maandag 23 oktober 2017, week 43


U bent nu hier: Wetenschap | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 22u30
 

Gazet van Antwerpen: Wetenschap

Verbergen Tonen
23/10 22u30  Gemeente koopt woning: gymhal komt op sportcentrum De gemeenteraad heeft vanavond de aankoop van de woning en gronden aan de Wouwendonkstraat 79 unaniem goedgekeurd. Hiermee kan de nieuwe gymhal op sportcentrum Rooienberg gebouwd worden. De aankoopprijs bedraagt 366.1565 euro.
23/10 22u15  “Met nieuw onderzoek door team van onderzoeksrechters raakt zaak Bende van Nijvel opgelost” Het dossier van de Bende van Nijvel kan opgelost worden als er een nieuw onderzoek komt dat geleid wordt door een team van onderzoeksrechters. Dat heeft meester Walter Van Steenbrugge, advocaat van nabestaanden in het dossier van de Bende van Nijvel, maandag gezegd in Terzake. Volgens Van Steenbrugge heeft Bende-onderzoeksrechter Martine Michel uit Charleroi ook letterlijk toegegeven dat het dossier “gemanipuleerd” is.
23/10 22u15  TIJDSLIJN. Bende Van Nijvel: de feiten opgelijst Het onderzoek naar de gewelddadige overvallen van de Bende van Nijvel kwam de voorbije dagen in een stroomversnelling terecht. Nadat de identiteit van “de Reus” bekend raakte, duikt het ene verhaal na het andere op over de voormalige rijkswachter. Maar hoe hield de Bende van Nijvel ons land in de jaren tachtig in de ban? Een overzicht van de feiten die in verband gebracht worden met de Bende.
23/10 22u15  Bladcontainers verschijnen aan werkplaats Op het oefenterrein aan de werkplaats van de technische dienst van de gemeente Vosselaar staan nog tot en met zondag 10 december bladcontainers.
23/10 22u15  Ronaldo opnieuw verkozen tot Speler van het Jaar op FIFA Awards, geen Belgen in Wereldelftal Maandagavond werden in Londen de FIFA Awards uitgedeeld. Die worden voor het tweede jaar georganiseerd, nadat de FIFA eerder samenwerkte met France Football voor de Gouden Bal. Tijdens de ceremonie werden, onder andere, de beste voetballer en voetbalster van het voorbije seizoen bekroond.
23/10 22u15  En dan doet de hond van Macron even een plasje tijdens topoverleg Honden moeten nu eenmaal manieren aangeleerd krijgen, en dus ook die van een president. Nemo, de hond van de Franse president Emmanuel Macron, is blijkbaar nog niet helemaal zindelijk en dat werd pijnlijk duidelijk tijdens een vergadering.
23/10 22u00  Van gewone sigaret naar dampen? Premie voor verzekering gaat omlaag Stoppen met roken en overschakelen naar elektrische sigaretten is niet alleen beter voor de gezondheid, het kan ook jouw portemonnee ten goede komen. Je kan er namelijk een korting mee krijgen op de schuldsaldoverzekering.
23/10 22u00  Slachtoffer van overval Bende van Nijvel: “Ik zag dader dag later op rijkswachtbureau” “In een gang van de rijkswachtkazerne in Aalst kwam ik een persoon tegen met hetzelfde uiterlijk als één van de moordenaars die voor mij heeft gestaan”. Dat heeft Bozidar Junior Djuroski gezegd in een interview bij TV Oost.
23/10 21u15  Sihame El Kaouakibi mag gaan tafelen op het koninklijk paleis Sihame El Kaouakibi, de oprichtster van Let’s Go Urban, heeft vandaag een uitnodiging gekregen om te komen dineren op het Paleis. Sihame is uitgenodigd om met koningspaar te praten over sociaal ondernemerschap.10 
23/10 21u00  Dit fabuleuze doelpunt van Giroud is de winnaar van de Puskas Award De Fransman Olivier Giroud heeft maandagavond in Londen op het FIFA-gala de Puskas Award, de prijs voor het beste doelpunt van het jaar, in de wacht gesleept. Giroud scoorde op nieuwjaarsdag voor Arsenal tegen Crystal Palace met een fabelachtige scorpion kick.
23/10 21u00  Jonge Red Flames ondanks nederlaag tegen Oostenrijk naar eliteronde EK U19 In hun laatste wedstrijd van de eerste kwalificatieronde voor het EK 2018 hebben de Belgische voetbalmeisjes tot 19 jaar maandag in Rohrbach an der Lafnitz met 3-0 verloren van gastland Oostenrijk.
23/10 21u00  Para’s evacueren landgenoten uit Sport- en Handelsschool Ze zijn te laat, de militairen die de ambassade moeten beveiligen. Ze hebben eerst een zwaargewonde moeten evacueren nadat ze op een hinderlaag zijn gelopen. Alleen de militairen met een fluohesje waren daarvan vooraf op de hoogte.
23/10 20u45  Els Knoops nieuwe voorzitter van Groen Puurs Groen Puurs heeft een nieuwe voorzitter. Na een verkiezing werd Els Knoops verkozen die Remy Verheyen vervangt. Verheyen was vijf jaar lang voorzitter. Naast de 'traditionele' groene punten, wil de partij vooral meer inspraak creëren.
23/10 20u30  Vroegere kennis van ‘de Reus’ stapte al in 1998 met naam naar de speurders: “Sindsdien voelde ik me enorm bedreigd” Een vroegere kennis van ‘de Reus’ van de Bende van Nijvel gaf diens naam al in 1998 door aan de speurders. “Maar daar is twintig jaar niets mee gebeurd”, zegt Marc Van Damme, de man in kwestie, aan VTM Nieuws.12 
23/10 20u30  Berre (17) bekroond als beste aspirant-bakker van België: “Een jurylid bood me al meteen een job aan” Berre Ceuppens van de bakkersopleiding in Geel bakte in Brussel in zes uur tijd een groot assortiment broden en zoetigheden bij elkaar. Het leverde hem de titel van beste aspirant-bakker van België op.12 
Laatste update: vandaag om 22u30
Lees meer van Gazet van Antwerpen: Wetenschap >


De Standaard: Wetenschap

Verbergen Tonen
23/10 17u15  ‘Een seksverslaving bestaat niet’ Harvey Weinstein mag na een week therapie tegen zijn seksverslaving al naar huis. Volgens experts is het onmogelijk om zo snel problematisch gedrag aan te pakken. ‘Ik geloof niet dat een seksverslaving bestaat’, zegt seksuoloog Alexander Witpas. ‘Dat is een metafoor.’10 
23/10 12u45  ‘We zijn dolblij met de geboorte van Emma. Op het werk zijn ze dat niet’ Drie op de vier zwangere, werkende vrouwen worden geconfronteerd met minstens één vorm van discriminatie. Dat blijkt uit een studie die het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen op 16 november voorstelt aan de bedrijfswereld.
23/10 12u00  ‘We hopen dat gescheiden ouders beter zullen communiceren’ Heel wat koppels scheiden, zowat een op de drie huwelijken haalt het niet in België. Dan loopt de communicatie tussen ex-partners soms stroef, zeker als er kinderen betrokken zijn. Kim Bastaits (UAntwerpen) wil via de app KiT (Keep in Touch) ouders aanzetten meer met elkaar te communiceren, of toch virtueel.
21/10 00u00  Eén Belg op drie reinigt bijna nooit smartphone Ongeveer dertig procent van de Belgen reinigt bijna nooit zijn smartphone. Zij doen dit maar maar één keer per half jaar of nog minder. 13 procent van de Belgen reinigt zijn smartphone nooit. Dat blijkt uit een enquête van hygiëne- en gezondheidsbedrijf Essity naar aanleiding van de ‘Global Handwashing Day’ komende zondag.
21/10 00u00  ‘Weg met het woord schaamlippen’: Goedele Liekens zoekt alternatief Goedele Liekens riep op de Nederlandse televisie op om een sexy, krachtig, warm en vooral meer respectvol woord te bedenken voor de negatief geladen term ‘schaamlippen’. Ze stelt zelf het alternatief ‘trotslippen’ voor.
20/10 18u45  'Protest tegen tekeningen is nieuwe preutsheid' Een kleine groep ‘bezorgde ouders’ neemt het niet dat de jongerengids, die verspreid wordt onder tieners, verwijst naar een ‘expliciete’ site van Sensoa. De organisatie zelf blijft echter achter de publicatie van de tekeningen staan. Jeugdminister Sven Gatz spreekt zelfs van ‘nieuwe preutsheid’.
20/10 14u15  Protest tegen ‘expliciete’ tekeningen is 'nieuwe preutsheid' Een kleine groep ‘bezorgde ouders’ neemt het niet dat de jongerengids, die verspreid wordt onder tieners, verwijst naar een ‘expliciete’ site van Sensoa. De organisatie zelf blijft echter achter de publicatie van de tekeningen staan. Jeugdminister Sven Gatz spreekt zelfs van ‘nieuwe preutsheid’.
20/10 06u30  Een overlijden op zes te wijten aan vervuiling in 2015 Eén overlijden op zes in 2015 wereldwijd was te wijten aan vervuiling, vooral luchtvervuiling maar ook vervuiling van water en van de werkplaats. Dat blijkt uit een rapport in het magazine The Lancet.
20/10 00u00  Waarom Trudeau zijn dochter én zonen als feministen opvoedt Jongens moeten even goed als feministen worden opgevoed, zo schrijft de Canadese premier Justin Trudeau in een essay. ‘Zij hebben de verantwoordelijkheid om onze cultuur van seksisme te veranderen.’
19/10 15u00  Hoe chocolade een gezond imago kreeg Chocolade wordt niet langer gezien als een dikmakend snoepproduct, maar vooral als een gezonde lekkernij. De website Vox.com zocht uit wat daarachter zit.
19/10 14u45  Angst om een vreemde taal te spreken? Alcohol helpt De taalvaardigheid van sprekers van een vreemde taal wordt beter na het drinken van een flinke pint bier. Dat schrijven Nederlandse en Britse onderzoekers in het Journal of Psychopharmacology.
19/10 14u30  Dit zijn de relatietips van Jo Vandeurzen ‘Voor veel relaties kan een beetje meer tijd en aandacht voor elkaar al wonderen doen’, zegt Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen. De Vlaamse overheid lanceert daarom tijdvoorjerelatie.be, een website met relatietips en informatie over relatieondersteuning.
19/10 14u30  Klein beetje alcohol helpt bij vreemde taal Mensen met een borrel achter de kiezen spreken een vreemde taal gemakkelijker dan mensen die het bij een glaasje spuitwater of karnemelk houden. Vooral de uitspraak gaat drinkers beter af, blijkt uit een internationaal onderzoek, waaraan ook de Universiteit Maastricht deelnam.
19/10 00u00  Een op de drie zesjarigen heeft gaatjes in tanden Veel zesjarigen hebben een gebrek aan tandhygiëne en gaan te weinig naar de tandarts. Uit cijfers van de Christelijke Mutualiteit (CM) blijkt dat 31 procent van de zesjarigen in 2016 minstens één gaatje liet vullen. ‘Spoelboekjes’ van de CM moeten tanden poetsen leuker maken.
19/10 00u00  Zoveel jaar van uw leven gaan in rook op door te roken De levensverwachting van mannen die niet roken ligt bijna negen jaar hoger dan die van rokers. Voor vrouwen is dat verschil zes jaar. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid. Opvallend: de niet-roker leeft niet alleen langer, maar ook langer gezond.
Laatste update: vandaag om 17u15
Lees meer van De Standaard: Wetenschap >

Het Laatste Nieuws: Wetenschap

Verbergen Tonen

NRC.nl: Wetenschap

Verbergen Tonen
23/10 22u15  KLM en piloten bereiken akkoord over pensioenen Na jaren strijd en discussie komt er bij KLM rust op het pensioenfront. Het bedrijf stort 194 miljoen euro in het fonds voor piloten.
23/10 22u00  ‘Die verhalen over repressie kenden we alleen van onze grootouders’ Studenten zijn een bepalende factor geworden in het onvoorspelbare proces dat tot Catalonië’s afscheiding kan leiden.
23/10 22u00  Martens speelster van het jaar, Wiegman beste coach Aanvalster Lieke Martens en coach Sarina Wiegman kregen de prijs omdat ze Nederland naar de Europese titel leidden.
23/10 22u00  Nog maar één coach in Europese top na ontslag Koeman Het gebrek aan Nederlandse trainers die doorbreken in het buitenland past binnen de algehele terugval van het Nederlandse voetbal.
23/10 21u45  Sarina Wiegman beste coach vrouwenteam in 2017 Later op de avond wordt ook bekend wie voetballer van het jaar wordt. Lieke Martens is genomineerd voor speelster van het jaar.16 
23/10 21u30  Oud-ambassadeur Coen Stork (89) overleden Als diplomaat viel hij uit de toon. Hij deed verslag van de val van Ceausescu en gaf vrijelijk zijn mening.14 
23/10 20u30  Openbaar aanklager New York doet onderzoek naar Weinstein Co. Uit het onderzoek moet blijken of filmproducent Harvey Weinstein werknemers seksueel heeft geïntimideerd of misbruikt.13 
23/10 20u00  Defensie vervangt wapens na inspectie De krijgsmacht heeft een schietverbod voor bepaalde typen mortieren, antitankwapens en rookgranaten tot die zijn vervangen.12 
23/10 19u45  China bouwt aan een staatssurveillancemachine zonder weerga Door stemherkenning kan de Chinese overheid nog makkelijker burgers afluisteren. Mensenrechtenorganisaties maken zich zorgen.13 
23/10 19u45  Topman Hudson’s Bay vertrekt De topman van Hudson’s Bay vertrekt na drie jaar. Een activistische belegger roert zich al. Moet het bedrijf vastgoed gaan verkopen?12 
23/10 19u15  Hoe big data Big Brother dreigt te worden in China - én hier Door stemherkenning kan de Chinese overheid nog makkelijker burgers afluisteren. Mensenrechtenorganisaties maken zich zorgen.
23/10 19u00  Weduwe bevestigt 'gevoelloze' opmerkingen Trump Onlangs ontstond een rel naar aanleiding van een telefoongesprek tussen de Amerikaanse president en de weduwe van een gesneuvelde militair.
23/10 18u45  Weduwe bevestigt “gevoelloze” opmerkingen Trump Onlangs ontstond een rel naar aanleiding van een telefoongesprek tussen de Amerikaanse president en de weduwe van een gesneuvelde militair.
23/10 17u30  Biecht op sterfbed zet België op spoor Bende van Nijvel Ruim dertig jaar na de laatste gewelddadige overval van de Belgische Bende van Nijvel lijkt er een doorbraak te zijn. Een van de bendeleden zou rijkswachter zijn geweest.14 
23/10 17u15  Zet biecht op sterfbed België op spoor Bende van Nijvel? Ruim dertig jaar na de laatste gewelddadige overval van de Belgische Bende van Nijvel lijkt er een doorbraak te zijn. Een van de bendeleden zou rijkswachter zijn geweest.10 
Laatste update: vandaag om 22u15
Lees meer van NRC.nl: Wetenschap >

GezondheidsNet

Verbergen Tonen
22/10 00u00  Supplementen bevatten vaak niet beloofde hoeveelheid jodium Supplementen op basis van kelp bevatten niet altijd de hoeveelheid jodium die fabrikanten claimen en overtreden daarmee de wet. Dat blijkt uit een test van de Consumentenbond.
21/10 00u00  Docenten geven 'Daily Mile' een 7,5 De meeste docenten zijn (zeer) positief over The Daily Mile, oftewel een kwartiertje onder schooltijd hardlopen met hun leerlingen. Dit blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut naar de impact van het beweeginitiatief in Nederland.
20/10 10u00  Griepepidemie afgelopen winter langer dan gemiddeld In de winter van 2016-2017 duurde de griepepidemie 15 weken. Dit is langer dan het gemiddelde van 9 weken in de afgelopen 20 jaar. Ongeveer 500.000 mensen zijn ziek geworden door een infectie met het griepvirus. Dat meldt het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL).
20/10 00u00  Klanten voedselbank eten ongezonder dan gemiddelde Nederlander Ondanks de hulp van de voedselbank, eten mensen die gebruik moeten maken van de voedselbank ongezonder dan de gemiddelde Nederlander. Ze krijgen minder groente, fruit, vis en vezels binnen, zo blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam.
20/10 00u00  Nederlanders slapen vaak genoeg maar niet altijd goed Nederlanders slapen over het algemeen lang genoeg, maar dat betekent niet automatisch dat we ook goed slapen. Uit grootschalig meta-onderzoek in opdracht van de Hersenstichting blijkt dat een grote groep Nederlanders, met name vrouwen, slaapproblemen heeft.
19/10 00u00  Vervolgonderzoek darmkanker weinig zinvol De vervolgonderzoeken voor mensen bij wie poliepen zijn gevonden en verwijderd tijdens dikkedarmkankerscreening, leveren weinig gezondheidswinst op. Dit concluderen onderzoekers van VUmc, AMC en NKI.
19/10 00u00  Hardlopen werkt goed tegen werkgerelateerde vermoeidheid Regelmatig hardlopen werkt goed tegen werkgerelateerde vermoeidheidsklachten. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Juriena de Vries van de Radboud Universiteit.
18/10 13u30  Blootstelling aan zonlicht verbetert de slaap Het licht waar mensen gedurende de dag aan worden blootgesteld, beïnvloedt niet alleen wanneer ze gaan slapen, maar ook de kwaliteit van hun slaap. Dat blijkt uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen.
18/10 00u00  Diabetes Fonds start campagne tegen suikergebruik in producten Het Diabetes Fonds is gestart met de campagne Halve Maatregelen, om het suikergebruik in producten onder de aandacht te brengen.
17/10 09u46  Vrouwen melden zich vaker ziek dan mannen Vrouwen melden zich vaker ziek op hun werk dan mannen. Onder werknemers van 25 tot 35 jaar is het verzuimpercentage van vrouwen twee keer zo hoog als dat van mannen. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.
16/10 00u00  Medicatie is gebruiksonvriendelijk voor oudere patiënten De gebruiksvriendelijkheid van geneesmiddelen moet aanzienlijk verbeterd worden. Dat zegt farmaceutisch onderzoeker Kim Notenboom van de Universiteit Utrecht.
Laatste update: zondag 22 oktober 2017, 0u00

Scientias

Verbergen Tonen
23/10 19u15  Schedel van spitsmuis wordt in de winter tot wel 20 procent kleiner Om in de lente weer te groeien tot de oorspronkelijke omvang bijna is bereikt. Tot die opmerkelijke conclusie komen onderzoekers in het blad Current Biology. Grote vraag is natuurlijk: hoe laten deze spitsmuizen hun schedel krimpen en groeien? Het onderzoek De onderzoekers vingen tussen de zomer van 2014 en de herfst van 2015 een aantal […] Lees het volledige bericht (Schedel van spitsmuis wordt in de winter tot wel 20 procent kleiner) op Scientias.nl.
23/10 14u45  Maantje zorgt ervoor dat klein stukje van Jupiter in duister gehuld is Dat je klein bent, wil natuurlijk niet zeggen dat je totaal geen impact hebt. Dat blijkt maar weer eens uit deze nieuwe foto van ruimtesonde Juno. Op de foto zien we een zwarte vlek in de turbulente atmosfeer van Jupiter. De vlek is de schaduw van Amalthea. Over Amalthea Amalthea is één van de meer […] Lees het volledige bericht (Maantje zorgt ervoor dat klein stukje van Jupiter in duister gehuld is) op Scientias.nl.10 
23/10 13u15  Zelfs baby’s krijgen de kriebels van harige spinnen Bang voor spinnen? Je kunt er niks aan doen! De spinnenfobie lijkt namelijk een evolutionaire oorsprong te hebben. Heel wat mensen in de westerse wereld hebben er last van: een spinnenfobie. En het is een vrij irrationele angst. Want zeg nou eerlijk: hoe groot is de kans dat een giftige en dus werkelijk gevaarlijke spin […] Lees het volledige bericht (Zelfs baby’s krijgen de kriebels van harige spinnen) op Scientias.nl.
23/10 11u45  Jouw brein is ontzettend egoïstisch Als het erop aankomt, geven onze hersenen zichzelf prioriteit. Dat suggereren experimenten, uitgevoerd onder 62 mannelijke studenten die allemaal op de roeivereniging van hun universiteit zaten en gemiddeld 21 jaar oud waren. De proefpersonen ondergingen twee testjes: een geheugentest (waarbij ze 75 woorden te zien kregen en zich kort daarna zoveel mogelijk van die woorden […] Lees het volledige bericht (Jouw brein is ontzettend egoïstisch) op Scientias.nl.
23/10 10u45  Deze in Duitsland ontdekte tanden maken sommige onderzoekers gek Ze lijken op de tanden van mensachtigen die eerder in Afrika zijn ontdekt, maar zijn miljoenen jaren ouder. Onderzoekers ontdekten de tanden nabij de Duitse plaats Eppelsheim. Datering wijst uit dat de tanden – een hoektand en kies – zo’n 9,7 miljoen jaar oud zijn. Bovendien zijn er volgens de onderzoekers aanwijzingen dat de tanden […] Lees het volledige bericht (Deze in Duitsland ontdekte tanden maken sommige onderzoekers gek) op Scientias.nl.
23/10 08u45  Onze chromosomen zitten waarschijnlijk in de knoop Maar dat is niet erg. Denken we. Chromosomen bestaan uit lange strengen. En wie zich wel eens geërgerd heeft aan een bijna niet te ontwarren snoer of schoenveter weet dat lange strengen de neiging hebben om in de knoop te raken. En chromosomen vormden daarop geen uitzondering, zo concluderen Duitse onderzoekers voorzichtig in het blad […] Lees het volledige bericht (Onze chromosomen zitten waarschijnlijk in de knoop) op Scientias.nl.
22/10 09u00  Kunstmatige intelligentie: omarmen of wantrouwen? Iedereen heeft het erover: kunstmatige intelligentie. Maar wat is het precies? En moeten we er naar uitzien of voor vrezen? Bij kunstmatige intelligentie denken veel mensen al snel aan robots die al dan niet het slechtste met de mensheid voor hebben. Maar kunstmatige intelligentie is veel breder dan dat en het is zelfs zo breed […] Lees het volledige bericht (Kunstmatige intelligentie: omarmen of wantrouwen?) op Scientias.nl.
21/10 09u00  Er dreigt een wereldwijd tekort aan… zand Wie op het strand loopt, zou het niet denken, maar de zandkorrel is werkelijk schaars aan het worden. Begin september luidden onderzoekers in het blad Science de noodklok. In het paper – met de heftige titel ‘A looming tragedy of the sand commons‘ – waarschuwen ze voor een heuse ‘zandschaarste’. Lachwekkend? Zeker niet. Want het […] Lees het volledige bericht (Er dreigt een wereldwijd tekort aan… zand) op Scientias.nl.
20/10 19u00  Vervuiling was in 2015 verantwoordelijk voor negen miljoen doden Dat zijn meer slachtoffers dan AIDS, TBC en malaria samen maakten. Hoewel vervuiling de meeste slachtoffers eist in arme landen, vallen in elk land doden door onder meer lucht- en watervervuiling. Dat concluderen onderzoekers in dit rapport. Zestien procent In 2015 kwamen naar schatting zo’n 9 miljoen mensen door toedoen van vervuiling vroegtijdig te overlijden. […] Lees het volledige bericht (Vervuiling was in 2015 verantwoordelijk voor negen miljoen doden) op Scientias.nl.
20/10 16u45  Hond genereert meer gezichtsuitdrukkingen als wij naar hem kijken De gezichtsuitdrukking ‘puppy-ogen’ is favoriet. Dat honden verschillende gezichtsuitdrukkingen hebben, is al een tijdje bekend. Minder duidelijk was de functie van die gezichtsuitdrukkingen. Waren ze het resultaat van opwinding? Of probeerden de honden echt te communiceren met hun gezichtsuitdrukkingen? In het blad Scientific Reports komen wetenschappers nu met het verlossende antwoord. Experiment De onderzoekers bestudeerden […] Lees het volledige bericht (Hond genereert meer gezichtsuitdrukkingen als wij naar hem kijken) op Scientias.nl.
20/10 14u30  Nieuw bewijs dat onze quasi-maan een natuurproduct is Geen ruimteafval, maar een echte planetoïde. De quasi-maan 2016 HO3 werd vorig jaar ontdekt. Het object lijkt terwijl deze om de zon draait, ook rond de aarde te draaien. En daarmee is het een zogenoemde quasi-maan of quasi-satelliet. Natuurproduct De meeste onderzoekers vermoedden sterk dat 2016 HO3 een planetoïde was. Maar er bleven twijfels. Zo […] Lees het volledige bericht (Nieuw bewijs dat onze quasi-maan een natuurproduct is) op Scientias.nl.
20/10 13u15  Britten zorgen er eigenhandig voor dat koolmezen een langere snavel krijgen Evolutie in uitvoering. Wat is het verschil tussen de gemiddelde koolmees in Nederland en de gemiddelde koolmees in Engeland? Het was even zoeken, maar onderzoekers hebben een verschilletje ontdekt. De snavel van Engelse koolmezen is een kleine millimeter langer dan die van de Nederlandse soortgenoot. En dat is geen toeval, maar het resultaat van evolutie […] Lees het volledige bericht (Britten zorgen er eigenhandig voor dat koolmezen een langere snavel krijgen) op Scientias.nl.
20/10 09u30  Komt er een maanbasis in deze grot op de maan? Wetenschappers hebben een gigantische grot op de maan ontdekt. De lavatunnel is namelijk zestig kilometer lang, honderd meter breed en ligt tientallen tot honderden meters onder het maanoppervlak. Op het oppervlak is een gat met een doorsnee van vijftig meter zichtbaar. Dit gat – met de naam Marius Hills Skylight – is al langer bekend […] Lees het volledige bericht (Komt er een maanbasis in deze grot op de maan?) op Scientias.nl.
20/10 08u30  Weer een wolf gespot in Nederland! Dit keer loopt het dier op de Veluwe rond. Dat blijkt uit foto’s die op de Veluwe zijn gemaakt. Deskundigen – van Wolven in Nederland en het Lupus Institut in Duitsland – hebben de foto’s bekeken en weten het zeker: op de beelden is een wolf te zien. Aanvullend bewijs De Provincie heeft terreinbeheerders in […] Lees het volledige bericht (Weer een wolf gespot in Nederland!) op Scientias.nl.
20/10 08u30  Ga dit weekend naar buiten voor de Orioniden In de nacht van zaterdag tot zondag zijn er veel ‘vallende sterren’ te zien. Dan bereikt de Orion-meteorenzwerm namelijk zijn maximum. Om direct met het goede nieuws te binnen: de maan stoort eigenlijk nauwelijks. Dit weekend is er een dunne maansikkel zichtbaar, maar het is donker genoeg om veel meteoren te spotten. Hemel.waarnemen.com voorspelt dat […] Lees het volledige bericht (Ga dit weekend naar buiten voor de Orioniden) op Scientias.nl.
Laatste update: vandaag om 19u15
Lees meer van Scientias >

Nu.nl Wetenschap

Verbergen Tonen
23/10 21u30  2016 was wereldwijd desastreus voor bossen Een bosgebied ter grootte van Nieuw-Zeeland is in 2016 ten prooi aan vuur gevallen. Er is daarmee een gebied van ongeveer 297.000 vierkante meter met bomen verdwenen. Sinds 2000 gingen niet zo veel bomen door bosbrand verloren.
23/10 16u45  Verbouwen van planten begon al in laatste ijstijd Het verbouwen van planten begon al in de laatste ijstijd, zo blijkt uit een nieuwe studie. Mensen kweekten 30.000 jaar geleden al zo veel planten in de buurt van hun nederzettingen dat de evolutie van bepaalde plantensoorten werd beïnvloed. 
23/10 16u15  Domesticatie van planten begon al in laatste ijstijd De domesticatie van planten begon al in de laatste ijstijd, zo blijkt uit een nieuwe studie. Mensen kweekten 30.000 jaar geleden al zo veel planten in de buurt van hun nederzettingen dat de evolutie van bepaalde plantensoorten werd beïnvloed. 
23/10 14u45  'Vogels helpen jongen van andere soorten in ruil voor wederdienst' Sommige vogels besluiten voor de nakomelingen van andere vogelsoorten te zorgen, als zij denken daar later profijt van te hebben. 
20/10 15u00  Archeologen bevestigen vondst Romeins badhuis in Cuijk Na veel onderzoek stellen archeologen nu dat de Brabantse gemeente Cuijk een Romeins badhuis heeft gehad. Ze doen dat ''met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid''.
20/10 14u45  'Honden passen gezichtsuitdrukking aan als mensen kijken' Honden passen hun gezichtsuitdrukking aan als mensen naar ze kijken, zo blijkt uit een nieuwe studie. 
20/10 14u30  Bijvoeren koolmezen lijkt te leiden tot snellere evolutie vogels Koolmezen die worden bijgevoerd krijgen een langere snavel dan soortgenoten die geen extra voer krijgen. Een team van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), Wageningen University en vier Britse universiteiten heeft deze genetische verandering ontdekt. 
20/10 12u15  ‘Honden passen gezichtsuitdrukking aan als mensen kijken’ Honden passen hun gezichtsuitdrukking aan als mensen naar ze kijken, zo blijkt uit een nieuwe studie. 
19/10 21u30  Bijvoeren koolmezen lijkt te duiden op snellere evolutie vogels Koolmezen die worden bijgevoerd krijgen een langere snavel dan soortgenoten die geen extra voer krijgen. Een team van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), Wageningen University en vier Britse universiteiten heeft deze genetische verandering ontdekt. 
19/10 17u00  'Mensen soms nog bij bewustzijn na medische doodverklaring' Mensen zijn soms nog bij hun volle bewustzijn nadat ze door artsen dood worden verklaard, zo blijkt uit een nieuwe studie. 
19/10 11u15  Veel vallende sterren te zien in het weekend Komend weekend zijn veel vallende sterren te zien. Het gaat om de meteorenzwerm Orioniden. Op het hoogtepunt, in de nacht van zaterdag op zondag rond 6.00 uur 's ochtends, zijn dat er maximaal 37 per uur, ofwel één per anderhalve minuut. 
19/10 00u45  Volgezogen mug ontsnapt vaak dankzij speciale techniek Muggen die zich bij hun slachtoffer hebben volgezogen hanteren een speciale techniek om ongezien en veilig weg te komen. Deze bestaat uit een combinatie van een extra snelle vleugelslag kort voor het opstijgen en het geleidelijk opvoeren van de druk middels hun lange poten.
19/10 00u00  Albatrossen vliegen efficiënter door kleur van vleugels Albatrossen vliegen waarschijnlijk efficiënter dan veel andere vogels door de kleur van hun vleugels. 
18/10 22u15  Aantal vliegende insecten in Duitse natuurgebieden flink afgenomen In 63 beschermde natuurgebieden in Duitsland is sinds 1989 driekwart van de vliegende insecten verdwenen. In Nederland en elders in Europa is de teruggang vermoedelijk net zo groot.
18/10 12u45  Mijnen spelen verrassend grote rol bij ontbossing Amazonegebied Mijnactiviteiten dragen veel meer bij aan de ontbossing van het Amazonegebied dan gedacht.  
Laatste update: vandaag om 21u30
Lees meer van Nu.nl Wetenschap >Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

36x Dag van de Kringwinkel: wij kochten een volledige inboedel voor duizend euro23/10 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: De inzameling van goederen in de Kringwinkels groeide de afgelopen vijf jaar met 20%. Het doel? Zeven kilogram hergebruik per persoon tegen 2022. Om dat te halen, moet het aanbod aan tweedehandsspullen wel groot en gevarieerd zijn. Uw krant nam de proef op de som en ging een volledige inboedel voor een appartement kopen in een Kringwinkel, met een budget van zo’n 1.000 euro.
35x D-day voor Ferrera: nog op bank tegen Lokeren?23/10 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Uitgerekend in de match waarin verliezen geen optie was, leed KV Mechelen zijn zwaarste nederlaag van het seizoen. Na de 4-1 in Eupen twijfelt het bestuur aan de positie van Yannick Ferrera – het geduld bij sommigen is op. Krijgt de coach nog een kans tegen Lokeren of zet men de samenwerking stop?
35x Opnieuw 1,1 miljoen uitgedeeld23/10 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: De burgerbegroting is rond. Burgers zaten zondag een hele dag rond de tafel om te beslissen welke projecten, ook gekozen door de burgers, volgend jaar in uitvoering gaan. Vorig jaar waren er 60 projecten, dit jaar 72.
35x Politie schiet op vluchtende inbrekers23/10 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: De politie Noorderkempen heeft zondagochtend enkele inbrekers op heterdaad betrapt bij Coöperatie Hoogstraten in de Loenhoutseweg. Dat meldt RTV.
35x Huurders Venhoef wachten 4 jaar op stoep23/10 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Bij een aantal recent gebouwde huurwoningen in Venhoef in Minderhout (Hoogstraten) is nog steeds geen stoep aangelegd. Voor minder mobiele bewoners is dat een probleem.
35x Verkopers vuurwerk verhuizen23/10 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: De gemeenteraad heeft het ruimtelijk uitvoeringsplan voor de ambachtelijke zone Baarle Oost vastgesteld. Daar worden de vuurwerkwinkels geherlokaliseerd.
34x Antwerpen wil fietsers tegelijk groen geven23/10 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Het Antwerpse stadsbestuur onderzoekt of het mogelijk is om venstertijden voor zwaar verkeer in te voeren in delen van de stad. Ook het zogenaamde systeem van ‘vierkant groen’ dat kruispunten veiliger kan maken, ligt op tafel.
34x Bart Hollanders heeft eerste hoofdrol in film beet23/10 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Na zijn succesrol als Randy Paret in de Vier-serie Callboys heeft Bart Hollanders zijn eerste hoofdrol in een film beet. IBIZA wordt geregisseerd door Dries Vos (Biker Boys, Allemaal Familie) en is geschreven door Jonas Van Geel en Jef Hoogmartens.
34x Argentijnse Belgen bezoeken eigen expo23/10 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Ze werden wekenlang geïnterviewd en deelden foto's van hun familieleden, maar zondag pas zagen Sergio Naessens en Jorgelina Hazebrouck het eindresultaat van de expo in het Red Star Line museum, waarin zij en hun migratieverhaal de hoofdrol spelen.
34x Uw smartphone leidt u naar miljoenenschat23/10 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Droomt u ervan om een echte kerkschat te ontdekken? Een nieuwe app op uw smartphone leidt u naar een kleine dorpskerk in Retie, waar achter het altaar een eeuwenoud retabel hangt dat volgens kunstkenners meer dan 4 miljoen euro waard is.

Statistieken

Artikels:
42445
Gelezen:
66231
Aantal lezers nu:
50


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2017 Naar boven