woensdag 19 september 2018, week 38


U bent nu hier: Wetenschap | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 7u15
 

Gazet van Antwerpen: Wetenschap

Verbergen Tonen
19/09 07u15  Producenten ‘Sesamstraat’ ontkennen dat Bert en Ernie homokoppel zijn: “beste vrienden” Bert en Ernie, de samenwonende, mannelijke poppen uit kinderprogramma ‘Sesamstraat’, zijn “beste vrienden”. Dat zeggen de producenten van de tv-show. Ze ontkennen de verklaringen van een van hun schrijvers, die beweerde dat het om een homokoppel zou gaan.
19/09 07u15  Platte schoenen niet elegant? Wel met deze tips! Hoge hakken een must voor een stijlvolle, elegante look? Helemaal niet! Met een paar simpele stijltips zijn jouw platte schoenen even Carrie Bradshaw-proof als naaldhakken.
19/09 07u15  Polen wil twee miljard dollar betalen voor Amerikaanse basis Polen is bereid om meer dan twee miljard dollar te betalen voor een Amerikaanse militaire basis op zijn grondgebied. President Donald Trump zegt dat hij het aanbod “zeer serieus” zal bestuderen.
19/09 06u30  Marteling, gijzeling, misbruik en fraude,maar Belgische goeroe gaat vrijuit Na ruim twintig jaar valt het doek over het proces tegen Brusselaar Robert Spatz (73), de goeroe van de sekte OKC. De rechtbank veroordeelde hem aanvankelijk voor fraude en de gijzeling van tientallen kinderen, die sekteleden verplicht moesten afstaan. Maar het hof van beroep wees op procedure- en onderzoeksfouten en sprak Spatz gisteren vrij. De kinderen van toen, nu dertigers, blijven teleurgesteld achter.
19/09 06u30  PORTRET. Jan Van Wesemael, de vakbondsman die geen blad voor de mond neemt No-nonsense, dat is de stijl van de boodschappen die secretaris Jan Van Wesemael heeft voor zijn tegenstanders. Tijdens de staking in de haven kwam hij prominent in beeld. Maar wie is deze hooggeplaatste secretaris bij ACOD Overheidsdiensten? Zijn naam verschijnt in enkele spraakmakende dossiers.
19/09 06u15  Docu over Palestijnse en Brusselse circusscholen Roel Nollet maakte samen met Majd Khalifeh een documentaire over The Palestinian Circus School en Circus zonder handen, een Molenbeeks project. De prent kreeg de titel ‘What happened in the Tent’ en is te zien op vrijdag 21 september in Den Boomgaard; Antwerpsesteenweg 46 vanaf 20u.
19/09 05u15  Staking haven: acties opgeschort, maar voor hoelang? De loodsen in de Antwerpse haven hebben hun stakingsactie dinsdagavond na bijna 24 uur beëindigd, omdat Vlaams minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA) heeft beloofd om voortaan wekelijks naar hun kritiek op haar hervormingsplannen te luisteren. Maar de kans dat er over enkele weken opnieuw wordt gestaakt, blijft groot.
19/09 05u15  150 kilo cocaïne in dubbele bodem van container in Ecuadoraanse haven In de haven van de Ecuadoraanse stad Guayaquil hebben de autoriteiten zondag een lading cocaïne ontdekt die naar Antwerpen verscheept zou worden. De drugs zaten verborgen in de dubbele bodem van een container geladen met bananen.
19/09 05u15  Engie zoekt 1.000 technici: kandidaten mogen een sms sturen Het energiebedrijf Engie heeft in België duizend nieuwe vacatures uitgeschreven voor technici, waaronder 350 in de provincie Antwerpen en nog eens 50 voor de kerncentrale in Doel. “De economie trekt aan en wij hebben nu eenmaal veel projecten”, zegt het bedrijf. Kandidaten mogen een sms sturen en krijgen meteen een sollicitatiegesprek.
19/09 05u15  Van 666 naar 30 ziektedagen met volledig loon, dat steekt Er zijn verschillende redenen voor de boosheid van de Vlaamse statutaire, dus vastbenoemde ambtenaren. Juist dat statuut komt op iets lossere schroeven te staan. En de Vlaamse regering wil ook aan hun voordelige ziekteregeling een einde maken. Van 666 dagen ziek zijn met behoud van loon, zou het naar dertig dagen gaan, waarna ze zouden terugvallen op 65% van hun loon, zoals in de privésector. Met ­weliswaar drie belangrijke ­uitzonderingen.
19/09 05u15  IN BEELD. Is deze super-de-luxe penthouse de meest inspirerende logeerplek van Antwerpen? Hoog in de London Tower opende deze week wellicht de meest inspirerende logeerplek van Antwerpen. SkyNooz, een super-de-luxe penthouse op de 21e verdieping, biedt meer dan alleen een verbluffend zicht op de stad. Al komt dat wel met een prijskaartje: 595 euro per persoon, per nacht. Het team van Nooz leidde ons rond.
19/09 05u15  Nieuwe strafklacht in tegen broodfokker uit Boechout, zaakvoerder reageert ziedend Dierenrechtenorganisatie GAIA heeft opnieuw een strafklacht ingediend tegen Puppy House uit Boechout, dat intussen Happy Doggy heet. Een jaar geleden werden de zaakvoerders veroordeeld voor de invoer van te jonge pups. Er zijn nu nieuwe klachten.
19/09 04u15  Van Aert-Nuyens leek een droomcombinatie, maar toen liep het he-le-maal mis: een reconstructie Ze leken een droomcombinatie. De wereldkampioen veldrijden en een gewezen Ronde van Vlaanderen-winnaar. Allebei even ambitieus. Maar toen liep het mis. He-le-maal mis. Hoe Van Aert een hekel kreeg aan Nick Nuyens:een reconstructie.12 
19/09 04u15  Maarten De Veuster (N-VA) lijkt zegezeker in Schoten: of wordt Van Grieken de kaper op de kust? Maarten De Veuster (N-VA) geeft het toe. Sommige partijgenoten hebben de voorbije jaren gedroomd van een absolute meerderheid. Met 37,7% was N-VA in 2012 dan ook heer en meester. Maar tijdens het voorbije jaar betraden enkele acteurs onverwacht het politieke podium, waardoor zelfs de meest optimistische N-VA’er die prognose niet meer durft te maken. Die pretbedervers zijn nationaal Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken en De Veusters schoonvader Harrie Hendrickx (CD&V).11 
19/09 03u30  Haalt Yves Vanderhaeghe zijn eerste verjaardag bij AA Gent? Het Gentse bestuur zat gisteravond samen met trainer Yves Vanderhaeghe tijdens de wekelijkse overlegvergadering. Na de thuisnederlaag tegen STVV en het crisisberaad van het kernbestuur op maandag in aanwezigheid van ex-coach Trond Sollied viel er heel wat te bespreken. Na nog geen jaar aan het roer bij de Buffalo’s is het trainerschap van Vanderhaeghe in Gent een aflopend verhaal. Een kroniek, nu al in de verleden tijd.12 


De Standaard: Wetenschap

Verbergen Tonen
19/09 07u15  Bert en Ernie dan toch geen koppel? ‘Ze zijn beste vrienden’ Bert en Ernie, de samenwonende, mannelijke poppen uit kinderprogramma ‘Sesamstraat’, zijn ‘beste vrienden’. Dat zeggen de producenten van de tv-show dinsdag. Ze ontkennen de verklaringen van een van hun schrijvers, die beweerde dat het om een homokoppel zou gaan.
19/09 07u15  Onvrede bij Leef&Groen over gebrek aan aanplakborden In tegenstelling tot vorige verkiezingen heeft de gemeente Herzele geen borden geplaatst waar de politieke partijen hun affiches kunnen aanplakken, tot groot ongenoegen van Leef&Groen.
19/09 07u15  N-VA wil sneller rijden De N-VA-afdeling Diksmuide stelt in haar verkiezingsprogramma voor om de snelheid op bepaalde wegen opnieuw te verhogen naar 90 km per uur. Lijsttrekker Luc Coupillie denkt vooral aan sommige gewestwegen.
19/09 07u15  Groen wil subsidie voor wie niet met wagen rijdt Groen Waregem heeft haar volledige lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen klaar. De partij die een zetel heeft in de gemeenteraad trekt met 33 kandidaten naar de kiezer. Het gaat om zeventien vrouwen en zestien mannen, jong en oud en uit zowel het stadscentrum als de deelgemeenten. Lijsttrekker is huidig gemeenteraadslid Inge Vandevelde, lijstduwer is gewezen gemeenteraadslid Tonny Demuytere.
19/09 07u15  SP.A en Groen: “50 kilometer per uur wordt uitzondering” Als het van SP.A en Groen afhangt, wordt er de komende bestuursperiode nog maar op weinig plaatsen in Harelbeke 50 kilometer per uur gereden. De norm wordt 30 kilometer per uur.
19/09 07u15  “Lendelede laat mij nooit los. Altijd zit ik ermee in mijn achterhoofd” “Ik wil er zijn als de inwoners mij nodig hebben”, zegt Carine Dewaele (CD&V). Zeven jaar geleden werd ze burgemeester van Lendelede en in die hele periode ging ze niet één dag op reis. “Ik zou er toch niet van kunnen genieten”, zegt ze.
19/09 07u15  Open VLD Lichtervelde heeft ook oog voor 60-plussers: “Dat is 30 procent van inwoners” Open VLD Lichtervelde heeft haar lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen klaar.
19/09 07u15  “We willen deze coalitie graag voortzetten” Burgemeester en staatssecretaris Theo Francken en waarnemend burgemeester Tania Roskams, stelden in Pellenberg de lijst van N-VA voor. In allerijl moesten ze nog een vervanger vinden voor Nick Peeters die ontslag nam na de heisa rond Schild&Vrienden.
19/09 07u15  N-VA-kopman hoopt meerderheid te breken Het is de N-VA in 2012 niet gelukt om de meerderheid van CD&V en SP.A te breken, maar lijsttrekker Renaat Huysmans hoopt dat het deze keer wel lukt.
19/09 07u15  Mong Blok kiest voor LVB Mong Blok, bekend volksfiguur in Pepingen en wijde omgeving, heeft politieke ambities. Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen wordt hij lijstduwer op de liberale lijst van LVB, de partij van gewezen burgemeester Eddy Timmermans.
19/09 07u15  Soap om secretarisfunctie draait uit op wisselmeerderheid In Landen ambiëren zowel gemeentesecretaris Renaat Kamers als OCMW-secretaris Kitty Bottu de nieuwe functie van algemeen directeur. De politiek maakt er een spelletje van met de allures van een goedkope soap.
19/09 07u15  Deze partij stuurt drie tieners naar verkiezingsfront: “Ik heb heel even getwijfeld omdat mijn vrienden geen politiek volgen” “De jeugd ligt niet wakker van de politiek.” Het is een vaak gehoord statement, zeker met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht. Dat blijkt alvast niet bij Groen in Oudenaarde. De partij gooit liefst drie tieners in de verkiezingsstrijd en op de lijst staan nog eens vier twintigers. “Veel van mijn vrienden zijn niet geïnteresseerd, maar ik ben opgegroeid in een politiek nest.”
19/09 07u15  Afscheidnemend burgemeester zat dertig jaar in de politiek: “Ik heb nog de tijd meegemaakt van de gloeilamp als openbare verlichting” Nu de gemeenteraadsverkiezingen dichterbij komen, nadert ook het einde van de politieke carrière van Luc Deneyer (CD&V). Na 30 jaar, waarvan 18 jaar als burgemeester van Bever, geeft hij er de brui aan.
19/09 07u15  Burgerpartij stapt bij schrapping naar rechter Ook in Vilvoorde moesten alle partijen zaterdag hun kieslijsten indienen. Maar daar wordt burgerpartij Voluit Respect mogelijk geweerd omdat een van de leden ambtshalve geschrapt is.
19/09 07u15  Gezin Olivier Seurinck is terug in zijn geboortedorp, maar aan tafel wordt nog steeds Afrikaans gesproken Om veiligheidsredenen keerden Olivier Seurinck en zijn gezin twee jaar geleden terug vanuit Zuid-Afrika naar Hooglede. Het koppel woonde dertien jaar in Pretoria. “Toen ik hier terugkwam, merkte ik dat het veel stiller is dan vroeger.”
Laatste update: vandaag om 7u15
Lees meer van De Standaard: Wetenschap >

Het Laatste Nieuws: Wetenschap

Verbergen Tonen
18/09 21u30  Tuberculose blijft dodelijkste infectieziekte ter wereld Tuberculose blijft de dodelijkste infectieziekte ter wereld, nog voor HIV en aids. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in haar nieuw...
18/09 19u15  Minstens 1.000 edelherten in Nederlandse natuurgebied Oostvaardersplassen worden afgeschoten Zeker duizend edelherten in het Nederlandse natuurgebied Oostvaardersplassen worden afgeschoten. Dat heeft de provincie Flevoland beslist. Er mogen...
18/09 17u00  26.000 Belgen verzamelden meer dan 7.000 zakken zwerfvuil op World Cleanup Day Op World Cleanup Day afgelopen zaterdag zijn meer dan 7.000 zakken zwerfvuil verzameld. Dat heeft Valérie De Groote, de coördinatrice van het...
18/09 12u45  Psychologen ontdekken nieuw persoonlijkheidstype en kans is groot dat je het ooit bezit De Grieken deden het met behulp van sterren(beelden), de roddelblaadjes zoeken het met vragenlijsten voor je uit en experts trachten met boeken de...
18/09 11u45  Spraken Duitse autobouwers af om uitrol uitstoottechnologie te beperken? Europa start onderzoek De Europese Commissie heeft een diepgaand onderzoek opgestart om na te gaan of de Duitse autobouwers BMW, Daimler en Volkswagen illegaal afspraken...
18/09 11u15  Mieren vormen spectaculaire eilanden om overstromingen storm Florence te overleven Niet alleen mensen moeten in de Verenigde Staten overstromingen trotseren na de doortocht van orkaan Florence. Ook mieren proberen te overleven. En...
18/09 10u45  VIDEO. Kapitein lokt haai met dode vis in hand. Dan duikt plots deze joekel op Kapitein Mike van Two Conchs-charters heeft zenuwen van staal. Voor de kust van Marathon, in Florida, probeert hij een forse stierhaai te lokken...
18/09 10u30  Al zeker 74 doden door tyfoon op de Filipijnen, zoektocht naar 55 vermisten: "Er kan nog altijd een mirakel gebeuren" Op de Filipijnen heeft de doortocht van tyfoon Mangkhut aan zeker 74 mensen het leven gekost. 55 mensen worden nog vermist.
18/09 10u00  Een pijnlijke keel als doodstraf: streptokokken te vaak oorzaak van een trage dood in derdewereldlanden Terwijl een simpele keelontsteking in rijkere landen behandeld wordt met antibiotica en rust, ontwikkelde het zich in derdewereldlanden tot een...
18/09 09u15  Dodentol storm Florence loopt op tot 32 slachtoffers Storm Florence heeft bij de doortocht in de VS tot nu toe minstens 32 levens geëist in de zuidelijke staten North Carolina, South Carolina en...
18/09 09u00  Echt dus: frietjes zijn kleiner door de droogte Doordat er de voorbije maanden weinig neerslag is gevallen in België, ligt de aardappeloogst zo'n kwart lager dan normaal. De aardappelen zijn ook...
18/09 07u15  Dodentol storm Florence loopt op tot 31 slachtoffers Storm Florence heeft bij de doortocht in de VS tot nu toe minstens 32 levens geëist in de zuidelijke staten North Carolina, South Carolina en...
18/09 05u45  Japanse zakenman eerste SpaceX-passagier ooit met een retourtje naar de maan De Japanse zakenman en kunstverzamelaar Yusaku Maezawa is de eerste passagier die mee mag met een particuliere ruimtevlucht van het bedrijf SpaceX....
17/09 18u00  Jack (19) wordt overreden door vuilniskar, maar “sixpack heeft mijn leven gered” Sporten kan je leven redden! Niet alleen voorkomt het diabetes, het zorgt er ook voor dat je overreden kan worden door een vuilniskar en het toch...
17/09 16u00  "9 kansen op 10 dat oorzaak varkenspest bij transport moet gezocht worden" Zoals dat vorig jaar het geval was in Tsjechië, ligt de oorsprong van de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest in het zuiden van de provincie...
Laatste update: dinsdag 18 september 2018, 21u30
Lees meer van Het Laatste Nieuws: Wetenschap >

NRC.nl: Wetenschap

Verbergen Tonen
19/09 06u15  Goedkope garnalen door warm weer De prijzen van garnalen zijn zo laag dat vissers sinds dinsdag minder lang op zee mogen blijven. Zo moet het aanbod beperkt worden.
19/09 06u00  Glennis Grace maakt indruk in finale America’s Got Talent Amsterdamse zangeres krijgt staande ovatie van jury en publiek voor haar meeslepende vertolking van het nummer ‘Run’.
19/09 05u15  Vrouw die rechter Kavanaugh beschuldigt eist FBI-onderzoek Christine Blasey Ford wil niet maandag voor de Senaat getuigen over haar beschuldiging van aanranding door de kandidaat-opperrechter. Ze is met de dood bedreigd.
19/09 05u00  Vrouw die rechter Kavanaugh beschuldigt eist onpartijdig onderzoek Christine Blasey Ford wil niet maandag voor de Senaat getuigen over haar beschuldiging van aanranding door de kandidaat-opperrechter. Ze is met de dood bedreigd.
19/09 01u45  ‘Koopkracht’ is hier een hyperbool Het woord armoede komt in de Troonrede welgeteld één keer voor. Toch is het aantal mensen in langdurige armoede, ondanks de aantrekkende economie, verder toegenomen.
19/09 01u45  Van onze belastingcenten Mensen die het over belastingcenten hebben, zijn doorgaans verontwaardigd en van mening dat overheidsgeld verkeerd wordt besteed.
19/09 01u45  Vier problemen die Ben Smith als nieuwe baas van Air France-KLM moet oplossen Deze week begon de Canadees als topman van Air France-KLM. Zijn uitdagingen zijn de moeizame verhoudingen in eigen huis.
19/09 00u45  Vrienden heeft Rutte niet meer bij de dividendbelasting Het wetsvoorstel is ingediend: het kabinet wil, ondanks de felle tegenstand, de belasting op dividend afschaffen. Premier Rutte vindt dat hij het beter moet gaan uitleggen.
18/09 23u15  De monetaire meewind moet niet worden genegeerd Nederland is een flink eind op weg naar de begrotingspositie die het had aan de vooravond van de Lehman-crisis. Toch valt er het nodige op de budgettaire plannen af te dingen.
18/09 23u15  Mooie cijfers zijn niet voldoende om overtuigend te regeren Het kabinet dat zich vorig jaar november bij zijn aantreden nog zo had voorgenomen vertrouwen in het bestuur te herwinnen, heeft tot nu toe slechts wantrouwen geoogst.
18/09 23u00  Producent Sesamstraat: Bert en Ernie zijn geen stel De producent wijst erop dat de poppen weliswaar veel menselijke trekjes hebben, maar dat ze ‘toch echt geen seksuele oriëntatie hebben’.
18/09 22u45  Het leerproces voor PSV is begonnen Bij FC Barcelona ligt de lat een stuk hoger dan bij PSV. Het verschil tussen beide landskampioenen was terug te zien in de uitslag: 4-0.
18/09 22u45  Zeespiegel stijgt harder dan we denken De opwarming van de aarde gaat zo hard dat de huidige scenario’s voor het waterpeil in 2100 de prullenbak in kunnen. Veel is nog onzeker.
18/09 22u30  18 september 2018 Een vliegtuig met een sterke boodschap vliegt langs het hoofdkantoor van McDonald’s in Chicago, Illinois.
18/09 22u30  Duitse inlichtingenchef Maassen overgeplaatst Hans-Georg Maassen kwam in opspraak na uitspraken dat in Chemnitz geen klopjacht op migranten was geweest.
Laatste update: vandaag om 6u15
Lees meer van NRC.nl: Wetenschap >

GezondheidsNet

Verbergen Tonen
19/09 00u00  Campagne tegen meningokokken van start Zo’n 130.000 jongeren krijgen een uitnodiging om de meningokokkenvaccinatie te halen. Dit is naar aanleiding van het stijgende aantal ziektegevallen van de laatste jaren.11 
19/09 00u00  Veel zitten vergroot ook bij fitte mensen kans op diabetes Het maakt niet uit hoe vaak je naar de sportschool gaat, mensen die veel zitten lopen risico op diabetes. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Maastricht.
19/09 00u00  Geneesmiddelen vaak verkeerd bewaard Ruim een kwart van de medicijngebruikers bewaart zijn medicijnen te koud. Dit blijkt uit onderzoek van Niels Vlieland, apotheker bij UMC Utrecht.10 
18/09 14u45  Hoorimplantaat als hulpmiddel tegen dementie Hoorimplantaten bij slechthorende ouderen helpt dementie tegengaan. Dat concluderen wetenschappers van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en de Universiteit Antwerpen.
18/09 00u00  Kinderen moeten meer bewegen tijdens school Kinderen moeten iedere schooldag minstens twee keer een half uur fietsen, wandelen of op een andere manier in beweging komen. Dat vindt de Nederlandse Sportraad.
17/09 14u30  Amsterdam UMC: binnen jaar bloedtest Alzheimer Amsterdam UMC verwacht binnen een jaar een bloedtest te hebben ontwikkeld waarmee de ziekte van Alzheimer kan worden vastgesteld. Dat voorspelt hoogleraar neurochemie Charlotte Teunissen op grond van eigen onderzoek.
13/09 00u00  Gezond eten is vaak niet aantrekkelijk Veel mensen hebben moeite met het volhouden van een gezond dieet. Dit komt doordat het eten vaak te weinig smaak bevat, blijkt uit onderzoek van Astrid van Langeveld (Wageningen Universiteit).
13/09 00u00  Drie van de vier vrouwen wil vaker echo Zwangere vrouwen willen steeds vaker een extra echo. Dit blijkt uit onderzoek van het programma ‘Hoe Bevalt Nederland’, uitgevoerd door EenVandaag Opiniepanel.
13/09 00u00  Nieuwe ‘superbacterie’ rukt op naar Nederland Onderzoekers van de Universiteit van Melbourne hebben een bacterie ontdekt, die bestand is tegen alle bekende soorten antibiotica. Dit meldt het AD.
12/09 17u45  Meer dan de helft is tevreden met overgewicht Een op de vijf Nederlanders vindt het niet erg om overgewicht te hebben. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.
12/09 16u45  Een op de vijf tevreden met overgewicht Een op de vijf Nederlanders vindt het niet erg om overgewicht te hebben. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.
12/09 00u00  Nieuwe behandeling ALS-patiënten Onderzoekers van het UMC Utrecht willen dit jaar starten met een experimentele behandeling die de dodelijke spierziekte ALS moet stoppen. Dat meldt het AD.
12/09 00u00  Tafeltje-dek-je maaltijden vaak ongezond Veel kant-en-klare-maaltijden die aan huis worden bezorgd bevatten te veel zout en te weinig groente. Dit blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond.
Laatste update: vandaag om 0u00

Scientias

Verbergen Tonen
18/09 18u45  Grens tussen falende en stralende ster is dunner dan gedacht Nieuw onderzoek bewijst dat bruine dwergen veel zwaarder kunnen zijn dan voor mogelijk werd gehouden. Voordat een ster kan gaan stralen, moet er eerst in het binnenste van de ster waterstoffusie op gang worden gebracht. En dat kan alleen als de ster voldoende massa heeft. Wanneer een wanna be-ster onvoldoende massa heeft, zal er geen […] Het bericht Grens tussen falende en stralende ster is dunner dan gedacht verscheen eerst op Scientias.nl.
18/09 15u45  Narwal voegt zich bij een andere soort De Arctische tandwalvis voelt zich helemaal thuis in een groep jonge witte dolfijnen. De narwal trok in augustus 2016 al de aandacht toen deze opdook in de Saint Lawrencebaai. De narwal hoort daar niet thuis. Maar wat nog veel opvallender was, was dat deze zich bij een enorme groep witte dolfijnen had gevoegd en de […] Het bericht Narwal voegt zich bij een andere soort verscheen eerst op Scientias.nl.
18/09 15u15  Hubble spot iets vreemds rond een neutronenster Dit hebben we nog nooit gezien! Hubble bestudeerde de neutronenster RX J0806.4-4123 in infrarood licht. En dat levert een bijzondere ontdekking op. “Wij observeerden een uitgebreide infrarood-emissie rond deze neutronenster,” stelt onderzoeker Bettina Posselt. Onduidelijk is nog hoe die uitgebreide infrarood-emissie ontstaat. Onderzoekers hebben er in dit stadium twee theorieën over. De neutronenster kan bijvoorbeeld […] Het bericht Hubble spot iets vreemds rond een neutronenster verscheen eerst op Scientias.nl.
18/09 13u15  Waar zijn alle ijsvulkanen gebleven op Ceres? Observaties suggereren dat ze letterlijk onder hun eigen gewicht bezwijken. In 2015 ontdekte ruimtesonde Dawn een 4,8 kilometer hoge ijsvulkaan op dwergplaneet Ceres: Ahuna Mons. De vulkaan – die niet langer actief is – is zo’n 200 miljoen jaar oud zijn en dus relatief recent nog wel actief geweest. Met de ontdekking van deze eenzame […] Het bericht Waar zijn alle ijsvulkanen gebleven op Ceres? verscheen eerst op Scientias.nl.
18/09 10u45  Scheepvaart kan ervoor zorgen dat de Noordpool minder snel opwarmt Onderzoekers noemen de bevindingen verrassend. Het zee-ijs op en nabij de Noordpool smelt razendsnel. Het is dan ook een kwestie van tijd voor schepen niet langer door dat zee-ijs gehinderd worden en de Noordpool recht over kunnen steken. Het zal leiden tot een toename in de scheepvaart en uitstoot in dit gebied. Je zou misschien […] Het bericht Scheepvaart kan ervoor zorgen dat de Noordpool minder snel opwarmt verscheen eerst op Scientias.nl.
18/09 09u45  SpaceX schiet Japanse miljardair naar de maan Yusaku Maezawa zal – vergezeld door maximaal acht anderen – in 2023 een rondje rond de maan vliegen. Dat heeft SpaceX gisteren bekend gemaakt tijdens een persconferentie, waarbij ook Maezawa aanwezig was. De ruimtemissie van Maezawa en gezelschap zal ongeveer een week duren. Hun ruimtevaartuig zal het oppervlak van de maan tot zo’n 200 kilometer […] Het bericht SpaceX schiet Japanse miljardair naar de maan verscheen eerst op Scientias.nl.
17/09 19u00  Arctische tandwalvis voegt zich bij een andere soort De tandwalvis voelt zich helemaal thuis in een groep jonge witte dolfijnen. De Arctische tandwalvis trok in augustus 2016 al de aandacht toen deze opdook in de Saint Lawrencebaai. De Arctische tandwalvis hoort daar niet thuis. Maar wat nog veel opvallender was, was dat deze zich bij een enorme groep witte dolfijnen had gevoegd en […] Het bericht Arctische tandwalvis voegt zich bij een andere soort verscheen eerst op Scientias.nl.
17/09 16u15  50.000 jaar oude gemummificeerde wolf ontdekt in Canada De wolf – een pup – is uitzonderlijk goed bewaard gebleven. De resten werden al in 2016 ontdekt door mijnwerkers in de bekende regio Klondike. Onderzoek heeft nu uitgewezen dat de gemummificeerde wolf zeker 50.000 jaar oud is en uit de laatste ijstijd stamt. Tand des tijds De wolf is uitzonderlijk goed bewaard gebleven. De […] Het bericht 50.000 jaar oude gemummificeerde wolf ontdekt in Canada verscheen eerst op Scientias.nl.
17/09 14u15  Oudste brouwerij ter wereld ontdekt in Israël De vondst kan erop wijzen dat een voorliefde voor bier mensen aanmoedigde om landbouw te gaan bedrijven. Onderzoekers hebben in een grot in Israël sporen gevonden die erop wijzen dat mensen hier tussen 11.700 en 13.700 jaar geleden(!) al bezig waren met het brouwen van bier. “Dit is ’s werelds oudste bewijs voor door mensen […] Het bericht Oudste brouwerij ter wereld ontdekt in Israël verscheen eerst op Scientias.nl.
17/09 12u30  Studenten fietsen met snelheid van 120 km/u door de Nevadawoestijn En daarmee hebben ze het wereldkampioenschap snelfietsen gewonnen! De studenten reisden met hun ligfiets af naar de Nevada-woestijn om daar deel te nemen aan de World Human Powered Speed Challenge. Tijdens deze wedstrijd proberen topsporters met aerodynamische fietsen de hoogste snelheid neer te zetten. Atletes Lieke de Cock en Jennifer Breet namen daarbij plaats in […] Het bericht Studenten fietsen met snelheid van 120 km/u door de Nevadawoestijn verscheen eerst op Scientias.nl.
17/09 10u45  Munten suggereren dat er ooit een vrouwelijke paus is geweest Pausin Johanna wordt vaak afgedaan als een legende. Onterecht, zo suggereert nieuw onderzoek. Het is een geweldige legende. In de negende eeuw zou een vrouw – terwijl ze zich voordeed als man – uit zijn geroepen tot paus. Iets meer dan twee jaar zou Johanna – onder de naam Johannes – de Rooms-Katholieke Kerk hebben […] Het bericht Munten suggereren dat er ooit een vrouwelijke paus is geweest verscheen eerst op Scientias.nl.
17/09 09u30  Voor het eerst roetdeeltjes gevonden in de placenta Wanneer zwangere vrouwen vervuilde lucht inademen, kan roet – via de bloedstroom – in de moederkoek belanden. Dat hebben onderzoekers bekend gemaakt tijdens het European Respiratory Society International Congress. Het is voor het eerst dat onderzoekers roetdeeltjes – die onder meer vrijkomen tijdens het verbranden van fossiele brandstoffen – in placenta’s hebben aangetroffen. Lager geboortegewicht […] Het bericht Voor het eerst roetdeeltjes gevonden in de placenta verscheen eerst op Scientias.nl.
16/09 09u15  The Ocean Cleanup: briljant of zinloos? Het opruimen van de plasticsoep klinkt als een weergaloos idee. Maar is het dat ook? Eerder deze week is The Ocean Cleanup officieel van start gegaan. Het eerste 600 meter lange opruimsysteem wordt op dit moment voor de kust van San Francisco getest en moet over een paar weken naar de Great Garbage Patch in […] Het bericht The Ocean Cleanup: briljant of zinloos? verscheen eerst op Scientias.nl.
15/09 09u15  Wetenschappers kweken piepkleine Neanderthaler-hersentjes in het lab En hopen zo te achterhalen waarom de mensachtige het niet gered heeft. Na duizenden jaren in grote delen van Europa en Centraal-Azië te hebben vertoefd, sterft de Neanderthaler (Homo neanderthalensis) zo’n 40.000 jaar geleden uit. Waarom de mensachtige het onderspit delft, is tot op de dag van vandaag onduidelijk. Jaren geleden wilden onderzoekers het nog […] Het bericht Wetenschappers kweken piepkleine Neanderthaler-hersentjes in het lab verscheen eerst op Scientias.nl.
14/09 20u15  Grootste rivierdelta ooit ontdekt op Mars De delta wijst erop dat Mars ooit een enorme oceaan herbergde. Een rivierdelta is een stelsel van aftakkingen van een rivier, net voordat deze in een groot meer of zee uitmondt. En onderzoekers hebben nu sedimentafzettingen van zo’n delta gevonden in de Hypanis Valles, een vallei op Mars van zo’n 270 kilometer groot. Maar de […] Het bericht Grootste rivierdelta ooit ontdekt op Mars verscheen eerst op Scientias.nl.
Laatste update: dinsdag 18 september 2018, 18u45
Lees meer van Scientias >

Nu.nl Wetenschap

Verbergen Tonen
18/09 07u30  SpaceX stuurt Japanse miljardair Maezawa als eerste toerist naar de maan SpaceX gaat de Japanse miljardair Yusaku Maezawa meenemen op een toeristische vlucht naar de maan. Topman Elon Musk maakte dat op een speciale persconferentie bekend. De reis staat gepland voor 2023. 
17/09 14u15  Egyptische archeologen ontdekken sfinx in tempel van Kom Ombo Egyptische archeologen hebben een sfinx ontdekt tijdens het droogleggen van de tempel van Kom Ombo. De vindplaats ligt vlakbij de plaats Aswan in het zuiden van Egypte.
15/09 08u00  Gemummificeerde dieren uit ijstijd ontdekt in smeltend ijs in Canada Twee gemummificeerde dieren uit de ijstijd, een wolvenpup en een kalf van een kariboe (wild rendier), zijn gevonden in Yukon, in het noordwesten van Canada. De dieren werden in 2016 gevonden in de smeltende ijslaag en pas recent onthuld.
14/09 04u45  28e 'Nobelprijzen' voor grappig wetenschappelijk onderzoek uitgereikt Voor de 28e keer zijn de zogenoemde 'Ig Noble Prizes' uitgereikt voor grappig klinkend wetenschappelijk onderzoek.
14/09 00u00  Tweeduizend jaar oude Romeinse weg blootgelegd in Utrecht Archeologen hebben in Utrecht de eerste delen van een tweeduizend jaar oude Romeinse weg blootgelegd.
14/09 00u00  Wetenschappers ontdekken haai met 'vegetarische trekjes' Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat niet alle haaien pure vleeseters zijn. De kaphamerhaai, uit de familie der hamerhaaien, eet namelijk ook zeegras als dat hem uitkomt.
13/09 16u30  Enorme ijsberg losgeraakt van Zuidpool Een gigantische ijsberg, groter dan Noord-Holland en Zuid-Holland bij elkaar, is losgekomen van de Zuidpool. Het ijs dobbert nu in de Zuidelijke Oceaan en zou een risico kunnen vormen voor cruiseschepen.
13/09 14u30  Van plagiaat beschuldigde Spaanse premier maakt scriptie openbaar De sociaaldemocratische Spaanse premier Pedro Sánchez laat zijn doctoraalscriptie via internet openbaar toegankelijk maken, nadat hij van plagiaat is beschuldigd. 
13/09 07u45  Oudst bekende abstracte tekening gevonden op kleine steen in Zuid-Afrika Wetenschappers hebben een deel van een tekening op een kleine steen in Zuid-Afrika ontdekt die ongeveer 73.000 jaar oud is. Het is de oudst bekende abstracte tekening ooit. 
12/09 15u00  Nieuwe camera's telescoop Westerbork zorgen voor 37 keer groter blikveld Door nieuwe technologie is het blikveld van de radiotelescoop in Westerbork 37 keer groter dan voorheen. In twaalf van de veertien schotels van de telescoop zijn nieuwe camera's aangebracht. 
12/09 00u00  'Wetenschappelijke artikelen moeten vanaf 2020 gratis beschikbaar zijn' Een Europese groep van onderzoeksfinanciers, waaronder de Nederlandse NWO, wil dat met belastinggeld betaald wetenschappelijk onderzoek vanaf 2020 gratis beschikbaar komt voor het publiek.
12/09 00u00  Onderzoekers ontdekken tegen antibiotica opgewassen 'superbacterie' Australische onderzoekers hebben een 'superbacterie' ontdekt die bestand is tegen alle bekende soorten antibiotica, zo melden de onderzoekers van de University of Melbourne.
Laatste update: dinsdag 18 september 2018, 7u30Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

17x Frieten en karaoke om kennismaking met de hogeschool af te ronden19/09 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Op de campus Vorselaar van Thomas More trakteerde de directie gisteravond met frieten voor studenten en docenten. Een leuke einde van de tweede dag van het nieuwe academiejaar.
16x “De postbodes kunnen het werk onmogelijk nog rond krijgen”19/09 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Door een spontane staking van bpost in het distributiecentrum van Sint-Katelijne-Waver, kregen niet alleen de inwoners van die gemeente, maar ook die van Putte en Bonheiden, gisteren geen post of krant toegestuurd. Eerder deze week waren er in Mechelen al problemen met de postbedeling.
15x Mechelse Vereniging voor Archeologie draagt volledige collectie over aan stad19/09 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Een rijke collectie vondsten uit opgravingen van de Mechelse Vereniging voor Archeologie is gisteren officieel overgedragen aan de stad. Het gaat om duizenden objecten, waarvan er sommige zelfs teruggaan tot de Romeinen.
15x KdG daagt eerstejaars uit: organiseer een event in vier dagen19/09 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: “We moeten nú naar de boot van Gert Verhulst vertrekken, we willen graag in Gert Late Night te zien zijn”, zegt Ine De Volder haastig. Ze is een van de 160 eerstejaars event- en projectmanagement van de KdG-Hogeschool die tegen donderdagavond in Meatpack een groot event moeten zien te organiseren.
15x Met zelfgebouwd vlot op Kleine Nete19/09 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Zo’n zeventig studenten, die aan een lerarenopleiding secundair onderwijs beginnen op de campus Vorselaar van Thomas More, verzamelden gisteren in het Spaans Hof in Herentals.
15x Telbureaus verhuizen naar berg19/09 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: In Heist-op-den-Berg zijn 34.034 kiezers geregistreerd, van wie 57 niet-Belgen die zich hebben ingeschreven. De 45 stembureaus worden ingericht op acht kieslocaties, verspreid over de basisscholen. “Dertig telbureaus tellen in de namiddag de stemmen in het Sint-Lambertusinstituut. Zo kan het hoofdbureau aan de overzijde van de straat, in het gemeentehuis op het Kerkplein, georganiseerd worden. Vroeger werden de lokalen van het Heilig Hartcollege gebruikt, maar in de nieuwbouw zou ons dat een fiks huurgeld aan de private beheerder kosten”, duidt schepen Eric Verbist (CD&V).
15x Ledenaantal Groen gaat maal drie19/09 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Bij Groen, dat nu geen zetel in de gemeenteraad heeft, denken ze dat er een groene zondag zit aan te komen op 14 oktober. “Met nieuwe drijvende krachten en de steun van de anciens staan we er goed voor. De laatste zes maanden is ons ledenaantal verdriedubbeld tot zeventig. Vorige keer hebben we op honderd stemmen na een zetel gemist. We gaan nu voor twee zetels”, vertelt voorzitter en lijsttrekker Bart Van Asten uit Booischot. Sarah Wouters uit Heist-Goor staat op de tweede plaats en Joachim Van der ­Auwera uit Booischot op de derde plaats. Voormalig gemeenteraadslid Marlies Lejust uit Schriek is duwt.
15x ’t Veussels Tonjel valt in de prijzen19/09 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Open Doek, de overkoepelende organisatie voor amateurtoneel, heeft dit weekend de Gouden Handjes uitgereikt. ’t Veussels Tonjel werd drie keer uitgeroepen tot laureaat.
15x Geen natte voeten meer dankzij knuppelpaden19/09 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Wandelaars kunnen voortaan de Laakvallei in Beerse comfortabel doorkruisen. Kempens Landschap legde wandelpaden aan tussen de Tanseleerstraat en de Sint-Corneliusstraat.
15x Alle aanvragen binnen handbereik19/09 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Organisatoren van activiteiten in Mol, Balen, Dessel en Kasterlee heb-ben het binnenkort gemakkelijker om de juiste aanvragen in te dienen dankzij de Evenementenkluis.

Statistieken

Artikels:
32616
Gelezen:
9429
Aantal lezers nu:
44


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven