vrijdag 22 oktober 2021, week 42


U bent nu hier: Wetenschap | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 20u45
 

Gazet van Antwerpen: Wetenschap

Verbergen Tonen
22/10 20u15  PORTRET. Alec Baldwin: een acteur met een groot ego en een kort lontje Het kan verkeren, ook voor een bekend Hollywoodacteur als Alec Baldwin. En hij had nu net zijn carrière opnieuw op de rails. De 63-jarige vader van zeven kinderen staat bekend om zijn ergerlijke sterallures en zijn kort lontje. Nochtans is Baldwin sinds zijn huwelijk met Hilaria Thomas en zijn Trump-imitaties in het satirische programma Saturday Night Live erg geliefd in Amerika.
22/10 20u15  Grootse plannen van olympisch bronzen Bashir Abdi: aanval op Europees marathonrecord Zijn seizoen is na zijn olympisch brons al méér dan geslaagd. En toch is de honger van Bashir Abdi (32) nog niet gestild. In Rotterdam gaat de Gentenaar voor niets minder dan de geschiedenisboeken, want hij valt er het Europees marathonrecord (2u04’19”) aan. Het lijkt een bijna onmogelijke opdracht, maar dat gold ook voor zijn olympische medaille. Wie niet waagt, niet wint.
22/10 20u15  UGent voert mondmaskerplicht opnieuw in De UGent voert vanaf volgende week maandag opnieuw een mondmaskerplicht in op al haar campussen. Dat blijkt uit een interne mail die de universitaire leiding vrijdagavond heeft uitgestuurd.
22/10 20u15  Wat een afscheid! Kenny De Ketele pakt WK-zilver in puntenrit en gaat zondag voor goud Kenny De Ketele (36) is vrijdag op het WK baanwielrennen in het Franse Roubaix tweede geworden in de puntenkoers. Enkel de oppermachtige Franse topfavoriet Benjamin Thomas bleef hem voor. Zilver dus. Het is meteen zijn zevende WK-medaille en dat in zijn voorlaatste wedstrijd op het internationale toneel. Zondag gaat hij met Robbe Ghys voor goud in de ploegkoers.
22/10 20u15  Urban Walk: wandelen door Mechelse gebouwen De Urban Trail kenden ze al in Mechelen. Maar zondag trekt voor het eerst de Urban Walk door de Dijlestad. Een wandeling van 8 kilometer, die onder meer door een aantal bekende gebouwen gaat. En zo kunnen voor het eerst ook mensen die niet houden van lopen, de stad op een andere manier ontdekken. De Urban Walk zou vorig al doorgaan, maar corona stak daar een stokje voor.
22/10 20u15  ZNA stuurt vaccinweigeraars nu al wandelen: mag dat? Antwerpse ziekenhuizen weigeren sollicitanten die zich niet willen laten vaccineren. ‘We raden het alle ziekenhuizen aan’, zegt de zorgsector. ‘Wie dit aanvecht, maakt een goede kans’, zeggen specialisten arbeidsrecht.
22/10 20u15  Zorginstelling schrapt alle kinderopvang voor herfstvakantie Zorginstelling Heder op de Luchtbal heeft alle kinderopvang voor de herfstvakantie geschrapt. De instelling kampt al een tijdje met een groot personeelstekort. Er werden wel nieuwe mensen aangeworven, maar enkele van hen zijn ziek gevallen.
22/10 20u15  Na Sporthal en Sportoase krijgt Lostraat sport- en gezondheidscentrum: “Vier kinesisten paraat” Vlakbij De Sporthal en De Sportoase in Heist-op-den-Berg opent op zaterdag 30 oktober sport- en gezondheidscentrum BeBalanced. Vier sportkinesisten staan er klaar om mensen verantwoord te laten bewegen in een aangename omgeving. Tegelijk ondersteunen ze er ook professionals die hun prestaties willen verbeteren. “Je kunt bij ons terecht voor kinesitherapie, groepslessen, personal training en zelfs ruitertraining. Een persoonlijke aanpak dragen we hoog in het vaandel”, melden de collega‘s.
22/10 20u15  Bekend kippenrestaurant opent nieuwe vestiging in Antwerpen Goed nieuws voor liefhebbers van gebraden kippen. Want het bekende kippenrestaurant Poule & Poulette opent een nieuwe zaak. Op de Godefriduskaai, in de schaduw van het MAS, kan u vanaf februari volgend jaar genieten van de lekkerste gebraden kippen. En mensen kunnen het hele jaar door op terras zitten. Het is al de zevende vestiging van Poule & Poulette.
22/10 20u15  DE BLIK VAN BISTIAUX. “Een club is geen dader van hooliganisme, maar een slachtoffer” De volle 23 jaar lang was Paul Bistiaux bij Royal Antwerp FC de bekendste en kleurrijkste clubsecretaris van het land. Vandaag is hij elke vrijdag online de vaste columnist voor Gazet van Antwerpen.
22/10 20u15  Het Steen leeft weer: “Een prachtige entree voor ’t Stad” “De oude poort naar de stad staat opnieuw open”, zei schepen van Toerisme Koen Kennis (N-VA) toen hij vrijdagvoormiddag symbolisch een lintje doorknipte om het Steen voor heropend te verklaren. Na drie jaar renoveren en restaureren krijgen toeristen, dagjesmensen en inwoners een snelcursus Antwerpen in het oudste gebouw van ’t Stad.
22/10 20u15  Studenten Thomas More krijgen waterstofauto Op Campus de Nayer van de Thomas More hogeschool in Sint-Katelijne-Waver is vandaag een waterstofauto overhandigd. De auto, een Hyundai iX 35, is bedoeld voor diagnose car en educam Vlaanderen, projecten die samen de leerlingen in het secundair en hoger onderwijs willen helpen op technologisch gebied. De automarkt speelt steeds meer in op duurzame brandstoffen en met deze auto kunnen studenten de nieuwe techniek snel leren. Op Thomas More zullen leerlingen voor hun bachelorproef aan de auto werken.
22/10 20u15  Wouter Vandenhaute vindt 42 miljoen euro vers kapitaal en wil club hervormen: ook voorzitter investeert nu in Anderlecht Alweer een nieuwe herstructurering bij Anderlecht, en deze lijkt definitief. Huidig voorzitter Wouter Vandenhaute stapt nu ook financieel in de club en verwerft samen met Geert Duyck ruim 25 procent van de aandelen. Marc Coucke blijft meerderheidsaandeelhouder.
22/10 20u15  Ex-schepen sjoemelde met coronasteun om naar seksfeestjes te kunnen gaan: “Mooi dossier” Ooit was hij schepen in Heusden-Zolder, maar het is als boekhouder dat Selahattin Özer vrijdag voor de Brusselse rechter moest verschijnen. Niet alleen wist hij op frauduleuze manier meer dan 300.000 euro aan Vlaamse coronasubsidies te bemachtigen, hij nam ook de fiscus voor meer dan anderhalf miljoen euro bij de neus. Geld waarmee hij geregeld in het buitenland aan seksfeestjes deelnam.
22/10 20u15  Spoed Jessa kreunt onder toevloed patiënten, vrijwilligers moeten dienst uit de nood helpen De spoeddienst van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt kent een zeer grote toestroom van patiënten. Ten opzichte van dezelfde periode in 2019 is er een stijging van 20 procent van het aantal patiënten. De spoed schakelt vanaf maandag 8 vrijwilligers in die de verpleegkundigen kunnen helpen met niet-zorggerelateerde taken. “Hoog tijd voor een boostervaccin bij zorgpersoneel en artsen”, klinkt het.
Laatste update: vandaag om 20u15
Lees meer van Gazet van Antwerpen: Wetenschap >


De Standaard: Wetenschap

Verbergen Tonen
22/10 20u15  Coronablog | UGent voert mondmaskerplicht opnieuw in Volg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
22/10 20u15  Hoofdprijs Film Fest Gent 2021 voor ‘Vortex’ van Gaspar Noé Vortex van regisseur Gaspar Noé is door de Internationale Jury bekroond met de Grand Prix voor Beste Film op de 48ste editie van Film Fest Gent. Dat heeft de organisatie vrijdag laten weten.
22/10 20u15  Kenny De Ketele pakt zilver in puntenrit op WK baanwielrennen Kenny De Ketele (36) is vrijdag op het WK baanwielrennen in het Franse Roubaix tweede geworden in de puntenkoers. Enkel de oppermachtige Franse topfavoriet Benjamin Thomas bleef hem voor. Zilver dus. Het is meteen zijn zevende WK-medaille en dat in zijn voorlaatste wedstrijd op het internationale toneel. Zondag gaat hij met Robbe Ghys voor goud in de ploegkoers.
22/10 20u15  Alec Baldwin reageert op dodelijk schietincident: ‘Geen woorden voor mijn verdriet’ Alec Baldwin heeft vrijdag voor het eerst publiekelijk gereageerd op het dodelijke schietincident waar hij donderdag op een Amerikaanse filmset bij betrokken was. ‘Er zijn geen woorden om mijn verdriet en shock uit te drukken’, twitterde hij.
22/10 19u15  Coronablog | Toestroom van patiënten op spoeddienst van Jessa Ziekenhuis Volg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
22/10 19u15  Postuum | Bernard Haitink: sterdirigent ondanks zichzelf De Nederlandse topdirigent Bernard Haitink is donderdagavond overleden bij hem thuis in Londen. Hij werd 92. Haitink was een van de invloedrijkste dirigenten van zijn generatie.
22/10 18u15  Wouter Vandenhaute en financier Duyck trekken Anderlecht vlot Wouter Vandenhaute en de discrete financier Geert Duyck worden kernaandeelhouders van de voetbalclub Anderlecht naast Marc Coucke. Anderlecht zelf wordt schuldenvrij.
22/10 18u15  Podcasttips | Europa door sympathieke Britse ogen Reis rond de wereld in drie podcasts. The Europeans geeft een vermakelijke kijk op de Europese actualiteit, Wereldmachten legt geopolitieke verschuivingen bloot, Controversial Japan duikt in het spanningsveld tussen het Westen en Japan.
22/10 18u15  ‘Geen tijd te verliezen’ voor derde prik meent Beke, maar Vandenbroucke hamert op belang wetenschappelijk advies De Vlaamse regering wil de brede bevolking de kans geven een derde prik of boosterprik van het coronavaccin te krijgen. ‘We moeten mensen maximaal kunnen beschermen’, aldus Vlaams minister Beke. Federaal minister Vandenbroucke hamert op het belang van het wetenschappelijk advies.
22/10 18u15  Belgische Manchester City-fan die slachtoffer werd van agressie heeft hersenschade opgelopen De 63-jarige fan van Manchester City die het slachtoffer werd van agressie op de parking langs de E40 in Drongen, wordt niet meer beademd maar hij heeft hersenschade opgelopen.
22/10 18u15  Amerikaanse miljonair die per ongeluk op tv een moord bekende wordt vervolgd voor tweede moord Robert Durst, de Amerikaanse miljonair die per ongeluk op tv een moord bekende en vervolgens veroordeeld werd tot een levenslange gevangenisstraf, wordt nu ook vervolgd voor het doden van zijn eerste vrouw. Dat bevestigen autoriteiten vrijdag na berichten in Amerikaanse media.
22/10 17u15  Brusselse café-uitbater reageert: ‘We zijn nooit medeplichtig geweest’ Na verschillende beschuldigingen van verkrachting door een barman, reageert de Brusselse bar El Café op Facebook. ‘We willen een voorbeeldfunctie uitoefenen’, klinkt het daar.
22/10 17u15  Nederlandse topdirigent Bernard Haitink overleden De Nederlandse topdirigent Bernard Haitink is donderdagavond overleden bij hem thuis in Londen. Hij werd 92. Haitink bouwde in zijn lange leven een glansrijke carrière uit. Hij was wereldwijd actief, maar het meest blijft zijn naam verbonden met het Concertgebouworkest Amsterdam, dat hij meer dan een kwarteeuw heeft geleid.
22/10 17u15  Angela Merkel twijfelt over handdruk met Von der Leyen op haar laatste EU-top De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft donderdag deelgenomen aan de Europese top in Brussel. Omdat de 107de Europese top van Merkel mogelijk ook haar laatste is, kreeg ze donderdag een staande ovatie van haar collega’s. Maar voor ze in de bloemetjes werd gezet beleefde ze nog even een ongemakkelijk moment met Ursula von der Leyen. Bekijk het hierboven.
22/10 17u15  Eindelijk opheldering over ‘mysterieus’ overlijden van gezin in Californisch wandelgebied Een wandeltocht van 13 kilometer werd een gezin van drie en hun hond fataal. De speurders en hun familie stonden maandenlang voor een raadsel. Na uitgebreid onderzoek is er eindelijk duidelijkheid over de doodsoorzaak: oververhitting en uitdroging.
Laatste update: vandaag om 20u15
Lees meer van De Standaard: Wetenschap >

Het Laatste Nieuws: Wetenschap

Verbergen Tonen
22/10 17u15  Olifant trapt stroper dood in Kruger National Park Een olifant heeft een stroper doodgetrapt in het beroemde Kruger National Park in Zuid-Afrika. Het verminkte lichaam van de man werd ontdekt tijdens een patrouille tegen stroperij.
22/10 17u15  Verschillende OESO-landen beloven kolengestookte centrales niet meer te financieren Verschillende OESO-landen hebben een akkoord bereikt om niet langer exportkredieten te verstrekken aan conventionele kolengestookte elektriciteitscentrales. Dat heeft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) aangekondigd. Kolencentrales worden door hun hoge uitstoot van fijn stof als een van de meest milieuschadelijke vormen van energieopwekking beschouwd.
22/10 13u15  Vrouw ontvangt donornier van varken: hoe werkt dat? Wetenschapsexpert Martijn Peters legt uit Amerikaanse artsen zijn erin geslaagd om een varkensnier te laten werken in een mens. De familie van een hersendode vrouw stelde haar lichaam ter beschikking van de wetenschap. Zij kreeg de varkensnier ingeplant, en die deed twee dagen lang haar werk zonder dat het lichaam de nier afstootte. Hoe kan dat? Wetenschapsexpert Martijn Peters legt uit.
22/10 12u15  Eén van de twee laatste noordelijke witte neushoorns ter wereld moet uit de race stappen om soort te redden Eén van ‘s werelds laatste twee noordelijke witte neushoorns moet helaas stoppen met het prestigieuze en aartsmoeilijke kweekprogramma dat de soort van uitsterving moet redden. Dat hebben de wetenschappers die zich bezighouden met het huzarenstukje laten weten, schrijft Reuters. De laatste twee noordelijke witte neushoorns zijn een moeder en een dochter. Beide verblijven in het Keniaanse reservaat van Ol Pejeta.
22/10 12u15  Spaanse wetenschappers testen hersenimplantaat bij blinde vrouw: “Ik kon opnieuw vormen en letters zien" Wetenschappers van de Spaanse universiteit Miguel Hernández de Elche, gelegen in de provincie Alicante, hebben een hersenimplantaat ontworpen waarmee blinde mensen opnieuw vormen zouden kunnen waarnemen. De 57-jarige Bernardeta Gómez, die zestien jaar geleden blind werd door een zenuwaandoening, kreeg het implantaat als eerste. Het onderzoek is mogelijk een doorbraak. Zo is het de eerste keer dat de technologie op een blind persoon wordt toegepast.
22/10 10u15  Antwerpse huisarts weigert niet-gevaccineerde patiënten: “Niemand hangt voor zijn plezier zo’n boodschap uit” Het is genoeg geweest voor een huisarts uit Antwerpen. “Vanaf 1 januari zal ik geen patiënten meer ontvangen die niet gevaccineerd zijn”, luidt de boodschap aan zijn praktijk. Voor de Orde der geneesheren is dit deontologisch niet aanvaardbaar, huisartsenvereniging Domus Medica vraagt dan weer een debat over vaccinatieplicht. Meer dan ooit zijn de meningen verdeeld. “Ik heb al doodsbedreigingen gekregen, alleen omdat ik een briefje van mijn dokter heb gefotografeerd”, zegt de man die dit bericht op sociale media deelde.
22/10 07u15  Antwerpse huisarts weigert niet-gevaccineerde patiënten: “U hebt geen vertrouwen in de geneeskunde, dus ook niet in mij” Het is genoeg geweest voor mijnheer doktoor. “Vanaf 1 januari zal ik geen patiënten meer ontvangen die niet gevaccineerd zijn”, luidt de boodschap aan de deur van een huisartsenpraktijk in Antwerpen. Voor de orde van geneesheren is dit deontologisch niet aanvaardbaar, huisartsenvereniging Domus Medica vraagt dan weer een debat over vaccinatieplicht. Meer dan ooit zijn de meningen verdeeld. “Ik heb al doodsbedreigingen gekregen, alleen omdat ik een briefje van mijn dokter heb gefotografeerd”, zegt de man dit bericht op sociale media deelde.
21/10 19u15  Door lava ingesloten honden op La Palma gered door onbekend team Onbekenden hebben op het Canarische eiland La Palma meerdere honden gered die bij een vulkaanuitbarsting door lavastromen waren ingesloten. De zes dieren hadden eigenlijk met een drone en een vangnet moeten worden bevrijd. Ze zaten vast in een leeg waterbassin.
21/10 18u15  Waar is CBD-olie nu echt goed voor? Slaapproblemen, angsten, pijn: je kunt het zo gek niet bedenken of CBD-olie schijnt ertegen te helpen. Maar is er ook wetenschappelijk bewijs voor die heilzame werking?
21/10 17u15  Wetenschappers ontdekken de oorsprong van paarden Het antwoord op de eeuwenoude vraag “waar komen onze paarden vandaan” lag verstopt in 2 genen. Dat blijkt uit een nieuwe studie die gisteren in Nature verscheen. De wetenschappers toonden aan hoe de paarden zoals we ze nu kennen hier terecht kwamen en al de rest verdreven.
21/10 17u15  Lancering eerste volledig door Zuid-Korea gemaakte draagraket maar half gelukt Zuid-Korea is er vandaag niet in geslaagd om de testlading van een draagraket in een baan rond de Aarde te brengen. Dat heeft de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in bekendgemaakt. De draagraket is volledig in Zuid-Korea ontwikkeld en gebouwd.
21/10 16u15  Derde dosis Pfizervaccin blijkt 95,6 procent effectief Een derde prik met het Pfizervaccin is 95,6 procent effectief tegen het coronavirus. Dat zegt het Duits-Amerikaanse farmabedrijf Pfizer/BioNTech op basis van onderzoek in twee laboratoria.
21/10 14u15  WHO waarschuwt dat pandemie nog tot diep 2022 zal aanslepen: "Jaar langer dan nodig” We zijn nog lang niet verlost van de coronapandemie. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Corona “zal een jaar langer dan nodig duren”, volgens de WHO, omdat de armere landen niet voldoende vaccins krijgen.
21/10 13u15  Vikingen zetten exact 1.000 jaar geleden als eerste Europeanen voet aan wal in Amerika, lang voor Columbus Exact 1.000 jaar geleden, in 1021, waren Vikingen uit Groenland al als eerste Europeanen aanwezig in Noord-Amerika, lang voor Columbus in 1492. Nieuw archeologisch onderzoek van de Nederlandse Rijksuniversiteit Groningen, gepubliceerd in Nature, heeft die datum nu heel precies kunnen bepalen.
21/10 10u15  Ocean Cleanup doorstaat testfase: opruimen Grote Oceaan kan nu écht beginnen Testen die recent zijn uitgevoerd bewijzen dat de technologie achter het project Ocean Cleanup werkt. De testfase wordt daarom afgesloten en het grootschalig opruimen van plastic in de Grote Oceaan kan daadwerkelijk beginnen. Dat laat initiatiefnemer Boyan Slat weten.
Laatste update: vandaag om 17u15
Lees meer van Het Laatste Nieuws: Wetenschap >

NRC.nl: Wetenschap

Verbergen Tonen
22/10 20u15  Opnieuw verdachte aanslag Ariana Grande-concert opgepakt Bij de zelfmoordaanslag in Manchester vier jaar geleden kwamen 22 mensen om het leven. Een broer van de aanslagpleger werd vorig jaar tot 55 jaar cel veroordeeld.
22/10 20u15  Het leek zo goed te gaan, maar nu ziet Europa de najaarsgolf al komen In Europese landen stijgt het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames weer. Maar harde maatregelen blijven vooralsnog uit.
22/10 20u15  Nieuwe Britse variant van het coronavirus wordt in de gaten gehouden Een nieuwe deltavariant is ook al in Nederland gesignaleerd. Van de duizend besmettingen zijn er een tot twee van dat type.
22/10 20u15  Kan Trumps media-avontuur slagen? De ex-president wil een alternatief voor Twitter lanceren in zijn gevecht met Big Tech, dat hem weert sinds de Capitool-rellen. Succes is niet verzekerd.
22/10 20u15  ‘Honderd Houthi-rebellen in Jemen dood bij aanval’ De aanval zou hebben plaatsgevonden ten zuiden van de strategische stad Marib. Het aantal doden is nog niet door onafhankelijke bronnen bevestigd.
22/10 20u15  Koffie, kattenbrokjes, kruidnoten: boodschappen worden echt duurder Van karton tot transport: overal stijgen de productiekosten. Vier levensmiddelenbedrijven geven aan de prijzen te verhogen.
22/10 19u15  Boodschappen worden echt duurder Van karton tot transport: overal stijgen de productiekosten. Vier levensmiddelenbedrijven geven aan de prijzen te verhogen.
22/10 19u15  Gemeenten: te weinig geld voor inburgering statushouders via onderwijs bij ROC Per deelnemer is volgens de VNG 8.000 euro extra nodig om de inburgeringscursus kostendekkend te maken.
22/10 18u15  Voor PSV is de strijd met Ajax een oefening in geduld Om een selectie te bouwen die goed en breed genoeg is om Ajax een heel seizoen bij te benen, moet PSV de budgettaire kloof zien te verkleinen, weten ze in Eindhoven. De vraag is alleen: hoe?
22/10 18u15  Voor prehistorisch gedrag is in het voetbal geen plaats Als we blijven toekijken en geen directe en keiharde actie tegen dit soort gedrag ondernemen, riskeren we ver teruggeworpen te worden in de tijd, stelt Clarence Seedorf.
22/10 18u15  De nieuwe tekorteconomie kan even duren – of nog langer Van chips tot chauffeurs, van bouwmaterialen tot fietsonderdelen: er is een tekort aan van alles in de wereldeconomie. Is dit incidenteel, of structureel? „Door de kwetsbaarheid maken bedrijven een andere risicoafweging.”
22/10 18u15  Comedy Joardy Season 2: Harco raakt in coma, Hannah moet hem redden Het tweede seizoen van de VPRO-comedy Joardy Season is nog beter dan het bekroonde eerste, dankzij een raamvertelling met Hannah Hoekstra.
22/10 18u15  Bij sommige werkgevers kom je er zonder coronapas niet in Een vaccinatiebewijs eisen mogen werkgevers niet, maar ernaar vragen mag weer wel. Toezicht op of dit goed gaat, is er nauwelijks.
22/10 17u15  Rapper Murda mag Turkije verlaten Önder Dogan, bekend als rapper Murda, is „opgelucht en blij” dat hij naar zijn gezin terug mag. Hem hangt nog wel een celstraf tot tien jaar boven het hoofd.
22/10 17u15  ‘Buiten de turnsport noemen ze dit kindermishandeling’ Sportkoepel NOC-NSF bood eerder deze maand excuses aan voor de misstanden in de turnsport. Oud-turnster Stéphanie Tijmes (29) is een van degenen die daar op aandrong. „Het is best hard – vooral naar jezelf – als je toegeeft dat je iets ernstigs niet gezien hebt.”
Laatste update: vandaag om 20u15
Lees meer van NRC.nl: Wetenschap >

GezondheidsNet

Verbergen Tonen
22/10 00u15  Advies Gezondheidsraad: ook griepprik voor zwangeren Bied zwangere vrouwen voortaan ook de griepprik aan, adviseert de Gezondheidsraad maandag aan het kabinet. Op die manier zijn pasgeboren baby's beschermd tegen ernstige complicaties die kunnen optreden bij griep.
21/10 00u15  Fors meer donorregistraties dan vorig jaar Driekwart van de Nederlanders ouder dan 18 jaar heeft een keuze doorgegeven in het Donorregister. Dat zijn er fors meer dan vorig jaar, waarschijnlijk door de invoering van de nieuwe donorwet. 4,8 miljoen Nederlanders gaven expliciet toestemming voor orgaandonatie na overlijden, meldt RTL Nieuws.
21/10 00u15  Nederlanders gooien zelfzorggeneesmiddelen vaak verkeerd weg Nederlanders gooien zelfzorggeneesmiddelen vaak verkeerd weg. Hoe jonger de gebruiker, hoe groter de kans dat het verkeerd wordt weggegooid. Dit blijkt uit onderzoek van GSK.
19/10 10u15  Patiënten met chronische darmontstekingen lopen geen groter risico op een ernstig beloop van COVID-19 Patiënten met chronische darmontstekingen lopen geen groter risico op een ernstiger beloop van de ziekte wanneer ze het coronavirus oplopen. Dat stelt maag-, darm- en leverarts dr. Lennard Gilissen van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.
19/10 00u15  Waarom vrouwen het sneller koud hebben dan mannen Ben je een vrouw en heb je het altijd sneller koud dan de meeste mannen in je omgeving? Israëlische wetenschappers denken nu ontdekt te hebben waarom dat zo is. Volgens de onderzoekers komt het door de evolutie.
19/10 00u15  Geen extra miskramen na coronavaccinatie Amerikaanse onderzoekers analyseerden gegevens van in totaal 105.446 zwangerschappen. Ze schrijven over de resultaten in Jama Network.
18/10 11u15  Zwangeren vaker op ic door deltavariant Artsen waarschuwden er in augustus al voor dat zwangere vrouwen ernstiger ziek worden door corona. Uit cijfers van de afgelopen maanden blijkt het nu ook. Dat meldt dagblad Trouw maandag, dat landeljke cijfers heeft ingezien.
17/10 00u15  Nieuw apparaat vermindert RLS-klachten Een nieuw apparaatje - de Relegs genoemd - reduceert klachten door het Restless legs syndrome bij 70 procent van de patiënten. Het apparaat is ontwikkeld door Casper van Waveren Hogervorst, een arts die zelf last heeft van rusteloze benen.
17/10 00u15  Plan coronamedicijn van bloedplasma mislukt Duizenden ex-coronapatiënten hebben vorig jaar bloed gedoneerd aan Sanquin voor de productie van een mogelijk levensreddend medicijn tegen Covid-19. Kwetsbare mensen, zoals ouderen en longpatiënten, zouden hier vooral baat bij hebben. Helaas is dat plan mislukt, zegt hoogleraar infectieziekten en microbiologie Hans Zaaijer tegen De Telegraaf.
16/10 00u15  Duizenden meldingen van menstruatiestoornissen na coronavaccin Bijwerkingencentrum Lareb heeft duizenden meldingen gekregen van menstruatiestoornissen na toediening van het coronavaccin. Volgens Lareb is het nog niet duidelijk of er inderdaad een verband is met het vaccin. De meldingen worden momenteel onderzocht.
16/10 00u15  Gezonde voeding vermindert kans op dementie Door gezond te eten kun je de kans op dementie verkleinen, blijkt uit een nieuwe studie van de Universiteit Maastricht. Volgens het onderzoek kan dementie al jaren van tevoren opgespoord worden op hersenscans van mensen met een ongezonde leefstijl, meldt RTL Nieuws.
15/10 00u15  Een op de vijf Nederlanders vermijdt huisarts door schaamte 3,3 miljoen Nederlanders stellen uit schaamte voor een gezondheidsklacht weleens een huisartsenbezoek uit. Voor ruim een derde van hen (37 procent) duurt dit uitstel een half jaar of langer. Daarnaast zorgde de coronacrisis ervoor dat minder mensen (16 procent) naar de huisarts gingen. Dit en meer blijkt uit onderzoek van gezondheids- en hygiënebedrijf Essity.
Laatste update: vandaag om 0u15

Scientias

Verbergen Tonen
21/10 13u15  Vikingen zetten 1000 jaar geleden al voet in Amerika Dat de Noormannen eerder dan Columbus op het Amerikaanse continent arriveerden, was al bekend. Maar nu weten we ook beter wanneer. Hoewel Christoffel Columbus de boeken in is gegaan als de ontdekker van Amerika, komt die eer eigenlijk de Vikingen toe. Bekend is dat zij al eeuwen eerder naar Noord-Amerika zeilden. Wanneer precies? Dat was […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
21/10 11u15  Ook microplastics blijken ons klimaat te beïnvloeden Hun impact is nu nog klein, maar kan – naarmate de concentratie in de atmosfeer toeneemt – de komende jaren groter worden. In de lucht zweven allerlei verschillende soorten kleine stof- of vloeistofdeeltjes. Denk bijvoorbeeld aan wolken en mist, maar ook roetdeeltjes afkomstig van verkeer. Deze aerosolen hebben vervolgens invloed op ons klimaat, doordat ze […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
21/10 09u15  Jouw brein is net zo uniek als je vingerafdruk De ‘bedrading’ in je hersenen is zelfs zo uniek, dat je eraan te herkennen bent. In de 17e eeuw ontdekte de Italiaanse arts Marcello Malpighi het bestaan ​​van unieke kenmerkende patronen en handlijnen op de vingertoppen. Dit was een baanbrekende doorbraak die leidde tot een lange en voortdurende zoektocht naar manieren om personen op unieke […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
20/10 19u15  Sommige mensen zijn mogelijk van nature bestand tegen COVID-19 Het kan verklaren waarom sommige mensen, ondanks dat ze dicht bij coronapatiënten in de buurt zijn geweest, toch geen COVID-19 kregen. Nog steeds breken wetenschappers en artsen zich het hoofd over de vraag waarom de één doodziek wordt van COVID-19, terwijl de ander er hooguit een verkoudheidje op nahoudt. Bovendien zijn er ook huishoudens geweest […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
20/10 15u15  Veel landen lappen klimaatdoelen vakkundig aan de laars Wat landen tijdens de klimaattop in Parijs beloofden en anno 2021 van plan zijn, blijkt mijlenver uit elkaar te liggen. En dat is een groot probleem. Het klimaat verandert. En om daar een stokje voor te steken, zullen we verdere opwarming van de aarde moeten voorkomen. Afspraken daarover werden tijdens de als succes bestempelde klimaattop […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
20/10 11u15  De tijd dat migratie loonde is voor sommige soorten nu echt voorbij Maar tragisch genoeg blijven ze toch elk jaar de vaak barre en energieslurpende tocht maken. Jaarlijks maken veel dieren, waaronder zoogdieren, vogels en insecten, zich op voor een behoorlijke uitputtingsslag. Ze migreren over lange afstanden naar het noorden om hier te broeden, maar ook om te profiteren van seizoensgebonden overvloedige aanwezigheid van voedsel, de afname […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
20/10 10u15  Opmerkelijk: wetenschappers laten kikkervisjes via fotosynthese ‘ademen’ Door algen in hun bloedbaan te injecteren, werd licht omgezet in zuurstof. En op die wonderlijke manier wisten onderzoekers de levens van de ondertussen groen aangelopen kikkervisjes te redden. Kikkers zijn opmerkelijke beestjes. Gedurende hun levensloop – van het water naar het land – houden ze er meerdere ademhalingstechnieken op na. Zo ademen ze via […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
19/10 19u15  Wat is er allemaal te horen op Mars? Veel meer dan gedacht! En dat vertelt ons ook gelijk veel meer over de atmosfeer van de rode planeet. Marsrover Perseverance doet al zeker acht maanden grondig onderzoek op onze rode, stoffige buurplaneet. Om dat zo goed mogelijk te doen, is het zeswielige wagentje uitgerust met verschillende vernuftige instrumenten. Zo beschikt de rover onder andere over twee microfoons, die […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
19/10 15u15  Benieuwd waar we over 5 miljard jaar staan? Astronomen denken het te weten! Maar het antwoord staat je wellicht niet direct aan. Onze zon heeft helaas niet het eeuwige leven. Wetenschappers vermoeden dat onze moederster nog zo’n 5 miljard jaar mee zal gaan. Daarna is ze door de brandstof heen en zal sterven. Over wat er vervolgens gebeurt met alle planeten die rondom de zon cirkelen, kunnen we […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
19/10 11u15  3000 km2 groot wak in Arctisch gebied baart wetenschappers zorgen Het gapende gat ontstond in een gebied dat aangeduid wordt als de Last Ice Area, wat erop wijst dat dit ‘Laatste IJsgebied’ toch niet zo veerkrachtig is als gedacht. In een gebied ten noorden van het Canada vinden we het dikte en oudste zee-ijs ter wereld. Wetenschappers dachten dat het ijs aldaar – zelfs met […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
19/10 09u15  Deze bizar grote uitgestorven luiaard was – in tegenstelling tot levende verwanten – geen strikte vegetariër Hij deed zich verrassend genoeg zo nu en dan te goed aan een stukje mals vlees. De zes hedendaagse luiaardsoorten zijn allemaal relatief kleine, vegetarische en vooral hele luie boombewoners die te vinden zijn in de tropische bossen van Midden- en Zuid-Amerika. Maar lang geleden zwierven er ook bizarre exemplaren – sommige zo groot als […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
18/10 19u15  Astronomen ontdekken reliek van oeroude samensmelting in de Grote Magelhaense Wolk De vondst bevestigt het vermoeden dat kleine sterrenstelsels op hun beurt ook weer uit nog kleinere stelsels bestaan. We weten al enige tijd dat onze eigen Melkweg is gegroeid door kleinere sterrenstelsels op te slokken. Overigens is in de afgelopen jaren gebleken dat eigenlijk alle grote sterrenstelsels ontstaan door kleinere sterrenstelsels te verorberen. Maar niet […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
18/10 15u15  Wetenschappers voorspellen potentieel dramatische volksverhuizing door toedoen van klimaatverandering Als gevolg van warmere oceanen zullen veel soorten plankton hun heil rond de polen gaan zoeken, waar ze andere soorten verdringen, zo vermoeden onderzoekers. In de oceaan wemelt het van microscopisch kleine planten en dieren. Deze micro-organismen die voornamelijk zwevend in het water leven, noemen we ook wel plankton. Wetenschappers vermoeden dat naarmate het klimaat […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
18/10 11u15  Vliegtuigbrandstof gemaakt van dit mosterdplantje kan de uitstoot met 68 procent terugschroeven De luchtvaartindustrie is nog veel te vervuilend. Maar wetenschappers stellen een – letterlijk – ‘groen’ alternatief voor. De meeste vliegtuigen worden nog altijd aangedreven door vervuilend petroleum. Maar met het oog op de toekomst, kan dat niet altijd zo blijven. Dergelijke fossiele brandstoffen raken niet alleen op, tijdens de verbranding komen broeikasgassen vrij die schadelijk […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
18/10 09u15  Stotteraars stotteren niet als ze denken dat ze alleen zijn En dat verschaft nieuw inzicht in waarom stotteren gebeurt: het idee dat er iemand luistert, speelt mogelijk een sleutelrol. Wereldwijd bestaan er zo’n 60 miljoen mensen die stotteren. In Nederland zijn dat er ongeveer 175.000 (ongeveer 1 procent). Maar zij stotteren niet in alle omstandigheden. “Er is anekdotisch bewijs dat stotteraars niet stotteren als ze […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
Laatste update: donderdag 21 oktober 2021, 13u15
Lees meer van Scientias >

Nu.nl Wetenschap

Verbergen Tonen
22/10 00u15  Egyptische wetenschappers ontdekken eerste vierpotige walvis in Afrika Wetenschappers in Egypte hebben een fossiel gevonden van een vierpotige walvis die ook kon lopen. Het dier leefde naar schatting zo'n 43 miljoen jaar geleden, blijkt uit de studie die woensdag werd gepubliceerd in The Royal Society.
22/10 00u15  Onderzoek bevestigt dat neanderthalers kunst konden maken Onderzoekers hebben na drie jaar onderzoek geconcludeerd dat 64.000 jaar oude rotstekeningen in Spaanse grotten door neanderthalers zijn gemaakt. Ze bevestigen hiermee de hypothese dat de uitgestorven mensensoort in staat was om kunst te maken.
21/10 13u15  Oudste Vikingnederzetting in Amerika is precies duizend jaar Onderzoekers van onder meer de Rijksuniversiteit Groningen hebben bewijs gevonden dat de eerste bekende nederzetting van de Noord-Europese Vikingen op het Noord-Amerikaanse continent precies duizend jaar oud is, melden ze in Nature.
21/10 11u15  Oudste Vikingnederzetting in Amerika is waarschijnlijk precies duizend jaar Onderzoekers van onder meer de Rijksuniversiteit Groningen hebben bewijs gevonden dat de eerste bekende nederzetting van de Noord-Europese Vikingen op het Noord-Amerikaanse continent precies duizend jaar oud is, melden ze in Nature.
21/10 00u15  Nobelprijs voor Natuurkunde naar twee onderzoeken die prijzengeld delen De Nobelprijs voor Natuurkunde is toegekend aan drie wetenschappers, die het prijzengeld van ongeveer 1 miljoen euro zullen delen.
21/10 00u15  Acht ziekenhuizen gaan medisch afval recyclen om CO2-uitstoot te verlagen Acht Nederlandse ziekenhuizen gaan per 1 oktober medisch afval uit operatiekamers recyclen. Ze smelten het om en maken er nieuwe medische hulpmiddelen van. Dat kan de CO2-uitstoot in Nederland met ongeveer 1 procent reduceren, zegt de Technische Universiteit Delft (TU Delft) tegen NU.nl.
21/10 00u15  Transgender personen lopen twee keer zo veel kans op vroegtijdig overlijden Mensen die een geslachtsverandering hebben ondergaan, lopen gemiddeld dubbel zo veel risico om vroegtijdig te overlijden, schrijft Trouw vrijdag op basis van onderzoek van het Amsterdam UMC. Dat is niet alleen terug te voeren op een verhoogd risico op hart- en vaataandoeningen, hiv-gerelateerde ziekten en longkanker maar ook niet-natuurlijke doodsoorzaken als zelfdoding, blijkt uit het onderzoek.
21/10 00u15  Uitvinder van de pacemaker Jan Nico Homan van der Heide (94) overleden Professor Jan Nico Homan van der Heide, uitvinder van de pacemaker en een van de eersten die een hart-longmachine toepaste in Europa, is zaterdag 21 augustus op 94-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie donderdag bekendgemaakt.
21/10 00u15  De risico's van langdurige covid: dit weten we nu Een flink deel van de mensen die ziek worden van het coronavirus heeft hier maanden later nog last van. Maar hoe deze klachten precies ontstaan en hoeveel mensen dusdanig veel klachten hebben dat ze niet naar hun werk kunnen, weten we nog niet.
21/10 00u15  Simpel uitgelegd: Waarom ufomeldingen geen buitenaards leven betekenen De Amerikaanse regering maakte vrijdag bekend dat er sinds 2004 in totaal 143 zogenoemde ufo's zijn gezien. Dat betekent echter nog niet dat er (bijvoorbeeld) marsmannetjes zijn gespot. NU.nl legt op Wereld UFO Dag het verschil uit tussen de woorden die gebruikt worden om rondvliegende mysteries te beschrijven.
21/10 00u15  NUcheckt: 'Rookvrij roken' lijkt minder ongezond, maar veel is nog onzeker NUcheckt controleert berichten op hun betrouwbaarheid. Dit keer kijken we naar de bewering dat elektronische sigaretten en verhitte tabaksproducten minder schadelijk zijn dan tabakssigaretten. Dat lijkt te kloppen, maar ook deze producten zijn schadelijk.
20/10 10u15  Marion Koopmans krijgt Irispenning voor communicatie over coronapandemie Marion Koopmans ontvangt de Irispenning 2021 voor excellente wetenschapscommunicatie. De viroloog krijgt de prijs maandag tijdens de Avond van Wetenschap & Maatschappij uitgereikt door demissionair minister Ingrid van Engelshoven.
20/10 10u15  Bijna helft van coronapatiënten in ziekenhuis heeft complicaties Coronapatiënten die in het ziekenhuis belanden, krijgen vaak last van bijkomende medische problemen als nierproblemen en hartritmestoornissen. Dat blijkt uit een groot Brits onderzoek dat gepubliceerd is in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet.
20/10 10u15  Mogelijk grootste waargenomen komeet ooit raast op ons zonnestelsel af Wetenschappers hebben een enorme komeet ontdekt die momenteel op ons zonnestelsel afstormt. Het object is ongeveer duizend keer zo groot als de gemiddelde komeet en is misschien wel het grootste exemplaar dat astronomen ooit hebben gezien.
20/10 10u15  'Uitgestorven' inheemse muis Australië blijkt na een eeuw nog te bestaan De Goulds muis, waarvan wetenschappers ruim 150 jaar lang dachten dat die was uitgestorven, blijkt nog in groten getale voor te komen op een klein eiland voor de kust van West-Australië. Dat melden wetenschappers dinsdag, schrijft The Guardian.
Laatste update: vandaag om 0u15
Lees meer van Nu.nl Wetenschap >Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >

Meest gelezen

8x FBI bevestigt: gevonden lichaam is van Brian Laundrie, verloofde van vermoorde influencer Gabby Petito22/10 03u15 - De Standaard: Wetenschap: De menselijke resten die gevonden werden nabij bezittingen van Brian Laundrie (23) zijn wel degelijk van de verloofde van Gabby Petito (22). Dat bevestigt de FBI.
8x Onderzoek bevestigt dat neanderthalers kunst konden maken22/10 00u15 - Nu.nl Wetenschap: Onderzoekers hebben na drie jaar onderzoek geconcludeerd dat 64.000 jaar oude rotstekeningen in Spaanse grotten door neanderthalers zijn gemaakt. Ze bevestigen hiermee de hypothese dat de uitgestorven mensensoort in staat was om kunst te maken.
7x Egyptische wetenschappers ontdekken eerste vierpotige walvis in Afrika22/10 00u15 - Nu.nl Wetenschap: Wetenschappers in Egypte hebben een fossiel gevonden van een vierpotige walvis die ook kon lopen. Het dier leefde naar schatting zo'n 43 miljoen jaar geleden, blijkt uit de studie die woensdag werd gepubliceerd in The Royal Society.
6x Bijna helft Antwerpenaren vindt dat er minder zwerfvuil is, maar vrijwilligers zien opruimwerk niet slinken22/10 05u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Uit de peiling van Gazet van Antwerpen blijkt dat meer dan 46% van de Antwerpenaars vindt dat de straten en pleinen er properder op worden. “Dan zijn de mensen nog blinder dan ik al dacht”, zegt straatvrijwilliger Jean-Paul Meus. Vrijwilliger Mohammed beaamt dat: “We kunnen zoveel opruimen als we willen, er blijft rommel liggen op straat.”
6x De wijsheid in het voetbal22/10 02u15 - NRC.nl: Wetenschap: Niemand heeft verstand van voetbal – we doen alleen maar alsof. Ik heb er bijna een heel leven over gedaan om tot dit onthutsende inzicht te komen, maar beter laat dan nooit.
6x FBI bevestigt: gevonden lichaam is van Brian Laundrie, verloofde van vermoorde Gabby Petito22/10 01u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: De menselijke resten die gevonden werden nabij bezittingen van Brian Laundrie (23) zijn wel degelijk van de verloofde van Gabby Petito (22). Dat bevestigt de FBI.
6x Advies Gezondheidsraad: ook griepprik voor zwangeren22/10 00u15 - GezondheidsNet: Bied zwangere vrouwen voortaan ook de griepprik aan, adviseert de Gezondheidsraad maandag aan het kabinet. Op die manier zijn pasgeboren baby's beschermd tegen ernstige complicaties die kunnen optreden bij griep.
5x Opgeluchte beurzen nadat vastgoedreus Evergrande toch nog rente betaalt op lening22/10 13u15 - NRC.nl: Wetenschap: In reservetijd heeft het noodlijdende Chinese vastgoedconcern Evergrande rente betaald op een van zijn vele leningen. De beurs reageerde opgelucht.
5x ‘Ik ben geconfronteerd met de naakte, gruwelijke waarheid over mijn vader’22/10 13u15 - NRC.nl: Wetenschap: Ze schreef een essay over haar vader, die in de Goelag belandde omdat hij zich aan de Duitsers overgegeven had. „Ik moest dit schrijven, ook vanwege zijn miljoenen lotgenoten.”
5x Waar komt het opgelaaide voetbalvandalisme vandaan? De KNVB weet het niet22/10 09u15 - NRC.nl: Wetenschap: Wangedrag van supporters teistert het voetbalseizoen. Toch ging het in Nederland juist de betere kant op.

Statistieken

Artikels:
35985
Gelezen:
26227
Aantal lezers nu:
67


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2021 Naar boven