woensdag 24 mei 2017, week 21


Downloaden voor Windows Phone

Downloaden voor Windows 8

U bent nu hier: Wetenschap | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 13u30
 

Eos

Verbergen TonenGazet van Antwerpen: Wetenschap

Verbergen Tonen
24/05 13u30  Afscheid van derde slachtoffer Blue Lady's In de Sint-Martinuskerk in Retie vond woensdagochtend de uitvaart plaats van Paula Heymans (75). Zij is het derde slachtoffer van het ongeval in Kasterlee met de fietsgroep Blue Lady's uit Retie.
24/05 13u15  Lander Severins (20) treedt als cabaretier op in de huiskamer Het gebeurt niet gauw dat jong theatertalent uitpakt met een solo-cabaretprogramma. Lander Severins (20) uit Zoersel doet dat wél. Hij toert Vlaanderen rond met de voorstelling ‘Maanlander’.
24/05 13u00  Wijnegem Shopping Center pakt uit met bierweekend en eigen blondje Op vrijdag 26 en zaterdag 27 mei organiseert Wijnegem Shopping Center een bierweekend. Bezoekers kunnen tal van lekkere bieren degusteren en deelnemen aan leuke animaties. 'En we lanceren bij deze gelegenheid ons eigen bier, dat slechts tijdelijk te koop zal zijn', aldus Katrien Geysen van het Wijnegem Shopping Center.
24/05 13u00  Goedele Liekens lanceert seksplatform, inclusief pikante beelden Seksuologe en presentatrice Goedele Liekens is van mening dat het seksleven van mannen en vrouwen een beetje pittiger mag en lanceert daarom een eigen seksplatform Goedele.com. Daar horen naast getuigenissen ook tips bij in de vorm van beelden en demonstraties.
24/05 12u45  Steilste heuvels van Schoten worden lage kussens Al jaren dringen bezitters van lage sportwagens en elektrische rolstoelgebruikers aan op het vervangen van de verkeersdrempels in de Eksterdreef. Volgende week is het zover.
24/05 12u15  Hele publiek zingt tijdens concert van Ariana Grande ‘One Last Time’ net voor aanslag Wat een mooi moment moest worden, veranderde al snel in een nachtmerrie. Tijdens het optreden van Ariana Grande in Manchester zong het hele publiek ‘One Last Time’ mee. Het laatste liedje vooraleer de hel losbrak.
24/05 12u15  Drie ‘Thuis’-actrices staan samen op het podium Het theaterstuk ‘Het Kerkhofclubje’ kan uitpakken met drie topactrices op de affiche. Niemand minder dan Leah Thys, Ann Pira en Marleen Merckx nemen de hoofdrollen voor hun rekening. Dat ze goed kunnen samen acteren, bewijzen ze elke weekdag in Vlaanderens populairste serie ‘Thuis’.
24/05 12u15  Jongen (6) pleit voor een wereld zonder geweld: “Dit moet stoppen” De 6-jarige Jeffrey Laney is het beu dat er zoveel terreur is en mensen vermoord worden. In een video wil hij duidelijk maken waarom dit moet stoppen. “Ik word zo weemoedig van al dat geweld. Dit moet stoppen”, klinkt het vastberaden.
24/05 12u15  Warm weekend komt eraan, deze feestjes zijn er allemaal Zon, zon, en nog eens zon. Dat staat er voor dit weekend op het programma. De terrasjes zullen dus goed gevuld worden, en erna kan er wel eens een stapje worden gezet. Een overzichtje van waar je dan terechtkan:
24/05 12u15  Zondag weer marathontraining in Kasterlee Wie op zondag 12 november graag de hele of halve natuurmarathon van Kasterlee mee zou lopen, kan op voorhand elke laatste zondag van de maand komen meetrainen met een steeds groter wordende groep. Nu zondag 28 mei start opnieuw een training om 9 uur.
24/05 12u15  "Stoffel Vandoorne maakt in Monaco kans op eerste F1-punten" Honda F1-baas Yusuke Hasegawa hoopt dat McLaren in Monaco voor het eerst dit seizoen in de punten kan finishen. Bij het McLaren F1 team zelf richten ze hun pijlen voor beide wagens in eerste instantie op het halen van de finish.
24/05 12u15  Doet u mee aan de ‘Bloem Bucket Challenge’? Woensdagvoormiddag de aftrap gegeven van de ‘Bloem Bucket Challenge’. Het doel? Zelfdoding onder jongeren bespreekbaar te maken.
24/05 12u00  Zuurgooier krijgt ook in beroep 18 jaar celstraf De rechtbank heeft de straf van Jelle Frenken, de 41-jarige man die begin vorig jaar zwavelzuur in het gezicht gooide van Marina Tijssen in een Antwerpse Delhaize, bevestigd in beroep. Hij moet 18 jaar de cel in.
24/05 12u00  Myrthe (14) betast door onbekende man: “Hij zou pas stoppen als hij aan haar mocht zitten” De 14-jarige Myrthe werd vorige week woensdagavond lastiggevallen door een man in de Veststraat in Balen. Politie en parket zijn nu op zoek naar de verdachte. “Kom er alstublieft mee naar buiten als je iets dergelijks hebt meegemaakt”, vertelt de mama van het slachtoffer aan de regionale televisiezender RTV.
24/05 12u00  Extra treinen naar de kust tijdens verlengd weekend Wegens het voorspelde mooie weer legt de NMBS tijdens het hemelvaartweekend extra treinen in richting de kust. Het voordelige weekendbiljet zal bovendien al vanaf woensdagavond 19 uur voor het hele verlengde weekend geldig zijn, zo meldt woordvoerder Bart Crols woensdag.
Laatste update: vandaag om 13u30
Lees meer van Gazet van Antwerpen: Wetenschap >

De Standaard: Wetenschap

Verbergen Tonen
24/05 11u30  Waarom je het ontbijt beter niet overslaat Hoewel heel wat voedingsdeskundigen het erover eens zijn dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is, zijn er toch heel wat mensen die het skippen wegens te gehaast 's morgens. Maar hoe reageert je lichaam op het overslaan ervan? Enkele Duitse wetenschappers onderzochten het.12 
24/05 00u00  'Te weinig Belgen weten hoe ze moeten reanimeren' Er zijn veel te weinig Belgen die weten hoe ze moeten reanimeren, er is een tekort aan automatische externe defibrillatoren (AED’s) op openbare plaatsen en de mensen weten vaak niet waar ze die dan kunnen vinden. Dat is de boodschap van de Belgian Heart Rhythm Association (BeHRA), die in het kader van de ‘Week van het Hartritme’ aan de alarmbel trekt.
24/05 00u00  Sjoemelende diesels leiden jaarlijks tot 38.000 doden Diesels die zich niet aan de normen houden, veroorzaken wereldwijd elk jaar 38.000 voortijdige sterfgevallen door de stikstofoxiden in hun uitstoot.10 
23/05 16u00  'Het leven van een pedofiel kan zinvol en fijn zijn. Maar makkelijk is het zelden.' Ben heeft een baan, hij heeft vrienden en hij is pedofiel. Samen met een vriendin vertelt hij hoe het is om zijn geaardheid niet te kunnen beleven.
22/05 14u30  Katten helpen tegen stress in Japans bedrijf Een bedrijf in Tokio heeft negen katten aangenomen die de stress bij de werknemers moeten verminderen. Maar er zijn ook nadelen, zo ondervonden ze al snel. ‘Soms loopt een kat over een telefoontoestel en wordt de lijn onderbroken, of sluiten ze per ongeluk computers af’, zegt de baas van het IT-bedrijf.
20/05 00u00  Studenten komen met eigen campagne tegen seksueel geweld #NotOkay. Zo heet de nieuwe nationale campagne tegen seksueel geweld tegen studenten die de federale overheid lanceert. De campagne kwam tot stand na een oproep voor studenten om zelf met een voorstel te komen. De laureaat werd vrijdagmorgen in de Kamer bekendgemaakt.
20/05 00u00  Het verzwegen angstzweet van de menopauze Alleen orka’s, grienden en mensen overleven het: de menopauze. Een macabere grap van de natuur in een tijd die de jeugd vereert en elk teken van veroudering verbergt. Wat verwacht de patriarchale samenleving nog van de vrouw in de overgang en wat verlangt ze zelf? Een coming of (older) age story.
20/05 00u00  Instagram is niet enkel voor mooie plaatjes Deze week lanceerde de Mental Health Foundation de ‘Mental Health Awareness Week’, een week die helemaal in het teken staat van mentale gezondheid. Ook Instagram bleef niet achter, met de campagne #HereForYou.
19/05 12u00  Stop met dat streven naar geluk Wie betekenis zoekt in plaats van geluk vindt zijn leven zinvoller, zegt de Amerikaanse psycholoog Emily Esfahani.
19/05 11u00  Instagram is slecht voor de mentale gezondheid van jongeren Instagram heeft een schadelijk effect op de mentale gezondheid van jongeren. Dat blijkt uit een Brits onderzoek. Ook Facebook, Twitter en Snapchat hebben een negatieve impact. Enkel Youtube zou een positieve invloed hebben.
19/05 07u00  Beweging is beste medicijn bij lage rugpijn De basisbehandeling bij lage rugpijn is ‘de natuur zijn werk laten doen’ en medicalisering vermijden. Dat staat in de nieuwste rcihtlijn van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE). Voorts luidt het belangrijkste advies: blijven bewegen.
19/05 00u00  Borstvoedende poppen moeten taboe doorbreken Borstvoeding geven in het openbaar: anno 2017 is het voor velen nog steeds moeilijk te aanvaarden. Een winkelcentrum in het Colombiaanse hoofdstad Bogota wil komaf maken met het stigma en introduceert daarom paspoppen die ‘borstvoeding geven’ aan een kleinere paspop.
19/05 00u00  Dit doen dertig dagen zonder suiker met je lichaam De Amerikaanse Arielle kampte met een zware suikerverslaving. Daarom besliste ze om dertig dagen lang helemaal geen suiker te eten. Hoewel ze zich de eerste dagen fysiek ziek voelde, bereikte ze haar doel en nam ze zich zelfs voor om voortaan suiker zoveel mogelijk uit haar dieet te weren. Maar haar suikerdetox leverde haar nog zoveel meer voordelen op.
19/05 00u00  ‘Een aflevering van Friends in 2017? Een café vol Instagrammende mensen’ Arianna Huffington, de stichter van Huffington Post, nodigde vriendin en actrice Jennifer Aniston uit voor een podcastgesprek over technologie in 2017. Aniston sprak over een digitale detox, en waarom de hitserie Friends in 2017 nooit zou werken.
18/05 10u45  Strijken moet wijken Revolutie in het huishouden: voor het eerst is het aantal vrouwen dat al eens het strijkijzer ter hand neemt, gezakt onder de helft. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel.
Laatste update: vandaag om 11u30
Lees meer van De Standaard: Wetenschap >

Het Laatste Nieuws: Wetenschap

Verbergen Tonen
24/05 03u45  'Het Groot Dictee' stopt ermee na 26 edities van zweten op de juiste spelling De Nederlandse omroep NTR stopt met het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Het jaarlijkse televisieprogramma dat al 26 jaar te zien was en waar16 
24/05 00u00  Gezonder leven halveert kans op dementie Vijftigers en zestigers die ongezond leven, kunnen hun kans om dement te worden halveren door gezonder te gaan leven. Dat blijkt uit een13 
23/05 22u30  Deeltjesversneller CERN draait weer op volle toeren Na een aanloopfase van meedere weken die zelf een einde had gemaakt aan een maandenlange pauze om op te waarderen, draait de gigantische
23/05 17u30  Huis bouwen met een échte blokkendoos Wie als kind graag bouwde met een blokkendoos, kan momenteel in de Diepenbeekse Kapelstraat zijn hartje ophalen. Urban Dots Studio gaat er met
23/05 15u15  Astronauten beginnen aan ongeplande ruimtewandeling Twee astronauten van het Internationaal Ruimtestation ISS zijn aan een vooraf niet geplande ruimtewandeling begonnen, zo heeft het Amerikaanse
23/05 15u00  Robocop bestaat nu echt en hij helpt mee de straten van Dubai veilig te houden Toen de gelijknamige film in 1987 uitkwam, leek het verre en misschien zelfs een beetje beangstigende toekomstmuziek. Maar vandaag is de
23/05 14u45  Spermadokter gebruikte wel degelijk eigen zaad en verwekte 18 donorkinderen De omstreden Nederlandse spermadokter Jan Karbaat heeft wel degelijk vrouwen geïnsemineerd met zijn eigen zaad. De overleden arts van het Medisch
23/05 13u00  Wetenschappers zeggen dat ze een nieuwe missing link gevonden hebben en die zou de wieg van de mensheid in Europa zetten Het zou het wel eens kunnen dat de geschiedenis van de mensheid herschreven moet worden. Twee fossielen die ontdekt werden in Griekenland en
23/05 12u15  Zo voorkom je wespensteken deze zomer Ze komen er weer aan, en dit jaar meer dan ooit: de wespen. Hoe voorkom je dat ze je etentje op het terras verpesten? Bioloog Arnold van Vliet
23/05 00u00  Nieuw bewijs: mens roeide mammoet niet uit Wetenschappers van de Russische Acedemie voor Wetenschappen hebben in samenwerking met onderzoekers uit Australië, de VS, Canada en Noorwegen een
23/05 00u00  Hyperloop van Elon Musk krijgt testterrein in Delft Voor het eerst in Europa wordt een terrein gebouwd om de hyperloop van Elon Musk te testen. De proefopstelling in het Nederlandse Delft is dertig
22/05 17u30  Zo voorkom je wespenbeten deze zomer Ze komen er weer aan, en dit jaar meer dan ooit: de wespen. Hoe voorkom je dat ze je etentje op het terras verpesten? Bioloog Arnold van Vliet
22/05 08u15  Los jij onze maandagpuzzel op? 13-jarige scholier won 20.000 dollar met antwoord op dit wiskundevraagstuk Elke maandag schotelen we jou een puzzel voor, de ene al wat moeilijker dan de andere. Deze week gaan we na of jij 20.000 dollar zou winnen,
21/05 19u45  IJs maakt in sneltempo plaats voor mos op Antarctica Vrijwel nergens is de klimaatverandering zó zichtbaar als op Antarctica. De mossen in dit deel van Antarctica groeien aanmerkelijk sneller omdat
21/05 18u45  Amerikaans bedrijf wil de as van overleden geliefden in de ruimte lanceren Een Amerikaans bedrijf heeft wel een heel bijzondere bestemming voor de as van overleden personen. Ze willen mensen de kans geven om hun

NRC.nl: Wetenschap

Verbergen Tonen
24/05 12u45  Duterte denkt over staat van beleg in rest van Filippijnen Op dinsdag kondigde Duterte de staat van beleg af op op het eiland Mindanao.
24/05 12u30  Brief aan mijn dochter: in 1977 was het veel gevaarlijker De dochter van Ralf Bodelier is een frequent concertbezoeker. De terreur die haar leeftijdgenoten in Manchester ondervonden, kan ook haar overkomen. Maar hoe reëel is die angst eigenlijk?
24/05 12u00  Drie mannen gearresteerd in Manchester In het Verenigd Koninkrijk geldt sinds dinsdagavond de hoogste staat van paraatheid. Volg de ontwikkelingen hier.
24/05 12u00  Een beetje Jumbo, een beetje La Place De AH to go-winkels krijgen concurrentie. Jumbo en La Place openden dinsdag in Groningen hun eerste ‘gemakswinkel’, de Foodmarkt City by Jumbo.
24/05 11u45  Financieel wanbeleid bij EU-fractie PVV en Front National Het ENF in het Europees Parlement, waarin PVV en Front National samenwerken, heeft ruim een half miljoen euro verkeerd besteed. Ook is er 54.000 euro zoek. Het is niet de eerste affaire bij radicaal-rechts in het parlement.
24/05 11u30  Zonnebrandcrèmes bieden onvoldoende bescherming Uit een test van de Consumentenbond blijkt dat drie crèmes veel te weinig bescherming bieden.10 
24/05 11u30  Taiwan opent weg naar homohuwelijk Als Taiwan het huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht inderdaad toestaat, heeft het de primeur in Azië.12 
24/05 11u00  Pasjessysteem voor Haagse zwembaden na overlast Wie zich misdraagt, mag daarna een bepaalde tijd niet meer naar binnen. Dat zwemverbod kan oplopen tot maximaal 5 jaar.
24/05 11u00  Eigen ‘groene’ koers Shell krijgt steun aandeelhouders De groene resolutie haalde het niet, maar het klimaat staat inmiddels wel bovenaan de agenda van Shell, zegt Ben van Beurden.
24/05 11u00  Winschoten Lees meer >
24/05 10u45  ‘Dader Manchester handelde waarschijnlijk niet alleen’ Salman Abedi keerde zeer waarschijnlijk onlangs terug uit Libië en Syrië, aldus ministers in het VK en Frankrijk.
24/05 10u45  CDA, VVD en PVV voeren een voorheen linkse agenda uit Links bedong de homorechten, rechts maakte daar pas goede sier mee toen de islam opkwam. Deze nationalisatie van universele waarden is van alle tijden, zo laat Meindert Fennema zien.
24/05 10u15  Sanitaire noodstop Dumoulin ook uitgebreid besproken op tv Het is een drukke sportweek op televisie. Nieuw is de aard van de verslaggeving van de Giro bij Eurosport. De NOS heeft ondertussen een extra uur voor voetbal en wielrennen op de plek van DWDD.
24/05 09u15  Scorsese de macho Filmmuseum EYE heeft een tentoonstelling over Scorsese. Hij is een echte mannenregisseur, betoogt recensent Dana Linssen.11 
24/05 09u15  Nee, de feminist Scorsese maakt niet enkel mannenfilms. Zijn vrouwen zijn niet passief, vindt recensent André Waardenburg.11 
Laatste update: vandaag om 12u45
Lees meer van NRC.nl: Wetenschap >

GezondheidsNet

Verbergen Tonen
24/05 13u15  Sommige zonnebrandcrèmes beschermen minder goed dan ze beloven Drie zonnebrandcrèmes falen faliekant in de test van de Consumentenbond. De SPF 30 crèmes van Clinique, Clarins en Europrofit (Kruidvat) bieden veel minder bescherming tegen UVB-stralen dan zij op de verpakking beloven.
23/05 10u00  'Werkgever leert niet van burn-out' Wanneer een werknemer van de trap valt, wordt de trap veiliger gemaakt. Maar wanneer een werknemer terugkeert na een burn-out, wordt vaak niets gedaan om een nieuwe burn-out te voorkomen. En dat is vreemd. Want een burn-out is ook een bedrijfsongeval, vindt 65 procent van de werknemers die zelf een burn-out heeft gehad. Dit blijkt uit onderzoek Kantar Public (voorheen TNS NIPO).
22/05 00u00  43 procent jongeren heeft psychische klachten 43 procent van de Nederlandse jongeren ervaart psychische klachten. Dat blijkt uit een onderzoek van MIND en NPO 3FM, uitgevoerd door onderzoeksbureau Newcom.
21/05 00u00  Glutenvrij dieet kan slecht zijn voor gezondheid Een glutenvrij dieet volgen zonder medische indicatie kan slecht zijn voor je gezondheid. Dat melden diverse media op basis van een onderzoek dat is gepubliceerd in The British Medical Journal. De uitkomsten van het onderzoek sluiten aan bij de adviezen van het Voedingscentrum; eet voldoende volkoren producten en volg alleen een glutenvrij dieet als de diagnose coeliakie is gesteld.
19/05 12u45  Laat op 20 mei gratis je moedervlek controleren via een app Op 20 mei, Huidkankerdag, kun je via een app gratis een 'verdachte' moedervlek of ander plekje laten controleren.
19/05 00u00  Demente ouderen mentaal gezonder dankzij vertrouwde muziek Al eerder bleek dat favoriete nummers diepe herinneringen kunnen oproepen bij mensen in een vroeg stadium van dementie. Dit blijkt nu ook succesvol in een vergevorderd stadium.
19/05 00u00  Derde van bevolking zegt problemen met gezondheid te hebben Een derde van de Nederlandse volwassenen van 19 jaar of ouder zegt door gezondheidsproblemen beperkt te zijn in dagelijkse activiteiten. Daarbij geeft een derde aan één of meer langdurige aandoeningen te hebben.
18/05 15u00  Onderzoekers pleiten voor verplichten fietshelm bij e-bikes Gebruikers van een e-bike zijn na een ongeval vaak zwaarder gewond dan gewone fietsers. Dit blijkt uit een onderzoek door Groningse artsen uitgevoerd onder 475 slachtoffers van een fietsongeval op de eerste hulp van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zij pleiten dan ook voor rijlessen en het verplichten van de fietshelm bij e-bikes.
18/05 00u00  Werkingsmechanisme achter EMDR-therapie opgehelderd Oogbewegingen maken onderdrukt een hersengebied dat herinneringen opslaat. En daardoor kan therapie op basis van oogbewegingen (EMDR) helpen om stressvolle gebeurtenissen te vergeten. Dat ontdekte onderzoeker Linda de Voogd van het Radboudumc.
18/05 00u00  Pacemaker voor het eerst met 3D-beeld geplaatst In het UMC Utrecht is voor het eerst bij patiënten met hartfalen een pacemaker met behulp van 3D-beeld geïmplanteerd. Cardiologen verwachten dat deze techniek ervoor zal zorgen dat een pacemaker voortaan bij véél meer patiënten met hartfalen effectief zal zijn. Bovendien kan het leiden tot minder ziektelast en sterfte.
17/05 16u00  'Het risico op dementie kan je zelf verlagen' Voornamelijk vijftigers en zestigers kunnen de kans dat zij gaan dementeren halveren door gezonder te leven. Dat blijkt uit een 'dementie-voorspellend' rekenmodel.
17/05 00u00  'Graspollenseizoen barst deze week los' Nu het koude weer is verdreven, neemt de kans op klachten door hooikoorts komende week flink toe, meldt Weeronline.
17/05 00u00  Mannen krijgen veel eerder rimpels dan vrouwen Als man krijg je gemiddeld vaak eerder rimpels dan vrouwen. Pas na hun 75ste halen vrouwen de man weer in. Ook als je rookt is de kans groot dat rimpels zich eerder aandienen.
17/05 00u00  Ouders van jonge kinderen vaker verkouden Ouders van kleine kinderen hebben vaker een infectie van de bovenste luchtwegen dan leeftijdsgenoten zonder of met oudere kinderen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Laatste update: vandaag om 13u15

Scientias

Verbergen Tonen
24/05 13u15  Kunstmatige intelligentie verslaat de beste menselijke Go-speler Het is officieel: machines zijn ons te slim af. Tenminste: als we een potje Go tegen ze spelen. Gisteren moest Ke Jie – de beste Go-speler ter wereld – in AlphaGo zijn meerdere erkennen. Het was een nipte overwinning voor de kunstmatige intelligentie: AlphaGo versloeg Ke Jie met een half puntje verschil. Winst na winst […] Lees het volledige bericht (Kunstmatige intelligentie verslaat de beste menselijke Go-speler) op Scientias.nl.
24/05 11u45  Ook Nederland heeft nu een twitterende boom Een Wageningse populier laat nu via sociale media weten hoe hij zich voelt. Wat heeft een boom ons te vertellen? Nou, een hoop, aldus wetenschappers van de universiteit van Wageningen. Ze hebben een dertig jaar oude populier op de campus van de universiteit nu een stem gegeven. Binnenkort zal de boom ons via Twitter laten […] Lees het volledige bericht (Ook Nederland heeft nu een twitterende boom) op Scientias.nl.
24/05 10u15  Helder object ontdekt in het hart van Cygnus A Het object is op beelden die zo’n 20 jaar geleden van het sterrenstelsel werden gemaakt, nog niet te zien. Wetenschappers hebben het Very Large Array (VLA) voor het eerst in twee decennia weer op Cygnus A gericht. En dat leidt tot een grote verrassing. Nabij het hart van het sterrenstelsel is een helder object te […] Lees het volledige bericht (Helder object ontdekt in het hart van Cygnus A) op Scientias.nl.
24/05 08u45  Slangen vormen samen een levende muur om kansloze prooien te grijpen En daarmee valt het beeld dat we van slangen hebben – solitaire jagers en eters – aan gruzelementen. Wetenschappers komen tot die conclusie nadat ze de Cubaanse boa bestudeerden. Deze slang hangt graag rond in grotten waar vleermuizen huizen. De slangen gaan dan nabij de ingang van de grot aan het plafond hangen en grijpen […] Lees het volledige bericht (Slangen vormen samen een levende muur om kansloze prooien te grijpen) op Scientias.nl.
23/05 19u15  Fantastische foto van mogelijk levensvatbare maan van Saturnus Op het kiekje schittert Enceladus: een maan waarvan gedacht wordt dat deze wel eens leven kan herbergen. De foto heeft iets mysterieus. We kijken tegen de zijde aan die op Saturnus gericht is en een klein beetje verlicht wordt door het licht dat Saturnus reflecteert. De rechterzijde van de planeet baadt ondertussen in het zonlicht, […] Lees het volledige bericht (Fantastische foto van mogelijk levensvatbare maan van Saturnus) op Scientias.nl.
23/05 16u45  Wetenschap bedenkt nieuw planetair object: ‘synestia’ Ooit zou ook de aarde een ‘synestia’ zijn geweest. Maar wat is dat dan precies? Een enorme, draaiende, donutvormige massa van heet, verdampt gesteente die ontstaat wanneer twee planeten op elkaar klappen. Dat is te lezen in het blad Journal of Geophysical Research: Planets. Botsingen De synestia is een bedenksel van wetenschappers Simon Lock en […] Lees het volledige bericht (Wetenschap bedenkt nieuw planetair object: ‘synestia’) op Scientias.nl.
23/05 15u00  Enorme sneeuwval maakte de aardbeving in Nepal extra dodelijk Veel schade was niet het resultaat van de aardbeving zelf, maar van lawines. Dat concludeert een internationaal team van onderzoekers, waaronder een wetenschapper van de Universiteit Utrecht. Ze bogen zich over de aardbeving die in april 2015 grote delen van midden-Nepal vernietigde en bijna 9000 levens eiste. Langtanvallei Eén van de getroffen gebieden was de […] Lees het volledige bericht (Enorme sneeuwval maakte de aardbeving in Nepal extra dodelijk) op Scientias.nl.
23/05 13u15  Sperma van muizen blijkt na verblijf in de ruimte nog prima in staat tot bevruchting Na negen maanden in de ruimte te zijn geweest, kon het sperma toch nog gebruikt worden om gezonde muizen op de wereld te zetten. Dat hebben Japanse onderzoekers ontdekt. Hun bevindingen zijn terug te vinden in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences. Zaadcellen naar het ISS De onderzoekers vriesdroogden de spermacellen van […] Lees het volledige bericht (Sperma van muizen blijkt na verblijf in de ruimte nog prima in staat tot bevruchting) op Scientias.nl.
23/05 10u45  TRAPPIST-1h is koud en waarschijnlijk onbewoonbaar De exoplaneet TRAPPIST-1h draait iedere 18,77 dagen om zijn moederster TRAPPIST-1. Toch is de baan nog steeds te groot, want het is ijskoud op deze exoplaneet. Dit heeft ermee te maken dat TRAPPIST-1 een koude dwergster is. De ster is maar iets groter dan Jupiter en geeft minder warmte en licht af dan onze eigen […] Lees het volledige bericht (TRAPPIST-1h is koud en waarschijnlijk onbewoonbaar) op Scientias.nl.
23/05 10u00  Nieuwe vondst schijnt licht op ontwikkeling wervelkolom Al drie miljoen jaar ligt de 2,5 jaar oude peuter Selam in de grond. Archeologen hebben haar opgegraven en troffen iets moois aan. Zo is de wervelkolom van deze Australopithecus afarensis volledig intact. Het is de meest complete ruggengraat van een vroegere mensachtige. Dankzij Selam weten onderzoekers nu dat bepaalde delen van het menselijke skelet […] Lees het volledige bericht (Nieuwe vondst schijnt licht op ontwikkeling wervelkolom) op Scientias.nl.
23/05 08u30  7,2 miljoen jaar oude voorouder van de mens ontdekt op de Balkan De vondst lijkt te suggereren dat de wieg van de mens niet in Afrika, maar in Europa stond. Ons dichtstbijzijnde, nog in leven zijnde familielid is de chimpansee. Grote vraag is echter nog steeds wanneer en waar de laatste gezamenlijke voorouder van de mens en chimpansee leefde. Tot op heden wordt aangenomen dat de afstammingslijn […] Lees het volledige bericht (7,2 miljoen jaar oude voorouder van de mens ontdekt op de Balkan) op Scientias.nl.
22/05 14u45  Hoe gaat het met…Juno? Eind vorige week voltooide de ruimtesonde de vijfde scheervlucht langs Jupiter. Afgelopen vrijdag scheerde de sonde op een afstand van zo’n 3500 kilometer over de wolkentoppen van Jupiter. De eerste ruwe foto’s van die scheervlucht zijn inmiddels online terug te vinden. Juno werd in 2011 gelanceerd en arriveerde in juli 2016 bij de gasreus. Helemaal […] Lees het volledige bericht (Hoe gaat het met…Juno?) op Scientias.nl.
22/05 13u15  Luchtvervuiling lijkt ook de nachtrust aan te tasten Langdurige blootstelling aan hoge concentraties fijnstof en stikstofdioxide (NO2) lijkt een negatief effect te hebben op de nachtrust. Wetenschappers bestudeerden 1863 Amerikaanse proefpersonen. Zij hadden een gemiddelde leeftijd van 68 jaar en droegen zeven dagen op rij een polsbandje dat hun bewegingen monitorde. Aan de hand van de gegevens die dit polsbandje verzamelde, konden de […] Lees het volledige bericht (Luchtvervuiling lijkt ook de nachtrust aan te tasten) op Scientias.nl.
22/05 11u45  Wereldzaadbank wordt iets aangepast na lekkage Initiatiefnemers benadrukken: Wereldzaadbank is en blijft de veiligste plek op aarde voor de opslag van zaden. Even was er eind vorige week paniek. Wat niemand verwacht had, gebeurde toch: het permafrost dat op de Wereldzaadbank rust, was aan het smelten en het smeltwater dat daarbij ontstond, liep zo de Wereldzaadbank in. De Noorse overheid laat […] Lees het volledige bericht (Wereldzaadbank wordt iets aangepast na lekkage) op Scientias.nl.
22/05 10u30  56 vazen met materialen om te mummificeren herontdekt in Egypte De vazen werden gebruikt om de hoogste ambtenaar van het oude Egypte te mummificeren. Archeologen ontdekten de vazen in de tombe van Ipi. Hij was de hoogste ambtenaar onder farao Amenemhat. Amenemhat was de eerste farao van de twaalfde dynastie en regeerde van 1991 tot 1962 voor Christus. Herontdekt De vazen in de tombe van […] Lees het volledige bericht (56 vazen met materialen om te mummificeren herontdekt in Egypte) op Scientias.nl.
Laatste update: vandaag om 13u15
Lees meer van Scientias >

Nu.nl Wetenschap

Verbergen Tonen
24/05 02u30  Boom Wageningen Universiteit twittert over gezondheid en weer Een populier van ruim dertig jaar oud twittert vanaf deze week over het weer en zijn gezondheid. De boom staat op de campus van Wageningen Universiteit.17 
24/05 00u00  Muizen met 3D-geprinte eierstokken bevallen van jongen Amerikaanse wetenschappers zijn erin geslaagd om muizen met 3D-geprinte eierstokken te laten bevallen. 
23/05 20u15  Muizensperma blijft vruchtbaar in ruimte Japanse wetenschappers hebben gezonde muizen verwekt met muizensperma dat tijdelijk in de ruimte opgeslagen is geweest. 
22/05 14u45  'Angst voor toekomstige gebeurtenis schuilt in specifiek hersengebied' Angsten voor de toekomst zijn te meten aan in een specifiek gebied in het menselijk brein, zo blijkt uit een nieuwe studie.
21/05 09u45  Toscaanse archieven onthullen identiteit moeder Leonardo da Vinci Onderzoek van voorheen onbeschouwde Toscaanse archieven heeft nieuw bewijs opgeleverd over de identiteit van de moeder van de 15e-eeuwse Italiaanse wetenschapper en kunstenaar Leonardo Da Vinci en die van zijn beroemdste muze, Mona Lisa.
20/05 15u15  Groningen eerste Europese stad met vuilnisauto op waterstof De gemeente Groningen heeft een primeur op het gebied van duurzaamheid. De stad heeft als eerste Europese stad een vuilniswagen aangeschaft die rijdt op waterstof. 
20/05 12u30  Zorgen om Wereldzadenbank op Spitsbergen Wetenschappers maken zich zorgen over de Wereldzadenbank op het Noorse eiland Spitsbergen. Door de uitzonderlijk hoge temperaturen en regen eind vorig jaar is water de ingang van de kluis binnengestroomd.
20/05 12u00  Zorgen om Wereldzadenbank op Spitsbergen wegens dalende temperaturen Wetenschappers maken zich zorgen over de Wereldzadenbank op het Noorse eiland Spitsbergen. Door de uitzonderlijk hoge temperaturen en regen eind vorig jaar is water de ingang van de kluis binnengestroomd.
20/05 05u00  Uniek maanzakje van Apollo 11-missie onder de hamer Een zak die is gebruikt om monsters van de maan te verzamelen tijdens de Apollo 11-missie in 1969 gaat onder de hamer.
20/05 00u00  Aarde heeft 9 procent meer bosgebieden dan gedacht Wetenschappers hebben een groot aantal onbekende bosgebieden ontdekt op satellietbeelden.
19/05 03u00  'Antarctica steeds groener door opwarming van de aarde' Antarctica is door de opwarming van de aarde steeds groener aan het worden. Wetenschappers hebben een sterke toename van plantengroei ontdekt.
18/05 19u30  'Mensen kunnen stemming van hond afleiden uit gegrom' Mensen begrijpen het gegrom van honden verrassend goed, zo blijkt uit een nieuwe studie. 
18/05 13u30  Jonge orang-oetans krijgen acht jaar borstvoeding Jonge orang-oetans krijgen soms meer dan acht jaar borstvoeding van hun moeder.
18/05 00u00  Aasgier gebruikt rode modder als make-up Aasgieren gebruiken rode modder als een soort make-up, zo blijkt uit een nieuwe studie.
18/05 00u00  Oudste bewijs van leven op land ontdekt in Australië Wetenschappers hebben in Australië een fossiel ontdekt van het oudste organisme dat ooit op land is aangetroffen.
Laatste update: vandaag om 2u30
Lees meer van Nu.nl Wetenschap >
Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

18x Velo-gebruik stijgt met 20% in paar dagen tijd24/05 05u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: De uitbreiding van de deelfietsen Velo en het mooie weer zorgen voor problemen bij de bevoorrading van de stations. “In enkele dagen tijd zagen we het gebruik met 20% toenemen”, zegt Dimitri Rondeaux van Velo.
18x Doorbraak voor nieuw fietspad naar abdij Postel24/05 05u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Er is na vele jaren schot in de zaak voor de aanleg van een nieuw fietspad in Mol-Postel. Vlaams minister van mobiliteit Ben Weyts heeft de onteigeningsplannen goedgekeurd.
17x Transparantie. Werkt dat op kantoor?24/05 05u30 - NRC.nl: Wetenschap: Geheimen dienen soms ook een doel. En als mensen toch totale transparantie willen, kun je altijd nog vragen of ze zich dan even willen uitkleden.
17x Gratis concert Guide de Schepper en Guy Renders24/05 05u30 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Guido de Schepper en Guy Renders brengen zondag 28 mei om 11u een dubbelconcert bij KAS in de Kapel van de Heuvels, Waterstraat 30, Kapellen.
17x Hoogzwangere Kelly (31) radeloos: vriend Mostafa (28) moet plots terugkeren naar Irak24/05 05u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Al meer dan zeven maanden kijken Kelly Prince (31) en Mostafa Atta (28) uit naar de geboorte van hun zoon. Maar de vader dreigt de bevalling niet mee te maken. Hij moet van Vreemdelingenzaken terugkeren naar Irak. “Alleen bevallen zie ik absoluut niet zitten”, zegt Kelly.
17x Grote wegenwerken op E17 tijdens verlengde weekends24/05 05u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Het Agentschap Wegen en Verkeer (AVW) laat vanaf woensdag 24 mei grootscheepse asfaltwerken uitvoeren op de E17 tussen Lokeren en Waasmunster. De aannemer werkt in het Hemelvaart- en Pinksterweekend de klok rond om de hinder te beperken.
17x Nieuwe vleugel van 30 miljoen euro voor AZ Monica24/05 05u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: AZ Monica in Deurne start in 2018 met de bouw van een nieuwe ziekenhuisvleugel. Die komt op de plaats waar nu nog de Braemblokken in de Jos van Geellaan staan. Die worden na het bouwverlof afgebroken.
17x Max Folies: Parenclub minder dan jaar na overname failliet24/05 05u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Minder dan een jaar nadat drie Nederlanders de bekende parenclub Max Folies in Lichtaart (Kasterlee) overnamen, is de zaak failliet.
17x Kempense barbecuechefs winnen titel met gegrilde asperges24/05 05u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Het Kempense barbecueteam BBQ+ heeft zich in Hasselt voor de vierde keer in vijf jaar gekroond tot Belgisch kampioen barbecueën.
17x Boom Wageningen Universiteit twittert over gezondheid en weer24/05 02u30 - Nu.nl Wetenschap: Een populier van ruim dertig jaar oud twittert vanaf deze week over het weer en zijn gezondheid. De boom staat op de campus van Wageningen Universiteit.

Statistieken

Artikels:
36331
Gelezen:
29215
Aantal lezers nu:
79


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2017 Naar boven