vrijdag 28 januari 2022, week 04


U bent nu hier: Meer nieuws van Het Laatste Nieuws

Laatste updatecontrole: vandaag om 0u00
 

Het Laatste Nieuws

Verbergen Tonen
27/01 23u15  Xiomara Castro legt eed af als eerste vrouwelijke president van Honduras Xiomara Castro heeft donderdag de eed afgelegd als eerste vrouwelijke president van Honduras. Dat gebeurde in het Nationale Stadion in Tegucigalpa, in aanwezigheid van 30.000 toeschouwers.
27/01 23u15  Canadese hoofdstad Ottawa zet zich schrap voor coronaprotest truckers: “Marginale minderheid die onaanvaardbare meningen verspreidt” De politie van de Canadese hoofdstad Ottawa heeft gewaarschuwd voor een verkeerschaos de komende dagen als gevolg van de komst van optochten van truckers die zich keren tegen de coronamaatregelen.
27/01 22u15  Waarschijnlijk toch pauselijke ‘bedankt voor die bloemen’ Het Sint-Pietersplein in Rome is met Pasen waarschijnlijk toch versierd met Nederlandse bloemen als daar de pauselijke zegen wordt uitgesproken. Vanochtend leek er nog een eind te komen aan die traditie, omdat sponsors van het bloemenfestijn na twee jaar corona waren afgehaakt.
27/01 22u15  Nicolas Cage heeft met Riko Shibata eindelijk de ware gevonden: “Maar ik weet dat vijf huwelijken veel is” Nicolas Cage (58) is er zeker van dat Riko Shibata (27), zijn vijfde echtgenote, de ware is. Het koppel gaf elkaar in februari 2021 het jawoord. Ondertussen is Shibata ook zwanger van haar eerste kindje.
27/01 22u15  Nora Gharib gelooft haar oren niet in 'Een Echte Job': “Komt recht uit een horrorfilm” Nora Gharib (28) doet stage op de afdeling neurologie in het VTM-programma ‘Een Echte Job’ en daar toont haar stagementor een toestel waarmee het hoofd gestabiliseerd kan worden bij een nekfractuur. Nora weet niet wat ze hoort. “Ik vond het echt afschuwelijk.”
27/01 22u15  Vijf onaangekondigde inspecties in rusthuizen van Orpea in Wallonië Donderdag zijn in Wallonië onaangekondigde inspecties uitgevoerd in vijf rusthuizen van de Franse privégroep Orpea. De inspecties kwamen er naar aanleiding van onthullingen in het boek 'Les fossoyeurs', dat misbruik in de vestigingen van deze groep in Frankrijk aan de kaak stelt.
27/01 21u15  VUB-medewerker ontslagen na grensoverschrijdend gedrag De Vrije Universiteit Brussel heeft een van zijn medewerkers, na 'verschillende meldingen van onder meer grensoverschrijdend gedrag' ontslagen. Dat meldt de Brusselse universiteit donderdagavond in een beknopte mededeling.
27/01 21u15  Paris Hilton en Lindsay Lohan hebben de strijdbijl officieel begraven: “We zijn geen tieners meer” Paris Hilton (40) en Lindsay Lohan (35) hadden het jarenlang met elkaar aan de stok, maar ondertussen hebben de twee geen problemen meer met elkaar. Dat maakte de hotelerfgename zelf bekend tijdens ‘Watch What Happens Live with Andy Cohen’. “Wij zijn volwassen geworden.”
27/01 21u15  Executie met dodelijke injectie van Amerikaan die vuurpeloton verkoos In de Amerikaanse staat Oklahoma heeft een zwarte man vandaag een dodelijk injectie gekregen. De 46-jarige man was in 2005 veroordeeld wegens een dubbele moord. Het is de eerste gevangene die dit jaar in de VS wordt geëxecuteerd. De man had gevraagd om voor het vuurpeloton te mogen verschijnen, omdat dit hem sneller en minder pijnlijk leek.
27/01 21u15  Luminus smeert klanten ongewenst duur energiecontract aan: “Ik vertrouw nooit meer iemand aan de telefoon” De federale ombudsdienst Energie heeft al bijna 200 klachten ontvangen van consumenten die ongewenst worden overgeschakeld naar energieleverancier Luminus. Dat blijkt uit een reportage van VTM Nieuws. Lindy Adriaenssens getuigt hoe ze werd opgebeld door een callcenter van Luminus, waarna ze verschillende offertes toegestuurd kreeg per e-mail. Nadien bleek de vrouw plots vast te hangen aan een energiecontract dat veel duurder is dan haar huidige contract.
27/01 20u15  Vooruit stelt plan voor om grote investeerders op vastgoedmarkt af te stoppen: invoering van opkoopbescherming en afschaffing woonbonus Vooruit komt met een plan om grote investeerders op de vastgoedmarkt een halt toe te roepen en zo de woningprijzen onder controle te houden.
27/01 20u15  Vlaamse jongvolwassenen worden vooral online geconfronteerd met gokreclame Vlaamse jongvolwassenen worden 'veelvuldig' geconfronteerd met gokreclame, en die reclame komt vooral voor op digitale platformen. Dat zegt onderzoeker Steffi De Jans van de vakgroep communicatiewetenschappen aan de UGent. 64 Vlaamse jongvolwassenen tussen 20 en 31 zijn voor het onderzoek nauwgezet opgevolgd gedurende één week.
27/01 20u15  Wat zou een oorlog betekenen voor ons Belgen? Het conflict tussen Oekraïne en Rusland uitgelegd in 8 vragen en antwoorden De spanning in het conflict tussen Oekraïne en Rusland stijgt van dag tot dag. Er staat dan ook veel op het spel en de problemen sluimeren al enkele jaren. Maar waarom drijft Rusland de spanning op? Wat doen de bondgenoten van Oekraïne? En wat zou een oorlog betekenen voor ons land? Op onder andere die vragen geven we je in dit stuk antwoorden.
27/01 19u15  EXPLAINER. Het conflict tussen Oekraïne en Rusland uitgelegd in 8 vragen en antwoorden De spanning in het conflict tussen Oekraïne en Rusland stijgt van dag tot dag. Er staat dan ook veel op het spel en de problemen sluimeren al enkele jaren. Maar waarom drijft Rusland de spanning op? Wat doen de bondgenoten van Oekraïne? En wat zou een oorlog betekenen voor ons land? Op onder andere die vragen geven we je in dit stuk antwoorden.
27/01 19u15  Zeldzaam werk van Botticelli voor 45 miljoen dollar geveild in New York In New York is donderdag een zeldzaam schilderwerk van de Italiaanse renaissanceschilder Sandro Botticelli voor 45 miljoen dollar geveild (zo'n 40 miljoen euro). Dat meldt veilinghuis Sotheby's.
Laatste update: donderdag 27 januari 2022, 23u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
27/01 19u15  ANALYSE. Hoe sterk staat het Russische leger echt?Honderdduizend soldaten aan de grens met Oekraïne. Maar tot wat zijn die echt in staat? Het Russische leger is al lang niet meer het gigantische Rode Leger, maar een al bij al vrij beperkte, geprofessionaliseerde strijdmacht. Is dit leger ook een partij voor de Navo in een conventioneel conflict?
27/01 19u15  Raadkamer in Amsterdam beslist vrijdag over verlenging overleveringsdetentie De KockDave De Kock, die in Nederland in de cel zit maar in België berecht zal worden voor de ontvoering en dood van Dean Verberckmoes, verschijnt vrijdag voor de raadkamer van de Amsterdamse rechtbank, die beslist of hij in overleveringsdetentie blijft. Dat is de tweede stap in de overlevingsprocedure, waartegen De Kock zich verzet.
27/01 19u15  Minister De Sutter belooft regulering na verkoop krantenwinkels bpost aan gokbedrijf: “Pas gisteren op de hoogte gebracht”Minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen) is pas woensdag op de hoogte gebracht van de verkoop van krantenwinkels van bpost aan het gokbedrijf Golden Palace. Dat zei ze donderdagnamiddag in de Kamer.
27/01 19u15  Chinese recordhouder in de ruimte is een vrouwDe Chinese taikonaute Wang Yaping heeft het cumulatieve verblijfsrecord van haar land in de ruimte op haar naam gezet. Dat meldt het officiële persbureau Xinhua vandaag.
27/01 19u15  Lichaam van vermiste tienjarige jongen aangetroffen in valies in FrankrijkIn het Franse departement Seine-et-Marne, ten oosten van Parijs, is donderdag een kind van tien jaar oud dood aangetroffen in een valies. Dat is meegedeeld door de politiediensten en het parket van Meaux.
27/01 18u15  Cruise- en containerrederij MSC past vaarroutes aan om niet op bedreigde potvissen te botsenOm potvissen te beschermen heeft container- en cruiserederij Mediterranean Shipping Company (MSC) de routes van haar vrachtschepen langs de westkust van Griekenland aangepast. Volgens het concern kunnen zo eventuele aanvaringen, die vaak fataal zijn voor de dieren, worden voorkomen.
27/01 18u15  Ex-Spice Girl Mel C brengt dit jaar nog haar autobiografie uitMelanie Chisholm (48) aka Mel C brengt dit najaar haar autobiografie uit. Het is voor de voormalige Spice Girl de eerste keer dat ze een autobiografisch boek schrijft. Naar eigen zeggen is ze er eindelijk klaar voor om “haar verhaal te vertellen”.
27/01 18u15  Na Zwarte Piet nu ook paard van Sinterklaas onder vuur in NederlandNa Zwarte Piet is er gisteren ook een discussie losgebarsten bij de Amsterdamse gemeenteraad over het paard van Sinterklaas. De aanleiding was een motie van GroenLinks (GL) en Partij voor de Dieren (PvdD) om geen subsidie te geven aan evenementen met dieren.
27/01 18u15  Voor het eerst in drie jaar nog eens vrouwen bij voetbalmatch in IranIn Iran hebben vrouwen de voetbalinterland tussen Iran en Irak bijgewoond. Het was voor de eerste keer sinds 2019 dat ze dat nog eens mochten doen.
27/01 18u15  Sien en Thomas stoppen als Ketnet-wrapper: opnieuw zoektocht naar nieuw talentSlecht nieuws voor de fans van Ketnet: wrappers Sien Wynants en Thomas Van Achteren hebben zonet aangekondigd dat ze op het Gala van de Gouden K’s in april afscheid nemen. De kinderzender moet dus opnieuw op zoek naar nieuwe wrappers.
27/01 18u15  Gewezen bpost-baas Van Avermaet opnieuw voor Amerikaanse rechterGewezen bpost-baas Jean-Paul Van Avermaet verschijnt morgen via videoverbinding opnieuw voor een rechter in Washington. De Amerikaanse justitie beschuldigt hem van kartelafspraken toen hij CEO was van bewakingsbedrijf G4S in België.
27/01 18u15  Hoge energiefactuur: socialisten en CD&V sporen De Croo opnieuw aan tot spoedDe socialisten en CD&V wachten ongeduldig op maatregelen om de energiefactuur te verlichten. Dat bleek vanmiddag in de Kamer, waar ze premier Alexander De Croo achter de veren zaten.
27/01 17u15  INTERVIEW. Deense topviroloog houdt zijn hart vast voor eigen land: “Alles opengooien is gewoon veel te vroeg. Dit zal tot een explosie aan nieuwe besmettingen leiden”“Of dit goed afloopt? Daar vrees ik heel hard voor. Onbegrijpelijk dat mijn eigen Deense regering deze beslissing heeft genomen. Het aantal besmettingen zal de komende weken niet te overzien zijn.” Aldus de Deense topviroloog Jørgen Eskild Petersen over het eerste ‘rijk der vrijheid’ in de Europese Unie. Gisteren kondigde de Deense regering trots aan dat daar vanaf 1 februari weer alles mag én niets nog hoeft: “Maar wacht toch nog maar even met ons na te bootsen”, waarschuwt professor Petersen.
27/01 17u15  Na akelige val: Judi Dench lag half uur lang op de grond zonder hulpDame Judi Dench (87) heeft er een paar bange momenten opzitten. De actrice was gevallen in haar huis, maar slaagde er niet in om recht te komen. Dat vertelde ze in het magazine Saga.
27/01 17u15  Kerncentrales fotograferen of filmen voortaan verboden zonder voorafgaande toestemmingHet is vanaf vandaag verboden om een kerncentrale te fotograferen of te filmen zonder voorafgaande toestemming van het ministerie van Binnenlandse Zaken en het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC). Dat schrijft VRT en heeft het FANC bevestigd aan Belga.
27/01 17u15  “Wij waren eerst”: het woelige leven van Tommy Lee, de man die trots is op zijn sekstape met Pamela AndersonDrummer van Mötley Crüe. Enfant terrible. Die man van de sekstape met Pamela Anderson (54). Er zijn heel wat woorden om Tommy Lee (59) te omschrijven. De muzikant heeft er dan ook al een woelig leven opzitten, van huiselijk geweld en een alcoholverslaving tot een zeer bedenkelijk triootje met Nikki Six. En dat in nog verbazingwekkend goede gezondheid. “Of ik onoverwinnelijk ben? Iets wat al dood is, kan je niet meer doden.”
27/01 17u15  Recordaantal Amerikanen sluit zorgverzekering af via ObamacareEen recordaantal van zo'n 14,5 miljoen Amerikanen heeft sinds november een zorgverzekering afgesloten door de Affordable Care Act (Wet betaalbare zorg), ook wel bekend als Obamacare, meldt The Washington Post donderdag. Dat zijn er volgens de Amerikaanse krant 2 miljoen meer dan het vorige record.
27/01 17u15  BV 24/7. Viktor Verhulst heeft duidelijk grote honger en Eva De Roo moet even bijtankenThe show must go on, want de Showbizzwereld staat nooit stil. Wat jouw favoriete BV’s en celebs de laatste 24 uur hebben uitgespookt, ontdek je hier in onze nieuwsstream.
27/01 17u15  Aldi roept kroepoek van het merk Pirato terugSupermarktketen Aldi roept in overleg met het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) kroepoek van het merk Pirato terug. Mogelijk zijn sommige stukjes kroepoek niet voldoende gefrituurd waardoor ze hard en scherp kunnen zijn.
27/01 17u15  Julie krijgt in ‘The Masked Singer’ last van tunnelvisie: “Jij ziet óveral Dries Mertens”Na een paar weken speuren, krijg je soms al eens last van tunnelvisie. En daar kan speurder van dienst Julie vrijdag over meespreken.
27/01 17u15  Johnson ontkent dat hij persoonlijk tussen kwam om dieren uit Afghanistan te evacuerenBoris Johnson heeft ontkend dat hij persoonlijk tussenbeide kwam om dieren uit Afghanistan geëvacueerd te krijgen. 'Dat is complete onzin', aldus de Britse premier donderdag tijdens een werkbezoek in Wales.
27/01 17u15  Oorlogsjournalist Robin Ramaekers toont hoe in Kiev bunkers in gereedheid worden gebracht: “Doet denken aan lang vervlogen tijden”De spanning in Oekraïne blijft oplopen nu de NAVO én de Verenigde Staten nee zeggen tegen elke Russische eis. In de straten van Kiev groeit de bezorgdheid, stelt onze oorlogsjournalist Robin Ramaekers ter plekke vast. Er worden zelfs bunkers in gereedheid gebracht. “De meeste mensen zijn ofwel bang ofwel net erg strijdvaardig en bereid om zelf de wapens op te nemen”, klinkt het. Ramaekers neemt ons mee in een van de bunkers.
27/01 16u15  Koninklijk besluit gepubliceerd: deze coronamaatregelen gaan in vanaf morgenHet koninklijk besluit met de nieuwe coronamaatregelen die het Overlegcomité vorige week nam, is gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. De nieuwe maatregelen treden morgen in werking en gelden, net zoals de reeds bestaande maatregelen, tot en met 27 april 2022. Weliswaar zullen de epidemiologische omstandigheden nauwgezet worden opgevolgd en worden de maatregelen tijdens het volgende Overlegcomité geëvalueerd. Hier een overzicht van de set van coronamaatregelen.
27/01 16u15  Advocaten wraken rechters KI in zaak ‘Propere Handen’De Antwerpse Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI) boog zich donderdag over de bijzondere opsporingsmethoden die gebruikt zijn in het onderzoek van het voetbalfraudedossier “Propere Handen”. Een routinekwestie, al blijkt dat niet het geval te zijn in dit dossier. Verschillende advocaten besloten de KI te wraken, die volgens hen niet objectief zou kunnen oordelen.
27/01 16u15  Nestlé gaat cacaoboeren betalen om kinderen naar school te sturenIn de strijd tegen kinderarbeid in de cacaoteelt gaat de Zwitserse voedingsgigant Nestlé een project uitbreiden dat cacaoboeren en hun familie extra geld toekent als ze hun kinderen naar school sturen. Bedoeling is zo de in de cacaoteelt wijdverspreide kinderarbeid minder interessant te maken. Het project loopt nu al in Ivoorkust, en wordt uitgebreid naar Ghana. Tegen 2030 zal het bedrijf hiervoor jaarlijks 1,25 miljard euro uitgeven, maakte het vandaag bekend.
27/01 16u15  Boris Johnson belooft dat ‘partygate’-rapport volledig openbaar gemaakt zal wordenHet rapport van topambtenaar Sue Gray over de feestjes in Downing Street tijdens de lockdown zal volledig gepubliceerd worden. Dat heeft de Britse eerste minister Boris Johnson beloofd. Het is echter nog niet duidelijk wanneer het rapport wordt uitgebracht.
27/01 15u15  CELEB 24/7. Cristiano Ronaldo is een trotse papa en Amy Schumer doet een beetje gekNiets leuker dan meekijken met het leven van onze beroemde medemensen. Benieuwd wat ze zoal uitspoken? Je ontdekt het hier in onze nieuwsstream.
27/01 15u15  Julian Lennon verkoopt Beatles-memorabilia als NFT’sJulian Lennon (58), zoon van Beatle John Lennon, organiseert begin februari een veiling van verschillende memorabilia van de Beatles. Hij verkoopt alleen niet de fysieke voorwerpen, maar wel een non-fungible token (NFT), een niet-inwisselbaar kenmerk dat het eigenaarschap garandeert.
27/01 15u15  Pauselijke mededeling "bedankt voor de bloemen" verdwijntHet Vaticaan zal het voortaan tijdens de paasvieringen moeten stellen zonder gratis bloemen uit Nederland. Na 35 jaar maken de Nederlandse bloemenkwekers een einde aan de traditie om gratis bloemversieringen te leveren voor het Sint-Pietersplein in Rome. Ook de beroemd geworden uitspraak 'bedankt voor de bloemen' van de paus zal dus verdwijnen.
27/01 15u15  ‘Familie’-acteur Robert de la Haye is terug op uw scherm: “Mensen die Bart De Pauw verdedigen, dat is om te kotsen”“Niet dat ik graag in mijn blote kont acteer, maar in dit geval had ’t een meerwaarde.” Voor z’n terugkeer naar het scherm in ‘Mijn Slechtste Beste Vriendin’ had Robert de la Haye (56) - bekend van ‘Wittekerke’, ‘Spoed’ en ‘Familie’ - de naaktscène weliswaar zélf voorgesteld, toch gruwt hij van grensoverschrijdend gedrag. “Ik stond op de set met twee vrouwen die bestookt werden door Bart De Pauw: da’s om te kotsen”, aldus de Nederlander tijdens een openhartig gesprek over acteren in de #MeToo-sfeer en z’n relatie met voormalig ‘Thuis’-actrice Sally-Jane Van Horenbeeck (50). “Die lockdown was een ramp voor ons.”
27/01 15u15  De jongste miljonair ter wereld: Mompha Junior (9) kreeg al herenhuis, Bentley en Lamborghini cadeauMaak kennis met Mompha Junior, de jongste miljonair ter wereld. Het Nigeriaanse ventje is amper negen jaar, maar heeft wel al een herenhuis en enkele blitse luxewagens op zijn naam staan. De wereld rondreizen doet hij in stijl, met een privéjet.
27/01 15u15  Denemarken, Ierland, Engeland en Schotland schaffen bijna alle coronamaatregelen af: waarom kan dat niet bij ons?In Denemarken, Ierland en het Verenigd Koninkrijk worden nagenoeg alle coronamaatregelen afgeschaft. Nochtans gaan in Denemarken de coronacijfers nog altijd omhoog. Net als bij ons. Waarom kunnen ook wij de maatregelen dan niet laten varen? “De regeringen van deze landen hebben een keuze gemaakt en ik weet in alle eerlijkheid niet of het de beste is”, reageert biostatisticus Geert Molenberghs.
27/01 15u15  Opnieuw moeilijke boodschap voor Big Brother: grootvader van Vera is overledenWoensdagavond was de sfeer redelijk bedrukt in het ‘Big Brother’-huis. Kandidate Vera Dijkstra kreeg namelijk te horen dat haar grootvader overleden is. Het is al de derde keer dit seizoen dat de welbekende stem moeilijk nieuws moet brengen. Gedurende het programma is ook de vader van Kitty al overleden. Een vriendin van Hanne verloor jammer genoeg haar moeder.
27/01 15u15  Duitse hulplijn voor "coronacomplotdenkers" in de familie is groot succesIn Duitsland kunnen mensen met 'coronacomplotdenkers' in de familie of vriendengroep bellen naar de hulplijn Veritas. De hulplijn is zo'n groot succes, dat ze zelfs oproepen uit Nederland en Oostenrijk binnenkrijgt. Dat schrijft het Nederlandse medium Trouw donderdag.
27/01 15u15  MediaMarkt verbolgen om racistische apparaatnaam op gamingcomputersElektronicaketen MediaMarkt heeft zonder haar eigen medeweten computers verkocht met een programma waarin de apparaatnaam een racistische term bevat. Het bedrijf heeft het over een 'onacceptabel voorval' en biedt klanten aan om de software opnieuw te installeren.
27/01 15u15  Delen van Midden-Oosten uitzonderlijk getroffen door zwaar winterweerGrote delen van het Midden-Oosten worden dezer dagen getroffen door zwaar winterweer. In de Israëlische hoofdstad Jeruzalem ligt zelfs een dik pak sneeuw. Volgens deskundigen is het uitzonderlijk dat het Midden-Oosten zo'n zwaar winterweer te verduren krijgt.
27/01 15u15  VB: “Groeipakket trekt massaal Afghaanse minderjarigen naar Vlaanderen”Het aantal niet-begeleide minderjarige vreemdelingen dat naar ons land komt en zijn weg vindt naar het Vlaamse Groeipakket steeg op twee jaar met 60%. De toename is vooral toe te schrijven aan Afghaanse minderjarigen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Immanuel De Reuse (Vlaams Belang) opvroeg bij minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V).
27/01 14u15  Geamputeerde kikkerpoot groeit weer aan dankzij geneesmiddelencocktail: nog niet meteen voor de mens, maar “belangrijke eerste stap”Wetenschappers zijn erin geslaagd een geamputeerde achterpoot van een kikker weer te laten aangroeien na een korte behandeling met een geneesmiddelencocktail. Het geslaagde experiment wordt als baanbrekend beschouwd in de regeneratieve geneeskunde, die zich bezig houdt met het vermogen van het lichaam om weefsel en cellen te herstellen. De toepassing voor de mens is nog niet voor morgen, maar expert Bob Lanza noemt het “een belangrijke eerste stap”.
27/01 14u15  Greenpeace waarschuwt opnieuw voor tikkende tijdbom: “Haal oude olietanker voor kust Jemen snel leeg om één van grootste olierampen ooit te voorkomen”De Verenigde Naties en andere partijen moeten de beruchte oude olietanker die ligt te verkommeren voor de kust van Jemen zo snel mogelijk leeghalen om 'een van de grootste olierampen in de geschiedenis' te voorkomen. Dat stelt Greenpeace in een donderdag gepubliceerd reddingsplan.
27/01 14u15  Europese coronakaart kleurt op vier regio's na donkerroodAmper 4 van de 211 regio’s kleuren niet donkerrood op de wekelijkse coronakaart van het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Dat is een record.
27/01 14u15  Oorlogsjournalist Robin Ramaekers over de oplopende spanning: “Er worden in Kiev bunkers in gereedheid gebracht”De spanning in Oekraïne blijft oplopen nu de NAVO én de Verenigde Staten nee zeggen tegen elke Russische eis. In de straten van Kiev groeit de bezorgdheid, stelt onze oorlogsjournalist Robin Ramaekers ter plekke vast. Er worden zelfs bunkers in gereedheid gebracht. “De meeste mensen zijn ofwel bang ofwel net erg strijdvaardig en bereid om zelf de wapens op te nemen”, klinkt het.
27/01 13u15  AUSTRALIAN OPEN. Mertens strandt in halve finales dubbelspel - Collins en Barty spelen vrouwenfinaleDe Amerikaanse Danielle Collins (WTA 30) heeft zich als tweede speelster geplaatst voor de finale op de Australian Open. Ze haalde het in de Rod Laver Arena na een uur en achttien minuten met 6-4 en 6-1 van de Poolse Iga Swiatek (WTA 9). Zaterdag speelt Collins om de eindzege tegen de lokale favoriete en nummer 1 van de wereld Ashleigh Barty.
27/01 13u15  Duidelijkheid over ziekenhuiscijfers: 336 opnames per dag zijn wel degelijk dóór Covid-19Hoeveel nieuwe coronapatiënten belanden in de Belgische ziekenhuizen omdat ze echt een covidinfectie hebben? En hoeveel omdat ze om een andere reden worden opgenomen en ‘toevallig’ besmet blijken? De kwestie blijft voor verwarring zorgen.
27/01 13u15  Na oudste zoon lijdt nu ook jongste zoon aan ongenees­lij­ke ziekte: “Om Milan ben ik eigenlijk al levend aan het rouwen. Voor Mauro weiger ik dat te doen”“Ons gezinsleven ligt overhoop. Om het terug op de rails te krijgen, zullen we moeten leren loslaten.” Bij Evi Aerts (33) en David Tahon (35) uit Lembeek (Halle) viel op een maand tijd de hemel twee keer op hun hoofd: zowel zoontje Milan (7) als zijn broertje Mauro (3) lijden aan dezelfde stofwisselingsziekte, waardoor ze niet oud zullen worden. “We zijn bang voor de toekomst. Maar we moeten nú leven. Nú genieten. Het moet.”
27/01 12u15  Belgische strips sieren het nieuwe paspoortWie binnenkort een nieuw paspoort krijgt, zal voortaan op reis gaan in het thema van menig Belgische stripheld. Het nieuwe paspoort bevat binnenin niet langer afbeeldingen van gebouwen, maar prentjes die pakweg met Kuifje, Suske en Wiske, Nero, Jommeke of De Smurfen te maken hebben, allen in het thema reizen. In het paspoort is bijvoorbeeld de bekende raket van Kuifje te vinden.
27/01 12u15  Nord Stream 2 drukkingsmiddel in conflict rond Oekraïne: waarom is de gaspijpleiding zo belangrijk én omstreden?Als Rusland besluit Oekraïne binnen te vallen, zal dat betekenen dat de gaspijpleiding Nord Stream 2 “niet doorgaat”. Dat zei Ned Price, de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, eerder deze week. Waarom is de gaspijpleiding die van Rusland naar Duitsland gaat al lange tijd zo omstreden?
27/01 12u15  Geert Molenberghs: "In werkelijkheid nu tussen 200.000 en 300.000 nieuwe besmettingen per dag”Het gemiddelde aantal nieuwe coronabesmettingen dat geregistreerd wordt in ons land, is vandaag voor het eerst voorbij de kaap van de 50.000 gegaan. Vorige week werden er op drie dagen zelfs meer dan 60.000 nieuwe gevallen per dag gerapporteerd en voor maandag 24 januari staat de teller nu al op een ongeziene 73.051 nieuwe gevallen. In werkelijkheid ligt dat aantal echter nóg een stuk hoger. “Tussen 200.000 en 300.000 per dag', aldus biostatisticus Geert Molenberghs.
27/01 12u15  “Spookachtig” ruimteobject zendt om de 18 minuten radiosignalen uitEen Australische astronoom is bij het in kaart brengen van radiogolven in het heelal op een hemellichaam gebotst dat drie keer per uur enorme energiegolven uitstootte. Wetenschappers hadden zoiets nog nooit gezien. Nature publiceerde gisteren een studie over de verrassende ontdekking, die voorlopig een mysterie blijft.
27/01 12u15  Woede over enorme ontploffing voor Nederlandse kust door opruimen WOII-bom: “Juist nu er meer bruinvissen zich dichter voor de kust bevinden”In Nederland is woede ontstaan over de gecontroleerde ontploffing van een zware bom uit de Tweede Wereldoorlog voor de kust van Zandvoort. De explosie zorgde voor een enorme knal en trillingen die tot kilometers ver gevoeld werden. Milieuorganisaties maken zich zorgen over de gevolgen ín de Noordzee. “De effecten van een dergelijke explosie kunnen catastrofaal zijn voor walvissen en zeker voor bruinvissen”, klinkt het.
27/01 12u15  AUSTRALIAN OPEN. Mertens strandt in halve finales dubbelspel - Barty walst naar finaleAshleigh Barty heeft zich als eerste speelster geplaatst voor de finale van de Australian Open. De thuisspeelster en nummer 1 van de wereld haalde het overtuigend in twee korte sets van de Amerikaanse Madison Keys (WTA 51). Na iets meer dan een uur tennis stond de 6-1, 6-3 eindstand op het scorebord in de Rod Laver Arena. Het was het vierde duel tussen de 25-jarige Barty en de 26-jarige Keys. De Australische trok voor de derde keer aan het langste eind.
27/01 12u15  Jambon vraagt Italië en Oostenrijk om ook jongeren zonder boosterprik toe te latenVlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) gaat er bij Oostenrijk en Italië op aandringen om jongeren tussen 12 en 18 jaar, die nog geen boosterprik hebben gekregen, op hun grondgebied toe te laten. Dat laat zijn kabinet aan Belga weten.
27/01 11u15  Minister-president Jambon vraagt Italië en Oostenrijk ook jongeren zonder boosterprik toe te latenVlaams minister-president Jan Jambon gaat er bij Oostenrijk en Italië op aandringen om jongeren tussen 12 en 18 jaar, die nog geen boosterprik hebben gekregen, op hun grondgebied toe te laten. Dat laat zijn kabinet aan Belga weten.
27/01 11u15  Muskusrat terug van weggeweestNa jaren van zo goed als uitgeroeid te zijn geweest, is de muskusrat terug in Vlaanderen. Vooral in de grensstreek met Nederland is opnieuw sprake van grote aantallen.
27/01 11u15  Mahdi krijgt haatprediker het land niet uit: “Het gaat niet over een klein figuur”De Belgische staat wil een geradicaliseerde haatprediker het land uitzetten, omdat hij een 'bedreiging voor de samenleving' vormt. De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen steekt er echter een stokje voor, zo schrijven de kranten van Mediahuis vandaag. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) reageert bij HLN Live. “Het gaat niet over een klein figuur”, vertelt Mahdi over de geradicaliseerde haatprediker. “Mijn strijd gaat gewoon verder. Ik aanvaard niet dat er radicale figuren zijn op ons grondgebied die de samenleving bedreigen.”
27/01 11u15  LIVE. Minister-president Jambon wil dat Italië en Oostenrijk ook jongeren zonder booster toelaatDe quarantaineregels in het onderwijs worden versoepeld. Dat heeft de interministeriële conferentie Gezondheid gisteravond beslist. Klassen moeten bijvoorbeeld niet meer sluiten als vier leerlingen besmet zijn. Morgen gaat ook een nieuwe set van coronamaatregelen in die gelden onder ‘code rood’, de hoogste alarmfase. Lees alle nieuwe ontwikkelingen rond het coronavirus in dit liveblog.
27/01 10u15  China overweegt noodlijdende vastgoedreus Evergrande te ontmantelenDe Chinese autoriteiten overwegen het noodlijdende vastgoedconcern Evergrande te ontmantelen om de crisis in de vastgoedmarkt in te dammen. Onder het herstructureringsvoorstel zou Evergrande het grootste deel van zijn activiteiten moeten verkopen, verklaarden ingewijden tegen persbureau Bloomberg.
27/01 10u15  Renault, Nissan en Mitsubishi investeren 23 miljard euro in elektrische auto'sRenault, Nissan en Mitsubishi Motors zullen de komende vijf jaar 23 miljard euro investeren in de elektrificatie van hun voertuigen. Tegen 2030 willen ze 35 nieuwe elektrische modellen op de markt brengen.
27/01 10u15  Europese beurzen openen met verlies: Bel20 start 1 procent in het roodDe Europese beurzen zijn vandaag zoals verwacht met verlies geopend, nadat de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) er woensdag niet in was geslaagd beleggers gerust te stellen over het toekomstige monetaire beleid.
27/01 09u15  Gehaaste chauffeur van sneeuwruimer sloopt 47 auto's en verwondt twaalf automobilistenEen Amerikaanse chauffeur van een sneeuwruimer die dacht dat zijn werk op dubbele snelheid twee keer zo snel klaar zou zijn, heeft liefst 47 auto’s gesloopt. Twaalf automobilisten raakten gewond en moesten naar het ziekenhuis worden vervoerd.
27/01 09u15  Groen vraagt actieplan tegen seksuele intimidatie en agressie op het openbaar vervoerGroen vraagt samen met de Franstalige zusterpartij Ecolo een interfederaal actieplan tegen seksuele intimidatie en agressie op het openbaar vervoer. Het gaat onder meer om een bewustmakingscampagne en een structurele aanpak van onveilige plaatsen in stations en treinen.
27/01 09u15  Vrouw van 49 aangehouden voor choquerende moord op vijfjarig jongetje in EngelandDe Britse politie heeft een vrouw van 49 aangehouden voor de vreselijke moord op een vijfjarig jongetje in Coventry. De verdachte is niet de moeder van het kind, maar de nabestaanden kennen haar wel. De mama van het slachtoffertje was blijkbaar ook op de plaats van de misdaad. Buren hoorden haar in paniek roepen: “Mijn kind, mijn kind, bel de politie, bel de politie!”
27/01 09u15  “Helft particuliere autobezitters in België van plan om elektrische of hybride wagen te kopen”Bijna de helft (48 procent) van de particuliere autobezitters in België is van plan om als volgende wagen een elektrische of hybride wagen te kopen. Dat blijkt uit de resultaten van een bevraging van 1.057 Belgen door consultancybureau Deloitte. Vorig jaar was dat nog maar 33 procent van de Belgische consumenten.
27/01 09u15  Steeds grotere som geld ligt “te slapen” in ons land: al 575 miljoen euro wacht op eigenaarEr ligt in België een steeds grotere som geld 'te slapen'. Op 1 januari was het bedrag al opgelopen tot 575 miljoen euro, zo blijkt uit gegevens van de FOD Financiën. Het gaat om tegoeden die de rechtmatige eigenaars nog kunnen opeisen, of anders na dertig jaar in de staatskas belanden.
27/01 09u15  Schandaal The Voice: dit doet hoofdrolspeler Jeroen Rietbergen in afkickcentrum tegen zijn seksverslavingGeen gsm of laptop, geen bezoek en samen koken. Zo ziet het leven eruit in het afkickcentrum The Ranch in de Amerikaanse staat Tenessee. Jeroen Rietbergen (50), de bandleider van ‘The Voice’ die schuld bekende op vlak van grensoverschrijdend gedrag, is eind vorige week vertrokken naar de VS. Volgens De Telegraaf zou Rietbergen daar nu wekenlang verblijven om in therapie te gaan voor zijn gedrag. Het is niet duidelijk hoelang de Nederlander er precies zal verblijven, maar het zou ‘tot het voorjaar’ duren.
27/01 09u15  Leuven in de ban van koppel oehoes: “Dat ze hier willen nestelen, hoeft niet te verbazen. Duiven genoeg als prooi”Leuven is in de ban van de oehoe. Sterker nog, van twéé oehoes. En nee, oehoe is geen Leuvens dialect voor ‘goeiedag’, het is een uil - en een grote ook. Als hij z’n vleugels spreidt, is hij al snel zo breed als een volwassen man lang is en als hij roept, weet u meteen waar hij z’n naam vandaan heeft. Maar zo’n beest in de stad, hoe abnormaal is dat? Is met de oehoe, na de wolf, een nieuwe toppredator in Vlaanderen neergestreken? En vooral: moet u vrezen dat uw chihuahua zijn lunch wordt?
27/01 09u15  LIVE. Engeland schrapt de coronapas - Moderna start klinische proeven met vaccin gericht tegen omikronvariantDe quarantaineregels in het onderwijs worden versoepeld. Dat heeft de interministeriële conferentie Gezondheid gisteravond beslist. Klassen moeten bijvoorbeeld niet meer sluiten als vier leerlingen besmet zijn. Morgen gaat ook een nieuwe set van coronamaatregelen in die gelden onder ‘code rood’, de hoogste alarmfase. Lees alle nieuwe ontwikkelingen rond het coronavirus in dit liveblog.
27/01 08u15  Oekraïense soldaat schiet vijf collega's dood in ruimtevaartbedrijf, ook vijf gewondenEen soldaat van de Oekraïense Nationale Garde heeft in een ruimtevaartbedrijf in het centrum van het land het vuur geopend op zijn collega's. Daarbij vielen vijf doden en vijf gewonden. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag laten weten.
27/01 08u15  Trump hint in video op nieuwe gooi naar presidentschap en noemt zichzelf de “45ste en 47ste” president van de VSDe Amerikaanse oud-president Trump zinspeelt op een nieuwe gooi naar het presidentschap. Dat blijkt althans uit een op camera vastgelegd moment tijdens een golfspelletje in Florida waar Trump wordt geïntroduceerd als “de 45ste president van de Verenigde Staten”. Daarop draait de oud-president zich om en corrigeert hij de spreker: “De 45ste en 47ste'.
27/01 08u15  Geen gsm, wel vissen en zip-linen: dit doet Jeroen Rietbergen in afkickcentrum The Ranch tegen zijn seksverslavingGeen gsm of laptop, geen bezoek en samen koken. Zo ziet het leven eruit in het afkickcentrum The Ranch in de Amerikaanse staat Tenessee. Jeroen Rietbergen (50), de bandleider van ‘The Voice’ die schuld bekende op vlak van grensoverschrijdend gedrag, is eind vorige week vertrokken naar de VS. Volgens De Telegraaf zou Rietbergen daar nu wekenlang verblijven om in therapie te gaan voor zijn gedrag. Het is niet duidelijk hoelang de Nederlander er precies zal verblijven, maar het zou ‘tot het voorjaar’ duren.
27/01 08u15  Dit verandert op 1 februari: baas mag ambtenaren na uren niet meer bellen, hogere tarieven bij NMBSNieuwe maand, nieuwe regels. Zo mogen vanaf 1 februari federale ambtenaren niet meer na de normale werkuren worden opgebeld door hun baas. Naar jaarlijkse gewoonte past de NMBS ook haar tarieven aan op 1 februari: de woon-werkabonnementen en de schoolabonnementen worden 2,14 procent duurder. Een overzicht van enkele veranderingen.
27/01 07u15  Bizar: Duitse politie haalt 'rijdende vuilnisbak' van de wegDe politie van Essen in Duitsland heeft een ongelofelijk volle, vervuilde auto van de weg gehaald. De wagen zat zo vol met vuil en rotzooi dat de bestuurder nauwelijks kon remmen, koppelen en gas geven.
27/01 07u15  Geen gsm, wel vissen en zip-linen: dit doet Jeroen Rietbergen in afkickcentrum The Ranch, waar hij werkt aan seksverslavingGeen gsm of laptop, geen bezoek en samen koken. Zo ziet het leven eruit in het afkickcentrum The Ranch in de Amerikaanse staat Tenessee. Jeroen Rietbergen (50), de bandleider van ‘The Voice’ die schuld bekende op vlak van grensoverschrijdend gedrag, is eind vorige week vertrokken naar de VS. Volgens De Telegraaf zou Rietbergen daar nu wekenlang verblijven om in therapie te gaan voor zijn gedrag. Het is niet duidelijk hoelang de Nederlander er precies zal verblijven, maar het zou ‘tot het voorjaar’ duren.
27/01 07u15  Geweld tegen politie lijkt af te nemen, maar nog altijd 28 incidenten per dag: “Hoelang kunnen wij dit nog tolereren?”Het aantal proces-verbalen voor geweldplegingen tegen de politie is in 2021 met bijna één vierde gedaald ten opzichte van 2020. Dat blijkt uit cijfers opgevraagd door CD&V-Kamerlid Franky Demon. Het lijkt dus in de juiste richting te gaan, maar we zijn er nog niet. Dat schrijft korpschef Yves Asselman in een open brief: “De wijze waarop politiemensen aangepakt werden, roept bij mij een beeld op van oorlogsvoering.”
27/01 07u15  Nieuw op 1 februari: Baas mag ambtenaren na uren niet meer bellen, hogere tarieven bij NMBSNieuwe maand, nieuwe regels. Zo mogen vanaf 1 februari federale ambtenaren niet meer na de normale werkuren worden opgebeld door hun baas. Naar jaarlijkse gewoonte past de NMBS ook haar tarieven aan op 1 februari: de woon-werkabonnementen en de schoolabonnementen worden 2,14 procent duurder. Een overzicht van enkele veranderingen.
27/01 07u15  Kernkabinet uiteen zonder akkoord over maatregelen om energiefactuur te doen dalenHet federale kernkabinet is woensdagnacht uiteengegaan zonder akkoord over maatregelen om de forse energiefactuur te verlichten. Dat verneemt Belga uit goede bron.
27/01 07u15  Noord-Korea vuurt voor zesde keer deze maand raketten afNoord-Korea heeft donderdagochtend om 8 uur lokale tijd twee projectielen afgevuurd die neerkwamen in de zee ten oosten van het land. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap. Het is de zesde keer deze maand dat het land projectielen afvuurt.
27/01 06u15  Eerst veel wolken met soms lichte regen, maar in de namiddag volgen opklaringenVandaag/donderdag trekt een zwakke regenzone over het land, met eerst veel wolken en soms lichte regen. In de namiddag wordt het droger, met enkele opklaringen. We halen maximum 9 graden, meldt het KMI.
27/01 06u15  Texaan smokkelt twee Mexicaanse migranten in doodskist de VS binnenEen Texaanse man heeft toegegeven dat hij geprobeerd heeft twee Mexicaanse migranten de Verenigde Staten binnen te smokkelen door ze te vervoeren in een doodskist, bedekt met de Amerikaanse vlag. Dat hebben Amerikaanse functionarissen woensdag bekendgemaakt.
27/01 06u15  Hip, Brussels fietsenmerk Cowboy realiseert kapitaalverhoging van 80 miljoen dollarHet Brusselse Cowboy heeft een kapitaalronde van 80 miljoen dollar afgerond. Dat is de grootste tot nu toe in zijn geschiedenis. Daarmee wil de hippe fietsenproducent zich onder meer focussen op de Verenigde Staten. “Over een jaar of twee moet Amerika onze belangrijkste afzetmarkt worden”, zegt CEO Adrien Roose.
27/01 06u15  Demir wil akkervogels beter beschermenVlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA) start een soortenbeschermingsprogramma voor het behoud van akkervogels. Die vertellen ons namelijk iets over de kwaliteit van onze landschappen. 'Werken aan deze soort, is werken aan het ganse landschap en de biodiversiteit ervan', verklaart Demir.
27/01 06u15  Stakingen in Frankrijk om hoger salaris en betere arbeidsvoorwaardenIn een groot deel van Frankrijk vindt vandaag een staking plaats. Werknemers leggen het werk neer in de hoop op een hoger salaris en betere arbeidsvoorwaarden. Vooral het onderwijs kan veel gevolgen ondervinden van de actie.
27/01 06u15  Geen nieuwe dubbelfinale voor Elise Mertens op Australian OpenElise Mertens is er vandaag samen met haar Russische dubbelpartner Veronika Kudermetova niet in geslaagd de finale te bereiken op de Australian Open.
27/01 05u15  Geen nieuwe dubbelfinale voor Mertens in MelbourneElise Mertens is er vandaag samen met haar Russische dubbelpartner Veronika Kudermetova niet in geslaagd de finale te bereiken op de Australian Open.
27/01 05u15  Opgeluchte reacties na aanpassing quarantaineregels in onderwijs: “Contactopsporing was compleet onzinnig geworden”Dat de quarantaineregels in het onderwijs helemaal op de schop gaan, en leerlingen die niet besmet zijn en geen symptomen vertonen toch naar school mogen gaan, lucht op. Bij ouders, leerkrachten én directies. “Deze beslissing is het startschot om ein-de-lijk terug bezig te zijn met de kern van de zaak: onderwijs en leerlingenbegeleiding', reageren ze.
27/01 05u15  Omikron zorgt voor piek in uitzendsector: geen interim meer te vindenDe hele pandemie al zorgen corona en de quarantaines voor een extra vraag naar interims. Nu de omikronbesmettingen door het dak gaan, staan in zorg gespecialiseerde kantoren als eerste op ontploffen. Maar ook elders is men op creatieve oplossingen aangewezen, omdat er geen interim meer te vinden is. “Het moet nu maar eventjes met minder volk.”
27/01 05u15  ONZE OPINIE. Welk probleem het Covid Safe Ticket juist oplost? Niemand die het nog goed weetGeen betere manier om een debat inhoudelijk onmogelijk te maken dan door er de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging bij te halen. Het Vlaams Belang demonstreerde dat gisteren met verve. Op een platte manier vergeleek Kamerlid Dominiek Sneppe het Covid Safe Ticket (CST) met de Jodenster. Daarmee maakte ze van haar eigen domme opmerking de inzet van alle verdere discussie. En dat op een moment dat het debat actueler is dan ooit. Waarom we eigenlijk een coronapas hebben? Ook veel experts snappen het niet meer.
27/01 05u15  Leuven in de ban van koppel oehoes: “Dat ze hier willen nestelen, hoeft niet te verbazen. Hun lievelingskostje is duif en zo zitten er véél in de stad”Leuven is in de ban van de oehoe. Sterker nog, van twéé oehoes. En nee, oehoe is geen Leuvens dialect voor ‘goeiedag’, het is een uil - en een grote ook. Als hij z’n vleugels spreidt, is hij al snel zo breed als een volwassen man lang is en als hij roept, weet u meteen waar hij z’n naam vandaan heeft. Maar zo’n beest in de stad, hoe abnormaal is dat? Is met de oehoe, na de wolf, een nieuwe toppredator in Vlaanderen neergestreken? En vooral: moet u vrezen dat uw chihuahua zijn lunch wordt?
27/01 05u15  PORTRET. Dominic Cummings, de oud-adviseur die geen kans onbenut laat om Boris Johnson een mes in de rug te stekenTelkens als de Britse premier Boris Johnson (57) in opspraak komt — en dat gebeurt vaak de laatste tijd — valt de naam van Dominic Cummings (50). Die laat geen enkele kans onbenut om wraak te nemen op zijn vroegere baas. Zelf werd hij er ooit van verdacht voor Rusland te rijden. Maar het zou ook kunnen dat hij simpelweg met niemand anders overweg kan dan met zichzelf.
27/01 05u15  Mahdi krijgt haatprediker het land niet uitDe Belgische staat wil een geradicaliseerde haatprediker het land uitzetten omdat hij een 'bedreiging voor de samenleving' vormt. De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen steekt er echter een stokje voor, schrijven de kranten van Mediahuis vandaag.
27/01 05u15  Onafhankelijk onderzoek naar rol NMBS bij Jodentransport in Tweede WereldoorlogDe Belgische overheid heeft een onafhankelijke studie besteld naar de rol van de NMBS bij het Jodentransport in de Tweede Wereldoorlog. Mogelijk legt het onderzoek de weg open voor schadevergoedingen, zoals in Nederland. Dat schrijft De Morgen vandaag.
27/01 04u15  LIVE. Moderna start klinische proeven met vaccin gericht tegen omikronvariantDe quarantaineregels in het onderwijs worden versoepeld. Dat heeft de interministeriële conferentie Gezondheid gisteravond beslist. Klassen moeten bijvoorbeeld niet meer sluiten als vier leerlingen besmet zijn. Gisteren maakte Denemarken ook bekend dat het volgende week alle coronamaatregelen afschaft. Ondertussen nadert het gemiddeld aantal dagelijkse besmettingen in ons eigen land de kaap van 50.000. Het werkelijke aantal ligt volgens viroloog Steven Van Gucht echter hoger. “We spreken over 100.000 à 200.000 besmettingen per dag”, zegt hij bij HLN LIVE. Lees alle nieuwe ontwikkelingen rond het coronavirus in dit liveblog.
27/01 03u15  Kernkabinet uiteen zonder akkoord over maatregelen om energiefactuur te temperenHet federale kernkabinet is woensdagnacht uiteengegaan zonder akkoord over maatregelen om de forse energiefactuur te verlichten. Dat verneemt Belga uit goede bron.
27/01 03u15  VS: Nord Stream 2 gaat niet door bij Russische inval OekraïneAls Rusland besluit Oekraïne binnen te vallen, zal dat betekenen dat de gaspijpleiding Nord Stream 2 'niet doorgaat'. Ned Price, de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, zegt dat hij daar 'heel duidelijk over wil zijn'.
27/01 02u15  Paul Stoffels wordt nieuwe CEO van GalapagosPaul Stoffels wordt vanaf 1 april de nieuwe CEO van Galapagos NV. Dat kondigt het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf woensdag aan in een persbericht. Stoffels was eerder wetenschappelijk directeur bij Johnson & Johnson, maar lag mee aan de basis van Galapagos. Hij volgt Onno van de Stolpe op, die 23 jaar aan het roer stond van het bedrijf.
27/01 01u15  Noord-Korea vuurt voor zesde keer deze maand projectiel afNoord-Korea heeft donderdag een projectiel afgevuurd dat neerkwam in de zee ten oosten van het land. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap. Het zou de zesde keer deze maand zijn dat het land een projectiel afvuurt.
27/01 01u15  Nieuwe actie van taxichauffeurs vertraagt verkeer in BrusselIn Brussel hebben woensdagavond een honderdtal taxichauffeurs met een VVC-vergunning (licentie voor verhuurwagens met chauffeur) uit Vlaanderen en Wallonië het verkeer gehinderd. Zij willen in het Brussels gewest kunnen blijven werken.
26/01 23u15  Neil Young zet door met dreigement en haalt muziek van SpotifyDe muziek van Neil Young is niet langer beschikbaar op Spotify. De singer-songwriter had daar eerder deze week mee gedreigd, omdat de streamingdienst ook de podcast van Joe Rogan onder zijn dak heeft, en die verspreidt volgens Young onjuiste informatie over vaccins. Dat bericht de Wall Street Journal woensdag.
26/01 23u15  Tesla boekt recordwinst in slotkwartaal 2021De maker van elektrische auto’s Tesla heeft het laatste kwartaal van 2021 afgesloten met een recordwinst van 2,3 miljard dollar (omgerekend zo’n 2 miljard euro), omgerekend iets meer dan 2 miljard euro (1,77 miljard euro). De sterke groei is onder meer te danken aan een in gebruik genomen fabriek in China, waar het auto’s voordeliger kan produceren.
26/01 22u15  Julienne (73) gedood met strijkijzersnoer en zelfmoord in scène gezet: partner André (70) aangehouden voor moordJulienne Pauwels, de 73-jarige vrouw die dinsdag dood aangetroffen werd in Keerbergen met een strijkijzersnoer om haar hals, is wellicht vermoord. Het gerecht heeft sterke aanwijzingen dat iemand haar lichaam achteraf gemanipuleerd heeft, om zo een zelfdoding in scène te zetten en de speurders op een dwaalspoor te brengen. André B., de 70-jarige vriend van het slachtoffer, is aangehouden op verdenking van moord.
26/01 22u15  Russisch leger verspreidt nieuwe beelden van drills aan grens met OekraïneHet Russisch leger heeft nieuwe beelden verspreid van drills aan de grens met Oekraïne. In een verklaring staat dat de gemotoriseerde geweerdivisie wordt ingezet voor een oefening. Rusland heeft naar schatting 100.000 troepen verzameld in de buurt van Oekraïne. Dat doet de vrees vergroten dat het van plan is Oekraïne binnen te vallen. Bovendien heeft het troepen uit Siberië en het Verre Oosten verplaatst voor schiettrainingen. Eerder kondigde het Russisch leger ook een reeks marinemanoeuvres aan. De militaire oefeningen gaan deze maand van start en duren tot en met februari. Meer dan 140 schepen, tientallen vliegtuigen en 10.000 manschappen zijn erbij betrokken.
26/01 22u15  Vlaams Parlement verlengt termijn voor noodleverancier energie tot 12 maandenDe stijgende gas- en elektriciteitsprijzen hebben niet alleen een grote impact op de factuur van gezinnen en bedrijven. Ze brengen ook enkele leveranciers in financiële moeilijkheden. Klanten van leveranciers die over de kop zijn gegaan, krijgen Fluvius toegewezen als noodleverancier voor zestig dagen. Op initiatief van Andries Gryffroy (N-VA), Robrecht Bothuyne (CD&V) en Willem-Frederik Schiltz (Open Vld) trekt het Vlaams Parlement die termijn nu op naar twaalf maanden voor gezinnen.
26/01 22u15  Prins Andrew heeft seksueel misbruik van Virginia Giuffre formeel ontkend en eist juryrechtspraakDe Britse prins Andrew (61) heeft formeel ontkend dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik van de destijds minderjarige Virginia Giuffre. Dat blijkt uit juridische documenten die op woensdag zijn ingediend.
26/01 22u15  Verrassend lang wachten op nieuwe quarantaineregels in onderwijs: “Er was gewoon nog heel veel verwarring”Bijna alle quarantaineregels in het onderwijs gaan op de schop. De nieuwe leuze is simpel: gezonde kinderen mogen naar school, maar wie positief getest heeft of ziek is, blijft thuis. Alleen niet-gevaccineerde tieners zullen na een hoogrisicocontact nog 10 dagen in quarantaine moeten gaan. Die beslissing van de ministers van Volksgezondheid en Onderwijs kwam er mits enige vertraging: zoals steeds zat het venijn weer in de details.
26/01 21u15  Denemarken schrapt alle beperkingen ondanks coronagolfDenemarken schrapt volgende week alle binnenlandse coronamaatregelen, ondanks de snelle stijging van het aantal coronabesmettingen. Covid is geen gevaar meer voor de samenleving, is de boodschap. 'We nemen afscheid van beperkingen en verwelkomen het leven zoals we dat vóór corona kenden', zei premier Mette Frederiksen. Zij prees de 'solide verdediging' van coronavaccins.
26/01 21u15  “’Home Alone’-ster Macaulay Culkin verloofd met Brenda Song”‘Home Alone’-ster Macaulay Culkin (41) is verloofd met zijn vriendin, Brenda Song (33). Dat schrijft het Amerikaanse magazine ‘PEOPLE’.
26/01 21u15  Is het een goed idee om neuswisser in de keel te gebruiken bij zelftest? En hoe doe je het? Labo-expert Elke Wollants geeft uitlegDe omikronvariant zit vooral in de keel, dat weten we. Is het dan een goed idee om de neuswissers in onze mond te steken? Viroloog Marc Van Ranst meldde enkele weken geleden dat je gewoon in de keel kan testen, maar hoe doe je dit het best en waar moet je op letten? Lab Manager Elke Wollants geeft uitleg: “Gebruik gewoon een zelftest met een neuswisser en ga daarmee eerst in je keel voor je hem in je neus ronddraait.”
26/01 21u15  Vlaams Parlement keurt verlenging CST goedHet Vlaams Parlement heeft woensdag het licht op groen gezet voor de verlenging van het gebruik van het Covid Safe Ticket (CST) in Vlaanderen. De huidige regeling zou eind deze maand aflopen, maar wordt nu tijdelijk verlengd. Een precieze einddatum staat er niet in het decreet maar wordt gekoppeld aan het einde van de 'epidemische noodsituatie' op federaal niveau. Zodra die noodsituatie achter de rug is, kan het CST op de schop, zeggen de meerderheidspartijen (N-VA, CD&V, Open Vld).
26/01 21u15  Schatkaart toont waar meteorieten kunnen liggen in AntarcticaEen Belgisch-Nederlands wetenschappelijk team met onderzoekers van de Université Libre de Bruxelles (ULB) en de Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft voor het eerst een 'schatkaart' ontwikkeld die onthult waar in Antarctica meteorieten kunnen worden gevonden. Naar schatting zijn er 300.000 meteorieten aanwezig aan het oppervlak van de ijskap.
26/01 21u15  INTERVIEW. Professor David Criekemans: “Als je hoort hoe men in Rusland over het Westen spreekt, dat is om koude rillingen van te krijgen”De spanning om Oekraïne neemt niet af. Wel integendeel. “Dit kan zeer verkeerd aflopen”, zegt professor Internationale Politiek David Criekemans (48 - UAntwerpen). Gaat de gaskraan dan helemaal dicht? En donderen de beurzen in elkaar? Of komt er toch nog een onderhandelde oplossing?
26/01 21u15  Klachten over Test Aankoop-vehikel Gaele: Paula kreeg plots factuur van 2,6 miljoen euro van energieleverancier die ze niet kendeVan energieleverancier veranderen is tegenwoordig een koud kunstje. Het gaat zelfs zo makkelijk dat het steeds vaker fout loopt, zeker nu er voor elke klant gevochten wordt. Zo regent het de laatste tijd klachten over Gaele, de energiemakelaar van Test Aankoop. Die zet klanten automatisch over naar een nieuwe energieleverancier. “En plots zat ik zonder ik het wou bij een leverancier die ik helemaal niet kende.”
26/01 21u15  Niet enkel nieuw festival, ook romance achter de schermen: samenwerking tussen Rock Werchter en Tomorrowland stond in de sterren geschrevenDe eerste echte festivalzomer na twee coronajaren wordt niet alleen een drukke, hij start ook extra vroeg met het gloednieuwe CORE Festival in Brussel. Dit tweedaagse evenement (27 en 28 mei) is geboren uit een romance tussen Rock Werchter en Tomorrowland, zeg maar ‘de grote twee’ binnen ons Vlaamse festivallandschap. Die ‘love story’ mag u trouwens letterlijk nemen, want achter de schermen - en ver weg van de spotlights - bloeit er al jaren iets moois tussen de dochter van Herman Schueremans (Rock Werchter) en één van de TML-organisatoren.
26/01 20u15  Proces aanslagen Parijs: Mohamed Bakkali beroept zich op zwijgrechtHet verhoor van Mohamed Bakkali door het speciale hof van assisen voor de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs is vandaag abrupt tot een einde gekomen. Bakkali beroept zich op zijn zwijgrecht, tot grote ontsteltenis van de burgerlijke partijen. Het verhoor van de Belgisch-Marokkaanse beschuldigde zou twee dagen in beslag nemen, maar Bakkali leek de moed te hebben opgegeven.
26/01 20u15  Vergoede werkloosheid zakt tot laagste niveau in jarenEind december waren er in België 280.364 werkzoekende uitkeringsgerechtigde volledig werklozen, zo blijkt uit de jongste cijfers van het RVA. Dat is het laagste aantal in zeker vijf jaar.
26/01 20u15  ‘De Buurtpolitie’-actrice Dorien Reynaert en Sarah De Bie lanceren samen een podcastSarah De Bie, de vrouw van Wout van Aert, en ‘De Buurtpolitie’-actrice Dorien Reynaert lanceren samen een podcast. Dat maakte het duo zelf bekend op hun sociale media. “Onze gezichten zeggen alles”, klinkt het bij een foto van het tweetal.
26/01 20u15  Marc Van Ranst: “Geen enkele evidentie dat nieuwe omikronvariant meer ziektemakend zou zijn”Omikron duwt de cijfers torenhoog en die variant heeft er intussen een broertje bij: omikron BA2. In landen als Denemarken is die het alweer aan het overnemen van omikron. Dat brengt ons bij de vraag van vandaag: moeten we ons zorgen maken over die nieuwe omikronvariant? Marc Van Ranst ziet geen enkele reden tot paniek.
26/01 20u15  INTERVIEW. Professor Internationale Politiek David Criekemans. “Als je hoort hoe men in Rusland over het Westen spreekt, dat is om koude rillingen van te krijgen”De spanning om Oekraïne neemt niet af. Wel integendeel. “Dit kan zeer verkeerd aflopen”, zegt professor Internationale Politiek David Criekemans (48 - UAntwerpen). Gaat de gaskraan dan helemaal dicht? En donderen de beurzen in elkaar? Of komt er toch nog een onderhandelde oplossing?
26/01 20u15  OVERZICHT. Dit zijn de nieuwe quarantaineregels in het onderwijs: ‘regel van vier’ verdwijntEr is dan toch een akkoord bereikt over de versoepeling van de quarantainemaatregelen in de Vlaamse scholen. Dat maakt Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) bekend. Hij benadrukt nogmaals het “recht op leren”. Wanneer moet een leerling in quarantaine? En is een zelftest verplicht? Hieronder kunt u een overzicht vinden met de nieuwe quarantainemaatregelen in het onderwijs.
26/01 19u15  Klachten over Test Aankoop-vehikel Gaele: Paula kreeg plots energiefactuur van 2,6 miljoen euro van energieleverancier die ze niet kendeVan energieleverancier veranderen is tegenwoordig een koud kunstje. Het gaat zelfs zo makkelijk dat het steeds vaker fout loopt, zeker nu er voor elke klant gevochten wordt. Zo regent het de laatste tijd klachten over Gaele, de energiemakelaar van Test Aankoop. Die zet klanten automatisch over naar een nieuwe energieleverancier. “En plots zat ik zonder ik het wou bij een leverancier die ik helemaal niet kende.”
26/01 19u15  Rechter Amerikaans hooggerechtshof gaat met pensioen: Biden zal opvolger benoemenRechter Stephen Breyer (83), die in het Amerikaanse Hooggerechtshof zetelt, zal aftreden. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender NBC. Breyer is een van de drie overgebleven progressieve rechters in het negenkoppige hooggerechtshof, dat momenteel een conservatieve meerderheid heeft. Het is nu aan Amerikaans president Joe Biden om een opvolger voor hem voor te dragen.
26/01 19u15  OVERZICHT. Dit zijn de nieuwe quarantaineregels in het onderwijsEr is dan toch een akkoord bereikt over de versoepeling van de quarantainemaatregelen in de Vlaamse scholen. Dat maakt Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) bekend. Hij benadrukt nogmaals het “recht op leren”. Wanneer moet een leerling in quarantaine? En is een zelftest verplicht? Hieronder kunt u een overzicht vinden met de nieuwe quarantainemaatregelen in het onderwijs.
26/01 19u15  Al jaren getrouwd, nu ook een festival: samenwerking tussen Rock Werchter en Tomorrowland stond in de sterren geschrevenDe eerste echte festivalzomer na twee coronajaren wordt niet alleen een drukke, hij start ook extra vroeg met het gloednieuwe CORE Festival in Brussel. Dit tweedaagse evenement (27 en 28 mei) is geboren uit een romance tussen Rock Werchter en Tomorrowland, zeg maar ‘de grote twee’ binnen ons Vlaamse festivallandschap. Die ‘love story’ mag u trouwens letterlijk nemen, want achter de schermen - en ver weg van de spotlights - bloeit er al jaren iets moois tussen de dochter van Herman Schueremans (Rock Werchter) en één van de TML-organisatoren.
26/01 18u15  Al twee kinderen, nu ook een festival: samenwerking tussen Rock Werchter en Tomorrowland stond in de sterren geschrevenDe eerste echte festivalzomer na twee coronajaren wordt niet alleen een drukke, hij start ook extra vroeg met het gloednieuwe CORE Festival in Brussel. Dit tweedaagse evenement (27 en 28 mei) is geboren uit een romance tussen Rock Werchter en Tomorrowland, zeg maar ‘de grote twee’ binnen ons Vlaamse festivallandschap. Die ‘love story’ mag u trouwens letterlijk nemen, want achter de schermen - en ver weg van de spotlights - bloeit er al jaren iets moois tussen de dochter van Herman Schueremans (Rock Werchter) en één van de TML-organisatoren.
26/01 18u15  “Behandeld als een crimineel”: Marokkaanse studente die familie wil bezoeken belandt elf dagen in gesloten centrum van SteenokkerzeelEen Marokkaanse studente die familie wilde komen bezoeken, heeft na haar landing in Charleroi elf dagen in een gesloten centrum moeten doorbrengen. Volgens de douane had Ouiam Ziti te weinig geld op zak en was haar toeristenvisum niet in orde. Niets van aan, oordeelt zij zelf. “Ik wilde Nieuwjaar vieren met mijn familie, maar ik werd behandeld als een crimineel. Hier ga ik een trauma aan overhouden”, klinkt het.
26/01 18u15  Analyse van passagiersdata leverde 61 arrestaties op in strijd tegen terrorismeDe Belgische passagiersinformatie-eenheid (BelPIU) heeft vorig jaar de gegevens van 94 procent van het internationaal luchtverkeer verwerkt. In 2020 was dat 86 procent, meldt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) vandaag. De analyses leidden onder meer tot 199 positieve overeenstemmingen met de Gemeenschappelijke Gegevensbank Terrorisme en Extremisme, wat dan weer leidde tot 164 aanhoudingen en 61 arrestaties.
26/01 18u15  EU-Gerecht vernietigt megaboete van ruim 1 miljard euro voor IntelHet Gerecht van de Europese Unie heeft woensdag een boete van 1,06 miljard euro voor de Amerikaanse chipproducent Intel vernietigd. Volgens het Gerecht, een lagere instantie bij het Hof van Justitie in Luxemburg, was de analyse van de Europese Commissie 'onvolledig' en 'ongeschikt' om concurrentiebeperking aan te tonen.
26/01 18u15  Producent ITV over onderzoek in ‘The voice of Holland’-schandaal: “We maken goeie vorderingen”Het onderzoek dat producent ITV heeft ingesteld naar aanleiding van seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik binnen ‘The Voice of Holland’ “maakt goede vorderingen”. Dat meldt het bedrijf vandaag in een verklaring. “Het kan wel nog maanden duren vooraleer het onderzoek afgerond kan worden.”
26/01 18u15  Selah Sue zingt in nieuwe single ‘Pills’ over haar relatie met antidepressivaSelah Sue (32) brengt binnenkort haar derde studioalbum ‘Persona’ uit. Dat nieuws maakte de zangeres zelf bekend op haar sociale media. Haar nieuwe single ‘Pills’, waarin de artieste zingt over haar gebruik van antidepressiva, is vanaf vandaag al te beluisteren.
26/01 18u15  Boris Johnson opnieuw in opspraak: “Hij liet dieren evacueren uit Afghanistan terwijl mensen achterbleven”Een nieuwe dag, een nieuw schandaal rond de Britse premier Boris Johnson. Uit gelekte e-mails zou immers blijken dat de premier persoonlijk tussenkwam om dieren uit Afghanistan te laten evacueren. Volgens critici gaf hij de dieren daarmee voorrang op burgers, die bijgevolg niet tijdig uit het land konden ontsnappen na de machtsovername door de taliban. In december deed BoJo nog claims van een klokkenluider bij Buitenlandse Zaken, die zei dat de regering dieren boven mensen koos, af als “complete nonsens”.
26/01 17u15  RECENSIE. ‘The Gilded Age’: “Een drama waarin de kostuums meer tot de verbeelding spreken dan de personages”Tien jaar nadat Julian Fellowes tv-geschiedenis schreef met ’Downton Abbey’ heeft de 72-jarige baron nu een nieuw kostuumdrama bij elkaar gepend waarin macht, status en gossip centrale thema’s zijn. ‘The Gilded Age’ op Streamz, met de jongste dochter van Meryl Streep in de hoofdrol, transporteert ons naar de hoogste rangen van New York in de jaren 1880. Of dit verhaal meer dan ‘Downton Abbey steekt de grote plas over’ kan worden? Evelien Delgouffe zoekt het in onze Kijkgids voor u uit.
26/01 17u15  Bedragen tot 500 miljoen: waarom alle grote sterren plots hun muziekcatalogus van de hand doenBruce Springsteen, Shakira, Tina Turner, David Guetta en nu ook Bob Dylan. Wat deze (grote en minder grote) muziekgoden met elkaar gemeen hebben? Allemaal deden ze recent hun muziekcatalogus van de hand. Voor véél geld, want de bedragen lopen in de honderen miljoenen. Maar wat verkopen ze precies? Wat hebben ze erbij te winnen naast geld? En waarom doen ze dat nu allemaal op hetzelfde moment?
26/01 17u15  Nieuw schandaaltje: “Boris Johnson kwam tussen voor evacuatie dieren uit Afghanistan”Een nieuwe dag, een nieuw schandaaltje rond de Britse premier Boris Johnson. Enkele uren voor Sue Gray haar rapport zou publiceren over de lockdownfeestjes die Johnson of leden van zijn entourage organiseerden, melden Britse media dat de premier dan toch persoonlijk tussengekomen is om dieren uit Afghanistan geëvacueerd te krijgen. In december deed BoJo nog claims van een klokkenluider bij Buitenlandse Zaken, die zei dat de regering dieren boven mensen koos, af als 'complete nonsens'.
26/01 17u15  Ook geen winnaar na derde stemronde in presidentsverkiezingen ItaliëDe presidentsverkiezingen in Italië hebben ook na een derde stemronde geen winnaar opgeleverd. De grootste partijen zijn het nog steeds niet eens over wie Sergio Mattarella moet opvolgen.
26/01 17u15  Gezinsbond bezorgd over kostenplaatje van teststrategie in het onderwijsDe Gezinsbond heeft vandaag in een open brief aan de alarmbel getrokken over de situatie in het onderwijs. Door de huidige quarantaineregels na besmetting in de scholen moeten heel wat ouders puzzelen om opvang voor hun kinderen te voorzien. Bovendien blijkt het vaak geen sinecure om zelf aan het werk te kunnen blijven. Daarnaast baart het kostenplaatje van de teststrategie de Gezinsbond zorgen.
26/01 17u15  Van Overtveldt (N-VA) en Arena (PS) opnieuw commissievoorzitters in EU-parlementIn het Europees Parlement is Johan Van Overtveldt (N-VA) opnieuw verkozen als voorzitter van de commissie Begroting. Marie Arena (PS) mag zichzelf dan weer opvolgen als voorzitter van de subcommissie Mensenrechten.
26/01 17u15  Mini biedt ombouw naar elektrische aandrijving aan voor zijn iconische oude modellenHet Britse automerk Mini, vandaag een dochtermerk van de Duitse luxewagenbouwer BMW, biedt bezitters van zijn historische kleine model, gebouwd tussen 1959 en 2000, aan om de aandrijving van die auto's om te bouwen naar elektrisch. Die opvallende zet heeft Mini woensdag bekendgemaakt.
26/01 17u15  Nieuwe 'Masked Singer' heeft giftige verrassing voor speurdersVorige week moest Radijsje alias Erik Van Looy ‘The Masked Singer’ verlaten. Maar niet getreurd want op vrijdag doet een nieuwe ‘Masked Singer’ zijn intrede: Schorpioen. De kandidaat onder het pak heeft voor zijn optreden ook al een diepe indruk gemaakt op het speurdersteam. Schorpioen had namelijk een giftig cadeautje voor alle speurders...
26/01 16u15  Na zes coronabetogingen: hoeveel mensen werden opgepakt? En waarom duurt het zo lang voor ze voor de rechter komen?De Brusselse politie en het Brusselse parket hebben al 91 onderzoeken geopend naar relschoppers die de verschillende betogingen tegen de coronamaatregelen van de afgelopen weken, ontsierd hebben. Negen van hen zijn al gedagvaard voor de correctionele rechtbank, en de raadkamer buigt zich binnenkort over een tiende dossier. Twee minderjarigen werden ook al geplaatst door de jeugdrechter. Wij bekeken de betogingen in detail: wie werd opgepakt en wat riskeren ze? En waarom duurt het zo lang voor zij voor de rechter komen?
26/01 16u15  “Oorlog om Marioepol wordt verschrikkelijk”: Oekraïense havenstad vreest het ergsteAls er oorlog uitbreekt tussen Rusland en Oekraïne, zou Marioepol wel eens als eerste aan de beurt kunnen zijn. De Oekraïense havenstad ligt uitermate strategisch.
26/01 16u15  Nieuwe ‘Masked Singer’ heeft giftig cadeautje voor alle speurders: “Oh my god, wat is dat?”Vorige week moest Radijsje alias Erik Van Looy ‘The Masked Singer’ verlaten. Maar niet getreurd want op vrijdag doet een nieuwe ‘Masked Singer’ zijn intrede: Schorpioen. De kandidaat onder het pak heeft voor zijn optreden ook al een diepe indruk gemaakt op het speurdersteam. Schorpioen had namelijk een giftig cadeautje voor alle speurders...
26/01 16u15  Eerste beelden van 'Wauters in de Woestijn' tonen eerste rit van Koen Wauters in de Dakar-rally‘Wauters in de Woestijn’ volgt de populaire zanger en tv-maker Koen Wauters (54) en zijn teamgenoot en rallypiloot Pascal Feryn gedurende 19 loodzware dagen en 6.500 km in de woestijn van Saudi-Arabië. In de eerste trailer van het programma krijgen we meteen een blik op hoe zo’n rit in de Dakar-rally precies verloopt.
26/01 16u15  Paulette Van Hacht maakt debuut als experte in zevende seizoen van ‘Stukken van mensen’De ‘Stukken van Mensen’-experten krijgen er een nieuw lid bij: vintagedealer en interieurstyliste Paulette Van Hacht. Met haar 31 jaar is ze de benjamin van de bende, maar dat maakt haar niet minder strijdlustig. Vanaf dinsdag 8 februari jaagt ze in het zevende seizoen van de Play4-serie mee op dezelfde pareltjes, pronkstukken, leuke hebbedingen en kunstschatten als haar concullega’s.
26/01 16u15  Filmfestival Oostende kondigt nieuwe datum aanNormaal gezien zou het Filmfestival van Oostende van 21 tot 29 januari plaatsvinden, maar de coronamaatregelen gooiden roet in het eten. Dus werd er een nieuwe datum gekozen: van 4 tot en met 12 maart 2022.
26/01 16u15  Schoonmaak aan de Spaanse kust: sommige clubs, restaurants en zeilverenigingen moeten wegZe staan soms al bijna honderd jaar aan en zelfs óp de Spaanse stranden: restaurants, zwem- en zeilclubs en ook woningen. Om de kust te beschermen is er sinds 1988 een ‘schoonmaak’ bezig die nog altijd voortduurt.
26/01 16u15  België verminderde het pesticidengebruik met een derdeIn 2019 had ons land het pesticidengebruik met ongeveer 35 procent verminderd in vergelijking met de periode 2011-2013. Dat meldt federaal minister van Landbouw David Clarinval op basis van een nieuwe analyse van Eurostat. België staat op de negende plaats in de Europese rangschikking als het gaat over het terugdringen van het pesticidengebruik. De cijfers worden betwist door milieuverenigingen.
26/01 16u15  Na dagenlange gevechten, 181 doden en verschillende ontsnappingen: IS-aanval op Syrische gevangenis afgelopenNa dagenlange gevechten in en rond de gevangenis in de Syrische stad al-Hasakah, hebben de door de Koerden geleide Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) de controle over de volledige gevangenis kunnen heroveren. Bij de aanval van Islamitische Staat (IS) kwamen 181 mensen om het leven. Verschillende gevangenen zijn ontsnapt.
26/01 16u15  3 Belgische actrices zijn genomineerd voor CésarsMet een beetje geluk vallen er volgende maand enkele Belgische actrices in de prijzen op de Césars, de Franse filmprijzen. In totaal zijn er drie vrouwelijke actrices genomineerd. Het gaat onder meer om de Brusselse Virginie Efira. Daarnaast maken ook Cécile de France en Salomé Dewaels kans op een prijs.
26/01 16u15  100.000ste bezoeker voor nieuwe ‘Nachtwacht’-film: “Best bekeken Vlaamse film van 2021"Woensdagmiddag mocht de bioscoopfilm ‘Nachtwacht: De dag van de bloedmaan’ z'n 100.000ste bezoeker verwelkomen. Daarmee is de prent van Studio 100 meteen de best bekeken Vlaamse film van 2021.
26/01 16u15  Korpschef schrijft open brief na rellen in Brussel: “Hoelang kunnen wij dit nog tolereren?”Yves Asselman, de korpschef van de politiezone regio Rhode & Schelde, heeft een open brief geschreven aan de ministers van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden en Justitie Vincent Van Quickenborne na de rellen die zondag uitbraken tijdens de coronabetoging in Brussel. “De wijze waarop politiemensen aangepakt werden, roept bij mij een beeld op van oorlogsvoering”, schrijft Asselman.
26/01 15u15  Kankeronderzoeker test hittetherapie nadat hij zijn moeder verloor aan pancreaskanker: “Zij zou dit prachtig gevonden hebben”In het Universitair Ziekenhuis Antwerpen doet de medische start-up ElmediX klinische studies naar hittetherapie bij uitgezaaide kanker. Het lichaam van een patiënt opwarmen tot 41,5 graden zou tumoren doen krimpen. Een eerste doelgroep zullen patiënten met pancreaskanker zijn, want CEO John-Paul Bogers (57) zag er zijn moeder aan sterven. “Op een half jaar tijd was ze weg. Dat moét beter kunnen.”
26/01 15u15  Stalker valt Apple-CEO Tim Cook al ruim een jaar lastigApple-CEO Tim Cook wordt al ruim een jaar lastiggevallen door een vrouw en Apple heeft een contactverbod tegen haar aangevraagd en gekregen. Dat valt op te maken uit rechtbankdocumenten van de Santa Clara Superior Court waar de lokale krant The Mercury News als eerste over berichtte.
26/01 15u15  “De machtige familie de Mol heeft nog wel meer lijken in de kast zitten”John de Mol (66) ligt onder vuur sinds de bom rond machtsmisbruik en seksueel wangedrag barstte bij ‘The Voice’. Zijn toondove reactie viel allerminst in goede aarde, en er zit wel meer mis achter de schermen van zijn bedrijf. Dat mocht Mark Koster, die een boek schreef over ‘de machtigste mediafamilie van Nederland’, aan den lijve ondervinden. Hij voorspelt dat hun heerschappij op zijn einde loopt, en niet alleen door dit schandaal. “Zijn vermogen is voor het tweede jaar op rij met 300 miljoen euro gedaald.”
26/01 15u15  Korpschef schrijft open brief na rellen in Brussel: “Hoe lang kunnen wij dit nog tolereren?”Yves Asselman, de korpschef van de politiezone regio Rhode & Schelde, heeft een open brief geschreven aan de ministers van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden en Justitie Vincent Van Quickenborne na de rellen die zondag uitbraken tijdens de coronabetoging in Brussel. “De wijze waarop politiemensen aangepakt werden, roept bij mij een beeld op van oorlogsvoering”, schrijft Asselman.
26/01 15u15  Ali B legt al zijn werk neer in afwachting van onderzoek OMAli B (40) legt al zijn werkzaamheden als artiest, ondernemer en partner binnen SPEC, het managementbureau van hem en zijn vrouw, voorlopig neer. Dat is te lezen in een statement van SPEC op Instagram.
26/01 15u15  Griekse premier verontschuldigt zich voor chaos na hevige sneeuwvalDe Griekse premier Kyriakos Mitsostakis heeft zich woensdag bij de bevolking verontschuldigd voor de chaos door de sneeuw in het land. “Er waren fouten en tekortkomingen die moeten worden rechtgezet”, aldus de premier woensdag op de televisie. De Griekse overheid ligt onder vuur vanwege grote problemen die zijn ontstaan door zware sneeuwval. Hulpdiensten moesten deze week duizenden mensen evacueren omdat zij in hun auto waren gestrand op een ondergesneeuwde snelweg bij Athene. In de media wordt gesproken over een ‘fiasco’.
26/01 14u15  Veearts krijgt heel wat tegenwind in hoorzitting over vaccinatieplicht: “Uw discours is ronduit crimineel”In de Kamercommissie Gezondheid is de reeks hoorzittingen over de vaccinatieplicht gestart met Luc Herry van artsenvakbond BVAS en de vaccinkritische veearts Geert Vanden Bossche. Herry pleitte duidelijk voor een verplichting, onder meer omdat de druk op de zorg en de economie dan wordt verlicht én de gecontesteerde coronapas op de schop kan. Vanden Bossche beweerde dat vaccins het immuunsysteem verstoren, een stelling die hem heel wat tegenwind opleverde. Sophie Rohonyi (DéFI) noemde zijn discours zelfs “ronduit crimineel”.
26/01 14u15  Energieleveranciers: "Btw-verlaging op 1 februari voor energie is onmogelijk"Een btw-verlaging voor elektriciteit of gas doorvoeren op 1 februari is 'technisch en praktisch' onmogelijk. Daar waarschuwen de energieleveranciers voor. Ze vragen tijd tot 1 april om regeringsmaatregelen te kunnen uitvoeren.
26/01 14u15  Oekraïense (52) koopt jachtgeweer tegen mogelijke Russische invasie: “Als er moet geschoten worden, schiet ik”De spanning in Oekraïne stijgt: zal Rusland er binnenvallen of niet? Duizenden Oekraïners nemen het zekere voor het onzekere en bewapenen zichzelf. Zoals Mariana Zhaglo, 52 en moeder van drie kinderen. Zij houdt haar pas gekochte jachtgeweer in de aanslag en zal naar eigen zeggen ook niet aarzelen het te gebruiken tegen de Russen, als Poetin de grens zou oversteken.
26/01 14u15  'Baby' Pia dolblij met speciale speelgoedauto‘Baby’ Pia, ondertussen al drie jaar, krijgt een speciale experimentele speelgoedauto, helemaal op maat van haar beperking. Haar ouders schreven haar in voor het Go-Baby-Go-project van hogeschool Vives. Die maakt elk jaar tien kinderen met een beperking blij met een elektrische auto op maat.
26/01 14u15  Human Rights Watch: “LGBTQI+-gemeenschap in Afghanistan nog meer bedreigd sinds machtsovername taliban”Sinds de machtsovername van de taliban in augustus vorig jaar, loopt de LGBTQI+-gemeenschap in Afghanistan nog meer risico op vervolging en mishandeling. Dat meldt de ngo Human Rights Watch (HRW) vandaag in een nieuw rapport.
26/01 14u15  Rapport over Britse 'partygate' wordt woensdag nog verwacht, Johnson zegt dat hij niet van plan is ontslag te nemenEen belangrijk rapport over de feestjes waarop Brits overheidspersoneel coronaregels zou hebben overtreden, wordt woensdag nog verwacht. De Britse premier Boris Johnson gaf vanmiddag in het parlement alvast aan dat hij niet van plan is om zijn ontslag in te dienen naar aanleiding van de heisa rond ‘partygate’. Verder zei hij enkel dat hij “geen commentaar” mag geven op het onderzoek.
26/01 14u15  “Ook rusthuisbewoners hebben oplossing nodig voor stijgende energieprijzen”Bij de uitwerking van een oplossing voor de stijgende energieprijzen mogen de bewoners van woonzorgcentra of assistentiewoningen niet vergeten worden. Binnen de federale regering wordt daarover momenteel onderhandeld, en daarbij zouden een slimme btw-verlaging en een energiecheque op tafel liggen. Zorgnet-Icuro, VVSG en Vlozo, drie koepelorganisaties binnen de rusthuissector, vragen premier Alexander De Croo in een open brief rekening te houden met hun bewoners. De maatregelen waarvan sprake zouden voor deze groep niet gelden.
26/01 14u15  Australisch hulpschip met besmette crew aangekomen bij coronavrij Tonga: “Uitladen en weer vertrekken”Een Australisch marineschip met tientallen coronagevallen aan boord is aangemeerd bij de coronavrije eilandengroep Tonga. Het schip levert nu op een contactloze manier noodhulp. Vrijdag moest een humanitaire vlucht uit Australië nog omkeren omdat iemand aan boord besmet bleek.
26/01 14u15  Toerskiër komt om in Franse Alpen na val van “honderden meters”Een toerskiër van twintig jaar is dinsdagnamiddag omgekomen na een dodelijke val in het Beaufortainmassief, in de Franse Alpen. Dat melden de hulpdiensten.
26/01 14u15  "Plan B is vechten, dat weten jullie allemaal": Amerikaanse lerares geeft leerlingen hockeypucks tegen schoolschuttersCarly Zacharias, een Amerikaanse leerkracht Spaans aan de Berkley High School in Michigan, gaat viraal met een video die ze opnam in haar klaslokaal. Ze toont hoe ze haar leerlingen wil wapenen tegen een mogelijke schoolschutter.
26/01 14u15  Beelden tonen zwaar ongeval op spooroverweg in Lede: “Dit ongeval had vermeden kunnen worden door het nummer 112 te bellen”Infrabel kaart opnieuw het gevaar aan bij overstekende voertuigen nadat het treinsignaal klinkt. “Ongevallen zullen er altijd zijn, toch zijn er zoveel die vermeden konden worden”, aldus Frédéric Petit van Infrabel. Daarom duiden ze extra op de infostickers die telkens aan overwegen. “Die kunnen levens redden en ongelukken voorkomen.”
26/01 14u15  Vrachtwagen vat vuur bij koekjesfabrikant MondelezBij koekjesfabrikant Mondelez in Herentals, het vroegere LU, is woensdag kort voor de middag brand uitgebroken. Een vrachtwagen op het bedrijfsterrein vatte er vuur.
26/01 13u15  Amerikaanse lerares geeft leerlingen hockeypucks tegen schoolschuttersCarly Zacharias, een Amerikaanse leerkracht Spaans aan de Berkley High School in Michigan, gaat viraal met een video die ze opnam in haar klaslokaal. Ze toont hoe ze haar leerlingen wil wapenen tegen een mogelijke schoolschutter.
26/01 13u15  Tarieven Brupass gaan omhoogDe MIVB, De Lijn, de TEC en de NMBS verhogen vanaf 1 februari de tarieven van sommige van hun gezamenlijke Brupass-tickets en -abonnementen voor openbaar vervoer in en rond de hoofdstad. Dat melden ze in een persbericht.
26/01 13u15  Oversterfte in 2021 aanzienlijk lager dan in 2020De oversterfte lag in 2021 beduidend minder hoog dan in 2020. Dat blijkt uit gegevens van Sciensano. Drie golven van de Covid-19-epidemie, een korte hitteperiode en de overstromingen in Wallonië zorgden helaas wel nog steeds voor 5.192 extra overlijdens.
26/01 13u15  Opnieuw twee mannen in Engeland opgepakt voor gijzeling in Texaanse synagogeDe Britse politie heeft twee mannen opgepakt in Manchester, in het noordwesten van Engeland, in verband met het onderzoek naar de gijzeling in een synagoge in het Amerikaanse Texas.
26/01 13u15  Israëlische president naar Verenigde Arabische Emiraten voor eerste staatsbezoek ooitDe Israëlische president Isaac Herzog trekt zondag naar de Verenigde Arabische Emiraten voor het allereerste bezoek van een Israëlisch staatshoofd aan de Golfstaat. Beide landen hopen met de toenadering op voordelen op economisch vlak, maar ze wordt ook gezien als de vorming van een alliantie tegen Iran en zijn nucleaire programma.
26/01 13u15  Griekse overheid onder vuur voor problemen na zware sneeuwval: “Een fiasco”De Griekse overheid ligt onder vuur vanwege grote problemen die zijn ontstaan door zware sneeuwval. Hulpdiensten moesten deze week duizenden mensen evacueren omdat zij in hun auto waren gestrand op een ondergesneeuwde snelweg bij Athene. In de media wordt gesproken over een ‘fiasco’.
26/01 13u15  Agentschap Zorg en Gezondheid: "Uiterst waakzaam en voorzichtig zijn zolang de winter duurt”'Zolang de winter duurt, moeten we uiterst waakzaam en voorzichtig zijn.' Dat heeft Dirk Dewolf, administrateur-generaal van het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG) gezegd in het Vlaams Parlement, waar het woensdag ging over meer bevoegdheid voor het Vlaams gewest in crisissituaties, en dus ook in de coronapandemie. 'In een eerste fase zal het toch belangrijk zijn om te kijken waar we staan op het einde van de vijfde golf', zei ook afdelingshoofd Preventie van het AZG, Iris De Schutter.
26/01 13u15  Zal de Federal Reserve nu al rente verhogen? Beleggers verwachten duidelijk signaalDe beurzen kijken wereldwijd uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve straks. Dat wordt pas na sluiting van de Europese markten bekendgemaakt. De Amerikaanse centrale bank zal naar verwachting de rente nu nog ongewijzigd laten, maar beleggers hopen op meer duidelijkheid over wanneer de Fed de rente dan wel zal verhogen. De Europese beurzen noteerden vanochtend een sterk herstel. De Bel20 steeg met 1,5 procent naar 4.090 punten.
26/01 13u15  LIVE. Afgelopen week recordaantal coronabesmettingen wereldwijd genoteerd - Nog geen akkoord over aanpassing quarantaineregels in het onderwijsHet gemiddeld aantal dagelijkse besmettingen in ons land nadert de kaap van 50.000. Het werkelijke aantal ligt volgens viroloog Steven Van Gucht echter hoger. “We spreken over 100.000 à 200.000 besmettingen per dag”, zegt hij bij HLN LIVE. Het onderwijsveld steunt intussen de vraag om de quarantaineregels voor scholen grondig aan te passen. Het is aan de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid vandaag om de knoop definitief door te hakken. Lees alle nieuwe ontwikkelingen rond het coronavirus in dit liveblog.
26/01 12u15  Vorig jaar alweer 9 doden bij ongevallen aan spooroverwegenEr hebben vorig jaar 46 ongevallen plaatsgevonden aan spoorwegovergangen. Daarbij vielen in totaal negen doden en vijf gewonden, zo blijkt woensdag uit cijfers van spoorwegnetbeheerder Infrabel. Die roept op om zo snel mogelijk de hulpdiensten te contacteren (via het nummer 112) als er bijvoorbeeld een auto geblokkeerd is op de sporen, omdat een aanrijding dan soms nog vermeden kan worden.
26/01 12u15  Bentley investeert 2,5 miljard pond in Britse productie elektrische autoDe Britse fabrikant van luxevoertuigen Bentley Motors zal zijn eerste volledig elektrische auto in het Verenigd Koninkrijk produceren. Het plan is onderdeel van een investering van 2,5 miljard pond (3 miljard euro) om de overstap te maken van zijn twaalfcilinder verbrandingsmotoren naar elektrische aandrijvingen.
26/01 12u15  Nederlandse vrouw overleden in Turkije na cosmetische biloperatieEen Nederlandse vrouw is maandag in Turkije overleden na een zogenoemde Brazilian Butt Lift, een cosmetische biloperatie. Een woordvoerder van Body Lab Istanbul bevestigt berichtgeving hiervan door RTL Nieuws.
26/01 12u15  IMC vraagt advies over boosterprik voor jongerenDe ministers van Volksgezondheid hebben de Hoge Gezondheidsraad gevraagd tegen het weekend een advies af te leveren over de boosterprik voor 12-plussers. Dat meldt Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) woensdag na afloop van de vergadering. 'Ik stel voor om met een 'informed consent' te werken, zodat we het op vrijwillige basis kunnen aanbieden', aldus Beke.
26/01 12u15  Al 21 onbekende lichamen geïdentificeerd door DNA-databank voor vermiste personenDe DNA-databank voor vermiste personen is een succes. Dat heeft het Nationaal Instituut voor Criminologie en Criminalistiek (NICC) woensdag gemeld. Sinds de oprichting van de databank vier jaar geleden werden 273 nieuwe profielen toegevoegd en kon de databank in 21 gevallen bijdragen aan de identificatie van onbekende lichamen of lichaamsdelen.
26/01 12u15  Voor het vijfde jaar op rij minder wanbetalers: bijna 300.000 mensen konden lening niet tijdig aflossen in 2021Het aantal mensen in België dat een lening niet kan aflossen, is ook in 2021 gedaald, voor het vijfde jaar op rij. Dat blijkt uit het jaaroverzicht van de Centrale voor kredieten aan particulieren van de Nationale Bank, die nauwkeurig de gegevens van verstrekte kredieten en betaalproblemen in België bijhoudt.
26/01 12u15  Toeriste uit Venetië gezet nadat ze topless poseert op oorlogsmonumentEen vrouwelijke toerist is vorige week voor 48 uur uit Venetië verbannen nadat ze topless op een oorlogsmonument in de stad had geposeerd voor foto’s. De dame moet ook een boete van 450 euro betalen na haar stunt.
26/01 12u15  Proces rond ‘martelcontainer’ vlak bij grens tussen België en Nederland van startIn Amsterdam begint woensdag het proces rond de martelcontainer in Wouwse Plantage, vlakbij de grens met het Belgische Essen, waarvan het bestaan in juni 2020 aan het licht kwam. Dat gebeurde na het kraken van de bij criminelen geliefde cryptoservice Encrochat. Voor de behandeling van de strafzaak heeft de rechtbank zes dagen uitgetrokken.
26/01 12u15  Twee lichtgewonden bij ongeval met bestelwagen en schoolbusOp de Bredabaan ter hoogte van de Voshollei in Brasschaat heeft woensdagochtend een verkeersongeluk plaatsgevonden. Het ging om een aanrijding tussen een bestelwagen, twee personenwagens en een kleine schoolbus.
26/01 11u15  Machiavelli is er niks tegen: zo wordt de nieuwe Italiaanse president verkozenHet Palazzo Montecitorio in het hart van Rome is dezer dagen het toneel van een schouwspel dat niet zou misstaan in ‘Istorie Fiorentine’ van Machiavelli. In de Kamer van Afgevaardigden maken sinds maandag welgeteld 1.009 ‘kiesmannen’ uit, wie de nieuwe Italiaanse president wordt. De procedure? Een cocktail van geheime onderhandelingen, verraad, oude vetes en dito bondgenootschappen.
26/01 11u15  Viv Van Dingenen overwon kanker, maar botste op andere hindernis: “Ik dacht dat het gedaan was met mijn carrière”“Drie maanden heeft mijn job aan een zijden draadje gehangen”, vertelt Viv Van Dingenen (56). De actrice, die te zien is in ‘Glad ijs’ op Streamz, vocht met succes tegen baarmoeder- en eierstokkanker. Maar eenmaal terug op de set waren haar problemen nog niet voorbij: de verzekering zorgde voor een nieuwe mokerslag. Wat was er precies aan de hand? En hoe gaat het nu met Viv? “Eens je zo ziek bent, lijkt het alsof je niet meer meetelt.”
26/01 11u15  Rock Werchter en Tomorrowland organiseren samen nieuw festival in Brussel, genaamd ‘CORE’Tomorrowland en Rock Werchter slaan de handen in elkaar voor een opvallende samenwerking. De twee organisaties introduceren een nieuw tweedaags festival, genaamd CORE. De eerste editie vindt eind mei plaats in het Brusselse Ossegempark, de locatie waar ook Couleur Café doorgaat. De organisatie belooft een mix van quality indie, hiphop, electronica, hyperpop en alternative dance, gecombineerd met veel kunst en een ‘exquise foodbeleving’.
26/01 11u15  Topgangster Nordin Benallal krijgt wellicht lichte straf voor mislukte ontvoering in Spaans drugsmilieuDe Belgische topgangster en ontsnappingskoning Nordin Benallal is samen met drie andere ‘sicario’s’ of huurmoordenaars, waarvan nog twee uit ons land, voor de rechter verschenen voor een mislukte ontvoering in het Spaans drugsmilieu. Ze werden in augustus 2020 op heterdaad betrapt met een man in hun kofferbak. Mogelijk was het de bedoeling het slachtoffer uit de weg te ruimen. Benallal en zijn kompanen lijken weg te komen met lichte straffen.
26/01 11u15  “Prinses Charlène moederziel alleen op 44ste verjaardag”Volgens verschillende media heeft prinses Charlène haar 44ste verjaardag dinsdag moederziel alleen doorgebracht. De echtgenote van prins Albert (63) verblijft nog steeds op een geheime locatie buiten Monaco om te herstellen van emotionele en fysieke uitputting, ver weg van haar gezin. Om haar verjaardag toch niet onopgemerkt voorbij te laten gaan, deelde Charlène op Instagram een video met verschillende hoogtepunten uit haar leven.
26/01 11u15  Al 220 personeelsleden uitgevallen in Ziekenhuis Oost-Limburg door omikron: “Van onze acute bedden hebben we er 130 moeten sluiten”De omikrongolf zet de zorgsector opnieuw onder zware druk. Niet zozeer omdat veel patiënten opgenomen worden in de ziekenhuizen, wel omdat het personeel massaal uitvalt. In het ziekenhuis Oost-Limburg ontbreken nu al 220 werknemers omdat ze in quarantaine zitten of ziek uitgevallen zijn. Hierdoor zijn ook 200 bedden niet langer beschikbaar.
26/01 11u15  Een bunker of een huis? De vorm is niet het enige opmerkelijke aan deze vakantievillaWe zullen wellicht nooit het geld hebben om er zelf te wonen, maar kijken naar en dromen van een geweldig huis doen we allemaal graag. Daarom tonen we elke woensdag een waanzinnige woning. Deze week is dat een villa op Sardinië.
26/01 11u15  Op hol geslagen SpaceX-raket op ramkoers met de maan: “Eerste keer dat ruimteafval onbedoeld maan zal raken”Een Falcon 9-raket van het Amerikaanse bedrijf SpaceX zweeft al zeven jaar “chaotisch” rond in de ruimte en ligt nu op ramkoers met de maan. Volgens experts zal de onvermijdelijke botsing over een paar weken plaatsvinden en zal ze niet vanop de aarde te zien zijn. Het is de eerste keer dat een stuk ruimteafval ongepland de maan zal raken, zegt data-analist Bill Gray.
26/01 11u15  Chips van Lay's, Doritos en Cheetos in gerecyclede plastic zakkenVanaf 2030 moeten alle chipszakken van Lay’s, Doritos en Cheetos gemaakt zijn van gerecycled of hernieuwbaar plastic.
26/01 11u15  Milieuorganisaties dagvaarden de Vlaamse overheid, OVAM en Lantis in dossier van PFOS-vervuilingMilieuorganisaties Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace, BioForum en Velt dagvaarden de Vlaamse overheid, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) en Lantis (de bouwheer van de Oosterweel) in het dossier van de PFOS-vervuiling rond de 3M-site in Zwijndrecht.
26/01 11u15  Kleindochter Grace Kelly galoppeert door modeshow van ‘Chanel’Het is eens iets anders dan hoge hakken, moet ze gedacht hebben. Charlotte Casiraghi (35) van Monaco, de kleindochter van Grace Kelly en de dochter van Caroline van Monaco, heeft een opvallende opwachting gemaakt tijdens de Chanel-show op Paris Fashion Week. Het model is merkambassadeur van Chanel en opende de show... te paard.
26/01 11u15  Twee lichtgewonden bij verkeersongeluk met bestelwagen en schoolbusOp de Bredabaan ter hoogte van de Voshollei in Brasschaat heeft woensdagochtend een verkeersongeluk plaatsgevonden. Het ging om een aanrijding tussen een bestelwagen, twee personenwagens en een kleine schoolbus.
26/01 10u15  Cliniclowns lanceren app voor zieke kinderenDe cliniclowns hebben vanaf nu een eigen app, de Clini-cam. Via die app kunnen de clowns videobellen met langdurig zieke kinderen. Ze doen dat vanuit hun eigen ‘cliniclowns controlekamer’. De kinderen zitten gewoon thuis of in het ziekenhuis. Met de nieuwe gratis app hopen de cliniclowns de drempel te verlagen en zoveel mogelijk zieke kinderen te bereiken. Zijn er geen clowns beschikbaar om mee te videobellen? Dan kunnen kinderen via de app ook leuke filmpjes kijken of een reactie achterlaten in het virtuele gastenboek.
26/01 10u15  Na ‘The Voice’-schandaal: “Jeroen Rietbergen nog tot voorjaar in behandeling bij afkickkliniek in de VS”Jeroen Rietbergen (50), de bandleider van ‘The Voice’ die schuld bekende op vlak van grensoverschrijdend gedrag, is eind vorige week vertrokken naar de VS. Volgens De Telegraaf zou Rietbergen daar nu wekenlang verblijven om in therapie te gaan voor zijn gedrag. Het is niet duidelijk hoelang de Nederlander er precies zal verblijven, maar het zou ‘tot het voorjaar’ duren.
26/01 10u15  Tot 10.000 euro boete voor vogelvangersVijftien vogelhouders hebben zware boetes gekregen voor illegale praktijken, zoals het vangen van vogels met illegale tuigen. Dat meldt het Vlaams Departement Omgeving.
26/01 10u15  “Dat zijn geen mensen, dat zijn beesten” Luister naar de Kroongetuigen: De Cafémoorden29 september 2003 is een datum die bij veel Geraardsbergenaars voor altijd in het geheugen gegrift staat. Die nacht vond, op de Markt van Geraardsbergen, een gruwelijke roofmoord plaats in café Het Vraagteken. Drie jonge mensen werden er, voor nauwelijks 3600 euro, door twee broers in geldnood vermoord. In De Kroongetuigen vertellen de speurders die het onderzoek voerden en de nabestaanden van de slachtoffers het verhaal van de dramatische gebeurtenissen van die nacht. Ze proberen vooral een antwoord te vinden op de vraag waarom de daders zo koelbloedig en genadeloos te werk gingen.
26/01 10u15  LIVE. Nog geen akkoord over aanpassing quarantaineregels in het onderwijs - Minister Beke legt boosterprik voor 12-plussers op tafelHet gemiddeld aantal dagelijkse besmettingen in ons land nadert de kaap van 50.000. Het werkelijke aantal ligt volgens viroloog Steven Van Gucht echter hoger. “We spreken over 100.000 à 200.000 besmettingen per dag”, zegt hij bij HLN LIVE. Het onderwijsveld steunt intussen de vraag om de quarantaineregels voor scholen grondig aan te passen. Het is aan de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid vandaag om de knoop definitief door te hakken. Lees alle nieuwe ontwikkelingen rond het coronavirus in dit liveblog.
26/01 09u15  Vorig jaar meer commerciële voertuigen verkocht in EU dan in 2020In de Europese Unie zijn vorig jaar 1,88 miljoen nieuwe commerciële voertuigen geregistreerd. In vergelijking met 2020, toen de verkopen als gevolg van de coronacrisis fors instortten, gaat het om een stijging met bijna 10 procent. De registraties lagen wel nog steeds zowat een tiende onder het niveau van 2019 (2,1 miljoen). Dat blijkt uit gegevens van de Europese autofederatie ACEA.
26/01 09u15  Britse autobestuurders moeten verplicht 'Nederlandse greep' gebruiken bij uitstappenHet Verenigd Koninkrijk gaat automobilisten verplichten om de ‘Nederlandse greep’ te gebruiken bij het openen van autodeuren. Dat wordt zaterdag opgenomen in de Highway Code met regels voor weggebruikers, bericht de BBC. Wie weigert de methode toe te passen, riskeert dan een boete van 1.000 pond (circa 1.200 euro).
26/01 09u15  TikTok was snelst groeiende merk in 2021De videoapp TikTok was vorig jaar het snelst groeiende merk wereldwijd. De waarde van het Chinese merk is meer dan verdrievoudigd, zo blijkt woensdag uit de rangschikking Brand Finance Global 500. Technologiegigant Apple blijft ’s werelds meest waardevolle merk.
26/01 09u15  IMF roept El Salvador op te stoppen met bitcoin als betaalmiddelEl Salvador moet een einde maken aan het gebruik van de cryptomunt bitcoin als wettelijk betaalmiddel. Dat zegt het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Volgens het IMF zijn er te veel risico's verbonden aan de bitcoin, die recent in een vrije val is beland en sinds een piek in november bijna de helft van zijn waarde heeft verloren.
26/01 09u15  Naar schatting kwart kinderen zit met honger op school: “Ze komen toe met wat chips in hun brooddoos. Of zelfs met helemaal niks”De Universiteit Gent start dit jaar een onderzoek naar wat er in de brooddozen zit van schoolkinderen, want al te vaak is dat helemaal niets. Dat bevestigen ook steeds meer scholen en armoedeorganisaties. “Chips, restjes gefrituurd eten, soms is er zelfs geen brooddoos. In elke klas zit een kind met honger.”
26/01 09u15  LIVE. Ministers van Volksgezondheid buigen zich over quarantaineregels in onderwijs - Cuba vraagt om erkenning eigen vaccins bij WHOHet gemiddeld aantal dagelijkse besmettingen in ons land nadert de kaap van 50.000. Het werkelijke aantal ligt volgens viroloog Steven Van Gucht echter hoger. “We spreken over 100.000 à 200.000 besmettingen per dag”, zegt hij bij HLN LIVE. Het onderwijsveld steunt intussen de vraag om de quarantaineregels voor scholen grondig aan te passen. Het is aan de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid vandaag om de knoop definitief door te hakken. Lees alle nieuwe ontwikkelingen rond het coronavirus in dit liveblog.
26/01 08u15  Gokbedrijf Golden Palace dicht bij overname Press Shop en RelayHet gokbedrijf Golden Palace staat dicht bij de overname van de bpost-afdeling Ubiway Retail, die onder meer de Press Shops en de Relay-winkels omvat. De gesprekken zitten in de laatste rechte lijn, zo schrijven de kranten De Tijd en L'Echo.
26/01 08u15  Oudste mannetjesgorilla ter wereld gestorvenDe oudste mannetjesgorilla ter wereld, Ozzie, is niet meer. De laaglandgorilla stierf op 61-jarige leeftijd, zo maakt de Zoo Atlanta in de Amerikaanse staat Georgia dinsdag bekend.
26/01 08u15  Nieuwe beschuldigingen tegen Marilyn Manson: “Hij begon me tijdens een seksscène te penetreren”In een nieuwe documentaire ‘Phoenix rising’ beschuldigt actrice Evan Rachel Wood zanger Marilyn Manson opnieuw van verkrachting. Volgens de actrice werd ze gedrogeerd en misbruikt op de set van een van zijn videoclips in 2007. De advocaat van Manson ontkent alle geruchten. “Hij had geen seks met Evan op die set en ze weet dat dat de waarheid is.”
26/01 08u15  Wall Street-icoon Cathie Wood: “Bitcoin kan tegen 2030 stijgen tot meer dan 1 miljoen dollar”ARK Investment Management, het bedrijf onder leiding van Wall Street-icoon Cathie Wood, voorspelt dat de waarde van bitcoin tegen 2030 kan stijgen tot meer dan 1 miljoen dollar. Het wereldwijde gebruik van de cryptomunt staat volgens een analyse van ARK nog maar in zijn kinderschoenen. En kan dus nog enorm hard groeien.
26/01 08u15  1,5 miljoen euro extra naar suïcidepreventieEr wordt extra geld geïnvesteerd in suïcidepreventie. Dat kondigt Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) aan. Het gaat om 1,5 miljoen euro voor diverse nieuwe projecten. Zo worden extra middelen geïnvesteerd in de modernisering van de verwerking van de cijfers. Dat moet zorgen voor snellere rapporten, analyses en uiteindelijk beleidsinzichten.
26/01 08u15  Tim Hofman reageert voor het eerst na uitzending ‘BOOS’ over ‘The voice’: “Er lijkt iets in beweging te komen”Tim Hofman (33) ziet nu al de eerste resultaten van zijn veelbesproken uitzending van ‘BOOS’ over het schandaal rond ‘The voice of Holland’. 'Het voelt als de eerste forse zucht van een nieuwe wind', schrijft de presentator op Instagram. Het is de eerste keer dat Hofman in het openbaar reageert.
26/01 08u15  Annemie Struyf in Noorwegen voor nieuw seizoen ‘Het Hoge Noorden’: “Het blijkt opnieuw een serieuze relatietest”Annemie Struyf (60) zit opnieuw in het hoge Noorden. Na het overweldigend succes van het eerste seizoen is de tv-maakster er bezig met de opnames van een nieuwe reeks. “Daarin komen zowel vertrouwde als nieuwe gezichten aan bod”, vertelt Struyf, die stevig scoorde met de eerste reeks. Ze kon ook opnieuw vaststellen dat niet elk koppel gemaakt is voor zo’n Scandinavische verhuis. “Het licht, of beter het gebrek eraan, kan een beslissende rol spelen.”
26/01 08u15  Verdwaald op de donkerste plek van België: koppel met baby pas na uren gevonden in Hoge Venen. Gidsen doen hun verhaal en waarschuwen voor gevaren van het gebiedEen Antwerps koppel met een baby’tje van acht maanden is na urenlang zoeken teruggevonden in de Hoge Venen. Het gezin raakte de weg kwijt tijdens een sneeuwwandeling, en kon op het nippertje gered worden. Ook de voorbije weken moesten de hulpdiensten al uitrukken voor verdwaalde toeristen in de Hoge Venen. Ervaren natuurgidsen weten dat dit de gevaarlijkste periode van het jaar is. Rond de jaarwisseling raken elk jaar gemiddeld tien wandelaars het spoor bijster tijdens hun tocht door het drassige plateau in de Ardennen, waar de duisternis van het ene moment op het andere valt en het tot min twintig kan vriezen.
26/01 07u15  Programmamaker Tim Hofman reageert voor het eerst na uitzending ‘BOOS’ over ‘The voice’: “Er lijkt iets in beweging te komen”Tim Hofman (33) ziet nu al de eerste resultaten van zijn veelbesproken uitzending van ‘BOOS’ over het schandaal rond ‘The voice of Holland’. 'Het voelt als de eerste forse zucht van een nieuwe wind', schrijft de presentator op Instagram. Het is de eerste keer dat Hofman in het openbaar reageert.
26/01 07u15  Wordt Partygate Boris Johnson fataal? Topambtenaar en politie onderzoeken feestjes Britse premierDe Britse politie onderzoekt feestjes die tijdens lockdowns hebben plaatsgevonden in de ambtswoning van premier Boris Johnson. Er wordt gekeken of de coronaregels zijn overtreden, zei politiechef Cressida Dick. Daarnaast loopt ook nog het officiële onderzoek naar de zogenaamde ‘Partygate’. De resultaten daarvan worden eerstdaags verwacht.
26/01 07u15  Hoe omikron de maatschappij verziekt: bedrijven lopen leeg door zieken, maar vooral door quarantainesDe snelle toename van zieken en mensen in quarantaine dreigen in een pak sectoren het werk onmogelijk te maken. Zo zijn onder meer 1 op 20 Vlaamse scholen zijn gesloten en is 1 op 10 voltijdse arbeidskracht in de ziekenhuizen afwezig. Bij de KMO’s is het pompen of verzuipen, met in 1 op 20 bedrijven zelfs niémand meer om te werken. “Gemiddeld is 6% van het personeel nu afwezig. Dat lijkt niet veel, maar het is énorm: in normale wintermaanden is dat 3 keer minder”, zegt VOKA. Of hoe omikron de mensen misschien wel minder ziek maakt, maar de maatschappij des te meer.
26/01 07u15  Chinese versie van ‘Fight club’ eindigt heel anders dan wij ons herinneren (en dat is niet de eerste keer)Liefhebbers van David Finchers ‘Fight club’ komen er tegenwoordig bedrogen uit in China. Wie op de Chinese streamingdienst Tencent Video naar de culthit kijkt, krijgt namelijk een aangepaste versie te zien - met een totaal andere slotboodschap dan de originele film uit 1999. “Om deze reden kijken we dus naar illegaal gedownloade films”, klink het bij teleurgestelde kijkers. Het is dan ook niet de eerste keer dat het land een film laat aanpassen naar de idealen van de Communistische Partij.
26/01 07u15  ‘Telefacts’ geeft inkijk in de meest beruchte gevangenis van de VSEffingham Prison in de Amerikaanse staat Georgia is één van de beruchtste gevangenissen van de Verenigde Staten. Bruut geweld, rivaliserende bendes en moordcomplotten zijn er dagelijkse kost. Dat heeft onder meer te maken met de verschillende gangs die er actief zijn. Zo troepen er witte neonazi gevangenen samen die er lijnrecht tegenover de Afro-Amerikaanse geïnterneerden staan.
26/01 07u15  ‘Pano’ start met onderzoek naar de toekomst van de kippenindustrieIn dit nieuwe seizoen van ‘Pano’ komen onder meer reportages aan bod over de mentale impact van corona op jongeren en getuigen bedrijfsleiders hoe ze na een faillissement toch gewoon doorgaan met firma, maar beginnen doet de reportagereeks met een aanklacht over kippenindustrie. Want kippenvlees is populairder dan ooit.
26/01 07u15  All-inreizen naar de zon zitten weer in de lift: “Vlaming heeft niet langer schrik om ‘ouderwets’ op vakantie te gaan”Zweeft de vraag ‘waar en hoe gaan we deze zomer op vakantie?’ bij jou ook al enkele dagen boven de keukentafel? Je bent niet alleen, want onzekerheden omtrent coronamaatregelen zorgen ervoor dat heel wat Vlamingen hun boeking uitstellen. Toch zijn er aanwijzingen dat we deze zomer weer zoals ‘pre-corona’ op reis gaan: all-inreizen naar zonnige bestemmingen zitten in de lift. Al blijven ook vakanties in eigen land populair.
26/01 06u15  Annemie Struyf in Noorwegen voor nieuw seizoen ‘Het Hoge Noorden’: “Opnieuw blijkt verhuizen een serieuze relatietest”Annemie Struyf (60) zit opnieuw in het hoge Noorden. Na het overweldigend succes van het eerste seizoen is de tv-maakster er bezig met de opnames van een nieuwe reeks. “Daarin komen zowel vertrouwde als nieuwe gezichten aan bod”, vertelt Struyf die stevig scoorde met de eerste reeks. “Emigreren blijft een enorme sprong in het diepe. Ik heb opnieuw vastgesteld dat het niet goedkomt als je geen ontzettend goed team bent.”
26/01 06u15  Microsoft overtreft verwachtingen met kwartaalcijfers door toenemende vraag naar producten voor thuiswerkenMicrosoft blijft profiteren van een toenemende vraag naar producten die werknemers nodig hebben om thuis te werken tijdens de coronapandemie. Door de combinatie van werken vanuit huis en werken op kantoor hebben ondernemingen clouddiensten nodig van het softwarebedrijf. Microsoft verdiende ook meer geld met Office-pakketten, met daarin onder meer Excel en Word.
26/01 06u15  “Dat zijn geen mensen, dat zijn beesten”. Beluister de Kroongetuigen: De cafémoorden29 september 2003 is een datum die bij veel Geraardsbergenaars voor altijd in het geheugen gegrift staat. Die nacht vond, op de Markt van Geraardsbergen, een gruwelijke roofmoord plaats in café Het Vraagteken. Drie jonge mensen werden er, voor nauwelijks 3600 euro, door twee broers in geldnood vermoord. In De Kroongetuigen vertellen de speurders die het onderzoek voerden en de nabestaanden van de slachtoffers het verhaal van de dramatische gebeurtenissen van die nacht. Ze proberen vooral een antwoord te vinden op de vraag waarom de daders zo koelbloedig en genadeloos te werk gingen.
26/01 06u15  Verdwaald op de donkerste plek van België: koppel met baby pas na uren gevonden in Hoge VenenEen Antwerps koppel met een baby’tje van acht maanden is na urenlang zoeken teruggevonden in de Hoge Venen. Het gezin raakte de weg kwijt tijdens een sneeuwwandeling, en kon op het nippertje gered worden. Ook de voorbije weken moesten de hulpdiensten al uitrukken voor verdwaalde toeristen in de Hoge Venen. Ervaren natuurgidsen weten dat dit de gevaarlijkste periode van het jaar is. Rond de jaarwisseling raken elk jaar gemiddeld tien wandelaars het spoor bijster tijdens hun tocht door het drassige plateau in de Ardennen, waar de duisternis van het ene moment op het andere valt en het tot min twintig kan vriezen.
26/01 06u15  Boom bezorgt Antwerps luxehotel kopzorgen: inspectie stelde drie bouwovertredingen vast, ook bij tomatenserre ‘Hertog Jan’“Potentieel grote schade.” Dat heeft de Antwerpse groendienst opgemerkt in Den Botaniek, de botanische tuin waarrond het mooiste hotel van de stad wordt gebouwd. Met name is er een stalen constructie aangebracht rond een Japanse notenboom. “Er wordt totaal voorbij gegaan aan de geldende regels.” Oppositiepartij PVDA spreekt van “een spijtige uitverkoop van sociale en openbare ruimte”, maar de projectontwikkelaar verdedigt zich.
26/01 06u15  LIVE. Gemiddeld aantal nieuwe infecties stijgt met 77 procent - Cuba vraagt om erkenning eigen vaccins bij WHOHet gemiddeld aantal dagelijkse besmettingen in ons land nadert de kaap van 50.000. Het werkelijke aantal ligt volgens viroloog Steven Van Gucht echter hoger. “We spreken over 100.000 à 200.000 besmettingen per dag”, zegt hij bij HLN LIVE. Het onderwijsveld steunt intussen de vraag om de quarantaineregels voor scholen grondig aan te passen. Het is aan de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid vandaag om de knoop definitief door te hakken. Lees alle nieuwe ontwikkelingen rond het coronavirus in dit liveblog.
26/01 05u15  Presidentskandidaat Eric Zemmour knoopt aan met Franse traditie door vrouw te bedriegen. Et alors? Ze doen het allemaalEr zijn landen in de wereld waar een presidentskandidaat het wel kan schudden als hij een maîtresse heeft. Maar in Frankrijk lijkt het of je pas meetelt met een affaire. Daar komt de extreemrechtse Eric Zemmour er nu openlijk voor uit dat een 35 jaar jongere medewerkster in verwachting is van hem. Het kost moeite om er een staatshoofd te vinden dat zijn echtgenote wél trouw is gebleven. Eentje stierf zelfs terwijl hij de liefde met zijn minnares bedreef.
26/01 05u15  Naar schatting kwart kinderen zit met honger op schoolbanken: “Ze komen toe met wat chips in hun brooddoos. Of zelfs met helemaal niks”De Universiteit Gent start dit jaar een onderzoek naar wat er in de brooddozen zit van schoolkinderen, want al te vaak is dat helemaal niets. Dat bevestigen ook steeds meer scholen en armoedeorganisaties. “Chips, restjes gefrituurd eten, soms is er zelfs geen brooddoos. In elke klas zit een kind met honger.”
26/01 05u15  LIVE. Rusland start legermanoeuvres in zuiden en op de Krim - Biden ontvangt emir van Qatar om energieleveringDe spanningen rond Oekraïne lopen dag na dag op. De voormalige Sovjetrepubliek zoekt toenadering tot het Westen, en zou graag toetreden tot de NAVO. Dat wil Russisch president Vladimir Poetin koste wat kost vermijden, en hij stuurde 100.000 militairen naar de grensregio. De belangrijkste ontwikkelingen in het conflict leest u in onze liveblog.
26/01 05u15  LIVE. Gemiddeld aantal nieuwe infecties stijgt met 77 procent - Intern onderzoek naar politiegeweld tijdens coronabetoging BrusselHet gemiddeld aantal dagelijkse besmettingen in ons land nadert de kaap van 50.000. Het werkelijke aantal ligt volgens viroloog Steven Van Gucht echter hoger. “We spreken over 100.000 à 200.000 besmettingen per dag”, zegt hij bij HLN LIVE. Het onderwijsveld steunt intussen de vraag om de quarantaineregels voor scholen grondig aan te passen. Het is aan de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid vandaag om de knoop definitief door te hakken. Lees alle nieuwe ontwikkelingen rond het coronavirus in dit liveblog.
26/01 05u15  39 vermisten nadat boot kapseist ter hoogte van kust Florida, één man geredVoor de kust van Florida is dinsdag een zoekactie gestart naar 39 mensen, nadat hun boot zaterdag kapseisde. Volgens de kustwacht is de boot vermoedelijk betrokken bij mensensmokkel.
26/01 04u15  Waarom stijgt de rente wel op hypotheken, maar niet op spaarboekjes? Econoom Geert Noels legt uitDe langetermijnrente stijgt, maar wat betekent dit voor u? Hypotheken zijn langetermijnrente, worden huizen dan duurder? En wat betekent een stijging van langetermijnrente voor uw spaarboekje? Econoom Geert Noels geeft uitleg: “De hypothecaire leningen zullen inderdaad stijgen, maar dat is daarom geen slecht nieuws”.
26/01 04u15  LIVE. Meeste patiënten liggen op covidafdeling zonder symptomen - Cuba vraagt om erkenning van eigen vaccins bij WHOHet gemiddeld aantal dagelijkse besmettingen in ons land nadert de kaap van 50.000. Het werkelijke aantal ligt volgens viroloog Steven Van Gucht echter hoger. “We spreken over 100.000 à 200.000 besmettingen per dag”, zegt hij bij HLN LIVE. Het onderwijsveld steunt intussen de vraag om de quarantaineregels voor scholen grondig aan te passen. Het is aan de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid vandaag om de knoop definitief door te hakken. Lees alle nieuwe ontwikkelingen rond het coronavirus in dit liveblog.
26/01 03u15  Vlaming heeft niet langer schrik om ‘ouderwets’ op vakantie te gaan: all-inreizen voor zonnige bestemmingen zijn weer in zwangZweeft de vraag ‘waar en hoe gaan we deze zomer op vakantie?’ bij jou ook al enkele dagen boven de keukentafel? Je bent niet alleen, want onzekerheden omtrent coronamaatregelen zorgen ervoor dat heel wat Vlamingen hun boeking uitstellen. Toch zijn er aanwijzingen dat we deze zomer weer zoals ‘pre-corona’ op reis gaan: all-inreizen naar zonnige bestemmingen zitten in de lift. Al blijven ook vakanties in eigen land populair.
26/01 03u15  Kennedy Jr. biedt excuses aan voor vergelijken vaccinatieplicht met onderduiken van Anne FrankDe Amerikaanse schrijver, milieuactivist en complotdenker Robert Kennedy Jr. heeft zich dinsdag op Twitter verontschuldigd voor controversiële opmerkingen die hij onlangs maakte over Anne Frank. Kennedy, een zoon van oud-minister van Justitie Robert F. Kennedy (‘RFK’) en een neef van president John F. Kennedy (‘JFK’), deed zijn uitlatingen tijdens een betoging tegen verplichte vaccinatie in Washington DC.
26/01 02u15  Democrate Nancy Pelosi doet gooi naar 19de termijn in Amerikaans Huis van AfgevaardigdenDe voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, heeft dinsdag op Twitter aangekondigd zich kandidaat te stellen voor een 19e ambtstermijn. Dat duidt er volgens ingewijden op dat ze langer als leider van de Democratische fractie in het Huis wil aanblijven. Eerder had Pelosi aangegeven dat ze na 2022 haar leiderschap zou opgeven.
26/01 00u15  Koopjesjagers krijgen Wall Street deze keer niet uit het roodDe Amerikaanse aandelenbeurzen zijn met verliezen gesloten. Net als een dag eerder waren de minnen veel groter voordat koopjesjagers zich roerden. Maandag leidde dat nog tot winsten, nu lukte dat niet. Creditcardbedrijf American Express was een opvallende stijger, ook IBM had de wind in de zeilen.
25/01 23u15  Zwaar zieke Amerikaan (31) ziet harttransplantatie door de neus geboord omdat hij niet gevaccineerd isEen zwaar zieke vader van twee kinderen is in Boston van een wachtlijst voor een harttransplantatie gehaald omdat hij niet gevaccineerd is. DJ Ferguson gelooft niet in de heilzame werking van een prik, maar vreest in zijn specifiek geval ook voor de gevolgen als zijn hartspier ontstoken zou raken. Myocarditis wordt inderdaad beschouwd als een zeldzame bijwerking van coronavaccins.
25/01 23u15  Klaasje maakt haar opwachting in 'De Vuilste Jobs VIPS': “De outfits die ik vroeger moest dragen, waren toch helemaal anders dan deze”Op dinsdag kreeg Klaasje Meijer (26) in ‘De Vuilste Jobs VIPS’ een spoedcursus leidingen ontstoppen van David aka ’De Rioolkrak’. Nietsvermoedend wordt ze voor dag en dauw opgehaald door David en zijn sidekick Siv. In Ekeren wacht haar vervolgens een kapotte afvoerleiding die ervoor zorgt dat de kelder van een appartementsgebouw volledig onder vuil badwater komt te staan.
25/01 23u15  3.200 jongeren die gaan skiën met CM-jeugddienst Kazou hebben vaccinatie- of herstelcertificaat nodigTijdens de krokusvakantie willen 3.192 jongeren en 452 vrijwilligers op skivakantie gaan met Kazou, de jeugddienst van de Christelijke Mutualiteit (CM). Omdat niet alle landen dezelfde regels hanteren rond coronacertificaten, heeft Kazou beslist dat wie meereist een geldig vaccinatie- of herstelcertificaat nodig heeft, zo meldt de jeugddienst vanavond in een persbericht.
25/01 22u15  Nostalgisch festival When We Were Young krijgt vanwege groot succes derde festivaldagMy Chemical Romance, Paramore, Avril Lavigne, Jimmy Eat World ... De affiche van het gloednieuwe Amerikaanse festival When We Were Young is voor heel emo-kids een droom die uitkomt. De ticketverkoop loopt dan ook storm. Zo werd er nu al een derde festivaldag aangekondigd.
25/01 22u15  39 vermisten nadat boot kapseist ter hoogte van kust FloridaTer hoogte van de kust van Florida zijn 39 mensen vermist nadat daar een boot is gekapseisd, zo heeft de kustwacht meegedeeld.
25/01 22u15  Axel Daeseleire over zijn toekomst in ‘Sergio over de grens’: “Wil dingen maken die ik zelf heb bedacht”In ‘Sergio over de grens’ hebben chef-kok Sergio Herman (51) en Axel Daeseleire (53) het onder meer over de toekomst. Deze laatste heeft alvast een heel duidelijk beeld van wat hij allemaal nog wil doen. “Ik ben er ook al een hele tijd mee bezig.”
25/01 22u15  Elton John stelt twee van zijn concerten uit na coronabesmettingOpnieuw pech voor fans van Elton John (74). De Britse zanger moet opnieuw twee concerten uitstellen. Eerder werd zijn tournee al uitgesteld wegens een heupoperatie. Deze keer gooit het coronavirus roet in het eten. “Ik ben besmet met COVID-19. Als gevolg moet ik mijn optredens in Dallas verplaatsen”, klinkt het op sociale media.
25/01 22u15  Onderzoek geopend naar chirurg die röntgenfoto van Bataclan-overlever wou verkopenIn Parijs is een onderzoek geopend naar de Franse chirurg Emmanuel Masmejean, zo heeft het parket bekendgemaakt. De man probeerde op een online veiling een röntgenfoto van een van de slachtoffers van de aanslagen in de Bataclan te verkopen.
25/01 21u15  Jumbo rondt kaap van twintig vestigingen in VlaanderenSupermarktketen Jumbo neemt vier winkels van Alvo over. Daarmee zal het aantal vestigingen van de Nederlandse retailer in Vlaanderen op 21 komen te liggen.
25/01 20u15  Sterrenchefs kiezen steeds vaker voor veganistisch, maar is de Vlaming daar wel klaar voor? “Niet alleen voor een jong, hoogopgeleid yuppie-publiek”Is veganistische haute cuisine de nieuwe trend? Steeds meer bekende restaurants bieden plantaardige opties aan. Sterrenchef Bart De Pooter opent zelfs twee nieuwe plant based-eetgelegenheden in Antwerpen. Zit de vleesminnende Vlaming daar op te wachten? En hoe verhef je groenten tot culinair hoogstandje?
25/01 20u15  Versoepelingen in Nederland: horeca en cultuur mag weer tot 22.00 uur, pretparken ook weer openDe coronamaatregelen in Nederland worden versoepeld, ondanks het hoge aantal besmettingen. Dat heeft de regering dinsdagavond aangekondigd. Het versoepelde pakket aan regels geldt in principe zes weken, over drie weken is er een ‘weegmoment’. De maatregelen gaan morgen/woensdag meteen in.
1 2 3 4


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >

Meest gelezen

1x Wat zou een oorlog betekenen voor ons Belgen? Het conflict tussen Oekraïne en Rusland uitgelegd in 8 vragen en antwoorden27/01 20u15 - Het Laatste Nieuws: De spanning in het conflict tussen Oekraïne en Rusland stijgt van dag tot dag. Er staat dan ook veel op het spel en de problemen sluimeren al enkele jaren. Maar waarom drijft Rusland de spanning op? Wat doen de bondgenoten van Oekraïne? En wat zou een oorlog betekenen voor ons land? Op onder andere die vragen geven we je in dit stuk antwoorden.
1x Griep rukt op in Noorwegen en Zweden maar nog niet bij ons: "Hoe langer we het kunnen uitstellen voorbij omikrongolf hoe beter”24/01 22u15 - Het Laatste Nieuws: De griep is aan een opmars begonnen in enkele Europese landen. In Noorwegen en Zweden is het virus al “wijdverspreid”, zo staat te lezen in het wekelijkse grieprapport van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
0x Xiomara Castro legt eed af als eerste vrouwelijke president van Honduras27/01 23u15 - Het Laatste Nieuws: Xiomara Castro heeft donderdag de eed afgelegd als eerste vrouwelijke president van Honduras. Dat gebeurde in het Nationale Stadion in Tegucigalpa, in aanwezigheid van 30.000 toeschouwers.
0x Canadese hoofdstad Ottawa zet zich schrap voor coronaprotest truckers: “Marginale minderheid die onaanvaardbare meningen verspreidt”27/01 23u15 - Het Laatste Nieuws: De politie van de Canadese hoofdstad Ottawa heeft gewaarschuwd voor een verkeerschaos de komende dagen als gevolg van de komst van optochten van truckers die zich keren tegen de coronamaatregelen.
0x Waarschijnlijk toch pauselijke ‘bedankt voor die bloemen’27/01 22u15 - Het Laatste Nieuws: Het Sint-Pietersplein in Rome is met Pasen waarschijnlijk toch versierd met Nederlandse bloemen als daar de pauselijke zegen wordt uitgesproken. Vanochtend leek er nog een eind te komen aan die traditie, omdat sponsors van het bloemenfestijn na twee jaar corona waren afgehaakt.
0x Nicolas Cage heeft met Riko Shibata eindelijk de ware gevonden: “Maar ik weet dat vijf huwelijken veel is”27/01 22u15 - Het Laatste Nieuws: Nicolas Cage (58) is er zeker van dat Riko Shibata (27), zijn vijfde echtgenote, de ware is. Het koppel gaf elkaar in februari 2021 het jawoord. Ondertussen is Shibata ook zwanger van haar eerste kindje.
0x Nora Gharib gelooft haar oren niet in 'Een Echte Job': “Komt recht uit een horrorfilm”27/01 22u15 - Het Laatste Nieuws: Nora Gharib (28) doet stage op de afdeling neurologie in het VTM-programma ‘Een Echte Job’ en daar toont haar stagementor een toestel waarmee het hoofd gestabiliseerd kan worden bij een nekfractuur. Nora weet niet wat ze hoort. “Ik vond het echt afschuwelijk.”
0x Vijf onaangekondigde inspecties in rusthuizen van Orpea in Wallonië27/01 22u15 - Het Laatste Nieuws: Donderdag zijn in Wallonië onaangekondigde inspecties uitgevoerd in vijf rusthuizen van de Franse privégroep Orpea. De inspecties kwamen er naar aanleiding van onthullingen in het boek 'Les fossoyeurs', dat misbruik in de vestigingen van deze groep in Frankrijk aan de kaak stelt.
0x VUB-medewerker ontslagen na grensoverschrijdend gedrag27/01 21u15 - Het Laatste Nieuws: De Vrije Universiteit Brussel heeft een van zijn medewerkers, na 'verschillende meldingen van onder meer grensoverschrijdend gedrag' ontslagen. Dat meldt de Brusselse universiteit donderdagavond in een beknopte mededeling.
0x Paris Hilton en Lindsay Lohan hebben de strijdbijl officieel begraven: “We zijn geen tieners meer”27/01 21u15 - Het Laatste Nieuws: Paris Hilton (40) en Lindsay Lohan (35) hadden het jarenlang met elkaar aan de stok, maar ondertussen hebben de twee geen problemen meer met elkaar. Dat maakte de hotelerfgename zelf bekend tijdens ‘Watch What Happens Live with Andy Cohen’. “Wij zijn volwassen geworden.”

Statistieken

Artikels:
37465
Gelezen:
36875
Aantal lezers nu:
42


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2022 Naar boven