vrijdag 22 oktober 2021, week 42


U bent nu hier: Meer nieuws van Het Nieuwsblad pagina 2

Laatste updatecontrole: vandaag om 20u15
 

Het Nieuwsblad

Verbergen Tonen
22/10 20u15  Spoed Jessa kreunt onder toevloed patiënten, vrijwilligers moeten dienst uit de nood helpen De spoeddienst van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt kent een zeer grote toestroom van patiënten. Ten opzichte van dezelfde periode in 2019 is er een stijging van 20 procent van het aantal patiënten. De spoed schakelt vanaf maandag acht vrijwilligers in die de verpleegkundigen kunnen helpen met niet-zorggerelateerde taken. “Hoog tijd voor een boostervaccin bij zorgpersoneel en artsen”, klinkt het.
22/10 20u15  Drama bij kinderopvang: bestuurder blies net meer dan toegelaten limiet, politie spreekt van tragisch ongeval Het parket stelde donderdagavond een verkeersdeskundige aan om de omstandigheden van de aanrijding in Brecht waarbij een peuter van 1 jaar omkwam, te onderzoeken. De bestuurder bleek licht geïntoxiceerd. De politie benadrukt dat alles wijst op een tragisch ongeval. Zijn rijbewijs werd voor vijftien dagen ingetrokken, zoals de standaardprocedure dat voorschrijft.
22/10 20u15  Verkrachtingsdrugs in drankje doen komt vaker voor dan we denken: kan je het herkennen of er iets tegen doen? Seksueel geweld na een verkrachtingsdrug in iemands drankje te gieten in een café: de voorbije dagen hebben we geleerd dat het vaker voorkomt dan je zou denken. “Zoals bij alle vormen van seksueel geweld hebben we geen zicht op het échte cijfer, want velen doen geen aangifte”, klinkt het bij experts. Zij roepen op om op tijd aangifte te doen en leggen uit hoe het werkt.
22/10 20u15  Vlaamse ‘dierenpsychiater’ opent deuren voor honden en katten met ernstige gedragsproblemen: “De baasjes hier zijn radeloos” Wie met kat of hond zit met ernstige gedragsproblemen kan vanaf nu terecht in de ‘Kliniek voor gedragsproblemen bij huisdieren’ in Merelbeke, verbonden aan de UGent. “Dit gaat uit van een écht wetenschappelijk referentiekader”, zegt professor Anouck Haverbeke, hoofd van de kliniek. Een consultatie is dan ook best prijzig: 300 euro voor anderhalf uur.
22/10 20u15  Burgemeester van Verviers “kreeg mail met aankondiging noodfase niet” Sophie Lambert, de waarnemend burgemeester van Verviers tijdens de overstromingen van midden-juli, heeft de mail van de provincie met de afkondiging van de provinciale alarmfase niet gekregen. Dat heeft ze vrijdag gezegd in de onderzoekscommissie van het Waals Parlement naar de overstromingen.
22/10 20u15  René uit Deurne krijgt maandenlang telefoon van bol.com-klanten: “Soms zes keer per dag” De gsm van René Janssens uit Deurne stond de afgelopen maanden geen moment stil. Om een onbekende reden stond het gsm-nummer van René online, als je zocht naar het hoofdkantoor van webwinkel bol.com. En dus kreeg René, 87 jaar oud, elke dag mensen aan de lijn die hun beklag deden over hun pakjes. Sinds donderdag is het probleem opgelost, tot grote opluchting van René.
22/10 20u15  Wie is Geert Duyck? De nieuwe investeringspartner van Wouter Vandenhaute bij Anderlecht en ‘machtigste Vlaming in de Londense financiële wereld’ De naam van Geert Duyck had bij het grote publiek al veel bekender in de oren kunnen klinken. De Kortrijkzaan wordt al jaren ‘een van de machtigste Belgen in de Londense City’ – het financiële wereldcentrum - genoemd, maar blijft zelf liever discreet. Nu zorgt hij samen met voorzitter van Wouter Vandenhaute voor 24 miljoen euro ‘vers geld’ bij RSC Anderlecht. Wie zich in het Lotto Park in de debatten mengt, treedt hoe dan ook een beetje op de voorgrond.
22/10 19u15  Alec Baldwin spreekt voor het eerst na fataal ongeluk op filmset: “Mijn hart is gebroken” Alec Baldwin heeft voor het eerst gereageerd op het fatale ongeluk dat donderdag het leven kostte aan een crewlid. “Mijn hart is gebroken voor haar man, haar zoon, en iedereen die haar kende en liefhad”, aldus de acteur op Twitter.
22/10 19u15  Probeert Vlaamse regering met derde prik de coronapas tegen te houden? “Ze zouden wel eens bedrogen kunnen uitkomen” De Vlaamse regering blijft zich verzetten tegen het verder inzetten van de coronapas. Ze schuift zelfs een alternatieve piste naar voren om de komende golven het hoofd te bieden: een derde prik voor iedereen. Bij de federale regering zien ze er vooral een politiek manoeuvre in. “Met een derde prik garandeer je geen coronaveilige omgeving.”
22/10 19u15  Drama bij kinderopvang: bestuurder blies net meer dan toegelaten limiet, maar alles wijst op tragisch ongeval Het parket stelde donderdagavond een verkeersdeskundige aan om de omstandigheden van de aanrijding in Brecht waarbij een peuter van 1 jaar omkwam, te onderzoeken. De bestuurder bleek licht geïntoxiceerd, maar alles wijst op een tragisch ongeval. Zijn rijbewijs werd voor vijftien dagen ingetrokken, zoals de standaardprocedure dat voorschrijft.
22/10 18u15  Antwerpse ziekenhuizen sturen vaccinweigeraars wandelen: “We raden het iedereen aan” Antwerpse ziekenhuizen weigeren sollicitanten die zich niet willen laten vaccineren. “We raden het alle ziekenhuizen aan”, zegt de zorgsector. “Wie dit aanvecht, maakt een goede kans”, zeggen specialisten arbeidsrecht.
22/10 18u15  De rijzende ster van Halyna Hutchins: de film die haar carrière naar een hoger niveau moest tillen, werd haar fataal Cameraregisseur Halyna Hutchins (42) kwam om het leven in een woestijn in New Mexico, maar ze groeide op in een legerbasis op de poolcirkel. De Oekraïense was een “rijzende ster”, in de wereld van de cinematografie. Collega’s noemen haar een “groot talent” en een “ongelooflijke artiest”. “Maar vooral ook een fantastische moeder.”10 
22/10 18u15  Aangevallen Manchester City-fan wordt niet meer beademd, maar heeft hersenschade opgelopen: “De volgende dagen zullen duidelijk maken hoe ernstig de gevolgen zijn” De 63-jarige fan van Manchester City die het slachtoffer werd van agressie op de parking langs de E40 in Drongen, wordt niet meer beademd maar hij heeft hersenschade opgelopen. Dat meldt zijn zoon, die op sociale media de supporters van Club Brugge bedankt die de hulpdiensten verwittigd hebben en het leven van zijn vader gered hebben.
22/10 18u15  Anuna De Wever onder vuur na uitspraak tijdens klimaatmars: “Dit is toxische onzin die breed veroordeeld mag worden” “Het heeft geen zin om op school te zitten en een diploma te halen voor een toekomst die er niet is.” Die uitspraak deed activiste Anuna De Wever donderdag tijdens een klimaatmars in Gent. Maar veel mensen vinden de apocalyptische ondertoon van De Wever een stap te ver.
22/10 18u15  Wouter Vandenhaute vindt 42 miljoen euro vers kapitaal en wil club hervormen: ook voorzitter investeert nu in Anderlecht Alweer een nieuwe herstructurering bij Anderlecht. Deze lijkt definitief. Huidig voorzitter Wouter Vandenhaute stapt nu immers ook financieel in de club en verwerft samen met Geert Duyck ruim 25 procent van de aandelen. Marc Coucke blijft meerderheidsaandeelhouder.
Laatste update: vandaag om 20u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
20/10 16u15  Evi Hanssen: “Geef me een heftig onderwerp en ik schrijf erover. Maar over zelfbevrediging durf ik niet te reppen”Wat houdt ons bezig? Evi Hanssen, 43, mama van twee jongens en het lief van Kurt, heeft er een zesde zintuig voor. Wat ze zelf voelt, deelt ze hier graag. Voor de reeks rond masturbatie die Billie brengt, vroegen we haar om een column over het onderwerp. Maar dat bleek moeilijker dan gedacht ...
20/10 16u15  Militaire basis in VS in lockdown na melding van actieve schutter en bomdreigingEen militaire basis in het Amerikaanse Bethesda is momenteel in lockdown omdat de ordediensten een melding binnenkregen dat er zich mogelijk een bom in een van de gebouwen zou bevinden. Er zou ook vrees zijn voor een “actieve schutter”.
20/10 16u15  Werd Zuster Gaby verbrand in oven van klooster omdat ze te veel wist over seksfeestjes van hoofdpriester, waarna ze spoorloos verdween? Graafwerken brengen mogelijk duidelijkheidDe resten van zuster Gaby die veertig jaar geleden spoorloos verdween na intriges in het Dendermondse Sint-Vincentiusklooster: daar zijn speurders van de federale gerechtelijke politie naar op zoek. Ze begonnen daarom woensdag te graven in de tuin van het klooster in het centrum van de stad. Werd ze gedood omdat ze te veel wist?
20/10 16u15  Het uitstervend ras van de melkboer: “Ja, we springen al eens binnen. Nee, niet om kinderen te maken”De blauwe kiel van de melkboer en de bakken met glazen flessen melk tegen een gevel. Het is een steeds zeldzamer beeld in onze straten. De ene melkboer na de andere houdt zijn ronde voor bekeken. “Het is een beroep dat bij velen nostalgie oproept, maar er is ook de economische realiteit.”
20/10 16u15  Russische president Vladimir Poetin kondigt “week zonder werken” aan in strijd tegen coronavirusDe Russische president Vladimir Poetin heeft gelast de week van 30 oktober tot 7 november tot een week van betaalde vakantie om te vormen, om de moordende coronacrisis in Rusland te beteugelen.
20/10 16u15  Facebook krijgt boete van 60 miljoen euro voor schending gerechtelijk bevelDe Britse mededingingsautoriteit CMA heeft Facebook een boete van 50,5 miljoen pond (ongeveer 60 miljoen euro) opgelegd in het kader van zijn fusie met Giphy, omdat het bedrijf “opzettelijk” een gerechtelijk bevel heeft overtreden en geweigerd heeft informatie te verstrekken.
20/10 15u15  Zaterdag stond hij nog vooraan bij het vormsel, intussen werd hij opgepakt: pastoor van Arendonk verdacht van aanranding van kwetsbare personenArendonkse kinderen ontvingen zaterdag nog de plechtige communie van ‘pater’ L. V. (58), dinsdag werd de pastoor door de politie opgepakt. De man wordt verdacht van aanranding van meerderjarige, kwetsbare personen. Er is sprake van meerdere slachtoffers. De onderzoeksrechter liet de man vrij onder voorwaarden.
20/10 15u15  Bemanningslid van tanker onderweg naar Antwerpen overleden aan Covid-19Een bemanningslid van de tanker Bow Summer van de Noorse rederij Odfjell is maandag overleden aan de gevolgen van Covid-19 toen het schip op het punt stond om in Antwerpen te arriveren. Dat zegt het gespecialiseerde magazine Flows en de rederij bevestigt het nieuws. De man werd nog met een reddingshelikopter overgebracht naar het ziekenhuis, maar daar werd zijn overlijden vastgesteld.
20/10 15u15  Elke dag 79 coronapatiënten opgenomen in ziekenhuis: sterke toenameEr werden de afgelopen week elke dag gemiddeld 79,1 Covid-patiënten opgenomen in het ziekenhuis. Het gaat om een stijging met 41 procent in vergelijking met de zeven dagen ervoor. Dat blijkt woensdag uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.
20/10 15u15  Bolsonaro moet vervolgd worden voor moord wegens zijn corona-aanpak, volgens gelekt onderzoeksrapportBraziliaans president Jair Bolsonaro is verantwoordelijk voor 95.000 overlijdens en zou vervolgd moeten worden voor moord. Dat is de conclusie van de parlementaire onderzoekscommissie naar de aanpak van de coronapandemie in Brazilië, althans in de kladversie van een rapport die media konden inkijken.
20/10 15u15  Moest zuster Gaby dood omdat ze te veel wist over kanunnik? En werd ze verbrand in de oven van het klooster? Graafwerken in tuin brengen daar na veertig jaar misschien eindelijk duidelijkheid overDe resten van zuster Gaby die veertig jaar geleden spoorloos verdween na intriges in het Dendermondse Sint-Vincentiusklooster: daar zijn speurders van de federale gerechtelijke politie naar op zoek. Ze begonnen daarom woensdag te graven in de tuin van het klooster in het centrum van de stad.
20/10 15u15  Britse koningin Elizabeth niet naar Noord-Ierland vanwege gezondheidDe Britse koningin Elizabeth gaat woensdag en donderdag niet naar Noord-Ierland vanwege haar gezondheid. Artsen hebben de 95-jarige koningin afgeraden om te gaan en adviseren haar de komende dagen rust te nemen, meldt Buckingham Palace.
20/10 14u15  Zaterdag stond hij nog vooraan bij het vormsel, nu werd hij opgepakt: pastoor van Arendonk verdacht van aanranding van kwetsbare personenArendonkse kinderen ontvingen zaterdag nog de plechtige communie van ‘pater’ L. V. (58), dinsdag werd de pastoor door de politie opgepakt. De man wordt verdacht van aanranding van meerderjarige, kwetsbare personen. Er is sprake van meerdere slachtoffers. De onderzoeksrechter liet de man vrij onder voorwaarden.
20/10 14u15  Kusttram zijdelings geramd door kraan, twintig passagiers geëvacueerd: “Na die enorme knal stonden we plots stil”In de De Smet De Naeyerlaan vond woensdagmiddag een zwaar ongeval met een kusttram plaats. De tram werd in de flank geramd door een oplegger met een kraan die achterwaarts uit een straat kwam gereden. De materiële schade is enorm, als bij wonder vielen geen gewonden. “Er zal de hele dag hinder zijn”, klinkt het bij De Lijn.
20/10 14u15  Coldplay reist wereld rond met klimaatneutrale tournee. En dat gaat gepaard met waslijst aan regels én kritiekZestig fietsers genereerden afgelopen weekend de energie om een Coldplay-concert draaiende te houden in Londen. Volgend jaar gaat de Britse band nog een serieuze stap verder om van hun wereldtournee een ‘groen’ feestje te maken. Ook hun tussenstop in België moet zo klimaatneutraal mogelijk. En dat gaat gepaard met een waslijst aan regels. En kritiek.
20/10 14u15  Ex-mol Elisabet Haesevoets bevallen van derde kindjeElisabet Haesevoets (35), twee jaar geleden saboteur van dienst in de televisiehit De mol, is gisteren bevallen van haar derde kindje. Het is een dochtertje geworden, met de naam Charlize. “Ons prinsesje is er”, klinkt het blij.
20/10 14u15  Jimmy (45) doet mee aan ‘Bake off Vlaanderen’ als eerbetoon aan overleden zus: “Het programma heeft me geholpen in het rouwproces”De ovens mogen weer aan vanaf 27 oktober. Dan start het vijfde seizoen van Bake off Vlaanderen op Play4. Tien bakkers geven dan het beste van zichzelf in de baktent aan het Rubenskasteel in Zemst. Een van hen is Jimmy Trioen (45). Hij doet mee als eerbetoon aan zijn zus, die vorig jaar overleden is. “We bakten heel veel samen. Tijdens corona lieten we onze baksels zelfs zien via videocalls.”
20/10 13u15  Club Brugge en Manchester City reageren op zwaar geweld na wedstrijd: “Geschokt en bedroefd”Club Brugge en Manchester City reageren geschokt op het nieuws over de agressie op een supporter van Manchester City na de Champions League-wedstrijd van dinsdagavond in Jan Beydel. Het 63-jarige slachtoffer verkeert in levensgevaar.
20/10 13u15  Club Brugge-supporters die shuttlebus met Manchester City-fans aanvielen zijn aangehoudenDrie Club Brugge-supporters die dinsdagavond in Brugge een shuttlebus hebben aangevallen, zijn aangehouden. Dat bevestigt politiewoordvoerder Lien Depoorter. In de shuttlebus zaten fans van Manchester City. De politie greep op tijd in en kon erger voorkomen. De Voetbalcel beslist over een eventuele sanctie voor het drietal.
20/10 13u15  300.000 mensen door de straten van Brussel: zo zag exact 25 jaar geleden de Witte Mars eruitAugustus 1996: Dutroux wordt gevat en Sabine en Laetitia kunnen bevrijd worden uit het huis in Marcinelle. Er is opluchting, maar ook véél woede en onbegrip. Op 20 oktober 1996 trekken honderdduizenden Belgen door de straten in Brussel. Gehuld in het wit, met witte ballonnen en bloemen, roepen ze op tot een hervorming van justitie en meer rechten voor vermiste en vermoorde kinderen. De Mars was een groter succes dan de organisatoren hadden verwacht en bracht heel wat veranderingen teweeg in onze maatschappij.
20/10 13u15  Ritje van nog geen 100 meter levert voormalige Rode Duivel lang rijverbod opVoormalige Rode Duivel Stéphane Demol is veroordeeld tot een rijverbod van een jaar. De politie betrapte hem achter het stuur van een wagen die niet uitgerust was met een alcoholslot.
20/10 13u15  Vliegtuig met 21 personen aan boord crasht en gaat in vlammen opEen vliegtuigje met 21 personen aan boord, achttien passagiers en drie crewleden, is dinsdag neergestort in een veld in Texas. Als bij wonder zijn alle 21 personen op tijd van boord kunnen gaan. Niet lang nadat de personen in veiligheid werden gebracht, ging het vliegtuig in vlammen op. Er zijn slechts twee personen gewond, zij werden overgebracht naar het ziekenhuis.
20/10 13u15  Moest Lernout & Hauspie crashen door CIA? “Getipt? Ze bellen me niet eens terug als ik hen bel”Op 10 december wordt een uitspraak verwacht over de mogelijke schadevergoedingen in het fraudedossier rond Lernout & Hauspie. Maar hoe zat het fraudedossier nu weer in elkaar? We vroegen het aan financieel journalist Paul D’Hoore, die het bedrijf van in het prille begin volgde, én aan Mark Maremont, de journalist van The Wall Street Journal die in 2000 de bal aan het rollen bracht.
20/10 13u15  Waarom Nina Derwael haar derde wereldtitel laat schietenIn het Japanse Kitakyushu is maandag een hoogst bizar WK gymnastiek begonnen. Olympisch kampioene Nina Derwael (21) wordt er na drie jaar onttroond als wereldkampioene, want ze doet niet mee. Maar dat geldt voor bijna alle andere toppers. Ze willen hun hoofd leegmaken. En hun bank­rekening vullen.
20/10 13u15  PODCAST. Slimmer Wijnen: “Wie goed uitkijkt, kan het hele najaar koopjes doen”Twee kopen, één gratis! Min dertig procent! Pick and mix! De supermarkten smijten al wekenlang met wijn naar ons hoofd, en dat zal nog duren tot de feestdagen. Dus staan we daar elke zaterdag watertandend in die wijnrayon, hopend om de beste koopjes te doen. Maar hoe kies je uit dat gigantische gamma? Welke supermarkt steekt erbovenuit? Wanneer doe je een deal, waar word je erop gelegd? We vroegen het aan Alain Bloeykens, de wijnkenner van Het Nieuwsblad. Hij proefde liefst 2.400 wijnen die in promotie staan dit najaar. Dus als één man goeie tips kan geven, is hij het wel.
20/10 12u15  Belgische fan (63) in levensgevaar na aanval op parking omdat hij Manchester City-sjaal draagt, vijf personen opgepaktEen 63-jarige Belgische fan van Manchester City is dinsdagavond na de gewonnen Champions League-wedstrijd van zijn favoriete club tegen Club Brugge op de snelwegparking langs de E40 in de Gentse deelgemeente Drongen het slachtoffer geworden van ernstig supportersgeweld. De 63-jarige man is in levensgevaar, zegt zijn zoon Jurgen aan onze redactie. Er werden al vijf verdachten opgepakt.
20/10 12u15  Is dit de vierde coronagolf? “Dit hebben we in 3,5 maand niet gezien”Scholen moeten opnieuw de deuren sluiten wegens te veel besmettingen en ook in de ziekenhuizen liggen meer patiënten met corona. Hoe komt dat? Staan we voor een vierde golf? En kan de hoge vaccinatiegraad in ons land die niet tegenhouden?
20/10 12u15  Gewezen VRT-baas Paul Lembrechts stapt op bij FNG als CEO nadat aandeelhouders verloning niet goedkeurenDe aandeelhouders van modegroep FNG hebben de verloning van CEO Paul Lembrechts niet goedgekeurd. Hij kondigt daarom zijn ontslag aan.
20/10 12u15  Vakbonden verzetten zich, maar iedereen wil dat vaccinweigeraars in de zorg aan de deur worden gezet. Maar gaat dat ook gebeuren?Binnen enkele maanden zal iedereen die in de zorgsector werkt zich verplicht moeten laten vaccineren. Werkgevers, zorginstellingen, artsen en ziekenfondsen willen daar nu ook sancties aan koppelen. Wie weigert, kan op termijn worden ontslagen, staat te lezen in adviezen van de Federale Raad voor Ziekenhuisvoorzieningen en de Nationale Arbeidsraad. De vakbonden zijn tegen.
20/10 12u15  PODCAST. Slimmer Wijnen: “Wie goed uitkijkt, kan het hele najaar koopjes doen” - Wijnkenner Alain Bloeykens gidst ons door de supermarktkortingenTwee kopen, één gratis! Min dertig procent! Pick and mix! De supermarkten smijten al wekenlang met wijn naar ons hoofd, en dat zal nog duren tot de feestdagen. Dus staan we daar elke zaterdag watertandend in die wijnrayon, hopend om de beste koopjes te doen. Maar hoe kies je uit dat gigantische gamma? Welke supermarkt steekt erbovenuit? Wanneer doe je een deal, waar word je erop gelegd? We vroegen het aan Alain Bloeykens, de wijnkenner van Het Nieuwsblad. Hij proefde liefst 2.400 wijnen die in promotie staan dit najaar. Dus als één man goeie tips kan geven, is hij het wel.
20/10 12u15  Losgebroken Mechelse herder valt andere hond aan, de gevolgen zijn verschrikkelijk: “Genezing kan maanden duren”In Wachtebeke is een Mechelse herder, samen met zijn baasje, aangevallen door een losgebroken hond - eveneens een Mechelse herder. Het was niet voor het eerst dat het dier andere honden aanviel.
20/10 11u15  Belgische fan (63) in levensgevaar na aanval op parking omdat hij Manchester City-sjaal draagt: “Mijn vader is voor dood achtergelaten”Een 63-jarige Belgische fan van Manchester City is dinsdagavond na de gewonnen Champions League-wedstrijd van zijn favoriete club tegen Club Brugge op de snelwegparking langs de E40 in de Gentse deelgemeente Drongen het slachtoffer geworden van ernstig supportersgeweld. De 63-jarige man is in levensgevaar, zegt zijn zoon Jurgen aan onze redactie.
20/10 11u15  Wat er nu eigenlijk fout liep bij Lernout & Hauspie en hoe de fraude ontdekt werdOp 10 december wordt een uitspraak verwacht over de mogelijke schadevergoedingen in het fraudedossier rond Lernout & Hauspie. Maar hoe zat het fraudedossier nu weer in elkaar? We vroegen het aan financieel journalist Paul D’Hoore, die het bedrijf van in het prille begin volgde, én aan Mark Maremont, de journalist van The Wall Street Journal die in 2000 de bal aan het rollen bracht.
20/10 11u15  Paul Marchal: “Dutroux komt nooit nog vrij, het is al erg genoeg dat die anderen vrij zijn”Vandaag is het 25 jaar geleden dat de Witte Mars plaatsvond. Eén van de medeorganisatoren was Paul Marchal, vader van An Marchal. Zij werd samen met haar vriendin Eefje vermoord door Dutroux. De Witte Mars overtrof alle verwachtingen en ook vijfentwintig jaar later blikt Marchal er nog tevreden op terug: “Het is altijd geweldig als zoiets echte veranderingen heeft teweeggebracht.”
20/10 11u15  Niels Destadsbader opent zijn eerste padelterrein op veld van cafévoetbalploeg in Berlaar: “Je mag soms wat risico nemen”Presentator en zanger Niels Destadsbader (33) wordt ook ondernemer. Hij is de laatste jaren verliefd geworden op de sport padel en wil nu zelf meerdere clubs openen. De eerste locatie waar de acteur van FC De Kampioenen iets opstart, is een voetbalveld van een plaatselijke caféploeg uit Berlaar, waar acht padelterreinen zullen worden aangelegd.
20/10 11u15  Nu is het moment om te planten en laat die bladeren niet liggen: zo maak je je tuin winterklaarHerfstkleuren krijgen de overhand, de tuin maakt zich stilaan op om in wintermodus te gaan. Maar dat betekent niet dat er niets meer te doen valt. Want wist u dat oktober dé plantmaand bij uitstek is? En dat sommige planten het liefst nu gesnoeid worden? Onze experts helpen je op weg met de laatste buitenklussen van het jaar.
20/10 11u15  Boer Stefan ontdekt massa cocaïne in aangekochte bananendozen: “Straks denkt iedereen dat wij drugsbaronnen zijn”Bij Hoeve Van Dorslaer in Beigem (Grimbergen) is dinsdagochtend een hoop cocaïne gevonden, netjes verstopt tussen de bananen. De dozen kocht boer Stefan Van Dorslaer ’s ochtends nog aan op de Vroegmarkt in Brussel. “Het was meteen duidelijk dat dit geen pakjes cacaoboter waren”, kan de boer er nog om lachen.
20/10 11u15  Bockie wordt ‘Snockie De Repper’: “Ik heb al verschillende generaties porno meegemaakt”Bockie De Repper neemt geen blad voor de mond, ook niet als het over porno gaat. Erik heeft zelfs een nieuwe bijnaam voor hem: ‘Snockie De Rapper.’
20/10 11u15  Victor Campenaerts keert langs de grote poort terug bij Lotto-Soudal: “Ik kan hier meer mijn eigen ding doen dan bij Lefevere”Victor Campenaerts (29) is terug thuis. Na omzwervingen bij NTT Pro Cycling en Team Qhubeka-Assos keert de werelduurrecordhouder terug naar Lotto-Soudal, waar ploegmanager John Lelangue hem als “ontbrekende schakel in de voorjaarskern” verwelkomde. “Bij Lotto-Soudal staan ze open voor mijn manier van werken, die een beetje out of the box is”, aldus Campenaerts. “Al wil ik volgend voorjaar wel meer winnen.”
20/10 10u15  Ene na andere school moet weer dicht na coronabesmettingen: wat zegt Steven Van Gucht?In Brugge, Roeselare, Heist-op-den-Berg, Tervuren, … De ene na de andere school moet de deuren sluiten. Nu de algemene coronacijfers stijgen, neemt ook het aantal uitbraken in het onderwijs toe. Hoe moet het nu verder? “Dit is als een klap in je gezicht.”
20/10 10u15  Belgische Manchester City-fan aangevallen na wedstrijd tegen Club Brugge: “Voor dood achtergelaten”Een Belgische fan van Manchester City is dinsdagavond na de gewonnen Champions League wedstrijd van zijn favoriete club tegen Club Brugge op de snelwegparking langs de E40 in de Gentse deelgemeente Drongen aangevallen door supporters van Club. De 63-jarige man raakte zwaargewond.
20/10 10u15  Flitspalen aan snelwegen werken voortaan dag én nacht: op sommige plaatsen vervijfvoudiging van aantal boetes verwachtDe trajectcontroles langs de E19 in Antwerpen en de E314 in Leuven werken vanaf vandaag dag én nacht. Ze zullen voortaan ook elke bestuurder beboeten die ook maar een beetje sneller rijdt dan toegelaten, aldus justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open VLD). Die verwacht hierdoor op sommige plekken een vervijfvoudiging van het aantal boetes.
20/10 10u15  Het ene putje werd gevuld door een ander te graven (en dat was níét de schuld van de CIA)Op 10 december wordt een uitspraak verwacht over de mogelijke schadevergoedingen in het fraudedossier rond Lernout & Hauspie. Maar hoe zat het fraudedossier nu weer in elkaar? We vroegen het aan financieel journalist Paul D’Hoore, die het bedrijf van in het prille begin volgde, én aan Mark Maremont, de journalist van The Wall Street Journal die in 2000 de bal aan het rollen bracht.
20/10 10u15  Amerikaanse journaliste krijgt Poetin en Russische media over zich heen: “Ze gedroeg zich als een seksobject”Ze is “te knap” om zijn antwoorden te begrijpen. Ze is “een seksobject”, ingezet door de Amerikanen. Dat zeggen de Russische president Vladimir Poetin en Russische staatsmedia over een journaliste die de president vorige week interviewde. Zelf kan ze erom lachen.
20/10 10u15  Elke week een verlengd weekend, mét behoud van loon: dit bedrijf deed het en het had meteen grote impactWerken van maandag tot donderdag, en dan telkens een verlengd weekend. Mét behoud van loon en mét een arbeidsduurvermindering van 40 naar 36 uur per week. Het klinkt als een droomscenario, maar bij rekruteringsbedrijf Gentis is het sinds half september realiteit. En het had meteen een grote impact.
20/10 10u15  Bijna 400.000 Belgen waren klaar na één prik, maar nu blijkt Johnson & Johnson-vaccin belofte niet waar te makenInternationaal zijn experts bezorgd over de ondermaatse bescherming na één prik met het Janssen-vaccin. “Wie dat vaccin kreeg, is eigenlijk niet volledig beschermd”, klinkt het. Gaat een extra prik met een ánder vaccin nodig zijn?
20/10 10u15  Tragisch ongeval: vrouw belandt onder de wielen van tractor echtgenootDinsdagavond vond er een tragisch ongeval plaats op een landbouwveld in Terstraeten. De vrouw van een landbouwer kwam er onder een wiel van een tractor terecht.
20/10 10u15  Waarom de bladeren maar niet willen vallen, terwijl het al volop herfst isMisschien viel het je ook al op tijdens een herfstwandeling: het is bijna Allerheiligen, maar er liggen nog maar amper bladeren op de grond. Dat heeft alles te maken met afgelopen zomer, die bijzonder nat was.
