woensdag 29 maart 2017, week 13


Downloaden voor Windows Phone

Downloaden voor Windows 8

U bent nu hier: Wetenschap | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 21u00
 

Eos

Verbergen TonenGazet van Antwerpen: Wetenschap

Verbergen Tonen
29/03 21u00  Voor het eerst in 200 jaar openden wetenschappers de tombe van Jezus, maar toen gebeurde het onverklaarbare De tombe waar volgens de Bijbel Jezus werd opgebaard na zijn kruisiging, werd onlangs voor het eerst in zowat 200 jaar opnieuw geopend. Dat gebeurde in het kader van renovaties aan de Heilig Grafkerk. Bij de opening van de tombe gebeurde er echter iets vreemds. De meetapparatuur van het renovatieteam begaf het plots op “onverklaarbare wijze”, zo vertelt teamleider Antonia Moropoulo.
29/03 21u00  Organisatiecomité L.A. bundelt krachten met vooraanstaande Amerikaanse sporten LA 2024, het organisatiecomité van de kandidatuur van Los Angeles voor de Olympische Spelen van 2024, heeft woensdag de steun gekregen van meerdere bestuurders en eigenaars van toonaangevende Amerikaanse sportclubs zoals de LA Lakers en Boston Celtics uit de NBA-basketbalcompetitie. De clubs gaan de stad helpen om de Spelen in 2024 naar de Verenigde Staten te halen.
29/03 20u45  Van Besien: “De Wever heeft op gemeenteraad gelogen over persconferentie” Groen-politicus Wouter Van Besien hoopt dat Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) “de juiste lessen trekt” uit het ‘verbod’ dat het federale en Antwerpse parket volgens minister van Justitie Koen Geens (CD&V) hadden uitgevaardigd om een persconferentie te geven na het incident met de verdachte auto op de Antwerpse Meir vorige week. Volgens Van Besien heeft De Wever op de Antwerpse gemeenteraad “gelogen”. “Hij heeft daar gezegd dat de toestemming wel werd gegeven”.
29/03 20u45  Hemelhoeve krijgt voorlopig pop-up-invulling Het Brasschaatse gemeentebestuur onderhandelt met jonge ondernemers om in de Hemelhoeve een pop-up te starten. Om een definitieve huurder te vinden werd een nieuwe marktbevraging opgesteld.
29/03 20u15  Ella Leyers haalt haar innerlijke ‘Temptation’ Lize naar boven en de gelijkenis is treffend Vanavond imiteert Ella Leyers Lize uit’Temptation Island’ in ‘Tegen De Sterren Op’. De actrice zette enkele filmpjes op Instagram terwijl ze zich op haar rol voorbereidde en eerlijk, we zijn bijna in de war. Wil de echte Lize nu opstaan?
29/03 20u15  Mooiste verjaardagcadeau voor elfjarige infantiele Mariken De grootste wens van Marikens ouders Marc Delhoune en Cindy Symons was om samen met dochter Mariken (11), het kind dat lijdt aan infantiele spasmen, en de rest van de familie te kunnen fietsen. Die droom wordt nu werkelijkheid. Enkele Bonheidenaren zorgden daarvoor en zamelden geld in. De rolstoelfiets die Mariken woensdag kreeg was meteen haar mooiste verjaardagscadeau.
29/03 20u15  Benneteau en Chardy vervangen geblesseerden in Frans Davis Cup-duel tegen Britten Pierre-Hugues Herbert (ATP 73)en Gaël Monfils (ATP 11) moeten geblesseerd afhaken voor de ontmoeting tussen Frankrijk en Groot-Brittannië in de kwartfinales van de Davis Cup tennis. Dat heeft de Franse tennisfederatie woensdag laten weten. Het duo wordt vervangen door Julien Benneteau (ATP 112) en Jérémy Chardy (ATP 77). Herbert, die in principe in het dubbelspel aan de bak moest, sukkelt met een beenblessure. Monfils, geselecteerd als vervanger, heeft last van de heup.
29/03 20u00  Luikse agent verdacht van verduisteren 4,7 miljoen euro Na twee jaar onderzoek is een Luikse politieagent, F. A., aangehouden op verdenking van corruptie, witwassen en fiscale fraude. Dat meldt het parket van Luik woensdag, dat zo informatie van La Dernière Heure bevestigt. Zijn naam duikt op bij verschillende criminele activiteiten, maar de politieman is enkel aangehouden in een dossier rond zijn deelname aan rally’s.
29/03 20u00  Geval van bacteriële meningitis in kinderdagverblijf Een kind dat een gemeentelijk kinderdagverblijf in Doornik bezoekt, is in het ziekenhuis opgenomen voor een bacteriële meningitis. De verantwoordelijken hebben woensdag alle noodzakelijke maatregelen genomen voor het welzijn van de andere kinderen en het personeel.
29/03 20u00  George Michael drie maanden na zijn dood eindelijk begraven De op Kerstdag overleden Britse popzanger George Michael (Georgios Kyriacos Panayiotou) is woensdag in intieme kring begraven. Dat heeft zijn familie meegedeeld aan de Britse omroep BBC. Zijn begrafenis heeft heel wat voeten in de aarde gehad. Pas die weken geleden wist de lijkschouwer de exacte doodsoorzaak te geven: een hart- en leverziekte. Een post-mortemonderzoek had “geen overtuigende” oorzaak vastgesteld.
29/03 20u00  De ochtend op Radio 1 ook op zondag (met speciale uitzending op 2 april) Vanaf zondag 2 april loopt De ochtend op Radio 1 ook op zondag. De uitzending op 2 april wordt meteen een bijzondere editie: op locatie bij de start van de 101ste Ronde van Vlaanderen op het Steenplein in Antwerpen en uitzonderlijk een uurtje langer, van 7 tot 11 uur. De eucharistieviering, traditiegetrouw zondag om 10 uur op Radio 1, zit uitzonderlijk niet op de radio, bevestigt Anne Stroobants, communicatieverantwoordelijke Radio 1.
29/03 20u00  Robot verbrandt tweets van Donald Trump Een onbekende tegenstander van Donald Trump heeft een robot ontwikkeld die de tweets van de Amerikaanse president afdrukt en verbrandt.
29/03 19u45  Onverdoofd slachten, eenvoudig uitgelegd: dit zijn de krachtlijnen van het ‘historische’ akkoord In Vlaanderen komt er vanaf januari 2019 een verbod op onverdoofd ritueel slachten in de slachthuizen. Vlaams minister van Dierenwelzijn Weyts (N-VA) spreekt van een ‘historisch akkoord’, maar de Moslimexecutieve verwerpt het. Ook de joodse gemeenschap zegt nog niet volmondig ‘ja’.10 
29/03 19u45  Moeder overleden Didier waarschuwt jongeren voor gevaren bij uitgaan De moeder van de overleden Didier Bartholomeus uit Schilde start een campagne ‘Verantwoord uitgaan’ op.10 
29/03 19u45  Blokken in Heilige Petrus en Pauluskerk Kunnen de Wommelgemse studenten straks de rust en sereniteit van de trouwzaal in het gemeentehuis of de Heilige Petrus en Pauluskerk opzoeken om te blokken? Als het van de plaatselijke Jong-N-VA-afdeling afhangt wel.10 
Laatste update: vandaag om 21u00
Lees meer van Gazet van Antwerpen: Wetenschap >

De Standaard: Wetenschap

Verbergen Tonen
29/03 00u00  Red Bull en vodka combineren is gevaarlijker dan je denkt Het combineren van vodka of andere alcohol met Red Bull en gelijkaardige energiedrankjes is gevaarlijker dan tot nu toe werd aangenomen, zo blijkt uit een nieuw onderzoek. Omdat het langer duurt voor jongeren gaan beseffen dat ze eigenlijk al veel te veel gedronken hebben. Met zware alcoholintoxicaties tot gevolg.19 
29/03 00u00  Hoe knapper je bent, hoe slechter je relaties Is je liefdesleven niet top? Misschien ben je ­gewoon te knap. Volgens nieuw onderzoek van een team Harvard-psycho­logen hebben aantrekkelijke mensen kortere ­relaties en hebben ze een grotere kans om te ­scheiden.17 
29/03 00u00  Politica trekt ten strijde tegen ‘mannelijke abortus’ Democrate Jessica Farrar wil de mannelijke masturbatie strafbaar maken. Ze stelt ‘elke zaadlozing buiten de vagina’ gelijk aan abortus.16 
29/03 00u00  'Bio is niet per se gezonder en milieuvriendelijker, plantaardig eten wel' Wie zweert bij biologische producten omdat ze gezonder en milieuvriendelijker zouden zijn, moet zijn mening misschien herzien. Er is namelijk onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor, terwijl er wél bewijs in overvloed is dat plantaardig eten gezond en milieuvriendelijk is, zegt doctor in de wetenschappen en moraalfilosofie Stijn Bruers.17 
28/03 16u00  Dermatologen waarschuwen: ‘Belgen beschermen hun huid te weinig tegen de zon’ Euromelanoma, het netwerk van Europese dermatologen, heeft dinsdag - op een zonovergoten voormiddag - de campagne ‘Je hebt maar één huid. Bescherm ze.’ gelanceerd. Want hoewel ruim negen op de tien Belgen de gevaren kennen, beschermt amper zes procent zich het hele jaar door. Daarmee scoren we nog slechter dan de gemiddelde Europeaan.
28/03 13u30  Kom Op Tegen Kanker wil dat pretparken rookvrij worden ‘Eigenlijk zouden pretparken hun terreinen helemaal rookvrij moeten maken, want het passief roken of ‘meeroken’ - vooral ook door kinderen - is zeker zo schadelijk als het roken zelf.' Dat zegt Marc Michils, algemeen directeur van Kom Op Tegen Kanker. In Nederland wordt vanaf dit weekend door een groep van pretparken een verbod op roken in de wachtrijen ingevoerd. 'Dat is goed, maar beter nog is een totaal verbod', zegt Marc Michils.
28/03 12u45  Nieuw wetsvoorstel: drie dagen rust bij pijnlijke menstruatie Het Italiaanse parlement neemt een nieuw wetsvoorstel onder de loep dat het leven van miljoenen vrouwen kan veranderen.
28/03 12u30  Volgende generatie ‘influencers’ wordt klaargestoomd op kamp Sociale media zijn een goudmijn, en daar kan je als native gebruiker maar best zo snel mogelijk een graantje van meepikken. Dat is het idee achter een tiendaags kamp voor tieners dat deze zomer wordt georganiseerd in Londen en Los Angeles.
28/03 00u00  Noorwegen ‘gelukkigste land ter wereld’ Noorwegen is het land met de gelukkigste burgers ter wereld. Dat blijkt uit een internationale studie die maandag werd voorgesteld in New York. België klimt één plaatsje op de ranglijst en wordt zeventiende.
26/03 00u00  Sprite met suiker verdwijnt in Nederland Coca-Cola haalt vanaf komende maandag de suikerhoudende variant van de frisdrank Sprite voorgoed uit de Nederlandse schappen. Vanaf volgende week is er alleen nog Sprite te koop zonder suiker en zonder calorieën. Het gaat volgens het Financieele Dagblad om een wereldprimeur. Voor België zijn er geen concrete plannen.
26/03 00u00  Nederlandse studente maakt filmpje tegen slut-shaming De Nederlandse studente Milou Deelen pakte op Internationale Vrouwendag uit met een persoonlijke video, waarin ze op een eenvoudige manier slut-shaming aan de kaak stelt. De video werd veelvuldig gedeeld, al waren niet alle reacties positief.
26/03 00u00  Eva Daeleman: 'Mijn hond heeft me gered' Een klein anderhalf jaar nadat ze in Eén-programma Van Gils & Gasten vertelde over hoe het na een burn-out weer helemaal beter ging, getuigde MNM-presentatrice Eva Daeleman donderdagavond in datzelfde programma openhartig over hoe het een aantal maanden later weer fout liep. Het werd meteen ook het thema van haar tweede boek: ‘Het jaar van de hond’.
25/03 00u00  Een handleiding voor slechte slapers Annelies Smolders toont ons in Start To Sleep de weg naar een nieuwe slaaphouding: niet academisch, laagdrempelig, heel praktisch. ‘We hebben alles in handen om zelf weer beter te leren slapen’.
25/03 00u00  ‘We zullen nooit weten hoeveel mensen psychisch gekwetst waren’ Een jaar na de aanslagen in Zaventem en Maalbeek blijft de herinnering voor vele betrokkenen pijnlijk en soms traumatisch. De psycho-sociale opvolging op lange termijn laat veel te wensen over.
25/03 00u00  'Na vandaag ween ik nooit meer om wie ik ben' 'Hij zou mij laten zien wat de wereld zou moeten doen met abnormale lesbo’s.' De 19-jarige Margot Gysbrechts werd op de trein naar Antwerpen hard aangepakt door een wildvreemde, omdat ze een relatie heeft met een andere vrouw. Een open brief waarin ze de man van antwoord dient, werd ondertussen meer dan 4.000 keer gedeeld op Facebook.
Laatste update: vandaag om 0u00
Lees meer van De Standaard: Wetenschap >

Het Laatste Nieuws: Wetenschap

Verbergen Tonen
29/03 11u15  Eerste fluokikker ter wereld ontdekt Wetenschappers in Argentinië hebben de eerste fluorescerende kikker ter wereld ontdekt. Het nieuws is al een tijdje bekend maar nu zijn er ook
29/03 00u30  Jongen met terminale kanker geneest nadat moeder hem stiekem cannabis gaf Deryn Blackwell was amper tien jaar oud toen bij hem leukemie werd vastgesteld. Achttien maanden later bleek de Britse jongen ook aan een tweede26 
29/03 00u00  KUL-prof Marc Hooghe onder vuur voor plagiaat en auteursfraude KU Leuven-professor Marc Hooghe ligt onder vuur voor plagiaat en auteursfraude. Dat schrijft Apache vandaag. De Commissie voor Wetenschappelijke27 
29/03 00u00  Er staat een trein in de gang Chongqing is een van die Chinese steden die een explosieve groei kennen. Om de beschikbare ruimte maximaal te benutten, hebben de architecten en25 
28/03 21u00  Wetenschappers vormen spinazieblaadjes om tot kloppend hartweefsel Onderzoekers aan het Worcester Polytechnic Institute in Massachusetts zijn erin geslaagd om spinazieblaadjes om te vormen tot kloppend
28/03 19u00  Experts waarschuwen in nieuwe documentaire: "Spanje en Portugal kunnen ten prooi vallen aan tsunami" 'Het is niet de vraag óf de kusten van Spanje en Portugal getroffen zullen worden door een tsunami, maar wannéér.' Dat is het uitgangspunt van de
28/03 12u30  Rijden we binnenkort op gras? Gentse bio-ingenieurs werken aan Grasmobiel Bio-ingenieurs van de Universiteit Gent hebben een proces ontwikkeld dat van gras een biobrandstof kan maken. Wordt Jommekes Grasmobiel
28/03 11u45  Australische wetenschappers ontdekken grootste dinosaurusafdruk ooit Na meer dan vijf jaar graven in het 'Jurassic Park' van Australië hebben wetenschappers eindelijk hun fenomenale bevindingen openbaar gemaakt:
28/03 00u00  Gif van dodelijkste spin kan hersenen beschermen na beroerte Artsen hebben puur toevallig een onverwachte stof ontdekt die de hersenschade na een beroerte mogelijk drastisch kan beperken: het gif van een
28/03 00u00  Geur van bloesems laat cellen darmkanker afsterven De geur van bloeiende wilde liguster, een populaire tuinplant, is in dierenproeven werkzaam gebleken tegen tumorcellen in de darm. Deze
28/03 00u00  Franse astronaut maakt adembenemende foto's vanuit ruimtestation De Franse astronaut Thomas Pesquet (39) vertrok 120 dagen geleden op ruimtemissie naar het internationaal ruimtestation ISS en daar neemt hij al
28/03 00u00  Belgische onderzoekers helpen antibioticaresistentie bij tuberculosepatiënten bestrijden Onderzoekers van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) hebben samen met een team uit Rijsel een nieuw prototype van een
27/03 20u00  74 procent van Belgische spermadonoren wil anoniem blijven Maar liefst 74 procent van de Belgische spermadonoren wil enkel nog doneren als de anonimiteit verzekerd blijft. Dat blijkt uit een
27/03 19u00  Nieuwe studie bevestigt: twee derde van kankers gevolg van "brute pech" Een nieuwe Amerikaanse studie heeft de resultaten van een eerder - controversieel - onderzoek bevestigd dat ongeveer twee derde van alle kankers
27/03 08u15  Los jij de maandagpuzzel op? Slaag jij voor geometrie op de middelbare school? Deze week nemen we je terug mee naar de middelbare school, meer bepaald naar de wiskundeles. Zit je nog in het middelbaar? Blijf dan even zitten,
Laatste update: vandaag om 11u15
Lees meer van Het Laatste Nieuws: Wetenschap >

NRC.nl: Wetenschap

Verbergen Tonen
29/03 20u15  Keuze Kamervoorzitter is ook een uitspraak over Nederlandse identiteit Bij haar herverkiezing donderdag tot voorzitter van de Tweede Kamer zei Khadija Arib (PvdA) half als grap bij wijze van disclaimer tegen haar medeleden: „Jullie weten waarop jullie hebben gestemd.”
29/03 20u15  Alleen in The Old Hack vieren ze Brexit Day Met zijn Jaguar leverde de Britse ambassadeur in Brussel de Brexit-brief af. De eurosceptici van UKIP vieren feest. “De EU is de grote leugen. Het stort allemaal in elkaar.”
29/03 20u00  Beter dan Serial, de best beluisterde podcast ooit Wat begint als een moordmysterie, wordt al snel een fascinerend document over een markante eenling uit een dorpje in Alabama.
29/03 19u45  NRC checkt: ‘Nederland is een vrijgevig land’ Dat zei Jelte van Wieren, directeur Noodhulp van Buitenlandse Zaken op Radio 1.10 
29/03 19u30  Verbluffende karakterstudie van de makers van Serial Wat begint als een moordmysterie, wordt al snel een fascinerend document over een markante eenling uit een dorpje in Alabama.10 
29/03 19u15  Mug vliegt geavanceerd om te zoemen Het vliegen van de mug was lang een raadsel. Het lijkt onbeholpen. Nu blijkt dat zij heel geavanceerd haar eigen kielzog recyclet.
29/03 18u45  Booking.com moet stoppen met reizen Turkije Dat bepaalde een Turkse rechter op woensdag. Het bedrijf zou zich schuldig maken aan oneerlijke concurrentie.
29/03 18u45  Voorzitter Europarlement wil EU-burgers beschermen tegen Brexit Met de overhandiging van de Brexit-brief aan Donald Tusk hebben de Britten de uittredingsprocedure in gang gezet. Volg de laatste ontwikkelingen en reacties hier.
29/03 18u15  Bij pompende muziek innen vrijwilligers miljoenen voor Giro555 De Nederlanders geven veel en gul tijdens de actiedag van Giro555 voor hongersnood in Zuid-Soedan, Noordoost-Nigeria, Somalië en Jemen. En toch klinkt hier en daar ook hardnekkige kritiek.10 
29/03 18u15  Het idee van de post-post-apartheid mist nog in het Rijksmuseum In Zuid-Afrika verandert de blik op de koloniale geschiedenis, maar dat ontbreekt in de expositie ‘Goede Hoop’ in het Rijksmuseum, schrijven Nick Shepherd en Christian Ernsten.10 
29/03 17u30  Bij pompende muziek innen vrijwilligers miljoenen voor Giro 555 De Nederlanders geven veel en gul tijdens de actiedag van Giro555 voor hongersnood in Zuid-Soedan, Noordoost-Nigeria, Somalië en Jemen. En toch klinkt hier en daar ook hardnekkige kritiek.
29/03 17u15  Helpt de Galaxy S8 Samsung er weer bovenop? Na ‘batterygate’ wil Samsung bewijzen dat het Apple de baas is in dure telefoons. Een opgave: de terugroepactie heeft de marktpositie wel aangetast.
29/03 17u15  Het zwart van Cristóbal Balenciaga heeft tal van nuances In het Parijse museum Musée Bourdelle is een tentoonstelling gewijd aan deze beeldhouwer uit de mode.
29/03 17u00  Louis van Gaal, redder van het Nederlandse voetbal? Louis van Gaal is in beeld als nieuwe topman bij de KNVB. Hij zou de ideale man zijn om het voetbal uit de crisis te leiden.
29/03 16u45  Critici noemen expositie over Zuid-Afrika in het Rijksmuseum ‘gemiste kans’ Bij de totstandkoming van de tentoonstelling zijn te weinig zwarte, Zuid-Afrikaanse curatoren betrokken. Ook gaat de tentoonstelling te veel over het verleden
Laatste update: vandaag om 20u15
Lees meer van NRC.nl: Wetenschap >

GezondheidsNet

Verbergen Tonen
29/03 10u30  Nederlanders hebben geen idee hoe ze minder suiker kunnen eten Maar liefst 84 procent van de Nederlanders weet niet precies wat ze moeten doen om te minderen met suiker. Suiker zit in veel producten verstopt en we worden continu verleid tot ongezonde keuzes met veel suiker. Dit blijkt uit een onderzoek van het Diabetes Fonds onder 1211 mensen.
29/03 09u30  De griepepidemie is eindelijk voorbij Nu twee weken achtereen het aantal mensen met griepachtige klachten onder de epidemische grens is gebleven, is de griepepidemie na 15 weken officieel ten einde. Dat meldt het NIVEL.
29/03 00u00  Jongeren krijgen vraag of ze stamceldonor willen worden Ruim 190.000 jongeren die vorig jaar 18 zijn geworden, kunnen zich gaan buigen over de vraag of ze zich als stamceldonor willen laten registreren. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid stelt die vraag voor het eerst in de brief die ze jaarlijks aan jongeren stuurt over orgaandonatie.18 
29/03 00u00  Supermarkten misleiden consumenten met mager gehakt Veel supermarkten verkopen 'mager' of 'extra mager' gehakt dat nog behoorlijk veel vet bevat, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De Consumentenbond pleit voor aanpassing van de regels, zodat de term 'mager' alleen nog gebruikt mag worden voor gehakt met maximaal 10 procent vet.18 
29/03 00u00  35-plussers onderschatten risico op een hartinfarct Ruim 70 procent van de 35-plussers denkt ten onrechte dat slagaderverkalking, de belangrijkste oorzaak van een hartinfarct, te genezen is. Ook staat 38 procent van hen niet bewust stil bij de conditie van hun hart en vaten. Dit blijkt uit onderzoek van GfK in opdracht van de Hartstichting onder ruim 1.000 mensen van 35 jaar en ouder.18 
29/03 00u00  Meer diabetes door stijgende temperatuur Naarmate de gemiddelde buitentemperatuur hoger is, krijgen meer mensen diabetes, zo blijkt uit een statistische analyse van LUMC-onderzoekers. Ze denken dat de verklaring ligt in de verminderde activiteit van bruin vet.17 
29/03 00u00  Jonge overlevers van kanker houden jarenlang sociale problemen Jonge volwassenen die kanker overleven, worstelen vaak nog jaren na de diagnose met sociale problemen. Na genezing zijn ze er slechter aan toe dan hun leeftijdsgenoten. Dat blijkt uit onderzoek van Olga Husson van het Radboudumc.16 
28/03 13u30  Weglaten 'ten minste houdbaar tot' leidt tot minder verspilling Door de THT-datum weg te laten op verpakkingen, daalt de verspilling van lang houdbare producten als rijst, pasta en koffie met 12 procent. Als daarnaast 'lang houdbaar' op het etiket wordt vermeld, verdwijnt 31 procent minder snel in de vuilnisbak.
28/03 00u00  70 procent weet onvoldoende over alarmsignalen darmkanker In Nederland krijgen dagelijks 40 mensen darmkanker, daarmee is het één van de meest voorkomende kankersoorten. De Maag Lever Darm Stichting heeft een groot onderzoek laten verrichten onder de Nederlandse bevolking over hun kennis rond darmkanker. En hieruit blijkt dat Nederland onwetend is. Zo weet 70 procent van Nederland onvoldoende over de alarmsignalen die horen bij darmkanker.
24/03 10u45  Meeste huisartsen zijn per telefoon goed bereikbaar De meeste huisartsen blijken goed bereikbaar via de telefoon. Maar op drukke tijden en in kleine praktijken staat de bereikbaarheid wel vaker onder druk. Verbeteropties zijn soms eenvoudig, maar voor extra personele investeringen moet veel worden afgewogen. Dat concludeert onderzoeksinstituut NIVEL na hun onderzoek onder 100 huisartsenpraktijken in opdracht van de Landelijke Huisartsen Vereniging.
23/03 18u37  's Nachts vaak plassen zorgt voor slechte nachtrust Naar schatting moeten 1,7 miljoen Nederlanders doorgaans twee keer of vaker per nacht naar het toilet. Uit een onderzoek van Motivaction blijkt dat dit vaak tot een slechte nachtrust en vermoeidheid overdag leidt.
23/03 18u37  Griepepidemie na vijftien weken bijna voorbij Na vijftien weken is de griepepidemie bijna het land uit, blijkt uit gegevens van onderzoeksinstituut Nivel.
22/03 00u00  Nederlanders verknocht aan stukje vlees Bijna de helft van de Nederlanders eet dagelijks vlees. De helft van de vleesliefhebbers vindt een gerecht zonder vlees of vis saai en één op de vijf denkt dat zij met een vleesloos gerecht voedingsstoffen tekort komen. Dat blijkt uit een onderzoek van Kantar TNS in opdracht van een leverancier van maaltijdboxen onderzoek onder 1.000 respondenten.
22/03 00u00  Vaker opstaan verlengt zelfstandig wonen ouderen Als ouderen dagelijks vaker actief uit hun stoel opstaan dan dat ze nu doen, kunnen ze langer zelfstandig thuis wonen. Dat blijkt uit het proefschrift van Rob van Lummel van het VU medisch centrum. Hij legt in zijn proefschrift uit dat lichamelijke vaardigheden en daadwerkelijke beweging belangrijke voorwaarden zijn om onafhankelijk te blijven.
Laatste update: vandaag om 10u30

Scientias

Verbergen Tonen
29/03 19u00  Nieuw filmpje onthult hoe een bij zich wast In drie minuten tijd kan de bij zich van zo’n 15.000 pollen ontdoen. Een bij heeft bijna drie miljoen haren en die zitten zeer regelmatig helemaal vol met pollen. Want een bij kan tot wel 30 procent van zijn eigen lichaamsgewicht aan pollen met zich mee torsen. Natuurlijk moeten die pollen er – eenmaal aangekomen […] Lees het volledige bericht (Nieuw filmpje onthult hoe een bij zich wast) op Scientias.nl.
29/03 16u30  Is jouw collega irritant? Misschien slaapt hij wel slecht! Nieuw onderzoek toont namelijk aan dat mensen die slecht slapen vaker ongewenst gedrag – zoals lang pauzeren of om vijf voor vijf naar huis gaan – vertonen. Onderzoeker Laura M. Giurge – verbonden aan de Erasmus Universiteit – komt tot die conclusie nadat ze een onderzoek uitvoerde onder werkende mensen. Tien dagen lang stuurde ze […] Lees het volledige bericht (Is jouw collega irritant? Misschien slaapt hij wel slecht!) op Scientias.nl.11 
29/03 15u45  Zo wandelen malariaparasieten dwars door celmembranen heen De parasieten blijken twee eiwitten te gebruiken om door menselijke celmembranen heen te breken. De ontdekking biedt wellicht nieuwe mogelijkheden om malaria te bestrijden. Dat schrijven onderzoekers in het blad Cell Reports. Naar de lever Wanneer een mens de malariaparasiet Plasmodium falciparum oploopt, reist die parasiet stilletjes naar de lever en vermenigvuldigt zich in de […] Lees het volledige bericht (Zo wandelen malariaparasieten dwars door celmembranen heen) op Scientias.nl.
29/03 14u45  Dit nagebootste vrouwelijke voortplantingssysteem past in de palm van een hand Met het miniatuur-voortplantingssysteem – gemaakt van menselijke cellen – kunnen onderzoekers onder meer onderzoek doen naar veelvoorkomende ziekten. “Dit is een revolutionaire technologie,” benadrukt onderzoeker Teresa Woodruff, verbonden aan de Northwestern University. Ze heeft het over het miniatuur-voortplantingssysteem dat bestaat uit 3D-modellen van eierstokken, eileiders, de baarmoeder, baarmoederhals, vagina en lever. Bloed Door het systeem […] Lees het volledige bericht (Dit nagebootste vrouwelijke voortplantingssysteem past in de palm van een hand) op Scientias.nl.
29/03 13u15  Vergeten mijnschachten kunnen opslagplaats van groene energie worden Mogelijk kunnen we ze gebruiken om door zonnepanelen en windmolens opgewekte energie tijdelijk op te slaan. Dat idee wordt momenteel verkend en uitgewerkt. De aanpak kan met name belangrijk zijn voor landen die geen bergen bezitten en dus geen beroep kunnen doen op zogenoemde pompcentrales. Het probleem Zonne- en windenergie worden steeds belangrijker voor Europa. […] Lees het volledige bericht (Vergeten mijnschachten kunnen opslagplaats van groene energie worden) op Scientias.nl.
29/03 11u30  Onderzoekers laten hartweefsel groeien op…spinaziebladeren De bladeren voorzien het weefsel van een heel fijn vatenstelsel dat de 3D-printer nog niet kan maken. Wetenschappers staan te springen om menselijke weefsels en organen te regenereren. In het lab worden die weefsels en organen al op kleine schaal gekweekt. Maar het is lastig gebleken om grote stukken weefsel of complete organen te kweken […] Lees het volledige bericht (Onderzoekers laten hartweefsel groeien op…spinaziebladeren) op Scientias.nl.
29/03 10u15  Nieuwe populatie Chinese tijgers ontdekt in Thailand Voor het eerst in vijftien jaar zijn in het oosten van Thailand Chinese tijgers met jongen ontdekt. Dat blijkt uit onderzoek van de organisaties Freeland en Panthera dat in nauwe samenwerking met de Thaise overheid is uitgevoerd. Voortplanting Met behulp van cameravallen gingen de onderzoekers in de bossen in het oostelijke deel van Thailand op […] Lees het volledige bericht (Nieuwe populatie Chinese tijgers ontdekt in Thailand) op Scientias.nl.
29/03 08u30  Waar gaat ExoMars 2020 landen: Oxia Planum of Mawrth Vallis? Wetenschappers hebben twee landingsplaatsen geselecteerd voor de ExoMars 2020-rover. De Europese en Russische ruimtevaartorganisaties gaan nu met elkaar in gesprek om uit te zoeken welke plek het meest geschikt is. De Europeanen willen graag een keer heelhuids op Mars landen. Beagle 2 en Schiaparelli crashten, maar drie keer is scheepsrecht. De ExoMars-rover zal ergens in […] Lees het volledige bericht (Waar gaat ExoMars 2020 landen: Oxia Planum of Mawrth Vallis?) op Scientias.nl.
28/03 19u00  Zo wandelen malariaparasieten dwars door celwanden heen De parasieten blijken twee eiwitten te gebruiken om door menselijke celwanden heen te breken. De ontdekking biedt wellicht nieuwe mogelijkheden om malaria te bestrijden. Dat schrijven onderzoekers in het blad Cell Reports. Naar de lever Wanneer een mens de malariaparasiet Plasmodium falciparum oploopt, reist die parasiet stilletjes naar de lever en vermenigvuldigt zich in de […] Lees het volledige bericht (Zo wandelen malariaparasieten dwars door celwanden heen) op Scientias.nl.
28/03 16u30  Mazelen winnen terrein in Europa In januari alleen werden in Europa al meer dan 500 gevallen van mazelen gerapporteerd. Over de vaccinatiegraad Die 95 procent is belangrijk. Zelfs als niet iedereen in een populatie tegen de mazelen is ingeënt, kan de complete populatie wel beschermd zijn tegen de mazelen. Voorwaarde is echter dat minimaal 95 procent van de mensen tegen […] Lees het volledige bericht (Mazelen winnen terrein in Europa) op Scientias.nl.
28/03 15u00  ‘Primaten hebben hun grote brein te danken aan dieet’ Niet onze sociale contacten, maar ons dieet hielp ons aan een groot brein. Dat suggereert een nieuw onderzoek. Wetenschappers bestudeerden meer dan 140 soorten primaten en keken onder meer naar hun dieet en hun sociale netwerken. Het onderzoek suggereert dat de omvang van het brein beter voorspeld kan worden door het dieet van primaten dan […] Lees het volledige bericht (‘Primaten hebben hun grote brein te danken aan dieet’) op Scientias.nl.
28/03 13u15  NASA geeft adembenemende foto van Pluto vrij Nog niet eerder zagen we het silhouet van de dwergplaneet in zo’n hoge resolutie! New Horizons scheerde in juli 2015 langs Pluto. Het leverde fantastische foto’s en een schat aan informatie op. Eenmaal voorbij Pluto keek New Horizons nog een keertje achterom en maakte enkele ‘afscheidsfoto’s’. Op die foto’s zien we het silhouet van Pluto […] Lees het volledige bericht (NASA geeft adembenemende foto van Pluto vrij) op Scientias.nl.
28/03 11u30  Zeldzaamste hondachtige ter wereld voor het eerst in decennia weer in het wild gespot Velen dachten dat de Nieuw-Guinea Higland Wild Dog in het wild was uitgestorven. Onterecht, zo blijkt nu. In Nieuw-Guinea hebben onderzoekers namelijk zeker vijftien wilde exemplaren ontdekt. Het is voor het eerst in meer dan vijftig jaar dat de soort weer in het wild is gespot. De expeditie Na bijna 3,5 jaar voorbereiding trokken onderzoekers […] Lees het volledige bericht (Zeldzaamste hondachtige ter wereld voor het eerst in decennia weer in het wild gespot) op Scientias.nl.
28/03 10u15  ‘Zand op maan Titan is elektrisch geladen’ En daarmee is het the place to be voor mensen die graag zandkastelen bouwen: die houden wekenlang stand op Titan! Tot die conclusie komen onderzoekers van het Georgia Tech Institute of Technology. Ze baseren zich op experimenten. Deze suggereren dat wanneer de wind op Titan krachtig genoeg is (ongeveer 24 kilometer per uur), de korreltjes […] Lees het volledige bericht (‘Zand op maan Titan is elektrisch geladen’) op Scientias.nl.
28/03 08u30  Solar Team Twente introduceert zonneauto ‘Red Shift’ De nieuwe zonneauto van Solar Team Twente is smaller en heet ‘Red Shift’. De negentien studenten van Saxion en Universiteit Twente hopen in oktober 2017 de Bridgestone World Solar Challenge te winnen. De grootste verandering sinds 2015 is dat de nieuwe auto een halve meter smaller is. Dit mag, omdat de maximaal toegestane oppervlakte van […] Lees het volledige bericht (Solar Team Twente introduceert zonneauto ‘Red Shift’) op Scientias.nl.
Laatste update: vandaag om 19u00
Lees meer van Scientias >

Nu.nl Wetenschap

Verbergen Tonen
28/03 14u00  Grootste pootafdruk van dinosaurus ontdekt in Australië Wetenschappers hebben in een afgelegen noordwestelijk deel van Australië mogelijk de grootste pootafdruk ter wereld van een dinosaurus gevonden. De afdruk heeft een lengte van 1,7 meter.
28/03 12u00  Muizen leven al vijftienduizend jaar in buurt van mensen Muizen leven al zo'n vijftienduizend jaar in de buurt van mensen, zo blijkt uit een nieuwe studie. 
28/03 07u00  SpaceX wil donderdag voor het eerst raket hergebruiken Het ruimtevaartbedrijf SpaceX, van Tesla-oprichter Elon Musk, wil donderdag een gebruikte raket voor een tweede keer de ruimte in schieten.
27/03 22u30  Nederlandse wetenschappers ontwikkelen technologie voor NASA-missie Nederlandse wetenschappers gaan de technologie ontwikkelen voor een NASA-missie in 2021.
27/03 19u30  Wereldarchief op Spitsbergen geopend Belangrijke documenten uit de hele wereld kunnen voortaan voor de komende generaties veilig worden opgeslagen in een ''schatkist'' op de Noorse eilandengroep Spitsbergen. 
27/03 19u00  'Papegaaien steken elkaar aan met lachen' Papegaaien hebben een eigen soort lach, waarmee ze elkaar aansteken om speels gedrag te vertonen. 
23/03 22u48  Nederlandse wetenschappers 'verjongen' muizen Nederlandse onderzoekers zijn erin geslaagd om oude muizen te 'verjongen' met een nieuw geneesmiddel. 
23/03 18u37  Bacteriën vormen in de toekomst basis voor maken plastic Bacteriën hebben de toekomst bij het maken van plastics of vezels. De grondstoffen van deze producten worden nu nog uit aardolie gewonnen maar straks kunnen die grondstoffen ook ontstaan uit hernieuwbare groene grondstoffen zoals maïsstro, tarwestro of hout.
23/03 18u37  Heilig Grafkerk in Jeruzalem 'staat op instorten' De vermeende laatste rustplaats van Jezus, de Heilig Grafkerk in Jeruzalem, staat op instorten, waarschuwen Griekse wetenschappers die waren betrokken bij een net afgeronde renovatie.
23/03 18u37  Indeling van dinosauriërs in families moet na 130 jaar veranderen De indeling van dinosauriërs in twee groepen, reptielheupigen en vogelheupigen, moet uitgebreid worden met een derde familie voor langnekdino's. 
23/03 18u37  Zeeotters gebruiken al miljoenen jaren gereedschap Zeeotters gebruiken waarschijnlijk al honderdduizenden tot miljoenen jaren gereedschap om voedsel te bemachtigen.
22/03 00u00  ‘Kleine hersenen zijn belangrijker dan gedacht’ De kleine hersenen vervullen een belangrijkere rol in het brein dan tot nu toe werd aangenomen, zo blijkt uit een nieuwe studie.
Laatste update: dinsdag 28 maart 2017, 14u00
Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

31x Sportsubisidies gaan omhoog na te groot overschot29/03 02u45 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: De gemeenteraad heeft het subsidiereglement voor ‘sporten in kwaliteitsvolle omstandigheden’ aangepast. De huidige regels zorgden er voor dat het budget niet opgebruikt raakte.
31x Argentinië gaat onderuit zonder Lionel Messi (en ondanks viagra)29/03 02u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Op de veertiende speeldag in de Zuid-Amerikaanse kwalificatiezone voor het WK 2018 heeft Argentinië dinsdag een 2-0 nederlaag geleden tegen Bolivië. De Argentijnen konden geen beroep doen op hun sterspeler Lionel Messi. Enkele uren voor de aftrap legde de Wereldvoetbalbond de spits van Barcelona een schorsing van vier wedstrijden op omdat hij in de vorige kwalificatiewedstrijd tegen Chili een lijnrechter beledigde.
30x Vaar met een kajak rond kasteel d'Ursel29/03 02u30 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Tijdens de tweede week van de paasvakantie kun je in kasteel d'Ursel met een kajak de walgrachten gaan verkennen.
29x Robben en Sneijder willen inspraak bij aanstelling nieuwe Nederlandse bondscoach29/03 02u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Arjen Robben geeft naar eigen zeggen altijd eerlijk zijn mening. Dus kan de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond bij de aanvoerder van Oranje ook terecht voor een “advies” over de nieuwe bondscoach die er na het ontslag zondag van Danny Blind moet komen. De aanvaller van Bayern München wil met middenvelder Wesley Sneijder zelfs min of meer inspraak in de hele procedure.
28x Kopie drugsdossier per toeval ontdekt op computer student29/03 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Dat een tiener uit Borgerhout zomaar gevoelige informatie uit een lopend gerechtelijk drugsdossier kon kopiëren, doet heel wat vragen rijzen. De verdachte liep stage op de administratie van de Antwerpse onderzoeksrechters, maar was volgens het gerecht wel degelijk gescreend.
27x Werfbezoek: afwerking bibliotheek gaat laatste rechte lijn in29/03 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: De werkmannen die het oude gemeentehuis aan het omtoveren zijn tot de nieuwe Nijlense bibliotheek gaan een cruciale fase in. De scheidingswand met het nieuwe gemeentehuis gaat tegen de vlakte, waardoor de dienstverlening voor enkele dagen stopgezet wordt.
27x KUL-prof Marc Hooghe onder vuur voor plagiaat en auteursfraude29/03 00u00 - Het Laatste Nieuws: Wetenschap: KU Leuven-professor Marc Hooghe ligt onder vuur voor plagiaat en auteursfraude. Dat schrijft Apache vandaag. De Commissie voor Wetenschappelijke
26x Jongen met terminale kanker geneest nadat moeder hem stiekem cannabis gaf29/03 00u30 - Het Laatste Nieuws: Wetenschap: Deryn Blackwell was amper tien jaar oud toen bij hem leukemie werd vastgesteld. Achttien maanden later bleek de Britse jongen ook aan een tweede
25x Er staat een trein in de gang29/03 00u00 - Het Laatste Nieuws: Wetenschap: Chongqing is een van die Chinese steden die een explosieve groei kennen. Om de beschikbare ruimte maximaal te benutten, hebben de architecten en
22x Sushi Town opent deuren op plaats van voormalige frituur29/03 04u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Geen spoor meer van frietketels, maar gezonde hapjes van rijst en vis die naar de hongerigen lonken. In het voormalige Schels Frituur aan de Provinciale Steenweg heeft sushibar Sushi Town de deuren geopend.

Statistieken

Artikels:
29153
Gelezen:
44250
Aantal lezers nu:
50


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2017 Naar boven