met naaktfotografie die niet erotisch moet overkomen, zijn toch wel de geslachtsdelen. Deze kunnen de foto onnodig of onbedoeld een seksuele lading geven, terwijl dit in deze serie niet de boodschap is. Daarom worden deze lichaamsdelen door de kunstenares uit zicht gehouden door bijvoorbeeld een lp of zelfs een huisdier. Het kostte Vogel uiteindelijk meer dan een jaar om haar project ‘With or Without’ af te ronden maar het resultaat mag er zijn. Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar
23/01 12u15  Bloemist staat nier af aan concurrent Van concurrentie tussen de twee bloemisten kun je niet echt meer spreken. In Oostvoorne heeft een bloemist het leven van een andere bloemist gered door zijn nier af te staan. „Dit zouden eigenlijk meer mensen moeten doen”, zegt bloemist Dick Hagestein tegen het AD.
23/01 11u45  Vlog reismeisjes: Wat is er aan de hand in Myanmar? De reismeisjes zitten in het vliegtuig naar Myanmar. Het land in Zuidoost-Azië is onlangs veel in het nieuws geweest vanwege de onrust. „Al jaren strijden de Rohingya voor gelijke rechten'', vertellen de reismeisjes. „Dit heeft echter een averechtse werking. Vorig jaar zijn er 7000 Rohingya's om het leven gebracht door het Birmese leger en meer dan 650.000 zijn voor het geweld gevlucht naar Bangladesh.''
23/01 11u45  Tsunami-alarm na aardbeving bij Alaska Iets ten zuidwesten van Alaska heeft op dinsdag een zware aardbeving met een kracht van 8,2 op de schaal van richter plaatsgevonden. Hierdoor is een tsunami ontstaan. 
Laatste update: vandaag om 16u45
Lees meer van Metro >Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

19x CBS: kwart studenten hoger onderwijs naar buitenland23/01 02u15 - NRC Handelsblad: Het is de eerste keer dat het CBS cijfers over de zogeheten ‘studiepuntmobiliteit’ verzamelt.
18x Wat kan deze Robin van Persie voor dit Feyenoord betekenen?23/01 02u30 - de Volkskrant: Het rugnummer is hetzelfde, verder is alles anders dan toen. Toen Robin van Persie om 16.00 uur aanschoof voor zijn presentatie - het tijdstip had hij zelf uitgekozen omdat hij graag wilde dat zijn kinderen erbij konden zijn - had hij de ochtendtraining er al op zitten bij Feyenoord. Die training was 'pittig' geweest, zei hij, maar hij had hem goed verteerd. Daarna beantwoordde hij meteen de belan
17x Kom je er niet meer uit? Organiseer een hackathon!23/01 03u00 - de Volkskrant: De hackathon, overgewaaid uit de it-sector, is voor bedrijven en overheid een goedkope manier om frisse ideeën op te doen. Maar de 'hackers' willen ook betrokken worden bij de doorontwikkeling. Zet een groep hackers twee dagen bij elkaar, geef ze een Redbull en toegang tot jouw data en de briljante ideeën borrelen vanzelf op. De it-wereld gebruikte de zogenoemde hackathon al om software te ontwikk
16x Congres VS beëindigt sluiting overheid23/01 03u00 - Reformatisch Dagblad: De Amerikaanse Senaat stemde maandag met 81 tegen 18 stemmen voor de wettelijke maatregel die tot 8 februari de financiering van de overheidsinstanties garandeert. Het Huis van Afgevaardigden gaf ook snel zijn goedkeuring met 266 stemmen voor en 150 tegen.
16x Misschien is dit de oplossing: de Arabieren worden Joodser, de Israëliërs Arabischer23/01 02u45 - de Volkskrant: Der Spiegel (Marcel Rosenbach en Alfred Weinzierl) interviewde Ronen Bergman, die een boek over de Mossad schreef. In vijftig jaar heeft de Mossad circa drieduizend buitengerechtelijke liquidaties uitgevoerd, inclusief onschuldige omstanders en vergissingen, bijvoorbeeld een Noorse ober die werd aangezien voor een leider van de Zwarte September. Een voormalige medewerker van de geheime dienst zei
15x Rechter prutst met tbs-regels23/01 05u45 - De Telegraaf: Zowel bij de rechterlijke macht als het Openbaar Ministerie bestaat gebrek aan kennis over de regels rond het opleggen van tbs. Daardoor loopt de samenleving mogelijk onnodig gevaar, zeggen experts.
15x Fosfaatproductie na drie jaar weer binnen de norm23/01 03u30 - NOS.nl: De fosfaatproductie in dierlijke mest is voor het eerst in drie jaar binnen de EU-normen gebleven. In 2017 werd 167,9 miljoen kilo fosfaat geproduceerd, 5 miljoen kilo onder het fosfaatplafond van 172,9 miljoen kilo. Dat meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers. De verlaging is het gevolg van maatregelen in de melkveehouderij en de varkenshouderij. Dankzij het fosfaatreductieplan voor de melkveehouders nam het aantal koeien af en werd het fosforgehalte in het mengvoer voor melkvee verlaagd. Een kleine 600 van de 16.000 melkveehouders zijn uitgekocht om te kunnen stoppen. Wel werd de melkproductie van de overgebleven koeien opgeschroefd, wat een deel van de verlaging teniet doet. Kippen Doordat ook varkenshouders overschakelden op voer met een lager fosforgehalte, daalde ook in die sector de hoeveelheid fosfaat. De pluimveesector had een uitzonderingspositie afgelopen jaar. Door de fipronil-affaire werden meer dan 3 miljoen dieren geruimd. Daardoor daalde ook de fosfaatproductie. Nederland moet zich houden aan Europese regels, zodat er niet te veel fosfaat uit mest in de bodem en het grondwater komt. Te veel fosfaat is schadelijk voor het milieu. De afgelopen jaren werd de norm overschreden.
14x ’Hollanders beesten op de piste’23/01 05u45 - De Telegraaf: Hollanders zijn beesten op de piste. We drinken het meeste, staan nummer 1 op de après-ski en hebben (na de Belgen) het vaakst seks op de wintersport, bij voorkeur met de skileraar.
14x Fraude met wrakken Javazee23/01 05u45 - De Telegraaf: Indonesië heeft in het officiële onderzoek naar de uit de Javazee verdwenen scheepswrakken aantoonbaar onjuiste informatie laten opnemen. De overheid stelt dat er geen vergunningen zijn afgegeven voor het bergen van schepen, maar in zeker twee gevallen gebeurde dat wel.
14x Pornoster schrikt van taal pubers23/01 05u45 - De Telegraaf: Pling! Een privébericht op sociale media. ’Wil je me ontmaagden?’, vraagt een 14-jarige. Zulke vragen krijgen pornosterren regelmatig. Zij vinden, net als kenniscentrum Rutgers, dat ouders er goed aan doen om over porno te praten met hun kroost. „En daar kan nu bij dat ze het respectvol moeten houden.”

Statistieken

Artikels:
39544
Gelezen:
35677
Aantal lezers nu:
63


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven