dinsdag 22 oktober 2019, week 43


U bent nu hier: Nederland | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 7u30
 

Nu.nl

Verbergen Tonen
22/10 07u30  Universitaire sportscholen in Leiden en Amsterdam eisen onterecht vingerafdruk De universitaire sportscholen USC Amsterdam (Universiteit van Amsterdam en Hogeschool van Amsterdam) en USC Leiden (Universiteit Leiden) schenden de privacy van hun klanten. Sporters moeten voor toegang gebruikmaken van een vingerscansysteem, zonder actief een alternatief aan te bieden. Dat is volgens de toezichthouder, de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), in strijd met de wet.
22/10 07u30  Nederland behoort tot tien beste bestemmingen van Lonely Planet in 2020 Nederland behoort volgens reisgids Lonely Planet tot tien beste bestemmingen ter wereld in 2020. Wereldwijd zijn er volgens de organisatie zes landen nóg mooier. Aruba, onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden, behoort ook tot de beste tien en valt net buiten de top 3. Het Zuid-Aziatische Bhutan staat bovenaan de lijst, op de voet gevolgd door Engeland en Noord-Macedonië.
22/10 06u45  Japanse keizer Naruhito voor oog van tientallen wereldleiders ingehuldigd De Japanse keizer Naruhito onderging in de nacht van maandag op dinsdag zijn officiële inhuldiging. De 59-jarige zoon volgde in mei zijn afgetreden vader Akihito op en geldt als de 126e keizer van het land.10 
22/10 06u30  'Johnson heeft waarschijnlijk meerderheid voor zijn Brexit-akkoord' In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag.11 
22/10 06u15  Twee universitaire sportscholen eisen tegen de regels in toch vingerafdruk De universitaire sportscholen USC Amsterdam (Universiteit van Amsterdam en Hogeschool van Amsterdam) en USC Leiden (Universiteit Leiden) schenden de privacy van hun klanten. Sporters moeten voor toegang gebruikmaken van een vingerscansysteem, zonder actief een alternatief aan te bieden. Dat is volgens de toezichthouder, de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), in strijd met de wet.
22/10 06u15  'Johnson heeft waarschijnlijk een meerderheid voor zijn Brexit-akkoord' In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag.
22/10 06u00  Weerbericht: mistig, bewolkt en lichte regenbuien Het wordt een grotendeels bewolkte dag en zeer lokaal kan een lichte bui ontstaan. Het wordt om en nabij de 15 graden.
22/10 05u45  Toeristisch Nederland dringt top 10 reisbestemmingen binnen Nederland is door reisorganisatie Lonely Planet in de top 10 landen geplaatst die toeristen moeten bezoeken in 2020. Wereldwijd zijn er volgens de organisatie zes landen nóg mooier. Het Zuid-Aziatische Bhutan staat bovenaan de lijst, op de voet gevolgd door Engeland en Noord-Macedonië.
22/10 05u15  'Canadese premier Trudeau wint verkiezingen, verliest meerderheid' De Liberale Partij van de Canadese premier Justin Trudeau lijkt de grootste politieke partij in Canada te blijven, maar verliest zijn meerderheid. Tot die conclusie komt de Canadese nationale omroep CBC op basis van de eerste resultaten van de parlementsverkiezingen.14 
22/10 05u00  'Partij Canadese premier Trudeau opnieuw de grootste, verliest meerderheid' De Liberale Partij van de Canadese premier Justin Trudeau lijkt de grootste politieke partij in Canada te blijven, maar verliest zijn meerderheid. Tot die conclusie komt de Canadese omroep CBC op basis van de eerste resultaten van de parlementsverkiezingen.
22/10 02u00  Toeristisch Nederland dringt top 10 binnen van te bezoeken landen Nederland is door reisorganisatie Lonely Planet in de top 10 landen geplaatst die toeristen moeten bezoeken in 2020. Wereldwijd zijn er volgens de organisatie zes landen nóg mooier. Het Zuid-Aziatische Bhutan staat bovenaan de lijst, op de voet gevolgd door Engeland en Noord-Macedonië.12 
22/10 01u45  Noord-Ierland legaliseert homohuwelijk en recht op abortus Noord-Ierland heeft in de nacht van maandag op dinsdag zowel het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht als het recht op abortus gelegaliseerd. In het land klonk al langer kritiek vanuit kerkleiders en lokale politici op de aangekondigde wetswijzigingen.15 
22/10 01u30  Noord-Ierland legaliseert in een klap homohuwelijk en recht op abortus Noord-Ierland heeft in de nacht van maandag op dinsdag zowel het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht als het recht op abortus gelegaliseerd. In het land klonk al langer kritiek vanuit kerkleiders en lokale politici op de aangekondigde wetswijzigingen.14 
22/10 01u00  Toeristisch Nederland dringt top 10 binnen van 'landen om te bezoeken' Nederland is door reisorganisatie Lonely Planet in de top 10 landen geplaatst die toeristen moeten bezoeken in 2020. Wereldwijd zijn er volgens de organisatie zes landen nóg mooier. Het Zuid-Aziatische Bhutan staat bovenaan de lijst, op de voet gevolgd door Engeland en Noord-Macedonië.15 
21/10 23u30  Ziggo-storing vast internet en vaste telefonie verholpen De storing waar Ziggo-gebruikers van vast internet en vaste telefonie urenlang mee kampten, is opgelost, laat een woordvoerder van de provider maandagavond aan NU.nl weten. De regio's Amersfoort, Breda, Den Haag en Eindhoven werden maandag getroffen door de storing.10 
Laatste update: vandaag om 7u30
Lees meer van Nu.nl >


De Telegraaf

Verbergen Tonen
22/10 07u30  Oranje-captain Taylor: ’WK bagage voor rest van carrière’ Vlak voor het vertrek naar Brazilië toont Kenneth Taylor (17) zich ambitieus én dankbaar. De aanvoerder van Oranje heeft na het gewonnen EK in Ierland met zijn ploeggenoten maar één doel voor ogen op het WK onder 17. „Het toernooi winnen”, zegt de Ajax-middenvelder, die de wereldreis ook aangrijpt voor zijn laatste stappen naar volle wasdom, als mens en als voetballer. „We beseffen heel goed dat het een unieke kans is om onszelf te ontplooien en die koesteren we”, spreekt hij als een echte leider in de wij-vorm.
22/10 07u30  Van Gerwen: ’Ik wil mijn familie een mooie toekomst geven’ Michael van Gerwen lag zondagnacht met de kampioensgordel, die toebehoort aan de winnaar van de Champions League of Darts, in zijn hotelbed in Leicester. Met die hoofdprijs vervolmaakte de 30-jarige topdarter uit Vlijmen zijn prijzenkast. Zo heeft hij als enige speler ooit nu alle majors een keer winnend afgesloten. Dat presteerde zelfs legende Phil Taylor niet. De sportieve veelvraat heeft nu alle twaalf majors minimaal één keer op zijn naam geschreven. „Dan zeggen ze dat ik minder ben, maar ik win nog steeds de meeste toernooien van iedereen”, wil Van Gerwen graag benadrukken.
22/10 07u16  Boa’s na beperkte training straat op sturen met wapens is vragen om problemen Krijgen boa’s, zoals parkeerwachters en toezichthouders, straks een wapenstok of pepperspray? Als het aan de boa-bond en het ministerie van Justitie en Veiligheid ligt wel. Er wordt gewerkt aan een landelijke regeling voor bewapening van boa’s.
22/10 07u16  ‘Duitsers zien haar als maffia’ De hier relatief onbekende musicalster Nyassa Alberta gaat in Nederland rol van Tina Turner spelen. Jan Uriot is al overtuigd.
22/10 07u16  Japanse keizer Naruhito aanvaardt troon De Japanse keizer Naruhito heeft officieel de troon aanvaard en de belofte afgelegd dat hij zijn plicht als symbool van de staat zal vervullen. De 59-jarige Naruhito deed dat in een eeuwenoude ceremonie in de belangrijkste zaal van het keizerlijke paleis in Tokio in aanwezigheid van staatshoofden en gasten uit meer dan 180 landen.
22/10 07u16  ’Ajax moet aan de bak, Chelsea zit in een flow’ Boudewijn Zenden (43) maakte Frank Lampard (41) twee seizoenen van dichtbij mee bij Chelsea. De Limburger tekende net als Lamps in de zomer van 2001 bij de Engelse topclub, waarna de paden van de Nederlander en de Engelsman elkaar in het seizoen 2012/’13 nogmaals kruisten. Zenden was bij The Blues de assistent van Rafael Benitez, die Lampard en zijn ploeggenoten in Amsterdam naar de Europa League-winst leidde. Morgen staat Lampard – nu als beginnend coach van Chelsea – opnieuw in de Johan Cruijff ArenA, tegenover Ajax. Zenden portretteert de 106-voudig Engels international.
22/10 07u00  Trudeau verliest zetels, maar blijft grootste De Canadese premier Justin Trudeau heeft volgens de exitpolls de landelijke verkiezingen gewonnen. Trudeau’s Liberalen hebben volgens verschillende televisiezenders de meeste stemmen gekregen, maar komen niet aan een absolute meerderheid.
22/10 07u00  Geschokte reactie Kamer op burgerdoden ’voor de bühne’ Het is goedkoop en voor de bühne dat Tweede Kamerleden geschokt reageren op de zeventig burgerdoden die vier jaar geleden zouden zijn gevallen na een aanval van Nederlandse F-16’s in Irak.
22/10 07u00  ’Goedkoop om dodelijke missie F-16 te verwerpen’ Onthutste reacties in de Tweede Kamer nadat vorige week bleek dat bij een missie van een Nederlandse F-16 in 2015 in Irak tientallen burgerdoden waren gevallen. Aart Fokkema vindt dat minister Bijleveld uitleg had moeten geven en achter haar mensen had moeten gaan staan.
22/10 07u00  Nederland en Aruba in top 10 Lonely Planet Aruba en Nederland behoren volgens reisgids Lonely Planet tot de tien beste landen om te bezoeken in 2020. De medewerkers van de reisgids stellen ieder jaar lijsten samen met beste landen, steden, regio’s en bestemmingen waar je het meeste waar voor je geld krijgt. Aruba staat bij de landen om te bezoeken op de vierde plaats. Nederland staat op de zevende plaats.
22/10 07u00  Geen alcohol voor oud-Oranjeklant: ’Dan ben je minder populair bij de Engelsen’ Volgens Boudewijn Zenden moesten hij en Frank Lampard na hun komst naar Chelsea in 2001 wel echt hun plekje veroveren in de kleedkamer van The Blues.
22/10 06u45  Naam Shell duikt op bij mysterieus olielek in Brazilië De stranden in het noordoosten van Brazilië worden al weken besmeurd met aanspoelende olie van onbekende oorsprong. Lokale media wijzen nu naar Shell. Dat ontkent betrokkenheid.13 
22/10 06u45  Ook homohuwelijk en abortus in Noord-Ierland Het homohuwelijk en abortus onder bepaalde voorwaarden zijn vanaf nu ook toegestaan in Noord-Ierland. Wetten die dit mogelijk maken zijn dinsdag van kracht geworden. In de andere delen van Groot-Brittannië waren er al wetten die het homohuwelijk en abortus toestaan.12 
22/10 06u01  Uitzendkracht komt amper rond De uitzendsector doet er alles aan om de positie van de uitzendkracht te verbeteren. Misstanden zijn echter aan de orde van de dag. Onderbetaling is er een van. De beloning die uitzendkrachten krijgen is vaak onder de maat.
22/10 06u01  Zenden portretteert Lampard: ’De strateeg van Chelsea’ Boudewijn Zenden (43) maakte Frank Lampard (41) twee seizoenen van dichtbij mee bij Chelsea. De Limburger tekende net als Lamps in de zomer van 2001 bij de Engelse topclub, waarna de paden van de Nederlander en de Engelsman elkaar in het seizoen 2012/’13 nogmaals kruisten. Zenden was bij The Blues de assistent van Rafael Benitez, die Lampard en zijn ploeggenoten in Amsterdam naar de Europa League-winst leidde. Morgen staat Lampard – nu als beginnend coach van Chelsea – opnieuw in de Johan Cruijff ArenA, tegenover Ajax. Zenden portretteert de 106-voudig Engels international.10 
Laatste update: vandaag om 7u30
Lees meer van De Telegraaf >

Elsevier.nl

Verbergen Tonen
21/10 17u30  Koeman naar Barcelona? De Hollandse school is uitgebloeid Lees meer >
21/10 17u30  ?Wapenstok en pepperspray horen bij politie, niet bij boa?s? Buitengewone opsporingsambtenaren worden binnenkort bewapend met pepperspray en wapenstok. Dat is de uitkomst van een gesprek tussen CDA-minister van Justitie Ferd Grapperhaus en de belangenorganisatie BOA Bond. De buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s) voeren al langer campagne voor bewapening. Zo werden in Amsterdam tijdelijk geen bekeuringen uitgeschreven door de boa?s. Boa’s zijn bekend als handhavers in het … Continued The post ‘Wapenstok en pepperspray horen bij politie, niet bij boa?s’ appeared first on Elsevierweekblad.nl.
21/10 17u30  Rotterdam-Zuid geschokt door tienerbendes met messen Naast een forse toename van schietpartijen teistert ook een golf van steekpartijen Rotterdam. Het ging de laatste maanden meermaals mis op metrostations in Rotterdam-Oost, maar vooral de vele messengevechten onder rivaliserende tienerbendes uit multiculturele wijken in Rotterdam-Zuid baren zorgen. ‘Het is wachten op het eerste dodelijke slachtoffer.’ Bij het metrostation Hesseplaats in Rotterdam-Ommoord is zondagavond … Continued The post Rotterdam-Zuid geschokt door tienerbendes met messen appeared first on Elsevierweekblad.nl.
21/10 17u30  Boerenprotest The post Boerenprotest appeared first on Elsevierweekblad.nl.
21/10 12u45  Vicepremier ontkent: controle niet kwijt Afgaande op rechterlijke correcties van overheidsbeleid en regelingen die het bedrijfsleven in gevaar brengen, verliest het kabinet de controle over het beleid. Maar vicepremier Carola Schouten (ChristenUnie) zei na de ministerraad dat van paniek geen sprake is. Schouten verving premier Mark Rutte (VVD) als voorzitter van de ministerraad, omdat Rutte bij de Europese top in … Continued The post Vicepremier ontkent: controle niet kwijt appeared first on Elsevierweekblad.nl.
21/10 12u45  Stanley H. en het probleem van de sympathieke tv-boef Het wordt al meteen duidelijk dat het slecht met de hoofdpersoon afloopt. Aan het begin van Stanley H. wordt het titelpersonage doorzeefd met kogels. Wat volgt in de vierdelige serie, elke zondag op NPO3 en al in haar geheel op NPO Start Plus te bekijken, is een terugblik op de loopbaan van de bekende Haagse … Continued The post Stanley H. en het probleem van de sympathieke tv-boef appeared first on Elsevierweekblad.nl.
19/10 01u00  Vice-premier ontkent: controle niet kwijt Afgaande op rechterlijke correcties van overheidsbeleid en regelingen die het bedrijfsleven in gevaar brengen, verliest het kabinet de controle over het beleid. Maar vice-premier Carola Schouten (ChristenUnie) zei na de ministerraad dat van paniek geen sprake is. Schouten verving premier Mark Rutte (VVD) als voorzitter van de ministerraad omdat Rutte bij de Europese top in … Continued The post Vice-premier ontkent: controle niet kwijt appeared first on Elsevierweekblad.nl.
18/10 20u00  ?Moonies? uit Ruinerwold kozen eigen pad Het gezin dat maandag werd aangetroffen op een boerderij in het Drentse dorp Ruinerwold, had banden met de Moonsekte. Een internationale religieuze beweging die oprichter Sun Myong Moon als messias ziet en zich sterk richt op naaste familie. Een uitgebreide uitleg. De situatie in Ruinerwold In een afgelegen boerderij in het dorp Ruinerwold (Drenthe) trof … Continued The post ‘Moonies’ uit Ruinerwold kozen eigen pad appeared first on Elsevierweekblad.nl.
18/10 16u45  Bepaalt Trump Amerika?s buitenlandbeleid in zijn eentje? De onlangs vertrokken Nationaal Veiligheidsadviseur John Bolton heeft het besluitvormingsproces in het Witte Huis ingrijpend veranderd. Meer dan ooit bepaalt het grillige karakter van Donald Trump het buitenlandbeleid van de Verenigde Staten. Is dat wenselijk? Vorig jaar schreef ik een column waarin ik me afvroeg welke impact John Bolton, ?oorlogshavik? en destijds Trumps nieuwe Nationaal … Continued The post Bepaalt Trump Amerika’s buitenlandbeleid in zijn eentje? appeared first on Elsevierweekblad.nl.
18/10 14u30  ?Slechte zaak dat gemeente Rotterdam Thunberg uitnodigt? De Rotterdamse gemeenteraad wil de Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg (16) uitnodigen voor een bezoek aan de stad. Een motie van de Partij voor de Dieren is donderdagavond tijdens een raadsvergadering aangenomen. Fractievoorzitter Ruud van der Velden van de Partij van de Dieren bracht het voorstel in de raadsvergadering. De motie werd aangenomen met 26 stemmen … Continued The post ‘Slechte zaak dat gemeente Rotterdam Thunberg uitnodigt’ appeared first on Elsevierweekblad.nl.
18/10 12u00  Impeachment zet schijnwerpers ook op Joe Biden Het impeachment-onderzoek naar Donald Trump draait ook om Joe Biden en zijn familie – en dat gaat Biden niet helpen in de verkiezingsrace. De linkervleugel van de Democratische partij riep al maanden om een impeachmentprocedure tegen president Donald Trump en kreeg eind september eindelijk zijn zin. Directe aanleiding is een telefoongesprek tussen Trump en de … Continued The post Impeachment zet schijnwerpers ook op Joe Biden appeared first on Elsevierweekblad.nl.
18/10 12u00  Brexitakkoord Johnson en Juncker gesloten: DUP ligt in de weg Een Brexitakkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie (EU) is een feit. Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, laat via Twitter weten dat de EU en de Britse premier Boris Johnson het met elkaar eens zijn geworden. De intensieve onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk afgelopen week hebben dus … Continued The post Brexitakkoord Johnson en Juncker gesloten: DUP ligt in de weg appeared first on Elsevierweekblad.nl.
18/10 12u00  Online kinderporno neemt toe; aanpak lastig door maas in de wet Nederland is wereldwijd nummer twee als het gaat om online kinderporno. De hoeveelheid kinderporno op internet neemt voortdurend toe, net als het aantal meldingen. Dan zou het makkelijker moeten zijn om makers en gebruikers aan te pakken, maar dat gebeurt nauwelijks doordat er een maas in de wet zit. Wat houdt de maas in de … Continued The post Online kinderporno neemt toe; aanpak lastig door maas in de wet appeared first on Elsevierweekblad.nl.
18/10 12u00  ?Snij in het management, dan komt er vanzelf geld vrij? Het ziekenhuispersoneel gaat staken voor een structurele loonsverhoging van 5 procent. We vroegen u of u bereid bent om hogere premies te betalen voor de salarisstijging van een verpleegkundige. Lees enkele reacties op de stelling. In de rubriek Reacties op de stelling lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn … Continued The post ‘Snij in het management, dan komt er vanzelf geld vrij’ appeared first on Elsevierweekblad.nl.
18/10 07u30  Brexit-akkoord EU-Johnson: Lagerhuis beslist zaterdag Het uittredingsakkoord dat Boris Johnson met de 27 andere regeringsleiders van de EU-landen heeft gesloten, verschilt niet veel van dat van Theresa May. Zaterdag wacht de grande finale: dan bepaalt het Britse Lagerhuis. De regeringsleiders van de EU-landen hebben donderdag in Brussel een uittredingsakkoord gesloten met premier Boris Johnson van het Verenigd Koninkrijk over Brexit. … Continued The post Brexit-akkoord EU-Johnson: Lagerhuis beslist zaterdag appeared first on Elsevierweekblad.nl.
Laatste update: maandag 21 oktober 2019, 17u30
Lees meer van Elsevier.nl >

