woensdag 3 juni 2020, week 23


U bent nu hier: Meer nieuws van Gazet van Antwerpen

Laatste updatecontrole: vandaag om 10u30
 

Gazet van Antwerpen

Verbergen Tonen
03/06 10u15  Nieuwe directeur aan het hoofd van FGP Antwerpen Hoofdcommissaris Yve Driesen start deze week als gerechtelijk directeur bij de federale gerechtelijke politie (FGP) in Antwerpen. Hij neemt daarmee de fakkel over van waarnemend directeur Kristiaan Vandepaer, die de functie tijdelijk invulde na het vertrek van voormalig directeur Stanny De Vlieger.
03/06 10u15  Antwerps parket voert drie onderzoeken naar illegale pesticiden Het Antwerpse parket voert drie onderzoeken naar illegale pesticiden. Ook het parket van Bad Kreuzberg in Duitsland startte een onderzoek naar pesticiden die via Antwerpen werden geïmporteerd. Dat schrijft Knack woensdag.
03/06 10u15  TAS hoort in november atletiekcoach Salazar De Amerikaanse atletiekcoach Alberto Salazar zal in november voor een hoorzitting verschijnen bij het Internationaal Sporttribunaal TAS. De voormalig coach van onder anderen de Nederlandse atlete Sifan Hassan en de Brit Mo Farah vecht een dopingschorsing van vier jaar aan. Hij werd vorig jaar in oktober door het Amerikaanse antidopingbureau Usada gestraft voor het “orkestreren en faciliteren” van doping als hoofdcoach van het Nike Oregon Project.
03/06 10u15  Peperdure overname van Tifanny door LVMH staat op de helling Wat de grootste overname ooit in de luxesector zou worden, lijkt op een sisser af te lopen. Er doen geruchten de ronde dat het Franse luxeconcern LVMH dan toch de Amerikaanse juweliersketen Tiffany & Co niet zal overnemen. Met de deal was een bedrag van 14 miljard euro gemoeid.
03/06 10u15  Kompany en Vandenhaute willen zes miljoen euro investeren in Anderlecht Anderlecht hield gisteren een raad van bestuur om het plan Vandenhaute-Kompany goed te keuren. Aan de aandelenstructuur verandert er voorlopig niks. Er is wel groen licht om Wouter Vandenhaute voorzitter te maken, maar Michael Verschueren verdwijnt uit het management. Hij blijft wel aandeelhouder/bestuurder. Het feit dat Vandenhaute en Kompany ook aandelen willen kopen, blijft een delicatie discussie.
03/06 10u15  DISCUSSIE. Heeft de coronacrisis jou doen uitkijken naar nieuw werk? Of nét niet? Het aantal sollicitaties via de website van de VDAB is in een jaar tijd met bijna 15% toegenomen. In mei 209 waren het er 189.000, in mei 2020 zo’n 217.000. De stijging komt er onder meer omdat veel mensen hun tijdelijke baan hebben verloren.
03/06 10u15  Plan van de NBA stilaan klaar: slechts 22 teams en laatste finalematch op 12 oktober De NBA is op weg naar een plan met 22 teams om het reguliere seizoen vanaf 31 juli weer aan te vatten. Het heeft wel een driekwart meerderheid van de dertig teams nodig om dat plan te laten doorgaan. Het hertekende seizoen zou ten laatste op 12 oktober afgelopen zijn.
03/06 10u15  D’Ieteren Auto schrapt 211 banen en stopt invoer van Yamaha-producten De Directie van D’Ieteren Auto is van plan om een versnellingsproject uit te voeren voor de transformatie van het bedrijf, waardoor 211 banen in België zouden kunnen sneuvelen. Dit is volgens het bedrijf nodig om de impact van de huidige gezondheidscrisis en langetermijneffecten ervan op te vangen. Er zullen ook geen Yamaha-producten meer ingevoerd worden in België en het Groothertogdom Luxemburg.
03/06 09u15  Parkeren in Antwerpen wordt volledig gedigitaliseerd Parkeren in Antwerpen wordt volledig gedigitaliseerd. Parkeercontroles zullen gebeuren met een app die per nummerplaat kan nagaan of er voldoende parkeergeld werd betaald. Papieren parkeertickets of retributies verdwijnen.
03/06 09u15  Man wil gouden ring stelen van 89-jarige vrouw Een 89-jarige vrouw uit Wilrijk is in januari aangevallen door een man die haar gouden ring wil stelen. De vrouw kon zich verzetten, waarna de man het op een lopen zette. Het incident kwam dinsdag aan bod in het VTM-opsporingsprogramma Faroek.
03/06 09u15  Duo steelt op klaarlichte dag 3.900 euro bij apotheker Twee dieven hebben in april een portefeuille gestolen uit het bureau van een apotheek in Antwerpen. Op klaarlichte dag gingen ze aan de haal met 3.900 euro. De twee komen duidelijk in beeld op camerabeelden. De politie deed dinsdag een oproep naar getuigen in het VTM-opsporingsprogramma Faroek.
03/06 09u15  Marijke Umans maakt tekeningen en verhalen op maat om als kunstenares te kunnen overleven De coronacrisis heeft ernstige gevolgen voor tal van artiesten, zoals Marijke Umans. “Al mijn voorstellingen zijn afgelast en mijn artistieke vzw Roodvonk staat op de rand van het bankroet.”
03/06 09u15  Pretpark Bobbejaanland klaar voor snelle heropening Als de pretparken, zoals her en der verwacht wordt, pas op 1 augustus kunnen openen, dan gaat Bobbejaanland in Lichtaart bekijken of het nog financieel interessant is om sowieso te heropenen dit seizoen. Verschillende bronnen aan onze redactie bevestigen dat de Nationale Veiligheidsraad zal aankondigen dat pretparken nog tot eind volgende maand de deuren gesloten moeten houden. Met minder bezoekers alle attracties draaiende houden, is niet echt rendabel zegt Bobbejaanland. Maar het pretpark heeft er wel alles aan gedaan om klaar te zijn voor een veel snellere heropening.
03/06 09u15  COLUMN. Het einde van een graspleintje Op papier ziet het gebouw dat zal worden opgetrokken op het fameuze graspleintje in de Londenstraat op ’t Eilandje er nog aantrekkelijk uit, al wordt het zeker geen blikvanger. Maar papier is verduldig. De esthetiek is ook niet het discussiepunt. De argumentatie waarom Van Wellen daar mag bouwen, is dat wel.
03/06 09u15  Ouderraad Geel Ten Aart bouwt verkeerspark als verrassing voor juffen en kleuters: “Nieuwe speelplaats is mooie beloning na een erg moeilijke periode” Voor de kleuters van Vrije Basisschool Sint-Hubertus in Geel Ten-Aard is het een extra feestelijke dinsdagochtend. Na elf weken mogen ze eindelijk weer naar school en daar wacht hen een leuke verrassing. De ouderraad toverde de voorbije weken immers een braakliggend terrein om tot een heus verkeerspark.
Laatste update: vandaag om 10u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
03/06 09u15  Burgercollectief maakt ‘schoolstraat’ voor De Evenaar“De stad Antwerpen neemt voorlopig geen maatregelen om meer ruimte te creëren voor kinderen en hun ouders die te voet of met de fiets naar school komen”, vindt burgercollectief Commons Lab Antwerpen. Daarom sloeg het de handen in elkaar met basisschool De Evenaar in Antwerpen-Noord en een aantal ouders.
03/06 08u15  De Scheldespringer, de broers en de koekjesbakker: wie zijn de bendeleden die de 13-jarige jongen ontvoerden?Zeven mannen van Marokkaanse origine zijn in verdenking gesteld voor hun betrokkenheid bij de gijzeling van de 13-jarige jongen uit Genk. Zes zitten in de gevangenis, de andere is vrijgelaten onder strikte voorwaarden. De bekendste is Khalid Bouloudo (45) uit Maaseik. Opmerkelijk: zes van de zeven staan gekend voor moslimextremisme, maar ze kregen nooit lange celstraffen.
03/06 07u15  Het bonte gezelschap dat ons land voor rechter sleept tegen coronamaatregelen: wie zijn ze en maken ze een kans?Intussen al 62 boze burgers starten woensdag hun rechtszaak tegen de Belgische Staat en minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V). Een bont gezelschap van onder meer artsen, bejaarden, horeca-uitbaters en Jeff Hoeyberghs eist de opheffing van de coronamaatregelen – althans voor hen – omdat die de mensenrechten zouden schenden. Ergens hebben ze een punt, klinkt het vanuit juridische hoek.
03/06 07u15  Gekidnapte jongen mocht alleen met skibril naar toilet, Antwerpse verdachte knipte enkelband doorEen van de verdachten van de bende die de 13-jarige F.T. ontvoerd had, was al maanden spoorloos voor justitie en politie. Omar L. (24) uit Antwerpen knipte in februari zijn enkelband doormidden en verdween van de radar om zich bij de bende van extremist Bouloudo te voegen en een 13-jarige te ontvoeren. Die jongen moest het al die tijd stellen met een tv en wat leesvoer. En hij moest geblinddoekt naar toilet.11 
03/06 05u15  Onderzoek toont hoge kosten middelbaar onderwijs voor ouders: “Er moet een plafond komen”Een jaartje studeren in de derde graad van het middelbaar kost 1.503 euro. Die hoge kostprijs komt voor een stuk omdat meer dan de helft van de scholen leerlingen verplicht om ieder jaar nieuwe boeken te kopen. “Er moet een plafond komen op de kosten voor lesmateriaal”, zegt Colette Victor van Welzijnszorg.10 
03/06 05u15  Bijna 300 miljoen in Vlaams noodfonds om cultuur, landbouw en VRT te steunen, maar wie betaalt de rekening?Met een noodfonds van bijna 300 miljoen euro geeft de Vlaamse regering extra steun aan onder andere de cultuursector en het verenigingsleven. Dat komt bovenop eerdere steunmaatregelen voor bedrijven en zelfstandigen. De vele maatregelen doen het Vlaamse begrotingstekort oplopen tot 5 à 7 miljard.
03/06 05u15  Veiligheidsraad hakt vandaag knopen door over versoepelingen: wat mogen we verwachten?Als de Nationale Veiligheidsraad vandaag de verwachtingen waarmaakt, keren we voor een stuk terug naar het oude normaal: we zullen weer op café en restaurant kunnen én mogen weer meer dan vier mensen ontmoeten. In regeringskringen wordt wel gewaarschuwd voor te veel optimisme: “Alle knopen doorhakken, zal niet lukken.” Maar over enkele beslissingen bestaat nu al zekerheid.
03/06 05u15  Meer graspollen in de lucht: “Zelfs de lichte hooikoortslijder heeft nu veel last”Had u het al gemerkt: rode ogen, lopende neus en kriebel in de keel? Voor zo’n 20% van de Vlamingen is het nu snotteren en zo veel mogelijk binnenblijven. Ook voor hen die er normaliter geen of weinig last van hebben is het nu afzien. “De enorm hoge concentratie aan pollen zorgt ervoor dat werkelijk alle mensen met een allergie getroffen zijn.”
03/06 05u15  STANDPUNT. Nog maar eens een justitiële uitglijderOns land heeft een traditie van justitiële uitglijders. Denk aan Steve Bakelmans, de man die Julie Van Espen kon vermoorden omdat de rechtbank zijn onmiddellijke aanhouding niet nodig vond na zijn veroordeling voor verkrachting en omdat daarna het hof van beroep zijn zaak niet prioritair achtte. Het waren twee tragische misrekeningen.
03/06 05u15  Minder cocaïne onderschept in Antwerpse haven: coronavirus maakt het smokkelaars moeilijkIn de haven van Antwerpen is sinds het begin van dit jaar 19 ton cocaïne onderschept. Het lijkt erop dat 2020 geen nieuw recordjaar zal worden wat drugsvangsten betreft. “Door de coronamaatregelen is het in Zuid-Amerika moeilijker om drugs te versturen”, zegt specialist Bob Van den Berghe.
03/06 05u15  Ook journalisten zijn doelwit bij rellen in VS, voor relschoppers én agentenAmerikaanse journalisten die verslag doen van de rellen, liggen onder vuur van ordehandhavers en demonstranten. “Ze worden bewust belaagd.” Journalisten­organisaties hebben het over “weerzinwekkende” en “ongrondwettelijke” agressie.
03/06 05u15  140 steden branden in “beste land ter wereld”: Trump schoffeert met toespraak, sfeer in VS nog grimmiger“Het beste land ter wereld.” Zo omschreef president Donald Trump de Verenigde Staten tijdens een fel gecontesteerd bezoek aan de bekende St. John’s Church in Washington. Met de hand op de Bijbel. Intussen brandt het al in 140 Amerikaanse steden na de dood van George Floyd door politiegeweld een goede week geleden. De sfeer wordt zo mogelijk nog grimmiger.
03/06 05u15  Opvallend veel Vlamingen zoeken nieuwe job sinds coronacrisis, zelfs wie niet (tijdelijk) werkloos werdSteeds meer mensen gaan op zoek naar een nieuwe job. Het aantal sollicitaties via de website van de VDAB is in een jaar met bijna 15% toegenomen. Dat komt soms omdat mensen hun job (tijdelijk) zijn kwijtgeraakt, maar dat is niet de enige reden.
03/06 05u15  Nijlense app laat u wereldwijd mensenmassa’s mijdenDe gratis applicatie 500Feet geeft aan in welke straten op een bepaald moment veel mensen zijn en waar u dus best niet kunt komen als u in deze coronatijden drukke plaatsen wenst te vermijden. “Zelfs op de Filipijnen hebben we al vijftig gebruikers.”
03/06 05u15  Zelf poederen, acteren met mondmasker en een verdwaalde figurant: zo verlopen nieuwe opnames ‘Familie’Dat de koffiemachine niet mag worden gebruikt, dat moet de grootste ergernis zijn op de set van ‘Familie’. De andere coronamaatregelen zijn bijzaak: dat de opnames weer zijn gestart, dát telt. “Al is het wennen. Als je dichter bij elkaar speelt, wissel je veel meer energie uit”, zegt Sandrine André (47). Maar wat met ‘de bomma’ en Albert?
03/06 05u15  Zomerbar IJs Guba opent deuren op unieke locatie in MeerhoutDe vele fietsers en wandelaars wiens tochten door Genebroek in Meerhout leiden, hebben er een aangename stopplaats bij. Bart Vandeweyer en partner Petra Boons zetten vorige week de poort van hun Zomerbar IJs Guba wijd open, uiteraard in coronamodus. De klanten waren vanaf de eerste dag present en klinken enthousiast over de ijsjes. Bart en Petra zetten de traditie van ijscrèmeverkoper verder die de ouders van Bart in 1997 stopzetten. IJs Guba bleef al die jaren een begrip in de streek.
03/06 05u15  Tom Steels samen met Lobke: “Wij zien geen beperking, wij zien een dochter”Even geen ploegleider, maar wel voltijds papa en zorgverlener: Tom Steels (48) praat over zijn bijzondere dochter Lobke (20), die wegens corona tijdelijk opnieuw thuis woont. En die nu meer dan ooit de beste zorgen nodig heeft. “Voor ons Lob gaat het nu letterlijk om overleven of niet overleven. Haar immuniteit is niet sterk genoeg om dit virus te verslaan.”
03/06 05u15  Belgische triatleten verteren gemiste Olympische Spelen verrassend met… yogaVier jaar lang hadden de Belgische triatleten zich maniakaal klaargestoomd om op de Olympische Spelen van Tokio de sloophamer boven te halen. Maar plots was daar corona en viel alles weg. Dat zorgde voor twijfels, stress en slapeloze nachten. Yoga bleek de verrassende oplossing. “Deze crisis zal een keerpunt zijn voor de Belgische triatleten.”
03/06 05u15  Waarom Michael Verschueren het maar anderhalf jaar uithield als manager van AnderlechtMichel Verschueren (89) was liefst 23 jaar general manager van Anderlecht. Zijn nochtans veelbelovende zoon Michael hield het als sportief directeur maar anderhalf jaar uit. De 49-jarige ondernemer blijft alleen nog bestuurder en wordt weggehaald uit de dagelijkse leiding van paars-wit. Een flinke tegenvaller voor hem.
03/06 05u15  Stad Antwerpen gaat op zoek naar klimaatregisseurDe stad Antwerpen gaat op zoek naar een klimaatregisseur. Hij of zij moet de maatregelen uitvoeren en de acties in goede banen leiden van het stedelijke Klimaatplan. De bevoegdheden van de klimaatregisseur is te vergelijken met die van de stadsbouwmeester.
03/06 05u15  Vlaams Energieagentschap wijzigt negatief advies over IsvagHet Vlaamse Energieagentschap (VEA) wijzigt zijn negatief advies voor de kosten-batenanalyse in de vergunningsaanvraag voor de nieuwe Isvag-installatie naar een positief met opmerkingen. Die wijziging is de reden waarom de gewestelijke omgevingsvergunningscommissie (GOVC) nu zijn voorlopig ongunstig advies aan de minister herbekijkt.
03/06 05u15  Praktijklessen PIVA starten opnieuw, maar: “Veel minder afstudeerders en dus minder nieuwe inschrijvingen”Dertig van de tweeduizend cursisten van CVO Vitant – campus PIVA zullen deze zomer hun diplomatraject kunnen afronden dankzij een uitzonderingsmaatregel. De overige cursisten hervatten hun opleiding pas na de zomer. “Daarom zullen we in september voor de meeste voedingsopleidingen op campus PIVA nauwelijks cursisten kunnen inschrijven”, zegt campusdirecteur Dirk De Wilde.
03/06 05u15  Antwerpse brouwerijen verbruiken steeds minder water, maar dat heeft niets met het recept van het bier te makenBrouwers hebben tussen drie en twintig liter water nodig om één liter bier te brouwen. Dat stelt de Vlaamse onderzoeksinstelling Vito. Wordt er gemorst of zit er gewoon zoveel water in uw pint? En doen de brouwerijen er iets aan? Het antwoord is: ja. Het Anker met Gouden Carolus uit Mechelen, De Trappisten uit Westmalle en Duvel Moortgat met onder meer Duvel en De Koninck werken alle drie waterbesparend. Maar daar hoeven ze het recept van het bier niet voor te veranderen.
03/06 05u15  Bewoners dienen meer dan tweehonderd bezwaarschriften in tegen nieuwe bouwplannen AROP-siteDe aangepaste plannen voor de ontwikkeling van de AROP-site, het 6.800 m² grote terrein tussen Engelselei, Hogeweg en Fonteinstraat, botsen opnieuw op protest van de buurt. Meer dan tweehonderd bewoners dienden dinsdag een bezwaarschrift in. “De komst van een Aldi blijven we problematisch vinden voor een van de drukste wijken van de stad”, klinkt het.
03/06 05u15  Lokale besturen geven pleinen aan horecaterrassenNiet alleen in Turnhout, maar ook in andere Kempense trekpleisters zijn de lokale besturen bereid hun openbaar domein in verregaande mate ter beschikking te stellen van de plaatselijke horeca-uitbaters.
03/06 05u15  Zorgbehoevenden herademen bij opening dagopvangcentra: “We hebben de gezellige babbeltjes gemist”Ferm Thuiszorg is begonnen met de heropening van de Cado’s. Dat zijn kleinschalige dagopvangcentra voor ouderen en zorgbehoevenden. “Bij het uitbreken van de coronacrisis was die dienstverlening stilgevallen. Het was hoog tijd voor deze stap en versoepeling”, weet Caroline Audoor van Ferm Thuiszorg.
03/06 05u15  Dieven stelen voor 25.000 euro aan machines bij Grondwerken BreugelmansDieven zijn bij Grondwerken Breugelmans aan Leiseinde in Turnhout aan de haal gegaan met 25 werkmachines met een totale waarde van minstens 25.000 euro. De daders maakten maandagnacht een gat in een omheining en sleurden de zware materialen over een gracht.
03/06 05u15  Brusselse zussen op post bij heropening SpeelkaartenmuseumIn het Taxandriamuseum wordt nog gebouwd aan een expo maar het Begijnhofmuseum en het Nationaal Museum van de Speelkaart zijn opnieuw open. Dat laatste museum mag dan wel gelegen zijn in Turnhout, toch kwamen de eerste bezoekers uit de buurt van onze hoofdstad.
03/06 05u15  Kempens bedrijf installeert reusachtige shelter op Waasland ShoppingDe firma TD-S of Tijdelijke Daken Stellingbouw uit Beerse heeft aan het Waasland Shopping Center in Sint-Niklaas een mobiele shelter van liefst 1.200 vierkante meter groot gebouwd. De tijdelijke overkapping is nodig om tijdens de vernieuwing van de dakparking van het shoppingcenter de onderliggende winkels te beschermen. “Deze shelter kan tijdens elke fase worden verplaatst”, zegt Wesley Heylen van TD-S.
03/06 01u15  Torenverlichting met energiezuinige lampen aan Sint-Romboutskathedraal eerste keer uitgetestTegen midden juli moet de Mechelse Sint-Romboutstoren baden in ledverlichting. De stad en Fluvius vervangen 291 oude lampen door energiezuinige. De opstelling is dinsdagavond een eerste keer uitgetest.12 
02/06 23u15  FIFA-baas Infantino steunt actie tegen racisme: “Demonstrerende spelers verdienen applaus, geen straf”Voorzitter Gianni Infantino van wereldvoetbalbond FIFA heeft duidelijk stelling genomen in de discussie over de recente solidariteitsacties van enkele spelers tijdens wedstrijden in de Bundesliga. “In een FIFA-duel zouden deze demonstraties van spelers applaus verdienen en geen straf”, betoogde de 50-jarige preses. “Wij moeten allemaal nee zeggen tegen racisme en alle vormen van discriminatie. Wij moeten allemaal nee zeggen tegen geweld, tegen elke vorm van geweld.”
02/06 23u15  Torenverlichting met energiezuinige lampen eerste keer uitgetestTegen midden juli moet de Mechelse Sint-Romboutstoren baden in ledverlichting. De stad en Fluvius vervangen 291 oude lampen door energiezuinige. De opstelling is dinsdagavond een eerste keer uitgetest.
02/06 22u15  Geelse oehoekuikens weggehaald uit stadscentrumDe drie oehoekuikens die in de plantenbak van Jos Baart op de hoek van Stationsstraat en Nieuwstraat in Geel opgroeien, vormden de laatste weken een ware attractiepool in het stadshart. Maar daar is sinds dinsdag een eind aan gekomen.
02/06 21u15  Ontsnapte valkparkiet weer terecht dankzij oproep op Facebook: “We hadden er niet meer op gehoopt”In het pinksterweekend zag Femke Deckers uit Nijlen een valkparkiet rond haar huis fladderen. Ze kon hem tot bij haar lokken en via Facebook kwam ze het dier zijn baasje op het spoor. De parkiet bleek enkele weken gelden ontsnapt te zijn in Duffel.
02/06 21u15  Zwitserse justitie klasseert onderzoek tegen Sepp Blatter in FIFA-schandaalEen onderzoek tegen voormalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter rond de toekenning van een televisierechtencontract in 2005 is door de Zwitserse justitie geklasseerd. Blatter kreeg het nieuws dinsdag te horen. De FIFA ontving nog geen bevestiging. Het heeft tien dagen de tijd om beroep aan te tekenen.
02/06 21u15  Premier League-clubs mogen oefenwedstrijden spelen (maar zonder ref)De clubs uit de Premier League hebben toestemming gekregen om in aanloop naar de hervatting van de competitie oefenduels af te werken. De clubs moeten wel aan een aantal strenge voorwaarden voldoen. Dat berichtte The Telegraph dinsdag.
02/06 21u15  Van bankadviseur tot kaarsenontwerper: “Geur en kleur passen bij de boodschap van elke kaars”Zoekt u een uniek geschenk dat uw gevoelens op een discrete manier tot bij de ontvanger brengt? Dan kunt u terecht bij Jeroen Feytens uit Hallaar (Heist-op-den-Berg). Met Just an Attitude lanceerde hij onlangs een reeks van twaalf geurkaarsen met elk een eigen boodschap, zoals Don't give up, I don't care en I love you.
02/06 21u15  Oekraïense club moet in quarantaine na 25 (!) positieve gevallenDe Oekraïense eersteklasser Karpaty Lviv moet in quarantaine nadat liefst 25 gevallen van het coronavirus werden ontdekt bij haar spelers en personeel.
02/06 20u15  IJskar met verrassingsijsje voor leden en bezoekers ZiekenzorgOmdat de vaste vrijwilligers van Ziekenzorg Pulle sinds de corona-uitbraak niet meer bij de kwetsbare leden op bezoek kunnen gaan, stuurde Ziekenzorg dinsdag de ijskar van Loekie’s langs. Zo’n tachtig inwoners kregen een verrassingsijsje, gesponsord door Luk van Loekie’s en Kapsalon Nadine. “Ziekenzorg of Samana bezoekt niet enkel zieken, maar ook mensen die sociaal geïsoleerd zijn. Voor hen worden de dagen zeer eentonig, temeer omdat ze niet bij de buren kunnen gaan kletsen”, zegt voorzitter Hugo Renap van Ziekenzorg.
02/06 20u15  Zesdeklassers leggen fietsexamen af: Superfietser 2020 is light en heetOndanks corona hebben dinsdag toch weer 210 zesdeklassers hun fietsexamen afgelegd. Maar de traditioneel feestelijke diploma-uitreiking met show en muziekoptreden komt er om voor de hand liggende redenen niet.
02/06 20u15  Bevrijdingstunnel richting Antwerpen volledig versperd na ongeval met vrachtwagensDoor een ongeval met twee vrachtwagens op de A12 is de Bevrijdingstunnel in de richting van Antwerpen momenteel volledig versperd. De brandweer schat nog twee uur werk te hebben met het opkuisen van de rijbaan.
02/06 20u15  Kleuter met hersenverlamming blijft thuis van school: “Koorts kan dodelijke epileptische aanval uitlokken”Omdat Collette (4) hersenverlamming heeft en koorts gevaarlijke epilepsieaanvallen kan uitlokken, kon ze dinsdag nog niet naar haar vertrouwde kleuterschooltje Immaculata in Oostmalle. Ook de benefiet Café Collette waarmee de school eind juni 2019 het jaar feestelijk afsloot, kan niet doorgaan. Iedereen leeft zo hard mee met Collette dat er nu een spaghetti-driedaagse komt om haar dure therapieën te ondersteunen.
02/06 20u15  Michael Verschueren stapt uit management Anderlecht, groen licht voor voorzitter Wouter VandenhauteWouter Vandenhaute is de nieuwe voorzitter van Anderlecht, Michael Verschueren stapt zelf op als manager. Dat is de uitkomst van de raad van bestuur van paars-wit. De voormalig sportief manager was al gedegradeerd en had er onder Vandenhaute geen toekomst meer.
02/06 20u15  Fietsgebruik blijft stijgen in het Antwerpse: aandeel auto in woon-werkverkeer daalt naar helftOngeveer de helft van de mensen in de Vervoerregio Antwerpen maakt gebruik van de auto voor het woon-werkverkeer. Het zijn vooral de mensen die buiten de stad wonen die vaker op deze manier van en naar hun werk rijden. “Dit is hoopvol nieuws om een goede modal shift (de overschakeling van auto naar alternatieve, propere vervoermiddelen, red.) te bereiken”, zegt Antwerps schepen voor Mobiliteit Koen Kennis (N-VA). “We gaan nog meer inzetten op de fiets, het openbaar vervoer en telewerken.”
02/06 20u15  Christo maakte ook in Antwerpen kunst: “Maar zijn ingepakte trap moest na vier dagen al weg”In 1969 pakte Christo de traphal en de hele vloer van de Wide White Space Gallery in de Schildersstraat in. Het was het grootste project in België van de overleden inpakkunstenaar. “Maar de trap moest na vier dagen van de huisbaas al ontruimd worden”, herinnert galeriehoudster Anny De Decker zich.
02/06 19u15  Galeriehoudster Anny De Decker over Christo in Antwerpen: “Zijn ingepakte trap moest na 4 dagen al weg”In 1969 pakte Christo de traphal en de hele vloer van de Wide White Space Gallery in de Schildersstraat in. Het was het grootste project in België van de overleden inpakkunstenaar. “Maar de trap moest na vier dagen van de huisbaas al ontruimd worden”, herinnert galeriehoudster Anny De Decker zich.
02/06 19u15  35.000 euro voor uitbreiding preventiedienst: extra partycheckers en ‘Grote Broers en Zussen’De stad Mechelen trekt 35.000 euro uit om de dienst Preventie te versterken. Op deze dienst zal een beroep gedaan worden bij de verdere versoepeling van de coronamaatregelen. Er komen onder andere extra ‘Grote Broers en Zussen’.
02/06 19u15  Op gedichtenjacht in Deurne: wandeling langs 100 stukjes ‘raampoëzie’Cultuurfabriek Curieus heeft samen met de Deurnenaars twee poëtische wandelingen op poten gezet. Meer dan honderd inwoners, verspreid over Deurne-Noord en Zuid, lieten een gedicht op hun raam schrijven. En die kan je vanaf 6 juni zelf gaan ontdekken.
02/06 19u15  Brandweer bevrijdt populaire eend uit benarde situatie: “Hopelijk komt Boemmel snel terug naar de vijver”De brandweer heeft dinsdagochtend de geliefde eend Boemmel uit een benarde positie gered in Heist-Goor (Heist-op-den-Berg). Het dier kwam klem te zitten op het eilandje in de parkvijver in het dorpscentrum. Even werd er gevreesd voor haar leven, maar de eend herstelt nu bij VOC Neteland in Herenthout. In het dorp hopen ze op een veilige terugkomst van Boemmel.
02/06 19u15  Rugbyclub werft volop nieuwe leden: “Jeugd heeft meer dan ooit nood aan sociaal en fysiek contact”Sinds de uitbraak van corona heeft rugbyclub Pitbulls in Arendonk al 25 nieuwe leden aangetrokken. “Veel jongeren voelen zich eenzaam in deze moeilijke tijden. Meer dan ooit heeft de jeugd nood aan sociaal en fysiek contact”, zeggen de Arendonkse rugbytrainers.
02/06 19u15  Dreigend watertekort: “Zonder duurzaam plan is Katelijne over tien jaar geen groentegemeente meer”Oppositiepartij Samen Anders vraagt het gemeentebestuur van Sint-Katelijne-Waver om werk te maken van een innovatief waterplan, anders dreigt Katelijne binnen tien jaar geen groentegemeente meer te zijn. Volgens het bestuur worden er al heel wat initiatieven genomen om verstandig om te springen met water.
02/06 19u15  Russische Premier League herneemt op 19 juni met Samara-GroznyDe Russische profliga heeft dinsdag het speelschema voor de herstart van de Russische Premier League bekendgemaakt. De wedstrijd tussen Krylia Sovetov Samara en Akhmat Grozny zal op vrijdag 19 juni de openingsmatch zijn. De Russische voetbalcompetitie lag sinds midden maart stil omwille van de wereldwijde coronacrisis.
02/06 19u15  Buurtbewoners klagen waterverspilling van werf aan: “Duizenden liters water”In Merksem klagen enkele buurtbewoners een geval van waterverspilling aan. Aan een werf voor de nieuwe park & ride worden duizenden liters grondwater zomaar in het riool weggespoeld. Water dat nu dus verloren gaat. Terwijl we, net nu met de droogte, zo zuinig moeten zijn met water.
02/06 19u15  Auto niet langer heer en meester in het woon-werkverkeerSteeds meer mensen kiezen voor de fiets om van en naar het werk te rijden. Ook al voor de corona-crisis. In 2017 gebruikte een kwart de fiets als vervoersmiddel, vorig jaar was dat aandeel al gestegen tot 1 op 3 werknemers. Ook de afstanden worden alsmaar langer: 25 procent fietst elke dag 30 kilometer of meer.
02/06 19u15  Brandweer druk in de weer met natuurbrandjesDe brandweer moest in de loop van dinsdag enkele malen uitrukken voor het bestrijden van een natuurbrandje. De hevigste brand woedde aan de Overheide in Liezele (Puurs-Sint-Amands). Naast het fietspad stond een rij sparren in lichterlaaie over een afstand van ongeveer vijftig meter. De brandweer had ruim een uur nodig om de vlammen gedoofd te krijgen. “De oorzaak van de brand is voorlopig onbekend. Maar we roepen iedereen op om waakzaam en voorzichtig te zijn. Een brandende sigaret weggooien kan in deze droge periode voldoende zijn om een grote natuurbrand te veroorzaken”, zegt brandweerluitenant Patrick Hauchecorne.
02/06 19u15  Stad stelt actieplan op voor heropening horeca: terrassen uitgebreid, straten en pleinen fietsvrijDe stad Mechelen heeft in samenspraak met de horecazaken een plan opgesteld voor de heropleving van de horeca. De zaken zullen hun terrassen kunnen uitbreiden, er worden ‘take-away-tafeltjes’ voorzien en de aanvraagprocedure voor kleinschalige evenementen wordt eenvoudiger. De afstand van anderhalve meter moet wel altijd behouden blijven.
02/06 19u15  10.000 toeschouwers toegelaten voor Hongaarse bekerfinaleDe Hongaarse bekerfinale tussen Honved Boedapest en Mezokovesd zal woensdag voor circa 10.000 toeschouwers worden afgewerkt. Dat is minder dan een zesde van de totale capaciteit van de nieuwe Puskas National Arena, dat speciaal voor het EK 2020 is gebouwd en plaats biedt aan 65.000 bezoekers. Het EK is door de uitbraak van het coronavirus naar volgend jaar zomer verplaatst.
02/06 19u15  Franse voetbalclubs willen deze zomer weer voor publiek spelenDe clubs van de Franse Ligue 1 en Ligue 2 willen in de zomer weer voor publiek kunnen voetballen. Ze vragen daarvoor de hulp van de regering.
02/06 19u15  Pas veroordeeld voor reeks diefstallen in centrum Heist en alweer betrapt bij inbraakEen 19-jarige Irakees uit Heist-op-den-Berg is door de Mechelse onderzoeksrechter opnieuw aangehouden na een inbraak bij een bedrijf in het Industriepark in Heist. Opnieuw, want de man zat dit voorjaar al een tijdje in voorhechtenis na een reeks inbraken in het centrum van de gemeente. Twee weken geleden kreeg hij uiteindelijk een werkstraf voor die feiten. Een straf die maar weinig indruk maakte, want het voorbije weekend trok hij opnieuw op dievenpad.
02/06 18u15  Moeilijkste Veiligheidsraad tot dusver komt woensdag samen: dit staat op de agendaWoensdag wordt wellicht de moeilijkste Veiligheidsraad tot nog toe gehouden. Dat komt vooral door de overvolle agenda: er moeten heel wat knopen doorgehakt worden, onder meer over de horeca en evenementen. De centrale vraag is of fase 3 van de exitstrategie kan ingaan op maandag 8 juni, onder welke voorwaarden en met welke maatregelen.
02/06 18u15  Meer dan vijf miljoen voor Lierse wegenwerkenIn haar geïntegreerd investeringsprogramma voor dit jaar maakt Vlaams minister voor Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) ook voor Lier heel wat geld vrij.
02/06 18u15  Het arrest dat Khalid Bouloudo vorig jaar op vrije voeten stelde: “Allemaal vermoedens, geen bewijzen”Waarom was de veroordeelde terrorist Khalid Bouloudo (45) op vrije voeten en kon hij een kind kidnappen? Ook in het parlement stellen politici zich openlijk vragen. Het arrest dat Bouloudo vorig jaar op vrije voeten liet, en dat Het Nieuwsblad kon inkijken, stelde het jarenlange onderzoek tegen Bouloudo punt voor punt in vraag. Bovendien hield de rechter geen rekening met zijn lijvige strafblad.
02/06 18u15  Christophe keek met nieuwe vriend naar ‘Blind Getrouwd’: “Hij moest toekijken hoe ik gevoelens had voor een ander”Samen kijken naar een programma waarin je nieuwe liefde gevoelens heeft voor iemand anders, het is niet meteen een romantische gedachte. Maar dat is wel wat Christophe en Carl gedaan hebben bij het begin van hun relatie, vertellen ze in Dag Allemaal.
02/06 18u15  Edegemse fotograaf steunt herstelwerken van speeltuin met fotoshootDe Edegemse fotograaf Yves Coussement van We Have Heart organiseerde zaterdag en zondag een fotosessie voor enkele tientallen gezinnen in het Meihof. Een deel van de opbrengst gaat naar de herstelwerken van de speeltuin in het park aan de Hovestraat.
02/06 18u15  Vuurwerk afsteken is voortaan verboden in Klein-Brabant, ook tijdens oudejaarsnachtIn Klein-Brabant mag je voortaan geen vuurwerk meer afsteken zonder voorafgaandelijke vergunning van de burgemeester. Een vergunning die niet zo snel zal worden afgeleverd.
02/06 18u15  LIVE. Rellen in VS na dood George Floyd: volg alles hierNa een gewelddadige arrestatie stierf George Floyd (44) op 25 mei in de Amerikaanse stad Minneapolis. Na de dood van de zwarte man braken in verscheidene steden in de VS protesten uit, die dag na dag meer uit de hand lopen. Volg hier live de recentste ontwikkelingen.
02/06 18u15  18 assists en 7 goals, maar Duitse bond doet deur helemaal dicht voor Thomas MüllerThomas Müller, dit seizoen opnieuw uitstekend op dreef met Bayern München, moet niet hopen op een comeback bij de Duitse nationale ploeg. Dat verklaarde Oliver Bierhoff, technisch directeur van de Duitse voetbalbond, dinsdag in een interview met Kicker.
02/06 18u15  Cannabisboeren blijven nog maand langer in de celDe raadkamer in Mechelen heeft de aanhouding van twee Albanezen, die betrapt werden bij een inval in een grote cannabisplantage in Heist-Goor (Heist-op-den-Berg-, en die van een Nijlenaar met een cannabisplantage op zijn zolder, met een maand verlengd. Bij de eerste plantage was er sprake van 2.500 plantjes, bij de tweede van ruim 250 plantjes.
02/06 17u15  Auto rijdt betonpaal aan gruzelementenEen automobilist ramde dinsdagmiddag even na 14u een betonnen elektriciteitspaal op Gammel in Rijkevorsel. De paal brak af en de auto kwam wat verder tot stilstand.
02/06 17u15  ‘Deltaplan’ moet Nederlands voetbal uit coronacrisis halen (met dank aan de Duitsers)Het plan van aanpak van de Nederlandse voetbalwereld om door de coronacrisis heen te komen, is zo goed als klaar. Het is de bedoeling dat het zogenoemde ‘Deltaplan’ nog deze week wordt gepresenteerd in Den Haag. De voetbaltak hoopt op financiële steun vanuit de overheid om een vangnet te creëren voor clubs die als gevolg van de crisis in financiële problemen komen.
02/06 17u15  Brasschaat wil in 2024 sporten in vernieuwd multifunctioneel stadionHet Brasschaatse gemeentebestuur overweegt het Louis De Winterstadion in het Gemeentepark af te breken. Als dat gebeurt, ligt er een ontwerp klaar voor een nieuw complex. In september 2024 moeten de lintjes doorgeknipt worden.
02/06 17u15  Eind deze week een mondmasker voor iedere MechelaarAls alles volgens plan verloopt, krijgt iedere Mechelaar die ouder is dan zes jaar deze week nog een gratis herbruikbaar mondmasker van de stad. Door de grote vraag bij borstkankerorganisatie Think Pink liep de levering vertraging op. Eerder kregen alle 65-plussers al een masker.
02/06 17u15  Eerste markt in coronatijd lokt duizendtal bezoekersZoersel-markt elke eerste dinsdag van de maand is traditioneel een van de topmarkten in de regio. Dinsdag vond de eerste coronaversie plaats. De markt zag er veel leger uit door de andere opstelling, en toch viel het aantal bezoekers nog mee, vond de gemeente.
02/06 17u15  Redders volgen corona-bijscholing: geen mond-op-mondbeademing en meer beschermingRuim honderdzestig redders van Kempense zwembaden en -plassen volgen deze week op het Zilvermeer in Mol een bijscholing rond corona. Zo raken ze vertrouwd met aangepaste EHBO- en reanimatietechnieken.
02/06 17u15  Duitse voetbalbond doet deur helemaal dicht voor Thomas MüllerThomas Müller, dit seizoen opnieuw uitstekend op dreef met Bayern München, moet niet hopen op een comeback bij de Duitse nationale ploeg. Dat verklaarde Oliver Bierhoff, technisch directeur van de Duitse voetbalbond, dinsdag in een interview met Kicker.
02/06 17u15  Europese primeur voor Schilde: betaalkaart voor inwoners werkt alleen in ‘winkels van hier’Schilde bezorgt al zijn inwoners nog deze maand een slimme betaalkaart die alleen werkt in de 263 echt lokale handels- en horecazaken. Het bijbehorende ‘cadeautje’ van 10 euro per gezinslid moet binnen drie maanden worden verzilverd.
02/06 17u15  Dronken man spuwt naar ambulanciers, nog twee andere coronaspuwers voorgeleidDrie coronaspuwers zijn dinsdag voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Het gaat om een 47-jarige man die naar twee ambulanciers spuwde, een 53-jarige vrouw die naar een werknemer van de McDonalds spuwde en een 36-jarige man die naar een politieagent spuwde. Twee van hen werden aangehouden, de vrouw kreeg voorwaarden opgelegd.
02/06 17u15  Trump in gelekte tapes: “Je moet betogers domineren”De Amerikaanse president Donald Trump heeft in een gesprek met de gouverneurs van de staten gezegd dat ze de betogers “moeten domineren”. Beluister een deel van het gelekte gesprek in de video hierboven.
02/06 17u15  Na Oliver Naesen verlengt nu ook klimmer contract bij AG2R-La MondialeAG2R-La Mondiale rekent ook volgend seizoen op klimmer Alexis Vuillermoz. De 32-jarige Fransman verlengde dinsdag zijn contract met het Franse WorldTour-team met één seizoen. Vorige week verlengde ook Oliver Naesen zijn contract bij AG2R al.
02/06 17u15  Dolblije gezichten op ‘eerste schooldag’: “Sommige kleuters dachten dat ze naar het eerste leerjaar mochten”“Wat we vandaag gaan doen? De kindjes eerst laten vertellen over deze vreemde periode en ze dan vooral laten spelen, eindelijk weer samen spelen.” Juf Hilde Pittoors van de Heilig Hart van Maria kleuterschool in ‘s-Gravenwezel, maar ook de kinderen beleven deze bijzondere dinsdag in juni alsof het hun eerste schooldag is, met dezelfde kriebels in de buik.
02/06 17u15  Geen topmodellen, wel alledaagse helden op nieuwe Vogue-coverIn juli prijkt er geen topmodel op de cover van het Britse modeblad Vogue. Naar aanleiding van de coronacrisis worden professionele modellen vervangen door dames, die tot voor kort onbekend waren. Het blad schuift hen naar voor als alledaagse helden in deze vreemde tijden.
02/06 17u15  Kapper zoekt terras op: Ibizavibes terwijl kapper corona-uitgroei fatsoeneertBuitenlandse reizen zijn nog niet aan de orde, maar Julie Van de Rostyne van kapsalon The Backstage in Zandhoven bezorgt haar klanten alvast Ibizavibes in de kappersstoel op haar terras.
02/06 17u15  Leerlingen behalen derde prijs op Statistiek-olympiadeDrie leerlingen van 4 Humane Wetenschappen van het Sint-Norbertusinstituut Duffel wonnen de zilveren medaille op de Europese Statistiekolympiade in België. Ze sleepten ook de publieksprijs in de wacht.
02/06 17u15  Kraanman Rob: “Het leukste aan mijn job? De hoogte en het uitzicht”Rob Van Linden (56) uit Hoevenen werkt als kraanman de hele dag tot op 54 meter hoogte. Al dertig jaar is hij kraanman, eerst op het Churchilldok op de rechteroever, maar toen in 2005 het Deurganckdok openging, stak hij de Schelde over. “Het leukste aan mijn job? De hoogte en het uitzicht, met alle beweging onderaan.”
02/06 16u15  Leopold II alweer besmeurd: “We mogen onze geschiedenis, hoe donker ook, niet wegvagen”Het standbeeld van koning Leopold II op de Markt in Ekeren werd voor de tweede maal in korte tijd besmeurd. Deze keer kreeg de vorst rode verf over zich heen. Volgens districtsburgemeester en historicus Koen Palinckx (N-VA) gaat het hier om vandalisme en heeft het minder fraaie verleden van de koning met de actie weinig te maken.
02/06 16u15  Staking bij Decathlon in Willebroek: “Geen veiligheidsgarantie, illegale nachtarbeid en premie afgevoerd”Bij het magazijn van Decathlon België in Willebroek brak dinsdagochtend een spontane staking uit. 90% van de werknemers ging niet aan de slag en de toegang tot los- en laadkades werd geblokkeerd. Bij Decathlon in Willebroek werken ongeveer driehonderd mensen, van wie 250 met een vast contract. “Als de directie ons geen opening schenkt, gaan we gewoon door.”
02/06 16u15  Nafi Thiam steunt protest in de VS: “Elke dag, tot we dit gevecht winnen”Nafi Thiam toont zich solidair met de vele mensen die in de VS de straat opkomen na de dood van de zwarte burger George Floyd door blank politiegeweld. De olympisch kampioene op de zevenkamp roept dinsdag in een bericht op haar Instagramaccount iedereen op verantwoordelijkheid op te nemen zodat er iets kan veranderen voor de zwarte gemeenschap.
02/06 16u15  Crème brûlée met maar drie ingrediënten en zonder brandertjeDe coronacrisis doet ons massaal in de keuken duiken. Van taarten en brownies bakken tot zomerse zoetigheden in elkaar flansen: wij proberen elke week populaire recepten uit met een minimum aan basic ingrediënten.
02/06 16u15  Ook spelers van Chelsea doen knieval voor Black Lives MatterIn navolging van hun collega’s van Liverpool hebben de voetballers van Chelsea dinsdag een symbolische knieval gedaan als steunbetuiging aan de beweging Black Lives Matter. Michy Batshuayi en zijn ploegmaats deden dat op hun trainingsveld in Cobham in de vorm van de letter H, voor Humans.
02/06 16u15  Nieuwe bewoners willen graag hondenweide: “We hadden er zelf een gemaakt maar die moest weg”De inwoners van de nieuwe woonprojecten Schorrezicht en Rupelzicht in Boom houden een petitie om tussen hun appartementen een kleine hondenweide te voorzien. Die petitie geven ze woensdag af in het gemeentehuis.
02/06 16u15  PFL neemt event center Wimec over ondanks coronacrisis: “Is dat zot? Ja dat is zot, maar dat is ondernemen!”“Als de nood het hoogst is, ben ik het creatiefst. Normaal zijn wij creatief voor onze klanten, nu moeten we even creatief zijn voor onszelf.” Dominic De Gruyter mag de Prijs Ondernemen van Voka in ontvangst nemen en dat is geen toeval. Hoewel ook zijn bedrijf zwaar getroffen wordt door de coronacrisis, wacht de ondernemer niet af, maar bouwt hij zijn bedrijf verder uit. “Gelukkig hebben we al twintig jaar ervaring in virtuele meetings.”
02/06 16u15  De coronaregels van de F1: veel testen, kleinere teams, weinig journalisten en geen publiekDe Formule 1 heeft vijf belangrijke maatregelen ingevoerd wegens het coronavirus om het seizoen weer te kunnen opstarten. De herstart van de Formule 1 is gepland op 5 juli in Oostenrijk en de herziene kalender telt voorlopig acht races in Europa.
02/06 16u15  Waar is Mariabeeldje uit voortuin van Brigitte (74)? “Dit is vooral emotioneel een zware klap”Vorige week verdween het Mariabeeldje uit het kapelletje in de voortuin van Brigitte De Mahieu aan de Louis Van Lindenstraat in Hove. De kranige dame is er het hart van in, haar moeder liet het kapelletje jaren geleden bouwen als steun voor haar vader die toen erg ziek was.
02/06 16u15  Lamot internationaal gepromoot als congreslocatieDe Lamot-site in Mechelen zal na de coronacrisis door Toerisme Vlaanderen internationaal gepromoot worden als Flanders heritage venue. Lamot wordt daarom opgenomen in het netwerk van inspirerende meetinglocaties dat Toerisme Vlaanderen momenteel uitbouwt om Vlaanderen in binnen- en buitenland te presenteren als een kwaliteitsvolle congresbestemming. Het netwerk telt nu vijftien congreslocaties. Eerder werd in Mechelen ook al Het Predikheren opgenomen in het netwerk. “Lamot combineert respect voor het erfgoed met moderne architectuur”, stelt Vlaams minister voor Toerisme Zuhal Demir (N-VA). “Het complex gunt de bezoeker een blik in het brouwersambacht en de vermarkting van bier doorheen de jaren. Daarnaast stimuleert dit unieke kader de congresorganisator en de bezoekers om zelf nieuwe ideeën te brouwen.”
02/06 16u15  Universiteit van Harvard roept op om jezelf te beschermen tegen corona: “Vrij met een mondmasker”Wetenschappers van de Harvard University hebben ontdekt dat seks het coronavirus kan verspreiden. Daarop roepen onderzoekers op om te voorkomen in plaats van te genezen. Hoe preventieve maatregelen nemen? Draag tijdens het vrijen een mondmasker...
02/06 15u15  Grote Markt wordt deze zomer één groot terrasStad Turnhout en de lokale horeca hebben samen een terrasplan opgemaakt voor deze zomer. Aan drie zijdes van de Grote Markt zullen de cafés en restaurants hun terrassen mogen vergroten.
02/06 15u15  DAVE LANGS DE ZIJLIJN. Laat de tijdelijke afwezigheid van het publiek een wake-upcall zijnDave Peters is een creatieve veelvraat. Radio- en televisiepresentator, auteur en bovenal sportbeest. Nu eens hoog in de voetbaltribune als commentator, dan weer als interviewer langs de zijlijn. Wekelijks laat hij op dinsdag in Gazet van Antwerpen zijn eigenzinnig licht schijnen over de ‘belangrijkste bijzaak in het leven’: voetbal. Met veel passie. En een knipoog.
02/06 15u15  Benito Raman beleeft moeilijke tijden met Schalke 04: “De laatste weken waren heel zwaar”Schalke 04 leed zondag tegen staartploeg Werder Bremen (0-1) een vierde competitienederlaag op rij. Voor het team uit Gelsenkirchen was het de elfde opeenvolgende Bundesligapartij zonder zege. Niettemin blijft Benito Raman vertrouwen in een ommekeer. “Ik geloof dat we een oplossing zullen vinden”, zegt hij op de teamwebsite.
02/06 15u15  Grootste korfbalclub van het land Vobako checkt lichaamstemperatuur van alle spelersVobako uit Lichtaart (Kasterlee), de grootste korfbalclub van het land, heeft de trainingen opnieuw opgestart met de nodige coronamaatregelen. De club schakelt enkele ouders in als corona-coördinatoren om de jongeren mee op te vangen, hun handen te laten ontsmetten en de temperatuur te meten.
02/06 15u15  Grimes en Elon Musk bedenken nu toch alternatief voor onmogelijke naam van zoontjeTesla-baas Elon Musk en zangeres Grimes verwelkomden begin mei een zoontje dat de naam X Æ A-12 kreeg. Ondertussen heeft de kersverse mama wel aangegeven dat ze zelf de officiële naam niet gebruikt, maar liever voor een koosnaampje kiest.
02/06 15u15  Ruim 40 procent meer risicohoudend medisch afval door coronavirusDe coronacrisis heeft een weinig verrassend effect op de afvalberg. Het huishoudelijk afval nam toe omdat de mensen thuiswerkten of tijdelijk werkloos waren, maar het bedrijfsafval nam bijgevolg fors af. Voor het risicohoudend medisch afval was er een stijging van meer dan 40 procent, meldt afvalverwerkingsbedrijf Suez dinsdag.
02/06 15u15  Aantal nieuwe besmettingen in regio in één week gehalveerd, in helft Kempense gemeenten geen nieuwe coronapatiëntenHet was al een tijdje duidelijk dat het met de nieuwe coronabesmettingen zowel nationaal als regionaal de goede richting uitgaat. In één week tijd kwamen er nog 41 bevestigde besmettingen bij.
02/06 15u15  Meerdere dealers opgepakt, drugs en illegaal erectiemiddel in beslag genomenDe Antwerpse politie heeft de voorbije dagen meerdere dealers opgepakt bij verschillende controles. Er werd cannabis en cocaïne in beslag genomen, net als enkele dosissen van een illegaal erectiemiddel.
02/06 15u15  Bundesliga - Bayern München kan weer op Thiago rekenenBayern München heeft zijn middenvelder Thiago Alcantara terug. De Spanjaard ontbrak in de laatste drie wedstrijden door een probleem aan de adductoren maar sloot dinsdag weer aan op training. Hij stond volgens Bayern anderhalf uur op het terrein en kende geen problemen.
02/06 14u15  Bibliotheek biedt plaats aan blokkende studentenDe heropening van de bibliotheek van Putte is vlot verlopen. Daardoor kan de bib de komende weken zaal Peultebossen ter beschikking stellen van studenten. De studieruimte is open tot en met 24 juni. Er is telkens plaats voor zes studenten.
02/06 14u15  Bibliotheken opnieuw open: “Je moet wel weten wat je wil”Vanaf vandaag gaan de bibliotheken in Antwerpen weer open. Met nog wat beperkingen weliswaar. Zo kan je er enkel terecht voor het ontlenen en terugbrengen van boeken, cd’s of stripverhalen. Studeren, opzoekingen doen aan de computers of gebruikmaken van de krantenhoek kan nog niet. De bibliotheken vragen ook om het bezoek te beperken tot 30 minuten en het thuis via de online catalogus voor te bereiden.
02/06 14u15  OPROEP. Koos jij ervoor om jouw kleuter toch niet naar school te sturen?Kleuters konden vandaag weer massaal naar school om met hun vriendjes te spelen.
02/06 14u15  Staking bij depot Decathlon, vrachtwagens blokkeren toegangIn het distributiecentrum van sportketen Decathlon in Willebroek is dinsdagochtend een staking uitgebroken en wordt de toegang voor vrachtwagens geblokkeerd. Dat bevestigt de vakbond ACV Puls. Volgens de werknemers zouden coronamaatregelen niet consequent worden toegepast.
02/06 14u15  Politie neemt 375 flessen sterkedrank in beslagDe Antwerpse politie controleerde samen met de milieu-inspectie een opslagruimte in de Middelmolenlaan in Deurne. Binnen troffen ze negen personen aan, allen met een gerechtelijk verleden.
02/06 14u15  Antwerpen krijgt nieuw park: groen lint van de Draakplaats tot Spoor OostSchepenen Annick De Ridder en Fons Duchateau stelden deze voormiddag de contouren voor van een nieuw spoorparkgebied tussen de Draakplaats en de Plantin en Moretuslei. Het ‘groene lint’, in de omgeving van het station Antwerpen Oost - dat deels wordt afgebroken - kan zelfs nog worden uitgebreid voorbij het zwembad. “Deze buurt is zeer dichtbevolkt en heeft niet veel groen”, legt De Ridder uit.
02/06 14u15  Dealers met eigen cannabisplantage opgepaktDe Antwerpse politie heeft twee dealers opgepakt in de omgeving van de Plantin en Moretuslei. De man en de vrouw verkochten niet alleen drugs, ze onderhielden ook een professioneel uitgebouwde cannabisplantage in een woning.
02/06 14u15  Mie Tracteur: “Zet boekentas met bloemen in je voortuin als steun aan leerkrachten”“Steun alle leerkrachten en directies in deze moeilijke coronatijden: zet een schooltas vol bloemen in jouw voortuin!” Dat is de oproep van Mie Tracteur uit Sint-Lenaarts.
02/06 14u15  Het leger inzetten tegen eigen burgers als laatste strohalm voor Donald Trump: “Hij is de regie compleet kwijt”Donald Trump dreigt ermee het leger in te zetten om de protesten na de dood van George Floyd neer te slaan. Kenners zien in die woorden van de Amerikaanse president vooral “totale onmacht” en een laatste strohalm. “Hij is de regie compleet kwijt. Hij zit met drie crisissen die hem best wel eens de das kunnen omdoen.”
02/06 13u15  KAART. Bekijk hoe zwaar de Antwerpse gemeenten getroffen zijn door het coronavirusDe overheid maakt dagelijks het aantal bevestigde coronabesmettingen per gemeente bekend. In totaal zijn er nu (dinsdag 2 juni) 8.091 bevestigde besmettingen in de provincie Antwerpen, of 4,35 per 1.000 inwoners. In het Waasland gaat het om 1.242 besmettingen, of 4,60 per 1.000 inwoners. Bekijk op de kaarten hieronder voor elke gemeente van de provincie Antwerpen en het Waasland de cijfers en hoe sterk ze stijgen. De kaart voor het hele land geven we ook mee.
02/06 13u15  Morgen Nationale Veiligheidsraad over fase 3 van exit: communicatie wordt cruciaalDeze week is het money time voor de exitstrategie in de strijd tegen corona. Woensdag komt de Nationale Veiligheidsraad opnieuw samen om fase 3 – die ingaat op maandag 8 juni – verder vorm te geven en zich te buigen over latere fases. Ook de communicatie wordt cruciaal, want daar haperde het de voorbije weken meer dan eens.
02/06 13u15  CIJFERS. De coronapatiënten in België: de evolutieHoeveel bevestigde Covid-19-patiënten zijn er in ons land? Hoe is de situatie in de ziekenhuizen, wat is het aantal doden? En wat met de wereldwijde coronabesmettingen? Wij zetten elke dag de meest recente cijfers visueel op een rij.
02/06 13u15  Onverwachts opgestarte affakkeling tot ver buiten Antwerpen zichtbaarEen affakkeling van 80 meter hoog in de Antwerpse haven gaat dinsdag gepaard met een grote rookpluim die tot ver buiten Antwerpen zichtbaar is. Volgens de Antwerpse brandweer gaat het om een onverwachts opgestarte affakkeling om de veiligheid te garanderen. Er wordt een teveel aan gassen verbrand.
02/06 13u15  Modehuis Celine onder vuur voor kopiëren Marokkaanse slippersHet Franse modehuis Celine heeft voor de aankomende zomer nieuwe schoenen aan de collectie toegevoegd, maar die liggen onder vuur. Ze zijn zowaar een exacte kopie van de traditionele Marokkaanse, lederen slippers die bekend zijn als babouches.
02/06 13u15  Antwerpse 3D-tool Shavatar maakt het mogelijk om vanop afstand kledij op jouw maat te kopenDe e-commerce zit al jaren in de lift, en de coronacrisis geeft die evolutie nog een boost. Een boek, een cd of een microgolfoven zijn immers geen objecten die je eerst fysiek moet hebben gezien of aangeraakt vooraleer ze met vertrouwen aan te kopen, maar dat is anders voor kledij. De technologie van Shavatar moet daar verandering in brengen. Via de tool maak je een avatar in 3D aan van jezelf en zo zal je in de toekomst altijd kledij op maat kunnen bestellen. Op korte termijn zal de tool geïntegreerd worden in webshops van kledingmerken.
02/06 12u15  Dertien autofans beboet wegens samenscholing in WesterloDe politie van de zone Zuiderkempen heeft afgelopen weekend dertien jongeren betrapt die het samenscholingsverbod negeerden.
02/06 12u15  Vlaamse regering reserveert 65 miljoen euro van het noodfonds voor cultuurDe Vlaamse regering trekt het bedrag voor het corona-noodfonds op van 200 tot 265 miljoen euro. Dat zei minister-president Jan Jambon dinsdag op een persconferentie. 65 miljoen daarvan wordt voorzien voor de cultuursector.
02/06 12u15  Gemeente knapt houten vlechtwerken en gras van Park Moldersbok opHet park Moldersbok langs de Nete en de Molderdijk in Mol bestaat intussen zeen jaar en kreeg de afgelopen week een opknapbeurt. De tuin werd volledig gerenoveerd door arbeiders van de gemeente Mol.
02/06 12u15  Dit weekend geen pv’s uitgeschreven aan Nederlandse grensDe lokale politie van zone Grens heeft dit weekend geen pv’s voor overtredingen uitgeschreven. Dat laat woordvoerder Patrick De Smedt weten. Landgenoten die via Essen, Kalmthout of Wuustwezel de grens met Nederland wilden oversteken, hielden zich dus aan alle veiligheidsregels. Er was ook geen massale uittocht richting Nederland.
02/06 12u15  Kleurrijke palen maken schoolomgeving zichtbaarderOp drie plaatsen in Hoogstraten zijn onlangs opvallende palen met reflecterende banden geplaatst. Telkens in de buurt van scholen om de verkeersveiligheid te vergroten.
02/06 12u15  Tijdelijke parking in centrum Stabroek lokt fel protest uit: “Groen moet behouden blijven”De gemeente Stabroek wil in het binnengebied achter het Administratief Centrum in de Dorpsstraat een tijdelijke parking aanleggen, in functie van de wegwerkzaamheden. De buurt verkiest het huidig groen en vreest voor de verkaveling nadien.
02/06 12u15  Vrachtwagen beschadigt spoorwegbrug aan TurnhoutsepoortEen vrachtwagen heeft dinsdag de spoorwegbrug boven de Turnhoutsepoort beschadigd. Omdat er getwijfeld werd aan de stabiliteit, sloot de politie de Turnhoutsebaan in beide richtingen af. Ook het spoorwegverkeer werd onderbroken.
02/06 12u15  Antwerpse onderzoekers ontwikkelen baanbrekende 3D-tool Shavatar om vanop afstand kledij op jouw maat te kopenDe e-commerce zit al jaren in de lift, en de coronacrisis geeft die evolutie nog een boost. Een boek, een cd of een microgolfoven zijn immers geen objecten die je eerst fysiek moet hebben gezien of aangeraakt vooraleer ze met vertrouwen aan te kopen, maar dat is anders voor kledij. De technologie van Shavatar moet daar verandering in brengen. Via de tool maak je een avatar in 3D aan van jezelf en zo zal je in de toekomst altijd kledij op maat kunnen bestellen. Op korte termijn zal de tool geïntegreerd worden in webshops van kledingmerken.
02/06 12u15  Voorzitter kamercommissie Justitie: “Hoe kan het dat iemand eerst 10 jaar krijgt, en dan in beroep 3 jaar met uitstel”Er blijven nog veel vragen na de vrijlating van de 13-jarige jongen uit Genk die 42 dagen lang werd opgesloten. Vooral de vraag over strafvermindering en opvolging zorgt voor heel wat onbegrip.
02/06 12u15  Eindelijk weer naar school: blije gezichten, versgeplukte bloemen én een nieuw verkeersparkDe poorten van heel wat kleuterscholen gingen dinsdagmorgen voor het eerst sinds half maart weer open. Wij gingen op drie plaatsen kijken naar de tweede eerste schooldag van dit schooljaar.
02/06 12u15  Nieuwe Formule 1 kalender bekend: GP van België op 30 augustus achter gesloten deurenDe hertekende kalender van de Formule 1 is zopas bekendgemaakt. De start is op 5 en 12 juli in Oostenrijk. De GP van België gaat door op 30 augustus. Net zoals de andere eerste acht races van het seizoen zal dat achter gesloten deuren gebeuren.
02/06 12u15  Met dit trucje zit je mondmasker comfortabelerDe Amerikaanse haarstyliste Olivia Smalley, die onder meer al het kapsel van blondines Paris Hilton en Britney Spears onder handen nam, heeft een trucje bedacht om je mondmasker comfortabeler te dragen. Meer nog: het krikt zelfs je look op.
02/06 12u15  Vlaamse regering verdeelt coronanoodfonds van 200 miljoen euroDe Vlaamse regering geeft om 11u tekst en uitleg over het coronanoodfonds van 200 miljoen euro. Op de persconferentie wordt uitgelegd hoe dat geld verdeeld zal worden.
02/06 12u15  Staking bij depot DecathlonHet personeel van sportgigant Decathlon voert dinsdag actie aan het distributiecentrum in Willebroek. Sinds de lockdown boomt de vraag naar sportartikelen en de e-commerce van de winkel. Daardoor is de werkdruk in het depot ongezien hoog, meldt vakbond ACV.
02/06 11u15  Dronken bestuurster (50) rijdt twee keer tegen paaltjeIn de Borchtstraat in Mechelen verloor maandagmiddag omstreeks 12.30u een bestuurster de controle over haar voertuig en botste tegen een paaltje. De vrouw liep na een tweede aanrijding te voet weg, maar ze werd ingerekend. Ze legde ook een positieve ademtest af.
02/06 11u15  Onderzoek UAntwerpen: meer mensen geven elkaar opnieuw zoen of handHet versoepelen van de maatregelen zorgt ervoor dat meer mensen elkaar een zoen of een hand geven buiten het eigen huishouden. Dat blijkt uit de wekelijkse bevraging van de UAntwerpen naar de beleving van de coronacrisis. Ook vandaag kan deze studie weer worden ingevuld.
02/06 11u15  LIVE. Vlaamse regering verdeelt coronanoodfonds van 200 miljoen euroDe Vlaamse regering geeft om 11u tekst en uitleg over het coronanoodfonds van 200 miljoen euro. Op de persconferentie wordt uitgelegd hoe dat geld verdeeld zal worden.
02/06 11u15  GAIA: “Goed nieuws, katje Lee is wél welkom in Peru”Dierenrechtenorganisatie GAIA beschikt over correspondentie met Peruviaanse instanties waaruit blijkt dat katje Lee daar wél welkom is. Over het al dan niet euthanaseren van het diertje, dat door de Stabroekse Selena Ali mee is gebracht uit Peru zonder de nodige procedures tegen rabiës te hebben gevolgd, is een rechtszaak aan de gang.
02/06 11u15  Beerschot hekelt reglementswijziging: “Manipulaties die aanleiding kunnen geven tot competitievervalsing”Beerschot heeft dinsdag gereageerd op een wijziging van het bondsreglement, waardoor in de return van de promotiefinale OHL-Beerschot en de bekerfinale Club Brugge-Antwerp spelers opgesteld mogen worden die in het seizoen 2019-2020 nog niet tot de spelerskernen behoorden. “Dit zijn manipulaties die aanleiding kunnen geven tot competitievervalsing”, aldus Beerschot, dat zich buigt over stappen.
02/06 11u15  Beerschot hekelt wijziging bondsreglement: “Zorgvuldig bestuur wordt tenietgedaan”Beerschot heeft dinsdag gereageerd op een wijziging van het bondsreglement, waardoor in de return van de promotiefinale OHL-Beerschot en de bekerfinale Club Brugge-Antwerp spelers opgesteld mogen worden die in het seizoen 2019-2020 nog niet tot de spelerskernen behoorden. “Dit zijn manipulaties die aanleiding kunnen geven tot competitievervalsing”, aldus Beerschot, dat zich buigt over stappen.
02/06 11u15  Amerikaanse polsstokspringer krijgt zes maanden schorsing voor cannabisgebruikPolsstokspringer Cole Walsh is door het Amerikaanse antidopingagentschap USADA voor zes maanden geschorst. Bij een controle testte hij positief op tetrahydrocannabinol (THC), het belangrijkste bestanddeel van cannabis.
02/06 11u15  DISCUSSIE. Zou jij spaargeld investeren om de Vlaamse economie er weer bovenop helpen?De economie heeft zware klappen gekregen door de coronacrisis. De Vlaamse regering heeft daarom een groot solvabiliteitsplan klaar. Via een welvaartsfonds en vriendenaandelen wil Vlaanderen ons overtuigen om slapend spaargeld te investeren in de slabakkende economie.
02/06 11u15  STVV neemt afscheid van coach Milos KosticSTVV en de Sloveense coach Milos Kostic nemen afscheid van elkaar. Dat heeft de Truiense voetbalclub dinsdag gemeld. Kostic werd begin dit jaar T1 van de Kanaries. Hij nam de fakkel over van Nicky Hayen die op dat moment interim-coach was. Onder leiding van Kostic wonnen de Kanaries drie wedstrijden, speelde het één keer gelijk en verloor het vier keer.
02/06 11u15  Bestuurder zonder rijbewijs kan politie niet misleidenEen bestuurder die onder invloed was van drugs heeft maandag geprobeerd de Antwerpse politie te misleiden. Omdat de man geen geldig rijbewijs had, wisselde hij van plaats met zijn passagier. Beide mannen waren echter onder invloed van drugs.
02/06 11u15  Op zoek naar een hobby? Onze redactrice leerde kalligrafie in haar kotRedactrice Nele Reymen zoekt een hobby. Maar sinds we ons kot niet meer uit mogen, beperkt die zoektocht zich tot het wereldwijde web. En dat blijkt een verrijking! Deze week: workshop handletteren.
02/06 10u15  Zwartwerkers in bakkerij vluchten over daken weg van politieBij een controle van enkele handelszaken in Merksem namen twee werknemers van een bakkerij de vlucht toen de politie aankwam. Ze konden via de daken ontkomen. De zaakvoerder deed daarnaast ook zijn best om de controle te bemoeilijken.
02/06 10u15  Zes verdachten van gijzeling 13-jarige aangehouden, man uit Berchem voorwaardelijk vrijDe onderzoeksrechter in Hasselt heeft zes verdachten aangehouden en opgesloten op verdenking van betrokkenheid bij de gijzeling van een 13-jarige jongen uit Genk. De zevende verdachte, een man uit Berchem, is onder voorwaarden vrijgelaten.
02/06 09u15  Wie of wat is Antifa, de schimmige beweging die de VS op zijn kop zet?De Verenigde Staten willen Antifa officieel als terroristische organisatie labelen. Dat tweette president Trump na weer een dag en nacht vol protesten en rellen in verschillende Amerikaanse steden.
02/06 09u15  Symfonische apotheose na 75 avonden applaus in SchotenIn de Jozef Hendrickxstraat in Schoten werd tijdens het voorbije pinksterweekend op welluidende wijze een punt gezet achter 75 avonden met dankapplaus voor zorgenden en essentiële beroepen.
02/06 09u15  Judd Trump en David Gilbert nemen eerste horde op Championship League snookerDe Engelsen Judd Trump (WS 1) en David Gilbert (WS 11) hebben hun ticket beet voor de tweede ronde in de Championship League Snooker (245.000 euro), die van start is gegaan in het Engelse Milton Keynes. Ze wonnen maandag allebei hun groep.
02/06 09u15  Advocaat familie van ontvoerde jongen: “Gezien de omstandigheden gaat het behoorlijk goed met hem”Ondanks het feit dat de 13-jarige F. 42 dagen lang opgesloten werd, gaat het goed met hem. Dat zei de advocaat van de familie, Luk Delbrouck, vanochtend op Radio 1.
02/06 08u15  Kleuter- en secundair onderwijs starten vandaag opnieuw op, maar “enorme puzzel”Vandaag, dinsdag, gaan de kleuterscholen voor het eerst weer open sinds de start van de coronacrisis. In het secundair maken het 2de en 4de jaar een doorstart. “Het blijft een grote puzzel om te leggen”, zeggen zowel Katholiek Onderwijs Vlaanderen en GO! Gemeenschapsonderwijs.
02/06 08u15  Eén recycleert Ketnet-programma met Tom Waes en zendt het uit in primetimeOok na afloop van Reizen Waes Japan blijft kijkcijferkanon Tom Waes (51) op post op zondagavond. Eén gaat immers vanaf 21 juni het Ketnet-programma De blacklist uitzenden op zondagavond. In dat jeugdprogramma laat Waes de “onmogelijke” wensen van kinderen in vervulling gaan.
02/06 08u15  LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over het coronavirusHet coronavirus houdt ons allemaal in zijn greep. Volg hier alle laatste ontwikkelingen op de voet.
02/06 08u15  Geliquideerde cokesmokkelaar speelde centrale rol in Antwerpse drugsdossiersDe Belgische 'zakenman' die vrijdag met twee kogels in het hoofd werd afgemaakt in de Griekse hoofdstad Athene, is drugssmokkelaar Kristof Waegeman (47). Waegeman speelde een centrale rol in een aantal grote Antwerpse drugsdossiers en moest nog een straf van 12 jaar uitzitten wegens cocaïnesmokkel.
02/06 08u15  Restaurant Pazzo zag gedwongen sluiting als opportuniteit: “Verbouwen en takeaway tegelijk”In restaurant Pazzo werken ze volop naar de heropening van het restaurant, al is het wachten op de richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad. Tijdens de gedwongen sluiting zijn ze begonnen aan een verbouwing. De renovatie van het restaurant, de keuken en de kelder liep uit, zodat chef-kok Ingrid Neven en sommelier Tom d’Hooghe pas openen op 15 juni. “Tijdens onze verbouwing boden we ook afhaalmaaltijden aan.”
02/06 07u15  Trump geeft korte toespraak: “Het leger inzetten om rellen door Antifa te stoppen”Terwijl enkele straten verderop betogers hardhandig uiteen werden gedreven met traangas en rubberkogels, heeft Amerikaans president Donald Trump maandagavond een toespraak gegeven aan het Witte Huis. Hij had het heel kort over de “walgelijke” dood van George Floyd, maar focuste op het beëindigen van de rellen door “professionele anarchisten en Antifa”. Daarvoor wil hij het leger inzetten.
02/06 07u15  Geliquideerde cokesmokkelaar speelde cruciale rol in Antwerpse drugsdossiersDe Belgische 'zakenman' die vrijdag met twee kogels in het hoofd werd afgemaakt in de Griekse hoofdstad Athene, is drugssmokkelaar Kristof Waegeman (47). Waegeman speelde een centrale rol in een aantal grote Antwerpse drugsdossiers en moest nog een straf van 12 jaar uitzitten wegens cocaïnesmokkel.
02/06 06u15  Eigenaars restaurant Pazzo zagen gedwongen sluiting als opportuniteit: “Verbouwen en takeaway tegelijk”In restaurant Pazzo werken ze volop naar de heropening van het restaurant, al is het wachten op de richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad. Tijdens de gedwongen sluiting zijn ze begonnen aan een verbouwing. De renovatie van het restaurant, de keuken en de kelder liep uit, zodat chef-kok Ingrid en sommelier Tom pas openen op 15 juni. “Tijdens onze verbouwing boden we ook afhaalmaaltijden aan.”
02/06 05u15  Familie van 13-jarige jongen betaalde 300.000 euro, maar dat was niet genoegDagenlang hield de politie de ontvoerders van de 13-jarige F. in de gaten. Ze wisten wie de kidnappers waren. Onder meer vanuit de kelder van een flatgebouw in Deurne konden speurders hun doen en laten in de gaten houden. Maar om de ontvoerde jongen niet in gevaar brengen, durfden ze niet ingrijpen. Pas nadat de familie een tweede keer losgeld had betaald en de jongen nabij een bos werd vrijgelaten, klapte hun val dicht.
02/06 05u15  Belgische cokesmokkelaar Kristof Waegeman (47) geliquideerd in AtheneDe Belgische 'zakenman' die vrijdag met twee kogels in het hoofd werd afgemaakt in de Griekse hoofdstad Athene, is drugssmokkelaar Kristof Waegeman (47). Waegeman speelde een centrale rol in een aantal grote Antwerpse drugsdossiers en moest nog een straf van 12 jaar uitzitten wegens cocaïnesmokkel.
02/06 05u15  Keith McCoy, afro-Amerikaan in de Kempen, schetst beeld van de VS: “Onder Trump is racisme weer mainstream geworden”Keith McCoy (53) woont nu drie jaar in ons land, maar is niet verbaasd over wat in zijn thuisland gebeurt. “Dit is al jaren bezig, we hebben nooit anders gekend.”
02/06 05u15  Peter Vanlaet van Mama’s Jasje stort zich weer helemaal op muziek: “Jubileumplaat opgenomen tijdens lockdown”Zo ver weg, Doe het licht maar uit, Teken van leven, Onzen bok is dood,... In de jaren 90 reeg Mama’s Jasje hits aan elkaar alsof het een koud kunstje was. De voorbije weken herontdekte kijkend Vlaanderen de capaciteiten van frontman Peter Vanlaet via het VTM-programma Liefde voor Muziek. “De band bestaat dertig jaar en we hebben pas een nieuwe plaat klaar. Het coronavirus kwam dus op het slechts mogelijke moment, maar dat halen we hopelijk volgend jaar wel in.”
02/06 05u15  Eigenaars restaurant Pazzo zagen gedwongen sluiting als opportuniteit: “Tijdens onze verbouwing bieden we ook takeaway-maaltijden aan”In restaurant Pazzo werken ze volop naar de heropening van het restaurant, al is het wachten op de richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad. Tijdens de gedwongen sluiting zijn ze begonnen aan een verbouwing. De renovatie van het restaurant, de keuken en de kelder liep uit, zodat chef-kok Ingrid en sommelier Tom pas openen op 15 juni. “Tijdens onze verbouwing boden we ook afhaalmaaltijden aan.”
02/06 05u15  We zijn wel/niet te vroeg gestopt met Jupiler Pro League: schrappen wat niet pastNu zowat alle belangrijke buitenlandse competities er weer aan beginnen, rijst de vraag: waarom had dat hier in België niet gekund? Virologen Marc Van Ranst en Steven Van Gucht houden er een andere mening op na, maar over één ding zijn ze het wel eens: de Belgische voetbalbazen hebben zeker niet het onderste uit de kan proberen te halen om het seizoen af te werken.
02/06 05u15  Zegt iedereen wel ja tegen het plan Vandenhaute-Kompany?Anderlecht staat vandaag (alweer) voor een historische Raad van Bestuur. Wouter Vandenhaute moet nog goedgekeurd worden als nieuwe voorzitter, terwijl hij en Vincent Kompany ook aandelen willen kopen. Dat zal niet zonder slag of stoot gebeuren.
02/06 05u15  COLUMN. Geen proevertjes van Jan en LilianeTrap je een open deur in door te stellen dat een zaterdagmarkt in Antwerpen met vijftig marktkramers niet dezelfde is als een markt met de normale 112 kramen? Toch ging ik zaterdag graag poolshoogte nemen. Want de markt, dat is toch altijd een beetje mensen ontmoeten, een babbeltje doen, een hapje nemen, een drankje, …
02/06 05u15  Bijzonder project: streepje opera door de telefoonHeel wat operaproducties zijn door de coronamaatregelen uitgesteld of afgelast. Sommige voorstellingen zijn online te bekijken maar bij Opera Ballet Vlaanderen en Muziektheater Transparant vonden ze dat niet genoeg. Om in contact te blijven met hun publiek gingen hun medewerkers gisterenavond thuis of op hun werkplek achter de telefoon zitten. Wie hen opbelde kon mee genieten van fragmenten van uitgestelde producties en meteen ook een babbeltje doen.
02/06 05u15  Ultraloper Sebastiaan Vandermolen loopt 200 kilometer rond de stad: “Zinloos hé, maar toch blij dat ik het deed”“Op zich was het zinloos, 200 kilometers rond de stad lopen, maar ik ben toch blij dat ik het gedaan heb.” Dat zei ultraloper Sebastiaan Vandermolen zondag na zijn exploot. Dinsdag wordt hij veertig.
02/06 05u15  COLUMN. Op weg naar Wit-RuslandUw dienaar moet straks bij de kroegbaas contactgegevens achterlaten als hij een herberg bezoekt. Dat ziet ge van hier, daar komt ambras van thuis. Café De Zalm, Druyts, Den Beiaard, De Kluis, De Heide, Molenhuis, Den Hemel, Den Herberg, … Wij beperken ons tot de afspanningen die wij frequenteren te Herentals, Lichtaart, Poederlee en Grobbendonk. Beeldt u in dat iemand met wie wij klonken door de ziekte blijkt aangetast. Wat later:
02/06 05u15  Individuele muzieklessen kunnen weer in De Kunstfabriek, voor alle andere cursussen is het wachten op volgend schooljaarDe naschoolse cursussen in De Kunstfabriek in Duffel gaan op maandag 8 juni weer van start. Enkel de individuele muzieklessen kunnen plaatsvinden.
02/06 05u15  COLUMN. Het ene fietspad is het andere nietDe Fietsersbond en de Vlaamse Stichting Verkeerskunde maakten vorige week hun fietsrapporten voor de Vlaamse steden en gemeenten bekend. Mechelen scoorde in onze regio het best en haalde ongeveer 70% van de punten. Heist-op-den-Berg was dan weer gebuisd. Het toont aan dat er in de regio grote verschillen zijn op het vlak van fietsinfrastructuur.
02/06 05u15  Arno, Alex Agnew en Kapitein Winokio blikvangers nieuw Mechels cultuurseizoenDe cultuursector is zwaar getroffen door de coronacrisis. Zeker voor de podiumkunstenaars is het nog bang afwachten of het volgende seizoen kan doorgaan zoals gepland. Dat belet cultuurcentrum Mechelen alvast niet om een programma samen te stellen met heel wat lekkers. Maar, nogmaals, alles wat je hieronder leest, staat of valt met de beslissingen van de Veiligheidsraad. Duimen maar.
02/06 05u15  Dits verkocht meer dan honderd jaar lang delicatessen, toch draaide succesverhaal uit op faillissementHet vroegere bakkerijgebouw van het in 2008 faillietverklaarde Rijmenamse bedrijf Dits Delicatessen is dringend aan sanering toe. Het is een treurig relict van een familiezaak die 115 jaar heeft bestaan en een echt begrip was in de streek.
02/06 05u15  Grens oversteken mag weer, maar barricades aan landbouwwegen voorlopig nog niet weggehaaldVeel Belgen hebben hun pinkstermaandag doorgebracht op Nederlandse bodem. Onder hen ook Luc en Birgitte, de uitbaters van frituur Roma in Kieldrecht (Beveren). “We steunen hiermee de lokale horeca én we zijn heel blij dat we nog eens een terrasje kunnen doen.”
02/06 03u15  Antwerp blijft hopen op Dieumerci Mbokani, Turkse interesse voor Steven DefourHij greep naast de Gouden Schoen, maar werd intussen topschutter en won gisteren de Ebbenhouten Schoen. Dieumerci Mbokani (34) kan niet klagen. Antwerp blijft hopen dat de Congolees op de Bosuil blijft en nodigde hem uit voor de medische tests. Het lot van Steven Defour blijft eveneens onzeker, de middenvelder kan rekenen op interesse.
02/06 00u15  Michel Preud’homme stopt als hoofdcoach van StandardMichel Preud’homme is volgend seizoen niet langer hoofdcoach van Standard Luik. Dat bracht La Dernière Heure maandagavond naar buiten. Preud’homme had nog een contract voor één extra seizoen bij de Rouches als T1, maar zou het niet meer kunnen opbrengen verder te gaan. De 61-jarige oud-doelman vertrekt wel niet op Sclessin. Hij zou aan boord blijven als sportief directeur - een rol die hij nu ook al uitoefent - en houdt als vicevoorzitter ook zijn zetel in de Raad van Bestuur van de club. Standard zal het nieuws eerstdaags communiceren.
01/06 23u15  Mbokani blijft mist spuiten rond zijn toekomst: “Anderlecht, Club Brugge, Standard ... Ik sta voor alles open”Dieumerci Mbokani pakte na de topschutterstitel nog een tweede individuele prijs. De aanvaller van Antwerp won voor de tweede keer de Ebbenhouten Schoen. Maar de vraag die iedereen op en rond de Bosuil bezighoudt: waar speelt Mbokani volgend seizoen? “Ik kan niet zeggen of ik dan nog het shirt van Antwerp draag”, reageerde hij bij Proximus Sports.
01/06 22u15  Toernooidirecteur Roland Garros hoopt nog steeds op volle tribunes: “Willen de magie behouden”Bernard Giudicelli, de voorzitter van de Franse tennisfederatie (FFT) en toernooidirecteur van Roland Garros, heeft maandag verklaard nog steeds te hopen op volle tribunes tijdens het Franse grandslamtoernooi. Hij nuanceerde wel door te zeggen dat de beslissing ligt bij de Franse overheid. Roland Garros werd omwille van de coronacrisis naar het najaar verplaatst en moet nu tussen 20 september en 4 oktober doorgaan.
01/06 22u15  Heropening Tegelmuseum: “Het was een normale zondag”In de Sint-Bernardusabdij heeft zondag het Gilliot & Roelants Tegelmuseum zijn deuren heropend. Met een dertigtal bezoekers was het geen overrompeling, maar wel een goede test voor de komende zomermaanden.
01/06 22u15  STANDPUNT. Racisten hebben les Nederlands nodigNet zoals het coronavirus kent ook racisme geen grenzen. In de Amerikaanse stad Minneapolis werd vorige week de 46-jarige zwarte man George Floyd gedood door een politieagent. Floyd werd verdacht van de vervalsing van een biljet van 20 dollar. Een agent drukte acht minuten en 46 seconden lang zijn knie op de nek van zijn ongewapende slachtoffer. Terwijl Floyd uitschreeuwde dat hij niet kon ademen, weigerde de agent om de luchtpijp van zijn slachtoffer vrij te maken. Drie andere agenten stonden ernaar te kijken en deden niets.
01/06 21u15  Zo wil Vlaanderen met uw spaargeld de coronacrisis aanpakkenDe Vlaamse regering investeert opnieuw vele honderden miljoenen in een groot solvabiliteitsplan, maar rekent daarvoor ook op ons spaargeld. Via een welvaartsfonds en vriendenaandelen wil Vlaanderen ons overtuigen om slapend spaargeld te investeren in de slabakkende economie.
01/06 21u15  STADPUNT. Racisten hebben les Nederlands nodigNet zoals het coronavirus kent ook racisme geen grenzen. In de Amerikaanse stad Minneapolis werd vorige week de 46-jarige zwarte man George Floyd gedood door een politieagent. Floyd werd verdacht van de vervalsing van een biljet van 20 dollar. Een agent drukte acht minuten en 46 seconden lang zijn knie op de nek van zijn ongewapende slachtoffer. Terwijl Floyd uitschreeuwde dat hij niet kon ademen, weigerde de agent om de luchtpijp van zijn slachtoffer vrij te maken. Drie andere agenten stonden ernaar te kijken en deden niets.
01/06 21u15  Barcelona haalt opgelucht adem: “Messi laat clausule in contract voor gratis transfer verlopen”De fans van FC Barcelona kunnen opgelucht ademhalen. Volgens sportkrant Mundo Deportivo is zondag een clausule in het contract van superster Lionel Messi verlopen, waarbij hij komende zomer gratis de club had kunnen verlaten. De krant baseert zich op bronnen binnen de club en de entourage van de 32-jarige Argentijn.
01/06 21u15  Serie A hervat op 20 juni met Torino-ParmaDe Italiaanse hoogste voetbalklasse, die sinds 9 maart stilligt omwille van de coronacrisis, zal op zaterdag op 20 juni herstarten met twee inhaalwedstrijden. Dat maakte de Italiaanse profliga maandag bekend. Het eerste duel is Torino-Parma.
01/06 21u15  Trump leest “zwakke” gouverneurs de les, Obama spreekt relschoppers vermanend toeDe voormalige Amerikaanse president Barack Obama heeft felle kritiek geuit op de gewelddadige rellen van de afgelopen dagen in zijn land. Ook adviseert hij betogers om duidelijke eisen te stellen en verandering af te dwingen via de lokale politiek.
01/06 21u15  Familiebezoek over de grens weer toegestaan: “Wat een opluchting dat we elkaar weer kunnen zien ”Terwijl er een flesje champagne wordt opengetrokken, trippelt kleinzoon Marcel vrolijk door de tuin. “Ja, de jongen heeft leren stappen in coronatijden”, glundert oma Diane Van Ginderen. Bij de Essense familie Antonissen-Van Ginderen was de sfeer zaterdagmiddag bijzonder feestelijk. “De afgelopen periode was écht heel ingrijpend.”
01/06 21u15  Cafébaas wil heropenen, maar solliciteert ook als buschauffeur: “Steunmaatregelen helpen me weinig vooruit”Jo Helsen wil Café Welkom in Noorderwijk (Herentals) op 8 juni graag opendoen, maar hij vreest dat de steunmaatregelen van de federale overheid hem weinig vooruithelpen. “Die zijn vooral op maat van de restaurants gemaakt”, klinkt het.
01/06 20u15  Gasflessen ontploffen in chalet in Bevel: twee verschillende brandhaarden ontdektEen hevige brand legde zondagavond een chalet en een bijgebouw in Bevel (Nijlen) volledig in de as. Al snel wees alles in de richting van kwaad opzet, omdat er door de brandweer twee brandhaarden ontdekt werden. Die piste werd door het parket intussen bevestigd. Er vielen geen gewonden.
01/06 20u15  “Wat een opluchting dat we elkaar weer kunnen zien ”Terwijl er een flesje champagne wordt opengetrokken, trippelt kleinzoon Marcel vrolijk door de tuin. “Ja, de jongen heeft leren stappen in coronatijden”, glundert oma Diane Van Ginderen. Bij de Essense familie Antonissen-Van Ginderen was de sfeer zaterdagmiddag bijzonder feestelijk. “De afgelopen periode was écht heel ingrijpend.”
01/06 20u15  Sergio toont corona-instructies bij restaurant De Gouverneur in Mol: “Er is goed nagedacht om te veilig kunnen heropenen”Heel wat horecaondernemers bereiden zich voor om opnieuw klanten te ontvangen. Dat is het ook het geval bij Jan Beeckmans en Tine Nevelsteen van restaurant De Gouverneur in Mol. Om hun nieuwe aanpak voor te stellen aan het publiek, schakelen ze mediafiguur Sergio in.
01/06 20u15  DE BLIK VAN BISTIAUX. Welkom in de nieuwe wereldDe volle 23 jaar lang was Paul Bistiaux bij Royal Antwerp FC de bekendste en kleurrijkste clubsecretaris van het land. Maar niet alleen op Antwerp liet hij zich graag gelden. Van advocaat over plaatsvervangend vrederechter tot voorzitter van de Muziekkapel van de Sint-Pauluskerk: Bistiaux was en is het allemaal. En elk weekend ook de vaste columnist voor Gazet van Antwerpen. In zijn typische Antwerpse stijl, even fijnzinnig als humoristisch.
01/06 20u15  Klimax 4 is eerste Olympische speedmuur van Benelux: “De wereldtop beklimt deze muur in 5 à 6 seconden”In Breendonk (Puurs) is de eerste Olympische speedmuur van de Benelux geopend. Het moest op 30 april een groots feest worden, maar het werd door de coronamaatregelen nu pas een virtuele opening met demonstraties van enkele van de wedstrijdklimmers van Bergsport Vereniging Klein-Brabant (BVKB).
01/06 20u15  Jo Helsen wil Café Welkom openen, maar solliciteert ook als buschauffeur: “De steunmaatregelen helpen me weinig vooruit”Jo Helsen wil Café Welkom in Noorderwijk (Herentals) op 8 juni graag opendoen, maar hij vreest dat de steunmaatregelen van de federale overheid hem weinig vooruithelpen. “Die zijn vooral op maat van de restaurants gemaakt”, klinkt het.
01/06 20u15  Stefanos Tsitsipas gaat beter op zijn woorden letten in de toekomst: “Grootspraak die nauwelijks serieus te nemen viel”De Griekse tennisser Stefanos Tsitsipas (21) gaat beter op zijn woorden letten. De huidige nummer 6 van de wereld deed na zijn eindzege bij de afsluitende ATP Finals in november in Londen een gewaagde uitspraak. Zijn doel voor 2020 was een grandslamtitel, zo liet hij destijds ambitieus weten. Een half jaar later geeft de getalenteerde tennisser echter toe dat hij in de Engelse hoofdstad in een overmoedige bui was na zijn fraaie triomf. “Ik heb mezelf daardoor onnodige druk opgelegd”, concludeert hij nu.
01/06 19u15  Buurtweg blijft, verkaveling met 22 kavels in open akkerland voorlopig afgewendDe gemeenteraad van Malle stemde unaniem tegen de afschaffing van een buurtweg aan de Vogelsanck in Oostmalle. Het schepencollege greep die weigering na de gemeenteraad aan om de aan de buurtweg gekoppelde aangevraagde verkaveling in woonuitbreidingsgebied te weigeren. “We moeten onze open ruimten koesteren om onze identiteit als plattelandsgemeente te vrijwaren”, vindt schepen Sanne Van Looy (N-VA).
01/06 19u15  Na vijftig jaar sluit lingeriewinkel Marie-Thérèse, uitbaatster gaat op pensioenLingerie Marie-Thérèse uit Poederlee (Lille), een van de bekendste lingeriezaken in de regio, start na vijftig jaar met een uitverkoop. Zaakvoerster Edith Van Grieken (63) kondigde het voorbije weekend haar pensioen aan. Er zijn nog wel gesprekken met een mogelijke overnemer van de familiezaak bezig. “Het wordt allemaal wat te zwaar”, zegt Edith Van Grieken.
01/06 19u15  Kinderboerderij Barelhoeve in Bornem opent terras op 8 juni niet: “We hebben te weinig plaats”Het terras van kinderboerderij Barelhoeve in Bornem gaat op 8 juni nog niet open. “De wachtrij voor het afhalen van rijstpap, ijs en frangipanes in de winkel komt tot op het terras. Er is dus geen plaats voor tafels en stoelen”, zegt uitbater Raf Stroobant.
01/06 19u15  Gladiolen trakteren met Equal Idiots op lege weide: afspraak in 2021 voor het echte werkNormaal zouden er afgelopen weekend meer dan 10.000 festivalgangers op een zonovergoten festivalwei in de dorpskern van Olen gestaan hebben. Dit samen met honderden vrijwilligers, partners en organisatoren. Door corona bleef het stil in de Kempen. Om het gemis van Gladiolen te verzachten, trommelde de organisatie Equal Idiots op voor een heuse stunt
01/06 19u15  Dieumerci Mbokani wint voor de tweede keer de Ebbenhouten SchoenAntwerp-aanvaller Dieumerci Mbokani heeft maandag voor de tweede keer in zijn carrière de Ebbenhouten Schoen gewonnen, de prijs voor de beste speler uit Afrika of van Afrikaanse afkomst in de Jupiler Pro League. Eerder kroonde de Congolees zich al tot topschutter in onze competitie.
01/06 19u15  Examens UAntwerpen op ongewone locaties: “We kunnen vanaf hier zelfs de haven zien!”Vandaag zijn de studenten van UAntwerpen aan hun examens begonnen. Vanwege de voorschriften omtrent social distancing gebeuren die dit jaar niet alleen in de gebouwen van de universiteit maar bijvoorbeeld ook op minder voor de hand liggende locaties zoals Antwerp Expo of de Waagnatie.
01/06 19u15  Familie van ontvoerde jongen smokkelde drugs in verborgen ruimtes in auto’sOnopvallende mensen die zeker niet met hun rijkdom te koop lopen. Zo kennen ze in Genk en omstreken de familie van het ontvoerde jongetje. Toch zijn ze zeker niet onbesproken. Zo zit M., de oom van de vrijgelaten jongen, momenteel een lange gevangenisstraf uit. Als kopstuk van een internationaal drugsnetwerk. En ook de jongen zijn vader zat in de cel voor drugshandel. De rechter legde beslag op ruim 8 miljoen euro drugsopbrengsten.
01/06 19u15  Na overlast sluipverkeer: sommige straten in Zwijndrecht verboden voor niet-inwonersDe gemeente Zwijndrecht neemt drastische maatregelen tegen sluipverkeer: wie niet in de gemeente woont, mag met de auto geen gebruik meer maken van drie straten. Er staan verbodsborden voor niet-inwoners. Zwijndrecht wil het sluipverkeer zo op de E17 houden en met stremmende verkeerslichten uit de dorpskern weren.
01/06 19u15  Standbeeld Leopold II in Ekeren opnieuw besmeurd, deze keer met rode verfHet standbeeld van Leopold II aan de Sint-Lambertuskerk in Ekeren is voor de tweede keer op korte tijd beklad. Het hoofd en de handen van het beeld werden overgoten met rode verf.
01/06 19u15  COMMENTAAR. Kielse kleedkamer: een baken van rustJoren Dom, Ayrton Mboko, Yan Vorogovskiy, Mike Vanhamel, Patrick Nys, Frank Dauwen, Will Still en deze week ook nog Tom Pietermaat. Beerschot brak de voorbije maanden de contracten van drie steunpilaren open en lichtte de opties in de contracten van twee beloftevolle vleugelbacks. Ook het trainerstrio dat in de schaduw van T1 Hernan Losada uitstekend werk heeft geleverd, tekende een nieuwe verbintenis. Hernan Losada ligt zelf nog drie jaar onder contract, de gesprekken over een nieuwe invulling van die samenwerking verlopen sereen en constructief. Tene quod bene. Behoud wat goed is. De Kielse kleedkamer was de voorbije jaren geen duiventil, eerder een baken van rust.
01/06 19u15  Braziliaanse club Vasco da Gama telt maar liefst zestien personen die besmet zijn met het coronavirusDe Braziliaanse voetbalclub Vasco da Gama heeft bij testen op het coronavirus opvallende cijfers laten noteren. Liefst 16 van de 43 testen leverden een positief resultaat op.
01/06 19u15  Dolgelukkige Belgen drinken pintje over de grensOok al kan en mag het nog niet, toch hebben sommige Belgen maandag een terrasje gedaan. Ze staken daarvoor in Putte-Kapellen de grens over om aan de Nederlandse kant van het dorp op café te gaan. Een absurde situatie, want het Belgisch café aan de overkant moet gesloten blijven.
01/06 19u15  Honden vergiftigd in Hemiksem: “Schapenweide aan abdij uitgekamd”In Hemiksem is de voorbije dagen ongerustheid ontstaan na enkele gevallen van vergiftiging van honden, waarbij een dier is overleden. De feiten hebben zich vermoedelijk voorgedaan in het park aan de Sint-Bernardusabdij.
01/06 19u15  Bedrijf deelt gratis water uit aan landbouwers“Onze sprinkler tank, waarin 750 m³ water zit om branden te blussen, wordt begin juli gerenoveerd”, zegt Johan Van Looy, site manager van Accentis.
01/06 18u15  “Schapenweide aan abdij uitgekamd, maar niks gevonden”In Hemiksem is de voorbije dagen ongerustheid ontstaan na enkele gevallen van vergiftiging van honden, waarbij een dier is overleden. De feiten hebben zich vermoedelijk voorgedaan in het park aan de Sint-Bernardusabdij.
01/06 18u15  ARCHIEF Spraakmakende ontvoering: 'Dexter' vraagt losgeld voor lijk Schotense baronIn Genk is afgelopen nacht een 13-jarige jongen vrijgelaten die 42 dagen lang werd vastgehouden door ontvoerders. Zo’n - langdurige - kidnapping om losgeld is bijzonder zeldzaam in de Belgische misdaadgeschiedenis. Wanneer ze zich toch voordoen, staan ze al snel gegrift in ons collectieve bewustzijn. Zo was de ontvoering van baron Charles-Victor Bracht (1915-1978) internationaal nieuws in 1978. De ontvoering was nooit een ontvoering, want de Schotense edelman werd bij zijn kidnapping doodgeschoten door Marcel Van Tongelen, een bandiet die zich Dexter liet noemen. (Dit artikel verscheen oorspronkelijk op 10 november 2016.)
01/06 18u15  Nederlandse terrassen in enclave Baarle half uur na opening al volzetDe Nederlandse horeca mocht maandagmiddag de deuren terug openen en dat zullen ze in enclave Baarle-Hertog geweten hebben. De terrassen van de cafés en restaurants in het Nederlandse Baarle-Nassau zaten amper een half uur na openingstijd al nagenoeg vol. Ook Belgen kwamen van de zon genieten en zelfs een Russische tv-ploeg kwam de sfeer opsnuiven.
01/06 18u15  Goed nieuws voor Real Madrid: Eden Hazard hervat groepstrainingen en lijkt klaar voor herstart in SpanjeEden Hazard heeft maandag bij de hervatting van de groepstrainingen bij Real Madrid meteen kunnen meetrainen. De kapitein van de Rode Duivels lijkt helemaal klaar om op 14 juni mee te spelen in de eerste competitiewedstrijd van Real Madrid na de coronapauze, thuis tegen Eibar. La Liga herstart op 11 juni met de derby tussen Betis en Sevilla.
01/06 18u15  Beruchte Syriëronselaar opgepakt als verdachte in onderzoek naar ontvoering Genkse jongenKhalid Bouloudo, één van de meest berucht moslimextremisten van het land, is één van de verdachten die vannacht in Maaseik is opgepakt in het onderzoek naar de ontvoering en gijzeling van de 13-jarige jongen uit Genk.
01/06 18u15  Koffiezaak Rij62 begrijpt niet waarom het geen meeneemkoffie meer mag verkopen: “Vier weekends geen enkel probleem en nu plots wel?”Het Herentalse stadsbestuur wees de handelaars nog eens op de regel dat de verkoop van meeneemdranken zonder maaltijd niet toegelaten is. Koffiezaak Rij62 voelt zich geviseerd: “dat vinden we niet in wet terug”.
01/06 18u15  Sterrenklas van 2020Samen met veertig andere klassen uit de derde graad lager onderwijs in de provincie brachten de leerlingen van klas 6B van basisschool De Vesten uit Herentals de online Sterrenklaswedstrijd tot een goed einde. De klas werd als winnaar uitgeloot en krijgt straks een verrassing. Met de Sterrenklaswedstrijd daagt Europa Direct provincie Antwerpen leerlingen uit om hun kennis over de Europese Unie bij te spijkeren.
01/06 18u15  Hertekende Zaterdag- en Vogelenmarkt krijgen goed rapportDe afgelopen weekend heropgestarte Zaterdagmarkt en Vogelenmarkt op het Theaterplein hebben een pluim gekregen van schepen voor Markten Peter Wouters (N-VA). Door de beperking tot vijftig kramen per markt en de daaraan vasthangende loting, zal er volgend weekend een aantal nieuwe gezichten te zien zijn.
01/06 17u15  Woede om “verstopte” Trump neemt slag om slinger toeTerwijl de protesten in verschillende Amerikaanse steden escaleren - zowel in Iowa als Kentucky is sprake van dodelijke slachtoffers -, verschanst de president zich in het Witte Huis. Zijn stilzwijgen lokt onbegrip en boosheid uit, meerdere celebrities spreken zich uit. Platenmaatschappijen organiseren morgen een ‘Stille Dinsdag’.
01/06 17u15  Onrust na dood George Floyd: ook betogingen buiten VS, bekende basketbalspeler ranselt betoger afDe dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, na een chaotische en uiterst hardhandige arrestatie door vier agenten in Minneapolis, heeft in de VS tot enorme protesten, plunderingen en brandstichtingen geleid. Er zijn sinds woensdag naar schatting wel 4.000 relschoppers of betogers gearresteerd. In meer dan twintig staten is de Nationale Garde te hulp geroepen om het geweld de kop in te drukken. Vlakbij het Witte Huis in Washington is op meerdere plaatsen brand gesticht. Ook in steden buiten de VS braken protesten uit.
01/06 17u15  Heist Loopt en Wandelt lokt 610 virtuele sportievelingen uit hun kot: “Leuk, maar we gaan de normale editie wel missen”Het virtuele evenement Heist Loopt en Wandelt bracht zondag 610 deelnemers op de been en dat zelfs tot in de Verenigde Staten. Met die cijfers zijn de verwachtingen van organisator Actie Zorgenmens ingelost. De opbrengst gaat komende woensdag naar de sociale kruidenier van Heist-op-den-Berg.
01/06 17u15  Beruchte Syriëstrijder als verdachte opgepakt in onderzoek gegijzelde Genkse jongenKhalid Bouloudo, één van de meest berucht moslimextremisten van het land, is één van de verdachten die vannacht in Maaseik is opgepakt in het onderzoek naar de ontvoering en gijzeling van de 13-jarige jongen uit Genk.
01/06 17u15  Italiaanse voetbalbond zet deur op een kier voor voetballen met supporters: “Hopelijk voor het einde van het seizoen”Gabriele Gravina, de voorzitter van de Italiaanse voetbalbond, heeft maandag laten verstaan dat hij hoopt voor het einde van het lopende seizoen supporters te mogen toelaten in stadions. “Maar het debat komt op dit moment te vroeg”, bleef hij op de vlakte.
01/06 17u15  Organisator Braziliaanse Grote Prijs F1 wil race met publiek: “Het wordt een fascinerende race”Ondanks de coronacrisis gaat de organisator van de Grote Prijs Formule 1 van Brazilië ervan uit dat de race in november in São Paulo kan plaatsvinden met toeschouwers. Dat heeft Tamas Rohonyi verklaard in een interview met het Amerikaanse zakenblad Forbes.
01/06 17u15  Jongste gemeenteraadslid zetelt nu ook in provincieraadBrend Van Ransbeeck (23) heeft voor Groen de eed afgelegd als jongste provincieraadslid van Antwerpen. Van Ransbeeck volgt partijgenoot Rina Rabau uit Mechelen op als vertegenwoordiger van het arrondissement Mechelen-Lier.
01/06 17u15  Beperkte markten krijgen goed rapportDe afgelopen weekend heropgestarte Zaterdagmarkt en Vogelenmarkt op het Theaterplein hebben een pluim gekregen van schepen voor Markten Peter Wouters (N-VA). Door de beperking tot vijftig kramen per markt en de daaraan vasthangende loting, zal er volgend weekend een aantal nieuwe gezichten te zien zijn.
01/06 17u15  Oproep van schepen Fons Duchateau: “Neem uw vuil terug mee naar uw kot”Op verscheidene plaatsen in Antwerpen vormt zwerfvuil, afkomstig van eten en drank, momenteel een probleem. Zo ligt het Rivierenhof in Deurne op diverse plekken vol met achtergelaten rommel, net zoals de De Keyserlei of de nieuw aangelegde Scheldekaaien.
01/06 16u15  “Neem uw vuil terug mee naar uw kot”Op verscheidene plaatsen in Groot-Antwerpen vormt zwerfvuil, afkomstig van eten en drank, momenteel een probleem. Zo ligt het Rivierenhof in Deurne op diverse plekken vol met achtergelaten rommel, net zoals de De Keyserlei of de nieuw aangelegde Scheldekaaien.
01/06 16u15  Vandalen vernielen bloempotten op grafzerkenOp het kerkhof aan de Miksebaan in hert centrum van Brasschaat hebben onbekenden in totaal drie grafzerken beschadigd. Telkens werd een stenen bloempot opgepakt en tegen de grond in stukken gesmeten.
01/06 16u15  Ongeziene drukte in VOC Neteland: “Speciaal veldhospitaal opgericht om meer ruimte te creëren”Het is nog nooit zo druk geweest in dierenopvangcentrum VOC Neteland. Er werden nu al ongeveer vierhonderd dieren meer binnengebracht tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het mooie weer, maar ook het feit dat mensen veel meer tijd hebben om te wandelen en te klussen heeft daar mee te maken. En de vaste werkkrachten moesten het dan nog eens stellen met minder vrijwilligers, door de strenge maatregelen.
01/06 16u15  Gijzeling van Genkse jongen (13) na 42 dagen afgelopen, vier huiszoekingen in AntwerpenEen 13-jarige jongen die eind april thuis ontvoerd werd, is zondagnacht na 42 dagen in gevangenschap bevrijd. Dat meldt het parket van Limburg. Bij een grote politieactie in de provincies Limburg en Antwerpen werden vervolgens zeven verdachten opgepakt.
01/06 16u15  Rode Duivel Yannick Carrasco is blij dat groepstrainingen in Spanje zijn hervat: “Elk speler snakt naar competitie”Sinds maandag mogen de clubs uit de Spaanse hoogste klasse opnieuw groepstrainingen organiseren met het oog op de herneming van de competitie volgende week. Ook bij Atletico Madrid konden de spelers weer samen oefeningen afwerken. Yannick Carrasco is blij dat alles stilaan opnieuw in de plooi valt, zo vertelde hij in een video op de Twitteraccount van Los Colchoneros.
01/06 16u15  Premier Wilmès over prins Joachim: “Case closed”Premier Sophie Wilmès (MR) neemt genoegen met de excuses van prins Joachim. “Case closed.” De 28-jarige neef van koning Filip kwam dit weekend in opspraak, omdat hij een feestje in het Spaanse Córdoba bijwoonde en nadien positief testte op het coronavirus. Zijn moeder prinses Astrid weigert commentaar te geven.
01/06 16u15  Pietermaat drie jaar langer op het Kiel: “Er zit nog altijd rek op”Tom Pietermaat heeft zijn contract bij Beerschot opengebroken tot 2023, met nog een extra optie tot 2024. De 27-jarige verdedigende middenvelder is de langst dienende speler van de club. Pietermaat sloot in 2014 aan bij Beerschot Wilrijk, toen nog in vierde klasse. “Noem me geen icoon, liever een uithangbord.”
01/06 15u15  Lierse K. start abonnementenverkoop met compensatieregelingDe abonnementenverkoop van Lierse K. gaat komende vrijdag 5 juni van start. De Pallieters voorzien voor de bestaande abonneehouders een compensatie, nadat het voorbije seizoen door het coronavirus abrupt een halt werd toegeroepen.
01/06 15u15  Landelijke Gilde laat dorp genieten van ontbijtZonder het coronavirus had Schriek (Heist-op-den-Berg) van 30 mei tot 1 juni de Uylefeesten gevierd, met op Pinksteren onder meer een groot dorpsontbijt van de lokale Landelijke Gilde op het programma. Omdat dat alles niet kon doorgaan, gooide de plattelandsvereniging het over een andere boeg. “Met zo’n 25 vrijwilligers bereidden we zaterdag en zondag 720 ontbijten voor”, zegt Jelle Claes van de Landelijke Gilde. “368 stuks leverden we aan huis. De rest werd afgehaald in de parochiezaal. We werkten ook weer met drie lokale producten: blauwbessen van de familie Bamps uit Schriek, aardbeien van de familie Smets uit Schriek en appels van de familie Vaes uit Booischot. We kregen alleen maar positieve reacties, maar natuurlijk hopen we volgend jaar op een editie zonder coronamaatregelen. Dit was qua organisatie minder stressvol, maar een normale editie blijft toch leuker.” De opbrengsten van het initiatief gaan naar de renovatie van de Schriekse parochiezaal.
01/06 15u15  Otter, zeehond of toch bever in Albertkanaal?Is het een otter, een zeehond, of toch ‘gewoon’ een bever? Burgemeester Luc Van Hove (CD&V) van Zandhoven kreeg afgelopen weekend een interessant natuurfilmpje toegestuurd van een opmerkzame inwoner.
01/06 15u15  In wedstrijden van La Liga zal in minuut twintig applaus weerklinken, als eerbetoonWanneer de Spaanse voetbalcompetitie binnenkort hervat, zal in elke wedstrijd tijdens minuut twintig applaus weerklinken in de (lege) stadions als eerbetoon aan de zorgverleners. Dat maakte Javier Tebas, de voorzitter van La Liga, bekend.
01/06 15u15  Spits Odion Ighalo blijft bij Manchester UnitedManchester United verlengt de huur van Odion Ighalo tot 31 januari 2021, zo maakte de club maandag bekend. De 30-jarige Nigeriaanse aanvaller wordt geleend van het Chinese Shanghai Greenland Shenhua. De vorige huurovereenkomst liep op 31 mei af.
01/06 15u15  Australische sportzender moet door het stof na gebruik van HitlerbeeldEen Australische sportzender heeft zijn excuses aangeboden nadat tijdens een programma over rugby een beeld van Adolf Hitler werd gebruikt.
01/06 15u15  Eerstesteenlegging nieuw ChirolokaalChiro Massenhoven beleefde een historische pinkstermaandag. ’s Morgens metselde Stef Van Dijck, een van de leiders van de Aspi’s, de eerste steen van het nieuw chirolokaal, in het bijzijn van onder andere architect Jins Callebaut en metser-vrijwilliger Johny Vertruyen.
01/06 14u15  Studie toont aan dat we meer bewegen dan voor de coronacrisisDe Universiteit Antwerpen onderzoekt hoe ons bewegingspatroon beïnvloed wordt door de coronacrisis. Uit de eerste resultaten van de studie blijkt dat 30 tot 50% van de ondervraagden nu meer bewegen en sporten dan voor de lockdown. Een belangrijke reden is dat ze daar nu meer tijd voor hebben.
01/06 13u15  Aanvangsuren wedstrijden in La Liga kunnen aangepast worden bij hitteDe aanvangsuren van de komende wedstrijden in La Liga kunnen bij hitte gewijzigd worden. Dat heeft La Liga-voorzitter Javier Tebas verklaard aan rechtenhouder Movistar.
01/06 13u15  Droogste maand mei sinds 1833De voorbije maand mei was de droogste meimaand sinds 1833. Dat blijkt uit het klimatologisch maandoverzicht van het KMI. In Ukkel viel maar 5,4 mm neerslag, waar dat normaal 66,5 mm is. In mei 1833 viel er 1,4 mm.
01/06 13u15  Parijse Haute Couture modeweek gaat digitaalDe Parijse Haute Couture modeweek zal voor het eerst digitaal te zien zijn. De Franse Fédération de la Haute Couture et de la Mode zal op een speciaal videoplatform de modeshows verzamelen en voorzien van een schema.
01/06 13u15  Prins William over zijn angsten: “Als ik een speech moest geven, deed ik mijn lenzen uit”In de meest recente documentaire van prins William op de Britse zender BBC praat de prins openlijk over zijn mentale gezondheid en angsten. “Als ik een speech moest geven, deed ik mijn lenzen uit”, zegt de prins. “Zo kon ik de gezichten van het publiek niet zien.”
01/06 12u15  Beerschot-icoon Tom Pietermaat tekent bij tot 2023Tom Pietermaat heeft zijn contract bij Beerchot opengebroken tot 2023, met nog een extra optie tot 2024. De 27-jarige verdedigende middenvelder is de langst dienende speler van de club.
01/06 12u15  Mensen in dierenpakken protesteren aan Antwerpse ZooEr ontstond maandagmorgen opschudding voor de poorten van de Zoo van Antwerpen. Mensen gekleed in dierenpakken zaten voor de ingang en uitgang met hun arm bevestigd in betonnen boxen en weigeren weg te gaan.
01/06 12u15  Blatter onthult waarom hij vijf jaar geleden moest opstappen als FIFA-voorzitter: “Plots waren we geen maffioze organisatie meer”In 2015 legde Joseph Blatter zijn functie als voorzitter van de Wereldvoetbalbond FIFA neer. In een gesprek met het Zwitserse nieuwsagentschap Keystone-SDA bevestigt hij nu dat zijn vertrek er kwam onder druk van de Amerikaanse overheid. Die voerde op dat moment een onderzoek naar grootschalige corruptie binnen de FIFA.
01/06 12u15  Hailey Bieber is geruchten over plastische chirurgie beu: “Stop met mijn foto’s te vergelijken”Hailey Bieber, de vrouw van zanger Justin Bieber, wordt op videoplatform TikTok nog maar eens beschuldigd van plastische chirurgie. Zo vergelijken verschillende accounts foto’s van het model en geeft een plastische chirurg zelfs duiding bij ‘enkele ingrepen’.
01/06 12u15  Gijzeling van 13-jarige Genkse jongen na 42 dagen afgelopen, zeven verdachten opgepaktDe jongen met Turkse roots werd in de nacht van maandag 20 op dinsdag 21 april ontvoerd uit zijn ouderlijke huis in Genk. Drie of vier zwaarbewapende en gemaskerde mannen drongen het huis met geweld binnen, bedreigden de aanwezigen, en namen de jongen mee.
01/06 11u15  Spelers in Major League Soccer gaan akkoord met collectieve loonsverlagingDe voetballers in de Amerikaanse Major League Soccer (MLS) hebben zich akkoord verklaard met een collectieve loonsverlaging. Op die manier willen ze hun clubs steunen nu die het door de coronacrisis financieel niet gemakkelijk hebben.
1 2 3 4


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >

Meest gelezen

12x Torenverlichting met energiezuinige lampen aan Sint-Romboutskathedraal eerste keer uitgetest03/06 01u15 - Gazet van Antwerpen: Tegen midden juli moet de Mechelse Sint-Romboutstoren baden in ledverlichting. De stad en Fluvius vervangen 291 oude lampen door energiezuinige. De opstelling is dinsdagavond een eerste keer uitgetest.
11x Gekidnapte jongen mocht alleen met skibril naar toilet, Antwerpse verdachte knipte enkelband door03/06 07u15 - Gazet van Antwerpen: Een van de verdachten van de bende die de 13-jarige F.T. ontvoerd had, was al maanden spoorloos voor justitie en politie. Omar L. (24) uit Antwerpen knipte in februari zijn enkelband doormidden en verdween van de radar om zich bij de bende van extremist Bouloudo te voegen en een 13-jarige te ontvoeren. Die jongen moest het al die tijd stellen met een tv en wat leesvoer. En hij moest geblinddoekt naar toilet.
10x Onderzoek toont hoge kosten middelbaar onderwijs voor ouders: “Er moet een plafond komen”03/06 05u15 - Gazet van Antwerpen: Een jaartje studeren in de derde graad van het middelbaar kost 1.503 euro. Die hoge kostprijs komt voor een stuk omdat meer dan de helft van de scholen leerlingen verplicht om ieder jaar nieuwe boeken te kopen. “Er moet een plafond komen op de kosten voor lesmateriaal”, zegt Colette Victor van Welzijnszorg.
8x Het bonte gezelschap dat ons land voor rechter sleept tegen coronamaatregelen: wie zijn ze en maken ze een kans?03/06 07u15 - Gazet van Antwerpen: Intussen al 62 boze burgers starten woensdag hun rechtszaak tegen de Belgische Staat en minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V). Een bont gezelschap van onder meer artsen, bejaarden, horeca-uitbaters en Jeff Hoeyberghs eist de opheffing van de coronamaatregelen – althans voor hen – omdat die de mensenrechten zouden schenden. Ergens hebben ze een punt, klinkt het vanuit juridische hoek.
8x Meer graspollen in de lucht: “Zelfs de lichte hooikoortslijder heeft nu veel last”03/06 05u15 - Gazet van Antwerpen: Had u het al gemerkt: rode ogen, lopende neus en kriebel in de keel? Voor zo’n 20% van de Vlamingen is het nu snotteren en zo veel mogelijk binnenblijven. Ook voor hen die er normaliter geen of weinig last van hebben is het nu afzien. “De enorm hoge concentratie aan pollen zorgt ervoor dat werkelijk alle mensen met een allergie getroffen zijn.”
8x Tom Steels samen met Lobke: “Wij zien geen beperking, wij zien een dochter”03/06 05u15 - Gazet van Antwerpen: Even geen ploegleider, maar wel voltijds papa en zorgverlener: Tom Steels (48) praat over zijn bijzondere dochter Lobke (20), die wegens corona tijdelijk opnieuw thuis woont. En die nu meer dan ooit de beste zorgen nodig heeft. “Voor ons Lob gaat het nu letterlijk om overleven of niet overleven. Haar immuniteit is niet sterk genoeg om dit virus te verslaan.”
8x FIFA-baas Infantino steunt actie tegen racisme: “Demonstrerende spelers verdienen applaus, geen straf”02/06 23u15 - Gazet van Antwerpen: Voorzitter Gianni Infantino van wereldvoetbalbond FIFA heeft duidelijk stelling genomen in de discussie over de recente solidariteitsacties van enkele spelers tijdens wedstrijden in de Bundesliga. “In een FIFA-duel zouden deze demonstraties van spelers applaus verdienen en geen straf”, betoogde de 50-jarige preses. “Wij moeten allemaal nee zeggen tegen racisme en alle vormen van discriminatie. Wij moeten allemaal nee zeggen tegen geweld, tegen elke vorm van geweld.”
8x Torenverlichting met energiezuinige lampen eerste keer uitgetest02/06 23u15 - Gazet van Antwerpen: Tegen midden juli moet de Mechelse Sint-Romboutstoren baden in ledverlichting. De stad en Fluvius vervangen 291 oude lampen door energiezuinige. De opstelling is dinsdagavond een eerste keer uitgetest.
8x Geelse oehoekuikens weggehaald uit stadscentrum02/06 22u15 - Gazet van Antwerpen: De drie oehoekuikens die in de plantenbak van Jos Baart op de hoek van Stationsstraat en Nieuwstraat in Geel opgroeien, vormden de laatste weken een ware attractiepool in het stadshart. Maar daar is sinds dinsdag een eind aan gekomen.
8x Ontsnapte valkparkiet weer terecht dankzij oproep op Facebook: “We hadden er niet meer op gehoopt”02/06 21u15 - Gazet van Antwerpen: In het pinksterweekend zag Femke Deckers uit Nijlen een valkparkiet rond haar huis fladderen. Ze kon hem tot bij haar lokken en via Facebook kwam ze het dier zijn baasje op het spoor. De parkiet bleek enkele weken gelden ontsnapt te zijn in Duffel.

Statistieken

Artikels:
24147
Gelezen:
4474
Aantal lezers nu:
79


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2020 Naar boven