woensdag 11 december 2019, week 50


U bent nu hier: Wetenschap | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 18u30
 

Gazet van Antwerpen: Wetenschap

Verbergen Tonen
11/12 18u30  Gennaro Gattuso wordt de nieuwe trainer van Dries Mertens bij Napoli Gennaro Gattuso is de opvolger van de dinsdagavond ontslagen Carlo Ancelotti bij de woelige Italiaanse eersteklasser Napoli, de werkgever van Rode Duivel Dries Mertens, zo maakte de club woensdag bekend.
11/12 18u30  Mini-Tomorrowland in woonzorgcentrum Sint-Jozef: “Tijdens de burendag was het deze zomer te warm voor onze bewoners” De bewoners van woonzorgcentrum Sint-Jozef beleefden een dolle woensdag. Ze zakten ’s namiddags massaal af naar de nieuwe cafetaria, waar de organisatoren van Tomorrowland voor muziek, animatie en acts zorgden.
11/12 18u15  Oud-chiroleden zingen kerstliedjes voor bouwkas chiro Kontakt Mannenkoor Il Cuore zingt zaterdag in de H. Hartkerk ten voordele van de bouwkas van chiro Kontakt. Niet onlogisch, want het negentienkoppig koor bestaat bijna uitsluitend uit oud-leden van chiro Kontakt. Ook Michiel De Meyer (Thuis, Ghost Rockers) doet mee.
11/12 17u45  Politie verspreidt opsporingsbericht voor vermiste Max Meijer (23) De federale politie heeft nu ook een officieel opsporingsbericht verspreid over Max Meijer (23) uit het Nederlandse Ossendrecht. De man werd zondagochtend vroeg voor het laatst gezien in Antwerpen.
11/12 17u30  Pauwelslei wordt eerste lokale voorrangsbaan in Brasschaat De Pauwelslei, waarvan de heraanleg nu helemaal achter de rug is, wordt een voorrangsbaan. Het is de eerste lokale voorrangsweg in Brasschaat. Na zes maanden wordt de situatie geëvalueerd.
11/12 17u30  Omega Diamonds: proces start opnieuw, maar strafklacht is vervallen Het proces tegen Omega Diamonds herstart 5 februari 2020 voor het hof van beroep van Gent. Maar wegens een schikking tussen de partijen en de douane is de strafklacht vervallen en zal de vrijspraak volgen, zo meldt Knack woensdag.
11/12 17u15  Vuurwerkverbod op oudejaarsnacht in Zoersel Vuurwerk zorgt normaal voor een gezellig moment van samenzijn, maar in Zoersel verdeelt het de gemeente. Het schepencollege heeft beslist dat er dit jaar geen vuurwerk komt: privaat gebruik is verboden en ook de gemeente organiseert het niet. Onbegrijpelijk, zegt de oppositie.10 
11/12 17u00  Geen prijs voor Elise Mertens op WTA Player Awards Elise Mertens en haar Wit-Russische dubbelpartner Aryna Sabalenka zijn woensdag bij de toekenning van de WTA Player Awards niet verkozen tot beste dubbelpaar van het Jaar. De Australische nummer 1 van de wereld Ashleigh Barty kreeg de Prijs voor Speelster van het Jaar.11 
11/12 16u45  Chiro mag rekenen op 20.000 euro aan subsidies Het Brasschaatse gemeentebestuur buigt zich maandag over een aantal investeringstoelagen voor de jeugdverenigingen. Drie Chiroafdelingen hebben een aanvraag ingediend.
11/12 16u45  Stichting De Kleine Strijders schenkt speelgoedpakketten aan Klina De stichting De Kleine Strijders schenkt speelgoedpakketten aan AZ Klina. Op die manier willen Toon Verheijen en Joyce De Sager van de stichting het verblijf voor jonge patiëntjes zo aangenaam mogelijk maken. Het speelgoed kan worden gebruikt door de jonge patiëntjes en de broertjes en zusjes. Voor de ouders is er een verzorgingsset.
11/12 16u45  VIDEO. U19 Club Brugge stoot door in Youth League na kopbalgoal van doelman De U19 van Club Brugge hebben op de slotspeeldag in Youth League, de jongerenversie van de Champions League, gelijkgespeeld tegen Real Madrid.
11/12 16u45  Veiliger fietsen langs en naar Houtlaan: gemeente vernieuwt fietspad langs ’s-Gravenwezelsteenweg De Vlaamse overheid legt volgend voorjaar een nieuw breed fietspad aan langs de Houtlaan, tussen de Reigerstraat en Merksemsebaan. Dankzij een eveneens geplande zachte fietshelling komt de hoger gelegen Houtlaan dan vlot binnen het bereik van gebruikers van de fietsostrade Antwerpen-Hasselt langs het Albertkanaal.
11/12 16u45  Mechelen zet in op nieuwe ontwikkelingen: sporthal verrijst op Raghenosite, 13 kandidaten voor oude bibliotheek De komende jaren staan in Mechelen heel wat nieuwe stadsontwikkelingen op stapel. Onder andere op de plek van de huidige sporthal Winketkaai, waar een nieuwbouw wordt voor opgetrokken op de Raghenosite. Voor een andere herbestemming, die van de oude bibliotheek in de binnenstad, hebben zich liefst dertien kandidaten aangemeld.
11/12 16u30  Mechelen zet in op nieuwe ontwikkelingen: sporthal Winketkaai verrijst op Raghenosite, 13 kandidaten voor oude bibliotheek De komende jaren staan in Mechelen heel wat nieuwe stadsontwikkelingen op stapel. Onder andere op de plek van sporthal Winketkaai, waar een nieuwbouw voor verrijst op de Raghenosite. Voor een andere herbestemming, die van de oude bibliotheek in de binnenstad, hebben zich liefst dertien kandidaten aangemeld.
11/12 16u30  Winkeldames van weleer klinken op 50-jarig bestaan bekende modezaak: “Lana was een superbazin, streng maar correct” Lana in de Paalstraat verkeert in feeststemming en dat heeft niet alleen te maken met deze periode van het jaar. De bekende en langst bestaande modezaak van Schoten viert haar gouden jubileum. Lana Roubtsova, de onderneemster van Russische afkomst die de winkel vijftig jaar geleden begon, en huidig zaakvoerster Ingrid Van Os riepen voor de gelegenheid alle winkeldames samen die hen de voorbije halve eeuw hebben geassisteerd. Het werd een hartelijk weerzien.
Laatste update: vandaag om 18u30
Lees meer van Gazet van Antwerpen: Wetenschap >


