maandag 17 juni 2019, week 25


U bent nu hier: Wetenschap | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 15u15
 

Gazet van Antwerpen: Wetenschap

Verbergen Tonen
17/06 15u00  Antwerp Giants overwegen tal van aanbiedingen, coach Moors hakt vandaag de knoop door Dennis Donkor (27) tekende een nieuw contract van twee jaar bij Telenet Giants Antwerp. Dave Dudzinski (27) staat dan weer dicht bij een contractverlenging bij de Giants. Voorzitter Roger Roels bevestigt ook dat àls coach Roel Moors de Antwerpse club straks verlaat, hij zal worden opgevolgd door een Belg. “Wij gaan zeker geen clown/comediant zoals Dario Gjergja (coach van Oostende, red) aantrekken”, geeft Roels mee.
17/06 15u00  Uitbater Carrefour Market stopt eind augustus De zelfstandige uitbater die de vestiging van Carrefour Market in de Legrellestraat in Berlaar openhoudt, stopt er eind augustus mee. Dat bevestigt de uitbater. Wat er met de winkel gaat gebeuren, is nog niet duidelijk.
17/06 15u00  Burgemeester van Dessel Kris Van Dijck (N-VA) wordt voorzitter van Vlaams Parlement De 55-jarige Kris Van Dijck (N-VA) zal dinsdag aangeduid worden als voorzitter van het Vlaams Parlement. Dat is maandag afgesproken tussen de verschillende fractieleiders van het Vlaams Parlement. Van Dijck, sinds 2007 burgemeester van Dessel, volgt zijn partijgenoot Jan Peumans op. De regeringsvorming zal uitmaken of Van Dijck de functie meer dan enkele maanden zal bekleden.
17/06 14u45  Brand aan gevel door dakwerken De brandweer is maandag uitgerukt naar de Wijngaardstraat in Wijnegem omdat daar een kleine brand was ontstaan tijdens dakwerken.
17/06 14u45  Succesvol duivenmelker (80) tweede keer in jaar slachtoffer dieven: “Vorig jaar stalen ze de helft, nu roofden ze hele duivenkot leeg” De tachtigjarige Henri Menten beleefde zaterdagochtend een akelig déjà vu-gevoel toen hij de duiventil achter zijn woning in Herselt binnenging. Voor de tweede keer in veertien maanden plunderden dieven zijn duivenhok.
17/06 14u15  Drie verdachten van drugshandel in de cel Twee mannen en een vrouw van 19 zijn vrijdag gearresteerd in Deurne nadat ze waren betrapt op drugshandel. Dat zegt de Antwerpse politie in een persbericht.
17/06 14u15  Even tijd doorbrengen in de natuur kan je gezondheid een boost geven Een nieuwe Britse studie heeft aangetoond dat wekelijks twee uurtjes doorbrengen in de natuur al een flinke boost kan geven aan je gezondheid, zowel mentaal als fysiek. Trek dus die wandelschoenen maar aan.
17/06 14u00  Voormalige gemeentehuizen met nieuwe bestemming: “Varendonk had kleinste gemeentehuis van België” Het voormalige gemeentehuis in Vorst-Laakdal wordt gerestaureerd en krijgt een nieuwe bestemming. De Kempen tellen heel wat voormalige gemeentehuizen die nu helemaal anders worden gebruikt. We lichten er een aantal uit.
17/06 14u00  Pikant detail uit verleden van Madonna blijkt verzonnen Begin de jaren negentig zou Madonna een romance gehad hebben met de Canadese singer-songwriter K.D. Lang. Zou, want daar blijkt niets van aan te zijn geweest, bevestigt die laatste in een interview met The Sunday Times.
17/06 13u45  Orel Mangala zit met gemengde gevoelens op EK U21: “Ben zelf tevreden, maar we winnen niet” De Belgische beloften verloren zondagavond tegen Polen (3-2) dan wel hun eerste wedstrijd op het EK U21, één man maakte indruk op het Belgische middenveld. Orel Mangala koppelde een sterk loopvermogen aan veel duelkracht en bracht de Belgen vroeg in de wedstrijd ook nog eens bijna op voorsprong met een vlammend schot op de paal. Tijdens zijn persbabbel gaf hij dan ook aan tevreden te zijn over zijn match. “Maar dat is niet belangrijk”, voegde hij er meteen aan toe. “Want het heeft niets opgebracht.”10 
17/06 13u45  Elias Cobbaut: “Had liever dat Italië-Spanje gelijk was geëindigd” “We kunnen Spanje kloppen.” Elias Cobbaut klinkt een dag na het ontgoochelende verlies tegen Polen (3-2) strijdvaardig. “Wanneer je drie matchen in negen dagen tijd speelt, moet je niet blijven mopperen.”10 
17/06 13u30  Schoolbus met 47 kleuters betrokken bij ongeval op Antwerpse Ring, Liefkenshoektunnel tolvrij Op de Antwerpse ring richting Nederland zijn maandagochtend omstreeks 10 uur vier voertuigen met elkaar in aanrijding gekomen ter hoogte van Borgerhout, net voor het knooppunt met de E313. Dat zegt de federale politie. Eén van de voertuigen was een schoolbus, maar er raakten geen kinderen gewond. De Liefkenshoektunnel is tijdelijk tolvrij richting Nederland om het fileleed enigszins in te perken.
17/06 13u30  BAS onderzoekt onpartijdigheid voorzitter matchfixingzaak na wrakingsverzoek fans KV Mechelen Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) heeft een college samengesteld dat zich moet buigen over het wrakingsverzoek tegen Herman Huygens, voorzitter van de drie arbiters die moeten oordelen over vermeende competitievervalsing in KV Mechelen/Waasland-Beveren van 11 maart 2018. Dat heeft het BAS zondagavond gemeld via zijn website.
17/06 13u00  DISCUSSIE. Kampt jouw kind met een gameverslaving? Is het nu Fortnite of is het de nieuwste FIFA: de gemiddelde Belgische jongere spendeert elf uur per week aan games. Dat blijkt uit een bevraging bij bijna duizend jongeren tussen 12 en 23. Ken jij iemand die met een gameverslaving kampt? Of is verslaving een te zwaar woord voor fanatiek gamen?10 
17/06 12u45  Speed pedelec botst frontaal op andere fietsers: man kritiek Een man van 59 uit Kasterlee verkeert in levensgevaar na een fietsongeval op de Scheldelaan in het Antwerpse havengebied. De man reed met zijn speed pedelec frontaal in op twee andere fietsers en kwam zwaar ten val.14 
Laatste update: vandaag om 15u00
Lees meer van Gazet van Antwerpen: Wetenschap >


De Standaard: Wetenschap

Verbergen Tonen
17/06 15u00  Rutten wil dat De Wever ‘klare wijn schenkt’ over gesprekken met Vlaams Belang Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten wil dat Vlaams formateur Bart De Wever (N-VA) ‘klare wijn schenkt’ over de gesprekken met Vlaams Belang. Ze reageert hiermee op het nieuws dat N-VA al inhoudelijke gesprekken voert met Vlaams Belang over de vorming van een Vlaamse regering.
17/06 14u45  Metallica verrast Brussel met Plastic Bertrand In het Koning Boudewijnstadion bracht Metallica zondagavond 'Ça plane pour moi' van Plastic Bertrand. De Amerikaanse band verraste vorige week in Amsterdam al met 'Bloed, zweet en tranen' van André Hazes.
17/06 14u30  FORMATIEBLOG. Kris van Dijck wordt voorzitter Vlaams Parlement Informateurs Johan Vande Lanotte en Didier Reynders werken verder aan hun federale opdracht. In Vlaanderen werkt Bart De Wever (N-VA) in alle stilte verder en begint hij aan een derde gespreksronde. De PS neemt in Wallonië het voortouw. In Brussel is er een akkoord: er komt een regering met Groen, SP.A en Open VLD aan Vlaamse kant, en PS, Ecolo en Défi aan Franstalige kant. Zeer tot ongenoegen van de MR.
17/06 14u15  Jeugdspelers leggen zelf wedstrijd stil wegens ruziënde ouders De voetballertjes van Malaga CF hebben zondag zelf hun wedstrijd stilgelegd omdat ze niet akkoord waren met het gedrag van de ouders in de tribune. Hun beslissing kon op veel applaus rekenen.
17/06 14u15  Als gamen geen spel meer is: ‘Soms raakt het evenwicht totaal zoek’ Onze jeugd speelt hoog spel, blijkt uit een onderzoek van de Onafhankelijke Ziekenfondsen. Een op de vijf Belgische jongeren gamet meer dan vijftien uur per week. Verslaafd is hij daarom niet, maar dat urenlang gamen vergroot wel het risico op problemen, fysiek én mentaal.10 
17/06 14u00  Iran wil meer uranium verrijken dan internationaal toegelaten Iran dreigt ermee binnenkort over een grotere voorraad aan lichtverrijkt uranium te beschikken dan volgens het nucleair akkoord van 2015 is toegelaten. Het land wil op die manier de Verenigde Staten zover krijgen sancties te verlichten. Gaat de VS daar niet op in, dan stapt Iran deels uit het nucleaire akkoord.
17/06 14u00  Vande Lanotte en Reynders, omdat er geen alternatief is De informatie-opdracht van Johan Vande Lanotte en Didier Reynders wordt ‘hoogstwaarschijnlijk’ verlengd. Er is geen alternatief zolang de regeringsvorming in Wallonië en Vlaanderen in mist gehuld blijft.
17/06 13u45  Orel Mangala zit met gemengde gevoelens op EK U21: “Ben zelf tevreden, maar we winnen niet” De Belgische beloften verloren zondagavond tegen Polen (3-2) dan wel hun eerste wedstrijd op het EK U21, één man maakte indruk op het Belgische middenveld. Orel Mangala koppelde een sterk loopvermogen aan veel duelkracht en bracht de Belgen vroeg in de wedstrijd ook nog eens bijna op voorsprong met een vlammend schot op de paal. Tijdens zijn persbabbel gaf hij dan ook aan tevreden te zijn over zijn match. “Maar dat is niet belangrijk”, voegde hij er meteen aan toe. “Want het heeft niets opgebracht.”
17/06 13u45  Amerikaanse sancties kosten Huawei 30 miljard dollar De Chinese telecomreus Huawei heeft de rekening gemaakt van de Amerikaanse sancties waar het bedrijf onder lijdt. De omzet zal de volgende twee jaar 30 miljard dollar (26,7 miljard euro) onder de verwachtingen liggen, aldus Huawei-topman Ren Zhengfei.
17/06 13u45  Australische politie verspreidt nieuwe beelden van vermiste Théo Hayez De politie van Byron Bay, in Australië, heeft nieuwe beelden vrijgegeven van een veiligheidscamera waarop de vermiste Théo Hayez gefilmd wordt terwijl hij alcohol koopt. De beelden zijn gemaakt op 31 mei, rond 19.45 uur. Op de beelden zijn de kleren die de jongen op de dag van zijn verdwijning droeg, duidelijk te zien.10 
17/06 13u30  Elias Cobbaut: “Had liever dat Italië-Spanje gelijk was geëindigd” “We kunnen Spanje kloppen.” Elias Cobbaut klinkt een dag na het ontgoochelende verlies tegen Polen (3-2) strijdvaardig. “Wanneer je drie matchen in negen dagen tijd speelt, moet je niet blijven mopperen.”
17/06 13u30  BAS onderzoekt onpartijdigheid voorzitter matchfixingzaak na wrakingsverzoek fans KV Mechelen Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) heeft een college samengesteld dat zich moet buigen over het wrakingsverzoek tegen Herman Huygens, voorzitter van de drie arbiters die moeten oordelen over vermeende competitievervalsing in KV Mechelen/Waasland-Beveren van 11 maart 2018. Dat heeft het BAS zondagavond gemeld via zijn website.
17/06 13u30  Financiële sector wil meer vrouwen aan de top Febelfin, de federatie van de financiële sector, en andere financiële spelers ondertekenen maandag een charter dat pleit voor meer genderdiversiteit in de financiële sector.
17/06 13u00  E17 na zes uur vrijgemaakt, nog steeds lange files Door twee ongevallen in Beervelde en Lokeren op de E17 is er al de hele dag verkeerschaos in de regio. De weg is op beide plekken opnieuw open, maar er staan nog lange files. Om 11 uur stond er 10 kilometer stilstaand verkeer. 'Blijf omrijden', zegt het Vlaams Verkeerscentrum.
17/06 12u45  FORMATIEBLOG. Bruno Tobback wil dat zijn partij herbront Informateurs Johan Vande Lanotte en Didier Reynders werken verder aan hun federale opdracht. In Vlaanderen werkt Bart De Wever (N-VA) in alle stilte verder en begint hij aan een derde gespreksronde. De PS neemt in Wallonië het voortouw. In Brussel is er een akkoord: er komt een regering met Groen, SP.A en Open VLD aan Vlaamse kant, en PS, Ecolo en Défi aan Franstalige kant. Zeer tot ongenoegen van de MR.12 
Laatste update: vandaag om 15u00
Lees meer van De Standaard: Wetenschap >

Het Laatste Nieuws: Wetenschap

Verbergen Tonen
17/06 12u00  Wetenschappers met de handen in het haar: al meer dan 260 dode dolfijnen aan de Golfkust Sinds 1 februari zijn aan de Golfkust maar liefst 279 dolfijnen aangespoeld, 98 procent heeft dat niet overleefd. En dat is niet normaal. Het...14 
17/06 07u30  Vandaag en morgen heerlijk zomerweer met temperaturen tot 27 graden We starten de week met droog, zonnig en vrij warm weer met in de loop van de dag vorming van stapelwolken. De maxima liggen tussen 21 graden aan...15 
17/06 07u15  Mooi begin van de week: droog, zonnig en warm weer in het verschiet We starten de week met droog, zonnig en vrij warm weer met in de loop van de dag vorming van stapelwolken. De maxima liggen tussen 21 graden aan...34 
16/06 14u00  Enorme ravage en één dode bij zwaar onweer in Franse Auvergne-Rhône-Alpes De ravage na de zware onweders van zaterdag in de regio Franse Auvergne-Rhône-Alpes is enorm. “Dit is een catastrofe. Ik heb dit nog zelden of...
16/06 11u15  Namibië moet 1.000 wilde dieren verkopen door extreme droogte De aanhoudende droogte in Namibië heeft het land gedwongen om maar liefst 1.000 wilde dieren, waaronder olifanten en giraffen, te veilen. Op die...
16/06 09u15  Namibië verkoopt 1.000 wilde dieren uit nationale parken door extreme droogte De aanhoudende droogte in Namibië heeft het land gedwongen om maar liefst 1.000 wilde dieren, waaronder olifanten en giraffen, te veilen. Op die...
16/06 08u00  Oude medicijnen worden opnieuw gebruikt: superpil aspirine kan mogelijk darmkanker bestrijden Aspirine om hart- en vaatziekten te voorkomen, antidepressiva om beter te slapen, vitamine B6 tegen epilepsie en cholesterolremmers als behandeling...
16/06 00u15  Toeriste sterft op meer van Genève tijdens zwaar onweer in Zwitserland Een toeriste, wier nationaliteit nog niet is bekendgemaakt, is vandaag in de late namiddag overleden op het meer van Genève in Zwitserland. Het...
16/06 00u00  Duitse vrouw omgekomen bij zware onweders in Franse Haute-Savoie Zware onweders hebben vandaag in het Franse departement Haute-Savoie één dode geëist en zware schade veroorzaakt in het departement Drôme. De...
15/06 22u45  Toerist omgekomen bij zware onweders in Franse Haute-Savoie Zware onweders hebben vandaag in het Franse departement Haute-Savoie één dode geëist en zware schade veroorzaakt in het departement Drôme. De...
15/06 18u00  29 racepaarden dood in Californië: “Genoeg is genoeg!” Sinds de start van het paardenraceseizoen in december zijn op de bekende renbaan van het Santa Anita Park in Californië al 29 paarden gestorven. De...
15/06 18u00  In Groenland smolt deze week 2 miljard ton ijs op 1 dag: “Op weg naar nieuw recordjaar” Nooit eerder sinds het begin van de waarnemingen door weersatellieten (in 1979) was er midden juni zo weinig ijs in het noordpoolgebied. Met...
15/06 17u00  Alligator met groot keukenmes in zijn kop beroert Texas Toen Erin Weaver deze week een wandelingetje maakte aan een meer in Sugar Land, Texas, viel haar mond open. Wat zwom daar nu? Een alligator met…...
15/06 11u45  Olifanten vertrappelen twee mensen in Botswana In Botswana hebben olifanten de afgelopen week twee mensen vertrappeld. Dat maakte het ministerie van Milieu bekend.
14/06 20u30  KMI waarschuwt: vannacht ‘code geel’ voor intense buien en wateroverlast Het KMI waarschuwt voor intense regenbuien die komende nacht over ons land trekken. Op sommige plaatsen kunnen grote hoeveelheden neerslag vallen...
Laatste update: vandaag om 12u00
Lees meer van Het Laatste Nieuws: Wetenschap >

NRC.nl: Wetenschap

Verbergen Tonen
17/06 15u15  Raad van State: maak haast met hervorming eurozone Volgens de Raad van State blijft de eurozone kwetsbaar, zo schrijft het maandagmiddag in een advies aan de Tweede Kamer. Flink hervormen moet, „bij voorkeur vóór de volgende crisis”.
17/06 15u15  Een week voor de zitting bekennen ze alsnog de plofkraak Wie: Amin en MohamedKwestie: plofkraakWaar: rechtbank Den Haag
17/06 14u30  Geen extra veiligheidsmaatregelen voor Nederlandse schepen in Golf van Oman Na de aanvallen op twee olietankers in de Golf van Oman, waren er zorgen ontstaan bij Nederlandse zeevaarders.
17/06 14u15  Shell krijgt boete van 2,5 miljoen euro voor explosie Moerdijk Twee mensen raakten gewond bij de explosie op een complex van Shell in Moerdijk in 2014. Het had nog erger kunnen aflopen, stelt de rechter nu.
17/06 13u45  Xi nog deze week naar Noord-Korea voor ontmoeting met Kim Jong-un Het is de eerste keer in veertien jaar dat een Chinese president een staatsbezoek aan Noord-Korea brengt.
17/06 13u00  De opblaaspop als tiener-schrikbeeld Een jaar lang werkte de Chileense regisseur Marco Layera met meiden van 13 tot 17 jaar. Het resultaat is een harde voorstelling, als een wanhoopskreet uit een misogyne maatschappij.
17/06 12u45  Minister neemt islamitische hogeschool in Rotterdam bevoegdheid af De Europe Islamic University of Applied Sciences (EIUAS) mag zich geen hogeschool meer noemen. Op financieel en bestuurlijk vlak schiet de instelling tekort.12 
17/06 12u16  Massaal de straat op – ook na concessie Het zaterdag aangekondigde uitstel van de omstreden uitleveringswet aan China betekent geen afstel. Beijing wil niet de indruk wekken dat demonstreren werkt.
17/06 12u16  Oostenrijkse ex-vicekanselier Strache ondanks voorkeurstemmen toch niet naar Brussel De Oostenrijkse ex-vicekanselier Heinz-Christian Strache gaat namens zijn partij FPÖ toch niet naar Brussel. Dat maakte hij maandag bekend.
17/06 12u00  Jon Hermans-Vloedbeld nieuwe informateur Zuid-Holland Ze volgt Hans Wiegel op als informateur. FvD werd bij de Provinciale Statenverkiezingen de grootste, maar het lukte de partij niet om een meerderheid te vinden.
17/06 12u00  Zeker dertig doden bij aanslagen Nigeria In Noordoost-Nigeria bliezen drie Boko Haram-terroristen zich op bij een gebouw waar een menigte zich had verzameld om naar een wedstrijd in de Africa Cup te kijken.
17/06 11u30  P!nk is stoer, acrobatisch en niet om aan te horen Als een volleerd circusartiest maakte de Amerikaanse popzangeres haar buitelingen door het hele stadion. De muziek was het ondergeschoven kind.
17/06 11u30  Het pensioenakkoord is een belangrijke overwinning voor kabinet en poldermodel De achterban van FNV en CNV stemde met ruime meerderheid voor het pensioenakkoord. Het kabinet kan nu de details gaan uitwerken.
17/06 11u15  Huawei verwacht 30 miljard dollar minder omzet door Amerikaanse sancties Huawei’s omzet valt dit jaar iets lager uit dan in 2018. Eerder dacht het bedrijf nog flink te gaan groeien.
17/06 10u45  ‘Iran komt uranium-afspraken niet na, nucleaire deal in gevaar’ Dat stelt een woordvoerder van het Iraanse atoomagentschap maandag. Iran heeft de productie van uranium verhoogd omdat het land wil dat de VS hun sancties verlichten.
Laatste update: vandaag om 15u15
Lees meer van NRC.nl: Wetenschap >

GezondheidsNet

Verbergen Tonen
14/06 10u15  Zorgen om 'reuzenteek' vlakbij Nederlandse grens In Duitsland zijn zeker zes zogeheten hyalomma-teken gevonden. Deze teken zijn drie keer zo groot als 'normale teken' en kunnen mensen van tientallen meters afstand ruiken en volgen.
14/06 10u15  Ambulances steeds vaker doorverwezen naar ander ziekenhuis In 2018 hebben de spoedafdelingen van ziekenhuizen in Noord-Holland en Flevoland veel vaker ambulances doorverwezen naar een ander ziekenhuis, omdat het te druk was. NRC concludeert uit eigen onderzoek dat ziekenhuizen in 2018 twee keer zo vaak een ‘stop’ hadden ingesteld als drie jaar eerder.
14/06 00u00  Ondervoeding bij ouderen niet altijd herkend Ondervoeding is een veelvoorkomend probleem bij ouderen. Van alle thuiswonende 65-plussers is vijf tot tien procent ondervoed, maar zelfs voor zorgprofessionals is het lastig om dit te herkennen. Zij zijn hiervoor namelijk niet altijd goed geschoold. Dit blijkt uit een studie door onderzoekers uit zeven Europese landen.
14/06 00u00  Het drinken van veel koffie is niet zo slecht als werd gedacht Het drinken van 25 kopjes koffie per dag zou niet voor een verhoogd risico op hartproblemen zorgen. De kans op een hartaanval of beroerte blijkt even groot te zijn voor iemand die veel koffie drinkt als iemand die één kop per dag drinkt. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van de Queen Mary Universiteit van Londen (QMUL).
14/06 00u00  WHO erkent burn-out officieel als ziekte Een burn-out is nu officieel erkend als een zelfstandige beroepsziekte. Hiermee is burn-out als ziekte toegevoegd aan een lijst van ziekten, symptomen en oorzaken. Dit maakte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bekend.
13/06 15u00  Experiment met no cure, no pay voor dure medicijnen Oncologen, medicijnproducenten en zorgverzekeraars gaan experimenteren met een nieuw no cure no pay-model voor kankermedicijnen. De medicijnen worden daarbij alleen vergoed als ze na zestien weken aanslaan. Dit meldt het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis in de Volkskrant.
13/06 00u00  Sterke drank krijgt energielabel De komende jaren komt er informatie op flessen sterke drank te staan over hoeveel calorieën erin zitten. Daarnaast komt er informatie over de ingrediënten op het etiket te staan. Dit hebben Europese drankfabrikanten afgesproken.
13/06 00u00  Bijna een op de vijf mensen meer dan één tekenbeet Bijna een op de vijf mensen heeft twee of meerdere tekenbeten tegelijk. Het Rijksinstituut en Milieu (RIVM) adviseert om door te zoeken naar andere tekenbeten als je gebeten bent door een teek. Uit een inventarisatie van Tekenrader.nl is gebleken dat veel mensen meer dan één beet tegelijk oplopen.
13/06 00u00  Het WKOF waarschuwt: Gerson-dieet is gevaarlijk Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds waarschuwt dat het Gerson-dieet gevaarlijk is. Deze waarschuwing geeft het fonds naar aanleiding van de nieuwe documentaire 'The Food Cure' die dinsdag in Het Ketelhuis in Amsterdam te zien zal zijn.
13/06 00u00  Gen ontdekt dat risico op dementie verlaagt Er is een gen ontdekt dat het risico op dementie verlaagt en de kans op een langer leven lijkt te verhogen. De ontdekking kan een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van een behandeling tegen dementie. Dit blijkt uit onderzoek van Amsterdam UMC.
12/06 15u45  Groot onderzoek naar infectieziekten verspreid door muggen Er komt een groot onderzoek naar infectieziekten, zoals knokkelkoorts en hersenvliesontsteking, die veroorzaakt worden door muggen en andere insecten in Nederland. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft hiervoor negen miljoen euro beschikbaar gesteld. Dit meldt de NOS.
12/06 00u00  RIVM waarschuwt voor gezondheidsrisico’s van overstromingswater Mensen moeten zich bewuster worden van de gezondheidsrisico's die veroorzaakt kunnen worden door overstromingswater. Dat zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
12/06 00u00  Driekwart van de Nederlanders wil een actief rookvrij beleid De meerderheid van de Nederlanders wil een actief rookvrij beleid. 80 procent van de ondervraagden vindt dat de overheid maatregelen moet nemen om te voorkomen dat jongeren beginnen met roken. Dat blijkt uit onderzoek van KWF Kankerbestrijding, uitgevoerd door onderzoeksbureau Kantar.
11/06 13u45  Onderzoek naar combinatie mediwiet en zware pijnstiller Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat onderzoeken of patiënten met chronische pijn in spieren en bindweefsel baat hebben bij een combinatie van medicinale cannabis en zware pijnstillers. Hierdoor kunnen deze mensen in de toekomst - bij succesvolle resultaten - minder verslavende middelen als oxycodon gebruiken. Dit meldt het Algemeen Dagblad.
Laatste update: vrijdag 14 juni 2019, 10u15

Scientias

Verbergen Tonen
17/06 15u00  Wetenschappers zetten CO2 met doeltreffende katalysator om in koolmonoxide Dit brengt koolstofneutrale brandstoffen een stap dichterbij. Koolstofdioxide (CO2) komt vrij wanneer fossiele brandstoffen worden verbrand en komt zo in de atmosfeer terecht. En op dit moment loopt de concentratie CO2 in de atmosfeer hoog op. Wetenschappers zoeken dan ook naar manieren om die CO2 op te vangen en te recyclen. En het is onderzoekers […] Het bericht Wetenschappers zetten CO2 met doeltreffende katalysator om in koolmonoxide verscheen eerst op Scientias.nl.
17/06 12u16  Kunstmatige intelligentie gaat nu ook op jacht naar zwaartekrachtsgolven Gehoopt wordt dat zelflerende machines de kosmische explosies waar deze bij ontstaan, gaan opsporen. De inzet van kunstmatige intelligentie wordt steeds belangrijker. Denk bijvoorbeeld aan virtuele assistenten in je mobieltje of zoekmachines op internet. Ook wetenschappers en zelfs dokters vertrouwen tegenwoordig steeds vaker op supercomputers. En nu zijn onderzoekers van plan om zelflerende machines ook […] Het bericht Kunstmatige intelligentie gaat nu ook op jacht naar zwaartekrachtsgolven verscheen eerst op Scientias.nl.
17/06 09u30  India stuurt volgende maand een lander naar de maan Wordt India het vierde land dat succesvol op onze natuurlijke satelliet gaat landen? India heeft de start van hun volgende maanmissie bekend gemaakt. Chandrayaan-2 zoals de naam de missie luidt, zal tussen 9 en 16 juli gelanceerd worden en vervolgens in ongeveer twee maanden tijd afreizen naar zuidpool van onze natuurlijke satelliet. Verwacht wordt dat […] Het bericht India stuurt volgende maand een lander naar de maan verscheen eerst op Scientias.nl.
16/06 15u30  De grote vraag na Tsjernobyl: heeft kernenergie nog een toekomst? Drieëndertig jaar na de kernramp van Tsjernobyl buigen we ons over een belangrijke vraag: is er in de toekomst wel plek voor kerncentrales? Het Scientias.nl-archief zit vol met ‘pareltjes’: artikelen waar we trots op zijn, die een interessante discussie hebben losgemaakt of waarin mensen aan het woord komen met een vernieuwende en verrassende kijk op […] Het bericht De grote vraag na Tsjernobyl: heeft kernenergie nog een toekomst? verscheen eerst op Scientias.nl.
15/06 09u15  GW170817: nagloed van een kosmische samensmelting De zwaartekrachtgolven afkomstig van samensmeltende neutronensterren blijven de gemoederen bezighouden. Want wat is er van deze neutronensterren geworden? Dit artikel is oorspronkelijk verschenen in het onlangs geheel vernieuwde blad ZENIT, waarin je elke maand alles kunt lezen over sterrenkunde, weerkunde en ruimteonderzoek. Bijna twee jaar zijn verstreken sinds de ontdekking van GW170817. Het was de […] Het bericht GW170817: nagloed van een kosmische samensmelting verscheen eerst op Scientias.nl.
14/06 16u00  Dit reptiel koos na zijn geboorte gelijk het luchtruim Het is iets wat geen enkele – nog levende of reeds uitgestorven – gewervelde hem, voor zover wij weten, na kan doen. De pterosaurus was een vliegend reptiel dat zij-aan-zij met de dinosaurussen leefde. Het moet een indrukwekkend gezicht geweest zijn: machtige reptielen die met hun grote vleugels over de koppen van enorme dinosaurussen zweefden. […] Het bericht Dit reptiel koos na zijn geboorte gelijk het luchtruim verscheen eerst op Scientias.nl.
14/06 14u15  Doen SpaceX’ Starlink satellieten meer kwaad dan goed? Astronomen maken zich grote zorgen over de vervuiling die dit soort satellietconstellaties veroorzaken. Eind mei schoot SpaceX zestig internetsatellieten het luchtruim in. En dat was slechts het begin. Zo is het bedrijf van Elon Musk van plan om dit jaar nog zes Starlink-lanceringen uit te voeren. Het betekent dat er over een jaar zo’n 720 […] Het bericht Doen SpaceX’ Starlink satellieten meer kwaad dan goed? verscheen eerst op Scientias.nl.
14/06 10u15  Wat had Leonardo Da Vinci met Nederland en België? Deze week buigen wetenschappers en belangstellenden zich tijdens een internationaal symposium in Utrecht en Leiden over het nalatenschap van Da Vinci. Wij blikken alvast vooruit met letterkundige Emma Grootveld. Het is dit jaar precies 500 jaar geleden dat Leonardo Da Vinci overleed. Hoewel de man een half millennium geleden leefde, kennen velen anno 2019 zijn […] Het bericht Wat had Leonardo Da Vinci met Nederland en België? verscheen eerst op Scientias.nl.
14/06 08u45  Chinezen omarmden wiet 2500 jaar geleden al In wierookbranders hebben onderzoekers resten van cannabis ontdekt die vrij overtuigend suggereren dat Chinezen 2500 jaar geleden al high werden van wiet. Vandaag de dag associëren we de term cannabis voornamelijk met drugs. Maar duizenden jaren geleden werd de plant in Oost-Azië voornamelijk verbouwd als vezelgewas: van de vezels van de plant kon onder meer […] Het bericht Chinezen omarmden wiet 2500 jaar geleden al verscheen eerst op Scientias.nl.
13/06 18u45  Binnenkort naar de maan? Het ruimteweer is ons in ieder geval gunstig gestemd De zonneactiviteit is in de laatste 200 jaar nog niet zo laag geweest. De laatste astronauten van de Apollo-missies hadden geluk. En niet alleen omdat ze waren uitgekozen om naar de maan te vliegen. Precies tussen Apollo 16 en Apollo 17 in, vond er een zonnestorm plaats waarbij er gevaarlijke geladen deeltjes werden uitgestraald. Op […] Het bericht Binnenkort naar de maan? Het ruimteweer is ons in ieder geval gunstig gestemd verscheen eerst op Scientias.nl.
13/06 14u15  Eerste meercellige dieren ontstonden heel anders dan gedacht Nieuw onderzoek zet alles wat we dachten te weten over de prille evolutie van complexe levensvormen – zoals wijzelf – op zijn kop. In eerste instantie waren de levensvormen op aarde eencellig. Pas later ontstonden complexere, meercellige levensvormen. Aangenomen wordt dat deze allemaal afstammen van een eencellige voorouder die lijkt op een cel die we […] Het bericht Eerste meercellige dieren ontstonden heel anders dan gedacht verscheen eerst op Scientias.nl.
13/06 11u00  Een toename van het eten van rood vlees verhoogt het risico op overlijden Eet je vaker rood vlees, dan is de kans dat je eerder sterft groter. En visa versa. Onderzoekers komen tot deze conclusie nadat ze tienduizenden mensen van middelbare leeftijd voor acht jaar volgden. In totaal deden er 53.553 vrouwen mee aan het onderzoek en 27.916 mannen. De deelnemers moesten om de vier jaar een vragenlijst […] Het bericht Een toename van het eten van rood vlees verhoogt het risico op overlijden verscheen eerst op Scientias.nl.
13/06 08u45  Dit koraal beschikt over het grootste mitochondriale genoom dat we ooit hebben gezien Het dier heeft 80.923 basenparen, vergeleken met 16.569 basenparen van de mens. Onderzoekers hebben zich gebogen over het mitochondriale genoom van de kokeranemoon Isarachnanthus nocturnus, een Cerianthariasoort. Het anemoonachtige koraal leeft in de Atlantische Oceaan en kun je vinden langs de kust van Patagonië tot aan de oostkust van de Verenigde Staten. De I. Nocturnus […] Het bericht Dit koraal beschikt over het grootste mitochondriale genoom dat we ooit hebben gezien verscheen eerst op Scientias.nl.
12/06 18u30  Tegen het einde van de eeuw is 17 procent van al het zeeleven mogelijk verdwenen Vooral grotere vissen en zeezoogdieren zullen de dupe worden. Onderzoekers hebben in kaart gebracht wat er staat te gebeuren met al het zeeleven – zoals vissen, ongewervelde dieren en zoogdieren – als we niets doen om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. En het ziet er niet al te best uit. Zo blijkt dat […] Het bericht Tegen het einde van de eeuw is 17 procent van al het zeeleven mogelijk verdwenen verscheen eerst op Scientias.nl.
12/06 14u15  Ook onze zon kan super-zonnevlammen voortbrengen Deze zonnevlammen vormen een bedreiging voor astronauten én het moderne leven op aarde. In de afgelopen jaren hebben onderzoekers met enige regelmaat super-zonnevlammen gedetecteerd op andere sterren. Al deze super-zonnevlammen ontstonden echter op jonge, zeer actieve sterren. Aangenomen werd dan ook dat ze alleen daar konden ontstaan. Maar een nieuw onderzoek – verschenen in het […] Het bericht Ook onze zon kan super-zonnevlammen voortbrengen verscheen eerst op Scientias.nl.
Laatste update: vandaag om 15u00
Lees meer van Scientias >

Nu.nl Wetenschap

Verbergen Tonen
17/06 00u00  Fossiel van zwaarste soort elasmosaurus ontdekt nabij Antarctica Wetenschappers hebben op het Seymour-eiland nabij Antarctica een fossiel gevonden van een van de mogelijk zwaarste in de zee levende dinosaurussen uit de krijttijd (145 tot 66 miljoen jaar geleden). Het zou gaan om een 'nieuwe' soort elasmosaurus die bijna 15.000 kilo woog en ongeveer 12 meter lang was, meldt National Geographic.24 
16/06 00u00  Waarom we emoties van onze huisdieren verkeerd inschatten Baasjes denken dat hun huisdier alles snapt. Maar beseft een hond wel echt dat hij stout is als hij de stoel stuk bijt? Er zijn goede redenen om aan te nemen dat Fikkie van niets weet. En dat geldt ook voor Minoes.
16/06 00u00  Eerste helikopter voor Mars gaat laatste testfase in De Mars-helikopter van ruimtevaartorganisatie NASA is afgelopen week de laatste testfase ingegaan. Daarmee is NASA een stap dichterbij om het allereerste voertuig van dit soort naar de rode planeet te sturen. Volgend jaar moet het meereizen met de Mars 2020-rover.
16/06 00u00  Kost handel in archeologische schatvondsten kennis? Lopend over een Zuid-Nederlandse akker, door weer en wind kan een schatzoeker zomaar tientallen Keltische munten vinden. Is het een prehistorisch offer aan voorouders of een god? Of heeft iemand zijn meest waardevolle bezittingen begraven in een periode van gevaar? Tijdens een oorlog bijvoorbeeld.
14/06 18u30  NUcheckt: Alleen gloeiend hete thee verhoogt mogelijk kans op kanker NU.nl checkt dagelijks berichten op betrouwbaarheid. Bewering: 'Hete thee drinken verhoogt de kans op slokdarmkanker.'
14/06 18u00  NUcheckt: Alleen gloeiend hete thee is waarschijnlijk kankerverwekkend NU.nl checkt dagelijks berichten op betrouwbaarheid. Bewering: 'Hete thee drinken vergroot de kans op slokdarmkanker.'
14/06 17u45  Veertig soorten kaas of honderden dates: Zo ga je om met keuzestress We worden overstelpt met keuzes. In de supermarkt liggen 42 soorten kaas. Dankzij handige websites zie je in één klap alle koophuizen in heel Nederland. Via datingapps kun je honderden potentiële geliefden bekijken. Hoe meer keuzes, hoe meer vrijheid. Maar is het wel fijn als je zo veel opties krijgt? Gaan we ten onder aan keuzestress?
14/06 17u45  Nieuwe studie suggereert dat we wel degelijk op een bepaald type vallen Veel mensen besluiten na een break-up dat ze een toekomst met iemand willen die qua persoonlijkheid het tegenovergestelde is van hun ex. Een nieuwe studie suggereert echter dat mensen toch vaak weer dezelfde soort partners kiezen. Hieruit kan blijken dat we toch een bepaald type hebben waar we ons tot aangetrokken voelen.
14/06 17u45  Ook 'onze' zon in staat tot superzonnestormen Astronomen die de randen van het melkwegstelsel onderzoeken hebben de laatste jaren een aantal enorme zonnestormen waargenomen van andere sterren dan de zon. Uit onderzoek blijkt dat ook 'onze' zon tot dit soort stormen in staat is.
13/06 21u00  India wil eigen ruimtestation na bemande ruimtereis in 2022 India is van plan om zijn eigen ruimtestation in een baan om de aarde te brengen. Het ruimtevaartuig moet de volgende stap worden nadat het Aziatische land zijn eerste bemande ruimtereis heeft afgerond, maakt de Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO donderdag bekend.
11/06 10u15  'Honderden plantensoorten uitgestorven door toedoen van de mens' 571 plantensoorten in het wild zijn in de afgelopen 250 jaar uitgestorven door toedoen van de mens, blijkt dinsdag uit een onderzoek van de Royal Botanic Gardens en de universiteit van Stockholm.
11/06 10u00  'Bijna zeshonderd plantensoorten uitgestorven door toedoen van mens' In de afgelopen 250 jaar zijn bijna zeshonderd plantensoorten in het wild uitgestorven door toedoen van de mens. Dit blijkt uit een nieuwe studie van de Britse Botanische Tuinen en de universiteit van Stockholm.
10/06 00u00  Analyseert kunstmatige intelligentie straks nieuw ontdekte planeten? Kunstmatige intelligentie is trainbaar om razendsnel de atmosfeer van exoplaneten te analyseren. Dat is nodig, want er worden steeds meer planeten ontdekt die om een andere ster dan onze zon draaien. Inmiddels staat de teller op meer dan vierduizend.
10/06 00u00  'Genetisch gemodificeerde schimmel doodt 99 procent van malariamuggen' Een schimmel die genetisch is gemodificeerd om spinnengif aan te maken, kan snel enorme aantallen malariamuggen doden, blijkt uit onderzoek. Tijdens proeven wisten onderzoekers 99 procent van muggenpopulaties binnen 45 dagen te doden, blijkt uit de onderzoeksresultaten, die zijn gepubliceerd in Science.
10/06 00u00  NUcheckt: Zwaar bewerkt voedsel niet per definitie ongezond, maar vaak wel NU.nl checkt dagelijks berichten op betrouwbaarheid. Bewering: 'Zwaar bewerkt voedsel zorgt ervoor dat je meer gaat eten.'
Laatste update: vandaag om 0u00
Lees meer van Nu.nl Wetenschap >Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

34x Mooi begin van de week: droog, zonnig en warm weer in het verschiet17/06 07u15 - Het Laatste Nieuws: Wetenschap: We starten de week met droog, zonnig en vrij warm weer met in de loop van de dag vorming van stapelwolken. De maxima liggen tussen 21 graden aan...
24x Fossiel van zwaarste soort elasmosaurus ontdekt nabij Antarctica17/06 00u00 - Nu.nl Wetenschap: Wetenschappers hebben op het Seymour-eiland nabij Antarctica een fossiel gevonden van een van de mogelijk zwaarste in de zee levende dinosaurussen uit de krijttijd (145 tot 66 miljoen jaar geleden). Het zou gaan om een 'nieuwe' soort elasmosaurus die bijna 15.000 kilo woog en ongeveer 12 meter lang was, meldt National Geographic.
21x Kortrijk gaststad voor Warmste Week17/06 07u15 - De Standaard: Wetenschap: De Warmste Week van Studio Brussel strijkt eind dit jaar neer in Kortrijk.
20x Dronken fietser rijdt tegen geparkeerde auto, drie automobilisten hebben geen rijbewijs17/06 11u00 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: De politie heeft tijdens de weekendcontroles 34 bestuurders betrapt op dronken rijden. Opmerkelijk is dat bij de 1.077 gecontroleerde bestuurders er zelfs drie bij waren die helemaal geen rijbewijs hebben. Ook een dronken fietser liep tegen de lamp.
19x Bestuurder maait blinde man bijna van het voetpad en stapt uit om klappen uit te delen17/06 11u00 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Een ongezien geval van verkeersagressie in de straten van Parijs. Een blinde man en zijn begeleider willen een zebrapad oversteken. Een zwarte audi snijdt hen brutaal de pas af en maait hen haar zo na van de weg. De blinde man tikt met zijn stok tegen de auto. De woedende chauffeur van de wagen stapt uit en valt de begeleider van de blinde aan.
19x Politie pakt met hulp ANPR-camera’s Roemeense gauwdieven op17/06 11u00 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: De politie Mechelen-Willebroek kreeg donderdagnamiddag in de Dendermondsesteenweg een auto met Roemeense nummerplaten in het vizier. De twee inzittenden worden verdacht van een gauwdiefstal die zich enkele dagen voordien heeft voorgedaan in Willebroek.
15x Vandaag en morgen heerlijk zomerweer met temperaturen tot 27 graden17/06 07u30 - Het Laatste Nieuws: Wetenschap: We starten de week met droog, zonnig en vrij warm weer met in de loop van de dag vorming van stapelwolken. De maxima liggen tussen 21 graden aan...
14x Speed pedelec botst frontaal op andere fietsers: man kritiek17/06 12u45 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Een man van 59 uit Kasterlee verkeert in levensgevaar na een fietsongeval op de Scheldelaan in het Antwerpse havengebied. De man reed met zijn speed pedelec frontaal in op twee andere fietsers en kwam zwaar ten val.
14x Wetenschappers met de handen in het haar: al meer dan 260 dode dolfijnen aan de Golfkust17/06 12u00 - Het Laatste Nieuws: Wetenschap: Sinds 1 februari zijn aan de Golfkust maar liefst 279 dolfijnen aangespoeld, 98 procent heeft dat niet overleefd. En dat is niet normaal. Het...
13x Boeing geeft nieuw veiligheidsprobleem met Dreamliner toe17/06 12u45 - De Standaard: Wetenschap: Na klachten van verschillende piloten heeft de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing in The Guardian toegeven dat het blussysteem van de motoren in sommige Boeing 787 Dreamliners niet werkt. Het is het zoveelste probleem met het vliegtuigtype.

Statistieken

Artikels:
31267
Gelezen:
27059
Aantal lezers nu:
64


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven