vrijdag 28 januari 2022, week 04


U bent nu hier: Meer nieuws van De Morgen

Laatste updatecontrole: vandaag om 1u00
 

De Morgen

Verbergen Tonen
27/01 22u15  Wie is Vladimir Poetin echt? ‘Hij vergeeft niemand die hem heeft verraden’ Iedereen weet wie Vladimir Poetin is, maar er is bijna niemand die hem echt kent. Dat is vreemd voor iemand die al meer dan twintig jaar het wereldnieuws bepaalt. Wat drijft hem? En hoe is hij zo machtig geworden?
27/01 22u15  Live - Moskou: ‘Aanwezigheid van NAVO in Oekraïne zou spanningen alleen maar doen oplopen’ De spanningen rond Oekraïne lopen dag na dag op. De voormalige Sovjet-republiek zoekt toenadering tot het Westen, en zou graag toetreden tot de NAVO. Dat wil Russisch president Vladimir Poetin koste wat kost vermijden, en hij stuurde 100.000 militairen naar de grensregio. Zal er oorlog uitbreken? De belangrijkste ontwikkelingen in het conflict leest u in dit liveblog.
27/01 21u15  VUB zet prof aan de deur na meldingen van grensoverschrijdend gedrag De Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft een professor aan de deur gezet na verschillende meldingen van onder meer grensoverschrijdend gedrag. Dat bevestigt de universiteit in een communiqué.
27/01 21u15  Luminus schakelt klanten ongewenst over naar duur energiecontract: ‘Ik vertrouw nooit meer iemand aan de telefoon’ De federale ombudsdienst Energie heeft al bijna 200 klachten ontvangen van consumenten die ongewenst worden overgeschakeld naar energieleverancier Luminus. Dat blijkt uit een reportage van VTM Nieuws. Zo ook met Lindy Adriaenssens.
27/01 21u15  Van ‘ondeugend jongetje’ tot een van de machtigste leiders ter wereld: wie is Vladimir Poetin? Iedereen weet wie Vladimir Poetin is, maar er is bijna niemand die hem echt kent. Dat is vreemd voor iemand die al meer dan twintig jaar het wereldnieuws bepaalt. Wat drijft hem? En hoe is hij zo machtig geworden?
27/01 21u15  500 euro per maand te verdienen, foto in badpak sturen: Italiaanse vacature zet kwaad bloed In Italië heeft een vacature voor een receptioniste heel wat ophef veroorzaakt. Het bedrijf in kwestie vroeg sollicitanten om zich alleen aan te melden als ze jonger dan 30 waren en om een foto in een badpak op te sturen. ‘Absurd en schandalig.’
27/01 20u15  Denemarken, Ierland en Engeland lossen de teugels, maar ons land gaat in code rood. Hoe kan dat? Terwijl Denemarken, Ierland en Engeland de teugels nagenoeg helemaal lossen, gaat ons land vanaf vrijdag in code rood. Waarom houden wij wel vast aan de coronamaatregelen?
27/01 19u15  Als je kijkt naar wat er de afgelopen maanden is gebeurd rond Oekraïne, valt een aantal zaken op De Verenigde Staten en de NAVO hebben hun geschreven antwoorden gegeven op de Russische voorstellen van december. Rusland ziet dat zijn belangrijkste eisen niet zijn ingewilligd, maar erkent dat er ruimte is om verder te praten. President Poetin, al een poos stil, houdt de kaarten nog aan de borst. Het antwoord op de vraag ‘wat nu?’ kennen we niet, maar als je terugkijkt naar wat er de afgelopen maanden is gebeurd, valt een aantal zaken op.
27/01 19u15  Vooruit wil rem op vastgoedprijzen via ‘opkoopbescherming’. ‘Zo geven we starters een eerlijke kans’ Vooruit wil dat Vlaamse steden en gemeenten met een ‘opkoopbescherming’ astronomische huur- of koopprijzen kunnen tegengaan in bepaalde wijken. Kopers moet er dan zelf wonen of een betaalbare huurprijs instellen.
27/01 19u15  Maakt de Amerikaanse centrale bank een eind aan de hoge inflatie, of stort ze de VS per ongeluk in een recessie? Maakt ‘de Fed’ een eind aan de hoge inflatie, of stort ze de Verenigde Staten per ongeluk in een recessie? Woensdagavond gaf voorzitter Jerome Powell wat meer duidelijkheid over het plan van aanpak.
27/01 18u15  OVAM haalt uit naar eigen minister Demir: ‘Verklaringen zijn zonder enige feitelijke grondslag’ Wat Vlaams minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) verklaarde in de PFOS-onderzoekscommissie was ‘volstrekt zonder enige feitelijke grondslag’. Dat stelt afvalstoffenmaatschappij OVAM in een aangetekende brief aan commissievoorzitter Hannes Anaf (Vooruit).
27/01 18u15  Er mocht ‘in GEEN GEVAL’ onderscheid tussen wel- en niet-gevaccineerde jongeren komen. Toch gebeurt nu precies dat Maak alsjeblieft geen onderscheid tussen gevaccineerde en niet-gevaccineerde kinderen. Dat vroeg de Hoge Gezondheidsraad vorig jaar nog in een advies. Toch is net dat wat er nu gebeurt in de quarantaineregels in het secundair onderwijs. Hoe komt dat?
27/01 18u15  Live - Koninklijk besluit gepubliceerd: deze coronamaatregelen gaan in vanaf morgen Het aantal besmettingen met het coronavirus stijgt in België, gedreven door de nieuwe ‘omikrongolf’. Volg hieronder al het nieuws en de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
27/01 18u15  Jongen (12) steekt wijkagent neer in Peer: verdachte opgepakt In Peer is deze namiddag een wijkagent neergestoken toen die het verkeer stond te regelen aan de Collegelaan. De politie heeft intussen al arrestaties verricht, het zou gaan om een 12-jarige jongen.
27/01 17u15  ‘Onze klanten konden niet op reis. Dus kochten ze maar een Lamborghini’ De autoverkoop kende in 2021 een serieuze dip door de coronacrisis. Maar bij de luxemerken hebben ze daar weinig van gemerkt. Integendeel: ‘Onze klanten konden niet op reis en dus schaften ze zich maar een Lamborghini aan.’
Laatste update: donderdag 27 januari 2022, 22u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
27/01 17u15  Rusland heeft zijn ‘geschreven antwoorden’ van de VS en de NAVO - wat nu?De Verenigde Staten en de NAVO hebben hun geschreven antwoorden gegeven op de Russische voorstellen van december. Rusland ziet dat zijn belangrijkste eisen niet zijn ingewilligd, maar erkent dat er ruimte is om verder te praten. President Poetin, al een poos stil, houdt de kaarten nog aan de borst. Het antwoord op de vraag ‘wat nu?’ kennen we niet, maar als je terugkijkt naar wat er de afgelopen maanden is gebeurd, valt een aantal zaken op.
27/01 17u15  Update nu uw iPhone om dit gevaarlijke beveiligingslek in Safari te dichtenApple heeft hun nieuwste software-update (15.3) voor iPhone en iPadgebruikers gelanceerd. En dat is belangrijk, want volgens verschillende technologiewebsites lost het eindelijk een gapend gat op in de veiligheid van internetbrowser Safari.
27/01 17u15  Dan toch onderscheid tussen gevaccineerde en niet-gevaccineerde jongerenMaak alsjeblieft geen onderscheid tussen gevaccineerde en niet-gevaccineerde kinderen. Dat vroeg de Hoge Gezondheidsraad vorig jaar nog in een advies. Toch is net dat wat er nu gebeurt in de quarantaineregels in het secundair onderwijs. Hoe komt dat?
27/01 17u15  Zowat heel Europa kleurt donkerrood op coronakaartKunt u afreizen naar uw favoriete vakantieland in Europa? En hoe is het daar gesteld met de coronabesmettingen? Met de Reiskaart van De Morgen vindt u de laatste informatie en adviezen.
27/01 17u15  ‘Potentieel winstgevender dan auto-industrie’: Elon Musk verschuift focus naar Tesla-robotDe mensachtige robot die Tesla vijf maanden geleden voor het eerst presenteerde, wordt het belangrijkste product waar de autofabrikant dit jaar aan werkt, aldus CEO Elon Musk. De robot heeft volgens hem het potentieel om winstgevender te worden dan wagens.
27/01 16u15  Tot 300.000 besmettingen per dag: ‘Ooit raakt de brandstof voor het virus op’Met meer dan 75.000 besmettingen afgelopen maandag is er opnieuw, voor de zoveelste keer al deze maand, een dagrecord gevestigd. Al ligt het werkelijke cijfer waarschijnlijk drie tot vier keer hoger. Vraag blijft of de piek daarmee in zicht is.
27/01 16u15  Live - Coronapil Pfizer (voorwaardelijk) toegelaten op Europese marktHet aantal besmettingen met het coronavirus stijgt in België, gedreven door de nieuwe ‘omikrongolf’. Volg hieronder al het nieuws en de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
27/01 16u15  De drugsindustrie piekte in pandemiejaar 2021: kartels opereren als ‘geoliede multinationals’Vorig jaar werden recordladingen cocaïne, heroïne en crystal meth onderschept en die vangsten vormen maar het topje van de ijsberg. De drugssyndicaten opereren steeds meer als ‘geoliede multinationals’. De wereldwijde drugsmarkt in grafieken.
27/01 16u15  Wie meebouwt aan het WK in Qatar, riskeert zijn leven. En toch willen de meeste arbeiders geen boycotIn Asian City, op een half uur rijden van Doha, wonen tienduizenden immigranten bij elkaar in een kamp. Het zijn allemaal mannen die in de hitte meebouwen aan de Qatarese hoofdstad en vooral, aan het WK. Soms sterft er eentje tijdens het werk.
27/01 16u15  ‘Met hittetherapie hopen we de levensverwachting én levenskwaliteit van kankerpatiënten te verbeteren’Het lichaam van een patiënt opwarmen tot 41,5 graden Celsius zodat tumoren krimpen. In het Universitair Ziekenhuis Antwerpen doet de medische start-up ElmediX studies naar hittetherapie bij uitgezaaide kanker. Een eerste doelgroep zijn patiënten met pancreaskanker, want CEO John-Paul Bogers zag er zijn moeder aan sterven. ‘In een halfjaar was ze weg. Dat moet beter kunnen.’
27/01 15u15  Onderzoeker test hittetherapie nadat hij zijn moeder verloor aan pancreaskanker: ‘Ze zou dit prachtig gevonden hebben’Het lichaam van een patiënt opwarmen tot 41,5 graden Celsius zodat tumoren krimpen. In het Universitair Ziekenhuis Antwerpen doet de medische start-up ElmediX studies naar hittetherapie bij uitgezaaide kanker. Een eerste doelgroep zijn patiënten met pancreaskanker, want CEO John-Paul Bogers zag er zijn moeder aan sterven. ‘In een halfjaar was ze weg. Dat moet beter kunnen.’
27/01 15u15  Duitse hulplijn voor ‘coronacomplotdenkers’ in de familie is groot succesIn Duitsland kunnen mensen met ‘coronacomplotdenkers' in de familie of vriendengroep bellen naar de hulplijn Veritas. De hulplijn is zo’n groot succes, dat ze zelfs oproepen uit Nederland en Oostenrijk binnenkrijgt.
27/01 15u15  Niet op reis? Dan maar een Lamborghini: 2021 was een recordjaar voor de verkoop van luxewagensDe autoverkoop kende in 2021 een serieuze dip door de coronacrisis. Maar bij de luxemerken hebben ze daar weinig van gemerkt. Integendeel: ‘Onze klanten konden niet op reis en dus schaften ze zich maar een Lamborghini aan.’
27/01 15u15  VS willen vaart zetten achter hypersonische wapens: ‘We krijgen schop onder kont van China’De VS willen meer vaart zetten achter de ontwikkeling van hun hypersonische wapens nu China en Rusland vooruitgang boeken op dit terrein. Minister van Defensie Lloyd Austin roept volgende week de topmannen van Amerika’s grootste wapenfabrikanten bij elkaar om te bespreken hoe deze achterstand kon ontstaan.
27/01 13u15  Live - Kremlin ‘niet optimistisch’ over westerse antwoorden op veiligheidseisenDe spanningen rond Oekraïne lopen dag na dag op. De voormalige Sovjet-republiek zoekt toenadering tot het Westen, en zou graag toetreden tot de NAVO. Dat wil Russisch president Vladimir Poetin koste wat kost vermijden, en hij stuurde 100.000 militairen naar de grensregio. Zal er oorlog uitbreken? De belangrijkste ontwikkelingen in het conflict leest u in dit liveblog.
27/01 12u15  Staatssecretaris Sammy Mahdi wil haatprediker alsnog het land uitzetten: ‘Elementen in het dossier zijn toch niet min’De Belgische staat wil een geradicaliseerde haatprediker het land uitzetten omdat hij een ‘bedreiging voor de samenleving’ vormt. De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen steekt er echter een stokje voor, schrijven de kranten van Mediahuis vandaag. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi laat weten zich niet zomaar neer te leggen bij die beslissing.
27/01 11u15  Live - Russisch leger verspreidt nieuwe beelden van drills aan grens met OekraïneDe spanningen rond Oekraïne lopen dag na dag op. De voormalige Sovjet-republiek zoekt toenadering tot het Westen, en zou graag toetreden tot de NAVO. Dat wil Russisch president Vladimir Poetin koste wat kost vermijden, en hij stuurde 100.000 militairen naar de grensregio. Zal er oorlog uitbreken? De belangrijkste ontwikkelingen in het conflict leest u in dit liveblog.
27/01 11u15  Letty’s ex-vriend sprong met hun dochter van het viaduct: ‘Ik weet dat het mijn fout niet is. Hij heeft me onderschat’Op woensdag 27 januari 2021 werd Letty Vleminckx (35) gewekt door haar moeder: ‘Sta op, Letty, er staat politie voor de deur.’ Het was zes uur in de ochtend toen drie agenten zich in de inkomhal wurmden. Pas toen ook Letty’s vader de trap kwam afgedaald, gaven ze een verklaring voor hun bezoek: enkele uren eerder had Letty’s ex zich van het viaduct van Vilvoorde gestort, met in zijn armen hun 6-jarige dochter. Een jaar na de fatale sprong doet Letty Vleminckx voor het eerst uitgebreid haar verhaal. ‘Wat hij heeft gedaan, ging niet over Cassandra. Het ging over mij.’
27/01 11u15  Al 575 miljoen euro aan ‘slapende tegoeden’ wacht op eigenaar: zo ontdekt u of u nog vergeten geld heeftEr ligt in België een steeds grotere som geld ‘te slapen’. Op 1 januari was het bedrag al opgelopen tot 575 miljoen euro, zo blijkt uit gegevens van de FOD Financiën. Het gaat om tegoeden die de rechtmatige eigenaars nog kunnen opeisen, of anders na dertig jaar in de staatskas belanden.
27/01 11u15  ‘Game of Thrones’-acteur Peter Dinklage boos om Disney-remake van ‘Sneeuwwitje’: ‘Verdomd ouderwets’Amerikaans acteur Peter Dinklage, vooral bekend van Game of Thrones, is niet te spreken over de live-actionremake die Disney wil maken van Sneeuwwitje en de zeven dwergen. De acteur, die zelf dwerggroei heeft, vindt het absurd dat Disney ‘dat verdomd ouderwetse verhaal over zeven dwergen die samen in een grot leven’ nu nog gaat vertellen.
27/01 11u15  Live - Jambon: ‘Tieners zonder booster aan de grens tegenhouden, is schieten met een kanon op een mug’Het aantal besmettingen met het coronavirus stijgt in België, gedreven door de nieuwe ‘omikrongolf’. Volg hieronder al het nieuws en de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
27/01 10u15  Letty’s ex-vriend sprong met hun dochter van het viaduct: ‘Wat hij heeft gedaan, ging niet over Cassandra. Het ging over mij’Op woensdag 27 januari 2021 werd Letty Vleminckx (35) gewekt door haar moeder: ‘Sta op, Letty, er staat politie voor de deur.’ Het was zes uur in de ochtend toen drie agenten zich in de inkomhal wurmden. Pas toen ook Letty’s vader de trap kwam afgedaald, gaven ze een verklaring voor hun bezoek: enkele uren eerder had Letty’s ex zich van het viaduct van Vilvoorde gestort, met in zijn armen hun 6-jarige dochter. Een jaar na de fatale sprong doet Letty Vleminckx voor het eerst uitgebreid haar verhaal. ‘Wat hij heeft gedaan, ging niet over Cassandra. Het ging over mij.’
27/01 10u15  Waarom links de kiezer helemaal kwijt is in FrankrijkVandaag beginnen in Frankrijk de linkse voorverkiezingen, bedoeld om een gezamenlijke kandidaat te nomineren voor de presidentsverkiezingen in april. Maar de belangrijkste linkse uitdagers boycotten die voorverkiezing en geen van hen maakt een kans tegen Emmanuel Macron.
27/01 10u15  Neil Young haalt al zijn muziek van Spotify wegens desinformatie op het platform: ‘Het is Joe Rogan of Young, maar niet allebei’De muziek van Neil Young (76) wordt in de komende dagen van Spotify gehaald. Dat gebeurt op verzoek van de Canadese zanger, die bij Spotify zijn beklag had gedaan over de podcast van comedian Joe Rogan, waarin desinformatie over het coronavirus wordt verspreid.
27/01 09u15  Donald Trump twijfelt niet over zijn kansen en noemt zichzelf de ‘45ste en 47ste’ president van de VSDe Amerikaanse oud-president Trump zinspeelt op een nieuwe gooi naar het presidentschap. Dat blijkt althans uit een op camera vastgelegd moment tijdens een golfspelletje in Florida waar Trump wordt geïntroduceerd als ‘de 45ste president van de Verenigde Staten’. Daarop draait de oud-president zich om en corrigeert hij de spreker: ‘De 45ste en 47ste’.
27/01 08u15  NMBS deporteerde 25.000 mensen naar Auschwitz: overheid vraagt nu onderzoekDe Belgische overheid heeft een onafhankelijke studie besteld naar de rol van de NMBS bij de deportaties in WO II. Mogelijk legt deze studie de weg open voor schadevergoedingen, zoals in Nederland.
27/01 08u15  Omstreden, polariserend en weinig effect: wanneer zijn we eindelijk af van het Covid Safe Ticket?De coronapas moest de Europese reiszomer van 2021 redden. Maar een half jaar later is het Covid Safe Ticket een kwestieus instrument geworden: het veroorzaakt diepe verdeeldheid in de samenleving, terwijl het nut niet zonneklaar is.
27/01 08u15  Denemarken schrapt alle beperkingen ondanks coronagolf: ‘We verwelkomen het leven zoals we dat vóór corona kenden’Denemarken schrapt volgende week alle binnenlandse coronamaatregelen, ondanks de snelle stijging van het aantal coronabesmettingen. Covid is geen gevaar meer voor de samenleving, is de boodschap. ‘We nemen afscheid van beperkingen en verwelkomen het leven zoals we dat vóór corona kenden’, zei premier Mette Frederiksen. Zij prees de ‘solide verdediging’ van coronavaccins.
27/01 08u15  Staatssecretaris Sammy Mahdi krijgt haatprediker het land niet uitDe Belgische staat wil een geradicaliseerde haatprediker het land uitzetten omdat hij een ‘bedreiging voor de samenleving’ vormt. De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen steekt er echter een stokje voor, schrijven de kranten van Mediahuis vandaag.
27/01 07u15  Onderzoek naar rol NMBS bij holocaust: Belgische spoorwegen deporteerden 25.000 mensenDe Belgische overheid heeft een onafhankelijke studie besteld naar de rol van de NMBS bij de deportaties in WO II. Mogelijk legt deze studie de weg open voor schadevergoedingen, zoals in Nederland.
27/01 07u15  Afgelopen maandag 73.000 nieuwe besmettingen, ook opnames stijgen: dit zijn de meest recente coronacijfersEr komt voorlopig nog geen kentering in de coronacijfers. Zowel het aantal besmettingen, de ziekenhuisopnames als de sterfgevallen blijven sterk toenemen. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.
27/01 07u15  Het Covid Safe Ticket: hoe is het zover gekomen? En wanneer zijn we er eindelijk vanaf?De coronapas moest de Europese reiszomer van 2021 redden. Maar een half jaar later is het Covid Safe Ticket een kwestieus instrument geworden: het veroorzaakt diepe verdeeldheid in de samenleving, terwijl het nut niet zonneklaar is.
27/01 07u15  De eerlijke conclusie is dat de coronapas een mislukking is. Dus kunnen we hem maar beter weer afvoerenBart Eeckhout is hoofdredacteur.
27/01 07u15  Afstand, mondmaskers en ventilatie: de scholen plooien volledig terug op de basismaatregelenDe scholen krijgen wat ze vragen: de strenge quarantaineregels verdwijnen in de prullenmand. Enkel leerlingen die besmet zijn of symptomen hebben, moeten nog thuisblijven. Het onderwijs plooit daarmee terug op de basismaatregelen: afstand, mondmaskers en ventilatie.
27/01 07u15  Immunoloog Bart Lambrecht: ‘We leven te proper en dat speelt ons parten in deze pandemie’Ons immuunsysteem is tegelijk de uitweg uit deze pandemie én bron van medische complicaties. Immunoloog en longarts Bart Lambrecht volgt de strijd tegen het coronavirus al twee jaar vanop de eerste rij. Een gesprek over de voordelen van omikron, vredesactivisten en de heilzame effecten van boerderijlucht.
27/01 07u15  Wat 15 jaar een smartphone gebruiken met uw hersenen heeft gedaanAmper 15 jaar na de introductie van de iPhone zijn smartphones niet meer weg te denken uit ons leven. Volgens experts is dat niet noodzakelijk goed nieuws. Overmatig gebruik kan een nefaste invloed op onze cognitieve vaardigheden hebben. Wanneer is het tijd om de uitknop in te drukken?
27/01 07u15  Naakte cycloop langs de E17 wordt geveild: ‘Hij was ooit het doelwit van Obama’s scherpschutters’Al jaren zegent de befaamde naakte reus passanten langs de E17 met zijn grootsheid – voor wie dat nu wil of niet. Donderdag loopt de veiling van de eenoog stilaan af en moet hij zijn vertrouwde plek langs de autostrade in Waregem verlaten. ‘De reus kijkt neer op de dagelijkse ratrace van de mens die over de autosnelweg scheert.’
27/01 07u15  ▶ Wat zijn NFT’s en moet u erin investeren? ‘Het ruikt soms toch echt naar oplichting’Wordt het hoog tijd dat u uw geld steekt in NFT’s? Door zo’n Non-Fungible Token te kopen wordt u bijvoorbeeld digitale eigenaar van een kunstwerk of een meme. Of een doelpunt van Hans Vanaken, want Club Brugge springt nu ook als eerste Belgische voetbalploeg mee op de kar. Hoe werkt dat precies, en is het ook een interessante investering?
27/01 07u15  Live - Moderna start klinische proeven met vaccin tegen omikronvariantHet aantal besmettingen met het coronavirus stijgt in België, gedreven door de nieuwe ‘omikrongolf’. Volg hieronder al het nieuws en de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
26/01 22u15  In New York is de jacht op de rat geopend: ‘Tijdens de lockdown waren de ratten in shock’In New York worden steeds meer ratten gezien. Dat leidt tot allerlei initiatieven om de beesten te bestrijden. ‘Alsof je met een pleister wilt genezen wat chirurgie nodig heeft.’
26/01 21u15  Wat 15 jaar een iPhone gebruiken met uw hersenen heeft gedaanAmper 15 jaar na de introductie van de iPhone zijn smartphones niet meer weg te denken uit ons leven. Volgens experts is dat niet noodzakelijk goed nieuws. Overmatig gebruik kan een nefaste invloed op onze cognitieve vaardigheden hebben. Wanneer is het tijd om de uitknop in te drukken?
26/01 21u15  Amerika probeert hypermodern gevechtsvliegtuig uit Zuid-Chinese zee te vissen voordat China dat doetEen militaire oefening van de VS deze week in de Zuid-Chinese Zee is uitgelopen op een forse kopzorg voor het Pentagon. De Amerikaanse marine tracht een neergestorte F-35, Amerika’s modernste gevechtsjager, van de zeebodem te vissen voordat China er naar op zoek gaat.
26/01 21u15  ‘Wij, en zeker ik, gaan door met ons werk’: Boris Johnson is niet van plan te wijken‘Wij, en zeker ik, gaan door met ons werk.’ Hoewel Boris Johnson van geen wijken wil weten, volgt na ‘Partygate’ alweer een nieuw schandaal. De Britse premier zou afgelopen zomer bij de evacuatie in Afghanistan voorrang hebben gegeven aan een dierenasiel.
26/01 20u15  Als Russische tanks Oekraïne binnenrollen, zullen de gevolgen tot hier voelbaar zijnAls de Russische tanks Oekraïne binnenrollen, zullen we dat volgens experts tot hier voelen. Een overzicht van waar de Russen ons land kunnen raken. ‘Qua cyberveiligheid lopen we mijlenver achter.’
26/01 20u15  Live - Antwoord van NAVO op Russische eisen onderweg naar Moskou: ‘Geen enkele cruciale toegeving’De spanningen rond Oekraïne lopen dag na dag op. De voormalige Sovjet-republiek zoekt toenadering tot het Westen, en zou graag toetreden tot de NAVO. Dat wil Russisch president Vladimir Poetin koste wat kost vermijden, en hij stuurde 100.000 militairen naar de grensregio. De belangrijkste ontwikkelingen in het conflict leest u in dit liveblog.
26/01 20u15  ‘Stukjes die schade aan aarde veroorzaken zijn groter probleem’: expert over verwachte botsing rakettrap met de maanEen oude rakettrap van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX ligt op ramkoers met de maan. Het vier ton wegend stuk ruimteafval zou op 4 maart op het hemellichaam inslaan. ‘Het blijft fascinerend, maar het gebeurt eigenlijk wel vaker’, zegt Bart Vandenbussche van het Instituut voor Sterrenkunde aan de KU Leuven.
26/01 20u15  Bpost verkoopt dochtertak aan gokbedrijf: ‘Dit kan bijdragen tot de normalisering van gokken’Bpost gaat zijn dochter Ubiway Retail, met 170 winkels van onder meer Press Shop en Relay, verkopen aan gokbedrijf Golden Palace. ‘Hiermee ondermijn je als overheid elk actieplan tegen gokverslaving’, zegt VAD-directeur Kathleen Peleman.
26/01 19u15  Live - Denemarken heft alle coronamaatregelen op: ‘We keren terug naar het leven van vóór corona’Het aantal besmettingen met het coronavirus stijgt in België, gedreven door de nieuwe ‘omikrongolf’. Volg hieronder al het nieuws en de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
26/01 19u15  Er komen nieuwe quarantaineregels in de Vlaamse scholen: deze regels gaan op de schopNa een hele dag vergaderen is er dan toch een akkoord over de quarantaineregels in het onderwijs. De ministers van Volksgezondheid en Onderwijs stemmen daar momenteel over via een elektronische procedure.
26/01 19u15  De smartphone kan een nefaste invloed hebben op uw brein. Wanneer moet u op de uitknop drukken?Amper 15 jaar na de introductie van de iPhone zijn smartphones niet meer weg te denken uit ons leven. Volgens experts is dat niet noodzakelijk goed nieuws. Overmatig gebruik kan een nefaste invloed op onze cognitieve vaardigheden hebben. Wanneer is het tijd om de uitknop in te drukken?
26/01 19u15  Doorbraak: wetenschap stap dichter bij kernfusie, dankzij 192 lasersHet onderzoek naar kernfusie heeft een stap voorwaarts gemaakt. Voor het eerst zijn Amerikaanse wetenschappers erin geslaagd om zogenoemd brandend plasma te creëren, waarbij een fusieproces op gang is gekomen dat netto energie oplevert.
26/01 18u15  Wetenschappers weten met 192 lasers voor het eerst (een beetje) energie uit kernfusie te peurenHet onderzoek naar kernfusie heeft een stap voorwaarts gemaakt. Voor het eerst zijn Amerikaanse wetenschappers erin geslaagd om zogenoemd brandend plasma te creëren, waarbij een fusieproces op gang is gekomen dat netto energie oplevert.
26/01 18u15  Live - Charles Michel: ‘Bedreiging tegen Oekraïne is bedreiging tegen Europa’De spanningen rond Oekraïne lopen dag na dag op. De voormalige Sovjet-republiek zoekt toenadering tot het Westen, en zou graag toetreden tot de NAVO. Dat wil Russisch president Vladimir Poetin koste wat kost vermijden, en hij stuurde 100.000 militairen naar de grensregio. De belangrijkste ontwikkelingen in het conflict leest u in dit liveblog.
26/01 18u15  Boris Johnson alweer in problemen: nieuw relletje rond evacuatie dieren uit AfghanistanEen nieuwe dag, een nieuw schandaaltje rond de Britse premier Boris Johnson. Enkele uren voor Sue Gray haar rapport zou publiceren over de lockdownfeestjes die Johnson of leden van zijn entourage organiseerden, melden Britse media dat de premier dan toch persoonlijk tussengekomen is om dieren uit Afghanistan geëvacueerd te krijgen. ‘complete nonsens’, zei Johnson nog vorige maand.
26/01 18u15  ‘The Gilded Age’, een kostuumdrama waarin het 19de-eeuwse New York een béétje op de Efteling lijktRonald Meeus zet de blik op oneindig. Vandaag: The Gilded Age, op Streamz.
26/01 17u15  Live - De tol van omikron op het Vlaams onderwijs: ‘Momenteel 102 scholen dicht’Het aantal besmettingen met het coronavirus stijgt in België, gedreven door de nieuwe ‘omikrongolf’. Volg hieronder al het nieuws en de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
26/01 17u15  ‘Dit zal vaker voorkomen’: expert over verwachte botsing tussen SpaceX-rakettrap met de maanEen oude rakettrap van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX ligt op ramkoers met de maan. Het vier ton wegend stuk ruimteafval zou op 4 maart op het hemellichaam inslaan. ‘Het blijft fascinerend, maar het gebeurt eigenlijk wel vaker’, zegt Bart Vandenbussche van het Instituut voor Sterrenkunde aan de KU Leuven.
26/01 17u15  Live - Verenigde Staten vragen inwoners Oekraïne te verlaten: “Situatie kan elk moment verslechteren”De spanningen rond Oekraïne lopen dag na dag op. De voormalige Sovjet-republiek zoekt toenadering tot het Westen, en zou graag toetreden tot de NAVO. Dat wil Russisch president Vladimir Poetin koste wat kost vermijden, en hij stuurde 100.000 militairen naar de grensregio. De belangrijkste ontwikkelingen in het conflict leest u in dit liveblog.
26/01 17u15  Een van zwaarste IS-aanvallen in jaren is voorbij: 181 doden en verschillende ontsnappingenNa dagenlange gevechten in en rond de gevangenis in de Syrische stad al-Hasakah, hebben de door de Koerden geleide Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) de controle over de volledige gevangenis kunnen heroveren. Bij de aanval van Islamitische Staat (IS) kwamen 181 mensen om het leven. Verschillende gevangenen zijn ontsnapt.
26/01 17u15  10 procent van alle tieners testte afgelopen twee weken positiefOmikron blijft door het land razen. Vooral bij tieners gaat het erg snel: één op de tien testte de voorbije twee weken positief. In de ziekenhuizen lijkt de daling op intensieve zorg te vertragen.
26/01 16u15  ‘Ik vind het fijn om aan dat beeld van de zelfverzekerde luxecallgirl te krabben en iets kwetsbaars bloot te leggen’Er snort een uiterst hoffelijke taxichauffeur door het uitzendschema van Canvas: Joris Hessels (41) is het type dat de snelheidsovertreding schuwt, zijn passagiers alleen zijdezachte kussens onder de kont duwt, en de taximeter lang voor de bestemming bereikt is al uitknipt. In Taxi Joris doet Hessels wat hij ook al zo aardig en vaardig deed in Radio Gaga, De weekenden en Gentbrugge: mensen opblinken.
26/01 16u15  Veearts krijgt tegenwind in parlement tijdens hoorzitting vaccinatieplicht: ‘Gevaarlijk discours’In de Kamercommissie Gezondheid is de reeks hoorzittingen over de vaccinatieplicht gestart met Luc Herry van artsenvakbond BVAS en de vaccinkritische veearts Geert Vanden Bossche. Die laatste beweert dat vaccins het immuunsysteem verstoren, een stelling die hem heel wat tegenwind opleverde. Sophie Rohonyi (DéFI) noemde zijn discours zelfs ‘ronduit crimineel.
26/01 16u15  ‘O nee, hij vliegt te laag’: twee jaar geleden kwam Kobe Bryant om het leven in een tragische crash. Dit is wat er gebeurdeIn helikopter S-76B zaten acht passagiers en een piloot, toen het toestel neerstortte op een mistige heuvelwand in de Santa Monica Mountains. Dit is wat er gebeurde.
26/01 16u15  Vlaams grondwater staat eindelijk weer op peil: ‘De Vlaming denkt te vaak dat wat hij doet niets uitmaakt’Na een kletsnat jaar staat het Vlaamse grondwater eindelijk weer op peil. Toch wanen we ons maar beter niet veilig, zegt professor hydrologie Marijke Huysmans (VUB/KU Leuven). ‘In de tuinen en voortuinen ligt nog veel potentieel.’
26/01 15u15  Expert ontkracht de grootste coronafabels: ‘Het mRNA in de vaccins is na enkele dagen weg uit ons lichaam’Dat twee jaar na het opduiken van een nieuw virus de helft van de wereldbevolking (en in België 80 procent) volledig is gevaccineerd en velen al een boosterprik hebben laten zetten, mag een mirakel heten. Online wemelt het van de complottheorieën die maar één doel lijken te hebben: zoveel mogelijk mensen ervan overtuigen zich vooral níét te laten vaccineren, waardoor de ellende maar blijft duren. Wij hielden – lees vooral mee, Lieven A. – de populairste theorieën tegen het licht van de wetenschap om na te gaan wat ervan klopt en wat niet, en waar ze vandaan komen. Altijd nuttig voor als er zich in uw buurt een oplopende discussie ontspint.
26/01 15u15  Helen Levitt fotografeerde het leven zoals het was op straat in New York: vitaal, kleurrijk en ontroerendHelen Levitt is een van de absolute grootheden van de straatfotografie. De expo One, Two, Three, More in A Stichting toont andermaal aan dat ze makkelijk het niveau van een Henri Cartier-Bresson haalt.
26/01 14u15  Henk Rijckaert: ‘Geen Netflix? Wat moeten we dán doen? Toch niet tegen elkaar babbelen, zeker?’Henk Rijckaert heeft met Influencer misschien wel zijn grappigste voorstelling tot dusver gemaakt, over social media en het belang van echtheid. ‘Het kan heel bevrijdend zijn om iets te benoemen waar je je voor schaamt.’
26/01 13u15  De maatschappelijke rekker is stilaan uitgerekt. Het land is moeBart Eeckhout is hoofdredacteur bij De Morgen.
26/01 12u15  Duidelijkheid over ziekenhuiscijfers: 330 opnames per dag zijn wel degelijk dóór Covid-19Hoeveel nieuwe coronapatiënten belanden in de Belgische ziekenhuizen omdat ze echt een covidinfectie hebben? En hoeveel omdat ze om een andere reden worden opgenomen en ‘toevallig’ besmet blijken? De kwestie blijft voor verwarring zorgen.
26/01 12u15  De grootste coronafabels ontkracht: ‘Het mRNA in de vaccins is na enkele dagen weg uit ons lichaam’Dat twee jaar na het opduiken van een nieuw virus de helft van de wereldbevolking (en in België 80 procent) volledig is gevaccineerd en velen al een boosterprik hebben laten zetten, mag een mirakel heten. Online wemelt het van de complottheorieën die maar één doel lijken te hebben: zoveel mogelijk mensen ervan overtuigen zich vooral níét te laten vaccineren, waardoor de ellende maar blijft duren. Wij hielden – lees vooral mee, Lieven A. – de populairste theorieën tegen het licht van de wetenschap om na te gaan wat ervan klopt en wat niet, en waar ze vandaan komen. Altijd nuttig voor als er zich in uw buurt een oplopende discussie ontspint.
26/01 12u15  ‘Een totaalervaring’: Tomorrowland en Rock Werchter organiseren tweedaags festival in BrusselTomorrowland en Rock Werchter bundelen hun krachten en organiseren samen een nieuw boutiquefestival. CORE Festival zal op 27 en 28 plaatsvinden in het Brusselse Ossegempark. ‘Een totaalervaring van muziek, kunst en natuur’, klinkt het bij Brussels burgemeester Philippe Close.
26/01 12u15  Live - Rusland: ‘We zullen maatregelen treffen als er geen constructief antwoord van het Westen komt’De spanningen rond Oekraïne lopen dag na dag op. De voormalige Sovjet-republiek zoekt toenadering tot het Westen, en zou graag toetreden tot de NAVO. Dat wil Russisch president Vladimir Poetin koste wat kost vermijden, en hij stuurde 100.000 militairen naar de grensregio. De belangrijkste ontwikkelingen in het conflict leest u in dit liveblog.
26/01 11u15  Live - Nog geen beslissing over quarantaineregels in onderwijs: vergadering ministers uitgesteldHet aantal besmettingen met het coronavirus stijgt in België, gedreven door de nieuwe ‘omikrongolf’. Volg hieronder al het nieuws en de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
26/01 11u15  Voormalig correspondent in Rusland: ‘Als de Russen Kiev echt willen innemen, wordt het een verschrikkelijke oorlog’De dreiging van een Russische invasie van Oekraïne neemt niet af. Terwijl de VS en Europa Moskou blijven waarschuwen voor een inval, wordt volop gespeculeerd wanneer president Poetin zal toeslaan. Of bluft hij? Bellen met voormalig correspondent in Rusland Bert Lanting.
26/01 11u15  Vlees cruciaal bij de ontwikkeling van de mensheid? Die theorie blijkt niet te kloppenVlees is cruciaal geweest voor de ontwikkeling van de mens, althans dat was lange tijd de theorie. Maar dat blijkt toch niet te kloppen, zeggen Amerikaanse onderzoekers.
26/01 11u15  Nancy Pelosi verrast vriend en vijand door zich opnieuw verkiesbaar te stellen voor het Huis van AfgevaardigdenNancy Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, wil zich herkiesbaar stellen bij de verkiezingen van november. De 81-jarige Pelosi zal dan opgaan voor haar 19de termijn als afgevaardigde. Het is niet duidelijk of ze leider van de Democratische fractie wil blijven. Eerder had ze gezegd dat ze het leiderschap in 2022 wilde neerleggen.
26/01 11u15  Henk Rijckaert in nieuwe show over het fenomeen influencer: ‘Je leert evenveel van iemand te zien mislukken’Henk Rijckaert heeft met Influencer misschien wel zijn grappigste voorstelling tot dusver gemaakt, over social media en het belang van echtheid. ‘Het kan heel bevrijdend zijn om iets te benoemen waar je je voor schaamt.’
26/01 10u15  Live - Enkel thuis blijven bij symptomen? Ministers nu bijeen over quarantaines in onderwijsHet aantal besmettingen met het coronavirus stijgt in België, gedreven door de nieuwe ‘omikrongolf’. Volg hieronder al het nieuws en de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
26/01 10u15  De grootste coronafabels ontkracht: ‘Er is nog nooit een vaccin geweest dat langetermijneffecten bleek te hebben’Dat twee jaar na het opduiken van een nieuw virus de helft van de wereldbevolking (en in België 80 procent) volledig is gevaccineerd en velen al een boosterprik hebben laten zetten, mag een mirakel heten. Online wemelt het van de complottheorieën die maar één doel lijken te hebben: zoveel mogelijk mensen ervan overtuigen zich vooral níét te laten vaccineren, waardoor de ellende maar blijft duren. Wij hielden – lees vooral mee, Lieven A. – de populairste theorieën tegen het licht van de wetenschap om na te gaan wat ervan klopt en wat niet, en waar ze vandaan komen. Altijd nuttig voor als er zich in uw buurt een oplopende discussie ontspint.
26/01 10u15  ‘Als de Russen Kiev echt willen innemen, wordt het een verschrikkelijke oorlog’De dreiging van een Russische invasie van Oekraïne neemt niet af. Terwijl de VS en Europa Moskou blijven waarschuwen voor een inval, wordt volop gespeculeerd wanneer president Poetin zal toeslaan. Of bluft hij? Bellen met voormalig Volkskrant-correspondent in Rusland Bert Lanting.
26/01 10u15  Federale regering vanavond bijeen over uw energiefactuur: deze ingrepen liggen op tafelDe federale regering gaat vandaag op zoek naar een akkoord over een verlaging van de energiefactuur. De tijd begint stilaan te dringen. De hoge energieprijzen kosten een gemiddeld gezin met een variabel contract nu al 1.400 euro extra per jaar.
26/01 10u15  Deense conservatieven willen meer arbeidsmigranten, maar geen moslimsDenemarken heeft schreeuwende behoefte aan arbeidskrachten. Zelfs de conservatieve oppositiepartijen willen migratie bevorderen – alleen niet uit islamitische landen.
26/01 09u15  Live - Enkel thuis blijven bij symptomen? Ministers buigen zich nu over quarantaines in onderwijsHet aantal besmettingen met het coronavirus stijgt in België, gedreven door de nieuwe ‘omikrongolf’. Volg hieronder al het nieuws en de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
26/01 09u15  Op hol geslagen Space X-raket zit op ramkoers met de maanEen zeven jaar oude rakettrap van SpaceX ligt op ramkoers met de maan, melden experts. Maar is dat ook een probleem? ‘Dit is de eerste keer dat een groot stuk ruimteafval de maan ongepland zal raken.’
26/01 09u15  Federale regering wil deze week knopen doorhakken over uw energiefactuur: deze ingrepen liggen op tafelDe federale regering gaat vandaag op zoek naar een akkoord over een verlaging van de energiefactuur. De tijd begint stilaan te dringen. De hoge energieprijzen kosten een gemiddeld gezin met een variabel contract nu al 1.400 euro extra per jaar.
26/01 08u15  Ook zorg kraakt nu onder uitval van personeel: Defensie springt bijHoewel de bezetting van intensieve zorg relatief laag ligt, zet de omikrongolf de zorg opnieuw onder zware druk. De oorzaak ligt deze keer bij de hoge personeelsuitval. In sommige woon-zorgcentra worden bewoners niet meer dagelijks gewassen en worden diepvriesmaaltijden geserveerd.
26/01 08u15  Federale regering hakt vanavond knopen door over uw energiefactuur: deze ingrepen liggen op tafelDe federale regering gaat vandaag op zoek naar een akkoord over een verlaging van de energiefactuur. De tijd begint stilaan te dringen. De hoge energieprijzen kosten een gemiddeld gezin met een variabel contract nu al 1.400 euro extra per jaar.
26/01 08u15  Vlaamse grondwater staat eindelijk weer op peil: ‘De Vlaming denkt te vaak dat wat hij doet niets uitmaakt’Na een kletsnat jaar staat het Vlaamse grondwater eindelijk weer op peil. Toch wanen we ons maar beter niet veilig, zegt professor hydrologie Marijke Huysmans (VUB/KU Leuven). ‘In de tuinen en voortuinen ligt nog veel potentieel.’
26/01 07u15  Slechts om de twee dagen wassen en hulp van het leger: zorg kraakt onder personeelsuitvalHoewel de bezetting van intensieve zorg relatief laag ligt, zet de omikrongolf de zorg opnieuw onder zware druk. De oorzaak ligt deze keer bij de hoge personeelsuitval. In sommige woon-zorgcentra worden bewoners niet meer dagelijks gewassen en worden diepvriesmaaltijden geserveerd.
26/01 07u15  Federale regering vanavond bijeen over uw energiefactuur (en de tijd dringt): deze ingrepen liggen op tafelDe federale regering gaat vandaag op zoek naar een akkoord over een verlaging van de energiefactuur. De tijd begint stilaan te dringen. De hoge energieprijzen kosten een gemiddeld gezin met een variabel contract nu al 1.400 euro extra per jaar.
26/01 07u15  Live - Witte Huis: ‘Russische aanval op Oekraïne hangt in de lucht’De spanningen rond Oekraïne lopen dag na dag op. De voormalige Sovjet-republiek zoekt toenadering tot het Westen, en zou graag toetreden tot de NAVO. Dat wil Russisch president Vladimir Poetin koste wat kost vermijden, en hij stuurde 100.000 militairen naar de grensregio. De belangrijkste ontwikkelingen in het conflict leest u in dit liveblog.
26/01 07u15  Bijna 50.000 besmettingen per dag, aantal patiënten op intensieve blijft wel dalen: dit zijn de coronacijfersHet aantal coronabesmettingen in ons land blijft fors stijgen, net zoals het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Opvallend is dat het aantal patiënten op intensive care wel nog altijd daalt.
26/01 07u15  Vlaamse grondwater staat eindelijk weer op peil: ‘De buffer is positief, maar geen garantie dat we veilig zitten’Na een kletsnat jaar staat het Vlaamse grondwater eindelijk weer op peil. Toch wanen we ons maar beter niet veilig, zegt professor hydrologie Marijke Huysmans (VUB/KU Leuven). ‘De Vlaming denkt nog te vaak: wat ik doe, maakt niet zoveel uit.’
26/01 07u15  Topman katholiek onderwijs: ‘De quarantaines werken niet. Het is een pure loterij’Het heeft er alle schijn van dat de ministers van Volksgezondheid de quarantaineregels in het onderwijs vandaag versoepelen. Toch is dat niet zaligmakend, waarschuwt Lieven Boeve, topman van het katholiek onderwijs. ‘Het stijgend aantal besmettingen zal voor meer schoolsluitingen zorgen.’
26/01 07u15  Vergeet de geopolitiek. Die doodgeschoten moeder in de auto, daar gaat het in de Oekraïne-crisis omArie Elshout is columnist bij de Volkskrant, waar deze bijdrage eerst verscheen.
26/01 07u15  Parlementair onschendbaar, maar toch moet Open Vld-voorzitter Lachaert voor rechter verschijnenEgbert Lachaert, de voorzitter van Open Vld, moet zich woensdag, ondanks zijn parlementaire onschendbaarheid, verantwoorden in de Gentse correctionele rechtbank. De dagvaarding kwam van Gert Van Mol, de man achter de satirische website ’t Scheldt. Zijn advocaat vond een loophole waardoor parlementariërs 24 uur per jaar niet onschendbaar zijn.
26/01 07u15  ‘Archive 81’ is een raadsel verpakt in een mysterie gehuld in een geheim. HeerlijkMark Moorman zet de blik op oneindig. Vandaag: Archive 81.
25/01 22u15  Live - Witte Huis: ‘Russische aanval is naderend’, Biden ‘niet van plan' Amerikaanse troepen te sturenDe spanningen rond Oekraïne lopen dag na dag op. De voormalige Sovjet-republiek zoekt toenadering tot het Westen, en zou graag toetreden tot de NAVO. Dat wil Russisch president Vladimir Poetin koste wat kost vermijden, en hij stuurde 100.000 militairen naar de grensregio. De belangrijkste ontwikkelingen in het conflict leest u in dit liveblog.
25/01 21u15  Ondanks de grote verklaringen: de NAVO gaat Oekraïne niet redden8.500 Amerikaanse militairen staan paraat voor uitzending naar Europa. Ook verschillende andere NAVO-bondgenoten zetten ‘extra’ eenheden of materieel klaar. Wat zegt dit over het dreigende militaire conflict tussen Rusland en Oekraïne?
25/01 21u15  Live - Witte Huis: ‘Russische aanval op Oekraïne is naderend’De spanningen rond Oekraïne lopen dag na dag op. De voormalige Sovjet-republiek zoekt toenadering tot het Westen, en zou graag toetreden tot de NAVO. Dat wil Russisch president Vladimir Poetin koste wat kost vermijden, en hij stuurde 100.000 militairen naar de grensregio. De belangrijkste ontwikkelingen in het conflict leest u in dit liveblog.
25/01 20u15  Driekwart bedrijven in de problemen door omikron: regering neemt maatregelen om ze recht te houdenBedrijven kunnen straks (brug)gepensioneerden, tijdelijk werklozen en mensen zonder papieren inzetten wanneer hun personeel massaal uitvalt. De regering komt zo tegemoet aan de vraag van de werkgevers.
25/01 20u15  Wat verklaart de stevige dip op de beurzen? En is het tijd om elders te beleggen?De aandelenmarkten likken hun wonden na een stevige correctie. Angst en onzekerheid trokken een bloedrood spoor. Een klassieke dip, of moeten we de beurs even mijden?
25/01 20u15  De grootste uil ter wereld herovert Vlaanderen: ‘Op termijn zou in elk bos een koppel kunnen zitten’Zelfs in het drukke stadscentrum van Leuven duikt dezer dagen een oehoe op. De soort, ooit uitgestorven als broedvogel in ons land, maakt een stevige comeback. ‘Op termijn zou in elk bos een koppel kunnen zitten’, zegt Jeroen Denaeghel van vogelmagazine Fwiet en het Agentschap Natuur en Bos.
25/01 20u15  Live - Nederland versoepelt ondanks hoog aantal besmettingen: ‘Zoeken bewust de grenzen van het mogelijke op’Het aantal besmettingen met het coronavirus stijgt in België, gedreven door de nieuwe ‘omikrongolf’. Volg hieronder al het nieuws en de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
25/01 19u15  Streamingdiensten vechten een onbetaalbare oorlog uit: ‘Binnen drie jaar faillissementen’Streaming als technologie heeft absoluut nog een toekomst. Maar of het in zijn huidige model rendabel kan zijn, is een andere vraag. De kosten van de streamingoorlog zijn zowat oneindig, de inkomsten helaas niet.
25/01 19u15  De grootste uil van Europa maakt een comeback in Vlaanderen: ‘De oehoe is bijna even mythisch als de wolf’Zelfs in het drukke stadscentrum van Leuven duikt dezer dagen een oehoe op. De soort, ooit uitgestorven als broedvogel in ons land, maakt een stevige comeback. ‘Op termijn zou in elk bos een koppel kunnen zitten’, zegt Jeroen Denaeghel van vogelmagazine Fwiet en het Agentschap Natuur en Bos.
25/01 19u15  Onderwijs dringt aan op soepeler quarantainebeleid: ‘Regels zijn onwerkbaar en niet zinvol’Het onderwijsveld vraagt dat enkel kinderen die besmet zijn en kinderen met symptomen nog moeten thuisblijven. Woensdag hakken de ministers van Volksgezondheid de knoop door.
25/01 19u15  Rijke Hongkongers zetten huisdier op privévlucht uit angst na uitroeiing van ‘coronahamsters’Rijke huisdierbezitters in Hongkong proberen hun dieren het land uit te krijgen op privévluchten, uit angst voor ruimingsacties. Onlangs nog werden hamsters afgemaakt die positief testten op corona.
25/01 19u15  Lichaam vermiste Agnes Andries (62) teruggevondenHet levenloze lichaam van de 62-jarige Agnes Andries uit Temse is, bijna een maand na haar verdwijning, gevonden. Dat meldt haar dochter Caroline Vermeir, die als illustratrice ook voor De Morgen werkt, op Twitter.
25/01 18u15  Boris Johnson steeds verder in het nauw na nieuwe onthulling in ‘partygate’: politie opent onderzoekDe Londense politie opent een onderzoek naar alle feestjes en recepties die tijdens de lockdowns op Downing Street 10 hebben plaatsgevonden. Dat heeft hoofdcommissaris Cressida Dick dinsdag bekendgemaakt. De steun voor premier Boris Johnson brokkelt met het uur verder af.
25/01 18u15  Beurzen zien stevige daling: gewoon een klassieke dip, of moeten we de beurs even mijden?De aandelenmarkten likken hun wonden na een stevige correctie. Angst en onzekerheid trokken een bloedrood spoor. Een klassieke dip, of moeten we de beurs even mijden?
25/01 18u15  Streamingdiensten vechten een onbetaalbare oorlog uit: ‘Pas na faillissementen wordt het stabieler’Streaming als technologie heeft absoluut nog een toekomst. Maar of het in zijn huidige model rendabel kan zijn, is een andere vraag. De kosten van de streamingoorlog zijn zowat oneindig, de inkomsten helaas niet.
25/01 18u15  Vlaams Belang-Kamerlid vergelijkt coronapas met Jodenster: ‘Om te kotsen’Vlaams Belang-Kamerlid Dominiek Sneppe heeft deze namiddag het Covid Safe Ticket in het parlement vergeleken met de Jodenster. Kamerlid Catherine Fonck (cdH) was niet te spreken over die vergelijking. ‘Om te kotsen’, stelde ze.
25/01 18u15  Liam en Stefan Everts: ‘Uitgaan met vrienden doe ik zelden of nooit, maar dat vind ik niet erg’Het is een klinkende naam in de motorcross: Everts. Eerst was er Harry, die in de jaren 70 en 80 vier keer wereldkampioen werd. Daarna kwam zoon Stefan Everts, met tien wereldtitels de beste motorcrosser aller tijden. En nu staat een nieuwe telg in de startblokken, klaar om naar eeuwige roem te scheuren: (klein)zoon Liam debuteert dit jaar in de MX2-klasse. Zijn enige ambitie: wereldkampioen worden, net als zijn vader en grootvader.
25/01 18u15  Waalse campagne pro vaccinatie vroegtijdig stopgezet wegens verwarring over nepnieuwsDe Waalse regering heeft een campagne rond de vaccinatie tegen het coronavirus vroegtijdig stopgezet. Reden is de verwarring die was ontstaan doordat het voor veel mensen niet duidelijk was dat de campagne fake nieuws bevatte. Dat schrijft De Standaard.
25/01 17u15  Live - Besmettingen breken records, toch gaat Denemarken ‘alle maatregelen schrappen’Het aantal besmettingen met het coronavirus stijgt in België, gedreven door de nieuwe ‘omikrongolf’. Volg hieronder al het nieuws en de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
25/01 17u15  Waarom er plots zoveel Nederlandse vrouwen scoren in hun moedertaalNaast Eefje de Visser, S10 en Froukje, zijn ook Merol, Maan, Meis of Meau niet meer weg te denken uit de ether. Meiden in de moedertaal stonden de laatste twee decennia nochtans vaak te vernikkelen. Hoe komt die kentering er zo opeens in dat kouwe kikkerlandje?
25/01 17u15  Waalse vaccinatiecampagne vroegtijdig stopgezet wegens verwarring over nepnieuwsDe Waalse regering heeft een campagne rond de vaccinatie tegen het coronavirus vroegtijdig stopgezet. Reden is de verwarring die was ontstaan doordat het voor veel mensen niet duidelijk was dat de campagne fake nieuws bevatte. Dat schrijft De Standaard.
25/01 16u15  Onderwijsveld wil quarantaineregels aanpassen: enkel nog positief geteste en kinderen met symptomen thuisHet onderwijsveld wil dat enkel nog kinderen die besmet zijn en kinderen die symptomen vertonen thuis moeten blijven. Dat is afgesproken op het overleg tussen Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts, de onderwijspartners en de experts. Het is aan de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid morgen om de knoop definitief door te hakken.
25/01 16u15  Thomas Vanderveken: ‘Zelfs mijn moeder belde me over die deepfakevideo: ‘Zeg, je mag me wel op de hoogte houden, hè maat!’’Een onontbeerlijk ingrediënt van het succesrecept van Factcheckers (iedere week meer dan 1.200.000 kijkers!) is dat Britt Vanmarsenille, Jan Van Looveren en Thomas Vanderveken, het factcheckende triumviraat in kwestie, eigen lijf en leden in de strijd werpen om de Waarheid te achterhalen. Voor een item over deepfakevideo’s, te zien in de aflevering van vanavond, blikte Vanderveken dan ook een filmpje in met een valse Van Looveren in de hoofdrol, en deed die hetzelfde met een al even fake Vanderveken als protagonist.
25/01 16u15  Live - Recordaantal besmettingen, maar ‘Denemarken gaat alle coronamaatregelen schrappen’Het aantal besmettingen met het coronavirus stijgt in België, gedreven door de nieuwe ‘omikrongolf’. Volg hieronder al het nieuws en de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
25/01 15u15  Komt er echt oorlog met Rusland aan de rand van Europa? Dit zeggen analisten uit binnen- en buitenlandDe Russische dreiging aan de grens met Oekraïne blijft toenemen. Buitenlandse diplomaten vertrekken en masse uit het land, en het Westen dreigt met zware sancties. Het conflict lijkt een kookpunt te bereiken. Maar hoe kijken analisten hiernaar?
25/01 15u15  Melk toch niet zo goed voor elk: hoeveel dierenleed veroorzaakt de zuivelindustrie?Veroorzaakt een kalf meteen weghalen van bij de koe, zoals dat in de zuivelsector gangbaar is, ‘ernstig dierenleed’? Dat is onvoldoende wetenschappelijk bewezen, oordeelt een Nederlandse rechtbank. Maar dat betekent niet dat er op zuivel niets aan te merken valt.
25/01 15u15  Live - Ook het onderwijsveld wil quarantaineregels aanpassen: enkel wie symptomen heeft, zou moeten thuisblijvenHet aantal besmettingen met het coronavirus stijgt in België, gedreven door de nieuwe ‘omikrongolf’. Volg hieronder al het nieuws en de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
25/01 15u15  Britse premier Boris Johnson steeds verder in het nauw na nieuwe onthulling in ‘partygate’: politie opent onderzoekDe Londense politie opent een onderzoek naar alle feestjes en recepties die tijdens de lockdowns op Downing Street 10 hebben plaatsgevonden. Dat heeft hoofdcommissaris Cressida Dick dinsdag bekendgemaakt. De steun voor premier Boris Johnson brokkelt met het uur verder af.
25/01 15u15  ‘Global Britain’ is een moeizaam proces: ‘De brexit is een ramp die niet meer verdwijnt’Het Verenigd Koninkrijk heeft tijdens het eerste brexitjaar aanzienlijke hinder ondervonden van het vertrek uit de Europese Unie. Al doemt een apocalyps nog niet op aan de horizon.
25/01 14u15  Brusselse politie start intern onderzoek naar mogelijk buitensporig politiegeweld tijdens coronabetogingBij de coronamanifestatie in Brussel op zondag zijn in totaal vijftien gewonden gevallen. Een man uit Woluwe, die niets met de betoging te maken had, is één van hen. De politiezone Brussel Hoofdstad Elsene bevestigt vandaag aan VTM een intern onderzoek te zijn gestart, nadat beelden van de gewelddadige confrontatie opdoken.
25/01 13u15  Het ging over luttele centimeters: deze oude NAVO-belofte zit Rusland nog altijd hoogDe NAVO zou geen ‘inch’, ofwel 2,54 centimeter, naar het oosten opschuiven. Tenminste als de Sovjet-Unie zich neerlegde bij de hereniging van de beide Duitslanden. De ruzie over die kwestie duurt voort.
25/01 13u15  Live - Ferme taal vanuit het Kremlin: kans op militair conflict met Oekraïne ‘groter dan ooit’De spanningen rond Oekraïne lopen dag na dag op. De voormalige Sovjet-republiek zoekt toenadering tot het Westen, en zou graag toetreden tot de NAVO. Dat wil Russisch president Vladimir Poetin koste wat kost vermijden, en hij stuurde 100.000 militairen naar de grensregio. De belangrijkste ontwikkelingen in het conflict leest u in dit liveblog.
25/01 12u15  ‘Om borderline onder de aandacht te brengen, wou ik mijn eigen angst wel opzijzetten’Hij is een opvallende verschijning in de tweede reeks van het Canvas-programma Therapie. Met zijn directe manier van vragen stellen lijkt psycholoog Roland Sinnaeve zijn patiënten vooral te confronteren. ‘Ik denk vooral: we mogen geen seconde verliezen.’
25/01 12u15  Waarom Rusland en NAVO ruim 30 jaar ruziemaken over een kwestie van centimetersDe NAVO zou geen ‘inch’, ofwel 2,54 centimeter, naar het oosten opschuiven. Tenminste als de Sovjet-Unie zich neerlegde bij de hereniging van de beide Duitslanden. De ruzie over die kwestie duurt voort.
25/01 12u15  ‘Nu mensen online kunnen klagen, dreigen ze: ‘Ik zet het op Facebook, dan mag jij het uitleggen!’’Conflicten over mondmaskers in de supermarkt, een middelvinger voor wie weigert afstand te houden, ruzie met familieleden die weigeren zich te laten vaccineren. Sinds de pandemie ergeren we ons meer aan elkaar en komt het sneller tot een escalatie, zo lijkt het wel. Is er sprake van verhuftering in de coronamaatschappij? Of legt de gezondheidscrisis juist een chronisch probleem bloot?
25/01 12u15  Live - Onderwijsveld vraagt om quarantaineregels te versoepelen, minister Ben Weyts werkt aan coronabarometer voor onderwijsHet aantal besmettingen met het coronavirus stijgt weer in België, gedreven door de nieuwe ‘omikrongolf’. Volg hieronder al het nieuws en de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
25/01 11u15  Psycholoog uit ‘Therapie’: ‘Door onvoldoende kennis blijven mythes over borderline bestaan’Hij is een opvallende verschijning in de tweede reeks van het Canvas-programma Therapie. Met zijn directe manier van vragen stellen lijkt psycholoog Roland Sinnaeve zijn patiënten vooral te confronteren. ‘Ik denk vooral: we mogen geen seconde verliezen.’
25/01 11u15  ‘Nu mensen online kunnen klagen, dreigen ze vaak: ‘Ik zal het op Facebook zetten, dan mag jij het uitleggen!’’Conflicten over mondmaskers in de supermarkt, een middelvinger voor wie weigert afstand te houden, ruzie met familieleden die weigeren zich te laten vaccineren. Sinds de pandemie ergeren we ons meer aan elkaar en komt het sneller tot een escalatie, zo lijkt het wel. Is er sprake van verhuftering in de coronamaatschappij? Of legt de gezondheidscrisis juist een chronisch probleem bloot?
25/01 11u15  125 werknemers van katholieke kerk in Duitsland outen zich tegelijk op tv: ‘Ik wil me niet meer verstoppen’125 werknemers van de katholieke kerk in Duitsland hebben zich maandag openlijk geout als lgbtq+. De initiatiefnemers willen ‘openlijk en zonder angst’ kunnen leven in de kerk. De coming-out-reportage werd uitgezonden op tv-zender ARD, de getuigenissen zijn sindsdien online te bekijken.
25/01 10u15  ‘Agressie is een killer. Eén incident kan tot twee jaar doorwerken op je psychische en fysieke gezondheid’Conflicten over mondmaskers in de supermarkt, een middelvinger voor wie weigert afstand te houden, ruzie met familieleden die weigeren zich te laten vaccineren. Sinds de pandemie ergeren we ons meer aan elkaar en komt het sneller tot een escalatie, zo lijkt het wel. Is er sprake van verhuftering in de coronamaatschappij? Of legt de gezondheidscrisis juist een chronisch probleem bloot?
25/01 10u15  ‘Twaalf jaar geleden vond niemand dit raar’: aangifte tegen omstreden regisseur ‘The Voice’Niet alleen bandleider Jeroen Rietbergen en coach Ali B liggen bij The Voice of Holland onder vuur vanwege seksueel overschrijdend gedrag. Een oud-deelneemster doet nu ook aangifte tegen een regisseur. Hijzelf vindt dat hij niets verkeerds deed. ‘Een paar jaar geleden was het gewoon anders.’
25/01 10u15  Helpt bedrijfsadvies van Kamal Kharmach? Zo verging het drie cases uit vorig seizoenVlaanderens grappigste boekhouder is terug. In jaargang twee van Andermans zaken duikt Kamal Kharmach weer in de balansen van ondernemingen die kampen met rode cijfers. Maar helpt zijn advies ook? Zo verging het drie cases uit het vorige seizoen.
25/01 10u15  ‘Plots moest ik mijn trucjes loslaten’: Joaquin Phoenix leerde opnieuw acteren in ‘C’mon C’mon’Joaquin Phoenix (47) mag dan pas een Oscar gewonnen hebben met Joker, voor zijn nieuwe film C’mon C’mon moest hij alles wat hij over acteren dacht te weten weer overboord gooien. Met dank aan zijn piepjonge tegenspeler.
25/01 10u15  Live - Viroloog Steven Van Gucht: ‘Zelftest kan alternatief bieden voor sluitingen onderwijs’Het aantal besmettingen met het coronavirus stijgt weer in België, gedreven door de nieuwe ‘omikrongolf’. Volg hieronder al het nieuws en de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
25/01 10u15  In peloton naar school: Barcelonese ouders strijden voor veiliger fietsverkeerKinderen op de fiets naar school? Je ziet het nauwelijks in de Spaanse steden. Gebrek aan gewoonte, en vooral te onveilig. Maar een groeiende groep ouders in Barcelona wil daar verandering in brengen: elke vrijdagochtend nemen zij met hun kinderen bezit van de drukke straten. Op de fiets.
25/01 09u15  Nu ook aangifte tegen omstreden regisseur ‘The Voice’: ‘Ik ben amicaal maar dat was nooit een probleem’Niet alleen bandleider Jeroen Rietbergen en coach Ali B liggen bij The Voice of Holland onder vuur vanwege seksueel overschrijdend gedrag. Een oud-deelneemster doet nu ook aangifte tegen een regisseur. Hijzelf vindt dat hij niets verkeerds deed. ‘Een paar jaar geleden was het gewoon anders.’
25/01 09u15  ► ‘Stomme klootzak’: Biden mompelt verwensing over Fox News-reporter terwijl microfoon nog aanstaatTijdens een persconferentie rond economische thema's heeft de Amerikaanse president Joe Biden verbaal uitgehaald naar een verslaggever van Fox News die naar inflatie vroeg. Fox News is een populaire nieuwszender bij conservatieve Amerikanen, die weinig ophebben met de huidige president.
25/01 08u15  ‘Kinderen worden nodeloos thuis gezet, soms meerdere keren’: versoepeling quarantaine op komstHet onderwijs mag zich opmaken voor een tijdelijke versoepeling. Het politieke draagvlak is groot om de quarantaine na een hoogrisicocontact te laten varen voor kinderen die geen symptomen vertonen.
25/01 08u15  Het Westen waarschuwt met sancties tegen Rusland. Maar welke opties zijn er precies?De EU waarschuwt Rusland voor ‘enorme consequenties’, de VS voor ‘economische gevolgen die Poetin nog nooit heeft gezien’. Terwijl Rusland het leger samenbrengt bij de Oekraïense grens, debatteert het Westen over economische en financiële sancties. Welke opties hebben westerse landen?
25/01 08u15  De verborgen waarheid in het proces-De Pauw dat niemand wouDamiaan Denys is filosoof en hoogleraar psychiatrie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schreef deze bijdrage na het bekijken van de documentaire Het proces dat niemand wou.
25/01 08u15  Oekraïners in België: ‘Mijn grootvader wantrouwde me toen ik hem belde’Voor Belgen in Oekraïne en Oekraïners in België is de ongerustheid groot, nu het Kremlin alsmaar meer troepen richting Oekraïne stuurt. ‘Een oorlog met Rusland zou echt een nachtmerrie zijn.’
25/01 08u15  Bitcoin gedraagt zich als ‘gewone’ aandelen, en keldert mee met de restDe meest bekende cryptomunt is de afgelopen weken bezig aan een duikvlucht. Gisteren nam de waarde van bitcoin zelfs af met negen procent op een dag. Wat is er aan de hand?
25/01 08u15  Zeker acht doden na stormloop om stadion Africa Cup binnen te gerakenVlak voor de wedstrijd op de Africa Cup tussen Kameroen en de Comoren zijn minstens acht mensen om het leven gekomen en tientallen mensen gewond geraakt bij een stormloop om het stadion binnen te komen. Volgens de autoriteiten kan het dodental nog oplopen, aangezien er sprake is van een groot aantal gewonden.
25/01 08u15  Live - Opnieuw tienduizenden Duitsers de straat op vanwege vaccinplichtHet aantal besmettingen met het coronavirus stijgt weer in België, gedreven door de nieuwe ‘omikrongolf’. Volg hieronder al het nieuws en de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
25/01 07u15  Soepelere quarantaineregels op komst voor de scholenHet onderwijs mag zich opmaken voor een tijdelijke versoepeling. Het politieke draagvlak is groot om de quarantaine na een hoogrisicocontact te laten varen voor kinderen die geen symptomen vertonen.
25/01 07u15  Oekraïners in België: ‘We hopen dat het Westen ingrijpt voor het te laat is’Voor Belgen in Oekraïne en Oekraïners in België is de ongerustheid groot, nu het Kremlin alsmaar meer troepen richting Oekraïne stuurt. ‘Een oorlog met Rusland zou echt een nachtmerrie zijn.’
25/01 07u15  Elke dag bijna 50.000 nieuwe besmettingen: dit zijn de recentste coronacijfersDe coronacijfers blijven verder in opmars. Het gemiddelde aantal dagelijkse besmettingen nadert de kaap van de 50.000. Intussen is de omikronvariant al goed voor 93 procent van het totale aantal besmettingen, blijkt dinsdag uit voorlopige cijfers van Sciensano.
25/01 07u15  Steeds minder jongeren nemen antidepressivaOndanks de coronacrisis slikten adolescenten in 2020 minder antidepressiva dan in 2019. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen. De onderzoekers merken wel op dat de medicatie vaak onjuist gebruikt wordt.
25/01 07u15  Opdrachtgever kasteelmoord wil overdag naar huis, maar rechtbank heeft ‘te veel dossiers’André Gyselbrecht - die als opdrachtgever in de kasteelmoord een gevangenisstraf uitzit van 21 jaar - mag overdag nog niet systematisch naar huis. De strafuitvoeringsrechtbank zou zich vandaag buigen over dat verzoek, maar die zitting is met enkele weken uitgesteld ‘omdat er al te veel andere dossiers op de agenda staan’.
25/01 07u15  ‘Vermoeden van onschuld geldt niet voor bekende personen. Je bent sowieso schuldig’Terwijl de dromen van hemelbestormers vroeger vaak een stille dood stierven in morsige achterafzaaltjes, staan vandaag de hemelpoorten van televisie en sociale media wijd open om iederéén zijn 15 minutes of fame te gunnen. Maar met de lol komt ook de tol van de roem.
25/01 07u15  Wat is er mis met melk? Rechter ziet ‘onvoldoende bewijs’ dat zuivel dierenleed veroorzaaktVeroorzaakt een kalf meteen weghalen van bij de koe, zoals dat in de zuivelsector gangbaar is, ‘ernstig dierenleed’? Dat is onvoldoende wetenschappelijk bewezen, oordeelt een Nederlandse rechtbank. Maar dat betekent niet dat er op zuivel niets aan te merken valt.
25/01 07u15  ► Biden scheldt verslaggever Fox News uit terwijl microfoon nog aanstaatTijdens een persconferentie rond economische thema's heeft de Amerikaanse president Joe Biden verbaal uitgehaald naar een verslaggever van Fox News die naar inflatie vroeg. Fox News is een populaire nieuwszender bij conservatieve Amerikanen, die weinig ophebben met de huidige president.
25/01 07u15  Live - VS hebben 8.500 soldaten in staat van paraatheid gebrachtDe spanningen rond Oekraïne lopen dag na dag op. De voormalige Sovjet-republiek zoekt toenadering tot het Westen, en zou graag toetreden tot de NAVO. Dat wil Russisch president Vladimir Poetin koste wat kost vermijden, en hij stuurde 100.000 militairen naar de grensregio. De belangrijkste ontwikkelingen in het conflict leest u in dit liveblog.
24/01 22u15  Is de pandemie ‘verre van voorbij’ of zijn we ‘op weg naar het eindspel’? Uitspraken van WHO zijn minder tegenstrijdig dan ze lijkenOmikron luidt in Europa mogelijk het einde van de pandemie in. De boodschap van WHO-expert Hans Kluge is opvallend positief, nauwelijks een week nadat de WHO waarschuwde dat de pandemie ‘verre van voorbij’ is. Is er iets veranderd?
24/01 22u15  Club Brugge kiest voor strenge aanpak: te laat komen voor de match? Dan dreigt een stadionverbodFans die binnenkort een ticket kopen voor een match van Club Brugge, zullen ook moeten aangeven met welk vervoermiddel zij komen en om hoe laat ze aan het stadion zijn. Houden ze zich niet aan deze regels, dan mogen ze niet binnen. Dat blijkt uit het mobiliteitsplan voor het nieuwe stadion.
24/01 21u15  Nieuwe onthulling in Partygate: Britse premier Johnson had verjaardagsfeestje tijdens eerste lockdownDe Britse premier Boris Johnson had tijdens de eerste lockdown in 2020 een verjaardagsfeestje waarbij hij tegen zijn eigen coronaregels heeft gezondigd. Dat meldt ITV News. In die periode waren er regels van kracht die sociale bijeenkomsten binnenshuis verboden.
24/01 21u15  Herman Van Holsbeeck moet nog een maand in de cel blijvenHerman Van Holsbeeck blijft nog minstens een maand in voorlopige hechtenis. Dat heeft de Brusselse raadkamer maandagavond beslist, zo meldt het federaal parket.
24/01 20u15  Dode en drie gewonden bij schietpartij in Duitse universiteit, ook 18-jarige schutter overledenBij een schietpartij in een aula van de universiteit van het Duitse Heidelberg is maandag een jonge vrouw om het leven gekomen. Dat bevestigt de politie op een persconferentie. Drie anderen raakten gewond. De 18-jarige dader is ook overleden.
24/01 20u15  ‘Nog voor het Jubelpark zijn we een koffie gaan drinken om te bekomen’: ‘gewone’ betogers over de rellen in BrusselZware rellen, een bedenkelijke organisatie en extremisten langs beide kanten van het spectrum die al even bedenkelijke leuzes scandeerden. De grote coronabetoging liet een weinig fraai beeld na. Maar wat denken de ‘gewone’ betogers die gisteren meestapten daar eigenlijk van?
24/01 19u15  WHO positief over mogelijk einde pandemie. Is het eindspel ingezet?Omikron luidt in Europa mogelijk het einde van de pandemie in. De boodschap van WHO-expert Hans Kluge is opvallend positief, nauwelijks een week nadat de WHO waarschuwde dat de pandemie ‘verre van voorbij’ is. Is er iets veranderd?
24/01 19u15  Beurzen kleuren wereldwijd bloedrood: ‘Winter is here’De beurzen in Europa hebben vandaag zware verliezen geleden. In Brussel verloor de sterindex Bel20 ruim 3,7 procent. Hij sloot voor het eerst sinds 11 mei 2021 onder de 4.000 punten. Ook in de VS tekenen de beurzen bloedrode cijfers op.
24/01 19u15  ‘Het vermoeden van onschuld geldt niet voor bekende personen. Je bent sowieso schuldig’Terwijl de dromen van hemelbestormers vroeger vaak een stille dood stierven in morsige achterafzaaltjes, staan vandaag de hemelpoorten van televisie en sociale media wijd open om iederéén zijn 15 minutes of fame te gunnen. Maar met de lol komt ook de tol van de roem.
24/01 19u15  ‘Er is een reden waarom we ooit gestopt zijn met besmettingsfeestjes voor rodehond: vaccinatie’Voormalig topbasketter Pieter Loridon (49) – status: ongevaccineerd – liet zich met opzet besmetten. Ook bij de minder ziekmakende omikronvariant blijft dat volgens infectioloog Steven Callens (UZ Gent) niet verstandig.
24/01 19u15  Nu de eindfase van de pandemie lijkt ingezet, wachten er onze regeringen nog drie cruciale opdrachtenBart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen.
24/01 19u15  Live - Minister Vandenbroucke wil kinderen na hoogrisicocontact toch naar school laten gaanHet aantal besmettingen met het coronavirus stijgt weer in België, gedreven door de nieuwe ‘omikrongolf’. Volg hieronder al het nieuws en de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
24/01 19u15  Bitcoin op laagste punt in zes maanden. Wat is er aan de hand?De waarde van de bitcoin blijft afbrokkelen. De belangrijkste cryptomunt ter wereld zakte vandaag met bijna 9 procent tot onder de 34.000 dollar. Dat is het laagste niveau in zes maanden. Hoe komt dat?
24/01 18u15  Stadionverbod dreigt voor laatkomers bij Club Brugge: ‘Dit zal toch voor een mentaliteitswijziging moeten zorgen bij de fans’Fans die binnenkort een ticket kopen voor een match van Club Brugge, zullen ook moeten aangeven met welk vervoermiddel zij komen en om hoe laat ze aan het stadion zijn. Houden ze zich niet aan deze regels, dan mogen ze niet binnen. Dat blijkt uit het mobiliteitsplan voor het nieuwe stadion.
24/01 18u15  Jeroen Meus en Goedele Liekens: ‘Het vermoeden van onschuld geldt niet voor bekende personen. Je bent sowieso schuldig’Terwijl de dromen van hemelbestormers vroeger vaak een stille dood stierven in morsige achterafzaaltjes, staan vandaag de hemelpoorten van televisie en sociale media wijd open om iederéén zijn 15 minutes of fame te gunnen. Maar met de lol komt ook de tol van de roem.
24/01 18u15  Energieleveranciers waarschuwen: een btw-verlaging vanaf 1 februari is onhaalbaarDe energieleveranciers waarschuwen de federale regering: het vergt al snel drie maanden om een btw-verlaging op energie te verrekenen op de factuur.
24/01 17u15  Op de coronabetoging waren ook linksextremisten aanwezig, en die waren uit op ‘oorlog’Op de coronabetoging van zondag waren er naast rechtsextremisten ook linksextremisten aanwezig. En die hadden minstens een aandeel in het geweld. Het Laatste Nieuws kon achterhalen van waar ze afkomstig zijn, wat ze daags tevoren al in Brussel deden en wie hun leider is: een man die al meermaals veroordeeld werd, en die enkele jaren geleden zijn eigen aan een rolstoel gekluisterde oma bestal.
24/01 17u15  Stadionverbod dreigt voor laatkomers: fans Club Brugge betalen prijs voor locatie nieuw stadionFans die binnenkort een ticket kopen voor een match van Club Brugge, zullen ook moeten aangeven met welk vervoermiddel zij komen en om hoe laat ze aan het stadion zijn. Houden ze zich niet aan deze regels, dan mogen ze niet binnen. Dat blijkt uit het mobiliteitsplan voor het nieuwe stadion.
24/01 17u15  Bitcoin op laagste punt in zes maandenDe waarde van de bitcoin blijft afbrokkelen. De belangrijkste cryptomunt ter wereld zakte vandaag met bijna 9 procent tot onder de 34.000 dollar. Dat is het laagste niveau in zes maanden. Hoe komt dat?
24/01 17u15  De tol van de roem: ‘‘Hij moet er maar tegen kunnen want hij komt op televisie’: zo werkt het niet, hè’Terwijl de dromen van hemelbestormers vroeger vaak een stille dood stierven in morsige achterafzaaltjes, staan vandaag de hemelpoorten van televisie en sociale media wijd open om iederéén zijn 15 minutes of fame te gunnen. Maar met de lol komt ook de tol van de roem.
24/01 17u15  ‘Dode en drie gewonden bij schietpartij aan universiteit van Heidelberg’, dader overledenIn een aula van de universiteit van het Duitse Heidelberg heeft een man maandag schoten gelost. Daarbij zijn vier gewonden gevallen. Volgens het Duitse persbureau DPA is een van hen, een jonge vrouw, later in het ziekenhuis overleden. Ook de dader is dood, zo meldt de politie.
24/01 16u15  ‘Zeker een dode en drie gewonden na schietpartij in Duitse aula’, vermoedelijke dader overledenIn een aula van de universiteit van het Duitse Heidelberg heeft een man maandag schoten gelost. Daarbij zijn volgens Duitse media één dode en zeker drie gewonden gevallen. De dader, die zelf een student zou geweest zijn, is intussen dood, zo meldt de politie.
24/01 16u15  Live - De Croo: ‘Discussie over vrijheid wordt gekaapt door extremistische bewegingen die uit zijn op geweld’Het aantal besmettingen met het coronavirus stijgt weer in België, gedreven door de nieuwe ‘omikrongolf’. Volg hieronder al het nieuws en de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
24/01 15u15  Schutter verwondt meerdere mensen in Duitse aula, vermoedelijke dader overledenIn een aula van de universiteit van het Duitse Heidelberg heeft een man maandag schoten gelost. Daarbij zijn meerdere mensen gewond geraakt. De vermoedelijke dader is intussen dood, zo meldt de politie.
24/01 14u15  Bitcoin op laagste punt in zes maanden: wat is er aan de hand?De waarde van de bitcoin blijft afbrokkelen. De belangrijkste cryptomunt ter wereld zakte vandaag met bijna 9 procent tot onder de 34.000 dollar. Dat is het laagste niveau in zes maanden. Hoe komt dat?
24/01 12u15  Subversie van omikron wint terrein: ‘Nog geen reden tot bezorgdheid, wel waakzaam blijven’Een subversie van omikron – genaamd BA.2 – wint in steeds meer landen terrein. Data uit Denemarken, waar BA.2 al voor de helft van de nieuwe besmettingen zorgt, wijzen echter niet op meer ziekenhuisopnames. ‘Toch moeten we op onze hoede blijven.’
24/01 12u15  Vrouw die opzettelijk op Brussels metrospoor geduwd werd: ‘Mijn herstel zal lang duren, maar ik geloof erin’‘Mijn herstel zal lang duren en vooruitgang boeken zal moeilijk zijn. Maar ik geloof erin.’ Dat zegt de 54-jarige vrouw die anderhalve week geleden in Brussel door iemand die ze niet kende voor de aankomende metro werd geduwd. De vrouw liep meerdere breuken op. Later volgt nog een operatie.
24/01 12u15  Live - Groen licht voor vierde coronaprik voor mensen met verzwakt immuunsysteemHet aantal besmettingen met het coronavirus stijgt weer in België, gedreven door de nieuwe ‘omikrongolf’. Volg hieronder al het nieuws en de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
24/01 12u15  Zo groot is de ravage in Brussel na uit de hand gelopen betogingRuim 50.000 aanwezigen, meer dan 230 aanhoudingen en tientallen gewonde agenten en burgers. De rellen die volgden op het grootste coronaprotest ooit zondag, laten hun sporen na.
24/01 12u15  Sekswerkers getuigen: ‘Door mijn job weet ik nu héél zeker dat monogamie niet bestaat’‘Of wij elkaars job zouden willen doen? No way!’ De ene sekswerker is duidelijk de andere niet, zo bewijst een dubbelgesprek met Nanoe Vaesen en Lisette Mepschen. Maar één ding doen ze wel allebei: in dit interview praten ze vrijuit. Over de meest bizarre wensen van hun klanten, wat ze verdienen en over huis-tuin-en-keuken-seks. ‘Met een klant heb ik er soms meer zin in. Thuis zal ik sneller die berg afwas zien die nog aan de kant moet.’
24/01 12u15  Mannen proberen met lichaam dode Ier pensioen te innen bij postkantoorEen luguber beeld in het Ierse Carlow. Twee mannen hebben geprobeerd om het pensioen te innen van de overleden 66-jarige Peader Doyle, en daar moest Doyle zelf ook bij zijn. ‘Zijn voeten sleepten over de grond’.
24/01 11u15  Groeiend ‘zusje’ van omikron nog geen reden tot zorg: ‘Als het maar in de juiste richting blijft evolueren’Een subversie van omikron – genaamd BA.2 – wint in steeds meer landen terrein. Data uit Denemarken, waar BA.2 al voor de helft van de nieuwe besmettingen zorgt, wijzen echter niet op meer ziekenhuisopnames. ‘Toch moeten we op onze hoede blijven.’
24/01 11u15  Live - Vaccinatiepas treedt in werking in FrankrijkHet aantal besmettingen met het coronavirus stijgt weer in België, gedreven door de nieuwe ‘omikrongolf’. Volg hieronder al het nieuws en de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
24/01 10u15  ‘Als iedereen blijft schrijven dat de politiek er niks van bakt, staat er straks iemand verkleed als bizon in ons parlement’Corona blijft diepe voren trekken in onze samenleving, terwijl de regeringen-De Croo en -Jambon worden verlamd door intern geruzie en kortzichtige partijprofilering. Carl Devos (51) waarschuwt voor een perfecte storm bij de verkiezingen in 2024, als de politiek zich niet gauw herpakt. Zijn vriend en collega-politicoloog aan de Universiteit Gent, Hendrik Vos (49), krijgt daar krullende tenen van.
24/01 10u15  Hij was heel even dood. Nu wijdt deze journalist zich aan het ultieme vraagstukHet scheelde geen haar, die nacht in april 2017. Maar de Volkskrant-journalist Fokke Obbema (59) overleefde zijn hartstilstand en startte een queeste naar het antwoord op dé vraag: wat is de zin van ons bestaan? Hij sprak tientallen (ervarings)deskundigen, de uitkomst bundelde hij in twee succesvolle boeken.
24/01 10u15  ‘Sinds een paar dagen zit ik in een verschrikkelijke nachtmerrie’: 9 verhalen die u na dit weekend kunt lezenWe hebben negen De Morgen-verhalen uitgekozen die u na dit weekend kan lezen.
24/01 10u15  Deze ex-kroegbaas heeft het lot van Brits premier Boris Johnson in handenDe politieke toekomst van Boris Johnson is in handen van ex-kroegbaas en hoogste ambtenaar Sue Gray. Zij onderzoekt Partygate, een reeks feestjes van premier Johnson tijdens de coronalockdown. Gaat ze Johnson redden of geeft ze hem het laatste zetje?
24/01 10u15  De vuile kant van witte bergen in Peking: ‘Ze gebruiken louter kunstsneeuw, dat kost heel veel energie’De Olympische Winterspelen van Peking pronken graag met een duurzaam en groen imago. Maar op de meeste locaties valt ’s winters nauwelijks neerslag en moeten water- en energieslurpende sneeuwkanonnen overuren draaien. De angst voor ecologische schade is reëel.
24/01 09u15  Live - ‘Eenheden in staat van maximale paraatheid’: Defensie over Russische dreiging bij Oekraïense grensDe spanningen rond Oekraïne lopen dag na dag op. De voormalige Sovjet-republiek zoekt toenadering tot het Westen, en zou graag toetreden tot de NAVO. Dat wil Russisch president Vladimir Poetin koste wat kost vermijden, en hij stuurde 100.000 militairen naar de grensregio. De belangrijkste ontwikkelingen in het conflict leest u in dit liveblog.
24/01 09u15  Helpt het bedrijfsadvies van Kamal Kharmach? Zo verging het drie cases uit vorig seizoenVlaanderens grappigste boekhouder is terug. In jaargang twee van Andermans zaken duikt Kamal Kharmach weer in de balansen van ondernemingen die kampen met rode cijfers. Maar helpt zijn advies ook? Zo verging het drie cases uit het vorige seizoen.
24/01 09u15  Verstekeling in neuswielkast overleeft vlucht van Zuid-Afrika naar Nederland: ‘Zeer, zeer ongebruikelijk’Op de luchthaven van Schiphol heeft de Nederlandse Koninklijke Marechaussee een verstekeling gevonden in de neuswielkast van een vrachtvliegtuig uit Zuid-Afrika. De man was onderkoeld, maar overleefde de urenlange vlucht.
24/01 08u15  ‘Ik zou altijd banger zijn voor besmetting’Jawel, ook bij kinderen van 5 tot 11 is het verstandig om te kiezen voor het vaccin, zegt kinderarts Isabelle Meyts (47). ‘Ik zou altijd banger zijn voor besmetting.’
24/01 07u15  Live - ‘Eenheden in staat van maximale paraatheid’: ons land reageert op dreiging Oekraïense grensDe spanningen rond Oekraïne lopen dag na dag op. De voormalige Sovjet-republiek zoekt toenadering tot het Westen, en zou graag toetreden tot de NAVO. Dat wil Russisch president Vladimir Poetin koste wat kost vermijden, en hij stuurde 100.000 militairen naar de grensregio. De belangrijkste ontwikkelingen in het conflict leest u in dit liveblog.
24/01 07u15  ‘Liever het vaccin dan de loterij van het virus’Jawel, ook bij kinderen van 5 tot 11 is het verstandig om te kiezen voor het vaccin, zegt kinderarts Isabelle Meyts (47). ‘Ik zou altijd banger zijn voor besmetting.’
24/01 07u15  Pieter Loridon laat zich bewust besmetten: ‘Totaal onverantwoord’, zegt Van Ranst‘Ja, ik ben me bewust gaan laten besmetten. Ander speeksel in m’n neus liggen rammen, met positief resultaat.’ Voormalig topbasketter Pieter Loridon (49) heeft zich naar eigen zeggen met opzet laten besmetten, om als ongevaccineerde niet langer ‘op het strafbankje te moeten blijven zitten’.
24/01 07u15  Jill Peeters: ‘De generatie van Anuna wil niet werken voor een vuil bedrijf’Elk bedrijf wil tegenwoordig een ‘positieve ecologische impact’ hebben, maar hoe zorg je dat zoiets geen lege doos blijft? Bedrijfsleiders trekken aan de hand van ‘juf’ Jill Peeters opnieuw naar de schoolbanken, op zoek naar houvast. ‘Ik voel me vaak heel eenzaam in deze strijd.’
24/01 07u15  Opnieuw meer dan 3.000 coronapatiënten in het ziekenhuis, dagelijks 44.000 nieuwe besmettingen: bekijk de laatste coronacijfersHoewel er in het weekend zoals bijna altijd dagelijks gemiddeld wat minder mensen met COVID-19 in het ziekenhuis werden opgenomen, bereikt het totale aantal hospitalisaties als gevolg van het coronavirus opnieuw de kaap van 3.000. Er lagen zondag 3.039 coronapatiënten in het ziekenhuis, waarvan 361 intensieve zorgen nodig hebben. Dat blijkt maandag uit cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano, meegedeeld door het kabinet van minster van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke.
24/01 07u15  Grootste Belgische coronabetoging ooit ontaardt alweer in rellenEnkele honderden relschoppers hebben zondagnamiddag na een eerder vreedzaam verlopen betoging alsnog grote vernielingen aangericht in de Europese wijk van Brussel. Ook bekogelden zij de ordediensten met allerlei projectielen, tot nadarhekken toe.
24/01 07u15  Politie banaliseert nog te vaak partnergeweldEr bestaat binnen de politie hoe langer hoe meer gevoeligheid voor intrafamiliaal geweld. Toch wordt partnergeweld nog te vaak gebanaliseerd door agenten, omdat er te weinig kennis is. Dat stelt het Comité P.
24/01 07u15  Vietnamese monnik Thich Nhat Hanh overleden: ‘Hij introduceerde mindfulness in het Westen’Nadat hij omwille van zijn verzet tegen de burgeroorlog uit zijn thuisland Vietnam werd verbannen, introduceerde de boeddhistische monnik Thich Nhat Hanh de term ‘mindfulness’ in de westerse wereld. Vrijdagavond overleed hij op 95-jarige leeftijd.
24/01 07u15  ‘Eén op de twintig scholen al dicht’ door besmettingenHet onderwijs kreunt als nooit tevoren onder het coronavirus. Volgens een bevraging van de Arteveldehogeschool zou zelfs een op de twintig scholen dicht zijn. En dat terwijl omikron zijn piek nog niet heeft bereikt. Dat schrijven de kranten van Mediahuis vandaag. Het kabinet van minister van Onderwijs Ben Weyts maakt woensdag de officiële cijfers bekend.
24/01 07u15  Ook journalisten worden steeds meer mikpunt van geweld op coronabetogingenMet helm en gasmasker de straat op? Ook nu bleek het geen overbodige luxe voor journalisten die naar de betoging in Brussel trokken. Zowel in binnen- als buitenland krijgen journalisten op coronabetogingen steeds vaker met fysiek of verbaal geweld te maken.
24/01 07u15  Hoe goed is Kamal Kharmach als bedrijfsrevisor?Vlaanderens grappigste boekhouder is terug. In jaargang twee van Andermans zaken duikt Kamal Kharmach weer in de balansen van ondernemingen die kampen met rode cijfers. Maar helpt zijn advies ook? Zo verging het drie cases uit het vorige seizoen.
24/01 07u15  Ruimtetelescoop James Webb, opvolger van Hubble, komt aan op werkplekDe bestemming is bijna bereikt voor de nieuwe ruimtetelescoop James Webb. Ongeveer een maand na zijn lancering, met ongeveer 1,5 miljoen kilometer op de teller, komt hij vandaag aan op zijn werkplek. Daar moet hij de komende jaren het heelal in beeld brengen.
23/01 22u15  WHO: ‘Einde pandemie in Europa in zicht, Covid-19 wordt als een seizoensgriep’Goed nieuws volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO): de coronapandemie in Europa zou wel eens beëindigd kunnen worden dankzij de omrikonvariant. Directeur Hans Kluge van de Europese tak van de WHO spreekt over een ‘pandemisch eindspel’, waarna Covid-19 als een seizoensgriep wordt.
23/01 22u15  Is het slim te investeren in cryptomunten? Paul D’Hoore: ‘Er is niemand die zeker weet of bitcoins over een aantal jaar nog waarde zullen hebben’De bitcoin en verschillende andere cryptomunten staan op het laagste punt in meer dan vijf maanden. Volgens financieel expert Paul D’Hoore nog maar eens een bewijs dat je er geen touw aan kunt vastknopen. ‘Niemand kan bij cryptomunten zeggen hoe de waarde bepaald wordt.’
23/01 22u15  ‘Plaatsen creëren is slechts een deel van de oplossing’: experts voorspellen meer asielzoekers in 2022Experts voorspellen dat we ook in 2022 meer asielzoekers kunnen verwachten. De uitdagingen voor België worden daardoor groter. De opvangcapaciteit in ons land staat nog niet op punt. ‘Het is alle hens aan dek.’
23/01 21u15  Live - Voorlopige balans na uit de hand gelopen coronabetoging: 70-tal arrestaties, 15 gewondenHet aantal besmettingen met het coronavirus stijgt weer in België, gedreven door de nieuwe ‘omikrongolf’. Volg hieronder al het nieuws en de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
23/01 21u15  Wie claimt te manifesteren voor gezondheid en democratie, doet er goed aan geen valse helden op het schild te hijsenStavros Kelepouris is journalist.
23/01 21u15  ‘Cryptomunten worden weleens het nieuwe goud genoemd, maar tot nu toe gaat die vergelijking niet op’De bitcoin en verschillende andere cryptomunten staan op het laagste punt in meer dan vijf maanden. Volgens financieel expert Paul D’Hoore nog maar eens een bewijs dat je er geen touw aan kunt vastknopen. ‘Niemand kan bij cryptomunten zeggen hoe de waarde bepaald wordt.’
23/01 21u15  Is het nu rood, geel of oranje? Coronabarometer zorgt al meteen voor verwarringWat bepaalt of de coronabarometer geel, oranje of rood kleurt? De barometer staat bij de invoering op rood, terwijl de cijfers oranje aangeven. En het zit er dik in dat de cijfers binnenkort tegelijk geel en rood aanwijzen – de laagste en hoogste alarmfase. ‘Dit toont nu net aan dat de politiek moet beslissen, niet de barometer.’
23/01 20u15  ‘Er is niemand die zeker weet of bitcoins over een aantal jaar nog waarde zullen hebben’De bitcoin en verschillende andere cryptomunten staan op het laagste punt in meer dan vijf maanden. Volgens financieel expert Paul D’Hoore nog maar eens een bewijs dat je er geen touw aan kunt vastknopen. ‘Niemand kan bij cryptomunten zeggen hoe de waarde bepaald wordt.’
23/01 19u15  Achter de coronamanifestatie in Brussel zat een goed geoliede machine van antivaxers die 50.000 betogers ronseldeZo’n 50.000 mensen daagden zondagnamiddag op voor een coronamanifestatie in Brussel. Officieel zegt organisator Europeans United niet per se tegen vaccinaties te zijn. Maar een onderzoek van De Morgen in samenwerking met nieuwssite Het Observatorium toont aan dat Europeans United gelieerd is aan organisaties die al voor de coronapandemie tegen vaccinaties in het algemeen streden.
23/01 19u15  Live - Voorlopige balans na coronabetoging: 70-tal arrestaties, 15 gewondenHet aantal besmettingen met het coronavirus stijgt weer in België, gedreven door de nieuwe ‘omikrongolf’. Volg hieronder al het nieuws en de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
23/01 19u15  Vliegtaks is nog niet klaar voor landing: MR verzet zich tegen prijsverhoging voor alle vluchtenMinister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) heeft zijn vliegtaks klaar: elke vlucht wordt 2 tot 10 euro duurder. Maar het voorstel stuit op verzet van de MR. Voorzitter Georges-Louis Bouchez wil dat enkel korte vluchten belast worden.
23/01 18u15  Hoe antivaxers en extreemrechts 50.000 betogers ronselden voor de coronamanifestatie in BrusselZo’n 50.000 mensen daagden zondagnamiddag op voor een coronamanifestatie in Brussel. Officieel zegt organisator Europeans United niet per se tegen vaccinaties te zijn. Maar een onderzoek van De Morgen in samenwerking met nieuwssite Het Observatorium toont aan dat Europeans United gelieerd is aan organisaties die al voor de coronapandemie tegen vaccinaties in het algemeen streden.
23/01 18u15  Antje De Boeck: ‘Ik heb me te veel laten meeslepen en dat heeft schade aangericht’Schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Vijfentwintig directe vragen, evenveel openhartige antwoorden. Deze week: actrice Antje De Boeck (57). Wie is zij in het diepst van haar gedachten?
23/01 18u15  De ontreddering wanneer iemand met bril en mondkapje een etablissement binnenstapt: het is het beeld van deze pandemieAuteur Lize Spit (Het smelt, Ik ben er niet) schrijft over haar leven.
23/01 18u15  België maakt zich op voor asieljaar 2022: ‘De uitstroom zal minder zijn dan de instroom’Experts voorspellen dat we ook in 2022 meer asielzoekers kunnen verwachten. De uitdagingen voor België worden daardoor groter. De opvangcapaciteit in ons land staat nog niet op punt. ‘Het is alle hens aan dek.’
23/01 18u15  In ‘Ozark’ wordt stilaan de rekening gepresenteerdRonald Meeus zet de blik op oneindig. Vandaag: het vierde seizoen van Ozark op Netflix.
23/01 17u15  Live - Rellen verplaatsen zich buiten Jubelpark: politie aangevallen met dranghekkens aan metrostation MerodeHet aantal besmettingen met het coronavirus stijgt weer in België, gedreven door de nieuwe ‘omikrongolf’. Volg hieronder al het nieuws en de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
23/01 17u15  IS probeert strijders te bevrijden, Koerden waarschuwen: ‘België, haal uw onderdanen hier weg’In het noordoosten van Syrië vinden al enkele dagen gevechten plaats tussen Koerdische troepen en leden van Islamitische Staat (IS). Die jihadistische terreurgroep wil leden uit hun Koerdische gevangenis bevrijden. Onder hen bevinden zich ook enkele Belgen. ‘We roepen alle landen op hun onderdanen te repatriëren.’
23/01 17u15  Antje De Boeck: ‘Ik heb mijzelf ingesneeuwd’Schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Vijfentwintig directe vragen, evenveel openhartige antwoorden. Deze week: actrice Antje De Boeck (57). Wie is zij in het diepst van haar gedachten?
23/01 17u15  ‘In Marokko ben ik niet meer dan een toerist. Uiteraard’Na de dood van haar moeder bereikte de innerlijke tweestrijd bij VRT-journalist Yasmina El Messaoudi (38) een breekpunt: was ze nu Vlaams, zoals haar moeder, of Marokkaans, zoals haar vader? ‘Mijn afkomst was een handicap die ik moest verstoppen.’
23/01 17u15  ‘Die nacht is een spookbeeld dat me altijd is blijven achtervolgen’: een internist over de patiënt die zijn leven veranderdeArtsen en verpleegkundigen vertellen over de patiënt die hun leven voor altijd veranderde. Deze week: internist Peter de Leeuw.
23/01 16u15  Live - Rellen na betoging: politie probeert Jubelpark te ontruimen met traangas en waterkanonHet aantal besmettingen met het coronavirus stijgt weer in België, gedreven door de nieuwe ‘omikrongolf’. Volg hieronder al het nieuws en de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
23/01 16u15  VRT-journalist Yasmina El Messaoudi: ‘In Marokko ben ik niet meer dan een toerist. Uiteraard’Na de dood van haar moeder bereikte de innerlijke tweestrijd bij VRT-journalist Yasmina El Messaoudi (38) een breekpunt: was ze nu Vlaams, zoals haar moeder, of Marokkaans, zoals haar vader? ‘Mijn afkomst was een handicap die ik moest verstoppen.’
23/01 16u15  Er is een generatie opgegroeid voor wie de oorlog een spektakelmusical is van Studio 100Jean-Paul Mulders onderzoekt alles wat u bij de hersenkwabben kan grijpen.
23/01 16u15  Van aardappelmelk tot vlees uit de printer: dit zijn de foodtrends voor 2022Vlees uit de printer? Wen er maar vast aan. Andere culinaire blijvers zijn touchscreens op restaurant en privékoks in uw eigen keuken. Van aardappelmelk tot boomblaadjes en dirty martini’s: dit zijn de smakelijkste trends voor het nieuwe jaar.
23/01 15u15  Live - Gemaskerde betogers gaan confrontatie aan met politie, traangas en waterkanon ingezetHet aantal besmettingen met het coronavirus stijgt weer in België, gedreven door de nieuwe ‘omikrongolf’. Volg hieronder al het nieuws en de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
23/01 15u15  Een internist over de patiënt die zijn leven veranderde: ‘Ik had een fout gemaakt die ik niet meer kon rechtzetten’Artsen en verpleegkundigen vertellen over de patiënt die hun leven voor altijd veranderde. Deze week: internist Peter de Leeuw.
23/01 14u15  Live - Zes personen gearresteerd in Brussel, politie telt ‘tienduizenden deelnemers’Het aantal besmettingen met het coronavirus stijgt weer in België, gedreven door de nieuwe ‘omikrongolf’. Volg hieronder al het nieuws en de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
23/01 14u15  Sekswerkers getuigen: ‘Luxe vind ik belangrijk, ja. Ik beschouw dat een beetje als zelfliefde’‘Of wij elkaars job zouden willen doen? No way!’ De ene sekswerker is duidelijk de andere niet, zo bewijst een dubbelgesprek met Nanoe Vaesen en Lisette Mepschen. Maar één ding doen ze wel allebei: in dit interview praten ze vrijuit. Over de meest bizarre wensen van hun klanten, wat ze verdienen en over huis-tuin-en-keuken-seks. ‘Met een klant heb ik er soms meer zin in. Thuis zal ik sneller die berg afwas zien die nog aan de kant moet.’
23/01 14u15  De reis die Barbara Debusscheres leven veranderde: ‘Jij moet wat meer buitenkomen, had mijn grootvader gezegd’Het was haar opa die De Morgen- journalist Barbara Debusschere overtuigde om tijdens haar laatste jaar aan de unief een maand naar Zuid-Afrika te trekken. De trip bracht haar wijsheden die ze nog altijd met zich meedraagt.
23/01 13u15  Live - Sfeer wordt grimmiger op coronademonstratie, politie telt ‘tienduizenden deelnemers’Het aantal besmettingen met het coronavirus stijgt weer in België, gedreven door de nieuwe ‘omikrongolf’. Volg hieronder al het nieuws en de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
23/01 13u15  Conner Rousseau heeft beslist: Vooruit-voorzitter blijft in Sint-Niklaas en verhuist niet naar GentVooruit-voorzitter Conner Rousseau verkast dan toch niet naar Gent. Hij blijft in Sint-Niklaas wonen. Een verhuis naar de Arteveldestad was politiek riskant geweest, hij had er allicht tweede viool moeten spelen.
23/01 13u15  Comedian William Boeva: ‘19 procent van de wereldbevolking heeft een beperking. Maar zie jij die mensen op de Meir of tijdens het uitgaan?’Je moet mensen eens zien kijken, zegt William Boeva (32), als hij zijn Maserati op een gehandicaptenparking stalt. Als rolmodel voor wie een beperking heeft, wil de komiek een statement maken. ‘Ik heb het gevoel dat velen niet luisteren naar wat ik zeg, omdat ze denken dat er iets onnozels gaat uitkomen.’
23/01 12u15  Live - Coronabetoging in Brussel van start gegaan, politie fouilleert iedereen die station verlaatHet aantal besmettingen met het coronavirus stijgt weer in België, gedreven door de nieuwe ‘omikrongolf’. Volg hieronder al het nieuws en de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
23/01 12u15  Sekswerkers getuigen: ‘Luxe vind ik belangrijk, ja. Ik beschouw luxe een beetje als zelfliefde’‘Of wij elkaars job zouden willen doen? No way!’ De ene sekswerker is duidelijk de andere niet, zo bewijst een dubbelgesprek met Nanoe Vaesen en Lisette Mepschen. Maar één ding doen ze wel allebei: in dit interview praten ze vrijuit. Over de meest bizarre wensen van hun klanten, wat ze verdienen en over huis-tuin-en-keuken-seks. ‘Met een klant heb ik er soms meer zin in. Thuis zal ik sneller die berg afwas zien die nog aan de kant moet.’
23/01 12u15  Die maand in Zuid-Afrika werd een levensbepalende trip voor journaliste Barbara DebusschereHet was haar opa die De Morgen- journalist Barbara Debusschere overtuigde om tijdens haar laatste jaar aan de unief een maand naar Zuid-Afrika te trekken. De trip bracht haar wijsheden die ze nog altijd met zich meedraagt.
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >

Meest gelezen

4x VUB zet prof aan de deur na meldingen van grensoverschrijdend gedrag27/01 21u15 - De Morgen: De Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft een professor aan de deur gezet na verschillende meldingen van onder meer grensoverschrijdend gedrag. Dat bevestigt de universiteit in een communiqué.
4x 500 euro per maand te verdienen, foto in badpak sturen: Italiaanse vacature zet kwaad bloed27/01 21u15 - De Morgen: In Italië heeft een vacature voor een receptioniste heel wat ophef veroorzaakt. Het bedrijf in kwestie vroeg sollicitanten om zich alleen aan te melden als ze jonger dan 30 waren en om een foto in een badpak op te sturen. ‘Absurd en schandalig.’
3x Wie is Vladimir Poetin echt? ‘Hij vergeeft niemand die hem heeft verraden’27/01 22u15 - De Morgen: Iedereen weet wie Vladimir Poetin is, maar er is bijna niemand die hem echt kent. Dat is vreemd voor iemand die al meer dan twintig jaar het wereldnieuws bepaalt. Wat drijft hem? En hoe is hij zo machtig geworden?
3x Luminus schakelt klanten ongewenst over naar duur energiecontract: ‘Ik vertrouw nooit meer iemand aan de telefoon’27/01 21u15 - De Morgen: De federale ombudsdienst Energie heeft al bijna 200 klachten ontvangen van consumenten die ongewenst worden overgeschakeld naar energieleverancier Luminus. Dat blijkt uit een reportage van VTM Nieuws. Zo ook met Lindy Adriaenssens.
3x Van ‘ondeugend jongetje’ tot een van de machtigste leiders ter wereld: wie is Vladimir Poetin?27/01 21u15 - De Morgen: Iedereen weet wie Vladimir Poetin is, maar er is bijna niemand die hem echt kent. Dat is vreemd voor iemand die al meer dan twintig jaar het wereldnieuws bepaalt. Wat drijft hem? En hoe is hij zo machtig geworden?
3x Denemarken, Ierland en Engeland lossen de teugels, maar ons land gaat in code rood. Hoe kan dat?27/01 20u15 - De Morgen: Terwijl Denemarken, Ierland en Engeland de teugels nagenoeg helemaal lossen, gaat ons land vanaf vrijdag in code rood. Waarom houden wij wel vast aan de coronamaatregelen?
2x Live - Moskou: ‘Aanwezigheid van NAVO in Oekraïne zou spanningen alleen maar doen oplopen’27/01 22u15 - De Morgen: De spanningen rond Oekraïne lopen dag na dag op. De voormalige Sovjet-republiek zoekt toenadering tot het Westen, en zou graag toetreden tot de NAVO. Dat wil Russisch president Vladimir Poetin koste wat kost vermijden, en hij stuurde 100.000 militairen naar de grensregio. Zal er oorlog uitbreken? De belangrijkste ontwikkelingen in het conflict leest u in dit liveblog.
2x Als je kijkt naar wat er de afgelopen maanden is gebeurd rond Oekraïne, valt een aantal zaken op27/01 19u15 - De Morgen: De Verenigde Staten en de NAVO hebben hun geschreven antwoorden gegeven op de Russische voorstellen van december. Rusland ziet dat zijn belangrijkste eisen niet zijn ingewilligd, maar erkent dat er ruimte is om verder te praten. President Poetin, al een poos stil, houdt de kaarten nog aan de borst. Het antwoord op de vraag ‘wat nu?’ kennen we niet, maar als je terugkijkt naar wat er de afgelopen maanden is gebeurd, valt een aantal zaken op.
2x Vooruit wil rem op vastgoedprijzen via ‘opkoopbescherming’. ‘Zo geven we starters een eerlijke kans’27/01 19u15 - De Morgen: Vooruit wil dat Vlaamse steden en gemeenten met een ‘opkoopbescherming’ astronomische huur- of koopprijzen kunnen tegengaan in bepaalde wijken. Kopers moet er dan zelf wonen of een betaalbare huurprijs instellen.
2x Maakt de Amerikaanse centrale bank een eind aan de hoge inflatie, of stort ze de VS per ongeluk in een recessie?27/01 19u15 - De Morgen: Maakt ‘de Fed’ een eind aan de hoge inflatie, of stort ze de Verenigde Staten per ongeluk in een recessie? Woensdagavond gaf voorzitter Jerome Powell wat meer duidelijkheid over het plan van aanpak.

Statistieken

Artikels:
32489
Gelezen:
277
Aantal lezers nu:
36


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2022 Naar boven