De Standaard: Wetenschap

Verbergen Tonen
11/12 18u30  Gennaro Gattuso wordt de nieuwe trainer van Dries Mertens bij Napoli Gennaro Gattuso is de opvolger van de dinsdagavond ontslagen Carlo Ancelotti bij de woelige Italiaanse eersteklasser Napoli, de werkgever van Rode Duivel Dries Mertens, zo maakte de club woensdag bekend.
11/12 18u30  UGent schorst studentenvereniging voor 4 maanden na lezing Jeff Hoeyberghs De sociale raad van de UGent heeft beslist dat studentenvereniging KVHV (Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond) gedurende vier maanden geschorst wordt.
11/12 18u00  Boris Johnson trekt zich terug in diepvriezer om interview te ontlopen De laatste loodjes wegen het zwaarst, ook voor Boris Johnson. De Britse premier trok zich terug in een diepvriezer om de camera's van de zender ITV te vermijden. Het hele voorval, dat u in de video hierboven zien, was live op televisie.
11/12 17u45  Brusselse Ommegang op Unesco Werelderfgoedlijst De Brusselse Ommegang is officieel ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Dat heeft Unesco woensdagavond bekendgemaakt.
11/12 17u45  Europese Commissie stelt ambitieus klimaatplan voor: 'Hele continent moet gemobiliseerd worden' De Europese Commissie van Ursula von der Leyen stelde woensdag in het Europees Parlement de Green Deal voor. 'De hele Europese Unie zal hierbij betrokken worden. Geen enkel land mag achterblijven. Het volledige continent moet gemobiliseerd worden.'
11/12 17u30  Tuinman vindt gestolen meesterwerk van Klimt terug De verdwijning van 'Bildnis einer Frau' is al 22 jaar lang een van de grootste verdwijningen in de kunstwereld. Het werk werd voor altijd verloren gewaand, maar is nu toevallig teruggevonden door een Italiaanse tuinman. Bekijk de vindplaats in de video hierboven.
11/12 17u15  Hé, het is oke om sneakers te dragen bij de koning De nieuwe SP.A-voorzitter Conner Rousseau (27) mocht dinsdag voor het eerst op de koffie bij koning Filip om er te praten over de federale regeringsvorming. Vooral zijn witte sneakers lokten reacties uit op sociale media.10 
11/12 17u15  Oppositie over Vlaams klimaatplan: ‘Vlaanderen maakt zich belachelijk’ ‘Broddelwerk!’ noemden de linkse oppositie in het Vlaams Parlement het nieuwe energie- en klimaatplan van de Vlaamse regering. Volgens Vlaams Belang heerst dan weer ‘de klimaatlobby’. Jambon verdedigde zijn regering: ‘Dit is de realiteit geweld aandoen.’10 
11/12 17u00  Geen prijs voor Elise Mertens op WTA Player Awards Elise Mertens en haar Wit-Russische dubbelpartner Aryna Sabalenka zijn woensdag bij de toekenning van de WTA Player Awards niet verkozen tot beste dubbelpaar van het Jaar. De Australische nummer 1 van de wereld Ashleigh Barty kreeg de Prijs voor Speelster van het Jaar.10 
11/12 16u45  Fietser zwaargewond na aanrijding door vrachtwagen in Merksem In het Antwerpse district Merksem is woensdagmiddag een man ernstig gewond geraakt toen hij op de fiets werd aangereden door een vrachtwagen op de Bredabaan. Dat zegt de lokale politie.
11/12 16u30  Brusselse politie ontdekt zeven cannabisplantages Bij een grootscheepse politieoperatie in het Brusselse zijn zeven plantages met 2.586 cannabisplanten ontdekt.
11/12 16u30  Beheren we ons geld binnenkort bij banken die alleen als app bestaan? De Duitse appbank N26 hoopt ‘de Spotify of Uber’ van de banksector te worden. En ook Revolut prikkelt de historische banken.
11/12 16u15  Elfjarige Celio sterft in centrum Aalst: ‘Hij wou auto-ingenieur worden’ Een vrachtwagen reed woensdag rond acht uur een kind van elf aan in het centrum van Aalst. Celio overleefde het ongeval niet. ‘Hij ging graag naar school, hij wou auto-ingenieur worden’, vertelt zijn vader aan Het Nieuwsblad. De moeder van het slachtoffer is in shock naar het ziekenhuis gebracht.
11/12 16u15  Tuinman vindt verloren meesterwerk van Klimt terug De verdwijning van 'Bildnis einer Frau' is al 22 jaar lang een van de grootste verdwijningen in de kunstwereld. Het werk werd voor altijd verloren gewaand, maar is nu toevallig teruggevonden door een Italiaanse tuinman. Bekijk de vindplaats in de video hierboven.
11/12 16u00  Ligt de toekomst bij de Spotify of Uber van de banken? Beheren we binnenkort ons geld bij digitale banken die alleen als app bestaan? De Duitse appbank N26 hoopt in elk geval ‘de Spotify of Uber’ van de banksector te worden. En ook Revolut prikkelt de historische banken.
Laatste update: vandaag om 18u30
Lees meer van De Standaard: Wetenschap >

