vrijdag 22 oktober 2021, week 42


U bent nu hier: Meer nieuws van Het Laatste Nieuws: Wetenschap

Laatste updatecontrole: vandaag om 21u30
 

Het Laatste Nieuws: Wetenschap

Verbergen Tonen
22/10 17u15  Olifant trapt stroper dood in Kruger National Park Een olifant heeft een stroper doodgetrapt in het beroemde Kruger National Park in Zuid-Afrika. Het verminkte lichaam van de man werd ontdekt tijdens een patrouille tegen stroperij.
22/10 17u15  Verschillende OESO-landen beloven kolengestookte centrales niet meer te financieren Verschillende OESO-landen hebben een akkoord bereikt om niet langer exportkredieten te verstrekken aan conventionele kolengestookte elektriciteitscentrales. Dat heeft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) aangekondigd. Kolencentrales worden door hun hoge uitstoot van fijn stof als een van de meest milieuschadelijke vormen van energieopwekking beschouwd.
22/10 13u15  Vrouw ontvangt donornier van varken: hoe werkt dat? Wetenschapsexpert Martijn Peters legt uit Amerikaanse artsen zijn erin geslaagd om een varkensnier te laten werken in een mens. De familie van een hersendode vrouw stelde haar lichaam ter beschikking van de wetenschap. Zij kreeg de varkensnier ingeplant, en die deed twee dagen lang haar werk zonder dat het lichaam de nier afstootte. Hoe kan dat? Wetenschapsexpert Martijn Peters legt uit.
22/10 12u15  Eén van de twee laatste noordelijke witte neushoorns ter wereld moet uit de race stappen om soort te redden Eén van ‘s werelds laatste twee noordelijke witte neushoorns moet helaas stoppen met het prestigieuze en aartsmoeilijke kweekprogramma dat de soort van uitsterving moet redden. Dat hebben de wetenschappers die zich bezighouden met het huzarenstukje laten weten, schrijft Reuters. De laatste twee noordelijke witte neushoorns zijn een moeder en een dochter. Beide verblijven in het Keniaanse reservaat van Ol Pejeta.
22/10 12u15  Spaanse wetenschappers testen hersenimplantaat bij blinde vrouw: “Ik kon opnieuw vormen en letters zien" Wetenschappers van de Spaanse universiteit Miguel Hernández de Elche, gelegen in de provincie Alicante, hebben een hersenimplantaat ontworpen waarmee blinde mensen opnieuw vormen zouden kunnen waarnemen. De 57-jarige Bernardeta Gómez, die zestien jaar geleden blind werd door een zenuwaandoening, kreeg het implantaat als eerste. Het onderzoek is mogelijk een doorbraak. Zo is het de eerste keer dat de technologie op een blind persoon wordt toegepast.
22/10 10u15  Antwerpse huisarts weigert niet-gevaccineerde patiënten: “Niemand hangt voor zijn plezier zo’n boodschap uit” Het is genoeg geweest voor een huisarts uit Antwerpen. “Vanaf 1 januari zal ik geen patiënten meer ontvangen die niet gevaccineerd zijn”, luidt de boodschap aan zijn praktijk. Voor de Orde der geneesheren is dit deontologisch niet aanvaardbaar, huisartsenvereniging Domus Medica vraagt dan weer een debat over vaccinatieplicht. Meer dan ooit zijn de meningen verdeeld. “Ik heb al doodsbedreigingen gekregen, alleen omdat ik een briefje van mijn dokter heb gefotografeerd”, zegt de man die dit bericht op sociale media deelde.
22/10 07u15  Antwerpse huisarts weigert niet-gevaccineerde patiënten: “U hebt geen vertrouwen in de geneeskunde, dus ook niet in mij” Het is genoeg geweest voor mijnheer doktoor. “Vanaf 1 januari zal ik geen patiënten meer ontvangen die niet gevaccineerd zijn”, luidt de boodschap aan de deur van een huisartsenpraktijk in Antwerpen. Voor de orde van geneesheren is dit deontologisch niet aanvaardbaar, huisartsenvereniging Domus Medica vraagt dan weer een debat over vaccinatieplicht. Meer dan ooit zijn de meningen verdeeld. “Ik heb al doodsbedreigingen gekregen, alleen omdat ik een briefje van mijn dokter heb gefotografeerd”, zegt de man dit bericht op sociale media deelde.
21/10 19u15  Door lava ingesloten honden op La Palma gered door onbekend team Onbekenden hebben op het Canarische eiland La Palma meerdere honden gered die bij een vulkaanuitbarsting door lavastromen waren ingesloten. De zes dieren hadden eigenlijk met een drone en een vangnet moeten worden bevrijd. Ze zaten vast in een leeg waterbassin.
21/10 18u15  Waar is CBD-olie nu echt goed voor? Slaapproblemen, angsten, pijn: je kunt het zo gek niet bedenken of CBD-olie schijnt ertegen te helpen. Maar is er ook wetenschappelijk bewijs voor die heilzame werking?
21/10 17u15  Wetenschappers ontdekken de oorsprong van paarden Het antwoord op de eeuwenoude vraag “waar komen onze paarden vandaan” lag verstopt in 2 genen. Dat blijkt uit een nieuwe studie die gisteren in Nature verscheen. De wetenschappers toonden aan hoe de paarden zoals we ze nu kennen hier terecht kwamen en al de rest verdreven.
21/10 17u15  Lancering eerste volledig door Zuid-Korea gemaakte draagraket maar half gelukt Zuid-Korea is er vandaag niet in geslaagd om de testlading van een draagraket in een baan rond de Aarde te brengen. Dat heeft de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in bekendgemaakt. De draagraket is volledig in Zuid-Korea ontwikkeld en gebouwd.
21/10 16u15  Derde dosis Pfizervaccin blijkt 95,6 procent effectief Een derde prik met het Pfizervaccin is 95,6 procent effectief tegen het coronavirus. Dat zegt het Duits-Amerikaanse farmabedrijf Pfizer/BioNTech op basis van onderzoek in twee laboratoria.
21/10 14u15  WHO waarschuwt dat pandemie nog tot diep 2022 zal aanslepen: "Jaar langer dan nodig” We zijn nog lang niet verlost van de coronapandemie. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Corona “zal een jaar langer dan nodig duren”, volgens de WHO, omdat de armere landen niet voldoende vaccins krijgen.
21/10 13u15  Vikingen zetten exact 1.000 jaar geleden als eerste Europeanen voet aan wal in Amerika, lang voor Columbus Exact 1.000 jaar geleden, in 1021, waren Vikingen uit Groenland al als eerste Europeanen aanwezig in Noord-Amerika, lang voor Columbus in 1492. Nieuw archeologisch onderzoek van de Nederlandse Rijksuniversiteit Groningen, gepubliceerd in Nature, heeft die datum nu heel precies kunnen bepalen.
21/10 10u15  Ocean Cleanup doorstaat testfase: opruimen Grote Oceaan kan nu écht beginnen Testen die recent zijn uitgevoerd bewijzen dat de technologie achter het project Ocean Cleanup werkt. De testfase wordt daarom afgesloten en het grootschalig opruimen van plastic in de Grote Oceaan kan daadwerkelijk beginnen. Dat laat initiatiefnemer Boyan Slat weten.
Laatste update: vandaag om 17u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
21/10 04u15  Ocean Cleanup: “Laatste test bewijst dat technologie werkt”Testen die recent zijn uitgevoerd bewijzen dat de technologie achter het project Ocean Cleanup werkt. De testfase wordt daarom afgesloten en het grootschalig opruimen van plastic in de Grote Oceaan kan daadwerkelijk beginnen. Dat laat initiatiefnemer Boyan Slat weten.
20/10 20u15  Ook in ons land nieuwe coronavariant die besmettelijkste zou kunnen zijn tot nu toe: wat is er aan de hand en moeten we ons zorgen maken?In het Verenigd Koninkrijk is een nieuwe stam van het coronavirus opgedoken die experten op het puntje van hun stoel heeft. AY.4.2 is een afstammeling van de bekende deltavariant en zou volgens de eerste onderzoeksresultaten “de meest besmettelijke coronavirusstam” zijn “sinds het begin van de pandemie”. Wat is er aan de hand? Is de stam ook al opgedoken in ons land? En moeten we ons zorgen maken? Viroloog Marc Van Ranst geeft uitleg.
20/10 19u15  Haast nog geen griep in het landDe incidentie van ‘griepachtige aandoeningen’ die bij de huisarts werden vastgesteld is de voorbije week gedaald van 95 naar 73 per 100.000 inwoners. Dat meldt gezondheidsinstituut Sciensano in het wekelijks bulletin over luchtweginfecties. Vooral in de leeftijdsgroep van 15 tot 64 jaar kwamen minder gevallen voor.
20/10 18u15  Is een wachtlijst voor een niertransplantatie binnenkort verleden tijd? “Van alle dieren is het varken de meest logische orgaanleverancier voor de mens”Wat hebben we met varkens gemeen? De vraag rijst, nu een genetisch gemanipuleerde varkensnier is overgeplant naar een mens. Er lopen al mensen rond met een varkenshartklep en er wordt gezocht hoe varkensharten en -levers ons langer kunnen laten leven. Prof. dr. Karel Decaestecker legt uit waarom het geen toeval is dat we altijd bij varkens uitkomen. Dat schept trouwens een enorm potentieel. “Varkens kunnen een duurzame, hernieuwbare bron van organen worden - de ‘wind- en zonne-energie van de transplantatiecentra”.
20/10 17u15  Vergroening bedrijfswagens neemt eerste horde in KamerDe Kamercommissie Financiën heeft haar fiat gegeven voor het wetsontwerp waarmee minister van Financiën Vincent Van Peteghem het bedrijfswagenpark versneld wil vergroenen. Meteen komt er via amendementen ook een aanpassing van het mobiliteitsbudget.
20/10 17u15  Vaccinatie na infectie met Covid-19 biedt beste bescherming tegen meer variantenEr verschijnen meer wetenschappelijke gegevens over hoelang een eerdere infectie met Covid-19 je beschermt tegen een nieuwe besmetting. Onderzoekers raken er meer en meer van overtuigd dat de combinatie van een eerdere besmetting met vaccinatie de beste bescherming biedt tegen het coronavirus én tegen meer varianten dan bij gevaccineerden zonder infectie. En bovendien mogelijk voor een lange tijd.
20/10 15u15  Fors meer ongevaccineerde zwangere vrouwen bij zwaar zieke Covid-patiënten in ons land: "We moeten zelfs kinderen ter wereld brengen bij geïntubeerde moeders”Volgens verontrustende nieuwe cijfers uit het Verenigd Koninkrijk bestaat bijna 20 procent van de zwaarst zieke Covid-patiënten in de Britse ziekenhuizen uit ongevaccineerde zwangere vrouwen. Ook in ons land blijkt er een stevige toename te zijn van het aantal ongevaccineerde zwangere vrouwen dat in de problemen komt door het coronavirus. “We zien soms heel erge gevallen”, getuigt arts An Vercoutere van het Erasmusziekenhuis in Brussel.
20/10 14u15  Russische actrice na filmopnames in de ruimte: “We moeten opnieuw leren lopen”De Russische filmcrew die als eerste een ruimtefilm ook echt in de ruimte opnam is weer teruggekeerd van het ruimtestation ISS. Nu ze intussen ook opnieuw een paar dagen met beide voetjes op de grond hebben gestaan, delen ze hun ervaringen met de Russische pers.
20/10 12u15  Nieuwe coronavariant opgedoken die besmettelijkste zou kunnen zijn tot nu toe: wat is er aan de hand en moeten we ons zorgen maken?In het Verenigd Koninkrijk is een nieuwe stam van het coronavirus opgedoken die experten op het puntje van hun stoel heeft. AY.4.2 is een afstammeling van de bekende deltavariant en zou volgens de eerste onderzoeksresultaten “de meest besmettelijke coronavirusstam” zijn “sinds het begin van de pandemie”. Wat is er aan de hand? Is de stam ook al opgedoken in ons land? En moeten we ons zorgen maken? Viroloog Marc Van Ranst geeft uitleg.
20/10 11u15  Bizar record: hagelstenen “zo groot als pompelmoezen” tijdens zware storm in AustraliëZo groot had Australië ze nog nooit gezien. Tijdens een zware storm in Queensland werden de inwoners overvallen door gigantische hagelstenen. Een daarvan bleek maar liefst 16 centimeter groot, een nieuw record.
20/10 10u15  Vijf experts beantwoorden vijf vragen over de vierde golf: “Het virus kwijt raken? Neen. Nooit meer”De coronacijfers blijven fors stijgen. Voor het eerst sinds begin mei is het aantal bevestigde besmettingen boven 3.000 gestegen. Is de aangekondige vierde golf daarmee begonnen? Moeten er strengere maatregelen komen? Of moeten we gewoon sneller werk maken van een boosterprik bij alle gevaccineerden? Vijf experten beantwoorden vijf prangende vragen. “Het coronavirus kwijt raken? Neen. Nooit meer”.
19/10 18u15  Inwoners van stad op La Palma moeten binnen blijven wegens slechte luchtkwaliteit, tweede lavastroom bereikt bijna de zeeDe autoriteiten op het Canarische eiland La Palma hebben de zevenduizend inwoners van het stadje El Paso opgeroepen om indien mogelijk thuis te blijven. Reden is de slechte luchtkwaliteit veroorzaakt door de uitbarstende vulkaan. De gassen die uit de vulkaan ontsnappen, klaren niet voldoende op door de huidige weersomstandigheden, aldus de krant La Vanguardia.
19/10 17u15  NASA deelt nieuwe geluidsopnames van Marsrover PerseveranceDe Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft nieuwe geluidsopnames gedeeld die de Marsrover ‘Perseverance’ maakte tijdens zijn verblijf op de rode planeet. Er zijn windgeluiden te horen, rij- en rolgeluiden, lasergeluiden en het geluid van de opstijgende Ingenuity-helikopter.
19/10 15u15  Maan had langer vulkanische activiteit dan gedachtUit door een Chinese sonde naar onze planeet gebrachte stalen blijkt dat de Maan langer vulkanische activiteit heeft gekend dan gedacht, zo blijkt uit een in het vakblad Nature gepubliceerde studie.
19/10 15u15  België is wereldwijde koploper binnen plasticrecycling- en bioplastictechnologieënBelgië is een belangrijke speler binnen de plasticrecyling- en bioplastictechnologieën. Dat blijkt uit een studie van het Europees Octrooibureau (EOB). Volgens het onderzoek zijn op mondiaal gebied Europa en de Verenigde Staten koplopers binnen de wereldwijde octrooiactiviteiten. Samen zijn ze verantwoordelijk voor 60 procent van de patentaanvragen. Ook ons land wordt geloofd voor zijn speciale verdiensten binnen de plasticsector.
19/10 13u15  Vliegende taxi nemen? Uber en Boeing slaan handen in elkaar en willen binnen de 3 jaar vliegend stadsvervoerHet bedrijf Joby Aviation ontwikkelt samen met Uber en Boeing vliegende taxi’s en willen binnen de drie jaar de eerste ‘skyports’ openen. De ‘skyports’ zullen plekken zijn die werken als een bushalte, maar in plaats van op de bus te stappen, brengt een vliegende taxi je naar je bestemming. “We willen binnen een paar jaar minstens 200 functionerende ‘minivliegvelden’ installeren voor dit soort taxi’s, maar eigenlijk moeten dat er nog veel meer zijn.”
19/10 13u15  VN: “Klimaatverandering bedreigt in Afrika meer dan 100 miljoen mensenlevens”Meer dan 100 miljoen extreem arme Afrikanen lopen tegen 2030 gevaar als de klimaatopwarming verder versnelt. Binnen 20 jaar kunnen de drie gletsjers op het Afrikaanse continent volledig weggesmolten zijn als er niet snel drastische maatregelen genomen worden, waarschuwt de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) van de VN in een nieuw rapport. Weggesmolten gletsjers zullen in het oosten van het continent ernstige verdroging veroorzaken.
19/10 11u15  Nieuwe aardbeving schrikt Kreta en Turkse zuidwestkust opEen nieuwe aardbeving heeft het Griekse eiland Kreta en dorpjes langs de Turkse zuidwestkust opgeschrikt. De beving, met magnitude 6,1, deed zich vanochtend voor, en het epicentrum lag goed 130 kilometer ten zuidoosten van Kreta en Karpathos.
18/10 23u15  Waar komt die rooskleurige lucht precies vandaan? Onze wetenschapsexpert legt uitVandaag en morgen worden we getrakteerd op zacht weer, een fenomeen dat deze tijd van het jaar niet vaak voorkomt. Vandaag liggen de maxima volgens het KMI tussen 12 en 16 graden. Morgen schommelen de temperaturen tussen 15 graden op de Hoge Venen en tot 20 graden in het zuidwesten van het land. Maar hoe komt het precies dat het opnieuw zo warm wordt? Wetenschapsexpert Martijn Peters geeft meer uitleg.
18/10 16u15  Koala's in Australië krijgen vaccin tegen geslachtsziekte chlamydiaOngeveer vierhonderd koala’s in Australië hebben een vaccin tegen de geslachtsziekte chlamydia gekregen. Dit moet de voortplantings- en overlevingskansen van de dieren vergroten. De geslachtsziekte kan bij koala’s fatale gevolgen hebben.
18/10 14u15  Waarom wordt het de komende dagen zo warm? En waar komt die rooskleurige lucht precies vandaan? Wetenschapsexpert Martijn Peters legt uitVandaag en morgen worden we getrakteerd op zacht weer, een fenomeen dat deze tijd van het jaar niet vaak voorkomt. Vandaag liggen de maxima volgens het KMI tussen 12 en 16 graden. Morgen schommelen de temperaturen tussen 15 graden op de Hoge Venen en tot 20 graden in het zuidwesten van het land. Maar hoe komt het precies dat het opnieuw zo warm wordt? Wetenschapsexpert Martijn Peters geeft meer uitleg.
18/10 12u15  Onderzoek naar coronavaccin van Frans-Oostenrijks bedrijf Valneva levert veelbelovende resultaten opHet Frans-Oostenrijkse farmabedrijf Valneva heeft de resultaten van de fase 3-studie naar de werkzaamheid van zijn coronavaccin, genaamd ‘VLA2001', gepubliceerd. Daaruit blijkt dat het vaccin meer antistoffen opwekt dan het coronavaccin van AstraZeneca. Het vaccin zou ook beter getolereerd worden dan dat van het Brits-Zweedse farmabedrijf.
17/10 11u15  AstraZeneca wil het vertrouwen in zijn coronavaccin terugwinnen: “Onze taak is nog niet volbracht”Het Brits-Zweedse AstraZeneca bracht als eerste een covid-vaccin op de markt, tegen kostprijs. Toch, in het jaar dat volgde, kelderde het vertrouwen. Alexandra Bishop, directeur van AstraZeneca Nederland, wil dat vertrouwen terugwinnen.
17/10 09u15  Eerste film(opnames) in de ruimte ingeblikt: Russische actrice veilig geland op aardeDe Russische actrice en regisseur die twaalf dagen aan boord van het International Space Station (ISS) verbleven om de eerste film in de ruimte op te nemen, zijn veilig en wel op aarde geland. Het Sojoez-ruimtevaartuig MS-18 met aan boord actrice Joelia Peresild, regisseur Klim Sjipenko en kosmonaut Oleg Novitski landde volgens plan om 4.36 uur in de steppe van Kazachstan. Wanneer de film in de zalen komt, is vooralsnog onduidelijk.
17/10 08u15  Filmopnames in ruimtestation ISS ingeblikt: Russische actrice veilig geland op aardeDe Russische actrice en regisseur die twaalf dagen aan boord van het International Space Station (ISS) verbleven om de eerste film in de ruimte op te nemen, zijn veilig en wel op aarde geland. Het Sojoez-ruimtevaartuig MS-18 met aan boord Joelia Peresild, Klim Sjipenko en kosmonaut Oleg Novitski landde volgens plan om 4.36 uur in de steppe van Kazachstan, zo was te zien op beelden die live werden uitgezonden door de Russische ruimtevaartorganisatie.
17/10 04u15  Filmopnames in ruimtestation ISS ingeblikt: Russische actrice keert terug naar de aardeVoor het eerst in de geschiedenis is een film buiten de aarde opgenomen. Na bijna twee weken zit het werk van actrice Joelia Peresild (37) in het internationale ruimtestation ISS erop. Daarom keert ze vandaag terug naar de aarde. Ook haar cameraman en producent Klim Sjipenko (38) verlaat de ruimte, net als kosmonaut Oleg Novitski (50), die een halfjaar in de ruimte is geweest.
16/10 20u15  Doemscenario dreigt bij onvoldoende nieuwe gascentrales: “Activatie afschakelplan in uiterste geval bij winterpiek”Gaat het licht uit in bepaalde delen van ons land als we na de geplande kernuitstap te maken krijgen met een winterpiek? Die vraag dringt zich meer en meer op, nu er niet genoeg gascentrales dreigen te komen. Die nieuwe centrales zijn cruciaal voor het plan van de federale regering om de kerncentrales tegen 2025 te sluiten. Experts waarschuwen voor een mogelijk doemscenario.
16/10 15u15  Slachtoffer van uitbarsting Vesuvius ontdekt bij opgravingen in Herculaneum: “Sensationele vondst”Archeologen vonden overblijfselen van een man, die vermoedelijk 40 à 45 jaar oud was, onder het vulkanisch gesteente in de oude Romeinse stad Herculaneum. Het Zuid-Italiaanse stadje werd bedolven onder lava bij de uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus. Het gaat om een zeer uitzonderlijke vondst, die nogmaals aantoont hoe de inwoners op een lugubere manier aan hun einde zijn gekomen.
16/10 13u15  Youth For Climate roept jongeren op vrijdag tijdens de schooluren op straat te komenKlimaatbeweging Youth for Climate roept jongeren op om op vrijdag 22 oktober tijdens de schooluren de straat op te gaan in Gent en Louvain-la- Neuve voor de Global Climate Strike. Op die dag zullen jongeren over de hele wereld staken voor het klimaat.
16/10 12u15  Atlas-draagraket met asteroïdensonde Lucy gelanceerdVanop Cape Canaveral in Florida is vandaag een Atlas-draagraket vertrokken die een sonde naar de Trojanen moet slingeren, zo was op NASA TV te zien. De Atlas-5 van lanceerbedrijf ULA steeg op om 11.34 uur Belgische tijd.
15/10 22u15  Amerikaans expertenorgaan raadt ook boostershot na Johnson & Johnson-vaccin aanEen boostershot zou voordelig zijn voor mensen ouder dan 18 jaar die het coronavaccin van Johnson & Johnson hebben gekregen. Dat meldt een expertenorgaan dat de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond ‘Food and Drug Administration’ (FDA) adviseert. De boostershot zou volgens het orgaan minstens twee maanden na een eerste injectie met het J&J-vaccin moeten worden gegeven.
15/10 20u15  Chinese raket succesvol gelanceerd richting ruimtestationDe Chinese raket Shenzhou-13 is vrijdag met drie ruimtevaarders, onder wie ook een vrouw, aan boord succesvol gelanceerd richting het ruimtestation Tiangong, Chinees voor Hemels Paleis. Zhai Zhigang, Wang Yaping en Ye Guangfu zijn vrijdag om 18.23 uur (00.23 uur lokale tijd) opgestegen. Zij zullen zes maanden in de ruimte blijven, een record voor China.
15/10 18u15  Lava stroomt “als tsunami” uit vulkaan La PalmaDe lava stroomt sneller en heviger uit de vulkaan op het Canarische eiland La Palma. Involcan, het vulkanologische instituut van de Canarische Eilanden, had het in een tweet zelfs over een “lavatsunami”.
15/10 17u15  Pfizer vraagt Europese goedkeuring coronavaccin voor kinderen vanaf 5 jaarDe farmabedrijven Pfizer en BioNTech hebben in Europa een aanvraag ingediend voor het gebruik van hun coronavaccin bij kinderen van 5 tot en met 11 jaar oud. De gegevens van de klinische proeven zijn overgemaakt aan het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA), zo is vrijdag meegedeeld.
15/10 13u15  Zeker 85 procent van de wereldbevolking gaat al gebukt onder klimaatveranderingMinstens 85 procent van de wereldbevolking ondervindt reeds de gevolgen van de klimaatverandering. Dat moet blijken uit een uitgebreid onderzoek waarbij de data van meer dan 100.000 studies geanalyseerd werden met behulp van artificiële intelligentie (AI). Het resultaat werd gepubliceerd in het vaktijdschrift Nature Climate Change.
15/10 10u15  VS lanceren zaterdag nooit geziene missie naar asteroïdenVanop Cape Canaveral in Florida moet morgen een Atlas-draagraket vertrekken die een sonde naar de Trojaanse asteroïden moet slingeren.
15/10 04u15  Virgin Galactic stelt ruimtereizen uit tot eind volgend jaarVirgin Galactic van miljardair Richard Branson zal pas in het vierde kwartaal van 2022 commerciële ruimtereizen aanbieden. Het bedrijf maakte donderdag (lokale tijd) bekend dat een geplande testvlucht wordt uitgesteld.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >

Meest gelezen

5x Door lava ingesloten honden op La Palma gered door onbekend team21/10 19u15 - Het Laatste Nieuws: Wetenschap: Onbekenden hebben op het Canarische eiland La Palma meerdere honden gered die bij een vulkaanuitbarsting door lavastromen waren ingesloten. De zes dieren hadden eigenlijk met een drone en een vangnet moeten worden bevrijd. Ze zaten vast in een leeg waterbassin.
4x Derde dosis Pfizervaccin blijkt 95,6 procent effectief21/10 16u15 - Het Laatste Nieuws: Wetenschap: Een derde prik met het Pfizervaccin is 95,6 procent effectief tegen het coronavirus. Dat zegt het Duits-Amerikaanse farmabedrijf Pfizer/BioNTech op basis van onderzoek in twee laboratoria.
4x Antwerpse huisarts weigert niet-gevaccineerde patiënten: “U hebt geen vertrouwen in de geneeskunde, dus ook niet in mij”22/10 07u15 - Het Laatste Nieuws: Wetenschap: Het is genoeg geweest voor mijnheer doktoor. “Vanaf 1 januari zal ik geen patiënten meer ontvangen die niet gevaccineerd zijn”, luidt de boodschap aan de deur van een huisartsenpraktijk in Antwerpen. Voor de orde van geneesheren is dit deontologisch niet aanvaardbaar, huisartsenvereniging Domus Medica vraagt dan weer een debat over vaccinatieplicht. Meer dan ooit zijn de meningen verdeeld. “Ik heb al doodsbedreigingen gekregen, alleen omdat ik een briefje van mijn dokter heb gefotografeerd”, zegt de man dit bericht op sociale media deelde.
4x Antwerpse huisarts weigert niet-gevaccineerde patiënten: “Niemand hangt voor zijn plezier zo’n boodschap uit”22/10 10u15 - Het Laatste Nieuws: Wetenschap: Het is genoeg geweest voor een huisarts uit Antwerpen. “Vanaf 1 januari zal ik geen patiënten meer ontvangen die niet gevaccineerd zijn”, luidt de boodschap aan zijn praktijk. Voor de Orde der geneesheren is dit deontologisch niet aanvaardbaar, huisartsenvereniging Domus Medica vraagt dan weer een debat over vaccinatieplicht. Meer dan ooit zijn de meningen verdeeld. “Ik heb al doodsbedreigingen gekregen, alleen omdat ik een briefje van mijn dokter heb gefotografeerd”, zegt de man die dit bericht op sociale media deelde.
4x Spaanse wetenschappers testen hersenimplantaat bij blinde vrouw: “Ik kon opnieuw vormen en letters zien"22/10 12u15 - Het Laatste Nieuws: Wetenschap: Wetenschappers van de Spaanse universiteit Miguel Hernández de Elche, gelegen in de provincie Alicante, hebben een hersenimplantaat ontworpen waarmee blinde mensen opnieuw vormen zouden kunnen waarnemen. De 57-jarige Bernardeta Gómez, die zestien jaar geleden blind werd door een zenuwaandoening, kreeg het implantaat als eerste. Het onderzoek is mogelijk een doorbraak. Zo is het de eerste keer dat de technologie op een blind persoon wordt toegepast.
4x Eén van de twee laatste noordelijke witte neushoorns ter wereld moet uit de race stappen om soort te redden22/10 12u15 - Het Laatste Nieuws: Wetenschap: Eén van ‘s werelds laatste twee noordelijke witte neushoorns moet helaas stoppen met het prestigieuze en aartsmoeilijke kweekprogramma dat de soort van uitsterving moet redden. Dat hebben de wetenschappers die zich bezighouden met het huzarenstukje laten weten, schrijft Reuters. De laatste twee noordelijke witte neushoorns zijn een moeder en een dochter. Beide verblijven in het Keniaanse reservaat van Ol Pejeta.
4x Vrouw ontvangt donornier van varken: hoe werkt dat? Wetenschapsexpert Martijn Peters legt uit22/10 13u15 - Het Laatste Nieuws: Wetenschap: Amerikaanse artsen zijn erin geslaagd om een varkensnier te laten werken in een mens. De familie van een hersendode vrouw stelde haar lichaam ter beschikking van de wetenschap. Zij kreeg de varkensnier ingeplant, en die deed twee dagen lang haar werk zonder dat het lichaam de nier afstootte. Hoe kan dat? Wetenschapsexpert Martijn Peters legt uit.
3x Vikingen zetten exact 1.000 jaar geleden als eerste Europeanen voet aan wal in Amerika, lang voor Columbus21/10 13u15 - Het Laatste Nieuws: Wetenschap: Exact 1.000 jaar geleden, in 1021, waren Vikingen uit Groenland al als eerste Europeanen aanwezig in Noord-Amerika, lang voor Columbus in 1492. Nieuw archeologisch onderzoek van de Nederlandse Rijksuniversiteit Groningen, gepubliceerd in Nature, heeft die datum nu heel precies kunnen bepalen.
3x WHO waarschuwt dat pandemie nog tot diep 2022 zal aanslepen: "Jaar langer dan nodig”21/10 14u15 - Het Laatste Nieuws: Wetenschap: We zijn nog lang niet verlost van de coronapandemie. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Corona “zal een jaar langer dan nodig duren”, volgens de WHO, omdat de armere landen niet voldoende vaccins krijgen.
3x Lancering eerste volledig door Zuid-Korea gemaakte draagraket maar half gelukt21/10 17u15 - Het Laatste Nieuws: Wetenschap: Zuid-Korea is er vandaag niet in geslaagd om de testlading van een draagraket in een baan rond de Aarde te brengen. Dat heeft de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in bekendgemaakt. De draagraket is volledig in Zuid-Korea ontwikkeld en gebouwd.

Statistieken

Artikels:
36151
Gelezen:
27798
Aantal lezers nu:
53


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2021 Naar boven