maandag 17 februari 2020, week 08


U bent nu hier: Wetenschap | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 18u15
 

Gazet van Antwerpen: Wetenschap

Verbergen Tonen
17/02 18u15  Alsof ze nooit is weggeweest: Kim Clijsters dwingt Muguruza tot het uiterste, maar sneuvelt toch bij comeback Kim Clijsters is terug. En hoe! Meer dan zeven jaar na haar tweede pensioen maakte onze 36-jarige landgenote een meer dan geslaagde comeback tegen de Spaanse Garbiñe Muguruza op het tennistoernooi van Dubai. Clijsters verloor wel in twee sets (6-3, 7-6 (8-6)) tegen de verliezende finaliste van de voorbije Australian Open, maar liet na een aarzelende start vlagen zien van het tennis waarmee ze het ooit tot nummer één van de wereld schopte. De tegenstand is bij deze gewaarschuwd.
17/02 18u15  Fietspad wordt doorgetrokken langs spoorlijn Het de voorbije jaren op Niels grondgebied aangelegde fietspad van het station tot aan de N177 wordt over de grens met Boom verlengd met goed één kilometer. Kostprijs: 500.000 euro.
17/02 17u45  Axel Witsel rekent op Gelbe Wand om te stunten tegen PSG Axel Witsel vergezelde maandagnamiddag zijn coach Lucien Favre op de persbabbel, één dag voor de heenwedstrijd van Borussia Dortmund in de 1/8ste finales van de Champions League thuis tegen Paris Saint-Germain. De Rode Duivel gaf aan te hopen op de steun van het enthousiaste publiek van de Borussen. Hij verwachtte verder ook sterspeler Neymar aan de aftrap bij de Parijzenaars.10 
17/02 17u30  Project ‘Ik doe mees’ van Oprecht Brecht krijgt steun van hele gemeenteraad De gemeente gaat nestkastjes bouwen voor mezen. Dat zijn natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Het voorstel ‘Ik doe mees’ van oppositiepartij Oprecht Brecht werd eenparig door de gemeenteraad goedgekeurd, weliswaar in geamendeerde vorm.
17/02 17u30  Sinte-Cecilia-erevoorzitter en oud-strijder Marcel Brys (89) overleden Het voorbije weekend overleed op 89-jarige leeftijd Marcel Brys. De uit Bornem ingeweken Schotenaar, die lang in de Jozef Hendrickxstraat woonde maar de laatste jaren in woonzorgcentrum Verbert-Verrijdt verbleef, was erevoorzitter van de Koninklijke Harmonie Sinte-Cecilia. Hij leidde de inmiddels 165 jaar bestaande muziekvereniging liefst 27 jaar, van 1982 tot 2009.
17/02 17u15  Oproep om honden aan leiband te houden in wandeldomein: “Reeën worden opgeschrikt en lopen kwetsuren op” Kempens Landschap en schepen van Milieu Sus Vissers (CD&V) roepen eigenaars van honden op om die aan in het domein Franciskanessen aan de leiband te houden.
17/02 17u15  Vanuit de wagen praten tegen koffiezet kan dankzij Kalmthouts familiebedrijf Vanuit je wagen apparaten thuis, zoals de oven of de koffiemachine, orders geven om op te springen: het is niet langer verre toekomstmuziek. Dat is mede te danken aan familiebedrijf E.D.&A. dat zopas gelauwerd werd met een tweede Factory of the Future award. De kmo ontwikkelt en produceert volop nieuwe technologieën, zoals op maat gemaakte elektronische besturingen voor machines en apparaten.
17/02 17u00  Louis Tobback (SP.A): “De Wever na nieuwe verkiezingen in zwakkere machtspositie” Als het in ons land op korte termijn tot nieuwe federale verkiezingen komt, is het volgens Louis Tobback (sp.a) “zeer waarschijnlijk dat De Wever nadien niet meer in dezelfde machtspositie zit van vandaag”. Tijdens een lezing in Leuven wees Tobback er maandag op dat de N-VA veel meer te vrezen heeft van de verkiezingen dan de PS.
17/02 17u00  Bal over de lijn of niet? Geen discussie meer: twee camera’s op doellijn vanaf play-offs De Pro League heeft beslist dat tijdens Play-off 1 en de halve finales en de finale van Play-off 2 camera’s zullen gebruikt worden om te registreren of de bal de doellijn heeft overschreden of niet. De camera’ s zullen niet in het doel hangen maar in het verlengde van de doellijn worden geplaatst.
17/02 17u00  Centrummanager moet Schildenaren aanzetten tot ‘winkelhieren’: schepen kondigt actieplan aan Met een netwerkevent, nieuwsbrief en nieuwe centrummanager geeft de nieuwe schepen van Lokale Economie Marian Van Alphen (Open Vld) de wat vergeten doelgroep van ondernemers en vrije beroepers de aandacht die ze te weinig kregen.
17/02 16u45  LIVE. Volg hier de wedstrijd tussen Kim Clijsters en Muguruza op de voet Wordt de comeback van Kim Clijsters een succes? Vanaf 16u weten we meer over het vormpeil van de Limburgse: dan start ze haar ‘derde’ carrière tegen de Spaanse Garbine Muguruza. Volg alle actie hier LIVE!11 
17/02 16u45  Waarom de comeback van Kim Clijsters niet op Vlaamse zenders te zien is Vandaag start Kim Clijsters (36) het derde hoofdstuk in haar tenniscarrière. Voor het eerst sinds 2012 waagt de Limburgse zich weer op het tennisveld, in de eerste ronde van het WTA-tennistoernooi in Dubai. De match is overal live te volgen… behalve op onze Vlaamse zenders.10 
17/02 16u45  Drie Chileense inbrekers gevat na achtervolging in Brecht Drie Chileense inbrekers zijn afgelopen woensdag ingerekend na een korte achtervolging in Brecht. Ze hadden die avond waarschijnlijk meerdere inbraken gepleegd in Wuustwezel en Hoogstraten.10 
17/02 16u30  Robot Zora doet monden openvallen in woonzorgcentrum: “Ik dacht dat zoiets alleen in films kon” Zorgrobot Zora stond maandagvoormiddag in het middelpunt van de belangstelling bij een groep bewoners van woonzorgcentrum Sint-Vincentius. Gitok-leraar Hans Vanhees stelde er de schoolrobot voor, die de senioren verleidde tot dans, zang en spel.12 
17/02 16u15  Omstreden VRT-directeur Peter Claes stapt op: “Hopelijk keert de rust nu terug” De VRT en algemeen directeur Media en Productie, Peter Claes, nemen in gemeenschappelijk overleg afscheid van elkaar. Dat meldt de openbare omroep in een persbericht. “Ik betreur dat de spanningen de afgelopen maanden zo opgelopen zijn, en hoop dat de rust en sereniteit terugkeren in de volledige organisatie”, zegt Claes.
Laatste update: vandaag om 18u15
Lees meer van Gazet van Antwerpen: Wetenschap >


De Standaard: Wetenschap

Verbergen Tonen
17/02 18u15  Clijsters onderuit in eerste wedstrijd Tennisster Kim Clijsters heeft de eerste wedstrijd na haar comeback niet kunnen winnen. Op het tornooi van Dubai ging ze in twee sets onderuit tegen de Spaanse Garbine Muguruza: 6-2, 7-6.
17/02 18u15  REGERINGSBLOG. Koning rondt audiënties van maandag af Volg hier de laatste ontwikkelingen over de federale regeringsvorming.
17/02 18u15  Speleologen ontdekken fossielen uit juratijdperk in de Krim Speleologen in de Krim hebben fossielen gevonden uit het juratijdperk in drie recent ontdekte grotten. Het gaat om tanden en wervels van onder andere zee-egels, koralen en schaaldieren. Veel van de grotten hebben indrukwekkende rotsformaties gevormd door het stromend water. Bekijk het in de video hierboven.
17/02 18u00  Aanslag op Duitse moskeeën verijdeld In Duitsland is vorige week een vermoedelijk rechtse terreurcel opgerold. De leden van die cel zouden van plan zijn geweest om aanslagen te plegen op zes moskeeën in kleinere steden.
17/02 17u45  Axel Witsel rekent op Gelbe Wand om te stunten tegen PSG Axel Witsel vergezelde maandagnamiddag zijn coach Lucien Favre op de persbabbel, één dag voor de heenwedstrijd van Borussia Dortmund in de 1/8ste finales van de Champions League thuis tegen Paris Saint-Germain. De Rode Duivel gaf aan te hopen op de steun van het enthousiaste publiek van de Borussen. Hij verwachtte verder ook sterspeler Neymar aan de aftrap bij de Parijzenaars.
17/02 17u15  E-voting populairder bij sociale verkiezingen Tijdens de sociale verkiezingen zal vijftien procent van de ondernemingen elektronisch stemmen. Dat is een groot verschil met de één procent tijdens de vorige stemming.
17/02 17u15  Nog geen inschrijvingen voor Belgische imamopleiding Hoewel de Belgische imamopleiding volgens minister van Justitie Koen Geens (CD&V) in februari van start moest gaan, zijn er nog geen studenten ingeschreven. Dat schrijft het Leuvense studentenblad Veto en wordt bevestigd door KU Leuven.
17/02 16u45  Beperkte deelname marathon Tokio door coronavirus Volg hier de laatste ontwikkelingen over het nieuwe coronavirus.10 
17/02 16u45  Tapijten met Belgisch kantje voor het eerst in vijf eeuwen samen in Sixtijnse kapel Als u ooit de Sixtijnse kapel bezocht, weet u dat iedereen onmiddellijk naar boven kijkt om het plafond van Michelangelo te bewonderen. Deze week is er ook op ooghoogte een icoon uit de renaissance te zien: 'De handelingen van de apostelen', een tapijtenreeks van Rafaël. En die heeft een Belgisch kantje. Bekijk het in de video hierboven.11 
17/02 16u45  Dalle: ‘Hoofdstuk over problemen aan top VRT afsluiten’ Vlaams minister van media Benjamin Dalle (CD&V) noemt het vertrek van Claes een beslissing in het belang van de openbare omroep. ‘Ik hoop dat de VRT nu de rangen sluit’, klinkt het in een mededeling. Ook de socialistische vakbond en Vlaams Parlementslid Katia Segers (SP.A) willen dat de aandacht nu komt te liggen op de nieuwe beheersovereenkomst.10 
17/02 16u15  Waarom de comeback van Kim Clijsters niet op Vlaamse zenders te zien is Vandaag start Kim Clijsters (36) het derde hoofdstuk in haar tenniscarrière. Voor het eerst sinds 2012 speelt de Limburgse een wedstrijdmatch, in de eerste ronde van het WTA-tennistoernooi in Dubai. De match is overal live te volgen, behalve op de Vlaamse zenders.
17/02 16u00  Opnieuw een 'roze' F1-bolide in de Formule 1 Het Racing point F1 team heeft het doek van haar nieuwe F1-bolide gehaald. Net als vorig jaar is het opnieuw een 'roze' F1-bolide geworden.
17/02 16u00  Twee granaten ontploft in Kalmthoutse woonwijk In een woonwijk in Kalmthout zijn zondagnacht twee granaten ontploft. Dat bevestigt het Antwerpse parket. Een woning raakte beschadigd, maar er vielen geen gewonden.
17/02 16u00  REGERINGSBLOG. Koning begint aan nieuw rondje audiënties Volg hier de laatste ontwikkelingen over de federale regeringsvorming.
17/02 16u00  Peter Claes moet VRT verlaten Peter Claes, de directeur Productie en Media van de openbare omroep, verlaat de VRT. 'Claes was bereid deze stap te zetten om de rust te laten terugkeren voor hem, zijn gezin en de VRT', klinkt het in een mededeling van de openbare omroep.
Laatste update: vandaag om 18u15
Lees meer van De Standaard: Wetenschap >

Het Laatste Nieuws: Wetenschap

Verbergen Tonen
17/02 18u00  Gevreesd tomatenvirus treft mogelijk ook Frankrijk, Belgische telers nemen maatregelen In Frankrijk is een landbouwbedrijf afgesloten omdat het mogelijk aangetast is door een nieuw tomatenvirus. Het virus, ongevaarlijk voor mensen...14 
17/02 14u45  Maleisië op nummer 1 in Azië voor vervuiling met plastic afval De inwoners van Maleisië zijn de grootste vervuilers als het gaat over het achterlaten van plastic afval in de leefomgeving, en dat in een deel van...15 
17/02 12u45  IJsberen krijgen minder jongen en zijn magerder door smeltend ijs Volgens een nieuw onderzoek van Washington University zijn wilde ijsberen magerder geworden en krijgen ze minder jongen dan vroeger. De dieren...20 
17/02 12u00  Arabische wereld mag eerste kerncentrale openen De Verenigde Arabische Emiraten hebben groen licht gegeven voor de uitbating van de eerste nucleaire centrale van het land. Dat heeft de...14 
17/02 11u30  Vaccinatie-expert Pierre Van Damme (UA): “Maatregelen zijn nu erger dan coronavirus zelf” Aanvankelijk was bezorgdheid geboden, maar nu zijn we stilaan van een mug een olifant aan het maken. Expert Pierre Van Damme getuigt in De Morgen...17 
17/02 07u45  Amerikaanse ex-passagier Nederlands cruiseschip test positief op coronavirus: tien Belgen mogen nu toch terugkeren uit Cambodja Het Nederlandse cruiseschip Westerdam ligt afgemeerd in Sihanoukville in Cambodja, nadat het wekenlang nergens welkom was. Nochtans had niemand aan...16 
17/02 06u15  OVERZICHT. Hier hield storm Dennis lelijk huis in ons land In verschillende delen van het land is schade gemeld door storm Dennis. Het KMI kondigde code geel af en het noodnummer 1722 werd geactiveerd voor...22 
17/02 06u00  Snelheidsbeperking op Antwerpse snelwegen door hevige regenval - Glazen balustrades van Gentse woontoren vormen geen probleem meer Voor de kust is een gemiddelde windsnelheid van 9 Beaufort gemeten en dus is Dennis nu ook officieel een Belgische storm. Het KMI heeft code geel...21 
16/02 22u00  LIVE. Snelheidsbeperking op Antwerpse snelwegen door hevige regenval - Glazen balustrades van Gentse woontoren vormen geen probleem meer Voor de kust is een gemiddelde windsnelheid van 9 Beaufort gemeten en dus is Dennis nu ook officieel een Belgische storm. Het KMI heeft code geel...
16/02 21u00  LIVE. Glazen balustrades van Gentse woontoren vormen geen probleem meer - Warmste 16de februari ooit - dode in Wales Voor de kust is een gemiddelde windsnelheid van 9 Beaufort gemeten en dus is Dennis nu ook officieel een Belgische storm. Het KMI heeft code geel...
16/02 18u30  LIVE. Landgenoten mogen Militair Hospitaal verlaten na twee weken quarantaine - Amerikanen geëvacueerd van ‘coronacruise’ De acht Belgen die sinds 2 februari in quarantaine zaten in het militair hospitaal in Neder-Over-Heembeek, hebben deze middag het ziekenhuis mogen...
16/02 18u15  LIVE. Straten rond Gentse woontoren afgesloten door losse glazen balustrades - Warmste 16de februari ooit - dode in Wales Voor de kust is een gemiddelde windsnelheid van 9 Beaufort gemeten en dus is Dennis nu ook officieel een Belgische storm. Het KMI heeft code geel...
16/02 15u15  LIVE. Landgenoten mogen Militair Hospitaal verlaten na twee weken quarantaine De acht Belgen die sinds 2 februari in quarantaine zaten in het militair hospitaal in Neder-Over-Heembeek, hebben deze middag het ziekenhuis mogen...
16/02 14u45  LIVE. Landgenoten mogen Militair Hospitaal verlaten na twee weken quarantaine. Volg hier de persconferentie Philip Soubry (54), de voorlopig enige besmette Belg die in quarantaine zat, heeft het Brusselse Sint-Pietersziekenhuis gisterenavond verlaten. De...
16/02 14u15  Dennis doet Britse rivieren overstromen: code rood, honderden vluchten afgelast Verschillende plaatsen in het Verenigd Koninkrijk worden geteisterd door wateroverlast als gevolg van de storm Dennis en de zware regenval die...
Laatste update: vandaag om 18u00
Lees meer van Het Laatste Nieuws: Wetenschap >

NRC.nl: Wetenschap

Verbergen Tonen
17/02 18u00  Minister adviseerde Universiteit Maastricht geen losgeld te betalen Ondanks een advies van minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, D66) betaalde de Universiteit Maastricht zo’n twee ton losgeld om versleutelde bestanden weer vrij te krijgen.
17/02 18u00  Inspectie SZW: accountantskantoren doen te weinig tegen werkstress Volgens de Inspectie moeten 24 van de 28 onderzochte kantoren de arbeidsomstandigheden verbeteren.
17/02 17u45  Nederlandse radiotelescoop ontdekt exoplaneetje Voor het eerst is het gelukt een exoplaneet op te speuren aan de hand van de magnetische verstoring tussen ster en planeet.
17/02 17u45  Oud-Ajacied Barry Hulshoff (73) overleden Hulshoff speelde van 1965 tot 1977 bij Ajax. Volgens de club is een „clublegende verloren gegaan”.
17/02 17u30  Maak van pedofiel geen kindermisbruiker Het meeste kindermisbruik wordt gepleegd door niet-pedofielen. Die nuance miste in het programma Danny op straat, schrijft Ellen Janssen.
17/02 17u30  Een carrière na je celstraf, zo gemakkelijk gaat dat niet Bij reïntegratie van oud-gevangenen hoort ook dat ze een baan vinden. Maar dat lukt lang niet altijd.
17/02 17u30  Duizenden Surinamers demonstreren tegen regering-Bouterse Circa tienduizend Surinamers uiten hun onvrede over de slechte economische toestand en over de crisis bij de Centrale Bank, waar omgerekend 90 miljoen euro is verdwenen.
17/02 17u15  Zes Haagse tieners aangehouden voor dodelijke steekpartij Het OM kan nog niets zeggen over het motief voor de steekpartij. Nabestaanden suggereren dat de dood van Bilal Aydin het gevolg was van drillrap.
17/02 17u00  In Farmsum vrezen ze voor de wekelijkse ontploffing Delfzijl en de provincie willen geen gezondheidsrisico’s door de productie van siliciumcarbide. Probleem: fabrikant ESD-SIC heeft al sinds 1974 een vergunning.
17/02 17u00  Op Instagram wordt nog lekker doorgedronken Influencers laten de drank rijkelijk vloeien op Instagram. Jongeren krijgen zo het idee dat alcohol en plezier onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Fabrikanten betalen daarvoor. Onwenselijk, aldus UvA-onderzoek.
17/02 16u30  De vergeten klank van de theorbe en de muziek van Kapsperger De zachte en kwetsbare stem van de theorbe houdt een spiegel voor aan een samenleving die meer schreeuwt dan luistert, vindt musicus Fred Jacobs. Hij maakte een album en toert met de grillige muziek van de Italiaan Kapsperger.12 
17/02 16u15  ‘Iconisch’ automerk Holden verdwijnt, tot onvrede van Australiërs Het besluit om Holden te laten verdwijnen, komt niet volledig uit de lucht vallen. In 2017 werd de productielijn in Australië al gesloten.
17/02 16u15  The Masked Singer is het best verkochte tv-format van 2019 The Masked Singer werd in 2019 verkocht aan 22 landen en heeft al spin-offs. Afgelopen najaar zond RTL 4 de show uit. BN’ers staan te dringen voor seizoen 2.
17/02 16u00  The Masked Singer best verkochte tv-format 2019 The Masked Singer werd in 2019 verkocht aan 22 landen en heeft al spin-offs. Afgelopen najaar zond RTL 4 de show uit. BN’ers staan te dringen voor seizoen 2.
17/02 16u00  Schaamte Wat Marcel van Roosmalen van zijn ouders meekreeg was: hou je op de achtergrond, val niet op, stel geen vragen.
Laatste update: vandaag om 18u00
Lees meer van NRC.nl: Wetenschap >

GezondheidsNet

Verbergen Tonen
17/02 00u00  Groenten remmen prostaatkanker niet af Mannen met een vroeg stadium van prostaatkanker kregen een dieet met zeker zeven porties groenten of fruit per dag. Helaas hielp het niet om de kanker te remmen.20 
15/02 00u00  Aantal vaccinaties sinds jaren weer gestegen Voor het eerst sinds jaren is de vaccinatiegraad weer licht gestegen. Het aantal baby’s dat wordt ingeënt tegen bof, mazelen en rodehond is hoger, evenals het aantal meisjes dat wordt ingeënt tegen baarmoederhalskanker. Dat meldt het RIVM.
14/02 00u00  Tekort aan geneesmiddelen in 2019 verdubbeld Het aantal geneesmiddelentekorten in Nederland is in 2019 nagenoeg verdubbeld. Dit blijkt uit cijfers van apothekersorganisatie KNMP.
13/02 11u15  Officieel griepepidemie in Nederland Er heerste al griep maar er is nu officieel een griepepidemie in Nederland, meldt het RIVM woensdag. Vorig jaar duurde de griepgolf veertien weken.
13/02 00u00  Albert Heijn roept alle AH Boerenkaas Belegen 30+ terug Heb je Albert Heijn Boerenkaas Belegen 30+ stukken of plakken in huis gehaald? Breng het terug naar de Albert Heijn.
13/02 00u00  Slechts zes op de tien vrouwen laten uitstrijkje maken Slechts zes op de tien vrouwen in Nederland laten na een oproep een uitstrijkje maken. Met een uitstrijkje kan baarmoederhalskanker worden opgespoord. Maar het aantal deelnemers aan het bevolkingsonderzoek steeg de afgelopen twee jaar niet.
13/02 00u00  Overlevingskans voor mensen met kanker toegenomen De overlevingskans van mensen met kanker neemt toe. 65 procent van de patiënten die in 2013 de diagnose kregen, was vijf jaar later nog in leven. Dat blijkt uit de Nederlandse Kankerregistratie.
12/02 00u00  Coronavirus nu ook in België Na Frankrijk, Groot-Britannië en Duitsland, heeft het coronavirus nu ook België bereikt. Een van de negen Belgen die zondag uit Wuhan zijn opgehaald, is besmet met het virus.
11/02 00u00  Lepra: discriminatie grote barrière voor genezing Lepra komt nog in meer dan 100 landen wereldwijd voor, met jaarlijks ruim 200.000 nieuwe patiënten. Bijna 50 procent van de mensen die lepra heeft gehad, heeft last van angststoornissen en depressies. Uit angst voor verstoting en uitsluiting durven mensen geen medische hulp te zoeken als ze het vermoeden hebben lepra te hebben. Hierdoor zijn tijdige behandeling en genezing niet mogelijk en is de keten van besmetting moeilijk te doorbreken. Op Wereldlepradag, zondag 26 januari, roept de Leprastichting daarom op om 'Nee te zeggen tegen discriminatie'.
10/02 12u00  'Tekort medisch materiaal dreigt door strengere regels' Vanaf 26 mei moeten medische materialen aan strengere Europese regels voldoen, waardoor deze mogelijk niet op tijd gekeurd kunnen worden. Ziekenhuisverenigingen NFU en NVZ waarschuwen dat de zorg hierdoor 'acuut in gevaar kan komen'. Dit schrijft Het Financieele Dagblad maandag.
Laatste update: vandaag om 0u00

Scientias

Verbergen Tonen
17/02 16u15  NASA gaat mogelijk een katapult gebruiken om de maan te verkennen Het is zomaar één van de ideeën waar een studententeam mee op de proppen komt om de achterkant kant van de maan te bestuderen. Het is niet meer de vraag of, maar wanneer NASA teruggaat naar de maan. En als het aan het agentschap ligt vertrekken ze zo snel mogelijk. Het plan is om al […] Het bericht NASA gaat mogelijk een katapult gebruiken om de maan te verkennen verscheen eerst op Scientias.nl.14 
17/02 13u15  Eieren onthullen dat dinosaurussen warmbloedig waren Eindelijk is dit tientallen jaren oude mysterie ontrafeld. Het is een vraag waar onderzoekers al decennia lang over peinzen: hoe regelden dinosaurussen hun lichaamstemperatuur? Anders gezegd: waren dino’s warm-, of koudbloedig? Onderzoekers hebben nu eindelijk het antwoord op deze prangende vraag gevonden. En dat dankzij een nieuwe methode om historische temperaturen te meten. Eierschalen De […] Het bericht Eieren onthullen dat dinosaurussen warmbloedig waren verscheen eerst op Scientias.nl.20 
17/02 11u15  NASA overweegt een ruimtesonde naar Triton te sturen Deze unieke en ijzige maan van Neptunus is zeker de moeite van een bezoekje waard. Triton is de eerst ontdekte en grootste maan van planeet Neptunus. Maar over deze maan valt nog veel meer te zeggen. Sommige wetenschappers beschouwen Triton als één van de meest fascinerende hemellichamen in het zonnestelsel. In vergelijking met andere manen […] Het bericht NASA overweegt een ruimtesonde naar Triton te sturen verscheen eerst op Scientias.nl.15 
17/02 08u45  Tegen 2030 zullen er maar liefst twee miljard mensen meer dan nu in een stad wonen Dit tempo van stedelijke groei is te vergelijken met de bouw van een stad ter grootte van New York om de zes weken. De komende tien jaar zullen steden gigantisch uit hun voegen gaan groeien. Tot die alarmerende conclusie komen onderzoekers in een nieuwe studie, gepubliceerd in het vakblad Nature Sustainability. Zo blijkt dat over […] Het bericht Tegen 2030 zullen er maar liefst twee miljard mensen meer dan nu in een stad wonen verscheen eerst op Scientias.nl.15 
16/02 09u15  Unieke beelden onthullen de ingrijpende verandering die de nabije superreuzenster Betelgeuze ondergaat De helderheid van de ster is in korte tijd dramatisch afgenomen. En niemand weet hoe dat komt. (Amateur-)astronomen houden de nabije superreus Betelgeuze de laatste maanden nauwlettend in de gaten. De roodkleurige ster die bij helder weer duidelijk zichtbaar aan de nachthemel staat, is de afgelopen maanden in rap tempo afgezwakt. Op het moment van […] Het bericht Unieke beelden onthullen de ingrijpende verandering die de nabije superreuzenster Betelgeuze ondergaat verscheen eerst op Scientias.nl.
15/02 21u15  Wetenschappers weten eindelijk hoe seks bij miljoenpoten werkt Dat was nog niet zo gemakkelijk met zoveel pootjes die in de weg zitten. Wetenschappers weten onderhand aardig goed hoe seks er bij veel dieren aan toe gaat. Toch zijn er een aantal uitzonderingen te benoemen, waaronder de miljoenpoot. Want hoe miljoenpoten paren, was tot nu toe een groot mysterie. Dat is ook niet zo […] Het bericht Wetenschappers weten eindelijk hoe seks bij miljoenpoten werkt verscheen eerst op Scientias.nl.
15/02 09u15  Wil je ook jagen op aliens? Dat kan! Breakthrough Listen geeft data vrij zodat iedereen kan meehelpen zoeken naar signalen van buitenaardse beschavingen. Al decennia wordt er actief gezocht naar buitenaards leven. Zo wordt er bijvoorbeeld continu gezocht naar radiosignalen afkomstig van aliens. Maar vooralsnog zonder resultaat. Daarom schakelt Breahthrough Listen graag de hulp in van het grote publiek. Want als iedereen meehelpt […] Het bericht Wil je ook jagen op aliens? Dat kan! verscheen eerst op Scientias.nl.
14/02 16u15  Dankzij kuipergordelobject Arrokoth weten we nu ook meer over de vorming van planeten De scheervlucht van ruimtevaartuig New Horizons langs het object biedt ons een jaar later nog steeds nieuwe inzichten. Op 1 januari 2019 scheerde ruimtevaartuig New Horizons langs het kuipergordelobject Arrokoth. Een bijzondere dag, want de ruimtesteen – die destijds nog werd aangeduid als Ultima Thule – is het verste hemellichaam dat we ooit met een […] Het bericht Dankzij kuipergordelobject Arrokoth weten we nu ook meer over de vorming van planeten verscheen eerst op Scientias.nl.
14/02 13u15  Wetenschappers weten eindelijk hoe seks bij duizendpoten werkt Dat was nog niet zo gemakkelijk met zoveel pootjes die in de weg zitten. Wetenschappers weten onderhand aardig goed hoe seks er bij veel dieren aan toe gaat. Toch zijn er een aantal uitzonderingen te benoemen, waaronder de duizendpoot. Want hoe duizendpoten paren, was tot nu toe aan groot mysterie. Dat is ook niet zo […] Het bericht Wetenschappers weten eindelijk hoe seks bij duizendpoten werkt verscheen eerst op Scientias.nl.
14/02 11u15  Klimaatverandering kan een derde van alle planten- en diersoorten over vijftig jaar hebben genekt En als we niet uitkijken, zijn we tegen die tijd de helft van alle soorten verloren. Niet alle planten- en diersoorten zijn opgewassen tegen klimaatverandering. Veel soorten kunnen namelijk niet goed in een warmer klimaat vertoeven, waardoor ze momenteel een onzekere toekomst tegemoet gaan. Op dit moment worden er al 28.338 diersoorten met uitsterven bedreigd; […] Het bericht Klimaatverandering kan een derde van alle planten- en diersoorten over vijftig jaar hebben genekt verscheen eerst op Scientias.nl.
14/02 08u45  Dankzij nieuwe uitvinding kunnen we nog efficiënter zonne-energie opwekken Krachtige laserpulsen etsen kleine patronen op metalen oppervlakken, waardoor deze veel licht absorberen. Nog niet zo lang geleden presenteerden onderzoekers een onzinkbaar stukje metaal, dat zelfs doorboord met gaten nog op water blijft drijven. Hoe ze dit voor elkaar kregen? Ze vuurden laserstralen op een plat stukje metaal af om zo hele kleine patronen op […] Het bericht Dankzij nieuwe uitvinding kunnen we nog efficiënter zonne-energie opwekken verscheen eerst op Scientias.nl.
13/02 16u00  Als ongevaarlijk aangemerkte planetoïden blijken toch op ramkoers met de aarde te liggen Maar liefst elf ruimtebrokken zullen in de toekomst mogelijk met de aarde botsen. De afgelopen jaren hebben onderzoekers heel veel (potentieel gevaarlijke) planetoïden ontdekt. Dat komt doordat er nu ook actief op gejaagd wordt. Het doel is om uiteindelijk alle planetoïden in kaart te brengen die zich in de buurt van de aarde kunnen begeven. […] Het bericht Als ongevaarlijk aangemerkte planetoïden blijken toch op ramkoers met de aarde te liggen verscheen eerst op Scientias.nl.
13/02 13u15  Wanneer trokken bevers naar het water? Wetenschappers reconstrueerden de evolutie van bevers met behulp van DNA van een uitgestorven reuzenbever. Momenteel zijn er twee beversoorten – de Europese bever (Castor fiber) en de Canadese bever (Castor canadensis) – die beiden aan het water gebonden zijn. Maar op basis van het fossielenbestand weten we dat er miljoenen jaren geleden een grote diversiteit […] Het bericht Wanneer trokken bevers naar het water? verscheen eerst op Scientias.nl.
13/02 11u15  We hebben waarschijnlijk onderschat hoe lang het duurde voordat Mars was gevormd Meteorieten verraden dat de vorming van Mars veel meer tijd in beslag nam dan gedacht. Het piepjonge zonnestelsel was waarschijnlijk een gewelddadige en chaotische plek. Objecten zoals planetesimalen – bouwblokken van planeten met een diameter tot zo’n 2000 kilometer – werden door het heelal geslingerd, waar ze in botsing kwamen met andere hemellichamen, zoals Mars. […] Het bericht We hebben waarschijnlijk onderschat hoe lang het duurde voordat Mars was gevormd verscheen eerst op Scientias.nl.
13/02 08u45  Dit zijn de vijf grootste bedreigingen voor de mensheid – en ze hebben allemaal te maken met het milieu Bovendien kunnen ze elkaar versterken, wat mogelijk tot een wereldwijde crisis in de komende eeuw gaat leiden. Een grootschalig onderzoek waar maar liefst 200 wetenschappers mee gemoeid waren, drukt ons wederom met de neus op de feiten. In de studie wijzen de onderzoekers naar aanleiding van een omvangrijke vragenlijst onder wetenschappers de vijf grootste bedreigingen […] Het bericht Dit zijn de vijf grootste bedreigingen voor de mensheid – en ze hebben allemaal te maken met het milieu verscheen eerst op Scientias.nl.
Laatste update: vandaag om 16u15
Lees meer van Scientias >

Nu.nl Wetenschap

Verbergen Tonen
16/02 17u15  Onderzoekers ontdekken dat veel dinosauriërs warmbloedig waren Veel dinosauriërs blijken warmbloedig te zijn geweest, schrijven onderzoekers in Science Advances na onderzoek op meerdere fossiele eieren van 75 miljoen jaar oud. Voorheen werd gedacht dat dinosauriërs altijd koudbloedig waren.
16/02 00u00  Deze inktvissen laten hun lunch staan als zij 's avonds garnalen gaan eten Wanneer zeekatten weten dat ze 's avonds hun lievelingseten kunnen krijgen, eten ze gedurende de dag minder. Dat schrijven Britse en Franse biologen in het wetenschappelijke tijdschrift Biology Letters.
16/02 00u00  Grijze zeehonden flirten onderwater door met flippers te klappen Tijdens het paarseizoen klappen mannelijke grijze zeehonden met hun vinnen om vrouwtjes aan te trekken en om concurrenten af te schrikken, schrijven Australische, Britse en Nieuw-Zeelandse onderzoekers in het tijdschrift Marine Mammal Science.
16/02 00u00  NASA vindt 'catastrofale fout' in software ruimtecapsule Boeing NASA wil dat Boeing de software van de Starliner-capsule gaat onderzoeken, omdat er verschillende fouten in de software zouden zitten. Deze fouten hadden 'catastrofale' gevolgen kunnen hebben, meldt onder meer persbureau Reuters. In december werd Starliner voor het eerst naar het Internationaal Ruimtestation (ISS) gelanceerd, maar door een fout kwam het voertuig niet in de juiste baan terecht.
15/02 17u00  Prehistorische bij viel mogelijk uit de lucht door teveel larven op de rug Paleontologen hebben een nog onontdekte prehistorische bij in barnsteen gevonden, die minstens vijf keverlarven aan zich had hangen als passagiers. Mogelijk vloog het dier 100 miljoen jaar geleden per ongeluk in boomhars doordat het te veel ballast had, stellen onderzoekers in het vakblad BioOne Complete.
15/02 16u45  Ongelofelijk maar waar: de mens leefde eeuwenlang zonder toetjes Toetjes waren er niet altijd. Een groot deel van de geschiedenis is zelfs toetjesloos voorbijgegleden. Waar komt de traditie van zoetigheid na de maaltijd vandaan?
15/02 09u15  Dimmende ster Betelgeuze verandert van vorm De ster Betelgeuze heeft nog maar 36 procent van zijn normale helderheid over. De rode superreus, die onderdeel is van het sterrenbeeld Orion, is sinds 2019 aan het dimmen, maar verandert ook van vorm.
14/02 07u15  Iconische foto van aarde als stipje dertig jaar oud: 'Het is onze realiteit' De Voyager 1-satelliet maakte op Valentijnsdag 1990 een foto van de aarde, die vanaf Neptunus - achter in het zonnestelsel - als een lichtblauwe stip te zien was. Op verzoek van wijlen astronoom Carl Sagan draaide de Voyager zich even om en maakte de foto. In gesprek met NU.nl noemt Sagans weduwe Ann Druyan de aarde als klein stipje 'onze realiteit die wij moeten omarmen'.
14/02 06u15  Iconische foto van aarde als stipje 30 jaar oud: 'Het is onze realiteit' De Voyager 1-satelliet maakte op Valentijnsdag 1990 een foto van de aarde, die vanaf Neptunus - achter in het zonnestelsel - als een lichtblauwe stip te zien was. Op verzoek van wijlen astronoom Carl Sagan draaide de Voyager zich even om en maakte de foto. In gesprek met NU.nl noemt Sagans weduwe Ann Druyan de aarde als klein stipje 'onze realiteit die wij moeten omarmen'.
14/02 00u00  Sonde buiten zonnestelsel op 18 miljard kilometer afstand gerepareerd Op 18 miljard kilometer afstand heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA de apparatuur van de Voyager 2-sonde weer aan de praat gekregen, meldt de organisatie donderdag. De meetapparatuur van het ruimtevaartuig viel vorige week uit doordat de noodsystemen aangingen.
14/02 00u00  Astronaute teruggekeerd op aarde na recordvlucht van 328 dagen De Amerikaanse astronaut Christina Koch is donderdag teruggekeerd op aarde en is daardoor nu de vrouw die de langste ruimtevlucht ooit maakte. Ze heeft 328 dagen in de ruimte doorgebracht en was gestationeerd op het internationale ruimtestation ISS.
13/02 13u30  Sporen van onbekende mensensoort ontdekt in DNA van West-Afrikanen Onderzoekers hebben genetische sporen van een nog onbekende mensensoort ontdekt in de genen van bewoners van West-Afrika. Dat schrijven twee onderzoekers van de Amerikaanse Universiteit van Californië in het wetenschappelijk vakblad Science Advances.
12/02 20u15  Mogelijk grootste schildpad ooit was even zwaar als een kleine auto Paleontologen hebben een 2,4 meter lang schild van een prehistorische schildpad gevonden. Met een geschat gewicht van ruim 1.000 kilogram was het dier zo zwaar als een kleine auto. Volgens de onderzoekers gaat het mogelijk om de grootste schildpad die ooit heeft geleefd, schrijven ze in het wetenschappelijke vakblad Science Advances.
12/02 16u15  Onbekende bron in de ruimte stuurt elke zestien dagen een radiosignaal Wetenschappers hebben ontdekt dat een radiosignaal uit de ruimte zich ongeveer elke zestien dagen herhaalt. Dat staat in een nog niet gepubliceerd onderzoek van Amerikaanse, Canadese, Duitse, Nederlandse en Zweedse wetenschappers. Radiosignalen uit de ruimte zijn niet uniek, maar het komt zelden voor dat ze zich met regelmaat herhalen.
Laatste update: zondag 16 februari 2020, 17u15Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

24x ‘Er is veel moed voor nodig om Rusland te dwarsbomen’17/02 01u15 - NRC.nl: Wetenschap: arbitragejuristMoet Rusland ex-aandeelhouders van oliebedrijf Yukos alsnog 50 miljard dollar betalen? Het Haagse gerechtshof doet deze dinsdag uitspraak in een slepende arbitragezaak.
22x OVERZICHT. Hier hield storm Dennis lelijk huis in ons land17/02 06u15 - Het Laatste Nieuws: Wetenschap: In verschillende delen van het land is schade gemeld door storm Dennis. Het KMI kondigde code geel af en het noodnummer 1722 werd geactiveerd voor...
21x Snelheidsbeperking op Antwerpse snelwegen door hevige regenval - Glazen balustrades van Gentse woontoren vormen geen probleem meer17/02 06u00 - Het Laatste Nieuws: Wetenschap: Voor de kust is een gemiddelde windsnelheid van 9 Beaufort gemeten en dus is Dennis nu ook officieel een Belgische storm. Het KMI heeft code geel...
20x Eieren onthullen dat dinosaurussen warmbloedig waren17/02 13u15 - Scientias: Eindelijk is dit tientallen jaren oude mysterie ontrafeld. Het is een vraag waar onderzoekers al decennia lang over peinzen: hoe regelden dinosaurussen hun lichaamstemperatuur? Anders gezegd: waren dino’s warm-, of koudbloedig? Onderzoekers hebben nu eindelijk het antwoord op deze prangende vraag gevonden. En dat dankzij een nieuwe methode om historische temperaturen te meten. Eierschalen De […] Het bericht Eieren onthullen dat dinosaurussen warmbloedig waren verscheen eerst op Scientias.nl.
20x IJsberen krijgen minder jongen en zijn magerder door smeltend ijs17/02 12u45 - Het Laatste Nieuws: Wetenschap: Volgens een nieuw onderzoek van Washington University zijn wilde ijsberen magerder geworden en krijgen ze minder jongen dan vroeger. De dieren...
20x Groenten remmen prostaatkanker niet af17/02 00u00 - GezondheidsNet: Mannen met een vroeg stadium van prostaatkanker kregen een dieet met zeker zeven porties groenten of fruit per dag. Helaas hielp het niet om de kanker te remmen.
18x Makers Angry Birds krijgen hoofdpijn van gamingdienst17/02 01u15 - NRC.nl: Wetenschap: Het Finse Rovio probeert opvolgers te vinden voor succesgame Angry Birds. Maar onlinedienst Hatch – een Netlfix voor games – werd een nachtmerrie.
17x Vaccinatie-expert Pierre Van Damme (UA): “Maatregelen zijn nu erger dan coronavirus zelf”17/02 11u30 - Het Laatste Nieuws: Wetenschap: Aanvankelijk was bezorgdheid geboden, maar nu zijn we stilaan van een mug een olifant aan het maken. Expert Pierre Van Damme getuigt in De Morgen...
17x Kinepolis mag straks ook in eigen land weer groeien17/02 01u15 - NRC.nl: Wetenschap: Deze rubriek belicht iedere maandag beursfondsen die in de belangstelling staan. Deze week: Kinepolis.
17x ‘Ik ben er trots op dat ik altijd werk had’17/02 01u15 - NRC.nl: Wetenschap: Babs Marasabessy (65) woont in Waalwijk en werkt als projectassistent bij een wervings- en selectiebureau. In oktober gaat ze met pensioen. „Ik heb dan 48 jaar gewerkt, het is wel goed geweest.”

Statistieken

Artikels:
31826
Gelezen:
43295
Aantal lezers nu:
59


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2020 Naar boven