Het Laatste Nieuws: Wetenschap

Verbergen Tonen
11/12 17u45  Europees Parlement reageert enthousiast op klimaatplan: “Maar hoe zullen die maatregelen gefinancierd worden?” Het Europees Parlement reageert enthousiast op de Green Deal die Commissievoorzitter Ursula von der Leyen vandaag in het halfrond voorgesteld...14 
11/12 17u30  Geneesmiddel dat complexe handchirurgie kan vermijden niet meer beschikbaar in België Het UZ Leuven is niet te spreken over het feit dat de Amerikaanse producent van het geneesmiddel collagenase om economische redenen gestopt is met...14 
11/12 16u15  "Armoedebestrijding moet centrale plaats krijgen in klimaatbeleid” Armoedebestrijding moet een centrale plaats krijgen in het beleid rond duurzaamheid en klimaat. Daarvoor pleit het tweejaarlijkse verslag van het...13 
11/12 14u15  ‘Time’ roept Greta Thunberg uit tot persoon van het jaar: “Zelfs landen die deelnemen aan klimaattop plegen bedrog” Het prestigieuze tijdschrift ‘Time’ heeft Greta Thunberg (16) uitgeroepen tot ‘persoon van het jaar’. De jonge klimaatactiviste roept met haar...15 
11/12 14u00  Kat vangt nieuwe vogelsoort voor België De roodkeelnachtegaal is een trekvogel uit Azië, die soms in Europa en Noord-Amerika wordt waargenomen. Vorige week ook voor het eerst in ons land....
11/12 12u45  Het grootmoedereffect: meer kans op overleven voor kleinkindkalfjes dankzij oma orka Als hun oma in de buurt is, groeit de kans voor orkakalfjes om te overleven. En zelfs nog méér als de orka-oma al de menopauze heeft doorgemaakt....13 
11/12 08u00  Experimentele immuuntherapie van UZ Brussel hoopvol voor hervallende hersentumorpatiënten Onderzoek naar een nieuwe behandeling van patiënten die hervallen van een hersentumor, geeft aan dat ze meer kans hebben om aanzienlijk langer te...14 
10/12 22u30  Sneeuwstorm legt vliegverkeer op IJsland plat: windstoten tot 200 km/u verwacht Komende 24 uur trekt een stevige stormdepressie richting IJsland. Weermodellen berekenen een flinke hoeveelheid sneeuwval van 100 tot lokaal 200...
10/12 21u30  Finland wil 5 miljoen Europeanen basisbeginselen van AI bijbrengen via gratis opleiding Finland, dat tot het einde van het jaar het voorzitterschap van de Europese Unie heeft, wil één procent van de Europeanen - in totaal meer dan vijf...
10/12 18u45  Nieuwe Rode Lijst: nu al 30.178 diersoorten met uitsterven bedreigd De International Union for Conservation of Nature (UICN of Internationale Unie voor Natuurbehoud) heeft zijn rode lijst met bedreigde diersoorten...
10/12 18u45  Grote georganiseerde drukjacht in natuurgebied De Teut: “Preventief acht everzwijnen geschoten om groei te beperken” Jagers en Agentschap Natuur en Bos (ANB) hebben dinsdag acht everzwijnen geschoten in een georganiseerde drukjacht. “Dat doen we preventief om de...
10/12 18u00  IJs Groenland smelt 7 keer sneller dan verwacht: 400 miljoen mensen zullen bedreigd worden door overstromingen Het ijs op Groenland smelt zeven keer sneller dan aanvankelijk gedacht. Sinds 1992 heeft Groenland liefst 3.800 miljard ton ijs verloren en dat...
10/12 18u00  Braziliaanse president noemt Greta Thunberg 'snotaap' De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft activiste Greta Thunberg een "snotaap" genoemd. Dat zei hij in een reactie op een Facebookpost van...
10/12 17u30  Romeins scheepswrak met 6.000 goed bewaarde wijnkruiken uit Jezus’ tijd gevonden Een Romeins scheepswrak uit de tijd van Jezus Christus is met behulp van sonartechnieken teruggevonden op de zeebodem bij het havenstadje Fiskardo...
10/12 17u30  Grote drukjacht in natuurgebied De Teut: “Preventief acht everzwijnen geschoten om groei te beperken” Jagers en Agentschap Natuur en Bos hebben dinsdag acht everzwijnen geschoten in een georganiseerde drukjacht. “Dat doen we preventief om de regio...
Laatste update: vandaag om 17u45
Lees meer van Het Laatste Nieuws: Wetenschap >

NRC.nl: Wetenschap

Verbergen Tonen
11/12 18u30  Crematie kan nu op zonnestroom Een gewone crematieoven stookt aardgas. Vrijdag opent het eerste energieneutrale crematorium van Nederland: alles elektrisch.
11/12 18u30  Deense politie arresteert zo’n twintig verdachten in grote antiterreuroperatie Sommige verdachten hadden materialen waarmee bommen kunnen worden gefabriceerd. Inlichtingendienst PET onderzoekt een vermoedelijk radicaal-islamitisch motief.
11/12 18u30  Opnieuw ophef in toeslagenaffaire: fiscus ‘lakt’ dossier zwart De Belastingdienst zou belangrijke informatie weghouden bij ouders, van wie de kinderopvangtoeslag jarenlang ten onrechte is stopgezet.
11/12 18u30  De lokroep van de lava Vulkanofielen voelen zich intens aangetrokken tot lava-geweld. „De hitte, het felle licht, de trillingen – al je zintuigen worden tegelijkertijd geprikkeld.” Maar soms gaat dat, zoals deze week in Nieuw-Zeeland, helemaal fout.
11/12 18u15  Wet aangenomen die illegale moslims uitsluit van Indiaas staatsburgerschap Illegalen kunnen dankzij de omstreden wetswijziging aanspraak maken op het Indiase staatsburgerschap op basis van hun religie. Alleen moslims zijn uitgesloten.
11/12 18u15  Opnieuw ophef in toeslagenaffaire: fiscus ‘lakt’ dossier zwart De Belastingdienst zou belangrijke informatie weghouden bij ouders, van wie de kinderopvangtoeslag jarenlang ten onrechte is stopgezet.
11/12 17u45  DPG Media/Sanoma bindt strijd aan met Google Ads Met een bereik van 11,2 miljoen Nederlanders heeft Google er een geduchte concurrent bij op de online reclamemarkt in Nederland.
11/12 17u45  Deense politie arresteert twintig verdachten in grote antiterreuroperatie Sommige verdachten hadden materialen waarmee bommen kunnen worden gefabriceerd. Een mogelijk radicaal-islamitisch motief wordt door inlichtingendienst PET onderzocht.
11/12 17u45  India neemt omstreden wet aan die illegale moslims uitsluit van staatsburgerschap Illegalen kunnen dankzij de wetswijziging aanspraak maken op het Indiase staatsburgerschap op basis van hun religie. Alleen moslims zijn uitgesloten.
11/12 17u30  Fiscus lakt van alles weg – maar nog niet genoeg Ophef, opnieuw, over de Belastingdienst en de maar voortwoekerende toeslagenaffaire. Dit keer door twee Twitterberichten dinsdagavond waaruit zou blijken dat de Belastingdienst…
11/12 17u00  British Museum toont de gruwelijkheden van de Trojaanse oorlog In het British Museum in Londen komt de gruwelijkheid van de Trojaanse oorlog schitterend naar voren, op vazen, grafstenen en reliëfs. (●●●●●)10 
11/12 17u00  Joodse supermarkt bewust doelwit bij schietpartij Jersey City Onder de slachtoffers waren een agent en drie bezoekers van de Joodse supermarkt. De daders kozen de supermarkt volgens de politie doelbewust uit.10 
11/12 17u00  Aung San Suu Kyi verdedigt nu de generaals – tot in het Vredespaleis Aung San Suu Kyi, vroeger icoon voor mensenrechten en democratie, is in Den Haag om het leger van Myanmar te verdedigen tegen de beschuldiging van genocide. Het is nog ongewis of deze zaak de Rohingya-minderheid gaat helpen.10 
11/12 16u45  Drie grote steden willen een suikertaks op frisdrank Het groeiende aanbod van ongezonde voeding wint het van preventiebeleid, schrijven wethouders van drie grote steden in een opinieartikel in NRC.
11/12 16u45  Alice in Virtual Land In ‘Alice, the Virtual Reality Play’ ben je Alice, maar je hoeft je niet aan het boek te houden. Je bent acteur en proefkonijn tegelijkertijd.
Laatste update: vandaag om 18u30
Lees meer van NRC.nl: Wetenschap >

GezondheidsNet

Verbergen Tonen
11/12 12u00  Uitbraken norovirus in verschillende zorgcentra In het woonzorgcentrum Careaz J.W. Andriessen in Borculo is het zeer besmettelijke norovirus ontdekt. Er zijn zeker tien ouderen besmet geraakt. Ook bij een zorgcentrum in Boekel en in het Zuyderland Medisch Centrum hebben tientallen bewoners, personeelsleden en patiënten last van deze buikgriep.
11/12 00u00  Vier van de vijf jongeren bewegen te weinig Het merendeel van de jongeren wereldwijd beweegt zo weinig dat het schadelijk is voor hun gezondheid. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).16 
10/12 16u45  Veganistische moeders mogen moedermelk voortaan ook doneren Moeders die veganistisch leven, kunnen vanaf nu hun moedermelk ook doneren aan de Nederlandse Moedermelkbank. Dit was eerder niet mogelijk, omdat hun plantaardige voedingspatroon werd gezien als niet voldoende uitgebalanceerd. Uit onderzoek is het tegendeel gebleken.
10/12 14u45  Groenten en fruit vaak vervuild met bestrijdingsmiddelen Op groenten en fruit in Nederlandse winkels zitten restanten van bestrijdingsmiddelen die de hormoonhuishouding kunnen verstoren. Dat meldt Trouw dinsdag.
10/12 13u45  Helft kankerpatiënten staat niet stil bij keuze ziekenhuis Iets meer dan de helft van de kankerpatiënten in Nederland heeft niet goed nagedacht over welk ziekenhuis het meest geschikt is voor de behandeling van hun vorm van kanker. Eén op de vijf zou achteraf voor een ander ziekenhuis hebben gekozen. Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) onder bijna 7400 mensen die kanker hebben of hadden.
07/12 00u00  Klein beetje langer slapen al positief voor je gezondheid Heb jij er ook iedere avond weer moeite mee om op tijd je bed in te gaan? Nog even netflix kijken, je vaatwasser leegruimen... er is altijd wel iets 'belangrijker' dan op tijd naar bed te gaan. Toch kun je beter vroeg naar bed gaan én uit recent onderzoek blijkt dat dat niet eens veel vroeger hoeft te zijn. Zelfs 43 minuten langer slapen heeft al grote effecten.
07/12 00u00  Ziekenhuizen slaan handen ineen voor onderzoek naar alvleesklierkanker Nederlandse ziekenhuizen gaan grootschalig onderzoek doen naar alvleesklierkanker. Met het ‘Deltaplan Alvleesklierkanker’ willen zij wetenschappelijk onderzoek versnellen, de beste behandeling beschikbaar maken voor iedereen en werken aan een betere kwaliteit van leven voor patiënten. Dit maakt de Maag Lever Darmstichting vandaag, op Wereld Alvleesklierkanker Dag, bekend.
07/12 00u00  Online oefentherapie helpt tegen duizeligheid Vertigo Training, een online oefenprogramma van Amsterdam UMC, blijkt een effectieve behandeling tegen chronische duizeligheid. Dat blijkt uit onderzoek van huisarts-in-opleiding Vincent van Vugt.
06/12 00u00  Nutri-Score wordt nieuwe voedselkeuzelogo in Nederland Het voedingslogo Nutri-Score wordt ook in Nederland ingevoerd. Dat heeft staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) donderdag bekendgemaakt.
06/12 00u00  Veel overstappers zorgverzekering verwacht Naar verwachting zullen meer mensen dan vorig jaar van zorgverzekering wisselen. Mogelijk komt er zelfs een nieuw overstaprecord. De belangrijkste reden is de halvering van de maximale korting op collectieve verzekeringen van tien naar vijf procent.
06/12 00u00  Zorgpremie 2020 soms iets omlaag De zorgpremies voor 2020 druppelen binnen en dat betekent in sommige gevallen goed nieuws: bij onder meer CZ en VGZ gaan de premies iets omlaag.
05/12 12u30  Gratis spiraaltje na abortus vanaf volgend jaar Vrouwen die een abortus hebben ondergaan, kunnen vanaf januari 2020 in aanmerking komen voor een gratis spiraaltje. Dat maakte minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid vandaag bekend.
05/12 00u00  Nederlanders steeds langer en dikker Nederlandse mannen en vrouwen worden steeds langer, maar ook zwaarder. Vooral vrouwen zijn sinds 1981 in verhouding tot hun lengte sneller zwaarder geworden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
05/12 00u00  60 procent van de Nederlandse volwassenen drinkt te veel alcohol Het alcoholverbruik onder Nederlanders is hoog. Maar liefst 60 procent van de volwassenen van negentien jaar en ouder drinkt meer dan de Gezondheidsraad hen adviseert. Dat meldt het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP.
Laatste update: vandaag om 12u00

Scientias

Verbergen Tonen
11/12 16u45  Een derde van de recente wereldwijde toename van methaan komt uit tropisch Afrika Sinds 2007 is de methaan-concentratie in de atmosfeer gestaag toegenomen. En nu blijkt een groot deel ervan afkomstig uit een en hetzelfde gebied. Methaan is naast koolstofdioxide en lachgas één van de belangrijkste broeikasgassen dat bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Als broeikasgas is het zelfs 28 keer zo sterk als CO2. De hoeveelheid […] Het bericht Een derde van de recente wereldwijde toename van methaan komt uit tropisch Afrika verscheen eerst op Scientias.nl.
11/12 13u15  Zuurstofrijke planeten komen misschien wel veel vaker voor dan gedacht De interessante studie werpt niet alleen licht op de geschiedenis van de aarde, maar ook op hoe andere zuurstofrijke planeten kunnen ontstaan. Toen de aarde net was gevormd, herbergde het noch in de atmosfeer, noch in de oceanen zuurstof. Daar kwam echter 2,4 miljard jaar geleden plotseling verandering in tijdens de eerste zogenoemde ‘zuurstofrevolutie’. De […] Het bericht Zuurstofrijke planeten komen misschien wel veel vaker voor dan gedacht verscheen eerst op Scientias.nl.12 
11/12 11u15  De volgende El Niño kan de laatste gletsjers in Indonesië en Papoea fataal worden De vijfduizend jaar oude gletsjers kunnen binnen een decennium al verdwenen zijn. “De gletsjers bovenop een berg in de buurt van Puncak Jaya, op de westelijke helft van het eiland Nieuw-Guinea, smelten al jaren,” vertelt onderzoeker Lonnie Thompson. Maar de laatste jaren ging het wel heel hard, aangespoord door een sterke El Niño die in […] Het bericht De volgende El Niño kan de laatste gletsjers in Indonesië en Papoea fataal worden verscheen eerst op Scientias.nl.
11/12 08u45  Bijzondere oerbacterie gevonden die smult van op aarde neergestorte meteorieten Het micro-organisme kan belangrijke informatie onthullen over hoe het leven op aarde ooit is ontstaan. Je zou zeggen dat aardse microben het beste gedijen op aardse mineralen. Maar in een nieuwe studie gepubliceerd in Scientific Reports hebben onderzoekers opvallend genoeg het tegendeel bewezen. Het micro-organisme Metallosphaera sedula blijkt namelijk een wat vreemde trek te hebben […] Het bericht Bijzondere oerbacterie gevonden die smult van op aarde neergestorte meteorieten verscheen eerst op Scientias.nl.
10/12 17u15  Groenland is sinds 1992 zo’n 3,8 biljoen ton ijs kwijtgeraakt De huidige trends kunnen tegen het einde van de eeuw zeker 400 miljoen mensen slachtoffer maken van overstromingen. Onderzoekers komen wederom met verontrustend nieuws over de Groenlandse ijskap. Een internationaal team van wetenschappers heeft in een nieuwe studie het meest complete beeld geschetst van de hoeveelheid ijs dat in de afgelopen decennia op Groenland is […] Het bericht Groenland is sinds 1992 zo’n 3,8 biljoen ton ijs kwijtgeraakt verscheen eerst op Scientias.nl.
10/12 13u15  In de overgang gekomen oma’s spelen een belangrijke rol binnen de orka-samenleving Als de orka-oma’s niet meer vruchtbaar zijn, hebben ze hun handen vrij om zich op de kleinkinderen te storten. De meeste dieren sterven rond de tijd dat ze niet langer vruchtbaar zijn. Maar mensen vormen daar een uitzondering op. Nadat vrouwen in de overgang zijn gekomen, kunnen ze nog tientallen jaren voortleven. Ook orka’s en […] Het bericht In de overgang gekomen oma’s spelen een belangrijke rol binnen de orka-samenleving verscheen eerst op Scientias.nl.
10/12 11u15  Europese ruimtevaartorganisatie gaat als eerste daadwerkelijk haar ruimteafval opruimen In 2025 zal de ClearSpace-1 die momenteel in opdracht van ESA wordt gebouwd, een rond de aarde gedumpte rakettrap opruimen. Naar schatting cirkelen er honderden tonnen afval rond de aarde. Denk aan kapotte satellieten, maar ook aan brokstukken van satellieten die met elkaar in botsing zijn gekomen. Het betekent dat het een drukke boel rond […] Het bericht Europese ruimtevaartorganisatie gaat als eerste daadwerkelijk haar ruimteafval opruimen verscheen eerst op Scientias.nl.
10/12 08u45  Langdurige missie naar Antarctica doet specifiek hersengebied krimpen De extreme omstandigheden op de zuidpool van onze planeet gaan het brein niet in de koude kleren zitten. Op Antarctica bevindt zich het Neumayer-Station III, een door de Duitsers gerund onderzoekstation waar het leven – zeker tijdens de winter – allesbehalve eenvoudig is. De temperaturen kunnen er tot -50 dalen en het is maanden op […] Het bericht Langdurige missie naar Antarctica doet specifiek hersengebied krimpen verscheen eerst op Scientias.nl.
09/12 17u15  Het blijkt puur toeval te zijn dat de zuidpool van Enceladus ‘tijgerstrepen’ bezit De bijzondere strepen hadden net zo goed op de noordpool kunnen ontstaan. Dat is één van de conclusies die wetenschappers trekken in het blad Nature Astronomy. In hun onderzoekspaper beschrijven de wetenschappers hoe Enceladus aan zijn tijgerstrepen komt, waarom ze alleen op de zuidpool te vinden zijn, waarom ze zo netjes evenredig over het oppervlak […] Het bericht Het blijkt puur toeval te zijn dat de zuidpool van Enceladus ‘tijgerstrepen’ bezit verscheen eerst op Scientias.nl.
09/12 14u15  Reuzenschildpadden blijken een uitzonderlijk geheugen te hebben Als je ze vandaag een trucje leert, zullen ze zich dat negen jaar later waarschijnlijk nog herinneren. Tot die opmerkelijke conclusie komen onderzoekers in het blad Animal Cognition. Ze baseren zich op experimenten met Seychellen- en Galapagosreuzenschildpadden, woonachtig in dierentuinen in Oostenrijk en Zwitserland. Sociaal leren De onderzoekers begonnen hun experimenten met een stukje training; […] Het bericht Reuzenschildpadden blijken een uitzonderlijk geheugen te hebben verscheen eerst op Scientias.nl.
09/12 10u30  We hebben de opwarming van de aarde – zonder het in de gaten te hebben – al behoorlijk afgeremd Onderzoek onthult dat het het Montreal Protocol – in het leven geroepen om de ozonlaag te redden – ook de opwarming van de aarde afremt. En nog aanzienlijk ook; al met al blijkt het Montreal Protocol een grotere impact te hebben op het klimaat dan het bekende Verdrag van Kyoto, dat specifiek ontworpen was om […] Het bericht We hebben de opwarming van de aarde – zonder het in de gaten te hebben – al behoorlijk afgeremd verscheen eerst op Scientias.nl.
09/12 08u45  Bijzonder: minimaan verbrandt in de atmosfeer van de aarde De ruimtesteen cirkelde – net als de maan – een tijdje om onze aarde alvorens zijn ondergang te vinden in de atmosfeer. Vijftig autonome camera’s speuren in Australië de hemel af, op zoek naar vuurbollen, die ontstaan doordat ruimtestenen onze atmosfeer binnendringen. Een analyse van de beelden gemaakt door deze camera’s resulteert nu in een […] Het bericht Bijzonder: minimaan verbrandt in de atmosfeer van de aarde verscheen eerst op Scientias.nl.
08/12 09u15  Hoe een kruidenthee van eigen bodem de Nederlandse biodiversiteit kan helpen herstellen Maak kennis met ptthee: een kruidenthee die het Nederlandse landschap niet alleen mooier, maar vooral leefbaarder maakt. In de koude decemberdagen is er niets lekkerder dan een warme kop kruidenthee. Maar wat maar weinigen zich zullen realiseren, is dat de meeste kruiden in die thee uit het buitenland komen. En dat is eigenlijk heel gek, […] Het bericht Hoe een kruidenthee van eigen bodem de Nederlandse biodiversiteit kan helpen herstellen verscheen eerst op Scientias.nl.
07/12 09u15  Hongaarse wetenschappers beweren vijfde natuurkracht op het spoor te zijn Als ze het bij het juiste eind hebben, krijgen ze ongetwijfeld de Nobelprijs toegeschoven. Maar natuurkundigen zijn sceptisch. Al decennialang weten we niet beter dan dat er vier fundamentele natuurkrachten zijn, te weten: de elektromagnetische kracht, de zwakke kernkracht, de sterke kernkracht en de zwaartekracht. De natuurkunde schudt dan ook op haar grondvesten als onderzoekers […] Het bericht Hongaarse wetenschappers beweren vijfde natuurkracht op het spoor te zijn verscheen eerst op Scientias.nl.
06/12 16u15  Die – soms heftig bekritiseerde – klimaatmodellen zijn echt zo gek nog niet Onderzoek wijst uit dat we nu leven in de wereld die de meeste klimaatmodellen in de afgelopen decennia hebben voorspeld. In berichtgeving over het klimaat kom je ze nogal eens tegen: klimaatmodellen. Simpel gezegd gebruiken wetenschappers ze om vast te stellen hoe het klimaat gaat reageren op een verwachte toename van de broeikasgassen, zoals bijvoorbeeld […] Het bericht Die – soms heftig bekritiseerde – klimaatmodellen zijn echt zo gek nog niet verscheen eerst op Scientias.nl.
Laatste update: vandaag om 16u45
Lees meer van Scientias >

Nu.nl Wetenschap

Verbergen Tonen
11/12 00u00  NASA vindt neergestorte Indiase maanlander dankzij hobbyist De Indiase Vikram-maanlander, die begin september neerstortte tijdens de landingspoging, is teruggevonden. NASA vond de lander met hulp van een 33-jarige hobbyist uit India.16 
08/12 00u00  Astronaut bestuurt vanuit ISS robot in Katwijk De Italiaanse astronaut Luca Parmitano bestuurde afgelopen week een robot in Katwijk vanuit het Internationale Ruimtestation ISS. De rit van deze robot, een Europees wagentje genaamd Analog-1, was de eerste grote proef van een robot die handmatig werd bestuurd vanuit de ruimte.
08/12 00u00  Rijmen tijdens Sint goed voor taalontwikkeling kind Goed kunnen dichten is niet alleen handig met Sinterklaas, het heeft ook positieve effecten op de taalontwikkeling van kinderen. Kinderen die rijm gemakkelijk herkennen, hebben bijvoorbeeld een betere leesvaardigheid dan kinderen die hier meer moeite mee hebben. Ongeacht intelligentie en taalachtergrond.
08/12 00u00  Prehistorische springstaarten vlogen mee op de rug van insecten Zestien miljoen jaar geleden vlogen springstaarten mee op de rug van vliegende termieten. Dat blijkt uit fossielen in barnsteen, die Amerikaanse en Franse onderzoekers beschrijven in het wetenschappelijke vakblad BMC Evolutionary Biology.
08/12 00u00  Files vermijden? Denk vooral niet dat je het beter weet dan je navigatie Je hoeft niet elke ochtend in de file aan te sluiten. Dankzij slimme techniek kom je sneller op je bestemming aan. Tenminste, als je niet te eigenwijs bent.
07/12 17u15  Waar komt de afterdinnerdip vandaan? Vervelend, dat vaste inkakmoment na de lunch. Waar komt die dip vandaan? En valt hij te voorkomen?
07/12 16u00  Vissen creëren 'per ongeluk' nieuwe soorten door foute partnerkeuze Vrouwelijke vissen kiezen ervoor om voort te planten met vissen van andere soorten, bijvoorbeeld omdat ze de beoogde partner niet goed kunnen zien of omdat de kleuring van die vis aantrekkelijk is. Hierdoor kunnen langzamerhand nieuwe soorten ontstaan, schrijven biologen uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Zambia, Zweden en Zwitserland in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.
07/12 16u00  Romeinen haalden hout uit Frankrijk voor bouwwerken in Rome De Romeinen importeerden hout uit het noordoosten van Frankrijk om gebouwen in de hoofdstad van hun rijk te kunnen realiseren. Dat schrijven Britse, Duitse, Italiaanse, Tsjechische en Zwitserse onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE op basis van de houten resten van een Romeins portiek dat in Rome is opgegraven.
07/12 16u00  Reuzenplaneet verdampt in baan om stervende ster Voor het eerst hebben astronomen een reuzenplaneet ontdekt die in een baan draait om een ster die vermoedelijk in zijn laatste levensfase zit. Terwijl het in die baan zit, verdampt het hemellichaam, schrijven Britse, Chileense en Duitse astronomen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.
05/12 00u00  Astronomen maken nieuwe 'close-up' van komeet uit ander planetenstelsel Astronomen van Yale University hebben een nieuwe 'close-up' van de interstellaire komeet 2l/Borisov gemaakt. Dit is het tweede object van buiten ons zonnestelsel dat begin december relatief dicht langs de aarde scheert.
04/12 00u00  Nederlandse antennes achter de maan begonnen met oppikken signalen Drie antennes van de Nederlands-Chinese radiotelescoop, die achter de maan hangt, zijn uitgeschoven, maken de Nederlandse onderzoekers die bij het project betrokken zijn dinsdag bekend. Deze Netherlands-China Low-Frequency Explorer (NCLE) moet informatie gaan geven over het ontstaan van het heelal na de oerknal.
Laatste update: vandaag om 0u00Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

20x Tijd voor het ultieme antidopingmiddel: een echte Rusland-boycot11/12 01u15 - NRC.nl: Wetenschap: Recidivist Rusland had de sanctie van wereldantidopingorganisatie WADA van mijlenver kunnen zien aankomen; de seinen staan al jaren op rood.
17x Praten over praatprogramma's in praatprogramma's11/12 05u45 - NRC.nl: Wetenschap: Ik was te gast geweest bij een talkshow, het ging over een talkshow. Na thuiskomst hadden we naar mij gekeken, ik had mezelf natuurlijk wel vaker gezien, maar toch zag ik nu…
17x ‘Werken met de pers luistert heel nauw’11/12 01u15 - NRC.nl: Wetenschap: Gouden handen hebben ze. Fotograaf Maartje ter Horst legt jonge vrouwen vast die oude ambachten uitoefenen.
17x Zoekactie in Lobroekdok naar mogelijk voertuig en slachtoffer afgeblazen11/12 00u30 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: De Antwerpse politie heeft dinsdagavond een zoekactie gehouden in het Lobroekdok. Een getuige had daar eerder op de avond een wagen zien drijven.
16x Maastrichts omtreden icoon ENCI sluit11/12 01u15 - NRC.nl: Wetenschap: Menige reorganisatie wist de cementproducent te overleven. Maar nu is het echt over en uit voor ENCI.
16x Het onderwijs schreeuwt om een parlementair onderzoek11/12 01u15 - NRC.nl: Wetenschap: Deze week gaan zestien basisscholen in Amsterdam Nieuw-West dicht. De aanleiding voor deze staking is het lerarentekort, dat steeds verder oploopt.
16x Vier van de vijf jongeren bewegen te weinig11/12 00u00 - GezondheidsNet: Het merendeel van de jongeren wereldwijd beweegt zo weinig dat het schadelijk is voor hun gezondheid. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
16x NASA vindt neergestorte Indiase maanlander dankzij hobbyist11/12 00u00 - Nu.nl Wetenschap: De Indiase Vikram-maanlander, die begin september neerstortte tijdens de landingspoging, is teruggevonden. NASA vond de lander met hulp van een 33-jarige hobbyist uit India.
15x ‘Time’ roept Greta Thunberg uit tot persoon van het jaar: “Zelfs landen die deelnemen aan klimaattop plegen bedrog”11/12 14u15 - Het Laatste Nieuws: Wetenschap: Het prestigieuze tijdschrift ‘Time’ heeft Greta Thunberg (16) uitgeroepen tot ‘persoon van het jaar’. De jonge klimaatactiviste roept met haar...
14x Europees Parlement reageert enthousiast op klimaatplan: “Maar hoe zullen die maatregelen gefinancierd worden?”11/12 17u45 - Het Laatste Nieuws: Wetenschap: Het Europees Parlement reageert enthousiast op de Green Deal die Commissievoorzitter Ursula von der Leyen vandaag in het halfrond voorgesteld...

Statistieken

Artikels:
31502
Gelezen:
44384
Aantal lezers nu:
54


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven