vrijdag 22 oktober 2021, week 42


U bent nu hier: Meer nieuws van NRC.nl: Wetenschap

Laatste updatecontrole: vandaag om 21u30
 

NRC.nl: Wetenschap

Verbergen Tonen
22/10 21u15  Israël zet zes Palestijnse maatschappelijke organisaties op terreurlijst Israël beschuldigt de organisaties ervan een dekmantel te zijn voor het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). Critici spreken van een „aanval op de internationale mensenrechtenbeweging”.
22/10 21u15  Turkse overheid toornig over wietlied Nederlandse rapper Murda De Nederlandse rapper Murda zat kort vast in Turkije, mogelijk omdat hij drugsgebruik verheerlijkte. „Ik rolde het gras en stak het aan. Het schudde me wakker, man.”
22/10 21u15  Het leek zo goed te gaan, maar Europa ziet de najaarsgolf al komen In Europese landen stijgt het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames weer. Maar harde maatregelen blijven vooralsnog uit.
22/10 21u15  'De overheid verwacht te veel van de burger' Beleid wordt gemaakt voor de ideale burger maar is daardoor niet goed afgestemd op de werkelijkheid, vindt bijzonder hoogleraar gedragswetenschappen en beleid Will Tiemeijer.
22/10 20u15  Opnieuw verdachte aanslag Ariana Grande-concert opgepakt Bij de zelfmoordaanslag in Manchester vier jaar geleden kwamen 22 mensen om het leven. Een broer van de aanslagpleger werd vorig jaar tot 55 jaar cel veroordeeld.
22/10 20u15  Het leek zo goed te gaan, maar nu ziet Europa de najaarsgolf al komen In Europese landen stijgt het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames weer. Maar harde maatregelen blijven vooralsnog uit.
22/10 20u15  Nieuwe Britse variant van het coronavirus wordt in de gaten gehouden Een nieuwe deltavariant is ook al in Nederland gesignaleerd. Van de duizend besmettingen zijn er een tot twee van dat type.
22/10 20u15  Kan Trumps media-avontuur slagen? De ex-president wil een alternatief voor Twitter lanceren in zijn gevecht met Big Tech, dat hem weert sinds de Capitool-rellen. Succes is niet verzekerd.
22/10 20u15  ‘Honderd Houthi-rebellen in Jemen dood bij aanval’ De aanval zou hebben plaatsgevonden ten zuiden van de strategische stad Marib. Het aantal doden is nog niet door onafhankelijke bronnen bevestigd.
22/10 20u15  Koffie, kattenbrokjes, kruidnoten: boodschappen worden echt duurder Van karton tot transport: overal stijgen de productiekosten. Vier levensmiddelenbedrijven geven aan de prijzen te verhogen.
22/10 19u15  Boodschappen worden echt duurder Van karton tot transport: overal stijgen de productiekosten. Vier levensmiddelenbedrijven geven aan de prijzen te verhogen.
22/10 19u15  Gemeenten: te weinig geld voor inburgering statushouders via onderwijs bij ROC Per deelnemer is volgens de VNG 8.000 euro extra nodig om de inburgeringscursus kostendekkend te maken.
22/10 18u15  Voor PSV is de strijd met Ajax een oefening in geduld Om een selectie te bouwen die goed en breed genoeg is om Ajax een heel seizoen bij te benen, moet PSV de budgettaire kloof zien te verkleinen, weten ze in Eindhoven. De vraag is alleen: hoe?
22/10 18u15  Voor prehistorisch gedrag is in het voetbal geen plaats Als we blijven toekijken en geen directe en keiharde actie tegen dit soort gedrag ondernemen, riskeren we ver teruggeworpen te worden in de tijd, stelt Clarence Seedorf.
22/10 18u15  De nieuwe tekorteconomie kan even duren – of nog langer Van chips tot chauffeurs, van bouwmaterialen tot fietsonderdelen: er is een tekort aan van alles in de wereldeconomie. Is dit incidenteel, of structureel? „Door de kwetsbaarheid maken bedrijven een andere risicoafweging.”
Laatste update: vandaag om 21u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
22/10 18u15  Comedy Joardy Season 2: Harco raakt in coma, Hannah moet hem reddenHet tweede seizoen van de VPRO-comedy Joardy Season is nog beter dan het bekroonde eerste, dankzij een raamvertelling met Hannah Hoekstra.
22/10 18u15  Bij sommige werkgevers kom je er zonder coronapas niet inEen vaccinatiebewijs eisen mogen werkgevers niet, maar ernaar vragen mag weer wel. Toezicht op of dit goed gaat, is er nauwelijks.
22/10 17u15  Rapper Murda mag Turkije verlatenÖnder Dogan, bekend als rapper Murda, is „opgelucht en blij” dat hij naar zijn gezin terug mag. Hem hangt nog wel een celstraf tot tien jaar boven het hoofd.
22/10 17u15  ‘Buiten de turnsport noemen ze dit kindermishandeling’Sportkoepel NOC-NSF bood eerder deze maand excuses aan voor de misstanden in de turnsport. Oud-turnster Stéphanie Tijmes (29) is een van degenen die daar op aandrong. „Het is best hard – vooral naar jezelf – als je toegeeft dat je iets ernstigs niet gezien hebt.”
22/10 17u15  Een nieuwe auto? Dan moet je dat navigatiesysteem even vergetenNu economieën na de lockdowns aantrekken, blijken wereldwijd tekorten. Aan energie, grondstoffen, halffabrikaten, transport. Wie speelgoed wil kopen, bouwmateriaal of een auto: het is er niet, of het is duur.
22/10 17u15  ‘Het is lang een duurbetaalde hobby geweest’Francis Dalebout (53) uit Zutphen is homeopaat voor dieren. Het werk bevalt haar goed, maar het blijkt nog lastig ervan rond te komen. „In 2019 maakte ik 49 euro winst.”
22/10 17u15  Op de filmset kan een losse flodder dodelijk zijnDe cameravrouw die stierf nadat acteur Alec Baldwin een schot loste is niet het eerste slachtoffer van een vuurwapen op een filmset. Brandon Lee, de zoon van Bruce, is de bekendste.
22/10 17u15  Bernard Haitink was wereldberoemd in een zeer breed repertoireBernard Haitink, een van de grootste Nederlandse dirigenten, is donderdag op 92-jarige leeftijd overleden. Haitink werkte bijna tot het allerlaatst door, omdat een leven zonder muziek voor hem ondenkbaar leek. In 2019 nam hij afscheid met hij een concert in het Amsterdamse Concertgebouw, waar hij 65 jaar actief was als dirigent.
22/10 17u15  Bijna zesduizend nieuwe positieve coronatestuitslagenEn verder: nieuwe besmettingspiek in België, Vlaamse regering wil derde prik voor gehele bevolking.
22/10 17u15  Poolse rechters richten hun pijlen op 'illegaal benoemde' collega'sEen onderlinge strijd tussen langzittende rechters en hun nieuwe, via een politieke omweg benoemde collega’s brengt de Pools rechtsstaat aan het wankelen.
22/10 16u15  De introverte sollicitant heeft ook wat te biedenIn menig organisatie is extraversie de norm. Wie er wil werken moet ‘proactief’ zijn, ‘enthousiast’ of een ‘teamplayer’. Wat moet je dan, als bedachtzame, introverte sollicitant? Drie tips van experts.
22/10 16u15  Luit met wolventonenDe verhouding muzikant - instrument is precair. Leendert van der Valk onderzoekt hoe dat voelt. Deze week: Jozef van Wissem over zijn luit.
22/10 16u15  Grootse Nederlandse dirigent Haitink was wereldberoemd in een zeer breed repertoireBernard Haitink, een van de grootste Nederlandse dirigenten, is donderdag op 92-jarige leeftijd overleden. Haitink werkte bijna tot het allerlaatst door, omdat een leven zonder muziek voor hem ondenkbaar leek. In 2019 nam hij afscheid met hij een concert in het Amsterdamse Concertgebouw, waar hij 65 jaar actief was als dirigent.
22/10 16u15  Nieuwe besmettingspiek in België, Vlaamse regering wil derde prik voor gehele bevolkingEn verder: de Australische stad Melbourne beëindigt de langste lockdown ter wereld, die 262 dagen duurde.
22/10 16u15  All-inclusive van Beiroet naar Minsk: deze route nemen Syrische vluchtelingen nu naar EuropaDe ‘Wit-Ruslandroute’ is dé nieuwe optie voor vluchtelingen die de EU willen bereiken. In Beiroet kost een reis al snel 3.800 euro, inclusief smeergeld, vluchten, visum en hotel.
22/10 16u15  Wat je moet luisteren van Bernard HaitinkDe charismatische topdirigent Bernard Haitink leefde voor de muziek, dirigeerde tot aan zijn dood en laat een indrukwekkend oeuvre na. Een portret in kijk- en luistertips.
22/10 15u15  15-jarige verdachte van fataal tramincident Den Haag langer vastDe 15-jarige jongen die ervan wordt verdacht een man te hebben geduwd waarna hij voor een aanrijdende tram terechtkwam, moet twee weken langer in voorarrest blijven.
22/10 15u15  De orgasmekloof is nog niet gedicht, zo blijktMilou van Rossum voegt het woord bij de daad. Deze week: goedbedoeld gezwoeg in bed.
22/10 15u15  Moe van het beslissenOndernemers die de ene na de andere beslissing nemen. Parlementariërs die uren achter elkaar debatteren. Onderhandelaars die pas bij het ochtendgloren een compromis bereiken.
22/10 15u15  Razendsnel typt Roberto Fonseca gedichten op de pianoDe veelzijdige Cubaanse jazzpianist Roberto Fonseca paait zijn publiek met meezingmambo’s, maar verrast even makkelijk met virtuoze solo’s.
22/10 15u15  Verstopt door corona: de wetenschappelijke uitgeefmachine slibt dichtHet zicht op de kwaliteit raakt zoek in de hausse aan publicaties over covid.
22/10 15u15  Amerika’s kernwapens: de goudstaven in de kluis van onze veiligheidWat doet Biden met Amerika’s kernwapens? Dat is relevant voor de hele wereld, ook voor Nederland, schrijft Ko Colijn.
22/10 15u15  Een studie naar neerslachtigheid waar je koude rillingen van krijgtPlotseling pleegde een vriend van de verteller van deze roman zelfmoord. De roman werd een levensreconstructie en een studie naar neerslachtigheid. Hoe kon Levé wat hij niet wist zo overtuigend aanvullen?
22/10 15u15  Alcohol? Mensen willen gewoon een goed drankjeIn restaurants willen gasten niet altijd meer acht gangen met acht keer alcohol. Een waardig alternatief? Dat is er best, zeggen drie sommeliers.
22/10 15u15  Waarom lukt bij alcoholvrije wijn nog niet wat bij bier al wel is gelukt?De ontwikkelingen van alcoholvrije wijn gaat nog met kleine stapjes. „Verfijning en elegantie lijken moeilijk te rijmen met gezondheidsclaims.”
22/10 15u15  Met hoeveel procent alcohol had u uw wijn graag gehad?Een Spaanse start-up in de gastronomie ontwikkelde een wijnmachine om alcohol uit wijn te halen. „Favoriet is de wijn op 9 procent alcohol.”
22/10 15u15  Iedereen wil een tentje als wijnbar FOK. op de hoekBij wijnbar FOK. in Rotterdam zijn de ‘pairings’ dik in orde en scoren ze vooral met de aandacht voor temperatuur, zowel in de wijn als in de Spaanse gerechtjes, ziet Joël Broekaert.
22/10 15u15  De Audi e-tron GT is toxisch masculien, maar brandschoon en zuinigDe e-tron GT is een grandioze reisauto voor twee Audi-volwassen en twee Audi-kleuters, schrijft Bas van Putten.
22/10 15u15  Niet elke paddenstoel is eetbaar, zegt de gids – ‘Dan zit je dus twee dagen op de wc te trippen.’Hoe breekt Nederland uit de sleur? Deze week: een paddenstoelenwandeling maken.
22/10 14u15  Zeker zestien doden bij explosie buskruitfabriek in RuslandEen ontploffing in een fabriek in de provincie Ryazan heeft vrijdagochtend een ravage veroorzaakt. Volgens het Russische staatspersbureau werden de voorschriften op de werkplaats niet nageleefd.
22/10 14u15  ‘Eigenlijk heb ik bijna nooit een negen-tot-vijfdag’René Kerkhoven (62) woont alleen, heeft inkomsten uit verhuur en een ‘vogelvoerdingetje’ en werkt nog wat. „Er zit niet heel veel structuur in bij mij. Ik laat het altijd gewoon gebeuren.”
22/10 14u15  Roekeloze 007 lapt alle adviezen aan zijn laarsReisadviezen gelden kennelijk niet voor de heldhaftige spion James Bond. Toch wordt hij nooit ziek.
22/10 14u15  La PalmaLees meer >
22/10 14u15  Stinkende geur nu de zeldzame ‘penisplant’ in Hortus Leiden bloeitDe geur van rottend vlees die de penisplant uitstoot en de warme kolf van de plant moeten vliegen aantrekken. In de natuur zorgen zij ervoor dat het stuifmeel verspreidt.
22/10 14u15  Hoe de lhbtiq-plussers van Netflix online hun protest lieten horenThijs Schrik volgt de socials. Deze keer: Netflix-medewerkers die op sociale media de films en series van hun bedrijf aanprijzen, werden door datzelfde bedrijf in verlegenheid gebracht. „Voor de queer en trans-mensen die dit account beheren zijn de afgelopen weken zwaar geweest.”
22/10 14u15  Handhaaf gewoon de regels in en rond het profvoetbalNa een relatief stil voetbaljaar - zonder publiek - laait overal nieuw voetbalvandalisme op. Gemeenten, burgemeesters, clubs, KNVB, zelfs scheidsrechters kunnen strenger optreden.
22/10 14u15  Jong en uitgeput: waarom twintigers en dertigers klaar zijn met altijd ‘aan’ staanHet ‘nieuwe werken’ zou alles beter maken. Waarom voelen moderne beroepen dan tóch als een uitputtende ratrace? De Britse Amelia Horgan schreef er een boek over.
22/10 14u15  Betalen met je gezicht in de metro van Moskou: gemak of gevaar?Op alle Moskouse metrostations kunnen reizigers nu betalen via gezichtsherkenning. Critici maken zich zorgen over privacy.
22/10 13u15  Op je stuitje vallen, kun je daar blind van worden?Er is weinig medische kennis over het stuitje. „Vaak is de strekking: we kunnen er niets aan doen, neem maar wat pijnstillers.”
22/10 13u15  Hoe de lhbtiq-plussers bij Netflix online hun protest lieten horenThijs Schrik volgt de socials. Deze keer: Netflix-medewerkers die op sociale media de films en series van hun bedrijf aanprijzen, werden door datzelfde bedrijf in verlegenheid gebracht. „Voor de queer en trans-mensen die dit account beheren zijn de afgelopen weken zwaar geweest.”
22/10 13u15  Opgeluchte beurzen nadat vastgoedreus Evergrande toch nog rente betaalt op leningIn reservetijd heeft het noodlijdende Chinese vastgoedconcern Evergrande rente betaald op een van zijn vele leningen. De beurs reageerde opgelucht.
22/10 13u15  Douane onderschept 55.000 stuks illegale ‘coronamedicijnen’En verder: de Australische stad Melbourne beëindigt de langste lockdown ter wereld, die 262 dagen duurde.
22/10 13u15  ‘Ik ben geconfronteerd met de naakte, gruwelijke waarheid over mijn vader’Ze schreef een essay over haar vader, die in de Goelag belandde omdat hij zich aan de Duitsers overgegeven had. „Ik moest dit schrijven, ook vanwege zijn miljoenen lotgenoten.”
22/10 12u15  Stervende ster gaat aan en uitKnipperen leek altijd een fenomeen dat alleen optrad bij neutronensterren. Maar nu is het ook waargenomen bij een witte dwerg.
22/10 12u15  Meer vertrouwen in de wetenschap? Wat betekent dat dan?Het vertrouwen van Nederlanders in de wetenschap neemt toe, leest Cecile Janssens. Daar valt wel wat op af te dingen.
22/10 12u15  Krachtenspel in een hobbylampWekelijks stuit Karel Knip in de alledaagse werkelijkheid op raadsels en onbegrijpelijke verschijnselen. Deze week: Chinese replica’s met tekortkomingen
22/10 12u15  Bewuste mazen in nieuwe wet helpen Crocs en Uber belasting ontwijkenEen wetsvoorstel sluit fiscale sluiproutes slechts beperkt af. En dat is een bewuste keuze van het kabinet, blijkt uit onderzoek van The Investigative Desk. Zelfs als de nieuwe wet wordt ingevoerd, kunnen bedrijven als Crocs en Uber belasting blijven ontwijken.
22/10 11u15  Het Chinese vastgoedconcern Evergrande betaalt op laatste moment rente op leningIn reservetijd heeft het noodlijdende Chinese vastgoedconcern Evergrande rente betaald op een van zijn vele leningen. De beurs reageerde opgelucht.
22/10 11u15  VS zullen Taiwan verdedigen bij eventuele aanval van ChinaDe VS zijn bereid Taiwan militair bij te staan indien het eiland wordt aangevallen door China, aldus president Biden. China roept de VS op om „geen verkeerde signalen te sturen aan voorstanders van Taiwanese onafhankelijkheid”
22/10 11u15  In Granm’ma sorteert een oude vrouw in verstilde tableaus voor op de doodPerformer Wensley Piqué brengt met de poppentheatervoorstelling Granm’ma een intieme ode aan zijn grootmoeder. Gaandeweg realiseer je je dat deze voorstelling niet over haar gaat, maar over Piqué zelf.
22/10 11u15  In de 19de-eeuwse leesclubs konden de emoties hoog oplopenWie waren de liefhebbers van boeken in de 19de eeuw? Wat ging er om in hun hoofden? „Je ziet vaak dat een dominee of onderwijzer de centrale figuur was in zo’n leesclub.”
22/10 11u15  Acteur Alec Baldwin schiet cameravrouw dood op filmsetDe Amerikaanse acteur gebruikte een vuurwapen als rekwisiet op de set van een westernfilm. Het zou gaan om een ongeluk. De regisseur van de film raakte gewond.
22/10 11u15  Prikken met Gods zegenZoals busjes vol gratis bijbels het evangelie verspreiden in goddeloze winkelstraten, zo deelt de GGD vaccins uit in deze rode coronagemeenten.
22/10 11u15  De wijsheid in het voetbalNiemand heeft verstand van voetbal – we doen alleen maar alsof.
22/10 11u15  Acht Russische spionnen bij de NAVO, maar ophef blijft uitEen Russische spionagekwestie bij de NAVO leidt nauwelijks tot ophef, ziet Michel Kerres. Toch is het slim Rusland voorlopig niet uit het oog te verliezen.
22/10 11u15  KPMG houdt stijf vast aan de pandemie als wedstrijdIk was in het Land Zonder Regels. Daar hoef je geen coronapas te tonen om een kopje koffie te drinken in een café.
22/10 11u15  Zorg om Staphorst leidt af van het echte debat: de IC-capaciteitNiet ongevaccineerde patiënten zijn het probleem, maar het gebrek aan IC-plaatsen, meent Nicki Pouw-Verweij.
22/10 10u15  ‘Vier op de tien boeren bereid tot onderhandelingen over inkrimping veestapel’Uit onderzoek van I&O blijkt dat zo’n 40 procent van de Nederlandse veehouders er mogelijk voor openstaat om te onderhandelen over een inkrimping van hun veestapel.
22/10 10u15  Melbourne beëindigt langste lockdown ter wereldDe lockdown in Melbourne is ten einde gekomen nu in de deelstaat Victoria 70 procent van de bevolking volledig is gevaccineerd.
22/10 09u15  Bezoek aan onbekende werelden in een psychiatrisch ziekenhuisIn de serie 100 dagen in je hoofd lopen twee programmamakers honderd dagen stage in wat vroeger Rijkskrankzinnigengesticht Eindhoven heette. „Ik moet lijden in deze wereld. De onzichtbare mannen zeggen dat tegen me.”
22/10 09u15  Acteur Alec Baldwin schiet per ongeluk cameravrouw dood op filmsetDe Amerikaanse acteur gebruikte een vuurwapen als rekwisiet op de set van de westernfilm Rust. De regisseur van de film raakte gewond.
22/10 09u15  Waar komt het opgelaaide voetbalvandalisme vandaan? De KNVB weet het nietWangedrag van supporters teistert het voetbalseizoen. Toch ging het in Nederland juist de betere kant op.
22/10 08u15  Acteur Alec Baldwin schiet per ongeluk cameraregisseur dood op filmsetDe Amerikaanse acteur gebruikte een vuurwapen als rekwisiet op de set van de westernfilm Rust. De regisseur van de film raakte gewond.
22/10 08u15  ‘De superrijken worden paranoïde’Het ‘nieuwe werken’ zou alles beter maken. Waarom voelen moderne beroepen dan tóch als een uitputtende ratrace? De Britse Amelia Horgan schreef er een boek over.
22/10 07u15  Australische stad Melbourne beëindigt langste lockdown ter wereldDe lockdown in Melbourne is ten einde gekomen nu in de deelstaat Victoria 70 procent van de bevolking volledig is gevaccineerd.
22/10 06u15  De tien bestverkochte boeken van week 42Jonathan Franzen: Kruispunt. Prometheus, 572 blz. € 25,- (1) Annejet van der Zijl: Fortuna’s kinderen. Een trans-Atlantische familiekroniek. Hollands Diep, 288 blz.
22/10 06u15  Strijd tussen rechters brengt Poolse rechtsstaat aan het wankelenLangzittende rechters beschouwen vonnissen van hun nieuwe, via een juridische omweg benoemde, collega’s als ongeldig. Dat leidt tot juridische onzekerheid.
22/10 06u15  Coronapas is niet het einde van epidemieHet coronatoegangsbewijs is sinds bijna een maand verplicht. Wat heeft de coronapas in die tijd gebracht?
22/10 06u15  De loopgraven van het genderdebatIn hun boeken behandelen twee auteurs, beiden feminist, hun tegengestelde opvattingen over de transgender-problematiek.
22/10 06u15  Een affaire met een leerling en een gruwelijk geheimDe roman Geheimen van Domenico Starnone stoelt op een briljant idee, maar aan het eind laat hij het uit zijn handen vallen.
22/10 06u15  Politici willen maar één ding: de baas wordenWie de politiek in gaat wil de baas worden. Wel even glashard ontkennen, anders word je het zeker niet.
22/10 06u15  Genadeloos vermorzelde het Nederlandse kanonvuur de Spaanse armadaDe slag bij Duins was een cruciale krachtmeting in de Tachtigjarige Oorlog, met een hoofdrol voor Maarten Tromp. In zijn nieuwe boek beschrijft Luc Panhuysen deze periode met verve.
22/10 06u15  Sana Valiulina over Rusland: ‘Het Westen moet zijn romantische bril eens afzetten’Ze schreef een essay over haar vader, die in de Goelag belandde omdat hij zich aan de Duitsers overgegeven had. „Ik moest dit schrijven, ook vanwege zijn miljoenen lotgenoten.”
22/10 06u15  Een roman die neerslachtigheid op heterdaad betrapt (●●●●)Plotseling pleegde een vriend van de verteller van deze roman zelfmoord. De roman werd een levensreconstructie en een studie naar neerslachtigheid. Hoe kon Levé wat hij niet wist zo overtuigend aanvullen?
22/10 06u15  Gustaaf Peek zoomt in op wreedheid: de Hollanders waren beesten aan boordIn zijn vijfde roman speelt wreedheid op een schip naar de Oost de hoofdrol.
22/10 04u15  Einde aan langste lockdown ter wereld in MelbourneDe lockdown in de Australische stad Melbourne is ten einde gekomen nu in de deelstaat Victoria zeventig procent van de bevolking volledig is gevaccineerd.
22/10 03u15  Australische stad Melbourne uit lockdownMelbourne viert feest; na in totaal 262 dagen is de stad uit de lockdown.
22/10 02u15  Hoe bedrijven als Crocs en Uber bij een nieuwe wet minder belasting blijven betalenEen wetsvoorstel sluit fiscale sluiproutes slechts beperkt af. En dat is een bewuste keuze van het kabinet, blijkt uit onderzoek van The Investigative Desk. Zelfs als de nieuwe wet wordt ingevoerd, kunnen bedrijven als Crocs en Uber belasting blijven ontwijken.
22/10 02u15  De wijsheid in het voetbalNiemand heeft verstand van voetbal – we doen alleen maar alsof. Ik heb er bijna een heel leven over gedaan om tot dit onthutsende inzicht te komen, maar beter laat dan nooit.
22/10 02u15  MonsterVoor de brugklas moet mijn zoon Lucas een namenboekje over zijn voornaam maken. Waar komt je naam vandaan? Hadden je ouders nog een andere naam bedacht? Ja, dat hadden we.
22/10 01u15  Grootse Nederlandse dirigent Haitink ademde muziek en triomfeerde vanuit kwetsbaarheidBernard Haitink dirigeerde door tot bijna het allerlaatst, omdat een leven zonder muziek ondenkbaar leek. Hij overleed donderdag op 92-jarige leeftijd.
22/10 00u15  Grootste prijsstijging woningen sinds 2000, opnieuw minder transactiesDe afgelopen acht jaar zijn de woningprijzen nagenoeg elke maand gestegen. In september lag de verkoopprijs 18,5 procent hoger dan een jaar eerder.
22/10 00u15  Berlusconi vrijgesproken van omkoping getuige bij seksfeestBerlusconi werd ervan beschuldigd dat hij een getuige had betaald om te liegen in de zaak die draait rond de voormalige escort Ruby, die destijds minderjarig was.
22/10 00u15  Alexandra Radiusprijs voor danseres Floor Eimers (27)Danseres Floor Eimers (27), tweede soliste van Het Nationale Ballet, heeft donderdagavond de Alexandra Radiusprijs 2021 ontvangen.
22/10 00u15  Zanger Jan Rot:‘Ongeneeslijk, ja, maar ik treed op tot het eind’Thuis gaan liggen ‘grienen op de bank’ wil zanger, vertaler, liedjesschrijver Jan Rot niet, nu zijn darmkanker is uitgezaaid. Zijn chemo is aangepast, zodat hij kan blijven optreden. „Het gaat dieper dan normaal.”
21/10 23u15  Overheid verwacht te veel van de burgerHoogleraar gedragswetenschapBeleid wordt gemaakt voor de ideale burger maar is daardoor niet goed afgestemd op de werkelijkheid, vindt bijzonder hoogleraar gedragswetenschappen en beleid Will Tiemeijer.
21/10 23u15  Vandalisme is ineens weer een serieus probleemWangedrag van supporters teistert het voetbalseizoen. Toch ging het in Nederland juist de betere kant op.
21/10 23u15  FlixMobility koopt Greyhound en moet hard aan de slag met het iconische merkFlixMobility, dat met lange-afstandsbussen rijdt in Nederland en de rest van Europa, koopt de iconische maar kwakkelende Amerikaanse busmaatschappij Greyhound.
21/10 23u15  Waarom werk een ‘uitputtende ratrace’ is gewordenHet ‘nieuwe werken’ zou alles beter maken. Waarom geven moderne beroepen veel mensen die ze uitoefenen dan tóch zo’n slecht gevoel? De Britse Amelia Horgan schreef er een boek over.
21/10 23u15  ‘Met ander overheidsbeleid zou voor veel mensen en bedrijven de gasprijs nu lager zijn geweest’Nederland doet alsof het een grote gasproducent is. Ten onrechte, want dat is verleden tijd. We hebben nu meer zekerheid nodig, zegt TNO-expert René Peters. Bijvoorbeeld door langetermijncontracten af te sluiten.
21/10 23u15  De voor Turkije zo cruciale bouwsector verkeert in crisisInflatie en een kwakkelende lira raken de Turkse bouw keihard. Betaalbare woningen gelden als schaars goed, bouwprojecten worden stilgelegd. Intussen stelt president Erdogan alles in werking om deze ‘motor van de economie’ draaiende te houden.
21/10 23u15  100 euro ‘inflatiebetaling’ voor kleinverdieners in FrankrijkFranse werknemers en gepensioneerden die minder dan 2.000 euro netto per maand verdienen, is een eenmalige financiële uitbetaling van 100 euro toegezegd. Zo’n 38 miljoen Fransen komen in aanmerking.
21/10 23u15  Politie pakt 60 Duitse fans op in Rotterdam: ‘Op zoek naar Feyenoord-supporters’De arrestatie van zestig Union Berlin-fans is volgens de politie verricht om een confrontatie met Nederlandse supporters te voorkomen.
21/10 23u15  Nieuwe topman Randstad is snel, ambitieus en recht door zeeUitzendconcern krijgt volgend jaar maart een nieuwe bestuursvoorzitter. Die werkte 32 jaar bij adviesbureau Accenture.
21/10 23u15  Componist Ciurlionis liet horen hoe Litouwen klinktRokas Zubovas pianistHet Limburgse festival Vocallis zet de spotlight op multitalent Ciurlionis, de grootste componist die Litouwen voortbracht. Achterkleinzoon pianist Rokas Zubovas: „Ik ben steeds meer op hem gaan lijken.”
21/10 22u15  Plotseling vliegverbod overvalt Nederlanders in MarokkoDuizenden Nederlanders komen Marokko moeilijk uit door een vliegverbod. Velen proberen het via België of zelfs Spanje.
21/10 22u15  Mysterieus ‘A-team’ redt door lava ingesloten honden op La PalmaEen groep onbekenden die zich het „A-team” noemt, claimt een aantal veelbesproken honden te hebben gered. De dieren zaten ingesloten tussen de lavastromen op het Canarische eiland La Palma.
21/10 22u15  Turks OM wil tot tien jaar cel voor Nederlandse rapper MurdaVolgens de Turkse aanklager verheerlijkt rapper Murda drugsgebruik in zijn teksten. Het Turkse OM heeft een onderzoek daarnaar afgerond.
21/10 22u15  WHO maakt zich zorgen over bescherming van zorgpersoneel in pandemieDe Wereldgezondheidsorganisatie schat dat tussen januari 2020 en mei 2021 tienduizenden zorgverleners zijn overleden aan Covid-19. Beschermende middelen en vaccins zijn voor de beroepsgroep bovendien niet wereldwijd gelijk beschikbaar.
21/10 22u15  Hoe Angoulême een stad van Wes Anderson werdDe locatie voor de nieuwe film van Wes Anderson was snel gevonden: Angoulême. Maar voor production designer Adam Stockhausen was het script van ‘The French Dispatch’ intimiderend.
21/10 21u15  Crisis Ter Apel is ‘nationaal vraagstuk’De Veiligheidsregio Groningen doet een dringend beroep op de regering om noodopvang voor asielzoekers te regelen. Ondertussen arriveren er bij het aanmeldcentrum in Ter Apel dagelijks zo’n 150 asielzoekers.
21/10 21u15  Turks OM wil tot tien jaar cel tegen Nederlandse rapper MurdaVolgens de Turkse aanklager verheerlijkt rapper Murda drugsgebruik in zijn teksten. Het Turkse OM heeft een onderzoek daarnaar afgerond.
21/10 21u15  Dit theatergenre trekt de toeschouwer uit het plucheBij immersief theater mag je als bezoeker vrij rondlopen in het decor, kasten en laatjes opentrekken en personages aanspreken. „Je wordt niet twee uur lang op een stoel gegijzeld.” Twee grote voorstellingen spelen in op het nieuwe fenomeen.
21/10 20u15  Ivoorjacht beïnvloedt evolutie van olifant: minder vrouwtjes met slagtandenOlifanten gebruiken hun slagtanden als gereedschap. Als ze dat niet kunnen, heeft dat gevolgen voor het lokale ecosysteem.
21/10 20u15  Unilever-topman: inflatiepiek pas volgend jaarLevensmiddelengigant Unilever zucht onder de stijgende grondstofprijzen en rekent dat door aan consumenten. Dat is „de laatste maatregel” die het bedrijf wil nemen.
21/10 20u15  Brussel in de ban van seksueel misbruik in cafésOp sociale media verschijnen steeds meer getuigenissen van vrouwen die zeggen verkracht te zijn door barmannen.
21/10 20u15  Nog twee leden Coöperatie Laatste Wil opgepakt om hulp bij zelfdodingEen 72-jarige vrouw uit Amersfoort en 78-jarige man uit Den Bosch worden verdacht van betrokkenheid bij meerdere recente gevallen van hulp bij zelfdoding.
21/10 19u15  NCTV waarschuwde voor de risico’s van het undercover onderzoeken van moskeeënBinnen de NCTV is al in 2017 gewaarschuwd dat er grote risico’s kleven aan het „heimelijk” informatie inwinnen bij moskeeën. Toch ging dat door.
21/10 19u15  Turks OM eist tien jaar cel tegen Nederlandse rapper MurdaVolgens de Turkse aanklager verheerlijkt rapper Murda drugsgebruik in zijn teksten.
21/10 18u15  ‘Gruberová zong zoals zij wilde (en anderen zoals zij kunnen)’Twee jaar lang zwoegde sopraan Edita Gruberová (1946-2021) op één operarol van Strauss totdat ze die kon dromen. Het opende de deur naar een grote carrière.
21/10 18u15  Non is een stamelwoordHet woord ‘non’ betekent het ontkennen van zo ongeveer alles. Maar zodra Gawie Keyser het hoort, begint er iets in hem te zingen.
21/10 18u15  ‘De Slag om de Schelde’ voert wereldwijd top 10 Netflix aanDe Nederlandse oorlogsfilm ‘De Slag om de Schelde’ is onder meer in de VS, Canada en het Verenigd Koninkrijk de meest bekeken film op streamingdienst Netflix, maar is dit jaar niet de Nederlandse Oscarinzending.
21/10 18u15  Gemeente Rotterdam over politieoptreden bij woonprotest: demonstranten vielen ME aanEr zijn vijftien klachten ingediend over het politieoptreden bij het woonprotest waarbij zondag in Rotterdam vijf gewonden vielen. De politie zegt deze op een „zorgvuldige wijze” in behandeling te nemen.
21/10 18u15  De mooiste, lekkerste en opwindendste wijnen van 2021U vindt hier 50 van de mooiste, lekkerste en opwindendste wijnen die ik het afgelopen jaar ben tegengekomen.
21/10 18u15  Geluk is er om te delen, dus daar is nu een app voorChiel van der Linden bouwde een gratis app waarin mensen gelukkige momenten met elkaar delen. Maar HappyWe blijkt ook waardevol als het leven tegenzit. „Dan komt direct de steun van anderen op gang.”
21/10 18u15  Willem van de Velde en zoon: schilders met zeebenenHet Scheepvaartmuseum wijdt de eerste overzichtstentoonstelling ooit aan de zeegezichten van vader en zoon Willem van de Velde.
21/10 17u15  OM verdenkt 15-jarige jongen van doodslag bij fataal tramongeluk Den HaagHet OM stelt dat de 15-jarige jongen de man heeft geduwd, waarna die voor de aanrijdende tram belandde. Hij stierf uiteindelijk aan zijn verwondingen. Justitie verdenkt hem van doodslag.
21/10 17u15  Politiek verslaggever Ron Fresen is ongeneeslijk ziek, stopt in 2022 bij NOSSinds 2014 is Ron Fresen de vaste politiek analist van het NOS Journaal. In 2018 bleek hij uitgezaaide prostaatkanker te hebben. Die ziekte heeft hij enkele jaren verborgen gehouden tijdens zijn werk op het Binnenhof.
21/10 17u15  Hoe stabiel is zo’n ‘stablecoin’ eigenlijk?Een cryptomunt met alle voordelen van dien, maar dan wél gedekt door 'echt' geld - een gouden vondst, schrijft Maarten Schinkel. Facebook bouwt alvast een valuta voor het 'metaversum' dat het aan het bouwen is.
21/10 17u15  De EU heeft aanvaringen met het VK, Zwitserland en zelfs Noorwegen; wat is er aan de hand?De EU en haar buren hebben er belang bij samen op te trekken, maar juist dat gaat nu stroef, ziet oud-Brexitonderhandelaar Georg Riekeles. Wat kan Europa doen?
21/10 16u15  De kortste route in de stad is niet de makkelijksteWie ergens naartoe loopt, slaat vaak een weg in die wijst in de richting van de bestemming. Ook als die weg toch langer is.
21/10 16u15  Staat moet uitspraken officier over Yehudi Moszkowicz rectificerenDe officier van justitie suggereerde eerder dat Moszkowicz advocaat was van een criminele organisatie. Die uitspraken moet hij van de rechter rectificeren in twee kranten.
21/10 15u15  Leerlingen halen coronavertraging snel in – maar dat lukt niet iedereenVeel leerlingen halen de leerachterstanden die ze tijdens corona opliepen in, blijkt uit onderzoek. Tegelijkertijd zien de onderzoekers dat de ongelijkheid toenam.
21/10 14u15  Trump wil eigen Twitter-alternatief lanceren en heeft al een naam: ‘TRUTH Social’In de nasleep van de Capitool-bestorming verloor Donald Trump zijn favoriete megafoon Twitter. Nu wil de ex-president ‘spoedig’ zijn eigen sociale mediakanaal beginnen, dat niet ‘discrimineert op politieke ideologie’.
21/10 14u15  Zelfs modelspoorbanen worden sexy als André van Duin presenteertMet kleine ontsporingen, een felroze tutu, een legendarisch treinongeluk in Parijs en André van Duin als presentator is De Grote Kleine Treinencompetitie voor de tv-kijker zeker geen straf.
21/10 14u15  Moskou in lockdown vanwege oplopende besmettingsaantallenOnder meer cafés en restaurants in de Russische hoofdstad moeten dicht. En verder: Nederland kleurt weer grotendeels rood op de Europese coronarisicokaart.
21/10 14u15  WeWork implodeerde, krabbelde op en gaat alsnog naar de beursVlak voor een beursgang twee jaar geleden implodeerde WeWork, ooit een van de hoogst gewaardeerde start-ups ter wereld. Het ontsloeg sindsdien onder meer 10.000 mensen en is donderdag alsnog naar de beurs gegaan.
21/10 14u15  Als columnist kreeg ik bakken vol haat over me heen maar ook veel liefdeClarice Gargard neemt afscheid als vaste NRC-columnist. „Soms moet je even uit de orbit stappen om perspectief te krijgen.”
21/10 14u15  Kunstenaars Anni en Josef Albers openen je ogen voor de wonderen van het alledaagse levenOp een groot retrospectief in Parijs wordt het werk van het echtpaar Anni en Josef Albers naast elkaar getoond. Als docenten in Duitsland en de VS zijn ze van onschatbare waarde geweest voor de moderne kunst. „Kleuren zijn als muzieknoten die elkaar versterken.”
21/10 13u15  Nieuwe DNA-methode: Mammoeten stierven veel recenter uit dan gedachtHoe zag het arctische landschap eruit tijdens de ijstijden? Het dna dat planten en dieren toen hebben achtergelaten, biedt antwoord.
21/10 12u15  Gemeente helpt ADO Den Haag, begroting goedgekeurd door KNVBDankzij steun van de gemeente Den Haag kan ADO, dat in financiële nood verkeert, het seizoen uitspelen.
21/10 12u15  KNVB en voetbalclubs nemen maatregelen na misdragingenClubs kunnen besluiten om de catering te sluiten als supporters herhaaldelijk bier op het veld gooien. Ook moeten uitsupporters zich in ieder geval tot het einde van dit seizoen laten registreren.
21/10 12u15  Mediaconcern dat publiceerde over corruptie verliest goedkeuring Chinese overheidDe Chinese internetwaakhond schrapte het prominente mediabedrijf Caixin van de lijst met goedgekeurde media.
21/10 12u15  Reisregels Canarische eilanden versoepeld, Polen en Tsjechië aangescherptEn verder: de werkloosheid is in september verder gedaald naar 3,1 procent. En de Belgische minister van Volksgezondheid zegt dat de vierde golf is begonnen.
21/10 12u15  ‘De relaties tussen de EU en andere landen zijn uit balans’Oud-BRexitadviseurDe EU en haar buren hebben er belang bij samen op te trekken, maar juist dat gaat nu stroef, ziet oud-Brexitonderhandelaar Georg Riekeles. Wat kan Europa doen?
21/10 12u15  Oud-minister Salvini aangeklaagd voor het ‘ontvoeren’ van 147 bootvluchtelingenDe Italiaanse Lega-politicus Matteo Salvini verbood als minister in 2019 het aanmeren van een Spaans ngo-schip met migranten.
21/10 11u15  Mediaconcern Caixin verliest goedkeuring Chinese overheidDe Chinese internetwaakhond schrapte het prominente mediabedrijf Caixin van de lijst met goedgekeurde media.
21/10 11u15  Hooligans vallen leiding Duitse voetbalclub aan in RotterdamDe clubleiding van Union Berlin werd samen met een groep supporters bekogeld met stoelen en andere voorwerpen. Feyenoord speelt vanavond in De Kuip tegen de Duitse club.
21/10 11u15  Zonder rechtelijke uitspraak werd haar zoon uit huis geplaatst, 'ik wist niet wat me overkwam'Volgens het CBS zijn 1.115 kinderen van gezinnen die als fraudeur werden aangemerkt in de Toeslagenaffaire uit huis geplaatst. Volgens experts een „sterke overrepresentatie”.
21/10 11u15  Chas Gerretsen: ‘Een fotojournalist verschuilt zich achter zijn camera’Hij trok als toerist naar de Vietnamoorlog, werd oorlogsfotograaf, won prijzen en fotografeerde op de set van Apocalypse Now. Nu heeft Chas Gerretsen een autobiografie en een grote tentoonstelling in Rotterdam.
21/10 10u15  André van Duin en de God van de kleinetreinenmensMet kleine ontsporingen, een felroze tutu, een legendarisch treinongeluk in Parijs en André van Duin als presentator is De Grote Kleine Treinencompetitie voor de tv-kijker zeker geen straf.
21/10 10u15  Nederlandse veeboeren hebben geen vertrouwen meer in overheidBijna negen op de tien veeboeren vindt dat de overheid „niets begrijpt van de positie van de veeteeltbedrijven”.
21/10 10u15  Had ik moeten zeggen ‘kom, wij gaan hier weg’?Mijn vrouw en ik zaten naast elkaar achter een tafeltje. Wij hadden onze bestelling gedaan en nog steeds had niemand naar ons vaccinatiebewijs gevraagd. Het voelde raar.
21/10 09u15  Vakman met scherp oog voor compositie en detailHij werkte in Vietnam, Chili en Hollywood en heeft nu een oeuvre-expositie in het Fotomuseum in Rotterdam.
21/10 09u15  Chas Gerritsen: ‘Een fotojournalist verschuilt zich achter zijn camera’Hij trok als toerist naar de Vietnamoorlog, werd oorlogsfotograaf, won prijzen en fotografeerde op de set van Apocalypse Now. Nu heeft Chas Gerretsen een autobiografie en een grote tentoonstelling in Rotterdam.
21/10 09u15  ‘Orwells 1984 is niet iets uit Stalins tijd. Dit speelt nu’Mihkel Kerem zette de toekomstroman 1984 van George Orwell op muziek. Volgende week is de live première, met een gastrol voor Edward Snowden. „Voortaan blijven onze fouten ons een leven lang achtervolgen.”
21/10 09u15  Wat doet blauw in een paars vierkant? Kunstkijkles van Anni en Josef AlbersOp een groot retrospectief in Parijs wordt het werk van het echtpaar Anni en Josef Albers naast elkaar getoond. Als docenten in Duitsland en de VS zijn ze van onschatbare waarde geweest voor de moderne kunst. „Kleuren zijn als muzieknoten die elkaar versterken.”
21/10 09u15  Reinier de Graaf: ‘Architecten zijn vooral nuttig als vijgenblad’Midden in de coronatijd publiceerde OMA-architect Reinier de Graaf zijn debuutroman The Masterplan over een hoogmoedige architect. „Eigenlijk zijn architecten helemaal niet nodig.”
21/10 09u15  ‘Immersief theater’ trekt toeschouwer uit het plucheBij immersief theater mag je als bezoeker vrij rondlopen in het decor, kasten en laatjes opentrekken en personages aanspreken. „Je wordt niet twee uur lang op een stoel gegijzeld.” Twee grote voorstellingen spelen in op het nieuwe fenomeen.
21/10 09u15  Tuschinski: 100 jaar ‘het grootste van het grootste’Abraham Tuschinski opende 28 oktober 1921 zijn barokke theater in Amsterdam – een mix van art deco, Amsterdamse school en oosterse versierselen. Dit jaar werd het uitgeroepen tot mooiste filmtheater van de wereld.
21/10 08u15  Gewonden en schade door windhoos in BarendrechtDe windhoos zorgde voor vernielde tuinhuisjes, weggewaaide trampolines en bomen die op auto’s terechtkwamen. Er vielen vier gewonden, van wie één persoon naar het ziekenhuis moest.
21/10 08u15  Werkloosheid daalt verder, nu op 3,1 procentIn september vonden opnieuw duizenden Nederlanders een baan. Een kleine 300.000 mensen waren nog werkloos.
21/10 07u15  ‘Relaties EU met andere landen zijn uit balans’Oud-BRexitadviseurDe EU en haar buren hebben er belang bij samen op te trekken, maar juist dat gaat nu stroef, ziet oud-Brexitonderhandelaar Georg Riekeles. Wat kan Europa doen?
21/10 07u15  Slapen op een stretcher is niet ergNet gearriveerde vluchtelingen zijn overal dankbaar voor, schrijft Sheila Kamerman. 'Zelfs voor een stretcher.'
21/10 07u15  Zichtbaarheid kan een valkuil wordenClarice Gargard neemt afscheid als vaste NRC-columnist. 'Soms moet je even uit de orbit stappen om perspectief te krijgen.'
21/10 07u15  Bijzonder onderwijs schaadt kansengelijkheidOp confessionele scholen is de sociaal-culturele achtergrond van de ouders belangrijker dan de ontplooiing van de kinderen, schrijft Anne Kingma.
21/10 07u15  Politie is journalisten excuses verschuldigdNederland was voor de Franse correspondent Antoine Mouteau altijd het toonbeeld van vrijheid. In zo’n land arresteer je geen journalisten, schrijft hij.
21/10 06u15  Aandelen Chinese vastgoedgigant Evergrande kelderenDe aandelen van het Chinese vastgoedbedrijf Evergrande kelderen nadat een overname van de vastgoedbeheertak van het in zwaar weer verkerende bedrijf is afgeketst.
21/10 06u15  Amerikaanse medicijntoezichthouder keurt ‘vaccinmix’ goedDe Amerikaanse medicijntoezichthouder FDA heeft toestemming gegeven voor het gebruik van verschillende vaccins voor 'booster'-prikken. Amerikanen kunnen zowel Pfizer/BioNTech, Moderna en Janssen krijgen als derde prik, ongeacht met welk vaccin ze eerder zijn ingeënt.
21/10 02u15  Mooie jurkDe première van balletvoorstelling Mata Hari gaat bijna beginnen. In de foyer van de Stopera sta ik de deftig geklede mensen te bewonderen.
21/10 01u15  Idefix danst met wolven in de nieuwe Asterix vol sneeuw en AmazonesHet nieuwe album Asterix en de griffioen is het beste van nieuwe makers van de strip tot nu toe. Asterix en Obelix zoeken een ijzig monster in Oost-Europa.
21/10 00u15  Pensioenverhogingen zijn nog niet in zicht, ondanks herstelDe positie van grote pensioenfondsen verbetert zich al anderhalf jaar gestaag. Maar nog niet genoeg om pensioenverhogingen uit te delen.
21/10 00u15  De nieuwe Bijbelvertaling is van hoog niveau. Daarnaast zijn kamelen dromedarissen en is er meer bierNa zeventien jaar is de Nieuwe Bijbelvertaling grondig herzien. Toch is er geen afbreuk gedaan aan de literaire kracht van de verhalen, die soms van hoog literair niveau zijn.
21/10 00u15  IEA: klimaatwinst door pandemie is bijna weg, uitstoot moet vijf keer sneller omlaagDe coronacrisis heeft volgens het Internationaal Energieagentschap geen enkel structureel effect gehad op de uitstoot van broeikasgassen.
21/10 00u15  Van horrorspinnen tot zwemmende ijsberen: de mooiste natuurfoto’s van 2021Jaarlijks reikt het Natural History Museum uit Londen de Wildlife Photographer of the Year-prijzen uit voor de allermooiste natuurfoto's. Laurent Ballesta wint dit jaar met zijn foto van paaiende camouflagetandbaarzen.
21/10 00u15  Een spectaculaire carrière begint met een spectaculaire blunderVind jij de successen op LinkedIn ook altijd zo saai? Probeer dan eens een spectaculaire blunder, adviseert Japke-d. Bouma. Een storing die twee miljard Facebook-gebruikers treft, bijvoorbeeld. Of een taart naar de Volkskrant sturen met de tekst: ‘ANP feliciteerd de Volkskrant’.
20/10 23u15  HRW: terugkeer voor Syriërs is zeer riskantTientallen vluchtelingen die naar Syrië terugkeerden, werden gearresteerd of zelfs gemarteld. „Niemand moet teruggaan naar Syrië.”
20/10 23u15  WeWork implodeerde, krabbelde op en gaat donderdag alsnog naar de beursVlak voor een beursgang twee jaar geleden implodeerde WeWork, ooit een van de hoogst gewaardeerde start-ups ter wereld. Het ontsloeg sindsdien onder meer 10.000 mensen en gaat donderdag alsnog naar de beurs.
20/10 23u15  ‘Wreedste mensensmokkelaar' was al jaren bekend, maar staat nu pas op opsporingslijstDe Nederlandse justitie wil „een van de wreedste mensensmokkelaars ter wereld” vervolgen. Mensenrechtenactivist Meron Estefanos kent de smokkelaar al jaren en zet vraagtekens bij de Nederlandse motieven.
20/10 23u15  Salvini voor de rechter wegens ‘ontvoering’ migrantenDe Italiaanse Lega-politicus Matteo Salvini verbood als minister in 2019 het aanmeren van een Spaans ngo-schip met migranten.
20/10 23u15  Britse zorg slaat alarm over coronasituatie, ingrijpen volgens kabinet nog niet nodigEn verder: Letland als eerste EU-land weer in lockdown en ruim 4.600 positieve tests, hoogste aantal in bijna drie maanden
20/10 22u15  Uithuisplaatsingen zijn een wrange uitwas van de nieuwe JeugdwetVolgens het CBS zijn 1.115 kinderen van gezinnen die als fraudeur werden aangemerkt in de Toeslagenaffaire uit huis geplaatst. Volgens experts een „sterke overrepresentatie”.
20/10 22u15  ‘Trans vluchtelingen vragen eigen benadering in asielprocedure’Nu worden transgender vluchtelingen in de asielprocedure nog op één hoop gegooid met homoseksuele asielzoekers, maar dat moet anders, volgens een recent onderzoek. „Het ‘homokader’ past niet zo goed op de ervaringen die trans mensen hebben gehad.”
20/10 22u15  Aboutalebs stilte na het ongebreideld machtsvertoon door de politie bij het Woonprotest is oorverdovendVertrouwen moet je verdienen, maar de gemeente, met burgemeester Aboutaleb voorop, doet er bar weinig aan om dat vertrouwen te winnen.
20/10 21u15  Broekers-Knol: nog deze week 500 extra opvangplekken voor asielzoekersHet Centraal Orgaan opvang asielzoekers kampt met een groot tekort aan opvangplekken. Almere gaat de komende dagen plaatsmaken voor tweehonderd extra asielzoekers, Gorinchem maakt driehonderd tijdelijke plekken vrij.
20/10 21u15  Overname divisie vastgoedbeheer Evergrande gaat niet doorDe bedrijven konden het niet eens worden over de voorwaarden van de overname, maar het is niet precies bekend waarop de deal is stukgelopen.
20/10 21u15  Burgervader?Vertrouwen moet je verdienen, maar de gemeente, met burgemeester Aboutaleb voorop, doet er bar weinig aan om dat vertrouwen te winnen.
20/10 21u15  Eindelijk is bekend wanneer de Vikingen in Amerika zijn geweest: in het jaar 1021Met een gloednieuwe dateringsmethode konden onderzoekers de middeleeuwse Noorse nederzetting op Newfoundland precies dateren.
20/10 20u15  Tallon Griekspoor was al snel, groot en sterk, maar is nu ook fitTennisser Tallon Griekspoor (25) is sinds deze week de tweede Nederlandse tennisser in de tophonderd van de wereld. „.Nu hoeft hij niet meer aan te horen dat hij de potentie heeft.”
20/10 20u15  Eelco Hoekstra begint aan tweede carrière na twintig jaar VopakDe bestuursvoorzitter van Vopak vertrekt naar de raad van bestuur van SHV. Dick Richelle neemt de leiding bij het tankopslagbedrijf over.
20/10 20u15  De man die zo vaak ‘nein’ zei verlaat nu onverwacht de Duitse Centrale BankIn de Duitse pers wordt volop gespeculeerd over de reden dat voorzitter van de Duitse centrale bank Jens Weidmann opstapt. Tijdens zijn bewind werd hij door ECB-chef Mario Draghi verweten „nein zu allem” (nee tegen alles) te zeggen.
20/10 20u15  De mist trok even op in het hoofd van Tony BennettZij de buitenissige, ongenaakbare popdiva, hij de knoestige gentleman: het duo Lady Gaga en Tony Bennett bleek een groot succes. Dit zal dan het slotakkoord zijn.
20/10 20u15  Ed Sheeran-vrije horrormetalEen duet met Ed Sheeran staat niet op het nieuwe album van de Britse metalband Cradle of Filth. Gelukkig maar.
20/10 20u15  Coldplay grossiert in prefab-stadionpopDe Zweedse sterproducer Max Martin kreeg de opdracht om Coldplay nieuwe commerciële glans te geven, maar het werd een album dat aan elkaar hangt van clichés.
20/10 20u15  Eindelijk weten we wanneer de Vikingen in Amerika zijn geweest: in het jaar 1021Eindelijk is bekend wanneer Vikingen op Newfoundland zijn geweest. Heel precies zelfs, dankzij een nieuwe dateringsmethode.
20/10 20u15  Door klimaatverandering stijgt het alcoholpercentage in wijnKlimaatverandering heeft een steeds grotere impact op de wijnproductie. Een van de gevolgen: het alcoholpercentage in de wijn stijgt.
20/10 20u15  Letland als eerste EU-land weer in lockdownEn verder: Ruim 4.600 positieve tests, hoogste aantal in bijna drie maanden en Russen mogen een week niet naar werk vanwege hoge besmettingscijfers.
20/10 19u15  De man die zo vaak ‘nein’ zei verlaat de BundesbankIn de Duitse pers wordt volop gespeculeerd over de reden dat voorzitter van de Duitse centrale bank Jens Weidmann opstapt. Tijdens zijn bewind werd hij door ECB-chef Mario Draghi verweten „nein zu allem” (nee tegen alles) te zeggen.
20/10 19u15  Duitse ex-militairen verdacht van oprichten huurlegerArend-Adolf G. en Achim A. probeerden volgens justitie huurlingen aan te bieden aan Saoedi-Arabië voor de gewapende strijd in Jemen.
20/10 19u15  Letland als eerste Europese land weer in lockdownEn verder: Ruim 4.600 positieve tests, hoogste aantal in bijna drie maanden en Russen mogen een week niet naar werk vanwege hoge besmettingscijfers.
20/10 18u15  Ruimtevaartorganisatie in Noordwijk eist coronabewijs op werkvloerESTEC, het ‘technische hart’ van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA in Noordwijk, vraagt medewerkers een bewijs van vaccinatie of negatieve test. Anders moeten ze thuis werken.
20/10 18u15  Feministische update van klassiek sprookjeIn hun bewerking van Hans en Grietje zetten De Toneelmakerij en Silbersee de coming-of-age van Griet centraal. Het meisje ontwikkelt zich van sloof voor haar ouders en broertje tot vrijgevochten heks.
20/10 18u15  Global warming in je glas – wat het klimaat met de wijnproductie doetKlimaatverandering heeft een steeds grotere impact op de wijnproductie. Een van de gevolgen: het alcoholpercentage in de wijn stijgt.
20/10 17u15  Van bloem tot gras: landschap van mammoeten veranderde voortdurendHoe zag het arctische landschap eruit tijdens de ijstijden? Het dna dat planten en dieren toen hebben achtergelaten, biedt antwoord.
20/10 17u15  In het jaar 1021 kapte een Viking een Canadese boomEindelijk is bekend wanneer Vikingen op Newfoundland zijn geweest. Heel precies zelfs, dankzij een nieuwe dateringsmethode.
20/10 17u15  Sterrenstelsels van verlies en gelaagdheidDe in 1991 uit Irak naar Nederland gevluchte kunstenaar Sadik Kwaish Alfraji en de Johannes Vermeerprijs-winnaar Natasja Kensmil zijn verenigd in Kunsthal KAdE in Amersfoort.
20/10 17u15  Hoe moet de luchtvaart duurzamer? KLM-topman Pieter Elbers aan het woordDe mondiale luchtvaart belooft vanaf 2050 klimaatneutraal te zijn. KLM-chef Pieter Elbers ziet diverse mogelijkheden daartoe, maar op kerosinetaks en ticketheffing zit hij niet te wachten.
20/10 17u15  SP is opstandige leden ‘liever kwijt dan rijk’De SP eist dat links-radicale jongeren zich schikken naar de partijkoers. Wie dat niet doet, wordt geroyeerd. Maar sommige van die jongeren staan op de kieslijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart.
20/10 17u15  Voormalige Venezolaanse generaal mag aan de VS worden uitgeleverdHet Spaanse hooggerechtshof heeft woensdag voor de tweede keer de uitlevering van Hugo Carvajal aan de Verenigde Staten goedgekeurd. Hij wordt verdacht van drugssmokkel.
20/10 17u15  De waarheid van Squid Game: kinderspelletjes zijn horrorKinderspelletjes zijn vaak een strijd op leven en dood. Joyce Roodnat wist dat allang.
20/10 17u15  Polen probeert migranten aan de grens te werenDuizenden vluchtelingen uit onder meer Afghanistan en Irak hebben de afgelopen weken geprobeerd via Wit-Rusland de grens met Polen over te steken om zo de Europese Unie binnen te komen. Polen treedt hard op tegen de migranten.
20/10 17u15  Bewoonbaar ruimteschipBernard Hulsman bespreekt architectuur die verwant is. Vandaag: twee zwevende gebouwen van De Stijl.
20/10 17u15  Zomerse Spinvisliedjes in zachte verfstrekenTheo Kurpershoek was naast schilder en graficus ook illustrator, vormgever en docent. Uit een boek en een tentoonstelling blijkt dat de toegepaste kunst zijn vrije werk niet alleen in de weg zat, maar ook ten goede kwam.
20/10 17u15  Hoe een conservatief filosoof in een seksfilm belanddeKunstcollectief KIRAC staat bekend om hun provocatieve films over de gevestigde kunstwereld. In hun nieuwe film Honey Pot lokken ze conservatief filosoof Sid Lukkassen in de val middels een seksdate met een ‘links meisje’.
20/10 17u15  Ruim 4.600 positieve tests, hoogste aantal in bijna drie maandenEn verder: Marokko schort het vliegverkeer van en naar Nederland op.
20/10 16u15  Navalny wint prestigieuze Europese SacharovprijsRussisch oppositieleider Aleksej Navalny heeft de Sacharovprijs van het Europees Parlement gewonnen voor zijn inspanningen tegen president Poetin.
20/10 16u15  ‘Hadden de Britten zich ook maar zo ingezet voor het afschaffen van de doodstraf’Antidoodstrafactivist Susan Kigula, die jarenlang in de dodencel zat in Oeganda, houdt in Den Haag de Vrijheidslezing over haar strijd tegen de doodstraf.
20/10 15u15  Belgische politie arresteert vijf verdachten voor mishandeling voetbalsupporterDe man zou na een wedstrijd tussen Club Brugge en Manchester City in elkaar zijn geslagen omdat hij zichtbaar supporter was van de Britse club.
20/10 15u15  Poetin gaat niet naar klimaattop in GlasgowHet was lang onduidelijk of Vladimir Poetin naar de klimaattop zou gaan. Woensdag liet de woordvoerder van de Russische president weten dat hij er „helaas” niet bij is.
20/10 15u15  Facebook moet Britse marktwaakhond ruim 50 miljoen pond boete betalenHet socialemediaplatform heeft volgens de CMA verschillende regels van de autoriteit overtreden tijdens het overnameproces van het gifjesplatform Giphy.
20/10 15u15  Rijk stelt Pels Rijcken strenge eisen na miljoenenfraudeMinister Grapperhaus haalt de teugels aan bij advocatenkantoor Pels Rijcken. Hij wil zich ook bezinnen op de relatie met de landsadvocaat.
20/10 15u15  New Yorkse gemeenteambtenaren moeten zich verplicht laten vaccinerenOngevaccineerde ambtenaren krijgen tot 29 oktober de tijd om hun eerste prik te halen. Een negatieve testuitslag overleggen is vanaf dat moment ook niet langer een optie.
20/10 14u15  President van Duitse centrale bank vertrekt onverwachtJens Weidmann, president van de Bundesbank, stopt met zijn baan. Hij verzette zich tegen belangrijke ECB-besluiten.
20/10 14u15  Openbaar Ministerie in hoger beroep in zaak moord Derk WiersumHet OM had levenslang geëist tegen Giërmo B. en Moreno B., die vorige week beiden tot 30 jaar celstraf werden veroordeeld voor het medeplegen van moord op Wiersum.
20/10 14u15  Hersendode vrouw krijgt kortwerkende varkensnier getransplanteerdEen hersendode vrouw kreeg een genetisch gemodificeerde varkensnier getransplanteerd. „Moedig, maar geen doorbraak.”
20/10 14u15  Forse toename olie- en gasgebruik, ondanks internationale klimaatambitiesHet gebruik van fossiele brandstoffen groeit wereldwijd flink, beschrijven de VN woensdag in een rapport. En dat terwijl veel landen ambitieuze plannen hebben om klimaatverandering aan te pakken.
20/10 14u15  Schurk in het paleis jaagt zijn aanklager liever Guatemala uitMagistraten die corruptie in Guatemala vervolgen, worden het land uitgepest door machthebbers. Vanuit hun ballingsoord Washington vertellen twee van hen hoe gevaarlijk hun werk werd.
20/10 14u15  Uitzetting Syrisch gezin ‘uniek bewijs’ dat Frontex medeplichtig is aan pushbacksFrontex bracht een Syrisch gezin zonder procedure van Griekenland naar Turkije. Nederlandse advocaten vechten de zaak nu aan.
20/10 14u15  Ronnie Flex banjert over het podium, laat pizza bezorgen en krijgt het publiek van de stoelenZanger Ronnie Flex is op tournee met de lang uitgestelde voorstelling Ronnie Gaat Naar Huis. Hij speelt een doorsnee uit zijn oeuvre en uit bijna elk nummer spreekt een hunkering naar liefde.
20/10 14u15  ‘Belgen hebben zelf sterk de indruk: dit land werkt niet. De zaak-Dutroux bevestigde dat beeld’De zaak-Dutroux leidde 25 jaar geleden tot de Witte Mars, een van de grootste demonstraties ooit in België. Het vertrouwen in de overheid is nog niet hersteld.
20/10 13u15  Zeker 14 doden bij dodelijkste aanslag in Damascus sinds jarenIn Damascus werd woensdagochtend een bus met militairen opgeblazen. Ook vielen er minstens acht burgerdoden in het rebellengebied Idlib.
20/10 13u15  In Bureau Hofstadt wordt de knuffelbeer meer gehanteerd dan de wapenstokHet programma Bureau Hofstad geeft een welwillend beeld van de mannen en vrouwen bij de Haagse politie die namens de gemeenschap op onheil afgaan. Of wat op onheil lijkt.
20/10 13u15  Trage zaadlulHerfstvakantie, ik was voorbereid. Lucie van Roosmalen (6) en Leah van Roosmalen (4) hadden van school een tekening gekregen met herfstdingen die we rondom het huis of in het bos – in de Zaanstreek is geen bos – konden aantreffen.
20/10 13u15  Bedreigde advocaten krijgen weerbaarheidstraining: ‘Een keer per maand ben ik de klos’Advocaten worden vaker bedreigd. Naar aanleiding van de moord op Derk Wiersum krijgen advocaten nu weerbaarheidstraining.
20/10 13u15  Filmposters die de puberkamer voorbij zijnDe plek waar ik mijn eerste filmposters kocht in het centrum van Antwerpen, cadeauwinkel Expo, is verdwenen. Na wat googelen zie ik dat de keten elders wel heeft overleefd.
20/10 13u15  Stop met argwaan tegen moslimgemeenschappenKennelijk heerst bij de NCTV islamofoob denken, stelt Nourdin El Ouali.
20/10 13u15  Marokko schort vliegverkeer van en naar Nederland opDe Marokkaanse regering zou vluchten van en naar Nederland, Duitsland en het VK opgeschort hebben vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen in die landen.
20/10 13u15  ‘Belgen hebben zelf sterk de indruk: dit land werkt niet. De zaak-Dutroux bevestigde dat’De zaak-Dutroux leidde 25 jaar geleden tot de Witte Mars, een van de grootste demonstraties ooit in België. Het vertrouwen in de overheid is nog niet hersteld.
20/10 12u15  ‘Net als wij creëren complotdenkers een eigen wereld’Een vrouw bezweert haar publiek dat de aarde plat is. Parallax van Jan-Peter de Graaff en Kenza Koutchoukali is intiem muziektheater over complotdenken in de vorm van een TED Talk.
20/10 12u15  Activision Blizzard ontslaat twintig werknemers om discriminatie en intimidatieHonderden werknemers demonstreerden deze zomer tegen een cultuur van seksuele intimidatie binnen gamebedrijf Activision Blizzard, bekend van spellen als Call of Duty en Candy Crush.
20/10 12u15  Oostenrijk en Hongarije zoeken bestuurder bestelbus met omgekomen migrantenDe bestuurder van de bus, waarin Oostenrijkse grenswachten een groep van 29 migranten aantroffen, is voortvluchtig. Ondanks de inzet van drones en helikopters is de de man nog niet gevonden.
20/10 12u15  Schoolvoorstelling over dementie weet niet echt te rakenDwaalhuis van Holland Opera brengt de pijn van dementie over op z’n Jip-en-Jannekes. Voor kinderen valt er iets te leren, maar volwassenen hebben eigen dementieassociaties nodig om geraakt te worden.
20/10 12u15  Huiseigenaar: veertien keer meer spaargeld dan huurderHet vermogen van huurders is de afgelopen tien jaar nauwelijks gegroeid, terwijl woningbezitters steeds meer spaargeld hebben.
20/10 12u15  Marokkaanse luchtvaartmaatschappijen vliegen niet meer van en naar NederlandDe Marokkaanse regering zou vluchten van en naar Nederland opgeschort hebben vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen.
20/10 10u15  Agenten in actie met traumabeertje en wapenstokHet programma Bureau Hofstad geeft een welwillend beeld van de mannen en vrouwen bij de Haagse politie die namens de gemeenschap op onheil afgaan. Of op wat lijkt op onheil.
20/10 10u15  ING gaat klanten compenseren die te veel rente hebben betaaldDe bank heeft de maatregel getroffen na overleg met het klachteninstituut Kifid en heeft 180 miljoen euro uitgetrokken voor de compensatieregeling.
20/10 10u15  Meer dan honderd doden door overstromingen in India en NepalIn India vielen zeker 85 doden, in Nepal overleden in elk geval 31 mensen. Zware regenval leidde in beide landen tot overstromingen.
20/10 10u15  Onderzoekscommissie naar Capitoolbestorming wil Steve Bannon vervolgenDe voormalig adviseur van oud-president Donald Trump werd vorige week gedagvaard om te komen getuigen over de gebeurtenissen van 6 januari, maar kwam toen niet opdagen.
20/10 10u15  Noord-Korea test raket vanaf onderzeeërDe VN Veiligheidsraad komt woensdag op verzoek van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk in spoedzitting bijeen om te praten over de nieuwe Noord-Koreaanse rakettest.
20/10 10u15  Je auto weet precies hoe beroerd je rijdtJe hoeft niet snel te rijden om een gevaar op de weg te zijn. Laatst reed ik mee met een zeer voorzichtige chauffeur die moeite had om binnen de lijnen te blijven.
20/10 10u15  Personen boven de 35: raadpleeg een artsHet afgelopen jaar ging er geen dag voorbij dat ik níet over mijn vruchtbaarheid nadacht. Opties te over, zelfs als een partner met kinderwens ontbreekt.
20/10 10u15  In de VS gaat de strijd nu tussen democratie en autocratieEr waart een spook rond in Amerika, het spook van de autocratie. Voor de rest van de wereld lijkt Donald Trump allicht van het scherm gevallen, maar in de VS is hij alomtegenwoordig.
20/10 10u15  ‘Besef dat de doodstraf kan terugkomen’AntidoodstrafactivistKigula, die jarenlang in de dodencel zat in Oeganda, houdt in Den Haag de Vrijheidslezing over haar strijd tegen de doodstraf.
20/10 10u15  Huiseigenaren: 14 keer meer spaargeld dan huurdersHet vermogen van huurders is de afgelopen tien jaar nauwelijks gegroeid, terwijl woningbezitters steeds meer spaargeld hebben.
20/10 10u15  Michelinsterrenregen op MoskouAardappelen met mayonaise – dat at de Rus. Maar niet meer: de Guide Michelin trof negen toprestaurants. Met op het menu koolbladeren gemarineerd in perzik-truffelsaus, constateert Eva Cukier.
20/10 10u15  Geen vuurwerk met oudjaar?Onlangs was er goed nieuws dat, merkwaardig genoeg, weinig aandacht kreeg: de gemeente Amsterdam wil een vuurwerkloze jaarwisseling.
20/10 10u15  MoederIk, vrouw van 50, logeer een paar dagen bij mijn ouders in Drenthe. ’s Avonds wil ik nog een rondje hardlopen net buiten het dorp.
20/10 10u15  Dominant Ajax overklast Borussia DortmundHet kon misschien wel dé avond worden van die ene topschutter van Borussia Dortmund. Het werd de show van Ajax: 4-0.
20/10 10u15  Wat veroorzaakt de hoge gasprijzen? Wat kun je zelf doen? De gascrisis uitgelegdEuropa is in de ban van een ontwrichtende gascrisis. Moeten de Europese lidstaten zich opmaken voor een winter in de kou? NRC zet de belangrijkste vragen en antwoorden op een rij.
20/10 10u15  Hoe Angoulême een stad van Wes Anderson werdDe locatie voor de nieuwe film van Wes Anderson was snel gevonden: Angoulême. Maar voor production designer Adam Stockhausen was het script van ‘The French Dispatch’ intimiderend.
1 2 3


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >

Meest gelezen

6x De wijsheid in het voetbal22/10 02u15 - NRC.nl: Wetenschap: Niemand heeft verstand van voetbal – we doen alleen maar alsof. Ik heb er bijna een heel leven over gedaan om tot dit onthutsende inzicht te komen, maar beter laat dan nooit.
5x Opgeluchte beurzen nadat vastgoedreus Evergrande toch nog rente betaalt op lening22/10 13u15 - NRC.nl: Wetenschap: In reservetijd heeft het noodlijdende Chinese vastgoedconcern Evergrande rente betaald op een van zijn vele leningen. De beurs reageerde opgelucht.
5x ‘Ik ben geconfronteerd met de naakte, gruwelijke waarheid over mijn vader’22/10 13u15 - NRC.nl: Wetenschap: Ze schreef een essay over haar vader, die in de Goelag belandde omdat hij zich aan de Duitsers overgegeven had. „Ik moest dit schrijven, ook vanwege zijn miljoenen lotgenoten.”
5x Waar komt het opgelaaide voetbalvandalisme vandaan? De KNVB weet het niet22/10 09u15 - NRC.nl: Wetenschap: Wangedrag van supporters teistert het voetbalseizoen. Toch ging het in Nederland juist de betere kant op.
4x Het leek zo goed te gaan, maar nu ziet Europa de najaarsgolf al komen22/10 20u15 - NRC.nl: Wetenschap: In Europese landen stijgt het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames weer. Maar harde maatregelen blijven vooralsnog uit.
4x Nieuwe Britse variant van het coronavirus wordt in de gaten gehouden22/10 20u15 - NRC.nl: Wetenschap: Een nieuwe deltavariant is ook al in Nederland gesignaleerd. Van de duizend besmettingen zijn er een tot twee van dat type.
4x Bij sommige werkgevers kom je er zonder coronapas niet in22/10 18u15 - NRC.nl: Wetenschap: Een vaccinatiebewijs eisen mogen werkgevers niet, maar ernaar vragen mag weer wel. Toezicht op of dit goed gaat, is er nauwelijks.
4x Bernard Haitink was wereldberoemd in een zeer breed repertoire22/10 17u15 - NRC.nl: Wetenschap: Bernard Haitink, een van de grootste Nederlandse dirigenten, is donderdag op 92-jarige leeftijd overleden. Haitink werkte bijna tot het allerlaatst door, omdat een leven zonder muziek voor hem ondenkbaar leek. In 2019 nam hij afscheid met hij een concert in het Amsterdamse Concertgebouw, waar hij 65 jaar actief was als dirigent.
4x Poolse rechters richten hun pijlen op 'illegaal benoemde' collega's22/10 17u15 - NRC.nl: Wetenschap: Een onderlinge strijd tussen langzittende rechters en hun nieuwe, via een politieke omweg benoemde collega’s brengt de Pools rechtsstaat aan het wankelen.
4x De orgasmekloof is nog niet gedicht, zo blijkt22/10 15u15 - NRC.nl: Wetenschap: Milou van Rossum voegt het woord bij de daad. Deze week: goedbedoeld gezwoeg in bed.

Statistieken

Artikels:
36151
Gelezen:
27798
Aantal lezers nu:
52


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2021 Naar boven