zondag 17 november 2019, week 46


U bent nu hier: Wetenschap | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 16u30
 

Gazet van Antwerpen: Wetenschap

Verbergen Tonen
17/11 16u30  Herinneringen oprakelen op reünie jeugdhuis Tel 18: “Wij spraken nooit af, want je wist toch dat iedereen hier zou zitten” De Ekerse jeugdhuisgangers van vroeger en nu verzamelden afgelopen zaterdag aan de toog van jeugdhuis Tel 18. Het was een bescheiden opkomst, maar daarom niet minder amusant. “Het is wel plezant om zien dat de kinderen van onze vrienden, waarmee we hier vroeger rondhingen, nu achter de toog staan”, zegt Sis Wittebolle (55).
17/11 16u30  Marc Marquez zet in MotoGP de kroon op het werk: wereldkampioen zet slotmanche in eigen land naar zijn hand Wereldkampioen Marc Marquez (Honda) heeft zondag de Grote Prijs van Spanje in de MotoGP, de laatste manche in het WK snelheid, op zijn naam geschreven.
17/11 16u30  Ook in Hamme staat er geen maat op Mathieu van der Poel, Aerts en Iserbyt grote verliezers Vijf crossen gereden, vijf keer gewonnen. Ook in de Flandriencross van Hamme stond er zondagnamiddag geen maat op een voorlopig onklopbare Mathieu van der Poel. De Nederlandse wereldkampioen reed van bij de start aan de leiding en kwam met 40 seconden voorsprong als eerste over de streep. Laurens Sweeck werd tweede, Tim Merlier derde. Eli Iserbyt, leider in de DVV-trofee, werd vijfde op 1 minuut en 9 seconden.
17/11 16u15  Borsbeeks koppel organiseert uitdagende uitstappen: “Onze Ardennen worden te snel vergeten” Liefhebbers van avontuur in de natuur en open lucht moeten het niet te ver zoeken volgens het jonge bedrijf We Are Outsiders. Oprichters Tim Zeegers en zijn vrouw Veerle Haex uit Borsbeek nemen hun gasten mee op ontdekkingstocht naar onze Belgische Ardennen.
17/11 16u15  Christus Koningviering met spel, eten en fakkeltocht Het was zondag Christus Koning en dus een heel speciale dag voor de meisjes Chiro Willebroek en de jongens van Chiro Sint-Jef. Een hele dag werd er samen geravot en gegeten. De dag werd ’s avonds afgesloten met een fakkeltocht doorheen het centrum. “’s Morgens hebben we eerst een zangstonde gehouden”, leggen de jeugdigen uit. “Het middageten bestond uit frietjes en stoofvlees dat door iedereen fel werd gesmaakt”, zegt frietenbakker van dienst Daniël De Vos. In de namiddag volgde voor de fakkeltocht een groot samenspel zowel voor de drie jongste als de drie oudste afdelingen.
17/11 16u15  DISCUSSIE. Moet ons land weer dringend werk maken van een gloednieuw nationaal stadion? 1-4 gaan winnen bij Rusland, de grootste concurrent uit de poule, 27 punten op 27, al lang zeker van kwalificatie voor het EK en nu ook verzekerd van groepswinst, voetbal om duimen en vingers van af te likken… Er lijkt geen enkel wolkje aan de hemel voor onze Rode Duivels. Toch is er iets dat wringt bij bondscoach Roberto Martinez. De Spanjaard vindt het een groot gemis dat België geen degelijk nationaal stadion heeft waar komende zomer EK-voetbal kan plaatsvinden.
17/11 16u00  Dichter en schrijver Jo Van Dessel waagt zich aan eerste kinderboek: “Kleinkinderen als inspiratiebron én testpanel” De Lierse dichter en schrijver Jo Van Dessel heeft zijn eerste kinderboek klaar: Varkentje Sus wil iemand anders zijn. Illustratrice Elke Onzea maakte tekeningen bij het verhaal. Kom op tegen Kanker deelt mee in de opbrengsten van de publicatie.
17/11 15u46  Militair domein Kauwendaal wordt groene hotspot met speelbos Geïnteresseerden verzamelden zaterdag op het voormalig militair domein Kauwendaal in Sint-Katelijne-Waver, waar het gemeentebestuur, het Agentschap voor Natuur en Bos en het project ORIOM de toekomstplannen voor het gebied ontvouwden. Aanwezigen konden ook stemmen op naamsuggesties. Zavelbergbos, Moermansbos en Boeferbos zijn enkele kanshebbers.10 
17/11 15u46  Bart Swings eindigt buiten top tien op 1.500m in Minsk Bart Swings is zondag in de Wit-Russische hoofdstad Minsk veertiende geworden op de 1.500 meter in de eerste wereldbekermanche van het schaatsseizoen.10 
17/11 15u30  Gauwdief probeert portefeuille te stelen De politie kon zaterdag een gauwdief inrekenen in de omgeving van de Leysstraat. Daar had de dief de portefeuille van een minderjarig meisje uit haar jaszak gestolen. Ze kon de portefeuille terug afpakken waarop de man zich uit de voeten maakte.
17/11 15u30  Victor Campenaerts verbreekt record op 5.000 meter in het Kuipke De 28-jarige Victor Campenaerts heeft zondag het record op de 5.000 meter in het Gents Kuipke verbeterd.
17/11 15u30  Lichtgewonde bij beperkte brand in magazijn De Antwerpse brandweer moest zaterdagavond rond 22.30 uur uitrukken naar de Wilrijkstraat, vlak bij het zwembad Plantin Moretus, voor een brand.
17/11 15u30  Nederland mist aanvoerder Van Dijk tegen Estland Virgil van Dijk mist dinsdag de laatste groepswedstrijd van het Nederlands elftal tegen Estland. De aanvoerder laat het duel wegens persoonlijke omstandigheden aan zich voorbij gaan, meldt de Nederlandse voetbalbond KNVB zondag.
17/11 15u15  Hoe definitief is ‘tijdelijk’ Pop-up Theater van Studio 100: “Afbreken kan, maar dat zou zonde zijn” Sterrenchef Roger Van Damme verwent voortaan de vips in het Pop-up Theater van Studio 100 in Puurs, waar hij de komende maanden de Chef’s Club zal openhouden. Het bevestigt nog maar eens dat in Puurs de strafste pop-up van het land staat. En stilaan kan het complex ook aanspraak maken op de titel van ‘minst tijdelijke pop-up’, want aan sluiten denken ze bij Studio 100 nog lang niet.
17/11 15u15  Ethiopische atlete Gidey verpulvert wereldrecord op 15 km De Ethiopische atlete Letesenbet Gidey heeft in de Zevenheuvelenloop in het Nederlandse Nijmegen het wereldrecord op de 15 kilometer verbeterd. De 21-jarige Ethiopische kwam op het parcours tot 44.20 minuten. Ze was daarmee veel sneller dan de 45.37 die Joyciline Jepkosgei in 2017 in Praag liep.
Laatste update: vandaag om 16u30
Lees meer van Gazet van Antwerpen: Wetenschap >


De Standaard: Wetenschap

Verbergen Tonen
17/11 16u30  Britse pers vernietigend voor prins Andrew: 'tenenkrullende bullshit' De Britse prins Andrew heeft voor het eerst gereageerd op het schandaal met Jeffrey Epstein. In een tv-interview zei hij dat hij ‘de koningin en de koninklijke familie heeft teleurgesteld’ door zich in te laten met de pedofiele miljardair.
17/11 16u15  Protest tegen hoge brandstofprijzen in Iran: ‘Duizendtal actievoerders opgepakt’ Bij protesten tegen de hogere benzineprijzen zijn in Iran al ongeveer duizend actievoerders opgepakt. Dat heeft het Iraanse nieuwsagentschap Fars zondag meegedeeld. De hoogste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, steunt de beslissing van de regering om de benzineprijzen in het Aziatische land te verhogen.
17/11 15u45  Bart Swings eindigt buiten top tien op 1.500m in Minsk Bart Swings is zondag in de Wit-Russische hoofdstad Minsk veertiende geworden op de 1.500 meter in de eerste wereldbekermanche van het schaatsseizoen.
17/11 15u30  Victor Campenaerts verbreekt record op 5.000 meter in het Kuipke De 28-jarige Victor Campenaerts heeft zondag het record op de 5.000 meter in het Gents Kuipke verbeterd.
17/11 15u30  Nederland mist aanvoerder Van Dijk tegen Estland Virgil van Dijk mist dinsdag de laatste groepswedstrijd van het Nederlands elftal tegen Estland. De aanvoerder laat het duel wegens persoonlijke omstandigheden aan zich voorbij gaan, meldt de Nederlandse voetbalbond KNVB zondag.
17/11 15u30  Ethiopische atlete Gidey verpulvert wereldrecord op 15 km De Ethiopische atlete Letesenbet Gidey heeft in de Zevenheuvelenloop in het Nederlandse Nijmegen het wereldrecord op de 15 kilometer verbeterd. De 21-jarige Ethiopische kwam op het parcours tot 44.20 minuten. Ze was daarmee veel sneller dan de 45.37 die Joyciline Jepkosgei in 2017 in Praag liep.
17/11 15u15  Code geel: KMI waarschuwt voor veel neerslag, en zelfs gladheid door sneeuw Het KMI waarschuwt voor zware regenval in delen van land. Onder meer in Limburg wordt code geel afgekondigd: daar kan tot 25 liter regen per vierkante meter vallen.
17/11 14u30  Horens van stier in brand gestoken bij controversieel festival In de Spaanse stad Medinacel vond gisteren een controversieel stierenfestival plaats. Bij dat festival worden de horens van een stier met behulp van teer in brand gestoken, waarna het dier die zelf moet zien te doven, zoals u in de video hierboven ziet. Dierenrechtenorganisaties eisen dat de praktijk wordt stopgezet.11 
17/11 14u15  Pijlen, katapulten en molotovcocktails: protesten in Hongkong draaien uit op geweld Ook vandaag is het onrustig in de Chinese stadstaat Hongkong. Bij de rellen nabij de Chinese University of Hongkong, die bezet wordt door tegenstanders van de regering en Peking, kreeg een agent een pijl in het been.11 
17/11 13u15  Meer vrouwen en jongeren in daklozenopvang Een huisvestingsmarkt die steeds ontoegankelijker wordt, drijft vrouwen en jongeren naar de daklozenopvang, stellen Centra Algemeen Welzijnswerk vast. ‘Zolang dat niet verandert, zal dakloosheid blijven bestaan.’
17/11 12u30  De Block: ‘Ik kan burgemeesters pas verwittigen over komst asielcentrum, nadat contract getekend is’ In De Zevende Dag verdedigde minister voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) haar werkwijze bij de opening van nieuwe asielcentra. Die was onder vuur komen te liggen na de brand in Bilzen.12 
17/11 12u30  Venetië zet zich schrap: hoogste alarmfase voor nieuwe overstroming, schade bedraagt nu al ruim 1 miljard euro Venetië recht de rug voor een derde zware overstroming in één week. Voor zondag is opnieuw de hoogste alarmfase uitgeroepen: rond de middag zou het water stijgen tot een peil van 1,6 meter hoog en zullen grote delen van de historische lagunestad opnieuw onder water staan. Burgemeester Luigi Brugnaro heeft laten weten dat de schade intussen al zeker 1 miljard euro bedraagt.
17/11 11u45  Zeldzame ijsschijf ontstaat op Amerikaanse rivier Een man heeft een bijzondere ijsschijf gefilmd in de Amerikaanse staat Maine. Zo'n ijsschijf ontstaat door temperatuurverschillen in het water van een rivier. Dit exemplaar, dat u in de video hierboven ziet, heeft een diameter van liefst 24 meter.12 
17/11 11u30  Sinn Fein wil binnen de vijf jaar referendum over eenheid van Ierland De leidster van de Ierse links-nationalistische partij Sinn Fein, Mary Lou McDonald, wil binnen de komende vijf jaar een referendum houden over de eenheid van Ierland.11 
17/11 11u15  Jaarlijks doktersonderzoek van Donald Trump ‘erg goed’ verlopen De Amerikaanse president Donald Trump ging zaterdagnamiddag langs in het militaire ziekenhuis Walter Reed voor zijn jaarlijkse medisch onderzoek. ‘Alles gaat goed’, laat hij weten via Twitter.
Laatste update: vandaag om 16u30
Lees meer van De Standaard: Wetenschap >

Het Laatste Nieuws: Wetenschap

Verbergen Tonen
17/11 14u15  Storm, sneeuw, regen: onweer treft groot deel van Italië Een groot deel van Italië heeft af te rekenen met onweer. Er is sprake van stormweer, sneeuwval en aanhoudende regenval. In Venetië is er opnieuw...17 
17/11 10u15  Venetië zet zich schrap voor de volgende golf Na de hevige overstromingen van afgelopen week, staat Venetië vandaag opnieuw een uitzonderlijk hoog waterpeil te wachten.16 
17/11 10u00  Maakt ‘gelukshormoon’ dopamine ons echt verslaafd aan onze smartphone? Al jaren lees je overal: wie een berichtmelding ontvangt op de telefoon, krijgt prompt een shot genot in het brein, in de vorm van het hormoon...19 
15/11 19u15  Wetenschappers kijken mee in je winkelkar om je gezonder te laten eten Wetenschappers kijken binnenkort mee wat zo’n 400 proefpersonen in hun online winkelkarretje leggen. Een pak koeken gekocht? Dan sturen ze bij...
15/11 12u30  "Kans van 1 op 1 miljoen": fotograaf legt uiterst zeldzaam hert met drie geweien vast Een pak moeilijker te vinden dan een klavertjevier: een hert met drie geweien. Politicus op rust Steven Lindberg uit Michigan is er tóch in...
15/11 12u15  IN BEELD. Venetië kreunt onder aanhoudende watersnood, wind voert water opnieuw de stad in: San Marcoplein afgesloten voor toeristen Het beroemde San Marcoplein in Venetië is vandaag wegens de overstromingen en de hevige wind afgesloten, zo heeft burgemeester Luigi Brugnaro...
15/11 12u00  Hulporganisaties slaan alarm: honger rukt op in Zuidelijk Afrika, vooral kinderen hard getroffen In negen landen in het zuiden van Afrika kampen nu al meer dan elf miljoen mensen met voedselonzekerheid door de droogte en klimaatverandering. En...
15/11 11u45  Strijd tegen resistente superbacteriën wil niet vlotten: “We moeten meer doen tegen deze groeiende dreiging” In de strijd tegen bacteriën die ongevoelig zijn voor antibiotica heeft Europa tot nu toe weinig vooruitgang geboekt. In de veehouderij gaat het...
15/11 10u45  Cambodja verbiedt olifantenritten bij tempels Angkor Wat Cambodja gaat olifantenritten verbieden bij de tempels van Angkor Wat. Het tempelcomplex bij de stad Siem Reap is erg populair onder toeristen, die...
14/11 22u15  Noodtoestand in Venetië, parlement loopt onder water nadat nieuwe maatregelen rond klimaat verworpen werden De Italiaanse regering heeft vanwege de zware overstromingen in Venetië de noodtoestand voor de stad uitgeroepen. Dat twitterde premier Giuseppe...
14/11 22u00  Artsen voeren dubbele longtransplantatie uit bij 17-jarige vaping-patiënt: “Dergelijke schade in 20 jaar nooit gezien” In de Verenigde Staten lijden al 2.172 mensen aan een mysterieuze longziekte die vermoedelijk verband houdt met het roken van elektronische...
14/11 22u00  Europese Investeringsbank stopt investeringen in fossiele brandstof De Europese Investeringsbank (EIB) stopt vanaf eind 2021 met investeringen in projecten die te maken hebben met fossiele brandstoffen, zoals olie...
14/11 21u45  Noodtoestand in Venetië, parlement loopt onder water net nadat nieuwe klimaatmaatregelen verworpen werden De Italiaanse regering heeft vanwege de zware overstromingen in Venetië de noodtoestand voor de stad uitgeroepen. Dat twitterde premier Giuseppe...
14/11 20u30  Noodtoestand uitgeroepen in Venetië: parlement loopt onder water net nadat nieuwe klimaatmaatregelen verworpen werden De Italiaanse regering heeft vanwege de zware overstromingen in Venetië de noodtoestand voor de stad uitgeroepen. Dat twitterde premier Giuseppe...
14/11 20u01  Hoeveel Belgen ‘vapen’ en is ‘passief dampen’ gevaarlijk? 9 vragen en antwoorden over de e-sigaret Hoe werkt het?
Laatste update: vandaag om 14u15
Lees meer van Het Laatste Nieuws: Wetenschap >

NRC.nl: Wetenschap

Verbergen Tonen
17/11 16u15  Eigenaar Berliner Zeitung spioneerde voor de Stasi De nieuwe eigenaar van de Berliner Zeitung heeft eind jaren tachtig medeburgers bespioneerd voor de Stasi, de inlichtingendienst van de DDR. Dat blijkt uit onderzoek van Welt am Sonntag.
17/11 16u15  Voetbalwedstrijd Den Bosch- Excelsior tijdelijk gestaakt vanwege racisme De wedstrijd tussen FC Den Bosch en Excelsior in de Keuken Kampioen Divisie is tijdelijk stilgelegd nadat Excelsior-spits Mendes Moreira racistisch werd bejegend door fans van de thuisclub.
17/11 16u15  Ahoy dreunt door perfect rockend Golden Earring „Ze kunnen het nog!” Dat zeiden de fans in Ahoy in Rotterdam, waar de Haagse band Golden Earring het vijftigjarig jubileum vierde. De band toonde zich onvermoeibaar.
17/11 15u00  Nieuwe, omstreden president Sri Lanka belooft orde en veiligheid Gotabaya Rajapaksa overzag als Defensiebaas het einde van de opstand van de Tamil Tijgers. Hij wordt beticht van oorlogsmisdaden.10 
17/11 14u46  ‘Britse leger schuldig aan oorlogsmisdaden in Midden-Oosten’ De legerleiding probeerde seksueel misbruik, marteling en het doden van kinderen door Britse militairen in het Midden-Oosten onder het tapijt te schuiven.10 
17/11 14u30  Rookbommen en ME, maar geen grote incidenten bij sinterklaasintocht Den Bosch In de Brabantse hoofdstad waren honderden agenten op de been om de intocht in goede banen te laten lopen.10 
17/11 14u30  Kensington speelt nieuw album: een overweldigend geluid De Utrechtse succesgroep Kensington presenteerde haar vijfde album in TivoliVredenburg, Utrecht. De muziek is kernachtiger geworden, bleek bij dit afwisselende optreden.11 
17/11 12u30  Invloedrijke fotograaf van beroemdheden Terry O’Neill overleden Terry O’Neill liet met zijn foto’s de menselijke kant zien van talloze beroemdheden zoals Elton John, de Britse koninklijke familie en belangrijke politici.10 
17/11 10u45  Internet plat en veertig arrestaties na landelijke protesten Iran Sinds vrijdag vinden er in het hele land grootschalige protesten plaats, omdat de regering van Iran de brandstofprijzen heeft verhoogd en rantsoenen heeft ingesteld.
17/11 10u30  Nederlandse coureur Verschoor wint prestigieuze Macau Grand Prix Richard Verschoor is de eerste Nederlandse winnaar van de Formule 3-race in Macau, die geldt als belangrijke graadmeter voor toekomstig Formule 1-talent.
17/11 10u15  Nooit meer korten op de pensioenen Het is al tien jaar hetzelfde liedje: ja, we moeten eigenlijk korten op de pensioenen, maar nu even niet.11 
17/11 09u30  Stikstof, Zwarte Piet, impeachment en Hongkong Als we volgende maand de balans opmaken van het nieuwsjaar, zullen we waarschijnlijk niet heen kunnen om de afgelopen week.10 
17/11 08u46  Oud-defensieminister Rajapaksa wint verkiezingen Sri Lanka De voormalige defensieminister Rajapaksa was tijdens de burgeroorlog tien jaar geleden nauw betrokken bij de overwinning op de Tamiltijgers.
17/11 08u15  ‘Beurswaarde Saudi Aramco ligt rond de 1.700 miljard dollar’ Het Saoedische staatsoliebedrijf laat zondag weten 1,5 procent van de onderneming naar de beurs te brengen. Er wordt naar verwachting tot 25,5 miljard dollar opgehaald.12 
17/11 04u46  Witte elite pakt de macht terug van de inheemsen Notities van onze correspondent Nina Jurna vanuit een ontregeld land: „Niets is zo bedreigend als burgers die de macht over andere burgers in handen krijgen.”11 
Laatste update: vandaag om 16u15
Lees meer van NRC.nl: Wetenschap >

GezondheidsNet

Verbergen Tonen
17/11 00u00  Driekwart van de Nederlanders valt niet genoeg af na bezoek diëtist De gewichtsafname bij mensen met overgewicht is na een leefstijlinterventie beperkt. Ook na behandeling bij een diëtist behaalt driekwart van de patiënten met overgewicht de aanbevolen gewichtsafname van 5 procent van het startgewicht niet.14 
15/11 00u00  Ruim 10.000 mensen met hoge bloeddruk opgespoord Dit jaar hebben ruim 33.500 mensen hun bloeddruk laten meten bij een bloeddrukmeetpunt van de Hartstichting. Ruim 10.000 mensen bleken een verhoogde bloeddruk (bovendruk >140 mmHg) te hebben. Bijna de helft van hen wist dit niet*.
14/11 00u00  Aantal patiënten met huidkanker blijft jaarlijks fors groeien Het aantal patiënten met huidkanker blijft toenemen. Jaarlijks komen er bijna 70.000 nieuwe huidkankerpatiënten bij. Dat maakt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) vandaag bekend.
13/11 00u00  Online oefentherapie helpt tegen duizeligheid Vertigo Training, een online oefenprogramma van Amsterdam UMC, blijkt een effectieve behandeling tegen chronische duizeligheid. Dat blijkt uit onderzoek van huisarts-in-opleiding Vincent van Vugt.
13/11 00u00  Zout stimuleert ontstekingsreacties en verergert slagaderverkalking Dat een te hoge inname van zout niet gezond is, was al langer bekend, maar nu is er voor het eerst aangetoond dat zout bij mensen ontstekingen kan bevorderen en slagaderverkalking kan verergeren. Dat zegt de Hartstichting.
13/11 00u00  Met joggen boek je de meeste gezondheidswinst Vijftig minuten joggen per week blijkt het leven aantoonbaar te verlengen. Voor je gezondheid is het genoeg. Dat schrijft de Volkskrant dinsdag.
13/11 00u00  Minister Bruins wil grotere medicijnenvoorraad verplichten Minister Bruins van Medische Zorg wil dat groothandelaren en apothekers een grotere medicijnvoorraad opbouwen. Het aanleggen van de voorraden start in 2020 en kost rond de 25 miljoen euro.
12/11 16u01  Veel overstappers zorgverzekering verwacht Naar verwachting zullen meer mensen dan vorig jaar van zorgverzekering wisselen. Mogelijk komt er zelfs een nieuw overstaprecord. De belangrijkste reden is de halvering van de maximale korting op collectieve verzekeringen van tien naar vijf procent.
12/11 16u01  Zorgpremie 2020 soms iets omlaag De zorgpremies voor 2020 druppelen binnen en dat betekent in sommige gevallen goed nieuws: bij onder meer CZ en VGZ gaan de premies iets omlaag.
10/11 00u00  Groot deel Nederlanders krijgt te weinig licht Een groot deel van de Nederlanders krijgt te weinig daglicht. Ze zitten te veel in het donker. Dit heeft invloed op hun humeur en de nachtrust. Hierdoor kunnen allerlei gezondheidsproblemen ontstaan. Volgens deskundigen moet er daarom meer aandacht komen voor het effect van licht op de gezondheid. Dat meldt RTL Nieuws.
Laatste update: vandaag om 0u00

Scientias

Verbergen Tonen
16/11 09u15  Google claimt quantumsuprematie: wat is het en wat brengt het ons? Google claimt ‘quantumsuprematie’ te hebben bereikt. Dit betekent dat het een probleem sneller kan oplossen dan een supercomputer (de krachtigste computer van dit moment). Maar..kloppen de beweringen en hebben we hier wat aan? Voordat we de diepte ingaan is het misschien een goed idee om even terug te gaan naar het begin. Eerder kon je […] Het bericht Google claimt quantumsuprematie: wat is het en wat brengt het ons? verscheen eerst op Scientias.nl.
15/11 17u15  Wetenschap onthult de verbijsterende choreografie van twee van Neptunus’ manen De twee dansen als het ware met elkaar en bevinden zich in een baan die nog nooit eerder is gezien. Zelfs rekening houdend met de onstuimige omstandigheden in het buitenste deel van ons zonnestelsel zijn de vreemde banen van twee van Neptunus’ manen ongekend. Het gaat over de manen Naiad en Thalassa, twee binnenste manen […] Het bericht Wetenschap onthult de verbijsterende choreografie van twee van Neptunus’ manen verscheen eerst op Scientias.nl.
15/11 13u15  Kan klimaatverandering een wereldmacht doen wankelen? Het eens zo machtige Neo-Assyrische rijk stortte vrij onverwachts in. Wat lag hieraan ten grondslag? Het Neo-Assyrische rijk kwam rond 911 voor Christus op en begon al snel delen van het Nabije Oosten te veroveren. En dat liep aardig voorspoedig. Rond 700 voor Christus was het grootste deel van het Nabije Oosten in handen van […] Het bericht Kan klimaatverandering een wereldmacht doen wankelen? verscheen eerst op Scientias.nl.
15/11 11u15  Landingsplek van NASA’s nieuwe Marsrover is geknipt voor de zoektocht naar dode aliens De Jezero-krater blijkt duidelijke afzettingen van mineralen te herbergen. En dat kan betekenen dat hier misschien fossielen begraven liggen. We moeten nog een paar maanden wachten maar dan zal de nieuwe Mars 2020-rover naar de rode planeet afreizen om daar te zoeken naar sporen van (voormalig) leven. De rover zal landen in Jezero-krater, iets ten […] Het bericht Landingsplek van NASA’s nieuwe Marsrover is geknipt voor de zoektocht naar dode aliens verscheen eerst op Scientias.nl.
15/11 08u45  Bij toeval ontdekte gaswolk onthult dat de eerste sterren zich heel snel na de oerknal vormden Stukje bij beetje ontrafelen onderzoekers het mysterie van het vroege universum. Wanneer zagen de eerste sterren het levenslicht? En hoe zijn die ontstaan? Het zijn vragen waar onderzoeker Eduardo Banados Torres ’s nachts van wakker ligt. “We komen echter steeds dichterbij het antwoord,” zegt hij tegen Scientias.nl. Want in een nieuwe studie verschenen in het […] Het bericht Bij toeval ontdekte gaswolk onthult dat de eerste sterren zich heel snel na de oerknal vormden verscheen eerst op Scientias.nl.
14/11 17u15  Waar haalden de Egyptenaren elk jaar miljoenen ibissen vandaan? Nieuw onderzoek veegt de theorie dat ze de vogels fokten van tafel. De heilige ibis is een ooievaarachtige vogel die voornamelijk in Sub-Saharisch Afrika, Zuid-Irak en vroeger in Egypte leefde. Op het eerste gezicht is er niet zoveel bijzonders met deze vogel aan de hand. Maar in het oude Egypte zag men dat toch anders. […] Het bericht Waar haalden de Egyptenaren elk jaar miljoenen ibissen vandaan? verscheen eerst op Scientias.nl.
14/11 13u15  De missie zit erop: ruimtevaartuig Hayabusa2 is onderweg naar huis Na bijna anderhalf jaar rond Ryugu te hebben gecirkeld zet de sonde nu – met een oppervlaktemateriaal gevulde capsule – koers naar de aarde. Ruimtevaartuig Hayabysa2 heeft afscheid genomen van planetoïde Ryugu. Dat maakt JAXA bekend. De sonde is afgelopen nacht vertrokken en zal over ongeveer een jaar en na 280 miljoen gereisde kilometers weer […] Het bericht De missie zit erop: ruimtevaartuig Hayabusa2 is onderweg naar huis verscheen eerst op Scientias.nl.
14/11 11u15  Vergeet Ultima Thule, 2014 MU69 heet voortaan Arrokoth Het Kuipergordelobject – waar New Horizons dit jaar langs scheerde – heeft een inheems Amerikaanse naam gekregen die zoveel betekent als ‘hemel’. Op 1 januari gebeurde het: de historische scheervlucht van ruimtesonde New Horizons langs het verste hemellichaam dat we ooit hebben bezocht. De verre ijsdwerg die wel wat weg heeft van een sneeuwpop werd […] Het bericht Vergeet Ultima Thule, 2014 MU69 heet voortaan Arrokoth verscheen eerst op Scientias.nl.
14/11 08u45  Onderzoekers willen dammen bouwen voor toekomstige weggesmolten gletsjers Wegkwijnende gletsjers kunnen omgetoverd worden in heuse waterkrachtcentrales die ook nog eens behoorlijk wat vermogen leveren. Door de opwarming van de aarde zullen de meeste gletsjers zich in de komende decennia aanzienlijk terugtrekken. Dit betekent niet alleen het einde voor enkele prachtige natuurlijke fenomenen, maar heeft tegelijkertijd ook wezenlijke consequenties. Eén daarvan is de invloed […] Het bericht Onderzoekers willen dammen bouwen voor toekomstige weggesmolten gletsjers verscheen eerst op Scientias.nl.
13/11 17u15  Zwart gat in onze Melkweg slingert ster de interstellaire ruimte in De ster werd 5 miljoen jaar geleden resoluut door het zwarte gat weggeslingerd en haast zich nu met 6 miljoen km/u(!) onze Melkweg uit. In het centrum van onze Melkweg bevindt zich een reusachtig zwart gat, dat ook wel bekend staat als Sagittarius A*. Dit zwarte gat heeft een massa gelijk aan meer dan vier […] Het bericht Zwart gat in onze Melkweg slingert ster de interstellaire ruimte in verscheen eerst op Scientias.nl.
13/11 13u15  Wetenschappers hebben slecht nieuws over ‘het allerlaatste ijs’ op de Noordpool Het ijs dat naar verwachting het langste stand zou houden, blijkt twee keer sneller te smelten dan de rest van het Arctische ijs. Op de Noordelijke IJszee ligt een deken van zee-ijs. Maar al sinds de jaren vijftig is dit zee-ijs sterk aan het veranderen. Hoe er eerst vooral dik, meerjarig ijs op de zee […] Het bericht Wetenschappers hebben slecht nieuws over ‘het allerlaatste ijs’ op de Noordpool verscheen eerst op Scientias.nl.
13/11 11u15  Er is iets op Mars dat zuurstof produceert (en weer opruimt) Maar wat het is? Wetenschappers hebben geen idee. De Gale krater op Mars zit vol verrassingen. Dat blijkt maar weer uit een nieuwe studie verschenen in het vakblad Journal of Geophysical Research: Planets. Voor het eerst is het onderzoekers gelukt om de seizoensveranderingen van de gassen die zich rechtstreeks boven de Gale-krater ophouden, te meten. […] Het bericht Er is iets op Mars dat zuurstof produceert (en weer opruimt) verscheen eerst op Scientias.nl.
13/11 08u45  ‘Geloof in goed en kwaad werd mede mogelijk gemaakt door ziekte’ Mensen zouden goed en kwaad in het leven hebben geroepen om ziekte te kunnen verklaren. Stel je voor dat je leeft in een gemeenschap die geen weet heeft van virussen of bacteriën. En dan wordt je buurman ziek. Kort daarop gevolgd door zijn vrouw. En daarna de kinderen. En de kinderen die met die kinderen […] Het bericht ‘Geloof in goed en kwaad werd mede mogelijk gemaakt door ziekte’ verscheen eerst op Scientias.nl.
12/11 15u45  NASA gaat wolken en nevels op andere planeten bestuderen Het instrument dat de ruimtevaartorganisatie daarvoor bouwt, wordt op de Europese ARIEL-missie gemonteerd. De ARIEL-missie (ARIEL staat voor Atmospheric Remote-sensing Infrared Exoplanet Large-survey) wordt in 2028 gelanceerd en zal fulltime onderzoek gaan doen naar de atmosfeer van exoplaneten. Naar verwachting zal de sonde daarbij honderden exoplaneten onder de loep nemen. CASE ARIEL is voorzien van […] Het bericht NASA gaat wolken en nevels op andere planeten bestuderen verscheen eerst op Scientias.nl.
12/11 13u15  De Nijl blijkt zeker zes keer ouder dan gedacht Normaal gesproken ‘verhuizen’ langlevende rivieren regelmatig, maar de Nijl ligt al zeker 30 miljoen jaar op zijn plek. Tot die opmerkelijke conclusie komen onderzoekers in het blad Nature Geoscience. En in hun paper komen de onderzoekers direct met een fascinerende verklaring voor het feit dat deze rivier al zo lang zo honkvast is. “Onze oplossing […] Het bericht De Nijl blijkt zeker zes keer ouder dan gedacht verscheen eerst op Scientias.nl.
Laatste update: zaterdag 16 november 2019, 9u15
Lees meer van Scientias >

Nu.nl Wetenschap

Verbergen Tonen
17/11 00u45  Zwart gat katapulteert eenzame ster uit Melkweg Twee sterren die om elkaar draaiden, werden miljoenen jaren geleden geleden van elkaar gescheiden door het zwarte gat in het centrum van de Melkweg, waarna dit gat een van deze sterren ons sterrenstelsel uit katapulteerde. Astronomen uit Australië, Chili, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten hebben dit beschreven in het wetenschappelijk tijdschrift Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.17 
17/11 00u45  Uitgestorven reuzenaap blijkt verre familie van orang-oetan De uitgestorven reuzenaap Gigantopithecus blacki blijkt verre familie te zijn van de hedendaagse orang-oetan, schrijven Chinese, Deense, Franse en Spaanse wetenschappers in het wetenschappelijk tijdschrift Nature. Ze kwamen tot die conclusie door onderzoek naar de onderkaak van de uitgestorven apen.16 
17/11 00u45  Waar het verschil tussen jij en u vandaan komt Sommige mensen vinden het verschrikkelijk als je het doet, anderen vinden je juist heel onbeleefd als je het níét doet: aanspreken met u. Wordt het u zeggen met uitsterven bedreigd nu we elkaar vaak jijen?16 
17/11 00u45  Is MDMA de oplossing voor veteranen met PTSS? Binnenkort zullen partydrugs niet alleen feestgangers een prettige avond bezorgen, ze worden straks ook gebruikt binnen de geneeskunde. Zo zit dat met MDMA.16 
17/11 00u00  Mogen moslims wijn drinken? Mogen moslims alcohol drinken? De meeste mensen zullen die vraag met nee beantwoorden. Toch ligt die kwestie genuanceerder dan we denken.15 
17/11 00u00  Vogels blijken ook in een complexe samenleving te kunnen leven De Afrikaanse gierparelhoen leeft in complexe samenlevingen met verschillende sociale groepen, wat voorheen alleen werd gezien bij zoogdieren met grote hersenen, zoals mensen, olifanten en apensoorten. Een team van Britse, Duitse, Keniaanse en Zwitserse biologen beschrijft de samenlevingen in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology.15 
17/11 00u00  Student stuit op plant in Zuid-Afrika die al 215 jaar niet is gezien Een promovendus in plantkunde in Zuid-Afrika stuitte onlangs bij toeval op een plant die al sinds 1804 niet meer is waargenomen, schrijft de Zuid-Afrikaanse Stellenbosch-universiteit deze week. De Psoralea cataracta ging verloren in de Zuid-Afrikaanse provincie de West-Kaap, als gevolg van ontbossing en landbouw.14 
17/11 00u00  Hoe artsen bepalen of je een donororgaan krijgt of niet In Nederland wachten ruim duizend mensen op een nieuw orgaan. Meer dan de helft heeft een nieuwe nier nodig. De rest wacht op een hart, lever, longen, alvleesklier of dunne darm. Wie krijgt het orgaan als er een beschikbaar komt?14 
17/11 00u00  Negenjarige jongen behaalt bachelordiploma aan Technische Universiteit De negenjarige Laurent Simons behaalt binnenkort zijn bachelordiploma Electrical Engineering aan de Technische Universiteit Eindhoven.15 
15/11 00u00  Fossiel gevonden van niet eerder ontdekte voorganger aap Duitse wetenschappers hebben aan de hand van eerder gevonden fossielen een nieuwe voorganger van de aap ontdekt. Het gaat om een variant die miljoenen jaren geleden een manier ontwikkelde om op de achterpoten te lopen.
14/11 03u45  Archeologen: Oude Egyptenaren haalden ibissen uit het wild voor offers Oude Egyptenaren fokten niet op grote schaal ibissen om deze te offeren, blijkt uit een studie van historici van de Griffith University in Australië. Als ze vogels nodig hadden, werden deze vermoedelijk vooral in het wild gevangen.
13/11 21u15  Archeologen: Oude Egyptenaren plukten ibissen uit het wild voor offers Oude Egyptenaren fokten niet op grote schaal ibissen om deze te offeren, blijkt uit een studie van historici van de Griffith University in Australië. Als ze vogels nodig hadden, werden deze vermoedelijk vooral in het wild gevangen.
13/11 20u45  Archeologen: Oude Egyptenaren fokten geen heilige ibissen voor offers Oude Egyptenaren fokten niet op grote schaal ibissen om deze te offeren, blijkt uit een studie van historici van de Griffith University in Australië. Als ze vogels nodig hadden, werden deze vermoedelijk vooral in het wild gevangen.
11/11 23u15  'Uitgestorven' dwerghert voor het eerst in dertig jaar gespot in Vietnam Een dwerghert waarvan wetenschappers dachten dat het al bijna dertig jaar was uitgestorven, is in Vietnam gespot op camerabeelden, blijkt uit een studie die maandag is gepubliceerd in Nature Ecology & Evolution.
10/11 00u00  Waarom vogeleieren donkerder zijn in koude gebieden Vogels die in koudere gebieden leven en open nestjes bouwen, leggen voornamelijk eieren met donkere schillen. Amerikaanse en Australische onderzoekers schrijven in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Ecology & Evolution dat dit komt omdat het donkere pigment ervoor zorgt dat de eieren beter opwarmen en warmte vasthouden in zonlicht.
Laatste update: vandaag om 0u45
Lees meer van Nu.nl Wetenschap >Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

19x Maakt ‘gelukshormoon’ dopamine ons echt verslaafd aan onze smartphone?17/11 10u00 - Het Laatste Nieuws: Wetenschap: Al jaren lees je overal: wie een berichtmelding ontvangt op de telefoon, krijgt prompt een shot genot in het brein, in de vorm van het hormoon...
17x Storm, sneeuw, regen: onweer treft groot deel van Italië17/11 14u15 - Het Laatste Nieuws: Wetenschap: Een groot deel van Italië heeft af te rekenen met onweer. Er is sprake van stormweer, sneeuwval en aanhoudende regenval. In Venetië is er opnieuw...
17x Zwart gat katapulteert eenzame ster uit Melkweg17/11 00u45 - Nu.nl Wetenschap: Twee sterren die om elkaar draaiden, werden miljoenen jaren geleden geleden van elkaar gescheiden door het zwarte gat in het centrum van de Melkweg, waarna dit gat een van deze sterren ons sterrenstelsel uit katapulteerde. Astronomen uit Australië, Chili, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten hebben dit beschreven in het wetenschappelijk tijdschrift Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.
16x Venetië zet zich schrap voor de volgende golf17/11 10u15 - Het Laatste Nieuws: Wetenschap: Na de hevige overstromingen van afgelopen week, staat Venetië vandaag opnieuw een uitzonderlijk hoog waterpeil te wachten.
16x Uitgestorven reuzenaap blijkt verre familie van orang-oetan17/11 00u45 - Nu.nl Wetenschap: De uitgestorven reuzenaap Gigantopithecus blacki blijkt verre familie te zijn van de hedendaagse orang-oetan, schrijven Chinese, Deense, Franse en Spaanse wetenschappers in het wetenschappelijk tijdschrift Nature. Ze kwamen tot die conclusie door onderzoek naar de onderkaak van de uitgestorven apen.
16x Waar het verschil tussen jij en u vandaan komt17/11 00u45 - Nu.nl Wetenschap: Sommige mensen vinden het verschrikkelijk als je het doet, anderen vinden je juist heel onbeleefd als je het níét doet: aanspreken met u. Wordt het u zeggen met uitsterven bedreigd nu we elkaar vaak jijen?
16x Is MDMA de oplossing voor veteranen met PTSS?17/11 00u45 - Nu.nl Wetenschap: Binnenkort zullen partydrugs niet alleen feestgangers een prettige avond bezorgen, ze worden straks ook gebruikt binnen de geneeskunde. Zo zit dat met MDMA.
16x Kenny De Ketele en Robbe Ghys trekken als leiders de vijfde nacht van de Zesdaagse van Gent in16/11 23u45 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Kenny De Ketele en Robbe Ghys trekken zaterdag als leiders de vijfde nacht van de 79e Zesdaagse van Gent in. Met 225 punten hebben ze wel maar een minieme voorsprong van twee puntjes op Jasper De Buyst en Tosh Van der Sande. Iljo Keisse volgt met de Brit Mark Cavendish op zestien punten. Alleen die drie koppels staan nog in dezelfde ronde. De Duisters Theo Reinhardt en Roger Kluge hebben een ronde goed te maken, de rest van het deelnemersveld is uitgeteld voor de eindwinst.
15x Pintxos gooit regeltjes van klassiek restaurant overboord: volle tafel zonder keuzestress17/11 05u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Soms stijgt de stress tijdens het lezen van een menukaart. Want iets kiezen wil ook zeggen dat je alle andere dingen niét kiest. Van keuzestress is bij Pintxos in de Mechelse Nauwstraat geen sprake want daar laat je de tafel gewoon volzetten met kleine gerechtjes. Maar smaken de pintxos ook?
15x Tatjana (18) doet gooi naar kroontje Miss Exclusive: “Dolgelukkig dat ook ik met mijn 1,5 meter eindelijk een kans krijg”17/11 05u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Tatjana Veraert (18) is een stralende minimiss. En dat bedoelen we niet oneerbiedig: de jonge vrouw uit Schoten is slechts anderhalve meter groot. “Maar net daarom is het zo fantastisch dat ik van Miss Exclusive toch de kans krijg om mijn droom waar te maken”, aldus de finaliste, die eerder bij tal van andere missverkiezingen en modellenbureaus uit de boot viel.

Statistieken

Artikels:
28835
Gelezen:
21016
Aantal lezers nu:
62


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven