maandag 17 juni 2019, week 25


U bent nu hier: Nederland | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 15u15
 

Nu.nl

Verbergen Tonen
17/06 15u15  OM wil dat Benaouf A. hele straf uitzit om uitlokken helikopterkaping Het Openbaar Ministerie (OM) gaat de rechtbank verzoeken om Benaouf A. zijn volledige straf voor betrokkenheid bij een liquidatie te laten uitzitten, omdat hij een helikopterkaping zou hebben uitgelokt waarmee hij moest worden bevrijd uit de gevangenis. Dat bevestigt een woordvoerder maandag na berichtgeving in Het Parool.
17/06 15u00  OM wil Benaouf A. veroordeling laten uitzitten voor plannen helikopterkaping Het Openbaar Ministerie (OM) gaat de rechtbank verzoeken om Benaouf A. zijn volledige straf voor betrokkenheid bij een liquidatie te laten uitzitten, omdat hij een helikopterkaping zou hebben uitgelokt waarmee hij moest worden bevrijd uit de gevangenis. Dat bevestigt een woordvoerder maandag na berichtgeving in Het Parool.
17/06 15u00  Zeer grote brand uitgebroken in Berkel en Rodenrijs Een zeer grote brand is maandagmiddag uitgebroken in een meubelzaak in Berkel en Rodenrijs. De rook is in de wijde omgeving te zien, zo ook in Rotterdam en Den Haag.
17/06 14u45  Bulgaarse stewardess vliegt door cabine tijdens hevige turbulentie Een vliegtuig dat zaterdag onderweg was naar Bazel kreeg te maken met hevige turbulentie. Deze beelden zijn recent gedeeld. Tien mensen moesten na de landing met lichte verwondingen naar het ziekenhuis.
17/06 14u30  Aangifte tegen bestuurders vereniging Martijn om 'verheerlijken pedofilie' Stichting Strijd tegen Misbruik heeft maandag aangifte gedaan tegen twee bestuursleden van de ontbonden vereniging Martijn wegens het verheerlijken van pedofilie en het bagatelliseren van seksuele handelingen met kinderen.
17/06 14u30  Indiase boeienkoning vermoedelijk verdronken tijdens houdiniact in rivier Een Indiase boeienkoning die een truc van de beroemde goochelaar Harry Houdini wilde nadoen, is waarschijnlijk bij de poging om het leven gekomen.
17/06 14u15  Duitse Body Worlds voegt honderd dieren toe aan expositie De tijdelijke vestiging van Body Worlds in het Duitse Ulm heeft honderd dieren toegevoegd aan de collectie. Vanaf heden zijn onder meer de karkassen van een gorilla, olifant, koe en haai te zien.
17/06 13u30  Geen extra maatregelen voor Nederlandse schepen in Golf van Oman Nederlandse schepen die naar het gebied van de Golf van Oman varen, hoeven naar aanleiding van de aanslagen op tankers vooralsnog geen extra maatregelen te nemen. Het veiligheidsniveau voor die regio blijft gelijk, omdat er nog heel wat vragen zijn over wat precies is gebeurd.
17/06 13u15  Bevoegdheid van Rotterdamse islamitische hogeschool ingetrokken De Europe Islamic University of Applied Sciences (EIUAS) in Rotterdam mag niet langer graden verlenen, zo meldt onderwijsminister Ingrid van Engelshoven maandag. De failliete hogeschool moet bij een eventuele doorstart een verzoek indienen om de bevoegdheid terug te krijgen.
17/06 12u45  Bevoegdheid ingetrokken van islamitische hogeschool in Rotterdam De Europe Islamic University of Applied Sciences (EIUAS) in Rotterdam mag niet langer graden verleden, zo meldt onderwijsminister Ingrid van Engelshoven maandag. De failliete hogeschool moet daarom bij een doorstart een verzoek indienen om weer het recht op graadverlening te krijgen.12 
17/06 12u30  Grote brand in bedrijfspand Brabants Middelbeers onder controle In een bedrijfspand op een industrieterrein in het Brabantse Middelbeers is maandagochtend een grote brand uitgebroken. De brandweer heeft vanwege de hevige rookontwikkeling in het gebied een NL-Alert verstuurd en kreeg de brand na enkele uren onder controle.
17/06 11u45  Iran heeft eind juni meer uranium dan nucleair akkoord toestaat Iran heeft over tien dagen meer lichtverrijkt uranium op voorraad dan is toegestaan volgens het nucleair akkoord, meldt de Iraanse Atoom Energie Organisatie (AEOI) maandag. Dit komt doordat het land de afgelopen tijd vier keer meer uranium is gaan verrijken. Het nucleaire akkoord komt hierdoor in direct gevaar.
17/06 11u45  Tweede verdachte opgepakt in moordzaak rond in stukken gesneden man De politie heeft maandagochtend een veertigjarige vrouw uit Haarlem opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de moord op Halil Erol. Ze is de tweede verdachte die voor de tweede keer wordt opgepakt op verdenking bij de zaak.
17/06 11u45  Ruziënde passagier veroorzaakt busongeluk met twaalf doden op Java Zeker twaalf mensen zijn in de nacht van zondag op maandag om het leven gekomen door een busongeval op het Indonesische eiland Java. Het ongeluk op de weg van Jakarta naar Cirebon werd veroorzaakt door een passagier die ruzie kreeg met de chauffeur en naar het stuur greep.
17/06 11u45  Tientallen doden in Noord-Nigeria door zelfmoordaanslagen Boko Haram Bij drie zelfmoordaanslagen in het noordoosten van Nigeria zijn zeker dertig mensen om het leven gekomen. Meer dan veertig anderen raakten gewond.
Laatste update: vandaag om 15u15
Lees meer van Nu.nl >


De Telegraaf

Verbergen Tonen
17/06 15u15  Moordverdachte in zaak Humeyra (16) voorlopig vrij Een van de twee mannen die wordt verdacht van betrokkenheid bij het doodschieten van de Rotterdamse scholiere Humeyra (16), komt vrij uit voorarrest. De rechtbank in Rotterdam heeft dat maandag besloten tijdens een tweede niet-inhoudelijke zitting. Het gaat om Mohammed al-M. (25) die het Openbaar Ministerie als handlanger van hoofdverdachte Bekir E. (32) beschouwde. Al-M. ontkent stellig dat hij wist wat E. ging doen.
17/06 15u00  Kritiek op vakantiefoto kleine Hazes Een snelle update vanuit showbizzland: de laatste nieuwtjes en de meest besproken foto’s en filmpjes van de sterren.
17/06 15u00  Onderbroeken testen gezondheid bodem Het land van tulpenboer Tom Groot uit het Noord-Hollandse Nieuwe Niedorp is dik in orde. Dat werd maandag al snel duidelijk nadat de resten van een katoenen slip, onderbroek en rompertje uit de grond werden getrokken. De kledingstukken werden half april in het bollenveld begraven om aandacht te vragen voor gezond bodemleven.
17/06 15u00  ’BlaBlaBus’ rijdt Nederlandse markt binnen De Franse lange afstand carpooler BlaBlaCar gaat in Nederland de concurrentie aan met Flixbus door de lancering vandaag van BlaBlaBus.
17/06 15u00  Grote brand in Berkel: houd ramen en deuren dicht In het Zuid-Hollandse Berkel zijn in de wijde omtrek rookwolken te zien door een uitslaande brand in een meubelzaak aan de Veilingweg.
17/06 14u45  Eindelijk! 30 graden op komst In Weer of Geen Weer gaat kandidaat-verslaggever Jelle Muller mee op de veerpont van Zwolle. Dit gaat niet geheel vlekkeloos, maar de weersvoorspelling is iets om naar uit te kijken.
17/06 14u30  ’Onze’ kapiteins alert na rol Nederlanders in zeestraat Iran De belangenbehartiger van Nederlandse reders houdt steeds intensiever een vinger aan de pols met belanghebbenden en ministeries over de situatie in de Golf van Oman. Daar redde een Nederlands schip de opvarenden van een olietanker die in brand stond, zo bracht deze krant vorige week naar buiten.
17/06 14u15  Boer Tom doet vruchtbaarheidstest Tulpenboer Tom heeft wel een hele speciale manier om de vruchtbaarheid van zijn grond te testen.
17/06 14u15  Ljubisa O. krijgt tbs na gezindsdrama Bodegraven De 42-jarige Ljubisa O. krijgt voor het doodsteken van zijn echtgenote de tbs-maatregel met dwangverpleging. De man is ontoerekeningsvatbaar en wordt daarom ontslagen van alle rechtsvervolging door de rechtbank in Den Haag. Hij kan daardoor geen celstraf opgelegd krijgen, maar wel de tbs-maatregel.
17/06 14u00  Tbs voor doodsteken echtgenote De 42-jarige Ljubisa O. krijgt voor het doodsteken van zijn echtgenote de tbs-maatregel met dwangverpleging. De man is ontoerekeningsvatbaar en wordt daarom ontslagen van alle rechtsvervolging door de rechtbank in Den Haag. Hij kan daardoor geen celstraf opgelegd krijgen, maar wel de tbs-maatregel.
17/06 13u45  Bedreigde Urker eerder in serie Verslaafd De eigenaar van het visbedrijf in Urk waar vanochtend een handgranaat aan de deur is bevestigd, figureerde in 2013 in het programma Verslaafd op RTL4. Gert B. (33) zat in het programma omdat hij toen al tien jaar zwaar verslaafd was aan verschillende soorten drugs, waaronder cocaïne.
17/06 13u45  Vrouwenvoetbal gemeen: ‘Nagels stonden in mijn arm’ De Oranje Leeuwinnen zijn door naar de achtste finale op het WK. Toch was het spel in de eerste wedstrijden niet overtuigend en Anouk Hoogendijk ziet de dames dan ook geen wereldkampioen worden.
17/06 13u30  Geen extra maatregelen voor schepen in Golf Nederlandse schepen die naar het gebied van de Golf van Oman varen, hoeven naar aanleiding van de aanslagen op tankers vooralsnog geen extra maatregelen te nemen. Het veiligheidsniveau voor die regio blijft gelijk, omdat er nog heel wat vragen zijn over wat precies is gebeurd.
17/06 13u00  Bekir E. voor rechter voor doden scholiere Humeyra (16) Rotterdam Bekir E. (31) die de 16-jarige Humeyra op een school in Rotterdam op klaarlichte dag doodschoot, staat vanmiddag voor de Rotterdamse rechtbank. E. heeft bekend de Rotterdamse scholiere op 18 december in het fietsenhok van het Designcollege te hebben doodgeschoten.
17/06 12u45  Presentatrice doodsbang door goocheltruc Jaloezie vult de Ex On The Beach villa, waardoor de vrouwen elkaar wederom in de haren vliegen. Wayne en Yedi leggen uit waar dit vandaan komt.12 
Laatste update: vandaag om 15u15
Lees meer van De Telegraaf >

Elsevier.nl

Verbergen Tonen
17/06 15u15  Logisch dat de VVD zo weinig leden heeft Lees meer >
17/06 15u15  Herkomstlanden liggen dwars bij uitzetten kansloze asielzoekers Het ministerie van Justitie en Veiligheid blijft worstelen met het uitzetten van kansloze en criminele asielzoekers, die in diverse gemeenten voor veel overlast zorgen. Herkomstlanden in Noord-Afrika en het Midden-Oosten weigeren volgens de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) om ongewenste vreemdelingen terug te nemen. Liefst 10.000 pogingen strandden de afgelopen vijf jaar. De afgelopen vijf … Continued The post Herkomstlanden liggen dwars bij uitzetten kansloze asielzoekers appeared first on Elsevierweekblad.nl.
17/06 15u15  Ekrem Imamoglu: de verzoener van Istanbul De 49-jarige Ekrem Imamoglu is de uitdager van president Erdogan in de belangrijkste stad van Turkije. Lees meer over de gemeenteraadsverkiezingen in Turkije: Erdogan erkent uitslag niet en wil nieuwe verkiezingen in Istanbul Ekrem Imamoglu verheft zelden zijn stem en hij glimlacht veel. Met zijn Harry Potter-achtige kapsel, montuurloze brilletje en gladgeschoren gezicht heeft hij … Continued The post Ekrem Imamoglu: de verzoener van Istanbul appeared first on Elsevierweekblad.nl.
17/06 15u15  Indrukwekkend journalistiek onderzoek naar moordzaak tijden Troubles (****) Hoe kun je als terroristische organisatie ook buiten de harde supporterskern een zekere mate van sympathie wekken? De Duitse Rote Armee Fraktion (RAF) gaf in de jaren zeventig het goede voorbeeld. Zorg voor een strak logo (vijfpuntige ster met kalasjnikov), eigentijdse retoriek (veel anti-kapitalisme en anti-imperialisme) en verplaats je bij voorkeur in gestolen auto?s uit … Continued The post Indrukwekkend journalistiek onderzoek naar moordzaak tijden Troubles (****) appeared first on Elsevierweekblad.nl.
17/06 15u15  La terra dell?abbastanza: kleine, maar felrealistische Italiaanse film (****) Iedereen heeft het dan wel over die Netflix-series en het nu zo populaire binge-kijken ? dat je een compleet verhaal ook in 95 minuten kunt vertellen, blijkt uit deze grimmige Italiaanse speelfilm. Minder is meer, in dit geval. Damiano en Fabio D?Innocenzo La terra dell?abbastanza ????? Twee schooljongens, die wat bijverdienen als pizzakoerier, raken door … Continued The post La terra dell?abbastanza: kleine, maar felrealistische Italiaanse film (****) appeared first on Elsevierweekblad.nl.
17/06 13u00  Eenzaamheid als voorspeller voor therapietrouw Lees meer >10 
17/06 13u00  Verband tussen autisme en voeding Het vermoeden dat er een verband bestaat tussen wat zich afspeelt in de darmen en het brein, bestaat al lang. Psychologen en ouders merken al jaren op dat autisme, zeker bij kinderen, heel vaak samengaat met darmproblemen. In 2014 promoveerde de Nederlandse Caroline de Theije al op een onderzoek bij muizen, waaruit bleek dat autisme … Continued The post Verband tussen autisme en voeding appeared first on Elsevierweekblad.nl.10 
17/06 13u00  ?Btw-verhoging op voedsel moet worden teruggedraaid? Eten is zo goedkoop dat het milieu te zwaar wordt belast, voedsel wordt verspild en boeren te weinig verdienen. Consumenten en supermarkten moeten daarom de portemonnee trekken voor een metamorfose van de Nederlandse landbouw. Dat zegt minister van Landbouw Carola Schouten (CU) maandag in een interview met het AD. Om de zogenoemde kringlooplandbouw te stimuleren, … Continued The post ‘Btw-verhoging op voedsel moet worden teruggedraaid’ appeared first on Elsevierweekblad.nl.10 
17/06 13u00  Op zoek naar een bevredigend einde Lees meer >10 
17/06 13u00  Betaalbaar voedsel is een verworvenheid De burger werd al opgezadeld met schaamte over zijn autorit, vliegreis en cv-ketel. Nu voegt minister Schouten voedsel toe aan de lijst: ons eten zou te goedkoop zijn. Maar de prijzen van voedsel zijn al fors gestegen, schrijft Bram Hahn. Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten (ChristenUnie) presenteert maandag haar plannen voor de … Continued The post Betaalbaar voedsel is een verworvenheid appeared first on Elsevierweekblad.nl.10 
17/06 10u45  Opletten nodig voor vormen herinneringen Dat we ons namen of woorden soms niet meer herinneren, kan komen doordat we niet goed hebben opgelet toen de informatie zich voor het eerst aandiende en er dus geen herinnering is gevormd. Maar het kan ook zijn dat we de in ons brein opgeslagen informatie niet meer kunnen bereiken. Voor dat laatste probleem bestaat … Continued The post Opletten nodig voor vormen herinneringen appeared first on Elsevierweekblad.nl.
16/06 14u00  Zegeningen of problemen van de migratie? In de afgelopen week zijn er in ons land een paar dingen gebeurd die samenhangen met ? ja met wat eigenlijk? Elke omschrijving is al een stellingname, stelt Philip van Tijn. De een zal zeggen dat een samenhang bestaat met de problemen van de migratie en (non-) integratie, de ander met de zegeningen van de … Continued The post Zegeningen of problemen van de migratie? appeared first on Elsevierweekblad.nl.
15/06 08u00  Geachte Jeroen Dijsselbloem?liet u Den Haag bewust in het ongewisse? Lees meer >
14/06 21u15  Elektrisch rijden wordt straks rekeningrijden Lees meer >
14/06 19u00  Britten zeggen ?genderstereotyperende? reclames vaarwel Reclames met ‘schadelijke genderstereotypen’ mogen niet meer worden getoond in het Verenigd Koninkrijk. Dat heeft de Britse reclamewaakhond, Advertising Standards Authority (ASA) besloten. Reclames die traditionele rolverdelingen tussen man en vrouw bevestigen, zouden ‘het potentieel van mensen beperken’ en bijdragen aan ongelijkheid. Al in december kondigde de ASA het verbod op de ‘schadelijke genderstereotypen’ in … Continued The post Britten zeggen ‘genderstereotyperende’ reclames vaarwel appeared first on Elsevierweekblad.nl.
Laatste update: vandaag om 15u15
Lees meer van Elsevier.nl >

RTL.nl

Verbergen Tonen
17/06 15u00  Medeverdachte niet langer vast voor vermoorden Hümeyra Mohammed al-M., de vriend van Bekir E., zit niet langer vast voor de moord op de 16-jarige Hümeyra. Hij blijft nog wel verdachte in de zaak.
17/06 11u15  Huawei-oprichter: 'Amerikaanse ban kost ons miljarden' De Amerikaanse ban begint Huawei steeds meer pijn te doen. Het Chinese techbedrijf verwacht dit jaar 40 tot 60 procent minder smartphones te verkopen, als gevolg van de Amerikaanse maatregelen. Oprichter Ren Zhengfei zegt dat zijn bedrijf de maatregelen heeft onderschat en waarschuwt dat die de omzetcijfers flink kunnen drukken.13 
17/06 10u45  'Huawei houdt rekening met 60 procent minder verkochte telefoons' De Amerikaanse ban begint Huawei steeds meer pijn te doen. Het Chinese techbedrijf verwacht dit jaar 40 tot 60 procent minder smartphones te verkopen, als gevolg van de Amerikaanse maatregelen.
17/06 09u00  Gestalkt, vernederd en vermoord: Hümeyra deed vier keer aangifte, maar ex ging door De 16-jarige Hümeyra die in de fietsenstalling van haar school werd doodgeschoten, deed vier keer aangifte tegen haar ex-vriend Bekir E. Dat laat advocaat Nelleke Stolk, die de nabestaanden bijstaat, aan RTL Nieuws weten. Op de dag dat het meisje voor de vijfde keer aangifte wilde doen, werd ze vermoord.10 
16/06 22u15  'Herkomstlanden weigerden duizenden keren ongewenste asielzoekers' Ongewenste vreemdelingen kunnen steeds vaker niet worden teruggestuurd naar hun land van herkomst. De afgelopen vijf jaar mislukten pogingen daartoe meer dan 10.000 keer, omdat het herkomstland om uiteenlopende redenen weigerde of niet reageerde.
16/06 22u00  Politie haalt 18 migranten uit vrachtwagen vol met autobanden De politie en de marechaussee hebben in Hoek van Holland zeventien migranten uit een kleine vrachtwagen gehaald, onder wie vijf kinderen in de leeftijd van 5 tot 14 jaar. Ze werden gevonden tussen een lading autobanden.
16/06 21u45  Politie haalt 17 migranten uit vrachtwagen vol met autobanden De politie en de marechaussee hebben in Hoek van Holland zeventien migranten uit een kleine vrachtwagen gehaald, onder wie vijf kinderen in de leeftijd van 5 tot 14 jaar. Ze werden gevonden tussen een lading autobanden.
16/06 20u30  Nederlandse handballers voor het eerst geplaatst voor het EK Een historisch moment voor de Nederlandse handballers: ze hebben zich voor het eerst in de geschiedenis geplaatst voor het EK. Oranje is er in januari 2020 bij op de eindronde, die in drie landen wordt gehouden: Oostenrijk, Zweden en Noorwegen.
16/06 16u00  Verdachte aangehouden voor moord op Duitse politicus na DNA-match Er is 45-jarige man opgepakt voor de moord op de Duitse politicus Walter Lübcke. Het DNA van de man matcht met de sporen die eerder werden gevonden op het plaats delict.
16/06 15u15  Bertens verliest finale in Rosmalen na missen van vijf matchpoints Kiki Bertens heeft op het grastoernooi van Rosmalen net naast de titel gegrepen. De als eerste geplaatste Bertens liet in de finale tegen de Amerikaanse Alison Riske maar liefst vijf wedstrijdpunten onbenut.
16/06 12u00  Stress door wachtlijst kinderopvang: 'Ik zit echt op hete kolen' Door een tekort aan pedagogisch medewerkers lopen de wachttijden in de kinderopvang op. Ook voor Renu's dochtertje (3) is er voorlopig geen plek. "Wat nu? Ik werk drie dagen als doktersassistente. Ik kan mijn patiënten ook niet in de steek laten."
15/06 17u45  Rutte eist salarisverhogingen bij grote bedrijven, anders grijpt kabinet in Mark Rutte eist dat bedrijven de salarissen van het personeel verhogen. Als ze dat niet doen, zal hij geplande lastenverlichtingen voor datzelfde bedrijfsleven terugdraaien.
15/06 16u30  Zeeman breidt uit in Zuid-Europa, meer Nederlandse winkels sluiten Zeeman breidt uit in Zuid-Europa, waar er flink aan de weg wordt getimmerd. In Nederland en Duitsland sluiten er juist filialen omdat de winkel last heeft van klanten die anders zijn gaan winkelen.
15/06 16u15  Zeeman breidt uit in Zuid-Europa, meer Nederlandse winkels dicht Zeeman breidt uit in Zuid-Europa, waar er flink aan de weg wordt getimmerd. In Nederland en Duitsland sluiten er juist filialen omdat de winkel last heeft van klanten die anders zijn gaan winkelen.
15/06 15u45  Van 'geweldig nieuws' tot 'gekkenwerk': wisselende reacties op stemming FNV Het was een tijdje spannend, maar nu de achterban van FNV zich achter het pensioenakkoord schaart overheerst blijdschap. Het was afhankelijk van de FNV en haar leden of het pensioenakkoord het ging halen.
Laatste update: vandaag om 15u00
Lees meer van RTL.nl >

NOS.nl

Verbergen Tonen
17/06 15u15  'Europa moet eurolanden die begrotingregels schenden aanpakken' Schulden van eurolanden die te ruim begroten, moeten worden teruggedrongen. Landen die dat niet doen zouden harder moeten worden aangepakt. Dat valt op te maken uit een advies van de Raad van State aan de Tweede Kamer. Ook voor Nederland staat er een advies in: kijk nog eens of de schuldenlast van particulieren, zoals hypotheekschulden, verder omlaag moet. De Kamer heeft begin dit jaar om het advies gevraagd, omdat ze zich zorgen maakt over wat er gebeurt als landen binnen de zone zich niet aan afspraken houden. Dat was onlangs bijvoorbeeld nog het geval met Italië, dat voor dit jaar een begroting indiende die niet aan de regels voldeed. Daarnaast is de vraag wat er gedaan kan worden als meerdere landen en bankenstelsels tegelijk in de problemen komen. Nederland profiteert als handelsland relatief veel van het feit dat het deel uitmaakt van de eurozone, maar is daardoor ook kwetsbaar als het misgaat in de andere eurolanden. Deze maand bepaalt de Europese Raad voor de komende vijf jaar een plan van aanpak voor de nieuw aantredende Europese Commissie. Ook Nederland mag zich daar in mengen en zeggen wat er moet gebeuren om risico's in de eurozone te verkleinen. Het advies dat de Raad van State vandaag aan de Kamer presenteert is dus belangrijk, omdat het kan bijdragen aan de bepaling van het Nederlandse standpunt. Hoe staan we ervoor? Sinds het vorige advies van de Raad van State in 2017 is de economie van de eurozone erop vooruitgegaan. Volgens de Raad, het hoogste adviesorgaan van de regering, staan de begrotingen er over het algemeen beter voor. Ook de banken laten betere cijfers zien, onder meer doordat ze voor een deel van hun probleemleningen zijn verlost. De steunprogramma's voor probleemlanden zoals Griekenland, Ierland en Spanje zijn succesvol. Nadat de eurolanden door de crisis flink op de proef waren gesteld, zijn er maatregelen getroffen om het financiële stelsel weerbaarder te maken. Bijvoorbeeld door het invoeren van het Europees Stabiliteitsmechanisme, een noodfonds dat kan bijspringen als landen in de problemen raken. Daar waren ook hervormingen aan verbonden. Maar in landen die geen steun uit dat fonds ontvingen, blijven de nodige hervormingen nog achter. Het gebrek aan dit soort hervormingen zit de groei van de economie in de eurozone in de weg. De mogelijke groei zal de komende tijd naar verwachting blijven hangen rond de 1,25 procent. Sommige landen hebben aanhoudend een hoge overheidsschuld. Ook Nederland Ook in Nederland blijven de nodige hervormingen achter, concludeert de Raad. Nederland zou meer kunnen doen aan het risico dat onze economie loopt door de relatief hoge schulden van huishoudens in Nederland. Dat komt omdat veel Nederlanders een eigen huis en dus een hypotheek hebben. Zorgpunten zijn de aanhoudend lage rente van de ECB, die goedkoop lenen mogelijk maakt, en de snelgroeiende huizenprijzen. Ook zal de vergrijzing voor steeds hogere kosten zorgen. Risico's De vraag is of de eurolanden voldoende buffer hebben om tegenvallers straks op te vangen. Elf van de negentien hebben een hogere staatsschuld dan de vastgestelde norm (maximaal 60 procent van het bruto binnenlands product). Volgens de regels zouden die landen hun schulden in een 'bevredigend tempo' moeten terugdringen, en dat gebeurt te weinig. Het niet navolgen van die regels wordt bovendien niet genoeg gehandhaafd, omdat er te weinig wordt afgestraft met bijvoorbeeld financiële sancties. Als er een nieuwe recessie komt of de rentes omhoog gaan, kan dat voor problemen zorgen. En als er dan problemen zijn, dan is de kans nog te groot dat belastingbetalers daarvoor opdraaien. Banken en overheden zijn namelijk nog te sterk aan elkaar verbonden, constateert de Raad. Banken hebben nog steeds leningen en obligaties van overheden op hun balans staan. Volgens internationale regels mogen die als risicoloos gezien worden, waardoor banken er geen kapitaal voor hoeven aan te houden als zekerheid. Maar niet alle landen zijn even kredietwaardig. Neem bijvoorbeeld Italië. Daar nam de hoeveelheid overheidsschuld op de balans van banken afgelopen tijd juist weer toe. Dan kunnen landen en banken tegelijk in de problemen komen, wat de gevolgen flink versterkt. De Tweede Kamer zal zich nu in aanloop naar het Europees overleg over het advies van de Raad van State buigen. Morgenavond is er een debat.
17/06 15u15  Shell krijgt 2,5 miljoen euro boete voor explosie en lek bij fabriek Moerdijk Shell moet een boete van 2,5 miljoen euro betalen voor de explosie van een fabriek in Moerdijk in 2014 en een lek in 2015. Volgens de rechter heeft het olie- en gasbedrijf er niet alles gedaan om de ontploffing te voorkomen. Bovendien mag Shell volgens de rechter van geluk spreken dat de ontploffing niet op een nog grotere catastrofe is uitgelopen. Toch is er volgens de rechter geen opzet in het spel, zoals het Openbaar Ministerie had gesteld. Daarvoor is Shell vrijgesproken. Shell erkent dat de ontploffing en het lek voorkomen hadden moeten worden. 'De incidenten hadden we moeten voorkomen, dat is ons helaas niet gelukt. Daar hebben we lering uitgetrokken', zegt een woordvoerder op NPO Radio 1. 'We hebben gezien dat een aantal dingen in onze procesvoering onvoldoende waren en die hebben we meteen aangescherpt.' Shell weet nog niet of het in hoger beroep gaat. Lager uitgevallen Een klein deel van de boete is opgelegd voor een lek in 2015, waarbij een giftige stof vrijkwam. De boete voor beide incidenten valt in totaal iets lager uit dan het OM een maand geleden eiste. Dat wilde dat Shell 2,4 miljoen euro betaalde voor de explosie en 250.000 euro voor het lek. De boete is lager uitgevallen omdat het oliebedrijf meewerkte aan het onderzoek en al maatregelen heeft genomen om toekomstige ongelukken te voorkomen. Giftige stoffen De ontploffing in Moerdijk ontstond in een reactor van de chemische fabriek door een onverwachte reactie tussen stoffen. De trilling was tot in Utrecht te voelen en er brak een grote brand uit, schrijft Omroep Brabant. Twee mensen raakten gewond. Zo'n 1,5 jaar daarna ontstond op hetzelfde terrein een lekkage, waardoor er maandenlang giftige stoffen in de lucht kwamen. In totaal is ongeveer 25 ton van het schadelijke gas in kleine hoeveelheden weggelekt.
17/06 15u15  Grote brand in Berkel en Rodenrijs Bij een meubelzaak in Berkel en Rodenrijs is brand uitgebroken. Het is onduidelijk of het vuur naar andere panden is overgeslagen. De hulpdiensten zijn massaal uitgerukt en ook buiten de plaats van het incident zijn maatregelen genomen. Zo wordt bewoners in de omgeving geadviseerd ramen en deuren dicht te houden. In de wijde omgeving zijn dikke rookpluimen te zien:
17/06 14u45  Geen extra maatregelen voor schepen Golf van Oman Schepen die uit ons land komen en naar het gebied van de Golf van Oman varen, hoeven vooralsnog geen extra maatregelen te nemen. Het veiligheidsniveau blijft- ook na de aanslagen op tankers eind vorige week -vooralsnog gelijk. Dat blijkt na overleg tussen de reders, Defensie en Buitenlandse Zaken. Er zijn nog veel vragen over wat er precies gebeurd is. De Amerikaanse beschuldiging dat Iran achter de aanvallen zit neemt Nederland niet zomaar over. 'Ik heb geen informatie over wie er achter de aanval zit' , zei minister Blok van Buitenlandse Zaken maandag vlak voor overleg met zijn EU-collega's in Luxemburg. Ook Duitsland vindt het te vroeg voor conclusies. Veel EU-landen vinden dat de Europese Unie voorlopig achter het atoomakkoord met Iran moet blijven staan. 'Het is belangrijk om te blijven verifiëren of Iran zijn verplichtingen blijft nakomen. Zolang dit het geval is moeten wij ons er ook aan houden', aldus Blok. Korte lijntjes Het aantal Nederlandse schepen dat door de Golf van Oman vaart wisselt nogal. Soms komt er een paar dagen geen enkel schip, soms meerdere. De meeste vervoeren geen ruwe olie, maar eerder ladingen die met de offshore te maken hebben. Enkele reders hadden gevraagd of schepen na de aanslagen op tankers nog wel de kant van de Perzische Golf op konden. Maar vooralsnog zijn extra veiligheidsmaatregelen dus niet nodig, zo bleek in het gesprek tussen reders en de overheid. Directeur Koster van de redersvereniging KVNR: 'We hebben afgesproken om de lijntjes kort te houden. De situatie kan iedere twee uur anders zijn. Defensie heeft aangegeven dat er zeestrijdkrachten klaarstaan, mocht dat nodig zijn'.
17/06 14u15  Aantal griepgevallen Australië stijgt explosief In Australië hebben dit jaar al meer mensen griep gekregen dan heel vorig jaar, terwijl het griepseizoen nog niet is begonnen. Inmiddels zijn ruim 85.000 gevallen geregistreerd, tegen bijna 59.000 in 2018. Volgens Australische media zijn er dit jaar ook al meer dan 100 mensen overleden aan de gevolgen van influenza, onder wie ouderen en jonge kinderen. Verwacht wordt dat het dodental flink kan oplopen. De overheid heeft afgelopen maand honderdduizenden extra vaccins aangeschaft om mensen te kunnen inenten. Het griepseizoen in Australië begint rond juli en eindigt rond oktober, met een piek in augustus. De verwachting is daarom dat het aantal gevallen nog verder stijgt, maar of de piek ook groter wordt dan normaal kunnen de autoriteiten nog niet voorspellen. Het RIVM heeft kennis genomen van de Australische griepcijfers, maar zegt dat er in Nederland voorlopig geen reden is voor zorgen.
17/06 14u15  Zeker acht migranten verdronken voor Turkse kust Zeker acht migranten zijn verdronken toen hun sloep zonk voor de kust van Bodrum in Turkije. De Turkse kustwacht heeft 31 mensen uit het water gered: De lichamen van de slachtoffers werden op 32 meter diepte aangetroffen in de gezonken boot. De kustwacht is nog op zoek naar één vermiste. De migranten waren vanuit Turkije op weg naar Griekenland. Sinds 2016 houdt Turkije actief mensen tegen, maar toch proberen tientallen mensen per week de oversteek te maken. Volgens een internationale organisatie voor migratie zijn er dit jaar in de Middellandse Zee al 555 migranten verdronken.
17/06 13u45  Chinese president op zeldzaam staatsbezoek in Noord-Korea De Chinese president Xi Jinping gaat deze week op staatsbezoek in Noord-Korea. De Chinese staatsomroep CCTV meldt dat Xi donderdag en vrijdag een ontmoeting heeft met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Het is voor het eerst in veertien jaar dat een Chinese leider een staatsbezoek brengt aan Noord-Korea. Kim is wel al vaker bij Xi op bezoek geweest in China, maar nog niet andersom.
17/06 13u00  Podcast De Dag: waarom Hongkong boos is en blijft Het blijft onrustig in Hongkong. Vandaag staat er een grote staking op de planning. Mensen protesteren tegen een nieuwe wet die het mogelijk maakt om verdachten uit te leveren aan China. Paul Zimmerman neemt je mee naar Hongkong. Hij is daar al jaren ondernemer en politicus en weet alles van de situatie. En Marten Wiegman schuift aan, hij volgt de ontwikkelingen voor de NOS-buitenlandredactie.
17/06 12u45  Handgranaat bij bedrijf in Urk, explosief onschadelijk gemaakt Bij een bedrijf in Urk is vanochtend vroeg een handgranaat aangetroffen. Het explosief hing in een plastic tas aan de deur. De politie werd rond 02.00 uur gealarmeerd. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) heeft de handgranaat weggehaald en onschadelijk gemaakt. Rond 06.30 uur werd de afzetting rond het gebouw opgeheven. Het bedrijf in Urk maakt dierensnacks van gedroogde vis. Eigenaar Gert Bakker is geschrokken. Hij heeft voor zover hij weet geen vijanden. 'Ik ben vroeger geen lieverdje geweest, maar dat heb ik allemaal opgelost. Die periode ligt al zes jaar achter me', zegt hij tegen Omroep Flevoland.
17/06 12u45  Tweede verdachte aangehouden voor moord op Halil Erol De politie heeft vanmorgen een tweede verdachte aangehouden in het onderzoek naar de moord op Halil Erol in 2010. Het gaat om een 40-jarige vrouw uit Haarlem. Vrijdag werd ook al een verdachte aangehouden, een man van 42 uit Meppel. Hij wordt vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris. De twee worden verdacht van betrokkenheid bij zijn dood. Het is niet bekendgemaakt wat de aanleiding is voor de aanhoudingen. De 34-jarige Halil Erol uit Steenwijk, vader van twee jonge dochters, verdween op zaterdag 6 februari 2010 spoorloos. Twee dagen later werd zijn auto brandend aangetroffen in Haren, Groningen. Vier maanden later werden in de rivier de Steenwijker Aa bij Eesveen lichaamsdelen gevonden, die van Erol bleken te zijn. In januari 2013 vonden wandelaars in een natuurgebied in Wanneperveen, in de buurt van Meppel de romp van het slachtoffer. Zijn hoofd en handen zijn nooit teruggevonden. Geen verband In 2017 deed de politie forensisch onderzoek in een woning in Groningen en werd een 39-jarige inwoonster aangehouden. Maar na uitgebreid onderzoek kon er geen verband worden gelegd tussen de woning, de verdachte en de dood van Erol. Waarom Halil Erol is vermoord is nog altijd niet duidelijk. Er ligt een beloning van 15.000 euro klaar voor de tip die leidt tot oplossing van deze zaak.10 
17/06 12u30  Minister neemt bevoegdheid islamitische hogeschool Rotterdam af Een islamitische hogeschool in Rotterdam verliest zijn bevoegdheid om graden, zoals de mastergraad, te verlenen. Het gaat om de Europe Islamic University of Applied Sciences (EIUAS), die zich verder ook geen hogeschool meer mag noemen. Minister Van Engelshoven heeft dat besloten na een onderzoek van de onderwijsinspectie. Die concludeert dat er grote financiële en bestuurlijke problemen zijn.
17/06 12u30  Tweede verdachte aangehouden voor moordzaak uit 2010 De politie heeft vanmorgen een tweede verdachte aangehouden in het onderzoek naar de moord op Halil Erol in 2010. Het gaat om een 40-jarige vrouw uit Haarlem. Vrijdag werd ook al een verdachte aangehouden, een man van 42 uit Meppel. Hij wordt vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris. De twee worden verdacht van betrokkenheid bij zijn dood. Het is niet bekendgemaakt wat de aanleiding is voor de aanhoudingen. De 34-jarige Halil Erol uit Steenwijk, vader van twee jonge dochters, verdween op zaterdag 6 februari 2010 spoorloos. Twee dagen later werd zijn auto brandend aangetroffen in Haren, Groningen. Vier maanden later werden in de rivier de Steenwijker Aa bij Eesveen lichaamsdelen gevonden, die van Erol bleken te zijn. In januari 2013 vonden wandelaars in een natuurgebied in Wanneperveen, in de buurt van Meppel de romp van het slachtoffer. Zijn hoofd en handen zijn nooit teruggevonden. Geen verband In 2017 deed de politie forensisch onderzoek in een woning in Groningen en werd een 39-jarige inwoonster aangehouden. Maar na uitgebreid onderzoek kon er geen verband worden gelegd tussen de woning, de verdachte en de dood van Erol. Waarom Halil Erol is vermoord is nog altijd niet duidelijk. Er ligt een beloning van 15.000 euro klaar voor de tip die leidt tot oplossing van deze zaak.
17/06 12u15  Tientallen doden bij aanslag Nigeria In het noordoosten van Nigeria zijn gisteravond bij een zelfmoordaanslag zeker dertig mensen om het leven gekomen. Meer dan veertig mensen raakten gewond. De hulpdiensten vrezen voor meer slachtoffers. Drie terroristen lieten in het dorp Konduga rond 21.00 uur lokale tijd explosieven ontploffen op een plek waar mensen voetbal keken. De hulpdiensten waren pas laat aanwezig, omdat de aanslag op een afgelegen plek was gepleegd. De veiligheidsdiensten houden de islamitische terreurbeweging Boko Haram verantwoordelijk.
17/06 12u15  Wie wordt de eerste 'minister van Gehandicaptenzaken'? Wie wordt de eerste Nederlandse 'minister van Gehandicaptenzaken'? Vanavond kiezen kijkers en een jury tijdens een speciale tv-show het nieuwe boegbeeld voor mensen met een handicap. Zes kandidaten dingen mee naar de titel, met én zonder beperking. Het programma is onderdeel van een campagne van presentatrice Lucille Werner, die meer aandacht wil voor de bijna 2 miljoen gehandicapten in Nederland. Zij vindt dat er structureel te weinig aandacht is voor deze groep. Het idee is dat de nieuwe 'minister' gaat lobbyen voor de groep. Ook zal de uitverkorene wetgeving ter discussie stellen en nieuwe ideeën tot uitvoering brengen. In het kabinet heeft minister De Jonge gehandicaptenzorg in zijn portefeuille. Zelf geen handicap Een van de kanshebbers is Frances Vereijken (25) uit Groningen. Ze heeft zelf geen handicap, maar zag wel van dichtbij welke uitdagingen en obstakels een handicap met zich meebrengt. Haar broer is namelijk meervoudig gehandicapt. Ook heeft Frances een master Global Mental Health op zak. De Groningse kreeg van sommigen kritiek dat ze zelf geen beperking heeft, maar dat ziet ze anders. 'Het voordeel daarvan is dat ik alle doelgroepen benader en iedereen in dit initiatief wil betrekken', zegt ze tegen RTV Noord. Ook Sven Romkes (36) uit Assen doet een gooi naar het ministerschap. Ten gevolge van vroeggeboorte is hij spastisch, heeft hij een hersenbeschadiging en een chronische longaandoening. Als minister van Gehandicaptenzaken wil Sven zich vooral richten op de thema's onderwijs en arbeidsmarkt. 'Zo valt momenteel meer dan de helft van alle mensen met een handicap uit in het onderwijs, vooral door gebrek aan toegankelijke stageplaatsen. Dat moet anders', staat op zijn kandidaatspagina. Romkes gaat er niet van uit dat hij wint, maar denkt wel een goede kans te maken. 'We hebben heel goede kandidaten. Ik denk dat ik een van de sterkste, inhoudelijke kandidaten ben. Maar uiteindelijk moet het Nederlandse publiek stemmen', zegt hij tegen RTV Drenthe. Gehandicapte kinderen Een andere kandidaat is Rick Brink (33) uit Hardenberg. Hij is al jaren actief in de politiek en is fractievoorzitter van het CDA in de gemeenteraad. Brink is gehandicapt en zit in een rolstoel. Als hij vanavond wint, wil hij zich vooral gaan inzetten voor kinderen. 'Het is van groot belang dat gehandicapte kinderen volledig kunnen integreren in het onderwijs en de samenleving', zegt hij tegen RTV Oost. 'Door het mogelijk te maken dat zij samen met andere kinderen kunnen spelen en naar school gaan, halen we ze uit het isolement en voorkomen we eenzaamheid.' De 3 andere kandidaten die voor de titel minister van Gehandicaptenzaken strijden zijn: Boaz Spermon (35 jaar) uit Amsterdam, Sandra Ballij (37 jaar) uit Amsterdam en Thijs de Lange (21 jaar) uit Zaandijk.
17/06 12u00  Indiase illusionist die truc Houdini nadeed waarschijnlijk overleden De Indiase illusionist Chanchal Lahiri is spoorloos verdwenen tijdens het nadoen van een truc van de legendarische boeienkoning Houdini. Hij liet zich vastgebonden vanuit een boot zakken in de Hooghly-rivier in West-Bengalen, maar kwam niet meer boven water. Gevreesd wordt dat hij is verdronken. Lahiri, bekend onder zijn artiestennaam Mandrake, was vastgebonden met een ketting met zes sloten. Toeschouwers waarschuwden de politie toen hij niet meer opdook. Sindsdien wordt er met een team duikers naar hem gezocht. Volgens een woordvoerder van de politie kan de illusionist pas worden doodverklaard als zijn lichaam is gevonden. Een van de toeschouwers zei tegen de BBC dat hij Mandrake nog had gesproken vlak voor zijn stunt. 'Ik vroeg hem waarom hij zijn leven zou willen wagen voor magie. Hij antwoordde me lachend: 'Als ik het goed doe, is het magie. Gaat het niet goed, dan wordt het tragisch', zei hij.' Volgens de toeschouwer wilde de illusionist met zijn truc 'de interesse in magie laten herleven'. Ontsnappingstruc Het is niet de eerste keer dat Lahiri zich waagde aan een ontsnappingstruc onder water. In 2002 liet hij zich al eens in dezelfde rivier zakken in een kooi. Toen kwam hij wel boven.
Laatste update: vandaag om 15u15
Lees meer van NOS.nl >

AD.nl

Verbergen Tonen
17/06 15u00  Knoops: zaak tegen Wilders kan niet doorgaan De rechtszaak tegen Geert Wilders, die vanaf volgende week op de planning staat, kan volgens zijn advocaat niet doorgaan. Advocaat Geert-Jan Knoops vindt dat de nieuwe ontwikkelingen in het hoger beroep eerst onderzocht moeten worden. Volgens Wilders heeft toenmalig justitieminister Ivo Opstelten druk uitgeoefend op het Openbaar Ministerie om de PVV'er te vervolgen voor zijn 'minder-Marokkanen'-uitspraak in 2014.
17/06 15u00  Tweede verdachte in moordzaak Humeyra wordt voorlopig vrijgelaten Mohammed Al-M., de tweede verdachte in de moordzaak rond de 16-jarige Rotterdamse Humeyra, wordt voorlopig vrijgelaten. Hoofdverdachte Bekir E., de man die het meisje doodschoot, heeft verklaard dat Mohammed niet wist van de plannen van Bekir om Humeyra te ontvoeren of te doden. Dat bleek vandaag tijdens de tweede pro forma-zitting in de zaak.
17/06 15u00  Uitvinder armband claimt: ‘Schok helpt je van fastfoodverslaving af’ Het is nogal een claim: een armband die je afhelpt van je verslavingen. Of dat nou taartjes zijn of hamburgers. Een uitvinder zegt dat de schok zo sterk is, dat je het wel uit je hoofd laat om je nog te buiten te gaan aan junkfood.
17/06 15u00  Aanbeveling Vaticaan: Getrouwde priesters en vrouwen moeten tekort tegengaan De rooms-katholieke kerk moet overwegen om oudere gehuwde mannen in afgelegen Amazonegebieden tot priester te wijden. Dat staat in een document dat vandaag door het Vaticaan is vrijgegeven. Dit zou het tekort aan priesters in de gebieden moeten tegengaan.
17/06 15u00  Enschedese student vindt behandelmethode tegen psoriasis: ‘Ik heb mijn leven terug’ ENSCHEDE - Mendior Goossen (21) heeft de huidaandoening psoriasis. Twee jaar zocht de student aan de hogeschool Saxion naar een behandelmethode. Vrijdag op het jaarlijkse Smart Solution Festival presenteerde hij zijn oplossing: een badkuip met een zoutoplossing. „Ik heb mijn leven terug.”
17/06 14u45  Daley Blind wordt voor het eerst vader Het was een bijzonder weekend voor voetballer Daley Blind en zijn vrouw Candy-Rae. Nadat de twee in het huwelijksbootje traden, maakt het koppel nu óók bekend dat ze hun eerste kindje verwachten.
17/06 14u45  Enorme brand in meubelfabriek bij Rotterdam De brandweer is vanmiddag met groot materieel uitgerukt voor een enorme brand aan de Veilingweg in Berkel en Rodenrijs. Het gaat om een brand in een meubelfabriek. Op last van de brandweer rijden er geen metro's tussen de haltes Meijersplein en Pijnacker Zuid. Pendelbussen zijn onderweg.
17/06 14u30  Totti neemt ontslag en vertrekt na 27 jaar bij AS Roma Francesco Totti vertrekt na 27 jaar bij AS Roma. Dat maakte de 42-jarige clubicoon, die na zijn actieve carrière ambassadeur was, zojuist bekend op een persconferentie.
17/06 14u15  Aangifte tegen oud-bestuursleden pedoclub Martijn Oud-bestuursleden van de verboden pedofielenvereniging Martijn zijn weer volop actief op internet. Ze beheren verschillende websites waarop ze pedofilie verheerlijken en filmpjes plaatsen van jonge kinderen. De stichting Strijd tegen Misbruik heeft vandaag aangifte gedaan.
17/06 14u15  PSV opent seizoen morgen met open training Met een open training opent PSV morgenmiddag het nieuwe seizoen. Om 14.00 verschijnt de selectie van Mark van Bommel voor het eerst in de nieuwe ‘Brainport-trainingskleding’ op het veld.
17/06 14u15  Explosie Moerdijk kost Shell 2,5 miljoen boete De explosie bij Shell Moerdijk in juni 2014 is de eigen schuld van het olie- en gasbedrijf. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch maandag geoordeeld. Shell moet een boete betalen van 2,5 miljoen euro.
17/06 14u15  Waarom de gouden regel ‘stoor nooit een vlooiende aap’ ook op je werk geldt Weten mensen het altijd beter dan dieren? Nee, denkt bioloog Constanze Mager. Voor hetzelfde probleem bestaan talloze invullingen in het dierenrijk. Hoe doen dieren dat, en wat kunnen we van ze leren? Vandaag: belangrijke onderonsjes.
17/06 14u15  Ron woont met zijn zoon en betaalt 368 euro per maand aan energiekosten In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Zoon Derek is nog niet van plan om het ouderlijk huis te verlaten. Hij heeft het gezellig met vader Ron, en het is voordelig.
17/06 14u00  Tim Douwsma verraadt geslacht van baby en Miljuschka heeft baaldag Korte updates van de sterren op sociale media - wij smullen ervan. In de rubriek Showbytes struint de showredactie het web af voor de gekste, mooiste en opvallendste posts van bekend Nederland. Dit artikel wordt gedurende de dag vernieuwd.
17/06 14u00  Magie of tragedie? Indiase 'Houdini' verdwijnt in rivier bij boeientruc Een Indiase boeienkoning, bekend onder de artiestennaam Jadugar Mandrake, die een truc van de beroemde illusionist Harry Houdini (1874-1926) wilde nadoen, is waarschijnlijk bij de poging om het leven gekomen.
Laatste update: vandaag om 15u00
Lees meer van AD.nl >

de Volkskrant

Verbergen Tonen
17/06 13u45  Bestuurder Carrie Lam van Hongkong zit klem tussen de bevolking en de macht in Beijing Hongkongs bestuurder Carrie Lam zit klem tussen een publiek dat zijn democratische vrijheden wil beschermen, en de macht in Beijing die deze vrijheden als een bedreiging ziet.
17/06 12u15  Met presidentskandidaat Elizabeth Warren op pad: ‘Ze heeft meer oplossingen dan Bernie’ De Democratische senator Elizabeth Warren is de linkse presidentskandidaat die omhoog kruipt in de peilingen, omdat ze met echte ideeën komt. ‘Ik heb een plan’, is haar strijdkreet.
17/06 09u15  Wie is de vader? Die vraag hebben dna-testen nog steeds niet beantwoord Alle dna-testen ten spijt, zekerheid over wie iemands vader is, hebben we nog steeds niet, stelt Nara Milanich. Zij deed onderzoek naar de opkomst van vaderschapstesten en de geschiedenis van het begrip vader.
17/06 06u00  Vrijgelaten activist wil snel deelnemen aan nieuwe protesten in Hongkong Een van de leiders van de Occupy Central-demonstratie in Hongkong in 2014 is maandag vervroegd vrijgelaten uit de gevangenis. Joshua Wong had drie maanden gevangenisstraf gekregen, maar is na twee maanden weer op vrije voeten. Of dit iets te maken heeft met de huidige protesten en onrust in het land, is niet bekend.10 
16/06 23u15  Ook Saoedische kroonprins legt schuld voor aanvallen op tankers bij Iran De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman verdenkt Iran ervan achter de aanvallen te zitten op de twee olietankers in de Golf van Oman. In een interview met de krant Asharq al-Awsat roept hij de internationale gemeenschap op om een ‘resoluut standpunt’ in te nemen.
16/06 23u00  De magneetvisser van Urk maakt het water juist veiliger Magneetvissen is populair. De kans een pistool boven water te halen, trekt de hobbyisten naar de waterkant. Vanwege de risico’s is de bezigheid hier en daar al verboden. Onzin, vindt Siem Vos. Hij bevordert juist de veiligheid.
16/06 22u15  Realiteitszin dwingt vakbond FNV tot aanvaarden van het pensioenakkoord Een ezel stoot zich geen tweemaal aan dezelfde steen. De FNV heeft het spreekwoord ter harte genomen. Voor de tweede keer dit decennium – in 2010 en nu – spreekt de FNV zich uit over een pensioenakkoord. Voor de tweede keer waren de leden voor, maar nu respecteert de FNV dat en steunt de bond het pensioenakkoord.
16/06 21u45  In Hongkong lijkt de woede groter dan angst: ‘Dit gaat mijn wildste verwachtingen te boven’ Hongkong is zondag opnieuw massaal uitgelopen tegen een wet die uitlevering van Hongkongse verdachten aan de Chinese autoriteiten mogelijk maakt. ‘De bevolking wil weer opkomen voor onze basiswaarden.’
16/06 21u45  Als je (gehandicapte) kind je slaat – ‘het grootste taboe en het grootste verdriet’ De 8-jarige, verstandelijke beperkte zoon van columnist Harriët Duurvoort schopt en krabt haar. Ze schreef erover en dat maakte deze week veel los. Want geweld van kinderen komt redelijk vaak voor, maar ouders zwijgen meestal.
16/06 21u30  De magneetvisser van Urk: even een granaat opvissen Magneetvissen is populair. De kans een pistool boven water te halen, trekt de hobbyisten naar de waterkant. Vanwege de risico’s is de bezigheid hier en daar al verboden. Onzin, vindt Siem Vos. Hij bevordert juist de veiligheid.
16/06 21u30  ABN Amro zoekt nieuwe baas, Van Dijkhuizen vertrekt ABN Amro moet op zoek naar een nieuwe topman. De huidige bestuursvoorzitter, Kees van Dijkhuizen, houdt er na afloop van zijn huidige, tumultueus verlopen termijn april volgend jaar mee op. Dat heeft de bank, nog steeds voor een meerderheid in handen van de staat, zondagavond gemeld, nadat geruchten over een vertrek in het weekeinde steeds sterker waren geworden.
16/06 18u15  Afscheid Haitink is middag van de dankbaarheid Iets voor 16.30 uur smakt Bernard Haitink zijn partituur dicht. Camera’s verzamelen zich rond de bok. Het hele Concertgebouw in Amsterdam staat, applaudisseert minutenlang. Dit was het laatste optreden van de 90-jarige maestro in Nederland.
16/06 17u15  Eindelijk in het wild, de F-35 (voorheen de JSF): ‘Eens kijken hoe 90 miljoen eruit ziet’ Helemaal aan het eind van de landingsbaan is het zover: een F-35 Lightning II! Hugo uit Kerkrade, die ooit zijn dienstplicht vervulde bij de luchtmacht, vertolkt de gevoelens van vele bezoekers van de Luchtmachtdagen in Volkel: ‘Eens kijken hoe 90 miljoen eruit ziet.’
16/06 06u45  Afscheid Bernard Haitink in Concertgebouw is middag van de dankbaarheid Iets voor 16.30 uur smakt Bernard Haitink zijn partituur dicht. Camera’s verzamelen zich rond de bok. Het hele Concertgebouw in Amsterdam staat, applaudisseert minutenlang. Dit was het laatste optreden van de 90-jarige maestro in Nederland.
16/06 00u00  Wanneer krijgt u AOW? Check hier wat het pensioenakkoord voor u persoonlijk betekent De pensioenen zijn sinds 2013 op drift geraakt. Deze week werd alles opnieuw anders door het pensioenakkoord. Wat betekent dit voor u?
Laatste update: vandaag om 13u45
Lees meer van de Volkskrant >

NRC Handelsblad

Verbergen Tonen
17/06 15u15  Raad van State: maak haast met hervorming eurozone Volgens de Raad van State blijft de eurozone kwetsbaar, zo schrijft het maandagmiddag in een advies aan de Tweede Kamer. Flink hervormen moet, „bij voorkeur vóór de volgende crisis”.
17/06 14u30  Geen extra veiligheidsmaatregelen voor Nederlandse schepen in Golf van Oman Na de aanvallen op twee olietankers in de Golf van Oman, waren er zorgen ontstaan bij Nederlandse zeevaarders.
17/06 14u15  Shell krijgt boete van 2,5 miljoen euro voor explosie Moerdijk Twee mensen raakten gewond bij de explosie op een complex van Shell in Moerdijk in 2014. Het had nog erger kunnen aflopen, stelt de rechter nu.
17/06 13u45  Xi nog deze week naar Noord-Korea voor ontmoeting met Kim Jong-un Het is de eerste keer in veertien jaar dat een Chinese president een staatsbezoek aan Noord-Korea brengt.
17/06 13u00  De opblaaspop als tiener-schrikbeeld Een jaar lang werkte de Chileense regisseur Marco Layera met meiden van 13 tot 17 jaar. Het resultaat is een harde voorstelling, als een wanhoopskreet uit een misogyne maatschappij.
17/06 12u45  Minister neemt islamitische hogeschool in Rotterdam bevoegdheid af De Europe Islamic University of Applied Sciences (EIUAS) mag zich geen hogeschool meer noemen. Op financieel en bestuurlijk vlak schiet de instelling tekort.11 
17/06 12u16  Massaal de straat op – ook na concessie Het zaterdag aangekondigde uitstel van de omstreden uitleveringswet aan China betekent geen afstel. Beijing wil niet de indruk wekken dat demonstreren werkt.
17/06 12u16  Oostenrijkse ex-vicekanselier Strache ondanks voorkeurstemmen toch niet naar Brussel De Oostenrijkse ex-vicekanselier Heinz-Christian Strache gaat namens zijn partij FPÖ toch niet naar Brussel. Dat maakte hij maandag bekend.
17/06 12u00  Jon Hermans-Vloedbeld nieuwe informateur Zuid-Holland Ze volgt Hans Wiegel op als informateur. FvD werd bij de Provinciale Statenverkiezingen de grootste, maar het lukte de partij niet om een meerderheid te vinden.
17/06 12u00  Zeker dertig doden bij aanslagen Nigeria In Noordoost-Nigeria bliezen drie Boko Haram-terroristen zich op bij een gebouw waar een menigte zich had verzameld om naar een wedstrijd in de Africa Cup te kijken.
17/06 11u45  Het pensioenakkoord is een belangrijke overwinning voor kabinet en poldermodel De achterban van FNV en CNV stemde met ruime meerderheid voor het pensioenakkoord. Het kabinet kan nu de details gaan uitwerken.
17/06 11u30  P!nk is stoer, acrobatisch en niet om aan te horen Als een volleerd circusartiest maakte de Amerikaanse popzangeres haar buitelingen door het hele stadion. De muziek was het ondergeschoven kind.
17/06 11u15  Huawei verwacht 30 miljard dollar minder omzet door Amerikaanse sancties Huawei’s omzet valt dit jaar iets lager uit dan in 2018. Eerder dacht het bedrijf nog flink te gaan groeien.
17/06 10u45  ‘Iran komt uranium-afspraken niet na, nucleaire deal in gevaar’ Dat stelt een woordvoerder van het Iraanse atoomagentschap maandag.
17/06 10u45  In Amadeus verricht Mark Rietman in de rol van Salieri iets groots. In de film Amadeus werd Mozart een punkheld, een popidool. De versie van Het Nationale Theater voegt veel goeds toe aan deze muzikale concurrentiestrijd met fatale afloop.
Laatste update: vandaag om 15u15
Lees meer van NRC Handelsblad >

Trouw

Verbergen Tonen
17/06 15u15  Islamitische hogeschool mag zich van de minister geen hogeschool meer noemen Lees meer >
17/06 14u00  In de supermarkt kun je nu melk van Tineke 178 of één van haar collega’s kopen Nieuw in de supermarkt: melk direct van de koe. Hoe een anoniem product een exclusief imago krijgt.
17/06 13u45  Waarom de grote banken op tevredenheid een stuk lager scoren dan de ‘kleintjes’ Mensen die een rekening hebben bij een grote bank zijn veel minder blij met hun bank dan klanten van kleine partijen als Triodos en Knab. Hoe komt dat?
17/06 13u30  Waarom de grote banken een stuk lager scoren qua tevredenheid dan de ‘kleintjes’ Mensen die een rekening hebben bij een grote bank zijn veel minder blij met hun bank dan klanten van kleine partijen als Triodos en Knab. Hoe komt dat?
17/06 13u30  Zingen over Vincents non-erectie, dat vindt radiozender Antenne Bayern niet oké ‘Vincent krijg geen erectie als hij aan meisjes denkt’, zo luidt de eerste regel van Sarah Connors lied ‘Vincent’.
17/06 13u15  Zelfs een verstokte wiskundige voelt zich thuis bij deze tak van taalwetenschap Grammaticale geschillen, etymologische enigma's en andere taaltwijfels, voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon.
17/06 12u45  De bodem van de Noordzee ligt vol met tikkende tijdbommen Op de zeebodem gedumpte munitie is ongevaarlijk, stelt de Nederlandse regering. Maar experts waarschuwen: er dreigt gevaar voor de natuur én de mens.12 
17/06 12u00  Naar oeroude Britse traditie krijgt Willem-Alexander een kousenband aan zijn been gegespt Voor liefhebbers van Brits sprookjesachtig koninklijk vertoon zijn er mooie dagen op komst. Maandag wordt koning Willem-Alexander toegelaten tot een oeroude Britse ridderorde, dinsdag gaat hij naar de paardenrennen te Ascot.10 
17/06 12u00  De hoop van de Soedanezen op een politieke omwenteling is alweer vervlogen Een nieuwe regering is er nog niet en overleg is er niet meer. Soedan-kenner Magdi el-Gizouli waarschuwt voor instabiliteit in het Afrikaanse land.
17/06 11u45  Zuivelman Sybren Attema stapt over naar het ontwikkelingswerk: ‘Een simpel advies kan veel opleveren’ Sybren Attema verruilt FrieslandCampina voor ontwikkelingsorganisatie Icco. Zijn ervaring in de zuivel komt daarbij goed van pas. ‘Wat voor melk geldt, geldt ook voor aardappelen.’
17/06 11u45  Kopen vrouwen geen staatsloten of gokken ze soms niet? Schrijver, dichter en literatuurcriticus Rob Schouten (Hilversum, 1954) is als literair medewerker verbonden aan Trouw en bespiegelt in zijn columns over de kleine en grotere dingen des levens.
17/06 10u15  Is ‘wonderboy’ Wiebes wel de juiste man om het klimaatdossier door het parlement te loodsen? Lees meer >
17/06 10u15  Wie schrijft de beste preek over de moeilijkste tekst? Theologen én niet-theologen kunnen zich deze zomer aan elkaar wagen in een preekwedstrijd: ‘Wij willen graag weten hoe de deel­nemers omgaan met deze weerbarstige teksten’.
17/06 10u00  Minister Schouten reserveert een zesde van haar budget voor kringlooplandbouw De landbouw moet op de schop, vindt minister Carola Schouten. Ze wil voortaan zo werken dat niets verloren gaat, zodat overschotten van mest en ander afval verleden tijd zijn. Haar ministerie gaat een groot deel van zijn budget gebruiken om kringlooplandbouw te stimuleren, schrijft de minister aan de Tweede Kamer.
17/06 10u00  Op het WK krijgen pijl en boog een groot podium: ‘Handboogschieten is meer dan Robin Hood’ Het WK handboogschieten in Den Bosch was de afgelopen twee weken sportief niet heel succesvol voor Nederland. Maar het evenement past wel in een proces om de sport beter te promoten.
Laatste update: vandaag om 15u15
Lees meer van Trouw >

Het Parool

Verbergen Tonen
17/06 14u00  OM: Benaouf A. langer vast voor poging heli-ontsnapping Justitie wil Benaouf A. (35) vier jaar langer in de cel houden vanwege de mislukte poging hem met een gekaapte helikopter te bevrijden uit de gevangenis van Roermond, in 2017.
17/06 14u00  Ronde van de Westerstraat na 64 jaar terug Na meer dan zestig jaar is de Ronde van de Westerstraat terug. Wel in een modern jasje. Geen gekronkel door de Jordanese straatjes, maar heen en weer door de Westerstraat en met een haakse bocht terug. Fotograaf Amaury Miller legde het afgelopen zondag vast.
17/06 13u45  Weekendbeeld: Ronde van de Westerstraat keert na 64 jaar terug Na meer dan zestig jaar is de Ronde van de Westerstraat terug. Wel in een modern jasje. Geen gekronkel door de Jordanese straatjes, maar heen en weer door de Westerstraat en met een haakse bocht terug. Fotograaf Amaury Miller legde het afgelopen zondag vast.
17/06 12u30  CBS: Prijs boodschappen in jaar 3,8 procent gestegen De laatste tien jaar steeg de prijs van voedsel zelden zo snel.11 
17/06 12u16  Dit zijn de winnaar en de verliezers van de pensioenstrijd De leden van de FNV zeggen massaal ‘ja’ tegen de hoofdlijnen van het pensioen­akkoord. Een mijlpaal. Over de details moet nog wel een robbertje worden gevochten. Wie zijn tot nu toe de winnaars en verliezers?
17/06 12u16  Ik heb te weinig verstand van klimaat Omdat ik niet weet hoe ik over het klimaat moet denken (ik vind het saai, ik kan er m’n aandacht niet bijhouden, mijn gedachten dwalen af als iemand het erover heeft), ga ik te rade bij vrienden van wie ik verwacht dat zij het wel weten. Maar onder hen – het zijn wetenschappers – bestaat evenmin eenheid van visie.
17/06 12u00  Rutte: ‘Salaris gewone werknemers moet flink stijgen’ Mark Rutte dreigt met het intrekken van fiscale maatregelen voor bedrijven als dat niet verandert.
17/06 11u45  Namibië gaat wegens droogte deel van de wildstapel veilen Een koopje. 600 buffels, 60 giraffen, 28 olifanten, 150 springbokken 20 impala’s, 16 antilopes en 35 elanden voor nog geen miljoen euro.
17/06 11u45  Joop Rooze (1950-2019): burgemeester van de Albert Cuyp ‘Ome Joop’, ‘burgemeester van de Albert Cuyp’ of gewoon ‘Jopie’. Dat zijn een paar bijnamen voor misschien wel de bekendste verkoper van de Albert Cuyp.
17/06 11u15  Groei economie regio Amsterdam loopt tegen grenzen aan De hoge vastgoedprijzen zetten de Amsterdamse economie onder druk. Gezinnen en bedrijven verhuizen, de economische groei in de regio vlakt af.10 
17/06 11u00  De Nederlandse drang tot veroveren leidde naar Bhutan Han Lips schrijft doordeweeks over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: De toren.
17/06 10u15  De Nederlandse drang tot veroveren leidde naar Buthan Han Lips schrijft doordeweeks over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: De toren.
17/06 09u15  Minister Hancock steunt Johnson in race leiderschap Dat schrijft Matt Hancock in een ingezonden brief in The Times.
17/06 09u00  Deze man adviseert Londen over groei en verandering Hij geldt als een van de originele denkers over de huidige tijd: de Brit Indy Johar adviseert onder meer de burgemeester van Londen over groei en verandering en is een belangrijke spreker tijdens WeMakeThe.City.11 
17/06 09u00  Huisartsen laks met uitwisselen medische gegevens Slechts circa 45 procent in de stad deelt de gegevens, landelijk is dat 80 procent.
Laatste update: vandaag om 14u00
Lees meer van Het Parool >

BN/DeStem

Verbergen Tonen
17/06 15u15  Je digitale kennis bijspijkeren in een oldskool bus in Breda BREDA - Dat digitalisering een steeds grotere plek krijgt in de samenleving is wel helder. Maar hoe ontwikkelt zich dat verder? En hoe bereid je je daar op voor? Denk aan artificial intelligence en blockchain. Pontificaal op het voorplein van het Chassé Theater staat maandag de Google Digitale Werkplaats.
17/06 15u15  Best Cellar, The Crew en Baomus op Midzomerparty ETTEN-LEUR - Voor het vierde jaar op rij organiseert de Stichting Etten-Leur Promotion (STEP) de Midzomerparty. Die wordt gehouden op 23 juni in het Oderkerkpark.
17/06 15u00  Aartsenfruit in Breda gaat verder als ‘Aartsen’ BREDA - De Bredase internationale groothandel Aarstenfruit gaat verder onder de naam Aartsen. De nieuwe naam werd zaterdag bekend gemaakt bij de opening van het vernieuwde hoofdkantoor op het IABC-terrein in Breda-West.
17/06 15u00  Knoops: zaak tegen Wilders kan niet doorgaan De rechtszaak tegen Geert Wilders, die vanaf volgende week op de planning staat, kan volgens zijn advocaat niet doorgaan. Advocaat Geert-Jan Knoops vindt dat de nieuwe ontwikkelingen in het hoger beroep eerst onderzocht moeten worden. Volgens Wilders heeft toenmalig justitieminister Ivo Opstelten druk uitgeoefend op het Openbaar Ministerie om de PVV'er te vervolgen voor zijn 'minder-Marokkanen'-uitspraak in 2014.
17/06 15u00  Tweede verdachte in moordzaak Humeyra wordt voorlopig vrijgelaten Mohammed Al-M., de tweede verdachte in de moordzaak rond de 16-jarige Rotterdamse Humeyra, wordt voorlopig vrijgelaten. Hoofdverdachte Bekir E., de man die het meisje doodschoot, heeft verklaard dat Mohammed niet wist van de plannen van Bekir om Humeyra te ontvoeren of te doden. Dat bleek vandaag tijdens de tweede pro forma-zitting in de zaak.
17/06 15u00  Aanbeveling Vaticaan: Getrouwde priesters en vrouwen moeten tekort tegengaan De rooms-katholieke kerk moet overwegen om oudere gehuwde mannen in afgelegen Amazonegebieden tot priester te wijden. Dat staat in een document dat vandaag door het Vaticaan is vrijgegeven. Dit zou het tekort aan priesters in de gebieden moeten tegengaan.
17/06 14u45  Daley Blind wordt voor het eerst vader Het was een bijzonder weekend voor voetballer Daley Blind en zijn vrouw Candy-Rae. Nadat de twee in het huwelijksbootje traden, maakt het koppel nu óók bekend dat ze hun eerste kindje verwachten.
17/06 14u30  Het valt allemaal niet mee Tegen het einde van de eerste helft breekt er ook bij Jeroen Elshoff iets. ,,Het valt allemaal niet mee’', verzucht de voetbalcommentator als - tijdens Nederland-Kameroen - voor de zoveelste keer deze middag één van de speelsters er niet in slaagt de bal over een afstand van vijf meter bij de juiste kleur in te leveren.
17/06 14u30  Totti neemt ontslag en vertrekt na 27 jaar bij AS Roma Francesco Totti vertrekt na 27 jaar bij AS Roma. Dat maakte de 42-jarige clubicoon, die na zijn actieve carrière ambassadeur was, zojuist bekend op een persconferentie.
17/06 14u15  Aangifte tegen oud-bestuursleden pedoclub Martijn Oud-bestuursleden van de verboden pedofielenvereniging Martijn zijn weer volop actief op internet. Ze beheren verschillende websites waarop ze pedofilie verheerlijken en filmpjes plaatsen van jonge kinderen. De stichting Strijd tegen Misbruik heeft vandaag aangifte gedaan.
17/06 14u15  PSV opent seizoen morgen met open training Met een open training opent PSV morgenmiddag het nieuwe seizoen. Om 14.00 verschijnt de selectie van Mark van Bommel voor het eerst in de nieuwe ‘Brainport-trainingskleding’ op het veld.
17/06 14u15  OM: Benaouf A. langer vast voor poging heli-ontsnapping Justitie wil Benaouf A. (35) vier jaar langer in de cel houden vanwege de mislukte poging hem met een gekaapte helikopter te bevrijden uit de gevangenis van Roermond, in 2017.
17/06 14u15  Ron woont met zijn zoon en betaalt 368 euro per maand aan energiekosten In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Zoon Derek is nog niet van plan om het ouderlijk huis te verlaten. Hij heeft het gezellig met vader Ron, en het is voordelig.
17/06 14u15  Drugsafval gedumpt onder viaduct Kruisland KRUISLAND - Op de Holderbergsedijk is onder een viaduct afval gedumpt. Volgens een wijkagent gaat het om drugsafval.
17/06 14u00  Explosie Shell Moerdijk kost bedrijf 2,5 miljoen boete DEN BOSCH/MOERDIJK - De explosie bij Shell Moerdijk in juni 2014 is de eigen schuld van het olie- en gasbedrijf. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch maandag geoordeeld. Shell moet een boete betalen van 2,5 miljoen euro.
Laatste update: vandaag om 15u15
Lees meer van BN/DeStem >

Gelderlander

Verbergen Tonen
17/06 15u00  Knoops: zaak tegen Wilders kan niet doorgaan De rechtszaak tegen Geert Wilders, die vanaf volgende week op de planning staat, kan volgens zijn advocaat niet doorgaan. Advocaat Geert-Jan Knoops vindt dat de nieuwe ontwikkelingen in het hoger beroep eerst onderzocht moeten worden. Volgens Wilders heeft toenmalig justitieminister Ivo Opstelten druk uitgeoefend op het Openbaar Ministerie om de PVV'er te vervolgen voor zijn 'minder-Marokkanen'-uitspraak in 2014.
17/06 15u00  Tweede verdachte in moordzaak Humeyra wordt voorlopig vrijgelaten Mohammed Al-M., de tweede verdachte in de moordzaak rond de 16-jarige Rotterdamse Humeyra, wordt voorlopig vrijgelaten. Hoofdverdachte Bekir E., de man die het meisje doodschoot, heeft verklaard dat Mohammed niet wist van de plannen van Bekir om Humeyra te ontvoeren of te doden. Dat bleek vandaag tijdens de tweede pro forma-zitting in de zaak.
17/06 15u00  Aanbeveling Vaticaan: Getrouwde priesters en vrouwen moeten tekort tegengaan De rooms-katholieke kerk moet overwegen om oudere gehuwde mannen in afgelegen Amazonegebieden tot priester te wijden. Dat staat in een document dat vandaag door het Vaticaan is vrijgegeven. Dit zou het tekort aan priesters in de gebieden moeten tegengaan.
17/06 14u45  Daley Blind wordt voor het eerst vader Het was een bijzonder weekend voor voetballer Daley Blind en zijn vrouw Candy-Rae. Nadat de twee in het huwelijksbootje traden, maakt het koppel nu óók bekend dat ze hun eerste kindje verwachten.
17/06 14u45  Oud schoolgebouw doelwit van vandalen en pyromanen NIJMEGEN - Extra cameratoezicht, afzettingen met hekken en het strippen van brandbaar materiaal. Sloopbedrijf Lagemaat doet er alles aan om pyromanen en vandalen buiten de deur te houden bij de sloop van het oude schoolgebouw aan de Van Schuylenburgweg in Nijmegen-West. Toch ging het afgelopen weekend mis: tot tweemaal toe stichtten onbekenden brand.
17/06 14u45  Breinburg keert terug bij De Graafschap DOETINCHEM - Gregor Breinburg is de eerste versterking van De Graafschap voor het nieuwe seizoen. De 27-jarige middenvelder komt transfervrij over van Sparta en tekent bij de Doetinchemse eerstedivisionist een contract voor een seizoen, met een optie op nog een jaar.
17/06 14u30  Twee jongens melden zich na slopen boom in Geldermalsen GELDERMALSEN - Twee jongens hebben zich bij de politie gemeld nadat er in de nacht van vrijdag op zaterdag een boom werd gesloopt aan de Geldersestraat in Geldermalsen. Vermoedelijk gaat het om de jongens die de boom omver trekken; het filmpje van die actie werd ruim 800 keer gedeeld op Facebook.
17/06 14u15  Aangifte tegen oud-bestuursleden pedoclub Martijn Oud-bestuursleden van de verboden pedofielenvereniging Martijn zijn weer volop actief op internet. Ze beheren verschillende websites waarop ze pedofilie verheerlijken en filmpjes plaatsen van jonge kinderen. De stichting Strijd tegen Misbruik heeft vandaag aangifte gedaan.
17/06 14u15  PSV opent seizoen morgen met open training Met een open training opent PSV morgenmiddag het nieuwe seizoen. Om 14.00 verschijnt de selectie van Mark van Bommel voor het eerst in de nieuwe ‘Brainport-trainingskleding’ op het veld.
17/06 14u15  Explosie Moerdijk kost Shell 2,5 miljoen boete De explosie bij Shell Moerdijk in juni 2014 is de eigen schuld van het olie- en gasbedrijf. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch maandag geoordeeld. Shell moet een boete betalen van 2,5 miljoen euro.
17/06 14u15  Ron woont met zijn zoon en betaalt 368 euro per maand aan energiekosten In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Zoon Derek is nog niet van plan om het ouderlijk huis te verlaten. Hij heeft het gezellig met vader Ron, en het is voordelig.10 
17/06 14u00  Tim Douwsma verraadt geslacht van baby en Miljuschka heeft baaldag Korte updates van de sterren op sociale media - wij smullen ervan. In de rubriek Showbytes struint de showredactie het web af voor de gekste, mooiste en opvallendste posts van bekend Nederland. Dit artikel wordt gedurende de dag vernieuwd.
17/06 14u00  Magie of tragedie? Indiase 'Houdini' verdwijnt in rivier bij boeientruc Een Indiase boeienkoning, bekend onder de artiestennaam Jadugar Mandrake, die een truc van de beroemde illusionist Harry Houdini (1874-1926) wilde nadoen, is waarschijnlijk bij de poging om het leven gekomen.
17/06 14u00  Maserati van Doetinchemse scootertycoon in brand: mogelijk gerichte actie DOETINCHEM - De Maserati van Armando Muis, scootertycoon in Doetinchem, is in de nacht van zondag op maandag in brand gevlogen. Het gaat waarschijnlijk om brandstichting en de eigenaar zelf vermoedt een gerichte actie.
17/06 13u30  NOS geeft zelfs Haitinks afscheid geforceerd politiek correct sausje Angela de Jong schrijft vijf keer per week een column over wat haar opvalt op televisie.
Laatste update: vandaag om 15u00
Lees meer van Gelderlander >

fd.nl

Verbergen Tonen
17/06 15u15  Raad van State: nu doorpakken met Europese depositogarantie Probleemleningen in Italië 'niet langer obstakel' voor afronding van de Bankenunie.
17/06 15u00  Topman Huawei verwacht tientallen miljarden omzetverlies door Amerikaanse sancties De omzet van de Chinese telecomreus zal met $30 mrd teruglopen, valt op te maken uit prognoses van topman Ren Zhengfei.
17/06 14u45  'Mensen zijn niet gemaakt om hele dag dozen te verschuiven. Onze robots wel' Smart Robotics uit Best, het uitzendbureau voor robots, merkt tot zijn eigen verrassing dat bedrijven liever een robot kopen dan huren.
17/06 14u30  Bouwers lopen weg bij Zuidasdok Conflict over megaproject in Amsterdams zakendistrict gaat nieuwe fase in nadat Rijkswaterstaat voorlopige ontwerp ondertunneling A10 zou hebben afgekeurd.
17/06 13u45  Iran op punt maximaal toegestane hoeveelheid verrijkt uranium te overschrijden Europese deelnemers aan nucleair akkoord waarschuwen Iran dat sancties onvermijdelijk zijn.
17/06 13u30  Automobilist heeft meeste vertraging in Den Haag en Haarlem Gemiddeld duurt een autorit in deze steden door opstoppingen 8 minuten langer.
17/06 13u30  Baudet trekt SGP uit zelfgekozen ballingschap De opkomst van Thierry Baudets partij Forum voor Democratie leidt tot animositeit in de relatie tussen ChristenUnie en SGP. Einde van een jarenlange vriendschap?
17/06 12u45  De excessen van voor de financiële crisis zijn terug, ziet AAC Capital Private-equitypartij besluit om geen nieuw fonds op te halen. Topman Marc Staal licht toe.10 
17/06 12u15  'Deutsche Bank werkt aan bad bank van €50 mrd' Rigoureuze afstoting moet winstgevendheid van kwakkelende Duitse bank helpen herstellen.
17/06 12u15  'Nederlands biotechbedrijf Uniqure praat over verkoop' Persbureau Bloomberg meldt dat een-na-grootste biotechbedrijf van Nederland mogelijk wordt overgenomen door een groot farmaconcern
17/06 12u00  Topman verwacht dat ban Huawei miljarden kost Ren Zhengfei denkt dat de omzet van de Chinese telecomreus flink zal teruglopen door de handelsoorlog met de VS.
17/06 11u00  'Migratietaboe staat de aanpak van krapte op de arbeidsmarkt in de weg' Strenge Nederlandse regels voor het aantrekken van personeel van buiten de EU schieten hun doel voorbij, signaleert de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken.
17/06 10u45  Huawei-topman verwacht omzetdaling tot $100 mrd Ren Zhengfei denkt dat de omzet van de Chinese telecomreus flink zal teruglopen door de handelsoorlog met de VS.
17/06 10u30  Huawei-topman verwacht omzetdaling van $100 mrd Ren Zhengfei denkt dat de omzet van de Chinese telecomreus flink zal teruglopen door de handelsoorlog met de VS.
17/06 10u00  Kerosineprijs dwingt Lufthansa tot winstwaarschuwing Europa's grootste luchtvaartmaatschappij komt met een tegenvaller van bijna €1 mrd.10 
Laatste update: vandaag om 15u15
Lees meer van fd.nl >

Nieuws.nl

Verbergen Tonen
17/06 15u15  Medeverdachte van dood Humeyra voorlopig vrij ROTTERDAM (ANP) - Een van de twee mannen die wordt verdacht van betrokkenheid bij het doodschieten van de Rotterdamse scholiere Humeyra (16), komt vrij uit voorarrest. De rechtbank in Rotterdam heeft dat maandag besloten tijdens een tweede niet-inhoudelijke zitting. Het gaat om Mohammed al-M. (25) die het Openbaar Ministerie als handlanger van hoofdverdachte Bekir E. (32) beschouwde. Al-M. ontkent stellig dat hij wist wat E. ging doen. Het bericht Medeverdachte van dood Humeyra voorlopig vrij verscheen eerst op Nieuws.nl.
17/06 14u45  T-Mobile daagt KPN om claim beter netwerk DEN HAAG (ANP) - KPN mag de claim 'beter netwerk' in zijn reclames niet uiten, omdat onderzoek heeft uitgewezen dat dit niet juist is. Dat betoogt concurrent T-Mobile Nederland die KPN om die reden voor de rechter sleept. Het kort geding dient donderdag. Het bericht T-Mobile daagt KPN om claim beter netwerk verscheen eerst op Nieuws.nl.
17/06 14u30  Commerciële zenders voor minder reclame NPO HILVERSUM (ANP) - De commerciële omroepen vinden het een goed idee dat de reclame op de NPO wordt ingeperkt. De omroepen vinden de huidige constructie en de 'dubbele inkomstenstroom' van de publieke omroepen oneerlijk, zegt de Vereniging voor Commerciële Omroepen (VCO) maandag in een reactie op het plan van minister Arie Slob (Media) om voor 20.00 uur geen reclame op de zenders van de publieke omroep meer toe te staan. Het bericht Commerciële zenders voor minder reclame NPO verscheen eerst op Nieuws.nl.
17/06 14u00  Explosie kost Shell 2,5 miljoen boete DEN BOSCH (ANP) - De explosie bij Shell Moerdijk in juni 2014 is de eigen schuld van het olie- en gasbedrijf. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch maandag geoordeeld. Shell moet een boete betalen van 2,5 miljoen euro. Het bericht Explosie kost Shell 2,5 miljoen boete verscheen eerst op Nieuws.nl.
17/06 14u00  Knoops: zaak tegen Wilders kan niet doorgaan AMSTERDAM (ANP) - De rechtszaak tegen Geert Wilders, die vanaf volgende week op de planning staat, kan volgens zijn advocaat niet doorgaan. Advocaat Geert-Jan Knoops vindt dat de nieuwe ontwikkelingen in het hoger beroep eerst onderzocht moeten worden. Volgens Wilders heeft toenmalig justitieminister Ivo Opstelten druk uitgeoefend op het Openbaar Ministerie om de PVV'er te vervolgen voor zijn 'minder-Marokkanen'-uitspraak in 2014. Het bericht Knoops: zaak tegen Wilders kan niet doorgaan verscheen eerst op Nieuws.nl.
17/06 14u00  Weer medaillewinnares Spelen geschorst om epo MONACO (ANP/DPA) - Langeafstandsloopster Eunice Jepkirui Kirwa is voor vier jaar geschorst wegens dopinggebruik. De Keniaanse van geboorte, tegenwoordig uitkomend voor Bahrein, was begin vorige maand betrapt op het gebruik van epo. De integriteitscommissie AIU van atletiekfederatie IAAF meldt maandag dat ook de B-staal van de Keniaanse positief was. Kirwa behaalde op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016 zilver op de marathon. Het bericht Weer medaillewinnares Spelen geschorst om epo verscheen eerst op Nieuws.nl.
17/06 14u00  Brussel ziet protectionisme hoge vlucht nemen BRUSSEL (ANP) - Het weren van buitenlandse producten neemt wereldwijd toe, met name in China en de Verenigde Staten, maar de EU had vorig jaar ook meer last van handelsbelemmeringen in India en Algerije. De Europese Commissie telde in 2018 met 45 nieuwe maatregelen die de export uit de EU hinderden een recordaantal van 425 maatregelen in 59 landen. “We leven in turbulente tijden”, zei EU-commissaris Cecilia Malmström (Handel) bij de presentatie van het jaarrapport hierover. Het bericht Brussel ziet protectionisme hoge vlucht nemen verscheen eerst op Nieuws.nl.
17/06 13u45  ‘Huawei-ban kost bedrijf miljarden omzet’ PEKING (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse sancties tegen de Chinese techreus Huawei kosten het bedrijf de komende jaren miljarden aan omzet. Oprichter Ren Zhengfei spreekt van een impact op de opbrengsten in de komende twee jaar van zo'n 30 miljard dollar. Het bericht ‘Huawei-ban kost bedrijf miljarden omzet’ verscheen eerst op Nieuws.nl.
17/06 13u30  Geen extra maatregelen voor schepen in Golf ROTTERDAM (ANP) - Nederlandse schepen die naar het gebied van de Golf van Oman varen, hoeven naar aanleiding van de aanslagen op tankers vooralsnog geen extra maatregelen te nemen. Het veiligheidsniveau voor die regio blijft gelijk, omdat er nog heel wat vragen zijn over wat precies is gebeurd. Het bericht Geen extra maatregelen voor schepen in Golf verscheen eerst op Nieuws.nl.
17/06 12u45  Islamitische hogeschool verliest bevoegdheid DEN HAAG (ANP) - De islamitische onderwijsinstelling EIUAS in Rotterdam mag zich van onderwijsminister Ingrid van Engelshoven geen hogeschool meer noemen. De instelling verliest haar bevoegdheid om graden te verlenen, meldt het ministerie van Onderwijs. Het bericht Islamitische hogeschool verliest bevoegdheid verscheen eerst op Nieuws.nl.12 
17/06 12u30  Vertraging in strafzaak tegen Henk Kuipers GRONINGEN (ANP) - De inhoudelijke behandeling van strafzaak tegen voormalig No Surrender-voorzitter Henk Kuipers is uitgesteld tot dinsdag 25 juni. Maandag zou de zaak beginnen met de inhoudelijke behandeling, maar de advocaat van Kuipers is ziek. Het bericht Vertraging in strafzaak tegen Henk Kuipers verscheen eerst op Nieuws.nl.
17/06 12u00  Beperkte koersuitslagen op beurzen AMSTERDAM (ANP) - Op de Europese beurzen bleven de koersuitslagen maandag beperkt. Beleggers hielden hun blik vooral gericht op de Amerikaanse Federal Reserve, die dinsdag begint aan zijn tweedaagse rentevergadering. De luchtvaartaandelen gingen in de uitverkoop na een winstwaarschuwing van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa. Het bericht Beperkte koersuitslagen op beurzen verscheen eerst op Nieuws.nl.
17/06 12u00  Opnieuw arrestatie voor moord Halil Erol STEENWIJK (ANP) - De politie heeft maandag opnieuw iemand aangehouden vanwege mogelijk betrokkenheid bij de moord op Halil Erol. Het gaat om een 40-jarige vrouw uit Haarlem. Het bericht Opnieuw arrestatie voor moord Halil Erol verscheen eerst op Nieuws.nl.
17/06 12u00  Boskalis vordert met berging schepen PAPENDRECHT (ANP) - Het bergen en het leegpompen van de twee vermoedelijk aangevallen tankers in de Golf van Oman vordert gestaag. Een woordvoerder van de Nederlandse maritiem dienstverlener en baggeraar Boskalis, die met die taak is belast, heeft gemeld dat beide schepen veilig voor anker liggen voor de kust van de Verenigde Arabische Emiraten. Het is nu wachten op toestemming om de schepen leeg te pompen. Het bericht Boskalis vordert met berging schepen verscheen eerst op Nieuws.nl.
17/06 12u00  D66 en CU omarmen druk Rutte op werkgevers DEN HAAG (ANP) - Coalitiepartners D66 en ChristenUnie zijn blij dat premier Mark Rutte de druk op werkgevers opvoert om de lonen te verhogen. De minister-president zei afgelopen weekeinde tijdens een VVD-bijeenkomst dat door het kabinet beloofde lastenverlichtingen voor bedrijven alleen doorgaan als werknemers meer gaan meeprofiteren van de gestegen winsten. Het bericht D66 en CU omarmen druk Rutte op werkgevers verscheen eerst op Nieuws.nl.
Laatste update: vandaag om 15u15
Lees meer van Nieuws.nl >

De Stentor

Verbergen Tonen
17/06 15u15  Dominee met buitenechtelijke relatie nu ook formeel aangeklaagd Tegen de getrouwde Veenendaalse dominee die een relatie had met een getrouwd vrouwelijk lid van de hervormde gemeente in Veenendaal is eind vorige week formeel een klacht ingediend wegens ambtsmisbruik.
17/06 15u15  Officier van Justitie acht Dedemsvaarter (42) schuldig aan steekincident; groep jongeren zou hem wekenlang hebben geterroriseerd Spijt, heel veel spijt, heeft de 42-jarige M.F. dat hij op 30 januari in zijn woonplaats Dedemsvaart een groep jongeren met een mes bedreigde en een 16-jarige jongen aan zijn haar trok en het mes op het hoofd zette. Onder invloed van drank ging hij compleet door het lint nadat hij en zijn partner weken achtereen door de groep zou zijn geterroriseerd.
17/06 15u15  Stichting Apeldoorns Kanaal geeft streven naar bevaarbaarheid op: ‘Zal niet vergeten hoe dichtbij we waren’ Stichting Apeldoorns Kanaal, dat zich vanaf 1998 heeft hardgemaakt voor het bevaarbaar maken van het kanaal bij Hattem en Heerde, legt zich erbij neer dat haar ambitie niet wordt gehaald. Ze gaat op in Stichting Beleef het Kanaal, dat zich volledig richt op het beleefbaar maken van het kanaal. ,,We zijn de teleurstelling voorbij.’’
17/06 15u00  Knoops: zaak tegen Wilders kan niet doorgaan De rechtszaak tegen Geert Wilders, die vanaf volgende week op de planning staat, kan volgens zijn advocaat niet doorgaan. Advocaat Geert-Jan Knoops vindt dat de nieuwe ontwikkelingen in het hoger beroep eerst onderzocht moeten worden. Volgens Wilders heeft toenmalig justitieminister Ivo Opstelten druk uitgeoefend op het Openbaar Ministerie om de PVV'er te vervolgen voor zijn 'minder-Marokkanen'-uitspraak in 2014.
17/06 15u00  Tweede verdachte in moordzaak Humeyra wordt voorlopig vrijgelaten Mohammed Al-M., de tweede verdachte in de moordzaak rond de 16-jarige Rotterdamse Humeyra, wordt voorlopig vrijgelaten. Hoofdverdachte Bekir E., de man die het meisje doodschoot, heeft verklaard dat Mohammed niet wist van de plannen van Bekir om Humeyra te ontvoeren of te doden. Dat bleek vandaag tijdens de tweede pro forma-zitting in de zaak.
17/06 15u00  Aanbeveling Vaticaan: Getrouwde priesters en vrouwen moeten tekort tegengaan De rooms-katholieke kerk moet overwegen om oudere gehuwde mannen in afgelegen Amazonegebieden tot priester te wijden. Dat staat in een document dat vandaag door het Vaticaan is vrijgegeven. Dit zou het tekort aan priesters in de gebieden moeten tegengaan.
17/06 14u45  Daley Blind wordt voor het eerst vader Het was een bijzonder weekend voor voetballer Daley Blind en zijn vrouw Candy-Rae. Nadat de twee in het huwelijksbootje traden, maakt het koppel nu óók bekend dat ze hun eerste kindje verwachten.
17/06 14u45  Maserati van Achterhoekse scootertycoon in brand: mogelijk gerichte actie De Maserati van Armando Muis, scootertycoon in Doetinchem, is in de nacht van zondag op maandag in brand gevlogen. Het gaat waarschijnlijk om brandstichting en de eigenaar zelf vermoedt een gerichte actie.
17/06 14u30  Totti neemt ontslag en vertrekt na 27 jaar bij AS Roma Francesco Totti vertrekt na 27 jaar bij AS Roma. Dat maakte de 42-jarige clubicoon, die na zijn actieve carrière ambassadeur was, zojuist bekend op een persconferentie.
17/06 14u30  Maserati van Doetinchemse scootertycoon in brand: mogelijk gerichte actie DOETINCHEM - De Maserati van Armando Muis, scootertycoon in Doetinchem, is in de nacht van zondag op maandag in brand gevlogen. Het gaat waarschijnlijk om brandstichting en de eigenaar zelf vermoedt een gerichte actie.
17/06 14u15  Aangifte tegen oud-bestuursleden pedoclub Martijn Oud-bestuursleden van de verboden pedofielenvereniging Martijn zijn weer volop actief op internet. Ze beheren verschillende websites waarop ze pedofilie verheerlijken en filmpjes plaatsen van jonge kinderen. De stichting Strijd tegen Misbruik heeft vandaag aangifte gedaan.
17/06 14u15  PSV opent seizoen morgen met open training Met een open training opent PSV morgenmiddag het nieuwe seizoen. Om 14.00 verschijnt de selectie van Mark van Bommel voor het eerst in de nieuwe ‘Brainport-trainingskleding’ op het veld.
17/06 14u15  Explosie Moerdijk kost Shell 2,5 miljoen boete De explosie bij Shell Moerdijk in juni 2014 is de eigen schuld van het olie- en gasbedrijf. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch maandag geoordeeld. Shell moet een boete betalen van 2,5 miljoen euro.
17/06 14u15  Waarom de gouden regel ‘stoor nooit een vlooiende aap’ ook op je werk geldt Weten mensen het altijd beter dan dieren? Nee, denkt bioloog Constanze Mager. Voor hetzelfde probleem bestaan talloze invullingen in het dierenrijk. Hoe doen dieren dat, en wat kunnen we van ze leren? Vandaag: belangrijke onderonsjes.
17/06 14u15  Ron woont met zijn zoon en betaalt 368 euro per maand aan energiekosten In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Zoon Derek is nog niet van plan om het ouderlijk huis te verlaten. Hij heeft het gezellig met vader Ron, en het is voordelig.
Laatste update: vandaag om 15u15
Lees meer van De Stentor >

Reformatisch Dagblad

Verbergen Tonen
17/06 15u15  Grote brand in Berkel, metro stilgelegd Bij een kringloopwinkel in Berkel en Rodenrijs woedt een zeer grote brand. Brandweereenheden zijn maandagmiddag massaal uitgerukt naar de Veilingweg en de Oudelandselaan om het vuur te bestrijden. Dikke, zwarte rookwolken zijn tot ver in de omtrek te zien.
17/06 15u00  Medeverdachte van dood Humeyra voorlopig vrij Een van de twee mannen die wordt verdacht van betrokkenheid bij het doodschieten van de Rotterdamse scholiere Humeyra (16), komt vrij uit voorarrest. De rechtbank in Rotterdam heeft dat maandag besloten tijdens een tweede niet-inhoudelijke zitting. Het gaat om Mohammed al-M. (25) die het Openbaar Ministerie als handlanger van hoofdverdachte Bekir E. (32) beschouwde. Al-M. ontkent stellig dat hij wist wat E. ging doen.
17/06 15u00  Grote brand in meubelfabriek Berkel Bij een meubelfabriek in Berkel en Rodenrijs woedt een zeer grote brand. Brandweereenheden zijn maandagmiddag massaal uitgerukt naar de Veilingweg en de Oudelandselaan om het vuur te bestrijden. Dikke, zwarte rookwolken zijn tot ver in de omtrek te zien.
17/06 14u45  ’Turkije maakt Europa’s beste jachtvliegtuig’ Turkije gaat het beste gevechtsvliegtuig van Europa maken. Dit zei Temel Koti, de baas van Turkish Aerospace Industries (TAI) op de luchtvaartbeurs op de oudste luchthaven van de Franse hoofdstad, Le Bourget. De mededeling komt terwijl de relatie tussen Ankara en Washington onder zware druk staat. De VS hebben gedreigd het gevechtsvliegtuig F-35 van Lockheed-Martin niet aan Turkije te gaan leveren.
17/06 14u45  T-Mobile daagt KPN om claim beter netwerk KPN mag de claim ‘beter netwerk’ in zijn reclames niet uiten, omdat onderzoek heeft uitgewezen dat dit niet juist is. Dat betoogt concurrent T-Mobile Nederland die KPN om die reden voor de rechter sleept. Het kort geding dient donderdag.
17/06 14u30  Alle verdachten mestfraude Oldebroek vrij Ook de laatste twee van de vier donderdag aangehouden medewerkers van transportbedrijf Jan Bakker uit Oldebroek zijn zaterdag vrijgelaten. Vrijdag kwamen de eerste twee vrij. Allevier blijven ze verdachte.
17/06 14u15  Tbs met dwang voor doodsteken echtgenote De 42-jarige Ljubisa O. krijgt voor het doodsteken van zijn echtgenote de tbs-maatregel met dwangverpleging. De man is ontoerekeningsvatbaar en wordt daarom ontslagen van alle rechtsvervolging door de rechtbank in Den Haag. Hij kan daardoor geen celstraf opgelegd krijgen, maar wel de tbs-maatregel.
17/06 14u00  Chinese president Xi naar Noord-Korea De Chinese president Xi Jinping bezoekt deze week Noord-Korea. Volgens Chinese staatsmedia is hij donderdag en vrijdag in het buurland op uitnodiging van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.
17/06 14u00  Explosie kost Shell 2,5 miljoen boete De explosie bij Shell Moerdijk in juni 2014 is de eigen schuld van het olie- en gasbedrijf. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch maandag geoordeeld. Shell moet een boete betalen van 2,5 miljoen euro.
17/06 14u00  Knoops: zaak tegen Wilders kan niet doorgaan De rechtszaak tegen Geert Wilders, die vanaf volgende week op de planning staat, kan volgens zijn advocaat niet doorgaan. Advocaat Geert-Jan Knoops vindt dat de nieuwe ontwikkelingen in het hoger beroep eerst onderzocht moeten worden. Volgens Wilders heeft toenmalig justitieminister Ivo Opstelten druk uitgeoefend op het Openbaar Ministerie om de PVV’er te vervolgen voor zijn ‘minder-Marokkanen’-uitspraak in 2014.
17/06 13u45  Meer steun voor bijenhouders in Europa Bijenhouders in de Europese Unie krijgen de komende drie jaar meer financiële steun. De Europese Commissie stelt 120 miljoen euro beschikbaar, 10 procent meer dan in de periode 2017-2019. De lidstaten verdubbelen het bedrag.
17/06 13u45  Brussel ziet protectionisme hoge vlucht nemen Het weren van buitenlandse producten neemt wereldwijd toe, met name in China en de Verenigde Staten, maar de EU had vorig jaar ook meer last van handelsbelemmeringen in India en Algerije. De Europese Commissie telde in 2018 met 45 nieuwe maatregelen die de export uit de EU hinderden een recordaantal van 425 maatregelen in 59 landen. “We leven in turbulente tijden”, zei EU-commissaris Cecilia Malmström (Handel) bij de presentatie van het jaarrapport hierover.
17/06 13u45  „Getrouwde priesters moeten tekort tegengaan” De rooms-katholieke kerk moet overwegen om oudere gehuwde mannen in afgelegen Amazonegebieden tot priester te wijden. Dat staat in een document dat maandag door het Vaticaan is vrijgegeven. Dit zou het tekort aan priesters in de gebieden moeten tegengaan.
17/06 13u30  „Huawei-ban kost bedrijf miljarden omzet” De Amerikaanse sancties tegen de Chinese techreus Huawei kosten het bedrijf de komende jaren miljarden aan omzet. Oprichter Ren Zhengfei spreekt van een impact op de opbrengsten in de komende twee jaar van zo’n 30 miljard dollar.
17/06 13u15  Geen extra maatregelen voor schepen in Golf Nederlandse schepen die naar het gebied van de Golf van Oman varen, hoeven naar aanleiding van de aanslagen op tankers vooralsnog geen extra maatregelen te nemen. Het veiligheidsniveau voor die regio blijft gelijk, omdat er nog heel wat vragen zijn over wat precies is gebeurd.
Laatste update: vandaag om 15u15
Lees meer van Reformatisch Dagblad >

Blik op Nieuws

Verbergen Tonen
17/06 13u15  Prominenten in jury Botenparade Pride Amsterdam 2019 De jury van de wereldberoemde botenparade van Pride Amsterdam 2019 is weer compleet en bestaat ook dit jaar weer uit talloze prominenten die deze zware en leuke taak op zich willen nemen. Onder leiding van tv-presentator Cornald Maas zijn de juryleden van dit jaar: Conchita Wurst (Tom Neuwirth), Romana Vrede, Jeangu Macrooy en Richard Groenendijk.
17/06 13u15  Plantenschuit maakt slagzij De plantenschuit aan de Nieuwe Haven in Schiedam heeft water gemaakt. Maandag tegen het einde vand de ochtend zagen omstanders de boot zeer schuin op- en in het water liggen.
17/06 13u00  Handgranaat bij bedrijfspand op Urk Na een melding van een verdachte situatie bij een bedrijfspand aan het Westgat is in de nacht van zondag 16 op maandag 17 juni een handgranaat aangetroffen. De politie doet onderzoek en zoekt getuigen.
17/06 13u00  Hulpvragen GKB steeds complexer De jaarcijfers 2018 van de Gemeentelijke Kredietbank (GKB) zijn weer bekend. Deze laten zien dat het aantal aanmeldingen bij de GKB fors is afgenomen. Dit is niet omdat er minder burgers zijn met schulden, maar vooral omdat de GKB is getransformeerd naar een (schulden)expert in de tweede lijn. Burgers met schulden melden zich in steeds meer gemeenten niet meer rechtstreeks bij de GKB voor hulp, maar bij gemeentelijke wijkteams of vergelijkbare teams. De GKB wordt vervolgens door deze eerste lijn ingeschakeld voor het oplossen van schulden en het beheren van de financiën. De GKB ontving in 2018 ruim 1500 aanvragen voor hulp.
17/06 12u15  Tweede verdachte aangehouden voor moord Halil Erol 2010 In het rechercheonderzoek naar de moord op Halil Erol uit 2010 is op maandagmorgen 17 juni een 40-jarige inwoonster van Haarlem aangehouden. De vrouw wordt verdacht van betrokkenheid bij moord op de destijds 34-jarige Halil Erol uit Steenwijk. Halil Erol, vader van twee jonge dochters, verdween op zaterdag 6 februari 2010.
17/06 12u15  Waterschap weert zwaar verkeer op zeven bruggen Waterschap Scheldestromen heeft onderzoek gedaan naar het draagvermogen van zijn bruggen. Gebleken is dat enkele bruggen niet meer geschikt zijn voor zwaar verkeer. Het waterschap gaat daarom beperkingen voor deze bruggen instellen. Vanaf deze week worden bij deze bruggen borden met een gewichtsbeperking en/of aslastbeperking geplaatst.
17/06 12u00  Grote brand in Middelbeers onder controle In een bedrijfspand aan de Industrieweg in Middelbeers in maandagmorgen een grote brand uitgebroken. Het pand kan als verloren worden beschouwd.
17/06 10u45  ALDI haal Jongens Bermuda Pocopiano terug ALDI waarschuwt voor POCOPIANO Jongens Bermuda model Blue Denim met barcode 23069916 van leverancier Furlano Textilhandelsgesellschaft mbH. Verkocht vanaf donderdag 9 mei 2019 voor € 5,99 bij de ALDI-winkels.
17/06 10u30  Grote brand in Middelbeers In een bedrijfspand aan de Industrieweg in Middelbeers in maandagmorgen een grote brand uitgebroken. Het pand kan als verloren worden beschouwd.
17/06 10u15  Nationale Toplessdag 23 juni 2019 Blote borsten op het strand horen bij Nederland! Toch zien we op onze stranden steeds minder topless zonnende vrouwen. En dat is zonde, want uit onderzoek blijkt dat 50% van de Nederlandse vrouwen wél graag topless wil zonnen. Maar door de komst van social media en smartphones zijn we terughoudender geworden. Daarom heeft BlootGewoon! de Nationale Toplessdag in het leven geroepen. In 2019 is dat op zondag 23 juni. Als we met z’n allen het topje weer uitlaten, halen we de kwetsbaarheid er af. Want zeg nou zelf… hoe bijzonder is het eigenlijk?!
17/06 08u45  Politie steekt vier ton in nutteloze app De politie heeft tonnen geïnvesteerd in een app die inmiddels al achterhaald is. Met de 112-app zouden hulpdiensten kunnen zien waar de beller zich bevindt als die in nood is.
17/06 08u45  Helft Nederlanders staat open voor deelvervoer Bijna de helft van de Nederlanders staat open voor Mobility as a Service (MaaS): een vervoersabonnement waarmee zij voor een vast bedrag per maand gebruik kunnen maken van alle mogelijke vormen van deel – en openbaar vervoer. In dit toekomstbeeld kunnen zij met behulp van een ‘real time’ app worden geadviseerd over de meest efficiënte route, ongeacht het type vervoer. Ze stellen echter wel als harde voorwaarde dat deze wijze van vervoer hen net zo eenvoudig op de plaats van bestemming brengt als de eigen auto, motor of fiets.
17/06 08u15  Omslag naar duurzame en sterke landbouw definitief ingezet De omslag naar kringlooplandbouw krijgt een forse impuls. Om belemmeringen weg te nemen die innovaties in de weg staan, krijgen kringloopboeren experimenteergebieden toegewezen. De omslag naar een sterke en duurzame landbouw krijgt verder vorm door wet- en regelgeving aan te passen om het gebruik van kunstmest terug te dringen en dierlijke mest te bevorderen. Om (voedsel)reststromen vaker als veevoer te kunnen gebruiken, gaat ook regelgeving op de schop. Voor boeren die hun bedrijf natuurinclusief willen maken maar onvoldoende grond hebben, stelt Staatbosbeheer grond beschikbaar.
17/06 08u00  Prijsstijging voeding hoogste in 10 jaar De prijzen van voedingsmiddelen stegen in mei 3,8 procent, nagenoeg de hoogste prijsstijging van voedsel in de afgelopen tien jaar. De prijzen voor vlees en vis stegen het sterkst. Dit meldt het CBS op basis van nadere analyse van de consumentenprijsindex.
17/06 08u00  Motorrijder om het leven gekomen na verkeersongeval Een 24-jarige motorrijder uit Venray is zondagmiddag in het ziekenhuis in Venlo overleden aan zijn verwondingen. De man was om 16.00 uur betrokken bij een ongeval in zijn woonplaats. Op de Raadhuisstraat kwam hij in aanrijding met een auto.
Laatste update: vandaag om 13u15
Lees meer van Blik op Nieuws >

Metro

Verbergen Tonen
17/06 14u30  Nieuwslezer Jan de Hoop toch nog niet met pensioen Jan de Hoop gaat voorlopig nog niet met pensioen. In zijn nieuwe vlog laat de nieuwslezer weten dat hij nog tot 18 december 2021 vroeg zal moeten opstaan om het RTL Ontbijtnieuws te presenteren.
17/06 13u45  Islamitische hogeschool verliest bevoegdheid Het ministerie van Onderwijs meldt maandag dat de Islamitische onderwijsinstelling EIUAS in Rotterdam zich van minister Ingrid van Engelshoven geen Hogeschool meer mag noemen. De instelling verliest haar bevoegdheid om graden te verlenen. 
17/06 12u45  Metropool Amsterdam krijgt 57.000 nieuwe banen Dit jaar en volgend jaar krijgt de Metropoolregio Amsterdam er 57.000 nieuwe banen bij. Hoewel de economische groei iets achterblijft vergeleken met 2018, is hij hoger dan in de rest van het land. Dat staat in de Economische Verkenningen Metropoolregio Amsterdam 2019.11 
17/06 11u45  'Gewraakte Boeing dit jaar weer operationeel' Boeing-baas Dennis Muilenberg sprak tijdens de luchtvaartshow in Parijs zijn verwachting uit dat de Boeings van het type 737 MAX dit jaar weer luchtwaardig zullen zijn. De Boeings werden vanwege veiligheidsredenen aan de grond gehouden. 
17/06 11u15  Voedsel in tien jaar tijd 14,5 procent duurder In tien jaar tijd zijn de prijzen van voedingsmiddelen met 14,5 procent gestegen. Groente en fruit werd in deze periode vijf keer duurder en zijn daarmee de grootste stijgers. Dat meldt het CBS maandag.
17/06 10u45  Fototerugblik: Pink in de Johan Cruijff ArenA Pink trad zondag aan in de Johan Cruijff ArenA en overdonderde met een show vol hits, feest en - dat geeft de zangeres er vaak als extraatje bij - acrobatiek. De 39-jarige Alecia Moore was in Amsterdam in vorm, zo vonden velen. Fotograaf Bart van der Putten legde Pink tijdens haar concert uit de Beautiful Trauma Tour vast.
17/06 10u00  Burgerdoden bij raketaanval jihadisten Zeker twaalf burgers in een dorp in Noordwest-Syrië zijn om het leven gekomen door een raketaanval. Volgens het Syrische staatspersbureau SANA zit de aan al-Qaeda gelieerde Hayat Tahrir al-Sham achter de aanval.
17/06 09u45  Overgekwalificeerd? Zo los je dat op! Elke maandag helpt Metro je carrière op weg met verhalen over de arbeidsmarkt. Vandaag: Overgekwalificeerd zijn, slappe smoes of een terecht punt van zorg?
17/06 09u30  Dolfijnen spoelen in groten getale aan bij kust VS In de Verenigde Staten staat men voor een apart verschijnsel. Sinds februari spoelen er namelijk massaal dolfijnen aan in het zuidelijke kustgebied met de staten Florida, Louisiana en Mississippi, die grenzen aan de Golf van Mexico.
17/06 09u30  Bertens verliest finale Rosmalen na vijf matchpunten Kiki Bertens heeft op het grastoernooi van Rosmalen naast de titel gegrepen. De als eerste geplaatste Bertens liet in de finale tegen de Amerikaanse Alison Riske vijf wedstrijdpunten onbenut. Ze verloor met 0-6 7-6 (3) 7-5. Bertens gaf een voorsprong van 6-0 en 4-1 uit handen.
17/06 09u15  Politie tonnen kwijt aan overbodige 112-app De politie investeerde tonnen in een nieuwe 112-app die inmiddels overboden is geworden. De app zou in het voorjaar van 2017 worden gelanceerd en de hulpdiensten helpen bij het vaststellen van de locatie van iemand in nood.
17/06 08u30  Eindexamenkandidaten opnieuw aan de bak Maandag moeten leerlingen op drie scholen opnieuw eindexamen doen omdat er eerder iets misging. De 38 eindexamenleerlingen Duits en biologie van de Duin en Kruidbergmavo in Driehuis (Noord-Holland) zijn de klos doordat het postpakket met de gemaakte examens, dat volgens protocol voor de tweede correctieronde aangetekend naar een andere school was verzonden, zoek raakte bij PostNL.
17/06 08u15  Nieuw: de minister van Gehandicaptenzaken Het is een spannende dag voor Boaz, Rick, Sandra, Thijs, Sven en Frances. De zes staan vanavond centraal in een liveshow op NPO1, waarin een minister van Gehandicaptenzaken wordt gekozen.
17/06 08u00  Strafzaak tegen (ex-)leden No Surrender vertraagd Maandag zou de strafzaak beginnen tegen vijf (ex-)leden van motorclub No Surrender. De zaak loopt waarschijnlijk vertraging op door een aanhoudingsverzoek van de advocaten van Henk Kuipers. Maar liefst twaalf zittingsdagen heeft de rechtbank in Groningen uitgetrokken voor de strafzaak tegen vijf (ex-)leden van motorclub No Surrender.
17/06 07u45  Het komt wel goed Het komt wel goed. Voor hoe lang en hoe vaak kun je dat zeggen? Als je het te vaak zegt, dan is op een bepaald moment de waarde ervan verdwenen, er vanaf gesleten. Als je het nooit zegt, zal het ook nooit goed komen.
Laatste update: vandaag om 14u30
Lees meer van Metro >Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

53x Slachtoffer in jeugdzorg klaagt staat aan17/06 07u15 - Reformatisch Dagblad: Een slachtoffer van geweld en seksueel misbruik in de jeugdzorg klaagt de Nederlandse staat aan. De inmiddels 68-jarige Jeanette de Geus verwijt de staat onrechtmatig handelen bij de behandeling van haar verzoek om erkenning en compensatie.
51x Huisartsen moeten het assistentschap aantrekkelijker maken, bijvoorbeeld met betere salarissen17/06 07u15 - Gelderlander: Er dreigt een groot tekort aan doktersassistenten. In Gelderland kan dat binnen twee jaar oplopen tot 92. Als er niets gebeurt, moeten praktijken hun deuren sluiten, waarschuwt de Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten (NVDA).
51x Sluiting praktijken dreigt door tekort doktersassistentes17/06 07u15 - Gelderlander: LEUTH/NIJMEGEN - Er dreigt een groot tekort aan doktersassistenten. In Gelderland kan dat binnen twee jaar oplopen tot 92. Als er niets gebeurt, moeten praktijken hun deuren sluiten, waarschuwt de Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten (NVDA). In de Ooijpolder dreigt dat scenario deze zomer al.
43x Laborijn komt twee miljoen euro te kort door ‘domme fout’17/06 07u15 - Gelderlander: AALTEN/ DOETINCHEM - Het zwaar onder vuur liggende Laborijn, komt twee miljoen euro per jaar tekort. Dat is ontstaan door een ‘domme fout’. De sociale dienst van Aalten, Doetinchem en Oude IJsselstreek is namelijk vergeten de cao-verhoging van de werknemers van de sociale werkvoorziening op te nemen in de begroting.
43x Duitse overheid verplicht Opel om 210.000 auto's terug te roepen17/06 07u15 - Gelderlander: De Duitse federale autoriteit voor het wegvervoer KBA heeft Opel gedwongen om een grootscheepse terugroepactie te starten wegens buitensporige emissies. Het gaat om 210.000 exemplaren van de Opel Corsa en Adam.
42x Aanslag Bataclan eiste nog een leven17/06 07u15 - Reformatisch Dagblad: De aanslagen op de concertzaal Bataclan in Parijs hebben nog een leven geëist. Het aantal slachtoffers van de aanslagen op 13 november 2015 komt daarmee op 131, meldt de Franse krant Le Parisien.
40x Hersenontsteking doodt tientallen kinderen17/06 07u15 - Reformatisch Dagblad: Zeker 65 kinderen zijn in de Indiase staat Bihar gestorven door hersenontsteking. Tientallen andere kinderen liggen in ziekenhuizen met de aandoening, die gekenmerkt wordt door hoge koorts, overgeven, toevallen en zware hoofdpijn.
39x Nederlandse tuinen worden ieder decennium kleiner17/06 07u15 - Gelderlander: De meeste huizen in Nederland zijn rijtjeswoningen en die hebben een groter woonoppervlak dan in de jaren ‘50. Tegelijkertijd worden de tuinen ieder decennium een stuk kleiner. En de tuinen worden ook nog eens minder groen. ,,Het is óók een cultuurverandering”, zegt stedenbouwkundige Jos de Graef.
24x Wilt u goedkoop boodschappen doen? Koop minder vlees en meer fruit17/06 00u15 - Trouw: In mei was eten gemiddeld 3,8 procent duurder dan een jaar geleden. De laatste tien jaar steeg de prijs van voedsel zelden zo snel.
24x Pink overdondert met indrukwekkende show in Johan Cruijff Arena17/06 00u00 - Gelderlander: Zangeres Pink gaf zondagavond misschien wel de indrukwekkendste popshow ooit in de Johan Cruijff Arena. Ze overdonderde met visueel spektakel, zwevende decorstukken trapezewerk op - letterlijk - hoog niveau.

Statistieken

Artikels:
31267
Gelezen:
27059
Aantal lezers nu:
58


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven