maandag 14 oktober 2019, week 42


U bent nu hier: Wetenschap | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 20u30
 

Gazet van Antwerpen: Wetenschap

Verbergen Tonen
14/10 20u30  Haai verorbert haai in Zoo van Antwerpen: “Soms neemt het instinct van zo’n roofdier het over” Op Twitter is een filmpje verspreid van een zwartpuntrifhaai die een zebrastierkophaai verorbert in de Antwerpse Zoo. “Dit is een zeer ongelukkig en spijtig voorval”, reageert Zoo-woordvoerder Ilse Segers. “Gelukkig gebeurt dit bijna nooit.”
14/10 20u15  Ellenlange files op brug van Massenhoven: “De verkeerslichten staan uit veiligheidsoverweging zo afgesteld” Zowel zaterdag als zondag stonden er ellenlange files op de N14 tussen Zandhoven en Massenhoven. Volgens weggebruikers zijn de verkeerslichten op de brug van Massenhoven slecht afgesteld. Het Agentschap Wegen en Verkeer verdedigt die afstelling.
14/10 20u15  Vragenlijst UZA verkleint risico op burn-out bij personeel Het UZA is begonnen met een website waarop werknemers terechtkunnen als ze zich zorgen maken over hun veerkracht. Op de site staan twee wetenschappelijk onderbouwde vragenlijsten die aangeven hoe het gesteld is met hun risico op een burn-out. De werknemers krijgen er tips op maat bij plus enkele leerrijke getuigenissen.
14/10 20u15  PSG moet Neymar missen tegen Club Brugge Paris Saint-Germain zal Neymar ongeveer een maand moeten missen. Dat deelde de Franse kampioen maandag mee. De Braziliaanse superster mist zo de verplaatsing naar Club Brugge op de derde speeldag in groep A van de Champions League (22 oktober).
14/10 20u00  “Weinig merken, maar gespecialiseerd in grote maten” Overleven is specialiseren. Dat wist Edith Van Grieken al in 1996, toen ze samen met haar zus de lingeriewinkel van moeder overnam en de kaart trok van de grote maten. Vandaag bestaat Marie-Thérèse bijna vijftig jaar en krijgt de grote zaak in het kleine Poederlee klanten over de vloer van Brussel tot Nederland.
14/10 20u00  VIDEO. Overlast of verzuring aan feestzaal in Tielrode? Gemeente moet situatie ontzenuwen Enkele buurtbewoners van een feestzaal in Tielrode, deelgemeente van Temse, zijn naar de politie gestapt omdat ze de overlast van de feestzaal beu zijn. Vooral tijdens de weekends is het er druk. Volgens de eigenaars van de feestzaal is er helemaal geen overlast.
14/10 20u00  Deze winkeliers overleven wél in tijden van internet (en daar hebben ze zo hun eigen strategie voor) Volgens onderzoeksbureau Locatus tellen Vlaanderen en Brussel in tien jaar tijd liefst tienduizend winkels minder. De grote verantwoordelijke is het internet, want steeds meer mensen kopen online. En dus daalt het aantal toevallige voorbijgangers dat alsnog even binnen springt om deze of gene impulsaankoop af te rekenen. En daarmee het aantal winkels. Diepe droefenis in retailland, maar toch overleven er nog zelfstandigen. Grote (lederwarenwinkel Lenaerts in Mechelen), kleine (lingeriewinkel Marie-Thérèse in Poederlee) en wel heel kleine (’t Pantoffeltje in Antwerpen, op vijftig meter van de mastodonten op de Meir).
14/10 20u00  Andy Murray voor het eerst op European Open in Antwerpen: “Belangrijkste is dat dit toernooi niet ver van mijn thuis is” De Schot Andy Murray neemt voor het eerst deel aan de European Open, het ATP-toernooi dat deze week doorgaat in de Antwerpse Lotto Arena. “Omwille van verschillende redenen treed ik aan in Antwerpen. De belangrijkste is dat het toernooi niet ver van mijn thuis plaatsvindt, mijn vrouw staat op het punt te bevallen”, verklaarde de voormalige nummer één van de wereld, die een wildcard kreeg.
14/10 20u00  Red Panthers verslaan Zuid-Korea in voorbereiding op olympisch kwalificatietoernooi In een vriendschappelijke hockeywedstrijd hebben de Red Panthers (FIH-12) maandag in het Ierse Dublin met 2-0 (rust 1-0) gewonnen van Zuid-Korea (FIH-11). Pauline Leclef (14e) en Ambre Ballenghien (50e) scoorden.
14/10 20u00  Tom-Jelte Slagter vervolgt loopbaan bij B&B Hotels-Vital Concept Tom-Jelte Slagter vervolgt zijn loopbaan bij de Franse wielerploeg B&B Hotels-Vital Concept. De 30-jarige Nederlander, die voor een jaar heeft getekend, reed de afgelopen jaren voor Dimension Data. Hij wordt bij zijn nieuwe procontinentale ploeg teamgenoot van Kris Boeckmans, Jonas Vangenechten en Bert De Backer.
14/10 20u00  José Riga wordt sportief manager bij amateurclub Wezet José Riga wordt naar Engels model sportief manager bij Wezet. Dat deelde de club uit de eerste amateurklasse maandag mee. De ploeg heeft ook een nieuwe trainer. Bernard Smeets neemt het over van Stéphane Delhalle, die ad interim de honneurs waarnam sinds Stéphane Huet vorige week ontslag nam.
14/10 20u00  Vrijwilligster Punt.vzw praat over haar verleden van incest: “Thuis was dat normaal, ook voor mijn moeder” Anneleen (50) was twintig jaar lang het slachtoffer van incest. “Ik heb nooit anders geweten, thuis was dat normaal, ook voor mijn moeder”, zegt ze. Vandaag is ze vrijwilliger voor Punt.vzw, het relatief nieuwe ‘centrum voor seksueel grensoverschrijdend gedrag’ dat in de aandacht kwam door de moord op Julie Van Espen en de daaropvolgende stille mars. De vzw brengt lotgenoten samen, en naast haar therapie heeft ze heel veel aan die contacten, vertelt Anneleen. “Bij iemand die weet wat het is, heb je maar een half woord nodig om elkaar te begrijpen.”
14/10 19u45  Baileybrug sluit vijf dagen De Baileybrug tussen Mol-Rauw en Mol-Postel is van maandag 21 tot en met vrijdag 25 oktober afgesloten voor onderhoudswerken in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer. Auto’s moeten die periode de bewegwijzerde omleiding volgen via Postelsesteenweg, Zilvermeerlaan, Sluis, Turnhoutsebaan, om daarna via Dessel en Witgoor richting Postel te rijden. De omleiding geldt in beide richtingen. Fietsers en voetgangers kunnen altijd passeren.
14/10 19u45  COLUMN. Dave langs de zijlijn met ‘Noubi und Holzi’ Dave Peters is een creatieve veelvraat. Radio- en televisiepresentator, auteur en bovenal sportbeest. Nu eens hoog in de voetbaltribune als commentator, dan weer als interviewer langs de zijlijn, ook en vooral in de Proximus League. Ook dit seizoen laat hij wekelijks, op dinsdag, in Gazet van Antwerpen zijn eigenzinnig licht schijnen over onder meer ‘zijn’ 1B. Met veel passie. En een knipoog.
14/10 19u30  Drie dagen gaststad voor congres dat meer congressen moet opleveren Kopenhagen, Barcelona, Londen: Turnhout mag zich in een mooi rijtje plaatsen als gaststad voor het jaarlijkse Fresh-congres voor organisatoren van congressen en evenementen. Professionals uit de hele wereld ontdekken de hoofdstad van de Kempen.
Laatste update: vandaag om 20u30
Lees meer van Gazet van Antwerpen: Wetenschap >


De Standaard: Wetenschap

Verbergen Tonen
14/10 20u15  Twee vluchtelingen dood teruggevonden op strand van Le Touquet Twee Iraakse vluchtelingen, onder wie een van zeventien jaar, zijn maandag dood teruggevonden op het strand van het Noord-Franse Le Touquet.
14/10 20u15  Agent schiet vrouw dood in haar eigen woning na inbraakmelding Een blanke politieagent in het Texaanse Fort Worth heeft een 28-jarige zwarte vrouw doodgeschoten in haar eigen huis. De agent was naar het huis gegaan na een melding van een mogelijke inbraak en dacht verkeerdelijk dat hij met een inbreker te maken had.
14/10 20u15  PSG moet Neymar missen tegen Club Brugge Paris Saint-Germain zal Neymar ongeveer een maand moeten missen. Dat deelde de Franse kampioen maandag mee. De Braziliaanse superster mist zo de verplaatsing naar Club Brugge op de derde speeldag in groep A van de Champions League (22 oktober).
14/10 20u00  Andy Murray voor het eerst op European Open in Antwerpen: “Belangrijkste is dat dit toernooi niet ver van mijn thuis is” De Schot Andy Murray neemt voor het eerst deel aan de European Open, het ATP-toernooi dat deze week doorgaat in de Antwerpse Lotto Arena. “Omwille van verschillende redenen treed ik aan in Antwerpen. De belangrijkste is dat het toernooi niet ver van mijn thuis plaatsvindt, mijn vrouw staat op het punt te bevallen”, verklaarde de voormalige nummer één van de wereld, die een wildcard kreeg.10 
14/10 20u00  Red Panthers verslaan Zuid-Korea in voorbereiding op olympisch kwalificatietoernooi In een vriendschappelijke hockeywedstrijd hebben de Red Panthers (FIH-12) maandag in het Ierse Dublin met 2-0 (rust 1-0) gewonnen van Zuid-Korea (FIH-11). Pauline Leclef (14e) en Ambre Ballenghien (50e) scoorden.
14/10 20u00  Tom-Jelte Slagter vervolgt loopbaan bij B&B Hotels-Vital Concept Tom-Jelte Slagter vervolgt zijn loopbaan bij de Franse wielerploeg B&B Hotels-Vital Concept. De 30-jarige Nederlander, die voor een jaar heeft getekend, reed de afgelopen jaren voor Dimension Data. Hij wordt bij zijn nieuwe procontinentale ploeg teamgenoot van Kris Boeckmans, Jonas Vangenechten en Bert De Backer.10 
14/10 20u00  José Riga wordt sportief manager bij amateurclub Wezet José Riga wordt naar Engels model sportief manager bij Wezet. Dat deelde de club uit de eerste amateurklasse maandag mee. De ploeg heeft ook een nieuwe trainer. Bernard Smeets neemt het over van Stéphane Delhalle, die ad interim de honneurs waarnam sinds Stéphane Huet vorige week ontslag nam.
14/10 19u30  LIVE. Ankara beschuldigt EU van 'beschermen van terroristen' Het Turkse leger voert sinds 9 oktober een aanval uit op het noordoosten van Syrië. De Turken willen de Koerdische strijders uit het gebied verdrijven, volgens president Erdogan zijn het terroristen. Afgelopen weekend mobiliseerde ook het Syrische regeringsleger troepen naar het grensgebied.
14/10 19u30  Elk jaar gaat 360 miljard euro aan eten verloren, nog voor het in supermarkt belandt Wereldwijd gaat elk jaar zowat 363 miljard euro aan eten verloren nog voor het in de supermarkt belandt, zo blijkt uit ene rapport van de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties.
14/10 19u00  25-jarige K-popster dood aangetroffen: 'Ze sukkelde met een zware depressie' De bekende K-Popster Sulli is dood aangetroffen in haar woning, vermoedelijk is ze zelf uit het leven gestapt. De 25-jarige Zuid-Koreaanse zangeres en actrice was het slachtoffer van online pesterijen en sukkelde met een depressie, aldus de politie.
14/10 18u45  Schermutselingen tussen betogers en politie aan luchthaven Barcelona In vele Catalaanse steden komen de mensen massaal op straat nu negen separatisten veroordeeld zijn tot lange celstraffen. Aan de luchthaven van Barcelona is de sfeer meer dan grimmig.
14/10 18u15  Ook Roger De Vlaeminck opgenomen in het ziekenhuis: 'Ze hebben gezegd dat ik veertien dagen moet blijven' Naast Eddy Merckx werd ook Roger De Vlaeminck dit weekend opgenomen in het ziekenhuis. De Vlaeminck is sinds zaterdag in het ziekenhuis van Eeklo.
14/10 18u00  Puigdemont: ‘Vonnis bevestigt Spaanse strategie van repressie en wraak’ De voormalige Catalaanse regeringsleider Carles Puigdemont beschouwt de veroordeling van de negen prominente separatisten door het Spaanse Hooggerechtshof tot lange celstraffen maandag als een ‘strategie van repressie en wraak’ door de Spaanse staat.
14/10 17u45  Advocaat Puigdemont: ‘Zijn lot ligt in handen van rechter, niet politiek’ Paul Bekaert, de advocaat van de voormalige Catalaanse leider Carles Puigdemont, vindt het merkwaardig dat er een nieuwe Europees aanhoudingsbevel is uitgevaardigd tegen Puigdemont, maar niet tegen drie andere gevluchte ministers.
14/10 17u45  Kortrijk stemt over maandelijkse autovrije zondag Sinds vandaag kunnen alle Kortrijkzanen deelnemen aan het eerste digitaal referendum in hun stad. Ze stemmen over het al dan niet invoeren van één maandelijkse autovrije zondag in het stadscentrum.
Laatste update: vandaag om 20u15
Lees meer van De Standaard: Wetenschap >

Het Laatste Nieuws: Wetenschap

Verbergen Tonen
14/10 19u00  400 miljard dollar aan eten gaat jaarlijks verloren nog voor het in de supermarkt belandt Wereldwijd gaat elk jaar zowat 400 miljard dollar (363 miljard euro) aan eten verloren nog voor het in de supermarkt belandt. Dat blijkt uit een...14 
14/10 17u00  Na het WK-goud van Nina Derwael: presteren sporters beter als ze verliefd zijn? Nina Derwael, Fanny Lecluyse en Philippe Gilbert: ze scoorden het afgelopen jaar niet alleen in de liefde, maar ook in hun sport. Wie met z’n hoofd...16 
14/10 16u45  Presteren sporters (maar ook gewone stervelingen) beter als ze verliefd zijn? Nina Derwael, Fanny Lecluyse en Philippe Gilbert: ze scoorden het afgelopen jaar niet alleen in de liefde, maar ook in hun sport. Wie met z’n hoofd...16 
14/10 14u45  Al 56 doden na passage tyfoon Hagibis in Japan, vrees voor nieuwe aardverschuivingen en overstromingen Het aantal dodelijke slachtoffers van de tyfoon in Japan is al opgelopen tot 56, en er zijn nog 15 mensen vermist. Dat meldt de Japanse openbare...
14/10 13u15  Wie binnenkort naar de hemel kijkt, ziet misschien Nijntje Nijntje, Brandaris of Nachtwacht. Het zijn een paar mogelijke namen voor een ster en een planeet, waar Nederland een naam aan mag geven. Het...
14/10 11u30  Belgische uitvinding schittert vandaag in 41 landen op Google's homepage In 41 landen wereldwijd schittert vandaag een Belgische uitvinding op de startpagina van Google. Het gaat om de fenakistiscoop van Joseph Plateau...
13/10 23u01  Marathon onder 2 uur stelt niets voor: “Als we dieren toelaten tot Olympische Spelen, winnen we niets” De Keniaan Eliud Kipchoge schreef gisteren in Wenen geschiedenis door als eerste mens in minder dan twee uur de marathon te lopen. Toch is bioloog...
13/10 07u45  Ook ‘propere’ huiskat kan je gezondheid schaden: zelfs een likje is niet ongevaarlijk Katten zijn proper en honden ruiken altijd een beetje: het is zo’n volkswijsheid die vrij algemeen wordt aangenomen. Uit wetenschappelijk onderzoek...
12/10 10u30  Maleisië onderzoekt illegale containers met plastic afval die uit België komen Het Maleisische ministerie van Milieu onderzoekt zeven illegale containers die uit België komen, en waarvan ze vermoeden dat er Nederlands plastic...
11/10 14u45  Niks knusse oertijd: eerste boeren hadden mogelijk importbruiden en slaven Zó knus was het bij de Flintstones thuis dus niet. Prehistorische boeren in Europa hadden geen homogene, hechte gezinnen; ze haalden importbruiden...
11/10 14u30  Eerste ruimtewandelaar ooit (die ongelofelijk spannende momenten beleefde op die unieke ruimtereis) overleden De Russische kosmonaut Aleksej Leonov, de eerste mens die ooit een ruimtewandeling maakte, is overleden. Dat melden Russische media. Hij werd 85...
11/10 12u45  Google verleende “substantiële” steun aan ontkenners klimaatverandering Google mag dan wel openlijk beweren dat het politieke maatregelen tegen de opwarming van de aarde steunt, de techreus maakte blijkbaar ook...
11/10 10u01  Een koe met zebrastrepen: grappig voor ons, angstaanjagend voor vliegen Een bijzonder zicht: een koe met de strepen van een zebra. Toch werd bovenstaande koe niet beschilderd omdat het er bijzonder uitziet, maar wel om...
11/10 07u45  “Mededingingsautoriteit ook binnengevallen bij UZ Gent in onderzoek naar farmasector” In het UZ Gent heeft dinsdag een huiszoeking plaatsgevonden om op te helderen welke afspraken farmabedrijven maken over bepaalde dure medicijnen....
10/10 18u00  “Dood hem onmiddellijk”: slangenkopvis in Georgia ontdekt die vier dagen op het land kan overleven Voor het eerst is de invasieve soort van de slangenkopvis ontdekt in de Amerikaanse staat Georgia. Er is meteen paniek. Officiële instanties geven...
Laatste update: vandaag om 19u00
Lees meer van Het Laatste Nieuws: Wetenschap >

NRC.nl: Wetenschap

Verbergen Tonen
14/10 20u30  Facebookmunt libra verder in de verdrukking De kritiek op Facebooks libra wordt steeds luider. De kans dat de digitale munt er echt gaat komen, verkleint met de dag.
14/10 20u30  Een geluk dat je in Nederland werkt - behalve als immigrant De Nederlandse beroepsbevolking draait als een van de beste van Europa mee in de moderne economie. Maar Nederland laat ook steken vallen, blijkt uit een studie.
14/10 19u45  Kefah Allush wint Sonja Barend Award voor interview met Peter van Uhm Volgens de jury van de Sonja Barend Award wist Kefah Allush „op integere manier exact de juiste toon te vinden” in zijn gesprek met Peter van Uhm.
14/10 19u45  Dertien agenten gedood in Mexico De agenten zouden in een hinderlaag zijn gelokt waarna ze werden gedood. Volgens regionale media heeft een kartel de verantwoordelijkheid opgeëist.
14/10 18u31  Systemen razen door, de kunst zit ze op de hielen Als een ezel tussen twee hooischelven vroeg ik me vorige week af op welk kop ik zou klikken. Koos ik voor de krantenkop van het Algemeen Dagblad?
14/10 18u31  ‘Ik zit natuurlijk al de hele dag in het leven van de mensen’ Linda de Mol is veel meer dan een geliefd presentatrice. Ze ontwikkelt zelf programma’s, series, bladen en sites. Dat crossmediale zal ze bij Talpa verder uitbouwen.
14/10 18u31  De VAR ontnam Fontijn de wereldtitel Boksster Nouchka Fontijn versloeg Lauren Price op het WK in Rusland. Toch ging ze weer met zilver naar huis.
14/10 18u15  Verdriet en rouw aan beide zijden van de Turks-Syrische grens Het Turkse offensief tegen de Koerdische YPG in het noordoosten van Syrië heeft de afgelopen dagen geleid tot doden en gewonden aan beide zijden van de grens. Terwijl nabestaanden rouwen, gaan de gevechten door.
14/10 17u45  Verdachte moord strafrechtadvocaat Derk Wiersum langer vast De man werd op 1 oktober opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de moord op Wiersum, de advocaat die kroongetuige Nabil B. bijstond.
14/10 17u45  Tennisster ‘Coco’ Gauff (15) is haar leeftijd vooruit Amerikaans supertalent (15) wint eerste WTA-toernooi. Hoe wordt ze beschermd tegen overbelasting? „Dit meisje is heel speciaal.”
14/10 17u45  ‘Als een Drent in opstand komt, moet het wel goed mis zijn’ De woede van de boeren richt zich nu op de eigen provincie. In Drenthe kwamen duizend boeren naar het provinciehuis in Assen. „1 oktober was leuk, maar nu zijn we witheet.”
14/10 17u30  De universiteit is niet gevrijwaard van racisme Het wordt tijd dat de universiteit Leiden erkent welke ongelijkheid er wordt gefaciliteerd, schrijven Sanne-Louise de Bruin en Bram Ieven.
14/10 17u15  Armoede bestrijd je met wetenschappelijk bewijs De Nobelprijs voor Economie is toegekend aan drie mensen die met hun veldwerk de strijd tegen de mondiale armoede een flinke impuls hebben gegeven.11 
14/10 17u00  EU naar WTO vanwege Colombiaanse invoerheffingen op diepvriespatat Colombia stelde vorig jaar invoerheffingen in op diepvriespatat uit Nederland, België en Duitsland. Volgens de EU zijn deze „volledig ongerechtvaardigd.”11 
14/10 17u00  Provincies zwichten voor boerenprotest: geen nieuwe stikstofregels voor boeren In Drenthe, Overijssel en Gelderland worden stikstofregels niet of nog niet ingevoerd. In Groningen ramden boeren de deur van het provinciehuis open.10 
Laatste update: vandaag om 20u30
Lees meer van NRC.nl: Wetenschap >

GezondheidsNet

Verbergen Tonen
13/10 00u00  HPV-vaccinatie vanaf 2021 ook voor jongens Jongens worden vanaf 2021 ook tegen HPV gevaccineerd. Ook gaat de leeftijd waarop kinderen de vaccinatie krijgen van twaalf naar negen jaar. Dat heeft staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid besloten.
12/10 00u00  'Maagzuurremmers mogelijk vervuild met kankerverwekkende stof' De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gaat op zeer korte termijn maagzuurremmers terugroepen omdat er mogelijk kankerverwekkende stoffen in zitten. Het gaat om maagzuurremmers met de stof ranitidine. Dat meldt RTL Nieuws.
12/10 00u00  Drie doden en een miskraam door listeriabesmetting vleeswaren De afgelopen twee jaar zijn drie mensen om het leven gekomen en heeft een vrouw een miskraam gekregen door een listeriabesmetting in vleeswaren. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
11/10 11u15  Minister presenteert aanpak zware pijnstillers Minister Bruins van Medische zorg en sport komt met nieuwe maatregelen om het gebruik van zware pijnstillers terug te dringen. De regels voor het voorschrijven van deze medicijnen worden aangescherpt.
11/10 09u45  Nederlanders weten weinig over lepra Uit recent onderzoek blijkt dat Nederlanders vrij weinig over lepra weten. Zo weet een kwart niet dat lepra een bacteriële infectie is en denkt ruim 55 procent onterecht dat je besmet kunt raken met lepra als je op vakantie bent in het buitenland.
10/10 11u00  Nederlander te moe om gezonder te leven Nederlanders vinden ontstpanning belangrijk voor een gezond leven, maar bijna de helft doet geen poging om vaker die ontspanning op te zoeken. Vermoeidheid, stress en tijdgebrek zijn de meest genoemde redenen voor onvoldoende beweging en ontspanning. Dit blijkt uit een onderzoek van Kantar, voorheen TNS NIPO in opdracht van zorgverzekeraar Zilveren Kruis.
10/10 00u00  Multivitamines voor 50-plussers vaak slecht gedoseerd Multivitamines voor 50-plussers zijn vaak niet goed afgestemd op de doelgroep. Dat concludeert de Consumentenbond na onderzoek.
10/10 00u00  Met de fiets? Dan hoef je niet te sporten Eén op de drie Nederlanders beweegt voldoende door te fietsen naar werk of de supermarkt. Door deze standaardtochtjes zou extra sporten niet nodig zijn.
10/10 00u00  Mannen uit Drenthe hebben de grootste penis De meeste condooms worden besteld in Amsterdam. Maar als we kijken naar provincie staat Zuid-Holland bovenaan. En mannen in Drenthe hebben de grootste piemels en in Limburg de kleinste. Dit en meer blijkt uit het Nationaal Condoomonderzoek 2019 door Condoom.nl.
10/10 00u00  Zorgverzekeraar DSW verhoogt zorgpremie voor 2020 Zorgverzekeraar DSW verhoogt de zorgpremie van de basisverzekering volgend jaar met 6 euro per maand. Dat is meer dan de 3 euro per maand die het kabinet op Prinsjesdag voorzag voor de zorgpremies in 2020. VOlgens DSW is de stijging noodzakelijk vanwege hogere kosten.
09/10 00u00  Verdubbeling van aantal medicijntekorten verwacht Het tekort aan bepaalde soorten medicijnen dreigt te verdubbelen. Apotheken moeten steeds vaker nee verkopen of patiënten een alternatief medicijn meegeven. Minister Bruins (Medische Zorg) verwacht dat het aantal meldingen van dreigende en daadwerkelijke medicijntekorten zal toenemen. Dat meldt het AD.
08/10 00u00  Roken vergroot kans op psychiatrische aandoening Roken lijkt de kans op het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen te verhogen. Dit concludeert arts-onderzoeker Jentien Vermeulen van het UMC Amsterdam.
07/10 13u00  Longartsen willen een totaalverbod op e-sigaretten Nederlandse longartsen willen een totaalverbod op e-sigaretten in Nederland, nu het aantal gebruikers met klachten is gestegen van drie naar acht. Dat meldt ad.nl.
Laatste update: zondag 13 oktober 2019, 0u00

Scientias

Verbergen Tonen
14/10 17u15  Prachtig filmpje onthult hoe bultruggen bubbels blazen om prooi te vangen Met behulp van fraaie ‘bubbelnetten’ jagen de walvissen op prooidieren die niet door de barrière heen durven. Onderzoekers hebben op schitterende wijze het jachtritueel van bultrugwalvissen weten vast te leggen. Op onderstaande video zien we dit ritueel zowel vanuit de lucht, als vanuit het perspectief van de walvissen zelf. “Het beeldmateriaal is baanbrekend,” zegt onderzoeker […] Het bericht Prachtig filmpje onthult hoe bultruggen bubbels blazen om prooi te vangen verscheen eerst op Scientias.nl.12 
14/10 13u15  ‘Survival of the fittest’ gaat niet op bij bacteriën Bacteriën werken juist samen om te overleven, wat in tegenspraak is met Darwins evolutietheorie. In de 19e eeuw presenteerde Darwin zijn evolutietheorie. Hierin beschreef hij het principe ‘survival of the fittest’ wat kan worden vertaald als het overleven van de best aangepasten binnen een populatie. “In de klassieke gedachtegang van Darwin gaat het in de […] Het bericht ‘Survival of the fittest’ gaat niet op bij bacteriën verscheen eerst op Scientias.nl.
14/10 11u15  Inventief brugontwerp van Da Vinci blijkt 500 jaar na dato prima te werken Als de brug destijds gebouwd zou zijn, was het de langste in de geschiedenis geworden. In het jaar 1502 was sultan Bayezid II van plan om Istanbul met een brug te verbinden aan de nabijgelegen stad Galata. Op zoek naar een passend ontwerp, verzocht de sultan de knapste koppen van het land om met een […] Het bericht Inventief brugontwerp van Da Vinci blijkt 500 jaar na dato prima te werken verscheen eerst op Scientias.nl.12 
14/10 08u45  ‘Geef wetenschappers meer ruimte om verdrietig te zijn over wat wij onze planeet aan doen’ Met eigen ogen zien hoe ijskappen verdwijnen, koraal ten onder gaat en diersoorten uitsterven, gaat wetenschappers niet in de koude kleren zitten. Maar voor het tonen van hun emoties – verdriet, woede, machteloosheid – is op het moment weinig tot geen ruimte. En dat moet anders, zo stellen onderzoekers in een open brief, gepubliceerd in […] Het bericht ‘Geef wetenschappers meer ruimte om verdrietig te zijn over wat wij onze planeet aan doen’ verscheen eerst op Scientias.nl.
13/10 09u15  De Arctische poolcirkel: een gebied in transitie Natuurbranden in het hoge noorden, extreem weinig zee-ijs, temperaturen tot 32 graden Celsius in Alaska, een ‘hittegolf’ in Groenland en blikseminslagen rond de Noordpool: er gebeuren vreemde dingen in de Arctische poolcirkel. Dit artikel is oorspronkelijk verschenen in het onlangs geheel vernieuwde blad ZENIT, waarin je elke maand alles kunt lezen over sterrenkunde, weerkunde en […] Het bericht De Arctische poolcirkel: een gebied in transitie verscheen eerst op Scientias.nl.
12/10 09u15  Oudste fragmenten van Middeleeuwse erotische bestseller ontdekt in kerkarchief Mogelijk zijn de fragmenten zo lang verborgen gebleven, omdat de Middeleeuwse lezer ze te vrouwonvriendelijk vond. Zo populair als de Fifty Shades-serie vandaag de dag is, zo populair was in de dertiende eeuw ‘Le Roman de la Rose‘. Een ietwat verkapt erotisch verhaal dat maar liefst 22.000(!) achtlettergrepige verzen telt en door twee mensen op […] Het bericht Oudste fragmenten van Middeleeuwse erotische bestseller ontdekt in kerkarchief verscheen eerst op Scientias.nl.
11/10 15u45  Honingbijen zijn veel beter in wiskunde als je een fout antwoord afstraft Ook bijen moeten een beetje gemotiveerd worden om hun best te doen, zo blijkt. Dat honingbijen behoorlijk goed zijn in wiskunde is al langer bekend. Zo toonden wetenschappers recent aan dat bijen begrijpen dat nul minder is dan één. En weer een ander onderzoek onthulde dat bijen zelfs in staat zijn tot simpele rekensommetjes waarbij […] Het bericht Honingbijen zijn veel beter in wiskunde als je een fout antwoord afstraft verscheen eerst op Scientias.nl.
11/10 13u15  Twee studies tonen onafhankelijk van elkaar aan dat onze Melkweg geen manieren heeft Wetenschappers onthullen dat onze Melkweg meer neemt dan geeft én ook nog eens dwergsterrenstelsels steelt van zijn buurman. In de twee papers – respectievelijk verschenen in het blad The Astrophysical Journal en Monthly Notices of the Royal Astronomical Society – komt ons sterrenstelsel er duidelijk niet zo goed vanaf. Beide studies geven een uniek inkijkje […] Het bericht Twee studies tonen onafhankelijk van elkaar aan dat onze Melkweg geen manieren heeft verscheen eerst op Scientias.nl.
11/10 10u30  Mensen hielden er mogelijk in de Bronstijd al slaven op na Onderzoek wijst uit dat er zo’n 4000 jaar geleden in Duitsland al sprake was van ‘sociale ongelijkheid’ binnen huishoudens. Dat schrijven Duitse onderzoekers in het blad Science. Ze baseren zich op opgravingen in het zuiden van Duitsland. Hier zijn verschillende kleine begraafplaatsen uit de Bronstijd te vinden die hoorden bij specifieke woonsboerderijen en waarop alleen […] Het bericht Mensen hielden er mogelijk in de Bronstijd al slaven op na verscheen eerst op Scientias.nl.
11/10 08u45  Waarom bestaan er geen dieren met drie poten? Soms is het de moeite waard om na te denken over waarom iets niet bestaat. En in kader van dit unicum: waarom zijn er eigenlijk geen driebenige dieren? Het is een vraag die onderzoeker Tracy Thomson bezighoudt. Want hoewel er genoeg dieren zijn die een staart gebruiken voor extra balans, bestaan er geen dieren met […] Het bericht Waarom bestaan er geen dieren met drie poten? verscheen eerst op Scientias.nl.
10/10 16u45  Minuscule nanodeeltjes hebben grotere impact op het milieu dan gedacht Bacteriën worden resistent, waardoor de delicate natuurlijke balans in de war wordt geschopt. Nanodeeltjes zijn minuscule deeltjes die slechts enkele honderden atomen groot zijn. Tegenwoordig zijn ze in tal van producten terug te vinden. Denk bijvoorbeeld aan tandpasta, verf, textiel, plastic en zonnebrandcrème. In de afgelopen twintig jaar is de nano-technologie met grote sprongen vooruitgegaan. […] Het bericht Minuscule nanodeeltjes hebben grotere impact op het milieu dan gedacht verscheen eerst op Scientias.nl.
10/10 13u15  De druk aan de rand van ons zonnestelsel is verrassend hoog Dankzij de Voyager-missie is het onderzoekers gelukt de totale druk van deeltjes in de heliosheath te meten. En die blijkt veel hoger te zijn dan verwacht. Op aarde kennen we luchtdruk gecreëerd door luchtmoleculen die door de zwaartekracht naar beneden worden getrokken. In de ruimte is er ook een druk die door deeltjes zoals ionen […] Het bericht De druk aan de rand van ons zonnestelsel is verrassend hoog verscheen eerst op Scientias.nl.
10/10 11u15  Noordkaper communiceert ‘fluisterend’ met haar jongen Op die manier proberen moeders hun jongen te beschermen tegen roofdieren. Volwassen Noordkapers hebben vanwege hun enorme omvang niet veel natuurlijke vijanden. Maar orka’s en haaien hebben het wel op jonge kalfjes voorzien. Om te voorkomen dat de kalfjes prooi worden, proberen moeders hun kroost te verbergen. Maar dat niet alleen. Onderzoekers zijn er namelijk […] Het bericht Noordkaper communiceert ‘fluisterend’ met haar jongen verscheen eerst op Scientias.nl.
10/10 08u45  Deze landen kunnen de mensheid na een catastrofe redden Inwoners van IJsland, Nieuw-Zeeland en Australië hebben de beste kaarten om te overleven als een pandemie van ongekende omvang ontketend wordt. We denken er misschien liever niet aan, maar wat moeten we doen als een catastrofale pandemie over de hele wereld uitwaaiert? Volgens onderzoekers uit een nieuwe studie een vrij legitieme vraag. “Het risico op […] Het bericht Deze landen kunnen de mensheid na een catastrofe redden verscheen eerst op Scientias.nl.
09/10 20u30  Oermensen wisten al hoe ze voedsel meer dan twee maanden konden bewaren Botten werden gebruikt als ‘blikken’ waardoor het beenmerg gedurende een lange tijd houdbaar bleef. Als we restjes over hebben bewaren we dit in de koelkast of zelfs in de vriezer waar het voor lange tijd goed blijft. Maar ook de prehistorische mens wist al raad met kliekjes. Onderzoekers hebben bewijs gevonden dat vroege paleolithische mensen […] Het bericht Oermensen wisten al hoe ze voedsel meer dan twee maanden konden bewaren verscheen eerst op Scientias.nl.
Laatste update: vandaag om 17u15
Lees meer van Scientias >

Nu.nl Wetenschap

Verbergen Tonen
14/10 12u30  Exoplaneet gaat mogelijk Nijntje, Nachtwacht of Brandaris heten Een planeet ver in het heelal gaat mogelijk Nijntje, Nachtwacht of Brandaris heten. Vanaf maandag mogen Nederlanders uit in totaal vijf setjes van namen kiezen hoe exoplaneet HAT-P-6 b en zijn ster HAT-P-6 gaan heten.
13/10 00u00  De 'Space Race' die wordt gestreden door drie miljardairs CEO Elon Musk van ruimtevaartbedrijf SpaceX presenteerde afgelopen week het ruimtevaartuig Starship dat honderd mensen naar de maan of Mars moet brengen. Musk is niet de enige miljardair met grootse plannen voor de ruimtevaart en is met Amazon-topman Jeff Bezos en Virgin Group-oprichter Richard Branson verwikkeld in een nieuwe 'Space Race'. Hoe ziet deze ruimtewedloop van miljardairs eruit?
12/10 19u45  Je afreageren op een boksbal: Raak je zo je agressie kwijt? Als je flink boos bent, kun je de behoefte hebben om ergens tegenaan te trappen. Of om een boksbal een paar flinke meppen te verkopen. Kikker je ervan op als je je afreageert?
12/10 19u45  Laatste wolharige mammoet stierf uit op eiland in Noordelijke IJszee De laatste wolharige mammoeten leefden op een eiland in de Noordelijke IJszee, waar ze ongeveer vierduizend jaar geleden uitstierven. Duitse, Finse en Russische wetenschappers beschrijven het uitsterven in het wetenschappelijke tijdschrift Quaternary Science Reviews.
12/10 19u45  NUcheckt: Waarom het niet bewezen is dat veel sporten je onaardiger maakt NU.nl checkt berichten op betrouwbaarheid. Bewering: 'Van te veel sporten word je onaardig.'
12/10 19u45  Nieuwe grote vleesetende dinosaurus ontdekt in Thailand Een nog niet eerder ontdekte grote vleesetende dinosauriër bleek tijdens het vroege krijt, 145 miljoen jaar geleden, door (het hedendaagse) Thailand te lopen. Thaise en Japanse paleontologen beschrijven de nieuwe soort, de Siamraptor suwati, in het wetenschappelijke vakblad PLOS ONE.
11/10 14u45  Eerste ruimtewandelaar Alexei Leonov (85) overleden Alexei Leonov, de eerste persoon die ooit een ruimtewandeling heeft gemaakt, is overleden, meldt persbureau AFP vrijdag. De Russische kosmonaut is 85 jaar geworden.
11/10 14u30  Eerste ruimtewandelaar Aleksei Leonov (85) overleden Aleksei Leonov, de eerste persoon die ooit een ruimtewandeling heeft gemaakt, is overleden, meldt persbureau AFP vrijdag. De Russische kosmonaut is 85 jaar geworden.
10/10 00u00  The Ocean Cleanup verzamelt voor het eerst plastic in Grote Oceaan De plasticvanger van The Ocean Cleanup heeft onlangs voor het eerst plastic in de Grote Oceaan opgeveegd en bij elkaar gehouden, maakt de Nederlandse initiatiefnemer Boyan Slat woensdag bekend. Het succes werd geboekt na de ingebruikname van een nieuwe veegarm. Het eerste exemplaar brak begin dit jaar af.
09/10 15u30  Wetenschappers implanteren liedjes in brein van vogels Onderzoekers hebben vogels nieuwe liedjes weten te leren door bepaalde neuronen in hun hersenen te activeren met lichtflitsen, blijkt uit een publicatie in het tijdschrift Science.
09/10 15u00  Nobelprijs Scheikunde voor ontwikkelaars oplaadbare Lithium-batterijen De Nobelprijs voor de Scheikunde 2019 gaat naar de ontwikkelaars van lithium-ionbatterijen, John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham en Akira Yoshino. Volgens het Nobelcomité hebben die oplaadbare batterijen voor een 'revolutie in ons leven' gezorgd.
09/10 13u00  Nobelprijs voor Scheikunde voor ontwikkelaars van lithium-ionbatterijen De Nobelprijs voor de Scheikunde 2019 gaat naar de ontwikkelaars van lithium-ionbatterijen, John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham en Akira Yoshino. Volgens het Nobelcomité hebben die oplaadbare batterijen voor een 'revolutie in ons leven' gezorgd.
08/10 00u00  Wetenschappers zetten belangrijke stap voor nucleaire ontwapening Wetenschappers hebben een belangrijke stap gezet in het mogelijk maken van nucleaire ontwapening. Tot nu toe was het lastig om na te gaan welke kernwapens vernietigd zijn, omdat landen vreesden dat er bij het identificatieproces gevoelige informatie vrijkomt. Daar lijkt nu wellicht verandering in te komen met een veelbelovende nieuwe technologie.
07/10 22u30  Wetenschappers: Saturnus nu de planeet met de meeste manen Saturnus draagt voortaan het record van de planeet met de meeste manen. Amerikaanse onderzoekers hebben maandag bekendgemaakt dat Saturnus met 82 manen het ruim twintig jaar oude record van 'buurman' Jupiter, dat er 79 heeft, breekt.
07/10 12u15  Nobelprijs Geneeskunde voor nieuw onderzoek naar cellen en zuurstof De Nobelprijs voor de Geneeskunde gaat dit jaar naar William G. Kaelin Jr., Sir Peter J. Ratcliffe en Gregg L. Semenza. De twee Amerikanen en de Brit deden onderzoek naar hoe cellen zich aanpassen aan de beschikbare hoeveelheid zuurstof.
Laatste update: vandaag om 12u30
Lees meer van Nu.nl Wetenschap >Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

18x Prinses Elisabeth krijgt postzegel cadeau14/10 02u30 - De Standaard: Wetenschap: Bpost geeft naar aanleiding van de achttiende verjaardag van prinses Elisabeth op 25 oktober een officiële postzegel uit.
17x Columbus als twistpunt in de oorlog tussen links en rechts14/10 02u30 - NRC.nl: Wetenschap: New Mexico viert deze maandag voor het eerst niet Columbusdag maar Inheemsevolkerendag. 'Columbus blijkt een fabeltje, zoals de paashaas.”
17x Al minstens 35 doden door tyfoon in Japan14/10 02u30 - De Standaard: Wetenschap: Het aantal dodelijke slachtoffers van de tyfoon in Japan is opgelopen tot 35. Nog eens elf anderen zijn vermist, melden lokale media. Zondagavond zijn 110.000 reddingswerkers ingezet om mensen te redden die vastzaten door de vele overstromingen.
17x ‘Wij zijn pion in een geopolitiek schaakspel’14/10 02u15 - NRC.nl: Wetenschap: Syrische vluchtelingen in Turkije staan na de Turkse invasie mogelijk voor de keuze: vertrek naar Noordoost Syrië of weg naar Europa. „Wij hebben niet om die veilige zone gevraagd.”
17x Hoe de Libor-fraude tot een revolutie leidt in renteland14/10 02u15 - NRC.nl: Wetenschap: Honderden miljarden aan financiële producten zijn gebaseerd op rentebenchmarks als Euribor. Sinds de fraude met Libor wordt gewerkt aan betrouwbare alternatieven. De impact ervan is misschien wel groter dan die van de Brexit.
17x Het kleintje tussen de grote chipbedrijven14/10 02u15 - NRC.nl: Wetenschap: Deze rubriek belicht iedere maandag beursfondsen die in de belangstelling staan. Deze week: RoodMicrotec
17x Veel meer ongevallen, veel minder politie op snelweg14/10 00u15 - NRC.nl: Wetenschap: Het aantal ongevallen op de snelweg is in vijf jaar verdubbeld. Mogelijke oorzaak: veel minder toezicht door de politie.
16x Na het WK-goud van Nina Derwael: presteren sporters beter als ze verliefd zijn?14/10 17u00 - Het Laatste Nieuws: Wetenschap: Nina Derwael, Fanny Lecluyse en Philippe Gilbert: ze scoorden het afgelopen jaar niet alleen in de liefde, maar ook in hun sport. Wie met z’n hoofd...
16x Presteren sporters (maar ook gewone stervelingen) beter als ze verliefd zijn?14/10 16u45 - Het Laatste Nieuws: Wetenschap: Nina Derwael, Fanny Lecluyse en Philippe Gilbert: ze scoorden het afgelopen jaar niet alleen in de liefde, maar ook in hun sport. Wie met z’n hoofd...
16x Johnson probeert zoveel mogelijk voorbij de Brexit te kijken14/10 02u15 - NRC.nl: Wetenschap: Deze maandag is de Britse troonrede, waarin premier Boris Johnson zijn economische plannen koppelt aan emoties. Hij wil dat de Britten gaan geloven dat het Verenigd Koninkrijk een grootse toekomst heeft en kan helen na de Brexit-jaren.

Statistieken

Artikels:
30474
Gelezen:
34397
Aantal lezers nu:
78


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven