woensdag 15 juli 2020, week 29


U bent nu hier: Meer nieuws van De Morgen

Laatste updatecontrole: vandaag om 1u30
 

De Morgen

Verbergen Tonen
14/07 22u15  Magnette: ‘PS staat klaar om met N-VA te praten’ De PS staat klaar om met de N-VA te praten over een nieuwe federale regering. Dat heeft PS-voorzitter Paul Magnette dinsdagavond gezegd op de Franstalige nieuwszender LN24. Wat telt is de inhoud, zei hij.
14/07 22u15  ‘Zo hoeven die laatste dagen niet meer’: rapport schetst zwarte gedachten in woon-zorgcentra tijdens lockdown Geen bezoek van familie, geen knuffel of handdruk. In negen op de tien woon-zorgcentra (wzc) kregen de bewoners het mentaal heel zwaar. Ook de zelfmoordgedachten namen toe tijdens de lockdown. Dat blijkt uit een rapport van Artsen zonder Grenzen.
14/07 21u15  ‘Het licht in hun ogen doofde’: rapport schetst zwarte gedachten in woon-zorgcentra tijdens lockdown Geen bezoek van familie, geen knuffel of handdruk. In negen op de tien woon-zorgcentra (wzc) kregen de bewoners het mentaal heel zwaar. Ook de zelfmoordgedachten namen toe tijdens de lockdown. Dat blijkt uit een rapport van Artsen zonder Grenzen.
14/07 21u15  Kijkcijferkanon van Fox News in problemen door racistische tekstschrijver De presentator van Amerika’s best bekeken nieuwsprogramma op de kabel, Tucker Carlson, is in zwaar weer geraakt. Na snoeiharde aanvallen op een senator die beide benen verloor in Irak en racistische uitlatingen van zijn tekstschrijver, gaat Trump-aanhanger Carlson even ‘op vakantie’. Adverteerders pikken zijn uitspraken niet meer.
14/07 21u15  Burger King maakt hamburger van minder vervuilende koeien Burger King wil een meer milieuvriendelijke hamburger produceren. De hamburgerketen vervaardigt een nieuwe versie van zijn Whopper, waarvoor het vlees gebruikt wordt van koeien die als gevolg van een aangepast dieet minder methaan produceren. Methaan is een van de belangrijkste broeikasgassen, met een veel groter broeikaseffect dan CO2, en is quasi uitsluitend afkomstig van herkauwers zoals koeien en schapen.
14/07 21u15  Waar is de Rambo van het Zwarte Woud? ‘Hij houdt het midden tussen aandoenlijk en angstaanjagend’ De Rambo van het Zwarte Woud wordt hij genoemd, de man die zondagmiddag op een helling bij het stadje Oppenau vier agenten van hun dienstwapens beroofde en verdween. Sindsdien zoekt de politie dag en nacht met speciale commando’s, honden en met warmtecamera’s uitgeruste helikopters. Maar ‘Rambo’, die camouflage-uitrusting en op z’n rug een boog met pijlen droeg, lijkt opgeslokt door de beboste heuvels van de deelstaat Baden-Württemberg.
14/07 20u15  Live - Epidemioloog Pierre Van Damme waarschuwt: ‘Tweede coronagolf in Europa is begonnen’ Volg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina.
14/07 20u15  Waarom we ongerust moeten zijn over de stijgende cijfers Ja, het aantal nieuwe besmettingen stijgt, maar niet spectaculair. En het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen blijft dalen. Waarom maken experts zich dan zo ongerust? ‘Dat het contactonderzoek nog altijd niet op punt staat, is onvergeeflijk.’
14/07 20u15  Vandaag nog snel uw vereenvoudigde aangifte tekenen en doorsturen? Niet zo snel Opgelet: vergeet niet dat je jouw belastingaangifte moet indienen voor 16 juli (Tax-On-Web). Maar hoe begin je er eigenlijk aan? Volstaat het om je voorstel van vereenvoudigde aangifte na te lezen? Fiscaal expert Jef Wellens plaatst daar enkele kanttekeningen bij. Voor je het weet, vergeet je net die details die je al snel een aantal honderden euro’s kunnen besparen.
14/07 20u15  Eerste federale doodstraf sinds 2003 uitgevoerd in VS, drie andere volgen In de VS is dinsdag de eerste federale doodstraf in 17 jaar uitgevoerd. De 47-jarige Daniel Lewis Lee werd terechtgesteld met een dodelijke injectie. Nog eens drie andere gevangenen in federale gevangenissen zullen later deze maand en in augustus ter dood worden gebracht.
14/07 20u15  Urenlang hinder in Kennedytunnel na ongeval met vrachtwagens In de Antwerpse Kennedytunnel zijn eerder vandaag twee van de drie rijstroken richting Nederland versperd geraakt door een ongeval met vrachtwagens. Dat zegt het Vlaams Verkeerscentrum. Rond iets voor 15.00 uur kon de tunnel weer vrijgemaakt worden.
14/07 19u15  Nét niet goed genoeg: deze tv-reeksen schopten het niet tot in de ‘21 beste’-selectie van onze lezers De hele zomer lang kiest De Morgen de beste 21 cult-items van de 21ste eeuw. Morgen maken we hier de eerste Top 21 bekend, met de beste internationale tv-reeksen in de volgorde die u bepaald heeft. Als voorsmaakje voor morgen krijgt u hier alvast de 10 series die de top net niet gehaald hebben.
14/07 19u15  U vertrekt op reis of keert terug? Dit is het advies van Buitenlandse Zaken Groen, oranje of rood. Dagelijks kan de situatie in het land waar u naartoe gaat of van waar u komt veranderen. Naar welke landen kan u nu precies reizen? En moet u in quarantaine als u terugkeert? Dit overzicht wordt met de nieuwste informatie geüpdatet.
14/07 19u15  De relance na corona: plan voor welvarend, weerbaar en wervend Vlaanderen De Vlaamse regering zette twee relancecomités aan het werk die de politiek moesten inspireren tot een herstelbeleid na corona. De rapporten zijn ambitieus, maar klinken soms wat clichématig. ‘De rode draad van beide comités is dat duurzame en zorgzame economische groei noodzakelijk is.’
14/07 18u15  Live - Verwarring voor terugkerende reizigers: quarantaine niet aanbevolen, wel gevraagd Volg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina.
Laatste update: dinsdag 14 juli 2020, 22u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
14/07 18u15  De relance na corona: het plan voor een welvarend, weerbaar en wervend VlaanderenDe Vlaamse regering zette twee relancecomités aan het werk die de politiek moesten inspireren tot een herstelbeleid na corona. De rapporten zijn ambitieus, maar klinken soms wat clichématig. ‘De rode draad van beide comités is dat duurzame en zorgzame economische groei noodzakelijk is.’
14/07 17u15  Live - Coronavirus: Beke ziet geen systematisch probleem met contactonderzoekVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina.
14/07 17u15  Politie onderschept cocaïne in Gentse haven: 2,7 miljoen euro aan cash en goud in beslag genomenIn de Gentse haven heeft de politie vorige week een drugstransport onderschept waarbij 37 kilogram cocaïne verborgen zat in een steenkoollading van een schip. Dat meldt de federale gerechtelijke politie Oost-Vlaanderen. Bij verschillende huiszoekingen werd voor meer dan 2,7 miljoen euro aan cash en goud in beslag genomen.
14/07 16u15  ‘De stereotypes waaraan de man moet voldoen, zijn nog strikter dan voor vrouwen’Na vier feministische golven en een #MeToo-orkaan is de verwarring van De Man compleet. Wat willen vrouwen? Wat willen mannen zelf? Wat wil Poetin bewijzen wanneer hij in een filmpje zijn spierballen weer eens laat rollen in de fitness? En hoe komt het dat jonge gasten elkaar toeroepen: ‘Do you even lift?!’ – ‘Train jij wel?!’ We maakten een tournee langs kathedralen van lijven en sprak met mannen over hun spierwitte melkflesbenen en hun omvangrijke buikomtrek.
14/07 16u15  De ‘Beste 21’ tv-reeksen van De Morgen volgens onze lezers. Deze series haalden de top net niet.De hele zomer lang kiest De Morgen de beste 21 cult-items van de 21ste eeuw. Morgen maken we hier de eerste Top 21 bekend, met de beste internationale tv-reeksen in de volgorde die u bepaald heeft. Als voorsmaakje voor morgen krijgt u hier alvast de 10 series die de top net niet gehaald hebben.
14/07 16u15  Eerste bevestigde baby die in baarmoeder besmet raakte met coronavirusEen Franse baby is de eerste bevestigde zuigeling die het coronavirus opliep in de baarmoeder. Hoewel het risico bestaat, moeten zwangere vrouwen zich volgens de onderzoekers geen zorgen maken. Dat schrijven ze in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.
14/07 16u15  Vereenvoudigde aangifte gewoon tekenen en doorsturen? Expert beantwoordt vragen over je belastingenOpgelet: vergeet niet dat je jouw belastingaangifte moet indienen voor 16 juli (Tax-On-Web). Maar hoe begin je er eigenlijk aan? Volstaat het om je voorstel van vereenvoudigde aangifte na te lezen? Fiscaal expert Jef Wellens plaatst daar enkele kanttekeningen bij. Voor je het weet, vergeet je net die details die je al snel een aantal honderden euro’s kunnen besparen.
14/07 15u15  Leger start intern onderzoek naar misstanden in Marche-les-Dames‘We tolereren geen wantoestanden’, zegt de nieuwe legerbaas Michel Hofman over de incidenten in het trainingscentrum voor paracommando’s in Marche-les-Dames. ‘Niet gisteren, niet vandaag en zeker niet morgen.’
14/07 15u15  Mannen over hun lichaam: ‘Die buik is het probleem niet, het zijn die tetjes waar ik me voor schaam’Na vier feministische golven en een #MeToo-orkaan is de verwarring van De Man compleet. Wat willen vrouwen? Wat willen mannen zelf? Wat wil Poetin bewijzen wanneer hij in een filmpje zijn spierballen weer eens laat rollen in de fitness? En hoe komt het dat jonge gasten elkaar toeroepen: ‘Do you even lift?!’ – ‘Train jij wel?!’ We maakten een tournee langs kathedralen van lijven en sprak met mannen over hun spierwitte melkflesbenen en hun omvangrijke buikomtrek.
14/07 14u15  Nieuwe legerbaas start intern onderzoek naar misstanden in Marche-les-Dames‘We tolereren geen wantoestanden’, zegt de nieuwe legerbaas Michel Hofman over de incidenten in het trainingscentrum voor paracommando’s in Marche-les-Dames. ‘Niet gisteren, niet vandaag en zeker niet morgen.’
14/07 14u15  Live - Coronavirus: De Block wil geen nieuwe versoepelingen als aantal besmettingen blijft stijgenVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina.
14/07 14u15  Uren hinder verwacht in Kennedytunnel na ongeval met vrachtwagensIn de Antwerpse Kennedytunnel zijn twee van de drie rijstroken richting Nederland versperd door een ongeval met vrachtwagens. Dat zegt het Vlaams Verkeerscentrum. Er zou geen sprake zijn van gewonden.
14/07 14u15  Levensverwachting in België opnieuw gestegen: Belg wordt gemiddeld 81,8 jaarDe levensverwachting bij geboorte in België bedroeg vorig jaar 81,8 jaar voor de volledige bevolking. Voor de vrouwen ligt die levensverwachting zoals bekend iets hoger dan bij mannen: 84 tegenover 79,6 jaar. Dat blijkt dinsdag uit een analyse van de sterftecijfers door Statbel.
14/07 13u15  Zoektocht naar voortvluchtige ‘Woud-Rambo’ gaat nog steeds doorDe klopjacht naar de 31-jarige Yves Rausch gaat onverminderd voort in de buurt van het Duitse Oppenau. De ‘Rambo van het Zwarte Woud’ ontwapende zondag vier agenten en sloeg vervolgens op de vlucht.
14/07 13u15  Recordboete voor Google Belgium na schending GDPR-richtlijnDe Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) heeft Google Belgium een boete van 600.000 euro opgelegd, omdat de zoekmachine het recht van een burger om vergeten te worden niet naleefde. Dat meldt de autoriteit vandaag.
14/07 12u15  Philip Soubry: ‘Vandaag voel ik mij veel slechter dan toen ik in het ziekenhuis verbleef’In ruil voor twaalf Westmalles, twee donkere Leffes en een camembert sprak Philip Soubry (55) begin februari vanuit zijn ziekenhuiskamer in Brussel over zijn quarantaine. Even was de West-Vlaming, die samen met acht andere landgenoten uit China werd gerepatrieerd, wereldberoemd in België, als eerste officiële coronapatiënt. Maar sinds hij genezen is verklaard, is het de eerste corona-Belg niet zo goed vergaan. ‘Ik zit hier nog altijd vast, en mentaal zit ik aan de grond.’
14/07 12u15  ‘Mensen zijn net schapen’: Engelse pub plaatst schrikdraad om afstand te houdenAfstand houden op café, het klinkt in coronatijden als een evidentie, maar dat lijkt het na een paar glazen niet meer. Om toch de anderhalvemeterregel te bewaren tussen zijn klanten, installeerde een Britse pubhouder daarom elektrische schrikdraad in zijn bar. Volgens hem is het een succes: ‘Mensen blijven ervan weg, het zijn net schapen.’
14/07 12u15  Twee straaljagers begeleiden Ryanair-vlucht na bombrief op toiletEen Ryanair-vlucht is maandagavond moeten landen op de Londense luchthaven Stansted, nadat op het toilet een briefje was gevonden waarop stond dat er een bom aan boord was. Het toestel kon, begeleid door twee straaljagers, veilig landen en niemand raakte gewond. Er werden twee mensen opgepakt, zo meldt de Britse omroep BBC op zijn website.
14/07 12u15  ‘Onze hamburgers met zwammen verschillen haast niet van de ‘echte’’Half groente, half vlees: Equinox lanceert zijn allereerste hybride gamma hamburgers en worsten in België onder de naam Meat the Champion. Speciaal voor Belgen die op zoek zijn naar manieren om hun vleesconsumptie terug te schroeven. Maar waarom dan niet gewoon een kleiner stuk vlees kopen? Kristof Peeters, algemeen directeur bij Equinox, legt uit.
14/07 11u15  Live - Quarantaine niet langer aanbevolen voor terugkerende reizigers uit oranje zonesVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina.
14/07 11u15  ‘Alle journalisten brachten hetzelfde mee: een sixpack Coronabier’In ruil voor twaalf Westmalles, twee donkere Leffes en een camembert sprak Philip Soubry (55) begin februari vanuit zijn ziekenhuiskamer in Brussel over zijn quarantaine. Even was de West-Vlaming, die samen met acht andere landgenoten uit China werd gerepatrieerd, wereldberoemd in België, als eerste officiële coronapatiënt. Maar sinds hij genezen is verklaard, is het de eerste corona-Belg niet zo goed vergaan. ‘Ik zit hier nog altijd vast, en mentaal zit ik aan de grond.’
14/07 11u15  Hitlerfanaat (77) krijgt jaar cel voor versieren huis met nazisymbolen en brengen van HitlergroetGeorges Boeckstaens (77) heeft een jaar cel gekregen voor het overtreden van de negationismewet. De voortuin van zijn huis in Keerbergen stond bol van de nazisymboliek en de man liet zich ook betrappen toen hij een Hitlergroet bracht.
14/07 11u15  ‘Stateless’ kruipt sneller onder je huid dan Dries Van Langenhove ‘#omvolking’ kan tweetenTijdens de zomervakantie nemen de collega’s van Humo de zapper over. Vandaag: Stefaan Werbrouck over ‘Stateless’.
14/07 11u15  Onbemande sonde ‘Hoop’ vertrekt donderdag naar Mars (en er volgen er nog twee deze maand)Deze nacht had een onbemande sonde van de Verenigde Arabische Emiraten naar buurplaneet Mars moeten vertrekken, maar de lancering is twee dagen uitgesteld omwille van het slechte weer. De missie vormt het startschot van een periode waarin nog twee missies vertrekken. Succes is onzeker, de rode planeet is een kosmisch kerkhof van gefaalde ruimtemissies.
14/07 10u15  Onbemande sonde ‘Hoop’ vertrekt vannacht naar Mars (en er volgen er nog twee deze maand)Deze nacht vertrekt een onbemande sonde van de Verenigde Arabische Emiraten naar buurplaneet Mars. De missie vormt het startschot van een periode waarin nog twee missies vertrekken. Succes is onzeker, de rode planeet is een kosmisch kerkhof van gefaalde ruimtemissies.
14/07 10u15  27 kinderen Mortselse speelpleinwerking twee weken in quarantaine omdat kind besmet raaktIn Mortsel zitten 27 kinderen van de speelpleinwerking twee weken in quarantaine. Vorige week woensdag meldde de vader van een kind dat hij positief had getest op corona en twee dagen later testte ook zijn kind positief.
14/07 09u15  ‘Nu alle hens aan dek om stijging onder controle te krijgen voor mensen terugkeren uit buitenland’Het contactonderzoek om de verspreiding van het coronavirus na te gaan moet sneller en beter als we een tweede golf willen vermijden. Dat zegt epidemioloog Pierre Van Damme (UAntwerpen) op Radio 1. ‘We zouden de gemeenschappelijke bron van besmetting moeten kunnen aanduiden.’
14/07 09u15  ▶ De drie boeken van Mohamed Ouaamari: ‘Als voetballer wil iedereen Messi of Ronaldo zijn, als schrijver wil ik Elsschot zijn’In de podcast drie boeken praat radiopresentator Wim Oosterlinck elke week met een andere boekenliefhebber over de drie boeken die u zou moéten hebben gelezen. Deze zomer laten we elke dinsdag een nieuwe gast aan het woord. Vandaag: Mohamed Ouaamari.
14/07 08u15  De nieuwe manier van leven: de 15-minutenstad, waar niks nog ver isIn Parijs hebben ze ‘la ville du quart d’heure’, in Melbourne de ‘20-minute neighbourhoods’ en in Barcelona de ‘Superblocks’. Nu is het aan Vlaanderen om de 15-minutenstad te omarmen, zegt de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning (VRP).
14/07 08u15  Wat we vandaag ‘cancel culture’ noemen, heette vroeger gewoon fatsoenOthman El Hammouchi is auteur van Lastige waarheden en activist voor religieuze vrijheid.
14/07 08u15  Rechter heft tijdelijk publicatieverbod op boek Mary Trump opHet hooggerechtshof van New York heeft het tijdelijke verbod op het boek van Mary Trump, de nicht van president Trump, opgeheven. Daarmee kan het onthullende boek over de familie van de Amerikaanse president vandaag verschijnen.
14/07 07u15  Live - Coronavirus: aantal besmettingen stijgt met 11 procent, gemiddeld 95 per dagVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina.
14/07 07u15  Ondanks corona: studenten scoren even goed of zelfs beter dan vorig jaarCorona heeft niet gezorgd voor slechtere examenresultaten bij de examens in juni. Dat concluderen de KU Leuven, UGent, VUB, UHasselt en een groot deel van de hogescholen na een eerste analyse.
14/07 07u15  In de toekomst ligt alles op 15 minuten wandelenIn Parijs hebben ze ‘la ville du quart d’heure’, in Melbourne de ‘20-minute neighbourhoods’ en in Barcelona de ‘Superblocks’. Nu is het aan Vlaanderen om de 15-minutenstad te omarmen, zegt de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning (VRP).
14/07 07u15  Wanneer reizen een spelletje vogelpik wordt: ‘Het kan er binnen 24 uur compleet anders uitzien’De Belgische lijst met kleurcodes voor vakantiebestemmingen gedraagt zich volatieler dan de beurs, tot grote ergernis van de reissector. ‘We hebben vandaag mensen opgebeld die met eigen vervoer naar Zweden afreisden en al in Duitsland zaten: ‘Sorry, jullie moeten terugkeren.’’
14/07 07u15  Inwoners Seoul willen begrafenis van burgemeester niet betalen na beschuldiging van seksueel misbruikIn Seoul is een rel uitgebroken over de begrafenis van de burgemeester. Meer dan een half miljoen mensen ondertekenden een petitie waarin staat dat hij geen recht heeft op een groots afscheid, omdat hij waarschijnlijk zelfmoord heeft gepleegd na een beschuldiging van seksuele intimidatie.
13/07 23u15  Live - WHO waarschuwt: ‘Coronacrisis kan erger en erger en erger worden’Volg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina.
13/07 22u15  Live - WHO waarschuwt: 'Coronacrisis kan erger en erger en erger worden'Volg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina.
13/07 21u15  PS-toppers willen opnieuw onderhandelen: slaagt het plannetje van de ‘drie koningen’ dan toch?Liever besturen met N-VA dan nog eens jaren in de oppositie zitten. Dat is de afweging die verschillende PS-toppers maken. Zo zou het plannetje dat de ‘drie koningen’ in hun achterhoofd hadden, PS én N-VA bij de regeringsgesprekken betrekken, toch nog kunnen uitkomen.
13/07 21u15  Al uw vragen over het knipperlichtsysteem voor reizen beantwoordGroen bij vertrek, maar oranje bij terugkeer. Of misschien kleurt uw reisbestemming wel ineens donkerrood, zoals heel Zweden zondag. Help, moet ik in quarantaine? Het ‘knipperlichtsysteem’ van Buitenlandse Zaken dat vandaag onze reismogelijkheden bepaalt, zorgt voor heel wat verwarring. Hierbij alle vragen beantwoord.
13/07 21u15  Lichaam ‘Glee’-actrice Naya Rivera (33) teruggevondenDe politie heeft maandag het lichaam gevonden van Glee-actrice Naya Rivera (33) bij het meer Lake Piru waar ze woensdag verdween. Dat heeft de lokale sheriff maandag bevestigd.
13/07 21u15  Compromis lijkt moeilijk haalbaar, dus dreigt nieuw uitstel voor abortuswetDe kans dat er nog voor eind van de week een compromis uit de bus komt over de nieuwe abortuswet is minimaal. Allicht wordt de stemming in het parlement nog maar eens uitgesteld, tot na de zomer.
13/07 21u15  Experts luiden alarmbel in coronacommissie: ‘We zijn er niet gerust in’Experten Marc Van Ranst, Erika Vlieghe en Herman Goossens evalueerden in de coronacommissie in het Vlaams Parlement het coronabeleid van Vlaanderen. Een pluim voor de bevolking tijdens de lockdown, ‘maar mocht alles goed verlopen zijn, moesten we deze commissie niet houden’.
13/07 20u15  PS wil terug aan de onderhandelingstafelLiever besturen met N-VA dan nog eens jaren in de oppositie zitten. Dat is de afweging die verschillende PS-toppers maken. Zo zou het plannetje dat de ‘drie koningen’ in hun achterhoofd hadden, PS én N-VA bij de regeringsgesprekken betrekken, toch nog kunnen uitkomen.
13/07 20u15  Live - WHO: 'Wereld keert niet terug naar 'oude normaal' binnen afzienbare toekomst'Volg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina.
13/07 20u15  ‘Lichaam Glee-actrice Naya Rivera (33) teruggevonden’De politie heeft maandag het lichaam gevonden van Glee-actrice Naya Rivera (33) op de plaats waar ze woensdag verdween. Dat meldt TMZ op basis van politiebronnen. Later vandaag volgt een persconferentie.
13/07 19u15  Hoe een Fransman met meerdere veroordelingen op de eerste rij kwam bij de GuldensporenvieringOp de eerste rij bij de herdenking van de Guldensporenslag in Kortrijk zat niet alleen Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), maar ook Aurélien Verhassel, een Fransman met een strafblad. ‘Dat beeld is schabouwelijk voor de stad’, zegt burgemeester Vincent Van Quickenborne.
13/07 19u15  ‘Zeg niet muis of miemel, maar vulva en vagina’Van een kleuter die doktertje wil spelen tot een puber die tongzoent. In tijden van #MeToo is het essentieel dat kinderen hun seksuele grenzen leren bewaken, maar ook die van anderen leren respecteren. ‘Mijn dochter weet: haar foefke is van haar.’
13/07 19u15  Live - 'Wereld keert niet terug naar 'oude normaal' binnen afzienbare toekomst'Volg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina.
13/07 19u15  Benjamin Storm Keough bleef altijd de kleinzoon van Elvis Presley. Een eigen album maakte hij nooitHet grote tranendal waarin Elvis Presley bij leven baadde, is postuum aangevuld door het overlijden van zijn kleinzoon Benjamin Storm Keough. In Calabasas, in het zuiden van Los Angeles, werd Keough zondag 12 juli dood gevonden met een schotwond ‘in de upper torso’. Vooralsnog wordt ervan uitgegaan dat hij zelf een einde aan zijn leven heeft gemaakt.
13/07 19u15  Spaanse koning Juan Carlos mogelijk verbannen uit paleisHet Spaanse koningshuis en de regering werken aan een plan om de vorige koning, Juan Carlos I, weg te sturen uit het koninklijk paleis of zelfs uit het land. Het zou de enige manier zijn om de reputatie van het koningshuis te redden, nu koning Juan Carlos onder vuur ligt vanwege een bankrekening in Zwitserland en corruptiegeld uit Saoedi-Arabië.
13/07 18u15  ‘PS wil terug aan onderhandelingstafel’Vervroegde verkiezingen zijn geen optie meer, en dus resten de PS nog twee keuzes: mee aan de onderhandelingstafel schuiven voor de vorming van een federale regering of opnieuw plaatsnemen in de oppositiebanken. Dat heeft PS-voorzitter Paul Magnette vandaag gezegd op het partijbureau van de Franstalige socialisten, meldt L’Echo.
13/07 18u15  ‘Sterk bewijs’ van negatieve impact luchtvervuiling op coronavirusLuchtvervuiling zou leiden tot een aanzienlijke toename van het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen door het coronavirus. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Britse krant The Guardian kon inkijken.
13/07 18u15  VN-doel niet gehaald: honger neemt toe, ook door coronavirusHet streven om in 2030 de honger uit de wereld te helpen wordt niet gehaald. Sinds 2015, het jaar dat de wereldgemeenschap dit doel vastlegde in de zogeheten Sustainable Development Goals (SDG’s), is het aantal mensen met honger juist fors toegenomen: met 60 miljoen tot 690 miljoen. Door Covid-19 komen er naar schatting nog 132 miljoen bij.
13/07 17u15  Live - Finland nu 'groen' gebied voor vertrekkende BelgenVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina.
13/07 17u15  Experten evalueren coronabeleid: ‘Wij zijn er niet gerust in’Experten Marc Van Ranst, Erika Vlieghe en Herman Goossens evalueerden in de coronacommissie in het Vlaams Parlement het coronabeleid van Vlaanderen. Een pluim voor de bevolking tijdens de lockdown, ‘maar mocht alles goed verlopen zijn, moesten we deze commissie niet houden’.
13/07 17u15  Het gemiddelde startersloon ligt een stuk lager dan wat jongeren verwachtenOp het kantelpunt tussen afstuderen en de start van een beroepsloopbaan kijken heel wat jongeren momenteel uit naar hun eerste echte loonbrief. Omdat verwachtingen en realiteit soms ver uit elkaar liggen, analyseerde loonberekenaar SD Worx bijna 74.000 startlonen. Gemiddeld ligt het eerste voltijdse brutoloon voor 18- tot 24-jarigen nu net onder de 2.000 euro, zo blijkt. Al zijn er wel verschillen naargelang instapleeftijd, de regio en het statuut.
13/07 16u15  Live - Experts in coronacommissie: ‘Het reageren per Veiligheidsraad is niet goed’Volg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina.
13/07 15u15  Live - Marc Van Ranst in coronacommissie: ‘Het reageren per Veiligheidsraad is niet goed’Volg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina.
13/07 15u15  Het gemiddelde startersloon ligt een stuk lager dan jongeren verwachtenOp het kantelpunt tussen afstuderen en de start van een beroepsloopbaan kijken heel wat jongeren momenteel uit naar hun eerste echte loonbrief. Omdat verwachtingen en realiteit soms ver uit elkaar liggen, analyseerde loonberekenaar SD Worx bijna 74.000 startlonen. Gemiddeld ligt het eerste voltijdse brutoloon voor 18- tot 24-jarigen nu net onder de 2.000 euro, zo blijkt. Al zijn er wel verschillen naargelang instapleeftijd, de regio en het statuut.
13/07 14u15  Koppen tellen in het parlement: binnen elke fractie tegenstand tegen nieuwe abortuswetHet wordt straks koppen tellen als er gestemd wordt over de nieuwe abortuswet. Binnen bijna elke fractie is er tegenstand tegen de tekst die nu voorligt. Vooral het feit dat abortus volledig uit de strafwet wordt gehaald, ligt moeilijk.
13/07 14u15  83 superrijken roepen op hen zwaarder te belasten: ‘Ons geld is nodig voor het herstel na de coronacrisis’De coronacrisis heeft hard toegeslagen. Dat beseffen ook 83 superrijken die zich openlijk bereid verklaren om veel meer belastingen te betalen om de wereld mee uit de coronacrisis te helpen. “Meteen, substantieel en permanent”, schrijven ze in een open brief.
13/07 13u15  Klopjacht naar 'Rambo van het Zwarte Woud' gaat tweede dag inTientallen agenten en helikopters zijn vandaag voor de tweede dag op rij ingezet voor een klopjacht op een voortvluchtige gewapende man in het Zwarte Woud. De man, getooid in camouflagekledij, pijl en boog, pistool en een mes, zou recht uit de film ‘Rambo’ kunnen komen.
13/07 13u15  Waarom ging het zo fout in Bergamo?‘Wij zijn niet op zoek naar een schade­vergoeding. Voor ons draait het om de waarheid.’ Tienduizenden nabestaanden van coronadoden in Noord-Italië hebben vragen over de dood van hun geliefden en dienen een aangifte in bij het Openbaar Ministerie in Bergamo.
13/07 12u15  ‘Ook bij gezonde, jonge mensen kunnen de longen er onder de microscoop als appelmoes uitzien’Viroloog Steven Van Gucht (43) meldde drie maanden lang dagelijks hoeveel Belgen er gestorven waren aan het nieuwe coronavirus. Steeds helder, sereen en met een hoopgevende touch. Een openhartig gesprek over de inschattingsfouten, de coronazomer en de liefdesbrieven van bewonderaars.
13/07 12u15  Festival in Liezele loopt uit de hand, feestvierders dansen dicht bij elkaar: ‘Dit was niet de bedoeling’In Liezele, deelgemeente van Puurs-Sint-Amands, heeft een grote groep feestvierders gisteren de coronaregels overtreden. Tijdens een technofestivalletje in Park Fort Liezele dansten zo’n 400 mensen dicht bij elkaar en zonder mondmasker. De organisatoren hadden toestemming gekregen van de gemeente.
13/07 12u15  Immuniteit coronavirus mogelijk na paar maanden alweer verlorenPatiënten die besmet zijn met het coronavirus, zouden hun antilichamen na een paar maanden alweer afbreken. Herstelde personen kunnen dus hun immuniteit verliezen en een tweede keer getroffen worden. Dat blijkt uit het eerste longitudinale onderzoek dat de Britse krant The Guardian kon inkijken.
13/07 12u15  ‘Ik verhuis terug naar België’ vs. ‘Ze hebben het hier niet slecht aangepakt’: twee Vlamingen in StockholmDe FOD Buitenlandse Zaken heeft Zweden gisteren tot ‘rode zone’ op de coronakaart gedoopt. Misschien geen complete verrassing voor u, want er gaat geen dag voorbij of de Zweedse strategie wordt in de pers neergesabeld. De Morgen trok op de valreep naar Stockholm en vroeg twee Vlamingen hoe ze de corona-aanpak beleven.
13/07 11u15  ‘Ik heb doodsbedreigingen gekregen, maar ook veel liefdesbrieven’Viroloog Steven Van Gucht (43) meldde drie maanden lang dagelijks hoeveel Belgen er gestorven waren aan het nieuwe coronavirus. Steeds helder, sereen en met een hoopgevende touch. Een openhartig gesprek over de inschattingsfouten, de coronazomer en de liefdesbrieven van bewonderaars.
13/07 11u15  Live - Coronavirus: rechtbank schorst ‘disproportionele’ lockdown in CataloniëVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina.
13/07 11u15  Festival in Liezele loopt uit de hand: feestvierders dansen dicht bij elkaar, zonder mondmaskerIn Liezele, deelgemeente van Puurs-Sint-Amands, heeft een grote groep feestvierders gisteren de coronaregels overtreden. Tijdens een technofestivalletje in Park Fort Liezele dansten zo’n 400 mensen dicht bij elkaar en zonder mondmasker. De organisatoren hadden toestemming gekregen van de gemeente.
13/07 11u15  Zo beraamden zes Nederlanders een aanslag op een festival – terwijl de politie meeluisterdeHet zou één van de moorddadigste aanslagen van de 21ste eeuw geweest zijn: zes terroristen planden een bloedbad op een muziekfestival, met bomvesten en automatische vuurwapens. De aanslag kon op het nippertje verijdeld worden en de zes staan nu terecht in het grootste terrorismeproces in jaren. Ze hebben veel spijt, ze waren slechts meelopers of hebben zich net op tijd teruggetrokken, zeggen ze: ‘Hoe oprecht ik ook wil zijn, niemand gelooft me op mijn woord.’ Een reconstructie.
13/07 11u15  Manchester City krijgt goed nieuws: internationaal sporttribunaal TAS schrapt Europese schorsingManchester City wordt dan toch niet uitgesloten van Europees voetbal. Het internationaal sporttribunaal (TAS) heeft de schorsing die de UEFA had opgelegd voor gesjoemel met de Financial Fair Play ongedaan gemaakt. De boete van 30 miljoen euro die de UEFA had opgelegd is teruggebracht naar 10 miljoen euro.
13/07 11u15  Gemiddeld aantal besmettingen stijgt opnieuw met 2 procentEr worden gemiddeld nog 90,3 besmettingen per dag met het coronavirus geregistreerd in ons land. Dat is opnieuw een lichte stijging met twee procent in vergelijking met de voorgaande periode van zeven dagen (gemiddeld 88,1 nieuwe besmettingen per dag). Dat blijkt uit de nieuwe update in het dashboard van Sciensano.
13/07 11u15  Groen licht om naar Luxemburg, Kroatië en Roemenië te reizen, maar oranje bij terugkeer naar België. Hoe kan dat?Dit weekend werd de lijst met ‘oranje zones’ – zones waar een verhoogde waakzaamheid geldt – uitgebreid. Onder meer Luxemburg, Kroatië en Roemenië werden aan de lijst toegevoegd, tenminste zodra je terugkeert naar België. Wil je naar daar vertrekken, krijg je nog altijd groen licht volgens de website van Buitenlandse Zaken. Hoe zit dat precies?
13/07 11u15  Zo houden Donald Trump en vertrouweling Roger Stone elkaar uit de wind (en de gevangenis)Donald Trump schold de gevangenisstraf kwijt van zijn voormalige campagnemedewerker Roger Stone (67). Die was veroordeeld omdat hij had gelogen over zijn bemoeienis met de door de Russen gehackte e-mails van de Democraten. ‘Ongekende, historische corruptie’, noemt senator en Trumps partijgenoot Mitt Romney de amnestie.
13/07 10u15  De roekeloosheid van dit hele schouwspel is niet minder dan een schandeValerie Van Peel is Kamerlid namens N-VA. Bart De Wever is voorzitter van die partij.
13/07 10u15  De Block pakt asielzoekers die via ander EU-land komen strenger aanBelgië krijgt steeds meer asielzoekers over de vloer voor wie een ander Europees land verantwoordelijk is. Vorig jaar liep hun aandeel al op tot 43 procent. Maar nog geen tiende vertrok naar het bevoegde land. Wie nu nog weigert om te vertrekken, kan opgesloten worden, stelt minister De Block.
13/07 10u15  ‘Warrior Nun’ op Netflix: de titel is plezieriger dan de kijkbeurtTijdens de zomervakantie nemen de collega’s van Humo de zapper over. Vandaag: Vincent Van Peer over Warrior Nun.
13/07 09u15  Lachaert over De Wever: ‘Door scudraketten af te vuren, breng je ons geen stap dichter bij de oplossing’Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert is er niet over te spreken dat zijn N-VA-collega Bart De Wever deelname aan de federale regering koppelt aan de stemming over de abortuswet.
13/07 09u15  Abortus is wel wat anders dan het trekken van een tandValerie Van Peel is Kamerlid namens N-VA. Bart De Wever is voorzitter van die partij.
13/07 09u15  ‘Voor ons draait het om de waarheid’: nabestaanden coronadoden Bergamo doen aangifte‘Wij zijn niet op zoek naar een schade­vergoeding. Voor ons draait het om de waarheid.’ Tienduizenden nabestaanden van coronadoden in Noord-Italië hebben vragen over de dood van hun geliefden en dienen een aangifte in bij het Openbaar Ministerie in Bergamo.
13/07 09u15  Duda volgt zichzelf op als president na fotofinish bij Poolse verkiezingenAndrzej Duda volgt zichzelf op als president van Polen, na een thriller van jewelste. Dat meldt de Poolse kiescommissie. Duda haalt 51,21 van de stemmen. Rafal Trzaskowski 48,79 procent.
13/07 08u15  De Block pakt asielmisbruik harder aanBelgië krijgt steeds meer asielzoekers over de vloer voor wie een ander Europees land verantwoordelijk is. Vorig jaar liep hun aandeel al op tot 43 procent. Maar nog geen tiende vertrok naar het bevoegde land. Wie nu nog weigert om te vertrekken, kan opgesloten worden, stelt minister De Block.
13/07 08u15  Internationale drugshandel in het grensgebied neemt toe: ‘Wie gezocht wordt, steekt gewoon de grens over’De Nederlandse politie is erin geslaagd om een crimineel martelcomplex uit te schakelen in een dorp op de Belgische grens. Journalist Willem-Jan Joachems, ziet al jaren hoe het grensgebied het speelterrein wordt van de internationale drugshandel. ‘Je kan er makkelijk verdwijnen.’
13/07 08u15  Diaspora zet Congocommissie meteen onder hoogspanningDe Congolese diaspora is niet te spreken over een advies dat de Kamercommissie Buitenlandse Zaken had gevraagd aan directeur van het AfricaMuseum Guido Gryseels en algemeen rijksarchivaris Karel Velle over over de haalbaarheid, werking en samenstelling van de Waarheids- en Verzoeningscommissie over het Belgisch koloniale verleden. Dat schrijft De Standaard vandaag.
13/07 07u15  De Wever ziet abortuswet als breekpunt: stemming dreigt formatiegesprekken te torpederenN-VA-voorzitter Bart De Wever maakt, onder meer in een opiniestuk in deze krant, van de versoepeling van de abortuswet een breekpunt voor de regeringsgesprekken. ‘Degenen die een federale regering proberen vormen, zouden er goed aan doen hun dadendrang te temperen.’
13/07 07u15  Carine Vrancken: ‘Abortus dient als schaamlapje voor de politieke impasse’Na CD&V maakt nu ook N-VA een halszaak van de uitbreiding van de abortuswet. Carine Vrancken, directeur van LUNA, de Unie van Nederlandstalige Abortuscentra, ziet het met lede ogen aan. ‘De argumenten die ze aanvoeren, zijn soms flagrante leugens.’
13/07 07u15  ‘We willen begrijpen hoe het zo mis is kunnen gaan’: nabestaanden coronadoden Bergamo doen aangifte bij justitie‘Wij zijn niet op zoek naar een schade­vergoeding. Voor ons draait het om de waarheid.’ Tienduizenden nabestaanden van coronadoden in Noord-Italië hebben vragen over de dood van hun geliefden en dienen een aangifte in bij het Openbaar Ministerie in Bergamo.
13/07 07u15  Live - Coronavirus: gemiddeld aantal besmettingen stijgt opnieuw, 90 besmettingen per dagVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina.
13/07 07u15  Met nultolerantie kunnen jaarlijks 17 doden en 335 minder gewonden vallenAls er nultolerantie in het verkeer geldt, zouden in België jaarlijks 17 minder verkeersdoden en 335 minder gewonden vallen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het verkeersinstituut Vias. De wet voor nultolerantie wordt deze week gestemd, maar momenteel staat alleen de politiek nog op het rempedaal.
12/07 22u15  Aantal besmettingen stijgt weer, maar experts panikeren nog nietDe voorbije dagen steeg het het aantal coronabesmettingen plots met 2 procent. Lange tijd vertoonde de besmettingsgraad juist een dalende trend. Zijn we op weg naar een tweede lockdown?
12/07 22u15  Fotofinish bij Poolse presidentsverkiezingen: te klein verschil om winnaar uit te roepenDe Poolse presidentsverkiezingen zijn uitgelopen op een thriller van jewelste. Volgens de exitpoll van zondagavond haalde de zittende president Andrzej Duda 50,4 procent van de stemmen. Zijn uitdager Rafal Trzaskowski volgt op 49,6 procent.
12/07 21u15  Live - Coronavirus: WHO telt recordaantal van 230.000 nieuwe besmettingenVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina.
12/07 21u15  Op de valreep naar ‘rode zone’ Zweden: ‘Lachen die ons nu uit omdat we een mondmasker dragen?’Was een bezoek aan Zweden, het land van zijn partner en een coronabroeihaard in Europa, nu wel of niet een goed idee, vraagt De Morgen-journalist Fernand Van Damme zich af. Hij is er nog niet uit. Sinds vrijdag is hij terug, net op tijd om een quarantaine te vermijden, want Zweden is dit weekend een ‘rode zone’ gedoopt.
12/07 21u15  Kosovaarse president, verdacht van moord en marteling, voor speciale rechtbank in Den HaagDe president van Kosovo, Hashim Thaçi, verschijnt maandag voor het speciale Kosovo Tribunaal in Den Haag om gehoord te worden over een aanklacht wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid.
12/07 20u15  ‘Als je gerust wou zijn in het leven, had je niet voor kinderen moeten kiezen’Je tienerdochter die maar blijft doordrammen over haar uitgangsuur, je kleuter die met alle geweld in pyjama naar school wil. Elke ouder worstelt ermee: hoeveel teugel geef je je kind? En waar eindigt risicovol spel?
12/07 19u15  Live - Coronavirus: Nieuwe lijst met rode en nu ook oranje zones, 200.000 Catalanen opnieuw in lockdownVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina.
12/07 19u15  Druktebarometer aan de kust kleurt vooral groen, maar in Oostende ook even oranje‘Een generale repetitie.’ Zo noemt burgemeester Wilfried Vandaele (N-VA) van De Haan het eerste zonnige zomerweekend zonder lockdown aan de kust. In verscheidene badplaatsen zoals Oostende en De Panne kleurde de druktebarometer van Westtoer geel, en zelfs héél eventjes oranje - de hoogste kleurcode. De burgemeesters maken zich op voor een nog drukkere periode.
12/07 18u15  Contactonderzoekers polsen niet naar whereabouts van patiënten: ‘Ons systeem werkt anders’Het aantal nieuwe besmettingen stijgt al enkele dagen lichtjes. Maar waar die mensen precies besmet raken, is niet duidelijk. Omdat er tijdens het contactonderzoek niet naar wordt gepolst. ‘Wij werken op een andere manier.’
12/07 18u15  ‘We hebben lang genoeg thuisgezeten. Nu is het vakantie’: Nederlandse tiener-comazuipers overspoelen KnokkeTwaalf politiecombi’s, bijstand van de Nederlandse politie, vier agenten te paard. Het leek even of de gele hesjes helemaal terug waren. Het was gewoon een zoveelste zomeravond op het Alfred Verweeplein in Knokke.
12/07 17u15  Live - Coronavirus: Druktebarometer aan de kust kleurt vooral groen, maar in Oostende ook even oranjeVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina.
12/07 17u15  WHO stelt onderzoek in naar ‘raadselachtige’ ziekteuitbraak KazakhstanDe Wereldgezondheidsorganisatie stelt een onderzoek in naar de bewering van China dat in Kazakhstan 1.772 mensen zijn overleden aan een longontsteking die géén Covid-19 is. De WHO denkt dat het wel degelijk gaat om een uitbraak van het coronavirus, maar houdt ‘een open oog’ voor de mogelijkheid dat er een ander virus in het spel is.
12/07 16u15  Luc Appermont: ‘Bart heeft mij ooit verlaten’Schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Zevenentwintig directe vragen, evenveel openhartige antwoorden. Vandaag: televisiepresentator Luc Appermont (70). Wie is hij in het diepst van zijn gedachten?
12/07 16u15  ‘Er zijn 60 vrouwen nodig om Bill Cosby te veroordelen en 30 om Harvey Weinstein te stoppen. Eén vrouw volstaat nooit’Karin Slaughter doet beter dan het coronavirus: haar thrillers worden over 120 landen verspreid en wereldwijd kwamen al meer dan 35 miljoen mensen in aanraking met haar reeksen over kinderarts Sara Linton en agent Will Trent. Met haar nieuwe misdaadverhaal Verzwegen viert ze twintig jaar schrijverschap. Een feestje in quarantaine, maar dat deert de 49-jarige schrijfster uit het Amerikaanse zuiden niet. ‘Ik kan niet schrijven in een koffiebar. Ik heb complete afzondering nodig.’
12/07 16u15  Hoge functionarissen Frans videogame-bedrijf weg na seksueel wangedragHet Franse videogamebedrijf Ubisoft, bekend van spellen als Assassin’s Creed en Watch Dogs, heeft in de nacht van zaterdag op zondag het vertrek aangekondigd van diverse hoge functionarissen. Onder anderen de nummer twee van het bedrijf en het hoofd personeelszaken gaan weg. De stap komt nadat diverse leidinggevenden van het softwarebedrijf eerder waren beschuldigd van aanranding en seksuele intimidatie.
12/07 16u15  Live - Coronavirus: Aantal besmettingen wereldwijd in anderhalve maand verdubbeldVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina.
12/07 16u15  Homo turisticus laat zich niet afschrikken door corona: beeldverslag van aan de Spaanse costa’sDe zomer van 2020 zou helemaal anders zijn, zo werd ons maandenlang voorgehouden. Maar dat is buiten de Spaanse costa’s gerekend, alwaar zonnekloppers als vanouds samentroepen om ijsjes te eten, cocktails te slurpen, parasols op te tuigen en te luieren op zonnebedden tot ze roodverbrand zijn.
12/07 15u15  Carice van Houten: ‘Na die kus van Meryl Streep wilde ik mijn wang niet meer wassen’De Nederlandse topactrice Carice van Houten (43) vindt Ricky Gervais zo leuk dat hij aantrekkelijk wordt. Wie of wat zijn haar andere favorieten? ‘Elleboogje­s­macaroni, blok kaas erin, roeren zodat het draderig wordt, en dan ketchup erbij. Heerlijk!’
12/07 13u15  VN-Veiligheidsraad akkoord met Belgisch-Duits voorstel om humanitaire hulp aan Syrië te hervattenDe VN-Veiligheidsraad heeft ingestemd met een Belgisch-Duits voorstel om de humanitaire hulp aan Syrië te hervatten. Er is een compromis bereikt door de noodhulp via slechts één grensovergang te laten verlopen, dat waren er eerst twee.
12/07 13u15  Dit mag u niet missen op tv vanavondElke dag tipt de tv-redactie van De Morgen de beste en meest opvallende programma’s van de dag en ontdekkingen op Netflix, Play More en co. Het volledige overzicht van de ‘gewone zenders’ vindt u in de tv-gids van De Morgen.
12/07 13u15  Word je sneller dronken als de zon op je schijnt?Iedereen weet: met ­alcohol is het altijd oppassen, maar zeker ­wanneer de zon schijnt. Het idee is toch dat die twee pintjes op een zonnig ­terras harder ­aankomen dan diezelfde twee glazen aan de toog in putje ­winter. Maar word je echt sneller dronken met de zon op je bol?
12/07 11u15  Van Ranst over toenemende besmettingen: ‘Probleem als ook ziekenhuisopnames stijgen’Voor de vierde dag op rij is het aantal vastgestelde besmettingen gemiddeld over zeven dagen gestegen. Geen reden voor grote zorgen, volgens viroloog Marc Van Ranst. Hij benadrukt dat we moeten kijken naar het aantal ziekenhuisopnames, die voorlopig nog een dalende trend vertonen.
12/07 10u15  ‘De kloof tussen mensen dreigt door corona nóg groter te worden’De jonge Franse denker David Djaïz (29) stelt vast hoe Covid-19 de sociale breuklijnen heeft verdiept. Slow Democracy is zijn antwoord. ‘We moeten vooral de publieke macht herstellen.’
12/07 10u15  Europees president Michel probeert de ‘zuinige vier’ te paaienNederland, Oostenrijk, Zweden en Denemarken behouden hun kortingen op de betalingen aan de EU. Daarnaast stelt EU-president Charles Michel voor de nieuwe Europese meerjarenbegroting (2021-2027) met 20 miljard euro te verlagen. Met deze handreikingen probeert hij de ‘zuinige vier’ te overtuigen eind volgende week akkoord te gaan met een Europees herstelpakket van ruim 1.800 miljard euro.
12/07 10u15  Jos D’Haese (PVDA): ‘Ik denk dat mevrouw De Block weet dat er straks voor haar geen plaats zal zijn’Zijn partij is de eerste die om het ontslag van minister Wouter Beke vraagt. Jos D’Haese, PVDA-fractieleider in het Vlaams Parlement, over de coronacrisis, zijn partijverleden en wereldvreemde politici. ‘Wij willen stemmen pikken van N-VA en Vlaams Belang.’
12/07 09u15  Het verlof van de virologen: ‘Een vakantieoord met mondmaskers spreekt me niet aan’‘Reis niet, of alleszins niet te ver’, zo raadden onze virologen al aan. Maar hoe proberen zij iets van hun zomer te maken? ‘Ik hoop maar dat er geen tweede golf uitbreekt, anders mag ik mijn verlof vergeten.’
12/07 09u15  Advocaat Walter Damen over de IS-weduwen: ‘Ik heb geen enkel medelijden met die vrouwen’Zijn de Antwerpse Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal gebrainwasht en kunnen zij door hun identiteit te herwinnen afstand nemen van het gedachtegoed van IS? Of zijn ze de verpersoonlijking van het kwaad en verdienen ze een oneindige straf? Een debat dat hun raadsman Walter Damen na hun terugkeer graag ten gronde wil voeren.
12/07 09u15  Bijna 200.000 Belgen gaan maandelijks naar voedselbankBijna 200.000 mensen per maand halen een voedselpakket op om te kunnen overleven, een stijging van 15 procent in vergelijking met 2019. Dat blijkt uit cijfers van de Belgische Federatie van Voedselbanken, waarover De Zondag bericht.
12/07 09u15  Portugese politie op zoek naar lichaam Madeleine McCannDe Portugese politie heeft de afgelopen weken meerdere putten doorzocht, speurend naar het lichaam van Madeleine McCann. Dat meldt de NOS op basis van bronnen waarmee de Portugese publieke omroep RTP uitpakt.
12/07 09u15  Sports Illustrated plaatst voor het eerst transgender model op de coverDe tijd waarin bikinimodellen alleen slank en wit waren, ligt gelukkig al even achter ons. Zo bracht het befaamd magazine Sports Illustrated een nummer uit dat focuste op een positief zelfbeeld en zette het Tyra Banks als eerste zwarte vrouw ooit op de cover in 1997. Nu wordt opnieuw geschiedenis geschreven dankzij Valentina Sampaio: de eerste transgendervrouw ooit op de voorpagina.
12/07 08u15  Opnieuw stijging in gemiddeld aantal nieuwe besmettingen in BelgiëVoor de tweede dag op rij stijgt het gemiddeld aantal nieuwe coronabesmettingen in ons land. Er worden gemiddeld 87,9 besmettingen per dag geregistreerd in ons land. Dat is een stijging met twee procent in vergelijking met de voorgaande periode van zeven dagen.
12/07 08u15  Gaan onze virologen zelf op reis? ‘Bij een tweede golf mag ik mijn verlof vergeten’‘Reis niet, of alleszins niet te ver’, zo raadden onze virologen al aan. Maar hoe proberen zij iets van hun zomer te maken? ‘Ik hoop maar dat er geen tweede golf uitbreekt, anders mag ik mijn verlof vergeten.’
12/07 08u15  Live - Trump draagt mondmasker in het openbaar: ‘Nooit tegen geweest’Volg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina.
12/07 08u15  Nu al zorgen om derde coronagolf in HongkongIn Hongkong beleven ze nu al de derde coronagolf, en die is de ergste tot nu toe, waarschuwen gezondheidsautoriteiten. Gisteren zijn ten minste 61 mensen in de Chinese stad besmet geraakt of voorlopig positief op de longziekte getest. Dat meldt de krant South China Morning Post.
12/07 08u15  Ook Bart De Wever (N-VA) betrekt abortuswet bij federale regeringsvormingDe voorstanders van de versoepeling van abortus moeten misschien maar zelf proberen een nieuwe federale regering te vormen ‘als ze elkaar zo geweldig vinden’. Dat heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever verklaard aan VTM Nieuws. De Wever legt zo nog meer druk op het abortusdossier, dat de federale formatie nu helemaal dreigt te torpederen.
12/07 08u15  ‘Dougy houdt niet van zoenen, en doet niet alsof, hij houdt wel van mij’Corine Koole sprak met twee mensen die in een zomer smoorverliefd op elkaar werden. Hoe ging het verder? En hoe kijken ze daar nu op terug? Vandaag: Elly (55) en Dougy (59) en hun zomer van 2019.
12/07 08u15  Mysterieuze dood van negen Russische wandelaars opgelost na meer dan 60 jaarMeer dan zes decennia na de mysterieuze dood van negen Russische wandelaars in het Oeralgebergte, is er nu ontdekt via een nieuw onderzoek wat hen overkomen is. Het incident op de Dyatlov-pas in februari 1959 leidde tot wilde geruchten en complottheorieën. Zo werd gespeculeerd over de tussenkomst van aliens, een rituele moord of zelfs een geheime rakettest.
12/07 07u15  Twitter blokkeert meer dan 50 extremistische accounts, ook Schild & VriendenTwitter heeft de accounts van meer dan vijftig witte nationalistische groeperingen geblokkeerd omdat zij de regels tegen ‘gewelddadig extremisme’ hebben geschonden. Dat liet het bedrijf weten aan het Amerikaanse NBC News.
12/07 07u15  Walter Damen over de terugkeer van IS-weduwen: ‘Ja, ik zie ze ook liever achter slot en grendel’Zijn de Antwerpse Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal gebrainwasht en kunnen zij door hun identiteit te herwinnen afstand nemen van het gedachtegoed van IS? Of zijn ze de verpersoonlijking van het kwaad en verdienen ze een oneindige straf? Een debat dat hun raadsman Walter Damen na hun terugkeer graag ten gronde wil voeren.
12/07 07u15  ▶︎ Christine verloor haar moeder tijdens de lockdown: ‘Een leven zonder bezoek hoefde voor haar niet meer’Johan Terryn verloor in het midden van de lockdown zijn vader en moest afscheid nemen met mondmasker, op afstand en in strikt beperkt gezelschap. Dat maakt hem lotgenoot van zijn gespreksgasten in de podcastreeks Het uur blauw.
12/07 07u15  ‘Je moet blind zijn om niet te zien dat het gevaar van extreemrechts dichterbij komt’Dit najaar verschijnt de nieuwe roman van Stefan Hertmans (69), over een SS’er die ooit in hetzelfde huis als Hertmans woonde. Sinds Oorlog en terpentijn zijn de boeken van de schrijver in de geschiedenis gedrenkt. ‘Hoe meer inzicht in ons verleden, hoe minder noodzaak om historische monumenten af te breken.’
11/07 22u15  Anonieme speler uit de Premier League onthult in open brief zijn homoseksualiteitEen anonieme Premier League-speler heeft in een open brief uitgelegd waarom hij in het voetbalmilieu absoluut niet vrijuit over zijn homoseksualiteit kan spreken. De speler spreekt van ‘een absolute nachtmerrie’. De voetbalwereld is er volgens hem ‘niet klaar voor’.
11/07 22u15  Live - Coronavirus: wereldwijd meer dan 550.000 doden, meeste nieuwe infecties Brazilië en VSVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina.
11/07 21u15  Roep om strenge straf voor daders die Franse buschauffeur doodsloegen na discussie over mondmaskerDe Franse premier Jean Castex heeft vandaag gezegd dat er hard zal worden opgetreden tegen de daders van een brutale aanval op een buschauffeur die naar verluidt niet had toegestaan dat reizigers opstapten zonder mondmasker.
11/07 20u15  ‘Verhoogd aantal besmettingen vooral in Antwerpen en bij twintigers en vijftigers’Het gemiddeld aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus gedurende zeven dagen bedraagt momenteel 84 per dag, een stijging van 4 procent in vergelijking met de voorgaande periode van zeven dagen. De stijging doet zich vooral voor in de provincie Antwerpen en in de leeftijdscategorieën van 20-29 jaar en 50-59 jaar. Dat is volgens epidemioloog Pierre Van Damme iets om nauwgezet op te volgen, zo verduidelijkt hij aan VTM NIEUWS.
11/07 19u15  Dierenactivisten kleuren water Londense fonteinen roodDemonstranten hebben vandaag het water van twee fonteinen op het Trafalgar Square in Londen rood gekleurd. Ze protesteerden tegen het fokken van dieren.
11/07 18u15  De Wever: ‘Als partijen die abortuswet willen versoepelen regering kunnen vormen, moeten ze dat maar doen’De voorstanders van de versoepeling van abortus moeten misschien maar zelf proberen een nieuwe federale regering te vormen ‘als ze elkaar zo geweldig vinden’. Dat heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever verklaard aan VTM Nieuws. De Wever legt zo nog meer druk op het abortusdossier, dat de federale formatie nu helemaal dreigt te torpederen.
11/07 18u15  Waarom moet Vlaams ook vandaag weer zo anti-Belgisch zijn?Kristof Calvo is federaal fractieleider voor Ecolo-Groen.
11/07 18u15  ‘De eerste twee weken van de quarantaine heeft Sergio gekookt, en toen ben ik vlotjes drie kilo bijgekomen’Gazpacho van rode biet, hamburgers van zoete aardappel, groenteschotels die plezier verraden: gezonde keuken is even onlosmakelijk verbonden met Ellemieke Vermolen (43) als met manlief Sergio Herman (50). Zij presenteert, samen met Zenna (9) en Noah (11), het nieuwe Njam!-kookprogramma Ellemiekes KIDchen. ‘Je moet durven te proberen. Zelfs Sergio maakt weleens iets wat niet te eten is.’
11/07 17u15  Stefan Hertmans: ‘Je moet blind zijn om niet te zien dat het gevaar van extreemrechts dichterbij komt’Dit najaar verschijnt de nieuwe roman van Stefan Hertmans (69), over een SS’er die ooit in hetzelfde huis als Hertmans woonde. Sinds Oorlog en terpentijn zijn de boeken van de schrijver in de geschiedenis gedrenkt. ‘Hoe meer inzicht in ons verleden, hoe minder noodzaak om historische monumenten af te breken.’
11/07 17u15  ▶︎ Oude schutterstoren Wetteren gaat in vlammen opOp het Stationsplein in Wetteren brandde deze middag om 12.40 uur de oude schutterstoren achter café Lemon Bar volledig uit. Brandende brokstukken en leien in asbest zetten ook een achterbouw en een dak van twee aanpalende woningen in brand. Aan de overkant van het Stationsplein ging ook het dak van Villa Omaar in de vlammen op. Er vielen geen slachtoffers. Alle 11 juli-evenementen in Wetteren zijn minstens tot 18 uur afgelast.
11/07 17u15  ‘Na de lockdown weet ik wat echt belangrijk is in mijn leven: ons gezin’Gazpacho van rode biet, hamburgers van zoete aardappel, groenteschotels die plezier verraden: gezonde keuken is even onlosmakelijk verbonden met Ellemieke Vermolen (43) als met manlief Sergio Herman (50). Zij presenteert, samen met Zenna (9) en Noah (11), het nieuwe Njam!-kookprogramma Ellemiekes KIDchen. ‘Je moet durven te proberen. Zelfs Sergio maakt weleens iets wat niet te eten is.’
11/07 17u15  Zeker 11 mensen verdrinken in Egypte bij reddingspoging tienerjongenIn Egypte zijn zeker elf mensen verdronken terwijl zij probeerden een 14-jarige jongen uit de Middellandse Zee te redden. Dat melden Egyptische media. Ook de jongen behoort tot de slachtoffers. De krant al-Ahram schreef vandaag dat de autoriteiten het strand bij de stad Alexandrië hebben afgesloten waar het drama plaatsvond.
11/07 16u15  Stefan Hertmans: ‘Zowel stalinistische als fascistische architectuur hebben bijzondere gebouwen voortgebracht. Moet je die nu afbreken?’Dit najaar verschijnt de nieuwe roman van Stefan Hertmans (69), over een SS’er die ooit in hetzelfde huis als Hertmans woonde. Sinds Oorlog en terpentijn zijn de boeken van de schrijver in de geschiedenis gedrenkt. ‘Hoe meer inzicht in ons verleden, hoe minder noodzaak om historische monumenten af te breken.’
11/07 16u15  Hartelijk was het er nooit, aan zee, maar nu zijn de laatste maskers gevallenOp zijn berg in de Oostkantons schrijft Marnix Peeters over vrijheid, zijn vogels en zijn vrouw.
11/07 16u15  Oude schutterstoren Wetteren gaat in vlammen opOp het Stationsplein in Wetteren brandde deze middag om 12.40 uur de oude schutterstoren achter café Lemon Bar volledig uit. Brandende brokstukken en leien in asbest zetten ook een achterbouw en een dak van twee aanpalende woningen in brand. Aan de overkant van het Stationsplein ging ook het dak van Villa Omaar in de vlammen op. Er vielen geen slachtoffers. Alle 11 juli-evenementen in Wetteren zijn minstens tot 18 uur afgelast.
11/07 16u15  Turkije start onmiddellijk voorbereidingen om Hagia Sophia te openen als moskeeDe Turkse autoriteiten zijn zaterdag onmiddellijk begonnen met de voorbereidingen om de Hagia Sophia te openen als moskee. Het voormalige museum moet volledig compatibel worden gemaakt met de islam.
11/07 15u15  Live - Beroemde Britse piloot mag ziekenhuis Vietnam verlatenVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina.
11/07 14u15  Het beoogde eerherstel voor Johnny Depp maakt de zaken alleen maar ergerDe Amerikaanse acteur Johnny Depp (57) heeft een proces ­aangespannen tegen de Britse schandaalkrant The Sun. In een artikel uit 2018 werd Depp een ‘wife-beater’ ­genoemd, een ­vrouwenmishandelaar. Laster en eerroof, zegt Depp, die erop gebrand is zijn naam te zuiveren. Maar dat zou weleens anders kunnen uitdraaien.
11/07 13u15  Iconische modezaak Tati, met ‘les plus bas prix’, verdwijnt uit het Parijse straatbeeldParijs raakt een icoon kwijt: de goedkope modezaak Tati aan de Boulevard Rochechouart in het stadsdeel Barbès gaat sluiten.
11/07 12u15  Anuna en Luka De Wever: ‘Anuna is arrogant. Dat weet ze van zichzelf’De ene is negen minuten jonger dan de ander, liet net een kolibrie op haar arm tatoeëren en droomt van een betere wereld. De oudste studeert psychologie en droomt van een leven in Spanje. Anuna en Luka De Wever, 19 jaar, tweelingzussen. We laten ze een voor een aan het woord over elkaar.
11/07 12u15  Belangrijker dan ooit, maar België is nog altijd niet zeker van voldoende griepvaccinsOns land heeft nog altijd geen definitief zicht op het aantal griepvaccins dat het deze winter zal kunnen verdelen. 'De onderhandelingen met de farmabedrijven lopen nog steeds', zegt het FAGG. Door corona wordt de griep-prik belangrijker dan ooit.
11/07 11u15  Zou de politieke impasse ook aan de journalisten kunnen liggen?Opnieuw loopt de vorming van een Belgische regering vast in een breed uitgemeten perceptie­strijd. Om de oorzaken van die impasse te benoemen, kijken we best ook even naar de arena waar dat brede uitmeten zich afspeelt: de media. Hoofdredacteur Bart Eeckhout analyseert de politieke week.
11/07 11u15  Venetië test het systeem dat de stad moet redden van de ondergangIn Venetië is vrijdag de al decennia in aanbouw zijnde stormvloedkering Mose getest, een anderhalve kilometer lange beschermingswal langs de lagune die de stad letterlijk moet redden van de ondergang.
11/07 11u15  ‘Echte mannen klagen niet’: slachtoffers wangedrag in leger staan er vaak alleen voorHet Belgisch leger doet er naar eigen zeggen alles aan om misstanden te voorkomen. Toch vangt de militaire vakbond ACMP al jarenlang ‘om de paar maanden’ berichten op over ongeoorloofd gedrag.
11/07 10u15  Zou de politieke impasse ook aan de journalistiek kunnen liggen?Opnieuw loopt de vorming van een Belgische regering vast in een breed uitgemeten perceptie­strijd. Om de oorzaken van die impasse te benoemen, kijken we best ook even naar de arena waar dat brede uitmeten zich afspeelt: de media. Hoofdredacteur Bart Eeckhout analyseert de politieke week.
11/07 10u15  Jambon wil voor reeks bevoegdheden twee federale ministers: een Vlaamse en FranstaligeVoor de federale ­regeringsonder­handelingen lanceert Vlaams minister-president Jan ­Jambon (N-VA) in Het Nieuwsblad een opvallend voorstel. Hij stelt voor om een reeks ministerportefeuilles in de volgende federale regering te verdelen tussen een Nederlandstalige en Franstalige minister.
11/07 10u15  Anuna en Luka De Wever: ‘Anuna is arrogant. Dat weet ze van zichzelfDe ene is negen minuten jonger dan de ander, liet net een kolibrie op haar arm tatoeëren en droomt van een betere wereld. De oudste studeert psychologie en droomt van een leven in Spanje. Anuna en Luka De Wever, 19 jaar, tweelingzussen. We laten ze een voor een aan het woord over elkaar.
11/07 10u15  Gemiddeld aantal besmettingen met coronavirus stijgt weer tot 84 in BelgiëEr worden gemiddeld nog 84,3 besmettingen per dag met het coronavirus geregistreerd in België. Dat is een stijging met vier procent in vergelijking met de voorgaande periode van zeven dagen (gemiddeld 81,1 nieuwe besmettingen per dag). Dat blijkt uit de nieuwe update in het dashboard van Sciensano.
11/07 10u15  Coronapandemie doodde in zuidelijke landen eerst de economie: ‘Ineens was er geen voedsel meer’In Europa is Covid-19 een gezondheidscrisis, in zuidelijke landen veroorzaakt het coronavirus vooral economische rampspoed, oplopende schulden en hongersnood. ‘De globale handel valt met een vijfde terug.’
11/07 09u15  En toen was er plots maskerplicht: hoe iedereen van idee veranderdeTwee weken geleden was een mondmaskerplicht nog geen goed idee, nu kan het plots niet meer wachten tot de Nationale Veiligheidsraad van volgende week. Wat deed de regering én exitgroep GEES van idee veranderen?
11/07 09u15  ‘De formatie is grotesk aan het worden, het is één grote catch-22’Béatrice Delvaux, grande dame van de Franstalige krantenwereld, ziet de formatiegesprekken somber in. Er is geen vertrouwen, geen gemeenschappelijk doel, en bovenal geen inhoud. ‘Iedereen heeft al alles en het tegenovergestelde beweerd.’
11/07 09u15  Gemiddeld 84 nieuwe besmettingen met coronavirus in België: opnieuw stijgingEr worden gemiddeld nog 84,3 besmettingen per dag met het coronavirus geregistreerd in ons land. Dat is een stijging met vier procent in vergelijking met de voorgaande periode van zeven dagen (gemiddeld 81,1 nieuwe besmettingen per dag). Dat blijkt uit de nieuwe update in het dashboard van Sciensano.
11/07 09u15  Twitter schorst account Schild & VriendenHet Twitter-account van Schild & Vrienden was vrijdagavond door het sociale netwerk geblokkeerd. Op de Twitterpagina van de radicaal-rechtse organisatie verscheen de melding dat de account werd opgeschort omdat die de richtlijnen van het sociale netwerk heeft geschonden.
11/07 09u15  Abortuswet zet formatie weer onder hoogspanning: alleen nog kunstgrepen achter de handNu de Raad van State sneller dan verwacht zijn advies over de abortuswet klaar heeft, ziet het ernaar uit dat de wet nog voor het zomerreces gestemd zal worden. Slecht nieuws voor de ‘drie koningen’ Egbert Lachaert (Open Vld), Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR), want de abortusstemming kan, opnieuw, roet in het eten gooien van hun Arizona-coalitie.
11/07 08u15  Gemiddeld 84 nieuwe besmettingen met coronavirus in BelgiëEr worden gemiddeld nog 84,3 besmettingen per dag met het coronavirus geregistreerd in ons land. Dat is een stijging met vier procent in vergelijking met de voorgaande periode van zeven dagen (gemiddeld 81,1 nieuwe besmettingen per dag). Dat blijkt uit de nieuwe update in het dashboard van Sciensano.
11/07 08u15  Kunstenaarsduo creëert ‘inclusieve’ Vlaamse vlagKan u op 11 juli nog een Vlaamse vlag bovenhalen zonder een rechtse stempel te krijgen? Kunstenaarsduo Jasper & Noortje vindt van niet, en stelt een nieuwe Vlaamse leeuw voor. ‘Wij willen dat elke Vlaming zich achter die vlag kan scharen.’
11/07 08u15  Wie geen mondmasker draagt in winkel, riskeert boete van 250 euroEen klant die in een winkel geen mondmasker draagt, riskeert een boete van 250 euro. Dat blijkt uit het Ministerieel Besluit over de uitbreiding van de mondmaskerplicht, die net gepubliceerd is in het Staatsblad.
11/07 08u15  Trump scheldt straf van zijn vriend Roger Stone kwijtHet is de bezegeling van een jarenlange vriendschap, of wat daarvoor door moet gaan in de wereld van Donald Trump: vrijdagavond schold de Amerikaanse president de straf kwijt van Roger Stone. Hij was de bluffende ritselaar die in 2016 de verbindingsman zei te zijn tussen het campagneteam van presidentskandidaat Trump en Wikileaks.
11/07 08u15  Hoe terecht is de kritiek van Trump op de WHO?De WHO krijgt er duchtig van langs, en niet alleen van Trump, die zich er nu officieel uit terugtrekt. Waarom erkennen ze nu pas dat het coronavirus zich via de lucht kan verspreiden? Toch breken veel experts een lans voor de geplaagde organisatie.
11/07 08u15  Live - Frankrijk maakt einde aan maandenlange noodtoestandVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina.
11/07 08u15  Noodsituatie op Italiaanse eiland Lampedusa door aankomst van ruim 600 migrantenOp het Italiaanse eiland Lampedusa zijn de afgelopen 24 uur ruim zeshonderd migranten aangekomen. Op ongeveer twintig verschillende boten afkomstig uit zowel Tunesië als Libië zaten ook vrouwen en kinderen. Op het eiland is sprake van een noodsituatie, het opvangcentrum heeft maar plek voor 95 migranten, en de geldende coronavoorschriften maken de opvang nog ingewikkelder.
11/07 08u15  Slecht nieuws voor ‘drie koningen’: Raad van State geeft positief advies voor uitbreiding abortusNu de Raad van State sneller dan verwacht zijn advies over de abortuswet klaar heeft, ziet het ernaar uit dat de wet nog voor het zomerreces gestemd zal worden. Slecht nieuws voor de ‘drie koningen’ Egbert Lachaert (Open Vld), Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR), want de abortusstemming kan, opnieuw, roet in het eten gooien van hun Arizona-coalitie.
11/07 08u15  Federale overheid wilde coronacrisis in woon-zorgcentra coördineren, maar deelstaten weigerdenEinde maart heeft de federale overheid aangeboden de aanpak van de coronacrisis in de woon-zorgcentra te helpen coördineren. De deelstaten hebben dat geweigerd. Dat heeft Pedro Facon, topman bij de FOD Volksgezondheid, gezegd in de coronacommissie van het Vlaams Parlement.
11/07 08u15  Nederland daagt Rusland voor het Europees mensenrechtenhof voor neerhalen vlucht MH17Nederland daagt Rusland voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens voor de rol die het land speelde in het neerhalen van vlucht MH17. Dat heeft de Nederlandse regering vrijdag bekendgemaakt.
11/07 07u15  En toen was er maskerplicht: waarom de regering plots van idee veranderdeTwee weken geleden was een mondmaskerplicht nog geen goed idee, nu kan het plots niet meer wachten tot de Nationale Veiligheidsraad van volgende week. Wat deed de regering én exitgroep GEES van idee veranderen?
11/07 07u15  Kunstenaarsduo creëert nieuwe Vlaamse vlag ‘waar elke Vlaming zich achter kan scharen’Kan u op 11 juli nog een Vlaamse vlag bovenhalen zonder een rechtse stempel te krijgen? Kunstenaarsduo Jasper & Noortje vindt van niet, en stelt een nieuwe Vlaamse leeuw voor. ‘Wij willen dat elke Vlaming zich achter die vlag kan scharen.’
11/07 07u15  Béatrice Delvaux: ‘De situatie is grotesk aan het worden, het is één grote catch-22’Béatrice Delvaux, grande dame van de Franstalige krantenwereld, ziet de formatiegesprekken somber in. Er is geen vertrouwen, geen gemeenschappelijk doel, en bovenal geen inhoud. ‘Iedereen heeft al alles en het tegenovergestelde beweerd.’
11/07 07u15  Live - Wie geen mondmasker draagt in winkel, riskeert boete van 250 euroVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina.
11/07 07u15  Overzicht: hier moet u vanaf vandaag een mondmasker dragenHet moet dan toch. Het Overlegcomité heeft donderdagavond alsnog beslist om mondmaskers te verplichten in winkels. De verplichting reikt zelfs verder: ook wie bioscopen, musea en bibliotheken binnen wil, moet vanaf 11 juli een mondmasker opzetten. Experts drongen al langer aan op een verplichting, maar vingen steeds bot bij politici.
11/07 07u15  Hoe terecht is de kritiek van Trump op de Wereldgezondheidsorganisatie?De WHO krijgt er duchtig van langs, en niet alleen van Trump, die zich er nu officieel uit terugtrekt. Waarom erkennen ze nu pas dat het coronavirus zich via de lucht kan verspreiden? Toch breken veel experts een lans voor de geplaagde organisatie.
11/07 07u15  Raad van State geeft positief advies voor uitbreiding abortus, en dat is slecht nieuws voor de ‘drie koningen’Nu de Raad van State sneller dan verwacht zijn advies over de abortuswet klaar heeft, ziet het ernaar uit dat de wet nog voor het zomerreces gestemd zal worden. Slecht nieuws voor de ‘drie koningen’ Egbert Lachaert (Open Vld), Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR), want de abortusstemming kan, opnieuw, roet in het eten gooien van hun Arizona-coalitie.
10/07 23u15  Venetië test voor het eerst stormvloedkering die de stad moet redden van de ondergangIn Venetië is vrijdag de al decennia in aanbouw zijnde stormvloedkering Mose getest, een anderhalve kilometer lange beschermingswal langs de lagune die de stad letterlijk moet redden van de ondergang.
10/07 22u15  Live - Coronavirus: Wie geen mondmasker draagt in winkel, riskeert boete van 250 euroVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina.
10/07 21u15  Live - Coronavirus: WHO meldt recordaantal nieuwe coronabesmettingenVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina.
10/07 21u15  Na 17 jaar weer een federale executie, op aandringen van TrumpTenzij de rechter op het laatste moment ingrijpt, wordt de witte racist Daniel Lewis Lee komende maandag in de Amerikaanse staat Indiana ter dood gebracht voor de moord op een gezin, onder wie een 8-jarig meisje. Het is voor het eerst sinds lange tijd dat er een executie plaatsvindt op gezag van de federale overheid.
10/07 20u15  Live - Coronavirus: 774 nieuwe coronabesmettingen in Catalonië, situatie in ziekenhuizen ‘kritiek’Volg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina.
10/07 20u15  Kerncentrale Tihange ligt volledig stilAlle reactoren van de kerncentrale van Tihange zijn momenteel buiten gebruik. Deze namiddag werd de enige nog werkende reactor Tihange 2 stilgelegd als gevolg van een technisch probleem in het niet-nucleaire gedeelte van de centrale. Dat meldt uitbater Engie Electrabel. De andere reactoren liggen al langer stil. Ze werden afgeschakeld voor revisie of herstelling.
10/07 20u15  Notre-Dame hersteld zoals ze was: geen zwembad op het dak, wél de karakteristieke torenspitsDe Notre-Dame in Parijs zal niet uitgerust worden met moderne architectonische hoogstandjes. De eeuwenoude kathedraal, die vorig jaar zwaar beschadigd raakte bij een enorme brand, zal worden herbouwd zoals ze was voor de vlammenzee toesloeg.
10/07 18u15  Beste Joachim Coens, ik ben het: Wouter Beke. Dit is mijn ontslagbriefElk weekend schrijft Joël De Ceulaer een boze, bezorgde of blije brief aan de (m/v/x) van de week. Hier kunt u die brief lezen of beluisteren.
10/07 18u15  Jos D’Haese (PVDA): ‘Ik denk dat mevrouw De Block al wel weet dat er in een volgende regering voor haar geen plaats zal zijn’Zijn partij is de eerste die om het ontslag van minister Wouter Beke vraagt. Jos D’Haese, PVDA-fractieleider in het Vlaams Parlement, over de coronacrisis, zijn partijverleden en wereldvreemde politici. ‘Wij willen stemmen pikken van N-VA en Vlaams Belang.’
10/07 18u15  Onduidelijkheid over corona-kleurcodes en reisadviezen blijft groot: ‘Leicester in lockdown? Dat moeten we nakijken’Er blijft grote onduidelijkheid over de lijst met Europese regio’s die een rood of oranje label krijgen van de overheid en waarvoor quarantaine bij terugkomst verplicht is. Voorlopig staan er enkel twee Spaanse en een Portugese regio bij de rode zones. Maar waarom staat Zweden bijvoorbeeld niet op de lijst, gezien het hoge aantal besmettingen in sommige regio’s van het land? En wat met Leicester, de Britse stad die in lockdown is, maar waar u blijkbaar wel nog naartoe mag?
10/07 18u15  Zo wordt een avondje bioscoop mét mondmasker: ‘Eten en drinken blijft wat ons betreft mogelijk’Mondmaskers worden dus vanaf zaterdag 11 juli verplicht in bioscopen. Maar wat betekent dat nu concreet voor u? ‘We gaan niet in de zaal controleren, maar we rekenen erop dat onze bezoekers de regels volgen’, zegt Kinepolis-woordvoerder Anneleen Van Troos .
10/07 18u15  Mogen we door verplichting mondmaskers straks dichter bij elkaar zitten in filmzaal en theater?Het GEES-advies dat vroeg om een verplichting van mondmaskers, geeft de overheden ook toelating om mensen daardoor dichter bij elkaar te zetten in theaters of cinema’s. 1,5 meter wordt dan 1,2 meter. Dat zegt Johnny Thijs, en andere GEES-leden bevestigen. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) is voorstander en wil nog verder gaan.
10/07 18u15  Raad van State geeft positief advies voor uitbreiding abortus: volgende week nieuwe poging tot stemming in Kamer?De Raad van State heeft een positief advies afgeleverd over het wetsvoorstel rond de uitbreiding van abortus. Vorige week zorgde het voorstel nog voor hoogspanning in de Wetstraat, nadat het ter stemming werd voorgelegd in de Kamer.
10/07 17u15  ‘Dit is toch geen sportwedstrijd?’: minister De Block verdedigt Belgische corona-aanpak in opiniestukMinister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) is in haar pen gekropen om de Belgische aanpak van de coronacrisis te verdedigen. Met een opiniestuk op de nieuwssite Politico wil ze het blazoen vooral internationaal oppoetsen. Ons land maakte immers geen te beste beurt in de coronastatistieken; op basis van het aantal doden per capita leken we zelfs het zwaarst getroffen land ter wereld.
10/07 17u15  Siska Schoeters maakt radio aan haar vijver: ‘Ik ben hier graag, op deze plek in mijn leven’Geen duffe radiostudio op de VRT deze zomer voor Siska Schoeters. Van aan haar buitenverblijf-met-vijver mag ze elke zaterdag een programma maken voor Radio 2, nog steeds met veel voorsprong de grootste radiozender van Vlaanderen. ‘Vroeger zei ik altijd dat ik niet ambitieus was, ik denk uit een soort valse bescheidenheid.’
10/07 17u15  Van klanten ‘depanneren’ tot politie inschakelen: zo pakken supermarkten de mondmaskerplicht aanNu het dragen van een mondmasker vanaf morgen verplicht wordt in winkels, moeten supermarkten zich weer aanpassen. Colruyt zal klanten zonder mondmasker een week lang ‘depanneren’, bij Delhaize wordt indien nodig de politie ingeschakeld.
10/07 16u15  ‘Ja, we werden zwaar getroffen. Maar we maakten een dappere keuze’: De Block verdedigt corona-aanpak in opiniestukMinister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) is in haar pen gekropen om de Belgische aanpak van de coronacrisis te verdedigen. Met een opiniestuk op de nieuwssite Politico wil ze het blazoen vooral internationaal oppoetsen. Ons land maakte immers geen te beste beurt in de coronastatistieken; op basis van het aantal doden per capita leken we zelfs het zwaarst getroffen land ter wereld.
10/07 16u15  Turks hof maakt weg vrij om van Hagia Sophia moskee te makenEen Turks hof heeft de weg vrijgemaakt om de wereldberoemde Hagia Sophia in Istanbul, ooit een kerk en nu een museum, weer in een moskee te veranderen. De rechters vernietigden het besluit van de Turkse regering uit 1934. Die maakte van de Hagia Sophia, toen al eeuwen een moskee, een museum.
10/07 15u15  ‘Eten is vaak maar een tipje van de ijsberg’: de vicieuze cirkel van emo-etenTijdens een stressvolle bloknacht een zak chips wegkauwen of jezelf na een relatiebreuk op het roomijs storten. We verliezen onszelf allemaal weleens in emo-eten. Maar wanneer wordt het een probleem?
10/07 15u15  Sarah Ramey neemt het op voor vrouwen met mysterieuze kwalen: ‘De hoop om ooit nog seks te hebben, heb ik opgegeven’Al meer dan zeventien jaar leeft Sarah Ramey (39) met zware vaginale pijn en chronische vermoeidheid. Dokters dachten dat het tussen haar oren zat, schreven haar antidepressiva voor. In Het handboek voor vrouwen met mysterieuze kwalen legt ze uit hoe ze als vrouw verdwaalde in het medische labyrint.
10/07 15u15  Onderzoek naar Bende van Nijvel: munitie en granaat gevonden bij ex-Brusselse gangster in FrankrijkIn het onderzoek naar de bende van Nijvel hebben speurders gisteren in Zuid-Frankrijk een huiszoeking uitgevoerd bij de voormalige Brusselse gangster Francis V. (57). Er zou munitie en een granaat aangetroffen zijn. Hij mocht na ondervraging beschikken.
10/07 14u15  Jos D’Haese (PVDA): ‘Laten we maar snel verkiezingen houden’Zijn partij is de eerste die om het ontslag van minister Wouter Beke vraagt. Jos D’Haese, PVDA-fractieleider in het Vlaams Parlement, over de coronacrisis, zijn partijverleden en wereldvreemde politici. ‘Wij willen stemmen pikken van N-VA en Vlaams Belang.’
10/07 14u15  Felle wind wakkert bosbranden aan in GriekenlandNa verscheidene dagen zonder neerslag en met temperaturen rond de 36 graden zijn de voorbije 24 uur 37 bos- en natuurbranden uitgebroken in Griekenland. Sterke wind wakkert de branden steeds weer aan.
10/07 14u15  Van Gucht kijkt bezorgd naar horeca in de herfst: ‘We zullen héél waakzaam moeten zijn’Gesloten ruimtes vormen een risico voor de verspreiding van het coronavirus. Die vaststelling doet vragen reizen over café- en restaurantbezoek. Zeker in de herfst, wanneer we allemaal meer binnen leven. Viroloog Steven Van Gucht maakt zich zorgen, en pleit ervoor voortdurend te ventileren.
10/07 13u15  Live - Maskerdracht vervangt andere maatregelen niet, benadrukt De BlockVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina.
10/07 13u15  De vicieuze cirkel van emo-eten: ‘Eten is vaak maar een tipje van de ijsberg’Tijdens een stressvolle bloknacht een zak chips wegkauwen of jezelf na een relatiebreuk op het roomijs storten. We verliezen onszelf allemaal weleens in emo-eten. Maar wanneer wordt het een probleem?
10/07 13u15  Het virus grijpt wereldwijd steeds onbeheersbaarder om zich heenHet aantal coronabesmettingen wereldwijd blijft maar stijgen. Daarmee stijgt ook de kans dat het virus weer terugkeert in landen waar het nu bedwongen lijkt.
10/07 13u15  Van Gucht kijkt bezorgd naar café- en restaurantbezoek in de herfst: ‘We zullen héél waakzaam moeten zijn’Gesloten ruimtes vormen een risico voor de verspreiding van het coronavirus. Die vaststelling doet vragen reizen over café- en restaurantbezoek. Zeker in de herfst, wanneer we allemaal meer binnen leven. Viroloog Steven Van Gucht maakt zich zorgen, en pleit ervoor voortdurend te ventileren.
10/07 12u15  Live - Maskerdracht vervangt andere voorzorgsmaatregelen niet, benadrukt De BlockVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina.
10/07 12u15  Door voortdurend te reageren op extreme uitspraken, maken we hen alleen groterAya Sabi is columniste en auteur van de verhalenbundel ‘Verkruimeld land’. Zij verzorgt deze week dagelijks de zomercolumn.
10/07 12u15  Na 6.000 jaar zien de Britten deze wilde bizon terugDe wilde bizon keert na meer dan 6.000 jaar terug naar het Verenigd Koninkrijk. Over twee jaar zal een kleine kudde worden geïntroduceerd in Kent. Dat schrijft The Guardian.
10/07 12u15  Notre-Dame krijgt dan toch geen moderne torenspitsDe Franse president Emmanuel Macron wil de Notre-Dame in ere herstellen door de spits dan toch te laten bouwen zoals die er voor de brand uitzag. Hij legt hiermee de moderne heropbouw die verschillende architecten voorstelden naast zich neer.
10/07 12u15  Nu bewezen: indianen voeren honderden jaren geleden al de oceaan opZijn boek verscheen in zeventig talen en zijn documentaire won een Oscar. Maar wetenschappers bleven avonturier Thor Heyerdahl altijd uitspuwen als een fantast. Zijn bewering dat indianen en Pacifische eilandbewoners al honderden jaren geleden met elkaar in contact kwamen, blijkt nu echter wel te kloppen.
10/07 11u15  De wetenschap achter emo-eten: ‘Vandaag eet ik pannenkoeken, morgen papier’Tijdens een stressvolle bloknacht een zak chips wegkauwen of jezelf na een relatiebreuk op het roomijs storten. We verliezen onszelf allemaal weleens in emo-eten. Maar wanneer wordt het een probleem?
10/07 11u15  Drie Nederlandse minderjarigen bestuurlijk aangehouden na nachtelijk rumoer in Knokke-HeistJongeren in Knokke-Heist hebben afgelopen nacht opnieuw amok gemaakt, meldt de VRT. Vijf personen zijn bestuurlijk aangehouden, waaronder drie Nederlandse minderjarigen.
10/07 11u15  Ook jullie, beste aanhangers van fascisme, racisme, of misogynie – laat vooral van je horenIvo Victoria is schrijver van Alles is oké. Hij woont en werkt in Amsterdam. Zijn column verschijnt tweewekelijks.
10/07 11u15  Nu bewezen: indianen voeren duizenden jaren geleden al de oceaan opZijn boek verscheen in zeventig talen en zijn documentaire won een Oscar. Maar wetenschappers bleven avonturier Thor Heyerdahl altijd uitspuwen als een fantast. Zijn bewering dat indianen en Pacifische eilandbewoners al duizenden jaren geleden met elkaar in contact kwamen, blijkt nu echter wel te kloppen.
10/07 10u15  Politiek vraagt om wantoestanden in leger aan te pakken: ‘Defensie mag de ogen niet sluiten’De politiek kijkt met grote ogen naar de wantoestanden in de kazerne van Marche-les-Dames, die De Morgen donderdag aan het licht bracht. N-VA, sp.a en Groen eisen een onderzoek naar de werkcultuur in het trainingscentrum.
10/07 10u15  Feministische militanten bekladden hoofdkwartier N-VAEen groep feministische militanten heeft donderdagnacht de gevel van het N-VA-hoofdkwartier in Brussel beklad. Ze wilden daarmee onder meer protesteren tegen het uitstel van de stemming over de uitbreiding van het recht op abortus. Dat uitstel kwam er met steun van N-VA.
10/07 10u15  ‘Unsolved Mysteries’ op Netflix: wie lang genoeg leeft, ziet alles terugkerenTijdens de zomervakantie nemen de collega’s van Humo de zapper over. Vandaag: Joshua Migneau over Unsolved Mysteries.
10/07 10u15  Biden komt met economisch reddingsplan van 700 miljardJoe Biden, de Democratische kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap, heeft een ingrijpend economisch plan voor zijn land gepresenteerd. Mocht hij de verkiezingen in november winnen, dan belooft hij “de meest agressieve overheidsinvestering in de economie sinds de Tweede Wereldoorlog”.
10/07 08u15  ‘Iedereen OK’-zelftest werd 15.000 keer ingevuld, maar nu blijkt: niemand is okéWie tot donderdagavond op alle vragen van de test ‘Iedereen OK’ van psychologieprofessor Elke Van Hoof het meest positieve antwoord gaf, kwam toch als ‘minder veerkrachtig’ en ‘kwetsbaar’ uit de test. En dan volgde een doorverwijzing naar psychologen verbonden aan een platform van Van Hoof. Meer dan 15.000 mensen namen deel aan het project, gepromoot door verzekeraars en lokale besturen.
10/07 08u15  Nieuwe cijfers: gemiddeld 80 besmettingen met coronavirus per dag in BelgiëEr worden gemiddeld 80 besmettingen per dag met het coronavirus geregistreerd in ons land. Dat is een daling van 4 procent in vergelijking met de voorgaande periode van zeven dagen. Dat blijkt uit de nieuwe update in het dashboard van Sciensano.
10/07 08u15  Ook Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken ontvangt poederbriefDe voorbije dagen hebben acht Kamerleden een poederbrief in de brievenbus gevonden. Donderdag kwam ook in het federale parlement zo’n brief aan, geadresseerd aan Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. Dat meldt de partij op Twitter. Kamerlid Annick Ponthier (Vlaams Belang) uit Bilzen tweet dat ook zij vandaag een poederbrief kreeg.
10/07 07u15  Dan toch verplicht: hier moet u vanaf morgen een mondmasker dragenHet moet dan toch. Het Overlegcomité heeft donderdagavond alsnog beslist om mondmaskers te verplichten in winkels. De verplichting reikt zelfs verder: ook wie bioscopen, musea en bibliotheken binnen wil, moet vanaf morgen, 11 juli, een mondmasker opzetten. Experts drongen al langer aan op een verplichting, maar vingen steeds bot bij politici.
10/07 07u15  ▶ Hoe draag je een mondmasker correct? Experts leggen uitMondmaskers worden op steeds meer plaatsen verplicht wereldwijd. Maar hoe draag je ze correct?
10/07 07u15  Nadat 15.000 mensen de ‘Iedereen OK’-zelftest invulden blijkt: niemand is okéWie tot donderdagavond op alle vragen van de test ‘Iedereen OK’ van psychologieprofessor Elke Van Hoof het meest positieve antwoord gaf, kwam toch als ‘minder veerkrachtig’ en ‘kwetsbaar’ uit de test. En dan volgde een doorverwijzing naar psychologen verbonden aan een platform van Van Hoof. Meer dan 15.000 mensen namen deel aan het project, gepromoot door verzekeraars en lokale besturen.
10/07 07u15  Nog gemiddeld 80 besmettingen met coronavirus per dag, trend dalendEr worden gemiddeld 80 besmettingen per dag met het coronavirus geregistreerd in ons land. Dat is een daling van 4 procent in vergelijking met de voorgaande periode van zeven dagen. Dat blijkt uit de nieuwe update in het dashboard van Sciensano.
10/07 07u15  Hoe wanstaltig, dom of irrelevant ik je mening ook vind: van mij mag je ze uitenIvo Victoria is schrijver van Alles is oké. Hij woont en werkt in Amsterdam. Zijn column verschijnt tweewekelijks.
10/07 07u15  Een vijfde meer pleegkinderen in VlaanderenDe pleegzorg in Vlaanderen zit in de lift. In twee jaar tijd steeg het aantal pleeggezinnen met 15 procent tot net geen 6.000. Het aantal pleegkinderen nam met een vijfde toe tot ruim 7.700. Dat schrijft Het Belang van Limburg vrijdag.
10/07 07u15  Live - Geen coronatest meer voor kinderen jonger dan 3 jaarVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina.
10/07 07u15  ‘Wij worstelen met vlieg- en vleesschaamte terwijl de echte schuldigen voortdoen’Als jong en betweterig ‘milieufanaatje’ spelde hij anderen de groene les, nu schrijft de Nederlandse journalist Jaap Tielbeke (1989) een boek over hoe een beter milieu níét bij jezelf begint. ‘Door ons blind te staren op individuele gedragsverandering blijven de ware schuldigen van de ecologische crisis buiten schot.’
10/07 07u15  Kamer steunt maatregelen voor bedrijven en culturele sectorDe Kamer heeft een aantal nieuwe maatregelen goedgekeurd die het vermogen van bedrijven en zelfstandigen moeten versterken. Er komt een verlaging van de loonkost voor zwaar getroffen ondernemingen een verhoogde investeringsaftrek.
10/07 07u15  Vermiste burgemeester van Seoel dood aangetroffenBurgemeester Park Won-soon van Seoel is donderdagavond dood aangetroffen in een natuurgebied ten noorden van de Zuid-Koreaanse hoofdstad. Eerder op de dag was hij door zijn dochter als vermist opgegeven. De progressieve Park gold als een potentiële presidentskandidaat voor de verkiezingen in 2022.
09/07 23u15  Mondmaskers dan toch verplicht in winkels: ‘Mensen moeten aan de werkelijkheid herinnerd worden’Het moet dan toch. Het Overlegcomité heeft donderdagavond alsnog beslist om mondmaskers te verplichten in winkels. De verplichting reikt zelfs verder: ook wie bioscopen, musea en bibliotheken binnen wil, moet een mondmasker opzetten. Experts drongen al langer aan op een verplichting, maar vingen steeds bot bij politici.
09/07 23u15  Het Hooggerechtshof zit Trump dwars, maar voorlopig redt het hem ookDonald Trump beloofde in 2015, tijdens zijn campagne, dat hij net als zijn voorgangers zijn belastingaangiften zou vrijgeven. Hij deed het niet. Twee uitspraken van de hoogste rechter in de kwestie betekenden donderdag voor Trump winst én verlies. Moet hij ooit nog met de billen bloot?
09/07 22u15  Live - Coronavirus: Mondmaskers vanaf zaterdag verplicht in winkels, bioscopen en museaVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina.
09/07 22u15  Mondmaskers vanaf zaterdag verplicht in winkels, bioscopen, zalen en museaVanaf zaterdag is het verplicht om een mondmasker te dragen in winkels en winkelcentra en in andere binnenruimtes waar veel mensen samenkomen, zoals bioscopen. Dat heeft het Overlegcomité van de verschillende regeringen van ons land vandaag beslist. Ook in theater-, muziek- en conferentiezalen, bibliotheken, musea en gebedshuizen komt er een verplichting.
09/07 21u15  KU Leuven vaccineert hamsters succesvol tegen corona. Wanneer is de mens aan de beurt?Maakt België het langverwachte vaccin tegen corona? Het Rega Instituut van de KU Leuven presenteerde met veel vertrouwen zijn kandidaat. De onderzoekers slaagden erin om hamsters te vaccineren tegen Covid-19. ‘Maar we hebben nog een lange en bochtige weg te gaan.’
09/07 21u15  Raam open en toch geen lawaai: nieuw apparaat schakelt verkeersherrie uitRamen sluiten tegen het lawaai van scheurende scooters en optrekkende vrachtwagens? Een nieuwe antigeluidsinstallatie, vergelijkbaar met die in hoofdtelefoons met noise cancelling, moet daar een einde aan maken. Onderzoekers van Nanyang Technological University in Singapore slaagden erin om hiermee geluidsoverlast van buiten te halveren.
09/07 19u15  Blijven de beurzen stijgen of stevenen ze af op een crash?Terwijl we in een diepe economische crisis zitten, lijken de beurzen in een ander universum te vertoeven. Blijven ze stijgen of stevenen ze af op een crash?
09/07 19u15  Burgemeester van Seoel dood teruggevondenDe burgemeester van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel, Park Won-soon, is vandaag dood teruggevonden. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Eerder op de dag was de man door zijn dochter als vermist opgegeven.
09/07 19u15  Vlaams Belanger oogst hoongelach met tweet over ‘omvolking’ bij basiliek van KoekelbergVlaams parlementslid Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) is het onderwerp van spot op sociale media, nadat hij in een tweet zijn beklag deed over de ‘omvolking’ van Brussel bij een foto van de basiliek van Koekelberg.
09/07 19u15  Kleurcodes, verzekeringen en terugbetaling: dit moet u weten over reizen in quarantainetijdenSlechts drie regio’s in Europa kleuren uiteindelijk rood voor de terugkeer naar België. Reizigers uit die gebieden moeten bij terugkeer in quarantaine. Al blijven er nog wat vragen open. Alles wat u moet weten over reizen in quarantainetijden.
09/07 18u15  Wall Street versus Main Street: terwijl bedrijven spartelen, schiet de beurs steil omhoogTerwijl we in een diepe economische crisis zitten, lijken de beurzen in een ander universum te vertoeven. Blijven ze stijgen of stevenen ze af op een crash?
09/07 18u15  ‘Ik word echt niet gelukkig als ik reacties op Theo Francken zie’: Jessika Soors (Groen) over haatspraakKamerlid Jessika Soors (Groen) wil dat elke vorm van haatspraak voor de correctionele rechtbank komt. Zelf wordt ze al dagenlang bedolven onder de bagger na een debat op Terzake met Vlaams Belang-kopstuk Tom Van Grieken.
09/07 17u15  Trump mag vrijgave van zijn belastingen niet blokkerenHet Amerikaanse Hooggerechtshof heeft beslist dat Amerikaans president Trump de inzage van zijn belastingaangiften niet mag blokkeren.
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >

Meest gelezen

4x ‘Zo hoeven die laatste dagen niet meer’: rapport schetst zwarte gedachten in woon-zorgcentra tijdens lockdown14/07 22u15 - De Morgen: Geen bezoek van familie, geen knuffel of handdruk. In negen op de tien woon-zorgcentra (wzc) kregen de bewoners het mentaal heel zwaar. Ook de zelfmoordgedachten namen toe tijdens de lockdown. Dat blijkt uit een rapport van Artsen zonder Grenzen.
2x Nét niet goed genoeg: deze tv-reeksen schopten het niet tot in de ‘21 beste’-selectie van onze lezers14/07 19u15 - De Morgen: De hele zomer lang kiest De Morgen de beste 21 cult-items van de 21ste eeuw. Morgen maken we hier de eerste Top 21 bekend, met de beste internationale tv-reeksen in de volgorde die u bepaald heeft. Als voorsmaakje voor morgen krijgt u hier alvast de 10 series die de top net niet gehaald hebben.
2x Vandaag nog snel uw vereenvoudigde aangifte tekenen en doorsturen? Niet zo snel14/07 20u15 - De Morgen: Opgelet: vergeet niet dat je jouw belastingaangifte moet indienen voor 16 juli (Tax-On-Web). Maar hoe begin je er eigenlijk aan? Volstaat het om je voorstel van vereenvoudigde aangifte na te lezen? Fiscaal expert Jef Wellens plaatst daar enkele kanttekeningen bij. Voor je het weet, vergeet je net die details die je al snel een aantal honderden euro’s kunnen besparen.
2x Waar is de Rambo van het Zwarte Woud? ‘Hij houdt het midden tussen aandoenlijk en angstaanjagend’14/07 21u15 - De Morgen: De Rambo van het Zwarte Woud wordt hij genoemd, de man die zondagmiddag op een helling bij het stadje Oppenau vier agenten van hun dienstwapens beroofde en verdween. Sindsdien zoekt de politie dag en nacht met speciale commando’s, honden en met warmtecamera’s uitgeruste helikopters. Maar ‘Rambo’, die camouflage-uitrusting en op z’n rug een boog met pijlen droeg, lijkt opgeslokt door de beboste heuvels van de deelstaat Baden-Württemberg.
1x Live - Verwarring voor terugkerende reizigers: quarantaine niet aanbevolen, wel gevraagd14/07 18u15 - De Morgen: Volg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina.
1x De relance na corona: plan voor welvarend, weerbaar en wervend Vlaanderen14/07 19u15 - De Morgen: De Vlaamse regering zette twee relancecomités aan het werk die de politiek moesten inspireren tot een herstelbeleid na corona. De rapporten zijn ambitieus, maar klinken soms wat clichématig. ‘De rode draad van beide comités is dat duurzame en zorgzame economische groei noodzakelijk is.’
1x U vertrekt op reis of keert terug? Dit is het advies van Buitenlandse Zaken14/07 19u15 - De Morgen: Groen, oranje of rood. Dagelijks kan de situatie in het land waar u naartoe gaat of van waar u komt veranderen. Naar welke landen kan u nu precies reizen? En moet u in quarantaine als u terugkeert? Dit overzicht wordt met de nieuwste informatie geüpdatet.
1x Urenlang hinder in Kennedytunnel na ongeval met vrachtwagens14/07 20u15 - De Morgen: In de Antwerpse Kennedytunnel zijn eerder vandaag twee van de drie rijstroken richting Nederland versperd geraakt door een ongeval met vrachtwagens. Dat zegt het Vlaams Verkeerscentrum. Rond iets voor 15.00 uur kon de tunnel weer vrijgemaakt worden.
1x Eerste federale doodstraf sinds 2003 uitgevoerd in VS, drie andere volgen14/07 20u15 - De Morgen: In de VS is dinsdag de eerste federale doodstraf in 17 jaar uitgevoerd. De 47-jarige Daniel Lewis Lee werd terechtgesteld met een dodelijke injectie. Nog eens drie andere gevangenen in federale gevangenissen zullen later deze maand en in augustus ter dood worden gebracht.
1x Waarom we ongerust moeten zijn over de stijgende cijfers14/07 20u15 - De Morgen: Ja, het aantal nieuwe besmettingen stijgt, maar niet spectaculair. En het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen blijft dalen. Waarom maken experts zich dan zo ongerust? ‘Dat het contactonderzoek nog altijd niet op punt staat, is onvergeeflijk.’

Statistieken

Artikels:
25441
Gelezen:
450
Aantal lezers nu:
35


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2020 Naar boven