zondag 5 april 2020, week 14


U bent nu hier: Wetenschap | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 6u15
 

Gazet van Antwerpen: Wetenschap

Verbergen Tonen
05/04 05u15  Bisschop Bonny over coronatijden: “De Vlaming is als een Brabants trekpaard: hij trekt hard, maar alleen aan zijn eigen kar” De Antwerpse bisschop Johan Bonny is nog op post, in het bisschoppelijke hoofdkwartier vlak bij de Groenplaats, waar hij ook woont. “Ik ben bij de gelukkigen”, beseft hij. “Ik woon alleen, zonder de spanningen met huisgenoten die plots moeten thuisblijven, maar er is in het gebouw altijd nog wel een beetje volk, dus ik zit ook niet in een isolement.” Volgende week moet Bonny de paasviering wel in een lege kathedraal leiden. “Ja, dat is nog nooit gebeurd. En het is heel jammer.”
05/04 05u15  Deelpunt voor doe-het-zelvers: Berlijners halen gereedschap uit de muur Een boormachine draait in zijn levensduur gemiddeld maar dertien minuten. De rest van de tijd ligt ze ergens ongebruikt in een schuif. We kunnen ons gereedschap daarom beter delen. Berlijners kunnen in metrostations en kleine winkels gereedschap uit de muur halen om onderling te delen.
05/04 05u15  Mister Bean, Mary Poppins en Bugs Bunny zitten wel nog gewoon buiten in Londen Een lockdown kan eenzaam zijn. Gelukkig mogen Londenaars nog gaan wandelen in de stad. Inwoners die een ei kwijt moeten, kunnen dat nu in het centrum gaan doen aan een bijzonder publiek. Gezelschap zoeken kan vanaf nu bij Britse filmsterren als Mister Bean, Beertje Paddington of Batman.
05/04 05u15  Onzekerheid over Lokerse Feesten Hoe langer de coronacrisis duurt, hoe meer mensen zich ook zorgen maken over de zomerfestivals. Medische specialisten stelden al vraagtekens rond Rock Werchter of Tomorrowland. Ook de organisatoren van de Lokerse Feesten wachten bang af.
05/04 05u15  Isabelle Bergman biedt haute couture juwelen aan van Antwerpse bodem Haute couture kan bijna niet zonder persoonlijk contact. Het zijn dus moeilijke tijden voor de Antwerpse Isabelle Bergman (52), die juwelen op maat maakt onder de naam Bergman Jewels. “De bestellingen heb ik tijdelijk stopgezet voor mijn eigen veiligheid, maar ik heb meer tijd om te werken aan nieuwe ontwerpen.”
05/04 05u15  BUURTREPORTAGE. Vrijdagmarkt, van bruisend plein tot verlaten vlakte: “Dat er geen markt meer is, is geleden van in de oorlog” Antwerpen is onherkenbaar geworden in coronatijd. De mensen die de stad normaal kleuren, zitten veilig binnen. Je kunt de vogels horen fluiten en een speld horen vallen. Alle bruisende pleinen zijn verlaten. Ook de Vrijdagmarkt, pal in het centrum, ligt er stilletjes bij. Het geluid van terrasgangers en museumbezoekers heeft plaats gemaakt voor burenbabbels.
05/04 05u15  Boomplantdag kan wel doorgaan: “Plantgaten op twee meter van elkaar, we lopen niet in elkaars weg” De boomplantdag die Bruno Van Orshoven van vzw Oakland zaterdag wou organiseren viel in het water door de coronamaatregelen. Dus stond hij er zaterdag helemaal alleen voor met zijn 1.700 nieuwe bomen aan het waterzuiveringsstation in Pulle. Gelukkig meldden zich nog drie Chinese vrijwilligers, die de boompjes van dit nieuw ‘coronabos’ volgens de regels van de social distance in de grond staken.
05/04 05u15  Leegte in Bobbejaanland: “Je voelt dat mensen de draad weer willen oppikken” “Als het park ’s avonds leegloopt en het lawaai van die 10.000 mensen wegebt, valt de stilte als een deken over dit park. Dat is een zalig moment.” Daniël, de enige bewoner en al dertig jaar vaste werknemer van Bobbejaanland, mijmert op de eerste dag van het nieuwe seizoen over het einde van die dag. “Ik hoor toch liever het rumoer van een vol park”, reageert directeur Yves Peeters.
05/04 05u15  Wie is wie? Raad de bekende Kempenaar op basis van zijn/haar jeugdfoto Misschien deed u het de voorbije dagen ook al, een foto uit uw kindertijd op ­Facebook plaatsen. Daar is het namelijk dé coronahype van het moment. Het inspireerde ons bij Gazet van Antwerpen tot dit artikel. We vroegen een aantal Bekende Kempenaars om ook eens in het fotoalbum van hun jeugd te duiken en ons een foto te bezorgen. Nu is het aan u om te raden wie wie is. Klik bovenaan op de foto’s om ze allemaal te bekijken.
05/04 05u15  Fossiel schedeltje van Limburgse wonderkip zet evolutie vogels op zijn kop Schedels van vogels zijn klein en broos. Dat een schedeltje van 66,7 miljoen jaar geleden nu nog bijna intact is, mag dan al een klein mirakel heten. Maar het wordt pas een ‘wonderkip’ wanneer die een nieuw licht werpt op de evolutie.
05/04 04u15  Willem Verlooy: wereldster in patisserieland ‘Made with passion by Willem Verlooy’ staat er op de kartonnen dozen waarin de patissier uit Oevel, die ook een zaak in Antwerpen heeft, zijn lekkernijen verpakt. Passie, dat is nodig als je zoals Willem uren spendeert aan het maken van chocoladen kunstwerken en ‘haute patisserie’. Voor de paasdagen werkt hij aan een pronkstuk: een chocoladen uil, volledig met de hand vervaardigd, met een buikje vol pralines. “Zoiets vraagt een beetje knutselwerk”, zegt hij zelf.
05/04 03u15  Gluren bij BV’s: De familie Verhulst speelt een spelletje en de dubbele kin van Peter Van de Veire Spelletjes spelen, met de baby gaan wandelen en het missen van vrienden: de afgelopen week zijn bekende Vlamingen druk in de weer geweest met van alles en nog wat. Zij deelden hun belevenissen op Instagram - die we graag even voor je bundelen.
04/04 23u15  Zo was het zaterdag in de Antwerpse parken: deze keer geen overrompeling Het was zaterdag de eerste dag van de paasvakantie en het mooie weer nodigde meer dan ooit uit om buiten te komen. Het beloofde dan ook een eerste echte test te worden voor de Antwerpenaren. Kon iedereen zich aan de opgelegde maatregelen houden? Geen overrompeling alvast in het Middelheim- of Nachtegalenpark, al blijken de regels niet voor iedereen even duidelijk.
04/04 22u15  Geen hoop meer om twee leden Kennedy-familie levend terug te vinden In de Verenigde Staten is de zoektocht naar de twee vermiste leden van de Kennedy-familie opgegeven. Ze zijn vermoedelijk dood, zo hebben hun nabestaanden zaterdag meegedeeld.
04/04 21u15  DISCUSSIE. Nood aan psychologische hulp is groot… hoe kan die opgevangen worden? De nabijheid van een zieke of overledene, de vrees om zelf ziek te worden, het isolement, de uitzichtloosheid van deze gezondheidscrisis… Veel mensen raken verstrikt in negatieve gevoelens. Hoe kan volgens jou de grote nood aan psychologische hulp worden opgevangen?


De Standaard: Wetenschap

Verbergen Tonen
04/04 23u15  LIVEBLOG. Limburgse ziekenhuizen bereiken limiet - Trump: 'Komende week wordt zwaarste, met veel doden' Volg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
04/04 23u15  ‘België is klaar om 10.000 testen per dag te doen’ De testcapaciteit in ons land kan opgedreven worden tot 10.000 tests per dag. Dat meldt minister Philippe De Backer (Open VLD), die de taskforce testing leidt. Ook de regionale spreiding van 20.000 testkits voor woonzorgcentra is afgesproken.
04/04 22u15  Waarom mag je wel rouwen met 15, maar slechts trouwen met 5? Vrijdagavond kregen de coronamaatregelen een update. In het Staatsblad verscheen het ministerieel besluit dat de aangescherpte maatregelen over de verspreiding van het coronavirus bevat. Opvallend: op een begrafenis mogen 15 mensen aanwezig zijn, op een huwelijk maar vijf.
04/04 22u15  John Degenkolb (Lotto-Soudal) hoopt absoluut dat Tour doorgaat: “Ik zou zelfs vijf weken Tour willen” John Degenkolb (Lotto Soudal) heeft enorm veel zin in de Ronde van Frankrijk. Dat benadrukte de Duitser zaterdag in een interview met diverse Duitse media. De Tour van dit jaar wordt ook door de coronacrisis bedreigd, maar staat momenteel nog op de kalender. “Ik zou zelfs een Tour van vijf weken willen rijden indien nodig”, liet de 31-jarige Degenkolb met lichte zin voor overdrijving noteren.
04/04 22u15  Ziekteverzekering betaalt coronatest terug, behalve voor wie zelf aandringt De ziekteverzekering zal niet alleen de noodzakelijke testen terugbetalen die een besmetting met het coronavirus kunnen bevestigen, maar ook testen die immuniteit tegen het virus aantonen. Dat bevestigt administrateur-generaal van het Riziv, Jo De Cock. De voorwaarden liggen echter nog niet vast.
04/04 21u15  LIVEBLOG. Limburgse ziekenhuizen bereiken limiet - 'België klaar voor 10.000 tests' Volg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
04/04 21u15  Grote politiecontrole, weinig inbreuken tegen coronamaatregelen De politie hield op weg naar de kust een grote actie om tweedeverblijvers weg te houden. Maar de grote meerderheid hield zich aan de coronamaatregelen. Ook in de Vlaamse Ardennen bleef de gevreesde toestroom van wielertoeristen uit.
04/04 20u15  Coronadagboek van fotograaf Nick Hannes: zaterdag, paasvakantie Een vreemde rust is neergedaald over het land. Een onzichtbare vijand ligt op de loer. De oproep tot sociale distantie houdt de mensen binnen. De ratrace stokt. Ook mijn professionele activiteiten staan on hold. Geen grootse plannen de komende weken, ik fotografeer nu thuis. Het huis, de tuin, het gezinsleven, kleine dingen. We nemen het zekere voor het onzekere en leggen onszelf huisarrest op. De verplichte onthaasting voelt niet onaangenaam aan. Maar we weten niet wat er op ons afkomt. Via Facebook verneem ik een eerste geval van besmetting in onze brede vrienden- en kennissenkring. Gezond blijven. Dat is de opdracht voor de komende weken. Vanuit zijn woonplaats in Ranst houdt fotograaf Nick Hannes een visueel dagboek bij. Elke dag post hij een stay-at-homefoto op standaard.be.
04/04 19u15  "Ingekort F1-seizoen vergroot titelkansen van Max Verstappen" Nico Rosberg denkt dat de titelkansen van Max Verstappen groter worden indien er beslist wordt om een ingekort seizoen af te werken.
04/04 19u15  Verongelukte Kobe Bryant wordt opgenomen in NBA Hall of Fame Basketballegende Kobe Bryant wordt opgenomen in de NBA Hall of Fame. Het icoon van de LA Lakers kwam op 26 januari samen met zijn dochter Gianna om het leven een helikopter. Bryant krijgt in de Hall of Fame het gezelschap van Tim Duncan en Kevin Garnett, samen goed voor 11 NBA-titels. Het trio zal vereeuwigd worden in het basketbalmuseum in Springfield.
04/04 19u15  LIVEBLOG. De Backer: 'Klaar om 10.000 tests per dag te doen' Volg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
04/04 18u15  LIVEBLOG. Wereldwijd meer dan 60.000 doden - vijfjarige overleden in VK Volg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
04/04 18u15  Geen technische werkloosheid, wel betaald verlof voor medewerkers Liverpool: “Niemand zal financieel benadeeld worden” Champions League-winnaar Liverpool heeft een groot deel van haar personeel vakantie gegeven. De medewerkers krijgen wel hun volledige salaris doorbetaald, zo benadrukte de koploper in de Premier League zaterdag.
04/04 18u15  Berchem Sport haalt Geert Emmerechts (ex-Anderlecht) terug als T1 Berchem Sport, actief in de tweede amateurdivisie, heeft zaterdag Geert Emmerechts aangesteld als nieuwe hoofdcoach voor volgend seizoen. In het najaar van 2017 was de 51-jarige oud-verdediger al eens vier maanden T1 bij de Antwerpse traditieclub.
04/04 17u15  ‘Superkern’ zet licht op groen voor GAS-boetes en belastinguitstel Op de vergadering van de zogenaamde superkern zijn negen kb’s met maatregelen om de coronacrisis te bestrijden goedgekeurd. Het ging onder meer over uitstel van betaling van belastingen en sociale bijdragen en GAS-boetes van 250 euro.
Laatste update: zaterdag 4 april 2020, 23u15
Lees meer van De Standaard: Wetenschap >

Het Laatste Nieuws: Wetenschap

Verbergen Tonen
04/04 17u15  Half man, half vrouw: deze bij heeft verschillende geslachtskenmerken Wetenschappers van het Smithsonian Tropical Research Institute hebben een opmerkelijke ontdekking gedaan: in het midden van het regenwoud op het...
04/04 13u15  Morgen 20 graden, ook volgende week veel zon en heerlijke temperaturen Het is vanmiddag rustig en vrij zacht met zon en enkele wolkenvelden bij maxima tussen 10 graden op de Ardense hoogvlakten en 15 graden in...
04/04 07u15  Zacht lenteweer tot 15 graden, kwik steekt morgen nog tandje bij De eerste dag van de paasvakantie verloopt droog en eerst wisselend bewolkt, voorspelt het KMI. In de namiddag ontstaan er opnieuw meer...
03/04 12u15  Hond pikt elke dag opnieuw de allerzachtste viervoeter uit om dutjes op te doen Even nood aan een smile op je gezicht in deze coronatijden? U vraagt, deze hond draait. Omdat de kleine Edna niet goed alleen thuis kan zitten als...
03/04 07u15  Vandaag nog wolken met kans op bui, maar de komende dagen kan het tot 22 graden (!) worden Het is nog een dagje doorbijten, maar vanaf dit weekend gaan de temperaturen de hoogte in. Dat meldt het KMI. Volgende week zit er zelfs 22 graden in.
02/04 20u15  Reeks superschattige spinnetjes ontdekt in Australië Spinnen zijn nu niet meteen ‘s werelds meest geliefde dieren, maar voor deze schattige gastjes maken we toch graag een uitzondering. Dit zijn...
02/04 18u15  90 miljoen jaar geleden was er regenwoud op Antarctica: waarom het vandaag zover niet meer mag komen Er is nieuw bewijs gevonden dat er op Antarctica ooit regenwouden waren. Resten die daarvan zijn opgediept, leren dat de temperatuur daar toen veel...
02/04 18u15  Fretten geschikt voor dierproeven naar coronavaccin Fretten kunnen mogelijk dienen als modeldieren om de infectie van het coronavirus te onderzoeken bij de mens en mogelijk als proefdieren voor een...
02/04 18u15  Duitse onderzoekers ontwikkelen methode om testcapaciteit fors op te drijven: tot 400.000 per dag Onderzoekers uit Frankfurt hebben een nieuwe methode ontwikkeld waardoor het aantal testen naar het nieuwe coronavirus explosief kan stijgen. In...
02/04 15u15  Een tekort aan geneesmiddelen dreigt: “We staan als individueel land in de wachtrij” Dreigt er een tekort aan geneesmiddelen op intensieve zorg? Ziekenhuisapotheken zien voorlopig geen acuut probleem, maar de onzekerheid over de...
02/04 14u15  Nieuwe enquête onderzoekt impact coronavirus op gezondheid Belgen (en je kan deelnemen) Stelt de Belg een doktersbezoek uit door de coronacrisis? Roken we nu meer dan voordien? En in hoeverre heeft de bevolking vertrouwen in de...
02/04 13u15  9 tips van astronauten Dirk Frimout en Frank De Winne over hoe je kunt samenleven op een zakdoek Als iemand weet hoe je op een handvol vierkante meter kan overleven, dan zijn het astronauten Frank De Winne (58) en Dirk Frimout (79). Dit zijn...
02/04 13u15  Bill Gates ziet 3 stappen waarmee VS coronavirus kan verslaan Microsoft-oprichter Bill Gates pleit in ‘The Washington Post’ voor een 3-stappenplan waarmee de VS het coronavirus kan verslaan. De miljardair, die...
02/04 12u15  Wetenschappers ontwikkelen kunstmatige intelligentie die gedachten leest en vertaalt naar tekst Gedachten lezen lijkt vandaag nog onmogelijk, maar in de toekomst kan het wel eens realiteit worden. Enkele wetenschappers zijn er immers in...
02/04 11u15  Voelt quarantaine als samenleven op een zakdoek? Negen lessen uit de ruimte Als iemand weet hoe je op een handvol vierkante meter kan overleven, dan zijn het astronauten Frank De Winne (58) en Dirk Frimout (79). Dit zijn...
Laatste update: zaterdag 4 april 2020, 17u15
Lees meer van Het Laatste Nieuws: Wetenschap >

NRC.nl: Wetenschap

Verbergen Tonen
05/04 06u15  Gevallen in China wakkeren vrees voor tweede golf aan Aanhoudende besmettingen in China en gevallen van patiënten zonder ziekteverschijnselen wakkeren vrees aan voor een tweede golf van het coronavirus in het land.
05/04 05u15  Spaanse premier Sánchez: Coronacrisis zet toekomst Europa op het spel Twee dagen voor nieuw EU-overleg over de coronacrisis, pleit de Spaanse premier Pedro Sánchez in een open brief aan de rest van Europa voor een ‘marshallplan’ voor economisch herstel. „Het is tijd om oude nationale dogma's te doorbreken.”
05/04 05u15  Negentien doden bij vuurgevecht drugsbendes in Mexico Het bloedbad is een van de ernstigste uitbarstingen van bendegeweld in Mexico dit jaar. De twee groepen waren verbonden aan het Juarezkartel en het Sinaloakartel, die elkaar bestrijden in het noordelijke grensgebied.
05/04 00u15  De wereld zonder ons Lees meer >
05/04 00u15  Fokke & Sukke Lees meer >
04/04 23u15  Kobe Bryant postuum opgenomen in Hall of Fame van NBA De verongelukte basketballegende Kobe Bryant is met onder anderen Tim Duncan en Kevin Garrett uitgekozen voor de lichting oud-spelers die in augustus worden geëerd.
04/04 22u15  Dit zijn de indrukwekkendste foto’s van deze week Terwijl het coronavirus zich deze week nog verder verspreidde, vonden in Mali parlementsverkiezingen plaats en werd in Beekse Bergen een chimpansee geboren.
04/04 22u15  '62.500 bedrijven vragen noodhulp aan bij ministerie' En verder: het RIVM meldt 164 nieuwe doden als gevolg van het coronavirus. Natuurgebieden en stranden in Nederland lijken rustig na de oproep om thuis te blijven.
04/04 21u15  Leider Afghaans-Pakistaanse tak van IS opgepakt De Pakistaan Mawlawi Abdullah, bekend als Aslam Farooqi, wordt verantwoordelijk gehouden voor de aanslag op een sikhtempel in Kabul waarbij vorige maand 25 mensen omkwamen.
04/04 21u15  Twee doden, vier gewonden bij mesaanval Frankrijk Naast de twee dodelijke slachtoffers, zijn zeker vier mensen gewond geraakt bij de mesaanval. De dader is gearresteerd.
04/04 20u15  New York meldt recordaantal doden En verder: het RIVM meldt 164 nieuwe doden als gevolg van het coronavirus. Natuurgebieden en stranden in Nederland lijken rustig na de oproep om thuis te blijven.
04/04 18u15  Kersverse Labour-leider Keir Starmer voldoet niet aan het standaardbeeld van de moderne politicus Hij won op overtuigende wijze de leiderschapsverkiezing bij Labour. Wie is Keir Starmer en wat wil de nieuwe voorman van de Britse arbeiderspartij, nu hij midden in coronacrisistijd aantreedt?
04/04 17u15  De kersverse Labour-leider Keir Starmer is een scherpe advocaat die langzaam behendig politicus werd Hij won op overtuigende wijze de leiderschapsverkiezing bij Labour. Wie is Keir Starmer en wat wil de nieuwe voorman van de Britse arbeiderspartij, nu hij midden in coronacrisistijd aantreedt?
04/04 17u15  ‘Helaas zelf ziek geworden, klotezooi’ De 45-jarige huisarts Maaike Roovers-Schellekens had al een paar dagen niet geappt En dat viel op. Tot woensdagochtend. Ping! „Ben helaas zelf ziek geworden, klotezooi.”
04/04 17u15  1.360 Nederlandse coronapatiënten op intensive care En verder: het RIVM meldt 164 nieuwe doden als gevolg van het coronavirus. In Spanje is het aantal meldingen van dodelijke slachtoffers opnieuw licht gedaald.
Laatste update: vandaag om 6u15
Lees meer van NRC.nl: Wetenschap >

GezondheidsNet

Verbergen Tonen
03/04 15u15  Corona: diabetici lijken meer risico te lopen Een kwart van de coronapatiënten die in het ziekenhuis komen te liggen, heeft diabetes. Dat blijkt uit een studie, waarover het AD vrijdag schrijft, onder de eerste honderd patiënten in het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg.
03/04 10u15  Psychische klachten verergeren door coronavirus De helft van de Nederlanders met psychische klachten ziet hun situatie verergeren door de coronacrisis. Zij hebben meer last van angsten, paniek, depressiviteit en een slechte nachtrust dan normaal en ze weten niet hoe zij de komende periode moeten doorkomen.
03/04 00u15  Hergebruik mondmaskers door desinfectie met UV-licht Desinfectie met UV-licht maakt het mogelijk om mondmaskers opnieuw te gebruiken. Dat blijkt uit onderzoek dat werd uitgevoerd in een Haarlems laboratorium. Meerdere Nederlandse ziekenhuizen gaan eind deze week al met dit systeem aan de slag.
02/04 10u15  Oproep: 'Blijf acute hart- en vaatklachten melden' Het blijkt dat de afgelopen weken het aantal patiënten dat met acute hart- en beroerteklachten bij de eerste hulp komt met 50 procent is gedaald vanwege het coronavirus. Dit melden de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC), de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN), expertisecentrum Harteraad en de Hartstichting. Zij doen een oproep om zulke acute klachten te blijven melden.
01/04 00u15  Diarree relatief veelvoorkomend symptoom COVID-19 Relatief veel COVID-19 patiënten presenteren zich ook met diarree als hoofdklacht. Dat schrijft darmgezondheid.nl dinsdag.
01/04 00u15  Veelgestelde vragen over wandelen na uitbraak corona Hieronder vind je een overzicht van een veelgestelde vragen over de impact van het coronavirus op wandelen. Waar moet je zoal op letten?
31/03 16u15  Zieke coronapatiënten krijgen antistoffen van genezen mensen In een onderzoek naar de behandeling van het coronavirus (COVID-19) krijgen zieke patiënten in het Erasmus MC deze week al plasma met antistoffen toegediend, meldt Rijnmond.
31/03 11u15  Veel zorgen en stress om coronacrisis Ruim de helft van de Nederlandse gezinnen maakt zich zorgen om het coronavirus. Sinds de uitbraak van de crisis ervaren zij meer stress, voelen zich minder vrolijk en hebben een korter lontje. Dit blijkt uit onderzoek van DirectResearch in opdracht van zorgverzekeraar Zilveren Kruis.
31/03 00u15  Nieuwe coronamaatregelen: quarantaineregel aangescherpt Premier Rutte en minister Grapperhaus kondigden vanavond in een persconferentie verscherpte maatregelen aan in de strijd tegen het coronavirus. Zo krijgen burgemeesters meer bevoegdheden om te kunnen optreden tegen mensen die ondanks alle richtlijnen samenscholen (van verboden groepsvorming is sprake als drie of meer mensen niet de 1,5 meter afstand houden, met uitzondering van mensen die een huishouden vormen).Ook wordt de quarantaineregel aangescherpt.
30/03 14u15  80 procent coronapatiënten op ic heeft overgewicht 80 procent van alle Nederlandse coronapatiënten die op de intensive care liggen heeft overgewicht. Dat zei Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) vrijdag in tv-programma Jinek.
30/03 00u15  RIVM: Mensen met corona moeten voorzichtig zijn in contact met huisdieren Het advies van het RIVM voor mensen die besmet zijn met Covid-19 en in thuisisolatie zitten, is om zoveel mogelijk het contact met hun huisdieren te vermijden.
Laatste update: vrijdag 3 april 2020, 15u15

Scientias

Verbergen Tonen
04/04 09u15  Wetenschappers helpen datende apen met het vinden van de ideale match Niet alleen single mensen hebben het soms zwaar. Ook de orang-oetan in de Europese dierentuin worstelt met het daten. Maar een Nederlandse bioloog en psycholoog weten raad. Een akelig stemmetje of een nare zweetgeur. Wij mensen weten er inmiddels alles van: op die mooie foto’s kun je ook niet blind varen. Voor de orang-oetan is […] Het bericht Wetenschappers helpen datende apen met het vinden van de ideale match verscheen eerst op Scientias.nl.
03/04 20u15  Ruimtesonde BepiColombo scheert binnenkort rakelings langs de aarde De sonde gebruikt de zwaartekracht van onze planeet om bij Mercurius te komen. Veelal haasten gelanceerde ruimtesondes zich louter bij ons vandaan. Maar BepiColombo pakt het anders aan. De sonde werd in oktober 2018 door de Europese ruimtevaartorganisatie gelanceerd en keert in april even terug naar zijn thuisplaneet. De sonde scheert dan op een afstand […] Het bericht Ruimtesonde BepiColombo scheert binnenkort rakelings langs de aarde verscheen eerst op Scientias.nl.
03/04 16u15  De coronacrisis: kunnen we ‘m bezweren door allemaal een mondkapje voor te doen? De adviezen lopen van land tot land uiteen. En ook bij de Wereldgezondheidsorganisatie weten ze het even niet meer. In Hong Kong moeten mensen die gebruik maken van het openbaar vervoer of op andere plekken komen waar veel mensen te vinden zijn, een mondmasker dragen. In Japan achten ze het dragen van een mondmasker in […] Het bericht De coronacrisis: kunnen we ‘m bezweren door allemaal een mondkapje voor te doen? verscheen eerst op Scientias.nl.
03/04 14u15  Deze bij is – letterlijk – half man, half vrouw Van links ziet de bij eruit als een mannetje. Rechts als een vrouwtje. Een zeldzaam verschijnsel. Wetenschappers ontdekten de opmerkelijke bij in het regenwoud op het Barro Colorado-eiland, in Panama. De bij behoort tot de reeds beschreven soort Megalopta amoenae, waarvan we dus goed weten hoe deze eruit ziet. Maar de bij die onderzoekers nu […] Het bericht Deze bij is – letterlijk – half man, half vrouw verscheen eerst op Scientias.nl.
03/04 11u15  Ook de atmosfeer van Uranus lekt langzaam maar zeker de ruimte in Tot die opvallende ontdekking komen onderzoekers nadat ze zich – 34 jaar na dato – over oude Voyager 2 data bogen. Het is 24 januari 1986. Voyager 2 suist al zeker acht en half jaar met een haastige 48.000 kilometer per uur door ons zonnestelsel. Op die gedenkwaardige januaridag zou het ruimtevaartuig de mysterieuze zevende […] Het bericht Ook de atmosfeer van Uranus lekt langzaam maar zeker de ruimte in verscheen eerst op Scientias.nl.
03/04 09u15  In Zuid-Afrika leefden maar liefst drie soorten mensachtigen zij-aan-zij Dat blijkt uit de ontdekking van een verrassend oude Homo erectus in het gebied. Tussen de glooiende heuvels ten noordwesten van Johannesburg hebben onderzoekers de oudste fossiele resten van een Homo erectus opgegraven. Het is een bijzondere vondst. Want hoewel het in de eerste plaats betekent dat deze mensachtige al eerder op aarde rondliep dan […] Het bericht In Zuid-Afrika leefden maar liefst drie soorten mensachtigen zij-aan-zij verscheen eerst op Scientias.nl.
02/04 20u15  Veelbelovend vaccin tegen COVID-19 op muizen getest Het vaccin zorgt ervoor dat muizen antilichamen tegen het virus aanmaken. En als klap op de vuurpijl kan het ook nog eens vrijwel pijnvrij worden toegediend. Wetenschappers presenteren vandaag in het blad EbioMedicine een nieuw kandidaat-vaccin tegen het nieuwe coronavirus dat wereldwijd al honderdduizenden mensen heeft geïnfecteerd en tienduizenden fataal is geworden. Het vaccin is […] Het bericht Veelbelovend vaccin tegen COVID-19 op muizen getest verscheen eerst op Scientias.nl.
02/04 16u15  Coronavirus veegt ook klimaattop van tafel Hoewel de klimaattop pas in november zou plaatsvinden, is bekend gemaakt dat deze vanwege de pandemie niet doorgaat. Volgens de VN en gastlanden Groot-Brittannië en Italië is het gezien de omstandigheden onmogelijk om een klimaattop te organiseren waar alle betrokken landen zich goed op kunnen voorbereiden. En daarom wordt deze uitgesteld. Wanneer de klimaattop nu […] Het bericht Coronavirus veegt ook klimaattop van tafel verscheen eerst op Scientias.nl.
02/04 13u15  Hoe een evolutionair foefje de holenbeer uiteindelijk de kop kostte Zijn brede bijholtes maakten het onmogelijk om zich aan te passen aan een nieuw dieet. De holenbeer was een grote berensoort die tijdens het Pleistoceen door Europa en Azië zwierf. Vijftigduizend jaar geleden begon het aantal holenberen echter rap terug te lopen en 24.000 jaar geleden stierf de soort uit. Verschillende studies hebben al gepoogd […] Het bericht Hoe een evolutionair foefje de holenbeer uiteindelijk de kop kostte verscheen eerst op Scientias.nl.
02/04 11u15  NASA zet vacature uit… en krijgt meer dan 12.000 reacties Het is het op één na hoogste aantal sollicitaties dat NASA ooit heeft ontvangen. Astronaut worden is niet alleen maar een kinderdroom. Zo’n 12.000 volwassenen staan te popelen om zich in een ruimtepak te hijsen en in een enorme raket afgeschoten te worden. Begin deze maand liet NASA weten op zoek te zijn naar astronauten […] Het bericht NASA zet vacature uit… en krijgt meer dan 12.000 reacties verscheen eerst op Scientias.nl.
02/04 09u15  Onderzoekers berekenen het grootste stuk plastic dat een dier kan inslikken Het blijkt dat dieren behoorlijk wat huis-tuin-en-keuken-spullen weten te verorberen. Dat de oceaan bezaait ligt met plastic afval mag onderhand geen geheim meer zijn. Wetenschappers voorspellen zelfs dat tegen 2050 de oceaan meer plastic, dan vissen herbergt. Wat we echter nog niet weten is wat al dit plastic voor impact heeft op ecosystemen en hoeveel […] Het bericht Onderzoekers berekenen het grootste stuk plastic dat een dier kan inslikken verscheen eerst op Scientias.nl.
01/04 20u15  Mensachtige Lucy was behoorlijk lang druk met haar kinderen Dat blijkt uit een analyse van de schedel van een twee jaar oude Australopithecus afarensis, de soort waartoe Lucy behoort. Alweer twee decennia geleden troffen onderzoekers in de Ethiopische plaats Dikika het 3,3 miljoen jaar oude skelet van de peuter Selam aan. Het meisje behoort tot de bekende mensachtige soort Australopithecus afarensis en is daarmee […] Het bericht Mensachtige Lucy was behoorlijk lang druk met haar kinderen verscheen eerst op Scientias.nl.
01/04 16u15  Sporen van een regenwoud ontdekt op Antarctica In dit regenwoud was het elk jaar drie maanden op rij pikdonker. Onderzoekers zijn tot de verrassende ontdekking gekomen dat er op Antarctica zo’n 90 miljoen jaar geleden heuse regenwouden voorkwamen. Een opvallende bevinding. Want zelfs tijdens het Krijt bevond het Antarctische continent zich op de zuidpool. Hoe is het mogelijk dat er in dit […] Het bericht Sporen van een regenwoud ontdekt op Antarctica verscheen eerst op Scientias.nl.
01/04 13u15  Ruimtetelescoop Hubble brengt een schuw middelzwaar zwart gat aan het licht Hiermee levert Hubble het sterkste bewijs tot nu toe dat middelgrote zwarte gaten echt bestaan. Lang dachten onderzoekers dat zwarte gaten er in twee maten waren. De XL-variant die een miljoen tot miljarden keer zo zwaar is als onze zon en de kleine variant die ‘slechts’ enkele tientallen keren zoveel massa heeft als de zon. […] Het bericht Ruimtetelescoop Hubble brengt een schuw middelzwaar zwart gat aan het licht verscheen eerst op Scientias.nl.
01/04 11u15  ‘Coronamaatregelen zullen nog zeker 12 tot 18 maanden nodig zijn’ Ons leven staat op zijn kop. En dat blijft ook nog wel even zo. Het is een vraag die velen – zeker na de persconferentie van gisterenavond waarin de huidige coronamaatregelen nog eens met een kleine maand verlengd werden – bezighoudt. Hoelang gaat dit alles nog duren? Er zijn maar weinig virologen die daar op […] Het bericht ‘Coronamaatregelen zullen nog zeker 12 tot 18 maanden nodig zijn’ verscheen eerst op Scientias.nl.
Laatste update: zaterdag 4 april 2020, 9u15
Lees meer van Scientias >

Nu.nl Wetenschap

Verbergen TonenZoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

6x De wereld zonder ons05/04 00u15 - NRC.nl: Wetenschap: Lees meer >
6x Fokke & Sukke05/04 00u15 - NRC.nl: Wetenschap: Lees meer >
4x Brandweer blust brandje in bijgebouw04/04 21u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: De brandweer van Zone Rand post Schilde rukte zaterdagavond uit naar de Missionarislei in Schilde. Daar was brand in een bijgebouw ontstaan door een probleem met de open haard.
4x Drie personen opgepakt nabij Antwerpen na overval op Amsterdamse lachgaskoerier04/04 21u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: De politie heeft vrijdagnacht een wagen klemgereden in de buurt van Antwerpen en de drie inzittenden opgepakt. Het trio wordt ervan verdacht een gewapende overval gepleegd te hebben op een lachgaskoerier in Amsterdam eerder die nacht.
4x New York meldt recordaantal doden04/04 20u15 - NRC.nl: Wetenschap: En verder: het RIVM meldt 164 nieuwe doden als gevolg van het coronavirus. Natuurgebieden en stranden in Nederland lijken rustig na de oproep om thuis te blijven.
2x Spaanse premier Sánchez: Coronacrisis zet toekomst Europa op het spel05/04 05u15 - NRC.nl: Wetenschap: Twee dagen voor nieuw EU-overleg over de coronacrisis, pleit de Spaanse premier Pedro Sánchez in een open brief aan de rest van Europa voor een ‘marshallplan’ voor economisch herstel. „Het is tijd om oude nationale dogma's te doorbreken.”
2x Negentien doden bij vuurgevecht drugsbendes in Mexico05/04 05u15 - NRC.nl: Wetenschap: Het bloedbad is een van de ernstigste uitbarstingen van bendegeweld in Mexico dit jaar. De twee groepen waren verbonden aan het Juarezkartel en het Sinaloakartel, die elkaar bestrijden in het noordelijke grensgebied.
2x Bisschop Bonny over coronatijden: “De Vlaming is als een Brabants trekpaard: hij trekt hard, maar alleen aan zijn eigen kar”05/04 05u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: De Antwerpse bisschop Johan Bonny is nog op post, in het bisschoppelijke hoofdkwartier vlak bij de Groenplaats, waar hij ook woont. “Ik ben bij de gelukkigen”, beseft hij. “Ik woon alleen, zonder de spanningen met huisgenoten die plots moeten thuisblijven, maar er is in het gebouw altijd nog wel een beetje volk, dus ik zit ook niet in een isolement.” Volgende week moet Bonny de paasviering wel in een lege kathedraal leiden. “Ja, dat is nog nooit gebeurd. En het is heel jammer.”
2x Deelpunt voor doe-het-zelvers: Berlijners halen gereedschap uit de muur05/04 05u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Een boormachine draait in zijn levensduur gemiddeld maar dertien minuten. De rest van de tijd ligt ze ergens ongebruikt in een schuif. We kunnen ons gereedschap daarom beter delen. Berlijners kunnen in metrostations en kleine winkels gereedschap uit de muur halen om onderling te delen.
2x Mister Bean, Mary Poppins en Bugs Bunny zitten wel nog gewoon buiten in Londen05/04 05u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Een lockdown kan eenzaam zijn. Gelukkig mogen Londenaars nog gaan wandelen in de stad. Inwoners die een ei kwijt moeten, kunnen dat nu in het centrum gaan doen aan een bijzonder publiek. Gezelschap zoeken kan vanaf nu bij Britse filmsterren als Mister Bean, Beertje Paddington of Batman.

Statistieken

Artikels:
15977
Gelezen:
6059
Aantal lezers nu:
1


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2020 Naar boven