vrijdag 22 oktober 2021, week 42


U bent nu hier: Meer nieuws van Gazet van Antwerpen pagina 7

Laatste updatecontrole: vandaag om 21u15
 

Gazet van Antwerpen

Verbergen Tonen
22/10 21u15  Open Vld en MR op 175ste verjaardag: “In 2024 willen we de grootste familie zijn” 175 jaar geleden werd de liberale partij in ons land gesticht en dat vieren Open Vld en MR samen in Paleis 12 op de Brusselse Heizel. Bijna 4.500 mensen wonen de show bij. Er wordt niet zozeer teruggeblikt, maar vooral vooruitgekeken, ook naar de volgende verkiezingen. “De ambitie moet zijn om te groeien en in 2024 groter te zijn dan de socialistische familie”, klinkt het bij Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert.
22/10 21u15  ‘Vortex’ van Gaspar Noé wint Grand Prix voor Beste Film op filmfestival van Gent: “Een waarachtig kunstwerk” ‘Vortex’, het drama van de Frans-Argentijnse regisseur Gaspar Noé, is vrijdagavond op het 48ste Film Fest Gent door de Internationale Jury bekroond met de Grand Prix voor Beste Film.
22/10 20u15  PORTRET. Alec Baldwin: een acteur met een groot ego en een kort lontje Het kan verkeren, ook voor een bekend Hollywoodacteur als Alec Baldwin. En hij had nu net zijn carrière opnieuw op de rails. De 63-jarige vader van zeven kinderen staat bekend om zijn ergerlijke sterallures en zijn kort lontje. Nochtans is Baldwin sinds zijn huwelijk met Hilaria Thomas en zijn Trump-imitaties in het satirische programma Saturday Night Live erg geliefd in Amerika.
22/10 20u15  Grootse plannen van olympisch bronzen Bashir Abdi: aanval op Europees marathonrecord Zijn seizoen is na zijn olympisch brons al méér dan geslaagd. En toch is de honger van Bashir Abdi (32) nog niet gestild. In Rotterdam gaat de Gentenaar voor niets minder dan de geschiedenisboeken, want hij valt er het Europees marathonrecord (2u04’19”) aan. Het lijkt een bijna onmogelijke opdracht, maar dat gold ook voor zijn olympische medaille. Wie niet waagt, niet wint.
22/10 20u15  UGent voert mondmaskerplicht opnieuw in De UGent voert vanaf volgende week maandag opnieuw een mondmaskerplicht in op al haar campussen. Dat blijkt uit een interne mail die de universitaire leiding vrijdagavond heeft uitgestuurd.
22/10 20u15  Wat een afscheid! Kenny De Ketele pakt WK-zilver in puntenrit en gaat zondag voor goud Kenny De Ketele (36) is vrijdag op het WK baanwielrennen in het Franse Roubaix tweede geworden in de puntenkoers. Enkel de oppermachtige Franse topfavoriet Benjamin Thomas bleef hem voor. Zilver dus. Het is meteen zijn zevende WK-medaille en dat in zijn voorlaatste wedstrijd op het internationale toneel. Zondag gaat hij met Robbe Ghys voor goud in de ploegkoers.
22/10 20u15  Urban Walk: wandelen door Mechelse gebouwen De Urban Trail kenden ze al in Mechelen. Maar zondag trekt voor het eerst de Urban Walk door de Dijlestad. Een wandeling van 8 kilometer, die onder meer door een aantal bekende gebouwen gaat. En zo kunnen voor het eerst ook mensen die niet houden van lopen, de stad op een andere manier ontdekken. De Urban Walk zou vorig al doorgaan, maar corona stak daar een stokje voor.
22/10 20u15  ZNA stuurt vaccinweigeraars nu al wandelen: mag dat? Antwerpse ziekenhuizen weigeren sollicitanten die zich niet willen laten vaccineren. ‘We raden het alle ziekenhuizen aan’, zegt de zorgsector. ‘Wie dit aanvecht, maakt een goede kans’, zeggen specialisten arbeidsrecht.
22/10 20u15  Zorginstelling schrapt alle kinderopvang voor herfstvakantie Zorginstelling Heder op de Luchtbal heeft alle kinderopvang voor de herfstvakantie geschrapt. De instelling kampt al een tijdje met een groot personeelstekort. Er werden wel nieuwe mensen aangeworven, maar enkele van hen zijn ziek gevallen.
22/10 20u15  Na Sporthal en Sportoase krijgt Lostraat sport- en gezondheidscentrum: “Vier kinesisten paraat” Vlakbij De Sporthal en De Sportoase in Heist-op-den-Berg opent op zaterdag 30 oktober sport- en gezondheidscentrum BeBalanced. Vier sportkinesisten staan er klaar om mensen verantwoord te laten bewegen in een aangename omgeving. Tegelijk ondersteunen ze er ook professionals die hun prestaties willen verbeteren. “Je kunt bij ons terecht voor kinesitherapie, groepslessen, personal training en zelfs ruitertraining. Een persoonlijke aanpak dragen we hoog in het vaandel”, melden de collega‘s.
22/10 20u15  Bekend kippenrestaurant opent nieuwe vestiging in Antwerpen Goed nieuws voor liefhebbers van gebraden kippen. Want het bekende kippenrestaurant Poule & Poulette opent een nieuwe zaak. Op de Godefriduskaai, in de schaduw van het MAS, kan u vanaf februari volgend jaar genieten van de lekkerste gebraden kippen. En mensen kunnen het hele jaar door op terras zitten. Het is al de zevende vestiging van Poule & Poulette.
22/10 20u15  DE BLIK VAN BISTIAUX. “Een club is geen dader van hooliganisme, maar een slachtoffer” De volle 23 jaar lang was Paul Bistiaux bij Royal Antwerp FC de bekendste en kleurrijkste clubsecretaris van het land. Vandaag is hij elke vrijdag online de vaste columnist voor Gazet van Antwerpen.
22/10 20u15  Het Steen leeft weer: “Een prachtige entree voor ’t Stad” “De oude poort naar de stad staat opnieuw open”, zei schepen van Toerisme Koen Kennis (N-VA) toen hij vrijdagvoormiddag symbolisch een lintje doorknipte om het Steen voor heropend te verklaren. Na drie jaar renoveren en restaureren krijgen toeristen, dagjesmensen en inwoners een snelcursus Antwerpen in het oudste gebouw van ’t Stad.
22/10 20u15  Studenten Thomas More krijgen waterstofauto Op Campus de Nayer van de Thomas More hogeschool in Sint-Katelijne-Waver is vandaag een waterstofauto overhandigd. De auto, een Hyundai iX 35, is bedoeld voor diagnose car en educam Vlaanderen, projecten die samen de leerlingen in het secundair en hoger onderwijs willen helpen op technologisch gebied. De automarkt speelt steeds meer in op duurzame brandstoffen en met deze auto kunnen studenten de nieuwe techniek snel leren. Op Thomas More zullen leerlingen voor hun bachelorproef aan de auto werken.
22/10 20u15  Wouter Vandenhaute vindt 42 miljoen euro vers kapitaal en wil club hervormen: ook voorzitter investeert nu in Anderlecht Alweer een nieuwe herstructurering bij Anderlecht, en deze lijkt definitief. Huidig voorzitter Wouter Vandenhaute stapt nu ook financieel in de club en verwerft samen met Geert Duyck ruim 25 procent van de aandelen. Marc Coucke blijft meerderheidsaandeelhouder.
Laatste update: vandaag om 21u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
15/10 17u15  Brits parlementslid (69) doodgestoken tijdens burgerraadplegingSir David Amess (69), een Brits Conservatief parlementslid is vrijdag meerdere keren gestoken tijdens de Constituency Surgery, een soort van burgerraadpleging die plaatsvond in de Belfair Methodist Church in het kiesdistrict Leigh.
15/10 17u15  Noodkreet uit het peloton: ploeg van Victor Campenaerts smeekt om sponsorsQhubeka-Nexthash was niet in staat om vrijdag een financieel gewaarborgd dossier in te dienen bij de Internationale Wielerunie (UCI) om het WorldTour-statuut voor volgend jaar aan te vragen. In een communiqué smeekt ploegeigenaar Douglas Ryder om geïnteresseerde sponsors. “Want ons verhaal is niet af, al zeker niet met de wereldkampioenschappen van 2025 in Ruanda voor de deur”, aldus de 50-jarige Zuid-Afrikaanse teammanager. “Er lopen nog altijd gesprekken met potentiële en huidige sponsors. Mijn droom blijft dezelfde: op een dag een renner zien winnen op de Champs-Elysées die bij Qhubeka begon.”
15/10 17u15  Burgerbeweging toont natuur van ZevenhuizenDe nieuwe burgerbeweging Zevenhuizen houdt zondag, tijdens de Dag van de Trage Weg, een wandeling door de Lintse natuur. Het doet dit vooral om de natuurwaarde van Zevenhuizen, waar een verkaveling wordt voorbereid, bekend te maken.
15/10 17u15  Wilms nv wint ‘Kempenaar 2021Wilms NV werd donderdag door Etion bekroond tot ‘Kempenaar 2021’. De Meerhoutse specialist in zonnewering en rolluiken haalde het van twee andere Kempense genomineerden, namelijk Smet Group uit Dessel en het Geelse Netropolix.
15/10 17u15  Nieuwe landmark: 42 meter hoge brandtoren kijkt uit over Kalmthoutse HeideTegen april jaar staat er op de Kalmthoutse Heide een nieuwe brandtoren ter vervanging van de veertig jaar oude van nu, die te oud en te klein was geworden. De nieuwe toren is hoger en dus beter voor branddetectie. Dankzij een hoge antenne kunnen de veiligheidsdiensten nu probleemloos met elkaar communiceren. Toeristen kijken vanop 24 meter over het natuurpark.
15/10 17u15  Ruim één op vijf Europeanen dreigt in armoede te belandenIn de Europese Unie dreigt meer dan één op de vijf (21,9 procent) van de inwoners in de armoede of sociale uitsluiting te belanden, zo berekende Eurostat, de Europese statistiekdienst. In absolute cijfers gaat het om zowat 96,5 miljoen mensen.
15/10 17u15  Roltrap Frederik van Eedenplein ligt stil voor onderhoudDe stijgende roltrap in het premetrostation Frederik van Eeden op Linkeroever richting perron Melsele ligt stil voor een grondig onderhoud. Dit maakt onderdeel uit van de vernieuwingsoperatie van de roltrappen in vijf premetrostations van De Lijn.
15/10 16u15  Neergestoken Brits parlementslid overleden aan zijn verwondingenSir David Amess (69), een Brits Conservatief parlementslid is vrijdag meerdere keren gestoken tijdens de Constituency Surgery, een soort van burgerraadpleging dat plaatsvond in de Belfair Methodist Church in het kiesdistrict Leigh. Over de toestand van het slachtoffer is voorlopig niets bekend.
15/10 16u15  CD&V wil gratis maaltijden voor kwetsbare kinderen, maar schepen ziet dat niet zittenEr komen voorlopig geen gratis warme maaltijden voor kwetsbare kinderen in Mechelen. Dat antwoorde bevoegd schepen Gabriella De Francesco op een vraag van CD&V. De stad zegt wel aan andere projecten te werken en roept iedereen op om deel te nemen aan de activiteiten voor de ‘Werelddag van het verzet tegen Armoede’.
15/10 16u15  Minstens 81 van de 95 vaccinatiecentra in Vlaanderen blijven langer openIn Vlaanderen blijven 81 of 82 - over één centrum is nog niet beslist - van de huidige 95 vaccinatiecentra open na vandaag/vrijdag. Dat heeft Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) vrijdag gezegd op de persbriefing vaccinatie van het Agentschap Zorg & Gezondheid.
15/10 16u15  Inbraak in woningOnbekenden hebben donderdag tussen 13.20u en 13.38u ingebroken in een woning in de Bisschop Vanuytvenlaan in Westerlo, maar op het eerste gezicht zou er niets gestolen zijn.
15/10 16u15  Drie vzw’s ontvangen elk cheque van 2.000 euroFrançois Van Velthoven en Filip van Laer fietsten in september duizend kilometer van de Mont Ventoux naar Bonheiden en Tremelo. De opbrengst van de zware rit resulteert in 6.000 euro die gaat naar Zorghuis de Dijlevallei uit Boortmeerbeek, Cis4Ever uit Bonheiden en ’t Balanske in Tielt-Winge.
15/10 16u15  Jonge bromfietser lichtgewondBij een aanrijding tussen een auto en een bromfiets op de Molsebaan in Dessel is donderdag om 18u de dertienjarige bromfietser lichtgewond geraakt.
15/10 16u15  Voor het eerst vertelfestival ‘Echtig en Techtig’ onder de GraventorenZondag 17 oktober worden in en rond de Graventoren in Rupelmonde verschillende verhalen verteld voor jong en oud. Vertelfestival ‘Echtig en Techtig’ is een concept van de Kruibeekse groep Wilder Eenhoor’n.
15/10 16u15  Dansclub Beerse viert 60-jarig bestaanDe Dansclub Beerse is na zestig jaar nog altijd springlevend. Die bijzondere verjaardag hebben de leden onlangs zelf mogen vieren in ’t Heilaar, zij het met wat vertraging.
15/10 16u15  De Carrousel strijkt neer op het ArenapleinSinds eind april stond De Carrousel op de Antwerpse Scheldekaaien, maar deze week staat het houten openluchttheater met draaiend podium in Deurne. Het bouwwerk is in volle opbouw op het Arenaplein waar tot 26 zondag december de meest uiteenlopende voorstellingen ten berde worden gebracht. Volgende week vrijdag, 22 oktober, wordt De Carrousel plechtig ingehuldigd, de start van een feestelijke opening met een optreden van marimbaspeler Lin Chin Cheng, gevolgd door een dj-set van dj Pierre Elitair. De komende weken en maanden staan onder meer Alex Agnew, Jelle Cleymans en Kamal Kharmach er op de planken.
15/10 16u15  42 m hoge brandtoren kijkt uit over Kalmthoutse HeideTegen april jaar staat er op de Kalmthoutse Heide een nieuwe brandtoren ter vervanging van de 40 jaar oude van nu, die te oud en te klein was geworden. De nieuwe toren is hoger en dus beter voor branddetectie. Dankzij een hoge antenne kunnen de veiligheidsdiensten nu probleemloos met elkaar communiceren. Toeristen kijken vanop 24 m over het natuurpark.
15/10 16u15  Charles De Ketelaere bij laatste twintig kanshebbers op de Golden Boy AwardCharles De Ketelaere (Club Brugge) staat op de shortlist met twintig genomineerden voor de Golden Boy Award van 2021. Dat is de trofee voor de beste voetballer onder de 21 jaar op de Europese velden, georganiseerd door Tuttosport.
15/10 16u15  Federale regering verlengt vervaldatum van sport- en cultuurcheques door coronamaatregelenDe federale regering verlengt de geldigheidsduur van de cultuur- en sportcheques met vervaldata in 2020 en 2021 tot eind september van volgend jaar. Dat heeft de ministerraad vrijdag beslist.
15/10 16u15  Ex-profbasketter krijgt lichtere straf voor organiseren van cocaïnesmokkelHet Antwerpse hof van beroep heeft de ex-profbasketter en coach Jeff Masudi (40) een lichtere straf gegeven voor het mee op poten zetten van een cocaïnesmokkel tussen de Dominicaanse Republiek en ons land. In eerste aanleg kreeg hij zes jaar cel en 80.000 euro boete, het hof maakte daar vrijdag vijf jaar cel en 40.000 euro boete van. Een illegaal vermogen van 448.000 euro werd nog steeds verbeurdverklaard.
15/10 16u15  Armenvereniging neemt intrek in statig vredegerechtDe Wereldverzetdag tegen Armoede op 17 oktober brengt de schrijnende situatie van ontelbare mensen in onze maatschappij onder de aandacht. Voor vzw Al-Arm is het zondag niettemin ook een klein beetje feest.
15/10 16u15  VS laten gevaccineerde reizigers toe vanaf 8 novemberDe Verenigde Staten heropenen vanaf 8 november hun grenzen voor internationale reizigers die volledig gevaccineerd zijn tegen COVID-19. Dat melden verschillende Amerikaanse media op gezag van het Witte Huis.
15/10 16u15  Hondenkoekjesbakkerij TL Doggycare verhuist door succes naar groter pandHondenspeciaalzaak Tender Loving Doggycare verhuisde deze week naar een nieuw pand in de Blauwhondstraat. De eerste hondenkoekjesbakkerij van Mechelen is zo’n groot succes dat het vorige pand enkele meters verderop te klein werd. “Hier kunnen we honden en hun baasjes nog beter helpen”, zegt zaakvoerster Kim Troch.
15/10 16u15  Edegemse kraamverzorgster schrijft kookboek tjokvol kraamkost: “Ik wil mama’s rust gunnen”Edegemse mama en kraamverzorgster Stéphanie Pyliser heeft haar eerste boek Kraamkost uitgebracht. In het boek bundelt ze vijftig recepten speciaal voor nieuwe ouders, streeft ze naar efficiëntie en wil ze tips meegeven geven om de juiste voedingsmiddelen na de bevalling op te nemen. “Ik hoop gewoon dat ik een hulp voor mama’s kan zijn”, zegt ze.
15/10 16u15  Reuzegrote sequoia in Virton is de Belgische boom van het jaarDe reuzensequoia of mammoetboom van het college Notre Dame du Bonlieu in Virton (provincie Luxemburg) is de Belgische boom van het jaar. Dat meldde de Fondation wallonne pour la Conservation des Habitats donderdag.
15/10 16u15  ’t Ver-Zet-je opent grotere ontmoetingsruimte De nieuwe FeftigWelzijnsschakel ’t Ver-Zet-je heeft het voormalige pand van kledingwinkel La Segunda in de Heilig Bloedlaan ingericht tot een nieuwe ontmoetingsruimte. Die biedt meer ruimte en mogelijkheden dan de vroegere locatie in de Gelmelstraat en ligt vlakbij de winkel Het Atelier.
15/10 16u15  Drievoudige fietsgemeente van het jaar houdt bevraging over fietsbeleidDe gemeente Boechout werd in 2012, 2015 en 2020 al verkozen tot Fietsgemeente. Om de titel in 2022 opnieuw uit te reiken, lanceren de Vlaamse Stichting Verkeerskunde, de Fietsersbond en de Vlaamse overheid een nieuwe wedstrijd. Omdat Boechout tijdens de laatste editie laureaat was, kan het nu geen winnaar zijn geeft het reglement aan. Maar de gemeente wil kort op de bal blijven spelen als het om zijn fietsbeleid gaat. Daarom doet het wel mee aan de publieksbevraging die tot zondag 31 oktober loopt. Met de informatie die de inwoners via de enquête doorgeven, wil Boechout zijn fietsinfrastructuur nog verbeteren. (fisp)
15/10 16u15  De Schatkist bouwt school van de toekomst uitVrije Basisschool De Schatkist in Westmeerbeek (Hulshout) start met de uitbouw van de school van de toekomst. Er komt een nieuw klassenblok en het dak van de turnzaal, waarin asbest zit, wordt vervangen.
15/10 16u15  Tijdens Urban Trail loop je door de nieuwe Mechelse stadsbioscoopEen van de sfeervolste Urban Trails is terug. Lopers kunnen zich opnieuw inschrijvingen voor de Keytrade Bank Urban Trail die op zaterdagavond 11 december recht door het historische hart van Mechelen gaat. De nieuwe stadsbioscoop is al meteen een nieuwe passage.
15/10 15u15  Fietser naar ziekenhuis na botsing op kruispuntOp het kruispunt van de Klapperstraat met de Leon Labytstraat in Beveren zijn donderdag een chauffeur van een bestelwagen en een fietser op elkaar gereden. De fietser viel en werd lichtgewond naar het ziekenhuis gebracht.
15/10 15u15  Voor het eerst in twee maanden weer twee Covid-overlijdens in AZ NikolaasDe nationale trend van stijgende besmettingen en stijgende ziekenhuisopnames zette zich deze week ook door in AZ Nikolaas. Er vielen voor het eerst sinds twee maanden ook weer overlijdens te betreuren
15/10 15u15  Ringland én Lantis: “Overkapping Antwerpse Ring staat niet ter discussie”“De overkapping van de Antwerpse Ring staat niet ter discussie.” Dat zeggen zowel burgerbeweging Ringland als de bouwheer van de Oosterweelverbinding Lantis. “De engagementen die hierover aangegaan zijn veranderen niet.”
15/10 15u15  Tijdens Urbain Trail loop je door de nieuwe Mechelse stadsbioscoopEen van de sfeervolste Urbain Trails is terug. Lopers kunnen zich opnieuw inschrijvingen voor de Keytrade Bank Urban Trail die op zaterdagavond 11 december recht door het historische hart van Mechelen gaat. De nieuwe stadsbioscoop is al meteen een nieuwe passage.
15/10 15u15  Fris, fruitig en wel héél makkelijk te maken: het recept voor een Chilbillie-cocktailChill Billie, relax en maak het je niet te moeilijk met dit frisse en fruitige drankje. De kick zit hem in de pisco: die is namelijk niet alleen goed in pisco sour, maar ook in dit recept. Het proberen meer dan waard!
15/10 15u15  Brits parlementslid neergestoken tijdens spreekuurSir David Amess (69), een Brits Conservatief parlementslid is vrijdag meerdere keren gestoken tijdens de Constituency Surgery, een soort van dienstbetoon dat plaatsvond in de Belfair Methodist Church in Leigh-on-Sea.
15/10 15u15  Beerschot-coach Torrente: “We zullen vol voor de drie punten gaan tegen KV Mechelen”Twee weken na de puntendeling op OH Leuven wil Javier Torrente in zijn derde wedstrijd als hoofdcoach van Beerschot tegen KV Mechelen eindelijk de eerste overwinning van het seizoen boeken. De Argentijn kiest opnieuw voor defensieve stabiliteit, maar wil voor eigen volk ook offensief voetbal op de mat brengen. “We weten hoe we KV Mechelen pijn kunnen doen.”
15/10 15u15  Heraanleg Crequilei, Schransstraat en aanleg rotonde NieuwstraatMaandag starten de voorbereidende werken voor de aanpak van de riolering en de wegeninfrastructuur van de Nieuwstraat, Crequilei en Schransstraat. Bewoners en passerend verkeer zal vooral volgend jaar met veel hinder moeten rekening houden.
15/10 15u15  Bekende paardenvisser wordt onwel en sterft op paard: “Kon hij kiezen zou dit wellicht zijn mooiste dood zijn”De bekende paardenvisser Johan Vanmassenhove (56) uit Avekapelle is donderdagmiddag overleden toen hij onwel werd op zijn paard op de terugweg van zee. Reanimatie kon niet meer baten. “We verliezen een warme ambassadeur”, zegt burgemeester Marc Vanden Bussche bij monde van het gemeentebestuur.
15/10 15u15  Transfo 2340 brengt verhaal van Beerse en Vlimmeren in beeld: “Veel meer dan een museum”Het nieuwe bezoekerscentrum Transfo 2340 in Beerse kan eindelijk de deuren openen. Transfo 2340 in de voormalige transformatorenzaal naast gemeenschapscentrum ’t Heilaar geeft een unieke inkijk in de geschiedenis van Beerse en Vlimmeren. “Dit centrum is een uitvalsbasis voor allerlei activiteiten in Beerse”, zegt schepen Stefan Poortmans (Beerseplus).
15/10 15u15  Spirituele boekhandel viert 40ste verjaardag met boekenbeursDe spirituele boekhandel De Peerle in Mechelen bestaat veertig jaar. Om dat te vieren, maakt de boekhandel er een feestweekend van met een boekenbeurs. Er zijn ook rondleidingen in het voormalig Groot-Seminarie waar de boekhandel gevestigd is.
15/10 15u15  Vlaamse overheid steeds vaker doelwit van cybercriminelen: regering maakt vijf miljoen euro vrij voor meer beveiligingDe Vlaamse regering investeert 5 miljoen euro in het versterken van de cyberveiligheid van de Vlaamse overheid. Volgens het Stuurorgaan Vlaams Informatie- en ICT-beleid gaan die middelen naar “het fors aanscherpen van de beveiligingstechnologie, het versterken van de veiligheidscultuur en een goed uitgebouwd crisismanagement”.
15/10 15u15  Kerkelijk erfgoed krijgt restauratiebeurtU hebt het wellicht al opgemerkt: de oude pastorie van Zoersel staat in de stellingen. Het schrijnwerk van het markant historisch geel gebouw verkeerde in slechte staat. Ook de deur van de kerk van Halle en het zeldzaam Pescheur-orgel in de kerk van Zoersel worden gerestaureerd.
15/10 15u15  Bosmier ontvangt beloning voor proper houden school en omgevingBasisschool De Bosmier in Balen nam vrijdagnamiddag een cheque van 780 euro in ontvangst. De school werd beloond voor het project Mooimakers, waarbij de leerlingen de school en de omgeving proper houden.
15/10 15u15  Lachgas wordt een probleem in de stadOok uit het jaarverslag van de Gemeentelijke Administratieve Boetes (GAS) blijkt het. Lachgas duikt steeds vaker op in Turnhout. Dat is een probleem, want lachgas kan zware schade toebrengen aan de gebruiker.
15/10 15u15  Elektrisch rijden voordeliger dan tanken, “maar infrastructuur bolt hopeloos achterop”Uit een vergelijking van leasemaatschappij Leaseplan blijkt dat de elektrische bedrijfswagen qua kostprijs steeds meer kan concurreren met benzines en diesels. In de middenklasse is hij nu al goedkoper. Maar de infrastructuur blijft “hopeloos” achter.
15/10 15u15  Erfgoedpremie van ruim 51.000 euro voor herstel molen na stormschadeMatthias Diependaele (N-VA), Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, heeft een erfgoedpremie van 51.823,07 euro toegekend voor de restauratie van de windmolen in het centrum van Oelegem.
15/10 15u15  Roman Kreuziger wordt sportdirecteur bij Bahrain-Victorious na profcarrière van 16 jaarRoman Kreuziger (35) zet na het einde van dit wielerseizoen een punt achter zijn 16-jarige profcarrière. De Tsjech, die in 2021 voor Gazprom-RusVelo reed, wordt volgend jaar sportdirecteur bij Bahrain-Victorious.
15/10 15u15  Vaccinatiecentrum Noorderkempen blijft open: daar is de riksja weer!Nu beslist is dat het vaccinatiecentrum Noorderkempen in Brasschaat langer openblijft voor de derde prik, is de rikjsa in Essen weer van stal gehaald. Die vervoert 65-plussers naar het centrum voor hun vaccinatie.
15/10 15u15  Pak ze aan de Turnhoutsebaan: “Niet aan partijpolitieke polarisatie doen”De burgerbeweging ‘Pak ze aan de Turnhoutsebaan’ mengt zich in het debat dat is ontstaan tussen het Antwerpse stadsbestuur en Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld). “Alle beleidsverantwoordelijken moeten samenwerken om op korte termijn de verkeersveiligheid te verbeteren en niet aan partijpolitieke polarisatie doen”, zegt deze burgerbeweging.
15/10 14u15  Bouw nieuw psychiatrisch verzorgingstehuis start begin 2022PC Bethanië heeft een impressie vrijgegeven van het nieuw psychiatrisch verzorgingstehuis dat op de hoek van de Achterstraat en de Medelaar in Sint-Antonius komt. Alle vergunningen zijn nu rond. De bouw start begin 2022 en moet midden 2023 klaar zijn.
15/10 14u15  Vrancken voor derby tegen Beerschot: “Altijd gepresteerd wanneer we geviseerd werden”KV Mechelen ging na een 9 op 9 met een goed gevoel de interlandperiode in en wil zondag tegen Beerschot (16u) die reeks voortzetten. Voor de troepen van Wouter Vrancken belooft het op het Kiel een vurige namiddag te worden. “Wij willen onze flow vasthouden. Alles wat errond gebeurt, moeten we naast ons neerleggen”, blikte de Malinwa-coach vrijdagmiddag vooruit.
15/10 14u15  Liesbeth en Niels betegelden hun volledige gevel: “Bijbouwen? Wij haalden net een hele verdieping weg”Hun vorige woning werd met drie opgroeiende zonen iets te klein. Al waren Liesbeth Huybrechts (42) en Niels Hendriks (42) uit Hasselt niet actief op zoek. Tot ze dit uitgewoonde huis zagen. De witte tegels werden vervangen door rode, én ze maakten het huis kleiner.
15/10 14u15  Twee doden bij cafégevecht in EupenBij een cafégevecht in Eupen zijn in de nacht van donderdag op vrijdag twee doden gevallen. Verschillende mensen raakten ook gewond. Dat meldt Sudpresse.
15/10 14u15  Coronacluster gaat al maand lang rond op schoolIn de Vrije Gemengde Basisschool in Hallaar (Heist-op-den-Berg) worden ze al een dikke maand geconfronteerd met een corona-uitbraak. De voorbije week werd de school zelfs gesloten, vrijdag werd iedereen getest.
15/10 14u15  Vakbond legt sluis in Wijnegem stil, schepen moeten wachtenDe socialistische overheidsvakbond ACOD voert vrijdag actie aan de sluis van Wijnegem, in de provincie Antwerpen. Daardoor liggen schepen te wachten in het Albertkanaal, bevestigt uitbater De Vlaamse Waterweg.
15/10 14u15  Ook Vlaamse regering grijpt in: éénmalige korting van 50 euro op energiefactuurDe Vlaamse regering wil in 2022 voor 201,6 miljoen euro kosten uit de elektriciteitsfactuur halen. Ze wil dat doen door een groot bedrag aan openbare dienstverplichtingen, verplichtingen die worden opgelegd aan netbeheerders en leveranciers, éénmalig zelf te financieren vanuit het Energiefonds. Volgens minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) moet de ingreep de oplopende energiefactuur voor Vlaamse gezinnen en alleenstaanden temperen. Voor een gemiddeld gezin zal het gaan om 43 euro. Samen met de aanpassing van de nettarieven gaat het om ongeveer 50 euro.
15/10 14u15  Stromae heeft nieuwe single gelanceerd: dit is het oordeel van Vlaamse muziekkennersJa santé, dat was prettig schrikken vanmorgen. Plots is er na zes jaar een nieuwe single van Stromae: Santé. Over mensen die ongezien voor ons werken. Alle Vlaamse muziekkenners zijn enthousiast. “Dat vertragend effect dat erin zit, maakt het liedje zo bezwerend”, zegt Miguel Wiels.
15/10 14u15  Super League is verre van begraven: Europese topclubs werken aan nieuw format, zonder permanente ledenDe organisatoren van de Super League, die in april snel na zijn lancering werd afgevoerd, hebben hun plannen nog niet opgegeven en werken aan een nieuw format, dat openstaat voor alle clubs. Dat blijkt uit een paper met de titel “De toekomst van het voetbal in de Europese Unie overdenken”, dat het Duitse persagentschap dpa kon inkijken.
15/10 14u15  Vlaams Belang wil dat politie oude ‘afluisterzaak’ van zes jaar geleden onderzoektVlaams Belang Zoersel heeft klacht ingediend bij de politie Voorkempen voor een onderzoek naar de ‘afluisterpraktijken’ van burgemeester Liesbeth Verstreken (N-VA) ten opzichte van de toenmalige gemeentesecretaris zes jaar geleden in de vorige legislatuur nog.
15/10 14u15  Bar Klak opent foodbar op Mechelse Schoenmarkt: “Gerechten die je ook bij de bomma eet”Bar Klak op de Schoenmarkt, een van de kleinste koffiebars in Mechelen, is sinds kort niet meer zo klein. Uitbaters Brian De Herdt en Mark Masz hebben in de vroegere kledingwinkel Calla Lila hun Foodbar Klak geopend die heel de week door geopend is. “Wij serveren hier gerechten die je ook bij de bomma eet”, zegt Mark.
15/10 14u15  Laat uw kunst, boek of juwelen schatten in Domein de RenesseDomein de Renesse organiseert in samenwerking met kunsthandel Art Dumay uit het Nederlandse Nuenen op zaterdag 30 oktober een taxatiedag in het kasteel in Oostmalle. Tussen 10 en 16u kan u er kunst en curiosa laten schatten, met een maximum van drie per persoon.
15/10 14u15  Models International neemt vliegende startKurt Van Tigchelt en Sandra Luyten uit Baarle-Hertog hebben vorig jaar het modellenbureau Models International opgericht. Met een succesvolle modellenwedstrijd deze zomer en een groeiende vraag naar opdrachten loopt de zaak beter dan verwacht. Voor de modellenwedstrijd van volgend jaar kunnen ook mannen zich kandidaat stellen.
15/10 14u15  Geen kerstmarkt, maar wel 30.000 euro om iets anders mee te doenHelaas voor de liefhebbers van glühwein, kerstmutsen en jeneverstandjes, maar ook eind 2021 zal de kerstmarkt in Heist-op-den-Berg niet kunnen doorgaan. Het Bergstraatcomité zag het dit jaar niet zitten om mee te werken.
15/10 14u15  Dief beweert dure gestolen plooifiets voor 150 euro te hebben gekochtEen fietsendief probeerde de Antwerpse politie deze week om de tuin te leiden met een slecht smoesje. De man beweerde een dure plooifiets van bijna 3.000 euro op de kop te hebben getikt voor 150 euro. Zonder succes, de politie pakte de man op en kon de fiets teruggeven aan de rechtmatige eigenaar.
15/10 14u15  Vanhaezebrouck toont veel respect voor leider Eupen: “Ik vind ze zelfs beter dan Antwerp”De tweede interlandbreak van het seizoen zit er op en AA Gent staat voor een nieuwe, drukke periode: “Het gevoel is niet veranderd”, vertelt Hein Vanhaezebrouck. “We willen teams inhalen in de rangschikking, dat zijn we aan onszelf verplicht door het gebrek aan punten. Ik hoop wel de goede lijn door te trekken qua voetbal. Ook tegen Partizan hoop ik in die twee duels voldoende punten te pakken, zodat we toch stilaan richting kwalificatie evolueren. Maar het zijn niet de makkelijkste ploegen die ons wachten. We treffen bijna enkel ploegen uit de top-vier.”
15/10 14u15  Interventieploegen Antwerpse politie schrijven spectaculair meer pv’s voor verkeersinbreukenDe interventie- en noodploegen van de Antwerpse politie, die strik genomen niet met verkeersovertredingen bezig zijn, schreven vorig jaar 21.250 pv’s voor verkeersinbreuken. Dat is bijna de helft meer dan in 2019 en dat in een verkeersluwer coronajaar. “Het bewijst dat onze agenten van noodhulp bijdragen tot de verkeersveiligheid in de stad”, zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA).
15/10 14u15  Leerlingen De Klim smullen van lokale groentjesIn gemeentelijke basisschool De Klim stonden lekkere groentjes zoals wortelen, komkommer, tomaten en bloemkool op het menu. De school bracht hiermee de eerste challenge van GoodPlanet tot een goed einde.
15/10 13u15  Burgemeester Elsene sluit cafés na klachten over seksueel misbruikEl Café en Waff, twee cafés in de studentenbuurt van Elsene, moeten onmiddellijk dicht. Dat heeft burgemeester Christos Doulkeridis (Ecolo) beslist nadat een barman van beide cafés beschuldigd is van meerdere verkrachtingen.
15/10 13u15  43.000 Engelsen kregen mogelijk verkeerd resultaat van coronatestZo’n 43.000 mensen in Engeland hebben door een fout in een laboratorium wellicht ten onrechte een negatief resultaat gekregen van een coronatest. Het gezondheidsbeveiligingsagentschap UKHSA heeft vrijdag aangekondigd dat de tests in een laboratorium in de stad Wolverhampton zijn opgeschort. Daar zouden in totaal ongeveer 400.000 tests zijn geanalyseerd.
15/10 13u15  Brits talent Ethan Vernon wordt prof bij Quick Step-Alpha VinylDe 21-jarige Brit Ethan Vernon wordt profrenner bij Quick Step-Alpha Vinyl, waarvoor hij de komende twee jaar zal rijden. Dat heeft de Belgische WorldTourformatie vrijdag bekendgemaakt.
15/10 13u15  Lisa is pas 21, maar cureert al haar eigen kunstexpo: “Van Instagram tot een eigen galerij”De Lokerse Lisa Van Raemdonck (21) werd op haar zeventiende al nationaal laureate van ‘De Kunstbende’. Nu heeft ze haar eigen online kunstgalerij en organiseert ze haar eerste expo.
15/10 13u15  Veel winkelrekken in supermarkten blijven leeg en ook je portefeuille zal het voelenDe coronacrisis mag dan stilaan achter de rug zijn, de meeste grote winkelketens ondervinden nog altijd de grootste moeite om alle rekken gevuld te krijgen. En dat is in de meeste gevallen niet terug te leiden tot één oorzaak, maar wel te wijten aan een reeks opstoppingen in de logistieke keten. Van productieproblemen door een gebrek aan onderdelen tot containerschepen die vertraging hebben en te weinig vrachtwagens om alles hier in de winkels te krijgen. Op tijd bestellen voor de Sinterklaas en de feestdagen is de boodschap. Maar hou er ook rekening mee dat veel producten duurder zullen worden.
15/10 13u15  Vrachtwagens zijn niet langer welkom op onverharde parkingVrachtwagens mogen binnenkort niet meer parkeren op de onverharde parking tussen Chiro Nele in Kessel (Nijlen) en het Fort van Kessel.
15/10 13u15  Vaccinatiecentrum in Nekkerhal maakt plaats voor Bras-rommelmarkt: 8.000m² aan tweedehandsspullenDit weekend vindt er voor het eerst sinds het losbarsten van de coronacrisis opnieuw een Bras-rommelmarkt plaats. De Nekkerhal in Mechelen is twee dagen lang het walhalla voor wie op zoek is naar verborgen schatten en andere tweedehandsspullen. “De standhouders staan alvast te springen”, zegt organisator Ivo Van Itterbeeck.
15/10 13u15  Eerstejaars nu toch ook zonder Covid Safe Ticket toegelaten op ParadeskeskermisKinderen jonger dan 12 jaar hebben geen Covid Safe Ticket nodig om dit weekend Paradeskeskermis in het Sint-Gummaruscollege te bezoeken. Dat laat de Lierse burgemeester weten.
15/10 13u15  Oxaco Tennis brengt al 50 jaar mensen samenOxaco Tennis heeft zijn vijftigste verjaardag gevierd. De club, met terreinen aan Capenberg in Boechout, wil nog vele jaren mensen bij elkaar brengen op en naast het tennisterrein.
15/10 13u15  Tickets Putteke Winter alleen online te koopPutteke Winter, het populaire winterevenement in De Schorre in Boom, werkt dit jaar enkel met online tickets in voorverkoop. Tickets voor de editie op 10 en 11 december zijn vanaf nu te koop.
15/10 13u15  Fotografen gaan 24 uur op pad in eigen dorpFotoclub Visueel uit Lichtaart (Kasterlee) viert het 40-jarig bestaan met een fotosalon en een openluchttentoonstelling. Twaalf fotografen gingen 24 uur op pad in hun eigen dorp en maakten kiekjes van het dagelijks leven in Lichtaart.
15/10 13u15  Te veel herstelbare elektronica belandt in de vuilnisbak: reparatie vaak moeilijk en duur67% van de producten die we gebruiken, wordt weggegooid na een panne. Dat leert een bevraging bij tienduizenden Belgische, Franse, Italiaanse, Portugese en Spaanse consumenten. Test Aankoop wil aan de vooravond van International Repair Day fabrikanten aanmoedigen om inspanningen te doen voor het verbeteren van de herstelbaarheid van hun toestellen.
15/10 13u15  Schotense topadvocaat die strijd tegen kanker verloor, krijgt leerstoel aan UAntwerpenDe briljante geest en maatschappelijke bewogenheid van Jean-Pierre Blumberg, de vorig jaar overleden Schotense zakenadvocaat, zal verder leven in een leerstoel die de Universiteit Antwerpen opricht in samenwerking met onder meer advocatenkantoor Linklaters en de familie Blumberg. “Zijn passie voor good governance zal zo verder gestalte krijgen in de vorm van onderzoek, onderwijs en dienstverlening”, aldus zijn zoon Laurent Blumberg.
15/10 12u15  Wandelzoektocht ‘Wase Raapjes’ steunt vzw BijsZoektochtvereniging Ros Beiaard heeft tijdens de afgelopen zomervakantie voor de zesde maal de wandelzoektocht ‘Wase Raapjes’ georganiseerd in Sint-Niklaas. De meer dan driehonderd deelnemers mochten op 2 oktober op het stadhuis hun prijs afhalen. Per verkochte brochure ging er een halve euro naar het tehuis voor kinderen met een verstandelijke of motorische beperking vzw Bijs in Sint-Niklaas. Linda Belleter, de organisator van de zoektocht, kon de vzw een cheque van 154 euro overhandigen.
15/10 12u15  Coronacijfers gaan weer omhoog: wat is daar de reden voor volgens Steven Van Gucht?De coronacijfers stijgen opnieuw, nadat ze lange tijd erg stabiel bleven. Een gevolg van de recentste versoepelingen en het herfstweer, waardoor we opnieuw meer tijd binnen doorbrengen, zegt viroloog Steven Van Gucht van Sciensano.
15/10 12u15  Voor Kenneth Van Rooy begint de vakantie pas op 24 oktober: “Volgend jaar wil ik eens op hoogste schavotje staan”Niet alle wegrenners zijn al met vakantie. In Frankrijk staan er bijvoorbeeld dit weekend nog wedstrijden op het programma. Kenneth Van Rooy en Ward Vanhoof, de Kempenaars van Sport Vlaanderen-Baloise, mogen nog even vol aan de bak.
15/10 12u15  Marktbezoekers vallen in de prijzenDe vzw Ondernemend Waasmunster organiseerde, samen met de marktkramers, een actie om de trouwe bezoekers van de wekelijkse markt op de parking Gentstraat te belonen. Uit de pot met 36 prijzen, vooral gespijsd met waardebonnen van de lokale zelfstandigenorganisatie, mocht Jean De Landsheer de hoofdprijs in ontvangst nemen. “Dat onze markt succesvol is, mag blijken uit de vijf bijkomende marktkramers die we het jongste jaar mochten verwelkomen”, zegt schepen van Lokale Economie Werner De Nijs (N-VA).
15/10 12u15  Geen betalingen met bankkaart mogelijk in nacht van zondag op maandagTussen 0.15 uur en 4.30 uur in de nacht van zondag op maandag zal het niet mogelijk zijn om elektronische betalingen uit te voeren in fysieke winkels, online winkels en benzinestations in België. Dat meldt betalingsverwerker Worldline.
15/10 12u15  Houtvenne staat voor moeilijke verplaatsing naar Hoogstraten: “Aanvallend hebben we nog groeimarge”Houtvenne stond de voorbije weken zijn mannetje. Getuige daarvan de recente vier op zes die het pakte. Het minpuntje dat blijft hangen: de weinige kansen die het creëerde. Met een moeilijke verplaatsing naar Hoogstraten voor de boeg is er dus zeker nog marge voor verbetering.
15/10 12u15  Sammy Mahdi: “Ik moet zelf terugspoelen om min of meer te begrijpen wat onze partij bedoelt”Amper twee maanden voor het ideo­logische CD&V-congres geeft staatssecretaris Sammy Mahdi zijn ongezouten mening over wat er allemaal verkeerd loopt in zijn partij. “CD&V moet blijk geven van leiderschap en daadkracht.”
15/10 12u15  Droog maar koud weekend, volgende week bescheiden nazomerDit weekend lijkt de herfst zijn intrede te maken. Een tijdelijke terugkeer van de zomer zit er volgende week echter al aan te komen.
15/10 12u15  Kledingcollectie Frances Lefebure nu ook voor een maatje meerFrances Lefebure komt opnieuw met een kledingcollectie. De presentatrice gaat al voor de vierde keer in zee met Bel&Bo en breidt, op vraag van haar volgers en fans, de collectie uit met grotere kledingmaten (46-52) en een aangepaste pasvorm.
15/10 12u15  Reservedoelman Louis Engels amuseert zich te pletter bij Berchem B: “We zijn hier iets unieks aan het realiseren”Derdeprovincialer Berchem B ging vorig weekend pas in de slotminuut, onderuit tegen leider Lippelo. De manschappen van trainer Luc Stevenin leverden opnieuw een puike prestatie af, maar werden daar alweer te weinig voor beloond.
15/10 12u15  Adele lanceert langverwachte nieuwe singleAdele is terug, met een nieuw album ‘30’, en een nieuwe single ‘Easy on me’, die donderdagnacht is gelanceerd. De Britse popdiva hulde zich vijf jaar in stilzwijgen. Nu treedt ze weer op het voorplan.
15/10 12u15  Britse Queen ergert zich aan politici die veel praten over het klimaat, maar niets doenKoningin Elizabeth heeft haar ergernis geuit over wereldleiders die wel praten over de klimaatverandering maar niet handelen. Dat deed ze donderdag tijdens een privégesprek, maar haar uitspraken werden geregistreerd doordat haar microfoontje nog aanstond.
15/10 12u15  Ondanks arrest Raad van State: fiscus blijft bij 192 glazen bier per vatDe FOD Financiën is niet van plan de forfaitaire btw-regeling voor caféhouders, waarbij 192 pintjes per vat bier gerekend worden, te veranderen. De Raad van State vernietigde de regeling wel, maar dat had niets met de berekening te maken.
15/10 12u15  En plots is Thorgan duurder dan Eden: “Hazard is treurigste voorbeeld van dure spelers die blijven zakken in waarde”Eden Hazard blijft marktwaarde inleveren. Volgens het gespecialiseerde Transfermarkt is de Rode Duivel op dit moment nog slechts een peulenschil waard vergeleken met zijn hoogdagen.
15/10 12u15  GVA-peiling: Bijna zes op de tien Antwerpenaren zijn blij met Turnhoutsebaan als fietsstraatVerkeersveiligheid moet de absolute topprioriteit zijn van het stadsbestuur, volgens de Antwerpenaar. Dat blijkt uit de peiling van Gazet van Antwerpen. Bijna zes op de tien vinden het ook een goed idee dat de Turnhoutsebaan een fietsstraat wordt.
15/10 12u15  Analyse: Vraag naar meer verkeersveiligheid verdient opvolgingHet stadsbestuur en andere wegbeheerders weten wat hen te doen staat. Uit de peiling van het onderzoeksbureau iVox in opdracht van Gazet van Antwerpen blijkt dat 53% van de ondervraagden niet vindt dat de verkeersveiligheid is toegenomen. En bij een kwart staat het thema in de top drie als prioriteit. Een verrassing is dit resultaat niet. Antwerpen is niet alleen een drukke, maar op veel plekken ook een verkeersonveilige stad.
15/10 12u15  Pompoenseizoen: welke past best in je soep? En van welke is ook de schil lekker?Het is herfst, en dus liggen de winkels vol met pompoenen. Maar de ene pompoen is de andere niet. Welke soort kies je best voor welk gerecht?
15/10 12u15  Snoepwinkel geeft krokusbollen weg om meer bijen in de stad te krijgenJelte Pieter Dijkstra van de Mechelse snoepwinkel Langen Asem verrast zijn klanten tijdens het Warm Welkom Weekend niet met zoete lekkernijen, maar met krokusbollen. Hij hoopt daarmee letterlijk en figuurlijk een voedingsbodem te creëren voor bijen in de stad.
15/10 12u15  Boezemvrienden Martijn en Kilian spelen voor het eerst tegen elkaar: “De verliezer gaat het nog lang mogen horen”Loenhout en Wuustwezel werken zaterdagavond aan de Dorensweg een rasechte derby af. Naast het prestige zijn voor beide ploegen ook de drie punten gewoon belangrijk met het oog op een plaatsje in de linkerkolom. Bovendien strijden kameraden Martijn Vermeiren (Loenhout) en Kilian Aubry (Wuustwezel) ook nog eens voor de eer van hun vriendschap.
15/10 12u15  Arthur Dalle heroverde zijn basisplaats bij Bonheiden: “Ik geef toe: ik was onnodig koppig”Bonheiden hoopt na drie overwinningen op rij zondag thuis tegen Verbr. Zwijndrecht zijn zegetocht verder te zetten. Arthur Dalle, die vorige week voor de eerste keer aan de aftrap kwam, rekent op een nieuwe basisplaats. “Ik geef toe: ik ben onnodig koppig geweest”, verontschuldigt hij zich.
15/10 12u15  Luka Kotrulja (Kangoeroes) op bezoek bij club waar hij aan Europees avontuur begon: “Altijd speciaal om naar Oostende terug te keren”In de heruitgave van de bekerfinale van vorig seizoen lonkt Kangoeroes voorzichtig naar een stunt. Voor Luka Kotrulja blijft de trip naar de kust iets om naar uit te kijken. “Ik startte er als 17-jarige mijn Europese carrière. Terugkeren is altijd speciaal”, zegt de 23-jarige Kroatische forward.
15/10 12u15  Federale regering verdrievoudigt capaciteit van windmolens op zee, inclusief energie-eilandDe capaciteit van de windmolens op zee wordt verdrievoudigd. Dat heeft de federale regering beslist. De Prinses Elisabeth-zone, de tweede zone in de Belgische Noordzee waar windmolens komen, zal worden uitgebreid. Dat kan door krachtigere en grotere windmolens. Er komt ook een energie-eiland in de Noordzee.
15/10 11u15  Hoop op meer dan zeven Belgische schaatsers op Winterspelen: “Ik durf wel te zeggen dat we in de lift zitten”Meer dan zeven Belgische schaatsers op de Olympische Winterspelen in Peking (4-20 februari 2022). Dat is het doel dat Jeroen Straathof, topsportdirecteur van de Vlaamse Schaats Unie (VLSU), zich heeft gesteld.
15/10 11u15  Na de ruzie in de Vuelta: Miguel Angel Lopez keert terug naar AstanaMiguel Angel Lopez (27) rijdt zoals verwacht komend seizoen opnieuw voor de Astana-ploeg. Dat heeft de WorldTourformatie vrijdag bekendgemaakt. Hij ondertekende een contract van twee jaar.
15/10 11u15  Verdachte wil fietsen stelen “om cocaïne mee te kopen”De Antwerpse politie heeft donderdag een verdachte man opgepakt na een korte achtervolging in de Dambruggestraat. De man werd op het De Coninckplein betrapt toen hij aan fietsen leek te prutsen.
15/10 11u15  Zelfdoding tweede belangrijkste doodsoorzaak bij Europese jongerenHet gaat niet goed met de mentale gezondheid van jongeren in Europa. Dat meldt Unicef in een nieuw rapport “On My Mind”. Het rapport werd vrijdagochtend gepresenteerd voor de Europese Commissie in het bijzijn van koningin Mathilde.
15/10 11u15  Den Travoo schotelt wereldkeuken voorIn Den Travoo in Balen kan je vanaf maandag 18 oktober elke eerste en derde maandag van de maand komen proeven van een internationaal gerecht. Daarnaast is er wekelijks op woensdag en vrijdag nog het gekende menu.
15/10 11u15  Rozenkransschool haalt Koekiemonster naar de speelplaats voor huwelijksceremonieDe kinderen van de Rozenkransschool in Wilrijk mochten wel een heel speciale huwelijksceremonie bijwonen. Niemand minder dan het Koekiemonster trouwde vrijdag met zijn vriendinnetje Abby op de speelplaats van de school. “Het Koekiemonster is eigenlijk populairder dan Sinterklaas”, vertelt Liesbeth Talboom, lid van het oudercomité.
15/10 11u15  Na prins William, ook koningin Elizabeth II kwaad over het klimaat“Het wordt tijd dat degenen die alleen maar praten het ook gaan doen.” Dat zei de koningin tijdens de opening van het parlementair jaar in Wales, refererend naar de nakende klimaattop in Glasgow. Eerder had ook haar kleinzoon, prins William, al uitgehaald naar onder meer miljardairs Jeff Bezos en Elon Musk om dezelfde reden.
15/10 11u15  Wagen getakeld van bestuurder met meer dan 7.000 euro aan achterstallige betalingenBij een grote controleactie heeft de Antwerpse politie woensdag een wagen laten takelen omdat een bestuurder meer dan 7.000 euro aan achterstallige betalingen in het rood stond.
15/10 11u15  De Brug vult elf winkelkarren voedsel voor kansarmen De Schakel: “Elke twee weken vijf extra gezinnen in armoede”Elf goedgevulde winkelkarren konden driehonderd leerlingen van Go! Invento basisschool De Brug overhandigen aan welzijnsschakel De Schakel uit Sint-Job. “Heel erg welkom, want elke twee weken komen er zo’n vijf gezinnen meer naar de voedselbedeling”, klinkt het daar.
15/10 11u15  Ruim 2.000 getroffenen van overstromingen hebben nieuwe woning2.198 getroffenen van de overstromingen van midden juli hebben intussen duurzame nieuwe huisvesting gevonden, zo meldt La Meuse vrijdag. De komende weken zouden nog eens 2.000 anderen onderdak moeten vinden.
15/10 11u15  Liesbeth Toorman promoot boksen als therapieLiesbeth Toorman (39) was HR-manager in een IT-bedrijf tot ze besloot een opvallende carrièreswitch te maken. Zeven jaar geleden zocht ze ontspanning en vond ze zelfvertrouwen in de Thaiboksclub Scorpions. Ze werkt nu als boks- en autismecoach met eigen bootcamps in de dojozaal van het sportcentrum.
15/10 11u15  Opnieuw derde van Lidl-vestigingen dicht door stakingEen derde van de winkels van supermarktketen Lidl is ook vrijdag weer dicht gebleven als gevolg van vakbondsacties. Dat zegt woordvoerster Isabelle Colbrandt. Ook volgens Jan De Weghe van de socialistische vakbond BBTK ligt de omvang van de sociale acties “in lijn met de voorbije dagen”.
15/10 11u15  Beer 4 Nature start Beerfunding met hulp van Thuis-acteur Raf JansenDe Kempense brouwers van Beer 4 Nature willen een extra stuk bos aankopen in de Galbergen in Mol en lanceren daarom deze week een nieuwe Beerfunding. Ze willen tegen 21 december 20.000 flesjes bier verkopen. Thuis-acteur Raf Jansen helpt hen met een infofilmpje.
15/10 11u15  Carrefour krijgt rekken maar niet gevuld, ondanks einde stakingCarrefour blijft met lege rekken kampen, ondanks dat de staking bij het verdeelcentrum in Nijvel al een week voorbij is. Een tekort aan chauffeurs lijkt de belangrijkste oorzaak te zijn.
15/10 11u15  De favoriete plekken van Julie Vermeire: “In mijn hoofd is Antwerpen een keigrote stad”Thuiskomen doet Julie Vermeire (23) in Keerbergen bij papa Jacques en broer Maxime, maar Antwerpen heeft sinds vorig jaar wel een speciaal plekje in haar hart veroverd. “Leuke eetadresjes, mooie winkels en een prachtige zonsondergang. In Antwerpen vind je alles.”
15/10 11u15  Pelé lijkt weer helemaal de oude na gezondheidsproblemen: “Ik ben klaar om zondag te spelen”De Braziliaanse voetballegende Pelé (80) heeft donderdag op de sociale media verklaard dat het “beter” met hem gaat, twee weken nadat hij het ziekenhuis mocht verlaten na een darmoperatie.
15/10 11u15  Thibau Nys na operatie: “Ik heb er goede hoop op dat ik dit weekend rustig op de rollen zal kunnen fietsen”Thibau Nys is met succes geopereerd aan zijn sleutelbeenbreek, die hij opliep tijdens de Wereldbekermanche veldrijden in Waterloo.
15/10 11u15  Paul Vande Casteele is ereburger van BrasschaatHet Brasschaatse gemeentebestuur benoemde Paul Vande Casteele tot ereburger van de parkgemeente. Vande Casteele verzamelde met de jaarlijkse Mega Salsa Nacht meer dan 123.000 euro in voor goede doelen zoals Kom op tegen kanker, het OCMW van Brasschaat, Kabas en nog acht andere goede doelen. Paul is ook ondervoorzitter van de vzw Hoge Akkersbloei die rond de kerstperiode 135 voedselpakketten schenkt aan Kabas voor de kansarme gezinnen. Vande Casteele is tevens dj en de inkomsten die hij daarmee opstrijkt, stort hij meteen door naar vier kansarme gezinnen die hij persoonlijk kent.
15/10 10u15  Politie sluit bakkerij in Ekeren door gebrekkige hygiëneDe Antwerpse politie heeft donderdag een dagwinkel met bakkerij in Ekeren gesloten. Bij een controle van het wijkteam Ekeren en de FOD Werkgelegenheid viel meteen de gebrekkige hygiëne in de zaak op.
15/10 10u15  Anemone Valcke kopt binnen: “Op een warme zomeravond naar een mooie sterrenhemel kijken, is mijn toppunt van geluk”“Ik vind boksen de max omdat ik energie kwijt kan waarvan ik niet wist dat het er was”, zegt Anemone Valcke in onze videorubriek ‘kopt binnen’. De actrice werd al op haar zestiende filmster en deelt nu op haar 31ste - met roze bokshandschoenen - klappen uit in Cool Abdoul, de nieuwe film van Jonas Baeckeland. Maar het toppunt van geluk vindt Anemone niet in de boksring of op de set. Maar waar dan wel? “Op een warme zomeravond onder een megamooie sterrenhemel liggen”, klink het. “En naar de sterren kijken.”
15/10 10u15  DISCUSSIE. Terwijl Weyts bespaart op onderwijs, sturen scholen leerlingen naar huis wegens te weinig leerkrachten: moet dat anders?De besparingen in het onderwijs, daarover nam minister Ben Weyts enkele belangrijke beslissingen. Donderdag besliste hij om het geld dat opzij gezet was om te investeren in het lerarentekort niet uit te geven. Hij wil besparen waar het het minst pijn doet. Maar op hetzelfde moment zegt er een directeur in Hoboken dat er juist geïnvesteerd moet worden in plaats van bespaard.
15/10 10u15  Bestuurder zwaargewond na frontale aanrijdingOp de Provinciale Baan in Vrasene is vrijdagochtend een zware frontale botsing gebeurd. Ter hoogte van het op- en afrittencomplex van de E34 reden een vrachtwagenchauffeur en de bestuurder van een auto op elkaar. Die laatste werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Aanvankelijk was de bestuurder zelfs even in levensgevaar. Een verkeersdeskundige kwam ter plaatse om de omstandigheden van het ongeval te onderzoeken. Door het ongeval werd de Provinciale Baan in de richting van Kieldrecht tijdelijk afgesloten.
15/10 10u15  Handelaars geven mee cadeaus weg om jarige zaak van collega te vierenNa de gedwongen sluiting door corona is de solidariteit onder handelaars groot. Dat bewijzen de Mechelse middenstanders die mee cadeautjes weggeven om de vierde verjaardag te vieren van L’eef, de kledingzaak van hun collega Evelyne Van Landegem (31).
15/10 10u15  Bromfietser en fietser komen ten valEen bromfietser en fietser raakten elkaar bij het voorbijsteken in de Otterstraat in Turnhout en kwamen ten val. Dat gebeurde vrijdag om 8.25u.
15/10 10u15  Brazilië en Argentinië kunnen WK-ticket al ruiken, Lionel Messi boos op scheidsrechter: “Dat doet hij elke keer tegen ons”Brazilië en Argentinië blijven ongeslagen in de Zuid-Amerikaanse kwalificaties voor het WK 2022. De Seleçao haalde het met 4-1 van Uruguay. De Argentijnen waren met 1-0 te sterk voor Peru. Beide landen kunnen hun ticket voor Qatar bijna boeken.
15/10 10u15  Dame gekneld na botsingOp het kruispunt van de Parklaan met de Steenweg op Zevendonk / Graatakker in Turnhout kwam het vrijdag om 7.14u tot een aanrijding tussen een lichte vrachtwagen en een auto.
15/10 10u15  Radio 2 zet Veerkrachtig Ginderbuiten in de kijkerRadio 2 strijkt woensdag 20 oktober neer op de speelplaats van basisschool Klim-op in Mol Ginderbuiten. De radiozender maakt van 12 tot 13u een uitzending over het project Veerkrachtige Dorpen, dat onder meer in Ginderbuiten loopt.
15/10 10u15  Nederlandse triatleten werden “psychisch en fysiek mishandeld”: “Ik kocht stiekem afslankpillen en verzweeg dat”Nederlandse triatleten zeggen in het verleden psychisch en fysiek mishandeld te zijn. Dat gebeurde op het Nationaal Triathlon Trainingscentrum (NTC), geven tien oud-sporters vrijdag aan in Trouw.
15/10 10u15  Recent aangelegde ecotunnels zitten vol zand en zijn niet bruikbaar door de beestjesDe vier amfibieëntunnels die zijn aangelegd onder de Kampweg doorheen het Groot Schietveld zijn nog steeds niet bruikbaar voor de dieren. De tunnels zitten vol zand en de toegangen zijn niet opengemaakt.
15/10 09u15  Geknipt organiseert cultuurnamiddag op Werelddag van verzet tegen ArmoedeNaar aanleiding van de Werelddag van verzet tegen Armoede organiseren de verenigingen die deel uitmaken van het het Mechelse armoedecollectief Geknipt op zondag 17 oktober een namiddag vol vrijetijdsactiviteiten en cultuur.
15/10 09u15  Volwassen gebruikers betalen vijf euro lidgeld in bibDe digitale dienstverlening in de bibliotheek van Beerse kreeg een upgrade. De gebruikers kunnen een stuk vlotter materialen ontlenen of terugbrengen, maar volwassenen betalen voortaan vijf euro lidgeld per jaar. Beerse vormde samen met Merksplas en Oud-Turnhout ook het samenwerkingsverband BibliNK23.
15/10 09u15  Ook Xavier Malisse (gestopt in 2013) maakt comeback in het tennis: “Hij zal zich zeker willen bewijzen”Xavier Malisse (41) haalt zijn racket vanonder het stof en zal samen met zijn pupil Lloyd Harris deelnemen aan het dubbelspel op de European Open (17-24 oktober). De Kortrijkzaan kreeg een wildcard. Dat maakte de organisatie vrijdag bekend.
15/10 09u15  Dieven stelen gereedschap uit werfcontainerIn de buurt van de stedelijke begraafplaats hebben dieven gereedschap gestolen.
15/10 09u15  Gauwdief steelt portemonnee van winkelende dameIn de Mechelse binnenstad heeft een gauwdief toegeslagen.
15/10 09u15  Bestuurder kruipt gedrogeerd en zonder geldig rijbewijs achter stuur van tientonner: hij én zijn werkgever krijgen pvDe lokale politie heeft donderdagvoormiddag in Willebroek een controleactie gehouden op zwaar verkeer. Een van de chauffeurs was onder invloed van drugs en zijn rijbewijs was niet meer geldig.
15/10 09u15  Amper 20 en toch is Lisa al zot van duivensport: “Als ik niet moest werken zou ik de hele dag voor mijn kot zitten”Het begon met twee duiven. Nu heeft Lisa Vermissen (20) uit Balen een heel hok vol. In het duivenlokaal zit ze tussen mannen die vlotjes drie keer zo oud zijn als zij. Maar dat kan de pret niet drukken. Alleen: “Als ik een slecht presterende duif een kopje kleiner moet maken, laat ik nog altijd een traantje.”
15/10 08u15  Lisa is amper 20 en zot van duivensportHet begon met twee duiven. Nu heeft Lisa Vermissen (20) uit Balen een heel hok vol. In het duivenlokaal zit ze tussen mannen die vlotjes drie keer zo oud zijn als zij. Maar dat kan de pret niet drukken. Alleen: “Als ik een slecht presterende duif een kopje kleiner moet maken, laat ik nog altijd een traantje.”
15/10 08u15  Grigor Dimitrov presenteert de wereld de “volley van het jaar” en maakt nieuwe comeback op Indian WellsDe Bulgaar Grigor Dimitrov (ATP 28) heeft een ticket veroverd voor de halve finales van het Masters 1.000 toernooi van Indian Wells (8.359.455 dollar). Hij versloeg donderdag de Pool Hubert Hurkacz (ATP 12) met 3-6, 6-4 en 7-6 (7/2). De match duurde twee uur en 37 minuten.
15/10 08u15  Brugge neemt extra veiligheidsmaatregelen voor Europese clash met Manchester City: “Geen zwaar bier promoten”Brugge zal op 19 oktober extra veiligheidsmaatregelen nemen voor de voetbalwedstrijd tussen Club Brugge en Manchester City. Dat meldt de stad vrijdag. Verwacht wordt dat heel wat Britse supporters naar Brugge zullen afzakken. Aan horecazaken wordt onder meer gevraagd om het drinken van sterke dranken of zware bieren niet te promoten.
15/10 08u15  Stromae lanceert na acht jaar nieuwe singleZanger Stromae heeft vrijdag verrassend een nieuw nummer gelanceerd, ‘Santé’. Het is al acht jaar geleden dat de Brusselaar nog een single uitbracht. Vorige week raakte al bekend dat hij volgend jaar opnieuw zal optreden.
15/10 08u15  Amerikaanse oud-president Bill Clinton opgenomen in ziekenhuisVoormalig Amerikaans president Bill Clinton (75) is opgenomen in het ziekenhuis. Een woordvoerder meldt dat hij vanwege “een infectie” in het Irvine Medical Center in Californië ligt. Het gaat niet om een coronabesmetting, meldt de woordvoerder.
15/10 07u15  “Die beloofde poetsploeg zal niet helpen, we kuisten nu al amper”: het gerommel bij Lidl is duidelijk nog niet voorbijHet rommelt tussen de rayons bij Lidl. De medewerkers van de supermarktketen hunkeren naar extra collega’s en betere werkomstandigheden. Van kassiersters tot filiaalmanagers, allemaal hebben ze hun reden om te staken. Al zeker nog de hele week. “Nu moet je al blij zijn dat je naar het toilet kan tijdens je shift.”
15/10 07u15  Bart De Wever blijft hard voor Vlaams Belang: “Voor hen stemmen is nutteloos”Bart De Wever was donderdagavond te gast in de Cooke & Verhulst show. Gert en James vroegen hem onder andere of hij al een ander idee heeft over een eventuele coalitie met het Vlaams Belang met het oog op de komende verkiezingen. De Wever was duidelijk: “Voor hen stemmen is nutteloos.”
15/10 07u15  Huisarts uit Edegem pleit in open brief om minder te testen op corona: “Onze praktijk wordt overspoeld”“Wie zich ondanks een luchtweginfectie goed genoeg voelt, gaat in een normaal jaar niet naar de dokter. Maar nu komen ze allemaal, omdat ze getest moeten worden op Covid-19.” Huisarts Marieke Geijsen (36) uit Edegem slaat alarm in een open brief: als de regering de regels niet aanpast, wordt het komende winter zo druk dat andere patiënten moeten wachten. “We weten vaak op voorhand wie positief gaat zijn en wie niet, dus laat ons zelf beslissen of zo’n test nodig is.”
15/10 07u15  Gasexplosie blaast raam uit appartement in Antwerpen-Noord, bewoner blijft nagenoeg ongedeerdDe Pothoekstraat in Antwerpen-Noord is vrijdagochtend vroeg opgeschrikt door een explosie in een appartement. Een bewoner was iets aan het klaarmaken op een campingvuurtje toen het misliep en er een ontploffing volgde. Die zorgde voor een luchtverplaatsing met schade aan ramen en deuren tot gevolg, maar de bewoner raakte volgens de Antwerpse politie niet ernstig gewond.
15/10 07u15  Op naar de strafste concertzomer ooit: Ed Sheeran, Stromae én Coldplay komen naar BelgiëHet lijstje van wereldtoppers die volgende zomer naar ons land komen was al indrukwekkend, en sinds donderdag kunnen we daar ook Coldplay aan toevoegen. Nog nooit kondigde de concertzomer zich zo vroeg, zo straf aan.
15/10 07u15  “Wederzijds geflirt”, “leugens”, of “één fatale sms”: verdediging Bart De Pauw trekt vrouwen een voor een in twijfelMaaike? “Ze liegt.” Ella-June? “Een fatale sms, meer niet.” Lize? “Wederzijds flirten.” Ellen? “Actief geronseld en dus geen slachtoffer.” Dymphne? “Nooit een affaire.” Helena? “Stuurde altijd terug.” Jenka? “Leugenachtige verklaringen.” Liesa? “Gekwetst, maar nooit gestalkt.” Bart De Pauw (53) bood donderdag in tranen zijn excuses aan voor zijn “foutief” gedrag, dat hij een (serie)stalker is, ontkende hij fel. De hele dag was één langgerekte tegenaanval op álle vrouwen. “Er is met belastinggeld een dossier gefabriceerd.”
15/10 06u15  Hoe gaat het nog met kinderen van het ‘spookgezin’ van Ruinerwold, twee jaar na hun bevrijding?Het is deze week exact twee jaar geleden dat een Drents gezin in één klap wereldnieuws werd. Toen kwam aan het licht dat een vader met zes van zijn negen kinderen al jarenlang in complete isolatie op een boerderij in het Nederlandse Ruinerwold leefde, waar hij de kinderen sloeg en misbruikte. Hoe gaat het vandaag met hen?
15/10 06u15  Rahsan (24) krijgt in haar schoonheidssalon heel wat missen over de vloer, nu dingt ze zelf mee naar het kroontjeRahan Selvi Altay (24) hoopt in januari 2022 tot Miss België te worden gekroond. De jongedame die in Lokeren werd geboren en in Hamme woont, baat sinds dit voorjaar al jaar eigen schoonheidssalon in Beveren uit.
15/10 06u15  Linh (22) heeft haar exotische looks mee om Miss België te worden: “Ik wil er voluit voor gaan”De 22-jarige Linh Oelbrandt werd geboren in Vietnam, maar woont al haar hele leven in Kieldrecht, waar ouders een dierenartsenpraktijk hebben. “Toen ze me adopteerden heb ik hun familienaam overgenomen, maar mijn eigen voornaam heb ik gehouden. Vandaar dus de letter ‘h’ achteraan”, vertelt ze.
15/10 05u15  Bart De Pauw gaat resoluut voor vrijspraak en kiest frontale aanval: vrouwen een voor een onderuit geschoffeldMaaike? “Ze liegt.” Ella-June? “Een fatale sms, meer niet.” Lize? “Wederzijds flirten.” Ellen? “Actief geronseld en dus geen slachtoffer.” Dymphne? “Nooit een affaire.” Helena? “Stuurde altijd terug.” Jenka? “Leugenachtige verklaringen.” Liesa? “Gekwetst, maar nooit gestalkt.” Bart De Pauw (53) bood donderdag in tranen zijn excuses aan voor zijn “foutief” gedrag, dat hij een (serie)stalker is, ontkende hij fel. De hele dag was één langgerekte tegenaanval op álle vrouwen. “Er is met belastinggeld een dossier gefabriceerd.”
15/10 05u15  STANDPUNT. De Man van MelleHet proces-De Pauw is er een dat niemand gewild had. Door de koppige houding van Bart De Pauw zelf en de solidariteit onder de vrouwen die zich door hem belaagd voelden, is het er uiteindelijk toch gekomen. Het had een interessant en belangrijk proces kunnen zijn. Maar het is gewoon een pijnlijk verhaal geworden, voor de betichte maar vooral voor de aanklagers.
15/10 05u15  Waarom inwoners van Vosselaar elk jaar 118 euro minder betalen voor stroom: “Beslissing uit jaren 70”Een inwoner van de Kempense gemeente Vosselaar betaalt elk jaar gemiddeld 118 euro minder aan distributienettarieven voor elektriciteit dan bijna alle andere Kempense gemeenten, omdat Vosselaar bij … een West-Vlaamse intercommunale zit. “Elke twee maanden moet een vertegenwoordiger van Vosselaar naar Torhout in West-Vlaanderen rijden om te vergaderen.” Inwoners van de stad Antwerpen en de brede rand betalen dan weer de laagste distributienettarieven voor gas.
15/10 05u15  Antwerpse rederijen trekken aan alarmbel: “Schepen geweigerd door gebrek aan havenarbeiders”De Antwerpse haven zit opnieuw in de lift na het mindere coronajaar. Maar de pandemie blijft roet in het eten strooien. Minder instroom van havenarbeiders lijkt ervoor te zorgen dat schepen niet raken behandeld en zelfs beginnen uitwijken. ASV, de vereniging van rederijen in Antwerpen, trekt aan de alarmbel. Havenbaas Jacques Vandermeiren vermoedt ook de eerste effecten van het uitblijven van extra containercapaciteit.
15/10 05u15  Solidariteit na Brexit: Vlaamse bedrijven die Britse klanten hebben verloren, helpen elkaarZes Vlaamse innovatieve groeibedrijven die zwaar getroffen zijn door de Brexit, krijgen acht weken lang een intensieve begeleiding om daar een oplossing voor te vinden. 4Gold uit Herentals, dat voedingssupplementen en sportvoeding verkoopt, is een van de geselecteerden.
15/10 05u15  Nieuw seizoen van ‘Het Huis’ toont ongeziene kant van Wendy Van Wanten en breekbare Kevin Janssens“Wie zichzelf aanmeldt, komt er niet in.” Gelukkig heeft Eric Goens (52) acht bekende Vlamingen gevonden die hij zelf moest opbellen voor het zevende seizoen van Het Huis. Laatste toevoeging: Wendy Van Wanten. Goens weet intussen dat er nog drie seizoenen gemaakt moeten worden. “Maar je zal nu maar meemaken dat er maar 300.000 man kijkt en de VRT het daarom schrapt.”
15/10 05u15  Kunsthistorisch huzarenstukje: Fernand Huts reconstrueert pronkkamer Antwerpse barokschilder Jacob JordaensVoor het eerst sinds de zeventiende eeuw is de pronkkamer van Jacob Jordaens gerestaureerd. Fernand Huts en zijn Phoebus Foundation brachten alle plafond- en deurstukken weer bij elkaar. Het kunsthistorisch huzarenstukje is nu te zien in Haarlem. “Maar we hopen het ook in het Jordaenshuis in Antwerpen te tonen”, zegt Fernand Huts.
15/10 05u15  WIELERRAPPORT 2021. Nummers 1 tot 5: het Nederlandse fotofinishdelirium van Wout van AertDeze week zijn er in Frankrijk en Italië nog enkele kleine koersjes, maar met Ronde van Lombardije en Parijs - Tours achter de rug is het gros van het peloton al aan de vakantie begonnen. Een ideaal moment om de eindbalans van de ploegen op te maken. Wij fileren vier dagen lang het jaar van de 19 WorldTourploegen plus drie Belgische pro-continentale teams. Wie domineerde? Wie pakte de mooiste zeges? En welke ploegen vielen door de mand? Vandaag: de top vijf.
15/10 05u15  De eerste ‘echte’ Tour de France voor vrouwen voorgesteld: “Deze wedstrijd moet over honderd jaar nog bestaan”‘Vive les Tours!’ Christian Prudhomme sloot de voorstelling in Parijs gisteren af in het meervoud. Want volgend jaar rijden ook de dames hun Tour de France. Het prijzengeld voor acht dagen koers: 250.000 euro. “Drie keer meer dan de mannen in Parijs-Nice of de Dauphiné.”
15/10 05u15  Richard Groenendaal: “Renners naar de top brengen, dat is mijn ding”Na enkele jaren aan de kant te hebben gestaan, ploetert Richard Groenendaal weer volop door de modder. Als coach van Pauwels Sauzen - Bingoal, het team van WB-leider Eli Iserbyt. Loodst Groenendaal zondag één van zijn renners opnieuw naar de zege in het Amerikaanse Iowa?
15/10 05u15  MESSOUDI MESSCHERP. “Beerschot moet vol voor de drie punten gaan tegen KV Mechelen”Vanaf dit seizoen is Mohamed ‘Mo’ Messoudi een vast sportgezicht van Gazet van Antwerpen. Hij blikt elke vrijdag vooruit op het voetbalweekend, met een even kritische als nuchtere blik. En hij doet dat met veel (Antwerpse) kennis van zaken. Messoudi speelde meer dan 200 wedstrijden in eerste klasse, won de Beker van België met Germinal Beerschot, de titel in de eerste amateurklasse met Beerschot-Wilrijk en beëindigde zijn voetbalcarrière in 2020 bij Lyra-Lierse. De Hobokenaar is kind aan huis op het Kiel, maar hij heeft ook veel vrienden op de Bosuil en Achter De Kazerne.
15/10 05u15  Van den Bergh en Bijker over vijandelijke sfeer tussen Beerschot en KV Mechelen: “Ik weet niet of het nog goed komt”Anciens Jan Van den Bergh en Lucas Bijker maakten in het seizoen 2018-2019 de felbevochten promotiestrijd vanop de eerste rij mee en weten maar al te goed wat een derby tussen Beerschot en KV Mechelen betekent. “Er is toen een bepaalde haat tussen de twee clubs ontstaan, zeker tussen de supporters. Ik weet niet of het tussen hen ooit nog goed komt”, aldus Van den Bergh. “Beerschot - Mechelen werd een echte derby, met alles erop en eraan. Propere Handen heeft daarin een grote rol gespeeld.”
15/10 05u15  Lucas Bijker blijft van grote waarde voor Malinwa: “Noem me maar een old school linksachter”En of Lucas Bijker (28) uitkijkt naar het bezoek aan het Kiel. “Ik kick erop dat iedereen, op dat ene hoekje van het stadion na, tegen je is. Dan speel ik mijn beste wedstrijden.” De Nederlandse linksback wil het uitstekende niveau dat hij al een heel seizoen haalt doortrekken en, als het even kan, een eerste goal of assist voor Malinwa achter zijn naam schrijven. “In mijn honderdste match voor KV scoor ik een hattrick, dan ben ik van dat gezeur af.”
15/10 05u15  Jan Van den Bergh gelooft in behoud met Beerschot: “We begrijpen de visie van de trainer steeds beter”Jan Van den Bergh is - verspreid over twee periodes - aan zijn vijfde seizoen bij Beerschot bezig. In zijn eerste passage op het Kiel speelde Beerschot altijd mee bovenin. Nu het in het tweede jaar het op hoogste niveau allemaal wat moeilijker loopt, is Van den Bergh heel open over de sfeer binnen de ploeg. “Dit is voor niemand plezant.”
15/10 05u15  Jean Butez ontpopt zich eindelijk tot waardige opvolger van Bolat: “Dat vertrouwen miste ik bij de vorige staf”Een Gouden Stier die blijft scoren, en een keeper die punten pakt. Meer had Royal Antwerp FC niet nodig om net voor het ingaan van de interlandbreak naar de leidersplaats te wippen. Met Jean Butez (26), die vorige maand vader werd van zoontje Gaspard, kan de Great Old weer op een betrouwbare doelman rekenen die zijn handen meer dan vol heeft. “Ook ík haal meer voldoening uit een 4-2-zege tegen Genk dan uit een clean sheet tegen Gent”, vertelt de Fransman die met #ButezFront zijn eigen hashtag kreeg.
15/10 05u15  Ex-kakker Wouter Biebauw is nu tweede doelman bij Beerschot: “Sfeer is gelijkaardig”Wouter Biebauw (37) is sinds vorig seizoen tweede doelman bij Beerschot, maar ook een “kakker” in hart en nieren. Hij stond zeven jaar lang onder de lat bij KV Mechelen en koestert nog steeds warme gevoelens voor zijn ex-club. Het wordt voor de ervaren doelman een blij weerzien met enkele oude bekenden. Een monoloog van een speler die beide clubs door en door kent.
15/10 05u15  Waasland-Beveren mist vanavond vijf spelers in DeinzeTrainer Marc Schneider kan voor de verplaatsing naar Deinze geen beroep doen op de geblesseerden Vukotic, Faucher, Davis en Albanese. Albanese heeft last van de achillespees en sluit vermoedelijk volgende week opnieuw aan op training. Jur Schryvers keert terug uit schorsing. Mujakic keert terug uit blessure en wordt aan de aftrap verwacht. Brendan Schoonbaert pakte vorige match tweemaal geel en is geschorst. De verdediger sukkelt daarnaast nog met een kleine blessure.
15/10 05u15  Antwerpse globetrotters: Brandon Baiye doet ervaring op in Oostenrijkse tweede klasseElke week gaat jouw krant op zoek naar profvoetballers uit de provincie Antwerpen die buiten onze landsgrenzen voetballen en in positieve zin zijn opgevallen. Vandaag: Brandon Baiye uit Deurne bij het Oostenrijkse Austria Lustenau.
15/10 05u15  Undercoveragent infiltreert Balkanmaffia: Antwerpse rechterhand van Servische drugsbaron riskeert negen jaar celHet Openbaar Ministerie heeft negen jaar celstraf geëist tegen Marijan B., een zware jongen uit Antwerpen die wordt beschouwd als de rechterhand van de Servische maffiabaas Darko Saric. Volgens de aanklager zou B. geprobeerd hebben om cocaïnelijnen op te zetten van Zuid-Amerika naar Europa.
15/10 05u15  Geblinddoekt op pad met een blinde in Antwerpen: “Rondslingerende steps zijn een ramp”Tijdens de Internationale Dag van de Witte Stok op 15 oktober vraagt de Markgrave in Antwerpen dit jaar met een eigen campagne aandacht voor alle obstakels op het voetpad. Blinden en slechtzienden struikelen namelijk steeds vaker over achtergelaten deelsteps, -fietsen of brommers. We mochten met Elke mee op pad om te ondervinden hoe je als blinde een weg baant door de jungle van de stad.
15/10 05u15  ALLEMAAL ANTWERPEN: “Ik ben half Indisch, maar ik zou nooit in India kunnen wonen”Elke weekdag plukken onze reporter en fotograaf een toevallige voorbijganger van straat voor een fijn gesprek. Want iedereen heeft een verhaal. En zeker in Antwerpen. Vandaag: Arth Verreydt (20)
15/10 05u15  “Hits van de oude Hazes interesseren ons niet, wij willen ons geld terug”Jurgen M. (53) uit Zwijndrecht kocht drie kaarten aan 70 euro per stuk voor het concert op 10 november van André Hazes jr. in de Lotto Arena. Maar door zijn burn-out heeft Hazes al zijn concerten in november afgezegd. Als alternatief krijgen de fans het meezingspektakel Vlaanderen Zingt Hazes aangeboden. “Maar dat interesseert mij niet”, zegt Jurgen. “Mijn vraag om mijn geld terug te krijgen wordt niet beantwoord.” Volgens de organisatie is er achterstand van mails en krijgen fans die niet naar Vlaanderen Zingt Hazes willen hun centen sowieso terug.
15/10 05u15  COLUMN. We bouwen een dorp opEen berichtje. Met een bijlage van vijf bladzijden. Een nota waarin wordt uitgelegd hoe we met duizend handen uit Turnhout een dorp in Wallonië kunnen opbouwen op één dag. Het opzet is even waanzinnig als uitdagend. Het lijkt wel een opdracht uit Fata Morgana. Je weet wel, met Geena Lisa en Sergio. Vijf minuten later belt Inge Jansen. “Heb je mijn mailtje ontvangen? Wat vind je ervan?” Had ik moeten liegen? Nee, ik zei haar dat ik het waanzinnig en uitdagend vond. “Echt? Wil je dan de communicatie op jou nemen?”
15/10 05u15  Applaus- maar ook CO2-meter slaat uit in De Kaekelaar: capaciteit drastisch beperktOmdat de CO2-waarden in De Kaekelaar bij volle bezetting onmogelijk onder de voorgeschreven normen kunnen blijven, beperkt de gemeente de capaciteit van haar grootste zaal drastisch tot 220 mensen, artiesten inbegrepen. “De huidige normen zijn onhaalbaar en dodelijk voor het socio-culturele leven”, dringt burgemeester Maarten De Veuster bij de hogere overheid aan op een versoepeling.
15/10 03u15  Nog vier dagen om deal te sluiten: historische staking dreigt Hollywood lam te leggenHet begint erom te spannen: uiterlijk tegen maandag moet er een deal op tafel liggen tussen de werkgevers in Hollywood en de vakbonden. Arbeiders eisen betere werkomstandigheden en een eerlijker loon.
15/10 03u15  Streekbierenproeventocht dit jaar niet op een, maar vier dagenDe Sint-Niklase streekbierenproeventocht zit dit jaar in een nieuw jasje. In plaats van een namiddag, waarbij de deelnemers verschillende bieren kunnen proeven in verschillende cafés, is er een heuse Streekbierenproevenweek van woensdag 20 tot zondag 24 oktober. Lokale brouwers laten zoals steeds hun drank proeven in diverse horecagelegenheden, maar men hoeft niet meer overal langs te gaan om verschillende bieren te proeven. De zeven deelnemende horecazaken stellen elk een pakket voor met verschillende bieren van eenzelfde brouwer of van verschillende brouwers, vaak met een bijpassende knabbel. Reserveren is niet nodig, deelnemers vragen op café gewoon naar het streekbierenproevenpakket.
15/10 00u15  Honderden deelnemers aan optocht tegen barman die vrouwen zou verdoofd en verkracht hebbenEen optocht van slachtoffers en sympathisanten tegen seksueel misbruik in de beruchte Waff en El Café in Brussel heeft volgens de politie 1300 mensen op de been gebracht. Het gerecht voert een onderzoek na een aantal klachten van verkrachting in die twee beruchte bars. Een barman zou verschillende vrouwen verdoofd en misbruikt hebben. De feiten zouden al jaren aan de gang zijn.
15/10 00u15  Bart De Pauw biedt in tranen excuses aan: “Het spijt mij voor al jullie gevoelens van ongemak en verdriet”Bart De Pauw heeft donderdag zelf viermaal het woord genomen in de rechtbank in Mechelen, waar hij beschuldigd wordt van stalking. In eerste instantie richtte hij zich vooral tot Maaike Cafmeyer, door wie hij zich verraden voelde. Na het pleidooi van zijn advocaten excuseerde hij zich – in tranen, met krakende stem – bij de andere burgerlijke partijen. “Ik wil graag mijn excuses aanbieden aan alle mensen die ik heb gekwetst, die mijn gedrag storend vonden en die ik in een situatie heb gebracht die ze niet wensten”, klonk het. Aan het einde van de tweede procesdag werd hij nog kort ondervraagd door de voorzitter van de rechtbank, en ten slotte kreeg hij het laatste woord.
15/10 00u15  Zeven camera’s moeten overlast aan ontmoetingscentrum indijkenZeven camera’s aan het ontmoetingscentrum ’t Centrum kunnen operationeel worden gemaakt. De gemeenteraad heeft positief advies gegeven. Ze moeten de overlast daar in beeld brengen. “Nuttig hulpmiddel, maar geen sluitende oplossing”, benadrukt burgemeester Sven Deckers (N-VA).
1 2 3 4 5 6 7


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >

Meest gelezen

43x Nieuwe bankkaart voor wie Maestro heeft, maar dat zal niet voor iedereen soepel gaan22/10 05u15 - Gazet van Antwerpen: Dertig jaar na de lancering besluit betaalkaartenbedrijf Mastercard te stoppen met Maestro. Vanaf juli 2023 krijgen alle houders een andere bankkaart, die online vlotter moet werken. De omschakeling zal niet voor iedereen soepel gaan.
38x Regenweer houdt mensen thuis22/10 00u15 - Gazet van Antwerpen: De dagen met mooi weer worden schaarser. Dat bleek ook op de donderdagse markt in Sint-Niklaas waar donkere wolken en regen de afgelopen tijd al enkele malen de pret kwamen bederven.
19x Paul Lembrechts (65) kan fluiten naar 1.800 euro per dag: het laatste kunstje van de Antwerpse zakenman?22/10 05u15 - Gazet van Antwerpen: Coup de théâtre woensdag op de aandeelhoudersvergadering van FNG. Het loonvoorstel van Paul Lembrechts, de CEO van de noodlijdende groep, werd weggestemd, waarop de topman prompt zijn ontslag indiende. Is dit de laatste akte in het woelige professionele leven van de Antwerpenaar?
19x Genk ondergaat wet van de sterkste op bezoek bij West Ham22/10 00u15 - Gazet van Antwerpen: Een verdienstelijk KRC Genk werd in Londen opnieuw keihard op zijn gebreken gewezen. West Ham opende en verdubbelde de score na een standaardsituatie. Het is en blijft het grote pijnpunt van de Limburgers, die uiteindelijk met 3-0 de boot ingingen.
16x Ex-Miss België Céline Van Ouytsel met nieuwe vriend op rode loper22/10 01u15 - Gazet van Antwerpen: Céline Van Ouytsel, Miss België 2020, heeft donderdagavond haar nieuwe vriend voorgesteld. Ze poseerde met Andreas, een tandarts, op de rode loper van de film ‘Red Sandra’.
16x FBI bevestigt: gevonden lichaam is van Brian Laundrie, verloofde van vermoorde Gabby Petito22/10 01u15 - Gazet van Antwerpen: De menselijke resten die gevonden werden nabij bezittingen van Brian Laundrie (23) zijn wel degelijk van de verloofde van Gabby Petito (22). Dat bevestigt de FBI.
15x Jongeman die Belgische City-fan Guido in coma sloeg, heeft spijt: “Hij juichte. Dat is in het verkeerde keelgat geschoten”21/10 23u15 - Gazet van Antwerpen: Twee Club-supporters blijven aangehouden voor het neerslaan van een 63-jarige City-fan, dinsdagavond na de match Brugge-Manchester City. De man die de klap uitdeelde is de 23-jarige Yorben S. uit Wetteren, één van de leiders van de “jonge Brugse hooligans”. “Hij heeft enorm veel spijt. Hij beseft dat hij heel veel zal moeten betalen en dat hij niet meer naar het voetbal mag”, zegt zijn advocaat.
14x STANDPUNT. Verplichte renovatie onvermijdelijk22/10 05u15 - Gazet van Antwerpen: Wie een huis of appartement koopt, moet verplicht worden om het te renoveren en dus energiezuiniger te maken. Dat is een van de voorstellen van de SERV aan de regering-Jambon. Veel specialisten zijn het voorstel genegen. Maar zal de regering-Jambon de moed hebben om zo’n drastische maatregel te nemen?
14x Britse Queen bracht nacht door in ziekenhuis22/10 00u15 - Gazet van Antwerpen: De Britse koningin Elizabeth II (95) heeft de nacht van woensdag op donderdag doorgebracht in het ziekenhuis. Dat deelde Buckingham Palace donderdagavond mee. De Britse Queen zou opgenomen zijn voor tests, maar het ziekenhuis inmiddels weer verlaten hebben.
14x Sven Kums bezorgt AA Gent zo goed als zeker ticket voor volgende ronde in Conference League22/10 00u15 - Gazet van Antwerpen: AA Gent is op weg om voor de derde keer in zes seizoenen door te stoten naar de achtste finales van een Europees toernooi. Kums schonk de Buffalo’s tegen het Servische Partizan Belgrado een verdiende 0-1 zege met zijn tweede Europese goal in twee wedstrijden.

Statistieken

Artikels:
36151
Gelezen:
27798
Aantal lezers nu:
59


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2021 Naar boven