vrijdag 22 oktober 2021, week 42


U bent nu hier: Meer nieuws van De Morgen pagina 2

Laatste updatecontrole: vandaag om 21u15
 

De Morgen

Verbergen Tonen
22/10 21u15  Vlaamse regering wil extra boosterprik voor iedereen, taskforce vaccinatie valt uit de lucht Tot verbazing van haar eigen adviesorganen en andere regeringen kondigde de Vlaamse regering vrijdag aan dat ze iedereen boven de twaalf jaar een extra coronavaccin wil aanbieden. Een uitbreiding van de coronapas komt er voorlopig niet.
22/10 21u15  ▶ Beste Joachim Coens, laat uw ministers dat virus eindelijk ernstig nemen Elk weekend schrijft Joël De Ceulaer een licht satirisch getinte brief aan de (m/v/x) van de week. Hier kunt u die brief lezen of beluisteren.
22/10 20u15  ▶ Beste Joachim Coens, laat uw minister dat virus eindelijk ernstig nemen Elk weekend schrijft Joël De Ceulaer een licht satirisch getinte brief aan de (m/v/x) van de week. Hier kunt u die brief lezen of beluisteren.
22/10 20u15  Wiam: ‘Hollanders zijn gewoon hetzelfde als Belgen, maar dan luider’ Op de benedenverdieping van het DPG-gebouw lacht Wiam zich, ook al zijn de gespreksonderwerpen niet altijd makkelijk, een interview bij elkaar. Het belangrijkste probleem dat van tafel moet: de uitspraak van haar uit het Arabisch afkomstige roepnaam.
22/10 20u15  Live - UGent voert mondmaskerplicht opnieuw in Het aantal besmettingen met het coronavirus loopt weer op in België. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
22/10 19u15  Opvallend veel spijbelaars voor het klimaat kanten zich tegen nieuwe vijand: ‘Het kapitaal’ ‘Gedaan met die blah blah blah.’ De eis van Youth for Climate is duidelijk: trek met een ambitieus beleidsplan naar de COP26-klimaatconferentie in Glasgow. Bij de ruim duizend jongeren op de spijbel-klimaatmars in Gent viel echter vooral veel woede tegen ‘het kapitaal’ te horen.
22/10 19u15  ▶ Beste Joachim Coens, wie succes wil bij de kiezer, moet op zoek naar boosheid Elk weekend schrijft Joël De Ceulaer een licht satirisch getinte brief aan de (m/v/x) van de week. Hier kunt u die brief lezen of beluisteren.
22/10 19u15  Wie ligt exact met covid-19 in het ziekenhuis? We weten het nog altijd niet Wie ligt vandaag met corona in het ziekenhuis? Meer dan anderhalf jaar sinds het begin van de pandemie is het daarop nog steeds niet makkelijk antwoorden. Er zit duidelijk ruis op de communicatie tussen ziekenhuizen en de gezondheidsautoriteiten.
22/10 19u15  Brusselse vrouwen maken massaal melding van seksueel geweld in enkele bars: ‘Verlies je drankje nooit uit het oog’ ‘Ik weet niet was er is gebeurd en zal het waarschijnlijk nooit weten.’ Op de Instagram-pagina #BalanceTonBar regent het al meer dan een week meldingen van vrouwen die tijdens een avondje uit in Brussel werden gedrogeerd en misbruikt, vaak door buitenwippers of barmannen. ‘Ik ben geneigd te zeggen: verlies je drankje nooit uit het oog.’
22/10 19u15  Marc Coucke die schulden laat vallen en nieuwe geldschieters: is Anderlecht gered? RSC Anderlecht ziet licht aan het einde van de tunnel. De aandeelhouders voeren constructieve onderhandelingen over een akkoord dat de club in staat moet stellen om structureel gezond te worden. Onder meer voorzitter Wouter Vandenhaute gaat mee investeren.10 
22/10 19u15  Geen western, maar drama: filmwereld verbijsterd over wapenongeluk Baldwin Zelfs de strengste veiligheidsmaatregelen kunnen ongelukken met vuurwapens niet voorkomen, zo bewijst het dodelijke incident met acteur Alec Baldwin. ‘Dat zoiets nog kan gebeuren, ik snap het niet.’11 
22/10 19u15  Onderschat nooit de slimste programmamakers ter wereld Ann-Marie Cordia zet de blik op oneindig. Vandaag: De slimste mens ter wereld.
22/10 19u15  Poetin: ‘Als Duitsland Nord Stream 2 morgen goedkeurt, krijgt Europa overmorgen extra gas’ President Poetin belooft Europa meer gas te verkopen als Duitsland toestemming geeft voor ingebruikname van de controversiële pijpleiding Nord Stream 2. Als Duitsland de pijpleiding ‘morgen’ goedkeurt, heeft Europa ‘overmorgen’ extra gas, aldus Poetin.
22/10 19u15  Acteur Alec Baldwin reageert na fataal schot op filmset: ‘Geen woorden voor mijn verdriet, mijn hart is gebroken’ Alec Baldwin heeft op Twitter voor het eerst gereageerd na het dodelijke schietincident waarbij de cameraregisseur van de western Rust om het leven kwam. ‘Er zijn geen woorden voor mijn verdriet.’
22/10 18u15  Live - Nieuw testbeleid voor min 12-jarigen: geen tests en tracing meer Het aantal besmettingen met het coronavirus loopt weer op in België. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.12 
Laatste update: vandaag om 21u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
18/10 13u15  Nieuw jurylid Jennifer Heylen: ‘De dag dat ik een Oscar win of in Cannes de rode trap op mag: vraag me dán eens of mijn ego gestreeld is’De slimste mens schiet straks weer uit de startblokken. En het negentiende seizoen heeft het programma de vaste jury aangevuld met de geestigste kandidaten van de vorige jaargang: Bockie De Repper, Serine Ayari en – nú voor ons bandopnemertje – Jennifer Heylen.
18/10 12u15  De ‘vijf keer waarom-methode’ van de opruimcoach: ‘Opgelet, het is voor de durvers’Professional organizer Nele Colle (38) weet niet alleen hoe je komaf maakt met rommel in huis, ze pleit ook voor een opgeruimde agenda.
18/10 12u15  Nieuw jurylid Jennifer Heylen: ‘Na mijn deelname aan ‘De slimste mens’ durfde ik voor het eerst hardop durfde zeggen: ‘Ik ben een actrice’’De slimste mens schiet straks weer uit de startblokken. En het negentiende seizoen heeft het programma de vaste jury aangevuld met de geestigste kandidaten van de vorige jaargang: Bockie De Repper, Serine Ayari en – nú voor ons bandopnemertje – Jennifer Heylen.
18/10 12u15  Belgisch koekje wordt TikTok-hit: het succesverhaal van Lotus-speculoosDe speculooskoekjes van het Belgische bedrijf Lotus zijn een hit op TikTok. Talloze filmpjes met recepten voor de lekkernij gaan viraal op het platform. Hoe konden de koekjes uit Lembeke de wereld veroveren?
18/10 12u15  Waar merkt u de stijgende prijzen het meest?Van bier tot brood en van verf tot diesel: overal exploderen de prijzen. Hoe hard merkt u dat in uw portefeuille? Waaraan geeft u tegenwoordig noodgedwongen (veel) meer uit? Of stelt u bepaalde aankopen misschien net uit omwille van de prijs? We willen graag van u horen.
18/10 12u15  Peter R. de Vries werd met omgebouwd alarmpistool vermoordDe Nederlandse misdaadjournalist Peter R. de Vries is met een omgebouwd alarmpistool doodgeschoten. Dat blijkt op de eerste zitting van de rechtszaak over de moord, die vandaag is gestart in Amsterdam. Vermoedelijk is er vier keer geschoten. De Vries werd geraakt in zijn hoofd en zijn rechterheup.
18/10 11u15  ‘Er zijn 150 knelpuntberoepen. Zeg nu niet dat daar niets tussenzit dat u interesseert!’Sophie Wilmès (MR) sloeg ons deze week met verstomming. De schijnbaar altijd kalme en serene vicepremier was het boos afgetrapt tijdens de nachtelijke begrotingsonderhandelingen. En zelfs vandaag wordt ze nog een beetje kwaad als ze terugdenkt aan de maatregel waar de PS zelfs niet over wilde spreken: het sanctioneren van langdurig werklozen die een opleiding weigeren. ‘Ik begrijp écht niet waarom sancties voor werklozen taboe blijven.’
18/10 11u15  Deze opruimcoach weet ook hoe je schoon schip maakt in een drukke agenda: ‘Nee zeggen maakt een liever mens van je’Professional organizer Nele Colle (38) weet niet alleen hoe je komaf maakt met rommel in huis, ze pleit ook voor een opgeruimde agenda.
18/10 11u15  Eva De Roo: ‘De liefde was voor mij altijd zo serieus. Net als seks. Als ik lichte spijt heb, is het dat ik op dat vlak niet gefladderd heb’Schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Vierentwintig directe vragen, evenveel openhartige antwoorden. Vandaag: Studio Brussel-presentatrice Eva De Roo (33). Wie is zij in het diepst van haar gedachten?
18/10 11u15  In de vluchtelingensportschool op Lesbos is ‘nooit opgeven’ het deviesOp het Griekse eiland Lesbos runnen gestrande asielzoekers hun eigen sportschool. Het vormt een uitlaatklep en geeft hen een nieuw doel. En soms dromen ze zelfs over een topsportcarrière.
18/10 11u15  Schiltz of geen Schiltz? ‘Schepenkwestie’ veroorzaakt blauw-gele rel in Antwerps stadsbestuur‘Als u stil bent, hoort u mijn knieën knikken van de schrik’: Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) is allerminst onder de indruk van het ‘ultimatum’ dat Egbert Lachaert hem stelde.
18/10 11u15  ‘Ik had nog 37 cent op mijn rekening’: steeds meer jongeren worden dak- en thuisloosHet aantal jonge dak- en thuislozen neemt toe. De federale regering maakt 12,5 miljoen euro vrij om hen aan onderdak en begeleiding te helpen.
18/10 11u15  Kringloopwinkel voert nu ook reparaties uitIs je koffiezetapparaat stuk? Voortaan kan je hem ter reparatie ook binnenbrengen bij de kringloopwinkel. Op die manier wil Vlaams minister voor Economie Hilde Crevits (CD&V) de elektronische afvalberg verkleinen.
18/10 10u15  Sophie Wilmès (MR): ‘Er zijn 150 knelpuntberoepen. Zeg nu niet dat daar niets tussenzit dat u interesseert!’Sophie Wilmès (MR) sloeg ons deze week met verstomming. De schijnbaar altijd kalme en serene vicepremier was het boos afgetrapt tijdens de nachtelijke begrotingsonderhandelingen. En zelfs vandaag wordt ze nog een beetje kwaad als ze terugdenkt aan de maatregel waar de PS zelfs niet over wilde spreken: het sanctioneren van langdurig werklozen die een opleiding weigeren. ‘Ik begrijp écht niet waarom sancties voor werklozen taboe blijven.’
18/10 10u15  Verprutste vertalingen in Netflix-hitserie 'Squid Game': ‘Wie geen Koreaans spreekt, heeft een andere serie gezien’We kijken allemaal - of toch bijna - naar de immens populaire Netflix-serie ‘Squid Game’, maar Koreaans sprekende fans merken dat de Engelse ondertitels op niks trekken. En dat heeft ook gevolgen voor wie met Nederlandse ondertitels kijkt, want die worden vertaald vanuit het Engels. Waarom is het zo moeilijk om een correcte vertaling te voorzien? Hoe gaat dat in zijn werk? En hoeveel krijgen die ondertitelaars eigenlijk betaald?
18/10 10u15  Worden bouwmaterialen straks weer betaalbaar of zijn de prijsstijgingen permanent?Wie verbouwt, heeft het waarschijnlijk gemerkt in zijn portefeuille. De prijzen van bouwmaterialen gaan al maandenlang door het dak. Maar hoe komt dat? En is er beterschap op komst?
18/10 09u15  De ‘cocaïnenijlpaarden’ van Escobar worden eindelijk gesteriliseerd: kan ecologische tijdbom nog worden vermeden?Toen de Colombiaanse regering in 1993 de privédierentuin van de gestorven drugsbaron Pablo Escobar overnam, liet zij vier nijlpaarden zitten. Bijna honderd nazaten worden nu chemisch gesteriliseerd om de natuur voor een potentiële catastrofe te behoeden. Al is het middel een gok.
18/10 09u15  Bepaalt voeding of u ernstig ziek wordt van Covid-19? Belgische onderzoekers doen opmerkelijke ontdekkingWat maakt dat de een Covid-19 ervaart als een stevige verkoudheid en de ander op intensieve zorg belandt? Belgische onderzoekers van de UGent hebben alvast ontdekt dat onze voeding een rol zou kunnen spelen.
18/10 08u15  Waarom alles duurder wordt, en hoe lang de consument dit zal voelenVan bier tot brood en van verf tot diesel: overal exploderen de prijzen als gevolg van de snelle relance en de nog steeds verstoorde toevoer van grondstoffen. Hoe hard zal de consument in de portemonnee getroffen worden?
18/10 08u15  Opvangnetwerk Fedasil staat onder druk: aantal asielaanvragen in sterk stijgende lijnHet aantal asielaanvragen gaat in sterk stijgende lijn. Het opvangnetwerk van Fedasil staat daardoor onder druk.
18/10 08u15  Erfgenamen Michael Jackson eisen dat StuBru-programma van naam verandertOp Studio Brussel loopt al drie seizoenen lang het programma ‘King of Pop’, een muzikale quiz die gepresenteerd wordt door Stijn Van de Voorde (44). Toch zou het best kunnen dat het programma binnenkort van naam verandert, op vraag van de erfgenamen van Michael Jackson. Dat schrijft Het Nieuwsblad.
18/10 08u15  Facebook creëert komende vijf jaar 10.000 banen in Europese UnieSocialenetwerksite Facebook wil in de komende vijf jaar 10.000 banen voor hoogopgeleide profielen creëren in de Europese Unie, om de virtuele wereld ‘metaverse’ te creëren. Dat heeft topmanager van Facebook Nick Clegg aangekondigd in een blogpost.
18/10 08u15  Schutter misdaadverslaggever Peter R. de Vries voor de rechter, maar vermoedelijke opdrachtgever blijft buiten schotEr wordt vermoed dat Ridouan Taghi achter de moordaanslag op de Nederlandse misdaadverslaggever Peter R. de Vries zit. Maar terwijl verdachte schutter Delano G. waarschijnlijk kan rekenen op een celstraf van tientallen jaren, blijft Taghi in deze zaak (nog) buiten schot.
18/10 07u15  Waarom alles duurder wordt. ‘Eens de hele keten in de soep draait, krijg je die niet meteen weer op kruissnelheid’Van bier tot brood en van verf tot diesel: overal exploderen de prijzen als gevolg van de snelle relance en de nog steeds verstoorde toevoer van grondstoffen. Hoe hard zal de consument in de portemonnee getroffen worden?
18/10 07u15  Vlaanderen kleurt deze week weer rood: ‘We staan aan het begin van een besmettingsgolf’Vlaanderen zal deze week opnieuw rood kleuren op de Europese coronakaart, waardoor heel België rode zone wordt. Elke dag testen nu meer dan 3.500 mensen positief. ‘We staan aan het begin van een besmettingsgolf’, zegt Steven Van Gucht (Sciensano). ‘Maar er is geen reden tot paniek.’
18/10 07u15  Leuvense hoogleraar maakt de berekening: ‘Zonder afbouw van de veestapel halen we milieudoelen nooit’Minder koeien, varkens en kippen om milieuproblemen onder controle te krijgen. In een nieuw scenario van de Leuvense hoogleraar Wannes Keulemans kan 80.000 hectare landbouwgrond vrijkomen. ‘De Vlaamse strategie is: het probleem zolang mogelijk negeren.’
18/10 07u15  Opvang onder druk door stijgende asielaanvragenHet aantal asielaanvragen gaat in sterk stijgende lijn. Het opvangnetwerk van Fedasil staat daardoor onder druk.
18/10 07u15  ‘The Closer’ is wellicht niet de beste show van Dave Chappelle, maar misschien wel zijn slimsteTom Adriaenssens is comedywatcher.
18/10 07u15  Vrouw in levensgevaar na uit de hand gelopen burenruzie, twee mensen aangehoudenNadat de 25-jarige bewoner van het appartement langs de Minister Tacklaan in Kortrijk gisterenvoormiddag al werd aangehouden door de onderzoeksrechter voor schuldig verzuim, is nu ook zijn 30-jarige zus uit Ieper aangehouden.
18/10 07u15  ‘Er is geen enkele reden waarom vrouwen minder goed zouden zijn in IT’Te weinig vrouwen in de IT-sector? Daar wil CoderDojo Belgium iets aan doen. De vzw organiseerde afgelopen weekend aan de Vrije Universiteit Brussel een event dat meisjes liet kennismaken met coderen en andere computertoepassingen. ‘Je gaat meisjes niet over de streep trekken door ze te pamperen.’
17/10 22u15  Apothekers van wacht in Brussel overladen met vragen naar coronatesten: ‘Zelfs om 3 uur ‘s nachts word ik opgebeld’Apothekers van wacht in Brussel krijgen het ene na het andere telefoontje van mensen die last minute op zoek zijn naar een coronatest. Reden is het Covid Safe Ticket, dat er sinds vrijdag nodig is om restaurants en cafés te bezoeken. Zelfs in het midden van de nacht bellen mensen om snel een test te krijgen.
17/10 21u15  ‘Totale waanzin’: ophef over tv-show ‘De dansmarathon’ wegens uitgeputte kandidatenDe vijftig uur durende SBS 6-show De dansmarathon heeft bij onze noorderburen behoorlijk wat kritiek gekregen. Toeschouwers uitten zorgen over de ogenschijnlijk oververmoeide deelnemers en vonden de situatie onverantwoord.
17/10 21u15  Volle tribune in Nijmegen stort deels in onder druk van vierende Vitesse-supportersSchrikwekkende beelden uit de Eredivisie. Na afloop van de door Vitesse gewonnen Gelderse derby in Nijmegen zakte een deel van de tribune in met daarin vierende bezoekende fans. De onderste vakken van De Goffert begaven het onder de enthousiast springende Vitesse-supporters. Tot zover is er geen nieuws van gewonden.
17/10 20u15  ‘Onze rector zei dat als de nood hoog is, studenten van zich moeten laten horen. Wel, dat is wat we doen’‘Onze eigen rector riep ons laatst op om juist wel te spijbelen. Hij zei dat als de nood hoog is, studenten van zich moeten laten horen.’ Een twintigtal studenten bezet sinds zaterdag het Sterrebos, waar de UGent bomen wil kappen om er een studentenhome te bouwen.
17/10 20u15  De tekst waarmee CD&V-voorzitter Coens zijn partij en voorzitterschap een nieuwe schwung wil gevenDe deur voor euthanasie bij dementie op een kier en nooit nog samenvallende verkiezingen. Met 139 voorstellen hoopt Joachim Coens in december zijn partij en zijn voorzitterschap nieuwe schwung te geven.
17/10 20u15  ▶ Lize Spit, Stefan Hertmans en vele anderen: kijk vanaf 20u live naar ‘Geletterde Mens’, een voorstelling van Behoud de Begeerte en ToneelhuisLize Spit, Stefan Hertmans, Leonard Nolens... Het zijn maar enkele van de vele grote namen die u vanavond live kunt bewonderen in ‘Geletterde Mens’, een unieke voorstelling van Behoud de Begeerte en Toneelhuis. Niet meer in de Bourla in Antwerpen, want die is hopeloos uitverkocht. Wel bij De Morgen, zondag vanaf 20.00 uur op deze pagina.
17/10 20u15  Ophef over 50 uur durende Nederlandse televisieshow ‘De Dansmarathon’: uitgeputte kandidaten op brancard afgevoerdDe vijftig uur durende SBS 6-show De Dansmarathon heeft bij onze noorderburen behoorlijk wat kritiek gekregen. Toeschouwers uitten zorgen over de ogenschijnlijk oververmoeide deelnemers en vonden de situatie onverantwoord. Twee mensen moesten per brancard worden afgevoerd. SBS 6 zelf heeft zich op geen enkel moment zorgen gemaakt om hun veiligheid, laat Talpa weten.
17/10 20u15  Niemand kan zo shakespeareaans schelden als Logan Roy in ‘Succession’Aan het hoofd van de steenrijke familie Roy uit successerie Succession staat Logan, gespeeld door de Schotse acteur Brian Cox. Zijn theaterervaring blijkt bij deze shakespeareaanse rol een gouden greep.
17/10 19u15  Studenten bezetten bos waar UGent studentenhome wil bouwen: ‘In de les gaat het vaak over klimaat’‘Onze eigen rector riep ons laatst op om juist wel te spijbelen. Hij zei dat als de nood hoog is, studenten van zich moeten laten horen.’ Een twintigtal studenten bezet sinds zaterdag het Sterrebos, waar de UGent bomen wil kappen om er een studentenhome te bouwen.
17/10 19u15  De tekst van erop of eronder voor CD&V-voorzitter CoensDe deur voor euthanasie bij dementie op een kier en nooit nog samenvallende verkiezingen. Met 139 voorstellen hoopt Joachim Coens in december zijn partij en zijn voorzitterschap nieuwe schwung te geven.
17/10 19u15  Niemand kan zo lekker schelden als Logan Roy in ‘Succession’Aan het hoofd van de steenrijke familie Roy uit successerie Succession staat Logan, gespeeld door de Schotse acteur Brian Cox. Zijn theaterervaring blijkt bij deze shakespeareaanse rol een gouden greep.
17/10 18u15  Steeds minder studenten in lerarenopleidingen en nijpend lerarentekort: ‘Leerkrachten zijn bang om uit te vallen’Het aantal studenten in de lerarenopleidingen aan de hogescholen blijft dalen. Intussen kreunt het onderwijsveld onder het lerarentekort: directies zeggen verschillende vacatures niet te kunnen invullen en leerlingen zitten vaker dan hen lief is in de studie.
17/10 18u15  Eva De Roo: ‘Ik heb dertig jaar naar de liefde van mijn leven gezocht’Schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Vierentwintig directe vragen, evenveel openhartige antwoorden. Vandaag: Studio Brussel-presentatrice Eva De Roo (33). Wie is zij in het diepst van haar gedachten?
17/10 18u15  ‘Ik ben nooit gestopt met te zeggen dat het mondmasker van belang is’De besmettingen met Covid-19 nemen weer fors toe, het aantal ziekenhuisopnames dreigt te volgen. Maar Erika Vlieghe trekt nog niet aan de alarmbel: ‘Deze golf hoeft niet superhoog te worden.’
17/10 18u15  MR-voorzitter Bouchez verdedigt belastingvoordeel voor tweede woning: ‘Waar moeten mensen hun geld anders opzijzetten?’Premier Alexander De Croo heeft deze week, na ellenlange begrotingsgesprekken, zijn ‘State of the Union’ voorgesteld. De Croo zei taboes te willen doorbreken, maar raakte niet aan het belastingvoordeel voor een tweede of derde woning. Iets waar de MR van voorzitter Georges-Louis Bouchez op hamerde. ‘Mensen die in België investeren in een tweede of misschien zelfs derde eigendom zijn niet per se rijk’, zei de MR-voorzitter daarover in de Zevende Dag. ‘Als mensen geld willen opzijzetten, waar moeten ze dat dan doen?’
17/10 17u15  Eva De Roo: ‘Ik ben een supergrote liefdesfan’Schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Vierentwintig directe vragen, evenveel openhartige antwoorden. Vandaag: Studio Brussel-presentatrice Eva De Roo (33). Wie is zij in het diepst van haar gedachten?
17/10 17u15  ‘Zonder vaccin was de piek nu drie keer hoger geweest’De besmettingen met Covid-19 nemen weer fors toe, het aantal ziekenhuisopnames dreigt te volgen. Maar Erika Vlieghe trekt nog niet aan de alarmbel: ‘Deze golf hoeft niet superhoog te worden.’
17/10 17u15  Steeds minder studenten in lerarenopleidingen en nijpend lerarentekort: wat is er aan de hand?Het aantal studenten in de lerarenopleidingen aan de hogescholen blijft dalen. Intussen kreunt het onderwijsveld onder het lerarentekort: directies zeggen verschillende vacatures niet te kunnen invullen en leerlingen zitten vaker dan hen lief is in de studie.
17/10 16u15  Meer klachten dan ooit over grensoverschrijdend gedrag na zaak-De PauwNa de start van de rechtszaak tegen televisiemaker Bart De Pauw ziet de Vlaamse ombudsvrouw gender een opvallende stijging in het aantal klachten over grensoverschrijdend gedrag. Dat zei ze in De Zevende Dag op Eén.
17/10 16u15  Echte Shanghainezen staan erom bekend geen blad voor de mond te nemenMetropolen bieden een groeiend deel van de wereldbevolking onderdak. Hoe houden de mensen het daar leefbaar? Correspondenten doen wekelijks verslag vanuit hun eigen megastad. Vandaag: Eefje Rammeloo in China.
17/10 15u15  Historica Griselda Pollock: ‘De kunstgeschiedenis klopt van geen kanten’In Nederland opende onlangs een Frida Kahlo-expo. Musea stellen steeds vaker kunst van vrouwen tentoon. Een doekje voor het bloeden, zegt kunsthistorica Griselda Pollock. ‘Je leert als museumbezoeker dat vrouwen niet waardevol zijn.’
17/10 12u15  ‘Zeventien Amerikaanse missionarissen en hun families zijn ontvoerd op Haïti’Zeker zeventien Amerikaanse missionarissen en hun familieleden zijn zaterdag ontvoerd door bendeleden in Port-au-Prince, de hoofdstad van Haïti. Dat meldt The New York Times. De krant baseert zich op informatie van veiligheidsfunctionarissen in het Caribisch land, maar de Amerikaanse ambassade op Haïti heeft nog niet gereageerd op een verzoek om commentaar.
17/10 12u15  Video - Greta Thunberg zingt en danst op podium: ‘We zijn niet alleen boos’Een goedgehumeurde Greta Thunberg (18) verraste de bezoekers vrijdag tijdens Climate Live in Stockholm. Samen met een 17-jarige klimaatactivist en een medeorganisator van het event zong ze de jaren 80-hit “Never Gonna Give You Up” van Rick Astley.
17/10 11u15  Waarom vinden we iemand met humor zo aantrekkelijk?Humor staat bij veel singles bovenaan op de eisenlijst als het om hun toekomstige partner gaat. Maar waarom vinden we humor zo belangrijk?
17/10 11u15  Nog méér afzichtelijk erfgoed in ‘Ugly Belgian Houses 2’: ‘Doorgaans blijken de eigenaars heel leuke mensen’Hannes Coudenys werd bekend met zijn blog en boek over lelijke Belgische huizen. Nu is er deel twee, More Ugly Belgian Houses. ‘Doorgaans blijken de eigenaars heel leuke mensen.’
17/10 11u15  Nederlandse ‘rap-singer-songwriter’ Ronnie Flex: ‘Ik dacht: is mijn leven zo fucked up?’Alles is nieuw in zijn leven. Ronnie Flex (29), Nederlands meest gestreamde muzikant, stopte met blowen, heeft een nieuw album én wordt weer vader. ‘Als je zelf zonder vader opgroeit, wil je zo graag dat er iemand onvoorwaardelijk van je houdt.’
17/10 10u15  Weer een space race geslecht: Russische actrice en regisseur terug op aarde na buitenaardse filmopnamesDe Russische actrice Yulia Peresild (37) is zondagochtend veilig teruggekeerd naar de aarde. Samen met haar regisseur Klim Sjipenko en kosmonaut Oleg Novitski landde ze in Kazachstan na filmopnames in het ISS. Ook in deze space race troeven de Russen de Amerikanen af.
17/10 09u15  Het is geen toeval dat Christine Mussche de vrouwen in de zaak-De Pauw verdedigtLang voor ze bekend zou worden als #MeToo-advocate, nam Christine Mussche (64) het al op voor slachtoffers van familiaal en seksueel geweld. Nooit bracht het haar mensbeeld aan het wankelen. ‘De meesten onder ons zijn te redden.’
17/10 08u15  Christine Mussche, meer psycholoog dan #MeToo-advocaatLang voor ze bekend zou worden als #MeToo-advocate, nam Christine Mussche (64) het al op voor slachtoffers van familiaal en seksueel geweld. Nooit bracht het haar mensbeeld aan het wankelen. ‘De meesten onder ons zijn te redden.’
17/10 08u15  Over leven in armoede: ‘Het OCMW vroeg waarom ik iets van C&A had gekocht, terwijl Zeeman goedkoper is’Tijdens de Werelddag van het verzet tegen armoede vragen verschillende organisaties vandaag aandacht voor de 2,3 miljoen Belgen die een risico op armoede of sociale uitsluiting lopen. De Morgen laat twee mensen die moeite hebben om rond te komen aan het woord. ‘Velen denken dat het onze eigen schuld is.’
17/10 08u15  Universiteit Gent dient klacht in tegen studenten die bos bezetten tegen boskapIn het Sterrebos in Gent is een groep studenten een bezetting gestart tegen de plannen van de UGent om het bos van 4.000 vierkante meter te kappen, om er studentenkamers te bouwen. ‘We slaan onze tenten op en blijven de komende nachten in de bomen slapen’, klinkt het bij actievoerders. De universiteit dient klacht in
17/10 08u15  Ook dit jaar gaan bijna alle Nobelprijzen naar mannen: ‘Triest’Waarom zijn het altijd mannen die met de Nobelprijzen gaan lopen? De historische ongelijkheid tussen man en vrouw is alvast niet de enige verklaring. ‘Als een vrouwelijke kandidaat een beurs wil krijgen, voel je nog steeds die aarzeling: is dit niet het werk van haar mentor?’
17/10 07u15  #MeToo-advocaat Christine Mussche: meer psycholoog dan juristeLang voor ze bekend zou worden als #MeToo-advocate, nam Christine Mussche (64) het al op voor slachtoffers van familiaal en seksueel geweld. Nooit bracht het haar mensbeeld aan het wankelen. ‘De meesten onder ons zijn te redden.’
17/10 07u15  Mensen in armoede getuigen: ‘De suggestie dat arme mensen geen kinderen mogen krijgen, maakt me woedend’Tijdens de Werelddag van het verzet tegen armoede vragen verschillende organisaties vandaag aandacht voor de 2,3 miljoen Belgen die een risico op armoede of sociale uitsluiting lopen. De Morgen laat twee mensen die moeite hebben om rond te komen aan het woord. ‘Velen denken dat het onze eigen schuld is.’
17/10 07u15  Vijf keer sneller dan het geluid: ‘China voerde test met hypersonische raket uit’China heeft een test uitgevoerd met een hypersonische raket die nieuwe mogelijkheden biedt op nucleair gebied. Dat meldt zakenkrant de Financial Times op basis van ingewijden. Volgens het bericht heeft Beijing de test in augustus in het geheim uitgevoerd. De raket zou in een baan rond de aarde hebben gevlogen, voordat het naar zijn doel afdaalde. Volgens bronnen landde de raket uiteindelijk op 32 kilometer afstand van dit doel.
17/10 07u15  Mark Elchardus over socialisme, Conner Rousseau en asielzoekers: ‘Illegaal het land binnenkomen getuigt van een gebrek aan respect’‘De Dikke Elchardus’, zo noemt de uitgever het nieuwste werk van socioloog Mark Elchardus (74). In Reset serveert de vroegere ‘huisideoloog’ van de Vlaamse socialisten de neoliberale wereldorde genadeloos af. ‘Ik zou mezelf zeker nog als links omschrijven.’
17/10 07u15  Zelfdoding op één na belangrijkste doodsoorzaak onder Europese jongerenHet gaat niet goed met de mentale gezondheid van jongeren in Europa. Dat meldt Unicef in een nieuw rapport On My Mind. Het rapport werd gisteren gepresenteerd in het bijzijn van koningin Mathilde.
17/10 07u15  Wat de olieschok uit de jaren 70 ons kan leren over de huidige gascrisisDe grote olieschokken van de jaren 70 schudden de wereld door elkaar. Staan we vandaag voor een gelijksoortige omwenteling, nu de gasprijs explodeert?
17/10 07u15  Wat een voorspelbaar relletje met Herman Brusselmans mij leerde over polemiek anno TwitterBregje Hofstede is schrijver, De Morgen-columnist en auteur van journalistiek platform De Correspondent. Dit artikel verscheen eerder op decorrespondent.nl.
17/10 07u15  Bijna de helft van de 85-plussers kreeg extra boosterprik: bekijk de vaccinatieteller2021 is het jaar van de vaccinatie tegen het coronavirus. Hoeveel Belgen zijn nu deels of volledig beschermd, en zijn er regionale verschillen? Hier vindt u alle relevante cijfers en gegevens, die we dagelijks updaten, in één handige teller.
17/10 07u15  ‘Het drong steeds meer tot me door dat ik gelukkiger zou kunnen zijn zonder mijn man’Na een stugge, lange relatie was Annelies (45) ervan overtuigd geraakt dat termen als ‘doorzetten’ en ‘je best doen’ er gewoon bij hoorden. Gelukkig vond ze op een bepaald moment de moed om haar ex te verlaten. Niet veel later kwam ze te weten dat de perfecte liefde wél bestaat.
16/10 21u15  Hype of blijver: hoe gezond is ‘mindful drinken’?Luis Felber, muzikant maar tegenwoordig vooral bekend als mijnheer Lena Dunham, getuigt in The New York Times hoe hij ‘bewust’ alcohol drinkt. Daar zit wat in, bevestigen experts. ‘Drinken mag niet banaal binnenkappen worden.’
16/10 19u15  Naakte studenten bootsen seksuele activiteiten na op ULB-campus: studentenclub geschorstLeden van een studentenclub van de ULB in Elsene hebben tijdens een doop, midden op de campus, naakt seksuele handelingen nagebootst. Nadat er beelden van de studentendoop uitlekten, heeft de universiteit voorlopig alle activiteiten van de studentenclub opgeschorst. Dat schrijft SudPresse.
16/10 19u15  Dave Eggers: ‘Door Amazon en Apple leven we als goudvissen in een kom’In zijn nieuwe satirische roman Het alles, het benauwende vervolg op De cirkel, beschrijft Dave Eggers (51) het verzet tegen een internetgigant, die de macht heeft over alle levens. ‘We moeten een manier vinden om aan die toekomst te ontsnappen.’
16/10 19u15  Als alcohol een routine wordt: ‘Ik probeer ‘bewust’ te drinken’Luis Felber, muzikant maar tegenwoordig vooral bekend als mijnheer Lena Dunham, getuigt in The New York Times hoe hij ‘bewust’ alcohol drinkt. Daar zit wat in, bevestigen experts. ‘Drinken mag niet banaal binnenkappen worden.’
16/10 19u15  Deze Europese designsteden zijn een citytrip waardWie godganse dagen bezig is met schoonheid, heeft natuurlijk ook een hart en neus voor designsteden. Vijf creatievelingen over hun geliefde shop-, snuister- en eetadressen in Zürich, Wenen, Porto, Londen en... Mechelen.
16/10 18u15  Een jaar na de dood van Samuel Paty: wat is er nu veranderd?Vandaag precies een jaar geleden werd de Franse geschiedenisdocent Samuel Paty onthoofd nadat hij in een les over vrijheid van meningsuiting spotprenten van de profeet Mohammed had getoond. Wat is er sinds zijn dood gebeurd?
16/10 18u15  ‘Raar is dat Westminster een zwaarbeveiligd fort is, maar je bij zo’n kerk zo kunt binnenlopen’De dag na de moord op Brits parlementslid David Amess zucht het Verenigd Koninkrijk verschrikking en verdriet. In de nasleep van het voorval zullen veel maatschappelijke thema’s voorbij komen. We bellen met correspondent Patrick van IJzendoorn.
16/10 17u15  ‘Mama werd ooit door de nazi’s gecontroleerd. Het papiertje met gegevens van een kind kon ze nog net op tijd doorslikken’Andrée Geulen (100) redde met haar verzetsgroep ongeveer 3.000 Joodse kinderen. Haar verhaal ziet u maandag op Canvas. ‘Die kinderen van hun ouders scheiden, dat was voor haar het lastigst.’ Anne en Catherine over hun moeder.
16/10 16u15  Democratische senator uit steenkoolstaat West-Virginia dwarsboomt klimaatplan BidenHet belangrijkste onderdeel van de klimaatplannen van president Biden dreigt te sneuvelen door het verzet van een Democratische senator uit de steenkoolstaat West-Virginia. Daardoor zou de positie van de Biden op de klimaattop in Glasgow verzwakt worden, bericht The New York Times.
16/10 16u15  De dochters van oorlogsheldin Andrée Geulen: ‘Wij hebben drieduizend broers en zussen’Andrée Geulen (100) redde met haar verzetsgroep ongeveer 3.000 Joodse kinderen. Haar verhaal ziet u maandag op Canvas. ‘Die kinderen van hun ouders scheiden, dat was voor haar het lastigst.’ Anne en Catherine over hun moeder.
16/10 16u15  Waarom vooral mannen een Nobelprijs krijgen: ‘Vrouw in een labojas? Dat kan geen professor zijn’Waarom zijn het altijd mannen die met de Nobelprijzen gaan lopen? De historische ongelijkheid tussen man en vrouw is alvast niet de enige verklaring. ‘Als een vrouwelijke kandidaat een beurs wil krijgen, voel je nog steeds die aarzeling: is dit niet het werk van haar mentor?’
16/10 15u15  ‘Waar geen wil is, is geen bos’: UGent-studenten bezetten boom uit protest tegen boskap, universiteit dient klacht inIn het Sterrebos in Gent is een groep studenten een bezetting gestart tegen de plannen van de UGent om het bos van 4.000 vierkante meter te kappen, om er studentenkamers te bouwen. ‘We slaan onze tenten op en blijven de komende nachten in de bomen slapen’, klinkt het bij actievoerders.
16/10 14u15  Belangrijkste klimaatplan van Joe Biden dreigt te sneuvelen aan vooravond van klimaattopHet belangrijkste onderdeel van de klimaatplannen van president Biden dreigt te sneuvelen door het verzet van een Democratische senator uit de steenkoolstaat West-Virginia. Daardoor zou de positie van de Biden op de klimaattop in Glasgow verzwakt worden, bericht The New York Times.
16/10 14u15  Politie beschouwt dodelijke aanval op Brits parlementslid als terreurdaad: huiszoekingen verrichtDe Britse politie behandelt de moord op het Britse parlementslid David Amess (69) als een terreurdaad. Coördinator van de Britse antiterreurpolitie Dean Haydon zei afgelopen nacht in een verklaring dat in het voorlopige onderzoek een mogelijk motief naar voren is gekomen dat verband houdt met islamistisch extremisme.
16/10 13u15  Op de wereld gevallenKatrin Swartenbroux houdt de dierenwereld in de smiezen.
16/10 12u15  ‘Waar geen wil is, is geen bos’: UGent-studenten bezetten boom uit protest tegen boskapIn het Sterrebos in Gent is een groep studenten een bezetting gestart tegen de plannen van de UGent om het bos van 4.000 vierkante meter te kappen, om er studentenkamers te bouwen. ‘We slaan onze tenten op en blijven de komende nachten in de bomen slapen’, klinkt het bij actievoerders.
16/10 12u15  Duitsland koerst af op een centrum-linkse regering, maar er zijn nog struikelblokkenDuitsland koerst af op een centrum-linkse regering. De sociaal-democratische SPD, de linkse Groenen en de centrum-rechtse FDP willen volgende week formele coalitiegesprekken voeren. Dit zijn de belangrijkste plannen en struikelblokken.
16/10 11u15  ‘Waar geen wil is, is geen bos’: studenten bezetten boom in UGent-campus uit protest tegen boskap voor nieuwe kotenIn het Sterrebos aan de De Pintelaan is een groep studenten een bezetting gestart tegen de nakende kap. De UGent kreeg onlangs een vergunning om studentenkoten te bouwen op het stukje groen. ‘We slaan onze tenten op en blijven de komende nachten in de bomen slapen’, klinkt het bij actievoerders.
16/10 11u15  Marnix Peeters heeft nieuwe roman klaar: ‘Schrijf vooral op dat ik witheet ben’Marnix Peeters (56) heeft een nieuw boek uit: De jacht op Ursula Graurock, een roman waar het politiek incorrecte schrijfplezier van afspat. Wilde hij moedwillig op lange tenen trappen? ‘Schrijf vooral op dat ik witheet ben.’
16/10 10u15  ‘Het wordt almaar erger’: lege rekken, boos personeel. Wat gaat er mis bij Carrefour en Lidl?Een collectieve staking bij Lidl, halflege rekken bij Carrefour. Supermarkten beleven ondanks een lucratieve coronaperiode woelige tijden. En ‘zaterdag volgt de climax’, klinkt het bij het boze personeel. Wat is er aan de hand?
16/10 09u15  Wie is eigenlijk écht de baas in De Croo I? De premier wordt geleid door twee poppenspelersDoor een hervormingsparfum te vernevelen weet Alexander De Croo (Open Vld) de grootste ­kritiek op zijn regering te ­bezweren. Maar wie is eigenlijk écht de baas in De Croo I? Hoofdredacteur Bart Eeckhout analyseert de politieke week.
16/10 09u15  Federale regering maakt 40 miljoen euro vrij om ons land meer ‘crisisproof’ te maken: dit zijn de plannenDe federale regering maakt 40 miljoen euro vrij om ons land beter crisisbestendig te maken. Er komt een nieuwe centrale voor noodmateriaal én er wordt geïnvesteerd in een virusbank. Dit zijn de plannen:
16/10 09u15  Econoom Koen Schoors over uw energie, uw vastgoed en uw spaargeld: ‘Wij hebben die kernenergie niet nodig’Econoom Koen Schoors (52) denkt dat de energiefactuur niet blijft stijgen. De prijzen van het vastgoed ook niet. Voor uw spaargeld heeft hij een goede raad: een deel moet naar de beurs. ‘We hebben een investeringsrevolutie nodig.’
16/10 09u15  Quarantainemaatregelen voor jonge kinderen bezorgen ouders stress: ‘Felix en Ella waren gezond maar moesten 17 dagen in isolatie’Langdurige isolatie voor gezonde kinderen, tegenstrijdige berichten van overheidsinstanties en tot vier coronatests in twee weken. De quarantainemaatregelen voor jonge kinderen bezorgen heel wat ouders stress. De CLB’s roepen nu op om de strategie te herbekijken.
16/10 08u15  Aantal besmettingen schiet omhoog in ons land, ook opnames stijgen: dit zijn de recentste coronacijfersDe stijging van de coronacijfers zet zich door. Het gemiddelde aantal besmettingen stijgt met 28 procent tot bijna 2.500 per dag. Dat blijkt uit cijfers van gezondheidsdienst Sciensano. Het reproductiegetal ligt op 1,06 procent, wat betekent dat de epidemie aan kracht wint. Ook het aantal ziekenhuisopnames neemt toe.
16/10 08u15  Wie wordt ‘De slimste mens’? Wij weten nu al wie het (zeker niet) wordtMaandag start de zoektocht naar De slimste mens. Voor wie die queeste na achttien seizoenen liever aan zich voorbij laat gaan hebben we goed nieuws. Wij weten nu al wie het (zeker niet) wordt.
16/10 08u15  De struikelblokken van Scholz: centrum-linkse Duitse coalitie moet compromissen vindenDuitsland koerst af op een centrum-linkse regering. De sociaal-democratische SPD, de linkse Groenen en de centrum-rechtse FDP willen volgende week formele coalitiegesprekken voeren. Dit zijn de belangrijkste plannen en struikelblokken.
16/10 07u15  Wie is eigenlijk écht de baas in De Croo I?Door een hervormingsparfum te vernevelen weet Alexander De Croo (Open Vld) de grootste ­kritiek op zijn regering te ­bezweren. Maar wie is eigenlijk écht de baas in De Croo I? Hoofdredacteur Bart Eeckhout analyseert de politieke week.
16/10 07u15  Autoverkopen in EU op het laagste punt sinds 1995: wat is er aan de hand?Het aantal nieuw verkochte auto’s in de Europese Unie is in september met ruim 23 procent gedaald ten opzichte van dezelfde maand in 2020. De slabakkende verkoop is ook in ons land sterk voelbaar. Wat is er aan de hand?
16/10 07u15  Uniek onderzoek werpt blik in hoofd van de scholier: hoe kijken ze naar zichzelf, elkaar en de toekomst?Vijftienduizend uren. Zoveel tijd brengen uw kinderen in totaal door op school. Het boek Over leven op school levert nieuwe inzichten over die minisamenlevingen achter de schoolpoort. Hoe negatief kijken moslimjongeren en hun christelijke leeftijdsgenoten naar homo’s en lesbiennes? En zijn jongeren met buitenlandse (groot)ouders tevreden met hun leven?
16/10 07u15  Onrust in Antwerpse politiek: Schiltz (Open Vld) en De Wever (N-VA) gaan aan tafelAntwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) zal volgende week samenzitten met Willem-Frederik Schiltz (Open Vld) over zijn benoeming als schepen. Het komt dan toch goed? ‘Afwachten’, zeggen de liberalen.
16/10 07u15  Econoom Koen Schoors: ‘Wij hebben die kernenergie niet nodig. Kernenergie wordt almaar duurder’Econoom Koen Schoors (52) denkt dat de energiefactuur niet blijft stijgen. De prijzen van het vastgoed ook niet. Voor uw spaargeld heeft hij een goede raad: een deel moet naar de beurs. ‘We hebben een investeringsrevolutie nodig.’
16/10 07u15  Wie wordt ‘De slimste mens’? Al zeker geen sporter, Nederlander of politicusMaandag start de zoektocht naar De slimste mens. Voor wie die queeste na achttien seizoenen liever aan zich voorbij laat gaan hebben we goed nieuws. Wij weten nu al wie het (zeker niet) wordt.
16/10 07u15  De kinderen van Caroline Englebert moesten 17 dagen in quarantaine: ‘Zo heb je nog weinig zin om de regels te volgen’Langdurige isolatie voor gezonde kinderen, tegenstrijdige berichten van overheidsinstanties en tot vier coronatests in twee weken. De quarantainemaatregelen voor jonge kinderen bezorgen heel wat ouders stress. De CLB’s roepen nu op om de strategie te herbekijken.
16/10 01u15  IS claimt verantwoordelijkheid dodelijke aanslag KandaharIslamitische Staat heeft de aanslag van vrijdagmiddag op een sjiitische moskee in Kandahar opgeëist. In een verklaring die de terreurorganisatie vrijdagavond laat verspreidde staat dat twee van haar aanhangers de bewakers van de moskee doodschoten en vervolgens zichzelf te midden van honderden gelovigen opbliezen.
15/10 23u15  Minister Demir weigert nu ook vergunning voor gascentrale TessenderloVlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) weigert een vergunning af te leveren voor een gascentrale in het Limburgse Tessenderlo. Dat deelt de minister mee. Eerder wees Demir ook al de vergunningsaanvraag voor een gascentrale in Dilsen-Stokkem af.
15/10 22u15  Waarom ‘sorry’ zeggen zo gevoelig ligt in strafzakenNa vier jaar kwamen er dan toch excuses van Bart De Pauw, maar ze werden niet aanvaard. Waarom liggen verontschuldigingen zo gevoelig in strafzaken? En is een spijtbetuiging automatisch een schuldbekentenis? Volgens Nederlands onderzoek alvast wel.
15/10 22u15  Wie belandt nu op intensieve zorg met covid-19? Dit zijn de profielenCoronapatiënten die vandaag op de afdeling intensieve zorg terechtkomen, zijn gemiddeld zestig jaar en de meerderheid is niet gevaccineerd. Dat zegt viroloog Steven Van Gucht.
15/10 21u15  Brits parlementslid doodgestoken tijdens spreekuur: politie vermoedt terreurdaadHet Britse parlementslid David Amess is vrijdagmiddag overleden na een mesaanval tijdens een ontmoeting met kiezers in zijn kiesdistrict in Leigh-on-Sea in het graafschap Essex. Een 25-jarige verdachte is opgepakt. Het onderzoek wordt gevoerd door de antiterreurdiensten. Dat maakt de politie bekend.
15/10 21u15  Dit is het profiel van de patiënten die nu op intensieve zorg belanden met covid-19Coronapatiënten die vandaag op de afdeling intensieve zorg terechtkomen, zijn gemiddeld zestig jaar en de meerderheid is niet gevaccineerd. Dat zegt viroloog Steven Van Gucht.
15/10 20u15  Na het seksueel geweld in Brussel komen vrouwen luider dan ooit op straat: ‘Iedere keer als ik ga lopen heb ik prijs’Nultolerantie voor seksueel geweld. Dat is de boodschap die meer dan 1.300 betogers brengen nu getuigenissen over verkrachtingen in een Brusselse bar de ronde doen op sociale media. ‘Door andere verhalen te lezen, vinden slachtoffers kracht.’
15/10 20u15  Pas na 4 jaar zei Bart De Pauw sorry. Waarom ligt dat zo gevoelig in strafzaken?Na vier jaar kwamen er dan toch excuses van Bart De Pauw, maar ze werden niet aanvaard. Waarom liggen verontschuldigingen zo gevoelig in strafzaken? En is een spijtbetuiging automatisch een schuldbekentenis? Volgens Nederlands onderzoek alvast wel.
15/10 19u15  Angela Merkel officieel op bezoek in ons land: zo wordt de bondskanselier uitgezwaaidDuits bondskanselier Angela Merkel kwam een dag naar ons land. Het is wellicht een van haar laatste officiële bezoeken aan België. Van koning Filip kreeg ze het Groot Lint van de Leopoldsorde toegekend, met premier Alexander De Croo had ze een officieel onderhoud in het Egmontpaleis. In Bozar wordt ze getrakteerd op een concert.
15/10 19u15  Bij de havenarbeiders in Triëst, centrum van Italiaans coronaverzet: ‘Als deze stad zich kwaad maakt, is het menens’In Triëst staken havenarbeiders uit protest tegen de verplichte coronapas op het werk. Op de pier staat een bont gezelschap, van overtuigde antivaxers tot mensen met principiële bezwaren. ‘De pas is een chantagemiddel.’
15/10 19u15  Ook morgen blijven heel wat Lidl-filialen dicht: ‘Algemene sluiting is voorbarig’De vakbonden roepen op tot een algemene staking bij discounter Lidl morgen, zaterdag. Dat als gevolg alle winkels dicht zouden blijven, is volgens de keten ‘voorbarig’.
15/10 18u15  ▶ Leg al die kritiek op ‘Ik wil een kind’ maar naast u neer, mevrouw TersagoElk weekend schrijft Joël De Ceulaer een licht satirisch getinte brief aan de (m/v/x) van de week. Hier kunt u die brief lezen of beluisteren.
15/10 18u15  Andermaal legt Stromae de ongelijkheid in deze wereld bloot met een faux-feestnummerStromae est de retour! Acht jaar na zijn meesterwerkje Racine Carrée heeft hij onverwachts een nieuwe single uitgebracht. ‘Santé’ is een ode aan diversiteit en aan alle kleine handen die groot werk leveren. Andermaal legt hij de ongelijkheid in deze wereld bloot met een faux-feestnummer.
15/10 18u15  Centrumlinkse Duitse regering komt steeds meer in beeld, CDU van Angela Merkel valt afDe Duitse sociaal-democratische SPD, linkse Groenen en centrumrechtse FDP gaan volgende week formele coalitiegesprekken voeren. Een centrumlinkse Duitse regering is nu in beeld. Daarbij is voor elke partij wat wils.
15/10 18u15  Nationale staking bij Lidl: alle winkels blijven zaterdag dichtMorgen, zaterdag, blijven alle 309 filialen van supermarktketen Lidl gesloten als gevolg van vakbondsacties. Dat schrijft Het Nieuwsblad.
15/10 17u15  Brits parlementslid doodgestoken tijdens ontmoeting met kiezers: verdachte opgepaktHet Britse parlementslid David Amess is vrijdagmiddag overleden na een mesaanval tijdens een ontmoeting met kiezers in zijn kiesdistrict in Leigh-on-Sea in het graafschap Essex. Dat bevestigt de politie. Een 25-jarige verdachte is opgepakt.
15/10 17u15  ▶ Beste Dina Tersago, er is niets mis met uw nieuwe tv-programmaElk weekend schrijft Joël De Ceulaer een licht satirisch getinte brief aan de (m/v/x) van de week. Hier kunt u die brief lezen of beluisteren.
15/10 17u15  Easy on Me van Adele zal de komende tijd net zo onontkoombaar zijn als Hello dat was ★★★★☆Het meest verrassende aan ‘Easy On Me’ is dat het eigenlijk muzikaal niet verrast.
15/10 16u15  Brits parlementslid doodgestoken tijdens ontmoeting met kiezers in kerk, verdachte opgepaktHet Britse parlementslid David Amess is vrijdagmiddag overleden na een mesaanval tijdens een ontmoeting met kiezers in zijn kiesdistrict in Leigh-on-Sea in het graafschap Essex. Dat bevestigt de politie. Een 25-jarige verdachte is opgepakt.
15/10 16u15  Niets zo knus als de herfst: onze liefde voor een kil en nat seizoen verklaardDe dagen worden korter en kouder, en toch struikel je op sociale media over de liefdesverklaringen aan de herfst. Wat maakt dit seizoen zo geliefd?
15/10 16u15  Duitse verkiezingswinnaars willen samen centrumlinkse regering vormen, CDU van Angela Merkel valt afDe Duitse sociaal-democratische SPD, linkse Groenen en centrumrechtse FDP gaan volgende week formele coalitiegesprekken voeren. Een centrumlinkse Duitse regering is nu in beeld. Daarbij is voor elke partij wat wils.
15/10 16u15  ‘Easy On Me’ van Adele zal de komende tijd net zo onontkoombaar zijn als ‘Hello’ dat was ★★★★☆Het meest verrassende aan ‘Easy On Me’ is dat het eigenlijk muzikaal niet verrast.
15/10 15u15  In deze gemeenten circuleert het coronavirus nu het meest: bekijk hier de cijfersIn heel het land stijgen de besmettingscijfers nu, bij alle leeftijden. En die stijging zal allicht nog versnellen, waarschuwt viroloog Steven Van Gucht. Toch zijn er regionale verschillen, gaande van een stijging van 1 procent in Brussel tot meer dan 69 procent in de provincie Limburg.
15/10 15u15  In 2009 werd dit Magritte-schilderij gestolen, en de dader leek wel héél erg op 22 maart-terrorist Khalid El BakraouiVoor het eerst in tien jaar wordt het schilderij Olympia opnieuw tentoongesteld nadat het in 2009 uit het René Magritte Museum in Jette werd geroofd. De daders zijn nooit gevonden, het onderzoek is afgerond. Toch blijven enkele speurders overtuigd dat zelfmoordterrorist Khalid El Bakraoui achter de kunstroof zit.
15/10 15u15  Ook Vlaamse regering snoeit in energiefactuur: volgend jaar gemiddeld 50 euro kortingDe Vlaamse regering wil in 2022 voor 201,6 miljoen euro kosten uit de elektriciteitsfactuur halen. Ze wil dat doen door een groot bedrag aan openbare dienstverplichtingen, verplichtingen die worden opgelegd aan netbeheerders en leveranciers, éénmalig zelf te financieren vanuit het Energiefonds.
15/10 15u15  Huisartsen bezorgd over haalbaarheid van coronatesten tijdens griepseizoen: experten stellen nieuw systeem voorEr rolt een verkoudheidsgolf over ons land, en de huisartsen worden overstelpt door patiënten met klachten die evengoed op een besmetting met het coronavirus kunnen wijzen. En dan moet het griepseizoen er nog aankomen. ‘De huisartsen zijn terecht bezorgd of het wel realistisch is om iedereen te blijven testen’, aldus viroloog Steven Van Gucht. ‘We hebben vanuit de wetenschappelijke adviesgroep aangedrongen op een nieuw testsysteem, dat ook al gebruikt wordt in het buitenland.’
15/10 15u15  Geen warmer dekentje dan de herfst zelf: wat maakt dit seizoen zo geliefd?De dagen worden korter en kouder, en toch struikel je op sociale media over de liefdesverklaringen aan de herfst. Wat maakt dit seizoen zo geliefd?
15/10 15u15  ‘Zaterdag volgt de climax’: lege rekken, boos personeel. Wat gaat er mis bij Carrefour en Lidl?Een staking bij de helft van de winkels bij Lidl, halflege rekken bij Carrefour. Supermarkten beleven ondanks een lucratieve coronaperiode woelige tijden. En ‘zaterdag volgt de climax’, klinkt het bij het boze personeel. Wat is er aan de hand?
15/10 15u15  Nieuw-Zeeland neemt afscheid van tovenaar: contract na 23 jaar verbrokenDe officiële tovenaar van Nieuw-Zeeland, en wellicht de enige door de staat benoemde tovenaar ter wereld, is ontslagen. Daarmee komt een einde aan een wel heel bijzondere carrière van 23 jaar.
15/10 14u15  Het moeten niet altijd drugsrazzia’s of waterkanonnen zijn. Maar bij voorkeur wélFrederik De Backer zet de blik op oneindig. Vandaag: Alloo bij de verkeerspolitie.
15/10 13u15  In deze gemeenten circuleert het coronavirus nu het meest: bekijk hier de cijfers voor uw regioIn heel het land stijgen de besmettingscijfers nu, bij alle leeftijden. En die stijging zal allicht nog versnellen, waarschuwt viroloog Steven Van Gucht. Toch zijn er regionale verschillen, gaande van een stijging van 1 procent in Brussel tot meer dan 69 procent in de provincie Limburg.
15/10 13u15  Burgemeester Elsene sluit twee cafés na mogelijke verkrachtingen door barmanDe burgemeester van Elsene heeft twee cafés in zijn gemeente gesloten na klachten over seksueel misbruik. Eerder deze week raakte bekend dat een barman minstens zeventien vrouwen gedrogeerd en verkracht zou hebben.
15/10 12u15  ‘Stijgende trend zal waarschijnlijk nog versnellen’: in deze gemeenten circuleert het coronavirus nu het meestIn heel het land stijgen de besmettingscijfers nu, bij alle leeftijden. En die stijging zal allicht nog versnellen, waarschuwt viroloog Steven Van Gucht. Toch zijn er regionale verschillen, gaande van een stijging van 1 procent in Brussel tot meer dan 69 procent in de provincie Limburg.
15/10 12u15  ‘Alle goederen staan klaar om opgepikt te worden, maar er komen geen vrachtwagens’: wat gaat er mis bij Carrefour en Lidl?Een staking bij de helft van de winkels bij Lidl, halflege rekken bij Carrefour. Supermarkten beleven ondanks een lucratieve coronaperiode woelige tijden. En ‘zaterdag volgt de climax’, klinkt het bij het boze personeel. Wat is er aan de hand?
15/10 12u15  ‘We werden alleen genoemd als er met de vinger werd gewezen. Op den duur ben je dat moe’: studenten na coronaDe aula’s stromen weer vol. Eindelijk mogen de studenten opnieuw fysiek naar de les, maar verder stellen ze zich vooral vragen bij hoe dit academiejaar zich zal ontwikkelen. Hoe voelen ze zich, na anderhalf jaar coronaregime? Zien ze het studentenleven nog zitten? Zal er überhaupt nog veel geblokt worden, of wordt het een jaar van nachtbraken en geleden schade inhalen? ‘Als kind had ik duizend dromen, nu wil ik me nergens meer op vastpinnen. Over anderhalf jaar kan de wereld er totaal anders uitzien.’
15/10 12u15  1.300 mensen betogen na mogelijke verkrachtingen door Brusselse barman: ‘We moeten altijd op onze hoede zijn, dat kan toch niet?’Bijna 1.300 mensen hebben donderdagavond in Elsene deelgenomen aan een mars nadat bekend raakte dat een barman minstens zeventien vrouwen gedrogeerd en verkracht zou hebben. ‘Hoe kan het dat er na zeventien klachten geen deftig onderzoek gestart werd?’
15/10 11u15  Stakingen bij Lidl, halflege rekken bij Carrefour: wat gaat er mis bij de supermarkten?Een staking bij de helft van de winkels bij Lidl, halflege rekken bij Carrefour. Supermarkten beleven ondanks een lucratieve coronaperiode woelige tijden. En ‘zaterdag volgt de climax’, klinkt het bij het boze personeel. Wat is er aan de hand?
15/10 11u15  ‘Ik hoop maar dat er dit academiejaar genoeg EHBO-tentjes zijn’De aula’s stromen weer vol. Eindelijk mogen de studenten opnieuw fysiek naar de les, maar verder stellen ze zich vooral vragen bij hoe dit academiejaar zich zal ontwikkelen. Hoe voelen ze zich, na anderhalf jaar coronaregime? Zien ze het studentenleven nog zitten? Zal er überhaupt nog veel geblokt worden, of wordt het een jaar van nachtbraken en geleden schade inhalen? ‘Als kind had ik duizend dromen, nu wil ik me nergens meer op vastpinnen. Over anderhalf jaar kan de wereld er totaal anders uitzien.’
15/10 11u15  Jonge beleggers over de eerste keer dat ze in het rood gingen: ‘Je leert je emoties aan de kant te zetten’September maakte zijn historisch slechte beursreputatie weer helemaal waar. Hoe gaan de vele jonge beleggers die tijdens corona voor het eerst op de beurs speelden om met de rode cijfers? Drie jongeren vertellen waarom hun beleggingshonger maar niet gestild raakt.
15/10 11u15  Een politica haalde het door de versnipperaar, en toch werd dit Hongaarse sprookjesboek met lgbtq+-personages een bestsellerDe Hongaarse regering voerde een hetze tegen een kinderboek dat met lgbtq+- en Roma-personages een nieuwe draai geeft aan klassieke sprookjes. Toch is het boek een groot succes. ‘Sprookjes zijn ontzettend krachtig’, zegt samensteller Boldizsár Nagy.
15/10 10u15  Verschillen generaties echt zo hard van elkaar? Onzin, zegt professor Bobby DuffyEgoïstische babyboomers? Cancelende sneeuwvlokjes? Avocadomillennials? Het zijn vermoeiende clichés, zegt Bobby Duffy, directeur van het beleidsinstituut van King’s College Londen. In een nieuw boek ontkracht hij het idee dat we op de rand van een ‘generatieoorlog’ staan.
15/10 10u15  Acht jaar later: Stromae pakt uit met nieuwe single ‘Santé’Adele (33) is niet de enige die vandaag een nieuwe single heeft uitgebracht. Niemand minder dan Stromae (36) heeft ook nog een muzikale verrassing voor al zijn fans. Op Instagram kondigde de Belgische zanger namelijk zijn nieuwe track ‘Santé’ aan. Voor de Brusselaar is het zijn eerste single in acht jaar tijd.
15/10 09u15  Jonge beleggers houden hoofd koel na rode cijfers: ‘Ik sta nu steviger in mijn schoenen’September maakte zijn historisch slechte beursreputatie weer helemaal waar. Hoe gaan de vele jonge beleggers die tijdens corona voor het eerst op de beurs speelden om met de rode cijfers? Drie jongeren vertellen waarom hun beleggingshonger maar niet gestild raakt.
15/10 09u15  De Wever sluit coalitie met Vlaams Belang in 2024 uit: ‘Jammer dat ze zoveel stemmen krijgen, want het is nutteloos’Als er vandaag verkiezingen zouden plaatsvinden in Vlaanderen, dan zou Vlaams Belang de grootste partij zijn, gevolgd door de N-VA. Maar een verbreking van het cordon sanitaire in 2024 is geen optie. Dat vertelde N-VA-voorzitter Bart De Wever in De Cooke & Verhulst Show.
15/10 07u15  Brusselse coronapas leidt niet tot meer vaccinatie-afspraken. IntegendeelDe aankondiging van de Brusselse coronapas, die vanaf vandaag verplicht is in het gewest, heeft niet voor de verhoopte opstoot in vaccinatie-afspraken geleid. Integendeel, het tempo daalt alleen maar tot nog enkele honderden prikken per dag.
15/10 07u15  Zat zelfmoordterrorist Khalid El Bakraoui ook achter de diefstal van dit Magritte-schilderij?Voor het eerst in tien jaar wordt het schilderij Olympia opnieuw tentoongesteld nadat het in 2009 uit het René Magritte Museum in Jette werd geroofd. De daders zijn nooit gevonden, het onderzoek is afgerond. Toch blijven enkele speurders overtuigd dat zelfmoordterrorist Khalid El Bakraoui achter de kunstroof zit.
15/10 07u15  Ook tv-experiment toont aan: ziekenhuiskost blijft oprispingen veroorzakenMaakt ziekenhuiseten je nog zieker? Volgens een experiment van het VTM-programma Ze zeggen dat wel. Het is niet de eerste keer dat de kwaliteit van maaltijden in rust- en ziekenhuizen aan de kaak wordt gesteld. ‘Neem voeding op in de kwaliteitsevaluatie van ziekenhuizen.’
15/10 07u15  ‘Music of the Spheres’ van Coldplay is bovenwereldse bagger ★★☆☆☆Met de superieure single ‘Yellow’ werkte Coldplay zich 21 jaar geleden op uit de loopgraven van de Britpop. Vandaag zijn ze een sta­dionband die wereldwijd en waanwijs meedeint op de golven van de charts. Met hun negende langspeler proberen ze zelfs een baan om deze aarde te beschrijven. Ruimteafval is helaas hun deel.
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >

Meest gelezen

18x Wiam: ‘In ‘De slimste mens’ heb ik niet gepraat over thema’s als woke. Ik ben niet altijd ‘de activiste’’22/10 11u15 - De Morgen: Op de benedenverdieping van het DPG-gebouw lacht Wiam zich, ook al zijn de gespreksonderwerpen niet altijd makkelijk, een interview bij elkaar. Het belangrijkste probleem dat van tafel moet: de uitspraak van haar uit het Arabisch afkomstige roepnaam.
18x Voortbestaan noordelijke witte neushoorns rust op schouders van één enkel vrouwtje22/10 15u15 - De Morgen: Een van de laatste twee noordelijke witte neushoorns op de wereld stopt met de donatie van eicellen, die het voortbestaan van haar soort zouden moeten waarborgen. Volgens wetenschappers is dat na een ‘ethische risicobeoordeling’ de beste beslissing.
18x Vlaamse regering is van plan om hele bevolking extra boosterprik tegen covid-19 aan te bieden22/10 15u15 - De Morgen: De Vlaamse regering wil de brede bevolking de kans geven een derde prik of boosterprik van het coronavaccin te krijgen. Dat heeft het kabinet van minister-president Jan Jambon aan Belga laten weten.
17x Griep, verkoudheid of corona? Dit is het verschil in symptomen22/10 14u15 - De Morgen: 44 procent van de patiënten met ‘griepklachten’ testte vorige week positief voor Covid-19. Volgens gezondheidsinstituut Sciensano ‘is er in feite nog geen griep in het land’. Bij griepachtige klachten is de kans dus bestaande dat u in werkelijkheid besmet bent met het coronavirus of gewoon een verkoudheid hebt. Maar hoe herkent u het verschil?
17x Griep, verkoudheid of het coronavirus? Dit is het verschil in symptomen22/10 15u15 - De Morgen: 44 procent van de patiënten met ‘griepklachten’ testte vorige week positief voor Covid-19. Volgens gezondheidsinstituut Sciensano ‘is er in feite nog geen griep in het land’. Bij griepachtige klachten is de kans dus bestaande dat u in werkelijkheid besmet bent met het coronavirus of gewoon een verkoudheid hebt. Maar hoe herkent u het verschil?
16x Poolse premier belooft hervorming rechtsstaat na financiële druk EU: ‘Misverstanden en misinterpretaties’21/10 23u15 - De Morgen: Polen zegt bereid te zijn omstreden onderdelen van zijn juridische stelsel aan te passen om de twijfels in de EU over de Poolse rechtsstaat weg te nemen. De Poolse premier Morawiecki liet dat donderdagavond aan zijn EU-collega’s weten. Die spraken hem aan op de ondermijning van de rechtsstaat.
16x ‘Hoeveel doden moeten er nu weer vallen voor dit getreuzel stopt?’: lezers over de coronamaatregelen22/10 14u15 - De Morgen: Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames gaat weer fors de hoogte in. De vierde coronagolf lijkt nu echt begonnen. Is het tijd voor strengere maatregelen? Lezers van De Morgen reageren verdeeld, al komt de vraag om een nieuwe mondmaskerplicht en een vaccinplicht geregeld terug. Een greep uit de reacties:
15x Moeten er nieuwe coronamaatregelen komen? En welke? De Morgen wil van u horen21/10 22u15 - De Morgen: Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames gaat de jongste weken fors de hoogte in. De vierde coronagolf lijkt nu echt begonnen. Vindt u dat er opnieuw strengere maatregelen nodig zijn? En waaraan had u dan gedacht? Laat het ons hieronder weten.
15x Energiewaakhond zet vraagtekens bij kostenraming windenergie op zee22/10 08u15 - De Morgen: De kosten om de windcapaciteit op zee te verdrievoudigen kunnen hoger oplopen dan gedacht. Daarvoor waarschuwt de energieregulator CREG in een advies aan minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen), aldus zakenkrant De Tijd.
15x ‘Misschien moeten sommigen zelf besmet geraken voor ze het gevaar inzien’22/10 08u15 - De Morgen: Als we de vaccins willen verplichten, dan is deze vierde golf wellicht een goed moment, zegt motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste (UGent). ‘Het moet duidelijk zijn dat het geen middel is om mensen te pesten, maar wel om de veiligheid te garanderen.’

Statistieken

Artikels:
36151
Gelezen:
27798
Aantal lezers nu:
58


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2021 Naar boven