zaterdag 8 augustus 2020, week 32


U bent nu hier: Meer nieuws van De Morgen pagina 2

Laatste updatecontrole: vandaag om 11u15
 

De Morgen

Verbergen Tonen
08/08 11u15  Nieuwe insectensoort duikt op in Leuvense achtertuin Een nieuwe insectensoort is voor het eerst in ons land opgedoken. De Mantispa styriaca werd begin augustus gespot in een achtertuin in Leuven. Dat meldt Natuurpunt.
08/08 11u15  Na de moord op Ilse Uyttersprot: ‘Er rust nog steeds een taboe op partnergeweld’ Na de gewelddadige dood van Ilse Uyttersprot, voormalig burgemeester van Aalst, hamert de Vrouwenraad er opnieuw op om feminicide apart in het strafwetboek op te nemen. ‘Maar we moeten ons behoeden om het louter als een genderkwestie te benaderen’, zegt criminologe Anne Groenen.
08/08 11u15  Amelie Albrecht en haar moeder An: ‘Als de clichés zouden kloppen, dan was ik marginaler uitgedraaid’ De jongste is 27 en maakte altijd gortdroge, cynische moppen in de klas. Daar verdient ze nu haar geld mee als stand-upcomedian. De oudste is 45, werd tienermoeder en vond haar tweede jeugd tussen opgroeiende ­kinderen. Amelie Albrecht en An De Prins, dochter en moeder.
08/08 10u15  Met N-VA en PS gaan we naar het einde van België zoals we het kennen Het is verre van zeker of de ‘Grote Coalitie’ met N-VA en PS er ooit gaat komen. Dat is jammer, maar misschien ook niet. Hoofdredacteur Bart Eeckhout analyseert de politieke week.
08/08 09u15  ‘Ik ben graatmager, natuurlijk heb ik een eetstoornis, duh’ De Brusselse Marie-Pierra Kakoma aka Lous and The Yakuza, maakt vandaag furore als popster, model én spreekbuis voor de Belgische Black Lives Matter-beweging. Maar haar leven ging niet bepaald over rozen. ‘Als dakloze was ik ineens zo depressief dat ik met mezelf moest lachen.’
08/08 09u15  Doorbraak lang niet in zicht: De Wever en Magnette met lege handen naar de koning Preformateurs Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) krijgen vandaag wellicht een verlenging van hun koninklijke opdracht. Maar een doorbraak in de formatie konden ze niet forceren, en die is ook nog niet meteen in zicht.
08/08 09u15  Bart De Wever bedwingt indringer in tuin Donderdagnacht heeft Bart De Wever (49) een indringer in zijn tuin bedwongen. Dat meldt Het Laatste Nieuws.
08/08 09u15  VTM trekt na één seizoen stekker uit ‘Wat een dag’ Er komt geen vervolg op ‘Wat een dag’, de dagelijkse talkshow van Davy Parmentier op VTM die in het najaar van 2019 te zien was. Tijdens de eerste afleveringen kreeg de show meteen kritiek, en dat vertaalde zich in relatief lage kijkcijfers. Dat schrijft Het Nieuwsblad.
08/08 09u15  232 gemeenten boven alarmdrempel: hoe snel stijgt het aantal besmettingen in uw regio? Nu het aantal coronabesmettingen in België opnieuw stijgt, wordt het ontdekken van lokale broeihaarden steeds belangrijker. Deze tabel en kaart tonen hoe het aantal besmettingen in uw provincie en gemeente evolueert.
08/08 08u15  Bij Reuzegom moest het elk jaar nog iets sadistischer: ‘Ik kreeg een opdracht tot ontmaagding’ Ooit hield een doop bij studentenclub Reuzegom in dat de schacht een emmertje zand moest gaan uitstrooien in een café. Nieuwe documenten die De Morgen kon inkijken maken melding van drugs en seksueel misbruik. ‘Je staat er niet meer bij stil. Je doet dat gewoon. Zoals met die coke.’14 
08/08 08u15  De plekken die u moet mijden: waar riskeer je een coronabesmetting? Niet zozeer in de supermarkt of op de trein, maar op café en restaurant, thuis en op het werk raken we gemakkelijkst besmet met het coronavirus, zo zien epidemiologen. ‘Maar altijd is de situatie doorslaggevender dan de plek.’10 
08/08 08u15  Temperaturen tot 37 graden vandaag: code rood tot en met maandag Het wordt vandaag opnieuw heet en droog bij temperaturen tot 37 graden of lokaal zelfs meer in de Kempen, meldt het KMI. Code rood wordt afgekondigd, maar wat wil dat zeggen?
08/08 08u15  Delphine Boël: ‘De adviseurs van het hof wilden dat ik verdween’ Delphine Boël (52), dochter van koning Albert II, praatte vanavond in ‘Terzake’ voor het eerst over haar strijd om erkenning. Die bezorgde haar namelijk veel problemen: zo kon ze plots bijvoorbeeld geen spaarrekeningen meer openen en had ze moeite met reizen. “Maar ik wilde niet dat mijn kinderen zich moesten afvragen van waar ze komen.”
08/08 08u15  Viroloog Johan Neyts: ‘Veel beleidsmakers snappen het écht niet’ Samen met zijn team zoekt viroloog Johan Neyts naar virusremmers én een vaccin tegen het coronavirus. Hij is hoopvol voor 2021, maar: ‘Veel beleidsmakers snappen het écht niet. Je moet de experts vertrouwen.’
08/08 08u15  Milieuramp dreigt voor Mauritius door lekkend olieschip Een lekkend Japans vrachtschip met 4000 ton stookolie en 200 ton diesel bedreigt het eiland Mauritius in de Indiase Oceaan. Het schip Wakashio is eind juli al aan de grond geraakt, maar nu is de romp opengescheurd en begint er olie uit te lekken.
Laatste update: vandaag om 11u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
04/08 07u15  ‘Nog dit jaar is de derde golf er. En daarna komt er een vierde en een vijfde’De tweede golf van het coronavirus is niet de laatste, voorspelt viroloog en epidemioloog Anne-Mieke Vandamme. Ze waarschuwt dat steeds minder mensen de maatregelen zullen volgen als die niet beter uitgelegd worden. ‘Met welk doel nemen we maatregelen? En wie draagt de kost? Dat is nu lang niet voor iedereen duidelijk.’
04/08 07u15  Terwijl veel landen te maken krijgen met tweede golf, neemt aantal besmettingen in Zweden duidelijk afToen quasi heel Europa in lockdown ging, koos Zweden een andere weg. Die lossere aanpak deed de wenkbrauwen fronsen en werd bekritiseerd. Maar terwijl in onze contreien de tweede golf om zich heen grijpt, neemt het aantal nieuwe besmettingen in Zweden gestaag af.
04/08 07u15  Politie krijgt te maken met verbaal en fysiek geweld: ‘Een vrouw schopte en spuwde’Verschillende politiezones trekken aan de alarmbel nadat agenten te maken krijgen met agressie, omdat ze de coronamaatregelen willen doen naleven. 'Een vrouw begon te schoppen en spuwen.'
04/08 07u15  Dood Mawda: proces start donderdag allicht met uitstelVoor de correctionele rechtbank van Bergen start donderdag het proces over de dood van Mawda, het Koerdische meisje dat omkwam tijdens een achtervolging door de politie.
04/08 07u15  Trump eist snelle verkoop TikTok, anders verbiedt hij app in VSDe Amerikaanse activiteiten van socialemedia-app TikTok moeten over anderhalve maand zijn verkocht, anders wordt de populaire app in de Verenigde Staten verboden. Dat heeft president Donald Trump gezegd. Hij wil ook dat er bij de overname een substantieel bedrag aan de Amerikaanse overheid overgemaakt wordt.
04/08 06u15  Nu al zorgen over start van het schooljaar, vooral voor secundair onderwijsOp welke manier zullen de scholen volgende maand heropstarten? De vakbonden zijn ongerust dat er een oranje of rode code zal gelden. In dat geval krijgen leerlingen in het secundair onderwijs maar om de week fysiek les.
04/08 06u15  Goede doelen lopen miljoenen inkomsten mis door coronacrisisGoede doelen zagen de voorbije maanden heel wat acties en collectes wegvallen. Voor organisaties zoals Artsen zonder Grenzen, Rode Kruis Vlaanderen of Broederlijk Delen betekent dat een miljoenenverlies. ‘We zijn bang voor de rest van het jaar.’
04/08 06u15  Brussel slechts enkele dagen verwijderd van het punt waarop Antwerpen avondklok invoerdeAls Brussel het huidige besmettingstempo aanhoudt, dan belandt de hoofdstad deze week op het punt waarop Antwerpen overging tot drastische maatregelen zoals de avondklok. Volgen er strengere maatregelen? ‘We willen er alles aan doen om een avondklok te vermijden.’
04/08 06u15  Epidemioloog Anne-Mieke Vandamme: ‘Nog dit jaar is de derde golf er. En daarna komt er een vierde en een vijfde’De tweede golf van het coronavirus is niet de laatste, voorspelt viroloog en epidemioloog Anne-Mieke Vandamme. Ze waarschuwt dat steeds minder mensen de maatregelen zullen volgen als die niet beter uitgelegd worden. ‘Met welk doel nemen we maatregelen? En wie draagt de kost? Dat is nu lang niet voor iedereen duidelijk.’
04/08 06u15  Hinda Elsztajn overleefde de medische experimenten in Auschwitz, en zweeg haar hele leven: ‘Die tattoo? Dat is m’n telefoonnummer’‘Ik vroeg mami naar die tattoo op haar arm. Ze zei: dat is mijn telefoonnummer, zo vergeet ik het niet meer.’ Er waren in de zomer van 1945 ook mensen die terugkeerden en zwegen. En bleven zwijgen, ook alle zomers daarna. Pas meer dan zeven decennia later vernamen de nabestaanden van Hinda Elsztajn hoe zij in Auschwitz de gruwelen van blok 10 wist te overleven.
03/08 21u15  ‘Misschien moet ik een podcast beginnen?’ Parodieaccount lacht met hippe vogels op sociale mediaPlots zitten de Dansaertvlamingen op Twitter. Het parodieaccount waarop de hippe vogel uit de hoofdstad door de mangel wordt gehaald, heeft in een paar dagen al 10.000 volgers. ‘Ik schrok er zelf van’, zegt bedenker Sara Leemans.
03/08 21u15  ‘Voor terugkeer naar normaal leven moeten we nog enkele maanden geduld hebben’Het coronavirus zal niet verdwijnen, maar deze ellende wel. Al zal het nog maanden duren voor we er vanaf zijn. Dat zegt Sciensano-viroloog Steven Van Gucht (44). Hij is net terug van een tiendaagse vakantie in Oostenrijk, waar er géén mondmaskerplicht is in de winkels en de horeca.
03/08 21u15  Tommelein wil reserveringssysteem: ‘Waarom denkt NMBS dat ze aan die verplichting kan ontsnappen?’Nadat duizenden toeristen vrijdag samentroepten in het station van Oostende door een stilstaande trein, eist burgemeester Bart Tommelein (Open Vld) garanties van de NMBS: een reserveringssysteem en een robuust noodplan. ‘Beide krijgen we voorlopig niet.’
03/08 20u15  Groenen mogen even invallen, maar N-VA blijft hopen op een regering met Open VldVoor het eerst in maanden zitten de groenen weer rond de tafel van de federale formatie. Al is hun doortocht bij preformateurs Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) wellicht niet meer dan een beleefdheidsbezoek, in afwachting van een echte doorbraak.
03/08 20u15  Expertengroep neemt systeem met kleurcodes voor reizen onder de loepEuropese regio’s krijgen een groene, oranje of rode code toegewezen waarop het reisadvies wordt gebaseerd. Een mogelijke aanpassing van dat systeem staat morgen op de agenda van een vergadering van de federale expertengroep Celeval. Dat bevestigt de FOD Volksgezondheid.
03/08 19u15  Van corruptie verdachte oud-koning Juan Carlos verlaat SpanjeDe van corruptie verdachte Spaanse ex-koning Juan Carlos heeft besloten Spanje te verlaten. Dat maakte het Spaanse Koninklijk Huis bekend.
03/08 19u15  ‘De eindconclusie van drie maanden quarantaine luidt voor heel wat mensen: dit kan beter, we verhuizen’De Vlaming heeft de befaamde baksteen in de maag vast al naar zijn tv-scherm willen gooien als weer eens een irritante of ondankbare Huizenjagers-kandidaat een vastgoeddroom probeerde te realiseren, maar hij blijft wel kijken – ook voor de spaarpot in zijn maag: de woningprijzen in België zijn de afgelopen eeuw immers met tot 1.000 procent gestegen. Het is maar de vraag of de coronacrisis die trend keert dan wel bevestigt. Wij zochten het voor u uit: ga mee met ons naar immoland en bespaar tienduizenden euro’s.
03/08 18u15  Rik Torfs streng voor KU Leuven in zaak-Sanda Dia: ‘Over dit soort censuur kan ik niet langer zwijgen’Oud-rector Rik Torfs is streng voor het optreden van de KU Leuven in de zaak-Sanda Dia. ‘Mogelijke racistische motieven bij Reuzegom hadden minstens onderzocht moeten worden.’
03/08 18u15  Live - Van Gucht waarschuwt voor coronamoeheid: ‘Dat vaccin komt er, maar het zal pas volgend jaar zijn’Volg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in België in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina. Op maandag, woensdag en vrijdag kunt u hier telkens de persconferentie van het crisiscentrum volgen.
03/08 18u15  Er dreigt een totale, ongeziene escalatie in de moslimwereldMontasser AlDe’emeh is een Belgisch-Palestijnse auteur en jihadisme-onderzoeker (KU Leuven).
03/08 18u15  Champagneoorlog borrelt op in FrankrijkIn Frankrijk woedt er een champagneoorlog tussen de druiventelers en de champagnehuizen. Omdat de huizen niet van hun flessen af raken, moeten de telers een groot deel van hun druiven laten verrotten. ‘Uiteindelijk zullen de boeren het gelag betalen.’
03/08 18u15  Test Aankoop waarschuwt om niet te bestellen bij failliete winkels Brantano, Fred & Ginger en CKSNu FNG, het moederbedrijf van onder meer Brantano, CKS en Fred & Ginger, failliet is verklaard raadt Test Aankoop af om nog te bestellen bij de winkels. De meeste filialen zijn al gesloten, maar online kan je nog met hoge kortingen producten bestellen. De kans dat die bestelling ook effectief geleverd wordt is volgens Test Aankoop klein. Dat schrijft VRT NWS.
03/08 18u15  ‘Sinds corona zijn villa’s met tuin en zwembad populairder dan ooit’De Vlaming heeft de befaamde baksteen in de maag vast al naar zijn tv-scherm willen gooien als weer eens een irritante of ondankbare Huizenjagers-kandidaat een vastgoeddroom probeerde te realiseren, maar hij blijft wel kijken – ook voor de spaarpot in zijn maag: de woningprijzen in België zijn de afgelopen eeuw immers met tot 1.000 procent gestegen. Het is maar de vraag of de coronacrisis die trend keert dan wel bevestigt. Wij zochten het voor u uit: ga mee met ons naar immoland en bespaar tienduizenden euro’s.
03/08 17u15  Live - WHO-topman: ‘Er is geen wondermiddel tegen Covid-19, en dat zal er misschien nooit zijn’Volg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in België in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina. Op maandag, woensdag en vrijdag kunt u hier telkens de persconferentie van het crisiscentrum volgen.
03/08 17u15  Het Europese non-beleid in het Midden-Oosten kweekt de jihadisten van morgenMontasser AlDe’emeh is een Belgisch-Palestijnse auteur en jihadisme-onderzoeker (KU Leuven).
03/08 17u15  Sinds de Diamond Princess een drijvende gevangenis werd, varen veel cruiseschepen naar de sloopDe zeecruisevaart, met driehonderd schepen waaronder gigantische varende hotels met zwembaden, gokpaleizen en tennisbanen, ligt door coronamaatregelen nagenoeg stil. Een stilliggende vloot kan een rederij wel 20 miljoen euro per dag kosten.
03/08 16u15  Voorbije dagen reisden enkele duizenden mensen uit rode zones naar BelgiëDe voorbije dagen zijn al duizenden mensen uit rode zones met een verhoogd coronarisico naar België gereisd. Dat blijkt uit de gegevens van het verplichte ‘Passenger Locator’-formulier.
03/08 16u15  Lokale besturen kunnen dan toch zelf aan contactopsporing doenLokale besturen mogen nu toch zelf een contactopsporingssysteem opzetten. Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) heeft daarover een akkoord gesloten met enkele gemeenten in Zuid-West-Vlaanderen.
03/08 15u15  Kleurcodes voor reizen worden binnenkort aangepastEuropese regio’s kregen in het verleden een groene, oranje of rode code toegewezen waarop het reisadvies werd gebaseerd, daar komt nu een einde aan. Dat bevestigt de FOD Volksgezondheid.
03/08 14u15  Waterhoos gespot voor Belgische kust in OostduinkerkeIn afwachting van de hittegolf die ons land zal treffen vanaf donderdag, zitten we nog even in onstabiele lucht. Het leverde alvast spectaculaire beelden aan onze kust. Deze voormiddag werd in Oostduinkerke en De Panne een prachtige waterhoos gespot.
03/08 14u15  ‘Marc Van Ranst’ gaat strijd aan met ‘Dries Van Langenhove’ in kortfilm van HumoMarc Van Ranst blijkt naast viroloog ook een echte ‘bad boy’ te zijn in een kortfilm die Humo maakte. In de humoristische video zien we hoe Vlaanderens bekende viroloog het opneemt tegen het coronavirus als een held uit een Amerikaanse actiefilm.
03/08 14u15  Groen gaat in op uitnodiging van De Wever en Magnette voor ontmoetingGroen heeft een uitnodiging ontvangen van de preformateurs Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) en gaat dinsdag samen met Ecolo in op die uitnodiging voor een gesprek over de inhoud. Dat bevestigt de woordvoerder van Groen nadat De Standaard en Het Nieuwsblad geschreven hadden dat De Wever en Magnette zich naar de groenen zouden richten.
03/08 12u15  Live - Crisiscentrum: ‘We gaan nog enkele moeilijke maanden tegemoet’Volg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in België in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina. Op maandag, woensdag en vrijdag kunt u hier telkens de persconferentie van het crisiscentrum volgen.
03/08 12u15  Ancienne Belgique zet samenwerking met meer dan 200 externe medewerkers stopDe gevolgen van de coronacrisis zijn voelbaar bij concertzaal Ancienne Belgique, want die zegt noodgedwongen de samenwerking met meer dan 200 externe medewerkers te moeten stopzetten. De grote Brusselse cultuurspeler vreest dat een echte relance zelfs pas aan de orde zal zijn in de zomer van 2021.
03/08 12u15  Van Gucht waarschuwt jongeren voor complottheorieën: ‘Deze crisis is wel degelijk zeer reëel’Op sociale media circuleerden de voorbije maanden honderden complottheorieën over het coronavirus. De kwestie werd aangehaald door viroloog Steven Van Gucht tijdens de persconferentie over het coronavirus. “Deze reacties zijn volkomen begrijpelijk”, aldus Van Gucht. ‘Maar het virus is een onzichtbare vijand, deze crisis is wel degelijk zeer reëel’, zei hij ook.
03/08 12u15  Spookrijder die ravage aanrichtte in Houthalen-Helchteren was niet onder invloed van alcohol of drugsIn de Limburgse provincie Houthalen-Helchteren hebben zondagavond rond 18 uur meerdere verkeersongevallen plaatsgevonden. De 64-jarige spookrijder, die het de voertuigen aanreed was niet onder invloed van alcohol of drugs. Mogelijk is er een medische oorzaak.
03/08 11u15  Topadviseur Trump brengt opvallend advies uit: ‘Overweeg mondmasker in huis’Terwijl Trump dit weekend op de golfbaan stond, liet zijn topadviseur er geen gras over groeien: de coronacrisis is niet voorbij, maar is juist aan het verergeren in de VS. Voor Amerikanen had ze een paar opvallende aanbevelingen, waaronder het dragen van een mondmasker thuis.
03/08 11u15  ‘Het plafond van Vlaams Belang is nog niet bereikt, mede door Black Lives Matter’Voor de zoveelste keer terug van weggeweest: Dyab Abou Jahjah (49). Na jaren hoppen tussen Libanon en België, en teleurstellende verkiezingen met 'migrantenpartij' Be.One, zette de ex-topman van de Arabisch-Europese Liga (AEL) een punt achter zijn activisme. Hoewel, met een veelbesproken opiniestuk over de onzin van termen als white privilege bleek Abou Jahjah, met goedkeuring van rechts, nog steeds zijn buiten de lijntjes kleurende zelf. Het denken en doen van een staatsvijand op pensioen.
03/08 11u15  ‘We mogen al onze vrijheden niet vanzelfsprekend gaan vinden. Daarom is de Pride zo belangrijk’De Antwerp Pride vindt dit jaar noodgedwongen digitaal plaats. Al staan er doorheen de stad wel dertien levensverhalen van lgbtq-boegbeelden verspreid langs een speciale wandelroute. Vier van hen getuigen over holebifobie en het belang van hun activisme.
03/08 11u15  Proefproject in Leuven: ‘Rioolwater kan vroeg signaal zijn voor corona-uitbraak’Een proefproject in de stad Leuven toont aan dat een analyse van het rioolwater vroegtijdig heropflakkeringen van Covid-19 kan detecteren. ‘Het is een snelle en relatief goedkope manier om zowel voor grotere gebieden als voor bijvoorbeeld een ziekenhuis of een woon-zorgcentrum een vroeg waarschuwingssysteem op te zetten’, zegt Bert Aertgeerts van de KU Leuven, die het project leidt.
03/08 10u15  De tweede golf begon eigenlijk al begin juli (zonder dat u het merkte)Het begin van de zomervakantie heeft het coronavirus vrij spel gegeven. Dat blijkt onder meer uit de gedetailleerde lokale cijfers die de steden en gemeenten sinds eind vorige week krijgen. Tien dagen ver in de vakantie, ongeveer de duur van de incubatietijd, gingen de besmettingscurves aan het stijgen. Pas eind juli zou de Veiligheidsraad weer strenge maatregelen invoeren.
03/08 10u15  Na Jef, Marcel en Frans keerde niemand uit de nazikampen terug naar Meensel-KiezegemEen jaar lang wachtten de vrouwen in het Hagelandse Meensel-Kiezegem op de terugkeer van hun mannen, die in de zomer van 1944 na razzia’s waren afgevoerd naar Duitsland. Eerst kwam Jef terug, dan Marcel en op het laatst Frans. Toen niemand meer. ‘Al die vrouwen, al die weduwen, stonden daar rond mij. Te vragen waar hun man was.’
03/08 10u15  Eindelijk een middel tegen het voor kinderen dodelijke RS-virusNa meer dan vijftig jaar onderzoek is er eindelijk een eenvoudig middel in zicht voor het RS-virus. Wereldwijd is het de tweede doodsoorzaak bij jonge kinderen.
03/08 10u15  Komaan Paul en Bart, jullie hebben een historische kans om de democratie in ons land een geweldige dienst te bewijzenOud-journalist Walter Zinzen overschouwt de politieke actualiteit. Hij doet dat afwisselend met journalist Alain Gerlache en oud-journalist en -politicus Siegfried Bracke.
03/08 09u15  Live - Binnenblijven van 20 uur tot 5 uur: Melbourne voert strikte avondklok inVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in België in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina. Op maandag, woensdag en vrijdag kunt u hier telkens de persconferentie van het crisiscentrum volgen.
03/08 08u15  Spookrijder richt ravage aan in Houthalen-Helchteren: meerdere gewondenIn de Limburgse provincie Houthalen-Helchteren hebben zondagavond rond 18 uur meerdere verkeersongevallen plaatsgevonden. Een spookrijder, die met een blauwe Dodge aan een forse snelheid reed, ligt aan de basis van de ongevallen. Er vielen geen dodelijke slachtoffers, maar wel verschillende licht- en zwaargewonden. Een 64-jarige man uit Hechtel-Eksel is inmiddels gearresteerd.
03/08 08u15  Hoe de tweede golf begon zonder dat u het merkteHet begin van de zomervakantie heeft het coronavirus vrij spel gegeven. Dat blijkt onder meer uit de gedetailleerde lokale cijfers die de steden en gemeenten sinds eind vorige week krijgen. Tien dagen ver in de vakantie, ongeveer de duur van de incubatietijd, gingen de besmettingscurves aan het stijgen. Pas eind juli zou de Veiligheidsraad weer strenge maatregelen invoeren.
03/08 08u15  Hyperlokale kaart toont hoe Covid-19 Vlaanderen heroverde: steeds weer komen dezelfde kernen terugDe tweede golf van het coronavirus overspoelt heel Vlaanderen. Data die De Morgen kon inkijken tonen dat er midden juli te laat werd gereageerd toen het virus opnieuw aan kracht won.
03/08 08u15  Live - Binnenblijven van 20 uur tot 5 uur: avondklok in Melbourne is nog strikter dan in AntwerpenVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in België in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina. Op maandag, woensdag en vrijdag kunt u hier telkens de persconferentie van het crisiscentrum volgen.
03/08 08u15  ‘De scholen openen, zelfs bij een code rood, is waanzin’Hans-Willem Snoeck is professor in de geneeskunde (microbiologie en immunologie) aan de Columbia University in New York.
03/08 08u15  Italianen openen nieuwe snelwegbrug in GenuaDe nieuwe brug over de rivier de Polcevera in het westen van Genua wordt maandag feestelijk geopend. De San Giorgiobrug vervangt het snelwegviaduct dat 14 augustus 2018 tijdens noodweer over 200 meter instortte. De instorting van die in 1967 geopende brug veroorzaakte 43 doden.
03/08 08u15  Eerste bemande commerciële ruimtevlucht ooit succesvol geland op aardeTwee maanden na de historische lancering is de SpaceX Crew Dragon succesvol terug geland op aarde. Het ruimtevaartuig is zoals gepland om 20.48 uur onze tijd geland in zee voor de kust van Florida. ‘Alles gaat goed’, laten de astronauten aan boord weten.
03/08 08u15  187 gemeenten boven alarmdrempel: hoe snel stijgt het aantal besmettingen in uw regio?Nu het aantal coronabesmettingen in België opnieuw stijgt, wordt het ontdekken van lokale broeihaarden steeds belangrijker. Deze tabel en kaart tonen hoe het aantal besmettingen in uw provincie en gemeente evolueert.
03/08 07u15  Grote ravage na reeks zware ongevallen met spookrijder in Houthalen-HelchterenIn de Limburgse provincie Houthalen-Helchteren hebben zondagavond rond 18 uur meerdere verkeersongevallen plaatsgevonden. Dat meldt de politiezone CARMA. Een spookrijder, die met een blauwe Dodge aan een immense snelheid reed, ligt aan de basis van de ongevallen. Er vielen geen dodelijke slachtoffers, maar wel verschillende licht- en zwaargewonden. Een 64-jarige man uit Hechtel-Eksel is inmiddels gearresteerd.
03/08 07u15  Gemiddeld 490 besmettingen per dag in België: stijging met 68 procentDe epidemie van het coronavirus blijft aan kracht winnen in België. Alle indicatoren staan op rood, blijkt uit de recentste gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano.
03/08 07u15  Hyperlokale kaart toont hoe coronavirus Vlaanderen overspoelt: steeds weer komen dezelfde kernen terugDe tweede golf van het coronavirus overspoelt heel Vlaanderen. Data die De Morgen kon inkijken tonen dat er midden juli te laat werd gereageerd toen het virus opnieuw aan kracht won.
03/08 07u15  Vanaf donderdag begint een ‘hittegolf van formaat’Vanaf woensdag wordt het warm in ons land. Donderdag klimt het kwik tot boven de 30 graden, en dat zal enkele dagen zo blijven. ‘We stevenen af op een hittegolf van formaat’, zegt weerman Frank Deboosere op VRTNWS.
03/08 06u15  Deze 18 Reuzegommers riskeren 10 jaar cel na de dood van Sanda DiaHun ouders zijn bijna allemaal succesvol als advocaat, magistraat, tandarts of zwembadbouwer. Ze zagen zichzelf als ‘de potentiële elite’ van Vlaanderen, zo blijkt uit een gerechtelijk document. Dit zijn de achttien studenten of ex-studenten die worden vervolgd voor de dodelijke doop van Sanda Dia en tien jaar cel riskeren.
03/08 06u15  Live - Al 208.0000 reizigers vulden ‘coronaformulier’ inVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in België in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina. Op maandag, woensdag en vrijdag kunt u hier telkens de persconferentie van het crisiscentrum volgen.
03/08 06u15  Tweede golf startte eigenlijk al begin juli: hoe is het virus weer kunnen opflakkeren?Het begin van de zomervakantie heeft het coronavirus vrij spel gegeven. Dat blijkt onder meer uit de gedetailleerde lokale cijfers die de steden en gemeenten sinds eind vorige week krijgen. Tien dagen ver in de vakantie, ongeveer de duur van de incubatietijd, gingen de besmettingscurves aan het stijgen. Pas eind juli zou de Veiligheidsraad weer strenge maatregelen invoeren.
03/08 06u15  Winkelwagentjes ontsmetten mogelijk zinloosWinkelwagentjes ontsmetten, deurkrukken openen met de elleboog: het zou goed kunnen dat het voor het coronavirus niets heeft uitgemaakt. De kans dat het virus via oppervlaktes van mens tot mens kan springen, is ‘niet significant’ en ‘niet eens meetbaar’.
03/08 06u15  Hoe het coronavirus heel Vlaanderen overspoelt: steeds weer komen dezelfde kernen terugDe tweede golf van het coronavirus overspoelt heel Vlaanderen. Data die De Morgen kon inkijken tonen dat er midden juli te laat werd gereageerd toen het virus opnieuw aan kracht won.
03/08 06u15  Steeds meer coronatesten op eigen initiatief: ‘Echt niet de bedoeling’Het wordt steeds drukker in de labs die coronatests uitvoeren. Maar het zijn niet altijd de mensen die door de huisdokter worden doorverwezen die een test laten afnemen. Bij Medilab komt maar liefst een op de vijf mensen op eigen initiatief. ‘Dat is echt niet de bedoeling’, zegt epidemioloog Pierre Van Damme.
03/08 06u15  ‘Wij laten ons niet beledigen’: liberalen bijten terug naar De Wever en MagnetteEcht serieus nemen ze de aanval van Bart De Wever (N-VA) op hun blauw blok niet bij Open Vld en MR. Zij willen nog steeds als één liberale familie in de regering met PS en N-VA. Maar daar zijn ze niet van gedacht veranderd: MR moet aan de kant blijven, Open Vld moet minder hoog van de toren blazen.
03/08 06u15  Britten krijgen Gandhi-muntHij wordt al vereerd met meerdere standbeelden, onder meer op Parliament Square in Londen, maar Mahatma Gandhi wacht nog een veel grotere eer. Over een paar jaar hebben de Britten waarschijnlijk munten in hun portemonnee zitten met daarop een afbeelding van de ‘vader van India’.
03/08 06u15  Hoofd spoedafdeling: ‘Ik heb veel angst voor privéfeestjes achter de schermen’Spoedarts Jan Stroobants, de drijvende kracht achter het Antwerpse testdorp dat binnenkort massaal mensen gaat testen op coronabesmetting, ziet de opnames in het ZNA-Middelheimziekenhuis opnieuw stijgen. Hij vreest vooral de impact op het personeel. ‘We zitten niet met frisse soldaten.’
03/08 06u15  Verkrachtingszaak Gérard Depardieu mogelijk heropendDe Franse acteur Gérard Depardieu (71) wordt mogelijk alsnog aangeklaagd voor verkrachting. Het Openbaar Ministerie in Parijs wil het onderzoek heropenen, zo meldt AFP. De zaak werd vorig jaar juni gesloten omdat er geen bewijs werd gevonden.
03/08 06u15  ACV roept op tot undercover politiecontroles op mondmaskersChristelijke vakbond ACV Openbare Diensten roept op tot strengere handhaving van de mondmaskerplicht op de bussen en trams van De Lijn. Secretaris Jo Van der Herten denkt aan de inzet van agenten in burger.
03/08 06u15  Tommelein eist veiligheidsplan van NMBSTegen alle verwachtingen in verliep het weekend vrij rustig aan de kust. Vrijdag was dat door de exotische temperaturen wel even anders en liep het grondig fout in het station van Oostende nadat enkele treinen waren afgeschaft. De politie moest er tussenbeide komen.
02/08 22u15  Hyperlokale kaart toont hoe coronavirus heel Vlaanderen overspoelt: steeds weer komen dezelfde kernen terugDe tweede golf van het coronavirus overspoelt heel Vlaanderen. Data die De Morgen kon inkijken tonen dat er midden juli te laat werd gereageerd toen het virus opnieuw aan kracht won.
02/08 21u15  Hyperlokale data tonen hoe coronavirus Vlaanderen weer overspoelt: steeds weer komen dezelfde kernen terugDe tweede golf van het coronavirus overspoelt heel Vlaanderen. Data die De Morgen kon inkijken, tonen dat er midden juli te laat werd gereageerd toen het virus zich verspreidde vanuit een handvol lokale haarden.
02/08 20u15  ‘Wij laten ons niet beledigen’: liberalen niet te spreken over aanpak De Wever en MagnetteEcht serieus nemen ze de aanval van Bart De Wever (N-VA) op hun blauw blok niet bij Open Vld en MR. Zij willen nog steeds als één liberale familie in de regering met PS en N-VA. Maar daar zijn ze niet van gedacht veranderd: MR moet aan de kant blijven, Open Vld moet minder hoog van de toren blazen.
02/08 18u15  Econoom Geert Noels: ‘Vroeger had ik altijd een grote koevoet naast mijn bed liggen, nu ligt er bear spray’Schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Zesentwintig directe vragen, evenveel openhartige antwoorden. Vandaag: econoom Geert Noels (52). Wie is hij in het diepst van zijn gedachten?
02/08 18u15  Ocasio-Cortez richt pijlen op Pater Damiaan: ‘Ze heeft het verkeerde beeld uitgehaald voor een terechte strijd’Enkel witte mannen worden in de VS op een voetstuk geplaatst, klaagt de bekende Amerikaanse politica Alexandria Ocasio-Cortez aan in een filmpje. Maar door het voorbeeld dat ze gebruikt om haar punt te maken, krijgt ze op sociale media de wind van voren. Ze kiest Pater Damiaan. ‘Die heeft zichzelf net weggecijferd voor anderen.’
02/08 18u15  ‘De daders moeten iets krijgen dat ze voor de rest van hun leven meedragen’: drie vrienden over Sanda Dia, die stierf tijdens een studentendoopSanda Dia overleed in 2018 tijdens een doopritueel van de ‘elitaire’ studentenclub Reuzegom. De reconstructie van zijn doodsstrijd maakte ook zijn vele vrienden misselijk. ‘Hier moet rekenschap voor worden afgelegd.’
02/08 17u15  ‘De daders moeten iets moeten krijgen dat ze voor de rest van hun leven meedragen’: drie vrienden over Sanda Dia, die stierf tijdens een studentendoopSanda Dia overleed in 2018 tijdens een doopritueel van de ‘elitaire’ studentenclub Reuzegom. De reconstructie van zijn doodsstrijd maakte ook zijn vele vrienden misselijk. ‘Hier moet rekenschap voor worden afgelegd.’
02/08 16u15  Live - ‘Als de situatie na volgende week niet verbetert, zullen nieuwe maatregelen overwogen worden’Volg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in België in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina. Op maandag, woensdag en vrijdag kunt u hier telkens de persconferentie van het crisiscentrum volgen.
02/08 16u15  Wie wordt Joe Bidens running mate? Een ding is zeker: het wordt een vrouwJoe Biden maakt deze week zijn running mate bekend. Een ding is zeker: het wordt een vrouw. Wie zijn de kanshebbers? En waarom is zijn keuze zo belangrijk?
02/08 16u15  Terrassenstrijd in Parijs: ‘We laten ons dit niet meer zomaar afpakken’In Parijs is een heuse terrassenstrijd gaande. Cafés mogen de openbare ruimte gebruiken om een terras neer te zetten. Zo kunnen ze ondanks de coronabeperkingen toch nog wat geld verdienen. Omwonenden zien hun rust verstoord. ‘Bloemisten en boekwinkels hebben het ook moeilijk. Die krijgen toch ook niet ineens gratis extra ruimte?’
02/08 15u15  Live - Catry: ‘Vooral 20- tot 29-jarigen raken besmet met coronavirus’Volg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in België in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina. Op maandag, woensdag en vrijdag kunt u hier telkens de persconferentie van het crisiscentrum volgen.
02/08 15u15  Parijse kroegbazen laten zich hun ‘tijdelijke’ terrassen niet meer afpakkenIn Parijs is een heuse terrassenstrijd gaande. Cafés mogen de openbare ruimte gebruiken om een terras neer te zetten. Zo kunnen ze ondanks de coronabeperkingen toch nog wat geld verdienen. Omwonenden zien hun rust verstoord. ‘Bloemisten en boekwinkels hebben het ook moeilijk. Die krijgen toch ook niet ineens gratis extra ruimte?’
02/08 15u15  Aantal besmettingen stijgt verder tot 465 per dag, ook ziekenhuiscijfers blijven stijgenHet aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in België blijft verder toenemen. Tussen 23 en 29 juli ging het om gemiddeld 465,4 gevallen per dag, een stijging met 78 procent in vergelijking met een week eerder. Dat blijkt uit de jongste gegevens van Sciensano.
02/08 15u15  Veel mensen zijn gemaskerd, maar geen een is zo sierlijk gemaskerd als ZorroJean-Paul Mulders onderzoekt alles wat u bij de hersenkwabben kan grijpen.
02/08 15u15  Zanger Gregory Porter: ‘Ik maak mijn albums zoals ik een curry maak’Jamie Oliver is zijn held en serveer hem niet zomaar een kopje koffie. Maar waar wordt jazzzanger Gregory Porter (48) nog warm van? ‘Zwitserse whisky is echt heel bijzonder.’
02/08 14u15  Al uw vragen over het knipperlichtsysteem voor reizen beantwoordGroen bij vertrek, maar oranje bij terugkeer. Of misschien kleurt uw reisbestemming wel ineens donkerrood. Help, moet ik in quarantaine? Het ‘knipperlichtsysteem’ van Buitenlandse Zaken dat vandaag onze reismogelijkheden bepaalt, zorgt voor heel wat verwarring. Hierbij alle vragen beantwoord en alle bestemmingen op een rij.
02/08 13u15  ‘We stevenen af op een hittegolf van formaat’: vanaf donderdag temperaturen boven 30 gradenVanaf woensdag wordt het warm in ons land. Donderdag klimt het kwik tot boven de 30 graden, en dat zal enkele dagen zo blijven. ‘We stevenen af op een hittegolf van formaat’, zegt weerman Frank Deboosere op VRTNWS.
02/08 12u15  Wat als je kind een wel héél kieskeurige eter is?‘Mijn 7-jarige zoon lust alleen pasta.’ De moeder die mij mailde, klinkt tamelijk wanhopig. De hele trukendoos heeft ze reeds open­getrokken, maar niets beweegt meneertje om eens wat anders in zijn mond te steken. Hoe erg is zo’n beperkt dieet? En hoe verleid je een kieskeurig kind om veel­zijdiger te eten?
02/08 12u15  ▶︎ Psycholoog Jan (65) verloor zijn vrouw tijdens de lockdown: ‘Ik was kwaad, maar geen idee op wie’Johan Terryn verloor in het midden van de lockdown zijn vader en moest afscheid nemen met mondmasker, op afstand en in strikt beperkt gezelschap. Dat maakt hem lotgenoot van zijn gespreksgasten in de podcastreeks Het uur blauw.
02/08 12u15  Braziliaans Hooggerechtshof dwingt Facebook profielen aanhangers Bolsonaro te blokkerenFacebook heeft op bevel van het Braziliaanse Hooggerechtshof wereldwijd profielen geblokkeerd van een aantal aanhangers van de extreemrechtse Braziliaanse president Jair Bolsonaro. Dat melden Braziliaanse media zaterdag. De netwerksite heeft laten weten het niet eens te zijn met de beslissing en zegt in beroep te zullen gaan.
02/08 09u15  Nu al 182 gemeenten boven alarmdrempel: hoe snel stijgt het aantal besmettingen in uw regio?Nu het aantal coronabesmettingen in België opnieuw stijgt, wordt het ontdekken van lokale broeihaarden steeds belangrijker. Deze tabel en kaart tonen hoe het aantal besmettingen in uw provincie en gemeente evolueert.
02/08 09u15  ▶︎ Psycholoog Jan (65) verloor zijn vrouw tijdens de lockdown: ‘Alsof mijn verlangen geen ankerpunt meer heeft’Johan Terryn verloor in het midden van de lockdown zijn vader en moest afscheid nemen met mondmasker, op afstand en in strikt beperkt gezelschap. Dat maakt hem lotgenoot van zijn gespreksgasten in de podcastreeks Het uur blauw.
02/08 08u15  Live - Coronavirus: aantal besmettingen stijgt tot gemiddeld 465,4 per dagVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in België in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina. Op maandag, woensdag en vrijdag kunt u hier telkens de persconferentie van het crisiscentrum volgen.
02/08 08u15  ‘Nu is het genoeg!’ Waarom moest de Aalsterse schepen Pierre Cornelis in 1945 dood?In de zomer van 1945 is alles opeens disproportioneel. De horror en de omvang van de Holocaust worden tastbaar. Oorlogsgeheimen wreken zich. De vergeten koning Leopold III en een tweede golf van repressie verdelen het oude België. Voor het eerst wordt gesproken over het land Israël. En dan valt ook nog de atoombom. De zomer van de waanzin, in zes verhalen. Vandaag deel 1: in Aalst werd schepen Pierre Cornelis geëxecuteerd. En waarom weten we nog altijd niet precies.
02/08 08u15  ‘Ik had nog nooit een meisje ontmoet met wie alles zo vanzelf ging’: Arthur en Ilinca over hun zomer van 2019Corine Koole sprak met twee mensen die in een zomer smoorverliefd op elkaar werden. Hoe ging het verder? En hoe kijken ze daar nu op terug? Vandaag: Ilinca (18) uit Moldavië en Arthur (19) en hun zomer van 2019.
02/08 08u15  Al 800.000 Belgen hadden Covid-19: wetenschap is voorzichtig optimistischAl ruim 800.000 Belgen zijn de voorbije maanden besmet geweest met Covid-19. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Antwerpen. Het cijfer ligt twaalf keer hoger dan het officiële getal. ‘We missen veel besmette cases.’
01/08 23u15  Antwerp verrast Club Brugge en wint de Beker van BelgiëAntwerp heeft zaterdag in het Koning Boudewijnstadion de derde Beker van België uit haar clubgeschiedenis gewonnen. De verrassend sterke Great Old klopte landskampioen Club Brugge met 1-0. Lior Refaelov maakte halverwege de eerste helft tegen zijn ex-club het enige doelpunt van de partij. De vorige bekerwinst van Antwerp dateerde al van 28 jaar geleden.
01/08 21u15  Een tikkende tijdbom aan de oostgrens van Europa: spanning stijgt in Wit-RuslandDe Wit-Russische presidentsverkiezingen stevenen af op een ongekende confrontatie tussen de veiligheidsdiensten en de bevolking. Met nog een week tot de stembusgang staat de bevolking demonstrerend op straat. President Aleksandr Loekasjenko voert campagne op legerbases tussen de oproereenheden.
01/08 21u15  Het imago van Brazilië krijgt een stevige deuk in ‘De Amazone’Ewoud Ceulemans keek naar De Amazone, het meest in het oog springende tv-programma van de voorbije week.
01/08 20u15  Open Vld-voorzitter Lachaert: ‘We hebben geen politici nodig die anderen publiek afdreigen of schofferen’‘We hebben politici nodig die mensen kunnen samenbrengen. Geen politici die anderen publiek afdreigen of schofferen en zo een oplossing nog verder weg brengen.’ Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert zet in een videoboodschap preformateur Bart De Wever (N-VA) op zijn plaats, nadat die probeerde om Open Vld los te weken van MR.
01/08 19u15  Wout Van Aert wint de Strade Bianche na bloedstollende en snikhete koersWout van Aert heeft de Strade Bianche gewonnen. Onze landgenoot kwam na een slopende wedstrijd in de Toscaanse hitte alleen aan op de Piazza del Campo. Schachmann en Formolo mochten mee op het podium.
01/08 18u15  Het baasje van katje Lee, Selena Ali: ‘Lee is de duurste kat ter wereld geworden’In volle coronacrisis moesten we het zonder Thuis en Familie doen, maar in geen tijd ontspon zich een nieuwe soap: die rond katje Lee.
01/08 18u15  Hof van beroep schrapt doodstraf aanslagpleger marathon BostonDe doodstraf van de Tsjetsjeense Amerikaan Dzjochar Tsarnajev, die in 2013 een aanslag pleegde op de marathon van Boston, moet opnieuw bekeken worden. Dat heeft een federaal hof van beroep in Boston bepaald.
01/08 17u15  Live - Buitenlandse Zaken past reisadvies aan: code rood voor regio's in onder meer Frankrijk en SpanjeVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in België in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina. Op maandag, woensdag en vrijdag kunt u hier telkens de persconferentie van het crisiscentrum volgen.
01/08 17u15  Remco Evenepoel wint Ronde van Burgos, Sosa schiet raak in slotritRemco Evenepoel heeft de Ronde van Burgos gewonnen. De eindzege van de 20-jarige Belg kwam in de slotrit niet meer in gevaar. Evenepoel finishte als derde in de laatste etappe, die een prooi was voor Iván Ramiro Sosa.
01/08 16u15  Regina Sluszny, kind van de Holocaust: ‘Ik ben niet langer kwaad op de Duitsers’Ze overleefde de oorlog dankzij haar oorlogsouders Anna en Charel, die haar opnamen als haar eigen kind. Vandaag is Regina Sluszny, kind van de Holocaust, de onvermoeibare voorzitter van het Forum van Joodse Organisaties. ‘Palestijnen zijn nog erger voor hun eigen mensen dan voor de Joden.’
01/08 16u15  Rechtbankdocumenten onthullen: ‘Epstein verzamelde chantagemateriaal over prins Andrew’Jeffrey Epstein (66) zou belastend materiaal over de Britse prins Andrew (60) verzameld hebben met als doel hem te chanteren. Dat staat volgens Britse media te lezen in rechtbankdocumenten die eerder deze week vrijgegeven zijn.
01/08 16u15  Er zijn mensen die alleen maar uit haat en misprijzen bestaanOp zijn berg in de Oostkantons schrijft Marnix Peeters over vrijheid, zijn vogels en zijn vrouw. In september verschijnt zijn tiende roman, Oogje.
01/08 16u15  Meer dan 15.000 betogers op straat tegen coronamaatregelen in BerlijnDe Duitse hoofdstad Berlijn maakt zich op voor een weekend met allerlei betogingen. De autoriteiten verwachten op de demonstraties gedurende twee dagen in totaal zeker 22.000 deelnemers uit het hele land. De meeste betogers komen op straat tegen de coronamaatregelen, hoewel er ook tegenbetogingen zijn. Vandaag daagden ongeveer 17.000 mensen op, dat blijkt uit een telling van de Duitse politie.
01/08 15u15  Open Vld houdt vast aan MR: ‘Inhoud die PS en N-VA naar voren schuiven moet worden bijgestuurd’Vooraleer er onderhandelingen kunnen starten over een nieuwe federale regering moet “de economische en institutionele inhoud die N-VA en PS naar voren schuiven worden bijgestuurd”. Dat valt te horen bij Open Vld. De Vlaamse liberalen blijven bovendien gebonden aan de Franstalige MR.
01/08 15u15  Meer dan 10.000 betogers op straat tegen coronamaatregelen in BerlijnDe Duitse hoofdstad Berlijn maakt zich op voor een weekend met allerlei betogingen. De autoriteiten verwachten op de demonstraties gedurende twee dagen in totaal zeker 22.000 deelnemers uit het hele land. De meeste betogers komen op straat tegen de coronamaatregelen, hoewel er ook tegenbetogingen zijn. Er worden ongeveer 1.500 agenten ingezet.
01/08 15u15  Giftige rook trekt over Siberische stad door bosbrandenDe bosbranden die al wekenlang woeden in Siberië, vormen nu steeds meer een bedreiging voor mensen. De stad Jakoetsk, in het oosten van Rusland, waarschuwt zijn inwoners vandaag voor giftige rook. Een noordenwind drijft de rook van de bosbranden de stad met zowat 270.000 inwoners in.
01/08 14u15  Open Vld: ‘Inhoud die PS en N-VA naar voren schuiven moet worden bijgestuurd’“De inhoud die PS en N-VA naar voren schuiven moet worden bijgestuurd.” Dat zeggen de liberalen van Open Vld, zo bericht persagentschap Belga. De liberale familie blijft wel beschikbaar om onderhandelingen te starten.
01/08 14u15  Van registratieplicht tot avondklok: flirten de coronamaatregelen met onze Grondwet?Om de tweede golf van het coronavirus te bestrijden, worden er verregaande maatregelen genomen. Op juridisch en grondwettelijk vlak blijkt de ene regel daarbij al correcter dan de andere.
01/08 12u15  Julie Colpaert en haar tante: ‘Met Griet vergeleken voel ik me een burgertrutje’De jongste is 40 en bootste als kind nieuwsstudio’s na met poppen en een camera. Vandaag is ze verslag­gever bij VTM Nieuws en presenteert ze Telefacts Zomer. De oudste is 62, vond haar vrijheid in Oostende en kwam er wel eens in het appartement van Marvin Gaye. Julie Colpaert en Griet Pattijn, nicht en tante.
01/08 12u15  Tommelein na drukte in treinstation Oostende: ‘Zolang NMBS geen sluitend veiligheidsplan heeft, hoeven extra treinen niet’Burgemeester van Oostende Bart Tommelein wil geen extra treinen richting kust zolang de NMBS geen sluitend veiligheidsplan heeft. Dat zegt hij nadat er vrijdagavond in het station van Oostende chaos ontstond door een treinprobleem. De burgemeester gaat in overleg met de vervoersmaatschappij en wil een oplossing. “Tot die tijd hoeven er geen extra treinen worden ingezet richting Oostende.”
01/08 11u15  159 gemeenten boven alarmdrempel: hoe snel stijgt het aantal besmettingen in uw regio?Nu het aantal coronabesmettingen in België opnieuw stijgt, wordt het ontdekken van lokale broeihaarden steeds belangrijker. Deze tabel en kaart tonen hoe het aantal besmettingen in uw provincie en gemeente evolueert.
01/08 11u15  De coronacrisis geneest de Vlaming van de illusie dat hij anders of beter bestuurd wordt dan de andere BelgenDe corona­crisis geneest de Vlaming van de illusie dat hij anders of beter bestuurd wordt dan de andere Belgen. Verbetering ligt niet voor de hand. Hoofdredacteur Bart Eeckhout analyseert de politieke week.
01/08 10u15  Bewezen: wat we als Vlaanderen zelf doen, doen we níét beterDe corona­crisis geneest de Vlaming van de illusie dat hij anders of beter bestuurd wordt dan de andere Belgen. Verbetering ligt niet voor de hand. Hoofdredacteur Bart Eeckhout analyseert de politieke week.
01/08 10u15  Creatief met besparingen: de nieuwe VRT-CEO begint zijn moeilijke taakHij wil van het kabbelende beekje dat de VRT vandaag is, een stromende bergrivier ­maken. Met die metafoor toont kersvers CEO Frederik Delaplace (°1970) zijn ambities. Maar zal hij van de ­openbare omroep de Champions League van de media kunnen maken? ‘Hij moet ervoor zorgen dat de VRT niet uitgekleed wordt.’
01/08 10u15  Trump wil populaire app TikTok verbieden in de VSDe Amerikaanse president Donald Trump gaat de populaire socialemedia-app TikTok van het Chinese bedrijf ByteDance verbieden in de Verenigde Staten. Dat heeft hij vrijdag gezegd tegen journalisten aan boord van het presidentiële vliegtuig Air Force One.
01/08 08u15  ‘Wat met Sanda is gebeurd, is geen ongeval’: drie vrienden over Sanda Dia, die stierf tijdens een studentendoopSanda Dia overleed in 2018 tijdens een doopritueel van de ‘elitaire’ studentenclub Reuzegom. De reconstructie van zijn doodsstrijd maakte ook zijn vele vrienden misselijk. ‘Hier moet rekenschap voor worden afgelegd.’
01/08 08u15  Zomersolden vandaag van start: alleen gaan shoppen en maximaal 30 minuten per winkelDe zomersolden editie 2020 zullen menig winkelier en kooplustige bijblijven. Niet alleen start de koopjesperiode een maand later dan normaal, ook de tweede golf van coronabesmettingen en bijhorende strengere regels bij het winkelen maken dat het een atypische koopjesperiode wordt. Vandaag is het zover.
01/08 07u15  Emmanuel André (UZ Leuven): ‘Er waren geen middelen voor contacttracing. Géén’‘Ik haat het, ik haat het echt’, zegt Emmanuel André. Maar ook de eerste coördinator van het testen en opsporen in ons land moet toegeven dat de burger nu de prijs betaalt voor het falen van dat systeem. Hoe dat komt? ‘De ministers, op geen enkel niveau, hebben niet beseft hoe belangrijk tracing was.’
01/08 07u15  Live - Gemiddeld aantal nieuwe besmettingen stijgt naar 448 per dagVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in België in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina. Op maandag, woensdag en vrijdag kunt u hier telkens de persconferentie van het crisiscentrum volgen.
01/08 07u15  Van Ranst boos over opeengepakte treinreizigers in station: ‘Beste toeristen, Oostende was een ramp’Opeengepakte treinreizigers aan het station van Oostende doen viroloog Marc Van Ranst naar adem happen. ‘Beste toeristen, Oostende was vandaag een ramp, zowel op het strand als in het station’, schreef hij gisterenavond op Twitter. De uittocht naar het binnenland werd bemoeilijkt door een technisch defect in een seinhuis. Gevolg: honderden reizigers zaten vast in de stationshal.
01/08 07u15  Drie vrienden van de overleden student Sanda Dia: ‘Het was een scenario dat stap voor stap is uitgevoerd’Sanda Dia overleed in 2018 tijdens een doopritueel van de ‘elitaire’ studentenclub Reuzegom. De reconstructie van zijn doodsstrijd maakte ook zijn vele vrienden misselijk. ‘Hier moet rekenschap voor worden afgelegd.’
01/08 07u15  De Wever beukt in op liberaal blok van Open Vld en MRBart De Wever brandde vrijdag in prime time de liberalen af omdat ze zich aan elkaar vastklikken en zware inhoudelijke eisen stellen voor ze toetreden tot een coalitie met N-VA, PS, CD&V en cdH. Dat had een averechts effect op Open Vld en MR. ‘Als ze maar met één van ons aan tafel willen, is dat een dead end.’
01/08 07u15  Vlaamse burgemeesters krijgen nu ook covidcijfers op wijkniveau: ‘Op basis hiervan kan je nog geen maatregelen nemen’De Vlaamse steden en gemeenten zien vanaf nu in welke wijken de coronabesmettingen op hun grondgebied zitten. Interessant, maar ook onvoldoende, klinkt het. ‘Besmettingshaarden ga je er niet mee opsporen.’ In het zwaar getroffen Antwerpen komen de data dan weer te laat.
01/08 07u15  Ex-vriendin Epstein ook beschuldigd: ‘Zij was degene die mij trainde als seksslavin’Een getuige die de overleden multimiljonair Jeffrey Epstein beschuldigt van seksueel misbruik toen zij nog een tiener was, beschuldigt zijn ex-partner Ghislaine Maxwell ervan dat zij meedeed aan het misbruik. Maxwell werd tot nu alleen verdacht van het ronselen van minderjarige meisjes voor Epstein.
01/08 07u15  Sp.a vraagt bijkomende steunmaatregelen: ‘Anders overleeft cultuursector niet’‘Het overleven van de cultuursector hangt op dit moment aan een zijden draadje’, stelt Vlaams parlementslid Katia Segers (sp.a) vast. Zij vraagt aan de Vlaamse regering bijkomende steunmaatregelen, nu de cultuursector opnieuw getroffen wordt door de coronaregels.
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >

Meest gelezen

14x Bij Reuzegom moest het elk jaar nog iets sadistischer: ‘Ik kreeg een opdracht tot ontmaagding’08/08 08u15 - De Morgen: Ooit hield een doop bij studentenclub Reuzegom in dat de schacht een emmertje zand moest gaan uitstrooien in een café. Nieuwe documenten die De Morgen kon inkijken maken melding van drugs en seksueel misbruik. ‘Je staat er niet meer bij stil. Je doet dat gewoon. Zoals met die coke.’
10x Zoon van gouverneur Berx was Reuzegom-lid: ‘Het doodsprentje van Sanda staat nog altijd naast zijn bed’07/08 20u15 - De Morgen: De zoon van de Antwerpse gouverneur Cathy Berx, was lid van de Antwerpse studentenclub Reuzegom. De club ligt onder vuur sinds de gruwelijke dood van Sanda Dia (20), die overleed tijdens een uit de hand gelopen doop in december 2018. Meeusen was niet bij de doop aanwezig: hij wordt níét door het gerecht vervolgd. Berx reageert in een interview met Humo, dat u hier integraal kunt lezen.
10x De plekken die u moet mijden: waar riskeer je een coronabesmetting?08/08 08u15 - De Morgen: Niet zozeer in de supermarkt of op de trein, maar op café en restaurant, thuis en op het werk raken we gemakkelijkst besmet met het coronavirus, zo zien epidemiologen. ‘Maar altijd is de situatie doorslaggevender dan de plek.’
9x Burgemeester Lippens roept op om dit weekend niet naar de kust te reizen07/08 20u15 - De Morgen: Knokke-Heist wil geen extra bezoekers dit weekend. Burgemeester Leopold Lippens roept op om dit warme weekend niet naar de kust te reizen.
9x Liberalen willen ‘bubbel van vijf’ aanvullen, maar vragen eerst duidelijkheid07/08 21u15 - De Morgen: In een ultieme poging om de liberalen mee aan boord te trekken, hebben preformateurs Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) vanmiddag rond de tafel gezeten met de twee liberale partijvoorzitters. Die tonen zich bereid om de ‘bubbel van vijf’ (N-VA, PS, sp.a, CD&V en cdH) aan te vullen, maar vragen eerst duidelijkheid over de geplande formule en coalitie.
9x Recordaantal migranten stak Kanaal over07/08 22u15 - De Morgen: Een recordaantal migranten heeft geprobeerd het Kanaal over te steken om illegaal Groot-Brittannië binnen te komen. Het afgelopen etmaal zijn 235 mensen geteld die in 17 bootjes vanuit Frankrijk de oversteek waagden. De Britse regering sluit de inzet van de marine niet uit om de stroom te stoppen.
9x Delphine Boël: ‘De adviseurs van het hof wilden dat ik verdween’08/08 08u15 - De Morgen: Delphine Boël (52), dochter van koning Albert II, praatte vanavond in ‘Terzake’ voor het eerst over haar strijd om erkenning. Die bezorgde haar namelijk veel problemen: zo kon ze plots bijvoorbeeld geen spaarrekeningen meer openen en had ze moeite met reizen. “Maar ik wilde niet dat mijn kinderen zich moesten afvragen van waar ze komen.”
9x 232 gemeenten boven alarmdrempel: hoe snel stijgt het aantal besmettingen in uw regio?08/08 09u15 - De Morgen: Nu het aantal coronabesmettingen in België opnieuw stijgt, wordt het ontdekken van lokale broeihaarden steeds belangrijker. Deze tabel en kaart tonen hoe het aantal besmettingen in uw provincie en gemeente evolueert.
9x ‘Ik ben graatmager, natuurlijk heb ik een eetstoornis, duh’08/08 09u15 - De Morgen: De Brusselse Marie-Pierra Kakoma aka Lous and The Yakuza, maakt vandaag furore als popster, model én spreekbuis voor de Belgische Black Lives Matter-beweging. Maar haar leven ging niet bepaald over rozen. ‘Als dakloze was ik ineens zo depressief dat ik met mezelf moest lachen.’
8x Personeel Brantano verliest maaltijdcheques: Sodexo annuleert uitbetaling door openstaande rekening07/08 19u15 - De Morgen: Enkele dagen nadat FNG - het moederbedrijf van Brantano, Fred & Ginger en CKS - failliet werd verklaard, heeft Sodexo de uitbetaalde maaltijdcheques van alle personeelsleden van Brantano geannuleerd. Dat schrijft De Tijd.

Statistieken

Artikels:
26014
Gelezen:
3903
Aantal lezers nu:
68


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2020 Naar boven