woensdag 18 juli 2018, week 29


U bent nu hier: Wetenschap | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 14u15
 

Gazet van Antwerpen: Wetenschap

Verbergen Tonen
18/07 14u15  Tiener spuwt naar jeugdrechter omdat die hem naar instelling stuurt Een jonge crimineel en zijn familie hebben het begin deze week enorm bont gemaakt op de Mechelse jeugdrechtbank. Zo werden er bedreigingen geuit aan het adres van de jeugdrechter, werd er in haar richting gespuwd en werd zelfs een begeleidende politieman van een trap geduwd.
18/07 14u15  Kim Kardashian brengt de koersbroek naar de rode loper Of Kim Kardashian met de fiets rijdt is nog maar de vraag, maar ze draagt duidelijk wel graag koersbroeken. Zo verscheen ze vorig weekend in een exemplaar op de rode loper van BeautyCon. Bovendien was het niet de eerste keer dat ze in een dergelijk sportief kledingstuk werd gespot.
18/07 14u15  Porsche rijdt in op voorligger op E34 in Oelegem Op de E34 richting Antwerpen is woensdag in Oelegem een Porsche ingereden op een vrachtwagen. Twee inzittenden raakten lichtgewond.
18/07 14u00  Antwerp stelt nieuwe hoofdcoach aan voor B-kern Royal Antwerp FC voert een personeelswissel door bij de B-kern. De Portugese trainer Luis Norton de Matos wordt dit seizoen namelijk de nieuwe hoofdcoach van RAFC B. Hij vervangt Ken Bastin, die op zijn beurt T2 wordt en verantwoordelijk zal zijn voor alle testspelers.
18/07 14u00  Greg Van Avermaet is klaar om gele trui af te geven: “Blij dat ik hem zo lang heb kunnen houden” Greg Van Avermaet start tegen alle verwachtingen in vandaag nog eens in het geel. “Vandaag wordt echt mijn laatste dag in deze gele trui”, wist hij aan onze man aan de start van de elfde etappe te vertellen . “Ik ben zeer gemotiveerd, en we zullen wel zien hoe het gaat. Maar zo’n rit met drie loodzware hellingen (en nog één van tweede categorie, nvdr.) zal normaal volstaan om die trui kwijt te spelen.”
18/07 13u45  Krëfel: “Neen, onze marketingmanager is niet ontslagen na tv-stunt” Heeft Krëfel zijn marketingmanager de laan uitgestuurd na de veelbesproken stunt met de terugbetaalde tv’s? Enkele Twitteraars komen alvast tot die conclusie nadat er een vacature voor die functie online kwam. Maar een woordvoerster van Krëfel spreekt tegen: “Iedereen bij Krëfel is zeer tevreden over die campagne.”
18/07 13u30  Benzine, diesel en stookolie goedkoper vanaf donderdag Benzine, diesel en stookolie worden donderdag goedkoper. Dat meldt de federale overheidsdienst Economie woensdag.
18/07 13u15  Politie vindt honderden kogels, wapens en drugs bij man in Laken De lokale recherche van de politie Brussel Hoofdstad Elsene heeft op 9 juli bij een huiszoeking bij D.C. in Laken honderden kogels, wapens en drugs gevonden. De verdachte werd opgepakt en ter beschikking gesteld van de rechterlijke instanties. De actie vond plaats in het kader van een onderzoek naar drugshandel.
18/07 13u00  Koning Filip viert vijf jaar op de troon met nieuwe gezinsfoto's Het is op 21 juli vijf jaar geleden dan koning Filip de eed aflegde als de zevende koning van België en dat wordt gevierd met enkele nieuwe officiële foto's van hem en zijn gezin.
18/07 13u00  Destiny’s Child-zangeres openhartig over haar gevecht tegen depressie Michelle Williams, een van de drie zangeressen van Destiny’s Child, worstelt met een depressie. In een openhartige post op Instagram, laat ze aan haar fans weten dat ze professionele hulp inroept om de ziekte te bestrijden.
18/07 12u45  Na de plateauzolen: er bestaan nu ook Crocs met een hakje Hoeveel mensen ze absoluut niet in hun schoenencollectie willen: Crocs zijn maar niet uit het modebeeld weg te denken. De nieuwste interpretatie van het plastic schoeisel door het Franse modehuis Balenciaga is er een met hakjes.
18/07 12u30  Rupel Boom toont gezonde ambities voor eerste amateurklasse: “We gaan geen mal figuur slaan” De bal rolt weer in Boom. Tien weken nadat de Steenbakkers de titel in de tweede amateurklasse veroverd hebben, vallen er heel wat nieuwe gezichten te spotten in de spelerskern die aan het avontuur in de hoogste amateurklasse begint. Jaric Schaessens was de eerste nieuwkomer die bij Rupel Boom tekende, lang voor de promotie een feit was.
18/07 12u30  Springt Nafi Thiam of springt ze niet? De supporters in Luik krijgen alvast een uniek zicht als ze er klaar voor is Hoe verloopt de laatste test voor het EK van regerend wereldkampioene en olympisch kampioene zevenkamp Nafi Thiam? Dat zal ze vanavond pas zeggen, wanneer ze beslist of ze op de meeting van Luik, haar trainingspiste, aan het hoogspringen deelneemt.10 
18/07 12u30  Thaise jonge voetballers mogen ziekenhuis verlaten In Thailand mogen de 12 voetballertjes die meer dan twee weken gevangen zaten in een grot het ziekenhuis verlaten, melden verschillende media. Ze zullen woensdag ook de media te woord staan.
18/07 12u15  Lierse Kempenzonen geeft doelman tweejarig contract Lierse Kempenzonen blijft zich versterken met het oog op een vruchtbaar seizoen in de eerste amateurklasse. De Pallieters kwamen tot een overeenkomst met de 22-jarige Bo Geens, die transfervrij overkomt van Lokeren.
Laatste update: vandaag om 14u15
Lees meer van Gazet van Antwerpen: Wetenschap >


De Standaard: Wetenschap

Verbergen Tonen
18/07 14u15  Muyters ‘verbaasd’ over Peeters na goedkeuring Carrefour-plan Minister van Werk en Economie Kris Peeters (CD&V) heeft het herstructureringsplan van warenhuisketen Carrefour goedgekeurd. ‘Ik ben verbaasd’, reageert collega Philippe Muyters (N-VA).
18/07 14u00  Koning Filip viert vijf jaar op de troon met nieuwe gezinsfoto’s Het is op 21 juli vijf jaar geleden dat koning Filip de eed aflegde als de zevende koning van België en dat wordt gevierd met enkele nieuwe officiële foto’s van hem en zijn gezin.
18/07 14u00  Greg Van Avermaet is klaar om gele trui af te geven: “Blij dat ik hem zo lang heb kunnen houden” Greg Van Avermaet start tegen alle verwachtingen in vandaag nog eens in het geel. “Vandaag wordt echt mijn laatste dag in deze gele trui”, wist hij aan onze man aan de start van de elfde etappe te vertellen . “Ik ben zeer gemotiveerd, en we zullen wel zien hoe het gaat. Maar zo’n rit met drie loodzware hellingen (en nog één van tweede categorie, nvdr.) zal normaal volstaan om die trui kwijt te spelen.”
18/07 14u00  Geen zin om te koken, toch een gezonde snelle hap Geen tijd of zin om te koken, maar ook geen zin in alweer pizza, frietjes of pitta. Dat overkwam Nicolas Maelfait wel eens. ‘Ik wou dat probleem oplossen’, zegt hij. Zo ontstond het idee om ook gezonde bereide maaltijden aan te bieden via automaten.
18/07 13u45  Golfbrekers, veel wind, laag tij: altijd gevaarlijk zwemmen Zeven redders waren nodig, gisteren in Blankenberge, om vier jonge kinderen uit zee te halen. Ze hadden de waarschuwingen van de redders in de wind geslagen, en hun ouders waren niet in de buurt.
18/07 13u30  ‘Niets zoeken achter uitspraak over Afrikaanse toestanden’ West-Vlaams provinciegouverneur Carl Decaluwé trok gisteren aan de alarmbel over het vele zwerfvuil dat onze Belgische kust teistert. ‘Het zijn net Afrikaanse toestanden’, zei Decaluwé aan VRT NWS. Afrikaanse toestanden? ‘Het was maar een boutade, en zeker niets meer dan dat’, zegt hij een dag later.
18/07 13u30  De Standaard zoekt groen gazon Veel gazon is door de hitte geel en dor geworden. Wie is trots op zijn groene gazon en wil zijn tuintips delen in De Standaard? Mailen naar binnenland@standaard.be
18/07 13u15  Monsterboete van 4,3 miljard euro voor Google Europa legt de Amerikaanse technologiereus Google een recordboete van 4,3 miljard euro op. Dat maakte de Europese Commissie dinsdagmiddag bekend.
18/07 13u15  Statiegeld op de lange baan De agenda van de Vlaamse superministerraad vrijdag oogt eivol, maar de invoering van statiegeld op blikjes en flessen staat er niet op.
18/07 13u00  Dieselverkoop stijgt weer bij VW De dieselmotor is bij Volkswagen alive-and-kicking. Bijna drie jaar na het uitbreken van Dieselgate, toen VW werd betrapt op het manipuleren van de uitstoottesten van zijn dieselwagens, zit de brandstof opnieuw in de lift.
18/07 13u00  De Standaard zoekt groene gazon Veel gazon is door de hitte geel en dor geworden. Wie is trots op zijn groene gazon en wil zijn tuintips delen in De Standaard? Mailen naar binnenland@standaard.be
18/07 13u00  Ouders, blijf in de buurt! Zeven redders waren nodig, gisteren in Blankenberge, om vier jonge kinderen uit zee te halen. Ze hadden de waarschuwingen van de redders in de wind geslagen, en hun ouders waren niet in de buurt.
18/07 12u30  Springt Nafi Thiam of springt ze niet? De supporters in Luik krijgen alvast een uniek zicht als ze er klaar voor is Hoe verloopt de laatste test voor het EK van regerend wereldkampioene en olympisch kampioene zevenkamp Nafi Thiam? Dat zal ze vanavond pas zeggen, wanneer ze beslist of ze op de meeting van Luik, haar trainingspiste, aan het hoogspringen deelneemt.
18/07 12u30  Thaise voetballertjes mogen ziekenhuis verlaten De twaalf jonge Thaise voetballers die meer dan twee weken gevangen zaten in een grot, mogen het ziekenhuis verlaten, melden verschillende media. Ze zullen woensdag ook de media te woord staan.
18/07 12u15  Print je eigen T-shirt in Gent Het idee van de drie twintigjarige studenten lichamelijke opvoeding en bewegings­wetenschappen aan de UGent is even simpel als origineel: T-shirts die u zelf kunt ontwerpen en enkele minuten later kant-en-klaar meenemen.
Laatste update: vandaag om 14u15
Lees meer van De Standaard: Wetenschap >

Het Laatste Nieuws: Wetenschap

Verbergen Tonen
18/07 13u30  Mogen dokters het DNA van ongeboren baby's aanpassen? Wetenschappers wereldwijd buigen zich al een tijdje over het vraagstuk of ze het DNA van een embryo mogen aanpassen. Tenslotte zouden ze zo...
18/07 13u15  Opvallend veel wespen deze zomer, brandweer in Oost-Vlaanderen krijgt in één dag 150 oproepen binnen Wespenbestrijders hebben het na een paar relatief rustige jaren momenteel erg druk. Uit een rondgang van Nature Today blijkt dat het aantal...
18/07 12u45  Droogte en drone onthullen nieuw 'Stonehenge' in Ierland De extreme droogte bezorgde een Ierse amateurhistoricus de ontdekking van zijn leven. Met zijn drone vond Anthony Murphy een gigantisch 5.000 jaar...
18/07 12u30  Wat we van dolfijnen kunnen leren over de menopauze Enkel vrouwen, orka’s, Indische grienden en zwarte zwaardwalvissen worden op een zekere leeftijd onvruchtbaar. De menopauze is eerder zeldzaam en...10 
18/07 12u00  Ontroerend: blinde olifant geniet met volle teugen van pianoconcert speciaal voor haar Op zijn vijftigste verjaardag sleurde de Brit Paul Barton zijn piano bovenop een berg in het olifantenreservaat Elephant World in Thailand. De...
18/07 10u15  Stadsbestuur van Peer waarschuwt voor buizerd in natuurgebied Bezoekers van de Grafheuvels bij Molhem (Peer) krijgen van het stadsbestuur de raad om extra voorzichtig te zijn als ze de grafheuvels de komende...
18/07 09u15  Wetenschappers ontwikkelen allereerste bloedtest om agressieve huidkanker vroeger op te sporen Australische wetenschappers hebben een bloedtest ontwikkeld die melanoom - de agressiefste vorm van huidkanker - kan ontdekken in een vroeg...
18/07 07u30  Drones repareren gaten in het wegdek Drones gaan in de nabije toekomst gaten in het wegdek repareren. De apparaten zijn nu al in staat om automatisch schade aan de weg te detecteren...
18/07 06u45  Zonnig begin van de dag, maar later kans op stapelwolken De dag begint zonnig met enkele hoge wolkensluiers en in de Ardennen ook wat lage en middelhoge wolkenvelden. In de loop van de dag ontwikkelen er...
17/07 22u30  Gezin met vier kinderen dumpt verwaarloosd konijn in bos: "We geven het terug aan de natuur" De Nederlandse Dierenambulance is op zoek naar de eigenaars van een konijn dat gisteravond is achtergelaten in het Balijbos bij de gemeente...
17/07 18u30  Blonde en roodharige types moeten bijkomende maatregelen treffen om zich te weren tegen zonnebrand Wie blond of rood haar heeft en een bleke huid komt na een dagje zonnen maar al te vaak thuis met een roodverbrande huid. Zulke types moeten bij...
17/07 18u15  Vrouw redt zwaar verwaarloosde hond en hij bedankt haar op meest hartverwarmende manier Deze erg ontroerende beelden van een snikkende vrouw en een bijzonder dankbare hond raken flink wat harten. De vrouw in de video zegt dat ze...
17/07 18u00  'Minitsunami' treft Mallorca en Menorca: Duitse toerist verdronken Serieus schrikken voor de toeristen op Mallorca en Menorca gisterochtend: door een snelle luchtdrukverandering ontstond een zogenaamde...
17/07 17u30  Japanse hulpdiensten praten via tablet met anderstalige slachtoffers In het Japanse Kofu hebben de hulpdiensten via tablet een leger tolken ter beschikking. Via webcam kunnen ze contact leggen met vertalers voor 12...
17/07 16u45  Moeten dokters het DNA van ongeboren baby's kunnen aanpassen? Wetenschappers wereldwijd buigen zich al een tijdje over het vraagstuk of ze het DNA van een embryo mogen aanpassen. Tenslotte zouden ze zo...
Laatste update: vandaag om 13u30
Lees meer van Het Laatste Nieuws: Wetenschap >

NRC.nl: Wetenschap

Verbergen Tonen
18/07 14u15  Uitzendbureau hield vingerafdrukken bijstandontvangers bij Bij het in- en uitklokken moesten werknemers hun vingerafdruk achterlaten op speciale kastjes. Daarmee werd bijgehouden hoeveel uur was gewerkt.
18/07 14u15  Het succes van Nederlands keramiek verklaard Voor Made in Holland kon Keramiekmuseum Princessehof onderzoek laten doen naar 400 jaar export van Nederlands keramiek. De succesformule: kopiëren en er een eigen draai aan geven.
18/07 14u15  Minister Blok: 'Ik ken geen vreedzame multiculturele samenleving' Minister Blok heeft op een besloten bijeenkomst gezegd dat hij geen enkel multicultureel land kent waar mensen vreedzaam met elkaar leven. Ook noemde hij Suriname een ‘failed state’.
18/07 14u00  Minister Blok "kent geen vreedzame multiculturele samenleving" Minister Blok heeft op een besloten bijeenkomst gezegd dat hij geen enkel multicultureel land kent waar mensen vreedzaam met elkaar leven. Ook noemde hij Suriname een ‘failed state’.
18/07 13u45  22-jarige uitreizigster opgepakt op Schiphol Het OM vermoedt dat de vrouw terugkeerde vanuit strijdgebied van Islamitische Staat.
18/07 13u45  Minister Blok kent geen vreedzame multiculturele samenleving Minister Blok heeft op een besloten bijeenkomst gezegd dat hij geen enkel multicultureel land in de wereld kent waar mensen vreedzaam met elkaar leven.
18/07 13u30  Dreigend watertekort, Code Geel voor waterbeheerders Om verzilting in wateren in het westen van het land tegen te gaan, wordt zoet water uit het IJsselmeer aangevoerd.
18/07 13u30  Negen jaar cel voor president Hells Angels Haarlem De straffen zijn lager dan de oorspronkelijke eis van het OM. Voor een aantal aanklachten was niet genoeg bewijs, daarvoor sprak de rechtbank ze vrij.
18/07 13u30  Pasteitje met kippenragout Vroeger was ragout een feestmaaltijd die werd opgediend bij speciale gelegenheden. Tegenwoordig zie ik het bijna nooit meer iemand eten. Tijd dus om het weer een beetje trendy te maken.
18/07 13u30  Wij zijn onze drone kwijt Lees meer >
18/07 13u15  Foutmelding Lees meer >
18/07 13u00  Ondernemingskamer schorst topman Eneco Een jaar geleden werd besloten om het energiebedrijf – nu nog in handen van 53 gemeenten – te verkopen. De verkoop leidde tot een crisis in de top van Eneco. Edo van den Assem moet nu opstappen.
18/07 13u00  Kabinet maakt 2 miljoen extra vrij voor zelfmoordpreventie Het kabinet verhoogt het budget van 113 Zelfmoordpreventie naar 5,4 miljoen euro, omdat het aantal zelfmoorden onder jongeren fors is toegenomen.
18/07 12u15  Houd een wedstrijdje-met-jezelf op kantoor Deze zomer bespreekt NRC-redacteur Ykje Vriesinga methodes om beter te werken. Deze week: nieuwe goede gewoonte aanleren? Maak een keten-kalender.
18/07 11u45  Hella en Freek de Jonge zijn zes weken lang ‘levend kunstwerk’ Zes weken lang zullen cabaretier Freek de Jonge en zijn vrouw Hella de Jonge-Asser zichzelf exposeren in het Groninger Museum. „Mogelijk best vermoeiend voor mensen van onze leeftijd.”
Laatste update: vandaag om 14u15
Lees meer van NRC.nl: Wetenschap >

GezondheidsNet

Verbergen Tonen
18/07 11u30  Kinderen lopen klein risico op hersentumor door CT-scans Kinderen die door CT-scans worden blootgesteld aan straling op hun hoofd lopen op termijn een iets grotere kans op een hersentumor. Dat schrijft de Volkskrant woensdag.
18/07 00u00  Overwerken vergroot kans op obesitas bij vrouwen Het maken van overuren op werk is ongezond, zeker voor vrouwen. Vrouwen die overwerken hebben meer kans op diabetes type 2. Dit blijkt uit onderzoek van het Institute for Work and Health in Toronto.14 
18/07 00u00  Veel mensen kampen met zomereenzaamheid Voor veel mensen is de zomervakantie iets waar ze heel lang naar uitkijken, maar niet iedereen vindt de zomer een leuke periode. Luisterlijn Sensoor wordt platgebeld door mensen die last hebben met gevoelens van zomereenzaamheid.13 
17/07 11u30  Meer wespenoverlast verwacht dan in voorgaande jaren Door het goede voorjaar zijn veel koninginnen succesvol geweest in het vormen van wespennesten, waardoor er flink meer wespenoverlast wordt verwacht dan in voorgaande jaren. Dit blijkt uit een rondgang van Nature Today.
17/07 10u15  Patiënten slapen slecht in ziekenhuizen Patiënten slapen in het ziekenhuis gemiddeld bijna anderhalf uur korter dan thuis. Ook worden zij vaker tussendoor wakker en slapen ze minder lang uit. Ze waarderen de kwaliteit van de nachtrust in het ziekenhuis dan ook minder dan thuis.
16/07 17u15  Eikenprocessierups komt in meer gemeenten voor Het aantal eikenprocessierupsen is dit jaar groter dan normaal. Ook komen ze in meer gemeenten voor, meldt het Kenniscentrum Eikenprocessierups, onderdeel van Wageningen University.
16/07 15u15  2018 slecht jaar voor hooikoortspatiënten Dit jaar is een bijzonder slecht jaar voor mensen die last hebben van hooikoorts. Dat schrijft De Volkskrant zondag.
16/07 13u15  Meest voorkomende klachten op vakantie: diarree en huiduitslag Huiduitslag, insectenbeten en diarree zijn de drie meest voorkomende medische klachten van Nederlanders die op vakantie zijn. Dit blijkt uit gegevens van het medisch contactcentrum van Medicinfo, waar op piekmomenten wekelijks ruim 2.000 telefoontjes en apps binnenkomen van bezorgde vakantiegangers.
14/07 00u00  GGD waarschuwt reizigers vanwege mazelenuitbraak in Zuid-Europa Gezondheidsdienst GGD waarschuwt reizigers die de komende weken naar Frankrijk, Italië, Griekenland of Roemenië gaan, omdat daar een uitbraak van mazelen is. Met name mensen geboren tussen 1965 en 1975 en baby's lopen risico als zij nauw contact hebben met de lokale bevolking.
14/07 00u00  Vieze toiletten en files grootste reisergernis Ruim 12 miljoen mensen vertrekken de komende weken naar hun vakantie-adres. De reis er naartoe levert echter de nodige irritaties op. Nederlanders ergeren zich het meest aan vieze toiletten, files, luidruchtige medepassagiers en vertragingen. Over het bereik van de smartphones maken ze zich minder druk. En dat geeft weer een boost aan het seksleven.
13/07 13u45  Veel medicijnen verkeerd gebruikt Meer dan de helft van de mensen die een apotheek bezoeken heeft geen adequate gezondheidsvaardigheden. Tot 40 procent van alle afgeleverde medicijnen wordt niet goed gebruikt. Dat blijkt uit onderzoek van Universiteit Utrecht (in opdracht van de KNMP).
12/07 14u15  Jumbo en Albert Heijn roepen vleeswaren terug De twee grote supermarkten van ons land roepen vleeswaren terug. Het gaat om de AH Gerookte Varkensfilet flinterdun en de Jumbo Rundercarpaccio met Parmezaanse kaas, pesto en pijnboompitjes.
12/07 10u16  Kinderogen vaak slecht beschermd de zon in Ouders vergeten massaal de ogen van hun kinderen te beschermen tegen UV-straling. Dat blijkt uit onderzoek van ZEISS onder ruim 1000 Nederlanders.
12/07 00u01  Nieuw advies Voedingscentrum voor zwangere vrouwen Zwangere vrouwen kunnen beter helemaal geen roofvissen eten, zoals zwaardvis, snoekbaars, haai, koningsmakreel, marlijn en tonijn. Vis uit blik is ook niet veilig om te eten. Daarnaast wordt kaas van rauwe melk afgeraden. Zo luiden de nieuwe adviezen voor zwangere vrouwen van het Voedingscentrum in zijn aangepaste voedingsadvies.
12/07 00u01  100.000 Nederlanders kampen met morbide obesitas In Nederland lijdt 1 procent van de volwassenen aan morbide obesitas. In totaal kampen ruim 100.000 mensen van boven de twintig met deze ernstige vorm van zwaarlijvigheid. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het RIVM.
Laatste update: vandaag om 11u30
Lees meer van GezondheidsNet >

Scientias

Verbergen Tonen
18/07 13u15  Tweelingbroertje van Beta Pictoris b ontdekt De nieuwe exoplaneet lijkt sprekend op Beta Pictoris b, maar is op een heel andere manier ontstaan. Onderzoekers ontdekten de nieuwe exoplaneet met behulp van de Canada-France-Hawaii Telescope (CFHT). De planeet heeft de naam 2MASS 0249c gekregen en heeft dezelfde massa, helderheid en hetzelfde spectrum als Beta Pictoris b: misschien wel één van de best […] Het bericht Tweelingbroertje van Beta Pictoris b ontdekt verscheen eerst op Scientias.nl.
18/07 11u45  Zo zag je de heldere vlekken op dwergplaneet Ceres nog nooit! Op nieuwe close-upbeelden lijkt het bijna alsof je ze aan kunt raken. NASA heeft twee nieuwe foto’s vrijgegeven waarop de heldere vlekken die Ceres rijk is, zich op ongeëvenaarde wijze aan de toeschouwer opdringen. Nog niet eerder hebben we de vlekken van zo dichtbij en zo gedetailleerd kunnen bekijken. Foto’s De foto’s zijn gemaakt door […] Het bericht Zo zag je de heldere vlekken op dwergplaneet Ceres nog nooit! verscheen eerst op Scientias.nl.
18/07 10u45  Wetenschap onthult waarom mannen sneller herstellen van een griepje Ze maken meer amfireguline aan. Aha! Wetenschappers weten al een tijdje dat de griep vrouwen doorgaans steviger in zijn greep heeft en houdt dan mannen. Zo is de griep bij vrouwen vaak heftiger dan bij mannen en duurt het ook veel langer voor vrouwen hersteld zijn. Lang werd gedacht dat dat te verklaren was doordat […] Het bericht Wetenschap onthult waarom mannen sneller herstellen van een griepje verscheen eerst op Scientias.nl.
18/07 08u45  Twaalf nieuwe manen ontdekt rond Jupiter En er zit één heel vreemd exemplaar bij… Met de twaalf nieuwe manen komt het totale aantal manen rond Jupiter op 79. Het betekent dat Jupiter een recordhouder is: geen enkele andere planeet in ons zonnestelsel heeft zoveel manen. Overigens smokkelt Jupiter wel een beetje; zeker elf van de twaalf manen die onderzoekers hebben ontdekt, […] Het bericht Twaalf nieuwe manen ontdekt rond Jupiter verscheen eerst op Scientias.nl.11 
17/07 16u45  Primeur: er is nu een bloedtest die huidkanker al heel vroeg kan opsporen De test kan heel veel levens redden. De bloedtest is ontwikkeld door onderzoekers van de Edith Cowan University en detecteert antilichamen die in reactie op melanoom – een vorm van huidkanker – door het lichaam worden geproduceerd. Dat is te lezen in het blad Oncotarget. “Het lichaam begint deze antilichamen te produceren zodra het melanoom […] Het bericht Primeur: er is nu een bloedtest die huidkanker al heel vroeg kan opsporen verscheen eerst op Scientias.nl.
17/07 15u15  CRISPR/Cas9 richt grotere genetische schade aan dan gedacht Onderzoekers pleiten voor grotere terughoudendheid omtrent de veelbelovende gentherapie. Hun studie toont namelijk niet alleen aan dat CRISPR/Cas9 grotere genetische schade in cellen aanricht dan gedacht, maar ook dat de standaardtests waarmee veranderingen in het DNA kunnen worden opgespoord deze genetische schade over het hoofd zien. Dat is te lezen in het blad Nature Biotechnology. […] Het bericht CRISPR/Cas9 richt grotere genetische schade aan dan gedacht verscheen eerst op Scientias.nl.
17/07 13u15  Aarde herbergt meer dan een biljard ton diamanten Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Klein minpuntje: we kunnen er onmogelijk bij. Het onderzoek onthult dat de aarde veel meer diamanten herbergt dan gedacht. Maar de meeste van die diamanten zitten ontzettend diep: tussen 140 en 240 kilometer onder het oppervlak. Kratons De diamanten zitten opgesloten in de ‘wortels’ van rompgebergtes (ook wel kratons genoemd). […] Het bericht Aarde herbergt meer dan een biljard ton diamanten verscheen eerst op Scientias.nl.
17/07 10u45  14.400 jaar oud brood ontdekt in Jordanië Het brood werd zo’n 4000 jaar voor de opkomst van de landbouw gebakken. Het suggereert dat jagers en verzamelaars meer dan 14.000 jaar geleden wilde granen gebruikten om brood te bakken. En mogelijk vonden ze dat brood zo lekker dat het ze aanmoedigde om granen te gaan verbouwen en dus bijdroeg aan de opkomst van […] Het bericht 14.400 jaar oud brood ontdekt in Jordanië verscheen eerst op Scientias.nl.
17/07 08u45  Zeewier reist 20.000 kilometer en meert aan op Antarctica Dit is de langst bekende biologische drijftocht ooit. Onderzoekers hebben langs de kust van Antarctica zeewier ontdekt dat daar niet thuishoort. DNA-onderzoek wijst uit dat een deel ervan afkomstig is van de Kerguelen-eilanden in de zuidelijke Indische Oceaan. En een ander deel komt helemaal uit de Zuid-Georgia-eilanden in de zuidelijke Atlantische Oceaan. Het betekent dat […] Het bericht Zeewier reist 20.000 kilometer en meert aan op Antarctica verscheen eerst op Scientias.nl.
16/07 17u15  Nieuwe hooikoorts-genen ontdekt Onderzoekers hebben meer dan 40 plekken op het genoom ontdekt die verband houden met hooikoorts. En maar liefst 20 ervan waren nog niet eerder met hooikoorts in verband gebracht. Dat stellen onderzoekers in het blad Nature Genetics. Ze baseren zich op een onderzoek onder meer dan 200.000 mensen van Europese afkomst. Bijna 60.000 van deze […] Het bericht Nieuwe hooikoorts-genen ontdekt verscheen eerst op Scientias.nl.
16/07 15u15  Astronomen maken superscherpe foto van zwaartekrachtlens En geven daarmee meer inzicht in het mysterie dat ´donkere materie’ heet. De superscherpe foto is gemaakt met behulp van een wereldwijd netwerk van radiotelescopen. Op de foto zien we de radioboog die ontstaat doordat een groep sterrenstelsels op 3,9 miljard lichtjaar van de aarde als een vergrootglas werkt voor een op 11,7 miljard lichtjaar […] Het bericht Astronomen maken superscherpe foto van zwaartekrachtlens verscheen eerst op Scientias.nl.
16/07 13u45  Prachtig doodsmasker ontdekt in Egyptische tombe De ogen van het doodsmasker kijken je 2600 jaar later nog steeds indringend aan. Archeologen ontdekten het masker in de tombe van een Egyptische priester. De priester leefde in de Saïstijd (tussen 664 en 404 voor Christus). Voorlopig onderzoek wijst uit dat het doodsmasker gemaakt is van verguld zilver. De ogen zijn ingelegd met calciet, […] Het bericht Prachtig doodsmasker ontdekt in Egyptische tombe verscheen eerst op Scientias.nl.
16/07 12u00  Onze planeet telt nog maar 84 Amoerpanters Dat blijkt uit een nieuwe telling die net iets hoger uitvalt dan eerdere schattingen. Eerder onderzoek suggereerde dat er in Rusland tussen de 25 en 50 ernstig bedreigde Amoerpanters te vinden waren. Maar een nieuwe telling, waarbij niet alleen in Rusland, maar ook net over de Russische grens met China naar Amoerpanters werd gezocht, resulteert […] Het bericht Onze planeet telt nog maar 84 Amoerpanters verscheen eerst op Scientias.nl.
16/07 10u45  Plantenetende dino’s hoefden minder te eten dan gedacht De planten die ze op het menu hadden staan, lijken voedzamer dan onderzoekers aannamen. Dat stellen Britse onderzoekers nadat ze planten lieten groeien in een atmosfeer die vergelijkbaar was met de atmosfeer die onze planeet 150 miljoen jaar geleden had. Hun bevindingen zijn terug te lezen in het blad Palaeontology. CO2-concentratie Zo’n 150 miljoen jaar […] Het bericht Plantenetende dino’s hoefden minder te eten dan gedacht verscheen eerst op Scientias.nl.
16/07 08u45  Mogelijk een nieuwe vulkaan ontdekt op maan Io De vulkaan zou zich nabij de zuidpool van Jupiters maan bevinden. Dat laat NASA weten. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie baseert zich op gegevens van ruimtesonde Juno. De sonde verzamelde de data op 16 december 2017 toen deze slechts 470.000 kilometer van de maan verwijderd was. Hotspot In de data dook een ‘hotspot’ op die ongeveer 300 […] Het bericht Mogelijk een nieuwe vulkaan ontdekt op maan Io verscheen eerst op Scientias.nl.
Laatste update: vandaag om 13u15
Lees meer van Scientias >

Nu.nl Wetenschap

Verbergen Tonen
18/07 00u00  Het oudste fossiele kleurpigment is roze en ruim een miljard jaar oud Wetenschappers hebben in de Sahara in Mauretanië het oudste biologische kleurpigment ontdekt dat ooit op aarde is aangetroffen. De kleuren zijn meer dan 1,1 miljard jaar oud en in opgeloste vorm helder roze.19 
17/07 18u30  Astronomen ontdekken twaalf nieuwe 'minimanen' rond Jupiter Rond de planeet Jupiter zijn in één klap twaalf nieuwe manen ontdekt. Het aantal manen van de planeet komt daarmee op ongeveer tachtig, het grootste aantal in ons zonnestelsel.
17/07 17u00  Astronomen ontdekken twaalf nieuwe 'mini-manen' rond Jupiter Rond de planeet Jupiter zijn in één klap twaalf nieuwe manen ontdekt. Het aantal manen van de planeet komt daarmee op ongeveer tachtig, het hoogste aantal in ons zonnestelsel.
16/07 22u00  Wetenschappers ontdekken 's werelds oudste brood in Jordanië Wetenschappers hebben in Jordanië de resten teruggevonden van een ruim 14.000 jaar oud brood. Het gaat om de verkoolde resten van een platbrood. 
16/07 12u45  Freek Vonk ontdekt nieuwe slangensoort Freek Vonk heeft een nieuw soort slang ontdekt. De tv-bioloog zag het dier al enkele jaren geleden, maar de ontdekking is maandag officieel erkend.
16/07 00u00  Grote Nederlandse bijdrage aan natuurdatabank Meer dan 1.200 instellingen in 123 landen hebben met een miljoen onderzoekers en burgers wereldwijd al een miljard natuurwaarnemingen bijeengebracht in de Global Biodiversity Information Facility (GBIF). 
15/07 00u00  SpaceX lanceert succesvol robotastronaut naar ruimtestation ISS Ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft in opdracht van NASA een robot met kunstmatige intelligentie naar ruimtestation ISS gelanceerd.
14/07 00u00  Lancering nieuwe ruimtetelescoop loopt opnieuw vertraging op De lancering van de nieuwe ruimtetelescoop James Webb heeft opnieuw vertraging opgelopen. Hij gaat op zijn vroegst begin 2021 de ruimte in.
14/07 00u00  Aantal rondvliegende brokstukken rond aarde in tien jaar bijna verdubbeld Rond de aarde vliegt steeds meer puin. Het zijn inmiddels bijna 20.000 brokstukken, die bij elkaar meer dan 8 miljoen kilo wegen. Dat meldt de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.
14/07 00u00  Emigratieaanvragen VS van familie Anne Frank nooit afgehandeld De emigratieaanvragen die Otto Frank, de vader van Anne Frank, had ingediend om naar de Verenigde Staten te emigreren, zijn nooit afgehandeld door het Amerikaanse consulaat in Rotterdam. Eerder werd gedacht dat de familie werd geweigerd door de VS.
13/07 00u15  IJsman Ötzi at vet vlees, tarwe en varens als laatste maaltijd Wetenschappers van het laboratorium Eurac in het Italiaanse Bolzano hebben onderzoek gedaan naar de maaginhoud  van de beroemde mummie Ötzi. Kort voor zijn dood heeft de ijsman onder meer vet vlees, graan en varens gegeten.
12/07 10u00  Oud-VN-baas Ban Ki Moon krijgt eredoctoraat in Groningen Voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon krijgt van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) op 17 oktober een eredoctoraat uitgereikt. De Zuid-Koreaanse diplomaat was de achtste secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN).
12/07 00u00  Rotterdam introduceert drijvend parkje op gerecycled plastic afval In de Rotterdamse Rijnhaven drijft vanaf woensdag een parkje van 140 vierkante meter. De groenvoorziening is aangelegd op bouwstenen van plastic dat uit de Maas gehaald is voordat het in de Noordzee terecht kon komen.
11/07 22u00  Oud-VN-baas Ban Ki Moon krijgt ere-doctoraat in Groningen Voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon krijgt van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) op 17 oktober een eredoctoraat uitgereikt. De Zuid-Koreaanse diplomaat was de achtste secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN).
11/07 11u00  Fossiel van eerste reuzendinosaurus gevonden in Argentinië Wetenschappers hebben in het noordwesten van Argentinië het fossiel van de vroegst bekende reuzendinosaurus gevonden. Het gaat om een planteneter van zo'n 10 meter lang met een gewicht van 10 ton. 
Laatste update: vandaag om 0u00
Lees meer van Nu.nl Wetenschap >Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

20x “Je hoort de crème de la crème”18/07 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Achter elke straffe artiest staat een welluidend koor. Bij Rubens is dat niet anders. Al zijn de Rubenskoorleden best bijzonder. Je ziet ze namelijk niet, maar je hoort ze wel.
19x Hondurees parlementslid aangeklaagd voor drugssmokkel in New York18/07 04u15 - De Standaard: Wetenschap: In New York is dinsdag een parlementslid van Honduras aangeklaagd voor het smokkelen van cocaïne in de Verenigde Staten. Dat heeft de procureur van Manhattan, Geoffrey Berman, bekendgemaakt. Het gaat al om het tweede Hondurese parlementslid tegen wie er dit jaar een aanklacht wegens drugssmokkel is.
19x Muyters wil uitkering afpakken van werkonwillige bruggepensioneerden18/07 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Van alle 55- tot 59-jarigen die vorig jaar met brugpensioen (SWT) zijn gegaan, had twee procent in mei van dit jaar een job. Bij de zestigplussers is dat één procent. Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) wil nu de uitkering afpakken van SWT’ers die niet genoeg moeite doen om aan een job te geraken.
19x Het oudste fossiele kleurpigment is roze en ruim een miljard jaar oud18/07 00u00 - Nu.nl Wetenschap: Wetenschappers hebben in de Sahara in Mauretanië het oudste biologische kleurpigment ontdekt dat ooit op aarde is aangetroffen. De kleuren zijn meer dan 1,1 miljard jaar oud en in opgeloste vorm helder roze.
18x Tips om ze weg te houden18/07 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Om geen last te hebben van wespen, en om nesten te voorkomen, geeft de brandweer enkele tips mee. “Laat geen voedsel of verpakkingen van eten rondslingeren en sluit uw vuilnisbak goed af. Maak hem ook regelmatig schoon”, klinkt het. “Let ook op met zoete geuren, want die trekken wespen aan. Aan geuren zoals sinaasappel, citroen, gebrande koffie of kruidnagel hebben ze dan weer een hekel. Een schaaltje in de tuin zetten met zulke producten kan helpen. Wie veel verzorgingsproducten gebruikt, kiest best voor de geurloze varianten. Bovendien is het belangrijk om plaatsen waar eerder een wespennest gehangen heeft regelmatig te controleren. Het zou weleens kunnen dat er op die plek een nieuw nest gevormd wordt.”
18x Drugsmaffia zet prijs op hoofd van ‘Mister Noodles’: “100.000 euro, levend of dood”18/07 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: De drugsmaffia heeft een prijs gezet op het hoofd van Moraad El K., de eigenaar van wokrestaurant Mister Noodles op het Antwerpse Kiel. De voormalige acteur wordt ervan beschuldigd 120 kilogram cocaïne te hebben gestolen.
18x Zitten er kanker­verwekkende stoffen in bloeddrukmedicijnen?18/07 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Een aantal bloeddrukverlagende medicijnen met daarin de werkzame stof valsartan wordt ­teruggeroepen. De medicatie is vervuild met NDMA, een mogelijk kankerverwekkende stof. Het was de Chinese producent Zhejiang Huahai zelf die de vervuiling ontdekte. Mogelijk zijn de geneesmiddelen al sinds 2012 gecontamineerd. Het gaat om een terugroepactie in heel Europa. Bij ons begon die op 6 juli, maar het Federaal Geneesmiddelenagentschap FAGG besloot om pas gisteren, twaalf dagen ­later, te communiceren. Het legde de handel wel meteen stil.
18x Helikopterpiloot Dirk: “In de lucht voel ik me altijd veilig,zelfs als ik beschoten word”18/07 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: “Het is een klotejob, maar iemand moet het doen”, steekt Dirk De Bie verrassend van wal als we hem ontmoeten aan het vliegveld van Melsbroek, waar de dienst Luchtsteun van de federale politie haar thuisbasis heeft.
18x “Klascontainers op straat zetten, was beste oplossing voor werking academie”18/07 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: De plaatsing van klascontainers op de rijweg was volgens het gemeentebestuur de enige mogelijke optie om de uitbreiding van de academie uit te kunnen voeren.
18x Een gratis boom voor elke Nijlenaar18/07 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: In Nijlen lanceren ze het project 1001 bomen, waarmee het de inwoners wil aanzetten om méér te genieten van bomen en om er ook voor te zorgen dat er méér bomen in het straatbeeld verschijnen. Elk gezin zal daarom een gratis boom mogen planten op het privédomein.

Statistieken

Artikels:
32099
Gelezen:
23605
Aantal lezers nu:
35


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven