dinsdag 11 december 2018, week 50


U bent nu hier: Wetenschap | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 1u30
 

Gazet van Antwerpen: Wetenschap

Verbergen Tonen
11/12 01u15  “Alles wat ik verkoop is van kurk als ode aan mijn vader” Antwerpen Centraal heeft er met Captain Cork een nieuwe winkel bij. Ina De Quint (33) uit Merksem verkoopt er producten gemaakt uit Portugese kurkeik. “Een veganistische, ecologische en duurzame stof met dezelfde kwaliteiten als leder.”
11/12 01u15  Beeldje dat overleden mama maakte teruggevonden dankzij oproep: “Nooit gedacht dat zo veel mensen zouden meeleven” Floor en Mies Leemans hebben het beeldje opgespoord dat hun in september overleden mama maakte voor het kunstproject ­Coming World ­Remember Me. “Woensdag rijden we naar ­Ruddervoorde (Oostkamp) om het op te ­halen”, glundert Floor.
10/12 23u15  “Aartsmoeilijke gesprekken” in Antwerpen volgens sp.a-top Zowel Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws als onderhande­laarster Yasmine Kherbache heeft maandag op de moeilijke coalitiegesprekken gewezen. De discussie over het Marrakesh-akkoord en de socialemediacampagne van N-VA maakten het er blijkbaar niet eenvoudiger op aan de onderhandelingstafel.
10/12 23u00  ‘Slimste Mens’-kandidaten onthullen hun all-time crush aan Vlaanderen Heb je ‘De Slimste Mens ter Wereld’ gemist? Met deze samenvatting ben je weer helemaal mee. VRT-presentatrice Annelies Van Herck mocht de aftrap geven in de eerste aflevering van de finaleweken.
10/12 23u00  Venus Williams breekt na elf jaar met coach Venus Williams (WTA 38) zet de samenwerking met trainer David Witt stop. De 45-jarige Amerikaan was elf jaar lang de coach van de voormalige nummer één van de wereld.
10/12 22u30  Marc Wilmots is (alweer) lyrisch over Axel Witsel en onthult ziekte vlak voor EK 2016: “Een jaar mee gesukkeld” Marc Wilmots heeft nog eens van zich laten horen. In een “open gesprek” met Eleven Sports had de ex-bondscoach het onder andere over Axel Witsel.
10/12 22u15  Bloemen voor Manu en Adil na dodelijke crash op Ruggeveldlaan Vrienden en collega’s hebben de voorbije dagen massaal bloemen, kaarsjes en boodschappen achtergelaten op de plaats van de dodelijke crash vrijdagnacht in de Ruggeveldlaan in Deurne. Daarbij kwamen Manu Ravigot en Adil, een vriend van hem, om het leven.
10/12 22u00  Theo Francken neemt week verlof voor hij opnieuw burgemeester van Lubbeek wordt Theo Francken zal zijn ambt als burgemeester van Lubbeek pas volgende week of de week nadien opnieuw opnemen. Dat heeft waarnemend burgemeester Tania Roskams (N-VA), die de burgemeestersjerp van Francken eind 2014 overnam na diens aantreden als staatssecretaris voor Asiel en Migratie, maandagavond aan Belga laten weten.
10/12 22u00  Franse president Macron belooft stijging minimumloon na zware protesten van ‘gele hesjes’ De Franse president Emmanuel Macron heeft beloofd dat het minimumloon met 100 euro per maand wordt opgetrokken. De maatregel zal de werkgevers niets kosten, zo zei hij maandagavond in een dertien minuten durende televisietoespraak over de eisen van de “gele hesjes”. Macron liet ook weten een “sociale en economische noodtoestand” te zullen afkondigen.
10/12 21u15  Franse president Macron belooft stijging van minimumloon met 100 euro De Franse president Emmanuel Macron heeft beloofd dat het minimumloon met 100 euro per maand wordt opgetrokken. De maatregel zal de werkgevers niets kosten, zo zei hij maandagavond in een dertien minuten durende televisietoespraak over de eisen van de “gele hesjes”. Macron liet ook weten een “sociale en economische noodtoestand” te zullen afkondigen.
10/12 20u30  Felle aanvaring tussen Stef Wauters en Theo Francken, live tijdens VTM Nieuws Tijdens het VTM Nieuws kwam het tot een bitse confrontatie tussen anker Stef Wauters en gewezen staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).
10/12 20u00  Barcelona-trainer Valverde gunt Luis Suarez rust in de Champions League tegen Tottenham Luis Suarez zal met Barcelona niet spelen in de wedstrijd tegen Tottenham, dinsdag op de zesde speeldag van de Champions League. Barça-trainer Ernesto Valverde bevestigde maandag dat de Uruguayaanse aanvaller rust krijgt.
10/12 20u00  Lotto Soudal maakt Gerben Thijssen en Brent Van Moer profrenners in 2019 Op 1 juli volgend jaar maken Gerben Thijssen (20) en Brent Van Moer (20) de overstap van het U23-team van Lotto Soudal naar de WorldTour-ploeg. Thijssen veroverde dit jaar de Belgische titel bij de beloften op de weg en Van Moer behaalde zilver op het WK tijdrijden voor beloften. Beide renners zijn momenteel met de WorldTour-ploeg mee op stage in Mallorca.
10/12 20u00  Verzet tegen coalitie met N-VA groeit bij Antwerpse sp.a: verkozenen dreigen als onafhankelijken te zetelen Als de socialisten in een coalitie stappen met N-VA zonder stevige toezeggingen, dreigt Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws opgezadeld te zitten met dissidentie bij zijn verkozenen. De Marrakesh-campagne van N-VA deed bij enkele van de zes verkozen sp.a-raadsleden de deur dicht. Het risico groeit dat één of meerderen als onafhankelijken gaan zetelen. De coalitie van N-VA, sp.a en Open Vld zou dan starten met een krappe meerderheid.
10/12 19u45  Brons op het vorige EK en vierde plek op het WK, maar Belgian Cats zitten niet in pot 1 bij loting voor EK basketbal De Belgische basketbalvrouwen kunnen op het komende EK basketbal 2019, dat zal doorgaan van 27 juni tot 7 juli 2019 in Servië, een moeilijke loting verwachten. De Belgian Cats hebben hun status als reekshoofd verloren en verzeilen zo in pot 2 bij de loting van woensdagmiddag.


De Standaard: Wetenschap

Verbergen Tonen
10/12 22u45  Ook ruimtesonde Voyager-2 heeft ons zonnestelsel verlaten De Amerikaanse sonde Voyager-2 heeft ons zonnestelsel verlaten. Dat heeft de Nasa bekendgemaakt. Zijn tweelingbroer Voayger-1 ging hem voor.
10/12 22u30  Lynn Van Royen en Peter Van den Begin winnen Vlaamse Televisie Ster Lynn Van Royen en Peter Van den Begin hebben een Vlaamse Televisie Ster gewonnen.
10/12 22u15  May zoekt bijkomende garanties over Ierse backstop De Britse premier Theresa May heeft in het Lagerhuis bevestigd dat de cruciale stemming over het Brexit-akkoord wordt uitgesteld. Ze gaat bijkomende garanties zoeken voor de Ierse backstop-regeling.
10/12 22u00  Deel Antwerpse SP.A verzet zich tegen N-VA Als de Antwerpse SP.A in een coalitie stapt met de N-VA zónder stevige toezeggingen, dreigen enkele socialisten als onafhankelijke te gaan zetelen.
10/12 21u45  Michel: 'Ik ga doen wat ik beloofd heb: het parlement raadplegen' Charles Michel, nu premier van een minderheidsregering, vertegenwoordigt ons land vandaag op de VN-top in Marrakech. Hoe verloopt het verder? Wat roert er in de Wetstraat? Volg het hier.
10/12 20u45  Macron belooft verhoging minimumloon na protest gele hesjes De Franse president Emmanuel Macron heeft in een televisietoespraak maatregelen beloofd na weken van gewelddadige protesten.
10/12 20u15  Barcelona-trainer Valverde gunt Luis Suarez rust in de Champions League tegen Tottenham Luis Suarez zal met Barcelona niet spelen in de wedstrijd tegen Tottenham, dinsdag op de zesde speeldag van de Champions League. Barça-trainer Ernesto Valverde bevestigde maandag dat de Uruguayaanse aanvaller rust krijgt.
10/12 20u15  Lotto Soudal maakt Gerben Thijssen en Brent Van Moer profrenners in 2019 Op 1 juli volgend jaar maken Gerben Thijssen (20) en Brent Van Moer (20) de overstap van het U23-team van Lotto Soudal naar de WorldTour-ploeg. Thijssen veroverde dit jaar de Belgische titel bij de beloften op de weg en Van Moer behaalde zilver op het WK tijdrijden voor beloften. Beide renners zijn momenteel met de WorldTour-ploeg mee op stage in Mallorca.
10/12 20u00  Komeet vliegt redelijk dicht voorbij aarde Wie de komende dagen naar de hemel kijkt, kan mogelijk een komeet zien.
10/12 19u45  Brons op het vorige EK en vierde plek op het WK, maar Belgian Cats zitten niet in pot 1 bij loting voor EK basketbal De Belgische basketbalvrouwen kunnen op het komende EK basketbal 2019, dat zal doorgaan van 27 juni tot 7 juli 2019 in Servië, een moeilijke loting verwachten. De Belgian Cats hebben hun status als reekshoofd verloren en verzeilen zo in pot 2 bij de loting van woensdagmiddag.
10/12 19u45  LIVE. Michel: 'Ik ga doen wat ik beloofd heb: het parlement raadplegen' Charles Michel, nu premier van een minderheidsregering, vertegenwoordigt ons land vandaag op de VN-top in Marrakech. Hoe verloopt het verder? Wat roert er in de Wetstraat? Volg het hier.
10/12 19u30  Brussels Airlines scoort zwak in milieuranking van vliegmaatschappijen Met het aantal afgelegde kilometers steeg vorig jaar ook opnieuw de CO2-uitstoot door luchtvaart. Brussels Airlines scoort opvallend slecht.
10/12 19u30  De Wever: ‘Democratie niet zomaar opzijschuiven’ N-VA-voorzitter Bart De Wever vindt het niet meer dan logisch dat de regering opnieuw het vertrouwen vraagt nu zijn partij is weggevallen.
10/12 19u15  Ticketprijzen Taj Mahal vervijfvoudigd voor Indiërs Indische bezoekers moeten voortaan 250 roepies neertellen voor een toegangsticket voor de Taj Mahal. Voorheen was dat 50 roepies. De forse prijsverhoging moet bezoekers afschrikken.
10/12 19u15  De Block: 'Quota voor asielzoekers zijn nog niet herbekeken' Charles Michel, nu premier van een minderheidsregering, vertegenwoordigt ons land vandaag op de VN-top in Marrakech. Hoe verloopt het verder? Wat roert er in de Wetstraat? Volg het hier.
Laatste update: maandag 10 december 2018, 22u45
Lees meer van De Standaard: Wetenschap >

Het Laatste Nieuws: Wetenschap

Verbergen Tonen
10/12 19u45  Koralen van Groot Barrièrerif die ‘verbleking’ overleven zijn resistenter Koralen van het Australische Groot Barrièrerif die ‘verbleking’ hebben overleefd, zijn resistenter tegen de opwarming van het zeewater. Dat melden...
10/12 17u45  Topmerken uit modewereld bereid steentje bij te dragen aan strijd tegen klimaatopwarming Grote actoren uit de internationale modewereld en topmerken als Burberry, Adidas en H&M hebben zich in Katowice, waar momenteel de VN-conferentie...
10/12 16u15  Medische rariteit: patiënt hoest enorme bloedklonter op met exacte vorm van luchtpijptakken Een 36-jarige hartpatiënt op intensieve zorgen heeft een uiterst zeldzame bloedklonter opgehoest. Professoren van de University of California...
10/12 16u00  In 1977 gelanceerde Voyager 2 heeft ons zonnestelsel verlaten Na meer dan veertig jaar onafgebroken vliegen, heeft de Amerikaanse ruimtesonde Voyager 2 ons zonnestelsel verlaten. Dat gebeurde op 5 november,...
10/12 12u00  Artsen UZ Gent transplanteren voor het eerst in België ‘gelegenheidsbaarmoeder’ bij jonge vrouw Artsen van het UZ Gent hebben voor het eerst in België een baarmoeder getransplanteerd, zodat een jonge vrouw met een genetische afwijking toch...
10/12 11u45  Artsen UZ Gent transplanteren voor het eerst in België baarmoeder bij jonge vrouw Artsen van het UZ Gent hebben voor het eerst in België een baarmoeder getransplanteerd, zodat een jonge vrouw met een genetische afwijking toch...
10/12 05u15  Gentse vrouw krijgt elke dag vos op bezoek Vossen zijn schuwe dieren, en toch krijgt Evelyne Bos uit Gent er elke dag één op bezoek. “Baby, zoals ik het jonge vrouwtje heb genoemd, staat...
10/12 04u45  Brussels Airlines is een van meest vervuilende vliegmaatschappijen ter wereld Uit een nieuwe ranking van de Duitse milieuwaakhond Atmosfair blijkt dat Brussels Airlines bij de meest milieuvervuilende luchtvaartmaatschappijen...
09/12 13u30  Een aai over hun kop vinden honden en katten niet zo leuk als jij denkt Je hond gaat ervan kwispelen, je kat gaat ervan spinnen: aaien. Hoe komt dat?
09/12 08u45  Lancering van Amerikaanse spionagesatelliet halve seconde voor ontbranding afgebroken De lancering vanop de Californische basis Vandenberg van een zware Delta-draagraket met een ultrageheime Amerikaanse spionagesatelliet, is op het...
09/12 03u45  Hond wacht maand lang op baasje aan afgebrande woning Een hond die de vreselijke natuurbranden in Noord-Californië overleefde, heeft bijna een maand op zijn baasje gewacht aan de ruïnes van hun woning.
08/12 17u30  Opkuis van plastic soep in oceanen stuit na 1 maand al op probleem Om iets te doen aan de plastic soep in de oceanen, werd het project ‘Ocean Cleanup’ opgestart. Daarbij zou een barrière die in het water werd...
08/12 06u00  Belgische ondernemers investeren 100 miljoen euro in kankeronderzoek Een twintigtal Belgische ondernemers waaronder Marc Coucke, Filip Balcaen, Christian Van Thillo en Alexander Van Damme leggen 100 miljoen euro op...
08/12 04u15  China lanceert sonde die donkere zijde van de maan moet verkennen China heeft vandaag de eerste sonde ooit gelanceerd die de achterzijde van de maan moet gaan verkennen. De missie maakt deel uit van het ambitieuze...
08/12 03u15  Australiër krijgt vijf maanden cel voor brutale moord op kangoeroe Een 28-jarige Australische man vliegt voor vijf maanden naar de gevangenis voor de foltering van en moord op een kangoeroe. De gewelddadige aanval...
Laatste update: maandag 10 december 2018, 19u45
Lees meer van Het Laatste Nieuws: Wetenschap >

NRC.nl: Wetenschap

Verbergen Tonen
11/12 00u15  Meisjes stijgen vaker boven schooladvies uit dan jongens – die structuur missen Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek deze dinsdag. Er werd gekeken naar leerlingen die niet bleven zitten.
10/12 23u15  Hoeveel ruimte krijgt May? Na haar uitstel van de cruciale Brexit-stemming, kondigde May een bezoek aan Rutte aan.
10/12 23u00  Zin ‘Doe-bloem-op-die-bakplaat!” schreeuwde mijn neefje (10) tegen de televisie, gevolgd door „Serranoham kan ECHT niet meer!” We keken Heel Holland Bakt.
10/12 23u00  ‘Mijn enige zorg bent u’, zegt Macron tegen de Fransen De Franse president Macron wil met een reeks koopkrachtmaatregelen de crisis in zijn land bezweren.
10/12 22u00  Een fit hert doodschieten valt niet mee Massale afschot. Zo heet doden van 1.830 herten. De boswachters raakten er maandag drie.
10/12 20u15  In Utrecht is de Dom-hoogte niet langer heilig Net als andere grote steden heeft nu ook Utrecht plannen aangekondigd voor woontorens – zelfs hoger dan de Dom.
10/12 19u45  Portugal lost laatste lening bij IMF af Het IMF verstrekte in 2011 26 miljard euro aan Portugal. Het land moet nog wel andere leningen aan de Europese Unie aflossen.
10/12 19u45  Oud-Nissan-topman wacht proces af in onverwarmde isoleercel Voormalig Nissan-baas Carlos Ghosn kan een maximale celstraf van tien jaar krijgen. Zijn arrestatie heeft veel achterdocht opgeroepen.
10/12 19u30  Ook Utrecht bouwt straks de hoogte in Net als andere grote steden heeft nu ook Utrecht plannen aangekondigd voor woontorens – zelfs hoger dan de Dom.
10/12 19u30  Beau van Erven Dorens verkozen tot Omroepman 2018 Mediavakblad Broadcast Magazine prijst Van Erven Dorens vooral omdat hij zichzelf „opnieuw heeft uitgevonden”.
10/12 19u00  Diplomaten gedragen zich in Marrakesh als soldaten aan het front tegen nepnieuws In Marrakesh overheerst de woede over de valse informatie die over het migratiepact is verspreid.
10/12 18u30  Bij roofkunst staat belang slachtoffer altijd voorop De kritiek op het Nederlands roofkunstbeleid is suggestief en berust niet op feiten, schrijft Alfred Hammerstein.
10/12 18u30  Hippiemythe rond Facebook brokkelt in rap tempo af Facebook veinst nog altijd ‘goede bedoelingen’. Marleen Stikker en Gijs Boerwinkel ontrafelen vier mythes over de inforeus.
10/12 18u15  Joden voelen zich steeds onveiliger in Europa In een uitgebreid Europa-breed onderzoek zeggen negen op de tien Joden dat ze vaker met antisemitisme te maken krijgen, ook online.
10/12 18u00  Beau van Erven Dorens Omroepman 2018 Mediavakblad Broadcast Magazine prijst Van Erven Dorens vooral omdat hij zichzelf „opnieuw heeft uitgevonden”. „Verguisd en vergeten, maar in 2018 weer helemaal opgestaan.”
Laatste update: vandaag om 0u15
Lees meer van NRC.nl: Wetenschap >

GezondheidsNet

Verbergen Tonen
11/12 00u00  MRI verbetert opsporing van prostaatkanker Door de inzet van de MRI hoeft een groot deel van de mannen geen weefselprik (ook wel prostaatprik). Dit blijkt uit onderzoeksresultaten van de 4M-studie, die zijn verschenen in het medische tijdschrift European Urology.
08/12 00u00  Maagband kan darmproblemen veroorzaken Na het plaatsen van een maagband kunnen patiënten ernstige darmproblemen krijgen, ook vele jaren na plaatsing kan dit nog gebeuren. Dit constateert het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten.
07/12 00u00  Hersenen merken niet dat bier alcoholvrij is Bierdrinkers krijgen dezelfde hoeveelheid voldoening van alcoholvrij bier als van alcoholhoudend bier. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research, verschenen in het tijdschrift Chemical Senses. Het is voor het eerst dat deze beloningsreactie werd onderzocht.
07/12 00u00  Griepprik geldt ook voor kankerpatiënten Borstkankerpatiënten die chemotherapie krijgen, worden geadviseerd om een aantal dagen na de chemokuur zich te laten vaccineren. Dit blijkt uit onderzoek van internist-oncoloog Miriam Wumkes aan de Universiteit Utrecht.
07/12 00u00  Steeds meer ongeneeslijke COPD-patiënten De verwachting is dat er binnen twintig jaar ruim 200.000 patiënten met de longziekte COPD bijkomen. Dit meldt het Longfonds in het kader van Wereld COPD-dag.
06/12 00u00  Praten over prostaatkanker nog altijd taboe Drie op de tien Nederlandse mannen - van 45 jaar en ouder - zal waarschijnlijk niet praten over prostaatkanker als ze de diagnose krijgen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Reinier Haga Prostaatkankercentrum.
05/12 00u00  Huisartsen niet alert op dierenziektes bij mensen Huisartsen zijn niet alert genoeg op dierenziektes die over kunnen slaan op mensen. Dat bepleiten meerdere deskundigen, waaronder dierenarts en microbioloog Paul Overgaauw de van de Universiteit van Utrecht en Joke van der Giessen, veterinair microbioloog bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
05/12 00u00  Ruim 2 miljoen Nederlanders met rug- en nekklachten Het aantal geregistreerde patiënten met rug- en nekklachten in Nederland is boven de twee miljoen. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het RIVM, het onderzoeksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.
04/12 00u00  'Liefde voor koffie of thee genetisch bepaald' Of je liever koffie of thee drinkt, is waarschijnlijk genetisch bepaald en heeft niet zoveel te maken met persoonlijke smaak. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, meldt het AD.
04/12 00u00  Bijna 83.000 doden door medische implantaten Tussen 2008 en 2018 zijn er 1,7 miljoen gevallen van letsel geconstateerd en bijna 83.000 mensen overleden door zogenaamde ‘veilige’ medische hulpmiddelen. Dit blijkt uit een groot internationaal onderzoek genaamd ‘Implant Files’.
Laatste update: vandaag om 0u00

Scientias

Verbergen Tonen
10/12 16u30  Deze week tot wel 100 ‘vallende sterren’ per uur te zien De Geminiden-sterrenregen piekt komende donderdag en vrijdag. In de nacht van donderdag op vrijdag zijn naar verwachting – bij helder weer – tot wel 100 meteoren per uur te zien, aldus Marc van der Sluys van Hemel.waarnemen.com. Erop uit dus! Geminiden De meteoren kunnen gerekend worden tot de op één na grootste jaarlijks terugkerende sterrenregen: […] Het bericht Deze week tot wel 100 ‘vallende sterren’ per uur te zien verscheen eerst op Scientias.nl.
10/12 14u45  Voyager 2 is de interstellaire ruimte binnengedrongen NASA heeft zojuist bekend gemaakt dat de ruimtesonde de heliosfeer verlaten heeft! Begin van de middag kon je op Scientias.nl al lezen dat het gerucht ging dat Voyager 2 in navolging van Voyager 1 de interstellaire ruimte heeft bereikt. Uitsluitsel daarover werd eind van de middag verwacht. Maar NASA heeft zojuist een persbericht vrijgegeven waarin […] Het bericht Voyager 2 is de interstellaire ruimte binnengedrongen verscheen eerst op Scientias.nl.
10/12 14u45  Wetenschap onthult hoe de fruitvlieg in jouw fruitschaal is beland De fruitvlieg veroverde dankzij Afrikaanse Bosjesmannen en hun voorkeur voor bepaalde vruchten, de wereld. De fruitvlieg is misschien wel één van de best bestudeerde soorten op aarde. En de kans is bijzonder groot dat je ‘m ook wel eens in jouw eigen fruitschaal hebt aangetroffen. Maar grappig genoeg was tot voor kort onbekend waar de […] Het bericht Wetenschap onthult hoe de fruitvlieg in jouw fruitschaal is beland verscheen eerst op Scientias.nl.
10/12 13u15  Bevindt ook Voyager 2 zich nu in de interstellaire ruimte? NASA komt vanmiddag met een update over de missie. Zou het dan eindelijk zover zijn? Op dit moment is de herfstbijeenkomst van de American Geophysical Union (AGU) in volle gang. En ook NASA geeft acte de présence met verschillende workshops en briefings. Op de site van NASA is te zien welke onderwerpen precies aan bod […] Het bericht Bevindt ook Voyager 2 zich nu in de interstellaire ruimte? verscheen eerst op Scientias.nl.
10/12 10u45  Haaien gaan liever rechtsaf als de aarde verder opwarmt De opwarming van de aarde heeft een onverwachts effect: het aantal ‘rechtshandige’ haaien neemt toe. Dat suggereert een nieuw onderzoek. Australische wetenschappers verzamelden een aantal eieren van de Port Jackson stierkophaai. De helft van de eieren werd in water gelegd dat dezelfde temperatuur had als de wateren waarin deze eieren normaliter uitkwamen. De andere helft […] Het bericht Haaien gaan liever rechtsaf als de aarde verder opwarmt verscheen eerst op Scientias.nl.
10/12 09u30  Marslander InSight ‘hoort’ de wind waaien op Mars Het is voor het eerst dat wij aardbewoners de Martiaanse wind kunnen horen waaien. Sensoren aan boord van InSight detecteerden wat NASA een ‘laag gerommel’ noemt. Dat rommelende geluid werd veroorzaakt door vibraties van de omringende lucht en vibraties van de zonnepanelen. Deze vibraties waren op hun beurt weer het resultaat van de wind die […] Het bericht Marslander InSight ‘hoort’ de wind waaien op Mars verscheen eerst op Scientias.nl.
09/12 09u15  Nieuwe ruimtemissie CHEOPS gaat verder waar planetenjagers stoppen De satelliet gaat reeds ontdekte exoplaneten nader bestuderen, in de hoop hun geheimen te kunnen ontrafelen. Het is lastig voor te stellen, maar tot ver in de jaren tachtig hadden we geen enkel bewijs voor de aanwezigheid van planeten buiten ons zonnestelsel. Pas in 1989 kwamen astronomen met de eerste aanwijzing voor het bestaan van […] Het bericht Nieuwe ruimtemissie CHEOPS gaat verder waar planetenjagers stoppen verscheen eerst op Scientias.nl.
08/12 09u15  Hete pepers: een nieuw wapen in de strijd tegen obesitas? Ben je te zwaar en houd je van pittig eten? Dan heb je geluk. Wetenschappers hebben een nieuwe en verrassende aanpak gevonden in het gevecht tegen obesitas: hete pepers. In hete peper zit een stof die ervoor zorgt dat je meer vet verbrandt. Daardoor kun je hetzelfde blijven eten en toch afvallen. In Amerika wordt […] Het bericht Hete pepers: een nieuw wapen in de strijd tegen obesitas? verscheen eerst op Scientias.nl.
07/12 18u30  Astronaut maakt fantastisch filmpje van de Sojoez-lancering Alexander Gerst filmde de lancering vanuit het ISS. Het resultaat is geweldig. “Onze vrienden, onderweg naar hier,” zo schrijft Gerst op Twitter, waar hij het prachtige filmpje deelt. “Ik kan nog steeds niet bevatten dat mensen op het puntje van die eenzame witte streep naar de grote zwarte ruimte reizen.” Our friends, on the way […] Het bericht Astronaut maakt fantastisch filmpje van de Sojoez-lancering verscheen eerst op Scientias.nl.
07/12 16u30  Mogelijk een enorm aantal baby-planeten ontdekt Rond jonge sterren in het sterrenbeeld Stier zijn verrassend veel aanwijzingen gevonden voor de aanwezigheid van piepjonge planeten. Dat melden onderzoekers in dit paper. Hun studie wijst erop dat superaardes en planeten ter grootte van Neptunus rond jonge sterren veelvuldiger dan gedacht het levenslicht zien. Het onderzoek De onderzoekers bestudeerden 32 jonge sterren in een […] Het bericht Mogelijk een enorm aantal baby-planeten ontdekt verscheen eerst op Scientias.nl.
07/12 15u15  The Ocean Cleanup stuit op een probleem Het systeem vangt het plastic, maar slaagt er niet in om het vast te houden. Dat blijkt uit een update die op de website van The Ocean Cleanup is verschenen. “We hebben geobserveerd dat plastic het systeem verlaat nadat het is verzameld,” zo schrijft Boyan Slat, oprichter en CEO van The Ocean Cleanup. Testfase Hoewel […] Het bericht The Ocean Cleanup stuit op een probleem verscheen eerst op Scientias.nl.
07/12 13u15  Gekko’s kunnen ook op water lopen Dat hebben onderzoekers ontdekt. En natuurlijk hebben ze uitgezocht hoe de reptielen dat voor elkaar krijgen. Wetenschapper Ardian Jusufi zag het voor zijn ogen gebeuren toen hij in het zuidoosten van Azië was: gekko’s renden daar letterlijk met een snelheid van zo’n 1 meter per seconde over water heen. Schijnbaar moeiteloos liepen ze vanaf het […] Het bericht Gekko’s kunnen ook op water lopen verscheen eerst op Scientias.nl.
07/12 10u45  Arctisch zee-ijs wordt sneller dik in de winter En dat vertraagt de ondergang van het Arctisch zee-ijs. In de afgelopen decennia is het Arctische gebied razendsnel – ongeveer twee keer sneller dan de rest van de planeet – opgewarmd. En de effecten daarvan worden met name goed zichtbaar als we kijken naar de omvang van het zee-ijs. Vandaag de dag ligt er aan […] Het bericht Arctisch zee-ijs wordt sneller dik in de winter verscheen eerst op Scientias.nl.
07/12 09u00  China stuurt vandaag een lander en rover naar de achterzijde van de maan Het is de allereerste missie naar de achterkant van onze natuurlijke satelliet. Na jaren van voorbereiding moet het vandaag gebeuren: de Chinese ruimtevaartorganisatie lanceert de Chang’e 4-lander en -rover. De lancering staat gepland voor 19.30 uur (Nederlandse tijd). Satelliet Het is een behoorlijk baanbrekende missie, omdat deze zich in tegenstelling tot alle andere maanmissies aan […] Het bericht China stuurt vandaag een lander en rover naar de achterzijde van de maan verscheen eerst op Scientias.nl.
06/12 20u15  Opgeblazen exoplaneet ontdekt De exoplaneet – die rijk is aan helium – heeft wel wat weg van een ballon. De planeet – HAT-P-11b – bevindt zich op 124 lichtjaar afstand van de aarde en is ongeveer net zo groot als Neptunus. De afstand tussen de planeet en zijn moederster is ongeveer 20 keer kleiner dan de afstand tussen […] Het bericht Opgeblazen exoplaneet ontdekt verscheen eerst op Scientias.nl.
Laatste update: maandag 10 december 2018, 16u30
Lees meer van Scientias >

Nu.nl Wetenschap

Verbergen Tonen
10/12 19u00  Koraal dat verbleking overleeft beter bestand tegen klimaatverandering Wetenschappers hebben ontdekt dat het koraal van de Great Barrier Reef niet alleen zichzelf kan herstellen van verbleking, maar daarna ook beter bestand is tegen klimaatverandering.
10/12 16u00  NASA bevestigt dat ruimtesonde Voyager 2 zonnestelsel heeft verlaten De Amerikaanse ruimtesonde Voyager 2 heeft na meer dan veertig jaar onafgebroken vliegen ons zonnestelsel verlaten.
10/12 09u00  Eeuwenoud rijtuig opgegraven in Chinese provincie Hebei Een 2.500 jaar oud rijtuig is door archeologen opgegraven in de Chinese provincie Hebei, meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua. Het luxe voertuig stamt uit het tijdperk van de Oostelijke Zhou-dynastie die duurde van 770 tot 256 voor Christus.
10/12 03u15  Eeuwenoud rijtuig opgegraven in China In de Chinese provincie Hebei is een 2.500 jaar oud rijtuig opgegraven door archeologen. Het luxe voertuig stamt uit het tijdperk van de Oosterlijke Zhou dynastie die duurde van 770 tot 256 voor Christus. Dat meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua.
08/12 15u15  China onderzoekt de donkere kant van de maan met sonde De Chinese ruimtevaartorganisatie CASC heeft vrijdag om 19.30 uur Nederlandse tijd de Chang'e 4-lander naar de donkere kant van de maan gestuurd. Het is de eerste keer dat een lander aan deze kant van de maan terecht moet komen.
08/12 09u30  Hoe eenzaamheid ook nuttig kan zijn: 'Het is een beschermingsmechanisme' Eenzaamheid is niet alleen iets voor ouderen. Je kunt je ook eenzaam voelen als je jong bent en barst van de vrienden. Het gevoel is rot, maar eenzaamheid kan ook nuttig zijn, schrijft Quest.
07/12 21u30  Hoe erg is het om je eenzaam te voelen? Eenzaamheid is niet alleen iets voor ouderen. Je kunt je ook eenzaam voelen als je jong bent en barst van de vrienden. Het gevoel is rot, maar eenzaamheid kan ook nuttig zijn, schrijft Quest.
07/12 17u30  Onderzoekers: 'Tekenen beter voor onthouden dan opschrijven' Wie iets moet onthouden, kan dit beter tekenen dan opschrijven. Met name ouderen hebben hier baat bij, stellen onderzoekers van de Universiteit van Waterloo. Zij hopen dat de onderzoeksresultaten mensen met dementie kunnen helpen.
07/12 17u30  China lanceert 's werelds eerste lander naar donkere kant maan De Chinese ruimtevaartorganisatie CASC heeft vrijdag om 19.30 uur Nederlandse tijd de Chang'e 4-lander naar de donkere kant van de maan gestuurd. Het is de eerste keer dat een lander aan deze kant van de maan terecht moet komen.
07/12 17u30  Zo moet The Ocean Cleanup de oceaan schoner maken The Ocean Cleanup gaat beginnen. Het project moet binnen vijf jaar 50 procent van de plasticsoep tussen Hawaï en Californië opruimen. Maar hoe werkt het?
07/12 17u30  NUcheckt: Oppassen mogelijk gunstig voor levensverwachting opa en oma NU.nl checkt dagelijks berichten op betrouwbaarheid. Bewering: 'Oppassen op je kleinkinderen zorgt ervoor dat je langer leeft.'
07/12 17u30  Blik op de ruimte: 'Kraamkamer' voor superaardes en ballonachtige planeet Zowel op aarde als in de ruimte wordt druk gezocht naar sterrenstelsels, sterren, planeten en uiteindelijk buitenaards leven. In deze wekelijkse rubriek volgen we het nieuws over de belangrijkste onderzoeken.
06/12 11u00  Onderzoekers: Kind na jarenlang verblijf in Nederland uitzetten schadelijk Het uitzetten van kinderen na een jarenlang verblijf in Nederland is volgens tientallen wetenschappers schadelijk en onverantwoord. Alleen al de chronische stress waaraan kinderen worden blootgesteld als ze jarenlang het risico lopen om het land uit te moeten, kan onder meer ernstige gevolgen voor hun hersenontwikkeling hebben.
06/12 10u00  Onderzoekers: 'Kind na jarenlang verblijf in Nederland uitzetten schadelijk' Het uitzetten van kinderen na jarenlang verblijf in Nederland is volgens tientallen wetenschappers schadelijk en onverantwoord. Alleen al de chronische stress waaraan kinderen worden blootgesteld als ze jarenlang het risico lopen om het land uit te moeten, kan onder meer ernstige gevolgen hebben voor hun hersenontwikkeling.
05/12 21u45  Falcon 9-raket SpaceX mist voor het eerst landing op land Het is het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX voor het eerst niet gelukt om de eerste trap van een Falcon 9-raket na lancering terug op land te zetten.
Laatste update: maandag 10 december 2018, 19u00
Lees meer van Nu.nl Wetenschap >Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

9x MRI verbetert opsporing van prostaatkanker11/12 00u00 - GezondheidsNet: Door de inzet van de MRI hoeft een groot deel van de mannen geen weefselprik (ook wel prostaatprik). Dit blijkt uit onderzoeksresultaten van de 4M-studie, die zijn verschenen in het medische tijdschrift European Urology.
7x Meisjes stijgen vaker boven schooladvies uit dan jongens – die structuur missen11/12 00u15 - NRC.nl: Wetenschap: Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek deze dinsdag. Er werd gekeken naar leerlingen die niet bleven zitten.
6x “Alles wat ik verkoop is van kurk als ode aan mijn vader”11/12 01u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Antwerpen Centraal heeft er met Captain Cork een nieuwe winkel bij. Ina De Quint (33) uit Merksem verkoopt er producten gemaakt uit Portugese kurkeik. “Een veganistische, ecologische en duurzame stof met dezelfde kwaliteiten als leder.”
5x Beeldje dat overleden mama maakte teruggevonden dankzij oproep: “Nooit gedacht dat zo veel mensen zouden meeleven”11/12 01u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Floor en Mies Leemans hebben het beeldje opgespoord dat hun in september overleden mama maakte voor het kunstproject ­Coming World ­Remember Me. “Woensdag rijden we naar ­Ruddervoorde (Oostkamp) om het op te ­halen”, glundert Floor.
3x Hoeveel ruimte krijgt May?10/12 23u15 - NRC.nl: Wetenschap: Na haar uitstel van de cruciale Brexit-stemming, kondigde May een bezoek aan Rutte aan.
3x “Aartsmoeilijke gesprekken” in Antwerpen volgens sp.a-top10/12 23u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Zowel Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws als onderhande­laarster Yasmine Kherbache heeft maandag op de moeilijke coalitiegesprekken gewezen. De discussie over het Marrakesh-akkoord en de socialemediacampagne van N-VA maakten het er blijkbaar niet eenvoudiger op aan de onderhandelingstafel.
3x Venus Williams breekt na elf jaar met coach10/12 23u00 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Venus Williams (WTA 38) zet de samenwerking met trainer David Witt stop. De 45-jarige Amerikaan was elf jaar lang de coach van de voormalige nummer één van de wereld.
2x Zin10/12 23u00 - NRC.nl: Wetenschap: ‘Doe-bloem-op-die-bakplaat!” schreeuwde mijn neefje (10) tegen de televisie, gevolgd door „Serranoham kan ECHT niet meer!” We keken Heel Holland Bakt.
2x ‘Mijn enige zorg bent u’, zegt Macron tegen de Fransen10/12 23u00 - NRC.nl: Wetenschap: De Franse president Macron wil met een reeks koopkrachtmaatregelen de crisis in zijn land bezweren.
2x ‘Slimste Mens’-kandidaten onthullen hun all-time crush aan Vlaanderen10/12 23u00 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Heb je ‘De Slimste Mens ter Wereld’ gemist? Met deze samenvatting ben je weer helemaal mee. VRT-presentatrice Annelies Van Herck mocht de aftrap geven in de eerste aflevering van de finaleweken.

Statistieken

Artikels:
31787
Gelezen:
2184
Aantal lezers nu:
31


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven