zaterdag 23 februari 2019, week 08


U bent nu hier: Wetenschap | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 16u15
 

Gazet van Antwerpen: Wetenschap

Verbergen Tonen
23/02 16u15  LIVE. Ditmaal is Beerschot Wilrijk eerst aan zet: lopen de Mannekes uit op KV Mechelen? De vorige speeldagen was het KV Mechelen dat eerst aan zet was in de strijd om een eventuele promotiefinale in Eerste Klasse B, maar op de voorlaatste speeldag is Beerschot Wilrijk eerst aan de beurt. De Mannekes ontvangen om 17 uur de West-Vlamingen uit Roeselare en kunnen zo KV Mechelen onder druk zetten als ze de partij winnend afsluiten. Hieronder hoeft u dankzij onze LIVE niets te missen wanneer de strijd losbarst.
23/02 16u15  Toon Aerts vloert Tom Meeusen in de sprint en schrijft bijzonder spannende Soudal Classic Leuven op zijn naam Toon Aerts heeft de Soudal Classic in Leuven gewonnen. De Belgische kampioen versloeg Tom Meeusen in de sprint. Lars van der Haar werd derde.
23/02 16u15  Denise Betsema blijft maar winnen: Nederlandse pakt in Leuven haar 14e zege van het seizoen Denise Betsema blijft de zeges aan elkaar rijgen. De Nederlandse heeft de Soudal cross in Leuven op haar naam gezet. Na een moeilijke start reed Betsema solo naar de overwinning, voor Loes Sels. Annemarie Worst legde beslag op de derde plek.
23/02 16u15  E313 vrijgemaakt na zwaar ongeval met vrachtwagens, bestuurder uren gekneld Op de E313 richting Antwerpen zijn twee vrachtwagens zaterdagmorgen betrokken geraakt in een kop-staartaanrijding ter hoogte van Geel-Oost. De rijbaan richting Antwerpen was er volledig versperd. De chauffeur van één van de vrachtwagens kon pas na enkele uren bevrijd worden uit zijn voertuig. Intussen is de weg volledig vrijgemaakt.
23/02 16u00  Bestuurders urenlang vast op E313 na zwaar ongeval: “Uitstap naar Antwerpen dan maar afgelast” Op de E313 richting Antwerpen zijn twee vrachtwagens zaterdagmorgen betrokken geraakt in een kop-staartaanrijding ter hoogte van Geel-Oost. Het verkeer zat er urenlang vast, want de rijbaan richting Antwerpen is er volledig versperd. “Vier uur na het ongeval kon ik de snelweg bijna verlaten”, zegt Guy Goddefroy uit het Limburgse Lummen, die van plan was om naar Antwerpen te trekken op deze zonnige dag.
23/02 16u00  Nek-aan-nekrace tussen Malinwa en Beerschot Wilrijk: zo staat het er nu voor “Een spannender scenario valt echt niet te bedenken”, zei ervaringsdeskundige Joren Dom (Beerschot Wilrijk) eerder al. Komt er een promotiefinale in 1B of niet? Dat blijft de hamvraag op twee speeldagen van het einde in de tweede periode. KV Mechelen heeft de eerste periodetitel al op zak. Wie de tweede pakt, komen we pas op de slotspeeldag te weten.
23/02 15u30  Man knielt op pechstrook van snelweg en wordt bijna overreden door vrachtwagen Een automobiliste keek donderdagochtend raar op, toen ze een man op zijn knieën zag zitten op de A73 bij Roermond in Nederland, net over de Belgische grens. Terwijl de man lijkt te bidden, stond het verkeer in de file. Een takelwagen rijdt over de pechstrook om een voertuig op te halen en kan op een haar na een aanrijding met de man vermijden.
23/02 15u30  KVM of Beerschot Wilrijk? De ‘captains’ van de zes andere clubs uit 1B geven hun prognose KV Mechelen of Beerschot Wilrijk, wie wint de tweede periode? Nog twee speeldagen en de Proximus League geeft haar best bewaarde geheim van het seizoen prijs. De hoogste tijd dus om de échte 1B-experts aan het woord te laten. Want wie kent de twee topploegen beter dan de spelers die het week na week tegen hen moeten opnemen? Uw krant legde vijf vragen voor aan de aanvoerders van Union (Charles Morren), Westerlo (Wouter Corstjens), Roeselare (Wouter Biebauw), Lommel (Glenn Neven), OH Leuven (Elliot Moore) en Tubeke (Anthony Lippini).
23/02 15u30  Vluchtende bestuurder botst met politie Een bestuurder is in de nacht van vrijdag op zaterdag gebotst met een politievoertuig nadat hij wilde ontsnappen aan de agenten.10 
23/02 15u00  Kardinaal Marx: ‘Kerk heeft dossiers over seksueel misbruik “vernietigd”’ De Kerk heeft dossiers over de daders van seksueel misbruik in haar rangen vernietigd. Dat heeft de Duitse kardinaal Reinhard Marx, een naaste adviseur van paus Franciscus, zaterdag toegegeven op de derde dag van de top over seksueel misbruik in de Kerk in het Vaticaan.11 
23/02 14u45  Tia Hellebaut slaat handen in elkaar met bouwbedrijf voor verdere uitbouw van haar droom Enkele uren voor de belangrijke wedstrijd tussen Beerschot Wilrijk en Roeselare was Beerschot Wilrijk ook gastheer voor Olympische kampioene Tia Hellebaut. Voor de verdere professionele uitbouw van haar grote droom gaat de Tia Hellebaut Academy een partnership aan met bouwbedrijf DCA.
23/02 14u30  Groen trekt met boodschap “We delen meer dan we denken” naar de kiezer In Borgerhout heeft Groen zaterdag haar verkiezingscampagne op gang getrapt. “We delen meer dan we denken” is de hoofdboodschap. “Terwijl andere partijen met zichzelf bezig zijn en krampachtig verdeeldheid proberen te zaaien, zouden we beter samenwerken in plaats van elkaar tegenwerken. Want de uitdagingen waar we voor staan op vlak van klimaat, koopkracht en samenleven zijn omvangrijk”, zegt Groen-voorzitster Meyrem Almaci.
23/02 14u15  Ja, politici drinken nog: “Maar vandaag is Jan Penris een uitzondering” Zet om het even welke politieke fictiereeks op en je kan er donder op zeggen dat de minister zijn drankkast opentrekt en zijn gesprekspartner een bel dure cognac aanbiedt. Dat is in België niet meer zo. De dagen dat de Kamer een rookhol was en je in elke schuif een fles sterkedrank terugvond, die liggen achter ons. Tot er een verhaal als dat van Jan Penris opduikt. “Hij drinkt niet in de Kamer, hij komt dronken aan.”
23/02 13u45  Thibau Nys doet er nog een zege bij in Soudal Classic Leuven Junior Thibau Nys heeft zaterdag tijdens de Soudal Classic in Leuven zijn tiende overwinning van dit veldritseizoen geboekt. Bij de nieuwelingen was de Nederlander Lucas Janssen de beste.10 
23/02 13u45  Gênant: man staat aan verkeerde deur en geeft kussen op bewakingscamera Vergissen is menselijk maar ook hilarisch. De man op de beelden kwam ’s avonds rond 21 uur thuis met zijn boodschappen. Hij duwt met zijn neus op de deurbel waarna de bewakingscamera activeert. Terwijl hij staat te wachten tot de deur wordt geopend, likt hij aan de camera en maakt hij kusbewegingen en gekke bekken. De consternatie is groot wanneer de man achter de deurbel geen kennis blijkt te zijn. De bewoner van het huis is kwaad en jaagt de beschaamde man weg. Achteraf deelt hij de beelden op internet omdat hij er toch de grap van inziet.
Laatste update: vandaag om 16u15
Lees meer van Gazet van Antwerpen: Wetenschap >


De Standaard: Wetenschap

Verbergen Tonen
23/02 16u15  Toon Aerts vloert Tom Meeusen in de sprint en schrijft bijzonder spannende Soudal Classic Leuven op zijn naam Toon Aerts heeft de Soudal Classic in Leuven gewonnen. De Belgische kampioen versloeg Tom Meeusen in de sprint. Lars van der Haar werd derde.
23/02 16u15  Denise Betsema blijft maar winnen: Nederlandse pakt in Leuven haar 14e zege van het seizoen Denise Betsema blijft de zeges aan elkaar rijgen. De Nederlandse heeft de Soudal cross in Leuven op haar naam gezet. Na een moeilijke start reed Betsema solo naar de overwinning, voor Loes Sels. Annemarie Worst legde beslag op de derde plek.
23/02 15u45  E313 richting Antwerpen opnieuw vrij De E313 ter hoogte van Geel-Oost is opnieuw vrij voor het verkeer richting Antwerpen. Alle omleidingen worden stopgezet. De snelweg raakte zaterdagmorgen volledig versperd door een ongeval in de werfzone ter hoogte van Geel-Oost.
23/02 15u15  De week waarin machthebbers zich verrassend uitlieten Er zijn deze week heel wat krasse uitspraken gedaan. Een aantal machthebbers deden uitspraken die ze misschien beter niet gedaan hadden. Zo kreeg Kamerlid voor Vlaams Belang Jan Penris heel wat kritiek na de uitspraak in de video hierboven.
23/02 13u45  Thibau Nys doet er nog een zege bij in Soudal Classic Leuven Junior Thibau Nys heeft zaterdag tijdens de Soudal Classic in Leuven zijn tiende overwinning van dit veldritseizoen geboekt. Bij de nieuwelingen was de Nederlander Lucas Janssen de beste.
23/02 13u45  Groen trapt verkiezingscampagne af: ‘Het is vijf voor twaalf’ In het Antwerpse district Borgerhout heeft de partij Groen zaterdag haar verkiezingscampagne op gang getrapt. ‘We delen meer dan we denken’ is de hoofdboodschap. ‘Terwijl andere partijen met zichzelf bezig zijn en krampachtig verdeeldheid proberen te zaaien, zouden we beter samenwerken in plaats van elkaar tegenwerken. Want de uitdagingen waar we voor staan op vlak van klimaat, koopkracht en samenleven zijn omvangrijk’, zegt Groen-voorzitster Meyrem Almaci.10 
23/02 13u45  Minister Crevits pakt uit met haar raptalent Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) bezoekt vandaag de kunstacademie Art’Iz in het West-Vlaamse Izegem. De minister liet zich inspireren door Izegemnaar Filip Kowlier en rapte erop los voor alle aanwezigen. Vooral met 'Oost, west, Izegem best!' kreeg ze het publiek mee. Over haar raptalent mag u vooral zelf oordelen.10 
23/02 13u30  Jonathan Sacoor opent zijn Amerikaans seizoen op bescheiden wijze Jonathan Sacoor heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag zijn eerste wedstrijd afgewerkt sinds de Memorial Van Damme zes maanden geleden. Op de South Eastern Conference in Fayetteville in de Verenigde Staten werd hij op zijn geliefkoosde 400 meter twintigste in 47.42.
23/02 13u15  Minister Crevits slaat aan het rappen: 'Oost, west, Izegem best!' Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) bezoekt vandaag de kunstacademie Art’Iz in het West-Vlaamse Izegem. De minister liet zich inspireren door Izegemnaar Filip Kowlier en rapte erop los voor alle aanwezigen. Vooral met 'Oost, west, Izegem best!' kreeg ze het publiek mee. Over haar raptalent mag u vooral zelf oordelen.
23/02 13u15  N-VA herhaalt pleidooi voor ‘ecorealisme’ met uitstel voor kernuitstap Als het van N-VA afhangt, moeten de twee jongste kerncentrales van ons land 10 jaar langer open blijven. En ook de bouw van een nieuwe centrale is ‘bespreekbaar als dat economisch rendabel is’. Dat staat in de brochure rond ‘ecorealisme’ die N-VA zaterdag heeft voorgesteld op hun V-dag, een soort studiedag, rond energie en ecologie. Bij de start van die dag was er ook protest: enkele leden van de 11 maart-beweging, een organisatie die pleit voor het behoud van de kernuitstap en de overstap naar groene energie, actie.
23/02 13u00  Toeristische trekpleister in drie seconden weg: Colombia blaast oude woonst van Escobar op Het gebouw in het Colombiaanse Medellín waar de beruchte drugsbaron Pablo Escobar ooit woonde, is opgeblazen. Colombia nam die beslissing omdat het gebouw een toeristische trekpleister was geworden.
23/02 13u00  Skiër veroorzaakt lawine en komt vast te zitten: 'Ik ben hier!' De man was bezig aan een avontuurlijke tocht in de Guardsman Pass in Utah in de Verenigde Staten toen hij plots een lawine veroorzaakte. Hij maakte buiten de piste een sprong en werd meegesleurd in een lawine. Niet veel later belandt hij onder een pak sneeuw van 60 cm dik en moet hij roepen om zijn leven. Uiteindelijk komt hij er ongedeerd vanaf. De skiër kon alles filmen met een GoPro op zijn skihelm.
23/02 13u00  Nederlands model (20) ligt in coma na hartstilstand Het Nederlandse model Lotte van der Zee (20), die twee jaar geleden verkozen werd tot Miss Teenager Universe, werd onwel tijdens een vakantie in Oostenrijk.
23/02 12u45  Onbekende Pool wint derde etappe in Ronde van Antalya, Mathieu van der Poel moet bergop lossen in slotfase De onbekende Pool Szymon Rekita heeft de derde etappe van de Ronde van Antalya op zijn erelijst gezet. De renner van Leopard was op de aankomst bergop sneller dan Juan Pedro Lopez en Ruben Plaza. Mathieu van der Poel zat bij het opdraaien van de slotklim nog mee in een ruime kopgroep, maar loste op drie kilometer van de meet.
23/02 12u45  Kardinaal Marx: ‘Kerk heeft dossiers over seksueel misbruik “vernietigd”’ De Kerk heeft dossiers over de daders van seksueel misbruik in haar rangen vernietigd. Dat heeft de Duitse kardinaal Reinhard Marx, een naaste adviseur van paus Franciscus, zaterdag toegegeven op de derde dag van de top over seksueel misbruik in de Kerk in het Vaticaan.
Laatste update: vandaag om 16u15
Lees meer van De Standaard: Wetenschap >

Het Laatste Nieuws: Wetenschap

Verbergen Tonen
23/02 09u30  Ruim 400 lichamen geschonken aan Vlaamse universiteiten voor onderzoek In 2018 zijn er 443 lichamen geschonken aan de Vlaamse universiteiten voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. Dat is een lichte stijging...
23/02 06u15  Zonnig weekend met frisse nachten Deze ochtend lossen nevel en plaatselijke mistbanken snel op. Overdag is het zonnig met af en toe enkele hoge sluierwolken. Het wordt erg zacht met...12 
22/02 22u45  “Bezoekers museum Grand Canyon blootgesteld aan radioactieve straling” Bijna 20 jaar werden werknemers en bezoekers in een Grand Canyon-museum blootgesteld aan straling, veroorzaakt door uranium dat in emmers lag. Dat...
22/02 20u30  Europese Commissie in beroep tegen arrest rond mildere uitstootnormen voor nieuwe wagens De Europese Commissie gaat in beroep tegen het arrest van Gerecht van de Europese Unie over uitstootnormen voor nieuwe personenwagens. Dat arrest,...
22/02 20u15  Lancering Sojoez-draagraket op Kourou verdaagd na incident met andere Sojoez Een voor dinsdag voorziene lancering van een Russische Sojoez vanop de Europese ruimtehaven Kourou is verdaagd na een incident met een andere...
22/02 19u00  Virgin Galactic test voor het eerst toeristisch ruimtetuig met drie opvarenden Het ruimtetoerismebedrijf Virgin Galactic heeft vandaag vanuit de Amerikaanse Mojave-woestijn opnieuw een supersonische test verricht met zijn...
22/02 18u15  Wonderknaap van twaalf bouwt werkende kernfusiereactor in zijn kamer Jackson Oswalt uit Memphis kreeg een aparte kamer en voor zo’n 10.000 dollar aan materiaal van het internet ter beschikking van zijn ouders....
22/02 18u00  Bouwvakkers redden “hond” uit bevroren rivier. In dierenkliniek blijkt het om jonge wolf te gaan Drie bouwvakkers hebben gisteren, op weg naar werkzaamheden, een dier gered dat vastzat in een bevroren rivier in Estland. Aanvankelijk dachten ze...
22/02 17u00  Waarom lijkt het alsof veel katten witte sokjes aanhebben? ‘Tuxedo cats’ heten ze in het Engels. Want ze zijn zwart met witte vlekken op precieze plekken waardoor het net lijkt alsof ze een smoking dragen,...
22/02 16u45  IJsland gaat 2.000 walvissen doden: “Dit toont hoe sterk invloed van lobby is” De IJslandse regering geeft haar walvisvaarders toestemming om meer dan tweeduizend vinvissen en dwergvinvissen te vangen over een periode van vijf...
22/02 14u15  Ontdekte mensenhaai op sterk water in verlaten dierenpark krijgt nieuwe thuis De grote witte haai van twee ton die in een verlaten dierenpark werd achtergelaten, heeft een nieuwe thuis gevonden. De mensenhaai, Rosie genoemd,...
22/02 12u15  Grijze namiddag, maar zonnig weekend staat voor de deur Vanmiddag is het nog grijs met lage wolken, nevel of mist. Vooral ten zuiden van Samber en Maas zijn enkele opklaringen mogelijk, die zich langzaam...
22/02 12u00  Koeien doden vrouw in Tirol: boer moet 500.000 euro schadevergoeding betalen Een boer uit de Oostenrijkse deelstaat Tirol moet van de rechtbank in totaal 490.000 euro schadevergoeding betalen, omdat zijn koeien in 2014 een...
22/02 11u30  VIDEO. Greta, Anuna en Kyra trekken samen naar Parijs voor de klimaatbetoging De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg (16) is samen met Anuna De Wever en Kyra Gantois uit Brussel vertrokken richting Parijs. Ook in de...
22/02 07u15  Israëlische sonde succesvol naar de maan vertrokken: eerste privémissie ooit De Israëlische maanverkenner Beresheet is vrijdagochtend kort voor 03.00 uur Belgische tijd succesvol gelanceerd. De onbemande raket vertrok vanaf...

NRC.nl: Wetenschap

Verbergen Tonen
23/02 15u30  Waar feiten er niet meer toe doen in het politieke debat ontstaat chaos Hoe manifester het probleem, des te lelijker de politieke oplossing soms lijkt. Afgelopen week liet wat dat betreft een beschamend staaltje Haags opportunisme zien.
23/02 15u30  ‘Vuurkorf aan en het gezellig maken’ Met een afgeladen kar loopt Anja Spaan (47), die met haar man een loonspuitbedrijf runt, de schappen af om groots in te slaan voor de winterbarbecue, die zij diezelfde avond nog…
23/02 15u30  Blikje afvalwater Waarom zou je frisdrank kopen bij de drogist? Omdat er ‘Reduce Body Fat’ op staat? Aspire heet het bramen-frambozendrankje.
23/02 14u30  Spanning bij Venezolaans-Colombiaanse grens loopt op De Nationale Garde van Venezuela blokkeert de grensovergang op de plekken waar hulpgoederen klaarstaan. NRC-correspondent Nina Jurna is ter plaatse.10 
23/02 14u00  Zelfs 'dode' uitreiziger kan gevaarlijk zijn President Trump dreigt de jihadstrijders in Koerdische kampen vrij te laten als Europa hen niet ophaalt. Hoe groot is de dreiging die uitgaat van Nederlandse Syriëgangers?
23/02 13u45  Historica Anne Applebaum: ‘Mensen hebben de online revolutie onderschat’ De Amerikaanse historica en Washington Post-columnist Anne Applebaum is gespecialiseerd in desinformatie en de bestrijding daarvan. „We moeten kijken naar het elimineren van anonimiteit op internet.”10 
23/02 13u15  Ruim veertig arrestaties in Algerije bij protesten tegen president De 81-jarige president Abdelaziz Bouteflika, sinds 1999 aan de macht, stelde zich begin februari opnieuw verkiesbaar voor zijn vijfde termijn.
23/02 11u45  ‘Gedeelde ministeries betalen 560.000 euro voor extra huisvesting’ De ministeries van Buitenlandse Zaken en Infrastructuur en Waterstaat delen een gebouw, maar omdat niet alle ambtenaren daar in passen wordt voor tonnen aan externe vergaderruimtes gehuurd.
23/02 11u15  ChristenUnie: vluchten Lelystad Airport via IJsselmeer Kamerlid Eppo Bruins hoopt dat de overlast voor omwonenden door deze alternatieve route minimaal zal zijn. Wel heeft verkeer naar Schiphol hier voorrang.
23/02 11u15  Gedeeld ministerie ruim 560.000 euro kwijt aan huisvesting De ministeries van Buitenlandse Zaken en Infrastructuur en Waterstaat delen een gebouw, maar omdat niet alle ambtenaren daar in passen wordt voor tonnen aan externe vergaderruimtes gehuurd.
23/02 10u15  ‘Gedeeld ministerie jaagt het Rijk op de kosten’ De ministeries van Buitenlandse Zaken en Infrastructuur en Waterstaat delen een gebouw, maar omdat niet alle ambtenaren daar in passen wordt voor tonnen aan externe vergaderruimtes gehuurd.
23/02 10u15  Flitskapitaal Boetes zijn in Nederland voor iedereen gelijk, maar daarmee nog niet eerlijk, want de rijke en de arme overtreder worden niet proportioneel belast.
23/02 10u15  Weerzien Lees meer >
23/02 10u15  Fokke & Sukke Lees meer >
23/02 09u15  De ongemakkelijke ‘feitentwist’ van Thierry Baudet Thierry Baudet presenteert zich graag als een voorvechter van de feiten. Maar wetenschappers, journalisten en politici trekken zijn voorstelling van zaken in twijfel.
Laatste update: vandaag om 15u30
Lees meer van NRC.nl: Wetenschap >

GezondheidsNet

Verbergen Tonen
23/02 00u00  Griepepidemie op z'n retour De griepepidemie in Nederland is op zijn retour en verloopt tot nu toe minder hevig dan in de afgelopen drie jaar. Dat meldt gezondheidsinstituut Nivel.13 
23/02 00u00  Voedingscentrum: 'Bak je eten niet goudbruin' Het ziet er misschien lekker uit zo'n goudbruin gebakken aardappeltje, maar toch is het beter om ze goudgeel te bakken. Dat is het advies van het Voedingscentrum in een nieuwe campagne. De knapperige goudbruine rand zou de kans op kanker al kunnen verhogen.15 
22/02 00u00  Mogelijke doorbraak: cholesterolremmers tegen alzheimer Het verlagen van het cholesterolniveau in de hersenen kan mogelijk een rol spelen in het voorkomen van de ziekte van Alzheimer, of het verminderen van de ernst ervan. Dit melden onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Cell Stem Cell.
20/02 14u45  Het Voedingscentrum lanceert app ZwangerHap Het Voedingscentrum lanceert de nieuwe gratis app ZwangerHap voor zwangere vrouwen. Hiermee neemt het centrum twijfels rondom voeding weg bij zwangere vrouwen.
20/02 14u00  Voedingscentrum introduceert app ZwangerHap Het Voedingscentrum lanceert de nieuwe gratis app ZwangerHap voor zwangere vrouwen. Hiermee neemt het centrum twijfels rondom voeding weg bij zwangere vrouwen.
20/02 00u00  In de toekomst insuline als pil in plaats van spuit Wetenschappers hebben een pil ontwikkeld die insuline in het lichaam kan afgeven. Hierdoor wordt in de toekomst voor diabetespatiënten het dagelijks spuiten van insuline overbodig. Dit melden zij in het wetenschappelijk tijdschrift Science.
20/02 00u00  Een ochtend- of avondmens: je genen bepalen het Ben je een vroege vogel, of juist een nachtbraker? Of je een ochtend- of avondmens bent, is genetisch bepaald. Sterker nog: een nieuwe, genetische studie heeft uitgewezen dat er 351 genetische factoren bepalend zijn of je 's ochtends of 's avonds meer energie hebt.
20/02 00u00  Meer Nederlanders met kanker, vooral toename huidkanker Vorig jaar hebben 116.000 Nederlanders de diagnose kanker gekregen. Vooral het aantal patiënten met huidkanker is de laatste jaren fors gestegen. Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) registreerde in 2018 ruim 21.000 nieuwe huidkankerdiagnoses.
20/02 00u00  RIVM: 'Deel van medische apps voldoet niet aan richtlijnen' Medische hulpapps voldoen niet altijd aan de richtlijnen. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
19/02 14u45  Abortusklinieken willen vergoeding spiraaltje Gezamenlijke abortusklinieken willen dat de overheid meebetaalt aan spiraaltjes voor vrouwen die een abortus hebben ondergaan. Dat hebben zij bepleit op initiatief van de Zwolse kliniek Stimezo.
19/02 00u00  Minder mensen overlijden aan hart- of vaatziekte De kans dat je een hartstilstand, hartinfarct of beroerte overleeft is de afgelopen jaren verder gestegen. Mensen overlijden op steeds latere leeftijd aan de gevolgen van hart- of vaataandoeningen. Dat schrijft de Hartstichting in het rapport Hart- en vaatziekten in Nederland.
Laatste update: vandaag om 0u00

Scientias

Verbergen Tonen
23/02 09u00  Hooikoorts in december: wen er maar aan Door de opwarming van de aarde schuift het pollenseizoen op en lijkt het bovendien langer te gaan duren. Misschien heb je tijdens het kerstdiner flink zitten niesen en het toegeschreven aan een verkoudheidje. Maar in werkelijkheid kan het wel eens hooikoorts zijn geweest. Op eerste kerstdag 2018 zaten er volgens het Leids Universitair Medisch Centrum […] Het bericht Hooikoorts in december: wen er maar aan verscheen eerst op Scientias.nl.
22/02 19u15  Antarctische ijsplaat dreigt binnenkort een enorme ijsberg te baren De ijsberg kan uiteindelijk wel eens twee keer groter zijn dan New York! In de Brunt-ijsplaat op Antarctica bevindt zich al decennialang een grote scheur, die echt dwars door het ijs loopt. Voor jaren hield de scheur zich echter gedeisd. Maar in 2013 begon deze opeens te groeien. En nu vermoeden onderzoekers dat het niet […] Het bericht Antarctische ijsplaat dreigt binnenkort een enorme ijsberg te baren verscheen eerst op Scientias.nl.
22/02 16u15  Eerste ‘touchdown’ van Hayabusa2 is een succes De sonde is afgedaald naar het oppervlak van planetoïde Ryugu, heeft er een kogel ingejaagd en oppervlaktemateriaal verzameld. Gisteren zette ruimtesonde Hayabusa2 de afdaling in naar het oppervlak van planetoïde Ryugu. En alles is voorspoedig verlopen, zo laat het team weten. “Het ruimtevaartuig is in nominale staat,” aldus JAXA. Hayabusa2 heeft ook al het vuur […] Het bericht Eerste ‘touchdown’ van Hayabusa2 is een succes verscheen eerst op Scientias.nl.
22/02 13u00  Grootste bij op aarde herontdekt in Indonesië De bij heeft een spanwijdte van meer dan zes centimeter! En toch waren we ‘m bijna 40 jaar kwijt. Jarenlang was ‘ie zoek: ’s werelds grootste bij met de naam Megachile Pluto. Ondanks verwoede pogingen om de reuzenbij op te sporen, waren onderzoekers hem sinds 1981 uit het oog verloren. Tot nu. “Het is absoluut […] Het bericht Grootste bij op aarde herontdekt in Indonesië verscheen eerst op Scientias.nl.
22/02 11u15  Eerst commerciële lander is onderweg naar de maan! De Israëlische maanlander Beresheet is deze nacht gelanceerd en moet in april voet op de maan zetten. Het is eindelijk zo ver: de eerste commerciële maanlander is vertrokken! De Israëlische sonde werd afgelopen nacht afgeschoten vanaf Cape Canaveral Air Force Station in Florida. De lander liftte mee op een Falcon 9-raket waarmee gelijktijdig een satelliet […] Het bericht Eerst commerciële lander is onderweg naar de maan! verscheen eerst op Scientias.nl.
22/02 08u45  Vossen en honden leefden in de Bronstijd al zij aan zij met mensen Deze viervoeters blijken toen al trouwe metgezellen van de mens te zijn geweest. Tot die conclusie komen onderzoekers nadat ze begraafplaatsen in het noordoosten van het Iberisch Schiereiland nader bestudeerden. Zo werden er op twee plekken vier vossen en een groot aantal honden aangetroffen. De graven onthullen een opmerkelijk begrafenisritueel uit de Bronstijd, waarbij mensen […] Het bericht Vossen en honden leefden in de Bronstijd al zij aan zij met mensen verscheen eerst op Scientias.nl.
21/02 19u15  Bijna schattige voorouder van de T. rex ontdekt De kleine dino suggereert dat de T. rex zijn enorme omvang in opzienbarend weinig tijd wist te bereiken. Onderzoekers hebben in Utah de fossiele resten van een ongewoon kleine tyrannosaurus opgegraven. het gaat om een achterpoot en een paar voortanden van een tyrannosaurus, die in het Krijt op aarde rondwandelde. De nieuwe dino heeft de […] Het bericht Bijna schattige voorouder van de T. rex ontdekt verscheen eerst op Scientias.nl.
21/02 16u15  Zebrastrepen zorgen ervoor dat vliegen crashen De strepen blijken de zebra tot een beroerde landingsplek te maken. Waarom hebben zebra’s strepen? Het is een vraag die wetenschappers al meer dan 150 jaar bezig houdt. Ondertussen hebben al veel geloofwaardige theorieën de revue gepasseerd, waaronder dat de strepen een sociale functie vervullen, helpen bij het weghouden van roofdieren en bijdragen aan een […] Het bericht Zebrastrepen zorgen ervoor dat vliegen crashen verscheen eerst op Scientias.nl.
21/02 13u15  Onbemande Crew Dragon vliegt volgend weekend voor het eerst naar het ISS Als alles goed gaat, worden Amerikaanse astronauten binnenkort weer vanaf Amerikaanse grond gelanceerd. De lancering van het onbemande ruimtevaartuig Crew Dragon komt steeds dichterbij. Het is nog een weekje wachten en dan wordt de lancering op zaterdag 2 maart ingezet. Het ruimtevaartuig van SpaceX zal op een Falcon 9-raket afgeschoten worden vanuit het historische lanceercomplex […] Het bericht Onbemande Crew Dragon vliegt volgend weekend voor het eerst naar het ISS verscheen eerst op Scientias.nl.
21/02 11u15  Dit visje is op een bizarre manier verwekt Het visje kwam voort uit een eitje die lijkt te zijn bevrucht terwijl deze nog in de moeder was. Onderzoekers hebben een wel heel opvallende bevruchting van een driedoornige stekelbaars (Gasterosteus aculeatus) ontdekt. Normaal gesproken bouwt een mannelijke stekelbaars een nest en lokt een vrouwtje hier naartoe door een zigzaggende dansroutine uit te voeren. Is […] Het bericht Dit visje is op een bizarre manier verwekt verscheen eerst op Scientias.nl.
21/02 08u45  De atmosfeer van de aarde blijkt veel groter dan gedacht Zelfs de maan zit er feitelijk in! De atmosfeer van onze planeet strekt zich veel verder uit dan onderzoekers dachten. Zo blijkt het buitenste gedeelte van de atmosfeer zelfs verder dan de maan te reiken. “De maan vliegt als het ware door de atmosfeer van de aarde,” zegt hoofdauteur van de studie Igor Baliukin. De […] Het bericht De atmosfeer van de aarde blijkt veel groter dan gedacht verscheen eerst op Scientias.nl.
20/02 19u15  Nieuw maantje ontdekt bij Neptunus! Maak kennis met Hippocamp: het kleinste maantje dat de ijsreus rijk is. Het maantje zou zijn bestaan te danken hebben aan een flinke inslag op één van de andere manen van Neptunus. Dat schrijven onderzoekers in het blad Nature. Zevende binnenste maan Onderzoekers ontdekten het kleine maantje toen ze de binnenste manen en ringen van […] Het bericht Nieuw maantje ontdekt bij Neptunus! verscheen eerst op Scientias.nl.
20/02 16u15  Oudste en koudste witte dwerg met stofschijf ontdekt Hoe de stokoude witte dwerg nog een stofschijf kan bezitten, is onduidelijk. De witte dwerg – die aangeduid wordt als LSPM J0207+3331 of kortweg J0207 – is ontdekt door een vrijwilliger die deelnam aan het door NASA geleide Backyard Worlds: Planet 9-project. Vrijwilligers die deelnemen aan dit project, kammen infrarooddata door in de hoop nieuwe […] Het bericht Oudste en koudste witte dwerg met stofschijf ontdekt verscheen eerst op Scientias.nl.
20/02 14u45  Dit buideldiertje leefde zij-aan-zij met dino’s en zat vier maanden per jaar in het donker Het kleine beestje kon een hoop hebben! Onderzoekers ontdekten de fossiele resten van het buideldiertje in een steile rivierbank op Alaska. Het beestje leefde zo’n 69 miljoen jaar geleden en heeft de naam Unnuakomys hutchisoni gekregen. Het leefde zij-aan-zij met dinosaurussen op een landmassa die – in die tijd – ver boven de Noordpoolcirkel lag. […] Het bericht Dit buideldiertje leefde zij-aan-zij met dino’s en zat vier maanden per jaar in het donker verscheen eerst op Scientias.nl.
20/02 13u15  Het weer vandaag: -95 graden Celsius met een zwakke zuidwestenwind Benieuwd naar het weer op Mars? Vanaf vandaag kun je de actuele temperatuur, windsnelheid en luchtdruk op de rode planeet bekijken op de website van NASA. Op dit moment is er maar één meetstation, namelijk NASA’s InSight Marslander. InSight geeft de gegevens door vanaf Elysium Planitia: een vlak gebied nabij de evenaar van Mars. Bij […] Het bericht Het weer vandaag: -95 graden Celsius met een zwakke zuidwestenwind verscheen eerst op Scientias.nl.
Laatste update: vandaag om 9u00
Lees meer van Scientias >

Nu.nl Wetenschap

Verbergen Tonen
23/02 11u30  Onderzoekers ontrafelen raadsel waarom zebra's strepen hebben De vraag waarom zebra's strepen hebben stelt biologen al ruim anderhalve eeuw voor een raadsel. Amerikaanse wetenschappers denken nu het antwoord op de prangende vraag te hebben gevonden: de strepen zijn primair bedoeld om bloedzuigende insecten af te weren.
22/02 19u45  Ruimtevliegtuig Virgin Galactic reist met eerste passagier naar grens ruimte Het ruimtevliegtuig SpaceShipTwo van Virgin Galactic heeft vrijdag voor het eerst met een passagier aan boord het grensgebied van de ruimte bereikt.
22/02 14u00  Onderzoekers: Medicijnresten in zoet water wereldwijd fors toegenomen De concentratie medicijnresten in zoet water is de laatste twintig jaar over de hele wereld flink toegenomen. De hoeveelheid dreigt echt schadelijk te worden voor het milieu, dat meldt de Radboud Universiteit vrijdag op basis van eigen onderzoek.
22/02 14u00  Japanse ruimtesonde brengt kort bezoek aan planetoïde Japan heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een sonde laten landen op een planetoïde, bijna 350 miljoen kilometer van de aarde.
22/02 12u45  Japanse ruimtesonde brengt kort bezoek aan asteroïde Japan heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een sonde laten landen op een asteroïde, bijna 350 miljoen kilometer van de aarde.
22/02 07u15  Israëlisch ruimtevaartbedrijf lanceert voor het eerst sonde naar de maan Israël heeft vrijdagochtend omstreeks 2.45 uur zijn eerste sonde naar de maan gelanceerd vanaf Cape Canaveral in de Verenigde Staten. Als alles goed gaat, zal de sonde Beresheet op 11 april landen op de oppervlakte van de maan. In dit geval zal Israël ook het vierde land zijn dat een landing op de maan heeft gemaakt.
22/02 03u00  Israëlisch ruimtevaartbedrijf lanceert sonde naar de maan Israël heeft vrijdagochtend omstreeks 2.45 uur zijn eerste sonde naar de maan gelanceerd vanaf Cape Canaveral in de Verenigde Staten. Als alles goed gaat, zal de sonde Beresheet op 11 april landen op de oppervlakte van de maan. In dit geval zal Israël ook het vierde land zijn dat een landing op de maan heeft gemaakt.
21/02 23u00  Paleontologen vinden mogelijk 'ontbrekende schakel' in evolutie T. rex Hoe de T. rex zich zo snel naar de top van de voedselketen wist te werken, stelt paleontologen al lange tijd voor een raadsel. Amerikaanse onderzoekers denken nu de belangrijke ontbrekende schakel te hebben opgegraven.
21/02 22u45  Paleontologen vinden mogelijk 'ontbrekende schakel' in evolutie T-rex Hoe de T-rex zich zo snel naar de top van de voedselketen wist te werken, stelt paleontologen al lange tijd voor een raadsel. Amerikaanse onderzoekers denken nu de belangrijke ontbrekende schakel te hebben opgegraven.
21/02 00u00  NASA beëindigt missie met kapotte verkenner Opportunity op Mars Het Amerikaanse ruimteagentschap NASA beëindigt de missie van de verkenner Opportunity op Mars. De wagen landde vijftien jaar geleden op de 'rode planeet'.
20/02 23u30  NUcheckt: Chocolade is geen bewezen medicijn tegen hoesten NU.nl checkt dagelijks berichten op betrouwbaarheid. Dit keer de bewering: 'Chocolade vermindert hoestklachten.'
20/02 00u00  Eerste bewegende organismes ontstonden 2,1 miljard jaar geleden Wetenschappers hebben in 2,1 miljard jaar oude zwarte kleischalie het vroegste bewijs gevonden voor het vermogen van een organisme om zelfstandig van de ene plek naar een andere te bewegen. Dit was een revolutionaire ontwikkeling in de geschiedenis van het leven op aarde.
17/02 00u00  Pil ontworpen die insuline-injectie voor diabetespatiënt overbodig maakt Wetenschappers hebben een pil ontworpen die ervoor moet zorgen dat diabetespatiënten zichzelf niet meer dagelijks een insuline-injectie hoeven toe te dienen. Dat zeggen ze in het wetenschappelijk tijdschrift Science.
17/02 00u00  NUcheckt: Geen aanwijzingen dat seks de kans op verkoudheid verkleint NU.nl checkt dagelijks berichten op betrouwbaarheid. Bewering: 'Seks verkleint de kans dat een vrouw verkouden wordt.'
17/02 00u00  ESA vernoemt nieuwe Marsrover naar wetenschapper Rosalind Franklin De European Space Agency (ESA) vernoemt haar Marsrover naar wetenschapper Rosalind Franklin. Het voertuig wordt naar verwachting in 2020 gelanceerd naar Mars, om in 2021 te landen.
Laatste update: vandaag om 11u30
Lees meer van Nu.nl Wetenschap >Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

21x Koen Metsu (N-VA): “Soms verdenk ik Bart De Wever van profetische gaven”23/02 02u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Geen politicus had in verhouding met het aantal inwoners meer stemmen dan Koen Metsu bij de lokale verkiezingen. “Maar ik ben niet beginnen zweven, nog geen nanoseconde”, zegt de N-VA-burgemeester van Edegem. In het parlement zijn veiligheid en andere binnenlandse zaken zijn specialiteit. De IS-strijders hebben er volgens hem zelf voor gekozen om te gaan vechten in landen waar de doodstraf bestaat. Een gesprek over executies, Edegem, zijn vriendschap met Francken en liefde en leed in zijn gezinsleven.
20x ‘Mensen hebben de online revolutie onderschat’23/02 02u30 - NRC.nl: Wetenschap: De Amerikaanse historica en Washington Post-columnist Anne Applebaum is gespecialiseerd in desinformatie en de bestrijding daarvan. „We moeten kijken naar het elimineren van anonimiteit op internet.”
20x Hou controle over jihadstrijders23/02 02u30 - NRC.nl: Wetenschap: Geharde jihadstrijders zijn potentiële aanslagplegers. Maar vertrouw op de Nederlandse contraterrorisme aanpak, schrijven Edwin Bakker en Renske van der Veer.
19x Rukker & Tucker23/02 02u45 - NRC.nl: Wetenschap: Zullen de bisschoppen en kardinalen in Rome met natte kwijlmonden babbelen over dat heerlijke, opwindende kindermisbruik en liedjes van Michael Jackson draaien?
19x Geen reden tot uitstel: controle op gebedshuizen is een goede manier om extremisme te bestrijden23/02 02u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Niet dat de onderzoekers van de KULeuven hun werk niet goed hebben gedaan of dat het plan dat minister Homans nu voorstelt voor de erkenning van gebedshuizen niet deugt, maar waarom moet het in godsnaam zo lang duren eer er een fatsoenlijke regeling getroffen wordt? Wat is de zin van al die vertraging?
19x Blije gezichten in vernieuwde feestzaal23/02 02u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: De inwoners van Voortkapel (Westerlo) kunnen weer volop genieten van hun polyvalente zaal. Die was sinds september van vorig jaar gesloten voor renovatiewerken. Vooral het dak en de keuken waren versleten.
18x Wim Van der Borght, de man die Laundry Day durfde te veranderen: “Misschien krijg ik te weinig complimenten”23/02 02u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: … zegt medeorganisator Wim Van der Borght. Wie het Belgische festivalnieuws een beetje volgt, herkent die zinsnede. Maar haast niemand die Wim Van der Borght zélf kent. Nochtans is de uit Deurnese grond opgetrokken ondernemer een van de meest invloedrijke figuren in de Antwerpse horeca. “Misschien krijg ik te weinig complimenten.”
18x Hoe de war on drugs een oorlog tussen politici en politiediensten werd23/02 02u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Begin 2018 werd in het Antwerpse havenhuis het Stroomplan, het alomvattende strijdplan tegen de drugsmaffia, voorgesteld aan de internationale pers. Eén jaar later lijkt de Antwerpse war on drugs vooral een oorlog tussen politici en de betrokken politiediensten.
18x “Wat ik die 14 dagen van huis het hardst ga missen? Mijn televisie!”23/02 02u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Het is stilaan een traditie dat Avalympics uit Geel een van de sterkhouders van ons land is op grote internationale wedstrijden voor G-atleten. Met 35 personen in acht verschillende disciplines is de sportkoepel ook op de Special Olympics in Abu Dhabi sterk vertegenwoordigd. Daar nemen ze het op tegen het kruim van de wereld.
17x De lokroep van het cijfer is onweerstaanbaar23/02 02u45 - NRC.nl: Wetenschap: Ook deze week bleek weer dat debatten in Den Haag meer om cijfers dan om ideeën draaien. Nederland is hierin uniek.

Statistieken

Artikels:
32257
Gelezen:
25860
Aantal lezers nu:
54


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven