vrijdag 22 oktober 2021, week 42


U bent nu hier: Meer nieuws van Het Laatste Nieuws pagina 2

Laatste updatecontrole: vandaag om 21u15
 

Het Laatste Nieuws

Verbergen Tonen
22/10 21u15  Hoogste Amerikaanse rechtbank buigt zich op 1 november over anti-abortuswet Texas Het Amerikaanse Supreme Court, het hoogste hof in de Verenigde Staten, zal zich op 1 november buigen over de anti-abortuswet van de staat Texas. Het Supreme Court weigert intussen de toepassing ervan op te schorten. De regering van president Joe Biden had het hof maandag gevraagd de omstreden wet te blokkeren, die de meeste abortussen in de staat tegenhoudt.
22/10 21u15  Cynthia Nixon acteert én regisseert bij reboot ‘Sex & The City’ Cynthia Nixon (55), die de rol van Miranda Hobbes speelt in de ‘Sex & The City’-reboot ‘And Just Like That...’, zal niet alleen in de huid van haar alter-ego kruipen maar ook plaatsnemen op de stoel van de regisseur. De actrice maakte via sociale media bekend een aflevering van de nieuwe show te gaan regisseren en is daar naar eigen zeggen 'ontzettend blij' mee.
22/10 21u15  Tot levenslang veroordeelde multimiljonair Robert Durst nu ook aangeklaagd voor doodslag op zijn vrouw De rijke New Yorker Robert Durst is officieel in verdenking gesteld van doodslag op zijn vrouw Kathleen, die in 1982 verdween, zo is uit gerechtelijke bron vernomen. Enkele dagen geleden werd hij tot levenslang veroordeeld voor de moord op zijn beste vriendin, die mogelijk van plan was te getuigen over deze zaak.
22/10 20u15  Israël bestempelt zes Palestijnse ngo's als terreurorganisaties De Israëlische minister van Defensie Benny Gantz heeft zes Palestijnse ngo’s tot terreurorganisaties verklaard. De niet-gouvernementele organisaties, waaronder de mensenrechtenorganisatie Al-Haq en de vereniging voor gevangenen Addamee, hebben banden met het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), zo klinkt het vandaag in een mededeling.11 
22/10 20u15  Trump gaat in zee met bedrijf: aandeel schiet 1.225 procent hoger Een bedrijf dat met voormalig Amerikaans president Donald Trump in zee gaat, is plots geliefd bij beleggers. Het gaat om Digital World Acquisition Corp (DWAC), een blancochequebedrijf dat wil fuseren met het sociale netwerk dat Trump wil oprichten. De koers schoot op twee dagen 1.225 procent omhoog. Trump-fans stoken elkaar op om het aandeel te kopen.
22/10 20u15  ONZE OPINIE. Iedereen met een vaccin heeft zijn verantwoordelijkheid genomen in de strijd tegen het virus, nu moét de rest overtuigd of verplicht worden hetzelfde te doen “We zullen ons met zijn allen zeer schrap moeten zetten om de vierde golf te bedwingen.” Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) had gelijk om iedereen deze week wakker te schudden dat de vierde golf al begonnen was, maar hij had ongelijk door op te roepen het mondmasker te dragen en daarmee iedereen verantwoordelijk te maken. Sorry, minister Vandenbroucke, en alle andere beleidsmakers. Been there, done that, zo schrijft onze hoofdredacteur Brecht Decaestecker. “Zorg er met vijf minuten politieke moed voor dat wie nu nog in het ziekenhuis belandt daar in de toekomst niet meer komt. En durf daarbij taboes te doorbreken: hoe lang wegen de argumenten om vaccinatie niet te verplichten nog op tegen die om dat wel te doen?”
22/10 20u15  UGent voert mondmaskerplicht opnieuw in De UGent voert vanaf volgende week maandag opnieuw een mondmaskerplicht in op al haar campussen. Dat blijkt uit een interne mail die de universitaire leiding vrijdagavond heeft uitgestuurd.
22/10 20u15  CELEBS 24/7. Kylie Jenner toont haar zwangere buikje en een intiem moment voor de Beckhams Niets leuker dan meekijken met het leven van onze beroemde medemensen. Benieuwd wat ze zoal uitspoken? Je ontdekt het hier in onze nieuwsstream.12 
22/10 20u15  Amerikaanse school wil dat kinderen na coronavaccin maand thuisblijven, zodat ze “anderen niet kunnen besmetten” Een privéschool in Miami, Florida wil dat leerlingen die het coronavaccin kregen, na elke dosis 30 dagen thuis blijven. Dat schrijft het schoolbestuur in een brief naar de ouders. Volgens de directie kunnen gevaccineerde kinderen immers andere leerlingen in gevaar brengen.
22/10 20u15  Man die meisje van 15 maanden aanreed aan kinderdagverblijf blies net boven limiet, politie spreekt van spijtig ongeval De bestuurder die gisteren een meisje van vijftien maanden oud aanreed op de oprit van een kinderdagverblijf in Sint-Job-in-’t-Goor, legde na het incident een positieve alcoholtest af, waaruit bleek dat hij licht geïntoxiceerd was. Volgens de politie wijst alles op een spijtig ongeval.13 
22/10 19u15  Manchester City-fan wordt niet meer beademd maar heeft hersenschade opgelopen De 63-jarige fan van Manchester City die het slachtoffer werd van agressie op de parking langs de E40 in Drongen, wordt niet meer beademd maar hij heeft hersenschade opgelopen. Dat meldt zijn zoon, die op sociale media de supporters van Club Brugge bedankt die de hulpdiensten verwittigd hebben en het leven van zijn vader gered hebben.13 
22/10 19u15  Drukke avondspits zorgt voor lange files bij begin van het weekend Omstreeks 18.45u vanavond staat er nog steeds meer dan 150 kilometer file op de Vlaamse hoofdwegen. Dat is uitzonderlijk volgens de filebarometer van het Vlaams Verkeerscentrum.
22/10 19u15  Vlaamse Milieumaatschappij: "Normen worden overschreden voor heel wat meer stoffen dan PFOS" 'Er valt qua waterbeheer de beschouwing te maken dat de milieukwaliteitsnormen op heel veel plaatsen worden overschreden in Vlaanderen, voor pesticiden, voor PAK's, voor metalen, voor polygechloreerde difenylethers,...' Dat zei de topman van de Vlaamse Milieumaatschappij in de Vlaamse onderzoekscommissie naar de PFOS-vervuiling.
22/10 19u15  Scholen kunnen extra middelen ook inzetten om ondersteunend personeel te betalen Scholen kunnen de extra middelen die via de nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (cao) krijgen ook inzetten om ondersteunend personeel te betalen. Het gaat dan om mensen zonder lerarendiploma, maar die wel kunnen ingezet worden om de leerkrachten te ontlasten. Dat meldt minister van Onderwijs Ben Weyts.11 
22/10 19u15  Vlaanderen wil boosterprik voor hele bevolking: “Er is in toenemende mate evidentie om dat te doen” De Vlaamse regering wil een derde prik voor de brede bevolking ouder dan 12 jaar. Voorlopig krijgen enkel Belgen ouder dan 65 jaar en mensen met een verzwakte weerstand een derde prik, maar dat ziet de Vlaamse regering graag anders nu de cijfers sterk stijgen.10 
Laatste update: vandaag om 21u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
21/10 04u15  Voormalig president Trump komt volgende maand met eigen sociaal netwerkVoormalig president Donald Trump is van plan een sociaal netwerk te creëren. Het platform krijgt de naam TRUTH Social en wordt begin november gelanceerd, in eerste instantie alleen voor genodigden. Het netwerk is het eigendom van Trump Media & Technology Group (TMTG) en de bedoeling is dat er ook een streamingdienst komt waar 'niet-woke' programma's op verschijnen.
21/10 04u15  Ocean Cleanup: “Laatste test bewijst dat technologie werkt”Testen die recent zijn uitgevoerd bewijzen dat de technologie achter het project Ocean Cleanup werkt. De testfase wordt daarom afgesloten en het grootschalig opruimen van plastic in de Grote Oceaan kan daadwerkelijk beginnen. Dat laat initiatiefnemer Boyan Slat weten.
21/10 02u15  Basisschool De Wondertuin in Wemmel schorst vandaag lessen na coronabesmettingenDe Nederlandstalige lagere school De Wondertuin in de Vlaams-Brabantse gemeente Wemmel is genoodzaakt de lessen donderdag en vrijdag op te schorten, omdat een leerkracht positief heeft getest op het coronavirus. Dat meldt het gemeentebestuur woensdagavond.
21/10 02u15  Verenigd Koninkrijk sluit vrijhandelsakkoord met Nieuw-ZeelandNa Australië en Japan heeft het Verenigd Koninkrijk een vrijhandelsakkoord met Nieuw-Zeeland gesloten. Londen wil zo zijn handelsrelaties versterken in de Indo-Pacifische regio en proberen toe te treden tot het Trans-Pacifische vrijhandelsakkoord.
21/10 02u15  Vlaams Parlement keurt interfederale klimaatresolutie goedHet Vlaams Parlement heeft een interfederale klimaatresolutie goedgekeurd. De resolutie dringt er bij de regeringen onder meer op aan om liefst nog voor de start van de klimaatconferentie in Glasgow volgende maand een akkoord te sluiten over de intra-Belgische lastenverdeling en de internationale klimaatfinanciering. De resolutie kreeg de steun van de indienende partijen (N-VA, Open Vld, CD&V, Groen en Vooruit). PVDA onthield zich, Vlaams Belang stemde tegen.
20/10 23u15  Lavastroom van vulkaan op La Palma nadert dorp La Laguna, 1.650 inwoners uit voorzorg geëvacueerdDe lavastroom van de vulkaan op het Canarische eiland La Palma nadert nu het dorp La Laguna. Vorige week werden de inwoners al uit voorzorg geëvacueerd. De lava en het vulkanisch gesteente, dat een temperatuur tot wel 1.270 graden Celsius kan hebben, verwoestten al een tankstation en een supermarkt buiten het dorp.
20/10 23u15  ‘Cupido' Axel Daeseleire springt in ‘Axel Gaat Binnen’ in de bres voor verliefde KarelIn ‘Axel Gaat Binnen’ leeft Axel Daeseleire 5 dagen mee op zorgboerderij Hoge Dries in Tongeren. Daar worden mensen met een verstandelijke beperking begeleid worden. Hij ontmoet er het verliefde koppeltje Luc en Bianca, en Karel, wiens partner op bezoek komt.
20/10 23u15  Hoe 1 seconde het verschil maakt tussen mogelijk eeuwige roem en een pijnlijke exit in ‘De Slimste Mens’Eén seconde lag er tussen hemel en hel voor Dorianne Aussems in de derde aflevering van ‘De Slimste Mens’. Eén luttele seconde en het evidente antwoord ‘The Father’. De radiopresentatrice vergat de filmtitel te zeggen, waarop nieuwkomer Jean-Marc Mwema zich met 50 extra seconden vooralsnog tot winnaar kroonde. En Dorianne wat later in de finale kansloos uit het spel werd geknikkerd.
20/10 23u15  Stoffelijke resten, notitieboekje en rugzak gevonden in zoektocht naar verloofde van Gabby PetitoEr zijn stoffelijke resten gevonden in de zoektocht naar Brian Laundrie. Een lijkschouwer doet nu de nodige vaststellingen. Speurders hadden eerder enkele van zijn spullen teruggevonden naast een wandelpad dat hij vaak gebruikte in de buurt van zijn ouderlijke woning in Florida. De jongeman wordt nog steeds gezocht als ‘person of interest’ in de moordzaak van zijn verloofde, Gabby Petito. Hij zou met andere woorden belangrijke informatie kunnen verschaffen.
20/10 22u15  Vijf verdachten van aanval op voetbalsupporter blijven nacht in de celAlle vijf verdachten die verhoord werden in het onderzoek naar de agressie tegen een fan van voetbalclub Manchester City op de parking langs de E40 in Drongen, moeten een nacht in de cel blijven en worden donderdag voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Gent. Dat werd uit goede bron vernomen en het Oost-Vlaamse parket bevestigt de voorleidingen.
20/10 22u15  Miljard vaccinprikken gezet in Europa, maar volgens WHO te vroeg voor overmoed: “De pandemie woedt nu onder de ongevaccineerden”Tot nu toe werden al een miljard dosissen van een Covid-19-vaccin toegediend in de Europese regio van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die 53 landen tussen de Atlantische en de Stille Oceaan beslaat. Toch zijn er volgens de organisatie nog te veel risico’s voor ongevaccineerden om zelfvoldaan te zijn. “Het is een grote prestatie, maar we kunnen ons geen overmoed veroorloven”, aldus Hans Kluge, de Belgische arts aan het hoofd van WHO Europa.
20/10 22u15  Slechts een op vijf mensen met coronasymptomen raadpleegt huisartsSlechts een op de vijf mensen met symptomen die mogelijk op het coronavirus wijzen, consulteert daarvoor de huisarts. Dat blijkt uit de Infectieradar van de UHasselt en de UAntwerpen. Dat schrijft ‘Het Belang van Limburg’ en het nieuws wordt door biostatisticus Lisa Hermans (UHasselt) bevestigd.
20/10 22u15  Nieuwe rechtszaak tegen R. Kelly begint volgende zomerR. Kelly (54) moet volgende zomer opnieuw voor de rechter verschijnen. Zijn proces in Chicago, waar hij terechtstaat voor het bezitten van kinderporno en het belemmeren van de rechtsgang, begint op 1 augustus. Dat melden Amerikaanse media.
20/10 22u15  Stoltenberg roept NAVO-lidstaten op om niet in de clinch te gaan over AfghanistanNAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft de lidstaten vandaag, daags voor een NAVO-top met de ministers van Defensie, opgeroepen om hun verschillen te overstijgen en niet in de clinch te gaan over de terugtrekking uit Afghanistan. 'De meningsverschillen over de terugtrekking uit Afghanistan mogen geen wig drijven tussen de Verenigde Staten en Europa', verklaarde Stoltenberg.
20/10 22u15  Vrouw getuigt hoe ze iets in haar drankje kreeg op café in Brussel: “Huisgenoot vond me bewusteloos naast de toiletten”Naar aanleiding van de verkrachtingszaak in Elsene, getuigt een vrouw in VTM NIEUWS over haar ervaring: ook zij kreeg iets in haar drankje in een café in Brussel, waardoor ze zich niets meer van de nacht kan herinneren.
20/10 21u15  Dr. Dre krijgt scheidingspapieren tijdens begrafenis van z’n omaEen opvallende nieuwe wending in de vechtscheiding tussen Dr. Dre en z’n ex Nicole: de rapper en muziekproducent kreeg volgens de Amerikaanse website TMZ z’n scheidingspapieren tijdens de uitvaart van zijn oma. Hij moet z’n voormalige partner nog ruim een miljoen euro betalen.
20/10 21u15  Man onthoofd teruggevonden in Franse provincie Vaucluse, politie start zoekactie naar daderIn de Zuidoost-Franse provincie Vaucluse is het lichaam van een man in zijn eigen huis teruggevonden. De man zou onthoofd zijn en van zijn ingewanden zijn ontdaan, aldus een bron die dicht bij het onderzoek staat. Volgens de bron is een “terroristische piste” in dit stadium van het onderzoek “absoluut niet aan de eerste orde”.
20/10 21u15  Persoon gearresteerd na plaatsen galg voor Brits parlementDe Britse politie heeft een persoon gearresteerd die een galg had geplaatst dicht bij het Britse parlement. Dat zei ondervoorzitter Rosie Winterton nadat verschillende parlementsleden het voorval ter sprake hadden gebracht.
20/10 21u15  Letland als eerste Europees land weer in lockdown: bars en winkels dicht, avondklok keert terugLetland gaat als eerste land van de Europese Unie weer in lockdown vanwege dramatische coronacijfers. Het Baltische land kampt met een snel stijgend aantal besmettingen. Het gaat wereldwijd om het hoogste cijfer per hoofd van de bevolking in de voorbije week. Ziekenhuizen dreigen overbelast te raken.
20/10 21u15  Vrouw getuigt over verkrachting in café in Elsene: “Huisgenoot vond me bewusteloos naast de toiletten”Een vrouw die anoniem wenst te blijven, getuigde in VTM NIEUWS onder de naam Sarah over haar verkrachting in een café in Elsene.
20/10 21u15  Celebs 24/7. Billie Eilish heeft groot nieuws en deze zangeres trekt haar kleren uitNiets leuker dan meekijken met het leven van onze beroemde medemensen. Benieuwd wat ze zoal uitspoken? Je ontdekt het hier in onze nieuwsstream.
20/10 21u15  Stoffelijke resten gevonden in zoektocht naar verloofde van Gabby PetitoEr zijn stoffelijke resten gevonden in de zoektocht naar Brian Laundrie. Een lijkschouwer doet nu de nodige vaststellingen. Speurders hadden eerder enkele van zijn spullen teruggevonden naast een wandelpad dat hij vaak gebruikte in de buurt van zijn ouderlijke woning in Florida. De jongeman wordt nog steeds gezocht als ‘person of interest’ in de moordzaak van zijn verloofde, Gabby Petito. Hij zou met andere woorden belangrijke informatie kunnen verschaffen.
20/10 20u15  BV 24/7. Eline De Munck geniet van de zon en Marijn Devalck heeft iets te vierenThe show must go on, want de Showbizzwereld staat nooit stil. Wat jouw favoriete BV’s de laatste 24 uur hebben uitgespookt, ontdek je hier in onze nieuwsstream.
20/10 20u15  Uitbreiding overgangsuitkering voor weduwen en weduwenaarsDe zogenaamde overgangsuitkering voor weduwen en weduwenaren, wordt uitgebreid. Dat heeft minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) vandaag in de Kamer geantwoord op vragen van Gaby Colebunders (PVDA) en Anja Vanrobaeys (Vooruit). 'De hervoming van de overgangsuitkering is erg belangrijk, want weduwen en weduwenaars bevinden zich vaak in een precaire situatie en lopen een groot armoederisico', aldus minister Lalieux.
20/10 20u15  Veerle en Nick uit ‘Blind Getrouwd' opnieuw in verwachting: “Spannend, voorzichtig blij en enorm dankbaar”Heuglijk nieuws voor Veerle Van den Eynde en Nick Wijns uit ‘Blind Getrouwd’. Het koppel, dat in april nog een dochtertje verloor, is opnieuw in verwachting. Dat laat Veerle weten op Instagram.
20/10 20u15  Zoektocht naar verdwenen non: wist Zuster Gaby te veel over Kanunnik in lingerie?In de tuin van het afgebroken Sint-Vincentiusklooster in Dendermonde werd gezocht naar het lijk van Zuster Gaby. De non verdween een kleine veertig jaar geleden van de aardbodem. Alles wees in de richting van de directeur van de kloosterschool, kanunnik Gaston Mornie. Zuster Gaby was zijn chauffeur en zo op de hoogte van zijn seksuele uitspattingen. De priester bekende echter nooit en nam zijn geheim mee in het graf.
20/10 20u15  Vandenbroucke: “We moeten ons schrap zetten voor vierde golf”“We staan aan het begin van een vierde besmettingsgolf”, zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) in VTM NIEUWS. “We moeten ons allemaal schrap zetten.” Daarom is het zo belangrijk om te blijven testen wanneer er een risico is op een coronabesmetting, klinkt het. Om huisartsen niet te overweldigen, wordt een nieuwe tool gelanceerd waarmee mensen zelf kunnen nagaan of een coronatest aangewezen is.
20/10 20u15  Moordzaak Gabby Petito: speurders zetten lijkhond in nadat spullen van vermiste verloofde teruggevonden werden op wandelpadSpeurders hebben enkele spullen van Brian Laundrie teruggevonden naast een wandelpad dat hij vaak gebruikte in de buurt van zijn ouderlijke woning in Florida. Dat laat de advocaat van de familie weten. Er wordt nu een lijkhond in de buurt ingezet om een mogelijke doorbraak te forceren, ook een lijkschouwer komt ter plaatse. De jongeman wordt nog steeds gezocht als ‘person of interest’ in de moordzaak van zijn verloofde, Gabby Petito. Hij zou met andere woorden belangrijke informatie kunnen verschaffen.
20/10 20u15  Weyts wil lerarentekort bestrijden met ‘pakket van 10 maatregelen’, parlementsleden stellen zich vragen bij gang van zaken: “Regeringsvoorstel of gewoon wat losse ideeën?”Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts legt 10 maatregelen op tafel om iets te doen aan het acute lerarentekort in het Vlaamse onderwijs. Het gaat om maatregelen waarmee hij zowel de zij-instroom in het onderwijs wil versterken als bepaalde groepen wil “activeren”, zo klinkt het. De N-VA-minister stelde zijn 10 voorstellen woensdag voor in een actualiteitsdebat in het Vlaams Parlement. De manier waarop zorgde evenwel meteen voor kritiek bij zowel meerderheid als oppositie.
20/10 19u15  Moordzaak Gabby Petito: speurders vinden spullen van haar verloofde terug op wandelpadSpeurders hebben enkele spullen van Brian Laundrie teruggevonden naast een wandelpad dat hij vaak gebruikte in de buurt van zijn ouderlijke woning in Florida. Dat laat de advocaat van de familie weten. De jongeman wordt gezocht in de moordzaak van zijn verloofde, Gabby Petito. (Straks meer)
20/10 19u15  Vrees voor een ontvoering groeit in verdwijningszaak van Australische kleuter: “Ze zou de tent nooit alleen verlaten”In Australië groeit de vrees dat de vierjarige Cleo is ontvoerd. Het meisje is zaterdag verdwenen uit de tent waarin ze met haar ouders sliep. Dat ook haar slaapzak spoorloos is en de rits van de tent openstond tot op een hoogte die het kind niet kon bereiken, doet vermoeden dat ze niet zelf op pad is gegaan. De politie heeft alvast alle gekende seksdelinquenten in de omgeving opgezocht.
20/10 19u15  Spoedoverleg bij Van Quickenborne, Verlinden en Schlitz na verkrachtingen in Brusselse barsDe kabinetten van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne, minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden en staatssecretaris voor Gendergelijkheid Sarah Schlitz hebben vandaag spoedoverleg gepleegd over seksueel geweld. Aanleiding zijn de getuigenissen van verschillende vrouwen die aangerand of verkracht zouden zijn door een werknemer van een café aan het kerkhof van Elsene.
20/10 19u15  Rwandees parket gaat in beroep tegen veroordeling held van ‘Hotel Rwanda’Het parket in Rwanda heeft aangekondigd in beroep te gaan tegen de veroordeling van de Belgische Rwandees Paul Rusesabagina, een voormalige hoteluitbater die de inspiratie vormde voor de film ‘Hotel Rwanda’. Rusesabagina riskeert een celstraf van 25 jaar wegens terreur en is een fervente tegenstander van het regime van de huidige president Paul Kagame.
20/10 19u15  Haast nog geen griep in het landDe incidentie van ‘griepachtige aandoeningen’ die bij de huisarts werden vastgesteld is de voorbije week gedaald van 95 naar 73 per 100.000 inwoners. Dat meldt gezondheidsinstituut Sciensano in het wekelijks bulletin over luchtweginfecties. Vooral in de leeftijdsgroep van 15 tot 64 jaar kwamen minder gevallen voor.
20/10 19u15  Bitcoin haalt nieuw record: voor het eerst meer dan 66.000 dollar waardDe bitcoin is tot een nieuwe recordhoogte gestegen. Zo steeg de cryptomunt woensdagmiddag tot een waarde van 66.894 dollar (57.392 euro). Dat is ruimschoots boven het vorige record uit april. Toen was de digitale munt 64.870 dollar waard.
20/10 18u15  23-jarige schutter Nikolas Cruz pleit schuldig aan schietpartij in middelbare school Parkland: “Ik heb veel spijt van wat ik heb gedaan”De schutter van de dodelijkste schietpartij in een Amerikaanse middelbare school heeft schuldig gepleit aan de moord op zeventien mensen. De 23-jarige Nikolas Cruz startte in 2018 een schietpartij in een middelbare school in de stad Parkland, in de Amerikaanse staat Florida. Veertien scholieren en drie medewerkers van de school kwamen toen om het leven.
20/10 18u15  Voorzitter Europees Parlement start voorbereiding rechtszaak tegen Commissie, omdat die onvoldoende ingrijpt in landen die rechtsstaat niet respecterenDe voorzitter van het Europees Parlement, de Italiaan David Sassoli, heeft zijn juridische dienst vandaag gevraagd om een rechtszaak tegen de Europese Commissie voor te bereiden. Het parlement verwijt de Commissie aan haar plicht te verzaken door niet tussen te komen in de landen waar de rechtsstaat onder druk staat.
20/10 18u15  New York verplicht vaccin voor alle ambtenaren: bonus van 500 dollar als eerste prik vóór 29 oktober is gezetDe stad New York gaat een coronavaccin verplichten voor alle ambtenaren, onder meer politieagenten en brandweerlieden. Dat heeft burgemeester Bill de Blasio aangekondigd. Wie op tijd een eerste dosis neemt, krijgt een bonus van 500 dollar (430 euro).
20/10 18u15  Overnamedeal voor vastgoedonderdeel Evergrande afgeketstDe overname van de vastgoedbeheertak van het in zwaar weer verkerende Chinese vastgoedbedrijf Evergrande is afgeketst. Evergrande besloot zelf de gesprekken te beëindigen omdat het bedrijf twijfelde of sectorgenoot Hopson Development wel aan alle voorwaarden had voldaan om een bod te doen, meldt Evergrande in een verklaring. Eerder waren er al geruchten dat de gesprekken stillagen omdat de Chinese provincie Guangdong de overname niet zou steunen.
20/10 18u15  Gewezen militair riskeert celstraf voor munitieverzameling: “Het is niet omdat er een Jürgen Conings geweest is, dat alle militairen zo zijn”Een gewezen militair van 39 jaar uit Lokeren riskeert een celstraf van vijf maanden en een boete van 4.000 euro. De man heeft een verzameling van munitiepatronen, rookbommen en flitsgranaten die hij vanop het werk mee naar huis had genomen. “Ik heb een fascinatie voor wapens. Die spullen stonden decoratief thuis opgesteld. Ik zou ze nooit willen gebruiken”, meldde de man woensdag in de correctionele rechtbank.
20/10 18u15  Bitcoin haalt nieuw record: voor het eerst meer dan 65.000 dollar waardDe bitcoin is tot een nieuwe recordhoogte gestegen. Volgens data van financieel persbureau Bloomberg steeg de cryptomunt woensdagmiddag rond 16.00 uur 2,8 procent tot een waarde van ruim 66.000 dollar (56.670 euro). Dat is ruimschoots boven het vorige record uit april. Toen was de digitale munt 64.870 dollar waard.
20/10 17u15  Vergroening bedrijfswagens neemt eerste horde in KamerDe Kamercommissie Financiën heeft haar fiat gegeven voor het wetsontwerp waarmee minister van Financiën Vincent Van Peteghem het bedrijfswagenpark versneld wil vergroenen. Meteen komt er via amendementen ook een aanpassing van het mobiliteitsbudget.
20/10 17u15  Gwyneth Paltrow geeft seksadvies aan haar kinderen: “Luister naar je instinct”Gezellig, seksadvies krijgen van mama. Gwyneth Paltrow (49) heeft in een interview met Entertainment Tonight openhartig verteld hoe zij haar kinderen probeert te begeleiden in romantische en seksuele relaties. Het onderwerp kwam ter sprake toen Paltrow haar nieuwe Netflixshow ‘Sex, Love & Goop’ kwam promoten.
20/10 17u15  “Geen PlayStation 5 voor Sinterklaas”, 300.000 mensen stellen zich kandidaat voor slechts 1.800 gameconsolesCool Blue verloot 1.800 nieuwe PlayStation 5-consoles. Je kan die niet winnen, maar krijgt gewoon de kans om er een te kopen. 300.000 mensen stelden zich reeds kandidaat. Door een wereldwijd tekort aan computerchips kampt Sony met een gigantische achterstand op de leveringen van de nieuwe spelconsole. Onze game-expert geeft uitleg: “De schaarste zal tot zeker volgend jaar duren”.
20/10 17u15  Lamborghini van 300.000 euro belandt in meer na foutje van bestuurderEen 31-jarige Zwitser is met zijn Lamborghini Huracan van 300.000 euro in een meer beland na een foutje tijdens het achteruitrijden. Hij vergiste zich van pedaal en reed los het meer in. De wagen eruit halen, bleek een moeilijke klus.
20/10 17u15  Man uit Florida overtuigd dat zijn bewakingscamera Brian Laundrie filmdeEen man uit Dunnellon in Florida meent Brian Laundrie te hebben gespot op beelden van zijn bewakingscamera. Dat meldt TMZ. Laundrie, de verloofde van de vermoorde Gabby Petito, zou zijn gezien terwijl hij aan het fietsen was op een verlaten zandweg.
20/10 17u15  Babymeisje van iconische foto op luchthaven van Kaboel opgespoord: zo gaat het nu met haarHet was een beeld dat niemand onberoerd liet afgelopen augustus: te midden van de chaos op de luchthaven van Kaboel nam een Amerikaanse soldaat een baby aan van wanhopige Afghanen en tilde het kindje over een vlijmscherp hek met prikkeldraad. De Duitse krant Bild is erin geslaagd om het geredde meisje op te sporen. Zo gaat het nu met haar.
20/10 17u15  Bitcoin haalt nieuw record en is voor het eerst meer dan 65.000 dollar waardDe bitcoin heeft vandaag een nieuw record bereikt. Zo is de cryptomunt voor het eerst meer dan 65.000 dollar (55.811 euro) waard. De digitale munt dankt de hoge vlucht aan de lancering van een financieel product op Wall Street dat de koers van de cryptomunt volgt. De laatste recordwaarde die de bitcoin bereikte, dateert uit april. Toen was de digitale munt 64.870 dollar waard.
20/10 17u15  Vaccinatie na infectie met Covid-19 biedt beste bescherming tegen meer variantenEr verschijnen meer wetenschappelijke gegevens over hoelang een eerdere infectie met Covid-19 je beschermt tegen een nieuwe besmetting. Onderzoekers raken er meer en meer van overtuigd dat de combinatie van een eerdere besmetting met vaccinatie de beste bescherming biedt tegen het coronavirus én tegen meer varianten dan bij gevaccineerden zonder infectie. En bovendien mogelijk voor een lange tijd.
20/10 17u15  Zit ‘vermiste’ Alibaba-topman Jack Ma in Europa? Chinese internetreus surft prompt ruim 6 procent hogerHet aandeel van de Chinese e-commercereus Alibaba is woensdag 6,7 procent gestegen op de beurs van Hongkong. De grote sprong voorwaarts kwam er nadat in de media bekend raakte dat de ‘vermiste’ topman Jack Ma in het buitenland verblijft.
20/10 17u15  Weyts wil acuut lerarentekort bestrijden met ‘pakket van 10 maatregelen’, parlementsleden stellen zich vragen bij gang van zaken: “Regeringsvoorstel of gewoon wat losse ideeën?”Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts legt 10 maatregelen op tafel om iets te doen aan het acute lerarentekort in het Vlaamse onderwijs. Het gaat om maatregelen waarmee hij zowel de zij-instroom in het onderwijs wil versterken als bepaalde groepen wil “activeren”, zo klinkt het. De N-VA-minister stelde zijn 10 voorstellen woensdag voor in een actualiteitsdebat in het Vlaams Parlement. De manier waarop zorgde evenwel meteen voor kritiek bij zowel meerderheid als oppositie.
20/10 17u15  Wolk van zwaveldioxide van vulkaanuitbarsting La Palma bereikt België: is dat gevaarlijk?De vulkaan op La Palma blijft lava en as spuwen. Niet enkel het Canarische eiland La Palma ondervindt de impact van de vulkaanuitbarsting. Tijdens de uitbarsting is er immers een grote hoeveelheid zwaveldioxide vrijgekomen en die verplaatst zich in de vorm van een wolk. Die wolk heeft intussen ook ons land bereikt. “We hebben helemaal niets om ons zorgen over te maken”, stelt wetenschapsexpert Martijn Peters gerust.
20/10 16u15  Witte Huis heeft plan om kinderen van 5 tot 11 jaar te vaccinerenHet Witte Huis heeft een plan ontrold om vanaf volgende maand kinderen van 5 tot 11 jaar tegen Covid-19 te vaccineren. De bevoegde gezondheidsdienst FDA moet hier echter ook nog eerst groen licht voor geven.
20/10 16u15  Ingestort bij aardbeving, later een fabriek en nu een huis met kerkgewelven en een fontein in het interieurWe zullen wellicht nooit het geld hebben om er zelf te wonen, maar kijken naar en dromen van een geweldig huis doen we allemaal graag. Daarom tonen we elke woensdag een waanzinnige woning. Deze week is dat een stadswoning in Iran.
20/10 16u15  Weyts wil acuut lerarentekort bestrijden met pakket van 10 maatregelenVlaams minister van Onderwijs Ben Weyts legt 10 maatregelen op tafel om iets te doen aan het acute lerarentekort in het Vlaamse onderwijs. Het gaat om maatregelen waarmee hij zowel de zij-instroom in het onderwijs wil versterken als bepaalde groepen wil “activeren”. De N-VA-minister heeft zijn 10 voorstellen woensdag voorgesteld in een actualiteitsdebat in het Vlaams Parlement.
20/10 16u15  Demir: “Ook in ons land één kleine energieleverancier met betalingsproblemen”De hoge energieprijzen laten zich niet alleen voelen bij de verbruikers, ze wegen ook door bij sommige energieleveranciers. Zo is er een kleine leverancier die met een betalingsachterstand kampt. Dat heeft Vlaams minister van Energie Zuhal Demir in het Vlaams Parlement gezegd. Volgens de N-VA-minister worden er met netbeheerder Fluvius voorbereidingen getroffen om indien nodig in te springen.
20/10 16u15  Adele had tijdens haar scheiding last van paniekaanvallenIn een interview met het Australische radioprogramma ‘Carrie & Tommy’ heeft Adele (33) wat verteld over haar nieuwe album. De Britse zangeres maakte onder meer bekend dat ze tijdens haar scheiding last had van paniekaanvallen. Op één van haar nummers is er zelfs een paniekaanval te horen. De song in kwestie bevat namelijk een voicemail van de Britse zangeres.
20/10 16u15  Russen krijgen week betaald verlof in strijd tegen coronaIn de strijd tegen corona mogen de Russen een week niet naar hun werk. Zij krijgen van 30 oktober tot 7 november betaald vrijaf. Dat besliste de Russische president Vladimir Poetin. De periode kan in bepaalde gebieden eerder beginnen en langer duren. Poetin riep de bevolking op verantwoordelijkheid te tonen en zich te laten vaccineren.
20/10 16u15  Bockie wordt Snockie De Repper in ‘De Slimste Mens’: “Al verschillende generaties porno meegemaakt”Vanavond maakt Bockie De Repper (36) - de revelatie van vorig jaar - zijn opwachting als jurylid in ‘De Slimste Mens Ter Wereld’. En hij neemt geen blad voor de mond, zeker niet als het om porno gaat. Het levert hem ook een nieuwe bijnaam op.
20/10 15u15  Hoe echt is ‘Klopjacht’? Kunnen ze ook aan uw gegevens? Nieuw programma roept vragen op rond privacyIn hun zoektocht naar de twaalf voortvluchtige kandidaten gebruiken de speurders in het nieuwe Play 4-programma ‘Klopjacht’ alle mogelijke middelen: gegevens uit het rijksregister, data van ANPR-camera’s, camerabeelden van winkels... “Daar weet ik niets van”, reageerde één zaakvoerder alvast verbaasd. Mag de productie dat zomaar? Hoe nauw was de samenwerking met de politie? En hoeveel werd in scène gezet?
20/10 15u15  Daarom zijn de speurders uit ‘Klopjacht' zo goed in hun job: “Iemand moet zorgen dat de wereld veiliger wordt”De voortvluchtigen uit het Play4-programma ‘Klopjacht’ kennen we ondertussen. Maar wie zijn de speurders die naar hen op zoek gaan en wat zijn de belangrijkste eigenschappen van een goede speurder? Ze vertellen het zelf.
20/10 15u15  Fors meer ongevaccineerde zwangere vrouwen bij zwaar zieke Covid-patiënten in ons land: "We moeten zelfs kinderen ter wereld brengen bij geïntubeerde moeders”Volgens verontrustende nieuwe cijfers uit het Verenigd Koninkrijk bestaat bijna 20 procent van de zwaarst zieke Covid-patiënten in de Britse ziekenhuizen uit ongevaccineerde zwangere vrouwen. Ook in ons land blijkt er een stevige toename te zijn van het aantal ongevaccineerde zwangere vrouwen dat in de problemen komt door het coronavirus. “We zien soms heel erge gevallen”, getuigt arts An Vercoutere van het Erasmusziekenhuis in Brussel.
20/10 15u15  Ook Nederlandse experts willen mondmasker terug in strijd tegen corona: “Helpt ook tegen giepvirus”Nu het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames in Nederland weer toeneemt, zou de overheid moeten overwegen om mondmaskers weer verplicht te maken in binnenruimten, vinden meerdere specialisten. 'Er is veel bewijs dat mondkapjes helpen om verspreiding van het virus tegen te gaan', zegt epidemioloog Frits Rosendaal van het Leids Universitair Medisch Centrum.
20/10 15u15  “Zo blij, eindelijk een blijvertje”: Pink Floyd-stichter Roger Waters (78) trouwt na vier scheidingen met zijn 35 jaar jongere chauffeuseRockster Roger Waters (78) is voor de vijfde keer gehuwd. Dat maakte de stichter van de psychedelische rockband Pink Floyd zelf bekend op zijn Instagram. Hij deelde breedlachend enkele trouwfoto’s met de pittige boodschap voor zijn vier exen: “Zo blij, eindelijk een blijvertje.”
20/10 15u15  OVERZICHT. Na de aanval op een Manchester City-fan: kampt de voetbalwereld steeds meer met supportersgeweld?Gisterenavond werd een 63-jarige Manchester City-fan voor dood achtergelaten op een snelwegparking, nadat hij door Club Brugge-supporters in elkaar zou zijn geslagen. Het is een triest incident in een reeks voorvallen waarbij voetbalsupporters allesbehalve sportief reageren.
20/10 14u15  Monniken Rochefort halen slag thuis: kalkreus gaat geen water oppompen uit bron waarmee trappistenbier gebrouwen wordtLiefhebbers van het trappistenbier van Rochefort mogen een zucht van opluchting slaken. Kalkreus Lhoist ziet definitief af van het oppompen van water uit de bron Tridaine, waarmee het bekende trappistenbier gebrouwen wordt. Het bedrijf verzet zich niet tegen het arrest van het hof van beroep in Luik van 11 mei. Dat gaf de monniken van de abdij van Rochefort gelijk, die hun burgerrechten op de bron van Tridaine erkend wilden zien.
20/10 14u15  Poetin stuurt zijn kat naar klimaattop in GlasgowDe Russische president Vladimir Poetin zal niet aanwezig zijn op de klimaattop COP26 in Glasgow. Dat heeft het Kremlin woensdag bekendgemaakt. Dat benadrukte wel dat de klimaatzaak een 'prioriteit' is voor Rusland.
20/10 14u15  Russische actrice na filmopnames in de ruimte: “We moeten opnieuw leren lopen”De Russische filmcrew die als eerste een ruimtefilm ook echt in de ruimte opnam is weer teruggekeerd van het ruimtestation ISS. Nu ze intussen ook opnieuw een paar dagen met beide voetjes op de grond hebben gestaan, delen ze hun ervaringen met de Russische pers.
20/10 14u15  Dossier versoepeling abortuswet zit niet in de koelkast, verzekert PSHet wetenschappelijk comité dat instaat voor de evaluatie van de huidige abortuswet werkt naarstig verder. Dat laat regeringspartij PS weten nadat premier Alexander De Croo (Open Vld) woensdag in de Kamer ondervraagd werd over de kwestie.
20/10 13u15  Amsterdammer die maandenlang moord op Nederlandse premier Rutte besprak: “Ik weet niet wat me bezielde”Yavuz O. (22) uit Amsterdam chatte maandenlang in het openbaar over het vermoorden van Nederlandse politici en premier Mark Rutte in het bijzonder. “Als ik een wapen had gehad, had ik het gedaan', zei hij daarover in een verhoor tegen de politie. “Ik weet niet wat me bezielde”, klonk het vandaag dan weer in de rechtbank in Den Haag.
20/10 13u15  CEO Paul Lembrechts stapt op bij noodlijdende modegroep FNG uit onvrede over verloningPaul Lembrechts heeft zijn ontslag aangekondigd bij de noodlijdende retailgroep FNG, het vroegere moederbedrijf van de failliete schoenenketen Brantano. Hij deed dat op het einde van een algemene vergadering waarin de aandeelhouders een voorstel over zijn verloning wegstemden.
20/10 13u15  Belgische stroomprijs op twee na duurste van EuropaDe Belgische stroomprijs is nog altijd bij de duurste in de Europese Unie. Alleen Duitse en Deense gezinnen betalen meer voor hun elektriciteit dan de Belgen. Dat blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat over de eerste helft van 2021.
20/10 13u15  WHO: “Europa enige regio ter wereld met stijging in aantal coronagevallen vorige week”De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt dat het aantal coronagevallen in Europa afgelopen week met 7 procent is gestegen. Europa is op dit moment de enige regio ter wereld waar het aantal besmettingen weer toeneemt.
20/10 12u15  Evergrande-crisis volgens IMF nu geen risico voor economie ChinaDe Chinese economie loopt voorlopig geen grote risico’s door de crisis bij vastgoedconcern Evergrande. Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de overheid van president Xi Jinping de gevaren zo ingeperkt dat de Chinese economie weinig last heeft van het dreigende omvallen van de bouwontwikkelaar.
20/10 12u15  Eerst ontvluchtte hij Noord-Korea, nu ontsnapt hij uit Chinese gevangenis: premie van 23.000 dollar voor wie hem vindtEen Noord-Koreaanse man is ontsnapt uit de zwaar beveiligde gevangenis in Jilin en heeft nu een premie van 23.000 dollar (19.787 euro) op zijn hoofd staan. Zhu Xianjian ontvluchtte Noord-Korea, maar werd vervolgens veroordeeld tot 11 jaar cel voor een illegale oversteek van de Chinese landgrens. De video van zijn ontsnapping was een hit op de Chinese sociale media, maar werd nu offline gehaald door de overheid.
20/10 12u15  Duits meisje (11) gaat joggen, maar raakt vermist. Dan komt er een mail van beruchte sekteOp zaterdagmiddag ging Shalomah Hennigfeld joggen in de buurt van de woning van haar pleegouders in Beieren, maar ze kwam nooit meer thuis. Honderden hulpdiensten gingen dagenlang op zoek naar het 11-jarige Duitse meisje. Nu wordt vermoed dat ze wellicht bij haar biologische ouders zit, die zich eerder ophielden in Tsjechië én tot een beruchte sekte behoren, waar kinderen worden afgeranseld.
20/10 12u15  OVERZICHT. Na de aanval op een Manchester City-fan door Club Brugge-supporters: kampt de voetbalwereld steeds meer met supportersgeweld?Gisterenavond werd een 63-jarige Manchester City-fan voor dood achtergelaten op een snelwegparking, nadat hij door Club Brugge-supporters in elkaar zou zijn geslagen. Het is een triest incident in een reeks voorvallen waarbij voetbalsupporters allesbehalve sportief reageren.
20/10 12u15  Vanaf nu nultolerantie op zeven plaatsen: minister Van Quickenborne kondigt testproject snelheidscontroles aanVoortaan zal er in ons land op zeven plaatsen op de snelwegen geflitst worden vanaf 129 kilometer per uur en dat 24 uur op 24, 7 dagen op 7. Bij VTM NIEUWS gaf minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) meer uitleg over het testproject.
20/10 12u15  Nieuwe coronavariant opgedoken die besmettelijkste zou kunnen zijn tot nu toe: wat is er aan de hand en moeten we ons zorgen maken?In het Verenigd Koninkrijk is een nieuwe stam van het coronavirus opgedoken die experten op het puntje van hun stoel heeft. AY.4.2 is een afstammeling van de bekende deltavariant en zou volgens de eerste onderzoeksresultaten “de meest besmettelijke coronavirusstam” zijn “sinds het begin van de pandemie”. Wat is er aan de hand? Is de stam ook al opgedoken in ons land? En moeten we ons zorgen maken? Viroloog Marc Van Ranst geeft uitleg.
20/10 12u15  Mariah Carey stapt in cryptohandel en moedigt fans aan om bitcoin te kopenZangeres Mariah Carey (51) is een samenwerking aangegaan met cryptohandelsplatform Gemini, een bedrijf van de tweelingbroers Winklevoss, de eerste bitcoinmiljardairs. In een filmpje voor haar 10 miljoen volgers op Instagram roept het popicoon haar fans op om te investeren in bitcoin.
20/10 12u15  Mondmaskers weer ingevoerd in Oudsbergen: “Gisteren evenveel besmettingen op één dag als op een week bij coronapiek”De inwoners van Oudsbergen krijgen opnieuw enkele coronaregels opgelegd door het stijgend aantal besmettingen in de gemeente. Dat maakte burgemeester Marco Goossens (CD&V) van Oudsbergen dinsdagavond bekend. Goossens geeft in een videogesprek aan onze redactie meer uitleg over de maatregelen.
20/10 11u15  Mariah Carey stapt in cryptohandel en moedigt miljoenen fans aan om bitcoin te kopenMariah Carey is een samenwerking aangegaan met cryptohandelsplatform Gemini, een bedrijf van de tweelingbroers Winklevoss, de eerste bitcoinmiljardairs. In een filmpje voor haar 10 miljoen volgers op Instagram roept het popicoon haar fans op om te investeren in bitcoin.
20/10 11u15  Opnieuw mondmaskerplicht in Oudsbergen: “Gisteren evenveel besmettingen op één dag als op een week bij coronapiek”De inwoners van Oudsbergen krijgen opnieuw enkele coronaregels opgelegd door het stijgend aantal besmettingen in de gemeente. Dat maakte burgemeester Marco Goossens (CD&V) van Oudsbergen dinsdagavond bekend. Goossens geeft in een videogesprek aan onze redactie meer uitleg over de maatregelen.
20/10 11u15  Nicolas en Evelien uit 'Blind Getrouwd’: “Zelfs nu begeleiden de makers ons soms nog”“Evelien hoopte stiekem op een meisje, mij maakte het niet uit.” Het hoeft dus niet te verwonderen dat Nicolas (34) en Evelien (39) in de wolken zijn met hun tweede kindje, dochtertje Alicia. Wij spraken de kersverse vader - straks ook te zien in ‘Blind Getrouwd: de Jubilee’ - over de bevalling, zijn veranderende relatie met Evelien, online haat en het échte verloop van hun romance. “Ik kan je verzekeren dat het niet zo was als op tv.”
20/10 11u15  Bizar record: hagelstenen “zo groot als pompelmoezen” tijdens zware storm in AustraliëZo groot had Australië ze nog nooit gezien. Tijdens een zware storm in Queensland werden de inwoners overvallen door gigantische hagelstenen. Een daarvan bleek maar liefst 16 centimeter groot, een nieuw record.
20/10 11u15  Was u 25 jaar geleden een van de 300.000 betogers tijdens Witte Mars in Brussel na losbarsten zaak-Dutroux'Wit zal onze kleur zijn, het symbool van onze beschadigde en vermoorde kinderen, van de verraden onschuld, maar ook van de geweldloosheid.' Zo klonk het 25 jaar geleden in een persbericht voor de Witte Mars in Brussel. Ruim 300.000 Belgen trokken op 20 oktober 1996 in stoet door de straten van de hoofdstad na het losbarsten van de zaak-Dutroux. De betogers kwamen op straat voor een beter werkend gerecht en voor een betere bescherming van onze kinderen. Koningin Mathilde woont vandaag in Brussel de herdenking van de vijfentwintigste verjaardag van de Witte Mars bij.
20/10 10u15  Bizar: Brit krijgt boete in de bus nadat camera T-shirt van vrouw aanziet voor zijn nummerplaatToen een Britse automobilist onlangs een boete binnenkreeg voor rijden op een busbaan, wist hij meteen dat er iets misgelopen moest zijn. Hij was namelijk helemaal niet op die locatie geweest. Toen hij vervolgens een foto opvroeg van de overtreding, keek hij al helemaal vreemd op. Bleek dat de camera een T-shirt van een wandelaar verkeerd had geïnterpreteerd.
20/10 10u15  CLB's zien opvallende stijging van het aantal coronabesmettingen in lager onderwijsNa een lange periode van stabiliteit, is het aantal coronabesmettingen in de Vlaamse scholen de laatste weken opnieuw zienderogen gestegen. 'We zien vooral in het lager onderwijs een exponentiële stijging van het aantal besmettingen', klinkt het woensdag bij de CLB's.
20/10 10u15  Duitse ex-militairen verdacht van oprichten paramilitaire groepTwee voormalige Duitse militairen zijn opgepakt omdat ze worden verdacht van het oprichten van een paramilitaire organisatie. Volgens de aanklager wilden de twee een eigen leger van honderd tot honderdvijftig mensen creëren. De Duitsers wilden zich samen met hun leger in de oorlog in Jemen mengen.
20/10 10u15  China wil prijzen steenkool inperkenDe Chinese regering is van plan om in te grijpen zodat de steenkoolprijzen dalen. De hoge prijzen veroorzaken stroomonderbrekingen die wegen op het economisch herstel, menen de autoriteiten.
20/10 10u15  Meer dan 100 doden door noodweer in India en NepalIn India en Nepal zijn meer dan 100 mensen omgekomen door noodweer. Door hevige regenval zijn er op veel plaatsen overstromingen en aardverschuivingen. In India zijn volgens de autoriteiten 85 mensen omgekomen en in Nepal 31.
20/10 10u15  Moeder van Dutroux gaat in de clinch met zijn advocaat: “Mijn zoon depressief? Laat hem rotten in de hel!”“Mijn cliënt is depressief en staat op de rand van de afgrond.” Hoopte meester Bruno Dayez medelijden op te wekken voor Marc Dutroux (64)? Dan heeft hij zich schromelijk misrekend. Niet alleen de publieke opinie reageerde woedend, ook Dutroux’ moeder kon haar oren niet geloven. “Hij duwt bij de nabestaanden het mes nog wat dieper in de wonde”, zegt Jeannine Lauwens (85) in Dag Allemaal, na jarenlang stilzwijgen. Lees hier het exclusieve interview.
20/10 10u15  Mel Brooks is terug met de serie ‘History Of The World: Part Two’Veertig jaar na de release van de film krijgt de klassieke komedie ‘History Of The World: Part I’ uit 1981 van Mel Brooks (95) een vervolg in de vorm van een serie. Het streamingplatform Hulu heeft alvast acht delen besteld.
20/10 10u15  Eén prik met Janssen-vaccin blijkt niet te volstaan: “Idee loslaten dat één dosis voldoende is”Internationaal zijn experts bezorgd over de ondermaatse bescherming na één prik met het Janssen-vaccin. Duitsland biedt de mensen die dat vaccin hebben gekregen een tweede prik met Pfizer of Moderna aan. Ook bij ons ligt dat plan op tafel. Tegen begin november wordt een advies verwacht.
20/10 10u15  Gewaagde privéfoto’s van feestende prinses Alexia zorgen voor ophefDe Nederlandse prinses Alexia, dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima, studeert momenteel aan het Atlantic College in Wales. De 16-jarige Alexia geniet er duidelijk volop van het studentenleven, dat blijkt uit een pikante foto die is opgedoken op sociale media. Het beeld zorgt voor ophef in Nederland, aangezien de strenge mediacode verbiedt dat privébeelden van minderjarige royals getoond worden.
20/10 10u15  Zeker dertien doden bij bomaanslag in DamascusBij een bomaanslag gericht tegen een bus van het Syrische leger zijn woensdag in de Syrische hoofdstad Damascus minstens dertien doden gevallen. Dat meldt het officiële persagentschap SANA.
20/10 10u15  ‘Charmed’-actrice Alyssa Milano gearresteerd bij demonstratie in WashingtonAlyssa Milano (48) is dinsdag gearresteerd tijdens een demonstratie bij het Witte Huis. De Amerikaanse actrice betoogde daar met andere mensen om het Amerikaanse stemrecht te beschermen.
20/10 10u15  Snelheidsduivel vliegt in ‘Alloo bij de Verkeerspolitie’ tegen de lamp: “Ik was verstrooid”Luk Alloo zit mee op de achterbank van de lokale verkeerspolitie en volgt dag en nacht een twaalftal agenten in de politiezones Gent en Sint-Niklaas tijdens hun werkshiften. Zo krijgt de kijker een beeld van de verkeerspolitie die ingrijpt, bemiddelt en verzoent, maar ook beboet, achtervolgt en arresteert. Donderdagavond wordt het alvast een snelle rit.
20/10 10u15  Vulkaanuitbarsting in zuidwesten van JapanIn het zuidwesten van Japan is de vulkaan Aso uitgebarsten. Door de uitbarsting worden aswolken tot 3.500 meter in de lucht geblazen, meldt televisiezender NHK. Er zijn nog geen meldingen van mogelijke slachtoffers.
20/10 10u15  Varkensnier voor het eerst succesvol in een mens geplaatstChirurgen in New York hebben met succes een nier van een genetisch gemanipuleerd varken in een menselijke patiënt geplaatst, meldden Amerikaanse media dinsdag (lokale tijd). Het getransplanteerde orgaan functioneerde op het eerste gezicht normaal.
20/10 10u15  3M schikt in VS voor 98 miljoen dollar in dossier rond vervuiling Tennessee RiverChemiebedrijf 3M is ermee akkoord gegaan 98,4 miljoen dollar (84,6 miljoen euro) te betalen in het kader van een schikking in het dossier rond de vervuiling met chemicaliën van de Tennessee River. Dat meldt persagentschap Reuters. Het bedrijf is ook in ons land in opspraak vanwege de PFAS-verontreiniging in de buurt van de fabriek in Zwijndrecht.
20/10 10u15  N-VA wil personeelstekort in zorgsector bekampen met noodingrepen zoals het inschakelen van gepensioneerden of studenten: “Wat tijdens coronacrisis kon, moet nu ook kunnen”Om het nijpende tekort aan handen in de (woon)zorgsector op te vangen, stelt N-VA een aantal tijdelijke noodmaatregelen voor. In een conceptnota stelt Vlaams parlementslid Lorin Parys onder meer voor de normen te versoepelen zodat bijvoorbeeld ook mensen met andere kwalificaties kunnen ingezet worden. Daarnaast stelt hij ook voor thuisverpleegkundigen, gepensioneerden en studenten in te schakelen. Bekijk hierboven het gesprek met Lorin Parys bij HLN LIVE.
20/10 10u15  Herfst (even) in het land: “Vanavond kans op onweerachtige buien gepaard met hevige windstoten”Woensdag wordt wisselend tot zwaarbewolkt met wat lichte regen of enkele buien. De opklaringen kunnen in de namiddag breder worden in het noordwesten. Het blijft nog zacht met maxima tussen 14 en 19 graden. Tijdens de namiddag en de avondperiode kunnen de buien weer feller worden met lokaal ook een donderklap en gemene windstoten.
20/10 10u15  Queen Elizabeth slaat ‘Oldie of the Year’-award af: “Je bent zo oud als je je voelt”De organisator van ‘The Oldie of the Year’-award dacht Queen Elizabeth met haar aanstaande platinajubileum als monarch te onderscheiden, maar de 95-jarige koningin heeft ‘beslist maar vriendelijk’ bedankt voor de eer. De reden? Ze denkt niet dat ze aan de criteria voldoet. “Je bent zo oud als je je voelt.”
20/10 10u15  Exact 25 jaar geleden werd geschiedenis geschreven: 300.000 mensen trokken in Witte Mars door Brussel na losbarsten zaak-Dutroux'Wit zal onze kleur zijn, het symbool van onze beschadigde en vermoorde kinderen, van de verraden onschuld, maar ook van de geweldloosheid.' Zo klonk het 25 jaar geleden in een persbericht voor de Witte Mars in Brussel. Ruim 300.000 Belgen trokken op 20 oktober 1996 in stoet door de straten van de hoofdstad na het losbarsten van de zaak-Dutroux. De betogers kwamen op straat voor een beter werkend gerecht en voor een betere bescherming van onze kinderen. Koningin Mathilde woont vandaag in Brussel de herdenking van de vijfentwintigste verjaardag van de Witte Mars bij.
20/10 10u15  OVERZICHT. Alle cijfers blijven stijgen: elke dag gemiddeld 79 nieuwe ziekenhuisopnamesHet aantal coronabesmettingen blijft verder toenemen, en ook de ziekenhuisopnames en het gemiddeld aantal overlijdens blijven stijgen, zo blijkt uit voorlopige cijfers van gezondheidsdienst Sciensano. Vorige week vrijdag werden maar liefst 4.149 nieuwe gevallen geregistreerd, dat is het hoogste aantal sinds begin mei.Experts waarschuwen dan ook voor het begin van een nieuwe besmettingsgolf.
20/10 10u15  Inwoners Oudsbergen moeten opnieuw mondmasker dragen en contacten beperken na stijging coronabesmettingenDe inwoners van Oudsbergen moeten de komende tien dagen hun sociale contacten beperken. Daarbij krijgen ze het advies om op drukke plaatsen en binnen het mondmasker opnieuw te dragen. Dat maakte burgemeester Marco Goossens (CD&V) van Oudsbergen dinsdagavond bekend. Maandag bleek dat de gemeente geconfronteerd werd met een razendsnelle stijging van het aantal coronabesmettingen.
20/10 10u15  Influencer Raphaëlla Deuringer veroverde topvoetballer Dante Vanzeir: “Maar noem me alsjeblief geen WAG”Van de groene grasmat naar de rode loper. De Vlaamse showbizz is met profvoetballer Dante Vanzeir (23) en influencer Raphaëlla Deuringer (22) een powerkoppel rijker. Als stel de vaderlandse evenknie van David en Victoria Beckham, maar dan zonder kapsones of divagedrag. Tijd voor een kennismakingsgesprek over hun relatie, vooroordelen en littekens uit het verleden. “Raphie is geen wandelend cliché. Anders zou het niet lukken tussen ons.”
20/10 10u15  “Facebook is van plan van naam te veranderen”Het moederbedrijf van de sociale netwerken Facebook, Instagram en WhatsApp, Facebook Inc., krijgt binnenkort een andere naam. Dat meldt de doorgaans welingelichte techwebsite The Verge. Facebook-baas Mark Zuckerberg zal de naamsverandering toelichten tijdens de jaarlijkse Connect-conferentie van het bedrijf, die op 28 oktober wordt gehouden.
20/10 10u15  Zij gaan de strijd aan in ‘BV Darts’: “Ik dacht het snel te leren, maar dat viel lelijk tegen”Het was decennialang enkel een Engelse kroegensport. Maar sinds 'Dancing Dimi' een plaats aan de top afdwong, is darts hot in Vlaanderen. Enter 'BV Darts' op VTM 2. Negen bekende Vlamingen hebben zich in het grootste geheim maandenlang voorbereid. Ze kregen ook een roepnaam, kozen een strijdlied en werden vereeuwigd op een 'dartsschild'. Maak kennis met onder andere The Engine, The White Walker, G.I. Jinnih en Dart Vader.
20/10 10u15  Parlementaire commissie VS wil Steve Bannon voor de rechter brengen voor minachting van het CongresDe commissie van het Amerikaanse Congres die onderzoek voert naar de bestorming van het Capitool in januari, wil de vroegere raadgever van Donald Trump, Steve Bannon, voor de rechter brengen. De commissie nam unaniem een resolutie aan waarin ze Bannon beschuldigt van minachting van het Congres, omdat hij vorige week geweigerd had te getuigen. De resolutie gaat nu naar het door de Democraten gecontroleerde Huis van Afgevaardigden, dat moet beslissen of het dossier wel degelijk wordt overgemaakt aan de rechtbank.
20/10 10u15  CD&V wil meer financiële ademruimte voor wie partner verliestRegeringspartij CD&V wil meer financiële ademruimte voor wie een partner verliest. Kamerfractieleider Servais Verherstraeten dient een wetsvoorstel in om het maximumbedrag dat de langstlevende echtgenoot van de gemeenschappelijke rekening mag halen op te trekken en om de regeling open te stellen naar wettelijk samenwonenden.
20/10 10u15  Vier agenten voor rechter nadat opgepakte festivalganger (26) sterft aan overdosis: “Toen hij zijn hoofd in het toilet stak, hebben we eens gelachen”14 Juli 2016. De 26-jarige Simon vertrekt met zijn vrienden naar het Dour-festival, een vijfdaags feest. Een dag later belandt Simon in een politiecel, onder invloed van LSD. Zijn toestand gaat snel achteruit. Enkele uren later sterft hij in het ziekenhuis. Een overdosis volgens de autopsie. Maar dat is buiten de raadkamer van Henegouwen gerekend, die heeft beslist - vijf jaar na de feiten - dat de betrokken politieagenten zich moeten verantwoorden voor Simons dood voor de rechtbank. Dat meldt La Dernière Heure.
20/10 10u15  Waarom pedoseksueel Marc C. (49) zomaar kon terechtkomen in een wijk vol kinderen: “Systeem is nooit waterdicht”Enkele dagen nadat buurtbewoner Marc C. (49) uit Kelmis twee kinderen lokte met snoepgoed en zich uitkleedde tot in zijn onderbroek, blijft het parket sporen zoeken naar de verdachte. Een huiszoeking en resultaten van het medisch onderzoek op de zesjarige Amir en zijn vierjarig zusje Sofia moeten uitwijzen of de man hen ook effectief misbruikte. Intussen blijft de vraag rijzen waarom de man met een pedoseksueel verleden in een wijk met kinderen terechtkwam. “Het is niet ondenkbaar dat zo’n situatie in samenspraak met het gerecht werd herbekeken.”
20/10 10u15  Hoe ziet de kerncentrale van de toekomst eruit, en waarom bouwen wij ze dan niet?Terwijl bij ons gebikkeld wordt over gascentrales, wint in het buitenland de idee van het bouwen van nieuwe kerncentrales terrein. Volgens de krant Le Figaro zal de Franse president Macron nog voor eind dit jaar de constructie van 6 nieuwe EPR-reactoren aankondigen. In 2035 zouden die moeten draaien. Met wat voor technologie? En is het eventueel een oplossing voor ons probleem?
20/10 10u15  Vijf experts beantwoorden vijf vragen over de vierde golf: “Het virus kwijt raken? Neen. Nooit meer”De coronacijfers blijven fors stijgen. Voor het eerst sinds begin mei is het aantal bevestigde besmettingen boven 3.000 gestegen. Is de aangekondige vierde golf daarmee begonnen? Moeten er strengere maatregelen komen? Of moeten we gewoon sneller werk maken van een boosterprik bij alle gevaccineerden? Vijf experten beantwoorden vijf prangende vragen. “Het coronavirus kwijt raken? Neen. Nooit meer”.
19/10 23u15  Erik was zes keer bijna dood en kandidaat zorgt voor topscore: dit was aflevering twee van ‘De Slimste Mens’Het ticket voor een derde aflevering in ‘De Slimste Mens ter Wereld’ lag zomaar voor het grijpen, maar een compleet blokkerende Niels Destadsbader verprutste zijn finale hopeloos. Het kostte hem dan ook even om de nederlaag door te slikken. Voordien was nieuwkomer Wiam, de Antwerpse internet-sensatie, duidelijk veel te sterk voor haar tegenstanders. Ze haalde haast moeiteloos de derde hoogste Slimste Mens-score ooit.
19/10 23u15  Trump hekelt “mooie” berichtgeving in de media over pas overleden Colin PowellDonald Trump heeft Colin Powell bekritiseerd, amper een dag na de dood van de voormalige minister van Buitenlandse Zaken. “Colin Powell heeft veel fouten gemaakt, maar bon, moge hij rusten in vrede!” stelde de oud-president dinsdag in een vernietigende verklaring, waarin hij ook jammerde over de berichtgeving in de media.
19/10 22u15  Onderzoek naar sociale dumping leidt tot arrestaties in België, Luxemburg en ItaliëDe federale gerechtelijke politie van Brussel heeft in een onderzoek naar sociale dumping acht arrestaties verricht in België, Luxemburg en Italië. Zo'n tachtig politieagenten voerden gelijktijdig circa dertig huiszoekingen uit, 26 inspecteurs van de sociale inspectie werkten mee.
19/10 22u15  Critici kronen ‘The Wire’ tot beste serie van de 21e eeuwTelevisiecritici vinden het Amerikaanse crimedrama ‘The Wire’ (2002-2008) de beste tv-serie van de 21e eeuw. De HBO-serie kreeg de meeste stemmen, meldt de BBC die 206 experts uit 43 landen vroeg om te stemmen.
19/10 22u15  Tranen dankzij Ibe en het favoriete nummer van Herman Brusselmans: dit was ‘The Best Of’ rond Gorki‘The Best Of' werd dinsdagavond met een klepper afgesloten, want de legendarische Vlaamse rockband Gorki stond centraal. Zanger Luc De Vos overleed zeven jaar geleden, en dus vergezelde goede vriend Herman Brusselmans de overige bandleden tijdens deze muzikale ontdekkingstocht.
19/10 22u15  ‘Halloween Kills’-actrices Jamie Lee Curtis en Judy Greer: “De opnames waren héél eng”Vanaf woensdag 20 oktober kan je in de bioscoop gaan kijken naar ‘Halloween Kills', het twaalfde deel in de ‘Halloween’-franchise. Opnieuw in de hoofdrollen: Jamie Lee Curtis en Judy Greer, die zelf behoorlijk griezelden tijdens de opnames.
19/10 22u15  Coens: “Energie is een overheidstaak, op dat vlak zit ik op de lijn van de PVDA”CD&V-voorzitter Joachim Coens vindt dat de overheid energie collectiever moet maken. Dat zegt hij in een interview met Humo. 'Energie is een overheidstaak, op dat vlak zit ik op de lijn van de PVDA.'
19/10 21u15  21 vliegtuigpassagiers komen in Texas met de schrik vrij nadat het helemaal foutloopt tijdens opstijgenIn de Amerikaanse staat Texas is dinsdag een klein vliegtuig met in totaal 21 inzittenden kort na vertrek in brand gevlogen. Alle passagiers konden het toestel tijdig verlaten, slechts één persoon moest naar het ziekenhuis met een rugletsel. Dat meldt de brandweer van de plaats Katy, niet ver van Houston.
19/10 21u15  Harrison Ford weer gespot op ‘Indiana Jones’-set na schouderblessureHarrison Ford lijkt hersteld van de schouderblessure die hij afgelopen zomer opliep tijdens de opnames van de vijfde ‘Indiana Jones’-film. De 79-jarige acteur werd maandag weer in zijn iconische outfit met hoed en zweep gezien op de filmset. Dat meldt The New York Post.
19/10 21u15  Smartphonereus Xiaomi begint in 2024 met productie van elektrische auto'sSmartphonereus Xiaomi start tegen de eerste helft van 2024 met de massaproductie van elektrische auto's. Dat heeft de CEO van het Chinese technologieconcern, Lei Jun, dinsdag bekendgemaakt.
19/10 20u15  Gal Gadot reageert op incident met regisseur Joss Whedon: “Ik deed wat ik moést doen”Dat Gal Gadot (36) een serieuze aanvaring heeft gehad met regisseur Joss Whedon (57) op de set van ‘Justice League’, is al lang geen geheim meer. Tot nu hield de actrice wel de lippen stijf op elkaar over het incident, maar in ELLE licht ze nu toch een tipje van de sluier op.
19/10 20u15  Proces-Mawda: parket eist geen zwaardere straffen voor vermoedelijke mensensmokkelaarsHet federaal parket heeft dinsdag voor het hof van beroep in Luik een celstraf geëist van drie en vijf jaar voor twee vermoedelijke mensensmokkelaars. De twee waren betrokken bij de politieachtervolging die leidde tot de dood van peuter Mawda in 2018. In eerste aanleg hadden de twee ook drie en vijf jaar gekregen.
19/10 20u15  Herbeleef hier de Witte Mars van 25 jaar geledenExact 25 jaar geleden vond in Brussel de Witte Mars naar aanleiding van de zaak-Dutroux plaats. Ruim 300.000 Belgen trokken op 20 oktober 1996 in stoet door de straten van de hoofdstad. Wit is vanaf dan het kleur van de beschadigde en vermoorde kinderen, maar ook van de geweldloosheid.
19/10 20u15  Aantal studenten die talen volgen in dalende lijn: “Mijn ouders denken dat ik biomedische studeer, maar ik moest dit doen”De UGent maakt zich zorgen over de dalende populariteit van Vlaamse talenopleidingen. De focus op STEM-richtingen in het secundair onderwijs en een verminderde taalhygiëne zouden aan de basis van die povere inschrijvingscijfers liggen. Drie jongeren getuigen in De Morgen waarom zij de stap naar taalonderwijs wél zetten.
19/10 20u15  Michael J. Fox wil geneesmiddel tegen parkinson vinden: “Ik zal niet stoppen tot het lukt”Iets meer dan twintig jaar geleden richtte Michael J. Fox (60) een stichting voor onderzoek naar de ziekte van Parkinson op. Een goed doel dat hem nauw aan het hart ligt, want in 1991 kreeg de acteur te horen dat hij zelf parkinson heeft.
19/10 20u15  Moeten we binnenkort opnieuw maskers dragen nu de coronacijfers weer sterk stijgen? “Politiek wil regels niet te snel en te vaak veranderen”Met gemiddeld meer dan 3.000 besmettingen per dag gaan de coronacijfers in ons land opnieuw fors de hoogte in. “We mogen de cijfers best niet te fel laten oplopen”, zei biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt, KU Leuven) vanochtend aan HLN LIVE. Hij wees op het belang van ventilatie, maar werpt ook het Covid Safe Ticket op als mogelijke bescherming én vindt dat we ons mondmasker nog niet moeten weggooien. Hebben ze daar oren naar in de politiek?
19/10 19u15  Commissie Waals parlement zet licht op groen voor Covid Safe Ticket in Wallonië: vanaf 1 november ook nodig voor onder meer cafébezoekDe bevoegde commissie van het Waals parlement heeft het licht op groen gezet voor het uitgebreide gebruik van het Covid Safe Ticket (CST) in Wallonië.
19/10 19u15  Projectontwikkelaar betaalde zelf voor RUP in Antwerpse stationsbuurtHoewel volgens de Vlaamse overheid private partners niet mogen betalen voor de opmaak van een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP), is dat in Antwerpen toch gebeurd in de vorm van een samenwerkingsovereenkomst tussen de stad en projectontwikkelaar Cordeel rond het 'RUP Pelikaanstraat' in de stationsbuurt. Dat schrijft Knack. Het kabinet van schepen voor stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA) ontkent niet dat de kosten grotendeels ten laste waren van Cordeel, een belanghebbende partij, maar stelt dat 'alles volgens de gangbare procedures en in volle openbaarheid verloopt'.
19/10 19u15  VRT-radiozenders brengen nu ook verkeersnieuws voor fietsers: “Een symbolische beslissing”“Opgelet voor geparkeerde vrachtwagens op het fietspad in Olen.” Voortaan houden de radiozenders van de VRT u tijdens het verkeersbulletin ook op de hoogte van fietsnieuws. Wij spraken verkeersexpert en VRT-woordvoerder Hajo Beeckman over het nut en de symboliek ervan.
19/10 19u15  Facebook experimenteert met digitale portemonneeFacebook begint aan een proef met zijn digitale portemonnee Novi, waarmee mensen direct en zonder extra kosten geld moeten kunnen versturen en ontvangen. Met het project wil Facebook een wereldwijd betaalnetwerk optuigen, waarmee het zijn financiële diensten flink zou uitbreiden. De proef zal plaatsvinden op kleine schaal in de Verenigde Staten en Guatemala.
19/10 19u15  Moeten we binnenkort opnieuw mondmaskers dragen nu de coronacijfers weer sterk stijgen? Dit zeggen politici en expertsMet gemiddeld meer dan 3.000 coronabesmettingen per dag gaan de coronacijfers in ons land opnieuw fors de hoogte in. “We mogen de cijfers best niet te fel laten oplopen”, zei biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt, KU Leuven) vanochtend aan HLN LIVE. Hij wees op het belang van ventilatie, maar werpt ook het Covid Safe Ticket op als mogelijke bescherming én vindt dat we ons mondmasker nog niet zomaar moeten weggooien. VTM NIEUWS legde de opmerkingen voor aan politici en experts. Dit is hun mening.
19/10 19u15  Londen volgt nieuwe coronavariant van nabij op: “We zullen ingrijpen als het nodig is”De Britse regering zal een nieuwe variant die de ronde doet in het Verenigd Koninkrijk van nabij opvolgen. ‘AY4.2' zou een dochtervariant van de deltavariant zijn, maar het is nog niet zeker of die ook besmettelijker is.
19/10 19u15  Geen coronapas voor Zwitserse skigebieden. Maar hoe zit het in andere wintersportlanden? Een overzichtSkiën, snowboarden, langlaufen of gewoon genieten van de sneeuw: heel wat mensen kijken er weer enorm naar uit, zeker na een coronajaar waarin het amper kon. Dit winterseizoen zal je in de Alpenlanden gelukkig wel op de latten kunnen staan. Zwitserland maakte al bekend dat je geen coronapas nodig hebt om te skiën. Maar hoe zit het in de andere skigebieden? Een overzicht van de regels per land.
19/10 19u15  Gewaagde privéfoto’s van feestende prinses Alexia zorgen voor ophef in NederlandDe Nederlandse prinses Alexia, dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima, studeert momenteel aan het Atlantic College in Wales. De 16-jarige Alexia geniet er duidelijk volop van het studentenleven, dat blijkt uit een foto die is opgedoken op sociale media. Het kiekje in kwestie werd ondertussen ook gedeeld op een Nederlandse website. Een zware fout van de site, want er mogen namelijk geen onofficiële foto’s van de Nederlandse royals verspreid worden.
19/10 18u15  Beginnende bestuurders krijgen tijdelijk 4 maanden extra de tijd voor terugkommoment: “Talm niet en schrijf je tijdig in”Ruim 18.600 beginnende bestuurders krijgen tijdelijk vier maanden extra de tijd om het verplichte terugkommoment te volgen. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters beslist.
19/10 18u15  HET DEBAT. Moet er ingegrepen worden nu coronacijfers stijgen? Dit is jullie meningDe coronacijfers stijgen opnieuw. Voor het eerst sinds begin mei is het aantal bevestigde besmettingen boven 3.000 gestegen. Er liggen nu meer dan 900 coronapatiënten in de ziekenhuizen, 23 procent meer in vergelijking met een week geleden. Volgens biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt, KU Leuven) moet er ingegrepen worden. Wat denk jij? Moeten er maatregelen genomen worden nu de coronacijfers stijgen? Eerder vandaag kwamen experts en politici aan bod. Nu is het jullie beurt.
19/10 18u15  Man overleden na verdrinking in PlopsaquaDe man die tien dagen geleden in de problemen kwam in waterpretpark Plopsaqua in Hannuit is overleden. Dat laat de woordvoerder van het parket in Luik weten. Het slachtoffer werd toen door redders uit het water gehaald en gereanimeerd. Zijn vrouw vond dat er te laat ingegrepen werd.
19/10 18u15  BV 24/7. Natalia is 3 jaar samen met haar ‘snollebol’ en Candice laat het eerste stuk uit haar collectie zienThe show must go on, want de Showbizzwereld staat nooit stil. Wat jouw favoriete BV’s de laatste 24 uur hebben uitgespookt, ontdek je hier in onze nieuwsstream.
19/10 18u15  Inwoners van stad op La Palma moeten binnen blijven wegens slechte luchtkwaliteit, tweede lavastroom bereikt bijna de zeeDe autoriteiten op het Canarische eiland La Palma hebben de zevenduizend inwoners van het stadje El Paso opgeroepen om indien mogelijk thuis te blijven. Reden is de slechte luchtkwaliteit veroorzaakt door de uitbarstende vulkaan. De gassen die uit de vulkaan ontsnappen, klaren niet voldoende op door de huidige weersomstandigheden, aldus de krant La Vanguardia.
19/10 18u15  VTM-journalist Stef Wauters genomineerd voor Wablieft-prijsVTM-journalist Stef Wauters, de website Notaris.be en de woonfiches van de stad Gent zijn dit jaar de drie kanshebbers voor de Wablieft-prijs. Met die prijs wordt een persoon, project of organisatie bekroond die duidelijke taal hanteert. De winnaar wordt op 23 november bekendgemaakt.
19/10 18u15  Celine Dion moet concerten in Las Vegas uitstellen vanwege medische problemen: “Ernstige spasmen”Normaal gezien zou Celine Dion (53) op 5 november aan een nieuwe concertreeks in Las Vegas beginnen, maar medische problemen gooien roet in het eten. Dat laat de Canadese zangeres weten in een mededeling.
19/10 18u15  Waalse regering wil verdergaan met statiegeld op blikjes ondanks tegenvallend proefprojectWaals minister van Omgeving Céline Tellier (Ecolo) wil het statiegeld op blikjes uitbreiden, ondanks de tegenvallende resultaten van het proefproject dat al sinds 2018 loopt. Dat zei ze vandaag in het Waals parlement.
19/10 18u15  Burgemeesters rond Brussel vrezen coronapastoerisme: “Vanaf 1 november gaan we zeer alert moeten zijn”Zeker nu de coronacijfers weer de verkeerde kant opgaan, vragen de Vlaamse gemeenten rondom Brussel steeds luider om zelf ook het Covid Safe Ticket te mogen gebruiken. “Want intussen zakken steeds meer Brusselaars naar onze fitnesszaken af”, stelt de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte (Vooruit). En dat zouden er vanaf 1 november — als de coronapas ook in Wallonië verplicht wordt — nóg meer kunnen zijn. “Burgemeesters zouden écht autonoom moeten kunnen beslissen of ze de coronapas invoeren”, klinkt het ook in Wemmel.
19/10 17u15  Burgemeesters rond Brussel willen ook coronapas gebruiken: “Tot dan gaat de kleedkamer van de sporthal dicht”Zeker nu de coronacijfers weer de verkeerde kant opgaan, vragen de Vlaamse gemeenten rondom Brussel steeds luider om zelf ook het Covid Safe Ticket te mogen gebruiken. “Want intussen zakken steeds meer Brusselaars naar onze fitnesszaken af”, stelt de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte (Vooruit). En dat zouden er vanaf 1 november — als de coronapas ook in Wallonië verplicht wordt — nóg meer kunnen zijn. “Burgemeesters zouden écht autonoom moeten kunnen beslissen of ze de coronapas invoeren”, klinkt het ook in Wemmel.
19/10 17u15  Rusland test strijdplan tegen klimaatverandering uit op afgelegen eilandDe Russische president Vladimir Poetin heeft de klimaatverandering lang weggewuifd. De verscheidene bosbranden, het noodweer en de buitenlandse druk lijken daar enigszins verandering in gebracht te hebben. Tegen 2060 wil Rusland klimaatneutraal zijn. En het plan van aanpak, dat wordt momenteel al uitgetest op een afgelegen eiland in het verre oosten.
19/10 17u15  NASA deelt nieuwe geluidsopnames van Marsrover PerseveranceDe Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft nieuwe geluidsopnames gedeeld die de Marsrover ‘Perseverance’ maakte tijdens zijn verblijf op de rode planeet. Er zijn windgeluiden te horen, rij- en rolgeluiden, lasergeluiden en het geluid van de opstijgende Ingenuity-helikopter.
19/10 17u15  Belg veroordeeld tot 20 jaar cel wegens drugssmokkel naar MauritiusDe Belg Michael S. is op het Afrikaanse eiland Mauritius veroordeeld tot twintig jaar cel wegens drugssmokkel. Dat melden lokale media. Michael S. werd in 2017 op het eiland betrapt met heroïne. In totaal zou hij ongeveer een halve kilo drugs ingevoerd hebben.
19/10 17u15  Thomas Markle blijft interviews doen om Meghan te bereiken: “Vroeg of laat moet ze met mij praten”Thomas Markle (77), de vader van Meghan (40), stopt niet met het geven van televisie-interviews. Het is de enige manier waarop hij kan communiceren met de hertogin van Sussex, zegt hij in een nieuw gesprek met Good Morning Britain.
19/10 17u15  Van Gogh-schilderij dat gestolen werd door nazi’s is eindelijk terecht: vraagprijs 30 miljoenHet Van Gogh-schilderij getiteld ‘Meules de blé’ is na meer dan 100 jaar opnieuw publiek tentoongesteld. Het schilderij werd ooit in beslag genomen door nazi-officieren en werd nadien onrechtmatig doorverkocht. Het doek wordt binnenkort geveild en moet naar verluidt 30 miljoen dollar (25,8 miljoen euro) opbrengen. De opbrengst wordt verdeeld onder de erfgenamen van de Joodse kunstverzamelaars die het kunstwerk aanvankelijk claimden.
19/10 17u15  Bendeleden in Haïti eisen 1 miljoen dollar losgeld per ontvoerde missionarisDe bende die achter de ontvoering zit van zeventien missionarissen in Haïti vraagt een miljoen dollar losgeld per geestelijke. Dat heeft de Haïtiaanse minister van Justitie Liszt Quitel gezegd aan de Amerikaanse nieuwszender CNN.
19/10 17u15  Moskou neemt opnieuw maatregelen tegen coronavirus: ongevaccineerde 60-plussers moeten komende vier maanden thuisblijven, weer meer thuiswerkMoskou heeft ongevaccineerde mensen ouder dan 60 jaar de opdracht gegeven om de komende vier maanden thuis te blijven nu het aantal coronabesmettingen en -slachtoffers in de Russische hoofdstad blijft stijgen. Bedrijven moeten tegelijkertijd tot 25 februari ten minste 30 procent van hun personeel van thuis uit laten werken. Dat heeft burgemeester Sergej Sobjanin dinsdag bekendgemaakt.
19/10 17u15  “Bevoorradingscrisis leidt tot schrikwekkend hoge inflatie in Verenigd Koninkrijk”De bevoorradingscrisis in het Verenigd Koninkrijk leidt tot een “schrikwekkend hoge inflatie” die vooral een bedreiging vormt voor de allerarmsten. Dat heeft de topman van de sectororganisatie Food and Drink Federation (FDF) tijdens een parlementaire hoorzitting gezegd. De Britse vrachtvervoerdersorganisatie Road Haulage Association (RHA) liet weten dat het maar niet betert met chauffeurstekorten ondanks een reeks maatregelen van de regering.
19/10 16u15  Man in Israël stijgt per ongeluk mee op met luchtballon en sterft na val van 100 meterEen 28-jarige man is in Israël overleden nadat hij van een luchtballon is gevallen. Volgens de lokale politie zou de man een val van 100 meter hebben gemaakt.
19/10 16u15  Somers wil gemeenteraad weer aantrekkelijker makenVlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) wil de gemeenteraad weer aantrekkelijker maken. Uit cijfers blijkt dat veel raadsleden er nu al de brui aan hebben gegeven, terwijl de legislatuur nog niet halfweg is.
19/10 16u15  ONZE OPINIE. “Als een ex-minister de coronaberichtgeving obsessief noemt, dan rammelt er iets”In zijn nieuwe boek ‘En Nu Is Het Oorlog!’ schetst ex-minister Philippe De Backer (Open Vld) hoe ons land gefunctioneerd heeft tijdens de coronacrisis. “Hij neemt de lezer mee in de cockpit van het crisisbeheer. Wat zich daar heeft afgespeeld, blijkt niet altijd even fraai”, merkt onderzoeksjournalist Jeroen Bossaert op. “Maar De Backer durft ook een steen te werpen naar ons: media en journalisten. Vraag is wat we daarmee doen.”
19/10 16u15  Leerachterstand is door coronacrisis nog verder opgelopen: “Achterstand moet in het secundair worden weggewerkt”De vrees van veel ouders wordt door nieuw onderzoek van onderwijseconoom Kristof De Witte bevestigd. De leerachterstand in Vlaanderen loopt nog verder op. Bovenop de bestaande leerachterstand is er door de pandemie voor het vak Nederlands nog eens zeven maanden achterstand bijgekomen. “Bovendien zijn we de sterkste leerlingen verloren.” Hoe komt dat en wat kunnen we eraan doen?
19/10 16u15  INTERVIEW. Topdj Laurent Garnier stilaan klaar voor pensioen: “Op m’n 60ste wil ik niet meer achter de draaitafels staan”Een icoon in de dj- en technowereld is hij al decennialang, dus kon een eigen documentaire niet achterwege blijven. Laurent Garnier (55) stelde gisterenavond vol trots het resultaat voor op Film Fest Gent. Vooraleer hij over de rode loper schreed in de Arteveldestad, hadden wij een babbel met de Fransman over z’n bijzondere band met België, z’n haat-liefdeverhouding met monsterhit ‘The Man With The Red Face’ en het nakende einde van z’n carrière. “Ik ben niet van plan om als oude knar op cruiseschepen op te treden.”
19/10 16u15  “Kelly Osbourne opgenomen in een afkickkliniek in Texas”Kelly Osbourne (36), de dochter van Ozzy en Sharon Osbourne, is eerder dit jaar hervallen. Als gevolg van de wereldwijde pandemie is de dochter van de rockster opnieuw beginnen drinken. Volgens bronnen heeft Kelly zich nu daarom laten opnemen in een afkickkliniek in de Amerikaanse staat Texas.
19/10 16u15  Russen beschuldigen Amerikaanse journaliste ervan “seksobject” te zijn: “Ze moest Poetin afleiden”Een Amerikaanse journaliste heeft de Russische staatsmedia over zich heen gekregen nadat ze president Vladimir Poetin interviewde tijdens de Russian Energy Week in Moskou. Volgens de Russen zou Hadley Gamble van nieuwszender CNBC zich gedragen hebben als een “seksobject” en zou het haar doel geweest zijn om Poetin af te leiden. Zelf zei Poetin tijdens het interview op een zeker moment dat de vrouw “te mooi” was om sommige van zijn antwoorden te begrijpen.
19/10 16u15  Twee Nederlandse vrouwen voor de rechter na aanranding 17-jarige pizzakoerierIn Nederland moeten twee 25-jarige vrouwen voor de rechter komen na het aanranden van een 17-jarige jongen. De twee vrouwen zouden in mei dit jaar een pizzakoerier hebben aangerand in hun woning. De jongen werd bij zijn geslachtsdeel gegrepen en er werden seksueel getinte handelingen verricht.
19/10 16u15  ‘Sesamstraat’-collega Bert Plagman over het overlijden van Sien Diels: “Een lieve collega, maar ook een hele goede vriendin”De Nederlandse stemacteur Bert Plagman speelde 41 jaar Tommie De Hond in ‘Sesamstraat', en was dan ook een van de naaste collega’s van de overleden Sien Diels. Bij VTM Nieuws haalt hij herinneringen aan haar op.
19/10 16u15  Ook meer dan 40 procent nieuwe coronagevallen in NederlandIn Nederland zet de stijging van het aantal nieuwe coronagevallen door, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), de Nederlandse evenknie van Sciensano. In de afgelopen zeven dagen registreerde het instituut 25.751 nieuwe positieve tests. Dat is ruim 44 procent meer dan vorige week, toen het ging om 17.832 nieuwe coronagevallen in zeven dagen.
19/10 16u15  Steeds meer vrouwelijke deelnemers aan selectieproeven politieDe selectieproeven tot inspecteur bij de politie tellen steeds meer vrouwelijke deelnemers. Dat blijkt uit cijfers die Open Vld-Kamerlid Tim Vandenput heeft opgevraagd bij minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Tussen 2017 en 2020 is het aantal vrouwelijke kandidaten met meer dan 42 procent gestegen.
19/10 16u15  CELEBS 24/7. Gezinsuitstap op de rode loper voor Angelina Jolie en ook Emma Watson duikt nog eens opNiets leuker dan meekijken met het leven van onze beroemde medemensen. Benieuwd wat ze zoal uitspoken? Je ontdekt het hier in onze nieuwsstream.
19/10 16u15  Franse ex-president Sarkozy opgeroepen als getuige in rechtszaak voormalige medewerkersEen rechtbank in Parijs heeft de voormalige Franse president Nicolas Sarkozy dinsdag opgeroepen om te komen getuigen in een proces tegen enkele voormalige medewerkers. De zaak gaat over een rist peilingen die tijdens Sarkozy's ambtstermijn werden besteld door het Élysée. Sarkozy zelf staat niet terecht omdat hij beschermd wordt door zijn toenmalige immuniteit als president.
19/10 15u15  Philip Morris heeft last van chiptekort voor e-sigarettenTabaksproducent Philip Morris International heeft last van de wereldwijde tekorten aan halfgeleiders. Het bedrijf gebruikt chips voor zijn IQOS-apparaten, elektronische sigaretten die tabakscapsules opwarmen in plaats van te verbranden en die volgens het bedrijf minder slecht voor de gezondheid zijn dan roken. Door de chiptekorten heeft Philip Morris naar eigen zeggen moeite om aan de vraag naar de IQOS-apparaatjes te voldoen.
19/10 15u15  Laura uit ‘Blind Getrouwd’ is dolverliefd op Yorben: “We willen niet te lang wachten om aan kinderen te beginnen”In de tweedelige special ‘Blind Getrouwd: De Jubilee’, die VTM uitzendt op 25 oktober en 1 november, zien we ook Laura (29) terug. Zij trouwde in het programma zonder succes met Sonny (32), maar heeft intussen bij elektricien Yorben (29) het geluk én een plusdochter gevonden. Het koppel denkt zelfs al aan gezinsuitbreiding. In dit exclusieve dubbelgesprek vertellen ze honderduit over hun kennismaking, hun voormalige relaties en hun toekomstplannen. “Pas achteraf ben ik te weten gekomen dat ze aan ‘Blind Getrouwd’ had deelgenomen.”
19/10 15u15  Topbankier die bitcoinkoers van 600.000 dollar voorspelde: “Ik begrijp niet wat er gebeurt”Een topbankier die begin dit jaar voorspelde dat de koers van bitcoin kan stijgen naar 600.000 dollar, zegt nu dat hij niet begrijpt wat er gebeurt op de markt van cryptomunten. Daarom investeert Scott Minerd, CIO van Guggenheim Investments, niet meer in bitcoin. “Als je niet begrijpt wat er gebeurt, moet je uit de markt stappen.”
19/10 15u15  Actrice Tati Gabrielle uit ‘You’ nerveus voor eerste seksscène: “Gelukkig was er een intimiteitscoach”We hebben er lang op moeten wachten, maar vorige vrijdag verscheen het derde seizoen van de hitserie ‘You’ op Netflix. En dat volgt het bestaande recept: er staat nog steeds een kooi in de kelder en Joe Goldberg (Penn Badgley) heeft weer een nieuwe love interest. Die wordt gespeeld door actrice Tati Gabrielle, die ook meteen haar eerste seksscène moest spelen.
19/10 15u15  Harry Styles heeft rol te pakken in nieuwe Marvel-filmMeespelen in een blockbuster van Marvel, voor heel wat acteurs is het tegenwoordig een grote droom. Een die Harry Styles (27) gaat waarmaken, want volgens een journalist van Variety maakt de zanger vanaf nu deel uit van het Marvel Cinematic Universe (MCU).
19/10 15u15  Maan had langer vulkanische activiteit dan gedachtUit door een Chinese sonde naar onze planeet gebrachte stalen blijkt dat de Maan langer vulkanische activiteit heeft gekend dan gedacht, zo blijkt uit een in het vakblad Nature gepubliceerde studie.
19/10 15u15  Amateurduiker doet zeldzame vondst in Israël: 900 jaar oud zwaard afkomstig van kruisvaardersEen amateurduiker in Israël heeft een bijzonder object uit het water gevist: een zwaard dat na onderzoek wel 900 jaar oud bleek te zijn. Het oude wapen weegt zo’n 1,8 kilogram, is 1,2 meter lang en was ooit eigendom van een kruisvaarder.
19/10 15u15  Een lief voor Kenji of Shania? Sam Gooris moet er niet van weten: “Nu nog niet”In ‘Expeditie Gooris’ komt de familie Gooris aan in Dubrovnik, Kroatië. In het ruime huurappartement met prachtig zicht op zee genieten Sam en Kelly bij een glas rode wijn van de rust en een goed gesprek over de romantische toekomst van hun kinderen. “Er komt nog geen lief binnen. Ik moet er niet van weten”, klinkt het bij Sam.
19/10 15u15  Marokko voert ook coronapas inMarokko stelt vanwege de coronapandemie het gebruik van een vaccinatiepas verplicht. Die hebben mensen vanaf donderdag nodig als ze tussen steden of provincies reizen of naar het buitenland willen vertrekken, berichten Marokkaanse media.
19/10 15u15  Niels Destadsbader uit zich als ‘Temptation Island’-fan: “Ik ben echt wel Team Gringo”Niels Destadsbader verklapt in ‘De Slimste Mens Ter Wereld' dat hij grote fan is van ‘Temptation Island’. Vooral het seizoen waarin Gringo opdook, heeft indruk gemaakt.
19/10 15u15  Duitse zeilboot pikt 34 vluchtelingen op op Middellandse ZeeEen in Duitsland geregistreerde zeilboot heeft op de Middellandse Zee 34 migranten opgepikt. De reddingsmissie wacht nu op hulp van de Maltese of Italiaanse kustwacht, meldt de organisatie ResQship dinsdag op Twitter. Onder de geredde vluchtelingen zijn 15 kinderen en een zwangere vrouw.
19/10 15u15  België is wereldwijde koploper binnen plasticrecycling- en bioplastictechnologieënBelgië is een belangrijke speler binnen de plasticrecyling- en bioplastictechnologieën. Dat blijkt uit een studie van het Europees Octrooibureau (EOB). Volgens het onderzoek zijn op mondiaal gebied Europa en de Verenigde Staten koplopers binnen de wereldwijde octrooiactiviteiten. Samen zijn ze verantwoordelijk voor 60 procent van de patentaanvragen. Ook ons land wordt geloofd voor zijn speciale verdiensten binnen de plasticsector.
19/10 15u15  Vaccinproducent Johnson & Johnson verhoogt winstverwachtingVaccinproducent Johnson & Johnson heeft zijn winstverwachting voor dit jaar verhoogd. De resultaten van het farmaceutische bedrijf zijn verbeterd doordat de reguliere zorg op veel plaatsen in de wereld niet meer wordt afgeschaald als gevolg van het hoge aantal besmettingen met het coronavirus. Door de virusuitbraak werden veel operaties en behandelingen uitgesteld, waardoor het bedrijf minder medicijnen verkocht.
19/10 14u15  HET DEBAT. Moet er ingegrepen worden nu coronacijfers stijgen?De coronacijfers stijgen opnieuw. Voor het eerst sinds begin mei is het aantal bevestigde besmettingen boven 3.000 gestegen. Er liggen nu meer dan 900 coronapatiënten in de ziekenhuizen, 23 procent meer in vergelijking met een week geleden. Volgens biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt, KU Leuven) moet er ingegrepen worden. Wat denk jij? Moeten er maatregelen genomen worden nu de coronacijfers stijgen? Vanavond bundelen we de boeiendste reacties in een nieuw stuk. Lees hieronder alvast wat onze experts en enkele politici ervan vinden.
19/10 14u15  Nieuw rapport: sterkste leerlingen gingen afgelopen jaar hardst achteruitDe coronacrisis blijft een zware impact hebben op de leerprestaties in het (basis)onderwijs en de sterkste leerlingen zijn afgelopen jaar het hardst achteruitgegaan. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de KU Leuven. Die analyseerde de resultaten van de meest recente toetsen die leerlingen in het vierde en het zesde leerjaar binnen Katholiek Onderwijs Vlaanderen aflegden, de zogeheten interdiocesane of IDP-proeven.
19/10 14u15  De Croo noemt arrest van Pools Grondwettelijk Hof “bedreiging voor onze welvaart en veiligheid”Het arrest van het Poolse Grondwettelijk Hof dat de voorrang van het EU-recht in vraag stelt, “is een directe bedreiging voor onze welvaart en veiligheid, ook in België”. Dat heeft premier Alexander De Croo gezegd in de Kamer, tijdens een debat over de Europese top van aanstaande donderdag en vrijdag. De Croo wil de Europees-Poolse relaties op de agenda van de top plaatsen.
19/10 14u15  Voorlopig geen coronapas nodig om te skiën in Zwitserland, wel mondmaskerWie in Zwitserland wil gaan skiën, zal geen coronapas moeten voorleggen. Dat meldt de Zwitserse federatie van skiliften na overleg met de verschillende overheden. Wel zal het verplicht zijn om een mondmasker te dragen in de skiliften en op andere afgesloten locaties.
19/10 14u15  Man (42) die politie beschoot met pijl en boog, kampt met psychische problemen: “Hij herinnert zich niet veel meer”Jurgen V. (42), de man uit Tielt die vorige week de politie beschoot met pijl en boog en zich daarna urenlang verschanste in z'n woning, blijft een maand langer in de cel voor poging tot moord. De veertiger werd intussen opgenomen in de psychiatrische afdeling van de Gentse gevangenis. “Overmatig alcoholgebruik zorgde ervoor dat hij niet meer wist wat hij deed”, zegt zijn advocate.
19/10 14u15  Waals minister van Gezondheid: “Verplichte vaccinatie mag geen taboe zijn”'De verplichte vaccinatie van de totale (kiesgerechtigde) bevolking hoeft geen taboe zijn, maar we moeten stap voor stap vooruit gaan'. Dat verklaarde Waals minister van Gezondheid Christie Morreale dinsdag tijdens de bespreking in commissie van het ontwerpdecreet over de uitbreiding van het Covid Safe Ticket (CST) in Wallonië.
19/10 14u15  Nieuwe radiocijfers zijn bekend: Radio 2 blijft koploper, Qmusic opnieuw tweede grootste radiozenderDe nieuwe radiocijfers zijn bekend. In de maanden mei, juni, juli en augustus luisterden de meeste mensen naar Radio 2. Net zoals in het verleden ook al vaak het geval was. Qmusic staat op de tweede plaats met een marktaandeel van 13,15%. De derde plaats is voorzien voor de radiozender Joe.
19/10 14u15  “Apple geeft fout van Touch Bar toe”: onze expert over nieuwe MacBook Pro met notch, eigen chip en opnieuw poortenDe nieuwe modellen van de MacBook Pro hebben nu eveneens een notch - de uitsparing bovenaan het scherm - maar toch vooral eigen chips van Apple zelf als het kloppende hart van de premium laptops. En ook de functietoetsen en poorten zijn terug van weggeweest, waarmee Apple eigenlijk toegeeft dat de introductie van de Touch Bar niet hun beste zet was. Goed nieuws allemaal, vindt ook Wall Street: het aandeel van Apple steeg na de presentatie gisteren met 1,2 procent.
19/10 13u15  Nieuwe radiocijfers zijn bekend: Radio 2 blijft koploper, Qmusic opnieuw tweede grootste radiozender in VlaanderenDe nieuwe radiocijfers zijn bekend. In de maanden mei, juni, juli en augustus luisterden de meeste mensen naar Radio 2. Net zoals in het verleden ook al vaak het geval was. Qmusic staat op de tweede plaats met een marktaandeel van 13,15%. De derde plaats is voorzien voor de radiozender Joe.
19/10 13u15  Vliegende taxi nemen? Uber en Boeing slaan handen in elkaar en willen binnen de 3 jaar vliegend stadsvervoerHet bedrijf Joby Aviation ontwikkelt samen met Uber en Boeing vliegende taxi’s en willen binnen de drie jaar de eerste ‘skyports’ openen. De ‘skyports’ zullen plekken zijn die werken als een bushalte, maar in plaats van op de bus te stappen, brengt een vliegende taxi je naar je bestemming. “We willen binnen een paar jaar minstens 200 functionerende ‘minivliegvelden’ installeren voor dit soort taxi’s, maar eigenlijk moeten dat er nog veel meer zijn.”
19/10 13u15  Apple lanceert MacBook Pro 14 inch mét notch en met opnieuw poorten, maar vooral met eigen chipsDe nieuwe modellen van de MacBook Pro hebben nu eveneens een notch, maar toch vooral eigen chips van Apple zelf als het kloppende hart van de premium laptops. En ook de functietoetsen en poorten zijn terug van weggeweest, waarmee Apple eigenlijk toegeeft dat de introductie van de Touch Bar niet hun beste zet was. Goed nieuws allemaal, vindt ook Wall Street: het aandeel van Apple steeg na de presentatie gisteren met 1,2 procent.
19/10 13u15  Burundi geeft startschot van vaccinatiecampagne, nog maar twee landen ter wereld die geen vaccins uitdeelden tegen coronavirusBurundi heeft gisteren het startschot gegeven van zijn vaccinatiecampagne. Maanden nadat de meeste Afrikaanse landen begonnen met het vaccineren van de bevolking, is het land klaar om zijn achterstand in te halen. Nu blijven er slechts twee landen over in de hele wereld waar nog niemand gevaccineerd is.
19/10 13u15  Eerste Bitcoin-ETF op Amerikaanse beurs: “Aanvaarding door banken van alternatieve geldsoort”De eerste bitcoin-ETF of tracker maakt vandaag zijn debuut op de Amerikaanse beurs. Dat is een mijlpaal voor de crypto-industrie. “Dit maakt de digitale munt meer toegankelijk voor kleine beleggers”, zegt geldexpert Pascal Paepen. “Bovendien zien veel mensen dit als een aanvaarding door het bankensysteem dat er een alternatieve geldsoort bestaat.” De cryptomunt nadert dan ook opnieuw zijn recordkoers.
19/10 13u15  VN: “Klimaatverandering bedreigt in Afrika meer dan 100 miljoen mensenlevens”Meer dan 100 miljoen extreem arme Afrikanen lopen tegen 2030 gevaar als de klimaatopwarming verder versnelt. Binnen 20 jaar kunnen de drie gletsjers op het Afrikaanse continent volledig weggesmolten zijn als er niet snel drastische maatregelen genomen worden, waarschuwt de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) van de VN in een nieuw rapport. Weggesmolten gletsjers zullen in het oosten van het continent ernstige verdroging veroorzaken.
19/10 13u15  Speelgoedwinkel verzwaart postpakketjes met stenen om toeslag te vermijden. “Compleet absurd maar het werkt”Als de ruimte dat een postpakketje inneemt niet in verhouding is met het gewicht van de inhoud, dan betalen bedrijven bij bpost een ‘densiteitstoeslag’. Aangezien heel wat speelgoed weinig weegt, moet speelgoedwinkel Speelgoed Kiki in Sint-Antonius Zoersel bijna altijd extra betalen. Tot wanneer ze de pakjes begonnen te verzwaren met stenen. “Deze zogezegde milieumaatregel mist volledig haar doel”, zucht Pascale Schupp (58).
19/10 12u15  China komt mogelijk met nieuwe wet om ouders van “stoute kinderen” te straffenIn China komt er mogelijk een nieuwe wet om niet enkel stoute kinderen, maar ook hun ouders te straffen. Zo wil Peking ouders of voogden verantwoordelijk stellen indien hun kinderen zich slecht gedragen of misdaden plegen. “Er zijn veel redenen waarom adolescenten zich misdragen, en het gebrek aan opvoeding of een ongeschikte opvoeding zijn de grootste oorzaken”, aldus Zang Tiewei, de woordvoerder van het Nationaal Volkscongres.
19/10 12u15  4,5 ton cocaïne bestemd voor Antwerpen in beslag genomen in EcuadorIn de haven van Guayaquil in Ecuador werd dit weekend 4,5 ton cocaïne in beslag genomen. De lading was bedoeld voor transport naar Antwerpen en werd gevonden door lokale eenheden van het Container Controle Programma, dat onder leiding staat van de Verenigde Naties.
19/10 12u15  Postpakketjes verzwaard met stenen? Dan moet speelgoedwinkel geen toeslag betalenAls de ruimte dat een postpakketje inneemt niet in verhouding is met het gewicht van de inhoud, dan betalen bedrijven bij bpost een ‘densiteitstoeslag’. Aangezien heel wat speelgoed weinig weegt, moet speelgoedwinkel Speelgoed Kiki in Sint-Antonius Zoersel bijna altijd extra betalen voor hun verzonden pakketjes. De zaakvoerders zijn die beginnen te verzwaren met stenen. “Het lijkt absurd, maar het wérkt, want de toeslag valt dan weg”, zucht Pascale Schupp (58). “Deze zogezegde milieumaatregel mist volledig haar doel.”
19/10 12u15  Oliespoor bij kruispunt McDonald’s zorgt voor fikse verkeershinder op A12Op de Boomsesteenweg is het kruispunt met de Cleydaellaan en de Kontichsesteenweg, bij de McDonald’s, dinsdagochtend een tijdlang afgesloten geweest omdat er een oliespoor op het wegdek lag. De brandweer kwam snel ter plaatse om het spoor op te ruimen, maar de schoonmaakwerken zorgden voor serieuze verkeershinder in beide rijrichtingen.
19/10 12u15  Verdacht van medeplichtigheid aan meer dan 11.000 moorden: proces tegen oud-secretaresse nazikamp start vandaagEen hoogbejaarde vrouw die als secretaresse heeft gewerkt in een concentratiekamp moet vandaag in Duitsland voor de rechter verschijnen. Haar zaak kreeg internationale aandacht toen ze vorige maand voor aanvang van het proces op de vlucht sloeg.
19/10 12u15  IN BEELD. Alpaca’s zorgen voor vreugde in woonzorgcentrumIn een woonzorgcentrum in Rudolstadt, in de Duitse deelstaat Thüringen, toveren alpaca’s en lama’s een glimlach op het gezicht van de bewoners. Het bezoekje van de dieren levert schitterende beelden op.
19/10 12u15  Motard (52) overleden bij ongeval in BilzenIn Grote-Spouwen bij Bilzen is dinsdagmorgen een dodelijk verkeersongeval gebeurd. Daarbij kwam een motorrijder om het leven.
19/10 11u15  Nieuwe aardbeving schrikt Kreta en Turkse zuidwestkust opEen nieuwe aardbeving heeft het Griekse eiland Kreta en dorpjes langs de Turkse zuidwestkust opgeschrikt. De beving, met magnitude 6,1, deed zich vanochtend voor, en het epicentrum lag goed 130 kilometer ten zuidoosten van Kreta en Karpathos.
19/10 11u15  Moeder van 4-jarig vermist meisje in Australië smeekt om hulp: “Iemand moet iets weten”De kleine Cleo Smith, een vierjarig meisje dat tijdens een kampeertrip met haar gezin vermist raakte, is intussen al vier dagen zoek. “Als je iets opvallend of verdacht hebt gezien, rapporteer het dan bij ons of bij de politie”, zo smeekt de moeder van het meisje tijdens een interview met de pers. “Cleo zou nooit uit zichzelf weglopen.”
19/10 11u15  Microsoft-managers confronteerden Bill Gates al in 2008 met wangedrag: “Hij stuurde flirterige e-mails naar een medewerkster”Bill Gates (65), de medeoprichter en voormalig CEO van de technologiegigant Microsoft, zou in 2008 op de vingers zijn getikt voor “flirterige e-mails” naar een vrouwelijke werknemer. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Amerikaanse krant ‘The Wall Street Journal’. De krant schreef in mei van dit jaar al dat de bestuursleden van Microsoft Gates in 2020 bevalen om zich uit het bestuur terug te trekken, nadat een affaire tussen hem en een medewerkster aan het licht was gekomen.
19/10 11u15  Poolse premier gaat voluit confrontatie met Europese Unie aan: “Rechters maken van EU centraal gestuurde instelling”“In godsnaam, de grondwettelijke hoven in de lidstaten van de Europese Unie hebben het recht om te controleren of de uitvoering van het EU-recht gebeurt binnen de bevoegdheden die door die lidstaten toebedeeld werden.” In een felle toespraak voor het Europees Parlement heeft de Poolse premier Mateusz Morawiecki het veelbesproken arrest van het Grondwettelijk Hof in Warschau verdedigd. “De EU zal heus niet uiteenvallen als we erkennen dat onze juridische systemen verschillen.”
19/10 11u15  Voetbalfan haalt in één keer 48 pintjes voor zijn vriendenHet Nederlandse voetbal heeft een nieuwe held. Christiaan Roetgering (23), fan van FC Twente, liet zich fotograferen toen hij voor zijn vijftien vrienden bier ging halen. Maar hij had geen zin om heen en weer te lopen. “Dus nam ik alles maar in één keer mee”, vertelt Christiaan. Een prestatie die niet onopgemerkt bleef.
19/10 11u15  Geen dieselrechtszaak tegen Opel: boete van bijna 65 miljoen euro aanvaardAutofabrikant Opel heeft een boete van 64,8 miljoen euro aanvaard in het dieselschandaal. Het parket van Frankfurt had de boete opgelegd omdat verschillende dieselmodellen van Opel aanzienlijk meer vervuilende stoffen uitstootten dan aan de Duitse regulator KBA (Kraftfahrt-Bundesamt) was gemeld.
19/10 11u15  Minder zorgbudget voor zware zorgbehoevenden door nieuwe regelsDoor het nieuwe toewijzingssysteem van zorgbudget voor hulpbehoevenden, verliezen tot dertig procent van de mensen hun ondersteuning. Dat blijkt uit cijfers die Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) gaf aan De Standaard.
19/10 11u15  Ankara roept ambassadeurs tien westerse landen op het matjeTurkije heeft de ambassadeurs van tien westerse landen op het matje geroepen. De tien landen hadden het aangedurfd om gezamenlijk de vrijlating te vragen van opposant Osman Kavala. Al vier jaar zit Kavala zonder veroordeling opgesloten. De tien landen vroegen daarom 'een rechtvaardige en snelle afhandeling' van zijn zaak.
19/10 10u15  Hartverwarmend: Béline (21) gaf al 300 honden, katten en andere dieren nieuwe thuis na overstromingenDe 21-jarige Béline heeft al driehonderd honden, katten en andere dieren een nieuwe thuis gegeven. Eind augustus vorig jaar heeft ze de vereniging Béline, Pets and Hope opgericht. Samen met vijf andere vrijwilligers verzorgt ze dagelijks verwaarloosde dieren en zoekt naar een nieuwe thuis voor hen.
19/10 10u15  Dodelijk ongeval in Bilzen, vijftiger op motor overledenIn Grote-Spouwen bij Bilzen is vanmorgen een dodelijk verkeersongeval gebeurd. Daarbij kwam een motorrijder om het leven.
19/10 10u15  Mentale gezondheidsorganisatie weigert donatie Jamie Lynn SpearsDe non-profitorganisatie ‘This Is My Brave’ heeft laten weten donaties die voort zouden komen uit de verkoop van het aanstaande boek van Jamie Lynn Spears (30), het zusje van Britney Spears, te weigeren. Dat maakte de mentale gezondheidsorganisatie bekend via sociale media.
19/10 10u15  Kim Kardashian betaalt Kanye ‘Ye’ West miljoenen om huis te behoudenKim Kardashian (40) heeft bijna 20 miljoen euro neergelegd om Ye (44), zoals Kanye West tegenwoordig officieel heet, uit te kopen en hun familiehuis volledig op haar naam te zetten. Het stel, dat momenteel in scheiding ligt, kocht het pand in de Hidden Hills bij Los Angeles in 2014 en de realityster gaf aan daar graag met hun kinderen te willen blijven wonen. Dat meldt Us Weekly.
19/10 09u15  Kim Kardashian betaalt Ye miljoenen om huis te behoudenKim Kardashian (40) heeft bijna 20 miljoen euro neergelegd om Ye (44), zoals Kanye West tegenwoordig officieel heet, uit te kopen en hun familiehuis volledig op haar naam te zetten. Het stel, dat momenteel in scheiding ligt, kocht het pand in de Hidden Hills bij Los Angeles in 2014 en de realityster gaf aan daar graag met hun kinderen te willen blijven wonen. Dat meldt Us Weekly.
19/10 09u15  Nog twee Belgische jihadisten met jezidi-slaven geïdentificeerdEr zijn twee nieuwe Belgische jihadisten geïdentificeerd die jezidi-slaven hadden in een onderzoek van Le Soir, gebaseerd op de getuigenis van een jong jezidi-meisje, zelf een voormalige slavin. Ook onderzoeker Pieter Van Ostayen van de KU Leuven en V-Europe, de Belgische vereniging van slachtoffers van terrorisme, werkten mee aan het onderzoek. Dat schrijven Le Soir en de kranten van Sudpresse.
19/10 09u15  Geert Molenberghs werpt mondmasker en Covid Safe Ticket op als maatregelen tegen besmettingscijfers “die nu sneller stijgen dan verwacht”We registreren opnieuw gemiddeld meer dan 3.000 coronabesmettingen per dag. Dat is alweer van begin mei geleden én een snellere stijging dan verwacht. “We mogen de cijfers best niet te fel laten oplopen”, zegt biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt, KU Leuven) aan HLN LIVE. Hij wijst op het belang van ventilatie, maar werpt ook het Covid Safe Ticket op als mogelijke bescherming én vindt dat we ons mondmasker nog niet zomaar moeten weggooien.
19/10 09u15  Stijn vertelt een heftig verhaal in ‘Axel Gaat Binnen’: “Ongeval redde mijn leven”Axel Daeseleire verblijft 5 dagen en 4 nachten op plaatsen waar je normaal gezien niet zomaar kan verblijven. Vanavond trekt hij in ‘Axel Gaat Binnen’ naar een zorgboerderij. Daar ontmoet hij de 27-jarige Stijn die hem een aangrijpend verhaal vertelt.
19/10 09u15  Kelly Pfaff trekt opnieuw haar schaatsen aan voor ‘Holiday On Ice’: “Mijn hart gaat tegen 500 per uur”“Zonder de steun van mijn gezin was ik dit avontuur nooit aangegaan”, zegt Kelly Pfaff (44). Ze heeft het over haar gastoptreden in ‘Holiday On Ice’. Kelly trekt - vijftien jaar nadat ze tweede werd in ‘Dancing On Ice’ - de schaatsen weer aan.
19/10 09u15  Nieuw-Zeeland registreert recordaantal van 94 besmettingen ondanks streng coronabeleidNieuw-Zeeland heeft zijn hoogste aantal dagelijkse coronabesmettingen geregistreerd sinds het begin van de pandemie. Zo meldden de gezondheidsautoriteiten 94 nieuwe besmettingen op één dag. Dat kondigde de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern aan tijdens een persconferentie. Het vorige record, 89 besmettingen, dateert van april 2020.
19/10 09u15  Nieuwe opgraving in zaak-Bende van Nijvel: postbode Jacques HoebeeckEr is een nieuwe opgraving gebeurd in het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Het gaat om de postbode Jacques Hoebeeck, die lid was van Front de la Jeunesse. Dat bericht La Dernière Heure.
19/10 08u15  Maden bij ons steeds meer gebruikt voor medische doeleindenMaden worden sinds kort alsmaar vaker gebruikt voor medische doeleinden. Ook bij ons is het een techniek die artsen meer willen toepassen. De maden zorgen er niet alleen voor dat de patiënt geen operatie moet ondergaan, maar ook dat er minder complicaties optreden.
19/10 08u15  Staatssecretaris Dermine (PS) wil dat Europa 5.000 miljard in klimaat pomptNet op de dag dat de Europese Unie het debat over het herzien van de nationale begrotingsregels op gang trekt, lanceert staatssecretaris voor Relance Thomas Dermine een radicaal voorstel. De PS’er wil dat Europa de komende tien jaar 5.000 miljard euro in het klimaat investeert en daarvoor zelf schulden aangaat. “Als we nu niet voluit gaan, staat de geloofwaardigheid van Europa als politiek project op het spel”, zegt hij in De Tijd.
19/10 08u15  Man sterft nadat hij door drie jongens voor tram geduwd wordt in Nederland, politie zoekt dadersDe politie in het Nederlandse Den Haag heeft gisteravond een klopjacht gehouden op ‘drie lange, donker getinte jongens’ nadat een man werd aangereden door een tram. De man, die ter plaatse is overleden, zou volgens getuigen door de drie jongens voor de tram zijn geduwd in de Haagse wijk Ypenburg.
19/10 08u15  Broer en zus Luc De Vos herdenken Gorki-frontman: “Er is maar één ding dat hij nooit heeft gedaan, en dat is werken”Een opmerkelijke afsluiter van het VTM-programma 'The Best Of'. Dit keer geen hommage aan een nog levende artiest, maar eentje aan het adres van Luc 'Gorki' De Vos, die in 2014 stierf. Naast de verrassende covers beroert vooral de passage van zus Nicole en broer Erik, die herinneringen ophalen aan hem. “David Bowie of de Spice Girls ontmoeten: ik zou daar mee uitpakken, onze Luc niet.”
19/10 07u15  VRT brengt voortaan ook informatie voor fietsers in verkeersbulletin op radioRadio 1, Radio 2, MNM en Studio Brussel waarschuwen in het verkeersbulletin vanaf nu ook fietsers voor werkzaamheden of andere problemen op hun route naar het werk. Dat meldt de VRT in een persbericht.
19/10 07u15  OVERZICHT. Meer dan 900 Covid-patiënten in ziekenhuizen, aantal nieuwe besmettingen stijgt met 46 procent en rondt kaap van 3.000 per dagDe coronacijfers blijven opnieuw stijgen. Zo is het gemiddelde aantal besmettingen met 46 procent toegenomen tot 3.010 dagelijkse besmettingen. Dat blijkt uit cijfers van gezondheidsdienst Sciensano. Het reproductiegetal ligt op 1,21 procent, wat betekent dat de epidemie aan kracht wint. Ook het aantal doden en ziekenhuisopnames stijgt.
19/10 07u15  Winnaars Nederlandse tv-show ‘De Dansmarathon’ weerleggen kritiek: “Enkel last van droge lippen”De felbesproken Nederlandse tv-show ‘De Dansmarathon’ kende afgelopen weekend zijn winnaars. Tawatha en Jermaine wonnen de vijftig uur durende SBS 6-show en dat ging niet onopgemerkt voorbij. Het danskoppel beweert nu dat alles goed ging, ondanks dat Tawatha meermaals huilend aan het dansen was.
19/10 07u15  Duitsland verdubbelt vanaf volgende maand snelheidsboetesSnelheidsduivels moeten vanaf volgende maand in Duitsland rekening houden met flink hogere boetes. De bekeuringen voor te hard rijden zijn in bijna alle gevallen verdubbeld.
19/10 07u15  Bouchez zal trofee snel moeten afgeven: fiscaal voordeel voor tweede woonst komt weer op tafelMR-voorzitter Georges-Louis Bouchez blijft het fiscale voordeel voor een tweede woonst verdedigen. Waarom presenteert hij net die maatregel als zijn trofee uit de begrotingsonderhandelingen, terwijl die hem straks nog kan ontglippen?
19/10 07u15  Uitermate zacht herfstweer vandaag met temperaturen tot 21 gradenVandaag is het eerst zwaarbewolkt met af en toe nog regen, later wordt het droog met brede opklaringen. Het wordt erg zacht met maxima van 15 graden op de Hoge Venen en tot 21 graden in het zuidwesten van het land. De wind waait matig tot vrij krachtig aan zee. Dat meldt het KMI.
19/10 07u15  Noodtoestand in Ecuador wegens drugsgeweldDe president van Ecuador Guillermo Lasso heeft de noodtoestand uitgeroepen in heel het land vanwege een golf van geweld gelinkt aan de drugshandel. Door de noodtoestand kunnen politieagenten en militairen patrouilleren in de straten.
19/10 07u15  Eén op de tien schepenen stapte al opSinds de lokale verkiezingen van 2018 hebben 1.243 mensen hun functie als gemeenteraadslid opgegeven. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Kurt De Loor (Vooruit) opvroeg bij Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) en waarover Knack bericht.
19/10 07u15  ‘Witse’-acteur Mark Stroobants duikt op in ‘Thuis’In ‘Thuis’ heeft de nieuwe werkgever van Karin (Kadèr Gürbüz) maandag eindelijk een gezicht gekregen. Mark Stroobants (57), bekend van zijn rol als Rudy Dams in ‘Witse’, debuteerde als Stefaan Legrand, de decaan van de hogeschool waar Karin sinds kort lesgeeft. En zo is ‘Thuis’ voortaan ook een nieuw samengesteld gezin rijker.
19/10 07u15  Broer en zus Luc De Vos herdenken Gorki-frontman: “Er is maar één ding dat hij nooit heeft gedaan, en dat is werken”Een opmerkelijke afsluiter van het VTM-programma 'The Best Of'. Dit keer geen hommage aan een nog levende artiest, maar eentje aan het adres van Luc 'Gorki' De Vos, die in 2014 stierf. Naast de verrassende covers beroert vooral de passage van zus Nicole en broer Erik, die herinneringen ophalen aan hem. “David Bowie of de Spice Girls ontmoeten: ik zou daar mee uitpakken, onze Luc niet.”
19/10 06u15  Broer en zus halen herinneringen op aan Gorki-frontman: “Onze Luc wilde iedereen doen lachen. En dat lukte telkens weer”Een opmerkelijke afsluiter van het VTM-programma 'The Best Of'. Dit keer geen hommage aan een nog levende artiest, maar eentje aan het adres van Luc 'Gorki' De Vos, die in 2014 stierf. Naast de verrassende covers beroert vooral de passage van zus Nicole en broer Erik. 'Er is maar één ding dat Luc nooit heeft gedaan, en dat is werken.'
19/10 06u15  Zus van Bart De Pauw zwijgt niet langer: “De sprankel is uit z’n ogen verdwenen. Dit ruikt naar een afrekening”Vier jaar lang hield zij de lippen stijf op elkaar. Maar nu Bart De Pauw (53) eindelijk voor de rechter is verschenen, wil zijn twee jaar jongere zus Sofie vertellen welke tol de affaire-De Pauw van haar en de rest van de familie heeft geëist: “Ze hebben Bart geraakt in z’n kern... Die grappige momenten met hem aan de keukentafel zijn we voorgoed kwijt”, vertelt ze in een exclusief gesprek.
19/10 06u15  COLUMN. Tegen 2023 zoekt de VRT een schermgezicht met een beperking. Voelt ook u zich aangesproken?Onze ex-editorialist Jan Segers schrijft nu geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: William Boeva, 1m37.
19/10 06u15  Anke De Ridder heeft een nieuwe vriendin: “We zijn heel gelukkig”Anderhalf jaar na haar breuk met radiostem Alexandra Potvin (55) heeft de Antwerpse actrice en adoptiezus van Sven, Anke De Ridder (41) opnieuw de liefde gevonden. Sinds kort vormt zij een koppel met Ann Essers.
19/10 06u15  “Er is geen enkele reden waarom vrouwen minder goed zouden zijn in IT”Te weinig vrouwen in de IT-sector? Daar wil CoderDojo Belgium iets aan doen. De vzw organiseerde afgelopen weekend aan de Vrije Universiteit Brussel een event dat meisjes liet kennismaken met coderen en andere computertoepassingen. “Je gaat meisjes niet over de streep trekken door ze te pamperen.”
19/10 06u15  Leuvense hoogleraar maakt de berekening: “Zonder afbouw van de veestapel halen we milieudoelen nooit”Minder koeien, varkens en kippen om milieuproblemen onder controle te krijgen. In een nieuw scenario van de Leuvense hoogleraar Wannes Keulemans kan 80.000 hectare landbouwgrond vrijkomen. “De Vlaamse strategie is: het probleem zolang mogelijk negeren.”
19/10 06u15  Algemene staking tegen bendegeweld in hoofdstad HaïtiDe inwoners van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince hebben maandag lokale tijd massaal gereageerd op de oproep tot nationale staking. Ze drukken zo hun woede uit tegenover het geweld door bendes waar ze al maanden mee kampen en protesteren tegen de grote mate van onveiligheid, die zaterdag nogmaals werd geïllustreerd door de ontvoering van 16 Amerikanen en een Canadees.
19/10 06u15  Moslimexecutieve wil af van federale subsidies: “Politieke bemoeienissen beu”Voor de Moslimexecutieve - de spreekbuis voor de islam in ons land - zijn de federale subsidies niet meer nodig. Dat zegt voorzitter Mehmet Üstün vandaag in de kranten van Mediahuis. 'We zijn de politieke bemoeienissen beu', zegt hij.
19/10 06u15  Oud-secretaresse nazikamp na vluchtpoging alsnog voor de rechterEen hoogbejaarde vrouw die als secretaresse heeft gewerkt in een concentratiekamp moet vandaag in Duitsland alsnog voor de rechter verschijnen. Haar zaak kreeg internationale aandacht toen ze vorige maand voor aanvang van het proces op de vlucht sloeg.
19/10 06u15  Zus (51) van Bart De Pauw doorbreekt de stilte: “Bart komt nooit meer op televisie”Vier jaar lang hield zij de lippen stijf op elkaar, tot vandaag. In een exclusief interview bij Dag Allemaal vertelt Sofie - de zus van Bart De Pauw (53) - over de impact dat de affaire-De Pauw op haar broer, zijzelf en de rest van de familie had. “Hij is gecanceld.”
19/10 06u15  Poolse premier verdedigt zich vandaag in Straatsburg in rechtsstaatruzieHet slagveld van het hoogopgelopen conflict tussen Polen en Brussel over het gezag van Europese regels verplaatst zich naar Straatsburg. De Poolse premier Mateusz Morawiecki verdedigt zich vandaag hoogstpersoonlijk in het Europees Parlement en koos aan de vooravond daarvan vast de aanval.
19/10 06u15  Noord-Korea vuurt ballistische raket afNoord-Korea heeft een ballistische raket afgevuurd. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap vandaag. Eerder maakten de media melding van een 'onbekend projectiel', maar het bleek dus om een ballistische raket te gaan.
19/10 05u15  Vader bevrijdt dochter (4) en zoon (6) uit huis van veroordeelde pedofiel: “Buur lokte mijn kinderen met snoepjes”Twee kinderen van 4 en 6 die in hun wijk aan het spelen waren, zijn door een buur meegelokt met snoep. Een uur nadat ze waren verdwenen, kwamen de ouders de dader op het spoor. 'We keken door het raam en zagen hem in ondergoed naast ons dochtertje staan', zegt vader Adam S. (34). Verdachte Marc C. (49) werd eerder veroordeeld voor verkrachting van minderjarigen.
19/10 05u15  ONZE OPINIE. Leerlingen kijken naar een lege muur. Wat nu, politiek?Kinderen die sinds 1 september nog geen uur Frans of aardrijkskunde onderwezen kregen. Kinderen die zich in de studiezaal in stilte bezighouden of op een stille speelplaats een balletje trappen. Omdat het niet anders kan. Omdat er geen leerkrachten zijn. En er is geen beterschap op komst. Waar de pandemie goede reclame bleek voor een opleiding in de zorg, valt dat in het onderwijs tegen.
19/10 05u15  1.500 leerkrachten staan niet voor de klas: haalt Weyts ze straks terug?Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) bekijkt of bijna 1.500 personeelsleden uit het onderwijs teruggeroepen kunnen worden naar de scholen. Het gaat om personeel dat gedetacheerd is naar organisaties buiten de scholen, maar nog wel op de payroll van het ministerie staat.
19/10 05u15  Nieuwe coronaregel maakt verplichte CO2-meters quasi nutteloos: zelfs bij alarm mogen ramen dichtblijvenOm de lucht in binnenruimtes ‘covid-veilig’ te maken, zet de federale regering al een paar maanden fors in op CO2-meters. Onder meer uitbaters van restaurants, cafés, sportcentra en nachtclubs werden verplicht er eentje aan te schaffen. Gaat zo’n meter in het rood, dan moet er verlucht worden. Die regel kan vanaf 1 november echter omzeild worden. Uitbaters die dat willen doen, zullen wel moeten investeren. Voor klanten worden CO2-meters dan weer zo goed als nutteloos.
19/10 05u15  Doopschandalen of niet, deze studenten zijn blij met hun kersvers lintje: “Nieuwe vrienden: daarvoor smeren we met plezier eieren in ons haar”Afgelopen week stond in veel studentensteden in teken van studentendopen. En ook deze week volgen er nog een resem, net nu er een nieuw doopschandaal is opgedoken aan de ULB. Toch houden de schandaalberichten veel studenten niet tegen. Zes studenten getuigen over hun eerste doopervaring. “Er zijn infosessies georganiseerd zodat we wisten wat te verwachten', klinkt het.
19/10 05u15  Poolse premier verdedigt zich in Straatsburg in rechtsstaatruzie én valt aanHet slagveld van het hoogopgelopen conflict tussen Polen en Brussel over het gezag van Europese regels verplaatst zich naar Straatsburg. De Poolse premier Mateusz Morawiecki verdedigt zich vandaag hoogstpersoonlijk in het Europees Parlement en koos aan de vooravond daarvan vast de aanval.
19/10 04u15  “FDA wil combinatie van vaccins bij boostershot toestaan”De Amerikaanse medicijntoezichthouder FDA is van plan toe te staan dat Amerikanen bij hun boostershot een ander vaccin krijgen toegediend dan het middel waarmee ze eerder zijn ingeënt, meldt The New York Times. De FDA keurde in september een derde prik met Pfizer/BioNTech goed voor 65-plussers en mensen die tot risicogroepen behoren. Een adviespanel van de medicijntoezichthouder steunt ook het gebruik van Moderna en Johnson & Johnson voor dit doel.
19/10 04u15  Schip dat met 1,3 ton cocaïne op weg was naar Antwerpen onderschept door Marokkaanse politieDe Marokkaanse politie heeft maandag meer dan 1,3 ton cocaïne onderschept in Tanger, in het noorden van het land. De drugs waren afkomstig van Brazilië en onderweg naar de havens van Antwerpen en Portbury, in het zuiden van het Verenigd Koninkrijk.
19/10 03u15  Vakbonden en directie Lidl bereiken voorakkoord, stakende winkels vanmiddag weer openVakbonden en directie van supemarktketen Lidl hebben in de nacht van maandag op dinsdag een voorakkoord bereikt over de nieuwe cao en de werkorganisatie. De winkels die gisteren gesloten waren gaan vandaag om 14 uur weer open, melden de christelijke en socialistische vakbond deze nacht.
19/10 03u15  Hulpdiensten redden meer dan 200 migranten die VK probeerden te bereiken via het KanaalZondag en maandag zijn 213 migranten gered die per boot het Kanaal wilden oversteken naar het Verenigd Koninkrijk. Dat heeft de maritieme prefectuur gemeld. De migranten werden gered tijdens verschillende operaties voor de kust van het Noorderdepartement en Pas-de-Calais.
19/10 02u15  Sint-Petersburg verstrengt vanaf volgende maand coronamaatregelenSint-Petersburg, de op een na grootste stad in Rusland, verstrengt vanaf 1 november opnieuw de coronamaatregelen om de verspreiding van het virus in te perken.
19/10 01u15  Trump naar rechter tegen overdracht documenten aan parlementaire commissieDe voormalige Amerikaanse president Donald Trump is naar de rechter gestapt om de overdracht van documenten aan de parlementaire commissie die de bestorming van het Capitool op 6 januari onderzoekt tegen te houden. Dat melden Amerikaanse media.
19/10 00u15  Apple stijgt op Wall Street na introductie nieuwe MacBook ProHet aandeel van techconcern Apple steeg maandag op Wall Street na de presentatie van de nieuwe MacBook Pro, een laptop met eigen chip. Daarmee verkoopt het bedrijf nu geen laptops meer met processoren die door chipbedrijf Intel zijn gemaakt. Apple kwam onder meer ook met een nieuwe versie van zijn draadloze oordopjes AirPods en een goedkoper abonnement op zijn muziekstreamingdienst Apple Music.
19/10 00u15  Afghanistan-gezant VS stapt op 70-jarige leeftijd opDe Amerikaanse Afghanistan-gezant Zalmay Khalilzad stapt op. De 70-jarige diplomaat maakte zijn vertrek bekend op de zender Al Jazeera, wat kort daarna werd bevestigd door het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington. Hij wordt opgevolgd door zijn rechterhand Thomas West, die volgens Amerikaanse media recent gesprekken met de Taliban in Qatar heeft gevoerd.
18/10 23u15  Aantal contacttracers wordt opgetrokken nu aantal besmettingen weer stijgtEr komen in Vlaanderen extra contacttracers nu het aantal coronabesmettingen weer stijgt. Dat wordt bevestigd door woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid, Joris Moonens.
18/10 23u15  Herman Brusselmans verrast als zingende Erik Van LooyHet klonk niet bepaald elke seconde even, euh, toonvast, maar toch was de zangprestatie van Herman Brusselmans in ‘De Slimste Mens ter Wereld’ om van te genieten. Hij zat ‘The Masked Singer’-gewijs verscholen in een enorme kop van Erik Van Looy en zong ‘Fly Me To The Moon’.
18/10 23u15  Populairste merken bij autodieven zorgen meteen voor extreem spannende finale in ‘De Slimste Mens’Volkswagen. BMW. Mercedes. Citroën. Het zijn vier van de vijf populairste merken bij autodieven. En het was de redding voor Niels Destadsbader tijdens de finale in zijn eerste deelname aan ‘De Slimste Mens ter Wereld’. Niels speelde klasmaatje en model Cesar Casier naar huis. MNM-presentatrice Dorianne Aussems was de eerste Slimste Mens editie 2021. In een erg amusante aflevering.
18/10 23u15  Jongetje (4) overleeft val van 21 meter in ravijn in de VSEen 4-jarig jongetje had afgelopen vrijdag een engeltje op zijn schouder. Een bezoek met zijn ouders aan de kloof van de Rode Rivier in Kentucky (VS) liep uit op een plotselinge val van meer dan 21 meter. De jongen kwam er met enkele blutsen en builen vanaf.
18/10 23u15  Australisch meisje (4) verdwijnt midden in de nacht tijdens kampeertrip met ouders: grote zoekactie met helikopters, drones en duikersDe Australische politie is met man en macht op zoek naar de 4-jarige Cleo Smith. Het meisje verdween tijdens een kampeertrip midden in de nacht uit de tent van het gezin terwijl haar ouders lagen te slapen.
18/10 22u15  Kanye West heet voortaan YeKanye West (44) heeft zijn naam officieel veranderd in Ye. Dat meldt TMZ. Een rechter heeft de naamsverandering van de rapper goedgekeurd, zo blijkt uit documenten in handen van de Amerikaanse entertainmentsite.
18/10 22u15  Spaanse politie grijpt in bij "grootste wietplantage in Europa"De Spaanse politie heeft drie mensen gearresteerd bij een actie tegen een boerderij waar 135.000 wietplanten worden geteeld, volgens de Guardia Civil de grootste wietplantage van Europa. De vooral buitenlandse plukkers en andere werknemers op de legale plantage hadden geen contract en fatsoenlijke huisvesting.
18/10 22u15  Meer dan 40 doden bij aanval op markt door Nigeriaanse bendeZeker 43 personen zijn gisteravond omgekomen bij een aanval op een markt in het noordwesten van Nigeria. Dat bevestigen lokale autoriteiten maandag. Een gewapende bende overviel de markt van het dorp Goronyo, waar op dat moment veel volk aanwezig was.
18/10 22u15  Fedasil heeft begrip voor frustraties medewerkers van Klein KasteeltjeHet gemeenschappelijk vakbondsfront heeft sinds maandagochtend 8 uur een stakingspiket opgetrokken voor de toegangspoort van aanmeldcentrum Klein Kasteeltje om de slecht werkomstandigheden aan te klagen. Fedasil heeft begrip voor de 24-urenstaking van haar medewerkers en erkent dat de limieten van haar werking worden opgezocht.
18/10 22u15  GEZIEN? ‘Klopjacht’: “Hebben die topspeurders eigenlijk niets beters te doen?”Onze tv-recensenten laten hun kritische blik vallen op elk nieuw programma. Meteen na uitzending lees je hier hun mening. Vandaag bekijkt Bram De Brabander ‘Klopjacht’ op Play4, waarin twaalf burgers zeventien dagen moeten onderduiken voor de top van de Belgische opsporingsdiensten. “Een origineel uitgangspunt dat helaas voor weinig aha-erlebnissen zorgde.'
18/10 22u15  EU-buitenlandchef noemt Nicaragua "een van de ergste dictaturen"De president van Nicaragua, Daniel Ortega, heeft een van de ergste dictaturen ter wereld gevestigd. Dat heeft EU-buitenlandchef Josep Borrell vandaag gezegd.
18/10 21u15  ‘Sesamstraat’-actrice Sien Diels overleden op 74-jarige leeftijdDe Vlaamse actrice Sien Diels is op 74-jarige leeftijd overleden. Dat schrijft VRT NWS maandagavond. De actrice is bekend als Sien uit ‘Sesamstraat’. Diels speelde 36 jaar lang één van de vaste rollen in het Nederlandse kinderprogramma.
18/10 21u15  Twaalf Waalse gewestwegen blijven dicht na de overstromingenRuim drie maanden na de dodelijke overstromingen midden juli in Wallonië blijven nog twaalf wegen dicht voor het verkeer. Dat verklaarde Waals minister van Mobiliteit, Philippe Henry, vandaag in het Waals Parlement.
18/10 21u15  Lagere rente op coronaleningen nog tot einde van dit jaar mogelijk voor kmo'sNog tot het einde van dit jaar kunnen kmo's en zelfstandigen coronaleningen van minder dan 150.000 euro aangaan aan een interest van 2 in plaats van 3 procent. Daarvoor heeft Vlaams minister voor Economie Hilde Crevits (CD&V) vandaag een overeenkomst getekend met investeringsmaatschappij PMV.
18/10 21u15  Maar weinig landen pompen meer geld in onderwijs dan België: waar gaat het naartoe?Ons onderwijs zit in de hoek waar de klappen vallen. De populariteit van de lerarenopleiding daalt, het lerarentekort piekt en de resultaten in internationale rankings gaan al jaren achteruit. Toch zijn er weinig landen waar er verhoudingsgewijs meer geld naar onderwijs gaat dan België. Hoeveel geld steken we in ons onderwijs? Waar gaat het heen? En hoe komt het dat de kwaliteit toch achteruitgaat?
18/10 20u15  Maar weinig landen pompen meer geld in onderwijs dan België: waar gaat dat geld naartoe? En hoe komt het dan dat de kwaliteit achteruitgaat?Ons onderwijs zit in de hoek waar de klappen vallen. De populariteit van de lerarenopleiding daalt, het lerarentekort piekt en de resultaten in internationale rankings gaan al jaren achteruit. Toch zijn er weinig landen waar er verhoudingsgewijs meer geld naar onderwijs gaat dan België. Hoeveel geld steken we in ons onderwijs? Waar gaat het heen? En hoe komt het dat de kwaliteit toch achteruitgaat?
18/10 20u15  Australisch meisje (4) verdwijnt midden in de nacht tijdens kampeertrip met ouders: politie start grote zoekactie met helikopters, drones en duikersDe Australische politie is met man en macht op zoek naar de 4-jarige Cleo Smith. Het meisje verdween tijdens een kampeertrip midden in de nacht uit de tent van het gezin terwijl haar ouders lagen te slapen.
18/10 20u15  Regering Biden vraagt Amerikaans Hooggerechtshof om strenge abortuswet Texas te blokkerenDe regering van Amerikaans president Joe Biden heeft maandag het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten gevraagd om een wet in Texas te blokkeren die een bijna volledig verbod op abortus oplegt. Eerder had een lagere rechtbank de door de Republikeinen gesteunde maatregel opnieuw bekrachtigd.
18/10 20u15  Wim Lybaert blikt terug op stevige avond met Filip Peeters in ‘De Columbus’: “Zonder overdrijven twintig flessen wijn gedronken”Gisteren was de laatste aflevering van De Columbus te zien op Eén. Daarin was een laatste keer te zien hoe Wim Lybaerts genoot van het reizen en de gesprekken met zijn gasten. Maar hoe was het eigenlijk voor Wim zelf om vier seizoenen en 28 afleveringen lang op avontuur te gaan met bekende Vlamingen?
18/10 20u15  PORTRET. Colin Powell: een generaal die te goed was voor het Witte HuisHet is tragisch. Maar we kunnen niet anders. Bij de dood van Colin Powell (84) hoort een foto van zijn meest verafschuwde moment: toen hij in 2003 met klinkklare leugens pleitte voor een oorlog tegen Irak. Het was niet de enige keer dat hij tegen beter weten in vocht voor het grote gelijk van een ander. Powell was te veel soldaat. Te goed voor zijn superieuren. Te goed voor het Witte Huis ook, waar hij zelf had kunnen belanden als hij dat wou.
18/10 20u15  Hoofdredacteur van grootste krant in Duitsland ontslagen na nieuwe beschuldigingen van affaires met medewerkers en machtsmisbruikBild-hoofdredacteur Julian Reichelt is vandaag op staande voet ontslagen. De uitgever van de tabloid, mediabedrijf Axel Springer, nam die beslissing na nieuwe berichten over ongepast gedrag van de 41-jarige Reichelt. In die berichten is sprake van affaires met jonge vrouwen, waarbij er aanwijzingen zijn van machtsmisbruik.
18/10 20u15  Exclusieve foto’s tonen prinses Elisabeth op traditionele ‘Matriculation Day’ op haar Britse schoolHoe gedraag je je als je kroonprinses bent en aan de unief studeert? Zoals elke andere student, zo blijkt (opnieuw) uit een unieke fotoreeks van over Het Kanaal. Prinses Elisabeth (19) woonde zaterdag Matriculation Day bij, de dag waarop nieuwe studenten officieel worden toegelaten tot de universiteit.
18/10 19u15  Amazon wil 150.000 seizoenswerknemers aanwerven in VS om eindejaarsrush door te komenHet Amerikaanse e-commercebedrijf Amazon is in de Verenigde Staten op zoek naar 150.000 extra tijdelijke werkkrachten om de eindejaarsperiode door te komen, zowat de helft meer dan vorig jaar. Dat aantal komt er boven op de 165.000 aanwervingen die het concern in september aankondigde.
18/10 19u15  Afzetting dreigt voor Tsjechische president ZemanEr hangt de Tsjechische president Milos Zeman mogelijk een afzettingsprocedure boven het hoofd. Senaatsvoorzitter Milos Vystrcil kondigde maandag, op basis van een medisch rapport, aan dat Zeman momenteel om gezondheidsredenen niet in staat is zijn officiële taken te vervullen. De prognose op lange termijn is ook 'uiterst onzeker'. Het hoofd van het Hogerhuis van het parlement merkte op dat het 'onwaarschijnlijk' is dat de 77-jarige zijn werk in de komende weken zou kunnen hervatten.
18/10 19u15  Prinses Elisabeth gespot op traditionele ‘Matriculation Day’Hoe gedraag je je als je kroonprinses bent en aan de unief studeert? Zoals elke andere student, zo blijkt (opnieuw) uit foto’s van over Het Kanaal. Prinses Elisabeth (19) woonde zaterdag Matriculation Day bij, de dag waarop nieuwe studenten officieel worden toegelaten tot de universiteit.
18/10 19u15  Verantwoordelijke voor aanslag in Irak met 320 doden opgepaktIn 2016 kwamen in de Iraakse hoofdstad Bagdad meer dan 320 mensen om bij een aanslag die door de terreurbeweging Islamitische Staat werd opgeëist. De aanslag was een van de zwaarste die ooit in Irak gepleegd werden. Meer dan vijf jaar later kondigt de Iraakse premier Moestafa al-Kazimi via Twitter aan dat de verantwoordelijke voor die aanslag werd opgepakt. Dat gebeurde niet in Irak, maar al-Kazimi verduidelijkt niet waar de man dan wel werd gearresteerd.
18/10 19u15  “Klanten enorm dankbaar, want zij hebben erger voorkomen”: familie van Brusselse cafébaas (51) in shock na steekpartij over Covid Safe Ticket“Ik ben de klanten enorm dankbaar, want zij hebben erger voorkomen.” De familieleden van een 51-jarige cafébaas zijn in shock. De vijftiger werd afgelopen zaterdag in zijn café in het centrum van Brussel neergestoken, nadat hij de verdachte simpelweg vroeg om zijn Covid Safe Ticket. De uitbater werd overgebracht naar het ziekenhuis, de verdachte werd opgepakt. Ook de vrouw van de uitbater reageert in VTM NIEUWS: “Er hangt hier momenteel een zeer slechte sfeer in de stad”.
18/10 19u15  Zuid-Afrika schrapt Russisch coronavaccin uit angst voor hivZuid-Afrika heeft het Russische coronavaccin Spoetnik V afgewezen. Dat heeft het geneesmiddelenbureau Sahpra maandag aangekondigd. 'Het gebruik ervan in Zuid-Afrika, waar de incidentie van hiv hoog is, kan het risico verhogen dat gevaccineerde mannen hiv oplopen', klinkt het. `
18/10 19u15  Prins Charles trots op kleinzoon George na inzet voor het klimaatPrins Charles (72) is enorm trots op zijn 8-jarige kleinzoon George. De oudste zoon van prins William en Kate is erg begaan met de staat van de wereld. Iets waar zijn grootvader echt naar opkijkt. “Toen ik zo oud was als hem, hadden mensen nog geen idee van de schade die ze aanrichtten.”
18/10 19u15  EMA start onderzoek op naar gebruik van Pfizervaccin bij jonge kinderenHet Europees Geneesmiddelenagentschap EMA start het onderzoek naar de klinische proeven die farmabedrijven Pfizer en BioNTech hebben overgemaakt, over het gebruik van hun coronavaccin bij kinderen van 5 tot en met 11 jaar oud. Toezichthouder EMA moet de resultaten nu beoordelen en beslissen of het model ook voor die leeftijdsgroep ingezet mag worden.
18/10 19u15  Nieuwe PFOS-lozingsnormen voor 3M op tafel, maar 3M vindt ze nu al “onhaalbaar”Nu donderdag beslist de Antwerpse provincie over de nieuwe lozingsnormen voor 3M. De normen die nu op tafel liggen, zijn een pak strenger. Zo streng dat 3M ze nu al “onhaalbaar” vindt. De kans is groot dat het chemiebedrijf in beroep zal gaan.
18/10 19u15  Drugsbende opgerold in nasleep van ‘Operatie Sky’: 27 personen aangehouden, 1,5 ton drugs en 5 Kalasjnikovs in beslag genomenIn Luik hebben politie en parket vanmorgen 27 personen aangehouden in het kader van een grootschalig onderzoek naar drugscriminaliteit. Er waren meer dan 300 agenten betrokken bij de zoekactie. Ook het leger werd ingeschakeld ter ondersteuning van de 23 huiszoekingen. Het netwerk werd onder meer dankzij de uitgelezen berichten van Sky ECC-telefoons in kaart gebracht.
18/10 19u15  “Twee spuiten bieden voorlopig écht voldoende immuniteit”To ‘boosterprik’ or not to ‘boosterprik’? Nu de coronacijfers weer in de lift zitten, rijst de vraag of die twee spuiten alleen nog wel hun werk doen. “Er is écht geen enkele wetenschappelijke aanwijzing dat de immuniteit bij de jonge, gezonde bevolking aan het afnemen is”, zegt Dirk Ramaekers, hoofd van de taskforce Vaccinatie.
18/10 18u15  Drugsbende opgerold in nasleep van ‘operatie Sky’: 27 personen aangehouden, 1,5 ton drugs in beslag genomen en 1 laboratorium ontmanteldIn Luik hebben politie en parket vanmorgen 27 personen aangehouden in het kader van een grootschalig onderzoek naar drugscriminaliteit. Er waren meer dan 300 agenten betrokken bij de zoekactie. Ook het leger werd ingeschakeld ter ondersteuning van de 23 huiszoekingen. Het netwerk werd onder meer dankzij de uitgelezen berichten van Sky ECC-telefoons in kaart gebracht.
18/10 18u15  Voor iedereen een derde prik? Nog niet nodig volgens Dirk Ramaekers, hoofd taskforce Vaccinatie: “Twee spuiten bieden voorlopig écht voldoende immuniteit”To ‘boosterprik’ or not to ‘boosterprik’? Nu de coronacijfers weer in de lift zitten, rijst de vraag of die twee spuiten alleen nog wel hun werk doen. “Er is écht geen enkele wetenschappelijke aanwijzing dat de immuniteit bij de jonge, gezonde bevolking aan het afnemen is”, zegt Dirk Ramaekers, hoofd van de taskforce Vaccinatie.
18/10 18u15  Nu hun zoon en dochter een koppel vormen: kunnen Karel De Gucht en Guy Verhofstadt wel nog door dezelfde deur?“Guy en ik zijn heel verschillend”. Dat antwoordt Karel De Gucht steevast, wanneer iemand in een gesprek de aanstaande schoonvader van zijn zoon Jean-Jacques ter sprake brengt. Heel verschillend zijn ze, inderdaad. Maar dat niet alleen. Verhofstadt lag ook aan de basis van de pijnlijkste uren uit De Guchts politieke loopbaan: de vergadering die voorafging aan zijn “defenestratie” als voorzitter van de VLD, in februari 2004. Kunnen de vaders van Charlotte en Jean-Jacques nog door dezelfde deur, na alles wat voorafging?
18/10 18u15  Dina Tersago over 'Ik wil een kind’: “Ik wist dat dit een grote stap zou zijn voor Vlaanderen”Vanavond start het controversiële VTM-programma ‘Ik wil een kind’. Daarin gaat Dina Tersago op zoek naar mensen die via een niet-traditionele gezinsvorm een kind willen. Het programma kon al op heel wat kritiek rekenen, onder andere van mediaminister Dalle. Dina vertelt aan VTM Nieuws wat haar mening is over het nieuwe programma. “Het is geen geformatteerd programma, we gaan dus geen baby op een dienblaadje aanbieden.”
18/10 18u15  ‘Dubbelganger' van Brian Laundrie brutaal wakker gemaakt door gewapend arrestatieteam: “Plots zag ik een stel kerels met geweren op mij gericht”Severin Beckwith wist niet wat hem overkwam toen hij brutaal werd wakker gemaakt door luid geklop op de deur van zijn hotelkamer. Voordat hij het goed en wel doorhad, stormden enkele zwaargewapende politieagenten binnen en hielden ze hem onder schot. Beckwith had helemaal geen misdaad begaan, maar lijkt wel verdacht veel op Brian Laundrie (23), de verloofde van Gabby Petito en tevens ook hoofdverdachte in de moordzaak.
18/10 18u15  Parijse rechter legt Booking boete op van 1,2 miljoen euroHet Nederlandse bedrijf Booking.com is door de rechtbank in Parijs maandag veroordeeld tot een boete van 1,234 miljoen euro wegens het niet-respecteren van sommige bepalingen van de toeristische regelgeving van de stad Parijs. Booking zou ook niet alle nodige informatie hebben overgemaakt aan de stad, onder meer wat betreft het aantal dagen dat gemeubileerde toeristische accommodaties werden verhuurd.
18/10 18u15  Groep Finse mannen die Hitlergroet brengen in concentratiekamp aangeklaagdEen groep Finse vijftigers die de Hitlergroet brachten aan een memoriaal in het concentratiekamp Dachau, in de Zuid-Duitse staat Beieren, zijn niet langer welkom op de site. Ook gaan de autoriteiten klacht indienen tegen de mannen. De groep zou naar eigen zeggen niet hebben geweten dat een groet met gestrekte arm illegaal is in Duitsland. “Ze hadden tot het besef moeten komen dat erop neergekeken wordt”, aldus een politiewoordvoerder.
18/10 18u15  Duitse minister: “Coronanoodtoestand volgende maand ten einde”De noodtoestand die sinds het begin van de coronapandemie in Duitsland geldt, komt op 25 november ten einde als het parlement daarmee instemt, zegt minister van Volksgezondheid Jens Spahn volgens de krant Bild.
18/10 18u15  Voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell overleden door coronavirus en kanker: “Immuunsysteem aangetast”Colin Powell, onder president George W. Bush Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken, is maandag bezweken aan complicaties ten gevolge van het coronavirus. Dat meldt zijn familie in een mededeling op Facebook. Powell was de eerste zwarte Amerikaan aan het hoofd van het leger, en later werd hij ook de eerste zwarte minister van Buitenlandse Zaken. De oud-minister werd 84.
18/10 17u15  Nobelprijswinnares Malala Yousafzai schrijft open brief aan taliban: “Heropen de scholen voor Afghaanse meisjes onmiddellijk”De Nobelprijswinnares Malala Yousafzai heeft een open brief geschreven aan de taliban in Afghanistan, waarin ze pleit voor een terugkeer van het onderwijs voor meisjes en vrouwen. Yousafzai werd op 15-jarige leeftijd in het hoofd geschoten door een lid van de Pakistaanse taliban, omdat ze opkwam voor de educatierechten van vrouwen in het land. De 24-jarige activiste overleefde de aanval en zet zich sindsdien nog meer in voor meisjesonderwijs.
18/10 17u15  Chaos op Spaanse awardceremonie: Befaamde schrijfster blijkt pseudoniem te zijn voor drie mannenDe geprezen vrouwelijke auteur Carmen Mola blijkt het pseudoniem te zijn voor 3 mannelijke schrijvers. Dit kwam het publiek te weten terwijl ze naar de prijsuitreiking keken van de Planeta-literatuurprijs. Toen de organisatie van de Spaanse literatuurprijs de award en het toebehorende prijzengeld van 1 miljoen euro aan de Spaanse schrijfster Carmen Mola wouden overhandigen, kwamen er drie mannen op het podium gewandeld. De Spaanse literatuurwereld reageert nu geschokt: “Deze mannen hebben door een vals profiel te hanteren zowel lezers als journalisten misleid, het zijn oplichters”.
18/10 17u15  Algemene Raad Riziv zet licht op groen voor begroting gezondheidszorg: budget van 36 miljard euroDe Algemene Raad van het Riziv heeft het licht op groen gezet voor de begroting van de gezondheidszorg voor 2022. Het budget bedraagt volgend jaar ruim 36 miljard euro.
18/10 17u15  Wie wordt ‘De Slimste Mens’? Deze kandidaten maken (geen sikkepit) kansMaandagavond start de zoektocht naar ‘De slimste mens ter wereld’ opnieuw. Maar wie mag zich uiteindelijk tot ‘Slimste mens’ kronen? Wordt het een topsporter, een politicus of zelfs een buitenlander? Een analyse van de voorbije achttien seizoenen en de kandidaten: op deze deelnemers zet u beter niét uw geld in.
18/10 17u15  De belangrijkste vragen over reizen beantwoord: hoe veilig is het nog? Welke maatregelen gelden op de populaire bestemmingen?Vlaanderen zal deze week opnieuw rood kleuren op de Europese coronakaart, waardoor heel België een rode zone wordt, net nu de herfstvakantie in het vooruitzicht ligt. Wat zijn de gevolgen voor onze reisplannen? Hoe veilig is het nog? Welke coronamaatregelen zijn er nog op de populairste bestemmingen?
18/10 17u15  Rome krijgt weer linkse burgemeesterDe Italiaanse hoofdstad Rome krijgt weer een linkse burgemeester, Roberto Gualtieri. Hij is een sociaaldemocraat en voormalig minister van Financiën. Hij won ruim van een kandidaat die door centrumrechtse en conservatieve partijen werd gesteund, Enrico Michetti. Gualtieri kreeg volgens de eerste berichten rond 60 procent van de stemmen.
18/10 17u15  Brussels Airport ziet aanbod bestemmingen deze winter licht stijgenOp Brussels Airport worden dit winterseizoen zo’n 130 bestemmingen aangeboden door 52 luchtvaartmaatschappijen. Dat is een lichte stijging ten opzichte van de 120 bestemmingen die tussen eind oktober 2020 en eind maart dit jaar werden aangeboden, zo meldt de luchthaven van Zaventem.
18/10 17u15  IN KAART. Het gaat niet goed met het Bosuitbreidingsplan en blijkbaar is dat ook niet zo belangrijk. Check hier de cijfers van jouw gemeenteHet gaat niet zo goed met het Bosuitbreidingsplan van Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA). Die jubelde vorige week wel dat ze duizend hectare nieuw bos kan gaan planten. Maar eigenlijk had dat al gebeurd moeten zijn en staat ze nog maar op 20% van waar ze vandaag had moeten staan. Dat is méér de schuld van andere partners dan van de Vlaamse overheid zelf. Maar een grote prioriteit lijkt bosuitbreiding niet te zijn — zo blijkt uit cijfers die wij per gemeente in kaart gebracht hebben.
18/10 16u15  ECB onderwerpt banken tussen maart en juli 2022 aan eerste klimaatstresstestDe Europese Centrale Bank (ECB) zal tussen maart en juli 2022 de banken voor het eerst onderwerpen aan een klimaatstresstest. Op die manier wil de ECB in kaart brengen hoe gevoelig de financiële sector van de eurozone is voor natuurrampen en een eventuele snelle ecologische transitie.
18/10 16u15  Man slaat op de vlucht na moord op twee buren in China. Velen hopen dat hij nooit wordt gevatOu Jinzhong (55) is al meer dan een week op de vlucht voor de politie. Hij zou de hoofdverdachte zijn van een dubbelvoudige moord. Miljoenen Chinezen zijn in de ban van de klopjacht. Maar niet omdat ze hem gearresteerd willen zien. Integendeel, velen hopen openlijk dat hij niet wordt gevonden, zo meldt CNN.
18/10 16u15  Franse premier bezoekt paus Franciscus te midden van misbruikschandaal binnen Katholieke KerkDe Franse premier Jean Castex is vandaag bij paus Franciscus op audiëntie geweest in het Vaticaan. De ontmoeting tussen beiden kreeg de nodige aandacht, aangezien de Franse Katholieke Kerk onder vuur ligt als gevolg van een misbruikschandaal. Zo toonde een rapport recent aan dat Franse geestelijken sinds 1950 maar liefst 216.000 minderjarigen zouden hebben misbruikt.
18/10 16u15  Beursgang waardeert Volvo Cars op zowat 18 miljard euroDe beursgang van Volvo Cars waardeert de Zweedse autoconstructeur op zowat 18 miljard euro. Dat blijkt uit de prijsvork die het bedrijf maandag heeft bekendgemaakt.
18/10 16u15  Koala's in Australië krijgen vaccin tegen geslachtsziekte chlamydiaOngeveer vierhonderd koala’s in Australië hebben een vaccin tegen de geslachtsziekte chlamydia gekregen. Dit moet de voortplantings- en overlevingskansen van de dieren vergroten. De geslachtsziekte kan bij koala’s fatale gevolgen hebben.
18/10 16u15  Drie partijen beginnen overleg over Duitse regeringscoalitieDrie Duitse partijen zijn bereid onderhandelingen te beginnen over een regeringscoalitie. Als laatste partij ging maandag de liberale FDP akkoord, melden Duitse media. Eerder hadden de sociaaldemocratische SPD en de milieupartij De Groenen al ingestemd.
18/10 15u15  Toyota gaat 3,4 miljard dollar investeren in productie autobatterijenDe Japanse autoconstructeur Toyota gaat in de Verenigde Staten 3,4 miljard dollar (2,93 miljard euro) investeren in de productie van elektrische autobatterijen. De investering gaat gepaard met de bouw van een nieuwe fabriek en 1.750 extra jobs, klinkt het maandag in een persbericht. Die nieuwe fabriek zal ondergebracht worden bij een nog op te richten bedrijf.
18/10 15u15  Eerste pijpleiding van omstreden Nord Stream 2 met gas gevuldDe eerste pijplijn van de omstreden gasleiding in de Oostzee, Nord Stream 2, is klaar voor gebruik. Het vullen met gas is voltooid, meldt uitbater Nord Stream 2 AG maandag.
18/10 15u15  Aanvaller aanslag Noorwegen vermoordde slachtoffers met steekwapen, niet met pijl en boogDe vijf slachtoffers die vorige week overleden in een terroristische aanslag in de Noorse stad Kongsberg, werden niet vermoord met pijl en boog - zoals lang werd verondersteld - maar met een steekwapen. Dat meldt de Noorse politie maandag.
18/10 15u15  De ultieme Bondgirls (deel IV): hoe de populaire Mie Hama bijna ten onder ging aan haar Japanse eergevoelEindelijk kunnen we in de bioscoop weer genieten van James Bond. De release van ‘No Time To Die’ werd door de pandemie uitgesteld, maar 007 is niet stuk te krijgen en wordt opnieuw omringd door vrouwelijk schoon. In deze reeks zetten we de opvallendste actrices in de kijker die gestalte gaven aan de legendarische Bondgirls. Met vandaag deel IV: Mie Hama (77), die de eerste Aziatische Bondgirl ooit werd. “Alles werd voor mij beslist, van m’n gewicht tot de hoogte van m’n hakken.”
18/10 15u15  Duitse politie rukt massaal uit voor jongen met geweer... gemaakt uit legoblokjesIn de Zuid-Duitse stad Lindau heeft een tiener een grote politieactie veroorzaakt nadat hij “in een camouflagepak en met een geweer” door iemand werd opgemerkt. Omdat het onduidelijk was of het om een gevaarlijke situatie ging, zette de politie meerdere patrouillewagens in, maar dat bleek achteraf niet nodig. Zo was het pistool van de 15-jarige jongen volledig uit Lego gemaakt.
18/10 15u15  Proces tegen ‘Empire’-acteur Jussie Smollett eind november van startDe kogel is door de kerk. Jussie Smollett (39), die bekend werd door zijn rol in de serie ‘Empire’, moet eind november voor de rechtbank verschijnen voor zijn vermeende haatmisdrijven. Zijn advocate probeerde nog om de zaak te seponeren, maar daar moest de rechter niets van weten.
18/10 15u15  Sea-Watch redt op 24 uur meer dan 300 migranten op Middellandse ZeeHet reddingsschip Sea-Watch 3 heeft deze ochtend op korte tijd meer dan 200 mensen gered op de Middellandse Zee. Met de acties van zondag erbij, waarbij ook al de opvarenden van twee boten werden gered, zit de boot overvol, zo zegt een woordvoerster.
18/10 15u15  Voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell overleden door coronavirusColin Powell, onder president George W. Bush Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken, is maandag bezweken aan complicaties ten gevolge van het coronavirus. Dat meldt zijn familie in een mededeling op Facebook. Powell was de eerste zwarte Amerikaan aan het hoofd van het leger, en later werd hij ook de eerste zwarte minister van Buitenlandse Zaken. De oud-minister werd 84.
18/10 15u15  Rusland sluit eigen missie bij de NAVO, contact moet via ambassade BrusselRusland sluit de eigen missie bij de NAVO. Als het bondgenootschap contact wil opnemen met de Russische regering, kan dat volgens minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov via de Russische ambassade in Brussel. Ook de werking van de NAVO-missie in Moskou wordt opgeschort. De Russische regering is boos dat het bondgenootschap eerder deze maand acht Russen die er waren geposteerd de deur wees omdat zij voor Russische inlichtingendiensten zouden werken.
18/10 14u15  Rusland sluit eigen missie bij de NAVORusland sluit de eigen missie bij de NAVO. Als het bondgenootschap contact wil opnemen met de Russische regering, kan dat volgens minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov via de Russische ambassade in Brussel.
18/10 14u15  Economische krimp in 2020 iets kleiner dan gedachtDe Belgische economie is vorig jaar iets minder gekrompen dan werd gedacht. Volgens de gedetailleerde nationale jaarrekeningen die maandag zijn gepubliceerd, kelderde het reëel bruto binnenlands product (bbp) in 2020 met 5,7 procent. De voorbije maanden gingen het Instituut voor de Nationale Rekeningen (INR) en de Nationale Bank nog uit van een krimp van 6,3 procent.
18/10 14u15  BV 24/7. Nora Gharib kiest voor fluo en Tatyana Beloy geniet van de herfst op het strandThe show must go on, want de Showbizzwereld staat nooit stil. Wat jouw favoriete BV’s de laatste 24 uur hebben uitgespookt, ontdek je hier in onze nieuwsstream.
18/10 14u15  Aanbod Airbnb in Amsterdam sterk gedaald door registratieplichtOngeveer vier vijfde van het Amsterdamse woningaanbod van verhuurplatform Airbnb is verwijderd na de invoering van een registratieplicht. Een woordvoerder van de gemeente bevestigt berichtgeving van de Volkskrant daarover.
18/10 14u15  Marc-Marie smeerde een week lang ochtendurine op z’n gezicht: “Er kwamen vliegen op af”In de allereerste aflevering van het nieuwe seizoen van ‘De Slimste Mens’ komen er een heleboel schoonheidstips aan bod. Zo is Cesar Casier bijvoorbeeld overtuigd van de befaamde ‘vampire facial’ en ook jurylid Marc-Marie blijkt fan te zijn van een buitengewone behandeling.
18/10 14u15  China ontkent test met hypersonische raket: “Was routinetest met ruimtevaartuig”Peking heeft maandag bevestigd dat het onlangs lanceringstesten heeft uitgevoerd, nadat de Financial Times had bericht over tests met een hypersonische nucleaire raket. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken ontkende echter dat het om een raket ging. Woordvoerder Zhao Lijian had het over een 'routinetest' met een 'ruimtevaartuig'.
18/10 14u15  Vlaams Artsensyndicaat wil meer inzetten op zelftestsHet Vlaams Artsensyndicaat roept om op de teststrategie te herzien. De organisatie richt zich tot het Risk Assessment Group (RAG) met het verzoek om meer in te zetten op zelftests.
18/10 14u15  Waarom wordt het de komende dagen zo warm? En waar komt die rooskleurige lucht precies vandaan? Wetenschapsexpert Martijn Peters legt uitVandaag en morgen worden we getrakteerd op zacht weer, een fenomeen dat deze tijd van het jaar niet vaak voorkomt. Vandaag liggen de maxima volgens het KMI tussen 12 en 16 graden. Morgen schommelen de temperaturen tussen 15 graden op de Hoge Venen en tot 20 graden in het zuidwesten van het land. Maar hoe komt het precies dat het opnieuw zo warm wordt? Wetenschapsexpert Martijn Peters geeft meer uitleg.
18/10 14u15  Rusland lijkt niet van plan meer aardgas aan Europa te leverenRusland lijkt niet van plan meer aardgas naar Europa te sturen. Dat valt op te maken uit veilingen van gascontracten. Eerder had de Russische president Vladimir Poetin nog gezegd dat zijn land klaarstond om meer gas te leveren.
18/10 14u15  Zoon van Harry Malter beschuldigd van diefstal van 180.000 euro uit kassa van park, maar hij ontkent: “Mijn vader ging wel graag naar casino’s”L. Malter, de zoon van Harry Malter, wordt ervan beschuldigd maar liefst 180.000 euro gestolen te hebben uit de kassa van het park. Dat deed hij in de zomer van 2018, toen hij als enige verantwoordelijk was voor de financiën van het park. Hij riskeert een werkstraf of een celstraf van 14 maanden, maar zelf beweert hij onschuldig te zijn.
18/10 13u15  Volvo-site in Gent in de running voor giga-batterijfabriekDe gigafabriek die Volvo Cars wil bouwen voor de productie van batterijen voor elektrische wagens, komt mogelijk in Gent. Dat heeft de Belg Geert Bruyneel, senior vice president manufacturing bij Volvo Cars, in Göteborg gezegd tijdens een bezoek van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) aan de hoofdzetel van Volvo Cars. Het gaat om een fabriek die batterijen moet leveren voor 300.000 à 400.000 elektrische wagens per jaar.
18/10 13u15  Polen boos op Nederlandse premier: "Laatste persoon die ons de les mag lezen”De regering van Polen heeft uitgehaald naar premier Mark Rutte. De Nederlander is volgens een Poolse regeringswoordvoerder 'de laatste persoon' die zijn land de les mag lezen over problemen met de rechtsstaat. De zegsman zei op televisie dat Nederland in sommige opzichten ook niet voldoet aan de Europese normen. 'En dan heb ik het over belastingkwesties, belastingontwijking en andere mechanismen die Nederland al vele jaren gebruikt.'
18/10 13u15  Ex-man vervolgd voor poging moord omdat hij googelde: “Krijgt gevangene nog pensioen?”Een 50-jarige man die zijn vrouw wurgde met een verlengkabel, ontkent dat hij ‘met voorbedachte rade’ heeft gehandeld. De vrouw overleefde de wurging door een speling van het lot. Zelfs de ambulanciers dachten dat de vrouw dood was toen zij het strak aangespannen verlengsnoer zagen. De aanklager wilde de man aanvankelijk vervolgen voor poging doodslag, maar door zijn surfgedrag is de betichting verzwaard naar poging moord. Hij riskeert 12 jaar cel.
18/10 13u15  Staf Coppens scheurt achillespees en moet onder het mesStaf Coppens (40) heeft afgelopen weekend zijn achillespees gescheurd. De VTM-presentator wordt vandaag geopereerd. Of dat gevolgen heeft voor zijn opnameschema voor ‘De Code Van Coppens’, is nog niet duidelijk.
18/10 13u15  Brand in grootste olieraffinaderij van KoeweitIn de grootste olieraffinaderij van Koeweit is maandagochtend een brand uitgebroken. Dat meldde uitbater KNPC op Twitter. De brandweer kreeg het vuur na ongeveer twee uur onder controle. Intussen blijven de olieprijzen stijgen.
18/10 13u15  Elon Musk ‘special guest’ op bijeenkomst van topmanagement VolkswagenOp een bijeenkomst die Volkswagen-CEO Herbert Diess zaterdag organiseerde voor 200 van zijn topmanagers, is Elon Musk als opmerkelijke ‘special guest’ verschenen. De CEO van rivaal Tesla gaf aan dat hij denkt dat Volkswagen zal slagen in de omslag naar elektrische mobiliteit.
18/10 13u15  iPhone-fabrikant Foxconn presenteert elektrische auto'sHet Taiwanese techconcern Foxconn, dat iPhones in elkaar zet voor Apple, heeft op een evenement de eerste elektrische auto’s van het bedrijf gepresenteerd. Het gaat om conceptauto’s voor SUV- en sedanmodellen. Foxconn wil de auto’s gaan bouwen voor klanten, in plaats van te verkopen als eigen merk.
18/10 13u15  Zoon van Harry Malter beschuldigd van diefstal van 180.000 euro uit kassa van park: “Mijn vader ging graag naar casino’s”L. Malter, de zoon van Harry Malter, wordt ervan beschuldigd maar liefst 180.000 euro gestolen te hebben uit de kassa van het park. Dat deed hij in de zomer van 2018, toen hij als enige verantwoordelijk was voor de financiën van het park. Hij riskeert een werkstraf of een vervangende celstraf van 14 maanden, maar zelf beweert hij onschuldig te zijn.
18/10 13u15  Klant geeft messteken aan café-uitbater in centrum Brussel na discussie over Covid Safe TicketIn de Visverkopersstraat, in het centrum van Brussel, zijn afgelopen zaterdag 16 oktober een caféhouder en een klant in een vechtpartij verwikkeld geraakt na een discussie over het Covid Safe Ticket. De klant trok daarbij een mes en bracht meerdere steken toe aan de uitbater. Hij was niet in levensgevaar en mocht ondertussen het ziekenhuis verlaten.
18/10 13u15  Europese Unie bereikt "mijlpaal" van 1 miljard geëxporteerde coronavaccinsIn de afgelopen tien maanden heeft de Europese Unie meer dan 1 miljard coronavaccins geëxporteerd. Dat heeft Commissievoorzitter Ursula von der Leyen maandag meegedeeld.
18/10 13u15  Iran organiseert conferentie over politieke toekomst van AfghanistanIran plant volgende week woensdag in de hoofdstad Teheran een conferentie over de politieke toekomst en de vorming van een nieuwe regering in Afghanistan.
18/10 13u15  Graffiti van overheidsgebouwen verwijderen kost overheid 70.000 euroDe kosten voor het verwijderen van graffiti van overheidsgebouwen blijven jaar na jaar stijgen. In 2016 kostte het nog maar 2.577 euro om graffiti van overheidsgebouwen te verwijderen, in 2020 steeg dat bedrag naar liefst 69.207 euro. Dat blijkt uit een vraag van Kamerlid Barbara Pas (Vlaams Belang) aan staatssecretaris Mathieu Michel (MR), bevoegd voor de Regie der Gebouwen.
18/10 12u15  RECONSTRUCTIE. Hoe Frankrijk zijn grootste naoorlogse bloedbad in de doofpot probeerde te stoppenDe aanslagen in Parijs, waarover het proces nu loopt, worden vaak het grootste bloedbad in de naoorlogse Franse geschiedenis genoemd. Maar dat klopt niet, want in 1961 voltrok zich in de Franse hoofdstad een nog grotere slachtpartij. Aangericht door een man die eigenlijk al voor oorlogsmisdaden achter de tralies had moeten zitten, maar nadien zelfs nog minister werd. De omvang van het drama werd zo lang verzwegen, dat het ook nu nog een grotendeels vergeten geschiedenisfeit is.
18/10 12u15  Vrouw ziet hoe haar man en hond door trein gegrepen wordenWat een heerlijk uitje op zondag had moeten worden, eindigde in een tragedie voor een Duits koppel en hun viervoeter. De vrouw (55) zag voor haar ogen gebeuren hoe haar echtgenoot (56) en de hond door een trein werden gegrepen en stierven.
18/10 12u15  Chinese huizenmarkt stort verder in door crisis bij EvergrandeDe Chinese huizenmarkt heeft ook in september flink last gehad van de crisissituatie in de vastgoedsector in het land. De betalingsproblemen van vastgoedconcern Evergrande hebben zich verspreid naar andere ontwikkelaars, wat de zorgen onder kopers in het land heeft vergroot.
18/10 12u15  Politie wil veiligheidsgevoel bij 400.000 Belgen metenDe federale politie lanceert vandaag een nieuwe editie van de Veiligheidsmonitor, een nationale enquête over veiligheid. Daarbij wordt bij 400.000 Belgen van 15 jaar en ouder gepolst naar hun veiligheidsgevoel. De bevraging gebeurt in samenwerking met de lokale politie, de FOD Binnenlandse Zaken en de lokale overheden.
18/10 12u15  Vlaanderen kleurt opnieuw rood op Europese coronakaart: wat zijn de gevolgen voor vakantiegangers?Vlaanderen zal deze week opnieuw rood kleuren op de Europese coronakaart, waardoor heel België een rode zone wordt. Vooral voor vakantiegangers kan dat eventuele gevolgen hebben, aangezien heel wat landen zich baseren op de kaart van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding bij het bepalen van maatregelen voor inkomende reizigers. “Wie op reis vertrekt, kijkt best de reisadviezen na op onze site', klinkt het bij de FOD Buitenlandse zaken.
18/10 12u15  2 verdwaalde Australische jongeren overleven dagenlang zonder water in woestijn: “Het is een wonder dat ze dit overleefd hebben”Twee Australische jongeren, Mahesh Patrick (14) en Shaun Emitja (21), zijn gered uit een verlaten woestijngebied in Arlparra, Australië. Na een dagenlange zoektocht hebben de hulpdiensten de jongeren dan toch gelokaliseerd. Hun auto was in panne gevallen op de terugweg naar huis. “Ze hebben heel veel geluk gehad”, meldt de Australische politie.
18/10 12u15  Onderzoek naar coronavaccin van Frans-Oostenrijks bedrijf Valneva levert veelbelovende resultaten opHet Frans-Oostenrijkse farmabedrijf Valneva heeft de resultaten van de fase 3-studie naar de werkzaamheid van zijn coronavaccin, genaamd ‘VLA2001', gepubliceerd. Daaruit blijkt dat het vaccin meer antistoffen opwekt dan het coronavaccin van AstraZeneca. Het vaccin zou ook beter getolereerd worden dan dat van het Brits-Zweedse farmabedrijf.
18/10 12u15  Waarde bitcoin kruipt richting recordhoogteDe waarde van de bitcoin is maandagochtend licht gestegen. Rond 10.30 uur was de belangrijkste cryptomunt ruim 62.000 dollar (53.532 euro) waard. Daarmee kruipt de bitcoin richting de recordwaarde van 64.870 dollar (zo’n 56.000 euro) die in april werd bereikt.
18/10 12u15  Portugese en Spaanse politie onderscheppen 5.200 kilo cocaïneDe Portugese en Spaanse politie hebben met hulp van marine en luchtmacht in de afgelopen dagen op volle zee de grootste drugsvangst in vijftien jaar gedaan. Ze gingen in internationale wateren in de Atlantische Oceaan aan boord van een 24 meter lang jacht en vonden minstens 5.200 kilo cocaïne verpakt in 183 balen.
18/10 12u15  Italiaanse politie grijpt in na protesten tegen coronapas in TriëstDe Italiaanse politie heeft ingegrepen na dagenlange protesten in Triëst tegen het coronabeleid van de overheid. De oproerpolitie gebruikte volgens Italiaanse media waterkanonnen tegen betogers die een deel van de haven blokkeerden. Die scandeerden leuzen als “vrijheid, vrijheid”.
18/10 12u15  Chauffeur onder invloed van drugs en alcohol knalt tegen fietsenstalling en pleegt vluchtmisdrijf: “Maar hij vergat dat nummerplaat van bumper gevallen was”De politie van Mechelen-Willebroek heeft in Hombeek het rijbewijs ingetrokken van een 20-jarige jongeman. De jonge chauffeur was onder invloed van alcohol en drugs. Kort voordien had hij een ongeval met stoffelijke schade veroorzaakt, maar pleegde vluchtmisdrijf. Hij had echter één ding over het hoofd gezien...
18/10 11u15  Italiaanse politie grijpt in na protesten tegen 'coronapas' in TriëstDe Italiaanse politie heeft ingegrepen na dagenlange protesten in Triëst tegen het coronabeleid van de overheid. De oproerpolitie gebruikte volgens Italiaanse media waterkanonnen tegen betogers die een deel van de haven blokkeerden. Die scandeerden leuzen als “vrijheid, vrijheid”.
18/10 11u15  Vandaag eerste zitting over moord op Nederlandse misdaadverslaggever Peter R. de Vries: “Een moeilijke en beladen dag”De rechtbank in Amsterdam behandelt vandaag voor het eerst openbaar de zaak van de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. De rechter richtte zich bij aanvang tot de nabestaanden: “Het zal voor u een moeilijke en beladen dag zijn.”
18/10 11u15  CELEBS 24/7. Paris Hilton heeft genoten van haar bridal shower en Chris Hemsworth gaat tot het uitersteNiets leuker dan meekijken met het leven van onze beroemde medemensen. Benieuwd wat ze zoal uitspoken? Je ontdekt het hier in onze nieuwsstream.
18/10 11u15  Verontwaardiging in VS: vrouw wordt verkracht op trein, medepassagiers doen niets om haar te helpenIn de Amerikaanse staat Pennsylvania is een vrouw vorige week verkracht op een trein. De vrouw werd benaderd door een man die haar meerdere keren aanraakte. Hoewel het slachtoffer alles probeerde om hem te stoppen, kleedde de man haar met geweld uit en verkrachtte hij haar. In de wagon waren ook andere passagiers aanwezig, maar zij deden niets.
18/10 11u15  Philips kampt met wereldwijde problemen in toeleveringsketenPhilips had de voorbije maanden last van de wereldwijde problemen in de toeleveringsketen en verwacht dat die problemen ook in het vierde kwartaal zullen aanhouden. Daarnaast kampt het Nederlandse technologiebedrijf nog steeds met een grote terugroepactie van slaap- en ademhalingsapparatuur.
18/10 11u15  Aantal inbraken stijgt: deze tips helpen je om inbrekers buiten te houdenHet aantal inbraken zit in stijgende lijn. Omdat mensen minder thuis zijn door minder strikte coronaregels, maar ook omdat de donkere wintermaanden er aankomen. Binnenlandse Zaken roept op om je huis te laten controleren door een diefstalpreventieadviseur. Maar ook voor wie dat niet doet, geeft de politie handige tips mee om inbrekers uit je huis te houden.
18/10 11u15  Opbrengst van Netflix-serie ‘Squid Game’ nu al geschat op bijna 900 miljoen dollarDat de Koreaanse serie ‘Squid Game’ een succes was, wisten we al langer. De Netflix-reeks werd vorige week uitgeroepen tot de best bekeken show op het platform en ook op vlak van winst mogen de makers absoluut niet klagen. De totale opbrengst wordt namelijk geschat op 900 miljoen dollar (zo’n 777 miljoen euro).
18/10 11u15  Zelfde plek, 25 dagen verschil: beelden tonen verwoesting van lavastroom op La PalmaDe verwoesting op het Canarische eiland La Palma is ontzettend groot. Dat toont ook een Spaanse fotograaf die twee foto’s heeft genomen vanaf dezelfde plek. Op het ene beeld zitten mensen te kijken naar de enorme rookpluim. Het andere beeld, 25 dagen later gemaakt, brengt de ellende door de lavastroom pijnlijk hard in beeld.
18/10 11u15  “Precies James Bond”: veel aandacht voor de outfit van prins William tijdens Earthshot Prize-evenementPrins William (39) heeft niet alleen goed gescoord met zijn initiatief Earthshot Prize, een milieuprijs die voor het eerst werd uitgereikt, maar ook met zijn kleding. Ook zijn vrouw Kate Middleton (39) kreeg veel positieve reacties op haar outfit.
18/10 10u15  Chauffeur onder invloed van drugs knalt tegen fietsenstalling en pleegt vluchtmisdrijf: “Maar hij vergat dat nummerplaat van bumper gevallen was”De politie van Mechelen-Willebroek heeft in Hombeek het rijbewijs ingetrokken van een 20-jarige jongeman. De jonge chauffeur was onder invloed van alcohol en drugs. Kort voordien had hij een ongeval met stoffelijke schade veroorzaakt, maar pleegde vluchtmisdrijf.
18/10 10u15  Bemanningslid van schip omgekomen aan kade van ArgexAan de kade van kleikorrelfabrikant Argex in Burcht is maandagochtend een bemanningslid van een schip omgekomen bij een ongeval. De man kwam tussen wal en schip terecht.
18/10 10u15  Veel aandacht voor de outfit van prins William en Kate tijdens Earthshot Prize-evenementPrins William (39) heeft niet alleen goed gescoord met zijn initiatief Earthshot Prize, een milieuprijs die voor het eerst werd uitgereikt, maar ook met zijn kleding. Ook zijn vrouw Kate Middleton (39) kreeg veel positieve reacties op haar outfit.
18/10 10u15  Staking in Klein Kasteeltje door nieuwe asielcrisis: “Aanwervingen zijn bezig, maar nemen tijd”Commissaris-generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen Dirk Van den Bulck bevestigt dat er sprake is van een nieuwe asielcrisis, maar vindt het voorbarig van een grote crisis te spreken. Volgens Van den Bulck zijn de aanwervingen aan de gang om de procedures te versnellen, maar hij wijst ook op de gebrekkige toepassing van de Dublin-procedures binnen Europa.
18/10 10u15  Daders overval op scoutskamp veroordeeld: moeten allebei in therapieDe correctionele rechtbank van Dendermonde veroordeelde maandag de twee jongemannen die de voorbije zomer een gewapende overval pleegden op een scoutskamp in Steendorp. Opmerkelijk: één van de daders, Amar S. (19) werd door familie en vrienden nochtans omschreven als “goedaardig”. “Ik was het noorden kwijt nadat ik vernam dat mijn ex zwanger was”, vertelde hij zelf aan de rechter.
18/10 10u15  Antwerpse premetroverkeer hersteld na defectIn Antwerpen is het premetroverkeer iets na 9 uur weer op gang gekomen na een defect dat voor een verstoring zorgde tussen de haltes Sport en Astrid. Dat meldt De Lijn. Er zullen wel nog een tijdje gevolgvertragingen zijn.
18/10 09u15  Belgische film ‘Un monde' wint prijs voor beste debuut op London Film FestivalDe film ‘Un monde', van de Belgische regisseur Laura Wandel, heeft op het London Film Festival de Sutherland Award for Best First Feature gewonnen. Het is nog maar de derde keer dat een Belgische film die prijs krijgt.
18/10 09u15  Bewoners verrast: oude, vieze beelden in tuin blijken honderdduizenden euro's waardEen Brits koppel leeft al een week lang op een roze wolk. De oude, verweerde, met cement gerepareerde sfinxen die al jaren mos stonden te verzamelen in hun tuin, bleken op een veiling honderdduizenden euro's waard. In een kwartier tijd liep de prijs op van 237 euro tot recordhoogte.
18/10 09u15  Nog steeds Lidl-winkels gesloten, vakbonden en directie zitten samen rond hoge werkdrukOok vandaag blijven nog winkels van Lidl gesloten. Het personeel staakt sinds woensdag vanwege de te hoge werkdruk. Vanochtend is er voor het eerst overleg tussen vakbonden en directie. Het personeel wil onder meer een meting van de werkdruk, extra personeel op drukke momenten en betere arbeidsvoorwaarden.
18/10 09u15  INTERVIEW: Dat Radja Nainggolan topper werd, dankt hij mee aan die "knappe juf" FreyaZijn eerste tattoo stond er nog lang niet op. De 12-jarige Radja Nainggolan reed nog met zijn fietsje en de tram naar school, dan naar de training en ‘s avonds laat weer naar huis. “Thuis hadden we het moeilijk, mama werkte dag en nacht voor ons. School was top. Om te voetballen op de speelplaats.” En om zijn favoriete juf Freya te zien, jong en mooi, gloedvol ambitieus in de meest multiculturele school van Vlaanderen én toen al zware Antwerp-fan.
18/10 09u15  Elke Belg krijgt tegen 2023 digitale portefeuille: zo werkt hetTegen 2023 moet elke Belg een makkelijk te gebruiken 'digitale portefeuille' hebben. Daarin worden onder meer de identiteitskaart en het rijbewijs opgeslagen, zodat je je ook kan legitimeren via je smartphone. Dat zegt staatssecretaris voor Digitalisering Mathieu Michel (MR) in Het Belang van Limburg, de Gazet van Antwerpen, La Libre Belgique en La Dernière Heure.
18/10 08u15  Man zwaargewond na aanval met hakbijl en ijzeren staaf in EindhovenIn Eindhoven is even na middernacht een man door twee andere mannen zwaar mishandeld. Het slachtoffer kreeg klappen met een hakbijl en een ijzeren staaf.
18/10 08u15  Ineos investeert 2 miljard in productie groene waterstof: een van eerste fabrieken komt in BelgiëDe Britse chemiegroep Ineos zal zo’n 2 miljard euro investeren in de productie van groene waterstof, een propere energie die een sleutelrol speelt in het koolstofarm maken van de industriële sector. Dat berichten verscheidene Britse media. Eén van de eerste fabrieken zou in België komen.
18/10 08u15  Gordon is definitief naar Dubai vertrokkenDe Nederlandse zanger en presentator Gordon Heuckeroth (53) is eindelijk naar Dubai vertrokken. Afgelopen zondag liet hij samen met zijn vriend Jeffrey de Visser (24) Nederland achter zich om in Dubai een nieuw leven op te bouwen.
18/10 08u15  Gespot op Schiphol: André Hazes is terug in NederlandAndré Hazes (27) is zondagavond samen met zijn moeder Rachel (51) gespot op de luchthaven van Schiphol. Midden september raakte het nieuws bekend dat de Nederlandse zanger kampte met een burn-out. De afgelopen weken waren er dan ook onduidelijkheden wat betreft zijn verblijfplaats. Al komt daar nu voor eventjes een einde aan, want Hazes is voorlopig dus weer in eigen land.
18/10 07u15  Flinke hinder op tramlijnen in AntwerpenDoor een defect is er geen tramverkeer tussen premetro Sport en premetro Astrid in Antwerpen. Lijnen 2, 3, 5, 6, 9 en 15 zijn verstoord in beide richtingen.
18/10 07u15  Uitgeleverde vertrouweling Maduro niet van plan samen te werken met VSAlex Saab Morán, een Colombiaanse zakenman die een belangrijke rol zou spelen binnen de financiering van het regime van de Venezolaanse leider Nicolás Maduro, is niet van plan samen te gaan werken met de Verenigde Staten. Hij schrijft dat in een brief die zijn vrouw voorlas op een protestbijeenkomst in de Venezolaanse hoofdstad Caracas, een dag nadat hij door Kaapverdië aan de VS werd uitgeleverd.
18/10 07u15  Kourtney Kardashian te midden van honderden rode rozen en kaarsen ten huwelijk gevraagdKourtney Kardashian (42) is zondag bij een hotel aan het strand in Montecito, Californië ten huwelijk gevraagd door haar vriend Travis Barker (45). De Blink-182-drummer had de plek waar hij op zijn knieën ging laten versieren met honderden rode rozen en kaarsen. Dat schrijft TMZ.
18/10 07u15  Airbnb 80 procent adressen kwijt in Amsterdam na invoering verplichte registratieVerhuurplatform Airbnb is in één klap 80 procent van zijn woningaanbod in Amsterdam kwijt. Dat is een rechtstreeks gevolg van de invoering van een verplichte registratie op 1 oktober. Dat blijkt volgens de Volkskrant uit een peiling door de stad, die eindelijk hoopt de overlast door het toerisme te beteugelen.
18/10 07u15  Erfgenamen Michael Jackson eisen dat StuBru-programma van naam verandert: “Dat ze zich daar druk in maken”Op Studio Brussel loopt al drie seizoenen lang het programma ‘King of Pop’, een muzikale quiz die gepresenteerd wordt door Stijn Van de Voorde (44). Toch zou het best kunnen dat het programma binnenkort van naam verandert, op vraag van de erfgenamen van Michael Jackson. Dat schrijft Het Nieuwsblad.
18/10 07u15  Vlaanderen kleurt deze week weer rood: “We staan aan het begin van een besmettingsgolf”Vlaanderen zal deze week opnieuw rood kleuren op de Europese coronakaart, waardoor heel België rode zone wordt. Elke dag testen nu meer dan 3.500 mensen positief. 'We staan aan het begin van een besmettingsgolf', zegt Steven Van Gucht (Sciensano). 'Maar er is geen reden tot paniek.'
18/10 07u15  Wie is Christine Mussche, de advocate die de vrouwen in de zaak-De Pauw verdedigt? “Van alle sms’jes is er niet één aan haar aandacht ontsnapt”Lang voor ze bekend zou worden als #MeToo-advocate, nam Christine Mussche (64) het al op voor slachtoffers van familiaal en seksueel geweld. Nooit bracht het haar mensbeeld aan het wankelen. “De meesten onder ons zijn te redden.”
18/10 07u15  Nieuw-Zeeland verhoogt internationale hulp voor klimaatuitdagingenNieuw-Zeeland heeft zich vandaag geëngageerd om de steun aan andere landen met betrekking tot het klimaat te verviervoudigen. Het land wil zo de 'vreselijk ontoereikende' respons van de afgelopen decennia op de uitdagingen die het klimaat met zich meebrengen, compenseren.
18/10 07u15  Nieuwe ultrasnelle PCR-testen worden uitgetest op Brussels AirportPassagiers van Brussels Airport kunnen zich vanaf vandaag op het coronavirus laten testen met een ultrasnelle PCR-test. Die geeft een resultaat binnen de vijftien minuten en is even betrouwbaar als de gebruikelijke PCR-testen.
18/10 07u15  Erik Van Looy trapt 19e seizoen ‘De Slimste Mens' op gang: "En toch staat niemand te springen om te komen"Erik Van Looy (59) trekt vanavond het 19de seizoen van 'De slimste mens ter wereld' op gang. Tien weken lang, goed voor veertig afleveringen, gaat hij op zoek naar de opvolger van sportjournaliste Catherine Van Eylen. De presentator vertelt wat we mogen verwachten, wie de te kloppen kandidaat is en hoe moeilijk het is om zijn stoelen gevuld krijgen. 'Tine Embrechts heeft me zelfs tien jaar lang afgewezen.'
18/10 07u15  Steven Van Gucht over vierde golf in ons land: “Waarschijnlijk geraak ik deze winter besmet. Maar da’s niet erg”Komt de vierde coronagolf op ons af, of is die er zelfs al? Het aantal besmettingen in ons land is in 14 dagen verdubbeld. Dagelijks testen nu al 3.500 mensen positief. Wie raakt besmet? Wie belandt op intensieve zorg? En vooral: moeten we ons zorgen maken? Viroloog Steven Van Gucht beantwoordt zeven vragen.
18/10 06u15  12 Vlamingen slaan op de vlucht, opgejaagd door topspeurders: ‘Klopjacht’ gaat van start in VlaanderenPlay4 brengt vanaf vandaag het razendspannende ‘Klopjacht’: in een zenuwslopend kat- en muisspel proberen 12 Vlamingen 17 dagen lang uit handen te blijven van gespecialiseerde opsporingsdeskundigen met ervaring bij de politie, defensie en in de private sector.
18/10 06u15  Erik Van Looy trapt 19e seizoen van ‘De Slimste Mens' op gang: "En toch staat niemand te springen om te komen"Erik Van Looy (59) trekt vanavond het 19de seizoen van 'De slimste mens ter wereld' op gang. Tien weken lang, goed voor veertig afleveringen, gaat hij op zoek naar de opvolger van sportjournaliste Catherine Van Eylen. Terwijl de stress bij de kandidaten toeneemt, is voor de presentator het zwaarste werk achter de rug: zijn stoelen gevuld krijgen. 'Tine Embrechts heeft me zelfs tien jaar lang afgewezen.'
18/10 06u15  Het vliegtuig naar een nieuwe hit? Artiesten ‘Liefde voor muziek’ vertrekken vol stress en ambitieVeel goesting en gezonde stress. In alle vroegte vertrokken de zeven artiesten van het nieuwe seizoen ‘Liefde voor muziek’ dit weekend naar Zuid-Frankrijk. Wij schaarden ons in het spoor van hun trolly’s, voelden de zenuwen en polsten naar hun ambities. “Natuurlijk hoop ik op meer waardering.”
18/10 06u15  Komt de vierde golf op ons af? Van Gucht: “Aantal besmettingen zal nóg stijgen. Hopelijk wordt besmettingsgolf geen ziekenhuisgolf”Komt de vierde coronagolf op ons af, of is die er zelfs al? Het aantal besmettingen in ons land is in 14 dagen verdubbeld. Dagelijks testen nu al 3.500 mensen positief. Wie raakt besmet? Wie belandt op intensieve zorg? En vooral: moeten we ons zorgen maken? Viroloog Steven Van Gucht beantwoordt zeven vragen.
18/10 06u15  INTERVIEW: Radja Nainggolan (33) en zijn juf Freya Piryns (45): “Als ze je zìen, dan kan je shinen”Zijn eerste tattoo stond er nog lang niet op. De 12-jarige Radja Nainggolan reed nog met zijn fietsje en de tram naar school, dan naar de training en ‘s avonds laat weer naar huis. “Thuis hadden we het moeilijk, mama werkte dag en nacht voor ons. School was top. Om te voetballen op de speelplaats.” En om zijn favoriete juf Freya te zien, jong en mooi, gloedvol ambitieus in de meest multiculturele school van Vlaanderen én toen al zware Antwerp-fan.
18/10 06u15  Studenten zijn steeds minder geïnteresseerd in taalrichtingenHet aantal nieuwe inschrijvingen in taalrichtingen is ook dit academiejaar gedaald aan de UGent. Zowat 190 bachelorstudenten hebben in 2021-2022 voor Taal- en Letterkunde gekozen, waar die richting tien jaar geleden nog 413 nieuwe studenten telde. Amper 152 studenten hebben gekozen voor Toegepaste Taalkunde, het laagste cijfer ooit. Vooral Nederlands en Frans verliezen aan populariteit.
18/10 06u15  Winterdienst Wegen en Verkeer van start: 108.000 ton strooizout voorzienVandaag start de winterdienst bij het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). Voor de komende winter is opnieuw een voorraad van 108.000 ton strooizout voorzien om onze autosnelwegen en gewestwegen sneeuw- en ijsvrij te houden. Dat meldt AWV-woordvoerster Katrien Kiekens.
18/10 06u15  Slangen op maandag. Het fundamentele probleem van deze regering is dat ze het verschil niet ziet tussen wenslijstjes en een ambitiePremier De Croo kon zijn nachtelijke onderhandeling vorige week als een volleerde Nina Derwael afsluiten: wat foutjes op de balk, maar een perfecte landing. Vermoeid lachende gezichten, flauwe grapjes over en weer, een State of the Union op een bedje van genoegzaamheid en een oppositie die vooral uitblonk in voorspelbaarheid. Het gaf de indruk dat Vivaldi met goede en vereende moed aan het post-coronatijdperk begon. Maar wie kan intussen vertellen op welke noemer deze veelkleurige coalitie gebouwd is? En wat haar hogere ambitie is?
18/10 06u15  Meer herstelpunten voor oude elektronische apparaten in kringwinkelsEr komen meer herstelpunten voor oude elektronische toestellen in de kringwinkels. Vlaams minister van Economie Hilde Crevits gaat daarvoor samenwerken met onder meer de koepel van kringwinkels, Recupel en elektronicaketen Vanden Borre.
18/10 05u15  Elke Belg krijgt tegen 2023 digitale portefeuilleTegen 2023 moet elke Belg een makkelijk te gebruiken 'digitale portefeuille' hebben. Daarin worden onder andere de identiteitskaart en het rijbewijs opgeslagen, zodat je je ook kan legitimeren via je smartphone. Dat zegt staatssecretaris voor Digitalisering Mathieu Michel (MR) vandaag in Het Belang van Limburg, de Gazet van Antwerpen, La Libre Belgique en La Dernière Heure.
18/10 05u15  Demir weigert opnieuw een vergunning voor een gascentrale en zorgt voor politieke hoogspanning: “Er zou toch één gascentrale in Vlaanderen moeten komen”Een maand nadat Vlaams Energieminister Zuhal Demir (N-VA) de gascentrale van Dilsen-Stokkem afkeurde, trekt ze ook de stekker van Tessenderlo uit. Is het politieke sabotage of is het echt ingegeven door milieuoverwegingen? “Als een gascentrale aan alle voorwaarden voldoet, dan zullen we die écht wel goedkeuren, hoor.”
18/10 05u15  Charlotte Verhofstadt (31) en Jean-Jacques De Gucht (37) zijn koppel: hun vaders zijn geen beste vrienden, maar dat houdt Cupido niet tegenCupido en zijn pijlen, ze blijven toch voor wonderbaarlijke verhalen zorgen. Jarenlang waren Guy Verhofstadt en Karel De Gucht als premier en partijvoorzitter dé sleutelfiguren bij de Vlaamse liberalen. Een periode die niet zonder harde woorden passeerde. Maar tussen hun kinderen - Charlotte Verhofstadt (31) en Jean-Jacques De Gucht (37) - kan de liefde vandaag niet groter zijn.
18/10 05u15  Louwis Legon (18), de jongste molenaar van het land: “Zelfs mijn vrienden vinden molens ‘wow’”Louwis Legon (18) uit Westende mag zich de jongste gediplomeerde molenaar van Vlaanderen noemen. Wie ‘s zondags de windmolens van Gistel, Ardooie, Sluis, Klemskerke of Eggewaartskapelle bezoekt, maakt kans hem daar tegen het lijf te lopen. Tot zijn twaalfde verzweeg Louwis zijn hobby, zelfs voor zijn beste vrienden, uit schrik uitgelachen te worden. Vandaag staat hij met een brede smile in de krant: “Iedereen die een windmolen bezoekt, kijkt de ogen uit zijn kop.”
18/10 05u15  Vlaanderen heeft 5.000 vrachtwagenchauffeurs tekort: “Wij moeten zelfs gepensioneerden bellen om ritjes te doen”Niet alleen in Groot-Brittannië smeken ze om truckers. Ook in Vlaanderen zijn er vandaag 5.000 vrachtwagenchauffeurs te kort. Door de vergrijzing, de Oostblokkers die het hier voor bekeken houden en jongeren die het niet langer sexy vinden om hun werkdagen met de vlam in de pijp door te brengen. Het gevolg? We gaan met z’n allen meer betalen voor goederen door stijgende transportprijzen.
18/10 05u15  Proces rond moord op Peter R. de Vries start vandaag: had aanslag voorkomen kunnen worden door tip over achtervolger?In Amsterdam start vandaag het proces rond de moord op de Nederlandse misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die op 6 juli werd doodgeschoten op straat. Het gaat nog niet om een inhoudelijke zitting, maar de twee verdachten zullen wel een eerste keer voor de rechter verschijnen. Uit een reconstructie van ‘De Telegraaf’ blijkt intussen dat enkele dagen voor de aanslag al een tip binnenliep dat één van beide verdachte de misdaadverslaggever achtervolgde: “Het leek alsof hij hem iets wilde aandoen.”
18/10 05u15  Steeds minder studenten volgen lerarenopleidingHet aantal studenten in de lerarenopleidingen aan de hogescholen blijft dalen. Dit academiejaar zitten er 21.037 studenten in alle lerarenopleidingen van de hogescholen over heel Vlaanderen, 5,5 procent minder dan vorig academiejaar, schrijft De Morgen vandaag. Intussen kreunt het onderwijsveld onder het lerarentekort.
18/10 05u15  Duizenden mensen op straat tegen president El Salvador die van bitcoin tweede officiële munt maakteDuizenden mensen zijn zondag in El Salvador op straat gekomen om te protesteren tegen het beleid van president Nayib Bukele, en in het bijzonder zijn beslissing om van de bitcoin de tweede officiële munt van het land te maken.
18/10 04u15  Vandaag eerste openbare rechtbankzitting over moord op Nederlandse misdaadverslaggever Peter R. de VriesDe rechtbank Amsterdam behandelt vandaag voor het eerst openbaar de zaak van de moord op de Nederlandse misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Het gaat nog niet om een inhoudelijke zitting, maar om een voorbereidende. Dan worden eventuele onderzoekswensen besproken en beslist de rechtbank of de verdachten in hechtenis moeten blijven.
18/10 04u15  Vervroegd vrijgelaten moordenaar slaat opnieuw toe en doodt jonge moederOndanks twee eerdere veroordelingen voor moord en een poging tot moord en tientallen jaren achter de tralies, heeft een 54-jarige Amerikaan uit Florida een jaar na zijn vrijlating opnieuw toegeslagen. Eric Pierson werd afgelopen vrijdag opgepakt voor de moord op de 33-jarige Erika Verdecia in Fort Lauderdale.
18/10 03u15  Milaan en Costa Rica bij eerste winnaars prestigieuze milieuprijzen Britse prins WilliamDe Italiaanse stad Milaan en het land Costa Rica zijn twee van de vijf winnaars van de prestigieuze Earthshot Prize, een creatie van de Britse prins William. De prijs onderscheidt technologieën en beleidsinitiatieven die oplossingen bieden voor milieuproblemen in de wereld. Iedere winnaar ontvangt 1 miljoen pond (circa 1,18 miljoen euro).
18/10 02u15  Twaalf migranten vermist voor Spaanse kustDe reddingsdiensten waren zondag op zoek naar twaalf migranten die vermist zijn voor de kust van Spanje. Hun boot kapseisde tijdens een poging om het land te bereiken vanuit Algerije, aldus de Spaanse kustwacht. De operatie ging van start nadat een Noorse zeilboot liet weten een Algerijnse migrant te hebben gered op enkele zeemijl van de kust van Almeria, in het zuiden van het land, aldus een woordvoerder van de kustwacht. Een helikopter die werd uitgestuurd kon nog een tweede migrant uit het water redden.
18/10 02u15  Facebook creëert komende vijf jaar 10.000 banen in Europese UnieSocialenetwerksite Facebook wil in de komende vijf jaar 10.000 banen voor hoogopgeleide profielen creëren in de Europese Unie, om de virtuele wereld ‘metaverse’ te creëren. Dat heeft topmanager van Facebook Nick Clegg aangekondigd in een blogpost. 'Deze investering is een teken van vertrouwen in de sterke Europese techindustrie en het potentieel van Europese techtalenten', schreef de voormalige Britse vicepremier.
18/10 01u15  Meer dan 100.000 bezoekers op Hasseltse Jeneverfeesten: "Voelde als bevrijdingsfeesten"De 31ste editie van de Jeneverfeesten heeft dit weekend naar schatting meer dan 100.000 bezoekers naar Hasselt gelokt, zo meldt het stadsbestuur. 'Dit voelde als bevrijdingsfeesten', zegt burgemeester Steven Vandeput (N-VA).
18/10 00u15  Conservatief Peter Marki-Zay verkozen tot tegenstander Hongaarse premier Orban bij verkiezingen 2022De conservatieve, niet partijgebonden conservatief Peter Marki-Zay neemt het op tegen de Hongaarse premier Viktor Orban bij de verkiezingen van 2022. Dat is zondagavond bevestigd, nu alle stemmen geteld zijn. De 49-jarige outsider won de door de oppositie georganiseerde voorverkiezingen met 56,71 procent van de sociaaldemocratische Klara Dobrev (43,29 procent), meldt de verkiezingscommissie.
18/10 00u15  Belgische minister reist samen met delegatie en activisten per trein naar klimaattop in GlasgowEen ‘klimaattrein’ met ongeveer 500 Europese passagiers vertrekt op 30 oktober vanuit de Nederlandse hoofdstad Amsterdam naar de klimaattop in Glasgow. Dat melden de organisatoren in een persbericht. Ook de vertegenwoordiging van de Belgische delegatie, minister van Klimaat, Leefmilieu, Duurzame Ontwikkeling en Green Deal Zakia Khattabi (Groen) en activisten Anuna De Wever en Adelaide Charlier rijden mee met de trein.
17/10 23u15  Honderden fans doen mee met échte versie van Squid Game in Rotterdam (maar verliezers overleven het gelukkig wel)De hype rond Squid Game heeft ook Rotterdam bereikt. Honderden liefhebbers zijn zondagmiddag naar het Eendrachtsplein gekomen om mee te kunnen doen aan een spelevenement uit de Zuid-Koreaanse hitserie. Passanten en fans verdringen zich bij gemaskerde bewakers om een potje ‘Red Light, Green Light’ te mogen spelen tegen de wereldberoemde pop uit de serie. Het event werd georganiseerd door Netflix.
17/10 23u15  Mannen openen vuur op discotheek nadat ze geweigerd werden omwille van valse coronapasHet Franse gerecht vervolgt twee mannen die donderdagavond het vuur openden op een discotheek en daarbij een klant verwondden. De mannen probeerden eerder op de avond de discotheek binnen te komen met een valse coronapas, maar werden geweigerd door het personeel aan de deur. Dat meldt het parket van Montbéliard.
17/10 23u15  ‘De Bende van Jan de Lichte’: “Alle ingrediënten van een monsterhit, maar helaas”Matteo Simoni als een struikrover die in de bres springt voor de sukkelaars van de samenleving, een mens zou voor minder gaan zwijmelen. ‘De Bende van Jan de Lichte’ is al even te bekijken op Streamz, en kende zondagavond ook eindelijk z’n première op VTM. Of deze reeks met de crème de la crème van de Vlaamse acteerwereld het wachten waard was? Bram De Brabander zoekt het in onze ‘Kijkgids’ voor u uit.
17/10 22u15  “Ze worden ingesmeerd met sperma en vijf jaar later worden ze magistraat”: proces-Sanda Dia nog maar pas gestart en er duikt al een nieuw doopschandaal opUitgerekend in de week dat het proces rond de dood van Sanda Dia gestart is, duikt een nieuw doopschandaal op. Te midden van de campus van de ULB in Elsene hebben naakte studenten donderdag expliciete pornoscènes nagebootst tijdens een ontgroeningsritueel. Geschokte voorbijgangers konden het tafereel filmen en zetten de beelden op sociale media. De universiteit heeft de bewuste studentenclub voorlopig geschorst, het praesidium wordt morgen op het matje geroepen bij de vicerector.
17/10 22u15  “Totale waanzin” en “bizarre televisie”: ophef over Nederlandse televisieshow ‘De Dansmarathon’ nadat uitgeputte kandidaten op brancard worden afgevoerdDe vijftig uur durende SBS 6-show De Dansmarathon heeft bij onze noorderburen behoorlijk wat kritiek gekregen. Toeschouwers uitten zorgen over de ogenschijnlijk oververmoeide deelnemers en vonden de situatie onverantwoord. Twee mensen moesten per brancard worden afgevoerd. SBS 6 zelf heeft zich op geen enkel moment zorgen gemaakt om hun veiligheid, laat Talpa weten.
17/10 22u15  Peuter (2) sterft nadat hij onwel wordt tijdens middageten op school in GentbruggeEen peutertje van amper 2,5 jaar oud is vrijdag om het leven gekomen nadat hij donderdagmiddag onwel is geworden tijdens het middagmaal. Het jongetje liep school op de wijkschool van Sancta Maria in Gentbrugge.
17/10 22u15  Twee vermiste kinderen aangetroffen bij man die bekend staat voor feiten van kinderporno: politie treft man in slip aanDe procureur van Eupen heeft een man uit Kelmis van zijn vrijheid beroofd. Bij de verdachte, die gekend staat voor feiten van kinderporno, werden zaterdagavond twee kinderen aangetroffen die meer dan een uur vermist werden door hun familie. Bij aankomst van de ordediensten stond de man in een slip. Dat heeft substituut-procureur Frédéric Renier bevestigd.
17/10 22u15  Johny (64) zakt in elkaar aan de band van Volvo Trucks en sterft: “Een interimmer van 64? Daar vallen vragen bij te stellen”Na een hartaderbreuk overleed de 64-jarige Johny Debacker op de werkvloer van Volvo Trucks. De katholieke vakbond ACV kaart nu de hoge werkdruk in het bedrijf aan. Een verhaal dat zijn ex-vrouw Frieda Buyse beaamt. “Johny wou niet onderdoen voor zijn jongere collega’s”, zegt ze. “Zijn tomeloze inzet is zijn dood geworden.”
17/10 21u15  Vraag naar coronatesten in Brussel is groot: “Zelfs om 3 uur ‘s nachts word ik opgebeld”Apothekers van wacht in Brussel krijgen het ene na het andere telefoontje van mensen die last minute op zoek zijn naar een coronatest. Reden is het Covid Safe Ticket, dat er sinds vrijdag nodig is om restaurants en cafés te bezoeken. Zelfs in het midden van de nacht bellen mensen om snel een test te krijgen.
17/10 20u15  Vandenbroucke over stijgende coronacijfers: “Nog geen sprake van extra maatregelen”Hoewel het aantal coronabesmettingen opnieuw stijgt, zijn extra maatregelen nog niet aan de orde. Dat zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke zondag op RTL-TVI. Wel noemt hij de huidige trend in cijfers verontrustend en zegt hij dat de huidige maatregelen in Wallonië en Brussel “scrupuleus” gevolgd moeten worden.
17/10 19u15  Twee vermiste kinderen aangetroffen bij man die bekend staat voor feiten van kinderpornoDe procureur van Eupen heeft een man uit Kelmis van zijn vrijheid beroofd. Bij de verdachte, die gekend staat voor feiten van kinderporno, werden zaterdagavond twee kinderen aangetroffen die meer dan een uur vermist werden door hun familie. Bij aankomst van de ordediensten stond de man in een slip. Dat heeft substituut-procureur Frédéric Renier bevestigd.
17/10 19u15  Bart De Wever niet onder de indruk van ultimatum Egbert Lachaert: “Als u stil bent, hoort u mijn knieën knikken van de schrik”“Als u stil bent, hoort u mijn knieën knikken van de schrik”: burgemeester Bart De Wever (N-VA) is allerminst onder de indruk van het ultimatum dat Egbert Lachaert hem stelde. “Wat hij vraagt, is nonsens”, zei hij in Wakker op Zondag (ATV) over de heisa rond de schepenwissels in Antwerpen. In De Zevende Dag’ (VRT) gaf De Wever aan dat het hem elke dag ietsje minder kan schelen als Open Vld uit de coalitie zou stappen.
17/10 18u15  Vijftienjarig meisje gedood door geweerschot afgevuurd door broer in ItaliëIn Italië is zaterdagmiddag een vijftienjarig meisje overleden nadat haar broer een schot met een geweer had afgevuurd. Dat hebben de Carabinieri zondag bevestigd.
17/10 18u15  Hillary Clinton schrijft nachtmerries van zich af in thriller ‘Staat van Terreur’: “Verhaal is maar al te actueel”Geen denken aan pensioen voor voormalig ‘first lady’, minister van Buitenlandse Zaken, senator, presidentskandidate en nu ook misdaadauteur Hillary Rodham Clinton (73). Samen met haar vriendin Louise Penny (63) schreef de Amerikaanse toppolitica haar eerste politieke thriller. Die gaat over terreur, maar in het hart vooral over liefde en (vrouwelijke) moed. “‘Wat Bill kan, kan ik beter’, dacht Hillary wellicht toen ze met Ellen Adams een veel menselijker hoofdpersonage bedacht.”
17/10 18u15  Ex-president Bill Clinton heeft ziekenhuis verlatenDe vroegere Amerikaanse president Bill Clinton (75) heeft zondag het Californische ziekenhuis verlaten, waar hij dinsdag vanwege een infectie was opgenomen, zo heeft de leider van het behandelende artsenteam bekendgemaakt.
17/10 18u15  Rusland eert eindelijk vaders met VaderdagRusland viert voor het eerst officieel een nationale Vaderdag. President Vladimir Poetin heeft onlangs besloten dat er meer waardering moet komen voor het gezin en de rol van de vader daarin. Er zijn zondag op de eerste Russische Vaderdag speciale aanbiedingen voor vaders in winkels in Moskou en er zijn tal van voordrachten, opvoeringen en andere vieringen georganiseerd door de stad Moskou.
17/10 17u15  Doden bij helikoptercrash ten zuidoosten van FrankfurtIn een bos circa 80 kilometer ten zuidoosten van Frankfurt is zondag een helikopter neergestort. Daarbij zijn volgens de plaatselijke autoriteiten zeker drie doden gevallen. Over de oorzaak, de herkomst en het aantal inzittenden staat nog niets vast. Het terrein waar de brokstukken verspreid liggen is 'deprimerend en enorm', aldus de plaatselijke politie.
17/10 17u15  Beer valt zwangere dierentemster aan tijdens Russische circusvoorstellingEen beer heeft zaterdagavond tijdens een circusvoorstelling in Rusland een zwangere dierentemster aangevallen en verwond. Het parket van de regio Orjol ten zuidwesten van Moskou is ingeschakeld, zo hebben de autoriteiten zondag bekendgemaakt.
17/10 17u15  Duitse Groenen akkoord om onderhandelingen over coalitieregering te startenDe Duitse Groenen, de Bündnis 90/Die Grünen, hebben zoals verwacht zondag officieel een akkoord bereikt om de onderhandelingen te starten over een coalitieregering met de sociaaldemocratische SPD en de liberale ondernemerspartij FDP. Het partijbestuur van de Groenen gaat ervoor nadat de drie partijen achter gesloten deuren acht dagen lang verkennende gesprekken hadden gevoerd.
17/10 17u15  Schetsen voor onafgewerkt album van Asterix ontdektAnne Goscinny, dochter van de vermaarde stripscenarist René Goscinny, heeft dit weekend in een vraaggesprek met het Duitse magazine Der Spiegel de vondst onthuld van schetsen voor een onafgewerkt album van Asterix.
17/10 17u15  INTERVIEW. Ex-minister Philippe De Backer blikt zonder blozen terug op de coronacrisis: “Machtige lobbymachines blokkeerden gewoon de boel”Ego’s, territoriumdrift, het verdedigen van de status quo en onbekwaamheid. Philippe De Backer (42) botste als coronaminister in de regering-Wilmès op de realiteit van dit gestolde land en blikt in zijn boek ‘En nu is het oorlog’ zonder blozen terug op de pandemie én hij geeft aanbevelingen. “De traagheid en besluiteloosheid hebben levens gekost”
17/10 17u15  Stijgend aantal besmettingen, maar Vandenbroucke sust: “Nog geen sprake van extra maatregelen”Hoewel het aantal coronabesmettingen opnieuw stijgt, zijn extra maatregelen nog niet aan de orde. Dat zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke zondag op RTL-TVI.
17/10 16u15  Achter de schermen van ‘Axel gaat binnen’: “Toen die vrouw brak voor de camera, stonden we allemaal te huilen”Dat Axel Daeseleire een ‘pateeke’ is, ­weten tv- en filmkijkers al langer. Dat onder die ruwe bolster een blanke pit schuilgaat, was minder evident. Tot daar ‘Axel gaat binnen’ was, het human interest-programma waarin de acteur al eens in zijn peperkoeken hart laat kijken. Maar hoe écht is het allemaal? Valt Axel inderdaad onvoorbereid binnen op de plekken die hij aandoet? En hoe is hij achter de schermen? “Hij heeft altijd een voorraad koeken en chips mee.”
17/10 16u15  Dertienjarige jongen in Alabama thuis door raam doodgeschotenEen dertienjarige in de Amerikaanse staat Alabama is thuis doodgeschoten door het raam van zijn kamer. De jongen is ter plaatse overleden, aldus de politie van de stad Tuscaloosa.
17/10 16u15  INTERVIEW. Oud-minister Philippe De Backer blikt in boek terug op de oorlog tegen ‘corona’: “De traagheid en besluiteloosheid hebben levens gekost”Ego’s, territoriumdrift, het verdedigen van de status quo en onbekwaamheid. Philippe De Backer (42) botste als coronaminister in de regering-Wilmès op de realiteit van dit gestolde land en blikt in zijn boek ‘En nu is het oorlog’ zonder blozen terug op de pandemie én hij geeft aanbevelingen. “De talloze overlegorganen in dit land zijn machtige lobbymachines geworden die de boel blokkeren. Een staat binnen een staat.”
17/10 16u15  Vandenbroucke: “Nog geen sprake van extra maatregelen”Hoewel het aantal coronabesmettingen opnieuw stijgt, zijn extra maatregelen nog niet aan de orde. Dat zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke zondag op RTL-TVI.
17/10 16u15  Vulkaan op La Palma blijft lava en as spuwen: lavastroom al anderhalve kilometer breedEen zee van gloeiende lava overspoelt nu al bijna een maand delen van La Palma en de schade die de lavastroom aanricht is gigantisch. 1.817 gebouwen zijn intussen volledig verwoest en de afgelopen dagen werden nogmaals duizenden mensen geëvacueerd. Intussen kunnen al meer dan 10.000 bewoners niet meer naar huis, zonder te weten of ze ooit nog kunnen terugkeren.
17/10 15u15  Jean-Jacques De Gucht is samen met dochter van Guy VerhofstadtJean-Jacques De Gucht, Vlaams parlementslid en zoon van Karel De Gucht, is samen met Charlotte Verhofstadt, dochter van Guy Verhofstadt. Dat hebben de twee bekendgemaakt op Instagram.
17/10 15u15  Jules Hanot schrijft een brief aan Margriet Hermans: “Ik had nooit verwacht je in prime time terug te zien”In tijden van Twitter is een mening bij alles wat op ons scherm komt snel gegeven. Maar tv-beest Jules Hanot neemt zijn tijd en schrijft elke week een ouderwetse brief. De ene keer zalvend, de andere keer voorzien van een tik op de vingers van het tv-gezicht. Deze week richt hij zijn pen tot Margriet Hermans, die binnenkort haar opwachting zal maken in ‘De Slimste Mens Ter Wereld’ en ‘Liefde voor Muziek’. “Je leek voorbestemd voor een lange carrière als schermvullende tv-persoonlijkheid. Tot je besloot je populariteit politiek te verzilveren.”
17/10 15u15  Meer klachten over grensoverschrijdend gedrag na zaak-De PauwNa de start van de rechtszaak tegen televisiemaker Bart De Pauw ziet de Vlaamse ombudsvrouw gender een opvallende stijging in het aantal klachten over grensoverschrijdend gedrag. Dat zei ze in De Zevende Dag op Eén.
17/10 15u15  Verkeers­slacht­of­fer Stijn is verminkt voor het leven: "Als je drinkt, bel een vriend of neem een taxi"Het probleem van dronken achter het stuur kruipen blijft toenemen. Volgens de recentste jaarcijfers, van net voor corona, krijgen elke dag maar liefst 142 bestuurders een boete omdat ze teveel gedronken hebben. Dat is het hoogste cijfer in tien jaar, ondanks alle afradende campagnes. Want drinken en rijden leidt vaak tot dramatische gevolgen.
17/10 14u15  “Je gelooft toch niet dat ze slachtoffer is?” Hoe model Emily Ratajkowski de dupe werd van haar eigen sexy marketingSexy foto’s op Instagram, naakt paraderen in videoclips en fotoshoots met een minimum aan kleren: model Emily Ratajkowski (30) heeft van haar ranke, knappe uiterlijk haar handelsmerk gemaakt. Maar haar geroemde schoonheid heeft ook een keerzijde. In haar nieuwe boek ‘My Body’ vertelt ze over ongepast gedrag, seksueel misbruik en hoe ze haar uiterlijk leerde gebruiken om liefde te krijgen. “Voor mijn moeder ging slapen, bad ze tot God om van mij ‘de mooiste’ te maken.”
17/10 14u15  ‘Witse’- en ‘Professor T.’-acteur Sam Bogaerts (73) overledenActeur, regisseur en theaterdocent Sam Bogaerts is zaterdagochtend onverwacht op 73-jarige leeftijd overleden. Hij is vooral bekend door zijn passages in ‘De kotmadam’, ‘Witse’ en ‘Professor T’. Daarnaast richtte hij ook verschillende theatergroepen op om zijn kennis door te geven.
17/10 14u15  Britse minister Buitenlandse Zaken eist vrijlating Brits-Iraanse vrouw in IranDe Britse minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss wil dat de in Iran vastgehouden Brits-Iraanse vrouw Nazanin Zaghari-Ratcliffe wordt vrijgelaten. “De beslissing van Iran om de ongegronde aanklachten tegen Nazanin Zaghari-Ratcliffe te handhaven, is volstrekt onaanvaardbaar”, aldus Truss op Twitter. Ze stelt dat de vrouw moet worden vrijgelaten.
17/10 14u15  Verkeersslachtoffer Stijn heeft boodschap voor dronken bestuurders: “Doe het niet, de gevolgen zijn dramatisch”Het probleem van dronken achter het stuur kruipen blijft toenemen. Volgens de recentste jaarcijfers, van net voor corona, krijgen elke dag maar liefst 142 bestuurders een boete omdat ze teveel gedronken hebben. Dat is het hoogste cijfer in tien jaar, ondanks alle afradende campagnes. Want drinken en rijden leidt vaak tot dramatische gevolgen.
17/10 14u15  Vakbonden plannen acties in chemiebedrijven na afspringen sectoronderhandelingenACV, ABVV en ACLVB willen actievoeren in chemiebedrijven in het hele land, omdat de werkgevers gesprekken over een nieuw sectoraal akkoord zouden stopgezet hebben. Dat melden de vakbonden zondag. De onderhandelaars geraken het niet eens over onder andere de toekenning van een coronapremie en loonsverhogingen.
17/10 14u15  Bart De Wever niet onder de indruk van ultimatum Lachaert: “Als u stil bent, hoort u mijn knieën knikken van de schrik”“Als u stil bent, hoort u mijn knieën knikken van de schrik”: burgemeester Bart De Wever (N-VA) is allerminst onder de indruk van het ultimatum dat Egbert Lachaert hem stelde. In Wakker op Zondag op de regionale zender ATV noemt hij de hele affaire, die volgens hem in de kranten gevoerd wordt, ‘absurd en nonsensicaal’. Lachaert spreekt van een ‘imaginair ultimatum’.
17/10 13u15  Onderhandelingen Iraans kernakkoord hernemen donderdag in BrusselIran herneemt donderdag in Brussel de onderhandelingen met de vijf landen die nog in het kernakkoord van 2015 zitten. Dat zegt een Iraans parlementslid na een vergadering in het parlement met de minister van Buitenlandse Zaken. De onderhandelingen waren opgeschort in juni.
17/10 13u15  Bouchez over behoud van belastingvoordeel voor tweede woning: "Waar moeten mensen hun geld anders opzijzetten?”Premier Alexander De Croo heeft deze week, na ellenlange begrotingsgesprekken, zijn ‘State of the Union’ voorgesteld. De Croo zei taboes te willen doorbreken, maar raakte niet aan het belastingvoordeel voor een tweede of derde woning. Iets waar de MR van voorzitter Georges-Louis Bouchez op hamerde. “Mensen die in België investeren in een tweede of misschien zelfs derde eigendom zijn niet per se rijk”, zei de MR-voorzitter daarover bij de Zevende Dag. “Als mensen geld willen opzijzetten, waar moeten ze dat dan doen?”
17/10 13u15  Delphine Lecompte kampt met een depressie: “Ik huilde constant en kon me niet meer concentreren”Delphine Lecompte (43) vertelt openhartig in haar Humo-column over de depressie die haar zes maanden geleden trof. “Ik woon in een piepklein huurhuisje, maar ik slaagde er niet meer in om mijn minuscule tafelblad af te vegen”, klinkt het. De dichteres neemt al vier maanden antidepressivum, waardoor ze zich nu beter voelt.
17/10 13u15  Opletten met kachels en andere verbrandingstoestellen in huis: KMI waarschuwt voor CO-vergiftigingHet is vandaag eerst zonnig, al komt er lokaal ook lage bewolking of mist voor. In de namiddag is het zonnig met veel sluierbewolking, maar over het noordwesten komt er dikkere bewolking binnen, waar de zon soms nog door kan schijnen. Het kwik stijgt naar zowat 10 tot 11 graden over de Hoge Venen en naar ongeveer 14 of 15 graden elders. Het KMI waarschuwt ook voor CO-intoxicatie: voor deze symptomen moet je opletten.
17/10 12u15  Delphine Lecompte kampte met een depressie: “Ik huilde constant en kon me niet meer concentreren”Delphine Lecompte (43) vertelt openhartig in Humo over haar depressie. “Ik woon in een piepklein huurhuisje, maar ik slaagde er niet meer in om mijn minuscule tafelblad af te vegen”, klinkt het. De dichteres neemt al vier maanden antidepressivum, waardoor ze zich nu beter voelt.
17/10 12u15  Verdachte van moord op Brits parlementslid zat in preventieprogramma tegen extremismeDe 25-jarige die is opgepakt na de dodelijke aanval op de Britse volksvertegenwoordiger David Amess, heeft volgens Britse media deelgenomen aan een preventieprogramma tegen extremisme. Zoals onder andere de BBC zondag bericht, was de 25-jarige al enkele jaren geleden verwezen naar het preventieproject ‘Prevent’. Hij stond niet onder observatie van de binnenlandse geheime dienst MI5.
17/10 12u15  Burenruzie Kortrijk: nu ook bewoner (25) aangehouden wegens schuldig verzuim nadat zus (30) buurvrouw kritiek sloegBewoner T. M. (25) van het appartement in de Minister Tacklaan in Kortrijk waar vrijdag zijn 65-jarige buurvrouw levensgevaarlijk werd verwond door zijn zus, blijft verder aangehouden. Dat laat het parket weten. Hij wordt verdacht voor schuldig verzuim. Zijn zus wordt deze namiddag voorgeleid bij de onderzoeksrechter op verdenking van poging moord.
17/10 11u15  25 jaar geleden trok Witte Mars door Brussel: “Het symbool van onze beschadigde en vermoorde kinderen”'Wit zal onze kleur zijn, het symbool van onze beschadigde en vermoorde kinderen, van de verraden onschuld, maar ook van de geweldloosheid.' Zo klonk het 25 jaar geleden in een persbericht voor de Witte Mars in Brussel. Ruim 300.000 Belgen trokken op 20 oktober 1996 in stoet door de straten van de hoofdstad na het losbarsten van de zaak-Dutroux.
17/10 11u15  Steeds minder interesse in domeinnaam .vlaanderenDit jaar werden al meer registraties van Vlaamse domeinnamen verwijderd of niet verlengd dan er nieuwe werden aangevraagd. De teller staat nu op 6.491 websites die eindigen op '.vlaanderen'.
17/10 11u15  Bekende tv-stuntman zwaargewond na heftige stunt ‘America's Got Talent’Bij de repetities voor de Amerikaanse spelshow ‘America’s Got Talent: Extreme’ is donderdagavond een bekende tv-stuntman levensbedreigend gewond geraakt. Het gaat om de 41-jarige Jonathan Goodwin, een extreme durfal die ook met Nederlandse illusionisten heeft samengewerkt.
17/10 11u15  Eén op drie van personeel in zorgsector wil geen griepprik: “Gebrek aan kennis ligt aan basis”Volgens de meest recente cijfers van het Agentschap Zorg & Gezondheid beschikt laat 35 procent van het zorgpersoneel in de woonzorgcentra en de ziekenhuizen geen griepprik zetten. Dat schrijft De Zondag.
17/10 11u15  Brit (22) fietst 8.000 kilometer en haalt 35.000 euro op voor goede doelEen Brit heeft 8.000 kilometer gefietst door Groot-Brittannië en daarmee omgerekend 35.000 euro opgehaald voor het goede doel. De 22-jarige Josh Garman kreeg tijdens de maandenlange reis allerlei tegenslagen te verduren. Hij belandde zelfs in het ziekenhuis, maar dat weerhield hem er niet van de tocht af te maken.
17/10 11u15  "Precies het begin van een schoolreis": artiesten 'Liefde Voor Muziek' vertrekken naar MarseilleDe artiesten van achtste seizoen van ‘Liefde voor Muziek’ zijn deze ochtend vertrokken naar Zuid-Frankrijk. Onder de Franse zon zullen ze de komende dagen elkaars muziek onder handen nemen. Wanneer het nieuwe seizoen van het VTM-programma zal uitgezonden worden, is nog niet geweten.
17/10 11u15  INTERVIEW. Cijfers van klimaatprofessor Wim Thiery razen wereld rond: “Het is compleet absurd dat je nog altijd een mazoutketel kunt kopen”Geregeld zo’n desastreuze watersnood, jaarlijks een hittegolf die mensenlevens kost en vaker misoogsten en bosbranden: in een notendop het ‘nieuwe normaal’ voor ons land dankzij de klimaatopwarming, volgens professor Wim Thiery (34). “En daar blijft het niet bij. De kans is groot dat wat vandaag een uitzonderlijk warme zomer is, over 20 jaar een gemiddelde zomer zal zijn en over vijftig jaar als koude zomer geldt.”
17/10 11u15  China voert in het geheim test met hypersonische raket uit en verrast daarmee VSChina heeft een test uitgevoerd met een hypersonische raket die nieuwe mogelijkheden biedt op nucleair gebied. Dat meldt zakenkrant de Financial Times op basis van ingewijden. Volgens het bericht heeft Peking de test in augustus in het geheim uitgevoerd. De raket zou in een baan rond de aarde hebben gevlogen, voordat het naar zijn doel afdaalde. Volgens bronnen landde de raket uiteindelijk op 32 kilometer afstand van dit doel.
17/10 10u15  Artiesten ‘Liefde Voor Muziek’ vertrekken naar Marseille voor opnamesDe artiesten van achtste seizoen van ‘Liefde voor Muziek’ zijn deze ochtend vertrokken naar Zuid-Frankrijk. Onder de Franse zon zullen ze de komende dagen elkaars muziek onder handen nemen. Wanneer het nieuwe seizoen van het VTM-programma zal uitgezonden worden, is nog niet geweten.
17/10 10u15  Adil & Bilall vertellen over ‘Batgirl’, ‘The Flash’ krijgt eindelijk trailer: het belangrijkste nieuws uit DC FandomeDC Comics en Warner Bros. hielden zaterdag hun tweede jaarlijkse ‘Fandome’ en onthulden heel wat nieuwe trailers voor films en shows die eraan komen. Fans kregen onder meer een blik op ‘The Batman’, ‘The Flash’, ‘Peacemaker’ en ‘Black Adam’. Ook de Belgische regisseurs Adil El Arbi en Bilall Fallah waren aanwezig om te spreken over hun reeks ‘Batgirl’. Een overzicht van het belangrijkste nieuws.
17/10 10u15  Europees commissaris waarschuwt voor toenemende energiearmoedeDe Europese commissaris van Werkgelegenheid en Sociale Rechten, Nicolas Schmit, waarschuwt voor een toenemende energiearmoede in Europa, nu de energieprijzen stijgen. Volgens hem lijden al miljoenen mensen aan energiearmoede in de EU en kan dat aantal blijven toenemen.
17/10 10u15  VS duiden vrachtschip aan dat mogelijk betrokken is bij groot olielek in CaliforniëSpeurders van de Amerikaanse kustwacht zijn gisteren aan boord gegaan van een vrachtschip in Long Beach, in de staat Californië. Het vaartuig zou mogelijk een rol gespeeld hebben bij de breuk in een oliepijpleiding, waarbij zowat 95.000 liter olie is gelekt.
17/10 10u15  REPORTAGE. Chirurg en slachtoffers over de gevaren van de elektrische step: "Eén ritje zal wel geen kwaad kunnen, dacht ik”Mond-, kaak- en aangezichtschirurg Christophe De Foer luidt de alarmbel. De laatste twee jaar belandden fors meer e-steppers op zijn operatietafel met zware gelaatstrauma’s, echte uppercut-fracturen uit de bokswereld. “In één klap breken ze beide kaken, beide kaakgewrichten én tanden. Vallen met een e-step is als vallen met vastgebonden handen en voeten. Ondingen zijn het. Blijf eraf. Neem de fiets.' Drie slachtoffers doen hun verhaal: niet voor gevoelige zielen.
17/10 09u15  Plotse wending in Nederlandse moordzaak: naam van Belgische verdachte wordt geroepen in rechtszaal, onderzoek heropendOnverwachte wending in een moordzaak in Nederland: tijdens de rechtszaak in hoger beroep rond de moord op Sven Prins (30), werd plots een naam geroepen. Het zou gaan om een verdachte uit België. Dat meldt 1Limburg. Het Nederlandse gerecht bekijkt of de man iets te maken had met de fatale schietpartij in 2015. Drie mannen werden al veroordeeld voor de moord - één van hen mogelijk onterecht, zo blijkt nu. Hij had altijd volgehouden dat hij niets met de zaak te maken had.
17/10 09u15  Negen op tien bestuurders houden zich in ons land aan wettelijke alcohollimiet tijdens Europese Nacht Zonder OngevallenDe 26e editie van de Europese Nacht Zonder Ongevallen (ENZO) zit er weer op. 88 procent van de bestuurders bleef onder de wettelijke alcohollimiet van 0,5 promille. Bij de vrouwen was dit ruim 92 procent, zo laat de organisatie Responsible Young Drivers vanmorgen weten.
17/10 09u15  Vlaamse regering investeert 1,5 miljoen euro in duurzame woonoplossingen voor daklozenDe vlaamse regering investeert 1,5 miljoen euro in het project ‘Housing first’. Dat project richt zich op mensen die dak- of thuisloos zijn geworden door een verslavingsproblematiek en/of gezondheidsproblemen. “Het gaat om een eerste stap”, zo zegt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) bij VRT.
17/10 09u15  Eerste film(opnames) in de ruimte ingeblikt: Russische actrice veilig geland op aardeDe Russische actrice en regisseur die twaalf dagen aan boord van het International Space Station (ISS) verbleven om de eerste film in de ruimte op te nemen, zijn veilig en wel op aarde geland. Het Sojoez-ruimtevaartuig MS-18 met aan boord actrice Joelia Peresild, regisseur Klim Sjipenko en kosmonaut Oleg Novitski landde volgens plan om 4.36 uur in de steppe van Kazachstan. Wanneer de film in de zalen komt, is vooralsnog onduidelijk.
17/10 08u15  Record langste highline van België gesneuveld in Freÿr: 70 meter hoog en 770 meter langBelgische en Nederlandse highliners hebben gisteren aan de rotsen van Freÿr op 70 meter hoogte een koord van 770 meter bevestigd, zo heeft projectorganisator Laurent Blondiau gemeld. Het is de langste highline die ooit is geïnstalleerd in ons land.
17/10 08u15  De 16 Vragen van De Wachter aan Willy Sommers: “Er is veel verleiding op mijn pad gekomen. En soms nog”Toen hij vijftig was, maakte Willy Sommers de balans van z’n leven. Geld, een kast vol gouden platen, roem: hij had alles. Maar als mens had hij er een potje van gemaakt. Nu hij een halve eeuw in het vak zit, maakt hij die balans opnieuw en telt hij z’n zegeningen, óók als mens. “Een vrouw en kinderen: dat is het beste dat mij ooit overkomen is. Dat zet ik niet meer op het spel.”
17/10 08u15  Cijfers van klimaatprofessor Wim Thiery razen wereld rond: “Het is compleet absurd dat je nog altijd een mazoutketel kunt kopen”Geregeld zo’n desastreuze watersnood, jaarlijks een hittegolf die mensenlevens kost en vaker misoogsten en bosbranden: in een notendop het ‘nieuwe normaal’ voor ons land dankzij de klimaatopwarming, volgens professor Wim Thiery (34). “En daar blijft het niet bij. De kans is groot dat wat vandaag een uitzonderlijk warme zomer is, over 20 jaar een gemiddelde zomer zal zijn en over vijftig jaar als koude zomer geldt.”
17/10 08u15  Filmopnames in ruimtestation ISS ingeblikt: Russische actrice veilig geland op aardeDe Russische actrice en regisseur die twaalf dagen aan boord van het International Space Station (ISS) verbleven om de eerste film in de ruimte op te nemen, zijn veilig en wel op aarde geland. Het Sojoez-ruimtevaartuig MS-18 met aan boord Joelia Peresild, Klim Sjipenko en kosmonaut Oleg Novitski landde volgens plan om 4.36 uur in de steppe van Kazachstan, zo was te zien op beelden die live werden uitgezonden door de Russische ruimtevaartorganisatie.
17/10 07u15  Stoffige Subaru die tien jaar in schuur stond brengt meer dan 300.000 euro op tijdens veilingEen stoffige Subaru Impreza, die aanvankelijk werd geschat op een maximumbedrag van net geen 13.000 euro, bleek op een veiling een veelvoud waard. De auto werd afgehamerd op omgerekend 313.000 euro.
17/10 07u15  Zonnige dag maar ook wolken: kwik klimt tot 15 gradenHet is vandaag eerst zonnig, al komt er lokaal ook lage bewolking of mist voor. In de namiddag is het zonnig met veel sluierbewolking, maar over het noordwesten komt er dikkere bewolking binnen, waar de zon soms nog door kan schijnen. Het kwik stijgt naar zowat 10 tot 11 graden over de Hoge Venen en naar ongeveer 14 of 15 graden elders. Dat laat het KMI weten.
17/10 07u15  Zeker vijftien Amerikaanse missionarissen met hun vrouwen en kinderen ontvoerd op HaïtiIn Haïti zijn zeker 15 Amerikaanse missionarissen en hun familieleden, onder wie ook kinderen, zaterdag ontvoerd door een gewapende bende ten oosten van de hoofdstad Port-au-Prince. Dat meldt The New York Times op basis van een bron in de Haïtiaanse veiligheidsdiensten.
17/10 07u15  Sleutelfiguur van regime Maduro uitgeleverd aan VS, regering schort dialoog met oppositie opAlex Naín Saab Morán, een Colombiaanse zakenman die een sleutelfiguur zou zijn in de financiering van het regime van de Venezolaanse leider Nicolás Maduro, is zaterdag uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Dat meldt zijn juridische team aan het Franse persbureau AFP. Volgens zijn advocaat zou Saab inmiddels in het vliegtuig onderweg naar de VS zitten. De Venezolaanse regering stelt dat de VS Saab hebben ontvoerd en schort de dialoog met de oppositie op.
17/10 06u15  “Zeventien Amerikaanse missionarissen met hun vrouwen en kinderen ontvoerd op Haïti”Zeker 17 Amerikaanse missionarissen en hun familieleden zijn zaterdag ontvoerd door bendeleden in Port-au-Prince, de hoofdstad van Haïti. Dat meldt de New York Times. De krant baseert zich op informatie van veiligheidsfunctionarissen in het Caribisch land, maar de Amerikaanse ambassade op Haïti heeft nog niet gereageerd op een verzoek om commentaar.
17/10 06u15  De 16 Vragen van De Wachter aan Willy Sommers: “Ik was er niet toen mijn pa stierf. Dat blijft pijnlijk”Toen hij vijftig was, maakte Willy Sommers de balans van z’n leven. Geld, een kast vol gouden platen, roem: hij had alles. Maar als mens had hij er een potje van gemaakt. Nu hij een halve eeuw in het vak zit, maakt hij die balans opnieuw en telt hij z’n zegeningen, óók als mens. “Een vrouw en kinderen: dat is het beste dat mij ooit overkomen is. Dat zet ik niet meer op het spel.”
17/10 05u15  Cijfers van klimaatprofessor Wim Thiery razen wereld rond: “Kinderen zullen zéven keer vaker hittegolf zien. Da's toch een stomp in de maag?”Geregeld zo’n desastreuze watersnood, jaarlijks een hittegolf die mensenlevens kost en vaker misoogsten en bosbranden: in een notendop het ‘nieuwe normaal’ voor ons land dankzij de klimaatopwarming, volgens professor Wim Thiery (34). “En daar blijft het niet bij. De kans is groot dat wat vandaag een uitzonderlijk warme zomer is, over 20 jaar een gemiddelde zomer zal zijn en over vijftig jaar als koude zomer geldt.”
17/10 05u15  Deze Gentse fotografe bewijst dat zeemeerminnen echt bestaan“Is dit echt? Is dit getrukeerd? Zo magisch!” Fotografe Elisa Maenhout (24) wist niet wat ze zag toen ze voor het eerst een beeld van een zeemeermin zag, en dus besloot ze zelf onder te duiken in de wondere wereld van zeemeerminnen. Figuurlijk én letterlijk. “In het begin botste ik tegen een muur: de fantasiewereld van de zeemeerminnen was onbereikbaar omdat ik aan de kant stond. Tot ik duiklessen volgde en een onderwatercamera kocht. Ineens viel alles samen. Onder water komen de staarten van zeemeerminnen mooi tot hun recht en gaat hun haar prachtig de lucht in.” Voor haar nieuw fotoboek en bijhorende expo ‘A depth most would drown in’ reisde Maenhout niet alleen de wereld rond maar fotografeerde ze ook deze vijf Vlaamse zeemeerminnen.
17/10 05u15  REPORTAGE. De elektrische step: de snelste weg naar de operatietafel. “Hadden we er één opgelapt, dan viel de volgende al”Mond-, kaak- en aangezichtschirurg Christophe De Foer luidt de alarmbel. De laatste twee jaar belandden fors meer e-steppers op zijn operatietafel met zware gelaatstrauma’s, echte uppercut-fracturen uit de bokswereld. “In één klap breken ze beide kaken, beide kaakgewrichten én tanden. Vallen met een e-step is als vallen met vastgebonden handen en voeten. Ondingen zijn het. Blijf eraf. Neem de fiets.' Drie slachtoffers doen hun verhaal: niet voor gevoelige zielen.
17/10 05u15  Nieuwe Japanse premier stuurt ritueel offer naar omstreden oorlogsschrijnDe nieuwe Japanse premier Fumio Kishida heeft zondag een ritueel offer gestuurd naar het omstreden shintoschrijn van Yasukuni ten westen van Tokio. Dat heeft een woordvoerder van het schrijn meegedeeld. De plaats is controversieel omdat ze voor velen symbool staat voor het militaristische verleden van Japan.
17/10 05u15  Staking crewleden Hollywood afgewend na voorlopig akkoord met producentenEen geplande staking van personeel dat bij Hollywoodfilms en -televisieshows achter de schermen werkt, gaat niet door. De International Alliance of Theatrical Stage Employees (IATSE), een vakbond die ongeveer 60.000 werknemers vertegenwoordigt, heeft zaterdag met producenten een voorlopig akkoord gesloten.
17/10 04u15  Financial Times: China voerde test met hypersonische raket uitChina heeft een test uitgevoerd met een hypersonische raket die nieuwe mogelijkheden biedt op nucleair gebied. Dat meldt zakenkrant de Financial Times op basis van ingewijden. Volgens het bericht heeft Beijing de test in augustus in het geheim uitgevoerd. De raket zou in een baan rond de aarde hebben gevlogen, voordat het naar zijn doel afdaalde. Volgens bronnen landde de raket uiteindelijk op 32 kilometer afstand van dit doel.
1 2 3 4


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >

Meest gelezen

47x Acteur Alec Baldwin lost fataal schot op filmset, cameraregisseur overleden22/10 05u15 - Het Laatste Nieuws: Acteur Alec Baldwin heeft donderdag een dodelijk schot gelost met een vuurwapen op een filmset in de Amerikaanse staat New Mexico. Een 42-jarige vrouw, de cameraregisseur van de film, Halyna Hutchins, is om het leven gekomen, meldt de politiekorpschef van Santa Fe. De 42-jarige regisseur Joel Souza is met schotwonden naar het ziekenhuis gebracht, maar hij is buiten levensgevaar.
41x FBI bevestigt: gevonden beenderresten zijn van Brian Laundrie, de verdwenen verloofde van Gabby Petito22/10 01u15 - Het Laatste Nieuws: De menselijke resten die woensdag aangetroffen zijn in Florida zijn van de verloofde van Gabby Petito (22). Dat bevestigde de FBI, de Amerikaanse federale politie, donderdag. De FBI zegt dat het lichaam van Brian Laundrie (23) geïdentificeerd werd aan de hand van zijn gebit. Speurders hadden eerder enkele van zijn spullen teruggevonden naast een wandelpad dat hij vaak gebruikte in de buurt van zijn ouderlijke woning in Florida. De jongeman wordt beschouwd als een verdachte voor de moord op Petito.
40x Haïtiaanse bendeleider dreigt ermee “geweer leeg te schieten” in hoofden van ontvoerde missionarissen22/10 00u15 - Het Laatste Nieuws: De leider van de Haïtiaanse bende die een groep Amerikaanse en Canadese missionarissen heeft ontvoerd, is bereid om “deze Amerikanen” te doden als er geen losgeld wordt betaald. Dat zei hij vandaag in een video die op YouTube werd geplaatst.
38x Cash voor gouden tip: klokkenluider krijgt recordbeloning van 200 miljoen dollar22/10 02u15 - Het Laatste Nieuws: Een Amerikaanse beurswaakhond heeft 200 miljoen dollar (circa 172 miljoen euro) toegekend aan een klokkenluider. In de Verenigde Staten is het belonen van tipgevers gewoon, maar nog nooit gaf deze toezichthouder zo veel geld voor het aankaarten van misstanden.
24x Bekende Zweedse rapper (19) doodgeschoten in Stockholm22/10 13u15 - Het Laatste Nieuws: Eén van Zwedens meest populaire rappers is om het leven gekomen bij een schietpartij in hoofdstad Stockholm. De 19-jarige artiest Einár, die in het Noord-Europese land meerdere prijzen heeft gewonnen en tientallen miljoenen keer gestreamd werd op muziekplatforms, werd donderdagavond laat beschoten bij een appartementencomplex. Hij zou ter plekke zijn overleden.
22x Man (52) die 30 jaar geleden moord pleegde, geëxecuteerd in Alabama22/10 07u15 - Het Laatste Nieuws: In de Amerikaanse staat Alabama is gisteren een Afro-Amerikaanse man geëxecuteerd die veroordeeld was voor de moord op een vrouw, 30 jaar geleden. In februari was zijn executie nog op het laatste moment uitgesteld.
22x Acteur Alec Baldwin lost per ongeluk fataal schot op filmset, cameraregisseur overleden22/10 07u15 - Het Laatste Nieuws: Acteur Alec Baldwin heeft donderdag een dodelijk schot gelost met een vuurwapen op een filmset in de Amerikaanse staat New Mexico. Een 42-jarige vrouw, de cameraregisseur van de film, Halyna Hutchins, is om het leven gekomen, meldt de politiekorpschef van Santa Fe. De 42-jarige regisseur Joel Souza is met schotwonden naar het ziekenhuis gebracht, en ligt op intensieve zorgen.
21x Vastgoedreus Evergrande doet langverwachte rentebetaling22/10 07u15 - Het Laatste Nieuws: Het Chinese vastgoedconcern Evergrande heeft vrijdag langverwachte rentebetalingen gedaan, melden Chinese staatsmedia. Bronnen bevestigen aan persbureaus Reuters en Bloomberg dat het geld enkele dagen voor de deadline van 23 oktober inderdaad is overgemaakt.
20x Antwerpse huisarts weigert niet-gevaccineerde patiënten: “Niemand hangt voor zijn plezier zo’n boodschap uit”22/10 10u15 - Het Laatste Nieuws: Het is genoeg geweest voor een huisarts uit Antwerpen. “Vanaf 1 januari zal ik geen patiënten meer ontvangen die niet gevaccineerd zijn”, luidt de boodschap aan zijn praktijk. Voor de Orde der geneesheren is dit deontologisch niet aanvaardbaar, huisartsenvereniging Domus Medica vraagt dan weer een debat over vaccinatieplicht. Meer dan ooit zijn de meningen verdeeld. “Ik heb al doodsbedreigingen gekregen, alleen omdat ik een briefje van mijn dokter heb gefotografeerd”, zegt de man die dit bericht op sociale media deelde.
20x OVERZICHT. Weer meer dan duizend coronapatiënten in onze ziekenhuizen, maandag record van meer dan 6.500 nieuwe besmettingen22/10 08u15 - Het Laatste Nieuws: Het aantal coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen is weer boven de duizend gestegen, tot 1.032. Dat is bijna een derde meer dan een week eerder, zo blijkt uit het online dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano. Maandag werden er meer dan 6.500 nieuwe besmettingen geregistreerd, een dagrecord dit jaar.

Statistieken

Artikels:
36151
Gelezen:
27798
Aantal lezers nu:
64


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2021 Naar boven