20/10 10u15  Weg met gasboilers en helft verplaatsingen per fiets: Boris Johnson stelt klimaatplan voor (maar één woord staat er niét in)De Britse premier Boris Johnson heeft het plan voorgesteld om het Verenigd Koninkrijk tegen 2050 klimaatneutraal te maken. In het 368 pagina’s dikke dossier staan heel wat forse maatregelen - geen gasboilers meer tegen 2035, en 2 miljard euro om de helft van alle verplaatsingen in de stad met de fiets of te voet te doen. Al is er ook veel kritiek, over één woord dat niet in het plan staat.
20/10 10u15  Engelse media zagen spelers van Club Brugge “gereduceerd worden tot figuranten” en zien “nieuwe Kevin De Bruyne” opstaan bij Manchester CityBrugge werd woensdagmorgen wakker met een collectieve kater. Ook in het buitenland zagen ze hoe Club dinsdagavond voetballes kreeg van het Manchester City van Pep Guardiola. Een overzicht uit de buitenlandse media.
20/10 10u15  Stof tot nadenken bij Club Brugge na rauwe nederlaag: “Een ander plan had het resultaat niet veranderd”Na een roemloze 1-5-pandoering tegen Manchester City is Club Brugge aan bezinning toe in de Champions League. Een nederlaag tegen een van de beste clubelftallen van Europa was ingecalculeerd, maar na de vier op zes tegen PSG en Leipzig had Jan Breydel op beter gehoopt. “Een ander plan had het resultaat niet veranderd”, verdedigt trainer Philippe Clement zich.
20/10 10u15  “Pep maakte slechts één fout”Onze huisanalist Gert Verheyen over hoe de spelers van Club zich moeten voelen, hun bezoekje aan de bakker vanochtend, het enige wat Club zichzelf kan verwijten en dat ene foutje van Pep Guardiola.
20/10 10u15  Coronacijfers blijven stijgen: was het virus niet onder controle en komen de maatregelen terug?Als de cijfers zo blijven evolueren, dan liggen eind deze week opnieuw 1.000 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie mogelijk 300 op intensieve. Zullen we sommige maatregelen opnieuw moeten invoeren?
20/10 10u15  Waarom er naast file nu ook omgevallen boom en glad fietspad in verkeersbulletin zittenEen defecte fietslift aan de Schelde in Antwerpen, een omgevallen boom of een spekglad fietspad waar de strooidiensten nog niet gepasseerd zijn. Vanaf nu zullen Radio 1, Radio 2, MNM en Studio Brussel daarvoor waarschuwen. Maar waarom eigenlijk, VRT-verkeersexpert Hajo Beeckman?
20/10 10u15  Leidt overleden extreemrechtse postbode naar doorbraak in Bende-onderzoek? “Men schiet in alle richtingen”Vastberaden blijven de speurders in de zaak van de Bende van Nijvel hun DNA-lijst afvinken. Achthonderd namen staan op die lijst van “potentieel interessante personen” van wie men het DNA wil vergelijken met de sporen in het dossier. Deze week werd een extreemrechtse postbode uit Brussel opgegraven. De twintigste opgraving al, maar lang niet de laatste.
20/10 10u15  Hij leek 30 jaar cel te krijgen voor moord, maar nu mag verdachte naar huis dankzij één uithaal van zijn schoonmoederHij mag zijn schoonmoeder eeuwig dankbaar zijn, moordverdachte Sergio K. Tot vorige week stond het in de sterren geschreven dat hij net als tijdens het proces in eerste aanleg dertig jaar cel zou krijgen. Samen met twee kompanen zou hij schuldig verklaard worden aan de liquidatie in het wapen- en drugsmilieu van Sven Prins in september 2015. De brutaliteit van de feiten schokte de buurt in het Nederlandse Heerlen. Met behulp van een undercoveragent konden drie verdachten geklist én veroordeeld worden. “Alleen heeft Sergio K. vanaf dag één ontkend dat hij bij de liquidatie betrokken was”, zegt zijn advocaat Mark Nilissen. “Ook tijdens onze vertrouwelijke gesprekken.”
20/10 10u15  Een opperhoofd als directeur en een boksbal voor boze leerlingen: welkom in de meest bijzondere school van het landNa een waterlek en een lockdown, kon de nieuwe Gentse basisschool haar deuren twee jaar later dan voorzien eindelijk openen. Welkom in ‘Muzische leerThuis Melopee’, de meest bijzondere school van het land, waar muziek de meest gesproken taal is en de directeur het ‘opperhoofd’ is.
20/10 10u15  Gasprijs blijft zakken, is de zwaarste energiefactuur achter de rug? “Dat hangt van één persoon af”Begin deze maand stond de gasprijs heel even op 160 euro per megawattuur, vorige week was die gedaald tot net boven 100 euro per MWh en dinsdag stond de gasprijs op 90,49 euro. Hebben we het ergste achter de rug? Volgens expert Matthias Detremmerie hangt dat van één persoon af.
20/10 10u15  Al wereldberoemd bij debuut: broer Finneas treedt uit de schaduw van Billie EilishJe debuutalbum uitbrengen en toch al beroemd zijn. Finneas O’Connell (24) is het dankzij zijn zus Billie Eilish (19). Maar ook omgekeerd heeft ze veel aan hem te danken. Nu doet Finneas daar nog een eigen album, Optimist, bovenop. “We hebben ons hele leven geruzied over van alles.”
20/10 10u15  Varkensnier voor het eerst succesvol in een mens geplaatstChirurgen in New York hebben met succes een nier van een genetisch gemanipuleerd varken in een menselijke patiënt geplaatst, meldden Amerikaanse media dinsdag (lokale tijd). Het getransplanteerde orgaan functioneerde op het eerste oog normaal.
20/10 10u15  Omstaanders laten man begaan terwijl hij vrouw verkracht op treinOp een trein in de Amerikaanse staat Philadelphia is vorige week een vrouw verkracht. Verschillende getuigen zouden volgens de politie niet tijdig ingegrepen hebben of de hulpdiensten gebeld hebben.
19/10 23u15  Lionel Messi helpt Club Brugge een handje door PSG felbevochten overwinning te bezorgen tegen RB LeipzigWat zeggen we dan? Merci, Paris. Met dank aan een felbevochten 3-2-zege van PSG, behoudt Club Brugge zijn voorsprong van vier punten op RB Leipzig in Groep A van de Champions League. Lionel Messi kroonde zich met twee goals tot matchwinnaar.
19/10 23u15  Gasprijs daalt weer, hebben we het ergste achter de rug? “Dat hangt van één persoon af”Begin deze maand stond de gasprijs heel even op 160 euro per megawattuur, vorige week was die gedaald tot net boven 100 euro per MWh en dinsdag stond de gasprijs op 90,49 euro. Hebben we het ergste achter de rug? Volgens expert Matthias Detremmerie hangt dat van één persoon af.
19/10 23u15  Niels Destadsbader over zware concurrentie in ‘De slimste mens’: “Dat is wat anders dan een Vlaamse zanger”In de tweede aflevering van ‘De slimste mens ter wereld’ schuiven Niels Destadsbader en Dorianne Aussems een zeteltje op voor nieuwkomer en influencer Wiam. Ze weten meteen dat ze hun tenen zullen mogen uitkuisen: Wiam – spreek uit als “Wie-em” is bio-ingenieur. “Dat is wat anders dan een Vlaamse zanger.”
19/10 22u15  Pep Guardiola nadat hij Club Brugge overklaste met Manchester City: “Ik kreeg tips van Vincent Kompany”Pep Guardiola is niet altijd de vrolijkste thuis maar na de 1-5-overwinning tegen Club Brugge kreeg de trainer van Manchester City de glimlach niet van zijn gezicht.
19/10 22u15  Hans Vanaken laat hoofd niet hangen na pandoering door Manchester City: “Voor 4 op 9 hadden we vooraf getekend”Geen nieuwe stunt voor Club Brugge in de Champions League. Blauw-zwart ging met 1-5 onderuit tegen Manchester City. Niet onlogische, klonk het na afloop bij de Belgische landskampioen.
19/10 22u15  “Voetballes in Jan Breydel: toch genoten van hogeschoolvoetbal van Manchester City”Videomateriaal voor trainers én spelers. Een les aan de hogeschool van het voetbal. Manchester City demonstreerde en Club Brugge keek met open mond toe. Als het al niet likkebaardend was.
19/10 22u15  16.000 euro voor gouden tip over doodgeschoten wolfDe gouden tip over een doodgeschoten wolf in Nederland kan je 16.000 euro opleveren. Een milieuorganisatie heeft er veel voor over om de dader op te sporen.
19/10 21u15  Masterclass van Manchester City: Club Brugge krijgt vijf goals om de oren in de Champions LeagueBye, bye Champions League. Na een 1-5-nederlaag tegen Manchester City moet een beurs en blauw Club Brugge zich vol concentreren op de derde plaats en een doorstart in de Europa League. Een nederlaag tegen een van de beste clubelftallen van Europa was ingecalculeerd, maar niet op deze manier.
19/10 21u15  ONZE PUNTEN. Gewurgd door De Bruyne en co, maar Club Brugge was zelf ook niet op niveau met twee gebuisdenMoest je veel spelers buizen na zo’n wurgende masterclass voetbal? Neen, maar Club Brugge was zelf ook gewoon niet goed genoeg om City zenuwachtig te maken. Dat resulteert in veel vijfjes. Maar twee jongens presteerden ook ronduit ondermaats.
19/10 21u15  Verdiend na een demonstratie: Club Brugge-fans geven Kevin De Bruyne applausvervangingKevin De Bruyne dirigeerde Manchester City naar een dominante 0-3-voorsprong na een uur op het veld van Club Brugge. Toen mocht de Rode Duivel gaan rusten van trainer Pep Guardiola.
19/10 21u15  Gasprijs daalt weer, hebben we het ergste achter de rug? Dat hangt van één persoon afBegin deze maand stond de gasprijs heel even op 160 euro per megawattuur, vorige week was die gedaald tot net boven 100 euro per MWh en dinsdag stond de gasprijs op 90,49 euro. Hebben we het ergste achter de rug? “Dat zal van de Russische president Poetin afhangen, want het is nu wel duidelijk dat hij gas gebruikt als politiek wapen”, zegt trader Matthias Detremmerie.
19/10 21u15  Waarom de acteerprestaties van een klein groepje zo uit de toon vielen in ‘Squid game’, de populairste serie ooit van Netflix: “We zijn niet zomaar van straat geplukt”Niets dan lof over de Netflix-serie Squid game, de populairste tv-show van het moment. Behalve als het over de beruchte VIP’s gaat. Gedubd, geforceerd, door Google Translate vertaald, slecht geacteerd,... De acteurs achter de vuilgebekte miljonairs kunnen op weinig sympathie rekenen. Maar daar is een duidelijke verklaring voor, zeggen ze zelf in een interview met The Guardian.
19/10 21u15  “Als het niet de zwaarste spits was, dan toch zeker de op één na zwaarste”: we stonden vanavond weer ouderwets vast op de wegHet verkeer is terug als vanouds. Dat wil zeggen filrijden, ’s ochtends en ’s avonds. “Zowel de ochtend- als de avondspits waren vandaag erg druk. Wellicht de drukste, of zeker de op een na drukste van dit jaar”, zegt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum.
19/10 21u15  Facebook experimenteert met digitale portemonneeFacebook begint aan een proef met zijn digitale portemonnee Novi, waarmee mensen direct en zonder extra kosten geld moeten kunnen versturen en ontvangen. Met het project wil Facebook een wereldwijd betaalnetwerk optuigen, waarmee het zijn financiële diensten flink zou uitbreiden. De proef zal plaatsvinden op kleine schaal in de Verenigde Staten en Guatemala.
19/10 20u15  Analyse van de indrukwekkende eerste helft van Manchester City: “Zoals gevreesd, Club Brugge raakt amper een bal”Onze Chef Voetbal Ludo Vandewalle was onder de indruk van de eerste helft van Manchester City tegen Club Brugge in de Champions League.
19/10 20u15  Nieuw Apple-product met hoongelach ontvangen: “Ik koop het om mijn tranen weg te vegen”Apple staat erom bekend best prijzige producten en dito accessoires te maken. Maar hun nieuwe ‘poetsdoekje’ is daar de overtreffende trap van. Het is een microvezeldoekje met een Apple logo op en kost - hou u vast - 25 euro (!).
19/10 20u15  Russisch collectief dat Donald Trump en Lady Gaga hackte, is nu zelf gehackt: “Wellicht werk van eigen leden”Wat hebben Donald Trump, Lady Gaga en een vleesverwerkingsbedrijf gemeen? Alle drie werden ze het slachtoffer van Russische hackersgroep REvil. Maar nu krijgt de organisatie een koekje van eigen deeg: een mol lijkt REvil van binnenuit te hebben gehackt. Maar hun opvolgers staan klaar.
19/10 20u15  Strijd tussen Polen en Europese Unie wordt nu ook openlijk op hoogste niveau uitgevochtenCommissievoorzitter Ursula von der Leyen riep in het Europees Parlement de Poolse premier Mateusz Morawiecki tot de orde. De onenigheid is daarmee uitgesproken op het hoogste niveau, maar dat verandert weinig aan de patstelling waarin het conflict is beland. “Geen van beide kampen zal toegevingen doen”, zegt professor Hendrik Vos. “Mogelijk komen er wel sancties die Polen echt pijn kunnen doen.”
19/10 20u15  Zware straf voor Antwerp: Bosuil blijft leeg in Europa League-wedstrijd tegen FenerbahçeDe UEFA heeft Antwerp een zware straf opgelegd na de incidenten van eind september tegen Eintracht Frankfurt. De eerstvolgende Europese thuiswedstrijd, op 4 november tegen Fenerbahçe, moet achter gesloten deuren gespeeld worden.
19/10 19u15  Mijlpaal voor Kevin De Bruyne tegen Club Brugge: 500ste match in clubverbandDe wedstrijd tegen Club Brugge is een mijlpaal voor Kevin De Bruyne. Onze landgenoot speelde tot nu toe 499 officiële duels in clubverband. Vandaag begint hij (uiteraard) in de basis bij Manchester City en viert De Bruyne dus zijn 500ste match.
19/10 19u15  Nieuwe coronavariant doet de ronde in Verenigd KoninkrijkDe Britse regering heeft dinsdag aangegeven een nieuwe variant die de ronde doet in het Verenigd Koninkrijk van nabij op te volgen. De nieuwe variant, AY4.2 genaamd, zou een dochtervariant van de deltavariant zijn, maar het is nog niet zeker of die ook besmettelijker is.
19/10 19u15  Test-Aankoop waarschuwt voor brandblussers en -dekens: “Vals gevoel van veiligheid”De meeste branddekens geven een vals gevoel van veiligheid en zijn niet geschikt om een frietketelbrand te doven. Dat geldt ook voor een aantal brandblussers. Test-Aankoop nam de proef op de som en ontdekte dat de brandblusser van Fire Buster, waar Hubo reclame voor maakt, helemaal niet opgewassen is tegen een brandende frietketel.
19/10 19u15  Leerachterstand door corona blijft groot, en de problemen zitten lang niet alleen bij de zwakkere leerlingenDe leerachterstand die opgelopen werd tijdens de coronacrisis is nog niet weggewerkt. Vooral bij de taalvakken blijven scholieren achterophinken. Dat zeggen onderzoekers van de KU Leuven die de recentste IDP-toetsen van het katholiek onderwijs analyseerden. Opvallend: de leervertraging is groter bij de sterkste leerlingen dan bij de zwakkere.
19/10 19u15  Ex-medewerkers van voormalig Bpost-CEO Van Avermaet bekennen schuld over verboden prijsafsprakenTwee voormalige directe medewerkers van voormalig Bpost-CEO Jean-Paul Van Avermaet hebben in de VS schuld bekend voor verboden marktafspraken in de beveiligingssector. Van Avermaet zelf blijft zijn onschuld volhouden.
19/10 19u15  Koppel riskeert levenslang verbod om dieren te houden: hond bleef achter zonder eten of drinken bij verhuizingEen Gents koppel liet hun hond zonder eten of drinken achter in hun woning toen ze verhuisden. Ze riskeren een boete en een levenslang verbod om dieren te houden.
19/10 18u15  Club Brugge start met Ruud Vormer op de bank, Kevin De Bruyne in de basis bij Manchester CityClub Brugge start dinsdag met de verwachte elf namen in de derde groepswedstrijd van de Champions League tegen Manchester City. Kapitein Ruud Vormer zit zo opnieuw op de bank. Voor de derde keer op rij in het kampioenenbal kiest coach Philippe Clement voor dezelfde elf namen.
19/10 18u15  Speelgoedwinkel verzwaart knuffels en puzzels met stenen om toeslag van Bpost te vermijden: “Absurd, maar het werkt”Wie bij speelgoedwinkel Kiki in Sint-Antonius, bij Zoersel, een knuffel of puzzel online bestelt, krijgt daar nu ook een beschilderde steen of zelfs een papieren zakje vol keien bij. “Dat is de enige manier om de densiteitstoeslag te ontlopen die Bpost vorig jaar invoerde voor pakjes die te weinig wegen”, legt zaakvoerster Pascal Schupp uit.
19/10 18u15  Eind oktober moet federale coronafase aflopen, maar kan de regering de crisis wel al loslaten?Eind oktober zou de regering een einde maken aan de federale fase van het coronabeleid. Of dat was toch het plan. Maar intussen zitten de besmettingscijfers weer in stijgende lijn. En daar komt nog bij dat die fase niet zo eenvoudig kan worden opgeheven.
19/10 18u15  “Met Victor Campenaerts haalt Lotto-Soudal een renner terug die bijna alles heeft waar de ploeg nood aan heeft”Chef wielrennen Wim Vos over de opmerkelijke terugkeer van Victor Campenaerts naar Lotto-Soudal: “Eén foute inschatting is genoeg.”
19/10 18u15  Opmerkelijk proces in Nederland: twee schaarsgeklede vrouwen die pizzakoerier aanrandden voor rechter“Dit is toch de ultieme droom van elke pizzabezorger?”, verklaarde een 25-jarige vrouw die samen met een vriendin een pizzakoerier heeft aangerand aan de politie. Toch staan de twee vrouwen terecht omdat de pizzabezorger 17 jaar was op het moment van de feiten en dus minderjarig. Ze moeten zich nu verantwoorden voor het maken, bezitten en verspreiden van kinderporno. Er wordt drie maanden cel tegen hen geëist.
19/10 17u15  Man overleden na ongeval in PlopsaquaDe veertigjarige man die op 9 oktober in moeilijkheden kwam in het waterpretpark Plopsaqua in Hannuit is overleden. Dat meldt SudInfo. Sinds het ongeval verkeerde de man in kritieke toestand.
19/10 17u15  Chelsea-trainer Thomas Tüchel heeft medelijden met “mentaal uitgeputte” Romelu Lukaku: “Misschien heeft hij een pauze nodig”Chelsea treft woensdag Malmö in de groepsfase van de Champions League. Een thuismatch die best gewonnen kan worden na de nederlaag tegen Juventus. De grote hoop bij de Blues: minstens één doelpunt van Romelu Lukaku.
19/10 17u15  De Queen (95) weigert prijs voor ‘Oudje van het jaar’, omdat ze vindt dat ze niet aan de criteria voldoetDe Britse Queen Elizabeth heeft de Oldie of the Year-award afgewezen. Naar eigen zeggen voldoet ze niet aan de criteria.
19/10 17u15  Meer mensen gekant tegen digitale meterHet aantal gezinnen dat gekant is tegen de invoering van de digitale energiemeter, is dit jaar aanzienlijk gestegen. Dat blijkt uit de jaarlijkse marktmonitor van de Vlaamse energieregulator (VREG).
19/10 17u15  Bestuurder vlucht van politie en laat kind (3) achter in beschadigde huurwagenEen bestuurder probeerde zondag met een huurwagen te ontkomen aan een politiecontrole op de Unolaan in Deurne. Na een korte achtervolging sprong hij samen met drie inzittenden uit de wagen en zette het op een lopen. Een kind van drie jaar bleef achter op de achterbank.
19/10 17u15  Hoofdredacteur van grootste krant van Europa bouwde systeempje uit met medewerksters: “Vogelen, promoveren, ontslaan”“Vogelen, bevorderen, ontslaan.” Dat is wat hoofdredacteur Julian Reichelt graag scheen te doen met jonge vrouwen op de redactievloer van ‘Bild’, de grootste krant van Duitsland én van Europa. Uitgever Axel Springer, ook de grootste van Europa, wist al jaren van Reichelts gedrag – al dan niet onder invloed van poedertjes – maar bleef achter hem staan. Tot ‘The New York Times’ zich ging moeien.
19/10 17u15  Vrouw bevalt op haar 70ste van eerste baby: “Een van de zeldzaamste gevallen die ik ooit heb gezien”De Indiase Jivunben Rabari (70) en haar echtgenoot Maldhari (75) zijn al 45 jaar getrouwd en wilden hun liefde graag bekronen met een baby, maar dat lukte niet. Het koppel had al enkele ivf-pogingen achter de rug, maar Jivunben raakte maar niet zwanger. Tot ze bij dokter Naresh Bhanushali aanklopten: “Ik zei hen dat het onmogelijk was op hun leeftijd, maar ze drongen aan.” Hun vastberadenheid loonde uiteindelijk: zopas is Jivunben bevallen van haar eerste zoontje. “Dit is een van de zeldzaamste gevallen die ik ooit heb gezien”, aldus hun dokter.
19/10 16u15  Ticketprijzen naar Spanje swingen de pan uit, maar hier kan je nog wel voor een prijsje naartoeWe kunnen weer ‘normaal’ reizen, en dat lijken we dan ook massaal te gaan doen tijdens de herfstvakantie. Alleen zullen we voor sommige bestemmingen wat dieper in de buidel moeten tasten, want door de grote vraag zijn vliegtickets naar pakweg Spanje tot 15 procent duurder geworden. Al zijn er toch koopjes te doen. “Zeker in landen waar het toerisme nog niet helemaal opnieuw gelanceerd is.”
19/10 16u15  ‘Klopjacht’-speurders volgen gsm’s, lezen gegevens en vragen camerabeelden op, maar hoe écht is dat allemaal?Persoonlijke gegevens inkijken, huiszoekingen uitvoeren en nummerplaten controleren via camerabeelden. De speurders in ‘Klopjacht’ halen alles uit de kast om de kandidaten zo snel mogelijk op te sporen. Maar mochten de programmamakers effectief alle middelen inzetten? Hoe écht is die klopjacht nu eigenlijk? “Er is niets gebeurd dat tegen de wet indruist.”
19/10 16u15  Lieven Boeve noemt sluiting Brusselse scholen door lerarentekort “reële dreiging”Dat een aantal Brusselse scholen zal moeten sluiten wegens een tekort aan leraren, is een “reële dreiging”. Dat stelt Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, dinsdag. “Niet alleen wij, maar alle onderwijsverstrekkers hebben aan de alarmbel getrokken. We kunnen enkel vaststellen dat er heel weinig mee gebeurd is”, klinkt het.
19/10 16u15  Deze Vlamingen stapten 25 jaar geleden mee met Witte Mars: “Drie dagen na mijn verkrachting werd dader gevat, drie dagen daarna was hij vrij”Woensdag 20 oktober is het 25 jaar geleden dat de Witte Mars door Brussel trok. Meer dan 300.000 Belgen drukten die dag hun stempel op de geschiedenis. Van ex-rijkswachters tot slachtoffers van seksueel geweld: deze Vlamingen waren erbij. “Het was tijd voor verandering.”
19/10 16u15  Zo klinkt het op Mars: NASA deelt nieuwe audio opgenomen door PerseveranceDankzij twee kleine microfoontjes op de Perseverance weten we nu hoe het klinkt op Mars. Zo horen we nu hoe de wind raast op de rode planeet en hoe de Marsrover over het oppervlak rijdt. Nasa heeft in een nieuwe video beelden van Mars gecombineerd met het geluid dat Perseverance er heeft opgenomen. Bekijk het in de video hierboven.
19/10 16u15  QUIZ. Wat weet u over deze Belgen met een verleden bij Manchester City?Vanavond kijkt Club Brugge het grote Manchester City in de ogen in de Champions League. Maar wist u ook dat Kevin De Bruyne en Vincent Kompany niet de enige Belgen met een verleden bij de Engelse grootmacht zijn? Test uw kennis in onze quiz.
19/10 16u15  Topmodel Cesar Casier ging van grappen in ‘De slimste mens’ naar zichzelf hervinden in Namibië: “Was tijd voor pauzeknop”Terwijl jij hem gisteravond op het scherm zag grappen en quizzen in ‘De slimste mens’ op Play4, zit topmodel en ontwerper Cesar Casier (32) eigenlijk in Namibië. Daar wil hij zich in alle rust herbronnen met liefdadigheidswerk, nadat de gejaagdheid van het leven en een relatiebreuk hem hadden uitgeput. “Ik sta al sinds mijn achttiende onder voortdurende druk. Het was tijd voor de pauzeknop.”
19/10 16u15  Intieme lapdance, woede en nóg meer geheimen in ‘Temptation island’: “Fuck de regels”De gevoelens en gebeurtenissen op ‘Temptation island’ worden steeds heftiger. Zo geef Jimi Donna een sexy lapdance en dat blijft niet zonder gevolgen. Efrain kan dan weer zijn woede niet onder controle houden en er duiken nog meer problemen én geheimen op: “Fuck de regels, ik ga ook gewoon weer plezier hebben.”
19/10 16u15  Zelfs in je glas wijn proef je de opwarming van de aarde: “Duidelijk merkbaar in alle prijssegmenten”In 2018 en 2019 strandde hij nog op de tweede plaats, maar dit jaar is Dries Corneillie (27) van restaurant De Jonkman de beste sommelier, aldus Belgische Sommeliersgilde. Hij volgt Gianluca di Taranto op, ten tijde van zijn titel nog sommelier bij The Jane. Over smaak en kleur valt niet te discussiëren, maar zeker is dat de wijnbouw aan het veranderen is. “De grootste trend is de opwarming van de aarde. Dat proef je nu al.”
19/10 16u15  Volledige streek én politici lieten zich meeslepen door twee ondernemers met een droom, maar werden wakker met een kater“Ik zie ons daar nog staan in die zaal in Wall Street. Te wenen van contentement. Een Iepers bedrijf op de Amerikaanse beurs. En hoe? ’s Avonds was dat aandeel al de helft extra waard, hé.” De banken wilden Lernout & Hauspie dan wel geen geld meer geven, maar de rest van de Westhoek was er half jaren 90 zeker van: L&H was de toekomst. Bakkers, boeren en zelfs nonnetjes: allen investeerden ze. En ook politici lieten zich meeslepen door het succes: “Ik geef toe dat ik de euforie mee heb opgeklopt.”
19/10 16u15  Winnaars houden geen trauma over aan omstreden Nederlands tv-programma: “Ik had alleen last van droge lippen”50 uur aan een stuk dansen voor 100.000 euro. Het opzet van het programma ‘De dansmarathon’ op de Nederlandse televisiezender SBS6 zorgde afgelopen weekend voor heel wat ophef bij onze noorderburen. Sommige deelnemers bezweken en moesten weggedragen worden, “mishandeling” vonden veel kijkers. Maar volgens het winnende koppel was er geen vuiltje aan de lucht. “Ik hield er alleen schrale lippen aan over”, klinkt het bij De Telegraaf.
19/10 15u15  KAART. Coronabesmettingen stijgen overal: zo is de situatie in jouw gemeenteDe besmettingscijfers en ziekenhuisopnames gaan opnieuw de hoogte in, maar niet overal gaat de stijging even snel. Vooral in West-Vlaanderen en Limburg werden afgelopen week fors meer besmettingen genoteerd. Bekijk hier hoe de situatie in jouw gemeente is.
19/10 14u15  Waarom Andy Murray zo’n voorliefde heeft voor Antwerpen: “Uit dat zware jaar blijft dat mijn mooiste herinnering”Antwerpen houdt van Andy Murray en Andy Murray houdt van Antwerpen. In een carrière barstensvol topmomenten – drie grand slams, twee olympische titels, de nummer 1-positie... – blijft de European Open 2019 een belangrijke titel voor de 34-jarige Schot. “Ik heb mooiere prijzen gehaald, maar weinig zeges hebben zoveel voor mij betekend als Antwerpen.”
19/10 13u15  Nieuwe getuigenissen over seksueel geweld na verhalen van verkrachting in Elsene: “Ik weet niet hoe ik thuis ben geraakt”In de nasleep van de getuigenissen van vrouwen die gedrogeerd en verkracht zouden zijn in twee Elsense cafés, verschijnen nu ook verhalen over andere Brusselse bars. Instagramaccount Balance_ton_bar verzamelt ze.
19/10 13u15  Deze foto van een coronadode choqueerde een heel land, maar bleef ook voor fotograaf niet zonder gevolgen“De foto die een heel land choqueerde.” Zo noemde tijdschrift ‘National Geographic’ het spraakmakende beeld uit een Indonesisch ziekenhuis vorig jaar. Daarop was het lichaam te zien van een man die aan Covid-19 overleden was, volledig in plastic gewikkeld en gedrenkt in ontsmettingsmiddel. De fotograaf doet nu zijn opmerkelijke verhaal.
19/10 13u15  Duiker doet zeldzame vondst: 900 jaar oud zwaard van kruisvaardersEen Israëlische duiker heeft een opmerkelijke vondst gedaan in de Middellandse Zee. De amateurduiker vond enkele voorwerpen die al eeuwenlang op de bodem van de zee lagen. Zo ontdekte hij onder andere een 4.000 jaar oud anker én vond hij ook een 900 jaar oud zwaard dat ooit door kruisvaarders werd gebruikt.
19/10 13u15  Lichaam van postbode opgegraven in onderzoek naar Bende van NijvelHet gerecht heeft op de begraafplaats van Elsene een opgraving uitgevoerd in het kader van het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Dat meldt ‘La Dernière Heure’. Het gaat om het lichaam van Jacques Hoebeeck, een in 1989 op natuurlijke wijze overleden postbode die lid was van het extreemrechtse Front de la Jeunesse.
19/10 13u15  Stroom van windmolenpark dat alle Belgen van energie kan voorzien, dreigt niet aan land te raken door boze burgemeesters233 nieuwe megawindmolens, die moeten straks in het elektriciteitsverbruik van álle Belgen voorzien. Tenminste, áls die stroom ook aan land geraakt. Daarvoor is een nieuwe hoogspanningslijn nodig, maar West-Vlaanderen – met een legertje CD&V-burgemeesters voorop – verzet zich daar hevig tegen. Tot bezorgdheid van netbeheerder Elia en de bedrijfswereld, die vreest dat investeerders zullen worden afgeschrikt.
19/10 13u15  Terwijl de rest druk bezig was met ‘Chateau Planckaert’ maakten ‘De Planckies’ hun eigen programma voor Ketnet: “We verveelden ons wat”“Ze zijn bezig aan stapelbedden. Soms moeten we ze dwingen om te stoppen met knutselen zodat ze gaan slapen.” Het geluid van een zaag of boormachine is op het Franse domein van de familie Eddy Planckaert geen ongewoon verschijnsel, ervaren we tijdens ons bezoek. Ook niet ’s avonds. Vaak zijn het dan nog de jongste telgen die aan het klussen zijn. Hun creatieve avonturen zijn vanaf 28 oktober te zien in ‘De Planckies’. “Als het kasteel af is, mogen we er elk zelf een kamer inrichten.”
19/10 13u15  Dieven aan de haal met stuur en halve dashboard van Victoria’s BMW: “Al tweede keer, maar nu is hij helemaal perte totale”Dieven hebben in de nacht van maandagnacht geen spaander heel gelaten van de witte BMW van Victoria Van Vlaslaer uit Zemst. De hele binnenkant van de wagen werd ontmanteld en meegenomen. “Onze puppy heeft enkel kunnen voorkomen dat ze de airbag ook nog zouden meenemen.”
19/10 13u15  Man sterft nadat hij mogelijk door groep jongens onder tram werd geduwd in Den HaagIn de Haagse wijk Ypenburg is maandagavond een man overleden na een aanrijding met een tram. Getuigen verklaarden aan de politie dat het slachtoffer mogelijk door een groep jongens voor de tram werd geduwd. De politie in Den Haag meldt dinsdag dat drie verdachten werden opgepakt die zich aangemeld hadden bij een politiebureau.
19/10 12u15  Cercle Brugge-doelman Miguel Van Damme houdt de moed erin na nieuw slecht nieuws: “Ik blijf vechten”Recent raakte bekend dat er opnieuw kankercellen bij Cercle Brugge-doelman Miguel Van Damme zijn vastgesteld. “We wisten het al even, maar we wilden het nog voor onszelf houden, we waren nog niet klaar om te communiceren.”
19/10 12u15  Waarom de Black Friday-kortingen dit jaar wat minder zullen zijn (en je je kerstcadeaus best op tijd koopt)Black Friday wordt dit jaar allicht wat minder. Door het wereldwijde tekort aan computerchips, problemen met de productie en het transport, schatten analisten dat er eind november weinig gouden zaakjes te doen zullen zijn. Ook bij ons, zegt Pauline Neerman van RetailDetail. “Het lijkt zelfs riskant om te wachten om aankopen te doen.”
19/10 12u15  Bill Gates in 2008 al op vingers getikt voor pikante berichten naar vrouwelijke collega’s: “Hij voelde zich onaantastbaar”Een nieuwe knauw in het imago van Microsoft-topman Bill Gates (65): volgens een ex-medewerker van het bedrijf stuurde de miljardair als bestuurder pikante berichten naar vrouwelijke collega’s. In 2008 werd hij daarvoor zelfs op de vingers getikt. Twee topmanagers van het bedrijf, Brad Smith en Lisa Brummel, riepen hem op het matje en geboden hem per direct te stoppen die flirterige e-mails te sturen.
19/10 12u15  Niels Destadsbader out zich als fan van Gringo met zijn favoriete citaten: “Omdat ze dom en naïef is”Zelfs in ‘De slimste mens’ is er geen ontsnappen aan ‘Temptation island’. Niels Destadsbader toont zich een fan van het eerste uur en dan vooral van de legendarische Gringo, die net zoals hij uit Deerlijk komt. Maar van de nieuwste seizoenen is hij minder fan, iets wat medekandidate Wiam dan niet kan begrijpen: “Het is nu veel ethischer.”
19/10 12u15  Hoe foto van coronadode die heel land choqueerde ook voor fotograaf zelf niet zonder gevolgen bleef“De foto die een heel land choqueerde.” Zo noemde tijdschrift ‘National Geographic’ het spraakmakende beeld uit een Indonesisch ziekenhuis vorig jaar. Daarop was het lichaam te zien van een man die aan Covid-19 overleden was, volledig in plastic gewikkeld en gedrenkt in ontsmettingsmiddel. De fotograaf doet nu zijn opmerkelijke verhaal.
19/10 12u15  Nieuwe opgraving uitgevoerd in onderzoek naar Bende van NijvelHet gerecht heeft op de begraafplaats van Elsene een opgraving uitgevoerd in het kader van het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Dat meldt La Dernière Heure. Het gaat om het lichaam van Jacques Hoebeeck, een in 1989 op natuurlijke wijze overleden postbode die lid was van het extreemrechtse ‘Front de la Jeunesse’.
19/10 12u15  Doodsteek voor Moslimexecutieve? Spreekbuis moslims wil 500.000 euro subsidies niet meer omdat ze politieke bemoeienis beu zijnAls de Staatsveiligheid bezwarende elementen vindt tegen de Moslimexecutieve kan de erkenning én de financiering ervan worden ingetrokken. Het zou meteen ook het einde zijn van het vertegenwoordigend orgaan van de moslims, waar al jaren problemen mee bestaan. De verklaringen van voorzitter Mehmet Üstün, die zegt de politieke bemoeienissen beu te zijn en de subsidies van de federale overheid niet meer te willen, helpen daarbij niet meteen.
19/10 12u15  OPROEP. Ga jij vrijdag naar de klimaatmars in plaats van naar school?Vrijdag gaan in Gent en Louvain-la-Neuve opnieuw duizenden jongeren de straat op om aandacht van de politici te vragen voor de klimaatproblematiek. Veel leerlingen in het secundair onderwijs gaven al aan dat ze naar Gent zouden afzakken en dus een dagje spijbelen op school. Zit jij in het middelbaar en trek je vrijdag naar Gent? Laat ons hier weten waarom.
19/10 11u15  Hoe een volledige streek én politici zich lieten meeslepen door twee ondernemers met een droom, maar wakker werden met een kater“Ik zie ons daar nog staan in die zaal in Wall Street. Te wenen van contentement. Een Iepers bedrijf op de Amerikaanse beurs. En hoe? ’s Avonds was dat aandeel al de helft extra waard, hé.” De banken wilden Lernout & Hauspie dan wel geen geld meer geven, maar de rest van de Westhoek was er half jaren 90 zeker van: L&H was de toekomst. Bakkers, boeren en zelfs nonnetjes: allen investeerden ze. En ook politici lieten zich meeslepen door het succes: “Ik geef toe dat ik de euforie mee heb opgeklopt.”
19/10 11u15  Gebruik de trechtertechniek en het belang van labels: zo vind je schatten in de kringloopwinkelEen vaas, een kleurrijke jurk of die koffietafel waarnaar je al zolang zocht: wie geregeld een kringloopwinkel bezoekt, weet dat je daar koopjes kan doen. Maar hoe ga je precies te werk? En bezoek je meerdere winkels? Ter gelegenheid van de Week van de Kringloopwinkel delen enkele fervente liefhebbers van tweedehands hun tips.
19/10 11u15  Done deal: Victor Campenaerts keert terug naar Lotto-SoudalVictor Campenaerts keert terug naar Lotto-Soudal. Zoals Het Nieuwsblad vorige week meldde, voerde hij al een tijdje onderhandelingen met de Belgische formatie. Lotto-Soudal was niet alleen. Ook Intermarché - Wanty-Gobert, Team UAE, BORA-hansgrohe, Cofidis en Deceuninck- Quick-Step voerden gesprekken met de wereldrecordhouder. Campenaerts kiest nu echter voor zijn ex-ploeg.
19/10 11u15  Man overleden nadat hij mogelijk onder tram werd geduwd in Den HaagIn de Haagse wijk Ypenburg is maandagavond een man overleden na een aanrijding met een tram. Aan lokale media zeggen getuigen dat het slachtoffer door een groep jongens voor de tram werd geduwd. De politie bevestigt dat niet, en kon dinsdagochtend geen verdere informatie geven.
19/10 11u15  Poolse premier houdt felle toespraak voor Europees Parlement: “De Europese Unie is geen staat”“In godsnaam, de grondwettelijke hoven in de lidstaten van de Europese Unie hebben het recht om te controleren of de uitvoering van het EU-recht gebeurt binnen de bevoegdheden die door die lidstaten toebedeeld werden.” In een felle toespraak voor het Europees Parlement heeft de Poolse premier Mateusz Morawiecki het veelbesproken arrest van het Grondwettelijk Hof in Warschau verdedigd. “De EU zal heus niet uiteenvallen als we erkennen dat onze juridische systemen verschillen.”
19/10 10u15  Zus Bart De Pauw: “Hij zal nooit meer op tv te zien zijn”Bart De Pauw zal na zijn rechtszaak over stalking nooit meer op televisie te zien zijn. Dat zegt zijn zus Sofie in een interview met Dag Allemaal.
19/10 10u15  GLUREN BIJ BV’S: Wim Lybaert houdt ermee op, Staf Coppens ligt in het ziekenhuisDe afgelopen dagen zijn bekende Vlamingen druk in de weer geweest met van alles en nog wat. Zij deelden hun belevenissen op Instagram – die we graag even voor je bundelen. Wim Lybaert nam afscheid van zijn ‘Columbus’, Joyce De Troch keek nostalgisch terug naar betere tijden,Tom Waes bracht een bezoekje aan de Noorderburen en Staf Coppens … die gaat voorlopig nergens heen: hij scheurde zijn achillespees.
19/10 10u15  De dieptepunten van Willy Sommers: “Na Isabelle A had ik het gehad met vrouwen”50 jaar op het podium, een boek en een plaatsje op het Schlagerfestival. Willy Sommers (69) heeft heel wat te vieren, dus blikken we met hem terug. “Er waren twee momenten waarop ik het zeer moeilijk heb gehad.”
19/10 09u15  Zus Bart De Pauw spreekt voor het eerst: “Hij zal nooit meer op tv te zien zijn”Bart De Pauw zal na zijn rechtszaak over stalking nooit meer op televisie te zien zijn. Dat zegt zijn zus Sofie in een interview met Dag Allemaal.
19/10 09u15  Al helemaal ingeburgerd: prinses Elisabeth lijkt haar draai te hebben gevonden op Britse universiteitEen zo normaal mogelijk studentenleven leiden, dat is wat prinses Elisabeth wil doen. Met politiemensen in burger in haar buurt, dat wel. Maar ze zit op kot en lijkt haar draai daar in Groot-Brittannië, waar ze History & Politics gaat studeren, al aardig gevonden te hebben.
19/10 09u15  Engelse media richten ogen op Charles De Ketelaere: “Hij is meer dan in staat om Manchester City in de problemen te brengen”In aanloop naar de wedstrijd van Manchester City op het veld van Club Brugge legt het Engelse BBC Sport de focus op Charles De Ketelaere. De 20-jarige Bruggeling heeft de laatste weken indruk gemaakt en ook over Het Kanaal hebben ze dat gezien. “Elegant, creatief en uiterst technisch begaafd voor zo’n grote jongen”, omschrijven ze hem.
19/10 09u15  “Ik ben heel benieuwd wat Clement nu over Vormer zal zeggen”Oud-bondscoach René Vandereycken (68) fileert het (Belgische) topvoetbal.
19/10 09u15  IN BEELD. Manchester City-spelers arriveren aan hotel in Oostkamp daags voor CL-kraker tegen Club BruggeMorgenavond neemt Club Brugge het in de Champions League op tegen het Manchester City van Rode Duivel Kevin De Bruyne. Maandag kwamen de spelers van de Britse grootmacht alvast aan in Hotel Van der Valk in Oostkamp.
19/10 08u15  CD&V voert druk op Zuhal Demir op: beslissingen met argusogen gevolgdBij CD&V zijn ze er niet zo gerust op. Voor de tweede keer besliste Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) om een gascentrale geen vergunning te geven. Helemaal zeker dat daar geen politieke motieven achter zitten, is niemand. “Nu legt de minister voor een stuk adviezen naast zich neer”, zegt Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V). “Dan lijkt het toch een politieke beslissing.”
19/10 08u15  Kindje sterft nadat het zich verslikt in schoolmaaltijd, arts waarschuwt: “Spoel vooral niet door”Een vreselijk voorval: de kleuter van 2,5 die vorige vrijdag overleed, kwam om het leven omdat hij zich verslikt had in zijn eten. Elk jaar komen naar schatting een honderdtal kinderen in het ziekenhuis terecht vanwege een verslik-incident. “Het is een onderschat probleem”, zegt kinderlongarts Elke De Wachter (UZ Brussel).
19/10 08u15  Volledig dorp barst letterlijk uit zijn voegen, inwoners wijzen naar één schuldige: “Daar kan je toch niet naast kijken?”“Weer een scheur.” “Nu gaat mijn voordeur niet meer dicht.” “Ik durf onze achterkamer niet meer in.” In Rukkelingen-Loon, een landbouwdorp nabij de taalgrens in Haspengouwen, staan de huizen op barsten. Voor de inwoners is het duidelijk waar de oorzaak ligt.
19/10 08u15  Zus van Bart De Pauw: “Of hij ooit nog op tv te zien zal zijn? Het antwoord is duidelijk: nee”Bart De Pauw zal na zijn rechtszaak over stalking nooit meer op televisie te zien zijn. Dat zegt zijn zus Sofie in een interview met Dag Allemaal.
19/10 08u15  Sien Diels, de moeder voor Pino, Ieniemienie en hele generaties kindjes, is overleden: “Sesamstraat was mijn levenswerk”Ze vond Sesamstraat het aller-, allerbeste kinderprogramma. Sorry, Kabouter Plop en Samson. Sien Diels wás ook echt Sesamstraat: 36 jaar lang was ze één van de spilfiguren van het legendarische programma. Ze is afgelopen weekend op 74-jarige leeftijd overleden. “Sesamstraat was mijn levenswerk.”
19/10 08u15  De vermoedelijke opstellingen voor Club Brugge-Manchester City: geen Ruud Vormer, bezoekers op hun sterkstClub Brugge krijgt vanavond Manchester City over de vloer. Blauw-zwart verloor nog niet in de Champions League en wil ook tegen de Engelse grootmacht stunten. Philippe Clement moest opnieuw enkele knopen doorhakken, maar lijkt vast te houden aan zijn succesrecept. Dat wil zeggen: met de elf die gingen winnen op het veld van RB Leipzig. Ruud Vormer wordt dus op de bank verwacht, het duo Balanta-Rits zal het middenveld bevolken. Ook Pep Guardiola wil niets aan het toeval overlaten en lijkt zijn sterkste elf te brengen.
19/10 08u15  Back to the roots: Kevin De Bruyne speelt voor het eerst sinds zijn vertrek bij Genk een clubwedstrijd in BelgiëVoor het eerst sinds zijn vertrek bij RC Genk speelt Kevin De Bruyne (30) straks in clubverband op Belgische bodem. In Jan Breydel nota bene, de plek waar hij al vaker geschiedenis schreef. Van zijn eerste hattrick tot zijn allereerste rode kaart. “Dit is leuk, maar ik ga gewoon mijn job proberen te doen.”
19/10 08u15  “Er zijn géén zwakke plekken bij City”Huisanalist Gert Verheyen fileert Manchester City, de tegenstander van Club Brugge in de Champions League.
19/10 08u15  Verklaart ‘oktober-effect’ geklungel van scheidsrechters?Drie discutabele strafschopfases in de wedstrijd STVV-Anderlecht. Een wel zeer lichte penalty voor AA Gent tegen Eupen en een VAR-check van liefst zeven minuten tijdens Standard-OHL. Veel voer voor discussie afgelopen weekend, waardoor de scheidsrechters opnieuw onder vuur liggen. Is het zogenaamde ‘oktobereffect’ een mogelijke verklaring?
19/10 03u15  Vlaamse meerderheid ongerust, federale regering maakt zich weinig illusies: beslissingen Demir met argusogen gevolgdBij CD&V zijn ze er niet zo gerust op. Voor de tweede keer besliste Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) om een gascentrale geen vergunning te geven. Helemaal zeker dat daar geen politieke motieven achter zitten, is niemand. “Nu legt de minister voor een stuk adviezen naast zich neer”, zegt Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V). “Dan lijkt het toch een politieke beslissing.”
19/10 03u15  Steven Van Gucht niet verrast door coronacijfers: “Besmettingsgolf stond in de sterren geschreven”Er raken opnieuw meer mensen besmet met corona. Elke dag leggen nu ongeveer 2.500 mensen een positieve test af, terwijl dat aantal twee weken geleden nog een pak lager lag. Toch is er volgens viroloog Steven Van Gucht (Sciensano) geen reden tot paniek. “Dat we nu een besmettingsgolf gingen krijgen stond in de sterren geschreven”, zegt hij. “Al komt hij iets later dan initieel gedacht.”
19/10 03u15  Overleden kleuter (2) verslikte zich in zijn schoolmaaltijd: “Het is een onderschat probleem”Een vreselijk voorval: de kleuter van 2,5 die vorige vrijdag overleed, kwam om het leven omdat hij zich verslikt had in zijn eten. Elk jaar komen naar schatting een honderdtal kinderen in het ziekenhuis terecht vanwege een verslik-incident. “Het is een onderschat probleem”, zegt kinderlongarts Elke De Wachter (UZ Brussel).
19/10 03u15  Volledig dorp barst letterlijk uit zijn voegen, maar nu is de maat vol: “Wat kan ik anders doen? Wachten tot mijn huis omvalt?”“Weer een scheur.” “Nu gaat mijn voordeur niet meer dicht.” “Ik durf onze achterkamer niet meer in.” In Rukkelingen-Loon, een landbouwdorp nabij de taalgrens in Haspengouwen, staan de huizen op barsten. Voor de inwoners is het duidelijk wie de verantwoordelijke is: zij dagen De Watergroep voor de rechter.
19/10 03u15  Al helemaal ingeburgerd: studente Elisabeth lijkt haar draai te hebben gevonden op Britse universiteitEen zo normaal mogelijk studentenleven leiden, dat is wat prinses Elisabeth wil doen. Met politiemensen in burger in haar buurt, dat wel. Maar ze zit op kot en lijkt haar draai daar in Groot-Brittannië, waar ze History & Politics gaat studeren, al aardig gevonden te hebben.
19/10 03u15  “We lijken ontwikkelingsland dat ten prooi valt aan ander land”: sector slaat alarm nu China met al ons hout gaat lopenChinese bedrijven kopen massaal onze eiken en beuken en betalen prijzen waar onze houtzagerijen niet tegenop kunnen. En dat bedreigt op korte termijn het voortbestaan van een sector die het al niet onder de markt heeft.
19/10 03u15  Vakbonden en directie Lidl bereiken voorakkoord: alle winkels dinsdag openVakbonden en directie van supermarktketen Lidl hebben in de nacht van maandag op dinsdag een voorakkoord bereikt over de nieuwe cao en de werkorganisatie. De winkels die maandag gesloten waren, gaan dinsdag om 14.00 uur weer open, melden de christelijke en socialistische vakbond dinsdagnacht.
19/10 03u15  Stroom van windmolenpark dat heel België van energie kan voorzien, dreigt niet aan land te raken door boze burgemeesters233 nieuwe megawindmolens, die moeten straks in het elektriciteitsverbruik van álle Belgen voorzien. Tenminste, áls die stroom ook aan land geraakt. Daarvoor is een nieuwe hoogspanningslijn nodig, maar West-Vlaanderen – met een legertje CD&V-burgemeesters voorop – verzet zich daar hevig tegen. Tot bezorgdheid van netbeheerder Elia en de bedrijfswereld, die vreest dat investeerders zullen worden afgeschrikt.
19/10 03u15  Apple stelt nieuwe laptops en oortjes voor en biedt goedkopere muziek aanApple-CEO Tim Cook heeft maandag enkele nieuwigheden voorgesteld. Het technologiebedrijf brengt een nieuwe generatie MacBook Pro laptops met daarin supersnelle versies van de eigen M1-chips uit, en er komt een nieuwe versie van de draadloze AirPods. Daarnaast wordt een goedkoper abonnement op Apple Music aangeboden.
19/10 03u15  Brusselse sportzalen lopen leeg door Covid Safe Ticket: “Keuze van jongeren om zich niet te laten vaccineren, ligt vast”Door de invoering van het Covid Safe Ticket in Brussel dagen jongeren niet meer op in hun sportclub. Sommige clubs hebben de huur van de sportzaal al voor drie maanden opgeschort. Veel ploegen staan voor nakende forfaits of spelen voorlopig geen thuismatchen. Vlaams minister voor Brussel en Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) verwijt de Brusselse overheden “getreuzel voor de invoering en voortdurende onduidelijkheid”.
19/10 03u15  Hans Herbots gaat Heizeldrama verfilmen … vanuit de catacomben van het stadion: “Grote, internationale productie”Regisseur Hans Herbots (51) gaat een film draaien over het Heizeldrama, waarbij 39 voetbalfans om het leven kwamen nadat ze in de tribunes van het Heizelstadion werden vertrappeld. “Het wordt een grote, internationale productie”, zegt producent Hans Everaert.
19/10 03u15  Het land dat een “afdaling in de hel” heeft ingezet: rampen, moord op president en heel veel ontvoeringenDe armoede is schrijnend, de aardbevingen verwoestend, de president is vermoord. Haïti is een puinhoop waar gewapende bendes de macht hebben gegrepen. Hun favoriete business: ontvoeren voor losgeld. Hun laatste buit: zeventien Amerikaanse missionarissen – mannen, vrouwen en kinderen. “Bidden dat de ontvoerders tot inkeer komen”, zeggen hun collega’s. De kans lijkt klein.
19/10 03u15  Flamingo ontsnapt uit ‘jungle’ van Bellewaerde: “Haar vangen is nog niet evident”In de ‘jungle’ van dierenpark Bellewaerde zaten afgelopen vrijdag nog maar dertig Europese flamingo’s. Nummer 31 was ontsnapt en had zich in de Ieperse Zillebekevijver enkele kilometers verderop genesteld.
19/10 03u15  Trump naar rechter tegen commissie die bestorming Capitool onderzoektDe voormalige Amerikaanse president Donald Trump is naar de rechter gestapt om de overdracht van documenten tegen te houden aan de parlementaire commissie die de bestorming van het Capitool op 6 januari onderzoekt. Dat melden Amerikaanse media.
19/10 03u15  Is dit de langverwachte zelfrijdende auto van Apple?Zal een van de Foxtron-prototypes die de Taiwanese producent Foxconn zopas voorstelde, de basis vormen van de eerste Apple-auto? Zou zomaar eens kunnen, in de wetenschap dat Foxconn de belangrijkste partner is bij de productie van de iPhone – de Amerikanen zijn intussen al goed voor de helft van Foxconns jaaromzet – en dat Apple al jaren broedt op een al dan niet zelfrijdende auto.
19/10 02u15  Kanye West gaat voortaan als “Ye” door het levenDe Amerikaanse artiest Kanye West gaat voortaan als “Ye” door het leven. Een rechter in Los Angeles ging akkoord met de aanvraag tot naamsverandering van de 44-jarige rapper.
18/10 23u15  Vlaamse ‘Sesamstraat’-actrice overleden (74)De Vlaamse actrice Sien Diels is op 74-jarige leeftijd overleden. De langste bewoner van Sesamstraat – ze was er bij van de eerste aflevering en speelde 36 jaar lang mee in het programma – is niet meer. “Sesamstraat was mijn levenswerk, het mooiste wat ik heb mogen doen.”
18/10 23u15  Een kruising tussen Zita Wauters en Walter Grootaers en schunnig Frans: dit was ‘De slimste mens ter wereld’De kop is eraf, van het nieuwe seizoen van ‘De slimste mens ter wereld’. Al leidt de transformatie van Zita Wauters in Walter Grootaers hier en daar vermoedelijk tot slapeloze nachten. En dan was er nog die BV die verborgen onder een gigantisch Erik Van Looy-masker een liedje kwam zingen.
18/10 23u15  Onze chef media keek naar ‘Klopjacht’ op Play4: “En dan gaat je foto in het grote boek der wildplassers, gesorteerd op lengte”Als je met een opzichtige witte pet in het struikgewas zit te loeren, verdien je het om geboeid te worden afgevoerd. Een straf voor slechte smaak. Maar hé, voorts toffe televisie.
18/10 22u15  Vlaamse actrice Sien Diels, bekend van ‘Sesamstraat’, is overledenDe Vlaamse actrice Sien Diels is op 74-jarige leeftijd overleden. Dat schrijft VRT NWS maandagavond. De actrice is bekend als Sien uit Sesamstraat. Diels speelde 36 jaar lang één van de vaste rollen in het Nederlandse kinderprogramma.
18/10 22u15  Erika Vlieghe nog steeds met mondmasker in televisiestudio: “We zeggen het al weken: wees voorzichtig met de herfstgolf”Misschien nog even wachten met knuffelen, het mondmasker niet helemaal achterwege laten en toch nog voorzichtig zijn. Volgens professor Erika Vlieghe (UAntwerpen) laten we best nog niet alle coronamaatregelen zomaar los nu de dagelijks cijfers weer stijgen. Dat zei ze in De Afspraak op VRT. Opvallend ook: de virologe droeg als enige nog een mondmasker in de tv-studio.
18/10 22u15  Maurice (82) in tranen nadat marter dertien van zijn kweekduiven doodbijt: “Ik lig hier een week van wakker”Een marter heeft serieus toegeslagen in een duiventil op de Liersesteenweg in Berlaar. Duivenmelker Maurice Op de Beeck (82) is er het hart van in als hij het slagveld in zijn tuin overschouwt. “Ik heb vandaag nog niet kunnen eten”, zucht hij.
18/10 22u15  Spaanse politie ontdekt grootste wietplantage in EuropaDe Spaanse Guardia Civil heeft begin oktober de “grootste wietplantage in Europa” opgerold. De politie kwam de 135.000 planten in september op het spoor tijdens de controle van een boerderij die legale hennep - voor industriële toepassingen - zou kweken. Maar de planten bleken illegale cannabis sativa te zijn, die genetisch gemodificeerd waren om van uiterlijk op de legale soort te lijken. Drie personen werden gearresteerd, nog zes anderen worden ondervraagd in verband met de plantage. Alle wiet werd vernietigd.
18/10 21u15  Voor 3,5 euro naar de tandarts of huisarts: vanaf volgend jaar kan iedereen alleen remgeld betalenBetaalt u straks nog maar 3,5 euro voor een bezoek aan de tandarts? Vanaf volgend jaar wordt dat alvast voor iedereen mogelijk. Het blijft voorlopig wel de arts die beslist, al wil de regering het “op termijn” verplichten.
18/10 21u15  Parenclub krijgt dreigbrief met één eis na heropening: “Bij weigering zal er geweld gebruikt worden”Pas op het allerlaatste moment, op 2 oktober, opende parenclub Club Amai in Meer (Hoogstraten) na een lange sluiting weer de deuren. Sinds de opening kan uitbater Ian opnieuw op heel wat enthousiaste klanten rekenen. Al krijgt hij ook commentaar: de ene klant vindt dat er niet genoeg wordt gecontroleerd en de andere stuurde een brief waarin zelfs met geweld gedreigd wordt, als de controles te streng zouden worden. “Die dreigbrief heb ik aan de inkom gelegd, tussen de felicitatiekaartjes”, zegt uitbater Ian Meesschaert.
18/10 21u15  Club-revelatie Jack Hendry had net zo goed bij City kunnen spelen: “Ik ben een geboren leider”Geruisloos, alsof hij er altijd al is geweest, groeide Jack Hendry (25) uit tot de nieuwe defensieleider van Club. Vanavond kijkt hij het team in de ogen dat hem ooit scoutte als een doublure voor Engels international John Stones. “Het is een compliment dat City met zijn sterkste team tegen ons speelt.”
18/10 20u15  ULB voert “verbod op naaktheid” in na video waarin studenten seksscènes naspelen, drietal komt met waarschuwing wegVanaf vandaag is het voor studenten van de ULB expliciet verboden om hun kleren nog uit te trekken tijdens allerhande activiteiten. Aanleiding is een omstreden filmpje dat dit weekend opdook waarin te zien is hoe enkele studenten naakt seksscènes nabootsten. Drie studenten kregen van de vicerector daarvoor maandag ook een officiële waarschuwing.
18/10 20u15  De volgende stap van het internet: hoe Facebook ons ín de digitale wereld wil laten rondlopenFacebook gaat 10.000 jobs creëren in de EU om hun ‘metaverse’ uit te bouwen. Meta-wat? Het is volgens Facebook dé volgende stap van het internet. Waar we vandaag naar schermen staren, zitten en lopen we straks in, rond, door… het internet. Dankzij virtual en augmentedreality.
18/10 19u15  Gerecht brengt drugsmilieu zware klap toe: twee ton drugs in beslag genomen, laboratorium ontmanteld en 27 verdachten opgepaktBij een grootscheepse politieactie, gecoördineerd door het federaal parket, zijn 27 verdachten opgepakt en werd ruim twee ton drugs in beslag genomen samen met luxewagens, paarden en dure uurwerken. Het gerecht kon de dadergroepering goed in kaart brengen nadat hun gecodeerde telefoons konden worden afgeluisterd. De computer Crime Unit van de Antwerpse federale gerechtelijke politie slaagde er eerder dit jaar in de codes de kraken.
18/10 19u15  Artsen pleiten voor nieuwe teststrategie om druk op huisartsen te verlagen, maar kunnen we de cijfers dan nog vertrouwen?“Laat mensen met symptomen een zelftest gebruiken.” Het Vlaams Artsensyndicaat roept op om de teststrategie grondig te herzien. Nu moet iedereen met een verkoudheid een coronatest laten afnemen. “Maar zowel de patiënten als de huisartsen zijn dat beu.”
18/10 19u15  Experts over nieuw VTM-programma ‘Ik wil een kind’: “Je vraagt je af welke rol dat kind moet vervullen zodra het er is”Geen boer die een vrouw zoekt, of een single die wil trouwen met een wildvreemde. Nee, VTM gaat maandag in Ik wil een kind op zoek naar mensen – singles, koppels, you name it – die een kind willen met iemand anders. Dat kind krijgt twee, drie, misschien wel vier ouders. “Ik ben heel benieuwd”, zegt kinderpsycholoog Klaar Hammenecker. “Want ik heb nog honderden vragen.”
18/10 19u15  Colin Powell, de generaal die één van de meest bewonderde figuren van de VS werd, ondanks die ene zeer duistere paginaHij was een van de meest bewonderde publieke figuren van de Verenigde Staten, had misschien Barack Obama kunnen voorgaan als eerste zwarte president. Niets dan diep respect zou Colin Powell te beurt vallen bij zijn overlijden – ware er niet die ene zeer duistere pagina.
18/10 19u15  Wat is dat gele stof dat je dezer dagen op je auto aantreft?Het heeft de kleur van zwavel. En het is dit keer geen Saharazand dat naar onze contreinen is gewaaid. Maar wat is dan dat gele poeder dat de jongste dagen op geparkeerde auto’s, brievenbussen en zelfs stoepen ligt?
18/10 19u15  Baby orang-oetan gestorven in Pairi DaizaIn dierenpark Pairi Daiza is maandag een jonge orang-oetan overleden. Wat de oorzaak van het overlijden is, kunnen de verzorgers nog niet met zekerheid zeggen. Maar vermoedens zijn er wel. Twee jaar geleden overleed er ook al een orang-oetan in het park.
18/10 19u15  Pro League is niet van plan om regel van zes Belgen af te schaffen: “Kwaliteit van onze jeugdopleiding is grote uitdaging voor Belgisch profvoetbal”De Pro League is en blijft voorstander van de regel van zes Belgen die stelt dat er steeds minstens zes ‘voetbalbelgen’ op het wedstrijdblad moeten staan. Antwerp stapte maandag naar de rechtbank om deze regel aan te vechten, maar de Pro League kwam al snel met een statement om het belang van die regel te benadrukken.
18/10 19u15  Pechdag voor chauffeur van takelwagen wanneer hij auto en palmboom vernieltHet is niet altijd even leuk als het maandag is. De werk- of schoolweek begint weer, het weekend zit nog vers in het geheugen en de volgende vrijdag lijkt nog zo veraf. Maar het kan natuurlijk nog erger, dat ondervond een Braziliaanse chauffeur van een takelwagen althans. Toen de man een defecte wagen ging takelen, liep niet alles zoals gepland. Resultaat: een vernielde auto én een gesneuvelde kokospalm.
18/10 18u15  Ontsnapte minderjarige uit gesloten instelling Everberg gevatDe politie was vanmiddag massaal aanwezig in de omgeving van gemeenschapsinstelling De Grubbe in Everberg. Daar ontsnapte iets na 15.30 een minderjarige. Rond 17.25 uur kon de jongen gevat worden.
18/10 17u15  Iedere Belg krijgt straks digitale portefeuille: hoe gaat dat precies in zijn werk?Tegen 2023 moet elke Belg gebruik kunnen maken van Smart Nation, een soort digitale portefeuille waarin alle officiële documenten en instanties verzameld zitten. Het project van staatssecretaris voor Digitalisering Mathieu Michel (MR) moet de administratie in ons land vereenvoudigen. Maar hoe zal dat in z’n werk gaan? Is het verplicht? En wat met wie geen smartphone heeft?
18/10 17u15  Kermis zorgt voor corona-opstoot in dorp: klassen in quarantaine en restaurants dichtHet aantal coronabesmettingen in het Limburgse Oudsbergen stijgt alarmerend snel. Wellicht als gevolg van de festiviteiten rond Meeuwen kermis zijn er de voorbije twee weken een zestigtal nieuwe besmettingen vastgesteld. Dat heeft gevolgen voor scholen en enkel horecazaken.
18/10 17u15  Minderjarige ontsnapt uit gesloten instelling EverbergUit de gesloten jeugdinstelling De Grubbe in Everberg is maandagnamiddag een minderjarige ontsnapt. Dat meldt Het Laatste Nieuws en het nieuws wordt bevestigd door de lokale politie van de zone HerKo (Herent/Kortenberg). Die heeft een grootscheepse zoekactie op het getouw gezet in de omgeving. Daarbij wordt ook een helikopter van de federale politie ingezet.
18/10 17u15  Zoon van cafébaas die werd neergestoken na discussie over Covid Safe Ticket: “De mensen moeten begrijpen wat er gaande is”De uitbater van café KFK Hope in hartje Brussel is afgelopen weekend neergestoken tijdens een discussie over het Covid Safe Ticket. Het slachtoffer is gelukkig aan de beterhand en de dader werd na afloop opgepakt. “Wij zijn niet de aangewezen personen om zulke controles uit te voeren”, aldus de zoon van de cafébaas.
18/10 17u15  Cleo (4) plots verdwenen tijdens kampeertrip met haar ouders: grootschalige zoekactie naar ‘Australische Maddie’De Australische politie is een massale zoektocht gestart nadat de vierjarige Cleo Smith plots verdween tijdens een kampeertrip met haar ouders. Toen zij ’s morgens wakker werden, was het meisje verdwenen. Aan buurtbewoners wordt gevraagd om uit te kijken naar een rode slaapzak.
18/10 17u15  Man (30) levensgevaarlijk gewond na val uit raam vlakbij VlasmarktEen man is maandagmiddag levensgevaarlijk gewond aangetroffen in de Oliestraat, een steegje tussen Steendam en de Sint-Jansdreef. Volgens het parket van Oost-Vlaanderen is er geen sprake van kwaad opzet.
18/10 17u15  Somers trekt erkenning Antwerpse moskee De Koepel inVlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers heeft de erkenning van de Antwerpse moskee De Koepel ingetrokken. Volgens de Open VLD-minister weigert de moskee om transparantie te verschaffen en leeft het de administratieve verplichtingen niet na. “Er is nog nooit een jaarrekening neergelegd. Nog nooit een meerjarenplan ingediend. Er is zelfs niet geweten wie in het bestuur zetelt en wie de imam is. Dan is de intrekking van de erkenning natuurlijk het logische gevolg”, zegt Somers.
18/10 16u15  Jonge mama (27) overleden na ongeval waarbij haar kindje (2) lichtgewond raakteDe jonge mama van 27 jaar uit Hoegaarden, die vorige week betrokken geraakte bij een zwaar verkeersongeval in Tielt-Winge, is overleden. Dat bevestigen politie en familie.
18/10 16u15  Verschrikkelijk nieuws voor Cercle-doelman Miguel Van Damme: opnieuw kankercellen aangetroffen in bloedCercle-doelman Miguel Van Damme (28) heeft een nieuwe mokerslag te verwerken gekregen in zijn strijd tegen leukemie. Begin september meldde Van Damme zelf nog dat alles beter met hem ging en dat de dokters geen leukemie meer vonden in zijn bloed. Spijtig genoeg is dat nu wel weer het geval.
18/10 16u15  Dochter beschuldigt zoon Harry Malter van diefstal van 180.000 euro uit kassa familiepark: “Voor dure reizen en exclusieve clubs”L., de zoon van overleden circusicoon Harry Malter, zou 180.000 euro uit de kassa’s van het familiepark in Destelbergen gestolen hebben. Volgens zus Sarah gebruikte haar broer het geld voor dure reizen in de VS en bezoekjes aan exclusieve bars en restaurants. L. ontkent alles en beschuldigt zijn vader.
18/10 16u15  Erik Van Looy over de drie kandidaten van vanavond: “We kennen elkaar uit het uitgaansleven in Gent, maar daar kan ik natuurlijk niet veel meer over vertellen”Vanavond gaan deze drie kandidaten het tegen elkaar opnemen in ‘De slimste mens ter wereld’: Niels Destadsbader (33), MNM-presentatrice Dorianne Aussems (28) en model Cesar Casier (33). Dit is wat Erik Van Looy over hen te zeggen had.
18/10 16u15  Kermis zorgt voor corona-opstoot: klassen in quarantaine en restaurants dichtHet aantal coronabesmettingen in het Limburgse Oudsbergen stijgt alarmerend snel. Wellicht als gevolg van de festiviteiten rond Meeuwen kermis zijn er de voorbije twee weken een zestigtal nieuwe besmettingen vastgesteld. Dat heeft gevolgen voor scholen en enkel horecazaken.
18/10 16u15  Farmabedrijf daagt buurtbewoner die “politieagent speelt” aan bedrijfsterrein voor rechtbank: “Hij brengt veiligheid van personeel in gevaar”Farmabedrijf Livlina in de Eigenlostraat in Sint-Niklaas heeft buurtbewoner Maxime Ceragioli voor de correctionele rechtbank gedaagd wegens belaging en laster. De man ijvert al twee jaar voor meer verkeersveiligheid en minder geluidsoverlast aan het bedrijf, maar gaat volgens de directie te ver. “Hij speelt zelf politieagent en brengt de veiligheid van ons personeel in gevaar”, klinkt het.
18/10 16u15  Als politici bedreigen een epidemie wordt: moord op parlementslid trekt schokgolven door Britse politiek én samenlevingDe moord op David Amess legt een ernstig probleem bloot. 60 procent van de Britse parlementsleden wordt bedreigd. “Het is hoog tijd dat het politieke discours respectvoller wordt”, schrijft de voorzitter van het Lagerhuis.
18/10 16u15  Honderden naakte mensen vragen aandacht voor krimpende Dode ZeeIn het zuidoosten van Israël maakte de Amerikaanse fotograaf Spencer Tunick naaktfoto’s van een honderdtal mensen aan de kust van de Dode Zee. De installatie maakt deel uit van een campagne om bewustzijn te creëren voor de noodzaak om de zoutzee in stand te houden.
18/10 16u15  Gent in de running voor gigantische batterijfabriek van Volvo met 3.000 jobsDe gigafabriek die Volvo Cars wil bouwen voor de productie van batterijen voor elektrische wagens, komt mogelijk in Gent. Dat heeft de Belg Geert Bruyneel, senior vice president manufacturing bij Volvo Cars, maandag in Göteborg gezegd tijdens een bezoek van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) aan de hoofdzetel van Volvo Cars. Het gaat om een fabriek die batterijen moet leveren voor 300.000 à 400.000 elektrische wagens per jaar.
18/10 15u15  Amerikaanse oud-minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell overledenColin Powell, onder president George W. Bush Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken, is maandag bezweken aan de gevolgen van het coronavirus. Dat meldt zijn familie in een mededeling op Facebook. Powell was de eerste zwarte Amerikaan die minister van Buitenlandse Zaken werd. De oud-minister werd 84.
18/10 15u15  Man ligt levensgevaarlijk gewond in steegje in centrum van GentEen man is maandagmiddag levensgevaarlijk gewond aangetroffen in de Oliestraat, een steegje tussen Steendam en de Sint-Jansdreef.
18/10 15u15  Nog moeilijker dan PSG, maar Clement en De Ketelaere geloven in nieuwe stunt in Champions League: “We zullen kansen krijgen”De rode loper wordt dinsdagavond opnieuw uitgerold op Jan Breydel. Club Brugge ontvangt Manchester City in de Champions League, het team van Kevin De Bruyne dat meer dan 1 miljard euro waard is. Maar schrik? Dat hebben ze bij blauw-zwart al lang niet meer. De puike prestaties in Europa dit seizoen sterken het geloof in een nieuwe stunt. “Al wordt dit misschien wel het hoogste niveau ooit op deze mat”, zegt Philippe Clement.
18/10 15u15  CLUBNIEUWS. Gunther Van Handenhoven wordt T2 bij Kortrijk, Zulte Waregem veroordeelt supportersactiesHet voetbal staat niet stil. Dus onze clubwatchers ook niet. In deze live ticker van Het Nieuwsblad krijgt u instant het meest recente nieuws over alle Belgische eersteklassers te lezen en te zien. Blessures, transfers, opstellingen en weetjes: ontdek het hier als eerste.
18/10 15u15  Rusland lijkt niet van plan meer aardgas aan Europa te leverenRusland lijkt niet van plan meer aardgas naar Europa te sturen. Dat valt op te maken uit veilingen van gascontracten. Eerder had de Russische president Vladimir Poetin nog gezegd dat zijn land klaarstond om meer gas te leveren.
18/10 14u15  Klant steekt cafébaas neer bij discussie over Covid Safe Ticket in BrusselIn Brussel is afgelopen zaterdag de uitbater van een café neergestoken bij een discussie met een klant over het Covid Safe Ticket. Dat meldt Bruzz en het nieuws wordt bevestigd door het Brusselse parket. Het slachtoffer heeft het ziekenhuis intussen al mogen verlaten en de dader werd opgepakt. Hij moet over enkele weken al voor de rechtbank verschijnen.
18/10 14u15  Vijftiger probeert zijn vrouw te wurgen: vragen op Google leveren hem mogelijk veel zwaardere straf opDe 50-jarige Xavier L. is maandag voor de rechtbank moeten verschijnen omdat hij vorig jaar zijn (ex-)vrouw had proberen te wurgen in hun woning in Deurne. De beklaagde werd aanvankelijk verdacht van poging tot doodslag, maar het Openbaar Ministerie vorderde twaalf jaar cel voor poging tot moord. En dat heeft alles te maken met zijn zoekgeschiedenis.
18/10 14u15  Gent in de running voor gigantische batterijfabriek van VolvoDe gigafabriek die Volvo Cars wil bouwen voor de productie van batterijen voor elektrische wagens, komt mogelijk in Gent. Dat heeft de Belg Geert Bruyneel, senior vice president manufacturing bij Volvo Cars, maandag in Göteborg gezegd tijdens een bezoek van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) aan de hoofdzetel van Volvo Cars. Het gaat om een fabriek die batterijen moet leveren voor 300.000 à 400.000 elektrische wagens per jaar.
18/10 14u15  Staf Coppens wordt geopereerd aan achillespeesStaf Coppens (40) heeft het voorbije weekend zijn achillespees gescheurd. Dat gebeurde tijdens een spelletje squash met zijn oudere broer Maarten. Vandaag wordt de tv-presentator geopereerd. Hij is nog maar sinds vorige week terug in ons land, voor de opnames van het programma ‘De code van Coppens’.
18/10 14u15  LIVE. Philippe Clement en Charles De Ketelaere spreken nu de pers toe, straks volgt Kevin De BruyneDinsdag speelt Club Brugge zijn derde wedstrijd in de groepsfase van de Champions League. Blauw-zwart krijgt dan het Manchester City van sterspeler Kevin De Bruyne over de vloer in Jan Breydel. Maandag staat de laatste training op het programma, gevolgd door een persconferentie van trainer Philippe Clement en Charles De Ketelaere. Vanuit Engeland zal ook Pep Guardiola de pers toespreken, samen met De Bruyne.
18/10 14u15  Antwerp stapt naar rechtbank om regel van zes Belgen aan te vechtenVoetbalclub Antwerp kant zich tegen de Belgenregel in het Belgisch profvoetbal. Die regel houdt in dat er minstens zes spelers met de Belgische nationaliteit op het wedstrijdblad moeten staan. De club stapt naar te rechtbank om de regel aan te vechten, dat meldt de RTBF.
18/10 14u15  INTERACTIEF. Dit denkt Erik Van Looy over de kandidaten van ‘De slimste mens ter wereld’Het nieuwe seizoen van ‘De slimste mens ter wereld’ gaat maandagavond van start. Klik hieronder op de afbeeldingen van kandidaten en kom erachter wat Erik Van Looy over hen te vertellen heeft.
18/10 14u15  Mysterie opgelost: zo belandde bestelwagen op bushalteEindelijk is duidelijk geworden hoe een bestelwagen in het Franse Plounéventer op een bushalte is terechtgekomen. Paranormale krachten waren er niet bij betrokken, een verdachte is wel geïdentificeerd.
18/10 13u15  Cafébaas in Brussel neergestoken bij discussie over Covid Safe TicketIn Brussel is afgelopen zaterdag de uitbater van een café neergestoken bij een discussie met een klant over het Covid Safe Ticket. Dat meldt Bruzz en het nieuws wordt bevestigd door het Brusselse parket. Het slachtoffer heeft het ziekenhuis intussen al mogen verlaten en de dader werd opgepakt. Hij moet over enkele weken al voor de rechtbank verschijnen.
18/10 13u15  Laid en Cifdine vertrouwen op hun sterke broederband in ‘Klopjacht’: “Toen onze vader stierf, heeft Laid zijn rol overgenomen”Het is niet alleen spannend in de eerste aflevering van Klopjacht, er zal ook gelachen worden. Met dank onder meer aan Cifdine en Laid Hadj Abdallah. De vrolijke broers willen niet alleen bewijzen dat ze een avonturenprogramma kunnen winnen, ze willen ook hun sterke band testen. “Thuis dachten ze dat we binnen de drie dagen ruzie zouden hebben.”
18/10 13u15  Hooters komt terug op nieuw uniformbeleid na massaal protest: “Ik wil niet in onderbroek komen werken”De Amerikaanse restaurantketen Hooters komt dan toch terug op haar omstreden nieuw uniformbeleid. De serveuses moesten in plaats van shorts plots nog minder verhullende bikinibroekjes dragen, en dat ging voor veel van hen een stap te ver.
18/10 13u15  Afgeleid door haar gsm: moeder valt met haar baby op straat in metersdiepe putEen moeder uit India was zaterdag even afgeleid door haar telefoon en dat had grote gevolgen. De vrouw was aan het wandelen en had niet door waarom een reclamebord middenin de straat was geplaatst. En dat had nochtans een goeie reden: want achter het reclamebord lag er een diepe put open. De moeder viel naar beneden samen met haar éénjarig kind op de arm.
18/10 12u15  We kunnen weer écht op vakantie: mogen we overal naartoe? Is test nog verplicht? En welke regels gelden er in buitenland?Tijdens de herfstvakantie vliegt Brussels Airlines maar liefst vijf keer op één dag naar Tenerife. Ongezien. Ook de andere Canarische Eilanden zijn erg in trek bij Belgen die voor het eerst opnieuw ‘normaal’ op reis zullen gaan. Maar hoe veilig is reizen? Welke coronamaatregelen zijn nog van toepassing in de populaire landen? Is een coronatest verplicht? En wat met reizen buiten Europa? Wij beantwoorden de belangrijkste vragen.
18/10 12u15  Verdachte moord op Peter R. De Vries tijdens zitting: “Ik heb niemand vermoord, en geen wapen gezien”Delano G., de man die ervan verdacht wordt de Nederlandse misdaadjournalist Peter R. de Vries neergeschoten te hebben, zwijgt over wat die dag in Amsterdam gebeurd is. Dat heeft de officier van justitie maandag verteld op de eerste voorbereidende zitting van het proces tegen Delano G. en zijn vermeende medeplichtige Kamil E., die allebei aanwezig zijn in de rechtbank. Die laatste houdt vol dat hij er niets mee te maken heeft.
18/10 12u15  Overleden Kiana (14) viert vanuit de hemel mee op verjaardagsfeest dat ze zelf had voorbereid: “Dit is geen herdenking”In Zonhoven vond zaterdagavond het uitgestelde verjaardagsfeest plaats voor Kiana (14), het meisje dat vorig jaar aan een zeldzame vorm van botkanker overleed. Het was een ontroerend moment toen de jarige plots iedereen welkom heette, vanop het grote scherm.
18/10 12u15  Nieuwe asielcrisis in de maak: “De spanningen lopen hoog op”Een nieuwe asielcrisis tekent zich af. Het aantal aanvragen stijgt, de opvangplaatsen zitten vol, er is te weinig huisvesting en de achterstand bij de betrokken diensten raakt niet weggewerkt. Het Klein Kasteeltje gaat nu 24 uur in staking. “Het gaat zo niet langer”, zegt een medewerkster.
18/10 12u15  Dodelijk ongeval aan kade van bedrijf in Burcht: bemanningslid van binnenschip valt overboord in ScheldeAan de kade van kleikorrelfabrikant Argex in Burcht (Zwijndrecht) heeft zich maandagochtend een een tragisch ongeval voorgedaan. Bij het aanmeren is door de sterke stroming een matroos van een binnenschip overboord geslagen en omgekomen.
18/10 12u15  Dertiger steekt dakloze neer aan station: “Hij noemde mij een kleine dikke”Een Gentenaar (30) is maandag veroordeeld tot 4,5 jaar cel nadat hij een dakloze neerstak in het station Gent-Sint-Pieters.
18/10 12u15  Na Scifo moeten ook Mbo en Emile Mpenza ophoepelen bij geplaagd MoeskroenEr hangen donkere wolken boven Le Canonnier. Excel Moeskroen staat na zijn degradatie uit 1A nu ook troosteloos laatste in 1B. Trainer Enzo Scifo werd vorige week al bedankt voor bewezen diensten, na een nieuwe nederlaag tegen Lommel kregen ook Mbo en Emile Mpenza hun CV. De twee waren sinds deze zomer aan de slag bij Moeskroen, respectievelijk als technisch directeur en assistent-trainer.
18/10 12u15  LIVE. Club Brugge traint een laatste keer voor komst Man City, straks persconferenties met onder meer Kevin De BruyneDinsdag speelt Club Brugge zijn derde wedstrijd in de groepsfase van de Champions League. Blauw-zwart krijgt dan het Manchester City van sterspeler Kevin De Bruyne over de vloer in Jan Breydel. Maandag staat de laatste training op het programma, gevolgd door een persconferentie van trainer Philippe Clement en Charles De Ketelaere. Vanuit Engeland zal ook Pep Guardiola de pers toespreken, samen met De Bruyne.
18/10 12u15  De stemming voor Beste Frituur is geopend: dit was vorig jaar de winnaar in jouw gemeenteBakt jouw friturist de knapperigste frietjes en kent hij je vaste bestelling? Tijd om iets terug te doen… Stem jouw favoriete frituur tot de Beste Frituur van jouw gemeente en van Vlaanderen via de app van Het Nieuwsblad.
18/10 12u15  PSG-spits Mauro Icardi probeert relatie te redden via sociale media, (ex-)vrouw beschuldigt hem van overspel en poseert met hand zonder ringHet huwelijk tussen de Argentijnse topvoetballer Mauro Icardi (28) en zijn vrouw Wanda Nara (34) lijkt op de klippen te zijn gelopen. Op sociale media maken de stervoetballer en zijn vrouw - die tevens zijn makelaar is - er een echte soap van. Zondag beschuldigde Wanda Nara de stervoetballer ervan “alweer een gezin te hebben kapotgemaakt”. De Argentijn reageerde zondagavond met foto’s van en met zijn geliefde, waar zij maandagochtend op haar beurt op reageerde met een foto van haar hand zonder ring.
18/10 12u15  Kourtney Kardashian ten huwelijk gevraagd door Travis Barker met knoert van ringBegin dit jaar werden ze gespot tijdens een van hun eerste dates en sindsdien is alles razendsnel gegaan. Want Kourtney Kardashian (42) heeft zondagavond ‘ja’ gezegd tegen Travis Barker (45). De Blink-182-drummer vroeg de realityster ten huwelijk op het strand van Montecito, Californië en had alles versierd met rozen en kaarsen. Voor Barker is het al zijn derde huwelijk. Voor Kourtney wordt het het eerste, want zij stapte nooit in het huwelijksbootje met de vader van haar drie kinderen Scott Disick.
18/10 11u15  Ex-Chiroleider en kompaan krijgen celstraf voor overval op scoutskamp: “Ik voel nu enkel schaamte”Twee jonge mannen die op 7 juli een scoutskamp overvielen in Steendorp zijn door de correctionele rechtbank in Dendermonde veroordeeld tot celstraffen tot veertig maanden met uitstel. Jens H., die een dag later ook nog een buurtbewoner in Belsele overviel, kreeg de zwaarste straf.
18/10 11u15  China verrast vriend en vooral vijand met hypersonische raket: “Geen idee hoe ze dit gedaan hebben”China is erin geslaagd een hypersonisch wapen dat een kernkop kan dragen, in een baan om de aarde te brengen. Inlichtingendiensten zijn verrast.
18/10 11u15  Is dementie erfelijk? Kan je het voorkomen? En hoe onderscheid je het van gewoon vergeetachtig worden? Jullie vragen beantwoordEén op de drie 85-plussers lijdt aan dementie. En wetenschappers verwachten dat dat aantal tegen 2050 nog zal verdubbelen, tenzij er een middel wordt gevonden om de ziekte te stoppen. Maar wat is dat juist, dementie? En hoe onderscheid je het van gewoon vergeetachtig worden? Onze experts beantwoorden al jullie vragen.
18/10 11u15  Oubollig Camp Nou is dringend aan vernieuwing toe: “Restaurants mogen ovens niet gebruiken tijdens wedstrijden”Het stadion van FC Barcelona is niet meer van deze tijd. Volgens vicevoorzitter en woordvoerster Elena Fort moet er dringend iets veranderen aan de situatie in Camp Nou. Vooral het elektriciteitsnetwerk zou op wedstrijddagen voor problemen zorgen. De club wil het stadion snel renoveren maar wacht nog op goedkeuring voor een lening van liefst 1,5 miljard euro, weet het Spaanse Marca.
18/10 10u15  Bejaard koppel schonk woning aan zoon, maar dat blijkt vergiftigd geschenk: “Notaris heeft ons nooit verwittigd”Vijf jaar geleden schonken Jef en Jozefien hun woning aan de kinderen. Nu, vijf jaar later, blijkt dat een vergiftigd geschenk. “De notaris heeft ons nooit verwittigd voor deze gevolgen.”
18/10 10u15  De echte reden waarom City-sterren Ederson en Jesus in Lommel waren? Om tegen Club Brugge te kunnen spelenEen plezieruitje in Lommel voor de twee Braziliaanse sterren Gabriel Jesus en Ederson na internationale verplichtingen? Niet helemaal. De Zuid-Amerikaanse spelers van Manchester City gingen na hun interlands bewust niet terug naar Engeland, waar ze in quarantaine zouden moeten. Door dit weekend al naar België te reizen vermijden ze dat en op die manier kunnen ze dinsdag aantreden in de Champions League tegen Club Brugge.
18/10 10u15  Mag Ruud Vormer dromen van Manchester City? Kapitein zorgt voor keuzestress bij coach ClementMet welke elf kijkt Club Brugge morgen Manchester City in de ogen? Trainer Philippe Clement heeft het over een “heel ander soort wedstrijd” en een “heel ander soort voetbal”. Kapitein Ruud Vormer, vrijdag nog goed voor twee goals tegen Kortrijk, mag (een beetje) hopen op een basisplek.
18/10 09u15  Elke Belg krijgt digitale portefeuille: geen fysieke identiteitskaart en rijbewijs meer nodigTegen 2023 moet elke Belg een makkelijk te gebruiken ‘digitale portefeuille’ hebben. Daarin worden onder andere de identiteitskaart en het rijbewijs opgeslagen, zodat je je ook kan legitimeren via je smartphone.
18/10 09u15  Hoe zijn schreeuwende schoonmoeder ervoor zorgt dat Sergio K. (31) mogelijk dertig jaar cel ontlooptKrijgt een zes jaar oud liquidatie in Nederland een nieuwe, Belgische dader? Dankzij een schreeuwende schoonmoeder, seconden voor de rechtbank in beraad ging? Het lijkt er sterk op. Een tot dertig jaar cel veroordeelde “moordenaar” lijkt al die tijd onterecht opgesloten te zitten. “Ik hoop maandag met hem huiswaarts te keren”, zegt de advocaat van Sergio K. (31).
18/10 09u15  Hoe verzetsheldin Andrée 2.000 kinderen uit de klauwen van de nazi’s redde: “Ze kreeg de meest zichtbare, en dus gevaarlijkste taak”Andrée Geulen, een jonge leerkracht uit Brussel, merkte tijdens de Tweede Wereldoorlog hoe plots Joodse leerlingen wegbleven van school. Ze trad toe tot een geheim netwerk, het JVC, en redde met haar collega’s 2.000 kinderen uit de klauwen van de nazi’s, op gevaar van eigen leven. Mademoiselle Andrée, van wie Canvas maandag een portret uitzendt, is net 100 geworden en het enige nog levende lid van de verzetsorganisatie. “Ik heb twee moeders”, zegt een van de overlevende kinderen. “Eén echte die mij het leven heeft geschonken. En één die mijn leven heeft gered: Mademoiselle Andrée.”
18/10 09u15  Deze drie bekende gezichten bijten de spits af in ‘De slimste mens ter wereld’Erik Van Looy (59) heeft de studio van De slimste mens ter wereld weer geopend. Maandagavond wagen Niels Destadsbader (33), MNM-presentatrice Dorianne Aussems (28) en model Cesar Casier (33) hun kans.
18/10 09u15  Boer moet machteloos toekijken hoe zijn maishakselaar volledig in vlammen opgaat tijdens oogstIn een maisveld tussen de Hondsneststraat en de Stenenmuurstraat in Sinaai is zondagmiddag een maishakselaar volledig in vlammen opgegaan. De chauffeur was volop bezig met het oogsten toen er plots vlammen vanonder het gevaarte schoten.
18/10 08u15  Elke Belg krijgt digitale portefeuille: geen papieren identiteitskaart en rijbewijs meer nodigTegen 2023 moet elke Belg een makkelijk te gebruiken ‘digitale portefeuille’ hebben. Daarin worden onder andere de identiteitskaart en het rijbewijs opgeslagen, zodat je je ook kan legitimeren via je smartphone.
18/10 08u15  Ook prik voor kinderen tussen 5 en 12 jaar? “Er zijn ouders die kinderen met bang hartje naar school sturen”Farmabedrijf Pfizer heeft een aanvraag ingediend bij Europa om zijn vaccin ook bij kinderen tussen 5 en 12 jaar te gebruiken. “Er zijn nu ouders die hun kind met een bang hartje naar school sturen”, zegt vaccinoloog Pierre Van Damme.
18/10 08u15  Jongen raakt zwaargewond in bos: spieren en pezen doorgesnedenIn een bos in het Nederlandse Eygelshoven is een achtjarig kind zaterdag zwaargewond geraakt. Het rennende kind viel plots, waarna bleek dat spieren en pezen in enkels en onderbenen doorgesneden waren. De politie werd op de hoogte gebracht.
18/10 08u15  Slachtoffer van eigen succes: jeugdtrainer is nieuw knelpuntberoep, ondanks recordaantal coaches in opleidingNog nooit hebben zoveel mensen een cursus gevolgd om sporttrainer te worden als dit jaar. De 22.500 inschrijvingen voor een cursus zijn een historisch record. En toch: het gigantische tekort aan trainers waar veel clubs mee kampen, lijkt niet of nauwelijks te slinken. “Ik moest mijn trainers dubbele shiften laten draaien omdat we niemand vonden.”
18/10 07u15  Werken Oosterweel: twee opritten van Antwerpse ring gaan vandaag voor liefst tien jaar dichtIn Antwerpen worden de twee opritten van het complex Merksem van de Antwerpse ring (R1) richting Nederland maandag afgesloten voor de werken aan de Oosterweelverbinding. De opritten zullen maar liefst tien jaar lang dicht blijven, tot het viaduct van Merksem op de R1 is afgebroken en vervangen door een deels overkapte sleuf. Ook het complex Merksem zelf zal volledig worden hertekend.
18/10 07u15  Ruud Vormer mag dromen van Manchester City: kapitein zorgt voor keuzestress bij coach ClementMet welke elf kijkt Club Brugge morgen Manchester City in de ogen? Trainer Philippe Clement heeft het over een “heel ander soort wedstrijd” en een “heel ander soort voetbal”. Kapitein Ruud Vormer, vrijdag nog goed voor twee goals tegen Kortrijk, mag (een beetje) hopen op een basisplek.
18/10 07u15  Simon Mignolet kijkt uit naar duel tegen Manchester City: “Ook Kevin De Bruyne weet dat het moeilijk wordt”Speeldag 3 in de Champions League, en voor het sterrenensemble van Pep Guardiola en Kevin De Bruyne is het zowaar van moeten. Dat beseft ook Simon Mignolet, die verwacht dat City au grand complet aan de aftrap komt. “Omdat we vier op zes pakten, zullen zij de match anders benaderen.”
18/10 06u15  Elke Belg krijgt digitale portefeuilleTegen 2023 moet elke Belg een makkelijk te gebruiken ‘digitale portefeuille’ hebben. Daarin worden onder andere de identiteitskaart en het rijbewijs opgeslagen, zodat je je ook kan legitimeren via je smartphone.
18/10 06u15  Man tankt nietsvermoedend motor tot voertuig plots in brand vliegtEen motorrijder uit India heeft vrijdag de schrik van zijn leven gekregen. Toen hij zijn voertuig aan het bijtanken was in Jammu, schoot de motor plots in brand. Ook het been van de man vatte vuur, maar een alerte medewerker kon alles snel blussen.
18/10 04u15  Schietpartij aan Franse nachtclub na weigering valse “pass sanitaire”Eind vorige week vond er aan een nachtclub in het Franse Bleu Belfort-Montbéliard een schietpartij plaats. Een van de daders werd eerder de toegang geweigerd omdat hij een valse “pass sanitaire” of coronapaspoort had. Er viel een gewonde.
18/10 03u15  Eindelijk weer ‘normale’ vakantie: boekingen stromen binnen, en één bestemming steekt erboven uitBye bye, coronacrisis. De komende herfstvakantie wordt de eerste in bijna twee jaar waarin we weer ‘normaal’ met vakantie kunnen, en dat voelt de reissector. Touroperator Tui en ook Brussels Airlines bereiken voor het eerst weer de cijfers van vóór de pandemie, de vakantiehuisjes in de Ardennen zitten eivol en ook de kust verwacht veel volk. “De knop is omgedraaid: we kunnen weer zorgeloos op reis”, zegt Piet Demeyere van Tui. En vooral één bestemming doet het opvallend goed: “Daar zal alles zowat vol zitten.”
18/10 03u15  Krijgen ook kinderen tussen 5 en 11 jaar binnenkort coronavaccin? Pfizer dient aanvraag inFarmabedrijf Pfizer heeft een aanvraag ingediend bij Europa om zijn vaccin ook bij kinderen tussen 5 en 12 jaar te gebruiken. “Er zijn nu ouders die hun kind met een bang hartje naar school sturen”, zegt vaccinoloog Pierre Van Damme.
18/10 03u15  Rein (3) groeit op in uitzonderlijke gezinssituatie: “Hij weet niet altijd bij wie hij slaapt, maar vindt dat doodnormaal”Rein is drie jaar en groeit op in een uitzonderlijke gezinssituatie: co-ouderschap en om de twee dagen wisselen van gezin. Bewust, vanaf de geboorte. Niet omdat zijn ouders uit elkaar gingen, wel omdat zijn vaders – Pim Verbeek (45) en Remko Genbranda (46) – en zijn moeder – Els Koyen (44) – elk apart een kinderwens hadden. “We zien dit als een verrijking voor het kind.”
18/10 03u15  Erfgenamen Michael Jackson eisen dat Studio Brussel naam programma verandert: “Beetje lullig dat ze zich daarover druk maken”Er is maar één King of Pop, en die heet Michael Jackson. Advocaten die het nalatenschap van de overleden popster beheren, hebben de VRT gewaarschuwd dat ze ‘King of Pop’ niet langer mogen gebruiken voor het gelijknamige programma op Studio Brussel. “Op zich wel cool dat ze daar weten dat we bestaan, maar een beetje lullig dat ze zich daarover druk maken”, reageert presentator Stijn Van de Voorde. Een professor merkenrecht vertelt of de zender nu effectief best de naam van het programma verandert.
18/10 03u15  Geen dertig jaar cel meer dankzij schreeuwende schoonmoeder. Is Belg dan échte moordenaar?Krijgt een zes jaar oud liquidatie in Nederland een nieuwe, Belgische dader? Dankzij een schreeuwende schoonmoeder, seconden voor de rechtbank in beraad ging? Het lijkt er sterk op. Een tot dertig jaar cel veroordeelde “moordenaar” lijkt al die tijd onterecht opgesloten te zitten. “Ik hoop maandag met hem huiswaarts te keren”, zegt de advocaat van Sergio K. (31).
18/10 03u15  Als voorzitter Joachim Coens van zijn partijleden een ‘neen’ krijgt op deze voorstellen, is het wellicht over en uitIn december krijgt CD&V-voorzitter Joachim Coens een laatste kans om zijn partij weer op het goeie spoor te krijgen. Op een ideologisch congres wacht de leden dan een rist nieuwe voorstellen, die dit weekend bekend raakten. Als het antwoord op gevoelige punten ‘neen’ is, dan is het verhaal-Coens wellicht afgelopen. Het wordt een dubbeltje op z’n kant, want vooraf is er al heel wat interne kritiek.
18/10 03u15  Beerschot nu al bijna 200 dagen zonder zege: “Onze positie in het klassement werkt verlammend”De smaak van de zege. Bij Beerschot weten ze niet meer hoe dat proeft. Na elf speeldagen staat er nog steeds geen driepunter op het rapport. Als de bus volgende week zondag naar Anderlecht trekt, zal het exact 200 dagen geleden zijn dat de Mannekes een wedstrijd wisten te winnen. Dat kruipt in de hoofden.
18/10 03u15  “Niet Francky Dury, maar wel de fans van Zulte Waregem zijn aan bezinning toe”“0 procent passie, 100 procent geld”, stond er op een van de spandoeken die supporters van Zulte Waregem in de Elindus Arena hadden uitgehangen. Hun boodschap kon niet verder van de waarheid liggen. Zestien jaar na de promotie handhaaft de fusieclub zich met bescheiden middelen in de hoogste afdeling.
18/10 03u15  Faïz Selemani blijft drie jaar langer bij KV KortrijkFaïz Selemani heeft zijn contract verlengd bij KV Kortrijk. De verbintenis van de 28-jarige Comorees liep normaliter in juni af, maar hij tekende voor drie extra jaren. Daarmee levert het bestuur puik werk.
18/10 03u15  Don McLean (76) viert 50ste verjaardag van wereldhit in België met zijn 49 jaar jongere vriendin: “Ik hou haar jong”Exact 50 jaar geleden bracht de Amerikaanse singer-songwriter Don McLean zijn wereldhit American pie uit. De song wordt gezien als een van de belangrijkste uit de naoorlogse muziekgeschiedenis. De 76-jarige McLean was in België ter ere van dat jubileum en hij bracht zijn 49 jaar jongere vriendin mee. “Of zij mij jong houdt? Ik hou haar jong!”
18/10 03u15  Ook vandaag mogelijk nog staking bij LidlWie vandaag boodschappen wil doen bij supermarkt Lidl, zal mogelijk nog op gesloten deuren stoten. Sinds vorige week woensdag heeft een groot deel van het personeel het werk neergelegd uit onvrede met de aanhoudende werkdruk. Afgelopen zaterdag waren nog meer dan de helft van de Lidl-vestigingen gesloten. Vandaag zullen dat er wel veel minder zijn, aangezien om 9 uur sociaal overleg plaatsvindt.
18/10 03u15  Een opgepept Club Brugge kan derde keer stunten: vijf lessen voor Philippe Clement na Manchester City-BurnleyDaags nadat Club Brugge met 2-0 Kortrijk klopte, zette Manchester City met dezelfde cijfers Burnley opzij. Wat blauw-zwart moet onthouden richting cruciale Champions League-kraker, leest u hier.
18/10 03u15  Meer dan 200 ernstig verwaarloosde cavia’s in beslag genomen: “Wie doet zoiets nu?”In de achtertuin van een woning in Herselt trof de Vlaamse inspectiedienst dierenwelzijn afgelopen woensdag gruwelijke taferelen aan. In verschillende houten bakken zaten zo’n 245 verwaarloosde cavia’s. Dat meldt het vogel- en dierenopvangcentrum Heusden-Zolder op Facebook.
18/10 03u15  Facebook creëert 10.000 banen in EU om “metaverse” uit te bouwenSocialenetwerksite Facebook wil in de komende vijf jaar 10.000 banen voor hoogopgeleide profielen creëren in de Europese Unie, om de virtuele wereld “metaverse” te creëren. Dat heeft topmanager van Facebook Nick Clegg aangekondigd in een blogpost. “Deze investering is een teken van vertrouwen in de sterke Europese techindustrie en het potentieel van Europese techtalenten”, volgens de voormalige Britse vicepremier.
17/10 23u15  Zwak Eupen laat de leidersplaats liggen in de Ghelamco Arena: AA Gent wint verdiend met 2-04-0 had een niet overdreven uitslag tussen AA Gent en Eupen kunnen zijn. Alleen was Gent te slordig in de zone van de waarheid. Vooral Depoitre miste kansen bij de vleet, maar uiteindelijk maakten hij en Tissoudali dan toch de verlossende treffers.
17/10 23u15  Geblesseerde Eden Hazard niet opgenomen in selectie voor Champions League-duel tegen Shakhtar DonetskEden Hazard zal niet te zien zijn in de derde groepswedstrijd van Real Madrid tegen Shakhtar in de Champions League. Door een lichte spierverrekking, die Hazard vorige week in de Nations League zou opgelopen hebben, heeft hij niet voldoende kunnen trainen en laat coach Carlo Ancelotti hem met het oog op de Clasico tegen Barcelona ook buiten de selectie.
17/10 23u15  Eli Iserbyt demonstreert in Iowa: tweede WB-zege van het seizoen en nog steviger leiderNa eerdere manches in Waterloo en Fayetteville stond zondagavond in Iowa City de derde van drie Amerikaanse WB-manches veldrijden op het programma. Na eerdere zeges voor Eli Iserbyt en Quinten Hermans ging de zege opnieuw naar Iserbyt die zijn leidersplaats in de wereldbeker flink verstevigd. Quinten Hermans ging in de fout op de balkjes en verloor kostbare punten.
17/10 22u15  Vijftigtal voetbalsupporters aangehouden in Leuven: weerspannigheid na diefstal in winkelEen vijftigtal voetbalsupporters is zaterdagavond aangehouden op de Meerdaalboslaan in Heverlee. Enkelen onder hadden spullen gestolen uit een winkel. Daarna gedroeg de volledige groep zich weerspannig. Dat meldt de lokale politie van Leuven, die bijstand verleende aan de interventie, zondag.
17/10 22u15  Onbekende burgemeester moet Hongaarse ‘dictator” Viktor Orban ten val brengen: “Als er een Europese FBI zou bestaan, zat Orban al lang achter de tralies”Viktor Orban, de Hongaarse kwelgeest van alles wat naar Europa ruikt, heeft volgens analisten een te duchten uitdager gekregen voor de komende verkiezingen. De plattelandsburgemeester Peter Marki-Zay is zondag door de verenigde Hongaarse oppositiepartijen als hun gezamenlijke kandidaat aangeduid. Volgens de vader van 7 is deze uitzonderlijke samenwerking zowat de laatste kans om Hongarije “uit het moeras van corruptie en dictatuur te trekken.”
17/10 22u15  Supporters van Vitesse komen met de schrik vrij nadat tribune in Nijmegen deels instortEven paniek na afloop van de match tussen NEC Nijmegen en Vitesse in de Eredivisie. De spelers van Vitesse gingen de overwinning vieren bij hun fans in het uitvak, tot de tribune voor een deel inzakte vanwege de enthousiast in het rond springen bezoekers. Er zouden gelukkig geen gewonden gevallen zijn.
17/10 21u15  Paul Onuachu mist twee strafschoppen in 2-0 nederlaag van Genk bij CharleroiKRC Genk is op het veld van Charleroi met 2-0 ten onder gegaan. Paul Onuachu faalde twee keer vanop de strafschopstip en slikte andermaal een doelpunt op een hoekschop.
17/10 21u15  Conservatief in polepositie om het op te nemen tegen Hongaarse premier Viktor OrbanBij voorverkiezingen bij de zes Hongaarse oppositiepartijen bevindt de 49-jarige conservatief Peter Marki-Zay zich in poleposition om het als gezamenlijke kandidaat in de verkiezingen van april volgend jaar op te nemen tegen zittend premier Viktor Orbán.
17/10 20u15  Heisa in Nederland over nieuw tv-programma: “Er gaat iemand dood. Sensatie”In Nederland is ophef ontstaan over het nieuwe televisieprogramma ‘De dansmarathon’ van de commerciële zender SBS6. Daarin moeten 100 koppels 50 uur lang dansen, maar in de jacht op de hoofdprijs van 100.000 euro gingen veel deelnemers schijnbaar over hun grenzen. Tot ontsteltenis van veel kijkers. “Er gaat iemand dood. Sensatie”, klinkt het sarcastisch op sociale media.
17/10 19u15  Peuter (2) sterft nadat hij onwel wordt tijdens middagmaal op school in GentbruggeEen peuter van 2,5 jaar oud is vrijdag om het leven gekomen nadat hij donderdagmiddag onwel is geworden tijdens het middagmaal. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Het jongetje liep school op de wijkschool van Sancta Maria in Gentbrugge.
17/10 19u15  Moeder van vrouw (30) die gearresteerd werd voor moordpoging op buurvrouw (65) getuigt: “Ik weet echt niet wat haar bezield heeft. Ze ligt al een hele tijd met zichzelf in de knoop”Bij een uit de hand gelopen burenruzie in een appartementsgebouw in Kortrijk is vrijdagavond een 65-jarige vrouw levensgevaarlijk gewond geraakt. Ze werd in elkaar geslagen door A. M. (30), de zus van haar overbuurman T. M. (25). Broer en zus werden zondag aangehouden: zij voor poging moord, hij voor schuldig verzuim. Hun moeder kan er niet bij dat haar kinderen zulke feiten pleegden. “Mijn dochter is helemaal niet gewelddadig”, meent ze. “En mijn zoon was de laatste tijd veel kalmer geworden, ik denk niet dat hij in fout ging.”
17/10 19u15  Twee vermiste kinderen uit Kelmis (4 en 6) teruggevonden bij man gekend voor bezit van kinderporno: “Hij stond in zijn slip”De procureur van Eupen heeft een man uit Kelmis van zijn vrijheid beroofd. Bij de verdachte, die gekend staat voor feiten van kinderporno, werden zaterdagavond twee kinderen aangetroffen die meer dan een uur vermist werden door hun familie. Bij aankomst van de ordediensten stond de man in een slip. Dat heeft substituut-procureur Frédéric Renier bevestigd.
17/10 19u15  Vijftienjarig meisje sterft door dodelijk geweerschot van broertje (13) in ItaliëIn Italië is zaterdagmiddag een vijftienjarig meisje overleden nadat haar broer een schot met een geweer had afgevuurd. Dat hebben de Carabinieri zondag bevestigd.
17/10 18u15  Hoog bezoek bij Lommel: Gabriel Jesus en Ederson wonen match tegen Moeskroen bijOpvallende aanwezigen tijdens de 1B-wedstrijd tussen Lommel en Moeskroen. Ploegmaats van Kevin De Bruyne bij Manchester City Gabriel Jesus en Ederson kwamen al eens proeven van het Belgische voetbal.
17/10 18u15  Beerschot kan ook tegen Mechelen geen punten rapen en verliest in eigen huis met het kleinste verschilBeerschot blijft in de hoek waar de klappen vallen. In de thuismatch tegen KV Mechelen konden de Ratten opnieuw niet echt overtuigen. Mechelen had genoeg aan een knappe goal van Kerim Mrabti om de drie punten bij op het conto te schrijven. Beerschot verliest zo de zesde thuismatch op rij zonder ook maar één goal te maken.
17/10 17u15  Vincent Kompany niet te spreken over late gelijkmaker: “Misschien zijn de regels intussen weer veranderd”Na een kansrijke wedstrijd tussen STVV en Anderlecht werd het uiteindelijk 2-2. Vincent Kompany was na afloop duidelijk niet te spreken over de laatste goal.
17/10 17u15  ONZE PUNTEN. Een pak uitblinkers bij STVV, drie Anderlecht-spelers presteren onvoldoendeSTVV pakte in extremis een verdiend punt tegen Anderlecht. De bezoekers scoorden twee keer vanop elf meter, de Kanaries knokten zich telkens terug. Dit zijn onze spelersbeoordelingen.
17/10 17u15  Chrono des Nations is spek voor de bek van Stefan Küng, Evenepoel en Herregodts vijfde en zesdeEuropees kampioen tijdrijden Stefan Küng heeft de Chrono des Nations, een Franse tijdrit van 44,5 kilometer, op zijn naam geschreven. Remco Evenepoel werd in zijn laatste wedstrijd van het seizoen vijfde op een minuut en 22 seconden van Küng. Rune Herregodts werd zesde achter Evenepoel.
17/10 17u15  Valéry Lippens stelt voor het eerst tentoon in het Knokke van zijn vader Leopold: “Ik heb deze foto één keer bekeken, tot op zijn sterfdag”Hij stelde al tentoon in Berlijn, Londen en Genève. Maar Valéry Lippens (49) hield zijn foto’s het liefst zo ver mogelijk weg van Knokke-Heist, zijn geboortegrond en de mondaine badplaats die zijn vader Leopold mee vormgaf. Hij wilde niet dat mensen zouden zeggen dat hij mocht exposeren omdat hij “het zoontje” van de bekende burgemeester was. Nu graaf Leopold Lippens in februari overleed, stelt de fotograaf voor het eerst tentoon in het cultureel centrum. “Ik heb geen ambitie om mijn vader als burgemeester op te volgen, maar zeg ook niet nee.”
17/10 17u15  Hier werd gevreesd voor een dode stad toen de auto helemaal verdween: “Het was een helse rit en we zijn er nog niet”De Noorse hoofdstad Oslo wil al over acht jaar nagenoeg klimaatneutraal zijn, als een van de eerste steden ter wereld. En dus verdween de wagen uit het stadscentrum. 'Het was al een helse rit, maar we moeten dit doen.'
17/10 17u15  BEDPRAAT. “Wonder boven wonder kwam ik niet te snel klaar. Integendeel: ik kon drie keer na elkaar”Elke week vertelt een m/v/x over zijn of haar seksleven. Deze week: leraar Pieter, 56 jaar. Hij had 4 bedpartners en heeft 33 jaar een relatie.
17/10 17u15  Vrouwen aan de grill: dochters Naomi (27) en Axelle (25) zetten levenswerk van Peter ‘Grillmaster’ De Clercq verderMet papa Peter De Clercq die een nieuwe winkel opende in Knokke, wordt het gekende Kleitse grillrestaurant Elckerlijc voortaan bestierd door zijn dochters Naomi (27) en Axelle (25) en hun mama Anouk. “Enkel op papier is er eigenlijk iets veranderd”, aldus de zussen.
17/10 16u15  STVV pakt in absoluut slot verdiend punt tegen Anderlecht na match vol discutabele fasesGekregen wat het verdiende. Een slap Anderlecht heeft in de blessuretijd nog twee punten weggegeven op bezoek bij STVV. Paars-wit was grote delen van de wedstrijd onwaarschijnlijk slap, slordig en tam, maar kwam alsnog op voorsprong na twee hele lichte strafschoppen. Na knullig verdedigen in het slot schonk Anderlecht de Kanaries in het slot een verdiend puntje. RSCA blijft steken op de zevende plaats.
17/10 16u15  STVV woest na discutabele strafschop voor Anderlecht: “Als ze zo werken, hebben we geen VAR meer nodig”Anderlecht kende een moeilijke zondagnamiddag op het veld van Sint-Truiden. Paars-wit kwam in het begin van de tweede helft wel op voorsprong na een strafschopdoelpunt van Lior Refaelov. Die elfmeter was wel omstreden. Kouamé glipte door de buitenspelval en faalde oog in oog met doelman Schmidt. Scheidsrechter Boucaut wees echter naar de strafschopstip omdat hij een contact tussen Kouamé en Schmidt had gezien. Ook de videoref kwam niet tussenbeiden. Bekijk de videobeelden hieronder.
17/10 16u15  Minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) over stijgende coronacijfers: “Nog geen sprake van extra maatregelen”Hoewel het aantal coronabesmettingen opnieuw stijgt, zijn extra maatregelen nog niet aan de orde. Dat zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) zondag op RTL-TVI.
17/10 16u15  Jean-Jacques De Gucht vormt koppel met dochter van Guy VerhofstadtJean-Jacques De Gucht, zoon van oud-minister en voormalig Open VLD-voorzitter Karel De Gucht, vormt een koppel met Charlotte Verhofstadt, de dochter van oud-premier Guy Verhofstadt. Dat maakten de twee zondag bekend op Instagram.
17/10 15u15  30-jarige vrouw aangehouden voor poging tot moord op buurvrouw in Kortrijk, haar broer voor schuldig verzuimDe verdachte van de moordpoging op een 65-jarige vrouw in een appartement in de Minister Tacklaan Kortrijk is zondagmiddag op bevel van de onderzoeksrechter aangehouden op verdenking van poging tot moord op de buurvrouw van haar broer.
17/10 15u15  Koppel stierf kort na elkaar door corona: “Een jaar later begrafenis met koffietafel”Een uitvaartdienst en koffietafel met kipkap, bijna een jaar na hun overlijden. In november 2020 overleden Fin (83) en Nol (86) Luys uit Peer aan corona. Volgende week worden hun assen samen begraven. “Dan zouden ze normaal 63 jaar getrouwd zijn”, zeggen dochters Elly en Ghilaine.
17/10 15u15  Wie maakt het meest kans om ‘De slimste mens’ te winnen? Een analyse van alle vorige ‘slimsten’ en zeven favorieten voor dit seizoenErik Van Looy zet vanaf maandag de deuren van zijn ‘De slimste mens’-studio opnieuw open. 34 kandidaten proberen al quizzend de titel binnen te halen. Wie dat wordt, weten we in december. Maar op basis van de achttien voorbije seizoenen kan er al een berekende gok op zeven favorieten gemaakt worden. Dit is het profiel van de Slimste Mens.
17/10 15u15  Meer klachten over grensoverschrijdend gedrag na zaak-De PauwNa de start van de rechtszaak tegen televisiemaker Bart De Pauw ziet Annelies D’Espallier, de Vlaamse ombudsvrouw gender, een opvallende stijging in het aantal klachten over grensoverschrijdend gedrag. Dat zei ze in ‘De zevende dag’ op Eén.
17/10 15u15  Waterstof tot nadenken: betekent deze alternatieve energie het einde van elektrische wagens?“België moet een van de belangrijkste knooppunten van schone waterstof worden.” Dat zei premier Alexander De Croo (Open VLD) in zijn beleidsverklaring. Met die ambitie sluit hij aan bij zowel de Europese Commissie als het Vlaams en Waals Gewest, die ook al volop inzetten op waterstof als alternatieve energie. Maar wat is dat precies? En waarvoor dient het? Betekent dat ook meteen het einde voor de elektrische wagens?
17/10 15u15  Match tussen Standard en OHL ligt zeven minuten stil na eerste gebruik 3D-lijntechnologie: “Een menselijke fout”De nieuwe 3D-technologie die de Pro League in het leven heeft geroepen, heeft op de eerste speeldag sinds de invoering al meteen voor ophef gezorgd. In de tweede helft tussen Standard en OHL op zaterdagavond maakte Dragus op 51’41” de 3-0, maar het doelpunt werd afgevlagd. De VAR bekeek de beelden, maar pas op 58’28” kwam het signaal dat het buitenspel was, met een schouder.
17/10 15u15  Valéry Lippens zocht na de dood van zijn vader troost bij zijn camera’s: “Ik haatte die foto. Ik heb het één keer bekeken, tot zijn sterfdag”Hij stelde al tentoon in Berlijn, Londen en Genève. Maar Valéry Lippens (49) hield zijn foto’s het liefst zo ver mogelijk weg van Knokke-Heist, zijn geboortegrond en de mondaine badplaats die zijn vader Leopold mee vormgaf. Hij wilde niet dat mensen zouden zeggen dat hij mocht exposeren omdat hij “het zoontje” van de bekende burgemeester was. Nu graaf Leopold Lippens in februari overleed, stelt de fotograaf voor het eerst tentoon in het cultureel centrum. “Ik heb geen ambitie om mijn vader als burgemeester op te volgen, maar zeg ook niet nee.”
17/10 15u15  Gluren bij BV’s: Familie-actrice topless in het bos, T-shirt van Lotte Vanwezemael is er een met een boodschapBloot in het bos, redenen om te vieren en een duidelijke boodschap op een kledingstuk: de afgelopen week zijn bekende Vlamingen druk in de weer geweest met van alles en nog wat. Zij deelden hun belevenissen op Instagram – die we graag even voor je bundelen.
17/10 15u15  Koppel ziet EuroMillions-jackpot van 210 miljoen door de neus geboord door stom foutjeEen Brits koppel zal het zich levenslang beklagen: ze hadden de juiste cijfercombinatie om aanspraak te maken op een superjackpot van EuroMillions, maar omdat hun betaling niet geregistreerd werd, zien ze 210 miljoen euro door de neus geboord.
17/10 15u15  Brandweer blust wagen die in gracht is beland na ongeval, maar bestuurder is spoorloosDe brandweer rukte zondagochtend uit naar de Zinkvalstraat in Schelle voor een autobrand. De wagen was op die veldweg van de baan gegaan en in de gracht beland. Het vehikel brandde helemaal uit, maar de bestuurder was in geen velden of wegen te bespeuren.
17/10 14u15  MR en Vooruit blijven het oneens over fiscaliteit tweede woning: “We zullen blijven strijden om dat eruit te halen”MR en Vooruit blijven het grondig oneens over de fiscale aftrekbaarheid van tweede, derde en vierde woningen. Dat bleek zondag in De zevende dag op Eén. Vooruit-voorzitter Conner Rousseau kondigde aan te zullen blijven strijden tegen de maatregel.
17/10 14u15  Bart De Wever (N-VA) niet onder de indruk van “ultimatum” Egbert Lachaert (Open VLD): “We zullen morgen wel zien”In de aktes die werden afgesloten bij het begin van de legislatuur, staat de naam van Erica Caluwaerts als nieuwe schepen voor Open VLD. Dat zei Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) zondag in ‘De zevende dag’ op Eén. Volgens hem staat die naam er zowel voor de vervanging van liberaal schepen Claude Marinower, die met pensioen gaat, als voor de vervanging van een schepen van Vooruit.
17/10 14u15  Schooldirecteur over lerarentekort: “Eén klas zit 18 uur per week zonder leerkracht, op sommige vacatures krijgen we 0 reacties”Scholen krijgen het tekort aan leerkrachten niet opgevangen. In de GO! Spectrumschool in Deurne gaat directeur Christine Hannes dan maar zelf terug voor de klas staan. “Op bepaalde vacatures krijgen we zelfs totaal geen reactie meer”, zegt ze.
17/10 14u15  Last met grenzen aangeven, hoe pak je dat aan? Relatie-expert Rika Ponnet geeft advies: “Angst voor consequenties verlamt”Hij geeft heel hard – te hard – zijn grenzen aan, zij durft de hare niet te stellen. Het resultaat: een relatie die op is. Vier kinderen en veel thuiswerk verergeren de situatie alleen maar. Hoe raken ze hieruit? Relatie-expert Rika Ponnet deelt verhalen uit haar praktijk. “Ze wordt heel onrustig als ze denkt aan de nee die ze zo vaak voelt, maar binnenhoudt.”
17/10 14u15  Tiener vindt 43.000 euro op straat en brengt het netjes terug naar rechtmatige eigenaarEen tiener uit Liberia is uitgegroeid tot een nationale held toen hij 50.000 dollar (zo’n 43.000 euro) op straat vond en dat bedrag niet voor zichzelf hield, maar teruggaf aan de rechtmatige eigenaar. Emmanuel Tuloe (18) is vanwege deze heldendaad uitgenodigd door de president van Liberia, George Weah, voor een ontmoeting.
17/10 14u15  KMI waarschuwt voor CO-intoxicatie: “Let op voor deze symptomen”Het KMI signaleert ongunstige voorwaarden wat betreft het gebruik van waterverwarmingstoestellen en van vuurhaarden bij het verwarmen van lokalen. “Gelieve zeer oplettend te zijn bij symptomen als hoofdpijn of neiging tot braken”, want die kunnen een gevolg zijn van CO­-intoxicatie.
17/10 14u15  Nederlandse politicus Thierry Baudet: “Aids bestaat niet voor blanke hetero’s”Op 16 maart 2022 zijn er in Nederland gemeenteraadsverkiezingen. Heel wat politici halen nu dus alles uit de kast om kiezers voor zich te winnen. Zo ook Thierry Baudet van Forum voor Democratie. Zaterdag trok hij naar Heerhugowaard om er kandidaten van zijn partij voor te stellen en daar haalde hij tijdens zijn toespraak enkele opmerkelijke standpunten naar boven.
17/10 13u15  De Wever vlijmscherp voor begroting: “Regering neemt iedereen 5 euro af en geeft er maar 1 terug”In De zevende dag was Bart De Wever (N-VA) zondag scherp voor de begroting die afgelopen weekend afgeklopt is binnen de federale regering, waar hij met de partij waar hij voorzitter van is geen deel van uitmaakt. “De regering neemt vijf euro af van iedereen en geeft er maar één terug”, zegt hij. “We hebben dat becijferd en niemand heeft het tegengesproken.”
17/10 13u15  De nazigruwel was geen mannenzaak: de ongeziene wreedheden van Hitlers furiesVoor het eerst in decennia staat een Duitse vrouw voor de rechter wegens haar aandeel in de gruweldaden van de nazi’s. Op 19 oktober start het proces tegen Irmgard Furchner (96). Ze wordt ervan beschuldigd medeplichtig te zijn aan meer dan 11.000 moorden in het kamp van Stutthof. Rechtszaken tegen vrouwen wegens oorlogsmisdaden waren en zijn er niet zo veel. Toch waren er duizenden medeplichtig aan de gruwel in de kampen. Dit is hun verhaal, van de ‘Folterdokter’ tot het ‘Beest van Auschwitz’.
17/10 13u15  Regisseur en acteur Sam Bogaerts overledenSam Bogaerts is zaterdagochtend op 73-jarige leeftijd overleden. Bogaerts stond mee aan de wieg van verschillende theatergroepen en gaf zijn kennis door aan nieuwe generaties acteurs. Hij speelde ook mee in verschillende Vlaamse topseries zoals ‘De kotmadam’, ‘Witse’ en ‘Professor T’.
17/10 13u15  Greta Thunberg haalt beste dansmoves boven op benefietconcertGreta Thunberg heeft zaterdag vriend en vijand verrast op een benefietconcert in het Zweedse Stockholm. De klimaatactiviste kwam als special guest het podium op, maar speechte deze keer niet over het klimaat. In plaats daarvan danste ze de pannen van het dak op ‘Never gonna give you up’.
17/10 13u15  Luka Elsner streng voor zijn spelers na debuutmatch in mineur voor Standard: “Zo’n zaken moeten echt uit dit team”Luka Elsner heeft geen fijn debuut beleefd als coach van Standard. Hij zag in de tien minuten blessuretijd (!) zijn team nog een 2-0-voorsprong weggeven tegen OHL (einduitslag 2-2). “Dit is ontgoochelend en enerverend.”
17/10 13u15  Standard-fans misdragen zich opnieuw: OHL-keeper Romo dag na de match nog gehoorschadeOHL scoorde zaterdagavond nog twee goals in de 96e (!) en 99e (!) minuut op Sclessin en sleepte zo een 2-2-gelijkspel uit de brand tegen Standard. Het sein voor enkele Standard-fans om zich zwaar te misdragen en vuurwerk tegen het hoofd van OHL-keeper Rafael Romo te gooien. Die geraakte daarbij gewond. Er is vrees voor blijvende gehoorschade
17/10 13u15  Begonnen met kleerkast op te ruimen en nu heeft Kathleen (42) eigen winkel: “Dit is een kinderdroom”Toen Kathleen van Rietvelde (42) door een zware periode ging, begon ze haar kleerkasten op te kuisen als therapie. Drie jaar later opent ze op de Antwerpsesteenweg ‘Closet Stories’, een fysieke winkel van tweedehandskleding voor kinderen en dames.
17/10 12u15  Bouchez over potentiële sancties voor langdurig zieken: “Je haalt geen 80 procent werkenden door lief te zijn”In de afgelopen week afgeklopte begroting van de federale regering riskeren langdurig werklozen sancties. De maatregel daarrond gaat voor de ene te ver, voor de andere niet ver genoeg. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez liet er in De zevende dag geen twijfel over bestaan wat zijn mening is: “Je haalt geen 80 procent werkenden bereiken door lief te zijn.”
17/10 12u15  Na 262 dagen “blijf in uw kot”: de langste lockdown ter wereld komt tot een einde, ondanks recordaantal besmettingen262 dagen “blijf in uw kot”. Geen enkele stad ter wereld bracht sinds de start van de coronapandemie meer dagen in lockdown door dan Melbourne. Maar daar komt nu verandering in: ondanks een toename van het aantal besmettingen worden de coronamaatregelen komende week versoepeld in de Australische miljoenenstad.
17/10 12u15  ‘De secretaresse van het Kwaad’ staat terecht voor 11.400 moorden, maar zij was lang niet de enige vrouwelijke beul van de nazi-gruwelVoor het eerst in decennia staat een Duitse vrouw voor de rechter wegens haar aandeel in de gruweldaden van de nazi’s. Op 19 oktober start het proces tegen Irmgard Furchner (96). Ze wordt ervan beschuldigd medeplichtig te zijn aan meer dan 11.000 moorden in het kamp van Stutthof. Rechtszaken tegen vrouwen wegens oorlogsmisdaden waren en zijn er niet zo veel. Toch waren er duizenden medeplichtig aan de gruwel in de kampen.
17/10 12u15  Expert geeft tips om je te beschermen tegen stijgende (ver)bouwprijzen: hierop moet je lettenWat zijn je rechten als (ver)bouwer in deze onstabiele markt? Frank Burssens (Everest Advocaten in Gent), gespecialiseerd in bouwrecht, legt uit waar je op moet letten.
17/10 12u15  Bart Van Loo speelt nu ook theater plat met De Bourgondiërs: “Ze hebben me ooit gevraagd op een N-VA-congres. Dat heb ik geweigerd”Overnachts vervelde Bart Van Loo (48) van een jongetje in een ­sponsen broekje uit Bouwel bij Herentals tot een best­seller. Hij leerde zijn volksgenoten wie ze zijn en waar ze vandaan komen, en had dat zelf niet eens door. Vier jaar wroeten aan zijn magnum opus ‘De ­Bourgondiërs’ heeft geloond. 270.000 boeken verkocht, podcast meer dan 2 miljoen keer gedownload, vertalingen ’t allen kante. Dat is veel voor een eenvoudig jongetje uit Bouwel, vindt hij zelf ook. En dan gaat hij ook nog eens de boer op. Weer met die ­vermaledijde ­Bourgondiërs, van ­theater naar theater.
17/10 11u15  30-jarige vrouw voorgeleid voor poging moord op buurvrouw, broer aangehouden voor schuldig verzuimDe verdachte van de moordpoging op een 65-jarige vrouw in een appartement in de Minister Tacklaan Kortrijk zal zondagmiddag worden voorgeleid voor de onderzoeksrechter op verdenking van poging moord.
17/10 11u15  Iedereen weer naar het leger? Vlaams Belang wil verplichte gemeenschapsdienst “om jongeren opnieuw weerbaar maken”Een gemeenschapsdienst van negen maanden bij het leger of de hulpdiensten, daarmee wil de jongerenafdeling van Vlaams Belang jongeren opnieuw fysiek en mentaal “weerbaar” maken en hen “burgerzin” bijbrengen.
17/10 11u15  Cath Luyten verklapt in ‘De Columbus’ waar ze Frank Raes en nieuwe vriend leerde kennen, Wim Lybaert: “Ik heb mijn vrouw daar ook ontmoet”Cath Luyten leerde zowel haar ex-man Frank Raes als haar nieuwe vriend kennen aan het koffieapparaat op het werk. Dat vertelt ze zondagavond in het Eén-programma De columbus. Presentator Wim Lybaert noemt dat cliché, maar kan erom lachen: “Ik heb mijn vrouw daar ook ontmoet.”
17/10 11u15  Keeper slaat medespeler tegen de grond na gelijkmaker en krijgt roodDe Ierse traditieclub Glentoran Football Club speelde zaterdagavond 2-2 gelijk tegen Coleraine. De gelijkmaker in de 80e minuut van Coleraine viel niet in goede aarde bij Glentoran-doelman Aaron McCarey. Die ging driftig verhaal halen bij zijn eigen ploegmakker Bobby Burns die dom balverlies leed en verkocht hem een flinke stomp. Burns ging neer en kwam niet meer recht, doelman McCarey werd met rood van het veld gestuurd.
17/10 11u15  Zij worden betaald om te studeren, en staan straks (hopelijk) voor de klasHet lerarentekort is nijpender dan ooit. Maar hoe moeilijk is een late carrière­switch naar het onderwijs? Vier VDAB’ers die drie jaar lang fulltime op de schoolbanken zitten om leraar Nederlands te worden, doen hun verhaal. “Niet iedereen houdt het zomaar vol.”
17/10 11u15  “Als je in Dudzele een tochtig zaaltje overleeft, kan je veel aan”: Bart Van Loo trekt met zijn Bourgondiërs naar het theaterOvernachts vervelde Bart Van Loo (48) van een jongetje in een ­sponsen broekje uit Bouwel bij Herentals tot een best­seller. Hij leerde zijn volksgenoten wie ze zijn en waar ze vandaan komen, en had dat zelf niet eens door. Vier jaar wroeten aan zijn magnum opus ‘De ­Bourgondiërs’ heeft geloond. 270.000 boeken verkocht, podcast meer dan 2 miljoen keer gedownload, vertalingen ’t allen kante. Dat is veel voor een eenvoudig jongetje uit Bouwel, vindt hij zelf ook. En dan gaat hij ook nog eens de boer op. Weer met die ­vermaledijde ­Bourgondiërs, van ­theater naar theater.
17/10 11u15  Binnen 8 minuten heeft een inbreker je woning leeggehaald: met deze tips geef je hem niet die kansEen gewaarschuwd man is er twee waard, luidt het gezegde. Zo waarschuwt de politie al sinds jaar en dag voor woninginbraken. Met enkele simpele ingrepen kun je je woning al een stuk beter beveiligen tegen diefstal. Diefstalpreventie-adviseur Petra Macquoi zet de tips op een rijtje.
17/10 11u15  ‘De ideale wereld’ neemt coming out van nieuwe Superman onder de loep: “Supergay”De nieuwe Superman Jon Kent, zoon van Clark Kent en Lois Lane, is biseksueel. Dat heeft DC Comics dinsdag aangekondigd. In een nieuwe aflevering van De ideale wereld wordt getoond hoe die coming out eraan toe ging.
17/10 11u15  “Zij die boos op ons willen zijn, weten het nu al”: Adil en Bilall maakten tragikomische reeks over moslimbegrafenissenWie als Belgische moslim een ­familielid verliest, krijgt er ­meteen een dilemma bij: de overledene in België of het ­buitenland begraven? Bad boys Adil El Arbi, Bilall Fallah en ­Mathieu Mortelmans (o.a. Vermist, Bastaard) regisseerden er een tragikomische reeks over die straks op Play4 en later ook op Netflix te zien zal zijn. “In welke landen ze Grond zoal gaan uitzenden, weten we nog niet. Hopelijk ook in Marokko.”
17/10 11u15  China voert geheime test uit met hypersonische raketChina heeft een geheime test uitgevoerd met een hypersonische raket die in een baan rond de aarde werd gebracht, zo meldt The Financial Times zaterdag.
17/10 10u15  Politieke hoogspanning na weigering gascentrales: wat met de kernuitstap?Al twee gascentrales heeft Vlaams minister Zuhal Demir eigenhandig tegengehouden. Over de twee resterende aanvragen beslist ze deze maand nog. Intussen stijgt de koorts binnen de federale regering: de kernuitstap moet straks geregeld zijn, maar het is plots niet 100 procent zeker of er wel voldoende vervangcapaciteit is. Volgens het federale niveau drijft Demir met haar weigeringen ook de kostprijs mogelijk op.
17/10 10u15  Plots roept iemand zijn naam in rechtszaal: is Belg echte dader in moordzaak en zit onschuldige man al jaren in cel?Mogelijk heeft een man onterecht dertig jaar cel gekregen voor de moord op de Nederlander Sven Prins in 2015. Tijdens de rechtszaak in hoger beroep riep plots iemand de naam uit van wie het volgens hem dan wél gedaan zou hebben. Dat spoor leidt naar België.
17/10 09u15  Zondag eindigt WB-drieluik in VS: wat hebben we al geleerd?Zondag wordt in Iowa City de derde en laatste manche van het Amerikaanse drieluik in de Wereldbeker veldrijden gehouden. Als we nu eens niet over de centen praten: wat hebben de openingsmanches ons tot nu toe geleerd?
17/10 09u15  Standard-fans misdragen zich opnieuw: OHL-keeper Romo uur na de match nog doofOHL scoorde zaterdagavond nog twee goals in de 96e (!) en 99e (!) minuut op Sclessin en sleepte zo een 2-2-gelijkspel uit de brand tegen Standard. Het sein voor enkele Standard-fans om zich zwaar te misdragen en vuurwerk tegen het hoofd van OHL-keeper Rafael Romo te gooien. Die geraakte daarbij gewond.
17/10 09u15  Francky Dury na supportersprotesten: “Ik heb er geen probleem mee, zolang het respectvol blijft”Zulte Waregem-trainer Francky Dury was zaterdagavond ontzettend blij met de zege (2-1) van zijn team tegen leider Antwerp. Dury stond na enkele woelige weken zwaar onder druk en tijdens de match riep een deel van de thuisfans nadrukkelijk om zijn ontslag. “Ik heb er allemaal geen probleem mee, zolang het respectvol blijft”, reageerde de coach achteraf.
17/10 09u15  Zij ruilen hun benen geregeld in voor een zeemeerminnenstaart: “Mijn ouders dachten dat het een fase was”De ‘zeemeerminnenfotografe’, zo noemen ze haar. Elisa Maenhout (24) uit Gent raakte tijdens haar studie gefascineerd door een Youtube-filmpje van een zeemeermin, en leerde zichzelf dan maar duiken. Tot in Amerika sprong ze ‘meermensen’ achterna, zij die zich in schitterende staartvinnen hijsen en op vrijgezellenparty’s, bedrijfsevents en communiefeestjes kindjes doen geloven in Ariël. Het resultaat van drie jaar reizen bundelt ze in een kleurrijk boek.
17/10 08u15  Lot van Bart De Pauw ligt in de handen van drie vrouwelijke rechters: “Voorzitster houdt niet van ‘acteurstreken’”“Seriestalker” Bart De Pauw zal straks gevonnist worden door drie vrouwelijke rechters. “Vooral de voorzitster van die kamer is een zwaargewicht in de Mechelse magistratuur”, klinkt het bij verschillende Mechelse advocaten die met haar te maken kregen. “Ze durft hard uithalen in zware zedenzaken maar geeft wel een tweede kans aan mensen die oprecht spijt hebben. De Pauw is niet bij voorbaat verloren.”
17/10 08u15  Burenruzie loopt zwaar uit de hand in Kortrijk: vrouw afgeranseld, zus van overbuur verdacht van poging tot moord en diefstalEen burenruzie in de Minister Tacklaan in Kortrijk is vrijdagavond zwaar uit de hand gelopen. Een vrouw van in de zestig werd er afgeranseld door de zus van een buurman en vervolgens voor dood achtergelaten in haar appartement. Het slachtoffer verkeert in kritieke toestand.
17/10 08u15  Gewapende bende ontvoert zeventien Amerikaanse missionarissen en hun families in HaïtiIn Haïti heeft een gewapende bende ten oosten van de hoofdstad Port-au-Prince zeventien Amerikaanse missionarissen en hun familieleden ontvoerd. Dat is zaterdag vernomen bij een bron in de Haïtiaanse veiligheidsdiensten.
17/10 08u15  Guido Belcanto geeft zich bloot op nieuwe plaat: “Ze was de liefde van mijn leven, maar het is slecht afgelopen”Op de vijftiende plaat van Guido Belcanto (68) groeien rozen op de mesthoop en duurt het mannelijke genot te kort. Voor ‘In de kronkels van mijn geest’ zocht hij opnieuw de weerszijden van het geluk op. En de Franse Pyreneeën. “Sinds mijn liefdesbreuk zijn de bergen mijn muze. De kluizenaar in mij komt er tot rust.”
17/10 08u15  Zeven vrouwen beweren dat ze misbruikt werden na avondje uit, Brusselse barman duikt onderZeven vrouwen stapten de voorbije maanden naar de Brusselse politie met de melding dat ze misbruikt werden na een avondje op café in de Elsense uitgangsbuurt. Speurders zoeken uit of er een link is met een barman die in twee populaire cafés werkzaam was.
17/10 07u15  Drie vrouwelijke rechters beslissen straks over de schuld of onschuld van Bart De Pauw: “Hij is zeker niet bij voorbaat verloren”“Seriestalker” Bart De Pauw zal straks gevonnist worden door drie vrouwelijke rechters. “Vooral de voorzitster van die kamer is een zwaargewicht in de Mechelse magistratuur”, klinkt het bij verschillende Mechelse advocaten die met haar te maken kregen. “Ze durft hard uithalen in zware zedenzaken maar geeft wel een tweede kans aan mensen die oprecht spijt hebben. De Pauw is niet bij voorbaat verloren.”
17/10 07u15  MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez: “Als socialisten zondags niet willen werken, blijven ze maar thuis”MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez zou je eerder met een pitbull associëren, maar kijk: hij is de trotse baas van een dwergkeeshondje. Toch heeft Liloo iets gemeen met Bouchez. “Ze blaft naar socialisten.”
17/10 07u15  Vier toeristen dood teruggevonden in sauna van Albanees vijfsterrenhotelIn een vijfsterrenhotel in het westen van Albanië zijn vijf Russische toeristen dood aangetroffen in een sauna. Dat meldt de lokale politie.
17/10 07u15  Astrid Coppens openhartig: “Mijn dochtertje is mijn reddende engel geweest”Astrid Coppens is helemaal uit de spotlights verdwenen. De Antwerpse, goed een decennium geleden met een andere achternaam nog niet van uw televisiescherm weg te branden, heeft zich omgevormd tot onderneemster en ontwerpster. Haar nieuwe collectie vind je bij ZEB, en in De zondag geeft ze voor het eerst in alweer een tijdje een openhartig interview. “Mijn dochtertje is mijn reddende engel geweest”, zegt ze daarin.
17/10 07u15  De (onderwater)wereld van de Vlaamse zeemeerminnen: “Ofwel vinden ze het fantastisch, ofwel willen ze je in de psychiatrie steken”De ‘zeemeerminnenfotografe’, zo noemen ze haar. Elisa Maenhout (24) uit Gent raakte tijdens haar studie gefascineerd door een Youtube-filmpje van een zeemeermin, en leerde zichzelf dan maar duiken. Tot in Amerika sprong ze ‘meermensen’ achterna, zij die zich in schitterende staartvinnen hijsen en op vrijgezellenparty’s, bedrijfsevents en communiefeestjes kindjes doen geloven in Ariël. Het resultaat van drie jaar reizen bundelt ze in een kleurrijk boek.
17/10 07u15  Archeologen vinden bij opgravingen slachtoffer van uitbarsting Vesuvius: “We verwachten hier veel van”Archeologen hebben in het zuiden van Italië een skelet gevonden van een man die om het leven kwam bij de verwoestende uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus. “Een vondst waarvan we veel verwachten”, verklaarde directeur Franceso Sirano van het archeologisch park van Ercolano aan het Italiaanse nieuwsagentschap ANSA.
17/10 07u15  Historische staking in Hollywood afgewend met “Hollywood-einde”: dan toch akkoord bereikt met grote studio’sEen vakbondskoepel die tienduizenden werknemers in de Amerikaanse film- en televisie)industrie vertegenwoordigt, heeft met de grote studio’s een akkoord bereikt over hoger loon en betere arbeidsvoorwaarden, zo melden Amerikaanse media zaterdag. Daarmee wordt een historische staking afgewend.
17/10 07u15  Van ‘allianties’ over ‘Youngshee’ tot ‘Zuid-Korea’: het ABC van Squid GameWat zelfs de grootste fans nog niet wisten over Netflix’ populairste serie ooit. En wat zij die nooit zullen kijken, wél willen weten.
17/10 07u15  Weense musea maken account aan op pornovriendelijk Onlyfans: “Abonneer je om de naaktfoto’s te zien”De toeristische dienst in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen heeft de buik vol van internetcensuur op naakt bij kunstwerken en heeft een bijzondere oplossing gevonden dankzij Onlyfans, een adult only-platform dat zelfs pornobeelden toelaat.
17/10 07u15  De gemiddelde snelheid is de boosdoener: is Strava een vloek of een zegen voor de fietser?Ik beken. Ik ben, weliswaar een klein beetje, verslaafd aan Strava. Strava – Zweeds voor streven, jawel – is de app waarop ik mijn sportprestaties kan bekijken, maar vooral kan delen. En ik ben niet alleen, want wereldwijd zijn we met meer dan 86 miljoen gebruikers. Strava is mijn vaste trainingspartner. Zonder Strava voel ik me, een heel klein beetje, verloren. En na de training wacht ik op duimpjes van mijn vrienden, kudos die mijn prestatie waarderen. Hoe plaats ik dat fenomeen? Ik vroeg raad aan drie experts.
17/10 07u15  Guido Belcanto geeft zich bloot op nieuwe plaat: “Over een gebroken hart zingen, is zwaar. Maar ik doe het toch. De liedjes zijn te mooi”Op de vijftiende plaat van Guido Belcanto (68) groeien rozen op de mesthoop en duurt het mannelijke genot te kort. Voor ‘In de kronkels van mijn geest’ zocht hij opnieuw de weerszijden van het geluk op. En de Franse Pyreneeën. “Sinds mijn liefdesbreuk zijn de bergen mijn muze. De kluizenaar in mij komt er tot rust.”
17/10 03u15  Misbruikt na avondje uit: gerecht onderzoekt of zeven dossiers gelinkt zijn aan barman uit twee beruchte Brusselse cafésZeven vrouwen stapten de voorbije maanden naar de Brusselse politie met de melding dat ze misbruikt werden na een avondje op café in de Elsense uitgangsbuurt. Speurders zoeken uit of er een link is met een barman die in twee populaire cafés werkzaam was. “Mogelijke slachtoffers raden we aan een klacht in te dienen bij de politie”, zegt Sarah Durant van het Brusselse parket.
17/10 03u15  Plots roept iemand zijn naam in rechtszaal: is Belg echte dader van oude moordzaak en zit andere man al 30 jaar onterecht vast?Mogelijk heeft een man onterecht dertig jaar cel gekregen voor de moord op de Nederlander Sven Prins in 2015. Tijdens de rechtszaak in hoger beroep riep plots iemand de naam uit van wie het volgens hem dan wél gedaan zou hebben. Dat spoor leidt naar België, de speurders zijn er intussen van overtuigd dat ze nu wel de juiste man in beeld hebben.
17/10 03u15  ”Mogelijk verband met islamistisch extremisme”: verdachte van moord op Brits parlementslid was bekend bij antiterreurdienstenDe 25-jarige man die ervan verdacht wordt dat hij het Britse parlementslid Sir David Amess om het leven heeft gebracht, stond bekend bij antiterreurdiensten. Het onderzoek wijst in de richting van islamistisch extremisme, laat de politie weten.
17/10 03u15  Wat met kernuitstap, nu Zuhal Demir al tweede keer vergunning van nieuwe gascentrale weigert?Al twee gascentrales heeft Vlaams minister Zuhal Demir eigenhandig tegengehouden. Over de twee resterende aanvragen beslist ze deze maand nog. Intussen stijgt de koorts binnen de federale regering: de kernuitstap moet straks geregeld zijn, maar het is plots niet 100 procent zeker of er wel voldoende vervangcapaciteit is. Volgens het federale niveau drijft Demir met haar weigeringen ook de kostprijs mogelijk op.
17/10 03u15  Tabak roken? Dat deden we al 9.000 jaar eerder dan tot nu toe werd gedachtWaar vuur was, was 12.300 jaar geleden al tabaksrook. Of toch tabak. Dat blijkt uit een archeologische vondst in de VS. Mensen gebruikten de plant dus negenduizend jaar eerder dan tot dusver gedacht.
17/10 03u15  Koukleum opgelet: zo kan je je lichaam trainen tegen de kouHoe goed je lichaam zich warm kan houden in de vrieskou, heeft onder andere met je hoeveelheid ‘bruine vet’ te maken. En goed nieuws: daar kan je meer van kweken. De paar extra calorieën die je dan verbrandt zijn mooi mee­genomen.
17/10 03u15  “Zelfs rood en wit combineren mag niet” en boetes tot 800.000 euro: tabaksreclame extreem scherp gecontroleerdDagbladwinkels mogen niet langer op de gevel of de vitrine zetten dat ze sigaretten of tabak verkopen. “Het recente verbod op reclame voor tabak wordt veel te streng geïnterpreteerd”, klagen dagbladhandelaars. “Wij kregen zelfs een opmerking omdat we de kleuren wit en rood combineerden, wat aan het merk Marlboro zou doen denken”, zegt sectorfederatie Perstablo.
17/10 03u15  Belgische speculoos nu ook een hit op Tiktok en Instagram: “Dé trend van het moment”Een kwart van de Britse gezinnen koopt al speculoosjes, maar nu is het koekje er ook een hit op Tiktok en Instagram. Amateurkoks delen massaal hun baksels op sociale media, met een glansrol voor ons oer-Belgische koekje. Ook buiten Groot-Brittannië is Biscoff, zoals het speculoosje in het buitenland heet, een hot topic op sociale media. “We willen stapsgewijs veel meer landen veroveren”, zegt Jan Boone, CEO van Lotus Bakeries.
17/10 03u15  Net tot levenslang veroordeelde miljonair Robert Durst aan beademing na coronabesmettingDe Amerikaanse miljonair Robert Durst, die donderdag tot levenslang werd veroordeeld voor de moord op een vriendin, is besmet met het coronavirus en ligt aan een beademingstoestel. Dat heeft zijn advocaat zaterdag meegedeeld.
17/10 02u15  Emotioneel afscheid: deze kandidaten overleefden eerste bootcamp ‘K2 zoekt K3’ nietHet aantal kandidaten dat het nieuwste lid van K3 kan worden, is gedaald naar twaalf. In de eerste en enige bootcamp zijn drie kandidaten terug naar huis gestuurd door een emotionele Hanne en Marthe.
17/10 01u15  Emotioneel afscheid van drie kandidaten in ‘K2 zoekt K3’Het aantal kandidaten dat het nieuwste lid van K3 kan worden, is gedaald naar twaalf. In de eerste en enige bootcamp zijn drie kandidaten terug naar huis gestuurd door een emotionele Hanne en Marthe.
17/10 00u15  Elise Mertens pakt met dubbelpartner Hsieh Su-Wei eindzege op Indian Wells: "We zijn een topduo”Elise Mertens heeft samen met haar Taiwanese dubbelpartner Hsieh Su-Wei de dubbelfinale op het tennistoernooi van Indian Wells gewonnen. Ze waren in twee sets te sterk voor het duo Veronika Kudermetova/Elena Rybakina: 7-6 en 6-3 na één uur en 36 minuten. Meteen de eerste eindzege samen op het WTA-toernooi in Indian Wells voor Mertens en Su-Wei, die eerder dit jaar al Wimbledon op hun palmares konden bijschrijven.
17/10 00u15  3D-lijntechnologie laat zich meteen opmerken: match tussen Standard en OHL ligt bijna zeven minuten stil om na te gaan of goal telt of nietDe nieuwe 3D-technologie die de Pro League in het leven heeft geroepen, heeft al meteen voor ophef gezorgd. In de tweede helft tussen Standard en OHL maakte Dragus op 51’41” de 3-0, maar het doelpunt werd afgevlagd. De VAR bekeek de beelden, maar pas op 58’28” kwam het signaal dat het buitenspel was.
16/10 23u15  Schietpartij tijdens American football-wedstrijd in Alabama: complete chaos op veld, verschillende gewondenBij een schietpartij tijdens een American football-wedstrijd tussen twee scholen in de Amerikaanse staat Alabama zijn verschillende gewonden gevallen.
16/10 23u15  Elise Mertens pakt met dubbelpartner Hsieh Su-Wei eindzege op Indian WellsElise Mertens heeft samen met haar Taiwanese dubbelpartner Hsieh Su-Wei de dubbelfinale op het tennistoernooi van Indian Wells gewonnen. Ze waren in twee sets te sterk voor het duo Veronika Kudermetova/Elena Rybakina: 7-6 en 6-3 na één uur en 36 minuten. Meteen de eerste eindzege samen op het WTA-toernooi in Indian Wells voor Mertens en Su-Wei, die eerder dit jaar al Wimbledon op hun palmares konden bijschrijven.
16/10 23u15  3D-lijntechnologie laat al meteen van zich spreken: match tussen Standard en OHL ligt bijna zeven minuten stil om na te gaan of goal telt of nietDe nieuwe 3D-technologie die de Pro League in het leven heeft geroepen, heeft al meteen voor ophef gezorgd. In de tweede helft tussen Standard en OHL maakte Dragus op 51’41” de 3-0, maar het doelpunt werd afgevlagd. De VAR bekeek de beelden, maar pas op 58’28” kwam het signaal dat het buitenspel was.
16/10 23u15  Britse acteerlegende Michael Caine (88) kondigt afscheid aan… en komt daar enkele uren later al op terugMichael Caine is luttele uren nadat hij had aangekondigd te stoppen als acteur teruggekomen op dat voornemen. De film ‘Best Sellers’ was zijn laatste, zei hij zaterdag in een radioprogramma van de BBC. Later op de dag liet hij weten dat hij toch niet met pensioen gaat.
16/10 23u15  Debuut in mineur voor Luka Elsner: Standard geeft tegen OH Leuven 0-2 bonus weg na tien (!) minuten blessuretijdLuka Elsner heeft een slechte start gemaakt als nieuwe coach van Standard. De Rouches gaven in de blessuretijd nog een 2-0 voorsprong weg tegen OHL en bleven steken op een puntje (2-2). De kans dat er nog een staartje komt is groot, want in de laatste minuut geraakte bij de Leuvenaars doelman Rafael Romo gewond nadat hij vuurwerk tegen het hoofd kreeg.
16/10 23u15  Draagbaar en niet duur: de Gadget Inspector tipt vier betaalbare tabletsMet het oog op het eindejaar heeft Nokia de T20 voorgesteld; een nieuwe tablet die veel waar moet bieden zonder een gat in uw geldbuidel te slaan. Een mooie aanleiding – en vroege cadeautip - voor een overzichtje van interessante 10 inch-tablets met een prijskaartje van minder dan 220 euro.
16/10 23u15  Een reis is niet nodig: haal de zuiderse sfeer naar je tuin met dit Provençaals kwartetRijd of vlieg niet langer naar een zuiderse vakantiebestemming. Blijf thuis! Haal het zuiden naar je eigen tuin.
16/10 23u15  Nik liet graffitikunstenaars los op zijn gevel: “Mijn interieur is mijn uitlaatklep”Een troosteloze gevel was het, toen Nik Brouckaert (52) het rijhuis in Roeselaere kocht. “Een witte vuile gevel”, zegt Nik, die al snel het idee kreeg om er iets leuks mee te doen, om het huis en de buurt wat meer pit te geven.
16/10 23u15  Een bal is een bal, maar ook een bal: waarom het Nederlands vaak onlogisch lijkt, maar eigenlijk heel logisch isDe Nederlandse taal is moeilijk om aan te leren. Wij hebben het dan ook moeilijk gemaakt. We leren kinderen aan dat een kraan op een bouwwerf staat, maar tevens dient om je handen mee te wassen. Dat een bal er is om mee te spelen, maar ook dat het een feestavond met dans is. Een buitenlander moeten we uitleggen dat een das een kledingstuk is, maar eveneens een dier. En ga zo maar door… Waarom zijn er zo veel ‘dubbelwoorden’? Had iemand gebrek aan inspiratie of was er geen eensgezindheid?
16/10 23u15  Sean Penn en 32 jaar jongere echtgenote na één jaar huwelijk al uit elkaarDe Amerikaanse acteur Sean Penn (61) en zijn echtgenote Leila George (29) gaan scheiden. Het koppel was nog maar een jaar getrouwd. George, een Australische actrice, vroeg vrijdag de scheiding aan in Los Angeles.
16/10 22u15  Comeback van de ‘gele hesjes’: weer protest op rotondes in FrankrijkDe in 2018 spontaan opgedoken Franse protestbeweging van de ‘gele hesjes’ lijkt aan een comeback te werken. De voornaamste grief van de ‘gilets jaunes’ was destijds de stijging van prijzen voor autobrandstof waarmee president Macron ‘klimaatpolitiek’ wilde voeren. De beweging was zo massaal dat hij zijn plannen moest schrappen. Nu stijgen de brandstofprijzen opnieuw als gevolg van allerlei factoren.
16/10 22u15  Noorse politie twijfelt aan islamistisch motief van dader aanslag in KongsbergDe Noorse speurders twijfelen steeds meer aan een islamistisch motief achter de dodelijke aanval in Kongsberg waarbij woensdag vijf doden zijn gevallen.
16/10 22u15  De turnles waar je de valkuilen van het leven tegenkomt: “Hier mag je fouten maken. Al kan je natuurlijk pech hebben”Een turnles die je beter leert omgaan met de hindernissen die je ondervindt in het leven. In je studie, in je job, in je relaties. De workshop van Exentra, de vzw die hoogbegaafden ondersteunt, is naar verluidt relevant voor iedereen. Dat vraagt om een try-out. Nieuwsgierig, kritisch, maar enthousiast turn ik mee. Tot de achterwaartse salto in beeld komt.
16/10 21u15  Britse legende Michael Caine (88) stopt met acteren door fysieke problemenMichael Caine stopt als acteur. De film ‘Best Sellers’, vorige maand uitgebracht in de Verenigde Staten en Canada, is zijn laatste, zei hij zaterdag in een radioprogramma van de BBC. Het 88-jarige Britse icoon heeft dat besluit onder meer genomen omdat zijn gezondheid te wensen overlaat. “Ik heb problemen met mijn ruggengraat en dat trekt door naar mijn benen. Ik kan daardoor niet goed lopen.”
16/10 21u15  Antwerp is leider af: Zulte Waregem staat op uit de doden en boekt eerste thuiszege van het seizoenZo goed Antwerp de interlandbreak inging, zo slecht kwam het er weer uit. De Great Old ging zaterdagavond met 2-1 de boot in bij het in crisis verkerende Zulte Waregem. Het eerste bedrijf was nochtans volledig voor de bezoekers, die op voorsprong kwamen via Benson. De harde kern van Essevee zette een protestactie op tegen Dury, maar die trok uiteindelijk aan het langste eind met een knappe remonte van zijn ploeg na rust.
16/10 21u15  KV Oostende zet scheve situatie recht en pakt in extremis de zege tegen Cercle BruggeEen uur lang Het Grote Niets, en daarna toch nog een wedstrijd: KVO-Cercle moest het zaterdag hebben van de spanning, want voetballend verdiende de pot een grote buis. Een winnaar mocht er eigenlijk niet zijn, maar Oostende boog een achterstond in het slotkwartier nog om in een gevleide zege. Amade werd de matchwinnaar, Cercle zit in vieze papieren.
16/10 20u15  De besmettingen nemen toe, maar hoe erg is dat? Vijf vragen over de ‘vierde golf’In een week tijd telt Vlaanderen ruim 40 procent meer nieuwe coronabesmettingen. Hoe reageren de experts daarop? “We zitten meer en meer binnen, en dat is een belangrijke factor.”
16/10 20u15  Vrouw (65) in levensgevaar na afranseling door zus van overbuur: “Dat had ik nooit gezien. Ze bleef maar schoppen en slaan”Een banale discussie tussen buren is vrijdagavond zwaar uit de hand gelopen in Kortrijk. Een bewoonster van een appartementsgebouw in de Minister werd er in elkaar geslagen en geschopt door de zus van haar overbuur en verkeert nog altijd in levensgevaar. “Ze lieten haar voor dood achter.” De politie pakte zes mensen op, vier van hen worden door het parket beschouwd als verdachte en moeten voor de onderzoeksrechter verschijnen.
16/10 20u15  Scorende Kevin De Bruyne loodst Manchester City naar zuinige zege tegen Burnley in generale repetitie voor clash met Club BruggeManchester City heeft de generale repetitie voor de match tegen Club Brugge achter de rug. In de thuismatch tegen Burnley won de ploeg van Pep Guardiola zuinig met 2-0. Kevin De Bruyne tekende twintig minuten voor tijd voor de geruststellende dubbele voorsprong. In het klassement wordt City tweede, met één puntje minder dan Liverpool.
16/10 20u15  Zulte Waregem-fans laten zich van minst fraaie kant zien met rookbommen en spandoeken tegen Francky DuryZaterdagavond werd Zulte Waregem – Antwerp na een kwartier spelen onderbroken nadat Zulte Waregem-supporters rookbommen op het veld van de Elindus Arena gooiden. Ze eisten daarmee het ontslag van trainer Francky Dury. Scheidsrechter Jonathan Lardot moest de partij even stilleggen, maar de match kon na enkele minuten hervat worden.
16/10 20u15  Tienkoppig Union recht de rug in de tweede helft en wint duel der promovendi oververdiend van SeraingUnion heeft zaterdagmiddag na een spectaculaire wedstrijd de drie punten thuis gehouden tegen Seraing. Union stond aan de rust met een mannetje minder nochtans 0-2 achter, maar Kaoru Mitoma ontbond in de tweede helft zijn duivels en lag met een hattrick aan de basis van de 4-2-overwinning.
16/10 18u15  Naakte studenten bootsen seksuele activiteiten na tijdens doop op ULB-campus, universiteit grijpt inLeden van een studentenclub op de ULB hebben donderdag midden op de campus in Elsene naakt seksuele activiteiten nagebootst, in het kader van een doop. De universiteit heeft de activiteiten van de studentenclub opgeschort, de bestuursleden moeten donderdag meer uitleg komen verschaffen.
16/10 18u15  Welke vormcrisis? Youri Tielemans loodst Leicester City met heerlijke goal naar spectaculaire zege tegen Manchester UnitedDe topper tussen Leicester City en Manchester United had veel om het lijf. Al na 19 minuten zette Mason Greenwood the Mancunians met een heerlijke pegel op voorsprong, maar na knullig balverlies bij Harry Maguire zorgde Tielemans een dikke tien minuten later voor een knappe gelijkmaker. In het slot van de partij kregen we nog meer spektakel, wat resulteerde in 4 late goals en een 4-2-zege voor Leicester City.
16/10 18u15  Anti-vaxxers protesteren bij Pfizer tegen gebruik van Covid Safe TicketEen duizendtal aanhangers van de anti-vaxbeweging heeft zaterdag aan de zetel van Pfizer op de Pleinlaan in Elsene geprotesteerd tegen het gebruik van het Covid Safe Ticket (CST) en een verplichte vaccinatie. Het protest werd georganiseerd op initiatief van David Bouillon, anti-vaxxer en arts uit het Waalse Bergen.
16/10 18u15  “Hopelijk biedt het proces-De Pauw nu al motivatie voor anderen in eenzelfde situatie om te durven opstaan”Een rechtszaak is altijd een beetje verliezen. Dat geldt ook voor het proces tegen Bart De Pauw. Er zijn altijd betere manieren om een conflict op te lossen. Bemiddeling, excuses, een uitgestoken hand,… Zoiets was voor de betrokkenen ongetwijfeld heilzamer geweest dan nu voor het oog van de camera’s deze juridische confrontatie aan te gaan. Maar, hoe hard dat ook klinkt voor de betrokkenen, als signaal naar de samenleving is deze rechtszaak wel een goede zaak.
16/10 17u15  Naakte studenten bootsen seksuele activiteiten na, midden op ULB-campusLeden van een studentenclub op de ULB hebben donderdag midden op de campus in Elsene naakt seksuele activiteiten nagebootst, in het kader van een doop. De universiteit heeft de activiteiten van de studentenclub opgeschort, de bestuursleden moeten donderdag meer uitleg komen verschaffen.
16/10 17u15  27 frauduleuze kredietgevers hebben het op je geld gemuntDe Belgische financiële waakhond heeft op haar website een lijst van 27 frauduleuze kredietverstrekkers gepubliceerd die geld aftroggelen met valse leningen.
16/10 17u15  Welke vormcrisis? Youri Tielemans wist beauty van Greenwood enig mooi uit na blunder achteraan bij Manchester UnitedDe topper tussen Leicester City en Manchester United heeft in de eerste helft al veel om het lijf. Na 19 minuten zette Mason Greenwood the Mancunians met een heerlijke pegel op voorsprong, maar na knullig balverlies bij Harry Maguire zorgde Tielemans een dikke tien minuten later voor een knappe gelijkmaker.
16/10 17u15  Ruzie om ‘gevonden’ sportzak vol cocaïne loopt totaal uit de hand: vriendin verkracht, flat geplunderd en bijtend zuur over hond gegooidEen ruzie om een “gevonden” sportzak vol cocaïne in het Waesmeer in Tielrode is volledig uit de hand gelopen. F.A. (41) uit Sint-Niklaas verkrachtte de vriendin van zijn dealer, plunderde zijn flat, bedreigde hem met een slagersmes en baseballknuppel en gooide bijtend zuur over zijn hond. Zelf ontkent hij alles. “Het was een uit de hand gelopen verjaardagsfeestje.”
16/10 17u15  Nike-baas bekent plots 56 jaar oude moord: “En het is allemaal voor niets geweest”Larry Miller (72), een Nike-topman, heeft tijdens een interview met Sports Illustrated bekend dat hij 56 jaar geleden een tiener in de straten van West Philadelphia heeft neergeschoten.
16/10 17u15  Nederlands brandstoftoerisme in grensstreek: “Het is dit of diefstal in je eigen portemonnee”Tankstations in het noorden van de Kempen draaien overuren. De Nederlandse brandstofprijzen zijn nog hoger dan de onze, dus trekken onze noorderburen massaal de grens over om te tanken.
16/10 17u15  Netflix ontslaat werknemer na lekken van interne gegevens rond special van Dave ChappelleNetflix bevindt zich in woelig water nadat een special van comedian Dave Chappelle de gemoederen heeft beroerd op de werkvloer. Aanleiding daarvan zijn interne documenten, die nadien ook naar buiten zijn gelekt. De werknemer die verantwoordelijk zou zijn voor dat lek, is nu ontslagen.
16/10 17u15  Thibau Nys zit alweer op de fiets na val tijdens wereldbekermanche in WaterlooThibau Nys blijft niet bij de pakken zitten met zijn sleutelbeenbreuk die hij vorige week zondag in het Amerikaanse Waterloo opliep. Op zijn Instagramverhaal is te zien hoe Nys door de Leuvense Bondgenotenlaan rijdt.
16/10 16u15  Vrouw in levensgevaar na afranseling door zus van overbuur: “Dat had ik nooit gezien. Ze bleef maar schoppen en slaan”Een banale discussie tussen buren is vrijdagavond zwaar uit de hand gelopen in Kortrijk. Een bewoonster van een appartementsgebouw in de Minister Tacklaan werd er in elkaar geslagen en geschopt door de zus van haar overbuur en verkeert nog altijd in levensgevaar. “Ze lieten haar voor dood achter.”
16/10 16u15  Wie belandt er vandaag nog in het ziekenhuis met Covid-19? Dit is het profiel van de patiëntenHet aantal ziekenhuisopnames stijgt met 5 procent vergeleken met de week voordien. Momenteel gaat het om 824 patiënten in België die in het ziekenhuis liggen met een infectie, 190 daarvan zitten op een afdeling intensieve zorg. Maar wie zijn die mensen die vandaag in het ziekenhuis liggen door het coronavirus?
16/10 16u15  Wij zochten uit hoe erg het is in beruchte vakantieparken Hengelhoef en Parelstrand: “Eén woord: ranzig”Vakantie voor iedereen: met die slogan biedt Oostappen Groep goedkope vakanties aan in België en Nederland. Vakantie die geen vakantie is volgens de vele recensies: vies, vuil, vettig, en meer arbeidsmigranten dan toeristen. Onze reporter testte Hengelhoef en Parelstrand uit.
16/10 16u15  Waarom steeds meer moslims ervoor kiezen om hier begraven te wordenToen Marokko in volle coronapandemie op slot ging, kwam er voor veel landgenoten abrupt een einde aan een traditie: begraven worden in het land van ­herkomst. Niet in een kist, maar in een lijkwade, in ‘onbeslapen’ grond. Allemaal gebruiken die vloeken met de Vlaamse traditie. Maar de omwenteling is wel begonnen. “Allah heeft een universum gecreëerd, hè. Niet enkel Marokko of Turkije.”
16/10 16u15  Spaanse vissers vangen “per ongeluk” enorme maanvisVoor de kust van Ceuta, in de Middellandse Zee, hebben enkele vissers onlangs een maanvis gevangen. Het ging om een ongewoon groot exemplaar voor de regio: de vis woog ruim 1.000 kilogram. De vissers beweren dat ze het dier “per ongeluk” gevangen hebben, want de jacht op maanvissen is er eigenlijk verboden. Kijk mee in bovenstaande video.
16/10 16u15  47-jarige man even in levensgevaar na aanrijding met andere fietserEen 47-jarige man is vrijdagavond ernstig gewond geraakt bij een aanrijding tussen twee fietsers op het Ringfietspad in Borgerhout. Hij werd met aanvankelijk levensgevaarlijke verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.
16/10 16u15  Manchester United maakt verplaatsing van 160 kilometer naar Leicester… per vliegtuigHet Manchester United van Cristiano Ronaldo en Paul Pogba speelt zaterdagnamiddag om 16u op het veld van het Leicester City van Youri Tielemans. Een verplaatsing van zo’n 160 kilometer. Maar toch maakte de selectie van United die trip met het vliegtuig. Een vlucht in een privéjet van maximum tien minuten.
16/10 16u15  Hockey-interland België - Duitsland in Ukkel verstoord door hijskraanZaterdag wordt in Ukkel de Pro League van het hockey opnieuw op gang gebracht met zowel bij de mannen als de vrouwen een interland tegen Duitsland. De wedstrijd van de vrouwen had om 14u10 moeten starten, maar een hijskraan gooide roet in het eten.
16/10 15u15  Wie belandt er vandaag nog in het ziekenhuis met Covid-19?Het aantal ziekenhuisopnames stijgt met 5 procent vergeleken met de week voordien. Momenteel gaat het om 824 patiënten in België die in het ziekenhuis liggen met een infectie, 190 daarvan zitten op een afdeling intensieve zorg. Maar wie zijn die mensen die vandaag in het ziekenhuis liggen door het coronavirus?
16/10 15u15  Koppel overleden nadat tieners huis in brand steken: “Het was om een grapje uit te halen”De drie jongeren die ervan verdacht worden een huis in brand te hebben gestoken, waardoor een koppel overleed, zouden het gedaan hebben “om een grapje uit te halen”. Dat schrijft Het Algemeen Dagblad.
16/10 15u15  “De nacht brengt zelden raad, maar de Belgische politiek blijft er tegen beter weten in toch op hopen”Elke week verdiept hoofdredacteur Liesbeth Van Impe zich in een actuele kwestie.
16/10 15u15  Eén persoon zwaargewond na steekpartij in nachtwinkel op KielBij een steekpartij in een nachtwinkel langs de Boomsesteenweg op het Kiel is zaterdagnamiddag één persoon zwaargewond geraakt.
16/10 15u15  Queen Elizabeth moet stoppen met alcohol drinkenZe is geen grote drinker maar de Britse Queen - intussen al 95 - drinkt wel graag eens een Martini of Gin tijdens de lunch of bij het avondeten. Haar favoriete alcoholische drankjes moet ze nu echter links laten liggen op aanraden van haar dokters. Dat meldt The Telegraph.
16/10 15u15  Adele breekt Spotify-record met meeste streams op één dagAdele’s nieuwste single ‘Easy on Me’ heeft vrijdag het record gebroken van meeste streams op één dag op Spotify. Het streamingsplatform zei niet over hoeveel streams het gaat, maar de groep BTS was recordhouder tot nu toe met 11,04 miljoen streams voor “Butter”.
16/10 14u15  Tiental studenten bezet bosje waar UGent studentenhome wil neerpoten, Universiteit dient klacht inIn Gent hebben aan de Sterre een tiental studenten een klein bos bezet uit protest tegen de komst van een studentenhome. De universiteit heeft de campus aan de De Pintelaan gekozen om moderne huisvesting op te trekken. Maar de jongeren zijn gehecht aan de bomen, klinkt het. “We denken dat de UGent zeker een alternatief kan vinden”, zegt student Nicolaas Van der Burght.
16/10 14u15  La Palma krijgt tsunami van lava over zich heen, en het is nog lang niet voorbij. Al is er ook één positief effectNa een “zwerm aardbevingen” gingen een maand geleden op La Palma alle alarmbellen af voor een mogelijke vulkaanuitbarsting. Niemand die toen kon vermoeden dat wat volgde het eiland zo zwaar zou treffen. En de situatie lijkt alleen maar te verslechteren. Vrijdag werd de zwaarste aardbeving tot nu gemeten.
16/10 14u15  Jelle Van Damme maakt anderhalf jaar na laatste match werk van comeback: “Te veel makelaars zijn alleen met hun commissies bezig”Een rode kaart in zijn laatste match voor Lokeren en een berichtje op Instagram. Een roemrijk afscheid als voetballer was Jelle Van Damme (37) niet gegund. Zelf maalt hij er niet om. De ex-verdediger geniet van zijn nieuwe leven, al maakt hij anderhalf jaar na zijn laatste wedstrijd ook al werk van een terugkeer naar het voetbal. “Ik wil jonge talenten van A tot Z gaan begeleiden.”
16/10 13u15  Huisje, tuintje, miserie: (ver)bouwers over de impact van de stijgende prijzen op hun droomhuisHuisje, tuintje, boompje, miserie. Bouwen of verbouwen is een uitdaging geworden, met prijzen die voortdurend stijgen, en materiaal waar je eindeloos op moet wachten. Dus moeten Vlamingen met een baksteen in de maag fors meer betalen voor hun droomhuis. Of hun plannen bijsturen. “Binnendeuren, een bad en dat toilet: dat zal voor later zijn.”
16/10 13u15  Tiental studenten bezet bosje waar UGent studentenhome wil neerpotenIn Gent hebben aan de Sterre een tiental studenten een klein bos bezet uit protest tegen de komst van een studentenhome. De universiteit heeft de campus aan de De Pintelaan gekozen om moderne huisvesting op te trekken. Maar de jongeren zijn gehecht aan de bomen, klinkt het. “We denken dat de UGent zeker een alternatief kan vinden”, zegt student Nicolaas Van der Burght.
16/10 13u15  Ouders Sharon (22) in tranen na uitspraak: “Dit was het laatste wat we voor haar konden doen”Geen doodrijder, maar een moordenaar. Davy Kesteman (32) zat in afwachting van zijn proces twee jaar vrij thuis met een enkelband. Maar vrijdagmiddag hoorde hij zich veroordeeld worden tot 23 jaar effectieve opsluiting voor de moord op Sharon Gruwez (22). Een mokerslag en een keihard verdict voor de eerste verkeerszaak ooit in het hof van assisen. Maar een enorme opluchting bij de vader en moeder van het slachtoffer. “Hiervoor strijden was het laatste wat we voor haar konden doen.”
16/10 12u15  Huisje, tuintje, miserie: (ver)bouwen kan van week tot week duizenden euro’s duurder wordenHuisje, tuintje, boompje, miserie. Bouwen of verbouwen is een uitdaging geworden, met prijzen die voortdurend stijgen, en materiaal waar je eindeloos op moet wachten. Dus moeten Vlamingen met een baksteen in de maag fors meer betalen voor hun droomhuis. Of hun plannen bijsturen. “Binnendeuren, een bad en dat toilet: dat zal voor later zijn.”
16/10 12u15  Coronasymptomen, maar niet langs de dokter: nieuwe teststrategie moet druk op huisartsen verlichtenEr wordt gesleuteld aan een alternatief testsysteem voor het coronavirus, nu door de golf van verkoudheden huisartsen overspoeld worden door mensen die allemaal een test nodig hebben. “Een helse uitdaging voor de artsen”, zegt ook viroloog Steven Van Gucht (Sciensano).
16/10 12u15  Lerares Kim (30) ziet haar foto’s op OnlyFans en Tinder opduiken: “En dan krijg ik berichten van ouders van leerlingen”Maandenlang al ziet lerares en influencer Kim (30) haar foto’s op verschillende sociale media opduiken, en niemand lijkt haar te kunnen helpen. “Eén keer kwam een ouder me letterlijk zeggen dat mijn gedrag ongepast was.”
16/10 12u15  Ruud Vormer zet record neer tegen Kortrijk: “Mentaal moeilijke weken gehad”Ruud Vormer is terug. Na enkele moeilijke weken met blessurelast en het statuut van bankzitter was de Nederlandse aanvoerder vrijdagavond met twee goals de matchwinnaar voor Club Brugge tegen KV Kortrijk (2-0).
16/10 12u15  ROYALS. De geheime tunnel vanuit Buckingham Palace en mogelijk scheiding op til in MonacoKomt er dan toch een scheiding in Monaco? En naar waar leidt de geheime tunnel vanuit Buckingham Palace … en wie gebruikt die? Alle weetjes en roddels van de week uit koninklijke kringen op een rij.
16/10 12u15  Technische problemen bij VRT: “Ik voel me in de jaren ‘80”De VRT kampte zaterdagvoormiddag met technische problemen waardoor de telefoons en het internet niet werkten. Medewerkers die vandaag aan het werk zijn, moesten het doen met een pen en papier. “Ik voel me in de jaren ‘80”, schrijft journalist Riadh Bahri op Twitter.
16/10 12u15  “Het is een bevreemdend beeld van hulpeloosheid. Bart De Pauw heeft zijn pruik en slonzige regenjas thuisgelaten voor de rol van zijn leven”Hij kijkt weg van de camera, wat vroeger niet zijn gewoonte was. Ondanks zijn pruillip lijkt hij strijdvaardig. De handen haast onzichtbaar in de mouwen getrokken, tot lichte vuisten gebald.
16/10 12u15  Man betaalt woonlening van ex-vriendin volledig af: “Ik wilde dat je de beste verjaardag ooit zou hebben”De lening afbetalen van je ex, het moet kunnen zal Shaun Nyland gedacht hebben. Want voor haar 31ste verjaardag besloot hij die financiële druk van haar schouders weg te halen door gewoon zelf voor de hele lening op te draaien. Haar reactie is intussen ook al viraal gegaan.
16/10 12u15  Belg omgekomen bij auto-ongeval in Nederlands LimburgIn Berg en Terblijt , kort bij Maastricht in het zuidoosten van Nederland, is een 52-jarige man uit Maaseik om het leven gekomen bij een auto-ongeval.
16/10 12u15  “Courtois droomt van armoede. Dat zou zijn leven zoveel makkelijker maken”Nico Dijkshoorn, de scherpste columnist van de lage landen, kon uiteraard niet voorbij de prestatie van de Rode Duivels tegen Frankrijk.
16/10 12u15  77-jarige zieke man wordt uit appartement gezet: “Ik ben nog nooit zo ongelukkig geweest”Vorige woensdag moest Leo Keuten voor de vrederechter verschijnen. Het Sociaal Verhuurkantoor Antwerpen wil de 77-jarige kunstenaar uit zijn appartement zetten, terwijl hij geen andere plek heeft om te wonen. In afwachting van een oplossing kampeert hij tussen de verhuisdozen.
16/10 12u15  Demir weigert vergunning gasgestookte elektriciteitscentrale in Tessenderlo: “We gaan de situatie grondig bestuderen”Vlaams omgevingsminister Zuhal Demir (N-VA) weigert de milieuvergunning voor de realisatie van een nieuwe gasgestookte elektriciteitscentrale in Tessenderlo. Dat deelde de minister vrijdagavond mee. Chemiebedrijf Tessenderlo, dat de centrale zou bouwen, reageert dat het de beslissing grondig zal bestuderen, “alvorens te beslissen over enige verdere stappen”.
16/10 12u15  Anemone Valcke: “Ik pas niet in het schoonheidsideaal. Dat is voor mij altijd moeilijk geweest, en nog steeds een struggle”Als ze iets aan haarzelf kon veranderen? Dan is het die verdraaide gedachte of ze iets aan haarzelf moét veranderen. Ziedaar Anemone Valcke. Al een filmster op haar zestiende, nu op haar eenendertigste straf in Cool Abdoul. Gewapend met een nieuw soort zachtheid. En roze bokshandschoenen. “De zoektocht zal nooit voorbij zijn. Niet op mijn vijftigste. Niet op mijn tachtigste.”
16/10 12u15  Colombia bevecht beruchte nijlpaarden van drugsbaron Pablo Escobar met anticonceptiepijltjesDe overheid probeert de vernielzuchtige groep nijlpaarden die achterbleef na de dood van de Escobar te steriliseren. Operatief bleek dat tijdrovend en bloederig werk te zijn, dus worden nu pijltjes afgeschoten met anticonceptie. Ecologen willen de dieren liever volledig ‘opgeruimd’ zien.
16/10 11u15  Burenruzie loopt zwaar uit de hand in Kortrijk: vrouw afgeranseld en voor dood achtergelaten, zes personen opgepaktEen burenruzie in de Minister Tacklaan in Kortrijk is vrijdagavond zwaar uit de hand gelopen. Een vrouw van in de zestig werd er afgeranseld door de zus van een buurman en vervolgens voor dood achtergelaten in haar appartement. Het slachtoffer verkeert in kritieke toestand.
16/10 10u15  Caravan, minibus en wagen branden uit bij depanneur: “Metershoge vlammen”Op de terreinen van depannage Coeman langs de Prins Regentstraat zijn vrijdagavond een caravan, een minibus en een wagen in vlammen opgegaan. Hoe het vuur ontstond, is onduidelijk.
16/10 10u15  Vrouw in kritieke toestand na vechtpartij in Kortrijk: zes personen opgepaktEen vrouw uit Kortrijk is vrijdag in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Wat precies gebeurde is onduidelijk, maar de politie zou intussen wel zes verdachten hebben opgepakt.
16/10 10u15  Amper 0,09 sollicitatieopdrachten per bruggepensioneerde: “Oudere werkzoekenden zijn geen prioriteit voor VDAB”Mensen die met ‘brugpensioen’ zijn, hebben dit jaar gemiddeld 0,09 sollicitatieopdrachten gekregen van de VDAB. “En dat terwijl werkgevers massaal op zoek zijn naar nieuwe werknemers, en ze bij een supermarktketen als Lidl staken wegens personeelstekort”, zegt Vlaams Parlementslid Tom Ongena (Open Vld) uit Sint-Katelijne-Waver.
16/10 09u15  Nationale staking bij Lidl: “Twee derde van de winkels zullen waarschijnlijk dicht blijven”De vakbonden organiseren vandaag/zaterdag een collectieve staking bij de supermarktketen Lidl. Al vier dagen lang wordt de keten getroffen door vakbondsacties nadat de directie toezeggingen van jaren geleden over extra mankracht in de winkels, zei te gaan terugschroeven. “De actie verloopt zeer goed momenteel staat de teller op 175. Ik reken erop dat 220 van de 309 winkels dicht kunnen blijven vandaag”, klinkt het bij de socialistische vakbond BBTK.
16/10 09u15  Antwerp-coach Brian Priske gaat vol de concurrentie aan met Club Brugge: “Ik stuurde Clement: Ik kom je titel afpakken”“Mijn vrouw is priester, dus hopelijk krijg ik wat hulp van hierboven”, vertelde Brian Priske (44) toen hij bij Antwerp tekende. De koppositie na tien speeldagen louter toeschrijven aan Onze Lieve Heer, zou echter onzin zijn. In een uitgebreid interview doet de Deen zijn manier van werken uit de doeken. “Als speler van Club Brugge heb ik gezien hoe het níét moest.”
16/10 09u15  Onze reporter checkt hoe hard het Covid Safe Ticket wordt gecontroleerd in Brussel: “Aan de kant, dat ik u kan fouilleren”Brussel. Zijn Atomium. Zijn Grote Markt. Zijn Manneken Pis. En sinds gisteren ook zijn verplichte Covid Safe Ticket in de horeca. Onze reporter checkte hoe hard de nieuwe maatregel wordt nageleefd bij de moeilijkste coronaleerlingen van het land. “Mag ik gewoon uw QR-code scannen alstublieft? Excuses daarvoor. Het is absoluut niet mijn idee.”
16/10 08u15  Of hij nu wordt vrijgesproken of niet: zo groot is de impact voor Bart De Pauw, de vrouwen en de samenlevingOp 25 november weten we of Bart De Pauw schuldig wordt bevonden aan belaging en elektronische overlast. Er staat veel op het spel, zowel voor De Pauw als voor de negen vrouwen die zich burgerlijke partij hebben gesteld. Maar ook los van de uitspraak is de impact van de zaak niet te onderschatten.
16/10 08u15  Premier Alexander De Croo: “Eén telefoontje heb ik gedaan, en het was opgelost”Luttele uren voor zijn State of the Union verloor Alexander De Croo (Open VLD) even de controle over de onderhandelingen: een vicepremier die het aftrapte, een andere die een gemaakt akkoord weer op de helling plaatste… Drie dagen later neemt de premier niemand iets kwalijk. Wij spraken hem over de begroting. “Het fiscaal voordeel voor een tweede woning? Ik vind dat ook een anomalie.”
16/10 08u15  Stijging coronacijfers zet zich door, ook aantal sterfgevallen blijft toenemenDe stijging van de coronacijfers zet zich door. In de week tot en met 12 oktober waren er dagelijks gemiddeld 2.438 infecties, een stijging met 28 procent in vergelijking met de voorgaande zevendaagse periode, zo blijkt zaterdagochtend uit voorlopige cijfers van gezondheidsdienst Sciensano. De positiviteitsratio stijgt tot 5,6 procent.
16/10 08u15  “Aan de kant. Dat ik u kan fouilleren”: onze reporter haalde zijn coronapas boven en trok naar BrusselBrussel. Zijn Atomium. Zijn Grote Markt. Zijn Manneken Pis. En sinds gisteren ook zijn verplichte Covid Safe Ticket in de horeca. Onze reporter checkte hoe hard de nieuwe maatregel wordt nageleefd bij de moeilijkste coronaleerlingen van het land. “Mag ik gewoon uw QR-code scannen alstublieft? Excuses daarvoor. Het is absoluut niet mijn idee.”
16/10 08u15  Dodelijke steekpartij Brits parlementslid is terreurdaad volgens politieDe moord op het Britse parlementslid Sir David Amess in Leigh-on-Sea is een terreurdaad. Dat heeft de politie in de nacht van vrijdag op zaterdag bevestigd. Het conservatieve parlementslid werd vrijdag neergestoken tijdens een burgerraadpleging.
16/10 08u15  Ouders Sharon (22) in tranen na vonnis: “Dit was het laatste wat we voor haar konden doen”Geen doodrijder, maar een moordenaar. Davy Kesteman (32) zat in afwachting van zijn proces twee jaar vrij thuis met een enkelband. Maar vrijdagmiddag hoorde hij zich veroordeeld worden tot 23 jaar effectieve opsluiting voor de moord op Sharon Gruwez (22). Een mokerslag en een keihard verdict voor de eerste verkeerszaak ooit in het hof van assisen. Maar een enorme opluchting bij de vader en moeder van het slachtoffer. “Hiervoor strijden was het laatste wat we voor haar konden doen.”
16/10 08u15  Opgraving op kerkhof moet duidelijkheid scheppen over verkeersslachtoffer uit 1997Op het kerkhof van De Panne was er vrijdagochtend behoorlijk wat activiteit. Er werd een opgraving gedaan van een man die in 1997 overleed bij een verkeersongeval, maar nooit geïdentificeerd werd. “De vraag kwam vanuit Engeland om het DNA in een databank te brengen”, zegt procureur Patty ’t Jonck van het parket.
16/10 08u15  Een Belgische ‘top cop’ in Amerika: prestigieuze onderscheiding voor agent die aanslag op ambassade verijdeltEen Belgische terreurspeurder heeft vrijdagavond in de VS een prestigieuze Top Cop-award overhandigd gekregen. Olivier Hardy (45) en zijn team bij de Brusselse antiterreureenheid konden twee jaar geleden een aanslag op de Amerikaanse ambassade in Brussel verijdelen. “Ik zie de prijs ook als een beloning aan onze familie.”
16/10 08u15  “Zulte Waregem mist Olivier Deschacht”Elke week probeert journalist Koen Van Uytvange huisanalist Gert Verheyen door de benen te spelen.
16/10 08u15  Neuroloog over voeding en migraine: “Neen, er bestaat niet zoiets als een migrainedieet”Hoofdpijn of nog erger: migraine. In ons land heeft naar schatting de helft van de Belgen er last van. De oorzaak? Een onregelmatig slaappatroon, dehydratatie en zelfs voeding speelt een rol. Maar welke voeding heeft een invloed op hoofdpijn? En kan je door je eetpatroon aan te passen migraine voorkomen? Professor Koen Paemeleire, kliniekhoofd neurologie (UZ Gent) legt het uit.
16/10 07u15  Onthaalmoeder brengt “verse” babyvoeding in potjes op de marktEen traiteur voor baby’s? Die bestaat, in Heusden. Onthaalmoeder Dorien De Wilde (33) kon er moeilijk mee leven dat ze elke dag kookt voor haar kindjes in de crèche, maar dat de ouders in het weekend wegens tijdsdruk naar voeding in glazen bokaaltjes grepen. Daarom start ze met een alternatief: verse groentepapjes in potjes. “Je hebt goeie en slechte eters, maar één ding hebben ze gemeen: het moet lekker smaken.”
16/10 03u15  Wat de uitspraak ook zal zijn, de impact van het proces zal groot zijn: voor Bart De Pauw, voor de vrouwen én voor de samenlevingOp 25 november weten we of Bart De Pauw schuldig wordt bevonden aan belaging en elektronische overlast. Er staat veel op het spel, zowel voor De Pauw als voor de negen vrouwen die zich burgerlijke partij hebben gesteld. Maar ook los van de uitspraak is de impact van de zaak niet te onderschatten.
16/10 03u15  Premier Alexander De Croo na een week vol (bijna) akkoorden, twijfels en chaos: “Ik ben over veel dingen van gedacht veranderd”Luttele uren voor zijn State of the Union verloor Alexander De Croo (Open VLD) even de controle over de onderhandelingen: een vicepremier die het aftrapte, een andere die een gemaakt akkoord weer op de helling plaatste… Drie dagen later neemt de premier niemand iets kwalijk. “Eén telefoon heb ik gepleegd om een aantal dingen te verduidelijken. Eén. En het was opgelost.”
16/10 03u15  Vincent Kompany maakt zich ondanks nieuwe RSZ-regeling geen zorgen over toekomst Belgisch voetbal: “Er is ontzettend veel talent aanwezig”Her en der werd de afgelopen dagen aan de alarmbel getrokken als zouden de nieuwe RSZ-regels het niveau van het Belgisch voetbal naar beneden halen. Maar Vincent Kompany maakt zich geen zorgen. “Ons voetbal kan hier sterker van worden”, aldus de coach van Anderlecht.
16/10 03u15  Ben Segers heeft eerste rol beet in peperdure Amerikaanse reeks: “Hadden me vorig jaar al gevraagd, maar toen had ik bedankt”Acteur Ben Segers (47) heeft een rol te pakken in de Amerikaanse oorlogsreeks Masters of the air, geregisseerd door Cary Joji Fukunaga, de man die ook de Bond-film No time to die draaide.
16/10 03u15  Iedereen kan zomaar binnenlopen, en dat is niet zonder gevaar: Brits parlementslid overleeft steekpartij nietDavid Amess, een van de langst zetelende leden in Britse parlement, heeft een steekpartij tijdens zijn wekelijkse spreekuur met kiezers niet overleefd. Het roept de vraag op of Britse politici niet te veel risico’s nemen.
16/10 03u15  Waarom (bijna) alle Red Lions na hun olympische titel de nationale ploeg trouw blijven: “Winnen is gewoon ongelofelijk verslavend”Europees kampioen. Wereldkampioen. Olympisch kampioen. Hoger kan een team niet reiken. En toch vatten – op Thomas Briels na – alle Red Lions dit weekend met de Pro League-duels tegen Duitsland een nieuwe cyclus aan. Wij polsten bij de dertigers Loïck Luypaert (30) en Sébastien Dockier (31) waarom zij aan boord blijven. “Natuurlijk dacht ik wel eens hoe mooi een afscheid als olympisch kampioen zou zijn, maar lang duurde dat niet.”
16/10 03u15  Goldrush naar nieuwe De Bruyne: Waarom Manchester City de wereld inpalmt met het machtigste voetbalnetwerkDinsdag krijgt Club Brugge niet de rijkste voetbalclub ter wereld over de vloer. Of toch? Want Manchester City is niet zomaar de kampioen van Engeland. Het is het vlaggenschip van een vloot die bezig is de wereld te veroveren. Welcome, City Football Group, het machtigste voetbalnetwerk ter wereld. En dat alleen maar om een nieuwe Kevin De Bruyne te vinden.
16/10 03u15  Onthaalmoeder brengt “verse” babyvoeding in pottekes op de marktEen traiteur voor baby’s? Die bestaat, in Heusden. Onthaalmoeder Dorien De Wilde (33) kon er moeilijk mee leven dat ze elke dag kookt voor haar kindjes in de crèche, maar dat de ouders in het weekend wegens tijdsdruk naar voeding in glazen bokaaltjes grepen. Daarom start ze met een alternatief. Verse groentepapjes in potjes. “Je hebt goeie en slechte eters, maar één ding hebben ze gemeen: het moet lekker smaken.”
16/10 03u15  Slang zaait paniek in autoshowroom: “Ze was te snel voor ons”Een Thaise autoshowroom staat in rep en roer door een onverwachte indringer. Een gifgroene reptiel - een vliegende slang - komt plots uit de jungle en dringt de garage binnen. Vliegende slangen zijn giftig, maar vormen in het algemeen geen gevaar voor de mens. Toch zaaide het reptiel voor paniek. “We probeerden ze te pakken, maar de slang was te snel voor ons”, aldus de manager. “Het dier kwam erg dicht bij klanten, maar beet niemand.”
16/10 00u15  Joske Izquierdo is back bij Club Brugge en reageert emotioneel na de wedstrijd: “De fans scandeerden mijn naam”“Ik ben emotioneel”, zei José Izquierdo (29) na de gewonnen wedstrijd van Club Brugge tegen KV Kortrijk. In minuut 79 mocht hij Noa Lang komen vervangen. Afgelopen transferperiode was het nog een verrassing van formaat toen Club Brugge de terugkeer van Izquierdo aankondigde.
16/10 00u15  ‘Albatros’ wint Europese prijs voor beste fictieserieDe Vlaamse televisieserie “Albatros” heeft de Prix Europa voor beste Europese fictieserie gewonnen. Dat is vrijdagavond bekendgemaakt op een ceremonie in het Duitse Potsdam.
15/10 23u15  Zuhal Demir weigert ook vergunning voor gascentrale in Tessenderlo, en daar heeft ze drie redenen voorVlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) geeft geen vergunning voor de bouw een nieuwe gascentrale in Tessenderlo. Daardoor slinkt de kans behoorlijk dat er in Vlaanderen ook maar één nieuwe gascentrale komt.
15/10 23u15  Uitgerekend Ruud Vormer schiet Club Brugge met twee doelpunten naar de zege tegen KV KortrijkEn plots was het weer 2016. Ruud Vormer scoorde twee keer voor Club Brugge in een wedstrijd tegen KV Kortrijk die al bij de rust in de plooi lag. Het grootste applaus reserveerde Jan Breydel voor José Izquierdo. Twee maanden vroeger dan verwacht trakteerde de Colombiaanse verloren zoon het Brugse publiek op enkele flukse heupbewegingen.
15/10 23u15  Bewaker kreeg week voor de aanslag op Peter R. de Vries al tip over verdachte man: “Leek alsof hij hem iets wilde aandoen”Het bewijs tegen de twee verdachten van de moord op Peter R. de Vries is fors volgens het OM. Toch blijven veel vragen open. Het grootste raadsel: wat gebeurde er met de tip dat de misdaadverslaggever een week voor de aanslag al werd gevolgd? Twee medewerkers van de parkeergarage merkten een verdachte persoon op en seinden een beveiliger van RTL Boulevard in, blijkt uit een reconstructie door De Telegraaf.
15/10 23u15  Zwemster Kimberly Buys zet volgende maand na BK kortebaan punt achter haar carrièreZwemster Kimberly Buys (32) komt volgende maand tijdens het BK kortebaan voor het laatst uit in competitie. Nadien zet ze een punt achter haar carrière. Dat meldt ze op Instagram. Buys had eerder al aangegeven dat ze haar afscheid aan het plannen was, nu is ook de datum bekend. Buys was gespecialiseerd in vlinderslag en nam in 2012 en 2016 deel aan de Olympische Spelen.
15/10 22u15  Drie redenen, en toch een verrassing: waarom Zuhal Demir nu ook vergunning voor gascentrale in Tessenderlo weigertVlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) geeft geen vergunning voor de bouw een nieuwe gascentrale in Tessenderlo. Daardoor slinkt de kans behoorlijk dat er in Vlaanderen ook maar één nieuwe gascentrale komt.
15/10 22u15  Megajackpot van Euromillions is gewonnen, helaas niet door BelgDe superjackpot van Euromillions is gevallen: één speler heeft 220 miljoen euro gewonnen vrijdagavond. Één speler in België krijgt ook een aanzienlijk bedrag.
15/10 22u15  Nico in tranen op kampvuur in ‘Temptation Island’: “Ik ben zo dom geweest”Tijdens het kampvuur op Temptation Island: Love or Leave krijgt Nico beelden van Donna te zien. Als hij ze onder ogen krijgt, beseft hij nog meer wat hij fout deed en dat ze haar enorm gekwetst heeft. “Ik ben zo dom geweest”, klinkt het in tranen.
15/10 21u15  Spoedvergadering met Federale ministers over situatie in Elsene na getuigenissen van seksueel geweldNa tal van getuigenissen van seksueel geweld in verschillende bars in Elsene heeft Sarah Schlitz, staatssecretaris voor Gendergelijkheid en Kansen woensdag een spoedvergadering bijeengeroepen om de ‘”situatie in Elsene te analyseren”, dat meldt Le Soir vrijdagavond.
15/10 21u15  Dief tijgert op zijn buik door hele showroom om te ontsnappen aan sensoren: “Hij heeft de kassa, alle autosleutels en een vervangwagen mee”In Vilvoorde is in de nacht van woensdag op donderdag ingebroken in de KIA-garage langs de Luchthavenlaan. Eerst maakte hij een gat in het glas van de showroom om nadien op zijn buik door de zaal te kruipen. Zo omzeilde hij de sensoren en het alarm. Hij ging ervandoor met een wagen, de kassa en een kluis vol autosleutels.
15/10 21u15  Ook prinses Elisabeth mag met een vrouw trouwenBuiten de grondwet treden om een lesbische koningin op de troon te zetten? Volgens grondwetsspecialist Hendrik Vuye staat er niets in de weg. Juridisch kan het een warboel worden, maar de politiek heeft het laatste woord.
15/10 21u15  Politieagent Capitool aangeklaagd voor obstructie van onderzoek naar bestorming van het gebouwEen politieagent van het Capitool in Washington is in verdenking gesteld omdat hij het gerechtelijk onderzoek naar de bestorming van het parlementsgebouw zou hebben gehinderd. Dat melden Amerikaanse media vrijdag.
15/10 21u15  Einde van Coldplay in zicht? “Het is geen grap, ik denk dat we binnenkort klaar zijn met het maken van albums”Coldplay-frontman Chris Martin heeft laten weten dat de band niet voor altijd muziek zal blijven maken. Sterker nog, de groep plant om nog drie albums te maken en nadien geen nieuwe muziek meer uit te brengen. “Dit is geen grap”, klinkt het.
15/10 21u15  Waterhoos duikt vlak bij cruiseschip op: “Ging drie minuten tekeer terwijl de boot op en neer schommelde”De opvarenden van een cruiseschip dat op weg was van Rome naar Palma de Mallorca beleefden enkele spannende momenten toen een waterhoos opdook. Het regende dat het goot tijdens een storm op zee, maar plots gingen de hemelsluizen dicht. “En toen kwam de waterhoos uit het niets”, aldus Sam Thompson (29) die alles op camera vastlegde. “De waterhoos ging drie minuten tekeer, terwijl het cruiseschip op en neer schommelde. Het was vlakbij en echt cool. Ik moest het filmen.”
15/10 20u15  Waarom Davy Kesteman veroordeeld kon worden voor moord, en welke gevolgen dat heeft voor toekomstige verkeersmisdrijvenVoor het eerst is in ons land een verkeersrechtelijk dossier voor het hof van assisen behandeld. Davy Kesteman (32) werd veroordeeld tot 23 jaar cel voor de moord op Sharon Gruwez (22): volgens de jury veroorzaakte hij moedwillig het ongeval waarbij Gruwez om het leven kwam door enorm snel en roekeloos te rijden. Volgens experts zal deze zaak er niet toe leiden dat we plots meer ongevallen behandeld zullen zien voor assisen. “Maar ik denk wel dat bepaalde verkeerssituaties nu anders benaderd zullen worden.”
15/10 20u15  Met hoeveel wordt je energiefactuur verlaagd? Op welke maatregelen heb je recht?Van de Vlaamse regering krijgen we een korting van 50 euro en van de federale regering eentje van 30 euro. En dan is er ook nog zoiets als de uitbreiding van het sociaal tarief. De afgelopen week werden we om de oren geslagen met maatregelen om onze energiefactuur te verzachten. Maar waar heb je nu precies recht op en wat levert dat in totaal op?
15/10 20u15  Bus rijdt in zinkgat dat plots ontstaat door storm: “Ik probeerde nog te remmen maar het was te laat”Storm Ballos trekt momenteel over delen van Zuidoost-Europa. Ook verschillende steden in Griekenland werden de voorbije dagen hard getroffen door het noodweer. Volgens lokale media kwamen minstens twee personen om in Athene door overstromingen. In Thessaloniki, de tweede grootste stad van het Europese land, verdween een bus in een zinkgat dat plots ontstond voor de ogen van de chauffeur. “Ik probeerde nog te remmen en achteruit te rijden”, aldus de man. “Maar het was te laat.” De vijftien passagiers op de bus raakten niet gewond.
15/10 20u15  Politie ontmantelt gespecialiseerde bende autodieven die opereerde in België en FrankrijkDe Franse politie heeft een netwerk ontmanteld dat via hacking autodiefstallen pleegde in België en Frankrijk. Er worden ruim negentig autodiefstallen toegeschreven aan het netwerk, een tiental verdachten zijn opgepakt. Dat deelt de Franse politie vrijdag mee.
15/10 20u15  ‘Testikelbad’ wint toonaangevende prijs: “Te weinig mannelijke anticonceptie”Het ‘testikelbad’ COSO, een vorm van anticonceptie voor mannen uitgevonden door Rebecca Weiss, heeft de prestigieuze James Dyson Award gewonnen in Duitsland. Het apparaatje maakt gebruik van ultrasone diepe warmte om de mobiliteit van de sperma tijdelijk te stoppen.
15/10 20u15  Francky Dury bijt van zich af na berichtgeving over twijfels rond zijn positie: “Media zouden zich beter moeten informeren voor ze iets schrijven”Na een turbulente interlandbreak richt Zulte Waregem de blik op de wedstrijd tegen Antwerp. Op zijn wekelijkse persbabbel sprak Francky Dury onder meer over de supportersprotesten en deelde hij een steek uit naar de media. “Er werden spijkers gezocht op laag water”, zei hij onder meer.
15/10 20u15  Liesbeth en Niels betegelden hun volledige gevel: “Bijbouwen? Wij haalden net een hele verdieping weg”Hun vorige woning werd met drie opgroeiende zonen iets te klein. Al waren Liesbeth Huybrechts (42) en Niels Hendriks (42) uit Hasselt niet actief op zoek. Tot ze dit uitgewoonde huis zagen. De witte tegels werden vervangen door rode, én ze maakten het huis kleiner.
15/10 19u15  Van Spaanse royals tot politici en andere topnamen: waarom ze allemaal doodsbang zijn dat ex-flik smeuïge verhalen over hen lektIn Madrid is het proces gestart tegen oud-politiecommissaris José Villarejo (70). Van de politiek en het koningshuis tot de haute finance: de rechtszaak doet bij velen het koude zweet uitbreken. Iedereen die op een of andere manier met hem te maken kreeg, is bang dat hij om zijn vel te redden smeuïge verhalen zal vertellen in de rechtbank. In ruil voor geld, veel geld, luisterde Villarejo onder meer geheime telefoongesprekken af, zodat hij van ongeveer elke Spanjaard die iets te betekenen heeft wel een geheim kent dat ‘niet voor publicatie is’.
15/10 19u15  Leasemaatschappij over bedrijfswagens: “Stekker is nu goedkoper dan pomp”Uit een vergelijking van leasemaatschappij Leaseplan blijkt dat de elektrische bedrijfswagen qua kostprijs steeds meer kan concurreren met benzines en diesels. In de middenklasse is hij nu al goedkoper. Maar de infrastructuur blijft “hopeloos” achter.
15/10 19u15  Welke maatregelen werden aangekondigd om de energiefactuur te doen dalen en op welke heb jij recht?Van de Vlaamse regering krijgen we een korting van 50 euro en van de federale regering eentje van 30 euro. En dan is er ook nog zoiets als de uitbreiding van het sociaal tarief. De afgelopen week werden we om de oren geslagen met maatregelen om onze energiefactuur te verzachten. Maar waar heb je nu precies recht op en wat levert dat in totaal op?
15/10 19u15  Trauma is nog niet verwerkt: Frankrijk herdenkt leraar die één jaar geleden onthoofd werdEen jaar nadat een doorgeslagen islamist de Franse geschiedenisleraar Samuel Paty op klaarlichte dag onthoofdde omdat hij in de klas spotprenten van de profeet Mohammed had getoond en besproken, is het trauma in Frankrijk nog lang niet verwerkt. Vrijdag herdachten de scholen de moord met een minuut stilte, vandaag krijgt de leraar een eigen pleintje voor de Sorbonne.
15/10 19u15  Russen melden incident met Amerikaans oorlogsschip in Japanse ZeeVolgens Russische bronnen heeft zich in de Japanse Zee een incident voorgedaan met een Amerikaans oorlogsschip. Dat zou hebben geprobeerd om Russisch gebied binnen te dringen tijdens een Russisch-Chinese militaire oefening, maakte het ministerie van Defensie vrijdag in Moskou bekend.
15/10 19u15  Bizar: nieuwe verkeersmaatregel geldt pas maand later voor NederlandstaligenVanaf maandag 18 oktober verandert de verkeerssituatie in de Mussenberg in Lembeek. Om het vele sluipverkeer te weren wordt vanaf dan een deel van de straat eenrichtingsverkeer en mag men enkel nog rijden van Lembeek in de richting van Klabbeek. De stad liet waarschuwingsborden aanbrengen, maar hierbij liep het duidelijk fout.
15/10 18u15  Geen doodrijder, maar moordenaar: Davy Kesteman krijgt 23 jaar cel voor moord op Sharon (22)Het hof van assisen in Brugge heeft Davy Kesteman veroordeeld tot 23 jaar opsluiting voor de moord op Sharon Gruwez (22). “Het is enorm hard wat ik te horen kreeg. Maar wat de beslissing ook is, ik aanvaard de beslissing van de jury”, waren zijn laatste woorden. Het hof houdt rekening met de “ernst, zwaarwichtigheid en gruwelijkheid van de feiten”.
15/10 18u15  43-jarige die stierf op E314 in Genk laat twee tienerzonen achter: “Vader met groot hart”Het dodelijk ongeval waarbij tuinaanlegger Benny Vanderhenst (43) uit Genk donderdagavond op de E314 omkwam, schokt zijn collega’s van Puur Groen in Alken. Vanmorgen hebben ze hem tijdens een moment van stilte herdacht: “Zo’n fijne collega. Hij werkte altijd met de glimlach. Een voorbeeld van positivisme. Dag na dag.”
15/10 18u15  Lichaam van slachtoffer overstromingen in Duitsland aangetroffen in RotterdamHet lichaam van een vrouw die als vermist was opgegeven na de dramatische overstromingen in juli in het westen van Duitsland, is gevonden in de Nederlandse stad Rotterdam, meer dan 300 kilometer stroomafwaarts. Dat heeft de Duitse politie vrijdag gemeld.
15/10 18u15  Angela Merkel met veel egards ontvangen door koning Filip en premier De CrooAfscheidnemend Duits bondskanselier Angela Merkel is vrijdag voor een officieel bezoek in België. Van koning Filip kreeg ze het Groot Lint van de Leopoldsorde toegekend, met premier Alexander De Croo heeft ze een officieel onderhoud in het Egmontpaleis.
15/10 17u15  Brits parlementslid doodgestoken tijdens bijeenkomst met kiezers in kerkSir David Amess (69), een Brits Conservatief parlementslid, is vrijdag overleden nadat hij meerdere keren werd gestoken tijdens de ‘Constituency Surgery’, een soort van burgerraadpleging die plaatsvond in de Belfair Methodist Church in het kiesdistrict Leigh.
15/10 17u15  In steeds meer winkels zijn er steeds vaker tekorten, en het zal helaas niet snel opgelost worden: hoe komt dat?Supermarkten, elektrozaken, meubelwinkels, speelgoedhandels en ga zo maar door: in alle sectoren kampen tal van winkels vandaag met grote tekorten. Dat meer en meer rekken leeg blijven, is een gevolg van een combinatie van factoren. En helaas ziet het er niet naar uit dat het snel opgelost zal zijn.
15/10 17u15  Zaterdag nationale staking bij Lidl, tot 309 winkels dichtHet conflict bij Lidl escaleert verder. De vakbonden organiseren morgen, zaterdag, een collectieve staking bij de supermarktketen Lidl.
15/10 17u15  “Het irriteert mij enorm”: klimaatverandering verleidt zelfs Queen tot zeldzame uithaal, maar ook andere royals verliezen hun geduld“Ik krijg het op mijn heupen van wereldleiders die alleen maat praten over klimaatverandering en er niets aan doen.” Queen Elizabeth is al de derde Britse royal die deze week pleit voor een snellere politieke aanpak van het klimaatprobleem. Maar ook andere Europese royals schoppen de wereldleiders steeds vaker een milieubewustzijn.
15/10 17u15  OVERZICHT. Deze vaccinatiecentra sluiten de deuren, verhuizen of blijven langer openIn Vlaanderen blijven 81 of 82 - over één centrum is nog niet beslist - van de huidige 95 vaccinatiecentra open na vandaag/vrijdag. Dat heeft Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) vrijdag gezegd op de persbriefing vaccinatie van het Agentschap Zorg & Gezondheid.
15/10 17u15  Jonas Geirnaert en Julie Mahieu verwachten tweede kindjeEr is gezinsuitbreiding op komst bij tv-makers Jonas Geirnaert (39) en Julie Mahieu (37). Het koppel verwacht hun tweede kindje. Vorig jaar kregen ze een zoontje, Jonah.
15/10 17u15  Noordzee moet straks alle Belgen van stroom voorzien, en dat is goed nieuws voor uw factuurDe federale regering zet het licht op groen om de capaciteit van de windmolens op zee bijna te verdrievoudigen. Tegen 2030 moeten die windmolens zelfs het verbruik van álle Belgische gezinnen dekken. En dat zou allemaal moeten lukken zonder extra subsidiestromen, maakt federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) zich sterk. “Het zal ons zelfs helpen om de energiefacturen te drukken.”
15/10 17u15  Niels Destadsbader doet belofte waar hij hopelijk geen spijt van zal krijgen: “Als ik ‘Slimste mens’ win, mag Jeroom mij tatoeëren”Vanaf volgende week strijden 34 kandidaten om de felbegeerde titel van De slimste mens ter wereld binnen te rijven. Niels Destadsbader bijt maandag de spits af. De zanger, acteur en presentator gaat de strijd met veel ambitie aan. Erik Van Looy moest hem de voorbije acht jaar wel minstens tien keer lastigvallen om hem over de streep te trekken. Niels doet ook een belofte: als hij de populaire quiz wint, laat hij zich tatoeëren door cartoonist en jurylid Jeroom. “Heb ik dat echt gezegd?”
1 2 3 4


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >

Meest gelezen

75x Jouw Maestro-bankkaart gaat weg: waarom? Wat krijg ik in de plaats? En hoeveel kost mij dat?22/10 07u15 - Het Nieuwsblad: Dertig jaar na de lancering besluit betaalkaartenbedrijf Mastercard te stoppen met Maestro. Vanaf juli 2023 krijgen alle houders een andere bankkaart, die online vlotter moet werken. De omschakeling zal niet voor iedereen soepel gaan.
21x Gevonden lichaam is van Brian Laundrie, verloofde van vermoorde influencer Gabby Petito22/10 00u15 - Het Nieuwsblad: De menselijke resten die gevonden werden nabij bezittingen van Brian Laundrie zijn wel degelijk van de verloofde van Gabby Petito. Dat bevestigt de FBI.
20x De vierde coronagolf is gearriveerd: hoe hard zal die toeslaan en wanneer komt de piek?22/10 13u15 - Het Nieuwsblad: Ons land telt iedere dag gemiddeld ruim 3.600 nieuwe besmettingen. Experten zijn het er dan ook over eens: de vierde coronagolf is gearriveerd. Maar hoe zal die toeslaan? Zal die dezelfde proporties aannemen als eerdere pieken? Wat met de druk op de ziekenhuizen? Biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt/KU Leuven) geeft een antwoord.
20x Maxime (32) en zijn gezin verlaten halsoverkop hun piepkleine huisje: “Er hangt ons een boete van 5.700 euro boven het hoofd”22/10 13u15 - Het Nieuwsblad: Alle gesprekken met gemeente en gewest en petities ten spijt hebben Maxime Bonaert (32) en zijn vrouw en kind hun tiny house in Sint-Lambrechts-Woluwe verkocht. Er hing hen een zware boete van 5.700 euro boven het hoofd. “We hadden gehoopt dat iedereen nog zou bijdraaien.”
19x Plots gaan alle corona-alarmen weer af: “We hebben de stolp over de maatschappij nogal bruusk weggenomen”22/10 03u15 - Het Nieuwsblad: Voor de vierde keer komt er een golf op ons af. Alweer liggen duizend mensen met corona in het ziekenhuis. Alweer stijgt het aantal besmettingen snel. Experts en politici zijn er niet gerust in – coronacommissaris Pedro Facon neemt straks zelfs zélf het woord op de wekelijkse persconferentie van Sciensano. Ging de vaccinatiecampagne ons niet uit deze miserie leiden? “Zonder vaccin zaten we nu in lockdown.”
19x De droomreis die een nachtmerrie werd en nu voor altijd een raadsel lijkt te blijven: na Gabby Petito nu ook lichaam van Brian Laundrie gevonden22/10 03u15 - Het Nieuwsblad: Het was een zoektocht die in de hele wereld werd gevolgd, die naar Gabby Petito, de 22-jarige influencer die verdween tijdens een roadtrip door de Verenigde Staten. Nadien – toen haar lichaam vermoord was teruggevonden – verschoof de focus naar haar verdwenen verloofde Brian Laundrie (23). Nu ook zijn lichaam gevonden is, dreigt de moord op Gabby Petito er een zonder antwoorden te worden.
18x “Ik vrees dat we naar nieuwe maatregelen gaan, met heel lage graad van opvolging en een hoge graad van overtreding”22/10 09u15 - Het Nieuwsblad: En hop, daar is covid weer. In de scholen, in de ziekenhuizen, en vooral in onze hoofden. Niet verwonderlijk dat we daar wat moedeloos van worden. “Ik vrees dat we naar nieuwe maatregelen gaan, met heel lage graad van opvolging en een hoge graad van overtreding”
18x Wie Maestro-bankkaart heeft, zal andere betaalkaart krijgen, maar omschakeling zal niet voor iedereen soepel gaan22/10 03u15 - Het Nieuwsblad: Dertig jaar na de lancering besluit betaalkaartenbedrijf Mastercard te stoppen met Maestro. Vanaf juli 2023 krijgen alle houders een andere bankkaart, die online vlotter moet werken. De omschakeling zal niet voor iedereen soepel gaan.
17x Basisschool sluit tot herfstvakantie nadat meer dan 20 procent van leerlingen positief test: “En wellicht zijn het er nog meer”22/10 14u15 - Het Nieuwsblad: Basisschool OLVA Sint-Katarina in Assebroek (Brugge) sluit de deuren tot aan de herfstvakantie. De reden: heel wat coronabesmettingen onder de leerlingen. “Meer dan een vijfde heeft positief getest”, zegt directeur Katie Antjon. “We zullen nu online lesgeven.”
17x We zijn massaal gevaccineerd, waarom zijn er dan zoveel opnames? “Overlegcomité van volgende week komt te laat”22/10 08u15 - Het Nieuwsblad: Voor de vierde keer komt er een golf op ons af. Alweer liggen duizend mensen met corona in het ziekenhuis. Alweer stijgt het aantal besmettingen snel. Experts en politici zijn er niet gerust in. “Het Overlegcomité van volgende week komt te laat.”

Statistieken

Artikels:
35985
Gelezen:
26227
Aantal lezers nu:
48


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2021 Naar boven