zondag 12 juli 2020, week 28


U bent nu hier: Meer nieuws van NRC.nl: Wetenschap

Laatste updatecontrole: vandaag om 22u00
 

NRC.nl: Wetenschap

Verbergen Tonen
12/07 21u15  Dan halen we de fietsframes maar met het vliegtuig De coronacrisis laat zien hoe kwetsbaar toeleveringsketens zijn. Fietsenbouwer Accell kreeg opeens nauwelijks nog frames binnen. Hoe ga je daar als bedrijf mee om?
12/07 21u15  De panter en de giraffe Wilried de Jong staat stil bij het overlijden van twee sporters die indruk op hem maakten: shorttrackster Lara van Ruijven en oud-voetballer Jack Charlton.
12/07 21u15  Wim Suurbier: rennend langs de zijlijn en feestend met George Best Als aanvallende rechtsback maakte Wim Suurbier furore met Ajax en Oranje. Het leven na zijn voetbalcarrière was een minder groot succes.
12/07 21u15  Britse jongen (12) opgepakt nadat voetballer racistische berichten kreeg Crystal Palace-speler Wilfried Zaha deelde zondag screenshots van de racistische berichten die hij had ontvangen, voorafgaand aan de uitwedstrijd tegen Aston Villa.
12/07 21u15  Het kapitalisme blijft nog wel even, in de westerse wereld Komt het einde van het kapitalisme nu dan echt? In een fascinerende ideeëngeschiedenis boort Francesco Boldizzoni de verwachtingen de grond in.
12/07 20u15  ‘Zoveel onzekerheid is onrechtvaardig’ Hoogleraar en adviseur pensioenenHet nieuwe pensioen zou mensen meer zekerheid moeten geven, zegt hoogleraar Vandenbroucke. Hij bepleit extra afspraken.
12/07 20u15  Opnieuw dagrecord wereldwijd aantal besmettingen En verder: In Den Haag is gedemonstreerd tegen Nederlandse coronaregels en 'derde golf' van coronabesmettingen in Hongkong.
12/07 20u15  'We hebben dit jaar nog niet veel verdiend. Ik heb twee staven verkocht' Kunstenaars Frank Bezemer en Margriet Smulders werken eigenlijk altijd, maar corona heeft het leven een stuk rustiger gemaakt. „Zo langzamerhand beginnen we wel te balen van de crisis, hoor.”
12/07 20u15  Waarom de eerste zwarte voetballers in Nederland zwegen over racisme In de jaren vijftig kwamen de eerste donkere voetballers uit Suriname naar Nederland. Ze kregen te maken met ernstige vormen van racisme, maar vertelden daar lang niet over. Waarom? En hoe kijken ze naar de huidige protestbeweging?
12/07 20u15  Dit is hoe racisme je leven tekent Sinds de wereldwijde Black Lives Matter-protesten, wordt pijnlijk duidelijk hoe erg mensen lijden onder racisme. NRC laat 27 mensen aan het woord over hun gevoelens en ervaringen.
12/07 20u15  Mekkeren, schelden, argwaan – altijd tegenwind Discriminatie op grond van herkomst bestaat meestal uit een veelheid van incidenten die tezamen het levensgevoel kleuren.
12/07 19u15  De inhaalrace kan weer beginnen voor Max Verstappen In 2020 zou Max Verstappen écht voor de wereldtitel gaan. Maar na twee races in het nieuwe seizoen heeft hij alweer een flinke achterstand op het dominante Mercedes.
12/07 19u15  Hoekstra wil op verzoek Omtzigt best het kabinet in Als Omtzigt lijsttrekker wordt voor het CDA, hoopt hij dat Hoekstra premier of minister wil worden. Hoekstra zegt tegen De Telegraaf dat hij „uiteraard bereid' is Omtzigt te helpen.
12/07 18u15  Trekkerverbod bij demonstraties Noord-Nederland opgeheven De Veiligheidsregio’s gaan er na gesprekken met boerenorganisaties vanuit dat die beterschap zullen tonen.
12/07 18u15  De president van Mali vecht voor zijn politieke bestaan Er heerst al maanden ontevredenheid over het optreden van president Keïta. Dit weekend escaleerden protesten in hoofdstad Bamako.
Laatste update: vandaag om 21u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
12/07 18u15  'Hoekstra wil op verzoek Omtzigt best het kabinet in'Als Omtzigt lijsttrekker wordt voor het CDA, hoopt hij dat Hoekstra het kabinet in wil. „Pieter Omtzigt doet nu een expliciet beroep op me, en ik ben uiteraard bereid hem te helpen”, zegt Hoekstra tegen De Telegraaf.
12/07 18u15  Lewis Hamilton snelste tijdens Grand Prix van Stiermarken, Verstappen derdeMax Verstappen bleef lange tijd achter winnaar Hamilton rijden, maar moest enkele rondes voor het einde Valtteri Bottas laten passeren.
12/07 18u15  Protest tegen coronamaatregelen in Den Haag, sfeer is 'gemoedelijk'En verder: zelf betalen voor quarantaine in Australische New South Wales, 'derde golf' van coronabesmettingen in Hongkong.
12/07 17u15  Hoekstra reageert positief op verzoek Omtzigt om kabinet in te gaanAls Omtzigt lijsttrekker wordt voor het CDA, hoopt hij dat Hoekstra het kabinet in wil. „Pieter Omtzigt doet nu een expliciet beroep op me, en ik ben uiteraard bereid hem te helpen”, zegt Hoekstra tegen De Telegraaf.
12/07 17u15  Lewis Hamilton snelste tijdens Grand Prix van StiermarkenMax Verstappen bleef lange tijd achter winnaar Hamilton rijden, maar moest enkele rondes voor het einde Valtteri Bottas laten passeren.
12/07 17u15  Zomerse wijn in een lege stadWaar voel je je thuis in den vreemde? NRC-correspondent Koen Greven vindt zomers Madrid in de tinto de verano.
12/07 15u15  De hits van de Jeugd zijn welkom na vier maanden stilteDe Jeugd van Tegenwoordig gaf een ‘Larger Than Live’-concert, voor publiek in de Ziggo, én publiek thuis via de live-stream. Ook zonder gespring en gebots werd het een vrolijke gebeurtenis, met dank aan de muzikale vrijheden van Bas Bron.
12/07 15u15  WOO HAH! legt moshpit-fans op de pijnbankNiet met 40.000 man in de Beekse Bergen, maar een paar honderd in 013. Festival WOO HAH! ging in een hybride vorm toch door.
12/07 15u15  Iran: verkeerde instelling radarsysteem leidde tot neerhalen Oekraïens vliegtuigIran heeft een eigen onderzoek afgerond naar de ramp met een Oekraïens passagierstoestel, dat de Revolutionaire Garde in januari uit de lucht schoot. ‘Menselijke fouten’ leidden tot de ‘verschrikkelijke vergissing’, luidt de conclusie,
12/07 15u15  Ook Jort Kelder mag zijn werk niet verliezen door zijn kleurProgressief Nederland verliest zich – via een onheilige alliantie met gesubsidieerde schreeuwers van kleur – steeds meer in giftig, anti-wit sektarisme.
12/07 15u15  ‘Vegan worden voelde als een bekering’‘Goed eten’ is voor iedereen iets anders. Wat er op het bord ligt, zegt iets over hoe we in het leven staan. In deze aflevering: Anja en Sandra Hermanus-Schröder. „Wie ben ik om een andere ziel naar het leven te staan?”
12/07 14u15  Dodelijk ongeluk met zweefvliegtuig bij vliegbasis Gilze-RijenZeker één persoon is zondag om het leven gekomen bij een crash met een zweefvliegtuig bij vliegbasis Gilze-Rijen.
12/07 14u15  ‘Zakenvrouw Nina Storms verdacht van witwassen 15 miljoen euro’Nina Storms, voorheen bekend als Nina Brink, staat onder ‘juridische controle’ in Monaco. Het OM heeft bevestigd dat zij sinds 2 juli wordt beschuldigd van witwassen.
12/07 14u15  Nederland heeft een nieuwe supermarkt: zonder budgetten, zonder managersEen duurzame Russische supermarkt heeft onlangs z’n eerste vestiging geopend in Nederland: VkusVill. Topman Andrej Krivenko: „Een plan? We hebben geen plan.”
12/07 14u15  Hoe werkt fotosynthese nou echt?Planten leven van de zon. Maar hoe doen ze dat? En kan de mens er iets van leren? „We doorgronden hoe de biologische kant van fotosynthese werkt, en willen dat dan nabootsen.”
12/07 14u15  Een eeuw na de massamoord is Tulsa nog altijd verdeeldBijna honderd jaar geleden werd in een bruisende zwarte wijk in de Amerikaanse stad Tulsa een bloedbad aangericht. De wijk werd herbouwd, maar Tulsa is ook nu nog een verdeelde stad. 'We zitten op een kruitvat.'
12/07 13u15  Passant die activist werd voor de Russische democratieIn deze rubriek elk weekeinde een necrologie van iemand die recent is overleden. De Russische Sergej Jevgenjevitsj Mochnatkin (1954-2020) werd min of meer toevallig burgerrecht-activist.
12/07 12u15  In Australische New South Wales zelf betalen voor quarantaineEn verder: nieuwe coronagevallen op Amerikaanse militaire bases in Japan, Donald Trump liet zich zien met een mondkapje.
12/07 11u15  ‘Kunnen we een tweede golf mentaal en fysiek wel aan?’Zorgmedewerkers stonden op de Dam stil bij collega’s die overleden aan het coronavirus of erdoor besmet raakten. Het diende ook als protest. „Ik heb meerdere keren met tranen in mijn ogen gestaan.”
12/07 10u15  Kustwacht en politie zoeken bij Ameland naar 14-jarig meisjeSinds zaterdagavond wordt gezocht naar een tiener die tijdens het zwemmen in de problemen kwam bij Ameland. Er wordt op zee en op het strand naar haar gezocht.
12/07 10u15  De kritiek op biomassa uit hout neemt toe. Maar wat moeten we zonder?Zijn de klimaatdoelen voor 2030 wel haalbaar zonder biomassa?
12/07 10u15  Verrassing: amfibie met gifbeet als een slangDe geringde wormsalamander uit het Braziliaanse Amazonewoud mag nu officieel meedoen in het illustere rijtje van gifslangen, hagedissen, insecten en spinnen – dieren die met hun beet een giftige cocktail kunnen afleveren.
12/07 09u15  Leidinggevenden Ubisoft vertrekken na beschuldigingen wangedragOnder meer het hoofd personeelszaken van Ubisoft, bekend van het spel Assassin’s Creed, vertrekt na beschuldigingen van wangedrag.
12/07 07u15  Anderhalve meter - zo maken we de samenleving passendHoe werkt de anderhalvemetermaatschappij op het kruispunt, het perron, op kantoor en in het theater? 'Als er nog maar twee personen in de lift mogen, moet Jaap ruim achttien minuten wachten.'
12/07 07u15  De peepshow als ultiem coronaproof theaterDe cabines van een peepshow als coronaproof theater? Dat blijkt een uitstekend idee. Theatercollectief De Warme Winkel en theater De Brakke Grond lieten er speciaal een bouwen voor deze zomer.
12/07 07u15  ‘Ik ben veel bezig met hoe mensen mij zien’Iedereen heeft verschillende identiteiten. Hoe worden we wie we zijn? Deze week: Robin Veen (22), die met een omweg op de universiteit terechtkwam.
12/07 07u15  Hiphopmusical ‘Hamilton’ vergroot historisch besef (●●●●●)‘Hamilton’ wordt door corona nergens gespeeld. DisneyPlus komt deze week met de filmregistratie van de hitmusical. Het meesterwerk van Lin-Manuel Miranda bereikt zo meer publiek dan ooit.
12/07 07u15  Schatkistjes opduiken uit de diepzeeIn het bordspel Deep Blue gaan de spelers op duikexpeditie. Wie haalt de grootste schatten naar boven?
12/07 07u15  ‘De mensen die je op een terrasje ziet zijn de welvarende bewoners’Journalist Floor Milikowski maakte naam als chroniqueur van succesverhaal Amsterdam. Haar nieuwe boek gaat over de keerzijde daarvan. ‘Als je ziet dat het in de Randstad al jarenlang feest is, dan steekt dat’.
12/07 06u15  Veiligheidsraad VN stemt in met hervatting hulp aan SyriëRusland bedong dat humanitaire hulp nog maar via één grensovergang mag worden geleverd, in plaats van twee. Het was de vijfde poging om een akkoord te bereiken.
12/07 06u15  Nog altijd wachten we op een corona-appLees meer >
12/07 03u15  Mueller: Roger Stone „blijft veroordeelde misdadiger”De voormalige openbare aanklager heeft de suggestie verworpen dat Stone oneerlijk is vervolgd, nadat president Trump zijn celstraf heeft kwijtgescholden.
12/07 01u15  Trump draagt voor het eerst sinds begin coronapandemie een mondkapjeDe Amerikaanse president droeg zwarte gezichtsbedekking bij een bezoek aan een militair ziekenhuis. Hij had niet eerder een mondkapje gedragen in het openbaar.
12/07 01u15  Een griezelig voorspellende roman over een pandemieWaarschuwing: lees dit boek niet als u zich bovenmatige zorgen maakt over de toekomstige verspreiding van corona.
12/07 01u15  Waarom steeds meer Amerikaanse superrijken in de natuur wonenVergeet het Wilde Westen uit boeken en films. Amerikaanse superrijken gebruiken de getemde wildernis als speeltuin voor spirituele groei en belastingvoordeel.
12/07 00u15  Panama aan de NoordzeeLees meer >
12/07 00u15  2050: wonen in hofjes en op je 60ste naar schoolOver dertig jaar zijn Nederlanders met meer, ouder, diverser en vaker alleen. We wonen op plekken waar je tuin en wasruimte deelt en gaan flexibeler leven.
12/07 00u15  Typisch Nederland: het is hier net HawaïJan Dirk van der Burg is Fotograaf des Vaderlands. Maandelijks maakt hij een beeldverslag van Nederland. Dit keer richt hij zijn camera op de palmbomen in onze tuin.
12/07 00u15  De fietsvakantie die alles veranderdeIn de zomer van 1994 reed een groepje jongeren twee weken door de Franse Alpen. Ruim 25 jaar later vraagt een van hen zich af: hoe is het nu met de rest?
12/07 00u15  Waar de vakantie begintVoorzichtig gaat de wereld weer een beetje open. Maar vermoedelijk moeten we deze zomer dichtbij zoeken wat we meestal ver weg vinden.
12/07 00u15  Praten of bestrijden? Salafisme splijt overheidTwee overheidsdiensten die de buitenlandse beïnvloeding van moskeeën moesten aanpakken, waren het niet eens en bestreden elkaars adviezen.
11/07 23u15  Altijd was Jack Charlton de beminnelijkheid zelveMet de dood van Jack Charlton verliest het Engelse maar zeker ook het Ierse voetbal een kleurrijk figuur. De weinig subtiele verdediger van Leeds United verraste later als succesvol bondscoach van The Green Army.
11/07 22u15  Ook Nijmegen verbiedt per direct demonstraties met trekkersVolgens de Veiligheidsregio is een „optelsom van gebeurtenissen” reden om in te grijpen. Tot maandag 20 juli geldt in Nijmegen een trekkerverbod bij demonstraties.
11/07 22u15  Srebrenica, toen en nuZaterdag was het 25 jaar geleden dat de massamoord in Srebrenica plaatsvond. De enclave werd bewaakt door Nederlandse VN-troepen. De genocide wordt in Nederland in verschillende plaatsen herdacht.
11/07 21u15  Met ingehouden adem kijkt het CDA uit naar de tweede rondeOm de nieuwe nummer één van het CDA te kiezen is een tweede ronde nodig. Afvaller Mona Keijzer sprak zaterdag haar steun uit voor Pieter Omtzigt. Niet voor Hugo de Jonge.
11/07 21u15  Twee doden bij ongeluk met zweefvliegtuigenTwee zweefvliegtuigjes zijn in Duitsland in de lucht op elkaar gebotst. De twee Nederlandse piloten kwamen hierbij om het leven.
11/07 21u15  Trump omarmt doodstraf als campagne-instrumentOm zijn imago van law and order-president te bestendigen had Trump maandag voor het eerst in 17 jaar weer een federale gevangene willen laten executeren. Het coronavirus doorkruist dit voorlopig.
11/07 21u15  Srebrenica-herdenking: 'Ik voel soms een onbeschrijflijke woede'Voorafgaand aan de landelijke Srebrenica-herdenking was in Rotterdam een speciale, ‘intieme’ herdenking met Bosnische Nederlanders. „Ik voel soms een onbeschrijflijke woede.”
11/07 21u15  Oud-basketbalfenomeen Ton Boot: 'Ik ben zeker niet slechter dan negentig procent van de mensen'Zijn monomane werkwijze is beroemd, maar de mens achter het fenomeen Ton Boot, oud-basketbalcoach, is altijd een mysterie gebleven. „Ik kan er niets aan doen dat jij zo’n softie bent.”
11/07 20u15  Trump omarmt doodstraf als campagne-instrumentOm zijn imago van law and order-president te bestendigen had Trump maandag voor het eerst in 17 jaar weer een federale gevangene willen laten executeren. Het coronavirus doorkruist dit voorlopig.
11/07 19u15  Twitter blokkeert ruim vijftig rechts-extremistische accountsTwitter heeft meer dan vijftig accounts verwijderd, waaronder die van rechts-extremistische groeperingen die in Nederland actief zijn.
11/07 19u15  Ton Boot: ‘Het is zo stil in mij. Begrijp je?’Zijn monomane werkwijze is beroemd, maar de mens achter het fenomeen Ton Boot, oud-basketbalcoach, is altijd een mysterie gebleven. „Ik kan er niets aan doen dat jij zo’n softie bent.”
11/07 18u15  Nog geen winnaar lijsttrekkerschap CDA, Mona Keijzer valt afHugo de Jonge en Kamerlid Pieter Omtzigt moeten het in een tweede stemronde tegen elkaar opnemen. Verliezend kandidaat Keijzer roept leden op om op Omtzigt te stemmen.
11/07 18u15  Niet de maatregelen, maar de racisten moeten in de la verdwijnenDe commissie-Mijnals moet de KNVB gaan helpen in de strijd tegen racisme in het voetbal. Carolina Trujillo hoopt dat er daadwerkelijk iets gaat veranderen.
11/07 17u15  De Jonge en Omtzigt strijden in tweede ronde om lijsttrekker CDAMinister Hugo de Jonge en Kamerlid Pieter Omtzigt strijden woensdag in de tweede ronde om lijsttrekker te worden van het CDA. Staatssecretaris Mona Keijzer kreeg niet voldoende stemmen.
11/07 17u15  Kleine voorvallen tijdens de lockdown, met een grote poëtische ladingVoor TAAK maakte Paulien Oltheten een reeks poëtische korte films over het dagelijks leven tijdens de lockdown. „Er is een zekere theatraliteit in deze scènes, vooral wanneer mensen lijken te besluiten om het spel mee te spelen.”
11/07 16u15  Reconstructie WK-finale 2010: keihard collectief met geloof, bijgeloof en rituelenTien jaar geleden speelde Nederland de finale tegen Spanje. Het zal altijd wel de wedstrijd van de ‘teen van Casillas’ en de ‘karatetrap’ van De Jong blijven. Maar achter de schermen gebeurde veel meer.
11/07 15u15  In het herdenken van Srebrenica hoeft Nederland niet machteloos te zijnAls de afgelopen vijfentwintig jaar íéts heeft laten zien, is dat het verhaal over de nasleep van Srebrenica het verhaal is over telkens nieuwe onthullingen, nieuwe feiten en daarmee nieuwe perspectieven.
11/07 15u15  Crisis treft flexkracht Schiphol hard: ‘Ik sta op straat, net voor pensioen, wat moet ik nu?’Tienduizenden uitzendkrachten en flexwerkers houden Schiphol draaiende, van bagagekelder tot beveiliging. Maar in de afgelopen maanden kwamen zij bijna allemaal thuis te zitten – zonder uitzicht op werk.
11/07 15u15  Met ‘Sneijder’ verkent Kees Jansma de ondergrens van het genreOp deze plek schrijft NRC over de populairste boeken van dit moment. Deze week: Sneijder van Kees Jansma, die koos voor een zuiver voetbalboek over een ‘voetballer zonder verhaal of geheugen’.
11/07 13u15  Rutte: Srebrenica toont wat ‘ultieme kwaad’ teweeg kan brengenPremier Rutte riep in zijn videoboodschap bij de herdenking van de massamoord op tot „verzoening” en het opkomen voor „gedeelde waarden” om het „ultieme kwaad” van Srebrenica te voorkomen.
11/07 13u15  NRC en het Srebrenica-trauma: hadden we erbij kunnen zijn?Doordringen tot Srebrenica toen de stad eenmaal werd belegerd was volgens velen zo goed als onmogelijk en in elk geval zeer gevaarlijk. Maar er speelde ook meer.
11/07 12u15  Engelse oud-voetballer Jack Charlton (85), winnaar WK 1966, overledenJack Charlton speelde alle wedstrijden voor Engeland op het WK van 1966, het jaar waarin het land de enige wereldtitel in zijn voetbalgeschiedenis veroverde.
11/07 12u15  Kijk verder dan de supermarkt, zo begin je je eigen verzamelingHoe begin je een wijnverzameling? Vier tips van Edwin Vos, directeur wijn bij veilinghuis Christie’s.
11/07 11u15  Emirates schrapt 9.000 banen vanwege coronacrisisCirca 15 procent van alle banen gaat verdwijnen bij de luchtvaartmaatschappij, die hard geraakt is door de crisis. En verder: in Frankrijk is de sanitaire noodtoestand opgeheven.
11/07 11u15  Hoe twee IT'ers anderhalf jaar gratis konden treinen na geslaagde hackTwee IT’ers kraakten de ov-chipkaart en werden – uiteindelijk – gepakt en veroordeeld. Maar ze legden wel de kwetsbaarheid van het systeem bloot. Voor de twee collega’s was het „een avondprojectje”.
11/07 11u15  Met ‘Sneijder’ verkent Kees Jansma de ondergrens van het genreOp deze plek schrijft NRC over de populairste boeken van dit moment. Deze week: Sneijder van Kees Jansma, die koos voor een zuiver voetbalboek over een ‘voetballer zonder verhaal of geheugen’.
11/07 11u15  Na de scheiding reist hij naar Japan, op zoek naar zichzelfNadat zijn huwelijk is gestrand reist architect Luut af naar Japan. Het probleem met Het wolkenpaviljoen, de vierde novelle van Jannie Regnerus, is dat elk moment topzwaar is.
11/07 10u15  Den Haag krijgt nationaal monument voor SrebrenicaHet is deze week 25 jaar geleden dat de genocide in Srebrenica plaatsvond. Den Haag krijgt het monument onder meer omdat het Joegoslaviëtribunaal er gevestigd was.
11/07 10u15  ‘Servië levert Nederlandse vrouw uit aan Indonesië in grote fraudezaak’Maria L. wordt verdacht van het verduisteren van opgeteld ruim 175 miljoen euro aan leningen, uitgegeven door de Indonesische staatsbank. Ze werd vorig jaar opgepakt in Belgrado.
11/07 10u15  Waar ik fout zat: mijn stondpuntMarike Stellinga dacht dat het wel goed zat met de kwaliteit van banen in Nederland. Maar de kloof tussen kansarm en kansrijk is schrikbarend groter geworden.
11/07 09u15  ‘Servië levert Nederlandse vrouw uit aan Indonesië in grote fraudezaak’Maria L. wordt verdacht van het verduisteren van opgeteld ruim 175 miljoen euro aan leningen, uitgegeven door de Indonesische staatsbank. Ze werd vorig jaar opgepakt in Belgrado.
11/07 09u15  ‘Voor ik zelf ziek werd, had ik geen idee hoe erg het is’In een achtertuin in Almere ontmoet actrice Carine Crutzen radioloog Warner Prevoo, die al vier jaar leeft met ongeneeslijke longkanker.
11/07 09u15  Nooit kwam je zo ijzingwekkend dicht bij de aanslag op Charlie HebdoNietsvermoedend gaat Philippe Lançon op 7 januari 2015 naar zijn werk: de redactie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo. Een paar uur later zijn elf collega’s vermoord en is het leven van Lançon voorgoed veranderd.
11/07 08u15  Noodtoestand niet meer van kracht in FrankrijkDe noodtoestand was op 24 maart ingevoerd en stelde de regering in staat een zeer strenge lockdown in te voeren. En verder: betogers hebben in Servië het parlement bestormd.
11/07 06u15  Piet WittemanWaarom dat beeld van André Hazes nou vernield moest worden? Die aardige zanger heeft toch nooit iets met slaven gedaan?
11/07 06u15  Alles opLees meer >
11/07 06u15  Een gapend verliesLees meer >
11/07 06u15  De wildste fantasieën van een schrijverIn De wasbeer (●●●●) viert de Vlaams-Russische schrijver Aleksandr Skorobogatov het feest van het absurdisme. Gooide hij in zijn vorige roman, Cocaïne, alle literaire regels overboord, in zijn opvolger voert hij als hoofdpersonage een wasbeer op, die de meest idiote avonturen beleeft.
11/07 06u15  Nooit kwam je zo ijzingwekkend dichtbij de aanslag op Charlie HebdoNietsvermoedend gaat Philippe Lançon op 7 januari 2015 naar zijn werk: de redactie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo. Een paar uur later zijn elf collega’s vermoord en is het leven van Lançon voorgoed veranderd.
11/07 06u15  Leven en dood op een lapje poldergrondSommigen zien de coronacrisis als wraak van de natuur. Mariët Meester ging de polder in en trok een andere conclusie. „Het heelal mag dan onverschillig zijn, de mens is dat niet.”
11/07 05u15  Trump scheldt celstraf oud-adviseur Roger Stone kwijtStone was veroordeeld tot drie jaar en vier maanden celstraf voor meineed tijdens een onderzoek naar inmenging van Rusland bij de verkiezingen van 2016.
11/07 05u15  Betogers in Mali bezetten staatsomroep tijdens protest tegen presidentDuizenden demonstranten verzamelden zich in de hoofdstad Bamako om hervormingen te eisen van president Keïta, die volgens de oppositie zijn beloftes niet nakomt.
11/07 04u15  Betogers bestormen Servisch parlement uit protest tegen coronabeleidVerder: In Californië worden tot achtduizend gedetineerden vrijgelaten om de verspreiding van het coronavirus in de gevangenissen tegen te gaan.
11/07 03u15  Californië laat achtduizend gevangenen vrij in strijd tegen Covid-19In tien van gevangenissen in de Amerikaanse staat zijn uitbraken geweest en in totaal zijn er meer dan tweeduizend gevallen onder de gedetineerden geregistreerd.
11/07 02u15  Minder banen weg bij bandenfabriek VredesteinNa weken onderhandelen zijn de ondernemingsraad en de directie van de Twentse bandenmaker Apollo Vredestein het eens geworden over een ingrijpende reorganisatie van de fabriek in…
11/07 02u15  Anderhalf jaar gratis treinen na geslaagde hackTwee IT’ers kraakten de ov-chipkaart en werden – uiteindelijk – gepakt en veroordeeld. Maar ze legden wel de kwetsbaarheid van het systeem bloot. Voor de twee collega’s was het „een avondprojectje”.
11/07 00u15  Coronavirus nu ook in Idlib: 'Zonder meer humanitaire hulp wordt dit een regelrechte ramp'In de door de oorlog toch al zwaar beschadigde Syrische stad Idlib is voor het eerst iemand aangetroffen die is besmet met corona.
11/07 00u15  Gedrag beïnvloeden – hoe ver ga je?De Nederlandse krijgsmacht zet gedragsbeïnvloeding in als wapen in conflictgebieden. Hoe ver mag je gaan?
11/07 00u15  Minder voedsel verspillen als je thuiszitEen deel van de consumenten verspilde minder voedsel tijdens de lockdown. Minder vaak boodschappen doen mét een boodschappenlijstje hielp daarbij.
11/07 00u15  Bolton, de bad boy van de diplomatieTrumps voormalige adviseur voor nationale veiligheid schreef een onthullend boek vol saillante details over het Witte Huis.
11/07 00u15  Mythes over het Texelse slagveldIn het onlangs verschenen Opstand van de Georgiërs op Texel laat de Amerikaan Eric Lee zien dat de historische werkelijkheid altijd ingewikkelder is dan je op het eerste gezicht denkt .
11/07 00u15  Hoe de 'hogepriester van de economie' het neoliberalisme in Nederland introduceerdeVoor de coronacrisis was Nederland rijker dan ooit. Maar het aandeel van bedrijfswinsten in het nationaal inkomen stijgt al decennialang ten koste van dat van het arbeidsinkomen.
11/07 00u15  ‘Ik hoop dat doordringt dat Nederland ook dader is geweest’Historicus Rémy Limpach concludeerde in zijn uitgebreide boek uit 2016 dat Nederland zich wel degelijk schuldig maakte aan structureel extreem geweld in Indonesië. Onlangs verscheen een compacte editie. ‘Racisme zit in de koloniale erfenis.’
11/07 00u15  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief over BoekenIedere vrijdag versturen we een nieuwsbrief met daarin het laatste boekennieuws, onze recensies, de interessantste artikelen en interviews.
10/07 23u15  Gematigde lobby moet wijken voor boerenpopulismeHet wordt voor het kabinet steeds lastiger om uit de impasse met de radicaliserende boeren te komen.
10/07 23u15  Wirecard-affaire helpt Oostenrijkse corruptiejagers verderDe 40-jarige voormalig operationeel directeur van Wirecard, Jan Marsalek, blijkt een rol te hebben gespeeld bij recente schandalen rond de Oostenrijkse radicaalrechtse partij FPÖ.
10/07 23u15  ‘Het was een schok om te merken hoezeer Srebrenica in me zit’Op 11 juli is het precies 25 jaar geleden dat de genocide van Srebrenica plaatsvond. Dat mag niet vergeten worden, vindt het collectief Bosnian Girl. Deze donderdag beginnen ze met een campagne.
10/07 22u15  Meeste geld naar NS, KLM, BookingHet UWV publiceerde vrijdag een lijst van bedrijven en organisaties die loonkostensubsidie kregen. Onderlinge verschillen zijn enorm.
10/07 22u15  Onno de Jong tweede advocaat kroongetuige Nabil B.Onno de Jong zal in het grote Marengo-proces samen met collega-advocaat Peter Schouten en Peter R. de Vries kroongetuige Nabil B. bijstaan.
10/07 22u15  Toen ze eindelijk de beste was, sloeg het noodlot toeIn 2019 trad shorttrackster Lara van Ruijven uit de schaduw, na jaren knokken, vol discipline en met vertrouwen in zichzelf. Op een trainingskamp in de Pyreneeën begaf haar immuunsysteem het. Vrijdag overleed ze, 27 jaar oud.
10/07 22u15  WHO meldt dagrecord nieuwe coronabesmettingenEn verder: Ministerraad stemt in met speciale coronawet en Rutte kondigt herdenkingsdag corona aan. Volg de belangrijkste ontwikkelingen.
10/07 21u15  Coronavirus nu ook aangetroffen in IdlibIn de door de oorlog toch al zwaar beschadigde Syrische stad Idlib is voor het eerst iemand aangetroffen die is besmet met corona.
10/07 21u15  Shorttrackster Lara van Ruijven overleden (27)Van Ruijven leed aan een acute storing van het immuunsysteem. Ze werd opgenomen in een ziekenhuis in Frankrijk, waar ze zich voorbereidde op het aanstaande shorttrackseizoen.
10/07 21u15  Toch onderzoek naar vervuilde paracetamolDe inspectie en het CBG gaan kijken of Europese collega’s hun berekeningen onderschrijven. Tweede Kamerleden zijn ongerust.
10/07 21u15  Gooise jeugd misdraagt zich in Knokke: ‘Hier mogen we wel drinken’Het West-Vlaamse Knokke is dé vakantieplek voor zestienjarige Nederlanders, die daar wel mogen drinken. Maar als de cafés om één uur sluiten, weigeren ze naar huis te gaan.
10/07 20u15  Instagram weert voortaan promotie homogenezingstherapieInstagram stelt dat de promotie van conversietherapie een „aanval” is op de seksuele geaardheid van gebruikers.
10/07 20u15  Akkoord over reorganisatie bandenmaker Vredestein: 528 banen verlorenDe reorganisatie wordt hard gevoeld in de regio, waar Apollo Vredestein een van de grootste werkgevers is.
10/07 20u15  Halen we onze klimaatdoelen wel zónder biomassa uit hout?Kritiek op gesubsidieerde biomassa uit hout neemt verder toe. Zijn de klimaatdoelen voor 2030 wel haalbaar zonder die biomassa?
10/07 20u15  Erdogan wil weer bidden in de Hagia SofiaTurkse Raad van State buigt zich over een verzoek om van de Hagia Sofia, nu een museum, weer een moskee te maken. Historici en christelijke landen zijn bezorgd.
10/07 19u15  Ook veiligheidsregio IJsselland verbiedt trekkerprotestenEen week lang mogen boeren niet met landbouwvoertuigen protesteren in veiligheidsregio IJsselland in de provincie Overrijssel, waar boeren eerder op vrijdag een distributiecentrum blokkeerden.
10/07 19u15  'Officieel' ben je niet te oud, toch gaat die baan telkens naar een ander‘Je bent jong’, of ‘je bent een starter’ – in tienduizenden vacatureteksten stond vorig jaar een verwijzing naar leeftijd. „We verwachten dat burgers tot hun 68ste werken, maar intussen worden ze na hun 55ste niet meer serieus genomen”, zo ervoer de 61-jarige Ben.
10/07 19u15  49 goede boeken om deze zomer te lezenHet is vakantietijd, dus leestijd. De boekenredactie van NRC selecteerde 49 goede boeken van het afgelopen halfjaar, om nu te gaan lezen.
10/07 18u15  Graven naar de resten van Johan van Oldenbarnevelt levert niets opDe Tweede Kamer moet de tot falen gedoemde zoektocht van minister Van Engelshoven naar de resten van Johan van Oldenbarnevelt stoppen, betogen drie historici.
10/07 18u15  ‘Werk en privé lopen volledig door elkaar’Kunstenaars Frank Bezemer en Margriet Smulders werken eigenlijk altijd, maar corona heeft het leven een stuk rustiger gemaakt. „Zo langzamerhand beginnen we wel te balen van de crisis, hoor.”
10/07 18u15  Nederland matigt toon over EU-herstelfonds nog niet, ondanks ‘strooigoed’ MichelDe onderhandelingen over een Europees herstelpakket komen in de eindfase. De felbegeerde ‘korting’ lijkt voor Nederland alvast binnen. Dat blijkt uit een vrijdag door EU-raadsvoorzitter Charles Michel gepresenteerd compromisvoorstel.
10/07 18u15  Nu lijkt Trump het doelwit van gericht lekkenNieuws over een krankzinnig scenario waarbij Russen de Taliban betalen om Amerikanen in Afghanistan te doden, kan duiden op een actie om Trump te treffen, analyseert Laurien Crump.
10/07 18u15  Demonstrerende boerenBoeren voeren actie. Opnieuw. Vorig jaar trokken ze massaal ten strijde tegen plannen om de uitstoot van stikstof op agrarische bedrijven drastisch te reduceren, zodat kan worden voldaan aan de eisen voor Europees beschermde natuurgebieden. Inmiddels richt de woede van demonstranten zich op het plan van het kabinet om vanaf komend najaar eiwitrijk krachtvoer voor koeien te verbieden, een maatregel die aan de stikstofreductie moet bijdragen.
10/07 18u15  Achter deze nieuwe melkboer met lokale producten schuilt een Russische start-upEen duurzame Russische supermarkt heeft onlangs z’n eerste vestiging geopend in Nederland: VkusVill. Topman Andrej Krivenko: „Een plan? We hebben geen plan.”
10/07 18u15  Ministerraad stemt in met speciale coronawetHet wetsvoorstel wordt maandag naar de Tweede Kamer gestuurd.
10/07 17u15  Nederland kan geld verdienen met zijn staatsschuldDe behoefte aan veilig geld stallen is enorm. Staatsschuld uitgeven voorziet daarin, en geeft de overheid miljarden te besteden, schrijft Coen Teulings. Net als Duitsland moet ook Nederland bijdragen aan een stabiele eurozone.
10/07 17u15  Topambtenaren ontraden bezuinigen en lastenverzwaring in volgende kabinetsperiodeEen zware ambtelijke adviesgroep komt, vanwege onzekerheid rond corona, met een voorlopig advies over de overheidsfinanciën in de volgende kabinetsperiode. „Mede dankzij de afbouw van schuld kan de begroting de schok opvangen,” aldus de ambtenaren.
10/07 17u15  Het virus dat cynisme heetDe laatste weken word ik steeds banger voor het virus dat cynisme heet. Besmetting dreigt wanneer ik lees dat Bolsonaro de ontbossing van het Amazonegebied verder opvoert.
10/07 17u15  Achter deze nieuwe melkboer met lokale producten schuilt Russische start-upEen duurzame Russische supermarkt heeft onlangs z’n eerste vestiging geopend in Nederland: VkusVill. Topman Andrej Krivenko: „Een plan? We hebben geen plan.”
10/07 17u15  Het kapitalisme blijft nog wel even, in de westerse wereldKomt het einde van het kapitalisme nu dan echt? In een fascinerende ideeëngeschiedenis boort Francesco Boldizzoni de verwachtingen de grond in.
10/07 17u15  Flexkracht ineens niet meer nodig op Schiphol: ‘We vlogen er als eersten uit’Tienduizenden uitzendkrachten en flexwerkers houden Schiphol draaiende, van bagagekelder tot beveiliging. Maar in de afgelopen maanden kwamen zij bijna allemaal thuis te zitten – zonder uitzicht op werk.
10/07 17u15  De tweede golf kent meerdere smakenHoe ziet een ‘tweede golf’ er eigenlijk uit? Eenduidig is het antwoord niet. Van brandhaardjes in Zuid-Korea, tot snelle verspreiding in Australië en Israël – ingrijpende lockdowns incluis.
10/07 17u15  Gooische jeugd misdraagt zich in Knokke: ‘Hier mogen we wel drinken’Het West-Vlaamse Knokke is dé vakantieplek voor zestienjarige Nederlanders, die daar wel mogen drinken. Maar als de cafés om één uur sluiten, weigeren ze naar huis te gaan.
10/07 17u15  ‘Het is zo stil in mij. Begrijp je?’Zijn monomane werkwijze is beroemd, maar de mens achter het fenomeen Ton Boot (79) is altijd een mysterie gebleven. „Ik kan er niets aan doen dat jij zo’n softie bent.”
10/07 17u15  Is Jesse beter dan Thierry? Burgerschapsonderwijs is gevaarlijkBurgerschap gaat over waarden en hoort niet in het curriculum thuis, schrijven Tjip de Jong en Marcel Schmeier. „In een democratie wordt kennis onderwezen zodat kinderen zélf kunnen denken.”
10/07 17u15  De volkswoede op Curaçao vlamt alle kanten opDe regering van Curaçao ziet Nederlandse voorwaarden voor economische steun na corona als „een agenda voor overname”. Maar gewone eilanders zien een nog groter kwaad. „Meer autonomie? Met een regering als de onze?”
10/07 17u15  'Iedereen heeft verstilling en vertraging nodig, maar onze kinderen nog het meest'Leefbaarder steden, saamhorigheid; de coronacrisis brengt ook goede dingen, signaleert psychoanalyticus Paul Verhaeghe. Nu nog vasthouden.
10/07 16u15  Is Gianni Infantino de volgende FIFA-baas die zijn macht misbruikt?Na alle schandalen rond FIFA-voorzitter Sepp Blatter ligt ook diens opvolger onder vuur. Gianni Infantino moet vrezen voor zijn positie.
10/07 16u15  Hagia Sofia in Istanbul mag weer moskee wordenDe Turkse Raad van State zette vrijdag een streep door het besluit uit 1934 om van de Hagia Sofia een museum te maken. President Erdogan wil van het heiligdom weer een moskee maken.
10/07 16u15  Haagse oud-wethouders verdacht van deelname aan twee criminele organisatiesOud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui zijn vrijdag door het OM op de hoogte gebracht van de voorlopige aanklachten tegen hen.
10/07 16u15  De nieuwe haute couture wordt digitaal gepresenteerdIn coronatijd zijn alle modeshows enkel digitaal te beleven. De presentatie van Viktor & Rolf was een hoogtepunt.
10/07 16u15  Laten we zorgen dat er ruimte is om de andere kanten van de geschiedenis ook te vertellenJa, de tumultueuze musical Hamilton is eenzijdig. Dat geeft juist ruimte om te vertellen, vindt Joris van den Tol.
10/07 15u15  DNB onderzoekt eigen slavernijverledenIn de beginjaren van De Nederlandsche Bank waren bestuurders betrokken bij de financiering van slavernij, zo blijkt uit onderzoek van Vrij Nederland. DNB laat historisch onderzoek doen.
10/07 15u15  Een immigratieland moet keuzes makenPas nu het denken over Nederland immigratieland zich doorzet, zijn we toe aan betere ordening van migratie en asiel. Daar hoort een nieuw sociaal contract bij, schrijft Paul Scheffer.
10/07 15u15  Nederland daagt Rusland voor Europese rechter vanwege MH17Het kabinet heeft besloten dat Nederland een statenklacht indient tegen Rusland bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg vanwege de MH17-ramp.
10/07 15u15  Verpest groene stroom de natuur?Het landschap wordt te veel aangetast door windmolens en zonneparken, vindt Sonja van der Meer. Volgens Laetitia Ouillet ontkomen we er niet aan windparken aan te leggen. Een twistgesprek onder leiding van Merel Thie.
10/07 15u15  Harde maatregelenDe commissie-Mijnals moet de KNVB gaan helpen in de strijd tegen racisme in het voetbal. Carolina Trujillo hoopt dat er daadwerkelijk iets gaat veranderen.
10/07 15u15  Red jezelf, geef de giraf een portemonneeDe natuur is er niet om te exploiteren, maar ook niet om te beschermen, meent Sanne Bloemink. Tijd voor een radicaal andere blik.
10/07 15u15  Hoe deed zo’n zilversmid dat toch?Vanaf de zestiende eeuw gingen veel ambachtslieden handleidingen maken. Hoe werden die teksten vroeger gebruikt?
10/07 15u15  De koers van het CDA staat op het spelZaterdag blijkt wie de nieuwe CDA-lijsttrekker wordt – tenzij geen van de drie kandidaten meer dan de helft van de stemmen haalt – en hoe de partij verder gaat. Drie scenario’s: de middenpartij, de volkspartij en de cultureel-conservatieve lijn.
10/07 14u15  Haagse oud-wethouders verdacht van deelname aan criminele organisatieOud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui zijn vrijdag door het OM op de hoogte gebracht van de voorlopige aanklachten tegen hen.
10/07 14u15  De kinderen van Srebrenica leren thuis elk hun eigen waarheid over de genocideHoe is de genocide van 25 jaar geleden verwerkt in Srebrenica zelf? Nauwelijks, zo lijkt het. Kinderen krijgen er geen les over en mensen die er buiten over spreken dempen hun stem. „Ik weet niet wat ik ervan moet denken. Wat gebeurd is, is gebeurd.”
10/07 14u15  OM: geen oorzaak gevonden voor ongeluk StintHet Openbaar Ministerie heeft geen technisch mankement of menselijke fout kunnen achterhalen bij onderzoek naar het ongeluk met de elektrische bolderkar in 2018.
10/07 14u15  Aruba, Curaçao en Sint-Maarten nog niet akkoord met voorwaarden coronasteunDe eilanden vinden dat ze te veel autonomie moeten inleveren voor de coronasteun. Een pijnpunt is de oprichting van een Nederlands instituut dat de financiën op de eilanden in de gaten houdt.
10/07 14u15  Boeren vertrokken bij distributiecentrum Albert Heijn in ZwolleTientallen boeren blokkeerden vrijdagochtend de toegang tot een distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle. Ze vinden dat ze te weinig betaald krijgen voor hun producten.
10/07 13u15  Het rommelige proces van de fotosynthesePlanten leven van de zon. Maar hoe doen ze dat? En kan de mens er iets van leren? „We doorgronden hoe de biologische kant van fotosynthese werkt, en willen dat dan nabootsen.”
10/07 13u15  Merkel begint Michels werk te doenVeel Europese media brengen dezer dagen dubbelportretten van ‘de twee EU-presidenten’: Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen en bondskanselier Angela Merkel. Dit is ongekend.
10/07 13u15  ‘Mijn stem luistert niet meer naar me’Charis Alexiou, de geliefdste zangeres van Griekenland, is gestopt met zingen, vertelde ze vorige maand. Alexiou brak in de jaren zeventig door, in de tijd dat de Griekse muziekcultuur een grote bloei beleefde.
10/07 13u15  Duizelingwekkende expositie over armoe, racisme en geweldDe expositie ‘Tell me your story’ over Afro-Amerikaanse kunstenaars loopt van de jaren twintig tot het heden. Een eeuw van poëzie, verbeelding van het alledaagse leven en het wonderschoon omwerken van oude, wrede symbolen.
10/07 13u15  Kookboeken voor als je op kamers gaatEen kookboekje uit 1993 laat zien dat vroeger niet alles beter was.
10/07 13u15  Curaçao en Sint-Maarten nog niet akkoord met voorwaarden coronasteunDe eilanden vinden dat ze te veel autonomie moeten inleveren voor de coronasteun. Een pijnpunt is de oprichting van een Nederlands instituut dat de financiën op de eilanden in de gaten houdt.
10/07 13u15  Diploma-uitreikingen wereldwijd in coronatijd: in lege voetbalstadions en vanuit de autoHoe geef je diploma's uit in coronatijd? Scholen en universiteiten over de hele wereld hebben zich de laatste weken het hoofd gebroken over die vraag. Gelukkig zijn er allerlei creatieve oplossingen.
10/07 13u15  Een derde van personeel weg bij Ziggo Dome en Afas LiveEr is „nog geen zicht op rendabele evenementen”, aldus de directeur van de Ziggo Dome. En verder: Italië sluit zijn grenzen voor reizigers uit dertien landen.
10/07 13u15  Drie Amsterdamse studenten stappen uit hun bubbel en gaan in gesprek met de boerenChristiaan Weijts spreekt drie Amsterdamse studenten die het land diagonaal doorkruisen, precies op de NAP-grens. 'We proberen met iedereen aansluiting te vinden. Waar zijn we het wel eens?'
10/07 13u15  'Telkens als dit kunstwerk voor Srebrenica zich voltrekt, is dat dieptriest en prachtig tegelijk'Wat de nabestaanden van Srebrenica het meest missen? Koffie drinken met een geliefde, zo ontdekte kunstenaar Aida Sehovic. Het inspireerde haar tot een reizend monument.
10/07 12u15  Bevoorrading 230 AH-winkels geblokkeerd door boerenprotestHonderden boeren blokkeren de toegang tot een distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle. Ze vinden dat ze te weinig betaald krijgen voor hun producten.
10/07 12u15  Breda aan ZeeChristiaan Weijts spreekt drie Amsterdamse studenten die het land diagonaal doorkruisen, precies op de NAP-grens. 'We proberen met iedereen aansluiting te vinden. Waar zijn we het wel eens?'
10/07 11u15  Historica Jill Lepore: ‘De Verenigde Staten zijn niet gesticht als utopie’Historica Jill Lepore beschrijft in haar geschiedenis van Amerika zowel de dromen als de mislukkingen. „Dit jaar hebben we een algemene ontmaskering gezien.”
10/07 11u15  Bloedbad in Tulsa: ‘Kom, we jagen de zwarten de stad uit’Bijna honderd jaar geleden werd in een bruisende zwarte wijk in de Amerikaanse stad Tulsa een bloedbad aangericht. De wijk werd herbouwd, maar Tulsa is ook nu nog een verdeelde stad. ‘We zitten op een kruitvat.’
10/07 11u15  Opnieuw overlast in Knokke, drie Nederlandse jongeren aangehoudenHet is al enkele nachten op rij onrustig in het Belgische Knokke. Omdat alle cafés om 01.00 uur dicht moeten, belanden veel feestgangers op hetzelfde moment op straat.
10/07 11u15  'Mijn lijf is een vriendelijk sprookjeskasteel waarin het onmogelijk spookt'Er zijn maar weinig momenten waarop je je zo eenzaam voelt als vlak voor een inwendig onderzoek. Alle sterktewensen ter wereld helpen niets tegen de zorgen die al ontkiemen en vertakken in de wachtkamer.
10/07 10u15  ‘Opnieuw overlast in Knokke, drie Nederlandse jongeren aangehouden’Het is al enkele nachten op rij onrustig in het Belgische Knokke. Omdat alle cafés om 01.00 uur dicht moeten, belanden veel feestgangers op hetzelfde moment op straat.
10/07 10u15  Publieke omroep komt als grote winnaar uit de coronatijdNa zes enerverende tv-maanden vinden we de echt vrolijke gezichten bij de publieke omroep. Die haalde met daadkracht en snel schakelen veel extra kijkers binnen en voelde goed aan dat het humeur van de natie vroeg om informatie zonder frivoliteiten.
10/07 10u15  Carcinogenic substance discovered in batches of paracetamolThree in China produced batches of paracetamol contain the carcinogenic substance PCA, Dutch newspaper NRC and television programme Zembla discovered.
10/07 10u15  Waar mensen migreren, verdwijnen volkenDoor migratie werden de bewoners van Europa succesvol, al verdwenen daardoor wel hele volken. Twee nieuwe boeken beschrijven die vroege migratie.
10/07 09u15  Rellen in Athene na goedkeuring nieuwe demonstratiewetMeer dan tienduizend betogers protesteerden bij het parlementsgebouw in Athene tegen een wet waarmee gemakkelijker demonstraties kunnen worden beperkt.
10/07 09u15  Notre-Dame komt er na restauratie hetzelfde uit te zien als voor de brandDe iconische kathedraal in Parijs stortte vorig jaar deels in na een brand. Er was sprake van dat na de spits na renovatie een modern ontwerp zou krijgen.
10/07 09u15  Laat in de avond verschijnt de komeet Neowise aan de hemelEen zichtbare komeet is een zeldzaamheid, maar deze zomer is er Neowise. Te zien boven boven de westnoordwestelijke kim.
10/07 09u15  Grootste daling industriële productie in 11 jaar door coronavirusIn mei daalde de dagproductie van de industrie met 12,5 procent ten opzichte van een jaar eerder. En verder: België verplicht mondkapjes in winkels.
10/07 09u15  Vervuilde medicijnen: Waarom pepermunt veiliger is dan een Chinese paracetamolIn China geproduceerde paracetamol kan vervuild zijn met de kankerverwekkende stof PCA, ontdekten NRC en tv-programma Zembla. ‘Er is te weinig controle en toezicht, ook vanuit Europa.’
10/07 09u15  Utrecht krijgt in 2023 monument voor herdenking slavernijHet monument wordt onthuld op 1 juli 2023 tijdens de viering van Keti Koti, de jaarlijkse herdenking van de afschaffing van slavernij.
10/07 08u15  ING sluit versneld kwart van alle kantorenPlannen van ING om een kwart van alle 170 filialen te sluiten, worden vanwege de coronacrisis versneld uitgevoerd. De kantoren worden steeds minder vaak bezocht nu veel klanten hun bankzaken digitaal regelen.
10/07 07u15  Recordaantal van ruim 65.500 nieuwe gevallen van Covid-19 in VSVerder: Boliviaanse interim-president Áñez positief getest op Covid-19. Ook bondgenoten van de Venezolaanse president Maduro zijn besmet.
10/07 06u15  Na dat auto-ongeluk loopt ze de rest van haar leven rond met een groot littekenMeteen snelde ik vorige week naar de Texelse boekhandel Nauta om de roman Uit het leven van een hond van Librisprijswinnaar Sander Kollaard te kopen. Ik ben Kollaard nu aan het binge-lezen.
10/07 06u15  ‘Waar mensen migreren, verdwijnen volken’Door migratie werden de bewoners van Europa succesvol, al verdwenen daardoor wel hele volken. Twee nieuwe boeken beschrijven die vroege migratie.
10/07 06u15  ‘Nog nooit heb ik zo’n hyperconcentratie meegemaakt als tijdens de coronacrisis’Toen hij door de coronacrisis als fotograaf niets meer te doen had, begon hij tijdens lange wandelingen de pandemie te overdenken. Het resulteerde in een dagboek, zonder foto’s, waarin hij „iets wil laten zien wat er niet is.”
10/07 03u15  Boliviaanse interim-president Áñez positief getest op Covid-19In dit blog lees je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven .
10/07 02u15  Niet Biden maar China duwt Europa naar VSLees meer >
10/07 02u15  Knap werkLees meer >
10/07 02u15  Vinden het alleen maar handigLees meer >
10/07 01u15  ‘Groen herstel moet burger ten goede komen’Het kabinet moet met zijn investeringsfonds groene keuzes maken, meent de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur.
10/07 01u15  TempelLees meer >
10/07 00u15  Hier worden hechte banden gesmeedHoe kijken NRC-fotografen naar Nederland? In deze aflevering bezocht Dieuwertje Bravenboer de welpen van de Vaandrig Lengton Groep in Zwolle.
10/07 00u15  Een maand vol Black Lives Matter-straatkunstDe dood van George Floyd zorgde wereldwijd niet alleen voor een uitbarsting van antiracismeprotesten, ook doken er overal muurschilderingen, straattekeningen en graffitikunstwerken op met steunbetuigingen aan de Black Lives Matter-beweging.
10/07 00u15  ‘Dacht je dat wij altijd Surinaams eten?’‘Goed eten’ is voor iedereen iets anders. Wat er op het bord ligt, zegt iets over hoe we in het leven staan. In deze aflevering: Ethel Westhout en Emmo Achthoven. „Toen mijn oma overleed is veel kennis verdwenen.”
10/07 00u15  Geo-engineering: draaien aan de thermostaat van de aardeIngrijpen in het klimaat met de hulp van technologieën klinkt steeds aanlokkelijker. Maar wat zijn dit voor technologieën en is ingrijpen wel ethisch verantwoord?
10/07 00u15  Amazons klimaatspagaat: een nieuw groen fonds, maar ook meer uitstootAmazon start een groen investeringsfonds van 2 miljard dollar. Tegelijkertijd is de ecologische voetafdruk van het bedrijf met 15 procent toegenomen.
10/07 00u15  ‘Het is de rijke minderheid die voor de grootste milieuproblemen zorgt’De Zweedse hoogleraar Johan Rockström pleit ervoor dat de wereld binnen de grenzen blijft van wat de planeet aankan, om onomkeerbare milieuschokken te voorkomen. „Je kunt de coronacrisis en de klimaatcrisis niet scheiden.”
10/07 00u15  ‘De wereld heeft een nieuw besturingssysteem nodig’De coronacrisis is een kans om de maatschappij schokbestendiger te maken, zeggen systeemonderzoekers Alex Pentland en Dirk Helbing. Dat betekent: minder top-down, digitaler en lokaler.
09/07 23u15  Vakbonden stappen naar Brussel over steunpakket KLMDe vakbonden vinden de eisen van de overheid inzake arbeidsvoorwaarden bij KLM strijdig met diverse Europese verdragen.
09/07 23u15  Hoe Wopke Hoekstra vast bleef houden aan zijn zelfbedachte fondsMaandenlang bleef minister Wopke Hoekstra vasthouden aan ‘zijn’ idee voor een staatsbeleggingsfonds. Zijn eigen ambtenaren zaten meer op één lijn met minister Eric Wiebes dan met hun eigen minister.
09/07 23u15  Ambtenaar van blaam gezuiverdSaadia Ait-Taleb werd ontslagen als programmamanager antiradicalisering in Amsterdam. Maar van fraude blijkt geen sprake.
09/07 22u15  Kankerverwekkende stof ontdekt in partijen paracetamolDrie in China geproduceerde partijen paracetamol zijn vervuild met de kankerverwekkende stof PCA, ontdekten NRC en tv-programma Zembla.
09/07 22u15  Nee, zeggen de hoogste rechters: Trump staat niet boven de wetTrump lijdt een zware nederlaag nu het Hooggerechtshof het argument van tafel veegt dat de Amerikaanse president onvoorwaardelijke immuniteit bezit voor vervolging door staten.
09/07 22u15  Via de drive-in je diploma ophalenDe omschakeling naar online onderwijs was groot in het mbo. Hoe leid je bakkers, automonteurs en verzorgenden op afstand op?
09/07 22u15  Privacytoezichthouder heeft 'enkele weken' nodig voor advies corona-appEn verder: Veiligheidsregio verzoekt 'met klem' alle nertsen in deel Brabant te ruimen en Britse regering kondigt versoepelingen aan
09/07 22u15  Al twaalf jaar op zoek naar betekenisvolle beelden op Google Street ViewGoogle voegde met Street View onbedoeld een hoofdstuk toe aan de geschiedenis van de fotografie. Jon Rafman laat nu esthetische criteria los op de beelden.
09/07 22u15  Burgemeester New York schildert 'Black Lives Matter' voor Trump TowerBurgemeester Bill de Blasio heeft meegeholpen aan een schilderactie voor de deur van de Trump Tower op Fifth Avenue.
09/07 21u15  Nee, Trump staat niet boven de wetTrump lijdt zware nederlaag nu Supreme Court argument van tafel veegt dat president onvoorwaardelijke immuniteit bezit voor vervolging door staten.
09/07 21u15  OM: film over sushiketen Sumo dient algemeen belangHet OM verlaagt de strafeis tegen Sumo om een documentaire waar het zelf aan meewerkte. Wel blijft het OM achter de film staan.
09/07 21u15  Ier Donohoe voorzitter Eurogroep, onder meer Nederland blokkeerde Spaanse favorietNiet de door Duitsland en Frankrijk gesteunde Spaanse Nadia Calvino maar de Ier Paschal Donohoe is donderdagavond gekozen tot opvolger van Portugees Mário Centeno als voorzitter van de Eurogroep.
09/07 20u15  Trump is thuisonderwijs zat: scholen moeten openPresident Trump wil dat in de VS na de zomer weer normaal wordt lesgegeven. Lagere overheden worden onder grote druk gezet.
09/07 20u15  ACM keurt nieuwe reisplanner vervoerders goedVervoersbedrijven mogen een platform ontwikkelen dat het makkelijk maakt reizen te vergelijken en te boeken met trein, metro, bus, taxi, deelauto en -fiets.
09/07 20u15  Lessen van de online burgerrechtenrevolteAntihaatactivisme raakt Facebook harder dan Europese regelgeving, ziet Marietje Schaake.
09/07 20u15  Je bent ‘officieel’ niet te oud, maar die baan is voor een ander‘Je bent jong’, of ‘je bent een starter’ – in tienduizenden vacatureteksten stond vorig jaar een verwijzing naar leeftijd. „We verwachten dat burgers tot hun 68ste werken, maar intussen worden ze na hun 55ste niet meer serieus genomen”, zo ervoer de 61-jarige Ben.
09/07 20u15  Veiligheidsregio verzoekt 'met klem' alle nertsen in deel Brabant te ruimenEn verder: Tot nu toe ruim vijftienduizend coronaboetes opgelegd en één op vijf huishoudens ‘al snel’ in problemen bij inkomensverlies.
09/07 19u15  De series van week 28: Stateless, I’ll Be Gone in the Dark en The X-FilesWikkel wat aluminiumfolie om je hoofd en nestel je op de bank want alle seizoenen van The X-Files zijn nu te zien.
09/07 19u15  Nu het volk hem steunt, valt Poetin ongehoorzamen aanLandverraad is een rekbaar begrip, ook in Rusland, en een ideaal instrument onwelgevallige journalisten weg te werken, vermoedt Hubert Smeets.
09/07 19u15  Burgemeester Seoul dood gevonden na vermissingEen grote zoekactie was gestart nadat Park Won-soon door zijn dochter als vermist was opgegeven.
09/07 19u15  Veiligheidsregio verzoekt 'met klem' alle nertsen in Brabant-Zuidoost te ruimenEn verder: Tot nu toe ruim vijftienduizend coronaboetes opgelegd en één op vijf huishoudens ‘al snel’ in problemen bij inkomensverlies.
09/07 18u15  Fiscus zet onwettige fraudesystemen uitDe registratie van frauderisico’s bij belastingplichtigen blijkt niet te deugen. De Belastingdienst heeft om die reden meerdere fraudesystemen direct stopgezet.
09/07 18u15  Erdogan probeert nu ook de advocatuur naar zijn hand te zetten.President Erdogan is in botsing geraakt met Turkse advocaten die vrezen dat hun onafhankelijke positie door een nieuwe wet wordt ondermijnd.
09/07 18u15  De nieuwe haute coutere wordt digitaal gepresenteerdIn coronatijd zijn alle modeshows enkel digitaal te beleven. De presentatie van Viktor & Rolf was een hoogtepunt.
09/07 18u15  Defensie onderzoekt mogelijke negatieve cultuur OnderzeedienstEr zou sprake zijn van onwenselijk gedrag, waardoor jonge militairen kiezen voor een loopbaan elders bij de marine en medewerkers zich niet veilig voelen.
09/07 18u15  Gelauwerde regisseurs maken films in lockdownNetflix vertoont nu Homemade, een boeiende verzameling van zeventien uiteenlopende shorts die zijn gemaakt met minimale middelen.
09/07 18u15  Rekenkamer Rotterdam: gemeente kan niet zomaar in Feyenoord City investerenDe gemeente Rotterdam kan niet zomaar honderd miljoen in Feyenoord City steken, zegt Paul Hofstra van de Rekenkamer. „Ze kijken onvoldoende kritisch naar risico’s en geld.”
09/07 18u15  Veiligheidsregio verzoekt 'met klem' alle nertsen in zuidoosten van Brabant te ruimenEn verder: Tot nu toe ruim vijftienduizend coronaboetes opgelegd en één op vijf huishoudens ‘al snel’ in problemen bij inkomensverlies.
09/07 17u15  Laat de stilte binnen, zet het raam openNet als koptelefoons zouden ook slaapkamerramen noise-cancelling kunnen hebben, om storend geluid te doven.
09/07 17u15  ‘Feyenoord is per definitie een zeer emotioneel dossier’De gemeente Rotterdam kan niet zomaar honderd miljoen in Feyenoord City steken, zegt Paul Hofstra van de Rekenkamer. „Ze kijken onvoldoende kritisch naar risico’s en geld.”
09/07 17u15  Verkiezingen om ‘de ziel van Polen’: conservatieve Duda vs progressieve TrzaskowskiZondag kiest Polen tussen de fletse maar gulle president Duda en zijn uitdager, de progressieve kosmopoliet Trzaskowski. De coronaverkiezing is een gevecht om de ziel van Polen.
09/07 17u15  Hof VS deelt Trump klap uit: justitie mag privéfinanciën opeisenVier maanden voor de verkiezingen heeft het Hooggerechtshof bepaald dat een New Yorkse officier van justitie de privéfinanciën mocht dagvaarden uit de tijd dat Donald Trump nog geen president was.
09/07 17u15  Daders bomaanslagen Kopenhagen veroordeeld tot 4 en 5 jaar celstrafTwee Zweedse daders van 23 en 24 jaar oud brachten in augustus 2019 tot tweemaal toe een explosief tot ontploffing in de Deense hoofdstad.
09/07 17u15  De niet geleerde lessen van ‘Srebrenica’De Tweede Kamer werd slecht geïnformeerd over de gevolgen van de Nederlandse luchtaanval op de Iraakse stad Hawija. Juist het verbeteren van die informatiepositie was een belangrijke les na ‘Srebrenica’.
09/07 17u15  De Hamilton musical is het begin van de geschiedenislesJa, de tumultueuze musical Hamilton is eenzijdig. Dat geeft juist ruimte om te vertellen, vindt Joris van den Tol.
09/07 17u15  ‘The Old Guard’ (●●) geeft nog geen nieuw elan aan superhelden ensemble bij NetflixEen sterrencast en aandacht voor inclusiviteit kunnen niet verhullen dat deze superheldenfilm lijdt onder een zwak plot.
09/07 17u15  Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost wil dat minister alle nertsen laat ruimenEn verder: Tot nu toe ruim vijftienduizend coronaboetes opgelegd en één op vijf huishoudens ‘al snel’ in problemen bij inkomensverlies.
09/07 17u15  Zomervakantie tijdens een pandemie: waar heb je recht op als er iets misgaat?Een nieuwe virusuitbraak blijft een risico. Welke rechten heeft de reiziger?
09/07 16u15  Twitter zet belangrijke stap richting betaaldienstTwitter werkt aan een abonnementsmodel, blijkt uit een nieuwe vacature. Het bedrijf van oprichter Jack Dorsey heeft de nieuwe inkomsten hard nodig.
09/07 16u15  Vakbonden protesteren tegen steunpakket KLM bij Europese CommissieVolgens de vakbonden zijn de eisen van de overheid ten aanzien van de arbeidsvoorwaarden bij KLM in strijd met Europese verdragen.
09/07 16u15  Prinsessen schrijven brief over behoud bomen SoestdijkBij zijn poging bos op landgoed Soestdijk te redden, kreeg raadslid Kees Koudstaal hulp van prinses Irene.
09/07 16u15  Drie oud-militairen veroordeeld voor mishandeling en aanrandingDe militairen zijn in hoger beroep alsnog veroordeeld voor bedreiging en aanranding op de Oranjekazerne in Schaarsbergen in 2013.
09/07 16u15  Toen de Normandiërs kwamen, gingen de Engelsen varken etenDe Normandiërs maakten vanaf 1066 varkensvlees populair, maar verder veranderde de Engelse keuken nauwelijks.
09/07 16u15  UiterlijkDe zeer oude oudoom van Ellen Deckwitz is wel oud maar niet gek. „Op een zeker moment voelde het alsof ik door jonge vrouwen niet meer werd gezien als mens maar als een soort knuffeldier. Maar toen ontdekte ik dat je daar je voordeel mee kan doen.”
09/07 15u15  Eis: veroordeelde crimineel moet 51 miljoen euro betalen aan de staatDe beroepscrimineel maakte zich schuldig aan het witwassen van geld en het handelen in cocaïne. Daar kreeg hij in 2013 al een celstraf voor opgelegd van acht jaar, nu eist het OM ook dat hij zijn opgebouwde vermogen afstaat.
09/07 15u15  ‘Corona maakt duidelijk: we moeten meer tijd hebben voor elkaar’Leefbaarder steden, saamhorigheid; de coronacrisis brengt ook goede dingen, signaleert psychoanalyticus Paul Verhaeghe. Nu nog vasthouden.
09/07 15u15  Koninklijk Concertgebouw kondigt reorganisatie aanHet Koninklijk Concertgebouw, dat voor 95 procent op eigen inkomsten drijft, gaat als gevolg van de nu al vier maanden durende coronapandemie reorganiseren.
09/07 15u15  Politie start zoekactie naar vermiste burgemeester SeoulBurgemeester Park Won-soon verscheen donderdag niet op zijn werk. De politie zoekt in de buurt waar zijn mobiel voor het laatst een signaal afgaf.
09/07 15u15  ‘Vegan worden voelde als een bekering’‘Goed eten’ is voor iedereen iets anders. Wat er op het bord ligt, zegt iets over hoe we in het leven staan. In deze aflevering: Anja en Sandra Hermanus-Schröder. „Wie ben ik om een andere ziel naar het leven te staan?”
09/07 15u15  Krentenwegge en humkessoep, heimweevoedsel uit het oostenJanneke Vreugdenhil laat deze zomer proeven en zien hoe verrukkelijk Nederland smaakt. Deze week: Twente.
09/07 15u15  ‘Vitalina Varela’ is een monument van een film (●●●●●)‘Vitalina Varela’ volgt de titelfiguur in alledaagse handelingen. Kijken, zitten, koken lijken niet verhalend, maar zijn de essentie van deze hypnotiserende film.
09/07 14u15  Uitsupporters niet welkom bij hervatting eredivisieKNVB presenteert richtlijnen hoe fans straks op een veilige manier naar het stadion kunnen. Wie zich niet aan de regels houdt kan in het uiterste geval een stadionverbod krijgen.
09/07 14u15  ‘Het is cruciaal dat het verhaal van de nazitijd wordt vastgelegd en doorverteld’De Duitse televisiehit Das Boot stelt dat oorlog zelden zo zwart-wit is als geschiedenisboekjes ons soms laten geloven. In het sterke tweede seizoen keert acteur Tom Wlaschiha terug als Gestapo-officier én francofiel Hagen Forster.
09/07 14u15  Twaalf maanden cel voor neerslaan agent bij trouwstoetShahid B. maakte eind augustus vorig jaar deel uit van een overlastgevende trouwstoet door Rotterdam. Hij viel een agent die wilde ingrijpen van achteren aan.
09/07 14u15  In Srebrenica klinkt steeds de vraag: Waarom ben je er niet?Wat de nabestaanden van Srebrenica het meest missen? Koffie drinken met een geliefde, zo ontdekte kunstenaar Aida Sehovic. Het inspireerde haar tot een reizend monument.
09/07 14u15  Vrijspraak voor oud-ambtenaar die betrokken was bij geheime campagneDe 37-jarige Saadia Ait-Taleb werd verdacht van fraude met drie facturen voor een geheime campagne voor de gemeente Amsterdam.
1 2 3


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >

Meest gelezen

2x Praten of bestrijden? Salafisme splijt overheid12/07 00u15 - NRC.nl: Wetenschap: Twee overheidsdiensten die de buitenlandse beïnvloeding van moskeeën moesten aanpakken, waren het niet eens en bestreden elkaars adviezen.
2x Waar de vakantie begint12/07 00u15 - NRC.nl: Wetenschap: Voorzichtig gaat de wereld weer een beetje open. Maar vermoedelijk moeten we deze zomer dichtbij zoeken wat we meestal ver weg vinden.
2x De fietsvakantie die alles veranderde12/07 00u15 - NRC.nl: Wetenschap: In de zomer van 1994 reed een groepje jongeren twee weken door de Franse Alpen. Ruim 25 jaar later vraagt een van hen zich af: hoe is het nu met de rest?
2x Typisch Nederland: het is hier net Hawaï12/07 00u15 - NRC.nl: Wetenschap: Jan Dirk van der Burg is Fotograaf des Vaderlands. Maandelijks maakt hij een beeldverslag van Nederland. Dit keer richt hij zijn camera op de palmbomen in onze tuin.
2x 2050: wonen in hofjes en op je 60ste naar school12/07 00u15 - NRC.nl: Wetenschap: Over dertig jaar zijn Nederlanders met meer, ouder, diverser en vaker alleen. We wonen op plekken waar je tuin en wasruimte deelt en gaan flexibeler leven.
2x Panama aan de Noordzee12/07 00u15 - NRC.nl: Wetenschap: Lees meer >
2x Waarom steeds meer Amerikaanse superrijken in de natuur wonen12/07 01u15 - NRC.nl: Wetenschap: Vergeet het Wilde Westen uit boeken en films. Amerikaanse superrijken gebruiken de getemde wildernis als speeltuin voor spirituele groei en belastingvoordeel.
2x Een griezelig voorspellende roman over een pandemie12/07 01u15 - NRC.nl: Wetenschap: Waarschuwing: lees dit boek niet als u zich bovenmatige zorgen maakt over de toekomstige verspreiding van corona.
2x Trump draagt voor het eerst sinds begin coronapandemie een mondkapje12/07 01u15 - NRC.nl: Wetenschap: De Amerikaanse president droeg zwarte gezichtsbedekking bij een bezoek aan een militair ziekenhuis. Hij had niet eerder een mondkapje gedragen in het openbaar.
2x Mueller: Roger Stone „blijft veroordeelde misdadiger”12/07 03u15 - NRC.nl: Wetenschap: De voormalige openbare aanklager heeft de suggestie verworpen dat Stone oneerlijk is vervolgd, nadat president Trump zijn celstraf heeft kwijtgescholden.

Statistieken

Artikels:
27673
Gelezen:
9038
Aantal lezers nu:
69


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2020 Naar boven