RTL.nl

Verbergen Tonen
21/10 16u45  Mysterie rondom vermiste vader uit Oosterhout: 'Die onzekerheid is vreselijk' De vermissing van hockeyvader Sacco Tange houdt het Brabantse Oosterhout in zijn greep. Een grote zoekactie gisteren leverde niets op. "Zijn verdwijning komt als een grote verrassing. Die onzekerheid is verschrikkelijk", vertellen betrokkenen.
21/10 14u15  Bijna iedereen in Astrids familie wordt jong dement: 'Mijn grootste schrikbeeld' Astrid van Hoorn is 53. Twaalf jaar jonger dan haar moeder toen de eerste symptomen van alzheimer zich openbaarden. Ook haar oma en veel ooms en tantes werden dement. Het idee dat zij - en daarmee haar familie - dezelfde lijdensweg moet ondergaan, houdt haar dagelijks bezig.
21/10 14u15  Dit plaatste de vader van het ondergedoken gezin Ruinerwold allemaal op internet De vader van het ondergedoken gezin in Ruinerwold was zeer actief op internet. Zo deelde Gerrit Jan van D. allerlei informatie over zijn religieuze gedachtegoed, maar hij deelde ook foto's en video's op Facebook over zijn yoga-oefeningen en zijn eigengemaakte roeimachine en schoenen.
21/10 13u30  Code 88, de geheimtaal van extreemrechts Lees meer >
21/10 11u30  Code 88, de geheimtaal van extreem-rechts Lees meer >
21/10 11u00  Code 88 Lees meer >
21/10 08u00  Video vader Ruinerwold duikt op: 'We zijn in oorlog tussen geesten beland' De vader van het gezin dat vorige week werd gevonden in het Drentse Ruinerwold geloofde in een oorlog tussen goede en kwade geesten. Dat blijkt uit een video die is opgedoken en door de Telegraaf online is gezet. Vandaag wordt Gerrit Jan van D. voorgeleid bij de rechter-commissaris.
21/10 06u45  Deelnemer wietexperiment sleept ABN voor de rechter Project C, een onderneming die volgend jaar wiet wil kweken in het kader van het overheidsexperiment met staatswiet, kan nergens een bankrekening openen. Daarom slepen ze vandaag ABN Amro voor de rechter, om zo af te dwingen om hen als klant te nemen.
21/10 06u30  Waarom migranten de sociale zekerheid niet bedreigen Lees meer >
20/10 23u00  Vermiste hockeyvader Sacco Tange niet gevonden na massale zoektocht De vermiste Sacco Tange (53) is vandaag niet gevonden door de politie en de 250 vrijwilligers die hielpen bij de zoektocht. Hij werd op zondag 13 oktober voor het laatst gezien bij zijn huis in het Brabantse Oosterhout.
20/10 22u45  Studentes 'vechten' tijdens jaarlijkse traditie: 'Aan haren trekken gaat te ver' Je ziet het niet vaak, beelden vanuit een studentenvereniging. Nu is er een video opgedoken waarop vrouwelijke studenten met elkaar lijken te vechten. Het gaat om leden van de Utrechtse vrouwelijke studentenvereniging UVSV die op bezoek waren bij de vrouwen van de Rotterdamse studentenvereniging RSC/RVSV. Volgens het RSC/RVSV gaat het om een jaarlijkse traditie.
20/10 20u15  Libanezen weer massaal de straat op: 'De regering moet weg' Voor de vierde dag op rij zijn honderdduizenden Libanezen de straat opgegaan om te demonstreren tegen de corruptie door de regering van premier Saad al-Hariri en de politieke elite. "We zijn hier om tegen onze leiders te zeggen dat ze moeten vertrekken", zegt Hanan Takkouche, lid van een protesterende groep vrouwen in de hoofdstad.
20/10 18u00  Vermiste hockeyvader Sacco Tange vandaag niet gevonden De vermiste Sacco Tange (53) is vandaag niet gevonden door de politie en de 250 vrijwilligers die hielpen bij de zoektocht. Hij werd op zondag 13 oktober voor het laatst gezien bij zijn huis in het Brabantse Oosterhout.
20/10 16u00  Ook bouwsector naar het Malieveld om stikstofnorm Na de boeren gaat nu ook de bouwsector demonstreren tegen de stikstofaanpak. Op 30 oktober wil de actiegroep Grond in Verzet naar het Malieveld in Den Haag. "Het hele debat ging over de landbouw, maar de minister lijkt niet te beseffen hoe groot de nood is bij onze bedrijven", zeggen de initiatiefnemers op hun website.
20/10 14u15  Onrust binnen Partij voor de Dieren: leden boos op partijbestuur Leden van de Partij voor de Dieren maken zich zorgen om de ontwikkelingen binnen de partij. Ze zijn boos dat voorzitter Sebastiaan Wolswinkel - die pleitte voor een open discussie over de koers van de partij - door het bestuur is ontslagen en eisen een extra congres om dat aan te kaarten.
Laatste update: maandag 21 oktober 2019, 16u45
Lees meer van RTL.nl >

NOS.nl

Verbergen Tonen
22/10 07u00  Wekdienst 22/10: Poetin ontmoet Erdogan en opnieuw belangrijke brexit-dag Goedemorgen! Vandaag gaat het Britse Lagerhuis stemmen over de brexit-wet, waarin de brexit-deal is opgenomen. Ook ontmoeten de Russische leider Poetin en de Turkse leider Erdogan elkaar. Het is vandaag vaak bewolkt met soms wat zon. Op enkele plekken kan een lichte bui vallen. Bij weinig wind wordt het ongeveer 15 graden. Morgen loopt de temperatuur op naar 17 graden met vaker zon. Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor. Wat kun je vandaag verwachten? In Londen stemt het Brits Lagerhuis over het wetsvoorstel waarin de brexit-deal vastgelegd moet worden. Daarna gaat het parlement ook in debat over de tijdsspanne waarin de brexit geregeld moet worden. Na de boerenprotesten in Nederland, stappen nu ook Duitse boeren in hun trekkers. Zij gaan op weg naar Bonn, waar nog een deel van het landbouwministerie is gevestigd. De Russische president Poetin en de Turkse leider Erdogan gaan vandaag met elkaar in gesprek. Eerder ging de Russische leider al op reis naar Saudi-Arabië en overlegde hij met de Israëlische premier Netanyahu. In deze video leggen we uit hoe Poetin vrienden maakt in het Midden-Oosten: Wat heb je gemist? In Canada heeft zittende premier Trudeau bij de parlementsverkiezingen zijn absolute meerderheid verloren. Zijn Liberale Partij blijft wel de grootste. Dat betekent dat Trudeau een minderheidskabinet moet gaan leiden, waarbij hij afhankelijk wordt van kleinere, linkse partijen. Vooraf werd getwijfeld of Trudeau de verkiezingen zou winnen. Hij heeft veel progressieve beloftes gedaan, maar is ze niet allemaal nagekomen. Ook raakte hij verwikkeld in meerdere schandalen. Anders nieuws uit de nacht: Het homohuwelijk en abortus worden legaal in Noord-Ierland. Waarschijnlijk mogen mensen van hetzelfde geslacht met elkaar trouwen vanaf Valentijnsdag, 14 februari. Abortus zou vanaf maart zijn toegestaan. De Japanse keizer Naruhito is ingehuldigd. Bij de ceremonie waren meer dan 2000 gasten aanwezig. De rest van de dag volgen nog allerlei festiviteiten en een staatsbanket. In Bolivia heeft de zittende president zeer waarschijnlijk de verkiezingen gewonnen. Het lijkt erop dat hij genoeg stemmen heeft om met één ronde de verkiezingen te beslissen. Tegenstanders vermoeden fraude en zijn in verschillende steden de straat op gegaan. En dan nog even dit: In 2020 hoeft u niet ver te reizen om één van 's werelds topbestemmingen te bezoeken. Ten minste, als u de Lonely Planet mag geloven. De reisgids zette Nederland op plaats zeven in de top-10 voor 2020. Aruba staat zelfs nog hoger op de lijst, namelijk op plek vier. Het eiland wordt aangeraden vanwege de palmstranden en de plaats Sint Nicolaas. Volgens de Lonely Planet is daar een 'kleurrijke en creatieve opleving' gaande. Op nummer 1 staat Bhutan. Het in het Himalaya gelegen land is volgens de reisgids CO2-negatief en hanteert een strikt toeristisch beleid van 'hoge waarde, lage impact'. Ook is het er niet zo druk omdat toeristen een dagelijkse vergoeding moeten betalen om het land te bezoeken. Fijne dag!
22/10 06u30  Hoe in het Midden-Oosten (en daarbuiten) niemand nog om Poetin heen kan Iedereen wil met Poetin praten en Poetin praat met iedereen. De president van Rusland heeft er de afgelopen jaren heel secuur aan gebouwd en nu heeft zijn geopolitieke bouwwerk zijn voltooiing bereikt. Niemand kan nog om hem heen, zeker niet in het Midden-Oosten. Vandaag praat de Russische president met zijn Turkse collega Erdogan. En niet alleen met hem heeft Poetin goede banden: Zeven jaar geleden alweer dreigde de toenmalige Amerikaanse president Obama met militaire maatregelen tegen Syrië als president Assad gebruik zou maken van chemische wapens in de Syrische burgeroorlog. Die was toen ruim een jaar aan de gang. Obama trok 'een rode lijn', maar greep niet in toen Assad die wapens daadwerkelijk inzette. Poetin zag dat Obama het momentum liet verlopen. Dat was voor hem het moment om aan zijn geopolitieke bouwwerk te beginnen. Hoewel Assad ontkende chemische wapens te hebben, overtuigde hij zijn Syrische collega ervan dat het beter zou zijn als hij mee zou werken aan de ontmanteling ervan. En dat gebeurde. In september 2015 vroeg Assad Rusland om militaire steun in zijn strijd tegen groepen gewapende opstandelingen in zijn land. Dat was een kolfje naar Poetins hand. Hij kon het prima verkopen als strijd tegen het internationale terrorisme, een van zijn prioriteiten. Die steun kwam er dan ook. Assad zou nooit zoveel hebben bereikt zonder de steun van Russische bommenwerpers, die bij gebrek aan serieuze luchtafweer van de opstandelingen bijna vrij spel hadden. Dat er bij de bombardementen geregeld burgerslachtoffers vielen, kon niemand veel schelen. Wig in de NAVO Tegelijkertijd boterde het steeds slechter tussen Turkije en zijn NAVO-bondgenoten. Ook in dat gat is Poetin gesprongen. Rusland legt via de Zwarte Zee en Turkije een gaspijpleiding aan, die Europese afnemers via het zuiden moet verbinden met Europese afnemers en bouwt een kerncentrale in Turkije. Verder leveren de Russen Erdogan een geavanceerd luchtafweersysteem waardoor ze via Turkije een wig in de NAVO dreven. Poetin rekent zowel Assad, als Erdogan dus tot zijn bondgenoten, terwijl die twee niet echt vrienden zijn. En dat is niet de enige tegenstelling in de Russische buitenlandpolitiek. Poetin heeft een bondgenootschap gesloten met Iran. Een nachtmerrie voor de Israëlische premier Netanyahu, met wie hij niettemin ook nauw contact onderhoudt. Dat is weer een boze droom voor Amerika's bondgenoot Saudi-Arabië, waar hij onlangs desondanks met alle egards is ontvangen. Het lijkt een vat vol tegenstellingen, maar voor Poetin telt alleen het Russische geopolitieke belang. Dat sommige van zijn gesprekspartners het niet zo nauw nemen met democratische vrijheden en mensenrechten interesseert hem hoegenaamd niets. Dat ze onderling elkaars bloed wel kunnen drinken, laat hem koud. Hij wil voor Rusland een centrale rol in het Midden-Oosten en die heeft hij. En Rusland beperkt zich niet tot het Midden-Oosten. Later deze week is in Sotsji een grote Afrika-conferentie, waarmee Poetin hoopt iets van de achterstand ten opzichte van China op dat continent te kunnen inhalen. In Latijns-Amerika heeft hij voet aan de grond in Venezuela en, in mindere mate, in Cuba. De officiële relatie tussen Moskou en China is lang niet zo hartelijk geweest. India neemt Russische wapens af. Poetin & Europa Ook in Europa breidt Poetin zijn invloed stapje voor stapje uit. De banden met EU-kandidaat Servië zijn het best, in het hart van de Balkan ziet een flink deel van de bevolking Rusland als traditionele beschermheer. En nu de EU de deur dichthoudt voor Noord-Macedonië is er een kans dat het land zich tot Moskou wendt. De Hongaarse president Orban laat zijn oren graag oostwaarts hangen. En zelfs de Franse president Macron, in augustus Poetins gastheer in Parijs, zou het 'een strategische fout' vinden als Europa Rusland te ver van zich afduwt. En dan hebben we het nog niet eens over de buurlanden Oekraïne en Georgië, waar Russische troepen gewapenderhand hebben ingegrepen. Tegenstrijdige belangen Kortom: bijna iedereen praat dus met Poetin en Poetin praat met iedereen. Dat brengt ook risico's met zich mee, vooral in regio's waar de belangen zo overduidelijk tegenstrijdig zijn. Als de recente Turkse inval in Syrië niet in scène is gezet dan heeft Poetin, die zich sindsdien angstvallig stil heeft gehouden, een serieus probleem. Dan zal de Russische president moeten kiezen tussen Erdogans eis voor een bufferzone in Noord-Syrië om Koerdische strijdgroepen tegen te houden en de eis van Assad om buitenlandse troepen het land uit te krijgen. En als hij in het gesprek met zijn Turkse collega vandaag geen konijn uit de hoge hoed tovert, dan is wel duidelijk voor wie hij zal kiezen: het Syrië van Assad. Maar dat zal zijn zwaarbevochten positie niet versterken.
22/10 06u00  'Wegloper Ruinerwold was mogelijk twee keer in Canada' De 25-jarige zoon van het gezin dat ondergedoken leefde in het Drentse Ruinerwold werd mogelijk helemaal niet tegen zijn zin vastgehouden op de boerderij. De Telegraaf heeft berichten op Facebook en LinkedIn gevonden waaruit valt op te maken dat Jan dit jaar maar ook in 2015 in de Canadese stad Toronto was. Als dat klopt, schrijft de krant, ondersteunt dat het beeld dat Jan, en mogelijk ook de andere vijf kinderen, niet gevangen zaten in de boerderij. De vader van het gezin, Gerrit Jan van D., zit daarvoor nu vast. Hij wordt formeel verdacht van vrijheidsberoving, het benadelen van de gezondheid van anderen en witwassen. Jan vroeg een week geleden hulp bij een dorpscafé, waarna de zaak aan het licht kwam. Tante In Facebookberichten die volgens De Telegraaf inmiddels zijn gewist, schrijft Jan in 2015 over z'n nieuwe baan in Toronto op de boerderij van zijn tante. In mei en juni van dit jaar is hij naar eigen zeggen opnieuw in Canada. Hij zegt in het Rouge National Urban Park te zijn geweest, volgens hem 'een heel mooie, stille plek om na te denken en rustig te worden'. Volgens de krant valt dat op te maken uit berichten van Jan op LinkedIn. Daarin schrijft dat hij heeft gewerkt voor Native Creative Economy, een bedrijf dat op naam staat van Josef B., de Oostenrijker die de boerderij in Ruinerwold huurde. De 58-jarige B. werd al eerder aangehouden omdat hij niet meewerkte aan het politieonderzoek.
22/10 05u45  Partij Trudeau verliest meerderheid bij verkiezingen Canada, maar blijft grootste De Liberale Partij van premier Trudeau verliest zijn absolute meerderheid bij de Canadese parlementsverkiezingen, maar blijft wel de grootste. Dat voorspelt omroep CBC op basis van de eerste resultaten. De Liberalen staan volgens de prognose van 05.30 uur op 157 van de 338 zetels. Voor een meerderheid zijn 170 zetels nodig. Dat betekent dat Trudeau een minderheidskabinet gaat leiden en dat hij afhankelijk is van kleinere, linkse partijen. De Conservatieve Partij van uitdager Andrew Scheer volgt op een tweede plek met 121 zetels. Vooraf werd nog getwijfeld of Trudeau de verkiezingen zou winnen. Hij raakte verwikkeld in meerdere schandalen. Ook kreeg hij kritiek te verwerken van zijn kiezers dat hij zijn progressieve beloftes niet was nagekomen. Trudeau werd in 2015 tot premier gekozen, nadat de Conservatieven bijna tien jaar aan de macht waren. Toen haalde hij een absolute meerderheid van 184 zetels.
22/10 05u30  Boliviaanse verkiezingen mogelijk al in één ronde beslist De presidentsverkiezingen in Bolivia zijn mogelijk in één ronde gewonnen door Evo Morales. De Boliviaanse kiescommissie zegt dat de zittend president bijna genoeg stemmen heeft om een tweede ronde te voorkomen. Tegenstanders vermoeden fraude. Gisteravond werd het tellen van de stemmen zonder uitleg opeens gestaakt. Het was toen al duidelijk dat Morales meer stemmen had gekregen dan de acht andere kandidaten, maar de laatste uitslagen lieten zien dat er waarschijnlijk een tweede verkiezingsronde nodig zou zijn. Bij de presidentsverkiezingen in Bolivia volgt zo'n tweede ronde als er een verschil van minder dan tien procentpunt zit tussen de twee kandidaten met de meeste stemmen. Morales zou het dan moeten opnemen tegen de oppositieleider met de meeste stemmen. Zo'n verkiezing zou hij kunnen verliezen omdat de oppositie zich dan kan verenigen. Cijfers Gisteravond had de kiescommissie laten weten dat Morales 45,3 procent van de stemmen had gekregen, tegenover 38,2 procent van oud-president Carlos Mesa. Daarna bleef het stil. Vandaag kwamen nieuwe uitslagen. Met 95 procent van de stemmen geteld, staat Morales op 46,4 procent en Mesa op 37,1 procent. Het gaat nog wel om een zogenaamde 'snelle telling'. De officiële uitslag wordt volgende week verwacht. Nadat het tellen van de stemmen gisteren was stilgelegd, zijn de de spanningen opgelopen in Bolivia. Zowel voor- als tegenstanders van Morales gingen de straat op. Ook vandaag zijn er protesten. Verschillende persbureau's melden dat op meerdere plaatsen in het land groepen slaags zijn geraakt. Ook zou in de zuidelijke steden Sucre en Tarija het plaatselijke gebouw van de kiescommissie in de brand zijn gestoken. Mesa had eerder al gewaarschuwd dat uitslagen gemanipuleerd konden worden om een tweede ronde te voorkomen. Referendum Morales eiste gisteren al de overwinning op. Hij is al 14 jaar de president van Bolivia en dit zou zijn vierde termijn moeten worden. Bij eerdere verkiezingen waaraan hij meedeed, is het ook niet tot een tweede ronde gekomen. In tegenstelling tot omliggende landen gaat het economisch goed in Bolivia. De groei wordt dit jaar op 4 procent ingeschat. Hoewel Morales veel krediet krijgt voor de economische stabiliteit, zijn ook veel mensen ontevreden over zijn presidentschap. In 2016 verloor hij een referendum dat een vierde presidentstermijn mogelijk moest maken. Uiteindelijk bepaalde het hooggerechtshof dat hij toch mee mocht doen aan de verkiezingen.11 
22/10 05u15  'GGD's vragen aandacht voor mogelijke gezondheidsschade klimaatplannen' GGD's in Nederland waarschuwen voor de mogelijke gezondheidseffecten van het klimaatbeleid. In een brief aan minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat, die in handen is van het Algemeen Dagblad, vragen ze aandacht voor de risico's die bestaan bij de plannen van het kabinet. Nederland wil tot 2030 inzetten op de bouw van windmolens, zonnepanelen en biomassacentrales. Tien regionale GGD's denken dat er te weinig gekeken wordt naar de volksgezondheid. Ze roepen daarom op om de ministeries van Volksgezondheid en Infrastructuur en Waterstaat ook te betrekken bij het ontwikkelen van de klimaatplannen. 'We weten uit onderzoek bijvoorbeeld dat omwonenden van windmolenparken geluidshinder ervaren', zegt Arthur van Iersel, adviseur bij de GGD, in het AD. 'Daar moet het Rijk rekening mee houden.' Ook geeft hij warmtepompen als voorbeeld. Vereisten over geluidsoverlast zouden ontbreken. Biomassa De grootste zorgen zijn er rond biomassa. Er zijn miljarden euro's voor subsidie gereserveerd voor de bouw van honderden installaties, maar de vragen over die vorm van energieopwekking stapelen zich op. Begin deze maand stelden onderzoekers van de Europese koepelorganisatie voor de wetenschap EASAC dat het verbranden van hout in centrales niet duurzaam is. In april van dit jaar zei het RIVM dat er meer onderzoek nodig is. Ondertussen zijn er op steeds meer plekken burgercomités die worden opgericht om zich te verzetten tegen de bouw van biomassacentrales in de buurt. De GGD zegt niet tegen biomassa te zijn. 'Maar we moeten wel weten wat precies de effecten op de gezondheid zijn', aldus Van Iersel. 'De ervaringen met grootschalige biomassa zijn beperkt. We weten niet precies hoe groot de uitstoot is en waar die neerslaat. Dat moet je van tevoren weten. Je kunt beter vooraf goed nadenken, dan achteraf spijt krijgen van de dingen die je hebt gedaan.' De brief van de GGD aan de minister is een reactie op de uitnodiging van de regering aan burgers en organisaties om hun visie op de voorgenomen klimaatplannen te geven.
22/10 04u45  'Partij Trudeau verliest meerderheid bij verkiezingen Canada, maar blijft grootste' De Liberale Partij van premier Trudeau blijft na de Canadese parlementsverkiezingen de grootste, maar verliest wel zijn absolute meerderheid. Dat voorspelt omroep CBC op basis van de eerste resultaten. Dat betekent dat Trudeau een minderheidskabinet gaat leiden en dat hij afhankelijk is van kleinere, linkse partijen. Vooraf werd nog getwijfeld of Trudeau de verkiezingen zou winnen. Hij raakte verwikkeld in meerdere schandalen. Ook kreeg hij kritiek te verwerken van zijn kiezers dat hij zijn progressieve beloftes niet was nagekomen.10 
22/10 04u15  Boliviaanse verkiezingen lijken in één ronde beslist De presidentsverkiezingen in Bolivia lijken in één ronde te zijn gewonnen door Evo Morales. De Boliviaanse kiescommissie zegt dat de zittend president waarschijnlijk genoeg stemmen heeft om een tweede ronde te voorkomen. Tegenstanders vermoeden fraude. Gisteravond werd het tellen van de stemmen zonder uitleg opeens gestaakt. Het was toen al duidelijk dat Morales meer stemmen had gekregen dan de acht andere kandidaten, maar de laatste uitslagen lieten zien dat er waarschijnlijk een tweede verkiezingsronde nodig zou zijn. Bij de presidentsverkiezingen in Bolivia volgt zo'n tweede ronde als er een verschil van minder dan tien procentpunt zit tussen de twee kandidaten met de meeste stemmen. Morales zou het dan moeten opnemen tegen de oppositieleider met de meeste stemmen. Zo'n verkiezing zou hij kunnen verliezen omdat de oppositie zich dan kan verenigen. Cijfers Gisteravond had de kiescommissie laten weten dat Morales 45,3 procent van de stemmen had gekregen, tegenover 38,2 procent van oud-president Carlos Mesa. Daarna bleef het stil. Vandaag kwamen nieuwe uitslagen. Met 95 procent van de stemmen geteld, staat Morales op 46,4 procent en Mesa op 37,1 procent. Het gaat nog wel om een zogenaamde 'snelle telling'. De officiële uitslag wordt volgende week verwacht. Nadat het tellen van de stemmen gisteren was stilgelegd, liepen de spanningen op in Bolivia. Zowel voor- als tegenstanders van Morales gingen de straat op. Mesa had eerder al gewaarschuwd dat uitslagen gemanipuleerd konden worden om een tweede ronde te voorkomen. Referendum Morales eiste gisteren al de overwinning op. Hij is al 14 jaar de president van Bolivia en dit zou zijn vierde termijn moeten worden. Bij eerdere verkiezingen waaraan hij meedeed, is het ook niet tot een tweede ronde gekomen. In tegenstelling tot omliggende landen gaat het economisch goed in Bolivia. De groei wordt dit jaar op 4 procent ingeschat. Hoewel Morales veel krediet krijgt voor de economische stabiliteit, zijn ook veel mensen ontevreden over zijn presidentschap. In 2016 verloor hij een referendum dat een vierde presidentstermijn mogelijk moest maken. Uiteindelijk bepaalde het hooggerechtshof dat hij toch mee mocht doen aan de verkiezingen.
22/10 03u30  Homohuwelijk en abortus legaal in Noord-Ierland In Noord-Ierland worden het homohuwelijk en abortus legaal. Een laatste poging van conservatieve parlementsleden om de wetten tegen te houden, is mislukt. Een definitieve datum moet nog bepaald worden, maar waarschijnlijk mogen mensen van hetzelfde geslacht met elkaar trouwen vanaf Valentijnsdag, 14 februari 2020. Abortus wordt vanaf 31 maart toegestaan. Noord-Ierse afgevaardigden in Westminster stemden eerder al voor de wijziging van de wetten die het homohuwelijk en abortus mogelijk maken. Het parlement in Belfast had tot middernacht de tijd om veranderingen aan te brengen, maar omdat er geen meerderheid was, konden tegenstanders van de wetgeving de wijzigingen niet voorkomen. Voorstanders van de nieuwe wetten gingen gisteren de straat in Belfast op om feest te vieren. Noord-Ierland was het laatste deel van het Verenigd Koninkrijk waar abortus en het homohuwelijk nog niet toegestaan waren. Volgens Amnesty International is vandaag een nieuw tijdperk aangebroken in Noord-Ierland, 'eentje waarin onze lichamen en welzijn niet meer worden onderdrukt door wetgeving'. De DUP. de grootste Noord-Ierse partij die tegen abortus is, spreekt van een schandelijke dag en zegt te kijken of er juridische stappen mogelijk zijn. 'We gaan er alles aan doen om de levens van de ongeborenen te beschermen', zegt DUP-leider Arlene Foster.
22/10 02u45  Lonely Planet tipt Nederland en Aruba als beste bestemmingen Volgens reisgids Lonely Planet zijn Aruba en Nederland twee van de beste bestemmingen om te bezoeken in 2020. Ieder jaar stellen medewerkers van de gids lijstjes samen met de beste landen, steden, regio's en bestemmingen waar je het meeste waar voor je geld krijgt. In de top-10 van landen staat Aruba op nummer vier en Nederland op nummer zeven. Het zonnige eiland dat onderdeel is van het Koninkrijk der Nederlanden wordt niet alleen geroemd om de palmstranden, maar ook om de plaats Sint Nicolaas waar volgens Lonely Planet een kleurrijke en creatieve opleving aan de gang is. Over Nederland wordt geschreven dat ons land klaar is om feest te vieren in 2020. Bevrijding Het is niet alleen 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, we maken ons ook op voor het Eurovisie Songfestival in Rotterdam. Toeristen die de drukte willen vermijden, wordt aangeraden om naar de Waddeneilanden te gaan. Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen is trots op de verkiezing van Nederland in de lijst. Volgens algemeen directeur Jos Vranken is het vooral ook belangrijk dat benadrukt wordt dat er meer bestemmingen zijn dan alleen Amsterdam. 'Het feit dat meerdere plekken aandacht krijgen, is een stap in de goede richting. We zien dan ook graag dat reismerken zoals Lonely Planet meer en meer aandacht schenken aan de soms minder bekende of voor de hand liggende plekken.' Bhutan, Salzburg en Soenda-eilanden Nummer 1 in de lijst is Bhutan. Het land dat in de Himalaya ligt, is volgens de reisgids CO2-negatief en hanteert een strikt toeristisch beleid van 'hoge waarde, lage impact'. Omdat toeristen een dagelijkse vergoeding moeten betalen om het land te bezoeken, is het er ook niet druk. Het Oostenrijkse Salzburg is de nummer 1 stedenbestemming. Lonely Planet verwacht dat het honderdjarig bestaan van de stad groots gevierd gaat worden. En als beste regio wordt de Centraal-Aziatische Zijderoute genoemd. Het meeste waar voor je geld krijg je op de Oostelijke Kleine Soenda-eilanden. Het is daar een stuk rustiger en goedkoper dan op andere Indonesische eilanden als Bali en Lombok.11 
22/10 01u00  Japan klaar voor inhuldiging nieuwe keizer Japan maakt zich op voor de inhuldiging van keizer Naruhito. De ceremonie zal plaatsvinden in de grote staatszaal van het Keizerlijk Paleis in Tokio en zal een half uur duren. Er zijn meer dan 2000 gasten uitgenodigd, van wie er 400 uit het buitenland komen. Tijdens de plechtigheid zal de nieuwe keizer plaatsnemen op de 6,5 meter hoge en 8 ton wegende Takamikura-troon, ook bekend als de Chrysantentroon. Vervolgens leest Naruhito een korte verklaring voor waarin hij bekendmaakt dat hij keizer is. De gasten hebben instructies gekregen. Zo hoeven de ruim 400 buitenlandse gasten niet te juichen. Ook zijn ze niet verplicht om te buigen voor de nieuwe keizer. Tradities Het keizerspaar zal gekleed zijn in traditionele kleding. De kleding van de vrouw van Naruhito, Masako Owada, kan wel 16 kilo zwaar zijn en zal opvallen door de 'Osuberakashi'-haarstijl. De keizer zal een hoofddeksel dragen van 60 centimeter hoog. Prinses Ayako droeg bij de aankomst bij haar huwelijksceremonie vorig jaar ook een vorm van de 'Osuberakashi'-haarstijl: Na de ceremonie worden de festiviteiten vervolgd met een staatsbanket. Later worden de gasten door premier Abe uitgenodigd voor een tuinfeest en een galadiner. Gisteren kwamen veel belangrijke staatsgasten aan op de luchthavens van Tokio. Japan heeft uitnodigingen gestuurd aan 194 landen, de Verenigde Naties, de Europese Unie en de Palestijnse gebieden. 158 landen reageerden en hebben vertegenwoordigers naar Japan gestuurd. Onder anderen koning Willem-Alexander, koning Filip van België en de Spaanse koning Felipe zijn aanwezig. Eind april trad de Japanse keizer Akihito op eigen verzoek af. Zijn zoon Naruhito nam de troon op 1 mei over. Het was de eerste keer sinds 1817 dat een Japanse keizer aftrad. Hoewel de de 58-jarige Naruhito al sinds mei keizer is, vindt de inhuldiging dus pas vandaag plaats.14 
21/10 23u00  Waarom Britse rechters sommige rappers de mond snoeren Over booj (heroïne) of kitty (een drugsverslaafde) rappen zit er niet meer in voor de 20-jarige Rico Racks uit Londen. Vijf jaar lang mag hij bepaalde drugsgerelateerde straattaal niet meer gebruiken in zijn raps. Dit rechtbankvonnis is opmerkelijk vanuit Nederlands perspectief, maar een stuk minder vanuit Brits oogpunt. De rechtelijke macht in het Verenigd Koninkrijk heeft het hiphop-subgenre drill al langer in het vizier. Vorig jaar oordeelde een Britse rechter dat de gewelddadige en uitdagende videoclips van deze muziekstijl op YouTube bijdragen aan escalerend bendegeweld in Londen. De directe aanleiding was de dood van een 22-jarige producer, die door 14 messteken om het leven kwam. Al jaren kampt Groot-Brittannië met knife crime, messengeweld. Het aantal incidenten in Engeland en Wales is in vijf jaar tijd enorm gestegen. Van 23.945 tot 43.516, meldde de BBC afgelopen zomer. De NOS sprak eerder met Sephton, die jarenlang in een bende in Londen zat en zijn verhaal wilde vertellen: Landelijk komen in de Britse hoofdstad de meeste mensen om het leven door vuur- en steekwapengeweld. De autoriteiten daar proberen op allerlei manieren om het tij te keren. Bijvoorbeeld door drill rappers beperkingen op te leggen. En door goed te luisteren wat ze nou precies zeggen. Eerder deze maand werd de leider van de C17-bende veroordeeld nadat de politie een 'rapvertaler' had ingeschakeld. Die kon bevestigen dat de man in een video had gedreigd om rivaliserende bendeleden neer te schieten. Terwijl het C17 al door de rechter was verboden om bedreigingen, geweld of andere criminele activiteiten te uiten of verheerlijken in audio of video. Al deze genoemde zaken zijn eerder regel dan uitzondering in een drill-nummer. 'Het is een vrij agressieve rapvorm', zegt muziekjournalist Dirk Baart in Nieuws en Co op NPO Radio 1. Het genre is ongeveer tien jaar geleden ontstaan in de Amerikaanse stad Chicago. Van daaruit is het overgewaaid naar het Verenigd Koninkrijk, waar het zeer populair is. De beats zijn vrij monotoon en de teksten gaan vaak over drugs, geweld en bedreigingen aan andere groepen. Hiphopartiest Chief Keef uit Chicago wordt gezien als een van de eerste drill rappers: In deze clip is iedereen herkenbaar in beeld. Maar de meer underground-rappers in het genre dragen vaak een bivakmuts in hun clips. Vooral als de dreigementen aan rivaliserende groepen erg expliciet worden. Vanwege de provocerende teksten zijn bepaalde nummers zelfs illegaal om live te spelen voor sommige drill-artiesten in Londen. Zo dreigde voor het duo Skengdo en AM negen maanden cel nadat ze Attempt 1.0 hadden uitgevoerd op een podium. Terwijl de rechter dat verboden had uit vrees voor een geweldsescalatie, die overigens uitbleef. Het was de eerste keer dat er een gevangenisstraf werd gegeven wegens het spelen van een nummer, volgens de Britse Index on Censorship. 'We worden gecriminaliseerd vanwege onze muziek', zei het duo in een interview met The Guardian. En in Nederland? Ook hier groeit de muzieksoort drill rap aan populariteit volgens journalist Baart. 'Bij de hiphop op de radio hoor je van deze stijl weinig terug. Maar op YouTube zie dat de drill tracks van Nederlandse groepen qua views wel oplopen richting de miljoenen.' Begin vorig maand kwam een drill rapper in Amsterdam om het leven na steekincident. De 18-jarige Jay-Ronne Grootfaam was actief onder de artiestennaam RS. Als reactie op zijn dood zeiden jongerenwerkers zich zorgen te maken over de expliciete bedreigingen in drill, meldde AT5. De grote vraag is natuurlijk of en zo ja in welke mate dit soort muziek aanzet tot geweld. Die discussie wordt al decennia gevoerd, want gangsta rap bestaat al sinds de jaren 80. 'Ik denk dat de werkelijkheid andersom is. De teksten zijn een weerspiegeling van het leven van jonge mannen, vaak gekleurd, die in arme wijken leven. En of dat nou Londen, Chicago of Amsterdam is, daar rappen ze over. Zoals iedereen die muziek maakt het over dingen uit zijn leven heeft', zegt Dirk Baart.
21/10 22u45  Juf van basisschool op non-actief na klachten over lijfstraffen Een leerkracht van groep 3 van basisschool De Voorzaan in Zaandam is op non-actief gesteld na klachten van tien bezorgde ouders over lijfstraffen in de klas. Volgens de ouders worden kinderen gekleineerd en geslagen met een stok. Ook zouden ze soms hun lunch op de grond moeten opeten. De docente werkt al jarenlang op de basisschool en heeft les gegeven aan verschillende groepen. 'We zijn echt geschrokken van deze klachten', zegt Brigit Schumacher van onderwijsorganisatie Zaan Primair tegen NH Nieuws. 'We hebben direct besloten om een extern onderzoeksbureau in te huren om te onderzoeken of dit inderdaad waar is.' Volgens de school is inmiddels met alle betrokkenen gesproken. In een bericht op de website staat dat de uitkomsten van het onderzoek circa half november naar buiten worden gebracht. Dan maakt de school ook verdere voornemens bekend 'om de rust en veiligheid weer te garanderen'. Volgens NH Nieuws veroorzaakt de kwestie een tweedeling op het schoolplein omdat er niet alleen klachten zijn, maar ook veel voorstanders van de juf. Onlangs escaleerde dat dusdanig dat enkele ouders met elkaar op de vuist gingen.
21/10 22u30  Facebook stopt Russisch en Iraans trollennetwerk, komt met nieuwe strategie Facebook heeft vier Russische en Iraanse trollennetwerken uit de lucht gehaald, zegt het bedrijf. De netwerken zouden verkiezingen in de Verenigde Staten, Noord-Afrika en Latijns-Amerika proberen te beïnvloeden. In totaal volgden bijna 340.000 mensen de Facebookaccounts, pagina's, groepen en Instagramaccounts. De bekendmaking komt tegelijk met de uitwerking van een nieuwe strategie tegen politieke beïnvloeding, die het Amerikaanse bedrijf heeft uitgewerkt in een blog. Die nieuwe strategie bestaat uit drie delen: optreden tegen buitenlandse inmenging, transparantie verbeteren en desinformatie verminderen. Zo worden staatsmedia gelabeld, worden advertenties verboden die proberen mensen niet te laten stemmen en komen er duidelijkere 'factchecklabels' voor posts die onjuiste informatie verspreiden. Dat houdt in dat er een duidelijkere waarschuwing komt bij berichten die volgens externe partijen nepnieuws verspreiden. Vrijheid van meningsuiting Facebook gaat niet alle advertenties met desinformatie verbieden. Vorige week verdedigde topman Mark Zuckerberg dat beleid nog. Hij zei dat de vrijheid van meningsuiting dan in het geding komt, wat volgens hem schadelijker is voor de democratie dan wat die woorden zelf kunnen aanrichten. 'Ironisch', zei Sally Hubbard, expert op het gebied van handhavingsstrategie, tegen persbureau AP. 'Voor vrijheid van meningsuiting is het belangrijk om geen bedrijf te hebben dat de uitingen van twee miljard mensen beheerst, en algoritmes gebruikt die desinformatie versterken om winst te maximaliseren.' Facebook krijgt veel kritiek over hoe het bedrijf politieke inmenging toeliet in de Amerikaanse verkiezingen van 2016. Zo zou het bedrijf Cambridge Analytica gebruikmaken van het sociale medium om de uitkomst van verkiezingen te veranderen. Critici zeggen dat de maatregelen van de techgigant niet ver genoeg gaan. Volgens Elizabeth Warren, een van de belangrijkste presidentskandidaten bij de Democratische Partij, is het belangrijk om de techgigant op te breken.
21/10 22u30  Toonaangevend kunstmuseum MoMA in New York weer open, groter én diverser Na een sluiting van vier maanden en een investering van 400 miljoen euro heeft het wereldberoemde museum Museum of Modern Art, kortweg MoMA, in New York vandaag haar deuren voor het publiek heropend. Het museum in het hart van de Manhattan heeft er 4300 vierkante meter aan oppervlakte bij en de ruimtes zijn compleet heringericht. Doordat het museum nu over meer ruimte beschikt, zijn de komende maanden vrijwel alle werken die het MoMA in haar bezit heeft, te zien. Inclusiviteit speelde bij de herinrichting een grote rol. Het museum ging in 1929 open en geldt daarmee als het oudste museum voor moderne kunst ter wereld. Het MoMA stelt traditioneel gezien veel schilder- en beeldhouwkunst ten toon. Nu, na de heropening, is er meer ruimte voor andere kunstdisciplines, zoals fotografie en film. De werken zijn bovendien niet meer strak gesorteerd per kunststroming of tijdvak, maar hangen bijvoorbeeld bij elkaar vanwege een overkoepelend thema. Door elkaar Om inspiratie op te doen voor de nieuwe indeling, zette het museum een denktank op met daarin een aantal toonaangevende musea. Het Centre Pompidou in Parijs dacht mee, net als het Stedelijk Museum in Amsterdam. In beide musea zijn allerlei soorten kunst door elkaar te zien. Het MoMA wilde het ook over die boeg gooien. Maar niet alleen het aanbod aan kunst moest diverser worden, ook de kunstenaars. Oude, bekende werken zoals die van Van Gogh, Dalì en Andy Warhol zijn in het MoMA in New York nog steeds te zien. Maar het museum stelt voortaan meer niet-westerse kunst ten toon, zoals werken uit Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Ook is er meer aandacht voor werken van vrouwen en van kunstenaars met een diversere etnische achtergrond. Zo kocht het museum recent een werk aan van de Duitse schilder Paula Modersohn-Becker. Het doek is een zelfportret dat ze in 1907 maakte, een van haar laatste werken. Modersohn-Becker wordt gezien als een belangrijke vertegenwoordiger van het expressionisme, een stroming die wordt gekenmerkt door bijvoorbeeld intense kleuren. Met die veranderingen lijkt het museum meer aan diversiteit te willen doen. Eerder dit jaar verscheen een Amerikaans onderzoek waaruit bleek dat de vaste collectie van de grootste Amerikaanse musea, waaronder het MoMA, voor 87 procent bestaat uit kunst gemaakt door mannelijke kunstenaars. 85 procent van de werken was gemaakt door witte kunstenaars. Maar de discussie over diversiteit in musea gaat in de Verenigde Staten verder terug. In Nederland deed de Stichting Mama Cash, een financieringsfonds voor bedrijven en culturele projecten van vrouwen, dit jaar eenzelfde telling bij Nederlandse musea. Het fonds kwam tot de conclusie dat maar 13 procent van de werken in de vaste collecties van Nederlandse musea door vrouwen was gemaakt. Voor het onderzoek werden de collecties van acht van acht toonaangevende musea in Nederland bekeken (volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek telt Nederland zo'n 680 kleine en grote musea). Ook het Stedelijk Museum van Amsterdam stond op de lijst van Mama Cash. Het museum zei zich destijds bewust te zijn van het aantal vrouwelijke kunstenaars dat te zien is. 'We realiseren ons dat het aandeel vrouwelijke kunstenaars in ons museum laag is.' Het Stedelijk, evenals Tate Modern in Londen, legde zich al eerder toe op meer diversiteit: 'De kwaliteit van de kunst staat natuurlijk voorop, maar het museum moet een goede balans tussen mannelijke en vrouwelijke kunstenaars zijn.'
Laatste update: vandaag om 7u00
Lees meer van NOS.nl >

AD.nl

Verbergen Tonen
22/10 07u30  Trudeau verliest meerderheid, maar blijft wel premier van Canada De Canadese premier Justin Trudeau heeft volgens de exitpolls de landelijke verkiezingen gewonnen. Trudeau’s Liberalen hebben volgens verschillende televisiezenders de meeste stemmen gekregen, maar komen niet aan een absolute meerderheid.
22/10 07u15  Sesamstraat gaat het theater in: ‘Perfect voorbeeld van tijdloos amusement’ Het is al een halve eeuw de bekendste tv-straat in de wereld, want Sesamstraat is inmiddels in 140 landen te zien. Nu is er de Nederlandse theaterversie, die de komende maanden door het land reist. Met manshoge versies van de hoofdrolspelers en presentatrice Janouk Kelderman.
22/10 07u15  Nederlandse juf 'slaat kinderen met stokken en laat ze van vloer eten', ouders woest Een lerares van groep 3 van basisschool De Voorzaan in Zaandam is voorlopig op non-actief gezet na klachten van bezorgde ouders over lijfstraffen in de klas. Volgens de ouders worden kinderen gekleineerd en geslagen met een stok en moesten ze hun lunch van de vloer opeten. ,,We zijn echt geschrokken van deze klachten”, meldde Brigit Schumacher van onderwijsorganisatie Zaan Primair tegen NH Nieuws.
22/10 07u15  Feyenoord heeft tijd nodig die er niet is De tiende plek in de eredivisie, slechts drie zeges in tien duels. Feyenoord zakt steeds dieper. Het einde van de ellende lijkt nog niet in zicht, met de komende wedstrijden tegen Young Boys en Ajax. ,,Wat we laten zien, is niet goed. Dat moet snel verbeteren.’’
22/10 07u15  Petra tuimelde met haar fiets in een zinkgat: ‘Ik heb nu een goed verhaal voor elk verjaardagsfeestje’ Het was een groot, donker en koud gat waarin ze verdween. Petra van der Waals uit Bilthoven kan er inmiddels om lachen, maar afgelopen weekend kreeg ze de schrik van haar leven toen ze met fiets en al verdween in een enorm zinkgat. Dat was in de Planetenbaan ontstaan als gevolg van een breuk in de waterleiding.
22/10 07u00  Luuk Ikink en Simone Wijnands over Brexit-bende en 22 kinderen krijgen is knettergek Samen met zijn vrouw Simone Wijnands maakt presentator Luuk Ikink elke werkdag de OchtendPod: dé podcast voor wie graag opstaat met het laatste nieuws. Luuk en Simone bespreken aan hun ontbijttafel in 20 minuten het nieuws van de dag. Ze gaan in discussie over verschillende onderwerpen met een focus op (regionaal) nieuws, sport en entertainment. OchtendPod verschijnt elke werkdag om 06.00 uur ’s ochtends en is hieronder te beluisteren of via Spotify, Google Podcasts of iTunes.
22/10 06u45  ‘Geen einde der tijden, maar vreedzaam leven’ voor Ruinerwold-vader Gerrit-Jan van D. Hoogleraar Religiewetenschap Kocku von Stuckrad (RU Groningen) ziet weinig samenhang in de uitvoerige beschouwingen over leven en religie die Gerrit-Jan Van D. (67), de vader van de kinderen van Ruinerwold, afgelopen jaren als ‘John Eagles’ online gooide.
22/10 06u30  Verdachte Pokémon-moord over dodelijke wurgseks: ‘Ik wilde het superextreem doen, tot ze zou sterven’ Het scheelde heel weinig of de verdachte van de geruchtmakende Pokémonmoord in Antwerpen had twee jaar geleden nog meer slachtoffers gemaakt. Vlak na het moment dat hij de put met het lichaam van zijn eerste slachtoffer dicht had gegooid, was de seksueel geobsedeerde Jonny Van Den B. al weer aan het chatten met een ander meisje dat ‘naar zijn Pokémon moest komen kijken’. Ook voor dodelijke ‘wurgseks‘? ,,Daar kan ik geen uitspraken over doen”, zei de verdachte gisteren ontwijkend.
22/10 06u15  Autobranche: kabinet moet stoppen met uitmelken van bpm Terwijl de CO2-uitstoot van nieuwe personenauto’s daalt, weet het kabinet jaarlijks honderden miljoenen extra aan bpm-inkomsten binnen te halen. De autobranche eist dat de nieuwe auto niet langer als melkkoe wordt gebruikt. ,,De bpm zou juist worden afgebouwd.”
22/10 06u15  De Partij voor de Dieren is een enge kliek geworden Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt.
22/10 05u30  ‘Feestland’ Nederland in top 10 beste reisbestemmingen in 2020 Nederland behoort volgens reisgids Lonely Planet tot de tien aantrekkelijkste landen om in 2020 te bezoeken. De medewerkers van de reisgids stellen elk jaar lijsten samen met beste landen, steden, regio's en andere bestemmingen die aantrekkelijk zijn voor toeristen. Nederland staat op de zevende plaats. Aruba bezet de vierde plaats.10 
22/10 05u15  Leuk zo’n Tesla, tot het scherm het begeeft Het leek zo mooi en vooruitstrevend: Tesla heeft heel veel functies van zijn auto’s ondergebracht in een reusachtig beeldscherm. Maar nu bij oudere Tesla’s dit scherm het plotseling blijkt te kunnen begeven, zijn de problemen groot. De elektrische auto’s worden er praktisch onbruikbaar door en kunnen zelfs niet meer opgeladen worden.
22/10 05u15  'Steek geld in speciale begeleiding op kinderdagverblijf’ Kinderdagverblijven worstelen met peuters die extra hulp nodig hebben. Gemiddeld eenderde vertoont problematisch gedrag of spreekt de taal niet goed. De kinderopvang heeft echter onvoldoende geld en kennis om de kinderen de juiste zorg te bieden. Zo glijden ze onnodig af naar het speciaal onderwijs.
22/10 04u45  ‘Trudeau verliest meerderheid, maar blijft wel premier van Canada’ De Liberale Partij van premier Trudeau heeft bij de Canadese parlementsverkiezingen voldoende stemmen gekregen om aan de macht te blijven, maar verliest wel zijn absolute meerderheid. Dat voorspelt omroep CBC op basis van de eerste resultaten.
22/10 04u00  Oppositie Bolivia beschuldigt president Morales van manipulatie verkiezingen Carlos Mesa, de belangrijkste uitdager van de zittende president Evo Morales bij de presidentsverkiezingen in Bolivia, zegt zich grote zorgen te maken over de verkiezingsresultaten. Hij vermoedt dat de regering de resultaten manipuleert om een beslissende ronde tussen hem en Morales te voorkomen.
Laatste update: vandaag om 7u30
Lees meer van AD.nl >

de Volkskrant

Verbergen Tonen
21/10 23u15  De wolf is terug, en deze honden moeten de schapen daartegen beschermen Wolven hebben in Nederland dit jaar al 55 schapen doodgebeten. Schapenherders experimenteren nu met een Roemeense oplossing: kuddewaakhonden. ‘Ik zou maar niet over het hek stappen.’
21/10 23u15  Andy Murray speelt op topniveau mét kunstheup. Maar hoe moet dat op lange termijn? De miraculeuze comeback van Andy Murray mét kunstheup roept vragen op bij orthopedisch chirurgen. Nu presteert hij, maar kan hij straks nog voetballen met zijn kinderen?
21/10 23u15  ‘Dierenrechten zijn niet zomaar een mening, ze horen bij het fundament van de democratie’ In onze Grondwet staat niets over dieren en hun rechten. Dat is vreemd, vindt rechtsfilosoof Janneke Vink (29). ‘Als een buitenaards wezen onze Grondwet zou lezen, kan het daaruit niet afleiden dat dieren bestaan.’
21/10 22u15  Jeugdzorgsector dreigt vast te lopen in een bureaucratisch moeras Nadat de grote Brabantse jeugdzorginstelling Juzt afgelopen zomer in de financiële problemen raakte, gaf Juzt-bestuurder Esther Overweter in de Volkskrant een waarschuwing: ‘Voor andere instellingen dreigt hetzelfde scenario.’ Nu zegt ook zorginkoopcoöperatie Intrakoop na een financieel onderzoek in de sector dat er veel meer jeugdzorginstellingen op omvallen staan.
21/10 20u45  PvdD-leden eisen partijcongres: ‘Royement was truc om voorzitter weg te sturen’ Het bestuur van de Partij voor de Dieren moet zich verantwoorden voor het royement van voorzitter Sebastiaan Wolswinkel. Dat vindt een groep van vijftig bezorgde PvdD-leden, die het bestuur via een petitie wil dwingen om een congres te organiseren. Melinda Hutters (23) is hun woordvoerder.
21/10 20u45  Noodtoestand in acht Chileense steden vanwege gewelddadige protesten, zeker tien doden In acht steden in Chili is de noodtoestand uitgeroepen vanwege de voortdurende gewelddadige protesten. Directe aanleiding was een tariefverhoging voor het openbaar vervoer. Die prijswijziging is opgeschort, maar dat heeft weinig geholpen. Er zijn al zeker tien doden gevallen.
21/10 20u15  Acht doden door gewelddadige protesten in Chili tegen verhoogd ov-tarief In Chili is de noodtoestand uitgeroepen vanwege de aanhoudende protesten tegen een tariefverhoging voor het openbaar vervoer. De prijswijziging is opgeschort, maar dat heeft weinig geholpen. Afgelopen weekend kwam het tot een geweldsexplosie die acht levens eiste.
21/10 20u00  Ondanks dreigende kortingen blijft Nederland wereldkampioen pensioen Het Nederlandse pensioenstelsel ligt onder vuur, maar is toch weer uitgeroepen tot beste ter wereld. Zijn wij nou zo goed, of is de rest zo slecht?
21/10 20u00  Kunstmatige intelligentie maakt én bestrijdt nepbeelden Lees meer >
21/10 19u00  Correspondent over de Brexitsaga: ‘Ondersteboven denken is in Londen het nieuwe normaal’ Ondanks de ‘Brexhaustion’ in zowel Brussel als het Verenigd Koninkrijk zelf, kan de ontknoping van de Brexit nog lang op zich laten wachten, legt correspondent Patrick van IJzendoorn uit. ‘Denk maar aan Alice in Wonderland. Alles is andersom.’
21/10 18u30  Morales koerst af op tweede ronde bij presidentsverkiezing Bolivia De kans lijkt groot dat een tweede verkiezingsronde nodig is om te bepalen wie de nieuwe president van Bolivia wordt. Geen van de kandidaten heeft een meerderheid van de stemmen.
21/10 15u30  Vader gezin Ruinerwold blijft langer vastzitten De vader die zich met zijn zes kinderen jarenlang terugtrok in een boerderij in Ruinerwold blijft zeker twee weken langer in voorlopige hechtenis. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Noord-Nederland maandagmiddag bekendgemaakt.
21/10 14u15  Vader gezin Ruinerwold schreef web vol met wonderbaarlijke eigen religie Vanuit de boerderij in Ruinerwold waar Gerrit Jan van D. zich met zijn kinderen jarenlang terugtrok, ontwikkelde hij zijn eigen evangelie. Als John Eagles schreef Van D., die vandaag wordt voorgeleid, er duizenden artikelen over op internet.
21/10 12u30  Na de boeren gaat ook de bouwsector op het Malieveld protesteren tegen het stikstofbeleid Ook de bouwwereld gaat actievoeren tegen het stikstofbeleid van de overheid. Een nieuwe actiegroep Grond in Verzet houdt woensdag 30 oktober een actiedag op het Malieveld in Den Haag. Volgens de initiatiefnemers hebben al 1.300 deelnemers zich gemeld via hun Facebookpagina.
21/10 12u30  Acht doden bij grootschalige protesten in Chili tegen verhoging ov-tarief In de Chileense hoofdstad Santiago zijn het afgelopen weekend acht mensen omgekomen tijdens heftige protesten tegen een tariefverhoging voor het openbaar vervoer. De regering heeft de noodtoestand uitgeroepen. De tariefverhoging is opgeschort, maar de onrust woekert voort.
Laatste update: maandag 21 oktober 2019, 23u15
Lees meer van de Volkskrant >

NRC Handelsblad

Verbergen Tonen
22/10 06u00  Trudeau wint in Canada, maar raakt meerderheid kwijt De Liberale Partij van de premier won een verrassend sterk minderheidsmandaat van ongeveer 155 zetels in het Lagerhuis.
22/10 05u45  Nuuken Lees meer >
22/10 05u45  Jokowi is speelbal in handen van de elite Afgelopen zondag werd president Joko Widodo geïnaugureerd. De vraag is of hij de democratie in zijn land kan redden.
22/10 05u15  Trudeau wint verkiezingen Canada, maar raakt meerderheid kwijt De Liberale Partij van de premier won een verrassend sterke minderheid van ongeveer 160 zetels in het Lagerhuis.bij13 
22/10 02u15  Als politici stilletjes hun ego opleuken Dat zag ik niet aankomen: Geert Wilders blijkt een enorme aanhang in Brazilië te hebben. Je kunt denken dat zijn beste Haagse jaren voorbij zijn, maar als het hier misgaat kan…11 
22/10 02u15  Thaise koning Rama X ontneemt zijn jaloerse Nobele Gezellin haar titels Kritiek op de Thaise koning Rama X is uit den boze, maar zelf is hij behoorlijk expliciet over de verhoudingen binnen het paleis.12 
22/10 02u15  Noord-Iers Larne voelt zich verraden door Boris Johnson Noord-Ierland blijft het brandpunt van de Brexit. Het akkoord dat nu voorligt in het Lagerhuis lijkt onverteerbaar voor unionisten, zoals die in het havenstadje Larne. „Boris Johnson verdient een opdoffer op dat grote blonde hoofd.”12 
22/10 02u15  Digitaal geld: alleen verbieden is niet genoeg Duitsland, Frankrijk en Italië willen de libra, de digitale wereldmunt van Facebook, in Europa verbieden.17 
22/10 02u15  Dominant idee bij de overheid: privacy is luxe In het journaal laat de NOS een filmpje van een meisje zien. Loes heet ze. Een achternaam heeft ze niet.12 
22/10 02u15  ‘Retorisch hoogstandje’ Facebook-baas In zijn betoog tegen regulering gaf Mark Zuckerberg een verkeerde voorstelling van zaken, waarschuwt factchecker Peter Burger.11 
22/10 02u15  Ambitieuze Nederlandse Pine wil te veel Met slechts zeven ontwikkelaars bouwde het Nederlandse gamebedrijf Twirlbound de afgelopen jaren aan de ambitieuze open world-game Pine.16 
21/10 23u30  Pete Hoekstra: ‘Het ophalen van Syriëgangers is de enige realistische optie’ Het Nederlandse plan om Syriëgangers in Irak te berechten, is kansloos, zegt de Amerikaanse ambassadeur. „We zien veel discussies, maar geen vooruitgang.”
21/10 23u00  Unilever-baas Polman had het grote geld onderschat In thrillerachtige stijl beschrijft onderzoeksjournalist Jeroen Smit hoe Unilever-baas Paul Polman vastloopt.
21/10 23u00  ‘Het ophalen van Syriëgangers is de enige realistische optie’ Het Nederlandse plan om Syriëgangers in Irak te berechten, is kansloos, zegt de Amerikaanse ambassadeur. „We zien veel discussies, maar geen vooruitgang.”
21/10 22u45  Burgemeester Johannesburg vertrekt Oppositiepartij DA wilde zwarter zijn, maar dreigt nu in te storten door het geruzie met de oude witte generatie.
Laatste update: vandaag om 6u00
Lees meer van NRC Handelsblad >

Trouw

Verbergen Tonen
22/10 01u15  Na de boeren trekken nu de bouwers naar het Malieveld Ook de bouwers vinden het tijd om in actie te komen, in navolging van de boeren trekken ook zij op woensdag 30 oktober naar het Malieveld. De bouwers vrezen voor hun voortbestaan als Den Haag niet duidelijk kiest in de problematiek rond stikstof en Pfas.16 
21/10 23u00  De brexit kan nu weer alle kanten op Het is niet voor het eerst, maar het wordt opnieuw een spannende brexit-week. Wat zijn de kaarten die nu op tafel liggen? Plus: een korte routeplanner.
21/10 22u30  Vader Ruinerwold hield 'het kwaad’ buiten de deur Nu de blogs en sociale media van vader Gerrit Jan van D. zijn opgedoken, is er meer bekend over wat hem dreef. Wat zegt zijn denkwereld over de kluizenaarsfamilie in Ruinerwold?
21/10 21u30  Madrid praat voorlopig niet met Catalonië Het bezoek van de Spaanse premier maandag aan Barcelona, na een week van rellen, was niet bedoeld voor verzoening.
21/10 21u15  Bijzondere vondst bij Den Haag: oermens kon lijm brouwen, uit berkenpek Een amateurarcheoloog vond vuursteen met een randje vuil, dacht hij. Het bleek lijm, gemaakt door ingenieuze Neanderthalers.
21/10 21u15  Spanje praat voorlopig niet met Catalonië Het bezoek van de Spaanse premier maandag aan Barcelona, na een week van rellen, was niet bedoeld voor verzoening.
21/10 19u45  Egypte hoopt op toeristen na de vondst van dertig mummies Archeologen hebben in Egypte dertig kisten met eeuwenoude mummies gevonden. Het is de grootste vondst sinds de negentiende eeuw.
21/10 19u15  Waarom de jeugdzorg geen zwarte cijfers kan schrijven Een kwart van de jeugdzorginstellingen schreef vorig jaar rode cijfers, terwijl de omzet steeg. Vier vragen over de in financiële problemen verkerende jeugdzorg.
21/10 18u30  Zij was de eerste vrouw tussen de mannen van de Nobelprijzen Het had, verklaarde Sara Danius later, gevoeld als een soort aanzoek. Een waarover ze niet hoefde te twijfelen: ze gaf terstond haar ‘ja’.
21/10 16u15  Een kwart van de jeugdzorginstellingen verkeert in zwaar weer Een kwart van de jeugdzorginstellingen schreef vorig jaar rode cijfers. Voor vakbond FNV komt het bericht niet als een verrassing. “Het is schokkend, maar hier hebben we al eerder voor gewaarschuwd”, aldus Maaike van der Aar van FNV. Vier vragen over de financiële problemen bij jeugdzorgorganisaties.
21/10 15u45  Australische kranten op zwart uit protest tegen beknotting persvrijheid Dagbladen in Australië vragen met zwartgelakte artikelen aandacht voor de volgens hen afnemende persvrijheid. “Dit gaat om de Australische democratie.”
21/10 14u45  Vader gezin Ruinerwold blijft nog 14 dagen vastzitten De 67-jarige vader die vorige week met zes meerderjarige kinderen werd gevonden in een huis in Ruinerwold, blijft nog 14 dagen vastzitten.
21/10 13u15  Het papieren rietje: een technisch hoogstandje Nog ruim een jaar en dan gaan plastic rietjes in Europa in de ban. Machinebouwer Tembo uit Kampen ontwikkelde een machine die in razend tempo ijzersterke papieren rietjes draait.
21/10 12u15  ‘De gebedsoproep van de moskee moet normaal worden’ Enkele buurtbewoners kwamen in de Blauwe Moskee luisteren naar de gebedsoproep, die over drie weken ook buiten op straat te horen zal zijn.
21/10 12u00  Na zeperd-zaterdag is weinig over van brexit-bravoure Ook Boris Johnson slaagt er als premier vooralsnog niet in het Lagerhuis achter zich te krijgen.
Laatste update: vandaag om 1u15
Lees meer van Trouw >

Het Parool

Verbergen Tonen
22/10 07u30  Nederland en Aruba in top 10 Lonely Planet Aruba en Nederland behoren volgens reisgids Lonely Planet tot de tien beste landen om te bezoeken in 2020.
22/10 07u15  Trudeau verliest zetels, maar blijft grootste De Liberale Partij van premier Trudeau heeft bij de Canadese parlementsverkiezingen volgens de exitpolls voldoende stemmen gekregen om aan de macht te blijven, maar verliest wel zijn absolute meerderheid.
22/10 07u15  Oppositie Bolivia beschuldigt Morales van manipulatie Carlos Mesa, de belangrijkste uitdager van de zittende president Evo Morales bij de presidentsverkiezingen in Bolivia, zet grote vraagtekens bij de uitslag van de verkiezingen. De kiescommissie van Bolivia maakte maandag bekend dat Morales de verkiezingen in de eerste ronde alsnog heeft gewonnen. Mesa vermoedt dat de regering de resultaten heeft gemanipuleerd om een beslissende ronde tussen hem en Morales te voorkomen.
22/10 07u15  Abortus nu ook legaal in Noord-Ierland Het homohuwelijk en abortus onder bepaalde voorwaarden zijn vanaf nu ook toegestaan in Noord-Ierland. Wetten die dit mogelijk maken, werden dinsdag van kracht ondanks de wanhoopspogingen van kerkleiders en lokale politici om die tegen te houden. In andere delen van Groot-Brittannië waren er al wetten die het homohuwelijk en abortus toestaan.
21/10 22u30  Jong Ajax wint fors van Jong FC Utrecht Jong Ajax heeft Jong FC Utrecht een forse nederlaag toegebracht. De Amsterdammers versloegen Utrechtse beloften op sportpark De Toekomst met 4-0.
21/10 22u15  Jong Ajax wint fors van FC Utrecht Jong Ajax heeft Jong FC Utrecht een forse nederlaag toegebracht. De Amsterdammers versloegen Utrechtse beloften op sportpark De Toekomst met 4-0.
21/10 21u15  Vier Ajacieden genomineerd voor de Gouden Bal Donny van de Beek, Dusan Tadic, Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt zijn genomineerd voor de Gouden Bal, de prestigieuze prijs voor de beste voetballer van het jaar.
21/10 19u45  In Weesp wil alleen Sinterklaascomité Zwarte Pieten In Weesp blijven de Pieten ook tijdens de komende Sinterklaasintocht zwart. Maar de gemeente heeft de ‘nadrukkelijke wens’ om volgend jaar over te stappen op Roetveegpieten. Stichting Sinterklaasintocht Weesp laat het liefst alles bij het oude.
21/10 19u45  Netanyahu slaagt niet in vormen regering Het is de huidige Israëlische premier Benjamin Netanyahu niet gelukt een nieuwe regering te vormen. President Reuven Rivlin maakte bekend dat hij oppositieleider Benny Gantz nu de kans wil geven een coalitie te smeden, berichten Israëlische media.
21/10 19u00  RKC Waalwijk verhaalt vuurwerkschade op Ajax RKC Waalwijk gaat de schade die supporters van Ajax zaterdagavond aanrichtten bij het duel in het Mandemakers-stadion verhalen op de Amsterdamse club. Een stuk van de hybride-grasstrook van het hoofdveld, stoeltjes, een toilet en hekwerk liepen averij op.
21/10 18u00  Tata Steel versnelt plannen reorganisatie Tata Steel voert zijn reorganisatieplannen in Europa op en verwacht dat dat zal leiden tot banenverlies. Zo bevestigt het staalconcern, zonder op bedragen en concrete doelstellingen in te gaan.
21/10 17u30  Thaise koning neemt minnares alle titels af Een paar maanden nadat ze is aangesteld als ‘koninklijke gemalin’ van de Thaise koning Vajiralongkorn is Sineenat Wongvajirapakdi haar adellijke titels alweer kwijt.
21/10 17u15  Brexitstemming verboden, slecht nieuws voor Boris Johnson Opnieuw slecht nieuws voor de Britse premier Boris Johnson: zijn tweede poging om zijn brexitdeal in stemming te brengen, is maandagmiddag geblokkeerd door Lagerhuisvoorzitter John Bercow. Tijd voor Plan B: de brexitwetgeving er doorheen duwen.
21/10 17u00  Brexit-stemming verboden, slecht nieuws voor Boris Johnson Opnieuw slecht nieuws voor de Britse premier Boris Johnson: zijn tweede poging om zijn brexitdeal in stemming te brengen, is maandagmiddag geblokkeerd door Lagerhuisvoorzitter John Bercow. Tijd voor Plan B: de brexitwetgeving er doorheen duwen.
21/10 16u30  Komende weken extra vlieglawaai verwacht wegens sluiting Kaagbaan Inwoners van Amsterdam, Amstelveen, Uithoorn en Aalsmeer kunnen zich opmaken voor wekenlang extra vlieglawaai. Een van de belangrijkste banen van Schiphol gaat goeddeels buiten gebruik voor renovatie. Met de ingreep moet Schiphol veiliger worden.
Laatste update: vandaag om 7u30
Lees meer van Het Parool >

BN/DeStem

Verbergen Tonen
22/10 07u30  Ongeluk met vrachtwagen zorgt voor file op A59 bij Breda BREDA - Op de A59 ter hoogte van knooppunt Zonzeel is dinsdagochtend een ongeluk met een vrachtwagen gebeurd. Er is daardoor een file ontstaan ter hoogte van de noordkant van Breda.
22/10 07u30  Trudeau verliest meerderheid, maar blijft wel premier van Canada De Canadese premier Justin Trudeau heeft volgens de exitpolls de landelijke verkiezingen gewonnen. Trudeau’s Liberalen hebben volgens verschillende televisiezenders de meeste stemmen gekregen, maar komen niet aan een absolute meerderheid.
22/10 07u16  Sesamstraat gaat het theater in: ‘Perfect voorbeeld van tijdloos amusement’ Het is al een halve eeuw de bekendste tv-straat in de wereld, want Sesamstraat is inmiddels in 140 landen te zien. Nu is er de Nederlandse theaterversie, die de komende maanden door het land reist. Met manshoge versies van de hoofdrolspelers en presentatrice Janouk Kelderman.
22/10 07u16  Nederlandse juf 'slaat kinderen met stokken en laat ze van vloer eten', ouders woest Een lerares van groep 3 van basisschool De Voorzaan in Zaandam is voorlopig op non-actief gezet na klachten van bezorgde ouders over lijfstraffen in de klas. Volgens de ouders worden kinderen gekleineerd en geslagen met een stok en moesten ze hun lunch van de vloer opeten. ,,We zijn echt geschrokken van deze klachten”, meldde Brigit Schumacher van onderwijsorganisatie Zaan Primair tegen NH Nieuws.
22/10 07u16  AED-voorvechter Piet Matheeuwsen (71) overleden BREDA - De grote Bredase AED-voorvechter Piet Matheeuwsen is zondag op 71-jarige leeftijd overleden. Ruim drie jaar geleden werd hij getroffen door kanker. Na een eerste succesvolle operatie kwam de kanker terug en was toen niet meer te behandelen.
22/10 07u16  Onbereikbaar vervoer: Breda schuift elektrische step op de lange baan BREDA - Breda lijkt de elektrische step te kunnen parkeren naast de elektrische bus en de monorail. Ook vernieuwende vervoersvormen waarmee de stad een voortrekkersrol zou gaan spelen, maar die de weg nooit hebben gehaald.
22/10 07u00  Feyenoord heeft tijd nodig die er niet is De tiende plek in de eredivisie, slechts drie zeges in tien duels. Feyenoord zakt steeds dieper. Het einde van de ellende lijkt nog niet in zicht, met de komende wedstrijden tegen Young Boys en Ajax. ,,Wat we laten zien, is niet goed. Dat moet snel verbeteren.’’
22/10 06u45  Met alleen opportunisme redt NAC het niet Voor de tweede keer in vier dagen loopt NAC tegen een zeperd aan, ziet De Graafschap op de ranglijst langszij komen en verzuimt het om koploper Cambuur weer van de troon te stoten.11 
22/10 06u45  ‘Geen einde der tijden, maar vreedzaam leven’ voor Ruinerwold-vader Gerrit-Jan van D. Hoogleraar Religiewetenschap Kocku von Stuckrad (RU Groningen) ziet weinig samenhang in de uitvoerige beschouwingen over leven en religie die Gerrit-Jan Van D. (67), de vader van de kinderen van Ruinerwold, afgelopen jaren als ‘John Eagles’ online gooide.10 
22/10 06u30  Verdachte Pokémon-moord over dodelijke wurgseks: ‘Ik wilde het superextreem doen, tot ze zou sterven’ Het scheelde heel weinig of de verdachte van de geruchtmakende Pokémonmoord in Antwerpen had twee jaar geleden nog meer slachtoffers gemaakt. Vlak na het moment dat hij de put met het lichaam van zijn eerste slachtoffer dicht had gegooid, was de seksueel geobsedeerde Jonny Van Den B. al weer aan het chatten met een ander meisje dat ‘naar zijn Pokémon moest komen kijken’. Ook voor dodelijke ‘wurgseks‘? ,,Daar kan ik geen uitspraken over doen”, zei de verdachte gisteren ontwijkend.10 
22/10 06u30  Stikstofpaniek in Brabant, maar de Belgen dan? Die hebben het ook niet makkelijk BREDA - West-Brabantse veehouders maken zich, net als het merendeel van hun Nederlandse collega’s, zorgen over de strenge stikstofregels die worden ingevoerd. Een aantal van hen kijkt met een schuin oog over de landsgrenzen: ‘Daar vliegen de stallen uit de grond. Wanneer zijn de Belgen aan de beurt?’ Alsof het in Vlaanderen voor de veeboeren zo’n feest is. ,,Jullie worden tenminste nog uitgekocht, wij worden gewoon weggepest.’’11 
22/10 06u15  Weys ‘parkeert’ prijskaartje evenementen Bergen op Zoom BERGEN OP ZOOM - Bakken kritiek kreeg hij over zich heen. En bijna alleen maar over het prijskaartje dat hij aan de evenementen wilde hangen. Daarom heeft wethouder Evert Weys dat voorlopig eventjes ‘geparkeerd’. Want zijn aanpak van de evenementen gaat om veel meer dan alleen dat, zegt hij.
22/10 06u15  Autobranche: kabinet moet stoppen met uitmelken van bpm Terwijl de CO2-uitstoot van nieuwe personenauto’s daalt, weet het kabinet jaarlijks honderden miljoenen extra aan bpm-inkomsten binnen te halen. De autobranche eist dat de nieuwe auto niet langer als melkkoe wordt gebruikt. ,,De bpm zou juist worden afgebouwd.”
22/10 06u15  Waarom het Oude Raadhuis Willemstad verkocht is? ‘Het krijgt een betere toekomst’ WILLEMSTAD - Het Oude Raadhuis in Willemstad gaat over in nieuwe handen. Puck Böhm uit Rotterdam heeft het historische pand uit 1588 verkocht aan makelaar en projectontwikkelaar Piet van de Erve uit Willemstad.
22/10 06u15  De Partij voor de Dieren is een enge kliek geworden Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt.
Laatste update: vandaag om 7u30
Lees meer van BN/DeStem >

Gelderlander

Verbergen Tonen
22/10 07u30  Trudeau verliest meerderheid, maar blijft wel premier van Canada De Canadese premier Justin Trudeau heeft volgens de exitpolls de landelijke verkiezingen gewonnen. Trudeau’s Liberalen hebben volgens verschillende televisiezenders de meeste stemmen gekregen, maar komen niet aan een absolute meerderheid.
22/10 07u16  De GGD moet bij elk initiatief voor een duurzamer Nederland vooraf verplicht checken of er gevolgen zijn voor de gezondheid De GGD’s maken zich zorgen over de klimaatplannen van de overheid. Want windmolens, biomassacentrales en warmtepompen zijn weliswaar goed voor natuur en milieu, maar de gezondheid komt volgens deskundigen soms in het geding, bijvoorbeeld door geluidshinder.
22/10 07u16  Sesamstraat gaat het theater in: ‘Perfect voorbeeld van tijdloos amusement’ Het is al een halve eeuw de bekendste tv-straat in de wereld, want Sesamstraat is inmiddels in 140 landen te zien. Nu is er de Nederlandse theaterversie, die de komende maanden door het land reist. Met manshoge versies van de hoofdrolspelers en presentatrice Janouk Kelderman.
22/10 07u16  Nederlandse juf 'slaat kinderen met stokken en laat ze van vloer eten', ouders woest Een lerares van groep 3 van basisschool De Voorzaan in Zaandam is voorlopig op non-actief gezet na klachten van bezorgde ouders over lijfstraffen in de klas. Volgens de ouders worden kinderen gekleineerd en geslagen met een stok en moesten ze hun lunch van de vloer opeten. ,,We zijn echt geschrokken van deze klachten”, meldde Brigit Schumacher van onderwijsorganisatie Zaan Primair tegen NH Nieuws.
22/10 07u00  Feyenoord heeft tijd nodig die er niet is De tiende plek in de eredivisie, slechts drie zeges in tien duels. Feyenoord zakt steeds dieper. Het einde van de ellende lijkt nog niet in zicht, met de komende wedstrijden tegen Young Boys en Ajax. ,,Wat we laten zien, is niet goed. Dat moet snel verbeteren.’’
22/10 07u00  Buurt slaat alarm na horen pistoolschoten in Arnhem ARNHEM - Op de Riethorsterstraat in Arnhem zijn in de nacht van maandag op dinsdag verschillende schoten gelost. Omstreeks 00.30 uur kreeg de politie een melding van een schietpartij. Omwonenden hoorden twee schoten en belden de politie. Op de gemelde plek vonden agenten met inzet van een speurhond twee kogelhulzen.
22/10 06u45  ‘Geen einde der tijden, maar vreedzaam leven’ voor Ruinerwold-vader Gerrit-Jan van D. Hoogleraar Religiewetenschap Kocku von Stuckrad (RU Groningen) ziet weinig samenhang in de uitvoerige beschouwingen over leven en religie die Gerrit-Jan Van D. (67), de vader van de kinderen van Ruinerwold, afgelopen jaren als ‘John Eagles’ online gooide.11 
22/10 06u30  Verdachte Pokémon-moord over dodelijke wurgseks: ‘Ik wilde het superextreem doen, tot ze zou sterven’ Het scheelde heel weinig of de verdachte van de geruchtmakende Pokémonmoord in Antwerpen had twee jaar geleden nog meer slachtoffers gemaakt. Vlak na het moment dat hij de put met het lichaam van zijn eerste slachtoffer dicht had gegooid, was de seksueel geobsedeerde Jonny Van Den B. al weer aan het chatten met een ander meisje dat ‘naar zijn Pokémon moest komen kijken’. Ook voor dodelijke ‘wurgseks‘? ,,Daar kan ik geen uitspraken over doen”, zei de verdachte gisteren ontwijkend.11 
22/10 06u15  De Partij voor de Dieren is een enge kliek geworden Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt.
22/10 05u30  ‘Feestland’ Nederland in top 10 beste reisbestemmingen in 2020 Nederland behoort volgens reisgids Lonely Planet tot de tien aantrekkelijkste landen om in 2020 te bezoeken. De medewerkers van de reisgids stellen elk jaar lijsten samen met beste landen, steden, regio's en andere bestemmingen die aantrekkelijk zijn voor toeristen. Nederland staat op de zevende plaats. Aruba bezet de vierde plaats.12 
22/10 05u15  'Steek geld in speciale begeleiding op kinderdagverblijf’ Kinderdagverblijven worstelen met peuters die extra hulp nodig hebben. Gemiddeld eenderde vertoont problematisch gedrag of spreekt de taal niet goed. De kinderopvang heeft echter onvoldoende geld en kennis om de kinderen de juiste zorg te bieden. Zo glijden ze onnodig af naar het speciaal onderwijs.13 
22/10 04u46  ‘Trudeau verliest meerderheid, maar blijft wel premier van Canada’ De Liberale Partij van premier Trudeau heeft bij de Canadese parlementsverkiezingen voldoende stemmen gekregen om aan de macht te blijven, maar verliest wel zijn absolute meerderheid. Dat voorspelt omroep CBC op basis van de eerste resultaten.10 
22/10 04u00  Oppositie Bolivia beschuldigt president Morales van manipulatie verkiezingen Carlos Mesa, de belangrijkste uitdager van de zittende president Evo Morales bij de presidentsverkiezingen in Bolivia, zegt zich grote zorgen te maken over de verkiezingsresultaten. Hij vermoedt dat de regering de resultaten manipuleert om een beslissende ronde tussen hem en Morales te voorkomen.11 
22/10 03u15  GGD: Klimaatplannen mogelijk schadelijk voor gezondheid De Nederlandse GGD’s vragen aandacht voor de gezondheidseffecten van het klimaatbeleid. In een brief aan minster Wiebes (Klimaat, VVD) schrijven ze dat er vooral risico’s bestaan bij de bouw van windmolens en biomassacentrales en bij de verduurzaming van huizen.10 
22/10 02u31  Nu ook homohuwelijk en abortus mogelijk in Noord-Ierland Het homohuwelijk en abortus onder bepaalde voorwaarden zijn vanaf nu ook toegestaan in Noord-Ierland. Wetten die dit mogelijk maken, werden dinsdag van kracht ondanks de wanhoopspogingen van kerkleiders en lokale politici om die tegen te houden. In andere delen van Groot-Brittannië waren er al wetten die het homohuwelijk en abortus toestaan.13 
Laatste update: vandaag om 7u30
Lees meer van Gelderlander >

fd.nl

Verbergen Tonen
22/10 07u30  Licht hogere beursstart verwacht Het bedrijfscijferseizoen gaat op dinsdagochtend verder
22/10 06u45  Eén onwelgevallige tweet kan je in China miljarden kosten Wie zaken wil doen in China kan het land beter niet al te zeer tegen de haren instrijken. Dat geldt allang niet meer alleen voor de overheid. Eén verkeerde opmerking en miljoenen klanten lopen weg.10 
22/10 06u45  Nieuw boek over Unilever: 'Paul Polman krijgt gelijk' Het nieuwste boek van Jeroen Smit leek nu eens vrolijk te eindigen: het hoofdkantoor van Unilever zou naar Rotterdam verhuizen. Het zou de kroon op het werk van Paul Polman worden. Het liep anders.10 
22/10 06u45  Vader van topadviseur Roland Berger was penningmeester Hitlerjugend Roland Berger, de invloedrijke Duitse ondernemingenadviseur, schilderde zijn vader jarenlang af als slachtoffer. De familie profiteerde juist van de Jodenvervolging.
22/10 06u45  Draghi's laatste persconferentie wordt zeker niet saai Nieuwe beleidsmaatregelen worden niet verwacht, maar de persconferentie wordt daarom zeker niet saai.
22/10 06u15  Staat steekt innovatiegeld in lingerie van Marlies Dekkers en Jopenbier Stimuleringsgeld voor innovatieve bedrijven belandt ook bij ticketverkoper Tiqets, jurkenproducent King Louie en televisiebedrijf Tuvalu
22/10 06u15  Beleggers trekken steeds vaker samen op om bedrijven tot duurzaamheid te bewegen BlackRock en Vanguard stemmen echter zelden voor 'duurzame' voorstellen op aandeelhoudersvergaderingen
22/10 06u15  Veel werkgevers niet voorbereid op duurder flexwerk Nieuwe wet arbeidsmarkt maakt flexwerk duurder. Uitzendconcern Manpower gaat de hogere premies doorberekenen aan de opdrachtgevers.
21/10 21u00  Stemming Lagerhuis over brexitdeal is tegen de regels en gaat niet door Boris Johnson hoopte maandag groen licht te krijgen voor zijn nieuwe akkoord, maar vindt de parlementaire regels op zijn weg. Nu zal hij tot dinsdag moeten wachten.
21/10 20u45  Kees Koolen stapt voor 'enkele miljoenen' in Hardt Hyperloop Het groeigeld van een slordige €10 mln vloeit direct naar de bouw van een hyperlooptraject, dat volgens mede-oprichter Tim Houter (27) in 2020 af moet zijn.
21/10 19u45  'Russische hackers gebruikten Iraans gereedschap' Russische hackers hackten hun Iraanse collega's en zetten het gestolen gereedschap vervolgens in om nieuwe slachtoffers te maken.
21/10 19u45  Geplaagd Hudson's Bay verdwijnt van de beurs Met een verbeterd bod hoopt ceo Richard Baker de minderheidsaandeelhouders te overtuigen voor de exit te stemmen.
21/10 18u30  Tata Steel Europe bezuinigt €830 mln Tata Steel Europe gaat €830 mln bezuinigen. Zo'n €170 mln daarvan moet komen uit de personeelskosten. Het is nog onduidelijk wat dit precies betekent voor de fabriek in IJmuiden.
21/10 18u15  ArcelorMittal grootste stijger op optimistisch Damrak Beleggers zijn optimistischer over een handelsdeal tussen VS en China en over de goede afloop van brexit
21/10 17u15  Crash van WeWork is tot in Silicon Valley te voelen Het beursdebacle van WeWork raakt niet alleen de kantoorverhuurder, maar ook investeerders, zakenbanken en zelfs de nieuwste start-ups.
Laatste update: vandaag om 7u30
Lees meer van fd.nl >

Nieuws.nl

Verbergen Tonen
22/10 07u30  Eline Nijhoff Rode Kruis: “Het gaat erom wat je doet als het misgaat” Een workshop EHBO bij drank- en drugsongevallen voor beveiligingsmensen, politie, jeugdgezondheidsartsen, horecamedewerkers, bezorgde ouders, familie, Het bericht Eline Nijhoff Rode Kruis: “Het gaat erom wat je doet als het misgaat” verscheen eerst op Nieuws.nl.
22/10 07u30  ‘Meerderheid ondernemers mist steun Den Haag’ AMSTERDAM (ANP) - Zo'n twee derde van de ondernemers voelt zich niet gehoord door politiek Den Haag. Ze vinden dat ze in hun groei worden geremd door doorgeschoten regeldrang. Ook missen ze inlevingsvermogen bij de beleidsmakers. Als voorbeeld worden 'strafmaatregelen' in de vorm van klimaatwetgeving genoemd. Het bericht ‘Meerderheid ondernemers mist steun Den Haag’ verscheen eerst op Nieuws.nl.
22/10 07u30  Vertrouwen consument verandert nauwelijks DEN HAAG (ANP) - De stemming onder consumenten verandert nauwelijks. Dat constateert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In oktober verbeterde de koopbereidheid iets en was er bijna geen sprake van wijzigingen in het oordeel over het economisch klimaat. Het bericht Vertrouwen consument verandert nauwelijks verscheen eerst op Nieuws.nl.
22/10 04u30  Nederland en Aruba in top 10 Lonely Planet MELBOURNE (ANP) - Aruba en Nederland behoren volgens reisgids Lonely Planet tot de tien beste landen om te bezoeken in 2020. De medewerkers van de reisgids stellen ieder jaar lijsten samen met beste landen, steden, regio's en bestemmingen waar je het meeste waar voor je geld krijgt. Aruba staat bij de landen om te bezoeken op de vierde plaats. Nederland staat op de zevende plaats. Het bericht Nederland en Aruba in top 10 Lonely Planet verscheen eerst op Nieuws.nl.10 
22/10 02u45  Uitzendkracht kan nauwelijks rondkomen UTRECHT (ANP) - Ruim een op de drie uitzendkrachten heeft meer dan één baan nodig om de eindjes aan elkaar te knopen. Bijna de helft van de mensen met een uitzendcontract kan daar nauwelijks van rondkomen. Dat blijkt uit onderzoek dat peiler Maurice de Hond heeft uitgevoerd onder zeshonderd uitzendkrachten in opdracht van vakbond CNV. Het bericht Uitzendkracht kan nauwelijks rondkomen verscheen eerst op Nieuws.nl.10 
22/10 02u15  Motorrijder omgekomen in Middelharnis MIDDELHARNIS (ANP) - Een 24-jarige motorrijder uit Achthuizen is maandagavond overleden na een ongeval aan het Beneden Zandpad in Middelharnis. De man kwam rond 21.15 uur door nog onbekende oorzaak in botsing met een auto, meldt de politie. Het bericht Motorrijder omgekomen in Middelharnis verscheen eerst op Nieuws.nl.12 
21/10 23u00  ‘WeWork nog maar 8 miljard waard’ NEW YORK (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Van de papieren megabeurswaarde van WeWork vóór het ingetrokken beursdebuut van de aanbieder van kantoorwerkruimtes is nog maar een fractie over. Analisten rekenden bij de beursgang op een waardering van zo'n 47 miljard dollar. Een plan dat moet voorkomen dat het bedrijf omvalt na de rampzalig verlopen poging naar de beurs te gaan waardeert WeWork nu op hooguit 8 miljard dollar. Het bericht ‘WeWork nog maar 8 miljard waard’ verscheen eerst op Nieuws.nl.
21/10 23u00  Wall Street sluit met kleine winst NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met kleine winsten gesloten. Het sentiment werd gestuwd door berichten die de hoop op een handelsdoorbraak tussen China en de Verenigde Staten aanwakkerden. Ook zagen beleggers wederom een stemming over een brexitakkoord in het Britse Lagerhuis worden uitgesteld. Het bericht Wall Street sluit met kleine winst verscheen eerst op Nieuws.nl.
21/10 21u00  Teva schikt in zaak rond opiatencrisis NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Teva Pharmaceuticals heeft in de Amerikaanse staat Ohio een schikking bereikt in een zaak over betrokkenheid bij de opiatencrisis in de Verenigde Staten. De Israëlische farmaceut levert de komende tien jaar medicijnen ter waarde van 23 miljard dollar die de effecten van verslaving aan zware pijnstillers moeten tegengaan. Ook wordt een bedrag van 250 miljoen dollar betaald. Het bericht Teva schikt in zaak rond opiatencrisis verscheen eerst op Nieuws.nl.
21/10 21u00  Wielrenner Alarcón geschorst wegens doping AIGLE (ANP) - De Spaanse wielrenner Raúl Alarcón is door de internationale wielerunie UCI voorlopig geschorst wegens doping. De 33-jarige coureur van W52/FC Porto won in 2017 en 2018 de Ronde van Portugal. Het bericht Wielrenner Alarcón geschorst wegens doping verscheen eerst op Nieuws.nl.
21/10 20u45  Hassan in eindselectie voor Europese prijs LAUSANNE (ANP) - Sifan Hassan behoort tot de laatste vier genomineerden voor de verkiezing van Europees atlete van het jaar 2019. Uit de voorlopige selectie van tien kandidaten hebben ook de Britse sprintster Dina Asher-Smith, de Russische hoogspringster Maria Lasitskene en de Duitse verspringster Malaika Mihambo de finale gehaald van de uitverkiezing. Het bericht Hassan in eindselectie voor Europese prijs verscheen eerst op Nieuws.nl.
21/10 20u30  Ex-politiechef doet aangifte tegen Grapperhaus DEN HAAG (ANP) - De weggestuurde Leidse politiechef Fatima Aboulouafa heeft aangifte van smaad en laster gedaan tegen minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus. Dat bevestigt haar juridisch adviseur Karim Aachboun na berichtgeving van de NOS. Het bericht Ex-politiechef doet aangifte tegen Grapperhaus verscheen eerst op Nieuws.nl.
21/10 19u15  Emoties op buurtbijeenkomst Hengelo HENGELO (ANP) - Ongeveer 25 buurtgenoten van het gedode echtpaar in het Gelderse Hengelo zijn maandag aan het eind van de middag in het dorp bijeengekomen om hun gevoelens en emoties te delen. Volgens een woordvoerster van de gemeente Bronckhorst, waar Hengelo onder valt, vonden de aanwezigen 'het fijn om samen te zijn en om te praten over wat er zich in het huis in de Julianalaan heeft afgespeeld. Velen reageerden geschrokken en geëmotioneerd’’. Het bericht Emoties op buurtbijeenkomst Hengelo verscheen eerst op Nieuws.nl.
21/10 18u15  Groen slot beurzen na nieuwe sof brexitdeal AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn maandag met winst gesloten. Beleggers keken uit naar nieuws over de brexit en zagen opnieuw hoe het brexitakkoord met Brussel niet in stemming werd gebracht in het Britse Lagerhuis. Verder deden financiële fondsen het goed op optimisme over een mogelijke handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China. Het bericht Groen slot beurzen na nieuwe sof brexitdeal verscheen eerst op Nieuws.nl.
21/10 17u45  Martin Garrix onderscheiden om streams AMSTERDAM (ANP) - Martin Garrix heeft een onderscheiding gekregen voor het bereiken van 10 miljard streams. De Nederlandse dj heeft een groot kruis gekregen, laat hij weten op Instagram. De onderscheiding is ook voor het behalen van 2,5 miljard kijkers van zijn video's en 35 miljoen downloads. Het bericht Martin Garrix onderscheiden om streams verscheen eerst op Nieuws.nl.
Laatste update: vandaag om 7u30
Lees meer van Nieuws.nl >

De Stentor

Verbergen Tonen
22/10 07u30  Trudeau verliest meerderheid, maar blijft wel premier van Canada De Canadese premier Justin Trudeau heeft volgens de exitpolls de landelijke verkiezingen gewonnen. Trudeau’s Liberalen hebben volgens verschillende televisiezenders de meeste stemmen gekregen, maar komen niet aan een absolute meerderheid.
22/10 07u15  Sesamstraat gaat het theater in: ‘Perfect voorbeeld van tijdloos amusement’ Het is al een halve eeuw de bekendste tv-straat in de wereld, want Sesamstraat is inmiddels in 140 landen te zien. Nu is er de Nederlandse theaterversie, die de komende maanden door het land reist. Met manshoge versies van de hoofdrolspelers en presentatrice Janouk Kelderman.
22/10 07u15  Nederlandse juf 'slaat kinderen met stokken en laat ze van vloer eten', ouders woest Een lerares van groep 3 van basisschool De Voorzaan in Zaandam is voorlopig op non-actief gezet na klachten van bezorgde ouders over lijfstraffen in de klas. Volgens de ouders worden kinderen gekleineerd en geslagen met een stok en moesten ze hun lunch van de vloer opeten. ,,We zijn echt geschrokken van deze klachten”, meldde Brigit Schumacher van onderwijsorganisatie Zaan Primair tegen NH Nieuws.
22/10 07u00  Feyenoord heeft tijd nodig die er niet is De tiende plek in de eredivisie, slechts drie zeges in tien duels. Feyenoord zakt steeds dieper. Het einde van de ellende lijkt nog niet in zicht, met de komende wedstrijden tegen Young Boys en Ajax. ,,Wat we laten zien, is niet goed. Dat moet snel verbeteren.’’
22/10 06u45  Apeldoornse ongelukkenbocht wordt gekanteld, ‘helling’ nu wel in buitenbocht De auto’s vliegen er dit jaar bij bosjes uit de bocht, maar na komende donderdag is dat als het goed is voorbij. De ‘ongelukkenbocht’ in de Laan van de Mensenrechten in Apeldoorn wordt dan voorzien van nieuw asfalt. Saillant detail: het wegdek wordt daarbij de andere kant op gekanteld.11 
22/10 06u30  Bestelbusje met drie gasflessen uitgebrand bij Herxen, mogelijk brandstichting Langs de uiterwaarden van de IJssel in Herxen is vannacht vlak na twaalven een bestelbus volledig uitgebrand. Een omwonende ontdekte de brand en schakelde de hulpdiensten in.10 
22/10 06u30  Verdachte Pokémon-moord over dodelijke wurgseks: ‘Ik wilde het superextreem doen, tot ze zou sterven’ Het scheelde heel weinig of de verdachte van de geruchtmakende Pokémonmoord in Antwerpen had twee jaar geleden nog meer slachtoffers gemaakt. Vlak na het moment dat hij de put met het lichaam van zijn eerste slachtoffer dicht had gegooid, was de seksueel geobsedeerde Jonny Van Den B. al weer aan het chatten met een ander meisje dat ‘naar zijn Pokémon moest komen kijken’. Ook voor dodelijke ‘wurgseks‘? ,,Daar kan ik geen uitspraken over doen”, zei de verdachte gisteren ontwijkend.
22/10 06u30  Veluwe staat in toeristische toplijst van reisgids Lonely Planet: ‘Dit gaat serieuze reclame betekenen’ Het Nationale Park De Hoge Veluwe behoort volgens de gerenommeerde reisgids Lonely Planet tot de beste plaatsen om in 2020 te bezoeken. Deskundigen verwachten dat de prominente vernoeming in de reisgids een grote toestroom van toeristen naar het natuurgebied gaat betekenen.10 
22/10 06u15  Autobranche: kabinet moet stoppen met uitmelken van bpm Terwijl de CO2-uitstoot van nieuwe personenauto’s daalt, weet het kabinet jaarlijks honderden miljoenen extra aan bpm-inkomsten binnen te halen. De autobranche eist dat de nieuwe auto niet langer als melkkoe wordt gebruikt. ,,De bpm zou juist worden afgebouwd.”
22/10 06u15  De Partij voor de Dieren is een enge kliek geworden Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt.
22/10 06u15  Veluwe in toeristische toplijst van Lonely Planet Het Nationale Park De Hoge Veluwe behoort volgens de gerenommeerde reisgids Lonely Planet tot de beste plaatsen om in 2020 te bezoeken. Deskundigen verwachten dat de prominente vernoeming in de reisgids een grote toestroom van toeristen naar het natuurgebied gaat betekenen.
22/10 06u15  Camera's, lussen, tellingen: Ommen overspoeld met verkeersonderzoeken Camera's hielden afgelopen zomer de poort van Ommen nauwlettend in de gaten, en ook nu wordt het verkeer dat zich op bepaalde punten in en rond de stad beweegt geregistreerd. Met de privacy van weggebruikers zit het wel goed, verzekert wethouder Leo Bongers, die uiteindelijk met alle data een totaaloplossing voor ‘verkeersprobleem Ommen’ wil hebben. Want een ratjetoe, dat is het.
22/10 06u15  Gemeente wijst complete nieuwbouw Eekeringe en Tromp Meesters in Steenwijk van de hand Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Steenwijkerland voelt vooralsnog weinig voor de bouw van een nieuwe school voor het voortgezet onderwijs. Daarin zouden dan Tromp Meesters en scholengemeenschap Eekeringe een plek moeten krijgen, zoals Ben Lubberdink van onderwijsstichting SVOSW in een brief richting gemeente voorstelt. Te duur, kaatst Steenwijkerland onmiddellijk terug.
22/10 06u15  Bouw drijvend zonnepark Zwolle stilgelegd na nieuw bezwaar uit de omgeving Het werk aan het drijvende zonnepark in de Bomhofsplas bij Zwolle is per direct stilgelegd. Buurtbewoners maken opnieuw bezwaar tegen de vergunning en stappen naar de rechter. De exploitant wil met de bezwaarmakers in gesprek en is maandag gestopt met de voorbereidende werkzaamheden bij de plas.
22/10 05u30  ‘Feestland’ Nederland in top 10 beste reisbestemmingen in 2020 Nederland behoort volgens reisgids Lonely Planet tot de tien aantrekkelijkste landen om in 2020 te bezoeken. De medewerkers van de reisgids stellen elk jaar lijsten samen met beste landen, steden, regio's en andere bestemmingen die aantrekkelijk zijn voor toeristen. Nederland staat op de zevende plaats. Aruba bezet de vierde plaats.11 
Laatste update: vandaag om 7u30
Lees meer van De Stentor >

Reformatisch Dagblad

Verbergen Tonen
22/10 07u00  Japanse keizer Naruhito aanvaardt troon De Japanse keizer Naruhito heeft officieel de troon aanvaard en de belofte afgelegd dat hij zijn plicht als symbool van de staat zal vervullen. De 59-jarige Naruhito deed dat in een eeuwenoude ceremonie in de belangrijkste zaal van het keizerlijke paleis in Tokio in aanwezigheid van staatshoofden en gasten uit meer dan 180 landen.
22/10 06u45  Vertrouwen consument verandert nauwelijks De stemming onder consumenten verandert nauwelijks. Dat constateert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In oktober verbeterde de koopbereidheid iets en was er bijna geen sprake van wijzigingen in het oordeel over het economisch klimaat.11 
22/10 06u30  A20 bij Nieuwerkerk om half zeven weer open De A20, Gouda richting Hoek van Holland, is uren na een ongeval met twee vrachtwagens ter hoogte van Nieuwerkerk aan den IJssel nog niet helemaal open. Vanwege reparatiewerkzaamheden zijn nog twee rijstroken dicht. Rijkswaterstaat gaat ervan uit dat alle rijstroken rond 6.30 uur weer begaanbaar zijn.11 
22/10 06u15  ‘Meerderheid ondernemers mist steun Den Haag’ Zo’n twee derde van de ondernemers voelt zich niet gehoord door politiek Den Haag. Ze vinden dat ze in hun groei worden geremd door doorgeschoten regeldrang. Ook missen ze inlevingsvermogen bij de beleidsmakers. Als voorbeeld worden „strafmaatregelen” in de vorm van klimaatwetgeving genoemd.
22/10 05u45  Protest tegen zege Morales in Bolivia De kiescommissie van Bolivia heeft maandag bekendgemaakt dat de zittende president Evo Morales de presidentsverkiezingen in de eerste ronde alsnog heeft gewonnen. Zijn rivaal Carlos Mesa betwist die uitslag en erkent hem niet.
22/10 05u15  Trudeau verliest zetels, maar blijft grootste De Canadese premier Justin Trudeau heeft volgens de exitpolls de landelijke verkiezingen gewonnen. Trudeau’s Liberalen hebben volgens verschillende televisiezenders de meeste stemmen gekregen, maar komen niet aan een absolute meerderheid.14 
22/10 04u00  Ds. Latzel (Bremen): Rooskleurige tijden zijn voorbij Wie in de toekomst Jezus Christus wil blijven belijden, moet meer en meer rekening houden met vervolging, aldus ds. Olaf Latzel. „De rooskleurige tijden zijn voorbij.”
22/10 03u45  Lagerhuis aan de slag met brexitwetgeving Britse parlementariërs mogen zich dinsdag buigen over de nieuwe brexitwetgeving. De regering wil die in drie dagen tijd door het Lagerhuis loodsen, maar moet die planning nog wel voorleggen aan parlementariërs.10 
22/10 03u30  Keizer Naruhito is begonnen met inhuldiging De Japanse keizer Naruhito is begonnen aan de ceremonie waarin hij officieel zijn vader Akihito opvolgt als keizer van Japan. De 59-jarige Naruhito is zijn vader al op 1 mei opgevolgd, maar wordt met de eeuwenoude ceremonie in het keizerlijke paleis dinsdag officieel ingehuldigd.10 
22/10 02u45  Ds. Joppe neemt beroep aan naar hhg Barneveld e.o. Ds. J. Joppe, predikant van de hersteld hervormde gemeente (hhg) te Oud-Beijerland, heeft het beroep aangenomen dat op hem was uitgebracht door de hhg te Barneveld-Kootwijkerbroek-Voorthuizen.10 
22/10 02u15  Uitzendkracht kan nauwelijks rondkomen Ruim een op de drie uitzendkrachten heeft meer dan één baan nodig om de eindjes aan elkaar te knopen. Bijna de helft van de mensen met een uitzendcontract kan daar nauwelijks van rondkomen. Dat blijkt uit onderzoek dat peiler Maurice de Hond heeft uitgevoerd onder zeshonderd uitzendkrachten in opdracht van vakbond CNV.13 
22/10 00u15  Motorrijder omgekomen in Middelharnis Een 24-jarige motorrijder uit Achthuizen is maandagavond overleden na een ongeval aan het Beneden Zandpad in Middelharnis. De man kwam rond 21.15 uur door nog onbekende oorzaak in botsing met een auto, meldt de politie.14 
22/10 00u15  Zorgen over afname voedselcontroles in Europa Voor controles van voedingsmiddelen in Europa zijn steeds minder geld en mankracht beschikbaar, concludeert de Europese consumentenkoepel BEUC na een analyse over twaalf EU-landen, waaronder Nederland. De organisatie waarbij ook de Consumentenbond is aangesloten, is bezorgd en roept lidstaten op hiervoor meer middelen uit te trekken.14 
21/10 23u45  Britten herzien regels diplomatieke immuniteit Groot-Brittannië wil de regels herzien die de diplomatieke immuniteit regelen voor Amerikaans personeel op een luchtmachtbasis. De stap komt nadat een man op zijn motor in botsing was gekomen met een auto waarin de vrouw van een Amerikaanse diplomaat reed.13 
21/10 21u45  A20 dicht door ongeval bij Nieuwerkerk De A20, Gouda richting Hoek van Holland, is maandagavond ter hoogte van Nieuwerkerk aan den IJssel dicht door een ongeval met twee vrachtwagens, meldt de ANWB. Een van de trucks heeft een pijler van een viaduct geramd.
Laatste update: vandaag om 7u00
Lees meer van Reformatisch Dagblad >

Blik op Nieuws

Verbergen Tonen
21/10 22u30  Vele banen bij Tata Steel op de tocht Tata Steel gaat voor minstens 170 miljoen bezuinigen in haar personeelsbestand. Dat valt te lezen in een memo aan het personeel, die in het bezit is van NH Nieuws.
21/10 22u15  Je brein schakeld nadenken over je dood uit Over doodgaan denken de meeste mensen liever niet na. Het kan pijnlijk zijn om te beseffen dat je je familie en vrienden achterlaat. Maar er is ook een andere oorzaak die voorkomt dat je hierover dagelijks mijmert: het brein beschermt je tegen nadenken over je eigen dood. Dat stelt neurowetenschapper Yair Dor-Ziderman (BIU) in zijn onderzoek dat aankomende maand gepubliceerd wordt.
21/10 22u15  Ultimatum verlopen, staking in onderwijs gaat door Het ultimatum dat de AOb samen met de andere bonden had gesteld aan het kabinet is vanochtend om 10.00 uur verlopen. De staking gaat door nu er geen toezegging is gedaan om extra te investeren in het onderwijs.
21/10 21u45  In systeemplafond verdwenen kat blijkt spoorloos De brandweer werd maandagmiddag rond 17.30 uur gealarmeerd voor een kat in nood aan de Bosscheweg in Boxtel. In het pand van het voormalige zorgcomplex Lindelust was een kat boven het systeemplafonds verdwenen.
21/10 21u30  Massale oproep aan minister om meer werk te maken van dementiepreventie Alzheimer Nederland ondersteunt de oproep aan de minister van VWS om meer werk te maken van dementiepreventie. In totaal hebben ruim 60 mensen hun naam onder de brief gezet, onder wie een aantal wetenschappers. De oproep is vandaag, maandag 21 oktober, gepubliceerd in NRC Handelsblad en NRC Next.
21/10 20u45  Inmiddels drie verdachten opgepakt voor inrijden op terras Deventer De politie heeft op dit moment in totaal drie verdachten aangehouden in het onderzoek naar het incident op een terras in Deventer. Zondagochtend kreeg de politie de melding dat er een auto was ingereden op een terras op de Brink. Hierbij raakten vijf mensen gewond. Drie van hen liggen nog in het ziekenhuis.
21/10 20u45  Aantal strafzaken voor de rechter in 2018 verder gedaald Het aantal strafzaken voor gepleegde misdrijven dat voor de rechter kwam is in 2018 gedaald naar 88 duizend. In 2017 werd in ruim 93 duizend strafzaken een rechterlijk oordeel geveld. 'Dit blijkt uit de vandaag verschenen publicatie Criminaliteit en rechtshandhaving 2018', zo meldt de Raad voor de Rechtspraak maandag. De daling is in lijn met de al jaren teruglopende geregistreerde criminaliteit. In 2008 werden nog ruim 131 duizend strafzaken aan de rechter voorgelegd.
21/10 18u45  Geldboetes van 1000,- euro geëist in zaak burgemeesterslek Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag een geldboete geëist van duizend euro onvoorwaardelijk tegen twee verdachten in de zaak rond de benoeming van de nieuwe burgemeester van ’s-Hertogenbosch in 2017. Dit meldt het OM maandag.
21/10 18u30  Utrechtse 'bloedprikkers' er vandoor met geld van ouderen De politie in Utrecht waarschuwt met name ouderen voor een nieuwe vorm babbeltruc. Zogenaamde verpleegkundigen bellen aan bij ouderen met de smoes dat ze komen om bloed te prikken maar ondertussen nemen ze ook ongezien geld mee. Dit meldt de politie maandag.
21/10 18u00  Gemeente houdt bijeenkomst vanwege tragische dood echtpaar Hengelo De gemeente Bronckhorst, waar het Gelderse plaatsje Hengelo onder valt, houdt maandagavond in verband met de tragische dood van een echtpaar op de Julianalaan, voor de naaste bewoners van de straat een besloten inloopbijeenkomst om verdriet en gevoelens met elkaar te delen en elkaar te steunen. Dit heeft de gemeente Bronckhorst maandag laten weten.
21/10 17u15  Kabinet laat ultimatum verlopen, onderwijsstaking gaat door Het ultimatum dat de AOb samen met de andere onderwijsbonden had gesteld aan het kabinet is maandagochtend om 10.00 uur verlopen. 'De staking gaat door nu er geen toezegging is gedaan om extra te investeren in het onderwijs', zo meldt de AOb maandag.
21/10 17u00  Militair krijgt taakstraf voor ontuchtige handeling met stofzuiger Maandag heeft de militaire kamer in Arnhem een 22-jarige militair uit Zwijndrecht veroordeeld voor het plegen van ontuchtige handelingen met een stofzuiger. 'De man krijgt hiervoor een taakstraf gekregen van 120 uur', zo meldt de militaire kamer maandagmiddag.
21/10 16u00  50+ multivitaminen: onzin of niet? De Consumentenbond heeft onlangs een groot aantal multivitaminen en vitamine D supplementen voor 50+’ers getest. Bij diverse producten laat de dosering te wensen over. Van de 61 onderzochte vitamines doorstaan er 50 de test niet.
21/10 15u30  Man gooit molotovcocktail tegen politiebureau Eindhoven In de nacht van zondag op maandag heeft een man een molotovcocktail tegen de voorgevel van het politiebureau aan de Mathildelaan in Eindhoven gegooid. Dit meldt de politie maandag.
21/10 15u15  Steekpartij metro Hesseplaats Rotterdam, jongen (16) gewond Zondagavond is in Rotterdam rond 22.15 uur een 16-jarige jongen gewond geraakt bij een steekpartij aan de Spittelerplaats, naast metrostation Hesseplaats. 'De jongen is naar het ziekenhuis gebracht. De politie is op zoek naar getuigen', zo meldt de politie maandag.
Laatste update: maandag 21 oktober 2019, 22u30
Lees meer van Blik op Nieuws >

Metro

Verbergen Tonen
22/10 06u15  Fred laat z'n stylingshandjes weer wapperen Iedereen heeft een beste versie van zichzelf, soms zit het alleen ergens verstopt. In het nieuwe seizoen van Alles uit de Kast steekt Fred van Leer z'n stylingsarmen weer uit de mouwen om de vrouwen te laten shinen.
22/10 06u15  Mythische ruimtemissie Artemis en de eerste vrouw op de maan NASA presenteerde recent de ruimtepakken voor project Artemis en wil binnen vijf jaar de eerste vrouw op de maan zetten, maar is dat wel realistisch?
22/10 06u00  Zo geniet je optimaal van de ‘vallende sterren’-regen Liefhebbers van vallende sterren kunnen hun wekkers weer zetten: er komt namelijk weer een sterrenregen aan! Rond deze tijd van het jaar vliegen de Orioniden weer langs de aarde. Over de hele wereld zijn talloze vallende sterren te zien. Althans, vallende sterren zijn het eigenlijk niet. „Het lijkt op een ster, omdat het licht geeft”, legt Weeronline meteoroloog Yannick Damen uit. „Dat is ook wel de enige relatie. Het zijn kleine stofdeeltjes van een komeet die in onze atmosfeer binnenschieten.” In dit geval komen de stofdeeltjes van de planeet Halley vandaan, legt Damen uit. „Zodra ze onze atmosfeer binnenkomen, verbranden ze niet echt maar ontstaat er een soort elektrische lading. Daardoor gaan ze gloeien.” Stofdeeltjes De komeet waar de stofdeeltjes vandaan komen, heet Halley. Die kunnen we niet zien: hij komt namelijk slechts eens in de 75-76 jaar langs. De laatste keer was in 1986 en de eerstvolgende keer in 2062. Hoe kan het dan toch dat we wel elk jaar een meteorenregen hebben? „Zo’n komeet heeft een hele lange staart die om de zon heen draait. Alles wat om de zon heen draait, kan dat heel lang blijven doen. Het is ook niet de enige jaarlijkse sterrenregen: in augustus heb je bijvoorbeeld de Perseïden. Het heelal zit echt vol met van die gekke dingetjes.” Donkere plek Mocht je de regen willen bekijken, dan zit je vannacht goed. „Er is wel regionaal mist, dat kan je zicht belemmeren. In het zuiden neemt de bewolking ook wat toe. Het noorden van Nederland is de beste plek om de regen te zien, denk bijvoorbeeld aan het waddengebied”, voorspelt Damen. Zoek dan vooral naar een plek waar het goed donker is. „Licht in de steden zorgt dat je het niet goed kunt zien. Het zijn korte, fletse strepen. Zoek dus een goed donkere plek op. Laat je ogen vervolgens wennen aan het donker, kijk dus niet steeds op je smartphone maar laat je ogen echt wennen. Het helpt ook om goed uitgerust te zijn.” Hoewel het niet enorm koud wordt, tipt Damen wel om warme kleding mee te nemen. Hoelaat je klaar moet zitten? „De beste tijd is zes uur ‘s ochtends. In het begin van de avond en nacht is de regen nog niet goed zichtbaar. Het hoogtepunt is rond zes uur in de morgen.”
21/10 22u30  Sue zwanger van 22ste kind Waar de ene ouder al snel zijn handen vol heeft aan überhaupt meer dan één kind, krijgen de Engelse Sue Radford (44) en haar man Noel (48) er maar geen genoeg van. Sue is namelijk in verwachting van haar 22e kindje. Ja, dat lees je goed!
21/10 21u15  Ex-politiechef doet aangifte tegen Grapperhaus Fatima Aboulouafa, de weggestuurde Leidse politiechef, heeft aangifte gedaan van smaad en laster tegen minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus. 
21/10 20u15  #117 'Hij kwam straalbezopen thuis en toen ging het mis..' Maud was druk aan het studeren voor haar tentamens. Ondertussen moesten er ook nog plannen worden gemaakt voor ADE. Ze zou naar een feestje gaan met Jessie, haar studiegenoten en de laatste dag stond er een een feestje met Tommy en zijn vrienden op het programma. Stiekem hoopt ze op een sexy afterparty in bed, want een goede vrijpartij is er nog steeds niet van gekomen. Net als ze aan het wegdromen is bij haar plannen, gaat de deurbel. Rochella staat voor haar deur en haar gezicht zit onder het bloed.
21/10 20u15  Facebook krijgt een make-over, werkt dat? Facebook wil een aantal veranderingen aanbrengen aan het platform. Dat werd in mei dit jaar aangegeven. Het bedrijf is nu bezig met het testen van de zogeheten ‘dark mode’.  
21/10 20u00  55 olifanten sterven in Zimbabwe van honger In een wildpark in het westen van Zimbabwe zijn sinds september zeker 55 olifanten gestorven aan honger veroorzaakt door droogte. Dat liet het nationale park maandag weten. 
21/10 19u15  Johnson mag brexitstemming niet herkansen John Bercow, de voorzitter van het Lagerhuis, geeft geen toestemming voor een nieuwe stemming op maandag over de brexitdeal van premier Boris Johnson. 
21/10 19u00  Onbekend gezicht, grote stem: Nyassa is Tina Turner Na een maandenlange zoektocht heeft musicalproducent Albert Verlinde zijn Queen of Rock ’n Roll gevonden. Nyassa Alberta speelt vanaf februari Tina Turner in de musical TINA.
21/10 18u30  Vader van gezin Ruinerwold blijft vastzitten De vader van het gezin dat samen met zes kinderen afgezonderd leefde op een boerderij in het Drentse Ruinerwold, blijft langer vastzitten. 
21/10 18u15  Streetlab is terug, althans voor 24 uur De jongens van Streetlab zijn terug. In een eenmalige live uitzending zullen de vier presentatoren hun kijkers 24 uur vermaken. Anderhalf jaar nadat Streetlabstopte, zijn Jasper Demollin, Stijn van Vliet, Daan Boom en Tim Senders terug met een nieuwe show. Het idee kwam naar voren toen de vrienden zo’n jaar geleden in de kroeg zaten. „Toen we bij elkaar kwamen, ging het weer kriebelen. Maar het moest wel iets nieuws zijn”, zegt Tim, de blonde krullenbol. „Toen kwamen we op het idee van deze show. We vullen hem in als een echt tv-kanaal. Dus we hebben een ochtendshow, kinder-tv, een soort Nederland in beweging én eigen talkshows”, vervolgt hij. Stijn vult aan: „Het is ook wel grappig dat zo’n idee ontstaat op een servetje in een kroeg. Dat we het nu daadwerkelijk ook uitvoeren is heel vet.” Gasten In het programma Streetlab voerden vier vrienden sociale experimenten uit die tot grappige en vaak ongemakkelijke situaties leidden. Misschien herinner je je nog wel dat Stijn ging meetrainen bij FC Utrecht en Schalke 04. Of dat Daan als schlagerzanger ging optreden in Duitsland. Vorig jaar stopte het programma, omdat de mannen na hun nominatie voor een Televizier-ring te veel herkend werden op straat. Inmiddels zijn ze allemaal hun eigen weg gegaan. Zo heeft Daan een serie gemaakt over zijn voetbalteam Kelderklasse 15. Nu tourt hij rond met een eigen theatershow. Jasper speelt in de musical All Stars, Tim heeft een serie over zijn opa gemaakt en Stijn is achter de tv-schermen gaan werken. Maar nu zijn ze dus terug, voor even. De vier maken vierentwintig uur aan één stuk door televisie vanuit het Volkshotel in Amsterdam. De show begint dinsdagocthend om 10.00 uur en eindigt 24 uur later. „Het zal wel zwaar worden”, verwacht Jasper. „Ik ben benieuwd hoe we er de volgende ochtend bijzitten…” Alles wordt uitgezonden op YouTube. „En dat is enorm spannend”, vindt Stijn. „Het is live, dus er kan van alles misgaan.” Tijdens de uitzending zullen veertig eigengemaakte programma’s te zien zijn. Ze doen alles zelf en af en toe schuiven er ook gasten aan. Zo is René Froger, met wie de jongens met hun band Side2Side een nummer opnamen, te gast bij een muziekprogramma. Een nieuw seizoen? En dan de hamvraag: kunnen we ooit weer een nieuw seizoen van Streetlabverwachten? „In principe is dit een eenmalige show”, zegt Daan. Maar, voegt hij er direct aan toe, „we gaan wel kijken wat het oplevert.” Jasper: „Misschien worden programmaonderdelen van de liveshow wel een succes en kunnen we daarmee doorgaan.” Goed om te weten, de show is live en niet terug te zien. „Dus als je wilt zien of Daan van de trapt valt, moet je vierentwintig uur kijken.” Op zoek naar twee exen Jasper presenteert tijdens de show het programma Waar ging het miswaarvoor hij nog op zoek is naar ex-geliefden die graag over hun relatie willen praten. Lijkt het jou leuk om in de uitzending te komen? Je kunt de mannen een berichtje sturen via de Facebookpagina van Streetlab. Bekijk ook: Geld lenen voor huis makkelijker voor tweeverdieners Bekijk ook: Video opgedoken van vandaag voorgeleide vader Ruinerwold Bekijk ook: Wat gebeurt er met retourbestellingen van kleding?
21/10 18u15  Hoe zat het ook alweer met de donorwet? Nog geen twee minuten duurt het om je donorkeuze kenbaar te maken. Toch heeft meer dan de helft van de Nederlanders nog niet laten weten of ze hun organen willen afstaan na het overlijden.
21/10 18u00  Dit zijn de meest gemaakte taalfouten op social media Op social media neemt niet iedereen de grammatica-en spellingregels even serieus. Zoals ieder jaar publiceert het bedrijf OBI4 maandag een overzicht van de meest gemaakte fouten op social media.
21/10 16u45  Geld lenen voor huis makkelijker voor tweeverdieners Het Nibud, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, heeft het kabinet onlangs geadviseerd om de mogelijkheid tot het lenen van het geld te verruimen voor tweeverdieners die samen een huis willen kopen.
Laatste update: vandaag om 6u15
Lees meer van Metro >Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

17x Digitaal geld: alleen verbieden is niet genoeg22/10 02u15 - NRC Handelsblad: Duitsland, Frankrijk en Italië willen de libra, de digitale wereldmunt van Facebook, in Europa verbieden.
16x Leuk zo’n Tesla, tot het scherm het begeeft22/10 05u15 - BN/DeStem: Het leek zo mooi en vooruitstrevend: Tesla heeft heel veel functies van zijn auto’s ondergebracht in een reusachtig beeldscherm. Maar nu bij oudere Tesla’s dit scherm het plotseling blijkt te kunnen begeven, zijn de problemen groot. De elektrische auto’s worden er praktisch onbruikbaar door en kunnen zelfs niet meer opgeladen worden.
16x Ambitieuze Nederlandse Pine wil te veel22/10 02u15 - NRC Handelsblad: Met slechts zeven ontwikkelaars bouwde het Nederlandse gamebedrijf Twirlbound de afgelopen jaren aan de ambitieuze open world-game Pine.
16x Na de boeren trekken nu de bouwers naar het Malieveld22/10 01u15 - Trouw: Ook de bouwers vinden het tijd om in actie te komen, in navolging van de boeren trekken ook zij op woensdag 30 oktober naar het Malieveld. De bouwers vrezen voor hun voortbestaan als Den Haag niet duidelijk kiest in de problematiek rond stikstof en Pfas.
16x Pizza-baas verbaasd: ‘Waarom laat politie kans op heterdaad-aanhouding om vals geld lopen?’22/10 00u15 - Gelderlander: CULEMBORG - Als de politie na een telefoontje van pizzeria-eigenaar Fabian de Lima Schepens meteen adequaat had gereageerd, had zij tot twee keer toe een valsemunter kunnen betrappen. Op heterdaad dus. Maar tot twee keer toe kreeg de pizzabaas te horen dat er geen acute noodsituatie was. En dat hij maar achteraf aangifte moest doen als er inderdaad met vals geld betaald was.
16x Diplomatieke immuniteit op de schop na verkeersdrama22/10 00u00 - De Telegraaf: Groot-Brittannië wil de regels herzien die de diplomatieke immuniteit regelen voor Amerikaans personeel op een luchtmachtbasis. De stap komt nadat een man op zijn motor in botsing was gekomen met een auto waarin de vrouw van een Amerikaanse diplomaat reed.
15x Noord-Ierland legaliseert homohuwelijk en recht op abortus22/10 01u45 - Nu.nl: Noord-Ierland heeft in de nacht van maandag op dinsdag zowel het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht als het recht op abortus gelegaliseerd. In het land klonk al langer kritiek vanuit kerkleiders en lokale politici op de aangekondigde wetswijzigingen.
15x Toeristisch Nederland dringt top 10 binnen van 'landen om te bezoeken'22/10 01u00 - Nu.nl: Nederland is door reisorganisatie Lonely Planet in de top 10 landen geplaatst die toeristen moeten bezoeken in 2020. Wereldwijd zijn er volgens de organisatie zes landen nóg mooier. Het Zuid-Aziatische Bhutan staat bovenaan de lijst, op de voet gevolgd door Engeland en Noord-Macedonië.
15x Trump: klein aantal militairen blijft in Syrië21/10 23u45 - De Telegraaf: De Amerikaanse president Donald Trump zei maandag dat een klein aantal Amerikaanse militairen in Syrië achterblijft. Sommigen bij de grens met Jordanië en anderen worden ingezet om olievelden te beveiligen.
15x Is Sylvie Meis verloofd?21/10 23u45 - De Telegraaf: Het lijkt erg goed te gaan tussen Sylvie Meis en haar laatste liefde Niclas Castello. Volgens de laatste geruchten zou de diva namelijk voornemens zijn in het huwelijksbootje te stappen met de de Duitse kunstenaar.

Statistieken

Artikels:
27602
Gelezen:
7977
Aantal lezers nu:
41


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven